Page 1

WOON journaal

mei 2017

# Wonen in Neder-Betuwe, hoe, wat en waar! # Leuk Leesverhaal: Rockster verhuist van Leiden naar Opheusden # Kinderen bouwen hun favoriete dorp # Zorg & Onderwijs: breed vertegenwoordigD in het Neder-Betuwse

wonen

MET : BIJDRAGE-N---V-AN ----

Het college van---B----&-- W

sport

neder·betuwe

recreëren

natuur

school


Laat dit doen door specialisten die hier plezier in hebben. Het levert u direct (veel) op, ALTIJD! • Een frisse start • Eén aanspreekpunt voor al uw verzekeringen • Dichtbij • Gemak • Korte lijnen • In één keer een duidelijk overzicht voor u • Verrassend veel premie te besparen, jaarlijks opnieuw

Wij zijn maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur tot 17.00 uur. Buiten kantoortijden is onze actieve voicemail ingeschakeld.

BEZOEK ADRES Bonegraafseweg 6 4051 CH Ochten

T 0344 64 70 70 E info@primavoorelkaar.com I www.primavoorelkaar.com

Bent u toe aan een objectieve vergelijking van uw verzekeringen? Onze adviseurs maken deze graag voor u. Jarenlange ervaring maakt dat dit vlot en eenvoudig kan. Het advies is vrijblijvend, het kost u daardoor helemaal niets!

2 Benieuwd wat Prima voor elkaar voor u kan betekenen? Bel dan met 0344-647070 en ervaar het Prima voor elkaar gevoel!


INs&OUTs Genieten op z’n Neder-Betuws

NEDER-BETUWE, het laanboomcentrum van Europa

DE A15 zorgt voor een goede bereikbaarheid van de gemeente

BRAND NEW: Geertrude’s koffiebar voor een cafeïneshot en lekkere tosti! Burg. Lodderstraat-Opheusden

ONZE GEMEENTE kent men aan haar… bomen!

DE ENGEL, haute cuisine op fietsafstand! Waalbandijk-Dodewaard

RESTAURANT CASTRA, tijdloos gastvrij. Ommestraat-Kesteren

Eeuwenlang weten voorbijgangers al de weg te vinden naar de Veerweg in Opheusden. Voor borrel, lunch, diner of feest: ’T VEERHUIS OPHEUSDEN

TIP:

se Al eens Kesteren de Molenkoek uit en er molen van Kest echte gebakken? Een r maak aanrader, daa . je vrienden mee

neder·betuwe

COLOFON

Woonjournaal Neder-Betuwe is een uitgave van Elan Media Group BV. Heeft u vragen over wonen in Neder-Betuwe? Neem dan contact op met één van de experts in deze uitgave. Kijk voor informatie, praktische wetenswaardigheden en nieuws ook eens op www.nederbetuwe.nl. Adres: Hoofdstraat 8, 4041 AD Kesteren. Telefoon: 0488 44 20 36 - E-mail: info@elan-media.nl.

3


Burgemeester en wethouders over wonen, leven en werken in gemeente Neder·Betuwe WETHOUDER HERMAN GERRITSEN: Gemeente Neder-Betuwe is een scharnierpunt tussen noord, oost, west en zuid. De ligging van onze gemeente is zeer centraal. De bereikbaarheid met auto en via trein is ideaal. De A15 is makkelijk bereikbaar en een verkeersader die ontsluiting biedt richting Arnhem, ’s Hertogenbosch, Rotterdam, Utrecht etc. De treinverbinding tussen Arnhem en Tiel met stations in Opheusden en Kesteren biedt eveneens uitkomst en reismogelijkheden door het hele land. Ideaal voor forenzen en studenten die hogescholen en universiteiten bezoeken. Kortom, Neder-Betuwe is een prachtige uitvalsbasis.

WETHOUDER HANS KEUKEN: In Neder-Betuwe kennen we een enorme gevarieerdheid aan woningen. Dorpen en kernen zijn vitaal en worden omlijst door ons groene landschap. Elk dorp heeft zijn eigen identiteit, dit betekent dat in onze gemeente eenieder zich thuis kan voelen. Wat wonen betreft stellen we ons tot doel dat er in elke kern duurzaam ontwikkeld wordt. Alles voor de leefbaarheid. Het ontwikkelen van woningen is goed voor de werkgelegenheid én winkels in de gemeente Neder-Betuwe. In alle kernen zijn nog winkel­ voorzieningen, dit gegeven behoudt de vitaliteit van de dorpen.

4


woonjournaal mei 2017

Vanaf maart 2018 worden er 65 woningen gebouwd op Fructis in Dodewaard. De gemeente zal deze ontwikkeling laten plaatsvinden op 1 hectare eigen grond of in samenwerking met projectontwikkelaars, waarbij er deels op gemeentegrond en deels op hun grond gebouwd zal worden.

Broedershof in Echteld is in ontwikkeling. Het plangebied is gelegen aan de Ooisestraat, ten westen van de dorpskern, en wordt rondom omsloten door enkele boomgaarden en akkerland. Het gaat om 35 rijtjeshuizen, 8 ­twee-onder-één-kapwoningen en 8 losse kavels.

IJzendoorn-West is een succes. Er zijn plusminus 30 woningen gebouwd. Wellicht groeit dit aantal in de toekomst door naar 45 woningen.

Woonweetjes

WETHOUDER ROB BENSCHOP: Ik was aangenaam verrast toen ik gemeente Neder-Betuwe leerde kennen. Elke kern heeft zijn (eigen)aardigheid. De saamhorigheid tussen mensen is verbazingwekkend. Het hechte verenigingsleven dat men hier vindt is daar een voorbeeld van. Er zijn meer dan 50 verenigingen met een verscheidenheid aan dans, sport, zang en meer!

---Uniek: de 100 meter lange schietbaan van Schietvereniging La Cartouche! ---Men vindt hier echte pareltjes! De centrale ligging van de gemeente betekent dat er ziekenhuizen, theaters, bioscopen, winkelcentra en dergelijke om de hoek liggen, maar dat men zelf kan vertoeven in een prachtige, rustige, groene omgeving met fantastische basisfaciliteiten. Wel de lusten maar niet de lasten. Demografisch gezien hebben we een jonge gemeente, door de vele woningbouw blijft deze ook jong. Wij als gemeente hebben daar een duidelijke toekomstvisie over. Jong betekent leefbaar. Het houdt het verenigingsleven en de lokale winkels en bedrijven op gang.

LEES VERDER OP PAGINA 7

neder·betuwe

5


het Fruitpark Hotel verrijst op Fruitpark

Op het terrein van Nationaal Fruitpark Ochten verrijst een klein hotel: Fruitpark Hotel. We kennen Floor en Marieka Peters al van hun initiatief het Fruitpark. Op dit moment is men druk bezig met de bouw van dit hotel dat 30 kamers gaat tellen. het Fruitpark Hotel is gelegen aan de Bonegraafseweg in Eldik, tussen Dodewaard en Ochten, bij het Nationaal Fruitpark.

6

Floor: ‘Het wordt een hotel voor recreërende en zakelijke reizigers. De kamers worden huiselijk ingericht en we bieden een echte meerwaarde. Niet alleen door de prachtige omgeving van ons Betuwse cultuurgoed in het Fruitpark, maar ook een wellness waar behandelingen te boeken zijn, een fitnessruimte en horeca in de vorm van een bar en een kleine kaart. De vergaderfaciliteiten worden eveneens vergroot. Door veel bedrijven wordt reeds gebruik gemaakt van de faciliteiten op het Fruitpark, maar de nieuwbouw van het hotel biedt hier nog extra dimensies voor. Voor Marieka en mij is het een droom die in vervulling gaat. We hebben hier tien jaar aan gewerkt en dit jaar wordt het ‘fruithotel’ op het Fruitpark werkelijkheid.’


woonjournaal mei 2017 VERVOLG VAN PAGINA 5

De bruggen richting Maas & Waal en Rhenen openen de weg naar twee werelden, ­Neder-Betuwe is een kleine oase in het land. BURGEMEESTER JAN KOTTELENBERG: Ik ken ‘mijn’ gemeente nog maar kort. Maar het was liefde op het eerste gezicht. Hard werken is nog een deugd, Neder-Betuwe is een ambitieuze groeige­ meente met een geweldig ondernemersklimaat. Waar anders vind je zoveel ondernemers bij elkaar? Van drukke ZZP’ers tot grote internationale partijen die onze gemeente hebben gekozen als hun thuis. Laten we vooral de boomteelt niet vergeten, het landschap wordt bepaald door dit handelsproduct uit teelt. De trekkers met bomen bevolken alle wegen in de gemeente.

