Page 1

2020

|

BEWAAREXEMPLAAR

BO viert FEEST • MAGAZINE •


Midden in het centrum van Veenendaal vindt u De Bombardon: een kleurrijk verzamelgebouw waar u cliĂŤnten van Reinaerde aan het werk kunt zien in de winkel, koffiecorner, textiel atelier, kunstatelier en bakkerij.

2

Achterkerkstraat 14, Veenendaal T. (0318) 58 03 10 | E. bombardon@reinaerde.nl www.debombardon.net


Voorwoord Wie goed doet... Wie kent dit gezegde niet? Met dit magazine over Bo en zijn vrienden willen wij goed doen en goed ontmoeten. Samen kunnen wij namelijk zoveel meer. Kinderen kunnen vaak zo onbezonnen verlangen en uitzien naar hun verjaardag en hun feestje. De weken en de dagen worden afgeteld… Soms zelfs de uren. De woonkamer is versierd met slingers en vlaggen! Er is een uitgebreid ontbijt met cadeaus en de nieuwe kleren worden aangetrokken. Vervolgens wordt er getrakteerd op school en mag je langs alle meesters en juffen! Bij thuiskomst is het huis al snel vol, ‘het grotemensenfeestje’ met alle opa’s, oma’s, ooms, tantes, neefjes en nichtjes kan beginnen. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, wordt er reikhalzend uitgezien naar hét kinderfeestje. Weken van tevoren is de jarige druk bezig met de uitnodigingen en wie wel en niet uitgenodigd wordt. En natuurlijk met wat we op het kinderfeestje gaan doen! Kinderfeestjes zijn soms de ‘happening van de eeuw’. Niets lijkt te dol… Schitterend en geweldig natuurlijk. Wij willen geen ‘partypoeper’ zijn, maar toch… Er is een steeds grotere groep kinderen die helemaal géén feestje heeft op zijn verjaardag. Geen grotemensenfeestje, geen kinderfeestje en zelfs geen klein feestje met alleen de eigen familie. Geen slingers, geen taart en geen cadeaus. In deze tijd? Nee toch??

Geen zin, geen tijd, te druk? Juist niet! Er is géén geld. Die zin komt altijd weer hard aan. Geen geld? ‘Zelfs geen geld voor een klein feestje? Dan sparen ze daar toch voor?’ Nee, zelfs dat lukt niet, aangezien deze gezinnen van minder dan €45,00 in de week moeten rondkomen. En dan? Tja, en dan? Het blijkt zo te zijn dat als je zelf geen feestje geeft, als je zelf geen kinderen kan/mag uitnodigen, je vaak ook niet voor het feestje van een ander wordt uitgenodigd. Het blijft dan stil… Met dit boekje over Bo en zijn vrienden wil Stichting BO viert FEEST twee dingen: allereerst willen wij kinderen die zelf geen feestje krijgen, een feestje geven! Ten tweede, minstens zo belangrijk, willen wij bewustwording creëren en een verandering teweeg brengen. Een kind kiest er namelijk zelf niet voor om geen feestje te geven, om niet uitgenodigd te worden, om in de armoede te leven. Dit overkomt hem of haar. Wij kunnen er samen voor zorgen dat alle kinderen een kinderfeestje krijgen! Zodat alle kinderen verlangen en uitzien naar hun verjaardag, de dagen af durven te tellen. Zodat alle kinderen een goede herinnering hebben voor nu en voor later. Zeg nu zelf, je kinderverjaardag van vroeger staat toch in je geheugen gegrift? Doe je mee? Help je mee? Geef je mee? www.stichtingboviertfeest.nl

...die ontmoet namelijk goed! 3


LEKKERE FRIETJES EET JE BIJ ‘T PAKHUIS

sdjbsjdbsjkdbkjsbdkjbsdjbsd

Pakhuisweg 1A - De Klomp 0318 - 529498 restaurant@t-pakhuis.nl


Colofon Het ‘BO viert FEEST magazine’ is een uit­ gave van Stichting BO viert FEEST in samen­werking met Elan Media Group B.V.

BO viert

T

F

EES

Stichting BO viert FEEST Postbus 1087 3900 BB Veenendaal info@stichtingboviertfeest.nl

Elan Media Group B.V. Hoofdstraat 8, 4041 AD Kesteren 0488 - 44 20 36 info@elan-media.nl www.elan-media.nl

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Eventuele wijzigingen, druk- en/of zetfouten voorbehouden. Voor vragen / opmerkingen kunt u contact opnemen met Elan Media Group B.V.

Inhoud 7 Wie goed doet, goed ontmoet 9 Verhaal: Bo en zijn vrienden vieren feest 38 Hoe kun jij goed doen? 41 Wanneer kom ik in aanmerking? 43 Stichting BO viert FEEST 44 Puzzelen 50 Maak je eigen slinger 51 Maak je eigen uitnodiging 53 Tips voor een geslaagd kinderfeestje 54 Maak zelf de lekkerste cupcakes 56 BO viert FEEST magazine wordt mede mogelijk gemaakt door 59 Elke dag tussen beesten en bos 60 Gezonde traktaties 63 Scholen met een missie 65 Een Klavertje Vier actie tegen kinderarmoede! 65 The coolest kidsstore in town!

