Kasteel Van Huizingen

Page 1

Restaurant Feestzalen Seminaries Traiteur

Tel 02 361 37 26 info@kasteelvanhuizingen.be


INHOUD

2

Geschiedenis

p 4-5

Vandaag

p 6-7

Impressie

p 8-9

Rotstuin “Bloemendal”

p 10-11

Provinciedomein

p 12-13

Dierenpark

P 14-15

Restaurant

p 16-17

Seminarie formules

p 18-19

Feestzalen

p 20-21


Brunch

p 22-23

Receptie formules

p 24-25

Menu formules

p 26-27

Buffet formules

p 28-29

Avondfeest formules

p 30-31

Rouwtafel formules

p 32-33

Impressie

p 34-37

Plattegrond

p 38-39

Contact

p 40

3


ACHT EEUWEN Wanneer het eerste kasteel hier opgetrokken werd is niet officieel gedateerd doch is in oorkonden van 1191 en 1236 reeds sprake van het Kasteel Van Huizingen. De eigenaars van het kasteel zijn achterhaald tot 1491.

Op 15 meter voor het gebouw werd er in 1941 een meter dikke fundering uit rotsblokken terug gevonden. Waarschijnlijk zijn dit de originele fundamenten van het “maison de plaisance” zoals het kasteel wel vaker genoemd werd in oude geschriften. Origineel werd het kasteel dus gebouwd in het moeras daar toen aanwezig om de verdediging van de kleine Meerbeekvallei te vergemakkelijken. In het begin van de 16de eeuw zou het kasteel volledig afgebrand zijn ingevolge het niet betalen van “brandgeld” aan voorbijtrekkende legerbendes. Pieter Boisot de jonge liet in 1545 het kasteel herstellen en doopte het om tot hof van Boisot, het “hoff Ter Borght” of het Speelhuys. Het huidige fundament dagtekent van 1602, doch in 1875 werd het door Albert Vaucamps bijna ten gronde toe gesloopt en herbouwd in neorenaissancestijl onder leiding van bouwmeester Blondiau uit Brussel.

4


RECENTSTE STEMPEL Albert Vaucamps was de zoon van Charles Vaucamps (17781852), die eveneens het burgemeesters ambt van Huizingen bekleedde. In 1875 erfde hij het kasteel en domein dat in 1819 door zijn vader was aangekocht.

Albert bekleedde tal van functies, zo was hij naast Belgisch senator en burgemeester van Huizingen ook aannemer in openbare werken en ook afgevaardigd bestuurder van de “Société de tramways Belgian streetrailway and omnibus company”, medestichter van de Société des tramways Bruxellois en bestuurder van de Ferrovie Nord Milano.

ALBERT VAUCAMPS 17 april 1837 - 25 december 1900

Met het fortuin dat hij vergaarde door de aanleg van spoorwegen en de uitbouw en exploitatie van de Brusselse tramlijnen, herbouwde Albert het kasteel en spendeerde 18 jaar van zijn leven aan de uitbreiding en inplanning van het domein. Hij kocht tientallen kleine eigendommen aan, liet wegen ertussen afschaffen en wierf de beste landmeters en bouwmeesters aan om zijn droom van schilderachtig tafereel in de Zennevalei te verwezenlijken. Ook de toenmalige grote weg van Huizingen naar Alsemberg, de zogenoemde processieweg, over Bruineput werd afgeschaft. De aldaar bestaande stenen brug werd door Vaucamps gebouwd en de huidige Vijverlaan werd in 1879 privaat eigendom van de kasteelheer. Vaucamps ontwierp zelf alle beplanting, toen hij tussen 1879 en 1883 in Milaan verbleef voor de aanleg van spoorwegen schreef hij tientallen brieven naar zijn vertrouwenspersoon te Huizingen met instructies en ideeën voor de verdere ontwikkeling van het domein. Het landgoed werd in 1900 geschat op een waarde van 6 miljoen Belgische frank, wat vandaag zou neerkomen op ongeveer 2 miljard 634 miljoen euro. Doch werd het verkocht aan Hendrik (Henri) Torley op 31-8-1903 voor de som van 550 duizend Belgische frank.

5


VANDAAG Het kasteel vervult nog steeds zijn kerntaak. Het doet de harten van menig mens sneller slaan. Zowel overdag wanneer zwanen sprookjesachtig op de omringde vijver pronken als ‘s avonds, wanneer het water het gebouw en zijn geschiedenis reflecteert als het meest tijdloze tafereel van Vlaams-Brabant. Het restaurant met een terrasoppervlakte van 250m² biedt iedereen de kans om in de schaduw van het kasteel te genieten van zowel brasseriegerechten als toppers voor levensgenieters. Er zijn 4 zalen beschikbaar die volledig gerenoveerd zijn met balans tussen modern en oud. De eerste zaal op het gelijkvloers “de Essentie” met veranda is 85m² groot en is vergezeld van een eigen terras dat eveneens 85m² bedraagt. Op het eerste verdiep vindt U 3 polyvalente modulaire zalen van respectievelijk tweemaal 50m² en éénmaal 100m². Deze kunnen uitgebreid worden met een overloop van nog eens 50m² of gebruikt worden als één zaal van 250m².

