__MAIN_TEXT__

Page 1

6 - 12 år

Tema

Mysterier Læs om Børnefestival DIY: Lav dit eget escaperoom Guide: Vi undersøger myten om Bermudatrekanten Læs også om

BRICKS taler med en politibetjent • Se billeder fra Fastelavn Løs piratopgaver!


Hvad er det modsatte af at være mæt? NR. 3/2020 REDAKTIONSSEKRETÆR Rune Kløve Junge

REDAKTION Helle Hauge Randi Korneliussen Mathias Volsmann Kirsten Bitsch Lang Næste BRICKS udkommer den 11. september og har temaet Tivoli. Deadline for indhold til bladet er den 3. august.

Hvorfor er der store hoveder af sten på Påskeøen? Findes Loch Ness uhyret? Og hvad er egentlig meningen med livet? Det er sådan nogle ting, jeg spørger mig selv om, lige inden jeg skal sove. Mon jeg nogensinde finder et svar på mysteriet? Denne udgave af BRICKS handler om mysterier. Du kan blandt andet læse om Den Flyvende Hollænder, der sejler rundt på verdenshavene samt hvilke mysterier der er sande, og hvilke der er falske. Du kan også læse om de fire venners mystiske eventyr, løse gåder med dem og selvfølgelig lave en masse sjove opgaver på hurlumhejsiderne. Du skal glæde dig til at læse mere – eller skal du? /Rune

ANSVARSHAVENDE UDGIVER KFUM og KFUK i Danmark Valby Langgade 19 2500 Valby E: national@kfum-kfuk.dk T: 36 14 15 33

Hvad er det største mysterium, du helst vil have svar på?

LAYOUT Kathrine Winther Iversen

FORSIDEFOTO Charlotte Hyldgård

TRYK Kailow A/S

FORMÅL FOR KFUM OG KFUK I DANMARK

Hvor gammel bliver en ræv?

Hvordan opfatter andre mennesker verden?

KFUM og KFUK's formål er at skabe aktiviteter og fællesskaber, hvor børn og unge møder den kristne tro og oplever dens relevans for deres liv.

ISSN 2445-7000

Hvordan var det muligt at have alle dyrene i Noahs Ark?

Hvad sker der, når vi dør?

Hvordan laver man vindruer uden sten?


BRICKS har talt med den tidligere politikommissær Preben Nibe. Han har været med til at opklare politisager og fundet ud af, hvem forbryderen var.

Hvor gammel er du? Jeg er 84 år og er født i 1936.

Hvad lavede du? Jeg arbejdede hos politiet som efterforskningsleder. Her var en del af mit arbejde at opklare alvorlige forbrydelser, for eksempel drab.

Hvad kunne du lide ved dit arbejde? Når man tog på arbejde, vidste man aldrig, hvad dagen ville bringe. Nogle dage var stille, og andre dage skete der mere.

Hvad er de mest spændende sager? De mest spændende sager er dem, hvor man står på helt bar bund. Man ved ingenting. Man prøver at finde ud af nogle små ting. Så samarbejder man med andre, som er kloge på forskellige områder. Der er nogle, der undersøger den døde, så kan man finde ud af, hvornår og hvordan personen er død. Det er som et stort puslespil, hvor brikkerne pludselig falder på plads.

Navn: preben nibe Titel: tidligere politikommisær Alder: 84

Tekst: Randi Korneliussen Foto: Privat

BRICKS taler med…

Er der et mysterium, som stadig mangler at blive opklaret? I 1967 skete der et mord. Man ved kun, at det var en dame. Hvem og hvorfor ved man ikke. Der er skrevet bøger om det, og mange haft ideer om, hvordan det kunne være sket. Men mordet er aldrig blevet opklaret.


Tekst: Rune Kløve Junge, Connie Ejskær Braüner og Heidi Seidelin Foto: Nicolai Diemer

Vi glæder os til Børnefestival Den 2.-4. oktober er er der Børnefestival i Thy, hvor temaet i år er Magiske Hænder, og selvom der kan være langt, hvis man kommer fra Bornholm eller Fyn, er der rigtig mange fede grunde til at komme til Thy. Læs mere om Børnefestival her!

Derfor skal du med på Børnefestival: Fordi du skal gi' den gas sammen med 800 andre børn Du skal være med til masser af sjove aktiviteter Og du skal opleve en masse magi og se, om du selv kan trylle!

