Page 1

Glædelig jul og godt nytår ! NY JULUDSTILLING I KIRKERNE

JULEKONCERTER

BØRNEGUDSTJENESTER

SOGNEBLADET Karrebæk * Fodby Kirker December* Januar* Februar 2020 1


PRÆSTENS KLUMME

NYT NYT NYT Årh der sker så meget, tiden går og oplevelserne fortsætter. Måske ikke i samme tempo som i ungdommens glade dage; men året går. Året går, og vi er ved at nå til alt det her – om igen – forfra – på ny, alting gør sig til at blive nyt, og vi må bare følge med. NYT Kirkeår, her den 1. december, 1. søndag i advent. Nyt år begynder, og vi begynder forfra med teksterne i kirken. Vi er på vej til et lige år – 2020 – så i det nye kirkeår læser vi efter 2. tekstrække. Ja, vi begynder forfra, men prøver at se teksterne på ny, så de forhåbentlig kan sige os noget, hvor vi nu står. NYT Åh, jeg længes efter igen at høre den overstrømmende glædelige nyhed – en Frelser er født os. Julenat – mens vi kæmper med måske lidt dårlig mave, måske lidt skuffelse og glæde over gaver – så skal vi igen høre og mærke at et barn er født, en Frelser er kommet til os, og ja, det har vi behov for at høre igen og igen. Hver dag, hvert år, har jo nok i sine plager, så der er grund til at stoppe op og høre budskabet – SÅ PRØV DOG AT LYTTE. Din frelser er kommet til jorden, til dig og til os alle.

2


PRÆSTENS KLUMME

Det er nyt hver gang. Det er så stort, at det ikke er til at gribe og holde fast i. Vi taber det, vi mister det så let. Der er så meget, der giver modgang, vrøvl og besvær, så vi glemmer det så let. Men prøv at tænke på det hver dag, ikke bare juleaften; men hver dag – om morgenen – alene foran spejlet, nej, aldrig alene, din Frelser er med dig alle dage. NYT Så er der nytår. Jo, vi skal sige tak for det gamle, der forhåbentligt også har givet os gode og glade oplevelser. Igen - der er da ting, vi gerne havde undgået, ikke havde set komme, måske har svært ved at komme over. Så igen, måske kan nytårsaften med Dronningens tale, 90års fødselsdag i fjernsynet – overskyet og blæst; men raketterne skal da deropad, jo det skal gøres ordentligt, det skal være som det plejer. Så lad bare også nytåret komme – vi er klar, klar til at tage imod og klar til at give.

Er du også blevet helt forpustet af alt det nye, så læg mærke til, at det i høj grad er mere af det samme, det bygger på alt det, vi har, vi bygger på alt det ,vi har fået, alt det vi, vores forældre, alle de gamle, alt det spændende, der har hobet sig op for os. Viden, kundskaber, evner og færdigheder. Alt det vi af og til praler af, det bygger jo på alt det, vi har fået. Det skal gerne blive bedre, fejltagelser skal gerne undgås, og det gør de bedst, hvis vi lige kikker på hvordan det gik før.

Så midt i alt det her nye, så har vi alle eller rigtig mange forudsætninger for at gøre godt. Allerbedst i fællesskab. Så kom ud, kom i gang, kom og vær med en søndag nær dig. Vi er sammen om det gode, gamle, trygt og roligt; men det skal gerne stråle på ny og give mod, styrke og nyt gåpåmod til alle de glæder, Gud sender os.

