Page 1

WWW.HELSINKI.CHAMBER.FI

HELSINGIN SEUDUN KAUPPAKAMARI

4/2016

KESKON TIETOHALLINTOJOHTAJA ARTO HILTUNEN:

"KYBERPYSSYT" KÄYTTÖÖN 10–12

UUSI STRATEGIA VASTAA JÄSENTEMME TARPEISIIN

20–21

PANU VESTERINEN:

VARAS TULEE PIUHOJA PITKIN RIKOLLISUUS MUUTTUI DIGITAALISEKSI 6–9 VEROTUS MUUTTUU 2017

VAPAAKAUPPA VASTATUULESSA

SUOJAA YRITYSSALAISUUDET KAUPPAKAMARI 1


Uusia näkökulmia kevääseen klubiverkostoista! Klubissa laajennat verkostoasi sekä saat että jaat ajatuksia ja osaamista fasilitaattorin johdolla. Klubin jäsenenä kuulut kauppakamarin johtajaverkostoon, joka kokoaa yhteen kaikkien eri klubien jäsenet. Uudistetuissa klubeissa on osassa tapaamisista vierailevia fasilitaattoreita. Klubitiloina toimii jatkossa kauppakamarin modernit Kalevankadun juuri remontoidut tilat. Kevään klubeja: • HR-päättäjäklubi • uudistettu klubi - Toimitusjohtajaklubi 1 • uudistettu klubi - Johtajaklubi Löydä verkostosi klubeista! www.kauppakamarikauppa.fi/klubit ASIAKASPALVELU JA TILAUKSET puh. 09 2286 0360 asiakaspalvelu@kauppakamarinkoulutus.fi


PÄÄKIRJOITUS

DIGITALISAATIO KOROSTAA TURVALLISUUDEN MERKITYSTÄ YRITYSTURVALLISUUDESTA HUOLEHTIMINEN on tärkeä osa yritysvastuuta.

Yritysturvallisuutta ajatellaan liian usein vain yrityksen oman toiminnan vakauden kannalta, vaikka kysymys on nykyään paljon laajemmasta näkökulmasta. Yritystoiminnassa on aina kysymys asiakkaiden palveluiden ja asiakastietojen sujuvasta ja turvallisesta käsittelystä. Usein näkökulma on vielä tätäkin laajempi; yrityksen toiminta vaikuttaa koko yhteiskunnan toimintavarmuuteen.

PUUTTEET YRITYKSEN tuotteiden tai

palveluiden suunnittelussa voivat aiheuttaa hyvin laajoja seurauksia. Viime kuussa kerrottiin muun muassa maailman suurimpiin verkkopalveluihin kohdistuneista hyökkäyksistä kodinkoneiden puutteellista suojausta hyödyntämällä, kiinteistöjen lämmönjakelun keskeyttämisestä palvelunestohyökkäyksillä ja liikkuvien autojen hallintalaitteiden manipulointiin kohdistuneista hakkeroinneista. Tällaiset teot voivat jättää jälkeensä paljon inhimillistä kärsimystä ja suuria taloudellisia vahinkoja. Yrityksille ne saattavat aiheuttaa todella suuria vastuuvaatimuksia.

soitua. Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tässä on paljon parannettavaa. Voimavarat käytetään usein niin tarkasti varsinaisen liiketoiminnan edistämiseen, ettei turvallisuustyöhön liikene niitä enää riittävästi. KAUPPAKAMARISSA OLEMME jo pitkään

herätelleet jäsenyrityksiämme riskien säännölliseen analysointiin ja aktiiviseen turvallisuustyöhön. Teemme hyvää yhteistyötä viranomaisten kanssa. Aiemmin olemme keskittyneet painotetusti kauppakeskusturvallisuuden kehittämiseen. Nyt olemme ottaneet painopisteeksi kyberturvallisuuden edistämisen. Kauppakamarin DigiCyber-projektissa pyrimme aktivoimaan yrityksiä tietoturvallisuuden parantamiseen ja antamaan siihen eväitä. Se on erityisen tärkeää nyt, kun kaikissa yrityksissä mietitään uusien digitaalisten palvelujen ja toimintojen käyttöön ottamista.

VANHA TOTUUS on, että riskien torjuminen tulee miltei aina edullisemmaksi kuin niiden toteutumisesta aiheutuvat vahingot. Tämä pitää aivan erityisen hyvin paikkansa digiaikana.

RISKIEN ANALYSOINTI ja niiden hallinta

on yritysjohdolle avainasia. Suurissa yrityksissä riskienhallinnan menetelmät ovat kattavia ja turvallisuustyö hyvin organi-

KAUPPAKAMARI 4/2016 PÄÄTOIMITTAJA ESSI LINDQVIST TAITTO ISMO LAUKKARINEN NINA LAATIKAINEN JULKAISIJA HELSINGIN SEUDUN KAUPPAKAMARI KUSTANTAJA HELSINGIN KAMARI OY PAINOS 10 000 SAVION KIRJAPAINO OY KANNEN KUVA MEERI UTTI

YRITYKSEN TOIMINTA VAIKUTTAA KOKO YHTEISKUNNAN TOIMINTAVARMUUTEEN.

HEIKKI J. PERÄLÄ toimitusjohtaja

SISÄLTÖ 6–9 TEEMA Kyberrosvo iskee yrityskokoon katsomatta 14–15 KEHU KAVERIA Kumppanuus punnitaan tiukassa paikassa 17 KAUPPAKAMARI KOULUTTAA 22 HYVÄ UUTINEN Luontoa ja kaupunkikulttuuria matkailijoille

6–7 Yritykset tunnistavat edelleen heikosti kyberuhat, paljastuu Panu Vesterisen selvityksestä.

KAUPPAKAMARI 3


AJANKOHTAISTA

KIRJA

AJANKOHTAISTA

100 vuotta historiaa – (ainakin)100 vuotta tulevaisuutta

RIKO LASI HÄTÄTILANTEESSA – KRIISIVIESTINNÄN PIKAOPAS KRIISI ON SE HETKI, kun aika pysähtyy ja johtajan valtaa kylmä hiki. On tapahtunut jotain, jonka vuoksi organisaatiotasi haukutaan Facebookissa, pilkataan blogeissa ja vääristellään mediassa. Toimittajat penäävät vastauksia kriittisiin kysymyksiin, some-yleisö penkoo taustojasi, puolitutut pysäyttävät kadulla ja tivaavat selityksiä. Riko lasi hätätilanteessa on kriisiviestinnän pikaopas, joka auttaa johtajaa selviämään paineen alla. Tämän kirjan avulla opit minimoimaan kriisin vaikutukset ja jopa välttämään typerimmät kriisit. Kirjoittaja Katleena Kortesuon mukaan kriisiviestinnällä on neljä tavoitetta: • Ehkäistä kohuja ja kriisejä. • Lieventää kohujen ja kriisien seurauksia. • Antaa organisaatiolle työrauha. • Saattaa organisaatio normaalitilaan. Et ehkä pysty pyyhkimään kriisiä pois maailmasta, mutta fiksulla viestinnällä selviät kriisistä kuivin jaloin ja mahdollisimman vähin vaurioin. Tolkullinen kriisiviestintä on elinehto mille tahansa organisaatiolle.

4 KAUPPAKAMARI

Maailman ensimmäinen kauppakamari perustettiin vuonna 1599 Ranskan Marseillessa auttamaan viranomaisia tulli- ja satamaasioissa sekä taistelemaan merirosvoja vastaan. Alkuperäinen toimintaajatus elää vahvana edelleen: kaupan vapauden edistäminen. VUONNA 1910 valmistuneen, todellisen valtioneuvoksen August Ramsayn johtaman

valtionkomitean mietinnön pohjalta syntyi kauppakamarilaitos. Toiminta pääsi alkamaan, kun Venäjän väliaikainen hallitus vahvisti 10. elokuuta 1917 kauppakamariasetuksen. Suomen ensimmäisen kauppakamarin eli Helsingin kauppakamarin varsinainen perustamiskokous pidettiin 17.12.1917. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin August Ramsay, joka johti kauppakamaria 1917–1927.

