Page 1

Ă…rsredovisning 2018


Innehåll Affärsidé och uppdrag

1

Noter

22

Vd har ordet

2

Styrelsens underskrifter

25

Reportage

4

Revisionsberättelse

26

Förvaltningsberättelse

12

Fastighetsförteckning

29

Resultaträkning

17

Styrelse

30

Balansräkning

18

Ledningsgrupp

31

Tilläggsupplysningar

20

2.

4.

6.

8.

10.

31.


ÅRSREDOVISNING 2018

Affärsidé och uppdrag KIAB erbjuder ändamålsenliga och flexibla lokaler på rimliga villkor så att goda idéer och verksamheter kan utvecklas inom kommunen.

KIAB bildades 1959 och hette ursprungligen Nävertorps Fastighets AB. 1983 bytte företaget namn till Katrineholms Industrihus AB, KIAB. Hos oss finns moderna kontors-, industri- och lagerlokaler. Vi har ett brett utbud för såväl små företag som stora industrier och anpassar också lokaler efter kundernas önskemål. Sedan 2007 har de kommunägda bolagen KIAB och KFAB gemensam administration och företagsledning.

Vårt uppdrag är att förvärva fastigheter utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. Vi ska även avyttra fastigheter när det behövs av ekonomiska skäl eller andra förutsättningar. Vårt ägande ska vara aktivt och inriktat på utveckling och förädling. På ett professionellt sätt ska vi förvalta och utveckla våra egna fastigheter. När ekonomiska förutsättningar eller andra möjligheter finns ska vi också bygga nya lokaler.

1


ÅRSREDOVISNING 2018

Vd har ordet KIAB uppförde under hösten Katrineholms första padelhall vid Rådmannen, Västgötagatan. Service- och teknikförvaltningen har fått nya specialanpassade lokaler i samma fastighet och under nästa år utökar Socialförvaltningen sina lokaler även det i Rådmannen. Swedboard International blev vår nya hyresgäst vid Karossen och vid SKF-området har en gammal textilfabrik omvandlats till företagshotell.

Det händer minst sagt mycket i Rådmannen, Västgötagatan 18. I november var det invigning av Katrineholms första padelhall. Padel är en racketsport som blivit väldigt populär i Sverige på senare år. Ett intensivt arbete gjorde det möjligt att bygga färdigt hallen på bara några månader. Tills nyligen var Service- och teknikförvaltningen utspridd på olika adresser i Katrineholm men sedan i höstas finns verksamheten samlad i nyrenoverade och specialanpassade lokaler. Socialförvaltningens nya lokaler ska byggas om utifrån de särskilda säkerhetskrav som Arbetsmiljöverket ställer. Under året som gick tappade vi hastigt en hyresgäst på Karosserigatan vid Karossen, men det löste sig lika snabbt. Redan vid års-

skiftet blev det liv och rörelse igen på 4 600 kvadratmetrarna när Swedboard International flyttade in i de nyligen nyrenoverade lokalerna. Förhoppningar finns att deras etablering i Katrineholm på sikt innebär nya arbetstillfällen då de planerar att anställa närmare 50 personer inom en femårsperiod. Den tidigare konfektionsfabriken på Gjuterigatan 2 har efter omfattande renoveringar omvandlats till Dovhjortens företagshotell. Här finns 8 kontor med gemensamt kök och sammanträdesrum. Efterfrågan var stor bland enmansföretagare i Katrineholm och efter några månader var allt uthyrt. För att skapa ytterligare kontorsrum med hög standard bygger vi om vindsvåningen

2

i fastigheten på Köpmangatan 3. Taket är i behov av renovering och samtidigt planerar vi att komplettera med fler takkupor för att kontoren ska bli ljusa och trivsamma. KIAB har under flera år satsat över 10 miljoner årligen på planerat underhåll för att långsiktigt stärka fastighetsbeståndet och KIABs attraktionskraft som en bra hyresvärd. Det är viktigt för oss att fortsätta hålla en hög underhållsnivå och anpassa lokalerna till våra kunders behov. Resultatet för 2018 är positivt och ligger kring ca 1,7 mkr efter skatt i jämförelse med förra årets ca 3,1 mkr.


ÅRSREDOVISNING 2018

Jag vill rikta ett stort tack till mina medarbetare. Ni är en av de viktigaste anledningarna till att vi har ett fint och välskött bolag. Ni genomför ett riktigt gott arbete i nära samarbete med våra befintliga kunder och genomför snabba anpassningar åt nya kunder samtidigt som ni fortsätter att löpande underhålla våra fastigheter.

Ingmar Eriksson

Ingmar Eriksson, vd

Katrineholm mars 2018

3


ÅRSREDOVISNING 2018

Företagshotellet Dovhjorten samlar små företag Strands gamla konfektionsfabrik på Gjuterigatan har genomgått en grundlig renovering och förvandlats till företagshotellet Dovhjorten. Här skapas en samvaro mellan ensamföretagare och konsulter som har positiva synergieffekter såväl socialt som arbetsmässigt.

mycket och vi har det trevligt tillsammans. De flesta av oss satt ju tidigare tillsammans i gamla Mejeriet så vi är ett sammansvetsat gäng. Det känns som ett litet lyft för oss alla att få komma hit och vi har börjat att tillsammans planera vår inflyttningsfest.

Den gamla industrifastigheten i korsningen Fredsgatan/Gjuterigatan var en gång platsen för herrkonfektion, men nu är det många år sedan produktionen av kostymer, blazers och byxor försvann. Huset har sedan dess härbergerat lite olika verksamheter och det nya företagshotellet finns i de lokaler som tidigare inrymde VVS-muséum. Dovhjorten ligger centralt. Här finns kök och andra gemensamma utrymmen som konferenslokal och personalrum som är inredda och utrustade och där såväl städning som fiberanslutning ingår i hyran. De företag som flyttat in är tjänsteföretag varav flera är enmansföretag. För dem finns det många fördelar med att hyra in sig i ett kontorshotell. Dels behöver de inte tänka på lokaladministration utan kan fokusera på verksamheten, men de erbjuds också en social samvaro tillsammans med andra företagare. Något som många uppskattar mycket vilket märks när de själva berättar om sin verksamhet och inflyttningen i de nya lokalerna. Försäkringsakademin JW AB, Dragica Blomgren – Vi är försäkringsrådgivare och jobbar med samtliga försäkringsbolag. Vi riktar oss bara

emot företag och framför allt entreprenadbolag och fastighetsägare. – Vi har fått fantastiskt fina lokaler. Här trivs jag och jag tror att alla de andra gör det också. Det är ljust, funktionellt och praktiskt. KIAB har gjort ett bra jobb, tycker jag. KA Translation, Katarina Aronsson – Jag arbetar med översättning och det är bara jag i firman. I början satt jag hemma och jobbade, men det är inte hållbart i längden, man behöver komma hemifrån. Som ensamföretagare behöver man också få input från andra människor. Jag jobbar med kunder från hela världen men jag träffar dem ju aldrig. – Därför är det roligt att sitta tillsammans med de andra här. Många är duktiga på

