Page 1

– Hvordan fungerer din hjerne?

L æs o g s å o m � Rune, Rikke & Rasmus som detektiver � Sommerlejre � Menneskekroppen � Test dig selv!

2 2012

– Lav dine egne påskeæg med naturfarver

– Påskenummer

Kroppen


Leder Nr . 2/2 012 12 r. 1/ 20

A ns ns varshav varshav e en nd de e r re ed da ak kt tø ør r A Christinna Perez Perez Christinna T: 23 23 25 25 88 88 87 87 T: E: kaff@kfum-kfuk.dk kaff@kfum-kfuk.dk E: (At de harsåtid til kan at lytte) (Øjnene, jeg læse BRICKS) Re da ak kt t ii o on n R ed (og vores hvad det bedste er ved vores (og yndlingskropsdele) familier) Anne Korsgaard Anne Korsgaard E: anne_cka@hotmail.com E: anne_cka@hotmail.com (Mine ører, så jeg kan høre musik) (De er der altid, når man har brug for dem) Skjølstrup Majken E: majken@kfum-kfuk.dk Majken Skjølstrup (Min mund, så jeg kan tale, smile og E: majken@kfum-kfuk.dk grine) (Alle er lige så dejligt skøre som mig) Mette Krawiec Mette Krawiec E: mette@kfum-kfuk.dk E: mette@kfum-kfuk.dk (Numsen, det ville gøre ondt at sidde (Vi har mange fælles træk) uden polstring) Per Stærk Stærk Andreasen Andreasen Per E: per@kfum-kfuk.dk per@kfum-kfuk.dk E: (At jeg harså mange sjove (Munden, jeg kan sigeonkler) kloge ting) Rune Hoff Hoff Lauridsen Lauridsen Rune E: runehoff@kfum-kfuk.dk runehoff@kfum-kfuk.dk E: (At vi kanfor grine (Øjnene, jeg sammen) kigger ud hver dag) A ns varshav e n d e u d g i v e r A ns varshav ende udgiv er KFUM og KFUK i Danmark KFUMLanggade og KFUK i19 Danmark Valby Valby Langgade 19 2500 Valby 2500 Valby E: national@kfum-kfuk.dk E: 36 national@kfum-kfuk.dk T: 14 15 33 T: 36 14 15 33 Foto F o t o Krawiec, Peter Mygind Mette Agenzy A/S, Christinna Perez, Maria L ay o u Niels t Karina Rydendahl Merrild Larsen, Dreamtime.com, m.fl. F o rs i d e f o t o Rune Hansen L ay o u t Kathrine Winther Iversen T r y k Kailow F o rs i d e f o t o Istockphoto F l for To r rm yk å Kailow K F U M o g K F UK i Danmark F o rmog å lKFUK f o r er en børne- og KFUM K F U M o g K F UK i Danmark ungdomsorganisation, som har KFUM og KFUK er en børneog til formål at forkynde evangeliet ungdomsorganisation, som har om Jesus Kristus. til formål at forkynde evangeliet om Jesus Kristus.

Nu er det snart påske, og det betyder, at man skal sende gækkebreve til sine bedsteforældre og venner. Der findes næsten ikke noget bedre end at sidde og klippe sådan et gækkebrev og så sende det af sted og håbe på, at man vinder et påskeæg. Prøv om du kan gætte, hvad jeg hedder. Mine prikker står nederst på siden. Hvis du har brug for lidt hjælp, så prøv at kigge til venstre på denne side. Vidste du, at du er en helt fantastisk skabning? Det er du nemlig. Lige præcis din krop er nemlig en del af Guds skaberværk, og den er en sammensætning af mange forskellige dele. I dette nummer af BRICKS kan du læse meget mere om din krop, du kan teste, om du overhovedet er et menneske og læse lidt om, hvordan mennesker kan finde på at behandle hinanden. Prøv at se, om du kan bruge din krop aktivt, imens du læser dette blad. F.eks. kunne du hoppe, stå på hænder eller bare smaske, imens du læser. God læselyst og rigtig god påske!

