Page 1

3 2012

Kan Jorden gå under?

Alt om årets Børnefestival Mød A Friend in London

L æs o g s å o m � Rikke, Rune og Rasmus på Børnefestival � Solure � Forskellige tidsregninger

Tid


Leder Nr . 3/2 0 12 r. 1/ 20

An ns s var var s sh h av av e en nd de e r re ed d ak ak t tø ør r A Christinna Perez Perez Christinna T: 23 25 88 87 E: kaff@kfum-kfuk.dk E: kaff@kfum-kfuk.dk (Tidligt om morgenen, når der er helt (At de har tid til at lytte) stille) Re d d ak ak t t ii o on n Re (og vores hvad det bedste er ved vores (og yndlingstidspunkt) familier) Anne Korsgaard Anne Korsgaard E: anne_cka@hotmail.com E: anne_cka@hotmail.com (Vintertid, så kan jeg sove længe) (De er der altid, når man har brug for dem) Skjølstrup Majken E: majken@kfum-kfuk.dk Majken (Når jegSkjølstrup ligger i min seng om aftenen) E: majken@kfum-kfuk.dk (Alle erKrawiec lige så dejligt skøre som mig) Mette E: mette@kfum-kfuk.dk Mette Krawiec (Kl. 22.33, når alle pligter er overstået) E: mette@kfum-kfuk.dk (Vi har mange fælles træk) Per Stærk Andreasen E: per@kfum-kfuk.dk Per 15, Stærk (Kl. der Andreasen får man oftest kage) E: per@kfum-kfuk.dk (At jegHoff har Lauridsen mange sjove onkler) Rune E: runehoff@kfum-kfuk.dk Rune Hoff Lauridsen (Sent om aftenen, når der er måne og E: runehoff@kfum-kfuk.dk stjerner) (At vi kan grine sammen) A n s var s h av e n d e u d g i v e r KFUM og KFUK i Danmark A n s var s h av19 ende udgiv er Valby Langgade KFUM Valby og KFUK i Danmark 2500 Valby Langgade 19 E: national@kfum-kfuk.dk 2500 Valby T: 36 14 15 33 E: national@kfum-kfuk.dk F t o14 15 33 T:o36 Mette Krawiec, Per Stærk Andreasen, F o t oMartin, Rune Hoff Lauridsen, Philip Agenzy&A/S, Christinna Perez, Maria KFUM KFUK i Danmark, Dreamstime, Merrild Niels Larsen, Dreamtime.com, m.fl. m.fl. L ay o u t Karina Rydendahl L ay o u t Kathrine Winther Iversen F o r s i d e f o t o Rune Hansen F o r s i d e f o t o Istockphoto Tr y k Kailow Tr y k Kailow Form ål for Fo m åolgfK oF rU K i Dan m ark K Fr UM K F UMog og KFU i Dan m ark KFUM KFUK erKen børneog KFUM og KFUK er en børneog ungdomsorganisation, som har ungdomsorganisation, som har til formål at forkynde evangeliet til formål forkynde evangeliet om Jesusat Kristus. om Jesus Kristus.

D

engang jeg var lille, elskede jeg at hoppe, danse og synge til Kaj og Andreas sange. Det gør jeg faktisk stadigvæk, men lad være med at sige det til nogen ;-). Der var en sang, der handlede om tiden, på mit Kaj og Andrea-bånd (ja, dengang havde jeg hverken computer eller CD-afspiller - det lyder jo som om, jeg er 1000 år gammel, og så er jeg kun 28)! Den handlede om, at tiden er noget underligt noget, der ikke helt er til at forstå. Sommetider føles det som om, at et minut varer vildt lang tid. Og andre gange går det lynhurtigt. I dette nummer af BRICKs kan du læse lidt om, hvad tiden er for en størrelse. Hej, hej - Jeg tror lige, jeg vil gå ind og sætte Kaj og Andrea på kasettebåndafspilleren!


BRICKS snakker med… : Tek s t og f oto

Ru

ne

Ho f f

L au r i d s e n

Hvordan er det at være kendt? Når man spiller musik, og hvis man gerne vil leve af det, så vil man gerne være kendt. Det er den måde, man når ud til folk. Det er dejligt at være kendt. Det er ofte positive ting, som folk fortæller os, når vi møder dem.

