__MAIN_TEXT__

Page 1

WWW.HELSINKI.CHAMBER.FI

HELSINGIN SEUDUN KAUPPAKAMARI

3/2016

FUTURE WORKSIN PETRI RAJANIEMI:

YLIMIELISYYS ESTÄÄ IHMISTÄ

TULEMAAN PAREMMAKSI

10–12 KAUPPAKAMARIN VIITOITTAMALLA

KOULUTUSPOLULLA ET EKSY

8–9

POSTIN JAANA JOKINEN:

ASTU ROHKEASTI

EPÄMUKAVUUSALUEELLE VANHAT HYVÄT AJAT EIVÄT PALAA 6–7 DIGICYBER KARKOTTAA KRYPTAAJAT

RAKETTILÄHTÖ KASVUUN

POKÉMON GO HERÄTTI YRITYKSET KAUPPAKAMARI 1


UUDISTAVAAN JOHTAMISEEN. Vahvistavaan verkostoitumiseen.

Uutta!

JOHTAMISEN AJOKORTTI 10.10.–24.11.2016 Tiivissä paketissa ajankohtainen päivitys johtamisen teemoista. Paljon käytännön esimerkkejä onnistuneesta johtamisesta ja keskusteluja tulevaisuuden haasteista. TOIMITUSJOHTAJAVALMENNUS 1.11.–24.11.2016

Jo useita kertoja järjestetty erinomaisen palautteen saanut valmennus toimitusjohtajan keskeisimmistä tehtävistä. Aiheina mm. johdon vastuut, juridiikka ja talousohjaus sekä muutosten ja ihmisten johtaminen.

Syksyn must!

JOHTAMISEN AJANKOHTAISPÄIVÄ 1.11.2016 Johtaminen muuttuu ja elää kaiken aikaa; millaista on hyvä ihmisten johtaminen, millaisia haasteita digitalisaatio ja robotiikka asettavat johtamiselle? Näistä aiheista puhumassa johtamisen huiput!

HTK - HYVÄKSYTTY TOIMINNANKEHITTÄJÄ - VALMENNUS

JOHTAJAKLUBIT

Somessa!

WWW.KAUPPAKAMARIKAUPPA.FI

K2HEL #KAMARIKOULUTTAA


PÄÄKIRJOITUS

URAKEHITYSTÄ TUKEMASSA OIKEA TIETO toimintaympäristön muutoksista on yritystoiminnan kehittämisen tärkein voimavara. Kaikki maailman tieto on nykyään miltei reaaliajassa kaikkien käytettävissä, mutta toiminnan fokusointi oikean ja relevantin tiedon lähteille vaatii johtamisen taitoa ja hyviä kumppaneita. KAUPPAKAMARI HALUAA olla yritysjoh-

don kumppanina oikean tiedon hankinnassa. Vaikuttamistyössä meille kertyy paljon tietoa muun muassa lainsäädännön ja viranomaistoiminnan tulevista muutoksista ja niiden asettamista haasteita yritystoiminnalle. Laajassa yritysten neuvontatyössä saamme puolestaan reaaliaikaisen käsityksen yritysten käytännön tarpeista.

ja avainhenkilöitä heidän oman työnsä kehittämisessä. YRITYSTEN TOIMINNAN kehittämisen ohella verkostot tukevat avainhenkilöiden oman osaamisen kasvua ja urakehitystä. Tässäkin kauppakamari on hyvä kumppani kontaktipinnan laajentamisessa eri aloilla toimivien ja erikokoisten yritysten avainhenkilöihin. Kauppakamarin laajat koulutuspalvelut puolestaan tukevat suoraan ammattitaidon ylläpitoa ja kehittämistä. UUDISTAMME PARHAILLAAN kauppakama-

rin strategiaa ja aivan erityistä huomiota kohdistamme palveluiden kehittämiseen ja niiden asiakasarvon parantamiseen.

YHDISTÄMÄLLÄ NÄMÄ voimavarat ja tu-

kemalla niitä omien asiantuntijoiden osaamisella kykenemme palvelemaan yrityksiä oikea-aikaisesti ja luotettavasti varsin monissa toimintaympäristön ja markkinoiden muutoksiin liittyvissä asioissa.

HELSINGIN SEUDUN kauppakamarin kontaktipinta yrityksiin on varsin laaja. Kauppakamariin kuuluu 6900 yritystä ja organisaatiota. Kauppakamarin asiakkuushallintajärjestelmässä on tieto yritysten 84 960 avainhenkilöstä.

LUOTETTAVAN JA relevantin tiedon saanti

LAAJA KONTAKTIPINTA

ei ole ainoa kauppakamaritoiminnan tuoma etu yritysten kehittämiseen. Yhtä tärkeää on toimivien verkostojen tukeminen. Yritykset tarvitsevat toiminnassaan hyviä verkostoja niin sidosryhmiin kuin potentiaalisiin asiakkaisiin. Niiden lisäksi kauppakamari on rakentamassa keskinäiseen kokemusten vaihtoon perustuvia vertaisverkostoja, jotka auttavat yritys­johtoa

KAUPPAKAMARI 3/2016 PÄÄTOIMITTAJA ESSI LINDQVIST TAITTO MARIANNE HOLM JULKAISIJA HELSINGIN SEUDUN KAUPPAKAMARI KUSTANTAJA HELSINGIN KAMARI OY PAINOS 10 000 SAVION KIRJAPAINO OY KANNEN KUVA MEERI UTTI

ja aktiivinen vuorovaikutus avainhenkilöiden kanssa ovat aivan ylivoimainen resurssi kehittää palveluita tulevaisuudessakin.

YRITYKSET TARVITSEVAT TOIMINNASSAAN HYVIÄ VERKOSTOJA NIIN SIDOSRYHMIIN KUIN POTENTIAALISIIN ASIAKKAISIIN.

HEIKKI J. PERÄLÄ toimitusjohtaja

SISÄLTÖ 6–9 TEEMA Ura urkenee uskalluksella ja tuoreella tiedolla 14–15 KEHU KAVERIA Räjähtävä lähtö kasvuun – vieläkin huimaa! 18 NEUVONTAPALVELUT Terve epäluulo torjuu identiteettivarkaudet 22 HYVÄ UUTINEN MariaZeroOne startup-pöhinää

10-12 Future Worksin Petri Rajaniemi: Opettele sietämään kritiikkiä.

KAUPPAKAMARI 3


AJANKOHTAISTA

KIRJA

AJANKOHTAISTA

Älä tipahda kybersudenkuoppiin Yrityksillä on paljon kehitettävää kyberuhkien ymmärtämisessä ja niihin varautumisessa. Tähän tarpeeseen kauppakamarissa on alkanut DigiCyberhanke, joka jakautuu kahteen osa-alueeseen, digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen ja kyberturvallisuuteen. MENESTYKSELLISEN DIGITAALISEN liike-

TYÖ, TREENI & ELÄMÄ - SUPERPOMOJEN 24 TUNTIA ENSIMMÄISEN SALILLA, viimeisenä salilla. Siinä välissä lenkille, töihin, kansainvälisiä työmatkoja, stragianeuvottelut, uuden liiketoiminnan käynnistäminen ja illaksi kotiin. Toisilla johtajilla tuntuu energiaa ja aikaa riittävän. Miten he sen tekevät? Teos pureutuu julkaisuudessa paljon uutisoitujen energisten ja aikaansaavien johtajien arkeen ja elämään. Keitä nämä superjohtajat ovat? Miten he käyttävät aikansa, kuinka huolehtivat jaksamisestaan? Millaista heidän arkensa ja juhlansa on? Kiinnostavia haastatteluja sisältävä teos on täynnä draivia, tekemistä ja vinkkejä. Ota vaarin vaikka edes yhdestä!

