Page 1

TEMA

4 2013

Allehelgen

Sådan fejres de dødes dag i andre lande

Mød Børnepræsidenten

L ÆS O G S Å O M Hekse og varulve Test: Er du en bangebuks? Practical jokes ... og meget mere


Dette blad handler om Allehelgen N R. 4/ 1/ 20 2012 13

A N S VA R S H AV E N D E R E D A K T Ø R Christinna Perez T: 23 25 88 87 E: kaff@kfum-kfuk.dk (At defarfar, (Min har tidham til athar lytte) jeg aldrig mødt) RE D A K T I O N (og hvilken hvad detdød bedste person, er ved vi gerne voresville familier) møde) Anne Korsgaard E: anne_cka@hotmail.com (De er (Jeg gad der godt altid, have nårført manen har samtale brug for med dem) Shakespeare) Majken Skjølstrup E: majken@kfum-kfuk.dk (Alle er (Min mor, lige fordi så dejligt jeg savner skørehende) som mig) Mette Krawiec E: mette@kfum-kfuk.dk (Vi har mange (Farfar, for så ville fælles jegtræk) sige ordentligt farvel) Per Stærk Andreasen E: per@kfum-kfuk.dk Per Stærk Andreasen (Atper@kfum-kfuk.dk E: jeg har mange sjove onkler) (Einstein – Så jeg kunne blive mega klog) Rune Hoff Lauridsen E: runehoff@kfum-kfuk.dk Rune Hoff Lauridsen (Atrunehoff@kfum-kfuk.dk E: vi kan grine sammen) (Jeg ville gerne høre H.C. Andersen fortælle et eventyr) A N S VA R S H AV E N D E U D G I V E R KFUM A N S VA ogRKFUK S H AVi Danmark EN DE UDGIV ER Valby Langgade KFUM og KFUK i19 Danmark 2500 Langgade Valby Valby 19 E: national@kfum-kfuk.dk 2500 Valby T: 36 E: national@kfum-kfuk.dk 14 15 33 T: 36 14 15 33 FOTO Agenzy F O T O A/S, Christinna Perez, Maria Merrild Alex Dahl Niels Jensen, Larsen, Christian Dreamtime.com, Bendixen, m.fl. Montague, Christinna Perez, Mette Brad Sjö-Rasmussen, Per Stærk Andreasen, L AY O U T Kathrine Winther istockphoto, Colourbox m.fl. Iversen F RO SU I DTE Kathrine F O T O Istockphoto LO AY Winther Iversen T RR YK Kailow FO SID E F O T O Peter Vibe F MÅ L FOR TO RR YK Kailow K F U M O G K F U K I D A N M A RK KFUM F O R Mog Å LKFUK F O R er en børne- og ungdomsorganisation, K FUM OG KFUK I DA som N Mhar A RK til formål KFUM og KFUK at forkynde er en børneevangeliet og om Jesus Kristus. ungdomsorganisation, som har til formål at forkynde evangeliet om Jesus Kristus.

Dagen, vor vi mindes de døde. Måske går du i kirke, måske er du sammen med din familie, eller måske tænker du slet ikke over det. Selv tænker jeg en del over det. Det er en dag, hvor jeg bruger lidt ekstra tid på at tænke på de mennesker, jeg har kendt, som er døde. Jeg synes, det er rart at vide, at lige præcis på den dag, er der mange andre, som også har døden lidt tættere på, fordi det alligevel er så svært at tænke på. Så ved man, at man ikke er alene. Men heldigvis behøver Allehelgens-aften ikke bare at være trist og alvorlig. Det kan også være en sjov aften, hvor man klæder sig ud i uhyggelige kostumer sammen med sine venner og skræmmer hinanden. Jeg har tit holdt Halloween-fest med skræmmende udklædning og uhyggelig mad. Her i bladet kan du læse om, hvordan man fejrer Allehelgen forskellige steder i verden og møde uhyggelige figurer fra overtroen.


BRICKS BRICKS snakker snakker med… med… sen Af Rune Hoff Laurid Foto Brad Montague

præsidenten Robby Novak er 10 år, og så er han børnepræsident. Robby har lagt videoer på Youtube, som millioner af mennesker har set, og han har talt med mange spændende mennesker, fx Præsident Obama. Hvis du gerne vil se Robbys videoer, så skriv “Kid president”, når du søger på Youtube.

