Τεύχος Μαρτίου 2018 - Χρήμα & Τουρισμός

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 246 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 - 6,00 €

 ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΗΝΑ

ΜAROULIS TRAVEL Κορυφαία επιλογή στις τουριστικές μετακινήσεις

Η ΕΛΛΆΔΑ

Top επιλογή ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΎΣ

ΟΡΙΑΚΆ

θετικό πρόσημο ΑΠΌ ΤΗ ΡΩΣΊΑ


Διαφημιστείτε στο ΝΕΟ αναβαθμισμένο money-tourism.gr και στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!!!

Δημιουργία & Εκτύπωση Εντύπων - Διαφόρων Υλικών Τσάντες

Folder

από δερματίνη ή vinyl πλαστικό, με κρίκους ή βίδες

Σπίρτα μικρά 22x55x7mm με τυπωμένο το logo σας, στη μία πλευρά

Κατάλογοι για cafe Δυνατότητα για καταλόγους εστιατορίων cafe διαφόρων διαστάσεων, πολυσέλιδων, δέσιμο με βίδα, λάστιχο κλπ. με χοντρό εξώφυλλο και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αλλάζονται μόνο τα εσωτερικά φύλλα και να έχετε ελάχιστο κόστος όταν διαφοροποιείτε τις τιμές σας

Μαντηλάκια Pop-up με τυπωμένο το logo σας

Odysseus Beach Bar

Στιλό - Μολύβια με τυπωμένο το logo σας

... when luxury meets simplicity...

Προσπέκτους

2 cm


Ένα εξαιρετικό γεύμα γίνεται ακόμα καλύτερο με ένα σπουδαίο γλυκό ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΩΝ

αποκλειστικά για ξενοδοχεία Ευκολία: Έτοιμα σε maximum 3 βήματα Ευελιξία: Χωρίς ανάγκη προγραμματισμού για τα υλικά και χωρίς απώλειες στις πρώτες ύλες Προσαρμογή: Μπορούν να αναμειχθούν εύκολα με όλα τα υλικά

Για συνταγές & έμπνευση επισκεφθείτε το www.unileverfoodsolutions.gr

Πιστοποιημένα με Halal26

46

50

22. ΓIANNHΣ ΚΟΥΦΑΛΙΤΑΚΗΣ: H Ideal Standard απαντά δυναμικά στις υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων τεχνικών έργων Για την Ideal Standard και την ηγετική της θέση στην αγορά μεγάλων projects, μιλάει στο «Χ&Τ» ο Business Development Manager της εταιρίας, κ. Γιάννης Κουφαλιτάκης.

24. MAROULIS TRAVEL: Κορυφαία επιλογή στις τουριστικές μετακινήσεις Την κορυφαία επιλογή στις σύγχρονες τουριστικές μετακινήσεις συνιστά η η Maroulis Travel, εταιρία η οποία από το 1977 που ιδρύθηκε, υποστηρίζει με συνέπεια και αξιοπιστία τις οδικές μετακινήσεις και την εξυπηρέτηση του σύγχρονου ταξιδιώτη.

26. Ι ΤΒ 2018: Η Ελλάδα, 2ος δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς ταξιδιώτες Η Ελλάδα αναδείχθηκε ο μεγάλος κερδισμένος της φετινής έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου, ΙΤΒ 2018. Σύμφωνα με τις κρατήσεις από τη γερμανική αγορά για το φετινό καλοκαίρι, η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών που θα επιλέξουν οι Γερμανοί ταξιδιώτες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

44. Ερημώνουν τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας Καθολική και δύσκολα αναστρέψιμη θεωρείται η πορεία υποβάθμισης του κτιριακού όγκου στο κέντρο της Αθήνας, όπως περιγράφει σχετική μελέτη της διαΝΕΟσις.

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηματικό και Oικονομικό Περιοδικό Tεύχος 246 - Μάρτιος 2018 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Διεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη Διεύθυνση Μarketing: Nικόλαος Δεριζιώτης Art Director: Εφη Κουτρουμάνη Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέμινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

ΜΕΛΟΣ

46. Καθοριστική η συμβολή του Τουρισμού στην αύξηση της Απασχόλησης Νέες θέσεις απασχόλησης «άνοιξαν» τον Μάρτιο, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, επιβεβαιώνοντας τη συμβολή του Τουρισμού στην Απασχόληση, με βάση τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

50. ΜΙΤΤ: Οριακά θετικό πρόσημο στις κρατήσεις από τη Ρωσία Η χώρα μας έξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών, ωστόσο με την επαναφορά της Τουρκίας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις για νέα, μεγάλη άνοδο των Ρωσικών τουριστικών ροών.

Mόνιμες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Διεθνή Νέα, Κοσμικά, Eιδήσεις

ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

5


καρτολόγος

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ Γιατί η παρουσία της τόσο στην ITB, όσο και στην MITT ήταν εξαιρετική, πραγματοποιώντας πολύ σημαντικές συναντήσεις και διαπραγματευόμενη για συγκεκριμένες συμφωνίες, με όλους σχεδόν τους tour operators. Μπράβο!!!

ΙKOS RESORTS Για την επέκτασή της στο εξωτερικό με την εξαγορά του ξενοδοχείου Costa del Sol Princess, στην Μαρμπέλλα της Ανδαλουσίας, το οποίο θα αναμορφωθεί ριζικά, με στόχο τη δημιουργία του νέου πολυτελούς Ikos Andalusia. Καλή αρχή…

IDEAL STANDARD Για περισσότερα από 40 χρόνια, επενδύει σε φιλικές προς το περιβάλλον καινοτομίες. Σήμερα, με τα προϊόντα «πράσινου» σχεδιασμού, η Ideal Standard προσθέτει το κάτι παραπάνω στις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως, με στόχο την προστασία του πλανήτη. Μπράβο!

• Άρτι αφιχθέντες από τις εκθέσεις ITB του Βερολίνου και MITT της Μόσχας, κομίζουμε ευχάριστα νέα, όπως άλλωστε σας ενημέρωσε ο εκδότης μου, μέσω του money-tourism.gr. Για τη γερμανική αγορά, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα είναι και φέτος ο «πρωταγωνιστής» για την ελληνική αγορά, και πιθανότατα μάλιστα θα σημειώσει και ρεκόρ όλων των εποχών Για τη ρωσική τα πράγματα, ενώ ξεκίνησαν με ενθουσιασμό, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στασιμότητα, την οποία προς το παρόν έγκυροι παρατηρητές, την αποδίδουν στις επικείμενες ρωσικές εκλογές. Ωστόσο, άλλοι τονίζουν ότι «αν φέτος πιάσουμε τα περυσινά νούμερα», θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι». • Η ελληνική συμμετοχή ήταν εξαιρετική και στις δύο εκθέσεις, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να «κλέβει» τις εντυπώσεις, με ένα περίπτερο πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά στο Βερολίνο, όπου οι οθόνες led προκάλεσαν το ενδιαφέρον συνεκθετών από όλα τα περίπτερα. Ομοίως, πολύ καλά ήταν και τα περίπτερα του Ε.Ο.Τ., τα οποία όμως, όπως έχουμε ξαναγράψει, χρήζουν ανασχεδιασμού, μετά

από τόσα χρόνια… Την έκπληξη έκανε η Κέρκυρα, η οποία μετά από πολλά χρόνια, συμμετείχε με αυτόνομο περίπτερο στο Βερολίνο, παίρνοντας πολλά θετικά σχόλια. Αντιθέτως, πολλά αρνητικά σχόλια «αποκόμισαν» από τους επαγγελματίες του Τουρισμού, κάποιες Περιφέρειες, υποτίθεται τουριστικές, που έχουν αναγάγει το «νομαρχία Tours» σε επιστήμη. Έχοντας ένα τραπεζάκι 0,50*1,5 μέτρο στο περίπτερο του ΕΟΤ, μαζεύονται 5-6 υπηρεσιακοί και 1-2 πολιτικοί, δήθεν για να παρουσιάσουν τον προορισμό και μετά εκδίδουν δελτία Τύπου για την «σπουδαία δουλειά» που έκαναν… Ήμαρτον. • Φθηνότερες διακοπές φαίνεται να εξασφαλίζουν στους Βρετανούς επισκέπτες τους, τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, σε σύγκριση με το 2017, ορισμένα δημοφιλή στην αγγλική αγορά ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης της On the Beach. Έτσι για παράδειγμα, το κόστος διακοπών στην Κω εφέτος είναι κατά 11% χαμηλότερο, ενώ η Κεφαλονιά είναι 8% και η Ζάκυνθος 5% φθηνότερη από πέρυσι.

«Η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ ελκυστική επιλογή για όσους αναζητούν value for money διακοπές, με αρκετά νησιά να είναι φθηνότερα αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με το προηγούμενο», υποστηρίζει ο διευθυντής μάρκετινγκ της On the Beach, Alan Harding. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ισπανία και τα νησιά της εμφανίζονται ως ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών αυτό το καλοκαίρι, με τη Μαγιόρκα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και την Ελλάδα να ακολουθεί ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός του καλοκαιριού. • Επιπλέον 720.000 θέσεις και 16 νέα ξενοδοχειακά καταλύματα προστίθενται στο ταξιδιωτικό πρόγραμμα της TUI UK για το καλοκαίρι του 2019, όπου περίοπτη θέση φαίνεται να έχει η Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξήσει τα επιμέρους προγράμματά του σε Ελλάδα, Τουρκία και Κροατία, βάσει της ζήτησης των πελατών. Έτσι, πέντε νέα αεροσκάφη θα λειτουργήσουν σε 40 νέες γραμμές από 15 αεροδρόμια, με το 65% να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την TUI. Τα μισά από τα νέα δρομολόγια προορίζονται για την Τουρκία, την Ελλάδα και

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΡΩΣΊΑ Γιατί υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, ότι η ρωσική αγορά φέτος θα είναι ο «μεγάλος Ασθενής» για την Ελλάδα. Κάτι τα οικονομικά προβλήματα, κάτι η σοβαρή υποτίμηση του ρουβλίου, κάτι η «μανία» των Ρώσων με την Τουρκία, δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες ότι αν πιάσουμε τα περυσινά νούμερα, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γιατί ακόμη όλη η αγορά περιμένει την υλοποίηση των ρυθμίσεων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, η οποία συνεχίζει να ανταγωνίζεται αθέμιτα τα νομίμως λειτουργούντα ξενοδοχεία.

την Κροατία, ενώ επιπλέον 200.000 θέσεις θα διατεθούν για τον προορισμό του Πράσινου Ακρωτηρίου. Από το Doncaster/Sheffield, η TUI θα προσθέσει 110.000 θέσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων δρομολογίων προς την Πούλα της Κροατίας, την Χουργκάντα στην Αίγυπτο, την Κω στην Ελλάδα και την Αλικαρνασσό στην Τουρκία. Παράλληλα, ο ταξιδιωτικός «κολοσσός» θα εισαγάγει πέντε ακόμα ξενοδοχεία Sensimar μόνο για ενήλικες, για το καλοκαίρι του 2019, τρία εκ των οποίων στην Ελλάδα (Κρήτη, Ζάκυνθο και Σαντορίνη) και από ένα στο Νταλαμάν της Τουρκίας και στο Αγκαντίρ του Μαρόκου. Την ίδια στιγμή, η First Choice θα προσθέσει επίσης πέντε SuneoClubs, στην Κω και στην Κρήτη, από ελληνικής πλευράς, όπως και στο Νταλαμάν στην Τουρκία, στην Χουργκάντα στην Αίγυπτο και στη Μινόρκα της Ισπανίας. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΤUI για το 2019, ο εμπορικός διευθυντής του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, Richard Sofer, είπε: «Για το καλοκαίρι του 2019, έχουμε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει ποτέ. Στόχος μας είναι να αυξή-

σουμε την εκπληκτική γκάμα των πακέτων διακοπών μας, μέσω ενός εκτεταμένου περιφερειακού προγράμματος πτήσεων, που εστιάζει στους βασικούς προορισμούς που θέλουν να ταξιδέψουν οι παραθεριστές, παρέχοντας ταυτόχρονα την ευελιξία της διαμονής που επιθυμούν. Προσθέσαμε χωρητικότητα όπου γνωρίζουμε ότι έχουμε ζήτηση από τους πελάτες μας και θα ανοίξουμε 16 νέα θέρετρα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για τις αποκλειστικές φιλοσοφίες ξενοδοχείων μας. Η πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε νέες δυνατότητες στους πελάτες, προσελκύοντας νέους παραθεριστές στα brands TUI και First Choice. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα σε ένα συναρπαστικό όραμα που θα εξελιχθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες και παραπέρα». • Έπεσαν οι υπογραφές για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), οι οποίες συμφώνησαν σε αυξήσεις 1,5% από 1/1/2018 και επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019, μετά την αποδοχή

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ Γιατί η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τόσο στη Μόσχα, όσο -κυρίως- στο Βερολίνο ήταν συγκλονιστική. Δικαίως, λοιπόν, ο τίτλος που του έχει απονεμηθεί, ως ο πλέον τουριστικός Περιφερειάρχης!!! Πάντα τέτοια.

σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ. Ειδικότερα, η συμφωνία που ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 είναι η τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουν οι δύο πλευρές από το 2012, η οποία διατηρεί το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγούμενων συμβάσεων και η τρίτη κατά σειρά, που προβλέπει αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της σύμβασης. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς αποδεικνύεται στην πράξη πως ο διάλογος και η συνεννόηση μπορούν να δίνουν λύσεις με θετικό πρόσημο για όλους. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της, υπηρετούμε με συνέπεια τη διασφάλιση της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης στον τουρισμό, προκειμένου αυτός να συνεχίσει να

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 8


αποδίδει τα μεγάλα οφέλη που έχει ανάγκη όσο ποτέ η εθνική οικονομία. Από κοινού με τους εργαζομένους στον κλάδο, κάνουμε σήμερα ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα θωράκισης των προοπτικών και των δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη συλλογική προσπάθεια για επιστροφή της πατρίδας μας στην κανονικότητα, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή». • Σε μια ιστορική επένδυση για τα δεδομένα ελληνικής επιχείρησης, με το σχετικό deal να ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ για την απόκτηση 42 (30+12) αεροσκαφών Airbus 320 neo, προχωράει η Aegean. Το προσύμφωνο που υπογράφηκε αφορά την παραγγελία 30 αεροσκαφών της οικογένειας Α320neo (Α320neo & A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 12. Η παραγγελία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo. Η παράδοση των αεροσκαφών τοποθετείται χρονολογικά

υπόσχεση για ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες μας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες συνεισφοράς και εξέλιξης των ανθρώπων μας, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την πρώτη εντύπωση για τη χώρα μας», είπε αναφερόμενος στη νέα επένδυση της εταιρίας ο αντιπρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ο στόλος της Aegean αριθμούσε 46 jet αεροσκάφη της οικογένειας A320, καθώς και 12 turboprop αεροσκάφη. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της εταιρίας, που αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ των ετών 2020-2025. • Τρεις ελληνικοί προορισμοί -η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Ρόδος «φιγουράρουν» μεταξύ των 25 καλύτερων ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών προορισμών για το 2018, σύμφωνα με το TripAdvisor. Μάλιστα, στη λίστα με το Top 25 των ευρωπαϊκών προορισμών, με βάση τις απόψεις εκατομμύρια χρηστών της ιστοσελίδας, στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται η Κρήτη, στην τέταρτη θέση και η Σαντορίνη στη δέκατη, ενώ

• Συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο η αύξηση των διεθνών αφίξεων, όπως προκύπτει στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του SETE Intelligence. Συγκεκριμένα, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 24,9% (20,6% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε, τόσο στην Αθήνα (33,3%), όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (8,2%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις στις αφίξεις είναι 27,2% και 6,2% αντίστοιχα. Ακόμη, οι διεθνείς οδικές αφίξεις, συνέχισαν την ανάκαμψή τους με αύξηση 17,1% (18,5% από την αρχή του έτους). Αν και οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Ιανουαρίου αυξημένη κατά 16,0% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση 3,0%. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στα πλαίσια του sharing economy απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι δεν προσφέρουν υπηρεσίες, πέραν της παροχής

στην πενταετία 2020-2025, που σημαίνει ότι θα παραλαμβάνονται περίπου 10 αεροσκάφη ετησίως. Τα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 έως 2 ώρες επιπλέον πτήσης). Με τα νέα αεροσκάφη, η Aegean, θα μπορεί να εξυπηρετεί πολύωρες πτήσεις (7-8 ωρών), καλύπτοντας μακρινούς προορισμούς της Ρωσίας, την Αφρική και την Ασία. «Με την επένδυση στα αεροσκάφη νέας τεχνολογίας A320neo, ανανεώνουμε την

η Ρόδος ακολουθεί λίγο πιο κάτω, στη 13η θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Παρίσι, ενώ ολόκληρη η λίστα διαμορφώνεται ως εξής: 1.Παρίσι-Γαλλία, 2.ΛονδίνοΗνωμένο Βασίλειο, 3.Ρώμη-Ιταλία, 4.Κρήτη-Ελλάδα, 5.Βαρκελώνη-Ισπανία, 6.Πράγα-Τσεχική Δημοκρατία, 7.Κωνσταντινούπολη-Τουρκία, 8.Λισαβόνα-Πορτογαλία, 9. Μαγιόρκα-Βαλεαρίδες Νήσοι, 10.Σαντορίνη-Κυκλάδες, 11.Φλωρεντία-Ιταλία, 12. Βενετία-Ιταλία, 13.Ρόδος-Δωδεκάνησα, 14. Τενερίφη-Κανάριοι Νήσοι, 15.Άμστερνταμ-Ολλανδία, 16.Κορσική-Γαλλία, 17. Βουδαπέστη-Ουγγαρία, 18.MadeiraMadeira Islands, 19.Βερολίνο, Γερμανία, 20.Εδιμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, 21.Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, 22.Βιέννη, Αυστρία, 23.Δουβλίνο, Ιρλανδία, 24.Κρακοβία, Πολωνία, 25.Σότσι, Ρωσία.

κλινοσκεπασμάτων και παροχών κοινής ωφελείας. Όσον αφορά τον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (ΔΚΕ), βελτίωση δείχνει σε όλες τις αγορές του ελληνικού τουρισμού, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, και στην πλειονότητά του κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελεί η αγορά της Σουηδίας, όπου ο ΔΚΕ είναι μειωμένος. Με τιμή Μάσκα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

9


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Σ

τα 990 δολάρια παραμένει η μέση τιμή ανά άτομο για δι-

ρακές (Μαρόκο), στην ένατη η Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) και

ακοπές στην Ελλάδα εφέτος, στη ρωσική αγορά, χωρίς

στη δέκατη η Νέα Υόρκη (ΗΠΑ). Την επόμενη δεκάδα συνιστούν

καμία διαφορά, σε σχέση με το 2017. Αντίθετα, αυξημένες

στην ενδέκατη θέση το Πουκέτ (Ταϊλάνδη), στη δωδέκατη το Ανόι

κατά 9% είναι οι τιμές για την Τουρκία, οι οποίες, ωστόσο, εξακο-

(Βιετνάμ), στη 13η η Σιέμ Ριπ (Καμπότζη), στη 14η η Τζαμάικα, στη

λουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερες, σε σχέση με τη χώρα

15η η Πλάγια ντελ Κάρμεν (Μεξικό), στη 16η η Λισαβόνα (Πορτο-

μας και οι οποίες κυμαίνονται περίπου στα 782 δολάρια ανά άτο-

γαλία), στη 17η το Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), στη 18η

μο. Οι τιμές για την Τυνησία και την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 15%

το Τόκιο (Ιαπωνία), στη 19η το Κατμαντού (Νεπάλ) και στην 20η το

και 11%, φτάνοντας τα 747 δολάρια και 1.024 δολάρια, αντίστοιχα.

Χονγκ Κονγκ (Κίνα). Την τελευταία πεντάδα αποτελούν στην 21η

Ίδια εικόνα με πέρυσι παρουσιάζει και η τιμή για ταξίδια στο εσω-

θέση η Χουργκάδα (Αίγυπτος), στην 22η το Νέο Δελχί (Ινδία), στην

τερικό της χώρας, η οποία διαμορφώνεται σε περίπου 607 δολά-

23η το Κούσκο (Περού), στην 24η το Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία)

ρια, ανά άτομο.

και στην 25η το Σίδνεϊ (Αυστραλία).

Η Τουρκία, η Ελλάδα, η Τυνησία, η Ισπανία και η Ρωσία αποτελούν

Coral Travel, Marina Makarkova.

Τ

Όσον αφορά στις πωλήσεις, σταθερές εμφανίζονται για την Ελλά-

λο. Το ξενοδοχείο, το οποίο διαθέτει 145 δωμάτια θα λειτουργήσει

δα, ενώ σημαντικά αυξημένες προκύπτουν για την Τουρκία και την

ως Ultra All Inclusive, σε 18 αγορές στη Δυτική και Ανατολική Ευ-

Τυνησία.

ρώπη.

για τους Ρώσους τουρίστες τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές για το 2018, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του ταξιδιωτικού πρακτορείου

ον Ιούνιο θα λειτουργήσει το νέο 4στερο ξενοδοχείο του ομίλου Μουζενίδη στο Ρέθυμνο, το Bomo Club Rethymno Beach, όπως μετονομάστηκε το πρώην ΑΦΡΟΔΙΤΗ, μετά

την ανακαίνιση και την εκμίσθωσή του για 12 χρόνια από τον όμι-

Η

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ελλάδας του ομίλου, Γιώργο

ιστότοπου TripAdvisor.

Τα Bomo Club είναι μια συλλογή ξενοδοχείων 3 και 4 αστέρων,

Κατά την αμερικανική ιστοσελίδα, η Κρήτη είναι ένα διαμάντι που

τα οποία συνδυάζουν τις υψηλές ποιοτικές προδιάγραφες με την

πλέει στη γαλαζοπράσινη θάλασσα, με θεϊκές παραλίες, μυθολο-

αυθεντική, ελληνική φιλοξενία, υπό τη διαχείριση του holding της

γία και ιστορία.

εταιρίας Mouzenidis Group.

Στη λίστα με τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον

στην πέμπτη η Κρήτη (Ελλάδα), στην έκτη η Βαρκελώνη (Ισπανία),

Μ

στην έβδομη η Πράγα (Τσεχική Δημοκρατία), στην όγδοη το Μα-

Στο ξενοδοχείο απονεμήθηκαν δύο Χρυσά και τρία Ασημένια βρα-

Κρήτη συγκαταλέγεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των

Μασμανίδη, από τις πρώτες ημέρες που εντάχθηκε στα on line συ-

25 κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως για το 2018,

στήματα κρατήσεων του Ομίλου, το Bomo Club Rethymno Beach

με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών του ταξιδιωτικού

βρίσκεται συνεχώς στο Top 10.