Dit boekje is van:

5


Congres, beurs of vergadering? Het kan in de Basiliek! Meer informatie

2e kop koffie gratis op vertoon van de ze bon

info@basiliekveenendaal.nl | www.basiliekveenendaal.nl

Dow nTow n Ve e n e n d a a l • Tui n stra a t 133 • Ve e n e n da a l

Jeugdfonds

Sport & Cultuur

ZOALS IEDER KIND EEN FEESTJE VERDIENT MOET OOK IEDER KIND KUNNEN SPORTEN www.sportserviceveenendaal.nl/jeugdfonds-cultuur 6


De ontmoeting Wie goed doet, goed ontmoet. Zo hebben Irene Westeneng en Manon Caron elkaar ontmoet. Irene wilde als schrijver van het kinderboek over Puk en Beukie Niet alles is wat het lijkt, graag goed doen door een deel van de opbrengst te schenken aan Stichting BO viert FEEST. Manon is als ‘geestelijk moeder’ en illustrator van de dieren van BO & co al sinds de oprichting actief betrokken bij de mooie Stichting BO viert FEEST. ‘Het is heel mooi wanneer je iemand ontmoet die mijn gevoel bij de beestjes weet te vertalen in woorden’, aldus Manon. ‘In mijn hoofd leven de karakters al jaren, ze zijn allemaal uniek, met goede en minder goede kanten. Dat maakt ze tot wie ze zijn. Net als bij ons mensen, niemand is perfect. Door middel van dit verhaal willen we een boodschap meegeven en een stukje bewustwording creëren bij groot en klein. Als jij, net als wij, ook BO viert FEEST een warm hart toe­ draagt en graag een bijdrage wilt leveren aan dit mooie werk, kan dat door vriend te worden van de stichting. Zou het namelijk niet prachtig zijn als elk kind in Veenendaal een kinderfeest zou kunnen krijgen? Wil je trouwens meer weten over Puk en Beukie? Kijk dan op www.pukenbeukie.nl.

Foto: Jacques Jullens

7


Bo en zijn vrienden

vieren feest

Illustrator: Manon Caron Auteur: Irene Westeneng

9


10


‘Hé Max, kom je op mijn feestje? Ik ben bijna jarig. Ik nodig iedereen uit. Het wordt een super, vet en gaaf feest! Wat wij gaan doen verklap ik niet.’ Daar wordt Max heel enthousiast van. ‘Tuurlijk kom ik, komt Sam ook?’ ‘Nee, Sam nodig ik niet uit. Sam heeft mij ook niet uitgenodigd op zijn feestje. Ik ga snel verder met mijn uitnodigingen uitdelen! Zie je op mijn feestje.’ Max bedenkt gelijk allerlei ideeën waar zij heen zouden kunnen gaan. Zouden zij naar een speeltuin of naar het bos gaan of...? Allemaal leuk, denkt Max!

11


‘Hé Millie, kom je op mijn feestje? Ik ben bijna jarig. Ik nodig iedereen uit. Het wordt een super, vet en gaaf feest! Wat wij gaan doen verklap ik niet.’ Natuurlijk is dat leuk, maar daar wordt Millie ook wel zenuwachtig van. ‘Euh, euh, oke, spannend, euh, euh, ik kom, komt Sam ook?’ ‘Nee, Sam nodig ik niet uit. Sam heeft mij ook niet uitgenodigd op zijn feestje. Ik ga snel verder met mijn uitnodigingen uitdelen! Zie je op mijn feestje.’ Millie bedenkt gelijk allerlei dingen die zij misschien zouden kunnen gaan doen. Zouden zij gaan knutselen of cakejes versieren? Oei, spannend...denkt Millie!

12


Millie n e o g Ty Kan jij kleuren ? n netjes i

13


Deze tekening m ag je zelf inkleuren!

14


‘Hé Finn, kom je ook op mijn feestje? Ik ben bijna jarig. Ik nodig iedereen uit. Het wordt een super, vet en gaaf feest! Wat wij gaan doen verklap ik niet.’ Een feestje, yes, lekker bewegen! ‘Ik kom zeker, komt Sam ook?’ ‘Nee, Sam die nodig ik niet uit. Sam heeft mij ook niet uitgenodigd op zijn feestje. Ik ga snel verder met mijn uitnodigingen uitdelen! Zie je op mijn feestje.’ Cool denkt Finn, hij heeft allerlei nieuwe grappen die hij op het feestje zou kunnen vertellen!

15


‘Hé Bing, kom je ook op mijn feestje? Ik ben bijna jarig. Ik nodig iedereen uit. Het wordt echt een super, vet en gaaf feest! Wat wij gaan doen verklap ik niet.’ Bing heeft zin in een feestje, altijd interessant. ‘Ik kom echt wel, komt Sam ook?’ ‘Nee, Sam die nodig ik niet uit. Sam heeft mij ook niet uitgenodigd op zijn feestje. Ik ga snel verder met mijn uitnodigingen uitdelen! Zie je op mijn feestje.’ Mmmh, denkt Bing, die nieuwe weetjes die zou hij op het feest kunnen vertellen. Als hij dan maar niet struikelt tijdens het vertellen, dat wordt ook zo wat…

16


17


Geef jij de mooi e ju van Zo .. e kleur? rk

18


‘Hé Zoë, kom je ook op mijn feestje? Ik ben bijna jarig. Ik nodig iedereen uit. Het wordt echt een super, vet en gaaf feest! Wat wij gaan doen verklap ik niet.’ Geweldig een feestje, kan ik eindelijk aan iedereen mijn nieuwe ketting laten zien, denkt Zoë. ‘Ik kom graag, komt Sam ook?’ ‘Nee, Sam die nodig ik niet uit. Sam heeft mij ook niet uitgenodigd op zijn feestje. Ik ga snel verder met mijn uitnodigingen uitdelen! Zie je op mijn feestje.’ Zoë bedenkt direct wat ze aan zal gaan doen. Die gele jurk of toch die... Zoë ziet het al helemaal voor zich.

