Page 1


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4-5 H ατζέντα του Δεκεμβρίου 6-8 Βιομηχανική Κάνναβη: Οδοιπορικό στην Ελλάδα 10-12 Greek Export Awards 2017 13 Προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην Πολωνία 14 Ελληνική πατέντα «λύνει» τα χέρια του παραγωγού 15-20 Προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι 21 ΟινοΚεντρικά 22 Η κλήρωση για τον διαγωνισμό του Νοεμβρίου 23 Νέος μεγάλος διαγωνισμός 24-25 Στις σύγχρονες καλλιέργειες το μέλλον της γεωργίας 26-27 Συνέντευξη του πρόξενου της πρεσβείας του Καναδά 28-29 Τα «μυστικά» του αρχιτέκτονα για τη Villa Ypsilon 30-31 Διατροφή: Η αξία των φιστικιών

15-20

Οι προτάσεις μας για το γιορτινό τραπέζι

Υπεύθυνη έκδοσης: Κέλλυ Δημητρούλια Δημοσιογράφος: Ελένη Αϊβαλή Κάμερα: Γιάννης Κοτσίλας Μετάφραση-Υποτιτλισμός: Δια…Λόγου Υπηρεσίες Μετάφρασης www.e-gi.gr eforigi.com@gmail.com +30 6974600678 e-gi.gr 2017 Εύφορη Γη All Rights Reserved


Με τη μέθοδο της PROKROB • Τέλος στα ζιζάνια • Λιγότερο πότισμα

EDITORIAL

• Χωρίς φυτοφάρμακα • Λιγότερο λίπασμα • Εύκολη τοποθέτηση • Έτοιμες οπές για στήριξη στο έδαφος • 2πλο φερμουάρ για εύκολη πρόσβαση στη ρίζα του φυτού ή του δέντρου • Ετοιμες οπές φύτευσης με τις ανάλογες αποστάσεις που χρειάζεται κάθε λαχανικό

PRO KROB Ε Δ Α Φ Ο Κ Α ΛΥ Ψ Η

• Χωρίς Ξέφτια • Επαναχρησιμοποιήσιμο

ΔΕΝΤΡΑ - ΦΥΤΑ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΟΝ ΟΪΝΙΚΟ Ρ Π Η

Ο ΛΛ ΝΕ0% Ε 10

Εθνικής Αντιστάσεως 54, Παλλήνη 153 51 Τηλ.: 210 60.33.208 • Ε-mail: info@prokrob.gr

w w w.prokrob. gr

Επένδυση με γνώση στην καλλιέργεια της ελιάς Η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πρώτες παραγόμενες ποσότητες μόνο ενθαρρυντικές μπορεί να είναι για την εξαιρετική ποιότητα του ελαιολάδου μας. Ωστόσο, η ανάγκη αντιμετώπισης της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα με ακόμα περισσότερη σοβαρότητα απ’ όση κατά το παρελθόν, αναδεικνύεται χρόνο με το χρόνο. Πέρα από τους αστάθμητους παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες (π.χ. ανομβρία, χαλάζι κ.λπ. ) που πλήττουν την παραγωγή -οι συνέπειες των οποίων ενδεχομένως να μπορούν να μειωθούν- υπάρχουν και οι κακές καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου, ο παραγωγός άρχισε να παίρνει πιο σοβαρά την καλλιέργεια και να επενδύει σε αυτήν. Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς μέχρις ότου οι παραγωγοί στο σύνολό τους λάβουν όλη εκείνη την ενημέρωση που πρέπει, από την σωστή καλλιέργεια της ελιάς μέχρι την κατάλληλη αποθήκευση του προϊόντος. Όμως, θα πρέπει να θελήσουμε να κάνουμε το λάδι μας ακόμα καλύτερο. Και αν πιστέψουμε πως είναι τέλειο, μπορούμε άραγε να εγγυηθούμε σταθερή ποιότητα κάθε χρονιά, όπως απαιτούν οι αγορές; Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να επενδύσουν φορείς και ιδιώτες, ώστε με ρεαλισμό να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν καλλιεργητικό πρόγραμμα και έργα υποδομής, όπως και τα αναγκαία φράγματα στα οποία ελπίζουν πολλές μικρές κοινωνίες. Σοβαρός σχεδιασμός, συνεργασία και διεκδίκηση μπορούν να κάνουν την αρχή. Κέλλυ Δημητρούλια


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ατζέντα

Ταξίδι γεύσης κι εμπειρίας στην Ελλάδα και τον κόσμο!

3

H MIG, η Διεθνής Έκθεση Παγωτού, από τις 3 έως τις 6 Δεκεμβρίου, στο Λονγκαρόνε, στην Ιταλία.

