Bomagasinet nr 3, 2017

Page 1

BO magasinet NR.3

/

2017

BOLIGSALG MED KBBL SIDE 6

Medlemsblad for

KRISTIANSUND BOLIGBYGGELAG

HEISSATSING I FREIVEIEN 79 SIDE 32

Unike Skorpa, boligsalg i gang

SIDE 36


SPAR PENGER SOM KBBL-MEDLEM! Vi utfører alle typer rørleggertjenester, og er også totalleverandør av komplette bad og våtrom. Hos oss finner du rørlegger og butikk på samme sted! La oss hjelpe deg med installasjon av varmepumper, gulvvarme, utstyrsmontering og serviceoppdrag. Vi kommer gjerne hjem til deg på befaring. Kom innom, eller kontakt oss for et godt tilbud.

DINE MEDLEMSFORDELER: • Inntil 7% rabatt på timesats dagtid • Inntil 15% rabatt på synlige produkter baderom og sanitærutstyr • 20% rabatt på rør og deler • 3% bonus (med aktivert medlemskort)

MEDL EMSK ORT Jan Jo hanse n Medle msnr: 180 Gyldig til: 03 5 2 4 /18

Kortnr:

505 6 00 88 7

VELKOMMEN TIL VÅR NYE BUTIKK I INDUSTRIVEIEN 4B Du finner oss også på Facebook og bademiljo.no

BADEMILJØ ØIVIND LYSTAD AS 71 57 25 10

firmapost@olystad.no Industriveien 4B, 6517 Kristiansund


© 2017 Disney/Pixar

Strømmeabonnement på Netflix kreves.

Alt barna ønsker seg i T-We-appen! Med T-We kan du se TV, film og serier på nettbrett og mobil. Vi har massevis av populære filmer og serier som hele familien kan se når de vil, og med KIDS-mode kan du være trygg på at TV-seingen er tilpasset de minste. Last ned T-We-appen i dag!

Bomagasinet

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

3


DU HAR FREMDELES TID TIL Å REDDE LIV! SEND SMS «FLUKT» TIL 2434 OG GI 200 KRONER! Vi står overfor den største humanitære katastrofen i Europa siden krigen. Barna på flukt lider. Mange er sultne, redde og syke.Vi møter fortvilte foreldre som er redd for at barna deres ikke skal klare seg en dag til. Redd Barna er tilstede og redder liv, men vi trenger din hjelp til å redde flere.

4


tema i dette nummeret: enøk nummer 3 september

2017

www.kbbl.no

Visste du at? Du som medlem av KBBL får rabatt på våre meglertjenester.

Leder

anders marthinussen

Innhold faste spalter

ENØK

Tema: ENØK ................................................ 13 Mattipset .................................................... 20 Reisetipset ................................................ 22

Det er en grønn bølge som går over Norge, i skrivende stund foreligger det ikke noe valgresultat, men sannsynligheten for at det blir en regjering med grønt innslag eller en opposisjon med grønt fokus er vel heller stor. Så får vi se om det blir slutt på oljeleting og at dieselbilen må byttes ut med el-sykkel. De aller fleste har vel en oppfatning av at grønt fokus er viktig, og når grønne alternativ blir rimeligere øker motivasjonen ytterligere for å bidra.

er det grunn til å forvente gode leveranser til borettslagene fremover også. KBBLs samarbeidspartner, Dekkteam har også skiftet beite, og flytter inn i nye lokaler. Det nærmer seg også «nye lokaler» på Skorpa. Arbeidet med den siste broa som forbinder Meløya til Skorpa er i full gang. Det skal bli spennende å se hvem som blir den første andelseieren i det første borettslaget på Skorpa. Det er bare å følge med på utviklingen utover høsten.

I forhold til å gjøre boliger mer «grønn» kan mye gjøres både ved renovering og om man skal bygge nytt. Det kan være ekstra isolasjon, skifte av vinduer, skifte ut oljefyring med vannbåren varme, solcellepanel mm. Her har KBBL bidratt i mange år med grønn satsing både i forhold til nybygg og renoveringsprosjekt. Dette kan dere lese mer om i denne utgaven. KBBL har styrket staben med Bjørn Blakstad på teknisk avdeling, med lang erfaring og gode referanser

Så får vi håpe at KBK får sitte på den grønne greina og «resirkulere» posisjonen i eliteserien i 2018 også!

Kryssord & Sudoku ................................ 25 Jusspalten ................................................... 26 Personlig økonomi ................................. 28 nyheter Boligsalg med KBBL ................................. 6 Nytt fra administrasjonen ................... 8 Tilbake på gamle trakter .................... 10 Medlemsoversikt ................................... 29 Medlemsfordel: West Elektro.......... 30 Medlemsfordel: Dekkteam ................ 31 Heissatsing i Freiveien 79 .................. 32

God høst!

Tett tak i vestre bydel 2 ........................ 35

Anders Marthinussen, Styreleder i KBBL

Skorpa - Salget er i gang ..................... 36 Skorpa - Midt i naturen ........................ 38

» NÅR GRØNNE ALTERNATIV BLIR RIMELIGERE ØKER MOTIVASJONEN YTTERLIGERE FOR Å BIDRA

kristiansund boligbyggelag

Langveien 16, 6509 Kristiansund.

nr. 3, 2017

Tlf: 71 58 74 00 Fax: 71 58 74 01

ansvarlig redaktør

E-post: firmapost@kbbl.no Hjemmeside: www.kbbl.no

Adm. Dir. Vidar Solli, Kristiansund Boligbyggelag AL

redaksjonell produksjon og grafisk utforming

medarbeidere i dette nummeret

annonser

TIBE Reklamebyrå AS Liv Berit Bach, Tina Helen R. Postadr.: Postboks 473, 6400 Molde Sakshaug og Ove Rødal.

Tlf: 71 20 12 00 Fax: 71 20 12 01 Mail: annonse@bomagasinet.no

Tlf: 71 20 12 00 Fax: 71 20 12 01

Ålgård Offset, Ålgård

utgitt av

E‑post: bomagasinet@tibe.no

BS Media AS Postboks 452 Sentrum. 0104 Oslo

trykk M

24

1

Ø M E R KE T ILJ

Bomagasinet

8 Trykksak 6

4

MEDLEMSBLAD FOR KRISTIANSUND BOLIGBYGGELAG

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

5


FØRSTE KONTAKT

BEFARING/ VERDIVURDERING

Vi er tilgjengelig på telefon, e-post og facebook, samt i lokalene våre i Langveien og på Futura.