Matti Niemi jatkaa puheenjohtajana HELSINGIN SEUDUN kauppakamarin syyskokous

valitsi yksimielisesti HOK-Elannon toimitusjohtajan, kauppaneuvos Matti Niemen jatkamaan kauppakamarin puheenjohtajana. Varapuheenjohtajina jatkavat varatoimitusjohtaja Terho Kalliokoski Kesko Oyj:stä ja Tikkurila-konsernin toimitusjohtaja Erkki Järvinen. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Kalevala Koru Oy:n toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen. Keskuskauppakamarin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu UPM-Kymmene Oyj:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.


NYT PUHUTTAA

Muurit saartavat maailmankaupan Yhdysvaltain presidentinvaalien yllätystulos sai rahamarkkinat ensin hermostumaan, sitten riehaantumaan. Kukaan ei vielä tiedä, onko turbulenssi merkki myrskystä vai virkistävästä sateesta.

TEKSTI ISMO LAUKKARINEN

Jos Trumpin vaalipuheisiin on uskominen, voimakkaimmat toimet kohdistuvat

– Suomen kaltaiselle maalle olisi täydellinen tuhon tie pistää rajat kiinni ja aidat pystyyn, sanoo ulkoasiainneuvos Matti Anttonen.

KUVA ULKOASIAINMINISTERIÖ

HYVIN HARVALLA on käsitys, mitä USA:n seuraava presidentti Donald Trump aiheuttaa maailmantaloudelle. Maailmankaupan kannalta suurimmat huolet liittyvät vapaakaupan vastustukseen. – Trump on ilmoittanut kaatavansa Tyynenmeren alueen sopimuksen (TTP), ja siinä samassa saattaa mennä myös Yhdysvaltojen ja EU:n välinen kauppa- ja investointikumppanuus TTIP, kertoi kauppakamarin syyskokouksessa kokousesitelmän pitänyt ensi vuonna Suomen Tukholman-suurlähetystön päälliköksi siirtyvä ulkoasiainneuvos Matti Anttonen. Suomen kaltaiselle ulkomaankaupasta elävälle maalle vapaakauppasopimusten vastustamista on vaikea ymmärtää. – Meille olisi täydellinen tuhon tie pistää rajat kiinni, aidat pystyyn ja kuvitella, että pärjäämme yksin Impivaarassa.

infrastruktuuri-investointeihin ja veronalennuksiin, Trumpin tavoitteena on Yhdysvaltain erittäin korkean yritysverokannan laskeminen 15 prosenttiin ja sitä kautta pääomien kotiuttaminen. – Täytyy kuitenkin muistaa, että Trump on työväen presidentti. Tarvitaan helpotuksia tavallisten kansalaisten veroihin, jotta Valkoiseen taloon äänestänyt työväenluokka olisi tyytyväinen. Anttonen arvelee, että hankalampia toteuttaa ovat Trumpin kaavailemat mittavat infrastruktuuri-investoinnit. Jos tuloja leikataan ja menoja lisätään, valtionvelka kasvaa, inflaatio kiihtyy ja korot nousevat. – Uskon, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed seuraa tarkasti, minkälaisia inflaatiopaineita Trumpin poliittinen linja synnyttää.

KAUPPAKAMARI 5


Yritysten panostettava

tietoturvakulttuuriin TEKSTI ESSI LINDQVIST KUVA MEERI UTTI

Tuoreen Kyberturvallisuus 2016 -tutkimuksen mukaan liian harva yritys on herännyt tietoturva-asioihin. Huijaaminen on helppoa, jos yrityksestä puuttuu tietoturvakulttuuri. Varautuminen alkaa tietoturva-asioiden vastuutuksella. Nolon tason huijaukset voidaan estää maalaisjärjellä ja terveellä epäilyllä.

TEEMA

R

eilu vuosi sitten tehty Yrityksiin kohdistuvat kyberuhat 2015 -selvitys paljasti karun totuuden: yritykset tunnistavat ja torjuvat kyberhyökkäyksiä hyvin heikosti. Iso osa yrityksistä ei edes tunnistaisi käynnissä olevaa tunkeutumista tietojärjestelmäänsä. Tutkimus toistettiin tänä syksynä, eikä tulos ole kovin paljon parempi. – Erityisesti 1–4 henkeä työllistävät mikroyritykset sekä 5–199 hengen pk-yritykset kaipaavat vieläkin herätystä. Isommat firmat ovat havahtuneet paremmin ja alkaneet panostaa tietoturvaan, kertoo kauppakamarin DigiCyber-projektia vetävä asiantuntija Panu Vesterinen. Pienemmillä yrityksillä yhtenä haasteena on edullisen ja järkevän ratkaisun löytyminen. Mutta myös ”kyberhype” hämmentää. – Tietoturvasta ja kyberhyökkäyksistä puhutaan usein korkealentoisella tasolla. On vaikea saada kiinni, millaisesta uhasta oikein on kyse, Vesterinen sanoo. SÄHKÖPOSTI ON VAARALLINEN ASE Käytännössä kyse on yksinkertaisesta ”perusrikollisuudesta” eli varas haluaa viedä rahasi. Ainoa ero on, että rikollisuus on muuttunut digitaaliseksi. – Rikollinen valitsee esimerkiksi jonkun tuotteen, joka on laajasti käytössä. Jos viestin saa 50 000 henkeä, joista ansaan lankeaa sata ja jokainen antaa 200 euroa, niin rikollinen saa 20 000 euroa puhtaana suoraan käteen, Vesterinen havainnollistaa. Jos yritykseltä saadaan huijattua esimer-

6 KAUPPAKAMARI

kiireessä ja työpaineiden alla tulee helposti kuitattua valelasku tai avattua liitetiedostoja. Yrityksissä tietoturva-asiat pitäisi vastuuttaa selkeästi. – Tutkimus paljastaa kuitenkin, että hyvin harvassa keskisuuressakaan yrityksessä on täysipäiväistä tietoturvahenkilöä. Eihän yrityksessä vastuuteta myyntiäkään itosastolle tai hallinnolle hoidettavaksi oman toimen ohella, Vesterinen herättelee.

Projektipäällikkö Panu Vesterisen vetämä DigiCyber-hanke auttaa yrityksiä varautumaan kyberuhkiin.

kiksi 8 000 euroa, se on pois katteesta. Varsinkin pienessä, alhaisen katteen yrityksessä siihen vaaditaan varsin paljon liikevaihtoa. Vaikka rikokset ovat yksinkertaisia ja rosvoaminen helppoa, huijauksia on vaikea tunnistaa. – Digitaalisuus helpottaa rikollisen elämää, sillä yhteydenpidosta puuttuu ihmiskontakti. Lisäksi ihminen luottaa toiseen ihmiseen luontaisesti, jolloin ansaan lankeaa helposti. Huijaaja käyttää niinkin yksinkertaista rikosvälinettä kuin sähköposti. Nykyään rikolliset osaavat hyvää suomea, joten

ÄLÄ EPÄILE EPÄILIJÄÄ Vastuutuksen lisäksi yrityksellä on oltava suunnitelma hyökkäystä varten sekä koulutusta ja ohjeet henkilöstölle. Paperille pantu suunnitelma ei kuitenkaan riitä, vaan sitä on harjoiteltava ja päivitettävä. – Varkaat ovat hyvin innovatiivisia; uusia rikollisuuden uhkia tulee jatkuvasti. Henkilöstöllä pitää olla tunne, että epäillä saa ilman että luullaan vainoharhaiseksi, Vesterinen muistuttaa. Monta aukkoa tukitaan jo sillä, että yritykselle luodaan rautalankamalliset toimintaohjeet ja jaetaan sisäiset vastuut. Käytännön ohjeet ovat varsin arkisia. Salasanat uusiksi ja tiedot talteen säännöllisin väliajoin. Koneet, sähköpostit ja selaimet kiinni pidempien taukojen ajaksi. Työmatkoilla omasta läppäristä ja matkapuhelimesta kannattaa pitää visusti huolta. Myös keskusteluissa vielä tuntemattomien yritysvieraiden kanssa kannattaa olla hieman varauksellinen. Vieraista tai yllättävistä osoitteista tuleviin sähköposteihin, niiden liitteisiin ja verkkolinkkeihin ei pidä koskea.


