Page 1

Tema: Fællesskab 40 år med fællesskab på Wonderful Days Det nye fællesskab: En volleyklub bliver til

2245-2346

Når der står fællesskab på menuen

Markant er KFUM og KFUK i Danmarks magasin for frivillige, der tror verden er større end dem selv – og udlever det ved at gøre en forskel for børn og unge.

175 år

så gammel bliver YMCA. Det skal fejres i London til sommer. Skal du med?

#1

1marts

2019


Mød redaktionen

Hvordan oplevede du dit første fællesskab i KFUM og KFUK?

MARKANT NR. 1 ÅRGANG 9 · MARTS 2019 Markant er KFUM og KFUK i Danmarks magasin for frivillige. Udgiver KFUM og KFUK’s formål er at skabe aktiviteter og fællesskaber, hvor børn og unge møder den kristne tro og oplever dens relevans for deres liv. Abonnement 200 kr. Magasinet er gratis for medlemmer af KFUM og KFUK.

Karen Hertz

karenhh@live.dk Det første fællesskab i KFUM og KFUK, jeg kan huske, er Alverdens Pigers Dag i Hurup. Det er helt specielt med hundredvis af seje damer, unge og gamle, der alle bare hygger sig med hinanden. Jeg kan huske, hvor kæmpestort det var for mig at være med til, at få lov at være oppe helt til kl 21 og især, at det kun var for piger – ingen brødre.

Martin Hove

hove0407@gmail.com Når jeg sidder her i sofaen og bladrer mit indre "KFUM og KFUK-katalog" igennem, er det første minde om fællesskabet fra YA. Det var – og er stadig – en børneklub i Thisted. Det var her, jeg for første gang mødte andre børn, som også kom i KFUM og KFUK-regi. Det var også her, jeg for første gang rigtig forstod meningen med et fællesskab, og alt hvad det har at tilbyde én. Et sted med nærvær, hygge og, naturligvis, rød saftevand.

Connie Ejskær Braüner

ceb@kfum-kfuk.dk Fra min barndom i KFUM og KFUK husker jeg særligt de ritualer, vi sluttede vores klubaftener af med – uanset om det var i børneklubben, juniorklubben eller teenklubben. Efter en hel aften med skøre og sjove aktiviteter samledes vi i en rundkreds. Lyset i lokalet blev slukket, og et stort stearinlys blev tændt og båret ind midt i rundkredsen. Og så sang vi sammen. For mig er det noget af det, KFUM og KFUK-fællesskaber kan. De giver både plads til både sjov og ballade, tryghed og refleksioner over tro.

Annoncer Kontakt Sara Amos Pedersen på sap@kfum-kfuk.dk Deadline Hvis du har forslag til indhold, kan du skrive til markant@kfum-kfuk.dk inden 5. april Layout Kathrine Winther Iversen kwi@kfum-kfuk.dk Tryk Kailow Oplag 4.800 Forside Emil Nørgaard og Louise Dybdahl KFUM og KFUK i Danmark Valby Langgade 19 2500 Valby Tlf.: 36 14 15 33 Mail: national@kfum-kfuk.dk Giro: 3 00 73 32 Landskontoret har åbent mandag-torsdag kl. 09.0016.00. Fredag 10.00-15.00 Generalsekretær Jørgen Kvist jk@kfum-kfuk.dk

Sara Amos Pedersen

sap@kfum-kfuk.dk Da jeg deltog i Landsmødet, oplevede jeg alt det, som KFUM og KFUK’s fællesskabet kan. Vi kan både skabe sammenhold på tværs af køn, alder, lokalforeninger og nationaliteter. Men det, der gjorde størst indtryk, var at mærke, at jeg havde en plads i fællesskabet uden at skulle gøre noget særligt for at passe ind.

2

Solvej Lynge

solvejlynge01@gmail.com Mit første møde med KFUM og KFUK var på Bedsteforældreog børnebørnlejr. Fire dage med fætre, kusiner, søstre og bedsteforældre. Dage fyldt med leg, spas, trylleshows, karrusel ture og fede løb både før og efter månens frembrud. Og jeg husker, når vi for sidste gang sammen sang "Må din vej gå dig i møde" og mavekrilleret for næste års lejr tittede frem.

Nicoline Viola Hoeg

nvh@kfum-kfuk.dk Som helt ny i KFUM og KFUK var jeg en lille smule nervøs første gang, jeg skulle præsenteres for sådan et helt nyt fællesskab. Det viste sig dog at være noget pjat, for da jeg blev introduceret til alle de søde og imødekommende mennesker i denne organisation, blev jeg mødt med en super fed energi og en venlighed uden lige. Tak for det!

Administrationschef Hanne Roj-Larsen hrl@kfum-kfuk.dk Formand Henriette Lynderup Kirkeskov hl@kfum-kfuk.dk Synspunkterne er ikke nødvendigvis et udtryk for redaktionens holdning.


siden sidst

Tekst: Sara Amos Pedersen Foto: KFUM og KFUK i Haderslev, KFUM og KFUK i Ikast, KFUM og KFUK i Gellerup, KFUM og KFUK i Sundby

Har du set, at Landskontoret har fået nye IT-systemer? Landskontoret har igennem det seneste år arbejdet på udvikling af nye IT-systemer til KFUM og KFUK. I februar gik vi i luften med nyt medlemssystem, tilmeldingssystem, økonomisystem og lønsystem. De nye IT-systemer er nemmere at bruge, og derudover er de billigere i drift end de gamle systemer.

Lokalforeningerne på Landsmødet

Vi satte rekord på Landsmødet med hele 365 deltagere. Der var deltagere fra 58 lokalforeninger. Her er et udpluk af jeres gruppebilleder.

Super god idé KFUM og KFUK i Holstebro gav alle medlemmer mellem 1319 år en julegave. Gaven er et postkort, der giver 800 kr. i rabat, når de tilmelder jeg festivalen Wonderful Days. Vi ses til sommer.

WONDERFUL

DAYS 2019

Populære stories på Instagram Du kan låne vores Instagram Story til take over, når du arrangerer en festival eller deltager i en af vores rejser. Her er et par af de populære stories fra Palæstina Netværket til inspiration. Skal det være en del af dit feed? Så følg @KFUMogKFUKiDanmark

3


siden sidst Internationale gæster på Landsmødet: ff27 internationale gæster deltog på Landsmødet. Det er det højeste antal nogensinde. ffDe oplevede det danske demokrati på tæt hold, og indgik som en del af programmet, da vi sagde farvel til Minglabar Myanmar og præsenterede vores nye internationale samarbejde Y-Glocal. ffDe internationale gæster var med til at afholde Gudstjenesten. Her læste de hver især en passage fra Bibelen op på deres modersmål og hjalp med uddeling af nadver.

“Vi skal være et sted, som unge kan gå til” Tekst: Sara Amos Pedersen Foto: Christian Blom-Bloch

Carlos Sanvee blev budt velkommen med en kæmpe klapsalve, da han holdt tale på KFUM og KFUK’s Landsmøde i november. Det var tydeligt, at deltagerne havde set frem til at opleve den kommende generalsekretær for World YMCA få ordet. Fra talerstolen fortalte Carlos Sanvee om sine visioner for verdens største ungdomsbevægelse; YMCA. I talen lagde han vægt på, at lokalforeninger i hele verden skal tilbyde steder, hvor børn og unge føler sig velkomne, som de er, hvis YMCA fortsat skal være relevant for børn og unge.

Et internationalt scoop

Flere deltagere havde set frem til talen, fordi de tidligere har oplevet Carlos Sanvees integritet og evne til at møde folk i øjenhøjde. Carlos Sanvee holdt sin indsættelsestale som ny generalsekretær for World YMCA under Verdensrådsmødet, der blev afholdt i Thailand i sommers. Her var den danske delegation fra KFUM og KFUK blandt tilskuerne, og talen gjorde stort indtryk på dem. “Carlos annoncerede i sin indsættelsestale, at han først vil starte med at lytte medlemmerne. Det er et scoop at få ham til Danmark, så han kan lytte til, hvordan vi lokalt oplever udfordringerne i verden blandt børn og unge. Forhåbentligt tager Carlos vores tilgang, udfordringer og begejstring med

4

ind i arbejdet for World YMCA,” siger Filip Hove, formand for KFUM og KFUK’s Udvalg for Globale Fællesskaber.