TILBUD

OPPDRAG

TAKST - FOTO

Etter befaringen mottar du et tilbud fra oss. Dersom du aksepterer tilbudet, møtes vi for å skrive under på et oppdragsskjema.

Vi tar en befaring hjemme hos deg for å vurdere verdi og bli enige om en plan for salgsprosessen.

Like etter at oppdraget er signert vil du få besøk av en takstmann og en fotograf. Vi gir gjerne tips til styling før fotografen skal komme.

SLIK SELGER VI DIN BOLIG; Å selge bolig er ikke noe man gjør ofte i livet, og derfor kan salgsprosessen ofte oppfattes som uoversiktlig og vanskelig for mange. Meglerne hos KBBL eiendomsmegling «loser» deg gjennom hele prosessen, og sørger for at alt går riktig for seg.

6

Salgsprosessen starter med at vi avtaler en befaring av boligen. Da kommer megleren hjem til deg for å se på boligen din. Du får informasjon om det å selge bolig, og eiendomsmegleren stipulerer hva du kan forvente å få for din bolig i dagens marked. Denne befaringen/verdivurderingen er uforpliktende og gratis. For deg som boligselger er den nødvendig for å vurdere om du vil selge boligen med tanke på hva du kan få for den – eller den er et utgangspunkt for hvor dyr bolig du vil kjøpe. Eiendomsmegleren gir deg et tilbud/overslag på hva det koster å selge din bolig; og kommer

da med anbefalinger om hvordan boligen bør markedsføres. Det er først når oppdragsavtalen undertegnes at du formelt har «lagt boligen ut for salg». Det første som skjer etter at vi har avtalt salg, er at takstmannen og fotografen kommer. Takstmannen går igjennom boligen «fra kjeller til loft»; han måler areal, sjekker fukt og den tekniske tilstanden på boligen. Fotografen tar bilder av boligen, både innvendig og utvendig. Megleren har på forhånd gitt deg råd og tips for hva du kan forberede før fotografen kommer – i tillegg kan det være at fotografen har råd og tips


VISNING

BUDGIVING SALG

KONTRAKT

Vi vil gjøre vårt beste for at flest mulig kommer på visning. På visningsdagen kommer vi tidlig for å se over boligen, og like etter tar vi en prat om hvordan det har gått.

OVERTAKELSE

OPPGJØR

Under kontraktsmøtet møter vi deg og boligkjøperen, og vi går gjennom kontrakten sammen.

MEDLEMSFORDEL KBBLs medlemmer får alltid 20% rabatt på meglerprovisjon hos KBBL Eiendomsmegling

Vi tar kontakt så snart det har kommet et nytt bud på boligen din, og orienterer deg underveis dersom det blir budrunde.

Vi tilbyr alltid å være til stede under overtakelsen sammen med deg og boligkjøper. Sammen ser vi over boligen og sjekker at alt er som det skal.

"TRYGT OG GODT BOLIGSALG MED KBBL EIENDOMSMEGLING" underveis. Ryddige og rene flater er ofte det som «gjør susen» - i tillegg til å rydde bort all «unødvendig» nips. Friske blomster – kanskje både inne og ved inngangspartiet/terrassen – gir ofte et godt inntrykk på bildene. Når eiendomsmegleren har mottatt boligsalgsrapporten fra takstmannen, bildene fra fotografen og all annen informasjon som skal innhentes, lages selve salgsoppgaven/prospektet. I salgsoppgaven skal all lovpålagt informasjon fremkomme, boligsalgsrapporten samt «salgstekst» og bilder som «selger» boligen. Denne går megleren igjennom sammen med

deg som selger, slik at du får gjort eventuelle korrigeringer før den sendes for trykk. Megleren legger nå en plan for når boligen skal annonseres og når det skal være visning. «Til Salgs»-plakat blir hengt opp på boligen. Eiendomsmegleren er med på visningene, og du som selger slipper å være tilstede. Det er ofte nødvendig med flere visninger før boligen blir solgt, og dette avtales fortløpende. Budrunden er ofte det mest spennende delen av boligsalget. Når det foreligger et bud på boligen, vil du som selger selvfølgelig få beskjed fra megler; om budets størrelse, tidsfrister og når

Bomagasinet

kjøper ønsker å overta. Alle interessenter blir nå kontaktet av megler for å avklare hvem som er interessert i å by på boligen. Når selger har akseptert et bud, innkaller megler både kjøper og selger til et kontraktsmøte på meglers kontor. Her vil alle formaliteter gås nøye gjennom og alle dokumenter blir undertegnet. På den avtalte overtagelsesdagen møter megler både kjøper og selger i boligen, og den formelle overtagelsen og nøkkeloverleveringen skjer. Forhåpentligvis med en fornøyd kjøper og selger. KBBL eiendomsmegling har som mål å få til salg av boliger til riktige markedspriser, være profesjonelle i alle ledd, og at både selgere og kjøpere er godt fornøyde med prosessen de har vært gjennom. Husk at du som er medlem i KBBL alltid får 20% rabatt på meglerprovisjon hos oss, så vi oppfordrer dere til å ringe oss først når dere skal selge bolig. ••

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

7


nytt fra administrasjonen

Ledelse, stab og utvikling

vidar l. solli Administrerende direktør Tlf. 902 04 259 vidar@kbbl.no

liv berit bach Tlf. 926 03 616 livberit@kbbl.no

Regnskap

inger øksenvåg

NY I KBBLs STYRE Gunn Eva Mjønes ble på sommerens generalforsamling i KBBL valgt til nytt styremedlem. ove rødal

Leder regnskap og forvaltning Tlf. 71 58 74 04 inger@kbbl.no

brynjar jacobsen Aut. regnskapsfører Tlf. 71 58 74 19 brynjar@kbbl.no

karianne h. strand Aut. regnskapsfører Tlf. 71 58 74 07 karianne@kbbl.no

iren gimnes Regnskapsmedarbeider Tlf. 71 58 74 13 iren@kbbl.no

Forvaltning og medlem Nytt styremedlem Gunn Eva Mjønes i KBBL har panoramautsikt fra Grindalsenga Borettslag, der hun har bodd i mange år.