4

Manualex AB, Lars Grahn – Jag är teknisk konsult och jobbar med teknisk information. Jag producerar manualer som innehåller illustrationer, CADarbeten, texter och bilder. Just nu för fordonsbranschen avseende mekanik och elektronik. Jag jobbar själv i mitt företag och har varit egenföretagare sedan 2011. – Jag tycker att lokalerna är jättefina. Jag utgår i vanliga fall från hemmet när jag åker till mina kunder och som konsult är jag därför bara här delvis. Men jag tycker det är bra att ha en lokal, det känns bättre än att sitta hemma och vi är ett trevligt gäng här. Det är en bra blandning som möts på fikastunder och vid luncher. Det finns säkerligen synergieffekter i att jobba tillsammans så här. Man kan till exempel ställa branschrelaterade frågor till de andra.


ÅRSREDOVISNING 2018

Sobra Ekonomi, Gunilla Eriksson – Sobra är en redovisningsbyrå med auktoriserade redovisningskonsulter som mest jobbar i Katrineholm men också har kunder närområdet, i Linköping och i Stockholm. – Jag tycker att de nyrenoverade lokalerna här i Dovhjorten är jättefina, KIAB har gjort ett bra jobb. Heltäckningsmattorna gör att det är tyst och lugnt. Det är många småföretagare här och vi blir som jobbarkompisar med gemensam fika och lunch. Jobbar man själv riskerar man annars att bli lite isolerad. På det här sättet blir det lite erfarenhetsutbyte och i och med att vi kommer från olika branscher blir det inte bara jobbsnack på fikarasterna. Solör Bioenergi Öst AB, Jan Lindkvist – Vi arbetar, som namnet antyder, med bioenergi och finns från Tomelilla i söder till Vilhelmina i norr. Det handlar om allt från pellets till fjärrvärme. Vi är bland de tio största i Sverige på fjärrvärme. Mitt område är Flen, Gnesta, Vingåker, Vadstena och Vårgårda. Vårt närmaste kontor ligger egentligen i Vadstena men i och med att jag bor i Katrineholm fick jag möjlighet att ha ett kontor på hemmaplan. – Jag tycker att lokalerna är jättefina och jag är där ett par dagar i veckan. Det är

kul att ha lite folk omkring sig. De flesta av oss känner varandra sedan tidigare från Graden och när vi blev uppsagda därifrån blev det här en bra lösning. – Det gick väldigt smidigt att flytta in. Allt var klart och det var imponerande av KIAB att kunna iordningställa på så kort varsel. Bara två veckor innan såg det inte så fint ut. Men när vi kom så var till och med kaffebryggaren på plats så det var bara att köra igång.

samman med att tre av de anställda på vårt Norrköpingskontor kommer från Katrineholm. Eftersom vi har många kunder i Katrineholm med omnejd fick de på det här sättet möjlighet att jobba på hemmaplan. Katrineholmskontoret tillhör vår Region Mitt tillsammans med Norrköping, Linköping och Örebro. – Personalen har precis flyttat in i de nya lokalerna som är mycket bra och de trivs med att jobba där.

ZETAB i Katrineholm AB, Pernilla Pettersson – Jag utför ekonomitjänster åt andra företag som redovisningskonsult, och jag trivs jättebra här. Jag tycker att KIAB har gjort ett bra jobb. Lokalerna är ändamålsenliga och man har lagt ner mycket energi för att de ska fungera. Det är ljust och fräscht, arbetsmiljön är trevlig och det är kul att jobba här.

JBCON AB, Joakim Bäckélius – Vi är ett konsultföretag i byggbranschen som startade 2011 och vår huvudsakliga verksamhet går ut på entreprenadbesiktningar, kontrollansvarig enl. Plan o Bygglagen samt bygg- och projektledning. – Vi är jättenöjda med våra nya lokaler och är tacksamma att KIAB kunde lösa vår situation så snabbt efter uppsägningen från våra tidigare lokaler. Det har varit otroligt snävt med byggtid för att ställa i ordning de nya lokalerna men KIAB har löst det med beröm godkänt. Samtidigt var det trevligt att i princip alla som blev uppsagda från Gradens lokaler kunde följas åt till samma ställe.

Projektengagemang Projektledning i Sverige AB, Marie Westerholm – Vi sysslar med projektledning, byggledning, byggbesiktningar, är kvalitetsansvariga och vi finns över hela Sverige med 1100 anställda totalt. Kontoret i Katrineholm är dock nytt för oss. Att vi öppnar här hänger

5


ÅRSREDOVISNING 2018

Swedboard International satsar stort i Katrineholm Regeringen har satt upp mål att byggande i storstäder ska vara miljöneutralt år 2030. Nystartade Swedboard International AB förbereder sig för detta genom att satsa på ny anläggning i Katrineholm. Hyresvärd blir Katrineholms industrihus AB (KIAB).

Serieentreprenören Kurt Aldén är vd för det nystartade företaget Swedboard International. Han berättar att satsningen har två syften. Inledningsvis skapar anläggningen större kapacitet hos det norrköpingsbaserade bolaget Green Lite. Green Lite producerar butiks- och kontorsinredning i det pappers- och träbaserade skivmaterialet GLS. På längre sikt kommer produktion av byggmaterial i GLS att stå för huvuddelen av uppdragen i Katrineholm. Det är en stor satsning som Swedboard International gör. Bolaget investerar 18 miljoner kronor i första steget för att uppnå full kapacitet och beräknar att vara i drift under första halvåret 2019. Under det första året kommer man ha behov att anställa upp till åtta personer. På sikt fem års sikt beräknar bolaget vara totalt 50 anställda i organisationen. Varför väljer ni Katrineholm? –Vi vill expandera nu och ligga i fas inför framtiden. Vi lyssnade runt bland kommuner i regionen och fick det bästa bemötandet i Katrineholm – helt klart!

Företagslotsen på Katrineholms kommun och KIAB samarbetade och levererade snabbt ett urval av lämpliga lokaler. Ett av kraven från Swedboard International var flexibilitet och möjlighet att kunna växa i lokalerna. Hela processen blev klar på mindre än tre veckor – från första möte till namnsignatur på kontrakt. Swedboard International väljer nu att bygga sin nya anläggning på Karosserigatan i Katrineholm (tidigare Scaniabussars område) och blir då granne med Presto Brandservice och SIMS Recycling. Det märks att Kurt Aldén är engagerad i frågor om hållbarhet. Han har mångårig erfarenhet från pappersbaserade produkter och har bland annat arbetat vid Walmart’s Sustainability Hub under tre år. Miljötänket därifrån bär han nu med sig in i den nya satsningen i Katrineholm. Kurt gör en jämförelse mellan det nya byggmaterialet i GLS och gipsskiva. –Vårt material i GLS är helt återvinningsbart och väger endast en sjättedel av vad en gipsskiva väger. Nu gäller det för byggbranschen att lära känna vår nya lösning, avslutar Kurt Aldén.