Større fokus på det lokale arbejde

Da Carlos Sanvee deltog i Landsmødet, var han endnu ikke tiltrådt som generalsekretær for World YMCA. Han tiltrådte i januar, og fremover kommer han til at spille en central rolle i udviklingen af YMCA. Talen er derfor et spændende input til lokalforeningerne, der får et indblik i, hvordan foreningslivet fungerer i andre lande, fortæller Filip Hove. “Talen gav en forståelse af, hvordan vores lokalforeninger kan være mere bevidste om den forskel, de gør lokalt. Når vi er sammen med YMCAs fra andre lande, oplever jeg ofte, at vi i KFUM og KFUK kan bidrage med vores demokratiforståelse, engagerede frivillige og en inkluderende kristendomsforståelse. Men talen viser, at vi kan lære, at YMCAs i andre lande ofte har en tydeligere rolle i samfundet og er mere bevidste om den forskel, de gør lokalt,” afslutter han.

Carlos Sanvee Kommende generalsekretær for World YMCA

Vi skal være et sted, unge kan gå til. YMCA skal rumme de unge, der ikke føler sig hjemme andre steder. Lokalforeningerne i alle lande skal have åbne og relevante tilbud, som er med til at styrke de unges modstandsdygtighed overfor de udfordringer, som er en del af børn og unges hverdag i dag,


siden sidst Vidste du,

at vi sidste år sendte rekordmange ud som globale frivillige og praktikanter? De har oplevet et semester med spændende oplevelser, stærkt sammenhold og nye kulturer.

Foto: Christian Blom-Bloch

Forening i fokus

Derfor er jeg frivillig

KFUM og KFUK i VORBASSE

KFUM og KFUK i Vorbasse har lidt over 140 medlemmer. Fællesskabet og oplevelser er vigtige for foreningen, der både inviterer børn og unge med på lokale og nationale lejre. Foreningen har et stort ønske om at være synlig i bybilledet som et sted, hvor Guds ord bliver forkyndt på en nutidig og relevant måde for børn, unge og ældre. KFUM og KFUK består af 126 lokalforeninger. I hvert nummer af Markant fokus på én forening, som gør noget særligt for børn og unge i deres by.

Jeg brænder for at give unge og gamle muligheden for at få ny energi og inspiration til deres frivillige arbejde. Det bedste ved Kursus 19 er at opleve snakken, der summer mellem deltagerne, når de kommer ud fra et modul og allerede er i gang med at finde ud af, hvordan deres nye viden kan bruges i deres lokalforening, siger Nina Hansen, medlem af i Kursus 19 arbejdsgruppen. Kursus 19 er KFUM og KFUK’s største kursus for alle medlemmer over 16 år. Du kan sammensætte din kursusweekend ud fra en bred vifte af kursusmoduler indenfor vidt forskellige temaer. Glæd dig til foredrag om foreningsliv, verdensmål, idé til handling, synlighed og personligt lederskab.

Foto: KFUM og KFUK i Vorbasse

5


Indholdsfortegnelse Mød redaktionen......................................................side 2 Siden sidst............................................................. side 3-5 Indholdsfortegnelse.................................................side 6 Leder..........................................................................side 7 En volleyklub bliver til........................................ side 8-10 Ildsjælen Ester........................................................side 11 Bliv en del af fotokorpset.......................................side 12 Klimakonference i Katowice..................................side 13 Når der står fællesskab på menuen................ side 14-15 Y-Glocal...............................................................side 16-17 Da jeg følte mig en del af noget større..................side 18 Sammen skaber vi værdi for andre................. side 19-22 Hovedbestyrelsen hilser....................................... side 23 Essens................................................................ side 24-25 40 år med Wonderful Days............................... side 26-27 Ten Sing show imponerer konfirmanderne.... side 28-29 Tre frivillige opgaver, du skal tilmelde dig............side 30 Navne ......................................................................side 31 YMCA fylder 175 år................................................. side 34 Tre events, du ikke må gå glip af............................side 35 Andagt.....................................................................side 36

6


Det fantastiske fællesskab Dette er mit første nummer som redaktionssekretær på Markant, og jeg må indrømme, at jeg er blevet en lille smule rørt i udformningen af bladet. Tekst: Nicoline Viola Hoeg FOTO: Christian Blom-Bech

Som mennesker har vi behov for, at være en del af noget. Det fortæller sociolog Anja Jensen på side 14. Vi har lige fra fødslen brug for et fællesskab at høre til. Et fællesskab kan udforme sig i mange smukke og rørende former og størrelser, hvilket du kan få et billede af her i bladet. Du kan læse om fællesskab i en fællesspisning for et lokalområde, et fællesskab i en nyopstartet volleyklub, og du kan også læse om 40 år med fællesskabsfølelser og fællessang til festivalen Wonderful Days. Det er fantastisk at se så mange gode og givende fællesskaber derude i KFUM og KFUK, og det er så rørende at se så mange mennesker komme hinanden ved. Jeg håber, at du efter at have læst dette nummer af Markant bliver inspireret til at dyrke dit fællesskab endnu mere, end du i forvejen gør - og hvem ved, måske kunne du invitere nogle nye med indenfor i varmen. Rigtig god læsning.

7


En volleyklub bliver til

8


VK Raptus inviterer dig med ind i maskinrummet og fortæller om de udfordringer, man kan møde, når man kaster sig hovedkulds ud i et nyt og usikkert projekt. TEKST: Casper Lykkegaard Foto: Emil Nørgaard og Louise Dybdahl

14. januar 2018

17. april 2018

10. maj 2018

Nogle unge fyre holder fyraftensmøde i Aarhus. Vi vil gerne starte en volleyballklub med fokus på det sociale, men er i tvivl om, hvordan man gør, og om vi kan samle nok. Vi overvejer, om vi kunne starte det som en KFUM og KFUK-aktivitet.

Vi beslutter, at man skal være medlem af KFUM og KFUK for at spille i klubben Vi kan ikke finde ud af, hvad klubben skal hedde. Vores bedste bud er ’De rå fra KFUM og KFUK’.

Vi bliver enige om at overtage en netop droppet titel på en KFUM og KFUK Ungdomsklub. Vi skal hedde VK Raptus.

6. maj 2018

Vi inviterer til informationsmøde, hvor interesserede kan kigge forbi. Er der stemning for en klub, der måske også rummer et damehold? Og måske et mixhold? Mere end 40 møder op, og vi beslutter, at der både skal være mix-, dame-, og herrehold i klubben.

12. februar 2018 Fra KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus får vi grønt lys. Vi søger nu om haltid ved kommunen. I vores Facebookgruppe foreslår Jakob Hove at nedsætte en styregruppe for at få fordelt roller. Ingen melder sig.

Hovedarkitekterne bag klubben mødes og snakker planer igennem. Igen går vi kolde ved navnet. VK Ubuntu? De små tårne? De rå fra KFUM og KFUK? Vi giver op og bliver enige om at tage ud og spille discgolf i stedet.

16. maj 2018

9


Sommeren 2018 Vi skaffer bolde, laver et Facebooknetværk, nedsætter en styregruppe og holder et beachvolleyarrangement for kommende spillere. Vi laver et Facebookevent for den første træning, hvor mere end 80 spillere har trykket deltager. Men kan vi rumme så mange spillere?

27. august 2018 Panik. Der er to dage til første træning, hvor der er tilmeldt 80 spillere, og vi finder ud af, at der i den hal, vi er tildelt af kommunen, kun er én volleybane. Det vil sige, at 12 kan spille, mens cirka 70 kan se på. Vi ringer febrilsk rundt til alle haller i Aarhus.

29. august 2018 Første træning. Vi låner Vejlby Risskovhallen, og træningen er reddet. To trænere til

10

mere end 80 spillere. Hvordan kan dette nogensinde ende godt?

September 2018 I slutningen af måneden får vi besat de sidste trænerposter. Damerne træner i Vejlby-Risskov hallen, mens resten træner i Viby. Det betyder, at vi selv fragter boldene mellem hallerne. Til herretræning nummer to går det galt. Et medlem, der har majoriteten af boldene i sin bil, får motorsammenbrud i Herning. Vi gennemfører en herre- og mixtræning for sammenlagt 50 spillere med 4 bolde. Efter tre prøvetræninger fortæller vi, at man skal beslutte sig, om man vil spille resten af sæsonen. Vi lægger vægt på, at vi er en KFUM og KFUK aktivitet frem for en volleyklub og fokusere på det sociale frem for sporten. Mere end 80 spillere melder sig ind.

I dag Vi spiller fast i vores egen hal, som vi har døbt Raptus Arena. De seneste uger er der næsten ikke gået en dag uden Raptusaktivitet. X-factor-aftener, Fifa-aften, spilleaften, Håndbold-VM på storskærm og vi kunne blive ved. Raptus er blevet en social klub, mere end vi havde turdet drømme om. Vi har nedsat seks udvalg, og det seneste skud på stammen er et rejsehold, der skal få Raptus rundt til højskoler og efterskoler og tilbyde volleykurser. Vi håber på at udvide klubben endnu mere til sommer.