britt stokke Teamleder forvaltning Tlf. 971 77 679 britt@kbbl.no

anita larsen Kunderådgiver forvaltning Tlf. 71 58 74 24 anita@kbbl.no

mali ørbog Kunderådgiver forvaltning Tlf. 71 58 74 22 mali@kbbl.no

tina helen r. sakshaug Kunderådgiver forvaltning Tlf. 71 58 74 02 tinahelen@kbbl.no

8

Mjønes, opprinnelig fra Trondheim, men med Kristiansund som bosted siden 2008, har god kjennskap til KBBL. Hun har i mange år bodd i Grindalsenga Borettslag, og var en periode også styremedlem og styreleder der. – Jeg var ikke i tvil om å si ja da jeg ble foreslått til styret i KBBL. Boligbyggelaget står bak mange spennende prosjekter og er i gang med nye som vil prege byen i årene som kommer. Det blir utfordrende og givende å delta i den videre utviklingen av by og omland, sier Gunn Eva, som til daglig jobber hos GC Rieber Oils på Goma, og i likhet med journalisten tar tran

Prosjektutvikling

hver dag for et langt og godt liv. Gunn Eva skryter også av KBBL som samfunnsaktør. – Administrerende direktør i KBBL, Vidar Solli, har gjort og gjør en fremragende innsats på mange felt, bl.a. som ildsjel fra starten for å gi byen et eliteserielag i fotball. KBBL er fortsatt en viktig støttespiller, skryter blide Gunn Eva. Hun er 46 år gammel, og bor i en leilighet med panoramautsikt over byen. – Jeg stortrives i Kristiansund. Det er en utrolig flott plass og hyggelige folk. De er jo reservetrøndere, sier hun med et stort smil. ••

Trainee

joakim øksenvåg

mari m. sandbakk

Tlf. 71 58 74 11 joakim@kbbl.no

mari@kbbl.no


nytt fra administrasjonen

Eiendomsmegling

heidi sæther Fagansvarlig/eiendomsmegler MNEF Tlf. 952 04 699 heidi@kbbl.no

NY INGENIØR/ TAKSTMANN I KBBL

karen heggset monge Eiendomsmegler MNEF Tlf. 481 53 306 karen@kbbl.no

KBBL har mange store oppgaver foran seg og arbeider aktivt med utvikling og iverksetting av nye boligprosjekter.

rune johansen Megler Tlf. 478 58 541 rune@kbbl.no

ove rødal

ansgar løvold Eiendomsmegler Tlf. 901 12 045 ansgar@kbbl.no

randi kvisvik hansen Eiendomsrådgiver Tlf. 988 18 506 randi@kbbl.no

gunnar andreas kjønnøy Eiendomsmegler MNEF Tlf. 452 77 617 gunnar@kbbl.no

Tekniske tjenester Ny i KBBL: Ingeniør/takstmann Bjørn Blakstad.

johan h. grønvik Bjørn Blakstad (44) er ingeniør og takstmann, han har lang og bred erfaring innen fagfeltet og er også takstmann. – Jeg har store forventinger til jobben fremover sammen med hyggelige kolleger, sier Bjørn. Han er opprinnelig fra Storbakken på Frei, bor nå i Karihola sammen med samboer og to barn. Kona er fra Kristiansund og Bjørn traff henne under studiene i Ålesund. Blakstad forteller at han startet i ung alder i faget med en far som drev trelastlager og entreprenørforretning. Han gjennomførte treårig tømrerutdanning i Kristiansund, etterfulgt av 2-årig teknisk fagskole i Stjørdal, før han reiste til Ålesund og ingeniørstudium innen konstruksjonsteknikk. – Jeg bodde i Ålesund i 13 år og jobbet på ingeniørkontor i byen etter endt utdanning i 2007 flyttet vi tilbake til Kristiansund. Etterpå var han tre år hos Lønnheim Entreprenør AS, deretter sju år i jobb som

frilans takstmann innen skadetaksering sammen med sin far. Etter et drøyt halvår hos Polygon i år, kom han til KBBL i august. – De hadde behov for økt kapasitet og jeg fikk tilbud om å begynne der. Jeg trives alle-rede veldig godt, smiler han. Blakstad synes det er spennende å få være med på prosjekter fra idefase og gjennom hele prosessen og se boligene bli ferdig og solgt. – Selv om jeg har vært her kort tid merker jeg tydelig at KBBL er en fremoverlent bedrift som står på med egne prosjekter og tør å prøve. Jeg ser med spenning frem til videre utvikling av Skorpa, og flere andre spennende prosjekter som også er i støpeskjeen og som kan bli noe flott for byen, sier Blakstad, som karakteriserer seg som en vanlig familiemann der kone, barn, venner og utendørs aktiviteter står i fokus i fritiden. ••

Bomagasinet

Teknisk sjef Tlf. 952 48 631 johan@kbbl.no

pål sæther Byggmester og takstmann Tlf. 922 43 567 pal@kbbl.no

roger storsæther Byggmester og takstmann Tlf. 480 05 744 roger@kbbl.no

bjørn blakstad Ingeniør og takstmann Tlf. 950 78 386 bjorn@kbbl.no

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

9


nytt fra administrasjonen

Sameiet KBBL Servicesentral

odd-erik skaget Driftsleder Tlf. 971 35 975 firmapost@kbblservicesentral.no

paul hovde Servicemedarbeider Tlf. 901 36 638

per gunnar iversen Servicemedarbeider Tlf. 907 36 654 KBBL Servicesentrals nye styreleder Sigurd Marstein (t.v.) sammen med driftsleder Odd-Erik Skaget.