19


‘Hé Bo, kom je ook op mijn feestje? Ik ben bijna jarig. Ik heb iedereen al uitgenodigd. Het wordt echt een super, vet en gaaf feest! Wat wij gaan doen verklap ik niet.’ Heerlijk, denkt Bo, samen met je vrienden zijn! ‘Ik kom natuurlijk, komt Sam ook?’ ‘Nee, Sam die nodig ik niet uit. Sam heeft mij ook niet uitgenodigd op zijn feestje. Ik ga snel verder, ik moet nog een heleboel regelen! Zie je op mijn feestje.’

20


jes en t r u e l k n e Kies je eig een mooie maak hier an ! tekening v

21


22


‘Wacht eens Tygo! Vind je Sam niet aardig?’ ‘Oh zeker wel. Iedereen vindt Sam toch heel aardig? Hij is stoer. Hij is grappig! Maar hij heeft mij ook niet uitgenodigd, dus!’ ‘Dus wat?’ zegt Bo. ‘Weet je waarom Sam je niet uitgenodigd heeft?’ Daar moet Tygo lang over nadenken. ‘Nee, dat weet ik niet.’ ‘Weet je Tygo, hij heeft geen geld om een feestje te geven. Daarom ben je niet uitgenodigd. Niemand is uitgenodigd. Er was geen feest. Nu niet. Nooit niet.’ Auw. Dat doet Tygo pijn.

23


Tygo heeft niet nagedacht voordat hij zijn uitnodigingen uitdeelde en al helemaal niet waarom Sam geen feestje zou kunnen geven. Oei... wat nu dan? Hij zou Sam maar wat graag uit willen nodigen, denkt hij. Als hij nu eens… ja… als hij nu eens… ja, hij weet het!! Hij gaat een feestje voor Sam geven! Hij heeft al zo veel feestjes voor zichzelf gegeven. Dat is het beste idee ooit! ‘Weet je Bo, ik weet het!’ Tygo vertelt zijn plan snel aan Bo. En daar is Bo natuurlijk helemaal stil van.

24


Tygo ziet ee n beetje bleek... geef hem wat kleur!

25


26


Sam heeft gehoord dat Tygo een feestje geeft. Iedereen is uitgenodigd, behalve hij. Hij is zรณ verdrietig. Hij doet alsof het hem niets doet, maar zo stoer is hij echt niet. Hij wordt nooit uitgenodigd voor een feestje. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Bo nodigt hem gelukkig altijd uit. Sam zou zelf zo graag een feestje willen geven, dat gaat gewoon niet. Er is geen geld voor. Hij wordt er nog verdrietiger van.

27


Bo en Tygo gaan naar de andere vrienden toe. Tygo vertelt het plan aan de anderen. De vrienden schamen zich eigenlijk heel erg. Zij zouden gewoon zonder Sam naar het feest zijn gegaan. Zij hebben er niet over nagedacht. Durven zij dit tegen Tygo en Bo te zeggen? Millie trekt de stoute schoenen aan. ‘Euh, euh… ik heb niet nagedacht. Sorry...euh.. ik euh....’ ‘Goed dat je het zegt, Millie’ roepen alle anderen tegelijk. ‘We hebben er allemaal niet goed over nagedacht! Hoe moet Sam zich nu wel niet voelen?’ Bo komt ertussen. ‘Jongens, stop eens, het is fijn dat wij Sam nu wel een feestje gaan geven. Aan het werk!’ Dit moet een top feest worden.

28


Kleur Bo en zijn vriend jes zelf in!

29


Pak de kleurpotloden en kleur deze plaat in!

30


‘Hé Sam, heb je zin om samen met mij op pad te gaan?’ ‘Nou nee, ik ga zelf op avontuur! Daar heb ik jou niet voor nodig!’ Sam laat het meestal niet merken als hij verdrietig is of het stom vindt. Dan gedraagt hij zich extra stoer. Dit weet Bo. Hij is iedereens vriend en weet hoe zijn vrienden allemaal zijn. ‘Kom op Sam, nu niet zo stoer doen, dit vind je echt leuk.’ Bo weet precies wat hij moet zeggen. Sam gaat mokkend mee, alsof het hem niets kan schelen. Maar ondertussen, stiekem, vindt hij het maar wat spannend…

31


Daar staan ze dan. In het huis van Tygo. Sam denkt nog, wat moeten we hier? Ik was toch niet uitgenodigd op het feestje van Tygo. Waar is de rest? Net als Sam weer naar huis wil gaan‌

32


33


zellige e g t i d Geef leur! k e j t s e fe

34


...komen alle andere binnen! ‘VERRASSING!!! Voor jou! Omdat jij zelf nooit een feestje kan geven, geven wij een feestje voor jou! Tygo’s idee!’ roepen de vrienden luid. ‘Nee joh, het was Bo’s idee!’ roept Tygo snel. ‘Weet je, het geeft niet van wie het idee was, we vieren hier samen een feestje voor jou!’ Sam is nooit stil, nu wel. Zoë heeft haar mooiste jurk voor hem aangetrokken. Millie heeft voor het lekkers gezorgd. Finn heeft een sportief programma bedacht. En de grapjes die hij maakt, daar moet iedereen om lachen! Bing stoot een paar glazen om, zelfs dat maakt het feestje leuker! Hij vertelt de nieuwste weetjes. Max doet met iedereen mee en wordt er helemaal enthousiast van! En als ze het even niet meer weten, heeft hij de oplossing bedacht: verstoppertje spelen! En Sam...?

35


...die is nog nooit zo blij en gelukkig geweest! 36


37


Gratis advies? +31 (0)85 9023 103

Rendement van uw zakelijke dak? Investeer in zonnepanelen! Verhoog de waarde van uw pand Duurzaam investeren Terugverdienen binnen 8 jaar

DEUR/RAMEN KASTENWAND SYSTEMEN

Besparen op uw energiekosten

BOUW/VERBOUW

Profiteren van subsidies

BOUWMATERIALEN

Profiteren van fiscale voordelen

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

welkom@pv-projecten.nl | +31 (0)85 9023 103

Cuneraweg 383, Rhenen | T. 0318 540 315 info@grootveld-techniek.nl | www.grootveld-techniek.nl

BO viert FEEST wordt mede mogelijk gemaakt door het Coรถperatiefonds van Rabobank Vallei en Rijn. 38


Hoe kun jij goed doen?