ISKEE YRITYSKOKOON KATSOMATTA

AUKKOJA KYBERPUOLUSTUKSESSA

HENKILÖSTÖ ON HEIKOIN LENKKI

Miten yrityksessäsi varaudutaan hyökkäyksiin?

Osaako yrityksesi henkilökunta toimia epäillessään hyökkäystä?

EI/EN OSAA SANOA:

44%

44% EI MITENKÄÄN 61% mikroyritykset 42% pk-yritykset mikroyritykset

45%

20% isot

pk-yritykset

43%

isot yritykset

39%

VASTUU HARVOJEN HARTIOILLA

ROSVOA KIINNOSTAA HELPPO RAHA

Kenelle tietoturva on vastuutettu?

Mitä arvelet tunkeutujan etsivän?

EI KENELLEKÄÄN/EN OSAA SANOA

24%

Jos on vastuutettu, niin kenelle?

19%

PÄÄLLIKKÖ- TAI JOHTAJA OMAN TOIMEN OHELLA

8%

IT-OSASTO, EI KETÄÄN NIMETTYÄ

5%

NIMETTY TIETOTURVALLISUUSJOHTAJA TAI -PÄÄLLIKKÖ

i

i

EN OSAA SANOA:

40%

VARASTA KIINNOSTAA: 40% 33% 12%

LUOTTAMUKSELLINEN TIETO TUOTTEISTAMME TIEDOT ASIAKKAISTAMME JOHTAJIEN HENKILÖKOHTAISET TIEDOT

KYBERTURVALLISUUS 2016 –TUTKIMUS Yrityksiä yhteensä: 754 kpl Isot (> 200 henkeä): 91 kpl Pk-yritykset (5–199 henkeä): 457 kpl Mikroyritykset (1–4 henkeä): 206 kpl


Seitsemän päivän kybermyrsky Valtiollinen toimija painostaa Suomea vaikuttamalla kansantalouteen. Skenaario perustuu oletuksille suomalaisten tietojärjestelmien toiminnasta. Sen kaikki osa-alueet ovat alan ammattilaisten mahdollisena pitämiä. JO VUOSIA eräs valtiollinen toimija on kerännyt tunnuksia ja pääsytietoja Suomen finanssialan, logistiikka-alan ja kriittisen infrastruktuurin toimijoiden verkkoihin. Toimintaa on peitelty muun muassa kohdistamalla palvelunestohyökkäyksiä toimijoiden internetsivustoille. Kun hyökkäyksen kohde käyttää resurssinsa tilanteen korjaamiseen, verkossa valmistellaan toimenpiteitä. Hyökkääjävaltio on rakentanut takaovia ja ”passiivisia” haittaohjelmia uinumaan useiden julkisten ja yksityisten toimijoiden tietoverkkoihin.

1. PÄIVÄ

4. PÄIVÄ

00 Sähkönjakelu alkaa kärsiä katkoista.

00 Logistiikka-alan yritykset hukkuvat valituksiin kadonneista ja vääriin osoitteisiin toimitetuista lähetyksistä. Hyökkäys on korruptoinut logistiikkajärjestelmät. 00 Suomen kauppakumppanit eivät luota tilausten oikeellisuuteen, tuonti ja vienti häiriintyvät.

2. PÄIVÄ

00 Pankkiautomaatit lakkaavat toimimasta. 3. PÄIVÄ

00 Pankkitileissä on havaittu virheellisiä rahansiirtoja. 00 Pankit eivät enää luota järjestelmän maksumääräyksiin. 00 Kuluttajat eivät voi ostaa verkossa eivätkä pääse pankkitileilleen.

5. PÄIVÄ

00 Kaasu- ja öljyputkien toiminta keskeytyy. Kyberhyökkäykset eivät näy prosessien valvontajärjestelmissä, jolloin lisävahinkoja

Kansantaloutta vahingoittava

uhka on todellinen TEKSTI PANU VESTERINEN

Kybermyrsky-skenaarion hyökkäystä kutsutaan nimellä APT eli Advanced Persistent Threat. Kun tietoturva-asiantuntijat kohtasivat ensimmäisen kerran kohdistettuja hyökkäyksiä, ymmärrettiin, että kyseinen uhka ei katoa. Koettiin, että tällaisia hyökkäyksiä on vaikeaa tai lähes mahdotonta torjua. – Hyökkääjät ovat kehittäneet digitaalisia keihäänkärkiä erityisesti kriittisen infrastruktuurin verkkoihin. Ne on saatu eri keinoin tietoverkkoihin ja ne uinuvat siellä havaitsemattomina kuten sukellusveneet odottaen toimintakäskyä, kuvaa yhdysvaltalainen kyberasiantuntija Chris Fogle. Tällaisten huomaamattomasti levitettyjen hyökkäysten aktivoimisen seuraukset voivat olla järisyttäviä kansantaloudelle. – Voidaan olettaa, että valtiotason toimijat ovat keränneet suuren varaston työkaluja, tekniikoita ja nollapäivän haavoittuvuuksia, joita ei ole vielä havaittu. Tilanne ei ole täysin menetetty. Pitkän 8 KAUPPAKAMARI

ajan kuluessa on opittu paljon APT-toimijoiden toimintatavoista. – Olemme oppineet tunnistamaan keitä hyökkääjät ovat, millaisia maaleja he suosivat ja millaisia operaatioita kukin mielellään käyttää. Taito löytää ja seurata hyökkäyksiä tietoverkoissa on kehittynyt, samoin se, mil-

OLENNAISTA ON TIETOVERKON JATKUVA MONITOROINTI. laisista tunnusmerkeistä verkossa lymyävä hyökkäys voidaan tunnistaa. Hyökkäyksien tunnistaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä APT-hyökkääjät ovat taitavia välttämään perinteisen tietoverkkoturvallisuuden keinot. Olennaista on tietoverkon jatkuva monitorointi tunnus-

merkkien löytämiseksi. – Taistelussa digitaalisia keihäänkärkiä vastaan kyse on taitavien ammattilaisten toteuttamasta aktiivisesta tietoverkon seurannasta. Ammattilaiset pystyvät tunnistamaan poikkeamia tietoverkossa ja osaavat suhteuttaa näkemänsä asiat uhkatietoon. Lisäksi on kehitetty työkaluja helpottamaan tiedon keräämistä verkoista ja tiedon analysointia, Fogle kertoo. Erilaisten valvontatyökalujen hankkiminen on turhaa, jos niiden tuottamaa tietoa ei osata hyödyntää. Osaajien puute on varsin yleistä erityisesti teollisten prosessien valvontajärjestelmissä. Järjestelmät ohjaavat kriittisen infran toimintaa, kuten sähkölaitoksia ja siirtoverkkoa, öljyputkia ja jalostamoja, tehtaiden prosesseja sekä kemian tuotantolaitoksia ja varastoja. Haasteena on löytää kokeneita kyberturvallisuuden ammattilaisia, jotka tietävät käytännössä, mitä prosesseissa tapahtuu.


syntyy operaattorien jatkaessa normaalia toimintaa. 6. PÄIVÄ

00 Puhelinverkot kaatuvat. 7. PÄIVÄ

00 Sähköverkkoon hyökätään massiivisesti. Hyökkäys kohdistuu sähkönsiirtoon ja tuotantolaitosten generaattoreihin ja muuntajiin rikkoen niitä. VIIKON SALDO:

00 Yhteiskunnan ja yritysten toiminta on vaikeutunut merkittävästi. 00 Vaikutukset murentavat kansantaloutta. 00 Henkilöstöä ei riitä hyökkäysten selvittämiseen eikä järjestelmien palauttamiseen.

