Page 1

bostad@kfab.se

INSPIRATION OCH INFORMATION NR 1 2019

DE SKAPAR TRIVSEL OCH TRYGGHET Följ med våra bovärdar Johan och Peter under en dag.

GRANNFEST I KVARTERET HÄSTEN

RÄTT HYRA

Ett nytt mer rättvist sätt att räkna ut din hyra.

En härlig eftermiddag då grannarna fick träffas, grilla och spela boule.

1


Vd har ordet

Som vanligt har vi en hel del på gång. Just nu planerar vi för att bygga ett nytt trygghetsboende vid Igelkottens servicehus, arbetet med äldreboendet Dufvegården pågår och i kvarteret Pantern uppe vid gamla Hemgården kommer vi att bygga ett bostadshus med 29 lägenheter som är riktigt smart planerade. Två nya skolor projekteras och utbyggnaden av kommunens förskolor fortsätter. Alla våra nybyggen är miljöcertifierade och vi har nyligen anslutit oss till Allmännyttans klimatinitiativ som är ett upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att alla allmännyttiga bostadsbolag ska vara fossilfria och ha minskat sin energiåtgång med 30 procent till 2030. Det nya kvarteret Hästen är färdigbyggt och hyresgästerna har flyttat in i de 142 lägenheterna. Vi invigde kvarteret med en mycket uppskattad gårdsfest som du kan läsa mer om på sid 4-5. För att skapa en mer rättvis hyra för våra hyresgäster har vi börjat arbeta med ett nytt system att räkna ut hyrorna. Det är framtaget i samarbete med Hyresgästföreningen och tar hänsyn till rum, yta, standard och i vilket område lägenheten ligger i. Läs mer om Rätt Hyra på sid 8-9. Slutligen vill jag önska alla en riktigt skön och klimatsmart sommar! Ingmar Eriksson, vd

Vi önskar er alla en riktigt härlig sommar! Kära medarbetare går i pension! I sommar kommer tre av våra medarbetare att lämna oss för att gå i pension. Vi tackar Christer Drevin, byggprojektchef och Kjell Peterson, utredningssekreterare samt Anders Karlsson, snickare för ett gott arbete och vi önskar er alla ett varmt Lycka till!

SPARA TID OCH MILJÖ MED E-FAKTURA OCH AUTOGIRO E-faktura - väljer du själv genom din internetbank. PDF-faktura - kontakta Kundcenter om du vill ha din hyresfaktura snabbt och enkelt via din mail. Autogiro - ladda upp blankett för anslutning till autogiro på kfab.se eller kontakta Kundcenter så skickar vi blankett. Du hittar också din hyresfaktura på Mina sidor. Logga in med ditt Bank-ID.

SOMMARÖPPETTIDER

Äntligen sommar! Kundcenter har öppet som vanligt under hela sommaren. Välkommen till oss!

0150-571 30 Telefontid vardagar 13.00-15.00. Besökstid vardagar 10.00-12.30. FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK OCH INSTAGRAM @kfabfastigheter

@katrineholmsfastighetsab

2


Miljö

Ett initiativ för klimatet KFAB har gått med i Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent.

Rapporterna om klimatförändringarna och dess effekter är det nog ingen som har missat. Därför måste vi, både företag och privatpersoner, hjälpas åt att ta hand om vår jord och ändra flera av våra vanor och beteenden. Med det som bakgrund har de allmännyttiga bostadsbolagens branschorganisation Sveriges Allmännytta, tidigare SABO, startat Allmännyttans Klimatinitiativ.

Klimatinitiativet fungerar på samma sätt som Parisavtalet, genom att alla företag som deltar också kan sätta egna mål, som redovisas öppet och transparent inom initiativet. Resultaten summeras och ambitionen är att alla deltagande företag sedan tillsammans ska uppnå Klimatinitiativets övergripande mål. Nästan 200 bostadsföretag deltar Fler och fler bostadsföretag ansluter sig och listan uppdateras successivt. Just nu har 174 kommunägda bostadsföretag med sammanlagt 680 000 lägenheter anslutit sig till Allmännyttans Klimatinitiativ. – Det känns självklart att vi engagerar oss i klimatfrågan. Vi arbetar sedan tidigare aktivt med våra egna miljömål, såsom energibesparingar, satsningar på förnyelsebar energi, utbyggnaden av solceller och att alla våra nybyggen ska vara miljöcertifierade. Genom det här initiativet kan vi tillsammans ta ytterligare ett kliv framåt i vårt miljöarbete, säger Ingmar Eriksson, vd för KFAB.

Alla kan bidra Syftet med Allmännyttans klimatinitiativ är att utsläppen av växthusgaser ska minska genom ambitiösa mål, samverkan och aktivt erfarenhetsutbyte. Genom att inspirera och peppa varandra kan bostadsföretagen göra omställningen snabbare än var och en för sig. Utgångspunkten är att alla kan bidra. Tanken är att ta tillvara allmännyttans gemensamma kraft i egenskap av att tillsammans vara en stor beställare som kan ställa krav och driva på klimatomställningen.

3


Gårdsfest i Kv. Hästen

Grannfest i kvarteret Hästen För att fira Katrineholms nyaste kvarter bjöd KFAB in till gårdsfest. Nu är hela kvarteret Hästen i centrala Katrineholm färdigbyggt och hyresgästerna har flyttat in i de 142 lägenheterna.

En kylig eftermiddag i maj samlades de flesta som bor i de tre nybyggda tegelhusen längs Vasavägen, Eriksbergsvägen och Linnévägen på innergården för att fika, äta, gå tipspromenad och lyssna på musik. Redan en timme innan festen skulle börja var det liv och rörelse. Tält skulle resas, grillen tändas och underhållningen förberedas. Festens trubadur Tomas Sidén trotsade det stillsamma regnet när han bar förstärkare och sladdar inför eftermiddagens spelning. Det blev bara några droppar och allt kunde dra igång som planerat. Från den lilla scenen levererade han en mix av välkända poplåtar, moderna visor, gamla svensktoppsfavoriter och en och annan rocklåt. Vid grillen stod Jan Kristensson som är byggprojektchef på KFAB. Han vände hamburgare och korvar hela eftermiddagen till alla som ville ha. Kön ringlade lång och han fick hjälp av kollegorna Tobias Lundqvist och Anneli Carlstedt-Borg med serveringen. Intill mattältet bjöd Glenn Hellgren från ICA Nära på kaffe och bullar.