Så godt nyt Kirkeår, god Jul og godt Nytår

Guds velsignelse til alle

Jakob Grandjean Foto: Finn Carlsson

3


NYT FRA FODBY MENIGHEDSRÅD INDVENDIG RENOVERING AF KIRKEN Det har været vores plan at indvendig renovering af kirken skulle starte i 2021, men provstiudvalget har været på besigtigelse og vurderet, at det må vente til senere. Provstiudvalget mener, at der er andre kirker, som trænger mere end Fodby Kirke. KIRKEGÅRDEN Sommeren i 2018 var hård ved mange af planterne på kirkegården, hvor særligt buksbom hækkene blev meget medtagne. Planterne var tilsyneladende ikke døde, så vi besluttede at give dem en chance til foråret, hvor vi så ville tage stilling til, om de skulle blive eller udskiftes. Det blev til en udskiftning af næsten alle buksbom hække, og en del thuja hække er også udskiftet. Der er skiftet til taks hække. De sidste buksbomhække skiftes måske i 2020. Alle de usikre gravsten er blevet sikret. I labidariet er de fleste af stenene blevet lagt ned, og andre steder er sten og sokler limet sammen med en special mørtel. Alle gravsten, som stod skævt på den ene eller anden led, er blevet rettet op. SPAGETTIGUDSTJENESTER Spagettigudstjenester er korte gudstjenester for alle aldre – børn, forældre, bedsteforældre og alle andre interesserede. Gudstjenesterne har særligt fokus på børnene med et indhold, der er let forståeligt, genkendeligt og aktivt. Efter gudstjenesten går vi til Sognegården, hvor vi spiser sammen. Det hele er gratis. Se nærmere om tider og evt. tilmelding i Sognebladet eller på kirkernes hjemmesider. Spagettigudstjenesterne er en succes, som vi fortsætter med. De næste er tirsdag den 21. januar 2020 kl. 17.30 samt tirsdag d.10.marts kl.17.30. Tilmelding til Kirsten Nielsen på: kogknielsen@mail.dk SOGNEUDFLUGT I 2020 Udflugtsdatoen er tirsdag den 26. maj. I næste blad, som kommer den sidste uge i februar, orienteres om udflugtsmål og tilmelding. INDSAMLING I FODBY KIRKE Vi samler ind til den lokale Mødrehjælp i Næstved. De er meget taknemmelige for vores bidrag, som det sidste år er på 3.855,50kr. Tak for det KOMMENDE MENIGHEDSRÅDSMØDER Tirsdag den 14. januar kl. 19.00 og tirsdag den 17. marts kl.19.00 Menighedsrådsmøderne afholdes i Sognegården. Glædelig jul og godt nytår til alle Palle Brushøj 4


NYT FRA FODBY SOGN Loppemarked Der har været afholdt et loppemarked i år, og det har givet et overskud på kr 18.705 – et flot resultat! Tak til alle der bidrog med ting,sager og arbejde. Der modtages loppemarkedseffekter hele året. Kontakt til Ingelise Lund på tlf: 26611669 eller på mail: liselund@hotmail.com

OPPEMARKED

Generalforsamlinger Den 17. februar 2020 afholdes der ordinære generalforsamlinger for Fodby Forsamlingshus og Fodby Lokalråd. Bestyrelserne er blevet enige om ,ligesom sidste år, at afholde dem samme aften. Forsamlingshuset indkalder ved opslag, annonce i Ugeavisen og udsendelse på mail. Fodby Lokalråd indkalder på deres hjemmeside og på de officielle sider i Ugeavisen. Medlemskontingent til Forsamlingshuset for 2020. Opkrævninger udsendes på mail inden nytår. Hvis der er nogen som ikke er, men gerne vil være medlem, så send mig en mail på pbfodby@hotmail.com og du vil få tilsendt et sæt vedtægter og et girokort. For at kunne blive aktivt medlem skal man være bosiddende i Fodby Sogn eller have et nært tilknytningsforhold til området. ARKIVGRUPPEN Arkivgruppen laver igen i år et julehæfte, der omdeles før jul. Vi er stadigvæk interesserede i historier, historisk materiale og fotos fra Fodby Sogn. Hvis du har lyst til at deltage i arkivgruppens arbejde, så kontakt til Conny Larsen på tlf: 23419158.