KEITÄ NÄMÄ SUPERJOHTAJAT OVAT? MITEN HE KÄYTTÄVÄT AIKANSA, KUINKA HUOLEHTIVAT JAKSAMISESTAAN?

toiminnan harjoittaminen edellyttää, ettei yritys lankea kybersudenkuoppiin. Kauppa ei käy, jos rikolliset ovat kaapanneet ja kryptanneet yrityksen järjestelmät, kertoo hanketta vetävä projektipäällikkö Panu Vesterinen. Riskeistä huolimatta digitalisuutta on hyödynnettävä; se luo maailmanlaajuiset markkinat pk-yrityksille tavalla, jota ei ennen ole ollut näin helposti saavutettavissa. DigiCyber-hankkeessa järjestetään muun muassa seminaareja ja aamukahvitilaisuuksia – kaikki maksuttomia kauppakamarin jäsenyrityksille!

Pronssia HSKK:n golfareille

ELOKUUSSA PELATUN KAUPPAKAMARI MASTERS GOLF -KILPAILUN VOITTO MENI TAMPEREEN JOUKKUEELLE, JOTEN RUISSALO-MALJA MATKASI HÄMEESEEN. VIIME VUODEN VOITTAJA HELSINGIN SEUDUN KAUPPAKAMARI PYSYI MITALIKANNASSA PRONSSILLAAN.

Voitokkaassa Tampereen joukkueessa pelasivat Petri Wessman, Jari Halonen ja kuvassa Ruissalo-malja kädessään Seppo Kovala. Pronssille pinnisti Helsingin joukkue, jossa pelasivat Antti-Pekka Hulkko, Saija Äikäs ja Markus Honkasalo.

4 KAUPPAKAMARI


NYT PUHUTTAA

Otetaan mallia Pokémon GO:sta TEKSTI TIMO SORMUNEN

Pokémon GO räjäytti pankin ja toi virtuaalisen todellisuuden tietoisuuteemme. Yritysten kannattaa olla hereillä - viihteen ja ajanvietteen lisäksi lisätty todellisuus tarjoaa isoja kehitysmahdollisuuksia useille toimialoille.

Bonustäkyt, simuloinnit, , palmusaaret oppitunnit…

MILTÄ KUULOSTAA pikavisiitti aurinko-

rannalle tai luksushotelliin jo matkatoimistossa? Entä ison tehtaan testiajo oman työpöydän äärellä? Tai kävelyretki pyramideille koulun historiantunnilla? Vielä muutama vuosi sitten lausahdukset olisi voinut kuitata olankohautuksella, nyt niiden toteutuminen on enää muutaman askeleen päässä. Taustalla on simulointiteknologian vauhdikas kehitys ja sovellusten hyödyntäminen entistä ennakkoluulottomammin eri toimialoilla.

MILJARDIEN EUROJEN TULOPOTENTIAALI Todellinen herätys tuntuu kuitenkin olevan Pokémon GO -pelin suosio, joka on avannut entistä useamman silmät huomaamaan virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden tarjoamat mahdollisuudet.

Yrittäjä ja tapahtumatuottaja Melissa Arni-Hardénille kasvunäkymät kirkastuivat jo aiemmin. Lisäuskoa valoi viime keväänä järjestetty Virtual 2016 -tapahtuma, jossa luodattiin alan kasvunäkymiä pintaa syvemmältä ja pitkälle tulevaisuuteen. Jatkoa on luvassa taas ensi keväänä Viral-tapahtumassa, jossa VR:n (Virtual Reality) ja AR:n (Augmented Reality) seuraksi tuodaan robotiikkaa ja tekoälyä sekä hyvinvointia ja oppimista. – Konsulttiselvitysten mukaan virtuaaliseen ja lisättyyn todellisuuteen liittyvä globaali liiketoiminta ohittaa kymmenen vuoden kuluessa TV-tuotannon arvon eli 10 miljardin euron rajan. Se kertoo alan potentiaalista, Arni-Hardén toteaa.

VIRTUAALITODELLISUUDESSA VAIN TAIVAS RAJANA Tällä hetkellä sovellukset liitetään useim-

miten peli- ja viihdeteollisuuteen sekä uusimpaan suunnittelu- ja testausteknologiaan. Arni-Hardénin mukaan potentiaalisia käyttökohteita on lähes rajattomasti. – Vähittäiskauppa voisi esimerkiksi hyödyntää Pokémon-hahmojen kaltaisia bonustäkyjä. Virtuaalinen todellisuus tarjoaa paljon simulointimahdollisuuksia myös terveydenhuollossa, rakentamisessa ja suunnittelussa sekä vaikkapa isojen teollisuuslaitosten ennakkotestauksessa. Koulutukseenkin tulisi aivan uusia ja kiinnostavia tulokulmia. Vaikka kansainvälinen juna kiihdyttää tällä hetkellä koko ajan vauhtiaan, ovat suomalaisyritykset varsin hyvin kyydissä mukana. Etunamme on vahva osaaminen pelialalta ja IoT eli Internet of Things -teknologiasta. Alan ympärillä on myös positiivista startup-pöhinää.

KAUPPAKAMARI 5


Jaana Jokisen urapolku NOKIA NETWORKS HEAD OF CUSTOMER TRAINING SERVICE AREA CHINA

NOKIA NETWORKS HEAD OF HR, CUSTOMER SERVICES

LEARNING SYSTEMS OY CONSULTANT

NOKIA DIRECTOR, HR, DEMAND SUPPLY NETWORK MANAGEMENT

NOKIA NETWORKS GLOBAL HEAD OF CUSTOMER TRAINING PROFESSIONAL SERVICES

NOKIA NETWORKS TRAINING DEVELOPMENT MANAGER

6 KAUPPAKAMARI

NOKIA HR DIRECTOR OPERATIONS AND LOGISTICS

POSTI GROUP OYJ HENKILÖSTÖJOHTAJA


Vanhoja muistelemalla ei rakenneta

uraputkea TEKSTI TIMO SORMUNEN KUVA MEERI UTTI

Uteliaisuus ja aktiivisuus, monipuolinen työura sekä uskallusta käväistä oman mukavuusalueen ulkopuolella. Näitä kokeneen HR-ammattilaisen silmä hakee työhakemuksesta ja CV:stä. Niillä avaa ovia eteenpäin omassakin työyhteisössä.