κόσμο, με βάση το TripAdvisor, στην πρώτη θέση συναντάται το Παρίσι (Γαλλία), στη δεύτερη το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), στην τρίτη η Ρώμη (Ιταλία), στην τέταρτη το Μπαλί (Ινδονησία),

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ύρισαν…βραβεία σε αυτό το τεύχος, με το ξενοδοχείο Rodos Palace να διακρίνεται με 5 νέα βραβεία στην απονομή των Greek Hospitality Awards 2018,

που διοργάνωσε η Ethos Awards για 4η συνεχή χρονιά.


βεία. Πιο συγκεκριμένα, το Rodos Palace κέρδισε το Χρυσό βραβείο στις κατηγορίες Best Greek MICE Resort και Best Greek Hotel Conference Center και το Ασημένιο στις κατηγορίες: Best Greek All Suites Resort, Best Greek Hotel Brand και Best Greek Hotel WebSite.

Π

Μ

ε το Χρυσό βραβείο διακρίθηκε και η έκθεση HORECA στην κατηγορία Major Tourism Event, στα Tourism Awards 2018, επιβεβαιώνοντας, ακόμα μία φορά,

τον κομβικό ρόλο που έχει παίξει η έκθεση HORECA, όλα αυτά τα χρόνια, στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας,

αραμένοντας στα Greek Hospitality Awards 2018, με

παράλληλα πιστοποιεί το ρόλο της ως το κορυφαίο εμπορικό και

ένα Χρυσό και ένα Ασημένιο βραβείο εμπλούτισε την

κοινωνικό φόρουμ για την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα,

πολύτιμη συλλογή του το Novotel Athens στα συγκε-

την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

νης προσπάθειας του ξενοδοχείου για την καλύτερη εξυπηρέτη-

Κ

ση των πελατών και την επιβεβαίωση της πάγιας δέσμευσης του

ρισμένη πιστοποίηση «Travelife Gold Certification», που απευθύ-

Novotel Athens για την ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντος του

νεται σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Για την απόκτηση της πιστο-

Διεθνή Ομίλου AccorHotels.

ποίησης, το ξενοδοχείο αξιολογήθηκε βάσει 163 κριτηρίων, όπως

Οι διακρίσεις αυτές, επισφραγίζουν επιπλέον τα 30 χρόνια επιτυ-

η ελαχιστοποίηση της ποσότητας ενέργειας και κατανάλωσης του

χημένης λειτουργίας του Novotel Athens και της παρουσίας του

νερού, αλλά και για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων, παρά-

Brand Novotel του Ομίλου AccorHotels στην Ελλάδα.

γοντες που συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Π

Επιπλέον, αξιολογήθηκε με κοινωνικά κριτήρια που αναγνωρίζουν

κριμένα βραβεία. Το ξενοδοχείο απέσπασε το Χρυσό ως Best International Hotel Brand και το Ασημένιο ως Best Greek MICE City. Και τα δυο βραβεία αποτελούν την επιβράβευση της συνεχιζόμε-

αι μιας και ο λόγος περί βραβεύσεων, το πεντάστερο Princess Andriana Resort & Spa του ομίλου H Ηotels Collection, της οικογένειας Χατζηλαζάρου, έλαβε για

ακόμα μια φορά, για την περίοδο 2017 - 2019, τη διεθνώς αναγνω-

αραμένοντας στο ίδιο mood, αλλά σε μία άλλη διοργά-

θετικές δράσεις, όπως η ευημερία των εργαζομένων, η συνεργα-

νωση (σ.σ. γιατί από βραβεία και διακρίσεις να φάνε και

σία με την τοπική κοινότητα και τις επιχειρήσεις καθώς και την

οι κότες αυτό το διάστημα), στα Tourism Awards 2018,

προστασία των παιδιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

πολυνίκης αναδείχθηκε το Porto Carras Grand Resort, κατακτώ-

Στο Princess Andriana Resort & Spa, οι επισκέπτες συμμετέχουν

ντας τρία συνολικά βραβεία.

ενεργά στις δραστηριότητες βιωσιμότητας, όπως στις εκδηλώσεις

Συγκεκριμένα, το διεθνούς φήμης συγκρότημα έλαβε ένα Χρυσό

καθαρισμού παραλιών, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης χρήσης

βραβείο στην κατηγορία Golf Resort και δύο Ασημένια στις κατη-

ανακυκλώσιμων κλάδων και τη λειτουργία υπηρεσίας επαναχρη-

γορίες Casino Resort και Αθλητικός Τουρισμός.

σιμοποίησης πετσετών και λινών.

Πρόκειται για άλλη μία σημαντική διάκριση, που έρχεται να προ-

Με αυτό τον τρόπο, το Princess Andriana Resort & Spa συνεισφέρει

στεθεί σε πλήθος εγχώριων και διεθνών διακρίσεων, που κατα-

στην προστασία των μοναδικών φυσικών και πολιτιστικών χαρα-

κτά κάθε χρόνο το εμβληματικό resort της Σιθωνίας Χαλκιδικής,

κτηριστικών του θέρετρου, ευαισθητοποιεί τους επισκέπτες του

το οποίο προσφέρει στον επισκέπτη του μια μοναδική εμπειρία

για περιβαλλοντικά θέματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για

φιλοξενίας.

να συνεχίσει θετικά στην προσέλκυση τουριστών και στο μέλλον.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

11


Κοσμικά

Με

μεγάλη

επιτυχία

γιόρτασε

το

Sympossio Greek Gourmet Touring τον 9ο χρόνο διεξαγωγής του, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του ταξιδιού του στο εξωτερικό, με φετινό θέμα «Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο». Το Sympossio, το μοναδικό, εξαγωγικό «όχημα» προβολής του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, διοργάνωσε λαμπρή εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στον χώρο του Saint George Lycabettus. Σε αυτό το επίσημο δείπνο,

1

ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της 9ης κατά σειρά διεξαγωγής του ταξιδιού του σε πάνω από 37 πόλεις, σε 15 χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη φωτογραφία 1, άποψη του κατάμεστου χώρου του Saint George Lycabettus, που φιλοξενήθηκε η εκδήλωση.

2

3

Στη φωτογραφία 2, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου, ο εμπνευστής του Sympossio Greek Gourmet Touring και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar Resorts, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, η κα. Κατερίνα Γκαγκάκη, πρέσβειρα του Sympossio και οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ και Νίκος Υποφάντης και Νίκος Ανδρίτσος, οι οποίοι παρουσιάζουν κάθε Σάββατο πρωί, μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, την εκπομπή «Στο στόμα του Νίκου». Στη φωτογραφία 3, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος με την κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου, να ξεφυλλίζει το περιοδικό Sympossio.

Τα σημαντικότερα brands του ελληνικού Τουρισμού βραβεύθηκαν στο πλαίσιο των Greek Hospitality Awards 2018, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, σε μία εντυπωσιακή τελετή στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, τιμώντας τις καλύτερες πρακτικές των επιχειρήσεων και των φορέων σε όλους τους τομείς του Travel, Hospitality & Leisure. Τα βραβεία διοργανώθηκαν από την Ethos Awards και τελούσαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού και της Helexpo. Με τρία βραβεία, από ένα σε κάθε κατηγορία που συμμετείχε στα Greek Hospitality Awards 2018, ο όμιλος Chnaris HMDC, κατάφερε, για μια ακόμα χρονιά, να ξεχωρίσει για τις υπηρεσίες που παρέχει στις δεκάδες συνεργαζόμενες τουριστικές μονάδες. Ειδικότερα, ο όμιλος κατέκτησε την πρώτη θέση και το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Best Hotel Management Consultant και τη δεύτερη θέση και το Ασημένιο Βραβείο στις κατηγορίες Best Greek Hotel Management Strategy και Best Hotel Sales Representative Company. Σε δηλώσεις του ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του ομίλου Chnaris HMDC, κ. Ζαχαρίας Α. Χνάρης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Μια ακόμα, τριπλή βράβευση και μάλιστα από εξειδικευμένη κριτική επιτροπή και κοινό, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει χαρά και ταυτόχρονα να μας κάνει να συναισθανθούμε ακόμα περισσότερο την ευθύνη που έχουμε απέναντι στα δεκάδες συνεργαζόμενα καταλύματα». Στιγμιότυπο από τη βράβευση, με τον κ. Ζαχαρία Χνάρη, περιχαρή, με την τριπλή διάκριση του ομίλου Chnaris HMDC.

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Με τρία βραβεία επισφραγίστηκε η φιλοσοφία της φιλοξενίας, την οποία εκπροσωπεί το μυκονιάτικο ξενοδοχείο Kenshō Boutique Hotel & Suites, στην απονομή των Greek Hospitality Awards. Η δέσμευση του Kenshō Fine Dining Restaurant και του chef Γιώργου Στυλιανουδάκη στην ποιότητα των υλικών, τις σύγχρονες τεχνικές και την ευφάνταστη παρουσίαση, είχε ως φυσικό επακόλουθο τη βράβευσή του με το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Best Greek Hotel Restaurant. Παράλληλα, η αδιαμφισβήτητη υψηλή αισθητική και άνεση των χώρων, σε συνδυασμό με τη μαγευτική θέα στον κόλπο του Ορνού, αλλά και οι πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης που προσφέρει το Spa του Kenshō, το ανέδειξαν ως το Best Greek Romantic Resort, αναδεικνύοντάς το σε ιδανικό προορισμό για μήνα του μέλιτος. Τέλος, η προσωποποιημένη αίσθηση φιλοξενίας κάθε επισκέπτη, ώθησαν κοινό και κριτική επιτροπή να το επιλέξουν ως το Best Greek Hotel Tailor Made Guest Experience. Στη φωτογραφία, από αριστερά, η παρουσιάστρια της βραδιάς, κα. Έφη Αλεβίζου, ο general manager του Kenshō Boutique Hotel & Suites, κ. Κώστας Παπαχριστοφόρου, ο operations manager, κ. Κλεόβουλος Δεληγιάννης και ο marketing manager, κ. Νικόλαος Κατσαρός.

Η Grecotel, ηγετική αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ελλάδα, απέσπασε 6 νέα σημαντικά βραβεία στη διοργάνωση, με σημαντικότερο αυτό του Top Greek Hotel 2018 στην κατηγορία Best Greek Beach Resort, με το οποίο διακρίθηκε το Riviera Olympia & Aqua Park. Τα υπόλοιπα 5 βραβεία που έλαβε η Grecotel στα Greek Hospitality Awards 2018 είναι: • White Palace, Lux Me | Χρυσό Βραβείο Best Greek Innovation Hotel • Grecotel | Χρυσό Βραβείο Best Greek Hotel Breakfast • Grecotel | Χρυσό Βραβείο Best Greek Sustainable Hotel • Grecotel | Χρυσό Βραβείο Best Greek Hotel Brand • Grecotel | Αργυρό Βραβείο Best Greek Hotel Tailor Made Guest Experience Εκ μέρους της Grecotel - Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη, τα βραβεία παρέλαβαν οι κ.κ. Γιάννης Τσίχλης, Κώστας Πλέτσας, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Κώστας Δασκαλαντωνάκης, Ιωάννα Ιγνατίδου και Σοφία Γρηγοράτου. Μία αναμνηστική φωτογραφία με την ομάδα της Grecotel στα Greek Hospitality Awards 2018.

Η Celestyal Cruises, κατέκτησε τέσσερα σημαντικά βραβεία στα Tourism Awards 2018, σηματοδοτώντας την αξία των αδιάκοπων προσπαθειών της εταιρίας να προσφέρει στους επιβάτες της την αυθεντική εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας, αλλά και του ρόλου της στη διάδοση της ελληνικής κρουαζιέρας σε ένα διαφοροποιημένο κοινό από 140 εθνικότητες παγκοσμίως. Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε, η εταιρία τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο στις κατηγορίες «Εταιρική ταυτότητα/ Διαχείριση εταιρικής φήμης/Branding», «Θαλάσσιος Τουρισμός» και «Travel Experience», ενώ απέσπασε ασημένιο βραβείο για την κατηγορία «Digital Presence & Online Communication». Στη φωτογραφία, από αριστερά, η κα. Φρόσω Ζαρουλέα, public relation manager της Celestyal Cruises, ο καπετάν Γεώργιος Κουμπενάς, vice president operations, η κα. Δήμητρα Βλάχου, marketing manager, η κα. Ειρήνη Συναγρίδου, marketing communications officer και ο κ. Γρηγόρης Ζοργιανός, manager, digital marketing & CRM.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Διεθνή Nέα

Αλλάζει χέρια το 55% της AccorInves

τις τιμές σε αρκετά νησιά να είναι οικονομικότερες, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με νέα έρευνα του On the Beach. Με βάση την έρευνα αυτή, το κόστος διακοπών στην Κω είναι 11% χαμηλότερο εφέτος από πέρυσι. Αντίστοιχα στην Κεφαλονιά είναι 8% χαμηλότερο και στη Ζάκυνθο 5%, ενώ 5% είναι μειωμένο και το κόστος διακοπών εφέτος στην Κροατία. Τα τελευταία στοιχεία κρατήσεων αποκαλύπτουν την Ελλάδα ως τον δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό του καλοκαιριού, με πρώτη την Ισπανία και τα νησιά της, με κορυφαία τη Μαγιόρκα. Ισπανικοί προορισμοί, όπως η Τενερίφη, η Κόστα Μπλάνκα, η Λανθαρότε και η Ίμπιζα εμφανίζουν εξίσου μεγάλη ζήτηση.

Στην πώληση του 55% της AccorInvest σε διεθνές επενδυ-

Τα στοιχεία των κρατήσεων δείχνουν επίσης την ανάκαμψη της

τικό fund, έναντι 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, προχωράει η

Τουρκίας. Οι Βρετανοί παραθεριστές επιστρέφουν στην Τουρκία

AccorHotels.

για ακόμα μια φορά με τη χώρα να «τερματίζει» στην 3η θέση των

Τα ξενοδοχεία της AccorInvest θα λειτουργούν υπό την «ομπρέ-

πιο δημοφιλών προορισμών.

λα» της AccorHotels με μακροπρόθεσμες συμβάσεις 50 χρόνων,

Η Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και η Σαρδηνία

συμπεριλαμβανομένης μιας δεκαπενταετούς επιλογής ανανέω-

είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι προορισμοί μπροστά από τη

σης, για ξενοδοχεία πολυτελείας και 30 χρόνια κατά μέσο όρο,

Χαλκιδική, το Κανκούν στο Μεξικό και το Μαρακές.

συμπεριλαμβανομένης μιας δεκαετούς επιλογής ανανέωσης, για

Η Φλόριντα είναι ο κορυφαίος μακρινός προορισμός για αυτό το

μεσαίας τάξης και οικονομικά ξενοδοχεία.

καλοκαίρι, ακολουθούμενη από το Κανκούν, τη Δομινικανή Δη-

Οι όροι των συμβάσεων, που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγ-

μοκρατία, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι.

μάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, συμβαδίζουν με τις πρακτι-

Ο διευθυντής μάρκετινγκ της On the Beach, Alan Harding, δήλω-

κές της αγοράς, σύμφωνα με τον γαλλικό ξενοδοχειακό «γίγαντα».

σε: «Για ακόμα μια φορά η Ισπανία κυριαρχεί στην αγορά, ωστόσο

Μιλώντας για τις εξελίξεις αυτές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμ-

τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία και η Μάλτα αποδεικνύο-

βουλος της AccorHotels, Sébastien Bazin, είπε: «Αυτές οι συμφω-

νται πολύ δημοφιλείς φέτος.

νίες αποτελούν ορόσημο για τον όμιλο. Μετά τον διαχωρισμό της καίρι, συγκεντρώνουμε τώρα κορυφαίους επενδυτές, με βάση

Επεκτατικές βλέψεις στην Ευρώπη για τη Wyndham

μια εκτίμηση που αντανακλά πλήρως την παγκόσμια ηγεσία και

Τη διεύρυνση της παρουσίας της στην Ευρώπη, σε βασικούς προ-

την ποιότητά της, ενώ, παράλληλα, εδραιώνει μια μακροπρόθε-

ορισμούς σχεδιάζει η Wyndham Hotel Group, σε συνεργασία με τη

σμη σχέση μεταξύ της AccorHotels και της AccorInvest».

γερμανική εταιρία Novum Hospitality. Ειδικότερα, ο αμερικανικός

«Η είσοδος νέων μετόχων και η ανασυγκρότηση της AccorInvest

ξενοδοχειακός «γίγαντας» προγραμματίζει την ανάπτυξη μέχρι και

θα δώσει στην AccorHotels ευελιξία που θα ενισχύσει τη στρατη-

20 ξενοδοχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία,

γική μας για δυναμική ανάπτυξη και καινοτομία και θα ενισχύσει

την Αυστρία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία.

την αξία για τους μετόχους.

Τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο αυτής της

Από την πλευρά της, η AccorInvest θα επωφεληθεί από τη νέα

νέας συμφωνίας θα ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης

ισχυρή υποστήριξη των μετόχων της, καθώς και από μια ενισχυ-

της Novum κάτω από τα brands Wyndham Grand, Wyndham,

μένη χρηματοοικονομική δομή για να συνεχίσει να ενισχύει το

Wyndham Garden, Ramada, Ramada Encore, TRYP by Wyndham,

χαρτοφυλάκιό της», συμπλήρωσε ο κ. Bazin.

Hawthorn Suites by Wyndham, Days Inn και Super 8.

AccorInvest σε αυτόνομη νομική οντότητα το περασμένο καλο-

Value for money επιλογή διακοπών η Ελλάδα εφέτος

Υπενθυμίζεται ότι, η Novum Hospitality, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων της Γερμανίας, διαθέτει περισσότερα από 20.000 δωμάτια σε 160 ξενοδοχεία

• Πιο οικονομικές οι τιμές σε ορισμένους νησιωτικούς προο-

κάτω από brands όπως Novum Hotels, Select Hotels και niu.

ρισμούς

Μιλώντας για τη συμφωνία, ο Christian Michel, αντιπρόεδρος

Ως μια πολύ ελκυστική επιλογή για όσους αναζητούν value for

ανάπτυξης τηςWyndham για την κεντρική και ανατολική Ευρώ-

money διακοπές αναδεικνύεται η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, με

πη, είπε: «Η σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει μακροχρόνια φήμη

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


στη μετατροπή ξενοδοχείων υψηλής ποιότητας σε σημεία που

σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από το 20% των χειμερινών.

κεντρίζουν το ενδιαφέρον σε όλη την Ευρώπη και τα σχέδια επέ-

Ωστόσο, η μέση τιμή πώλησης (ASP) των οικογενειακών διακο-

κτασής της ταιριάζουν απόλυτα με τους στόχους μας σε αυτή τη

πών είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις μη οικογενειακές κρα-

δυναμική αγορά.

τήσεις, με την τρέχουσα διαφορά για το καλοκαίρι του 2018 να

Η Ευρώπη προσφέρει τεράστιες δυνατότητες και η συνεργασία

ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 23%.

με την Novum Hospitality θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε πε-

Δικαιολογώντας το φαινόμενο αυτό, ο διευθυντής διαχείρισης

ραιτέρω το “αποτύπωμά” μας με πιο ποιοτικά καταλύματα, σε ένα

πελατών της GfK, David Hope, είπε: «Η διαφορά οφείλεται στα

ευρύ φάσμα προορισμών».

προτιμώμενα προϊόντα. Η αγορά στα οικογενειακά πακέτα κυρι-

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Novum,

αρχείται από παραδοσιακές διακοπές στην παραλία, ενώ τα μη

David Etmenan, πρόσθεσε: «Αυτή η στρατηγική συμμαχία με τη

οικογενειακά πακέτα περιλαμβάνουν περιηγήσεις και κρουαζιέ-

Wyndham Hotel Group, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ποικιλό-

ρες, μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδιών μα-

μορφες ξενοδοχειακές εταιρίες στον κόσμο, είναι μια εξαιρετική

κρινών αποστάσεων».

ευκαιρία ανάπτυξης για εμάς. Σχεδιάζουμε ήδη πολλά έργα σε

Οι all inclusive διακοπές αντιπροσωπεύουν το 61% των κρατή-

ευρωπαϊκούς προορισμούς και προσβλέπουμε στην ανάπτυξη

σεων οικογενειακών διακοπών για το καλοκαίρι του 2018, μέχρι

έως και 20 ξενοδοχείων στο μέλλον».

σήμερα, και παρουσιάζουν αύξηση κατά 8% ετησίως.

Κυριαρχούν οι οικογενειακές διακοπές στις πωλήσεις πακέτων διακοπών

Ο Hope ανέφερε: «Η αύξηση των οικογενειακών διακοπών συνδέεται με την αύξηση των all inclusive πακέτων, μιας και παρέχουν την ασφάλεια ελέγχου των εξόδων. Οι οικογενειακές κρατήσεις γίνονται παραδοσιακά νωρίτερα από τις απλές, ωστόσο φέτος είναι ακόμα πιο ισχυρές». Οι περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα (93%) αφορούν 7 - 14 διανυκτερεύσεις. Οι κρατήσεις 7 διανυκτερεύσεων αυξήθηκαν κατά 15%, όμως οι κρατήσεις 14 διανυκτερεύσεων μειώθηκαν κατά 7%.

Υπό την «ομπρέλα» της DER Touristik η Kuoni France Στον όμιλο DER Touristik αναμένεται να ενταχθεί η Travel Lab SAS, γνωστή στη γαλλική αγορά με την επωνυμία Kuoni France, καθώς σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη DER Touristik, ο όμιΟι κρατήσεις οικογενειακών διακοπών «οδηγούν» σε αύξηση

λος βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον γαλλι-

των πωλήσεων πακέτων διακοπών για τη φετινή καλοκαιρινή

κό ταξιδιωτικό πράκτορα Travel Lab SAS, με στόχο την εξαγορά

περίοδο και την ίδια στιγμή εμφανίζονται διπλάσιες από εκείνες

της εταιρίας που εδρεύει στο Παρίσι.

που δεν αφορούν οικογένειες.

Η Travel Lab SAS είναι γνωστή στη γαλλική αγορά με την επωνυ-

Αναλυτής της GfK για την τουριστική βιομηχανία αναφέρει ότι-

μία Kuoni France. Έως το 2013, η Kuoni France ήταν μέρος του

οι οικογενειακές κρατήσεις διακοπών για το καλοκαίρι του 2018

ομίλου Kuoni. Ωστόσο, όταν ο όμιλος DER Touristik ανέλαβε τη

στην Αγγλία παρουσιάζονται αυξημένες κατά 6% έως τα τέλη Ια-

διαχείριση της εταιρίας στην Ευρώπη, η Kuoni France δεν άνηκε

νουαρίου, έναντι αύξησης 3% για τις μη οικογενειακές κρατήσεις,

πλέον στον όμιλο Kuoni.

συμβάλλοντας στη συνολική αύξηση της αγοράς κατά 4%.

H Travel Lab είναι σήμερα ο κορυφαίος γαλλικός ταξιδιωτικός

Η εικόνα αυτή ακολουθεί την απόδοση της καλοκαιρινής περιό-

πράκτορας στον κλάδο των πολυτελών διακοπών με τα εμπορι-

δου του 2017 με την GfK να την χαρακτηρίζει «εξαιρετική δεδο-

κά σήματα Kuoni, Vacances Fabuleuses, Scanditours, Celtictours,

μένου του αβέβαιου σκηνικού», όταν οι οικογενειακές κρατήσεις

Donatello και Les Ateliers du Voyage κάτω από το όνομά του.

αυξήθηκαν κατά 13%, έναντι αύξησης 7% στη συνολική αγορά.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο

Η αύξηση των κρατήσεων οικογενειακών διακοπών έχει ξεπερά-

πρώτο εξάμηνο του 2018, ωστόσο και οι δύο πλευρές συμφώνη-

σει τις μη οικογενειακές από το καλοκαίρι του 2012, ενώ σήμερα

σαν να μην δώσουν περαιτέρω πληροφορίες έως ότου ολοκλη-

αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των καλοκαιρινών κρατήσεων,

ρωθούν οι διαδικασίες.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Statistics

STR: Υψηλό δεκαετίας για τον δείκτη ADR στην Ελλάδα • Δυναμικό ξεκίνημα για την ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά Με άνοδο ολοκληρώθηκε το 2017 για την ξενοδοχειακή βιομηχανία στην Ευρώπη, η οποία κατέγραψε αυξητικές τάσεις και στους τρεις δείκτες μέτρησης-απόδοσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο έγκυρος οίκος τουριστικών μελετών STR Global.

Μ

ε το …καλό μπήκε ο χρόνος για την ευρωπαϊκή ξε-

νοντας στο 58,6%, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) κατά 2,2% στα

νοδοχειακή βιομηχανία, η οποία ανέφερε θετικά

97,89 ευρώ και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) κατά

αποτελέσματα και στους τρεις βασικούς δείκτες μέτρησης της

5,7% στα 57,39 ευρώ.

απόδοσης κατά τον Ιανουάριο, με την Ελλάδα να σημειώνει

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος κατά 8,6% του δείκτη ADR στην Ελ-

υψηλό δεκαετίας στον δείκτη της μέσης ημερήσιας τιμής – ADR,

λάδα, που παρά τη μείωση της ζήτησης (-2,5%) κατά τη διάρκεια

ο οποίος «σκαρφάλωσε» στα 94 ευρώ. Όλα αυτά σύμφωνα με τα

ενός ήδη ιστορικά χαμηλού μήνα, έφτασε στο καλύτερο επίπεδο

στοιχεία του έγκυρου οίκου τουριστικών μελετών STR, για την

για τον Ιανουάριο, από το 2009, και διαμορφώθηκε στα 93,81

εικόνα της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ευρώπη τον Ιανουάριο.

ευρώ. Αντίστοιχα, αυξημένος είναι και ο δείκτης RevPAR κατά

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πληρότητα αυξήθηκε κατά 3,4%, φτά-

5,6% σε 46,36 ευρώ.

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας τον Δεκέμβριο 2017 Μηνιαία μεταβολή Ιανουάριος 2017 με Ιανουάριο 2018 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Δεκέμβριο 2016

2018

2017

2018

2017

2018

2017

Occ.

ADR

RevPAR

Europe

58.6

56.7

97.89

95.82

57.39

54.31

3.4

2.2

5.7

Eastern Europe

49.3

46.9

69.45

67.56

34.21

31.71

5.0

2.8

7.9

Northern Europe

63.1

62.3

93.51

92.49

59.01

57.66

1.2

1.1

2.3

Southern Europe

57.2

53.3

94.95

91.04

54.31

48.57

7.2

4.3

11.8

Western Europe

58.3

56.6

112.28

110.56

65.42

62.60

2.9

1.5

4.5

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η Αθήνα, μία από τις κορυφαίες αγορές της περιοχής, όσον αφο-

Αυξητικές τάσεις παρουσίασε κατά τον πρώτο μήνα του έτους η

ρά την ανάπτυξη το 2017, άνοιξε το έτος με ένα «άλμα» 13,5%

ξενοδοχειακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις τιμές και

του RevPAR, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ADR κατά

στις τρεις βασικές μετρήσεις απόδοσης να είναι οι υψηλότερες

10,4%.

από κάθε άλλη μέτρηση Ιανουαρίου που έχει καταγραφεί στη

Μοναδικό «μελανό» σημείο για τον ξενοδοχειακό κλάδο της χώ-

βάση δεδομένων της STR.

ρας είναι η πτώση κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες της πληρότη-

Στο πλαίσιο αυτό η πληρότητα έφτασε στο 63,9%, οριακά αυξη-

τας, η οποία διαμορφώθηκε στο 49,4%.

μένη μόλις 0,6%. Στο ίδιο μήκος κύματος, τόσο ο δείκτης ADR,

Στη Ρουμανία, λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης ζήτησης, η

όσο και ο δείκτης RevPAR εμφάνισαν περιορισμένη άνοδο -1,0%

πληρότητα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο για τον Ιανουάριο

σε 81,14 βρετανικές λίρες για τον πρώτο και σε 1,6% σε 51,88

από το 2007, στο 51,4% (+3,5%). Σύμφωνα με τους αναλυτές

βρετανικές λίρες για τον δεύτερο.

της STR, γενικά οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώ-

Σε ετήσια βάση, στη χώρα καταγράφηκε άνοδος της πληρότη-

πης επωφελούνται εξαιτίας του ότι θεωρούνται ασφαλείς προ-

τας παρά τη μείωση 1,1% που σημείωσε ο δείκτης στο Λονδίνο.

ορισμοί με σταθερό πολιτικό περιβάλλον και αναπτυσσόμενες

Οι αναλυτές της STR αναφέρουν ότι η άνοδος, τόσο του διεθνή,

οικονομίες. Ταυτόχρονα, την ανάπτυξη ενισχύει η διοργάνωση

όσο και του εγχώριου τουρισμού μετά το δημοψήφισμα του

συνεδρίων, εκδηλώσεων και συναντήσεων, καθώς και ο αυξημέ-

Brexit, ώθησε την πληρότητα και τον δείκτη ADR στα μέγιστα

νος όγκος αερομεταφορών από εταιρίες χαμηλού κόστους.

επίπεδα το 2017. Καθώς ο αντίκτυπος αυτός συνεχίζει να εξα-

Έτσι, ο δείκτης ADR αυξήθηκε κατά 7,5% σε 314,47 λέου και ο

σθενεί, το ίδιο συμβαίνει και στη δυναμική για ετήσια αύξηση,

RevPAR κατά 11,3% σε 161,79 λέου.

συγκριτικά με προηγούμενες υψηλές επιδόσεις.

Ετήσια μεταβολή Ιανουάριος 2017 με Ιανουάριο 2018 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Δεκέμβριο 2016

2018

2017

2018

2017

2018

2017

Occ.

ADR

RevPAR

58.6

56.7

97.89

95.82

57.39

54.31

3.4

2.2

5.7

49.3

46.9

69.45

67.56

34.21

31.71

5.0

2.8

7.9

63.1

62.3

93.51

92.49

59.01

57.66

1.2

1.1

2.3

57.2

53.3

94.95

91.04

54.31

48.57

7.2

4.3

11.8

58.3

56.6

112.28

110.56

65.42

62.60

2.9

1.5

4.5

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Νέα

ΥΠΑ: Δυναμικό ξεκίνημα για την αεροπορική κίνηση στη χώρα μας τη νέα χρονιά

την πολιτική της υπερφορολόγησης, την επιλογή της κυβέρνησης

• Αύξηση 9,7% στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού τον Γενάρη

που ακολουθεί, αλλά και με την κατάργηση των μειωμένων συντε-

Νέα αύξηση κατά 3,7% κατέγραψε η συνολική επιβατική κίνηση

λεστών ΦΠΑ.

στα ελληνικά αεροδρόμια τον Ιανουάριο, με τις αφίξεις επιβατών

Παράλληλα, θεωρεί ότι η επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευ-

εξωτερικού να ανέρχονται σε 505.172, αυξημένες κατά 9,7%,

σης θα οδηγήσει τα ξενοδοχεία σε μείωση του αριθμού των ερ-

γεγονός που προμηνύει ότι και αυτή η χρονιά θα είναι θετική όσον

γαζομένων, προκειμένου να απορροφηθεί το κόστος από τη νέα

αφορά την αεροπορική κίνηση της χώρας μας.

αυτή επιβάρυνση. Τονίζει ότι απουσιάζουν αναπτυξιακά μέτρα,

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών τον Ιανουάριο

αφού το πρόγραμμα «Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότη-

του 2018 έφθασε το 1.978.490, παρουσιάζοντας αύξηση 3,7%, σε

τα», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας,

σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 όπου είχαν διακινηθεί

έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ,

1.907.981 επιβάτες. Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι οι διακινούμενοι

ο οποίος δεν επαρκεί, ενώ περιορισμένοι είναι και οι πόροι που

επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια, τον φετινό Ιανουάριο, ήταν, σε

διατίθενται για το Νότιο Αιγαίο (μόλις 15 εκατ. ευρώ), στα πλαίσια

σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, περισσότεροι κατά 70.509.

του προγράμματος «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων

Όσον αφορά τις αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού

τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο κ. Κόνσολας αναφέ-

για τον Ιανουάριο του ΄18 είχαμε αύξηση 10,9%, που αναλογεί σε

ρει, επίσης, ότι ο κ. Πρωθυπουργός, τον Δεκέμβριο του 2016, στη

1.049.607 επιβάτες, σε σχέση με τον Ιανουάριο του ΄17, που οι αφί-

Νίσυρο, είχε εξαγγείλει την κατάθεση πρότασης στην Ευρωπαϊκή

ξεις και οι αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού ανήλθαν σε 946.214.

Επιτροπή για την εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμ-

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση

ματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες και ζητά

καταγράφηκε στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλεί-

ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση

ου, Ρόδου και Χανίων, ενώ τα αεροδρόμια που είχαν το μεγαλύτε-

μέχρι σήμερα, για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης. Επιπλέον,

ρο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών ήταν:

θέτει ζήτημα τροποποίησης του αναπτυξιακού νόμου, προκειμέ-

1. Το αεροδρόμιο της Καβάλας με άνοδο 572,8% (από 4.750 επιβά-

νου τα νησιά του Αιγαίου να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς ενί-

τες τον Ιανουάριο του ‘17 διακίνησε 31.960 τον Ιανουάριο του ’18).

σχυσης με αυξημένα κίνητρα και ζητά να δημιουργηθούν ειδικά

2. Το αεροδρόμιο της Νάξου με άνοδο 253,6% (από 515 επιβάτες

επιδοτούμενα προγράμματα επανακατάρτισης για ανέργους στα

τον Ιανουάριο του ‘17 διακίνησε 1821 τον Ιανουάριο του ’18).

νησιά του Αιγαίου.

3. Το αεροδρόμιο της Μήλου με άνοδο 157,3% (από 806 επιβάτες

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας ζητά ακριβή στοι-

τον Ιανουάριο του ‘17 διακίνησε 2074 τον Ιανουάριο του ’18).

χεία από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιπτώσεις και την

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ανεργία στο Αιγαίο…

να τα επιβαρύνει με την πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού

απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως προς: α) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή πόσο αυξήθηκαν τα

Το μείζον πρόβλημα της ανεργίας στο Αιγαίο αναδεικνύει με ερώ-

δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκαν οι μει-

τηση που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας

ωμένοι συντελεστές.

Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας,

β) τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος στα νησιά που καταργή-

αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, της εφαρμοζόμενης κυβερνη-

θηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, σε σχέση με το προηγούμε-

τικής πολιτικής.

νο οικονομικό έτος.

Ο κ. Κόνσολας, στην ερώτησή του, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, στηλιτεύει την κυβερνητική αφωνία και αδιαφορία στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για τον μήνα Νοέμβριο, στα νησιά του Αιγαίου η ανεργία αυξήθηκε σε ποσοστό 21,1% σε σύγκριση με το 16,5% του Νοεμβρίου του 2016. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σε όλες τις άλλες περιφέρειες υπάρχει οριακή, έστω, μείωση της ανεργίας, στα νησιά του Αιγαίου υπάρχει κατακόρυφη αύξηση. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν στοχοποιηθεί από

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο Ε.Ο.Τ. έλαβε μέρος στη FERIE FOR ALLE 2018 με περίπτερο 60 τ.μ. και συνεκθέτες την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και ελληνικές τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στην έκθεση, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 εκθέτες, ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 60.500, πολλοί από τους οποίους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς προορισμούς.

Διττός ο ρόλος της Βάνας Λαζαράκου στο NJV Athens Plaza • Διευθύντρια Πωλήσεων και Marketing & αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Διατηρώντας παράλληλα τη θέση της διευθύντριας Πωλήσεων και Στη φωτογραφία, από αριστερά η κα. Αλεξάνδρα Σαραντίδη, από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας, ο κ. Παύλος Μούρμας, προϊστάμενος του Γραφείου και η κα. Αικατερίνη Τζανετοπούλου, από τη διεύθυνση Έρευνας Αγοράς & Διαφήμισης του Ε.Ο.Τ..

Marketing, θέση την οποία κατέχει από το 2013, η κα. Βάνα Λαζαράκου ανέλαβε από την 1η Φεβρουαρίου 2018 και χρέη αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας του NJV Athens Plaza.

Νέα αύξηση των κρατήσεων από τη Δανία για Ελλάδα

Η κα. Λαζαράκου δραστηριοποιείται στον χώρο των Τουριστικών Επιχειρήσεων εδώ και 34 χρόνια, συνδυάζοντας άριστα την εμπειρία με τη γνώση.

Νέα αύξηση κατά 10% εμφανίζουν οι κρατήσεις Δανών τουρι-

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Στελεχών Τουριστικών Επιχειρήσε-

στών για την Ελλάδα το 2018, σε συνέχεια της αύξησης κατά

ων του ΤΕΙ Αθήνας καθώς και πτυχιούχος Δημόσιων Σχέσεων, από

15,1% που καταγράφηκε από τη δανέζικη αγορά προς τη

το St. George Commercial College. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και

χώρα μας το 2017, όπως προκύπτει από τις επαφές με Δανούς

κατέχει δυο σημαντικές βραβεύσεις από την Meridien για τις ικανό-

ταξιδιωτικούς παράγοντες, στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση

τητές της στις πωλήσεις.

FERIE FOR ALLE 2018, στο Χέρνιγκ, όπου συμμετείχε με περί-

Μιλώντας για την ανάληψη των καθηκόντων της ως Deputy General

πτερο ο Ε.Ο.Τ..

Manager του NJV Athens Plaza, η κα. Λαζαράκου, μεταξύ άλλων,

Ενδεικτικό του έντονου ενδιαφέροντος που υπήρξε για την

είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενη για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει

Ελλάδα στην έκθεση είναι ότι, ένας μόνο Δανός tour operator

το NJV Athens Plaza. Εργάζομαι 34 χρόνια σε αυτό το ξενοδοχείο

κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσής της διέθεσε πάνω

και η θέση της Deputy General Manager είναι μία ακόμα σημαντική

από 2.000 πακέτα διακοπών για την Κρήτη.

πρόκληση για μένα. Ευχαριστώ τη γενική διευθύντρια, Αφροδίτη

Σε εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου

Αρβανίτη, που με επέλεξε το 2013 ως διευθύντρια Πωλήσεων και

Τουρισμού και της υπουργού, κας Έλενας Κουντουρά, για την

που μαζί εργαστήκαμε στενά όλα αυτά τα χρόνια με ένα κοινό όρα-

προώθηση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού τουριστι-

μα για την πρόοδο και την εξέλιξη του ξενοδοχείου. Το NJV Athens

κού προορισμού 365 ημέρες τον χρόνο, σε παραδοσιακές και

Plaza αποτελεί ένα από

νέες αγορές, ο Ε.Ο.Τ. υλοποιεί δυναμικό πρόγραμμα προώθη-

τα πιο ιστορικά Luxury

σης και προβολής των θεματικών μορφών τουρισμού και ανά-

City Hotel της Αθήνας,

δειξης νέων ελληνικών προορισμών στη Δανία.

με 40 χρόνια εμπειρί-

O Αν. Προϊστάμενος του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας, κ. Παύ-

ας και πρωτοπορίας.

λος Μούρμας συναντήθηκε με εκπροσώπους ταξιδιωτικών

Στόχος μας είναι να

ομίλων και γραφείων που ειδικεύονται στις εναλλακτικές μορ-

γινόμαστε ολοένα και

φές τουρισμού, οι οποίοι ήδη επεκτείνουν το πρόγραμμα των

καλύτεροι και φυσικά

τουριστικών τους πακέτων για την Ελλάδα.

να συνεχίσουμε να προ-

Επίσης, συμφωνήθηκε με τον εκδότη του περιοδικού του Αε-

σφέρουμε υψηλών προ-

ροδρομίου BILLUND, «Check in Billund», της Δανίας, κ. Lars

διαγραφών

Dyhr, η διοργάνωση δημοσιογραφικού ταξιδιού στη χώρα μας

σε συνδυασμό με υψη-

τον Μάιο, με σκοπό την έκδοση ειδικού αφιερωματικού βιβλί-

λού επιπέδου σέρβις, σε

ου για δέκα ελληνικά νησιά, λιγότερο γνωστά στη Δανία, και

ένα ζεστό και φιλόξενο

την προβολή θεματικών τουριστικών εμπειριών.

περιβάλλον».

φιλοξενία

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

Στην Costa Navarino οι «ηγέτες» του παγκόσμιου τουρισμού

θα καταστήσουμε αειφόρο το τουριστικό μας προϊόν, θα αξιοποιή-

• Στο 6ο Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης

θα μοχλεύσουμε πόρους, αναπτύσσοντας την περιφερειακή μας

Στο τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino, στην Πύλο της Μεσση-

οικονομία», τόνισε ο κ. Τατούλης.

νίας συγκεντρώθηκαν για ένα διήμερο οι ισχυρότεροι «παίχτες» στη

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά

σκακιέρα του παγκόσμιου τουρισμού, κατά τη διάρκεια του 6ου Πα-

εξήρε τη συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε

γκόσμιου Τουριστικού Φόρουμ της Λουκέρνης, που φιλοξενήθηκε

τη συμβολή της στην επιτυχή εφαρμογή εθνικής τουριστικής πολι-

για πρώτη φορά στη χώρα μας, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο

τικής στη βάση των περιφερειακών στρατηγικών. Εξήρε επίσης τη

τη δυναμική της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό «στίβο», αλλά

δυναμική της Πελοποννήσου στον τομέα του τουριστικού της προ-

και το γεγονός ότι η Πελοπόννησος συνολικά και η Μεσσηνία ειδικά

ϊόντος και της συμβολής της στην εθνική και περιφερειακή οικονο-

αναγνωρίζονται από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ως ένας

μία, ενώ υπογράμμισε ότι, οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης

νέος προορισμός με τεράστιες δυνατότητες.

πρέπει να αξιοποιηθούν με Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού

Η συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η βιώσιμη

Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ανάπτυξη και εν γένει οι τελευταίες τάσεις στον τουρισμό, αλλά και

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του World Tourism Forum

η θέση που έχει ο ελληνικός τουρισμός στην παγκόσμια αγορά, βρέ-

Lucerne, κ. Martin Barth, αναφέρθηκε στις ανοδικές τάσεις που πα-

θηκαν στο επίκεντρο της ατζέντας του διεθνούς συνεδρίου, γνω-

ρουσιάζει η τουριστική κίνηση παγκοσμίως και εξέφρασε την πε-

στού και ως «Νταβός του Τουρισμού».

ποίθησή του ότι η Πελοπόννησος θα ακολουθήσει ακόμα πιο δυνα-

Αυτό τόνισαν, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου, η υπουργός

μικά την ανοδική της πορεία στα επόμενα έτη. «Τα επόμενα χρόνια

Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

αναμένεται παγκοσμίως να αυξηθούν από 1,5 δισ. σε 1,8 δισ. οι τα-

Πέτρος Τατούλης, ο γραμματέας του ΕΟΤ, Ιωάννης Γούλιος, ο Martin

ξιδιώτες για τουρισμό. Έτσι, η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες να

Barth, διευθύνων σύμβουλος του World Tourism Forum Lucerne

αυξήσει το μερίδιό της, αν επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος ώστε

Think Tank και ο Gerald Lawless, πρόεδρος του World Travel &

να δέχεται επισκέπτες και τους 12 μήνες του έτους», είπε ο κ. Barth.

Tourism Council. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Αχιλλέας

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβου-

Κωνσταντακόπουλος, αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο του ομί-

λίου Τουρισμού, κ. Gerard Lawless, ο οποίος με ενθουσιώδη λόγια

λου, επισημαίνοντας τη συμβολή της Costa Navarino στην τοπική

αναφέρθηκε στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου. Ο ίδιος

οικονομία.

επεσήμανε τη σύνδεση του Τουρισμού με την Απασχόληση και τό-

«50 ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμού σε συνεργασία με την πε-

νισε ότι στην Ελλάδα το 12% των θέσεων εργασίας έχει άμεση ή έμ-

ριφέρεια Πελοποννήσου, το υπουργείο Τουρισμού και την ΤΕΜΕΣ

μεση σχέση με τον τουρισμό, ενώ παγκοσμίως απασχολούνται στον

συναντιούνται στην Πελοπόννησο για ένα μεγάλο, διεθνές γεγονός,

κλάδο 300 εκατ. εργαζόμενοι.

που διαμορφώνει την τάση ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο. Και συμπλήρωσε: «είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στη χώρα, στον μικρό τόπο της Πελοποννήσου και στην όμορφη Πύλο ένα τέτοιο σπουδαίο γεγονός». «Με την εξωστρέφειά μας και την πολιτική μας για την ανάπτυξη του τουρισμού δίνουμε υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και της Ελλάδας γενικότερα και πετυχαίνουμε να διοργανώνουμε διεθνή γεγονότα, τα οποία μέχρι χθες αποτελούσαν άπιαστο όνειρο για τη χώρα», δήλωσε ο κ. Τατούλης. Πρόσθεσε δε, πως, σύφωνα με τους ειδικούς του τουρισμού, η επόμενη εικοσαετία ανήκει στην Πελοπόννησο. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη τη συντεταγμένη προσπάθεια της περιφέρειας, του υπουργείου και όλων των φορέων στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο και έθεσε ως νέα πολιτική προοπτική για τη χώρα την εφαρμογή του μοντέλου ΣΔΙΤ για τον τουρισμό. «Με το μοντέλο αυτό, το οποίο έχει γίνει πλέον καθολικά αποδεκτό,

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

σουμε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο και


Δράσεις εξωστρέφειας στη ΝΑ Ευρώπη για την Π.Ο.Ξ. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και ενέργειες εξωστρέφειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αποκτά διεθνή παρουσία. Με εφαλτήριο τη διαπίστωση ότι τα προβλήματα είναι κοινά και την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία στην περιοχή μας, φιλοδοξία της Π.Ο.Ξ. είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο Ομοσπονδιών Ξενοδόχων στη Βαλκανική Χερσόνησο, με επίκεντρο τη χώρα μας. Με αφορμή τις δύο κορυφαίες Διεθνείς Εκθέσεις ΤουΣτη φωτογραφία, από αριστερά ο κ. Γιώργος Σταφυλάκης, προϊστάμενος του Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, ο κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, πρόεδρος του Ε.Ο.Τ., o κ. Marian Costantinescu, δημοσιογράφος και συγγραφέας και o κ. Ερωτόκριτος Σπυράτος, tour operator και ξεναγός.

Ελλάδα «ψηφίζουν» οι Ρουμάνοι ταξιδιώτες

ρισμού, που διοργανώθηκαν στο Βελιγράδι (IFT) και το Βουκουρέστι (TTR), ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ., κ. Γρηγόρης Τάσιος, εγκαινίασε τον πρώτο κύκλο των σημαντικών επαφών της Ομοσπονδίας στο εξωτερικό, με συναντήσεις που είχε με τους αντίστοιχους προέδρους των Ομοσπονδιών Ξενοδόχων από τις χώρες αυτές (21 - 23

Την κορυφαία επιλογή διακοπών για το 2018 συνιστά η Ελλάδα για

Φεβρουαρίου στη Σερβία και 23 - 25 Φεβρουαρίου στη Ρουμανία).

τους Ρουμάνους ταξιδιώτες, με τις κρατήσεις στα οργανωμένα ταξί-

Αρχικός στόχος ήταν να βρεθούν σημεία σύγκλισης και κατά τη δι-

δια από Ρουμανία για τη χώρα μας να εμφανίζονται αυξημένες κατά

άρκεια των συζητήσεων που έγιναν σε πολύ φιλικό και εποικοδο-

35%, όπως προέκυψε με βάση τα στοιχεία και τις επαφές της ηγεσίας

μητικό κλίμα, παρατηρήθηκε η σαφής υπεροχή της χώρας μας σε

του Ε.Ο.Τ. με παράγοντες της ρουμανικής τουριστικής αγοράς στη

επίπεδο τουριστικών οργανισμών, πρότυπων δομών και φορέων:

Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βουκουρεστίου Targul de Turism-

Ξ.Ε.Ε. (κατηγοριοποίηση ξενοδοχείων), Σ.Ε.Τ.Ε. (εθνικός κοινωνικός

Romexpo, όπου η Ελλάδα και ο Ε.Ο.Τ. συμμετείχαν με περίπτερο.

εταίρος), ΙΝΣΕΤΕ (κατάρτιση – εκπαίδευση) Marketing Greece (προ-

Την έκθεση επισκέφτηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ., κ. Χαρά-

βολή). Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τη χώρα μας η μεταφορά

λαμπος Καρίμαλης, ο οποίος -παρουσία του προϊσταμένου του

τεχνογνωσίας στα πρότυπα του ελληνικού μοντέλου με ανάληψη

Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, κ. Γεωργίου Σταφυλάκη- συναντήθηκε

συμβουλευτικού ρόλου, αλλά και ενωτικού, με το να καταστεί δηλα-

με τους επικεφαλής της ρουμανικής τουριστικής βιομηχανίας και

δή η Π.Ο.Ξ. ο συνδετικός κρίκος των Ομοσπονδιών Ξενοδόχων που

εκπροσώπους των ΜΜΕ.

δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ε.Ο.Τ. συμμετείχε στην έκθεση με περίπτερο 91 τμ και συνεκθέτες

Η ΠΟΞ πιστεύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνι-

τις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Κρήτης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλά-

στικό περιβάλλον, τέτοιου είδους συνεργασίες μπορούν να δώσουν

δας και Κεντρικής Μακεδονίας, τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδι-

ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας και

κής και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

να την προβάλλουν ως έναν ιδιαίτερα ελκυστικό και ποιοτικό προο-

Το ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκε ο νέος υπουργός Τουρισμού

ρισμό. Ειδικά, όταν ζητήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση

της Ρουμανίας, κ. Bogdan Gheorghe Trif, ο πρόεδρος της Ένωσης

είναι κοινά σε κράτη που γειτνιάζουν, καθώς διαπιστώθηκε ότι τόσο

Ξενοδόχων της Ρουμανίας, κ. Calin Ile, ο προϊστάμενος του Εμπορι-

το φαινόμενο των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων ή της

κού Γραφείου της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, κ. Ιωάν-

Airbnb, όσο και το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμά-

νης Μάρκος, η εμπορική ακόλουθος, κα. Ανδρονίκη Λιακοπούλου

των απασχολούν τον κλάδο σε όλες τις χώρες. Αξίζει να σημειωθεί

και στελέχη τουριστικών ομίλων και ταξιδιωτικών γραφείων της

ότι, στην αντίστοιχη Ομοσπονδία Ξενοδόχων της Ρουμανίας συμμε-

Ρουμανίας.

τέχουν 1.250 ξενοδο-

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το γραφείο του Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας απέ-

χεία, με το μεγαλύτε-

νειμε, στο πλαίσιο εκδηλώσεων, τιμητικά βραβεία, στον πρόεδρο

ρο ποσοστό τους να

της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και βουλευτή, κ. Dragos Gabriel

βρίσκεται στο Βου-

Zisopol, για την πολύχρονη προσφορά του στην ανάδειξη του ελ-

κουρέστι και σε άλλες

ληνικού πολιτισμού στη Ρουμανία και την προώθηση της Ελληνο-

μεγάλες πόλεις, ενώ

ρουμανικής φιλίας. Επίσης, στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουρι-

ο αντίστοιχος αριθ-

στικών Πρακτόρων Ρουμανίας, κ. Alin Burcea, στον συγγραφέα, κ.

μός των ξενοδοχείων

Marian Constantinescu και στον ιδιοκτήτη τουριστικού γραφείου

που απαρτίζουν την

και ξεναγό, κ. Ερωτόκριτο (Άκη) Σπυράτο, για την πολύτιμη συμβο-

Ομοσπονδία της Σερ-

λή τους στην ανάδειξη της Ελλάδας ως του κορυφαίου προορισμού

βίας είναι 250 από τα

στην τουριστική αγορά της Ρουμανίας.

συνολικά 350

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Συνέντευξη

ΓIANNHΣ ΚΟΥΦΑΛΙΤΑΚΗΣ BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER IDEAL STANDARD

H Ideal Standard απαντά δυναμικά στις υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων τεχνικών έργων Σημείο αναφοράς το υπερσύγχρονο τμήμα «Έργων και Προδιαγραφών» της εταιρίας Έχει συνδέσει το όνομά της με μεγάλα έργα και ολοκληρωμένες προτάσεις, που βρίσκουν άριστη εφαρμογή σε ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και με επαγγελματικές λύσεις, που απευθύνονται στα μεγάλα τεχνικά, μελετητικά και κατασκευαστικά γραφεία. Ο λόγος, φυσικά, για την Ideal Standard, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ειδών μπάνιου στον κόσμο και leader στην ελληνική αγορά. Για την εταιρία και την ηγετική της θέση στη διάθεση προϊόντων και ολοκληρωμένων projects για το μπάνιο, μιλάει στο «Χ&Τ» ο Business Development Manager της Ideal Standard, κ. Γιάννης Κουφαλιτάκης, τον οποίο συναντήσαμε στο πλαίσιο των Greek Hospitality Awards 2018, όπου η Ideal Standard διακρίθηκε ως «Best Hotel Supplier», λαμβάνοντας το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία της.

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ποιος είναι ο ρόλος του τμήματος «Έργων και Προδιαγραφών»; Ο σχεδιασµός και η υλοποίηση στην κατασκευή ή την ανακαίνιση ενός µεγάλου έργου απαιτούν τη συµµετοχή έµπειρων και εξειδικευµένων συνεργατών, µε συνέπεια και σεβασµό στην παροχή υπηρεσιών, τόσο κατά το στάδιο προετοιµασίας, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του. Η Ideal Standard με την πολυετή εμπειρία της για τα έργα ιδιαίτερων απαιτήσεων, είναι σε θέση να παρέχει ένα αξιόπιστο και άρτια εκπαιδευμένο τμήμα, το οποίο υποστηρίζει το έργο από το «εμβρυακό» στάδιό του, δηλαδή τη φάση του σχεδιασμού, καθώς και κατά τη διάρκεια εκτέλεσής του. Ως «Έργα» χαρακτηρίζουμε τα µη οικιστικά κτίρια όπως, νοσο-

Το ξενοδοχείο Maya Εxclusive Resort 5*, στο Κιοτάρι της Ρόδου.

κοµεία, ξενοδοχεία, αθλητικά κέντρα, δηµόσια κτίρια. Σε ειδικές

βανδαλιστικά προϊόντα για χώρους όπως γήπεδα, σωφρονιστικά

περιπτώσεις µπορεί να ενταχθούν επιλεκτικά, µε κριτήριο τον

ιδρύµατα, και ειδικά προϊόντα για σχολικές µονάδες. O µεγαλύτε-

όγκο πωλήσεων, και µερικά µεγάλα οικιστικά συγκροτήµατα.

ρος όγκος εργασίας µας κατανέμεται, κυρίως, στον ξενοδοχειακό

Το τμήμα «Έργων & Προδιαγραφών» της Ideal Standard βρίσκε-

τομέα, κάτι αναμενόμενο, εάν σκεφθεί κανείς ότι διαθέτουµε 400

ται καθημερινά σε επαφή µε μεγάλα τεχνικά, μελετητικά και κατα-

χιλιάδες δωμάτια -αριθμός μεγάλος συγκριτικά µε τη συνολική

σκευαστικά γραφεία και ξενοδοχειακές µονάδες, είτε για ενημέρω-

δυναμική της ελληνικής αγοράς

ση, είτε για να μελετήσει τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου έργου.

Ακόµα, δεν θα µπορούσαµε να παραβλέψουµε το µεγάλο πλεονέκτηµα της εταιρίας µας, το τµήµα After Sales Service. Το συγκε-

Ποιοι είναι οι άξονες λειτουργίας του τμήματος και ποια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ideal Standard σε αυτή την αγορά;

κριµένο τµήµα µπορεί να καλύψει τις ιδιαιτερότητες κάθε project

Η βαθιά γνώση που έχουμε για τον χώρο του µπάνιου και η διε-

των προϊόντων σε ένα έργο (απλή συντήρηση, ανταλλακτικά ή

θνής μας εμπειρία, επιτρέπει στην Ideal Standard να πρωτοστατεί

επιδιόρθωση πιθανών βλαβών), σε µεγάλο βάθος χρόνου.

στις αλλαγές διεθνώς και να διαµορφώνει νέα ρεύµατα. Δεν είναι

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως λειτουργούμε πάντα με γνώμονα

τυχαίο που το brand «Ideal Standard», περισσότερο από 40 χρό-

την ποιότητα και αυτό είναι το διαφοροποιό στοιχείο της Ideal

νια, έχει µακράν τα υψηλότερα ποσοστά πωλήσεων και αναγνω-

Standard!

και τις ανάγκες που µπορεί να προκύψουν µετά την τοποθέτηση

ρισιµότητας στο ελληνικό κοινό, µε ποσοστό 90%. νες την αισθητική, την άνεση, την εργονοµία, την ασφάλεια στη

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν ιδιαίτερη σημασία σε ένα ξενοδοχειακό μπάνιο;

χρήση, αλλά και τον σεβασµό στο περιβάλλον και τους φυσικούς

Στην αντίληψη ενός σύγχρονου ξενοδόχου, ένα προσεγµένο

πόρους. Επιπλέον, ένα από τα βασικά πλεονεκτήµατά µας είναι η

µπάνιο θεωρείται προστιθέµενη αξία για το επίπεδο των υπηρε-

µεγάλη ευελιξία στη διαχείριση μεγάλων έργων, χάρις στην πολύ-

σιών που προσφέρει. Γι’ αυτό τον λόγο, όλα τα ξενοδοχεία έχουν

πλευρη γκάµα των προϊόντων µας.

ευαισθητοποιηθεί και ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο, σε

Στο κύριο brand µας «Ideal Standard», λειτουργούν προϊο-

σχέση µε το παρελθόν, για το design, τη χρηστικότητα, την εργο-

ντικές γκάµες και άλλων εταιριών του οµίλου Ideal Standard

νοµία και την υγιεινή του µπάνιου.

International όπως, Ceramica Dolomite, Porcher και Armitage

Η Ideal Standard, µε την πολύχρονη τεχνογνωσία, ανταποκρί-

Shanks. Ειδικότερα, η Armitage Shanks συµπεριλαµβάνει αντι-

νεται στις υψηλές απαιτήσεις. Με το αξιόπιστο και άρτια εκπαι-

Η εταιρία επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη προϊόντων, µε άξο-

δευµένο προσωπικό µας, παρέχουµε συµβουλευτικές υπηρεσίες κατά τον σχεδιασµό του έργου, διευκολύνοντας στη σωστή επιλογή των κατάλληλων προϊόντων για τον εκάστοτε χώρο.

Ποια είναι η γνώμη σας για την τουριστική αγορά; Παρόλο που ο ελληνικός τουρισµός υπερτερεί έναντι µεγαλύτερων σε έκταση και πληθυσµό ανταγωνιστικών χωρών, ωστόσο διατηρεί την εικόνα της Ελλάδας ως τυποποιηµένου προορισµού αποκλειστικά «Ήλιου και Θάλασσας». Επίσης, θα πρέπει να προσθέσω ότι η αύξηση της φορολόγησης γενικά στο τουριστικό παΤο ξενοδοχείο Avaton Luxury Resort 6*, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

κέτο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το µέλλον.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Εταιρία του Μήνα

MAROULIS TRAVEL

Κορυφαία επιλογή στις τουριστικές μετακινήσεις

Διαθέτοντας τον νεότερο και ασφαλέστερο σήμερα ιδιόκτητο στόλο λεωφορείων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Maroulis Travel αποτελεί την κορυφαία επιλογή στις σύγχρονες τουριστικές μετακινήσεις, γεγονός που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο η εξυπηρέτηση περισσοτέρων των 950.000 ταξιδιωτών σε ετήσια βάση.

εταιρία ιδρύθηκε το 1977 από τους Βασίλη και Σπύρο Μα-

Η

δου, σκοπός της εταιρίας είναι να δημιουργεί και να παρέχει ταξιδιω-

ρούλη, κι έκτοτε υποστηρίζει με συνέπεια και αξιοπιστία

τικές εμπειρίες με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών και, κυρίως,

τις οδικές μετακινήσεις και την εξυπηρέτηση του σύγχρονου τα-

στην ασφάλεια των ταξιδιωτών. Η Maroulis Travel δραστηριοποιείται

ξιδιώτη, με το όνομά της να καθιερώνεται ως το πλέον ισχυρό και

στους τομείς του εισερχόμενου, αλλά και του εξερχόμενου τουρι-

αναγνωρίσιμο brand των ελληνικών δρόμων.

σμού, παρέχοντας υπηρεσίες που αφορούν στη διοργάνωση ταξι-

Εξυπηρετώντας σε ετήσια βάση περισσότερους από 950.000 ταξι-

διών αναψυχής, επαγγελματικών ταξιδιών και συνεδρίων, γαμήλιων

διώτες και ανταποκρινόμενη στις πιο απαιτητικές συνεργασίες με τα

ταξιδιών και κρουαζιέρων, incentives και οργανωμένων εκδρομών

μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και διεθνούς τουριστικού κλά-

στους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς, αλλά και στο εξωτερικό.

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SWISS

MADE

στεγνωτήρες μαλλιών Εδώ και 40 χρόνια η εταιρία, προσαρμοζόμενη στις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα των τουριστικών μετακινήσεων, ενισχύει τις αξιόπιστες υπηρεσίες της, με γνώμονα την ικανοποίηση των πελατών της. Επίσης, εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή πολιτική ασφάλειας, φροντίζει να υλοποιεί κάθε πλάνο μετακίνησης με συνέπεια, ακρίβεια, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και πάνω από όλα σεβασμό στον πελάτη. Η Maroulis Travel αποτελεί την πρώτη εταιρία μεταφοράς επιβατών στην Ελλάδα που πιστοποιείται από την TÜV HELLAS (TUV NORD) για το Σύστημα Διαχείρισης Οδικής Ασφάλειας, και που εφαρμόζει το πρότυπο ISO 39001:2012 για την Ασφά-

Smart Socket

Executive

Action Shaver

Action

λεια των Οδικών Μεταφορών. Επίσης, έχει αξιολογηθεί από την ICAP Group ως μια από τις πιο ισχυρές εταιρίες στην Ελλάδα (ICAP Strongest Companies in Greece Certificate), και είναι μέλος των ΙΑΤΑ, ΣΕΤΕ, HATTA, ΓΕΠΟΕΤ.

84 υπερσύγχρονα λεωφορεία και 12 limo στην «υπηρεσία» του ταξιδιώτη Η εταιρία Maroulis Travel διαθέτει τον πιο σύγχρονο στόλο λεωφορείων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο οποίος αποτελείται από 84 υπερσύγχρονα λεωφορεία Mercedes-Benz, Setra, έτοιμα να προσφέρουν άνετες, ευχάριστες και ασφαλείς μετακινήσεις. Τα λεωφορεία της εταιρίας, χωρητικότητας από 12 έως 57 θέσεις, είναι σύγχρονης τεχνολογίας και πλήρως εξοπλισμένα με τα τελειότερα εργοστασιακά συστήματα ασφάλειας και άνεσης (ABS, ASR, ESP, GPS-navi, καθίσματα με μη-

new

χανισμούς απορρόφησης σύγκρουσης, PARKTRONIC, κάμερες οπισθοπορείας, infotainment on board, Wi-Fi, online GPS σύστημα παρακολούθησης της κίνησης του στόλου και κατανάλωσης καυσίμων, κ.ά.). Επιπλέον, όλα καλύπτονται από την ανώτερη ασφαλιστική κλίμακα που προσφέρει ο ασφαλιστικός κλάδος,

Hotello Shaver

Premium Drawer

Handy

Optima Bar

όντας η μοναδική εταιρία που διαθέτει απεριόριστη ασφαλιστική κάλυψη επιβατών, τρίτων και υλικών ζημιών σε οτιδήποτε χρειαστεί. Από το 2012 η Maroulis Travel έχει επενδύσει σε 42 νέα τουριστικά λεωφορεία τελευταίας γενιάς και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (euro 6), εφοδιάζοντάς τα με το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο AVIN, Diesel Best Action, μειώνοντας όχι μόνο τους εκπεμπόμενους ρύπους, αλλά και τον παραγόμενο θόρυβο. Παράλληλα, η εταιρία επενδύει στη διαρκή ανανέωση του στόλου, με μέσο όρο ηλικίας των λεωφορείων τα 5 έτη. Η συντήρηση του στόλου ακολουθεί τα προβλεπόμενα του κατασκευαστή, ενώ τα λεωφορεία υποβάλλονται και σε προληπτικούς ελέγχους αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής κατασκευάστριας εταιρίας, Mercedes-Benz Hellas.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 25 www.afoisamara.gr


Αφιέρωμα

ΙΤΒ 2018

Η Ελλάδα, δεύτερος δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς ταξιδιώτες • Γερμανική «επέλαση» με 4 εκατομμύρια τουρίστες το φετινό καλοκαίρι Πλώρη για νέο ρεκόρ αφίξεων έχει βάλει και εφέτος ο ελληνικός τουρισμός, με την Ελλάδα να «πρωταγωνιστεί» στις επιλογές των Γερμανών τουριστών, αποτελώντας τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό για το καλοκαίρι του 2018, μετά την Ισπανία. Αυτά προέκυψαν κατά τη διάρκεια της 52ης διεθνούς τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου, ΙΤΒ 2018, δημιουργώντας νέες προσδοκίες για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

ITB 2018

26

ITB 2018

ITB 2018

| ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018


Η

Ελλάδα αναδείχθηκε ο μεγάλος κερδισμένος της φετι-

νής έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου, της μεγαλύτερης

τουριστικής έκθεσης στον κόσμο, η οποία, για μία ακόμη χρονιά, λειτούργησε ως «βαρόμετρο» για την πορεία της τουριστικής σεζόν, αφού στην έκθεση συμμετείχαν περί τους 10.000 εκθέτες από περισσότερες από 180 χώρες του κόσμου. Οι μέχρι τώρα κρατήσεις προμηνύουν ότι και φέτος η χώρα μας θα σημειώσει θετικό πρόσημο, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά. Ήδη, η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα από τη Γερμανία ενισχύεται σημαντικά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις επαφές και διαπραγματεύσεις της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, με παράγοντες της γερμανικής

Άποψη από το ελληνικό περίπτερο

ταξιδιωτικής βιομηχανίας, παρουσιάζεται αύξηση της τάξης του 25-40% στις προκρατήσεις.

Γερμανία για τη χώρα μας το 2018, σε σχέση με το 2017, η οποία

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα τοποθετείται στις κορυφαίες επιλογές

διαμορφώνεται σε υψηλό διψήφιο ποσοστό, εξέφρασε και ο

των Γερμανών ταξιδιωτών και για το 2018, με τις εκτιμήσεις να

πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Γερμανίας DRV, κ.

«μιλούν» για περισσότερα από 4 εκατομμύρια Γερμανούς. Εξέλι-

Norbert Fiebig στην κα. υπουργό. Με τον κ. Fiebig, η κα. Κουντου-

ξη ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας ως τουριστικό προορι-

ρά, εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού,

σμό, η οποία έρχεται σε συνέχεια του 2017, οπότε στη χώρα μας

συζήτησαν για το ενδιαφέρον και την προοπτική να διεξαχθεί

έκαναν τις διακοπές τους 3,7 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες,

στην Ελλάδα το ετήσιο συνέδριο της DRV.

αριθμός-ρεκόρ, αυξημένος κατά 18%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν οι τοποθετήσεις και του κ.

Έτσι, την ίδια στιγμή που η Τουρκία επανέρχεται δυναμικά στο

Peter Fankhauser, διευθύνοντος συμβούλου του Thomas Cook,

προσκήνιο, ενώ και η Αίγυπτος, αλλά και στο σύνολό τους οι γει-

αλλά και των επικεφαλής της JET2, καθώς επίσης και των ηγε-

τονικές χώρες αποκτούν μερίδιο της φετινής, τουριστικής «πίτ-

τικών στελεχών των Alltours, Der Touristik, FTI, Schauinsland

τας», η Ελλάδα αυξάνει τη δυναμική της και κυριαρχεί στις προτι-

Reisen, Studiosus Reisen και των αεροπορικών εταιριών Condor

μήσεις των Γερμανών τουριστών για το φετινό καλοκαίρι. Κι αυτό

και Germania Airlines.

λέει πολλά, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και, φυσικά, σε

Τη σημασία που δίνουν ο μεγάλοι τουριστικοί και ταξιδιωτικοί

καμία περίπτωση εφησυχασμό.

Όμιλοι και οι αεροπορικές εταιρίες στη χώρα μας ως προορισμό,

Την αισιοδοξία του για την εφετινή τουριστική περίοδο και την

αποδεικνύει η διεύρυνση των προγραμμάτων τους για την Ελλά-

κίνηση από τη Γερμανία, εκφράζει, μιλώντας στο «Χ&Τ», ο πρόε-

δα και η ένταξη νέων ελληνικών προορισμών και πτήσεων.

δρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιάννης Ρέτσος.

Η υπουργός παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων για την προβο-

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης από την

λή και προώθηση της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού,

πλευρά του ιδιωτικού τομέα για το παρεχόμενο τουριστικό προ-

σε διεθνή και γερμανικά ΜΜΕ, στο τηλεοπτικό δίκτυο National

ϊόν, ενώ δεν παρέλειψε, για μια ακόμη φορά, να εκφράσει την

Geographic, στη γαλλική εφημερίδα Quotidienne, στο γερμανικό

ανησυχία του για τον φόρο διαμονής και γενικά την υπερφορο-

έντυπο FVW, την επίσημη έκδοση της ΙΤΒ, στη Deutche Welle, κα-

λόγηση του ελληνικού Τουρισμού.

θώς και στους Έλληνες ανταποκριτές στη Γερμανία.

Τη συνεχιζόμενη αύξηση που παρατηρείται στις κρατήσεις από

ITB 2018

τη γερμανική, τουριστική αγορά προς τη χώρα μας και το θετικό

Έντονη κινητικότητα της ελληνικής αποστολής

πρόσημο, επιβεβαίωσε η ίδια η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα

• Κεντρική ομιλήτρια στην Υπουργική Συνάντηση για τον

Κουντουρά, σε συνέχεια των επαφών και των συνομιλιών της με

Δρόμο του Μεταξιού η Έλενα Κουντουρά

τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων τουριστικών οργανισμών.

Κέντρισε τις εντυπώσεις η ελληνική αποστολή στην ΙΤΒ, της οποί-

Η κα. υπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του

ας ηγούνταν η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά. Η ίδια

Ομίλου TUI, κ. Friedrich Joussen και τον κ. Thomas Ellerbeck, μέ-

η υπουργός, πέραν των συναντήσεών της με τους εκπροσώπους

λος της Εκτελεστικής Επιτροπής, στη βάση της στενής συνεργα-

των μεγαλύτερων τουριστικών οργανισμών και tour operators

σίας που έχουν καθιερώσει και συζήτησαν τις προοπτικές για την

στον κόσμο, είχε δυναμική παρουσία σε όλα τα μεγάλα γεγονότα

περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

και δρώμενα. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια ήταν κεντρική ομιλήτρια

Την άνοδο που καταγράφεται στα τουριστικά πακέτα από τη

στην Υπουργική Συνάντηση για τον Δρόμο του Μεταξιού, πα-

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Αφιέρωμα

Τo ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ πήγε… Βερολίνο Στη διεθνή έκθεση του Βερολίνου, ITB, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός για την ταξιδιωτική βιομηχανία διεθνώς, παρουσιάστηκε επίσημα η ετήσια, γερμανική έκδοση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ «GELD & Tourismus». Η πολυτελής έκδοση κυκλοφόρησσε για 14η συνεχόμενη χρονιά, με τη «σφραγίδα» της KSD, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον ελληνικό, τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο στη γερμανική αγορά, και, παράλληλα, πολύτιμη «πηγή» πληροφόρησης και αξιόλογο «εργαλείο» προβολής για τη χώρα μας στην πολύ σημαντική αυτή τουριστική αγορά για την Ελλάδα. Στη νέα ξενόγλωσση έκδοσης, με τη σύγχρονη εικαστική προσέγγιση, o Γερμανός αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να

Η αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ., κα. Αγγελική Χονδροματίδου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μουζενίδη, κ. Μπόρις Μουζενίδης και η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά.

γνωρίσει τις φυσικές καλλονές, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας μέσα από την «περιπλάνησή» του στα πιο

Η κα. Κουντουρά και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου

κοσμοπολίτικα μέρη, αλλά και σε alternatives προορισμούς,

Οργανισμού Τουρισμού, κ. Ζούραμπ Πολολικασβίλι, απηύθυναν

σε όλη τη χώρα.

πρόσκληση στους υπουργούς να συμμετάσχουν στην κορυφαία

Παράλληλα, μπορεί να έλθει σε επαφή με το ελληνικό, τουρι-

αυτή διοργάνωση.

στικό προϊόν, μέσα από την «ξενάγησή» τους στους χώρους

Επίσης, η υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει

των μεγαλύτερων και πιο πολυτελών ξενοδοχειακών μονά-

αναλάβει η Ελλάδα και το υπουργείο Τουρισμού για την ενεργή

δων στην Ελλάδα.

υποστήριξη του Δρόμου του Μεταξιού, με στόχο τη βιώσιμη του-

Η ετήσια, ξενόγλωσση έκδοση

ριστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών.

του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ έκανε,

Επιπλέον, η κα. Κουντουρά πραγματοποίησε διμερή συνάντηση

όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 14

με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρι-

χρόνια, επίσημη πρώτη στη δι-

σμού των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ζούραμπ Πολολικασβίλι.

εθνή έκθεση του Βερολίνου, ITB

Σε συνέχεια της εκλογής της Ελλάδας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο

κι «έκλεψε», ήδη, τις εντυπώσεις,

του ΠΟΤ για την περίοδο 2018-2021, συζήτησαν για τη στενότε-

σύμφωνα με τα ευμενή σχόλια

ρη συνεργασία και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για

των διαφημιζομένων, αλλά και

την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε

του ταξιδιωτικού κοινού - επισκε-

παγκόσμιο επίπεδο.

πτών της έκθεσης.

Ακόμη, η κα. Κουντουρά είχε τριμερή συνάντηση με τους Ομολόγους της υπουργούς της Αιγύπτου, Ράνια Αλ Μασάτ, και της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη.

ρουσία της ηγεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των

Στη συνάντηση εξετάστηκαν κοινές πρωτοβουλίες συνεργασί-

Ηνωμένων Εθνών και 50 περίπου υπουργών και αξιωματούχων

ας, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του

κρατών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Του-

θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,

ITB 2018

28

ITB 2018

ριστικής Έκθεσης ΙΤΒ, στο Βερολίνο.

σε συνέχεια της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Ελ-

Η Ελλάδα, τόνισε η υπουργός, είναι η πρώ-

λάδας - Αιγύπτου και Κύπρου, στη Λευκωσία, τον Νοέμβριο του

τη ευρωπαϊκή χώρα που θα φιλοξενήσει

2017, στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.

την 8η Διεθνή Συνάντηση για τον Τουρισμό

Συγκεκριμένα, οι τρεις υπουργοί διερεύνησαν τις δυνατότητες

στον Δρόμο του Μεταξιού του Παγκόσμι-

συνεργασίας για την ανάπτυξη δρομολογίων κρουαζιέρας συν-

ου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων

δυαστικά σε λιμάνια των τριών χωρών, καθώς και τη δημιουργία

Εθνών, στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του

τουριστικών πακέτων που θα συνδυάζουν κρουαζιέρα με δια-

2018, που συνδιοργανώνει το υπουργείο

μονή και επισκέψεις στους προορισμούς. Επίσης, συζήτησαν τις

Τουρισμού με την Περιφέρεια Κεντρικής

προοπτικές τριμερούς συνεργασίας για την ενίσχυση και περαιτέ-

Μακεδονίας.

ρω ανάπτυξη συνολικά του τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

ITB 2018

| ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018


«Εκτοξεύθηκαν» οι αφίξεις Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία

2.459.228 Γερμανοί τουρίστες (+8,5%), έναντι 2.267.546 το 2013

Ένα ακόμη ρεκόρ στον τουρισμό αναμένεται να σπάσει η Ελλάδα

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση που παρουσίασαν κατά την ίδια

το 2018, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια των

πενταετία οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα μας, οι οποίες ανήλθαν το

επαφών της ελληνικής αποστολής στην έκθεση του Βερολίνου. Οι

2017 σε 27,3 εκατομμύρια από περίπου 18 εκατομμύρια το 2013.

προοπτικές για τη χώρα μας εμφανίζονται εξαιρετικές, με τις προ-

Πιο αναλυτικά, το 2017 οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα διαμορφώ-

βλέψεις να κάνουν λόγο για νέα άνοδο στις διεθνείς αφίξεις, που το

θηκαν σε 27,3 εκατ. (+10%%, σε σχέση με την προηγούμενη χρο-

2018 έφτασαν στα 30 εκατομμύρια, από 25 εκατομμύρια το 2016.

νιά), το 2016 σε 24.800.000 (+5,1%, σε σχέση με την προηγούμενη

Στο πλαίσιο αυτό, νέα δυναμική ανάπτυξη αναμένεται να εμφανί-

χρονιά), το 2015 σε 23.599.453 (+7,1%), ενώ το 2014 έφτασαν σε

σει η γερμανική αγορά, η οποία, πέρυσι, κατέγραψε διψήφιο ποσο-

22.033.463 (+23%), έναντι 17.919.580 το 2013 (+15,5%).

στό ανάπτυξης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τον αριθμό των

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου υπογραμμίζει τον θετικό αντίκτυπο του

Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα να ξεπερνά τα 3,7 εκατομμύ-

ελληνικού τουρισμού στην οικονομία της χώρας, σημειώνοντας ότι

ρια, από 2,3 εκατομμύρια το 2013, καταγράφοντας αύξηση στην

υπάρχουν υψηλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

πενταετία 60%.

Στο πλαίσιο αυτό, το ένα στα πέντε ευρώ της ακαθάριστης προστι-

Αυτό επιβεβαιώνει με σχετικό twitter ο κ. Ευάγγελος Γεωργίου,

θέμενης αξίας στην Ελλάδα είναι από τον τουρισμό, κλάδος ο οποί-

Manager Media Relations International Markets της TUI για την πε-

ος, σήμερα, παρέχει συνολικά 900.000 θέσεις εργασίας στη χώρα,

ριοχή της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με το οποίο, το 2017 ο αριθ-

από τις οποίες οι 50.000 δημιουργήθηκαν το 2017.

μός των Γερμανών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας έφθασε τα 3,7

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην

εκατ., αυξημένος κατά 18,3%,, ενώ το 2016 ήταν 3.130.000 (+11%)

ανάπτυξη μετά από εννέα χρόνια ύφεσης και δεν είναι τυχαίο ότι η

και το 2015 2.810.349 (+14,3%). Το 2014 την Ελλάδα επισκέφθηκαν

ανάκαμψη συμπίπτει με ένα νέο ρεκόρ στον τουρισμό.

(+7,5%).

SANITEC Α.Β.Ε.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Οδός Ιωνίας, Ωραιόκαστρο-Θεσσαλονίκη | Τηλ: 2310 574 900 | www.sanitec.gr


Αφιέρωμα

Με… αέρα υπεροχής η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην ITB Με ένα εντυπωσιακό περίπτερο στη φιλοσοφία και την αισθητική των νησιών της, που αποτελούν ιδιαιτέρως δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο. Το περίπτερο της περιφέρειας προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης, με αποτέλεσμα να επικρατεί όλες τις ημέρες κοσμοσυρροή, αποδεικνύοντςα, για μία ακόμη φορά, πως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 22 συμμετοχές νησιών, αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στον διεθνή ανταγωνισμό, σε μια έκθεση που φιλοξενεί 10.000 εκθέτες από 184 διαφορετικές χώρες και που αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 110.000 επισκέπτες συνολικά. Στο περίπτερο της Περιφέρειας, το οποίο ξεχωρίζει στον εκθεσιακό χώρο λόγω της αισθητικής του, που αναδεικνύει την αυθεντική νησιωτική εμπειρία, «παντρεύοντας» αρμονικά τα παραδοσιακά με τα μοντέρνα στοιχεία, συμμετέχουν η Ρόδος, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Λέρος και οι Λειψοί από τα Δωδεκάνησα, καθώς επίσης η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Αμοργός, η Αντίπαρος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Μήλος, η Φολέγανδρος, η Κύθνος, η Νάξος, η Άνδρος, η Ίος, η Κέα, η Πάρος και η Τήνος από τις Κυκλάδες. Παράλληλα, στο περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξενείται και η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου.

Με αυτόνομο περίπτερο η Κέρκυρα στην ITB Ήταν η καλύτερη έκπληξη, από πλευράς ελληνικών συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση της ΙΤΒ. Ο λόγος για την Κέρκυρα, η οποία μετά από πολλά χρόνια, συμμετείχε με αυτόνομο περίπτερο στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου, υπό τη «σκέπη» του Επιμελητηρίου Κερκύρας. Ένα περίπτερο εντυπωσιακό, το οποίο απέπνεε τις μουσικές, τα χρώματα και τον αριστοκρατικό αέρα του νησιού, αποκομίζοντας τα πλέον ευμενή σχόλια των υπολοίπων συμμετεχόντων, αλλά και της ηγεσίας του ελληνικού τουρισμού. Ένα περίπτερο-σημείο αναφοράς, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι έδειξαν έκδηλο ενδιαφέρον για το όμορφο νησί. Η αρμόδια υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, επισκέφθηκε το περίπτερο της Κέρκυρας, όπως και στο σύνολό τους τα ελληνικά περίπτερα και δεν έκρυψε την ικανοποίησή της από την άψογη, από κάθε πλευρά, παρουσία του νησιού στη φετινή ITB.

ITB 2018

30

ITB 2018

ITB 2018

| ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018


Αξιόλογη άνοδος της γερμανικής αγοράς στα Ιόνια νησιά Εντυπωσιακή άνοδο από όλες τις τουριστικές αγορές προς τα Ιόνια νησιά προβλέπεται για τη νέα τουριστική σεζόν, με τα ποσοστά ανόδου της γερμανικής αγοράς να είναι ιδιαίτερα υψηλά, προσεγγίζοντας τη βρετανική, που είναι η πρώτη σε αφίξεις αγορά-πηγή τουριστών για το Ιόνιο. Αυτά προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην ITB 2018, στην οποία η Περιφέρεια συμμετείχε με διπλό περίπτερο, εντός του Ε.Ο.Τ., όπως κάθε χρόνο. Οι εκτιμήσεις αυτές διαπιστώθηκαν και στις συναντήσεις των στελεχών της Π.Ι.Ν. με εκπροσώπους των tour operators, ενώ τις ίδιες εκτιμήσεις έκανε και η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, μετά από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτόρων. Οι ενέργειες και οι δράσεις που έγιναν από την Π.Ι.Ν και με την βοήθεια του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων «Above & Beyond Consulting», με πλειάδα δημοσιευμάτων στα Γερμανόφωνα ΜΜΕ, κατόπιν επιτόπιων επισκέψεων εξειδικευμένων δημοσιογράφων, έχουν φέρει τα Ιόνια νησιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Γερμανόφωνης τουριστικής πελατείας. Άλλωστε, οι επιπλέον προγραμματισθείσες πτήσεις και αεροΤο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επισκέφθηκε η

πορικές θέσεις από τη Γερμανία για το 2018 στις οποίες προ-

υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά με την αντιπρόεδρο του

στίθενται νέες με αμείωτο ρυθμό, επιβεβαιώνουν τα γεγονό-

Ε.Ο.Τ., Αγγελική Χονδροματίδου. Την υπουργό και την αντιπρό-

τα. Για παράδειγμα η αεροπορική εταιρία Easy Jet, ενώ αρχικά

εδρο του Ε.Ο.Τ. υποδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού,

θα εκτελούσε τις πτήσεις της από το αεροδρόμιο Tegel του

Αθλητισμού και Πολιτισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου.

Βερολίνου προς Κέρκυρα και Κεφαλονιά, από τις αρχές Αυ-

«Η ΙΤΒ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις τουρισμού

γούστου έως το τέλος Οκτωβρίου, επέκτεινε το πρόγραμμά

διεθνώς. Και δεν απλά είναι σημαντική επειδή προσελκύει εκπρο-

της από 01/06 προς Κεφαλονιά και από 03/06 προς Κέρκυρα,

σώπους της τουριστικής βιομηχανίας απ’ όλα τα μήκη και τα πλά-

δηλαδή κατά δύο μήνες, σε αμφότερους τους προορισμούς.

τη της γης, παρέχοντας την δυνατότητα για σύναψη νέων συμφωνιών. Εδώ διαμορφώνονται οι τάσεις και τα trend που αναδεικνύει και ακολουθεί η τουριστική βιομηχανία. Σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, συμμετέχουμε με όρους πρωταθλητισμού, ισχυροποιώντας τη θέση του προορισμού που αποκαλείται Νότιο Αιγαίο. Επενδύουμε στον ανεξάντλητο πλούτο εμπειριών που προσφέρουν τα νησιά μας και τον αναδεικνύουμε εφαρμόζοντας μία ολοκληρωμένη, σύγχρονη και στοχευμένη στρατηγική. Η γενική αίσθηση που απορρέει για τα νησιά μας από τις επαφές μας στην ΙΤΒ είναι θετική και αυτό μας δίνει δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε τα φέρνουμε πάντα τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου στο προσκήνιο, να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας», δήλωσε η κα .Παπαβασιλείου, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης είχει Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών τουριστικών οργανισμών. ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής της Π.Ι.Ν., κ. Σπύρου Γαλιατσάτου στο ταξιδιωτικό κανάλι Hit-TV-Reise.eu και στον δημοσιογράφο, Rainer Lohr.

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Αφιέρωμα

Ο εμπορικός διευθυντής της Ellinair, κ. Σταύρος Δαλιάκας.

Η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου, κα. Αντωνία Μπούζα με τον περιφερειάρχη, κ. Πέτρο Τατούλη.

Δεύτερη παγκοσμίως & πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα και το βίντεο του Ε.Ο.Τ.

Τσενγκντού της Κίνας. Επίσης, έλαβε ειδικό βραβείο στην κατηγορία Τουριστική Ταινία

Μία μεγάλη έκπληξη έκρυβε η ITB για την ελληνική αποστολή,

διάρκειας έως 7 λεπτά, στο 6o Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών

αφού η Ελλάδα έλαβε το δεύτερο βραβείο παγκόσμιου προορι-

Ταινιών, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, Zagreb TourFilm Festival,

σμού και το πρώτο στην Ευρώπη, για το πολυβραβευμένο πλέον

όπου επιλέχθηκε ανάμεσα σε 48 συμμετοχές χωρών στην ίδια

βίντεο του Ε.Ο.Τ. «Greece-A 365-Day Destination», στο Φεστιβάλ

κατηγορία.

Τουριστικών Ταινιών του Βερολίνου, Golden City Gate, στο πλαί-

Σημειώνεται πως τα εν λόγω φεστιβάλ τουριστικών ταινιών

σιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης.

τελούν υπό τον συντονισμό της Διεθνούς Επιτροπή φεστιβάλ

Το βραβείο παρέλαβαν από τον Πρόεδρο της Διοργάνωσης του

τουριστικών ταινιών, με έδρα τη Βιέννη, CIFFT (International

Φεστιβάλ, Wolfgang Jo Huschert, ο διευθυντής Έρευνας Αγοράς

Committee of Tourism Film Festivals (www.cifft.com). Οι ταινί-

και Διαφήμισης του Ε.Ο.Τ., κ. Πέτρος Σαγάνας και η προϊσταμένη

ες αξιολογούνται από την κριτική επιτροπή κάθε φεστιβάλ. Το

του Τμήματος Εκδόσεων και Οπτικοακουστικών, κα. Ελευθερία

φιλμ που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία, θα βρα-

Φίλη, παρουσία της προϊσταμένης του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Γερμα-

βευθεί με το Grand Prix CIFFT, σε εκδήλωση που πραγματοποιεί-

νίας, κας Βίκυς Στρούμπου. Στη συνέχεια, η ελληνική επιτυχία

ται κάθε χρόνο στη Βιέννη.

γιορτάστηκε στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ., παρουσία της υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά και της αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ., κας Αγγελικής Χονδροματίδου. Η ταινία «Greece- A 365-Day Destination», δημιουργήθηκε από τον Ε.Ο.Τ. σε σκηνοθεσία του Αντώνη Θεοχάρη-Κιούκα, και σε εφαρμογή του επικοινωνιακού σχεδιασμού της υπουργού Τουρισμού για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες τον χρόνο. Είναι διάρκειας 3΄36΄΄ και έχει ως θέμα τις εικόνες, τον ήχο και τα χρώματα της Ελλάδας στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά βραβείο που έχει λάβει το βίντεο του Ε.Ο.Τ. σε διάστημα ενός εξαμήνου. Το 2017 ψηφίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών ως το κορυφαίο βίντεο τουριστικής προβολής ευρωπαϊκού προορισμού, ανάμεσα σε 23 υποψήφιες ευρωπαϊκές χώρες, στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού», στο

WTM ITB 2018 2017

32

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

| ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017


Η Άνγκελα Μέρκελ στα εγκαίνια της ITB 2018 Με ένα πανηγυρικό εναρκτήριο γκαλά, με κορυφαίες προσωπικότητες από την πολιτική, τον τουρισμό και την οικονομία και παρουσία της ομοσπονδιακής καγκελαρίου, Δρ Άνγκελας Μέρκελ, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων της μεγαλύτερης έκθεσης για τον τουρισμό στον κόσμο. Μάλιστα, η καγκελάριος, εκφώνησε μια χαρούμενη ομιλία, που σηματοδότησε το άνοιγμα της ITB. Ανάμεσα στους πολιτικούς που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια ήταν ο δήμαρχος του Βερολίνου, Michael Müller, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας της Γερμανίας (BTW), Dr. Michael Frenzel, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Zurab Pololikashvili και η πρόεδρος του υπουργείου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Manuela Schwesig, κ.ά.. Για πρώτη φορά η τελετή έναρξης, στην οποία όσοι παρέστησαν διέθεταν ειδική πρόσκληση, άφησε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει την υποστήριξη της ITB Berlin στο έργο

Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν η γνωστή τηλεοπτική παρουσι-

αειφορίας, που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στο Mecklenburg-

άστρια, Judith Rakers και ο Tobias Woitendorf, αναπληρωτής διευ-

Vorpommern, σύμφωνα με το οποίο αντισταθμίζονται οι εκπομπές

θύνων σύμβουλος και διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας της

διοξειδίου του άνθρακα των επισκεπτών.

τουριστικής ένωσης Mecklenburg-Vorpommern.

01

02

03

04

06

07

01. Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά και της αντιπροέδρου του Ε.Ο.Τ., κας Αγγελικής Χονδροματίδου με τον διευθύνοντα σύμβουλο του oμίλου TUI, κ. Friedrich Joussen, τον κ. Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, τον Gary Wilson, managing director και άλλα στελέχη του ομίλου. 02. O γενικός διευθυντής του ομίλου Sbokos Hotel, κ. Χαράλαμπος Φωσκολάκης με την κα. Αγάπη Σμπώκου. 03. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar Resorts, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης και διευθύνοντα σύμβουλο των Rethymno Mare & Rethymno Mare Royal Hotel, κ. Μανώλη Τσακαλάκη.

WTM ITB 2018 2017

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στην τελετή εγκαινίων της 52ης ΙΤΒ.

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

05

04. Η αποστολή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ITB 2018, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο. 05. Οι κ. κ. Δημήτρης Καλιουδάκης των πολυβραβευμένων Lindos Blu & Lindos Mare και Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AIROTEL. 06. Ο κ. Αλέξανδρος Μόρτζος, γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων Lindos Blu & Lindos Mare με τον κ. Δημήτρη Καλιουδάκη. 07. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Cyan Group of Hotels, κ. Μανώλης Μανούσος με τη διάκριση HolidayCheck 2018 ανά χείρας.

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

WTM ITB 2018 2017

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Αφιέρωμα

01

02

03

04

05

06

01. Ο κ. Κώστας Μινέττος, εκ των ιδιοκτητών των Lindos Hotels, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και ιδιοκτήτη του Rodos Palace, κ. Αντώνη Καμπουράκη. 02. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Philoxenia Bungalows, στη Χαλκιδική, κ. Γρηγόρη Τάσιο. 03. Ο κ. Στέλιος Γεωργόπουλος του Amada Colossos Resort. 04. Κοσμοσυρροή στο ελληνικό περίπτερο στην ΙΤΒ. 05. Ο νυν και ο τωρινός πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε.: Ανδρέας Ανδρεάδης και Γιάννης Ρέτσος με την διευθύνουσα σύμβουλο της Marketing Greece, κα. Ιωάννα Δρέττα. 06. Στο περίπτερο των Aquila Hotels, o κ. Δημήτρης Τσούνης. 07. Μία ωραία αντρική συντροφιά: Γιάννης Ρέτσος, Μπάμπης Φωσκο-

07

ITB 2018

34

ITB 2018

ITB 2018

| ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ITB 2018

λάκης και Γιάννης Χατζηλαζάρου 08. Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού & Πολιτισμού της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κα. Μαριέτα Παπαβασιλείου με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Maris Hotels, κ. Ανδρέα Μεταξά. 09. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, κα. Ιωάννα Δρέττα, με τον πρόεδρο του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιάννη Ρέτσο, την κα. Σμπώκου του ομίλου Sbokos Hotel και την κα. Ρούλα Σαλούτση, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων της Aegean Air. 10. Πάντα χαμογελαστός ο γενικός διευθυντής του Nana Beach Hotel, Ηλίας Καλαθάς με τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Δημήτρη Κουμπαράκη. 11. Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Πατεράκης, διευθύνων σύμβουλος των Atlantica Porto Bello Hotels και Γιώργος Νικητιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Noisis.

08

09

10

11 ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018


01

02

04

05

03

01. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της KSD, κ. Κων/νο Δεριζιώτη. 02. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Makryammos, κ. Αντώνης Μιτζάλης, o γενικός διευθυντής του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιώργος Αμβράζης και ο κ. Αντώνης Καμπουράκης. 03. Η αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ., κα. Αγγελική Χονδροματίδου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μουζενίδη, κ. Μπόρις Μουζενίδης. 04. Ο διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ των SANI Resort & Ikos, κ.

Αντώνης Αβδελάς με τον κ. Γρηγόρη Τάσιο. 05. Ο ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Cactus και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, η αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ., κα. Αγγελική Χονδροματίδου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Cyan Group of Hotels, κ. Μανώλης Μανούσος και η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά. 06. Η Έλενα Κουντουρά κεντρική ομιλήτρια στην Υπουργική Συνάντηση του UNWTO για τον Δρόμο του Μεταξιού, στο πλαίσιο της ΙΤΒ. 07,08 Εντυπωσιακή η παρουσία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ITB 2018.

06

99 07 ITB 2018

ITB 2018

08 ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ITB 2018

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Παρουσίαση Θέμα

KARAG - ΑΦΟΙ KΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.

Πολυτέλεια και φινέτσα στο μπάνιο Κορυφαία εταιρία στον χώρο του εξοπλισμού ξενοδοχειακού μπάνιου, η KARAG - ΑΦΟΙ N.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ A.E., παρέχει στους ξενοδόχους τα πάντα γύρω από το μπάνιο, σε αξεπέραστη ποιότητα και ασυναγώνιστες τιμές.

Η

KARAG αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επαγγελ-

ουνες, είδη υγιεινής Α.Μ.Ε.Α., αξεσουάρ, μπαταρίες, κ.ά., άριστης ποι-

ματικού μπάνιου και προτείνει είδη υγιεινής, πλακάκια και

ότητας, αλλά εξειδικεύεται στις καμπίνες μπάνιου (μπανιέρας, ντους

αξεσουάρ μπάνιου, επιλεγμένα με βάση τις επιταγές της μόδας, την

και υδρομασάζ), στις οποίες έχει να επιδείξει μια τεράστια γκάμα για

άνεση, το design, την οικονομία και φυσικά την ποιότητα. Προσφέ-

όλους τους χώρους (μικρούς ή μεγάλους).

ρει ολοκληρωμένα πακέτα για το ξενοδοχειακό μπάνιο, καθώς και

Η πολύχρονη εμπειρία, η μοναδική ευελιξία στο να εκτελεί παραγ-

για το μπάνιο ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επιμελείται τον σχεδιασμό

γελίες ειδικών διαστάσεων καμπινών σε οργανωμένη κλίμακα και η

και τη μελέτη (και επίβλεψη αν χρειαστεί) του κάθε έργου μέχρι την

υποστήριξη των προϊόντων από πλήρη γκάμα ανταλλακτικών και

παράδοσή του. Διαθέτει πλακίδια, νεροχύτες, λεκάνες, καζανάκια,

service, της επιτρέπει να διατηρεί υψηλό μερίδιο της ξενοδοχειακής

μπάνια υδρομασάζ, ατμοκαμπίνες, mini-spa, μπανιέρες, ντουζ, σά-

αγοράς.

Από τα αγαπημένα προϊόντα των ξενοδόχων είναι:

Καμπίνα ΙΝΟΧ S/S 500.

Ντουζιέρες από τη σειρά Pietra.

Spa μοντέλο 3336.

H μοναδική καμπίνα στην ελληνική αγο-

Είναι κατασκευασμένες από συνθετικά υλι-

Εύχρηστο spa - υδρομασάζ, για 2-3 άτομα,

ρά INOX AISI 304. Κατασκευασμένη από

κά υψηλής αντοχής και σκληρότητας. Προ-

κατάλληλο για σουίτες ξενοδοχείων, σε εσω-

ανοξείδωτο ατσάλι για να αντέχει σε μα-

σαρμόζονται εύκολα σε κάθε χώρο γιατί,

τερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Διαστάσε-

κροχρόνια καθημερινή χρήση και σκληρά

αφενός, διατίθενται σε ποικίλες διαστάσεις

ων: 1900x1600x840mm. Διαθέτει 44 jets (13

απορρυπαντικά. Εύκολη στην τοποθέτηση

και, αφετέρου, μπορούν να κοπούν. Συνο-

jumbo, 14 normal, 17 air jets), φωτισμό, συ-

και εξαιρετικά εργονομική, προσθέτει ένα

δεύονται πάντα με inox βαλβίδες αποχέτευ-

σκευή όζοντος, φίλτρο νερού, θερμαντήρα,

ιδιαίτερο στυλ στο μπάνιο και συνοδεύεται

σης.

ηλεκτρονικό πάνελ ελέγχου, 2 μαξιλάρια και

από 15ετή εγγύηση.

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

περιμετρική ποδιά από συνθετικό υλικό.


ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Showroom Αττικής Ι Λεωφόρος Κηφισού 168, Γέφυρα Ροσινιόλ Αθήνα, 10443, Tηλ.: 2105130999 Showroom Θεσσαλονίκης Ι 12ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, 57400, Tηλ.: 2311821071 Showroom Σερρών Ι 3ο χλμ. Ε.Ο. Σερρών - Δράμας, 62100, Τηλ.: 2321054113 www.karag.gr I info@karag.gr


Παρουσίαση

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

Τα TOP ξενοδοχεία επιλέγουν συρταρωτά DOMETIC minibars Πρωτοποριακό, ευπροσάρμοστο, οικονομικό στην κατανάλωση ρεύματος, λειτουργικό και αθόρυβο, το minibar – συρτάρι, της κορυφαίας πολυεθνικής DOMETIC, καταργεί τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις minibars, οι οποίες προϋπόθεταν έξτρα χώρο και κερδίζει την ξεκάθαρη προτίμηση των Ελλήνων ξενοδόχων, που αναβαθμίζουν τα αστέρια τους και εξελίσσουν, τεχνολογικά, τις υποδομές τους.

Τ

ο επαναστατικό μίνι μπαρ - συρτάρι της Dometic, με μονα-

όπως, επίσης, με μία κίνηση, εύκολα και γρήγορα, να έχει πρό-

δική σχεδιαστική φιλοσοφία, επιτρέπει τη μη παραδοσιακή

σβαση ο πελάτης σε αυτά. Διατίθεται σε μεγέθη 20 λίτρων με ένα

εγκατάστασή του σε χώρους, όπως κομοδίνα, κονσόλες, γραφεία,

μεγάλο συρτάρι για φιάλες και κουτιά αναψυκτικών κανονικού

ντουλάπες, κ.ά.. Παράλληλα, επιτρέπει σε όλα τα είδη αναψυκτι-

μεγέθους και 50 λίτρων, με ένα επιπλέον μικρότερο, συρτάρι για

κών και άλλων προϊόντων εντός του να είναι ορατά με μια ματιά,

μινιατούρες και σνακ.

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Το μίνι μπαρ - συρτάρι της Dometic διαθέτει: • Θερμοηλεκτρική τεχνολογία ψύξης για ήρεμη ψύξη. • Αθόρυβη λειτουργία (ΝΤΕ Νoiseless ThermoElectric). • Eύκολη πρόσβαση από ψηλά. • Μαγνητικό σύστημα κλεισίματος του συρταριού. • Εσωτερικό φωτισμό LED, ελεγχόμενου αισθητήρα υπέρυθρων, που ενισχύει την παρουσίαση αναψυκτικών

Dometic drawer miniBar

και εξοικονομεί ενέργεια. • Ρυθμιζόμενη αυτόματη απόψυξη για βολική λειτουργία. • Προαιρετικό κλείδωμα. • Πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 και ISO 14001. Επίσης, η ευκαμψία του συρταριού προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε μενού του κέντρου αναψυκτικών. Η εταιρία εξοπλισμού ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ, παλιά γνώριμη των ξενοδόχων και αποκλειστική αντιπρόσωπος των minibars DOMETIC στην Ελλάδα, προμήθευσε, πρόσφατα, συρταρωτά minibars σε πολλά κορυφαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα, νεοϊδρυθέντα ή υφιστάμενα, που

HiPro 6000 HiPro vision

ανανέωσαν τον εξοπλισμό τους, μέσα από προγράμματα ανακαίνισης και αναβάθμισης. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα: • ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ • GRAND HAYATT • ACADEMIA OF ATHENS • RODOS PALACE • CAVO TAGOO • KENSHO Boutique Hotel & Suites

RH 131

RH 449

• ATLANTICA RODOS • MELTEMI Santorini.

miniSafes

RΗ440NTE

Wine refrigerators

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

39


Θέμα

Γιάννης Στουρνάρας: Υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων το τέλος διαμονής Την πιθανότητα το τέλος διαμονής που επιβάλλεται από την αρχή του χρόνου στα ελληνικά ξενοδοχεία να λειτουργήσει ανασταλτικά στα οικονομικά τους, επισημαίνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στην ετήσια έκθεσή του για το 2017.

Ό

πως σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο κ. Στουρνάρας «…Η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια

αύξηση του μεριδίου των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης στην προστιθέμενη αξία (από 4,9% το 2012 σε 6,4% το 2016) και του μεριδίου των εμπορεύσιμων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό (από 10,5% το 2012 σε 11,5% το 2016), ενδέχεται να αντανακλά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στον κλάδο κατά την πρόσφατη περίοδο. Επιπλέον, την περίοδο 2012-2016 παρατηρείται αύξηση των διαθέσιμων κλινών στο σύνολο της χώρας κατά 3% και των κλινών πολυτελών ξενοδοχείων (5 αστέρων) κατά 22%, ενώ στην Αττική τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν της τάξεως του -1% και 8%. Η βελτίωση είναι αισθητή, τόσο σε όρους όγκου, όσο και σε όρους ποιότητας, καθώς οι αυξημένες ροές τουριστών φαίνεται ότι οδήγησαν σε επενδύσεις για αύξηση των διαθέσιμων κλινών και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Το 2017 η εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα βελτιώθηκε περαιτέρω. Ενώ το 2016 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2017 η πτώση των εισπράξεων συμβάδιζε με πτώση των διανυκτερεύσεων, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε στο σύνολο του έτους κατά 9,7% σε σχέση με το 2016 και ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (χωρίς την κρουαζιέρα) εμφάνισαν αύξηση σε τρέχουσες τιμές κατά 11,1% και σε σταθερές τιμές κατά 10%. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανέκαμψε στο σύνολο του έτους (+1,4% το 2017 από -11,3% το 2016). Στις θετικές αυτές εξελίξεις συνέβαλαν επίσης η πιο ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική των τουριστικών επιχειρήσεων στις αρ-

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


χές του έτους (στο α’τετράμηνο του 2017 οι τιμές στις υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων ήταν μειωμένες κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016), η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τα προβλήματα ασφαλείας πολλών ανταγωνιστικών μεσογειακών προορισμών». Και συνεχίζει για το 2018: «Ο θετικός απολογισμός του τουρισμού για το 2017 αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018. Η ανακατασκευή και επέκταση των περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport κατά τους χειμερινούς μήνες του 2017-2018, η διεύρυνση του δικτύου της Aegean Airlines με 18 νέα δρομολόγια εξωτερικού, 11 νέους προορισμούς από την Αθήνα και παράλληλα 7 νέα δρομολόγια από την περιφέρεια, η είσοδος νέων αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, αλλά και η προσθήκη νέων δρομολογίων στην Ελλάδα από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους ενισχύουν τις προοπτικές του τουρισμού. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι η επιβολή του τέλους διαμονής ανά διανυκτέρευση, η εφαρμογή του οποίου έχει αρχίσει από 1.1.2018 βάσει του άρθρου 53 του ν. 4389/2016, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Θέμα

Ερημώνουν τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας • Κενό το 30% των γραφείων Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, συνέπεια της οικονομικής κρίσης, που έχει «χτυπήσει» και τον κτιριακό όγκο σε μία περιοχή που εκτείνεται από την πλατεία Ομονοίας μέχρι την πλατεία Συντάγματος, δημιουργώντας συνθήκες υποβάθμισης, που κάθε άλλο παρά ταιριάζουν με την εικόνα μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής πόλης. Ενώ ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι, η πορεία υποβάθμισης του κτιριακού όγκου στο κέντρο της Αθήνας είναι καθολική και δύσκολα αναστρέψιμη, όπως περιγράφει σχετική μελέτη της διαΝΕΟσις και του κ. Νίκου Τριανταφυλλόπουλου, επίκουρου καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η

αποχώρηση του 20% του μόνιμου πληθυσμού της Αθή-

Επιπλέον των ενδεικτικών στοιχείων για τα προβλήματα παλαιό-

νας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, καθώς και η συρ-

τητας και συνιδιοκτησίας των κτηρίων που αναφέρονται παραπά-

ρίκνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων κατά την τελευταία

νω, σημειώνονται τα ακόλουθα:

οκταετία, οδήγησαν στην αυξανόμενη εγκατάλειψη κτηρίων και

• Πάνω από το 85% χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης,

καταστημάτων, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την κοινωνική και οι-

εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της

κονομική ζωή, καθώς και την εικόνα της πόλης.

ενεργειακής τους απόδοσης.

Ποσοστό πάνω από το 60% των κτηρίων του κέντρου της Αθή-

• Το μέσο κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του 70%

νας είναι κατασκευασμένα πριν από το 1960. Το 55% των κτηρίων

περίπου των κτηρίων του κέντρου της Αθήνας υπολογίστηκε

ανήκουν σε πάνω από 10 ιδιοκτήτες, ενώ στα μεγάλα κτήρια το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας φτάνει σε ακραίες καταστάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν κτήρια επιφανείας 4.000 τ.μ. που έχουν περισσότερους από 400 συνιδιοκτήτες. Οι συνέπειες είναι ότι το 30%

σε πάνω από 400 €/τ.μ.. • Πάνω από το 30% του συνόλου των χώρων γραφείων παραμένουν κενά.

των γραφείων στο κέντρο παραμένουν κενά, ότι παλαιά κτήρια

Οι συνέπειες της υφιστάμενης κατάστασης

δεν ανακαινίζονται και ότι η ποιότητα του κτηριακού δυναμικού

• Το κέντρο της πόλης υποβαθμίζεται και παρακμάζει.

χειροτερεύει διαρκώς. Κάτοικοι και επιχειρήσεις εγκαταλείπουν το

• Προκαλείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους.

κέντρο της πόλης. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το 20% του

• Είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης και αποχω-

μόνιμου πληθυσμού έχει αποχωρήσει από το κέντρο της Αθήνας

ρησης ακόμα περισσότερων κατοίκων και επιχειρήσεων.

και, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των οικονομικών δραστηρι-

• Οι περιουσίες απαξιώνονται.

οτήτων κατά την τελευταία οκταετία, η κοινωνική και οικονομική

• Υπάρχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση του φαινομένου

ζωή, καθώς και η εικόνα της πόλης έχουν υποβαθμιστεί.

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

της κλιματικής αλλαγής.


16

ρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση κτηρί-

14

ων με καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας.

12

• Υλοποίηση έργων αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. • Στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις.

4

συγχρονισμό και την επανάχρηση κτηρίων. Έχει εκτιμηθεί διεθνώς ότι για κάθε €1 που δαπανά το κράτος για δράσεις αστικής αναγέννησης, μεσο-μακροπρόθεσμα εισπράττει

7

6,3

6

2,8

2 0

Βερολίνο

άλλες πηγές και ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα για τον εκ-

9

Σίτι Λονδίνου

ουργικού πληθυσμού και για επιχειρήσεις και • Χρηματοδότηση σχημάτων ΣΔΙΤ από ευρωπαϊκά κεφάλαια και

9,5

8 6

• Σχέδιο αστικής αναγέννησης για την προσέλκυση του δημι-

10,2

Παρίσι

από το 2014.

11

10

Βελιγράδι

γοποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου που παραμένει ανενεργό

15

Βρυξέλλες

• Αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης και ενερ-

16

Βουκουρέστι

• Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα καθιστά δυνατές πα-

Λισαβόνα

νται:

Μαδρίτη

ρούν να υλοποιηθούν βραχυσπρόθεσμα. Σε αυτές περιλαμβάνο-

Τα ποσοστά κενών γραφείων Ά κατηγοίας (prime offices) στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Βαρσοβία

Υπάρχει μια εκτενής δέσμη μέτρων και παραμβάσεων που μπο-

Αθήνα

Προτεινόμενα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης

Για την Αθήνα και το Βελιγράδι: BNP Paribas. Για το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη και τη Βαρσοβία: Savills. Για το Βουκουρέστι: CBRE. Για τη Λισαβόνα: Colliers. (στοιχεία 2017).

έως και €6.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Παρουσίαση

Vintage καθρέφτες για ξενοδοχειακούς χώρους με προσωπικότητα

Αρχοντιά και χάρη προσδίδουν στους χώρους που τους φιλοξενούν οι εντυπωσιακοί καθρέφτες της εταιρίας ι. γκιαούρης, από τη Θεσσαλονίκη, η οποία επιπλώνει και διακοσμεί με ιδιαίτερο γούστο και υψηλή αισθητική, ξενοδοχεία και επαγγελματικούς χώρους, εδώ και μισό αιώνα.

Κ

αθρέφτες - έργα τέχνης από τα χέρια κορυφαίων τε-

κόσμησης και ιδιαίτερα των καθρεφτών, η εταιρία ι. γκιαούρης

χνιτών της Βενετίας, επενδυμένα με φύλλο χρυσού

(www.giaouris.gr) δίνει λύσεις διακόσμησης υψηλών απαιτή-

ή ασήμι, στολίζουν ξεχωριστές γωνιές ή μεγάλες αίθουσες σε

σεων και οικονομικών πακέτων.

επιλεγμένα ξενοδοχεία, ανά τον κόσμο.

Στους δυο εκθεσιακούς της χώρους, στην ανατολική Θεσ-

Πολυτελείς vintage καθρέφτες, με χειροποίητο σκάλισμα στην

σαλονίκη (Κηφισίας και Αδριανουπόλεως – Καλαμαριά), οι

κορνίζα τους, σε ποικίλα σχέδια και μεγέθη μπορούν να απο-

επαγγελματίες ξενοδόχοι μπορούν να βρουν, σε προσιτές τι-

τελέσουν την κορωνίδα της διακόσμησης μιας σάλας χορού,

μές χονδρικής ή λιανικής, σπάνια κομμάτια–κοσμήματα, μέσα

μιας τραπεζαρίας ή ενός σαλονιού, κλασικού στυλ και σε εν-

από μια πλούσια γκάμα υπέροχων, μοναδικών καθρεφτών, με

δεδειγμένες περιπτώσεις, όπως ένα boutique hotel ή ένα ανα-

εξαιρετικά κρύσταλλα και πολυτελείς κορνίζες. Μοναδική ευ-

καινισμένο αρχοντικό, τα δωμάτια ή και τα μπάνια τους.

καιρία να αναδείξουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα του ξενο-

Με μακρά παράδοση στον χώρο του επίπλου, των ειδών δια-

δοχείου τους.

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

Επώνυμα είδη υγιεινής για απαιτητικούς επαγγελματίες

Η εταιρία Baklatsidis Bros, εδώ και 45 χρόνια, εξοπλίζει το μπάνιο

Στα μεγάλα Showrooms της εταιρίας Baklatsidis Bros, σε Θεσ-

με προϊόντα κορυφαίων οίκων, όπως GSI, La Torre, Geesa, Carron

σαλονίκη (Θέρμη) και Αθήνα (Ν.Κηφισιά), μπορεί ο κάθε ιδι-

Bathrooms, τους οποίους αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

ώτης ή επαγγελματίας να βρει όλα τα προϊόντα της εταιρίας

Νέα υλικά, πρωτοποριακές ιδέες, εύκολες εφαρμογές, είναι μερικά

(www.baklatsidis.gr) και να ενημερωθεί για ό,τι καλύτερο έχουν

από τα στοιχεία των προϊόντων της Baklatsidis Bros, που βρίσκουν

να παρουσιάσουν οι κορυφαίοι Ευρωπαϊκοί οίκοι, στη μεγαλύτε-

χρήση στο σύγχρονο Interior Design.

ρη, διαρκή έκθεση ειδών υγιεινής στην Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Θέμα

Καθοριστική η συμβολή του Τουρισμού στην αύξηση της Απασχόλησης Σημαντική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο, προκύπτει με βάση τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα με την έναρξη της θερινής, τουριστικής περιόδου και τη γιορτή του Πάσχα. Ωστόσο, από το σύνολο των 196.142 προσλήψεων, οι 76.006 αφορούν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 24.263 σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης και μόνο οι 95.873 αφορούν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Σ

ύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης

το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2018, το οποίο είναι θετικό

του Μαρτίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν

κατά 55.580 νέες θέσεις εργασίας. Αθροιστικά για την περίοδο

σε 196.142, ενώ οι αποχωρήσεις σε 140.648, εκ των οποίων οι

Ιανουάριος – Μάρτιος 2018, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλ-

65.620 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 75.028

θαν στις 500.363 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν

από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβά-

τις 444.783.

σεων ορισμένου χρόνου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ερ-

Από τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ Μαρτίου 2018 και Μαρτί-

γασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το

ου 2017, προκύπτει ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσε-

αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (Ιανουάριος – Μάρτιος 2017) κα-

ων του Μαρτίου 2018 είναι θετικό κατά 55.494 νέες θέσεις εργα-

ταγράφηκε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά

σίας, που οφείλονται κυρίως στον Τουρισμό.

33.638 θέσεις εργασίας και στο σύνολο του έτους 2017 το ισοζύ-

Παράλληλα, την υψηλότερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα,

γιο ήταν θετικό κατά 143.545 θέσεις εργασίας, αποτελώντας την

καταγράφει και το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων για

υψηλότερη επίδοση από το 2001.

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μάρτιος Μάρτιος ΔΙΑΦΟΡΆ Ιαν.-Μάρ. Ιαν.-Μάρ. ΔΙΑΦΟΡΆ 2018 2017 (1-2) 2018 2017 (3-4) (1) (1) (3) (3)

ΣΕ ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ Ι. Προσλήψεις

196.142 170.810

25.332

500.363

435.553

64.810

ΙΙ. Αποχωρήσεις*

140.648 132.293

8.355

444.783

401.915

42.868

10.455

252.785

205.280

47.505

-2.100

191.998

196.635

-4.637

16.977

55.580

33.638 21.942

Α. Καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου 75.028 64.573 & λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου Β. Οικειοθελείς 65.620 67.720 αποχωρήσεις ΙΙΙ. Ισοζύγιο (Ι-ΙΙ) 55.494 38.517

Πηγή: *Σημείωση: Με τον όρο «αποχωρήσεις» ή «απολύσεις» εννοούμε το σύνολο των α) καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και β) οικειοθελών αποχωρήσεων. Το ισοζύγιο προσλήψεωναποχωρήσεων αναφέρεται και ως ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων χάριν απλότητας.

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ε3 (Αναγγελίες Πρόσληψης)

Ε5 (Αναγγελίες Οικειοθελούς Αποχώρησης)

Ε6 (Καταγγελίες Συμβάσεων Αορίστου Χρόνου)

Ε7 (Λήξεις Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου)

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ

ΙΣΟΖΥΓΙΟ Ε3-(Ε5+Ε6+Ε7

15 - 24

196.142

170.810

25.332

500.363

Ε5+Ε6+Ε7

64.810

25 - 29

140.648

132.293

8.355

444.783

401.915

42.868

30 - 44

75.028

64.573

10.455

252.785

205.280

47.505

45 - 64

65.620

67.720

-2.100

191.998

196.635

-4.637

64 +

1.010

357

216

367

940

70

ΣΥΝΟΛΟ

196.142

65.620

25.009

50.019

140.648

55.494

Στον πίνακα VIII καταγράφονται οι ροές μισθωτής απασχόλησης και το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης ανά ηλικιακή ομάδα για το μήνα Μάρτιο 2018.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Αφιέρωμα

MITT 2018

Οριακά θετικό πρόσημο στις κρατήσεις από τη Ρωσία

• Διίστανται οι απόψεις για την πορεία της ρωσικής τουριστικής αγοράς Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο Top των προτιμήσεων των Ρώσων τουριστών, ωστόσο τα υψηλά ποσοστά αυξήσεων και οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, αφού ο μέσος όρος των εκτιμήσεων σχετικά με τις τουριστικές ροές από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, τη φετινή τουριστική περίοδο, είναι, μάλλον, κατώτερος των προσδοκιών. Από τη μία, οι φορείς και οι επαγγελματίες της ελληνικής τουριστικής αγοράς εμφανίζονται από συγκρατημένα αισιόδοξοι έως προβληματισμένοι, όπως και να ‘χει φαίνεται να «κρατούν μικρό καλάθι», σε αντίθεση με την ηγεσία του τουρισμού, με επικεφαλής την υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία κάνει λόγο για αύξηση με διψήφιο ποσοστό, το οποίο ενδεχομένως να ξεπεράσει το 15%. Αυτή είναι η εικόνα του ίδιου νομίσματος, όπως παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης της Μόσχας, ΜΙΤΤ.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά.

Η

Ελλάδα συνεχίζει να κυριαρχεί στις επιλογές των Ρώσων

από τη μία η υπουργός Τουρισμού και τα στελέχη του υπουργείου

τουριστών και τη φετινή τουριστική περίοδο, παρά το

«μιλούν» για νέες αυξήσεις, σε διψήφιο, μάλιστα, ποσοστό, ενώ,

γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανέλθει δυναμικά στις τουριστικές

από την άλλη, οι ξενοδόχοι, οι tour operators και οι επαγγελμα-

αγορές, παίρνοντας ένα σημαντικό μερίδιο της «πίττας» των Ρώ-

τίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στη χώρα μας, και,

σων τουριστών, που έχουν κάτι σαν «εμμονή» με τη γείτονα χώρα.

κυρίως, εκείνοι που εξειδικεύονται στη ρωσική, τουριστική αγορά

Στο νέο διαμορφούμενο περιβάλλον οι απόψεις για την πορεία της

έχουν διαφορετική άποψη: Εκτιμούν πως οι τουριστικές ροές από

ρωσικής τουριστικής αγοράς προς τη χώρα μας διχάζουν, αφού

τη Ρωσία θα παραμείνουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα περυσινά επίπεδα αφού, εκτός από τη «μανία» των Ρώσων για την Τουρκία, τα οικονομικά προβλήματα σε συνδυασμό με την «κατρακύλα» που ακολουθεί το ρούβλι, καθιστούν την Ελλάδα ακρι-

MITT 2018

48

MITT 2018

MITT 2018

| ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

ITB 2018

MITT 2018

MITT 2018


βό προορισμό για τις τσέπες τους. Βεβαίως, η στασιμότητα που παρατηρείται από τη ρωσική αγορά, σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Οπότε, το τοπίο, θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές της 18ης Μαρτίου. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, παρά τη διάχυτη αισιοδοξία της ηγεσίας του τουρισμού, ότι οι προσδοκίες για προσέλκυση 1 εκατομμυρίου Ρώσων ταξιδιωτών εφέτος θα επαληθευτούν, κάτι που δεν συνέβη ούτε πέρυσι, ή θα παραμείνουν και πάλι προσδοκίες. Υπενθυμίζεται ότι το 2017, που ήταν μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, όσον αφορά στις αφίξεις από τη Ρωσία, καταγράφηκαν 880.000 με 900.000 τουρίστες. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της διεθνούς έκθεσης της Μόσχας, ΜΙΤΤ, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών εκθέσεων στον κόσμο.

Μία από τις καλύτερες στιγμές για την ελληνική συμμετοχή στη

Στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, όπου παρέστη σύσσωμη

διεθνή τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ, της Μόσχας, ήταν η στιγμή της

η πολιτική τουριστική ηγεσία, με επικεφαλής την αρμόδια υπουρ-

βράβευσης της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού με τις καλύ-

γό, κα. Έλενα Κουντουρά, δεν έλλειψαν τα χαμόγελα, αλλά και ο

τερες παραλίες στην Ευρώπη.

προβληματισμός. πρόβλεψη για διψήφια αύξηση στην εισερχόμενη τουριστική

Συγκρατημένη αισιοδοξία και προβληματισμός για την πορεία της ρωσικής αγοράς

κίνηση από τη Ρωσία, για το 2018. Ωστόσο, το πιο σημαντικό

Αντίθετη άποψη με την υπουργό όσον αφορά στην πορεία της

από όσα είπε η κα. Κουντουρά, είναι η μείωση του χρόνου που

τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία προς την Ελλάδα τη φετινή

απαιτείται για την επεξεργασία των σχετικών εγγράφων και την

τουριστική σεζόν, φαίνεται να έχουν οι επαγγελματίες του τουρι-

έκδοση visa από τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία, ο

στικού-ξενοδοχειακού κλάδου, οι οποίο στο σύνολό τους κάνουν

οποίος προβλέπεται στις 24 ώρες. Η διαδικασία, σύμφωνα με την

λόγο για συρρίκνωση των κρατήσεων.

κα. Κουντουρά, δεν θα υπερβαίνει το 24ωρο από τη στιγμή που ο

Αυτό επιβεβαιώνει, ο κ. Δημήτρης Τσούνης, διευθύνων σύμβουλος

φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα φθάνει στο Γενικό Προξενείο

των Aquila Hotels, μιλώντας στο Χ&Τ, σημειώνοντας πως οι κρα-

της Ελλάδας, αρκεί, βεβαίως, να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα

τήσεις των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, τον Φεβρουάριο,

με τα έγγραφα.

εμφάνισαν σημάδια «κόπωσης» και πως γενικά τα μηνύματα που

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους Ρώσους τουρίστες ότι

έρχονται για τη χώρα μας εφέτος κάθε άλλο παρά θετικά είναι,

όταν επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών τους, η βίζα

αφού τη δεδομένη στιγμή οι κρατήσεις κυμαίνονται στο +-0%.

θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να τους απασχολεί»,

Στις δηλώσεις του στο «Χ&Τ», ο κ. Τσούνης προανήγγειλε ένα

δήλωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδας, κα. Ελένη Βακάλη.

ακόμη ξενοδοχείο για τη γνωστή και επιτυχημένη αλυσίδα.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη ήταν η κα. Κουντουρά στη συνέντευξη Τύπου

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του TEZ Tour

που παραχώρησε στα ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ για την υλοποιού-

Ελλάδος, κ. Δημήτρης Χαριτίδης, σημειώνοντας ότι οι αεροπορι-

μενη εθνική τουριστική πολιτική και τη στρατηγική προώθησης

κές θέσεις για την Ελλάδα από τη Ρωσία είναι αυξημένες, παρότι

και προβολής της Ελλάδας, με στόχο να καταστεί παγκόσμιος

τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι κρατήσεις έχουν «παγώσει»,

ελκυστικός προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

εξέλιξη που την αποδίδει στη διολίσθηση του ρουβλίου και στην

Αναφέρθηκε στις υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού,

αύξηση του κόστους του ελληνικού τουριστικού πακέτου. Μά-

στη διαρκή άνοδο στις αφίξεις Ρώσων τουριστών, στη δυναμική

λιστα, ο πρόεδρος του TEZ αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στο

ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών και θεματικών τουριστι-

κόστος των ελληνικών ξενοδοχείων, αλλά και στα αεροπορικά

κών εμπειριών που προσφέρει η Ελλάδα, όπως επίσης, και στην

εισιτήρια.

τουριστική συνεργασία στο πλαίσιο του Έτους Τουρισμού Ελλά-

Υπενθυμίζεται πως το TEZ Tour διακινεί προς την Ελλάδα τουρί-

δας - Ρωσίας 2017 - 2018.

στες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και αποτελεί τον μεγαλύ-

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης της Ελ-

τερο ευρωπαϊκό προορισμό του ρωσικού Tour operator.

λάδας στη Ρωσία, κ. Ανδρέας Φρυγανάς, η γενική πρόξενος της

Προβληματισμένος για το εάν η Ρόδος καταφέρει να διατηρήσει

Μόσχας, πρέσβης, κα. Ελένη Βακάλη και ο προϊστάμενος του Γρα-

εφέτος το επίπεδο των περυσινών αφίξεων από τη Ρωσία εμφανί-

φείου Ε.Ο.Τ. Ρωσίας και ΚΑΚ, κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου.

ζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

Στην ομιλία της στην τελετή εγκαινίων, η κα. Κουντουρά, έκανε

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Αφιέρωμα

και στέλεχος των ξενοδοχείων ATRIUM, κ. Γιώργος Ματσίγκος, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι επιτυχία. Σύμφωνα με τον ίδιο λίγες είναι οι επιπλέον αεροπορικές θέσεις, οι οποίες προγραμματίζονται να προστεθούν για τη Ρόδο από τη ρωσική αγορά, ενώ το ζητούμενο είναι η πληρότητα των αεροσκαφών, αφού και πέρυσι είχαν προγραμματιστεί 150.000 θέσεις, όμως στο σύνολό τους στο νησί αφίχθησαν 126.000 Ρώσοι, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2017. Βεβαίως, η απώλεια των Ρώσων τουριστών από τη Ρόδο είναι Από την άλλη, αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Κρήτη αναμέ-

«Πρωταγωνίστρια» στην ΜΙΤΤ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

νει για το 2018, ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης

Μετά τη δυναμική της παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Τουρι-

Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο οποίος ωστόσο σημειώνει ότι δύσκολα

σμού στο Βερολίνο (ΙΤΒ), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνεχίζει

η Ελλάδα θα μπορέσει να πιάσει το «υψηλό» των 1,38 εκατ. Ρώ-

να αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τον ανεξάντλητο τουριστικό

σων τουριστών του 2013, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

πλούτο τον Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στις τουριστικές

Ωστόσο, θεωρεί εφικτό τον στόχο του 1 εκατ. Ρώσων ταξιδιωτών

αγορές του εξωτερικού. Στην 25η διεθνή τουριστική έκθεση

στη χώρα μας.

Moscow International Travel & Tourism Exhibition (MITT) 2018,

Στο ίδιο «μήκος κύματος» διαμορφώνονται και οι εκτιμήσεις του

που διεξήχθη από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου στη Μόσχα, η ΠΝΑΙ

κ. Γιώργου Μασμανίδη, επικεφαλής του Mouzenidis Travel Ελλά-

συμμετέχει με δικό της περίπτερο, στο οποίο φιλοξένησε τη Ρόδο

δος, ο οποίος κάνει λόγο για θετικό πρόσημο στο εισερχόμενο

τη Νάξο, τη Μήλο, την Άνδρο, τη Μύκονο, την Ίο, την Πάρο, τη

τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, εφέτος.

Σύρο και τη Σαντορίνη. Το περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αι-

Ο κ. Μασμανίδης τονίζει ότι η Κρήτη θα είναι ο μεγαλύτερος προ-

γαίου με τη μοντέρνα και αυθεντικά νησιωτική αισθητική του, το

ορισμός του ομίλου Μουζενίδη για το 2018 και υπογραμμίζει ότι

οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης για τους επισκέπτες της έκθεσης, το

οι προοπτικές είναι πολύ θετικές με το άνοιγμα νέων προορισμών

επισκέφθηκαν, στα εγκαίνια της ΜΙΤΤ, η υπουργός Τουρισμού,

και την επιμήκυνση της περιόδου.

Έλενα Κουντουρά και η αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ., Αγγελική Χον-

φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, όπως εξηγεί ο κ. Ματσίγκος.

δροματίδου.

Και στη Μόσχα το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Όπως στην ITB, έτσι και στη διεθνή έκθεση MITT, στη Μόσχα, δυναμικό «παρών» έδωσε η ρωσική έκδοση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, κυκλοφορώντας για 14η συνεχόμενη χρονιά. Η πολυτελής έκδοση, με τη σύγχρονη εικαστική προσέγγιση, αποτελεί πολύτιμο «οδηγό» κάθε Ρωσόφωνου, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα, καθώς μπορεί να αντλήσει πολύτιμο πληροφοριακό υλικό, τόσο για τις ομορφιές της χώρας μας, τον πολιτισμό και την ιστορία της, όσο και για τα μεγαλύτερα και πλέον πολυβραβευμένα ξενοδοχεία της. φορά, τα πλέον εξαιρετικά

Επίσημος συνεργάτης του έτους Ρωσίας - Ελλάδος το Mouzenidis Travel

σχόλια και τις καλύτερες κριτι-

Επίσημος συνεργάτης του έτους Τουρισμού Ρωσίας - Ελλάδος, είναι

κές του ταξιδιωτικού κοινού –

πλέον η εταιρία Mouzenidis Travel, με τη σχετική συμφωνία να υπο-

επισκεπτών της έκθεσης.

γράφεται στο περιθώριο της φετινής MITT, στη Μόσχα.

Η έκδοση κέρδισε, όπως κάθε

Τη συμφωνία υπέγραψαν η υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, κα. Manilova Alla και ο πρόεδρος του ομίλου Μουζενίδη, κ. Μπόρις Μουζενίδης. MITT 2018

50

MITT 2018

MITT 2018

| ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

ITB 2018

MITT 2018

MITT 2018


Αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, ότι το τουριστικό προϊόν του Νοτίου Αιγαίου έχει μεγάλη απήχηση στη ρωσική αγορά. Με την άρτια παρουσία της ΠΝΑΙ στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Μόσχας (ΜΙΤΤ), ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον αυτό. Σχολιάζοντας την παρουσία της ΠΝΑΙ στη ΜΙΤΤ, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου, είπε: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει να φέρνει τα νησιά της στο επίκεντρο του διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Με την άρτια παρουσία μας στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού ενισχύουμε τη θέση του Νοτίου Αιγαίου ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Το τουριστικό μας προϊόν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στη ρωσική τουριστική αγορά και οι προοπτικές είναι θετικές». Σημειώνεται ότι η κα. Παπαβασιλείου συμμετείχε στη συνάντηση διασύνδεσης μεταξύ των Περιφερειών της Ρωσίας και της Ελλάδας με θέμα «Τόσο διαφορετική Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2018 στη Μόσχα, παρουσιάζοντας τον τουριστικό πλούτου του Νοτίου Αιγαίου.

«Πρεμιέρα» του Nana Princess στην ΜΙΤΤ 2018 Επίσημη πρώτη έκανε το Nana Princess, το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο-κόσμημα του ομίλου Καράτζη, στη διεθνή έκθεση Τουρισμού της Μόσχας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στη ρωσική αγορά. Για να είμαστε πιο ακριβείς, το νέο υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτελεί best seller στην τουριστική αγορά της Ρωσίας. Το νέο «διαμάντι» του ομίλου Καράτζη θα ανοίξει τις πύλες του, υποδεχόμενο τους luxury πελάτες-φιλοξενούμενούς του, στις 4 Μαΐου, όπως μας πληροφόρησε μιλώντας στο «Χ&Τ», από το περίπτερο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, στην ΜΙΤΤ 2018, η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Καράτζη, κα. Μαρίζα Καράτζη. Το πελατειακό κοινό του ξενοδοχείου προέρχεται από διάφορες χώ-

Βραβεύτηκε για τις παραλίες της η Ελλάδα

ρες του εξωτερικού, με κυρίαρχη τη Ρωσία, όπως μας διαβεβαίωσε

Η εκπρόσωπος της διοργάνωσης απένειμε στην υπουργό Τουρι-

η κα. Καράτζη, αλλά και ο γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων Κα-

σμού, Έλενα Κουντουρά, το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα, ως ο

ράτζη, κ. Ηλίας Καλαθάς. Μάλιστα, ο κ. Καλαθάς, μίλησε με ενθου-

κορυφαίος προορισμός καλύτερων παραλιών της Ευρώπης.

σιασμό για την ανταπόκριση που είχε το Nana Princess, τόσο στους επισκέπτες της έκθεσης, όσο και στους tour operators. Το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, στην περιοχή Δράπανος, στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πεντάστερο Nana Beach, το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα το οποίο λειτούργησε ως all inclusive, διαθέτει 112 σουίτες και βίλλες, όλες με αυτόνομες πισίνες, υπερσύγχρονο Health Club & Spa 1.500 τ.μ., lobby bar & lounge, Pool bar και πολλές ακόμη ανέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Καράτζη είχε για πρώτη φορά παρουσία στην MITT, με αυτόνομο περίπτερο, έργο της KSD, η οποία ανέλαβε από τον σχεδιασμό, την κατασκευή, μέχρι την επίπλωση και διακόσμησή του.

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

51


Αφιέρωμα

To TEZ Tour βράβευσε το www.money-tourism.gr Στο περιθώριο της έκθεσης MITT, στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων Worlberry του tour operator TEZ Tour, σε ξενοδοχεία και συνεργάτες του, για το 2017. Μεταξύ των βραβευθέντων στην κατηγορία «Best Tourism & Economic Website in Greece» ήταν και το moneytourism.gr, ξεχωρίζοντας στις προτιμήσεις του αναγνωστικού

01

κοινού, αφού ικανοποίησε, ως φαίνεται. Τις προσδοκίες του.

02

01. Άποψη από το ελληνικό περίπτερο. 02. Η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και στέλεχος των Atrium Hotels, κ. Γιώργο Ματσίγκο, τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρο Γαλιατσάτο, την αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Τ., κα. Αγγελική Χονδροματίδου, τη γενική γραμματέα Τουρισμού του υπουργείου Τουρισμού, κα. Ευρυδίκη Κουρνέτα και τον προϊστάμενο του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ρωσίας & ΚΑΚ, κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου. 03. Η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και ιδιοκτήτη των Rodos Palace, κ. Αντώνη Καμπουράκη, την κα. Αγγελική Χονδροματίδου, την κα. Ευρυδίκη Κουρνέτα και τον κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου. 04. Στο περίπτερο των Atrium Hotels, μαζί με το στέλεχος του ξενοδοχειακού ομίλου, κ. Γιώργο Ματσίγκο σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τουρισμού. 05. Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, από

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος με τον πρόεδρο του TEZ Tour Ελλάδος, κ. Δημήτρη Χαριτίδη και τον πρόεδρο της KSD και εκδότη του «Χ&Τ», κ. Κων/νο Δεριζιώτη.

02

03

03 Οι βραβευθέντες στα Worlberry awards, ανάμεσά τους και ο εκδότης μας, κ. Κων/νος Δεριζιώτης.

04 MITT 2018

52

MITT 2018

MITT 2018

| ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

ITB 2018

MITT 2018

MITT 2018


05

06

07

08

09

10

την υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά. 06. O γενικός διευθυντής του ομίλου Sbokos Hotel, κ. Χαράλαμπος Φωσκολάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KSD & εκδότης του «Χ&Τ», κ. Κων/νος Δεριζιώτης, η κα. Φωτούλα Σαπουνάκη, διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Le Grand, ο διευθύνων σύμβουλος των Aquila Hotels & Resorts, κ. Δημήτρης Τσούνης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχου Ρεθύμνης και διευθύνων σύμβουλος των Rethymno Mare & Rethymno Mare Royal Hotel, κ. Μανώλης Τσακαλάκης. 07. Σε ρόλο τραγουδιστή ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος με τη γνωστή κεφαλλονίτικη «τρέλα» του συνόδευσε το συγκρότημα που έπαιζε μουσική στο ελληνικό περίπτερο, σε ελληνικά παραδοσιακά, αλλά και ξένα τραγούδια. 08. Στο περίπτερο των Νana Beach και Nana Princess, η κα. Κουντουρά, μαζί με τον γενικό διευθυντή των ξενοδοχείων, κ. Ηλία Καλαθά και την κα. Μαρίζα Καράτζη, διευθύνουσα σύμβουλο του ομώνυμου ομίλου. 09. Ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης με την κα. Αγγελική Χονδροματίδου και

MITT 2018

τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Mouzenidis, κ. Μπόρις Μουζενίδη. 10. Ο προϊστάμενος του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ρωσίας & ΚΑΚ, κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Tez Tour Ελλάδας, κ. Δημήτρη Χαριτίδη. 11. Η κα. Κουντουρά με τον κ. Άγγελο Καλλία, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας. 12. Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, κ. Ανδρέας Φρυγανάς και η κα. Αγγελική Χονδροματίδου. 13. Ο προϊστάμενος του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ρωσίας & ΚΑΚ, κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της KSD & εκδότη του «Χ&Τ», κ. Κων/νο Δεριζιώτη. 14. Η γενική πρόξενος της Μόσχας, πρέσβης, κα. Ελένη Βακάλη. 15. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας. 16. Σε εκδήλωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, οι κυρίες Κουντουρά και Χονδροματίδου με την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, αρμόδια για τον τουρισμό, κα. Άλα Μανίλοβα.

11

12

13

14

15

16

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

MITT 2018

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Παρουσίαση

SANITEC ABEE

Εξοπλισμός νιπτήρων μπάνιου ξεχωριστού design στα LAGOMANDRA BEACH HOTELS & SPA Mε εμπειρία χρόνων στην κατασκευή ειδών υγιεινής, η εταιρία SANITEC ABEE, ανέλαβε την προμήθεια νιπτήρων μπάνιου στην πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα LAGOMANDRA BEACH HOTELS & SPA, στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου που υλοποιείται στο συγκρότημα, και το οποίο περιλαμβάνει την ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την προσθήκη νέας πτέρυγας. Πέραν του εξοπλισμού, η SANITEC ανέλαβε εξ ολοκλήρου την κατασκευή όλων των νιπτήρων & πάγκων λουτρού του συγκροτήματος, ένα έργο απαιτητικό ως προς την ακρίβεια και τον σχεδιασμό του, τηρώντας με συνέπεια ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και παράδοσης.

Η

νέα σειρά νιπτήρων μπάνιου τύπου Monoblog, της

ακρωτήρι και ένα «ολοζώντανο» πευκόδασος, τοπίο εξαιρετικού

SANITEC, σε πληθώρα μοντέλων, τα οποία προορίζονται

φυσικού κάλλους. Αποτελεί την επιλογή Ελλήνων, αλλά, κυρίως,

ειδικά για επαγγελματική χρήση, έχει αποκτήσει, σε σύντομο

ξένων τουριστών από τη Δυτική Ευρώπη, τη Ρωσία και τα Βαλκά-

χρονικό διάστημα, φανατικούς οπαδούς, ανάμεσα στους Έλλη-

νια, που προσδοκούν η διαμονή τους να γίνει μια εμπειρία ξεκού-

νες επαγγελματίες της φιλοξενίας. Οι νιπτήρες κατασκευάζονται

ρασης, πολυτέλειας και απόλαυσης.

εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, σε διάφορα σχέδια που καλύπτουν

Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ολοκλήρωσαν την κατασκευή

τις σύγχρονες ανάγκες ενός μπάνιου, είτε πρόκειται για την αρχι-

νέας πτέρυγας και παράλληλα προχώρησαν σε ανακαίνιση του

κή κατασκευή ενός χώρου, είτε για ανακαίνιση,

μεγαλύτερου τμήματος των υφιστάμενων κτι-

είτε ακόμα και για μια μικρή ανανέωση.

ρίων με ίδια επιχειρηματικά κεφάλαια, γεγονός

Η εταιρία, διευρύνοντας το ήδη εκτενές δίκτυο

ιδιαίτερης βαρύτητας για τις κατασκευαστικές

συνεργασιών της ανέλαβε την προμήθεια νι-

& διακοσμητικές επιλογές στις οποίες κατέλη-

πτήρων μπάνιου στο ξενοδοχειακό συγκρότη-

ξαν.

μα LAGOMANDRA BEACH HOTELS & SPA, στη

Η εταιρία SANITEC ανέλαβε τον εξοπλισμό και

Σιθωνία Χαλκιδικής, που βρίσκεται σε ένα ονει-

την κατασκευή όλων των νιπτήρων & πάγκων

ρικό παραθαλάσσιο σημείο ανάμεσα στον Νέο

λουτρού στο πολυτελές συγκρότημα, έργο

Μαρμαρά και τη Νικήτη. Το θέρετρο εκτείνεται

που απαίτησε μεγάλη ακρίβεια στον σχεδια-

μπροστά σε μια ειδυλλιακή παραλία με χρυ-

σμό της κάθε σουίτας και δωματίου ξεχωρι-

σή άμμο και πεντακάθαρα νερά, ένα γραφικό

στά, μέσα σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα,

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


που εκτελέσθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η επιλογή των συγκεκρι-

τους αρχιτέκτονες-διακοσμητές του έργου, ακολούθησε τις ακρι-

μένων προϊόντων έγινε λόγω της πληθώρας σχεδίων που διατί-

βείς οδηγίες τους και επέλεξε τις καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε

θενται, της εξαιρετικής εμφάνισής τους, αλλά και της ποιότητάς

να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής, μέσα στα

τους. Οι νιπτήρες διαθέτουν ένα σκληρό και συμπαγές σώμα

προκαθορισμένα οικονομικά περιθώρια. Με ιδέες νέες και απλές,

από ιδιαίτερα ανθεκτική σύνθεση, που αποτελείται κυρίως από

που προσδίδουν άνεση και πολυτέλεια στο μπάνιο, το σχεδιαστι-

μίγματα ρητινών και φίλτρα Calcium Carbonate. Η στιλπνή και

κό τμήμα της SANITEC αποτυπώνει όλα τα σχέδια σε φωτορεαλι-

γυαλιστερή επιφάνειά τους ενισχύεται με ειδικές σκληρές βα-

στικές εικόνες (3D), οι οποίες παραδίδονται στον εκάστοτε ιδιο-

φές υέλης (gel) για επιπρόσθετες αντιχαρακτικές ιδιότητες και

κτήτη του έργου για την καλύτερη οπτική κατανόηση του χώρου

μέγιστη προστασία στην καθημερινή χρήση, ενώ, παράλληλα,

τους. Έτσι, η υλοποίηση γίνεται απλούστερη, γρηγορότερη και

προσδίδουν εξαιρετική αντοχή σε αντίξοες συνθήκες όπως στα

όταν φτάσει στο στάδιο της τοποθέτησης έχουν ήδη προβλεφθεί

απολυμαντικά υγρά (καυστικά & χλωριούχα καθαριστικά), αλλά

και επιλυθεί όλες οι κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες.

και σε πηγές θερμότητας (όπως π.χ. στην καύση τσιγάρων, κ.ά.).

Με αυτό το έργο, η SANITEC ABEE βελτιώνει την εμπειρία της

Το κάθε μοντέλο νιπτήρα παράχθηκε σε ένα αρχικό μέγιστο μήκος,

στη μελέτη των μπάνιων και ενισχύει τη θέση της όχι μόνο ανά-

το οποίο εν συνεχεία κόπηκε στη διάσταση που έπρεπε, ακολουθώ-

μεσα στους παραγωγούς ειδών υγιεινής, αλλά, ιδιαιτέρως, στον

ντας πιστά την τοιχοποιία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε μπάνιου,

πολύ απαιτητικό κλάδο των ξενοδοχειακών προμηθευτών. Στό-

σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και σε «φάλτσο». Η δε τοποθέτησή

χος της είναι να προσφέρει στους επαγγελματίες πελάτες της

τους ήταν απλή και γρήγορη, καθώς βιδώνονται στις δυο άκρες επί

ασφαλή προϊόντα υψηλής ποιότητας, που βελτιώνουν τη λει-

του τοίχου με τα εξαρτήματα που φέρουν στη συσκευασία τους.

τουργικότητα των χώρων και συμβάλλουν στην ικανοποίηση

Η SANITEC ABEE συνεργάσθηκε στενά με τους ιδιοκτήτες και

της πελατείας τους.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

55


Επιχειρηματικά

Πλήρως ανανεωμένο, το New Taste του New Hotel υποδέχεται τους foodies της πόλης Το New Taste, το εστιατόριο που πρώτο έκανε μόδα το brunch στην πόλη και συζητήθηκε όσο κανένα για το εμβληματικό design του, παρουσίασε πρόσφατα το ανανεωμένο του πρόσωπο, διαθέτοντας πλέον με βεβαιότητα ένα από τα ωραιότερα μπαρ της Αθήνας. Υπό την επίβλεψη των αδερφών Campana και του γραφείου 3SK, ο designstatement χώρος διατήρησε στο ακέραιο την sophisticated αύρα του, ενσωματώνοντας όμως ένα ακόμη πιο welcoming και cozy χαρακτήρα. Οι oversized βελούδινοι καναπέδες, η δημιουργία δύο νέων «εγκιβωτισμένων» στον χώρο lounges, αλλά και το εντυπωσιακό μπαρ με τα άνετα καθίσματα «παντρεύονται» αρμονικά με τον eco-friendly σχεδιασμό, δημιουργώντας ένα ζεστό μητροπολιτικό περιβάλλον, ένα «ψαγμένο» hidden gem του κέντρου, ιδανικό για after-office συναντήσεις, που εξελίσσονται σε όμορφες βραδιές και χαλαρό socializing όλες τις ώρες της ημέρας. Η ανανέωση φυσικά αντανακλάται και στο μενού, με comfort γεύσεις with a twist, αλλά και healthy προσανατολισμό, σε πιάτα που βασίζονται στις καλύτερες πρώτες ύλες, αλλά και ένα ενδιαφέρον bar menu με ιδιαίτερες πινελιές, που ενσωματώνουν τις διεθνείς τάσεις, όπως η σπιτική πίτα με μαύρο αλάτι Χαβάης ή τα vegan burgers με κινόα. Η επιλογή κρασιών σε ποτήρι με πάνω από 20 ετικέτες διαθέσιμες, κυρίως από μικρούς και μεγαλύτερους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και τα signature cocktails συμπληρώνουν τέλεια το παζλ ή γίνονται η αφορμή για μία επίσκεψη στο μπαρ, ενώ κάθε Σάββατο και Κυριακή το διάσημο brunch του εστιατορίου συγκεντρώνει παραδοσιακά το πιο cool crowd της πόλης. Παράλληλα, κάθε Τετάρτη, το New Hotel, υποδέχεται ένα live music performance καταξιωμένων καλλιτεχνών της σύγχρονης ελληνικής Jazz σκηνής, παρουσιάζοντας παλιούς και νέους ήχους καθώς και διασκευές.

«Πρωταγωνίστρια» στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IMTM 2018 η Ρόδος Το στοίχημα για προσέλκυση περισσοτέρων Ισραηλινών τουριστών στο νησί φέτος το καλοκαίρι, φαίνεται πως κερδίζει η Ρόδος, καθώς ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «International Mediterranean Tourism Market - IMTM 2017» του Ισραήλ, η οποία διεξήχθη στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2018, στο Τελ Αβίβ και στην οποία η Ρόδος συμμετείχε ως συνεκθέτης, στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίο, στον χώρο του Ε.Ο.Τ.. Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η τουριστική αγορά του Ισραήλ παρουσίασε αυξητική τάση το 2017, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται σημαντική βελτίωση και τη φετινή τουριστική περίοδο, με τον αριθμό των Ισραηλινών που θα προτιμήσουν φέτος τη Ρόδο για ολιγοήμερες διακοπές να εκτιμάται στις 140.000. Η 24η ετήσια έκθεση International Mediterranean Tourism Market (IMTM 2017) είναι η επίσημη επαγγελματική έκθεση για τον τομέα του τουρισμού στο Ισραήλ και απευθύνεται στην παγκόσμια και την τοπική τουριστική αγορά της χώρας. Ιδιαιτέρως αισθητή η παρουσία της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις, με τα στελέχη της, κα. Σέβα Τσίμπλη και κ. Βλάσση Φακιόλη να ενημερώνουν και να διανέμουν έντυπο υλικό, φυλλάδια και βιβλία της Ρόδου στην Ισραηλινή γλώσσα, γεγονός που απέσπασε θετικές κριτικές και σχόλια από τουριστικούς παράγοντες και φορείς του Ισραήλ, εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών πρακτορείων και ξενοδοχείων της χώρας, αλλά και από δεκάδες επισκέπτες. Το υλικό έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστο, ενώ εντυπωσιασμένοι από τη συγκεκριμένη ενέργεια δήλωσαν και οι εκπρόσωποι του Ε.Ο.Τ. και του Ελληνικού Προξενείου στο Ισραήλ. Το περίπτερο της Ρόδου επισκέφθηκαν ο γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ., κ. Κωνσταντίνος Τσέγος, το στέλεχος του Ε.Ο.Τ., κ. Χαρίλαος Καλπίδης, ο Έλληνας Πρόξενος στη Χάιφα, κ. Κωνσταντίνος Ζηνόβιος, ο υπεύθυνος ασφαλείας υποδομών του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ, κ. Shmuel Amon, καθώς και ο υπεύθυνος των Brussels Airlines για το Ισραήλ, κ. Roby Herskovicz, ο οποίος ανέφερε ότι από φέτος το καλοκαίρι θα υπάρξει απευθείας πτήση Βρυξέλλες-Ρόδος. Στην έκθεση συμμετείχαν επίσης, όπως κάθε χρόνο, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου και ιδιοκτήτης του Blue Lagoon, κ. Ιωάννης Κλούβας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος, τουριστικοί πράκτορες και εκπρόσωποι ξενοδοχείων της Ρόδου.

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Στη λειτουργία νέου γραφείου στην Αθήνα επενδύει η Anatolia Hospitality Μετά και από την ενσωμάτωση του DMC γραφείου ASIT (Anatolia Travel) στον όμιλο, η Anatolia Hospitality συνεχίζει να αναπτύσσεται και επενδύει στη λειτουργία νέου γραφείου στην Αθήνα. Στις αρμοδιότητες του νέου γραφείου, που βρίσκεται στην περιοχή του Ελληνικού, είναι η ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου συνεργατών καθώς και η ανάπτυξη- επέκτασή του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπεύθυνη στο γραφείο της Αθήνας είναι η νέα Sales Manager του ομίλου, κα. Λένα Μέντη, η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο του τουρισμού και ιδιαίτερα στον τομέα των ξενοδοχειακών πωλήσεων.

Βάζει… πλώρη για το Αιγαίο το Celestyal Majesty Σαλπάρει για το Αιγαίο η Celestyal Cruises, ξεκινώντας στις 30 Μαρτίου τις 3ήμερες και 4ήμερες κρουαζιέρες της. Με το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο Majesty και με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, η Celestyal Cruises, προσφέρει στους 1.500 επιβάτες της μοναδικούς προορισμούς στο Αιγαίου, όπως η Μύκονος, η Πάτμος, η Σαντορίνη το Κουσάντασι (Αρχαία Έφεσος) ή η Σάμος, τους οποίους έχει εντάξει στο πρόγραμμα των προσεγγίσεών της. Στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών της, η Celestyal Cruises, από το 2017, έχει ενσωματώσει σε όλα της τα δρομολόγια τον Celestyal Τρόπο διακοπών, που προσφέρει ότι θα χρειαστεί ο επιβάτης στο ταξίδι του, σε μία τιμή, χωρίς επιπλέον κόστος. Το 2018, η εταιρία συνεχίζει να πρωτοπορεί, εντάσσοντας στο πρόγραμμά της την ανανεωμένη 7ήμερη κρουαζιέρα «Ειδυλλιακό Αιγαίο», όπου οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να μείνουν μια ολόκληρη μέρα στο νησί της Μήλου, αλλά και ένα ολόκληρο 24ωρο στην Μύκονο και στη Σαντορίνη. Η υψηλή ποιότητα και οι βραβευμένες υπηρεσίες του Celestyal Τρόπου Διακοπών -Best for Embarkation, Best for Entertainment και Best for Shore Excursions- έχουν κερδίσει όχι μόνο όσους έχουν ταξιδέψει μαζί της, αλλά και τους ειδικούς του χώρου. Για τον λόγο αυτό, η Celestyal Cruises έχει αποσπάσει πληθώρα σημαντικών διακρίσεων στον κλάδο της κρουαζιέρας, με τα βραβεία Best Value & Best Service από την παγκόσμια ταξιδιωτική πλατφόρμα Cruise Critic, να ξεχωρίζουν.

Καλύτερο αεροδρόμιο στη Ν. Ευρώπη ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ακόμα μια νέα, πολύ σημαντική αναγνώριση από τους επιβάτες για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που Ως το Καλύτερο Αεροδρόμιο στη Ν. Ευρώπη βραβεύτηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στο πλαίσιο των Skytrax World Airport Awards, της μεγαλύτερης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας ικανοποίησης των αεροπορικών ταξιδιωτών. Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί ακόμα μια επιβράβευση του αεροδρομίου της Αθήνας από το επιβατικό κοινό για το επενδυτικό πρόγραμμα αισθητικής, λειτουργικής και εμπορικής αναβάθμισης των τελευταίων ετών, λίγες μέρες μάλιστα μετά την πρόσφατη σημαντική αντίστοιχη αναγνώριση του ΔΑΑ ως Το βραβείο εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, παρέλαβε ο Διευθυντής Υπηρεσιών Αεροσταθμού του ΔΑΑ, κ. Γιώργος Ζερβούδης.

κορυφαίου αεροδρομίου στην Ευρώπη από το ACI World. Με αφορμή τη νέα διάκριση του αεροδρομίου, η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, δήλωσε: «Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ταξιδιωτική εμπειρία

στο αεροδρόμιο της Αθήνας συνεχίζουν να βραβεύονται και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα! Οι επιβάτες μας απολαμβάνουν καθημερινά το «νέο πρόσωπο» του αεροδρομίου μας, κατατάσσοντάς μας στην πρώτη θέση μεταξύ των αεροδρομίων της Ν. Ευρώπης, πλέον και στο πλαίσιο του σημαντικού θεσμού των βραβείων Skytrax. Όλοι μας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών συνεχίζουμε με την ίδια στρατηγική στόχευση να υλοποιούμε τα προγράμματα επενδύσεων και αναβάθμισης, προσθέτοντας διαρκώς νέες υπηρεσίες και προϊόντα για τους ταξιδιώτες και το κοινό μας». ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


ΑΤΙ ΑΙ Τ Ο Ν Ν ΝΟ Ν Ο Ο Γ Γ Α ΑΡΑ ΛΑ Ρ Λ Ι Ι ΠΑΠΑ ΜΜ

ΟΤΟ Τ ΣΣ

PIKENZ PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEAVETRO VETRO OLIVA OLIVADEL DEL ANUHEA Άρωμα μιας εμπειρίας MEDITERRANEO MEDITERRANEO Άρωμα μιας εμπειρίας Παράδοση στην ομορφιά Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA PROFUMERIA INGLESE INGLESE Αγγλική φινέτσα Αγγλική φινέτσα

Όλαταταείδη είδηείναι είναιπλήρως πλήρως Όλα εναρμονισμέναμεμετοτονέο νέο εναρμονισμένα Κανονισμό(ΕΚ), (ΕΚ),αριθ. αριθ.1223/2009, 1223/2009, Κανονισμό τουΕυρωπαϊκού ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου Κοινοβουλίου του καιτου τουΣυμβουλίου, Συμβουλίου, και γιατατακαλλυντικά καλλυντικάπροϊόντα. προϊόντα. για

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ προϊόντα ALLEGRINI Τα Τα προϊόντα τηςτης ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA. Eco Label, Bio Eco, ICEA.


Think Think smart smart in in amenities amenities

KSDέφερε έφερεστην στηνΕλλάδα Ελλάδατην την Η ΗKSD Κορυφαίο οίκο έρευνας παραγωγής χώρο Κορυφαίο οίκο έρευνας καικαι παραγωγής στοστο χώρο τηςτης Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος.

κ.ά., καθώς ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως 5353 ml,ml, 7070 ml,ml, κ.ά., καθώς καικαι ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως ομορφιάς, ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι σετσετ ομορφιάς, σετσετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. προσφέρουμε πλήρη σειρά προϊόντων amenities, ευρεία ΣαςΣας προσφέρουμε μιαμια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σεσε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε ανάγκη, εξαιρετικές τιμές, Παρέχεται γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σαςσας ανάγκη, σεσε εξαιρετικές τιμές, Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη η δυνατότητα εκτύπωσης τουτου ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη συνέπεια στην Παράδοση Ποιότητα. με με συνέπεια στην Παράδοση καικαι τηντην Ποιότητα. μικρές ποσότητες. καικαι σεσε μικρές ποσότητες.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI:

προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται συσκευάζονται ΤαΤα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται καικαι συσκευάζονται στοστο green, paraben free, mineral free, δερματολογικά ελεγμένες Μιλάνο, GoGo green, paraben free, mineral oil oil free, δερματολογικά ελεγμένες Μιλάνο, όλα πιστοποιητικά Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μεμε όλα τα τα πιστοποιητικά τηςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης καικαι δεν σύμφωνα όλους τους κανονισμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης. σύμφωνα με με όλους τους κανονισμούς τηςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης. έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε Διατίθεται μεγάλη ποικιλία σειρές amenities χώρα εκτός Ε.Ε. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία αποαπο σειρές amenities σεσε 2020 ml,ml, 3030 ml,ml, χώρα εκτός Ε.Ε.

Σητείας &&Μεσολογγίου, 144 211 7676 211 7677 Σητείας Μεσολογγίου, 144 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση | Τ.210 210 211 7676 |F.F.210 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr ||Email:msales@ksd.gr Σητείας 8 &88Μεσολογγίου, 144 5151 Μεταμόρφωση 210 211 7676 211 7677 | Τ.| Τ. | F.| 210 | Email:msales@ksd.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.promitheytis.gr money-tourism.blogspot.com www.ksd.gr | | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


24 -25 -26 Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι ΟΥ

2 0 18 METROPOLITAN EXPO

The hospitality

perience

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Λ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 Αγ. Δημήτριος • Τηλ.: +30 210 5242100 • www.xenia.gr • info@forumsa.gr

XENIA_210x290_MONEY&TOURISM.indd 1

4/25/18 3:06 PM