Dé stadsglossy van Veenendaal - Winter 2020

Page 1

WINTER 2020 | BEWAAREXEMPLAAR

Dé stadsglossy van

Knuffelbeer in Passage Corridor Lees meer op pagina 7

Welkom terug aan het Stadsstrand

Bewegen is gezellig en gezond

Pagina 11

Pagina 33

Kerstdiner à la Thoomesplein Pagina 49


Buikvet verminderen In 5 stappen. Lekker in je vel, letterlijk en figuurlijk Weinig tijd

Door gebruik van unieke technieken verkort je de tijd om je resultaat bereiken. Zonder uren lang in de sportschool of in de keuken.

Geen Jojo effect

Eindelijk blijvend resultaat voor de rest van je leven.

Maatwerk

Jouw situatie staat centraal voor een persoonlijk programma. Aanpasbaar op jouw lichaam en drukke leven.

- Wat onze klanten zeggen Ik ben nu 1 jaar lid, ben erg tevreden over Phoenix Lifestyle. Ik ben nu 20 kilo afgevallen en voel mij super goed. Gertjan Beijer

Zeer tevreden met begeleiding door het hele team. Zonder te pushen, weten ze je wel te motiveren om door te gaan. Zoeken samen met jou naar mogelijkheden je goed te voelen, mentaal en fysiek en gewicht. Yvonne van den Brink

Phoenix Lifestyle | Studio: Stationsplein, 6B 3901 ES Veenendaal | T. 06 29 33 34 12 | E. info@phoenixlounge.nl

www.phoenixlifestyle.nl


Geef elkaar een lichtpuntje!

#VOORWOORD

Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 3 ]

Ik woon nu bijna twee jaar in Veenendaal. Het was best een stap om vanuit Zuidplas naar Veenendaal te verhuizen. Er woonde al familie, maar je moet toch zelf een nieuw thuis creëren. En ik moet zeggen, het is mij en mijn gezin gelukt. We voelen ons hier op ons gemak en al aardig Veens. Dat komt ook doordat Veenendaal een plaats is waar je snel contact maakt. Al ben ik mij ervan bewust dat mijn functie als burgemeester hierbij zeker helpt. Veenendaal is een prettige plek om te wonen. De stad is rijk aan voorzieningen als sport, religie, horeca, winkels, scholen en cultuur. Uitstekend bereikbaar en dicht bij natuurgebieden en recreatievoorzieningen. Veenendaal is ook een plaats voor creatieve ondernemers. Kijk maar eens hoe onze bedrijven alles op alles zetten om te ondernemen in deze moeilijke coronatijd. Met slimme ideeën en hard werken houden ze het hoofd boven water. Wat heb ik daar veel waardering voor! De decembermaand is weer aangebroken. Normaal gesproken een maand van gezelligheid met het gezin, familie en vrienden. Dit jaar zal deze maand anders verlopen dan we gewend zijn. Dat is spijtig, maar wel noodzakelijk om het coronavirus klein te houden. Ook in kleinere kring kun je zorg en aandacht hebben voor je ouders, buren of voor mensen in de wijk die eenzaam zijn. Juist nu hebben we allemaal behoefte aan een bemoedigend woord, een leuke verrassing of gewoon even wat aandacht. Dus kijk om naar elkaar en geef elkaar, juist in deze donkere dagen, een lichtpuntje. Dan maak ook jij het verschil! Een mooi magazine met echte Veense verhalen is in ieder geval een prachtig decembercadeautje.

Ik wens u veel leesplezier! Gert-Jan Kats, burgemeester

Gert-Jan Kats, Burgemeester


De mooiste vondsten van Veenendaal

Lokale ondernemers zijn belangrijk voor onze economie en samenleving. Je kinderen hebben er hun eerste baantje, ze sponsoren de plaatselijke voetbalclub en zorgen voor sociaal contact. Kortom, ze dragen sterk bij aan het bruisende hart van onze stad.

Bekijk de winactie op onze pagina en win een vondst naar keuze! Volg ons op Instagram @tofvoorthuis

Wij zoeken voor jou de mooiste vintage items en woondecoratie. Maak je huis eenvoudig sfeervol en gezellig met de vondsten van ‘Tof voor Thuis’!

Excellent_Jewelry_2020_adv_Lameris_210x130_2.indd 1

SUPPORT LOKALE ONDERNEMERS MET DE TWINKELING

Alle producten zijn ‘handpicked’ door de zussen.

GEEF EEN PRACHTIG LOKAAL CADEAU Met cadeaubon de Twinkeling geef je een prachtig lokaal cadeau en steun je bovendien jouw favoriete winkel of ondernemer. De Twinkeling is te besteden bij ruim 120 winkels en horeca in Winkelstad Veenendaal. DE TWINKELING IS TE KOOP BIJ BRUNA, CIGO, DE CULTUURFABRIEK, HEMA, THE READ SHOP EN HORLOGERIE VAN MANEN.

MEER INFORMATIE OF ALLE INLEVERPUNTEN BEKIJKEN? KIJK OP WWW.WINKELSTADVEENENDAAL.NL/TWINKELING

20/11/2020 08:18


#INHOUD

Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 5 ]

Colofon

Jaargang 10 - Nr. 2 - 2020 Veens. is een uitgave van Elan Media Group BV Torenstraat 3 | 4041 GA Kesteren T. (0488) 44 20 36 | E. info@elan-media.nl I. www.elan-media.nl Foto voorpagina Lilian van Kesteren, Catch The Wave Concepts Redactie, fotografie en vormgeving Elan Media Group BV Druk Senefelder Misset, Doetinchem Verspreiding Verspreidingsburo, Rhenen Copyright Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Het verlenen van toe­stemming tot publicatie in dit tijd­schrift houdt in dat de auteur de uit­gever onher­roepelijk machtigt de bij of krachtens de auteurs­wet door derden ver­schuldigde vergoeding voor kopiëren te innen en dat de auteur alle ­overige rechten over­ draagt aan de uitgever. Niets uit deze uitgave mag ­worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. WWW.VEENS-NIEUWS.NL

Bladmanager, Lilian van Kesteren

#UITGELICHT

#VEENENDAAL #BELEVEN

7

Verhaal voorpagina Knuffelbeer in Passage Corridor

15 Interieurtrends

46 Vrolijke lichtjes

langs de Rondweg Lilian is de enthousiaste bladmanager van Dé Stadsglossy van Veenendaal. Met veel enthousiasme, creativiteit én een drive om een spraakmakende glossy neer te leggen, werkt ze met een fantastisch team wekelijks aan de realisatie hiervan.

Thoomesplein

elektrische bus

33

49 Kerstdiner à la 52

26 De eerste

Ontdek je talent en geniet!

Bewegen is gezond

34 Relaxed de

feestdagen in!

48 Tips voor

wandelen en fietsen in coronatijd

#ONDERNEMEN

11

Welkom terug Aan het Stadsstrand

19 Onderwijs special

28 Veense evenementen 30 Veense helden 44 Munnikenhof

17 Heuvelman

Elektrotechniek

37

De nalatenschap van Ingenious

43 Online in

beweging

58

Vermijd drukte in sfeervol winkelhart

54 Veense vrienden

@veensnieuws Praat mee: #veensebeleving

Hét platform van Veenendaal:

veens-nieuws.nl


KERST BIJ GIJS VAN DE HOEF DIT JAAR OOK ONLINE TE BESTELLEN & VEILIG OP TE HALEN IN ONZE CHRISTMAS DRIVE THRU

Mix&Match Kerstdiner

Winkelassortiment bestellen

Ook dit jaar hebben wij een heerlijk keuzemenu voor u voorbereid. U kunt op deze manier helemaal zelf uw Kerstdiner samenstellen. Wij hebben keuze uit voor- hoofd- en nagerechten maar ook verschillende soepen en bijgerechten. Voor elk wat wils.

Wij zetten ons helemaal in om de Kerstinkopen voor u zo prettig en veilig mogelijk te maken. Om de drukte in de winkel zo veel mogelijk te reguleren is het daarom mogelijk ons gangbare assortiment ook te bestellen en vanuit de auto af te halen in onze Christmas Drivethru.

Kerstontbijtbox

Saladeschotels

www.gijsvandehoef.nl

Nieuw in ons assortiment is onze Kerstontbijtbox, vol met huisgemaakte lekkernijen voor een compleet ontbijt.

Ons team maakt onze saladeschotels in alle vroegte op, zodat u kan genieten van dagverse huisgemaakte schotels.

U kunt uw bestelling plaatsen op onze website. Of kom langs in onze winkel in winkelcentrum De Ellekoot, Veenendaal.

CHRISTMAS DRIVE THRU Om de drukte in de winkel zoveel mogelijk te reguleren bouwen wij met Kerst een Christmas Drive Thru op het industrieterrein in Veenendaal, waar onze extra productielocatie is gevestigd (een paar minuten rijden vanaf de winkel). U hoeft uw auto niet uit om uw bestelling op te halen. En..de Kerstman staat voor u klaar om u een kopje warme chocomelk aan te bieden die u in de auto kunt nuttigen. Wij zien uit naar uw komst!


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 7 ]

In Passage Corridor, vlak bij de uitgang richting het gemeentehuis, zit een enorme knuffelbeer. In het schemerdonker fonkelen zijn duizenden lichtjes je tegemoet. Op de voor­ pagina van deze stadsglossy prijkt een foto van de beer. Schitterend, hè?

Knuffelbeer in Passage Corridor Het is aangenaam kerstinkopen doen in winkelcentrum Passage Corridor. De regen klettert op de glazen koepels, maar binnen is het droog en warm. De lampjes die zijn opgehangen verhogen de feestvreugde nog eens extra. Als je niet uitkijkt, ben je zó aan het meeneuriën met de kerstmelodieën die uit de boxen klinken. Gezelligheid alom!

Knus Bart van den Bosch houdt wel van de knusse sfeer die bij deze tijd van het jaar hoort. Hij heeft in Passage Corridor een zaak in lederwaren en is voorzitter van de winkeliersvereniging. Op de volgende pagina’s van deze stadsglossy vertelt hij samen met eigenaar Arie den Hartog van ARC Real Estate Partners over de verbouwing van de Corridor.

Ruim en gevarieerd Maar eerst neemt Bart ons mee op een van zijn wandelingetjes door de passage. We lopen langs drogisten, kledingzaken, opticiens en boetieks. Het aanbod aan winkels is er ruim en gevarieerd. ‘Winkeliers hebben het niet makkelijk gehad de afgelopen periode’, zegt Bart.

‘De coronacrisis raakt ons allemaal, vooral horeca­ ondernemers. Heftig om te zien. Maar gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Het onderlinge contact heeft niet onder de crisis geleden. We zijn een hechte club ondernemers en helpen elkaar waar we kunnen.’

Lokaal Een handje helpen kunnen ook de inwoners van Veenendaal. ‘Ik snap dat het verleidelijk is om je kerstinkopen online te doen. Maar echt, als je in plaats daarvan je geld uitgeeft in het lokale winkelcentrum, dan geef je ondernemers bestaansrecht. Jij kunt er hoogstpersoonlijk aan bijdragen dat sommigen de deuren niet hoeven te sluiten’, zegt Van den Bosch.

Veiligheid voorop De winkeliers zien je graag komen. ‘Absoluut!’ zegt Bart met een lach. ‘Vermijd drukte, houd afstand en draag desgevraagd een mondkapje. In veel winkels kan je bij binnenkomst je handen ontsmetten. Maak daar gebruik van. Het is hier warm, droog en altijd gezellig! Voor je kerstinkopen moet je in Passage Corridor zijn. Tot gauw!’


[ 8 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

Passage Corridor: versplein en nieuwe entree Winkelde je de afgelopen tijd in Passage Corridor, dan is het je niet ontgaan. De boel wordt verbouwd! Wij van de stadsglossy, altijd nieuwsgierig, vroegen Arie den Hartog en Bart van den Bosch naar de plannen. En die deden ze ons haarfijn uit de doeken.

Arie den Hartog van ARC Retail Estate Partners, is sinds twee jaar eigenaar van winkelcentrum Passage Corridor. ‘Passage Corridor is de grootste winkelpassage in onze portefeuille. Iets om trots op te zijn’, vertelt hij. ‘Omdat de entree aan de kant van de Brouwersgracht een beetje verouderd en weinig uitnodigend is, hebben we daar een ander ontwerp voor laten maken. Dat wordt op termijn uitgevoerd. Daarnaast komt er in de Corridor een compleet versplein.’


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 9 ]

Speciaalzaken Een versplein. Klinkt goed, maar wat moeten we ons er precies bij voorstellen? Arie: ‘Van de roltrappen tot aan Intertoys komt ruimte voor speciaalzaken. Een soort markt. Denk aan een lokale visboer, groenteboer, bakker en slager. Het wordt een overdekt plein waar je het hele jaar door op een terrasje kunt genieten van verse delicatessen. Veenendaal heeft zo’n overdekte ontmoetingsplek nog niet en volgens ons is er wel vraag naar.’

Dagje winkelen Ook Bart van den Bosch, voorzitter van de winkeliersvereniging is enthousiast over het ontwerp. Hij is blij dat ARC in de passage investeert. Bart: ‘Passage Corridor ligt in het winkelhart van Veenendaal en bestaat uit zo’n 30.000 m2 winkeloppervlak. Je vindt hier meer dan zeventig winkels en er is parkeerplek voor negenhonderd auto’s. Een ideale plek om je dagje winkelen te beginnen, dus! En als de verbouwing is afgerond, geven we mensen uit de regio nog meer dan voorheen een goede reden om lekker in Veenendaal te komen winkelen.’