Du kan se hele programmet på børnefestival.dk

Hvis du synes, at Børnefestival lyder spændende, kan du læse mere her: boernefestival. kfum-kfuk.dk

Dem kan du opleve på Børnefestival 2020!

Volantes, der er kendt fra Danmark har talent. Volantes er et nytænkende koncept inden for scenekunst med et særligt fokus på ny-cirkus. De to brødre, Jonathan og Daniel, er max klar til at levere et brag af et sceneshow med masser af overraskelser, som alle på Børnefestival sent vil glemme. Tante Andante, som til dagligt laver en masse seje, skøre og sjove aktiviteter i Tante Andantes Hus. Vi har hørt, at Tante Andante allerede har en masse magiske aktiviteter i ærmet, som hun glæder sig til at vise. Peter Bugtaler, der også er kendt fra Danmark har talent. Peter Bugtaler glæder sig til at skabe et magisk børneshow med garanti for gode grin hos både børn og voksne.


Ordbog

Sådan lærer du at tale thybomål Her er en guide til dig, så du kan tale med de lokale thyboer.

“Læwer” = mudder “Vil du da æ lie høns” = hold da op / hop og rend “Du håe en gue hue å spis grød mæ” = den er god med dig “D haaste væl æ mier æn d jauer” = vi når det nok “Æ bar æ pøøl wuud” = børnene er sjaskvåde “Huerser” = strømper At “holde bøjl” betyder at holde fest Det hedder “i Thy”, ikke “på Thy”

Så langt er der til Thy Fra Roskilde til Hurup Thy (302 kilometer)

Gå: 48 timer Cykle: 14 timer 3 minutter Tog: 5 timer 27 minutter Bil: 4 timer 4 minutter  

Fra Nykøbing Falster til Hurup Thy (365 kilometer) Gå: 72 timer Cykle: 19 timer 58 minutter Bil: 4 timer 37 minutter

Esbjerg til Hurup Thy (154 kilometer) Gå: 31 timer Cykle: 8 timer og 28 minutter Tog: 3 timer 46 minutter Bil: 2 timer 22 minutter

Haderslev til Hurup Thy (222 kilometer)

Natur

Thy er omgivet af vand – Vesterhavet og Limfjorden.  Det blæser 300 dage om året i Thy – de sidste 65 dage stormer det. Thyboer har fødderne solidt plantet på jorden (ellers ville de vælte i blæsten).  Pga. vandet og blæsten er Thy et utroligt populært område til surfing. Folk fra hele Danmark og udlandet kommer til Thy for at komme ud på bølgerne. Hvis du ikke ved, hvor du er i Thy, så kig på træerne – de vil altid pege mod øst.

Gå: 40 timer Cykle: 10 timer 27 minutter Tog: 4 timer 43 minutter Bil: 2 timer 40 minutter

Aarhus til Hurup Thy (159 kilometer) Gå: 31 timer Cykle: 8 timer 10 minutter Tog: 2 timer 52 minutter Bil: 2 timer 7 minutter


Nyt fra KFUM og KFUK Tekst: Rune Kløve Junge Foto: KFUM og KFUK i Thisted

Der er ikke sket meget i foreningerne, mens der har været Corona, men heldigvis er der begyndt at komme en smule gang i den igen. For eksempel er KFUM og KFUK i Thisted begyndt at lave aktiviteter igen. Se billederne fra deres aktiviteter her, og glæd dig til at se alle dine venner i KFUM og KFUK igen snart, måske på en af de mange sommerlejre der er i sommerferien.


Myteknuseren

Tekst: Kirsten Bitsch Lang Illustrationer: Yoyoherp, macrovector, kues1, vectorpouch, freepik

BRICKS’ skarpe redaktion har undersøgt, om myterne her i virkeligheden passer.

Tyre hader farven rød

Det passer ikke. Tyre er faktisk farveblinde. Så når tyrefægtere vifter med et rødt klæde, er det, fordi stoffet bevæger sig, at tyrene bliver sure.

Mennesker har fløjet hele vejen til månen Det passer! Amerikaneren Neil Armstrong tog det første skridt på månen for over 50 år siden.