Oplossing:

Wat kun jij doen als kind?

Wat kun je doen als volwassene?

• Lege flessen ophalen

• Doneren, ieder bedrag is welkom

• Iets lekkers bakken en verkopen

• Een actie organiseren

• Klusjes doen

• Eén of meerdere verjaardagsboxen sponsoren

• Sparen • Speelgoed verkopen op een kleedjesmarkt

• Maandelijks of jaarlijkse bijdrage schenken • Sponsoren met je bedrijf

Voor meer informatie kijk op www.stichtingboviertfeest.nl of maak geld over naar rekeningnummer NL10 RABO 0122 296 796 t.n.v. Stichting BO viert FEEST 39

39 39


Massage voor iedereen!

n ering va Bij inlev rtentie ve deze ad rting o € 10,- k ge voor s a m sa ! op een klanten nieuwe

Stationssingel 28, Veenendaal T. 06 29 37 11 36 | www.relax2smile.nl

Het geheim achter ons ijs Gezonde en heerlijke A2-melk van ecoboerderij De Haan uit Ingen

IJS

PATISSERIE

CHOCOLADE

LUNCHROOM

kerkewijk 76 veenendaal 0318 555111 www.puurtamminga.nl

Proef aak volle sm


Wanneer kom ik in aanmerking voor een verjaardagsbox? Gezinnen die leven op of onder het sociaal minimum. Basisschoolkinderen vanaf 5 t/m 12 jaar (t/m groep 8). Bekend bij hulpinstantie.

d n i k r e d e I Want : je! t s e e f n e e verdient 41 41


Beeld en geluid Witgoed Inbouw apparatuur Witgoed service Bezorg- en inmeet service

Beleef de smaak van goede catering…

Cateringservice wwww.huiberselectra.nl

Laan der Techniek 3 | Veenendaal | 0318-513245

www.demaescateringservice.nl tel. 0318 - 55 58 76 | info@demaescateringservice.nl

Unieke fotografie door Nelleke

r kaa d voelt n l e e g uw met erin inn enten vertro r e an h mom n je je ’s v n i ake mooie waar e foto m t g n r he en van gevin ponta o o  V stlegg r en om met s a e  V n sfee tografi e o  E hoolf c S

42

website: www.fotuniek.nl | tel: 06-30738336 | nelleke@fotuniek.nl | Veenendaal


BO viert FEEST

Wij vragen je, door middel van dit boekje, even stil te staan en even na te denken. Kinderen zijn de toekomst, kinderen maken de toekomst! Hoe ervaren kinderen de toekomst als zij buitengesloten worden? Jij kunt helpen hun toekomst anders te kleuren. Kleur jij mee?

Je kunt als je zelf een feestje geeft, het kind uitnodigen dat nooit wordt uitgenodigd.

• Je kunt naast je eigen kinderfeestje, een (deel van een) kinderfeestje weggeven via BO viert FEEST. Je leert je kind gelijk dat uitdelen leuk is. • Je kunt BO viert FEEST zelf of met je bedrijf sponsoren. Dit kan eenmalig of met een vast bedrag per maand. •

Als laatste kun je het boekje van Bo en zijn vrienden helpen verspreiden. Dan leren kinderen al op jonge leeftijd dat het pas feest is als iedereen feest kan vieren!

43 43


Puzzel

44

Zoek de 10 verschillen!


45 Oplossing: 1. zon | 2. vogel | 3. bloemen in het gras | 4. struik | 5. sjaal van Millie | 6. t-shirt van Tygo | 7. bloem van ZoĂŤ | 8. broek van Max | 9. boek van Bing | 10. wielen van de step

Puzzel


12-8-2019 12-8-2019

Print de woordzoe Print de woordzoeker

Puzzel

Bo BoViert Viert feest feest

Zoek de volgende woorden in de

S S E E K K AA CC

PP

U U

E E N N Z Z LL I I

JJ

II

BING SAM SAM CC BB N N O O T T BING puzzel en ontdek de oplossing. SLINGERS BLOEMEN SLINGERS BLOEMEN BING TAART TT EE N N R R V V BO BO TAART

E

T

D

Y

A

M

N

N

A

G

E

O

T

E

L

J

D

N

I

N

T

I

N

A

M I

M I D

D N

N E

I

N E R

I N E R E

L

L E

E M

M X

X V

L

L K

I

I

M

E

K

M

M

A

S

E

A

I

J

A A

R

S I I

T

N O D

D

N T

N

Y A E I

F

A G L N

R S O C A

R S O C

V E R R A

V E R R

BLOEMEN TRAKTEREN CADEAU TRAKTEREN BO CADEAU CUPCAKES TYGO CADEAU TYGO CUPCAKES UITNODIGING FEESTJE CUPCAKES UITNODIGING FEESTJE VERJAARDAG FINN FEESTJE VERJAARDAG FINN VERRASSING KAARTJES FINN VERRASSING KAARTJES VRIENDEN LIMONADE KAARTJES ZOË VRIENDEN MAX LIMONADE LIMONADE MAX MILLIE ZOË MAX MILLIE

MILLIE

E M E T V V RT IE

TS

GI

ËN I A D F D A S A

M E T K V R T J EE

SE

G I

NË O I N D E D S S

SLINGERS

E O K A R F J E ER

EE

NI

EN

TRAKTEREN

O L A R F E E S RS

EF

G N

TE O I B Z U A N I

UITNODIGING

L B R T E V SE SR

FJ

A G

AT RO D B A U G N

VERRASSING

B

J

A

A

T

V

E

R

IO Z N A E I S

R

D

A

G

SAM

TAART TYGO VERJAARDAG VRIENDEN ZOË

Oplossing:

woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker

woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker

? g in s s lo p o te is ju e d j ji d Vin Oplossing: BO EN ZIJN VRIENDEN VIEREN FEEST

46


Puzzel Breng jij Bo naar het feestje ?