TILBAKE PÅ GAMLE TRAKTER Sigurd Marsteen er glad for å være tilbake på gamle trakter, men i en annen rolle enn sist han var i KBBL. Allerede i 1976 ble han ansatt som vaktmester i boligbyggelaget på deltid. Han er nå ny styreleder for sameiet KBBL Servicesentral. ove rødal

Fra 1987 og frem til dannelsen av det nye selskapet Borettslagsservice i 1990, var han ansatt som servicearbeider i KBBL. Fra 1990 til 2003 jobbet han sammen med Axel Nilsson, som dessverre gikk bort så alt for tidlig. De utførte vaktmestertjenester til KBBL og KBBLs tilknyttede lag. Marsteen var i KBBL Servicesentral fra starten i 2003 til 2007. – Det er veldig kjekt å være tilbake i KBBL og treffe gamle kolleger, sier Marsteen. Etter et langt liv som handyman, valgte han i godt voksen alder å utdanne seg til helsefagarbeider, og har videreutdanning i psykisk helse og rus fra Fagskolen i Kristiansund. Han jobbet ved Kristiansund videregående skole i fire år, og hjalp elever med spesielle behov. Det meste av tiden har han arbeidet innen psykiatri og rusfeltet i Kristiansund kommune, og der er han fremdeles. – Det var kjekt å bli spurt om å bli ny styreleder i KBBL Servicesentral etter Yngve Pettersen, som hadde vervet fra 2003 og fram til i år, sier Marsteen. rett valg

Han har aldri angret på valget han tok om å

10

skifte jobbfelt i 2007. – Det måtte bli da eller aldri. Kanskje ventet jeg for lenge med å ta en avgjørelse. Men jeg trives i alle fall utmerket i kommunen, og ser på styrevervet som en berikelse der jeg får god bruk for min lange vaktmesterbakgrunn i KBBL. Jeg drar også med meg god erfaring fra styrelederverv i to borettslag, Roligheten og Fredericiaveien Borettslag, og jeg har også gjennom årene hatt andre verv for boligsamvirket, sier Marsteen. stolt

Han er stolt over jobben som KBBL Servicesentral utfører. Aktivitetsnivået dokumenterer det store behovet for sentralen, som utfører oppdrag for sine medlemslag og deres beboere. Han ser også gode muligheter for å få enda flere lag til å benytte seg av sentralens mange tilbud. 25 borettslag benytter seg fullt ut av dens tjenester, og nærmere 90 lag får brannkontroll utført av sentralen. hms

Den nye styrelederen sier at han vil ha sterk fokus på HMS-arbeidet mot borettslagene, med bistand til alt som har med brannsikkerhet og

nils tormod tyrhaug Servicemedarbeider Tlf. 917 09 643

jan erik dahle Servicemedarbeider Tlf. 905 00 103

kåre gjengstø Servicemedarbeider Tlf. 902 07 530

risikovurdering å gjøre. Han er fornøyd med det tette samarbeidet mellom servicesentralen og KBBLs tekniske avdeling, en vinn-vinn situasjon for begge parter. Marsteen opplyser at han kommer til å delta på enkelte personalmøter fremover for å få best mulig kontakt med hver enkelt medarbeider, og sikre seg at han har en god oversikt over alt som foregår av oppdrag i sentralens regi. Med lang erfaring fra vaktmesterarbeid er grunnlaget for en god forståelse av driftsmodellen en verdifull ballast. – De som jobber i sentralen har en spennende jobb og leverer godt håndverk. Det er viktig! De møter mye folk i arbeidshverdagen og en viktig egenskap er å være en god menneskekjenner. De får vite mye gjennom arbeidet, derfor er taushetsplikt en selvfølgelighet. ••


Spisestuestol Skandia Junior Design: Hans Brattrud

www.fjordfiesta.com

Bomagasinet

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

11


NESTE UTGAVE: DESEMBER 2017

ANNONSÉR I BOMAGASINET

OG TREFF MEDLEMMENE I DITT BOLIGBYGGELAG

FOR MER INFORMASJON KONTAKT OSS PÅ E-post: annonse@bomagasinet.no Tlf: 71 20 12 00 12


MEDLEMSFORDELER

Medlemsfordeler i KBBL 2017 Som medlem får du tilgang til en rekke gode medlemsfordeler. Det skal lønne seg å være medlem i KBBL! Medlemskortet må være aktivert for å få bonus og rabatt. Her er en oversikt over lokale medlemsfordeler. Se oversikt over alle dine fordeler på www.kbbl.no/fordel

atlanterhavsbadet

odin

malia

10 % rabatt på badebutikken Klor 15 % rabatt på enkeltbilletter og klippekort

20% rabatt på leie av alle våre maskiner og personløftere, inkl. alt annet småutstyr i vår utleiepark

18-25% rabatt på alle varer, for eksempel maling, tapet, gulv og annet nødvendig oppussingsutstyr

maxbo kristiansund

glassmester solbjør

scandic markiser

Inntil 25 % rabatt på veiledende leverandørpriser. Ved kampanjer gis KBBLs medlemmer alltid beste pris. Borettslag tilbys proffkunderabatt.

15 % rabatt på speil/interiørglass 20 % rabatt på balkonginnglassing 25 % rabatt på isolerglass, vinduer og dører

20 % rabatt på hele vårt innvendige og utvendige solskjermingssortiment 5 % bonus*

neas

flisforum

jon sæter as

Jevnlig tilbud på strømavtaler med gode rabatter. Innenfor bredbånd får medlemmer rabatt på både etableringer og bredbåndsrelaterte produkter

5 % rabatt på alle kjøp – gjelder også på kampanjer og tilbudsvarer. Unntatt bestillingsvarer 12 % rabatt på timepriser

10 % rabatt på bygningsventiler, sentralstøvsugere, takstiger, snøfangere, pipeplattformer, ventilasjon, takrenner og nedløp 20 % rabatt på beslag og takhatter

west elektro

advokatfirmaet øverbø gjørtz

nordmørskafeen

10% rabatt på elektromontør + svakstrøm 15% rabatt på belysning 20% rabatt på standardmateriell 3% bonus*

15 % rabatt på timepris nå første «konsultasjonstime» til KBBLs medlemmer. Borettslag tilbys 10% rabatt

10% rabatt på catering - kald mat 15% rabatt på catering - varm mat

kbbl eiendomsmegling

montér røsand

power

20% rabatt på meglerprovisjon

Inntil 35% rabatt og 4% bonus*

5% Bonus*

tilbords

lampehuset

sparebank 1 nordvest

10% rabatt 5% bonus*

5 % bonus* Gjelder også nettbutikk

Gunstig rente på lån til bil og bolig. Søk elektronisk via www.kbbl.no/fordel

dekkteam

bademiljø øyvind lystad

hth kjøkkenforum

Min 42 % rabatt på lagerførte dekk og felger Medlemmene får den beste rabatten som er oppnåelig under kampanjeperioder. 10 % rabatt på dekkhotell 10 % rabatt på bilpleie