e it navn det s tår m r ke pas p å det ik ke tik

...

pr ik ker,


BRICKS snakker BRICKSmed… snak

Peter Mygind Af Rune Hoff Lauridsen

Hvornår fandt du ud af, at du gerne ville være skuespiller? foto: © copyright Peter Mygind’

Min mor hedder Jytte Abildstrøm og er skuespiller, og hun havde et teater. Så jeg syntes, det var sjovt at komme med min mor på arbejde. Da jeg blev 19 år, spurgte min mor, om jeg gerne ville være med i nogle teaterforestillinger sammen med hende. Det ville jeg gerne, og så spillede jeg faktisk teater med min mor i 5 år. Da jeg var 25 år gammel, begyndte jeg at gå på teaterskolen.

Hvordan kan man blive skuespiller? Noget, der er vigtigt, hvis man gerne vil være skuespiller, er at spille så meget teater, man kan. Man skal synes, at det kilder i maven, når man står på en scene, og ikke være bange for at stå foran mange mennesker. Jeg lavede selv meget teater, da jeg var barn, fx på den vej jeg boede på, og så var jeg med i alle skolekomedier.

Er det sjovt at være med til at lave film og tv? Det er rigtig sjovt. Det er noget andet, end når man laver teater. Når man laver teater, har man lang tid til at øve sig og forberede sig. Når man er på tv, har man slet ikke så lang tid til at øve sig, så der skal man være god til at tænke kreativt. Det kan jeg vildt godt lide. Jeg kan også godt lide film og tv, fordi man får lov til hver dag at lave nogle nye scener og prøve nye ting.

Hvad er det sjoveste, du har været med til at lave? Jeg har været med til at lave noget fjernsyn engang, der hed Score Kajs Scoreshow. Det

var rigtig sjovt, fordi jeg også selv var med til at bestemme, hvad der skulle ske. Generelt er jeg ret god til at have det sjovt, når jeg arbejder. Jeg vil gerne komme med god energi. Hvis man synes, noget er træls, er det fordi, man selv har et problem. Det er ens eget ansvar at vende det til noget godt.

Hvad laver du, når du ikke er skuespiller? Så er jeg far til to drenge på 13 og 19 år og er gift med Lise, som arbejder i Danmarks Radio. Jeg kan godt lide at tage på ferie med min familie. Om vinteren spiller jeg ishockey, og om sommeren spiller jeg lidt tennis.

Tror du på Gud? Jeg er medlem af folkekirken og er døbt og konfirmeret. Og jeg havde en skøn præst, da jeg gik til konfirmationsforberedelse. Nogle gange har jeg lavet ting i kirken sammen med fx gospelkor, og så når der står sådan et kor og synger, så har jeg nogle gange syntes, jeg var tæt på Gud. Så jeg vil gerne sige ja til, at jeg tror på Gud.


ommerlejre omme Hvad skal du lave i sommerferien? Måske skal du på en rejse i tiden?

Det kan du faktisk komme til, for på

Distrikt Midtjyllands sommerlejr kan du komme på tidsrejse, og på Distrikt Hærvejens sommerlejr kan du komme på en fremtidslejr. – Nedenfor kan du se nogle af de sommerlejre hos KFUM & KFUK, som du kan komme med på i sommerferien. Distrikt Syd:

5-8 år: 29. juni - 1. juli på Philipsborg, Kystvejen 73, 6100 Haderslev. 8-12 år: 14. - 19. juli på Philipsborg, Kystvejen 73, 6100 Haderslev. 8-12 år: Drengelejr, 7. - 12. juli på Philipsborg, Kystvejen 73, 6100 Haderslev. 8-12 år: Pigelejr, 30. juli - 2. august på Philipsborg, Kystvejen 73, 6100 Haderslev. Tilmelding til alle fire lejre kan ske på www.kfum-kfuk.dk/tilmelding. Distrikt Thy-Mors: 2. til 7. klasse efter sommerferien: 1.-5. juli i Skovhuset i Vandet. Kontakt: Alex Dahl Jensen, alexdj@mail.tele.dk. Distrikt Østersøen: 9-13 år: 1. - 6. juli, betweensommerlejr på Bisserupslejren, Gl. Strandvej 135, 4243 Rude. Distrikt Midtjylland: TEMA: Tidsrejse 2. - 6. juli på Blåkilde Ungdomsskole. Kontakt: Elisabeth Greve Jensen, elisabethgjensen@gmail.com.

