Page 1

#

6

juni 2014

De toekomst

van techniek

In dit nummer

Coverstory

De toekomst van Techniek

5

Komende bijeenkomst

11

Column

19

Bedrijfscontactfunctionaris

21

Harry Derksen - Ruim 35 jaar bezig met innovaties

Werner van Dinter stelt zich voor

Financieel voordeel door innovatie 22 POA De Liemers

25

Het MMagazine is een uitgave van


Kennis voor ondernemers.

Maar ook door ondernemers.

Dat maakt de kennis van de Rabobank zo toepasbaar. Kennis voor ondernemers die we in huis hebben, creĂŤren we samen met ondernemers. Die kennis delen we voortdurend. In publicaties en sectorprognoses, maar ook via inspiratiesessies, de Rabo Kennis App en sectorgroepen op LinkedIn.

Kijk op rabobank.nl/kennis Samen sterker


Voorwoord van de voorzitter 3

Agenda Dinsdag 2 september Ondernemen in een doolhof Huifkarcentrum Bergh

De zomer lijkt begonnen, zowel wat betreft het weer als het opkrabbelen van de huizenmarkt. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor ons MKB-ers. Als de zon gaat schijnen komen de mensen weer naar buiten en wordt er weer geld uitgegeven. En als de huizenmarkt aantrekt, wordt er ook weer gebouwd. In Montferland is de bouw een belangrijke sector en daarnaast hebben we ook veel toeleveranciers. Het zou mooi zijn als het wat doorzet zodat we allemaal weer wat adem kunnen halen en ons ingeleverd vermogen weer wat kunnen spekken.

Doetinchemseweg 9, Loerbeek Dinsdag 30 september B2B De Liemers Locatie: Van der Valk Duiven Dinsdag 7 oktober Inkoopbeleid Gemeente Montferland Dinsdag 4 november Netwerkbijeenkomst Dinsdag 2 december Bernhard ten Brinke (Bribus Keukens / Le Dakar)

Een belangrijke factor zullen ook de resultaten van onze jongens in Brazilië zijn, hoe verder ze komen hoe meer er gedronken en gegeten zal worden. Dus goed voor de economie. In juni heeft MKB Montferland weer haar jaarlijkse barbecue. Dit keer bij kasteel Bergh, Heeren Dubbel in ’s-Heerenberg. Er wordt weer een eerste vaatje haring verloot. De opbrengst gaat naar basisschool de Boomgaard in Braamt. In dit nummer gaat het over de toekomst van techniek. In onze regio zijn veel maakbedrijven en daarnaast wordt techniek ook door de overheid gestimuleerd. Hier liggen voor elke MKB-er grote kansen om omzet te maken en banen te creëren. Op veel scholen wordt er al aandacht aan gegeven, want het is nu al bekend dat er door de vergrijzing straks een tekort zal zijn aan technisch personeel. Veel kansen dus voor de jongeren van nu om deze richting op te gaan en zo later werk te hebben. De B2B de Liemers bij Van der Valk in Duiven, op dinsdag 30 september, heeft dit jaar techniek en innovatie als thema. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er nog stands beschikbaar. Als je op deze beurs wilt staan, wacht dan niet te lang, want vol is vol. Maar eerst nog Didam op Stelten. Een belangrijk evenement in de regio waarbij veel van onze leden betrokken zijn en hun steentje bijdragen om dit weer tot een geslaagd evenement te laten worden. Eindelijk is de rommel in ’s-Heerenberg opgeruimd, zodat de ondernemers daar weer kunnen ondernemen en niet bezig hoeven te zijn met bereikbaarheid van hun bedrijf. Het is een mooi plein geworden. Echt een plaatje voor onze gemeente! Ik kan een ieder aanraden eens een bezoekje te brengen aan dit mooie plein. Dat is dan ook weer goed voor onze collega’s van MKB Montferland die daar hun bedrijf hebben. Ik wens een ieder een goede zomer en een fijne vakantie en uiteraard goede zaken. Edwin Sap Voorzitter MKB Montferland

Inhoudsopgave Voorwoord Voorzitter

3

Afgelopen bijeenkomsten

13

POA De Liemers

25

Agenda 3

Ledennieuws 14

Ledennieuws 27

Coverstory: Toekomst voor techniek

Column 19

Nieuwe leden stellen zich voor

Komende bijeenkomsten

5 11

Ledennieuws 11

Werner van Dinter stelt zich voor

21

Financieel voordeel door innovatie

22

28

Colofon 30


Toegangscontrole Proximity P serie lezers

k

k met Switch2 rd met een wit angende fronn installateurs. maten.

ontrol unit uitachtergronden eekt vanuit het gemakkelijk is

zer te houden. ol unit de toen verleend of oene LED. Als

• • • • •

Elektrische deursloten Toeganscontrole systemen Zorgsector Cilinder sluitplannen CCTV

Brondool is al jarenlang een begrip op het gebied van elektrische deursloten. Ons bedrijf is sterk op innovatieve ontwikkelingen en technische verbeteringen gericht. Vandaar dat we naast de sloten, nog tal van aanvullende producten en diensten bieden.

84

Bruningweg 11 Postbus 5110 6802 EC Arnhem

tel. +31 (0)26 36 11 220 info@brondool.nl www.brondool.nl

specialiteiten bij bakkerij braam

RONDJE MONTFERLAND De enige echte en door ons zelf ontworpen broodsoort (E-nummer vrij)

PUUR BRAAM

Dijksestraat 52 // 6942 GD // Didam // 0316 - 226058 info@plok.nl // www.plok.nl // /plokevents


coverstory

De toekomst van techniek door Karin van Velden

De komende jaren zal het tekort aan personeel in technische branches toenemen omdat veel babyboomers met pensioen zullen gaan. Het aantal jongeren dat voor een technische studie kiest nam daarentegen de laatste jaren af. Overheid, onderwijs en ondernemers slaan de handen ineen om deze tendens te keren. Wat vinden ondernemers in Montferland van dit probleem en hoe kunnen ondernemers zelf aan de oplossing ervan bijdragen?

Op de vraag “Hoe ben je zelf in dit vak beland?” is het antwoord bijna eensluidend. De liefde voor het vak is door ouders aan de volgende generatie doorgegeven. Alleen Erwin Brussen van JFZ Intertools CNC Slijpservice kwam door zijn schoonfamilie in de technische sector terecht. Bij Sloot Didam vertelt Bjorn (20). “Mijn ouders hadden geen technisch beroep, maar mijn buurman had een boerderij en als kind reed ik daar al op een trekker.” Eigenlijk dus ook met de paplepel ingegeven! De zoon van Frank Stienezen van Frama is 15 jaar en roept van kleins af aan dat hij later loodgieter wordt.

Ondervind je zelf problemen om goed personeel te vinden? Eric van den Dool van Brondool geeft, net als Maria Sloot, aan dat er wel personeel te krijgen is, maar dat goed personeel lastiger te vinden is. Sloot is een leerbedrijf en zij hebben net Bjorn aangenomen, die als stagiair een goede indruk maakte. Eef Scholten van Kemaru zoekt zijn personeel in bijzondere doelgroepen. “Bij Kemaru lopen leerlingen van het Opleidingsbedrijf Achterhoek, maar ik heb via het UWV ook herintreders. Dat vind ik een maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Volgens Servie Loeters van Sajal zijn er op het gebied van installatietechniek nu jongeren die niet aan het werk kunnen komen. “Bedrijven huren goedkope krachten uit het Oostblok in, maar snappen niet dat ze daarmee Nederlandse jongeren tekort doen. Over een aantal jaren zullen we daardoor moeite hebben om goede vakmensen te vinden.”

Op welke leeftijd moet je beginnen jeugd te interesseren voor techniek? Peter Koenders van Koenders Totaalbouw vindt 12-13 jaar een goede leeftijd. “De techniekdagen zijn een goed initiatief, je moet jeugd op jonge leeftijd laten zien hoe interessant techniek is. Wij doen zelf altijd mee aan de ‘roefeldag’, waarop kinderen van de basisschool een kijkje bij bedrijven nemen.” “Vroeger sleutelden jongens graag in een schuurtje aan hun brommer, maar de ‘jeugd van tegenwoordig’ gaat met de kapotte brommer gewoon naar de winkel”, zegt Mark Sloot. Volgens Maria Sloot wordt de basis al eerder gelegd: “Kinderen van een jaar of 5-6 moeten minder achter de computer zitten en meer buiten spelen.” Dat wordt bevestigd door Erwin Brussen, die zegt dat kinderen die buiten spelen meer creativiteit ontwikkelen. Ook René Arendsen van Arendsen Inframanagement vindt dat kinderen al op de lagere school kennis moeten maken met techniek. Hij mist een opleiding die ook de diepte in gaat. “Tegenwoordig studeer je met

een groep af, met de totale kennis die is opgedaan, kan deze groep samen één vacature vervullen.” “In Kilder wordt in de groepen 7 en 8 al voorlichting gegeven over techniek,” aldus Frank Stienezen. “Toen ik op de LTS zat, werd mij juist afgeraden voor techniek te kiezen. In de horeca zou meer werk zijn. Bakker of kok, dat was de toekomst.”

Wat kunnen ondernemers zelf doen? Peter Koenders hoort wel eens dat scholieren tijdens een snuffelstage de loods moeten aanvegen. Bij Koenders worden snuffelstages heel serieus opgepakt. De stagiaires krijgen verschillende aspecten van het bedrijf te zien. Eric van den Dool zegt: “Voor slotenmaker is er geen opleiding. Wij leiden alle mensen zelf op. Goede begeleiding, een goede mentaliteit en de wil om wat te leren bij de werknemer zijn dan een vereiste.” Voor Eef Scholten is het belangrijk dat leerlingen bij een leerbedrijf terecht kunnen. “Op school wordt kennis bijgebracht, maar de toepassing wordt in het bedrijf geleerd. Als werkgever moet je zorgen voor een goede sfeer in je bedrijf.” Eef werkt met leerlingen van Installatie Werk Achterhoek Rivierenland, een opleidingsbedrijf voor de Installatie- en Elektrotechniek. René Arendsen vindt dat bedrijven de mogelijkheid moeten bieden om naast het werk, duaal of in de avonduren, door te leren. Servie Loeters waarschuwt ondernemers dat goede vakmensen, die nu ontslagen worden, binnenkort hard nodig zijn om jongeren te begeleiden. Daarnaast moet je als ondernemer contacten met de verschillende beroepsopleidingen onderhouden. Erwin Brussen noemt ook een goede begeleiding belangrijk om theoretisch geschoolde jongeren praktijkkennis bij te brengen.