Vi har glædet os meget til at spille for dem. Jo - og så synes vi, at maden er rigtig god!

Hvordan var det at vinde melodi grand prix?

Det var dejligt! Sjovt! Som om der var tusind Bliver I genkendt på gaden? små bomber, der sprang inden i Ja, det gør vi, og det fedeste er, en. Det var en når folk kommer hen og hilser vild aften, en og siger hej i stedet for bare at oplevelse som stå langt væk og kigge på os. man aldrig vil Hvordan bestemte I jer for glemme, siger l), tar/voka nther (gui bastian Vi (bas) Se navnet 'A Friend in London'? g : in er m 3 af medm on Lond m Bra A Friend in Aske Dam al/guitar), ok (v u ho lemmerne i Tim var i London for at spille nogle Tim Sc mer). Svane (trom og Esben bandet. Men koncerter, og så blev navnet pludAske mener dog, at han faktisk selig bare sagt ud af det blå. Vi allerede har glemt den aften en lille smule. synes navnet passer godt med det, vi gerne vil. Nemlig at tage ud i verden og møde nye Tror I på Gud? mennesker, fx for at finde a friend in London, eller a friend in Paris. Tim fortæller, at han bad til Gud, da han var mindre, men nu tror han ikke på Gud mere, Så I har en ven i London? nu tror han mere på sig selv. Men han håber og tror på, at der er en mening med livet. Ja, det har vi! Vi kalder alle vore fans for "For mig kan Gud være flere forskellige ting friends, altså venner, lige som på Facebook. på en gang," siger Sebastian, "men jeg tror Vi kan godt lide at tage ud og møde folk efter det er godt at have nogle ting, som man en koncert, for uden dem er vi jo ikke rigtig ikke kan måle og skrive ned på papir." Esben noget. siger, at det vel er ok, at man ikke får svar Hvad synes I om at være på på, hvorfor man er her og sådan noget, for børnefestival? det er vel derfor, at folk vælger at tro på noget. De børn, vi har mødt, har været rigtig søde.


For at finde året s leder skulle de tre udvalgte ledere og de bø rn, der havde no mineret dem, dyste om titlen som årets leder. Det galt om, hvem der fø rst kunne spise 5 fr edspiber.

BRICKSianeren Rune på scenen fredag aften

”Det ska l UG'es væk”

BRICKS på årets Børnefestival

Hvis du var med på Bø rnefestival, har du ga ranteret lagt mærke redaktionen, var på sc til, at BRICKSenen både fredag, lør da g og søndag. Desude en hyggekrog på Rosb n havde vi org. Her er der billed er fra vores optræde erne hvor folk læste vo n, og fra sofares blade, deltog i vore s skat tejagt eller kåre son til prisen som ”åre de en perts leder”. Villy var den første leder, der fik tygget af munden og kunne sige ”UG”.

De tre BRICKSianere på scenen søndag for at finde årets leder

Der bliver læst, grinet og hygget i stor stil!


BRICKS-spillet fra nummer 2, 2011 bliver flittigt spillet af tre piger

en til pris de r e le t e r år liver k årets lede De r b

so m

Årets leder:

Villy Pedersen fra Timring Børneklub Søndag på Børnefestivalen kårede BRICKSianerne årets leder. Vi havde udvalgt tre ledere, som skulle op på scenen og dyste om at blive årets leder. Vinderen blev Villy Pedersen, da han med hjælp fra Julie fik spist de fem fredspiber hurtigst. Der var hele fem børn, der havde nomineret Villy, og de havde givet begrundelsen: ”Fordi han altid kommer for sent, men alligevel altid når os alle sammen”. Vi fra BRICKS ønsker igen Villy og resten af Timring Børneklub tilFindes lykke med sejren, og vi håber, at I vil få gavn af buen d slappe er noget bed af med r e e nd og det slik, der hang på den. a et BRIC KS -bla t d?