Innergårdens boulebana är populär och för dagen var instruktörerna Leif Lundberg och Krister Nilsson från PRO på plats. Många ville prova. En del var nybörjare medan andra spelat i många år. Maj-Britt Wangenfors behövde inga instruktioner utan kastade det blanka klotet med stor precision. Hon berättade att hon spelat sedan unga år och att hon är mycket nöjd att det finns en boulebana på gården. Tjusningen med boule är enligt henne att komma ut, träffa andra människor och röra lite på sig. Nu hoppas Maj-Britt att grannarna ska komma överens om en fast speldag i veckan så det verkligen blir av och hon kan boka in det i kalendern. Inbjudna till festen var även områdespoliserna Maria Ekengren och Pirjo Svegreus. De lånade Tomas Sidéns mikrofon och berättade om värdet av grannsamverkan i flerfamiljshus. Poliserna poängterade att det inte alls bara är i villaområden som grannsamverkan gör nytta utan de vill gärna ha ett nära samarbete med alla som bor i Katrineholm. Det kan handla om så enkla saker som att säga hej till dem man

4

möter på gården och i trapphusen och om man ser någon okänd, ställa frågan vem han eller hon är på väg till. Ingen som har dolda avsikter vill bli sedd och det kan räcka för att undvika inbrott. Ett annat exempel är att stänga porten varje gång någon har ställt upp den eller rapportera till närpolisen ifall någon rör sig i kvarteret på ett mystiskt sätt. Det kan tyckas vara en struntsak som inte kräver någon polisinsats men Maria och Pirjo säger att för dem kan det vara pusselbiten som saknas i ett större spaningsarbete. Det blev en härlig eftermiddag då grannarna fick träffas, äta en bit mat och utmana varandra i boule, men också veta lite mer om hur de kan hjälpas åt för att undvika inbrott och skadegörelse. Gårdsfesten var uppskattad och förhoppningsvis fortsätter grannarna att träffas på den gemensamma gården.


Gårdsfest i Kv. Hästen

55


Kvarteret Rosenbusken

Senioren som flyttade hem Efter mer än fyrtio år i samma lägenhet i Flen tyckte Barbro och Lars-Göran Larsson att det var rätt tid för förändring. Flyttlasset gick till Barbros födelsestad Katrineholm och KFAB:s kvarteret Rosenbusken.

Visserligen hade Barbro velat flytta länge, men eftersom båda jobbade i Flen var det enklast att stanna kvar. Hon arbetade inom vården och hade oregelbundna arbetstider med tidiga morgnar och sena kvällar. Att pendla lockade inte alls. Men så kom pensionen och längtan blev starkare. Något år senare gick även Lars-Göran i pension och inget höll dem kvar i Flen längre.

bekräftar att han inte varit direkt inblandad i de besluten. Men Barbro visste hur hon ville ha det. Rummen har vita diskret mönstrade väggar och hela möblemanget går i grå och lila toner. Det är smakfullt och matchat in i minsta handduk, kudde och tallriksunderlägg och i fönstren har de många och stora bladväxter som ser ut att trivas.

– De brukar dricka kaffe tillsammans och de har väldigt trevligt, säger hon.

Det händer att Barbro och Lars-Göran är i trädgården också, men helst sitter de på den stora inglasade balkongen som mer liknar ett extra rum än en balkong. De har lagt in en heltäckningsmatta, installerat infravärme och möblerat helt i stil med övriga lägenheten. Men när solens strålar värmer som mest går det inte att sitta där. Då ger – Det skulle möjligen ha varit utsikten över – Ja, inredningen står jag för men just växsjön och Stenhammar slott, säger Larsterna är inte min förtjänst, säger Barbro. Vår de sig ut. Göran. Den kan jag sakna. Här händer det å svärson är trädgårdsmästare och det är han – Läget är fantastiskt. Vi har caféer, restauandra sidan lite mer nu när vi bor mittemot som kommit med alla blommor. Jag försöranger, butiker, mataffärer och biblioteket polisstationen, skojar han, men tillägger att ker bara hålla dem vid liv. förstås, precis utanför. så värst ofta är det ju inte utryckningar. Men hur blev det då? Att byta både bostad Men vi backar till 2016. Det var då paret och hemort efter mer än fyrtio år på sam- Lars-Göran går ofta till biblioteket och Barbro gillar att ta en sväng på stan. De tycker ställde sig i kö till en hyreslägenhet och när ma ställe låter som en stor omställning. båda att det är skönt att bo i centrum. de blev erbjudna tvårummaren i kvarteret Rosenbusken mitt i centrum kändes allt – Å vi trivs verkligen jättebra, säger båda. rätt. Men bostaden skulle renoveras innan Vi tycker om lägenheten och grannarna är – Men allra bäst är det förstås att ha nära de kunde flytta in i december 2017. trevliga. Vi har lärt känna flera och brukar till vår dotter och hennes familj, till min syster och min gamla pappa som alla bor här i prata när vi ses i trapphuset eller på går– Det blev inte mycket till julfirande det den. Lars-Göran flikar in att det är väldigt stan, säger Barbro. Vi kan ses mycket oftare nu än när vi bodde i Flen och det är så bra. året, minns Barbro. Vi kom in vid Lucia och lugnt och tyst i kvarteret. all tid gick åt till att packa upp. Men utanför Blir de sugna på lite natur så tar de bilen till balkongen hade vi otroligt fina röda julkulor – Eftersom Rosenbusken är ett seniorDjulö och fikar eller åker ut i skogen. Larsi träden. Det är dekorationer som kommu- boende är de flesta som bor här över 60 Göran tycker mycket om att plocka svamp nen sätter upp och jag blir så glad varje år år. Inte alla eftersom de som bodde här de tänder julkulorna. när det blev seniorboende förstås fått bo och skulle gärna vilja veta var han kan göra det, men än har han inte träffat någon i kvar, men många är i vår ålder och äldre. Katrineholm som är benägen att avslöja sina Barbro och Lars-Göran fick själva välja bästa svampställen, så i höst får han leta tapeter till sitt nya hem. Eller ja, i ärlighetens Barbro berättar om en grupp damer som upp sina egna. namn var det nog mest Barbro. Lars-Göran träffas i trädgården på somrarna.

6


Kvarteret Rosenbusken

”Läget är fantastiskt. Vi har caféer, restauranger, butiker, mataffärer och biblioteket förstås, precis utanför, berättar Barbro.”