Wat is er zo leuk aan techniek? Bjorn en Mark van Sloot Didam hebben dezelfde mening. De variatie in het werk en de omvang van de machines waar ze mee werken: “Het vakgebied is breed, met zowel mechanische als elektrische onderdelen. Hoewel de machines enorm zijn, zijn de onderdelen soms juist heel klein. Vandaag werk je aan een nieuwe machine, morgen aan een machine van 35 jaar oud.” Ook voor Frank Stienezen maakt de afwisseling het werk interessant: “Vandaag zit je onder de grond, morgen op het dak.” “Techniek is meer dan werken met je handen,” zegt Peter Koenders. “Moderne technieken hebben ervoor gezorgd dat voor het werk geen fysieke kracht meer nodig is. Innovatie vraagt creativiteit maar er is ook een hogere opleiding nodig. De technische sector is erg introvert. We moeten meer uitdragen hoe leuk techniek is!”

5


coverstory 6

Brondool Electric Doorlocks Brondool maakt elektrische deursloten voor gevangenissen, politiecellen en zorginstellingen, maar ook voor particulieren die samenwonen met iemand die zorg nodig heeft. Eric van den Dool is de 3e generatie in het bedrijf. Zowel Eric’s opa als vader waren uitvinder. In 1985 won Eric’s vader brons en zilver met respectievelijk een verlengde veiligheidsgordel en een elektrisch deurslot, dat opende als de spanning wegviel bij bijvoorbeeld brand. Brondool koopt basissloten in en past ze vervolgens aan met elektronica. De sloten kunnen geopend en gesloten worden met een pasje, een polsbandje of op afstand. De sloten zijn voorzien van software, waarmee alleen bepaalde deuren geopend kunnen worden en andere juist gesloten blijven. Zo kunnen gevangenen zonder bewaker een specifieke route afleggen, bijvoorbeeld naar de bibliotheek. Na de brand op Schiphol in 2005 heeft Brondool de sloten in diverse gevangenissen moeten aanpassen. Met het ‘Carelock’ wordt zorgpatiënten een bepaalde vrijheid gegeven, zonder dat ze zichzelf in problemen kunnen brengen. Ze kunnen de ‘privacystand’ inschakelen, waarbij de deur alleen in noodsituaties door verzorgers geopend zal worden.

Brondool - Bruningweg 11, Arnhem - 026-36 11 220 - www.brondool.nl - info@brondool.nl

Beter duurzaamprojecten bij Kemaru Negen jaar geleden startte Eef Scholten zijn bedrijf Kemaru met als hoofdtaken het inventariseren van risico’s en advisering over speciale valbeveiligingssystemen voor het werken op hoogte. Vier jaar geleden werden de activiteiten uitgebreid met verkoop en installatie van zonnepanelen. Nu staat er een bedrijf, met daaronder 6 werkmaatschappijen en met ca. 38 medewerkers, dat zich gespecialiseerd heeft in energiebesparing in de breedste zin van het woord. En het bedrijf groeit nog steeds. In samenwerking met de agrarische sector, sportverenigingen, verenigingen van eigenaren en mkb-ondernemers is Eef Scholten van Kemaru beheer het Beter Duurzaam project gestart, met als doel het op een maatschappelijk verantwoorde manier met omgaan energie. De speerpunten zijn: waar koop je energie in, hoe gebruik je de energie en welke energiebesparende maatregelen en middelen zet je in. Kemaru is daarbij een goede partner, omdat je er alles onder 1 dak vindt. Inkoop van energie, verlichting, zonnepanelen, windenergie, montage en sinds kort zelfs asbestsanering.

Kemaru beheer BV - Majoraan 9a, Didam - 0316-29 12 20 - www.kemaru.nl - info@kemaru.nl


coverstory

Sajal Perslucht

durft uitdagende projecten aan Sajal Perslucht voorziet grote bedrijven als Philips, DSM en Akzo van professionele luchtinstallaties. Servie Loeters vertelt: “Waar normaal gesproken met 8-10 bar wordt gewerkt, doet Sajal dat met een druk tot 600 bar. De laatste jaren wordt bij bedrijven bewuster omgegaan met het gebruik van perslucht. Al tientallen jaren is bekend dat veel lucht weglekt. Pas onlangs zijn de effecten daarvan in beeld gebracht. De investeringen die bedrijven na ‘lekdetectie’ doen, zijn snel weer terugverdiend.” Een andere ontwikkeling bij Sajal is dat ze installaties bouwen waarin bedrijven zelf stikstof produceren. Deze containers gaan de hele wereld over en de technische staat wordt door Sajal vanuit Didam gecontroleerd.

Sajal - Tatelaarweg 7b, Didam - 0316-22 85 07 - www.sajal.nl - info@sajal.nl

Beursbezoek houdt Frama scherp Frank Stienezen bezoekt regelmatig beurzen, zoals de VSK (verwarming, sanitair, klimaatbeheersing en koudetechniek) in Utrecht en de Installatie Vakbeurs in Hardenberg, om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting gaven Frank in 2011 het laatste zetje om zelfstandig ondernemer te worden. Hij verwacht dat over 15 tot 20 jaar voor alle verlichting LED gebruikt wordt. LED is energiezuinige verlichting, die niet warm wordt. Het laatste vooroordeel, dat LED ongezellig licht geeft, is bijna verdwenen. LED is in alle kleuren verkrijgbaar en is tegenwoordig bovendien dimbaar. Een andere trend is de combinatie van comfort en energiebesparing door domotica in woningen en bedrijven. Bijvoorbeeld CV-ketels die door de gebruiker op afstand bediend kunnen worden, maar waar de installateur ook op afstand storingen kan aflezen. Meteen met de juiste onderdelen naar de klant rijden, bespaart weer op vervoer.

Arendsen Inframanagement:

Vernieuwing, met behoud van het goede René Arendsen verhuurt zichzelf als projectleider bij projecten die te maken hebben met weg- en waterbouw en civiele techniek. Met gemeentes, provincies en ingenieursbureaus als opdrachtgever houdt hij zich bezig met alles wat op en in de bodem wordt aangebracht. In de wegenbouw wordt nog steeds met jaren oude technieken gewerkt. Nieuwe ontwikkelingen vinden plaats op het gebied van Arbo, met name verkeersveiligheid, tiltechnieken en mechanische oplossingen die het zware lichamelijke werk voorkomen. René is benieuwd hoe verschillende pilotprojecten zich ontwikkelen, zoals in Goes en Amsterdam, waar men bezig is om warmte uit het rioolsysteem te winnen. Als het verouderde Nederlandse rioolstelsel vernieuwd wordt, kan men daarmee wellicht voorzien in de behoefte aan duurzame energie.

Arendsen Inframanagement - Leppestraat 22, Azewijn - 06-104 781 34 - www.arendsen-im.com - info@arendsen-im.com

7


Wilhelminastraat 42b 6942 BM Didam 06-20423033 www.beautyandsun.nl

Zonnestudio - Schoonheidssalon - Nails - Giftshop

Hogenendseweg 19 6942 DS Didam 06-22188859 www.sanicompany.nl

Uw partner tijdens evenementen en verbouwingen Mobiele badkamers - Mobiele toiletwagen Plaszuilen - Koelaanhangwagens

! r a t S a e Becom

Eenmalige aanbieding! Maak nu voordelig kennis met

3 Personal trainingen; sporten met resultaat garantie voor maar

€ 79,95

• 1 op 1 begeleiding • Gecertificeerd personal trainer • Begeleiding op maat

Voor meer info: bart@aerofitt.nl of bel 0316 221621

Didam

HENGELDERWEG 18, 6942 NB DIDAM, T: 0316 22 16 21, DIDAM@AEROFITT.NL WWW.AEROFITT.NL


coverstory Energiebesparing en zorg voor milieu bij Sloot Didam Sloot Didam koopt en verkoopt grondverzetmachines van de merken Atlas en Neuson. Harrie en Maria Sloot hebben 5 monteurs in dienst die zorgen voor het onderhoud aan de machines. Het bedrijf heeft te maken met steeds strengere emissie-eisen. Dat betekent werk aan enorme roetfilters, met veel sensoren. Meer elektronica maakt systemen meer storingsgevoelig. De innovatie op het gebied van milieu gaat razendsnel. Leveranciers zorgen dat monteurs op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Elk jaar worden ze een aantal dagen bijgeschoold.

Sloot Didam - Heeghstraat 78, Didam - 0316-22 14 65 - www.sloot-grondverzet.nl - maria@slootbv.nl

JFZ Intertools CNC Slijpservice

ontwikkelt zelf nieuwe slijpmachine Het bedrijf van Erwin Brussen zat oorspronkelijk in ‘s-Heerenberg. Erwins schoonvader begon Jansen Frezen & Zagen en later nam zijn zwager het over. JFZ Intertools CNC Slijpservice verkoopt verspanende gereedschappen voor de hout, kunststof-, metaal- en papierindustrie. Drie jaar geleden nam Erwin de slijpservice en de verkoop van verspanende gereedschappen over van zijn zwager. JFZ Intertools CNC Slijpservice werkt nu aan een machine waarmee o.a. messen geslepen kunnen worden voor de papierindustrie. Door de machine zelf te bouwen is een dure investering niet nodig en is de machine helemaal naar wens van de klant ontwikkeld, met meer mogelijkheden dan bij een bestaande slijpmachine. Voor het vak gereedschapslijper is geen opleiding. Dat moet je in de praktijk leren van een andere slijper. Erwin heeft een gereedschapslijper in dienst, maar als het nodig is, kan hij het zelf ook.

