Kasteel Van Huizingen-NL

Page 1

Restaurant Feestzalen Seminaries Traiteur Tel 02 361 37 26 info@kasteelvanhuizingen.be nederlandstalige versie

INHOUD

Geschiedenis p 4-5

Vandaag p 6-7

Impressie p 8-9

Rotstuin “Bloemendal” p 10-11

Provinciedomein p 12-13

Dierenpark P 14-15

Restaurant p 16-17

Traiteur p 18-19

Seminarie formules p 20-21

Feestzalen p 22-23

2

Brunch p 24-25

Receptie formules p 26-27

Menu formules p 28-29

Buffet formules p 30-31

Avondfeest formules p 32-33

Rouwtafel formules p 34-35

Onze eigen wijn p 36-37

Impressie p 38-41

Plattegrond p 42-43

Contact p 44

3

ACHT EEUWEN

Wanneer het eerste kasteel hier opgetrokken werd is niet officieel gedateerd doch is in oorkonden van 1191 en 1236 reeds sprake van het Kasteel Van Huizingen. De eigenaars van het kasteel zijn achterhaald tot 1491.

Op 15 meter voor het gebouw werd er in 1941 een meter dikke fundering uit rotsblokken terug gevonden. Waarschijnlijk zijn dit de originele fundamenten van het “maison de plaisance” zoals het kasteel wel vaker genoemd werd in oude geschriften.

Origineel werd het kasteel dus gebouwd in het moeras daar toen aanwezig om de verdediging van de kleine Meerbeekvallei te vergemakkelijken.

In het begin van de 16de eeuw zou het kasteel volledig afgebrand zijn ingevolge het niet betalen van “brandgeld” aan voorbijtrekkende legerbendes. Pieter Boisot de jonge liet in 1545 het kasteel herstellen en doopte het om tot hof van Boisot, het “hoff Ter Borght” of het Speelhuys.

Het huidige fundament dagtekent van 1602, doch in 1875 werd het door Albert Vaucamps bijna ten gronde toe gesloopt en herbouwd in neorenaissancestijl onder leiding van bouwmeester Blondiau uit Brussel.

4

ALBERT VAUCAMPS

17 april 1837 - 25 december 1900

RECENTSTE STEMPEL

Albert Vaucamps was de zoon van Charles Vaucamps (17781852), die eveneens het burgemeesters ambt van Huizingen bekleedde. In 1875 erfde hij het kasteel en domein dat in 1819 door zijn vader was aangekocht.

Albert bekleedde tal van functies, zo was hij naast Belgisch senator en burgemeester van Huizingen ook aannemer in openbare werken en ook afgevaardigd bestuurder van de “Société de tramways Belgian streetrailway and omnibus company”, medestichter van de Société des tramways Bruxellois en bestuurder van de Ferrovie Nord Milano.

Met het fortuin dat hij vergaarde door de aanleg van spoorwegen en de uitbouw en exploitatie van de Brusselse tramlijnen, herbouwde Albert het kasteel en spendeerde 18 jaar van zijn leven aan de uitbreiding en inplanning van het domein.

Hij kocht tientallen kleine eigendommen aan, liet wegen ertussen afschaffen en wierf de beste landmeters en bouwmeesters aan om zijn droom van schilderachtig tafereel in de Zennevalei te verwezenlijken.

Ook de toenmalige grote weg van Huizingen naar Alsemberg, de zogenoemde processieweg, over Bruineput werd afgeschaft. De aldaar bestaande stenen brug werd door Vaucamps gebouwd en de huidige Vijverlaan werd in 1879 privaat eigendom van de kasteelheer.

Vaucamps ontwierp zelf alle beplanting, toen hij tussen 1879 en 1883 in Milaan verbleef voor de aanleg van spoorwegen schreef hij tientallen brieven naar zijn vertrouwenspersoon te Huizingen met instructies en ideeën voor de verdere ontwikkeling van het domein.

Het landgoed werd in 1900 geschat op een waarde van 6 miljoen Belgische frank, wat vandaag zou neerkomen op ongeveer 2 miljard 634 miljoen euro. Doch werd het verkocht aan Hendrik (Henri) Torley op 31-8-1903 voor de som van 550 duizend Belgische frank.

5

VANDAAG

Het kasteel vervult nog steeds zijn kerntaak. Het doet de harten van menig mens sneller slaan. Zowel overdag wanneer zwanen sprookjesachtig op de omringde vijver pronken als ‘s avonds, wanneer het water het gebouw en zijn geschiedenis reflecteert als het meest tijdloze tafereel van Vlaams-Brabant.