Voksne græder aldrig Enhjørninger findes i virkeligheden

Det passer ikke. Voksne kan også godt være kede af det, men græder ikke så tit som børn.

Det passer ikke (men man har altid lov til at håbe!).

Man kan læse om enhjørningen fra gamle indiske bøger. Og i Europa skrev den græske læge Ktesias om dyret i 398 f.Kr. Han fortæller, at enhjørningen er på størrelse med et æsel, og at den er vild, lynhurtig og umulig at fange levende. I middelalderen kunne man købe lange snoede enhjørningehorn, som man troede, at der kurerede forgiftninger. Men i år 1638 afslørede den danske forsker Ole Worm, at hornene ikke var fra enhjørninger, men derimod fra narhvaler.

Børn bliver hyperaktive af sukker

Det passer ikke. Du har sikkert hørt dine forældre sige, at du ikke må få mere slik, fordi du så bliver alt for vild. Men et amerikansk studie viser, at børn ikke bliver mere hyperaktive, når de får mere sukker.


Tekst: Helle Hauge Foto: Artur Rutkowski, Macrovector, Brgfx

BRICKS forklarer:

Hverdagens små mysterier BRICKS’ redaktion undrer sig ofte over ting og er meget nysgerrige. Derfor satte vi os for at undersøge nogle af hverdagens små mysterier.

Hvorfor snorker din bedstefar så højt? Når man sover, slapper man meget af i hele kroppen, også i ganen inde i munden. Man kan faktisk næsten tabe tungen lidt, og så begynder man at larme lidt, når man trækker vejret. Larmen kalder vi at snorke. Så når din bedstefar snorker rigtig højt, er det bare, fordi han har tabt tungen.


Når man bager boller, putter man gær i dejen. Gær er en bakterie, der spiser nogle af de andre ingredienser og prutter luft ud bagefter. Gærens prutter gør dejen mere luftig, så bollerne bliver endnu mere lækre for os at spise.

Hot

Når man er foran med lektier Chokolade, der ikke er smeltet Gratis mad Lyse sommeraftner

Not Hvorfor er 1. sal altid en etage højere end man tror?

Når du går ind i et hus, er du på stueetagen, hvilket svarer til 0. sal. Stueetagen er altså på højde med jorden udenfor. Hvis du så går op ad en trappe, vil du komme op på 1. sal. I udlandet er det anderledes. Der starter man nemlig på 1. sal. Det er da lige til at blive forvirret af!

Tekst: Mathias Volsmann

Hvorfor vokser bolledej, når det hæver?

Når der er kerner i ens kernefrie vindruer Sodavand uden brus i Hvis cyklen er punkteret Når ens skolemælk eksploderer i skoletasken


Velkommen til piratland!

HJÆLP! Vi har haft besøg af nogle drilske pirater, som har lavet rod i en af tegningerne. Hjælp os med at finde 5 fejl, så billederne bliver ens igen.


Tekst: Randi Korneliussen Illustrationer: Macrovector, iconicbeastiary, Coolshop.dk, printland.dk

vind Åh altså, piraterne har gemt en skatkiste inde i bladet. Hjælp os med at finde skatkisten. Hvis du finder ud af hvor skatkisten er, og skriver svaret til os, så er du med i lodtrækning om en fed vandpistol! Svaret skal sendes til bricks@kfum-kfuk.dk senest den 1. august


Tekst: Mathias Volsmann Foto: Wikipedia Commons, Adventures ofmaldives, Mael Balland

Bermudatrekanten:

Den mystiske trekant, hvor fly og skibe forsvinder Kender du det, at man lige har lagt noget fra sig, og det næste øjeblik kan man ikke finde det? Eller måske har du prøvet, at ting bare forsvinder fra dit værelse, uden du helt forstår hvordan? Kilde: https://faktalink.dk/titelliste/berm