5

Η WOP 2017, η κορυφαία κλαδική έκθεση φρούτων και λαχανικών για την αγορά της Μέσης Ανατολής θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι.

8

Η 4η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού -Greek Tourism Expo- δίνει ραντεβού από 8 έως 10 Δεκεμβρίου, στο Metropolitan Expo στην Αθήνα, με την ελληνική και διεθνή αγορά για την ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού.

8

Η εταιρεία Expo City Albania διοργανώνει την Έκθεση «Food & Drink Festival 2017», μια νέα κλαδική έκθεση στον τομέα τροφίμων και ποτών, στο εκθεσιακό κέντρο Expocity στην Αλβανία από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου.

11

Η Middle East Organic & Natural Products Expo 2017 είναι η μόνη εκδήλωση για βιολογικά και φυσικά προϊόντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θα διεξαχθεί 11-13 Δεκεμβρίου, στο Ντουμπάι.


Η Sial Middle East από τις 12 έως τις 14 Δεκεμβρίου, στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κλάδου τροφίμων.

12

Η Agrifood Tech πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 14 Δεκεμβρίου, στο s-Hertogenbosch της Ολλανδίας και είναι μια έκθεση για την τεχνολογική ανάπτυξη, την τεχνογνωσία και τη συνεργασία για καινοτομία στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

13

Η World Food Expo συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο και θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 23 Δεκεμβρίου, στο Πασάι, στις Φιλιππίνες.

20

Το Φεστιβάλ Τροφίμων του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Food Festival) πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 28 Δεκεμβρίου στο Χονγκ Κονγκ της Κίνας και προβάλλει προϊόντα από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

24

Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο εορταστικός μήνας, με παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές και εκατομμύρια επισκέπτες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, τρία από τα ομορφότερα «Χριστουγεννιάτικα Χωριά», είναι: - Ο «Μύλος των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, που ανοίγει τις πύλες του την 1η Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. - Το μαγικό εργοστάσιο «The Christmas Factory» που μας υποδέχεται από την 1η Δεκεμβρίου, στο Γκάζι της Αθήνας. - H Ονειρούπολη Δράμας που μας καλεί να ζήσουμε το παραμύθι για 14η χρονιά, από τις 4 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου. Όπου κι αν βρεθείτε αυτά τα Χριστούγεννα, επισκεφθείτε την χριστουγεννιάτικη αγορά που είναι κοντά σας και διασκεδάστε!


Βιομηχανική κάνναβη:

Οδοιπορικό σε καλλιέργειες της Ελλάδας Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα σήμερα, αποτελεί το αντικείμενο του οδοιπορικού της «Εύφορης Γης» στη Μαγνησία, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, παρουσιάζοντας καλλιέργειες και παραγωγούς. Περιμένοντας επενδύσεις για τη μεταποίηση προς κάθε κατεύθυνση, οι παραγωγοί και οι ομάδες που έχουν ήδη παραγωγή στα χέρια τους, πειραματίζονται και αναζητούν συνεργασίες.

Αποστόλου: «Σύντομα Θα μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα» «Μετά από μερικά χρόνια θα μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, ειδικά αν το κομμάτι της κλωστικής μπει στη διαδικασία της μεταποίησης». Αυτή την εκτίμηση κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στην «Εύφορη Γη» για το μέλλον της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα. «Οι δυνατότητες θα είναι τεράστιες με μια πρώτη ύλη μικρότερου κόστους και υψηλότερης ποιότητας» επισημαίνει. Παράλληλα, στέκεται στις εξελίξεις σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας του νομοσχεδίου: «Βλέπουμε και το κομμάτι της φαρμακευτικής κάνναβης, διότι υπάρχει η επιθυμία επιτέλους να χρησιμοποιήσουμε τις

6 • Εύφορη Γη

φαρμακευτικές της ιδιότητες». Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν αιτήματα για καλλιέργεια 300 περίπου στρεμμάτων. Από τον υπουργό η ανταπόκριση χαρακτηρίζεται μικρότερη από την αναμενόμενη, ωστόσο, ελπίζει πως με επενδύσεις και στον τομέα της κλωστικής, τα στρέμματα θα πολλαπλασιαστούν. Άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, έχουν να κάνουν με τη χρήση νερού, τις διαπιστεύσεις λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων εργαστηρίων και άλλα. Να σημειωθεί πως ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα συνεχίζει να παρακολουθεί όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια, παρέχοντας και τις οδηγίες στους καλλιεργητές.


«Πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια»

«Το Καννάβι» επέλεξε την Αρκαδία και δικαιώθηκε Μια από τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε συνεργατικό επίπεδο για την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης και προϊόντων στη συνέχεια, αποτελεί «Το Καννάβι». Την ομάδα απαρτίζουν 4 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων το kannabishop στο κέντρο της Αθήνας και η Mystic Pizza, που μετρούν αρκετά χρόνια ενασχόλησης με την κάνναβη. Η καλλιέργεια του 2017 ήταν η δεύτερη μετά την έκδοση της ΚΥΑ η οποία τον Απρίλιο του 2016 άνοιξε το δρόμο για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, ύστερα από δεκαετίες απαγόρευσης. Μετά τη Βοιωτία πέρυσι, φέτος επελέγη το Κάψια Αρκαδίας. Μια περιοχή η οποία -σύμφωνα με τους καλλιεργητές- έχει μακρά ιστορία στη συγκεκριμένη καλλιέργεια και το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή τους. Ο Αργύρης Μουτζούρης, ιδιοκτήτης του kannabishop, μιλά στην «Εύφορη Γη» για

«μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια» και μας ξεναγεί στο χωράφι και την αποθήκη, μιλώντας για καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής. Στις σημαντικές ιδιότητες του φυτού αναφέρεται η βιολόγος Κρίστα Παππά, η οποία στο παρελθόν έχει ταλαιπωρηθεί όπως και άλλοι ιδιοκτήτες του kannabishop στην Ελλάδα. «Το Καννάβι» συμμετέχει ενεργά στη συγκέντρωση στοιχείων για τη δημιουργία βάσης δεδομένων και οδηγού καλλιέργειας από τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα. Η εν λόγω καλλιέργεια, όπως και άλλες, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ερευνητών, όπως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς είναι σε εξέλιξη η έρευνα για τη δημιουργία προϊόντων, ενώ αναζητούνται τρόποι αξιοποίησης του φυτού προς κάθε κατεύθυνση.

Εύφορη Γη • 7


Παρμενίων Γάτος ΚΟΙΝΣΕΠ «ΚΑΝΝΑΒΙΟ»

Ενώνουν τις δυνάμεις τους και θέτουν υψηλούς στόχους Με στόχο το 2018 να διπλασιάσει τα στρέμματα που καλλιέργησαν τα μέλη της το 2017 σε διάφορες περιοχές της χώρας, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΚΑΝΝΑΒΙΟ» συνεχίζει τη δραστηριότητα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, για την παραγωγή, μεταποίηση και συσκευασία βιολογικής κλωστικής κάνναβης. Η «Εύφορη Γη» βρέθηκε στην Κοκκίνα Μαγνησίας, σε μια από τις καλλιέργειες μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ. Σκοπός της επιχείρησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και ενός διαφορετικού μοντέλου για την αγροτική οικονομία και την αγροτική παραγωγή. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. περιβαντολλόγος Μιχάλης Θεοδωρόπουλος δήλωσε: «Η ΚΟΙΝΣΕΠ στηρίζεται στη συνεργατικότητα, την ποιοτική βιολογική παραγωγή και σε νέα προϊόντα όπως η βιομηχανική κάνναβη, που μπορούν να δώσουν μια νέα πνοή στην

8 • Εύφορη Γη

οικονομία». Ο ίδιος στάθηκε στη μακρά ιστορία της καλλιέργειας στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και στις ιδιότητες του φυτού. «Η ΚΥΑ του 2016 έφερε ξανά την βιομηχανική κάνναβη στα χωράφια. Είναι ένα φυτό από το οποίο δεν πετάς τίποτα. Μπορούν να καλυφθούν πολλές καθημερινές ανάγκες και να αντικατασταθούν ρυπογόνες ουσίες και συμβατικές καλλιέργειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον», επισημαίνει. Η «ΚΑΝΝΑΒΙΟ» το 2017 καλλιέργησε 100 στρέμματα μελών μεταξύ των οποίων και ο Παρμενίων Γάτος. Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα προσπάθειας παρουσιάστηκαν και στην πρώτη έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Εν αναμονή της πρώτης θερμοκηπιακής σοδειάς, η οποία σπάρθηκε πριν μερικές εβδομάδες στη Μεσσηνία.


