Infogids 2021

Page 1

2021

INFOGIDS NEDER-BETUWE

IN DIT NUMMER • Informatie rondom corona

• 70 jaar Molukkers in Nederland • Buurtgezinnen: opvoeden doen we samen • Ontwikkeling van natuur-, speel- en leertuin • De kracht van openbaar onderwijs in Neder-Betuwe


Knip deze waardevoucher uit. U weet nooit wanneer u ons nodig hebt!

Arbeidsrecht Bestuursrecht Bouwrecht Contractrecht Erfrecht Familierecht Huurrecht Ondernemingsrecht Vastgoedrecht er ch ou r s ev o ti rd vo gra k! e aa d w oe en pr e g ut es ez is in eg D m k a 45 int

Aspremont Advocaten Industrieweg 19 | 4051 BW Ochten T. 0344 650510 | E. info@aspremontadvocaten.nl I. www.aspremontadvocaten.nl


VOORWOORD

Veerkracht Deze informatiegids – een initiatief en uitgave van Elan – is wat mij betreft een symbool van veerkracht. Het geeft energie in coronatijd. Een tijd waarin een groot beroep wordt gedaan op het incasseringsvermogen en weerstandsvermogen van onze ondernemers en inwoners. Daarom zijn verhalen over wilskracht en vitaliteit juist nu meer dan welkom. In deze gids leest en ziet u de sterke kanten van inwoners en bedrijven. Het toont de souplesse bij het vinden van nieuwe wegen. Het maximale wordt gehaald uit wat er is en waar we het even mee moeten doen. Wát een rekbaarheid zien wij. Kortom wat een elan.

Jan Kottelenberg

Het zal u niet ontgaan zijn dat alle schuingedrukte woorden synoniemen zijn van elan of veerkracht. Ik ga ervanuit dat de inwoners van Neder-Betuwe de wilskracht hebben onze veerkrachtige ondernemers royaal te steunen. Dat kan heel eenvoudig. Door lokaal te kopen en te bestellen. Door elkaar te steunen waar het maar kan. Kleine gebaren, soms lijkt het maar een simpel veertje, maar alles bij elkaar is het veerkracht!

burgemeester van Neder-Betuwe

Colofon Dit is een uitgave van Elan Media Group BV Elan Media Group BV Torenstraat 3 Kesteren (0488) 44 20 36 info@elan-media.nl www.elan-media.nl

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenig­vuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Eventuele wijzigingen, druk- en/of zetfouten voorbehouden. Voor vragen / opmerkingen kunt u contact op­ nemen met Elan Media Group BV

3


INFORMATIE RONDOM CORONA Gemeente Neder-Betuwe

Jongerenwerkers van Mozaïek

Allerlei informatie over corona is te vinden op onze website via de link www.nederbetuwe.nl/inwoners/corona_nb of klik op de button ‘informatie coronavirus’ op de homepage.

Kijk voor telefoonnummers van de Jongerenwerkers op www.mozaiekwelzijn.nl. Je kunt ze bellen of appen voor een praatje of voor advies. Volg Mozaïek op socials@MozaiekWelzijn of kijk op www.mozaiekwelzijn.nl/coronahulp.

Rijksoverheid Veel vragen en antwoorden zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl of bel naar het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).

Welzijn Rivierstroom Bel met uw vraag of voor ondersteuning naar 0344 - 60 23 37 of kijk op www.welzijnrivierstroom.nl.

Uitleg in eenvoudige taal Over het corona-virus en de maatregelen vindt u op www.steffie.corona.nl en www.pharos.nl.

Mikado Helpdesk Voor als u uit een niet-Nederlandse cultuur komt en vragen heeft over zorg: kijk op www.mikadohelpdesk.nl, e-mail: vraag@mikadohelpdesk.nl of bel naar 0800 – 88 55 008.

Coronatest Heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Maak een afspraak voor een coronatest. Dat kan online via www.coronatest.nl of via 0800 - 1202. Houd uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand (staat op paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs). U hoeft niet te betalen voor de test.

Covid-19-vaccin Kijk op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord.

Planning Covid-19 vaccinatie Wanneer u aan de beurt bent voor een corona vaccinatie wordt landelijk bepaald. Meer informatie hierover staat op www.coronavaccinatie.nl. U ontvangt vanzelf een uitnodiging.

Thuisquarantaine Kijk voor informatie in de quarantainegids als nodig blijkt te zijn dat u in (thuis)quarantaine gaat: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ thuisquarantaine.

Samen is leuker Heeft u een idee, een actie of energie om iets te doen tegen eenzaamheid? Stuur dan een e-mail naar het lokale samenwerkingsverband Samen is leuker, waarmee we ons inzetten om met elkaar eenzaamheid in Neder-Betuwe te verminderen. E-mail: samenisleuker@nederbetuwe.nl.

4

Kindertelefoon Als je misschien even een praatje wilt maken. Of als je bang bent of verdrietig of als er iets anders is. Bel gratis naar 0800 - 0432. Je kunt ook chatten met iemand tussen 11:00 en 21:00 uur via www.kindertelefoon.nl.

Burenirritaties? We zijn allemaal meer thuis. Loopt u tegen problemen aan met de buren en lukt het niet om problemen onderling op te lossen? Neem contact op met Buurtbemiddeling ElkWelzijn: www.elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling, e-mail: buurtbemiddeling@elkwelzjin.nl of bel naar 0345 - 51 52 27.

Veilig thuis Gaat het thuis niet goed? Of zijn er zorgen over iemand? Bel gratis Veilig Thuis: 0800-2000.

GGD-Gelderland-Zuid Voor de actuele stand van zaken in regio Gelderland-Zuid: www.ggdgelderlandzuid.nl. Als u uw antwoord daar niet vindt, kijk dan op de overzichten met veel gestelde vragen op de website van het RIVM: www.rivm.nl of bel het landelijke corona-informatienummer: 0800 - 1351 of bel met onze GGD 088 - 14 47 272.

Informatie over reizen? Voor advies over reizen kijk op de website van de Rijksoverheid: www.nederlandwereldwijd.nl.

Luister- en hulplijnen Rode Kruis - T. 070 - 4455 888. Luisterlijn – T. 088 0767 000.

Voor Senioren: ANBO - T. 0348 - 46 66 66 / 7 dagen per week van 09:00-21:00u / ook voor niet-leden. KBO-PCOB - T. 030 – 34 00 600 / maandag tot en met vrijdag van 09:00 - 17:00 uur.


GEMEENTEINFORMATIE

GEMEENTEHUIS

Gemeente Neder-Betuwe

Omgevingsloket

Burgemeester Lodderstraat 20 4043 KM Opheusden Postadres: Postbus 20, 4043 ZG Opheusden T. 14 0488 (6 cijfers) E. info@nederbetuwe.nl I. www. nederbetuwe.nl

Op afspraak via Omgevingsdienst Rivierenland, T. (0344) 57 93 14.

24-uurs calamiteitennummer:

Digitaal zaken regelen

0345 - 58 53 53 (tijdens kantooruren) of 06 - 21 89 64 20 (buiten kantoortijden). Sinds 1 mei 2017 verzorgt Avri onze calamiteitendienst.

Uittreksel GBA of Burgerlijke Stand en verhuizingen zijn digitaal te regelen met behulp van DigiD op www.nederbetuwe.nl

Storingsnummer voor drukriolering:

Openingstijden

0345-58 53 53 – 24 uur per dag / 7 dagen per week (via Avri)

Het gemeentehuis is voorlopig alleen op afspraak open. Veel zaken kunt u regelen via de ‘digitale balie’, te vinden op de homepagina: www.nederbetuwe.nl. Als u een afspraak wilt maken, bel naar 14 0488 voor een tijdstip in de ochtend tussen 09:00 en 12:00 uur op werkdagen of een tijdstip op donderdagavond tussen 17:00 en 19:30 uur. Mondkapje verplicht. Documenten kunt u (zonder afspraak) afhalen bij de receptie tijdens de openingstijden. Betaling graag met pinpas. Kom alstublieft op de tijd van uw afspraak, niet eerder en niet later en alleen als u géén last heeft van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.

Politie Telefoonnummer politie voor niet spoedeisende zaken 0900 - 88 44.

Online gemeentewinkel Via de Digitale Balie kunt u een aantal zaken direct met de gemeente regelen.

Kernpunten Het telefoonteam van de Kernpunten is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur: 0488 - 449992. Mailen kan ook: • dodewaard@kernpunten.nl • kesteren@kernpunten.nl • ochten@kernpunten.nl • opheusden@kernpunten.nl

Bedrijvenloket www.nederbetuwe.nl/bedrijvenloket bedrijvenloket@nederbetuwe.nl Spreekuur voor en door ondernemers. Maak een afspraak voor een gesprek met de juiste adviseurs.

Volg de gemeente op Twitter, Facebook en Instagram: @Gem.Neder_Betuwe Gemeente Neder-Betuwe

5


TIJDELIJKE ONDERSTEUNING NOODZAKELIJKE KOSTEN (TONK) Bent u ondernemer, zzp’er, werknemer of werkzoekende en heeft u financiële problemen door de coronamaatregelen? En kunt u daardoor noodzakelijk kosten zoals woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Nood­ zakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. U kunt de TONK vanaf medio maart 2021 aanvragen bij uw gemeente. Iedere gemeente maakt zelf beleid voor TONK. De meeste gemeenten zijn op dit moment druk bezig om de regeling vorm en inhoud te geven. Bij enkele gemeenten is het al mogelijk om de TONK aan te vragen. De TONK kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd vanaf 1 januari 2021. Voorwaarden en meer informatie leest u op de website www. nederbetuwe.nl onder het kopje ‘informatie corona’.

GEZONDHEIDSKLACHTEN? Bel GGD voor een test. T. 0800-1202 Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Let op Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112. Heeft uw kind klachten die passen bij het coronavirus? Ook dan kunt u een testafspraak maken via 0800 – 1202.

----------------------------------------------------------

GIDS VOOR HULP EN STEUN BIJ THUISQUARANTAINE Als het nodig blijkt te zijn dat u in (thuis)quarantaine gaat, dan betekent het dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkomt u verspreiding van het coronavirus. We begrijpen dat het voor u lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. In de quarantainegids leest u waar u hulp kunt vragen. Kijk op www.rijksoverheid.nl/quarantaine.

TROUWEN IN TIJDEN VAN CORONA Eén van de mooiste dagen uit je leven: elkaar je ja-woord geven. Een prachtmoment en vaak omgeven met heel veel ceremonie. Maar door de coronamaatregelen ziet deze dag er mogelijk anders uit. Indien jullie (bruidsparen) ervoor kiezen om jullie huwelijk te verzetten of te annuleren, willen jullie dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven via de mail naar : burgerzaken@nederbetuwe.nl.

Gemeentelijke maatregelen Gemeente Neder-Betuwe neemt tijdelijk maatregelen als aanvulling op het landelijke maatregelenpakket.

Regels voor het voltrekken van een huwelijk in het gemeentehuis Bij de huwelijksplechtigheid in de raadszaal mogen nu beperkt aantal personen aanwezig zijn. Kijk voor de actuele aantallen op www.nederbetuwe.nl. De trouwambtenaar en bode tellen in dit totaal niet mee, maar bijvoorbeeld de fotograaf wél. Kinderen en baby’s tellen ook ieder als één persoon. Dit heeft alles te maken met het in acht kunnen nemen van de 1,5 meter ruimte tussen de aanwezigen. Buiten is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen

6

Kinderen van 0 – 6 jaar die alleen verkouden zijn, hoeven meestal niet getest te worden. Lees meer op de website van de Rijksoverheid: Wanneer laten testen op corona. Meer informatie Meer informatie en veelgestelde vragen & antwoorden: kijk op de webisite van de Rijksoverheid.

van meer dan 2 personen of 1 huishouden. De uitzondering van het aantal personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop. De plechtigheid is alleen voor genodigden. De uit­ nodiging is de reservering. Deze regels worden ingetrokken op het moment dat de corona-maatregelen die het kabinet heeft opgelegd niet langer meer van kracht zijn.

Leges huwelijken Burgemeester en wethouders hebben op 31 maart 2020 richtlijnen vastgesteld voor het al dan niet heffen van leges voor de (voorgenomen) huwelijken in de periode dat de kabinetsmaatregelen gelden.