47


SUDOKUWEB

48 2

5

1

3

6

4

5

1

3

6

4

2

1 5 3 2 4 6

6 2 4 1 5 3

5 1 6 3 2 4

3 4 2 5 6 1

• Kies eerst een cijfer of een bewerking en klik daarna op de sudoku.

e d p o s r e f j i c e d t ! Ze k e l p juiste sudoku.

• Kies eerst een cijfer of een bewerking en klik daarna op de

3 4

2

6 5 https://www.sudokuweb.org/nl/

1/1

4

1

3

5

1 6

3

Puzzel


Puzzel j i j s o L d r o o w s i u r k e z de ? p o l e z puz

1

2

1

2

5

4

3

3

4 5 8

5 9 6 7

6 7

8

10

9

8

11

9 Horizontaal

10

3. ander woord voor taart 5. jarige 8. verrassing 11

10. drankje 11. welk dier uit het verhaal zoeken we

10 Horizontaal

Verticaal

3. ander woord voor taart

1. feestelijke gebeurtenis

5. jarige 8. verrassing

2. wat je uitdeelt

11

4. kaart

10. drankje

6. wat je geeft aan de jarige

11. welk dier uit het verhaal zoeken we

7. soort gebakje 8. versiering

Horizontaal

Verticaal

3. ander woord voor taart

1. feestelijke gebeurtenis

5. jarige

2. wat je uitdeelt

8. verrassing

4. kaart

Oplossing: Horizontaal | 3. banket | 5. feestvarken | 8. surprise | 10. limonade | 11. Sam Verticaal | 1. verjaardag | 2. traktatie | 4. uitnodiging | 6. cadeau | 7. cupcake | 8. slingers | 9. olifant

10. drankje

9. groot dier

11. welk dier uit het verhaal zoeken we

6. wat je geeft aan de jarige 7. soort gebakje 8. versiering

49

https://www.woordzoekers.org/kruiswoordpuzzel-maken/

9. groot dier


Maak je eigen slinger Vouw deze rand om.

Hier kan he t touwtje lang s

Tip:

gina om Kopieer deze pa etjes aan je meerdere vlagg ! slinger te maken 50


Maak je eigen uitnodiging n

Vouwlij

Versier de voorkant

Hoi , Op geef ik een feestje. Vanaf

uur staat de

limonade klaar! En het feestje duurt tot

uur. Kom je ook?

Groetjes

Je wordt thuisgebracht / Je mag worden opgehaald.

51


52


1.

Brengen en halen naar de feestlocatie. Maak het jezelf niet te moeilijk door voor buschauffeur te willen spelen.

4. Goodiebag mee naar huis? Hoezo! De kinderen hebben al een hele leuke middag gehad.

tips 2. Vraag een vriendin, familielid je te helpen met het kinderfeestje.

5.

Traktatie? Het is geen wedstrijd van wie de leukste, mooiste traktatie maakt. Maak het jezelf niet te moeilijk.

3.

De leukste kinderfeestjes zijn vaak niet de duurste. Thuis het feestje vieren? Op internet vind je leuke spelletjes en ideeĂŤn.

6. Geniet! Het wordt zo vaak gezegd en het is ĂŠcht waar. Voordat je het weet zijn ze groot en denk je...

53


Recept voor 12 cupcakes Voorbereidingstijd: 15 minuten Baktijd: 25 minuten

INGREDIËNTEN • 125 gram roomboter op kamertemperatuur • 125 gram kristalsuiker • 125 gram zelfrijzend bakmeel • 2 eetlepels melk op kamertemperatuur • 2 eieren op kamertemperatuur

54

Maak zelf de lekkerste

Cupcakes VOORBEREIDING Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces. Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes.


BEWAAR TIP! Verse cu pcakes d ie op de dag zelf zijn gem a a k t zijn het allerlekk erst. Wil je ze toc graag be h waren? D at kan! B de gebak ewaar ken en a fgekoeld cupcake e s 1 tot 3 dagen in een luchtdich te doos, buiten de koelk ast.

BESLAG MAKEN Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe en mix deze goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uitsteken als ze klaar zijn.

Voeg nu de eieren toe. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid.

BAKKEN Zet het bakblik in het midden van de oven op het rooster. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven, kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Anders laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken.

Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en mix de massa met de mixer op middelhoge snelheid. Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag. Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcakevormpje. Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje.

AFKOELEN EN VERSIEREN Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes even een minuut in het bakblik zitten. Als de cupcakes afgekoeld zijn, zijn ze klaar om verder te decoreren met een topping, eetbare decoraties en andere leuke cupcakeproducten! 55


BO VIERT FEEST MAGAZINE WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

EXPERT IN MINICARS & BROMMOBIELEN Standaardruiter 21-01 Veenendaal T. (0318) 55 45 78 info@ronminicars.nl www.ronminicars.nl

‘t Kofschip 6 Corridor 48, Veenendaal T. (0318) 50 76 70 info@toetjuniorstore.nl www.toetjuniorstore.nl

T. (0318) 76 91 17

I TENNIS Meer info? www.tvspitsbergen.nl Contact: Alex Boers 06 - 21 29 82 61

T. (0318) 51 63 24

bel: 06 43 43 77 82

mail: info@springkussen­ verhuur­amersfoort.nl

Evenementen voor bedrijven en particulieren

op alle kindermenu’s!