6


De idyllische locatie in combinatie met de volledig gerenoveerde zalen maakt van het Kasteel Van Huizingen de perfecte trouwlocatie.

7


ARCANUM BONI

8


TENORIS ANIMAE

9


© L. Loucks

© L. Loucks

10

© L. Loucks


ROTSTUIN “BLOEMENDAL” Op een helling ten oosten van het kasteel bevindt zich de rotstuin “Bloemendal”. Landschapsarchitect Paul Dewit maakte het ontwerp van de alpiene tuin Bloemendal in 1956 in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling van 1958. Een grootse enscenering van natuurlijke rotsformaties en verschillende plantensoorten werden samengebracht in ecologische associaties, wat in die tijd een revolutionair gedachtengoed was. De tuin is een hoogtepunt in de evolutie van “de rotstuin” in Europa en sinds 12 december 2002 beschermd als monument. Een natuurlijk klaterende bergbeek van 330m lang stroomt met een debiet van 20.000 l. water per uur naar beneden. Op haar loop liggen 68 watervalletjes en 11 meertjes. Het geheel is aangekleed met meer dan 1.000 ton verweerde kalksteenrots, rolkeien en flagstones. Voorts herbergt de tuin meer dan 81.000 sierplanten. De perfect oost-west-georiënteerde tuin wordt ontsloten door vier slingerende paden die bovenaan de tuin, bij de grote waterval, samen komen. De grote wandelpaden van het ‘Binnenpark’ dwarsen de ‘Bloemenvallei’. Ten noorden en ten zuiden van de alpiene tuin ligt het landschappelijk aangelegde rosarium dat samen met de bomen en vaste planten een soepele overgang vormt naar het kasteel.

De perfecte locatie voor Uw trouwfoto’s. 11


PROVINCIEDOMEIN In de schaduw van het kasteel bevindt zich een uitgestrekt domein van +/- 91 ha. met voor elk wat wils. Rondom het kasteel ligt een grote roeivijver waarop de bezoekers met roeibootjes of waterfietsen kunnen rondvaren terwijl een toeristisch treintje U naar de mooiste plekjes in het park brengt, en voor de kleinsten is een ritje met een elektrische mini-car een gegarandeerd succes (tijdens zomerseizoen van 1 april tot en met 30 september).

© L. Loucks

Het bos met talrijke loof- en naaldboomsoorten is een waar wandelparadijs. In de maanden april en mei is de grond bedekt met een bloementapijt van bosnarcissen en boshyacinten.

© Provincie Vlaams-Brabant

12

© Provincie Vlaams-Brabant


© C. Vermander

13


DIERENPARK

14

© E. Devogeleer


Het dierenpark is opgedeeld in drie zones. In de kasteelcollectie zijn de fazanten, watervogels, damherten en parkieten ondergebracht, terwijl je in de erfgoedcollectie duiven en hoenders kan terugvinden. De geiten, schapen en konijnen zitten in de knuffelcollectie. De informatie- en doepanelen zorgen ervoor dat gezinnen met kinderen spelenderwijs de verschillende dieren in het park kunnen ontdekken. 15


RESTAURANT In ons restaurant combineren we de tradionele brasserie keuken met parels voor liefhebbers. Bij elk gerecht zal U ongetwijfeld de passie van ons personeel herkennen. Er wordt gekookt met respect voor mens en natuur. In onze keuken worden enkel geconserveerde tomaten gebruikt van eerbare oorsprong met D.O.P. label uit Agro Sarnese-Nocerino, Italië. Zo zijn we zeker dat onze producten vrij zijn van slavernij. Plofkippen en dergelijke producten van bedenkelijke afkomst komen er bij ons niet in. Dankzij een beperkte kaart hebben we een minimale hoeveelheid afval wat maakt dat onze prijzen ondanks de kwaliteit van de gebruikte producten toch zeer concurrentieel in de markt liggen. Onze voorkeur gaat naar lokale leveranciers en producenten, echter laten we ons niet afschrikken om, waar nodig, exclusieve producten te importeren.

kasteelvanhuizingen.be/menu

16


17


SEMINARIE

PROJECTIE

DRAADLOOS NETWERK

3 zalen zijn uitgerust met elektrische projectieschermen. Wij gebruiken enkel projectoren van hoge kwaliteit die beschikken over laser lamp technologie.