Rigtig mange gennemførte vores skattejagt – vinderen kan ses på bagsiden

Tekst: Per Stærk Andreasen Fotos: Rune Hoff Lauridsen, Per Stærk Andreasen og KFUM og KFUK i Danmark


raw iec Af Met te K

g

?

spørger

du tid ad kan n i v d H ruge b t a e odt lid

12

3

09:29 – Cecilie fra Herning, 10 år. Jeg kan godt lide at bruge min tid på at hygge og have det sjovt med vennerne.

9

6

12

9

12

9 09:30 – Ellen fra Tirsted, 10 år. Jeg bruger min tid sammen med mine venner.

3

6

3 09:31 – Caroline fra Kolding, 10 år: Jeg bruger min tid på fritidsinteresser og venner.

12

6 09:32 – Charlotte fra Sydslesvig, 11 år: Jeg kan godt lide at være sammen med min 9 familie og venner.

12

3

3 09:33 – Emil fra Vorbasse, 9 år: Håndbold og gymnastik. Det kunne jeg bruge al min tid på!

9

6

12

9 09:35 – Cecilie fra Tommerup, 11 år: Jeg kan allerbedst lide at bruge min tid på at være ude at lege – og helst sammen med vennerne.

6

3

6


Går jorden under 21. december? Af Anne Korsgaard

Har du hørt om filmen 2012? Den handler om, at jorden vil gå under i december 2012. Man kan selvfølgelig aldrig vide sig sikker, men teorien bunder i en meget usikker teori. Grunden til, at man tror, det skal ske her i år 2012, er, at det indianske folk Mayaerne havde en kalender, som stopper i december 2012. Det var en kalender, som havde en form for cyklus, ligesom vores egen kalender, men der var en start på denne cyklus og en slutning. Man har forsøgt at regne ud, præcis hvilken dato Mayaerne havde sat til starten på cyklussen. Ud fra dette har man udregnet, hvornår slutningen ligger. Du behøver dog ikke være bange for, at jorden går under i december. Der har været mange dommedagsprofetier. Blandt andre ved årtusindskiftet (1999/2000), hvor jorden selvfølgelig heller ikke gik under.

Mange slags kalendere

de r, r a år e ld b r u e t o h fe r d na r i r e i å iå . I K yt n og 09 7 4

I de arabiske lande er det år 1433 nu, men deres år er kun på 354 dage. Vores kalender har et år på 365, så om lang tid vil deres kalender overhale vores.

Jø d de e r n ns e si 0. s Fo kab ger 57 r el , a se t v 72 de m er e iå e r d r år r. et år

år m so a t Af Christinna Perez el en, s d f ø r s id u å s e 2 Vo r J 20 1 d t . e r es n fø r s g v e o ka le n le re et m i b , m le nd ån V . D us er en må en 0 es r må ne t i d . O r d no gl e e g ne J e ru ne , t r er dv e ”m n å n g ne r d f r a i g e f ul d m e r e s. d e e n ud d n. n ån f ra e o h el t t t i d d ” b e t y er y nd gt d e g il d r år st en b l i v r e g, t f r a il d er er he lt t y nd


Af Rune Hoff Lauridsen

Når mor og far ikke har tid Måske har du prøvet en gang imellem, at din mor og far har travlt med at arbejde og lave andre ting, når de er hjemme, så de måske næsten ikke har tid til at snakke med dig? BRICKS har snakket med nogle børn om, hvordan de har det, når mor og far har travlt.

”Hvis nu min mor og far ik ke har haft tid til at være sammen m mig, og jeg ed har være t ke d af de t, så bliver je u trolig glad, når de så få g r tid igen. S å har vi de t bare så sjov t og hyggelig t!”

r far a ng e ha ”Nogle g lt, hv is for trav e r a b r pil sam o g mo pille e t s s il v e n r være, jeg fx ge k a n de t å s , m e dd ad eller me n me v il lave m e r e ll e h de ask ine.” v ask e m p o e m tø m

” De t k an t r æl væ r s, h v e is m ik ke or o ha r g t i f ar d jeg g t il at e r ne la v e ga ng v i l la de t , ve, o e ka n ma g no ked gl e n a f de god t t . Me bl i v e ik ke n de væ r l id t e så t b eh for n sle m ø ve r o gl e t hve ga ng r ga jo væ n g, e så re, a k an t ma n de t f i nde s el v på n k an oge t s jov a t la t ve.”