ommerlejre omme


erlejre ommerlejre Distrikt Trekanten: 6-9 år: 26. - 29. juli på Skåstrup Strand, Bogense. 9-12 år: 29. juli – 2. august på Skåstrup Strand, Bogense. Kontakt: Anne-Mette og Jens Sørensen, mettejens@balle-bredsten.dk. Distrikt Hærvejen: TEMA: Fremtidslejr. 1. til 7. klasse efter sommerferien: 6. -10. august på Kjelsølejren, Ans. Kontakt: Helle Louise Bæk, hlb@kfum-kfuk.dk. Distrikt Randers/Djurs: 30. juli – 2. august. Kontakt: Ivan Pedersen, dorthe.ivan@mail.dk. Distrikt Skjern: 31. juli – 3. august på Holmsborg. Kontakt: Susanne Villumsen, ssvillumsen@dlgmail.dk. Distrikt Nord: TEMA: JAGTEN PÅ BERØMMELSE Rubjerg by Hollywood 0. til 7. klasse: 30. juni – 4. juli, Rubjerglejren, Løkken. Kontakt: Inger Lis Krarup, ingerliskrarup@privat.dk.

erlejre ommerlejre


en rk Andreas Af Per Stæ

op ? kr

spørger

ad er din d Hv te ve s d e b t de

Amalie Charlotte Hansen, 11 år, Vestermarie, Bornholm Det er mine ben, så jeg kan komme ud og ride, for der bruger jeg 'mine ben rigtig meget. Jeg kan også godt lide at bruge dem til at løbe med. Og så kan jeg bruge mine ben til at hænge på hovedet med i et klatrestativ. Lasse Tommy Hansen, 7 år, Vestermarie, Bornholm Mit hjerte, for det gør at jeg lever. Det giver blod rundt i kroppen, også ned til mine ben så jeg kan løbe rigtig hurtigt. Mathias Due Larsen, 10 år, Vestermarie, Bornholm Mine lunger, så jeg kan trække vejret og leve. Jeg kan råbe og skrige når jeg er sur og gal. Og så kan jeg bruge luften til at synge, når jeg er i mok-klubben. Luca Hansen, 8 år, Vestermarie, Bornholm Det er mit hjerte. Det gør at jeg kan leve, fordi det sender blod rundt i hele min krop, også helt op i min hjerne. Ofelia Karen-Marie Sylvest Jørgensen, 11 år, Vestermarie, Bornholm Mine ben, for jeg elsker at løbe på skøjter og der bruger jeg mine ben rigtig meget. Og så bruger jeg dem også når jeg går rundt og leger med mine katte. Lukas Kofoed Marker, 7 år, Vestermarie, Bornholm Min hjerne, fordi den kan styrer mig, så jeg kan slå koldbøtter og tænke. Og så kan jeg bruge min hjerne til at banke min farbror når vi spiller wii. Den kan også bruges til at læse og stille spørgsmål, så jeg kan blive klogere. Julie Astrid Hansen, 11 år, Vestermarie, Bornholm Mit hoved, som jeg kan bruge til at tænke med. Jeg kan lave sjove ansigtsudtryk når jeg keder mig. Og så kan mit hoved bruges til at huske regnestykker og andet i skolen.


n e M neske k rop An

mere.