De klompen aan, de klei in De klompenpaden zijn populair. Het zijn paden in het agrarisch cultuur­ landschap die zoveel mogelijk over historisch tracé en onverharde paden via boerenland en landgoederen gaan. Het vertelt zowel de bewoners als de wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes hopen Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Land­schap Erfgoed Utrecht in samenwerking met bewoners, bezoekers, vrijwilligers en gemeenten bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie en het vergroten van de toegankelijkheid van het platteland. >> Meer informatie kunt u vinden op www.klompenpaden.nl.

MARSPAD Neem bijvoorbeeld het 13 kilometerlange Marspad dat u langs oeverwallen, oude stroombeddingen en dijken in het prachtige buitengebied van de gemeenten Neder-Betuwe en Buren brengt. U kunt starten bij snackbar ’t Vonnis op het Dorpsplein te Kesteren. Klompen aan, rugzak op en gaan!

neder·betuwe

O ja, voordat u dat doet, lees even de volgende cijfers: Het aantal wandelaars op Klompenpaden is opgelopen tot 530.000. De route is te lopen via markeringen in het veld, met de brochure of via de Klompenpaden-app.

Er zijn 85 Klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

 859 vrijwilligers en 11.034 uur vrijwilligersuren komen kijken bij de ontwikkeling en het beheer van de Klompenpaden.

natuur

7


wonen Sanders Makelaardij Burg. H. Houtkoperlaan 5 4051 EW Ochten T (0344) 64 16 10 info@sandersmakelaardij.nl www.sandersmakelaardij.nl

Optimale presentatie, maximale begeleiding De werkwijze van Sanders Makelaardij Een perfecte presentatie van het woningaanbod. Plus topbegeleiding van kopers én verkopers. Twee absolute voorwaarden om een woning goed – en tegen de juiste prijs – in de markt te zetten. Sanders Makelaardij in Ochten investeert in professionele foto’s en video’s. ‘Want de eerste stappen op weg naar een nieuw huis worden op internet gezet. ’s Avonds op de bank en in bed voor het slapengaan gaan mensen op ­Funda op huizenjacht’, weet makelaar Ap Sanders. ‘En Funda is net als Bol.com. Als het plaatje niet bevalt, dan klik je weg en ga je op zoek naar de volgende woning.’ De Ochtense makelaar verkoopt vooral de beleving – woningen zijn tenslotte veel meer dan

8

vier muren met een dak erop. ‘Daarom hebben we ervoor gekozen om videopresentaties op onze site te zetten. Met een muziekje op de achtergrond maak je een virtuele bezichtiging van het huis.’ De volgende stap in de optimalisering van de presentatiemogelijkheden is wat Sanders betreft een rondje door het huis met 3D-bril op. Consumenten maken hun eerste keus dan wel op internet, ze hebben de makelaar nodig voor zijn gerichte marktkennis. Sanders: ‘Internet biedt zeker veel informatie om je goed voor te

bereiden. Maar voor specifieke vragen doet een koper er goed aan om de begeleiding van een deskundige makelaar in te schakelen. Dan heb ik het over vragen als kloppen de erfgrenzen, over de (on)mogelijkheden van het bestemmingsplan, de bouwtechnische staat van de woning, kwesties rond erfdienstbaarheden en niet te vergeten de vraag of het huis de gevraagde prijs überhaupt wel waard is. Onze klanten ­kunnen bij ons rekenen op deskundigheid, kennis van de lokale en regionale markt en maximale ­begeleiding.’


woonjournaal mei 2017

jan zwerus

Passend onderwijs voor alle kinderen Sébaschool Ochten

‘Gemeente Neder-Betuwe werkt stimulerend’. Directeur Jan Zwerus vertelt. ‘Ik houd wel van pionieren. Gedurende mijn onderwijs­aanstelling in Rhenen, werd ik getrokken door de kansen die werden aangeboden op de nieuw te bouwen Sébaschool te Ochten, gemeente Neder-Betuwe. Inmiddels bestaat de school alweer 10 jaar en zijn we een moderne school met dezelfde drijfveren.’ Zoveel kinderen, zoveel gaven, zoveel talenten, zoveel verschillen, zoveel niveaus... Maar allemaal met hetzelfde doel op deze school:

‘voorbereid worden op een plaats in de maatschappij vanuit een gedegen reformatorische basis.’

onze leerlingen voorzien. Wij zijn er voor de kinderen en stoppen hen niet in hokjes. Het brede leer- en zorgaanbod van de school werkt hieraan mee. Er is eveneens een samenwerking met De Schutse. Kinderen met een beperking draaien mee in de veilige omgeving van onze school. Ook proberen we kinderen met een ZML gratificatie te stimuleren richting het Speciaal Basis Onderwijs. Op de tweede verdieping wordt ergotherapie en logopedie gegeven. Ideaal! Alle faciliteiten op één locatie. Daarnaast merken we dat de peuterspeelzaal oftewel de Peutergroep, een positieve effect heeft. De kinderen zijn immers al vroeg bekend met de school waardoor zij makkelijk doorstromen in het vervolgonderwijs. De synergie die heerst tussen alle onderwijsvormen weerspiegelt de saamhorigheid onderling, we maken volledig gebruik van elkaars expertise.’

Jan Zwerus: ‘Séba basisschool, Rehoboth Speciaal Basisonderwijs, de Zorgverdieping en de Peutergroep bieden een scala aan mogelijkheden en diversiteit. Met drie verschillende vormen van onderwijs en een afdeling met veel verschillende expertises hebben we een unieke opzet. We kunnen op deze wijze in veel onder­wijsbehoeften van

neder·betuwe

9


Uw nieuwbouwmakelaar in de gemeente Neder-Betuwe

Naast het mooie bestaande woningaanbod wat wij u kunnen bieden zijn wij ook nieuwbouwspecialist en bieden wij u deze maar ook andere mooie nieuwbouwprojecten aan.

Nieuwbouwplan Casterhoven te Kesteren

Nieuwbouw in plan Herenland te Opheusden

Wilt u uw woning verkopen? Neem dan ook contact met ons op, met meer dan 35 jaar kennis en ervaring in de woningmarkt, actieve, enthousiaste makelaars, goede plaatsing op internet en social media verkopen wij uw woning!

Kijk op onze website voor deze en andere projecten maar ook voor het grote bestaande woningaanbod; van tussenwoning tot landhuis! www.joopvanmourik.nl

Nieuwbouw appartementen Rijnbandijk te Opheusden

Nieuwbouwplan Triangel te Ochten

Wij komen vrijblijvend bij u langs.

in woningen en bedrijven

I taxateurs

www.joopvanmourik.nl - Tel. (0344) 60 24 00 Lienden - Opheusden

10


woonjournaal mei 2017

Hoe ziet jĂłuw ideale dorp eruit? We deden inspiratie op bij basisscholen over hoe nou het ideale dorp van de nieuwe generatie eruit ziet. En het antwoord op die vraag is verrassend. Groep 1 tot en met groep 8 van Daltonschool Het Palet in Kesteren hebben er tijdens een dagproject invulling aan gegeven. Van een koekjesfabriek en bos inclusief boswachtershuisje, tot een dierentuin en voetbalstadion.

neder¡betuwe

project groep 8 project groep 7 project groep 6 project groep 5 project groep 4 project groep 3 project groep 2 project groep 1

11


Groep 1 en 2 zijn actief bezig met krijt op het schoolplein. Juf Ida stelt de vraag: ‘Wat mag er in jullie dorp niet ontbreken?’. IJverig gaan de kinderen aan de slag…

project groep 1+2

En we blijven dierenvrienden: Caitlin, Esmee en Firdaous maken een kattenhuis.