Præstens

”fromme” klumme

Af Anne Røndal Kjeldsen

Der er bøvl ved at leve. Der er det helt almindelige bøvl, som alle kender, og som kan være svært nok. Og så er der det særlige bøvl, der er så svært, at man behøver hjælp. Det almindelige bøvl må man øve sig i at klare. Og der hjælper det at huske på to ting: 1) For det første, at alting har sin tid. Ting går over, også den kærestesorg, man tror, varer altid. 2) Og for det andet: Tiden er Guds, men vi har fået den som gave. Og kan bare bruge løs. Hvert eneste sekund får vi.

29. februar

Af Mette Krawiec

Kender du én, der er født d. 29. februar? Det må være lidt mærkeligt, for den 29. februar er nemlig en dato, der kun findes hvert fjerde år, nemlig det år, vi kalder skudår. Når det er skudår, så kommer der en ekstra dag ind i kalenderen, for ellers så ville året hele tiden forskyde sig sådan, at det over en laaang årrække lige pludselig ville være vinter om sommeren – og omvendt. Det undgår man ved at sætte én dag mere ind i systemet, men de børn, der bliver født den 29. februar, fejrer de så kun fødselsdag hvert fjerde år? Det gjorde Jacob, jeg gik i skole med ikke. Han fejrede den i stedet den 1. marts, hvor hans fødselsdag jo ellers ville ligge. Men det er da lidt sjovt, at han egentlig kun havde fejret fødselsdag to gange på hans rigtige fødselsdag, da han fyldte 8! Synes du ikke!?


Her kan du se en masse billeder af nogle af de skøre og sjove ting, som børnene, der var med på børnefestival, var med til at lave. Måske er der noget, du gerne vil prøve i din klub?

Der var børn, der var på jagt, der var børn, der dansede, og børn, der klatrede højt op af en mur.

Så var der dem, der spillede fodbold, og dem der legede med vand. Der var dem, der var kreative og lavede kunst. Der var dem, der kæmpede i judo og med sværd og økser. Der var også dem, der lavede stunts som på film, og dem der godt kunne lide at sprøjte ketchup på hinanden.

Der var børn, der legede cirkus, og børn der red på heste, og nogle der sang sange.

Workshops på børnefestival

Af Rune Hoff Lauridsen


På Børnefestival Af Per Stærk Andreasen

Musikvideoen: Det skal pruttes væk Madpakken vi fik søndag De to superhelte Snørebånd A Friend in Londons forsanger

Frosne flutes At blive ramt af en trommestik Kun at have 5 kroner til slik om lørdagen Lange madkøer Kold sovepose


Test:

Er du A- eller B-menneske? Af Per Stærk Andreasen

1. Hvornår føler du dig frisk om morgenen? A: Lige når jeg vågner B: Når jeg er kommet over til skolen 2. Hvad har du mest lyst til at lave om morgen? A: Tage 10 armbøjninger, løbe en lille tur eller hoppe lidt på stedet B: S  ove så længe så muligt og så sidde og se lidt tv, indtil jeg er helt vågen

Nogle gange siger man, at en person er A-menneske eller B-menneske. Tag testen, og find ud af, hvad du er. Sæt kryds ud for A eller B, og til sidst kan du tælle sammen, hvor du har flest krydser.

3. Hvad laver du oftest, efter du har spist aftensmad? A: Falder i søvn B: Laver mine lektier 4. Sover du længere, når det er weekend? A: Nej, jeg vågner samme tid, som jeg plejer B: Ja, meget længere 5. Skal du vækkes for at stå op om morgen? A: Nej, jeg vågner af mig selv og hopper op af sengen B: Ja, min mor/far prøver at vække mig to-tre gange, inden jeg kommer op

Flest B-svar; du er B-menneske. B-mennesker har svært ved at vågne om morgenen. Nogle gange har de først energi flere timer efter, de vågner. Om aftenen har de lyst til at lave en hel masse og kan ikke falde i søvn. Svar: Flest A-svar; du er A-menneske. A-mennesker vågner tidligt om morgenen og har energi med det samme. De er ofte trætte om aftenen og falder let i søvn (også foran fjernsynet).