JFZ Intertools CNC Slijpservice - Kribbe 6, Didam - 0316-22 80 21 - 06- 13 86 88 67 - www.cnc-machine.eu - slijpservice@jfzintertools.nl

Koenders Totaalbouw

overleeft de crisis door actieve klantbenadering Drie jaar geleden vierde Koenders Totaalbouw het 75-jarig bestaan. Het bedrijf werd opgericht door zijn opa, voortgezet door zijn vader en staat sinds 1998 onder leiding van Peter Koenders. Koenders benadert actief klanten en zorgt dat hij aan de wensen van zijn klanten tegemoet komt. Een andere factor waarmee het succes verklaard wordt, is het constant zoeken naar vernieuwing. Onlangs werd in Westervoort het Energie Bespaar Huis in gebruik genomen. Hier kunnen consumenten zelf het comfort van energiebesparende maatregelen ervaren (zie pagina 12). Een andere innovatie is de kant-en-klare aanbouw. Uit een catalogus en via de website www. comfortaanbouw.nl kan een aanbouw worden samengesteld uit diverse opties. De website laat meteen een prijsindicatie zien. De aanbouw wordt vervolgens kant en klaar geleverd en binnen 1 dag geplaatst. Zonder rotzooi en overlast!

Koenders Totaalbouw - ‘t Holland 8-10, Duiven, 0316-263341 - www.koenderstotaalbouw.nl - info@koenderstotaalbouw.nl

9


VanVugt t e k e n -

B o u w k u n d i g e n a d v i e s b u r e a u

Koningsweg 5e 6942 NV Didam Tel. 0316 - 295 392 E-mail info@vanvugt-projecten.nl


2 september - Bezoek

bijeenkomst

Huifkarcentrum Bergh

Titus en Lucie Aaldering hebben samen met hun zoon Huub in Loerbeek een Huifkarcentrum, dat ze combineren met een zorgboerderij voor autistische jongeren en demente ouderen. Het Huifkarcentrum en de zorgboerderij bieden een zinvolle dagbesteding voor de mensen waaraan zorg wordt verleend. Deze twee bedrijfstakken versterken elkaar. Titus vertelt hoe bijzonder het is om te zien hoe zorgcliënten omgaan met dieren. Vaak biedt dat een goede ingang voor contact. Op 2 september kunnen leden van MKB Montferland en introducees het Huifkarcentrum bekijken. Het bedrijf functioneert bijna CO2 neutraal en Titus laat graag zien hoe hij dat regelt. Maar de ondernemers gaan in het maïsdoolhof ook een sportieve strijd met elkaar aan, waarbij brains en benen gebruikt moeten worden! Het maïsdoolhof is overigens samen met de zorgcliënten gemaakt.

Huifkarcentrum Bergh - Doetinchemseweg 9, Loerbeek - 0316-53 11 51 - www.huifkarcentrum.nl - info@huifkarcentrum.nl

Vernieuwing alom bij Grand café de Snor Grand café de Snor heeft door de herinrichting van het Stadsplein in ‘s-Heerenberg een behoorlijke uitbreiding van het terras kunnen krijgen. Maar dat is niet de enige verandering. Met het nieuwe terras is de doorvoering van de nieuwe huisstijl, waarin de kleur paars een hoofdrol heeft, compleet. Marcel Schuurman is overgestapt op Brandbier. In het Brandbier proeflokaal kunnen klanten terecht voor een bierproeverij, waarbij vijf verschillende biertjes voor € 7,90 geproefd kunnen worden. Ook de menukaart is helemaal veranderd. Van 12.00 - 18.00 uur kan een keus uit de lunchkaart gemaakt worden en van 15.00 tot 21.00 uit de grote kaart. Nieuw op deze kaart is een drie gangen keuzemenu (plateservice) voor € 14,95, waarbij er keus is tussen 2 voor-, 2 hoofd- en 2 nagerechten. Voor slechts € 24,95 kan a la carte een driegangenmenu met soep, een hoofdgerecht en een dessert worden samengesteld. De Snor heeft overigens ook uitstekende faciliteiten voor allerlei zakelijke gelegenheden.

Grand cafe de Snor - Molenstraat 2, s-Heerenberg - 0314-66 12 66 - info@grandcafedesnor.nl - www.grandcafedesnor.nl

Gepkens maakt nieuwe website voor Jawiku Op de website van Jawiku kunnen klanten nu zelf een complete offerte-aanvraag samenstellen. De producten die Jawiku voor festiviteiten en zakelijke evenementen verhuurt, worden op een overzichtelijke manier gepresenteerd. Jawiku is niet alleen hét adres voor partyverhuur, maar Jan Willem Kuster kan ook complete evenementen organiseren. Daarmee voorkomt Jawiku dat klanten voor onverwachte verrassingen komen te staan. Wet- en regelgeving maakt evenementorganisatie tot een complexe aangelegenheid. Als u de organisatie van evenementen aan Jawiku uit handen geeft, heeft u bovendien altijd vooraf helder inzicht in de kosten. De website werd ontwikkeld door Gepkens Internetdiensten. Hans Gepkens en zijn team verzorgen websites van A tot Z. Van domeinregistratie en hosting tot aan ontwerp, bouw, onderhoud en zoekmachine-optimalisatie.

Jawiku Partyverhuur Endepoelstraat 22, Didam - 0316-34 23 44 - www.jawiku.nl - jawiku@online.nl

Gepkens Internetdiensten Tatelaarweg 19, Didam - 0316-29 44 77 - www.gepkens.nl - info@gepkens.nl

11


CNC SLIJPSERVICE

Verkoop: DIA - HSS - HW - GEREEDSCHAPPEN Mobiel: 06-13868867

Kribbe 6

E-mail: slijpservice@jfzintertools.nl

6942 MR Didam


bijeenkomst

11 maart - Politiek debat

De Montferlandse politiek heeft het beste voor met haar ondernemers. Dat bleek tijdens het verkiezingsdebat dat MKB Montferland op 11 maart in zaal De Gracht in ’s-Heerenberg organiseerde met lijsttrekkers van alle Montferlandse politieke partijen. Het debat stond onder leiding van Henri Polman. Hij liet de lijsttrekkers eerst elkaar voorstellen. Daarna mochten de partijen in een reclamespot van een minuut vertellen waar ze zelf voor staan in relatie tot de ondernemers. Vervolgens startte de discussie aan de hand van vier thema’s; transitie van de zorg, het stimuleren van de lokale economie, ruimte voor ondernemers in toerisme, logistiek en bouw en financiën. Natasja Scheerder schreef over deze avond op haar website een uitgebreid artikel, dat te lezen is via: www.stemvanmontferland.nl/wat-lokaal-kan-moeten-we-lokaal-doen.

1 april - Hapjes maken en paasei versieren Zo’n 100 leden en introducees hadden zich aangemeld voor de netwerkavond van 1 april. Wat wil je ook als er zoveel lekkers in de aanbieding is. Marijke Berntsen van Chocolaterie Dongelmans bracht de creativiteit in de ondernemer naar boven tijdens het versieren van chocolade paaseieren. En hoewel altijd wordt gezegd dat vrouwen zo van chocolade houden, werden toch ook de nodige mannen aan tafel gesignaleerd…. Gastheer Marcel Beekman van De Dèèl voorzag wat problemen als zoveel mensen tegelijk met zijn kostelijke ingrediënten aan de gang zouden gaan. Zijn koks en hijzelf hadden daarom al het nodige grondig voorbereid. De aanwezigen konden smullen van heerlijke hapjes, waarbij het geheim van de kok werd prijsgegeven!

13 mei - Generaal Mart de Kruif Met het filmpje “Credo van de Landmacht” begon het verhaal van Generaal Mart de Kruif op 13 mei tijdens de MKB Montferland bijeenkomst. Een uur lang luisterden de aanwezige ondernemers geboeid naar zijn verhaal over leiding geven in Afghanistan. Een verhaal waarin de vergelijking werd gemaakt met leidinggeven in het bedrijfsleven. Doorspekt met indringende persoonlijke belevenissen. Aan het eind van de lezing werd hetzelfde filmpje nog eens bekeken. Maar door het indrukwekkende verhaal van De Kruif wel met andere ogen. De netwerkavond van MKB Montferland vond plaats bij Havezathe Carpe Diem in Vethuizen. De ondernemers werden bij de netwerkborrel na afloop gastvrij ontvangen door Marja en René Wijnands en hun medewerkers.

13


ledennieuws 14

Picknicktafels Montaro in nieuw Gemeentehuis Montferland MKB Montferland heeft regelmatig gesprekken met de gemeente over het inkoopbeleid. Het is in het belang van de lokale economie als het bedrijfsleven in Montferland deel kan nemen aan aanbestedingen. Roland ter Voert van Montaro heeft hiervan inmiddels vruchten kunnen plukken. Hij leverde picknicktafels voor het nieuwe gemeentehuis. Roland merkt hierbij wel op dat je als ondernemer ook zelf initiatief moet nemen. Hij heeft contact opgenomen met de gemeente, gewezen op de afspraken met MKB Montferland en natuurlijk een mooi en kwalitatief goed product geleverd.

Montaro Terrashooibergen - Endepoelstraat 10a, Didam - 0316-22 88 81 - www.montaro.nl

Nieuwe website Fulfilment Partners Doetinchem nu Live Printing Partners heeft haar activiteiten uitgebreid met het verzorgen van logistiek en fulfilment voor webshops. Een webshop bijhouden is - net als het runnen van een reguliere winkel - een dagtaak. Alles moet up-to-date, compleet helder en overzichtelijk zijn. Dat geldt ook voor de ‘achterkant’ van de webshop: de voorraden en de aflevering. En op dat vlak kan Fulfilment Partners u alle zorg uit handen nemen. Fulfilment Partners biedt een totaaloplossing: van helpdesk en marketing tot de opslag en logistieke afhandeling van de orders. Wij doen dit voor grote én kleine opdrachtgevers uit diverse markten. Wij beheren de voorraden, zorgen voor een traceerbare orderverwerking en punctuele verzending. Dit doen wij voornamelijk met eigen vervoer, maar wij hebben ook goede afspraken met (inter)nationale expediteurs, koeriers en pakketdiensten. Kijk voor meer informatie op onze website.