Mondkapjes In de openbare ruimte van ons gemeentehuis dragen wij mondkapjes. Het dringende advies aan iedereen is dus om bij een bezoek aan het gemeentehuis een mondkapje te dragen. Dank voor uw medewerking.

Verder nog vragen? Het heeft onze sterke voorkeur dat u deze stelt via e-mail burgerzaken@nederbetuwe.nl .


GEMEENTEINFORMATIE

KINDPAKKET NEDER-BETUWE Ieder kind telt mee en kan meedoen met het KINDPAKKET NEDER-BETUWE Zwemles, schoolreisje, dagje uit, verjaardagsfeestje, muziekles. sport, babygym, fiets, laptop voor huiswerk, kleding en schoenen, allemaal zaken die u graag aan uw kind geeft. Maar soms zit het tegen en heeft u hiervoor geen geld. Vraag dan naar het Kindpakket Neder-Betuwe.

Zwemles vanaf 5 jaar via Kindpakket Neder-Betuwe Het is erg belangrijk dat uw kind leert zwemmen. De lessen kunnen uit het Kindpakket worden betaald. Kinderen kunnen al vanaf 5 jaar via het Kindpakket op zwemles.

Een leuk verjaardagsfeestje Jarig! Dan wil je natuurlijk graag slingers en iets lekkers om uit te delen in de klas. En een feestje geven voor vriendjes en vriendinnetjes en de meester of de juf. Het kan. Met het Kindpakket Neder-Betuwe. De jarige krijgt natuurlijk ook een verjaardagscadeau.

Kindpakket Neder-Betuwe: ook voor de allerkleinste kinderen Ouder-en-kindzwemmen, peutergym, kabouterhockey en tuimeljudo. Heel belangrijk voor de kleintjes om al heel jong te bewegen! Hebt u zelf geen geld om dit te kunnen betalen? Deze activiteiten voor de kleintjes zitten sinds 2019 ook in het Kindpakket Neder-Betuwe. De leeftijdsgrens is verlaagd van 4 naar 0 jaar. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is nu dus voor inwoners van 0 tot 18 jaar.

Vertel het verder Kent u een gezin waarvan een of meer kinderen misschien in aanmerking komen voor het Kindpakket Neder-Betuwe? Wijs ze dan op het Kindpakket. Veel gezinnen die moeite hebben om rond te komen, lopen hier niet mee te koop en vinden het misschien moeilijk om naar het Kindpakket te vragen. Dat is jammer want het is er juist voor hun kinderen die er veel plezier van kunnen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze dan wél mee kunnen met een schoolreisje of dat ze wél die muziek­lessen kunnen volgen. Op die manier groeien ze plezieriger en ook evenwichtiger op. Dat geeft ze ook later meer kansen.

Kindpakket Neder-Betuwe: samenwerking met drie partijen Voor het Kindpakket Neder-Betuwe werkt de gemeente met drie partijen samen: het Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Leergeld Westbetuwe en Stichting Stop Kinder­ armoede. Deze samenwerkingsovereenkomst en de manier van werken zijn zo ingericht dat ze voldoen aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming Joris ‘Hoe het werkt? Er wordt geen geld uitbetaald. Maar ik kan na een gesprek met u allerlei zaken regelen voor uw kind. Bijvoorbeeld een goede fiets, spullen voor een verjaardagsfeestje, zwemles, sportcontributie, een laptop voor school of muziekles.’

Voor welke kinderen is het Kindpakket Neder-Betuwe? Wanneer maakt u als ouder of verzorger kans op het Kindpakket Neder-Betuwe? - Als uw inkomen te laag is om zelf allerlei dingen voor uw kind te kunnen betalen. - Dat kan komen doordat u bijvoorbeeld geen werk hebt en van een uitkering moet rondkomen. - Of omdat u door omstandigheden hoge kosten hebt. - Of er zijn misschien schulden. - Misschien hebt u wel werk maar is het inkomen laag. - Misschien bent u zzp’er maar zit u een tijdje zonder klussen. Het kan door van alles en nog wat komen dat u aan uw kind niet kunt geven wat nodig is om op een fijne manier op te groeien. Terwijl die dingen heel belangrijk zijn voor uw kind, ook voor later. En daarom is er het Kindpakket Neder-Betuwe.

Vragen over het Kindpakket? Bel met Joris Maier. Tel. 06 – 48 07 25 63. Een mailtje sturen kan ook: kindpakketnederbetuwe@gmail.com

Wanneer kun je naar het Kindpakket Neder-Betuwe vragen? Eén keer per jaar kan voor een kind naar het Kind­pakket Neder-Betuwe worden gevraagd. Het maakt niet uit in welke maand, het kan het hele jaar door.

7


Brandweer Voor spoedgevallen: 112 Geen spoed, wel brandweer: (024) 35 55 555 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: (088) 457 50 00 Sinds 1 januari 2013 valt onze brandweer onder de Veilig­ heidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). De brandweer in Neder-Betuwe heeft vier uitruklocaties: in Dodewaard, Kesteren, Ochten en Opheusden. De brandweerteams werken met bereikbaarheidsdiensten door zeventig vrijwilligers. De Officieren van Dienst werken samen met het korps van Tiel in een piket. Iedere kazerne heeft een tankautospuit (blusvoertuig) en een personeel-/materieelwagen. In Ochten staat er een haakarmvoertuig klaar om met schuim te kunnen blussen. Daarnaast is er ook een actieve jeugdbrandweer van vijftien korpsleden met een eigen blusvoertuig.

Telefonische bereikbaarheid • •

Alarmnummer 112 (alleen voor spoedeisende hulp) Geen spoed, wel brandweer: (024) 35 55 555

Brandweergroepen in Neder-Betuwe Omdat de organisatie geen 24-uursdiensten heeft, zijn onderstaande locaties beperkt bereikbaar. Teamleider van de brandweer is de heer M. Schuurman.

Kazerne groep Dodewaard

Oranjelaan 1b, 6669 AH Dodewaard, T. (088) 45 75 750, groepsleider is H. van Ingen (Eind 2021 staat de nieuwe kazerne aan de Dalwagen)

Kazerne groep Kesteren

Vincent van Goghstraat 18, 4041 GG Kesteren, T. (088) 45 75 730, groepsleider is D. van Zetten

Kazerne groep Ochten

Cuneraweg 4, 4051 CE Ochten, T. (088) 45 757 20, groepsleider is G. Hommerson

Kazerne groep Opheusden Hamsestraat 24, 4043 LH Opheusden, T. (088) 45 75 740, groepsleider is G. van Dam

8

Jeugdbrandweer 'The next generation Firefighters’ De jeugdbrandweer bestaat uit jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, met als belangrijkste doel: • Jongeren kennis te laten maken met de brandweer. • Bewustzijn en kennis te vergroten met betrekking tot brandbestrijding, het voorkomen van brand en hulpverlening. • De doorstroming naar de opleiding 'Manschap A' van de brandweer te bevorderen door een voorsprong in kennis en ervaring. De jeugdbrandweer is hierdoor te beschouwen als een ‘kweekvijver’ waarin zowel theoretische als praktische kennis wordt opgedaan. Wie meer wil weten over deze jeugdbrandweer, kan contact opnemen met Jeroen Timmer (hoofdjeugdleider) 06 - 214 390 95. Nadere informatie kun je krijgen op de website van de Jeugdbrandweer Nederland, www.jeugdbrandweer.nl/korpsen/gelderland/neder-betuwe.

Veiligheidsregio Gelderland-Zuid In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (www.vrgz.nl) werken de hulpdiensten van de brandweer en ambulance­ zorg en de zestien gemeenten samen om grootschalige incidenten, rampen en crises te voorkomen, te bestrijden en te beperken. De taken van de brandweer bestaan uit risicobeheersing en incidentbestrijding.

Contactgegevens Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Groenewoudseweg 275, 6524 TV Nijmegen Postbus 1120, 6501 BC Nijmegen T. (088) 457 50 00 I. www.vrgz.nl


GEMEENTEINFORMATIE

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Samen met de burgemeester vormen de wethouders het college van burgemeester en wethouders oftewel het dagelijks bestuur van de gemeente.

Het college bestaat uit: burgemeester A.J. Kottelenberg wethouder N. van Wolfswinkel wethouder W.E.A. van Dijkhuizen wethouder S.H.R. van Someren wethouder M.A. Klein

BURGEMEESTER DE HEER J.A. (JAN) KOTTELENBERG Taakvelden: Openbare orde en veiligheid, Brandweer, Algemeen bestuurlijke aangelegenheden, Gemeentelijke dienstverlening/ Klantcontactcentrum (KCC), Regionale samenwerking, Personeel en organisatie, Informatisering en automatisering (inclusief Documentaire Informatievoorziening (DIV) en gegevensbeheer), Facilitaire zaken, Juridische zaken, Communicatie, Laanboompact/TCO

Vertegenwoordigingen:

Lid algemeen bestuur van Regio Rivierenland, plaatsvervangend lid algemeen bestuur van Regionaal Archief Rivierenland, lid algemeen bestuur van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, plaatsvervangend lid algemeen bestuur van Industrieschap Medel, plaatsvervangend lid algemeen bestuur GGD Gelderland-Zuid, bestuurlijk trekker Speerpuntenberaad Agribusiness Regio Rivierenland

WETHOUDER EN LOCOBURGEMEESTER DE HEER N. (NEES) VAN WOLFSWINKEL (SGP) Taakvelden:

WETHOUDER EN TWEEDE LOCOBURGEMEESTER MEVROUW W.E.A. (HERMA) VAN DIJKHUIZEN (CDA) Taakvelden: Recreatie en toerisme, Sport, Wmo, Volksgezondheid, Accommodatiebeleid, Kunst en cultuur, Speelruimtebeleid, Welzijnsbeleid (inclusief bibliotheekwerk en subsidiebeleid), Participatiebeleid.

Project:

Veerhaven Ochten.

Vertegenwoordigingen: Lid algemeen bestuur van GGD Gelderland-Zuid, lid algemeen bestuur van Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal, lid algemeen bestuur van Werkzaak Rivierenland, lid Speer­ puntenberaad Recreatie en Toerisme Regio Rivierenland Wethouder en derde locoburgemeester.

DE HEER S.H.R. (STEFAN) VAN SOMEREN (VVD Taakvelden: Economie, Mobiliteit/verkeer en vervoer, Milieu/duurzaamheid/klimaat, Beheer en onderhoud openbare ruimte, Begraafplaatsen, Afvalinzameling, Handhaving.

Projecten:

Verbreding Rijnbrug, Randweg Opheusden.

Vertegenwoordigingen:

Lid algemeen bestuur Industrieschap Medel, plaatsvervangend lid algemeen bestuur Omgevingsdienst Regio Rivierenland, lid algemeen bestuur van AVRI, commanditair vennoot (CV) van Casterhoven, lid algemeen bestuur Uitvoeringsorganisatie Breedband Rivierenland, lid Speerpuntenberaad Logistiek en Economie Regio Rivierenland, lid portefeuillehoudersoverleg Mobiliteit Regio Rivierenland, lid portefeuille­ houdersoverleg Duurzaamheid Regio Rivierenland.

Ruimtelijke ordening, Volkshuisvesting, WABO-vergunningen, Grondzaken/grondexploitaties.

WETHOUDER EN VIERDE LOCOBURGEMEESTER DE HEER M.A. (MARIEN) KLEIN (SGP) Taakvelden:

Huisvesting arbeidsmigranten, Aanpak recreatieterreinen, Omgevingswet/Omgevingsvisie, Ontwikkeling ABC-terrein.

Financiën, Gebouwenbeheer, Gemeentelijke belastingen, Control, Onderwijs, Jeugdbeleid, Kinderopvang, Leerlingenvervoer, Archeologie, Monumentenbeleid, Waterveiligheid.

Projecten:

Vertegenwoordigingen:

Lid portefeuillehoudersoverleg Wonen Regio Rivierenland, voorzitter portefeuillehoudersoverleg Huisvesting Arbeidsmigranten Regio Rivierenland, lid dagelijks bestuur van Omgevingsdienst Rivierenland, plaatsvervangend lid algemeen bestuur van AVRI, plaatsvervangend lid algemeen bestuur Regio Rivierenland

Projecten:

Dijkversterking/ Gastvrije Waaldijk, Casterhoven, Rondweg Ochten.