FÆLLESSPISNING Helstegt Kalvesteg

FODBY LOKALRÅD Hjemmeside: www.fodbylokalråd.dk

D.3.april kl.18.00

HJERTESTARTER Der er blevet opsat er hjertestarter på Forsamlingshusets væg ved Parkeringspladsen. 8 lokale personer har været på kursus om brugen af denne. FIBERNET Så er det lykkedes at samle tilslutning nok til, at vi inden for rimelig kort tid får nedgravet fibernet både i Fodby og på indfaldsvejene til Fodby. 5


GUDSTJENESTER FOR BØRN

Familiegudstjeneste i Karrebæk kirke Søndag d. 1.december kl.10.30 Børnekoret medvirker 1.s.i advent

u k o m m

Familiegudstjeneste i Karrebæk kirke Søndag d. 2.februar kl.10.30

Kyndelmisse

Børnekoret medvirker

Spagettigudstjenester er korte gudstjenester for alle aldre – børn, forældre, bedsteforældre og alle andre interesserede.Gudstjenesterne har særligt fokus på børnene med et indhold der er let forståeligt, genkendeligt og aktivt. Efter gudstjenesten går vi til Sognegården ( Fodby)/Det hele er gratis. Se nærmere om tider og evt. tilmelding i Sognebladet eller på kirkernes hjemmesider.

Spaghettigudstjenester FODBY KIRKE (OBS tirsdage)

Tirsdag d.21. januar kl.17.30 Tirsdag d.10.marts kl.17.30 Tilmelding til Kirsten Nielsen på : kogknielsen@mail.dk

6


GUDSTJENESTELISTE Karrebæk Kirke

Fodby Kirke

DECEMBER 1.dec

1.s.i.advent

5.dec

10.30 Familiegudstjenste 10.30 (Kildegårdsvej)

8.dec

2.s. i advent

19.00 Aftengudstjeneste

15.dec

3.s. i advent

9.00 A.G.Forslund

19.dec

Sidste skoledag

Skolejul

22.dec

4.s. i advent

24.dec

Juleaften

13.00+16.00

25.dec

Juledag

10.30

26.dec

2.juledag

29.dec

Julesøndag

9.00 A.G. Forslund

1.jan

Nytårsdag

10.30

5.jan

Helligtrekonger

10.30

10.30

10.30 14.30

10.30

JANUAR

9.jan

10.30 (Kildegårdsvej)

12.jan

1.s.e.helligrekonger

19.00 Aftengudstjeneste

19.jan

2.s.e.helligtrekonger

10.30

26.jan

3.s.e.helligtrekonger

9.00 A.G.Forslund

10.30

FEBRUAR 2.feb

Sidste s.e.helligtrekonger 10.30

6.feb

10.30 (Kildegårdsvej)

9.feb

Septuagesima

19.00 Aftengudstjeneste

16.feb

Sekagesima

10.30

23.feb

Fastelavn

10.30

9.00 A.G Forslund 7


TIRSDAGSTRÆF

Tirsdag d.10.december kl.14.30

Julestue med Nina Jørgensen Her i december bliver tirsdagstræf til en Julestue. Vi tænder lys, skruer op for varmen og hygger os med julesalmer og -sange. Nina Jørgensen kommer og fortæller erindringer fra en ordentlig omgang jul, minder fra barndommen på den anden side af Fjorden og her fra Karrebæk. Forhåbentlig også god inspiration til julens kager og mad.

A R Har bl.a. været direktør på Kählers virksomheder i Næstved.

Nina er født på Gavnø for 91 år siden og har boet på Enø, Karrebæksminde, Karrebækstorp og Klinteby hele sit voksenliv.

Tirsdag d.14.januar kl.14.30 kl.14.30-16.00 Tirsdag d.8.oktober

Glæder og skuffelser Forhenværende borgmester Henning Jensen gæster Bethesda for at fortælle om sit liv i Næstved Kommune. Henning Jensen er født i 1946 og flyttede som 1-årig med sine forældre til Næstved. Efter endt skolegang, en realeksamen i 1963 fra Lille Næstved Skole, fik han læreplads som shippingelev hos AP Møller i København. Efter uddannelsen kom han tilbage til Næstved og tog en læreruddannelse, og fik herefter job på Lindebjergskolen. I sine unge år var Henning Jensen en habil håndboldspiller, og som fløjspiller i HG opnåede han at spille i håndboldens 2. division, der dengang var Danmarks næstbedste række.