Chris Fogle

on Delta Risks ja CyVantage yhtiöiden perustajajäsen. Hän on työskennellyt Yhdysvaltain Ilmavoimissa ja viimeiset kahdeksan vuotta kyberturvallisuusyrittäjänä. Fogle on erikoistunut muun muassa kriittisen infran kyberpuolustautumiseen ja kyberammattilaisten korkeatasoisten taitojen kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Hän myös neuvoo yritysten johtoryhmiä kyberasioissa. Moni tietoturvatyökaluista vaatii kuitenkin modifiointia, jotkut saatavat aiheuttaa jopa teollisten prosessien pysähtymisen. – Hunt-toimintaan kykenevän oma tietoturvahenkilökunnan kouluttaminen voi tuntua hintavalta, mutta ainakin suuremmille toimijoille ja valtiolle se ei ole liian suuri sijoitus. Liiketoiminnan historiassa on ensimmäistä kertaa uhka, johon varautumisen laiminlyöminen voi johtaa kansantaloudellisiin vaikutuksiin, Chris Fogle vakuuttaa.

Ennakkoon varautuminen on paras puolustus TEKSTI JA KUVA ISMO LAUKKARINEN

Yritysten tietojärjestelmät ovat haavoittuvia, jos niiden suojaamiseen ei panosteta. Liian usein tietoturvaan kiinnitetään huomiota vasta sitten, kun järjestelmään on jo hyökätty.

V

iestintäviraston Kybertuvallisuuskeskuksen ryhmäpäällikkö Jarna Hartikainen kertoo, että keskuksen palvelut eivät ole vielä kaikkien yritysten tiedossa. – Valitettavan usein meihin otetaan yrityksestä yhteyttä vasta sitten, kun yritys on kohdannut tietoturvaloukkauksen, johon se kaipaa välttämätöntä ulkopuolista apua, jos sittenkään. – Toimivimmat käytännöt ja luontevuus yhteistyöhön saadaan, kun sitä tehdään säännöllisesti osana normaalia toimintaa, Hartikainen neuvoo. Kybertuvallisuuskeskus antaa yrityk-

sille apua tilanteen vakavuuden selvittämiseen sekä ohjaa tilanteen korjaamisessa ja järjestelmien palautuksessa ympäri vuorokauden. Huoltovarmuuskriittisille yrityksille on tarjolla myös tietoturvaloukkausten havainnointi- ja varoitusjärjestelmä, HAVARO-palvelu. Viestintäviraston nettisivuilla ilmoitetaan päivittäin tietoon tulleista tietoturvaloukkauksista. Kyberturvallisuuskeskukselle voi myös ilmoittaa tietoturvauhkista, kuten palvelunestohyökkäyksistä, verkkohuijauksista, haittaohjelmista ja tietomurroista.

MUISTA AINAKIN MUISTA EDESNÄMÄ NÄMÄ SÄÄNNÖLLISET PÄIVITYKSET

TIETOTURVAKOULUTUS JA -SUUNNITELMA

Auttavat estämään muun muassa huijauslinkkejä.

VARMUUSKOPIOINTI

Toiminta saadaan nopeasti uudelleen käyntiin. Ohjeista työntekijät tunnistamaan uhkat.

SEGMENTOI VERKKO

Harjoitelkaa suunnitelmaa myös käytännössä.

VERKKOYHTEYKSIEN SEURANTA

KYSY NEUVOA: Osiin jaettu verkko ei lamaannu kokonaan hyökkäyksessä.

Havaitsee verkkoon tunkeutumisen. www.viestintavirasto.fi

KAUPPAKAMARI 9


10 KAUPPAKAMARI


Helppo raha kiinnostaa kyberrosvoa TEKSTI TIMO SORMUNEN KUVAT MEERI UTTI

Verkkovarkaita houkuttelevaa helppoa rahaa on tarjolla hyväuskoisissa ja heikosti tietoturvastaan huolehtivissa pk-yrityksissä. Kyberturvallisuuteen pitäisikin suhtautua vakavasti yrityskokoon katsomatta. Keskon tietohallintojohtaja Arto Hiltunen toivoo, että tasaisin väliajoin julkisuuteen tulevat tapaukset vievät turvallisuuskulttuuria eteenpäin myös pienemmissä yrityksissä. -Kukaan ei varmasti toivo herättäjäksi mitään todella vakavaa verkkoiskua. HENKILÖ

KAUPPAKAMARI 11


M ARTO HILTUNEN

KESKON

tietohallintojohtaja, opiskellut Turun kauppakorkeakoulussa. URA KESKOSSA

Manager, BI solutions 2000-2004 IT Manager 2004-2008 CIO

2008SYNTYNYT 1976,

kotipaikka Helsinki, harrastuksina tennis, sulkapallo, korttipelit ja lukeminen.