7


Rätt Hyra

”Rätt Hyra” är ett nytt mer rättvist sätt att räkna ut din hyra. Det bygger på ett system som poängsätter bostadens rum och yta, standard och vilket område lägenheten ligger i.

88


An

et

Rätt Hyra

e

t

k

r sson

Ja

n na

As

Gu

n

En rättvisare hyra Fram tills nu har lägenheter som har samma byggår, planlösning och yta haft samma hyra. Men nu är det dags för Rätt Hyra i KFAB:s hyreshus. Det innebär att varje enskild lägenhet kommer att värderas, fastighetens standard bedömas och att även läget får betydelse för den framtida hyran. Målet är att hyresintäkterna ska omfördelas så att hyressättningen blir mer rättvis.

För att kunna göra en uträkning av Rätt Hyra behöver alla lägenheter inventeras och poängsättas. När inventeringen är klar sammanställs poängen och den nya hyran räknas ut. Anette Gunnarsson och Jan Ask ansvarar för inventeringen och kommer att göra hembesök hos var och en av KFAB:s hyresgäster under året. De behöver se sig om i bostaden och anteckna i ett förtryckt formulär vilken standard lägenheten har. Samma formulär används till alla lägenheter. Poängsättningen är framtagen i samarbete med Hyresgästföreningen och följer de riktlinjer som en rad kommunala och privata bostadsbolag i landet redan använt sig av. Förutom antal rum och yta ger det olika poäng till exempel om det är plastgolv eller parkett, fönster åt flera håll eller bara ett, om spisen har plattor eller induktionshäll, om det är kakel eller våtrumsmatta i badrummet. En rad andra faktorer har också betydelse som fläkt, kylskåp, frys, garderober,

balkong, uteplats, persienner och ytterdörr. Tillval som tvättmaskin och diskmaskin påverkar inte poängen. Förutom lägenheten poängsätts fastighetens gemensamma utrymmen som tvättstuga, förråd, garageplatser och innergård, men också området och läget. Den som bor nära mataffär, vårdcentral, skola, grönområde och busshållplats får högre poäng än den som har långt att gå. Att bo i centrum ger fler poäng än att bo i stadsdelar som inte ligger centralt. Några kommer att få högre hyra än tidigare och andra lägre. Både hyreshöjningar och sänkningar kommer att ske stegvis. Rätt Hyra innebär inte att KFAB tar ut mer hyra totalt utan det handlar om att hyrorna ska omfördelas på ett mer rättvist sätt så att varje hyresgäst betalar för bruksvärdet på just sin lägenhet. Det är inte bestämt än exakt när de nya hyrorna börjar gälla eftersom det beror på hur lång tid inventeringen kommer att ta.

9

KFAB räknar med att inventera under hela 2019 eventuellt en bit in på 2020 och någon gång därefter kommer de nya hyrorna att träda i kraft. Anette Gunnarsson och Jan Ask meddelar i god tid under vilken vecka de kommer att göra inventeringen i ditt bostadsområde. Så håll utkik efter en lapp i brevlådan. Där finns också mer information om vad Rätt Hyra innebär. Om ingen är hemma använder de huvudnyckel för att komma in. Om du av någon anledning inte vill att de går in med huvudnyckel är det viktigt att du hör av dig för att boka en tid istället. Om du har frågor och funderingar kring Rätt Hyra är du välkommen att kontakta vår marknadschef Björn Johansson, e-post bjorn.johansson@kfab.se, tel 0150-571 12.


Personal

Nya medarbetare Under den senaste tiden har KFAB fått flera nya tillskott. Staffan Källström har börjat hos oss som ny administrativ chef och jurist. På Fastighetsavdelningen har Jan Lundmark börjat som ny servicetekniker. KFAB har även projektanställt Anette Gunnarsson och Jan Ask som arbetar i projektet Rätt Hyra. Deras främsta uppgift är att svara för inventeringen av lägenheterna och kommer under året att göra hembesök hos var och en av KFAB:s hyresgäster. Vi hälsar alla varmt välkomna!

Anette Gunnarsson, Rätt Hyra Ålder: 52 år. Bor: I lägenhet i Katrineholm. Familj: Två vuxna döttrar och ett barnbarn. Om nya jobbet: ”Det här är en ny bransch för mig och det är ett omväxlande jobb. Jag får träffa mycket folk när jag är ute i bostadsområdena, men jag arbetar också inne på kontoret. Det är en hel del att räkna och kontrollera då vi stämmer av alla lägenheter, källare och vindar mot ritningarna för att se att de överensstämmer med verkligheten.” Bakgrund: ”Jag har arbetat många år på Erikson och slutade där när de la ner här i Katrineholm. Jag har framför allt arbetat med produktionsplanering och orderhantering.” Drivkraft: ”Min drivkraft är att jag alltid vill göra mitt bästa, känna att jag har gjort ett bra jobb.” En ledig dag: ”Det beror på väder och vind. När det är varmt är jag ofta ute och cyklar, annars kanske det kan bli en tur till en loppis. Jag brukar åka och titta på folkrace också. Då tar jag med en termos kaffe och en fällstol.

Jan Ask, Rätt Hyra Ålder: 63 år. Bor: I hus i Vingåker. Familj: En vuxen dotter och en vuxen son. Om nya jobbet: ”Vi kommer att gå ut i stugorna och besikta lägenheterna. Just nu inventerar vi bostadsområdena och de gemensamma utrymmena i husen. Sedan kommer vi att gå hem till var och en för att poängbedöma varje lägenhet. Det är nytt för mig att sitta vid så mycket vid en dator som jag gör nu, men jag lär mig och har redan kommit långt.” Bakgrund: ”I stort sett hela mitt yrkesliv har jag arbetat med plast. Jag har varit egen företagare inom plastkonsultation och sedan jobbat många år på Valla Plast som tillverkar varor i hårdplats till bland annat industrin och sjukvården.” Drivkraft: ”Jag tycker om att träffa folk och det kan vara en drivkraft i sig.” En ledig dag: ”Då brukar jag åka ta min båt och åka ut och fiska i Hjälmaren eller Kolsnaren, ibland blir det Tisnaren. Jag har alltid båten på en trailer så den är lätt att flytta.”