Ensemble VILLANCICOS Anna Katrin Nørgaard 8


TIRSDAGSTRÆF

Henning Jensen blev formand for socialdemokraterne i Næstved i 1972 blot 26 år gammel, og to år efter blev han valgt ind i Næstved Byråd, hvor han stoppede i maj 2011. Han er med over 20 år på borgmesterposten blandt de borgmestre i Danmark, der er blevet genvalgt flest gange, og på trods af skiftende stemmetal har han ved hvert eneste valg været lokal topscorer og socialdemokratisk stemmemagnet. Han var i 2007 initiativtager til dannelsen af Ny Næstved Kommune i forbindelse med kommunalreformen. Gennem forhandlinger med de omkringliggende kommuner lykkedes det Henning Jensen at danne Region Sjællands største kommune med 80.000 indbyggere af de tidligere kommuner Næstved, Holmegaard, Fladså, Suså og Fuglebjerg. Alt det og meget mere kan deltagerne ved Tirsdagstræf den 14. januar 2020 kl. 14.30 i Bethesda glæde sig til at høre om.

Tirsdagstræf d.11.februar kl.14.30 Immanuel og Jens i Tanzania Udsendt af Folkekirkens Mission i Næstved Provsti

Hvert år sender Danmission provstivolontører ud i verden . Immanuel og Jens fra Næstved provsti er på Igabiro Landbrugsskole i Tanzania, hvor Immanuel (hvid bluse) underviser eleverne i engelsk, mens Jens (sort bluse) underviser dem i IT på computere sponseret af danske bidrag . Hør dem fortælle om opholdet De to voluntører kommer til Tirsdagstræf d. 11. febr. 2020 kl.14.30 Bjarke Falgren 9


KONCERTER KARREBÆK KIRKE JULEKONCERT

Real Moments Vokalgruppen Real Moments fylder Karrebæk Kirke med smukke toner torsdag den 5. december

Gud Real Moments udspringer fra Næstved og har eksisteret i mere end 10 år. Koret består af en række stærke sangere, som hver især også er solister – og de har virkelig lagt sig i selen for at give en swingende julekoncert, inspireret af både Disneys Juleshow, danske salmer i overraskende

Real Moments Torsdag d.5.dec kl.20.00 udgaver og svensk jul med masser af snö...

Koncerten bliver fremført helt uden instrumenter, så man kigger forgæves efter strygere, blæsere og slagtøj, men – er det ikke ligesom om, der alligevel er instrumenter med? Winter Wonderland, The Christmas Song og Let It Snow er ærke amerikanske julehits, som Real Moments opfører med stor entusiasme. Det samme gælder When You Wish Upon A Star, som gruppen selvfølgelig giver på dansk i Jesper Fårekyllings udødelige udgave, Når du ser et stjerneskud – mens en dråbe stearin løber ned ad lyset og størkner i et glimt... Et par kendte danske salmer leveres i overraskende udgaver. Et barn er født i Betlehem på en helt anden melodi og i en anden takt, end man kender – nærmest som gregoriansk kirkesang. I Dejlig er jorden bliver midterpartierne fremhævet, og Glade jul synges på engelsk med et helt specielt toneart-skift undervejs. En sammenligning med Manhattan Transfer er ikke helt tilfældig, men døm selv. Karrebæk Kirke torsdag den 5. december kl. 20.00. Entré 50kr 10


KONCERTER KARREBÆK KIRKE

Julekoncert Karrebæk Kirke Connection &

Karrebæk & Fodby Koret Tirsdag d. 10.dec kl.19.30 Fri entré

Festlig julekoncert med Connection under ledelse af Karen Nice samt Karrebæk & Fodby koret under ledelse af Anja Lisa Nielsen. Et til aftenen bredt sammensat program med danske og udenlandske julesange, hvor der også er mulighed for at synge med. Der er gratis entré til koncerten.