sg

aa

rd

lu r

a ver d u d it e

o s t e g

Ko r

Såd

an l

A

nn fA

e

Det skal du bruge: • • • •

En bambuspind 12 sten eller træklodser En snor Solskin 

Sådan gør du: 1. Først skal du finde et sted, hvor solen har mulighed for at skinne hele dagen. 2. Her sætter du pinden i jorden. 3. Det er vigtigt, at den står helt lodret, og jorden må ikke være bakket eller bulet. 4. Kl. 12 (eller tidligere, hvis det er muligt) skal du lave en afmærkning med en af dine sten, hvorpå du skriver 12. Så ved du, at når skyggen falder på denne sten er klokken 12. 5. Kl. 13 lægger du igen en sten, hvorpå du skriver 13. Så ved du at klokken er 13, når skyggen rammer denne sten. 6. Sådan skal du så fortsætte hver time, indtil du har et helt ur. 7. Soluret virker selvfølgelig kun om dagen, og når solen skinner.

Vinderen af sms-konkurrencen er Mikkel Hansen fra Vojens. Det rigtige svar var 11 påskeharer


A f Me t te

K raw ie

c

t i d til at…

En tid til at fødes, en tid til at dø. En tid til at plante , en tid til at rydd e. En tid til at slå ih jel, en tid til at he lbrede. En tid til at rive ne d, en tid til at bygg e op. En tid til at græde , en tid til at le. En tid til at holde klage, en tid til at danse. En tid til at sprede sten, en tid til at samle sten. En tid til at omfa vne, en tid til ikke at omfavne. En tid til at opsøge , en tid til at miste . En tid til at gemm e hen, en tid til at kaste bort. En tid til at rive itu , en tid til at sy sa mmen. En tid til at tie, en tid til at tale. De n En tid til at elske, ne en tid til at hade. G a m t ek s t s t år i En tid til krig, en le Te De t tid til fred. s tam Bi b e e n te len. Prædikerens Bo i Mås g kap. 3, vers 2-8 no g ke e le af s r æt n ge r n ine l id ts for s t å, m v æ r e a t en v s tår i for i hve r t t il at d er e f æl d r en no g e, t ids le t i n t i d t il pu n g-o k t g t de r et a sk r e i l a nd r e nde t t i ng v t ek ma n . Ha s te n ge t m f , u or m si væ r a ng e t k e nd å r s e, ide n d af , ha de t v de læ n ge.


Bøn:

Ofte bliver denne teks t også brug kirken, når ti de r e r no g e n, der er ke af de t. For de eksempel ti l begravels Me n de t e r er. ik ke bare tr is t alt sam men. O rde ne indehold e r nemlig ogs e t håb – d e å r er nemlig en tid til at elske og om ta le, favne (eller give e t kæ knus, som m pe vi nok ville sige). Håbe også de t, e t er n begravels e handler o Selv følgelig m. er de t rig ti g tr is t, når er nogen, d d er e r e r d ø de , men til be velsen i kirk g ra en hø rer vi teks terne Jesus, der o m døde på ko rse t for vores sk yld . For at dem , de r skal begra ves, får en p la ds i Himlen sa m me n me d h a m. D e t e r håb o g de t er tr øs t.

Kære Gud Tak for al den tid, jeg har sammen med mine venner og min familie.

Vil du være hos dem, der har mistet en god ven eller en anden, de holdt af –

- også selvom, det er nogen, jeg slet ikke kender. Vær hos mig, når jeg ikke er enig i, at det er tid til noget bestemt. Amen.