Ildsjælen Ester Hun var blot 14 år gammel, da hun blev medlem af KFUM og KFUK, og den nu 65-årige Ester Jørgensen har lige siden været en del af utallige KFUM og KFUK-fællesskaber. tekst: Karen Hertz Foto: Kristian Olsen

Ester har været en del af KFUM og KFUK siden hun var 14 år gammel, og med sine nu 65 år har hun været en del af utallige forskellige KFUM og KFUK-fællesskaber både som bestyrelsesmedlem, deltager, frivillig og sekretær for KFUK og KFUK i Thisted by og Distrikt Thy-Mors. Nu er hun medlem af juniorbestyrelsen i Thisted og er børneklubleder hver torsdag. Samtidig er hun medskaber af initiativet ”Fri fredag”, som foregår en fredag om måneden, hvor alle dem der har lyst kommer og spiser og hygger sig sammen. Dette har givet flygtningefamilier et sted at mødes med danske familier, og opbakningen er stor. Man kan dog stadig undre sig over, hvordan én som Ester vedligeholder sin gejst som frivillig i så mange år, men for hende er det egentlig ganske simpelt: ”Når jeg har haft tre aftener i træk til arrangementer, kan jeg da godt trænge til en aften hjemme i sofaen, men når jeg om lidt skal op og hente en familie til ”Fri fredag”, og pigerne løber mig i møde med et ‘Hej Ester!’, så er det det hele værd.”

Lader sig ikke slå ud

En gang imellem møder Ester selvfølgelig også udfordringer i sit frivillige arbejde. Det kan eksempelvis være svært at finde nye unge mennesker, der vil være med. Det gør det svært at fortsætte med alle de forskellige tilbud, når der ingen frivillige er at trække på. Men Ester lader sig ikke slå ud: ”Jeg mener ikke, jeg har noget at tabe ved at spørge nogle nye, om de vil være med. Så længe de ikke har sagt nej, er der en mulighed for, at de vil være med.”

Hvem er Ester? ffEster Jørgensen ffThisted KFUK og KFUK ff65 år ffFolkepensionist

Sin motivation er Ester heller ikke i tvivl om. Hun citerer dåbsbefalingen: ”Gå ud i verden og gør alle menneskene til mine disciple,” og forklarer, hvordan hun ser dette som en udfordring til alle kristne; en udfordring, hun tager op. ”Vi skal ikke være flove over at være KFUMog KFUK'ere, vi skal være stolte. Og vi skal være glade og lukke vores munde op.” I dag er KFUM og KFUK blevet så stor en del af Esters identitet, at hun ved, at hun altid kommer til at være en del af fællesskabet. For Ester Jørgensen, er det slet ikke et spørgsmål om, hvorfor hun er frivillig: ”Jeg kan jo bare slet ikke lade være.”

11


Det fantastiske ved at være fotograf på vores lokale og nationale events er, at du ser det store engagement. De bedste billeder er dem, som får deltagerne til at huske tilbage på situationen efterfølgende.

Bliv en del af Fotokorpset Som en del af KFUM og KFUK’s Fotografkorps vil du få inspiration til, hvordan du skaber spændende billeder, og få øvet dine evner med andre fotografer. Tekst: Sara Amos Pedersen Foto: Christian Blom-Bloch

Elsker du at tage billeder, og vil du gerne blive endnu bedre til det? Så har du mulighed for at blive en del af KFUM og KFUK’s nye Fotokorps. KFUM og KFUK har derfor netop oprettet et korps af frivillige fotografer, der har lyst til at tage billeder fra vores events og deltage i kurser, hvor de bliver undervist i kamerateknik og billedbehandling.

Feedback og netværk på Facebook

Fotokorpset er både for professionelle fotografer, dygtige amatører og nybegyndere. I Facebook-gruppen ‘Netværksgruppe for fotografkorps i KFUM og KFUK’ bliver der delt informationer om nye kurser og fotoopgaver. Det er også her, du kan dele billeder, idéer, ros og erfaringer, så fotograferne i fællesskab bliver endnu dygtigere bag et kamera.

12

Kursus klæder fotograferne på

På kurser for Fotokorpset vil få inspiration til, hvordan du skaber spændende billeder, og få øvet dine evner med andre fotografer. “Det gode fotografi handler både om motiver, kameraindstillinger og billedredigering. Du kan lære nyt, uanset om du er erfaren fotograf eller nybegynder. Målet er at klæde vores frivillige på til at tage bedre billeder, når de deltager i et event hos KFUM og KFUK,” fortæller Christian Blom-Bloch, udviklingskonsulent for KFUM og KFUK’s Udvalg for Uddannelse og Udvikling.

Oplev det store engagement

På Landsmødet deltog to fotografer fra Fotokorpset. Daniel Roved Langgaard fra KFUM og KFUK på Frederiksbjerg fotograferede både gensynets glæde mellem børn og unge, men også eftertænksomme stunder og dybe diskussioner. ”Jeg nyder meget at fange de øjeblikke, hvor kameraet ikke tager fokuset fra situationen, men hvor smil, glæde og øjeblikke er oprigtige og ikke opstillet foran kameraet. Det fantastiske ved at være fotograf på vores lokale og nationale events er, at du ser det store engagement. De bedste billeder er dem, som får deltagerne til at huske tilbage på situationen efterfølgende.”


Klimakonference i Katowice 1200 km, 11 timer, 4 togture, 2 madpakker og 1 musikquiz, så er man i Katowice. I december tog vi toget til det sydlige Polen for at deltage i COP24. TEKST: Lena Lykkegaard Laursen Foto: Den danske delegation

COP er en årlig konference, hvor de 198 lande, der har skrevet under på FN’s konvention om klimaforandringer, mødes. Men COP er ikke kun midaldrende mænd i jakkesæt, der forhandler bag lukkede døre. Sideløbende mødes foreninger, forskere, aktivister og virksomheder for at fortælle om deres arbejde med klima og for at følge forhandlingerne.

Unge bekymrer sig om klimaet

Siden 2014 har YMCA også været repræsenteret på COP. Nogle deltagere har akkreditering til at deltage i forhandlingerne, hvor de forsøger at få unges stemmer hørt. Andre arbejder med, hvordan vi kan arbejde med klima lokalt i YMCA. Flere store undersøgelser viser, at klimaforandringerne er en af ungdommens største bekymringer. Derfor er miljø også et af YMCA’s fire fokusområder.

I YMCA kæmper vi for klimaet – sammen

Men det kan virke uoverskueligt og ligegyldigt at involvere sig, når man tænker på omfanget af problemet. Hvad nytter det, at jeg sorterer mit affald, hvis USA trækker sig fra klimaaftalen? Ser man sine egne handlinger i isolation, er det nemt at blive apatisk. Men når vi mødes i YMCA, bliver det tydeligt, at vi netop ikke handler alene, og vi inspirerer og påvirker hinanden i højere grad, end vi måske lige tror. Derfor tager vi opløftede og optimistiske hjem fra COP. For vi har mødt andre unge, som utrætteligt kæmper den samme kamp, og som minder os om, at dette er en bevægelse som bare vokser. Så hvorfor ikke tage toget næste gang, du skal rejse i Europa? Det kan anbefales!

13


Når der står

fællesskab på menuen

KFUM og KFUK har til formål at skabe aktiviteter og fællesskaber, hvor man møder den kristne tro og oplever dens relevans for ens liv. Tekst: Solvej Lynge Foto: Jakob Bech Pedersen

14


Helt fra fødslen er mennesker afhængige af kontakten med andre mennesker. Et behov for at være en del af noget. Være en del et fællesskab, da det giver en følelse af velvære og tryghed. Det fortæller sociolog Anja Jensen.

Flere af dem havde førhen ikke så meget kontakt til nabolaget, men nu er de begyndt at benytte hinanden til at for eksempel hente børnene eller blot til at skabe en hyggelig eftermiddag derhjemme.

Netop ordene: Fællesskab i den kristne tro er noget, som KFUM og KFUK's foreninger arbejder ud fra ihele landet, hvor der arrangeres alt fra børneklubber, tag-en-venmed-dage, tensing og syng-med-aftener til store lejre og internationale rejser.

“Flere af familierne har foreslået, at vi skal indføre madklub hver uge, men indtil videre er det ikke vores største fokus for den videre udvikling,” fortæller de tre frivillige og griner. “Vi vil fortsat have fokus på en bred aldersgruppe blandt de frivillige, og vi vil hele tiden at spørge nye, så vi har en “vikarbank” at trække på. Derudover er vi ved at overveje mulighederne for flere lokaler, da vi faktisk ikke har plads til så mange flere deltagere. Sidst men ikke mindst vil vi fortsat have fokus på de forskellige behov, de deltagende har, og hvordan vi tilgodeser dem alle.”