Inntil 7% rabatt på timesats dagtid Inntil 15% rabatt på synlige produkter, baderom og sanitærutstyr Inntil 20% rabatt på rør og deler 3% Bonus*

10% rabatt på Spekva, Stein, Marbré, Ka, Skyvedører 15% rabatt på HTH gruppe 5, 6, 7 + Implast 20% rabatt på HTH gruppe 1, 2, 3 og 4 2% bonus*

intersport 10% rabatt 5% bonus*

Alle rabatter gjelder på ordinære priser. * Bonus gjelder alle produkter/tjenester som leverandøren tilbyr, også kampanjer og produkter/tjenester som allerede er rabattert. Bomagasinet

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

29


SPAR MYE PENGER MED

WEST ELEKTRO PÅ LAGET West Elektro er en trofast samarbeidspartner av KBBL, til glede for boligbyggelag, borettslag og KBBLs mange medlemmer. Bedriften har et nært samarbeid med teknisk avdeling i boligbyggelaget og har løsninger på alt av elektriske tjenester. ove rødal

jens lyngstad

MEDLEMSFORDEL 10% rabatt på elektromontør + svakstrøm 15% rabatt på belysning 20% rabatt på standard materiell 3% bonus*

WEST ELEKTRO TILBYR:

aKvalitet

aHøy faglig standard aGod service aPålitelighet aTilgjengelighet

To ansatte i West Elektro på jobb i Måseveien, lærling Andreas Olsen (t.h) og mentor Ole Einar Waage.

– Avtalen ser jeg som en vinn-vinn situasjon for alle. Vi har et godt og fruktbart samarbeid, og avtalen omfatter både rabatter og bonus. Husk derfor å aktivere ditt medlemskort, sier kontormedarbeider Eva Sakshaug i West Elektro. Firmaet, grunnlagt i 1991 og i dag med 47 ansatte, prioriterer best mulig utvalg av tjenester og utstyr og høy servicegrad. NEAS er største aksjonær. – KBBL, lag og medlemmer er flinke til å bruke oss, og grunnen er selvsagt både at vi er til å stole på og at det er mye å spare på å bruke oss. Vi har også et godt samarbeid med blant andre NEAS og Gjensidige som kommer KBBLs medlemmer til gode. Vi fokuserer sterkt på trygghet og innovasjon, gjennom gode ENØK-tiltak og elkontroller som medfører rabatter på for-

30

sikringen, og i tillegg gir mye bedre sikkerhet, ikke minst i eldre hus og bygg. Nå kommer også automatisk strømmåling, som vil innebære lavere strømregning, hvis riktig tiltak settes inn. – Vi tilpasser boliger til smarthus-standard, som gir brukerne mye bedre kontroll over elforbruket. Her kan de hele tiden følge med på forbruket og se hva de sparer. West Elektro tilbyr også AirTies, en boligpakke til meget gunstig pris for KBBLs medlemmer, 3.199 kroner. – Den har vi solgt mye av. Med AirTies får du bedre utnyttelse av bredbåndsabonnementet ditt over hele boligen! Fordelen med tre eller flere enheter er at du får større rekkevidde og kapasitet enn med kun en router. Produktet monteres enkelt og er anbefalt av NEAS.

Sakshaug anbefaler alle med eldre sikringsskap å oppgradere dette og få fagfolk til å gå over det elektriske anlegget i huset. – Vi gir ekstra gode tilbud på skifting av sikringsskap og foreslår også ideer til andre investeringer som øker elsikkerheten. West Elektro har Kristiansund, Frei og Averøy som sitt hovednedslagsfelt. Satsingen på innovasjon skjer ikke bare på land og i skips- og offshorenæringen, men også innen aquanæringen, gjennom samarbeid med Tjeldbergodden Rensefisk. Firmaet har ellers egen avdeling på Vestbase. – Vi er stolt over å være både lokal og stor, og kan hjelpe til med oppgaver som er til stor nytte og glede for mange. Vi har blant annet sørget for godt lys og lyd for stadionanlegget til KBK, påpeker Sakshaug. ••


DEKKTEAM I NYTT, MODERNE BYGG DekkTeam i Kristiansund, som har vært en av KBBLs mest trofaste samarbeidspartnere helt siden navnet var Easy4You, har nådd en ny milepæl rett foran vintersesongen. 2. oktober flyttet staben fra sine tidligere lokaler i Dalegata til nytt bygg i Pilotveien, hvor de har fått betydelig større, lysere og mer moderne lokaler. ove rødal

Daglig leder Ronny Liabø er veldig fornøyd med det nye bygget nær Kvernberget flyplass, og trekker frem at flyttingen gir de mange kundene, av dem mange medlemmer i KBBL, et nytt tilbud. – I bakkant av det nye bygget etablerer vi et eget lokale for Tectyl rustbehandling. Vi trenger et eget bygg til dette arbeidet på grunn av at det blant annet foregår sandblåsing der. Vi starter opp med det nye tilbudet i desember eller januar. Først skal en del av våre ansatte på kurs, sier Liabø. Firmaet driver også en stor bilpleieavdeling, og denne er betydelig utvidet i forbindelse med flyttingen. Her blir det på enkelte andre områder samarbeid med Nordmøre bilskadesenter, som også skal etablere seg i nybygget. – Flyttingen innebærer at staben vår på 8 mann har fått bedre arbeidsforhold enn i de gamle lokalene. Firmaet kan nå utvikle seg videre og øke kapasiteten på alle områder, også dekkskifte med topp moderne utstyr. Vi har i tillegg til godt arbeidsmiljø lagt vekt på miljøvennlige materialvalg, blant annet med bruk av ledlamper. En ny travel sesong med skifte til vinterdekk med og uten pigger står nå for døren. I dekkhotellet, med dekk både fra firmaer og private, er det 1.500 hjulsett, og det er plass til minst 400-500 til. Kundene som benytter hotellet får meget god service fra DekkTeams ansatte. Dekkene sjekkes, vaskes og stelles på beste måte, og hvis noen dekk ikke er i forskriftmessig stand får kundene beskjed om dette og samtidig gode tilbud på nye dekk. – 1. november er fristen for å sette på vinterdekk, men kommer det snø, må man selvsagt fremskynde å skifte dekk. Jeg anbefaler alle kunder om å være tidlig ute med på bestille omlegging. Liabø anbefaler folk å bruke vinterdekk uten pigger hvis det er slapseføre, mens det på isete sideveier er best med piggdekk. – Vi opplever at mange skifter mellom piggfritt og piggdekk i løpet av vinteren, ettersom forholdene endrer seg. Ofte er det slik at mange prøver piggfritt når det har vært en mild vinter,

jens lyngstad

MEDLEMSFORDEL

DekkTeam sine nye lokaler i Pilotveien.