Het restaurant met een terrasoppervlakte van 250m² biedt iedereen de kans om in de schaduw van het kasteel te genieten van zowel brasseriegerechten als toppers voor levensgenieters.

Er zijn 4 zalen beschikbaar die volledig gerenoveerd zijn met balans tussen modern en oud.

De eerste zaal op het gelijkvloers “de Essentie” met veranda is 85m² groot en is vergezeld van een eigen terras dat eveneens 85m² bedraagt.

Op het eerste verdiep vindt U 3 polyvalente modulaire zalen van respectievelijk tweemaal 50m² en éénmaal 100m². Deze kunnen uitgebreid worden met een overloop van nog eens 50m² of gebruikt worden als één zaal van 250m².

6
De idyllische locatie in combinatie met de volledig gerenoveerde zalen maakt van het Kasteel Van Huizingen de perfecte trouwlocatie.
7

ARCANUM BONI

8

TENORIS ANIMAE

9
10
© L. Loucks © L. Loucks © L. Loucks

ROTSTUIN “BLOEMENDAL”

Op een helling ten oosten van het kasteel bevindt zich de rotstuin “Bloemendal”. Landschapsarchitect Paul Dewit maakte het ontwerp van de alpiene tuin Bloemendal in 1956 in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling van 1958.

Een grootse enscenering van natuurlijke rotsformaties en verschillende plantensoorten werden samengebracht in ecologische associaties, wat in die tijd een revolutionair gedachtengoed was.

De tuin is een hoogtepunt in de evolutie van “de rotstuin” in Europa en sinds 12 december 2002 beschermd als monument.

Een natuurlijk klaterende bergbeek van 330m lang stroomt met een debiet van 20.000 l. water per uur naar beneden. Op haar loop liggen 68 watervalletjes en 11 meertjes. Het geheel is aangekleed met meer dan 1.000 ton verweerde kalksteenrots, rolkeien en flagstones. Voorts herbergt de tuin meer dan 81.000 sierplanten.

De perfect oost-west-georiënteerde tuin wordt ontsloten door vier slingerende paden die bovenaan de tuin, bij de grote waterval, samen komen.

De grote wandelpaden van het ‘Binnenpark’ dwarsen de ‘Bloemenvallei’. Ten noorden en ten zuiden van de alpiene tuin ligt het landschappelijk aangelegde rosarium dat samen met de bomen en vaste planten een soepele overgang vormt naar het kasteel.

De perfecte locatie voor Uw trouwfoto’s.
“ 11

PROVINCIEDOMEIN

In de schaduw van het kasteel bevindt zich een uitgestrekt domein van +/- 91 ha. met voor elk wat wils.

Rondom het kasteel ligt een grote roeivijver waarop de bezoekers met roeibootjes of waterfietsen kunnen rondvaren terwijl een toeristisch treintje U naar de mooiste plekjes in het park brengt, en voor de kleinsten is een ritje met een elektrische mini-car een gegarandeerd succes (tijdens zomerseizoen van 1 april tot en met 30 september).

Het bos met talrijke loof- en naaldboomsoorten is een waar wandelparadijs. In de maanden april en mei is de grond bedekt met een bloementapijt van bosnarcissen en boshyacinten.

12
© L. Loucks © Provincie Vlaams-Brabant © Provincie Vlaams-Brabant
13 © C. Vermander

DIERENPARK

14
© E. Devogeleer

Het dierenpark is opgedeeld in drie zones.

In de kasteelcollectie zijn de fazanten, watervogels, damherten en parkieten ondergebracht, terwijl je in de erfgoedcollectie duiven en hoenders kan terugvinden. De geiten, schapen en konijnen zitten in de knuffelcollectie.

De informatie- en doepanelen zorgen ervoor dat gezinnen met kinderen spelenderwijs de verschillende dieren in het park kunnen ontdekken.

15

RESTAURANT

In ons restaurant combineren we de tradionele brasserie keuken met parels voor liefhebbers. Bij elk gerecht zal U ongetwijfeld de passie van ons personeel herkennen.

Er wordt gekookt met respect voor mens en natuur.

In onze keuken worden enkel geconserveerde tomaten gebruikt van eerbare oorsprong met D.O.P. label uit Agro Sarnese-Nocerino, Italië. Zo zijn we zeker dat onze producten vrij zijn van slavernij.

