Χρήμα & Τουρισμός - Τεύχος 253 - Νοέμβριος 2018

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 253 - NOEMBΡIOΣ 2018 - 6,00 €

Στη W.Τ.Μ., για 15η χρονιά, το MONEY& TOURISM

Χ Α Ρ Η Σ Σ Ι ΓΑ Ν Ο Σ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ε Λ Ε Ν Α KOYN TOYΡΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

 UNWTO: «Πετάνε» και το 2018 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις  ΘΕΜΑ: 95.466 ακίνητα διαμορφώνoυν τον χάρτη της Airbnb

στην Ελλάδα

 ΘΕΜΑ: Στα € 52,3 δισ. η συνεισφορά του τουρισμού

στoν κρατικό κορβανά

 ELLINAIR: Nέα βάση στον Δ.Α.Α.


Η έξυπνη επιλογή για επαγγελματικό πλυντικό εξοπλισμό!

Καποδιστρίου 21, Μεταμόρφωση 14452, Τ. 210 8234325, 210 8833529, F: 210 8833022 E-mail: info@papageorgakis.gr, www.papageorgakis.grhotel.parousiasi.gr PAROUSIASI HOTEL & RESTAURANT | email: info-hotels@saraďŹ disgroup.gr | tel.: +30 210 9478124


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


34

48

56

110

34. ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: Το µέλλον της Ελλάδας είναι στον Τουρισµό Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 253 - Νοέµβριος 2018 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18 ΜΕΛΟΣ

Σε µία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Χ&Τ», η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά, µιλάει για τα «επιτεύγµατά» της στο υπουργείο Τουρισµού, κατά τη διάρκεια της µέχρι σήµερα θητείας της, µε βασικό την επαναπροσέγγιση των tour operators.

44. MIELE PROFESSIONAL: Επαγγελµατική φροντίδα ιµατισµού Την αψεγάδιαστη καθαριότητα και τη µακροζωία του ιµατισµού διασφαλίζουν οι συσκευές Miele Professional, ενώ εγγυώνται και τεράστια εξοικονόµηση στην κατανάλωση φυσικών πόρων και κόστους για τις επιχειρήσεις οι οποίες τις χρησιµοποιούν.

48. ΧΑΡΗΣ ΣΙΓΑΝΟΣ: Ορόσηµο για τον ελληνικό Τουρισµό η συνεργασία της Zeus International µε τη Wyndham

Για τη στρατηγική συµφωνία της Zeus International µε τη Wyndham Hotels & Resorts, µιλάει σε συνέντευξή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο διευθύνων σύµβουλος της Zeus International, κ. Χάρης Σιγανός.

56. «Πετάνε» και το 2018 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ∆υναµική ανάπτυξη κατά 6% σηµείωσαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατά το πρώτο εξάµηνο του 2018, επιβεβαιώνοντας τις εκτιµήσεις ότι και το 2018 θα είναι µία καλή χρονιά για τον παγκόσµιο τουρισµό.

60. Νέα βάση της Ellinair στον ∆ΑΑ Τη λειτουργία της βάσης της στην Αθήνα, εγκαινίασε πρόσφατα στο διεθνές αεροδρόµιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η Ellinair, η αεροπορική εταιρία του οµίλου Μουζενίδη.

72. 95.466 ακίνητα διαµορφώνουν τον χάρτη της Airbnb στην Ελλάδα Μία νέα πραγµατικότητα και στην ελληνική τουριστική βιοµηχανία συνιστούν οι µισθώσεις Airbnb, καθώς µόνο τον Σεπτέµβριο, στις βάσεις της Airbnb στη χώρα µας είχαν καταχωρηθεί περισσότερες από 95.000 κατοικίες, βίλλες και διαµερίσµατα προς ενοικίαση.