Fulfilment Partners Doetinchem - Monique Bruil 0314-36 92 69 - www.fulfilmentpartners.nl

Energie Bespaar Huis in

JK Authentic Basic Stores

Westervoort op 4 april geopend

nu ook online

Wethouder Boone van Westervoort opende op 4 april aan de Mosterdhof 92 in Westervoort het Energie Bespaar Huis.

Sinds kort is JK Authentic Basic Stores online. Niet alleen kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week in de webshop www.jkdidam.nl/winkel terecht, maar ook via de platforms www.modelokaal.nl en www.localsunited.nl.

In deze “doorsnee eengezinswoning” laat Koenders Totaalbouw zien en beleven welke energiebesparende maatregelen een energieneutrale woning opleveren. In de woning aan de Mosterdhof in Westervoort kan de bezoeker zelf ervaren hoe dit er uitziet, voelt en wat de comfortverbetering is. Zo heeft de woning een aardwarmtepomp, zonneboiler en warmtewand. In september 2013 won Koenders Totaalbouw een

gramma van het ministerie van BKZ.

Jeroen van der Hoop opende in 2002 de winkeldeur van JK in Didam, nadat hij 15 jaar als vertegenwoordiger in de mode (voornamelijk PME Legend) had gewerkt. Sindsdien heeft de winkel zich ontwikkeld tot een ware beleving in jeans & fashion. Het JK team van 8 medewerkers deelt een passie voor mode, is bekwaam en zeer geduldig. Bij JK ervaren klanten een verrassende en servicegerichte bediening. Boven kunt u er vrij parkeren en is er altijd een kop koffie.

Koenders Totaalbouw - ‘t Holland 8-10, Duiven, 0316-263341 -

JK Authentic Basic Stores - Onder de toren 4, Didam -

www.koenderstotaalbouw.nl - info@koenderstotaalbouw.nl

0316-22 48 44 - www.jkdidam.nl - jvdhoop@hotmail.com

landelijke prijs voor een concept, waarmee de consument kan zien en beleven wat mogelijk is op het gebied van energiebesparing. De prijs werd toegekend door “De Energiesprong”, een landelijk innovatiepro-


Samenwerking tussen Brinks Pannenkoeken

en Torenmolen Zeddam

In de nostalgische Bovendorpsstraat in Zeddam staat de enige nog werkende middeleeuwse Torenmolen van Nederland. Molenaar Mario van den Berg maalt er verschillende meel- en bloemsoorten. Dit gebeurt uiteraard met de hulp van de vele vrijwilligers op de molen. In dezelfde straat is ook Brinks Pannenkoeken gevestigd. “Een unieke samenwerking kon dus niet uitblijven.” aldus Luc Peters, eigenaar van Brinks Pannenkoeken. De Torenmolen maalt sinds 1 april speltmeel voor pannenkoekenbeslag. In de torenmolen kan wekelijks nog bekeken worden hoe dit in zijn werk gaat. Op www.torenmolen.nl staan de openingstijden.

Brinks Pannenkoeken - Bovendorpsstraat 7, Zeddam - 0314- 652826 - www.brinkspannenkoeken.nl info@brinkspannenkoeken.nl

VCA 2 sterren voor Kemaru beheer BV Special Install Service BV, als divisie vanvan Kemaru behaalde onlangs het certificaat VCA 2**. Daarmee laat Kemaru zien dat het werk zo wordt uitgevoerd dat veiligheid, gezondheid en milieu niet in gevaar komen. Er vindt jaarlijks een controle plaats of het bedrijf nog aan alle eisen voldoet.

Kemaru - Majoraan 9a, Didam - 0316-29 12 20 - www.kemaru.nl - info@kemaru.nl

Verhuizing Bouwbedrijf Thus Emiel en Anita Thus zetten de aannemersactiviteiten voort onder de naam Bouwbedrijf Thus BV. Het bedrijf is verhuisd naar de Zuider Markweg 10 in Beek. Als flexibele aannemer, met een jarenlange ervaring, neemt Bouwbedrijf Thus de klanten veel zorg uit handen bij zowel particuliere als zakelijke bouwprojecten. Bouwbedrijf Thus - Zuider Markweg 10, Beek -0316-53 23 86 www.bouwbedrijfthus.nl info@bouwbedrijfthus.nl

Real Concepts van mediaproducent naar full-service bureau Waar Real Concepts voorheen bekend stond om mediaproducties zoals bedrijfsvideo’s, grafische ontwerpen, narrowcasting systemen en het inkopen van drukwerk, heeft het bedrijf recentelijk een wel erg interessante transformatie doorgemaakt. Met het aantrekken van nieuw talent biedt het “nieuwe” Real Concepts een uniek concept voor het MKB in Nederland. Van strategisch marketing advies tot aan de realisatie van communicatiemiddelen. Vanzelfsprekend blijft het niet alleen bij een rapport, maar worden strategieën ook daadwerkelijk uitgevoerd en meetbaar gemaakt op resultaat. Dat kan een coaching traject, website, magazine, video of ander communicatiemiddel zijn. “Veel bureaus stoppen na het uitbrengen van advies, of beginnen pas met de implementatie als er een plan klaarligt.” Aldus Patrick Bosmann, adviseur bij RC. “Bij Real Concepts wordt dit als één van de weinige bedrijven in Nederland onder één dak gedaan, met als resultaat: meer consistentie, meer effectiviteit en een gerichter resultaat.”

Real Concepts - Stenograaf 3, Duiven - 026-319 01 63 - www.realconcepts.nl - patrick@realconcepts.nl

15


Comfortabel buitenleven met zonwering van Altradi 速

500 M 2

ALTRADI Comfort binnen & buiten

Binnen en buiten showroom

Wilhelminastraat 116a DIDAM Tel: 0316 - 29 72 00 | WWW.ALTRADI.NL

Schoonwater Uw specialist in vloeren. Dat kan zachte vloerbedekking zijn of een kunststofvloer, Wij leggen, schuren en renoveren ook echt houten vloeren. Ook voor raamdecoratie bent u bij ons aan het juiste adres

H oofdstraat 56, 6994 A K D e Steeg T. 026- 49 51 17 3

schoonwatervloeren.nl Servicepunt bij Altradi Didam


Nieuwe kraan voor De Ank art & design Met een groencentrum, een boomkwekerij en een bloemenwinkel is De Ank meer dan alleen een hoveniersbedrijf. Jan Kuster is het brein achter het bedrijf, dat natuurlijke en tijdloze tuinen maakt, met eigenwijze planten en vormen. Sinds 2010 zijn alle bedrijfsonderdelen op een 4,5 ha groot terrein aan de rand van Zeddam gevestigd. Alleen de bloemenwinkel is in het dorp zelf gevestigd. Kuster kocht begin mei een nieuwe minikraan bij collega MKB Montferland-lid Harrie Sloot uit Didam. Met deze mooie aanvulling op het bestaande machinepark van De Ank kan veel meer werk verzet worden in kleine tuinen.

De Ank art & design - Oude Doetinchemseweg 48, Zeddam - 0314-65 34 34 - www.deank.nl - info@deank.nl

Klantgerichte communicatie met nieuwe software ESTOS ESTOS heeft onlangs een nieuw softwareproduct geïntroduceerd. Met ProCall 5 kan communicatie intern en buiten de organisatie worden verbeterd. De software kan eenvoudig worden gekoppeld aan bestaande CRM en ERP systemen. Hierdoor ziet u bij binnenkomende gesprekken direct wie belt . Met één simpele muisklik opent u de klantenkaart van uw CRM-pakket waardoor u alle klantinformatie in een oogwenk ter inzage heeft. Uw klant hoeft niet te wachten en u handelt telefoongesprekken effectief en klantvriendelijk af! Met een headset en camera zijn zelfs video gesprekken mogelijk met uw eventuele nevenvestigingen. Dit bespaart kosten omdat u uw medewerkers niet hoeft te verzamelen voor bijvoorbeeld centrale vergaderingen. ESTOS Benelux BV - Koopmanslaan 3, Doetinchem - 0314-79 10 30 www.estos.nl - sales@estos.nl

Groei voor en door Foursites Mike Vierwind hield vorig jaar in maart bij MKB Montferland een presentatie over responsive webdesign. Hij werkte destijds ook nog in loondienst en startte daarnaast zijn eigen bedrijf. Ruim een jaar later werkt Mike fulltime zelfstandig, gaat zijn vriendin Anniek Leenders hem vanaf 1 juni ook fulltime ondersteunen en heeft hij een vacature voor een medior / senior PHP developer. De groei van Foursites komt omdat Mike andere ondernemingen helpt om te groeien. Door goede websites te ontwikkelen, waarmee bedrijven beter gevonden worden en meer conversie uit hun website halen. Onlangs is Mike Vierwind met Foursites verhuisd naar een nieuw kantoor, met ruimte voor alle uitbreidingen.

Foursites - Pittelderstraat 10, Didam - 0316-74 50 68 www.foursites.nl - info@foursites.nl

Nieuwe activiteiten bij Markant Outdoorcentrum Op het terrein van Markant Outdoorcentrum organiseert Vincent van den Breemen van Happinez Exploitatie dit jaar 7 keer een Blije Markt. Dé plek waar mensen elkaar ontmoeten voor een ontspannen dagje uit. Genieten op het terras, terwijl u luistert naar muziek en de kinderen ziet spelen of ploeteren op de klimmuur. Genieten van biologische- en streekproducten of deelnemen aan lezingen, demonstraties en andere leuke activiteiten. Kijk eens op www.deblijemarkt.nl. Als u zich als ondernemers wilt aansluiten bij de Blije Markt kunt u via de website contact opnemen Vincent van den Breemen. Op 8 juni, eerste Pinksterdag organiseert Markant de Stroombroek Spektakeldag. Met veel spektakel en uitdagende activiteiten is dit een voor-ieder-wat-wils-event! Markant Outdoorcentrum organiseert zomerkampen voor kinderen van 8 t/m 16 jaar. Vanuit het basecamp in Braamt, maar ook in de Ardennen en zeilkampen in Friesland. Kinderen van MKB Montferland-leden krijgen een korting van € 35,-. Even bij de boeking vermelden! Meer informatie staat op www.summercamps.nl .