Specialiteiten van groenteboer, slager en bakker

Voorbereiding Tijdens de verbouwing verhuizen winkels tijdelijk naar andere ruimtes en soms lijkt er daardoor heel wat leeg te staan. ‘Schijn bedriegt’, zegt Arie den Hartog met een glimlach. ‘Het heeft allemaal te maken met de realisatie van het versplein, waar we ook wat winkelruimte voor zullen opofferen. Momenteel wordt het binnenplein voor Albert Heijn aangepakt. Dat plein trekken we bij de supermarkt, zodat de entree weer meer naar voren komt, net als vroeger.’

Uitdagingen Inmiddels nam al een aantal onder­ nemers hun intrek in een tijdelijk of nieuw onderkomen. Davelaar Sport zit in de oude Etos, Gall & Gall gaat naar het voormalige pand van Davelaar en Caffè Duck breidt flink uit door in het ruime pand te trekken waar La Place eerst zat. Ze doen het allemaal voor het goede doel: een volledig vernieuwde, toekomstbestendige Passage Corridor. Bart van de Bosch besluit: ‘We hebben als winkeliers een jaar vol uitdagingen achter de rug. Deze plannen om Passage Corridor naar een hoger plan te tillen, geven ons weer hoop! De toekomst is rooskleurig. Kom maar op!’

Volledig vernieuwd en toekomst­ bestendig

Passage Corridor | Tuinstraat 39 | 3901 RA Veenendaal T. (0318) 52 74 81 | I. www.passagecorridor.nl


Wij zoeken collega’s! We houden van mooi werk opleveren en doen dat graag met gepassioneerde mensen. Wij zoeken collega’s met daadkracht en ‘bite’. Wij verwelkomen graag:

EEN WERKVOORBEREIDER / CALCULATOR

MEERDERE VAKSCHILDERS

EEN GLASZETTER

WIJ BIEDEN…

WIJ ZIJN…

• fijne collega’s & divers werk

• professioneel & betrouwbaar

• praktische werktijden

• harde werkers

• training en opleiding

• respectvol & toegankelijk

• passend salaris

• in ontwikkeling

• collegialiteit

• gezellig en hebben humor

• goede koffie & vers fruit

• een team!

Er wacht je een fijne werksfeer, die ruimte laat voor ontwikkeling en initiatief. Wij hebben een goed gevoel voor trends, de schilders- en glaszettersbranche en zijn volop in ontwikkeling. We horen graag van je.

0318 51 56 69

info@bertvankruistum.nl

Bel of mail ons om kennis te maken.

www.bertvankruistum.nl


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 11 ]

Welkom terug Aan het Stadsstrand

In het centrum van Veenendaal wordt momenteel druk gewerkt. Het stadsstrand aan het Thoomesplein is tijdelijk veranderd in een bouwput. ‘Nog even geduld’, spreekt Johan van Ingenious ons moed in. ‘Binnenkort krijgt Veenendaal haar stadsstrand terug.’ Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest om de bouwgrond die midden in het winkelhart ligt. Toen een investeerder zich als koper terugtrok, werd de grond ‘ingepikt’ door een groep burgers die er stadsstrand Landjepik van maakten. En dat werd een groot succes.

Strandpaviljoens Afgelopen voorjaar startte Ingenious met de bouw van woningen en horecaruimte. Bij het ontwerp daarvan liet de architect zich inspireren door - hoe toepasselijk strandpaviljoens. ‘Was het ooit nog de bedoeling om de grond volledig vol te zetten met hoogbouw, uiteindelijk is ervoor gekozen om een groot deel van het stadsstrand intact te laten. Op een derde van de grond komt horeca, met daar­ boven twaalf stadswoningen. Twee derde deel blijft stadsstrand, compleet met gezellige zitjes, speeltoestellen en strand.’

Biertje

Met je blote voeten in het warme zand

365 dagen Een paar jaar lang genoot Veenendaal er van concerten, buitenfilms en spontane picknicks. Kinderen bouwden er zandkastelen en konden er heerlijk spelen. Vooral in de zomer. In de winter lag het terrein er triest bij. Daar komt nu verandering in. ‘Het wordt een plek waar het 365 dagen per jaar goed toeven is’, aldus Johan van den Essenburg, eigenaar van Ingenious.

Er komt circa 650 vierkante meter commerciële ruimte onder de woningen. Wat kunnen we daar verwachten? Johan: ‘Daar is plek voor twee of drie horecaconcepten. Leuk als dat typische strand­ tenten worden die de hele dag door voor een hapje en drankje kunnen zorgen. ’s Zomers met je blote voeten in het warme zand, een biertje in de hand… Ik zie het wel voor me!’

Ongedwongen sfeer

En is er in de nieuwe situatie nog ruimte is voor evenementen? ‘Ja­ zeker!’ zegt Johan. ‘In het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met de mogelijkheid om er bijvoorbeeld concerten en buitenfilms te houden. Als het maar past qua afmetingen. We hopen dat Veenendalers er dezelfde ongedwongen sfeer zullen ervaren als voorheen. Het stadsstrand als gezellige ontmoetingsplek in het winkelhart.’ Leg je picknickkleed en strandbal maar alvast klaar! Komende zomer waan je je in het centrum van Veenendaal opnieuw aan zee. Mmmm…

Ingenious Veenendaal T. (0318) 55 19 60 | E. info@ingenious.nl | I. www.ingenious.nl


en d n a l i e Laatste ng! i l e k k i in ontw

Maak je woondroom werkelijkheid... ... in Veenderij Veenderij is bijna compleet, de allerlaatste wooneilanden aan de zuidrand van Veenderij zijn momenteel in ontwikkeling. Een heerlijke plek om te wonen, tussen groen en water. Met een divers woningaanbod en de laatste vrije kavels. Verwacht wordt dat de eerste projecten begin 2021 in verkoop zullen gaan. Maak jij hier jouw woondroom werkelijkheid? Grijp dan nu je kans! Bezoek het i-centrum voor meer informatie, of schrijf je in voor de nieuwsbrief via de website. Zo ben je als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.


Meer weten? Bezoek het i-centrum voor de laatste ontwikkelingen. Daar beschikken we over alle wijkinformatie, laten we je graag alles zien op de grote maquette en geven we persoonlijk advies. Je bent welkom van dinsdag t/m vrijdag (10-15 uur) en zaterdag (10-13 uur). Op de website vind je filmpjes, informatie over wonen in Oost, het nieuwbouwaanbod van woningen en kavels en nog veel meer. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven op

WWW.VEENDERIJ.NLDé Stadsglossy van Veenendaal [ 15 ]

Deze trends kan je perfect combineren in huis Een interieur dat stijlvol, trendy maar vooral eigen is. Dát is wat veel mensen willen. En dan graag ook een tikkeltje extravagant, met alle toffe stoffen en prints van tegenwoordig. Maar, pas op dat het niet té wordt, want rust in je huis is ook belangrijk. Een goede balans tussen kleuren en prints kan nog best een dingetje zijn. Hoe zorg je ervoor dat deze aspecten wel terugkomen in jouw woning, maar dat het toch een geheel blijft? Ik help je.

Earth Flexa | Bron: wonenenco & pinterest

We worden overspoelt met de mooiste foto’s uit tijdschriften, woonprogramma’s op televisie en blogs online. En dan niet te vergeten al die leuke decoraties. Van kussens en vazen, tot waxinelichthouders en gave prints voor ons interieur. En tegelijkertijd zijn we steeds meer gefocust op het hergebruik van spullen en kopen van eerlijke producten. Een trend die hier mooi bij aansluit is de Wabi-sabi trend. Bij deze trend draait alles om echte, pure, duurzame en eerlijke materialen: de schoonheid van imperfectie.’ Het leuke van de Wabi-sabi trend is dat je hem perfect kan combineren met de interieurtrends van de afgelopen jaren: Scandinavisch, vintage, industrieel en urban jungle. Deze laatste trend is overigens nog steeds van nu. Hoe meer planten in huis, hoe beter! Dus laat die kerstboom maar komen! Dit hoeft overigens niet persé een plant te zijn met een pot erom, het mag ook een jungle behangetje op de muur zijn. Zo halen we de natuur steeds meer in huis. Een lange wand met een print behangen vinden sommige mensen te heftig, daarom kan je gerust kiezen voor een korte wand, of misschien wel een strook achter alleen je eettafel. Dit zorg ervoor dat dit gedeelte in huis er helemaal uitspringt, zonder dat het de ruimte optisch kleiner maakt.

Vind je al die prints hartstikke leuk, maar wil je liever niet dat je huis te druk wordt? En ben je niet van plan binnen een paar jaar opnieuw te gaan behangen, omdat je de print misschien zat bent? Wees gerust, laat het behang achterwege en kies voor een paar toffe kussens met een print, een hippe tijgervaas als eyecatcher op tafel, of warme en neutrale kleuren in huis. Denk hierbij aan de Flexa kleuren van: Trust & Earth, deze kleuren geven jouw huis die boost die het nodig heeft! Zo maak jij je huis speels en net wat uit­ dagender, zonder dat het te druk wordt. Kortom: buiten wordt het weer grauw en grijs, maar binnen straalt het als nooit tevoren! De ideeën zijn er, nu de uitvoering nog. Heb je hier hulp bij nodig? Schroom niet om mij te contacten, wie weet zitten wij binnenkort aan een bak koffie (of thee;)) om te kijken wat ik voor jou kan betekenen. Zodat jouw huis helemaal gestyled is, maar wel naar jouw eigen smaak. Ik ben al enthousiast, jij ook?

Kim Veenendaal KV Styling & Advies


De mens die stopt met reclame maken om geld te besparen is als de mens die de klok stilzet om tijd te besparen. ~ Joe Pulizzi

Zorg dat de inhoud van jouw boodschap over je product of dienst aanspreekt bij je doelgroep. Weet jouw klant jou al te vinden? Wij helpen je om gevonden te worden door de mensen die jou zoeken.

Torenstraat 3, Kesteren | T. (0488) 44 20 36 | E. info@elan-media.nl | I. www.elan-media.nl


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 17 ]

Heuvelman Elektrotechniek Hij is pas 21 jaar en runt nu al zijn eigen bedrijf in elektrotechniek. Robin Heuvelman deed na zijn technische opleiding de nodige werkervaring op. Dat deed hij in loondienst, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Robin wilde eigen baas zijn En dat is gelukt! Als we hem bellen voor een interview, is hij alweer op weg naar een volgende klant. Voor die klant verzorgt hij een renovatieproject in Veenendaal. Met zijn telefoon op speaker en zijn blik op de weg – veiligheid voor alles -, staat Robin ons te woord. ‘Ja, het is druk!’ zegt hij lachend. ‘Ik ben 1 oktober begonnen met mijn eigen bedrijf en sindsdien heb ik nog niet echt stilgezeten.’

Specialist

Mogelijkheden Zoals het een geboren en getogen Veenendaler betaamt denkt hij niet in problemen, maar in slimme oplossingen, zowel voor nieuwbouwprojecten als voor de complete verbouwing van een huis of bedrijfspand. Robin: ‘Laatst heb ik een grote klus aan de Tuinstraat afgerond. Binnenkort opent aan het horecaplein Bar en Borrels. Er moest daar ontzettend veel gebeuren en daar kwam heel wat creatief denkwerk aan te pas. Nieuwe verlichting en meterkast, installatie van een camera­ systeem en het aansluiten van de nieuwe keuken en de barelementen. Ik zeg: hoe complexer, hoe leuker!’

Samen zoeken naar slimme oplossingen

Robin Heuvelman is elektrotechnisch specialist. Hij verzorgt voor zowel grote als kleine projecten de totale elektrische installatie. Denk daarbij niet alleen aan bijvoorbeeld het vervangen van een meterkast. Ook voor het complexere werk zoals datanetwerken, laadpalen en domotica kan je bij Heuvelman Elektrotechniek terecht. Robin gaat geen uitdaging uit de weg en realiseert projecten van A tot Z, of het nu gaat om het vervangen van verlichting, vernieuwen van de meterkast of het aansluiten van PV-panelen en/of een camerasysteem.

Samenwerken

Goed luisteren naar wat een klant wil en vervolgens die wensen op kwalitatief hoog niveau realiseren. Daar ligt de kracht van Heuvelman Elektrotechniek. Is thuis de meterkast aan vervanging toe? Laadpaal nodig voor de nieuwe, hybride auto? Even Robin bellen. In samenwerking met een groep specialisten om hem heen kan snel, efficiënt en accuraat gewerkt worden. Het motto van Heuvelman Elektrotechniek: wij ontzorgen cliënten!

Heuvelman Elektrotechniek | Houtwal 15 | 3904 DM Veenendaal T. 06 30 20 88 07 | E. info@heuvelmanelektrotechniek.nl


Dealer onderhouden auto’s Kraakheldere historie Interactieve kinderhoek Ruime leasemogelijkheden Persoonlijke lening mogelijk

“Kies je kwaliteit, dan kies je Kesteloo” ...zo luidt de slogan van Kesteloo Automotive B.V. uit Rhenen. Kesteloo Automotive verkoopt (jong) gebruikte Audi’s en dan met name het luxe en snelle segment. Snelle coupé’s tot luxe 7-zitters rollen op de Autoweg aan de lopende band de deur uit! Als je een dergelijke auto zoekt ben je hier op het juiste adres!

Autoweg 36, Rhenen | 06 83 85 55 58 | info@kestelooautomotive.nl | www.kestelooautomotive.nl


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 19 ]

Waar mannen kerels worden

Onderwijsspecial

Glansrijke schoolcarrière Veenendaal heeft veel te bieden op het gebied van scholen. Wist je dat je voor een volledig afgeronde schoolcarrière niet eens het Veen uit hoeft? Lekker makkelijk. Schooltas achterop de fiets en gáán.