Hvordan blev du børnepræsident? Mig og min storebror Brad begyndte at lave et internet-program på Youtube, som vi kaldte “Kid President” (det er engelsk og betyder Børnepræsidenten) for at sprede glæde på internettet. Vi vil bare prøve på at gøre verden mere fantastisk og give alle en grund til at danse.

Er det sjovt at være børnepræsident? Åh ja, det er rigtig sjovt. Jeg får lov til at møde og tale med seje mennesker som fx Josh Groban (som er sanger), Pendleton Ward (som laver tegnefilm), Lennon & Maisy (som er skuespillere og sangere) og min nye ven Præsident Obama.

Hvad, synes du, er mest vigtigt for børn? Hvert eneste barn er sejt og kan gøre verden til et bedre sted. Det skal børn vide. Børn skal prøve på at gøre deres venner glade, når de er kede af det, og Præsident Obama sagde, at man skal hjælpe sine venner, hvis de bliver mobbet i skolen. Alle skal være venner og have det sjovt sammen.

Hvad laver du, når du ikke er Børnepræsident? Så kan jeg godt lide at spille basketball og fodbold. Jeg leger også med min hund, og så kan jeg godt lide mad. Min hund er vildt sej.

Bliver du genkendt af folk på gaden? Ja, og nogle gange spørger de, om de må tage billeder af mig.

Hvordan var det at møde Præsidenten af USA? Det var fantastisk! Han var rigtig sød, og han viste mig rundt på sit meget store kontor. Jeg fik lov til at se et maleri af min favorit præsident, Abraham Lincoln. Præsident Obama sagde, at han også godt kan lide Abraham Lincoln

Tror du på Gud? Ja, jeg tror på Gud. Gud er kærlighed.


e l j s r v t i i V e L and Af Alex Dahl Jensen

På fem dage nåede vi igennem at være babyer, børn, teenagere, voksne og gamle. Vi startede med at blive født ved ankomst til lejren, og der blev fremstillet hagesmækker. Om mandagen var der hike, og de store havde fået klapvogne med på turen, så fødderne kunne få en pause undervejs på skift. Tirsdag var der workshops og vandkamp, og aftensmaden var rigtig teenagermad: Burger, popcorn og chips. Onsdag bød også på workshops, inden vi begyndte at forberede aftenens bryllup med efterfølgende festmiddag med flæskesteg og is. Sidste dag bød på pensionist-prøver som banko, petang, Top Charlie Quiz og rollator-rally.


Sommeren starter hvert år med Blåvandgård i det vestjyske. I år stod den både på dage med Askepot, Peter Pan, Orla Frøsnapper og Emil fra Lønneberg. Dagene var fyldt med aktiviteter, der hang sammen med temaet. Den dag, der handlede om Emil, havde vi markedsdag, hvor vi havde Erik og Kisser ude og lave alle mulige kreative ting med os. Vi snittede træmænd, lavede halskæder, magneter, ansigtsmaling, snobrød, batchs og mange andre sjove ting. En dag, hvor man kunne lave lige det man ville. På Orla Frøsnapper-dagen var vi på løb, hvor vi fandt en mage til den ”ene og alene stork”, stjal æbler fra sure Fru Madsen – de smager jo så godt – og hjalp Orla med at grave efter skatten i Fru Madsens

hønsegård – så stort som overhovedet muligt. Som præmie var der selvfølgelig lakridspiber. Da slikboden åbnede til middag, var der ikke slik, men i stedet frugt og pølsehorn – noget der ikke er så populært blandt børn, men sure Fru Madsen var henrykt! På Pippi-dagen var der olympiade, hvor vi startede med indmarch, og hvor alle blev testet for doping, hvilket er det, de professionelle indtager for at blive bedre til deres sportsgren. Vi havde desværre nogle stykker blandt os, der blev testet positivt for doping, for da de indtog pillen, blev deres tænder røde.

Af Christian Bendixen

Børnesommerlejr på Blåvandgård


Allehelgen

Af Mette Krawiec

Allehelgen fejrer man altid første søndag i november. Det er en søndag til minde om de døde. Det kan nemlig være rigtig rart at have en dag, hvor man husker på dem, vi har mistet. Også selvom man kan blive lidt ked af at tænke på dem. Men man kan også blive glad af at huske alle de gode ting, man har lavet sammen.

