Page 1

Neder-Betuwe magazine

Uitgave van gemeente Neder-Betuwe - Jaargang 15, nummer 2, juni 2017

Laanboomgebouw dichterbij

Hier laten we zien wat de laanboomsector doet! pag. 10

Binnenkort vaststelling Beleidsplan Wmo en Jeugd met acht prioriteiten pag. 8

Doe mee met de vergroening van de openbare ruimte en ontvang bijdrage pag. 22


YOURICT GROEIT MET U MEE! In de 11 jaar dat YourICT bestaat, is een werkwijze opgebouwd, waarbij de klant voorzien wordt van gedegen advies, vertrouwen en een ICT-plan op maat.

Meedenken Voor ICT op maat denken wij graag met u mee. We structureren, maken inzichtelijk en adviseren. Zo maakt YourICT een wezenlijk verschil. Wij zijn niet alleen een leverancier, maar ook een partner. Een partner als 1 aanspreekpunt voor al uw ICT-vraagstukken. IT is vaak niet het favoriete onderwerp voor een ondernemer, toch maakt iedereen er gebruik van en is iedereen er afhankelijk van. Om u te ontzorgen, leveren wij een totaaloplossing. Van telefonie tot internetverbinding, leveren en installeren van hard- en software, documentoplossingen, hosting, beveiliging, etc. Eigenlijk alles wat u nodig heeft op het gebied van ICT.

Meegroeien Als YourICT groeien wij graag samen met bedrijven de toekomst in. Onze deur staat wagenwijd open voor zowel grotere bedrijven als kleine zelfstandigen. We groeien niet alleen mee in grootte, het kan ook gaan om marktveranderingen of interne vraagstukken. In alle gevallen bieden we een plan op maat. YourICT is de regisseur van het systeem- en netwerkbeheer.

DĂŠ ICT-Partner van de branches: Groenvoorziening & Productie | Metaalbewerking & Machinebouw | Transport & Logistiek Handel & Productie | Agrobusiness & Food | Milieuadvies & Onderzoek | Accountancy & Notariaat

- Systeembeheer Netwerkinventarisatie, softwarepakketselectie, levering van service, werkplekken, herinrichting van servers en netwerkomgeving, monitoring en bewaking, werkplekbeheer, op afstand werken.

- YourVOIP Hosted telefonie, vast tarief per medewerker per maand, bellen in de Cloud, flexibele toestellen. - YourCLOUD Office 365, Microsoft Azure, Privateof Hybride Cloud, Hosted Exchange, Hosted Antivirus, Hosted Antispam, Website hosting.

- ICT-Beveiliging - Verbindingen Glasvezel, kabel, WOK, DSL of 4G om u te verbinden. IP-VPN, Managed Switches, firewalls en routers om veilig te werken.

Nijverheidsweg 2A | 4041 CK Kesteren - Telefoon 0488 74 50 50 | E-mail: info@yourict.nl | Internet: www.yourict.nl


Kent u de nieuwe website www.kernpuntnederbetuwe.nl al? Kernpuntnederbetuwe.nl biedt u heldere informatie over welzijn, wonen, werk en zorg in onze gemeente. Bijvoorbeeld: informatie over de Wmo, opvoeden en opgroeien, Werk en Inkomen; een activiteitenagenda waarin cursussen, (sport)activiteiten, koffieochtenden en andere zaken staan; organisaties en verenigingen voor vrijwilligers en sport, scholen en thuiszorg; informatie over vrijwilligerswerk, maatjes en mantelzorg. Om op een gemakkelijke manier antwoord te krijgen op uw vragen over zorg en welzijn, is veel informatie op Kernpuntnederbetuwe.nl geplaatst. Natuurlijk blijven de Kernpunten in onze gemeente ook telefonisch bereikbaar en helpen de kernpuntmedewerkers u graag tijdens de openingstijden. Inwoners weten de Kernpunten goed te vinden en kunnen er persoonlijk advies en hulp krijgen. Daar worden vragen gesteld als: ‘bij welke organisatie kan ik terecht voor mantelzorgondersteuning’, maar ook ‘moet ik een eigen bijdrage betalen voor mijn Wmo-voorziening’, ‘ik lig in scheiding, hoe kan ik mijn kind daarin ondersteunen’ of ‘hoe kan ik het beste omgaan met het lastige gedrag van mijn kind’. Sinds enkele maanden kunnen inwoners eenvoudig antwoorden vinden op Kernpuntnederbetuwe.nl.

Welke informatie vindt u op de nieuwe site? De website heeft verschillende onderdelen. De meest belangrijke zijn: • Informatie over de Wmo, Opvoeden en Opgroeien en Werk en Inkomen. • Een activiteitenagenda waarin cursussen, (sport)activiteiten, lezingen, koffieochtenden en bingo’s staan die u in onze gemeente kunt bezoeken. • De sociale kaart is in het blok ‘Kies uw dorp’ ondergebracht. U kunt hier alle organisaties in onze gemeente vinden, zoals vrijwilligersorganisaties, sportverenigingen, scholen en thuiszorg. De organisaties staan vermeld met een korte omschrijving en contactgegevens. U kunt hier ook zoeken welke activiteiten er per dorp zijn.

• Het blok ‘Hulp vragen of bieden’ geeft informatie over ondersteuning van inwoners aan elkaar. Denk daarbij aan vrijwilligerswerk, maatjes en mantelzorg. • Via het contactformulier kunt u contact zoeken met het Kernpunt. Kernpuntnederbetuwe.nl is tot stand gekomen met hulp en advies van diverse organisaties zoals Mozaïek Welzijn, Welzijn Rivierstroom, Eleos, buurtsportcoaches, de bibliotheek en de gemeente. Zowel vrijwilligersorganisaties als professionele organisaties hebben hun activiteiten aangemeld die in een activiteitenagenda vermeld staan. Medewerkers van het Kernpunt werken al enkele maanden met Kernpuntnederbetuwe.nl. In hun contacten met inwoners testten zij de website op gebruiksvriendelijkheid, helderheid en volledigheid.

Kernpuntnederbetuwe.nl Makkelijk antwoord krijgen op al uw vragen over welzijn, wonen, werk en zorg!

3


Vele eerste keren in het afgelopen kwartaal

Na het bijzondere afscheid van burgemeester Kees Veerhoek en zijn echtgenote Tineke op 31 maart 2017 is dit het eerste NederBetuwe Magazine dat uitkomt. Nog even een paar foto’s. Via de media, ons internet en onze digitale nieuwsbrief is daar uitgebreid over bericht.

Voor het eerst werd in Neder-Betuwe het Ereburgerschap verleend: aan Cornelis Willem Veerhoek bij zijn afscheid als burgemeester van Neder-Betuwe. Hij vervulde dit ambt van 14 maart 2008 tot en met 31 maart 2017.

Burgemeester Kottelenberg legt op 7 april 2017 in handen van de Commissaris van de Koning, de heer Cornielje, de eed af.

Wij maakten kennis met hem en zijn echtgenote Marijke.

Het eerste openbare bezoek na zijn installatie bracht de burgemeester aan de Jeugdbrandweer die op zaterdag 8 april in Hagestein/Vianen de 1ste plaats veroverden tijdens de landelijke kwalificatiewedstrijd in de klasse Aspiranten Lage Druk.

De versierselen die behoren bij de Koninklijke Onderscheiding ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’ reikte burgemeester Kottelenberg op de Lintejsregendag uit aan drie inwoners: vanaf links: de heer C. Hendriks van Warbij uit Kesteren. mevrouw W.G.J. Huibers-van de Wardt uit Opheusden en de heer W.G. Janssen van Doorn uit Dodewaard.

4


Koningsdag in Neder-Betuwe. Hier wordt de aubade in ontvangst genomen die de kinderen uit Echteld verzorgden.

Straatnamen in IJzendoorn kregen officiële borden. De straten zijn vernoemd naar oud-inwoners die in de oorlog veel hebben betekend. Het gaat om Adrianus Gerrit van Alfen, Pieter Catharinus Boogaerdt en Johannus van Riemsdijk.

5

De familie Shurbourne uit Engeland komt over voor de herdenking van de Dakota-crash in Opheusden op 3 mei. Reg Shurbourne was overlevende.

Auteur Bart Belonje biedt het eerste exemplaar van zijn boek ‘To honour and remember’ aan mevrouw Shurbourne en burgemeester Kottelenberg aan.

Na de ondertekening van de Participatieverklaring in april door 14 inwoners uit Neder-Betuwe die daarmee verklaren dat zij de waarden in de Nederlandse samenleving respecteren en bereid zijn om actief deel te nemen aan de samenleving. Zij komen oorspronkelijk uit Syrië en zijn statushouder; dat houdt in dat zij een vergunning hebben om in Nederland te blijven.

Na de Naturalisatieceremonie op 1 juni waarin mevrouw LodderRolfes en de heer Khavari de Nederlandse nationaliteit verkregen.


Storemax schuifdeuren.

schuifdeuren van StoreMax Comfort. Kies uit één Strakke belijning, eenvoud en evenwicht zijn van de modellen de stijl die bij u en uw interieurs kenmerkend vooreenvoud de monderne landelijke Strakke belijning, en evenwicht zijn past. Verkrijgbaar in verschillende eigentijdse schuifdeuren vanvoor StoreMax Comfort. Kies uit één de monderne landelijke kleuren.kenmerkend Design deurgrepen, bijpassende accessoires van de modellen de stijl die Comfort. bij u en uw interieurs schuifdeuren van StoreMax Kies uit en een strakke bovenlijst maken het geheel af.één past. verschillende eigentijdse van de Verkrijgbaar modellen de in stijl die bij u en uw interieurs Gratis inmeten eigen montage. kleuren. Design deurgrepen, bijpassende accessoires past. Verkrijgbaar in verschillende eigentijdse en een strakke bovenlijst maken het geheel af. kleuren. Design deurgrepen, bijpassende accessoires Gratis inmeten eigen montage. en een strakke bovenlijst maken het geheel af. Gratis inmeten eigen montage.

van Beusichem van Beusichem 2d | 4041 CR Kesteren Industrieweg van Beusichem

WIJ HEBBEN ONZE WINKEL GERENOVEERD!

Industrieweg 2d | 4041 CR Kesteren | Telefoon (0488) 48 04 48 | www.formido.nl/kesteren

Telefoon (0488) 48 04 48 | www.formido.nl/kesteren Industrieweg 2d | 4041 CR Kesteren | Telefoon (0488) 48 04 48 | www.formido.nl/kesteren

Huis. Thuis. Formido. Huis. Thuis. Formido. Huis. Thuis. Formido.

Industrieweg 2d | 4041 CR Kesteren | Telefoon (0488) 48 04 48 | www.formido.nl/kesteren

DE NIEUWE COLLECTIE IS ER WEER!

Nieuw bij Formido

Storemax schuifdeuren. Strakke belijning, eenvoud en evenwicht zijn kenmerkend voor de monderne landelijke schuifdeuren van StoreMax Comfort. Kies uit één van de modellen de stijl die bij u en uw interieurs past. Verkrijgbaar in verschillende eigentijdse kleuren. Design deurgrepen, bijpassende accessoires en een strakke bovenlijst maken het geheel af. Gratis inmeten eigen montage.

DAAR ZIT JE GOED E-MAIL

Hoogstraat 20-24, 3901 CG Veenendaal TELEFOON 0318 51 11 43 info@vanwoerdenwonen.nl INTERNET www.vanwoerdenwonen.nl

van Beusichem

Huis. Thuis. Formido.

NEEM GERUST EEN KIJKJE OP ONS GEHEEL VERNIEUWDE WEBSITE!

Industrieweg 2d | 4041 CR Kesteren | Telefoon (0488) 48 04 48 | www.formido.nl/kesteren

Huis. Thuis. Formido.