10


Personal

Staffan Källström, Administrativ chef och jurist Ålder: 53 år. Bor: I stort torp vid Morjanå i Vingåker precis där Kolsnaren och Viren möts. Familj: Fru och två vuxna döttrar. Tre hundar, en häst och tjugo höns. Aktuell: Började arbeta som administrativ chef och jurist på KFAB i slutet av mars. Staffan är chef för de delar som hanterar arkiv, diarie, personaladministration, ekonomihantering, inköpssamordning och kontroll av projekt. Han arbetar också med frågor av juridisk karaktär och då främst fastighetsjuridik. Om nya jobbet: ”Det är spännande. Jag tycker att det är roligt att få koncentrera mig på ett område. I kommunen jobbade jag med alla områden men här på KFAB är det fastigheter som är huvudsyftet. Visserligen har jag gillat att arbeta med bredden också, men ibland kunde det bli för brett.” Bakgrund: ”Jag är utbildad jurist och har i stort sett alltid arbetat med juridik. Fram till 2017 var jag kommunjurist i Katrineholms kommun och de senaste två åren kanslichef i Gnesta kommun.” Drivkraft: ”Jag triggas av att få nya uppgifter. Det är viktigt för mig att inte stagnera. När ett arbete blir rutin blir det lätt tråkigt. Det är visserligen skönt att kunna något helt och fullt, men jag drivs också av att få ta reda på och lära mig nya saker tillsammans med andra som är duktiga inom sina områden.” En ledig dag: ”Jag är fritidsmusiker och spelar elbas i ett proggrockband som heter Återvinningsgruppen The Recycle. Vår senaste spelning var i våras på Safiren i Katrineholm.”

Jan Lundmark, Servicetekniker Ålder: 54 år. Bor: I lägenhet i Katrineholm. Familj: Sambo. Aktuell: Ny servicetekniker på KFAB. Han ansvarar för lokaler och har hand om Lövåsgårdens äldreboende, Nyhemsskolan, Lindengymnasiet och yrkeshögskolan IUC. Om nya jobbet: ”Jag får göra allt möjligt som att rensa avlopp, byta filter och laga dörrar. Man vet aldrig vad som dyker upp men jag försöker lösa det mesta och om det är något som jag inte har behörighet för som till exempel el då kallar jag in en elektriker. Det ingår även i mina uppgifter att fyra gånger om året kontrollera brandlarmen. Larmen är direktkopplade till SOS och vi stämmer av så att de fungerar överallt.” Bakgrund: ”Jag har alltid arbetat som hantverkare och är i grunden utbildad snickare, men har även arbetat många år som målare. Innan jag började på KFAB var jag fastighetsskötare på Bostadspartner i Katrineholm. Där gjorde jag en del renoveringar, snickerier och måleriarbeten. Före det var jag på City-Fastigheter där jag hade hand om både lokaler och lägenheter.” Drivkraft: ”Ja, det är väl att folk blir nöjda och glada. Att man löser problemen och att det blir bra.” En ledig dag: ”Sommartid är det golfen som gäller. Det brukar bli mycket golf. Vintertid kör jag bowling en gång i veckan. Det händer att jag åker slalom också. I slutet av mars var jag till Romme och åkte. Det blir åtminstone någon skidvecka per år.”

11


En dag med bovärdarna

Peter Persson och Johan Falk ingår i ett bovärdsteam med fem bovärdar som har hand om förebyggande underhåll samt mindre reparationer.

12 12


En dag med bovärdarna

De skapar trivsel och trygghet De båda bovärdarna Johan Falk och Peter Persson ägnar mycket tid åt att laga och fixa. Båda tycker att det är roligt att komma hem till hyresgästerna för att lösa problem i deras lägenheter. Det kan vara allt från att byta ut en trasig spis eller rensa ett avlopp, till att skruva fast ett gångjärn i en garderobsdörr eller kolla en misstänkt fuktskada. Ofta kan de själva åtgärda felen som uppstått, men ibland behöver de kalla in någon med behörighet när det till exempel handlar om elarbeten eller rörmokeri.

När de sammanfatoch även ett hinder för tar en vanlig arbetshyresgäster som ska ta vecka är ingen dag sig ut ur ett brinnande den andra lik, men en hus. Sakerna kan också hel del handlar faktihindra brandmännen från skt om sophantering. att komma in och släcka De tar upp sopor som elden. slängs utanför soptunnorna, bär bort möbler och – Nu får man inte glömma att bråte som någon ställt i garade allra flesta sköter sig utmärkt gen, källargångarna och utanför i våra bostadsområden, men de som vindsförråden samt tömmer överfulla inte gör det ställer till det för alla andra, sopsäckar i tvättstugorna. Sammanlagt ägnar bo- summerar Johan och Peter innan de hoppar in i den värdarna cirka fyrtio timmar i veckan åt att han- nya elbilen och ger sig ut på dagens uppdrag. tera sopor. Det innebär en heltidstjänst. Vad de ska göra avgör Veronica Malmsten som tar Det handlar förstås om att skapa trivsel i bostads- emot mejl och telefonsamtal till Felanmälan. Hon områdena, men är i allra högsta grad även en skickar ut arbetsorder via mobilen till Johan och säkerhetsfråga. Sopor på fel ställen kan dra till Peter, som åtgärdar så mycket som möjligt under sig råttor och andra skadedjur. Saker som står i arbetsdagen. allmänna utrymmen kan snabbt bli en brandfara,

13


En dag med bovärdarna

Det är inte bara i KFAB:s bostadsområden som saker behöver lagas. Biblioteket ingår också i Johans och Peters uppdrag. Just idag var det en glödlampa som skulle bytas.

Varje dag är det något som ska lagas i någ vara spisar som inte fungerar, lådor som g Ofta kommer Johan, Peter eller någon av efter att felanmälan kommit in, och det ta åtgärdat. Om det är något elektriskt fel el fort det bara går eftersom sådana fel kan

På väg ut med en sopsäck får Peter syn på en barnvagn som är parkerad precis innanför entrédörren. Den får absolut inte stå där, det är en säkerhetsfråga. Om det börjar brinna i ett trapphus och det står saker där som fattar eld kan den giftiga röken som utvecklas hindra hyresgästerna att ta sig ut ur huset. Röken är den allra farligaste och den vanligaste dödsorsaken vid bränder. Det räcker med några få andetag för att bli medvetslös.