Εύφορη Γη • 9


Greek Exports Awards 2017

Κορυφαία εξαγωγική εταιρεία η ΧΗΤΟΣ Για 6η συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν φέτος τα Greek Exports Awards με την ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ να αναδεικνύεται κορυφαία εξαγωγική εταιρεία. Οι απονομές των Greek Exports Awards 2017 διοργανώθηκαν από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ethos Awards και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό «Χρήμα». Αναδείχθηκαν οι εξής εταιρείες: A: SPECIAL EXPORTS AWARDS Top Greek Export Company 2017 GOLD: ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ SILVER: ΜΕΒΓΑΛ SILVER: SIAMIDIS S.A. SILVER: KLEEMANN HELLAS SA SILVER: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT SILVER: ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. Top Innovation in Export GOLD: SOFTOMOTIVE SILVER: ΜΕΒΓΑΛ

10 • Εύφορη Γη

Honorary Export Distinctions -ΠΡΕΣΒΗΣ κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΕΡΡΟΣ -ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Β: TOP EXPORT COMPANIES Top Industrial Export Company GOLD: ΜΕΒΓΑΛ, XHTOΣ ΑΒΕΕ, SIAMIDIS S.A., OLYMPIA ELECTRONICS, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ Α.Ε., HELESI S.A., ΑΚΡΟΛΙΘΟΣ ΑΒΕΕ SILVER: ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ ΑΕ, ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ, ALUMINCO BRONZE: MEGARA RESINS SA, ΕΥΒΟΪΚΗ ΖΥΜΗ Α.Β.Ε.Ε.


Top Services Export Company GOLD: ΣΑΛΦΩ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ, EULER HERMES, INTELLI SOLUTIONS A.E. SILVER: SOFTOMOTIVE, DK CONSULTANTS BRONZE: UPCOM

Top Export Company Brand GOLD: (ALFA) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ΑΕΒΕ SILVER: STELLA MARE FISHERIES, AKΡΟΛΙΘΟΣ ΑΒΕΕ

Top Manufacturing Export Company GOLD: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT SILVER: OLYMPIA ELECTRONICS, ΑΛΜΠΑΝΤΑΚΗΣ Α.Ε.Ε.Β.Ε.

Top Export Packaging GOLD: (ALFA) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ΑΕΒΕ

C: TOP EXPORT BRANDS Top Branded Export Product GOLD: ΜΕΒΓΑΛ, XHTOΣ ΑΒΕΕ, MODELLO GROUP S.A. SILVER: (ALFA) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ΑΕΒΕ, ALUMINCO BRONZE: PEGASUS BIO HYPERFOODS, ΚΛΗΜΗΣ (ΒΑΣ. & ΑΙΚ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΟΕ) Top Branded Export Service GOLD: EULER HERMES BRONZE: SOFTOMOTIVE

D: TOP EXPORT ASSISTANCE COMPANIES Top Export International Logistics & Transportation GOLD: TRANSCOMBI EXPRESS Top Export Insurance Partner GOLD: EULER HERMES SILVER: COFACE GOLD: GREAT GREEK EXPORTS & TRADE, DK CONSULTANTS SILVER: LINE GROUP, WIN ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Εύφορη Γη • 11


Greek Exports Awards 2017

Ακόμα μία σημαντική διάκριση για την εταιρεία “Κλήμης” Το Bronze Award απέσπασε η μεσσηνιακή εταιρεία “Κλήμης” (Βασ. και Αικ. Κοτταρίδη Ο.Ε.) στην κατηγορία «Top Branded Export Product» των Greek Exports Awards 2017. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso στη Βουλιαγμένη. Το βραβείο παρέλαβε ο υπεύθυνος marketing της εταιρείας Νάσος Μάκιος, ο οποίος δήλωσε στην «Εύφορη Γη» τα εξής: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Αυτές οι διακρίσεις επιβραβεύουν τις προσπάθειές μας και μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο με σκοπό να προωθούμε ποιοτικά, καινοτόμα προϊόντα, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον» . Στην κατηγορία αυτή εξετάστηκαν μια σειρά από παράμετροι όπως η καινοτομία του προϊόντος, οι χώρες και τα έτη που εξάγεται, τα πιστοποιητικά, οι διακρίσεις του και τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.

12 • Εύφορη Γη

Η εταιρεία “Κλήμης” κατάφερε να διακριθεί αφού εφαρμόζει μία καινοτόμο μέθοδο με την οποία εκμεταλλεύεται πλήρως τα απόβλητα της κύριας διαδικασίας για την παραγωγή μπρικέτας κάρβουνου από το κουκούτσι της ελιάς. Η εταιρεία έχει διακριθεί στο παρελθόν σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς περιβάλλοντος κατακτώντας την πρώτη θέση σε θέματα οικοκαινοτομίας, διαχείρισης φυσικών πόρων και εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε 9 χώρες, ενώ εξάγει το κάρβουνο σε ποσοστό 23% της συνολικής της παραγωγής. Τα βραβεία Greek Exports Awards 2017 πραγματοποιήθηκαν για 6η συνεχή χρονιά από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ethos Awards και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό «Χρήμα».