Markant Outdoorcentrum - Gildeweg 7, Braamt - 0314-33 54 49 www.markant-outdoorcentrum.nl - michiel@markant-outdoorcentrum.nl

17


Totaal advies voor:  Bedrijven  Zzp-ers  Particulieren  Verenigingen en Stichtingen

je e do

en m sa

en m Loeters Assurantiën: ne Bas r e  Volledig onafhankelijk nd

O

  

Transparant Professioneel Betrouwbaar

Assurantiebemiddeling & Risicomanagement Haaghweg 5b 6942 GP Didam www.basloeters.nl bas@loeters.nl 0316-241343 06-33636171

exclusieve Totaal advies voor:  Bedrijven  Zzp-ers  Particulieren  Verenigingen en Stichtingen

je e do

tuinontwerpen

en m sa

art & design tuinen groencentrum oude doetinchemseweg 48 7038 ej zeddam T 0314 - 65 34 34 F 0314 - 65 19 60 M 06 - 53 94 08 81 E info@deank.nl I www.deank.nl

n e em Bas Loeters Assurantiën: n r  Volledig onafhankelijk nde

O

Assurantiebemiddeling & Risicomanagement Haaghweg 5b 6942 GP Didam www.basloeters.nl bas@loeters.nl 0316-241343 06-33636171

  

aanleg-onderhoud groencentrum kwekerij natuurlijke aandacht De art & design tuinen zijn vanaf voorjaar 2011 geopend

Transparant Professioneel Betrouwbaar

boeketten bruidswerk rouwbloemwerk bloembinderij kilderseweg 2a 7038 bw zeddam T 0314 - 65 13 76 F 0314 - 65 27 22 E info@deank.nl I www.deank.nl

De Ank • advertentie gemeenteg1 1

bloemen - planten kadoshop natuurlijke aandacht 23-09-2010 15:32:46


column

Harry Derksen

Ruim 35 jaar bezig met innovaties

Na het op het nippertje halen van mijn Havo5 diploma in 1978, stuurde mijn vader mij naar het arbeidsbureau, destijds in Zevenaar achter de spoorlijn. Hij vond dat studeren toch niks voor mij zou zijn en ik moest maar eens aan het werk. Binnen een week vond ik een baan dicht bij huis bij een bekende firma in Didam die handelde in kunststof halffabrikaten. Daar begon de innovatie al. Kunststof was in die tijd een product waarvan de toepassingen en inzetbaarheid nog nauwelijks bekend waren. Mensen werkten veelal met hout, staal, aluminium en dachten daarbij nog niet aan kunststoffen. Veel klanten hebben wij in de loop van de jaren kunnen overtuigen dat kunststof een beter alternatief was. Het is lichter, roest niet, rot niet, is makkelijk te bewerken, in alle formaten en uitvoeringen te verkrijgen, etc…. In 1983 zijn wij zelf in Apeldoorn begonnen met een eigen onderneming in kunststoffen, later gevolgd door een flink aantal filialen. Daarbij hebben wij een groot deel van onze omzet verworven door klanten te wijzen op de voordelen van kunststoffen en daardoor hebben we extra omzet gegenereerd. In 1997 hebben wij van een klant een bedrijf overgenomen, dat uit kunststof en aluminium letters produceerde voor de reclame-industrie. Veel van deze producten hebben wij zelf ontwikkeld. Nieuwe vormen van verlichting in doosletters, tegenwoordig LED, maar ook nieuwe productiemethodes. In 1998 hebben wij een aluminium letterbuigmachine laten ontwikkelen, die nu in 2014 nog enig in zijn soort is. Een enorme tijdsbesparing hebben wij daarmee bereikt. Letters die wij met de hand moesten maken, wat ca. 15 minuten in beslag nam, maakten wij met deze machine in ca. 1 minuut. Wij zijn in 1999 door het MKB tot beste onderneming van het jaar in Nederland uitgeroepen en wij mochten van Willem Vermeend een geldprijs in ontvangst nemen van 25.000 gulden. Als je nu bij ons bedrijf naar binnen stapt dan zie je overal op kantoor proefletters liggen. We experimenteren het hele jaar door, met verlichting, met lastechnieken, met kleuren. Vele nieuwe producten hebben wij hierdoor kunnen introduceren en daarbij de crisis, die vanaf 2008 bezig is, makkelijk kunnen trotseren. Als investeerder ben ik ook al jaren actief binnen een accufabriek, Centurion Akku. Hier liggen voor ons hele grote kansen. Wij zijn momenteel bezig met een hele nieuwe accu op loodzwavelzuur basis, die ingezet kan worden in fietsen, scooters, auto’s, bussen, vaartuigen, enz…Energiedragers hebben de toekomst, kijk maar eens in je eigen huis wat allemaal op een batterij of accu draait. Het gaat zelfs zo ver dat wij over een tijd een accu op de markt kunnen brengen, die bij mensen thuis de met zonnepanelen opgewekte stroom kan opslaan. Wij zijn dan niet meer afhankelijk van de energieleveranciers.

‘Ook kijk ik met een schuin oog naar de ontwikkeling in het 3D printen. Dit heeft volgens mij een hele grote toekomst.’

Persoonlijk vind ik nog steeds dat de jeugd, beginnend op de basisschool, te weinig in aanraking komt met de praktijk. Welke studierichting moet je gaan volgen en wat kun je ermee en is er überhaupt werk te vinden als je de studie hebt voltooid. Ik geef nu al 4 jaar met veel genoegen les in Jong Ondernemen op een basisschool, puur om kinderen een richting te geven. Persoonlijk heb ik geluk gehad in de juiste materie gerold te zijn, maar vele jongeren maken de verkeerde keuzes, waardoor hun toekomst ook bepaald gaat worden. De overheid moet veel meer investeren in onderwijs en vooral in techniek, waardoor we als Nederland met nieuwe innovaties onze voorsprong en welvaart kunnen behouden.

Harry Derksen

19


Communicatie & Commercie Voor commerciële communicatie; websites, flyers en brochures, persberichten en correspondentie.

Wil je een gratis scan van je website op tekst en inhoud? Neem dan contact op!

Karin van der Velden Spoorstraat 26 | 6942 ED Didam | 0612022395 karinvandervelden@upcmail.nl www.tekstenco.info

Het notariskantoor is gevestigd aan de Marsweg 2 te Didam, in de nabijheid van het centrum. Notariskantoor Laarberg levert nagenoeg alle diensten die u van een notariskantoor verwachten mag op het gebied van de notariële dienstverlening (ondernemingsrecht, personen- en familierecht en onroerendgoedrecht) en heeft zich tevens gespecialiseerd in (echt)scheidingsbemiddeling. Loop even binnen bij de notaris die nog tijd voor u neemt!

Marsweg 2 | 6941 BJ Didam t 0316 - 22 12 43 | e info@notariskantoordidam.nl www.notariskantoordidam.nl

BECO SYSTEMS

AUTOMATISERING KANTOORARTIKELEN

Voor het hele MKB: Hard en Software

Voor het hele MKB:

Service en Onderhoud

22.000 Artikelen Online

Cloudcomputing

24/7 bestelgemak in onze webshop Bezorging in de regio

Uw

r o o t n ka

Voip Telefonie Backup Online

. k r e ’W

‘ons

Fluunseweg 7 Didam 0316-221318 www.printsupply.nl

Unit-4 Multivers Dealer

. k r e ’W

t e n ‘ n erk i

St

Fluunseweg 7 Didam 0316-221896 www.becosystems.nl


column

Bedrijfscontactfunctionaris Werner van Dinter Intermediair tussen de bedrijven en de overheid door Natasja Scheerder

Een visitekaartje heeft hij nog niet. Officieel is Werner van Dinter (40) ook pas sinds 1 maart in dienst van de gemeente Montferland. “Maar helemaal vreemd ben ik niet”, zegt de nieuwe bedrijfscontactfunctionaris. “Burgemeester Ina Leppink-Schuitema en wethouder Rob Visser ken ik al jaren. In mijn vorige functie bij de Kamer van Koophandel kwam ik ze regelmatig tegen.” Net als Henk Coenraadts, zijn voorganger. Hij was het die Van Dinter enthousiast maakte voor zijn baan. “Ik sprak hem begin oktober tijdens de B2B de Liemers beurs bij Van der Valk”, vertelt Van Dinter. “Goh, zei hij, zou jij niet bij de gemeente willen werken. Ik ga binnenkort met pensioen. Een paar maanden later sprak ik hem weer en toen vertelde hij dat er in eerste instantie intern werd gezocht naar de invulling van de vacature.” Toch hield Van Dinter de gemeente Montferland in zijn achterhoofd. Ook vanwege een reorganisatie bij de ‘Kamer’. Begin januari werd de vacature van bedrijfscontactfunctionaris door de gemeente extern gepubliceerd. Van Dinter solliciteerde en werd aangenomen. “Zes jaar lang was ik bij de Kamer van Koophandel in Arnhem Adviseur Regionale Economie de Liemers. In die externe en onafhankelijke functie adviseerde ik onder andere ondernemers, ondernemerscollectieven en overheden. Mijn expertise was Veiligheid en Criminaliteit. Zo heb ik samen met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Gelderland-Midden meegeholpen aan het succesvolle project ‘Afrekenen met Winkeldieven’.” Een ander project waarbij Van Dinter was betrokken, was ‘Secure Lane’. Het doel van dat project was om op het hoofdwegennet, het onderliggend wegennet en de naastgelegen bedrijventerreinen, een veilige doorvoerhaven te realiseren. “Alle bedrijventerreinen hebben van doen met transport en logistiek, en zo profileert deze regio zich ook”, zegt Van Dinter. “Dat trekt echter ook veel OostEuropeanen. Die bivakkeren vaak op die bedrijventerreinen. Dit brengt veel ongewenste ontwikkelingen met zich mee.” In zijn huidige functie probeert Van Dinter de overlast tot een minimum te beperken door onder andere met bebording duidelijk te maken dat er met uitzondering van aangewezen locaties niet lang geparkeerd mag worden. Maar Van Dinter maakte zich ook sterk voor bewaakte parkeervoorzieningen voor vrachtwagens en organiseert bijeenkomsten als ‘hoe voorkom je een overval’ en ‘wat te doen tegen geweld en agressie’. Die expertise neemt hij nu ook mee in zijn nieuwe functie van bedrijfscontactfunctionaris. Van Dinter: “Veiligheid en criminaliteit is slechts een onderdeel van mijn takenpakket. Net als het werk bij de KvK is deze functie heel breed. Je houdt je bezig met allerlei ondernemersvraagstukken en dit is zo breed als je het zelf wilt maken. De bedrijfscontacfunctionaris is de intermediair tussen de bedrijven en de overheid. Ik ben in dienst van de overheid, maar ik ben met name dienstbaar voor bedrijven.” Zo helpt hij de ondernemer met alle vragen, die hij aan de gemeente stelt. “Maar wil een ondernemer zijn truckerscafé uitbreiden en ligt dit op provinciale grond, dan leg ik ook de contacten met de provincie. We proberen de ondernemers, voor zover mogelijk,