Ereprijs 58, Veenendaal (0318) 889 799 info@ott-events.nl

Tuinstraat 16, Veenendaal T. 0318 565 588 E. info@grandcafedekei.nl

Tegen inlevering van deze bon

50% korting

(uitsluitend voor kinderen)

Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal

3904 RS Veenendaal

T. 0318 – 24 01 60 E. info@gooijer-gsw.nl www.gooijer-gsw.nl

www.ott-events.nl

www.grandcafedekei.nl

Grebbeweg 111, Rhenen T. (0317) 72 27 29 info@onkydonky.nl www.onkydonky.nl

www.ikleerleren-veenendaal.nl 0622486756

FEEST VIEREN BIJ MANGO’S

Mango’s Cantina y Bar Kerkewijk 21 - Veenendaal T. (0318) 30 87 74 info@mangosveenendaal.nl


BIJ: VERKRIJGBAARg 86 Bruna, Veensla Veenendaal aat 29 Bruna, Hoofdstr al AB Veenenda

PRESENT Zinvol vrijwilligers werk! www.stichtingpresent.nl

Actie: Bij het n een reserveren va de is tje es kinderfe jarige gratis. eren. *Minimaal 8 kind

De Bongerd 3 3901 KC Veenendaal T. (0318) 52 63 33

w w w. vangent. nl

Brouwersgracht 345- 347 Veenendaal | T. (0318) 76 91 82 info@bakengeniet.nl www.bakengeniet.nl

Brouwersgracht 345- 347 Veenendaal | T. (0318) 76 91 82 info@bakengeniet.nl www.bakengeniet.nl

VOOR ELK FEESTJE OF EVENT Hoofdstraat 91 Veenendaal T. 0318 - 510034 www.juwelierlameris.nl

Zandstraat 131 3905 EB Veenendaal T. 0318 - 52 06 45 www.bakkerijthaverland.nl

JPC Leinweberstraat 8 Veenendaal T. 06 - 18 36 65 49 info@thecelebratefactory.nl www.thecelebratefactory.nl

Dassenlaan 2, Veenendaal M. 06-20304645 info@elektrotechniekdekoning.nl www.elektrotechniekdekoning.nl

Basisschool Mozaïek Petenbos: Geef vorm en kleur aan je toekomst. Nieuwsgierig? Neem contact op met Koen Relaes-Hols, schoolleider (06-50 26 72 47)

Fokkerstraat 30 Veenendaal 0318 506712 www.reprostudioschoeman.nl

BO VIERT FEEST MAGAZINE WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

De leukste uitnodigingen voor je feestje zijn van Paperclip!

ELEKTROTECHNIEK DE KONING

Stichting


Substraten & grond­ verbeteraars

Geluids­ isolatie

Thermische & brandwerende isolatie

De orthopedagogenpraktijk in Veenendaal voor kinderen en jongeren met sociale-, emotionele- en/of leeruitdagingen. Ouders kunnen ook bij ons terecht voor hulp of advies bij de dagelijkse opvoeding. Ieder kind zien in zijn of haar situatie en omgeving om hem of haar (weer) te laten schitteren, dat is onze passie! www.praktijkschitter.nl | info@praktijkschitter.nl Laan der Techniek 22 | 3903 AT Veenendaal | 0318 72 87 70

HEUVEL HORECA Turbinestraat 8D (Showroom en magazijn) 3903 LW Veenendaal T. 0318 50 13 20 E. info@heuvelhoreca.nl

58

www.heuvelhoreca.nl

OPSLAGRUIMTE NODIG?

Box Inn self-storage Kernreactorstraat 24a 3903 LG Veenendaal 0318-501601 www.box-inn.nl info@box-inn.nl

Verwarmde en droge opslag Voor particulier en bedrijf 3

Van 1 m

3

tot 150 m

7 dagen per week toegang Flexibele huurperiodes Permanente camerabeveiliging Gratis gebruik aanhangwagen


Elke dag tussen

beesten en bos VOLWASSENEN Zoals bijvoorbeeld afgelopen maandagmiddag. Terwijl de groep ouderen start met een activiteit, is in de recreatieruimte daarnaast een man de vloer aan het dweilen. Hij heeft een verstandelijke beperking. Zorgcoördinator Esther Marjolein begroet hem vriendelijk en legt uit: ‘We bieden plek aan volwassenen die niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Zij nemen een belangrijk deel van het dagelijks beheer van de zorgboerderij op zich.’ En dan vervolgt ze met een lach: ‘Zonder hun hulp zou het hier snel in de soep lopen! Serieus.’ OUDEREN Naast volwassenen, ontvangt de Eekhoeve dagelijks ouderen voor wie dagbesteding een uitkomst kan zijn. ‘Soms omdat het best eenzaam is om dag in dag uit alleen te zijn. Soms om een partner, die vaak mantelzorger is, te ontlasten. Prachtig om te zien hoe mensen vaak al binnen een paar weken opleven. In onze zorg richten we ons op hun mogelijkheden en interesses. Zet een stel Veenendalers op leeftijd bij elkaar en je krijgt te mooiste verhalen! Mooi, dankbaar werk.’ WELKOM Als de vloer van de recreatieruimte weer blinkt, besluit Esther Marjolein: ‘Wie benieuwd is naar de mogelijkheden, moet eigenlijk gewoon even langskomen. Dan drinken we samen een kop koffie en leid ik je rond. Welkom!’

De Eekhoeve: theehuis, boerderijwinkel en zorgboerderij. Een oase van rust, met aan de ene kant de woonwijk Veenendaal-West en aan de andere kant de Prattenburgse bossen. Misschien is het wel de mooie ligging die de Eekhoeve zo bijzonder maakt. Midden in de maatschappij en toch een beetje afgezonderd. Een heerlijke plek, omgeven door weilanden en moestuinen. Dagelijks brengen zo’n vijftig mensen hun dag door op de zorgboerderij van de Eekhoeve.