Grecka Panorama 2017

Το Σχολείο Ελιάς κι Ελαιολάδου Καλαμάτας δίδαξε Πολωνούς επαγγελματίες Τα χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου γνώρισαν επαγγελματίες της Βαρσοβίας στην Πολωνία, στη διάρκεια της Grecka Panorama 2017. Το Σχολείο Ελιάς κι Ελαιολάδου Καλαμάτας, αποτελούμενο από τους Νίκο Κουτσούκο, Γιώργο Κουτέλα και Βελούδω Βελισσάρη, έκανε μαθήματα σε τυποποιητές και επαγγελματίες άλλων κλάδων, όπως της εστίασης και του μάρκετινγκ. Πέρα από τα σεμινάρια, εκατοντάδες επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά ελαιόλαδα, δύο από τη Μεσσηνία, ένα από τη Λακωνία και δύο από την Κρήτη. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε 1 – 3 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της Ανέλιξης Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

Εύφορη Γη • 13


PROKROB: Η ελληνική πατέντα που «λύνει» τα χέρια του παραγωγού Την πατέντα που «λύνει» τα χέρια των παραγωγών και μειώνει τον χρόνο και το κόστος καλλιέργειας παρουσιάζει η PROKROB. Πρόκειται για την κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία στην εδαφοκάλυψη, η οποία πάνω απ’ όλα προσφέρει ευκολία και άμεση λύση στην αντιμετώπιση των ζιζανίων και των παραφυάδων. Η εφαρμογή στο χωράφι αποδεικνύει πως με τη χρήση του συγκεκριμένου υφάσματος, στις διαστάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του παραγωγού, μειώνονται οι απαιτήσεις των φυτών σε νερό και λίπασμα, ενώ δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Γύρω από τα δέντρα εφαρμόζονται στρογγυλά ή τετράγωνα υφάσματα με φερμουάρ ή πλαστικά καρφιά, ανάλογα με τις ανάγκες. Παραφυάδες και ζιζάνια αποτελούν

παρελθόν, ενώ η απομακρυσμένη από τον κορμό χρήση χορτοκοπτικού μειώνει τον κίνδυνο ζημιάς. Στον λαχανόκηπο και σε μεγάλες εκτάσεις, οι παραγωγοί επιλέγουν μεταξύ των κωδικών της εταιρείας το ύφασμα με τις τρύπες που ταιριάζουν στην καλλιέργειά τους, κι εξασφαλίζουν μια εύκολη παραγωγή, χωρίς φυτοφάρμακα, βοτάνισμα, σπατάλη νερού και λιπάσματος. Η PROKROB διαθέτει ακόμα μια ευρεσιτεχνία, το εργαλείο που βοηθά τον παραγωγό να ανοίξει εύκολα και γρήγορα τις τρύπες για τη φύτευση της καλλιέργειας. Στοιχεία Επικοινωνίας: Εθν.Αντιστάσεως 54, Παλλήνη, Αττικής 210 6033208 http://www.prokrob.gr info@prokrob.gr


Εύφορη Γη • 15


16 • Εύφορη Γη


Εύφορη Γη • 17


18 • Εύφορη Γη


Εύφορη Γη • 19


20 • Εύφορη Γη


“ΟινοΚεντρικά” με 22 οινοποιεία και τοπικά προϊόντα γαστρονομίας Η εκδήλωση γευσιγνωσίας «ΟινοΚεντρικά» πραγματοποιήθηκε φέτος για 2η φορά, με στόχο να γνωρίσει το οινόφιλο κοινό και οι επαγγελματίες της εστίασης την Κεντρική Ελλάδα, με τα δεκάδες οινοποιεία και τις μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων. Στα «ΟινοΚεντρικά 2017» που πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, δοκιμάστηκαν τα κρασιά 22 καθιερωμένων και νεότερων οινοποιείων Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας. Τα «ΟινοΚεντρικά» φέτος είχαν περισσότερους από 1.100 επισκέπτες, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τα «Κρασιά των Βουνών», όπως αυτοπροσδιορίζονται τα κρασιά της ευρείας αυτής οινοπαραγωγικής περιοχής, με το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο και τους αμπελώνες πάνω ή γύρω σε αυτό. Εκεί φιλοξενούνται

γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, από τις οποίες παράγεται μεγάλη και ευρεία γκάμα κρασιών, συχνά με κοινό παρονομαστή έναν ογκώδη, στιβαρό και πληθωρικό χαρακτήρα, ανάλογο με τους ορεινούς όγκους προέλευσής τους. Καινοτομία της φετινής εκδήλωσης ήταν το «Wine Βar», όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα γαστρονομίας, όπως αλλαντικά, αυγοτάραχο, ελιές, καπνιστή πέστροφα, μανιτάρια, ντολμαδάκια, ξηρά σύκα και τυριά. Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ) ξεκίνησε πέρυσι την ομαδική παρουσίαση των κρασιών της στην Αθήνα, ενώ η φετινή ήταν μια συνδιοργάνωση της ΕΝΟΑΚΕ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας.