78. Στα €52,3 δισ. η συνεισφορά του τουρισµού στον κρατικό κορβανά ΣYN∆POMEΣ

Ποσό 52,3 δισ. ευρώ συνεισέφερε άµεσα ο Τουρισµός στα έσοδα του κράτους, κατά την περίοδο 2009-2016, σύµφωνα µε τη µελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

Εξώφυλλο: Μayia exclusive r esort & Spa

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

110. IPK International: Τα πολυτελή ταξίδια στο «στόχαστρο» των Millennials Ποσοστό 50% επί του συνόλου των πολυτελών ταξιδιών που πραγµατοποιούνται διεθνώς υλοποιείται από τους Millennials, την πιο πολυπληθή αγορά ταξιδιωτών, όπως προκύπτει στην έρευνα World Travel Monitor, που διενήργησε η IPK International.

Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, Eιδήσεις8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


HALL 3 / C09 -D09


καρτολόγος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ Ι∆ΡΥΤΗΣ H HOTELS Για τον οίστρο της δημιουργίας που τον διακρίνει. Μόλις ολοκληρώνει το ένα ξενοδοχείο, έχει έτοιμα τα σχέδια για το επόμενο. Το MAYIA, το νέο ξενοδοχείο του ομίλου H Hotels, είναι πραγματικά εξαιρετικό. Μπράβο!!! Και στο επόµενο...

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Γιατί κατάφερε επί των ημερών της ο ελληνικός Τουρισμός να έχει το καλύτερο σερί σε επιτυχημένες σεζόν, ίσως όλων των εποχών. Και τίποτα δεν είναι τυχαίο… Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα από αποδιοπομπαίος τράγος, έχει γίνει το αγαπημένο παιδί των tour operators. Μπράβο...

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΖΡΙΚΙ∆ΗΣ - ∆ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ HELEXPO ∆ΕΘ Γιατί μετά την καλύτερη ΔΕΘ όλων των εποχών, που πραγματικά συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα, «έρχονται» οι εξαιρετικά αναβαθμισμένες PHILOXENIA και HOTELIA. Keep Walking, τα αποτελέσµατα είναι παραπάνω από ορατά...

• Την παράταση της ισχύος των σηµάτων λειτουργίας των ξενοδοχείων, µέχρι τον Οκτώβριο του 2019, ώστε να προλάβουν να επανακαταχθούν, µε βάση το νέο σύστηµα, αποφάσισε η υπουργός Τουρισµού, Έλενα Κουντουρά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργική απόφαση, «Η ισχύς των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των ξενοδοχείων, που έχουν εκδοθεί με βάση το ισχύσαν, μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, σύστημα κατάταξης, αναστέλλεται αυτοδίκαια την 31-10-2019, μέχρι την επανακατάταξη των ξενοδοχείων. Μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα ξενοδοχεία υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης». Με την απόφαση αυτή, τροποποιείται η υπ’ αριθμ. 216/08-01-2015 απόφασή της «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων» (Β’ 10) όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ. 19102/10-10-2016 (Β’ 3387) και 21654/22-11-2017 (Β’ 4242) όμοιες αποφάσεις. Μετά την καταληκτική ηµεροµηνία της 31ης Οκτωβρίου 2019, όλα τα ξενοδοχεία θα πρέπει να έχουν καταταχθεί µε βάση το

νέο σύστηµα κατάταξης, μετά από έλεγχο των πιστοποιημένων φορέων, υπό την εποπτεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σε διαφορετική περίπτωση και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν νομίμως, καθώς θα έχει λήξει η ισχύς των σημάτων. Παράλληλα, με την απόφαση της κας. Κουντουρά, τροποποιούνται και κάποιες παράμετροι με βάση την οποία γίνεται η κατάταξη των ξενοδοχείων (Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μορίων βάσει προαιρετικών βαθμολογούμενων κριτηρίων, πρόσβαση ΑΜΕΑ, προσαύξηση του υποχρεωτικού εμβαδού δωματίου, κ.λπ.).