Op een van de leukste plekjes in het Veense centrum (Downtown aan de Tuinstraat) is een onvervalste ‘barbier voor kerels’ gevestigd. Een herenkapper met een ouderwets gevoel voor vakmanschap. Hier word je professioneel geknipt en geschoren en ga je de deur weer uit als een echte kerel. Maak kennis met Barbier Kerels, een kapperszaak voor mannen die vakmanschap kunnen waarderen! Danny, die samen met Walter de zaak runt, heeft een heldere boodschap. ‘Of je nu een klassieke of moderne look wenst, bij ons ga je gegarandeerd de deur uit als een echte kerel. We ontvangen je in een gezellige en ontspannen sfeer waardoor je helemaal jezelf kunt zijn’, aldus Danny. ‘Ook krijg je van ons advies hoe je jouw favoriete look zelf kunt onderhouden.’ Walter vult hem aan: ‘Vandaag de dag hebben de meeste mannen geen idee meer hoe er vroeger werd geschoren. Daarom nodigen wij elke kerel graag uit voor een ontspannende, klassieke scheerbeurt. Ook baarden of snorren brengen we weer perfect in vorm. We voorzien je graag van tips over hoe je deze zelf het beste kunt bijhouden en welke producten je daarbij wel of niet moet gebruiken.’ Barbier Kerels biedt naast bovenstaande diensten een uitgebreide productlijn van (haar) verzorgingsproducten voor mannen, accessoires zoals scheerapparaten en cadeaubonnen. Kortom, ideale cadeautjes voor echte kerels!

Barbier Kerels Tuinstraat 133 (Downtown, 1ste verdieping) | 3901 RA Veenendaal T. 06 13 37 31 73 | I. www.barbier-kerels.nl

Zo rond de derde verjaardag van een kind is een mooi moment om je te verdiepen in een geschikte basisschool. Keuze genoeg, zowel qua onderwijsconcept als grondslag. Ga mogelijk uit van het kind. Het ene kind is tenslotte het andere niet. Waar de een floreert bij vrijheid, heeft de ander baat bij een beetje meer structuur. Vanaf groep zeven van de basisschool zal de juf of meester samen met de ouders of verzorgers van een kind gaan nadenken over een geschikte school voor voortgezet onderwijs. Ook wat dat betreft weer keuze in overvloed, of je nu liever leert in de schoolbanken of in de praktijk. Met een diploma voor voortgezet onderwijs op zak stroom je zó door naar een leuke mbo-opleiding waar je tijdens een stage bij een Veens bedrijf werkervaring opdoet. Met een beetje geluk loopt het stagecontract naadloos over in een arbeidscontract. Je ziet ‘t. De basis voor een glansrijke carrière leg je gewoon in Veenendaal. Lees meer >


Chinese School Veenendaal Voor zowel Chinese als Nederlandse kinderen die graag Mandarijn willen leren.

Onze missie is om onze studenten mandarijn te leren op een leuke en enthousiaste manier, en hen aan te moedigen om te leren met een open geest, een open hart en teamgeest.

Verleg je grenzen, start vandaag! Stichting Chinese School Veenendaal | Electronenstraat 7 | 3903 KH Veenendaal T. +31 6 27 07 37 20 | E. info@chineseschoolveenendaal.nl


#ONDERWIJS

Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 21 ]

Een nieuw gebouw, een nieuw geluid NOAHH Network Oriented Architecture.

Hoewel je je eerste huis voor je ergste vijand moet bouwen, je tweede voor je beste vriend en pas het derde voor jezelf, betrekken we op 4 januari een prachtig nieuw schoolgebouw dat goed is gelukt! Gebouwd op de plek van het vertrouwde gebouw van 1968. Met aan twee kanten delen van de oude betonconstructie, onzichtbaar opgenomen en verpakt. Hoewel, onzichtbaar, in de zijgevels zie je nog altijd het oude, strakke ritme van de betonnen kolommen van toen. Dik geïsoleerd en gevat in stralend wit aluminium. Aan de voor- en achterkant is het ritme van de ramen bewust speels en onvoorspelbaar gehouden.

die mogelijkheid. Vakken die natuurlijk bij elkaar horen, grenzen aan zo’n leerplein. Waar het oude gebouw in het midden bestond uit laagbouw, heeft het nieuwe een groot, ruim, licht atrium. Met sierlijke trappen die ook als werk- of presentatieruimte kunnen dienen. Met doorkijkjes door de hele school heen. Daarbij geholpen door het licht dat door de zaagtand­daken stroomt. Het nieuwe gebouw is niet aangesloten op aardgas, behalve enkele Science lokalen voor proeven met een vlam. Zonne­ panelen zorgen voor de meeste energie. Verwarming en koeling gaan via lucht die aangezogen en afgevoerd wordt.

‘We willen leerlingen laten zien dat het verleden van grote waarde is en dat je iets nieuws kunt bouwen, op een bestaande basis.’

Bij het ontwerpen stond voorop dat we leerlingen wilden kunnen laten zien, tot in lengte van jaren, dat het verleden van grote waarde is en dat je heel goed iets nieuws kunt bouwen, op een bestaande basis. Daarom hebben we op de eerste verdieping een van de meer dan tweehonderd dragende kolommen niet glad laten stuken, maar ruw gelaten zoals hij uit de sloop tevoorschijn kwam. Daarnaast moest het gebouw ruimte bieden om buiten de lokalen te leren, overleggen en studeren. En dat is heel goed gelukt. Diverse leerpleinen, aansluitend op de lokalen, bieden

Bij een nieuw gebouw past ook een nieuwe huisstijl. De vertrouwde poort in blauw en geel heeft plaatsgemaakt voor een nieuw logo met frisse kleuren. Houd de gevel in de gaten!

Oh, wat zouden we graag grote groepen Veenendalers rondleiden in het gebouw, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Veenendaal. In het bijzonder ook de leerlingen van groep 7 en 8 en hun ouders, maar dat zit er door de omstandigheden nog even niet in. Vanaf half december kun je toch een kijkje nemen op kijkenbijhetclv.nl.

Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) Kerkewijk 149 | 3904 JC Veenendaal | Dependance; Mispel 11 | 3903 EM Veenendaal T. (0318) 50 06 21 | E.info@clv.nl | www.clv.nl


Ieder kind een gaaf talent!

Geloof in jouw talent Wilt een goede school voor uw kind, waar uw kind een onvergetelijke start maakt? Kies dan voor een basisschool van Onderwijsgroep GAVE. Met vijf scholen verspreid in Veenendaal is er altijd één bij u in de buurt. Wij zijn een school met een duidelijke christelijke identiteit, waar met hart en ziel wordt gewerkt aan de talentontwikkeling en geloofsopvoeding van kinderen. Een school waar we samen spelen, leren, ontdekken en beleven. En waar het geloof in de Here Jezus elke dag gevierd mag worden. Elk talent zien wij als een unieke GAVE van God.

Uw kind ook aanmelden op een school

BEATRIX prinses

PATRIMONIUM

school

SCHOOL

DE

VORM LEN DAAL HER VEENEN NG

STICHTI

SCHO

met doordacht en inspirerend onderwijs? Bezoek onze website en klik op ‘Kind aanmelden’.

Geloof - Aandacht - Vertrouwen - Enthousiasme

www.gavescholen.nl


#ONDERWIJS

Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 23 ]

Wat een GAVE school! Vijf Veenendaalse scholen, de Beatrixschool, De Bron, de Engelenburgschool, de Patrimoniumschool en de Rehobothschool, zijn GAVE scholen. Dat klinkt niet alleen erg hip, de letters van het woord ‘GAVE’ staan ook nog eens stuk voor stuk voor belangrijke waarden. Locatieleider Jan Jaap Vermeer van de Engelenburgschool legt uit.

De G staat voor geloof ‘Dat is ontzettend belangrijk voor ons. Onze scholen hebben een duidelijke christelijke identiteit. Mensen die hier komen werken, geloven vol overgave in de Here Jezus. De kinderen horen bijbelverhalen, zingen psalmen en liederen en bidden gezamenlijk. Daarnaast bezoeken we met feestdagen de kerken. We leren de kinderen dat ze God mogen danken als ze zich blij voelen, maar ook om te vertrouwen tijdens een moeilijke tijd zoals deze coronaperiode.’

De A staat voor aandacht ‘Aandacht voor elkaar, maar ook voor ieder kind specifiek, staat centraal. Leerlingen die een achter­ stand hebben of extra hulp kunnen ge­ bruiken, worden zo goed als mogelijk geholpen. Maar ook voor kinderen die verrijking en verdieping nodig hebben, zijn er verdiepingsklassen. We hebben ouderbetrokkenheid hoog in het vaandel en zullen hierin altijd de verbinding blijven zoeken. We doen het samen en met een laagdrempelig beleid betrekken we iedereen zoveel mogelijk.’

De V staat voor vertrouwen ‘Elkaar vertrouwen kan alleen wanneer je elkaar ontmoet. We staan daarom open voor gesprekken met buurtbe­ woners, ouders en andere scholen in Veenendaal. We kunnen tenslotte van elkaar leren. We verzorgen lessen vanuit het sociaal domein zoals de methode van de Vreedzame School waarbij kinderen worden gezien en gehoord.’

De E staat voor enthousiasme ‘Als we in het onderwijs denken aan kinderen worden we al enthousiast! Kinderen kunnen zoveel bereiken en daar doen wij ons uiterste best voor. We investeren daarom in de deskundigheid van onze leerkrachten door middel van op­leidingen en cursussen. We zijn enthousiast over het feit dat onze leerlingen de nieuwe generatie vormen. We hebben er vertrouwen in dat onze kinderen succesvolle wereldburgers worden.’

Onderwijsgroep GAVE scholen | E. bestuur@gavescholen.nl | I. www.gavescholen.nl


#ONDERWIJS

[ 24 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

Dit schooljaar nemen er weer heel wat achtstegroepers afscheid van de basisschool. De komende maanden gaan zij met hun ouders, juf of meester op zoek naar een school voor voortgezet onderwijs. Veenendaal heeft wat dat betreft genoeg te bieden!

Check in op Het Perron Maar dat er zoveel keuze is, maakt kiezen niet per se makkelijker. Coronagerelateerde bijkomstigheid: open dagen kunnen niet doorgaan op de manier die we gewend zijn. Jammer, maar niet onoverkomelijk, dachten ze bij scholengemeenschap Het Perron. Daar ontwikkelden ze een website waar je het hele jaar door terecht kan voor informatie over overstappen. Lekker praktisch.

Levensecht leren

TL/HAVO advies? Denk eens aan TL+

Wat maakt Het Perron zo bijzonder? Directeur Daan Diepeveen: ‘In de eerste plaats natuurlijk onze leuke leerlingen’, begint hij met een lach. ‘Ook bijzonder: al vanaf het eerste leerjaar stimuleren wij leerlingen te onderzoeken welke kant ze op willen. De meest logische manier om te ontdekken waar je hart ligt, is door dingen aan den lijve te ondervinden. We bezoeken bedrijven of nodigen ondernemers uit op school. We geloven in levensecht leren.’

Uitdaging Wie niet bang is voor een uitdaging, kan op Het Perron een tl+-opleiding volgen. Virginie van Driel, afdelingsleider TL+, legt uit wat dat inhoudt: ‘Als je die opleiding met succes afrondt, dan heb je een volwaardig tl-diploma op zak, plús een bonus. Je doet namelijk examen in een extra, beroepsgericht vak. Voor praktisch inge-

stelde leerlingen die een tl/havo-advies krijgen, kan TL+ een heel goede keuze zijn. Iedereen heeft een talent, daarvan zijn wij overtuigd.’

Doorstromen Op Het Perron kan je met een vmbo-diploma op zak heel een­ voudig doorstromen naar een mbo2-opleiding. Géa van den Elsen, afdelingsleider vmbo Techniek en mbo2: ‘Inderdaad. En gewoon onder hetzelfde dak. Wel zo praktisch, toch? Op het mbo blijven we dicht bij de praktijk van de werkvloer. We nemen obstakels weg om de stap naar de arbeidsmarkt zo klein mogelijk te maken. En dat werkt.’ Leerlingen die Het Perron met een diploma op zak verlaten, zijn theoretisch en praktisch breed geschoold. Ze leerden zich te bezinnen op een volgende stap en ontdekten waar hun interesses liggen. Als achtste­ groeper nog geen keuze gemaakt? Welkom op Het Perron!

In januari 2021 bezoeken veel Veense groep 8-leerlingen Het Perron. Een ideale manier om te ontdekken of de school bij hen past. Kijk op de website www.welkomophetperron.nl. 10 DECEMBER: VOORLICHTINGSAVOND!


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 25 ]

Dromen van techniek Bert Roseboom was als klein jochie bepaald geen droomleerling. Voor school had hij geen geduld en hij vormde voor menig leraar een stevige uitdaging. Dat veranderde toen Bert in aanraking kwam met de wondere wereld van elektrotechniek. Leren werd eíndelijk leuk.

En nu runt Bert al bijna 25 jaar zijn eigen bedrijf. BEDA Elektro ontwerpt en levert o.a. complete licht-, beeld- en geluid­ s­ystemen. Zijn enthousiasme voor het vak droeg Bert over op zijn zoons. ‘Ik bezocht met hun open dagen van middelbare scholen en verbaasde me een beetje over de presentatie van het vak techniek. Volgens mij kon het wel wat spannender. Het vak is namelijk hartstikke sexy’, zegt hij met een lach.