zoveel mogelijk te helpen. Henk Coenraadts had daar een mooie metafoor voor. Hij had het altijd over een elastiek. Dat kun je uitrekken, maar het mag niet knappen. We kunnen een ondernemer altijd helpen, tenzij het binnen de wetskaders anders in bepaald.” Verder houdt Van Dinter zich onder andere bezig met het samenwerkingsverband ‘EEMMMO’, Emmerich und Montferland, en het Keurmerk Veilig Ondernemen. Ondernemers kunnen echter ook bij hem terecht met bedrijfseconomische vragen. “Wil je met je bedrijf uitbreiden of een ander pand, of zoek je als bakker, slager, transporteur of bouwbedrijf een nieuwe uitdaging, dan ben je altijd welkom om hierover eens te sparren. Als gemeente willen we voor de ondernemers namelijk graag een beetje extra bieden.”

21


Overzicht als fundament

Kab lijkt een accountantskantoor zoals er meer zijn. Maar… met een aanpak die het verschil maakt. Voor ons is het belangrijk eerst even stil te staan bij wat u echt wilt bereiken. We kennen uw belang bij het snel beschikbaar hebben van heldere cijfers. Dat is voor u het fundament om uw onderneming verder uit te bouwen en daarvoor zetten we graag die stap extra. Neem contact op met Robert Baars, 0316 – 22 15 08, partner bij Kab Accountants & Belastingadviseurs in Didam als u een accountant zoekt met overzicht, waar u op kunt bouwen.

Didam

Doetinchem

Warnsveld

Kab. Daar boekt u meer winst mee.

www.kabaccountants.nl

Ondernemers laten subsidies liggen Techniek is van groot belang voor de Nederlandse economie en haar concurrentiepositie. De regering erkent het belang hiervan en stelt ondanks alle bezuinigingen toch miljarden Euro’s beschikbaar voor innovatie in de techniek. Rutte II heeft innovatiestimulering grondig gewijzigd en omgevormd tot een generieke drietrapsraket. Ondernemers komen, vaak zonder het zelf door te hebben, al snel in aanmerking voor (een of meer van) deze regelingen. Dit instrument bestaat uit drie fiscale stimuleringsregelingen: • Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) • Research & Development Aftrek (RDA) • Innovatiebox Met deze drie regelingen wordt het gehele innovatieproject voor een groot deel gesubsidieerd. Uiteraard zijn dit niet de enige mogelijkheden. Afhankelijk van het projectthema en de projectdoelstellingen zijn er aanvullende mogelijkheden. Jaarlijks maken ruim 23.000 bedrijven gebruik van deze regelingen. Echter, een deel van het bedrijfsleven maakt hier nog geen gebruik van. Met name in de Achterhoek is er nog veel onbenut potentieel, ook in Liemers en Montferland!

Waarom laat het Achterhoekse bedrijfsleven subsidiepotentieel onbenut? Een belangrijke verklaring is naar mijn mening: de bescheidenheid van de Achterhoekse ondernemer. Wij in onze regio hebben vaak zoiets van: ‘Dat het weinig um ’t lief’ en onderschat daarmee zijn innovatieve rol. Terwijl een Amsterdammer zichzelf zeer innova-


redactioneel

Zijn de fiscale faciliteiten in verband met innovatie ook toegankelijk voor het MKB?

Veel ondernemers realiseren zich niet dat zij met innovatieve activiteiten in aanmerking kunnen komen voor fiscale voordelen. Maar juist voor het midden- en kleinbedrijf zijn er verschillende regelingen.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

worden gebracht op de fiscale winst. Ook nu moet een beschikking worden aangevraagd bij RVO.nl. Als er minder dan 150 uur per maand

Ondernemers die technische producten, processen of programmatuur aan S&O wordt besteed, bedraagt de RDA 60% van het aantal uren à € 15. Als de RDA kosten hoger zijn dan € 50.000, kan op basis van ontwikkelen, kunnen gebruik maken van de WBSO. Deze regeling biedt in 2014 een vermindering op de af te dragen loonbelasting van 35% van de loonkosten. Voor startende ondernemers bedraagt

werkelijke kosten een aanvraag worden ingediend.

het percentage 50%! Om in aanmerking te komen, moet u wel

Innovatiebox vennootschapsbelasting

een WBSO beschikking aanvragen bij RVO.nl. Voor ondernemers

Op grond van deze box kan een vennootschap in aanmerking komen

in de Inkomstenbelasting biedt de WBSO de S&O (speur- en

voor een lager tarief vennootschapsbelasting, 5% in plaats van

ontwikkelingswerk) aftrek. Deze aftrekpost ten laste van de winst

20% (25% > € 200.000) op winst verkregen uit WBSO-projecten en

bedraagt in 2014 € 12.310. Startende zelfstandigen ontvangen een

octrooien. Met een WBSO beschikking heeft u ook toegang tot de

aanvullende aftrek van € 6.157. Voorwaarde is wel dat minimaal 500

innovatiebox. In het verleden bleek het vaak lastig te bepalen welk

uur aan S&O wordt besteed.

deel van de winst is toe te rekenen aan innovatie. Dat maakte de regeling niet echt toegankelijk voor veel (kleinere) bedrijven. Sinds 2013 kunnen innovatieve bedrijven, met een WBSO-beschikking

Research & Development Aftrek (RDA)

óf een geldig octrooi, 25% van de winst aanmerken als voordeel

De RDA-aftrek is een extra aftrekpost voor kosten en investeringen

voor de innovatiebox. Over max. € 25.000 van deze winst geldt het

voor ontwikkeling van innovatieve producten en diensten. In 2014

belastingtarief van 5%. U mag dit forfait drie achtereenvolgende

kan 60% van de R&D investerings- en verbruikskosten in mindering

jaren toepassen.

Kab Accountants & Belastingadviseurs is een full-service accountantskantoor, met een dienstverlening die zich niet beperkt tot accountancy en belastingadvies, maar zich vooral kenmerkt door een veelheid aan specialismen en een totaalaanbod aan bedrijfsadviesdiensten voor de ondernemer van nu. www.kabaccountantsoost.nl

tief vindt en dit dan ook van daken schreeuwt. Juist door (valse) bescheidenheid van de innovativiteit worden mogelijkheden onbenut gelaten. Doodzonde, en daarom kan een frisse kijk van buitenaf door bijvoorbeeld een ervaren subsidieadviseur met lokale roots juist veel voordelen opleveren. Vaak worden subsidies ook als bijzaak gezien, waar veel schaarse tijd aan besteed moet worden met veel administratieve rompslomp. Subsidie is wel ‘gratis’ maar niet voor niets: het vergt tijd om een gedegen aanvraag te schrijven en een goede administratie te voeren. Echter, een goede adviseur kan u veel werk uit handen nemen. Ongeveer 77% van alle aanvragers maakt gebruik van een intermediair. Subsidieverstrekkers adviseren dit juist vaak. Dave Beker van SubVice, geboren en getogen Azemmer, weet exact wat er in de aanvraag nadrukkelijk naar voren moet komen en heeft geleerd over de Achterhoekse bescheidenheid heen te kunnen stappen. Naast het aanvragen begeleidt hij ook de ondernemers bij de administratieve verplichtingen. Dit alles doet hij op basis van no-cure-no-pay: geen subsidie is geen kosten van SubVice. Zijn advies is daarom ook: “neem altijd contact op om een project te laten beoordelen. Dit alles is geheel vrijblijvend en u laat geen kansen liggen!”

SubVice Brooksplein 3, Bornerbroek Dave Beker 06-539 692 07 www.subvice.nl - Beker@subvice.nl

23


....hier had

uw advertentie kunnen staan...

Tarieven advertenties Leden van MKB Montferland kunnen voor aantrekkelijke tarieven in het MKB Montferland Magazine adverteren. Prijs per uitgave Prijs bij plaatsing in 4 edities Hele pagina

€ 450,- € 360,-

Halve pagina

€ 250,- € 200,-

Kwart pagina

€ 125,- € 100,-

Advertenties moeten in het juiste formaat, met een hoge resolutie (300 dpi) en als JPEG- of PDF-bestand worden aangeleverd. Voor informatie kunt u contact opnemen met Marion van Sinderen of Debbie van den Dool (Demani Sales) info@demani.nl, 0316-227155

Sajal Perslucht BV ondersteunt u bij de engineering, berekening en montage van een ingenieus persluchtsysteem in uw bedrijfspand. Het ombouwen van zeecontainers tot een mobiele machinekamer is een specialisatie van ons bedrijf.

Perslucht BV Mobiele machinekamers in containers (8/40 foot)

F97 - 0057 Materialen voldoen aan ASME B31.1 normen

Machinekamer inrichting

Sajal Perslucht BV kan een ongeïsoleerde container ombouwen tot een geconditioneerde mobiele machinekamer. Deze kan functioneren bij temperaturen van -50 °C tot +50 °C.

Energiebesparing

Op het gebied van energiebesparing kan Sajal Perslucht BV vrijblijvend een lekdetectie uitvoeren. Uit deze scan komt een mogelijke besparing bij het verhelpen van lekkages.