ριοχή, ενώ µοναδικό αρνητικό σηµείο για τους ελληνικούς προορισµούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR, είναι η µικρή µείωση των πληροτήτων. Τα ξενοδοχεία της Αθήνας, στο τρίτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, «είδαν» το RevPAR να σημειώνει αύξηση 7,2%, της Θεσσαλονίκης 6,4% και τα παραθεριστικά 4,2%, Σε ετήσια βάση η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη και διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε 10,7%, 7,7% και 9,5%. Αντιθέτως, σύμφωνα με την GBR, στη Νότια Ευρώπη, ο δείκτης στο τρίτο τρίμηνο 2018, σημείωσε μείωση 1,2%, στη Μαδρίτη μείωση 1,1% και στη Ρώμη αύξηση 1,1%. Στο Κάιρο υπήρξε σημαντική αύξηση 14,1%, αλλά σε τοπικό νόμισμα. Σε ετήσια βάση η κίνηση του δείκτη RevPAR, είναι ανοδική, με πολύ χαμηλά ποσοστά όμως.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Σηµαντική αύξηση των εσόδων τους ανά διαθέσιµο δωµάτιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, αλλά και σε ετήσια βάση, πέτυχαν τα ελληνικά ξενοδοχεία στο τρίτο τρίµηνο του 2018, σύμφωνα με την ειδική έρευνα Greek Hospitality Industry Performance, της GBR HOSPITALITY, που ειδικεύεται στον τομέα. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, αν συνυπολογιστεί το γεγονός, ότι οι δείκτες αυτοί, κινήθηκαν πτωτικά σε γειτονικούς προορισµούς, αλλά και στην ευρύτερη πε-

• Σε σχέση µε τις διεθνείς αφίξεις, ο ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών σηµείωσε αύξηση κατά 15,3% σε ετήσια βάση, κατά το τρίτο τρίµηνο του 2018, ενώ στο τρέχον έτος µέχρι τον Σεπτέµβριο, σηµείωσε αύξηση 19,2%. Μέχρι στιγμής, όλοι οι μήνες αυτού του έτους σημείωσαν διψήφια μεγέθη ανάπτυξης. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης το τρίτο


«Ταξιδεύει» στο Λονδίνο, για 15η χρονιά, το Money & tourism BESTIN HOTELS

GREECE

F O R

W T M

2 0 1 8

&

C O N F E X

2 0 1 9

MAYIA EXCLUSIVE RESORT & SPA

& 2 0 1 8 W T M F O R

NANA PRINCESS SUITES VILLAS & SPA

ATLANTICA DREAMS RESORT & SPA

E D I T I O N

Η έκδοση ξεκινά με μηνύματα και χαιρετισμούς από την υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσο, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρη Τάσιο και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη. Ακολουθούν, σε ειδικό τμήμα, επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού και στη συνέχεια, με γεωγραφική σειρά, δημοσιεύονται πλούσια ταξιδιωτικά ρεπορτάζ, για κάθε γεωγραφική περιφέρεια, με τα ξενοδοχεία να έχουν την «τιμητική» τους, με παρουσιάσεις με πλούσιο και προσεκτικά επιλεγμένο, φωτογραφικό υλικό. Σε ειδικό πολυτελές χαρτί, το ετήσιο «Money & tourism», είναι μια συλλεκτική έκδοση, η οποία κάθε χρόνο ξεπερνά τον «εαυτό της», αν και είναι η 15η χρονιά που κυκλοφορεί!!!

E D I T I O N

C O N F E X

2 0 1 9

A N N U A L

A N N U A L

Στα εγκαίνια της εφετινής World Travel Market, έκανε το «ντεµπούτο» της η εφετινή, 15η (!!!), αγγλική έκδοση του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, «MONEY & tourism», µε τη συµµετοχή των καλύτερων ελληνικών ξενοδοχείων, Περιφερειών, αλλά και επιλεγµένων εταιριών του κλάδου του Τουρισµού.