Faiz maakt een huis voor mensen. Lenno maakt een Legohuis. Máár… in de woning zijn ook ­konijnen van harte welkom!

En ook René en Assel maken een groot huis, want het is zéker wel fijn om een plek te hebben om te wonen in het dorp. Tim, Feline, Jessey, Delano en Peter krijten een voetbalstadion bij elkaar.

En ook Skylar, Lindsey en Lena werken aan iets sportiefs: een zwembad.

daltonschool het palet project groep 3+4 Groep 3 en 4 maakten een plattegrond op papier van hun ideale dorp. Amy laat de overdekte parkeergarage en het park zien. De juf heeft erop aangestuurd dat de kinderen rekening houden met huizen, parkeerplekken en de wegen. En dan wordt het wel moeilijk. Want al die huizen, wegen en parkeerplaatsen, is er nog wel ruimte over voor leuks? Met gele post-it b ­ riefjes is duidelijk gemaakt wat wat is. Zo staat er onder meer een b ­ loemenwinkel, meubelzaak, kledingzaak, zwembad, ­voetbalveld en kasteel!

project groep 5+6 Een koekjesfabriek wordt met open armen ontvangen in het dorp.

Volgens de meisjes en jongens van groep 5 en 6 mag een dierenpark zeker niet ontbreken. En het is niet zomaar een dierenpark. Het naastgelegen zwembad met duikplank zorgt voor écht een hele dag plezier.

12

Natuurlijk is er ook plek voor het speelhuis met trampolines en een zwembad en het mooie bos met boswachtershuisje.


woonjournaal mei 2017

project groep 7+8 Groep 7 en 8 maakten een maquette waarin alle huizen, bomen en winkels op schaal zijn gemaakt. Een groot voetbalstadion is aanwezig, maar ook een park. In het centrumgebied, met winkels als Primark, Albert Heijn, IJssalon Het Palet en H&M, mogen géén auto’s komen. Het is namelijk afgezet met paaltjes. De ideeën waren daar niet opgehouden, maar de tijd helaas wel. Een zwembad had er nog bij gemogen, geven de leerlingen aan. En wat miste er nog meer na een dag hard werken? De huizen! Dus het laatste halfuur zijn er nog wat huizen aan de rand van het mooie dorp gecreëerd.

project groep 7a Ook bij de Eben-Haëzerschool in Opheusden hebben groep 7A en 7B zich verdiept in de vraag hoe hun ideale dorp er nou uitziet. Eén ding is zeker: de speelvoorzieningen worden niet vergeten. En groep 7A denkt ook aan de wethouders en burgemeesters: in het gemeentehuis, op de tweede verdieping, komt een heus zwembad.

Eben·Haëzerschool In de toekomst is Nederland waarschijnlijk dichtbevolkt, dachten de kinderen. Daarom werkten zij ook veel in de hoogte met een restaurant en een boomhuis.

Groep 7A heeft tijdens hun project een echte maquette gemaakt van hun ideale dorp. En er is goed over nagedacht. Zo zijn ze duurzaam met zonnepanelen en een windmolen. De dijk is multifunctioneel, want in de dijk kan ook nog gevaren worden door snelle boten. Daarnaast is het gemeentehuis van alle gemakken voorzien. Beneden is de ontvangstruimte en zijn de kantoren, boven bevindt zich het zwembad. Máár omdat het in het gemeentehuis niet te druk moet worden met inwoners die willen zwemmen, is zijn er elders in het dorp nog genoeg opties voor sport en beweging: onder meer een voetbalveld, glijbanen en klimbomen.

Het kinderdagverblijf is ook voorzien van een grote glijbaan.

De skischans, het zwembad en een groot klimgebouw maken het tot een actief dorp.

De toekomstgerichtheid spat er hier ook vanaf. Een ufolandplek is alvast aanwezig.

Bij deze bowlingbaan is de entree gratis.

Een park, huizen, kasteel, schommel en… een paintbalveld! Het liefst ook nog een achtbaan, maar daar was geen ruimte meer voor.

neder·betuwe

project groep 7B Deze leerlingen vonden een trampolinepark in het dorp hoognodig. De entree is dan ook gratis. Het dorp heeft ook een zwembad met verlichting, die het écht doet, overigens!

13


de bongerd

Missie geslaagd

Vernieuwde woonwinkel ‘Hoe kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn?’ Dat was de vraag die centraal stond tijdens de verbouwing van de 1e etage van de Bongerd. Want tijdens alle keuzes die gemaakt moeten worden wanneer je je woning (opnieuw) gaat inrichten zou je bijna door de bomen het bos niet meer zien. Een goed stukje advies is daarom onontbeerlijk. Maar eigenlijk begint het proces al daarvoor. Ontdekken wat jouw woonsmaak is en welke elementen jij graag in huis ziet terugkomen. Daarom onderscheiden we in de Bongerd grofweg 4 woonstijlen. Twee daarvan presenteren we sinds onze verbouwing in een compleet nieuw jasje.

Op onze vernieuwde eerste etage vind je de woonstijlen ‘High Class’ en ‘Nieuw Landelijk’, smaak­ vol neergezet in een omgeving die nauw aansluit bij de gepresenteerde woonstijl. Onze show­ roomkamers zijn allemaal voorzien van mooie vloeren en bijpassende kleuren op de wand zodat je volop inspiratie op kunt doen voor combinaties voor thuis. Maar dat vonden we in Kesteren nog niet genoeg voor onze klanten en daarom is er werkelijk iets unieks neergezet. De afgelopen maanden zijn er twee complete voorbeeldhuizen gebouwd. Eén woning brengt je meteen in klassieke sferen. Antieke deuren, roedeverdeelde ramen, een visgraat vloer, sierlijk lijstwerk en zelfs een keuken in koper­ kleur vormen het decor voor een high class inrichting. Het andere huis is daarentegen juist modern en minimalistisch. Deze bestaat uit twee in elkaar geschoven kubussen. Een zwarte doos en een witte. Voorzien van een rieten kap en eigentijdse dakka­ pellen. Hierin presenteren wij je graag onze mooiste stukken van de nieuw landelijke woonstijl.

14

“Eigentijdse meubelen vragen om een bijpassende entourage.” Even voorstellen Henk Timmer en Frank Timmer zijn samen de drijvende kracht achter onze woonwinkel. Frank: “Liefde voor de woonwereld is mij van kinds af aan met de paplepel ingegoten en inmiddels niet meer weg te denken uit mijn leven”.


woonjournaal mei 2017

Wonen in

Casterhoven is ’in’

De nieuwe woonwijk Casterhoven in Kesteren is ‘in’. Vrijwel iedereen die een woning zoekt kijkt in ieder geval naar de mogelijkheden die daar ­worden geboden. ‘Binnenkort start de bouw van weer 39 verkochte woningen’, ­ ­ vertelt Wilbert de Bruyn van projectontwikkelaar Van ­Wanrooij uit ­Geffen. ‘En vanaf 22 april a.s. beginnen we met de verkoop van 21 ­prachtige rij­woningen, waarvan 8 XXL-woningen met maar liefst 5 kamers. Een uitkomst voor grotere gezinnen.’ De XXL-woningen hebben prijzen vanaf ca. €219.500 en de andere woningen zijn te koop vanaf ca. €211.500.