Min. 42 % rabatt på lagerførte dekk og felger. Medl. får den beste rabatten som er oppnåelig under kampanjeperioder. 10 % rabatt på dekkhotell 10 % rabatt på bilpleie

men kommer det en vinter med mye is, så bytter de til piggdekk. Jeg oppfordrer også om å bruke profesjonelle folk til å utføre dekkskift, slik at man får dekkene best mulig vurdert, balansert og strammet til med riktig moment. Det nye dekkhotellet med sju meter høye reoler, er for øvrig utstyrt med et avansert skum-

Bomagasinet

5Daglig leder Ronny Liabø foran det store dekkhotellet i DekkTeams nye anlegg i Pilotveien.

anlegg, et av få i sitt slag i Norge, og kveler raskt et branntilløp. – Skummet skader ikke dekkene og felgene, sier Liabø. ••

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

31


Stor heissatsing i Freiveien 79 Man må helt tilbake til 90-tallet for å finne siste heisprosjekt i en lavblokk i Kristiansund, i den ene av to blokker i H. Brinchmannsvei Borettslag.

ove rødal

Det meste av midlene fra Husbanken i en periode med opptil 70 prosent tilskudd gikk til lag på Østlandet, spesielt rundt Hamar, sier styreleder i sameiet Odd Arne Ulseth. Men nå er et nytt heisprosjekt i gang i Kristiansund etter at KBBL tok initiativ til å kartlegge interessen. Sameiet Freiveien 79 fikk som eneste lavblokk i byen tilskudd fra Husbanken av årets kvote, og er allerede godt i gang med bygging av tre nye heiser over fem etasjer. Trolig kommer nye lag i årene fremover til å satse på heis i samarbeid med boligbyggelaget hvis søknadene kommer gjennom Husbankens nåløye. ny tid

En glad Odd Arne Ulseth, superveteran i Freiveien 79 med botid siden 1976, fire år etter at sameiet på Goma ble innflyttet, forteller at heis innebærer en helt ny tid for beboerne. Tilgjengeligheten for mange blir lettere. Småbarnsforeldre med flere barn, barnevogn og handleposer slipper slitsomme turer opp og ned trappene, og beboere med dårlig bevegelighet kan forlenge botiden i Freiveien med mange år! – Vi er veldig fornøyd med tilsagnet om tilskudd på 40 prosent av prosjektkostnaden. Vi mottar tre millioner fra Husbanken. I tillegg kommer et tilskudd pr. heis på 200.000 fra NAV, fordi behovet for trappeheis faller bort, sier Ulseth. – Opprinnelig skulle vi bygge bare en heis og beholde de smale gangene i sokkeletasjen med tørkerom, vaskerom og boder. Men vi bestemte

32

jens lyngstad

Trioen Saltrø,Sæther og Ulseth kikker opp i den ene heissjakten som tas i bruk til nyttår.


5Sameiet Freiveien 79 på Goma ble bygd i 1972, og oppgradert flere ganger. 3Heisprosjekt medfører mye betongskjæring.

oss heldigvis for å endre det til å oppgradere hele etasjen. Behovet for felles vaske- og tørkerom var stort før, men ikke nå. Det kommer eget rom til vaktmester og rengjøringshjelp, møterom og felles sportsboder. Med ledig areal og bred, lys gang gjennom hele etasjen åpnet muligheten seg for bygging av tre heiser. Det bygges også nytt felles inngangsparti med postkasser og moderne anlegg for dørklokker. Heisene er 1,90 x 1,30, og det er lett å få inn båre for raskt å få transportert ut beboere som blir syke eller skader seg. – Vi ønsket ikke noen lettvint løsning, men heiser som sikrer gode og varige funksjoner for lagets behov. Søknaden om heis ble sendt for et år siden. Den fysiske delen av heisprosjektet startet for fullt rundt 1. august, og med mye betongskjæring ble det naturlig nok en del støy. Men det tok beboerne ifølge Ulseth med stor ro. Når dette leses er den verste byggestøyen forhåpentligvis over. En del beboere skaffet seg hørselsvern mens støyen var på sitt mest intense. De tre heisene bygges helt like. Teknisk er arbeidet ikke spesielt komplisert etter endringene som er gjort i 1.etasje, opplyser prosjektleder Geir Morten Saltrø fra entreprenør Vi-Bygg og KBBLs prosjektleder Pål Sæther. NV-Miljø

Bomagasinet

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

33


Alle ser frem til at ny hovedinngang og tre nye heiser står klar om få måneder. Fra venstre prosjektleder Pål Sæther fra KBBL, prosjektleder i entreprenørselskapet Vi-Bygg Geir Morten Saltrø og styreleder i sameiet Freiveien 79 Odd Arne Ulseth.

AS har stått for betongskjæring. Rørlegger Bademiljø Øivind Lystad AS, og West Elektro er også engasjert. – Vi regner med at to av heisene er ferdig til jul, og heisprosjektet avsluttes februar 2018, sier Saltrø og Sæther. KBBL har lagt ned et stort arbeid for å få flere lag til å vurdere behovet for heis. I første omgang var seks lag aktuelle. To lag søkte om støtte, sameiet Freiveien 79 fikk ja dette året. Neste år håper vi det er muligheter for andre borettslag og sameier å søke tilskudd. god blanding

De tre siste årene er det gjort flere mindre oppgraderinger for til sammen rundt 10 mill. kroner, med oppgraderinger av bad, tak og verandaer i sameiet Freiveien 79. Tidligere er det gjort større ytre rehabiliteringer og det er

34

på sikt planer om å få montert trelags vedlikeholdsvennlige vinduer for å minske problem med støy.