Slimme woningen Een leven zonder internet is vandaag ondenkbaar. Alles is smart: televisies, auto’s, mobieltjes… Bert weet het zeker: ‘Van onze woningen gaan we hetzelfde verwachten. Vinden we het nu nog vrij normaal dat elk apparaat in huis apart bediend moet worden, over een paar jaar wil iedereen een slimme woning. Domotica maakt een huis gebruiksvriendelijker, veiliger en duurzamer.’

Huisnetwerk Domotica? Leg eens uit, Bert? ‘Dat is het toepassen van elektronica en huisnetwerken voor de automatisering van processen in en om het huis. Wij leveren verschillende domoticasystemen, waaronder Busch-free@home van het merk Busch Jaeger. De vraag naar domotica zal toenemen, maar wat als er over een paar jaar amper techneuten zijn die weten hoe zo’n systeem moet worden geplaatst of geprogrammeerd?’

Lespanelen Samen met Busch Jaeger ontwikkelde BEDA Elektro een lespaneel. ‘Kijk, dat ziet er zo uit’, zegt Bert als hij een dubbelwandig, verrijdbaar paneel laat zien: een plaat met daarop allerlei knoppen, lampen, schermpjes, boxen en zelfs een weerstation. ‘Hiermee wordt op scholen lesgegeven in domotica. Leerlingen vinden het geweldig! Het sluit helemaal aan bij hun belevingswereld. De lespanelen worden inmiddels op 18 scholen door heel Nederland gebruikt, waaronder Het Perron.’

Passie Bert vindt het onterecht dat het vak techniek enigszins wordt ondergewaardeerd. ‘Moderne techniek kent oneindig veel toepassingen’, zegt hij. ‘Als ik met de lespanelen iets van mijn eigen passie kan overbrengen op jongeren, heb ik mijn doel bereikt. Doe als ik: droom groots. Techniek is écht hartstikke gaaf.’


[ 26 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

‘Waarom zou ik wachten?’

‘Toen bekend werd dat de de PROACE Electric besteld kon worden was Tim er als de kippen bij’, vertelt Diderik van Gent. ‘Eigenlijk zoals we Tim ook kennen, altijd alert op nieuwe kansen en mogelijkheden. Daarnaast ook een bewuste keuze waarmee hij zijn wagenpark op de meest duurzame manier uitbreid.’

of onze directe omgeving dan ga ik er wel voor! In dit geval denk ik zelfs beiden. Goed voor onze omgeving omdat we zonder uitstoot door Veenendaal rijden. Maar ook goed voor ons bedrijf. De komende jaren gaat er veel veranderen en dan zit ik met een volledig elektrische bus nu alvast goed. Los daarvan wil ik graag nu al de stap maken met het verder verduurzamen van ons wagenpark. Van Gent biedt nu deze oplossing dus waarom zou ik wachten!?

Gemak en zekerheid

Rodenburg neemt eerste elektrische bus in gebruik

De samenwerking tussen Rodenburg en Van Gent is niet nieuw. Al jaren weten deze twee Veense bedrijven elkaar te vinden en zijn er mooie opdrachten over en weer gegund. Waar anderen kijken naar de laagste prijs, kijken zij vooral naar de mens. ‘Uiteindelijk komt het erop neer of ze voor je klaar staan als dit nodig is’, geeft Tim aan. Die betrokkenheid is nodig voor een goede relatie en is veel meer waard dan alleen de laagste prijs.

Vooruitstrevend ‘Vernieuwen doen we niet om het vernieuwen’ verteld Tim. ‘Maar als ik kansen zie die goed zijn voor het bedrijf

Omdat we nog niet alle ervaringscijfers hebben, is ons advies geweest om te gaan voor een Full Operational Lease. Hiermee heeft de klant zekerheid over de kosten en kan hij onbezorgd de kilometers gaan maken. Als Toyota iets op de markt brengt kan je er van op aan dat het goed is. Om dit te bevestigen biedt Toyota maar liefst vijf jaar (standaard op elke Toyota) óf een miljoen kilometers garantie. Dat is echt uniek in de markt.

Duurzaam en praktisch Natuurlijk wil ik dat deze keuze niet alleen duurzaam maar ook praktisch blijkt te zijn. Diderik heeft mij gegarandeerd dat deze keuze niet gaat tegenvallen en dus vertrouw ik daarop. Natuurlijk weet ik dat het laden langer duurt dan even tanken. Maar als wij deze bus vooral lokaal inzetten dan gaat dat met een actieradius van dik 300 kilometer geen probleem zijn. Onze meeste werken zitten binnen een straal van 125 kilometer en daarnaast kan je 80% in een half uur snel laden.

Van Gent - Veenendaal | Galileïstraat 2 | 3902 HR Veenendaal | T. (0318) 52 67 67 | E. info@ vangent.nl | I. www.vangent.nl


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 27 ]

Tips!

voor catchy content op social media

Column

Afscheid, kies intuïtief

Wie als bedrijf in dit mobiele tijdperk niet actief is op social media, heeft een behoorlijk streepje achter. Het is dé perfecte plek om jouw online aanwezigheid te vergroten. Hier drie tips voor catchy content die persoonlijk en onderscheidend is. 1. Schrijf alles op over jouw bedrijf Wat voor jou normaal is, hoeft dat niet te zijn voor jouw doelgroep. Daarom adviseer ik bedrijven altijd om eerst alles op te schrijven over hun onderneming. Wat kan je over jouw bedrijf allemaal communiceren op social media?

2. Bepaal wat voor content je wilt maken Kies je voor foto’s of voor video om die échte persoonlijke verbinding te maken? Zaken doe je simpelweg met mensen, of je doelgroep nu B2B of B2C is. Combineer het zakelijke met een vleugje persoonlijkheid.

3. Maak een contentplanning en plan je posts in Een contentplanning zorgt voor overzicht en structuur. Zo weet je wanneer en op welk kanaal je wat plaatst. Plan via een planningstool je posts in en je bent online zichtbaar, zonder dat je elke keer weer nieuwe content hoeft te maken.

‘Wij vinden het elke keer weer een bijzonder voorrecht: een familie mogen bijstaan op een ingrijpend moment in hun leven. Als een geliefde sterft, lijkt de wereld even stil te staan. Je hoofd staat niet naar het maken van allerlei keuzes, maar je komt er niet onderuit. Klasine en ik zijn dan graag als stille regisseurs op de achtergrond aanwezig. Wij moedigen mensen aan om zoveel mogelijk hun eigen hart te volgen. Dus niet: ‘hoe hoort het’, maar ‘wat past er bij de overledene’? Dat geldt ook voor de rouwkaart. Ik attendeer altijd graag op de mogelijkheid om de kaart helemaal zelf samen te stellen. Een foto, een zin uit een favoriet lied, een bijzonder letter­ type… Laat je vooral niet beperken. Bij het bespreken van de kaart laat ik het boek met voorbeelden in eerste instantie in mijn tas. Als nabestaanden vertrouwen op hun intuïtie, levert dat vaak de mooiste, eerlijkste rouwkaart op. Een kaart waarin de overledene herkend wordt. Iets met een glimlach en een traan.’

Niet ‘wat hoort’ maar ‘wat past’

www.markterlageuitvaartzorg.nl Hulp nodig? Neem gerust contact op. Ik help je bij het bepalen van de onderwerpen en kan dit omgieten in passende content, zoals tekst, foto’s en video’s en zakelijke vlogs.

Catch The Wave Concepts T. 06 25 56 24 08 E. info@ctwc.nl I. www.catchthewaveconcepts.nl

Mark Terlage is uitvaartverzorger in Veenendaal. Zijn moeder én collega Klasine en hij hebben bij elkaar opgeteld meer dan 30 jaar ervaring in de uitvaartzorg. In dit magazine vertelt Mark over de verschillende facetten van dit werk. Werk dat zijn hart heeft.


[ 28 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

#BELEVEN

Laat de ideeën maar bruisen! In Veenendaal zijn we niet voor één gat te vangen. Dat werd wel duidelijk toen veel evenementen vanwege de coronamaatregelen het afgelopen jaar niet konden doorgaan. Veenendaal bleek vindingrijk in het bedenken van coronaproof alternatieven. Geniet op deze pagina’s mee van flashbacks naar 2019 en creatieve oplossingen van 2020. Laat de ideeën voor 2021 maar alvast bruisen!

#ONDERNEMEN

#TOERISME

Een weekend lang snoeiharde dancebeats: Fuze Outdoor in het stadpark. Grote namen, groot feest. In 2021 weer…? www.fuzeoutdoor.nl

Veenendaal is Fietsstad 2020. Logisch, want onze fietspaden zijn natuurlijk de mooiste van heel Nederland. www.duurzaamveenendaal.nl

#CULTUUR

#WINKELEN

Veenendalers zijn ondernemend! De BOV wil in 2021 weer een businessevent organiseren. Meer info via www.businesseventveenendaal.nl

Hoe we de koningspelen 2021 vormgeven, is nog een verrassing. Maar dat het een feest wordt, staat nu al vast! www.koningspelen.nl

In juli werd het winkelend publiek door stadsstewardessen welkom terug geheten in winkelstad Veenendaal. www.winkelstadveenendaal.nl


#SPORT

#SPORT

Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 29 ]

De organisatie voor de wielerklassieker Veenendaal Veenendaal 2021 draait op volle toeren! www.veenendaal-veenendaal.nl

#ONDERNEMEN

Sportservice organiseerde in het voorjaar speciale ‘quarantaine gymlessen’. Zo bleven ouderen in beweging. Bewegen is belangrijk!

#CULTUUR

Slagwerkdocent Romeo trommelt op alles wat los en vast zit. Hij leert jou graag djembé spelen. Voor iedereen een feest! www.demuzen.nl

In 2019 genoot jong en oud van de ijsbaan in het centrum. De plannen voor dit jaar zijn uitgesteld tot 2021. www.veenendaal-on-ice.nl

#BELEVEN

#MUZIEK

#BELEVEN

Een drive-thru versie van de Haringparty dit jaar. De haring smaakte er gelukkig niet minder om! Ging prima zo. www.boveenendaal.nl

Een kakelende voorstelling vanuit de TokTukTuk tijdens Plaza Cultura in september 2020. De haan had praatjes! www.maakveenendaal.nl

Meerdere Veenendalers vierden hun 100e verjaardag. Zo ook deze dame, veilig achter glas. De burgemeester bracht haar een bezoekje.


[ 30 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

#VEENSE HELDEN

Aanwezig in de wijk én online Als jij een van de ruim 8.000 instavolgers bent van @politieveenendaal, dan hoeven we jou niet te vertellen wie Esmiralda en Fenna zijn. En volg jij de politie via Facebook of Twitter, dan weet jij wel wie Henk is. Ze zijn online en offline aanwezig in de wijk.

De Veenendaalse wijkagenten zijn het aanspreekpunt in geval van bijvoorbeeld burenruzies, overlast of criminaliteit. Om hun zichtbaarheid te vergroten, begonnen agenten van het basisteam vorig jaar een Instagramaccount. Een schot in de roos. Het account wordt beheerd door o.a. wijkagenten Esmiralda en Fenna.

Goed bereikbaar Zij zijn blij met die volgers. Esmiralda: ‘We willen ze laten meekijken met wat wij op een werkdag meemaken en uitvoeren. Jongeren staan daarvoor open en zijn via social media goed bereikbaar, hebben we ontdekt. We delen serieuze zaken, maar ook grappige of gezellige.’


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 31 ]

Sinterklaas Fenna geeft een voorbeeld: ‘Als een wijkagent twee kleine meisjes helpt de ketting op een fiets te leggen, maken we daar even een post van. Of we plaatsen een foto van Sinterklaas die – met een breekijzer in de hand - mensen waarschuwt tegen inbrekers. Maar we vragen ook aandacht voor chantage via seksvideo’s of softdrugsgebruik. ’t Is heel divers.’

Tips voor veilige wintermaanden

Hecht team Hun collega Henk doet ongeveer hetzelfde, maar dan via Facebook en Twitter. Kanalen waarmee hij een iets oudere doelgroep bereikt. Zelf is Henk ook niet meer piepjong, dus hij spreekt hun taal. Henk: ‘Zelf ben ik pas op mijn veertigste bij de politie begonnen. Ik doe dit werk met veel plezier, mede omdat ik zulke fijne collega’s heb. Hardwerkende mensen met verschillende kwaliteiten en achtergronden.’

Ellende voorkomen

De wijkagenten zijn er graag voor jou

Hebben de wijkagenten nog wat handig tips voor tijdens de wintermaanden? Fenna: ‘Ja! Zorg dat je fietsverlichting het goed doet. Niet per se om een bekeuring te voorkomen, maar vooral omdat een onverlichte fietser écht niet te zien is voor automobilisten. Fietsverlichting is niet duur en kan heel veel ellende voor­ komen.’

Sociaal = veilig Esmiralda: ‘Jij kent jouw eigen straat beter dan wij. Vertrouw je intuïtie als die zegt dat er iets niet pluis is. Bel zo nodig 112. En maak het inbrekers niet te makkelijk, mensen. Laat binnen en buiten een lampje branden en hou waardevolle spullen uit het zicht. In Veenendaal zijn al zo’n 140 buurtwhatsappgroepen. Geweldig! Sociale cohesie draagt bij aan de veiligheid.’

Alcohol

Foto: 2019

Volg de politie op Insta, Facebook en Twitter!

@politieveenendaal @PolitieVeenendaal @PolitieVEEN

Foto: 2019

En dan de tip van Henk: ‘Dit jaar zullen er vanwege corona minder bedrijfsborrels worden gegeven. Enerzijds jammer natuurlijk, anderzijds zullen wij bij alcoholcontroles minder mensen hoeven te beboeten. Dat alcohol en verkeer niet samengaan, dat weten we inmiddels wel, hè? Hou het leuk. Hou het veilig.’