DE EEKHOEVE Dijkstraat 115 3904 DB Veenendaal T. (0318) 55 05 61 E. zorgboerderij@eekhoeve.nl I. www.eekhoeve.nl 59


Ben je op zoek naar een gezonde traktatie? Dan is een traktatie met fruit altijd een goed idee! Het is over het algemeen lekker zoet en je kunt er prachtige creaties van maken. Twijfel je of alle kinderen het wel lekker vinden? Dan kun je altijd twee soorten fruit gebruiken, zodat er iets te kiezen valt.

60

Gezonde

traktaties PIRATENBOOT BANAAN Heb je een stoere zoon of dochter die graag bananen wil trakteren? Dan is deze boot met mast van een satĂŠprikker, vlaggetje en touwtje een leuk idee. Prik aan de onderkant een doosje rozijnen vast, zodat hij stabiel blijft staan.


Gezonde traktaties

DIKKIE DIK MANDARIJNEN Hoe schattig zijn deze Dikkie Dik mandarijnen!? Het enige wat je nodig hebt is een tekening van Dikkie Dik, die je op oranje papier uitprint en uitknipt. Vervolgens plak je er oogjes op en prik je Dikkie Dik met een saté­ prikker in de mandarijn. DOLFIJN BANANEN Deze banaan dolfijnen lijken zo uit de zee van blauwe druifjes op te duiken. Aan de bovenkant maak je een snee zodat het net lijkt alsof de mond openstaat. Zet er met een stift twee zwarte stippen op voor de ogen.

AARDBEI PANNENKOEKEN Voor deze traktatie besmeer je pannenkoeken met aardbeienjam. Vervolgens rol je ze op en rijg je ze samen met aardbeien aan een stokje. Het is wel handig om de groene kroontjes te verwijderen, zodat kinderen deze niet per ongeluk opeten. EIERKOEK KIKKERS Snijd de eierkoek in vieren en smeer de onderkant in met boter of chocoladepasta. Leg er een stukje eierkoek boven­op en plaats er een schijfje aardbei tussen voor de tong. Leg als laatste twee halve druifjes op de eierkoek, dit zijn de oogjes. 61


OPEN DAG:

7 maart 2020

Blijf jezelf verbazen Duivenwal-West 300, Veenendaal

www.aandebasis.nl

Kinderopvang in Veenendaal voor 0 -12 jaar peutergroep vuurvlinder

peutergroep mozaiek

BSO & VSO vuurvlinder

BSO & vso achtbaan

Stormzwaluw 25

Margaretha Turnorlaan 7

Stormzwaluw 25

‘t Kofschip 6

06 - 122 660 16

06 - 132 492 96

06 - 205 279 82

0345 - 24 71 00

peutergroep mozaiek

BSO & VSO mozaiek

BSO spits

Margaretha Turnorlaan 7 06 - 132 492 96

Margaretha Turnorlaan 7 0348 - 76 00 20

Spitsbergenweg 48 0318 - 76 00 21

62

www.kmnkindenco.nl


Een waardevolle, GAVE basis

scholen met een missie VERTROUWEN De jaren op de basisschool vormen een belangrijke periode in een mensenleven. Op de GAVE scholen wordt dagelijks gebouwd aan de vertrouwensband tussen kind, leerkracht en klasgenoten. Kennis doe je niet alleen op met je hoofd, maar ook door in contact met anderen van alles te ervaren. EERLIJK IS EERLIJK De komende jaren staan op de GAVE scholen in het teken van de thema’s: gerechtigheid, vrede en blijdschap. Dit jaar is het thema gerechtigheid aan de beurt. Kinderen voelen de betekenis daarvan haarfijn aan. Neem bijvoorbeeld een klasgenootje dat geen verjaardagsfeestje kan vieren, omdat daar geen geld is voor is. Dat is oneerlijk, dus niet rechtvaardig. IN BEWEGING De scholen van onderwijsgroep GAVE zijn altijd in beweging. Er is volop ruimte voor ontwikkeling. Zowel op het gebied van leermethodes als op het vlak van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door scholing wordt de kwaliteit gewaarborgd. GELOOF IN GOD De bevlogen teams van de vijf GAVE scholen geloven in ieder kind dat aan hun zorg wordt toevertrouwd. Door Bijbelverhalen te vertellen, wordt er dagelijks het geloof in God gedeeld. Er is aandacht voor elk kind persoonlijk en zo wordt er gewerkt aan een veilige, vertrouwelijke relatie met het kind en de ouders. Vertrouwen geeft vrijheid en vleugels! Nieuwsgierig geworden naar de scholen van Onderwijsgroep GAVE? Ga naar de website.

Veenendaal heeft een ruim aanbod aan basisscholen. Vijf van die scholen vallen samen onder één paraplu: Onderwijsgroep GAVE. Het zijn scholen met een missie, midden in de maatschappij. De Prinses Beatrixschool, De Bron, de Engelenburgschool, de Patrimoniumschool en de Rehobothschool. Scholen met elk een eigen karakter en minstens één overeenkomst: de visie wordt er bepaald door geloof, aandacht, vertrouwen en enthousiasme.

ONDERWIJSGROEP GAVE Veenendaal I. www.gavescholen.nl 63


t/m 31 december 2019

WORD NU GRATIS LID VAN DE BIEB! Schrijf je gratis in met deze kortingsbon voor kinderen van 0-14 jaar (bij inschrijving is legitimatie verplicht). Met een Bibliotheekpas leen je gratis jeugdmaterialen bij de Bieb.