Af

ert, at dit Du ved sikk nd t per blod ru hjerte pum nge r pu m g at dine lu o , n e esom p p o i kr erer lid t lig d t. De fung n ru ) ft (lu per ilt er. luft madrass pumper til e de t re ting. Bill f mange fle a r tå s e b p r. e sidde Ud Men din kro r, og hvor d e n a rg t o re d ege t, mege viser dine in lv følgelig m se r e d r e erne lover organ m eksempe er nerver, so r , n mere. De e til hjern signaler op vis sender e r de r ond t, og så r ø g t e g o n hvis skelettet, selv følgelig ner, muskler, se gle e hud, hår, n o g me ge t

ne

pe n

Ko

r sg

aa r d


Præstens fromme klumme Hvordan er det at være de andre? Alle mennesker opfører sig mærkeligt eller siger noget dumt af og til. Det gør vi også selv. Men vi ved, at der var en god grund til det. For vi gjorde det jo ikke med vilje. Og man kunne godt forestille sig, at andre mennesker også har det sådan. Måske opfører andre sig heller ikke dumt eller mærkeligt med vilje? Hvis vi bruger vores fantasi eller spørger dem, kan vi finde ud af lidt om, hvordan det er at være de andre, og hvorfor de gør, som de gør. Der er helt sikkert en grund til det, ligesom når vi selv kom mer til gøre noget, der ikke var med vilje. Af Majken Skjølstrup

Vores hjerne er super smart, for det er den, der styrer hele kroppen. Hjernen er delt op i to hjernehalvdele – højre og venstre hjernehalvdel. Den højre del af hjernen styrer den venstre del af kroppen og modsat. Det vil sige, at når du vinker med din venstre hånd, bruger du den højre del af hjernen til at få din hånd til at gøre det. Vi bruger de to hjernehalvdele til forskellige ting. Den højre del bruger vi for eksempel til at forstå følelse, få større overblik og bruge vores fantasi. Den venstre del bruger vi blandt andet til vores logik og til vores sprog. Men hvad nu hvis

man kom til skade i den ene del af hjernen? Hjernen er heldigvis så smart, at den er plastisk. Det betyder, at den kan tilpasse sig, hvis man kommer til skade. På den måde kan den ene hjernehalvdel overtage nogle af de funktioner, den anden del tidligere havde ansvaret for. På det her link kan du teste, om du bruger den ene eller den anden del af hjernen mest: http://www.alun.dk/livsstil/dinhjerne-hoejre-venstre.html


! v l e s g i d t s Te eske?

ur ids Ho f f L a A f Ru ne

en

enn - Er du et m

r det svar, du t et kryds ud fo sæ og or nf de ålene ne ud af, om du Læs spørgsm t kan du finde ds si l Ti g. di sser bedst på sy nes, der pa enneske. virkelig er et m 1. H vor

r du? st. mange ben ha n stå rigt ig fa ben, så jeg ka e A. Jeg har fir fod. ben, en til hver nder ne, hv is B. Jeg har to sæ tte sig i tæ n ka m so n, be  eg har mange C. J t. is sp jeg bliver

d? t beds te, du ve 2. H vad er de mig. sæ tter sig på A. Når nogen CKS. B. At læse BRI C. Svømning. 3.

venner? lave med dine at e lid dt go H vad kan du rd. rund t om et bo A. At stå st ille . bø rnek lubben B. At mødes i er. C. At lave bobl

liv ret? dre spiser. st ille, mens an 4. H vad er din lt he å st at e ds t lid A. Jeg kan be sukker i. B. Noget med or m. C. Jeg elsker yndlingsleg? 5. H vad er din A. Stoleleg. ier. B. At lave lekt . C. Gemmeleg

l. så er du en sto or der står 'A', en du har flest, hv r 'C', så er du har givet. Hv is st, hvor der stå hver t svar, du Hv is du har fle der står ud for et menneske. Læs bogs tavet r 'B', så er du st, hvor der stå Hv is du har fle fisk. Tillyk ke!