TEEMA

T

yöelämän on hoettu jo vuosien ajan olevan yhtä muutosta, ja tahdin ennustetaan jatkossa vain kiihtyvän. Nuori sukupolvi suhtautuu muutokseen ja uuden oppimiseen tunnetusti avoimin mielin. Monia viisikymppisiä vauhti sen sijaan saattaa suorastaan hirvittää. Oma tuttu työnkuva muuttuu jatkuvasti, uuden oppiminen tuntuu vuosi vuodelta työläämmältä ja lisäpeikkona on pelko työpaikan menetyksestä. Yhtälö on tullut vuosien varrella tutuksi myös Posti Groupin henkilöstöjohtaja Jaana Jokiselle, joka on saanut seurata työelämän muutosta aitiopaikalta paitsi Postissa myös Nokiassa. Kokenut HR-ammattilainen ymmärtääkin monen keski-ikäistyvän työntekijän huolen omasta osaamisesta ja tulevaisuudesta. Vahvoilla ovat ne, jotka eivät käy asemasotaa vaan pystyvät muuttumaan. Jos tiedostaa puutteita esimerkiksi tietotekniikassa, kielitaidossa tai omaan työhön liittyvissä kysymyksissä, pitää vain tarttua härkää sarvista. – Vetoaminen vanhoihin hyviin aikoihin ja pitkään työkokemukseen ei tosiaankaan edistä omaa uraa. Sitä vastoin kannattaa olla itse aktiivinen, paikata puutteet ja kokeilla rohkeasti jotain uutta, Jokinen opastaa. Samaan hengenvetoon hän tunnustaa, ettei

asennemuutos ja askel uuteen ole pitkään samassa työpaikassa ja likipitäen samoissa tehtävissä tehneelle koskaan helppo. Se on kuitenkin varmin tapa rakentaa omaa tulevaisuutta edes hieman pitävämmälle pohjalle. ASKEL TAAKSE VOI VIEDÄ KAKSI ETEENPÄIN Jokainen lisä yksipuolisessa työurassa on tänä päivänä plussaa. Joskus kannattaa ottaa yksi askel taaksepäin, jotta pääsee kaksi eteen. – Se voi tarkoittaa uudelleenkoulutusta, kokonaan toisenlaisia työtehtäviä ja joskus jopa alempaa palkkatasoa, Jokinen toteaa. Uran varrella on tärkeää päivittää osaamistaan sekä hankkia uusia ajatuksia ja ideoita. – Nokia-vuosina sain erittäin hyvät johtamiskoulutukset. Kun aikanaan siirryin liiketoiminnasta HR:ään, kävin kahden viikon HR executive -koulutuksen alan guruihin kuuluvan Dave Ulrichin johdolla USA:ssa. Myös Postissa olen päässyt korkeatasoisiin johtamis- ja muutosjohtamiskoulutuksiin. Lisäksi olen valmentanut myös itse ja se on erittäin hyvä tapa oppia uutta, Jokinen vinkkaa. P-HOMMIA EI OLE OLEMASSAKAAN Nuorempi ja etenkin vasta työmarkkinoille

tuleva sukupolvi on jo asennoitunut siihen, että työsuhteet ovat korkeintaan muutaman vuoden pituisia. Heille elämä on toisaalta muutakin kuin työntekoa; välillä voidaan käydä opiskelemassa tai pitää muutama kuukausi kokonaan taukoa. – Työuran monipuolisuus on silti tärkeää alusta lähtien ja siksi kaikki työ on arvokasta. Niitä paljon puhuttuja p-hommia ei rekrytoijan silmissä ole olemassakaan, henkilöstöjohtaja painottaa. ASTU URAPOLULLASI EPÄMUKAVUUSALUEELLE Vastuuta on toki myös työnantajalla. Avautuvia työpaikkoja on pyrittävä täyttämään ensin oman väen keskuudesta. Lisäksi esimiesten on kuulosteltava ja rohkaistava henkilöstöä huomaamaan sisäisten hakujen ja koulutusten tarjoamat mahdollisuudet. – Siihenkin on sopeuduttava, että osaajia lähtee joskus talosta pois. Yhteydenpitoa ei silti kannata kokonaan katkaista. Jonakin päivä paluumuuttaja voi tulla takaisin entistä pätevämpänä, Jokinen lisää. Vaan mitkä ovat avainasioita omalla urapolulla? Kokenut HR-ammattilainen ei asiaa kauaa mieti. – Työtehtäviä kannattaa hakea ja ottaa vastaan monipuolisesti, välillä myös oman mukavuusalueen ulkopuolelta. Tärkeintä on uteliaisuus ja aktiivisuus kaikkea uutta kohtaan. KAUPPAKAMARI 7


Astu kauppakamarin koulutuspolulle Teknologian kehittyminen vie, mutta myös tuo uusia työtehtäviä. Tuhannen taalan kysymys on, miten varmistaa oma osaaminen muuttuvilla työmarkkinoilla.

VASTAUKSEN AVAINSANOJA ovat asiantun-

temus, monipuolisuus ja ennakkoluuloton asenne – koulutusta tietenkään unohtamatta. – Kauppakamarin syksyn koulutustarjonnasta esimerkiksi arvonlisäverotuksen parissa työskentelevä taloushallinnon ammattilainen voi päivittää osaamistaan koulutuspolulla, vinkkaa palveluliiketoiminnan johtaja Antti-Pekka Hulkko.

TÄLLAISEN KOULUTUSPOLUN KULKEVA TALOUSHALLINNON OSAAJA ON PAITSI PERILLÄ OMASTA ALASTAAN, MYÖS UTELIAS JA VALMIS HYPPÄÄMÄÄN EPÄMUKAVUUSALUEELLE OPETTELEMAAN UUTTA.

Kauppakamarin

Suuri arvonlisä­verotuksen ajan­kohtaisseminaari 29.9.2016

1

Mitä rutiiniluonteisempi tehtävä, sitä helpommin se siirretään robottien vastuulle. Asiantuntijan kannattaakin ylläpitää ja kehittää omaa asian­ tuntemustaan jatkuvasti.

Peter Nymanin

Vaikuttava viestintä -koulutus 10.10.2016

2

ASIANTUNTIJAN TYÖSSÄ ei riitä

enää, että tuntee substanssin. Lisäksi on kyettävä toimimaan tehokkaasti erilaisissa tiimeissä ja vakuuttamaan muut omasta osaamisesta.

Lisää verkko­näkyvyyttä Hakukoneoptimointi ja Google AdWords -koulutus 14.11.2016

3

JOS PALVELU ei näy Googlen

hakutulosten ensimmäisellä sivulla, sitä ei ole olemassa. Yritykselle ja sen asiantuntijoille on siis elin­tärkeää näkyä verkossa.

ÄLÄ EKSY TIEDON VALTATIELTÄ! TIETO EI OLE VAIN VALTAA, VAAN YRITYKSELLE TÄRKEÄ TYÖKALU ASIAKKAAN PALVELEMISEKSI. NYKYPÄIVÄNÄ TIEDON ÄÄRELLE ON PÄÄSTÄVÄ NOPEASTI JA HELPOSTI, MISTÄ JA MILLOIN TAHANSA. NÄIHIN TARPEISIIN vastaa sähköinen palvelu

KauppakamariTieto, jossa on kirjanpitoon, verotukseen, työlainsäädäntöön ja palkka­ hallintoon liittyvät olennaiset tiedot ja ohjeet. Mukana palvelussa on myös ulkomaan­ 8 KAUPPAKAMARI

kauppaa ja markkinointilainsäädäntöä käsittelevät tuotteet. – Alan asiantuntijat päivittävät palvelua säännöllisesti, joten käyttäjällä on aina saatavilla ajantasainen tieto. Lisäksi muutoksista tiedotetaan uutiskirjeissä. Tiedon soveltamista omaan työhön helpottavat useat käytännön esimerkit, kertoo KauppakamariTiedon päätoimittaja Taina Parviainen. KauppakamariTietoa täydentää Ammatti­ kirjasto, joka toimii myös itsenäisenä

palveluna. Tällä hetkellä käytettävissä on kaksi kokoelmaa, Talous ja Työsuhde. Palvelu täydentyy vielä tänä vuonna kokoelmilla Juridiikka ja Johtaminen. – Ammattikirjastossa on asiantuntijoidemme kirjoittamien Käytännönläheisesti-sarjan teosten lisäksi paljon muita aihealueiden kirjoja, ja uusia teoksia lisätään kokoelmiin säännöllisesti. Käyttäjät voivat tilata käyttöönsä haluamansa kokoelmat joko itselleen tai suuremmalle käyttäjäkunnalle.