Sajal Perslucht BV kan voor u een complete machinekamer (her)inrichten. Wij zijn u graag van dienst bij de engineering van het project. Bij deze inrichting hoort ook de installatie van kanaalwerk voor aan- en afvoer van koellucht. Eventuele data-netwerken behoren ook tot de mogelijkheden. Meer weten over de producten en diensten van Sajal? Tel. 0316-228507 | info@sajal.nl | www.sajal.nl


column

Ondernemers, overheid en onderwijs werken samen in POA de Liemers “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de arbeidsmarkt” door Natasja Scheerder

De realisatie van een Technieklokaal voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en het ondersteunen van initiatieven als de Techniekdag, de Innovatiehub en ‘De Liemers goed in banen’. Het zijn slechts een paar projecten waar het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt (POA) de Liemers zich mee bezighoudt. “We zijn een netwerkorganisatie waarin ondernemers, de overheid en het onderwijs participeren”, legt secretaris Marc Samuels uit. “Onze doelstelling is om het contact tussen werkgevers en het onderwijs te verbeteren en de participatie van mensen die even langs de kant staan te bevorderen. Werkgevers en werkzoekenden vinden elkaar niet altijd even makkelijk. Als POA willen we ze hier bij helpen. Dat doen we onder andere door projecten te initiëren, kennis met betrekking tot de arbeidsmarkt te delen en ondersteuning te bieden bij het vinden van partners en middelen.”

Vorig jaar werd bij Rotra Doesburg de Techniekdag gehouden. Dit is één van de projecten waarbij POA de Liemers is betrokken. Foto Rotra Doesburg

Het POA de Liemers is een club van ongeveer twintig mensen die zich verantwoordelijk voelt voor de arbeidsmarkt. Deze club bestaat onder andere uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, ondernemersverenigingen als Lindus en de MKB’s in de Liemers, maar ook gemeenten, onderwijsinstellingen als Quadraam, het MBO en de HAN en Presikhaaf Sociale Werkvoorziening. “In Gelderland zijn zeven van dit soort netwerkorganisaties”, vertelt Samuels. “Die worden deels gesubsidieerd door de provincie en deels door de participanten.”

Technieklokaal Eén van de projecten waar het POA de Liemers zich op dit moment mee bezighoudt is de realisatie van een Technieklokaal in het nieuwe Liemers College op Businesspark 7Poort. “In deze ruimte kunnen groepen basisschoolleerlingen serieus met techniekopdrachten aan de slag”, zegt Samuels. “We willen daarmee stimuleren dat ze techniek serieus nemen in hun latere beroepskeuze en laten zien dat techniek leuk is en toekomst heeft.”

Dit is een concept waarbij kleine groepjes studenten praktijkleeropdrachten uitvoeren voor bedrijven. Die opdrachten hebben vaak met innovatie en vernieuwing te maken. Het bedrijf vraagt en de studenten voeren uit. Ze zijn daarmee meteen potentiële werknemers. Zo behoud je kenniswerkers voor je regio.” Dit soort technische en innovatieve projecten komen weer terug in het aanstaande Techniekpact Achterhoek de Liemers waar de POA’s in beide regio’s ook bij betrokken zijn. Dit ‘doe-pact’ dient om concrete initiatieven te versnellen, kennis te delen en doublures te voorkomen. “Een symbolische onderschrijving van een gezamenlijke ambitie van het technische bedrijfsleven en het onderwijs om samen een aantal dingen op het gebied van techniek op te pakken.”

Sociaal

Daarnaast ondersteunt het POA ook projecten als ‘De Liemers goed in banen’, de meer sociale kant van het arbeidsmarktbeleid. ‘De Liemers goed in banen’ is een initiatief van de Regionale Sociale Dienst. “Hieraan hebben zich tien bedrijven verbonden, waaronder DAGO, Het POA nam het initiatief voor dit project, maar ook Lindus, bedrijven Diafaan en ALTOP”, weet Samuels. “‘De Liemers goed in banen’ is als JAZO, Kinkelder, Bouwend Nederland, ALTOP, Vink en POLA en een vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bedrijven uiteraard het Liemers College en de basisscholen zijn betrokken. zetten makkelijker de deur open voor mensen die geen werk hebben, Samuels: “Maar we ondersteunen bijvoorbeeld ook een kleinschalig zodat ook zij een kans krijgen op de arbeidsmarkt. Dit is tevens één project van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, de Innovatiehub. van onze doelstellingen.”

25


Grondverzet en transport Grondverzet transport groen en en zaagwerk CultuurCultuuren zaagwerk Sloopwerk engroen containers

Aanleg en onderhoud van Centrale Verwarming

Ophoogzand en tuingrond

• energiebesparing en comfort • veilige gasinstallaties • CV-ketels

Sloopwerk en containers Zand en siergrind Zand en siergrind

Ophoogzand en tuingrond

verkoop grondverzetmachines verkoop grondverzetmachines enen onderhoud Service Service onderhoud

Grondverzet en transport Onderdelen Onderdelen Cultuur- groen en zaagwerk Hydr.slangenfilters filters Hydr.slangenSloopwerk en containers Dealer: Atlas-Wacker-neuson Dealer: Atlas-Wacker-neuson Zand en siergrind

Ophoogzand en tuingrond

Heeghstraat 78 6942 PG Didam

Heeghstraat 78 6942 PG Didam

Tel: 0316-221465 www.sloot-grondverzet.nl

Tel: 0316-221465 www.sloot-grondverzet.nl verkoop grondverzetmachines

Rioleringssystemen • binnen en buiten • aanleg en onderhoud • oplossen van stank- en beluchtingsproblemen • ontstoppen

LED verlichting

Service en onderhoud Onderdelen

Frama Technische dienst

Hydr.slangen- filters Dealer: Atlas-Wacker-neuson Heeghstraat 78 6942 PG Didam

Beekseweg 8A • 7035 CD Kilder TEL 0314-684543 • FAX 0314-682701 • info@frama-td.nl

www.frama-td.nl

Tel: 0316-221465 www.sloot-grondverzet.nl

plaatsing in één dag www.autobedrijffielt.nl • • • • • • •

Uw leverancier van nieuwe- en gebruikte auto’s Voor particuliere en zakelijke relaties Onderhoud en reparatie van alle merken Eigen schadeherstel afdeling Velgen en banden specialist APK keurstation Airco specialist

plaatsing plaatsing in één da in één dag

vergroot uw comfort WWW.COMFORTAANBOUW.NL vergroot uw comfort WWW.COMFORTAANBOUW.NL vergroot uw comfort

Autobedrijf Fielt Koningsweg 2b 7037 DW BEEK Te l : + 3 1 ( 0 ) 3 1 6 - 5 3 1 7 5 7

WWW.COMFORTAANBOUW.NL

vergroot uw


Welling bouwt Stadspark ’s-Heerenberg Op loopafstand van het centrum van ’s-Heerenberg wordt Stadspark ’s-Heerenberg ontwikkeld. Een karakteristiek, knus hofje met ruimte voor appartementen, hoekwoningen, tussenwoningen, halfvrijstaande woningen en bouwkavels voor vrijstaande woningen. Stadspark ’s-Heerenberg ligt tussen het vernieuwde stadspark en de Parklaan. Welling Bouw realiseert dit project in opdracht van Jansen Bouwontwikkeling. Het plan is ontworpen door Harmonische Architectuur bv en de verkoop is in handen van Rosendaal Makelaars. Inmiddels heeft Welling Bouw de eerste fase afgerond en de eerste bewoners zullen binnenkort hun intrek nemen in hun nieuwe woning. De appartementen en woningen in de tweede fase zijn momenteel in verkoop en Welling Bouw zal in juni 2014 met de bouw hiervan starten.

Welling Bouw - Spoorstraat 19, Didam - 0316-29 71 11 - www.welling.nl - bouw@welling.nl

Groot nieuw terras bij Carpe Diem in Vethuizen Aan de zonnige kant van Havezathe Carpe Diem hebben René en Marja Wijnands een groot terras gemaakt, met zitplaatsen voor 65 personen. Vanaf loungebanken en luxe stoelen kunnen gasten er lekker uit de wind zitten en genieten van het weidse uitzicht over de Montferlandse bossen. Als het wat frisser is, zorgen buitenkachels voor aangename warmte. Zelfs een middag of avond zorgt zo al voor vakantiegevoel! Boven het terras hangt een groot zonnescherm, dat werd geleverd door Altradi Comfort binnen & buiten. Met een uitval van 6,8 meter en een maximale breedte van 30 meter kan met dit scherm een groot terras worden overkapt, terwijl meestal geen vergunning nodig is. De schaararmen geven het scherm en daarmee het terras een nostalgische aanblik.

Havezathe Carpe Diem - Langeboomsestraat 5, Vethuizen - 0314-65 14 24 www.hotelcarpediem.nl - info@hotelcarpediem.nl

Altradi Comfort binnen & buiten - Wilhelminastraat 116a, Didam 0316-29 72 00 - www.altradi.nl - info@altradi.nl

Met de scooter het bos in! De paden op, de lanen in. Niet te voet of op de fiets, maar comfortabel met een scooter. De elektrische “Scootz” van Huifkarcentrum Bergh mogen op paden komen waar gemotoriseerd verkeer niet is toegestaan. Met de accu kan een afstand 100 km worden afgelegd. Omdat de Scootz niet sneller gaan dan 25 km per uur is een helm is niet verplicht. Het is mogelijk om de Scootz voor een dag of dagdeel te huren. Een GPS-systeem zorgt voor interessante routes. Het Huifkarcentrum maakt gebruik een systeem waarbij de scooters ook op een andere locatie gehaald of afgeleverd kunnen worden. De scooterrit kan ook met andere activiteiten van het Huifkarcentrum gecombineerd worden. Meer informatie daarover is te lezen op de website www.huifkarcentrum.nl

27


nieuwe leden 28

Nieuwe leden stellen zich voor

Autobedrijf F. Fielt Sterk in elk merk

Zakelijk of privé op zoek naar een jonge gebruikte auto, die u het gevoel geeft van een nieuwe? Of toch liever een hele nieuwe auto? Bij Autobedrijf F. Fielt bent u voor nieuwe auto’s en voor occasions aan het goede adres. Daarnaast repareert en onderhoudt Autobedrijf Fielt alle merken auto’s. Ook als u schade aan uw auto heeft. Frits Fielt is specialist op het gebied van banden en velgen. Voor alle merken personenauto’s, bestelwagens en aanhangwagens kan Fielt banden leveren. Vaak uit voorraad.