Fra fællesspisning til fællesskab

I Distrikt Hærvejen har de fået en særlig god ide. De tre frivillige Lotte Kruse, Inger Sønderriis og Birthe Mosekjær, står sammen med et par andre frivillige klar med åbne arme og store smil, når de hver anden uge lukker dørene op til fællesspisning for lokalområdets beboere, medlem af KFUM og KFUK eller ej. Alt fra brætspil og bordtennis til leg med saltdej og mad over bål kan stå på programmet. Fællessangen har også fået en helt særlig betydning. De tre frivillige nævner blandt andre en muslimsk medhjælper, der var blevet rigtig glad for sangen. “Og det giver jo god mening, for Gud er jo Gud, om man er muslim eller kristen, fortæller de frivillige arrangører af fællesspisningen.”

Et fællesskab der vokser

Fakta om fællesspisningen 

Antal fællesspisninger indtil videre: 42

Adresse: Rughavevej 4, Viborg

Pris: Voksne 25 kr, børn 10 kr

Opstart: Januar 2017

Vil du med til fællesspisning?

Så ses vi den 20. marts, 3. april, 1. maj, 15. maj, 29. maj eller 6. juni.

Forståelse over for forskellighederne er rigtig vigtigt i et solidt fællesskab, forklarer sociolog Anja Jensen. Selvom det er svært at leve uden at være en del af nogle fællesskaber, er det også vigtigt, at man engang imellem vurderer de fællesskaber, man er havnet i. Et fællesskab, der i for høj grad kræver tilpasning eller gør det svært at bevare sine personlige værdier, er svært at lade hører under kategorien “sunde fællesskaber”.

Samarbejder med boligforeningen

Til fællesspisningerne er der oftest mellem 10 og 25 deltagere, bestående af børn såvel som voksne, og mange af dem mødte første gang op stille og tilbageholdende, men sådan står det ikke til længere. “Vi vil gerne synliggøre KFUM og KFUK i miljøet, men vigtigst af alt vil vi gerne skabe et fællesskab blandt familierne i lokalområdet, og netop derfor hjalp boligforeningen også til, da vi startede op," siger Lotte, Inger og Birthe.

15


Y-Glocal er det nye internationale samarbejde med Cameroun og Sydafrika Ikke mere snak om FN's Verdensmål - ord skal gøres til handling. Netop dét fokuserer det nye samarbejde mellem Danmark, Cameroun og Sydafrika på, både globalt og lokalt.

KFUM og KFUK’s nye samarbejde med de to afrikanske lande, Cameroun og Sydafrika.

Danmark, Sydafrika og Cameroun?

“Jeg glæder mig til at få en oplevelse af kulturen i Cameroun og Sydafrika, men jeg glæder mig især til at finde ud af om, alt det vi har arbejdet for og håbet på så længe, kommer til at lykkes.”

De to afrikanske lande er særligt interessante for Danmark at arbejde sammen med, da det er med til at give os et mere nuanceret syn på Afrika, som ofte bliver set som en helhed i stedet for individuelle lande med individuelle problemer, forklarer Anna Gundersen: “Vi husker mest Afrika fra offerbilleder af fattige børn, men der er meget mere. Der er også både ressourcestærke og handlekraftige mennesker, som er fyldt med ideer til, hvordan vi kan gøre en lokal indsats mod de globale udfordringer.”

Sådan lød det fra Anna Gundersen få dage før Y-Glocals første Train the Trainer rejse til Cameroun. Hun er blandt de mange bag

Samarbejdet på Y-Glocals første Train the Trainer rejse til Cameroun. kommer til at have fokus på at give de unge deltagere fra

Tekst: Solvej Lynge Foto: Daniel Roved Langgaard og Simon Refshauge

16

alle tre lande en oplevelse af at være en del af en verdensbevægelse, at lære dem at sætte livet i perspektiv til omverdenen og sidst men ikke mindst at lære mere om FN's Verdensmål, og hvad man lokalt kan gøre for at opnå dem.

Rejsernes forløb

Y-Glocal forventer, at de hvert halve år kan sende en flok unge afsted på en tur til en af de afrikanske lande, men det forudsætter både økonomi og naturligvis nogle eventyrlystne unge medlemmer. Der vil blive lagt en fælles dagsorden for alle tre landes deltagere, hvor det meste program vil bestå af forskellige oplæg, workshops og inddragelse af de deltagende i forskellige aktiviteter, med udgangspunkt i FN's Verdensmål. Og så vil der selvfølgelig også blive mulighed for at opleve området og kulturen.


Er du den næste deltager?  Det kræver, at du vil dele din nye viden og erfaringer med din lokalforening.  Det er ikke kun dig der skal lære noget, det skal videreformidles til foreningen derhjemme.  Du vil blive sendt afsted med en fra din forening, og I vil begge modtage økonomisk støtte derfra.

Vi husker mest Afrika fra offerbilleder af fattige børn, men der er meget mere. Der er også både ressourcestærke og handlekraftige mennesker, som er fyldt med ideer til, hvordan vi kan gøre en lokal indsats mod de globale udfordringer.

Anna Gundersen Frivillig Y-Glocal

FNs verdensmål Vidste du at… ffFN's Verdensmål har fokus på alt fra sundhed og uddannelse til fattigdom og klima? ffDe består af 17 konkrete mål og 169 delmål? ffSiden 1990 er fattigdom i verden faldet med næsten 75%? ffI dag dør 45% færre kvinder, grundet graviditet eller fødsel end i 1990?

17


MedlemsPanelet En del af noget større Vi møder alle sammen fællesskaber mange steder i vores liv. Det kan være til en fritidsaktivitet, skolen eller sågar til en klimakonference. Sidste år var der klimakonference i Polen, hvor Danmark som en del af YMAC-delegationen. Vi har i Markant derfor spurgt tre af dem om, hvor de oplevede fællesskabet på sådan en tur. tekst: Martin Hove

Anna Gundersen

Der var en kvinde fra Taiwan, som holdt en tale på vegne af cirka halvdelen af jordens befolkning – verdens børn og unge. Hun udtrykte mine bekymringer og frustrationer over for verdens ledere. Der følte jeg mig som en del af noget større. En del af en gruppe, der en dag skal overtage uoverskuelige klimaproblemer, som ikke bliver taget seriøst nok blandt dagens politikere. Og det er måske lidt skørt at sige, at man havde en fællesskabsfølelse med 3,5 milliarder mennesker, uden at de egentlig var det. Men jeg følte der, at jeg var en del af noget meget større end bare mig selv.

Det var super motiverende at være sammen med repræsentanter fra hele verden om et fælles mål, der fylder meget for mig personligt: At skabe en bedre og bæredygtig fremtid. Selvom vi blev bevidste om forskellige interesser, omstændigheder og motiver, var dét at være sammen om en fælles dagsorden med mulighed for at adressere og tage hinandens bekymringer seriøst befriende og opløftende på samme tid, da man blev mindet om, at der overalt i verden er nogen, der prøver at kæmpe den samme sag som en selv. Jeg oplevede et fællesskab, hvor sagen og håbet om, at vi sammen kan ændre den måde, vi lever på, så den også bliver mulig at leve på i fremtiden, var det samlende element og retning.

KFUM og KFUK i Gellerup

18

KFUM og KFUK i Gellerup

Foto: Privat

Foto: Christian Blom-Bloch

Foto: Privat

Rasmus Jeppesen

Lena Lykkkegaard Laursen Hovedforeningen i KFUM og KFUK

Jeg deltog COP24 som en del af YMCA’s delegation, fordi jeg mener, det er vigtigt, at ungdommen er repræsenteret under klimaforhandlingerne, og fordi jeg gerne vil lære mere om, hvordan vi kan arbejde med klima lokalt i KFUM og KFUK. Klimaforandringerne er en af de største udfordringer for min og fremtidige generationer, og som børne- og ungdomsorganisation synes jeg, at vi har et særligt ansvar for at forholde os til klimaproblematikken og tænke det ind i vores eksisterende aktiviteter. Noget af det bedste ved at deltage på COP24 er mødet med andre unge, som har de samme bekymringer og arbejder med at gøre en forskel lokalt. Som en del af World YMCA repræsenterer vi mange millioner mennesker, og set i det perspektiv, tror jeg virkelig på, at vi kan være med til at gøre en forskel.


MARKANT GUIDE TEKST: Sara Amos Pedersen Foto: Rasmus Kongsgaard

Sammen skaber vi vĂŚrdi for andre

19


MARKANT GUIDE Frivillige sætter aftryk på KFUM-Huset på Amager KFUM-huset har ligget på Amager siden 1925. Lige nu arbejder et netværk af frivillige på at genopfinde huset, så det bliver en moderne ramme for fællesskab, engagement og højskoleånd. Arbejdet har krævet, at medlemmerne i lokalforeningen stiller hinanden spørgsmålet: Hvilke aftryk sætter vores aktiviteter? Markant har bedt fire medlemmer af KFUM og KFUK i Sundby reflektere over,

Plakaten kan købes via landskontoret national@kfum-kfuk.dk

hvordan de hver især bidrager til fællesskabet ved at besvare øvelsen ‘Min KFUM og KFUK-historie’. Øvelsen er en del af materialet ‘Aftryk’, som er udviklet af KFUM og KFUK’s Udvalg for Uddannelse og Udvikling. Kassen med Aftryk-materialet ligger hos alle lokalforeninger, og den indeholder en række opgaver, der enten kan løses i grupper eller alene. Find inspiration i de fire fortællinger fra KFUM-Huset på Amager, inden du går i gang med øvelsen.