Lainsäädännön muutokset vaativat

ennakointia

Kauppakamarin yksi keskeisistä tehtävistä on vaikuttaminen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yrityksiä hyödyttävällä tavalla. Kun on kyse lainsäädännön muutoksista, avainsana on ennakointi.

T

ehokkainta on vaikuttaa yrityksiä koskeviin asioihin mahdollisimman aikaisin valmisteluvaiheessa. Yleensä aikajänne uuden lainsäädännön valmistelussa on noin 2–3 vuotta. – Se edellyttää toimivia yhteistyösuhteita eri viranomaisten kanssa. Vaikuttamistyössä henkilökohtaiset kontaktit ja kumppanuus ovat ensiarvoisen tärkeitä, tietää vaikuttamistyön konkari, kauppakamarin maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikkö Tiina Pasuri. Kauppakamari voi myös myötävaikuttaa lain muuttamiseen tuomalla esiin lainsäädännön epäkohtia. – Esimerkiksi vähittäiskaupan aukiolon vapauttamista edelsi kauppakamareiden pitkäjänteinen työ. Toimme esiin aukioloa rajoittaneen lainsäädännön aiheuttamia käytännön ongelmia ja vaadimme yrityksiä eriarvoistavan lainsäädännön muuttamista. Yleisin vaikuttamiskeino lainsäädännön valmistelussa on lausuntojen antaminen yrityksiä koskevista selvityksistä tai hallituksen esityksistä. Jossain tapauksissa kauppakamari voi myös osallistua varsinaiseen lainvalmisteluun ministeriön

KAUPPAKAMARIN TOIMINNASSA VAIKUTTAMINEN, JÄSENNEUVONTA SEKÄ KOULUTUS-, KUSTANNUS- JA TIETOPALVELUT MUODOSTAVAT TOISIAAN TÄYDENTÄVÄN KOKONAISUUDEN.

työryhmän jäsenenä. –Viimeisin esimerkki on kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittamista koskevan lainsäädännön valmistelu. Sitä koskevassa hallituksen esityksessä ehdotetaan vähittäiskaupan sijainnin sääntelyyn merkittäviä kevennyksiä, työryhmässä kauppakamareita edustanut Pasuri kertoo. JÄSENYRITYKSET VALMISTETAAN MUUTOKSIIN Tulevien lainsäädännön muutosten ennakointi on myös keskeinen osa kauppa-

kamarin neuvontapalveluita. Kun maan hallitus on antanut esityksen eduskunnalle uudeksi yrityksiä koskettavaksi laiksi, tiedotamme asiasta jäsenillemme viestintäkanavissamme, kuten www.kauppakamari.fi-verkko­ lehdessämme. Aikaa uuden lainsäädännön voimaan tuloon on tällöin noin vuosi. – Yleensä tässä vaiheessa ne yritykset, jotka näkevät asian vaikuttavan liiketoimintaansa, ovat yhteydessä neuvonnan lakimiehiin ja asiantuntijoihin, kertoo neuvontatiimin esimies, johtaja Marko Silen. Samaan aikaan koulutustoimintakin alkaa valmistautua. Ensimmäiset koulutukset asiasta pidetään 6–12 kuukautta ennen lain voimaantuloa. – Yleensä suurin kiinnostus tulla koulutukseen on lain voimaantulon hetkellä. Verotuksen, taloushallinnon ja työsuhdeasioiden koulutukset pitää useimmiten neuvontatiimimme asiantuntija. Hyvissä ajoin myös pohditaan, kirjoitetaanko uudesta asiasta tietokirja ja miten valmistaudutaan KauppakamariTiedon päivittämiseen.

KAUPPAKAMARI 9


10 KAUPPAKAMARI


Ylimielisyys käy yritykselle kalliiksi TEKSTI TIMO SORMUNEN KUVAT MEERI UTTI

Jatkuva kyseenalaistaminen on uuden oppimisen, oman toiminnan parantamisen ja muutoksen edellytys. Siksi meidän on opittava sietämään myös kritiikkiä. Liiketoimintakehityksen asiantuntijan Petri Rajaniemen mukaan ylimielisyys on yleisin syy, miksi muutokseen herätään organisaatioissa liian myöhään. Se löytyy usein myös epäonnistuneiden muutosprosessien taustalta. HENKILÖ

KAUPPAKAMARI 11


M PETRI RAJANIEMI

FUTURE WORKS OY:N

perustajaosakas, liiketoimintakonsultti ja ammattipuhuja, joka työskentelee yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin kanssa. URA

Aiempaa yritystaustaa muun muassa bio­ tekniikan startupista. Lapsesta asti mukana perheyrityksessä. Kehittämis- ja johtotehtävissä useissa valtakunnallisissa järjestöissä, viimeksi Suomen Yrittäjissä. Royal Society of Arts fellow. SYNTYNYT 1973,

kotipaikka Helsinki, perheessä vaimo ja kolme lasta.