Autobedrijf Fielt - Koningsweg 2b, Beek - 0316-53 17 57 - www.autobedrijffielt.nl - info@autobedrijffielt.nl

Het StreekMagazine Sinds begin 2012 ligt er om de maand een editie van Het StreekMagazine bij de inwoners van de gemeente Montferland in de brievenbus. “Niet alleen de gemeente Montferland”, neemt Jan-Willem Arendsen het woord: “in Duiven en Gendringen en wat er tussenin zit ook. Montferland is wel centraal in het gebied en daarom ook de reden dat we sinds 1 maart met ons kantoor op de Wilhelminastraat in Didam onze intrek hebben genomen. Vanuit Didam zitten we nu maximaal 20 minuten van onze klanten in het verspreidingsgebied.” Waarom adverteren in Het StreekMagazine rendabeler is dan bijvoorbeeld de lokale krant, legt Jan-Willem uit: “wanneer je als ondernemer wil adverteren in een weekblad, praat je al snel over een stuk of zeven verschillende bladen, als je hetzelfde bereik hebben wilt hebben als met Het StreekMagazine. Wij ondervangen dit in één editie, terwijl de tarieven concurrerend zijn. Voor informatie over de mogelijkheden, neem contact met ons op.”

Het StreekMagazine Wilhelminastraat 36a, Didam - 0314-36 16 23 www.streekmagazine.nl - info@streekmagazine.nl


Frama Technische Dienst Nadat hij 27 jaar als loodgieter en installateur voor een baas had gewerkt, wilde Frank Stienezen een nieuwe uitdaging. Hij is op 1 oktober 2011 gestart met Frama Technische Dienst. De naam Frama is afgeleid van Frank en Marijke Stienezen. Frank is bijzonder geïnteresseerd in LED verlichting en ziet dat de markt groeit. Daarnaast kreeg hij steeds meer Installatieopdrachten. Daarbij hoort volgens Frank ook garantie en service, die je alleen kunt bieden als je goed bereikbaar bent. Behalve voor LED verlichting kunnen particulieren en bedrijven bij Frama terecht voor installatiewerk op het gebied van gas, water, dakwerk en (vloer)verwarming.

Frama Technische dienst - Beekseweg 8A, Kilder - 0314-68 45 43 - www.frama-td.nl - info@frama-td.nl

JEMAKO Simply Clean De schoonmaakproducten van Jemako zijn geschikt voor woning of bedrijfspand en zelfs voor auto’s. Yvonne Teunissen vindt persoonlijk advies het allerbelangrijkst. Daarvoor bezoekt zij klanten thuis en in bedrijven om presentaties te geven. Zo ziet u direct hoe u een schoonmaakprobleem snel en gemakkelijk oplost. De producten zijn effectief, milieuvriendelijk en duurzaam en bovendien TÜVgecertificeerd. Ze zijn telefonisch en via de webshop te bestellen.

JEMAKO simply clean Zuiderstraat 8, Kilder - 06-411 63 622 - www.jemako-shop.com/yvonne-teunissen

ESTOS Benelux BV Uw klant of relatie is uw bron van inkomsten. Als u klantgericht wilt werken is het prettig dat u uw klant kunt laten merken dat hij of zij bij u bekend is en dat u hem of haar snel en adequaat te woord kunt staan. ESTOS heeft systemen waarmee u direct ziet wie belt en zorgt ervoor dat u snel alle klantinformatie bij de hand heeft. Met de software van ESTOS kunnen u en uw medewerkers telefoongesprekken effectiever en klantgerichter afhandelen. Zo kunt u uw klant te woord staan, zoals u zelf ook te woord gestaan wilt worden.

ESTOS Benelux BV Koopmanslaan 3, Doetinchem - 0314-79 10 - www.estos.nl floyd.bloemberg@estos.nl

29


Blijven groeien in deze tijd blijft mogelijk! Al eerder heeft Kemaru Beheer BV zich gepresenteerd als een sterk groeiende organisatie. De 6 dochterbedrijven tellen in totaal al 38 medewerkers en de groei is er nog lang niet uit. Kundig, ervaren, gedreven, nakomen wat je belooft, orde en netheid zijn een aantal sleutelwoorden als basis voor ons succes. Bent u geïnteresseerd? Kijk op onze vernieuwde website: www.kemaru.nl

Kundig op het gebied van onder andere zonnepanelen. Van verkoop tot installeren (op dit moment 3500 panelen per maand) en vooral het geven van service. "Dat laatste wordt zeer onderschat", zegt de heer Eef Scholten als directeur. Hij verwacht in de toekomst grote problemen bij mensen die een storing met hun installatie hebben. Wanneer de verkopende partij van destijds niet meer bestaat, kan men nergens met die storing terecht. Nu al hebben wij hiervoor een service organisatie opgezet die voor iedereen paraat zal staan.

Kemaru Beheer BV

KEMARU

Majoraan 9a • 6942 SB DIDAM T 0316 29 12 20 • E info@kemaru.nl


Het MKB Montferland Magazine

colofon

31

MKB Montferland Magazine verschijnt vier keer per jaar. Het magazine is een uitgave van de ondernemersvereniging MKB Montferland. Het magazine wordt verspreid onder ca. 1500 ondernemers in de gemeente Montferland. Eindredactie:

Karin van der Velden (Tekst&Co), redactie@mkbmontferland.nl, 06-12022395

Redactie:

Natasja Scheerder (Tekst by Tas)

Advertenties:

Marion van Sinderen/Debbie van den Dool (Demani Sales) info@demani.nl, 0316-227155

Foto’s:

Dies Goorman (Fotografie met Klasse)

Ontwerp:

Patrick Koeman (Adfomedia)

Druk:

Adfomedia Duiven

Bezorging:

Sandd

Oplage:

1500 stuks

Bestuur MKB Montferland Voorzitter:

Edwin Sap (Epco)

Secretaris:

Nicole Buiting (Lunchroom FF)

Penningmeester: Robert Baars (KAB accountants & belastingadviseurs) Bestuursleden:

Hans Gepkens (Gepkens Internet Cosmetics), Bas Loeters

(Bas Loeters Assurantiën), Karin van der Velden (Tekst&Co)

Contact via de website www.mkbmontferland.nl Lid worden U kunt lid worden van MKB Montferland als uw bedrijf in de gemeente is gevestigd of u er zelf woont. U bent van harte welkom voor een kennismaking op een van onze netwerkbijeenkomsten. Motto ‘Kom over de bult’ De maandelijkse ondernemersavonden organiseren we beurtelings in één van de gemeentelijke kernen. Zo willen wij het aanbod van MKB Montferland toegankelijk maken voor ondernemers in alle kernen van de gemeente Montferland. Elke maand een ontmoetingsavond Elke eerste dinsdag van de maand is onze ondernemersavond. De avond duurt van 19.00 tot 22.30 uur. Wie langer wil blijven is daarin natuurlijk vrij. In de maanden juli en augustus zijn er geen netwerkbijeenkomsten. Maandelijks organiseren we de avonden om in een ongedwongen sfeer: • kennis en informatie te delen • uw netwerk te onderhouden en uit te breiden • iets over een actueel en inspirerend thema te vernemen (bijv. door een lezing) • een bedrijfspresentatie te zien en te horen


Gepkens Groep - Flyer A4 - Concept 3 - Drukwerkklaar CMYK 3 mm snijrand.pdf 1 16-5-2014 16:41:20

BETAALBARE EN PASSENDE TOTAALOPLOSSINGEN VOOR HET MKB & ZZP U wilt online aanwezigheid, meer klanten, meer omzet, betere automatisering of een gestructureerde marketinguiting? En hier heeft u geen tijd voor, zin in of verstand van? Wij ondersteunen ondernemers zoals u, zodat u gewoon uw eigen werk kan doen.

U wilt meer klanten, omzet en kostenbesparing. Wij helpen u de juiste weg te vinden om gevonden te worden.

Wij ontwikkelen in samenspraak met u de site, shop of andere marketinguiting. Door eerst samen te sparren begrijpen wij onze klanten het beste. Zonder begrip voor uw vraagstuk hebben wij namelijk geen goede oplossing. Een persoonlijke benadering, betrokkenheid en korte lijnen mag u dan ook altijd van ons verwachten. ““Een mooie website maken kan bijna iedereen, een passende is een ander verhaal.”

Onze insteek is u ontzorgen. U wilt zich tenslotte bezig houden met wat u het leukst vindt, ondernemen.

Susan Wiendels, SWS Teksten

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

Passende Websites

Krachtige Webshops

Ontworpen voor een optimaal gebruik op PC’s, tablets en mobiele apparaten. Goed vindbaar in zoekmachines en makkelijk zelf aan te passen via een Content Management Systeem (CMS).

Eenvoudig in het beheer, maar met krachtige opties. De shop is snel online met een perfecte combinatie van techniek, commercie, marketing, design, administratie en logistiek

Lead Generatie

On- & Offline Marketing

Ontwerp & Drukwerk

Automatisering van A tot Z

Kom op een slimme manier in contact met uw doelgroep. Verstuur een postkaart, zet nieuwsbrieven in of creëer binding via social media.

Ontwerp van de juiste uitstraling die past bij uw onderneming en doelgroep. Van logo, visitekaartje en advertentie tot complete huisstijl. Gedrukt en wel.

Alle zaken rondom ICT in één keer afgedekt. Ondersteuning en support van enkele laptop tot compleet bedrijfsnetwerk. Software, hardware, VoIP en werken in de cloud.

K

Vergroot uw omzet met garantie op het resultaat. Door de inzet van unieke en bewezen rekenformules genereren wij meer leads om uw bedrijf te laten groeien. Meten is weten!

Gepkens Groep We’ll take care Gepkens Groep - Postbus 192, 6940 AB Didam - Tatelaarweg 19 6941 RB Didam +31 (0) 316 29 44 77 - info@gepkensgroep.nl - www.gepkensgroep.nl

Nr 6 mmagazinelr  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you