Precis under anslaget som talar om att de arna har någon ställt en stor möbel. Peter samtidigt som de konstaterar att det inne annat hellre skulle vilja lägga på att skruva byta trasiga lampor, måla källardörrarna e

14


En dag med bovärdarna

gra av de drygt 1 600 lägenheterna. Det kan gått sönder eller filter som behöver bytas. de andra bovärdarna inom några dagar ar sällan längre tid än en vecka att få ett fel ller stopp i avloppet, rycker de ut så skada både människor och byggnader.

I det här soprummet låg det tidningar, en blöja, en snabbmatsförpackning och lite annat skräp på golvet, trots att sopkärlen inte ens var halvfulla. Johan berättar att han plockar upp sopor varje dag. Uppgiften borde egentligen vara överflödig om var och en som använder soprummet såg till att skräpet slängs där det ska. I slutänden hamnar den extra arbetsinsatsen på hyran.

et är förbjudet att ställa saker i källargångr och Johan tycker det är snudd på komiskt, ebär mer arbete för dem. Tid som de bland fast lösa dörrhandtag och trappräcken, ller byta ventilationsfilter.

En hyresgäst som just ska åka iväg med bilen stannar till och berättar för Johan att belysningen i garaget inte fungerar som den ska. Johan går genast ner och kollar. Nere i garaget upptäcker han flera skräphögar. Han ringer först elektrikern som ska fixa lyset och sedan börjar han plocka bort sakerna.

15


Sponsring

Katrineholms Karateklubb – en förening som växer snabbt

– I Duveholmshallen fick man vänta i korridoren på att få komma in på träningen. Den sociala biten saknades och vi saknade klubbkänslan, berättar Tony. – Kampsportlokalen i Duveholmshallen delar karaten med jiujitsu och lite mer ostrukturerad MMA-träning. Det är kämpigt att bedriva tävlingsträning, vi tyckte inte att det fanns tillräckligt med tider, säger Jens. – Avsaknaden av träningstider och gemensamma sociala utrymmen var saker som påverkade vårt beslut att starta vår förening, sammanfattar Tony.

Att starta en ny idrottsförening är förenat med sina prövningar. Inte bara rent praktiskt med att ordna lokal och nå ut med information till alla presumtiva medlemmar, utan också ekonomiskt. Vad man än ska göra så kostar det pengar. Stödet från KFAB var därför välkommet när Jens Österberg och Tony Nilsson hösten 2018 bildade Katrineholms Karateklubb. – Idag får vi pengar från Idrottslyftet för det vi gör, men som nystartade är det svårt att hitta sponsorer och vi är glada för att KFAB ställer upp för oss. Nordisk Logistik & Transport är en annan sponsor och sedan har vi fått bra priser från leverantörer som uppskattar det vi gör, säger Jens. – Det var tacksamt. Räkningar kommer på en gång och det tar tid att få in inkomster via medlemsavgifter och bidrag, säger Tony. Även om karate inte är så dyrbart för utövarna så finns det ändå sånt som kostar pengar.

– Vi vill inte att medlemmarna ska köpa dyrt material, de får låna av oss, säger Tony. Saknade klubbkänslan I Katrineholm fanns det sedan tidigare två andra karateföreningar. Jens och Tony hade tidigare varit verksamma i båda, men tyckte att det var något som saknades.

16

De har båda lagt ned mycket tid på att bygga upp Katrineholms Karateklubb, men de betonar att de inte varit ensamma. Som ledare försöker de att alltid vara tillgängliga. – Vi är nästan alltid här. Det är viktigt i början innan folk har kommit in i föreningen, säger Jens.


Sponsring

Ett kampsortcentrum Föreningen har skapat ett litet kampsportscentrum i lokalen på Djulögatan. Det är inte längre bara karate på programmet utan även vanlig jiu-jitsu och Brasiliansk jiujitzu, BJJ. – Man har flera möjligheter om man vill testa något nytt, säger Tony som konstaterar att utvecklingen har gått snabbt. – Vi var fem medlemmar när vi startade, nu är vi 84, säger han. Vi började med en barngrupp där några snart flyttades upp till ungdomsgrupper. Vi vill inte ha för stora grupper, man ska känna att varje pass ger något. Hur hittade ni lokalen? – Man letar väl alltid lokal för att få det lite bättre. Wado var nöjda med sin lokal i Duveholmshallen, men vi ville hitta något annat, det var ju bland annat därför vi startade egen förening. Nu hyr vi av Heimstaden. Lokalen är på 140 kvm och vi har nyttjanderätt på ytterligare 60 kvm, säger Jens. – Det finns lite kvar att göra på lokalen och de pengar vi får in investerar vi i fören-

ingen. Nästa mål är att spara in pengar till mattor, säger Tony. Och hur fick ni så många medlemmar att söka sig till er? – Vi har fått en del äldre medlemmar som tidigare slutat hos andra, men nu tagit upp karaten igen. Annars har det gått från mun till mun. Det har rullat på och vi har ökat mycket. Vi har roligt när vi tränar, säger Tony. Hur ser framtiden ut för föreningen? – Karaten är stor, men jiujitsun har vi precis börjat med. Där finns en stor potential att växa. Där har vi medvetet legat lågt för att få igång en verksamhet för äldre, säger Jens. – Men det handlar inte bara om att ta in så mycket folk som möjligt. Man ska hinna med också. Det måste vara kvalitet på det man gör, säger Tony. – Vi har ett tak på omkring 120 medlemmar, tror Jens. – Jag tror att vi kommer att utveckla tävlingsverksamheten. Det första man gör som ny i sporten är ju inte att börja tävla. Det kommer efter hand, säger Tony.

17

Färgglad gradering Katrineholms Karateklubb tränar stilen Wado-Ryu. Mycket av tekniken går ut på att undvika slaget och därefter oskadliggöra motståndaren. Istället för att blockera det inkommande slaget som många andra karatestilar gör. Graderingarna är vit, röd, gul, orange, grön, blå, brun, och svart bälte. Barnen halvgraderas för att de ska känna att de utvecklas snabbare. Det blir vit, vit/röd, röd, röd/gul, gul etc. Tony har svart bälte, Jens har brunt. Man tränar och tävlar på så sätt lika mycket mot sig själv som mot andra. Man kan jämföra höjd graderingen i karate med sänkt handicap i golf. – Det finns många likheter med golf, framför allt inom det mentala, säger Jens som sysslar med båda sporterna. – Har man svart bälte kan man slappna av lite och jobba mer med det mentala, avslutar Tony med ett litet leende. Text och foto: Mats Fredriksson


Granntrygghet

Granntrygghet

Granntrygghet – en policy och rutin vid oro för våld i nära relation

Vi vill visa att vi inte tolererar våld och att vi agerar. Ingen granne ska behöva leva i rädsla eller oro för våld.