De wijkagenten zijn er graag voor jou, online of in levende lijve. Bij spoed, bel 112. Wel politie maar geen spoed? Bel 0900-8844. Veilige feestdagen!


[ 32 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

Volg het veense nieuws ook online!

Val optimaal af

@veensnieuws Praat mee: #veensebeleving

www.veens-nieuws.nl

Wist je dat maar liefst 80 tot 90 procent van de coronapatiënten op de ic overgewicht heeft? Daarom is het juist nu extra belangrijk om te zorgen voor een gezond lichaamsgewicht. Praktijk voor Optimale Gezondheid heeft hier een mooi programma voor, of je nu 5, 12 of 30 kilo kwijt wilt.

WILT U OOK VAN UW ENERGIENOTA AF?

Het programma dat de praktijk aanbiedt geeft je een halve tot één kilo gewichtsverlies per week. De begeleiding is mogelijk via wekelijkse bezoeken aan de praktijk of begeleiding op afstand. Elke week heb je (live of online) contact met de orthomoleculair therapeute.

Ook voor bedrijven pakketprijzen voor interessante maandbedragen met looptijden naar keuze!

Het programma is ook te volgen bij speciale wensen en alle boodschappen zijn gewoon te koop bij je dagelijkse boodschappenwinkels. Je gezin kan gewoon mee eten. Ben je in de winkel je boodschappenlijstje vergeten? Dan kijk je gewoon in de app. Staat er iets te eten bij waar je geen trek in hebt, dan kun je dat wijzigen. Je eet dus altijd wat je lekker vindt! Ook leuk: het programma wordt (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Bel of bekijk de website!

ZONNEPANELEN EN OMVORMER

PAKKETPRIJS VANAF

*Inclusief installatie *Geen verborgen kosten

€ 59,-

PER MAAND

Naast dit programma biedt de praktijk ook pakketten bij burnout, huidklachten en losse consulten voor ooracupunctuur, Access Bars, bioresonantie, voetreflexzone massage en cupping.

WARMTEPOMP

Bel ons snel voor een afspraak: Ton Keuken (06) 53 63 87 78 Ton Snijders (06) 27 37 07 65 Ton Keuken Consultancy b.v. ENERGIE COÖPERATIE NEDER BETUWE l NIJVERHEIDSWEG 2A Middenweg 7, Opheusden 4041 CK KESTEREN INFO@ECONB.NL l E: info@tonkeukenconsultancy.nl

ONTVA NA PLAATNG SING

€ 2750,-* OP UW RE K *verrekeni

ENING

ng subsid

ie en btw

Praktijk voor Optimale Gezondheid Bergweg 74 | 3904 HR Veenendaal T. 06 38 27 54 92 E.info@praktijkvooroptimalegezondheid I. www.praktijkvooroptimalegezondheid


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 33 ]

Bewegen is gezellig en gezond Wethouder Martijn Beek, fervent tennisspeler, spreekt uit ervaring. Beek: ‘Op de tennisbaan kan ik mijn energie kwijt. Lekker even een balletje slaan. En normaal gesproken spreek ik er veel mensen. Heel gezellig!’

Mooi aanbod Als het aan de wethouder ligt, doet minimaal 80% van de Veenen­ dalers in het jaar 2023 aan sport. Nu is dat nog 78%. Een mooie ambitie. Beek: ‘Als we meer mensen in beweging willen krijgen, moeten we zorgen dat nog meer inwoners gebruik gaan maken van ons mooie aanbod aan sport- en beweegmogelijkheden. Iedereen die dat wil moet met plezier in beweging kunnen komen.’

Sportakkoord Vanuit onder andere het ministerie van volksgezondheid worden gemeenten geholpen hun sportieve ambities te realiseren. Gemeenten die samen met bijvoorbeeld sportclubs, scholen en ondernemers een Sportakkoord opstellen, krijgen hulp met het uitvoeren van hun sportieve actieplannen. Ook in Veenendaal is zo’n Sportakkoord gesloten.

Meer bewegen is niet ingewikkeld, maar levert wél veel op

Uitdagen Martijn Beek: ‘De maatschappij verandert. We zien dat kinderen steeds minder bewegen. Zonde, want dat komt hun gezondheid niet ten goede. Jong geleerd, oud gedaan! Lekker buitenspelen, in bomen klimmen en een potje voetballen op het trapveldje om de hoek... In Veenendaal zijn we wat dat betreft goed bezig. Er zijn al veel plekken die uit­ dagen om te bewegen.’

Lekker bewegen, daar vaart iedereen wel bij, ongeacht leeftijd of conditie. In een vitaal Veenendaal moet iedereen kunnen meedoen, want sporten is gezond en samen bezig zijn verbindt. Dus: hup! Sport­schoenen aan en gáán! Daar word je blij van.

500 Veenendalers De lat ligt hoog. De ondertekenaars van het Sportakkoord willen dat er tot 2023 elk jaar vijfhonderd Veenendalers beginnen met meer bewegen. Ben jij een van die vijfhonderd Veenendalers? Mooi! Veenendaal heeft tientallen sportverenigingen, een ruim stadspark en de mooiste fietspaden van Nederland. ‘En vergeet de Prattenburgse bossen om ons heen niet!’, besluit de wet­ houder. ‘Na een stevige boswandeling is het heerlijk thuiskomen. Meer bewegen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar levert veel op. Kom van die bank af. Doe lekker mee. Van sporten en be­ wegen word je blij.’


[ 34 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

#FEESTDAGEN

Relaxed de feestdagen in! Door: Lilian van Kesteren De feestdagen, ze komen er weer aan. En wat was het een jaar. Als je ‘t mij vraagt is -ie voorbij gevolgen. Maar het was ook een jaar waarin een hoop mensen veel stress gehad hebben. En dan komen de feestdagen in zicht. Een moment van samenzijn, gezellig eten en genieten. Ondanks dat het dit jaar wellicht allemaal nét wat anders gaat dan normaal, kunnen de feestdagen toch nog best wat stress opleveren. En al helemaal na een jaar als dit. Zelf merk ik dat ik zo tegen het eind van het jaar gewoon wel toe ben aan een moment om even lekker op te laden. Kortom een momentje voor mezelf. Hoe? [B]leef en AMI Kappers weten wel raad!

Komt tot rust, een cadeautje voor jezelf Het was een heftig jaar. Wellicht wil je momenteel het liefst direct door­ spoelen naar 2021 en voel je je onrustig of naar door de huidige situatie. Hoe vervelend deze tijd ook is, het is ook een moment om even echt naar binnen te keren. Het kan gek klinken, maar eigenlijk betekent het gewoon dat je eens lekker stil wordt en gaat voelen waar je behoefte aan hebt. Misschien is het wel een heerlijke boswandeling, lekker eten, een film kijken, een goed gesprek of noem het maar op. Het antwoord vind je vaak als je de rust pakt en even luistert naar wat je écht nodig hebt. Ben jij ook toe aan zo’n moment? Even stilstaan, ontspannen, bepalen wat je écht wilt en met volle energie weer verder gaan, oftewel: relaxed de feestdagen in gaan? Dan heb ik iets voor je! >


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 35 ]

In de watten bij AMI Kappers Lekker in je haar. Zo luidt de slogan van AMI Kappers. En zeg nou zelf, als je haar maar goed zit, toch? Ben jij toe aan een nieuwe coupe of heb je simpelweg gewoon zin om lekker in de watten gelegd te worden? Plof dan zorgeloos in de stoel bij AMI op de Brouwersgracht. Volledig coronaproof zit jij straks weer helemaal lekker-in-je-haar én ga je voorbereid de feestdagen in.

Gun jezelf een verwenmomentje Geniet van iets lekkers bij de koffie, laat je adviseren over hoe je jouw haar helemaal kerstproof styled en boek eventueel een lekkere hoofdmassage voor ultieme ontspanning. In de salon ontbreekt het je aan niks en word je heerlijk in de watten gelegd. Maak je geen zorgen over drukte. We reserveren genoeg ruimte en houden ons aan alle maatregelen. Het enige wat jij hoeft te doen is relaxen.

GRATIS luxe IVY geurkaars bij 2 IVY producten

> Vrijdag 18 december: Kerst [B]•leving in het hartje van Veenendaal Betreed ons nieuwe pand aan de Markt 7A en waan je in een oase van rust. Omringd met allerlei kaarsen, rustgevende muziek en heerlijke geuren, is dit écht jouw moment. Kom tot rust, doe het een avondje lekker rustig aan en mediteer op de intenties voor het nieuwe jaar. Een cadeautje voor jezelf. En: niet geheel onbelangrijk, je gaat opgeladen én bovenal, relaxed de feestdagen in!

Programma 18:45 uur: binnenkomst 19:00 uur: mediteren, intenties opschrijven en korte yogales 20:30 uur: opgeladen weer naar huis Investering: € 7,50 Wil je erbij zijn? Stuur dan een mail naar info@praktijkb-leef.nl en dan zie ik je hopelijk de 18e! Liefs Joyce

[B]•leef Massage, Yoga en Bewustwording Markt 7A, Veenendaal T. 06 54 93 16 64 | E. info@praktijk-bleef.nl

Nieuwe haarproducten Zie je soms door de bomen het bos niet meer als het gaat om welke haar­ producten je moet gebruiken? ‘Bij AMI Kappers houden we ’t lekker transparant’, aldus eigenaresse Pernella van Barneveld. ‘We hebben voor ieder wat wils. En sinds november hebben we er nog drie fijne nieuwe producten bij. Kom langs en laat je adviseren over welke producten het beste bij jouw stijl past.’

Uitgebreide openingstijden voor de kerstdagen Vaak wordt er ook gedacht dat het bij kapsalons rond de kerst al helemaal volgeboekt is. Maar bij AMI houden wij van flexibel. Juist hierom heeft het team van AMI Kappers extra openings­ tijden. Om iedereen van een mooie coupe te voorzien is onze salon extra avonden tot 20.00 uur geopend. Kortom, genoeg tijd voor jouw verwenmoment. Dan ga jij relaxed de feestdagen in. Check online wanneer jou het beste uitkomt. Tot snel?

AMI Kappers Veenendaal Centrum Brouwersgracht 92, Veenendaal T. (0318) 55 12 91 | E. veenendaal@amikappers.nl


#TYPISCHVEENS

[ 36 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

Puzzel en win! Pak een pen, schenk een kopje koffie in en ga er maar eens even rustig voor zitten. Een typisch Veense puzzel! Streep de onderstaande woorden weg. De overgebleven letters vormen een wens. Heb jij de oplossing gevonden? Mail ‘m vóór 18 december naar lilian@elan-media.nl en misschien win jij dit geweldige Van Kreelpoort-kerstornament van Flower Explosion! Zelf kopen kan natuurlijk ook. Ga daarvoor naar Davidsplein 11 of www.flowerexplosion.nl

FEESTDAGEN EVENEMENTEN HEUVELRUG WINKELSTAD BITE GLITTERS DECEMBER SCHOLEN KERSTDINER

TOYOTA CORRIDOR DOWNTOWN ZAZU LICHTJES INGENIOUS PROOST POLITIE DOMOTICA

Lilian Steensma (47) woont al haar hele leven in Veenendaal en voelt zich er helemaal thuis. Ze deelt graag wat haar bezighoudt, onder andere door daarover te schrijven.

STADSSTRAND SCHAAP MOLENS MARKT SAMEN STER BEER SFEER WIJN

Luxeprobleem

D

N

A

R

T

S

S

D

A

T

S

M

O

R

T

M

N

E

O

I

E

O

C

S

G

K

A

E

E

K

O

E

E

T

R

W

I

S

C

U

T

T

D

E

R

L

A

G

L

N

T

N

E

H

R

S

O

N

B

A

E

E

N

T

O

E

E

E

A

L

N

Y

W

B

M

N

H

O

M

M

H

M

E

A

E

E

O

I

L

G

S

W

O

A

E

Z

C

E

P

V

E

T

N

L

S

N

D

S

L

I

G

E

S

N

U

E

J

K

R

R

T

F

E

E

S

T

D

A

G

E

N

R

E

O

E

S

A

E

I

T

I

L

O

P

H

V

E

L

D

T

O

W

I

J

N

U

Z

A

Z

A

R

E

S

I

T

O

I

N

G

E

N

I

O

U

S

W

F

T

R

I

R

I

S

E

J

T

H

C

I

L

S

S

A

R

L

P

S

E

L

R

E

B

M

E

C

E

D

D

O

G

I

N

R

E

N

I

D

T

S

R

E

K

G

C

!

Binnenkort vieren we kerst. Dit jaar anders dan anders. Enerzijds een beetje jammer, maar in aanloop naar die doorgaans drukke periode, ontdek ik ook de voordelen. Onze kinderen zijn deze maand jarig en dat zorgt naast Sinterklaas en kerst elk jaar voor veel gezelligheid, maar ook voor gedoe. Ik raak van nature vrij makkelijk het overzicht kwijt en het kost me moeite om alle ballen in de lucht te houden. Kaatseballen, sneeuwballen, kerstballen… Er sneuvelt regelmatig iets, is het niet een kerstbal, dan wel de illusie dat ik grip heb op de chaos. Ik lach er maar om. Het is natuurlijk een luxeprobleem, die drukte. Bij ons thuis is er altijd leven in de brouwerij, ook nu we maar beperkt bezoek mogen ontvangen. Ik hou ervan en prijs me gelukkig, want ik weet dat het ook anders kan. Er zijn genoeg Veenendalers - jong en oud - die het heerlijk zouden vinden: een beetje reuring in huis. Mensen die te vaak alleen zijn. Nu ik geen grote verjaardagsfeesten of kerstborrels hoef te organiseren, hou ik tijd over. Het lijkt me leuk om die een beetje zinvol te besteden. Niet alleen voor de ander, maar ook uit eigenbelang. Ik kom dus van de bank, stap uit mijn bubbel en kijk om me heen. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd. Ik hou het simpel, hoor. Een kaartje, een praatje of zomaar ergens aanwaaien. Leuk! Als ik oog heb voor jou en jij voor mij, worden het prachtige feestdagen in Veenendaal. Zeker weten. Meedoen? Ga bijvoorbeeld naar www.netwerkvoorjou.nl of www.sociaalstartpuntveenendaal.nl voor inspiratie en informatie. Ik zie je!