In en rond het kasteel heeft U toegang tot een gratis wifi netwerk van hoge kwaliteit. Het netwerk is opgebouwd met Cisco appartuur die de laatste frequentie en roaming technologie ondersteunt.

BEREIKBAARHEID

ETEN & DRINKEN

Het kasteel is 1 minuut verwijderd van de Brusselse ring (Afrit 20 Huizingen) en beschikt over meer dan 1000 parkeerplaatsen.

Dankzij onze eigen traiteurdienst kan U kiezen tussen broodjes of genieten van de meest hoogstaande gerechten en alles daar tussen.

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

“ 18

De uitgestrekte tuinen rondom het kasteel zorgen voor een perfecte off-site ervaring.


FORMULES

FORMULE 1

FORMULE 2

€ 40 pp.

€ 48 pp.

Koffie, Thee, Fruitsap, Frisdrank, Water & Wijn (Lunch) Fruit & Zoetigheden Ontbijt: 3 Mini Ontbijtkoeken Lunch: 3 Belegde Broodjes

Koffie, Thee, Fruitsap, Frisdrank, Water & Wijn (Lunch) Fruit & Zoetigheden Ontbijt: 3 Mini Ontbijtkoeken Lunch: 3 Belegde Broodjes Soep & Rauwkost

9 UUR

9 UUR

FORMULE 3

€ 70 pp. Koffie, Thee, Fruitsap, Frisdrank, Water & Wijn (Lunch) Fruit & Zoetigheden Ontbijt: 3 Mini Ontbijtkoeken Lunch: 2 Gangen Menu

OPTIE MINI RECEPTIE

€ 10 pp. 1 Glas Cava 1 Hapje

30 MINUTEN

9 UUR

Uw seminarie kan steeds uitgebreid worden met één van onze andere formules

19


20


FEESTZALEN “Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen” Wij hangen met veel plezier de slingers voor jou! Er zijn 4 zalen beschikbaar die volledig gerenoveerd zijn met balans tussen modern en oud. De eerste zaal op het gelijkvloers “de Essentie” met veranda is 85m² groot en is vergezeld van een eigen terras dat eveneens 85m² bedraagt. Op het eerste verdiep vindt U 3 polyvalente modulaire zalen van respectievelijk tweemaal 50m² en éénmaal 100m². Deze kunnen uitgebreid worden met een overloop van nog eens 50m² of gebruikt worden als één zaal van 250m². Het is niet verplicht om gebruik te maken van onze traiteurdienst.

21


BRUNCH Iedere eerste zondag van de maand wordt het kasteel omgetoverd tot paradijs voor bourgondiërs! De brunch formule is het uitgelezen moment om te genieten met de familie of gezellig samen te zijn met vrienden wanneer het aantal personen te klein is voor een eigen feest of te groot voor een restaurant bezoek. Natuurlijk kan U ook vanaf één persoon een plaatsje reserveren en meegenieten van de ambiance en het eten. Ons buffet à gogo staat iedereen toe naar hartelust hun buikje te vullen met de gerechten die hij of zij verkiest.

kasteelvanhuizingen.be/brunch

U kan onze brunchkalender ontdekken op onze website.

Jan Davidsz. de Heem, Stilleven met ham, kreeft en vruchten, °1652

Iedereen kan nu de weelde ervaren die enkel was weggelegd voor kasteelheren.

22


LIVE MUZIEK MET DANS Zowel tussen, voor als na de buffetten is er live muziek voor jong & oud die alle poppen aan het dansen krijgt.

SOEPBUFFET MET BOUILLABAISE Gedurende de hele looptijd van de formule kan U genieten van een soepbuffet waar U steeds Noordzee bouillabaise en andere soepen zoals tomatensoep kan terugvinden.

WAAIER VAN KOUDE GERECHTEN OP BORD Het koud buffet bestaat uit een waaier van koude gerechten geserveerd op individuele bordjes U zal er steeds krab, ganzelever, tomaat garnaal, zalm, tonijn, rundsvlees, kalfsvlees en vele andere ingrediënten ontdekken.

WARM BUFFET MET SHOWCOOKING Onze chef’s bakken in de zaal à la minute vlees & vis van uitmuntende kwaliteit die vergezeld worden van warme en koude seizoensgroenten opgesteld in buffetvorm. Natuurlijk mogen heerlijke sauzen en aardappelbereidingen hieraan niet ontbreken.

KAAS & NAGERECHTENBUFFET Als laatste kan niet alleen de zoetebek zijn lusten botvieren maar ook kan de kaasliefhebber zijn smaakpapillen volledig bekoren.