Vertegenwoordigingen:

Lid algemeen bestuur van Industrieschap Medel, Caster­ hoven: Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA), lid algemeen bestuur van Regionaal Archief Rivierenland, plaatsvervangend lid algemeen bestuur van Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal, plaatsvervangend lid algemeen bestuur Uitvoeringsorganisatie Breedband Rivierenland, plaatsvervangend lid algemeen bestuur Werkzaak Rivierenland.

GEMEENTESECRETARIS DE HEER MR. G.S. (GERRIT) STAM Secretaris en tevens algemeen directeur.

Contact met burgemeester en wethouders Als u met de burgemeester, de wethouders of de gemeente­ secretaris een gesprek wilt hebben, dan kunt u het bestuurssecretariaat bellen om een afspraak te maken via 14 0488.

9


COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS De heer A.J. Kottelenberg Burgemeester

10

De heer N. van Wolfswinkel Wethouder (SGP) en eerste locoburgemeester

Mevr. W.E.A. van Dijkhuizen Wethouder (CDA) en tweede locoburgemeester

De heer S.H.R. van Someren Wethouder (VVD) en derde locoburgemeester

De heer M.A. Klein Wethouder (SGP) en vierde locoburgemeester

De heer D.A. Waasdorp Fractievoorzitter (SGP)

De heer J. Eerbeek (SGP)

De heer M. Jonkers (SGP)

De heer W.F. Keuken (SGP)

De heer J.G. Meijering (SGP)

De heer G. Roseboom (SGP)

De heer E.P. Arends (SGP)

De heer W.F. Vermeer (SGP)


GEMEENTEINFORMATIE

De heer J.H.A.M. Woldberg Fractievoorzitter (PvdA)

De heer A. Jansen (PvdA)

Mevr. S.A. Mathijssen (PvdA)

De heer K. van Hattum Fractievoorzitter (CU)

Mevr. G.R.F. Berends-Jansen Fractievoorzitter (GB)

Mevr. M.K. Gunther-van Eck (GB)

De heer G.G. van der Lugt Fractievoorzitter (CDA)

De heer C.M. Hommerson (CDA)

SAMENSTELLING GEMEENTERAAD

De heer P.A.C. van Essen Fractievoorzitter (VVD)

De heer N. van Andel (VVD)

De heer A.J.G Drost

De heer E. van der Neut Griffier

Mevr. M.E. Roelofsen-Verwoert De heer G.S. Stam Gemeentesecretaris/ Loco-griffier algemeen directeur

Fractievoorzitter (Voor Neder-Betuwe)

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan binnen de gemeente. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad. De raadsgriffier ondersteunt de gemeenteraad op secretarieel, procesmatig en inhoudelijk gebied. De gemeenteraad heeft op 26 april 2018 vier wet­houders benoemd. Samen met de burgemeester vormen de wethouders het college van burgemeester en wethouders oftewel het dagelijks bestuur van de gemeente.

11


Burgemeesters op de bres voor de Molukkers Ruim 100 burgemeesters hebben op 8 april 2021 een brief gestuurd aan ministerpresident Mark Rutte, met de oproep aan het nieuwe kabinet om het leed dat de Molukkers 70 jaar geleden is aangedaan te erkennen. Burgemeester J. Kottelenberg van de gemeente Neder-Betuwe heeft de brief niet ondertekend, omdat hij daarvan niet op de hoogte was. Daarover meer in een ander artikel in deze Infogids.

De letterlijke tekst: ‘Op die dag, 21 maart 2021, was het 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers (voornamelijk KNIL-militairen en hun gezinnen) in Nederland aankwamen voor een tijdelijk verblijf van maximaal zes maanden. 21 maart 1951 arriveerde het eerste schip in Rotterdam.

Oproep tot

erkenning

van het leed dat hen is aangedaan

Loyale militairen 21 juni 1951 voer het laatste schip met Molukkers de haven binnen. Het betrof geen vluchtelingen, asielzoekers of migranten, maar loyale militairen die in het Nederlandse leger hadden gediend. Zij kwamen met hun gezinnen. De militairen hadden niet alleen gediend, maar ook gevochten uit naam van onze koningin. Desalniettemin werd deze groep mensen niet met alle egards ontvangen in Nederland. Van een warm bad vol dankbaarheid was geen sprake. Het werd een ijskoude douche. De Molukkers werden weggestopt in kampen die kort daarvoor nog door de Duitse bezetter waren gebruikt. De strijders voor de Nederlandse belangen werden zelfs ontslagen uit het leger. Van een snelle terugkeer was helemaal geen sprake meer. Er was veel leed, onbegrip en woede. Deze littekens zijn tot op de dag van vandaag nog voelbaar in de Molukse gemeenschap.

Verbonden met Molukse gemeenschap Wij, als burgemeesters, die zich verbonden voelen met de Molukse gemeenschap, menen dat het hoog tijd is voor een betekenisvolle stap. Wij vragen u, als Minister-President, het bijzondere historische moment, dit jaar aan te grijpen om te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang

12

Foto’s: In Betuwse Ballingschap


MOLUKKERS IN NEDERLAND

destijds Nederland onwaardig is geweest en dat dit diepe sporen heeft nagelaten, tot op de dag van vandaag. De erkenning van deze situatie is van groot belang, omdat de onvrede ertoe leidt dat velen binnen de Molukse gemeenschap ook nu nog moeilijk naar de toekomst kunnen kijken. Zeker bij de jongste generaties zal een dergelijk gebaar veel pijn weghalen.

21 juni een prachtige datum 21 juni a.s. zou een prachtige datum zijn om een dergelijk gebaar te maken. In aanvulling hierop zal er ook meer geïnvesteerd moeten worden (onder andere via gemeenten met Molukse wijken) in de Molukse gemeenschap. Hierbij gaat het wat ons betreft om versterking van de Molukse identiteit, cultuur en geschiedenis, maar ook om versterking en ondersteuning op sociaal en economisch gebied. Ook pleiten wij ervoor dat er weer een landelijk overleg komt met de Molukse gemeenschap om de achterdocht jegens de overheid te verkleinen. Molukkers in Nederland hebben een grote verbondenheid met elkaar. Dat blijkt ook wel uit de diverse Molukse wijken en de wijze waarop Molukkers zich verbinden binnen gemeenten waar geen Molukse wijken zijn. Aan de andere kant zien we Molukkers in alle geledingen van de Nederlandse samenleving die er in slagen hun toekomst vorm te geven. Er is ook een groot aantal rolmodellen. Molukse mannen en vrouwen, jongens en meisjes, die boven zichzelf zijn uitgestegen en een voorbeeldfunctie vervullen. Het prachtige, onlangs uitgebrachte boek ‘Role Models, 70 Molukse succesverhalen’ is daar het bewijs van.

Veerkracht Molukse gemeenschap Er is sprake van een enorme veerkracht. Men verstaat de evenwichtskunst tussen respect en aandacht voor de eigen geschiedenis en het vooruitkijken naar de toekomst in Nederland. Er zullen dus van alle kanten stappen moeten worden gezet. Vanuit de Nederlandse samenleving en overheid een erkenning van het leed dat is aangedaan. Aan de andere kant moet er worden gekeken naar de toekomst. Want zoals het boek Role Models beschrijft: ‘Je kan niet hopen op een beter verleden, maar wel bouwen aan een hoopvolle toekomst.’ Laten we dát doen. Na de erkenning van het aangedane leed uit het verleden kunnen we door met de toekomst. Wij, als burgemeesters, zijn trots op de Molukse gemeenschappen in vele Nederlandse gemeenten. We zien uit naar de samenwerking en een mooie toekomst en hopen op een mooi gebaar van u.’

Neder-Betuwe -

13


Als sterven dichtbij komt

70 jaar Molukkers in Nederland Reizende Expositie komt naar Neder-Betuwe Het is de bedoeling dat in mei 2022 de Reizende Expositie ‘70 jaar Molukkers in Nederland’ naar de gemeente Neder-Betuwe komt. Burgemeester J. Kottelenberg heeft hierover overleg gepleegd met de Molukse gemeenschap.

Ondersteuning nodig? Informatie? Vrijwilliger worden? 06 53 71 55 25 | www.vptzrivierenland.nl coordinator@vptzrivierenland.nl

‘Wij stonden hier positief tegenover maar wilden eerst weten of de Molukse gemeenschap hier ook zo over dacht. Ook die reageerde positief. In het overleg met een delegatie uit de Molukse gemeenschap Opheusden is besloten dat de gemeente samen met de Molukse inwoners deze Reizende Expositie naar Neder-Betuwe zal halen’, zo heeft de burgemeester aan de gemeenteraad laten weten. Er wordt, in verband met de Covid-19 pandemie, over gedacht om dat in de tweede of derde week van mei te doen en de expositie een maand lang te laten staan. Het gaat hier om zes zeecontainers die al zijn ingericht. De bedoeling is dat er een zevende (lokale) zeecontainer bijkomt om de plaatselijke geschiedenis in beeld te brengen. De wens van de Molukse gemeenschap is om de expositie bij het gemeentehuis te houden, om de lokale bevolking er zo goed mogelijk bij te betrekken. De gemeente wil de expositie combineren met educatieve projecten op de scholen.

Verhuur materieel | Afvalcontainers | Grondverzet | Bouwstoffen | Afvalstoffen

Virtuele informatie Voor wie zich wil verdiepen in de Molukse geschiedenis is een virtueel bezoek aan www.museum-maluku.nl een aanrader. De NOS heeft een aantal weken geleden herdenkingsspel uitgezonden over de geschiedenis waarom 70 jaar geleden duizenden Molukkers per schip aankwamen in Nederland. De Molukkers dachten dat ze hooguit een paar maanden zouden blijven om daarna terug te keren naar een eigen onafhankelijke staat op de Molukken. Dat liep helemaal anders. Kijk zelf maar eens:

Ook voor inzameling van BSA, puin, hout, tuinafval en dergelijke. Meer info op onze website. Dodewaardsestraat 2 - Opheusden - T. 0488 - 44 14 95 E. info@kegelaar.nl - I. www.kegelaar.nl

YouTube video: Hoe de Molukkers naar Nederland kwamen en bleven

NPO Start: Molukkers in Nederland

De reacties op You Tube zijn kenmerkend. Deze verhalen hadden op de scholen verteld moeten worden!


MOLUKKERS IN NEDERLAND

Victor Laurentius documenteerde Molukse verhalen Voordat Victor Laurentius zijn boek ‘In Betuwse Ballingschap’ schreef,

resideerde hij lange tijd bij de toenmalige uitgeverij Ton Keuken

Mediaservice B.V. in Opheusden (nu Elan Media Group B.V. in Kesteren),

voor het ‘ophalen’ van informatie en het doen van interviews.

Victor Laurentius, Nederlandse historicus Laten we uit respect en met dank aan het toenmalige Arend Datema Instituut (uitgever) citeren uit het verhaal van de heer R. Masela, die jarenlang scriba was van de Moluks Evangelische Kerk en als kind twee jaar verbleef in kamp Overbroek op de grens van Kesteren en Ochten. Hij ging er ook naar school. ‘Het kamp bestond uit barakken die gebouwd waren van steen, hout en golfplaat. Er was een gemeenschappelijke keuken, waar we corvee moesten doen’. Aan de beheerders van kamp Overbroek en Lingebrug in Opheusden had hij geen goede herinneringen. In zijn beleving waren het geen prettige mensen en de communicatie was moeilijk omdat ze geen Maleis spraken. De beheerder van kamp Lingebrug was karig in het verstrekken van kolen, een kolenkit per etmaal en dat was te weinig. Daarom werd de kolenopslagplaats een keer gekraakt en dat leverde nogal wat problemen op. Over het algemeen heerste er een goede sfeer en ‘denk ik met vastgelegd in het heimwee terug aan die tijd’. Ook de contacten met de omwonenden waren goed.