GEORGE

HATZIMARKOS Governor of the South Aegean Region

ALEXANDROS VASSILIKOS President of the Hellenic Chamber of Hotels

YIANNIS A. RETSOS President of the Greek Tourism Confederation

GRIGORIS TASIOS President of the Hellenic Hoteliers Federation

ANDONIS V. CAMBOURAKIS President of the Rodos Hotel Association

ELENA KOUNTOURA Minister of Tourism

ΤΑ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ Τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν, κατ’ αλφαβητική σειρά, είναι τα εξής: Aldemar Resorts, Amada Colossos Resort, Aquila Hotels & Resorts, Atlantica Dreams Resort & Spa, Atlantica Porto Bello Hotels, Atrium Hotels, Avra Hotels Collection, Blue Lagoon Group, Caravia Beach Hotel & Bungalows, CHC Hotels, Costa Navarino, Creta Maris Beach Resort, Crowne Plaza Athens City Centre, Cyan Group of Hotels, Daios Cove Luxury Resort & Villas, Electra Hotels & Resorts, Elounda Executive Conference Centre, Giannoulis Hotels & Resorts, Grand Resort Lagonissi, Grecotel Hotels & Resorts, Hatzilazarou Group (H Hotels), Ikos Resorts, Kensho Boutique Hotel &

Suites, Kipriotis Hotels & Kos International Convention Centre, Kos Aktis Art Hotel, Kos Hotel Junior Suites, Koullias Group, Kresten Hotels, Lindian Village Hotel, Lindos Blue Luxury Hotels & Suites, Lindos Hotels Group, Lindos Princess Beach Hotel, Makryammos Bungalows Resort Hotel, Mayia Exclusive Resort & Spa, Mayor Hotels & Resorts, Mitsis Hotels, Nana Beach All Inclusive Resort, Nana Princess Suites Villas & Spa, Neptune Hotels Resort, Convention Centre & Spa, P. Sapounakis S.A. Group of Hotels, Patmos Aktis Suites & Spa Hotel, Porto Carras Grand Resort, Princess Sun Hotel, Rethymno Mare Royal, Rodos Palace Resort, Sani Resort, Sentido Apollo Blue & Apollo Beach Hotel, The Kresten Royal Villas & Spa and Kresten Palace Hotel, The Skiathos Palace Hotel, Yes! Hotels, Zante Hospitality Group, Zeus Hotels, Zeus International. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ Οι επιχειρήσεις και οι φορείς που παρουσιάζονται, κατ’ αλφαβητική σειρά, έχουν ως εξής: Aegean Airlines, Athens International Airport, Beleon Group, Celestyal Cruises, Ellinair, Mouzenidis Group, Fraport Greece, Greek Tourism Organization, Halkidiki Tourism Organization, Helexpo, Hertz Autohellas S.A., HotelBrain, Noisis, Pure Hellenic Foods, Regency Casino Mont Parnes, Region of Crete, Region of Ionian Islands, Region of Peloponnese, Tripark.com.