Min KFUM og KFUK-historie: Jeg har været medlem af KFUM og KFUK siden Min første oplevelse i KFUM og KFUK var

I KFUM og KFUK er jeg Men jeg ved min rolle er meget mere end det. Jeg hjælper med at opmuntre til og at udvikle _______________________________ og inspirere til ______________________________ I KFUM og KFUK arbejder jeg med og hjælper dem til at Når jeg er i KFUM og KFUK, bliver jeg begejstret, når Og jeg kan allerbedst lide det arbejde, vi gør for For mig er KFUM og KFUK Det jeg elsker allermest ved KFUM og KFUK er

20


MARKANT GUIDE

Tobias Fibiger

Foto: Christian Blom-Bloch

Foto: Christian Blom-Bloch

Rebekka Kjær Fibiger

Jeg har været medlem af KFUM og KFUK siden 1990.

Jeg har været medlem af KFUM og KFUK siden 2015.

Min første oplevelse i KFUM og KFUK var MOK-klub og at være med som barn til en leder på Remmerstrand Familielejr.

Min første oplevelse i KFUM og KFUK var Unge Voksne klubben Mosaik i Aalborg.

I KFUM og KFUK er jeg praktisk mus. Men jeg ved min rolle er meget mere end det. Jeg hjælper med at opmuntre til kreativitet og at udvikle KFUM-Huset på Amager og inspirere til at skabe smil og møder mellem mennesker. I KFUM og KFUK arbejder jeg med voksne og hjælper dem til at skabe netværk. Når jeg er i KFUM og KFUK, bliver jeg begejstret, når folk er glade sammen. Og jeg kan allerbedst lide det arbejde, vi gør for unge. For mig er KFUM og KFUK et trygt sted. Det jeg elsker allermest ved KFUM og KFUK er menneskene.

I KFUM og KFUK er jeg frivillig. Men jeg ved min rolle er meget mere end det. Jeg hjælper med at opmuntre til glæde og at udvikle fællesskab og inspirere til at gøre en forskel. I KFUM og KFUK arbejder jeg med unge og hjælper dem til at finde et ståsted. Når jeg er i KFUM og KFUK, bliver jeg begejstret, når vi gør ting sammen. Og jeg kan allerbedst lide det arbejde, vi gør for folk, der ikke endnu kommer i foreningen. For mig er KFUM og KFUK samskabelse. Det, jeg elsker allermest ved KFUM og KFUK, er, at vi er sammen om at gøre ting, der er meningsgivende og skaber værdi for andre.

21


MARKANT GUIDE

Jeg har været medlem af KFUM og KFUK siden 2018. Min første oplevelse i KFUM og KFUK var et intromøde med Filip Hove Kristensen, der havde fortalt mig om KFUM og KFUK i et år. I KFUM og KFUK er jeg med i Udvalget for Globale Fællesskaber. Men jeg ved min rolle er meget mere end det. Jeg hjælper med at opmuntre til at engagere unge i internationalt arbejde og at udvikle de globale muligheder og inspirere til mellemfolkelig forståelse. I KFUM og KFUK arbejder jeg med unge frivillige og hjælper dem til at komme ud og opleve verden. Når jeg er i KFUM og KFUK, bliver jeg begejstret, når jeg indgår i det inspirerende fællesskab. Og jeg kan allerbedst lide det arbejde, vi gør for unge. For mig er KFUM og KFUK en bevægelse. Det jeg elsker allermest ved KFUM og KFUK er det sociale fællesskab og muligheden for at skabe muligheder for andre.

22

Foto: Rasmus Kongsgaard

Foto: Christian Blom-Bloch

Nina Madsen

Olga Katrine Schildt Nabe-Nielsen Jeg har været medlem af KFUM og KFUK siden 1999. Min første oplevelse i KFUM og KFUK var som medlem af Ten Sing Online i KFUM og KFUK i Roskilde. I KFUM og KFUK er jeg frivillig. Men jeg ved min rolle er meget mere end det. Jeg hjælper med at opmuntre til et pusterum i hverdagen og at udvikle indre ro og inspirere til hygge. I KFUM og KFUK arbejder jeg med krea-aftener for unge og hjælper dem til at udforske deres kreative side. Når jeg er i KFUM og KFUK, bliver jeg begejstret, når jeg glemmer tid og sted med gode folk. Og jeg kan allerbedst lide det arbejde, vi gør for børn og unge. For mig er KFUM og KFUK gode folk i trygge rammer. Det, jeg elsker allermest ved KFUM og KFUK, er, at være en del af et fællesskab, hvor alle bliver accepteret som de er, og hvor vi er sammen i trygge rammer uden forventninger om at skulle præstere en masse.


Hovedbestyrelsen hilser TEKST: Sara Amos Pedersen Foto: Christian Blom-Bloch

I januar mødtes Hovedbestyrelsen på Hotel Nyborg Strand sammen med KFUM og KFUK's Voksenstævne. I denne artikel kan du læse om et par af de vigtigste beslutninger fra mødet samt møde et af Hovedbestyrelsens medlemmer.

Ny Verdensmål-arbejdsgruppe

Hovedbestyrelsens kontaktopgaver til udvalg Kontakten til KFUM og KFUK’s udvalg, redaktioner og eksterne relationer er fordelt, således at:

Søger KFUM og KFUK om at få YMCA World Council til Danmark i 2022?

FAQ

Jacob Kloster Madsen er kontakt til Udvalget for Lokale aktivitetsmiljøer. Maria Haahr Jensen er kontakt til Udvalget for Globale Fællesskaber. Kathrine Holm er kontakt til Udvalget for Festivaler og Lejre. Randi Vestergaard er kontakt til Udvalget for Uddannelse og Udvikling. Nina Frøjk Hansen er kontakt til Kristendomsudvalget. Martin H. Thomsen er repræsentant i Samrådet og kontakt til vores valgte repræsentanter i DUF, YMCA (World Alliance bestyrelsen) og YWCA (Europe-bestyrelsen). Maria Klaris Søgaard er formand for Verdensmål-arbejdsgruppen. Rune Hoff Lauridsen er medlem af Vedtægtsarbejdsgruppen. Henriette Lynderup Kirkeskov er formand for redaktionerne.

Hovedbestyrelsen nedsatte en arbejdsgruppe, der frem til næste Landsmøde skal tage initiativer, inspirere og koordinere Verdensmålsinitiativer i og mellem alle organisatoriske led i KFUM og KFUK. For at styrke arbejdet med Verdensmålene prioriteres ressourcerne til følgende emner: ffKlima og forbrug (Verdensmål nr. 12 og 13) ffDemokrati og uddannelse (Verdensmål nr. 16) Prioriteringen udelukker ikke, at man også kan arbejde med andre af verdensmålene.

Ja. Hovedbestyrelsen besluttede med et klart flertal, at KFUM og KFUK i Danmark vil afgive et bud på et dansk værtskab for YMCA World Council (i Aarhus) i 2022. Verdensbevægelsen træffer sin beslutning til sommer.

Derfor er jeg med i Hovedbestyrelsen: Jeg vil gerne være en del af Hovedbestyrelsen, fordi jeg synes, det er en spændende opgave at være med til fortsat at udvikle KFUM og KFUK og arbejde med at styrke vores relevans for børn og unge. fortæller Martin Hejlskov Thomsen. Han blev valgt ind i Hovedbestyrelsen på sidste Landsmøde. Martin synes, at det er vigtigt, at Hovedbestyrelsen også har unge medlemmer.

Hovedbestyrelsen mødes næste gang den 30. - 31. marts på Aarhus Efterskole.

23


Vi har brug for redskaber, og der er podcasten og resten af Essens materialet super fedt. Thea Alberte Krabbe KFUM og KFUK i Roskilde

Essens giver ny viden om kristendom

Nu hvor KFUM og KFUK's kristendomskursus Essens har udsendt sine første materialer, er det nærliggende at spørge ind til lokalforeningernes oplevelser med materialet. Tekst: Camilla Lyskjær Due, Essens arbejdsgruppen Foto: Daniel Roved Langgaard, Christian Nørby Rasmussen og Jakob Tolstrup

Johanne Aarestrup, 18 år, frivillig KFUM og KFUK i Kolding

Lars Lomholt, 45 år, frivillig KFUM og KFUK i kolding

Thea Alberte Krabbe, 22 år, frivillig KFUM og KFUK i roskilde

Hvad synes du om Essens-videoen?