Vennebog Navn: Lazarus Kælenavn: Lazarus fra Betania

Død: Var død og lå fire dage i graven Familie: Jeg er bror til Maria og Martha Hot: At blive vækket af Jesus efter at have været død … Not: At ligge død i fire dage Om mig: En dag blev jeg syg, og faktisk så døde jeg, og min familie puttede mig ind i en klippegrav. Men så kom Jesus, og han kaldte på mig: “Lazarus, kom herud!” Jeg var jo død, så jeg troede ikke mine egne ører, så rejste jeg mig op og blev levende og gik ud til ham. Andre siger om Lazarus: Man kan slet ikke se på Lazarus, at han har været død.

Af Rune Hoff Lauridsen

Allehelgensdag har en lang historie. I middelalderen mindedes man særligt helgenerne og martyrerne, altså dem, som døde for deres tros skyld, men i dag mindes vi alle døde, også dem, der ikke er helgener. De har bare været helt almindelige og alligevel betydningsfulde mennesker.


KINA INDONESIEN I Indonesien holder man hvert tredje år en stor fest, hvor man graver de døde op. Når de har ligget så længe i jorden, er de blevet helt tørre. Så gør man dem rene og giver dem pænt tøj på, inden man går en tur med dem i byen. Når festen er slut, lægger man dem tilbage i graven.

I Kina holder man om foråret en stor rengøringsfest på gravstederne. Familierne tager ud til gravstederne og rengør dem og fjerner ukrudt. Man tager alle den dødes livretter med ud på gravstedet og brænder maden. Når maden bliver til aske, blandes den med jorden, og den døde kan så spise sine livretter.

Af Christinna Perez

De dØdes dag I Danmark fejrer vi allehelgen, og i USA er det halloween. Men vidste du, at der findes mange andre måder, at mindes de døde?

MEXICO I flere lande i Latinamerika holder man en stor fest for de døde. Man mødes med sin familie på kirkegården d. 1. og d. 2. november, hvor man pynter gravene rigtig fint. Så spiser og fester man sammen med de døde familiemedlemmer. Det er ikke spor uhyggeligt, men rigtig hyggeligt.


Af

e Run

H of f La u r i d s

en

r o m r o M l e v Far

ked af ev selv følgelig tid siden. Jeg bl ng la så un var ke H ik r e. de fo g var helt lill Min mor mor dø or, lige siden je m or m ster. in m om t jo kend dt lide bl de t, for jeg har e hun ut rolig go nn ku så og o, at lave kaka mægt ig god til ved siden af e, og vi sad st ille nd he vi e gt sø be øjnene og kigr tæ t på at dø, m åbnede hun le el Da mor mor va im ng ga . En og hun hende i hånden e jeg til hende, hende og hold t e farvel, vinked gd sa vi Da t. smilede lid gede på os og til mig. vinkede tilbage t stearinl ys og der var tænd d, dø n hu r va mmor, ille og rolig t. Sa g besøgte mor , hun sov helt st Næste gang je om m so ud tig så rig r de t i sengen og på en måde va i stuen. Hun lå nogle salmer, og vi ng sa ilie m fa men med min for at sy nge. al tid være t glad r ha or m or M dejlig t. henle sige farvel til kiste, og vi skul e id hv n or”. si m i or er lø ftet ov e: “Far vel m Så blev mor mor finger og sagd in m ed m en biler. nde på kind lang række af de. Jeg rø rte he e til kirken i en rt kø vi og , et lukk Så blev kisten rd på ede præsten jo begraves kast le ul sk , or m je or t, tænk te g på nere, da m Nogle dage se jeg var ked af de om lv Se n n. ka le d. Så or d fra bibe mor igen hos Gu kisten og læste al besøge mor sk g da av, mens vi en gr g je es , at var på hend ne er at jeg jo tr or på st om bl ne nde om, hvor pæ jeg fortælle he o. ka dejlige ka dr ik ker hendes


P O P X O V

e, st uhyggelig e m t e d r e vet? Hvad de har ople du nogensin

Sk jøls trup Af Majken

Karoline Lomholt · 12 år · fra Viuf ”Da jeg var lille, så troede jeg, at når man trak op i toilettet, så ville der komme sådan nogle skelethoveder op, fordi jeg var bange for lyden.”

David McMillan Mikkelsen · 12 år · fra Tarm ”En hund der har bidt mig. Jeg gjorde den sur, fordi jeg prøvede på at lege med den, og det tror jeg ikke helt, den gad. Den bed mig i min hånd. Det blødte ikke, men det gjorde ret ondt.”