Plofkippen en dergelijke producten van bedenkelijke afkomst komen er bij ons niet in.

Dankzij een beperkte kaart hebben we een minimale hoeveelheid afval wat maakt dat onze prijzen ondanks de kwaliteit van de gebruikte producten toch zeer concurrentieel in de markt liggen.

Onze voorkeur gaat naar lokale leveranciers en producenten, echter laten we ons niet afschrikken om, waar nodig, exclusieve producten te importeren. kasteelvanhuizingen.be/menu

16
17

CATERING OP HOOG NIVEAU

Naast ons restaurant zijn we tot de tanden gewapend om al uw evenementen zowel binnen- als buitenshuis tot in de puntjes te verzorgen.

Onze culinaire creaties zijn een ode aan de zintuigen, zorgvuldig samengesteld om niet alleen de smaak- en reukzin te strelen, maar ook visuele, auditieve, somatosensorische en trigeminale sensaties te bieden. Onze chefs, ware kunstenaars met een passie die geen grenzen kent, vertalen hun veelzijdigheid van talent in elk gerecht, van amuse tot dessert.

Hoewel hun harten sneller slaan door ambachtelijke bouillons, klassieke en-croûte gerechten en rijke botersauzen, schuwen ze het niet om gerechten te verrijken met frisse dressings en knapperige zeegroenten.

Binnen onze muren serveren we een omakase-menu dat het hart van ons culinair ethos blootlegt. Wilt u de ziel van onze keuken ontdekken? Laat u dan verleiden tot een exclusieve gastronomische ontdekkingsreis met ons viergangen degustatiemenu, zorgvuldig samengesteld voor de ware gastronoom. Inclusief een uitgelezen selectie wijnen, verkwikkende waters, geurige koffie en verfijnde alcoholvrije opties - een harmonie van smaken en ervaringen die uw zintuigen zullen betoveren.

Reserveer uw ervaring ten minste 48 uur van tevoren en bereid u voor op een onvergetelijke culinaire verwennerij.

18
Onze culinaire filosofie is een weerspiegeling van een wereldse blik, vrij van dogma’s, die de essentie van diversiteit omarmt.
19

SEMINARIE

PROJECTIE

3 zalen zijn uitgerust met elektrische projectieschermen. Wij gebruiken enkel projectoren van hoge kwaliteit die beschikken over laser lamp technologie.

DRAADLOOS NETWERK

In en rond het kasteel heeft U toegang tot een gratis wifi netwerk van hoge kwaliteit. Het netwerk is opgebouwd met Cisco appartuur die de laatste frequentie en roaming technologie ondersteunt.

BEREIKBAARHEID

Het kasteel is 1 minuut verwijderd van de Brusselse ring (Afrit 20 Huizingen) en beschikt over meer dan 1000 parkeerplaatsen.

Dankzij onze eigen traiteurdienst kan U kiezen tussen broodjes of genieten van de meest hoogstaande gerechten en alles daar tussen.

De uitgestrekte tuinen rondom het kasteel zorgen voor een perfecte off-site ervaring.
Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte 20
ETEN & DRINKEN

FORMULES

FORMULE 1

€ 40

pp.

Koffie, Thee, Fruitsap, Frisdrank, Water & Wijn (Lunch)

Fruit & Zoetigheden

Ontbijt: 3 Mini Ontbijtkoeken

Lunch: 3 Belegde Broodjes

9 UUR

FORMULE 3

€ 70 pp.

Koffie, Thee, Fruitsap, Frisdrank, Water & Wijn (Lunch)

Fruit & Zoetigheden

Ontbijt: 3 Mini Ontbijtkoeken

Lunch: 2 Gangen Menu

9 UUR

FORMULE 2

€ 48

pp.

Koffie, Thee, Fruitsap, Frisdrank, Water & Wijn (Lunch)

Fruit & Zoetigheden

Ontbijt: 3 Mini Ontbijtkoeken

Lunch: 3 Belegde Broodjes

Soep, Rauwkost & Pasta

9 UUR

OPTIE MINI RECEPTIE

€ 10

pp.

1 Glas Cava 1 Hapje

30 MINUTEN

Uw seminarie kan steeds uitgebreid worden met één van onze andere formules

21
22

FEESTZALEN

Het leven is een dans op muziek die zelf gespeeld moet worden.

Wij kiezen met jou de noten voor de mooiste melodie.

Er zijn 4 zalen beschikbaar die volledig gerenoveerd zijn met balans tussen modern en oud.