Onderwijs

Voor intelligente kinderen was het overigens niet vanzelfsprekend dat ze een passende opleiding kregen, zo vertelde de heer Masela indertijd aan Victor Laurentius. Ouders werden bang gemaakt dat ze het geld van de opleiding moesten terugbetalen. Normaal gesproken ging je naar de mulo, huishoudschool of de lts. Als je meer wilde moest er eerst worden onderzocht of je daartoe in staat was. ‘Mijn broer Eli mocht uiteindelijk naar de hbs in Zetten. Dat had hij mede te danken aan boek meester Zijlstra, die bereid was zich voor hem in te ‘In Betuwse Ballingschap’ spannen. Zijlstra was ieAuto’s en bromfietsen mand die zich ons lot aanDe vader van de heer Masela was de eertrok. Dat gold ook voor ste die een auto had, een donkerrode Plymouth. Die bleef niet schadevrij, Bronk, de politieman. Zij toonden begrip want bij een ongelukje met een tractor, reden boer met tractor en al de voor ons.’ dijk af. De tweede auto die in kamp Lingebrug kwam, was die van de vader van Leo Tallane. Die kocht een Ford Verlin met het geld dat hij in de Dit korte verhaal is zo maar een greep uit voetbaltoto had gewonnen. Pa Masela kocht ook de eerste bromfiets, een de vele notities van Victor Laurentius, die DMF en de vader van Freek Kiriwenno, zo schreef Victor Laurentius, een het waard zijn om in herinnering te blijven Victoria. Voor vrouwen waren ze gevaarlijk, want die konden met hun en eigenlijk jaar op jaar zouden moeten sarongs tussen de wielen komen. De families Manupassa en Leatomu worden verteld bij het monument aan de hadden als eerste een televisie en dat betekende dus met z’n allen tv Fazantstraat in Opheusden. kijken.

Geschiedenis

Neder-Betuwe -

15


HONDENTRIMSALON

BOUWENS BOOGERD Hilde Boelhouwers-Koops Markstraat 2a 4041 EB Kesteren Telefoon 0488 - 48 29 85 of 06 - 53 35 46 64

THUIS OPHALEN EN BRENGEN IS MOGELIJK

Kerkstraat 7, 6669 DA Dodewaard - Telefoon +31 (0)488 - 417 272 - E-mail info@geurts.com - www.geurts.com

We drukken zelfs uw kosten folders boeken

briefpapier

jaarverslagen manuals presentatiemappen flyers

visitekaarten

scripties 100.000 stuks

schrijfblokken 2 stuks

brochures

enveloppen

magazines

familiedrukwerk

maar in print zijn we ook scherp . . . . R&H A5_ADV_Liggend.indd 1

Matensestraat 62 A 6669 CJ Dodewaard T (0488) 48 32 33 F (0488) 48 22 68 info@rhdruk.nl www.rhdruk.nl

25-3-2017 12:16:37


GROEN Oproep: Plaats vogelhuisjes voor koolmezen!

Duurzaamheid, klimaat en milieu Speerpunten in het uitvoeringsbeleid van v.d. Bijl & Heierman b.v.

In Neder-Betuwe werkt v.d. Bijl & Heierman mee aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Je weet wel, van de haren van deze beestjes kun je een enorme jeuk krijgen. ‘Iedereen kan bijdragen aan de verbetering van het milieu’, zegt Andries Heierman. ‘Denk maar eens aan de verbetering van de biodiversiteit in de tuin en het plaatsen van vogel­ huisjes voor bijvoorbeeld koolmezen. In Neder-Betuwe is de bestrijding van de eikenprocessierups goed op orde. v.d. Bijl & Heierman zuigt in de openbare ruimten de restanten na biologische bestrijding zelfs weg uit hoeken en gaatjes. Maar de natuurlijke vijand van de rups, de koolmees, komt meer en meer in het gedrang door de verstedelijking en zoekt dringend ‘huisvesting’ dicht bij zijn werkgebied. Vandaar deze oproep.

Duidelijker dan Andries Heierman het zelf in het voorwoord van de brochure van zijn bedrijf

schrijft, kan het niet worden uitgedrukt: ‘Duurzaamheid, klimaat en milieu staan bij ons hoog in het vaandel’ en ‘Met ons beleid en onze innovatieve producten en diensten dragen we bij aan een veilige (werk)omgeving en een leefbare maatschappij’. Door de jarenlange ervaring is de expert in de inrichting van de buitenruimte een veelzijdige onderneming geworden, met vestigingen op verschillende plaatsen in Nederland.

Waarom mag dit niet? Het is natuurlijk niet mogelijk om al de projecten van v.d. Bijl & Heierman b.v. rond het thema ‘Duurzaamheid, klimaat en milieu’ voor het voetlicht te plaatsen. Uit het brede spectrum van onderwerpen kiezen we willekeurig CO2 reductie, onkruid­ beheersing met warm water, elektrisch handgereedschap en ecologisch bermbeheer. Professioneel als het bedrijf is, communiceert het ook via sociale media. Op Facebook vind je een project over de honingbij, dat in opdracht van Wageningen University & Research is uitgevoerd. Het is een aanrader om die pagina te volgen en ook de website eens te raadplegen.

CO2 reductie Met de reductie van CO2 baant v.d. Bijl & Heierman b.v. zich met flinke stappen een weg naar een fossielvrije toekomst. In snel tempo wordt er overgeschakeld naar het gebruik van elektrisch materieel. Hierdoor is het gebruik van smeermiddelen en brandstoffen nu al sterk verminderd en heeft het bedrijf in 2020 een reductie van maar liefst 119.171 kg CO2 gerealiseerd!

Onkruidbeheersing met warm water Je hebt de 100% elektrische Goupil van v.d. Bijl & Heierman b.v. ongetwijfeld al eens in de buurt gezien. Met dit voertuig wordt het onkruid met warm water weggebrand. Ook het snoeien van hagen en bijmaaien van gazons gebeurt met elektrisch handgereedschap. Dit zorgt ervoor dat het gebruik van de bosmaaier is verminderd voor het maaien van gras, kruiden en lichte houtige gewassen rondom obstakels of beplantingen. Volgens de huidige maatstaven wordt met een bosmaaier namelijk natuurschade veroorzaakt. Het afgesleten maaidraad komt overal in de natuur terecht.

Daarbij zorgt de bosmaaier voor rondvliegende stenen die ruitschades kunnen veroorzaken. Weleens over nagedacht?

Ecologisch bermbeheer Het zeer frequent maaien van bermen, wat vroeger veelal werd gedaan, heeft zich door de aandacht voor het milieu ontwikkelt tot ecologisch bermbeheer. Dit betekent dat bermen beperkt en seizoensgebonden worden gemaaid, zodat kruiden de kans krijgen te bloeien en insecten en kleine dieren in de bermen kunnen overleven. Je ziet vaak dat de bermen maar voor een stukje worden gemaaid. Nu, dit is de reden daarvoor. In verband met de verkeersveiligheid wordt ervoor gezorgd dat het gras niet over de weg groeit en het gevaarlijk kan worden voor fietsers, bromfietsers en scooters. Ook wordt ervoor gezorgd dat het zicht op de kruisingen niet door groen wordt belemmerd.

Biodiversiteit voor honingbij Er is er ook nog een bijzondere ontwikkeling waarbij v.d. Bijl & Heierman b.v. betrokken is geweest. In opdracht van Wageningen University & Research heeft het bedrijf, in het kader van de pilot BEE-divers, met enkele andere ondernemingen mee mogen werken aan verschillende projecten om een natuurlijke omgeving (biodiversiteit) voor de honingbij te ontwikkelen. Dit als verdienmodel voor akkerbouw, veeteelt, fruitteelt en gemengde landbouwbedrijven. Op verschillende locaties zijn appelhagen, bomen en struiken geplant. Tevens is er een ‘bijentuin’ aangelegd. Dit is een greep uit de activiteiten van v.d. Bijl & Heierman b.v. op het gebied van duurzaamheid, klimaat en milieu.

v.d. Bijl & Heierman b.v. | Lakemondsestraat 13b | 4043 JC Opheusden | T. (0488) 44 30 93 E. info@vdbh.nl | I. www.vdbh.nl

Opheusden -

17


CBS Rehoboth geeft ruimte aan hart, hoofd en handen! Op CBS Rehoboth: • Werken we met kinderen vanuit een christelijk perspectief op de mens en de wereld. • Zitten ongeveer 200 leerlingen, verdeeld over 8 groepen. • Speelt ICT een rol in ons onderwijsleerproces.

aÜêK gKî ~ å i ÉÉ

Dhr. J. van Leeuwen

• Werken we samen met de peuterspeelgroep en

Tolsestraat 5, 4043 KB Opheusden

de buitenschoolseopvang in onze school. Plataanstraat 12, 4051 GS Ochten T. 0344 - 64 13 73 I. www.rehobothschoolochten.nl

Tel.: (0488)-441818 | Fax: (0488)-442973 E-mail: vanleeuwenwandafwerking@kliksafe.nl

COMPLEET - GOED - BETROUWBAAR

STERK IN ELK MERK

WWW.AUTOBEDRIJFCRUM.NL

Totaalservice voor uw personenauto, bedrijfswagen, camper en aanhanger!

• Verkoop en bemiddeling van nieuw en gebruikt • Onderhoud en reparatie • Auto - elektronica

• Storings diagnose en reparatie • APK-keuringen • Airco-, accu,- uitlaat- en bandenservice • Schade herstel

Industrieweg 11 6669 CW Dodewaard (0488) 41 11 65 info@autobedrijfcrum.nl

Automotive Service Injection Systems

Woninginrichting en projectstoffering

Industrieel, landelijk en eigentijds

B onzeezoek wink van h el, welk arte om!

H.D. Verwoert & Zn |

Volg ons: Complete woninginrichting en projectstoffering

Dalwagenseweg 43 | 4043 MT Opheusden | Tel: 0488 - 44 13 51 | info@hdvwonen.nl | www.hdvwonen.nl


AFVAL

AVRI controleert streng op vergunning voor inzamelen textiel De Avri is bezig om actief te

controleren en te handhaven op het inzamelen van textiel

zonder vergunning. Er zijn organisaties zoals scholen en

sportverenigingen die op hun terrein een container hebben staan om textiel in te zamelen

voor het goede doel. Ze houden daar zelf ook wat geld aan over. Dit is echter in de regio

Rivierenland niet toegestaan.

Waarom mag dit niet?

Goede doelen

Avri is door de 8 deelnemende gemeenten aangewezen als enige organisatie die huishoudelijk afval en grondstoffen in deze regio mag inzamelen. Dat is zo afgesproken in de Afvalstoffenverordening. Avri heeft ook als taak om te controleren of deze verordening goed wordt nagekomen. Daarom spreken de handhavers van Avri iedereen erop aan die zonder vergunning afval of grondstoffen inzamelt. De inwoners van de regio betalen Afvalstoffenheffing voor het inzamelen en laten verwerken van huishoudelijk afval en grondstoffen door Avri. Avri zorgt ervoor dat de grondstoffen zo veel mogelijk worden hergebruikt en dat alles wat is ingezameld zo duurzaam en voordelig mogelijk wordt verwerkt, volgens de wensen van de gemeenten. Sommige van die grondstoffen, zoals textiel, leveren geld op in de ver­ werking. Dat zorgt ervoor dat de Afvalstoffenheffing wat lager kan zijn. De inkomsten gaan dus direct terug naar de inwoners.

Iedere inwoner mag zelf bepalen of hij goede doelen of organisaties wil steunen, en welke doelen hij kiest. Avri of de gemeenten hebben niets tegen de goede doelen. Het is alleen niet de bedoeling dat deze gesteund worden met geld dat ten goede zou moeten komen aan de Afvalstoffenheffing voor alle inwoners.

Zicht op duurzame aanpak Hierbij houden we zicht op de duurzame aanpak van het hele proces, wat niet het geval is wanneer het textiel door een derde partij wordt doorverkocht naar het buitenland. Het textiel uit de Avri textielcontainers wordt door onze verwerker gesorteerd op kwaliteit. Kleding die nog te dragen is wordt in Nederland voornamelijk in kringloopwinkels verkocht. Kleding waar geen markt voor is in Nederland gaat voor verkoop naar het buitenland. Vervolgens is er een deel dat weer wordt verwerkt in vezels waarvan opnieuw textiel wordt gemaakt. Het textiel met de laagste kwaliteit wordt ingezet als poetsdoek of isolatiemateriaal bijvoorbeeld in de auto-industrie.

Bruikbare kleding geen afval? Soms wel en soms niet. Het is gewoon toegestaan om draagbare kleding voor hergebruik naar de kringloopwinkel te brengen, of naar een inzamelpunt voor hulp aan inwoners die minder te besteden hebben. Dat mag, omdat die winkels en inzamelpunten alleen draagbare kleding aannemen en geen ander textiel. Maar wanneer draagbare kleding samen met niet-draagbare kleding en/of ander textiel bij een verzamelpunt wordt ingeleverd, wordt het wel als afval beschouwd. En dat is niet toegestaan.