Solbjørk Björnsdottir Jørgensen · 9 år fra Horsens ”Det var oppe ved mine fætre, så sagde de, at der var sådan et spøgelseshus. Så en dag, så skulle jeg gå derned alene. Jeg gik derned, men jeg gik ikke ind i huset. Jeg så ikke nogle spøgelser, men jeg hørte en lyd …”

Sebastian Dam Christensen · 12 år · fra Lunderskov “Der ligger et gammelt banehus, tæt ved hvor jeg bor, og det står tomt. En aften, jeg kørte forbi, stod der en mand dernede, og det var mørkt - ikke noget lys. Da jeg var kommet forbi huset, kom der en bil drønende, som om den fulgte efter mig. Det var virkelig skræmmende, og jeg blev virkelig bange.”


Hekse

Heksen er en kvinde, som udøver sort magi. Hun kommer fra Bloksbjerg og hader Skt. Hans. Hendes yndlingsdyr er tudser, ugler, sorte katte og ravne og hendes favorit-ting er hendes sorte gryde, krystalkuglen og hendes kost. Der findes dog også gode hekse, som laver f.eks. trylledrikke til at hjælpe folk. Et kendt eksempel kunne være kærlighedstrylledrikken, som får folk til at forelske sig.

Tror du Varulve

Varulven kan både være en mand eller en kvinde. Den ser ud som et almindeligt menneske til daglig, men når der er fuldmåne forvandler den sig til en stor ulv. Den mister fuldstændig sit menneskelige sind og er derfor meget farlig – også over for folk som kender den i dens menneskelige skikkelse. Dens ærkefjende er vampyren. Bides man af en varulv, bliver man selv til en varulv.


Vampyrer

Vampyren ligner også et almindeligt menneske, men er ofte meget bleg. Man møder dem kun, når det er mørkt, fordi de ikke tåler dagslys. Desuden er de altid utroligt smukke, men på en unaturlig måde. De spiser kun menneskeblod. Visse vampyrer er dog gået over til en kost af dyreblod for at undgå at dræbe mennesker. Vampyren kan desuden optræde i skikkelse af en flagermus. Bliver man bidt af en vampyr, bliver man selv til en vampyr.

på ?

Spøgelser

Af Anne Korsgaard

Loch Ness -uhyret

Loch Ness-uhyret er en stor søslange, som efter sigende holder til i den skotske sø Loch Ness. Hun har kælenavnet Nessie. Mange har prøvet, og mange prøver stadig at tage billeder af hende, men hun formår altid at holde sig nogenlunde væk fra kameraerne. Hun menes ikke at være farlig.

Spøgelset er en sjæl, som har uafsluttede ting på jorden. Det kan ikke komme over på ”den anden side”. Dets mål er at få afsluttet disse ting. Det har en utrolig evne til at gå igennem vægge og andre objekter. Det kan desuden selv vælge, hvornår det vil ses af mennesker, da det også kan gøre sig usynligt.


(Hoppende) kæmpe edderkop Her ligger du edderkoppen et sted, hvor du ved personen kommer til at gå forbi. Prøv at finde et realistisk sted som muligt. Hvis du har en ligesom på billedet, så ligger du dig i skjul og venter på, at din person går forbi. Så trykker du, og edderkoppen flyver op i luften.

Hvad er en pratical joke? Det er et slags drilleri, som er rigtig sjovt og en lille smule ondt. Ofte er det noget, hvor man prøver at skræmme en anden.

SkrAEmm

Af Per stærk Andreasen

Tips og tricks

. Lav de skræmmende jokes på . .

en du kender godt (f.eks. en god ven eller din bedstefar) Lad som om alt er helt normalt – så ingen fatter mistanke Husk at fortælle bagefter, at det bare var for sjov

Søm igennem fingeren Denne joke er sjovest, hvis du kommer grædende hen til person og siger ”HJÆLP – av, av, av, jeg har fået et søm igennem fingeren”. Prøv at lade vær med at grine, men se ud som om det gør rigtig ondt.


Af Per Stærk Andreasen

Rådne tænder En sjov pratical joke er at gå rundt med rådne tænder. Du lader bare som om intet er galt, og lige pludselig opdager den, du taler med, at der er noget HELT galt. Husk at øve dig i at snakke som du plejer med tænderne i, det er nemlig ikke helt let. Joken kan bruges igen og igen – så længe du kan holde ud at have tænderne i.

ende

At hygge sig med vennerne At læse BRICKS At besøge sine bedsteforældre Lakridspiber Glade smileys 

Her kan du kobe de ting, som du skal bruge Mange supermarkeder har i dagene før halloween og nytårsaften et stativ med en masse små pratical jokes, som man kan købe for 20-30 kroner. I nogle byer er der også ”spøg og skæmt butikker” – spørg evt. dine forældre om der er det i din by eller nabobyen.