Εύφορη Γη • 21


Η τυχερή του μεγάλου διαγωνισμού του Νοεμβρίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που διοργάνωσαν τα παραδοσιακά προϊόντα - κέντρο γεύσεων και σπιτικής μαγειρικής «Αρκαδιανή» και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Εύφορη Γη» τον προηγούμενο μήνα. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Νίκη Πετροπούλου, η οποία κέρδισε ένα καλάθι με προϊόντα της «Αρκαδιανής» αξίας 70 ευρώ. Η κ.

22 • Εύφορη Γη

Πετροπούλου δήλωσε πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη για την καλή της τύχη. Σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη συμμετοχή. Και αυτό το μήνα σας δίνουμε την ευκαιρία να λάβετε μέρος στο νέο μεγάλο διαγωνισμό του ηλεκτρονικού περιοδικού «Εύφορη Γη» ο οποίος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ευεξίας «Ευ Ζην».


Εύφορη Γη • 23


Στις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους το μέλλον της γεωργίας Η ανάγκη αξιοποίησης των σύγχρονων καλλιεργητικών μεθόδων στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, οι συνεργασίες και η επιχειρηματική προσέγγιση του πρωτογενούς τομέα αποτέλεσαν κάποιους από τους βασικούς άξονες της συζήτησης που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της ημερίδας “Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2017”, στην Καλαμάτα. Την ημερίδα διοργάνωσε το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που στοχεύουν να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης. Ο τέως πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρης Βελισσαρίου, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρό κύμα επιστροφής στη γεωργία, ενώ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα στήριξης,

24 • Εύφορη Γη

συντονισμού και προώθησης του αγροτικού τομέα. Μιλώντας για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε στις πιστοποιημένες μεθόδους παραγωγής που δίνουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν, τη βιολογική γεωργία, τις ομάδες παραγωγών, την επωνυμία, τις εξαγωγές, την καινοτομία, την αναδιάρθρωση και την εξωστρέφεια. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως πρέπει «να τελειώσει αυτό που λέγεται συμβατική γεωργία» και παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία. Ο δρ. Αναστάσιος Δάρρας, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, παρουσίασε στοιχεία από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης που αφορά σε 3 σπάνια είδη που φύονται στον Ταΰγετο. Πρόκειται για τα φαρμακευτικά φυτά Nepeta camphorata, Sideritis (τσάι του βουνού) και Hypericum (βάλσαμο). Μέχρι τώρα έχει γίνει επισήμανση των σημείων που φύονται,


καταγραφή των βοτανικών χαρακτηριστικών, λήψη δειγμάτων εδάφους, λήψη πολλαπλασιαστικού υλικού, παραγωγή νέων φυτών και βιοχημικές αναλύσεις. Το νέο έτος θα γίνουν δοκιμαστικές καλλιέργειες και πειραματική καλλιέργεια στον Ταΰγετο και στο ΤΕΙ, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με εταιρείες για την εμπορική τους αξιοποίηση με δημιουργία νέων προϊόντων. Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, συνιδιοκτήτης της εταιρείας “Ραδίκι”, μίλησε για τη σύσταση και εξέλιξη της εταιρείας έως σήμερα και αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάπτυξης των πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κ. Λυμπερόπουλος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετώπισε ήταν το κράτος και ότι «επιχειρώντας ζεις σε ένα ασταθές περιβάλλον». Ωστόσο το “Ραδίκι” συνεχίζει με εξαγωγές εσπεριδοειδών και αποξηραμένων χόρτων, καθώς όπως τόνισε τίποτα δεν μπορεί να νικήσει την υπομονή. Ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας και

πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, περιέγραψε πώς η περιοχή του, η οποία για 10 χρόνια σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα μεταξύ των ΟΤΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές της χώρας, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί μπορεί να συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη μιας περιοχής. Τέλος, ο Ντίνος Στεργίδης, πρόεδρος του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου “Athena”, αναφέρθηκε στη σημασία των διαγωνισμών δίνοντας στοιχεία για τον τελευταίο που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία και μίλησε για τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που ανοίγουν οι διεθνείς διαγωνισμοί. Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» Ξενοφών Κάππας και χαιρέτισε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης.