12 KAUPPAKAMARI

tilinumeron tai Y-tunnuksen takana pörssiyhtiö oni suomalainen arveli marrasvai toiminimi. kuussa saaneensa mieluisaa sähkö-Siksi yksikään pk-yrittäjä ei voi kuitata asiaa sapostia Verohallinnolta. Viestissä nomalla, etteivät näin pienet tai kyseisen toimialan ilmoitettiin veronpalautuksesyritykset kiinnosta verkkorikollisia. Helppo raha ta, jonka maksamista varten piti ilmoittaa oma kiinnostaa aina, Hiltunen tiivistää. tilinumero. Tietomurrot, väärennetyt viestit ja kyberhyökVarsin pian Verohallinto kuitenkin tiedotti, että käykset alkavat olla lähes jokaisen yrityksen arkea. aidon näköisellä logolla ja täysin asiallisella tekstisisälPörssi- ja vientiyrityksissä verkko- ja kyberrikollilöllä varustettu sähköpostiviesti oli huijausta. Kuinka suuteen liittyvät riskit on moni ansaan lopulta lankesi, jo varsin hyvin tiedostettu. on arvoitus. Vahinkoa vähenMonille on saattanut kersi verottajan nopea kriisiviesTIETOISUUS tyä niistä myös omakohtintä, lisäksi huijaus uutisoiKYBERRIKOLLISUUDESTA taista kokemusta, mikä tiin tuoreeltaan mediassa. yleensä on myös paras Keskon tietohallintojohON KASVANUT, MUTTA kannustin laittaa asiat taja Arto Hiltusen mielestä VALTAOSASSA kuntoon. tapaus oli varsin klassinen MIKRO- JA PKValtaosassa mikesimerkki sähköpostihuijaYRITYKSISTÄ ro- ja pk-yrityksistä sen uksesta, joka onnistuessaan sijaan nukutaan edelleen tuottaa lähettäjälleen vaivaNUKUTAAN EDELLEEN ruususen unta. Yrityksistä tonta tulovirtaa. RUUSUSEN UNTA. puuttuu asiaan liittyvää -Jos tällainen viesti ohjeistusta eivätkä vastuutlähtee vaikkapa miljoonaan kaan ole selkeitä. Yleensä eri osoitteeseen, niin pienitietoturva on vastuutettu toimitusjohtajalle tai kin vastausprosentti tuottaa rahaa. Ja se on myös ylemmälle esimieskunnalle, jotka hoitavat sitä verkkorikollisuudessa aina päämotiivi, Hiltunen muiden töiden ohella. korostaa. -Kauppakamarin tuoreen Yrityksiin kohdistuvat kyberuhat 2016 -tutkimuksen mukaan noin ROBOTTIROSVO EI puolella pk-yrityksistä ei ole kyberuhkien varalle EROTTELE UHREJAAN minkäänlaista konkreettista suunnitelmaa. MyösHiltunen vertaa verkkouhkilta suojautumisen olekään niissä työskentelevä henkilöstö ei tiedä, miten van pitkälti samanlaista kilpajuoksua kuin doping toimia epäillessään tietomurtoa, Hiltunen toteaa. huippu-urheilussa. Rikolliset kehittävät yhä ovelampia ja tehokkaampia keinoja, joilla murtautua tai muulla VERKOSSA TARVITAAN ”KYBERPYSSYJÄ” tavalla päästä käsiksi yritysten rahaliikenteeseen. Tilanne on huolestuttava, sillä luvut eivät ole viime Vaihtoehtoisesti voidaan häiritä arkista liiketoivuosina juurikaan kohentuneet, vaikka verkkorimintaa, kuten kaataa palvelimia tai verkkosivustoja kollisuudesta on rummutettu entistä näkyvämmin. ja vaatia vastineeksi rahaa. Ajan ja kiinnostuksen puutteen ohella yksi selittäjä Vastapuoli pyrkii tietenkin puolustautumaan lienee yritysten tiukka taloustilanne, jolloin ei ole mahdollisimman tehokkaasti. varaa ylimääräisiin menoeriin tai rekrytointeihin. -Valitettavasti pitkäkyntiset ovat usein askeleen Tietoturva-asiat myös mielletään kokonaisuudeksi, edellä. Siksi tietoturva-asioihin pitää suhtautua johon on vaikea tarttua. vakavasti yrityskokoon katsomatta, Hiltunen Tietoturva on kuitenkin strategisesti tärkeää. painottaa. -Kaikkein tarkin pitää olla yrityksen maksuVerkkohyökkäykset ja -huijaukset ovat pahimliikenteessä ja sen ohjeistuksessa. Pankkitilien millaan hyvin organisoitua globaalia rikollisuutta, ja luottokorttien numerot ovat juuri niitä, joita jolla on käytössään alan huippuosaajat ja -resurssit. verkossa metsästetään, Hiltunen kertoo. Automatisoidut tietojärjestelmät hakevat sopivia Yksi hyvä osuma yrityksen rahaliikenteeseen iskukohteita ja tietoturva-aukkoja kellon ympäri tai pankkitilille voi tietää loppua koko yritystoivuoden jokaisena päivänä. minnalle. Se on kaukana nigerialaiskirjeistä tai autotal-Takavuosina rahakuljetuksia vartioitiin aseilla. lin nurkassa puuhastelevista hakkereista, jos toki Nyt ollaan verkossa ja siellä tarvitaan ”kyberpyssyheitäkin joukkoon yhä mahtuu. jä”, Hiltunen muistuttaa. -Automatisoidut ohjelmat eivät erittele, onko


Kipaise kirjastoon laitteella kuin laitteella, säällä kuin säällä ituksetta! lo e v e il e k o K tikirjasto.fi t a m m .a w w w

Ammattikirjastosta löydät monipuolista kirjallisuutta seuraavista aiheista: • Talous • Työsuhde • Johtaminen • Juridiikka

• Toimii verkossa, kaikilla päätelaitteilla • Ajankohtaista tietoa kootusti yhdessä paikassa • Asiantuntijoina alansa erityisosaajat • Hae tietoa helposti • Sujuva käyttö KauppakamariTiedon kanssa

Tutustu samoilla tunnuksilla myös KauppakamariTiedon palveluihin!

ammattikirjasto.fi


KEHU KAVERIA

TIETOTURVAVASTAAVA HELENA RUOTSALAINEN RECEPTUM OY

Yhteys ei katkea tiukassakaan paikassa MIKÄ OLI PAINAVIN SYY ALOITTAA YHTEISTYÖ?

Toimitamme asiakkaillemme koko heidän liiketoiminnan kattavan järjestelmän, joten haluamme myös helpottaa heidän arkeaan tarjoamalla tietoturvaa heille palveluna. F-Securella on tähän tietoturvapalvelun tarjoamiseen yksinkertaisesti paras tuote. Sen lisäksi meille on ollut erittäin tärkeää toimiva yhteistyö sekä yrityksen kotimaisuus. MITÄ HYÖTYÄ KUMPPANUUDESTA ON TEILLE?

Vaadimme itseltämme ja myös yhteistyökumppaneiltamme paljon. Hyvä kumppanuussuhde hyödyttääkin molempia osapuolia ja näin koen Receptumin ja F-Securen välisen yhteistyön tekevän. Kumppanuuden todellinen arvo punnitaan silloin, kun tulee se tiukka paikka. Näissä tilanteissa meitä ei ole koskaan jätetty yksin. MITÄ OLETTE OPPINEET YHTEISTYÖN MYÖTÄ?

Hyvä kumppanuus syntyy toimivista henkilösuhteista ja hyvästä palvelusta, puolin ja toisin. Välillä on pitänyt myös uskaltaa hypätä itselle tuntemattomaan ja luottaa kumppanin ammattitaitoon ja näkemykseen tulevaisuuden haasteista. KENELLE SUOSITTELISIT KUMPPANIA?

Voin suositella F-Securea kaikille, ja näin teenkin, niin työkuin yksityiselämässäkin.

RECEPTUM OY TOIMIALA, TUOTTEET, PALVELUT

Toimialakohtaiset ohjelmistot ja it-ratkaisut. MAXX-järjestelmä apteekeille ja kaupoille sekä Helmi-järjestelmä Hammaslääkäriasemille. PERUSTETTU 2000 HENKILÖSTÖÄ 60 LIIKEVAIHTO noin 10 milj. euroa www.receptum.fi 1414 KAUPPAKAMARI KAUPPAKAMARI


CHANNEL SALES MANAGER MIKKO SUHONEN F-SECURE OYJ

Kun kyse on tietoturvasta, asiakkaan ja palveluntarjoajan on voitava luottaa toisiinsa täydellisesti. Kumppanuuden todellinen arvo punnitaan tiukan paikan tullessa.

MIKÄ OLI PAINAVIN SYY ALOITTAA YHTEISTYÖ? KUVAT MEERI UTTI

Uskon että Receptum valitsi aikoinaan F-Securen siksi, että tuotteemme oli tietoturvapalveluiden tuottamiseen jo silloin markkinoiden paras. Se mahdollistaa kumppaneillemme tietoturvan toimittamisen palveluna kaiken kokoisille yrityksille, tehokkaasti ja laadukkaasti. MITÄ HYÖTYÄ KUMPPANUUDESTA ON TEILLE?

Olemme saaneet valtavasti uusia asiakkaita Receptumin ansiosta - yli puolet Suomen apteekkien tietokoneista suojataan nykyisin F-Securen tuotteella. Receptum suhtautuu tietoturvaan vakavasti ja asiantuntevasti hyödyntäen ratkaisujemme ominaisuudet tehokkaasti tietoturvapalvelussaan. Tyytyväinen asiakas on parasta mahdollista mainontaa. Receptum antaa meille paljon tuotteisiin liittyvää palautetta, joskus tiukkaakin. Saamamme palaute ohjaa tuotekehitystämme vahvasti. MITÄ OLETTE OPPINEET YHTEISTYÖN MYÖTÄ?