6

FAKTA Swedboard International Aktiebolag (grundat år 2018) Grundare: Kurt Aldén Certifierade: Enligt FSC Branscher: Inredning av butiker/ kontor och byggindustri. Anställda: 7–8 personer beräknas få anställning 2019, totalt 50 personer inom 5 år. Kunder: Bosch, Adidas, Reebok och Picadeli med fler. Fastighet: Karosserigatan, Katrineholm. Hyresvärd: Katrineholms industrihus AB (KIAB)


ÅRSREDOVISNING 2018

Kurt Aldén, vd för Swedboard International AB, kallas också Norrköpings mest flitige uppfinnare.

7


ÅRSREDOVISNING 2018

El gör människor trygga Elteknikföretaget Teknikservice växer och passar på att utveckla verksamheten. Vi knackar på och frågar varför.

Vi organiserar oss för att möta framtiden med målet – ökad försäljning, säger Robert Thuresson, vd för Teknikservice.

Efterfrågan på energieffektiva lösningar som solceller är också något hela branschen arbetar med.

Robert Thuresson möter upp i entrén till de nyrenoverade lokalerna på Gjuterigatan i Katrineholm. Han berättar att det råder en bra anda på företaget; alla hjälper varandra och ser möjligheter – och vi samarbetar vilket ger arbetsglädje.

Just nu jobbar Teknikservice med att paketera sina egna tjänster för styrning av smart elteknik. Tekniken finns redan men nyttan för kunden måste blir tydligare för att försäljningen ska ta fart.

Varför valde ni KIAB? – Vi valde KIAB som hyresvärd av flera skäl. Vi vet hur seriösa de är i kundrelationer och så erbjöd de en strukturerad byggprocess. Allt för att nya kontoret skulle få rätt utformning och bli klart i tid.

Robert Thuresson, vd för Teknikservice är engagerad i branschens utbildningsfrågor där validering och rekrytering av kvinnor står högt på agendan. – Vi växer för att vi är duktiga. Vi passar på att frigöra utrymme för våra serviceteam vilket gör att vi nu samlar alla administrativa tjänster på en adress.

– Vi fick också möjlighet att besöka andra hyresgäster till KIAB och se nyrenoverade lokaler med egna ögon. Det passade oss perfekt, säger Robert. Het elbransch Elteknikbranschen står inför en spännande framtid. En explosion väntas kring utbyggnaden av laddstolpar för elfordon och infrastruktur kring detta.

8

Vad gillar du mest med arbetet att leda Teknikservice? – Att göra människor trygga. Vi är ett elteknikföretag vilket innebär att våra tjänster och lösningar skapar trygga miljöer, det ger en bra känsla, svarar Robert Thuresson. Utmaningen med att driva verksamhet på många adresser är att nå ut med kommunikation till alla i företaget. Teknikservice har driftsatt ett digital informationssystem som hanterar detta. – Kommunikation mellan våra team är mycket viktigt för oss, avslutar Robert Thuresson.


ÅRSREDOVISNING 2018

I KIAB:s lokaler på Gjuterigatan 2 i Katrineholm samlar Teknikservice hela sin administrativa funktion. Delar av personalen på bild, från vänster: Christoffer Öqvist (inköp), Robert Thuresson (vd), Erik Lilja (kalkyl) och Timo Andersson (platschef och försäljning).

FAKTA • Teknikservice i Katrineholm – Vingåker Aktiebolag (grundat år 2000). • Certifierad anläggningsfirma (brandlarm och inbrottslarm). • Certifierad enligt ISO-standard (kvalitet och miljö). • Ett 50-tal anställda varav åtta administrativa tjänster och en inhyrd konsult för HR-frågor. • Varje anställd har en timme att nyttja på friskvård per vecka. • Kunder: fastighetsbolag, byggbolag och privatpersoner. • Huvudkontor i Katrineholm. • Servicekontor i Katrineholm, Nyköping och Vingåker. • Låsbutik i Katrineholm (Assa-partner).

9


ÅRSREDOVISNING 2018

”Nu eller aldrig!” Företaget Malus har lång erfarenhet av produkter för det offentliga rummet. I två års tid har företaget sökt efter nya lokaler för att kunna ta verksamheten in i framtiden. Valet blev flexibla lokaler hos Katrineholms Industrihus (KIAB).

Men vi får också ytor för marknad, försäljning och bättre personalutrymmen. Dessutom har KIAB skapat ytor för oss att växa i, vilket känns bra, säger Lennie. Det märks att paret Lagerström, Lennie och Renata, är nöjda över att deras innovativa produkter finns i ett 60-tal av Sveriges kommuner. De märks också att de är extra stolta när det handlar om produkter som ökar tillgängligheten.

Malus drivs idag av Lennie Lagerström, vd och Renata Lagerström, produktionschef.

– Vi har nära samarbete med våra beställare. Ofta är det kunniga landskapsarkitekter som har specifika önskemål. Tillsammans med våra industridesigners tar vi då fram produkter med hög tillgänglighet och som smälter in i det offentliga rummet, säger Lennie.

Vi träffar den sympatiske Lennie Lagerström som är vd för Malus landskaps- och markutrustningar AB. Han står bokstavligen med ena foten i flyttkartongen när vi träffar honom på nya adressen Terminalgatan vid Katrineholms logistikcentrum i Katrineholm.

Sedan starten 1992 har basen för Malus varit Järfälla. Att Katrineholm blir ny ort handlar dels om gamla kontakter som talade väl om stan och dels om Katrineholms strategiska läge med närhet till Stockholmsregionen.

Malus drivs idag av Lennie Lagerström, vd och Renata Lagerström, produktionschef.

Den klassiska soffan Stockholm, här utanför Stockholms slott, är en av Malus mest kända produkter.

– Det är nu eller aldrig som det gäller! Vi behöver nya ytor för att kunna utveckla oss. Med de nya och större lokalerna kommer vi att få bättre plats för montering, kvalitetskontroll och lager.

– Vi har idag ett stort antal kommuner som kunder vilket innebär att logistiken måste fungera för oss. Här i Katrineholm finns möjligheter till det, säger Lennie Lagerström.

10

Vilket är det roligaste uppdraget? – Vi fick en utmanande fråga från Stockholms stad. Vår lösning blev bord med integrerade spelplaner för schack i. Beställaren är jättenöjd så nu kommer vi leverera fler bord till Kungsträdgården i Stockholm där de övriga står, avslutar Lennie Lagerström nöjt.

FAKTA Namn: Malus landskaps- och markutrustningar AB Grundat: 1992 Drivs av: Lennie Lagerström, vd och Renata Lagerström, produktionschef Anställda: Tre stycken Lokaler: Terminalgatan 7, Katrineholms logistikcentrum, Katrineholm Målgrupp: I huvudsak Sveriges kommuner men också privata aktörer Inriktning: Produkter för det offentliga rummet


ÅRSREDOVISNING 2018

Nu satsar Malus i Katrineholm. Lennie Lagerström, vd i nya lokaler på Terminalgatan i Katrineholm.

11


ÅRSREDOVISNING 2018 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

KIAB:s kontorslokaler Pionen 1, Köpmangatan 1-3.

12


ÅRSREDOVISNING 2018 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Styrelsen och verkställande direktören för Katrineholms Industrihus Aktiebolag (KIAB), organisationsnummer 5560691510, avger härmed årsredovisning för verksamhetsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor SEK. ÄGANDEFÖRHÅLLANDE Katrineholms Industrihus AB (KIAB) är ett helägt dotterbolag till Katrineholms Fastighets AB (KFAB) organisationsnummer 556011-0917. KIAB har sitt säte i Katrineholm. INFORMATION OM VERKSAMHETEN KIAB bildades 1959 och hette ursprungligen Nävertorps Fastighets AB. 1983 bytte företaget namn till Katrineholms Industrihus AB, KIAB. Hos KIAB finns moderna kontors-, industri- och lagerlokaler. KIAB har ett brett utbud för såväl små företag som stora industrier och anpassar också lokaler efter kundernas önskemål. KIAB har till uppgift att utifrån affärsmässiga principer erbjuda närings- och föreningslivet lokaler. KIAB är en väsentlig aktör när sysselsättningsskapande verksamheter ska etableras, utvecklas eller på annat sätt förändras. Katrineholms Industrihus ABs bolagsordning gäller fr o m 2015-03-02. AFFÄRSIDÉ OCH UPPDRAG KIABs uppdrag är att förvalta och förvärva fastigheter utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. KIAB ska även avyttra fastigheter när det behövs av ekonomiska skäl eller andra förutsättningar. KIABs ägande av fastigheter ska vara aktivt och professionellt och inriktat på utveckling och förädling. När ekonomiska förutsättningar eller andra möjligheter finns ska vi också bygga nya lokaler. STYRELSE Styrelsen som är utsedd av kommunfullmäktige i Katrineholm, har bestått av följande styrelseledamöter: 2018-01-01 – 2018-12-31 Ordinarie ledamöter Fredrik Olovsson ordf (s) Erik Liljencrantz v ordf (m) Cecilia Björk (s) Michael Hagberg (s) Berit Örtell (s) Abdullahi Hassan (s) Bo Johansson (m) Gudrun Lindvall (mp) Bertil Carlsson (c) Mica Vemic (sd) Bengt Hult (l) Styrelsen har hållit 5 st protokollförda sammanträden. Årsstämma hölls den 23 april. VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR Verkställande direktör är Ingmar Eriksson.

REVISORER Utsedda revisorer och revisorsersättare med uppgift att granska KIABs räkenskaper och förvaltning har varit Ordinarie: Per Larsson, auktoriserad revisor, Ernst & Young Ersättare: Roger Hovsby, Ernst & Young Lekmannarevisor är Marita Bengtsson, suppleant är Lars F Eriksson. ALLMÄNT Bolaget har två affärsområden, industrilokaler och förvaltningsuppdrag. Redovisningen är uppdelad efter detta. Inom affärsområdet industrilokaler äger och förvaltar bolaget 24 st fastigheter med en total uthyrningsbar yta om ca 111 000 kvm. Inom affärsområde förvaltningsuppdrag förvaltas fastigheter för Katrineholms kommuns räkning. KIAB och KFAB har till viss del gemensam administration och företagsledning. Kostnaderna bokförs i KFAB för att sedan faktureras KIAB. FÖRVALTNINGSFORM OCH PERSONAL Fastigheterna förvaltas i egen regi. Underhållsarbeten, reparationer, yttre skötsel och städning sker i huvudsak på entreprenad. Antalet fast anställda är 4 personer (4) alla män. Se redovisning i not 2 till resultaträkningen. VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER ÅRET Konjunkturen i Sverige är fortsatt stark, men olika budskap om vilken riktning konjunkturen förväntas ta framöver är delade. Riksbanken räknar med att fortsätta den expansiva penningpolitiken för att inflationen ska förbli nära målet om 2 %. Marknaden och efterfrågan i Sverige och utomlands kan dock förändras snabbt och kan medföra att efterfrågan på lokaler snabbt kan förändras. KIAB agerar aktivt och professionellt för att möta blivande och nuvarande hyresgästers behov av anpassade lokaler. Efterfrågan finns främst för mindre lokalytor och större lagerytor. KIAB har under en lång period haft en hög uthyrningsgrad både i låg- och högkonjunktur. KIAB tror på en fortsatt hög uthyrningsgrad. KIAB har genom ett kundfokuserat förhållningssätt och genom möjligheter att utveckla fastigheterna kunnat upprätthålla en uthyrningsgrad över 90 % under en längre tid. Uthyrningsgraden är fortsatt på en hög nivå om 94,6 % (92%). Etableringen av Amazon vid Logistikcentrum kan i framtiden stärka bolagets möjligheter att utveckla och öka uthyrningen av lokaler i fastigheterna i närområdet. Bolagets långsiktiga målsättning är att uppnå en uthyrningsgrad på minst 95 %. KIAB stödjer föreningslivet i Katrineholms kommun genom sponsring av ett 20-tal olika verksamheter inom sport, kultur och miljö. KIAB vill stödja det fantastiska arbete som sker i föreningarna för våra barn- och ungdomar. De lär sig att känna ansvar, respekt och gemenskap, vilket ger en bra grund i livet. Våra barn- och ungdomar är vår framtid.

13


ÅRSREDOVISNING 2018 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE KIAB arbetar kontinuerligt med fastighetsutveckling både genom investeringar och planerat underhåll. Detta för att möta nya och befintliga kunders krav och förväntningar på attraktiva lokaler. Vid Rådmannen, Västgötagatan, flyttade under sommaren Service- och teknikförvaltningens administration, samt den centrala kostenheten in i nyrenoverade lokaler. Under hösten flyttade även Service och teknikförvaltningens övriga verksamhet in på området. Vid Rådmannen har även en padelhall invigts. Padel är en racketsport och en av Sveriges idag snabbast växande sporter. Vid Dovhjorten 2 har KIAB kundanpassat kontorslokaler för elteknikföretaget Teknikservice. Det nya huvudkontoret möjliggör för Teknikservice att utveckla verksamheten genom att samla alla administrativa tjänster på en adress för att möta framtidens utvecklingsmöjligheter. Vid Sothönan 6 har anpassning skett av lokaler för nyetablering och utveckling av Malus landskaps- och markutrustningar AB verksamhet. Malus målgrupp är i huvudsak Sveriges kommuner men även privata aktörer som söker produkter för det offentliga rummet. Med etableringen vid Sothönan 6 får Malus möjlighet att utveckla verksamheten genom bättre plats för montering, kvalitetskontroll och lager, samt bra lokalytor för marknad, försäljning och personal. Vid Karossen 5 kommer från årsskiftet det nystartade Swedbord international AB att etablera verksamhet där X-modul idag har sin verksamhet. Swedbord kommer inledningsvis att tillverka pappers- och träbaserade skivmaterial men räknar med att i framtiden vidareutveckla produktion till att i huvudsak tillverka byggmaterial. MILJÖREDOVISNING OCH FASTIGHETSUTVECKLING KIABs ambition är att fortsätta utveckla fastigheterna och bidra till att skapa en attraktiv miljö för företagandet i Katrineholm. KIAB genomför en omfattande energiinventering i bolagets samtliga fastigheter. Målsättningen är att minska miljöpåverkan med 20 % fram till 2020 i enlighet med de nationella målen. KIAB har från 2008 till 2018 sänkt energiförbrukningen i sina byggnader med totalt 20 %. KIAB fortsätter att utföra energiinvesteringar. Några exempel på energibesparande åtgärder: Rådmannen 4 Vid Rådmannen 4, Västgötagatan har fasadrenovering utförts med tilläggsisolering och nya fönster motsvarande ca 70 % av byggnadens lättbetongfasad. Mejeriet 9 Vid Mejeriet 9, Mejerigatan 11, har fasadrenovering utförts med tilläggsisolering och nya fönster för Katrineholms Buss och Bilvårdsteamets lokaler.

Dovhjorten 2 Vid Dovhjorten 2 har ett nytt ventilationsaggregat installerats för Oppunda VVS och kontorshotell Dovhjorten för att förbättra luftkvalitén samtidigt som energianvändingen sänkts genom modern återvinningsteknik. Maskinisten 2 Vid Maskinisten 2, Oppundavägen 62, har nytt ventilationsaggregat installerats för Socialpsykiatrin. Ett modernt aggregat har ersatt två äldre. Vårlöken 6 Vid Vårlöken 6, Trädgårdsgatan 1, har allmänbelysningen i Folktandvårdens lokaler byts ut till ledarmaturer. Värmbol 1:144 Vid Värmbol har termostater och radiatorventiler bytts i Viadidakts lokaler. Syftet är att skapa ett bättre inomhusklimat och sänka energianvändningen. De genomförda energiinvesteringarna ger energieffektivare byggnader och gör att KIAB kan dämpa kostnads- och prisökningar. Under året har investeringsprojekt om 43 208 tkr (11 906 tkr) aktiverats i fastigheterna. FINANSIERING OCH FINANSIELLA INSTRUMENT Räntenivåerna på de längre löptiderna visar på en fortsatt låg nivå varför räntekostnaderna kan hållas på en relativt låg nivå de närmaste åren. Riksbanken har under året hållt reporäntan på en oförändrad nivå om -0,5 %. En stark konjuktur skapar förutsättningar att inflationen ökar, men det finns risker. Riksbanken anser att dess penningpolitik därför även fortsättningsvis behöver vara expansiv. Riksbanken räknar med att höja räntan i långsam takt från 2019. KIAB har en aktiv skuldportföljshantering i syfte att långsiktigt begränsa ränterisken. Bolaget har vid årets utgång en genomsnittlig räntebindningstid på skuldportföljen på 4,41 år (3,31 år). Bolagets skuldportfölj hanteras i enlighet med de riktlinjer som är fastställda i KIAB:s finanspolicy. Som alternativ till traditionell räntebindning används finansiella derivatinstrument i form av ränteswapar. Derivatinstrument används för att uppnå en effektiv och flexibel hantering av ränterisken i skuldportföljen. Vid årets slut uppgick swapvolymen till 80 000 tkr (90 000 tkr) bestående av 9 avtal (9) där rörlig ränta bytts till bunden. En marknadsvärdesberäkning av derivatinstrumenten visar ett negativt marknadsvärde utöver nominell skuld om -3 729 tkr (-5 440 tkr). Totalt uppgår låneskulden till 95 825 tkr (95 825 tkr). Genomsnittsräntan uppgår till 1,75 % (2,95 %). För befintliga lån finns kommunal borgen som säkerhet. Kommunen har beslutat att teckna borgen för bolagen inom en totalram om 150 000 tkr.

14


ÅRSREDOVISNING 2018 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

AVSKRIVNINGAR KIAB tillämpar redovisningsreglerna K3, vilket innebär att komponentavskrivning sker av byggnader. Planenliga avskrivningar på anläggningstillgångar har skett med 15 630 tkr (14 034 tkr) varav 15 484 tkr (13 965 tkr) på byggnader. Avskrivningarna på byggnaderna motsvarar 4,2 % (4,2 %) av anskaffningsvärdena. TAXERINGSVÄRDEN Bolagets fastigheter är åsatta ett taxeringsvärde på totalt 195 111 tkr (197 572 tkr) varav mark 40 818 tkr (43 279 tkr).

RESULTAT Rörelsens nettoomsättning har under perioden uppgått till 64 280 tkr (61 516 tkr). Resultatet för verksamhetsåret uppgår till 1 653 tkr (3 091 tkr). Det egna kapitalet uppgick vid årsskiftet till 48 918 tkr (47 265 tkr). Soliditeten uppgår nu till 26,1 % (28,9 %). KONCERNEN Försäljning och inköp har gjorts mellan koncernbolagen med 0 tkr (0 tkr) respektive 2 242 tkr (3 097 tkr).

FÖRSÄKRINGAR Bolagets fastigheter är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar. REDOVISNINGSPRINCIPER Årsredovisningen har upprättats enligt årsredovisningslagen (1995:1554) och bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). Liksom tidigare har flertalet resultat- och balansposter specificerats i notanteckningsform. K3-reglerna gäller från och med 2013.