Εύφορη Γη • 25


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

«Ο τουρισμός φέρνει ελπίδα και μεταστροφή στην οικονομία της Ελλάδας» Για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, το νέο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων, τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η πρεσβεία του Καναδά και τις ελληνοκαναδικές σχέσεις μίλησε ο πρόξενος της πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα Stephen El Azab στην «Εύφορη Γη». Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. El Azab ανέφερε ότι το 2015 που ήρθε στην χώρα, έφερε μαζί του αμερικανικά δολάρια, όπως τον συμβούλεψαν, γιατί ήταν στο προσκήνιο το θέμα του Grexit και αυτή ήταν η «γνωριμία» του με την κρίση. Αυτά τα χρήματα ωστόσο δεν χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσει ποτέ και σήμερα πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Οι δουλειές πάνε καλύτερα, ενώ ειδικά μέσα από τον δυνατό τομέα του

26 • Εύφορη Γη

τουρισμού βλέπει ελπίδα και μεταστροφή στην οικονομία της χώρας. Στη συνέχεια ο πρόξενος επισήμανε ότι η πρεσβεία γνωρίζει πολλές περιπτώσεις Ελληνοκαναδών οι οποίοι έχουν ζήσει κάποια χρόνια στην Ελλάδα, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης επιστρέφουν στον Καναδά. Αυτή είναι μια απόφαση που θέλει πολλή σκέψη, τόνισε. Σε πολλές περιοχές υπάρχει προσφορά εργασίας, αλλά πιθανόν να μην είναι η δουλειά που έχουν ονειρευτεί. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να απορροφηθούν σε κατάλληλες θέσεις ειδικά οι νέοι πτυχιούχοι επαγγελματίες. Ο κ. El Azab μας μίλησε και για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η πρεσβεία σε διάφορες πόλεις


της Ελλάδας. Σε αυτές χαίρεται να γνωρίζει και να συζητά με τους Ελληνοκαναδούς, οι οποίοι όπως τόνισε είναι υπερήφανοι για τις δύο υπηκοότητές τους. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δείξουν ότι η πρεσβεία είναι ανοιχτή, προσβάσιμη και έτοιμη να προσφέρει ενημέρωση και βοήθεια. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση για τους Καναδούς υπηκόους που κατοικούν στη Μεσσηνία, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τον κ. El Azab, η υπεύθυνη του προξενείου Αρετή Βελισσαρίου και η υπάλληλος του τμήματος διαβατηρίων Σοφία Καπελέρη, ενώ συμμετείχαν 60 περίπου Καναδοί υπήκοοι. Την επόμενη ημέρα, ο πρόξενος πραγματοποίησε επίσκεψη γνωριμίας στον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Δείτε στο video ολόκληρη τη συνέντευξη.

Εύφορη Γη • 27


VILLA YPSILON

Εντυπωσιακή απλότητα με γεωμετρία και οικονομία «Η αρχιτεκτονική δεν χρειάζεται βαρετά καλούπια» Η Villa Ypsilon στην Πυλία της Μεσσηνίας με το τολμηρό της design στέλνει ένα μήνυμα ελευθερίας και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού. Πρόκειται για μια εξοχική κατοικία προσαρμοσμένη στο φυσικό περιβάλλον, κατασκευασμένη σε σχήμα Υ, που είναι έργο της αρχιτεκτονικής εταιρείας LASSA, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Σαραντόγλου-Λάλη και την Dora Sweijd. Προσέλκυσε τα βλέμματα όταν φωτογραφίες της βίλας είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της, με πολλούς όμως να δίνουν τις δικές τους ερμηνείες στον σχεδιασμό. Η «Εύφορη Γη» βρέθηκε στην Villa Ypsilon και ξεναγήθηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόδωρο Σαραντόγλου-Λάλη, το μήνυμα του οποίου προς τους νέους αρχιτέκτονες είναι πως «ακόμα και με δύσκολες οικονομικές

28 • Εύφορη Γη

συνθήκες, η δημιουργικότητα και η καλή χρήση της τεχνολογίας επιτρέπουν να γίνονται πράγματα πρωτότυπα και ταυτόχρονα οικονομικά. Δεν χρειάζεται η αρχιτεκτονική να είναι τυποποιημένη, δεδομένη ή βαρετή. Χρειάζεται να είναι ελεύθερη». Και πραγματικά εντυπωσιάζει η απλότητα στην ιδέα και την υλοποίηση… Η εμπνευσμένη κατοικία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι λειτουργική, οικολογική, προσαρμοσμένη στο τοπίο, να «καδράρει» υπέροχη θέα σε τρία διαφορετικά σημεία του ορίζοντα και όλα αυτά με κόστος που δεν ξεπέρασε τον προϋπολογισμό μιας συμβατικής κατοικίας αντίστοιχου εμβαδού. Η γεωμετρία, ο προσανατολισμός της, το φυτεμένο δώμα στην οροφή και μια σειρά ακόμη έξυπνων ιδεών εξοικονομούν ενέργεια. Οι τρεις βασικοί άξονες του σπιτιού, οι οποίοι είναι προς το νησί Σχίζα, το χωριό Λαχανάδα