Hvad synes du om Essens-hæftet?

Hvad synes du om Essens podcasten?

”Jeg synes, videoen giver et godt indblik i, hvad det helt konkret er for nogle værdier, der er kernen i den bevægelse, jeg er en del af. ”

Hvad tager du med dig personligt?

”Personligt er jeg blevet bekræftet i, at KFUM og KFUK er den rigtige organisation for mig. På mange måder sætter videoen ord på de tanker, jeg selv har om kristendommen.”

Hvordan kan Essens bruges i din lokale KFUM og KFUK?

”I vores lokale KFUM og KFUK i Kolding tænker jeg, at videoen kan være en ramme, der lægger op til at tale mere om kristendommen, end vi gør i dag.”

”Essens-hæftet er en fin gennemgang af organisationsfortællingen, som jeg ikke kendte til i forvejen.

Hvad tager du med dig personligt?

”Organisationsfortællingen giver efter en gennemgang rigtig god mening for mig og vores arbejde i KFUM og KFUK. ”

Hvordan kan Essens bruges i din lokale KFUM og KFUK?

”Med forhåbentlig mere tilgængeligt forkyndelsesmateriale på Essens-siden vil Essens blive et super sted at søge inspiration til forkyndelsen, hvilket jeg mener er vigtigt i vores arbejde.”

”Jeg synes Essens-podcasten var nem at gå til, den er spændende og så er den mega oplysende for én som mig, som måske ikke har været så god til at holde styr på kirkeåret og heller ikke været så god til at komme i kirke. Den er nem og forstå og man lærer noget nyt.”

Hvad tager du med dig personligt?

”Jeg tager en ny viden om kristendommen og kirkeåret med mig, og så tror jeg at jeg har nemmere ved at tage i kirke og rent faktisk bruge tid og energi på at lytte til teksterne, da det vil være nemmere at forholde sig til, nu hvor jeg har fået en forståelse for det.”

Hvordan kan Essens bruges i din lokale KFUM og KFUK?

”Jeg vil tage podcasten med mig til min forening i Roskilde og til Ten Sing, fordi det er en god og nem måde at snakke om kristendommen på. Vi er ikke altid lige gode til at få snakket om netop det, og derfor har vi brug for redskaber. Der er podcasten og resten af Essensmaterialet super fedt. Det er fordomsfrit og ikke belærende, som mange kunne frygte.”

24


Essens Essensmaterialet består af tre elementer: Video, hæfte og podcast. I juni blev Essensvideoen lagt ud til medlemmerne. Den beskriver arbejdet i og omkring KFUM og KFUK i Danmark og stiller skarpt på vores arbejde med kristendommen. På samme tidspunkt blev et trykt Essens-hæfte sendt til alle lokalforeningernes formænd, som supplement til videre arbejde. I December 2018 udkom den første af mange Essens-podcasts, hvis formål er at sætte fokus på kirkeårsteologien. Hver søndags tekstlæsning bliver gennemgået og debatteret. De næste elementer bliver et ’Tro til handling’-materiale, som er testet i et pilotprojekt i samarbejde med præster og konfirmander i Viborg Stift, samt en Essens tankepausebog og en pilgrimsvandring. Hvis du vil vide mere om ovenstående og fremtidige Essens materialer kan du holde dig opdateret på: www.kfum-kfuk.dk/essens

25


TEKST: Mathias Schjødt-Pedersen og Caroline Schjødt-Pedersen FOTO: Christian Bendixen

Ung uge 1981 – Bornholm

Ung uge 1992 – Horsens

Ung Uge er jo lejren over dem alle. Jeg var med som frivillig i 1978 på Hvide Klit og 1981 på Bornholm. Det var der KFUM og KFUK samledes med en masse unge, og hvor man havde det godt. Jeg skrev engang et blad, hvor jeg fortalte om to personer, der blev kærester på Ung Uge. Det blev læst op både i 1978 og 1981. Personerne var begge fiktive, men det var ret populært begge år, når det blev læst op til aftenunderholdning.

Det, der står allerklarest, er fællessangene i det store cirkustelt, hvor 1500-2000 unge skrålede med på lejrsangene, og når Aulum Smallstars fik teltet til at koge. Men det helt særlige, som Ung Uge kunne, har nok været de intense og nærværende samtaler, der rørte sig lige dér, hvor vi var et stort fællesskab. Første gang jeg var med som leder var på Ung Uge i 1992 i Horsens. Efter de fantastiske oplevelser dér, var jeg selvfølgelig med i 1996 og 2000 i Aulum, bla. som “Sognepræst”.

Fra Ung Uge til Wonderful Days

26

Vil du vide mere? Til Medlems Radio har lavet et afsnit om Ung Uge gennem tiden. Lyt på facebook, Soundcloude eller på medlemsradio.dk/episode4/

(Tema: Glimt af Evighed)

(Tema: Tast livet ind)

(Tema: Vi vil Leve)

Ung uge 1988 – Holbæk

Thorkild Specht Forstander på Høng Efterskole

Ung uge 1984 – Bramming

Ung uge 1978 - Hvide Klit

Ivar Brændgaard Tidligere formand for KFUM og KFUK fra 1981 - 1988

Ung uge 1996 – Aulum

40 år med Wonderful Days

Ung uge fik sin start i 1978 på Hvide Klit. Dengang var tanken at skabe en fælles lejr for både pigerne og drengene fra 13-19 år. I dag hedder festivalen Wonderful Days og har i 40 år budt på fællesskab. Se her, hvordan Wonderful Days har udviklet sig gennem tiden.


Tag med! Disse opgaver kan du løse som frivillig Festivalguide – Mød de unge og vær deres nærmeste leder i løbet af ugen. Campleder – Du får ansvaret for en større gruppe unge mennesker, både festivalguides og deltagere.

Wonderful days 2016 – Tarm Blåkilde Efterskole

(Tema: Lose Control) Anna Sofie Munk Jakobsen (Gymnasieelev på Odense Katedralskole)

(Tema: You been tagged)

Wonderful days 2013 – Hjørring

(Intet tema)

Ung uge 2010 – Løgumkloster

(Intet tema)

Ung uge 2007 - Løgumkloste

(Tema: Livet som indsats)

Ung uge 2004 – Aulum

Ung uge 2000 – Aulum

(Tema: Under åben himmel)

Eller tjek Wonderfuldays.com for at se, hvad vi ellers mangler folk til.

Den fællesskabsfølelse man får, når man sidder i samlingsteltet og skråler lejrsangen, så højt man kan - det kan give mig kuldegysninger at tænke på. Det er ikke en festival som alle andre. Der eksisterer en fællesskabsfølelse, som er så sjælden, men som KFUM og KFUK er så fantastiske til at skabe for unge mennesker. Jeg var første gang med som deltager i 2016, men jeg har været med alle år siden 2000 som leder-barn.

(Tema: ACT l REACT)

Runner – Vær de ekstra hænder, der hjælper til med lidt af hvert på festivalen.

Wonderful days 2019 - Tarm - Blåkilde Efterskole

Cafémedhjælper – Smil til folket, mens du hælder en kop kaffe op til deltagerne.

WONDERFUL

DAYS 2019

Hvad, hvor og hvornår?

I 2019 foregår Wonderful Days på Blåkilde Efterskole fra 8.-13. Juli, hvor temaet er “ACT|REACT”. Wonderful Days er KFUM og KFUK’s festival for 13-19-årige, hvor formålet er at give unge en uge i sommeren, hvor de får lov at møde nye venner og fællesskaber, og hvor de vil blive udfordret på tro og holdninger i et samspil med andre. Festivalen afholdes fremover hvert andet år.

27


Ten Sing show imponerer konfirmanderne tekst: Sara Amos Pedersen Foto: Jakob Bech Pedersen

Ten Sing 7 fra KFUM og KFUK i Kjellerup stod bag et imponerende show under efterårets Konfirmandweekend for unge i Hørup og Levring. I løbet af weekenden stod Ten Singerne også for flere workshops, hvor konfirmanderne skulle udsmykke en altertavle, prædike, synge og opføre et dramastykke.

28


Vil du være med i KFUM og KFUK’s Fotokorps? Så læs mere på: www.kfum-kfuk.dk /fotokorps

29


Festival, fællesskab og fed undervisning:

Her er tre frivillige opgaver, du skal tilmelde dig Tekst: Connie Ejskær Braüner Foto: Efterskolefestival 2018 og Wonderful Days 2016

Wonderful Days Wonderful Days Efterskolefestival

Hyldgårdsskolen, Ikast 15.-17. april

Underviser

Dine opgaver: Ni timers undervisning fordelt på de tre dage. Her skal du undervise energiske og nysgerrige efterskoleelever undervisning i noget, du brænder for. Eleverne bliver fordelt på ca. 30 undervisningsspor, som frivillige undervisere står for. Hvad, der undervises i, er op til dig som underviser. Tidligere har der været spor om alt fra kor, teambuilding, træværksted til journalistik, genbrugsguld eller gastronomi. Opgaven er kendetegnet ved: Et unikt og stærkt fællesskab med de andre frivillige undervisere på festivalen. Der vil deltage omkring 100 andre frivillige. Kompetencer: Du skal have en faglig kompetence/interesse, som du brænder for at bidrage med til elevernes læring. Tilmelding: Skriv til spor@kfum-kfuk.dk og fortæl hvad du vil undervise i eller hør mere om dine muligheder. Sidste frist er den 26. marts.

30

Blåkilde Efterskole, Tarm 8.-13. juli

Runner

Dine opgaver: Som runner på Wonderful Days løser du ikke én, men mange opgaver. Du løser de opgaver, som opstår undervejs, og hvor der er brug for ekstra hænder. Det kan være at hjælpe med at servere frokost, stå vagt ved scenen, tage en nattevagt eller en toiletrensertjans, at hjælpe en deltager med et telt, der blæser væk, at tage en vagt i caféen eller stå post på et “løb”. Opgaven er kendetegnet ved: At du ikke behøver at forberede dig hjemmefra, men at du har en afgørende rolle i at få tingene til at spille på festivalen. Og så kommer du til at opleve et helt fantastisk fællesskab sammen med alle de andre frivillige på Wonderful Days.

Blåkilde Efterskole, Tarm 8.-13. juli

Festivalguide

Dine opgaver: Som festivalguide er du helt tæt på deltagerne. Du er sammen med en anden festivalguide ansvarlig for en gruppe deltagere på ca. 16. personer. Du bor i deltagernes lejr og sørger for, at de har det godt. Du hjælper dem med at finde rundt og komme til de fede aktiviteter og koncerter. Når vi har “tid til tro”, hjælper du deltagerne med at reflektere over de ting, festival-præsterne præsenterer dem for. Opgaven er kendetegnet ved: At du ikke behøver at forberede dig inden festivalen. At du kommer tæt på de unge og deres verden. At du bliver en del af et fantastisk fællesskab sammen med alle de andre frivillige på Wonderful Days.

Kompetencer: Du skal kunne “tage fra” og hjælpe til, hvor der er brug for det.

Kompetencer: Du skal kunne lide at være sammen med unge mennesker og have lyst til at være med til at give dem en oplevelse for livet.

Tilmelding: Skriv til Martin Graversen på graver@kfum-kfuk.dk, hvis du kunne tænke dig at være runner.

Tilmelding: Skriv til Martin Graversen på graver@kfum-kfuk.dk, hvis du kunne tænke dig at være festivalguide.

Vil du se flere frivillige opgaver? Så tjek www.kfum-kfuk.dk/bliv-frivillig


Navne

tekst: Sara Amos Pedersen

En stærk Hovedbestyrelse er klar

Hovedbestyrelsen har valgt to nye stærke medlemmer med hver deres styrker, som supplerer den landsmødevalgte Hovedbestyrelse. Det drejer sig om Kathrine Holm, KFUM og KFUK i Aalborg, og Randi Vestergaard, KFUM og KFUK på Frederiksbjerg. De ti pladser i Hovedbestyrelsen er dermed besat, og Hovedbestyrelsen har derudover valgt at gøre brug af vedtægternes mulighed for at supplere sig med et ekstra medlem.

Selvom det havde klædt vores demokrati med et valg på Landsmødet, er det meget glædeligt, at flere efterfølgende har meldt sig klar. Stort velkommen til Kathrine og Randi. Og samtidig et stort velkommen til, at lokalforeningerne allerede nu og frem mod næste landsmøde har fokus på at opstille kandidater.

ESC-Volontør hjemme igen

I december vendte Dorthea Davidsen hjem til KFUM og KFUK i Næstved efter et halvt år i Tyskland. Her har hun været frivillig i CVJM Luckau. Henriette Lynderup Kirkeskov Formand for KFUM og KFUK i Danmark

Velkommen til Fotokorpset Flere frivillige fotografer har taget deres første billeder som en del af KFUM og KFUK’s Fotokorps. Tak for billederne Kristian Olsen, Rasmus Kongsgaard, Jakob Bech Pedersen, Caroline Schødt-Pedersen, Daniel Roved Langgaard og Simon Refshauge Bergholt.

Udskiftning i Markant-redaktionen Der sker udskiftninger i Markant redaktionen. Derfor vil vi gerne sige tak til Arne Hørlück Høeg og Martin Hove, der begge stopper. Arne har siddet i redaktionen siden juni 2016, og Martin har været med siden februar 2018. Samtidig vil vi byde velkommen til Karen Hertz Holm, der er nyt medlem i redaktionen.

31


eFTERSKOLE

FESTIVAL

15.–17. april 2019, hyldgårsskolen, ikast

Vi søger frivillige Som underviser på festivalen bliver du en del af et unikt og stærkt fællesskab med cirka 100 andre frivillige. Vil du være underviser på Efterskolefestivalen i år, er det op til dig at finde et tema, som du brænder for. Kontakt spor@kfum-kfuk.dk senest den 26. marts.

tag påog højskole rejs ud i verden tænk, drøm og rejs i fællesskab med andre Linjefag: Friluftsliv, kunst, musik, politik, idræt & vandsport, change makers (international linje). Mere end 40 eksistens- og valgfag: Fx kajak, filosofi, ølbrygning, keramik, tegning, antropologi og skrivekunst.

efterskolefestival.kfum-kfuk.dk

Studierejser: 10 dage i Iran, Palæstina, Indien, Japan, Norge eller Danmark.

@efterskolefestival #kfumkfuk

Explorer: 3-8 ugers rejse i Malawi, Nepal, New Zealand, Cuba eller Canada.

l t ti e ” b ob livet j le for a f e nb velse a t le m p e t o es en volontørBliv b på KFUMs il t er v Soldaterhjem og g De e J . ” få nye kompetencer dre n a ”Jeg har tilegnet mig rigtig mange kompetencer i volontørjobbet. Men det vigtigste er, at jeg har fået en større viden om mine egne styrker og svagheder. Jeg har fået større selvsikkerhed og tro på egne evner. Jeg er blevet bedre til at tage ansvar”

Vi søger unge til et halvt eller helt år KFUMs Soldaterhjem ni forskellige steder i Danmark med jobstart august 2019. Vi gir´ en god volontørløn, kost og logi. Læs mere på job.kfums-soldaterhjem.dk

”At være volontør på KFUMs Soldaterhjem var med til at give mig mere sikkerhed i mine valg, og gøre mig klar til at komme videre med min uddannelse”.

silkeborghojskole.dk

SENIORIDRÆT & HØJSKOLE

8. - 11. Juli 2019

HELLEBJERG IDRÆTSEFTERSKOLE JUELSMINDE For alle seniorer (50+) med lyst til at dyrke motion, fællesskab og sociale aktiviteter

1900 ,- pr. deltager

Tilmeld på kfumid.nemtilmeld.dk/77 eller ring til Maja: 4057 8180


Vil du give dit barn, barnebarn, niece eller en lokal knægt en kæmpe oplevelse?

Giv dem en WONDERBOX – Et gavekort til Wonderful Days! Wonderful Days er KFUM og KFUK’s festival for 13-19-årige.

prisen For WonderboX er For medlemmer: 1600 kr. For ikke-medlemmer: 1775 kr.

WonderboX kan købes via Landskontoret tlf 36 14 15 33 og på wonderfuldays.com/wonderbox

WONDERFU L

DAYS 2019


YMCA fylder 175 år – Skal du være med til London og fejre? Tekst: Karen Hertz Holm og Christine Lund

Hvad: For 175 år siden, i 1844, syntes en mand ved navn George Williams, at mulighederne for unge mænd i London var for dårlige. Han oprettede derfor et sted, de kunne komme hen, og kaldte det for YMCA (YMCA er en forkortelse for Young Men's Christian Association). Siden har YMCA-bevægelsen spredt sig til resten af verden. I dag er der foreninger i 120 lande, og Danmark er ét af dem. Herhjemme bruger vi betegnelsen KFUM og KFUK, som står for Kristelig Forening for Unge Mænd og Kristelig Forening for Unge Kvinder. Nu, 175 år senere, fejres det med en kæmpe festival i London: Stedet hvor det hele begyndte. Festivalområdet er opdelt i tre zoner, inspireret af trekantslogoet: Body, mind og spirit. I zonerne er workshops, lege, sport, konkurrencer, teater, andagt, dans, afslapning og meget mere. Udover disse zoner er der også fællesprogram på festivalen.