Aito kumppanuus on suunnitelmallista ja jatkuvaa yhteistyötä, jossa tavoitellaan liiketoimintahyötyjä molemmille osapuolille. Hyvistä henkilösuhteista on siinä aina hyötyä, joissain tilanteissa ne ovat jopa edellytys. KENELLE SUOSITTELISIT KUMPPANIA?

Käsi sydämellä suosittelen Receptumia kaikille apteekeille, erikoistavarakaupoille ja hammaslääkäriasemille.

F-SECURE OYJ TOIMIALA, TUOTTEET, PALVELUT

Kyber- ja tietoturvaohjelmistot ja palvelut PERUSTETTU 1988 HENKILÖSTÖÄ noin 923 (2015) LIIKEVAIHTO noin 148 milj. euroa (2015)

www.f-secure.fi KAUPPAKAMARI 15


WWW.KAUPPAKAMARINKOULUTUS.FI

”Vuosien mittaan olen hyödyntänyt useita Kauppakamarin koulutuksia. Erityisesti vero- ja työsuhdekoulutukset ovat olleet erittäin hyödyllisiä. Toimitusjohtajaklubista sain arvokkaita kontakteja. Oli innostavaa vaihtaa ajatuksia kollegojen kanssa. Suorittamastani Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ ®) -tutkinnosta on ollut välittömästi hyötyä useissa hallitustehtävissäni. Koulutukset ovat aina ajankohtaisia ja kouluttajat asiantuntevia. On hienoa, että kouluttajina ovat usein kauppakamarin omat asiantuntijat ja lakimiehet. Keväällä osallistun ainakin Verotuksen ajankohtaispäivään. Carita Orlando, toimitusjohtaja, ACC Orlando

u t u l u n ko

i r a m aka

p p u a

”K

a t s u l spo

ä y t ö y nh o j l a tp

. i n ä s työs

lu l o n o

Verotusmenettely muuttuubrunssiseminaari 19.1./ 31.1./ 3.2.

Työsuhteen ajokortti 7.-8.2.

HHJ®Puheenjohtajakurssi 9.–10.2.


LUE LISÄÄ KOULUTUKSISTAMME KAUPPAKAMARIKAUPPA.FI

TAMMIKUU

17.1. 17.-18.1. 24.1. 26.1. 26.1. 30.1. 31.1.

Työeläkeuudistus voimaan 1.1.2017 -brunssiseminaari Key Account Manager (KAM) -ajokortti® Työlainsäädäntö uudistuu -brunssiseminaari Tuloslaskelman ja taseen hyödyntäminen yrityksen johtamisessa Terveydentila ja työkyky – työpaikan käytännön kysymykset Koeaika, sen jatkaminen ja työsopimuksen purkaminen -webinaari Esimiehen määräaikaishuolto

HELMIKUU

1.2. 2.2. 9.2. 13.2. 14.2. 16.2. 16.2. 27.2. 28.2.

Henkilötietojen lainmukainen käsittely Vuosilomalain käytännön soveltaminen KASVUA INNOVAATIOISTA – miten lisätä kasvua ja parantaa tuottavuutta Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ja päättäminen -webinaari Arvopapereiden käsittely kirjanpidossa ja verotuksessa Edustus-, markkinointi- ja henkilöstökulut arvonlisäverotuksessa Palkanlaskennan vaativat tilanteet Puhe-Judon™ peruskurssi Yhdistysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kirjanpito- ja tilinpäätöspäivä 2017

MAALISKUU

2.3. 3.3. 7.3. 9.–10.3. 15.3. 15.3.–16.5. 16.3. 17.3. 21.3. 21.3. 22.3. 22.3. 22.–23.3. 28.–29.3. 28.3. 30.3. ja 4.4.2 30.3. 31.3

Suuri Työsuhdepäivä Incoterms® 2010 ja kehittyvä kuljetuskäytäntö Palkka ja työkorvaus verotuksessa – Verohallinnon ohje Esimiespäivät Vierumäellä Paikallinen sopiminen ja työehtosopimusten yleissitovuus VALLOITA VERKKOKAUPALLA -valmennus Osakassopimus Verotuksen ajankohtaispäivä Tuloksekas johtaminen & toimiva johtoryhmä Ulkomaalainen työntekijä Suomessa ja Suomesta ulkomaille töihin – verotus ja sosiaaliturva Tehoa asiakastapaamisten sopimiseen – tavoitteellinen buukkaus Jari Parantainen: Palveluiden tuotteistaminen Palkanlaskenta 2017 -laivaseminaari Arvonlisäverotuksen ajokortti® (peruskurssi) Sairauspoissaolot – ohjeita ja ratkaisuja ongelmatilanteisiin Onnistu esiintyjänä Rakentamisilmoitusten menettelyt NYT Kulujen edelleenveloitus arvonlisäverotuksessa -brunssiseminaari


NEUVONTAPALVELUT

KIRJANPITO

TYÖSUHDEASIAT

SOPIMUSASIAT

VEROTUS

YHTIÖOIKEUS

Näin verotus muuttuu

SEURAA NÄITÄ

ensi vuonna

YRITYSTEN LASKUJA VARASTETTU KIRJELAATIKOISTA POLIISI SUOSITTELEE, että laskuja paperiMUU

sina asiakkaille lähettävät yritykset toimitYRITYSJURIDIIKKA taisivat laskut postin palvelupisteisiin, eikä niitä jätettäsi kirjelaatikoihin. Laskuja on viety kirjelaatikoista ja muutettu saajatietoja. Ohje koskee kaikkia suomalaisyrityksiä.

OHJE TYÖTERVEYSHUOLLON ETÄPALVELUIHIN UUSI OHJE kertoo työterveyshuollossa

toimiville ammattihenkilöille ja asiantuntijoille, miten ja millä kriteereillä ehkäiseviä palveluja työterveyshuollossa voidaan antaa digitaalisina etäpalveluina.

UUSI HANKINTALAKI JO EDUSKUNNAN KÄSITTELYSSÄ uudeksi hankintalaiksi on juuri nyt eduskunnan käsiteltävänä. Tällä hetkellä on menossa valiokuntavaihe. Uuden lain voidaan arvioida tulevan voimaan ensi vuoden alussa. HALLITUKSEN ESITYS

EU:N YHTENÄISPATENTTI VIIVÄSTYY ISON-BRITANNIAN ERO EU:sta lykkää Euroopan yhtenäispatenttijärjestelmän syntymistä tai pahimmillaan uhkaa jopa kokonaan kaataa sen. Yritysten kannalta nykytilanne jatkuu eli jokaiseen jäsenmaahan on haettava erillinen patenttisuoja. Yhtenäispatentin avulla olisi mahdollista yhdellä hakemuksella saada suoja kaikkiin mukaan liittyneisiin EU-maihin.

VEROTUS

Ensi vuoden talousarvioesitys käsiteltiin syksyllä, ja varsinaiset verolait vahvistetaan tässä kuussa. Talousarvioesityksen ja hallituksen esitysten perusteella yritys- ja henkilöverotukseen on tulossa vuodelle 2017 muun muassa seuraavat muutokset.