TRAVEL

South Aegean

thirteen administrative The South Aegean region is one of the regions of Greece. Administration includes the prefectures of Cyclades and Dodecanese. of scripts and historical books. The view fos, Sifnos and lots of other small islands, the volcano from Kaldera is cut breathing a in the centre of Aegean Pelagos offer small is Some dots in the Greek map, other and the view of the island from Imerovigli tasunique experience of vacations for all the ciand other big, but very important for also spectacular, while seeing the traditiotes. tourist vilisation and history, but also for the nal dorps with the distinguishable houses. Santorini is one of the most popular islands are interdevelopment of the country, Cyclades, One of the islands, a symbol of the but also in Eulevel, national in only not of located for many decades in the centre national jet set is Myconos, which attracts of the ropean one. In 2001, the readers year. It is known every visitors of interest and they are a vacation destination hundreds is magazine: “Travel and Leisure”, which profor many Greek and foreign tourists. for its nightlife and entertainment that circulated worldwide, asset of American of the that. The Cycladic cultural treasure, one vides. However, Myconos is not only poExpress, elected Santorini as the most of most ancient Mediterranean civilisation, There, it is worth visiting the church pular island in Europe. As the ship closes, Vethe rare geomorphologic site, that consists Paraportiani and of course, the ”Little the visitor is amazed from the white houses the and of rocky hills, the ”naked” mountains, nice”. Famous beaches are Paradise they and the sheer rocks, as they look like where crazy parties take golden beaches and the amazing seashoParadise, Super hisThe waves. come out from the frothy gasFor res of the 56 islands (Cyclades), the place and they last even for 24 hours. history of the island is connected with the with Agios combination of in beaches tradition tronomy. The more quiet places, the was tory of the volcano, whereas its name hoprothe developed, in some of the islands, Stefanos and Agios Giannis of Elia are (Saint given from the church of Agia Irini tel and tourist substructure, have discrimiposed. neighIrene), which is located in Thirasia, a Greek nated Cyclades as one of the top Syros is the capital and the administrative bor island. tourist destinations. Santorini, Myconos, centre of Cyclades. It met growth, especiway in Capital of Santorini, built with unique AntibeginSyros, Andros, Tinos, Dilos, Paros, ally at the end of 18th and ion the the rocks is Thira, where it is worth visiting of Cy“Lady The century. 19th paros, Naxos, Iraklia, Sxinousa, Koufonithe of ning the archaeological museum, the museum sia, Keros, Antikeros, Daskalio, Donousa, clades” as it named with the well-preserved of the pre-historic Thira, with plant fossils, Anafi, slabs, Amorgos, Folegandros, Sikinos, Ios, mansion-houses, roads paved with the Belonio cultural Centre, with important SeriimKea (or Jia), Kithnos, Kimolos, Milos, picturesque villages and crystal waters press the visitors at once. trade Capital of the island and the first port of the country during the last century of is Hermoupoli. The European essence the the city is spared everywhere, with neo-classical buildings and the renovated come mansion- buildings, which however, with to a harmony with the white houses the blue doors and windows. In HermoupoApolli, one should visit the public theatre Milan lo, miniature of the opera house in rich and the church of Agios Nikolaos the with the two church towers. Hermoupoli leisuprovides a lot of entertainment and the re facilities. Apart from the casino and

Cyclades

and nightclubs, during the year theatrical take cinema shows, cultural events etc. place

Dodecanese

reality, Quite islands, far away from tourism they still preserve traditions and folkways, while at the same time they are cosmopolitan with a European air. The Dodecanese. KalimRhodes, Kos, Astipalea, Karpathos, Ninos, Kasos, Kastelorizo, Lipsi, Leros, are siros, Patmos, Simi, Tilos, Halki. They island simply dots in the Greek map. An so complex, so same and at the same time two different, which looks like it is between and worlds, the world of primeval nature the other one of nightlife.

The Dodecanese offer visitors non-stop will experiences and it is certain that they The not be bored, not even for a moment. plascenery is rough and steep in some ces, but peaceful in others. Sandy beaches deserfollow the rocky beaches with the the are mountains steep ted coves and the most appropriate places for hiking. The most famous island of the Dodecanese is Rhodes. or One of the most popular islands is Kos, It is in other words the island of Ipokratis.

the third largest island of the Dodecanese crystal complex, featuring long beaches, seawaters and luxuriant vegetation. city of The capital and the main port is the Kos, which was rebuild after the catastro-

Italian phic earthquake of 1933 from the conquerors. are The entire archaeological sites, which visitor. spread in the city fill with awe every the As the ship moves closer to the port, marthe of ruins Venetian castle and the ket along the port can amaze the visitors. TurAlso, the platan of Ipokratis and the of the kish mosques are some of the sites island. vivid The city of Kos is a modern city, with sumnightlife, which is at a peak during mer time. There are a lot of magnificent the beaches. For example, in Kardamena as bathers will enjoy the sun and the sea, and well as in Mastihari, Tigaki, Marmari somewhere else.

Edition 2018 129

128 Money & Tourism

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

11


καρτολόγος

ΈΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Γιατί η αύξηση στις αποδοχές των εργαζόμενων, μπορεί να γίνει σωστά, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ζητά ο ΣΕΒ και άλλοι εργοδοτικοί φορείς. Η συνεχής επιβάρυνση των επιχειρήσεων, μπορεί να τις οδηγήσει στην κατάληξη του... γαϊδάρου του Χότζα...