Andre eksempler pa pratical jokes Lime en mønt fast på vejen. Binde to par skos snørebånd sammen. Putte grøn frugtfarve i mælkekartonen. Lægge en pruttepude på en stol.

At vente på bussen alene Tordenvejr At skulle spare op til noget dyrt Sure lærere Kedelige historier


Af Per Stærk Andreasen

Gå de hvem er jeg? 1. Med røde øjne flyver jeg, og tørster efter blodet i dig. Om dagen sover jeg i skygge, om natten laver jeg uhygge med lange tænder i mund. Hvem er jeg mon? 2. Jeg flyver både dag og nat, du kender nok min sorte hat. Jeg har frygtelig grimme tænder og væmmelige vortede hænder. Min gamle kost vil flyve kun. Hvem er jeg mon? 3. Jeg hyler højt i fuldmånens skær, og hvis du kommer mig for nær, så bider jeg dig til blods og skynder mig væk til fods. Om dagen er jeg menneske, om natten en slags hund. Hvem er jeg mon?

Hj ælp flagermusen med at finde hen til græskaret.

Ballade, græskar, heks, kat, kostume, nat oktober, slik, spøgelse, uhygge

Find mindst 10 ord, som har med halloween at gøre.

3. Varulv Svar: 1. Vampyr – 2. Heks –


Test Er du en BANGEBUKS eller en VOVEPELS?

Af Christinna Perez

Af Christinna Perez

Der lyder et højt bang ude i entreen. Hvad gør du?

) Jeg kravler ind under min seng.  ) Jeg gør ingenting, det var nok bare en dør, der smækkede.  ) Jeg løber ud i ent reen for at se, hvad det var.

Klokken er 12 om natten, og det er fuldmåne. Hvor er du?

at  ) Jeg er på jagt i skoven for finde varulve. ) Jeg sover, det er jo nat. rs ) Jeg er kravlet ind i min mo ellers fars seng.

Du er på ferie med din familie. Hvad synes du, I skal lave?

) Vi skal lege i poolen.  ) Vi skal spr inge ud i faldskæ rm. ) Vi skal være på værelse t og huske at låse døren.

Har du flest

Du er vist lidt af en bangebuks. Det er klogt at passe på, men det er altså ikke alt, der er farligt.

Har du flest

Du er ikke let at skræmme, men du vover dig heller ikke ud i alt muligt.

Har du flest

Du er en rigtig vovehals. Det er sjovt at opleve en masse, men pas nu på, du ikke kommer galt af sted.


Enken i Nain ”Hey, hvad er det, der sker!? Hvorfor er folk så kede af det?” Sådan spurgte en nabo i byen Nain en anden nabo. ”Hvad der sker!?” sagde den anden nabo. ”Har du ikke hørt det! Det er enkens søn, der er død, og det er jo hendes eneste søn!” Så kunne naboen godt forstå, alle var så kede af det. For det var skidt, at enken havde mistet sin eneste søn. En enke er en kone, hvis mand er død, og drengene skulle dengang tjene pengene, så de kunne få mad, tøj og et sted at bo – og nu havde hun hverken mand eller dreng.


De to naboer fulgte efter lig-følget (det er sådan et optog af mennesker, der er på vej ud for at begrave en person), og lige pludselig siger den ene: ”Hvem er det, der kommer derude? Kunne de ikke dæmpe sig lidt. De kan vel se, vi sørger!” Det var Jesus, hans disciple og en masse, der fulgte efter ham, der kom. Og jo, Jesus kunne godt se, de sørgede. Derfor hjalp han enken. Han sagde til den døde dreng: ”Rejs dig op.” Og det gjorde den døde dreng så, og han talte og havde det godt.

Naboerne – og alle de andre – var virkelig overraskede, og de løb ud og fortalte alle om det! Fortalte om, hvordan Gud bliver ked af det, når vi er kede af det, og hvordan han gerne vil hjælpe os. Måske du har prøvet at miste en, du godt kunne lide? Og måske du også bad til Gud om, at han eller hun ikke skulle dø – og så skete det alligevel? Det er rigtig hårdt at miste en, man kender, men den her historie fortæller os, at Gud kan gøre os levende igen. Gud lod Jesus dø på et kors, men han opstod igen – og når dem, vi kender, dør, så vil de også opstå igen i Himlen.