HENKILÖYHTIÖIDEN YHTIÖMIEHILLE,

elinkeinon-, maatalouden-, metsätalouden- ja porotalouden harjoittajille tulee yrittäjävähennys. Vähennys on 5 % verotettavasta tulosta tappioiden vähentämisen jälkeen. KIKY-SOPIMUKSEEN LIITTYEN

työnantajan työntekijälleen 6 kuukauden ajan työsuhteen päättymisen jälkeen järjestämä terveydenhoito on verovapaa etu. Säädettyjen kriteerien täyttyessä tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanotulle työntekijälle voidaan tarjota verovapaasti koulutusta tai valmennusta helpottamaan uudelleentyöllistymistä. PIENELLE YRITYKSELLE tulee mahdollisuus käsitellä arvonlisäverolliset myynnit ja ostot maksuperusteen mukaisesti. Mahdollisuus koskee vain Suomessa verotettavia ostoja ja myyntejä. Pienen yrityksen liikevaihtoraja on 500 000 euroa. OMA-ALOITTEISTIIN VEROIHIN

tulee oma verotusmenettelylaki. Verotuksen menettelyt yhdenmukaistuvat. Muutoksia tulee muun muassa verojen ilmoittamiseen, virheiden korjaamisiin, määräaikojen laskentaan, seuraamusmaksuihin ja muutoksenhakuun. Apteekkimaksu muuttuu apteekkiveroksi ja tulee Verohallinnolle perittäväksi.

Muutos liittyy Verohallinnon tietojärjestelmäuudistukseen (Valmis-hanke). METSÄTILOJEN SUKUPOLVEN-

helpottamaan säädetään metsälahjavähennys. Tietyissä tilanteissa osa metsätilan luovutuksesta määrätystä lahjaverosta voidaan vähentää tulevista metsätalouden

VAIHDOKSIA

VEROTUKSEN MENETTELYT YHDENMUKAISTUVAT.

pääomatuloista. Sukupolvenvaihdoksia helpotetaan myös perintö- ja lahjaverotaulukon veroasteikkoja keventämällä. Lisäksi lahjaverotuksessa pienimmän verotettavan lahjan määrä nostetaan 4 000 eurosta 5 000 euroon. TYÖTULO- JA perusvähennystä korotetaan. Tulonhankkimisvähennys nousee 750 euroon. Eläketulon lisävero alenee 5,85 %:iin in ja lisäveron tuloraja nousee 47 000 euroon. Kotitalousvähennyksen korvausprosentti nousee työsuorituksesta 50 %:iin ja palkoista 20 %:iin.

VEROASIANTUNTIJA JUKKA KOIVUMÄKI 18 KAUPPAKAMARI

MUU YRITYSJURIDIIKKA


KOLME KYSYMYSTÄ Ilmestyy 3/2017

Kolme kysymystä yrityssalaisuusdirektiivistä Yrityssalaisuusdirektiivissä vahvistetaan säännöt EU:n yritysten liikesalaisuuksien ja luottamuksellisten tietojen suojaamisesta. Nina Sainio, Saija Laine MITÄ DIREKTIIVI MUUTTAA?

EU:ssa otetaan direktiivin myötä käyttöön yhteinen liikesalaisuuden määritelmä eli direktiivi yhtenäistää hajanaista sääntelyä. Liikesalaisuus määritellään elinkeinotoimintaa koskevaksi tiedoksi, joka on salaista ja jolla on salassapidon johdosta kaupallista arvoa sekä tiedon salassa pitämiseksi on ryhdytty riittäviksi katsottaviin toimiin. MITÄ TAVOITTEITA DIREKTIIVILLÄ ON?

Liikesalaisuuksien suojasta ei ole ollut aiemmin unionin tasolla sääntelyä, vaan sääntely on ollut EU-alueella hajanaista ja puutteellista. Direktiivin tavoitteena on parantaa yritysten liikesalaisuuksien suojan laatua ja laajuutta EU-alueella, yhdenmukaistaa liikesalaisuuksien suojaa sekä tarjota tehokkaat keinot väärinkäytösten torjuntaan. Tavoitteena on myös pelotevaikutus, joka estäisi liikesalaisuuksien laitonta julkistamista heikentämättä perusoikeuksia ja -vapauksia tai yleistä etua, esimerkiksi yleistä turvallisuutta, kuluttajansuojaa, kansanterveyttä, ympäristönsuojelua ja työntekijöiden liikkuvuutta. MIKÄ ON MUUTOKSEN AIKATAULU?

Arvonlisäveron ja ennakonpidätyksen ilmoittaminen ja maksaminen Oma-aloitteisten verojen maksaminen ja ilmoitusmenettely muuttuvat 1.1.2017. Kirjassa Asiantuntijoina mm. kerrotaan käytännönläheisesti, miten arvonlisävero ja ennakonpidätys jatkossa maksetaan, minkälainen ilmoitus niistä tehdään ja ketkä voivat siirtyä pidennettyihin verokausiin. Entä millainen on ilmoittamis- ja maksamismenettely, jos arvonlisäverotus tilitetään maksuperusteisesti? Virheellisesti tehdyt maksut tai puutteellinen raportointi voivat johtaa lisäselvittelyyn, muuttamiseen sekä viivästysseuraamuksiin - on siis tärkeää osata toimia oikein. Kirjassa on käytännön esimerkkejä oma-aloitteisten verojen uudesta ilmoittamismenettelystä.

Jäsenetuhinta: 45 € Normaalihinta: 60 €

Hinta alk. 195 € ( + alv ) (+alv 10 %)

3/2017, noin 200 sivua

Direktiivi hyväksyttiin viime toukokuussa, muutokset kansalliseen lainsäädäntöön on tehtävä vuonna 2018.

LAKIMIES MIKA LAHTINEN

ASIAKASPALVELU JA TILAUKSET puh. 09 2286 0360 www.kauppakamarikauppa.fi kustannus@helsinki.chamber.fi


KAMARIKUULUMISIA

Kauppakamarin uusi strategia vastaa toimintaympäristön muutoksiin TEKSTI PIA PAKARINEN

Kansainvälisen talouden kehitys on ailahtelevaa. Suomen kilpailukyky tarvitsee kohennusta. Helsingin seutu kasvaa. Digitalisaatio muuttaa yritystoimintaa. Yritysvastuun merkitys korostuu.

N

Maankäytöllä on edistettävä Helsingin seudun kasvua ja yritysten kilpailukykyä. Liikennejärjestelmän on toimittava sekä työmatka- että tavaraliikenteen tarpeisiin ja sen on mahdollistettava kaikki liikennemuodot. Riittävä asuntotuotanto tukee työvoiman saantia eikä aiheuta ylimääräisiä palkankorotuspaineita yrityksille.

PITKÄJÄNTEISTÄ VAIKUTTAMISTYÖTÄ Maankäyttöön ja liikenteeseen vaikuttaminen vaatii erityistä sinnikkyyttä; valmista syntyy hitaasti, mutta tulokset ovat pitkäaikaisia.

TYÖELÄMÄLÄHTÖISTÄ OSAAMISTA Ennakoimme tulevia trendejä sekä yritysten osaamis- ja rekrytointitarpeita. Seudun työvoimatarve on maltillisimpienkin ennusteiden mukaan vuoteen 2030 asti 340 000 työntekijää, mikä tarkoittaa vuositasolla 18 000 työpaikkaa.

ämä toimintaympäristöön liittyvät seikat tulivat päällimmäisinä esiin, kun Helsingin seudun kauppakamarin luottamushenkilöiltä ja henkilöstöltä kysyttiin näkyvissä olevia muutostekijöitä strategian laatimisen pohjaksi. Jäsenten muuttuviin tarpeisiin muuttuvissa olosuhteissa vastataan vaikuttamistyöllä, palveluliiketoiminnalla ja verkostoimisella.