Rune, g Rikke o Rasmus

jølstrup Majken Sk SkrevetafafFrank Madsen Tegnet


Tegninger: Frank Madsen – Tekst: Maiken

SLUT


Hvor meget koster

et menneske Af Rune Hoff Lauridsen

Gad vide, hvor mange penge jeg kunne få for at sælge min lillebror? Nogle gange synes jeg nemlig, han er irriterende, så hvis nu der er en, der gerne vil købe ham, så kunne jeg jo bruge pengene på noget, jeg hellere vil have. – NEJ! Jeg ville selvfølgelig ALDRIG sælge min lillebror! For selv om han nogle gange er irriterende, så er han min lillebror, og jeg kan slet ikke undvære ham. Men for mange år siden, var der faktisk mennesker, der blev solgt for penge. Fx var der skibe, der sejlede til nogle steder i verden for at fange mennesker, der boede der. Så gav man dem håndjern på og puttede dem ned i skibet, før man sejlede dem til et andet sted i verden for at sælge dem. De mennesker kaldte man for slaver. Slaverne havde slet ikke lyst til at blive solgt. De ville helst bare bo hjemme hos dem selv og leve sammen med deres familier. Men de blev solgt til nogle rige mennesker, som fik dem til at arbejde på deres marker og i deres huse. Og når så slaverne fik børn, så kunne den rige mand godt finde på at sælge børnene til andre rige mænd. Så børnene fik slet ikke lov til at vokse op sammen med deres familie. Slaverne blev behandlet rigtig dårligt. De skulle arbejde hele dagen, og hvis de rige mænd ikke syntes, de arbejdede hurtig nok, så kunne de godt finde på at slå dem. For de rige mænd mente jo, at de ejede slaverne, og at de kunne gøre med dem, hvad de havde lyst til.


Af Anne Korsgaard

Hjemmestrikkede sokker Gode bøger Rigtig gode venner Et glas dejlig koldt vand

Heldigvis så er folk blevet klogere. I dag er det nemlig totalt forbudt at sælge mennesker. For det, vi mennesker allerbedst kan lide, er at være frie og selv bestemme, hvad vi vil lave, og hvem vi gerne vil leve sammen med. Min lillebror og dig og mig, vi er alle sammen meget mere værd end alle de mange, mange penge, der findes i hele verden.

At have glemt sine nøgler, når der ikke er nogen hjemme At støvsuge Når det er mørkt, når man skal op At falde og slå sit knæ


G Æ Æ G K d S me

Tekst og foto: Mette Krawiec

Det er en tradition at bruge æg, når man pynter op til påske. Her kan du se, hvordan du selv nemt kan lave nogle rigtig flotte påskeæg. Det er faktisk nemt!

Du skal bruge: 1) Først skal du have pustet æg. Det kan både gøres med munden, men det kan være hårdt – eller det kan gøres med en æggesuger, man kan købe i hobbybutikker. Lav hul, og pust! (Man kan sagtens bruge hvide og blomme til en kage, omelet eller hvad I ellers bruger æg til.)

– Æg – Avis  t par gamle –E strømper (spørg din mor, om hun ikke har et par gamle nylon strømper) – Og en hel masse, du kan finde i køleskabet, fx rødbeder, gulerødder (giver ikke meget farve) og det, der sidder uden på løg og rødløg (løgskaller giver de flotteste æg). Kaffe, the eller krydderier som gurkemeje kan også bruges.

2) Dernæst skal du gøre avispapir vådt. 3) På papiret skal du så lægge lidt skræller, grøntsager eller krydderier. Læg ægget ovenpå. Dæk det med flere ingredienser –

2 4) og luk så avispapiret rundt om og put det ned i en strømpe, som du har klippet i mindre stykker. Strømperne skal bindes, så de strammer godt op om avis-ægge-klumpen.

4

1

3


5

5) Så skal de puttes i en gryde med kogende vand. Jo længere de koger, jo flottere bliver de. Gerne i en time eller to. 6) Når æggene er færdige, så kan man pynte med dem. Sæt en lille snor i og hæng dem på grene. Eller læg dem i en skål. Eller pak dem fint ind og giv dem til en, der er flink til at give dig påskeæg!