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 37 ]

De nalatenschap van Ingenious De samenleving mooie dingen nalaten door te investeren in herstel, behoud en beheer van monumentale- en historische gebouwen, cultureel erfgoed en kunstobjecten in de openbare ruimte. Dat is de missie van Ingenious Tomorrow. Benieuwd naar het hoe en waarom? Wij vroegen het aan ze.

Johan van den Essenburg heeft Ingenious opgericht, een Veense vastgoedontwikkelaar en -belegger. ‘Toen mijn bedrijf in 2019 tien jaar bestond, heb ik daarnaast Ingenious Tomorrow opgericht. Die naam zegt ’t al: we willen erfgoed be­ waren voor morgen. Elk pand, elk kunstwerk vertelt een waardevol verhaal. Ze vormen een erfenis van onschatbare waarde.’

De Vriendschap Wie in Veenendaal woont, kent De Vriendschap wel, de molen aan Nieuweweg 109. Ook dat rijksmonument, gebouwd in 1872, is eigendom van Ingenious Tomorrow. ‘We willen graag dat Veens erfgoed in Veense handen blijft en voor iedereen toegankelijk is. Binnenkort opent De Vriendschap een molenwinkeltje waar lokale producten worden verkocht en er is ook een organisatie voor kinderopvang in gevestigd. Zo is er weer volop leven in en rond de molen’, zegt Johan met een brede glimlach.

Sola Fide Ingenious Tomorrow geeft aangekochte panden een nieuwe bestemming. Kunstwerken krijgen een plek waar ze weer tot hun recht komen. Een voorbeeld: kortgeleden opende een exclusieve sportboutique de deuren van een volledig verbouwd monumentaal pand aan de Eikenlaan. Johan: ‘Veel Veenendalers koesteren warme herinneringen aan Sola Fide. Na de oorlog werd het gebouwd en als verenigingsgebouw en kerk gebruikt. Wij konden het kopen en veiligstellen voor de dag van morgen. Missie geslaagd!’

Schuilkerkje

Woonstudio’s in een oud schuilkerkje

Als hij vraagt: ‘Wist je dat er aan de Zandstraat een kerkje staat?’ antwoorden we ontkennend. ‘Dat is niet zo vreemd, want het is een schuilkerkje, een bescheiden kerkje op een onopvallende plek. Het pandje stamt uit 1865 en deed sinds 1926 vooral dienst als pakhuis. Wij konden het kopen en maken er nu een aantal woonstudio’s in voor mensen met een verstandelijke beperking.’

Nageslacht Van den Essenburg zou het zonde vinden als we ons nageslacht alleen maar aan de hand van oude foto’s of filmpjes kunnen laten zien hoe Veenendaal er vroeger uitzag en waartoe erfgoed diende. ‘Precies’, besluit hij. ‘Ingenious Tomorrow hoopt de komende jaren nog veel historie veilig te kunnen stellen. Weten waar je wortels liggen, geeft houvast voor morgen.’

Ingenious T. (0318) 55 19 60 | E. info@ingenious.nl | I. www.ingenious.nl


Jij Je bent stimulerend als het rode Vrolijk als het geel Evenwichtig als het groen Daadkrachtig als het paars En vredig als het blauw Jij Koningin van deze kleurenpracht Je bent als het wit onder de kleuren Alles, alles in één Mijn hart Verlangt naar jou

HOOGSTRAAT 28 | VEENENDAAL 0318 51 25 21 | WWW.HORLOGERIEVANMANEN.NL


18 karaat witgoud 84 x diamant 28 x saffier

18 karaat witgoud 126 x diamant 20 x saffier


ing Bezorg l e door he and Nederl

Voor 1 1 uur besteld , dezelfd e dag bezorg d!

Wie verdient er volgens jou een bloemetje?

â‚Ź3,50 korting op uw bestelling

T. 0318 - 25 01 30 | info@uwbloemenman.nl | www.uwbloemenman.nl

code:

jzR23f


#KORTNIEUWS

Full service autobedrijf

Wie het markante pand van ROS Automotive aan de Galileistraat 28 binnenstapt, treedt binnen in een verzorgde autowereld. De schitterende auto’s, de moderne aankleding en de informele maar tegelijkertijd professionele benadering doet je beseffen dat hier met bezieling wordt gewerkt. Ontdek zelf wat ‘full service’ betekent bij dit jonge autobedrijf! Laurens Ros is zichtbaar trots op zijn ‘winkel’. Hij vertelt: ‘Ruim twee jaar geleden ben ik gestart als zelfstandig ondernemer en met de recentelijke verhuizing naar dit pand op een zicht­ locatie aan de A12 is echt een droom uitgekomen. We hebben in korte tijd een goede naam opgebouwd door in verschillende prijsklassen kwalitatief hoogwaardige auto’s voor particulieren en ondernemers aan te bieden.’

Full Service ‘Onder ‘full service’ verstaan wij het verstrekken van persoonlijk advies en een goede begeleiding bij de zoektocht naar de ideale auto. Ook helpen we met verschillende financieringsmogelijkheden waarbij het voor ondernemers mogelijk is om gebruik te maken van een unieke ‘sale and lease back’-constructie waarbij direct financiële ruimte wordt gecreëerd door een auto aan ons te verkopen en deze weer terug te leasen. ‘Vertel ons uw wensen en wij stoppen niet voordat wij uw droomauto hebben gevonden en deze naar tevredenheid hebben afge­ leverd!’

Ros Automotive | Galileistraat 28 | 3902 HR Veenendaal T. (0318) 54 58 88 | E. info@rosautomotive.nl I. www.rosautomotive.nl

Fitness alleen voor vrouwen! Foto: Martina Ketelaar fotografie.

ROS Automotive:

Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 41 ]

Curves is speciaal ontwikkeld voor vrouwen, van jong tot oud. Het is een krachttrainingsprogramma , dat werkt met hydraulische toestellen; een training duurt een halfuur en voorziet in zowel verbetering van conditie als kracht. Het is effectief, praktisch en leuk!

Veilig sporten tijdens corona We houden natuurlijk extra rekening met de coronamaatregelen; de openingstijden zijn verruimd, zodat we voldoende work-out-capaciteit kunnen aanbieden. ‘Veiligheid gaat voor alles, dus volgen we de protocollen nauwgezet op’, zegt Ingrid Luteijn, eigenaresse van Curves Veenendaal. ‘In januari hebben we een nieuw luchtverversingssysteem geïnstalleerd, dat komt nu extra goed uit.’

Weerstand Het Curves-concept levert aantoonbaar succes op, zeker als je de work-out combineert met ons speciale voedingsprogramma: ‘Erg blij met de combinatie van sporten en voedingsadviezen bij Curves, van maat 48 naar 42’, aldus Karin. En juist in deze tijd is sporten extra belangrijk, het bevordert je weerstand! Vitaler, gezonder, energieker en krachtiger in slechts 30 minuten, met Curves gaat het ook jou lukken! Interesse om Curves uit te proberen? Maak vrijblijvend gebruik van onze actie: 30 dagen sporten voor € 30,-. Je bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvende intake. Bel of mail ons voor een afspraak!

Curves Veenendaal Dr. S. de Bruïnestraat 5, 3904 CA Veenendaal T. (0318) 55 53 12 | E. veenendaalzuid@curves.nl I. curves.nl/vrouwen-sportschool-veenendaal facebook.com/CurvesVeenendaal


- SCHILDER GEZOCHT BEN JIJ EEN SCHILDER MET PASSIE VOOR HET VAK? STAAT ZELFSTANDIGHEID, NETHEID EN AANDACHT VOOR DETAIL HOOG IN HET VAANDEL BIJ JOU? OF HEB JIJ NET EEN SCHILDERSOPLEIDING AFGEROND EN WIL JE GRAAG AAN DE SLAG? DAN ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR JOU! NEEM GERUST CONTACT MET ONS OP, GELIEVE VIA DE MAIL: INFO@VANDERSCHOORSCHILDERS.NL

POSTBUS 501 | 3900 AM VEENENDAAL | 0318 - 50 44 00 INFO@VANDERSCHOORSCHILDERS.NL | WWW.VANDERSCHOORSCHILDERS.NL


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 43 ]

Rabobank brengt de regio in beweging bij online LedenEvent

De kracht van de coöperatie laten ervaren. Dat gebeurde bij het Rabo LedenEvent Online van Rabobank Vallei en Rijn. Gastspreker Erik Scherder bracht de leden van de bank in beweging achter het scherm. We keken en deden mee. Impact Op dinsdagavond 10 november schakelden de leden van de bank in voor het Rabo LedenEvent Online. Ruim 550 aanmeldingen had de bank voor de bijeenkomst. Directievoorzitter Mariska de Kleijne bracht de impact van Rabobank in de regio in beeld aan de hand van onze vijf maatschappelijke thema’s: Duurzamer wonen, Duurzamer groeien als ondernemer, Iedereen Financieel Gezonder, Duurzamere voeding en Samen versterken van de lokale leefomgeving. De jongerenraad en ledenraad van de Rabobank vertelden wat zij in hun omgeving betekenen.

Rabo ClubSupport

Op feestelijke wijze werd deze avond de top 3 onthuld: Op één: Manege Zonder Drempels, de tweede plek was voor Kledingbank Ede en op nummer drie eindigde Kinderdorp Bennekom.

Boeiend als altijd: Erik Scherder Voor het tweede deel van de avond schakelde de Rabobank live naar de woning van gast­ spreker Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. Hij vertelde over de effecten van muziek en bewegen op onze hersenen. De kijkers kregen geen genoeg van zijn verhaal. ‘Hij had nog wel 5 uren mogen doorgaan’, zei een lid in de chat. Het event werd in stijl afgesloten met een optreden van Roos Blufpand, singer-songwriter uit Ede. Met het zelfgeschreven nummer Ik heb je lief zorgde ze voor een echt kippenvel­ momentje. Mariska: ‘We waren niet fysiek bij elkaar, maar wel op een vernieuwde manier samen en verbonden!’

‘Erik Scherder had nog wel uren mogen doorgaan’

Omdat Rabobank een coöperatieve bank is, stellen zij een deel van onze winst beschikbaar aan onze leefomgeving. ‘Onze sponsorcampagne Rabo ClubSupport is daar een mooi voorbeeld van’, zegt Mariska. Rabobank Vallei en Rijn stelde hiervoor € 150.000 beschikbaar. Maar liefst 129 verenigingen en stichtingen deden mee. Hoe meer stemmen van de leden van de bank, hoe hoger de sponsorbijdrage.

Bekijk de aftermovie op rabobank.nl/vr


Munnikenhof, begraafplaats en gedenkpark De algemene begraafplaats aan de Munnikenweg is voor veel Veenendalers van grote betekenis. Het is een plek om in alle rust en stilte geliefden te herdenken. Mede door de unieke natuur heerst op De Munnikenhof een serene sfeer.

Mooi als Veenendalers vaker die sfeer konden proeven, vond de gemeente. Reden om van de begraafplaats heel geleidelijk ook een gedenkpark te maken. Met en voor inwoners. Een park waar je niet alleen komt om te rouwen, maar ook om je te verwonderen over de natuur of stil te staan bij de historie van bijzondere graven. Een plek om in alle rust tot jezelf te komen.

Historisch waardevol Jan-Willem Hendriks, beheerder van de begraafplaats, vertelt: ‘De Munnikenhof werd in 1917 in gebruik genomen. Voor de gemeente is het oude deel van de begraafplaats vanwege de opbouw, het groen en de oude graven historisch waardevol. Samen met de adviescommissie historische graven die in 2019 is opgericht wordt onderzocht of dat deel van de begraafplaats op de gemeentelijke monumentenlijst zou moeten worden geplaatst.’


Graven ruimen Het behouden van dat oude deel van De Munnikenhof is één onderdeel van het plan. Een ander deel omvat het ruimen van oude graven. ‘U zou hiervan kunnen schrikken’, zegt wethouder Engbert Stroobosscher. ‘Maar het gaat alleen om graven waar geen grafrechten meer op rusten. De gemeente geeft een graf voor dertig jaar uit en daarna kunnen nabestaanden de rechten telkens met tien jaar verlengen.’ Door graven te ruimen, zorgen we ervoor dat de begraafplaats niet in verval raakt en dat in de toekomst begraven op deze bijzondere plek mogelijk blijft. Uit piëteit gebeurt het ruimen handmatig.’

Zorgvuldig Er werden op De Munnikenhof nog niet eerder graven geruimd. ‘We gaan heel zorgvuldig te werk’, benadrukt beheerder Jan-Willem. ‘We laten ons adviseren door de commissie historische graven die elk graf eerst beoordeelt. Kindergraven, oorlogsgraven en waardevolle historische graven blijven onaangeroerd. Bij graven die we willen ruimen, plaatsen we bordjes met informatie. We beginnen op veld H.’