Sepa Green Solutions helpt bij het terugdringen van energiegebruik door inzet van duurzame energiebronnen als wind, zon en biomassa.

Wij zoeken met spoed een

Bel voor een afspraak: Ton Keuken (06) 53 63 87 78

ACCOUNTMANAGER M/V voor verkoop van stroom- en gascontracten voor 16 uur per week | mbo niveau vanaf 18 jaar Solliciteren: info@tonkeukenconsultancy.nl

Ton Keuken Consultancy

De goedkoopste energieleverancier!

Middenweg 7 4043 MD Opheusden

Wij bieden u voor elke situatie een passende oplossing. Praktisch toepasbaar, technisch haalbaar en economisch rendabel. Wij doen u graag offerte voor:

• Groene energie in Nederland opgewekt, met groencertificaat • Zonnepanelen • Zonnecollectoren • Windturbines • Miniwarmtekrachtcentrales • Biomassaketels.


Geboekte resultaten in 2016 en nieuw beleid in Neder-Betuwe De financiële reservepositie van Neder-Betuwe is gegroeid. In de Kadernota 2018-2021 wordt voorgesteld de onroerendzaakbelasting te verlagen met 2%. De gemeenteraad bespreekt de jaarstukken 2016 en de Kadernota 2018-2021 in de openbare raadsvergadering van 6 juli. Iedereen is daarbij van harte welkom. Met een voordelig saldo van ruim € 2.300.000,- sluit gemeente Neder-Betuwe de jaarrekening af over 2016. In de Kadernota 2018-2021 worden de keuzes aan de raad voorgelegd voor de periode 2018–2021 met onder meer het voorstel tot verlaging van de onroerendzaakbelasting.

Goede buffer Wethouder Herman Gerritsen: “2016 geeft een mooi resultaat waarmee onze financiële reservepositie is gegroeid naar 14 miljoen euro. Dat is een goede buffer om risico’s te kunnen opvangen. Waar we extra trots op zijn is dat de accountant geen (financiele) onzekerheden heeft aangetroffen qua rechtmatigheid en ook heeft verklaard dat de processen in Neder-Betuwe op orde zijn. Neder-Betuwe is een financieel duurzame en gezonde gemeente.”

7

Overschot In de jaarstukken 2016 wordt financieel en beleidsmatig verantwoording afgelegd over het afgelopen jaar. Het positieve resultaat van ruim € 2.300.000,- is - naast het eind 2016 geraamde overschot van € 390.000 - hoofdzakelijk als volgt te verklaren: • circa € 400.000 voor in 2016 geplande werkzaamheden voor in gang gezette informatie- en automatiseringsprojecten zijn doorgeschoven naar 2017; • circa € 750.000 winst is geboekt uit grondexploitaties; • circa € 580.000 overschot is ontstaan bij de uitvoering van taken op het gebied van jeugdzorg, arbeidsparticipatie en maatschappelijke ondersteuning; onder meer is verhaalbare bijstand terug ontvangen en zijn minder voorzieningen aangevraagd.

Geboekte resultaten in 2016 Beleidsmatig zijn veel resultaten geboekt in 2016. Er is flink geïnvesteerd in jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. De woningbouw heeft in 2016 ook een flinke boost gekregen, met name Casterhoven in Kesteren, Herenland in Opheusden en plan Triangel in Ochten. De plannen voor de winkelconcentraties in Ochten en Kesteren zijn een stuk verder gekomen. Er is een stijgende lijn in toeristische ontwikkelingen in onze gemeente. De recreatiekaart ‘Welkom in Neder-Betuwe’ is in samenwerking met ondernemers uitgebracht. De basis is gelegd voor een nieuw aan te leggen Klompenpad De SpeesManeswaard.

Voorstellen nieuw beleid periode 2018-2021 In de Kadernota 2018-2021 worden beleidskeuzes en nieuw beleid aan de gemeenteraad voorgesteld. Als de raad die vaststelt, worden ze in de begroting voor het volgende jaar 2018 en in de meerjarenraming opgenomen. Voorgesteld wordt onder meer: • vermindering van de lastendruk voor de inwoners door jaarlijks de onroerendzaakbelasting te verlagen met 2%; • investeren in de herinrichting van de Hoofdstraat in Kesteren; • realiseren van een vrijliggend fietspad langs de Broekdijk in Kesteren; • opzetten van een regionaal energieloket; • uitvoering geven aan een klimaatnota; • uitvoering geven aan de ontwikkelingen rondom de oude veerhaven te Ochten. Het totaalbedrag voor nieuw beleid en nieuwe ontwikkelingen waarmee de financiële positie wordt beïnvloed, bedraagt € 555.000 in 2018. Dit bedrag loopt op tot € 954.000 in 2021.

Meer informatie? De jaarstukken 2016 en de Kadernota 2018-2021 zijn te vinden op www.nederbetuwe.nl, onder ‘Gemeenteraad’.


Verder met Wmo en Jeugd in Neder-Betuwe Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp, begeleiding voor uw kind met autisme of dagopvang voor uw moeder. Allemaal taken waar mensen zelf of in de eigen omgeving mee in aanraking komen en die belangrijk zijn, omdat het gaat om zorg en ondersteuning voor mensen. Juist omdat het zo dichtbij komt, vinden burgemeester en wethouders het erg belangrijk om inwoners, (vrijwilligers)organisaties en de Wmo-raad actief te betrekken bij het nieuwe Beleidsplan Wmo-Jeugd 2017-2020. Hiervoor werd een bijeenkomst georganiseerd op 23 maart, werd gesproken met de Wmo- raad en kreeg iedereen de gelegenheid een reactie te geven op het nieuwe beleidsplan. Hieronder wordt kort weergegeven wat er in het beleidsplan staat en wat er na de vaststelling van het beleidsplan gaat gebeuren.

Wat staat er in het beleidsplan?

8

Voor de drie thema’s ‘Langer zelfstandig (thuis) wonen’, ‘Sluitende en passende zorg en ondersteuning’ en ‘Veilig en positief ontwikkelen’ werd geïnventariseerd wat er goed gaat, wat beter kan, welke kansen er liggen en welke risico’s er zijn. Hierna staan ze in steekwoorden aangegeven.

Verbeterpunt, kans of om te buigen risico Acht prioriteiten kwamen in zowel de ambtelijke werkgroepen als tijdens de college-informatieavond (23 maart 2017) nadrukkelijk naar voren als verbeterpunt, kans of om te buigen risico. Met name de sterk opgelopen kosten Jeugdhulp vragen om aandacht evenals versterking van preventieve activiteiten, afstemming en samenwerking en de werking van de Kernpunten. Voor deze prioriteiten worden in het beleidsplan acties beschreven.

Daarnaast zijn natuurlijk ook een heel aantal andere acties genoemd die alle in een uitvoeringsplan worden uitgewerkt en dat in het najaar klaar zal zijn. Monitoring en communicatie krijgen met een eigen hoofdstuk aandacht in het beleidsplan. Ze worden ook in het uitvoeringsplan verder uitgewerkt.

Acht prioriteiten 1. Werking Kernpunten verbeteren. 2. Armoede voorkomen en terugbrengen. 3. Stimuleren en ondersteunen mantelzorgers en vrijwilligers. 4. Anticiperen op behoefte aan passend woonaanbod. 5. Inkoop (afspraken) zorgverleners en andere ketenpartners verbeteren. 6. Beheersing kosten Jeugdhulp. 7. Preventie richten. 8. Samenwerking en afstemming keten en integraal werken verbeteren.

6 juli: besluit van de raad Op donderdag 6 juli ligt het beleidsplan ter besluitvorming bij de gemeenteraad. Daarna volgt in het najaar het uitvoeringsplan. Wilt u het beleidsplan lezen of heeft u vragen of opmerkingen, mail dan naar secretariaat_SP@nederbetuwe.

Pluspunt

Verbeterpunt

Regionale samenwerkingen. Kernpunten worden goed ge-

Keten (samen)werking en afstemming. Werking Kernpunten.

gemeente en woningbouwcorporatie. Gerichte ondersteuning

Inkoop. Afspraken met huisartsen en andere aanbieders.

vonden. Kernpunten handelen vragen tijdig af. Samenwerking werkt. Ontwikkeling sport/buurtsportcoaches. Gezinshuizen. Meeleefgezinnen, homestart. Vrijwilligers en mantelzorgers doen goed werk.

Integraal werken. (Vroeg)signalering. Hoge kosten JGGZ.

Aanpak pesten. Thuis nabij (passend) onderwijs. Leefbaarheid/ leefomgeving/overlast. Passend woonaanbod doelgroepen. Levensloopbestendige woningen.

Kans

Risico

Regionale afspraken. Casuïstiek overleg weer opzetten.

Grote vraag (en kosten) JGGZ. Gebrek aan nabije zorg en

Nazorg. Versterken preventie. (Vroeg)signalering. Sport als

en vrijwilligers. Lager opleidingsniveau, samenhang ongezon-

Outreachend werken. Ruimte professionals voor maatwerk. onderdeel integrale aanpak. Afspraken huisartsen. Praktijkondersteuner huisartsen. Betrekken Jongeren(raad). Prestatieafspraken corporaties. Communicatie verbeteren.

ondersteuning. Armoede. Dementie. Druk op mantelzorgers

de. levensstijl, laaggeletterdheid. Omschakeling Wajong naar Participatiewet. Groep die bij reguliere werkgever niet aan werk komt.


Neder-Betuwse jongeren fietsen en reizen met openbaar vervoer zelfstandig naar school Gedurende een periode van drie tot zes maanden begeleidt zorgorganisatie ‘MEE Gelderse Poort’ jongeren vanaf 12 jaar bij het zelfstandig reizen naar speciaal onderwijs. De ‘Voor Elkaar Pas’ van Arriva sluit goed aan bij het begeleidingsproject. De gemeente Neder-Betuwe start samen met MEE en Arriva een proef om jongeren zelfstandig te leren reizen met de fiets of het openbaar vervoer.

Optimaal meedoen Jongeren in het leerlingenvervoer zijn gewend om met een taxi(-bus) naar school te gaan. Door net als andere kinderen zelfstandig naar school te gaan, zijn zij niet meer afhankelijk en kunnen zij optimaal meedoen in de maatschappij.

Grote stap De stap om zelfstandig te reizen is meestal groot om verschillende redenen. Dat kan bijvoorbeeld komen door weinig zelfvertrouwen, het ontbreken van een begeleider, niet weten hoe het openbaar vervoer werkt, het aantal keren overstappen of de reisduur.

Meer kans op vervolgopleiding Gedurende een periode van drie tot zes maanden worden deelnemers vanaf 12 jaar intensief door MEE begeleid bij een voor hen persoonlijk opgesteld reisadvies. De ervaring is dat deelname aan het project bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling. Jongeren die het (speciaal) voortgezet onderwijs verlaten, heb-

ben meer kans op een geschikte vervolgopleiding of baan wanneer zij daar zelf naar toe kunnen reizen. Het leerlingenvervoer stopt dan immers. Uiteindelijk voorkomt het dat deze jongeren later een beroep doen op een dure voorziening of uitkering. De ‘Voor Elkaar Pas’ van Arriva sluit goed aan bij het begeleidingsproject zelfstandig leren reizen van MEE. Jongeren die gebruik gaan maken van de bus en/of de trein, krijgen met de pas een kant-en-klare OV-chipkaart of een maatwerkabonnement. Er is een gereduceerde prijs voor de abonnementen en de begeleiders krijgen tijdelijk een gratis begeleiderspas.