12 KAUPPAKAMARI

säilyy ja se ajaa eteenpäin. oni yritys, yrittäjä, työyhteisö Ylimielisyyteen sortuminen on tutkitusti ja työntekijä on joutunut viime yritykselle vaaran paikka. Siksi se pitäisi yrityksesvuosina tosissaan miettimään, milsä vastuuttaa jollekin. Tehtävä on epäkiitollinen, loin jatkuva muutostahti hieman sillä yritystä tai sen johtajaa pitää osata muistuttaa helpottaa ja suunta selkiytyy. Alan suosituimpiin kuolevaisuudesta. Tosin vakanssi on ollut olemassa asiantuntijoihin ja puhujiin lukeutuvan Petri jo antiikin Rooman aikaan. Rajaniemen mukaan toive on täysin ymmärrettä–Mitä paremmin yrityksellä menee, sitä tärvä, mutta valitettavasti Suomen kokoisessa maassa keämpää olisi etsiä osaavia kriitikoita, Rajaniemi turha. opastaa. – Meitä suomalaisia on Johtoportaan arvostevain viisi miljoonaa ja meiAITO MUUTOSKIPINÄ lu ei myöskään saisi olla dän on pakko sopeutua pelkästään hallituksen siihen, että maailma ymSYNTYY, KUN SIITÄ ja omistajien etuoikeus. pärillämme on muuttunut. KOETAAN OLEVAN Henkilöstön sisältä Olympialaiset Riossa olivat HYÖTYÄ PAITSI kumpuavat mielipiteet hyvä esimerkki siitä, miten YRITYKSELLE, ovat Rajaniemen mukaan mahdollisuudet ja menestys tärkeitä, koska siellä asiat maailmassa on jaettu uuMYÖS OMAN URAN usein tunnetaan käytännön delleen. Kilpailu kiristyy ja KEHITYKSELLE. tasolla parhaiten. tarvitaan uutta ajattelua, Ra–Kriitikkoja ei kannata janiemi muistuttaa. yhteisissä tilaisuuksissa Aito muutoskipinä syntyy väheksyä eikä varsinkaan muutoskonsultin mukaan paheksua. Muutosvastavasta sitten, kun siitä koerinta on inhimillinen reaktio, joka ärsyttää johtoa. taan olevan konkreettista hyötyä paitsi yritykselle tai Joskus syynä voi olla työtekijän vilpitön huoli siitä, työyhteisölle, myös itselle ja oman uran ja osaamisen että ollaan tekemässä yrityksen tulevaisuuden kehitykselle. kannalta tyhmää päätöstä. Eikö silloin kannattaisi – Muutoksen suurin jarru löytyy työyhteisöissä tarkasti kuunnella, Rajaniemi kysyy. yleensä keskijohdosta, sillä heillä on omalla kohdallaan myös eniten menetettävää. Kriisitilanteessa ylin johto löytää aina uutta työtä, työntekijäporUUTTA OPPIMALLA ETEENPÄIN Monien silmissä tulevaisuus näyttää juuri nyt ras puolestaan kokee vaikutusmahdollisuuksien harvinaisen usvaiselta ja muutoksen suunta epäpuuttuessa mahdolliseksi vain sopeutumisen. selvältä. Kun maailma ympärillä kolhii ja heittelee, Keskijohdolla on sen sijaan voinut olla selkeitä on Rajaniemen mukaan hyvä ymmärtää, etteivät nousujohteisia urasuunnitelmia ja vakaa asema vaikeudet johdu pelkästään yrityksen omasta työyhteisössä. Ei sellaisessa tilanteessa halua, että toiminnasta. venettä keikutetaan, Rajaniemi myöntää. –Toimintaympäristöt muuttuvat entistä kiivaammin, eikä kaikki tosiaankaan ole enää kiinni TERVE KRITIIKKI ON pelkästään omasta paremmuudesta tai huonouOIVA MUUTOSMOOTTORI desta. Kokeneen ja varsin monipuolisen uran tehneen Tämän kaiken keskellä ollaankin tiukasti perustyöelämän tuntijan puheessa vilahtelevat tämän kysymysten äärellä: jatkuva kyseenalaistaminen on tästä myös sanat ”ylimielisyys” ja ”nöyryys.” lopulta uuden oppimisen, oman toiminnan paranYlimielisyys on Rajaniemen mukaan yleisin syy, tamisen ja tätä kautta myös muutoksen edellytys. miksi muutokseen herätään organisaatioissa liian –Leo Tolstoi sanoi aikoinaan, että ylimielisyys myöhään. Se löytyy usein myös epäonnistuneiden estää ihmistä toteuttamasta tärkeintä tehtäväänsä muutosprosessien taustalta. – paremmaksi tulemista. Itsensä jatkuva kyseen–Kaikkein pahinta on vakuutella ja uskotella italaistaminen on oppimisen ensimmäinen askel ja selleen, että homma hanskataan muita paremmin, oppiminen puolestaan tärkein keino selvitä maailkoska silloin oppiminen pysähtyy. Tästä löytyy man muutoksessa. Rehellisyyttä kannattaa kokeilla maailmalta ja meiltä Suomestakin varsin surullisia vaikka sanomalla ääneen, ettei Excelin käyttö suju esimerkkejä. oikeastaan laisinkaan. Saman salaisuuden jakaa Nöyryys on puolestaan kaikkea muuta kuin todennäköisesti aika moni muukin työkaveri, nöyristelyä. Se on taitoa tunnistaa oma tehtävänsä Rajaniemi naurahtaa. ja nähdä itsensä pienenä osana isossa kuviossa. Kun oma mittakaava on realistinen, myös nälkä


K U IR UT

JA DE T

UU

Jaana Villanen

Tuotteista tähtituotteita Tuotekehityksen ja tuotteistuksen osaamisesta tulee yrityksille tulevaisuudessa entistä kriittisempi kilpailutekijä. Tuotteistus ja siihen liittyvä jatkuva markkinointi on nähtävä investointina, ei kulueränä. Kirja avaa ovia tuotekehityksen kokonaisvaltaiselle ymmärtämiselle. Kirja avartaa näkökulmia siihen, kuinka yritys synnyttää tuotekehityksen avulla entistä toimivampia, lisäarvoa tuottavia tuotteita ja palveluita asiakkaille, jopa yhdessä heidän kanssaan. Asiaa lähestytään ja tarkastellaan kirjassa useiden käytännönläheisten esimerkkien kautta. Jäsenetuhinta 35 € Normaalihinta 39 € (+alv 10 %)

2016, 331 sivua

Perttu Ahvenainen, Janne Gylling, Sani Leino

Katleena Kortesuo

Viiden tähden asiakaskokemus

Riko lasi hätätilanteessa Kriisiviestinnän pikaopas johtajalle

Viiden tähden asiakaskokemus -teos kertoo, miksi, miten ja millä tuotetaan asiakkaille ainutlaatuisia asiakaskokemuksia, joilla herätät asiakkaidesi kiinnostuksen ja voitat luottamuksen verkon kiristyvässä kilpailussa.

Riko lasi hätätilanteessa on kriisiviestinnän pikaopas, joka on tarkoitettu paineen alla työskentelevälle johtajalle.

Jäsenetuhinta 39 € Normaalihinta 45 €

Jäsenetuhinta 39 € Normaalihinta 45 €

Oppaan avulla opit viestimään kriisitilanteissa niin, että kriisi pienenee. Samalla opit ennaltaehkäisemään typerimpiä kriisejä.

(+alv 10 %)

(+alv 10 %)

11/2016, n. 200 sivua

10/2016, n. 200 sivua

ASIAKASPALVELU JA TILAUKSET puh. 09 2286 0360 kustannus@helsinki.chamber.fi

KAUPPAKAMARIKAUPPA Kalevankatu 12, 00100 Helsinki Avoinna: ma-pe klo 9.00–15.00

SEURAA BLOGIA Ammattikirja.fi


KEHU KAVERIA

TOIMITUSJOHTAJA MARKETTA KORHONEN YRITYSVANTAA, VANTAAN UUSYRITYSKESKUS RY

Yrityksissä kaikkea ei tarvitse miettiä yksin, vaan maksutonta apua ja neuvontaa on saatavilla. YritysVantaan neuvot singautti urheiluteknologiayhtiö Angular Velocityn kasvu-uralle kannustamalla mukaan KasvuOpeniin.

MIKÄ OLI PAINAVIN SYY ALOITTAA YHTEISTYÖ?

Kristian tuli luokseni yritysneuvontaan helmikuussa ensimmäistä kertaa hakemaan apua uuden yrityksensä perustamiseen. Innostuin heti hänen uudenlaisesta innovatiisesta liike­ ideastaan ja siitä kaikki lähti. Hän innostui myös lähtemään mukaan KasvuOpeniin, jossa YritysVantaa oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana. MITÄ HYÖTYÄ KUMPPANUUDESTA ON TEILLE?

Asiakassuhteemme on ollut erittäin antoisaa. Toisaalta oli myös haastavaa antaa hänelle kaikki tarvittava apu ja löytää oikeat verkostot, joita hän alkuvaiheessa kipeästi tarvitsi, varsinkin kun aikataulu oli erittäin tiukka. MITÄ OLETTE OPPINEET YHTEISTYÖN MYÖTÄ?

Uudet asiakkaat ja yrittäjät antavat aina myös yritysneuvojalle paljon. Kristianin kohdalla voin vain todeta, että hänellä oli kaikki menestyvät yrittäjän ainekset valmiina eli innovatiivinen idea, oikea yrittäjäpersoona ja rohkeus yrittämiseen. KENELLE SUOSITTELISIT YRITYSNEUVONTAA?

Kaikille niille, joilla on mielessään yritysidea ja jotka tarvitsevat apua yritystoiminnan aloittamiseen tai liiketoimintansa kehittämiseen. Kaikkea ei tarvitse miettiä yksin, vaan maksutonta apua ja neuvontaa on saatavilla!