Bijzondere bomen en planten Op de begraafplaats staan veel waardevolle, bijzondere bomen. Jan-Willem Hendriks: ‘Er broedt hier elk jaar een sperwer en als je goed kijkt, zie je eekhoorntjes, groene spechten of zelfs de houtsnip. Nieuwe beplanting zal zorgen voor meer biodiversiteit, doordat bijen en vlinders er goed kunnen ge­ dijen. Deze plaats vraagt van de bezoekers rust en respect. Fietsers en honden zijn daarom niet welkom.’

Beleven Wie regelmatig op De Munnikenhof komt, weet het allang: de begraafplaats is een bijzondere plek. Plek van eerbiedig herinneren. De gemeente nodigt inwoners van harte uit om zelf te beleven wat De Munnikenhof te bieden heeft. Met recht een rustplaats, niet alleen voor de doden, maar ook voor de levenden.

Scan de code en download de app UitvaartSuite In 2021 start het ruimen van graven waarvoor het grafrecht door de nabestaanden is opgezegd. Het is mogelijk om opgezegde of verlopen grafrechten alsnog te verlengen. Neem daarvoor contact op met de begraafplaats, (0318) 51 24 46. TIP: via de app UitvaartSuite kunnen graven gemakkelijk worden opgezocht.


[ 46 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

Vrolijke lichtjes langs de Rondweg Rijd je in december zo ongeveer ter hoogte van het Panhuis over de Rondweg, dan kan het je niet ontgaan: het vrolijk verlichte huis van de familie Drost. Het trekt de aandacht en ontlokt menigeen een glimlach. Lichtjes in alle kleuren. Het moeten er duízenden zijn…


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 47 ]

Het is een rijtjeshuis als zovele anderen, maar een paar weken per jaar kan je er niet omheen. Dan is het huis zó uitbundig verlicht, dat je er wel even opzij moet kijken. Wij van de stadsglossy waren benieuwd naar de mensen achter die vrolijk verlichte voorgevel, dus we maakten een afspraak. Als we er op de koffie gaan, zit mevrouw Drost (83) op haar vaste plek aan de eet­ tafel, haar zoon Aad rookt een sigaartje op de bank. De sfeer is gelijk gemoedelijk. ‘Melk, suiker? Koekje erbij?’ vraagt Aad terwijl hij een ouderwetse koektrommel voorhoudt.

We kunnen goed met onze buren

14 lampies ‘Toen we nog aan de Brinkersteeg woonden, zat er een kerstbomenhandelaar tegenover ons’, begint Aad te vertellen. ‘Die zei tegen ons: Hang een paar mooie lampies in je boom! Staat gezellig en dan maak je gelijk een bietje reclame voor mij.’ En vanaf dat moment kwam er elk jaar wat bij. Inmiddels staat de familie Drost garant voor een jaarlijks terugkerend lichtjesfestijn waar menig Veenendaler, jong en oud, naar uitkijkt.

Stroomrekening ‘Maar niet alleen Veenendalers, hoor!’ zegt Aad die er een ouwe ordner vol vergeelde krantenknipsels en kaarten vanuit het hele land bij pakt. ‘Van sommigen krijgen we zelfs een bescheiden bijdrage voor de stroomrekening. Serieus!’ zegt hij met een lach. Vanaf half oktober begint Aad de lampjes op te hangen. In de voortuin komt over de vijver een grote plaat te liggen, daarop rijden treintjes. Eromheen staan houten huisjes die Drost senior – hij overleed drie jaar geleden – en Aad zelf maakten.

Buren

Scan de code en bekijk de minidocumentaire die Kevin Ike over de familie Drost maakte.

Treintjes en handgemaakte houten huisjes

Of de buren weleens klagen over de decemberdrukte in hun straat? ‘Neuh…’ zegt mevrouw Drost, ‘Op dit blokkie wonen veel ouwe Veensen. We kunnen allemaal goed met mekaar. Da’s belangrijk hoor! Als je een goeie buur wilt hebben, moet je zelf ook een goeie buur zijn.’ Een wijze les. Als de koekoeksklok laat weten dat het tijd is om de piepers op te zetten, stappen we op. Familie Drost, bedankt voor alle afgelopen jaren waarin jullie Veenendaal in donkere dagen een glimlach bezorgden. Goud waard…!


[ 48 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

Tips voor wandelen en fietsen in coronatijd 1.

Wandel en fiets niet in groepjes, hou afstand

1,5 m 2.

3.

4.

Vermijd drukke omgevingen, keer om als het te druk is

Blijf in je eigen omgeving, wandel en fiets dicht bij huis

Neem desinfecterende handgel mee

De Heuvelrug: lekker lokaal genieten Op de Heuvelrug ontdek je nieuwe plekken. Je proeft er nieuwe dingen en ontmoet nieuwe mensen. Wil jij weten waar je moet zijn voor een onvergetelijke ontdekkingstocht bij jou in de buurt? We helpen je graag op weg. Hup, naar buiten! Geniet van de enorme diversiteit. Ontdek indrukwekkende natuur en verken het kleinste detail tijdens een fiets- of wandeltocht door de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Laat je meevoeren langs de vele landgoederen en kastelen en de uitgestrekte velden.

Fietsroute

5.

Druk het knopje van het stoplicht in met je elleboog

6.

Bekijk voor vertrek de druktemonitor

Pak de fiets voor een route van 40,8 km door de mooie natuur rondom Rhenen en Veenendaal. Bij de start heb je prachtig zicht op de Cunerakerk. Doorkruis weilanden en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Altijd mooi daar! Stap even af voor een bezoek aan water­ linie De Grebbe­linie en rij dan verder richting Veenen­ daal en door het weidse landschap langs het Valleikanaal.

kan je bij goed weer zelfs Amersfoort zien liggen. Na de wandeling heb je thuis wel een flinke mok warme chocolademelk verdiend!

Streekproducten En die chocolademelk kocht je natuurlijk bij een lokale boer. ’t Is goed eten en drinken van alles wat er groeit op De Heuvelrug. Bloemen, kaas, vlees en jam… Je vindt op fietsafstand van Veenendaal verschillende verkooppunten van duur­ zame, eerlijke en biologische producten. We zetten er een paar op een rij: Landwinkel de Eekhoeve verkoopt boerendelicatessen, lokaal vlees, boerenkaas, zuivel, verse groente en fruit. Alles even bijzonder en puur. De oogst van Landgoed Zuylestein is altijd ge­ varieerd: groenten, vruchten, granen, eieren, varkensvlees, jams en brood. Loopt het water je al in de mond? Op Hoeve Ravenstein vind je tal van biologische producten, een Boerderijwinkel en een moes- en pluktuin. Zeker een bezoekje waard. Lekker Driebergen is een culinaire winkel voor de bewuste fijnproever. Ook voor kookworkshops!

Wandelroute Ben jij meer een wandelaar? Laat je dan verrassen door de afwisselende natuur en prachtige vergezichten tijdens deze wandeling van 8 km door het Amerongse Bos. Je start op de Slaperdijk en loopt door dichte bossen, open stukken heide en langs het Egelmeer. Vanaf de Elsterberg

Je ziet ‘t, op de Heuvelrug valt veel te beleven. Trek erop uit en ontdek het zelf. Informatie over bovenstaande routes en verkooppunten vind je op www.opdeheuvelrug.nl. Veel plezier!


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 49 ]

Kerstdiner à la Thoomesplein

VOORGERECHT

De komende kerstdagen zullen we vooral in kleine kring doorbrengen. Blijf je thuis? Maak er wat van! Open haard, muziekje, wijntje en een heerlijk homemade kerstdiner. Lokale chefs Tim, Jelle en Thomas delen met jou hun keukengeheimen. Krijg jij al trek...?

Gerookte zalm à la Plein 1913 Ingrediënten 180 gram gerookte zalm 1 foccaciabrood (150 gram) 1 ei halve komkommer 3 eetl. mayonaise 1 limoen gembersiroop 100 gram suiker 100 ml witte wijnazijn 100 ml water peper/zout rucola

Zo maak je ‘t: Oven voorverwarmen op 180 graden. Verwarm in een steelpan de witte wijn­azijn en het water en laat de suiker daarin oplossen. Dit is je zoetzuurmengsel. Maak met een dunschiller linten van de halve komkommer. De zaadlijst gebruik je niet. Doe de linten in een kom en giet hier het warme zoetzuurmengsel op. Laat dit afkoelen. Snijd het foccaciabrood in twee gelijke, rechthoekige stukken. Bak dit af in de oven. Kook het ei hardgekookt, laat het afkoelen en snij het fijn. Doe de mayo in een kom en voeg de rasp en het sap van de limoen eraan toe. Maak het op smaak met gembersiroop, peper en zout. Plaats het afgekoelde foccaciabroodje in het midden van het bord. Maak hierop in de lengte een bedje van rucola. Leg daar een beetje opgerolde zalm op. Kruimel hier de helft van het ei overheen. Leg daar 3 à 4 uitgelekte, opgerolde komkommerlinten op. Verdeel 3 theelepels limoenmayonaise over de zalm.

Het neusje van de... Jelle van der Wilt (32) is chef-kok bij Plein 1903, het grand café van DownTown. Hij deed culinaire werkervaring op in onder andere Curaçao en dat proef je! Ga jij voor een Caribische salade of toch de club sandwich? Kiezen wordt nog lastig, want Jelle schotelt je ook een heerlijke, oer-Hollandse wildstoof voor. Geniet van het beste van meerdere werelden. Jelle: ‘Bij Plein 1903 serveren we zalm en die roken we in eigen keuken. Een feestje op je bord en in je mond! Het neusje van de… Juist. Zalm.’

DownTown, Plein 1913 | Tuinstraat 133 | 3901 RA Veenendaal T. (0318) 20 97 48 | E. info@downtownveenendaal.nl | I. www.downtownveenendaal.nl


HOOFDGERECHT

[ 50 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

Aziatische stoof Zo maak je ‘t:

Ingrediënten 1 kg sukade in blokjes 200 ml rijstazijn 3 blaadjes laurier 5 kruidnagels 5 gr szechuanpeper 30 gram boter 2 uien in ringen 500 ml kalfsjus 30 ml mirin 50 gr bruine suiker 30 ml sojasaus (1 rode peper naar smaak )

Marineer de sukadeblokjes gedurende 24 uur in de azijn met de laurier, de kruidnagel en de peper. Haal het vlees uit de marinade en dep dit goed droog, bak dit aan met de boter. Bak de uien­ ringen even mee. Voeg de azijn met specerijen (zonder de kruid­ nagel) toe, breng aan de kook en schuim af. Voeg nu de kalfsjus en de mirin , sojasaus en bruine suiker toe (evt. rode peper voor extra pit). Laat de stoof rustig gaar koken tot de gewenste dikte. Lekker met jasmijnrijst en frisse mango-komkommer salade of met een stamppot van Chinese kool en een beetje crème fraiche.

Inspirerend en eerlijk Tim Berens (34), eigenaar en chef-kok van Restaurant Bite, gelooft in bewust en eerlijk eten. Hij doet wat hij kan om verspilling van voedsel zoveel mogelijk te beperken, zowel thuis als bij Bite. Geef hem producten van om de hoek en hij maakt er iets heerlijks van. Een kunstwerkje op je bord, inspirerend en toegankelijk. Tim, even enthousiast als gastvrij: ‘Koken is onze passie en we doen er alles aan om jou een glimlach te bezorgen. Kom een keer proeven als het weer kan! Je bent welkom.’

Restaurant Bite | Brouwersgracht 168 | 3901 TM Veenendaal T. (0318) 86 01 90 | E. info@bite.restaurant | I. www.bite.restaurant


DESSERT

Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 51 ]

ZAZU DESSERTBOX:

Lavacake met rood fruit en vanille-ijs Zo maak je ‘t: Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal het ijs uit de vriezer zodat het iets zachter kan worden. Vet de bakjes in. Knip een punt van de spuitzak af en vul de bakjes met de mix tot 1 cm onder de rand. Plaats deze op een rooster 7 minuten in de oven. Het cakeje zal niet helemaal gaar zijn, een beetje wiebelig. Dit zorgt voor het lava effect. Iets te lang gebakken? Geen probleem, ook zonder lava is hij heerlijk! Maak ondertussen het bord op. Verdeel de rode vruchtensaus en de crumble over het bord. Maak met een warme eetlepel een mooie quenelle van het vanille-ijs en plaats deze op de crumble. Zo smelt deze niet zo snel weg. Haal de lavacake uit de oven, maak met een mesje de randen los en kiep het op het bord. Decoreer het dessertje met wat fruit en chocolade decoratie. Eventueel wat poedersuiker voor een sneeuweffect. Klaar om te genieten! De box is te bestellen via onze webshop.

Deze dessertbox bevat alle ingrediënten om thuis een heerlijk dessert te maken! Het enige wat je te doen staat is een paar simpele handelingen. spuitzak Lavacake beslag rode vruchtensaus vanille-ijs decoratie crumble

Stoer en eigentijds Toen Thomas Lijten 17 jaar was, opende hij aan het Thoomesplein een ijs­ salon. Inmiddels is hij 22 en een schat aan ervaring rijker. Sinds vorig jaar prijkt er een nieuwe naam op de gevel van zijn zaak: Zazu. Een hip en stoer concept, helemaal van deze tijd. ‘Ik vind het leuk om te experimenteren met verrassende ingrediënten en bijzondere smaakcombinaties’, zegt Thomas vrolijk. IJs met wortel of gember iets te spannend? Ga dan voor de lekkerste klassiekers. Tip: Afhalen en laten thuisbezorgen kan ook!