Inwoners nemen zo zelfstandig mogelijk deel aan de samenleving De gemeente Neder-Betuwe geeft met de pilot uitvoering aan haar beleid om inwoners zo zelfstandig mogelijk deel te laten nemen aan de samenleving. In de beleidsregels leerlingenvervoer, vastgesteld in 2016, is het stimuleren van zelfstandig reizen een van de speerpunten. Het project start in het nieuwe schooljaar en er kunnen maximaal 7 deelnemers meedoen. De gemeente bekijkt in overleg met de scholen welke leerlingen hiervoor benaderd worden. Deelname is op vrijwillige basis. Eind 2017 volgt een evaluatie van de proef.

9


Laanboomgebouw als visitekaartje voor Agro Business Centre Opheusden

“Hier laten we zien wat de laanboomsector doet!” Net over het spoor buiten de bebouwde kom van Opheusden groeit het Agro Business Centre (ABC). De eerste ondernemer opent er binnenkort zijn deuren en de tweede gaat binnenkort bouwen. Verdere plannen zijn er genoeg. Onder andere voor het Laanboomgebouw – een centraal punt voor iedereen –waarvoor Provincie Gelderland een half miljoen beschikbaar stelt. Het draagt bij aan de ambitie van het Laanboomcentrum Opheusden om uit te groeien tot hét toonaangevende laanboomcluster van de wereld. Het bedrijfsterrein ABC in aanbouw wordt het middelpunt van bedrijven die verbonden zijn aan de laanboomteelt en profiteren van elkaars nabijheid. Wethouder Hans Keuken: “Het laanboomgebouw is een belangrijke schakel tussen teelt en handel. Hier laten we zien wat de sector doet.”

10

Provincie Gelderland, Tree Centre Opheusden (TCO) en gemeente Neder-Betuwe stippelden in de afgelopen maanden een gezamenlijke koers uit om dit gebouw te realiseren De bijdrage van een half miljoen waarvoor de Provincie groen licht gaf, brengt de bouw van het Laanboomgebouw met stappen dichterbij. TCO en gemeente Neder-Betuwe dragen bij aan het mogelijk maken van de ontwikkeling en exploitatie van het gebouw.

Visitekaartje en handelscentrum Het Laanboomgebouw is een visitekaartje voor iedereen die betrokken is bij het ABC-terrein. Een gebouw plús een eigen buitenruimte waar de kwekers hun laanbomen kunnen tonen. Een plek om gasten te ontvangen, kennis te delen en cursussen te geven of juist te krijgen, te vergaderen en om samen te werken aan innovatie. Dat is de laanboomsector wel toevertrouwd. Maar ook een handelscentrum dat gericht is op markt en afzet. Hoe het gebouw er precies uit gaat zien, welke functies er in komen en wie eigenaar en exploitant wordt, daar wordt nu aan gewerkt. Nu is al wel duidelijk dat de komst van het laanboomgebouw positieve maatschappelijke effecten heeft en bijdraagt aan de doelen van de Gelderse Corridor.

Gelderse Corridor De Gelderse corridor verbindt de Rotterdamse haven met het Duitse achterland. Via water, spoor en weg worden dagelijks tonnen goederen vervoerd naar bestemmingen in binnenen buitenland. Provincie Gelderland werkt er

aan om de positie te verstevigen en via de knooppunten in onze regio ook werk te halen uit het goederenvervoer langs de A15, de Betuweroute en de grote rivieren. De combinatie van weg, water en spoor is uniek en kent veel dynamiek. En heeft daarmee volop kansen voor een nog betere (inter)nationale positie en economische meerwaarde. Goed voor de werkgelegenheid!

Damcon De bedrijfsruimten van Damcon Boomkwekerijmachines zijn onder de pannen en in augustus aanstaande hoopt de eigenaar het bedrijf, dat al bijna 50 jaar in het centrum van Opheusden is gevestigd, te verhuizen naar net buiten het dorp. Na jaren van plannen maken “valt alles hiermee op z’n plek”, aldus Gerrit Massink, directeur van Damcon. “Een efficiënt gebouw op een toplocatie in het hart van Tree Centre Opheusden. En wat belangrijker is, de werkplaatsen draaien op volle kracht, het is erg druk. De nationale boomkwekersmarkt lijkt aan te trekken. Wereldwijd neemt de belangstelling voor de Damcon-machines toe. Nog even en dan behoort het buiten afmonteren van onze plantmachines tot het verleden want met deze nieuwbouw kunnen we in ieder geval allemaal binnen werken en zijn we klaar voor de toekomst.”

De bedrijfsgebouwen in aanbouw van Damcon.

Van Tuijl De gemeente bereikte in maart jongstleden overeenstemming over de verkoop van een bedrijfskavel op het Agro Business Centre aan Van Tuijl BV uit Haaften, toeleverancier voor de boomteelt. De gemeente is inmiddels begonnen met het bouwrijp maken van het perceel dat 19.000 m2 groot is en start de procedure voor de omgevingsvergunning. Van Tuijl kan in de tweede helft van dit jaar gaan bouwen; er komt een bedrijfspand voor opslag, productie en ontwikkeling alsmede kantoor- en vergaderruimten. Van Tuijl: “De toelevering aan de boomkwekerij is de laatste 10 jaar toegenomen. In verband met toename van activiteiten en ruimtegebrek is de nieuwe vestiging in het hart van Opheusden


inmiddels is afgesloten vanaf de Dodewaardsestraat. Tijdens de aanleg van fase 1 is het terrein ontdaan van niet-gesprongen explosieven en is archeologisch onderzoek verricht. Kwetsbare diersoorten zijn overgezet naar de nieuwe vijver aan de oostzijde van de Dodewaardsestraat, diverse bodemverontreinigingen zijn gesaneerd en er heeft een asbestsanering plaatsgevonden. Binnenkort wordt gestart met de aanleg van fase 2 om de percelen van Van Tuijl en de daarachter gelegen bedrijfskavel te ontsluiten.

Het merk ABC

een positieve keuze. De vestiging in Haaften blijft bestaan.” Van Tuijl realiseert de bedrijfsuitbreiding in twee fasen: dit jaar wordt een perceel van ruim 8.400 m2 door de gemeente aan Van Tuijl geleverd, waarop het eerste deel van het gebouw wordt gerealiseerd. Het tweede deel van het perceel van ruim 10.500 m2 wordt uiterlijk medio 2019 geleverd en vervolgens ook bebouwd.

De gemeente gaat nog dit jaar samen met TCO werken aan de zogenoemd ‘branding’ van het ABC: het neerzetten van het ‘merk ABC’ als hét Laanboomcentrum van Nederland en Europa. Dit leidt mogelijk tot een internationale naam voor het gebied, een nieuwe website en fysieke uitingen van het merk via borden langs de A15. TCO en gemeente gaan ook samen aan de slag met een communicatieplan en een groenplan.

Organisch De gemeente is in overleg met diverse ondernemers en grondeigenaren voor de verdere invulling van de bedrijfskavels direct westelijk van de Pijenkampseveldweg. Er is belangstelling genoeg. Het is de bedoeling dat het ABC-terrein zich organisch ontwikkelt: van lieverlede worden de bedrijven zodanig ingepast zoals zij dat zelf wensen. De structuurvisie die in 2014 door de gemeenteraad werd vastgesteld biedt voor de ondernemers de maximale ruimte. Hierdoor ontstaat er een hoogwaardig bedrijventerrein dat gespecialiseerd is in de laanboomsector. Met virtuele handel maar ook met een fysiek middelpunt.

11

Tree Centre Opheusden De boomkwekerijen in en rondom Opheusden vormen samen Tree Centre Opheusden. Meer dan 160 bedrijven die via TCO één gezicht vormen en garant staan voor vakmanschap, een groot assortiment, hoge kwaliteit en bomen die bijna overal gedijen.

Laanboompact

Infrastructurele werkzaamheden Er is veel werk verzet in de afgelopen jaren voor de infrastructuur. De nieuwe rotonde is aangelegd, er kwam een insteekweg en een weg tussen de huidige locatie van Kegelaar en de Parallelweg die

Het Laanboompact is een initiatief van de Tree Centre Opheusden, gemeente Neder-Betuwe, gemeente Overbetuwe, gemeente Buren, Provincie Gelderland en Rabobank West Betuwe. Doelstelling van het Laanboompact is het versterken van de laanboomsector in de Betuwe. De laanboomteelt is een belangrijke bedrijfstak in de Betuwe. Rond Opheusden zijn 160 kwekers en handelsbedrijven actief, die samen met toeleverende en dienstverlenende bedrijven voor ruim negenhonderd voltijds arbeidsplaatsen zorgen. Het gebied is goed ontsloten via de snelwegen A2, A50 en A15. De samenwerking in het pact krijgt gestalte via projecten, bijeenkomsten, promotieactiviteiten, werkgroepen enz.

Een aantal ontwerpen voor het Laanboomgebouw. Hierover moet nog besluitvorming plaatsvinden.


Meer chronisch zieken en gehandicapten kunnen vergoeding voor eigen risico ontvangen 12

Tijdens de raadsvergadering van 11 mei 2017 is de gemeenteraad van Neder-Betuwe akkoord gegaan met een aanpassing van de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (TCZG). De regeling is bedoeld om de groep chronisch zieken en gehandicapten die structureel hun eigen risico van de zorgverzekeringswet kwijt zijn, tegemoet te komen. Uit onderzoek, van onder andere het Nibud, blijkt dat niet alleen mensen met een inkomen rond het sociaal minimum, die het financieel zwaar hebben, een risicogroep vormen maar dat die groep zich uitbreidt richting het modaal inkomen. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om de verordening aan te passen en ook chronisch zieken en gehandicapten met een hoger inkomen dan 110% van de bijstandsnorm als volgt tegemoet te komen: • Inkomen tot 120% van de bijstandsnorm tegemoetkoming: € 385,• Inkomen tussen 120%-130% van de bijstandsnorm tegemoetkoming: € 285,• Inkomen tussen 130%-140% van de bijstandsnorm tegemoetkoming: € 185,-

Waar kunt u aan denken bij 140% van de bijstandsnorm? Het gaat altijd om de voor u geldende bijstandsnorm. Dat betekent dat het verschil maakt of u alleenstaande bent of bijvoorbeeld gehuwd.

Netto per maand: • Alleenstaande € 1.375,• Echtpaar € 1.964,-

Voor mensen die AOW/pensioen hebben geldt: • Alleenstaande € 1.546,• Echtpaar € 2.111,-

Voorbeeld Meneer en mevrouw Jansen zijn gehuwd en hebben alle­bei AOW met een klein pensioentje. Hun netto inkomen is € 2.000,- per maand. Beide vallen in de doelgroep van de verordening. Ze kunnen elk een tegemoetkoming krijgen van € 185,- per jaar, dat is samen € 370,-. Op basis van de oude verordening was hun netto inkomen te hoog geweest en hadden ze geen tegemoetkoming ontvangen.

Aanvraagformulier wordt voor u ingevuld als uw inkomen bij de gemeente bekend is Door een verruiming van de regeling willen we mensen helpen. We vinden het belangrijk dat we zoveel mogelijk chronisch zieken en gehandicapten bereiken die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de zorgkosten. We hebben de ambitie om bij minimaal 50% van de groep ook daadwerkelijk de tegemoetkoming toe te kennen. Dat is - ook landelijk gezien – een hoog percentage. En we streven natuurlijk naar 100%.


We willen via onderstaande maatregelen veel chronisch zieken en gehandicapten bereiken zodat zij een tegemoetkoming ontvangen: • Voor inwoners waarvan we weten dat ze in aanmerking komen op basis van hun inkomen, vullen we het aanvraagformulier al in en vragen alleen nog een akkoord voor uitbetaling van een tegemoetkoming aan hen. • Het aanvraagformulier is makkelijk leesbaar en goed te begrijpen. • Wij geven veel bekendheid aan de regeling via allerlei kanalen, waaronder de persoonlijke benadering en het attenderen van organisaties op deze mogelijkheid. Naast website, folder, berichten in kranten enzovoort, geven wij er vooral ook bekendheid aan tijdens ‘zorg- en welzijnsmomenten’ zoals tijdens het keukentafelgesprek, in huizen van het dorp, door de wijkverpleegkundige en de thuiszorg. • Dat betekent voor hen ‘die bij de mensen thuis komen’ dat zij cliënten goed informeren, aanvraagformulieren en folders standaard meenemen, uitreiken en toelichten.