ELLINAIR Γιατί με σταθερό ρυθμό «χτίζει» βήμα - βήμα τον δρόμο της, προσφέροντας πολύ καλές υπηρεσίες και νέους προορισμούς στο επιβατικό κοινό. Σημαντικό βήμα η νέα βάση στην Αθήνα και η ομογενοποίηση του στόλου. Μπράβο!!!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΡΖΟΣ-∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ Γιατί βρίσκεται συνέχεια στη δημοσιότητα με ενέργειές του, κατά κανόνα παράνομες, που εμποδίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, ενώ με αμφιλεγόμενο τρόπο, προσπαθεί να υποκαταστήσει το υπουργείο Τουρισμού. Τελευταίο συμβάν, η παρεμπόδιση μεγάλης ξενοδοχειακής επένδυσης. Μάλλον δεν είναι αυτός ο ρόλος του δηµάρχου…

τρίμηνο του 2018 ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, με αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 11,2%. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,9%. Η αύξηση της ζήτησης οδήγησε σε βελτίωση του RevPAR των ξενοδοχείων κατά 7,7%, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών των δωματίων. Οι διεθνείς αφίξεις σε αεροδρόµια που βρίσκονται σε παραθεριστικούς προορισµούς, αυξήθηκαν κατά 7,5% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίµηνο του 2018. Η ανάπτυξη στα αε-

Ελλάδας, κατά 12,8%, σε ετήσια βάση, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε αύξηση των διεθνών τουριστών κατά 11,6%, σε ετήσια βάση, µέχρι τον Αύγουστο του 2018.

και αύξηση δαπανών κατά 19,2% κατά την ίδια περίοδο. Εκτός ΕΕ-28, οι τουρίστες από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 18% και οι δαπάνες κατά 23%, ενώ οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 29,7% και οι δαπάνες κατά 27,5%.

• Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά την ίδια περίοδο, ήταν αυξηµένες κατά 11,4%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το Ηνωµένο Βασίλειο και η Γαλλία, δύο από

• Η Thomas Cook επιβεβαίωσε ότι, 20 ξενοδοχειακές µονάδες υπό την επωνυµία της πρόκειται να λειτουργήσουν από τώρα έως το τέλος του 2019, µεταξύ των οποίων έξι στην Ισπανία, τέσσερις στην Ελλάδα και

ροδρόµια της Σαντορίνης και της Μυκόνου καθώς και στα αεροδρόµια των Ιονίων Νήσων είναι ιδιαίτερα ισχυρή φέτος, µε 19,8% σε ετήσια βάση και 13,0% έως τον Σεπτέµβριο του 2018. Ωστόσο, τα επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχειακών καταλυµάτων µειώθηκαν κατά 3,7% κατά το τρίτο τρίµηνο του 2018, ενώ τα Συνολικά Έσοδα ανά δωµάτιο αυξήθηκαν κατά 8,3%. • Σε συνάρτηση με την αύξηση των διεθνών αφίξεων στους κυριότερους αερολιμένες της

τις τρεις κύριες αγορές τουριστών για την Ελλάδα, σηµείωσαν µείωση των δαπανών τον Αύγουστο κατά 4,3% και 8,3% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, ενώ τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 15,1% και 21,5% αντίστοιχα. Έως τον Αύγουστο του 2018 ο ίδιος αριθμός Βρετανών τουριστών ταξίδεψε στην Ελλάδα, ενώ οι τουρίστες από τη Γαλλία αυξήθηκαν μόλις κατά 3,6%. Στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28, η ανάπτυξη προήλθε από τη Γερμανία με αύξηση τουριστών έως τον Αύγουστο του 2018 κατά 26,4%

τρεις στην Τουρκία. Οι νέες «αφίξεις» αφορούν στο πρώτο Casa Cook της εταιρίας στη μεγαλύτερη αγορά της, την Ισπανία, αλλά και την πρώτη οικογενειακή ξενοδοχειακή μονάδα Casa Cook, όπως και επτά ξενοδοχεία Cook’s Club. Επιπλέον, νέες «αφίξεις» πρόκειται να επιβεβαιωθούν εντός των προσεχών μηνών, γεγονός που θα διαμορφώσει το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας σε 200 ξενοδοχεία, με περίπου 40.000 δωμάτια. Το γεγονός αυτό την καθιστά έναν από τους κορυφαίους 40 µεγαλύτερους οµίλους ξενοδοχείων στον κόσµο.