De eerste zaal op het gelijkvloers “de Essentie” met veranda is 85m² groot en is vergezeld van een eigen terras dat eveneens 85m² bedraagt.

Op het eerste verdiep vindt U 3 polyvalente modulaire zalen van respectievelijk tweemaal 50m² en éénmaal 100m². Deze kunnen uitgebreid worden met een overloop van nog eens 50m² of gebruikt worden als één zaal van 250m².

Het is niet verplicht om gebruik te maken van onze traiteurdienst.

23

BRUNCH

Iedere eerste zondag van de maand wordt het kasteel omgetoverd tot paradijs voor bourgondiërs!

De brunch formule is het uitgelezen moment om te genieten met de familie of gezellig samen te zijn met vrienden wanneer het aantal personen te klein is voor een eigen feest of te groot voor een restaurant bezoek. Natuurlijk kan U ook vanaf één persoon een plaatsje reserveren en meegenieten van de ambiance en het eten.

Ons buffet à gogo staat iedereen toe naar hartelust hun buikje te vullen met de gerechten die hij of zij verkiest.

U kan onze brunchkalender ontdekken op onze website.

kasteelvanhuizingen.be/brunch

Iedereen kan nu de weelde ervaren die enkel was weggelegd voor kasteelheren.
Jan Davidsz. de Heem, Stilleven met ham, kreeft en vruchten, °1652
“ 24

LIVE MUZIEK MET DANS

Zowel tussen, voor als na de buffetten is er live muziek voor jong & oud die alle poppen aan het dansen krijgt.

SOEPBUFFET MET BOUILLABAISE

Gedurende de hele looptijd van de formule kan U genieten van een soepbuffet waar U steeds Noordzee bouillabaise en andere soepen zoals tomatensoep kan terugvinden.

WAAIER

VAN KOUDE GERECHTEN OP BORD

Het koud buffet bestaat uit een waaier van koude gerechten geserveerd op individuele bordjes U zal er steeds krab, ganzelever, tomaat garnaal, zalm, tonijn, rundsvlees, kalfsvlees en vele andere ingrediënten ontdekken.

WARM

BUFFET MET SHOWCOOKING

Onze chef’s bakken in de zaal à la minute vlees & vis van uitmuntende kwaliteit die vergezeld worden van warme en koude seizoensgroenten opgesteld in buffetvorm. Natuurlijk mogen heerlijke sauzen en aardappelbereidingen hieraan niet ontbreken.

KAAS & NAGERECHTENBUFFET

Als laatste kan niet alleen de zoetebek zijn lusten botvieren maar ook kan de kaasliefhebber zijn smaakpapillen volledig bekoren.

25

FORMULE 1

Cava € 28 / fles

Champagne € 65 / fles

Fruitsap € 7 / fles

Olijven & Chips

TIJDSDUUR ZELF TE BEPALEN

FORMULE 2

€ 19,5

Cava & Fruitsap Olijven & Chips

2 Koude & 2 Warme Hapjes

1 UUR

KINDEREN

€ 7,5

Frisdrank & Fruitsap Chips

FORMULE 3

€ 23

Cava & Fruitsap Olijven & Chips

2 Koude & 3 Warme Hapjes

1,5 UUR

RECEPTIE
26
pp.
pp. pp.

FORMULES

OPTIES

Tapasbordje: € 4 pp.

Dipgroenten: € 4 pp.

3 Mini Broodjes: € 9,5 pp.

Champagne: € 7 pp.

Extra Hapje: € 3 pp.

Mocktail & Ice Tea: € 4 pp.

€ 26,5

Cava & Fruitsap Olijven & Chips

3 Koude & 3 Warme Hapjes

€ 36,5

Cava & Fruitsap Olijven & Chips

4 Koude & 4 Warme Hapjes

1 Dessert

3 UUR

€ 21,5

Wijn, Bier & Frisdrank

3 Mini Broodjes

FORMULE 4
2 UUR
FORMULE 5
27 pp. pp.
FORMULE 6
1,5 UUR
pp. pp.

pp. pp.

Koud Voorgerecht

Warm Hoofdgerecht

Dessert

Warm Voorgerecht

Warm Hoofdgerecht

Dessert

Wijnen, bieren, waters, frisdranken, koffies & thee’s inbegrepen

Bij het opstellen van de offerte wordt U een keuzemenu aangeboden

MENU
28
FORMULE 1 € 65 FORMULE 2 € 70

FORMULES

€ 80

Koud Voorgerecht

Warm Voorgerecht

Warm Hoofdgerecht

Dessert

KINDERMENU

€ 31

Kaaskroket Balletjes in Tomatensaus Kinderijsje

Alles is mogelijk, contacteer ons voor een vrijblijvende offerte 29
FORMULE 3
Optie prestigewijnen + € 6
pp. pp.