Waar kunt u terecht voor informatie of een aanvraag? Heeft u vragen of wilt u direct een aanvraag indienen, dan kunt u contact opnemen met het Kernpunt. U kunt bellen naar 0488449992, mailen of naar het inloopspreekuur van het Kernpunt bij u in de buurt gaan. Op de website en in het Gemeentenieuws staan de spreekuurtijden. De mailadressen zijn: • dodewaard@kernpunt.nl • kesteren@kernpunt.nl • ochten@kernpunt.nl (ook voor Echteld en IJzendoorn) • opheusden@kernpunt.nl Op de website Kernpuntnederbetuwe.nl is uitgebreide informatie over de nieuwe regeling te vinden.

Waaljutters succesvol tijdens opruimacties in het voorjaar Ook dit voorjaar haalden de Waaljutters hun knijpers uit het vet om de oevers en uiterwaarden van de Waal op te schonen. In de gemeente Neder-Betuwe en andere gemeenten zijn de opruimacties van het voorjaar inmiddels afgerond.

Schone en Beleefbare Waal Het project Schone en Beleefbare Waal van Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) Gelderland wordt dit jaar voor de derde keer uitgevoerd in acht Gelderse riviergemeenten. Dankzij de steun van deze gemeenten, provincie Gelderland en andere partners en in samenwerking met de Gelderse Natuuren Milieufederatie wordt met dit project gewerkt aan schone en beleefbare oevers van de Waal.

Opruimacties in het najaar In de meeste gemeenten zullen de Waaljutters ook in het najaar weer aan de slag gaan. Zij worden dan vergezeld door Maasjutters in West Maas en Waal en Maasdriel, en voor het eerst ook door Rijn- en Lingejutters in de gemeente Lingewaard.

Plastic soep Het is duidelijk dat het werk van de Waaljutters nog steeds hard nodig is. Er is met de eerste opschoonacties alweer een enorme hoeveelheid afval uit de uiterwaarden gehaald. Het beeld is niet eenduidig: In Lingewaal lijkt de oogst dit jaar kleiner dan vorig jaar, terwijl in Rijnwaarden een stuk meer werd afgevoerd dan

tijdens de eerste actie vorig jaar. In 2016 werd er door de Waaljutters 30.000 kilo afval opgehaald. Dit zou anders terecht zijn gekomen in de rivieren en uiteindelijk in de zee en de oceanen, waar de plastic soep veel schade toebrengt aan het zeeleven. De Waaljutters vullen ook dit jaar weer monitoringsformulieren in, waarmee belangrijke informatie wordt verkregen over het aangetroffen afval en de belangrijkste veroorzakers. Plastic is het materiaal dat veruit het meest wordt gevonden. Papier en glas volgen op gepaste afstand. Gaat het om de grootste vervuiler, dan wijzen de Waaljutters voorlopig naar recreanten en de scheepvaart. Maar ook dit jaar treffen we weer veel bewuste dumpingen van huishoudelijk en bedrijfsafval aan tijdens de opruimacties.

Met het project Schone en Beleefbare Waal van IVN Gelderland (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) ruimen vrijwilligers van lokale verenigingen zwerfvuil in de uiterwaarden op. Daarvoor ontvangen zij een vergoeding van de gemeente, bestemd voor de clubkas. Zie ook: www.waaljutters.nl. Voor informatie over een Schone en Beleefbare Waal kunt u contact opnemen met Koen van Loon van IVN Gelderland op k.van.loon@ivn.nl of op 026 - 351 2927.

13


De bruine rat – voorkomen is beter dan bestrijden Johannes Vogelaar van Betuon plaatst een rattendoos in wijk Herenland

14

Bijna niemand is dol op de bruine rat. U kunt er veel aan doen om ze uit de buurt te houden. En als bestrijding toch nodig is, dan mag dat buiten alleen met klemmen of kooien. Doorgaans geeft de gemeente alleen advies wanneer inwoners overlast ondervinden van ratten. Maar voor plan Herenland in Opheusden was het nodig dat gemeente Neder-Betuwe professionele hulp inschakelde. Inzet van inwoners is daarbij wel nodig omdat het anders dweilen is met de kraan open. Nieuwbouwplan Herenland is een prachtige wijk met veel groen, waterpartijen en sloten. Waar nu huizen staan waren eerst weilanden en kweekgronden met veel watergangen. Ideale omstandigheden voor ratten. Met de komst van de huizen zijn ze verdreven naar de rand van het dorp maar sommigen komen toch nog terug. Daarom is aan Betuon Ongediertebestrijding uit Kesteren gevraagd om maatregelen te nemen.

Professionele hulp De heer J. Vogelaar, eigenaar van Betuon, heeft het gebied Herenland onderzocht en vindt er holen en gangen van ratten in de taluten. En hoewel hij tijdens het gesprek voor dit artikel enthousiast spreekt over de intelligentie van de rat, doet hij er alles aan om ze de woonwijk uit te krijgen door gebruik te maken van rattenklemmen en door zelf aangepaste rattenkasten. “Gif gebruiken we niet, dat is sinds 2015 verboden.”

Geen voedsel buiten Overlast van ratten is ook tegen te gaan door buiten geen dieren te voeren. Vogelaar: “Het is prachtig om in de winter vetbollen en pindanetten op te hangen maar met name in wijk Herenland is het niet verstandig. Soms zijn ze in een mum van tijd op; zijn er geen kruimels achtergebleven, dan is het bijna zeker dat de rat ervan genoten heeft. Kijk ook uit met eenden voeren. Als de eenden verzadigd zijn en er nog brood overblijft, dan kun je raden wie er op af komt.”

Geen afvalhopen Een andere tip van de heer Vogelaar is om geen takkenbossen en onkruidhopen te laten liggen. “Daarin zoeken ratten graag dekking en als ze zich daar eenmaal schuilhouden, dan kunnen ze er ook een gang gaan graven. ”Zeker in plan Herenland, waar de mens de rat heeft verdreven, is het belangrijk om extra alert te zijn. Zorg ervoor dat de wijk voor ratten niet aantrekkelijk is.” Geen voedsel dus en geen afvalhopen.

Gezocht: rattenvanger van Herenland Hierbij ook een oproep: wie wil meehelpen door -bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse wandeling, al dan niet met hond- langs de rattendozen in wijk Herenland te lopen en te controleren of het koord naar binnen is getrokken. Want dat betekent dat er een rat in de val zit en dat gebeld kan worden naar de heer Vogelaar. Voor de duidelijkheid: zelf een rat vangen of uit de rattendoos halen is niet nodig. Aanmelden kan bij de heer Vogelaar via telefoonnummer 0488-442850.


De bruine rat - voorkomen is beter dan bestrijden U kunt er veel aan doen om ze uit de buurt te houden, want voorkomen is beter dan bestrijden. En als bestrijding toch moet, dan alleen met klemmen of kooien.

Zo kunt u veel voorkomen: • Een plek zonder eten en schuilgelegenheid is voor ratten onaantrekkelijk. • Sluit vuilnisbakken en -containers goed af. • Vermijd afvalhopen met voedselresten en strooi niet te royaal met voer voor huisdieren en vogels. • Hebt u huisdieren, zorg er voor dat ratten niet in of onder de hokken kunnen komen. • Houd er rekening mee dat jonge ratten niet veel groter zijn dan een muis en op die manier door kleine openingen binnen kunnen komen. • Voer vogels ’s morgens zodat het voer op is als de schemering invalt. Want vogelvoer wordt bij avond en nacht rattenvoer. En in sommige wijken waar rattenoverlast is, is het beter om vogels niet te voeren.

Zo kunt u bestrijden: • Krijgt u toch last van ratten, dan moet u ze zelf bestrijden. Alleen bij extreme overlast schakelt de gemeente hulp in. • Bestrijdingsmiddelen in de vorm van gif zijn voor buitengebruik verboden. In binnensituaties mag wel gif worden gebruikt.

• U mag de rat buiten alleen vangen met kooien of klemmen. • U kunt ook om een advies vragen bij de heer Vogelaar via tel. 0488-442850. De daadwerkelijke kosten voor de bestrijding zijn voor kosten van de opdrachtgever c.q. de inwoner.

Over de voortplanting van de rat: • Een rattenpaar brengt wel 15 x per jaar een nest van 10 jongen groot = 150 jongen per jaar per paar, maar let op: na 3 maanden zijn de eerste jongen al geslachtsrijp en gaan ze meedoen met de voortplanting. Het betekent dat een rat in een jaar wel 1000 nakomelingen kan krijgen als de omstandigheden voor dit dier gunstig zijn. U weet wel: voer buiten, takkenbossen en onkruidhopen.

15


OOK KEUKENRENOVATIE!

Doejenburg 24a | 4024 HE Eck en Wiel M. 06 -50 24 40 28 E. info@dibobetonboringen.nl Doejenburg 24a

I. www.dibobetonboringen.nl 4024 HE Eck en Wiel M. 06 - 50 24 40 28 E. info@dibobetonboringen.nl I. www.dibobetonboringen.nl

Rijnbandijk 117 | 4043 JK Opheusden | telefoon: 0488-441334 mobiel 06-20368814 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00 - 12.00 uur en 13.00 - 18.00 uur zaterdag geopend van 8.00 - 16.00 uur

WWW.ADRIAANVERWOERT.NL Advies en Ontwerp | Aanleg | Onderhoud | Groenvoorziening | Ondergrondse infra | Bovengrondse infra Grondwerk | Dak- en Gevelbegroening | Bermverharding | Gladheidsbestrijding

De JUISTE COMBINATIE tussen ‘grijs en groen’

Ruim 30 jaar is Van de Bijl & Heierman actief in de groen-grijze sector. Steeds meer opdrachtgevers ontdekken onze kracht. Niet alleen bedrijven en (semi)overheden, maar ook scholen, openbare instellingen, zorgcentra, waterschappen, aannemingsbedrijven en bungalowparken. Uniek is dat wij alles in huis hebben om projecten compleet in eigen beheer uit te voeren. We hebben de kennis en de creativiteit. Maar ook ruim 75 vakbekwame medewerkers en een uitgebreid machinepark. We ontwerpen, tekenen en calculeren, coördineren, realiseren en onderhouden. Indien gewenst, bieden wij (goedkopere) alternatieven om uw budget sluitend te krijgen.

Lakemondsestraat 13b | 4043 JC Opheusden t (0488) 44 30 93 | e info@vdbh.nl | i www.vdbh.nl


Team Neder-Betuwe van Welzijn Rivierstroom stelt zich voor Per dorp is sinds kort een sociaal werker van Welzijn Rivierstroom actief als aanspreekpunt, verbindende schakel en ‘aanjager’ op het gebied van welzijn.

Wat doen wij? Als Welzijn Rivierstroom maken wij onderdeel uit van het preventieteam. We zorgen voor vroegtijdige ondersteuning van inwoners om te voorkomen dat zij verder in de problemen komen. Ook faciliteren we collectieve welzijnsactiviteiten. We zijn daarmee een voorportaal van het Kernpunt en het sociaal team van de gemeente. Het preventieteam is een samenwerking van Welzijn Rivierstroom, Mozaïek jongerenwerk, Eleos, GGD, de buurtsportcoach, de wijkverpleegkundige en de gemeente.