Fyraftenskoncert i Karrebæk Kirke Fredag d.21.februar kl. 17.00

Copenhagen Marimba Duo

Fyraftenskoncert Fyraftenskoncert Karrebæk Karrebæk Kirke Søndag d.17.nov Kirke kl.16.00 Fredag Fredagd.21.februar d.21.februar kl.17.00 kl.17.00 Karrebæk Kirke

Karrebæk kirkes kirkesangere samt organist : Camilla Frederiksen, Erik Fjordside samt Anja Lisa Nielsen Repertoiret indeholder både klassiske og nyere værker. Gratis entré

11


SOGNEHUSET BETHESDA

FÆLLESSPISNING SOGNEHUSET BETHESDA

rre

Fællesspisning

NY UDSTILLING Bethesda

Sognehuset Bethesda.

fra 22.november

Der vil være fællsesspisning

Signe Rössing

onsdag den 19. februar 2020 kl. 18.00 i Bethesda

Mine værker er ofte inspireret af en fortælling, med en lidt dyster eftertænksomhed/undertone.

Menuen vil bestå af: Kyllingegryde med kartoffelmos

Jeg arbejder med collage, grafik og installationskunst/skulpturer, jeg er autodidakt kunstner, men har haft en mentor, Ullrich Rössing, fra 2006-2008. Jeg er født i 1966 og bor i Tyvelse.

og grønkålssalat Gl. dags æblekage Billetter af 60,- kr.

Jeg har arbejdet som professionel kunstner siden 2006 og har udstillet mange forskellige steder i landet. Jeg har undervist unge i kunst, holdt foredrag, deltaget i små sammenslutninger af kunstnere på udstillinger mm. Jeg er medlem af Grafisk værksted/Næstved.

kan købes i Bethesda tirsdag den

Udstillingen kan ses mandag til torsdag 8.0015.00. Kontakt graveren på 23248389 hvis der er låst.

Vel mødt :-)

11. februar fra kl. 16 - 17.30. Max deltagerantal 40 personer Dørene åbnes kl. 17.30

12


KARREBÆK SOGN

Julebagning med 4H for børn og unge Grib dine småkagedåser og kom og vær med til en hyggelig dag sammen med andre børn og voksne hvor vi bager julesmåkager. Forældre eller bedsteforældre er meget velkommen til at være med. Der koster 75 kr. at deltage, 4H sørger for lidt at spise undervejs Vi mødes i skolekøkkenet på Karrebæk Skole, Kirkebakken 41, Søndag d. 8. december fra kl. 12-16 Tilmelding til Tina på:24 98 67 16

JULEMARKED i BETHESDA 30. november og 1. december kl. 10.00 - 15.00

Vi gentager sidste års succes - og inviterer til hyggeligt julemarked i Karrebæk. Her vil der være salg af håndarbejder, pileflet, dekorationer og kranse, nisser, støbt beton, julepynt, gran, frugt m.m. Der er cafe`med salg af kaffe og hjemmebagte æbleskiver.

13


AKTIVITETER I SOGNEHUSET

KARREBÆK & FODBYKORET

BØRNEKOR KARREBÆK KIRKE

OPSTART i 2020 Torsdag d.23 januar kl.14.45

OPSTART i 2020 TIRSDAG D. 14.januar kl.19.00

Vi starter en ny sæson med børnekor op igen torsdag d.23.januar kl. 14.45 og vi håber at gense rigtig mange af jeres skønne børn.Vi byder samtidig velkommen til nye børn.