Præcis på den måde er Bermudatrekanten. Det er nemlig myten om et stort trekantet område ud for USA’s østkyst, hvor mange skibe og fly gennem tiden er forsvundet uden spor. Området er f.eks. kendt for myter om fly, der udsender nødsignaler, hvor piloterne siger, at alt ser mærkeligt ud, og så hører man ikke mere fra dem. Eller om fly der snart er fremme, men aldrig kommer frem. På samme måde er der mange historier om skibe, der er forsvundet sporløst i området. F.eks. forsvandt et stort fragtskib, Cyclops, for ca. 100 år siden. Det store skib forsvandt sporløst med alle mand ombord. Siden har man hverken fundet skibet, passagerer eller vragdele fra skibet. Men hvordan kan sådan et stort skib forsvinde? Der er ingen, der ved det, men der er mange fantasifulde

forklaringer på, hvorfor skibe og fly forsvinder i Bermudatrekanten. Nogen tror, at det er UFOer, mystiske tåger eller overnaturlige væsner der er skyld i det, men det er der heldigvis kun få mennesker, der rigtig tror på. I stedet har forskere fundet naturlige grunde til ulykkerne, f.eks. er der mange storme og uvejr i Bermudatrekanten, som kan få skibe og fly til at forsvinde. Det kan være uhyggeligt at læse og høre om sådanne ulykker, men heldigvis er næsten alle ulykkerne sket for mange år siden, så i dag er det altså ikke længere farligt at rejse gennem Bermudatrekanten. Alligevel kender mange mennesker stadig myten om Bermudatrekanten Så nu kender du myten om Bermudatrekanten, og næste gang noget forsvinder på dit værelse, kan du sige til dine forældre, at dit værelse er som Bermudatrekanten.


Tekst: Helle Hauge

Lav dit eget Escaperoom

DIY

Læg spor ud til din bror, ven eller far, og lad dem løse gåden. Klip sedlerne ud, og følg punkterne.

Det skal du bruge: En saks En ballon En tusch Et hus med et ur, et toilet og en postkasse Hvad er det, der går og går, men kommer ingen vegne?

Hvad betyder mailbox på dansk? Byt rundt på bogstaverne: LOITTE

TILLYKKE DU HAR LØST GÅDEN og har nu nået endestationen, som var startstation for dit BRICKS


1. Læg den gule seddel ind i ballonen. Pust ballonen op, og bind en knude. Skriv ”Spring mig” uden på ballonen. Læg ballonen der, hvor du vil starte spillet.

2. Hæng den grønne seddel op bag på et ur i huset. Hvis du ikke kan hænge den bagpå uret, kan du bare hænge den ved siden af.

3. Hæng den blå seddel op på toilettet.

4. Læg den lilla seddel i postkassen.


Tror du pü, at Gud kan gøre mirakler?


Tekst: Kirsten Bitsch Lang foto: Søren Kjærgård Jensen

En mirakuløs mand

Tror du på mirakler? Altså tror du på, at der nogle gange sker nogle overnaturlige ting, som man ikke kan forklare? For lang tid siden levede Jesus, og han var Guds søn. I sig selv er det ret mirakuløst, men samtidig lavede han også nogle ret vilde mirakler. For eksempel mødte han på et tidspunkt en mand, der var helt lam og ikke kunne bevæge sig. Og så sagde Jesus til manden, at han bare skulle rejse sig op og gå. Og så rejste manden sig op! Det var i hvert fald et mirakel. Og selvom det er lang tid siden, at Jesus gjorde manden rask, så kan han også gøre mirakler i dag. Hvis man beder til Jesus om, om han kan gøre et mirakel, så er der nogle gange, han faktisk gør det. Men der er også rigtig tit, han ikke gør. Jeg har en veninde, som har en meget slem sygdom. Og jeg beder rigtig meget for hende, fordi jeg håber på, at Gud vil gøre hende rask. Men indtil videre er hun stadig syg. Alligevel tror jeg på, at det hjælper at bede. Jeg tror på, at selvom hun måske ikke bliver rask, så gør det alligevel en forskel. Måske får hun mere ro i sin sygdom eller også får jeg mere fred i, at mennesker bare nogle gange er syge. Og jeg tror stadig på, at Gud kan gøre mirakler. Han gør det bare ikke altid. Tror du på, at Gud kan gøre mirakler?