Tegninger: Frank Madsen – Tekst: Majken Skjølstrup

Rikke, Rune og Rasmus

på børnefestival

„Vi gør det i aften!“ sagde Rikke ivrigt. Rune nikkede. Rasmus tøvede. Han vidste ikke, om han syntes, det var en god ide. „Kan I så komme i seng børn,“ sagde Lene. Lene var leder i den børneklub, de gik i, og de tre venner skyndte sig ned i deres soveposer. Da klokken var lidt over 1 om natten, listede de alle tre ud fra deres sovesale og mødtes på gangen. Der var helt stille. Alle de andre børn på børnefestivallen lå og sov. „Har du tingene?“ hviskede Rikke. „Ja,“ svarede Rune og holdt tre plastikposer frem. Rasmus stod og så sig nervøst omkring. „Hvad nu hvis vi bliver opdaget? Så får vi skæld ud og alt muligt.“ Rikke grinede af ham: „Din tøsedreng!“ De tre venner listede ned ad de lange, mørke gange og ind i den store hal. „Er vi enige om, hvad vi gør?“ spurgte Rikke. De to andre nikkede, og så gik de ellers i gang med at udføre deres mission. De arbejdede hårdt og efter en time, var de tilfredse med deres arbejde. De gik ud på gangen og begyndte at liste tilbage til deres sovesal. Pludselig hørte de en lyd. „Shiiit,“ sagde Rikke, „nu bliver vi opdaget.“ „Åh

nej, åh nej, åh nej, åh nej,“ stønnede Rasmus og løb i cirkler rundt om sig selv. „Jeg sagde jo, det ville gå galt. Jeg sagde jo, vi ville blive opdaget. Jeg sagde jo…“ „Shh!“ tyssede Rune og hev Rikke og Rasmus med ind i det nærmeste lokale. Rune holdt udkig. „Det er Lene, der går vagt ude på gangen,“ hviskede han. Rasmus var lige ved at begynde at græde af skræk. Efter et par minutter kunne Rune ikke længere se Lene. „Kysten er klar,“ hviskede han, og de tre venner listede tilbage i deres soveposer. De var meget trætte og faldt hurtigt i søvn.


Næste morgen stod Rikke, Rune og Rasmus op og tog tøj på. Ingen kendte til den hemmelige mission, de tre venner havde været på i løbet af natten. De spiste morgenmad og stillede sig så i kø ind til den store hal sammen med alle de andre børn. Rikke var ved at dø af utålmodighed, men endelig åbnede dørene ind til hallen. Alle børnene stormede ind. Pludselig stoppede de op. „Wooooow!“ udbrød de. „Se der!“ sagde nogle. „Hvor vildt!“ sagde andre. I nattens mulm og mørke havde Rikke, Rune og Rasmus pyntet hallen op. Der var balloner i alle regnbuens farver spredt ud over hele gulvet. Ned fra loftet hang der serpentiner i sølv og guld. Og rundt på scenen lå der smukke blomster i mange farver. „Det er os, der har lavet det her,“ sagde Rasmus stolt til de to andre. „Hvor er det fantastisk. Jeg vidste, det var en god ide!“ „Vel gjorde du ej,“ grinede Rikke og Rune i kor. Så stod de tre og nød at se alle de andre børn lege og danse med ballonerne, mens festivalbandet spillede festivalsangen. Børnefestival var noget af det bedste, de vidste!

øls t rup n Sk j

VIDSTE . . . T A U D M Af

a j ke

l al-specia v i t s e f e Bø r n

lemt g v e l b r … de r og e s o p e v 7 so o? 12 par sk

… de 3½ kr blev b m toi rugt letpa over pir? ... der blev spist 140 kg pasta?

… der har været over 300 frivillige med til at l ave børnefestivallen?

440

… der er 440 ord i festivalsangen?

ev r b l km e d … 2½ over t is d p s ebån ? r ø n s ften ag a d e r f

.000 billeder ?t ? 1 r e v o t e g ta v … der ble dem på ne t te f a e g n a m e s n Og at du ka w.boerne fe s ti val.dk Link: w w


På gensyn på børnefestival i 2014 i Randers!

POST DANMARK

Magasinpost SMP ID-nr. 42814

Konkurrence Prøvede du BRICKS-skattejagten, da du var på børnefestival? For så skal du lige se her! Vores yndige bricksianer-assistent har nemlig trukket tre vindere ud, og det er: Camilla Schneider fra KFUM og KFUK i Glesborg Caroline Degnbol fra Trøjborg, Århus Josefine Nielsen fra Nykøbing F. Børneklub Et stort tillykke fra Bricksianerne!

BRICKS nr. 3, 2012  

Bricks er et blad til børn udgivet af KFUM og KFUK i Danmark.