Der kommer unge fra hele verden: Fra seks kontinenter og mere end 100 lande. Det bliver fire dage fyldt med energi, visioner og en masse unge, der sammen har det sjovt og bliver klogere på hinanden og de forskellige former for ”YMCA’s”, der findes. Hold øje med: Den officielle Facebookside ”YMCA175”, hvor der løbende kommer videoer og opslag, der varmer op til festivalenfestivalen. Her finder du også informationer om eksempelvis tilmelding. Derudover er det også altid en god idé at holde øje med den Facebooksiden 'KFUM og KFUK i Danmark', hvor der også kommer informationer om den danske delegations deltagelse i arrangementet,

Kom hjem til hvor det hele begyndte Hvor: ExCel London Hvornår: 4.-8. august 2019 Tilmeldingsfrist: 15. april 2019

34

Du skal deltage fordi: "Det er vigtigt, at vi i Danmark deltager, fordi vi også gerne vil være med til at fejre YMCA sammen med alle andre og dermed vise, at KFUM og KFUK i Danmark trives og har en masse seje unge mennesker, der bakker op om YMCA-bevægelsen. Samtidig er det vigtigt, at vi deltager for at give nogle KFUM- og KFUK’ere mulighed for at møde alle de andre YMCA’s og dermed opleve den store ”YMCA-familie”, og hvad den har at byde på. Vi arbejder for det samme, og det er super fedt at opleve det fællesskab, det giver at arbejde sammen og have fælles identitet på tværs af grænser. Og så bliver det bare sjovt at fejre YMCA, få nye venner fra hele verden og blive klogere på den bevægelse, vi sammen udgør," fortæller Christine Lund, medlem af KFUM og KFUK's Udvalg for Globale Fællesskaber.


3 events du ikke må gå glip af Tekst: Sara Amos Pedersen Foto: Else Marie Henning, Wonderful Days 2016

Familielejr ved de hvide klitter Hvide Klit 28. juli - 3. august Tilmeldingsfrist: Først til mølle Hvad: Familielejr ved de Hvide Klitter er en sjov lejr for hele familien. Deltagerne laver sjove aktiviteter sammen og lærer nye mennesker at kende. Der er også tid til gode samtaler om tro og en længere pilgrimsvandring for de voksne. Hold øje med: Facebookgruppen ‘Familielejr ved de hvide klitter’, hvor der løbende bliver delt information om årets lejr. Har du endnu ikke set hele vores sommertilbud, så kig forbi vores hjemmeside, hvor vi har samlet en præsentation af alle sommerens events. Du skal deltage fordi: “Sommeren byder på alt fra store koncertoplevelser, træklatring og spændende talks og foredrag. Der er både et event til dig, der vil på festival med vennerne eller dig der vil mærke lejrsuset i det store og lille fællesskab. Uanset ldit valg af lejr er det et friskt pust til hverdagen” siger Heidi Seidelin, konsulent for Udvalget for Festivaler og Lejre.

Kursus for aleneforældre Diakonhøjskolen i Aarhus 17.-19. april Tilmeldingsfrist: 10. april Hvad: Sang, billeder og tekst bliver brugt til at finde den positive hverdag. Kurset for aleneforældre i KFUM og KFUK er et godt at møde andre i samme situation og få sat ord på sin egen. Kurset har fokus på at leve nu og ikke blot eksistere. Kurset skaber nye venskaber og brugbar erfaringsudveksling. Hold øje med: Programmet for Kurset. Du finder det som PDF på vores hjemmeside. Her kan du finde alle de praktiske informationer, som er nødvendige for, at du bliver klædt på til kurset, der i år har temaet ‘Stjernestunder på trods af…’ Kurset byder både på gruppesnak, foredrag, andagt og gåtur. Du skal deltage fordi: “Det gælder om at finde glæderne og det positive, der findes i det liv, man har nu og her og ikke grave sig ned i mismod. Fordi ikke alle drømme bliver indfriet,” fortæller Flemming Rishøj, foredragsholder på kurset. Kan du bruge et af de to billeder, du har brugt i programmet for kurset? Helst det af manden.

Nysgerrig efter mere? Tjek alle vores events ud på www.kfum-kfuk.dk/events

Wonderful Treehouse ‘19 Blåkilde Efterskole 30. juni - 7. juli Tilmeldingsfrist: 2. april Hvad: Vi vil opføre et netværk af platforme (træhuse) oppe under trætoppene. Træhusene skal stå færdige til festivalen Wonderful Days, hvor de vil danne kreative og spændende rammer, for eksempelvis caféer, træklatring, vandrutsjebane, overnatning. Kun fantasien og gå-på-modet sætter grænser. Hold øje med: Siden og gruppen på Facebook, der begge hedder‘KFUM og KFUK Treehouse’. Du skal deltage fordi: “Vi skaber et fælles projekt, hvor alle bidrager. Med tilgangen ”learning by doing” skabes projektet dynamisk i takt med, at alle deltageres fælles ideer og kompetencer udvikles. Arbejdsfælleskabet bliver unikt, og det alsidige arbejde danner rammen for, at hver enkelt deltager vil have noget at byde ind med, uanset evner og tidligere erfaring. Der er ikke krav om tidligere erfaring – vi kan lære jer alt det nødvendige,” fortæller Mikkel Førrisdahl, lejrleder for årets camp.

35


Andagt

TEKST: Martin Hove Foto: Christian Blom-Bloch

Denne andagt handler om fællesskab. Vi skal lytte, læse og snakke sammen for at blive klogere på, hvad fællesskab er for dig og mig. For at kickstarte denne andagt skal vi allerførst starte med at høre et nummer af Mads Langer. Nummeret hedder ’You’re not alone’ og er en smuk kærlighedssang, som handler om, at man, på trods af vanskeligheder og stor afstand, aldrig helt er alene.

Hør sangen 'You're not alone' af Mads Langer.

Øvelse:

Det næste der sker er, at I nu skal sætte jer i en rundkreds eller rundt om et bord. Det er vigtigt, at man ikke sidder med ryggen til nogle af de andre i sin gruppe. Man skal være cirka fem til seks i hver gruppe. Én i gruppe læser et lille stykke tekst op, som andre svarer på. ffHvad er et fællesskab? ffHvad er et fællesskab for dig? ffFindes der dårlige fællesskaber? ffHvad giver betydning i et fællesskab? ffHvor finder man fællesskaber? ffHvor mange fællesskaber er du en del af? Vi skal nu læse et stykke fra biblen. Det er Apostlenes gerninger kap. 2 vers 37-47.

De holdt fast ved apostlenes lære og fællesskabet, ved brødets brydelse og ved bønnerne.  Hver og én blev grebet af frygt, og der skete mange undere og tegn ved apostlene.  Men alle de troende var sammen, og de var fælles om alt.  De solgte deres ejendom og ejendele og delte det ud til alle efter enhvers behov.  De kom i enighed i templet hver dag; hjemme brød de brødet og spiste sammen, og jublende og oprigtige af hjertet  priste de Gud og havde hele folkets yndest. Og Herren føjede hver dag nogle til, som blev frelst.

Og nu...

Deltagerne får nu mulighed for at tænke for sig selv i to minutter. Når det er gået, kan i enten vælge at lade teksten stå for sig selv eller i kan tage en snak om, hvordan vi finder fællesskaber i kristendommen, og hvor vi ser fællesskabe i Biblen?

Den første menighed

Da de hørte det, stak det dem i hjertet, og de spurgte Peter og de andre apostle: »Hvad skal vi gøre, brødre?«  Peter svarede: »Omvend jer og lad jer alle døbe i Jesu Kristi navn til jeres synders forladelse, så skal I få Helligånden som gave.  For løftet gælder jer og jeres børn og alle dem i det fjerne, som Herren vor Gud vil kalde på.«  Og med mange andre ord vidnede Peter og formanede dem og sagde: »Lad jer frelse fra denne forkvaklede slægt!«  De, som tog imod hans ord, blev døbt, og den dag blev der føjet næsten tre tusind mennesker til.

Idéer til lege Banke, banke, bøf Frugtsalat Stoleleg Guide en blind – tillidsøvelse Kopier en gangart Sten-saks-papir mesterskab Flødebolleræs Limbo

Afsender: KFUM og KFUK i Danmark · Valby Langgade 19 · 2500 Valby

Lyt først:

SMP ID-nr. 46678

Profile for YMCA-YWCA Denmark

Markant 1 2019  

Markant er et magasin til voksne udgivet af KFUM og KFUK i Danmark. Denne gang er temaet "Fællesskab".

Markant 1 2019  

Markant er et magasin til voksne udgivet af KFUM og KFUK i Danmark. Denne gang er temaet "Fællesskab".