Petenbos DE WINKEL IN Paddestoelenlaan 40 3903 GG Veenendaal Telefoon: 0318 58 99 65 info@jumbopetenbos.nl

OPEN di, vr 10-20 uur wo, do, za 10-17 uur

Kees Stipplein 74| 3901 TP Veenendaal|t 0318 58 26 69|www.bibliotheekveenendaal.nl

64

H ET HAR T VAN UW W IJK

Jumbo.com voor al uw on-line bestellingen


Een Klavertje Vier actie tegen

kinderarmoede! De Stichting Kinderen van de Voedsel­ bank voorziet kinderen die in armoede leven van nieuwe kleding, nieuw schoeisel en leuke cadeautjes. Je kunt de stichting steunen door doosjes met klavertjes vier te ver­ kopen. Privé, met je school, vereniging of bedrijf. Onder het motto ‘Koop een gelukje voor de kinderen van de voedselbank’ helpt dat om steeds meer pakketten te kunnen verstrekken. Lees alles over de stichting op de website. Je kunt je bij de stichting aanmelden voor flyers en bestel­ lijsten om deze klavertjes vier te verkopen. Vraag daarvoor een proefpakketje aan. De klavertjes vier (met flyer) kunnen eveneens voor de losse verkoop op een markt of iets dergelijks worden geleverd E-mail voor het aanvragen van een informatiepakket van de klaveractie naar: info@kinderenvandevoedselbank.nl

STICHTING KINDEREN VAN DE VOEDSELBANK T. 0488 41 27 14 www.kinderenvandevoedselbank.nl

The coolest kidsstore

in town!

Een toffe outfit scoren voor een aantrekkelijke prijs en tegelijkertijd duurzaam bezig zijn? Het kan bij Popcorn Kids! Deze gezellige en hippe kinderkledingwinkel ligt recht tegenover het stadsstrand aan het gezellige Thoomesplein in Veenendaal. ‘Juist de mix van ‘oud’ en nieuw maakt deze winkel tot een uniek concept’, aldus de enthousiaste eigenaresse Marieke Houweling. ‘Wij verkopen niet alleen nieuwe kleding van topmerken als Claesen’s, Crush Denim, Sticky Lemon, Ewers, Wishes, maar ook de collectie van Retour van vorig seizoen waar je altijd 40% korting op krijgt. Daarnaast verkopen we ook toffe tweedehands merkkleding. Uiteraard zijn we heel kritisch op de kleding die we innemen omdat we ook daarin kwaliteit willen verkopen. Dagelijks hangen er weer nieuwe items en sowieso wisselen onze collecties snel, waardoor het steeds weer leuk en interessant is om even binnen te lopen.’ In de afgelopen 2,5 jaar dat Popcorn Kids bestaat, is het assortiment steeds verder uitgebreid. ‘Zo verkopen we ook steeds meer leuke (kraam)cadeautjes, kaartjes, boeken, haaraccessoires en andere leuke spullen waar je blij van wordt! Bijvoorbeeld toffe oorbellen en haarbanden voor de moeders van de merken Bloosz en Joni Jax. ‘Mijn ambitie is om uiteindelijk met een eigen kinderkledinglijn te komen die op een duurzame manier wordt geproduceerd in de regio’, zegt Marieke. Een mooi streven en het bewijs dat Popcorn Kids zich steeds zal blijven vernieuwen! POPCORN KIDS Thoomesplein 1 | 3901 TN Veenendaal T. 06 38 54 07 40 | E. info@popcornkids.nl | I. www.popcornkids.nl 65


Heb jij zin in een leuke, uitdagende en unieke sport in Veenendaal? Dan ben je van harte welkom bij honk- en softbalvereniging BLUE SOCKS!

PERSOONLIJK & DOELGERICHT TRAINEN BIJ MOVI PERFORMANCE GYM Storkstraat 5, Veenendaal T. 085 – 049 51 39 | E. info@moviperformancegym.nl

www.moviperformancegym.nl

Onze vereniging bestaat uit meerdere teams, Rookies (vanaf 5 jaar) tot een Senioren team, iedereen kan meedoen. Ben je nieuwsgierig en wil je een training meedoen? Dat kan! Je mag 3x komen proeftrainen. Besluit je om daarna lid te worden dan krijg je op vertoon van deze advertentie 25% korting op je lidmaatschap in 2020. Aanmelden en info: www.blue-socks.nl Adres: Spitsbergenweg 2, 3902 HL Veenendaal

Argos is een jazzdansvereniging in Veenen­ daal en bestaat al bijna 40 jaar. Peuters vanaf 2,5 jaar kunnen bij ons de beginselen van het dansen leren en uiteindelijk door­ groeien naar één van de selectiegroepen. Diverse groepen doen mee aan landelijke wedstrijden en demonstraties. En één maal per jaar geven onze leden een wervelende dansshow in theater ‘de Lampegiet’. Meer weten? Bekijk onze website.

66

www.argos-dance.nl


...want ieder kind verdient een feestje!

67


GAVE school gave keuze! Als Stichting voor Hervormd Basisonderwijs in Veenendaal zien wij elk talent als een unieke gave van God, die we optimaal willen ontwikkelen. Dat doen we met zorg en overgave, elke dag weer. Niet voor niets hebben we GAVE tot onze werknaam gemaakt. Het staat voor Geloof, Aandacht, Vertrouwen en Enthousiasme. Dat maakt van al onze scholen een GAVE school. Kijk voor meer informatie op gavescholen.nl. Aan de slag als leerkracht op ĂŠĂŠn van onze scholen? Van harte welkom! Kijk dan op gavescholen.nl/vacatures

Geloof, Aandacht, Vertrouwen en Enthousiasme

Profile for Alette  Keuken

Bo Viert Feest  

Bo Viert Feest  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded