Χρήμα & Τουρισμός - Τεύχος 266 - Ιανουάριος 2020

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 266 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020 - 6,00 €  UNWTO

Σε νέα -αν και χαμηλότερα των προβλέψεων- ύψη ο παγκόσμιος Τουρισμός

 POST OFFICE

Η Κέρκυρα, ο πιο value for money ελληνικός προορισμός, για τους Βρετανούς

 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

H κλιματική αλλαγή πρόκληση για τον Τουρισμό

 ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΗΝΑ: ΜIELE

Η επανάσταση στα hotel amenities είναι εδώ!

 ΑφΙΕΡωΜΑ

ΤΕχΝΟΛΟΓΙΑ

 ΑφΙΕΡωΜΑ

ΣΤΡΩΜΑΤΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΠΝΟΥ

ΑνδρέΑΣ Α. ΑνδρέΑδηΣ ΣΥνένΤέΥΞη ΜηνΑΝΈOI ΚΩΔΙΚOI

Μείγμα για Κέικ με γεύση Παντεσπάνι 20kg σοκολάτας 20kg

Κέικ με γεύση βανίλιας 20kg

Μους με γεύση Μους με γεύση Μους με γεύση φράουλας 5kg σοκολάτας 5kg βανίλιας 5kg

_FNL_21x29 XRH_TOUR_7/01/20.indd 1

Κέικ με γεύση Κέικ με γεύση σοκολάτας 5kg βανίλιας 5kg

14/01/2020 13:32
C

M

Y

M

MY

Y

MY

K


PRO BEDDING SOLUTIONS 2020

w w w.ist ikbalgreece.gr

H OT EL CO N CEP T

#istikbalgreece ATHENS HOTEL SHOWROOM Λεωφ. Κηφισού 152 & Κολωνού, T.K. 12131 Αθήνα T: +30 210 5775584, hotels@istikbalgreece.gr


30

36

58

64

98

112

30. UNWTO: Σε νέα -αν και χαµηλότερα των προβλέψεων- ύψη ο παγκόσµιος Τουρισµός

Παρά το «φρένο» στον ρυθµό ανάπτυξης, λόγω Brexit και επιβράδυνσης της οικονοµίας, νέα άνοδο κατέγραψαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2019, φτάνοντας το 1,5 δισεκατοµµύριο, σύµφωνα µε την τελευταία έκδοση του Βαρόµετρου του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού (UNWTO).

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 266 - Ιανουάριος 2020

ΤΟ ΜΟΝΑ∆ΙΚΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙ∆Α ΤΟΥ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΟΣ Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18 ΜΕΛΟΣ

36. ΑΝ∆ΡΕΑΣ Α. ΑΝ∆ΡΕΑ∆ΗΣ: Οι προκλήσεις και οι λύσεις στον Τουρισµό

Σε µία συνέντευξη-χείµαρρο, µετά από πολύ καιρό, αποκαλυπτικός, όπως πάντα, ο διευθύνων σύµβουλος του Sani/Ikos Group και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, µιλάει για το παρόν και το µέλλον του ελληνικού Τουρισµού και παίρνει θέση για µια σειρά κρίσιµων ζητημάτων.

52. Ο θεµατικός χαρακτήρας του Τουρισµού µέσα από την πολιτιστική, την ποιοτική και την ανθρώπινή του διάσταση

Την πολιτιστική, ποιοτική και ανθρώπινη διάσταση του Τουρισµού παρουσιάζει σε άρθρο του ο κ. Νότης Μαρτάκης, πρόεδρος του οµίλου Συμβούλων MTC Group.

58. POST OFFICE: Η Κέρκυρα, ο πιο value for money ελληνικός προορισµός για τους Βρετανούς

Στον πιο value for money ελληνικό προορισµό, για τους Βρετανούς τουρίστες, αναδεικνύεται η Κέρκυρα, η οποία τοποθετείται στην 8η θέση σε ευρωπαϊκό και στη 16η σε παγκόσµιο, στην έρευνα Holiday Money Report, των βρετανικών ταχυδροµείων.

64. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η κλιµατική αλλαγή πρόκληση για τον Τουρισµό

Τις επιπτώσεις της τουριστικής βιοµηχανίας στην κλιµατική αλλαγή και το αντίστροφο αναλύει η περιβαλλοντικά ευαισθητοποιηµένη, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Κατερίνα Νοτοπούλου.

87. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ταξιδιώτης βιώνει την εµπειρία του τόπου µέσα από την αρχιτεκτονική

Για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στον τουρισµό µιλάει στο «Χ&Τ» ο κ. ∆ηµήτρης Ποτηρόπουλος, εκ των επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners.

90. Miele: Νέα δεδοµένα σε ταχύτητα και οικονοµία στην επαγγελµατική φροντίδα του ιµατισµού

Νέα δεδοµένα δηµιουργούν στην επαγγελµατική φροντίδα του ιµατισµού τα πλυντήρια ρούχων από 7 kg έως 32 kg της Miele, του γερµανικού brand, προσφέροντας σηµαντική εξοικονόµηση ενέργειας και νερού. No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953

ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

108. ΕΥΗ ΚΟΥΤΕΛΑ-EMKO ΚΟΥΤΕΛΑΣ Α.Ε.: Επαγγελµατική προσέγγιση, σε κάθε επίπεδο

Για τον «ειδικό» στον εξοπλισµό ξενοδοχείων και χώρων µαζικής εστίασης, την εταιρία EMKO ΚΟΥΤΕΛΑΣ Α.Ε., την παρουσία της στην ξενοδοχειακή αγορά και τη «συνταγή» της επιτυχηµένης, πολυετούς δραστηριοποίησής της µιλάει στο «Χ&Τ» η αντιπρόεδρος της ΕΜΚΟ, κα. Εύη Κουτελά.

98. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: TEXNΟΛΟΓΙΑ 112. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΡΩΜΑΤΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΠΝΟΥ Mόνιµες Στήλες Editorial, Eίπαν-έγραψαν, ∆ιεθνή Νέα, Eιδήσεις, Επιχειρηµατικά, Συµβουλές αγορών


Food Safety

Waste Management


10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤο στρώμα κάνει τη διαφορά

!

Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στο ξενοδοχείο σας. Η πιο κορυφαία όμως είναι ένας τέλειος ύπνος σε ένα ονειρεμένο στρώμα της Linea Strom.

ad saloni 12 18.indd All Pages


20/12/18 12:52


καρτολόγος

NEPTUNE HOTELS Γιατί το Neptune Hotels Resort, Convention Centre & Spa αποτελεί το μοναδικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα που, για τρεις συνεχόμενες χρονιές, επιτυγχάνει το απόλυτο των διακρίσεων του παγκόσμιου ταξιδιωτικού οργανισμού της TUI (TUI HOLLY 2020, TUI Top Quality 2020, TUI Family Champion 2020, TUI Environmental Champion 2020). Πολλά μπράβο!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ Γιατί επανενεργοποίησε την ΠΟΛ για την έκπτωση των επισφαλών απαιτήσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις, από τη χρεωκοπία της Thomas Cook. Άντε και στον ΦΠΑ τώρα. Μπράβο!!!

ΚΙΝΑ Γιατί για ακόμη μία φορά, οι κινεζικές αρχές, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, για τον πλανήτη με τον νέο κορωνοϊό. Ο αυταρχισμός, το κρύψιμο κάτω από το χαλί και οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, δεν μπορούν να βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

• Ο βασιλιάς απέθανε ζήτω ο βασιλιάς. Το 2019 έφυγε με μια γλυκιά γεύση για τον ελληνικό Τουρισμό, και το 2020 είναι εδώ, με τον τουριστικό κόσμο να ετοιμάζει βαλίτσες για τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Και όπως πάντα τέτοια εποχή, κλείνουμε τα παλιά κιτάπια και κοιτάμε τι προοιωνίζεται η νέα χρονιά.

σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Εντυπωσιακή ήταν η κίνηση και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια επιβάτες, με το αεροδρόμιο της Μυκόνου να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση -8,9%-, σε ετήσια βάση, φθάνοντας συνολικά το 1,52 εκατ. επιβάτες. Στο σύνολο των 14 αεροδρομίων, από πλευράς επιβατικής κίνησης, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρουσίασε, όπως ήταν φυσικό, τον μεγαλύτερο αριθμό διακινούμενων επιβατών (6,9 εκατ. επιβάτες, +3,1%).

• Και η νέα χρονιά φαίνεται να ξεκινάει θετικά για την Ελλάδα, καθώς, πολύ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την Γερμανία, με τη χώρα μας να εμφανίζει πολύ μεγάλη αύξηση των προκρατήσεων στη γερμανική αγορά, αν και το κενό της Thomas Cook δεν έχει καλυφθεί πλήρως, ενώ και η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, δεν είναι η καλύτερη. Όλοι οι μεγάλοι tour operators, εμφανίζουν πολύ υψηλές, διψήφιες, αυξήσεις στις προκρατήσεις, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ κρίσιμο θεωρείται το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς έληξε το δεύτερο early booking, και πλέον οι εκπτώσεις είναι πιο χαμηλές. • Όμως και στην αγγλική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, τα μηνύματα είναι εξίσου θετικά και διασταυρωμένες πηγές, από το Λονδίνο και την Αθήνα, αναφέρουν ότι όλοι οι tour operators, εμφανίζουν υψηλές, διψήφιες, αυξήσεις, σε

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει αυτή τη στιγμή η Jet2, η οποία πήρε και τα περισσότερα slots της Thomas Cook, πολύ καλά πηγαίνει η TUI, θετικά, αλλά σε χαμηλό επίπεδο, σε απόλυτα μεγέθη, κινείται η easyJet, ενώ καλά πηγαίνει και η British Airways. Προβλήματα με τις αεροπορικές θέσεις αντιμετωπίζουν οι OTA’s, καθώς φαίνεται ότι μόνο η easyJet τους δίνει ικανοποιητικό αριθμό θέσεων, και κάποιες η BA. • Σε χρυσή χρονιά από τουριστικής απόψεως αναδείχθηκε το 2019, παρά το «κανόνι» της Thomas Cook, που σηματοδότησε την περυσινή, τουριστική χρονιά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2019, με τους επιβάτες που διακινήθηκαν να υπερβαίνουν τα 65 εκατομμύρια, αναδεικνύοντας την περυσινή χρονιά σε ορόσημο για τον κλάδο. Πρώτο των πρώτων αναδείχθηκε το αεροδρόμιο της Αθήνας, με τους διακινηθέντες επιβάτες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 να ανέρχονται σε 25.574.030, σημειώνοντας νέα ιστορική επίδοση και αύξηση 6%, σε σχέση με το 2018, την πρώτη χρονιά που οι επιβάτες στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» έσπασαν το «φράγμα» των 24 εκατ. (24,13 εκατ. επιβάτες).

• Ωστόσο, παρά την άνοδο των τουριστικών αφίξεων, καθοδικά κινήθηκαν, τόσο ο τζίρος, όσο και η πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων το 2019, με τον μεν δείκτη των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) να καταγράφει μείωσης της τάξης του 1,4%, τον δε δείκτη της πληρότητας να σημειώνει πτώση της τάξης του 2,2%, ενώ την ίδια στιγμή οριακή άνοδο 0,9% σημείωσε η μέση τιμή δωματίου. Όπως φαίνεται, οι επενδύσεις σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των καταλυμάτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των αθηναϊκών ξενοδοχείων. Με τιμή ΜάσκαΤο «χάπι» που αλλάζει το ξενοδοχείο • Amenities σε στερεά μορφή για την προστασία του πλανήτη, επαναστατική πατέντα • Μια παγκόσμια, οικολογική καινοτομία για τους Έλληνες Ξενοδόχους που διαθέτει στην αγορά η KSD και θα παρουσιάσει στην έκθεση HORECA Τη νέα γενιά των προϊόντων προσωπικής περιποίησης για τα μπάνια ξενοδοχείων παρουσιάζει, σε παγκόσμια πρώτη, η KSD. Προϊόντα amenities σε στερεά μορφή! Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, είναι πλέον αληθινό! Μία εξέλιξη, που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά των amenities, αναδεικνύοντας την KSD σε πρωτοπόρο εταιρία στον τομέα των hotel amenities, στην ελληνική αγορά!

Π

ρόκειται για πραγματική επανάσταση στη λειτουργία των

αυτό επαναστατικό προϊόν, το οποίο ανέπτυξε, έπειτα από μία

ξενοδοχείων (και όχι μόνον), από τον ιταλικό κολοσσό

τετραετία ερευνών και δοκιμών το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυ-

ALLEGRINI, καθώς η νέα αυτή γενιά hotel amenities, απαλλάσσει

ξης του ιταλικού κολοσσού Allegrini (σ.σ. στα αγγλικά λόγω του

όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από τα μυριάδες προβλήματα που δη-

καινοτόμου του προϊόντος, όπως αποτυπώνονται από την ιταλι-

μιουργούν οι διάφορες πλαστικές συσκευασίες, καθώς παρά την

κή εταιρία):

αυξανόμενη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού, δεν παύει εντε-

• FREE PLASTIC

• HIGHER WASHING POWER

λώς η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος. Όμως η επαναστατική αυτή

• WATER FREE

• WITH VEGETABLE OILS

εξέλιξη περιορίζει σε μηδενικά επίπεδα την επιβάρυνση του περι-

• PRESERVATIVES FREE

• WITH RECYCLED AND

βάλλοντος, με ευεργετικές συνέπειες! Το νέο προϊόν, υπό τη γενική

• WITH NATURAL SOURCE

ονομασία DPlanet, Do not disturb the Planet, υπόσχεται βάσιμα

INGREDIENTS

RECYCLABLE PAPER • CRUELTY FREE

ότι θα αλλάξει όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, στα ξενοδοχεία, ενώ θα

• DERMATOLOGICALLY TESTED

• VEGAN

παρουσιαστεί επίσημα παγκοσμίως την 1η Μαρτίου.

• SILICONES FREE

• ETHIC

Λόγω δε της μεγάλης σημασίας της ελληνικής αγοράς και της μα-

Το προϊόν δοκιμάστηκε επί μακρόν σε μεγάλη διεθνή αλυσίδα ιτα-

κρόχρονης συνεργασίας της KSD με την ALLEGRINI, ο ιταλικός κο-

λικών, πεντάστερων ξενοδοχείων και διαθέτει όλα τα απαραίτητα

λοσσός «άναψε πράσινο», στην παρουσίαση του επαναστατικού

πιστοποιητικά, ποιοτικά δε κατατάσσεται σε κατηγορία, υψηλότε-

και καινοτόμου προϊόντος, στην έκθεση HORECA.

ρη όχι μόνο των amenities, αλλά και των δερμοκαλλυντικών, τα

Μία σειρά από πρωτοπόρα χαρακτηριστικά συνθέτουν το νέο

οποία βεβαίως η KSD διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια.

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επισκεφθείτε μας στη HORECA 2020

Hotel Tvs

Digital Signage

ΨύξηΘέρμανση

Εξοπλισμός Δωματίου

Εξοπλισμός Μπάνιου

Εξοπλισμός Laundry

Σύστημα Παραγωγής Ζεστού Νερού

Ασφάλεια Πισίνας

Είδη Προετοιμασίας Πρωινού

Είδη Παρασκευής Snack & Γευμάτων

Λύσεις IT & Business Corner

Εντοιχιζόμενες Συσκευές

ΣΤΟ HALL 2, STAND B12 C13. Ανακαλύψτε ολοκληρωμένες λύσεις προμηθειών για τον Ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της Εστίασης.

B2B Marketing Communications - GOLD «Το Ξενοδοχείο & το Μηχανοστάσιο του Μέλλοντος από την ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ»

Best Greek Hotel Technology Innovation - GOLD Best Hotel Supplier - GOLD Best Hotel Entertainment & Technology Supplier - SILVER

Brand Activation & Sales Promotion - SILVER «Το Ξενοδοχείο του Μέλλοντος από την ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ»

Βρείτε όλες τις λύσεις Κωτσόβολος στο b2b.kotsovolos.gr, τηλεφωνικά στο 210 28 99 800.


∆ιεθνή Nέα

Προβλέψεις για πάνω από 15 εκατομμύρια τουρίστες στην Αίγυπτο το 2020 Αναµένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατοµµύρια ο αριθµός των διεθνών τουριστών που θα επισκεφθούν την Αίγυπτο το 2020, σύµφωνα µε δηλώσεις επικεφαλής του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού. Τα νέα στοιχεία για τον αιγυπτιακό τουρισµό, που προέρχονται από τον ΠΟΤ, δείχνουν ότι ο τουριστικός τοµέας στην Αίγυπτο έχει ανακάµψει, αφού ο αριθµός των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα το 2019 έφτασε σε περίπου 13 εκατοµµύρια, σύµφωνα µε τον οικονοµικό σύµβουλο του ΠΟΤ, Saeed el-Batouti. Ο El-Batouti, µέλος επίσης του διοικητικού συµβουλίου της Γερµανικής Οµοσπονδίας Ταξιδιών, αποδίδει την αναµενόµενη αύξηση του αριθµού των τουριστών που θα επισκεφθούν την Αίγυπτο φέτος στη σταθερότητα της Αιγύπτου και στη δέσµη πολιτικών µέτρων που υιοθέτησε η χώρα. Πρόσθεσε δε, πως η ανάκαµψη του αιγυπτιακού τουριστικού το-

Τουριστικό «μπαμ» στην Κωνσταντινούπολη

µέα οφείλεται στην ισχυρή υποστήριξη που παρείχε η πολιτική

• Πάνω από 11 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες στο 9μηνο του 2019

ρες χώρες.

Η Κωνσταντινούπολη, µία από τις πιο δηµοφιλείς πόλεις της

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι µεταξύ των αγορών που η Αίγυπτος

Τουρκίας, καλωσόρισε 11,3 εκατοµµύρια ξένους τουρίστες τους

στοχεύει στο άνοιγµά τους, ενώ η χώρα γενικά προσανατολίζεται

πρώτους εννέα µήνες του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε ο

στο άνοιγµα νέων τουριστικών αγορών, µε έµφαση στον θρη-

κυβερνήτης της πόλης, Ali Yerlikaya. Σύµφωνα, µάλιστα, µε τον

σκευτικό τουρισµό.

ίδιο, η Κωνσταντινούπολη φτάνει νωρίτερα τους τουριστικούς

Ο τουριστικός τοµέας συνιστά µια σηµαντική πηγή κρατικών

στόχους του 2023, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ.

εσόδων για την Αίγυπτο, που επλήγη τα τελευταία χρόνια εξαιτί-

Ο αριθµός των ξένων επισκεπτών µεταξύ των µηνών Ιανουαρίου

ας των πολιτικών αναταραχών και των προκλήσεων που προέκυ-

και Σεπτεµβρίου αυξήθηκε κατά 12%, σε σύγκριση µε την ίδια πε-

ψαν σε θέµατα ασφάλειας λόγω της παραίτησης Μουµπάρακ το

ρίοδο το 2018, µε τους Γερµανούς να βρίσκονται στην πρώτη θέ-

2011 και του πραξικοπήµατος της 3ης Ιουλίου 2013. Ωστόσο, ο

ση από πλευράς εθνικότητας, ξεπερνώντας τους 858.000 επισκέ-

τουρισµός ξεκίνησε να ανακάµπτει, καθώς η Αίγυπτος έχει βελτι-

πτες, σηµειώνοντας αύξηση 5%. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν

ώσει τα µέτρα ασφαλείας στα αεροδρόµια και τους τουριστικούς

οι Ιρανοί (687.000 επισκέπτες) και στην τρίτη οι Ιρακινοί (545.000

χώρους, ξεκινώντας εκστρατείες στο εξωτερικό για την προώθη-

επισκέπτες), µε τους Ρώσους να βρίσκονται στην τέταρτη θέση

ση του ζωτικού τουριστικού τοµέα.

(512.000 επισκέπτες). Σηµαντικά αυξηµένος εµφανίζεται ο αριθµός των Κινέζων τουριστών, καθώς και των επισκεπτών από το Κουβέιτ στην Κωνσταντινούπολη, κατά 11% και 30,7% αντίστοιχα. Οι αφίξεις στην Κωνσταντινούπολη από τις αραβικές χώρες αυξήθηκαν συνολικά κατά 12%. Από το σύνολο των ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη µητρόπολη, το 25,8% προέρχεται από αραβικές χώρες και ανέρχεται σε 2,9 εκατοµµύρια τουρίστες. Αυξηµένη κατά 4% εµφανίζεται και η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διαµορφώθηκε στο 74,5% στο εννεάµηνο του 2019, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Αντίστοιχα, η µέση ηµερήσια τιµή δωµατίου αυξήθηκε κατά 10,8% στα 91,1 ευρώ και το έσοδο ανά δωµάτιο αυξήθηκε κατά 15,4% στα 67,9 ευρώ.

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ηγεσία της Αιγύπτου στην προσέλκυση τουριστών από διάφο-Νέα

περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή κατά τη διάρκεια και µετά το πέρας της κατασκευής του, συµπεριλαµβανοµένων των άµεσων και έµµεσων θέσεων. Προσφεύγει κατά της απόφασης η Hard Rock Τη δυσαρέσκειά της όχι µόνο για τον αποκλεισµό της από τον ∆ιαγωνισµό για το Καζίνο στο Ελληνικό, αλλά, κυρίως, για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, εκφράζει η Hard Rock, µε σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία κάνει λόγο για σύγκρουση συµφερόντων. Και προειδοποιεί πως θα ακολουθήσει κάθε νόµιµη οδό

Mόνη της η Mohegan για το καζίνο στο Ελληνικό

και διαδικασία, προκειµένου να αποδειχθεί η ορθότητα ή µη του διαγωνισµού.

Την οµόφωνη απόρριψη της προσφοράς της Hard Rock για την

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση, η Hard Rock πιστεύει ακράδαντα

άδεια λειτουργίας καζίνο και την αποδοχή της προσφοράς της

ότι αποκλείστηκε εσφαλµένα µε βάση ανακριβή αιτιολογία και

κοινοπραξίας Mohegan Entertainment – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακοίνωσε

εµφανή σύγκρουση συµφερόντων. Μάλιστα, ανέθεσε στους νο-

επίσηµα η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), µε

µικούς συµβούλους της στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες να αξιο-

µια λιτή ανακοίνωσή της.

λογήσουν το ζήτηµα.

Με την ίδια ανακοίνωση ξεκινάει και η αντίστροφη µέτρηση των

Η εταιρία στην ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο και για αθέµιτες πρα-

δέκα εργάσιµων ηµερών, µέχρι τη ∆ευτέρα 3 Φεβρουαρίου, για

κτικές, αφού η νοµική εταιρία που συµβουλεύει την Επιτροπή

την υποβολή ενστάσεων σχετικά µε τον διαγωνισµό από την

∆ιενέργειας του ∆ιαγωνισµού και την Επιτροπή Εποπτείας και

πλευρά της Hard Rock.

Ελέγχου Παιγνίων σχετικά µε τον αποκλεισµό της, εκπροσωπεί

Όπως, άλλωστε, ήταν αναµενόµενο, το διοικητικό συµβούλιο της

επίσης µέλος του ανταγωνιστικού σχήµατος από το 2008. «Η

ΕΕΕΠ επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής διενέργειας του διε-

Hard Rock έθεσε υπόψιν της Επιτροπής σοβαρές ελλείψεις στην

θνούς διαγωνισµού για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας επι-

κατατεθείσα από τους ανταγωνιστές µας προσφορά, µεταξύ των

χείρησης καζίνο στο Ελληνικό. Με βάση τα πρακτικά αυτά, που

οποίων το γεγονός ότι δε δήλωσαν στην Επιτροπή τη συµµετοχή

αφορούν τα αποτελέσµατα του σταδίου αξιολόγησης του φακέ-

ενός εκ των µελών τους σε καρτέλ για τον καθορισµό τιµών, το

λου «∆ικαιολογητικά Συµµετοχής» των διαγωνιζοµένων, απορρί-

οποίο, κατά τη δική µας ενηµέρωση, θα έπρεπε να έχει οδηγήσει

πτεται η προσφορά της Hard Rock International, παραµένοντας

στον αποκλεισµό τους», υπογραµµίζει η Hard Rock. ∆ιευκρινίζει

και επισήµως ως ο µοναδικός υποψήφιος για την παραχώρηση

δε, πως θα αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις, τόσο στην Ελλάδα,

άδειας καζίνο στο Ελληνικό η κοινοπραξία της Mohegan µε την

όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προστατεύσει την εται-

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ρία και το όνοµά της από αθέµιτες και ανάρµοστες πρακτικές.

Το συγκρότηµα που θα κατασκευασθεί, όπως είχε ανακοινωθεί το πρώτο ολοκληρωµένο τουριστικό συγκρότηµα µε καζίνο

Στα σκαριά το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

(Integrated Resort and Casino – IRC) στην Ελλάδα, θα περιλαµβά-

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δηµιουργία Εθνικού Παρατηρη-

νει ένα πολυτελές ξενοδοχείο, χώρους ψυχαγωγίας, συνεδριακό

τηρίου για τον Τουρισµό, µε το υπουργείο Τουρισµού να προχω-

κέντρο, καταστήµατα, εστιατόρια, καζίνο, καθώς και έναν ολο-

ρά στη συγκρότηση Οµάδας Εργασίας, αντικείµενο της οποίας

κληρωµένο συνδυασµό υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

είναι ο σχεδιασµός του οδικού χάρτη, µε στόχο τη δηµιουργία

Με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα αναδείξουν την

Εθνικού Παρατηρητηρίου για την επίτευξη βιώσιµης τουριστι-

Αθήνα σε κορυφαίο προορισµό MICE (Meetings, Incentives,

κής ανάπτυξης, µετά την υπογραφή σχετικής απόφασης από τον

Conferences, Exhibitions), έναν πολυχρηστικό, εσωτερικό χώρο

υπουργό Τουρισµού, κ. Χάρη Θεοχάρη.

εκδηλώσεων, εντυπωσιακές πισίνες και υδάτινα στοιχεία, το

Σύµφωνα µε την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, έργο της

INSPIRE Athens θα συνδυάζει πολυτελή φιλοξενία και διαρκή

Οµάδας Εργασίας, η οποία θα αποτελείται από επτά υψηλόβαθ-

ψυχαγωγία µε έναν τρόπο που δεν έχει υπάρξει ποτέ πριν στη

µα στελέχη του υπουργείου Τουρισµού, από ειδικούς και καθη-

Νότια Ευρώπη.

γητές Πανεπιστηµίου είναι:

κατά την επίσηµη παρουσίαση, στις αρχές Οκτωβρίου 2019, για

Σύµφωνα, µάλιστα, µε τον πρόεδρο και διευθύνoντα σύµβουλο

1. Η αποτύπωση της διεθνούς εµπειρίας αναφορικά µε το πλαί-

της Mohegan Gaming and Entertainment, κ. Μάριο Κοντοµέρκο,

σιο ανάπτυξης του Συστήµατος ∆εικτών Βιώσιµης Τουριστικής

η ανάπτυξη του INSPIRE Athens εκτιµάται ότι θα δηµιουργήσει

Ανάπτυξης.

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


2. Η κατάθεση πρότασης για τη δηµιουργία συστήµατος καταγραφής και πληροφόρησης µε βάση δευτερογενή δεδοµένα και δείκτες, που θα αποτυπώνουν τα βασικά τουριστικά µεγέθη και τη διαχρονική εξέλιξή τους. 3. Η καταγραφή και η διερεύνηση τουριστικών και άλλων δεδοµένων, που θα επιτρέπουν την ανάλυση τάσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη αποτελεσµατικών αποφάσεων διαχείρισης και προβολής του προορισµού «Ελλάδα», σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο. 4. Η εκπόνηση σχεδίου για τον εντοπισµό των περιοχών που πληρούν τα κριτήρια για τη δηµιουργία χωρικών Παρατηρητηρίων, σύµφωνα µε τη µεθοδολογία του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού για τα Παρατηρητήρια του Βιώσιµου Τουρισµού. 5. Η διατύπωση ενδεικτικών προτάσεων και κατευθύνσεων για την υλοποίηση του οδικού χάρτη δηµιουργίας συστηµάτων πληροφόρησης. µε στόχο τη βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη και τον µετασχηµατισµό των τουριστικών προορισµών της χώρας. Με βάση τον σχεδιασµό που έχει γίνει η Οµάδα Εργασίας θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 28 Φεβρουαρίου για τις 4 από τις 5 δράσεις και έως τις 13 Απριλίου για την τελευταία.

Στα 130 ευρώ υπολογίζεται το κόστος του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου Ελλάδας - Κύπρου Ενδιαφέρον προκύπτει για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, µε την Κύπρια υφυπουργό Ναυτιλίας, κα. Νατάσα Πηλείδου να εµφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη όσον αφορά την απάντηση της Κοµισιόν για την επιδότηση της γραµµής. Σύµφωνα µε την ίδια, έχει, ήδη, υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το λεπτοµερές αίτηµα της Κύπρου και υπήρξε και δεύτερη επαφή για να εξηγηθεί το επείγον του αιτήµατος και η απάντηση αναµένεται σύντοµα. Ωστόσο, εάν το αίτηµα για ευρωπαϊκή επιχορήγηση απορριφθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, το Κυπριακό υφυπουργείο σηµειώνει ότι υπάρχει η επιλογή επιχορήγησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από το κράτος. Αναφορικά µε το κόστος του εισιτηρίου εκτιµάται πως δεν θα ξεπερνά τα 130 ευρώ το άτοµο, µε επιστροφή και συνυπολογίζοντας τα λιµενικά τέλη.

Έξι αλλαγές στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και εργατικές παραβάσεις Έξι βασικά χαρακτηριστικά θα έχει το νέο ποινολόγιο των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ σε επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι καταστρατηγούν την εργατική νοµοθεσία, σύµφωνα µε απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Η νέα «αρχιτεκτονική» στο σύστηµα κυρώσεων βασίζεται στην αντικειµενικότητα, τη διαφάνεια, τη σαφήνεια και την απλότητα,

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Νέα

6. Εξάλειψη συγκεκριμένων στρεβλώσεων: Πρώτον, προβλέπεται η κατάργηση των υποκειµενικών, απροσδιόριστων κριτηρίων και η αποφυγή ενδεχόµενης καταχρηστικής άσκησης της διακριτικής ευχέρειας των επιθεωρητών κατά την επιβολή των κυρώσεων. ∆εύτερον προβλέπεται η κατάργηση της επιβολής κυρώσεων µε βάση το µέγεθος της επιχείρησης πανελλαδικά, καθώς οδηγούσε στην επιβολή βαρύτατων, πολλαπλάσιων της πραγµατικής παράβασης προστίµων, σε επιχειρήσεις που διατηρούν αλυσίδα καταστηµάτων ή εµφανίζουν διασπορά εγκαταστάσεων ή µεγάλο αριθµό εργαζοµένων, ακόµη και εάν η παράβαση αφορούσε π.χ. έναν µόνο εργαζόµενο. Στο αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε ανάλογες προσαρµογές και στο σύστηµα αλλά και στην ψηφιακή διαχείριση των προστίµων και στη θωρά-

επιβολής προστίµων που επιβάλλονται από τους επιθεωρητές

κιση έναντι πιθανών συµπτωµάτων διαφθοράς.

Ασφάλειας και Υγείας του ΣΕΠΕ.

Σύµφωνα µε ανακοίνωση του αρµόδιου υπουργείου τα βασικά

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσε-

χαρακτηριστικά του νέου συστήµατος ποινών είναι τα εξής:

ων, κ. Γιάννης Βρούτσης: «Σχεδιάσαµε µία νέα αρχιτεκτονική στο

1. Αντικειμενικότητα και απλότητα: Κάθε παράβαση διάτα-

σύστηµα επιβολής κυρώσεων και προστίµων για τις παραβάσεις

ξης της εργατικής νοµοθεσίας, µε βάση τη βαρύτητά της και τον

της εργατικής νοµοθεσίας, προκειµένου να εκσυγχρονίσουµε το

αριθµό εργαζοµένων που πλήττονται από αυτή, αντιστοιχίζεται

ελεγκτικό έργο των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, να προστατέψουµε

µε συγκεκριµένο χρηµατικό ποσό. Θεσπίζεται, δηλαδή, ένα σύ-

καλύτερα τα δικαιώµατα των εργαζοµένων και να διευκολύνου-

στηµα αντικειµενικού προσδιορισµού των προστίµων και εξα-

µε το θεσµικό και οργανωτικό περιβάλλον στο οποίο λειτουρ-

λείφονται τα υποκειµενικά κριτήρια, µε στόχο να επιβάλλεται για

γούν οι επιχειρήσεις στη χώρα».

όµοιες περιπτώσεις πρόστιµο της ίδιας βαρύτητας. ζομένων: Το συγκεκριµένο ύψος του προστίµου θα είναι ανά-

Επιδότηση ανεργίας με λιγότερα ένσημα για τους «πληγέντες» της Thomas Cook

λογο µε τη διαπιστωθείσα παράβαση, συναρτώµενο, σε κάθε

Επιδότηση ανεργίας µε λιγότερα ένσηµα και παράταση της διάρ-

περίπτωση, µε τον αριθµό των εργαζοµένων που αφορά η πα-

κειάς της κατά ένα µήνα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφα-

ράβαση.

ση, η οποία καθορίζει τα κριτήρια για τη χορήγηση του τακτικού

3. Αυστηροποίηση προστίμων για σοβαρές παραβάσεις: Έµ-

επιδόµατος ανεργίας σε ασφαλισµένους που έχουν απασχοληθεί

φαση δίνεται στις σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νοµοθε-

κατά το έτος 2019 σε επιχειρήσεις που συνδέονταν µε την εταιρία

σίας που αφορούν την αµοιβή της εργασίας, τον χρόνο και τους

Thomas Cook Group PLC.

2. Αναλογικότητα και αποτελεσματική προστασία των εργα-

όρους εργασίας των εργαζοµένων, στις οποίες, όπως προαναφέρθηκε, το πρόστιµο αυξάνει προοδευτικά µε τον αριθµό των εργαζοµένων που θίγονται από αυτές. 4. Απλούστευση και διαφάνεια του συστήματος: Καταργείται η ισχύουσα µέθοδος υπολογισµού µε σύνθετους και µαθηµατικούς υπολογισµούς και πράξεις (αλγορίθµους). Οι επιχειρήσεις µε το νέο σύστηµα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν το συγκεκριµένο πρόστιµο που θα κληθούν να πληρώσουν σε περίπτωση που παραβούν την εργατική νοµοθεσία και υπάρχει ευχέρεια για έλεγχο της ορθότητας του υπολογισµού των προστίµων. 5. Διευκόλυνση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας: Οι Επιθεωρητές Εργασίας θα επιβάλλουν το πρόστιµο όπως το ορίζει συγκεκριµένα η Υπουργική Απόφαση, µε συνέπεια την αποφυγή αµφισβητήσεων και τον περιορισµό δικαστικής προσβολής του.

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σύµφωνα µε την απόφαση (ΦΕΚ 4915/Β/31.12.2019) που υπογράφεται από τους υπουργούς Τουρισµού, κ. Χάρη Θεοχάρη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονοµικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας µε κατ’ ελάχιστον 80 ηµέρες εργασίας αντί 100 ηµερών στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕ∆, είναι οι ασφαλισµένοι που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: • Απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019 σε επιχειρήσεις που συνδέονταν µε την εταιρία Thomas Cook Group PLC. • Απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019 σε επιχειρήσεις, των οποίων η αξία των φορολογητέων εκροών κατά το διάστηµα από 1/1/2019 έως 30/9/2019, από την επιχείρηση Thomas Cook Group PLC υπερέβη το 25% της συνολικής αξίας των εκροών του ίδιου διαστήµατος. • Η εργασιακή τους σχέση, είτε έληξε (Σύµβαση Ορισµένου Χρόνου), είτε καταγγέλθηκε από την επιχείρηση µετά τις 23/9/2019. Για την ένταξη στην επιδότηση αυτή, πλέον των δικαιολογητικών που απαιτούνται σύµφωνα µε τις κείµενες περί τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας διατάξεις, οι ασφαλισµένοι οφείλουν να προσκοµίζουν αντίστοιχα για κάθε περίπτωση υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 των επιχειρήσεων, στην οποία δηλώνεται η

Στεγνωτήρες µαλλιών

Στεγνωτήρες χεριών

Μεταλλικές πτυσσόµενες βάσεις αποσκευών

σύνδεσή τους µε την επιχείρηση Thomas Cook Group PLC, απόφαση χορήγησης αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α. του αρθρ. 7 του ν. 4638/2019 (Α΄181), από τον προϊστάµενο της οικείας ∆ΥΟ ή βεβαίωση από την επιχείρηση για το σύνολο των φορολογητέων εκροών της περιόδου από 1/1/2019 έως 30/9/2019 και για το σύνολο των φορολογητέων εκροών από την επιχείρηση Thomas Cook Group PLC για την ίδια περίοδο. Για τους δικαιούχους η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργί-

Μεγεθυντικοί καθρέπτες τοίχου

ας παρατείνεται κατά ένα µήνα, ήτοι ορίζεται σε τέσσερις µήνες και πέντε ηµέρες. Η παράταση ισχύει και για όσους δικαιούχους κατά τη δηµοσίευση της σχετικής απόφασης έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στην τακτική επιδότηση ανεργίας.

Βραστήρες και δίσκοι καλωσορίσµατος

Χ. Θεοχάρης: Στο + 10% τα τουριστικά έσοδα το 2020 Η βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, µε τον εµπλουτισµό των προσφερόµενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας, η ενίσχυση της προστιθέµενης αξίας στον τουρισµό, µε την αναβάθµιση του επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων των ανθρώπων που παράγουν το τουριστικό προϊόν και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand και της εικόνας της χώρας, είναι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Τουρισµού για το 2020. Αυτό τόνισε ο αρµόδιος υπουργός, κ. Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη Τύπου, συµπληρώνοντας ότι η χώρα µας βρίσκεται αυτή τη στιγµή στη 13η θέση παγκοσµίως στις αφίξεις, αλλά στην 24η σε επίπεδο εισπράξεων,

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε. Αναξιµάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310& ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 321 090 | 25 ΧΡΗΜΑ e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr
Νέα

σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού

Ο κ. Κόνσολας, τόνισε ότι εντολή του πρωθυπουργού, αλλά και

Τουρισµού.

πρόσταγµα των καιρών είναι η αναβάθµιση της τουριστικής εκ-

Σύµφωνα µε όσα είπε ο υπουργός Τουρισµού, Χάρης Θεοχάρης,

παίδευσης, που θα πρέπει να καταστεί συµβατή µε τις προκλήσεις

παρουσία του υφυπουργού, κο Μάνου Κόνσολα και της προ-

του µέλλοντος και να µετατραπεί σε υπεραξία για τον τουρισµό

έδρου του ΕΟΤ, κας Άντζελας Γκερέκου, παρουσιάζοντας τους

µας. Με βάση αυτή την εντολή, ολοκληρώθηκε η διαµόρφωση

φιλόδοξους στόχους του υπουργείου Τουρισµού για το 2020, ο

ενός νέου νόµου-πλαίσιου για την τουριστική εκπαίδευση σε ό,τι

ελληνικός Τουρισµός το 2020, θα επιτύχει αύξηση τουριστικών

αφορά στις δοµές του υπουργείου Τουρισµού, τον οποίο ο κ. Κόν-

εισπράξεων 10%, αύξηση αφίξεων 5%, αύξηση στις διανυκτερεύ-

σολας χαρακτήρισε ως την πιο σηµαντική µεταρρυθµιστική προ-

σεις 5% και αύξηση στην κατά κεφαλή δαπάνη 4,5%.

σπάθεια που έχει γίνει στον χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης.

Αναφερόµενος στην πορεία του 2019, ο υπουργός είπε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, την αργοπορηµένη -τον Ιούνιο- έναρξη της διαφηµιστικής εκστρατείας, τα έκτακτα περιστατικά που έπρεπε να αντιµετωπιστούν και τη φυσιολογική καθυστέρηση, λόγω της πολιτικής αλλαγής, ήταν επιτυχηµένη, ενώ οι προοπτικές για το 2020, είπε ότι είναι ευοίωνες. Αναφερόµενος στη νέα καµπάνια προβολής του ελληνικού τουρισµού, µε κεντρικό σύνθηµα «Greece. Always in season», ο υπουργός είπε ότι, ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και συγκεκριµένα στις 15 Ιανουαρίου, µε παρεµβάσεις σε οµάδες και αγορές στόχους, δίνοντας έµφαση στα σύγχρονα µέσα προβολής. Στη συνέντευξη, ο υπουργός προανήγγειλε και τη µεταστέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισµού και τη συστέγαση µε τις αντίστοιχες του ΕΟΤ σε κτίριο στην περιοχή της Οµόνοιας, και

Άντζελα Γκερέκου: Σύγχρονος Ψηφιακός Οργανισμός ο ΕΟΤ

συγκεκριµένα εκεί που στεγαζόταν το ξενοδοχείο Ambassadeurs.

Στον µετασχηµατισµό του ΕΟΤ σε έναν σύγχρονο ψηφιακό ορ-

Γεγονός που θα εξασφαλίσει ετήσια εξοικονόµηση πόρων του

γανισµό, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισµού

δηµοσίου της τάξεως του 1,8 εκατοµµυρίου ευρώ.

Τουρισµού, κα. Άντζελα Γκερέκου, επισηµαίνοντας ότι πλέον η Ελ-

Ερωτηθείς για το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αγορά των βρα-

λάδα καλείται να κινηθεί στον δρόµο της βιωσιµότητας, σε κάθε

χυχρόνιων µισθώσεων, ο υπουργός Τουρισµού επανέλαβε ότι έρ-

πτυχή της οικονοµίας. «Βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη σηµαίνει

χεται ένα νέο πλαίσιο για την αγορά του Airbnb και πως µέσα στο

ξεκάθαρα σταθερή αύξηση στα έσοδα και στον αριθµό των διε-

επόµενο χρονικό διάστηµα θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή, η

θνών επισκεπτών, µε ταυτόχρονη προώθηση και εφαρµογή πρα-

οποία θα κληθεί να ετοιµάσει µια συγκεκριµένη πρόταση ώστε να

κτικών βιωσιµότητας, σε όλη την τουριστική διαδικασία», είπε η

επέλθει ισορροπία στην αγορά.

κα. Γκερέκου. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριµένο σχέδιο, µε σαφείς στό-

Μάνος Κόνσολας: Πρόσταγμα των καιρών η αναβάθμιση της

χους, το οποίο και σε συνεργασία µε τους φορείς του τουριστικού

τουριστικής εκπαίδευσης

τοµέα και την Αυτοδιοίκηση θα αποδώσει θετικά αποτελέσµατα.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Τουρισµού, Μάνος Κόνσο-

Παρουσιάζοντας τους στόχους µάρκετινγκ, η πρόεδρος του ΕΟΤ,

λας, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά, το 2019,

ανάφερε, µεταξύ άλλων, ότι περιλαµβάνουν την αύξηση της του-

η µέση κατά κεφαλήν δαπάνη κάθε επισκέπτη στην Ελλάδα ήταν

ριστικής δαπάνης ανά επισκέπτη, µε ταυτόχρονη αύξηση των

αυξηµένη κατά 12,3%, φτάνοντας τα 559 ευρώ από 498 ευρώ που

άµεσων τουριστικών εσόδων και την ενίσχυση Roadshows µε

ήταν το 2018, ενώ αναφέρθηκε και στην άνοδο της κρουαζιέρας,

ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών, κάθε φορά, σε χώρες-στό-

µε δεδοµένο ότι οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε 43 λιµάνια της

χους, σε συνεργασία µε tour operators και έξυπνες συνεργατικές

χώρας ανήλθαν το 2019 στις 3.899, έναντι 3.410 κρουαζιερόπλοι-

προσπάθειες.

ων το 2018, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό ανόδου 14,34%.

Σύµφωνα µε την ίδια, στους στόχους του ΕΟΤ περιλαµβάνεται η

Αντίστοιχη αύξηση καταγράφηκε και στον αριθµό των επιβατών

ενίσχυση του ψηφιακού marketing µέσα από σειρά δράσεων, κα-

κρουαζιέρας, που ανήλθαν στις 5.537.500 για το 2019, έναντι

θώς επίσης και η δηµιουργία δικτύου Greek Tourism Ambassadors

4.788.642 επιβατών το 2018, µε το ποσοστό ανόδου να φτάνει

από εθελοντές προσωπικότητες κύρους της επιστήµης, της τέ-

στο 15,64%.

χνης και του αθλητισµού.

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ∆ιεθνές

της Φλώρας Γ. Γιούπη

UNWTO

Σε νέα -αν και χαμηλότερα- ύψη ο παγκόσμιος Τουρισμός • «Φρένο» στην ανάπτυξη, λόγω Brexit και επιβράδυνσης της οικονομίας Ρεκόρ εποχών με 1,5 δισ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατέγραψε το 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός, σε σχέση με το 2018, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στο 4%, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), του πρώτου τουριστικού Βαρόμετρου για τη νέα δεκαετία. Ενώ εξίσου καλές είναι και οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2020, με τους «ειδικούς» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού να κάνουν λόγο για νέα αύξηση της τάξης του 4%, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο του τουρισμού στην οικονομία, ακόμη και σε καιρούς αβεβαιότητας.

T

ο 2019 ήταν ακόµη µια χρονιά ισχυρών ρυθµών ανάπτυξης

δεκαετίας (2009-2019). Η επιβράδυνση αυτή επηρέασε κυρίως τις ανε-

για τον παγκόσµιο τουρισµό και η δέκατη συνεχόµενη χρο-

πτυγµένες οικονοµίες και ιδιαίτερα την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό.

νιά σταθερής ανάπτυξης, µετά την παγκόσµια οικονοµική και χρη-

Η αβεβαιότητα λόγω Brexit, οι γεωπολιτικές και εµπορικές εντάσεις,

µατοπιστωτική κρίση το 2009.

σε συνδυασµό µε την επιβράδυνση της παγκόσµιας οικονοµίας επη-

Σε απόλυτα µεγέθη, ο παγκόσµιος τουρισµός αυξήθηκε κατά 54

ρέασαν την τουριστική κίνηση. Παράλληλα, το 2019 ήταν µια χρονιά

εκατοµµύρια πέρυσι, αν και παρατηρήθηκε σχετική επιβράδυνση,

κοσµογονικών αλλαγών στην παγκόσµια τουριστική βιοµηχανία, µε

σε σύγκριση µε τους εξαιρετικούς ρυθµούς ανάπτυξης του 2017 και

την κατάρρευση της Thomas Cook και ορισµένων αεροµεταφορέων

του 2018 (+6%) και κάτω από τον ετήσιο µέσο όρο 5% της τελευταίας

χαµηλού κόστους στην Ευρώπη.

Ο Δείκτης Εµπιστοσύνης του UNWTO: Παγκοσµίως

διεθνείς τουριστικές αφίξεις (Mεταβολή %)

Καλύτερα

Στο ίδιο επίπεδο

Χειρότερα

Προοπτικές (πριν) Εκτίµηση (µετά)

ΠΗΓΗ: ∆ιεθνής Οργανισµός Τουρισµού (UNWTO) σημειωσΗ: Ο ∆είκτης Εµπιστοσύνης του UNWTO αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις του Τουρισµού τους τελευταίους 4 µήνες (εκτίµηση) και την αναµενόµενη επίδοση τους επόµενους 4 µήνες (προοπτικές) είτε ισότιµα (100), καλύτερα (πάνω από 100) ή χειρότερα (κάτω από 100).

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παγκοσµίως Ευρώπη

Ασία και Ειρηνικός

Αµερική

ΠΗΓΗ: ∆ιεθνής Οργανισµός Τουρισµού (UNWTO)

Αφρική

Μ. Ανατολή

* Προσωρινά στοιχεία


Από Από εδώ εδώ ξεκινούν ξεκινούν όλα όλα Από Από εδώ εδώ ξεκινούν ξεκινούν όλα όλα Από Από εδώ εδώ ξεκινούν ξεκινούν όλα όλα

Από Απόένα έναστίφτη στίφτηέως έωςολοκληρωµένα ολοκληρωµένασυστήµατα συστήµατακουζίνας. κουζίνας. Εισάγουµε Εισάγουµε και και παρέχουµε παρέχουµε εγγύηση, εγγύηση, service service κι κι ανταλλακτικά ανταλλακτικά για Από Απόένα έναστίφτη στίφτηέως έωςολοκληρωµένα ολοκληρωµένασυστήµατα συστήµατακουζίνας. κουζίνας. για πάνω πάνω από από 1.000 1.000 προϊόντα προϊόντα από από κορυφαία κορυφαία ευρωπαϊκά ευρωπαϊκά εργοστάσια. εργοστάσια. Εισάγουµε Εισάγουµε και καιπαρέχουµε παρέχουµε εγγύηση, εγγύηση,συστήµατα service serviceκικιανταλλακτικά ανταλλακτικά για Από Από ένα έναστίφτη στίφτη έως έωςολοκληρωµένα ολοκληρωµένα συστήµατα κουζίνας. κουζίνας. για Εξοπλίζουµε Εξοπλίζουµε από από µία µίακαφετέρια καφετέρια έως έως τα ταµεγαλύτερα µεγαλύτερα ξενοδοχεία. ξενοδοχεία. πάνω πάνωαπό από1.000 1.000 προϊόντα προϊόντα από από κορυφαία κορυφαία ευρωπαϊκά ευρωπαϊκά εργοστάσια. εργοστάσια. Εισάγουµε Εισάγουµε και και παρέχουµε παρέχουµε εγγύηση, εγγύηση, service service κικιανταλλακτικά ανταλλακτικά για για Εδώ Εδώ και και 45 45 χρόνια, χρόνια, από από εδώ, εδώ, από από την τηντα ΕΜΚΟ. ΕΜΚΟ. Εξοπλίζουµε Εξοπλίζουµε από από µία µία καφετέρια καφετέρια έως έως τα µεγαλύτερα µεγαλύτερα ξενοδοχεία. πάνω πάνω από από 1.000 1.000 προϊόντα προϊόντα από από κορυφαία κορυφαία ευρωπαϊκά ευρωπαϊκάξενοδοχεία. εργοστάσια. εργοστάσια. Εδώ Εδώκαι και45 45χρόνια, χρόνια, από από εδώ, εδώ,από απόέως την τηντα ΕΜΚΟ. ΕΜΚΟ. Εξοπλίζουµε Εξοπλίζουµε από απόµία µία καφετέρια καφετέρια έως τα µεγαλύτερα µεγαλύτεραξενοδοχεία. ξενοδοχεία. Εδώ Εδώκαι και45 45χρόνια, χρόνια,από απόεδώ, εδώ,από απότην τηνΕΜΚΟ. ΕΜΚΟ.

Hall Hall2,2,Stand StandB14 B14/ /C15 C15 Hall Hall2,2,Stand StandB14 B14/ /C15 C15 Hall Hall2,2,Stand StandB14 B14/ /C15 C15

R

R

R

R

www.emko.gr www.emko.gr www.emko.gr www.emko.gr www.emko.gr www.emko.gr R

EMKO EMKOKουτελάς KουτελάςΑ.Ε. Α.Ε. Λυσικράτους Λυσικράτους25 25 Ι∆ΡΥΤΙΚΟ Ι∆ΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΜΕΛΟΣ Ι∆ΡΥΤΙΚΟ Ι∆ΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΜΕΛΟΣ Ι∆ΡΥΤΙΚΟ Ι∆ΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΜΕΛΟΣ

τηλ.: τηλ.:210 21094 94017 01702 02 info@emko.gr info@emko.gr 176 17674, 74,Καλλιθέα Καλλιθέα fax fax: :210 21094 94033 03306 06 EMKO EMKOKουτελάς KουτελάςΑ.Ε. Α.Ε. Λυσικράτους Λυσικράτους25 25 τηλ.: τηλ.:210 21094 94017 01702 02 info@emko.gr info@emko.gr 176 17674, 74,Καλλιθέα Καλλιθέα fax fax: :210 21094 94033 03306 06 EMKO EMKOKουτελάς KουτελάςΑ.Ε. Α.Ε. Λυσικράτους Λυσικράτους25 25 τηλ.: τηλ.:210 21094 94017 01702 02 info@emko.gr info@emko.gr 176 17674, 74,Καλλιθέα Καλλιθέα fax fax: :210 21094 94033 03306 06

R


∆ιεθνές

διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά περιοχή Monthly/quarterly data series (percentage change over same period of the previous Μηνιαία Change/ τριµηνιαία δεδοµένα (ποσοστιαία µεταβολή σε σχέση µε την ίδια περίοδο το προηγούµενο έτος) year) εκατοµµύρια (%) 16/15 17/16 2018* 2019* 2000 2005 2010 2015 2016(%) 2017 2017 2017 2010 2017 2018 2019* 2019* 18/17(%)19*718 Q1(%) Q2 Q4 Apr Jul. May Aug. JunSep. Q1 Oct. Q2 Nov.Q3 Dec. (million) YTD Q3 Q1 Q2 Q4 Ετησίως

Μερίδιο

Μεταβολή Share

Παγκοσµίως

952 680

1,332 1,407 1,195 1,4611,240 1001,3265.6 100 3.83.8 3.37.0 809 952

5.4 6.1

3.5 7.7

2.8 4.9

2.23.5 6.53.1 5.8 4.2 4.0 3.2 9.6 2.97.2 2.3 6.8

Προηγµένες οικονοµίες¹

515 430

732 469

761 655776 68653.1 730 4.1 55.0 1.94.8 2.06.3 515

4.0 5.5

2.0 7.5

-1.0 4.1

0.61.8

6.80.9 4.6 3.7 4.6 -0.48.9 -1.16.0 -1.6 5.9

Αναδυόµενες οικονοµίες¹

437 250

600 339

646 540685 55446.9 597 7.6 45.0 6.12.5 4.77.8 437

7.3 6.9

5.7 7.9

6.8 5.9

4.15.9

6.26.1 7.5 4.8 3.5 7.610.5 6.89.0

Ευρώπη

487.0 676.6 487.7 716.1 605.1 742.3619.5 50.8671.75.850.6 3.72.4 2.38.4 392.9 452.7

4.8 6.8

3.7 8.8

3.3 5.6

2.5 8.83.6 5.8 5.2 4.3 3.811.3 3.59.3 2.3 1.7 7.6

Βόρεια

57.0 44.8

78.7 69.8 79.6 73.85.4 77.7-0.6 5.9 1.15.8 0.45.3 56.6

0.6 0.9

2.6 0.4

0.2 1.2

1.6 -0.6

∆υτική

154.4 192.7 154.4 200.2 181.5 203.8 181.6 14.0192.73.9 14.5 1.80.0 -1.76.1 139.7 141.7

4.7 6.7

2.5 11.4

0.1 3.6

-0.5 11.60.0 3.010.4 1.0 0.610.6 1.94.9 -2.1 -3.9 7.5

Κεντρική / Ανατολική

98.6 69.6

136.9 148.5 122.4 154.3 127.1 10.6133.78.5 10.1 3.93.8 4.95.3 95.3 98.6

4.5 7.0

2.5 8.2

4.7 6.2

6.32.1

6.93.3 5.5 2.2 3.7 4.7 6.5 4.36.2

Νότια / κεντρική εκ των οποίων οι 28 χώρες της Ε.Ε.

177.1 267.9 178.1 288.8 231.4 304.6 237.1 20.8267.57.8 20.2 5.52.4 5.1 139.0 161.1 12.8

6.1 8.7

5.1 9.9

5.7 8.0

4.55.0

9.56.0 9.2 4.2 6.2 5.815.0 5.915.2 5.2 9.9

382.4 540.5 383.0 562.4 478.6 577.2 500.4 39.5538.74.1 40.6 2.64.6 1.67.7 336.8 367.5

3.6 5.4

2.7 7.6

2.1 4.1

1.1 -0.4

7.92.5 4.2 4.9 5.0 2.411.1 2.67.6

Ασία / Ειρηνικός

208.2 324.1 208.2 347.7 284.1 363.6306.0 24.9323.17.324.4 4.67.7 6.35.6 110.4 154.1

7.4 7.4

3.2 8.3

1.7 6.5

6.3 5.90.7 8.1 2.7 5.5 2.1 5.8 1.74.0 1.3 5.6 7.0

Βόρεια / Ανατολική

111.5 58.4

159.5 169.2 142.1 172.2 154.3 11.8159.56.1 12.0 1.88.6 8.23.4 85.9 111.5

8.1 6.4

-1.0 5.6

-7.3 7.1

6.35.5

7.0-5.9 8.1-2.6 5.7 -5.7 3.1 -8.40.5 -7.7 4.5

Νότια / Ανατολική

70.5 36.3

120.6 128.6 104.2 138.6 110.89.5 120.46.7 9.1 7.86.3 4.38.6 49.0 70.5

6.3 9.4

8.5 11.3

12.1 7.3

6.47.3

5.98.8 9.6 9.4 6.4 12.410.1 12.78.2 11.3 10.1

Ωκεανία

11.5 9.6

16.6 10.9

17.1 14.3 17.5 15.71.2 16.6 2.9 1.3 2.69.7 -0.36.0 11.5

3.6 3.7

3.0 6.6

4.2 0.2

2.1 -4.5

3.64.6 2.3 2.3 4.5 2.711.3 3.15.1

6.0 4.5

Νότια

14.7 6.1

27.5 8.3

32.8 23.5 35.3 25.22.4 26.619.4 2.0 7.77.0 9.65.6 14.7

10.1 7.2

4.8 11.0

7.2 2.3

3.68.4 -0.42.2 3.7 4.1 1.0 7.3 1.3 11.07.7

3.6 11.1

Αµερική

150.3 210.7 150.4 215.7 194.1 220.1201.3 15.1210.92.415.9 2.03.7 -0.6 128.2 133.3 4.8

4.0 3.3

2.3 6.2

2.5 0.4

2.8 2.42.3 0.5 1.6 3.1 1.9 8.9 2.44.0 3.0 -1.6 3.9

Βόρεια

99.5 91.5

137.1 142.2 127.8 146.2 131.5 10.0137.03.7 10.3 2.82.8 -1.14.2 89.9 99.5

3.5 5.3

3.6 9.3

4.9 2.0

0.94.3

Καραϊβική

19.5 17.1

26.0 18.8

25.8 24.1 27.1 25.21.9 25.9-0.9 2.0 4.94.7 15.12.8 19.5

8.1 -9.4

-3.9 -9.4

-0.7 -15.0 -3.5 -5.9-2.4 -6.1-6.7 3.1 -3.613.7 0.15.3 -11.9 0.6 -9.3

Κεντρική

7.8 4.3

11.1 6.3

10.9 10.2 11.1 10.70.8 11.2-2.0 0.8 2.24.1 -2.14.7 7.8

5.5 -0.4

3.5 5.5

3.0 -7.0

Νότια

23.5 15.3

36.4 18.3

36.9 31.9 35.7 33.92.4 36.7 1.2 2.8 -3.16.3 -7.88.3 23.6

2.9 7.4

-0.2 8.9

-4.4 5.0

4.40.3

Αφρική

50.4 26.2

63.0 50.4 68.4 53.6 71.2 57.74.9 62.7 8.5 4.7 4.27.8 2.98.6 34.8

6.2 4.0

4.0 4.6

3.5 3.4

5.5 3.13.7 6.9 2.6 4.4 3.310.6 3.98.6 3.4 0.6 6.7

Βόρεια Αφρική

19.7 10.2

21.7 13.9

24.1 18.0 26.3 18.91.8 21.711.1 1.6 9.15.0 9.0 19.7 14.9 11.8 6.9

8.7 2.2

7.0 10.7

12.4 5.74.0 16.810.2 17.4 8.517.3 6.912.9 5.6 9.6 14.1

Υποσαχάρια Αφρική

30.7 16.0

41.3 20.9

44.3 35.6 44.9 38.93.1 41.0 7.1 3.1 1.59.2 0.25.5 30.7

3.0 2.7

0.4 5.6

1.8 -0.4

-0.8 1.73.4 1.7-1.7 0.0 0.5 7.5 2.65.5 2.3 -4.1 3.6

Μέση Ανατολή

56.1 22.4

57.7 55.4 59.4 58.1 63.9 55.64.4 58.1 3.0 4.4 7.6-4.4 8.24.6 33.7

7.3 4.6

7.1 4.9

5.6 4.2

2.75.2 -0.88.1 12.87.5 -1.9 7.110.8 5.20.9 4.6 10.2

6.1 7.9

Ανά περιοχή 79.1 54.7

3.34.0 0.9 2.1 8.5 1.0 9.6 -0.84.0

0.2 0.3 5.0 8.0 1.1 6.2

3.32.9 1.7 3.7 1.6 5.0 6.7 4.83.2 4.8 5.3

5.2 -3.42.2 -5.83.0 3.3 1.212.6 3.13.1 4.2 -10.8 0.5 7.32.9 3.5-3.9 7.3 -7.713.7 -5.07.4 -1.6 10.4

ΠΗΓΗ: ∆ιεθνής Οργανισµός Τουρισµού (UNWTO), Οκτώβριος 2018

Με βάση την έκθεση του UNWTO, αύξηση των τουριστικών αφίξεων

Ανοδικά κινήθηκε και η Αφρική µε συνολική αύξηση 4%, µε τη Β.

καταγράφηκε σε όλες τις περιοχές, µε τη Μέση Ανατολή να παρου-

Αφρική να παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση 9%.

σιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης των διεθνών τουριστικών

Ως προς τις επιµέρους αγορές, η Γαλλία εµφάνισε τη µεγαλύτερη αύ-

αφίξεων το 2019, της τάξης του 8%, σχεδόν διπλάσια σε σχέση µε

ξηση στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες µεταξύ των δέκα κορυφαίων

τον παγκόσµιο µέσο όρο. Ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του

αγορών, ενώ οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της ανάπτυξης.

Ειρηνικού, µε τις διεθνείς αφίξεις να παρουσιάζουν αύξηση 5%, λίγο

Για το 2020, µε βάση τις τρέχουσες τάσεις, τις οικονοµικές προοπτι-

πάνω από τον µέσο όρο.

κές και τον δείκτη εµπιστοσύνης του UNWTO, ο Παγκόσµιος Οργα-

Η Ευρώπη, η οποία παρουσίασε µικρότερο ρυθµό ανάπτυξης, σε

νισµός Τουρισµού προβλέπει ρυθµούς ανάπτυξης 3% µε 4% των

σχέση µε προηγούµενες χρονιές (+4%), συνεχίζει να διατηρεί τα

διεθνών τουριστικών αφίξεων.

«ηνία» ως προς τον αριθµό των διεθνών αφίξεων, κατέχοντας το

Σύµφωνα, µάλιστα, µε τον δείκτη εµπιστοσύνης του ΠΟΤ, το 47%

51% της παγκόσµιας αγοράς.

των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο τουρισµός θα σηµειώσει καλύτερες

Από την άλλη µετριοπαθή αύξηση 2% σηµείωσε η Αµερική.

επιδόσεις και το 43% τις ίδιες µε το 2019.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ∆ιεθνές

Οι προοπτικές των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2020 Mέσος ετήσιος όρος

Mεταβολή Παγκόσµια Ευρώπη Ασία - Ειρηνικός Αµερική Αφρική Μ. Ανατολή

2020 Εκτίµηση (εκδόθηκε τον Ιανουάριο)

από

2016

2017

2018

2019*

2009-2019*

3.8%

7.2%

5.6%

3.8%

5.1%

+3% to +4%

2.5%

8.8%

5.8%

3.7%

4.6%

+3% to +4%

3.7%

4.7%

2.4%

2.0%

4.6%

+2% to +3%

7.8%

8.5%

8.5%

4.2%

4.4%

+3% to +5%

-4.7%

4.1%

3.0%

7.6%

2.7%

+4% to +6%

ΠΗΓΗ: ∆ιεθνής Οργανισµός Τουρισµού (UNWTO)

* Προσωρινά στοιχεία

Μια σειρά από σηµαντικές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις,

ρειες συνέβαλαν θετικά στο αποτέλεσµα αυτό, ωστόσο, ο ρυθµός

που διοργανώνονται µέσα στο 2020, όπως οι Ολυµπιακοί Αγώνες

ανάπτυξης, όπως και στην περίπτωση των αφίξεων, είναι κάτω από

του Τόκιο, η Expo 2020, στο Ντουµπάι και το έτος Μπετόβεν, στη

τον µακροπρόθεσµο µέσο όρο 5,5%.

Γερµανία, αναµένεται να συµβάλλουν στην αύξηση της τουριστικής

Τα δεδοµένα από την ForwardKeys δείχνουν ότι οι διεθνείς ανα-

ζήτησης.

χωρήσεις, βάσει των αεροπορικών κρατήσεων, το 2019 αυξήθη-

Σε άνοδο και η αεροπορική κίνηση

καν κατά 5%, µε τις αναχωρήσεις από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και την Αφρική να παρουσιάζουν την υψηλότε-

Η αύξηση της διεθνούς αεροπορικής κίνησης, µετρούµενη στα έσο-

ρη ανάπτυξη µεταξύ των περιοχών του κόσµου. Ενώ δυναµική

δα ανά χιλιόµετρο, ανά επιβάτη (RPK), ήταν παρόµοια µε εκείνη των

ανάπτυξη της τάξης του 10% προβλέπεται να παρουσιάσουν οι

διεθνών αφίξεων (4,0% µέχρι τον Νοέµβριο του 2019), σύµφωνα µε

διεθνείς αναχωρήσεις παγκοσµίως για την περίοδο Ιανουαρίου-

τη ∆ιεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA). Όλες οι περιφέ-

Απριλίου 2020.

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΣυνέντευξη Μήνα στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη

ΑνδρέαΣ Α. ΑνδρεάδηΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ SANI/IKOS GROUP

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι προκλήσεις και οι λύσεις στον Τουρισμό • Ο Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Sani/ Ikos Group και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τοποθετείται σχετικά με το παρόν και το μέλλον του ελληνικού Tουρισμού. Οι συνεντεύξεις του πλέον σπανίζουν, αφού παραδίδοντας τη σκυτάλη του ΣΕΤΕ επέλεξε να αποτραβηχτεί, όχι από τα τουριστικά δρώμενα -αυτό είναι αδύνατον, αφού ο Τουρισμός πέρα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ίδιο-, αλλά από την έκθεση που λάμβανε, όντας επικεφαλής του ΣΕΤΕ, από τα «φώτα της δημοσιότητας», τρόπον τινά. Έτσι, σήμερα, το γεγονός ότι παραχωρεί συνέντευξη αποτελεί από μόνο του είδηση. Τα όσα, δε, λέει είναι ικανά να δημιουργήσουν «τεκτονικό σεισμό». Ανδρέας Α. Ανδρεάδης. Μία πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας επαγγελματίας με όραμα, που έχει αφήσει το «αποτύπωμά» του, όχι μόνο στο ελληνικό, τουριστικό επιχειρείν, αλλά σε αυτό καθ’ αυτό, τον ελληνικό Τουρισμό. Σε μία συνέντευξη-χείμαρρο, μετά από πολύ καιρό, αποκαλυπτικός, όπως πάντα, ο κ. Ανδρεάδης μιλάει για όλα: • Αναπτυξιακό νόμο • Άνοδο του ελληνικού • Χωροταξικό • Αφελληνισμό ξενοδοχείων • Υπερτουρισμό Τουρισμού • Tour Operators • Ikos Andalusia και επέκταση • Χρεωκοπία Thomas Cook • Βραχυχρόνιες μισθώσεις • Φορολογία εκτός ελληνικών συνόρων • Υποδομές • Κόκκινα δάνεια/Τράπεζες • Κυβέρνηση

Μετά το Ikos Andalusia, νέα, σημαντικά projects στα σκαριά Mε ένα ακόμη ρεκόρ, έκλεισε το 2019 για τον ελληνικό Τουρισμό, παρά τις αντιξοότητες και το γεγονός ότι όλες οι αγορές στην ευρύτερη περιοχή μας ήταν και είναι ανοικτές. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Διαψεύδει η Ελλάδα και ο ελληνικός Τουρισμός, την κυκλικότητα και τις προβλέψεις;

Η -απολύτως σοκαριστική- χρεωκοπία της Thomas Cook, θα αλλάξει κάτι στο τουριστικό γίγνεσθαι;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα θετικό momentum, το οποίο απο-

από ότι οι περισσότεροι περιµένουν. Το ζητούµενο, βέβαια, είναι να

τυπώνεται και στα οικονοµικά αποτελέσµατα. Ο λόγος είναι ότι το

καλυφθεί όχι µε µία από τα ίδια, δηλαδή µε ένα µοντέλο που φθίνει.

ελληνικό, τουριστικό προϊόν έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να εξελίσ-

Κύριο ζητούµενο είναι να αντιληφθούµε, µε αφορµή το γεγονός

σεται, παρά τα επιµέρους προβλήµατα, όπως η υψηλή φορολογία

αυτό, ότι το τουριστικό προϊόν και τα δίκτυα διάθεσής του αλλά-

και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασµού. Γίνονται επενδύσεις, βελ-

ζουν ραγδαία. Όλοι πρέπει να προσαρµοστούµε στα νέα δεδοµένα,

τιώνονται οι υποδοµές, ενώ τα σηµάδια δείχνουν ότι ανανεώνεται

καινοτοµώντας και βελτιώνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες µας,

η εµπιστοσύνη της αγοράς προς τη χώρα µας µετά τη δεκαετή

όπως και τον τρόπο που τα προβάλουµε, υιοθετώντας τεχνολογίες

κρίση. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι είµαστε στην αρχή ενός νέου,

που θα µας επιτρέπουν να γνωρίζουµε και να επικοινωνούµε καλύ-

ενάρετου κύκλου τουριστικής ανάπτυξης, εφόσον βέβαια γίνουν

τερα µε τους πελάτες µας, µέσα από αποτελεσµατικό marketing και

σωστές κινήσεις και υλοποιηθούν κρίσιµες στρατηγικές επιλογές.

σύγχρονα κανάλια διανοµής των προϊόντων µας.

Η πτώχευση της Thomas Cook, αν και αναµενόµενη, έπληξε την τουριστική αγορά, αφήνοντας µεγάλες οικονοµικές εκκρεµότητες. Για το µέλλον δεν έχω αµφιβολία ότι το κενό θα καλυφθεί γρηγορότερα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Συνέντευξη Μήνα

Η κυβέρνηση έκανε αναμφίβολα θετικό ξεκίνημα. Η αποκλιμάκωση της φορολογίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι κινήσεις απαραίτητες. Όπως επίσης ο εξορθολογισμός του ΦΠΑ και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και κυρίως των ασφαλιστικών εισφορών, που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα αυξήσει τις καθαρές αμοιβές των εργαζομένων στον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν, από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αεροπορικές εταιρίες εξελίσσονται και αυτές ραγδαία µε αιχµή τη µικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις ποιοτικότερες υπηρεσίες, µε µικρότερο κόστος. Είναι λογικό να υπάρχουν θύµατα στον αδυσώπητο παγκόσµιο ανταγωνισµό, τα κενά που αφήνουν όµως θα καλύπτονται γρήγορα, όταν εµείς κάνουµε σωστά τη δουλειά µας.

Τα «απόνερα» της χρεωκοπίας αυτής, είναι πολλά και σημαντικά, με το πιο σημαντικό ίσως να είναι η γιγάντωση της Anex, ενός τουρκικού ομίλου. Σας προβληματίζει αυτό;

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος του Τουρισμού περίμενε πολλά από τη νέα κυβέρνηση και βάσιμα θα έλεγα, καθώς ο νυν πρωθυπουργός σε παρεμβάσεις του στον ΣΕΤΕ, τα τελευταία χρόνια, είχε εξαγγείλει σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα. Είστε ικανοποιημένος από την κυβερνητική πολιτική μέχρι σήμερα; Η κυβέρνηση έκανε αναµφίβολα θετικό ξεκίνηµα. Η αποκλιµά-

Εάν κατακτήσουµε τα παραπάνω, οι οιεσδήποτε παρενέργειες θα

κωση της φορολογίας, η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η

είναι βραχυπρόθεσµες και όχι στρατηγικής σηµασίας. Πρέπει να

αύξηση του κατώτατου µισθού είναι κινήσεις απαραίτητες. Όπως

µας απασχολεί η διαρκής βελτίωση του εαυτού µας πολύ παρα-

επίσης ο εξορθολογισµός του ΦΠΑ και η περαιτέρω µείωση της

πάνω από αυτά που κάνουν οι ανταγωνιστές µας και που σε κάθε

φορολογίας των επιχειρήσεων και, κυρίως, των ασφαλιστικών

περίπτωση δεν µπορούµε να επηρεάσουµε.

εισφορών, που θα επιτρέψει τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα αυξήσει τις καθαρές αµοιβές των εργαζοµένων στον

Τουρισμός όπως τον γνωρίζουμε δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς αερομεταφορές. Ο κλάδος, ωστόσο, διεθνώς έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα, ενώ οι χρεωκοπίες αεροπορικών εταιριών συνεχίζονται. Ποια είναι η εκτίμησή σας και πως η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αυτές;

τουρισµό. Σε κάθε περίπτωση, όλοι αντιλαµβανόµαστε ότι όλα

Με την αναβάθµιση των αεροδροµίων της και την περαιτέρω

Είναι όµως ο σηµερινός ρυθµός ο επιθυµητός; Όχι. Το «τέρας»

ενίσχυση των ελληνικών αεροµεταφορέων. Η αναµενόµενη βελ-

της γραφειοκρατίας ζει και βασιλεύει και υπονοµεύει καθηµερι-

τίωση ποιότητας και υπηρεσιών των αεροδροµίων της Αθήνας

νά τις επενδύσεις. Οι δανειστές δεν έχουν ακόµη πεισθεί, ώστε να

και της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασµό µε τα εκσυγχρονισµένα

επιτρέψουν ταχύτερη αποκλιµάκωση της φορολογίας. Πιστεύω

και καλύτερα οργανωµένα, σε σχέση µε το παρελθόν, περιφε-

ότι, παρά τον προφανή φόρτο εργασίας του πρωθυπουργού, αυ-

ρειακά αεροδρόµια της χώρας, αλλά και το αποτελεσµατικότερο

τός και η στενή οµάδα του θα πρέπει να επενδύσουν περισσότε-

marketing τους προς τις αεροπορικές εταιρίες, θα συµβάλει κα-

ρο από τον χρόνο τους στον τοµέα, κάτι που τακτικά τονίζει και ο

θοριστικά στη δηµιουργία µιας έντονα και ευδιάκριτα ανταγωνι-

πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Παραµένω, πάντως, στις καλές πρωτοβουλί-

στικής, ελληνικής αγοράς αεροµεταφορών.

ες και προθέσεις και είµαι συγκρατηµένα αισιόδοξος.

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

αυτά δεν µπορούν να γίνουν, από τη µια µέρα στην άλλη. Απαιτείται χρόνος, τη στιγµή µάλιστα που το µεταναστευτικό και οι τελευταίες εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο ανοίγουν άλλα, και, µάλιστα, µεγάλα µέτωπα για τη χώρα.Συνέντευξη Μήνα

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μείζονα θεσμικά προβλήματα του Τουρισμού; Κρατώντας το δεδοµένο ότι η Ελλάδα ήταν και παραµένει σπουδαίος τουριστικός προορισµός, αλλά αξιολογώντας τη

T

o SANI/IKOS GROUP, θυγατρική του Οµίλου LBRI που εδρεύει στο Λουξεµβούργο και βασικούς

µετόχους τους κ.κ. Σταύρο Α. Ανδρεάδη και Ανδρέα

διαφοροποίηση που έχει επέλθει στον τοµέα διεθνώς τα τε-

Α. Ανδρεάδη, τον κ. Mathieu Guillemin, την Oaktree

λευταία χρόνια -αποτέλεσµα των νέων αξιών που εστιάζουν

Capital Management LP, τη Goldman Sachs Asset

σε θέµατα όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η διαφο-

Management, τη Hermes GPE και ιδιωτικά επενδυτικά

ροποίηση των απαιτήσεων σε επίπεδο φιλοξενίας και διατρο-

κεφάλαια, είναι ιδιοκτήτης και λειτουργεί ένα ταχύτατα

φής-, είναι απαραίτητη η προσαρµογή µας στις απαιτήσεις

αναπτυσσόµενο δίκτυο σηµάτων πολυτελών ξενοδο-

των καιρών. Πρέπει να καλλιεργηθεί η τουριστική κουλτούρα

χείων στην Ελλάδα και την Μεσόγειο.

µέσα από την Εκπαίδευση. Εξυπακούεται ότι πρέπει να γίνει

Τα brands Sani Resort και τα Ikos Resorts απευθύνονται

ελκυστικότερη η φορολογία του κλάδου, αντίστοιχη µε εκείνη

σε κοινό υψηλών απαιτήσεων, ενώ συγκαταλέγονται

των ανταγωνιστών µας. Απαραίτητη είναι και η µείωση του έµ-

µεταξύ των top 25 πολυτελών προορισµών στην Ευρώ-

µεσου κόστους εργασίας, δηλαδή οι εισφορές που θα φέρουν

πη και παγκοσµίως, µε εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική,

καλύτερες αµοιβές των εργαζοµένων στον Τουρισµό. Κρίσιµες

Κέρκυρα και σύντοµα στην Κω και την Ισπανία.

είναι επίσης οι υποδοµές, καθώς και η ευρύτερη αισθητική και λειτουργική βελτίωση των προορισµών και των ξενοδοχειακών συγκροτηµάτων. Αυτό σηµαίνει οµορφότερους και καθαρότερους προορισµούς, ποιοτικότερα κρεβάτια και διαφοροποιηµένα προϊόντα. Στόχος είναι να αυξηθούν οι επισκέπτες µέσου και υψηλού εισο-

γικών µηδενικού ενεργειακού αποτυπώµατος, κατάργηση της

Χωροταξικό και επενδύσεις: μια σχέση πολύ σοβαρή. Θα καταλήξει σε «γάμο»; Θα αποκτήσει επιτέλους η χώρα χωροταξικό σχεδιασμό; Πως επηρεάζει η έλλειψη αυτή τον Τουρισμό; Τι γίνεται με το θέμα των συντελεστών δόμησης των ξενοδοχείων, που θα μπορούσε, όπως στην Κύπρο, να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός στην ελληνική Οικονομία, για πολλούς κλάδους;

χρήσης πλαστικού, κ.λπ., σε διασύνδεση µε τον πολιτισµό, την

Θα έλεγα ότι το ισχύον ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισµό, στο

τοπική γαστρονοµία, τις ακαδηµίες σπορ και τις συνεργασίες µε

µεγαλύτερο µέρος του, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση,

διεθνή brands (co-branding). Αυτή θα πρέπει να είναι η επόµε-

έχουµε όµως πολύ δρόµο για να αποκτήσουµε ξεκάθαρους κα-

νη ηµέρα για τον ελληνικό Τουρισµό. Το επίπεδο υπηρεσιών,

νόνες. Η ολοκλήρωση, δε, του Κτηµατολογίου, όταν βέβαια ολο-

υποδοµών και το περιβάλλον, θα καθορίσουν, µαζί µε το σωστό

κληρωθεί, θα βοηθήσει. ∆υστυχώς, η γραφειοκρατία, αλλά και

branding και marketing, το τουριστικό µας µέλλον.

οι κακές νοοτροπίες ορισµένων δηµοσίων υπαλλήλων, τοπικών

δήµατος, οι οποίοι είναι διατεθειµένοι να δαπανήσουν χρήµατα, εάν η εµπειρία lifestyle που τους προσφέρεται είναι ανάλογη. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης και προσιτής πολυτέλειας, που προϋποθέτει αυστηρά ποιοτικές υποδοµές, πολιτικές περιβαλλοντικής αναβάθµισης, υιοθέτηση στρατη-

αρχόντων και επιχειρηµατιών, δυναµιτίζουν διαρκώς την ολο-

Θα έλεγα ότι το ισχύον ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό, στο μεγαλύτερο μέρος του, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχουμε όμως πολύ δρόμο για να αποκτήσουμε ξεκάθαρους κανόνες. Η ολοκλήρωση, δε, του Κτηματολογίου, όταν βέβαια ολοκληρωθεί, θα βοηθήσει. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία, αλλά και οι κακές νοοτροπίες ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων, τοπικών αρχόντων και επιχειρηματιών, δυναμιτίζουν διαρκώς την ολοκλήρωση ενός ορθού και ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου.

κλήρωση ενός ορθού και ξεκάθαρου θεσµικού πλαισίου. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και των επιχειρηµατιών, να κινηθούν µε σύνεση και να διαφυλάξουν την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονοµική αειφορία, καθοριστικούς παράγοντες για τη βιωσιµότητα και περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισµού, σύµφωνα µε το νέο µοντέλο. Όσο για τον συντελεστή δόµησης, πράγµατι µπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, πρέπει όµως να χρησιµοποιηθεί µε σύνεση εκεί όπου παράγει ποιότητα και προστιθέµενη αξία στον προορισµό και όχι εις βάρος του περιβάλλοντος. Το χωροταξικό είναι βασικό ζητούµενο και για τα καταλύµατα, τις µαρίνες, τον ναυτικό τουρισµό, ενώ επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσµα. Να ένας στρατηγικής σηµασίας τοµέας για τη χώρα, που απαιτεί άµεση παρακολούθηση από τον πρωθυπουργό.

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Με τις υπογραφές των Gianpietro Tonetti και Mario Padiglione, η σειρά Junto της διάσηµης Rosenthal κάνει την έκπληξη! Φίνα πορσελάνη µε διάχυτη την αίσθηση του χειροποίητου που αποκτά βάθος και έντονο αισθησιακό χαρακτήρα όταν παίρνει γήινες αποχρώσεις σε ασύµµετρες οργανικές φόρµες. Η ελευθερία στη σύνθεση είναι απόλυτη αφού 46 διαφορετικά κοµµάτια οδηγούν σε αµέτρητους συνδυασµούς. Για ένα απροσδόκητο mise en place κάθε γαστρονοµικής δηµιουργίας!

hotel.parousiasi.gr PAROUSIASI HOTEL & RESTAURANT | email: info-hotels@sarafidisgroup.gr | tel.: +30 210 9478124


Συνέντευξη Μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2019, υπήρξε μια πολύ σοβαρή βελτίωση των εισπράξεων και της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης των τουριστών στην Ελλάδα. Πως το εξηγείτε αυτό; Πως μπορεί αυτή η εξέλιξη να γίνει τάση και να συνεχιστεί;

προσφερόµενου προϊόντος, που αναπόφευκτα προσελκύει συ-

Αν και θεωρώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αξιόπιστα, δεν

ναι αποκοµµένη από τη φέρουσα ικανότητά τους. Η αδυναµία

πρέπει να ξεχνάµε ότι πρόκειται για ένα µικρό δείγµα ορισµένων

ενός προορισµού να ανταποκριθεί στον όγκο των επισκεπτών,

δεκάδων χιλιάδων ερωτηµατολογίων, σε εκατοµµύρια αφίξεων,

που δέχεται, λόγω ελλείψεων στις βασικές υποδοµές, µας απο-

από εκατοντάδες σηµεία και διαφορετικά µέσα. Η χώρα µας αντι-

µακρύνει από κάθε έννοια αειφόρου ανάπτυξης, καθώς αυτές

µετώπισε, τα τελευταία χρόνια, ακραία πτώση εισοδήµατος, capital

επηρεάζουν αρνητικά το φυσικό και το δοµηµένο περιβάλλον,

controls και µεγάλη µετακίνηση από µετρητά σε ηλεκτρονικές συ-

την ασφάλεια, την υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και πολλά

ναλλαγές. Θεωρώ βέβαιο ότι και τα δείγµατα αυτά είναι αδύνατο σε

από όσα µας κάνουν σήµερα ελκυστικούς.

κάποιο βαθµό να µην επηρεάσθηκαν. Εποµένως, πιο σηµαντικό εί-

Εκτός από τη διαφήµιση θα πρέπει πλέον να µας απασχολεί σο-

ναι να βλέπουµε τις µακροχρόνιες τάσεις παρά τα πάνω-κάτω, κάθε

βαρά και η διαχείριση των ελληνικών προορισµών. Μόνον έτσι θα

νειδητοποιηµένους ταξιδιώτες -οι οποίοι είναι διατεθειµένοι να ξοδέψουν για να απολαύσουν- και όχι ευκαιριακούς. Η βιωσιµότητα των δηµοφιλών ελληνικών προορισµών δεν εί-

χρόνο. Και οι µακροχρόνιες τάσεις είναι εξαιρετικά θετικές, µε τα έσοδα την τελευταία δεκαετία να έχουν διπλασιασθεί (2010 9,6 δισ. ευρώ - 2019 18,1 δισ. ευρώ) και οι αφίξεις να έχουν τριπλασιασθεί. Το µέσο έσοδο προφανώς άλλαξε, γιατί άλλαξε τόσο το µείγµα της πελατείας, όσο και οι ηµέρες παραµονής στη χώρα µας. Θυµίζω πάντως ότι στη µελέτη της McKinsey που εκπόνησε ο ΣΕΤΕ το 2013 εκτιµούσαµε έσοδα το 2021 - 2023 16,5 έως 19,5 δισ. ευρώ και µας θεωρούσαν τρελούς! Και όµως, όπως βλέπετε, θα τα ξεπεράσουµε. Αυτό που συνέβη σχετίζεται µε τη βαθιά αλλαγή νοοτροπίας του τουριστικού κόσµου, τη στροφή προς την εξωστρέφεια και ποιότητα και τη σηµαντική βελτίωση του προϊόντος που προσφέρουµε. Και είµαι ιδιαίτερα περήφανος για αυτό, που ο τουριστικός µας κόσµος, µέσα στην κρίση, πέτυχε. Και, ναι, µπορεί να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί αν συνεχίσουµε να καινοτοµούµε, επενδύσουµε περισσότερο στις υποδοµές και τα προϊόντα µας, στο marketing και τα δίκτυα διάθεσής τους, στην αειφορία και στις προϋποθέσεις για διάχυση του τζίρου, µε την ανάπτυξη των λιγότερο δηµοφιλών περιοχών και στην περαιτέρω επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Οι νίκες έχουν πολλούς πατέρες, αλλά οι ήττες κανέναν. Που οφείλεται αυτή η πέραν και των πλέον αισιόδοξων προβλέψεων ανάπτυξη, του ελληνικού Τουρισμού; Είναι τα νέα ξενοδοχεία, είναι η μοναδικότητα της Ελλάδας, είναι η κυβερνητική πολιτική; Όπως έχω ξαναπεί αποτελεί κατά 90% νίκη του τουριστικού µας κόσµου και κατά 10% όλων των υπολοίπων. Αυτό αποδεικνύεται εάν συγκρίνει κανείς την εξέλιξη των άλλων τοµέων της οικονοµίας, την ίδια περίοδο. Όλοι πέρασαν την ίδια κρίση µε την ίδια δηµόσια διοίκηση, το ίδιο πολιτικό σύστηµα, τις ίδιες υποδοµές και µε τις ίδιες τράπεζες.

Υπάρχει πρόβλημα υπερτουρισμού στην Ελλάδα; Υπάρχουν ενδείξεις, εξέλιξη όµως που δεν αφορά µόνο στη χώρα µας. Είναι ένα θέµα, το οποίο πρέπει να αντιµετωπιστεί σοβαρά από την πολιτεία και τους τουριστικούς φορείς, µε τις κατάλληλες επικοινωνιακές κινήσεις. «Κλειδί» κι εδώ είναι η ποιότητα του

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος χρειάζεται σωστή υλοποίηση. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως και οι προβλέψεις και οι δυνατότητες που παρέχονται για κάθε μέγεθος επιλέξιμης επένδυσης, μικρής η μεγάλης. Παράλληλα, ο νόμος πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη απλότητα και σαφήνεια προς τους επενδυτές, με ξεκάθαρες οδηγίες και σαφείς χρονικές προθεσμίες. Και λιγότερη γραφειοκρατία.


την κοινωνική αποδοχή, ώστε να αποµακρυνθούµε από το µοντέ-

Η Πολιτεία δείχνει να μην έχει σαφή και ξεκάθαρη πολιτική τα τελευταία χρόνια για το μείζον θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ποια είναι η άποψή σας; Τι πρέπει να γίνει;

λο του µαζικού τουρισµού µε τα πενιχρά και εφήµερα κέρδη.

Οι βραχυχρόνιες µισθώσεις δηµιούργησαν µια νέα κατάσταση

µπορέσουµε να αναβαθµίσουµε το τουριστικό µας προϊόν, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των φυσικών πόρων και

στο τουριστικό τοπίο, καθώς στην αρχή ήταν ανεξέλεγκτες. Σι-

Με δεδομένες τις δημόσιες υποδομές, ποια είναι η «αριθμητική οροφή» του ελληνικού Τουρισμού; Τι πρέπει να γίνει για τη βελτίωσή τους; Χρειαζόμαστε περισσότερους τουρίστες, «καλύτερους» τουρίστες; Ποιο πρέπει να είναι το μίγμα;

γά-σιγά, ωστόσο, γίνονται βήµατα εξορθολογισµού -µε τη φορο-

Γιατί όχι περισσότερους, µοιρασµένους καλύτερα στον χρόνο,

φορολόγηση στις µισθώσεις τύπου Airbnb.

λόγησή τους για παράδειγµα. Σίγουρα απαιτούνται πολλά ακόµα, ώστε να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο θεµιτού ανταγωνισµού (ασφάλεια, παροχές, κ.λπ.), όπως για παράδειγµα η αναλογική

αλλά και καλύτερους; Είναι κάτι που µπορεί να συµβεί αν όλοι

τοπική γαστρονοµία, δραστηριότητες αθλητικές και άλλες. Όλα

Τράπεζες: ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμη δεν έχει αντιμετωπισθεί το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ και η χρηματοδότηση του Τουρισμού φαίνεται να μην είναι αρκετή. Τι λέτε;

αυτά µπορούν να προσελκύσουν ανθρώπους µέσου και υψηλού

Αναµφίβολα οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στη διευθέ-

εισοδήµατος, διατεθειµένους να ξοδέψουν περισσότερα.

τηση του κόκκινου δανεισµού των µεγάλων ξενοδοχειακών επι-

αντιληφθούν ότι προσφέρουµε υψηλού επιπέδου παροχές, lifestyle προσαρµοσµένο στις νέες απαιτήσεις, έµφαση στην

χειρήσεων -και όχι µόνο-, ώστε να απεγκλωβιστεί η χρηµατοδό-

Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Τουρισμού κινούνταν στην λογική των συνεργασιών με τους tour operators, για να αυξήσουν τις θέσεις στην Ελλάδα. Αυτή η πολιτική φαίνεται να αλλάζει. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

τηση και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του χώρου, αλλά και γενικότερα. Πιστεύω ότι θα λυθεί και αυτό το θέµα, ας µην ξεχνάµε ότι µόλις ξεκινάµε να βγαίνουµε από τον κύκλο εσωστρέφειας των τελευταίων ετών, λόγω των οικονοµικών προβληµάτων.

Οι tour operators έχουν διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στη διασβήτητη συµµετοχή στο success story. ∆εν νοµίζω ότι υπάρχει θέµα

Αναπτυξιακός νόμος: Πως πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό; Πρέπει να συνεχίσει να επιδοτείται το ξενοδοχείο;

αλλαγής πολιτικής, απλά ζητούµενο είναι η ενίσχυση του ανταγωνι-

∆εν χωράει αµφιβολία ότι µε το δύσκολο πολιτικό και οικονοµικό

σµού µε την ανάπτυξη και άλλων εναλλακτικών δικτύων διάθεσης.

περιβάλλον των τελευταίων ετών κρίνεται πλέον η βιωσιµότητα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δουλειά της Πολιτείας είναι να βοηθά

των ελληνικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα της «ραχοκοκαλιάς» του

στη διαρκή βελτίωση των υποδοµών, της ποιότητας, της εκπαίδευ-

Τουρισµού, των χιλιάδων µικροµεσαίων επιχειρήσεων, που η βι-

σης και του marketing, σε συνεργασία µε ιδιωτικούς φορείς, όπως

ωσιµότητα είναι απαραίτητη. Ο νέος αναπτυξιακός νόµος χρει-

η Marketing Greece και όχι να επιδοτεί συγκεκριµένα δίκτυα διανο-

άζεται σωστή υλοποίηση. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως

µής σε βάρος του ελεύθερου ανταγωνισµού.

και οι προβλέψεις και οι δυνατότητες που παρέχονται για κάθε

µόρφωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και έχουν αναµφι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Συνέντευξη Μήνα

µέγεθος επιλέξιµης επένδυσης, µικρής η µεγάλης. Παράλληλα, ο νόµος πρέπει να αποκτήσει µεγαλύτερη απλότητα και σαφήνεια προς τους επενδυτές, µε ξεκάθαρες οδηγίες και σαφείς χρονικές προθεσµίες. Και λιγότερη γραφειοκρατία. Σκοπός του νόµου είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης, µε σεβασµό στους περιβαλλοντικούς πόρους, η τεχνολογική αναβάθµιση, η διαµόρφωση µιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τοµείς υψηλής προστιθέµενης αξίας και έντασης γνώσης, η µετακίνηση στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας για την παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων, η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών και, εν τέλει, η εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στον διεθνή καταµερισµό.

Είμαστε, πράγματι, ο πρώτος όμιλος που εξάγει στη νούμερο ένα τουριστική αγορά στον κόσμο, ένα ελληνικό brand. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς έχουμε να ανταγωνιστούμε διεθνείς κολοσσούς, αλλά και μεγάλα ισπανικά ξενοδοχεία. Θα ανοίξουμε στις αρχές Μαΐου, μετακινώντας μεγάλο αριθμό Ελλήνων εργαζομένων, που μαζί με Ισπανούς συναδέλφους τους, θα συστήσουν την πρώτη ομάδα 700 εργαζομένων του ξενοδοχείου. Θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά. Περισσότερα, θα δείξει το αποτέλεσμα.

Υπάρχει θέμα αφελληνισμού της ξενοδοχίας; Το ελληνικό ξενοδοχείο και ο τουρισμός, είναι αλληλένδετα με τον Έλληνα ξενοδόχο;

Ισπανία. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και για τον ελληνικό Τουρισμό;

∆εν θα έλεγα ότι υπάρχει θέµα αφελληνισµού, αλλά διεύρυνσης

Είµαστε, πράγµατι, ο πρώτος όµιλος που εξάγει στη νούµερο

του τουριστικού προϊόντος, µε τους ξένους οµίλους να φέρνουν

ένα τουριστική αγορά στον κόσµο, ένα ελληνικό brand. Πρό-

αναγκαία κεφάλαια και τη δική τους εµπειρία. Οι επενδύσεις και

κειται για ένα µεγάλο στοίχηµα, καθώς έχουµε να ανταγωνι-

το know-how στη χώρα µας είναι απαραίτητα και όλοι µπορούµε

στούµε διεθνείς κολοσσούς, αλλά και µεγάλα ισπανικά ξενο-

να ωφεληθούµε από αυτές.

δοχεία. Θα ανοίξουµε στις αρχές Μαΐου, µετακινώντας µεγάλο αριθµό Ελλήνων εργαζοµένων, που µαζί µε Ισπανούς συναδέλ-

Ποια πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα στην εκπροσώπηση του κλάδου;

φους τους, θα συστήσουν την πρώτη οµάδα 700 εργαζοµέ-

Είµαι βέβαιος ότι όπως εκπροσωπείται αποτελεσµατικά σήµερα,

Περισσότερα, θα δείξει το αποτέλεσµα.

νων του ξενοδοχείου. Θα κάνουµε αυτό που ξέρουµε καλά.

το ίδιο θα συµβεί και στο µέλλον. Χαίροµαι που βλέπω µία νέα ενθουσιασµό σήµερα µε τα κοινά. Αν συγκρίνουµε µε δέκα-δε-

Ποιες νέες κινήσεις, εντός ή εκτός Ελλάδας, να περιμένουμε από εσάς;

καπέντε χρόνια πριν, η εικόνα είναι ασύγκριτα θετικότερη.

Προς το παρόν το βλέµµα µας είναι στραµµένο στο Ikos Andalusia,

γενιά ικανών και καινοτόµων επιχειρηµατιών να ασχολούνται µε

ωστόσο σχεδιάζουµε και άλλα σηµαντικά, νέα projects, που θα

Το 2020 θα σηματοδοτήσει τη λειτουργία ξενοδοχείου σας στην 44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ανακοινώσουµε σύντοµα.Παρουσίαση

Η ΒΙΟΠΛΑΖ ΝΙΚΟΛΑΟΥ συστήνει το Maison στην αγορά του επαγγελματικού εξοπλισμού Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, χιλιάδες κωδικοί προϊόντων και αντιπροσώπευση επώνυμων brands, συνθέτουν το επιχειρηματικό προφίλ της εταιρίας ΒΙΟΠΛΑΖ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, η οποία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον αξιόπιστους συνεργάτες των ξενοδόχων.

H

εταιρία έχει αξιόλογη παρουσία στον χώρο του επαγγελ-

προσδίδουν «προσωπικότητα» σε κάθε χώρο.

µατικού εξοπλισµού µαζικής εστίασης εδώ και πέντε περί-

To Maison παρέχει απεριόριστες επιλογές, ιδιαίτερες προτάσεις σε

που δεκαετίες. ∆ιευρύνοντας, µάλιστα, την προϊοντική της γκάµα,

έπιπλα και διακόσµηση, προσεγµένη ποιότητα και εξαιρετική σχέση

προσφέρει ολοκληρωµένες λύσεις εξοπλισµού και είναι σε θέση να

ποιότητας-τιµής.

«υπογράφει» την υλοποίηση µεγάλων έργων σε ξενοδοχεία, χώρους

Ευφάνταστοι συνδυασµοί υλικών, µε έµφαση στο ξύλο και το µέ-

εστίασης και αναψυχής.

ταλλο, minimal γραµµές, λειτουργικές φόρµες και ένας αστείρευτα

Πρόσφατα, η εταιρία ΒΙΟΠΛΑΖ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, εισήγαγε στην αγορά

δηµιουργικός πλουραλισµός συνθέτουν µοναδικά concepts, που

της Ρόδου κι ευρύτερα στη ∆ωδεκανησιακή αγορά το Maison. Ένα

µπορούν να καλύψουν πολύπλευρα όλες τις ανάγκες των επαγγελ-

κορυφαίο brand, το οποίο προσφέρει ολοκληρωµένες συλλογές

µατιών (ξενοδοχεία, καταλύµατα, Airbnb, εστιατόρια, µπαρ, spa και

επίπλων και διακοσµητικών, διαµορφώνοντας κοµψά σύνολα, που

συνεδριακά κέντρα).

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΤΟ MAISON ΕIΝΑΙ EΝΑ ΝΕΟ BRAND ΜΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΟΜΨΑ ΣΥΝΟΛΑ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.

1. ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ «JOY» ΣΕ BRONZE ΧΡΥΣΟ, 81,5X8 EK. 2. COFFEE TABLE «PIEDRA» ΜΕ ΓΚΡΙ ΣΚΟΥΡΑ ΠΕΤΡΑ ΚAI ΒΑΣΗ BRASS ANTIQUE, 94X82X45 EK.

ΣΚΑΜΠO «NATURA» ΑΠΌ ΦΥΣΙΚΟ ΞΥΛΟ KAI ΜΕΤΑΛΛΟ, 36X48 ΕΚ. 1

3. ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ «STRAW» ΑΠΌ ΒΑΜΒΟΟ ME ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΒΑΣΗ, 57X52X84,5 EK.

2

H conceptual φιλοσοφία του Maison επιτρέπει απόλυτη ελευθερία στη δηµιουργικότητα. Τόσο οι επαγγελµατίες όσο και οι ιδιώτες µπορούν να κινηθούν σε µια πλατφόρµα που παρέχει απεριόριστες επιλογές, ιδιαίτερες προτάσεις σε έπιπλα και διακόσµηση µε έξυπνο design, προσεγµένη ποιότητα και εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιµής. To Maison προτείνει συγκεκριµένες προτάσεις, που βοηθούν τους επαγγελµατίες να διαλέξουν ανάµεσα σε πολλά και διαφορετικά στυλ, καθώς και ευφάνταστους συνδυασµούς

υλικών και σχεδίων. Το Maison αναπτύσσεται δυναµικά και στο χώρο του Contract, έχοντας κερδίσει την εµπιστοσύνη της αγοράς µε πολλά σηµαντικά projects. Με συνεχείς επενδύσεις στην καινοτοµία, επέκταση της γκάµας προϊόντων και υψηλού επιπέδου service, το Maison µπορεί να καλύψει πολύπλευρα όλες τις ανάγκες των επαγγελµατιών (ξενοδοχεία, Airbnb, εστιατόρια, µπαρ, spa και συνεδριακά κέντρα), και γενικότερα του χώρου HO.RE.CA., πάντα εστιασµένο στις ανάγκες του project.

4. ΜΠΟΥΦΕΣ «ROYAL» ME ΧΡΥΣΕΣ ΟΨΕΙΣ, 186Χ48Χ77 EK. ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ «ΜΟΝΟ».

4 3

i

ΣΤΟ WWW.MAISON.GR ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΉΜΑΤΑ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΆ∆Α

ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ «BUTTERFLY» ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΒΑΜΒΟΟ, 70X73X112 EK.

ΒΙΟΠΛΑΖ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΕ 3ο χλµ. Ρόδου -Λίνδου 85100 Ρόδος | Tηλ: +30 22410 65802 | Φαξ: +30 22410 69190 e- mail: sales@vioplaz.gr | vioplaz@otenet.gr | www.vioplaz.grM E T R O P O L I TA N E X P O HALL 3, STAND C07/D08


Παρουσίαση

ΕΝΑΚ

Ο «ηγέτης» της ναυαγοσωστικής O μεγαλύτερος εκπαιδευτικός φορέας στον τομέα της ναυαγοσωστικής και μία από τις παλαιότερες Σχολές στην Ελλάδα, η Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία - ΕΝΑΚ, εκπαιδεύει, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, κολυμβητές για να σώζουν ανθρώπινες ζωές, καλύπτοντας τις ανάγκες ακτών και ξενοδοχείων, ανά την Ελλάδα, σε εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες.

Η

ΕΝΑΚ, η οποία είναι αναγνωρισµένη ακαδηµία από το υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιµεναρχείο Πειραιά

(Α.Π.:2118.6/19/10/1449 ΑΤ.:580441), εκδίδει πιστοποιηµένα πτυχία Επόπτη Ασφαλείας Κολυµβητικών ∆εξαµενών - Ναυαγοσώστη Πισίνας, Πρώτων Βοηθειών & Ακτής, σε ταχύρρυθµα τµήµατα, µε έναρξη κάθε εβδοµάδα. Μάλιστα, παρέχει τη δυνατότητα εκπαιδεύσεων, τόσο στην έδρα της, όσο και στην έδρα του πελάτη, είτε πρόκειται για ξενοδοχειακή µονάδα, είτε για κάποια επιχείρηση. Μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχει η Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδηµία είναι ο σχεδιασµός και η εκτέλεση των ναυαγοσωστικών απαιτήσεων για κάθε κολυµβητική δεξαµενή ή ακτή και η προµήθεια της εγκατάστασης µε τον νόµιµο ναυαγοσωστικό εξοπλισµό. Εκπαιδευµένοι ναυαγοσώστες της ΕΝΑΚ περνούν τα καλοκαίρια τους σε πισίνες ξενοδοχείων και σε παραλίες, σε όλη τη χώρα, φροντίζοντας για την ασφάλεια των λουόµενων.

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πρώτες Βοήθειες Ναυαγοσώστης Ακτής Ναυαγοσώστης Πισίνας 210 9575470 | enaknet@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟNLINE


Άρθρο

Ο θεματικός χαρακτήρας του Τουρισμού μέσα από την πολιτιστική, την ποιοτική και την ανθρώπινή του διάσταση Την πολιτιστική, ποιοτική και ανθρώπινη διάσταση του Τουρισμού παρουσιάζει σε άρθρο του ο πρόεδρος του ομίλου Συμβούλων MTC Group, κ. Νότης Μαρτάκης, ένα πολύπειρο στέλεχος της τουριστικής μας βιομηχανίας, ένας «γκουρού» του Τουρισμού.

ην τελευταία δεκαετία η δι-

T

ετών, διανύει µία εποχή µεγάλης αβεβαιότητας και έντονου αντα-

εθνής κρίση εξαπλώθηκε

γωνισµού, η άσκηση της τουριστικής πολιτικής οφείλει να είναι

ταχύτατα σε όλους τους τοµείς της

απόλυτα ταυτισµένη µε τους κανόνες της αγοράς. Να λαµβάνει,

οικονοµίας. Η συρρίκνωση του κύ-

δηλαδή, υπόψη τους νόµους της προσφοράς και ζήτησης και τις

κλου εργασιών, η εκτόξευση της

σύγχρονες µεθόδους του marketing.

ανεργίας, η µείωση των επενδύσε-

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει:

ων θεωρούνται τα αναπόφευκτα

• Πρώτον να υπάρξει πολιτική, άρα στρατηγική.

δεινά της εποχής. Ο τουρισµός

• ∆ εύτερον να έχει βάθος χρόνου, άρα αποτελεσµατικότητα και

επλήγη σε παγκόσµια κλίµακα, όχι

•Τ ρίτον να είναι στοχευµένη, ώστε να διασφαλίζει τη διείσδυση

όµως στον ίδιο βαθµό. Αυτό σηµαί-

στις οµάδες ενδιαφέροντος.

νει ότι παραµένει ένα αξιόπιστο «όχηµα» εξόδου από την ύφεση,

Είναι γεγονός ότι η χώρα µας διαθέτει ένα αξιόλογο τουριστικό

αρκεί να ληφθεί υπόψη, όχι µε την ευρεία και ίσως αόριστη διά-

προϊόν που προσφέρεται ως «πρώτη ύλη» για αξιοποίηση. Αρκεί να

στασή του, αλλά µε τον θεµατικό του χαρακτήρα, όπως τελευταία

αναλογιστούµε ότι ο τουρισµός αποτελεί τη µόνη εξαγωγική (αφού

αναπτύσσεται διεθνώς από την εξειδίκευση των αναγκών και, συ-

εισάγει πόρους) δραστηριότητα, που φέρνει τον καταναλωτή στον

νεπώς, της ζήτησης.

τόπο παραγωγής (προσφοράς) του προϊόντος (υπηρεσίας), καθι-

Ωστόσο, την ώρα που ο Παγκόσµιος Οργανισµός Τουρισµού προ-

στώντας, µε τον τρόπο αυτό, εξαγωγικές και άλλες δραστηριότητες,

βλέπει ότι ο τουρισµός στις ανερχόµενες οικονοµίες θα φτάσει µέ-

που από τη φύση τους δεν είναι εξαγώγιµες (κέντρα εστίασης και

χρι το 2030 σε ποσοστό 57% της παγκόσµιας αγοράς, έναντι 47%

αναψυχής, εµπορικά καταστήµατα, κ.λπ.). Η HORECA συγκεντρώνει

το 2010, η παθογένεια της εποχικότητας παραµένει, µε κίνδυνο την

λοιπόν το σύνολο αυτής της εξαγώγιµης προσφοράς που, συνδυ-

υπερσυγκέντρωση πληθυσµών σε τουριστικούς προορισµούς. Ποια

αστικά, µπορεί να λειτουργήσει υπέρ της ενίσχυσης του εγχώριου

είναι λοιπόν η λύση ώστε ο Τουρισµός να παίξει τον αποφασιστικό

τουριστικού προϊόντος, στο σύνολό του.

ρόλο βιώσιµης ανάπτυξης των οικονοµιών στις χώρες υποδοχής

Ο Τουρισµός και ο Πολιτισµός ακόµα και η Γαστρονοµία είναι πλέον

τουριστών; Σίγουρα η διεύρυνση της επισκέψιµης περιόδου.

έννοιες ταυτόσηµες. Άλλωστε, η περιήγηση, η ξενάγηση ακόµα και

Η επέκταση όµως της τουριστικής περιόδου βασίζεται στην ανά-

η γευσιγνωσία, αλλά και η οινογνωσία, που είναι στοιχεία του Πο-

πτυξη των ειδικών εκείνων θεµατικών µορφών, που ολοένα και

λιτισµού, αποτελούν, ταυτόχρονα, τα βασικά συστατικά κάθε του-

περισσότερο κερδίζουν σηµαντικά µερίδια ταξιδιωτών και µάλι-

ριστικού προϊόντος. Όσο, µάλιστα, διατηρούν την αυθεντικότητά

στα «φανατικών», πράγµα που συµβάλει και στην επανάληψη της

τους και δεν υφίστανται αλλοιώσεις και εξωγενείς επηρεασµούς,

επίσκεψης, ένα εξίσου βασικό ζητούµενο για την επιτυχία κάθε

µπορεί να εξελιχθούν στα δυνατά σηµεία κάθε προορισµού.

στρατηγικής προσέγγισης των αγορών.

Ο Πολιτισµός είναι η διαχρονική συµπύκνωση γνώσεων, πεποιθή-

Ειδικά στην Ελλάδα, που, παρά τις επιτυχίες των προηγούµενων

σεων, τεχνών, ηθικής, δικαίου και συνηθειών ενός Έθνους µε ρίζες

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η έξυπνη επιλογή για επαγγελματικό πλυντικό εξοπλισμό!

Καποδιστρίου 21, Μεταμόρφωση 14452, Τ. 210 8234325, 210 8833529, F: 210 8833022 E-mail: info@papageorgakis.gr, www.papageorgakis.gr


Άρθρο

στην ιστορία και «όχηµα» την παράδοση. Είναι, µε λίγα λόγια, τα επι-

εξυπηρέτηση, τον σεβασµό του πελάτη, τη φιλικότητα, τη φιλόξενη

µέρους χαρακτηριστικά, τα στοιχεία της ταυτότητας που ιστορικά

διάθεση και την ευγένεια. Και θεωρούν ότι όλα αυτά τα συστατικά

και παραδοσιακά ξεχωρίζουν, γεωγραφικά και διαχρονικά, το αν-

της ανθρώπινης φύσης αποτελούν δήθεν απαλλοτρίωση της αξιο-

θρώπινο είδος µεταξύ του. Ο Πολιτισµός, λοιπόν, θεµελιώθηκε από

πρέπειας. Τους καλώ να αναλογισθούν τη διαφορά τιµής που έχει

την ιστορία, συντηρήθηκε από την παιδεία και εξελίχθηκε σε κάθε

ο καφές στο καφενείο µε εκείνον της πολυτελούς καφετέριας ή του

χρονική περίοδο ανάλογα µε τις ανάγκες και τις προσαρµογές, όπως

πεντάστερου ξενοδοχείου. Το υλικό είναι το ίδιο. Τι διαφέρει; Πέρα

αυτές διαµορφώθηκαν στη διαδροµή των χρόνων. Αυτό ακριβώς

από την άνεση του χώρου, υπεισέρχεται η ανθρώπινη διάσταση.

αποτελεί την κληρονοµιά µας και αυτό παραπέµπει στις ρίζες µας.

Αυτό δεν σηµαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του καφενείου στερείται σε κάτι

Με την ίδια λογική λοιπόν που θυµόµαστε και συντηρούµε τα ιστο-

από όλα αυτά. Πολλές φορές, η αγνότητα και η αυθεντικότητά του

ρικά γεγονότα και τα αποτυπώµατα που άφησαν µέχρι σήµερα οι

υπερέχουν. Στους υπόλοιπους όµως χώρους η ποιότητα των υπηρε-

παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιµα, ακόµα και οι γαστρονοµικές ιδι-

σιών δεν περιορίζεται στο επίπεδο πολιτισµού που έµφυτα µπορεί

αιτερότητες αποτελούν κοµµάτι της κληρονοµιάς µας. Αυτά µας

να έχει ο ιδιοκτήτης του καφενείου. Αποτελεί το επιπλέον τίµηµα

ξεχωρίζουν. Αυτά µας προσδιορίζουν. Όχι για να καλλιεργούµε,

που πληρώνει ο πελάτης για το ίδιο προϊόν που έχει σερβιριστεί και

είτε µεταξύ µας, είτε και στις νεότερες γενιές οποιοδήποτε αίσθη-

στο καφενείο. Αυτό το επιπλέον τίµηµα πρέπει λοιπόν να διακρίνε-

µα υπεροχής έναντι των άλλων λαών. Αλλά για να εµπεδώσουµε τις

ται από επαγγελµατισµό, που επεκτείνεται από τη συµπεριφορά

αξίες, κάποιες µάλιστα από τις οποίες, ενώ τις µεταλαµπαδεύσαµε,

µέχρι και την ενδυµατολογική εµφάνιση.

κινδυνεύουµε ταυτόχρονα να τις χάσουµε από την ξενολαγνεία και

Οι συµπάθειες δεν οικοδοµούνται από τις κυβερνήσεις. Επιβάλ-

τον µιµητισµό. Μόνο έτσι θα διατηρήσουµε την αυθεντικότητα του

λονται από τους λαούς. Σε αυτούς προσβλέπουµε. Με αυτούς

προσφερόµενου τουριστικού µας προϊόντος και, µέσω της µονα-

πορευόµαστε. Βάζοντας στην άκρη θρησκευτικές, φυλετικές και

δικότητάς του, θα αναδείξουµε το συγκριτικό µας πλεονέκτηµα.

χρωµατικές ιδεοληψίες. Αποδεχόµενοι τη διαφορετικότητα. Τοπο-

Ο Πολιτισµός όµως στον Τουρισµό δεν είναι ένα στατικό φαινόµε-

θετώντας σε ίση ζυγαριά αυτό που εµείς, αλλά και οι ξένοι, είµαστε

νο, που έχει να κάνει µε υλικά µόνο στοιχεία. Είναι και θέµα διαχεί-

και πιστεύουµε. Για να µας σέβονται και να τους σεβόµαστε. Για

ρισης των ανθρώπινων σχέσεων, αυτό που συνήθως ονοµάζουµε

να αποδείξουµε ότι ενώ η δουλειά των φιλοσόφων είναι να περι-

ποιότητα υπηρεσιών. Κάποιοι έχουν παρεξηγήσει την προθυµία για

γράφουν τον κόσµο, η δική µας δουλειά είναι να τον διορθώνουµε.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

KTIRIO 59 - Α PORTA

Προϊόντα και συνεργασίες υψηλών προδιαγραφών Νέες συνεργασίες με σπουδαία ξενοδοχειακά brands σηματοδοτούν μια σταθερά ανοδική πορεία για τη βορειοελλαδική εταιρία KTIRIO 59 – A PORTA, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του interior design.

T

ο πεντάστερο ξενοδοχείο της Λεµεσού AMARA επέλεξε

µε µηχανικούς, αρχιτέκτονες και διακοσµητές, οι άνθρωποι της

για τα υπερπολυτελή δωµάτιά του πόρτες και κουφώµατα

KTIRIO 59 – A PORTA δηµιουργούν χώρους άρτιους λειτουργικά

από την KTIRIO 59 – A PORTA. Πρόκειται για ένα από τα πλέον

και αισθητικά, «ντυµένους» µε προϊόντα απαράµιλλης ποιότητας

πρόσφατα projects που υλοποίησε η εταιρία στον ξενοδοχειακό

και σύγχρονου design.

χώρο σε Ελλάδα, Κύπρο και Μέση Ανατολή, και το οποίο πιστοποιεί την καταξίωση και την εµπιστοσύνη που επιδεικνύουν στα

Εσωτερικές πόρτες, κουφώµατα, σκίαστρα, τέντες, ντουλάπες,

προϊόντα και τις υπηρεσίες της, µεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτή-

κρεβατοκάµαρες, δάπεδα, κουζίνες, κάγκελα αλουµινίου, θωρα-

µατα, διεθνούς κύρους.

κισµένες, εξωτερικές πόρτες και ειδικές κατασκευές µπορούν να καλύψουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες.

Η KTIRIO 59 – A PORTA αναλαµβάνει τον εξοπλισµό καινούριων

Με κάθε αγορά επώνυµων πιστοποιηµένων κουφωµάτων, η

κτιρίων, αλλά και τη µερική ή ολική ανακαίνιση ενός ξενοδοχεί-

KTIRIO 59 – A PORTA παραδίδει έντυπο εγγύησης καλής λειτουρ-

ου, επαγγελµατικού χώρου ή κατοικίας, προσφέροντας ολο-

γίας δύο ετών.

κληρωµένες λύσεις, σε άκρως ανταγωνιστικές τιµές. Μελέτη,

σχεδιασµός, κατασκευή, επίβλεψη, τοποθέτηση και συντήρηση,

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών της εταιρίας συγκαταλέγονται η µε-

µετατρέπονται σε έργο υψηλών προδιαγραφών, από τα έµπειρα

ταφορά, η τοποθέτηση ή η αυθηµερόν αντικατάσταση παλιών

χέρια των τεχνικών και στελεχών της επιχείρησης. Σε συνεργασία

κουφωµάτων µε νέα και η συντήρησή τους.

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΚΤΙΡΙΟ 59 - ALPHA PORTA GROUP Μακροχρόνια εµπειρία στην κατασκευή Ξενοδοχειακών Προϊόντων

Ξύλινη Είσοδος ∆ωµατίου Ξενοδοχείου • Πυραντίσταση: Από 30 min έως 120 min • Hχοµείωση: Από 32 db έως 42 db

• • • •

Σχεδιασµός Κατασκευή Εγκατάσταση Υποστήριξη

Νέα Μοναστηρίου 59, 563 34 Θεσσαλονίκη • Τηλ: 2310 757 410, 2310 763 653 • Fax: 2310 769 099 E-mail: ktirio59@otenet.gr • Web: www.ktirio59.gr


Θέμα

Post Office: Η Κέρκυρα, ο πιο value for money ελληνικός προορισμός για τους Βρετανούς • 8η στην Ευρώπη, 16η παγκοσμίως • Αυξημένες οι τιμές στα τρία τέταρτα των τουριστικών προορισμών Στην 8η θέση σε ευρωπαϊκό και στη 16η σε παγκόσμιο επίπεδο συναντάται η Κέρκυρα, στην έρευνα Holiday Money Report, των βρετανικών ταχυδρομείων, για τους πιο value for money τουριστικούς προορισμούς για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, με το νησί του Ιονίου να έχει την καλύτερη σχέση «ποιότητας - τιμής», μεταξύ των ελληνικών προορισμών.

Σ

ύµφωνα µε την έρευνα, οι τιµές σε οκτώ βασικά τουριστικά

παρατηρείται στην Αντίγκουα, µε το µέσο κόστος να είναι 70,51 λί-

είδη, όπως ένα πλήρες γεύµα για δύο άτοµα µε κρασί, ένα

ρες και τον προορισµό για φέτος να ανεβαίνει στη 14η θέση.

φλιτζάνι καφές, ένα µπουκάλι µπύρας, ένα αναψυκτικό, ένα ποτήρι

Σε διψήφιο ποσοστό 21% είναι η µείωση στις τιµές των προανα-

κρασιού, ένα µπουκάλι εµφιαλωµένο νερό, αντηλιακό και εντοµο-

φερόµενων ειδών για το 2020 και στην Κέρκυρα, η οποία κατα-

απωθητικό, που αγοράζουν οι παραθεριστές κατά τη διάρκεια των

λαµβάνει τη 16η θέση, από την 21η πέρυσι, σε σύνολο των 42

διακοπών τους, έχουν µειωθεί σε πάνω από τα τρία τέταρτα, δηλα-

προορισµών απ’ όλο τον κόσµο, µε το συνολικό κόστος για τα

δή σε 33 από τους 42 εξεταζόµενους προορισµούς, σε παγκόσµιο

παραπάνω είδη να ανέρχεται σε 75,91 λίρες, έναντι 96,06 λιρών

επίπεδο. Η µεγαλύτερη πτώση στις τιµές των ειδών αυτών κατά 44%

το 2019.

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αττάλειας 39-41 & Θείρων, Νίκαια | Τηλ.: 210 5610711 | Fax: 210 5617485 e-mail: info@scotsman-ice.gr | www.scotsman-ice.gr


Θέμα

Το Top10 των φθηνότερων προορισμών διακοπών 1 Βουλγαρία

Sunny Beach

£30.68

6 South Africa

Κέιπ Τάουν

£59.39

2 Τουρκία

Μαρµαρίδα

£44.15

7 Βιετνάµ

Χόι Αν

£59.49

3 Ιαπωνία

Τόκιο

£48.21

8 Ινδονησία

Μπαλί

£61.43

4 Πορτογαλία

Αλγκάρβε

£49.87

9 Τσεχική ∆ηµ.

Πράγα

£63.02

5 Ισπανία

Κόστα ντελ Σολ

£53.16

Πάφος

£63.22

10 Κύπρος

Europe - Holiday Costs Barometer 2020 Sunny Beach Bulgaria

Marmaris Turkey

Total cost

£30.68

Algarve Portugal

Total cost

£44.15

Total cost

£49.87

£0.37

£0.69

£0.78

£0.92

£0.33

£1.07

£1.07

£2.00

£0.43

£0.61

£1.30

£1.04

£22.15

£1.15

£2.31

£2.31

£28.90

£3.20

£1.32

£6.26

£36.50

£1.08

£5.02

£3.89

Costa del Sol Spain

Prague Czech Republic

Total cost

£53.16

Paphos Cyprus

Total cost

£63.02

Total cost

£63.22

£0.26

£1.04

£1.73

£1.91

£0.43

£2.08

£1.72

£1.58

£0.23

£2.17

£1.82

£2.25

£37.29

£1.91

£3.38

£5.64

£43.68

£2.26

£4.81

£6.46

£43.88

£2.17

£4.76

£5.94

Sliema Malta

Corfu Greece

Total cost

£66.72

Budapest Hungary

Total cost

£75.91

Total cost

£78.49

£0.52

£1.56

£1.99

£2.17

£0.87

£2.17

£1.95

£3.04

£0.41

£1.88

£1.60

£2.07

£42.79

£3.38

£3.69

£10.62

£50.73

£3.47

£4.92

£8.76

£55.34

£2.70

£3.45

£11.04

Porec Croatia

Nice France

Total cost

£79.43

Sorrento Italy

Total cost

£89.31

Total cost

£108.39

£0.73

£1.34

£2.06

£2.19

£0.43

£1.30

£2.17

£3.47

£1.30

£1.73

£2.17

£2.60

£56.47

£3.89

£4.86

£7.89

£59.83

£3.90

£6.94

£11.27

£81.51

£3.47

£6.94

£8.67

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Dometic drawer miniBar

Μειωµένες, κατά 15% είναι οι τιµές στα οκτώ βασικά είδη, που συνιστούν το τυπικό «καλάθι του τουρίστα» στο θέρετρο Sunny Beach, της Βουλγαρίας, το οποίο διατηρεί τη θέση του ως ο πιο

HiPro 6000 HiPro vision

φθηνός προορισµός, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσµιο επίπεδο για τους Βρετανούς, για το 2020, µε το συνολικό κόστος για τα παραπάνω είδη να ανέρχεται σε £30,68. Στη δεύτερη θέση συναντάται η Μαρµαρίδα, στην Τουρκία, καθώς ο µέσος ταξιδιώτης για την αγορά των προαναφερόµενων προϊόντων και υπηρεσιών πρέπει να δαπανήσει £44,15. Στην τρίτη θέση, σε παγκόσµιο επίπεδο, συναντάται το Τόκιο στην Ιαπωνία, που θεωρείται ο καλύτερος προορισµός µακρινών

RH 131

αποστάσεων, µε το «καλάθι του τουρίστα» να διαµορφώνεται σε

RH 449

£48,21. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Sunny Beach και Μαρµαρίδα βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις, ενώ εξίσου οικονοµικός προορισµός εί-

miniSafes

ναι και η ακτογραµµή Αλκγκάρβε, στην Ισπανία, που ακολουθεί στην τρίτη θέση, µε το κόστος για το «καλάθι του τουρίστα» να διαµορφώνεται στις £49,87. Στην τέταρτη θέση τοποθετείται η Cοsta del Sol, στην Ισπανία µε £53,16 και στην πέµπτη η Πράγα µε £63,02. Στην αµέσως επόµενη θέση, την έβδοµη, βρίσκεται η Πάφος, µε το τυπικό «καλάθι του τουρίστα» να κοστίζει £63,22. ∆ύο θέσεις πιο κάτω «φιγουράρει» η Κέρκυρα, ο φθηνότερος ελληνικός προορισµός στην Ευρώπη για τους Βρετανούς, µε το κόστος για τα 8 είδη που συνιστούν το «καλάθι του τουρίστα» να ανέρχεται στις £75,91. Όπως σε κάθε έρευνα ακριβότεροι εµφανίζονται οι προορισµοί

RΗ440NTE

στον γαλλικό νότο (Νίκαια £89,31) και στη νότια Ιταλία (Σορέντο £108,39). Το κόστος εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κριτήριο για την επι-

Wine refrigerators

λογή προορισµού, µε σηµαντικό αντίκτυπο στα σχέδια των ταξιδιωτών.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε. Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

61


Παρουσίαση

JOKER GOLF CARTS

Ηλεκτρικά οχήματα Made In Usa Άριστη ποιότητα, μεγάλη ποικιλία και προσιτές τιμές συνθέτουν το τρίπτυχο, στο οποίο στηρίζει τη λειτουργία της η εταιρία Joker Golf Carts, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, αποτελώντας μία από τις κορυφαίες εταιρίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με αξιόλογη παρουσία στην ξενοδοχειακή αγορά. Εάν, μάλιστα, σε αυτό το τρίπτυχο προσθέσουμε την άριστη εξυπηρέτηση, τόσο πριν, όσο και μετά την πώληση, μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί η Joker Golf Carts έχει πιστούς και επαναλαμβανόμενους πελάτες. εταιρία δραστηριοποιείται επαγγελµατικά στον χώρο των

H

λάτες της είναι η υψηλής ποιότητας τεχνική υποστήριξη των οχη-

ηλεκτρικών οχηµάτων Golf Cart, εισάγοντας αποκλειστικά

µάτων, µε άµεσες λύσεις από τους εξειδικευµένους τεχνικούς της.

και διαθέτοντας τα ηλεκτρικά οχήµατα της αµερικανικής Club Car, η

Στο σηµείο αυτό πρέπει να πούµε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τη

οποία αποτελεί εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας, σε αντίθεση µε

λύση αναλαµβάνει να δώσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, κ.

τα κινέζικα οχήµατα, τα οποία διαθέτουν στην αγορά άλλες εταιρίες.

Iωάννης Κουτσιµπογεώργος, ο οποίος είναι τεχνικός µε µεγάλη

Στην προϊοντική της γκάµα συναντά κανείς µία µεγάλη ποικιλία

εµπειρία στα ηλεκτρικά οχήµατα.

οχηµάτων, τόσο καινούργιων, όσο και µεταχειρισµένων, τα οποία

Επίσης, στα πλεονεκτήµατά της είναι η µεγάλη ποικιλία σε ετοι-

είναι σε άριστη κατάσταση, κυριολεκτικά σαν καινούργια, όπως

µοπαράδοτα οχήµατα, όλων των κατηγοριών, καθώς και η παρα-

άλλωστε αποδεικνύουν οι πιστοποιήσεις και η εγγύηση που συνο-

καταθήκη σε ανταλλακτικά για Golf Cart όλων των τύπων και µε

δεύουν κάθε όχηµα.

αυθηµερόν αποστολή τους, αλλά και το εύρος των αξεσουάρ, όπως

Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρίας, στη Λεωφόρο Βάρης

αναδιπλούµενο κάθισµα, φώτα LED, καλύµµατα για προστασία βρο-

- Κορωπίου, µπορεί κανείς να δει από κοντά όλα τα οχήµατα της

χής, σχάρες οροφής, καθρέπτες, ζώνες ασφαλείας, κ.λπ..

Joker Golf Carts, στη µεγαλύτερη έκθεση οχηµάτων που λειτουρ-

Το σηµείο, ωστόσο, στο οποίo η εταιρία υπερέχει κατά κράτος

γεί σε όλη την Ελλάδα και να κάνει test drive στο αυτοκίνητο της

έναντι οµοειδών επιχειρήσεων, είναι ότι αναλαµβάνει την ειδική

επιλογής του, τόσο σε συνθήκες κανονικού εδάφους, όσο και ανη-

µετατροπή του οχήµατος (customade) σε ασθενοφόρο, όχηµα µε-

φορικού, µε κλίση έως και 45%, προκειµένου να διαπιστώσει τις

ταφοράς αναπήρων, πυροσβεστικό, Room Service, καθώς, επίσης,

δυνατότητες και την αντοχή του οχήµατος.

την πλήρη ανακατασκευή του παλιού οχήµατος, κάνοντάς το σαν

Στα σηµαντικά πλεονεκτήµατα που προσφέρει η εταιρία στους πε-

καινούργιο. Ειδικότερα, η εταιρία προσαρµόζει τα οχήµατά της ανάλογα µε τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη και προσφέρει λύσεις σε προβλήµατα, όπως η ανηφορική κλίση εδάφους, το ανώµαλο οδόστρωµα, η καθηµερινή και πολύωρη επαγγελµατική χρήση, το ωφέλιµο φορτίο και η αντοχή των µπαταριών. Όλα τα οχήµατα της Club Car διαθέτουν αλουµινένιο σασί, το οποίο έχει τη µεγαλύτερη αντοχή, αλλά και ανθεκτικότητα απέναντι στη σκουριά. Επίσης, διαθέτουν τον µικρότερο κύκλο στροφής στο τιµόνι καθώς και ανθεκτικό εµπρόσθιο σύστηµα για µηδενικές ζηµιές και µεγαλύτερη ασφάλεια. Για την ποιοτική κατασκευή και την προσαρµογή τους ανάλογα µε τις εκάστοτε συνθήκες, τα οχήµατα της εταιρίας επιλέγει µεγάλος αριθµός ξενοδοχείων, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, εργοστασιακές µονάδες και διάφορες επιχειρήσεις, ακόµη και golf clubs.

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Άρθρο Θέμα

Η κλιματική αλλαγή πρόκληση για τον Τουρισμό Περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη, όπως κάθε Millennials, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, αναλύει στο άρθρο που ακολουθεί τις επιπτώσεις της τουριστικής βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή, αλλά και το αντίστροφο, τονίζοντας πως για να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα του τουριστικού της προϊόντος η τουριστική πολιτική στην Ελλάδα οφείλει να προσαρμοστεί, έγκαιρα κι αποφασιστικά, στις νέες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Ο

πλανήτης µας, από τον Αµαζόνιο έως την Αυστρα-

Η ανταπόκριση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, σε συνδυασµό

λία, φλέγεται… Οι πάγοι λιώνουν, οι θερµοκρασίες

µε τις διεθνείς συνθήκες, πρέπει να αποτελέσει βασική στόχευση

αυξάνονται δραµατικά, η στάθµη της θάλασσας ανεβαίνει και

του σχεδιασµού της νέας τουριστικής πολιτικής, τόσο σε ευρω-

απειλεί τις παράκτιες περιοχές. Τα χαρακτηριστικά των δια-

παϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

φόρων εποχών έχουν µεταβληθεί… Τα ακραία καιρικά φαι-

Οι προβληµατισµοί είναι πολλοί, µπορούµε όµως να διακρίνου-

νόµενα, απότοµης έντασης και περιοδικότητας, διαταράσ-

µε τρεις βασικούς άξονες: τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής

σουν τις ισορροπίες στη φύση, προκαλώντας ταυτόχρονα

στη διαµόρφωση των τουριστικών υπηρεσιών και των ταξιδιω-

ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονοµικές καταστροφές.

τικών συνηθειών, το αποτύπωµα της Πράσινης Συµφωνίας σε

Όλα αυτά δεν αποτελούν σενάριο µιας µελλοντικής κατάστασης,

υποδοµές και στον νέο κλιµατικό ανταγωνισµό της τουριστικής

αλλά αντικατοπτρίζουν τη ζοφερή πραγµατικότητα που αντιµετωπίζει ο πλανήτης µας και η οποία θα επιδεινωθεί εάν δε λάβουµε άµεσα τα απαραίτητα µέτρα. Η κλιµατική αλλαγή είναι εδώ και απειλεί. Στο πλαίσιο

βιοµηχανίας, καθώς και τη συνεισφορά του βιώσιµου τουρισµού στην επίτευξη του στόχου της κλιµατικής ουδετερότητας. Οι µεταβολές στις κλιµατικές συνθήκες διαµορφώ-

αυτό, η Συµφωνία του Παρισιού και η πρόσφατη Ευ-

νουν ένα νέο φυσικό περιβάλλον, στο οποίο το

ρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία, παρά τις όποιες επι-

τουριστικό προϊόν θα αναγκαστεί µελλοντικά να

µέρους ενστάσεις µπορεί κάποιος να διατυπώσει,

προσαρµοστεί. Στη λεκάνη της Μεσογείου ιδιαί-

διαµορφώνουν ένα πλαίσιο ενεργειών µε προ-

τερα, αναµένεται να σηµειωθεί µεγάλη αύξηση

κλήσεις για όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσε-

της θερµοκρασίας, την ίδια στιγµή που η προ-

ων και οικονοµικής δραστηριότητας.

βλεπόµενη άνοδος της στάθµης της θάλασσας

Στη συζήτηση αυτή για την κλιµατική αλ-

απειλεί παραθαλάσσιες ζώνες. Παράλληλα, οι

λαγή ο τοµέας του Τουρισµού δεν µπορεί

αυξηµένες ενεργειακές ανάγκες των τουρι-

να απουσιάζει. Το αντίθετο µάλιστα. Άλ-

στικών υποδοµών, και η συχνά ανεξέλεγκτη

λωστε, η τουριστική βιοµηχανία έχει ένα

εκµετάλλευση των υδατικών πόρων στις

ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωµα,

τουριστικά δηµοφιλείς, παραθαλάσσιες πε-

άµεσα ή έµµεσα (µεταφορές, κατανά-

ριοχές, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, συ-

λωση φυσικών πόρων, ενέργεια, οικο-

νιστούν µείζονα προβλήµατα.

δοµικές εργασίες, τρόφιµα, κ.ά.), ενώ

Στο σηµείο αυτό εγείρονται και τα ζητή-

ταυτόχρονα οι επιπτώσεις της κλιµατι-

µατα αναπροσαρµογής του τουριστικού

κής αλλαγής (αύξηση της θερµοκρασίας,

προϊόντος, όσον αφορά τις παρεχόµε-

άνοδος της στάθµης της θάλασσας, κλιµα-

νες υπηρεσίες και τις απαιτούµενες

τικές µεταβολές, κ.ά.) την επηρεάζουν άµε-

υποδοµές. Η τουριστική βιοµηχανία

σα και αναδιαµορφώνουν τις τουριστικές ανάγκες.

αντιπροσωπεύει ένα σηµαντικό πο-

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΆρθρο του Μιχάλη Μάρκου, MBA*

µενες υπηρεσίες και τις απαιτούµενες υποδοµές. Η τουριστική

των µετακινουµένων. Οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτόµες εφαρ-

βιοµηχανία αντιπροσωπεύει ένα σηµαντικό ποσοστό των παγκό-

µογές, έχουν εξέχουσα βαρύτητα για την υλοποίηση των στόχων

σµιων εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου, ως αποτέλεσµα των

αυτών.

µεταφορικών αναγκών που προκαλεί, ιδιαίτερα των αεροπορι-

Σε τούτο το πλαίσιο καθίσταται ακόµη πιο επιτακτική η διαφο-

κών. Την ίδια στιγµή οι ενεργειακές απαιτήσεις, η χρήση φυσικών

ροποίηση του τουριστικού προϊόντος, µε την ανάπτυξη νέων,

πόρων, η διαχείριση απορριµµάτων, αλλά και ο τρόπος δόµησης

µορφών εναλλακτικού τουρισµού και τον εµπλουτισµό του µε

του περιβάλλοντος στις τουριστικές περιοχές, επιβαρύνουν δρα-

νέες υπηρεσίες και νέους προορισµούς, που αθροιστικά θα συµ-

µατικά το περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Τούτο σηµαίνει ότι απαι-

βάλουν επίσης στην επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου. Όχι

τούνται δύο παράλληλες δράσεις:

µόνο για λόγους οµαλοποίησης των εισοδηµατικών ροών, αλλά

- Πρώτον, η ανάπτυξη υποδοµών που θα ενσωµατώνουν τις

και για περιβαλλοντικούς, µε οφέλη που θα προκύψουν από τη

αρχές της κυκλικής οικονοµίας για την ελαχιστοποίηση του πε-

βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των υποδοµών και την ορθολο-

ριβαλλοντικού αποτυπώµατος των εγκαταστάσεων, ενδεικτικά:

γική χρήση των περιορισµένων, φυσικών πόρων.

χρήση ΑΠΕ, λήψη µέτρων εξοικονόµηση ενέργειας, ορθολογική

Είναι σαφές ότι η στρατηγική ανάπτυξης του τουρισµού θα πρέ-

διαχείριση υδατικών πόρων, ανακύκλωση, οικολογική δόµηση,

πει να απαντά στα ζητήµατα που γεννά η οικολογική επιβάρυνση

ορθολογικοποίηση του χωροταξικού σχεδιασµού, κ.λπ.. Οι υπο-

από τις δραστηριότητες που έλκει, τις νέες απαιτήσεις σε επίπεδο

δοµές θα πρέπει να είναι πλέον «πράσινες», συµβάλλοντας στην

διεθνών συµφωνιών και τη διαµόρφωση νέων συµπεριφορών

επίτευξη της κλιµατικής ουδετερότητας, ταυτόχρονα δε να αντα-

και προτιµήσεων των τουριστών ως απόρροια της οικολογικής

ποκρίνονται στην ολοένα και αυξανόµενη οικολογική συνείδηση

εγρήγορσης. Όλα αυτά συνθέτουν έναν καµβά κινδύνων, αλλά

των τουριστών, και κυρίως των νεότερων γενεών (millennials,

ταυτόχρονα και ευκαιριών για τη διατήρηση και ανάπτυξη της

generation Z), που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένες και απαι-

οικονοµικής συµβολής της τουριστικής βιοµηχανίας, σε ένα πλαί-

τητικές στα θέµατα αυτά κι αναζητούν συγκεκριµένες απαντή-

σιο περιβαλλοντικής και κοινωνικοπολιτισµικής ευηµερίας, που

σεις στα ζητήµατα της αειφορίας.

αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της αντα-

- ∆εύτερον, µε δεδοµένη την αρνητική συµβολή των µεταφο-

γωνιστικότητας του τοµέα.

ρικών υπηρεσιών στις εκποµπές των αερίων του θερµοκηπίου,

Αρκεί να γίνει απόλυτα κατανοητό από την Πολιτεία, τους φορείς

απαιτείται µια συστηµατική αναδιάρθρωση των µεταφορικών

επιχειρηµατικότητας και τους πολίτες, ότι ο βιώσιµος τουρισµός

χαρακτηριστικών, µε έµφαση στην προώθηση οικολογικών και

αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη της κλιµατικής ου-

σύγχρονων µεταφορικών µέσων, στην εφαρµογή καινοτόµων

δετερότητας και συνεπώς τη δίκαιη ανάπτυξη.

λύσεων στην επιλογή µέσων και στην αναδιάρθρωση της µετα-

Η τουριστική πολιτική στην Ελλάδα οφείλει να προσαρµοστεί

φορικής αλυσίδας εξυπηρέτησης, µε την ανάπτυξη ολοκληρωµέ-

έγκαιρα κι αποφασιστικά στις νέες προκλήσεις που θέτει η κλιµα-

νων, πολυµεσικών, µεταφορικών υπηρεσιών. Υπηρεσιών που θα

τική αλλαγή, προκειµένου να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα

πρέπει να ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωµα, ενώ

κι ελκυστικότητα του τουριστικού της προϊόντος και να διατηρή-

ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την ασφάλεια, αλλά και την άνεση

σει σε υψηλά επίπεδα τη συµβολή του στην εθνική οικονοµία.

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ce-

Εξοπλισμός Α.Ι. Αγγελάκου Α.Ι. Αγγελάκ κουζίνας Αντιπροσωπείες Επαγγελµατικές συ Επαγγελµατικές συσκευές- Service- Αντιπροσωπείες

Στεγνωτήρες χερ Στεγνωτήρες χεριών Mini Bar αμμωνίας Mini Bar αμμωνίας Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια με κλειδί και μαλλιών, με κλειδί με με κλειδ κλειδ και μαλλιών, σαπ σαπουνοθήκες καικαι και ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά

Μπουφέδες στάνταρ διαστάσεις Μπουφέδες στάνταρ διαστάσεις Χρηματοκιβώτ αι καιηλεκτρονικ και κατάκ παραγγελία κατά παραγγελία Κλιματιστικά Κλιματιστικά Κλιματιστικά Κλιματιστικά διαφόρων διαφόρων τύπων διαφόρων διαφόρων τύπων τύπων τύπων

Κλιματισ Μικροσυσκευές Μικροσυσκε διαφόρω Ανοξείδωτες κατασκευέςσε και σκεύη σε Ανοξείδωτες κατασκευές και σκεύη ΤαΤα Τα πάντα Τα πάντα πάντα πάντα επιθυμητές διαστάσεις επιθυμητές διαστάσεις

Πλυντήρια Πλυντήρια πιάτων πιάτων και και ποτηριών ποτηριών

για για για τον για τον τον τον επαγγελματικό επαγγελματικό επαγγελματικό επαγγελματικό Τα πάν τα εξοπλισμό εξοπλισμό εξοπλισμό εξοπλισμό για τον και και και τη και μαζική τη τη μαζική τημαζική μαζική Εντοιχιζόμενες συσκευές Εντοιχιζόμε επαγγελματικό εστίαση! εσ εστίαση! εσ τίαση! τίαση! Drop in εξοπλισμό Drop in Εξοπλισμός laundry Εξοπλισμός laundry και τη μα ζική εσ τίαση!

Θερμοθάλαμοι Θερμοθάλαμοι Ψυγεία και Blast Chiller Παγομηχανές Παγομηχανές Εξοπλισμός Εξοπλισμός Εξοπλισμός Εξοπλισμός κουζίνας κουζίνας κουζίνας κουζίνας

σεις

Φούρνοι Φούρνοι

Εξοπλισμός Μπουφέδες στάνταρ διαστάσεις Μπουφέδες κουζίνας και κατά παραγγελία και κατά πα Πλυντήρια πιάτων Πλυντήρια πιάτων και ποτηριών και ποτηριών

Θερμοθάλαμοι Θερμοθάλαμοι ηχανές Ψυγεία Ψυγεία Ψυγεία Ψυγεία και Blast Chiller και Blast και και Chiller Blast Παγομηχανές BlastChiller Chiller Ψυγεία

κ αι Φούρνοι Bla Φούρνοι

) 10, Μοσχάτο Αφών Γιαννί183 δη (πρώην 46 Πεντέλης) 10, Μοσχάτο 183 46 210 4010600 Τηλ: 210Γιαννίδη 4835776, 210 4835771, 210 4010600 Αφών Αφών Αφών Αφών (πρώην Γιαννίδη Πεντέλης) Γιαννίδη Γιαννίδη 10, Μοσχάτο (πρώην 183 46 Πεντέλης) (πρώην (πρώην 10, Μοσχάτο Πεντέ Πεντέ 183 4 Τηλ: Τ Τηλ: Τ 210 ηλ: 4835776, ηλ: 210 210 210 4835771, 4835776, 210 210 4010600 4835776, 4835776, 210 4835771, 210 210 210 4010600 48357 4835 ww.hotel-market.gr www.hotel-market.gr Emai l: angel ako@otenet.gr Email: Email: Email: Email: angelako@otenet.gr angelako@otenet.gr angelako@otenet.gr angelako@otenet.gr

www.hotel-market.gr www.hotel-market.gr

Αφών Γιαννίδη (π Τ ηλ: 210 483577 Email: angelako@


Παρουσίαση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ LE MONDE

Σπουδές υψηλού κύρους και απόλυτης εξειδίκευσης στα τουριστικά και ξενοδοχειακά επαγγέλματα Υψηλού επιπέδου υλικοτεχνική υποδομή και καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό αποτελούν τα «όπλα» του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE, ο οποίος εξειδικεύεται από το 1996 στις ξενοδοχειακές, τουριστικές και γαστρονομικές σπουδές.

O

Όμιλος LE MONDE, πιστοποιημένο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Eurochrie, προσφέρει εκπαι-

• Εμπλουτισμός του προγράμματος σπουδών με σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις.

δευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου, εξασφαλίζοντας αφενός

• Δυνατότητα συνέχισης των σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτε-

στους αποφοίτους του εξαιρετική σταδιοδρομία, αφετέρου τη διαρ-

ρικό, σε ελβετικές, γαλλικές σχολές και βρετανικά πανεπιστήμια,

κή αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

για τους σπουδαστές και αποφοίτους των προγραμμάτων διετούς φοίτησης.

Σημεία υπεροχής του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE

Διετή προγράμματα σπουδών στο Ι.Ε.Κ. LE MONDE

Δεν είναι λίγα τα στοιχεία εκείνα που διαφοροποιούν τον Εκπαι-

Στο Ι.Ε.Κ. LE MONDE πραγματοποιούνται διετή, αναγνωρισμένα

δευτικό Όμιλο LE MONDE στον χώρο της ξενοδοχειακής, τουρι-

προγράμματα σπουδών στις ακόλουθες ειδικότητες:

στικής και γαστρονομικής εκπαίδευσης. Κάποια από τα σημεία

• Hotel Management-Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επι-

υπεροχής του είναι:

χειρήσεων Φιλοξενίας

•Α πόλυτη εξειδίκευση στον τουρισμό και τη γαστρονομία.

Για τους νέους ή τις νέες που ονειρεύονται μια πετυχημένη καριέ-

• Τ ίτλοι σπουδών υψηλού κύρους, με σεβασμό και αποδοχή από

ρα στον χώρο του τουρισμού και των ξενοδοχείων, ο Εκπαιδευ-

τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. •Π ρότυπες, σύγχρονες, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, μοναδικές στην Ελλάδα. • Τ ίτλοι σπουδών αναγνωρισμένοι από το κράτος στα προγράμματα βασικής εκπαίδευσης του Ι.Ι.Ε.Κ. LE MONDE. •Μ έλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Eurochrie. •Π ρογράμματα σπουδών με έμφαση στα εργαστηριακά μαθήματα. • Ε πιλεγμένο προσωπικό, που συνδυάζει την ακαδημαϊκή κατάρτιση με την καταξιωμένη επαγγελματική εμπειρία, σε διακεκριμένες τουριστικές επιχειρήσεις. •Δ ιασύνδεση σπουδαστών και αποφοίτων με κορυφαίες τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό από το Γραφείο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας. •Υ ποστήριξη μαθημάτων με εξειδικευμένη βιβλιογραφία από τις εκδόσεις Les Livres du Tourisme.

68 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

τικός Όμιλος LE MONDE έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που θα τους βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους. Η επαγγελματική σταδιοδρομία σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο


ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ-ΚΑΛΩΔΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ-ΔΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ-ΔΙΚΤΥΑ LAN-ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ

✓ Fiber To The Room ND, BELLA Λειτουργεί στα ξενοδοχεία ABATON ISLA PALM, HERONISSOS BEACH, ATHINA PALACE, ELOUNDA Κατασκευή HOTEL και HERSONISSOS MARIS, Υπό E CAP E ANT ROBINSON IERAPETRA και LES

✓ Υβριδικά τηλεοπτικά κέντρα ✓ Δίκτυα οπτικών ινών-μελέτη / εφαρμογή ✓ Καλωδιακά δίκτυα RF μεγάλης έκτασης ✓ Επαγγελματικά δορυφορικά συστήματα ✓ Διανομή Internet και Wi-Fi

Οπτική ίνα μέχρι το δωμάτιο (F.T.T.R.) Συνυπάρχουν σε μία και μόνο οπτική ίνα, Internet, τηλεφωνία, IP TV, ξενοδοχειακός αυτοματισμός.

Εξειδίκευσή μας • Δίκτυα Οπτικών Ινών - Μελέτες - Εφαρμογές Τεχνολογίας Οπτικών Ινών • Τερματισμοί Δικτύων - Πιστοποιήσεις με O.T.D.R. και POCKETHERNET • Υβριδικά Τηλεοπτικά Κέντρα Λήψης-Διανομής (Διανομή σε DVB-T, DVB-C, IP TV) • Μελέτες - Κατασκευές - Εφαρμογές Δικτύων Μεγάλης Έκτασης • Επαγγελματικά Δορυφορικά Συστήματα • IP TV • IP Τηλεφωνικά Κέντρα • Hotel Info

Συνεργάτες μας: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ: KENSHO BOUTIQUE HOTELS AND VILLAS, ΟΜΙΛΟΣ GRECOTEL, ΟΜΙΛΟΣ PHAEA RESORTS, ROBINSON CLUB, ΟΜΙΛΟΣ AQUILA, ΟΜΙΛΟΣ ALDEMAR, HERSONISSOS GROUP HOTELS, LESANTE COLLECTION HOTELS, GRAND RESORT LAGONISSI, ELOUNDA BEACH, KALIMERA KRITI, MITSIS HOTELS (RINELA, LAGUNA), NANA ΒEACH, COSTA NAVARINO, PORTO ELOUNDA, ELOUNDA MARE, MAKEDONIA PALACE, DAIOS HOTEL, 2 ΠΟΛΕΙΣ, 1 ΛΙΜΑΝΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Στρυμόνος 11 & Παύλου Μελά, T.K. 713.04, ΗΡΑΚΛΕΙΟ Τ.: 2810 372800-1, F: 2810 376501, email: info@saloras.gr

www.saloras.gr


Παρουσίαση

προϋποθέτει σφαιρική γνώση όλων των αντίστοιχων πεδίων

• Tourism Management-Στέλεχος ∆ιοίκησης & Οικονοµίας

από τη reception, το εστιατόριο, την οργάνωση ημερίδων και

στον Τοµέα του Τουρισµού

εκδηλώσεων, προσωπικών ή εταιρικών, τη διαχείριση θεμάτων

Σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο, διεθνές, τουριστικό περιβάλλον, οι

των ορόφων, το marketing, το τμήμα πωλήσεων και τις δημόσι-

σύγχρονοι τουρίστες έχουν απαιτήσεις όσον αφορά τις προσφε-

ες σχέσεις.

ρόμενες υπηρεσίες στον τομέα της επιλογής ή προσφοράς τουρι-

Το πλήρες πρόγραμμα Hotel Management της σχολής LE MONDE

στικού προορισμού. Το στέλεχος της ανάλογης τουριστικής επι-

παρέχει, τόσο τις θεωρητικές, όσο και τις πρακτικές δεξιότητες

χείρησης πρέπει να έχει βαθιά γνώση, τόσο των προγραμμάτων

που απαιτούνται, προκειμένου ο απόφοιτος του προγράμματος

ηλεκτρονικών κρατήσεων και διαχείρισης, όσο και παρεμφερών

να μπορεί να στελεχώσει οποιοδήποτε τμήμα ενός ξενοδοχείου.

θεμάτων όπως τουριστική γεωγραφία, διεθνείς σχέσεις, περιβαλ-

Ο απόφοιτος Hotel Management της σχολής LE MONDE μπορεί

λοντική πολιτική και ιστορία.

να πετύχει τα όνειρά του και να φτάσει να διοικεί μια ξενοδοχεια-

Αποκτώντας όλες αυτές τις γνώσεις ο απόφοιτος του προγράμματος

κή μονάδα ή και να δημιουργήσει δική του επιχείρηση.

μπορεί να στελεχώσει με επιτυχία οποιοδήποτε τουριστικό γραφείο, πραγματικό ή ηλεκτρονικό, ή να δημιουργήσει ένα δικό του αντίστοιχο γραφείο και, κυρίως, να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων τον εμπιστεύονται για τη δημιουργία ενός ονειρεμένου ταξιδιού. • Chef-Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιµάγειρας Ο chef είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τη διοίκηση μιας οργανωμένης κουζίνας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων και γευστικών συνδυασμών, που θα προσφερθούν σε μια οποιαδήποτε επιχείρηση εστίασης. Το επάγγελμα του chef είναι απαιτητικό, καθώς συνδυάζει γνώσεις τεχνικές όσο και οργανωτικές. Ο τομέας εκπαίδευσης chef αφορά στην άριστη οργάνωση της παρασκευής εδεσμάτων, στον συντονισμό του προσωπικού κουζίνας, στη σύνθεση εδεσματολογίου, στην οργάνωση των προμηθειών, στη σωστή διατήρηση των πρώτων υλών καθώς και στην επίβλεψη της

70 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Eπαγγελματικός Eξοπλισμός Μελέτες - Σχεδιασμός Χώρων Μαζικής Εστίασης & Κουζίνας

Λένορμαν 75, 104 41 ΑΘΗΝΑ Τ.: 210 5124 004, 210 5136 950, 210 5126 465 E-mail: info@diakoumakos.gr www.diakoumakos.gr


Παρουσίαση

υγιεινής και της ασφάλειας στον χώρο της κουζίνας.

θερμίδες, αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη, κ.ά.).

Ο σύγχρονος chef είναι περισσότερο από ένας απλός μάγειρας,

Ο συνδυασμός πρακτικής εκπαίδευσης και θεωρητικής κατάρ-

είναι ένας κοσμοπολίτης που γνωρίζει και ενημερώνεται για τις

τισης στο πρόγραμμα Pastry Chef-Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαρο-

νέες τάσεις στη μαγειρική, γνωρίζει για λεπτομέρειες που αφο-

πλαστικής της LE MONDE δημιουργεί έτοιμους επαγγελματίες για

ρούν στον συνδυασμό φαγητού και κρασιού, ακόμα και για το

να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στη ζαχα-

στήσιμο του τραπεζιού ενός εστιατορίου.

ροπλαστική-αρτοποιία.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Chef-Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης

Έναρξη νέου εξαµήνου έως 24 Φεβρουαρίου. Οι εγγραφές συ-

στη LE MONDE είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που προ-

νεχίζονται.

σφέρει συνδυασμό θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων σε όλα τα παραπάνω πεδία. • Pastry Chef-Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής. Ο pastry chef είναι ο επαγγελματίας που μπορεί να εργαστεί σε

Προγράμματα μετεκπαίδευσης στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης LE MONDE

οποιαδήποτε επιχείρηση εστίασης, ξενοδοχείο, εργαστήριο ζα-

Προγράμματα μετεκπαίδευσης, επαγγελματικής εξειδίκευσης και

χαροπλαστικής ή αρτοποιίας, catering και μπορεί να δημιουργεί,

σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης LE

σε επαρκείς ποσότητες, γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα, με

MONDE. Συγκεκριμένα για τον χώρο της εστίασης, πραγματοποι-

εκλεπτυσμένη γεύση και άρτια εμφάνιση.

είται ταχύρρυθμο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης για όσους επιθυ-

Το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη απαιτεί έμφαση στη λεπτομέ-

μούν να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις σε bar και εστιατόρια.

ρεια και πολύ καλή γνώση των τεχνικών ζαχαροπλαστικής. Στο

• Food & Beverage Management

σύγχρονο επαγγελματικό πεδίο υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις για

Ταχύρρυθμο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης για στελέχη της τουρι-

πρωτότυπες γεύσεις, για σύγχρονο dessert styling, για ιδιαίτερες

στικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Το πρόγραμμα μετεκπαί-

εφαρμογές ζαχαροπλαστικής, όπως η διακοσμητική ζαχαροπλα-

δευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων & Ποτών-Food &

στική με δημιουργίες από ζαχαρόπαστα και άλλα υλικά, αλλά και

Beverage Management απευθύνεται σε επαγγελματίες και στε-

η κάλυψη ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών (π.χ. γλυκά χωρίς

λέχη του χώρου της φιλοξενίας και της εστίασης, σε απόφοιτους γαστρονομικών ειδικοτήτων (chef, pastry chef ), τουριστικών

Κορυφαίοι απόφοιτοι του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE

σχολών ή σχολών Οικονομίας & Διοίκησης, που επιθυμούν να

Από το 1996 ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE δημιουργεί

σταδιοδρομία στη διοίκηση επισιτιστικών επιχειρήσεων ή ακόμη

επιτυχημένους επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού και

και να αναδιοργανώσουν κοστολογικά τη δική τους επιχείρηση.

της εστίασης. Οι απόφοιτοι της σχολής πλέον διακρίνονται

Το πρόγραμμα προσφέρει εξειδίκευση στην οργάνωση, λειτουρ-

σε υψηλόβαθμες θέσεις σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αντί-

γία και αποτελεσματική διαχείριση των επισιτιστικών τμημάτων

στοιχες τουριστικές επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας οι ίδιοι

μιας επιχείρησης εστίασης, εξασφαλίζοντας στους συμμετέχο-

το κύρος και την ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει η σχολή

ντες την επαφή με διακεκριμένα στελέχη της αγοράς καθώς και

LE MONDE. Για πετυχημένες ιστορίες αποφοίτων της σχολής

τη δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσα από σύγχρο-

μπορείτε να επισκεφθείτε το https://www.lemonde.edu.gr/

νες εκπαιδευτικές μεθόδους.

grafeio-karieras/success-stories/

∆ιάρκεια: 12 εβδοµάδες - Έναρξη προγράµµατος: 17 Φεβρου-

επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους, εξασφαλίζοντας μια επιτυχημένη, επαγγελματική

αρίου 2020.

72 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησής σας

Το υγραέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε:

Βιομηχανικό τομέα Ξενοδοχεία Εστιατόρια Θερμοκήπια

Κεντρικά Γραφεία - Εργοστάσιο: 2ο χλμ. Ρόδου - Καλλιθέας περιοχή Κάναματ, 85100 Ρόδος Τηλ.: 22410 62649, Fax: 22410 60091 Yποκατάστημα - Έκθεση: Στεφ. Καζούλη 15, 85100 Ρόδος Τηλ.: 22410 35797

Οικονομία μεγαλύτερη από

30%

Αθήνα: Λεωφ. Κηφισίας 148 και Πεντέλης 2 15126 Μαρούσι, Αττική Τηλ.: 210 6464 292, Fax: 216 900 1434 Θεσσαλονίκη: Νέα Αγχίαλος, Δήμου Χαλκηδόνας Τηλ.: 2310 750201

www.rodogaz.gr - info@rodogaz.gr


Παρουσίαση

κιλίες καφέ, φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, συντηρεί και μεριμνά για την καλή λειτουργία του εξοπλισμού, καθοδηγεί το υπόλοιπο προσωπικό και παρασκευάζει καφέδες και αφεψήματα υψηλής ποιοτικής αξίας. ∆ιάρκεια: 3 εβδοµάδες – Έναρξη τµηµάτων κάθε µήνα. Νέο τµήµα: 17 Φεβρουαρίου 2020. • Bartender Πρόγραμμα επαγγελματικής εξειδίκευσης που προσφέρει ουσιαστική γνώση στην άριστη λειτουργία και οργάνωση ενός μπαρ. Από τις τεχνικές αναμίξεων και το κατάλληλο σέρβις μέχρι τον συνδυασμό ενός αλκοολούχου ή μη ποτού με το ανάλογο έδε• Restaurant Operation

σμα, ο επαγγελματίας bartender αποτελεί τον πρωταγωνιστή της

Ταχύρρυθμο πρόγραμμα επαγγελματικής εξειδίκευσης, το οποίο

μπάρας κάθε εστιατορίου, ξενοδοχείου ή μπαρ.

απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να απασχοληθούν στην εστία-

∆ιάρκεια: 6 εβδοµάδες - Έναρξη νέου τµήµατος: 3 Μαρτίου 2020.

ση και θέλουν να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις διαχείρισης ενός εστιατορίου. Το πρόγραμμα είναι 100% εργαστηριακό και πραγματοποιείται σε εργαστήριο-εστιατόριο στον χώρο της σχολής, με πραγματικές επιδείξεις και ενεργή συμμετοχή όλων όσων το παρακολουθούν. Ενδεικτικές, διδασκόμενες ενότητες: οργάνωση & λειτουργία εστιατορίου, mise en place, στήσιμο τραπεζιών, art de la table, πρακτική σε όλους τους τρόπους σερβιρίσματος, προετοιμασία και στήσιμο buffet, σύνθεση καταλόγου, διοίκηση προσωπικού, πωλήσεις εστιατορίου, προμήθειες-έλεγχος εμπορευμάτων, κοστολόγηση. ∆ιάρκεια: 8 εβδοµάδες - Έναρξη προγράµµατος: 17 Φεβρουαρίου 2020. Εργαστηριακό πρόγραμμα που δημιουργεί επαγγελματίες

Αυτοτελή σεμινάρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες

sommeliers, ικανούς να στελεχώσουν υψηλού επιπέδου εστιατό-

Τρίωρα, αυτοτελή σεμινάρια για τους λάτρεις της γαστρονομίας,

ρια και ξενοδοχεία. Απευθύνεται σε όσους αγαπούν το κρασί και

σε τρεις ξεχωριστές σειρές σεμιναρίων μαγειρικής, ζαχαροπλα-

επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό. Το πρόγραμ-

στικής και κρασιού, για όσους επιθυμούν να βρίσκονται στο επί-

μα περιλαμβάνει γευσιγνωσίες κρασιού και γίνεται σε πλήρως

κεντρο των εξελίξεων της γαστρονομίας.

εξοπλισμένο εργαστήριο-εστιατόριο μέσα στη σχολή. Οι από-

• Food Professionals: Σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστι-

• Sommelier-Οινοχόος

φοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε κάβες, σε επιχειρήσεις που εμπορεύονται κρασί και σε εστιατόρια. Το πρόγραμμα διακρίνεται σε 7 ενότητες, που περιλαμβάνουν

κής για επαγγελματίες. • Food Friends: Σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για ερασιτέχνες.

αρχές γευσιγνωσίας, τον ελληνικό αμπελώνα, τον διεθνή αμπε-

• Wine Friends: Σεμινάρια για τους φίλους του κρασιού.

λώνα, service, διαχείριση κάβας, wine lists, συνδυασμό φαγητού-

• Masterclasses: Σεμινάρια διάρκειας ως και 4 ημερών με εξει-

κρασιού, αποστάγματα και αφεψήματα.

δικευμένη θεματολογία για επαγγελματίες της εστίασης, που

Διδάσκονται και δοκιμάζονται γευστικά οι αντιπροσωπευτικότε-

επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε συγκεκριμένα

ρες ποικιλίες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα. ∆ιάρκεια: 20 εβδοµάδες - Έναρξη: κάθε Νοέµβριο. Υπάρχει δυνα-

πεδία. • Workshops: Σεμινάρια διάρκειας ως και 4 ημερών, παρόμοια

τότητα παρακολούθησης µεµονωµένων ενοτήτων.

με τα masterclasses, στα οποία όσοι λαμβάνουν μέρος συμμετέ-

• Barista & Coffee Expert

χουν και ενεργά στην παρασκευή των συνταγών υπό την καθο-

Εργαστηριακό πρόγραμμα που προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαί-

δήγηση του εισηγητή.

δευση στην οργάνωση και λειτουργία του τμήματος καφέ μιας

Αναλυτικό ηµερολόγιο πρόγραµµα των σεµιναρίων στο: www.

επισιτιστικής επιχείρησης. Ο Επαγγελματίας Barista επιλέγει ποι-

lemonde.edu.gr

74 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


21x29_NOV_2016_Layout 1 24/11/16 17:09 Page 1

OpenScape Business by Unify (formerly Siemens Enterprise Communications)

Hotel Guest Phones Electronic Hotel Locks Hotel Internet Access Iris Mobile Apps

Harmonize your Hospitality HOTEX IKE | Perikleous 29 Gerakas 15344 | Tel.: +30 213 0772222 | Fax. +30 2130306180 Mob.: +30 6944148552 | info@hotex.gr | www.hotex.gr


Παρουσίαση

SANITEC A.B.E.E.

Επαναστατικές λύσεις για ιδιαίτερα μπάνια Με μακροχρόνια πείρα στον χώρο των ξενοδοχείων, η SANITEC Α.Β.Ε.Ε., μια από τις μεγαλύτερες, ελληνικές βιομηχανίες κατασκευής ειδών υγιεινής, ξεχωρίζει για την ευελιξία παραγωγής των προϊόντων της και ιδιαίτερα των νιπτήρων της, ώστε να εξυπηρετεί κάθε ανάγκη, με ειδικές παραγγελίες για «δύσκολα» μπάνια.

Μ

ε πρωτοποριακά υλικά, υψηλή τεχνογνωσία και επιμονή στο minimal design και τις καινοτόμες φόρμες, η SANITEC

Α.Β.Ε.Ε. παράγει και διαθέτει νεροχύτες, νιπτήρες μπάνιου, μπανιέρες με ή χωρίς υδρομασάζ & ντουζιέρες τύπου flat, σε μεγάλη ποικιλία μοντέλων, καθώς και ειδικές σειρές για το ξενοδοχειακό μπάνιο, οικονομικές, κομψές, πρακτικές κι ανθεκτικές.

Νιπτήρες Monobloc Τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα των νιπτήρων Monobloc συνοψίζονται στα εξής: •Κ άθε μοντέλο έχει ένα αρχικό μέγιστο μήκος, το οποίο μπορεί να κοπεί σε όποια διάσταση χρειαστεί, ακόμη και σε «φάλτσο». •Μ πορούν να συνδυαστούν με μονοκόμματους πάγκους/ράφια.

• Διαθέτουν σκληρό, συμπαγές σώμα, λεία επιφάνεια και παράγο-

•Υ πάρχει η δυνατότητα «μετατόπισης» της γούρνας.

νται σε πλειάδα μοντέρνων χρωμάτων (λευκό, αποχρώσεις γρα-

•Υ πάρχει δυνατότητα τοπικής επιδιόρθωσης σε περίπτωση μι-

νίτη, μεταλλικά ορυκτά χρώματα), αμετάβλητων στον χρόνο.

κροζημιών ή χαράξεων. •Η τοποθέτησή τους είναι απλή και γρήγορη. Όλα τα τεμάχια συνοδεύονται από σετ αποχέτευσης.

76 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Τα ειδικά επιλεγμένα συστατικά της κατασκευής τους, προσδίδουν μεγάλες αντοχές στη μακρόχρονη χρήση χημικών απορρυπαντικών και απολυμαντικών καθώς και σε κάψιμο.


Ντουζιέρες Flat, στήλες και καμπίνες ντους Χυτές ντουζιέρες τύπου flat, εργονομικές, ανθεκτικές και οικονομικές, σε ποικιλία μοντέρνων χρωμάτων, ειδικά κατασκευασμένες για ξενοδοχειακή χρήση, συνδυάζονται μοναδικά με αντίστοιχες στήλες ντους απλές ή με υδρομασάζ, όλα κατασκευασμένα στις ιδιόκτητες, εργοστασιακές μονάδες της SANITEC Α.Β.Ε.Ε, στη Θεσσαλονίκη. Κομψά μοντέλα καμπίνων ντους, σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων και σχημάτων, ομορφαίνουν κάθε χώρο μπάνιου και του προσδίδουν στυλ.

Ακρυλικές μπανιέρες υδρομασάζ Οι ακρυλικές μπανιέρες της SANITEC Α.Β.Ε.Ε. είναι κατασκευασμένες από μοναδικό 100% χυτό, ακρυλικό φύλλο LUCITE SW, το μοναδικό με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες κατά τη χρήση του. Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία μοντέλων

Πρωτοποριακός σχεδιασμός, μοντέρνα και ανθεκτικά υλικά, Ελληνική κατασκευή. Καταργήστε τα δύσχρηστα έπιπλα μπάνιου. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει, στις διαστάσεις που επιθυμείτε, εύκολα, γρήγορα, οικονομικά.

και μπορούν να εξοπλιστούν με διάφορα

Ιδανικά για ξενοδοχεία.

συστήματα υδροθεραπείας

(παραδοσιακά

υδρομασάζ,

παλμικά,

αερομασάζ, με αρωματοθεραπεία, χρωμοθεραπεία), κ.λπ.. Οι άνθρωποι της SANITEC Α.Β.Ε.Ε διαθέτουν κατάλληλη εξειδίκευση και υψηλή τεχνογνωσία, χειρίζονται ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και το τελικό τους προϊόν, πριν το παρουσιάσουν, το υποβάλουν σε λεπτομερείς ελέγχους και δοκιμές, σε όλα τα στάδια παραγωγής του, σύμφωνα με τα πρότυπα του ISO-2001:2015 περί διασφάλισης ποιότητας παραγωγής. Ποιοτικώς, άψογο πλέον κι εγγυημένο το παραδίδουν στον πελάτη, συνοδευόμενο από Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις και σήμα CE.

SANITEC Α.Β.Ε.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Οδός Ιωνίας, Τ.Θ. 172 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 574 900 | Fax: 2310 574 800 e-mail: sanitec@sanitec.gr

www.sanitec.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

www.sanitec.gr e-mail: sanitec@sanitec.gr

77


Παρουσίαση

AUTOMOTIVE SOLUTIONS ΕΠΕ

Ο κορυφαίος «παίκτης» στην ηλεκτροκίνηση • Παράδοση του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης Ένα εντυπωσιακό, mini, ηλεκτρικό λεωφορείο, το οποίο κινείται 100% με ηλεκτρική ενέργεια, παρέλαβε πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για το λεωφορείο GULLIVER της ιταλικής εταιρίας TECNOBUS, που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά η Automotive Solutions ΕΠΕ, το κορυφαίο brand στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, στην ελληνική και την κυπριακή αγορά.

T

ο λεωφορείο GULLIVER είναι αθόρυβο, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με χωρητικότητα 30 επιβατών και

ειδική θέση για καροτσάκι ΑΜΕΑ, σε μήκος που δεν ξεπερνά τα 5.5μ., καθιστώντας το την ιδανική λύση για κίνηση στον αστικό ιστό πόλεων με στενούς δρόμους και δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της παραλαβής του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου (τους πρώτους μήνες του 2020 θα έρθει και το δεύτερο και σύντομα θα τεθούν αμφότερα στη διάθεση των δημοτών) παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Γιάννη Αναστασάκη, Κώστα Βαρδαβά και Γιώργο Σισαμάκη, που είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά, να το οδηγήσουν και να ενημερωθούν για τις δυνατότητές του. Το πρωτοποριακής σχεδίασης εξωτερικό, με την ξεχωριστή πόρτα για τον οδηγό, με τη μεγάλη, διπλή πόρτα επιβίβασης/αποβίβασης, με το σύστημα επιγονάτισης και με την ηλεκτρική ράμπα αμαξιδίων και θέση για ΑμΕΑ, παρέχει ευκολία επιβίβασης για όλους τους πολίτες. Οι μπαταρίες του ηλεκτρικού λεωφορείου TECNOBUS GULLIVER είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, χωρίς να μειώνεται το προσδόκιμο του χρόνου ζωής τους, αλλά ταυτόχρονα και η αυτονομία του λεωφορείου. Την ίδια ώρα, μετά από μια πλήρη φόρτιση τη νύχτα στο αμαξοστάσιο, έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης των δρομολογίων μιας ολόκληρης βάρδιας (10 ώρες συνεχούς λειτουργίας), απαλλάσσοντας έτσι τον συγκοινωνιακό φορέα από την εγκατάσταση έξτρα φορτιστών στις αφετηρίες ή σε άλλα σημεία για την επαναφόρτιση των μπαταριών.

78 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

όπιστος «παίχτης» στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, αλλά και στην Κύπρο, έχοντας υπογράψει συμβάσεις για την προμήθεια αμιγώς ηλεκτρικών λεωφορείων, εκτός από τον Δήμο Ηρακλείου και με τον Δήμο της Πάφου (Κύπρος) καθώς και με τον Δήμο Χανίων, σε συνδυασμό πάντα με κατάλληλους φορτιστές. Επιπλέον, η Automotive Solutions βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο για το πρώτο ολοκληρωμένο Car Sharing, με 30 ηλεκτρικά οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, για την εκτεταμένη χρήση Επιπλέον, διαθέτει αναγεννητική πέδηση όπου κατά τη διάρκεια

e-LSV’s (κυρίως φορτηγάκια, απορριμματοφόρα, κ.ά.), στο κέντρο

της πέδησης μετατρέπει ένα μέρος της κινητικής ενέργειας σε

της Αθήνας, αλλά και σε περιφερειακούς δήμους στην Αττική και

ηλεκτρική, την οποία αποθηκεύει στις μπαταρίες, συμβάλλοντας

ανά την Ελλάδα, όπως βεβαίως και στις φιλικές και με μηδενικούς

έτσι στην αύξηση της αυτονομίας του λεωφορείου.

ρύπους μετακινήσεις με mini λεωφορεία στα MMM.

Αυτό που είναι σημαντικό όμως, είναι το μοναδικό σύστημα quick

Κλείνοντας, να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι, τόσο στην Ελ-

battery replace (QBR), όπου οι μπαταρίες μπορούν να αντικατα-

λάδα όσο και στην Κύπρο, θα είναι οι πρώτες πωλήσεις αμιγώς

σταθούν σε μόλις 5 λεπτά, με ένα δεύτερο σετ συσσωρευτών, το

ηλεκτρικών λεωφορείων, ανοίγοντας πρωτίστως την αγορά αυτή,

οποίο θα φορτίζεται στο αμαξοστάσιο και έτσι το mini ηλεκτρικό

αλλά και ενισχύοντας τον τουρισμό μας με ένα ακόμα «όπλο» στη

λεωφορείο GULLIVER μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και τη δεύτερη ή

φαρέτρα του, όπως είναι οι φιλικότερες και καθαρότερες προς το

ακόμα και την τρίτη βάρδια της ημέρας, εφόσον υπάρχει!

περιβάλλον μετακινήσεις (με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) σε

Η Automotive Solutions, παραμένει ο μεγαλύτερος και πιο αξι-

τουριστικές περιοχές.

80 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Στεγνωτήρες Μαλλιών INOXcreamer KAYSER

Smart Socket

Executive

Συστήµατα Συστήματα Σιδερώματος Σιδερώµατος

ElectroStop Action Shaver

Action

µε σίδερο ασφαλείας

new

∆ίσκοι Καλωσορίσµατος

Hotello Shaver

Premium Drawer

Handy

Optima Bar

SWISS

Ηλεκτρονικά χρηµατοκιβώτια TRIOMF µε τεχνολογία BLUE TOOTH

Ηλεκτρονικές Ζυγαριές Μπάνιου χωρίς µπαταρία

∆οχεία απορριµµάτων µε διπλό τοίχωµα

MADE

Αναδιπλούµενα Παιδικά Κρεβατάκια µε πιστοποίηση JPMA (US crib Law)

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε. Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη • Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr • www.afoisamara.gr


Παρουσίαση

NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. • Ο «ειδικός» στις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Σημείο αναφοράς στον χώρο των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών αποτελεί εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες η NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε., η οποία, διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία και το πλέον εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, παρέχει πιστοποιημένες υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και οργανισμών.

εταιρία ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό την παροχή εξειδι-

H

και Διαχείρισης Επενδυτικών Έργων, του Στρατηγικού και Επιχειρη-

κευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις

σιακού Σχεδιασμού, της Οργάνωσης Επιχειρήσεων, καθώς και της

και οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, και, σήμε-

παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον Δημόσιο Τομέα.

ρα, διαθέτοντας δίκτυο γραφείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και

Η NOISIS διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην υπαγω-

Δυτική Μακεδονία, κατέχει πλέον «πρωταγωνιστική» θέση στον

γή και υλοποίηση επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχοντας

χώρο των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, όπως αποδεικνύουν το

διαχειριστεί, με απόλυτη επιτυχία, σημαντικό αριθμό προτάσεων

ευρύ της πελατολόγιο και τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που

στους τομείς της μεταποίησης, Logistics, ξενοδοχειακών επιχειρή-

διαχειρίζεται.

σεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παραγωγής λογισμικού, ευ-

Οι υπηρεσίες που παρέχει η NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.

ρυζωνικών υποδομών, κ.λπ., συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην

καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρησιακών λειτουργιών, με έμ-

ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια.

φαση στους τομείς της Αξιοποίησης Ευκαιριών Χρηματοδότησης

82 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

www.noisis.gr


Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Συνέντευξη Συνέντευξη Μήνα

CHRISTOPHER EYMER ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΗΣ BENTLEY

Ο «ειδικός» στον εξοπλισμό ξενοδοχείων Εξαντλητικά ωράρια, φορτωμένα προγράμματα, απαιτητικοί επισκέπτες και δωμάτια που πρέπει πάντα να είναι τακτοποιημένα στην εντέλεια, ώστε να παρέχουν μια ιδεώδη διαμονή. Η ολλανδική εταιρία BENTLEY, την οποία στη χώρα μας αντιπροσωπεύει η εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΙΚΕ εξοπλίζει, εδώ και τριανταπέντε χρόνια, τα δωμάτια ξενοδοχείων με προϊόντα αξιόπιστα, καινοτόμα, εύχρηστα, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον. Η εμπειρία, η γνώση και το πάθος για τη δημιουργία νέων, ακόμη πιο «έξυπνων» προϊόντων, απαραίτητων για κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου, αποτυπώνεται στη συνέντευξη που παράθεσε στο ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ο διευθυντής πωλήσεων για την Ευρώπη, της BENTLEY, κ. Christopher Eymer. Πόσα χρόνια μετρά η Bentley στον επιχειρησιακό στίβο; Ασχολήθηκε με προϊόντα εξοπλισμού ξενοδοχείων από την αρχή της λειτουργίας της;

Ποια είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρετε στον τομέα των ξενοδοχείων και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή οι καινοτομίες τους;

Η Bentley ιδρύθηκε το 1974 και ως εμπορική εταιρία ξεκίνησε

Σχεδιάζουμε, αναπτύσσουμε και παρέχουμε πρωτοποριακά

με ξύλινα οικιακά αντικείμενα.

προϊόντα στον χώρο του ξενοδοχείου.

Μια δεκαετία μετά, με αφορμή μια πρωτότυπη πρέσα παντελονιών, που δημιούργησε το παραγωγικό της τμήμα, αποφάσισε να αναπτύξει την υποδομή και την τεχνογνωσία

Εισαγάγαμε στην αγορά το πρώτο σύστημα σιδερώματος με έξυπνο συνδυασμό από σιδερώστρες και σίδερα, απλά ή ατμού. Ελαφριές κατασκευές που αποθηκεύονται εύκο-

της, εστιάζοντας στις διαδικασίες σχεδια-

λα, με αντικλεπτικά αξεσουάρ και αυτοματισμούς ασφά-

σμού και υλοποίησης

λειας και οικονομίας.

καινοτόμων προϊόντων

ξενοδοχείων.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η εταιρία μας

απέκτησε

τον

τίτλο του «ειδικού» σε είδη εξοπλισμού ξενοδοχειακού δωματίου και την καταξίωση ενός brand name που εμπιστεύονται χιλιάδες ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Κάθε προϊόν Bentley αξίζει απόλυτα το αξιόλογο εμπορικό σήμα του, γιατί η ποιότητά του και οι υπηρεσίες που προσφέρονται μαζί με αυτό, προσφέρουν πραγματική ευχαρίστηση στον επισκέπτη του ξενοδοχείου, ενώ παράλληλα, είναι οικονομικά αποδοτικό για τον επενδυτή του.

84 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αφαλάτωση

Φίλτρανση Αποσκλήρυνση Χλωρίωση

Όργανα Ελέγχου & Δοσοµέτρησης

Η εταιρία ΤΕΜΑΚ, εδώ και 46 χρόνια, βρίσκεται δίπλα στους επαγγελµατίες του τουριστικού κλάδου και της µαζικής εστίασης καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών τους µε αξιοπιστία και συνέπεια, καθώς διαθέτει πλήρη γκάµα πιστοποιηµένων προϊόντων επεξεργασίας νερού. Χάρη στην παραγωγή των συστηµάτων στην Ελλάδα και την υψηλή τεχνογνωσία των εξειδικευµένων στελεχών της έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε κάθε πελάτη εξατοµικευµένες και ποιοτικές λύσεις υψηλής απόδοσης. Τα 600.000 κυβικά/ηµέρα καθαρού πόσιµου νερού ή νερού κατάλληλου για διάφορες χρήσεις που παράγονται καθηµερινά από τις εγκατεστηµένες εφαρµογές της ΤΕΜΑΚ στην Ελλάδα και σε 26 χώρες του εξωτερικού αποτελούν την απόδειξη της εµπειρίας και εξειδίκευσής της στην επεξεργασία νερού.

Τατοΐου 62, Αχαρναί (Μενίδι) 136 77, Αθήνα 210 2581 583 210 2533 989 info@temak.gr

www.temak.gr


Συνέντευξη Συνέντευξη Μήνα

Είμαστε περήφανοι που αναπτύξαμε τον πρώτο, μικρό βραστήρα στον κόσμο, που δέχεται νερό μόλις 0,5 λίτρων και κατ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομεί ρεύμα. Πρωτοπορούμε και στους στεγνωτήρες μαλλιών, καθώς είμαστε οι πρώτοι που εισήγαγαν τον φιλικό στεγνωτήρα μαλλιών με καλώδιο 180cm, που ανασύρεται μέσα από τον στεγνωτήρα. Διαθέτουμε βρεφικά κρεβατάκια, αναδιπλούμενα και καλυπτόμενα για φύλαξη μαζί με το στρώμα τους, κατασκευασμένα από εξαιρετικής ποιότητας υλικά και το σπουδαιότερο, απόλυτα ασφαλή για τα μωρά, με διεθνείς πιστοποιήσεις και εγγυήσεις.

Ποια είναι τα επιχειρηματικά σας σχέδια για το άμεσο μέλλον;

Η τελευταία μας καινοτομία είναι η πρώτη

Η βιομηχανία της φιλοξενίας θα έχει μια τεράστια αύξηση τα

ψηφιακή ζυγαριά μπάνιου χωρίς μπα-

επόμενα 25 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία προγραμματί-

ταρία. Προσφέρει μεγάλη οικονο-

ζει την ανάπτυξή της σε αγορές που δεν είναι ακόμη παρού-

μία στους ξενοδόχους, καθώς δεν

σα, όπως οι ΗΠΑ. Η Bentley θα είναι πάντα στη διάθεση

χρειάζεται ούτε μπαταρίες ούτε

των ξενοδόχων, με προϊόντα που θα ικανοποιούν 100%

συντήρηση, ενώ παράλληλα με

τους ίδιους και τους πελάτες τους. Με αυτό το πνεύμα,

την εξοικονόμηση χρημάτων μειώ-

οι διεθνείς σχεδιαστές μας συνεχίζουν να αναπτύσσουν

νεται και το αποτύπωμα άνθρακα στο

τα προϊόντα που αξίζουν οι επισκέπτες των ξενοδοχείων. Απόδειξη, η εισαγωγή του ολοκαίνουριου brand μας με το

περιβάλλον.

όνομα MOOR, το οποίο απευθύνεται κυρίως στα ξενοδοχεία

Θα λέγατε πως η Bentley είναι μια τυπική εταιρία ξενοδοχειακού εξοπλισμού ή δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς;

3 αστέρων και αποτελεί μια σειρά οικονομικών, εύχρηστων κι

Η Bentley δραστηριοποιείται μόνο στον κόσμο της φιλοξενί-

Δώστε μας ένα χαρακτηριστικό δείγμα της πελατείας σας.

ας. Τα τελευταία τρία χρόνια, παράλλη-

Ενδεικτικά θα αναφέρω τα Praque Marriott Hotel, στην Πράγα,

λα με το ξενοδοχειακό κομμά-

La Réserve, στο Παρίσι, NH Collection Brussels Centre, στις Βρυ-

τι, πραγματοποιήσαμε και τις

ξέλλες, Yas Hotel, στο Αμπού Ντάμπι, Radisson Hotel Malmö,

πρώτες μας εισαγωγές στον

στο Μάλμο της Σουηδίας, Westin, στο Αμβούργο, Holiday Inn

χώρο των κρουαζιερόπλοιων,

Express Gent, στη Γάνδη, Kimpton de Witt, στο Άμστερνταμ,

που θεωρούμε ως μια ταχέως

London Edition, στη βρετανική πρωτεύουσα, Villa Rosa, στο

αναπτυσσόμενη αγορά και θέ-

Ναϊρόμπι, Galaxy, στο Μακάο, DamacTowers, στο Ντουμπάι,

λουμε να ευχαριστήσουμε τους

Novotel Amsterdam, στο Άμστερνταμ, Four Seasons Resort,

πελάτες μας και στην αγορά

στις Σεϋχέλλες, Courtyard Boulogne Billancourt και Sheraton

αυτή. Μέχρι στιγμής, καταφέραμε να συνάψουμε συμφωνίες με την Disney και τη Silversea.

Σε ποιες χώρες εξάγετε τα προϊόντα σας και ποια είναι η θέση της επιχείρησης στον κλάδο; Έχουμε πωλήσεις σε περισσότερες από 100 χώρες, σε 5 ηπείρους, με έμφαση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Τα τελευταία 25 χρόνια η Bentley έγινε ένας από τους καλύτερους προμηθευτές στον κλάδο της φιλοξενίας.

86 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«έξυπνων» συσκευών, αξεσουάρ και άλλων προϊόντων.

Lagos Hotel.


Συνέντευξη

ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΌΠΟΥΛΟΣ POTIROPOULOS+PARTNERS

Ο ταξιδιώτης βιώνει την εμπειρία του τόπου μέσα από την αρχιτεκτονική Ως ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής στην Ελλάδα, με διεθνή παρουσία, έχει καθιερωθεί το γραφείο Potiropoulos+Partners, του Δημήτρη Ποτηρόπουλου και της Λιάνας Νέλλα-Ποτηροπούλου. Με αφορμή την κατάκτηση του διεθνούς βραβείου «Winner», στα German Design Awards 2020, στην κατηγορία Architecture, για το έργο «Active Materiality - Συγκρότημα παραθεριστικών βιλών», στο Πόρτο Χέλι, μιλήσαμε με τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο γι’ αυτό το σημαντικό τουριστικό έργο, αλλά και για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στον τουρισμό.

potiropoulos+partners

Ποια ήταν η έμπνευσή σας για τον σχεδιασμό αυτού του έργου; Δ.Π.: Τόσο η περιοχή της Πετροθάλασσας, όπου βρίσκεται το οικόπεδο, όσο και η Αργολίδα, έχουν ανάγλυφη τοπογραφία. Θέλαμε, λοιπόν, τα κτίρια να ακολουθούν την γλυπτικότητα του

σύγχρονο ταξιδιώτη, σε διεθνές επίπεδο, είναι η εμπειρία που θα

τοπίου. Γι’ αυτό τον λόγο, σχεδιάσαμε ρέουσες, οργανικές μορ-

αποκομίσει και ο τρόπος με τον οποίο θα καταγραφεί στη μνή-

φές, ενώ επιλέξαμε τοπική πέτρα για την «επιδερμίδα» τους και

μη του η «περιπέτεια» που θα ζήσει επισκεπτόμενος έναν προ-

πέργκολες φτιαγμένες από ανεπεξέργαστο ξύλο, που δίνει την

ορισμό. Αυτό κάνει και την αρχιτεκτονική προσέγγιση πολύ πιο

αίσθηση του χειροποίητου. Σε συμβολικό επίπεδο, η σχεδιαστική

σύνθετη. Δεν αρκεί να προσφέρεις ένα κτίριο λειτουργικό και

«ιδέα» παραπέμπει στον μύθο του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα,

ενδιαφέρον αισθητικά. Πρέπει να «σκηνοθετήσεις» μια εμπειρία.

που αποτυπώνει τη δυναμική σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Ο ταξιδιώτης θέλει να βιώσει την εμπειρία του Τόπου, από την αρχιτεκτονική μέχρι τα ήθη και έθιμα, το φυσικό τοπίο και ότι άλλο

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στον ελληνικό τουρισμό σήμερα;

περιλαμβάνει το τοπικό ιδίωμα. Και επειδή μιλάμε για τον παρόντα

Δ.Π.: Πριν φτάσουμε στην αρχιτεκτονική πλευρά, θα πρέπει

νο, σχεδιαστικό λεξιλόγιο, χωρίς να αντιγράφουν ή να μιμούνται. Και

πρώτα να αναφερθούμε στην ανάγκη να συγκροτηθεί και να

δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατηγορία των ταξιδιωτών που αναζη-

ολοκληρωθεί ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός των υπο-

τούν την «εναλλακτική» εμπειρία, βιώνοντας ένα περιβάλλον εντε-

δομών σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης και αυτό είναι ένα

λώς διαφορετικό από αυτό της καθημερινότητάς τους, στο οποίο θα

μεγάλο θέμα που εκκρεμεί στη χώρα μας. Όσον αφορά στην αρ-

μπορούν να «αποτοξινώνονται» από την τεχνολογία και τις στερεο-

χιτεκτονική γλώσσα, αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει πλέον τον

τυπικές τους συνήθειες.

χρόνο, όλα τα παραπάνω πρέπει να δοθούν μέσα από ένα σύγχρο-

www.potiropoulos.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

87


Παρουσίαση

Ξ.Ε.Ε.: «Κερνάει» Ελλάδα στη HORECA Ελληνικό Πρωινό θα «σερβίρει», για ακόμα μια χρονιά, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στη HO.RE.CA, στο Hall 4, περίπτερο A19-B17, συνεχίζοντας, μέσα από τη σημαντική αυτή δράση, τη στήριξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Y

πό την επιμέλεια του consultant chef και πιστοποιημένου καθηγητή μαγειρικής, κ. Στράτου Ιωσηφέλλη και μέσα

από ένα πλήρες πρόγραμμα ζωντανών μαγειρικών δράσεων, οι επισκέπτες θα βιώσουν μια ακόμα διαφορετική γαστρονομική εμπειρία και κατ’ επέκταση την ιδανική ελληνική φιλοξενία, κατανοώντας τους λόγους για τους οποίους το Ελληνικό Πρωινό πρέπει να καθιερωθεί στα τραπέζια όλων των καταλυμάτων της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία τους. Με τιμώμενες περιοχές τη Δράμα και την Πάτμο, το κοινό θα δοκιμάσει παραδοσιακά και σύγχρονα εδέσματα, με σκοπό να ενημερωθεί για τους γαστρονομικούς «θησαυρούς» και των δύο περιοχών, να γνωρίσει τον τόπο, την ιστορία, τις γεύσεις και τα αρώματά τους και να δοκιμάσει γνήσιες, δραμινές, αλλά και πατινιώτικες συνταγές. Παράλληλα, επιλεγμένοι Έλληνες παραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Σκόπελος, κ.ά. θα εκθέτουν τα προϊόντα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, με γευστικές δοκιμές και φυσικά ενημέρωση για το πρόγραμμα και τα οφέλη συμμετοχής στο Ελληνικό Πρωινό.

Πρόγραμμα live cooking Το πρόγραμμα live cooking διαμορφώνεται ως ακολούθως: Παρασκευή 07.02.2020 12.00 μ.μ.: Πλατσέντα Λέσβου. 15.00 μ.μ.: Κανταΐφι φωλιά με πουρέ από φασόλια Νευροκοπίου,

88 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


τηγανιτό αυγό, σάλτσα καυτερής πιπεριάς και μελιτζάνας, λούτζα

Κυριακή 09.02.2020

και κατσικίσιο τυρί.

12.00 μ.μ.: Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Πάτμου.

17.00 μ.μ.: Σκοπελίτικες πίτες.

Πατινιώτικες τυρόπιτες, πουγκιά και αχλαδάκια από το Ζαχαροπλαστείο Χριστόδουλος.

Σάββατο 08.02.2020

15.00 μ.μ.: Ντομάτες κονφί, γεμιστές με πλιγούρι, κουκουνάρι,

12.00 μ.μ.: Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Δράμας.

σταφίδες Ζακύνθου, καυτερή πιπεριά Φλωρίνης και τυρί Ίου Οι-

• Ανοιχτή πίτα με αλεύρι από τραχανά, κρέμα ξινόγαλο, λουκάνι-

νοσπερίτης.

κο χωριάτικο και βιολογική μυζήθρα. • Ασουρές με κολοκυθόσπορο, ρόδι, μπλε μύρτιλα, μέλι, κουκουνάρι και κανέλα.

17.00 μ.μ.: Πουγκιά σε φύλλο κιχί, γεμιστά, με κρητικό λουκάνικο με σταμναγκάθι, λιαστή ντομάτα, ρόδι, βαρελίσια φέτα και φρέσκα αρωματικά.

17.00 μ.μ.: Το Ξ.Ε.Ε. παρουσιάζει το Ελληνικό Πρωινό της Δράμας και της Πάτμου στο Gastronomy Forum.

Δευτέρα 10.02.2020

• Δραμινή ομελέτα.

12.00μ.μ.: Κρεμμυδόπιτα με καπνιστό σύγκλινο Κρήτης και κα-

• Πατινιώτικοι σβίγγοι.

τσικίσια γραβιέρα Νάξου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

89


Εταιρία Παρουσίαση Μήνα

Miele: Νέα δεδομένα στην ταχύτητα και οικονομία στην επαγγελματική φροντίδα του ιματισμού

90 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Διαχρονική ποιότητα, κορυφαίες επιδόσεις, αδιαπραγμάτευτη αξιοπιστία συνιστούν το τρίπτυχο των επαγγελματικών συσκευών της Miele και κάποια από τα δεκάδες χαρακτηριστικά με τα οποία έχει συνδέσει το όνομα της το κορυφαίο γερμανικό brand.

Σ

ημείο αναφοράς αποτελούν τα πλυντήρια ρούχων από

20% εξοικονόμηση νερού και 30% ενέργειας

7 kg έως 32 kg του γερμανικού brand και οι υψηλότερες

Τα The Benchmark Machines, δηλαδή οι σειρές Performance και

στροφές στυψίματος παγκοσμίως (g factor 542), που ελαχιστο-

Performance Plus αποτελούν σημείο αναφοράς στην εξοικονόμηση

ποιούν το υπόλοιπο υγρασίας (45%).

νερού και ενέργειας. O νέος μηχανισμός πλύσης EcoSpeed, που βασί-

Η in-house φροντίδα του ιματισμού με συσκευές Miele

ζεται σε διαφορετικές ταχύτητες περιστροφής, συμβάλλει στον βαθύ

Professional, μπορεί να προσφέρει έως και 40% εξοικονόμη-

καθαρισμό του ιματισμού. Ο πατενταρισμένος ανοξείδωτος κυψε-

ση, σε σχέση με την εξωτερική πλύση (αναλόγως περιοχής και

λωτός κάδος 2.0, προσφέρει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, ενώ το

λειτουργικών εξόδων).

οβάλ τύμπανο των πλυντηρίων δεν έχει γωνίες, κοιλώματα ή σχισμές

The Benchmark Machines: Οδηγώντας την καινοτομία και την ακρίβεια σε νέα ύψη

όπου μπορούν να συσσωρευτούν υπολείμματα απορρυπαντικού. Έτσι, η σειρά Performance Plus μπορεί και προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση νερού κατά 20% και ενέργειας κατά 30%, σε σύ-

Τα πλυντήρια ρούχων The Benchmark Machines συνιστούν

γκριση με τα μοντέλα της προηγούμενης γενιάς, γεγονός που τοπο-

την κορυφαία πρόταση της Miele για το πλύσιμο των ρούχων

θετεί τη Miele 20% και περισσότερο κάτω από άλλους κατασκευαστές

για φορτία 10 έως 20 kg θέτοντας νέα δεδομένα με τη σειρά

στην κατανάλωση νερού και ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα υποστή-

Performance Plus, που απαιτεί πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέρ-

ριξε μιλώντας στην έκθεση Internorga, ο Jurgen Schafer, επικεφαλής

γεια και νερό από τις συμβατικές συσκευές.

product manager για την τεχνολογία πλύσης στη Miele Professional.

Τα νέα πλυντήρια ρούχων βραβεύθηκαν στην κορυφαία έκθεση για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, Internorga, στο Αμβούρ-

Νέα εξατομικευμένα προγράμματα

γο, με το βραβείο Internorga Future Prize, αποσπώντας την

Οι συσκευές της σειράς Performance Plus διαθέτουν πάνω από 90

πρώτη θέση στην κατηγορία «Πρότυπο προϊόντων, τεχνολογίας

σταθερά και ειδικά προγράμματα, καθώς και επιπρόσθετες θέ-

και χαρακτηριστικών». Επιπλέον, αξιόλογες παγκόσμιες διακρί-

σεις στη μνήμη, για περισσότερα από 100 εξατομικευμένα προ-

σεις αποτελούν τα Reddot design award και IF product design

γράμματα. Όλες οι σειρές διαθέτουν τον νέο πρακτικό, πατεντα-

award.

ρισμένο μηχανισμό για το κλείδωμα της πόρτας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

91


Εταιρία Παρουσίαση Μήνα

Οι Νέοι Μικροί Γίγαντες από τη Miele: Το θεμέλιο μιας εξαιρετικής φιλοξενίας • Πλύσιμο και στέγνωμα πλήρους φορτίου σε 86’ • 28% εξοικονόμηση ενέργειας, 22% εξοικονόμηση νερού

Ο

ι Μικροί Γίγαντες της Miele, του κορυφαίου brand στον

επαγγελματικής φροντίδας ιματισμού, με δυναμική παρουσία στην

H Miele Hellas στη Horeca

Ελλάδα από τη δεκαετία του ‘70, δεν αποτελούν νέο προϊόν. Έχουν

Η Miele Hellas θα παρουσιάσει τις καινοτόμες συσκευές

δοκιμαστεί και κερδίσει επάξια τη θέση τους στις προτιμήσεις των

της και τις ολοκληρωμένες λύσεις επαγγελματικού εξο-

ξενοδόχων, των ιδιοκτητών εστιατορίων, catering και cafés εδώ και

πλισμού που προσφέρει, στο περίπτερό της A01, στην αί-

πάνω από 40 χρόνια, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο πωλήσεις

θουσα 2, στην έκθεση Horeca 2020, η οποία θα πραγματο-

συσκευών παγκοσμίως.

ποιηθεί 7-10 Φεβρουαρίου 2020, στο εκθεσιακό κέντρο

τομέα των λευκών συσκευών και «leader» στην αγορά της

Ιδανική λύση για περιορισμένους χώρους

Metropolitan Expo.

Σε εγκαταστάσεις όπου μεγάλες ποσότητες ιματισμού πρέπει να

Ακόμη και με την πρώτη ματιά, ο υψηλής ποιότητας ανοξείδωτος πί-

πλυθούν ενδελεχώς και σε περιορισμένο χώρο, οι Μικροί Γίγαντες

νακας χειρισμού προδίδει αμέσως το γεγονός ότι δεν πρόκειται για

της Miele ξεπερνούν τις προσδοκίες αφού απαιτούν όχι περισσό-

οικιακές συσκευές. Η ποιότητα και η τεχνολογία κατασκευής τους

τερο από 0,5m , διαθέτοντας πλέον και αυξημένη χωρητικότητα.

πάνω απ’ όλα, έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε σημαντικά

Ταυτόχρονα, η κατανάλωση ενέργειας και νερού έχει μειωθεί ση-

υψηλότερα επίπεδα έντασης χρήσης, όπως συνήθως συμβαίνει

μαντικά και η λειτουργία τους είναι ακόμα πιο απλή, χάρη σε μια

στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

νέα οθόνη αφής.

Οι συσκευές είναι διαθέσιμες σε δύο σειρές: τη σειρά Performance,

2

που προσφέρει χωρητικότητα έως 7 kg και τη σειρά Performance Plus, με χωρητικότητες 7 και 8 kg. Φυσικά, όλα τα μοντέλα διαθέτουν τον ανοξείδωτο κυψελωτό κάδο της Miele, που χαρίζει έως και 4 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον ιματισμό.

Σύντομοι χρόνοι πλύσης (49’) και στεγνώματος (37’) Tο πρόγραμμα πλύσης Βαμβακερά 60ο C, με πλήρες φορτίο (7 ή 8 kg) και ζεστό νερό διαρκεί μόνο 49 λεπτά. Παρά το μεγαλύτερο φορτίο, η κατανάλωση νερού μειώθηκε έως και 22% και η εξοικονόμηση ενέργειας έφτασε το 28%. Η εταιρία επικεντρώθηκε παράλληλα και στη μείωση του χρόνου στεγνώματος: Το πρόγραμμα Βαμβακερά στο «Κανονικά στεγνά», με πλήρες φορτίο (7 kg), για τα μοντέλα με εξαγωγή αέρα διαρκεί τώρα μόνο 37 λεπτά. Τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας απαιτούν λιγότερο από 60 λεπτά, ή μόλις τα δύο τρίτα της προηγούμενης διάρκειας κύκλου.

Ο υψηλότερος συντελεστής στυψίματος g 704 στην αγορά Παρότι οι νέοι Μικροί Γίγαντες της Miele διαθέτουν 1600 στροφές στυψίματος δεν αρκούν μόνο αυτές για μια τέλεια αποστράγγιση και συνεπώς για λιγότερο χρόνο στεγνώματος και εξοικονό-

92 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Εξειδικευμένα πακέτα προγραμμάτων και λειτουργίες για τον Τουρισμό

μηση κόστους στεγνώματος. Ο χρόνος του στεγνώματος μειώνεται μέσω της ιδιαίτερα αποτελεσματικής αποστράγγισης των υφασμάτων κατά το στύψιμο, φτάνοντας τώρα ακόμη και έναν

Εξειδικευμένα πακέτα προγραμμάτων, όπως το πακέτο

συντελεστή g 704, τον υψηλότερο στην αγορά.

«Ξενοδοχεία» (σχεδιασμένο ειδικά για τον ιματισμό των

Ένας αισθητήρας 3D παράκεντρου φορτίου εξασφαλίζει ομα-

δωματίων, του εστιατορίου και της κουζίνας) καθώς και

λή λειτουργία, παρά την αυξημένη ταχύτητα στυψίματος. Ο αι-

προγράμματα για ογκώδη υφάσματα, αλλά και κύκλοι για

σθητήρας αυτός σταματά τον κάδο γρήγορα όταν ανιχνεύει ανι-

την αντιμετώπιση επίμονων λιπαρών λεκέδων, περιλαμ-

σορροπία φορτίου, πριν αλλάξει η κατεύθυνση περιστροφής και

βάνονται στους νέους πίνακες χειρισμού. Τα νέα μοντέλα

αναδιανέμει τα ρούχα.

λειτουργούν μέσω μιας νέας, εύχρηστης οθόνης χειρισμού,

Παράλληλα, τα εξαρτήματα υψηλής ποιότητας, όπως η ανοξείδω-

διαθέσιμης σε έως και 32 γλώσσες.

τη στήριξη του άξονα του τυμπάνου και τα θερμαντικά στοιχεία

Άλλες έξυπνες ρυθμίσεις επιτρέπουν την εύκολη σύνδεση

που είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό στη διάβρωση υλικό,

Plug & Play συστημάτων πληρωμών, αυτόματης δοσο-

εγγυώνται τη μακροζωία των συσκευών: Οι νέοι Μικροί Γίγαντες

μέτρησης απορρυπαντικών, καθώς και αποκοπής φορ-

περάσαν επιτυχώς δοκιμές αντοχής που αντιστοιχούν σε 30.000

τίου αιχμής, απλοποιώντας μια σειρά δραστηριοτήτων

ώρες λειτουργίας.

στην καθημερινή εργασία σας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

93


Παρουσίαση

KARAG - ΑΦΟΙ KΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.

Στυλ και άποψη στο μπάνιο Πάθος, αφοσίωση και δημιουργικότητα είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας του ιταλικού οίκου SDR, ο οποίος παράγει είδη υγιεινής από υαλώδη πορσελάνη υψηλής ποιότητας και αντιπροσωπεύεται επάξια στην Ελλάδα, από την κορυφαία στο είδος, εταιρία KARAG - ΑΦΟΙ N.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ A.E.

O

ι νέες σειρές της SDR (BULL, QUADRA, FOX, LAVABI και

Στον απαιτητικό χώρο του εξοπλισμού ξενοδοχειακού μπάνιου, η

LIVING STONE), που θα κοσμήσουν τα ξενοδοχειακά

KARAG παρέχει στους ξενοδόχους τα πάντα γύρω από το μπάνιο,

μπάνια του 2020, έρχονται από τη Ρώμη, με τον «αέρα» της σύγ-

σε αξεπέραστη ποιότητα και ασυναγώνιστες τιμές, προσφέροντας

χρονης μινιμαλιστικής τάσης, που επιμένει στις λεπτομέρειες που

ολοκληρωμένα πακέτα ειδών υγιεινής, πλακιδίων, και αξεσουάρ,

κάνουν τη διαφορά. Κομψές, κοίλες φόρμες, σε υπέροχα, γήινα

επιλεγμένα με βάση την ποιότητα, την αντοχή, τις επιταγές της μό-

χρώματα δίνουν στυλ σε νιπτήρες, λεκάνες, μπανιέρες και ντους.

δας, την άνεση, το design και την οικονομία. Η εταιρία επιμελείται

Όλα τα προϊόντα της SDR παράγονται με την τεχνολογία της νέας

τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την επίβλεψη, όπου χρειάζεται, κάθε

«superglaze» κεραμικής υάλωσης, η οποία επιτυγχάνει την ολο-

έργου μέχρι την παράδοσή του.

κληρωτική απουσία πόρων και προσδίδει μια εξαιρετικά στιλπνή

Η πολύχρονη εμπειρία, η μοναδική ευελιξία στο να εκτελεί παραγ-

επιφάνεια.

γελίες ειδικών διαστάσεων καμπινών σε οργανωμένη κλίμακα και η

Χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, παράγει

υποστήριξη των προϊόντων από πλήρη γκάμα ανταλλακτικών και

αριστουργήματα 100% Made in Italy, που πληρούν τις πλέον αυ-

service, της επιτρέπει να διατηρεί υψηλό μερίδιο της ξενοδοχειακής

στηρές, Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και καλύπτονται από 10ετή

αγοράς και να αξιολογείται θετικά από τους ξενοδόχους, τόσο στο

εγγύηση.

value for money, όσο και στις after sales υπηρεσίες που προσφέρει.

94 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


www.karag.gr I info@karag.gr


Παρουσίαση

TÜV AUSTRIA Hell as

Ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες λύσεις πιστοποίησης για ξενοδοχεία Ηχηρή παρουσία στην εγχώρια τουριστική-ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει η TÜV AUSTRIA Hellas, όπως αποδεικνύουν οι 2.000 επιχειρήσεις του κλάδου, που συμπεριλαμβάνονται στο ευρύ πελατολόγιό της.

Η

TÜV AUSTRIA Hellas δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από

ρέτηση των αναγκών των πελατών προς όφελος της ποιότητας,

το 1994. Σε αυτή τη διαδρομή των 25 και πλέον χρόνων,

αλλά και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, των υπηρεσιών

έχει θέσει τα θεμέλια για την επόμενη μέρα και συνεχίζει οδηγώ-

αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού τους.

ντας τις εξελίξεις του επιχειρηματικού γίγνεσθαι της χώρας μας

Το πελατολόγιο της εταιρίας περιλαμβάνει επιχειρήσεις από όλους

στους τομείς της ποιότητας, της τεχνικής ασφάλειας, της αειφο-

τους τομείς της οικονομίας όπως ο αγροδιατροφικός, ο τουριστι-

ρίας και του περιβάλλοντος, παράγοντας αξία για τον ιδιωτικό και

κός, ο βιομηχανικός, ο τομέας των ανελκυστήρων και ανυψωτικών

τον δημόσιο τομέα, για τους πολίτες και για την κοινωνία στο σύ-

μηχανημάτων, της ενέργειας, ο κατασκευαστικός, κ.ά. Παράλληλα

νολό της.

εστιάζει και στο εκπαιδευτικό κομμάτι, μέσω του εκπαιδευτικού

Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 250 εξειδικευμένους επαγ-

της κέντρου TÜV AUSTRIA ACADEMY, το οποίο είναι αναγνωρισμέ-

γελματίες, ενώ το ευρύ δίκτυο πελατών της ξεπερνά τους 5.500 και

νο και ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) επιπέδου ΙΙ.

περιλαμβάνει πολλούς εκπροσώπους των μεγαλύτερων και σημαντικότερων επιχειρήσεων στη χώρα.

Πρώτη επιλογή στον τουρισμό

Σε όλη της την πορεία, η TÜV AUSTRIA Hellas έχει ξεχωρίσει στην

Με ένα πελατολόγιο 2.000 επιχειρήσεων στον τομέα του τουρι-

ελληνική αγορά, για τις κορυφαίες υπηρεσίες που διαθέτει και κά-

σμού, η TÜV AUSTRIA Hellas αποδεικνύει ότι οι διαδικασίες επιθε-

νουν τη διαφορά για τους συνεργάτες της. Mε τη χαρακτηριστι-

ωρήσεων, τεχνικών ελέγχων, πιστοποίησης και εκπαίδευσης δεν

κή δημιουργικότητα και το μεράκι των ανθρώπων της υλοποιεί

αποτελούν διεκπεραιωτική εργασία. Συνιστούν μία ευκαιρία για

το όραμά της, καλλιεργώντας στο εγχώριο επιχειρείν κουλτούρα

δυναμική, έμπρακτη και διαρκή συνύπαρξη των επιχειρήσεων του

ευθύνης.

χώρου, με γνώμονα και στόχο την ανάγκη πολύπλευρης αρωγής

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της εστιάζει στην εξυπη-

για την ανάπτυξη και προβολή του κλάδου του τουρισμού.

96 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η TÜV AUSTRIA Hellas για το 2019 αποτέλεσε την πρώτη επιλογή

• Ασφάλεια Τροφίμων

των τουριστικών καταλυμάτων, ανάμεσα σε 30 φορείς, όσον αφο-

• Κολυμβητικές Δεξαμενές και Υδάτινα Πάρκα

ρά στην κατάταξη σε κατηγορίες αστέρων. Ως επιστέγασμα όλης

• Ασφάλεια Πληροφοριών

αυτής της προσπάθειας ήταν η βράβευσή της στη γιορτή επιχει-

• Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

ρηματικής αριστείας Treasures of Greek Tourism 2019, στην κατη-

• Έλεγχος Ανελκυστήρων και Εξοπλισμού υπό πίεσης

γορία Best Performing Companies, ως ένας από τους δυναμικό-

• Περιοδικός Έλεγχος Παιδικών Χαρών και Παιδοτόπων

τερους προμηθευτές των εν Ελλάδι ξενοδοχείων και τουριστικών

• Έλεγχος Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού

επιχειρήσεων.

• Περιβάλλον

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρίας, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή

• Υγεία και Ασφάλεια στη Εργασία

και χαρά για την TÜV AUSTRIA Hellas η εμπιστοσύνη τόσων σημα-

• Οδική Ασφάλεια

ντικών επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, παρέχοντάς της δύ-

• Επαληθεύσεις Εταιρικών Κοινωνικών Απολογισμών

ναμη και κίνητρο να συνεχίσει να «υπηρετεί» τον πολύτιμο αυτό

• Βιωσιμότητα και Διαχείριση Εκδηλώσεων

κλάδο, με το ίδιο πάθος, την ίδια συνέπεια, την ίδια αξία.

• Ικανοποίηση Πελατών και Διαχείριση Παραπόνων

Όσον αφορά τις υπηρεσίες που παρέχει στις τουριστικές-ξενοδο-

• Σήμα Boutique Hotel

χειακές επιχειρήσεις, η TÜV AUSTRIA Hellas καλύπτει καθολικά τι

• Σήμα «Ελληνικό Πρωινό»

ανάγκες τους, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών Επιθεώρησης

• Σχήμα We Do Local

Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, όπως:

• Σχήμα «Water Sports Certified Quality»

• Κατάταξη Καταλυμάτων

• Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων

• Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας

• Εκπαίδευση μέσω της TÜV AUSTRIA ACADEMY

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

97


Αφιέρωμα > Τεχνολογία

Digital Hospitality Solutions ή Η Τεχνολογία στην υπηρεσία των Ξενοδόχων Με τις νέες τεχνολογίες να έχουν «εισβάλλει» στην καθημερινότητά μας, σε κάθε επίπεδο και έκφανσή της, η εναρμόνιση με τις τελευταίες τάσεις της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία και διαχείριση ενός ξενοδοχείου. Στο πλαίσιο αυτό ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ξενοδοχείων υιοθετούν σύγχρονα, τεχνολογικά επιτεύγματα και καινοτόμες, ψηφιακές εφαρμογές, που, με μικρό σχετικά κόστος, δίνουν λύσεις σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του ξενοδοχείου. Αλλά και καινοτόμες προτάσεις, που μέσω της αυτοματοποίησης των online και offline πωλήσεων συμβάλλουν σε αποτελεσματικότερο revenue management, μεγιστοποιώντας τον τζίρο και την κερδοφορία, καθώς και συστήματα, που απλοποιούν τις εσωτερικές διαδικασίες και εξοικονομούν χρόνο ενασχόλησης του προσωπικού, περιορίζοντας έτσι το κόστος λειτουργίας. Λύσεις και προτάσεις που συνεισφέρουν σημαντικά στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη, στην παροχή μιας ξεχωριστής διαμονής, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του.

H

αύξηση της κερδοφορίας του ξενοδοχείου εξαρτάται από

βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του ξενοδοχείου.

τη στρατηγική διανομής δωματίων. Τα συμβόλαια που

Για να φτάσει ένα ξενοδοχείο στη μέγιστη αποδοτικότητα του δείκτη

υπογράφει ο ξενοδόχος με τους tour operators δεν του δίνουν τη

RevPAR, δηλαδή των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο, χρειάζεται να

δυνατότητα να εφαρμόσει ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική, ωστόσο,

σκεφτεί κανείς την επίδραση που έχουν τα κόστη του δικτύου διανο-

στους ανεξάρτητους ταξιδιώτες (γνωστοί ως FIT- Free Independent

μής δωματίων του ξενοδοχείου, αλλά και κατά πόσο είναι εξοπλισμέ-

Travellers) το revenue management είναι το «κλειδί» για την αύξηση

νο με τα κατάλληλα εργαλεία, που διευκολύνουν τη λήψη κρίσιμων

των πωλήσεων στις πλέον κατάλληλες τιμές ανά περίοδο, διαθέτο-

αποφάσεων. Επίσης, χρειάζονται γνώσεις marketing και ειδικότερα

ντας το μεγαλύτερο δυνατό απόθεμα δωματίων.

e-marketing. Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της διαδικτυακής δια-

Μια σωστή στρατηγική τιμολόγησης και διάθεσης δωματίων,

νομής απαιτεί γνώσεις, εξειδίκευση και πολύ χρόνο και προσπάθεια,

αποτελεί το βασικό στοιχείο για την αύξηση των εσόδων και τη

επομένως, τουλάχιστον για τα μικρομεσαία ξενοδοχεία και καταλύ-

98 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


µατα, ως ιδανική λύση προτείνεται η συνεργασία µε εξειδικευµένες

Στην ελληνική αγορά, υπάρχουν πολλές εταιρίες, µε µεγάλη

εταιρίες, που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Βεβαίως, τα

εµπειρία, και αποδεδειγµένα αποτελέσµατα στην αποτελεσµατι-

τελευταία χρόνια παρατηρείται ακόµη και µεγάλες ξενοδοχειακές

κή διαχείριση των καναλιών διανοµής, µε αποτέλεσµα την αύξη-

αλυσίδες να κάνουν outsourcing τις online πωλήσεις τους, καθώς

ση των πωλήσεων.

επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσµατα!

Ωστόσο, υπάρχει ακόµη ένας τοµέας που µπορεί να αυξήσει την

Οι ξενοδόχοι που συνεργάζονται µε τέτοιες εταιρίες µπορούν λοι-

κερδοφορία του καταλύµατος και αυτός είναι η εξοικονόµηση

πόν να διαθέσουν τον χρόνο τους σε αυτό που ξέρουν να κάνουν

κόστους µέσω της αυτοµατοποίησης των εσωτερικών διαδικα-

καλύτερα, την προσωπική φροντίδα του πελάτη, µε σκοπό την

σιών. Και σε αυτόν τον τοµέα υπάρχουν πλέον λύσεις, καθώς οι

ικανοποίησή του (και φυσικά τα θετικά σχόλια, πράγµα που θα

εταιρίες software παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερες εφαρ-

αυξήσει τη ζήτηση και θα διευκολύνει τις πωλήσεις).

µογές, που µπορούν να συµβάλουν σε αυτό.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

99


Αφιέρωμα > Τεχνολογία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ HOTELTOOLBOX

Το HotelToolbox οργανώνει τις καθημερινές λειτουργίες ενός ξενοδοχείου Για το HotelToolbox, μία καινοτόμα πλατφόρμα, που συνιστά επανάσταση για τον χώρο των ξενοδοχείων, η οποία διακρίθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό CapsuleT του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, και, ήδη, έχει κάνει την «είσοδό» της σε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο «επώνυμα» ξενοδοχεία της χώρας, μιλάει στο «Χ&Τ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, πολύπειρο στέλεχος στον χώρο της πληροφορικής, με 20ετή επιτυχημένη πορεία. Τι είναι το HotelToolbox και ποιες οι δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της εφαρμογής στα ξενοδοχεία;

από τον χρόνο που εξοικονοµεί.

Η αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελε-

το ξενοδοχείο επιτυγχάνει αύξηση των πωλήσεων

σµατικότητας και η µείωση του κόστους είναι µερι-

(κρατήσεις σε εστιατόρια, προωθητικές ενέργειες,

κά από τα βασικά ζητήµατα που πρέπει να επιλύσει

παραγγελίες, κ.ά.). Και δεν είναι µόνο αυτά!

κάθε ξενοδόχος. Στα περισσότερα ξενοδοχεία οι

Έχοντας απόλυτη εµπιστοσύνη στην ποιότητα των

καθηµερινές εργασίες πραγµατοποιούνται µε τη

υπηρεσιών που παρέχουµε, δίνουµε τη δυνατότη-

χρήση χαρτιού, email και τηλεφωνικών κλήσεων.

τα στα ξενοδοχεία να δοκιµάσουν το HotelToolbox

Με το HotelToolbox οι ξενοδόχοι οργανώνουν και

χωρίς κανένα κόστος, πριν αγοράσουν συνδροµή.

Παράλληλα, µέσω της εφαρµογής για τους πελάτες,

παρακολουθούν τις λειτουργίες του ξενοδοχείποώρες και τη χρήση χαρτιού. Παράλληλα, µε το

Ποια είναι τα οφέλη από το application για τον πελάτη του ξενοδοχείου;

HotelToolbox περιορίζονται τα τηλεφωνήµατα µε-

Για τους πελάτες των ξενοδοχείων παρέχουµε

ταξύ του προσωπικού, αυξάνεται η παραγωγικότη-

Mobile Applications µε το brand του ξενοδοχείου.

τα, η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι πιο άµεση και

Ο πελάτης έχει στα χέρια του όλες τις πληροφορίες

ου, µειώνουν το λειτουργικό κόστος, τις ανθρω-

σε πραγµατικό χρόνο και οι παρεχόµενες προς τους

για το ξενοδοχείο και τις υπηρεσίες που παρέχει.

πελάτες υπηρεσίες είναι βελτιωµένες.

Απολαµβάνει προσωποποιηµένες υπηρεσίες, ενώ υπάρχει διασύν-

Καθηµερινές λειτουργίες όπως, αναφορά βλαβών, Housekeeping,

δεση µε την εφαρµογή του προσωπικού, ώστε τα αιτήµατά του να

Lost & Found, Αναθέσεις εργασιών, συµπλήρωση checklists &

δροµολογούνται άµεσα και να απολαµβάνει καλύτερες υπηρεσίες.

εντύπων (Μετρήσεις, ISO, HACCP), Service Requests, γίνονται γρήΓια τους πελάτες των ξενοδοχείων, αναπτύσσουµε χωριστές εφαρ-

Τι σημαίνει για εσάς η βράβευση του HotelToolBox στον διαγωνισμό CapsuleT του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου;

µογές µε το Brand του ξενοδοχείου.

Η δεύτερη θέση που κατακτήσαµε αποτελεί ιδιαίτερη τιµή. Κατά

γορα και εύκολα, µέσω mobile application και web εφαρµογής.

τη διάρκεια του προγράµµατος, είχαµε την ευκαιρία να παρακο-

Πως μέσω του HotelToolbox ένα ξενοδοχείο μπορεί να περιορίσει το λειτουργικό του κόστος, αυξάνοντας τις πωλήσεις και τα έσοδά του;

λουθήσουµε πολύ σηµαντικά workshops, να λάβουµε µέρος σε

Θα σας δώσω δυο ενδεικτικά παραδείγµατα: Ο χρόνος που εξοι-

που λάβαµε από κορυφαίους επαγγελµατίες του κλάδου, µε την

κονοµείται για την υποβολή µιας βλάβης µέχρι την επίλυσή της

κριτική επιτροπή να παρακολουθεί από κοντά την πορεία µας και

µπορεί να φτάσει στα 10 λεπτά! Η καθηµερινή διαδικασία ανάθε-

να µας παρέχει πολύτιµες συµβουλές.

σης δωµατίων για καθάρισµα µειώνεται στο 30%, ενώ µια καµα-

Όλα τα παραπάνω δίνουν αξία και κάνουν ακόµα πιο σηµαντική

ριέρα µπορεί στο ωράριό της να καθαρίσει παραπάνω δωµάτια

τη βράβευσή µας.

100 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

εκθέσεις & onsite visits, ενώ πολύ σηµαντική ήταν η καθοδήγησηΑφιέρωμα > Τεχνολογία

4HOTELIERS: Ολοκληρωμένες υπηρεσίες Consulting & Management ξενοδοχείων

Η 4hoteliers είναι μια δυναμική, αμιγώς ελληνική και αποδεδειγμένα αποτελεσματική εταιρία ανάπτυξης και διαχείρισης ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, η οποία απασχολεί συνεργάτες υψηλής επιστημονικής και τεχνικής κατάρτισης, με μεγάλη εμπειρία, τόσο στον χώρο της φιλοξενίας, όσο και στον χώρο των νέων τεχνολογιών. Ενώ μεγάλο «ατού» της είναι η άρτια τεχνική της οργάνωση και ο εξοπλισμός της. H 4hoteliers, λειτουργεί µε βασικό γνώµονα την ανάπτυξη, τον

τικά τις πωλήσεις ξενοδοχείων, αξιοποιώντας, τόσο την τεχνο-

εκσυγχρονισµό και τη βελτίωση της επένδυσης που αναλαµβάνει.

γνωσία των στελεχών της, όσο και τα σύγχρονα εργαλεία που

∆ιαµορφώνει τη συνολική στρατηγική της επιχείρησης, δηµιουρ-

διαθέτει, παρέχοντας τη δυνατότητα στα συνεργαζόµενα ξενο-

γώντας συγκριτικά πλεονεκτήµατα µέσω της επανασχεδίασης

δοχεία να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση σε όλα τα GDS κανάλια

των λειτουργικών πόρων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες

πωλήσεων, (πρόσβαση σε περίπου 600.000 ταξιδιωτικά γραφεία

της αγοράς και να ικανοποιούν τις προσδοκίες των ιδιοκτητών.

σε όλο τον κόσµο), αλλά και σε σχεδόν όλα τα IDS συστήµατα δι-

Η φιλοσοφία της εστιάζεται στην ποιοτική εξυπηρέτηση του

αδικτυακών πωλήσεων (πάνω από 500 κανάλια, όπως Booking.

πελάτη και στη δηµιουργία κατάλληλου εργασιακού περιβάλλο-

com, Expedia, Hotel.de κ.λπ.).

ντος, µέσω της επανεξέτασης και βελτίωσης των επιµέρους διαδικασιών λειτουργίας του ξενοδοχείου.

On line κρατήσεις

Σκοπός της 4hoteliers είναι η παροχή ολοκληρωµένων υπηρε-

Πρόσθετα, η 4hoteliers µέσω δικτύου συνεργατών παρέχει τη

σιών Consulting & Management σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

δυνατότητα on line κρατήσεων µέσα από το website του ξενοδο-

Επανδρωµένη µε έµπειρα στελέχη του τουριστικού χώρου, τα

χείου, ώστε ο ενδιαφερόµενος πελάτης που το επισκέπτεται, να

οποία προσφέρουν ένα νέο τρόπο παροχής υπηρεσιών, αλλάζει

µπορεί να κάνει κράτηση µε πιστωτική κάρτα, χωρίς την παρέµ-

τα δεδοµένα στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά.

βαση του ξενοδοχείου.

Στόχος της είναι να οδηγήσει τους πελάτες της στην αύξηση της

Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες που σκοπό έχουν τη βελτίωση

κερδοφορίας τους, αξιοποιώντας τη γνώση και την πολύτιµη

της παρουσίας του ξενοδοχείου στο διαδίκτυο, τεχνικές Search

εµπειρία του στελεχιακού της δυναµικού και τις σύγχρονες τεχνι-

Engine Optimization, καθώς και τη δηµιουργία και διαχείριση

κές προώθησης και διοίκησης.

Web Campaigns.

Η 4hoteliers προσφέρει µεγάλο εύρος υπηρεσιών, οι οποίες διατίθενται, είτε συνολικά, είτε µεµονωµένα, σύµφωνα πάντα µε τις

Συνοπτικά, η εταιρία παρέχει τις κάτωθι υπηρεσίες:

ιδιαίτερες ανάγκες των πελατών της.

• Προώθηση Πωλήσεων Ξενοδοχείων και Καταλυµάτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης,

Πωλήσεις μέσω Internet

• ∆ιαχείρηση Ξενοδοχείων Business Development,

Η 4hoteliers, µέσα από στρατηγικές συνεργασίες και συµφωνίες

• Hotel Pre - Opening,

στον τουριστικό τοµέα είναι σε θέση να προωθήσει αποτελεσµα-

• Υποστήριξη Λειτουργίας.

102 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Sales Management Consulting  Hotel Management

Απογειώστε τις πωλήσεις σας ...γνωρίζουμε τις ανάγκες σας δίνουμε τις λύσεις... 312 Andrea Sygroy Ave., 176 73 Kallithea Athens, Greece T. +30 211 40 22 354, 211 40 47 164 F. +30 211 40 47 164 E. info@4hoteliers.gr

www.4hoteliers.gr


Αφιέρωμα > Τεχνολογία

HOTELREV: Η λύση στην αύξηση των online πωλήσεων των ξενοδοχείων Χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία των στελεχών της στον τουρισμό, η HotelRev, είναι ένα σύγχρονο Digital Marketing Agency, που μεγιστοποιεί τις online πωλήσεις των ξενοδοχείων, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδά του. Τα οφέλη που προκύπτουν για ένα ξενοδοχεία, από τη συνεργασία του µε τη HotelRev είναι: • Μεγιστοποίηση των Online πωλήσεων • Μείωση κόστους σε Online προµήθειες • Χτίσιµο του Brand στην παγκόσµια αγορά

Revenue Management - Στρατηγική για online πωλήσεις Σε συνεργασία µε το ξενοδοχείο η έµπειρη οµάδα διαχείρισης εσόδων της HotelRev θέτει τους στρατηγικούς στόχους και το κατάλληλο σύνολο ενεργειών για τις µοναδικές του ανάγκες. Με γνώση του ανταγωνισµού και χρησιµοποιώντας όλες τις δυνατότητες κάθε καναλιού πώλησης, προσφέρει εξατοµικευµένη στρατηγική, που θα οδηγήσει σε µέγιστο αριθµό κρατήσεων. Όσον αφορά τις υπηρεσίες βελτιστοποίησης και τα εργαλεία

online πωλήσεων και την αύξηση των εσόδων που προκύπτουν

διαχείρισης online πωλήσεων, αυτά είναι:

από το διαδίκτυο, στο τέλος της σεζόν παρατηρήθηκαν τα κά-

• Web Design - Σχεδιασµός Αποτελεσµατικών Iστοσελίδων για

τωθι αποτελέσµατα, που ήταν πραγµατικά συναρπαστικά.

ξενοδοχεία, µε στρατηγική βασισµένη στο να µετατρέψει τον Αποτελέσµατα

Στόχοι

• Booking Engine - Μηχανή κρατήσεων τελευταίας τεχνολογί-

• Conversion Rate Increased 75%

• Digital Marketing Google Ads

ας, µε εύκολη πλοήγηση, υψηλά ποσοστά κρατήσεων & χα-

• Increase Direct Bookings 156%

• Increase Direct Bookings

µηλή προµήθεια.

• Increase Online Revenue 34%

• Increase Online Revenue

• Increase E-sales 29%

• Increase E-sales

επισκέπτη σε αγοραστή.

• Digital marketing - Βελτιστοποίηση στις µηχανές αναζήτησης

advertorial

(SEO), διαφηµιστικές καµπάνιες στην Google και τα κοινωνικά δίκτυα για αύξηση των άµεσων πωλήσεων στο διαδίκτυο.

Είναι σαφές πως η διαχείριση της κερδοφορίας είναι από τα

• Channel Manager: Με το Channel Manager της HotelRev η

πιο σηµαντικά κοµµάτια της στρατηγικής των πωλήσεων ενός

διαθεσιµότητα, οι τιµοκατάλογοι και οι κρατήσεις ενηµερώ-

ξενοδοχείου. Η οµάδα της HotelRev µε τη βοήθεια της συστη-

νονται αυτόµατα και αποστέλλονται ταυτόχρονα σε όλα τα

µατικής έρευνας ανταγωνισµού, προτείνει την κατάλληλη τι-

συνδεδεµένα κανάλια.

µολογιακή πολιτική ώστε να µεγιστοποιήσει το ξενοδοχείο τα

Ο πυρήνας όλων των παραπάνω, το Revenue Management,

κέρδη του.

αποτελεί πηγή έµπνευσης και για την ονοµασία της εταιρίας.

Με την ανάλυση της ψηφιακής αγοράς και τη βοήθεια τεχνο-

Βασικός σκοπός της HotelRev είναι να βοηθήσει το εκάστοτε

λογικών εργαλείων, η εταιρία, είναι σε θέση να σχεδιάσει εξα-

ξενοδοχείο να δηµιουργήσει ένα ανταγωνιστικό brand στον

τοµικευµένη στρατηγική και να προτείνει τις οικονοµικά απο-

χώρο του διαδικτύου και, χρόνο µε τον χρόνο, να κερδίζει όλο

δοτικότερες πολιτικές ώστε να κατευθύνει τους επισκέπτες να

και µεγαλύτερο ποσοστό από την «ψηφιακή πίτα».

κάνουν κράτηση στο ξενοδοχείο-πελάτη της, τη σωστή στιγµή,

Με αυτό τον σκοπό, λοιπόν, ξεκίνησε και η συνεργασία της

στη σωστή τιµή. Βασικός σκοπός, άλλωστε, της HotelRev είναι

HotelRev µε το Out Of The Blue Capsis Elite Resort, στα τέλη του

η ελαχιστοποίηση των άδειων δωµατίων, κατά τη διάρκεια της

2018, θέτοντας ένα στρατηγικό πλάνο ενεργειών. Με βασικούς

τουριστικής σεζόν και η εξάλειψη κρατήσεων σε λάθος τιµή.

στόχους την αύξηση των direct κρατήσεων, την αύξηση των

104 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

www.hotelrev.gr


Νερό

Επιτρ απ έζιο σε χάρτι νη συσκ ευασία!

NEO

καινοτOμο ΠΡΟΪΟΝ

Η πρόταση της KSD για να εντυπωσιάσετε τους πελάτες σας!

ΕσωτερικΗ πλ ευρα

Εξωτ ερικΗ πλ ευρα

Πολυαιθυλένιο Πολυαιθυλένιο Αλουμίνιο Πολυαιθυλένιο Xαρτόνι Πολυαιθυλένιο

aA υστηρές προδιαγραφές ποιότητας aΣ υσκευασία απόλυτα

φιλική προς το περιβάλλον

Διατιθ εται σe συσκ ευασιεσ

330ml & 1lt

Sustainability in Tourism & Green Philosophy

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Αφιέρωμα > Τεχνολογία

REVITUP: Έργο της η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των ξενοδοχείων Η ομάδα Yield & Revenue Management της RevitUp αξιοποιεί δεκαετίες τεχνογνωσίας και διαθέτει την ικανότητα και τα μέσα για να πετύχει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των ξενοδοχείων. Απαντώντας σε µία σύγχρονη ανάγκη της αγοράς, η εταιρία

Online Distribution

ανέπτυξε ένα καινοτόµο λογισµικό που συγκεντρώνει και απο-

Αναλαµβάνει τη διανοµή των τιµών στα online κανάλια και επω-

κωδικοποιεί εξαιρετικά µεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδο-

µίζεται την ευθύνη της πώλησης όλων των διαθέσιµων δωµατίων

µένων ώστε εύκολα και γρήγορα να γίνονται αντιληπτές οι

στην κατάλληλη τιµή και µε τον πιο ελκυστικό τρόπο για τους υποψήφιους πελάτες. Είναι µια διαδικασία που η οµάδα

τάσεις της αγοράς και να αναπροσαρµόζεται η ακο-

Yield & Revenue Management της RevitUp

λουθούµενη πολιτική ανάλογα, µε στόχο το

εκτελεί µε αφοσίωση κι ετοιµότητα, καθ’

outperformance!

όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Digital Presence Management

Revenue Management

Η Revit Up φροντίζει ώστε η εικόνα του ξενοδοχείου να είναι όσο γίνε-

Σχεδιάζει µαζί τη στρατηγική των

ται πιο πιστή στην πραγµατικότη-

online Sales που οραµατίζεται το

τα, σε κάθε έκφανση της ψηφιακής

κάθε ξενοδοχείο και διαµορφώνει

του προβολής και µε τρόπο που να

την κατάλληλη κουλτούρα στην οµάδα διοίκησης του ξενοδοχείου,

διευκολύνει κάθε υποψήφιο πελά-

που θα επιτρέπει τη λήψη δυναµικών

τη του. Τοποθετεί το ξενοδοχείο στην

κι ευέλικτων αποφάσεων στη διαµόρφω-

ψηφιακή αγορά κι ενδυναµώνει το brand

ση των τιµών (Pricing) και στη διαχείριση των

image του!

εσόδων (Revenue Management). Η οµάδα eSales της

Performance Marketing

RevitUp έχει τη δυνατότητα να προτείνει και να υλοποιεί:

Η συλλογή και επεξεργασία µεγάλου όγκου δεδοµένων µε τα κα-

• Βελτιστοποίηση και προσθήκη νέων καναλιών εσόδων για αύξη-

τάλληλα εργαλεία, επιτρέπει στην εταιρία να είναι δίπλα σε κάθε βήµα του υποψήφιου πελάτη του ξενοδοχείου, από τη στιγµή που αρχίζει να ονειρεύεται τις διακοπές του µέχρι τη στιγµή της κράτησης. Χρησιµοποιεί προγνωστικά µοντέλα κι επενδύει αποδοτικά κάθε ευρώ του διαφηµιστικού budget του ξενοδοχείου,

ση της ζήτησης (Online Revenue Optimization). • Αύξηση εσόδων µέσω µόχλευσης της ζήτησης (Demand Leveraging). • Βελτιστοποίηση απευθείας online πωλήσεων (Direct Bookings Optimization). • Στρατηγικές ∆υναµικής Τιµολόγησης (Dynamic Pricing Strategies).

µε τρόπο απόλυτα µετρήσιµο.

Παράδειγµα ξενοδοχείου µας όπου η ετήσια αύξηση του online revenue είναι εντυπωσιακή (74% - 115%) Revenues Nov Dec Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Total

2019 vs 2018 2017 -30% 100% +7% +75% +7% +60% +77% +95% +115% +284% +81% +344% +135% +115% +172% +263% +9% +62% +63% +74% +178% +64% -93% -100% +74% +115%

106 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2019 14.761 18.459 53.059 72.710 134.310 186.452 192.371 262.960 184.368 219.003 46.336 210 1.384.999

Active 2018 21.024 17.209 49.587 41.035 62.303 102.961 81.607 96.676 168.858 134.049 16.620 2.766 794.696

2017

0 10.525 33.104 37.113 34.945 41.946 89.457 72.274 113.541 125.534 28.235 56.503 643.175

2019 75.878 15.397 120.300 62.545 56.045 57.751 132.134 67.008 33.013 17.506 4.895 0 642.471

Cancelled 2018 5.516 9.756 38.948 22.857 67.103 91.193 81.943 35.068 88.792 23.104 1.890 588 466.759

2017 3.600 8.638 36.206 39.648 14.288 29.248 69.590 49.693 53.804 31.261 4.997 0 340.972

2019 90.639 33.856 173.359 135.256 190.355 244.202 324.505 329.968 217.381 236.509 51.231 210 2.027.471

Total 2018 26.540 26.965 88.535 63.892 129.407 194.154 163.550 131.745 257.650 157.153 18.510 3.353 1.261.454

2017 3.600 19.162 69.309 76.761 49.233 71.193 159.047 121.966 167.345 156.795 33.232 56.503 984.147Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

Συνέντευξη

ΕΥΗ ΚΟΥΤΕΛΑ αντιπρόεδρ

ο ς EMKO ΚΟ ΥΤΕ ΛΑΣ Α .Ε .

Επαγγελματική προσέγγιση, σε κάθε επίπεδο Ιδιαίτερα συστάσεις δεν χρειάζονται, αφού βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, «γράφοντας» τη δική της ιστορία στον χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού. EMKO ΚΟΥΤΕΛΑΣ Α.Ε.. Ο «ειδικός» στον εξοπλισμό ξενοδοχείων και χώρων μαζικής εστίασης. Για την εταιρία, την πορεία της και τη «συνταγή» της επιτυχημένης, πολυετούς δραστηριοποίησής της μιλάει στο «Χ&Τ» η αντιπρόεδρος της ΕΜΚΟ, κα. Εύη Κουτελά, που σε μία και μόνο πρόταση τα λέει όλα: «Δεν κυνηγάμε την ευκαιριακή πώληση, αλλά τη μακροπρόθεσμη συνεργασία». πτυξη της εταιρίας µας αφού, τόσο οι µεγάλοι όµιλοι, όσο και τα

Ποια είναι η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην ξενοδοχειακή αγορά, τι μερίδιο κατέχουν οι πωλήσεις της στον ξενοδοχειακό χώρο, έναντι των συνολικών της πωλήσεων και πως διαφαίνονται οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι δραστηριοποίησης της εταιρίας, δεδομένου, μάλιστα, ότι, τελευταία, παρατηρείται «οργασμός» ξενοδοχειακών έργων;

µεµονωµένα ξενοδοχεία επιζητούν έναν αξιόπιστο συνεργάτη,

Η ΕΜΚΟ Εµµ. Κουτελάς Α.Ε. ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της

τες τους, λόγω ελλιπούς ή υποδεέστερου εξοπλισµού. Επιλέγουν

το 1976 ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος του γερµανικού οίκου

συνειδητά πια σύγχρονες και επώνυµες λύσεις µέσω της ΕΜΚΟ

EXPRESSO µε καρότσια αλουµινίου µεταφοράς αποσκευών και

ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ, την οποία εµπιστεύονται και την κατατάσσουν

αεροδροµίου. Ο ιδρυτής της και πατέρας µου, Μάνος Κουτελάς,

ανάµεσα στις αξιόπιστες εταιρίες της αγοράς, θεωρώντας την

απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελµάτων

πολύτιµο συνεργάτη και σύµβουλο.

που δύναται να καλύψει τις ανάγκες τους, ώστε µε τη σειρά τους να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στους φιλοξενούµενούς τους. Τα ξενοδοχεία στη χώρας µας πλέον διαθέτουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δεν διακινδυνεύουν να εκτεθούν στους πελά-

Ρόδου (2η σειρά), µε µεταπτυχιακές σπουδές σε Γερµανία και Αγ-

αρκετά χρόνια.

Ποια είναι τα πιο «hot selling» προϊόντα της εταιρίας και τι συμβουλεύετε τον επαγγελματία ξενοδόχο ή τον επαγγελματία της εστίασης στην επιλογή του;

Με τις γνώσεις του για τις ανάγκες των ξενοδοχείων και γενικό-

Τα πιο δηµοφιλή προϊόντα του καταλόγου µας προέρχονται από

τερα των χώρων εστίασης και φιλοξενίας, επιλέχθηκαν σταδια-

οίκους που εισάγουµε αποκλειστικά στην Ελλάδα. Οι στίφτες, οι

κά, από το 1980 και µετά, αρκετοί σηµαντικοί, ευρωπαϊκοί οίκοι

αποχυµωτές, οι φραπιέρες, τα blender, οι µύλοι καφέ της γαλλι-

στο portfolio της εταιρίας, που διαθέτουν µηχανήµατα ικανά να

κής SANTOS, τα µίξερ χειρός και τα πολυκοπτικά της γαλλικής

ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και απαιτήσεις των 4στερων και

ROBOT COUPE, οι συσκευές snack (φριτέζες, τοστιέρες, κρε-

5στερων ξενοδοχείων.

πιέρες, βαφλιέρες, φούρνοι, σαλαµάνδρες, κ.λπ.) της γαλλικής

Η ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ διατηρεί ένα µεγάλο δίκτυο χονδρεµπό-

ROLLER GRILL, τα πλυντήρια πιάτων και σκευών της ιταλικής

ρων - συνεργατών, σε όλη την επικράτεια, αλλά παρέχει και απευ-

OMNIWASH, τα καρότσια µεταφοράς αποσκευών και κιβωτίων

θείας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στον ξενοδοχειακό χώρο.

της γερµανικής EXPRESSO, αλλά και τα ολοκληρωµένα συστή-

Το µεγαλύτερο µερίδιο έναντι των συνολικών πωλήσεών της το

µατα κουζίνας της ισπανικής FAGOR, οι µηχανές παγοκύβων της

κατέχουν τα 4αστερα και 5αστερα ξενοδοχεία µεγάλων οµίλων.

ιταλικής NTF, οι φούρνοι της γερµανικής RATIONAL είναι από τα

Οι συνεχώς αναπτυσσόµενες µονάδες, οι ανακαινίσεις, οι επεκτά-

«best seller» προϊόντα µας, που έχουν κερδίσει την εµπιστοσύνη

σεις καθώς και τα νέα έργα που γίνονται συµβάλλουν στην ανά-

των πελατών µας εδώ και δεκαετίες.

γλία είχε από τότε καλή γνώση του ξενοδοχειακού κλάδου, τον οποίο «υπηρέτησε» από τη θέση του διευθυντή ξενοδοχείων, για

108 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η συµβουλή µας προς τους σύγχρονους επαγγελµατίες της εστίασης είναι να επιλέγουν τον εξοπλισµό τους σκεπτόµενοι µακροπρόθεσµα. Να επιδιώκουν την αγορά επώνυµων µηχανηµάτων και συσκευών, που θα έχουν αντοχή στον χρόνο, από τους κατάλληλους προµηθευτές, που ως σωστοί επαγγελµατίες και µετά την πώληση θα µπορούν να καλύψουν τις όποιες απορίες ή ανάγκες προκύψουν. Η after sales υποστήριξη ως προς την εκπαίδευση του χρήστη, το service ή η διατήρηση µιας παρακαταθήκης ανταλλακτικών καθώς και η επιλογή προϊόντων, τα οποία είναι καταξιωµένα σε παγκόσµιο επίπεδο, δοκιµασµένα σε διάφορες χώρες και συνθήκες και κατασκευασµένα βάσει διεθνών προδιαγραφών και κανονισµών, θεωρώ ότι είναι οι σηµαντικοί παράγοντες για την επιλογή ενός προµηθευτή και τη διατήρησή του ως στενό συνεργάτη, σε βάθος ετών.

Σε τι επίπεδα διαμορφώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το 2019 και ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το 2020, αλλά και μακροπρόθεσμα; Το 2019 ήταν µια ανοδική χρονιά για την εταιρία µας. Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια η εταιρία σηµειώνει αναπτυξιακή πορεία, παρά τις αντιξοότητες που έφεραν η οικονοµική κρίση, τα capital

απώλεια από το άνοιγµα των αγορών της βόρειας Αφρικής και

controls και εν γένει οι δυσκολίες στην παγκόσµια αγορά. Υπήρξε

της Τουρκίας, το µεταναστευτικό, ή ακόµη και µεµονωµένα προ-

µεγάλη στήριξη από τους ξένους προµηθευτές -συνεργάτες µας,

βλήµατα, ανά περιοχή, να ξεπεραστούν και να συνεχιστεί η ανο-

αλλά και από τους πελάτες (παλιούς και πιστούς, αλλά και νέους),

δική πορεία των αφίξεων στη χώρα µας.

οι οποίοι µε τον τρόπο τους έδειξαν στην εταιρία εµπιστοσύνη

Η εταιρία µας ευελπιστεί και αγωνίζεται για τη συνεχή της εξέλι-

και διάθεση συµπόρευσης.

ξη, µε γνώµονα την επαγγελµατική προσέγγιση, σε κάθε επίπεδο.

Για το 2020 είµαστε αισιόδοξοι κι ελπίζουµε οι δυσκολίες που επέφεραν οι χρεοκοπίες ταξιδιωτικών πρακτορείων, η όποια

Σε ποιο βαθμό η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει επηρεάσει την πορεία της εταιρίας και τα επενδυτικά και επιχειρηματικά σας σχέδια και υπάρχει κάποιο επενδυτικό ή επιχειρηματικό σχέδιο σε εξέλιξη; Η οικονοµική κρίση ήταν δοκιµασία για την εταιρία µας, όπως και για όλη τη χώρα. Ανέκαθεν οι κινήσεις µας ήταν προσεκτικές, σε όλους τους τοµείς. Όταν ξέσπασε η κρίση δεν είχαµε να αντιµετωπίσουµε παράλογες πιστώσεις ή δανεισµούς. Αρχικά υπήρξε κάποια απώλεια τζίρου, όπως σε όλο τον κλάδο, αλλά η ανάκαµψη ήρθε πολύ γρήγορα. Βγήκαµε πολύ πιο δυνατοί και σίγουροι για την αξία της εταιρίας µας. Αρωγοί και συνοδοιπόροι σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, όπως προ-είπα, ήταν και συνεχίζουν οι προµηθευτές-συνεργάτες µας, που µας στήριξαν και δεν αµφέβαλαν για την πορεία µας, αλλά και οι πελάτες µας, που µας επιλέξαν για την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών µας, ακόµη και στις δύσκολες περιόδους, καθώς υπήρχε πάντα παρακαταθήκη εµπορευµάτων, ανταλλακτικών και …χαµόγελων από πλευράς µας!!! Θέλουµε να πιστεύουµε ότι η δύσκολη αυτή περίοδος αποµακρύνεται. Σκέψεις για το µέλλον υπάρχουν και επικεντρώνονται κυρίως στις εξαγωγές, όπου σαν εταιρία έχουµε πολλά επίπεδα δράσης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

109


Συνέντευξη

η FAGOR, που κυκλοφόρησε ολόκληρες σειρές προϊόντων µε βελτιωµένα επίπεδα κατανάλωσης έως και 70%. Η δεύτερη τάση αφορά στη βελτίωση της ποιότητας και την ταχύτητα των παραγόµενων τροφίµων. Για παράδειγµα, η SANTOS ανακοίνωσε πριν δύο χρόνια τον επαγγελµατικό αποχυµωτή κρύας σύνθλιψης Nutrisantos #65, που διατηρεί όλες τις βιταµίνες του χυµού, µία πραγµατική καινοτοµία. Επίσης, οι συσκευές sous vide για το µαγείρεµα «εν κενώ» ή τα blast chillers. Πρόκειται για επεξεργασίες που διατηρούν όλα τα συστατικά των µαγειρεµένων τροφών και προσφέρουν τη δυνατότητα άµεσης χρήσης σε ώρες αιχµής.

Τελικά υπάρχει «συνταγή» στην επιτυχία και ποια είναι αυτή στην περίπτωση της EMKO; Η δική µας «συνταγή» παραµένει σταθερή εδώ και δεκαετίες. Επενδύουµε στις ειλικρινείς σχέσεις µε τους συνεργάτες µας και στην πίστη από πλευράς τους, είτε αυτοί είναι το ανθρώπινο δυναµικό της εταιρίας µας, είτε οι πελάτες µας, είτε οι προµηθευτές µας, είτε οποιοσδήποτε εµπλεκόµενος. Το τρίπτυχο: εξειδικευµένο και καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό, άµεση διαθεσιµότητα επώνυµων και αξιόπιστων προϊόντων & ανταλλακτικών και υποστήριξη after sales service συνθέτουν

Ποιες αλλαγές διαπιστώνετε στις συνήθειες των επαγγελματιών της εστίασης ή των ξενοδόχων εξαιτίας της κρίσης και πως η εταιρία έχει «θωρακιστεί» απέναντι σε αυτές τις αλλαγές;

τη «συνταγή» της επιτυχίας.

Αυτό που σίγουρα άλλαξε είναι ο τρόπος που γίνεται η έρευνα

δες επαγγέλµατα. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του καθένα που

αγοράς, που πλέον γίνεται διαδικτυακά και η επιθυµία µείω-

εµπλέκεται µε τον τουρισµό να φέρεται µε επαγγελµατισµό και

σης του κόστους. Οι περισσότεροι πελάτες, σήµερα, είναι εξοι-

αξιοπρέπεια, ώστε να τον οδηγήσουµε σε ανώτερα επίπεδα, ποι-

κειωµένοι µε τις νέες τεχνολογίες κι έτσι πραγµατοποιούν ήδη

οτικότερα και πρωτοπόρα.

έρευνα προτού έρθουν σε επαφή µε κάποιον προµηθευτή. Όταν οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει από το διαδίκτυο (π.χ. από e-shops) είναι σωστές είναι προς όφελος όλων… Η παραπληροφόρηση (ως προς τις τιµές, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τους χρόνους παράδοσης) δηµιουργεί παρεξηγήσεις και δυσαρέσκεια. Η εταιρία µας έχει ένα πλούσιο σε υλικό site και µε το e-shop µας δίνουµε τη δυνατότητα άντλησης πληροφοριών, άµεσα και αξιόπιστα. Η οµάδα µας στην ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ εξελίσσεται διαρκώς µέσα από την ενηµέρωση και την εκπαίδευση πάνω στο αντικείµενο και αυτό γιατί πιστεύουµε ότι είναι σηµαντικό ο πελάτης να νιώσει ότι έχει απέναντί του έναν βοηθό-συνεργάτη, που δεν κυνηγά την ευκαιριακή πώληση, αλλά τη µακροπρόθεσµη συνεργασία.

Ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν τελευταία στον χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού; Έχουµε ξεχωρίσει δύο τάσεις. Η πρώτη είναι η εξοικονόµηση ενέργειας στις συσκευές. Χαρακτηριστικό παράδειγµα εδώ είναι

110 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η βιοµηχανία της φιλοξενίας «θρέφει» δεκαετίες τώρα χιλιάδες οικογένειες και στηρίζει την ελληνική οικονοµία και εκατοντά-


αι κ α άδα ρ λ .. . τ ών Ε λ η στ

scents you can’t

ignore...

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Αφιέρωμα > Στρώματα & Προϊόντα Ύπνου

Στρώματα και προϊόντα ύπνου Επένδυση-«ματ» για τα ξενοδοχεία Ελιξίριο ευεξίας και μακροζωίας ο καλός ύπνος, ο οποίος εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από το στρώμα και το μαξιλάρι, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ξενοδοχειακή αγορά. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύουν όλες οι νέες έρευνες, η εμπειρία ύπνου αποτελεί το βασικό κριτήριο αξιολόγησης των ξενοδοχείων από τους πελάτες τους. Η επιλογή, λοιπόν, στρώματος και προϊόντων ύπνου αποτελεί επένδυση για ένα ξενοδοχείο, από την οποία κρίνεται σε σημαντικό βαθμό η φήμη και η επισκεψιμότητά του. Στην ελληνική αγορά στρωμάτων και προϊόντων ύπνου δραστηριοποιούνται αξιόλογες επιχειρήσεις, με διεθνή παρουσία και ισχυρά brand names, οι οποίες παρέχουν πληθώρα προτάσεων σε στρώματα, κρεβάτια, ανωστρώματα, μαξιλάρια, κ.ά., προσαρμοσμένες στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ξενοδοχειακής επιχείρησης.

112 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο

Conrad Hilton πίστευε ότι το ξενοδοχείο δεν είναι απλώς ένα κατάλυµα, αλλά µια οντότητα πολύ ευρύτερη, ένας

χώρος όπου οι πόρτες δεν οδηγούν µόνο σε καταπληκτικές σουίτες, αλλά σε εµπειρίες µοναδικές. Αυτή η φιλοσοφία αποτέλεσε τη βάση της επιτυχίας του και αντιπροσωπεύει το όραµα επιτυχίας πολλών σύγχρονων ξενοδόχων. Σήµερα, περισσότερο από ποτέ, οι επισκέπτες ενός ξενοδοχείου έχουν µεγάλες προσδοκίες, καθώς διαθέτουν περισσότερη τουριστική εµπειρία και γνώσεις. Εκτιµούν τις λεπτοµέρειες που κάνουν τη διαφορά, τις έξυπνες καινοτοµίες και τις προσωποποιηµένες υπηρεσίες. Έχει παρέλθει πλέον η εποχή των κλασσικών παροχών ενός δωµατίου, οι οποίες έχουν αντικατασταθεί από εξειδικευµένες προτάσεις, σύγχρονες παροχές και λύσεις «κοµµένες και ραµµένες» στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη. Άλλωστε, εν αρχή ην ο πελάτης! Οι εξελίξεις και οι σύγχρονες τάσεις ωθούν τους επιχειρηµατίες του ξενοδοχειακού κλάδου σε συνεχείς ανακαινίσεις και ανανεώσεις, µε αιχµή του δόρατος το πλέον σηµαντικό κοµµάτι της

και ασκούν οµοιόµορφη πίεση σε όλα τα σηµεία του σώµατος,

διαµονής, τον ύπνο.

διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία θέση. Αναµφίβο-

Το στρώµα και εν γένει τα προϊόντα ύπνου βρίσκονται πάντοτε

λα, η απόλυτη τάση σήµερα, είναι τα στρώµατα χωρίς ελατήρια,

στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε ξενοδόχου, αφού από

µε latex, υλικό το οποίο θεωρείται ιδανικό για λόγους υγιεινής ή

έναν ξεκούραστο και απολαυστικό ύπνο εξαρτάται, σε µεγάλο

µε memory foam, που αποτελεί την πιο προηγµένη τεχνολογική

βαθµό, η καλή διάθεση του πελάτη, και άρα η γνώµη του και η

λύση.

κριτική του για το ξενοδοχείο.

Ένας τρόπος αναβάθµισης του στρώµατος ώστε να έχει µία επι-

Ένα καλό στρώµα µπορεί να «απογειώσει» την εµπειρία ύπνου,

πλέον αίσθηση άνεσης είναι η τοποθέτηση πάνω σ’ αυτό ενός

σε τέτοιο βαθµό ώστε ο πελάτης του ξενοδοχείου να παραβλέψει

ανωστρώµατος.

τυχόν άλλες µικρο-ελλείψεις. Ενώ ένα ακατάλληλο στρώµα µπο-

Χρήσιµα tips που πρέπει να γνωρίζουν οι ξενοδόχοι είναι πως

ρεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνους και άσχηµο ύπνο, επηρεά-

τα φυσικά υλικά επιτρέπουν στο σώµα να «αναπνεύσει», ενώ οι

ζοντας αρνητικά την άποψή του και το ξενοδοχείο να χάσει για

τεχνητές ίνες (πλαστικά προστατευτικά στρώµατος) µπορούν να

πάντα τον συγκεκριµένο πελάτη, και όχι µονο.

προκαλέσουν δυσάρεστη αίσθηση υπερθέρµανσης ή συγκράτη-

Εποµένως, η επιλογή στρωµάτων πρέπει να γίνεται µε κριτήρια

ση του ιδρώτα.

την άνεση, την υγιεινή και την ασφάλεια πρωταρχικά και δευτε-

Μετά την επιλογή του σωστού στρώµατος έχει τεράστια σηµα-

ρευόντως, την αντοχή, την οικονοµία ή την πολυτέλεια και κατά

σία, τόσο οικονοµική όσο και υγειονοµική, η σωστή συντήρηση

συνέπεια, τη σωστή σχέση ποιότητας - τιµής.

και φροντίδα του. Η χρήση ανωστρώµατος και επιστρώµατος

Ένα αναπαυτικό στρώµα θα πρέπει αρχικά να προσαρµόζεται

αυξάνουν κατά πολύ την άνεση του κοιµώµενου και παράλληλα

στο σχήµα του σώµατος και ιδίως της σπονδυλικής στήλης, να

διατηρούν καθαρότερο το κυρίως στρώµα, το οποίο πρέπει να

κατανέµει σωστά τις πιέσεις του σώµατος και να βελτιώνει την

αερίζεται και να καθαρίζεται σχολαστικά, ανά τακτά χρονικά δι-

ποιότητα του ύπνου.

αστήµατα.

Αναλυτικότερα, τα στρώµατα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλο-

Οι «ειδικοί» συνιστούν αντικατάσταση στρωµάτων καθηµερινής

γα µε τη σκληρότητα, τις διαστάσεις και τα υλικά από τα οποία

χρήσης κάθε 7-10 χρόνια.

κατασκευάζονται. Υπάρχουν τα στρώµατα µε ελατήρια ή χωρίς.

Στην ευχάριστη εµπειρία του ύπνου σηµαντικό ρόλο παίζουν και

Τα στρώµατα µε ελατήρια είναι πιο οικονοµικά και διατηρούν µια

τα µαξιλάρια. Εδώ οι επιλογές είναι άπειρες: µεγάλα, µικρά, παχιά,

σωστή στάση σώµατος κατά τον ύπνο. Η σύγχρονη δε τάση ευνο-

λεία, µαλακά, σκληρά, αντιµικροβιακά, υποαλλεργικά, µε πού-

εί τα στρώµατα µε τα ανεξάρτητα ελατήρια, που «αγκαλιάζουν»

πουλα, memory foam, latex, µε κάλυµµα aloe vera, ορθοπεδικά,

το σώµα και είναι τα λεγόµενα ανατοµικά στρώµατα, πιο µαλακά

κ.λπ.. Μια ασφαλής τοποθέτηση είναι ένα χαµηλό µαξιλάρι από

και άνετα από τα ορθοπεδικά στρώµατα µε ελατήρια ανοικτού

κάτω κι ένα πιο φουσκωτό από πάνω για να δίνει τη δυνατότητα

τύπου (ελεύθερα), που κρατούν σταθερό το σώµα κατά τον ύπνο

επιλογής από µέρους του πελάτη.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 113


Αφιέρωμα > Στρώματα & Προϊόντα Ύπνου

CANDIA: Επώνυμα, χειροποίητα στρώματα Χειροποίητα στρώματα με φυσικά υλικά, που τείνουν να αποτελέσουν το νέο trend στην πολυτελή, ξενοδοχειακή διαμονή, κατασκευάζει η CANDIA, ούσα η μοναδική, ελληνική εταιρία και μία από τις 4 εταιρίες παγκοσμίως, που ειδικεύεται στην κατασκευή χειροποίητων στρωμάτων με φυσικά υλικά.

BAMBOO

CAMEL HAIR

COCONUT FIBERS

COTTON WOOL

CASHMERE

COTTON CALICO

Ο ύπνος αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα στοιχεία στην ξενοδο-

Σήµερα, η CANDIA, µε τη δεύτερη γενιά στα «ηνία» της επιχείρησης,

χειακή εµπειρία ενός ταξιδιώτη και συνδέεται άρρηκτα µε το αίσθη-

ανέλαβε την πρωτοβουλία να «στήσει» µια επιχειρησιακή στρατηγική

µα της ευεξίας και της ξεκούρασης. Το στρώµα αποτελεί το απόλυτο

διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού, µε τη χειροποίητη συλλογή

σηµείο αναφοράς για την εµπειρία του ύπνου, γεγονός που το µετα-

στρωµάτων Bodyfix. Η διείσδυση στις διεθνείς αγορές επιτεύχθηκε

τρέπει αυτόµατα σε ένα από τα σηµαντικότερα facilities των ξενοδο-

µέσω της συνεχούς παρουσίας σε εκθέσεις χονδρικής και ξενοδοχει-

χείων, που επηρεάζει και µεγάλο µέρος των κριτικών.

ακού εξοπλισµού, µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία ενός συνεχώς διευ-

Τα χειροποίητα στρώµατα αποτελούν αναµφισβήτητα την κορυφαία

ρυνόµενου παγκόσµιου δικτύου καταστηµάτων της, µέσα από νέες

επιλογή, τόσο για luxury ξενοδοχεία, όσο και για καταλύµατα που

συνεργασίες που προκύπτουν σε 12 χώρες, στην Ευρώπη και την Ασία.

θέλουν να διαφοροποιήσουν την εµπειρία ύπνου των επισκεπτών

Η CANDIA είναι η µοναδική, ελληνική εταιρία και µία από τις 4 εταιρίες

τους. Ως εκ τούτου, τα χειροποίητα στρώµατα τείνουν να αποτελέ-

παγκοσµίως που κατασκευάζει χειροποίητο στρώµα µε φυσικά υλικά.

σουν το νέο trend, ειδικά στα boutique καταλύµατα, αλλά και στις

Το ύφασµα και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγµένο ένα στρώµα,

βίλες. Τα boutique καταλύµατα και οι βίλες, είναι αυτά στα οποία ο

επηρεάζουν σε µεγάλο βαθµό τη διαδικασία συντήρησής του, αλλά

ιδιοκτήτης έρχεται σε άµεση επαφή µε µεγάλο µέρος των πελατών

και την ποιοτική του απόδοση. Καθώς τα στρώµατα, όπως είναι λογι-

του και, όπως κάθε γνήσιος οικοδεσπότης, θέλει να προσφέρει µόνο

κό, αποτελούν τα σηµεία στα οποία ο άνθρωπος περνάει σχεδόν το

την καλύτερη επιλογή για τους καλεσµένους του.

1/3 της ηµέρας του, η κατασκευή τους από όσο το δυνατόν φυσι-

Το πρώτο χειροποίητο στρώµα Bodyfix δηµιουργήθηκε το 1983,

κότερα υλικά, βοηθάει στην αναβάθµιση της εµπειρίας του ύπνου,

παράδοση και τεχνογνωσία που µεταφέρθηκε στις επόµενες γενιές.

στην εξασφάλιση αντιµικροβιακών ιδιοτήτων, αλλά και στην καλύ-

114 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


EUPHORIA RETREAT MISTRAS

MYKONOS RIVIERA

Επισκεφθείτε την CANDIA στην έκθεση HORECA, στο HALL03, περίπτερο B02, και συζητήστε µε τους εξειδικευµένους συνεργάτες της, από το Ξενοδοχειακό Τµήµα, για τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει το στρώµα του ξενοδοχείου σας, αλλά και την προτεινόµενη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από το Housekeeping τµήµα.

τερη συντήρησή τους στην πορεία του χρόνου. Επίσης, καθώς οι

Η ευεργετική χρήση του ελαιόλαδου, όπως εξηγούν οι άνθρωποι

τεχνικές συντήρησης ενός στρώµατος περιέχουν δεδοµένες µετα-

της εταιρίας, έχει τις βαθιές ρίζες στο παρελθόν και στην ιστορία

κινήσεις, όσο καλύτερη είναι η κατασκευή του τόσο λιγότερη φθορά

της Μεσογείου. Οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι το χρησιµοποιούσαν για

θα έχει και στην πορεία του χρόνου.

ιατρικούς και καλλωπιστικούς σκοπούς: για µασάζ, αναζωογόνηση,

Η CANDIA είναι η µοναδική εταιρία παγκοσµίως που επεξεργάζεται

για τη δηµιουργία αρωµάτων, βάλσαµων, κ.λπ.. Η οξύτητα του ελαι-

τα υφάσµατά της µε λάδι ελιάς (Olive Oil Treatment), το πιο πολύ-

όλαδου είναι συµβατή µε εκείνη του δέρµατός µας. Ως αποτέλεσµα,

τιµο δώρο που µας έχει προσφέρει απλόχερα η γη της Μεσογείου.

αυτό το αρχαίο προϊόν είναι ιδανικό για να προσδίδει στο δέρµα µια

«Η χρήση του ελαιόλαδου στην παραγωγή των στρωµάτων µας,

απαλή και βελούδινη αίσθηση, ενώ προστατεύει από τις ελεύθερες

αποτελεί µία καινοτοµία, για την οποία είµαστε περήφανοι, καθώς

ρίζες που προκαλούν τα σηµάδια της γήρανσης.

επιβεβαιώνει την αφοσίωσή µας στην ποιότητα και την ατέρµονη

Στα µοναδικά χειροποίητα στρώµατα της συλλογής Bodyfix χρησι-

προσπάθειά µας για εξέλιξη στα συστήµατα ύπνου», τονίζουν οι

µοποιούνται µόνο ακατέργαστα φυσικά υλικά, χωρίς καµία χρήση

«ειδικοί» της CANDIA.

χηµικών ουσιών. Οι τεχνίτες της εταιρίας, άνθρωποι µε µακροχρόνια

Σύµφωνα µε τους ίδιους, µε την επεξεργασία των υφασµάτων µε

εµπειρία και άρτια τεχνογνωσία, τοποθετούν µε µεράκι και υποµονή

ελαιόλαδο, αυτά λαµβάνουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαι-

τα φυσικά υλικά έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι ιδιότητες του κάθε

όλαδου. Έτσι τα υφάσµατα που χρησιµοποιούνται στην παραγωγή

υλικού. Με αυτό τον τρόπο δηµιουργούν στρώµατα «ονείρων», έτοι-

των στρωµάτων, παρέχουν την κατάλληλη αντιβακτηριδιακή προ-

µα να προσφέρουν µια µοναδική αίσθηση ενώ κοιµάται κανείς και

στασία στο δέρµα.

την αναζωογονητική αύρα της Μεσογείου καθώς ξυπνά.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

115


Αφιέρωμα > Στρώματα & Προϊόντα Ύπνου

LINEA STROM: Λύσεις «Value for money - κομμένες και ραμμένες» στις ανάγκες της ξενοδοχειακής αγοράς Επενδύοντας σε πρωτοποριακή τεχνολογία και σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, η Linea Strom ξεχωρίζει, εδώ και 60 χρόνια, ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα brand name στον χώρο της σύγχρονης στρωματοποιίας. Η Linea Strom αποτελεί µία σύγχρονη, πλήρως καθετοποιηµένη µονάδα, η οποία παρακολουθώντας συστηµατικά τις εξελίξεις στην παγκόσµια αγορά, υιοθετεί κι εφαρµόζει συνεχώς νέες καινοτοµίες στην παραγωγή στρωµάτων και προϊόντων ύπνου. Πρόσφατα, προχώρησε στην εγκατάσταση νέου εξοπλισµού, του πλέον σύγχρονου παγκοσµίως, για την παραγωγή ανεξάρτητων ελατηρίων τύπου Pocket (Pocket Springs High Quality). Με την τεχνολογία

Strech ύφασµα aloe vera. Ρυθµίζει την κυκλοφορία του αέρα στο στρώµα για υγιεινό ύπνο και αναζωογόνηση του σώµατος

αυτή, η Linea Strom ελέγχει πλήρως την «καρδιά» του στρώµατος και µπορεί να προσαρµόζει -σύµφωνα µε τις ανάγκες του πελάτη- τα χαρακτηριστικά των προϊόντων της, όπως ύψος και ανατοµικότητα. Με συνεχόµενη έρευνα και πολλές πρωτοπορίες στο βιογραφικό της, όπως τα ενσωµατωµένα ανώστρωµατα Euro Top και Pillow top, το υλικό 3D air transpiration για τον σωστό εξαερισµό του στρώµατος, τις πολλαπλές στρώσεις µοναδικών, άριστης ποιότητας υλικών, το σύστηµα ελατηρίων Pocket Springs High Quality καθώς και τη δυνατότητα προσαρµογής του ύψους στα ελατήρια τύπου Bonnel, η Linea Strom δίκαια θεωρείται σήµερα ένας από τους πιο αξιόπιστους συνεργάτες του σύγχρονου επαγγελµατία.

3D air transpiration (τρισδιάστατη δοµή που επιτρέπει την ανακύκλωση του αέρα προσφέροντας άνετο και υγιεινό ύπνο)

Έχοντας βαθιά γνώση των αναγκών του πελάτη για ευελιξία και εξειδικευµένες λύσεις, δηµιούργησε µια κορυφαία συλλογή στρωµάτων που βρίσκουν άριστη εφαρµογή στην ξενοδοχειακή αγορά. Η Linea Strom λειτουργεί σε όλες τις φάσεις της σύµφωνα µε τα πρότυπα ISO 9001: 2008, που αφορά τη διασφάλιση ποιότητας και ISO 14001:2004, που αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση στη λειτουργία και την κατασκευή των στρωµάτων και κρεβατιών από τους Γερµανικούς Οίκους Πιστοποιήσεων DQS & IQNet.

116 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένα από τα κορυφαία στρώµατα Linea Strom µε τεχνολογία Euro Top


ΑΕΙΦΟΡΙΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Sustainability in Tourism Green Philosophy

&

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Αφιέρωμα > Στρώματα & Προϊόντα Ύπνου

ISTIKBAL: Νο 1 επιλογή στον εξοπλισμό και την επίπλωση ξενοδοχείων «Ναυαρχίδα» του ομίλου Πορτοκαλίδη και από τους πιο δυνατούς «παίχτες» στον κλάδο της επίπλωσης και του εξοπλισμού ξενοδοχείων, η Istikbal αποτελεί σημείο αναφοράς για την εγχώρια ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφενός για την τεράστια γκάμα επίπλων, αφετέρου για τα εξαίρετα και καινοτόμα στρώματά της. Ανάµεσα στις προτάσεις της Istikbal είναι το στρώµα Grand Suite, η βάση - υπόστρωµα Ultraform και o πολυµορφικός καναπές - κρεβάτι Stella. Στρώµα Grand Suite: Η επιτυχία δεν κρύβεται και το στρώµα Grand Suite έχει «γράψει» τη δική του ιστορία σε πολλά πολυτελή ξενοδοχεία. Με φιλοσοφία κατασκευής αποκλειστικά ξενοδοχειακή αποτελεί την

Στρώµα Grand Suit

ιδανική επιλογή για άνεση και πολυτέλεια

Βάση - Υπόστρωµα Ultraform

που αντέχει στον χρόνο! Βάση - Υπόστρωµα Ultraform: Εργονοµική βάση κρεβατιού για κάθε µέγεθος και τύπο στρώµατος. Η συµπαγής - ενιαία επιφάνεια της βάσης και η ανθεκτική κατασκευή της (ενισχυµένος µεταλλικός σκελετός µε ηλεκτροστατική βαφή) εγγυώνται τη µακροζωία της κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και προστατεύουν το στρώµα από ποικίλες αλλοιώσεις.

Τριθέσιος Καναπές-∆ιπλό Κρεβάτι Stella Πολυµορφικός καναπές-κρεβάτι, κοµψός και αναπαυτικός, µε εκτεινόµενο µηχανισµό κρεβατιού και έξυπνο αποθηκευτικό χώρο. ∆ιατίθεται σε µεγάλη ποικιλία χρωµατικών συνδυασµών. Οι διαστάσεις του είναι 95 x 206cm όταν είναι κλειστός και 140 x 206cm σε µορφή κρεβατιού.

Τριθέσιος Καναπές∆ιπλό Κρεβάτι Stella

118 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ, µε ένα µόνο κλικ, γρήγορα, εύκολα και µε ασφάλεια!

eshop.ksdamenities.gr Σαµπο υαν, α φρο λο υτρ α, bod y lotion, σαπο υνια, παντοφλε ς, αρωµα τικα χωρο υ, σετ οµορφια ς, σετ ραπτικη ς, κ.ά.

Άµεση αγορά ∆ωρεάν παράδοση  Εκπτώσεις

CERTIFICATIONS: No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953

PENDING APPROVALS:

ECOLABEL

ICEA

AIAB

ISO 9001

BIOORGANIC

ECOCERT

Όλα τα προϊόντα είναι πλήρως εναρµονισµένα µε το νέο Κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου για τα καλλυντικά προϊόντα.

ISO 14001

Μ ε όλες τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις για να είναι οι φιλοξενούµενοί σας, ευχαριστηµένοι και να µην ρισκάρετε την φήµη του καταλύµατός σας και πρόστιµα από τον εοτ και τις άλλες αρµόδιες αρχές

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Αφιέρωμα > Στρώματα & Προϊόντα Ύπνου

ARCHITEXTURE: Καινοτόμες ιδέες επαγγελματικού εξοπλισμού Μοναδικά προϊόντα, τολμηρές ιδέες, ολοκληρωμένες υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την Architexture, μία από τις πλέον καινοτόμες εταιρίες στον χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού, με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας. Αντιπροσωπεύοντας ορισµένα από τα µεγαλύτερα διεθνή brands και οίκους του εξωτερικού, η Architexture αποτελεί σηµείο αναφοράς στον εξοπλισµό ξενοδοχείων και χώρων εστίασης. Ειδικά στον τοµέα του ξενοδοχειακού εξοπλισµού, η εταιρία συνεργάζεται και εισάγει στην ελληνική αγορά τις πιο πρωτότυπες ιδέες, εξειδικευµένες λύσεις και πολυτελείς προτάσεις. Γνωρίζοντας πως ο ύπνος αποτελεί προτεραιότητα για την ξενοδοχειακή αγορά, η εταιρία προτείνει τα συστήµατα ύπνου Beautyrest® by Simmons, που συνδυάζουν την προηγµένη τεχνολογία µε την αδιαπραγµάτευτη άνεση και την πολυτέλεια. ∆εν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα Hotel mattresses Beautyrest® by Simmons & TRECA αναγνωρίζονται για την επιτυχία τους στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς βρίσκονται ανάµεσα στα 18 από τα 20 hotel brands παγκοσµίως. Τα συστήµατα ύπνου Beautyrest® by Simmons είναι ειδικά σχεδιασµένα για να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις των επισκεπτών. Γι’ αυτό κι εδώ και δεκαετίες προµηθεύουν πολυτελή ξενοδοχεία, δηµιουργώντας την απόλυτη εµπειρία ύπνου. Παράλληλα, η Architexture «συστήνει» στην εγχώρια αγορά επαγγελµατικού εξοπλισµού την εταιρία Arte, έναν από τους καλύτερους σχεδιαστές και κατασκευαστές εξελιγµένων επενδύσεων τοίχων, η οποία βρίσκεται σε µία συνεχή διαδικασία εξεύρεσης νέων µεθόδων παραγωγής και ποιοτικών υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον.

120 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ι Α Τ

ΟΝ

Γ Α Ρ

ΠΑ

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

Think smart in amenities

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Allegrini , τον κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωµατοποιΐας, των Amenities και όχι µόνο, µε παγκόσµιο κύρος. Σας προσφέρουµε µια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάµα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιµές, µε συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

OLIVA DEL MEDITERRANEO Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρµονισµένα µε το νέο Κανονισµό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.

ARGAN SOURCE Το ελιξήριο της ομορφιάς

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Αφιέρωμα > Στρώματα & Προϊόντα Ύπνου

VATSINAS MATTRESS AE - SUPER STROM Πιστοποιημένα, βραδυφλεγή στρώματα Χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες, ακολουθώντας τις πλέον καινοτόμες μεθόδους και διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία, η SUPER STROM, πρωτοπορεί στον κλάδο της στρωματοποιίας, παράγοντας βραδυφλεγή στρώματα, πιστοποιημένα και βραβευμένα. Η SUPER STROM δραστηριοποιείται, µε µεγάλη επιτυχία, εδώ και σαράντα χρόνια, στην παραγωγή στρωµάτων, αποτελώντας µία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρίες του κλάδου της. Παράλληλα, η εταιρία έχει αναπτύξει σηµαντική παρουσία στην ξενοδοχειακή βιοµηχανία, µε διεύρυνση των πωλήσεών της, όπως και στον κλάδο της ναυτιλίας, ενώ στο ευρύ πελατολόγιό της συναντώνται µεγάλοι οργανισµοί και επιχειρήσεις του δηµοσίου και του ιδιωτικού τοµέα. Όλη η παραγωγική διαδικασία συντελείται στις υπερσύγχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρίας, έκτασης 6.000 τ.µ., στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο ΒΙΟ.ΠΑ Τυλίσσου. Εκεί οι εξειδικευµένοι τεχνίτες της, χρησιµοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες και ακολουθώντας τις πλέον καινοτόµες µεθόδους, παράγουν στρώµατα υψηλής ποιότητας, ανάµεσά τους και βραδυφλεγή. Οι τεχνίτες της SUPER STROM πραγµατοποιούν ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, εφαρµόζοντας αξιολογηµένες αναλυτικές µεθόδους, που διασφαλίζουν όλη την παραγωγική διαδικασία. Επίσης, εφαρµόζει Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ποιότητας ISO 9001/2008 από την ΤUV AUSTRIA HELLAS για την Παραγωγή Στρωµάτων και Κρεβατοστρωµάτων και την Εµπορία Λευκών Ειδών. Οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιούνται είναι απολύτως

για τη µοναδική εταιρία που παράγει το συγκεκριµένο στρώµα,

φυσικές όπως, φυσικό καου-

το οποίο κατασκευάζεται από ειδικά εξελιγµένα υλικά, ώστε να

τσούκ (LATEX), κοκοφοίνικας,

είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη φωτιά. Τόσο τα υλικά που χρησι-

βαµβάκι, ξύλο, αλλά και ελα-

µοποιούνται για την παραγωγή του, όσο και οι διαδικασίες που

στικά υλικά τελευταίας τεχνο-

ακολουθούνται, συµµορφώνονται µε το σύνολο των προτύπων

λογίας, µε ειδική επεξεργασία,

και προδιαγραφών, καθιστώντας το προϊόν κατάλληλο για τον

για να «αγκαλιάζουν» και να προσαρµόζονται στις καµπύλες του

εξοπλισµό οργανισµών, που απαιτούν βραδυφλεγή προϊόντα.

σώµατος, διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη στη φυσική της

Η SUPER STROM, είναι βραβευµένη για το υψηλό επίπεδο ποιότη-

θέση.

τας των προϊόντων της, από τον καταξιωµένο ∆ιεθνή Οργανισµό

Ανάµεσα στα προϊόντα που παράγει η SUPER STROM είναι το

«Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle Awards», βραβείο

βραδύκαυστο στρώµα POSSIDON, πιστοποιηµένο από το Nr

που αυτοµάτως την τοποθετεί µεταξύ των κορυφαίων επιχειρή-

MED 140615XH/001 MODEL D, από το 2008. Πρόκειται, µάλιστα,

σεων στη βιοµηχανία στρωµάτων παγκοσµίως.

122 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SUPER STROM - VATSINAS MATTRESS ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ: ΒΙΟ.ΠΑ ΤΥΛΙΣΟΥ Τ. +30 2810 831346 | FAX +30 2810 831009 E-mail: vatsinas1@gmail.com www.superstrom.gr


Παρουσίαση

Πάνω από 45 χρόνια στο πλευρό των ελληνικών ξενοδοχείων Με σημείο αναφοράς τις αποκλειστικές συνεργασίες µε τις µεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρίες κατασκευής πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού παγκοσµίως και άξονα την παροχή ευέλικτων πακέτων προµήθειας και εγκατάστασης πλυντικών συστηµάτων και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών της, η Papageorgakis Bros, «πρωταγωνιστεί» στον τοµέα των πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού στη χώρα µας.

Μ

ε έτος ίδρυσης το 1972, η Papageorgakis Bros, εξειδι-

πελατών της και η παροχή υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπη-

κεύεται στον εξοπλισµό και την υποστήριξη των πλυ-

ρεσιών στην ελληνική αγορά. Η εµπιστοσύνη δε των πελατών

ντικών συστηµάτων ιµατισµού, αποτελώντας την κορυφαία εται-

της αποτελεί την ύψιστη τιµή και την καλύτερη διαφήµιση, ενώ

ρία στην Ελλάδα στον τοµέα της.

παράλληλα την «υποχρεώνει» να καταβάλλει ακόµα µεγαλύτερες

Πρωταρχικός στόχος της εταιρίας παραµένει η εξυπηρέτηση των

προσπάθειες, ώστε να φανεί αντάξια της εµπιστοσύνης τους.

124 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι κύριοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην επιτυχία της

το οποίο αποτελεί την ύψιστη διάκριση της IPSO-ALLIANCE πα-

Papageorgakis Bros συνοπτικά είναι:

γκοσµίως.

Η πελατοκεντρική φιλοσοφία που διαπνέει την εταιρία.

Στη σηµερινή ιδίως εποχή, όπου η οικονοµική κρίση πλήττει µε

Η προσήλωση στην άµεση και αποτελεσµατική υποστήριξη

σφοδρότητα την ελληνική οικονοµία και τις ελληνικές τουριστι-

των πελατών της (after sales service).

κές µονάδες, η εταιρία Papageorgakis Bros, βρίσκεται στο πλευ-

Η αποκλειστική συνεργασία µε τις µεγαλύτερες και πιο

ρό των Ελλήνων ξενοδόχων, µε πρωτόγνωρες για τα δεδοµένα

αξιόπιστες εταιρίες κατασκευής πλυντικών συστηµάτων

του χώρου ενέργειες, όπως το πρόγραµµα ανακύκλωσης παλαι-

ιµατισµού παγκοσµίως (π.χ. JENSEN GROUP, IPSO-ALLIANCE,

ών µηχανηµάτων, η δέσµη µέτρων «Clean the World», η διατή-

κ.λπ.).

ρηση και σε πολλές περιπτώσεις µείωση των τιµών, καθώς και η

Η πολυετής εµπειρία και η εξειδίκευση.

παροχή ευέλικτων διακανονισµών πληρωµής προς διευκόλυνση

Η ασύγκριτη ποιότητα των προϊόντων της και οι λογικές

των πελατών της.

τιµές.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρ’ όλες τις δεδοµένες δυσκολίες της αγο-

Το δίκτυο των συνεργατών της σε όλη την Ελλάδα.

ράς, η εταιρία Papageorgakis Bros, συνεχίζει ακάθεκτη την ανα-

Η δραστηριοποίησή της και σε άλλες αγορές, όπως η

πτυξιακή της πορεία, επενδύοντας συνεχώς, τόσο στη βελτίωση

Κύπρος, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η FYROM, η Μάλτα, η

των υλικοτεχνικών της υποδοµών, όσο και στην ενδυνάµωση

Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

του έµψυχου δυναµικού της. Είναι, άλλωστε, αξιοσηµείωτο το

Η πώληση προϊόντων µέσω leasing, καθώς και ο διακανονισµός πληρωµών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

Η διατήρηση όλων των ανταλλακτικών σε stock, για άµεση αντιµετώπιση οποιουδήποτε προβλήµατος.

Η συνεχής 45ετής και πλέον παρουσία της στην

ελληνική αγορά.

γεγονός πως αποτελεί µία από τις λίγες εταιρίες του χώρου, όπου

Ο δωρεάν παρεχόµενος σχεδιασµός εγκατάστασης

προχώρησε σε αύξηση των θέσεων εργασίας, κάνοντας πράξη

για κάθε κατηγορίας πλυντικά συγκροτήµατα και

την πεποίθηση πως, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, οι εταιρίες

στεγνοκαθαριστήρια.

πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειµένου

Η κάλυψη των αναγκών των πελατών της, σε όποιο σηµείο

να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους.

της χώρας κι αν βρίσκονται. Μάλιστα, το γεγονός ότι η

Ελπίδα όλων των ανθρώπων της Papageorgakis Bros είναι να

εταιρία δεν διαχωρίζει τους πελάτες της σε «κοντινούς»

εξέλθει η αγορά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από τη µεγάλη

και «αποµακρυσµένους», έχει συµβάλλει προκειµένου να

κρίση που τη µαστίζει. Έως τότε όµως, η κορυφαία εταιρία στην

καταξιωθεί στη συνείδησή τους.

προµήθεια πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού στη χώρα µας, θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των πελατών της και θα λαµβάνει

Η εταιρία Papageorgakis Bros, έχει αναλάβει κατά καιρούς, τα

όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, προκειµένου να συντελέσει, τόσο

µεγαλύτερα projects στον χώρο των πλυντικών συγκροτηµάτων

στην τόνωση της αγοράς του τουρισµού, όσο και στην ενίσχυση

ιµατισµού στη χώρα µας. Μία προσεκτική ανάγνωση του πελατο-

όλων των τουριστικών µονάδων, µικρών και µεγάλων.

λογίου της άλλωστε, αποδεικνύει µε τον πλέον εύγλωττο τρόπο

Θα αποτελέσει δε, όπως διαβεβαιώνουν οι επικεφαλής της εταιρί-

πως τα περισσότερα και τα πλέον σηµαντικά ελληνικά ξενοδο-

ας, ιδιαίτερη τιµή για τους ανθρώπους της, να υποδεχθούν κάθε

χεία, έχουν εµπιστευθεί την Papageorgakis Bros για την προµή-

ενδιαφερόµενο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, προκειµένου να

θεια και την οργάνωση των πλυντικών τους µονάδων ιµατισµού.

του παρουσιάσουν τα νέα, ευέλικτα πακέτα προµήθειας και εγκα-

∆εν είναι τυχαίο άλλωστε, πως από το 2004 έως και σήµερα, η

τάστασης πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού της Papageorgakis

εταιρία, βραβεύεται κάθε χρόνο µε το βραβείο «Platinum Award»,

Bros.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

125


Θέμα

της Φλώρας Γ. Γιούπη

«Ούριος άνεμος» στην Κρουαζιέρα • Πρωταθλητής» ο Πειραιάς, πρώτη των πρώτων η Σαντορίνη • Σε άνοδο η κρουαζιέρα στην Κρήτη

Σημαντική άνοδο σε διψήφιο ποσοστό και μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, σημείωσαν οι αφίξεις κρουαζιέρας το 2019, σε σχέση με το 2018, με το λιμάνι του Πειραιά να διατηρεί τα «ηνία», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ). ι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν στις 3.899, από 3.410

O

στην Κρήτη, µε το λιµάνι της Σούδας στα Χανιά να σηµειώνει τη µε-

το 2018, σηµειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 14,34% και οι

γαλύτερη άνοδο στην κρουαζιέρα, σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς

αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας ανήλθαν σε 5.537.500, από 4.788.642

το 2019 αφίχθησαν 132 κρουαζιερόπλοια, µεταφέροντας 265.956

το 2018, σηµειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,64%.

επιβάτες, ενώ το 2018 αφίχθησαν 78 κρουαζιερόπλοια, µεταφέρο-

«Πρωταθλητής» στις αφίξεις ήταν το λιµάνι του Πειραιά, µε 622

ντας 139.944 επιβάτες.

κρουαζιερόπλοια και 1,098 εκατ. επιβάτες. Σύµφωνα µε την ΕΛΙΜΕ,

Το λιµάνι της Σούδας τοποθετείται στην 8η θέση πανελλαδικά, ενώ

το λιµάνι του Πειραιά συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στους

µία θέση πιο πάνω, στην 7η, συναντάται το λιµάνι του Ηρακλείου µε

προορισµούς για 10η συνεχή χρονιά, σηµειώνοντας µάλιστα σηµα-

204 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, από 187 το 2018 και 307.043 επιβά-

ντική άνοδο ως προς τις απο/επιβιβάσεις homeporting (από 354.398

τες, από 297.929 το 2018.

το 2018 σε 410.512 το 2019, ήτοι ποσοστό αύξησης 15,83%).

Σηµαντική άνοδο σηµείωσε και το λιµάνι του Αγίου Νικολάου µε 37

Σηµαντική αύξηση σηµειώθηκε στα λιµάνια - προορισµούς της πρώ-

κρουαζιερόπλοια και 32.500 επιβάτες πέρυσι, έναντι 24 κρουαζιε-

της εικοσάδας και, κυρίως, στα λιµάνια της Σαντορίνης, των Χανίων

ρόπλοιων και 13.616 επιβατών το 2018.

(Σούδα), της Ρόδου, του Αγ. Νικολάου Κρήτης και της Κεφαλλονιάς-

Στο ίδιο «µήκος κύµατος» διαµορφώθηκε η κρουαζιέρα και στο λι-

Ιθάκης

µάνι του Ρεθύµνου, όπου συνολικά για το 2019 αφίχθησαν 24 κρου-

Για παράδειγµα, στη Σαντορίνη οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλ-

αζιερόπλοια µε 1.769 επιβάτες, έναντι 16 κρουαζιερόπλοιων µε 741

θαν σε 592 εφέτος, από 474 το 2018 (118 περισσότερες προσεγγί-

επιβάτες το 2018.

σεις πλοίων), ενώ ο αριθµός των επιβατών ανήλθε στις 980.771 από

Μοναδική, πάντως, παραφωνία, στην πρώτη δεκάδα, αποτελεί το

749.286 πέρυσι (231.000 περισσότεροι επιβάτες).

Κατάκολο, σηµειώνοντας µείωση, τόσο στις αφίξεις κρουαζιερό-

Ανοδικά ολοκληρώθηκε το 2019 για τον τοµέα της κρουαζιέρας

πλοιων, όσο και στους επιβάτες.

126 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η πορεία της κρουαζιέρας στην Ελλάδα (2015-2019) 2019 α/α

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αριθμός αφίξεων κ/ζ

2018

2017

2016

2015

Αριθμός Αριθμός Αριθμός Αριθμός Αριθμός Αριθμός Αριθμός Αριθμός Αριθμός αφίξεων αφίξεων αφίξεων αφίξεων αφίξεων αφίξεων αφίξεων αφίξεων αφίξεων επιβατών επιβατών επιβατών επιβατών επιβατών κ/ζ κ/ζ κ/ζ κ/ζ κρουαζιέρας κρουαζιέρας κρουαζιέρας κρουαζιέρας κρουαζιέρας

1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

622

1.098.091

524

961.632

576

1.055.559

625

1.094.135

621

980.149

2 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

592

980.771

474

749.286

406

620.570

572

783.893

636

791.927

3 ΜΥΚΟΝΟΣ

550

787.490

484

702.256

501

699.304

596

722.517

600

649.914

4 ΚΕΡΚΥΡΑ

420

767.673

413

735.832

410

679.681

481

748.916

407

647.347

5 ΚΑΤΑΚΟΛΟ

199

413.716

221

468.046

271

567.047

274

505.111

242

459.882

6 ΡΟΔΟΣ

258

308.194

210

237.808

248

274.903

299

314.689

340

342.063

7 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

204

307.043

187

297.929

131

181.693

165

238.780

170

219.805

8 ΧΑΝΙΑ (ΣΟΥΔΑ)

132

265.956

78

139.944

84

128.067

86

147.915

59

96.612

9 ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ-ΙΘΑΚΗ

133

259.261

90

144.074

50

61.598

77

85.463

112

149.227

10 ΠΑΤΜΟΣ

156

112.721

124

103.126

136

110.878

147

91.785

192

124.476

11 ΝΑΥΠΛΙΟ

88

34.704

75

57.894

86

29.689

94

51.551

62

46.075

12 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

37

32.500

24

13.616

43

28.972

49

26.560

52

37.762

13 ΣΥΡΟΣ

82

26.748

80

18.071

75

24.543

90

26.403

53

21.986

14 ΜΗΛΟΣ

38

23.641

27

16.667

23

9.222

32

14.735

28

15.394

15 ΖΑΚΥΝΘΟΣ

20

17.226

17

14.284

17

13.104

29

25.175

8

5.742

16 ΒΟΛΟΣ

22

12.574

27

31.336

9

7.618

46

37.445

57

67.096

17 ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

55

10.107

43

9.154

39

7.742

44

12.904

38

10.391

18 ΣΑΜΟΣ

42

9.674

96

14.737

39

10.008

51

43.659

19

10.893

19 ΓΥΘΕΙΟ

19

9.674

18

8.642

16

6.738

33

13.019

23

10.448

20 ΣΥΜΗ

22

9.386

17

6.669

10

5.580

30

14.206

36

16.728

21 ΚΑΛΑΜΑΤΑ

11

9.288

8

7.281

11

8.020

28

28.132

31

38.549

22 ΙΤΕΑ

45

5.168

35

3.628

74

14.423

92

14.848

83

17.851

23 ΚΩΣ

19

5.150

10

4.153

16

6.451

41

19.222

41

18.277

24 ΠΑΡΟΣ

27

4.871

17

2.476

16

3.916

23

3.127

25

3.679

25 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

6

4.865

5

1.502

4

2.424

23

18.876

35

26.356

26 ΜΥΤΙΛΗΝΗ

7

3.180

1

260

5

2.482

29

13.923

53

24.894

27 ΚΑΒΑΛΑ

7

2.699

5

1.954

6

3.226

19

6.042

22

12.783

28 ΧΙΟΣ

5

2.328

10

1.766

7

16.445

43

21.933

42

25.229

29 ΛΗΜΝΟΣ

8

2.035

2

346

2

381

14

4.072

41

15.787

30 ΡΕΘΥΜΝΟ

24

1.769

16

741

21

1.301

3

400

11

1.076

31 ΣΚΙΑΘΟΣ

8

1.716

8

8.119

6

3.111

18

6.232

23

8.220

32 ΠΥΛΟΣ

9

1.619

13

2.662

9

1.601

5

1.060

11

3.080

33 ΝΑΞΟΣ

16

1.293

22

3.459

16

4.236

27

2.470

23

4.738

34 ΠΑΤΡΑ

2

1.219

2

1.647

2

952

2

743

3

1.090

35 ΣΚΟΠΕΛΟΣ

5

1.139

5

2.192

3

1.038

8

755

8

735

36 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

5

1.053

14

12.650

8

9.088

7

7.623

6

3.090

37 ΚΥΘΗΡΑ

3

500

2

92

5

1.298

18

4.479

4

1.050

38 ΑΝΔΡΟΣ

1

458

0

0

0

0

1

528

2

838

39 ΣΗΤΕΙΑ

0

0

3

1.447

0

0

0

0

1

444

40 ΙΟΣ

0

0

1

680

8

5.048

17

7.113

13

6.700

41 ΑΛΕΞ/ΛΗ (ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ)

0

0

2

584

0

0

0

0

1

278

42 ΛΑΥΡΙΟ

0

0

0

0

26

17.406

65

43.236

55

44.815

43 ΠΡΕΒΕΖΑ

0

0

0

0

0

0

4

556

5

967

3899

5.537.500

3410

4.788.642

3415

4.625.363

4307

5.204.231

4294

4.964.443

ΣΥΝΟΛΟ:

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

127


Επιχειρηματικά

Επιστρέφει στην Ελλάδα η Ethiopian Airlines Στην επανεκκίνηση της πτήσης της προς την Αθήνα, από τις 13 ∆εκεµβρίου 2019 κι έπειτα από µία παρατεταµένη παύση 18 χρόνων, προχώρησε η Ethiopian Airlines, ο µεγαλύτερος αεροπορικός όµιλος στην Αφρική, µε πιστοποίηση από το SKYTRAX ως Four Star Global Airline. Από και προς την Αθήνα, που αποτελεί τον 20ο προορισµό της Ethiopian στην Ευρώπη, ο αφρικανικός αεροµεταφορέας θα πραγµατοποιεί τρεις εβδοµαδιαίες πτήσεις, µε το υπερσύγχρονο B787 Dreamliner. «Είµαστε ιδιαίτερα ενθουσιασµένοι που επιστρέφουµε στην Αθήνα και στην Ελλάδα. …Η Αθήνα θα αποτελέσει κύριο προορισµό στο διαρκώς επεκτεινόµενο ευρωπαϊκό δίκτυό µας, προσφέροντας στους διεθνείς τουρίστες την ευκαιρία να εξερευνήσουν µια µαγευτική χώρα», είπε ο διευθύνων σύµβουλος του οµίλου της Ethiopian Airlines, κ. Tewolde GebreMariam, µιλώντας για την επανέναρξη του δροµολογίου. Από την πλευρά της η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών, κα.

Στιγµιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου για την επανέναρξη του δροµολογίου Αντίς Αµπέµπα-Αθήνα, µε τον διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου της Ethiopian Airlines, κ. Tewolde GebreMariam και τη διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών, κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου στο κέντρο.

Ιωάννα Παπαδοπούλου, δήλωσε µε αφορµή τη νέα πτήση: «Είµαστε ιδιαίτερα χαρούµενοι για την ιστορική επιστροφή της Ethiopian Airlines στην αγορά της Αθήνας, µετά από 18 χρόνια. Από τη 13η ∆εκεµβρίου, η Αθήνα συνδέεται απευθείας µε την Αντίς Αµπέµπα και, βέβαια, µε το σύνολο της αφρικανικής ηπείρου, µέσω του ευρύτατου δικτύου της Ethiopian, γεγονός που συµβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση της διασυνδεσιµότητας της πόλης και της χώρας µας µε την Αφρικανική ήπειρο».

Στο Hotel Showroom του ομίλου Πορτοκαλίδη όλες οι νέες προϊοντικές του «αφίξεις» 7-10 Φεβρουαρίου, παράλληλα µε την έκθεση HO.RE.CA Ανοικτή πρόσκληση σε ξενοδόχους και επιχειρηµατίες τουριστικών καταλυµάτων απευθύνει ο όµιλος Πορτοκαλίδη, να παρευρεθούν στην τετραήµερη εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων προϊόντων ύπνου και επίπλωσης δωµατίου ξενοδοχείου του οµίλου, που τείνει να γίνει θεσµός. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Hotel Showroom του οµίλου, Λ. Κηφισού 152 & Κολωνού, το διάστηµα από 7 έως 10 Φεβρουαρίου, παράλληλα µε τη διεξαγωγή της έκθεσης ΗΟ.RE.CA.. Εκεί οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να δουν από κοντά τα νέα, ξενοδοχειακά προϊόντα ύπνου της Istikbal, αλλά και τα µοναδικά, καινοτόµα στρώµατα των κορυφαίων brands, που εισάγει ο όµιλος Πορτοκαλίδη στην ελληνική αγορά. Για την εξυπηρέτηση του κοινού, το Hotel Showroom θα παραµένει ανοιχτό επί 12ώρου βάσεως, από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, και τις τέσσερις ηµέρες. Μάλιστα, ο όµιλος Πορτοκαλίδη αναλαµβάνει και τη µεταφορά των επισκεπτών από το Hotel Showroom του στην έκθεση ΗΟ.RE. CA.(και αντίστροφα), για την άµεση, άνετη και χωρίς δεύτερη σκέψη µετακίνησή τους. Συνδυάστε, λοιπόν, την επίσκεψή σας στην έκθεση ΗΟ.RE.CA. µε επίσκεψη στο Hotel Showroom του οµίλου Πορτοκαλίδη και δείτε όλες τις νέες προϊοντικές του «αφίξεις». Πληροφορίες - ραντεβού: 6944030878.

128 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Louis Ivi Mare: πολυτελή εγκαίνια για το νέο 5άστερο της Πάφου Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, επιχειρηµατικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου καθώς και της τοπικής κοινότητας, τέλεσε τα επίσηµα εγκαίνια του νέου της, πεντάστερου ξενοδοχείου στην Πάφο, η Louis Ivi Mare. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο υφυπουργός Τουρισµού, κ. Σάββας Περδίος, ενώ τον αγιασµό τέλεσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστοµος. Στην οµιλία του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του οµίλου, Κωστάκης Λοΐζου αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόµενους που έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια ανέφερε: «Είµαστε ιδιαίτερα περήφανοι που σήµερα εγκαινιάζουµε και επίσηµα το ολοκαίνουριο ξενοδοχείο µας Louis Ivi Mare, στην Πάφο. Όπως µπορείτε να διαπιστώσετε, η νέα µας µονάδα σχεδιάστηκε και διακοσµήθηκε µε ιδιαίτερη καλαισθησία και προσοχή στη λεπτοµέρεια. Ήδη λαµβάνουµε εξαιρετικά σχόλια από τους πρώτους µας επισκέπτες, οι οποίοι επέλεξαν το ξενοδοχείο µας όχι µόνο για τις ανέσεις του, αλλά και για τις αξίες και αρετές που πρεσβεύει στα 84 χρόνια δραστηριοποίησής του στον τουρισµό ο όµιλος Louis και η Louis Hotels. Εµείς από την πλευρά µας διαβεβαιώνουµε τους επισκέπτες όλων των ξενοδοχείων µας ότι θα συνεχίσουµε να ανταποκρινόµαστε στις απαιτήσεις τους, διατηρώντας τις πιο υψηλές προδιαγραφές στις µονάδες µας και στην εξυπηρέτηση που παρέχει το άψογα καταρτισµένο προσωπικό µας». Το πεντάστερο Louis Ivi Mare αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της Elegant συλλογής των ξενοδοχείων της Louis Hotels, της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η εξατοµικευµένη εξυπηρέτηση, τα ευρύχωρα δωµάτια, η διακόσµηση και η προσοχή στη λεπτοµέρεια. Στο Louis Ivi Mare το λευκό που επικρατεί παντού και σε συνδυασµό µε το γαλάζιο της θάλασσας αποτελούν την τέλεια παλέτα για τις ιδανικές διακοπές, για όλες τις εποχές του χρόνου. Tο ξενοδοχείο διαθέτει 148 πολυτελή δωµάτια και σουίτες, εκ των οποίων κάποιες µε εξωτερικό τζακούζι, 3 εστιατόρια, 2 µπαρ, κέντρο ευεξίας, 1 εσωτερική και 1 εξωτερική πισίνα -η µεγαλύτερη σε µήκος στην Πάφο- σε ένα περιβάλλον κοµψότητας και άνεσης.

Linea Strom: Επέκταση δικτύου Λιανικής Σε επέκταση του δικτύου Λιανικής, µε το άνοιγµα ενός νέου καταστήµατος στοχεύει η Linea Strom, κορυφαία εταιρία στον κλάδο της στρωµατοποιίας και των προϊόντων ύπνου στη χώρα µας. Η «ναυαρχίδα» της Linea Strom, βρίσκεται στη Νέα Ερυθραία, στο Εµπορικό Συγκρότηµα Καστρί, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 169. Σε έναν χώρο 300 τ.µ., που µοιράζεται σε δύο ορόφους, η Linea Strom παρουσιάζει όλη τη συλλογή της, καθώς και τις νέες της «αφίξεις» σε στρώµατα, κρεβάτια, ανωστρώµατα, µαξιλάρια και αξεσουάρ ύπνου. Υψηλή αισθητική, σύγχρονο design, προσεγµένος φωτισµός, γήινα υλικά, ευρυχωρία και λειτουργικότητα αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του νέου καταστήµατος της εταιρίας, το οποίο κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγµή, καθώς αντανακλά τη ζεστή ατµόσφαιρα της σύγχρονης κατοικίας. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

129


Συμβουλές Αγορών

MAERA TEXTILES: Πρωτότυπες συλλογές επαγγελματικών ενδυμάτων Η υποδοχή σε ένα ξενοδοχείο ή ένα χώρο εστίασης είναι ο καθρέφτης της αισθητικής του ταυτότητας. Η εµφάνιση και το χαµόγελο των ανθρώπων που υποδέχονται και εξυπηρετούν τον πελάτη είναι καθοριστικής σηµασίας, γιατί είναι η πρώτη εικόνα που θα του εντυπωθεί. Πανέµορφες και πρωτότυπες συλλογές, δηµιουργίες της ενδυµατολόγου κυρίας Μαίρης Κρασανάκη, ακυρώνουν τον όρο uniform και εισάγουν αυτόν της promo-moda, κερδίζουν την προτίµηση των ξενοδόχων και των εστιατόρων και τα πλατιά χαµόγελα των εργαζοµένων που τις φορούν. Η MAERA TEXTILES είναι µια εταιρία παραγωγής στολών προσωπικού, υψηλής αισθητικής και ραπτικής, µε κορυφαίας ποιότητας υφάσµατα, που είναι υγιεινά, µαλακά, άνετα και πολύ ανθεκτικά, σε πρωτότυπα σχέδια, µοναδικά για κάθε επιχείρηση και για κάθε επιµέρους θέση εργασίας. Σε ένα ξενοδοχείο, σχεδιάζονται και ράβονται ξεχωριστές στολές για άντρες και γυναίκες σε θέσεις όπως: ρεσεψιονίστ, (µε διαφοροποίηση στους διευθυντές), σεφ, σου σεφ, σερβιτόρος, bar tender, maître, καµαριέρα, µάγειρας, κηπουρός, γκρουµ. Σεβόµενα το διεθνές dress code κάθε ειδικότητας, τα επαγγελµατικά ενδύµατα της MAERA TEXTILES, είναι κοµψά, άνετα, πρωτότυπα, µε αισθητικές παρεµβολές, που ανανεώνουν το βαρετό ύφος µιας «στολής» κι ανεβάζουν την ψυχολογία του εργαζόµενου που το φορά, αλλά και του εργοδότη που επενδύει σε ενδύµατα πολυτελείας, πληρώνοντας απίστευτα οικονοµικές τιµές. Για περισσότερες πληροφορίες: www.maeratextiles.com

321e-shop: 3d ταπετσαρίες τοίχου για χώρους με «προσωπικότητα» Φαντασµαγορικές συνθέσεις, ειδυλλιακά τοπία, µοντέρνα ποστς, έργα τέχνης, πολυτελή µοτίβα ή σουρεαλιστικές δηµιουργίες «ζωντανεύουν» ένα δωµάτιο, µια σάλα, ένα αίθριο, µια γωνιά. Ταπετσαρίες τριών διαστάσεων, σε εξαιρετική ποιότητα και απίστευτα µεγάλη ποικιλία, από εκατοντάδες κωδικούς, µέσα από συλλογές που συνεχώς ανανεώνονται, επιλεγµένες ειδικά για ξενοδοχεία, ξενώνες και επαγγελµατικούς χώρους «κατακτούν» την ελληνική αγορά, µέσα από το κατάστηµα ηλεκτρονικών πωλήσεων 321eshop. Τα σχέδιά τους, πρωτότυπα κι εντυπωσιακά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους επαναστατικά, σύµφωνα µε τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και οι τιµές τους ασυναγώνιστες. Επιλεγµένες από τα καλύτερα εργοστάσια του κόσµου, οι 3d ταπετσαρίες τοίχου, συνοδεύονται από συστάσεις και πληροφορίες για εξειδικευµένα συνεργεία τεχνικής υποστήριξης (επισκευή - προετοιµασία τοίχου, τοποθέτηση), καθώς και οδηγίες για τον καθαρισµό και την άψογη συντήρησή τους. Για περισσότερες πληροφορίες: www.321eshop.com.

130 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟδηγώντας την καινοτομία και την ακρίβεια σε νέα ύψη. Με τα επαγγελματικά πλυντήρια ρούχων Miele PERFORMANCE και PERFORMANCE PLUS. Miele Professional. Immer Besser.

MIELE ΕΛΛΑΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΑ: Λεωφ. Μεσογείων 257, 15451 Νέο Ψυχικό, Τηλ.: 210 67 94 444, ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: Βασιλίσσης Όλγας 194, 54655 Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2311 297 599, www.miele-professional.gr


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.