Neder-Betuwe -

19


Investeer op uw eigen formaat

Bedrijvenpark Medel ligt niet alleen aangenaam centraal in Nederland, een bedrijfslocatie op dit eigentijdse bedrijvenpark is ook economisch een verstandige investering. De grote logistieke spelers zijn hier gevestigd en onderstrepen de unieke bereikbaarheid en het uitstekende zakelijke klimaat. Het park biedt gevarieerde en rendabele kavels van 2000 m2 tot 20 hectare in een groene, duurzame en veilige werkomgeving. Omstandigheden

die uw bedrijvigheid succesvol maken en uw investering waardevast. Kies slim voor flexibele groeiruimte, innovatieve service en eigentijds parkmanagement. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Kijk op www.medel.nl of bel Monique Spijker 0344 - 673 700


ONDERNEMEN

Met meerdere generaties onder één dak Alles begint natuurlijk met de beslissing waar en hoe de generaties met elkaar gaan samenwonen. Dan ontstaat namelijk het beeld hoe het nieuwe dagelijkse leven eruit zal gaan zien. Maar vergeet dan niet wat de financiële kant daarvan is. Een huis met een ‘voor’– en ‘achterhuis’, kan vaak eenvoudig in tweeën worden gedeeld. Maar financieel is het meestal niet zo makkelijk. Als er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis zit, kan samenwonen ten koste gaan van een deel van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet de bank toe­ stemming geven als er familie in je huis komt wonen.

De zorg voor ouderen komt steeds meer voor rekening van mantelzorgers. Mantelzorgers zijn de partner en/of de kinderen. We zien in onze praktijk dat steeds meer ouders ervoor kiezen om met hun mantelzorgende kinderen onder één dak te gaan wonen. Zelfs ook al in de situatie dat er nog geen sprake is van mantelzorg. Bent u aan het overwegen om te gaan samenwonen met uw ouders of kinderen? Dan zijn er wat onderwerpen om over na te denken voordat u uw plannen omzet in daden.

Hoogenboom Netwerk Notarissen Vlissingsestraat 14 | 4024 JL Eck en Wiel T. (0344) 69 21 14 www.netwerknotarissen.nl

Als het echte mantelzorgen aanbreekt en de ouders zijn steeds meer hulp­ behoevend, dan komt het goed uit als zij al een levenstestament hebben. Met dat levenstestament kan het mantelzorgende kind de administratie en financiën regelen, maar ook medische beslissingen nemen als de ouder dat zelf niet meer kan. En dan de verdrietige situaties waarop je voorbereid moet zijn. Want die kunnen grote gevolgen hebben voor de woonsituatie. Het sterven van de ouder of de scheiding van het mantelzorgende kind. Hoe ziet de woonsituatie en het daaraan gekoppelde financiële plaatje er dan uit? Zo is het belangrijk als je met z’n allen in een huurhuis woont, om aan de verhuurder te vragen of de achterblijvers op het huurcontract kunnen worden bijgeschreven. Anders moet worden aangetoond dat er sprake was van een ‘gemeenschappelijke huishouding’ om in het huis te mogen blijven wonen. Als het om een koophuis gaat, kan via een testament worden geregeld dat de achterblijvers in het huis mogen blijven wonen. Anders zijn die afhankelijk van afspraken met andere erfgenamen. Vaak een recept voor familieruzies. Ons kantoor is aangesloten bij Netwerk Notarissen. Een aantal jaren terug zijn we als samenwerkende notariskantoren in het onderwerp van samen­wonende generaties gedoken en hebben we verschillende hulpmiddelen ontwikkeld. Bijvoorbeeld een checklist met daarop de belangrijkste zaken waaraan gedacht moet worden als ouder(s) en kind(eren) gaan samenwonen in het kader van mantelzorg. We denken graag met u mee over het vormgeven van de samenwoning van meerdere generatie onder één dak. Interessse? U kunt onze familie­specialisten bereiken via 0344 - 69 21 14.

Eck en Wiel -

21


Wij werken met RIVM regels

Wespenbestrijding v.a.€45,-

Een buurtzame bank is een vertrouwd gezicht in de buurt. Al 100 jaar.

edierte? g n o n a v 9 Last 3 43 58 6

5 Bel: 06 - 3 01589 2 8 1 0 of

BHM Advies Nedereindsestraat 2 4041 XG KESTEREN T (0488) 48 10 95 E kesteren@bhmadvies.nl I https://www.regiobank.nl/uw-adviseur/bhm-advies-b.v.-inkesteren.html

info@jollieongedierte.nl

www.jollieongedierte.nl

Fleurige zomerbloeiers! Kom ook eens langs voor prachtige bodembedekkers, eenjarige zomerbloeiers, hangplanten en nog véél meer!

Alles uit eigen kwekerij: u mag zelf uitzoeken in de kas!

www.plantencentrumeerbeek.nl Dalwagenseweg 25 - 4043 MS Opheusden - Telefoon (0488) 44 14 89 Open: ma t/m vr 8.00 - 17.00 uur | zaterdag 8.00 - 16.00 uur Zon- en feestdagen gesloten @PlantencentrumEerbeek


BUURTGEZINNEN

Gezinnen voor gezinnen

Stel: het loopt niet helemaal lekker in je gezin. Je maakt je zorgen en bent moe. Dan kan Buurtgezinnen een uitkomst zijn. Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen.

Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Moedig als je dan om hulp durft te vragen.

Voor wie Bij Buurtgezinnen worden gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen) waarmee jij de zorg voor je kinderen deelt. Zodat jij op adem kunt komen. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Steungezinnen krijgen hier geen geld voor, het is vrijwillig. Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan ontlasting en steun bij de opvoeding.

Door wie Die ontlasting en steun wordt gegeven door andere gezinnen die een gezin in de buurt willen helpen. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen en stellen zonder kinderen zijn van harte welkom. Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk.

Meer weten? Op de website kom je een heleboel te weten over dit initiatief en lees je ervaringen van kinderen en ouders en kom je erachter of het iets voor jouw kind of jouw gezin zou kunnen zijn. Aanmelden doe je via de website. Daarna komt de coördinator van Buurtgezinnen bespreken welke steun je nodig hebt of kunt geven. Vervolgens brengt zij gezinnen die bij elkaar passen met elkaar in contact. Dat het klikt tussen de gezinnen is erg belangrijk. Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Meer informatie over Buurtgezinnen? Kijk op de website: www.buurtgezinnen.nl

Neder-Betuwe -

23


Alles voor de vakman

Wij zijn ook op zaterdag open! Van 9.00 – 12.00u.

HKV Ochten is al ruim 45 jaar een specialist in het leveren van bedrijfskleding, persoonlijke bescherming middelen (PBM), gereedschappen, wegbebakening en beschikt over een eigen reclame & sign afdeling. Bij HKV draait het om jou. Door persoonlijk contact kunnen we onze dienstverlening optimaal op jouw bedrijf afstemmen. Zo leveren wij hoge kwaliteit en komen we tegemoet aan jouw specifieke wensen. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen. Kom langs in onze showroom of neem contact op!

Mercuriusweg 44

Tel: (0344) 642834

4051 CV Ochten

Info@hkvochten.nl

www.hkvochten.nl


INNOVATIE

Natuur-, speel- en leertuin in ontwikkeling bij ‘entree’ van Opheusden

Iedereen is straks welkom in de natuur-, speel- en leertuin bij het Laanboomhuis. In de tuin rondom het Laanboomhuis wordt komend voorjaar een natuur-, speelen leertuin aangelegd. Tree Centre Opheusden (TCO) krijgt hiervoor subsidie uit het Lokaal Investeringsfonds (LIF) van gemeente Neder-Betuwe.

Het Laanboomhuis op het Agri Business Centre (ABC) in Opheusden, wordt de ontmoetingsplek voor alle boom­kwekerij-medewerkers en stake­holders. Daarnaast wordt het ook de plaats waar het verhaal van de boomkwekerijsector verteld wordt. TCO hecht er waarde aan om ook kinderen mee te laten delen in dit verhaal en is daarom heel blij dat de natuurspeeltuin dankzij de subsidie uit het LIF aangelegd kan worden.

Samenwerking met gemeente Neder-Betuwe Goos Cardol, voorzitter van TCO, heeft niets dan lof voor gemeente Neder-Betuwe zo meldt de website www.treecentreopheusden.nl. ‘De steun voor dit plan symboliseert de goede samenwerking met de gemeente. Ook bij het Agri Business Centre, de bouw van het Laanboomhuis en de aanleg van de tuin komt die constructieve houding van de gemeente naar voren. Hetzelfde geldt overigens voor gemeente Buren en Overbetuwe, waarin het grootste laanboomproductiecentrum van Europa zich ook deels bevindt. Met die drie gemeenten en de Provincie Gelderland hebben we een overheid waar we op kunnen vertrouwen en op kunnen bouwen.’

Al spelend leren van de natuur De natuur-, speel- en leertuin wordt onderdeel van de Laanboomtuin die rondom het Laanboomhuis wordt aangelegd. Doel is dat inwoners van de gemeente, maar ook toeristen en professionals in de tuin kennismaken met wat er in de boomkwekerijsector speelt. Zo zijn er straks teeltsystemen te zien, dient de tuin als praktijkruimte voor de boomkwekerijopleiding en kunnen bezoekers er leren over mogelijkheden voor meer biodiversiteit. Naast het educatieve gedeelte en de natuur zullen er ook speelmogelijkheden zijn voor kinderen. Die worden zoveel mogelijk vormgegeven met natuurlijke materialen, zodat de creativiteit van kinderen meer geprikkeld wordt en kinderen een groter besef krijgen van natuur en de zorg voor natuur. Bovendien sluit deze keuze goed aan bij de duurzame ontwikkelingen die gaande zijn in de boomkwekerijsector. Dit idee en de vormgeving ervan passen goed bij het karakter van TCO. Zo hebben zij de Laanboomfietsroute geïntroduceerd en organiseren jaarlijks ‘Kom op de Kwekerij’. Men wil langs allerlei kanten breder publiek aan­trekken om zoveel mogelijk mensen wat te laten zien van het mooie van de boomkwekerijsector. De Laanboomtuin moet een leuke stopplaats worden langs de fietsroute en we staan open voor iedereen die meer wil weten over de boomkwekerij. En zeker voor de jeugd, want als je op jonge leeftijd vertrouwd raakt met wat de boomkwekerijsector allemaal te bieden heeft, vergeet je dat niet zo makkelijk meer.’

www.treecentreopheusden.nl

Opheusden -

25


Nefit Easy De slimste thermostaat Mooi vakwerk.

Hoe simpel kan het zijn?

Bouwbedrijf Polman in Kesteren (ver)bouwt en renoveert al vele jaren woningen en bedrijfspanden. Wij zijn gespecialiseerd in de kempische bouwstijl. Ons dna? Hoogstaand vakwerk en persoonlijke betrokkenheid.

polmanbouwbedrijf.nl

Verwarmen zoals u het wilt Makkelijk te bedienen, altijd en overal met handige app

Zelflerend en service op afstand mogelijk De ideale hulp om energie te besparen

Zonder contract of abonnementskosten

Dalwagenseweg 2, Opheusden Tel (0488) 44 13 74 www.roelofsen-installatie.nl

CON S T R U CTIE | MAC H IN E B OU W | MONTAG E | LOODSEN | T RANSPORT

Bij Van Doorn BV zijn we in staat de meest uiteenlopende projecten te realiseren. Mede doordat onze verschillende bedrijven ieder hun eigen specialisatie hebben en toch nauw samenwerken.

Al 30 jaar sterk in staal! constructie machinebouw montage dak en wand transport loodsen grondverzet

constructie machinebouw montage dak en wand transport loodsen grondverzet

Industrieterrein ‘De Heuning’ | Industrieweg 21 Ochten T: 0344 - 64 36 22 | info@vandoorn.net | www.vandoorn.net


COLUMN

Lock down met kids.