20 KAUPPAKAMARI


Työvoiman tarjontaa ja kysyntää on siis joustavoitettava ja tehostettava, esimerkiksi vieraskielisen työvoiman siirtymistä työelämään on nopeutettava. Byrokratiaa on vähennettävä sekä ammatillista kotoutumista ja viranomaispalveluja tehostettava. Ammatillisen ja ammattikorkeakoulutuksen on lähdettävä työelämästä. Työllistämis- ja koulutuspalveluja on kehitettävä yhden luukun periaatteella työvoimapalvelujen tehostamiseksi. Yritysten hallinnollista taakkaa on kevennettävä työvoima-asioissa. VASTUULLISUUS KILPAILUETU Vastuullisuus tarjoaa yrityksille sekä uhkia että mahdollisuuksia. Huolehdimme, että yrityksille laeista ja hallinnollisista säännöksistä aiheutuvaa hallinnollista taakkaa kevennetään. Neuvontapalvelumme auttaa jäseniä hankalissa kysymyksissä. Koulutuksissa kehitetään yritysten valmiuksia esimerkiksi tietoturvan parantamiseen ja kyberuhkien torjumiseen. Kestävä kehitys voi tarjota aikaansa seuraavalle yritykselle myös kilpailuetua: materiaalitehokkuus merkitsee kustannussäästöjä ja esimerkiksi kiertotalous voi tuoda aivan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Yrityskohtainen

koulutus

on tehokas, taloudellinen ja yksilöllinen väylä henkilöstön osaamisen ylläpitämiseen.

VERKOSTOT MAHDOLLISTAVAT YHTEISTYÖN Yritystoiminta muuttaa muotoaan: uudet yritykset ovat aikaisempaa pienempiä ja toimivat uusilla toimialoilla. Kauppakamarin jäseninä on kaikenkokoisia yrityksiä kaikilta toimialoilta. Jäsenistöstä 88 prosenttia on pk-yrityksiä, mutta samalla suuryrityksissä on yli 90 prosentin jäsenpeitto. Meillä onkin tärkeä tehtävä isojen yritysten, pk-yritysten ja startup-yritysten välisen yhteistyön ja eri toimialojen ekosysteemien rakentamisessa. Yritysten toimintaympäristön muutosten ennakointi on tärkeää, jotta voimme reagoida muutoksiin nopeasti ja tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin. KAUPPAKAMARI-VERKOSTOT KÄYTTÖÖN Kauppakamarit muodostavat koko maailman kattavan verkoston. Haluamme olla kansainvälisten verkostojen rakentaja ja tukea yrityksiä pääsemään kasvumarkkinoille. Lisäämme lähivuosina panostusta yritystoimintaa palvelevien kansainvälisten ja EU-verkostojen rakentamiseen. Pyrimme samalla kasvattamaan kansainvälistä kiinnostusta Helsingin seutua ja sen yrityksiä kohtaan. ASIANTUNTIJUUTEMME ON KILPAILUETU Kuulemme neuvontapalvelussa asiat, jotka yrityksiä akuutisti askarruttavat. Seuraamme valmisteilla olevaa lainsäädäntöä ja vaikutamme siihen. Oma asiantuntijuutemme on ehdoton kilpailuetu koulutustoiminnassa. Tarjoamme monipuolisia palveluja kauppakamarin vahvalla brändillä. Palveluliiketoiminnassa järjestämme digitalisaatiosta runsaasti koulutuksia yrityksille, myös omia digitaalisia valmiuksiamme kehitetään. KauppakamariTieto on keskeinen palvelu, jonka monet yritykset ovat jo ottaneet omakseen. KauppakamariVerkko uusiutuu ensi vuonna. Kaikkia järjestelmiä on jatkuvasti kehitettävä, jotta ne palvelevat asiakkaiden tarpeita mahdollisimman hyvin. Lisäämme myös viranomaisten ja yritysten reaaliaikaista vuorovaikutusta.

Asiantuntijoina mm.

a j ä ä s i l ! y s s u o Ky j r a t ä pyyd Kimmo Sallinen, yhteyspäällikkö myynti@helsinki.chamber.fi p. 09 2286 0310 www.kauppakamarikauppa.fi/yrityskohtaiset


HYVÄ UUTINEN

TERVETULOA TURISTIT! AINUTLAATUINEN KAUPUNKIKULTTUURI JA LUONTOELÄMYKSET TUOVAT MATKAILIJOITA SUOMEEN JA HELSINGIN SEUDULLE. METSÄÄN MENIJÄ NAUTTII MYÖS KULTTUURISTA.

22 KAUPPAKAMARI JÄSENEXTRA

SUOMI ON saanut suitsutusta matkailumaana. Maailman suurin matkailulehti National Geographic Traveler valitsi Suomen 21 parhaan matkailumaan joukkoon vuodelle 2017. Lisäksi arvostettu matkailuopas Lonely Planet valitsi Suomen kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi maailmassa. Turistit etsivät Suomesta erityisesti puhdasta luontoa ja rauhaa. Maamme valtti on, että luonto on aina lähellä, myös pääkaupunkiseudulla. Luontokokemusten vastapainona Suomi nähdään nyt myös kiinnosta-

vana kohteena kokea ainutlaatuista kaupunkikulttuuria. Ulkomaisista matkailijoista monet ovat kiinnostuneita yhdistämään matkaansa kaupunkikohteiden tarjoamia korkealaatuisia ruokaelämyksiä ja muuta kulttuuriantia. Viime vuonna Suomessa vieraili 7,4 miljoonaa ulkomaista matkailijaa, lisäksi Helsinki-Vantaan lentokentän vaihtomatkustajat tekivät Suomen kautta yhteensä 1,3 miljoonaa matkaa. Tilastokeskuksen mukaan yöpymiset ovat tänä vuonna kasvaneet parisen prosenttia.

KUVA PORVOON KAUPUNGIN MATKAILUTOMISTO

MATKAILIJAT PIRISTÄVÄT KAUPUNKIKUVAA JA KANSANTALOUTTA


Kirsi Parnila

Vuosiloma-asiat käytännönläheisesti Suositun kirjan 3. uudistettu painos! Selkeä ja havainnollinen teos vuosilomalain koko sisällöstä. Uudistetussa painoksessa on huomioitu vuosilomalakiin 1.4.2016 voimaan tulleet muutokset. Yli sadan käytännön esimerkin, työneuvoston lausunnon ja oikeustapauksen avulla on avattu pykälien merkitystä. Kirjan kirjoittajalla on parinkymmenen vuoden kokemus työsuhdeasioiden hoitamisesta. Jäsenetuhinta 35 € Hinta 45 € (+alv 10 %)

2016, 185 sivua

Teräviä ki myös Am

rjauutuuk

mattikirja

sto.fi-verk

sia

kopalvelu

ssa!

Jaana Paanetoja, Tarja Kröger, Pirjo Östman

Osatyökykyinen työntekijä -

Työpaikan lait 2017 -kestotilauskirja

Vastauksia käytännön kysymyksiin Työsuhdeasioista vastaaville tarkoitetussa kirjassa käsitellään työsuhteessa esille tulevia terveydentilaa, sairautta ja työkykyä koskevia asioita työsuhteen koko elinkaaren mukaan.

Jäsenetuhinta 49 € Hinta 59 € (+alv 10 %)

2016, 174 sivua

ASIAKASPALVELU JA TILAUKSET puh. 09 2286 0360 kustannus@helsinki.chamber.fi

Kirja sisältää lain mukaan jokaisella työpaikalla nähtävänä pidettävän lainsäädännön ajantasaisena ja aihealueittain ryhmiteltynä. Saatavissa myös kertatilattavana kirjana ja verkkopalveluna.

KAUPPAKAMARIKAUPPA Kalevankatu 12, 00100 Helsinki Avoinna: ma-pe klo 9.00–15.00

Jäsenetuhinta 29 € Hinta 39 € (+alv 10 %)

12/2016, n. 400 sivua

SEURAA BLOGIA Ammattikirja.fi


Tutkitusti laadukasta koulutusta Ammattikirjat Verkkopalvelut Kauppakamarin Klubit Verkostoitumistilaisuudet

Tutustu. Tilaa. Ilmoittaudu.

www.kauppakamarikauppa.fi Kalevankatu 12, 00100 Helsinki Avoinna: ma-pe klo 9.00–15.00

Kauppakamarilehti 4 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you