15


ÅRSREDOVISNING 2018 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Översikt resultat och ställning Nettoomsättning Resultat efter finansiella poster Balansomslutning Soliditet %

2018

2017

2016

2015

64 280

61 516

56 371

57 511

1 993

3 843

5 354

3 371

190 951

167 438

169 335

161 170

26,1

28,9

26,8

25,5

Avkastning på totalt kapital, %

2,6

4,2

4,9

3,8

Avkastning på eget kapital, efter skatt, %

4,0

7,9

11,8

8,2

4

4

3

3

Medelantal anställda

FÖRÄNDRING AV EGET KAPITAL

Belopp vid årets ingång

Aktiekapital

Reservfond

Balanserat resultat

Årets resultat

Totalt

5 000

1 000

38 174

3 091

47 265

3 091

-3 091

0

1 653

1 653

1 653

48 918

Resultatdisposition enligt beslut av årsstämma Årets resultat Summa

5 000

1 000

41 265

FÖRSLAG TILL VINSTDISPOSITION Styrelsen och verkställande direktören föreslår att till förfogande stående vinstmedel (tkr): balanserad vinst 41 265 tkr årets vinst 1 653 tkr 42 918 tkr disponeras så att i ny räkning överföres

42 918 tkr

Företagets resultat och ställning i övrigt framgår av efterföljande resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys med noter.

16


ÅRSREDOVISNING 2018

Resultaträkning (tkr) RÖRELSENS INTÄKTER

Noter

Nettoomsättning Övriga rörelseintäkter

2018

2017

64 280

61 516

55

1 211

64 335

62 727

-34 201

-33 328

-5 984

-5 677

RÖRELSENS KOSTNADER Driftskostnader Övriga externa kostnader Personalkostnader

2

Avskrivningar och nedskrivningar av materialla anläggningstillgångar

Rörelseresultat

-3 509

-2 647

-15 631

-14 034

-59 325

-55 686

5 010

7 041

10

6

Resultat från finansiella poster Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter Räntekostnader och liknande resultatposter Resultat efter finansiella poster Bokslutsdispositioner

3

Resultat före skatt Skatt på årets resultat

4

Årets resultat

17

-3 027

-3 204

-3 017

-3 198

1 993

3 843

173

173

2 166

4 016

-513

-925

1 653

3 091


ÅRSREDOVISNING 2018

Balansräkning (tkr) TILLGÅNGAR

Noter

2018

2017

Byggnader och mark

5

184 508

156 784

Inventarier, verktyg och installationer

6

699

592

Pågående nyanläggningar

7

2 727

6 842

187 934

164 218

960

218

188 894

164 436

Kundfordringar

244

726

Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar

Summa materiella anläggningstillgångar Finansiella anläggningstillgångar Uppskjuten skattefordran

8

Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Kortfristiga fordringar Fordringar hos koncernföretag

609

1 333

Aktuella skattefordringar

485

0

Övriga fordringar

384

383

98

13

1 820

2 455

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Summa kortfristiga fordringar Kassa och bank Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar

18

237

547

2 057

3 002

190 951

167 438


ÅRSREDOVISNING 2018

Balansräkning (tkr) EGET KAPITAL OCH SKULDER

Noter

2018

2017

Aktiekapital

5 000

5 000

Reservfond

1 000

1 000

6 000

6 000

41 265

38 174

1 653

3 091

42 918

41 265

48 918

47 265

1 236

1 410

1 236

1 410

27 987

11 230

95 825

95 825

123 812

107 055

0

0

9 376

5 441

0

309

1 460

1 200

6 149

4 758

16 985

11 708

190 951

167 438

Eget kapital Bundet eget kapital

Summa bundet eget kapital Fritt eget kapital Balanserad vinst eller förlust Årets resultat Summa fritt eget kapital Summa eget kapital Avsättningar Obeskattade reserver

9

Summa avsättningar Långfristiga skulder

10

Checkräkningskredit

11

Skulder till kreditinstitut Summa långfristiga skulder Kortfristiga skulder Skulder till kreditinstitut Leverantörsskulder Aktuella skatteskulder Övriga skulder Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

12

Summa kortfristiga skulder Summa eget kapital och skulder

19


ÅRSREDOVISNING 2018 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR

NOT 1 REDOVISNINGS- OCH VÄRDERINGSPRINCIPER

risker/möjligheter används finansiella derivatinstrument, s.k. ränteswapar. På detta sätt kan räntebindningen och kapitalbindningen hanteras med full flexibilitet.

ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR Årsredovisningen är upprättad i enlighet med årsredovisningslagen och BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). Årsredovisningen har i vissa fall justerats för jämförbarhetens skull. INTÄKTSREDOVISNING Intäkter har tagits upp till verkligt värde av vad som erhållits eller kommer att erhållas och redovisas i den omfattning det är sannolikt att de ekonomiska fördelarna kommer att tillgodogöras bolaget och intäkterna kan beräknas på ett tillförlitligt sätt. REDOVISNINGSPRINCIPER FÖR ENSKILDA BALANSPOSTER Anläggningstillgångar Immateriella och materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade avskrivningar enligt plan och eventuella nedskrivningar. Avskrivning sker linjärt över den förväntade nyttjandeperioden med hänsyn till väsentligt restvärde. Följande avskrivningsprocent tillämpas: Materiella anläggningstillgångar Markarbeten 2,5% Tak - tegel/plåt 2%/2,5% Fasad - tegel/puts eller trä 1,25%/2% Tvättstuga, badrum 3,33% Kök 3,33% Balkong, fönster, entreer portar m.m. 3,33% Övrigt invändig bygg 3,33% VA, VVS Vent, kyl och processmedia m.m. 4,0% Tele och datasystem, elsystem 3,33% Transportsystem, hissar mm 2,5%

Förutsättningar skapas för att när som helst, förändra räntebindningstiden och bättre möta förändringarpå räntemarknaden. Riktlinjer och ramar för riskhantering är fastlagda i en av styrelsen beslutad finanspolicy. Marknadsvärdet representerar den kostnad/intäkt som skulle uppstå om man avslutar avtalen i förtid. Analogt skulle motsvarande marknadsvärde (s.k. ränteskillnadsersättning) uppstå om man istället valt att använda långa räntebindningar på de enskilda lånen. Om respektive ränteswapavtal kvarstår t.o.m. sitt slutförfallodatum så kommer undervärdet/övervärdet att löpande elimineras. Så kallad "Säkringsredovisning" tillämpas avseende derivat, bl.a. innebärande att värdeförändringar i derivatavtal inte redovisas över resultaträkningen. Det skall finnas en ekonomisk relation mellan säkringsinstrumentet och den säkrade posten. Säkringsförhållandet skall vara effektivt och dokumenteras när säkring ingås. Uppföljning av ekonomisk relation och effektivitet sker löpande via rutiner för finansiell rapportering. Särskild dokumentation är upprättad som bl.a. fastlägger strategier och mål för riskhanteringen. Nedan framgår de långfristiga skuldernas förfalloprofil, MSEK, (inklusive ränteswapar) avseende räntebindningen

KOMPONENTINDELNING Materiella anläggningstillgångar har delats upp på komponenter när komponenterna är betydande och när komponenterna har väsentligt olika nyttjandeperioder. När en komponent i en anläggningstillgång byts ut, utrangeras eventuell kvarvarande del av den gamla komponenten och den nya komponentens anskaffningsvärde aktiveras. Utgifter för löpande reparationer och underhåll redovisas som kostnader. LÅNEUTGIFTER De låneutgifter som uppkommer då företaget lånar kapital kostnadsförs i resultaträkningen i den period de uppstår. FINANSIELLA INSTRUMENT Derivatinstrument De långfristiga skulderna är föremål för risker/möjligheter vid förändringar av marknadsräntorna. För att hantera dess

181231 171231 Inom 1 år 15,8 35,8 Inom 1-2 år 10 0 Inom 2-3 år 20 10 Inom 3-4 år 15 20 Inom 4-5 år 0 15 Inom 5-6 år 5 0 Inom 6-7 år 0 5 Inom 7-8 år 10 0 Inom 8-9 år 0 0 Inom 9-10 år 20 10 Summa: 95,8 95,8 KUNDFORDRINGAR/KORTFRISTIGA FORDRINGAR Kundfordringar och kortfristiga fordringar redovisas som omsättningstillgångar till det belopp som förväntas bli inbetalt efter avdrag för individuellt bedömda osäkra fordringar. LÅNESKULDER OCH LEVERANTÖRSSKULDER Låneskulder och leverantörsskulder redovisas initialt till anskaffningsvärde efter avdrag för transaktionskostnader. Skiljer sig det redovisade beloppet från det belopp som ska återbetalas vid förfallotidpunkten periodiseras mellanskillnaden som räntekostnad över lånets löptid med hjälp av instrumentets effektivränta. Härigenom överensstämmer vid förfallotidpunkten det redovisade beloppet och det belopp

20


ÅRSREDOVISNING 2018 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR

INKOMSTSKATTER Total skatt utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt. Skatter redovisas i resultaträkningen, utom då underliggande transaktion redovisas direkt mot eget kapital varvid tillhörande skatteeffekter redovisas i eget kapital. Aktuell skatt Aktuell skatt avser inkomstskatt för innevarande räkenskapsår samt den del av tidigare räkenskapsårs inkomstskatt som ännu inte redovisats. Aktuell skatt beräknas utifrån den skattesats som gäller per balansdagen. Uppskjuten skatt Uppskjuten skatt är inkomstskatt som avser framtida räkenskapsår till följd av tidigare händelser. Redovisning sker enligt balansräkningsmetoden. Enligt denna metod redovisas uppskjutna skatteskulder och uppskjutna skattefordringar på temporära skillnader som uppstår mellan bokförda respektive skattemässiga värden för tillgångar och skulder samt för övriga skattemässiga avdrag eller underskott. Uppskjutna skattefordringar nettoredovisas mot uppskjutna skatteskulder endast om de kan betalas med ett nettobelopp. Uppskjuten skatt beräknas utifrån gällande skattesats på balansdagen. Effekter av förändringar i gällande skattesatser resultatförs i den period förändringen lagstadgats. Uppskjuten skattefordran redovisas som finansiell anläggningstillgång och uppskjuten skatteskuld som avsättning. På grund av sambandet mellan redovisning och beskattning särredovisas inte den uppskjutna skatteskulden som är hänförlig till obeskattade reserver. ERSÄTTNINGAR TILL ANSTÄLLDA Ersättningar till anställda avser alla former av ersättningar som företaget lämnar till de anställda. Kortfristiga ersättningar utgörs av bland annat löner, betald semester, betald frånvaro, bonus och ersättning efter avslutad anställning (pension). Kortfristiga ersättningar redovisas som kostnad och en skuld då det finns en legal eller informell förpliktelse att betala ut en ersättning till följd av en tidigare händelse och en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

Balansomslutning Företagets samlade tillgångar. Avkastning på eget kap. (%) Resultat efter finansiella poster i procent av justerat eget kapital (eget kapital och obeskattade reserver med avdrag för uppskjuten skatt). Avkastning på totalt kapital (%) Rörelseresultat plus finansiella intäkter i procent av balansomslutningen. Soliditet (%) Justerat eget kapital (eget kapital och obeskattade reserver med avdrag för uppskjuten skatt) i procent av balansomslutning. UPPSKATTNINGAR OCH BEDÖMNINGAR Upprättandet av bokslut och tillämpning av redovisningsprinciper, baseras ofta på ledningens bedömningar, uppskattningar och antaganden som anses vara rimliga vid den tidpunkt då bedömningen görs. Uppskattningar och bedömningar är baserade på historiska erfarenheter och ett antal andra faktorer, som under rådande omständigheter anses vara rimliga. Resultatet av dessa används för att bedöma de redovisade värdena på tillgångar och skulder, som inte annars framgår tydligt från andra källor. Det verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar. Uppskattningar och antaganden ses över regelbundet. Inga väsentliga källor till osäkerhet i uppskattningar och antaganden på balansdagen bedöms kunna innebära en betydande risk för en väsentlig justering av redovisade värden för tillgångar och skulder under nästa räkenskapsår.

NYCKELTALSDEFINITIONER Nettoomsättning Rörelsens huvudintäkter, fakturerade kostnader, sidointäkter samt intäktskorrigeringar. Resultat efter finansiella poster Resultat efter finansiella intäkter och kostnader, men före skatter. Antal anställda Medelantal anställda under räkenskapsåret.

21


ÅRSREDOVISNING 2018

Noter (tkr) NOT 2 ANSTÄLLDA OCH PERSONALKOSTNADER

2018

2017

Medelantalet anställda

4

4

Kvinnor

0

0

Män

4

4

2018

2017

173

173

2018

2017

-1 255 742

-1 602 677

-513

-925

NOT 3 BOKSLUTSDISPOSITIONER

Förändring av överavskrivningar

NOT 4 AKTUELL OCH UPPSKJUTEN SKATT

Skatt på årets resultat Aktuell skatt Förändring av uppskjuten skatt avseende temporära skillnader Totalt redovisad skatt

Avstämning av effektiv skatt

2018 Procent

Redovisat resultat före skatt

2018 Belopp

2017 Procent

2 166

Skatt enligt gällande skattesats

22,00

-476

2017 Belopp

4 016 22,00

-884

Ej avdragsgilla kostnader

-1

-4

Ej skattepliktiga intäkter

2

0

-780

-716

742

677

Skillnad bokföringsmässig, skattemässig avskrivning Förändring av uppskjuten skatt Redovisad effektiv skatt

23,67

NOT 5 BYGGNADER OCH MARK

-513

23,03

-925

2018

2017

352 027

340 121

43 208

11 906

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden

395 235

352 027

Ingående avskrivningar

-187 543

-173 578

-15 484

-13 965

-203 027

-187 543

Ingående anskaffningsvärden Omklassificering

Årets avskrivningar Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Ingående nedskrivningar Utgående ackumulerade nedskrivningar Utgående redovisat värde

22

-7 700

-7 700

-7 700

-7 700

184 508

156 784


ÅRSREDOVISNING 2018

Noter (tkr) NOT 6 INVENTARIER, VERKTYG OCH INSTALLATIONER

Ingående anskaffningsvärden Inköp Försäljningar/utrangeringar Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Ingående avskrivningar Försäljningar/utrangeringar Årets avskrivningar Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Utgående redovisat värde

NOT 7 PÅGÅENDE NYANLÄGGNINGAR

Ingående anskaffningsvärden Inköp Aktivering byggnader Utgående redovisat värde

NOT 8 UPPSKJUTEN SKATT

2018

2017

1 099

638

252

520

-0

-59

1 351

1 099

-506

-457

0

20

-146

-69

-652

-506

699

592

2018

2017

6 842

6 556

39 093

12 192

-43 208

-11 906

2 727

6 842

2018

2017

Belopp vid årets ingång

218

-459

Årets avsättningar

742

677

Belopp vid årets utgång

960

218

NOT 9 OBESKATTADE RESERVER

Ackumulerade överavskrivningar

23

2018

2017

1 236

1 410

1 236

1 410


ÅRSREDOVISNING 2018

Noter (tkr) NOT 10 LÅNGFRISTIGA SKULDER

2018

2017

95 825

95 825

Förfaller senare än fem år efter balansdagen Skulder till kreditinstitut

NOT 11 CHECKRÄKNINGSKREDIT

2018

2017

Beviljat belopp på checkräkningskredit uppgår till

40 000

20 000

Utnyttjad kredit uppgår till

27 987

11 230

Koncernen är ansluten till ett koncernkonto där Katrineholms kommun är kontohavare gentemot kreditgivande bank. Inga säkerheter har ställts för kreditlimiten eller utnyttjat belopp. NOT 12 UPPLUPNA KOSTNADER OCH FÖRUTBETALDA INTÄKTER

Upplupna semesterlöner Upplupna sociala avgifter inkl. pensionskostnader

2018

2017

133

132

52

103

626

752

Förutbetalda hyresintäkter

3 441

2 211

Upplupna driftskostnader

1 463

1 050

434

510

6 149

4 758

Upplupna räntekostnader

Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

NOT 13 UPPGIFTER OM MODERFÖRETAG

Moderföretag i den minsta koncern där företaget ingår och som upprättar koncernredovisning är Katrineholms Fastighets AB med organisationsnummer 556011-0917 med säte i Katrineholm. NOT 14 STÄLLDA SÄKERHETER

Fastighetsinteckningar i eget förvar

NOT 15 EVENTUALFÖRPLIKTELSER

Eventualförpliktelser

24

2018

2017

72 060

72 060

72 060

72 060

2018

2017

30

29

30

29


Ã…RSREDOVISNING 2018

25


Ã…RSREDOVISNING 2018

26


Ã…RSREDOVISNING 2018

27


Ã…RSREDOVISNING 2018

28


ÅRSREDOVISNING 2018 FASTIGHETSFÖRTECKNING

FASTIGHET PER 2015-12-31

TAX. VÄRDE tkr

UTHYRNINGSBAR area kvm

EJ UTHYRD area kvm

Barken 21 Videvägen 7-9

9 766

5 893

80

Cementgjuteriet 1 Vingåkersvägen 10

5 123

3 176

0

22 739

16 825

0

8 689

5 550

0

Sothönan 6 Terminalgatan 9

10 690

10 587

2 300

Gjuteriet 19 Mejerigatan 12

8 218

4 600

0

Backa 6:1 Upplandsgatan 2-4

6 374

2 150

0

Mejeriet 9 Mejerigatan 11

11 979

6 250

0

Dovhjorten 2 Fredsgatan 2

1 742

1 800

0

Rådmannen 4 Västgötagatan

32 067

14 400

3 000

Vårlöken 6 Trädgårdsgatan 1

24 600

6 600

226

Gjuteriet 20 Mejerigatan 14

3 504

1 180

0

Skrädderiet 1 Vingåkersvägen 18

5 088

1 580

0

Solrosen 7 Fredsgatan 4-8

2 881

2 350

0

Svärdsliljan 2 Kungsgatan 10

3 602

2 600

0

Björken 10 Kullbergska huset, Stinsbostaden

1 310

1 377

75

300

0

0

Karossen 5 Vingåkersvägen 71

25 202

17 570

350

Pionen 1 Köpmangatan 1-3

7 083

4 500

0

Sandbäcken 3:10 Fabriksgatan 1

2 994

2 039

0

Kastanjen 3 Bondegatan 33

1 160

300

0

195 111

111 327

6 031

197 572

111 327

8 684

Värmbol 1:144 Maskinisten 2 Oppundavägen 62

Sköldinge-Ramsta 2:120 Kantorp

Totalt Totalt föregående år

29


ÅRSREDOVISNING 2018

Styrelse

Fredrik Olovsson (S) Ordförande Ledamot sedan 2011.

Erik Liljencrantz (M) vice Ordförande Ledamot sedan 2015.

Michael Hagberg (S) Ordinarie ledamot Ledamot sedan 2015.

Berit Örtell (S) Ordinarie ledamot Ledamot sedan 2015.

Bertil Carlsson (C) Ordinarie ledamot Ledamot sedan 2015.

Bengt Hult (L) Ordinarie ledamot Ledamot sedan 2011.

Gudrun Lindvall (MP) Ordinarie ledamot Ledamot sedan 2011.

Abdullahi Hassan (S) Ordinarie ledamot Ledamot sedan 2011.

Cecilia Björk (S) Ordinarie ledamot Ledamot sedan 2017.

Bo Johansson (M) Ordinarie ledamot Ledamot sedan 2016.

Mica Vemic (SD) Ordinarie ledamot Ledamot sedan 2015.

30


ÅRSREDOVISNING 2018

Ledningsgrupp

Ingmar Eriksson VD

Magnus Österberg Fastighetschef

Björn Johansson Marknadschef

31

Per-Åke Perman Ekonomichef


ÅRSREDOVISNING 2018

KIAB:s industrilokaler på Terminalgatan 7.

32


Katrineholms Industrihus AB Box 7 • 641 21 Katrineholm • Tegnérvägen 26 Telefon 0150-571 10 • Telefax 0150-535 54 info@kiab.se • www.kiab.se

Profile for kfab9

Årsredovisning 2018  

Årsredovisning 2018  

Profile for kfab9