’Schiet mij maar lek’ Door Miranda Ederveen - ‘Wat doen jouw kinderen tijdens de Lock down?’ Mijn bazin stelt me deze vraag om te zien of we hier geen artikel over kunnen schrijven. Ik: ‘Wanneer ze elkaar de hersens niet inslaan bedoel je?’ Oké, jij schrijft een artikel over dit onderwerp.

‘Een erg knappe pakketbezorger

‘Een keiharde gil ontwaakt me uit mijn mailbox. Al maanden werk ik vanuit mijn slaapkamer die getransformeerd is tot thuiswerkplek. Terwijl ik mijn bovenbenen onder het kinderbureautje uit pers (je moet wat) slaak ik een diepe zucht. Het komt van de benedenverdieping. Wanneer ik, na de onderste traptrede gemist te hebben en bijna mijn nek breek, aankom in onze keuken zie ik nog net een handvol koude spaghetti van gisteravond (ja, ik ben ook maar een mens) voorbijvliegen. Zojuist afgevuurd door mijn zoon. Dochter staat in de aanslag met de pureestamper en roept ‘en garde’. Waarom heb ik de pannen van het avondeten van gisteren niet meteen opgeruimd?

ziet mij zitten met

mijn Hemaslip op de enkels.’

Ik besluit even een momentje voor mezelf te pakken en sluit me op in het toilet. Terwijl ik geniet van de rust zie ik vanuit mijn ooghoek iets bewegen voor het wc-raam. Ik had voor wat meer daglicht het houten drieluikje wat moet zorgen voor privacy even weggeschoven maar ik word genadeloos afgestraft voor mijn onbezonnen idee. Ik kijk recht in twee prachtige ogen. Gut wat zijn zijn wimpers lang. Een erg knappe pakketbezorger ziet mij zitten met mijn Hemaslip op de enkels. Die komt natuurlijk een pakketje brengen. Gebeurt wel vaker de laatste 13 maanden. Wanneer ik de boel heb opgehesen en bij de deur aankom is ie al weg. God zij dank.’

Ik blijk niet de enigste ‘Hoe doe jij dat Miran’, vraagt vriendin A. tijdens een thuis-thee op afstand. ‘Zit ik rond een uur of elf ’s morgens in mijn teamoverleg, komt zoon binnen van zijn twee wekelijkse schooluitje. Ben je nu al terug? Vraag ik hem wanneer mijn overleg voorbij is en ik druk gebarend heb laten weten dat hij even moet wachten voor “iets lekkers”. ‘Ja, we hadden lesuitval’, antwoord puberzoon. ‘Miran, het hangt maar en beweegt van scherm naar scherm. En als ik vraag om te stofzuigen is het; neuh geen zin in. Kan ik hem niet gewoon buiten zetten en de deur op slot draaien? En dan tegen hem zeggen; tot vanavond schatje! Bedenk maar iets leuks, maar niet voor het avondeten terugkomen. Mag dat?’ Tja, wat laat je een kind van dertien ook doen? Je kunt hem niet meer richting de zandbak sturen. Krijg je ook weer gedoe van, en gedoe hebben we al genoeg. Tip! Ik weet dat jullie bedolven worden onder de tips. Tips voor thuiswerken, tips met de kids thuis, tips voor thuiswerken met kids thuis. Toch voeg ik er nog een aan toe waar ik zelf heel veel aan heb gehad: Check alle tassen even of er niet nog een boterham in zit van vorige week.

‘Terwijl ik mijn bovenbenen onder het

kinderbureautje uit pers (je moet wat) slaak ik een diepe zucht.’

27


Foto’s: Hedy Vermeer

De kracht van openbaar onderwijs in Neder-Betuwe

28

Stichting Fluvium geeft sturing aan 20 scholen in de Betuwe, waarvan 6 in de gemeente Neder-Betuwe. De stichting is eindverantwoordelijk voor het te geven onderwijs, onderhoudt de diverse gebouwen, biedt ondersteuning, en regelt zoveel mogelijk op personeelsgebied voor de 225 medewerkers die verspreid over de verschillende scholen werkzaam zijn. Vooral in deze coronatijd is die ondersteuning voor de verschillende directeuren van de scholen van groot belang. Het is een hectische tijd, met vele klassen die in quarantaine moeten, mobiele teststraten voor leraren én leerlingen die in overleg met de GGD opgezet worden en het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijs tijdens de fysieke en digitale lessen.

Een goede werkgever voor een goed werkklimaat Jeroen Goes, voorzitter van het College van Bestuur heeft 25 jaar ervaring in het onderwijs, waarvan nu 3 jaar als bestuurder bij Stichting Fluvium. Hij vindt het belangrijk om als stichting een goede werkgever te zijn. Het werkklimaat moet, zowel voor de leraren als de leerlingen aangenaam zijn en Iedere school mag, binnen de kaders, zijn of haar eigen prioriteiten stellen en methodes hanteren voor het te geven onderwijs. Achter elke voordeur is het weer anders, en die gebruiken, manieren en kinderen komen samen in één school. In een stad is er meer oog voor sommige problematiek, terwijl dit net zo goed in de dorpen plaats vindt.


ONDERWIJS

Ontwikkeling van een eigen verantwoordelijkheid bij het kind De zes Fluvium-scholen in Neder-Betuwe, gevestigd in Opheusden, Kesteren, Echteld, IJzendoorn, Ochten en Dodewaard, wisselen in aantallen leerlingen. De grootte kan verschillen, maar allemaal hebben ze de zorg en aandacht voor het kind centraal staan. Er heerst binnen de scholen een prettig pedagogisch klimaat, een goede zorgstructuur en er is bij voorkeur een grote sociale betrokkenheid van de ouders, zodat de individuele ontplooiing van elk kind tot zijn of haar recht komt. Of dit nu op sociaal, emotioneel of cognitief niveau is. Enkele scholen beschikken over Daltononderwijs of hanteren gecombineerde groepen.

‘School is een

oefenplaats voor

volwassenheid’

Kwaliteit en inclusiviteit waarborgen ‘Iedere school onderscheidt zich door de populatie van de inwoners van het dorp. Binnen Neder-Betuwe zien we dat het animo voor het openbare onderwijs terugloopt. Dit is niet goed voor een pluriforme, plaatselijke samenleving. Juist in het openbare onderwijs hechten we er ontzettend veel waarde aan om kinderen op te laten groeien in een school waar je alles tegenkomt, bijvoorbeeld op het gebied van ras, kleur, geloof, seksuele geaardheid, rijkdom of armoede. Wij leren onze leerlingen een gezonde, open houding aan te nemen naar elkaar waarin alles te waarderen valt en te accepteren is. Hoog­ leraar/ pedagoog Gert Biesta verwoordde dit al eerder in zijn tekst: ‘School is een oefenplaats voor volwassenheid.’ Hier sta ik volledig achter’, aldus Goes.

Toekomstperspectief

‘Wanneer de groei van een school terugloopt, komt

de kwaliteit

van het onderwijs in het gedrang’

Wanneer er te weinig groei is binnen de scholen, of deze zelfs terugloopt, komt de hoge kwaliteit van het onderwijs van Stichting Fluvium in het gedrang. Een te klein team wordt kwetsbaar, en dit wil Goes voorkomen. ‘Ik zie hierin een taak voor onze plaatselijke overheid. Door het type nieuwbouw in de dorpen trek je bepaalde mensen aan die daar willen wonen. We moeten juist openstaan voor nieuwkomers, bewuster kijken naar wie er in een dorp komen wonen. Alle mensen die dit willen, kansen geven binnen de dorpen. Gelukkig staat de plaatselijke overheid er voor open om ook met ons het gesprek aan te gaan. Zodat we kunnen bespreken hoe we de verschillende soorten scholen kunnen behouden om een dorp zo goed mogelijk, gezamenlijk, op pluriforme wijze vorm te kunnen geven.’ Fluvium Openbaar Onderwijs De Panoven 29 Postbus 173 4190 CD Geldermalsen

Neder-Betuwe -

29


Kraamzorg

Betuwe & Gelderse Vallei

Nedereindsestraat 30b 4041 XG Kesteren Tel. 0488 - 482151 Fax. 0488 - 483939 Internet: www.bgvallei.nl E-mail: info@bgvallei.nl

Geopend van 8.00 - 17.00 uur

Dáárom kies je voor

Kraamzorg Betuwe & Gelderse Vallei! • • • • •

Persoonlijke aandacht voor moeder en kind. Een kraamverzorgende per gezin. Gratis gebruik elektrische borstkolf en persoonlijke set. Flexibele kleinschalige organisatie. Goede contacten met de verloskundige in de regio.

Onz e sc ore land elijk ond erzo klan ek ttev rede nhe id:

9,2

Sinds 1990 een vertrouwd adres in de regio voor een onvergetelijke kraamperiode

vanTuil schildersbedrijf Gespecialiseerd in • marmerimitatie • houtimitatie

Apotheek De Bongerd Hoofdstraat 2 4041 AD Kesteren Tel: 0488 - 48 21 33

Apotheek De Linge Dalwagen 29b 6669 CA Dodewaard Tel: 0488 - 41 29 99

Apotheek De Bongerd Burgemeester Houtkoperlaan 3 4051 EW Ochten Tel: 0344 - 64 23 00

Apotheek De Linge Dokter G. van Empelstraat 17 4043 LZ Opheusden Tel: 0488 - 44 25 44

Apotheek De Bongerd Valleiweg 10 3911 DD Rhenen Tel: 0317 - 79 60 00

• muurschilderingen

Onze ngiineug we vesti

• bladgoud vergulde lijsten Molendam 27 4051 BG Ochten

…maar natuurlijk ook gewoon schilderwerk

Apothekers: J. Wisman, B. Nowicki, M. van Hunnik en medewerkers zijn u graag van dienst.

Telefoon 0344 62 15 41

www.apotheekdebongerd.nl

www.apotheekdelinge.nl

Kozijnen | Ramen | Deuren | Schuifpuien | Dakkapellen | Zonwering | Vouwwanden

Een begrip in Echteld en omgeving als het gaat om kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien.

Showroom op afspraak geopend! A c h t er s tr a a t 47 | 4 054 MS E chte ld | Tel. (0 344) 64 2 5 30 | inf o @van g essel .nl

www.vangessel.nl


NATUUR

Aan de wandel in Neder-Betuwe Neder-Betuwe heeft een prachtig rivierlandschap met mooie vergezichten, kronkelende dijken en monumenten, dat zich bij uitstek prima leent voor fietsen, wandelen en struinen. Elk seizoen is weer verrassend anders. Wandelschoenen en gevulde rugtas? Check!

De leukste wandelingen in de buurt voor jou op een rij: www.klompenpaden.nl www.grebbelinie.nl www.wandelnet.nl www.wandeleninrivierenland.nl www.struingids.nl

Klompenpaden Klompenpaden zijn mateloos populair. Het zijn paden in het agrarisch cultuurlandschap die zoveel mogelijk over historische grond en onverharde paden via boerenland en landgoederen gaan. Het vertelt zowel de bewoners als de wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes hopen Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met bewoners, bezoekers, vrijwilligers en gemeenten bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie en het vergroten van de toegankelijkheid van het platteland. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

Wandelen in Rivierenland Op de website www.wandeleninrivierenland.nl is er een wandelkeuzenetwerk dat 1.000 kilometer aan wandelroutes samenbrengt en met elkaar verbindt via handige verwijzingen. Om een voorbeeld te noemen: de struinroute Dodewaard-Beuningen waarover is te lezen: ‘Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren. In de Hiensche Uiterwaarden vind je eindeloze rust en ruimte.’ De uiterwaarden liggen relatief laag en lopen vaak onder water. Daarom gebruiken de boeren dit land zelden.

Voor planten en dieren is het juist een plek waar zij ongestoord hun gang kunnen gaan. Een prachtplek dus voor de wandelaar om via een pad daarlangs te lopen.

Struinen Struinen is eindeloos genieten van ongerepte flora en fauna. De struinroutes zijn bewegwijzerde wandelingen langs de rivier de Waal. Met de wandelschoenen aan, broodtrommel in de rugzak en de verrekijker in de aanslag doorkruis je de uiterwaarden. De natuurliefhebber geniet van de omgeving en de rust; de wandelaar van een sportieve uitdaging.

‘Nergens kun je

het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren.’

Door de gemeente NederBetuwe lopen twee struinroutes langs de Waal. • Traject A loopt van Dodewaard/Druten naar Beuningen/Slijk-Ewijk. • Traject B van Dodewaard/ Druten naar Tiel / Wamel. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op www.uiterwaarde.nl.