Våld i nära relation klassas som ett globalt folkhälsoproblem. Nationella trygghetsundersökningar visar att de allra flesta som utsätts för våld i nära relation inte anmäler förövaren. Många lever därför med våld varje dag. Varje år dödas över 20 personer av våld i nära relation, majoriteten är kvinnor, men även barn och män dödas av närstående.

Vid oro för våld, rekommenderar vi dig som hyresgäst att: • ring polisen (kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla) • ring KFAB:s störningsjour, tel 019-32 43 25 • gör en orosanmälan till boendekonsulenten om ni misstänker att någon far illa

Med Granntrygghet kan vi göra skillnad för utsatta, vi kan hjälpa barn till ett bättre liv och vi kan stoppa våldet som pågår mitt bland oss. Med Granntrygghet agerar vi för ett tryggare samhälle för alla.

Katrineholms Fastighets AB (KFAB) eftersträvar att vi som fastighetsägare och ni som hyresgäster tar ansvar, agerar och hjälper varandra. Vi eftersträvar en kultur som präglas av att vi alla kan och vill göra något vid oro eller misstanke om våld. Vi vill genom Granntrygghet ge grannar verktyg för att kunna ta ett större ansvar mot det våld som finns bland oss.

18

Genom att närma oss varandra kan vi skapa avstånd till våld. Alla människor har rätt att leva utan oro och rädsla för våld. I vårt hus ska vi också kunna förvänta oss att våra grannar agerar och visar civilkurage vid oro för pågående våld. Med Granntrygghet, vill vi bidra till en ökad trygghet för alla.


Granntrygghet

Den 14 juni antog styrelsen i KFAB policyn Granntrygghet mot vüld och hot i nära relation.

19


KIAB fyller 60 år

Tack! Tack! Nu fortsätter vi Tack! Tack! vi Nu fortsätter utvecklas tillsammans. Nu fortsätter vi Nu fortsätter vi utvecklas tillsammans. utvecklas utvecklas tillsammans. tillsammans. Det har varit många givande möten. Många spännande hyresgäster. Många trevliga samarbetspartners och leverantörer genom åren.Vi har tagit en aktiv roll i Katrineholms Det har varit många som givande möten. Många trevliga till samhälle och näringsliv fastighetsägare ochspännande hyresvärd.hyresgäster. En roll där Många vi har bidragit Det har varit många givande möten. Många spännande hyresgäster. Många trevliga samarbetspartners Vi har tagit en aktiv i Katrineholms att skapa trivsammaoch ochleverantörer funktionella genom lokaler,åren. oavsett verksamhet. Det roll tänker vi fortsätta Det har varit många givande möten. Många spännande hyresgäster. Många trevliga samarbetspartners och leverantörer genom åren. Vi har tagit en aktiv roll i Katrineholms samhälle och näringsliv som fastighetsägare och hyresvärd. En roll där vi har bidragit med och vi hoppas att ni vill fortsätta utvecklas tillsammans med oss! Det har varit många givande möten. Många hyresgäster. Många trevliga till samarbetspartners och leverantörer genom åren. Vi har tagit aktiv i Katrineholms samhälle och näringsliv som fastighetsägare ochspännande hyresvärd. Enenroll därroll vi har bidragit till att skapa trivsamma och funktionella lokaler, oavsett verksamhet. Det tänker vi fortsätta samarbetspartners och leverantörer genom åren. Vi har tagit en aktiv roll i Katrineholms samhälle och näringsliv fastighetsägare hyresvärd. En rollDet där tänker vi har bidragit till att skapa trivsamma ochsom funktionella lokaler,och oavsett verksamhet. vi fortsätta med och vi hoppas att ni vill fortsätta utvecklas tillsammans oss! samhälle och näringsliv som fastighetsägare och hyresvärd. En rollDet därmed vi har bidragit till att skapa med trivsamma funktionella oavsett verksamhet. tänker vi fortsätta och vi och hoppas att ni villlokaler, fortsätta utvecklas tillsammans med oss! att skapa med trivsamma och funktionella lokaler, oavsett verksamhet. Det tänker vi fortsätta och vi hoppas att ni vill fortsätta utvecklas tillsammans med oss! med och vi hoppas att ni vill fortsätta utvecklas tillsammans med oss!

Vi har byggt om i egen regi och det har aldrig varit några problem med KIAB. Jag tycker det är en bra och oproblematisk hyresvärd. De Vi har byggt om i egen regi och det alltid har har alltid varit tillmötesgående och vi har Vi har byggt om i egen regi och det har aldrig varit några om problem KIAB. Jag tycker kunnat resonera saker med och ting. aldrig varit några problem med KIAB. Jag tycker det ärVienhar brabyggt och oproblematisk om i egen regi hyresvärd. och det harDe det är en braPeter och”Peppe” oproblematisk De Hälsogymet, Eriksson,hyresvärd. ägare har alltid varit tillmötesgående och vi har alltid aldrig varit några problem med KIAB. Jag tycker Vi har byggt om i egen regi och det har har alltid varit tillmötesgående och vi har alltid kunnat resonera saker med och ting. det är varit en bra ochom oproblematisk hyresvärd. De aldrig några problem KIAB. Jag tycker kunnat resonera om saker och ting. har är alltid tillmötesgående och vi har alltid det en varit braPeter och oproblematisk De Hälsogymet, ”Peppe” Eriksson,hyresvärd. ägare Hälsogymet, Peter ”Peppe” ägare kunnat resonera om sakerEriksson, och och ting. har alltid varit tillmötesgående vi har alltid

Ett av kraven från Swedboard International var flexibilitet och möjlighet att kunna växa i lokalerna. Hela processen blev klar på mindre än Ett av– kraven från möte Swedboard International tre veckor från första till namnsignatur Ett av kraven från Swedboard International varkontrakt. flexibilitet och möjlighet att kunna växa i på var flexibilitet och möjlighet att kunna växa i lokalerna. Hela processen blev klar på mindre än Ett av kraven från Swedboard International lokalerna. Hela processen Swedboard International AB,blev Kurt klar AldénpåVDmindre än tre från tillkunna namnsignatur var veckor flexibilitet ochförsta möjlighet att växa i Ett av– kraven från möte Swedboard International tre veckor – från första möte till namnsignatur på kontrakt. lokalerna. Helaoch processen blev på mindre var flexibilitet möjlighet attklar kunna växa i än på kontrakt. tre veckorHela – från första möte till namnsignatur lokalerna. processen Swedboard International AB,blev Kurt klar AldénpåVDmindre än Swedboard Kurttill Aldén VD på trekontrakt. veckor International – från förstaAB, möte namnsignatur

Vi tycker att KIAB är en kanonbra hyresvärd. De har hjälpt oss med de anpassningar i lokalen som vi behövde inför inflytt, vi får snabb Vi tycker en kanonbra återkoppling omattvi KIAB undrarärnågot och har fått ett Vi tycker att KIAB är en kanonbra hyresvärd. De har hjälpt oss med de anpassningar jättebra bemötande! hyresvärd. De har hjälpt oss med de anpassningar i lokalen som viatt behövde inför inflytt, vi får snabb Vi tycker KIAB är en kanonbra i lokalen som behövde inför inflytt, Städarna, EbbaviBauer Zetterblom, VD vi får snabb återkoppling undrar och har fått ett hyresvärd. Deom har oss med de anpassningar Vi tycker attvihjälpt KIAB ärnågot en kanonbra återkoppling om vi undrar något och har fått ett jättebra i lokalenbemötande! som behövde inför inflytt, vi får snabb hyresvärd. De vi har hjälpt oss med de anpassningar jättebra bemötande! ombehövde vi undrarinför något och har fått ett iåterkoppling lokalen som Städarna, EbbaviBauer Zetterblom,inflytt, VD vi får snabb Städarna, Ebbaom Bauer Zetterblom, jättebra bemötande! återkoppling vi undrar någotVD och har fått ett

kunnat resonera sakerEriksson, och ting. Hälsogymet, Peter om ”Peppe” ägare

på kontrakt.International AB, Kurt Aldén VD Swedboard

jättebra Städarna,bemötande! Ebba Bauer Zetterblom,VD

Hälsogymet, Peter ”Peppe” Eriksson, ägare

Swedboard International AB, Kurt Aldén VD

Städarna, Ebba Bauer Zetterblom,VD

KIAB AB | Box 7, 641 21 Katrineholm | Besöksadress: Tegnérvägen 26 i Katrineholm | 0150-571 10 | info@kiab.se |kiab.se

KIAB AB | Box 7, 641 21 Katrineholm | Besöksadress: Tegnérvägen 26 i Katrineholm | 0150-571 10 | info@kiab.se |kiab.se KIAB AB | Box 7, 641 21 Katrineholm | Besöksadress: Tegnérvägen 26 i Katrineholm | 0150-571 10 | info@kiab.se |kiab.se KIAB AB | Box 7, 641 21 Katrineholm | Besöksadress: Tegnérvägen 26 i Katrineholm | 0150-571 10 | info@kiab.se |kiab.se 20 KIAB AB | Box 7, 641 21 Katrineholm | Besöksadress: Tegnérvägen 26 i Katrineholm | 0150-571 10 | info@kiab.se |kiab.se


Miljö

Städa utan giftiga kemikalier Att vår miljö tar skada av starka kemikalier skapar en obekväm situation i våra egna hem. Dock, den fråga du ska ställa dig är följande: Behöver jag verkligen köpa dessa dyra produkter? Svaret är faktiskt nej. Det går att få ett skinande rent hem endast med hjälp av produkter som du förmodligen redan har i ditt hem och som definitivt inte är skadliga för miljön. Såpa och vatten Det mesta går att göra rent med såpa och vatten. Fyll en blomspruta med en blandning av såpa och vatten, spruta på det du vill göra rent och torka av. Välj miljömärkt såpa!

Rengör smutsig diskho Ta bakpulver och strö över fuktig ho, låt det dra en stund. Ta sedan en svamp eller diskborsten och diska ur. Torka sedan av med papper.

Ugn och spis Gnid in insidan av ugnen med outspädd såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader, stäng av och låt svalna. Tvätta sedan ur med vatten. En smutsig spis kan du ha bakpulver eller bikarbonat på och sedan ättikssprit (12%). Låt det bubbla och fräsa ett tag och torka sedan som vanligt med trasa och ljummet vatten. Du kan också gnida in sprisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av.

Få bort otäcka lukter En skål ättikavatten med citron i kan ta bort otäcka lukter. Är det röklukt i lägenheten kan du torka målade ytor med en blandning av ättika och vatten.

Lös proppar i avloppet Rensa golvbrunnar och vattenlås och spola med hett vatten då och då. Vid stopp kan du rensa mekansikt med till exempel en vaskrensare eller rensvajer. Man kan också hälla cirka 2 msk bikarbonat och 2 msk salt i avloppet, häll sedan långsamt på cirka 1/2 dl ättika. När det fått verka en stund så är det bara att spola med hett vatten.

Kalkavlagringar i badrum och kök Gnid en halv citron mot kalkavlagringarna, vänta några minuter och torka sedan av med fuktad trasa. Det går också att göra med citronsyra. Häll 0,5 deciliter citronsyra i toaletten och låt verka i 30 minuter, spola sedan. Du kan även ta bort kalkavlagringar i toaletten med hjälp av Coca Cola. Häll en burk över beläggningarna och låt verka i minst en timme. Gnugga sedan med en borste.

Gör rent mikrovågsugnen Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut. Sedan är det enkelt att torka bort matrester och stänk.

Fettfläckar på rostfria vitvaror Fläckar på rostfria vitvaror kan man få bort med lite mineralvatten på ett hushållspapper. Är fläckarna riktigt envisa kan även lite bakpulver komma till pass.

Dammiga ytor och golv Använd microfibertrasor vid dammtorkning och golvmoppning. De suger upp fett,

21

smuts och damm - inget rengöringsmedel behövs. Vid riktigt smutsigt golv, använd såpa eller ett miljömärkt rengöringsmedel.