YRITYSVANTAA TOIMIALA, TUOTTEET, PALVELUT

Yritysneuvontaa yrityksen perustajille ja toimiville yrityksille PERUSTETTU 1997 HENKILÖSTÖÄ 5

www.yritysvantaa.fi 1414 KAUPPAKAMARI KAUPPAKAMARI


CEO KRISTIAN TÖRNQVIST ANGULAR VELOCITY OY

Rakettilähtö kasvuun – vieläkin huimaa MIKÄ OLI PAINAVIN SYY ALOITTAA YHTEISTYÖ?

KUVAT MEERI UTTI

Olimme perustamassa yritystä, mutta osakkaiden kesken ei oikein löytynyt tietotaitoa navigoida nykypäivän byrokratian läpi. Parilla meillä on yrittäjätaustaa, mutta 10 vuoden takaa tai enemmän. Asiat hieman muuttuvat siinä ajassa. MITÄ HYÖTYÄ KUMPPANUUDESTA ON TEILLE?

Saamme ohjausta, opastusta ja opetusta aina kun sitä tarvitaan, Marketan ovi on aina auki. Hän myös ohjasi meidät suoraan KasvuOpeniin mukaan ja oli siinä aivan oikeassa: mahtava kokemus ja saatiin yrityksellemme sellainen rakettilähtö, että vieläkin huimaa. MITÄ OLETTE OPPINEET YHTEISTYÖN MYÖTÄ?

Marketta painotti useampaan otteeseen, että huolien tai hankaluuksien kanssa ei tarvitse olla yksin. Suomessa elää edelleen aika voimakkaana itse pitää pärjätä -asenne, vaikka parempi olisi jutella asiantuntijan kanssa jolla on sopiva kontaktiverkosto ja jonka avulla oikea henkilö löytyy. Olemme YritysVantaan avulla ja KasvuOpenin kautta löytäneet todella upeita yhteistyökumppaneita, joiden kanssa teemme varmasti vuosikausia töitä. KENELLE SUOSITTELISIT YRITYSNEUVONTAA?

Ihan kaikille riippumatta, siitä onko kyseessä vasta ajatusasteella oleva yritys tai jo monta vuotta toiminut yrittäjäkonkari. Aina voi oppia jotain uutta ja sehän tässä se mielenkiintoinen asia onkin.

ANGULAR VELOCITY OY TOIMIALA, TUOTTEET, PALVELUT

Urheiluteknologia, SPECTO Bowling™ PERUSTETTU 2016 HENKILÖSTÖÄ 1 + 4 osakasta LIIKEVAIHTO arvio 500 000 eur – 1 Meur

www.angularvelocity.fi KAUPPAKAMARI 15


WWW.KAUPPAKAMARINKOULUTUS.FI

Koulutuksista ja klubeista osaamista ja vertaistukea. ”Tiedekeskus Heureka on ollut Helsingin seudun kauppakamarin jäsen Heurekan perustamisesta 1985 alkaen, joten kauppakamari on luonnollinen valinta miettiessäni koulutuksia henkilöstöllemme. Palvelut ovat tasokkaita ja hinta-laatusuhde kohdallaan. Ehdottomasti parasta on muiden kollegojen kanssa keskustelu. Huomaa, että muuallakin kamppaillaan samojen ongelmien kanssa. Se auttaa jaksamaan. Kauppakamarin HR-klubijäsenyydestä olemme saaneet vertaistukea ja koulutuksissa olemme päivittäneet mm. henkilöstöhallinnon ja kirjanpidon osaamista. Hyödynnämme hallinnossa kauppakamarin koulutuksia ahkerasti. Marraskuussa osallistumme Työsuhteen ajankohtaispäiville. Osa päälliköistä on osallistunut esimieskoulutuksiin, ja koulutuksia on yleisesti kehuttu hyödyllisiksi.

Hallintopäällikkö Tiina Jokio poseerasi ”Heureka tulee hulluksi” – näyttelyn kunniaksi. Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankeskuksista, jossa käy keskimäärin n. 300 000 vierailijaa vuosittain. Heureka on uudistunut vuosien 2013-2016 aikana ja uudistustyö huipentuu tammikuussa 2017 avautuvaan lisäosaan. Uutta yleisötilaa tulee n. 1000 m2.

Kauppakamari on meille merkittävä koulutus- ja neuvontapalveluiden tarjoaja. Voin suositella kauppakamarin palveluita lämpimästi kaikille.” Tiina Jokio, hallintopäällikkö, Tiedekeskus Heureka


LUE LISÄÄ KOULUTUKSISTAMME KAUPPAKAMARIKAUPPA.FI

Kasvata esimiestaitojasi, menesty hr-osaajana 4.10. 4.10. 6.10. 11.10. 12.10.–30.11. 13.10. 14.10. 27.10.

Uuden esimiehen tehopaketti Aidosti hyödyllinen kehityskeskustelu Henkilökunta- ja luontoisedut verotuksen näkökulmasta Webinaari: Epätyypilliset työsuhteet kunnassa Työsuhdeosaajan valmennuskokonaisuus HR englantia: English for Human Resource Management Työsuhteen ongelmatilanteet Työsuhteen sopimusjuridiikka ja immateriaalioikeudet

1.11. 1.11. 1.11. 10.-11.11. 15.11. 15.11. 17.-18.11. 21.11. 22.11. 28.11. 30.11. 30.11.

Liiketoiminnan luovutuksen vaikutukset työsuhteisiin Sairauspoissaolot ja muut tilapäiset poissaolot Perhevapaat käytännönläheisesti Esimiespäivät Vierumäellä Yhdenvertaisuus ja henkilötietojen käsittely Vuosilomalaki käytännönläheisesti Työsuhteen ajankohtaispäivät – Haikon Kartano Ratkaisukeskeinen esimies - konfliktitilanteiden hallinta Ulkopuolisen työvoiman käyttäminen Työlainsäädäntö uudistuu 1.1.2017 -brunssiseminaari Työsuhteen päättäminen – henkilökohtaiset päättämissyyt Työsuhteen päättäminen – kollektiiviset päättämissyyt

1.12. 1.12. 8.12. 8.12. 13.12. 14.12.

Ennakkoperintä 2017, Vantaa Työoikeudelliset riidat ja rikokset Moderni työsuojelu ja työturvallisuus Ennakkoperintä 2017, Helsinki Asiantuntijasta esimieheksi Ennakkoperintä 2017, Helsinki

sy Ky

r.fi

se

y my a st

ou

uk lut

se

k sta

k tys i r y

tai oh

a

ch

@ nti

e mb


NEUVONTAPALVELUT

KIRJANPITO

TYÖSUHDEASIAT

SEURAA NÄITÄ

SOPIMUSASIAT

VEROTUS

kaikki siihen liittyvät palvelut voiYRITYSJURIDIIKKA hankkia ainoastaan omalta verkkotunnusvälittäjältään. Tähän saakka verkkotunnuksia on voinut hakea suoraan Viestintävirastosta.

identiteettivarkauksia

MUU YRITYSJURIDIIKKA

Menneenä kesänä usealta yritykseltä yritettiin huijata rahaa identiteettivarkaudella. Kuvioita on useita.