IJssalon Zazu | Thoomesplein 3 | 3901 TN Veenendaal T. (0318) 78 45 09 | E. info@ijssalon-zazu.nl | I. www.ijssalon-zazu.nl


[ 52 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 53 ]

Ontdek je talent en geniet! Niets zo fijn als een sport of liefhebberij om je even lekker in te verliezen. Wat denk je van broodjes bakken boven een zelfgestookt vuurtje, in een gymzaal zwieren aan de ringen of je uitleven op een drumstel? In Veenendaal valt van alles te beleven. Aan 6.500 basisschoolleerlingen werd dit najaar een boekje uitgedeeld, mede mogelijk gemaakt door cultuurplatform MAAK en School & Cultuur. Het stond vol Veenendaalse aanbieders van activiteiten. Kinderen die graag eens creatief, muzikaal of liever een beetje theatraal aan de slag wilden gaan, konden zich via het boekje opgeven voor een kennismaking bij tal van clubs. Leuk en handig!

Dwarrelende ideeën Een van de proeflessen die kinderen konden volgen, werd gegeven door Joanneke Marchal. Zij stelde haar atelier De Schilderplaats open voor scholieren die tekenles wilden volgen. Joanneke: ‘Ik leer kinderen om de ideeën die door hun brein dwarrelen te vangen op papier. En geloof het of niet, dat geeft zelfvertrouwen. Ze leren doorzetten en krijgen alle vrijheid om te maken wat ze zelf willen. Het is echt heel mooi om te zien hoe kinderen in de loop van de lessen groeien.’

Schilder, dans of drum!

Ei kwijt Ook Anouk en Daniëlle van Dance Studio Amain boden via het boekje proeflessen aan. De vriendinnen geven sinds eind oktober les in hun eigen dansstudio. Anouk: ‘Amain betekent krachtig, sterk en snel. Bij ons mogen kinderen lekker losgaan op muziek! Da’s fijn als je een groot deel van de dag op school moest stilzitten.’ Danielle vertelt over hun dansstudio: ‘We zitten nu twee maanden in ons pand aan de Hovystraat. Dansen helpt kinderen te ontladen. Ze kunnen hier hun ei kwijt en vinden dat heerlijk!’

Slagwerk Muziekvereniging Caecilia is op zoek naar nieuwe jeugdleden. Goede reden om via het boekje een workshop slagwerk aan te bieden. Slagwerkdocent Rob van Plateringen laat de kinderen kennismaken met onder andere pauken, xylofoon en marimba. ‘Maar uiteraard gaan we ook lekker drummen!’, zegt Rob. ‘Van muziek maken word je blij. Zelfs kinderen die normaal gesproken erg verlegen zijn, kunnen tijdens een slagwerkles ineens uit hun schulp kruipen. Ik vind het gaaf als een kind zo tot z’n recht komt. En wie na de proefles de smaak te pakken heeft, kan natuurlijk gelijk lid worden!’

Ontdek je talent Cultuurmakelaar Floor van Donselaar van het culturele platform MAAK was nauw betrokken bij de samenstelling van het boekje. Floor: ‘Sommige activiteiten zijn inmiddels afgerond, maar je kunt natuurlijk gewoon bij elke club of vereniging aankloppen om een keer mee te kijken!’ Kom je er niet uit, neem dan contact op met Floor via www.maakveenendaal.nl. Zij kan je ongetwijfeld verder helpen. Kom in beweging en ontdek je talent. Schilder, dans of drum. Acteer of maak muziek. Even ontspannen is heerlijk.

Van muziek maken word je blij


#VEENSE VRIENDEN

[ 54 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

Veense vrienden maken het mogelijk! Hieronder vind je de bedrijven die Veense Vriend zijn geworden. Een topinitiatief waardoor we elke editie weer een stukje ruimte aan een goed doel kunnen geven. Deze editie ruimte voor de Veense horeca. Ook Veense Vriend worden of wil je meer informatie? Mail dan naar lilian@elan-media.nl

De Veense Vrienden wensen je fijne feestdagen! Rollforming

M a r k e t i n g • C o m m u n i c a t i e • C r e a t i e • P r e s e n ta t i e

Ook Veense vriend worden? lilian@elan-media.nl

JT glazenwasserij en schoonmaakdiensten Bobinestraat 7-15

Verpakkingsindustrie Veenendaal www.viv.nl

3903 KE Veenendaal

Ook Veense vriend worden?

0318-209472 www.jtschoonmaak.nl

9 / 16 / 22 / 26 49 / 0 / 24 / 0 0 / 70 / 60 /0

lilian@elan-media.nl

Merriweather Sans Regular

Kerkewijk 126 | 3904 JH Veenendaal 0318 519 166 | notariskantoornovia.nl


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 55 ]

Zeldzaam Café Brasserie, al 20 jaar gastvrij!

Verwen jezelf! ‘Af en toe is het erg belangrijk om jezelf of een ander goed te verwennen, vooral in deze tijden van het jaar! De mooie gerechten van Mucha die je kan laten bezorgen maken de decembermaand extra feestelijk. Geen zin om te koken en wil jij je deze maanden niet te druk maken? Bestel dan jouw favoriete gerechten bij Mucha. Wij hebben alles voor de feestdagen in huis. Meer informatie? www.restaurantmucha.nl

Hoe de kerst dit jaar ook wordt, Zeldzaam heeft een mooi plan: ‘We zijn beide dagen open voor het bezorgen en afhalen van een heerlijk kerstontbijt/ -brunch, een borrelbrunch en een fantastisch 4- of 5-gangenmenu. Als we toch open mogen dan serveren wij ook alles gewoon in ons restaurant’, aldus bedrijfsleider Dion Kostense. ‘Wat het ook wordt, we hebben er ondanks alles zin in en gaan er iets moois van maken’! Reserveren? 0318-510500 | info@zeldzaam.com.

Zin in en lekkere lunch mét korting? Bij www.thuislunchenmetlef.nl bestel je de lekkerste én gezonde lunches die van maandag t/m zaterdag tussen 11:00 en 14:00 uur in heel Veenendaal bij jou thuis of het werk bezorgd worden. Wij hebben keuze uit vele verse smoothies, sapjes, belegde broodjes, salades, flatbread en gebak! Bestel nu een lekkere lunch via onze website en krijg met de kortingscode ‘welkom’ 20% korting op je eerste bestelling! Staan wij binnenkort bij jou op de stoep?


#VEENSE VRIENDEN Overheerlijke chocoladecadeaus en meer! Sinds de sluiting van de horeca hebben wij een flinke draai gegeven aan ons concept en geleerd dat in tijden als deze iedereen innovatief kan zijn! Naast de mogelijkheid om koffie en lekkernijen af te halen of te laten bezorgen, hebben wij ons gericht op de verkoop van koffie-, thee- en chocoladeproducten. Met als resultaat een goed gevulde webshop! Van overheerlijke chocoladecadeaus tot volledige kerstpakketten, ook dit vind je nu bij Brew! brew-veenendaal.nl

Kom boergondisch genieten bij theehuis ‘bij Kees & Sien’! Aan de bosrand van Veenendaal, op beleefboerderij de Eekhoeve, vindt u theehuis ‘bij Kees & Sien’. Geniet van vers gezette koffie en huisgemaakt gebak. Of verwen uzelf met een uitgebreide high tea of een heerlijke lunch. Bij theehuis ‘bij Kees & Sien’ wordt zoveel mogelijk gekookt met verse producten van de boerderij. Het theehuis is van dinsdag tot met zaterdag geopend van 9.30-17.00u. www.eekhoeve.nl/theehuis

Pizza di Stefano bij u thuis of op locatie Onze pizzaiolo bereidt ‘live’ ambachtelijke Napoletaanse pizza’s en andere Italiaanse specialiteiten onder het genot van sfeervolle muziek, Italiaanse dranken en veel gezelligheid. Bedrijfsfeest of een feestje bij u thuis? Laat u ont­ zorgen en verwen uw gasten met live cooking en ervaar een onvergetelijke avond. Pizza Di Stefano | 06 51 38 78 84 | info@pizzadistefano.nl

FAZANT @HOME Helaas is de gezelligste huiskamer van Veenendaal momenteel gesloten.. Wel zijn we geopend voor TAKE-AWAY! We staan dagelijks voor je klaar om je cappuccino, caramel macchiato of espressoshotje te maken. Daarnaast kan je thuis aan de slag met de koffie van de Fazant! We hebben diverse pakketen samengesteld waarmee je thuis ook een lekker Fazantje kunt maken. Siroop, koffiebonen, chai latte of een heel @home pakket? Kom gauw kijken! www.espressobardefazant.nl


Dé Stadsglossy van Veenendaal [ 57 ]

Oliebollenactie

Shake it, baby! Nou zeg, dát is leuk. Er komt een tikibar in het centrum van Veenendaal! Barman Erik staat te trappelen van ongeduld. De vrolijke cocktailshaker opent binnenkort de deuren van zijn Bar & Borrels aan het horecaplein van de Tuinstraat. Kom binnen en ontdek de magische combinatie van typisch Veens met een tropisch tintje. Denk aan sigarenplanken... Denk aan flamingo’s… Benieuwd? Ontdek het zelf. Voor de openingstijden: check Facebook: @Bar&Borrels en Instagram: @bar_en_borrels.

Proef de verfijnde Griekse keuken Voor ons staat kwaliteit voorop, wij gebruiken uitsluitend verse huisgemaakte producten en serveren daarbij heerlijke Griekse wijnen. In oktober 2019 zijn onze deuren opengegaan, sindsdien hebben wij al met vele gasten onze passie voor lekker eten kunnen delen. Wij zijn dinsdag t/m zondag geopend, je kunt ons vinden aan de J.G.Sandbrink­ straat 43 en online voor de (afhaal)menukaart. Tot snel! Groet Alexandros en team Omega www.omegarestaurant.nl

Eetcafé het Zwarte Schaap is normaal gesproken een gezellig eetcafé waar je een lekker hapje kan eten en genieten van ons ruime assortiment biertjes. En in het weekend kan je er dansen tot in de late uurtjes. Bij ons eetcafé kun je ook de lekkerste gerechten en drankjes afhalen. Dit kan van donderdag tot en met zondag! Op oudejaarsdag hebben we een hele leuke oliebollenactie! 10 oliebollen voor €8,95 die wij de hele dag zelf gaan bakken! Een deel van onze opbrengst gaat naar de voetbalverenig­ ingen die wij sponsoren de Panters & Merinos. J.G. Sandbrinkstraat 3, Veenendaal

Hi there tapas lover, Het is niet te beschrijven hoe enorm wij u missen. Wij staan dan ook te popelen om onze gasten weer te mogen verwelkomen en onze heerlijke tapasgerechtjes uit te serveren. Of wat denkt u van de homemade sangria? Ondanks deze zware tijden, hopen wij dat u hele fijne en gezellige feestdagen zal beleven. Houd de moed erin en blijf gezond. Liefs team TR3S Veenendaal www.tresveenendaal.nl


[ 58 ] Dé Stadsglossy van Veenendaal

Vermijd drukte in sfeervol winkelhart Wat is ons winkelhart sfeervol verlicht, hè? In de Scheepjeshof en de Corridor zijn twee reusachtige teddyberen neergeploft, helemaal van lampjes. En in de Hoofdstraat werd – dit jaar extra vroeg – nieuwe feestverlichting opgehangen. De #lichtjesvanhoop stralen je tegemoet!

Maatregelen Ondanks de tegenslag tonen veel Veense ondernemers zich bewonderenswaardig flexibel en creatief. Bij horecazaken kan je - tip voor kerst! – culinaire hoogstandjes afhalen en winkeliers zorgen ervoor dat er voldoende afstand kan worden gehouden. Overal zie je kuchschermen, mondkapjes en flesjes ontsmettingsmiddel. Bij winkels waar het nog wel eens druk wil worden, is buiten op straat met tape aangegeven hoe de wachtrij loopt. Het begint al te wennen.

Winkelstad Zowel het winkelend publiek als de winkeliers zelf genieten ervan. Die laatsten kunnen wel een vrolijke opsteker gebruiken. ‘Ondernemers kregen de afgelopen maanden veel te verduren’, zegt Henny Jansen van Winkelstad Veenendaal. ‘De extra coronamaat­regelen van de afgelopen weken hebben op ondernemers veel impact. In een periode die voor winkeliers het belangrijkst is, zagen ze het aantal klantbezoeken terug­lopen. Help ze een handje! Koop de allerleukste cadeaus, kerstoutfits én de lekkerste hapjes in Winkelstad Veenendaal. De winkeliers zullen je dankbaar zijn.’

Bestel je kerstdiner bij lokale horeca

Henny: ‘Deze situatie is natuurlijk tijdelijk. We doen wat we kunnen om de ondernemers te helpen. We wijzen winkelend publiek op het belang van afstand houden en we geven loop­routes aan. Als iedereen rechts houdt, scheelt dat een hoop onnodige contactmomenten. Er is ruimte genoeg in ons stadshart.’

Druktemeter

Op de website van Winkelstad vind je een Druktemeter. ‘De komende weken moeten we de drukte in het centrum samen zien te spreiden. Op woensdag-, donderdag- en vrijdag­ochtend is het tot 12.00 uur redelijk rustig. Blijf niet weg, doe je kerstinkopen lokaal, onze onder­nemers verdienen je steun. Maar volg de Druktemeter en kies jouw moment om in alle rust en ruimte je inkopen te doen.’ Dus: geen klachten? Zet dan je mondkapje op, stop je pinpas in je binnenzak, parkeer je fiets in de daarvoor bestemde stalling en kom gezellig én veilig je kerstinkopen doen. Welkom in Winkelstad Veenendaal!Een app die je vaste inkomsten en uitgaven voorspelt. Mooi. Met de Toekomstfunctie voorziet onze app wat er binnenkomt en wat er weer uitgaat. Aan kinderopvang, bijvoorbeeld.

De Rabo App blijft zich vernieuwen