Mysteriet om Drømmeren Dixie ”Din tur”, siger Knokleren Kris til Søgeren Sølve, da den sidste kugle er trillet ud af hånden på Kris og ned i det tomme hul i Kalahaspillet. Sølve gaber. Det er fjerde spil efter frokost, men Kris keder sig i Corona-tiden, og Sølve bliver nødt til at underholde ham. Sølve når kun lige at gruble over sit næste træk, da han hører en besynderlig råben og stopper alle bevægelser. Vennen Vilde kommer stormende ind ad døren med et kæmpe spektakel og ser grædefærdig ud. ”Dixie er væ-æk! Jeg k-kan ikke finde Dixie nogen steder!”, stammer hun med nervøsitet i stemmen. Kris skynder sig at kramme Vilde, mens Sølve forsøger at få Vilde til at sige noget mere. ”Jeg har ledt overalt! Dixie er pist væk!”, Vilde hiver efter vejret. Sølve har fundet sin blok og kuglepind frem. ”Hvornår har du sidst set hende”, spørger han så.


Tekst: Helle Hauge illustration: Frank Madsen

”I går eftermiddags legede vi bjergbestigere ude på legehuset, men siden har jeg kun leget selv!” Søgeren Sølve sætter straks gang i efterforskningen: ”Kris, du leder ved klatretræet. Vilde, du leder i legehuset, og jeg søger i kælderen.” Vennerne deler sig og aftaler at være tilbage i stuen, når der er gået femten minutter. Præcis femten minutter efter står Sølve og klør sig i håret. De tre venner mangler stadig deres fjerde mand, men de har ledt alle vegne. Dixie er fuldstændig forsvundet. ”Sikke et mysterium”, siger Sølve. Vilde er efterhånden blevet meget bekymret, og der triller en lille tåre ned ad kinden på hende. ”Kan vi ikke ringe til politiet?”, spørger hun forsigtigt. Sølve tænker, så det knager: ”Joo, det kan vi vel godt”. ”Lyt!”, afbryder Kris. Sølve kigger forvirret på Kris. ”Kan I ikke høre den der lyd? Det lyder som om, det kommer oppefra loftet”, fortsætter Kris. Dixie tørrer sig under øjnene: ”Jeg kan høre det!”, siger hun med liv i stemmen. Kris træder som den første op på stigen. Mens vennerne bevæger sig op af de skæve trin, bliver lyden hele tiden mere tydelig – trin for trin. Vilde synes, at det er lidt uhyggeligt, så hun hiver fat i Kris’ bukseben. Da de er kommet helt op, får Sølve et smil på læben. ”Nogen får sig vist en god lur”, siger han, da det går op for ham, at det er snorken, de kan høre. Kris åbner døren ind til roderummet. ”Dixie!”, råber Vilde lykkeligt. Dixie ligger i en stor rejsekuffert med et verdenskort over hovedet. Ved siden af kufferten ligger to oppustede badedyr, en skildpadde og en haj. Vilde flytter verdenskortet, og Dixie åbner forvirret øjnene. ”Jeg drømte mig vist lige langt væk fra Corona-virus et øjeblik. Har I manglet mig?”, spørger hun. Kris, Sølve og Vilde kigger på hinanden og griner, hvorefter de alle giver Dixie en kæmpe fælleskrammer.

VIDSTE DU ?

Tekst: Rune Kløve Junge Foto: Stephanie LeBlanc At KFUM-Spejderne og Pigespejderne kommer fra KFUM og KFUK? De er en del af det, man kalder ”KFUMfamilien”, sammen med KFUM’s og KFUK’s Sociale Arbejde, KFUM’s Soldatermission og KFUM-Idræt. At 96% af universet er et stort mysterium for os mennesker? Vi forstå kun 4 % af det. At den måde, hjernen fungerer på, er et stort mysterium? Ingen forskere kan forklare, hvordan vi tænker, kun at det er elektriske impulser i hjernen, der går frem og tilbage. At ingen kan forklare, hvorfor der på Påskeøen står en masse stenansigter? Det bedste bud er, at det var befolkningens lokale guder.

At ingen ved, hvorfor Stonehenge, en stor stensamling syd for London i England, er bygget?


POST DANMARK

Magasinpost SMP ID-nr. 42814

Fastelavnsfejringer i Vejle, Aulum og Hærvejen

Vær med i konkurrencen på side 10, og vind en vandpistol!

Profile for YMCA-YWCA Denmark

Bricks 3 2020  

Bricks er et bald til børn udgivet af KFUM og KFUK i Danmark. Denne gang er temaet: "Mysterier".

Bricks 3 2020  

Bricks er et bald til børn udgivet af KFUM og KFUK i Danmark. Denne gang er temaet: "Mysterier".