RUIM VAN OPZET Casterhoven ontwikkelt zich tot een bijzonder gezellige nieuwe woonwijk aan de zuidkant van Kesteren, tussen het spoor, de Broekdijk en de Cuneraweg. De ruime opzet met veel groen en water, brede lanen, singels en hoven en de grote verscheidenheid in architectuur, typologie én de

prijsstelling, zorgen voor grote belangstelling van woningzoekenden uit de hele regio en daarbuiten. Door het aanbod van winkels, kerken, ­scholen, ouderenhuisvesting en andere voorzieningen is de aantrekkelijkheid van het dorp in de laatste decennia sterk toegenomen. De nieuwe centrumontwikkelingen doen daar nog een schepje bovenop. Bovendien ligt Kesteren centraal gelegen in de Betuwe en op korte afstand van ­steden als Veenendaal, Tiel, Arnhem en Nijmegen. ‘Jongeren en ouderen vinden Casterhoven een fantastisch woongebied’, zegt Wilbert de Bruyn. ‘De reacties op het totale plan zijn daarom overweldigend positief. Wij verwachten dan ook dat de woningen die nieuw in de verkoop komen, vrij snel zullen worden verkocht. Je merkt een duidelijke beweging in de woningmarkt door de economische vooruitzichten en de lage rente en dat brengt Casterhoven op stoom.’

VRIJE BOUWKAVELS De Bruyn wijst erop dat er voor nu en in de toekomst vrije bouwkavels beschikbaar zijn voor hen die zelf een woning willen bouwen. >> Via www.casterhoven.nl kunt u het project volgen of een brochure aanvragen. Daar vindt u ook de informatie over de verkopende makelaars Van Mourik, Sanders en Dolron Rivierenland.

Triangel in Ochten WORDT 18 APPARTEMENTEN ’RIJKER’

Het is mooi wonen in de wijk Triangel in Ochten. De naam Triangel is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Door de ligging tussen de Cuneraweg, Burg. H. Houtkoperlaan en de 44 R.I. straat heeft het gebied de vorm van dit muziekinstrument. De naam is nog in de tijd van burgemeester Houtkoper bedacht. Zo lang is het geleden dat er voor het eerst werd gepraat over de bouw van een nieuwe woonwijk in dit vanouds agrarisch gebied. Aan de gevarieerde invulling van deze levendige, nieuwe woonwijk met huur- en koopwoningen wordt tegenover de Sébaschool en de Petrakerk een appartementencomplex toegevoegd. ‘De definitieve vormgeving wordt op dit moment in overleg met de gemeente Neder-Betuwe getoetst’, zegt Wilbert de Bruyn, projectontwikkelaar bij Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling. Er komen 18 appartementen met aantrekkelijke buitenruim­ ten, waarvan 3 penthouses. ‘De afmetingen variëren van 76 tot 100m2’, vertelt De Bruyn. ‘Drie tot vier royale kamers maken het wonen in dit complex erg aantrekkelijk. De appartementen ­beschikken elk over een ruim balkon of dakterras en zijn gelegen op het zuiden of westen en kijken uit over de Cuneraweg en de aangrenzende landerijen. Heel erg mooi, met een prima ont­ sluiting op het regionale wegen-, fiets- en wandelnetwerk.’

neder·betuwe

De Bruyn verwacht dat de verkoop in de tweede helft van dit jaar van start gaat. Wie echter niet zo lang kan wachten en nu al benieuwd is naar dit plan, kan natuurlijk nu al contact opnemen met de betrokken makelaars: Joop van Mourik te Opheusden en Sanders te Ochten. Zij informeren u graag. >> Of kijk anders op www.triangel-ochten.nl voor de allerlaatste informatie.

15


ADVIES EN ONTWERP | AANLEG | ONDERHOUD | GROENVOORZIENING | ONDERGRONDSE INFRA | BOVENGRONDSE INFRA GRONDWERK | DAK- EN GEVELBEGROENING | BERMVERHARDING | GLADHEIDSBESTRIJDING

PARTICULIER ÉN ZAKELIJK

HET JUISTE EVENWICHT TUSSEN ‘GRIJS EN GROEN’

Lakemondsestraat 13b | 4043 JC Opheusden t (0488) 44 30 93 | e info@vdbh.nl | i www.vdbh.nl

Midgetgolfen onder de fruitbomen Vergader-, evenementenlocatie, midgetgolf en dagrecreatie

De ideale locatie voor uw vergadering, cursus, training, workshop, bedrijfsuitje, receptie, familiefeestje of andere bijeenkomst. In de moderne accommodatie zijn rust, ontspanning en gezelligheid kenmerkend. Midgetgolfbaan verdeeld over het park is een echte 18 holes wedstrijdbaan aangelegd. Zo ontdekt u op een ontspannen en sportieve manier de Betuwse cultuurhistorie. Perfect voor teambuilding, bedrijfs- en familie-uitjes. Openingstijden. De Midgetgolf, het terras en de faciliteiten zijn van 1 mei tot 1 oktober elke woens- en zaterdag van 13.30 tot 18.00 uur geopend. Tijdens de schoolvakantie, elke di- t/m za. van 13.30 tot 18.00 uur.

ook voor kinderfeestjes en schooluitjes Voor info en reserveringen bel of mail: Bonegraafseweg 59 te Ochten Tel. 0344-607785 * www.fruitpark.nl * info@fruitpark.nl Het park zelf is elke dag vanaf 9.30 uur gratis te bezoeken.

16

Sp rt

Spel & Symfonie Neder-Betuwe kent een enorme verscheidenheid aan sport-, muziek- en spelverenigingen. Wethouder Rob Benschop verbaast zich nog regelmatig, hij is de Neder-Betuwe nu een klein jaar aan het ontdekken en vindt steeds meer verenigingen waar vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten. De voetbalverenigingen in elk dorp, die kennen we allemaal. De tennisverenigingen in Dodewaard en Kesteren ongetwijfeld ook. Maar wist u dat we in onze gemeente ook een damclub hebben, meerdere biljartverenigingen, Schietvereniging La Cartouche en Paul Krüger, en zelfs een duivensportvereniging? De saamhorigheid in onze dorpen leidt tot een rijk aantal vrijwilligers met als resultaat een enorm verenigingsleven. >> Speur eens op www.nederbetuwe.nl naar de verenigingen in ons midden!


woonjournaal mei 2017

Meer invloed voor scholieren op

Van Lodenstein College REGELMATIG OVERLEG TUSSEN DIRECTIE EN LEERLINGENPANEL Het Van Lodenstein College (VLC) heeft met ingang van dit schooljaar een leerlingenpanel. Negen scholieren die meepraten én adviseren over zaken als schoolregels en schoolprestaties. Een succes. De invloed van het panel is onder andere zichtbaar op de tien gedragsregels binnen de middelbare school. Hiervan staat er elke twee weken één centraal. Maar wat bleek? Lang niet alle leerlingen kenden de regels. Bovendien werden ze door sommigen als oubollig ervaren. En de manier waarop de gedragscode opgeschreven stond, kon best anders.

hier specifiek aandacht voor is. ‘Ik kende de ­regels niet eens.’ Het panel overlegt regelmatig met locatiedirecteur Henk van Eckeveld die de wensen (bijvoorbeeld open wifi in het school­ gebouw) meeneemt naar het managementteam.

de leerlingen voor nodig’, zegt Van Eckeveld. ‘Zij zijn in feite onze ambassadeurs.’ Of leerlingen zo makkelijk te motiveren zijn? ‘Ja, ik denk het wel’, knikt Diederick. ‘Iedereen wil graag een positief leefklimaat op school. Goede schoolcijfers horen daarbij.’

EXCELLENTE SCHOOL

GEZONDE KANTINE

POSITIEF VERWOORD

Niet alleen legt het leerlingenpanel wensen en suggesties neer bij de directie, andersom ­gebeurt dit ook. Zo zet het Van Lodenstein ­College in op betere leerlingenprestaties. De ambitie is nog niet formeel uitgesproken, maar op termijn zou de scholengemeenschap graag het predicaat ‘excellente school’ voeren. ‘We willen af van de zesjescultuur en daar hebben we

Het leerlingenpanel werd ook actief betrokken bij de inrichting van de schoolkantine met ­gezondere producten. Hiervoor kreeg het VLC uit handen van het Voedingscentrum onlangs de titel Zilveren Schaal voor Gezonde School­ kantine. Eerder dit jaar werd onder leiding van het panel ook een fotowedstrijd gehouden.

Panellid Diederick, leerling 4-havo, legt uit: ‘Het is beter om zulke samenlevingsregels positief te verwoorden. Er stond bijvoorbeeld: ‘we lachen elkaar niet uit’. Daar is inmiddels ‘we lachen mét elkaar’ van gemaakt.’ Ruth, ook lid van het ­panel, vindt het fijn dat er tijdens mentoruren

neder·betuwe

17


HOMES TO SELL op zoek naar De huizenmarkt is booming en onze inzet ook! Daarom zijn wij nu De makelaar uw of jouw huis! Wil jij ook dat jouw ‘thuis’ in goede handen komt? niet af, Wacht . gevonden die jij zoekt voor de onderhandelingen heb je nu op. contact maar neem

MAAK GEBRUIK VAN DE AANBIEDING! Tijdelijk de website van uw woning met 100 visitekaartjes gratis!

Onze klanten waarderen ons op funda gemiddeld met een:

3

9,

Torenstraat 5 | 4041 GA Kesteren | Telefoon (Kesteren): 0488 - 441133 Spoorstraat 12/Plein 12 (op afspraak) | 4001 CN Tiel | Telefoon (Tiel): 0344 - 66 47 79 info@corryvanrheenen.nl | www.corryvanrheenen.nl

18


woonjournaal mei 2017

Zorg uit het hart van Neder·Betuwe, zelfstandig of ondersteund waar nodig. MEVROUW VAN BEEM

MEVROUW JANSSEN Allemaal hebben ze hun eigen verhaal en eigen herinneringen. De bewoners van de twee locaties van Zorgcentra De Betuwe in de gemeente Neder-Betuwe. In Huize Appelenburg in het hart van Dodewaard wordt, in een kleinschalige setting, zorg geboden aan cliënten met dementie. Maar ook in Elim in Ochten, verscholen achter de dijk van de Waal, midden in het dorp, wonen ouderen die veel zorg nodig hebben. Hoe beleven de dames Van Beem en Janssen en de heer Van Doorn het leven in dit zorgcentrum? Wij vroegen het hen. Sinds vijf jaar woont mevrouw Janssen (90) in Elim. Ze staat erg positief in het leven en maakt een zeer tevreden indruk. Mevrouw Janssen: ‘Mijn gezondheid wordt wat slechter, maar ik ga niet bij de pakken neer zitten hoor! Ik vind het heerlijk om op mezelf te zijn. Het personeel laat me, maar steken af en toe wel hun hoofd om de deur of brengen me een kopje koffie. Dat vind ik fijn. Op woensdag is er kerkdienst van 16.00 – 17.00 uur waar ik graag naartoe ga. Lukt het me niet om zelf te gaan dan helpen ze me. Maar ik wil het eerst zelf proberen en daarin word ik ook gestimuleerd. Ik ontvang veel bezoek en de verzorgsters zijn erg lief, dus wat wil ik nog meer? Ja, ik heb het hier erg naar mijn zin’.

MENEER VAN DOORN:

‘IK KAN GAAN EN STAAN WAAR IK WIL, TERWIJL ER TOCH EEN OOGJE IN HET ZEIL WORDT GEHOUDEN’.

Daar is meneer Van Doorn (77) het helemaal mee eens. Hij is een zeer gelukkig en tevreden man. Hij straalt. Na een heel moeilijke periode is hij begonnen aan nieuw leven, sinds drie jaar bij Elim. Meneer Van Doorn: ‘Ik kan gaan en staan waar ik wil, terwijl er toch een oogje in het zeil wordt gehouden. Dat is een heel prettig gevoel’. Wanneer het maar even goed weer is, is meneer Van Doorn buiten te vinden. Hij is gek op de natuur. Ook maakt hij veelvuldig gebruik van de regiotaxi die inwoners van Neder-Betuwe een stuk mobieler maakt en vrijheid geeft. ‘Ik heb als chauffeur altijd zelf achter het stuur gezeten. Wat een luxe dat ik nu gereden word en lekker om me heen kan kijken’, aldus meneer Van Doorn. ‘Het geluk dat ik nu ervaar is niet in geld uit te drukken. Ik voel me begrepen en gewaardeerd. Mijn cijfer voor wonen in Elim? Een 10+!’ Ook mevrouw Van Beem (88) woont sinds drie jaar in Elim. ‘Ík heb destijds samen met mijn man de keuze gemaakt naar Elim te verhuizen. Mijn man had veel zorg nodig en het kleinschalige sprak ons aan’. Helaas heeft mevrouw Van Beem in januari afscheid moeten nemen van haar man en daarom maakt ze een erg moeilijke tijd door. ‘Het is fantastisch hoe lief en zorgzaam het personeel voor me is. Ik probeer alles zo veel mogelijk zelfstandig te doen, maar ik hoef maar een seintje te geven en er komt iemand. Ik ben best op mezelf en daar is alle ruimte voor. Het gevoel dat je nog zoveel mogelijk zelfstandig bent maar je toch een beetje in de gaten wordt gehouden, vind ik fijn. Maar ik vind het bijvoorbeeld wel gezellig om de warme maaltijd in de eetzaal te eten of om deel te nemen aan een activiteit. Nee hoor, ondanks mijn verdriet mag ik niet mopperen’, aldus mevrouw Van Beem.

neder·betuwe

19


The Shoes is een Nederlandse band uit Zoeterwoude die furore maakte in de hitparade vanaf 1966. De groep werd in 1963 opgericht als The White Shoes. Hits waren onder andere Na na na, Standing and Staring, Don't you cry for a girl en Osaka. De groep bestaat uit Theo van Es (zang), Wim van Huis (gitaar), Jan Versteegen (basgitaar) en Henk Versteegen (drums). Met 17 nummers in de top 40 waren The Shoes de groten van hun tijd. De band is pas sinds kort gestopt. Henk was de drummer en de tekstschrijver van het viertal. Hun leven van rock ’n roll duurde 55 jaar. Ze werden ontdekt toen de vrienden ongeveer 14 jaar oud waren.

Van Leiden naar Opheusden ’HET IS NU OF NOOIT’ In hun ‘tweede woonkamer’: ’t Veerhuis in Opheusden ontmoeten we Henk Versteegen (71) en zijn vrouw Henny van Tilburg (62). De twee zijn 21 jaar samen. Voor de oudere generaties onder ons is Henk waarschijnlijk een bekend gezicht. Hij maakt als drummer furore bij de band The Shoes. Hij kwam samen met Henny uit Leiden en Leiderdorp naar Opheusden en zij kochten het huis van hun dromen aan de Tielsestraat. ‘Henk werd 71 jaar oud en we dachten ‘het is nu of nooit’. Henk woonde voornamelijk in Leiden waar hij met zijn broer Jan 4 restaurants had. Ik woonde in de polders van Leiderdorp. Voor geen goud krijg je mij naar de stad, Henk genoot als hij bij mij was van de ruimte.’ Henk: ‘Ik ben een echte polderjongen, in de stad miste ik de vogels om me heen. We hebben wat kilometers afgelegd door heel Nederland heen om ons plekje te vinden. Wageningen Hoog, Oosterbeek en Huissen passeerden de revue. Op een dag reden we door Opheusden, Jacoline de Zoete was in haar tuin aan het werk. Zij was zo vriendelijk om ons een rondleiding door haar huis te geven. We reden

20


woonjournaal mei 2017

weg en Henny zei: ‘Kopen!’. Maar eerst zijn we gestrand bij Kees en Corry Vonk, hier aan de ronde tafel bij ’t Veerhuis. We werden zo warm welkom geheten in Opheusden, dat gaf de laatste doorslag. Inmiddels hebben we er in minder dan een jaar al meer dan 150 keer gegeten!’

Kleur is zo belangrijk Het had wat voeten in de aarde voor het stel haar in trek nam in de prachtige T-boerderij die zij kochten. Henny is een spiritueel gevoelsmens. Voor haar moet het eerst ‘goed voelen’. Henk moest daarom eerst aan het werk. Asbest verwijderen, licht creëren maar dat doet hij graag voor zijn vrouw. ‘Ik ontmoette Henny in een café. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik spoorde haar via via op, ze had namelijk een geheim nummer. Van het één kwam het ander.

neder·betuwe

De rest is geschiedenis’, vertelt hij lachend. Ondertussen bekijken we foto’s van de nieuwe inrichting van de woning. Het landelijke interieur met boerendetails heeft plaatsgemaakt voor felle kleuren en moderne meubels, geel, blauw en kunst sieren nu de muren. ‘Kleur is zo belangrijk, het heeft me zoveel tijd gekost om bij elke kamer de juiste kleur te vinden’, vertelt Henny.

De omgeving en de mensen ‘In de Betuwe vind je nog echt ruimte. Heerlijk. Bovendien vinden wij de mentaliteit hier fantastisch. De mensen zijn open en vriendelijk. Het dialect is prachtig. Ik heb hier al meer vrienden gemaakt dan ik ooit heb gehad.’

21


Wij zijn vaste klant

bij Budding Verzekeringen, hypotheken, makelaardij-, Makelaars- en Assurantiekantoor Budding in Echteld biedt het totaalpakket. Drie klanten aan het woord.

VERZEKERINGEN

HYPOTHEKEN

MAKELAARDIJ

Naam: Dirco Angelino Leeftijd: 35 Dagelijks leven: eigenaar schildersbedrijf, getrouwd, 3 kinderen

Naam: Thea van Daalen Leeftijd: 46 Dagelijks leven: bedrijf in biologische babykleding, samenwonend, één zoon

Naam: Wim Stam Leeftijd: 69 Dagelijks leven: paardenfokker, getrouwd, 2 thuiswonende kinderen

‘Op mijn twintigste reed ik een Subaru Impreza 555 in de prak, een dure sportwagen waar ik erg op gesteld was. Je hoort wel eens verhalen van verzekeraars waarmee je eerst maandenlang moet bakkeleien om je geld te krijgen, maar bij Budding was de schadeafhandeling zo geregeld. Nog een voorbeeld: in 2008 had mijn bestelbus hagelschade tijdens de beroemde hagelbui die op 22 juni in dat jaar over de Betuwe trok. Het dak zag eruit alsof erop geschoten was. Ook toen heeft Budding de schade keurig netjes én snel uitgekeerd. Als klant krijg je een band met de mensen op kantoor, bij Budding weet je precies wie je waarvoor moet hebben.’

‘Vijf maanden geleden zijn we verhuisd van Tiel naar een bouwvallig maar vrijstaand droomhuis langs de Vogelenzangseweg dat we in drie jaar tijd geheel willen opknappen. Maar wat een ramp was het om bij de bank een hypotheek los te krijgen. Dat komt door de bijzondere omstandigheden van deze woning. Omdat het al negen jaar niet bewoond was, was er bijvoorbeeld geen WOZ-waarde, er was ook geen kadasterlijn. Een bank verstrekt dan niet zo makkelijk een hypotheek. Gelukkig heeft Budding ons deze kopzorgen uit handen genomen en op een soepele manier een hypotheek kunnen regelen. Ik durf gerust te zeggen: geen nieuw huis als Budding er niet was geweest.’

‘Mijn vader bracht zijn verzekeringen al onder bij de ‘oude’ Arie Budding en ook ik ben Budding al 35 jaar trouw. Makelaar Ardie van Zoest van Budding heeft onze woning aan de Kruisstraat in Tiel verkocht en de kopers geholpen bij het rondkrijgen van hun hypotheek, dat lukte ze niet op eigen kracht. Momenteel helpt Budding ons bij het vinden van een geschikte woning met minstens twee hectare grond in het buitengebied rondom Tiel. De grond hebben we nodig voor het fokken van paarden waar mijn dochter graag mee verder gaat. In de tussentijd huren we tijdelijk een woning in Echteld die toevallig weer eigendom is van Budding. Zo helpt Budding ons van alle kanten.’

Makelaars- en Assurantiekantoor Budding BV Achterstraat 30-32, 4054 MT Echteld T (0344) 64 16 08 / E-mail: info@buddingbv.nl / Internet: www.buddingbv.nl 22


woonjournaal mei 2017

De tijdloze Kempische

woning De Betuwe kent prachtige plekken voor een unieke, Kempische woning. Mijnt van Zeist: ‘Onder andere ons rivierenlandschap en het ontstaan van onze dorpen, vraagt om karakteristieke woningen met een landelijke uitstraling. Neem nu de Rijnbandijk: het mooie decor van de kronkelende Rijn, met op de achtergrond de Wageningse berg en de Grebbeberg.’ De Kempische woning is tijdloos. Al is de woning net gebouwd, het lijkt alsof deze er al decennia staat. Wat deze woning zo geliefd maakt, is de idyllische uitstraling in combinatie met de onderhouds­vrien­ delijkheid van de woning. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van basismaterialen zoals beton, staal en hout. Elke woning is uniek, mede door zijn detaillering en verschillende bouwmassa’s.

neder·betuwe

Er komt veel kijken bij het ontwerp van een woning. Terwijl we praten, pakt Mijnt een potlood en een leeg vel papier, begint met schetsen en legt ondertussen uit. ‘We kijken eerst naar oriëntatie en locatie van de woning. Zonstand en uitzicht bepalen in hoofd­ lijnen de positie van de verblijfsruimten en de gevelopeningen. Vervolgens ontwerpen we vanuit de plattegrond, want de indeling van het huis is zéker niet van onderschikte orde. Met het budget in gedachten, maken we een ontwerp dat bij de wensen van de klant past. Elke woning krijgt zo zijn eigen identiteit.’ Van Zeist schroomt niet om ‘out-of-the-box’ te denken. Zo ontwierp hij onder andere een woning aan de dijk waarin een grote glaspartij is inge­bouwd, zodat de bewoners een prachtig zicht op de Rijn hebben. Authentiek en eigentijds kan heel goed gecombi­ neerd worden. Het belangrijkste is uit­eindelijk dat de mensen zich prettig voelen in hun woning.

Van Zeist schroomt niet om ‘out-of-the-box’ te denken

Bouwkundig Ontwerp& Adviesburo Van Zeist Kerklaan 3 4043ME Opheusden Telefoon (0488) 44 24 01 E-mail: info@vanzeist.nl Internet: www.vanzeist.nl

23


‘We gaan ons hier zeker thuis voelen’

LIESBETH VAN RANDWIJK EN TIM VAN OLDEREN

Liesbeth van Randwijk en Tim van Olderen wonen nu nog bij hun ouders in respectievelijk Rhenen en Lienden. Ze kochten een hoek­ woning in fase 6B van Casterhoven in Kesteren. ‘We waren niet persé op zoek naar een nieuwbouwwoning, maar toen we de brochure van Casterhoven kregen, zijn we wel direct gaan kijken. Het is een leuke uitbreidingswijk met veel jonge gezinnen. Ik kende al een vriendin die hier woont en zij was positief over de woonwijk’, vertelt Liesbeth. Ze konden bovendien een kijkje nemen in een vergelijkbare woning in een eerdere fase en ook dat gaf vertrouwen. ‘Je kunt je er dan toch iets meer bij voorstellen. Het is een echte starterswoning, redelijk betaalbaar voor ons, maar toch lekker ruim. We wonen nu allebei

in een vrijstaande woning met grote tuinen, dus je moet even wennen aan een woning in een rij. Maar het ziet er prachtig uit. Donkere stenen met luiken bij de ramen, het heeft echt de stijl van de jaren dertig. Dat sprak ons meteen aan.’ Tim en Liesbeth maakten gebruik van de mogelijkheid om hun hoekwoning uit te breiden met een uitbouw van 1 meter 20. ‘We konden ook kiezen voor een grotere uitbouw, maar dan verlies je natuurlijk weer meer tuin. Ook de zolderetage is lekker ruim.’ Voor Tim is wonen op Casterhoven ideaal, want hij werkt in Kesteren; Liesbeth werkt in Achterberg, dus voor haar is het iets meer reistijd: ‘Het is toch goed te doen. Dat we fijn en gezellig wonen is voor ons het belangrijkste.’

BLIJ MET HOEKWONING OP CASTERHOVEN

De rust, de ruimte, de mooie bloesem, maar ook de gemoedelijkheid in de dorpen. En, niet te vergeten, de rivieren en de mooie vergezichten. Dat is de Neder-Betuwe. Henk Brienissen is de eigenaar van camping de Linie en hij opende vorig jaar mei een door hemzelf nagebouwde Romeinse wachttoren.

De Romeinse

wachttoren ‘De Romeinen kwamen nog voor het begin van de jaartelling naar de Betuwe. Aan de oevers van de rivieren bouwden ze forten en wachttorens om hun noordelijke grens te bewaken’, vertelt Henk. In Kesteren en IJzendoorn zijn nog delen van deze nederzettingen teruggevonden. Om toeristen wat van deze geschiedenis bij te brengen, bouwde Henk de wachttoren. Het was een idee dat hij al zeker vijftien jaar had. ‘De Romeinen brachten hier beschaving en veel goede dingen in de vier eeuwen dat ze hier zaten. Denk aan nuttige bomen en planten, waar de Neder-Betuwe vandaag

24

de dag nog steeds van profiteert. Daarom is de Betuwe de Kersenschuur van Nederland en daarom is de Opheusdenaar bekwaam in het veredelen en raszuiver houden van fruitbomen!’ Henk Brienissen is bij de wachttoren aanwezig om meer te vertellen over de boeiende geschiedenis, maar ook voor overige toeristische informatie over de omgeving. Het is ook zeker een aanrader om er rustig te genieten van een kopje koffie, thee of een ijsje!


woonjournaal mei 2017

Nieuwe unieke feestzaal, luxe vergaderzalen en moderne bowlingbanen

Molen ’De Zwaluw’ breidt uit

molen ‘de zwaluw’

Molen ‘De Zwaluw’ te Kesteren heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de uitbreiding van hun faciliteiten. Naast het bestaande pand is een nieuw gebouw verrezen dat voldoet aan de toegenomen vraag naar het verhuren van compleet gefaciliteerde vergaderzalen en het cateren van grote bruiloften en partijen. Iets waar in het midden van het land veel vraag naar is.

Bowlingbanen

de enorme airtrampoline, die ruimte biedt aan heel

In de kelders van het gebouw zijn hypermoderne

wat springende en spelende kinderen. Maar ook de

bowlingbanen geplaatst in een sfeervolle en eigen­

familieschommel, glijbanen en speeltoestellen zorgen

tijdse setting. Het nieuwe gebouw is met recht

voor heel wat uurtjes speelplezier.

uniek te noemen. Opgetrokken in een oud-Franse

Het pand zelf is dankzij een moderne glazen corridor

bouwstijl ziet het eruit alsof het er altijd al zo gestaan

verbonden aan de oude molen. Hier bevindt zich op

heeft. De complete omgeving is daarbij op de schop

de begane grond de nieuwe grote feestzaal ‘Salon du

gegaan zodat het pand nu gelegen is in een zeer

Château’. Deze biedt plaats aan recepties tot wel 500

fotogenieke – onder architectuur aangelegde – groen­

personen. In de zaal is een royaal podium gesitueerd,

blijvende landschapstuin. De vijver met fontein, de

voorzien van een groot beeldscherm waarop bedrijven

toegangspoorten, het strakke gazon en de enorme

of gasten desgewenst hun eigen beeldmateriaal

taxuswolken stralen rust en harmonie uit en nodigen

kunnen tonen. Niet alleen de inrichting is tot in de

uit voor een klein wandelingetje.

puntjes in orde en werkelijk uniek voor ons land,

‘Outdoor wedding’ of ‘Life cooking-event’

datzelfde geldt vanzelfsprekend ook voor de techniek. Beeld- en geluidsinstallatie voldoen aan de hoogste eisen. Het geluid in deze zaal is werkelijk subliem.

Aan de achterzijde zijn diverse terrassen, waarvan één deels overdekt met een eigentijdse spierwitte

Tot slot bevinden zich op de 1e verdieping diverse

terrastent van maar liefst 150m2. Zeker een sfeer­

vergaderzalen. Twee daarvan bieden een uniek

verhogende factor voor wie een ‘outdoor-wedding’ of

uitzicht op de Neder-Rijn en Grebbeberg. De zalen zijn

feestelijk ‘Life cooking-event’ wil organiseren.

voorzien van innovatieve touchscreens en een goed

Tevens bevindt zich hier de veilige omheinde speeltuin

­­geluid­ssysteem. Hier is het goed vergaderen in een

voor de kinderen. Een echte publiekstrekker is daarbij

rustige en sfeervolle omgeving.

neder·betuwe

25


OP VERTROUWDE GROND

Elke akte is uniek want ieder mens is uniek

Het Anker in Kesteren is een organisatie voor ouderenzorg, wonen en welzijn. Onze levensbeschouwelijke identiteit is gebaseerd op de

De notaris voo

Bijbel en de Belijdenisgeschriften, en staat in de traditie van de gereformeerde gezindte. We hebben eerbied voor het leven, bieden

Er zijn beslissingen en wensen die zo belangrijk voor u zijn dat u ze goed vastgelegd wilt hebben. Wij voorzien in deze vraag. Zowel op het gebied van onroerende zaken, boedels en testamenten, als ook zakelijk zijn wij uw adviseur.

onze bewoners zorg met aandacht en gaan sympathiek en begripvol met elkaar om.

Per 1 maart 2 0 1 1 is m notaris in de gemeente N mr. E. Versluys. Het kantoor is per die da Lemstra notariskantoor, pand te Kesteren.

Uw welbevinden in christelijk zorgcentrum Anker Bij zorgcentrum Anker gaan we uit van de wensen en behoeften van u als cliënt. Dat betekent dat we samen met u een plan maken, zodat u comfortabel bij ons kunt wonen met een plezierige daginvulling en passende zorg en begeleiding. Het Anker biedt de levenssfeer die u thuis gewend bent.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Schenkhofstraat 11, 4041 CA Kesteren | (0488) 48 32 50 | info@ankerzorg.nl | www.ankerzorg.nl

L E M S T R A

N O T A R I S K ABezoekadres: N TO O R

Stationsstraat 34 4041 CJ Kesteren

Bezoekadres: Stationsstraat 34 4041 CJ Kesteren

T: 0488 441 644 info@lemstranotariskantoor.nl www.lemstranotariskantoor.nl

BOUWBEDRIJF HOUTBOUW

www.tollenaarhoutbouw.nl Product uitgelichtHOUTHANDEL

ZONWERING

Verandacombi met schuifdeuren BOUWBEDRIJF

HOUTBOUW HOUTHANDEL ZONWERING

www.htollenaar.nl Recent project Moluksekerk Opheusden

Sepa Green Solutions helpt bij het terugdringen van energiegebruik door inzet van duurzame energiebronnen als wind, zon en biomassa.

Wij doen u graag offerte voor: • Groene energie in Nederland opgewekt, met groencertificaat • Zonnepanelen • Zonnecollectoren • Windturbines • Miniwarmtekrachtcentrales • Biomassaketels. Wij bieden u voor elke situatie een passende oplossing. Praktisch toepasbaar, technisch haalbaar en economisch rendabel.

Ton Keuken Consultancy

De goedkoopste energieleverancier! Middenweg, 4043 MD Opheusden

26

Bel voor een afspraak: Ton Keuken (06) 53 63 87 78 Ton Snijders (06) 27 37 07 65


woonjournaal mei 2017

‘Architectuur is functionele kunst.’

EEN EIGEN, MODERNE

HANDTEKENING WESTENENG ARCHITECTUUR Jan Westeneng studeerde in 2001 als architect af aan de Technische Universiteit Delft. Na eerst een aantal jaar bij een ander architectenbureau gewerkt te hebben, begon hij in 2010 voor zichzelf. Jan Westeneng ontwerpt energiebewuste woningen en bedrijfsgebouwen die optimaal reageren op hun omgeving.

Strak, modern, uniek, duurzaam en anders dan anders, zo omschrijft architect Jan Westeneng de woningen die hij ontwerpt. Wanneer hij niet werkt, gaat hij er graag sportief op uit. ‘Als architect kun je dag en nacht bezig zijn. Ik probeer daarom twee keer in de week tijd vrij te maken voor schaatsen of wielrennen, om even mijn hoofd helemaal leeg te maken.’ Ruim tien jaar geleden besloot Jan Westeneng mee te doen aan de Jonge Architecten Prijs die georganiseerd werd door de Bond van Nederlandse Architecten. Hij werd eerste en toen begon het te kriebelen. ‘Ik dacht, hier moet ik iets mee doen. Ik begon Westeneng

neder·betuwe

Architectuur, waarbij ik ontwerpen maak die op een zorgvuldige en originele manier ingepast worden in de omgeving. Het liefst ben ik vanaf de eerste schetsen tot de oplevering bij de bouw betrokken. Zodat het echt wordt, wat bedacht is. Ik zie architectuur als functionele kunst en ik heb daarbij een eigen, moderne handtekening. Standaard is het zeker niet.’ Jan Westeneng laat een aantal schetsen zien van vrijstaande huizen die hij ontworpen heeft en die nu door het hele land gerealiseerd zijn. ‘Prototypes voor mijn eigen huis’, zegt hij met een lach. ‘Ik zie mezelf in de toekomst wel in zo’n zelfontworpen huis aan de Waal of Rijn wonen.’

Westeneng Architectuur Waalkant 19 4051 EJ Ochten 0344-701036 info@westenengarchitectuur.nl www.westenengarchitectuur.nl

27


kom U bent van harte wel ! om te komen kijken

DE VAKSPECIALIST IN NIEUWBOUW, VERBOUW EN RENOVATIE • Daltononderwijs: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samen werking, effectiviteit en reflectie; • Tabletonderwijs; • Rust en structuur; • Engels vanaf groep 4; • Kleinschalige school; • Vreedzaam; • Goede opbrengsten.

Meer weten?

Jacob Catsstraat 2a 4041XV Kesteren T. 0488 - 481398 info@paletkesteren.nl www.paletkesteren.nl

Aannemersbedrijf M. Polman B.V. Broekdijk 28-30 // 4041 CV Kesteren T 0488 48 4030 // F 0488 48 3534 // M 06 10 838234 E info@mpolman.nl // I www.mpolman.nl

- ADVERTORIAL -

STICHTING WONINGBEHEER BETUWE verhuurt circa 4.000 woningen in de gemeenten Neder-Betuwe en Buren. Met deze woningen zorgen wij ervoor dat iedereen in ons werkgebied goed kan wonen, in het bijzonder mensen met een lager inkomen en mensen die om andere redenen niet zelfstandig passende woonruimte kunnen vinden.

Verhuur Jaarlijks wisselen ongeveer 250 huurwoningen van SWB van huurder. Ook een woning huren? Schrijf u dan in als woningzoekende op www.woongaard.com.

Nieuwbouw Waar mogelijk en nodig bouwen we regelmatig nieuwe woningen. Hierbij zetten we in op flexibiliteit. Woningen die makkelijk aanpasbaar zijn aan verschillende woonwensen, zodat de woningen voor verschillende doelgroepen aantrekkelijk zijn. Onze nieuwbouw is dan ook interessant voor jong en oud, zorgvragers of startend gezinnen.

Verkoop Liever een woning kopen? We verkopen jaarlijks verschillende voor­ malige huurwoningen. Met een gemiddelde verkoopprijs van circa 160.000 Euro zijn deze woningen interessant en bereikbaar voor ­mensen met beperkte financieringsmogelijkheden. >> Meer weten over SWB of de mogelijkheden voor huur of koop? Kijk dan op www.swb-lienden.nl.

28


woonjournaal mei 2017

nieuw¯

bouw specialist in Neder-Betuwe

Flexibel, inlevingsvermogen en natuurlijk kennis van zaken. Drie redenen waarom kopers van een nieuwbouwwoning en verkopers van bestaande woningen kiezen voor Joop van Mourik Makelaars.

Joop van Mourik Makelaars Swaenenstate 3 4043 KE Opheusden T (0488) 44 29 06 E-mail: info@joopvanmourik.nl Internet: www.joopvanmourik.nl

Joop van Mourik Makelaars Oudsmidsestraat 12 4033 AX Lienden T (0344) 60 24 00 E-mail: info@joopvanmourik.nl Internet: www.joopvanmourik.nl

De cijfers liegen er niet om. Van de nu opgeleverde woningen in nieuw­ bouw­wijk Casterhoven in Kesteren werd meer dan 85 procent verkocht door Joop van Mourik. ‘Wij doen momenteel de verkoop van negen nieuwbouwprojecten in Buren en Neder-Betuwe. Daarmee kun je wel stellen dat we voor deze twee gemeenten dé nieuwbouwspecialist zijn’, zegt beëdigd makelaar Bertine van Mourik. Waar dat aan ligt? Bertine lacht: ‘Wat we van kopers horen is dat we heel flexibel zijn en met korte lijntjes werken. Klanten kunnen mij gerust ’s avonds nog bellen of appen met een vraag. Daarnaast is inlevingsvermogen heel belangrijk, vooral ook voor starters op de woningmarkt. Waar moet je beginnen als je een huis of bouwkavel koopt, wat is je draagkracht, wat voor huis zoek je en hoe ziet je persoonlijke plaatje eruit? Ook komen wij in het gesprek met een compleet verhaal zodat je als (potentiële) koper weet wat je van de woning mag verwachten als hij opgeleverd wordt.’ Woningen in Casterhoven, maar ook in de andere nieuwbouwprojecten, gaan als zoete broodjes over de toonbank. Eind april start in Casterhoven de verkoop van fase 11 (21 rij-, hoek- en XL-woningen). De komende jaren worden hier nog enkele honderden woningen gebouwd. In de loop van dit jaar start ook de verkoop van appartementen in plan Triangel in Ochten en een ander nieuwbouwplan in Kesteren. Momenteel worden er nieuwbouwwoningen in Herenland te Opheusden, Oosterweyden te Maurik en luxe appartementen aan de Rijnbandijk te Opheusden te koop aangeboden. Naast dit nieuwbouwaanbod blijft Joop van Mourik Makelaars natuurlijk ook de makelaar voor het bestaande woningaanbod in de gemeenten Neder-Betuwe en Buren.

neder·betuwe

Bertine van Mourik 29


Triangel Ochten 18 royale 3- en 4-kamer appartementen en penthouses Binnenkort in verkoop

Nieuwsgierig geworden? Neem vrijblijvend contact op met onderstaande makelaars!!

www.triangel-ochten.nl Joop van Mourik makelaars T 0488 44 29 06 www.joopvanmourik.nl

30

Sanders makelaardij T 0344 64 16 10 www.sandersmakelaardij.nl


fase 11: verkoop gestart

hoe

gen m k wo n i n

et gara

ge

fase 11: 13 hoek- en rijwoningen vanaf ca. € 211.500,- v.o.n

st

a d 5 (sla andaar

p)kam

ers

fase 11: 8 XXL hoek- en rijwoningen vanaf ca. € 219.500,- v.o.n nog slechts 2 beschikbaar

fase 8: Bijzondere waterwoningen Bouw start in juni! €279.000,- v.o.n.

www.casterhoven.nl Joop van Mourik makelaars T 0488 44 29 06 www.joopvanmourik.nl

Dolron Rivierenland Makelaars T 0344 62 22 20 www.dolronrivierenland.nl

Sanders makelaardij T 0344 64 16 10 www.sandersmakelaardij.nl

31


Berry loopt hard voor u.

Van kijken tot kopen.

Snel duidelijkheid bij Rabobank West Betuwe Hebt u een ander huis op het oog of verbouwingsplannen? Bij Rabobank West Betuwe kunt u binnen een week een hypotheek afsluiten. Zo hebt u snel duidelijkheid of u uw droomwensen kunt realiseren.

Afspraak maken? Bel (0344) 62 96 29 Ga voor meer informatie naar rabobank.nl/hypotheek Een aandeel in elkaar 32

Profile for Alette  Keuken

Woonjournaal 2017  

Woonjournaal 2017  

Advertisement