YKSIKERTAISIMMILLAAN YRITYKSILLE

VIIVÄSTYSKORKO LOPPUVUODEKSI 7 % viitekorko 1.7.–31.12.2016 on 0,0 %. Viivästyskorko on siten 7,0 % vuodessa (viitekorko lisättynä korkolain 4 §:n mukaisella 7 prosenttiyksikön lisäkorolla). KORKOLAIN MUKAINEN

TYÖRYHMÄ LINJAA EU:N TIETOSUOJA-ASETUSTA on annettu ja sitä sovelletaan 25.5.2018 alkaen. Oikeus­ministeriö on asettanut työryhmän selvittämään lainsäädännön muutosvaatimuksia. Yritysten kannattaa seurata työryhmän linjauksia tietosuoja-asetuksen soveltamisesta. EU:N TIETOSUOJA-ASETUS

MAINOSTEN JA OPASTEIDEN TIENVARSIKÄYTTÖ HELPOTTUI MAANTIELAIN JA ratalain muutokset helpottavat mainosten ja opasteiden laittamista teiden varteen. Aikaisemmin tähän on tarvittu lupa, mutta jatkossa riittää ilmoittaminen ELY-keskukselle. Tilapäiset vaali-, huvi- ja hääilmoitukset ja muut vastaavat vapautetaan kokonaan muodollisuuksista. Myös rakennuksessa tai sen lähellä tapahtuvaa liiketoimintaa koskevat mainokset ovat sallittuja ilman ilmoitusta.

18 KAUPPAKAMARI

MUU YRITYSJURIDIIKKA

Terve epäluulo torjuu

.FI-VERKKOTUNNUKSET VÄLITTÄJÄN KAUTTA JATKOSSA .FI-VERKKOTUNNUKSEN jaMUU

YHTIÖOIKEUS

lähetetään lasku jonkin oikean yhteistyökumppanin nimissä, mutta laskun saajan tilinumero on muutettu. TOINEN TAPA on se, että yrityksen taloushallintoon lähetetään sähköpostia jonkun yhtiön johtajan nimellä ja pyydetään rahasumman maksamista tiettyä tarkoitusta varten. PERUSTEENA VOI olla esimerkiksi yrityskauppa, jollainen on hyvinkin voinut olla vireillä. Viesti voi tulla esimerkiksi toimitusjohtajan hakkeroidusta sähköpostitilistä. Yleensä viestissä korostetaan asian luottamuksellisuutta ja kiireellisyyttä sekä käytetään hyväksi toimitusjohtajan arvovaltaa. ERÄÄSSÄ TAPAUKSESSA ison yrityksen nimissä soitettiin sen alihankkijoille ja tiedusteltiin avoimista saatavista kirjanpidon tarkistusta varten. Tämän jälkeen väärennetyiltä nettisivuilta lähetettiin isoon yritykseen alihankkijan maksuosoitteen muutos. Miljoonaluokkaa olevat maksut ohjautuivat bulvaaniyhtiön tilille, joka tyhjennettiin välittömästi. Tässä takana olivat suomalaiset tahot. NÄITÄ TAPAUKSIA yhdistää se, että rikollisilla on ollut riittävästi tietoa uhriksi joutuneesta yrityksestä eli tietoa sen alihankkijoista, avoinna

JOHTAJA MARKO SILEN

olevista laskuista tai jopa toimitusjohtajan liikkeistä. Johtotason henkilöiden kannattaakin miettiä, kuinka paljon esimerkiksi julkaisevat itsestään ja liikkeistään tietoa sosiaalisessa mediassa. ERITYISESTI YRITYSTEN taloushallintoa olisi opettava terveeseen epäluuloisuuteen. Jos yhteistyökumppanin

RIKOLLISTEN ON HELPPO ESIINTYÄ YRITYKSEN EDUSTAJAN NIMISSÄ.

laskutusosoitteeseen ilmoitetaan muutos, olisi se syytä varmistaa yrityksestä suoraan. Samoin loma-aikoina on syytä ohjeistaa sijaiset erityiseen huolellisuuteen maksujen käsittelyssä. Jos yritykseen ollaan yhteydessä ja tiedustellaan jonkun yhteistyökumppanin nimissä luottamuksellisia tietoja, kannattaa ottaa aikalisä asiassa. RIKOLLISTEN ON aika helppo seurata esimerkiksi yhtiön tavaran- tai palveluntoimittajia ja yrittää esiintyä heidän nimissään.


Tuemme yrityksesti kansainvälistymistä yli 50 maassa. KOLME KYSYMYSTÄ

enterprise europe Kolme kysymystä työ- ja oleskeluluvista Työnantajan on varmistettava, että työntekijällä on tarvittavat luvat Suomessa työskentelyyn. Pohjoismaiden, EU-/ETA-maiden ja Sveitsin kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa Suomeen, muiden maiden kansalaiset tarvitsevat yleensä työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan. SAAKO KOLMANNEN MAAN KANSALAINEN, JOLLA ON SCHENGEN-MAAN MYÖNTÄMÄ OLESKELULUPA, TEHDÄ TYÖTÄ MYÖS SUOMESSA SAMALLA OLESKELULUVALLA?

Työtä saa tehdä vain siinä valtiossa, joka on oleskeluluvan myöntänyt. Toisen Schengen-valtion myöntämällä oleskeluluvalla saa oleskella Suomessa enintään 90 päivää. Oleskelun kestäessä pidempään tai työntekoa varten on haettava Suomesta työntekoon oikeuttava oleskelulupa. Poikkeuksena tästä ovat tietyt työt, joita voi tehdä ilman oleskelulupaa enintään 90 päivää, kuten marjojen poimija tai tulkki. TYÖNTEKIJÄN OLESKELULUPA ON PÄÄTTYMÄSSÄ. VOIKO HÄN JATKAA TYÖNTEKOA, VAIKKA RATKAISUA JATKOLUPAHAKEMUKSEEN EI OLE VIELÄ TULLUT EDELLISEN OLESKELULUVAN PÄÄTYTTYÄ?

Jos työntekijällä on oleskelulupa työnteon perusteella tai muu työntekoon oikeuttava oleskelulupa, hän voi jatkaa työskentelyään edellisen lupansa oikeuttamassa työssä jatkolupahakemuksen käsittelyn ajan, kunhan jatkolupahakemus on laitettu vireille ennen edellisen luvan päättymistä.

Tarjoamme yrityksellesi

maksuttomasti •

PALVELUITA kansainvälisen

YLEISTÄ kansainvälistymis- ja

TUKEA sopivan EU-rahoitusohjelman etsimiseen

SEMINAAREJA ajankohtaisista

PALAUTEKANANAVAN

ANALYYSIN yrityksesi kehittämis-

yhteistyökumppanin hakuun lakineuvontaa

kansainvälistymiseen liittyvistä aiheista

EU-komissiolle kohtaamistasi sisämarkkinaongelmista kohteista – suunnattu erityisesti innovaatiotoimintaan panostaville yrityksille

MILLAISEN OLESKELULUVAN TARVITSEE YRITYKSEN ULKOMAALAINEN YLIMMÄN TAI KESKIJOHDON TEHTÄVISSÄ TOIMIVA JOHTAJA?

Yrityksen ylimmän tai keskijohdon tehtäviä varten tarvitaan oleskelulupa, joka on myönnetty erikseen tiettyä työtehtävää varten. Maahanmuuttovirasto tekee ratkaisun ilman työ- ja elinkeinotoimiston osapäätöstä eli saatavuusharkintaa. Edellytyksenä on, että yritys on sekä henkilöstömäärältään että liikevaihdoltaan suuri yritys, jossa on selkeästi ylin ja keskijohto eikä henkilöön ei voida soveltaa Suomen työaikalakia, kuten osakeyhtiön toimitusjohtajaan. SERVICES DEVELOPMENT OFFICER ANNIINA MANDELIN

OTA YHTEYTTÄ

www.EnterpriseEurope.fi


KAMARIKUULUMISIA

Ciao – benvenuto! KUVAT MAARIT MATTILA, SATU SALONEN

BELLA ITA LIA Elokuun au rinkoin ja lämmin il ta ava kauppakam arin syyska

DELIZIOSO ! Avajaisissa nautittiin Italiasta ka ikin aistein ; keittiömes tari Sami Garamin lo ihtimia herk kuja haitarin ja mandoliinin säestyksell ä.