En mork og stormfuld aften… Af Majken Skjølstrup

Det var aften, og der var bælg-ravende mørkt udenfor. Vinden hylede i træerne, og det øsregnede. Rune, Rikke og Rasmus sad hjemme hos Rikke og klippede græskar og flagermus i bunkevis. Der var snart Halloweenfest på skolen, og de tre venner var sat på oppyntningsholdet. Pludselig lød der et kæmpe brag. Rikke blev så forskrækket, at hun klippede en flagermus lige midt over.

”Hvad var det?” spurgte Rasmus. ”Jeg ved det ikke,” svarede Rune, ”men mit hjerte banker helt vildt, fordi jeg blev så forskrækket.” ”Det lød som om, det kom nede fra kælderen,” sagde Rikke og rejste sig op, ”kom, lad os gå ned og se efter.” Drengene tøvede lidt, men rejste sig så op, og de gik alle tre hen mod kælderdøren. Rune åbnede døren ganske langsomt. ”Jeg tror ikke, jeg tør gå derned,” hviskede Rasmus. ”Tøsedreng,” hviskede Rune tilbage, men han var i virkeligheden også rigtig bange. ”Tænk, hvis det er en indbrudstyv!” hviskede Rikke. ”Ja, eller et spøgelse,” sagde Rune og blev helt bleg i hovedet. ”Eller måske er det et monster,” sagde Rasmus med en skælvende stemme. De tre venner listede langsomt ned af trappen, men pludselig lød der et hyl nede fra kælderen. Rikke, Rune og Rasmus vendte om med et sæt og spurtede op ad trappen. ”Hvad i alverden var det?” spurgte Rikke helt forpustet, ”Jeg var lige ved at tisse i bukserne af skræk”.


Rune trak vejret dybt. ”Jeg går derned!” sagde han tappert, ”hvis der sker mig noget, og jeg ikke kommer op igen, skal I vide, at I er mine allerbedste venner. Farvel!” Og så gik Rune ned ad trappen. Han gik meget, meget langsomt. I flere minutter var der helt stille. ”Tror du, han er okay?” spurgte Rikke nervøst. I det samme hør r du naboens kat fra?” spurgte Rikke forvirret. ”Jeg fandt den nede i kælderen. Vinduet stod åben, så den må være kravlet ind for at få læ fra regnen,” sagde Rune og fortsatte: ”Kattens hale sad fast under en reol, der var væltet. Det store brag, vi hørte, må være kommet, da reolen væltede. Og hylet var fra katten, da dens hale kom i klemme.” ”Nåååh, stakkels kat” sagde Rikke og aede den. ”Var det bare det?” spurgte Rasmus helt skuffet. Resten af aftenen lå katten i Runes skød, mens de tre venner klippede endnu flere græskar og flagermus, så de kunne blive klar til den store Halloweenfest. ”Det var nok meget godt, det bare var katten, der lavede den larm nede i kælderen,” sagde Rasmus eftertænksomt, ”men det havde altså været mere spændende, hvis det havde været et monster…”

Ma

j ke n Sk j ø l s t r u p

VIDSTE DU AT. . . Af

r ca. e g u r b on en pers fra en rulle e 57 blad ir per dag? p toiletpa

HONNINGBIER

har hår på deres øjne? all e personer ha r hver deres un ikke kropslug t, bortset fra enægg ed e tvilli ng er, der lug ter en s?

din NÆSE kan huske

50.000

forskellige lugte?

HØJRE LUNGE TAGER MERE LUFT IND END DEN VENSTRE LUNGE?

ens øjne fra man er lige store man dør bliver født, ti , ? l


Lukas og Marius i armgang

Halleluja

POST DANMARK

Mads maler bog med Fadervor

Så fanges der krabber!

Friske lejrpiger

m

se

nF o to

er

S s Me t te

l e jr

en

1

3

m

as

ho

-R

So mm

ss

20

A f S te e n T

u

Seje lejrdrenge på strandløb

Magasinpost SMP ID-nr. 42814

BRICKS nr. 4, 2013  

Bricks er et blad til børn udgivet af KFUM og KFUK i Danmark