HEIS INNEBÆRER EN HELT NY TID FOR BEBOERNE

Sameiet består av 36 leiligheter, de største på rundt 80 m2, de minste i midten av blokken er på 42 m2. Sameiet ligger sentralt på Goma, og det er lettvint å komme seg både til sentrum og Løkkemyra. – Det er en god blanding av beboere, med en overvekt av folk i aldersgruppen 50 pluss,

sier styreleder Ulseth. De siste årene har det kommer inn flere ungdommer. At yngre folk satser på bolig i sameiet synes han er positivt. Prisnivået for boligene er gunstig og standarden god. – Jeg tror vi kommer til å merke økende interesse for kjøp av eventuelt ledige leiligheter fremover når det er montert heis i sameiet, sier han. Styrelederen forteller at styret består av tre flinke personer med ulike interesser og kvalifikasjoner. Det gir grunnlag for gode diskusjoner og forslag. – Noen ganger må jeg som styreleder skjære gjennom. Men jeg er ingen diktator, sier Ulseth med et bredt smil. Han har vært styreleder i flere ulike perioder, til sammen 10-12 år, og stortrives både med verv og som beboer. ••


TETT TAK I VESTRE BYDEL 2

Alle blokkene har fått nye tak, Velux takvindu, takhatter mm.

Vestre Bydel 2 Borettslag, med 28 leiligheter midt i Kristiansund sentrum, kan nå se frem til flere tiår med tett tak! ove rødal

jens lyngstad

Borettslaget har nettopp vært gjennom full rehabilitering av alle tak, og arbeidet gikk raskt unna fordi entreprenøren var særdeles heldig med været under arbeidet. – Men vi hadde selvsagt presenninger i bakhånd i tilfelle værmeldingen ikke stemte. Vi startet opp i januar 2017, og alt arbeid var ferdig til 17. mai, sier prosjektleder Geir Morten Saltrø hos entreprenør Vi-Bygg. Borettslaget valgte å isolere takene med 25 cm isolasjon nå når takene likevel skulle skiftes. Foruten å stoppe varmetapet, er isoleringen en kjempefordel med tanke på levetid, og for å unngå istapper. utgått på dato

Borettslagets prosjektleder Pål Sæther forteller at en tilstandsrapport konkluderte med at noe måtte gjøres før større skader kunne oppstå. Det begynte med litt mindre lekkasjer, både på tak og gjennom takvinduene. Ut fra tilstandsrapporten vedtok styret å være føre var, og rehabilitere takene på de fem blokkene. De gamle stålplatene og takvinduene var helt utgått på dato, sier prosjektleder Sæther. I tillegg ble takene trukket ut slik at eventuell senere isolering av fasadene vil være mulig.

Fornøyd med resultatet av rehabiliteringen i Vestre Bydel 2 Borettslag. Fra venstre Geir Morten Saltrø, Vi-Bygg, styreleder Anne-Mari Ekholm og Pål Sæther, KBBL.

et har kostet ca. 3 millioner kroner. Hun legger til at laget har nye planer fremover. Det hadde vært ønskelig å oppgradere de små og gamle verandaene, og hun skulle gjerne hatt muligheter for å skaffe beboerne flere parkeringsplasser. I dag har beboerne i de 28 leilighetene kun fem parkeringsplasser, alle utendørs, og de med lengst ansiennitet har fortrinnsrett på bruk av dem.

millionsatsing

godt bosted

Styreleder Anne-Mari Ekholm forteller at prosjekt-

Borettslaget består av to- og treroms leiligheter,

Bomagasinet

og det er godt voksne personer som bor i de fleste leilighetene, forteller Ekholm. – Men totalt har vi hele spekteret av alderssammensetning, og vi har også noen ungdommer i laget, sier hun. Ekholm er inne i sitt tredje år som styreleder. Styret består av tre faste medlemmer og to varamedlemmer. – Det er en stor fordel at laget ligger så sentralt. Det gjør at de aller fleste fasiliteter ligger nært ved. Vi trives godt her i borettslaget, fastslår den blide styrelederen. ••

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

35


UNIKE SKORPA SALGET AV BOLIGER ER I GANG

KBBL og samarbeidspartnere har i ti år lagt ned et stort arbeid for å legge til rette for en ny bydel på Skorpa, det femte landet i Kristiansund. Nå er en ny tidsepoke innledet, salgsstart på felt 1 av de til sammen 7 feltene som skal bygges ut de neste ti årene.

5 Illustrasjon av Valen Borettslag i felt 1.

Illustrasjon av interiør i en av boligene i felt 1.

36

Første salgstrinn består av Valen borettslag ved sjøkanten, og i tillegg både eneboliger, tomannsboliger og tomter. Nærhet til natur, hav og by og gode uterom er viktige stikkord når disse boligene beskrives. Nå kan vi endelig legge ut de første boligene til salgs på Skorpa, og meglerne håper på fullt trøkk og stor interesse nå i startfasen av salget. En milepæl for oss alle, sier Johansen. Skorpa-utbyggingen er den største investeringen i KBBLs historie. Bydelsutbyggingen er en spennende utvikling i Kristiansund. Arkitektkontoret Niels Torp har tegnet spennende løsninger for både øya, feltene og husene. Det er et viktig hensyn i utbyggingen å skape et boligområde som henger sammen arkitektonisk og estetisk, og samtidig ta hensyn til sol-, utsikts- og vindforhold. Det rå og barske landskapet på nordsiden av øya, med det naturlige badebassenget «Valan», blir både bevart og mer tilgjengelig for byens befolkning med nye turstier og parkeringsplass.