Praktijkvoorbeelden van verbinding en versterking van inwoners • Een oudere heer meldt zich als ex-mantelzorger aan als vrijwilliger en bezoekt nu een oudere vrouw. De Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH) meldde haar bij Welzijn Rivierstroom aan voor een maatje. Mevrouw kampt met depressiegevoelens en eenzaamheid, mede veroorzaakt door een rouwproces. Meneer was mantelzorger, maar heeft onlangs zijn vrouw verloren. Meneer wilde graag een zinvolle invulling geven aan zijn leven en gaat nu als maatje bij mevrouw op bezoek.

• “Ik verheug me elke week op de koffie-ochtend!” Enkele jongere mensen met een beperking nemen nu deel aan de informele koffie-ochtenden in de Huizen van het Dorp. Ze horen er helemaal bij en slaan geen week over. Fijn voor hen en voor de mantelzorgers. Ook vinden de mensen het leuk om meer betrokken te zijn in het dorp. • Statushouders die deelnemen aan een ‘Praathuis’ leren Nederlands en ontmoeten mensen. Mooi is dat enkele statushouders nu ook zelf als vrijwilliger in het dorpshuis werken.

Oproep Vindt u het leuk om vrijwilligerswerk te doen of wilt u een activiteit organiseren voor uw dorp? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden! Ook organisaties die zich willen inzetten voor (kwetsbare) inwoners kunnen contact met ons opnemen. Voor meer informatie en vrijwilligersvacatures kijk op: www.welzijnrivierstroom.nl of bel 0344-602337.

Volg ons ook op Facebook: Welzijn Rivierstroom Heeft u een directe hulpvraag? Kijk dan op www.kernpuntnederbetuwe.nl

Team Neder-Betuwe van Welzijn Rivierstroom

Per dorp is sinds kort een sociaal werker van Welzijn Rivierstroom actief. De verdeling is als volgt (zie de foto), van links naar rechts: Folkert Kooistra: Dodewaard en IJzendoorn, Annelieke Steenbergen: Ochten en IJzendoorn Frederike Burgers: Opheusden en Echteld (tijdens haar zwangerschapsverlof vervangt Ellen Knippenborg haar) Esther Seijkens: Kesteren en Echteld

Voorstraat 8 4033 AD Lienden info@welzijnrivierenstroom.nl www.welzijnrivierenstroom.nl

17


Doe jij mee aan de Grote DigiTaalStrijd? Meld je dan aan via www.grotedigitaalstrijd.nl! Teams van drie personen kunnen met elkaar de strijd aangaan: wie beschikt over de beste taal- en digitale vaardigheden? Doe mee!

Aanmelden? Ga naar: www.grotedigitaalstrijd.nl

Maandagavond 4 september zijn er in 10 gemeenten voorrondes van de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland. Burgemeester Harry de Vries van gemeente Neerijnen is avondvoorzitter en Dick Trappenburg (Cbs Hellouw), Ton den Boon (van de Dikke van Dale) en wethouder Jaap Andriesse (gemeente Neerijnen) vormen de jury. In oktober/november 2017 volgt de Grande Finale, waar de winnaars van alle gemeenten het tegen elkaar opnemen. De Grote DigiTaalStrijd is een initiatief van Bibliotheek Rivierenland. De Grote DigiTaalStrijd is een battle voor het goede doel, namelijk het bestrijden van laaggeletterdheid.

18

De drollen zijn geteld!

Hondenpoep veroorzaakt al lange tijd overlast in onze gemeente. Begin dit jaar startten wij daarom met nieuw hondenpoepbeleid onder de naam ‘KAKaanpak 2017’. Samen met inwoners en hun honden werkt het team KAKaanpak aan een hondenpoepvrije leefomgeving.

Regels en handhaving De nieuwe regels over het opruimen van hondenpoep zijn bekend gemaakt en er zijn extra voorzieningen gekomen zoals meer (hondenpoep-)afvalbakken en gratis hondenpoepzakjes. Handhaving van de regels is nodig om het beleid serieus vorm te geven. Daarom voert AVRI controles uit die erop gericht zijn om inwoners te informeren en eventuele wensen aan te horen en door te geven aan de gemeente. Zij schrijven ook boetes uit als regels niet worden nageleefd.

Rubriek Op onze de gemeentepagina van ‘Het Gemeentenieuws’ verschijnt tweewekelijks de rubriek ‘KAKaanpak’ om inwoners op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Meldingen van inwoners zijn belangrijk voor het vaststellen en oplossen van ‘poepproblemen’.

Drollen tellen Nu, halverwege het jaar, is KAKaanpak goed op weg. En... de drollen zijn inmiddels ook geteld! De AVRI heeft op 26 mei een 0-meting gedaan waarbij het aantal drollen per honderd vierkante meter is geteld. Hoewel er niet eerder concreet is gemeten, zijn er naar aanleiding van meldingen en observaties hotspots vastgesteld in alle kernen. Deze plekken pieken nog steeds maar het lijkt er toch op dat het gemiddelde aantal drollen minder wordt. Complimenten voor onze inwoners, want ook bij de controles blijkt dat veel hondenbezitters opruimmiddelen bij zich dragen en zich netjes aan de regels houden.

Overlast We zijn er echter nog lang niet! Zowel in Ochten als Kesteren en Opheusden zijn er nog straten en veldjes die in het AVRI-rapport aangeduid worden met een C of D (meer dan 2 drollen per honderd vierkante meter). Ook komen er nog steeds meldingen binnen over overlast, op bijvoorbeeld kinderspeelplaatsen of poep op de stoep. KAKaanpak zet door en we rekenen op ieders medewerking! Het is inmiddels zomer en wie wil er dan niet genieten van een lekkere ‘frisse’ buitenlucht?


Buurtsport- en cultuurcoaches dragen bij aan ontwikkeling sport en cultuur Uit een onderzoek van stagiair Niels van Dijken is gebleken dat de inzet van buurtsportcoaches en cultuurcoaches in 2016/2017 een grote bijdrage levert aan het ontwikkelen van nieuw sport- en beweegaanbod voor kwetsbare doelgroepen en het vergroten van de aandacht voor sporten en bewegen op de scholen. De cultuurcoaches zorgen ervoor dat er een laag­ drempelig aanbod voor culturele activiteiten is binnen de basisschool. Vanaf februari 2017 liep Niels van Dijken stage bij de gemeente Neder-Betuwe. Niels is 20 jaar en woonachtig in Opheusden. Sinds 2014 volgt hij aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de opleiding Sport, Gezondheid en Management (SGM). Momenteel zit hij in het derde leerjaar van deze opleiding en kreeg hij de mogelijkheid om stage te lopen bij de gemeente Neder-Betuwe. Niels van Dijken vertelt graag over de stage en de onderzoeksresultaten.

Waaruit bestond je stage? Niels: “Voor de gemeente Neder-Betuwe heb ik mijzelf afgelopen maanden met name bezig gehouden met een onderzoek naar de inzet van de buurtsportcoaches en cultuurcoaches in 2016/2017 binnen onze gemeente. Sinds 2016 worden zij ingezet. Nu er ruim een jaar volgens planning gewerkt is, was het tijd om een tussenbalans op te maken en eventuele bijsturing mogelijk te maken. Om een volledig beeld te kunnen geven van de inzet van de buurtsportcoaches en cultuurcoaches, heb ik een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Hierbij heb ik geprobeerd om alle betrokken partijen mee te nemen. Het heeft uiteindelijk geresulteerd in een evaluatieverslag met daarin zowel sterke punten als verbeterpunten.”

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek naar de cultuurcoaches? Niels van Dijken: “De cultuurcoaches zorgen ervoor dat er een laagdrempelig aanbod voor culturele activiteiten is binnen de basisschool. Met mijn onderzoek is aangetoond dat de cultuurcoaches een grote bijdrage leveren aan het bereiken van een groot aantal doelstellingen van de gemeente.”

Vooraan van links naar rechts: Dirk-Jan van Bemmel, Niels van Dijken,

Gerbert van Bemmel. Achteraan: Joris Maier en Vincent Steur.

Buurtsportcoaches verbinden sport, zorg, welzijn en onderwijs in Neder-Betuwe Niels over de onderzoeksresultaten over buurtsportcoaches: “De buurtsportcoaches zijn binnen de gemeente een verbinder tussen de sectoren sport, zorg, welzijn en onderwijs. Hiermee hebben ze bijvoorbeeld bijgedragen aan het ontwikkelen van nieuw sporten beweegaanbod voor kwetsbare doelgroepen en het vergroten van de aandacht voor sporten en bewegen op de scholen. De betrokken partijen zijn dan ook erg tevreden over de inzet van de buurtsportcoaches. Ze geven de inzet van de buurtsportcoaches gemiddeld het cijfer 7,2. Een cijfer dat laat zien dat de buurtsportcoaches op de goede weg zijn, maar ook een cijfer dat ruimte biedt voor verbetering.”

Zijn er aanbevelingen voor de toekomst? “Ik heb een aantal concrete aanbevelingen gedaan voor de komende jaren. Het is met name belangrijk dat de huidige inzet van de buurtsportcoaches en cultuurcoaches de komende jaren blijft. Met de inzet van de buurtsportcoaches kunnen succesfactoren zoals de buurtsportactiviteiten, (ge)Zin in Fit!, Samen is Leuker, SportZbeats, de Sportkoepel en B-fit in stand blijven en kunnen de plannen voor de komende jaren daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. De doelgroepen jongeren (ouder dan 12 jaar) en kwetsbare ouderen verdienen daarbij extra aandacht. De doelgroep kinderen (tot 12 jaar) heeft het jaar 2016 de prioriteit gekregen; er is veel gerealiseerd voor deze doelgroep. De doelgroepen jongeren en kwetsbare ouderen zijn daarbij wat achter gebleven. Komende jaren zal dan ook in het teken moeten staan van het ontwikkelen van een structureel sport/beweegaanbod voor jongeren en kwetsbare ouderen.”

19


Wilt u ook sponsor zijn van het fiets-voetveer Dodewaard-Druten? Vaarseizoen 2017 gestart Wilt u sponsor worden van het fiets-voetveer Dodewaard-Druten of wilt u meer informatie hierover? Om het fiets-voetveer Dodewaard-Druten ook de komende jaren in de vaart te kunnen houden, zijn we op zoek naar extra sponsoren.

De gemeente Neder-Betuwe dankt huidige sponsoren en vrijwilligers! Ook dit jaar zal het veer in de zomermaanden weer dagelijks varen (onder voorbehoud van de waterstand). Dit wordt mede mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en de volgende Neder-Betuwse sponsoren: Assurantie Adviesbureau Prima voor Elkaar, Recreatiepark De Markplas, Herberg De Engel, Babypark Kesteren, Houdstermaatschappij Dekker BV, Verenigde Bedrijven de Beijer BV, Nationaal Fruitpark Ochten, Camping de Linie, Geurts Conservenfabriek BV en Café het Centrum.

Bezoek aan gemeente Neder-Betuwe is een bijzondere ervaring Het fiets-voetveer Dodewaard-Druten is het drukst bezochte Waalveer van Uite®waarde. Het zet jaarlijks vele fietsers en voetgangers over en maakt een bezoek aan onze gemeente voor recreanten een extra bijzondere ervaring. In 2016 maakten maar liefst ruim 17.000 personen gebruik van dit veer!

Ook sponsor zijn of meer informatie hierover? Om het veer ook de komende jaren in de vaart te kunnen hou-

Vanaf links: Piet Smits (hoofd Routebureau van Uit®waarde), wethouder Sietske Klein-de Jong (gemeente Buren), onze wethouder Herman Gerritsen, Jenneke Groeneveld (Moeke Rhenen) en burgemeester Hans van der Pas (gemeente Rhenen) na ondertekening van het contract met Moeke Rhenen voor het veerpontje Rhenen/Lienden.

den, bent u van harte welkom als nieuwe sponsor. Wilt u ook sponsor worden of wilt u meer informatie hierover? Neemt u dan contact op met Sandra Meullenbruck van de gemeente (smeullenbruck@nederbetuwe.nl of via telefoonnummer 14 0488).