Neder-Betuwe -

31


Dit team staat graag voor u klaar: Persoonlijk, Betrokken & Dichtbij

0344 - 64 70 70 | www.primavoorelkaar.com


POLITIEK Willem Keuken (39) keerde -na een korte pauze- vorig jaar terug in de gemeenteraad van Neder-Betuwe. Hij werd in 2014 gemeenteraadslid voor de SGP, maar besloot in 2019 om te stoppen. ‘Privé was er veel gebeurd dat ik eerst een plek moest geven. Bovendien waren mijn vrouw Cristine en ik inmiddels eigenaar geworden van een drogisterij in Kesteren. Dit alles, opgeteld bij een drukke baan, maakte het voor mij noodzakelijk om even gas terug te nemen om alles weer op de rit te krijgen.’ Maar toen hij werd gevraagd om de plaats in te nemen van Gert van Leeuwen, nam Willem deze verantwoordelijkheid begin dit jaar weer op zich.

Willem Keuken pal voor ondernemersvriendelijke gemeente Willem Keuken raakte in 2008 als ‘jong broekie’ betrokken bij de politiek. Al op de eerste vergadering van de plaatse­ lijke kiesvereniging werd hem gevraagd of hij interesse had om deel te nemen aan de fractievergaderingen. Na de verkiezingen in 2010 werd hij burgerraadslid en in 2014 gemeenteraadslid.

Christelijk-conservatief raadslid

Portefeuilles In de vorige periode waren zijn portefeuilles ruimtelijke ordening, woningbouw en economie. De laatstgenoemde portefeuille behartigt hij nu ook, inclusief het evenzo belangrijke aandachtsgebied van omgevingsplan en -wet. ‘Maar voor het overige is er genoeg werk aan de winkel, zoals de financiële heroverwegingsoperatie, jeugdzorg en andere ontwikkelingen in het sociaal domein en natuurlijk de economische gevolgen van de huidige coronacrisis. Daarbij komen steeds van allerlei andere onder­ werpen op de agenda, die onze burgers raken. Het is de kunst om als raadslid de juiste keuzes te maken in het belang van de inwoners van onze prachtige gemeente.’

‘Voor het overige is er

Bij zijn recente terugkeer in de gemeenteraad, schreef Willem op de SGP-website: ‘Juist in een tijd als deze hoop ik er te zijn voor alle inwoners en onder­ nemers in deze gemeente. Betrokken en behulpzaam waar nodig en staan voor christelijke (conservatieve) politiek en een oprecht en integer geluid. Zoals sommige van u weten vind ik het erg belangrijk dat er ook een stem namens de ondernemers wordt gehoord in de raadszaal. Dat zijn de drijvende krachten achter de plaatselijke economie, die op allerlei vlakken hun bij­ drage leveren. Ik heb dit in mijn vorige periode gedaan en wil dit opnieuw oppakken. Samen met Dirk Kroon (burgerraadslid SGP) heb ik een plan gemaakt om nadrukkelijk in contact te komen en te blijven met onze ondernemers in alle sectoren. Werken aan een ondernemersvriendelijke gemeente. Dat is waar we voor staan.’

genoeg werk aan de winkel’

Saamhorigheid De SGP’er pleit voor saamhorigheid als antwoord op de toename van het populisme op de rechter- en linkerflank van de politiek, waarbij hij niet schroomt om kritisch naar het functioneren van het politieke systeem te kijken en manco’s te durven benoemen. ‘Politici moeten transparant en benaderbaar zijn en open staan voor elkaars gedachten en opvattingen. Tenslotte is een heldere en duidelijke communicatie op alle fronten van groot belang voor het beste resultaat.’

Neder-Betuwe -

33


glazenwasserij • schoonmaak • reiniging • oplevering

ECHT SCHOON. BUTS.

Zakelijk & Particulier

ZOWEL ZAKELIJK ALS PARTICULIER KOMEN WIJ GRAAG BIJ U LANGS!

Boor & Zaag - techniek

Asfalt Steen Beton

ALTIJD SCHOON

ERKEND BEDRIJF

HET HELE JAAR

Burg. H.A. van Steenisstraat 5

Kesteren 0488 - 48 27 16

4041 VP Kesteren | 06 - 192 364 03 info@butsschoonmaakdienst.nl www.butsschoonmaakdienst.nl

digitaal knooppunt

SYSTEEM BEHEER

DIVERSE OPLOSSINGEN

WEBHOSTING

REPARATIE VAN HARDWARE

EIGEN TECHNISCHE DIENST

Wij geloven dat de slimme en strategische inzet van technologie mensen en organisaties vooruit helpt Bel 088 - 34 44 822 ZAKELIJK: Edisonring

10, Dodewaard 36, Heteren T. 088 34 44 822 | E. info@digitaalknooppunt.nl | I. www.digitaalknooppunt.nl WINKEL EN TECHNISCHE DIENST: Flessestraat


DUURZAAM

Meer zonnepanelen en windturbines in Rivierenland

Regio FruitDelta Rivierenland wil 1,2 TWh (terawattuur) duurzame energie opwekken in 2030 en 34% minder koolstofdioxide (CO2) uit­ stoten. Dit staat in de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0. Regio FruitDelta Rivierenland zet in op 191 hectare zon op dak, 249 hectare aan zonnevelden en 49 windturbines in 2030. Dit is het resultaat van een verkenning van 8 gemeenten, provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland, Greenport Gelderland, Samenwerkende Woningcorporaties Rivierenland, Liander, VNO-NCW Rivierenland en Gebiedscoöperatie Rivierenland en inwoners. Jan van der Meer: ‘Het opstellen van een Regionale Energiestrategie is niet gemakkelijk. Hoe concreter en duidelijker wordt waar windturbines en zonnevelden kunnen komen hoe meer mensen er iets van gaan vinden. Daarom moeten we dit proces zorgvuldig doen en tegelijkertijd ook de vaart erin houden en knopen doorhakken waar nodig. Deze regio heeft laten zien dat dit kan.

600 bouwers, 2.350 toetsers

Vervolg De gemeenteraden van de 8 gemeenten in Rivierenland, het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland en Provinciale Staten van Gelderland nemen voor juli 2021 een besluit over de RES 1.0. Daarna stuurt de regio de strategie naar het Nationaal Programma. Dat doen ook de overige 29 energieregio’s in Nederland. Zo komt er een beeld of we voldoende locaties in heel Nederland hebben om duurzame energie op te wekken. Het werk is dan beslist nog niet klaar. De komende jaren moet er hard gewerkt worden om te zorgen dat winturbines en zonnevelden er ook echt komen.

440 hectare zon op dak en

De RES 1.0 is tot stand gekomen dankzij de inbreng van 600 personen. In 4 rondes van ruimteateliers in alle 8 gemeenten, werkten deze mensen aan de energiestrategie. Met het landschap als uitgangspunt onderzochten zij vragen als: waar in de regio is ruimte voor het opwekken van elektriciteit? Om hoeveel ruimte gaat het? Hoe past wind- en zonne-energie in deze gebieden in het landschap? Zijn deze gebieden maatschappelijk gezien geschikt? Daarnaast keek men ook of het financieel haalbaar is en wat het betekent voor de capaciteit van het energienet in Rivierenland. Bij 2.350 inwoners van Rivierenland is tot slot om hun mening gevraagd via een regio-brede enquête.

Opwarming van de aarde tegengaan

Op 28 juni 2019 publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord. Deze link opent een andere website: de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). Daarin hebben 195 landen, inclusief Nederland, afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graden Celsius. Dat kan alleen als we de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Het belangrijkste broeikasgas is koolstofdioxide (CO2)

zonnevelden

Rivierenland -

35


Het Groene Lyceum: Leer door te doen! Goed nieuws voor praktische havisten en VWO-ers! Ben jij op havo of vwo getest maar twijfel je omdat je een meer praktische instelling hebt? Leer jij graag door doen? Dan is het Groene Lyceum misschien iets voor jou! Het Helicon start op de vestigingen Kesteren en Nijmegen met het Groene Lyceum. Wij spraken met directrice Marieke Hulsbergen over de invulling van deze opleidingsvariant.

‘Het Groene Lyceum sluit perfect aan op het Helicon: Je leert door te doen! Het is een combinatie van theorie op HAVO niveau gecombineerd met de groene praktijk. De opleiding duurt 6 jaar en combineert VMBO-TL met een duur van vier jaar met twee jaar MBO niveau 4, vanaf daar heb je direct de mogelijkheid om door te stromen naar het HBO.

Landelijke leerlijn

36


ONDERWIJS

Beste van

beide werelden: leren door denken én doen

Het onderwerp ‘Duurzame leefomgeving’ staat centraal tijdens het volgen van Het Groene Lyceum. Door verschillende thema’s te behandelen wordt dit onderwerp van alle kanten belicht, in theorie én praktijk. We werken intensief samen met het bedrijfsleven waardoor leerlingen ook de kans krijgen om achter de schermen mee te kijken. Zo komen zij actief in contact met beroepsgroepen in het watermanagement, de boomkwekerij en met hoveniers.’ Op de vraag of deze opleiding een try out is met zogenaamde proefkonijnen antwoordt Marieke lachend. ‘Nee zeker niet, Het Groene Lyceum bestaat al 12 jaar. Voornamelijk in de regio’s Noord en Oost Nederland. Dat zijn agrarische gebieden met onder andere boerenbedrijven. Het Groene Lyceum heeft zich ruimschoots bewezen. Daarom kijk ik met trots uit naar de start van het eerste schooljaar!’ Het Groene Lyceum start in het volgende schooljaar. Daarnaast maakt Helicon óók een organisatie- en naamswijziging door. Wellantcollege, CITAVERDE en Helicon gaan met ingang van schooljaar 2021-2022 samen verder als unieke blauw-groene onderwijs­ organisatie onder de naam Yuverta.

Thuis in de toekomst vmbo – mbo – cursussen & trainingen We willen écht van betekenis zijn voor onze leerlingen, studenten, cursisten, voor elkaar, de medewerkers en de regio. We zijn ‘thuis in de toekomst’, omdat we ons bezighouden met thema’s die ertoe doen, zoals klimaat, energie, water, voeding, en welzijn van mens en dier. Met het bedrijfsleven verkennen we de wereld van nu en morgen. Samen werken we aan een duurzame verbetering van ons onderwijs en onze leefomgeving. www.helicon.nl/het-groene-lyceum/kesteren/ www.yuverta.nl

Theoretische lessen met opdrachten uit de praktijk

VMBO én MBO niveau 4 diploma

Kesteren -

37


‘Mijn deur staat open.Ik ben thuis. Thuis in makelen. Een nieuwe plek. Vanuit vertrouwen, met elkaar aan de slag. Voel je welkom. Voel je thuis.' - Corr y van Rheenen -

FUNDA BEOORDELING:

9,

6

0488 - 44 11 33 | info@corryvanrheenen.nl

www.corryvanrheenen.nl We scoren gemiddeld een 9.6!

Bent u benieuwd hoe onze klanten het contact en de samenwerking met Corry van Rheenen Makelaardij ervaren? Een aantal van onze Funda beoordelingen leest u hieronder. Prima contact, in het begin even afstemmen, maar daarna soepel proces. We hebben nu twee keer een huis met haar gekocht en één verkocht. Vakvrouw!

Fijne samenwerking in de verkoop, kortom ontzettend tevreden! Ze heeft expertise en heeft ook een luisterend oor qua afstemming in de verkoop.

Corry heeft ons super geholpen. Echt een aanrader! Voor ons een eerste keer verkoop van een huis en zijn heel blij met de ondersteuning van Corry hierin. Ze reageert snel en is eerlijk en duidelijk dus weet je precies waar je mee af bent. Heel erg prettig!


GESCHIEDENIS

Kinderboek over een Joods meisje uit Ochten

Kinderboekenschrijver Rijk Arends uit Opheusden heeft een kinderboek geschreven over Betty Frank. Betty was een Joods meisje die in de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders en zusje in Ochten woonde. Op bevel van de Nazi’s moesten ze naar kamp Vught. Daarna is er nooit meer iets van hen vernomen.