και το ηλιοβασίλεμα, δημιουργούν τρεις χώρους στον κήπο για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Εκτός από τις ελιές, στον εξωτερικό χώρο φυτεύτηκαν μεσογειακά φυτά, όπως λεβάντες και δεντρολίβανα, ενώ στη νότια πλευρά κυριαρχεί η πανέμορφη πισίνα μήκους 12 μέτρων, η οποία σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψη τη γεωμετρία του οικοδομήματος. Ο κ. Σαραντόγλου – Λάλης εξήγησε ότι για κάθε κατασκευή γίνεται μια ιστορική μελέτη και στη συνέχεια με τη σημερινή τεχνολογία, τη γνώση και τα υλικά, παράγεται κάτι καινούργιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μελετήθηκαν μεταξύ άλλων τα κυκλαδίτικα σπίτια και ο τάφος του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες, του οποίου τα τριγωνικά τείχη στην είσοδο και ο τρούλος του, έδωσαν το βασικό

σχήμα της δημιουργίας. Οι δυο αρχιτέκτονες, που έχουν ειδικευτεί σε δημιουργία κτιρίων πολύπλοκων γεωμετριών, σε όλο τον κόσμο, διδάσκουν σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία, ενώ ταυτόχρονα ψάχνουν νέες λύσεις και κατευθύνσεις που να μην είναι ακριβές ή συμβατικές. Στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου σημαντική ήταν η συμβολή του πολιτικού μηχανικού Βασίλη Κοσμόπουλου, ενώ η εταιρεία συνεργάζεται στην Ελλάδα και με τον Λάμπρο Μπαμπίλη, καθώς οι σχεδιαστές ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Η Villa Ypsilon, όπως ήταν φυσικό, προκαλεί θαυμασμό και το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει δεχτεί προτάσεις να σχεδιάσει ξενοδοχεία και βίλες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Εύφορη Γη • 29


Φιστίκια Αιγίνης και αραχίδες Ράνια Αραϊτζόγλου | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ιδανικά, τα φιστίκια πρέπει να καταναλώνονται ωμά και ανάλατα για να επωφελούμαστε όλων των θρεπτικών συστατικών τους. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η μερίδα γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες. Επίσης είναι ισχυρά αλλεργιογόνα, άρ θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός την πρώτη φορά που τα καταναλώνει. Τέλος, η κατανάλωσή τους αντενδείκνυται σε άτομα με υπερουριχαιμία (υψηλή συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα), ουρική αρθρίτιδα και προβλήματα στο έντερο όπως εκκολπωματίτιδα, σπαστική κολίτιδα κ.λπ. Τα φιστίκια θεωρούνται μια πλήρης και επαρκώς ισορροπημένη τροφή καθώς είναι πλούσια σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες τούς επιτρέπει να αντικαθιστούν το κρέας σε μια χορτοφαγική δίαιτα, ενώ αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας, μονοακόρεστων λιπαρών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών συστατικών. Η συχνή κατανάλωση φιστικιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, γιατί είναι πλούσια σε

30 • Εύφορη Γη

φυτικές στερόλες. Τα φιστίκια συνδυαζόμενα με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να μειώσουν το γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος ενός διαβητικού ατόμου. Οι φυτικές τους ίνες και η λιπαρή τους σύσταση μπορούν να δράσουν ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας.


Πίνακας θρεπτικής ανάλυσης

Οπως φαίνεται και στον πίνακα τα δύο είδη φιστικιών έχουν παρόμοια σύσταση. Η επιλογή λοιπόν είναι δική σας!!!

Εύφορη Γη • 31


Profile for Efori gi, Kelly Dimitroulia

Εύφορη Γη #003  

Η Εύφορη Γη είναι e-magazine που αναδεικνύει καινοτόμες προσπάθειες και ανθρώπους που κάνουν βήματα μπροστά.

Εύφορη Γη #003  

Η Εύφορη Γη είναι e-magazine που αναδεικνύει καινοτόμες προσπάθειες και ανθρώπους που κάνουν βήματα μπροστά.

Advertisement