Zelf aan het roer staan? Wilt u zelf aan het roer gaan staan en bent u in het bezit van een schippersdiploma (Groot Vaarbewijs) en/of Rijnpatent? Kijk dan voor meer informatie over vrijwillige schippers op www.uiterwaarde.nl.

Gelijke ontwikkelkansen voor alle Neder-Betuwse peuters Gelijke ontwikkelkansen voor alle peuters in onze gemeente. Het is een wens van de gemeente NederBetuwe. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt. Peuters die van huis uit minder taal meekrijgen, krijgen in de peutervoorziening de ondersteuning die ze nodig hebben. Sommige peuters gaan lekker spelen of zijn er al aan toe om voor hun vierde extra uitgedaagd te worden. Ieder kind heeft een plek om zich samen met andere peuters binnen de groep spelenderwijs te ontwikkelen. De gemeente werkt samen met peuteropvang/kinderopvang, basisscholen en de GGD aan een nieuw kwaliteitskader, waarmee

de focus verbreed wordt van de bestrijding van (taal)achterstanden naar het stimuleren van talentontwikkeling voor alle peuters.

21


Achterstraat 55 • 4054 MS Echteld Telefoon (0344) 64 12 56 • Fax (0344) 64 40 34 Merk en type • Kia Picanto 1.1 EX Sport airco, LM-velgen, stryping • Skoda Octavia 1.2 TSI automaat station, Nav, airco • Audi A4 2.4 V6, Cabrio • Citroën Grand Picasso 2.0 HDI, 7 pers. • Audi A3 1.4 TFSI 3drs LM-velgen, airco, 38.000 KM • Volvo V50 D5 2.4 132KW Automaat • Opel Astra 1.6 Sport 5 drs leer, LM-velgen, groom • Peugeot 307 1.6 5 drs • Volvo XC90 D5 automaat 7 persoons

kleur Geel Blauw Metallic Blauw Metallic Paars Metallic Zwart Metallic Lichtgroen Ant. Grijs Metallic Zwart Metallic Groen Metallic

bouwjaar 2011 2012 2002 2011 2012 2007 2010 2005 2004

prijs € 5.400,€ 9.500,€ 6.950,€ 8.950,€ 14.950,€ 5.950,€ 9.990,€ 1.950,€ 6.750,-

Grijs kenteken • VW Caddy 1.9 TDI airco, LM-velgen, alles mee gespoten • VW Crafter L2-H2 dubbele cabine, airco, sensoren, cruise-control • Toyota Landcruiser 100 4.2td Automaat • Nissan Cabstar 2.5 DCI d.c. met huif • Mercedes Sprinter 515 cdi dubbele cabine, open laadbak, airco

Blauw Metallic Grijs Metallic Groen Wit Wit

2008 2008 1999 2007 2008

€ 4.200,- excl. BTW € 9.950,- excl. BTW € 14.950,- excl. BTW € 6.500,- excl. BTW € 12.000,- excl. BTW

Kerkstraat 7, 6669 DA Dodewaard - Telefoon +31 (0)488 - 417 272 - E-mail info@geurts.com - www.geurts.com

constructie machinebouw montage dak en wand transport loodsen grondverzet

Industrieterrein De Heuning - Industrieweg 21 4051 BW Ochten T: (0344) 64 36 22 E: info@vandoorn.net

www.vandoorn.net


Bijdrage ontvangen voor groen straatmeubilair en initiatieven die bijendiversiteit bevorderen? Vergroen de openbare ruimte! De regeling burgerparticipatie biedt vanaf 2017 ook de mogelijkheid voor een financiële bijdrage aan initiatieven die biodiversiteit bevorderen en/of initiatieven die met ‘groen straatmeubilair’ de openbare ruimte vergroenen. In ruil voor actieve betrokkenheid van bewoners bij de herinrichting van een plantsoen, groenstrook of plantenvak, stelt de gemeente Neder-Betuwe budget beschikbaar voor beplanting. Vanaf 2017 biedt de regeling ook de mogelijkheid voor een bijdrage aan initiatieven die met ‘groen’ straatmeubilair de openbare ruimte willen verfraaien. Denk aan een boombankje, een speelboom, een moestuinbak of een wilgentenen schutting. Het gaat hierbij om natuurlijke elementen met een groen karakter.

Aan de slag met biodiversiteit, groene beplanting of ‘groen’ straatmeubilair 22

De gemeente roept bewoners op om aan de slag te gaan met groene herinrichting van de openbare ruimte en het bevorderen van de biodiversiteit in de straat, buurt of dorp. Groene initiatiefnemers kunnen een bijdrage aanvragen voor de beplanting maar ook voor andere natuurlijke elementen in de openbare ruimte zoals een bankje of insectenhotel. Voorwaarde is dat een initiatief bijdraagt aan het vergroenen en de groene kwaliteit van de omgeving, de biodiversiteit en/of eetbaar groen én kan rekenen op draagvlak uit de buurt. Voor het planten van bomen geldt dat in oktober/ november het plantseizoen weer aanbreekt. De gemeente faciliteert het participatieproces en geeft onder meer advies over beplanting en de haalbaarheid van de plannen alsook ondersteuning bij de bewonersparticipatie. Voor vragen over de regeling kunt u terecht bij Nanneke van der Heijden via nheijden@betuwe.nl.

Informatie over de regeling ‘Burgerparticipatie in openbaar groen’ Onderhoud en aanplant • Samen en in overleg met de gemeente verrichten inwoners werkzaamheden die nodig zijn voor een goede startsituatie voor de groene herinrichting van genoemde locatie (rooien, verwijderen snoeiafval, grondverzet). • De inwoners zorgen voor het onderhoud van het groen: het groen onkruid- en zwerfafvalvrij houden, snoeien en de beplanting water geven wanneer nodig. • In het geval van het planten van een boom of meerdere bomen zorgen bewoners ervoor dat deze gedurende een jaar water krijgt of krijgen. De gemeente helpt bij het planten van de bomen. • De gemeente blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van de bomen. Groene initiatiefnemers • Iedereen die een groen initiatief (groenstrook, plantsoen etc.) neemt, zorgt zelf voor betrokkenheid van tenminste drie huishoudens én voor draagvlak van het initiatief in de buurt. • Als het gaat om een initiatief voor het planten van een boom is er tenminste één bewoner die de zorg voor de boom (water geven etc) op zich neemt. • Als groene initiatiefnemers willen stoppen kunnen andere bewoners het overnemen. Als dat niet gebeurt herneemt de gemeente de grond in eigen beheer. • Groene initiatiefnemers kunnen aanspraak doen op de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Voorwaarden: • Het openbaar groen behoudt de groene uitstraling en het openbare karakter. Dit betekent: - Geen hek of schutting plaatsen. - Bij het inrichten van moestuinen is het niet toegestaan bouwwerken, plastic tunnels en opstaand glas te plaatsen hoger dan 0.8 meter. • Het beheer en onderhoud van het openbaar groen mag niet leiden tot (verkeers)onveilige situaties. • Geen chemische bestrijdingsmiddelen. • Niet dieper graven dan 30 centimeter. • De gemeente blijft eigenaar van de grond (mede in verband met toegang voor kabel- en leidingbeheerders). • De gemeente en/of AVRI monitort de onderhoudstoestand.


Eerste initiatieven voor biodiversiteit en ‘groen’ straatmeubilair succesvol Groene initiatieven in groei en bloei! Heel wat groene initiatieven van de inwoners van Neder-Betuwe staan op dit moment in groei en bloei. Bijvoorbeeld de magnolia’s in de Oranjelaan in Dodewaard en de plantsoenen in de Voorste Akkers; de amberbomen in de Wethouder MJ van den Hatertstraat in Ochten en de bollen geplant in het Vinkenpark in Dodewaard en bij het speelveld aan de Fazantstraat in Opheusden; de groenperken in het Middelveld in Ochten; de paulownia tomentosa in de Floris van Brakellstraat in Kesteren; de groenstrook in de Weijenburgsestraat in Echteld en stroken in de Hazelaarstraat en Smachtkamp in Opheusden. Mooie voorbeelden van plekken in de openbare ruimte die vergroend zijn. De bomen, heesters en bloemen zijn door bewoners aangeplant en staan nu in groei en bloei. Met een kleine bijdrage vanuit de regeling burgerparticipatie in openbaar groen van de gemeente Neder-Betuwe.

1

2

4

1. Bloembollen in de Hoofdstraat in Kesteren 2. Perk Middelveld in Ochten 3. De Weijenburgsestraat in Echteld 4. De Roskam in IJzendoorn 5. Voorste Akkers in Dodewaard

3

5 23

Kom in actie voor wilde bijen en honingbijen! Richt het landschap bij-vriendelijk in! De regeling burgerparticipatie in openbaar groen staat ook open voor initiatieven die bijdragen aan de biodiversiteit en de bijendiversiteit in het bijzonder. Een bijen- of insectenhotel, een bijenlint of het planten van een bij-vriendelijke boom; het behoort allemaal tot de mogelijkheden!

Kijk voor meer informatie op www.bijbewustbetuwe.nl

We willen een duurzame leefomgeving verbeteren voor bijen (honingbijen en wilde bijen) en andere bestuivers. Op die manier borgen we de biodiversiteit en de productie van ons voedsel zoals bijvoorbeeld met onze fruitbomen. Op 31 maart heeft wethouder Herman Gerritsen namens Neder-Betuwe hiervoor een Intentieverklaring BijBewust Betuwe getekend, samen met de andere gemeenten in de regio. Imkers worden helaas al jaren geconfronteerd met forse bijensterfte. Met de wilde bijen is het eveneens slecht gesteld: meer dan 50% van alle soorten wilde bijen staan op uitsterven. Zo kunnen de bijen hun bestuivende bijdrage in de voedselketen steeds minder goed kunnen vervullen. Wethouder Herman Gerritsen van de gemeente Neder-Betuwe en voorzitter Kees van Rooijen van Tree Centre Opheusden planten een bijenboom in Dodewaard op Boomfeestdag 22 maart 2017.


Meer tuin met aankoop of huur gemeentegrond Ook genieten van een grotere tuin? Dat kan! Een groot aantal inwoners van de gemeente Neder-Betuwe heeft inmiddels gebruik gemaakt van de mogelijkheid de tuin uit te breiden met een stuk gemeentegrond. In 2014 startte het project Grondgebruik in Dodewaard. Kesteren volgde in 2016 . Nu zijn de dorpen IJzendoorn en Echteld aan de beurt. Ochten en Opheusden volgen later.

Project Grondgebruik Met het project Grondgebruik wil de gemeente het gebruik van gemeentegrond reguleren. Het doel van het project is dat iedereen op dezelfde manier behandeld wordt als het gaat om gebruik van gemeentegrond. Sommige stukken waren al in gebruik en ingericht als tuin. Dat is prima als er afspraken zijn gemaakt over het gebruik en inwoners bijvoorbeeld huur betalen aan de gemeente. Maar soms was gemeentegrond in gebruik zonder afspraken. Dat wordt nu wel geregeld. 24

Huur of koop Inwoners die een stukje gemeentegrond direct grenzend aan hun woonperceel gebruiken, krijgen eventueel de mogelijkheid om deze grond aan te kopen of te huren. Via berichten in de media, een informatieavond en een persoonlijke brief worden betrokken inwoners op de hoogte gesteld van de mogelijkheden tot verkoop of verhuur van gemeentegrond nabij hun woning. Met veel inwoners zijn inmiddels in goed overleg afspraken gemaakt over gebruik van gemeentegrond.

Gemeentegrond nog niet in gebruik, maar wel belangstelling? Grenst uw perceel aan een stukje gemeentegrond dat u graag bij uw perceel wilt betrekken? U kunt dan een aanvraag bij de gemeente indienen. Projectmedewerkers Sharon Aaldering en Karin Fokkens bekijken vervolgens samen met u welke mogelijkheden er eventueel zijn om de strook grond te kopen of te huren en onder welke voorwaarden.

Meer informatie

Karin Fokkens (l) en Sharon Aaldering (r)

Heeft u interesse of wilt u gewoon meer weten over het project Grondgebruik? Kijk dan op www.nederbetuwe.nl/grondgebruik. Daar vindt u een rubriek met ‘Meest gestelde vragen’ en hun antwoorden, de kosten, het uitgiftebeleid en ook een aanvraagformulier. U kunt ook contact opnemen met Sharon Aaldering of Karin Fokkens via telefoonnummer 14 0488 of per e-mail via grondgebruik@nederbetuwe.nl.

Meld het ons als u activiteiten van diefstal of vandalisme ziet Eind 2016 en in het eerste kwartaal van 2017 is op verschillende plekken schade toegebracht in de openbare ruimten en is ook een en ander gestolen. Wij hebben aangifte hiervan gedaan. U kunt ons ook helpen door - eventueel anoniem - te melden als u activiteiten ziet die u niet vertrouwd. Een ruit werd beschadigd op school Pantarijn in Kesteren, een lantaarn bij de Prins Willem-Alexanderschool in Echteld werd vernield. In Kesteren vond iemand het nodig om in een boomstam te zagen. In Opheusden zijn lood en bliksemgeleidingen gestolen. Bij de Bellefleur in Dodewaard is lood gestolen en een ballenvanger en de lichtkoepel beschadigd. En zo kunnen we nog even door gaan.

Totaal komt het schadebedrag op € 31.937,00: rondom de jaarwisseling € 24.800,- en algemene schade € 7.137,-. Wethouder Herman Gerritsen: “Het was mooier geweest als we deze bedragen aan zaken hadden besteed die voor iedereen van nut waren.” Hoort of ziet u zaken die u niet vertrouwd? Meld het bij de politie via tele­foonnummer 0900-8844. Anoniem melden kan ook, het nummer is dan 0800-7000. Dank voor uw medewerking.


Groenere dijken en een klompenpad De dijken zijn versterkt en de omgeving ervan wordt binnenkort groener. Dit alles mede dank zij enthousiaste medewerking van inwoners en ondernemers, een bijdrage van Combinatie Dijkverbetering HOP (aannemers) en subsidie van de provincie. Ook komt er rondom Opheusden een Klompenpad. De dijkverzwaring op het traject Hagestein - Opheusden is zo goed als klaar. Belangrijk voor de veiligheid. Natuurlijk bracht het overlast mee maar boeiend was het ook om te zien hoe de dijken werden verlegd, verbreed en versterkt. Nu alleen nog de verfraaiing van de aangrenzende erven. Waterschap Rivierenland, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeenten Buren, Culemborg en Neder-Betuwe werken samen bij de uitvoering ervan.

HOP

De aannemers die de dijken versterkten, Groep Midden Betuwe en Van Oord, verenigd in de Combinatie Dijkverbetering HOP (Hagestein-Opheusden), hebben voor de afronding van het geheel een fors bedrag in een groenfonds gestort. De provincie verdubbelde dit. Ook de gemeente droeg een bedrag bij. Wethouder Herman Gerritsen stimuleert graag deze landschapsontwikkelingen: “De provincie onderstreept hiermee het belang van inzet en betrokkenheid van bewoners bij het ontwikkelen en behouden van het landschap in Gelderland, het kapitaal van de provincie. Deze nieuwe benadering sluit goed aan bij de wijze waarop wij als gemeente - in dit geval in samenwerking met Culemborg en Buren - bewoners en ondernemers willen stimuleren zich meer in te zetten voor het landschap.”

Project ‘Dijken in het groen’

Een goede opkomst was er eind maart in Kesteren en in de andere twee gemeenten tijdens de voorlichtingsavond over het beplantingsproject ‘Dijken in het Groen’ van de gemeenten Neder-Betuwe, Buren en Culemborg. Zo’n 60 inwoners gaven zich op om mee te doen waarvan al 13 uit onze gemeente. Elke inwoner maakte samen met Landschapsbeheer Gelderland een beplantingsplan voor het eigen erf. Waterschap Rivierenland bekijkt nu of het allemaal mogelijk is. Daarna bestelt Landschapsbeheer de inheemse bomen en

struiken die de inwoners in het najaar tegen een geringe vergoeding kunnen ophalen, planten en onderhouden. Het worden fraaie erven met heggen, fruitbomen, bosjes en singels en bloemenmengsel voor bijen en vlinders.

Klompenpad

Vanuit de recreatieondernemers is het idee ontsproten om een Klompenpad in de gemeente Neder-Betuwe (omgeving Opheusden) aan te leggen. Als alles volgens plan verloopt kan dit volgend jaar (2018) gerealiseerd zijn. Want tijdens de informatieavond bij camping De Linie was er voldoende support van inwoners en ondernemers. Dat pad sluit dan aan op het netwerk van wandelpaden en klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Er zijn er al 100! Een klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Grondeigenaren krijgen een kleine tegemoetkoming. “Groen en bewegen, mooier kan het niet” aldus de wethouder.

Versterking biodiversiteit

In het najaar start het derde project: versterking van de biodiversiteit zodat ook de leefomgeving van de dieren verbetert; lees meer op de pagina’s 22 en 23 van dit magazine. In maart was daartoe al een eerste aanzet toen een aantal gemeenten - waaronder uiteraard Neder-Betuwe, want u weet wel: de bestuiving is bij ons erg belangrijk het zogenoemde Bijenconvenant ondertekenden. Hiermee verklaren zij zich te willen inzetten voor een versterking van de leefomgeving van bijen en insecten.

Groene brochure

Een vierde project is de groene publieksbrochure met de naam ‘Dijk van een Landschap’. Daarin staan tips voor meer groen, een groene inrichting en subsidiemogelijkheden. U hoort er binnenkort meer over.

Steun strijd tegen kanker, lever taxussnoeisel in Vers snoeisel van de Taxus Baccata is kostbaar. Er zit een basisgrondstof in voor het maken van geneesmiddelen tegen kanker. Gooi dat kostbare snoeisel dus niet weg maar lever het in. Het gaat om de nieuwe jonge twijgen van zo’n 30 cm. Zorg er wel voor dat het schoon is, dus niet met zand en aarde. Leg bijvoorbeeld een kleed of zeil op de grond voordat u gaat snoeien.

Inleveradressen • Elings Hoveniersbedrijf, Wijenburgsestraat 3 in Echteld. U kunt daar taxus brengen en er ook gratis tassen en knipzeil ophalen. Tel. 0344643282 / e-mail: adrieelings@hetnet.nl. Andere hoveniersbedrijven uit Neder-Betuwe en Tiel brengen het snoeisel hier ook. Het gaat allemaal met de Taxustaxi mee. • Bel of mail voor de Taxustaxi: www.taxuxtaxi.nl / tel. 085 – 489 6350. Deze stelt ook gratis knipzeil en tassen voor het snoeisel beschikbaar. • Op de milieustraten van Avri in Tiel, Geldermalen, Culemborg en Zaltbommel staan speciale bakken waar u van 15 juni tot 31 augustus uw taxussnoeisel in kunt doen.

25


Als brood- en banketbakker weten we als geen ander wat lekker is

Authentieke gebintconstructies Bekijk de foto’s op willemsenhout.nl of bel 0488 - 44 12 28 voor meer informatie

Vakantie bij de voetbal, korfbal, hockey of gym? Op vakantie in de Betuwe? Maak gebruik van onze

ZOMERAANBIEDING Ligt jouw sport stil de komende maanden en wil je toch in beweging blijven en je conditie onderhouden of verbeteren? Bij ons kun je terecht; • Geen inschrijfgeld • Geen vaste verbintenis • Korte Healthcheck • Persoonlijke begeleiding in Fitness- en Cardiozaal • Keuze uit tientallen groepslessen • Koffie, thee en sportdrank inbegrepen Je bent van harte welkom!

Per maand: Tot 21 jaar €25,Vanaf 21 jaar €45,Tien-Rittenkaart: Tot 21 jaar €50,vanaf 21 jaar €75,-

Healthclub Juliën - Provincialeweg 16 - 4033 BR Lienden 0344-602204 - info@healthclubjulien.nl - healthclubjulien.nl


Wonen in Neder-Betuwe is meer dan een dak boven je hoofd Duurzaam wonen in een prachtige landelijke omgeving, met laanboomteelt, een centrale ligging én een uitstekende bereikbaarheid? Dat kan in de gemeente Neder-Betuwe!

Meer weten over wonen in Neder-Betuwe? Onlangs is een rijk geïllustreerd Woonjournaal verschenen met interviews, woonprojecten, achtergrondinformatie, weetjes, tips en nog veel meer over mooi wonen in Neder-Betuwe. • Wonen in Neder-Betuwe, hoe, wat en waar! • Leuk Leesverhaal: rockster verhuist van Leiden naar Opheusden • Kinderen bouwen hun favoriete dorp • Zorg & Onderwijs: breed vertegenwoordigd in het Neder-Betuwse

• Interviews met burgemeester en wethouders over wonen in Neder-Betuwe Wethouder Hans Keuken over wonen in Neder-Betuwe: “In Neder-Betuwe kennen we een enorme gevarieerdheid aan woningen. Dorpen en kernen zijn vitaal en worden omlijst door ons groene landschap. Elk dorp heeft zijn eigen identiteit, dit betekent dat in onze gemeente eenieder zich thuis kan voelen. Wat wonen betreft stellen we ons tot doel dat er in elke kern duurzaam ontwikkeld wordt. Alles voor de leefbaarheid. Het ontwikkelen van woningen is goed voor de werkgelegenheid én winkels in de gemeente Neder-Betuwe. In de vier grote kernen zijn nog winkelvoorzieningen, dit gegeven behoudt de vitaliteit van de dorpen.” Woonjournaal Neder-Betuwe is een uitgave van Elan Media Group BV. (De gemeente Neder-Betuwe ondersteunt het initiatief.)

NEDER-BETUWE het Laanboomcentrum van Europa 27

DE A15 zorgt voor een goede bereikbaarheid van de gemeente Neder-Betuwe

ONZE GEMEENTE kent men aan haar... bomen!

RECREATIE EN TOERISME in Neder-Betuwe


Nef it houdt Nederland war m

NIEUW!

Nefit Easy de slimste thermostaat

Hoe simpel kan het zijn?

Maak kennis met Nefi

Verwarmen zoals u het wilt Makkelijk te bedienen, altijd en overal met handige app Ze lflerend en service op afstand mogelijk Maak kennis met Nefit Easy. Neem vrijblijvend contact met ons op: Hoe simpel kan het zijn? De ideale hulp om energie te besparen Ver war men zoals u het wilt Zonder contract of abonnementskosten M akkelijk te bedienen, altijd en over al met handige app Zelfler end en s er vic e op a fs tand mogelijk De ideale hulp om energie te besparen Zonder contract of abonnementskosten

Dalwagenseweg 2 | 4043 MX Opheusden Tel (0488) 44 13 74

www.roelofsen-installatie.nl

Reserveer nu online!

Bezorgen is mogelijk, informeer naar de mogelijkheden! Huren voor een langere periode? Vraag naar de aantrekkelijke kortingen!

Groenvoorziening Beton- en straatwerken

Aanhangwagens

Hijs- en hefwerktuigen

Grondverzet

• • •

Houtbewerking Elektra etc!

Tielsestraat 85C | Opheusden | Telefoon (0488) 44 12 28

|

info@willemsenverhuur.nl

|

www.willemsenverhuur.nl

drukker uit de betuwe

• • •

U koopt graag goed drukwerk in, ’n beetje scherp het liefst. Wat dat betreft is een kennismaking met R&H Drukkerij de moeite waard. We zijn gevestigd in de Betuwe, in Kesteren om precies te zijn. En we hebben zo’n beetje alles in huis voor uw complete pakket drukwerk. Van visitekaartje tot brochure. Van mailing tot magazine. Van posters tot promotiedoosjes. Grote formaten, kleine formaten, grote oplagen, kleine oplagen, we drukken het. Haarscherp. Dat doen we al voor heel wat bedrijven. Zullen we ook eens kennismaken?

Broekdijk 40e 4041 CW Kesteren

T (0488) 48 32 33 F (0488) 48 22 68

www.rhdruk.nl info@rhdruk.nl


Ontwerpen voor herinrichting terrein Gerard Doustraat in Kesteren Aanwezigen meegevoerd in groene sferen bij inloopavond voormalig hertenkamp Op 21 juni was in school Het Kompas in Kesteren een inloopavond waar iedereen de gelegenheid kreeg om kennis te nemen van vier ontwerpen die een leidraad bieden voor het realiseren van een nieuwe, groene ontmoetingsplek in het hart van het dorp. Aanwezigen werden meegevoerd in groene sferen en gevraagd om hun groene licht te laten schijnen over de ontwerpen.

Ontwerpen voor de herinrichting Een groep enthousiaste bewoners is druk aan de slag met het denken over mogelijkheden voor een nieuwe inrichting van het terrein. Ideeën variëren van een Betuws landschappelijk karakter, een groene, gezonde ruimte die jong en oud in beweging brengt, een dierenweide met educatief centrum en repaircafé tot een groene open space met voor ieder wat wils. Op 21 juni presenteerden zij de verschillende ontwerpen die ze omlijstten met sfeerbeelden en inspirerende impressies. Samen met de gemeente zijn ze zeer geïnteresseerd in de feedback en in de bijdrage die u mogelijk kunt leveren aan het realiseren van een van de ontwerpen.

Beestenwei

Insectenhotel

Betuwse fruitbomen

Haag van bessenstruiken

29

Meer weten? Neem contact op met Nanneke van der Heijden via nheijden@nederbetuwe.nl.

Natuurlijke speeltoestellen

Boombankje

Gemeenteraad en jongerenraad geven samenwerking vorm Tijdens de raadsvergadering van 11 mei stemde de gemeenteraad in met het ‘Convenant gemeenteraad en jongerenraad Neder-Betuwe’. Direct na dit besluit zetten burgemeester Jan Kottelenberg en Richard Verwoert van de jongerenraad hun handtekeningen onder de overeenkomst. Het betekent dat over vooraf afgestemde onderwerpen de jongerenraad een inhoudelijke en creatieve bijdrage zal leveren aan de politieke discussie in Neder-Betuwe. Uitgangspunt van de samenwerking is dat de jongerenraad een open platform is voor alle jongeren.

Coaches Vanuit de raad is een aantal raadsleden het vaste aanspreekpunt voor de jongerenraad. Deze raadsleden zijn niet alleen een

verbindende schakel, maar ook een coach voor de jongeren.

Aanmeldingen welkom Binnenkort gaat de jongerenraad daadwerkelijk van start. De inbreng van alle geïnteresseerde jongeren tussen de 14 en 23 jaar uit Neder-Betuwe is meer dan welkom. Zij kunnen via www. facebook.com/jongerenraadnb doorgeven dat ze willen meedoen of meer informatie vragen.


*

*

GARAGEDEUR VERVANGEN?

NU â‚Ź 500,- KORTING OP HET UITGEBREIDE ACTIEPAKKET KLEUR + AANDRIJVING

LENTE ACTIE

KESTEREN

Graag zijn wij u van dienst

15 APRIL T/M 15 MEI 2017. VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN.

DE ABSOLUTE SPECIALIST IN KOZIJNEN | RAMEN | DEUREN DAKKAPELLEN | ZONWERING | VOUWWANDEN | SCHUIFPUIEN Achterstraat 47 | 4054 MS Echteld | Tel. (0344) 64 25 30 | Open: ma t/m vr 8.00 - 12.15 uur en 13.00 - 16.45 uur Zandstraat 53-04 | 6658 CM Beneden-Leeuwen | Tel. (0344) 64 25 30 | Open: do / vr 10.00 - 16.00 uur en za 10.00 - 14.00 uur Bezoek buiten onze openingstijden is mogelijk op afspraak.

www.vangessel.nl

Tel. 0488 - 48 19 66 / 06 - 101 26 853 info@rietdekkers.nl - www.facebook.com/vanginkelkesteren

Ons bedrijf is gevestigd: Broekdijk 18, Kesteren

www.rietdekkers.nl

Daltonschool Het Palet werkt volgens de uitgangspunten van het Daltononderwijs Het doel is de zelfwerkzaamheid en de onderlinge samenwerking van leerlingen te bevorderen. Daltononderwijs is een manier van werken waarbij het kind centraal staat. Leraren op een Daltonschool helpen leerlingen niet alleen met het verwerken van de leerstof maar zijn voor de leerlingen ook een inspirator en een coach. Hun rol in het leerproces is onmisbaar. Er zijn 6 Dalton kernwaarden: 1. Verantwoordelijkheid/vrijheid in gebondenheid 2. Effectiviteit 3. Samenwerken 4. Zelfstandigheid 5. Reflectie 6. Borging. In ons Daltonboek, schoolplan en schoolgids staat beschreven hoe wij als Daltonschool werken aan deze kernwaarden. De 6 kernwaarden vormen de basisprincipes voor de manier van lesgeven en de omgang met de leerlingen. Het leer- en leefklimaat worden vanuit deze kernwaarden op elkaar afgestemd. Dit schooljaar zijn we gestart met een implementatietraject om het eigenaarschap van leerlingen structureel vorm te geven. Dit willen we bereiken door de leerlingen zelf doelen op te laten stellen waar ze zich verantwoordelijk voor willen voelen. Hierdoor zullen de leerlingen meer zeggenschap hebben over en invloed hebben op hun eigen leerproces en ontwikkeling. Door gezamenlijk actie en verbeterpunten te formuleren en deze met elkaar te evalueren en te reflecteren zal het eigenaarschap worden versterkt.

bij leerlingen. We registeren vorderingen en reflecteren met de groep op de Dalton principes. Regelmatig worden Daltonscholen bezocht door de Nederlands Dalton vereniging. Een visitatieteam komt dan naar school om te beoordelen of er nog volgens de Daltonkernwaarden wordt gewerkt. Als het Dalton visitatieteam oordeelt dat aan alle kernwaarden wordt voldaan, dan wordt de Daltonlicentie verlengd. Op 13 april jl. is onze school bezocht door de Nederlandse Daltonvereniging en is onze licentie weer voor een aantal jaren verlengd.

Om onszelf scherp te houden en kwalitatief goed onderwijs te blijven geven observeren we, signaleren we en stimuleren we bovenstaande ontwikkelingen

www.onderwijsgroepspoenk.nl


Onafhankelijke cliëntondersteuning Gemeente Neder-Betuwe helpt inwoners bij vragen over zorg en welzijn en doet er alles aan om dat goed te laten verlopen. Het kan zijn dat u liever samen met iemand anders een gesprek met een instantie hebt. Of dat u het fijn vindt als iemand u helpt bij het kiezen van zorgoplossingen voor uzelf of uw familielid. Dan kunt u een beroep doen op een onafhankelijke cliëntondersteuner. Er zijn drie organisaties die deze cliëntondersteuning kunnen bieden.

dig en vertrouwelijk om met persoonlijke gegevens van inwoners. De dienstverlening is gratis.

Mories Driessen van MEE Gelderse Poort, e-mail: m.driessen@meegeldersepoort.nl, tel. 06 - 10010383. www.meegeldersepoort.nl.

Debby Nillesen van Zorgbelang Gelderland, e-mail: vertrouwenspersoon@zorgbelanggelderland.nl, tel. 026 – 3842826. www.zorgbelanggelderland.nl.

Wat doet de cliëntondersteuner voor u? De cliëntondersteuner helpt u bij het zoeken naar oplossingen voor uw problemen en bij gesprekken over het regelen van hulp. Zodat u daarna weer zelf verder kunt. Vaak is er iemand in uw eigen omgeving die daarbij kan helpen. Als dat niet zo is, dan kunt u een beroep doen op een onafhankelijke cliëntondersteuner die luistert en ondersteunt.

Gratis en onafhankelijk Cliëntondersteuners werken onafhankelijk van de gemeente, het zorgkantoor en zorgverleners. Zij gaan zorgvul-

Corine Rademaker-Groenendijk van Helpende Handen, e-mail: info@helpendehanden.nl, tel. 0348 – 489970. www.helpendehanden.nl.

Keuze uit drie aanbieders Gemeente Neder-Betuwe heeft afspraken gemaakt met drie aanbieders van cliëntondersteuning. U kunt zelf bij de aanbieder van uw keuze de cliëntondersteuning aanvragen. Voor alle vragen over welzijn, wonen, werk en zorg kunt u bij het Kernpunt terecht. Tel. 0488 - 44 99 92 (ma t/m do 9.00 – 17.00 uur, vrij 9.00 - 12.00 uur), www.kernpuntnederbetuwe.nl.

Bezoek aan het Anker in Kesteren

Bezoek aan Elim in Ochten

50 jaar bestaat zorgcentrum het Anker uit Kesteren. Alle reden voor dit huis om, samen met de bewoners, de medewerkers en de vrijwilligers, hieraan aandacht te schenken. Aan burgemeester Kottelenberg was gevraagd om de feestweek te komen openen. Op de foto hijst hij samen met bestuurder Dick van Bodegraven en bewoonster mevrouw M. Vermeer de vlag.

In huis Elim bekeek de burgemeester de maquette van lichtstad Ochten, gemaakt door leerlingen van groep 6 van de Sébaschool. Ook bezocht hij de tentoonstelling die de vrijwilligers inrichtten over de heer Houtkoper, burgemeester van Echteld vanaf 1945 tot 1980. De reactie van de burgemeester na beide bezoeken: “Ik ben onder de indruk van de activiteiten, de vrijwilligers, de verzorgers, maar vooral de bewoners!”

Colofon

Neder-Betuwe Magazine is een uitgave van de gemeente Neder-Betuwe in samenwerking met Elan Media Group BV

Verspreiding: VSB, Rhenen Eindredactie: gemeente Neder-Betuwe Exploitatie en advertenties: Elan Media Group BV Opheusden, tel. (0488) 44 20 36, www.elan-media.nl

Fotografie: gemeente Neder-Betuwe Vormgeving redactie: Reclamestudio Van Suilichem Druk: R&H Drukkerij Kesteren

Gemeentegegevens: Gemeente Neder-Betuwe Burg. Lodderstraat 20, 4043 KM Opheusden tel.: 14 0488, e-mail: info@nederbetuwe.nl website: www.nederbetuwe.nl. Aan de inhoud van dit magazine kunnen geen rechten worden ontleend.

31


PARTYRESTAURANT DE OUDE DUIKENBURG | ECHTELD | WWW.DUIKENBURG.NL | 0344-641440

Proef de Betuwe! INCLUSIEF WELKOMSTDRANKJE TA F E L WAT E R

INFO WWW.DUIKENBURG.NL/ STREEKDINER

RESERVEREN partyrestaurant • zalencentrum • vergaderen

BEL OF MAIL INFO@DUIKENBURG.NL

Profile for Alette  Keuken

Neder-Betuwe magazine - juni 2017  

Neder Betuwe Magazine juni 2017

Neder-Betuwe magazine - juni 2017  

Neder Betuwe Magazine juni 2017

Advertisement