SOMMER 2017 Bro til Meløya

HØST 2017 Salgsstart

ÅRSSKIFTET 2017/18 Bro Meløya - Skorpa

VINTER 2018 Byggestart felt 1

SOMMER 2018 Ny, offentlig parkeringsplass

ÅRSSKIFTET 2018/19 Innflytting felt 1

5 Dronebilde av Skorpa i september 2017. Broen til Meløya ble nylig ferdig, broen til Skorpa ferdigstilles rundt årsskiftet. nytt borettslag

– I felt 1 legger KBBL Mino AS ut Valen Borettslag med tre eneboliger og 7 leiligheter fordelt på 6 bygg. Borettslaget blir liggende like nede ved sjøen, et fantastisk flott tomteområde. Det skal også bygges flere naust på vestenden av Skorpa, og et av disse medfølger til Valen borettslag. I naustet helt nede ved sjøen kan det for eksempel være sosiale sammenkomster for beboerne eller styremøte for borettslaget i rammer som man knapt finner maken til. Boligfeltene på Skorpa vil få godt planlagte og spennende grøntområder og lekeplasser. Øya har allerede et spennende naturmangfold. Sammen gir dette en sjelden mulighet til å bo i grønne omgivelser og mulighet for et sunt levesett. I felt 1 kommer det også et område med eneboliger, tomannsboliger og tomter for selveiere. Det skal altså finnes en bolig for de fleste behov, men KBBL vil gjerne høre fra mulige kjøpere om noen har ønsker for det

neste vi skal bygge ut. Megler Johansen har et håp om så godt salg fremover at det blir bygge-start i felt 1 allerede i første kvartal 2018. Målet er innflytting rundt årsskiftet 2018/19.

BOLIGENE BLIR FUNKSJONELLE, VARME OG MED GJENNOMGÅENDE HØY STANDARD – Jeg regner med at mange småbarnsfamilier vil finne Skorpa som et flott bosted, men også godt voksne, Skorpa er jo nært alt! I tillegg er det en fordel at det er stor forutsigbarhet om hva som kommer i feltet. De overordnede linjer som er bestemt i reguleringsplanen gir utbyggingen det uttrykk utbyggere, arkitekt og kommune har kommet frem til i fellesskap. Johansen synes det er flott med en plan som inneholder helhetlige

Bomagasinet

bestemmelser. – Det er positivt fordi det sikrer en høy kvalitet, samkjørte løsninger og gode uteområder som inviterer til både samhold, sosialt fellesskap og aktivitet for store og små beboere. Men om eksteriøret på byggene i de ulike feltene må følge et fastlagt overordnet mønster, har kjøperne stor valgfrihet og tilvalgsmuligheter innenfor husets fire vegger, sier Johansen. første bro ferdig

Infrastrukturen har det lenge vært jobbet med. Første bro mellom Gomalandet og Meløya blir i skrivende stund ferdigstilt, og endelig kan beboerne kjøre på en bro som er godkjent etter dagens standard – godkjent til og med for storbrannbilen! Arbeidet med hovedbroen over til Skorpa godt i gang og ferdigstilles ved årsskiftet. Det bygges også nye veier med gang- og sykkelstier. Mellom de to broene kommer det en stor parkeringsplass for alle som ønsker å benytte de flotte turmulighetene på Skorpa. ••

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

37


MIDT I NATUREN - TETT PÅ BYEN

Selv om utbyggerne skal bygge ut 370 boliger over en 10-årsperiode, blir det meste av øya fortsatt uberørt natur. 2/3-deler blir som før: svabergene, bade- og fiskeplasser, det naturlige badebassenget «Valan», og flotte turstier.

Boligfeltene bygges på sørsiden av øya, og vil ikke vises fra «skipsleia», sier megler Rune Johansen. Han understreker at det hele tiden har vært et meget nært og fruktbart samarbeid med Kristiansund kommune om boligprosjektet på Skorpa, samt sivilarkitekt Niels Torp, en av landets fremste på sitt fagområde. Han har jobbet med Skorpa siden 2006, og har foreslått og fått gehør for flotte og fremtidsrettede grep. Løsningene preges av variasjon, estetikk og helhet. Utbyggingen er konsentrert om vestog sørsiden, og veier og bruer er lagt slik at de i minst mulig grad påvirker og berører eksisterende bebyggelse. – Blant annet vil hovedveien legges utenfor bebyggelsen, det legges opp til tun i feltene, mange lekeplasser og at det er grønne lunger og luftige avstander mellom hvert byggefelt. Det vil si at det er mye uberørt natur mellom hvert bebygd område. – Slike store prosjekter tar tid. De skaper diskusjoner, justeres, tilpasses og spisses. Sluttresultatet har blitt meget bra og både jeg og resten av KBBL gleder oss stort over å være i gang med salget.

- SLIKE STORE PROSJEKTER TAR TID. DE SKAPER DISKUSJONER, JUSTERES, TILPASSES OG SPISSES. Det er planer også for de neste feltene, og utbygger ønsker å komme i kontakt med de som planlegger å kjøpe bolig fram i tid, slik at vi kan tilby «skreddersøm». – Det er viktig å vite hva potensielle kjøpere ønsker seg, og mange tilpasninger kan gjøres, sier Johansen. – Neste felt blir nr. 3. I dette feltet ligger det til rette for store variasjoner, der stikkordet er

38

konsentrert bebyggelse. Her kan det komme både borettslag og selveierboliger. – Vi ser for oss sommeren 2018 som salgsstart for dette feltet. Kontakt oss hvis du vil høre mer om hva slags boliger som planlegges i de neste trinnene, eller om du vil komme med spesielle ønsker for din neste bolig, sier Johansen. ••

4 Glade for å komme i gang med salget på Skorpa; megler Rune Johansen og prosjektutvikler Joakim Øksenvåg. 6 Flotte uteområder på Skorpa.

GJENNOMTENKT PLAN • Klynger og små tun gir trivelige bomiljø. • Moderne og praktiske boliger med gode uterom. • Stor variasjon i størrelser og utforming av boligene. • Man får bo midt i vakker natur i gangavstand til barnehage, skole og sentrum.


5 Skisse av utbyggingsfeltene pĂĽ Skorpa. 6 Utsikt fra boligfeltene.

Bomagasinet

nr. 3, 2017 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag

39


Puss opp med MALIA! Nå også på facebook : facebook.com/MaliaKristiansund

SPAR PENG

ER!

MEDLEMSKORT

Jan Johansen 024 Medlemsnr: 185 8 Gyldig til: 03/1

370 Kortnr: 505 600

– Inntil 25% rabatt for KBBL medlemmer.

«Byens største utvalg i parkettgulv, laminatgulv, vinylgulv med mer. Og med KBBLs medlemskort, så sparer du masse penger hos MALIA» Hos oss får du alt du trenger av maling, interiør og verktøy! Besøk oss på Storkaia.

Vi forblir i sentrum - hjertet av Kristiansund!

Kristiansund, Arnulf Øverlandsgt. 14 Tlf. 71 67 25 40 Man-Fre: 9-18 (9-15)