Hemmagjort rengöringsmedel och fönsterputs Till städning i alla rum, även i badrummet och köket, dessutom vid diskning, dammtorkning och fönsterputsning. Blanda 2 dl vatten med 1/2 dl ättika (12 procent) och 3-4 droppar diskmedel. Häll blandningen på en svamp, gnugga in och torka sedan av med en trasa. Ättika är bra på att ta bort kalkfläckar/kalkavlagringar dessutom är det bakteriedödande. Samma rengöringsmedel kan man även använda till att putsa fönstren men tillsatt då varmt vatten och häll blandningen i en sprayflaska så blir det enkelt att få skinande rena fönster. Bra att veta! I många tips för att städa miljövänligt rekommenderas ättika. Tänk på att ättika 24 procent är frätande så hantera produkten med försiktighet.


KFAB informerar

Nya bostäder i Kv. Pantern 29 yteffektiva hyreslägenheter med smarta planlösningar 1-4 rum och kök Byggstart hösten 2019

Felanmälan Gör din felanmälan i första hand på Mina sidor via kfab.se eller via vår bostadsapp. Det går även bra att mejla din felanmälan till fel@kfab.se. Telefon 0150-571 11 Vardagar 07.30-09.30 och 13.3015.00. Övrig tid, tala in på vår telefonsvarare.

22


Recept

Chokladkaka med kokostosca

Krämig pastasallad med krispiga grönsaker och färdiggrillad kyckling som du svänger ihop på nolltid. Perfekt på buffén, till vardags eller varför inte ta med på picknicken.

Ingredienser: • 1 hel grillad kyckling • 400 g pasta (gärna farfalle eller penne) • 2 paprikor, gärna i olika färger • 1 gurka • 250 g körsbärstomater, gärna i olika färger • 10 cm purjolök • 400 g majs • 1,5 dl majonnäs • 2 dl crème fraiche • örtsalt • svartpeppar

ffan tipsa ta

Kladdig chokladkaka med kokostäcke som bakas i långpanna. Goda kakor att ta med på utflykt eller picknick!

Gör så här;

Gör så här;

1. Rensa och skör köttet från kycklingen i strimlor. 2. Koka pastan enligt anvis ning på förpackningen. Skölj pastan i kallt vatten och låt sedan rinna av ordentligt i en sil. 3. Lägg pastan i en rymlig bunke, strö på örtsalt och blanda. 4. Dela, kärna och skär pap rikan i bitar. Skär gurkan och tomaterna i bitar. Strimla purjolöken. Häll av majsen. 5. Blanda crème fraiche med majonnäs. 6. Blanda sedan samman alla ingredienser utan att du mosar sönder grön sakerna. Smaka av med salt och peppar. 7. Ställ i kylen en stund före servering.

Energibars med choklad 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Vispa ägg och socker poröst. 3. Tillsätt mjöl, kakao, bak pulver, vaniljsocker, salt och smör. 4. Rör samman och häll smeten i smord, bröad långpanna. 5. Grädda i 12–15 minuter.

23

Ingredienser: Energibars med choklad 4 ägg 6 dl socker 3 dl vetemjöl 1 dl kakao 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 2 krm salt 175 g smält smör Kokostosca 75 g smör 2 dl socker 1,5 dl grädde 1 dl sirap 1 förp kokos

Kokostosca 6. Blanda under tiden samt liga ingredienser till glasy ren i en kastrull och låt koka upp under omrör ning. Ta ut kakan och bred glasyren över den. 7. Ställ tillbaka i ugnen och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna och skär i lagom stora energi- bars.

r

Krämig pastasallad med grillad kyckling

S

Äntligen är det säsong för picknick igen! Packa korgen, vik ihop filten och bege dig ut för att njuta av en härlig picknick.


TRÄL

CUPNAMN BIBELMAN

STÄLLER SYDGÄRNA KRYSS UPP GE RYKANDE VARM

RÄTT KLUMPIG EJ FRÅN MAMMAS PAPPA

SPRIDER KOMIKER

FÖRSÖK ICKEORD

TILLSTÅND

JUST IDAG

DIFTONG

LEDIG

PRIVATA

RASK

Röda ladan får nytt golv.

FLIT DRINKBAS

GICK I SYDNEY 2000

Bygget av Dufvegårdens äldreboende är i full gång. Det nya äldreboendet kommer att få 96 platser. SAMTLIGA

Fasadrenovering och målning pågår i Forssjö idrottshall.

KLINGAT AV PÅVE

TILLIKA GÖR DEN SOM TAR TON

SORKJÄGARE

BLIR KÄNGOR I DYN

FLERA RUNDA

BASAR FÖR MÅNGA

GÅR MAN PÅ HELT ANNORLUNDA

RÖSE

De fem först öppnade korsorden med rätt lösning vinner varsin blomstercheck. Vi vill ha ditt svar senast 31 augusti 2019. Märk kuvertet med ”korsord”. Skicka ditt svar till KFAB, Box 7, 641 21 Katrineholm. Lycka till! Namn. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adress

I Kv. Pantern kommer ett nytt bostadshus med 29 lägenheter att byggas. Beräknas klart för inflyttning 2020/2021. Strångsjö skola får ny vägg i biblioteket.

LOJ IRONISKA

Granntrygghet

På gång…

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Telefon. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Grattis till vinnarna i korsordstävlingen nr 2 2018 Anne-Brita Andersson, Elisabeth Erixon, Stina Eriksson, Marianne Holmberg och Anita Enberg

Förskolan Karossen får två nya avdelningar som blir klara för inflyttning under augusti. Villa Björkbacken renoveras och byggas om till bostäder. Byggstarten av nya Järvenskolan och ny grundskola på Norr är ännu oklar, då vi väntar på färdig detaljplan. Byte av tak pågår i Igelkottens servicehus 3. Renovering pågår av hela Förskolan Tjädern. Familjecentralen får ny lekutrustning. Renovering av duschar pågår i Julita skola. Renovering av simhallen pågår.

Glad sommar! Katrineholms Fastighets AB Box 7 · 641 21 Katrineholm Tegnérvägen 26 Telefon 0150-571 00 www.kfab.se www.facebook.com/kfabfastigheter

Utgivning bostad@kfab.se utkommer med 2 nr/år Produktion KFAB Foto KFAB, Crelle Photography AB, Mats Fredriksson Text KFAB, Anna Eriksdotter, Mats Fredriksson Tryck Linderoths Tryckeri AB

Profile for kfab9

Hyresgästtidningen nr 1 2019  

Hyresgästtidningen nr 1 2019

Hyresgästtidningen nr 1 2019  

Hyresgästtidningen nr 1 2019

Profile for kfab9