BUFFET

Wijnen, bieren, waters, frisdranken, koffies & thee’s inbegrepen gedurende 3 uur

FORMULE 1 € 60 Koud buffet Vis, Vlees & Dessert FORMULE 2 € 75 Koud & Warm buffet Vis, Vlees & Dessert 3-8j € 25 pp 9-12j € 40 pp
30
Buffet enkel mogelijk vanaf 50 personen
3-8j € 25 pp 9-12j € 40 pp
pp. pp.

FORMULES

Barbecue Formule

Vlees

Salad Bar

Dessert Buffet

3-8j € 25 pp

9-12j € 40 pp

Optie

Luxe Barbecue Formule

Vlees & Vis

Sharing Salades

Dessert Buffet

3-8j € 25 pp

9-12j € 40 pp

+ € 6
prestigewijnen
FORMULE 3
€ 60
FORMULE 4
€ 75
31
Alles is mogelijk, contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
pp. pp.

Wijnen, Cava, Jupiler, Leffe, Hoegaerden, Duvel, Waters, Koffies, Thee’s & Frisdranken

Wijnen, Cava, Jupiler, Leffe, Hoegaerden, Duvel, Waters, Koffies, Thee’s & Frisdranken

AVONDFEEST Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
FORMULE 1 € 12,5 FORMULE 2 € 25
2 UUR 4 UUR 32 pp. pp.
Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
FORMULES
OPTIE 1
Nachtbuffet Kaas, Charcuterie & Brood
€ 12 OPTIE 2
Extra gasten laten aansluiten bij het dessert
Glas Cava 33 pp. pp.
€ 22
1

Waters, koffies & thee’s inbegrepen

Bij alle formules worden de broodjes bereid door de klant

ROUWMAALTIJD
FORMULE 1 € 22 3 Broodjes pp FORMULE 2 € 24,5
1,5 UUR 2 UUR
3 Broodjes pp 1 stuk Taart pp
34
pp. pp.

FORMULES

3 Broodjes pp

3 Broodjes pp

1 stuk Taart pp 2 UUR 3 UUR

Optie wijnen: +€ 8, Optie soep: +€ 5

Alles is mogelijk, contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

FORMULE 3 € 25 Aperitief FORMULE 4 € 27,5 Aperitief
35 pp. pp.

MET CHILI GEÏNFUSEERDE RODE MUSKAAT

In 2023 ondernamen we een avontuurlijke expeditie in de wereld van wijnbouw door rode muscaatdruiven uit Frankrijk te importeren. Dit experiment was niet zomaar een proef, maar een streven om de rijke acht eeuwen geschiedenis van het erfgoed Kasteel Van Huizingen te verrijken met een exclusieve wijn. Wat aanvankelijk begon als een bescheiden experiment, ontpopte zich tot een met glans geslaagd proefwerk.

De druiven werden ontritst en gefermenteerd gedurende 60 dagen. Daarna, in een innovatieve twist, verrijkten we de wijn met chili pepers en lieten het nog een maand rijpen om de malolactische fermentatie te voltooien.

De volgende stap was het versterken van de wijn met een tien jaar oude brandy uit Catalonië. Het eindproduct is een versterkte wijn, bedoeld om te genieten als een madeira of port, die een ongeëvenaarde complexiteit en diepte biedt.

De eerste europese wijn waar chili pepers tijdens de fermentatie zijn toegevoegd.

De wijn symboliseert het kasteel, zijn omgeving & geschiedenis

Ruig maar Verfijnd, Uniek maar Toegankelijk.

36
Een ode aan innovatie en traditie, samengebracht in een fles.
37

IMPRESSIE

38
39
40
41
TRADITIE

GELIJKVLOERS

42

ÉÉRSTE VERDIEP

43
CONTACTEER ONS Henry Torleylaan 100 1654 Huizingen ADRES TELEFOON WEBSITE 0032 (0)2 361 37 26 info@kasteelvanhuizingen.be www.kasteelvanhuizingen.be Versie: maart 2024 Prijzen onder voorbehoud van prijswijzigingen of drukfouten. 44
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.