23


RECEPTIE

FORMULE 1 Cava € 28 / fles Champagne € 55 / fles Fruitsap € 7 / fles Olijven & Chips

TIJDSDUUR ZELF TE BEPALEN

FORMULE 2

FORMULE 3

€ 18 pp.

€ 21,5 pp.

Cava & Fruitsap Olijven & Chips

Cava & Fruitsap Olijven & Chips

2 Koude & 2 Warme Hapjes

2 Koude & 3 Warme Hapjes

1 UUR

1,5 UUR

KINDEREN

€ 7,5 pp. Frisdrank & Fruitsap Chips

24


FORMULES

OPTIES Tapasbordje: € 4 pp. Dipgroenten: € 4 pp. 3 Mini Broodjes: € 7,5 pp. Champagne: € 7 pp. Extra Hapje: € 3 pp. Mocktail & Ice Tea: € 4 pp.

FORMULE 4

FORMULE 5

€ 25 pp.

€ 35 pp.

Cava & Fruitsap Olijven & Chips

Cava & Fruitsap Olijven & Chips

3 Koude & 3 Warme Hapjes

4 Koude & 4 Warme Hapjes 1 Dessert

2 UUR

3 UUR

FORMULE 6

€ 20 pp. pp.

Wijn, Bier & Frisdrank 3 Mini Broodjes

1,5 UUR

25


MENU

FORMULE 1

FORMULE 2

€ 65 pp.

€ 70 pp.

Koud Voorgerecht Warm Hoofdgerecht Dessert

Warm Voorgerecht Warm Hoofdgerecht Dessert

Wijn, bier, water, frisdrank, koffie & thee inbegrepen

Bij het opstellen van de offerte wordt U een keuzemenu aangeboden 26


FORMULES

FORMULE 3

KINDERMENU

€ 80 pp.

€ 29 pp.

Koud Voorgerecht Warm Voorgerecht Warm Hoofdgerecht Dessert

Kaaskroket Balletjes in Tomatensaus Kinderijsje

Optie prestigewijnen + € 6

Alles is mogelijk, contacteer ons voor een vrijblijvende offerte 27


BUFFET

FORMULE 1

FORMULE 2

€ 60 pp.

€ 75 pp.

Koud buffet Vis, Vlees & Dessert

Koud & Warm buffet Vis, Vlees & Dessert

3-8j € 25 pp 9-12j € 40 pp

3-8j € 25 pp 9-12j € 40 pp

Wijn, bier, water, frisdrank, koffie & thee inbegrepen gedurende 3 uur

Buffet enkel mogelijk vanaf 50 personen 28


FORMULES

FORMULE 3

FORMULE 4

€ 60 pp.

€ 75 pp.

Barbecue Formule Vlees Salad Bar Dessert Buffet

Luxe Barbecue Formule Vlees & Vis Sharing Salades Dessert Buffet

3-8j € 25 pp 9-12j € 40 pp

3-8j € 25 pp 9-12j € 40 pp

Optie prestigewijnen + € 6

Alles is mogelijk, contacteer ons voor een vrijblijvende offerte 29


AVONDFEEST

FORMULE 1

€ 12,5 pp.

FORMULE 2

€ 25 pp.

Wijn, Cava, Jupiler, Leffe, Hoegaerden, Duvel, Water & Frisdranken

Wijn, Cava, Jupiler, Leffe, Hoegaerden, Duvel, Water & Frisdranken

2 UUR

4 UUR

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte 30


FORMULES

OPTIE 1

OPTIE 2

€ 12 pp.

€ 15 pp.

Nachtbuffet Kaas, Charcuterie & Brood

Extra gasten laten aansluiten bij het dessert

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte 31


ROUWMAALTIJD

FORMULE 1

FORMULE 2

€ 22 pp.

€ 24,5 pp.

3 Broodjes pp

3 Broodjes pp 1 stuk Taart pp

1,5 UUR

2 UUR

Water, koffie & thee inbegrepen

Bij alle formules worden de broodjes bereid door de klant 32


FORMULES

FORMULE 4

FORMULE 3

€ 27,5 pp.

€ 25 pp. Aperitief 3 Broodjes pp

Aperitief 3 Broodjes pp 1 stuk Taart pp

2 UUR

3 UUR

Optie wijn: +€ 8, Optie soep: +€ 5

Alles is mogelijk, contacteer ons voor een vrijblijvende offerte 33


IMPRESSIE

34


35


36


TRADITIE

37


GELIJKVLOERS

38


ÉÉRSTE VERDIEP

39


CONTACTEER ONS ADRES Henry Torleylaan 100 1654 Huizingen

TELEFOON 0032 (0)2 361 37 26

WEBSITE info@kasteelvanhuizingen.be www.kasteelvanhuizingen.be

Versie: april 2022 Prijzen onder voorbehoud van prijswijzigingen of drukfouten.