God fornøjelse!

6

6 Af Christinna Perez

Påskekonkurrence Der er mange traditioner til påske. Man sender gækkebreve. Og er man heldig får man et påskeæg. Nogle siger, at det er påskeharen, der kommer med påskeæggene. Påskeharen kan fx finde på at gemme påskeæggene i haven. Påskeharen er bange for mennesker, så den gemmer sig, når den har skjult æggene. Rundt omkring i dette nummer har der gemt sig påskeharer. Tæl hvor mange påskeharer, du kan finde i dette nummer af BRICKS, og sms dit svar til os, så deltager du i konkurrencen om et gavekort på 150 kr. til Fona. A: 7 påskeharer

B: 11 påskeharer

C: 14 påskeharer

Sms dit svar til 1919 senest d. 8. april 2012. Send ordet BRICKS efterfulgt af A, B eller C.


Af Mette Krawiec

På sken Havde Jesus gjort noget forkert, siden han skulle straffes?

Det kan virkelig godt være svært at forstå, hvorfor Jesus skulle dø på et kors. Havde han gjort noget forkert? Det mente romerne, der hang ham op på korset, at han havde. De troede ikke på, han var Guds søn – og det sagde han jo selv, at han var – og derfor blev han korsfæstet: Fordi han bildte folk noget ind! Men Jesus havde fortalt sandheden! Han er virkelig Guds søn – og derfor blev han heller ikke i den gravhule, de havde lagt ham i! Søndagen efter den fredag, Jesus blev slået ihjel, kom der to kvinder hen til graven. De ville besøge gravstedet, men de fik noget af et chok! Jesus var nemlig væk, og i stedet for var der en engel, der sagde, at Jesus ikke længere var død, men var levende!

Kære Gu d D a t d u tæetnekr fe d t a t vi d e, og m i n d e r e r p å o s h e l e t i d o e n p l a dssotm, a t d e r a l t i de ne r vi k e n d e ri, l o s og d e m, i d i t ri ge. Am e n


d at tro v ær t v e s t d li k d t no e de v ar de de go , de tro v d a n h a t m e D i dte en ud, ford a de m ø d e ham te ld på. Så d d æ k t s fand e nden, så s amm e t e d i ha v e ma g t–o , men ar fly t te v e man d a h n e r Je s u s v tig ke v a v de rig et slet ik e! Så ble ud af, d d n e v le elv – ly s å være. Je s u s s al v i o g s k s t e d og glade – e, så a de d ø d fr t e å t s r op – og s å Je s u s e g os selv o For når – år r e d imlen, n , v i ken mm e i H o k k an d e m g o e a de d ø d ops tå fr ø. g s k al d v i e n gan r, ab, v i få e bu d s k d la g t e De t er d påske! g de t e r n a g r e hv a fedt! De t er d


r opgave Påskeharen stikker af med påskekyllingernes æg. Men på det nederste billede er der 12 fejl. Kan du finde dem? Når du har fundet fejlene, kan du selv farvelægge billederne.


Der er fire farver æg, der skal være et æg af hver farve i hver række og hver søjle samt i hver 4x4-celle.

Stæ

r k An d r e a

se

VIDSTE DU AT. . . A

PåskeSUDOKU

er fP

n

er … der løb ver 75 km ne nem n baner ge p? din kro

...man skal bruge 32 muskler for at kunne grine? … et 6 måneder gammelt foster kan sutte på tommelfingeren inde i sin mors mave?

… din fod er lige så l ang som din underarm?

le r n eg finge ire er f s k o v e så gang som igt h u rt gle? tån e

… der er flere, der dør af faldende kokosnødder end af hajbid?


POST DANMARK

Magasinpost SMP ID-nr. 42814

BRICKS nr. 2, 2012  

Bricks er et blad til børn udgivet af KFUM og KFUK i Danmark.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you