Koret består af 22 medlemmer der øver tirsdage fra 19.00-21.15. Vi byder nye kormedlemmer velkomne. Henvendelse og evt. spørgsmål kan rettes til korleder

Tilmelding sker til: Camilla Frederiksen 22883285 /info@milly-nou.com eller Anja Lisa Nielsen 40196931/ ANLN@KM.DK

Anja Lisa Nielen ANLN@KM.DK 40196931

Luciaoptog på Kildegaardsvej Torsdag d.12.december kl.15.00 med Karrebæk Kirkes børnekor

14


VÆRD AT VIDE

Kørestolbrugere er velkomne til at deltage i arrangementer i Bethesda. Kontakt graveren på 23248389 eller Kirsten R. 3029 2317 den dag arrangementet foregår, så er hjælpen på vej. P.S. der er også handicapvenligt toilet i Bethesda. Hvis du er handicappet og boende i Karrebæk eller Fodby sogne har du mulighed for at komme i kirke og til menighedsrådets arrangementer ved at ringe til kirkebilen på tlf. 55777272 dagen før. Parkering: I forbindelse med kirkelige handlinger, oplever vi ofte, at der er for få parkeringspladser. Der er også mulighed for parkering ved spejderhuset overfor kirken. Drej ind ved skiltet til præstegården og drej til højre efter det gule spejderhus. I Karrebæk sogn omdeles sognebladet af frivillige. Sommergæster og fastboende i sommerhusområderne har mulighed for at hente sognebladet hos SPAR Købmanden , ved opgangen til kirken eller klik ind på sogn.dk og få de nødvendige oplysninger .Bladet findes desuden på www.karrebaekkirke.dk

Kunne du tænke dig at spille kort med andre pensionister i Karrebæk, så mød op hver mandag i Bethesda. Det starter kl. 13.00 til ca. 17.00 Der vil bliver serveret kaffe, og kagen går på omgang. Kontakt Niels E. Panton og hør nærmere på 2011 2432. Har du held i ærmet, så er banko måske noget for dig. Bankoklubben åbner dørene kl.13.00, og selve spillet går i gang kl. 14.00 - 16.30. Første gang efter jul Søndag d.5.jan. Der vil være mulighed for at købe kaffe og kage til 10 kr. samt sodavand til 5 kr.

Indsamling i Karrebæk kirke i 2018 og 2019. I hele 2018 og 2019 går indsamlingen til ”Reden”, som er et værested under KFUK´s sociale arbejde. KFUK´s sociale arbejde hjælper og øver omsorg for mennesker i belastede situationer og tager aktuelle og humanitære opgaver op. ”Reden” tilbyder udsatte kvinder i f.eks. prostitution og misbrug støtte, husly og rådgivning. Det gøres ud fra et kristent livssyn og på et folkekirkeligt grundlag. Hjælp med at støtte ved at lægge beløb i kirkens indsamlingsbøsse ved udgangen eller pa Mobile Pay 69824

15


KONTAKT Præst: Jakob Grandjean Karrebækvej 863, 4736 Karrebæksminde Træffes lettest kl. 9-10, altid ved behov. Fredag er fridag. Tlf. 5544 2233 mail: jgr@km.dk Graver i Karrebæk Kirke: Per Krog Rasmussen Træffes mandag-torsdag kl. 9-15. Fredag er fridag Tlf. 23248389 mail: pkra@km.dk

Organist: Anja Lisa Nielsen

Graver i Fodby Kirke:

Træffes på 40196931

Karsten Jørgensen

Mail: ANLN@KM.DK

Træffes på 20458986

Fredag er fridag

graver.fodbykirke@gmail.com

MHR-Karrebæk

MHR-Fodby

Formand Carsten Storgaard Tlf. 21 49 22 33 Mail: cstorgaard@mail.tele.dk

Formand Palle Brushøj Tlf. 2833 7589 Mail: pbfodby@hotmail.com

Redaktion : Anja Lisa Nielsen. Næste deadline 31. januar2020

Mød os på: Facebook - Karrebæk og Fodby Kirke www.karrebaekkirke.dk www.fodbykirke.dk 16

Profile for Karrebæk Kirke

Sogneblad Karrebæk & Fodby kirker dec , januar, februar 2020  

Sogneblad Karrebæk & Fodby kirker dec , januar, februar 2020  

Advertisement