Meer informatie over De Andere Wereld of een van zijn andere boeken is te vinden op www.rijkarends.nl

Betty was de oudste dochter van de Joodse familie Frank die in de jaren 30 en begin jaren 40 in het dorpje Ochten woonde. Betty ‘s vader, Sam Frank had een grote manufacturenzaak in het dorp en was actief in het verenigingsleven. Betty en haar zusje gingen naar de openbare school in het dorp. Vanaf 1 september 1941 was dat verboden en mochten Joodse kinderen alleen nog naar Joodse scholen. Vanwege de anti-Joodse maatregelen kwamen er steeds meer beperkingen voor de familie Frank. In april 1943 werden ze opgeroepen om naar kamp Vught te gaan. Onder toeziend oog van veel dorpsgenoten vertrok de familie Frank met de bus naar het concentratiekamp. Aan de hand van ooggetuigenverslagen heeft de schrijver een reconstructie van het leven van Betty weten te maken. In het kamp probeert Betty te overleven. Honger, ziekte en onzekerheid zijn aan de orde van de dag. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes, zoals het vieren van Seideravond en de aanwezigheid van David, die leuke jongen uit een andere barak. Betty doet haar best om hoop te houden. Tijdens het beruchte kindertransport in juni 1943 is ook Betty samen met haar zusje op transport gezet. Via Westerbork zijn ze uiteindelijk in vernietigingskamp Sobibor om het leven gebracht. Aarzelend geeft Betty haar koffer aan de juf. Als ze die maar niet kwijtraakt. ‘Je kunt me vertrouwen hoor,’ zegt ze vriendelijke als ze Betty ziet twijfelen. ‘Zelf zit ik hier ook omdat ik Joods ben.’ Ze wijst naar het gele driehoekje op haar gestreepte jurk. Hier zijn de Joden dus geen ster meer waard, maar een driehoekje. Een punt van een ster. Dat is er nog van hen over. Door dit boek te schrijven geeft de schrijver dit 11-jarige meisje opnieuw een gezicht en vertelt hij wat ze zelf nooit heeft kunnen navertellen. Dit boek is geschikt vanaf de leeftijd van 11 jaar. Maar ook voor oudere jeugd en volwassenen een aanrader.

Ochten -

39


RESULTAAT DOOR INZICHT

(Salaris)administratie

Afscheid Rina Kuenen van WMO-raad

Jaarrekening

Fiscale aangiften

Geen verrassingen achteraf

Advies

Online inzicht in uw resultaat Persoonlijke begeleiding met een no nonsense mentaliteit

Uw onderneming naar een hoger niveau brengen door te sturen op resultaat geeft ons energie! Dick Cazant

Kortgeleden heeft de Adviesraad Sociaal Domein (voorheen WMO-raad) afscheid genomen van Rina Kuenen. Voorzitter Edo Sprong bedankte haar uitgebreid voor haar enorme inzet en enthousiasme gedurende haar twee periodes (ongeveer 10 jaar) als WMO-raadslid, met taakaccent ouderen.

DIT IS PANTARIJN! ZES LOCATIES MET ONDERWIJS VOOR IEDEREEN. Vicuslaan 2 4041 ZA Kesteren 0488 - 481 492 kesteren@pantarijn.nl

Ze heeft nog kort deel uitgemaakt van de nieuwe Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Neder-Betuwe. Rina kreeg als dank een set streekproducten en een mooie bos bloemen. Wethouder Herma van Dijkhuizen, die het sociaal domein in haar portefeuille heeft, heeft grote waardering voor de inzet van Rina Kuenen: ‘Zij heeft jarenlang haar positieve inbreng gehad in de WMO-raad, dat nu de Adviesraad Sociaal Domein is. Als oud-raadslid van de vroegere gemeente Echteld kwam haar kennis van politieke processen vaak goed van pas tijdens de grote veranderingen bij WMO en Jeugdzorg. Ook zet Rina zich al jarenlang in als vrijwilliger. Voor onze buurtbussen Klaartje en Swobrik klaart zij samen met haar man de klus om roosters te maken en ze is een actief lid van het bestuur. Sociaal, geïnteresseerd, doortastend en betrouwbaar. Met ongetwijfeld mooie herinneringen hebben de leden van de WMO-raad, wat nu de ASD is, afscheid genomen van deze prachtvrouw.’


GEMEENTE

WMO-Raad in nieuw jasje als Adviesraad Sociaal Domein Gevraagd of ongevraagd krijgt wethouder Herma van Dijkhuizen advies van de Adviesraad Sociaal Domein. Zij zijn de aanspreekpunten voor de inwoners die vinden dat het met de voorzieningen hapert of dat belangen van mensen in het gedrang komen. Vanaf 2015 hebben gemeenten de verantwoordelijkheid voor de zorgverlening aan haar inwoners, zoals ouderenzorg, zorg voor mensen met een beperking, maar ook de jeugdzorg, hulp bij werkloosheid en inkomensproblematiek. Per 1 januari 2020 is daaraan toegevoegd de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WVGGZ). Door de uitbreiding van taken is de WMO-raad van de gemeente Neder-Betuwe omgezet naar de Adviesraad Sociaal Domein (ASD). De adviesraad behartigt in die zin de belangen van alle inwoners van de gemeente Neder-Betuwe. Evenals de WMO-raad deed, geeft de ASD gevraagd en ongevraagd advies aan wethouder Herma van Dijkhuizen, die het sociale domein in haar portefeuille heeft. De plannen van de verantwoordelijke wethouder binnen de gemeente worden voorgelegd aan de gemeenteraad, maar pas nadat de ASD daar advies over heeft gegeven.

of een bepaald individu, maar het wil de algemene belangen van burgers zo goed mogelijk behartigen. Hun opdracht staat beschreven in de ‘Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Neder-Betuwe 2019’ en het ‘Huishoudelijk Reglement Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Neder-Betuwe 2019’. Die stukken zijn ook te vinden op de website van de gemeente of als je er niet uitkomt, neem dan contact op met een van de leden.

Ervaring op hun vakgebied De ‘volksvertegenwoordigers’ in de ASD hebben ervaring met inwoners die op de een of andere manier hulp van de gemeente ontvangen door bemiddeling van de afdeling Sociaal Domein, zoals ouderen, jeugd, gehandicapten, sociaal zwakkeren, mensen die gebruik maken van de schuldhulpverlening en noem maar op. Soms moeten ze de wethouder adviseren over nieuwe regelingen en een andere keer weer oplossingen aandragen voor mensen die bepaalde vergoedingen niet kunnen betalen. Het is heel divers. Ze doen dat gevraagd of ongevraagd. Op die manier kunnen de leden van de ASD hele belangrijke aanspreekpunten zijn voor de inwoners. Oproep: Kom in actie! De leden van de ASD zijn mensen die ervaring en contacten hebben met een of meerdere groepen in de plaatselijk samenleving, bijvoorbeeld met ouderen, of juist met jongeren, en die weten wat er leeft in de Nederbetuwse gemeenschap. Vindt u dat sommige voorzieningen niet goed gaan? Grijp de telefoon, of ga achter uw computer zitten en laat het de ASD weten! Suggesties voor verbeteringen in het functioneren van het sociaal domein zijn ook altijd welkom. Goed voor u en goed voor anderen!

Ervaren inwoners geven gemeente

advies in belang

Wie zijn het?

van ouderen, jongeren en sociaal zwakkeren

De ASD bestaat uit inwoners uit verschillende dorpen in Neder-Betuwe. Edo Sprong (Kesteren) is voorzitter; Piet Barten (Opheusden), secretaris; Erik Roelofsen (Opheusden), penningmeester en verder hebben Nathalie van Doorn (Ochten); Mecheline Doornebal (Ochten); Marja den Hartog (Ochten); Wim van Olderen (Dodewaard); Evert Oskam (Kesteren); Anton Mauritz (Opheusden); Willem van den Hatert (Kesteren) en Alize Tijssen (Kesteren), ieder hun afzonderlijk aandachtsgebied. Daarover kun je alles vinden op www.nederbetuwe.nl/inwoners/adviesraadnederbetuwe. Compleet met hun e-mailadressen. De ASD is geen belangenbehartiger van een bepaalde doelgroep

Secretariaat: Piet Barten. T. 06 - 29 62 31 43, E. secretaris@asdnederbetuwe.nl of voor algemene informatie: info@asdnederbetuwe.nl

Neder-Betuwe -

41


Vacature! Constructie bankwerker Maak jij graag mooie staalconstructies en zoek je een afwisselende baan? Dan willen wij jou graag kennis laten maken met ons prachtige en diverse product.Lees snel verder! Voor onze werkplaats zijn wij op zoek naar een lasser/constructie bankwerker. Je maakt de meest uiteenlopende projecten. Van moderne en exclusieve poorten tot de klassieke smeedijzeren sierhekwerken. Onze specialiteit is maatwerk! Wat bieden wij? - Een leuke job in een gezellig team; - Goede arbeidsvoorwaarden; - Snel zicht op een vast contract.

Wij zijn op korte termijn op zoek naar een

tractorchauffeur

Kortom: Een uitdagende werkomgeving met korte lijnen en een goede informele sfeer binnen een professionele organisatie. Er is ruimte voor persoonlijke groei, in een stimulerende werkomgeving. Ben jij de gemotiveerde kandidaat en denk jij te voldoen aan bovenstaande functie eisen, stuur dan je cv met motivatiebrief naar: floor@dewithekwerken.nl.

Interesse?

Wij verzoeken u bij voorkeur te reageren per e-mail: info@pietvandenbergbv.nl

Meer informatie? Bel naar 0344-610001

Bekijk onze bedrijfsfilm:

Loon- en Aannemersbedrijf P. van den Berg B.V. Remkettingweg 17 | 4054 MH Echteld 0344-610001 | info@pietvandenbergbv.nl www.pietvandenbergbv.nl

Ben jij een gemotiveerde kandidaat? Stuur dan je cv met motivatiebrief naar: floor@dewithekwerken.nl

Meer infomatie vind je op: www.dewithekwerk.nl/vacatures

De Panoven 29 | 4191 GW Geldermalsen | T. 085 - 27 34 660 E. info@stichtingfluvium.nl | I. www.fluvium.nl Fluvium openbaar onderwijs zorgt op 20 scholen in de gemeenten Neder- en West Betuwe (circa 2200 leerlingen) voor een leerzame en inspirerende omgeving. Wij bieden kwalitatief, innovatief, opbrengstgericht en gevarieerd openbaar onderwijs. Samen leren, werken en leven krijgt daarin alle aandacht om ieder talent optimaal te kunnen ontwikkelen.

Onze scholen in de gemeente Neder-Betuwe:

Dodewaard www.de-bellefleur.nl Tel: 0488 - 41 12 60

Echteld www.pwa-echteld.nl Tel: 0344 - 64 14 36

IJzendoorn www.isandraschool.nl Tel: 0344 - 64 12 35

Zo goed als wij voor onze leerlingen zorgen, zo goed willen wij zijn voor onze professionals. Zij vormen de kern van onze onderwijskwaliteit. Wilt u werken bij Fluvium openbaar onderwijs? Mail dan naar: personeel@stichtingfluvium.nl

Kesteren www.paletkesteren.nl Tel: 0488 - 48 13 98

Ochten www.houtkoperschool.nl Tel: 0344 - 64 14 16

Opheusden www.paletopheusden.nl Tel: 0488 - 44 14 51


IJzersterk fundament onder elk bouwproject

Wij zijn op zoek naar jou!

VAC AT

URE

CHAUFFEUR WAPENINGSSTAAL CHAUFFEUR BETONMIXER WERKVOORBEREIDER BETONBOUW WERKVOORBEREIDER BETONVLOEREN Reageer voor een vraag of stuur gelijk je CV naar: Teo Augustinus | info@augustinusbv.nl | 0344 64 70 80 Bonegraafseweg 4b | 4051 CH Ochten

Volg ons op:

0344 - 64 70 80

Instagram

info@augustinusbv.nl

LinkedIn

www.augustinusbv.nl

Facebook

S


Wij Wij combineren combineren efficiency efficiency combineren efficiency met inzicht én in metWij inzicht én plezier plezier in ons ons werk. werk. met inzicht én plezier in ons werk.

www.burglandbouw.nl (0488) 41 72 40 www.burglandbouw.nl (0488) 41 72 40 www.burglandbouw.nl (0488) 41 72 40

cht Bouwers cht Bouwers met met daadkracht daadkracht cht Bouwers met daadkracht