20 KAUPPAKAMARI


UIPPUKUNTA

AUSSA!

26.1.2017, klo 8.30-16.00, Tiedekeskus Heureka, Vantaa Ole varmistamassa oman kuntasi mukanaolo huippukuntien joukossa!

nen asi auden.

IN VINO VE RITAS Fattoria Le Fontin viin itilan isäntä Guid o Vitali saa pui Chianti Cla ssicon alue elta Panzanon kylästä. Gu ido ja Travia W ines Oy:n toimitusjoh taja Tero L unn tarjosivat L e Fontin tila ela n punaviinejä ja rose-viin iä.

PIÙ TARDI! Grazie mille, kun tulitte avaamaan kanssamme vilkkaan syksyn. Nähdään taas pian kauppakamarin tapahtumissa!

• Miten kunta saa lisää yrityksiä asettumaan alueelleen? • Miten kunta voisi hyötyä yritysmaailman opeista? • Uudistuva sote • Valinnanvapaus alueen yritystoiminnan ja uusien innovaatioiden kiihdyttäjänä • Yritysvaikutusten arviointi kunnassa • Kansainvälinen työvoima yritysten ja kuntien voimavarana • Vuoden 2017 Huippukunnan palkitseminen

Asiantuntijoina mm. Kari Nenonen, kaupunginjohtaja, Vantaan kaupunki Mats Brommels, professori, Karolinska Institutet, Tukholma Marja-Liisa Niinikoski, toimitusjohtaja, Helsinki Business Hub José Valanta, elinkeinojohtaja, Vantaan kaupunki Markku Lahtinen, koulutusasioiden päällikkö, Helsingin seudun kauppakamari Pia Pakarinen, johtaja, Helsingin seudun kauppakamari Aki Kangasharju, tutkimusjohtaja ja pääekonomisti, Nordea Markets Harri Kari, toimitusjohtaja, Mäntsälän yrityskehitys Oy Marjo Lautjärvi, toimitusjohtaja, Finland Relocation Services Oy Minna Maarttola, kehityspäällikkö, Helsingin kaupunki Arttu Tolonen, Communications Commando, Futurice Oy Tilaisuuden avaa Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki J. Perälä.

Hinta alk. 195 € ( + alv )

Ilmoita 5, maksa 4!

www.huippukunta.fi www.kauppakamarikauppa.fi


KAMARIKUULUMISIA HYVÄ UUTINEN

POHJOISMAIDEN SUURIN KASVUYRITYSKESKUS MARIAN SAIRAALAAN

TERVETULOA STARTUP-PÖHINÄ! YRITYSKESKUS STARTTASI RYMINÄLLÄ: ELOKUUSSA ENTISEN MARIAN SAIRAALAN TILOIHIN AVATUN KASVUYRITTÄJYYTTÄ TUKEVAN STARTUP-KESKITTYMÄN TILAT VARATTIIN HETI. JONOPAIKOILLE VOI KUITENKIN HAKEA JATKUVASTI.

22 KAUPPAKAMARI JÄSENEXTRA

KUN REMONTTI on parin kuukauden

päästä täysin valmis, Helsingissä sijaitsevasta MariaZeroOne-keskittymästä tulee Pohjoismaiden suurin startup-keskus. Vuoden loppuun mennessä keskuksessa toimii 60 alkuvaiheen kasvuyritystä. Ainutlaatuis­ta on, että talon sisältä viidel­ tä rahastolta löytyy yli 200 miljoona euroa riskirahaa. – Olemme hakeneet innovatiivisia, kansainväliseen kasvuun tähtääviä nuoria kasvuyrityksiä mukaan. Keskuk­ sessa ei ole toimialafokusta, kertoo Startup Maria Oy:n toimitusjohtaja Voitto Kangas.

Sairaalaan ei suinkaan jäädä ikuisesti. Tarkoitus on, että Maria on yrityksen koti 1–3 vuotta kriittisen kasvuvaiheen yli, siihen kun tuote viedään markkinoille. Kankaan mukaan keskuksessa käynniste­tään myös suuryritys­ yhteistyötä, niin että toimintansa jo vakiinnuttaneet yritykset voivat tuoda kehitystoimintaansa keskuksen yhteyteen. Startup Maria Oy on voittoa tavoittele­mattoman yhtiö, jonka toimijat ovat Helsingin kaupunki, Start­up-säätiö ja Helsingin Uusyritys­ keskus ry.


YRITYSJOHTAJIEN JA –PÄÄTTÄJIEN KOHTAAMISPAIKKA TÄYNNÄ UUTUUKSIA Esimies & Henkilöstö –ammattitapahtuma avaa ovensa viidettä kertaa ja kokoaa yhteen eri toimialojen yritysjohtajat, esimiehet ja HR-päättäjät. Kahden tehokkaan päivän aikana verkostoidutaan, tavataan uusia ja nykyisiä ratkaisutoimittajia ja kuullaan asiantuntijoita sekä seminaarilavoilla että osastoilla.

BRUCE J. ORECK Former United States Ambassador to Finland, Currently Executive in Residence at Aalto University

OLLI-PEKKA HEINONEN valtiosihteeri, Valtiovarainministeriö

MATO VALTONEN muusikko, yrittäjä, luovuuden asiamies, taiteen ja liike-elämän monitoimimies

KIRSI LAINE työpsykologi, toimitusjohtaja, Master Suomi Oy & JOSE AHONEN mentalisti

JUHA PAASO ideointikouluttaja, viestintäpäällikkö, Verkatehdas

SINI JÄRVINEN lakimies, OTM, Helsingin seudun kauppakamari

Samanaikaisesti

Lämpimästi tervetuloa!

Organised by EASYFAIRS

Organised by EASYFAIRS

YHTEISTYÖSSÄ: MAKSUTON PÄÄSYLIPPUSI SYKSYN HUIPPUTAPAHTUMAAN! Ennakkorekisteröidy osoitteessa: www.easyfairs.com/ESIMIES


VERKKOKURSSIT

- päivitä osaamisesi milloin ja missä vain! Yrityksen arvonmääritys -webinaaritallenne Webinaarit ja webinaaritallenteet

Kielikurssit

Epätyypilliset työsuhteet kunnassa -webinaari Kirjanpitoa käytännönläheisesti - verkossa

Esimiestyö ja johtaminen

Talouden perusteet esimiehille ja asiantuntijoille -webinaari Edubox-opetusvideokirjasto

Viestintä

Somelähettilään ABC -webinaari Verkkopohjainen yrityspeli

Twitter työkäyttöön

Liikkeenjohdon investointilaskelmat ja työkalut -webinaaritallenne Markkinointisuunnitelma - miten ja miksi

www.kauppakamarikauppa.fi

Profile for Kauppakamari

Kauppakamari 3/2016  

Vanhat hyvät ajat eivät palaa - astu rohkeasti epämukavuusalueelle!

Kauppakamari 3/2016  

Vanhat hyvät ajat eivät palaa - astu rohkeasti epämukavuusalueelle!

Advertisement