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ «

Μ

ύλος» αναμένεται με τη Συλλογική Σύμβαση Ερ-

πρέπει να εξεταστούν και οι υφιστάμενοι μη μισθολογικοί όροι

γασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία, με βά-

και εφόσον αυτοί είναι δυσμενέστεροι της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋ-

ση την απόφαση της υπουργού Εργασίας, κας.

παλλήλων όλης της χώρας, θα πρέπει να τηρηθούν οι ευνοϊκότε-

Έφης Αχτσιόγλου, (αριθ. 49825/2686/21-9-2018), η οποία δημο-

ροι για τους εργαζόμενους όροι.

σιεύθηκε στο ΦΕΚ υπ. αριθ. 4419 Β’/4-10-2018, κρίνεται ως υπο-

Για να δούµε…

χρεωτική από τις 4 Οκτωβρίου, αφού σημαντική μερίδα επιχει-

ράνομη, καθώς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, που μέσω των

Ω

Ενώσεων ανήκουν στην ΠΟΞ, αριθμητικά δεν ξεπερνούν το

καλύτερο νησί στον κόσμο, την Aegean Airlines να βρίσκεται με-

50%, του συνόλου, όπως απαιτεί ο νόμος. Πολλώ δε μάλλον,

ταξύ των καλύτερων αεροπορικών εταιριών και δύο ξενοδοχεία

συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, που όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενο-

ανάμεσα στα κορυφαία στον κόσμο. Πιο αναλυτικά, η ελληνική

δοχεία αυτά, δεν είναι Ξενοδοχοϋπάλληλοι και δεν εμπίπτουν

πρωτεύουσα κατέκτησε τη 18η θέση στην κατάταξη με τις κα-

στη ΣΣΕ, λόγω ειδικότητας. Παρατηρητές που είναι σε θέση

λύτερες πόλεις στον κόσμο, με την κορυφή να αποτελεί ιαπωνι-

να γνωρίζουν, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν

κή υπόθεση, αφού στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα

προχώρησε τον Αύγουστο στην κήρυξη ως υποχρεωτικής της

βρίσκονται το Τόκιο και το Κιότο. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η

ΣΣΕ, καθώς η μερίδα αυτή των εργαζόμενων, σύμφωνα με τα

Μελβούρνη και την κορυφαία πεντάδα ολοκληρώνουν η Βιέν-

στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και όσων Ενώσεων Ξενοδόχων

νη και το Αμβούργο, στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

παρείχαν τη λίστα με τα μέλη τους και τα σχετικά στοιχεία,

Η Μύκονος αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στην πεντάδα με

αντιστοιχούσε στο 30% του συνόλου, ενώ, πάντα σύμφωνα με

τα καλύτερα νησιά στον κόσμο, στην οποία βρίσκονται δύο

τους ίδιους, τον Σεπτέμβρη ήταν στο 50%, διαδικασία, η οποία

ακόμη ελληνικά νησιά, η Κρήτη και η Πάρος, στη δεύτερη και

ωστόσο γεννά ερωτηματικά.

τρίτη θέση αντίστοιχα. Την πεντάδα συμπληρώνουν το νησί

Ό

Ίσκια, στην Ιταλία και η Ίμπιζα, στην Ισπανία.

ρηματιών και φορέων του τουρισμού, πρόκειται να καταφύγει δικαστικά. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, η επέκταση της εφαρμογής είναι πα-

ραίες εκπλήξεις και διακρίσεις έφεραν για την Ελλάδα τα Readers’ Choice Awards του Conde Nast Traveller, με την Αθήνα να «φιγουράρει» μεταξύ των καλύτερων

πόλεων στον κόσμο, τη Μύκονο να κατέχει τα «σκήπτρα» ως το

πως προβλέπει η υπουργική απόφαση, η ΣΣΕ είναι υπο-

Στο κομμάτι των ξενοδοχείων, τα Archipelagos Hotel, στη Μύ-

χρεωτική για όλους τους εργοδότες του κλάδου, ανε-

κονο και Mystique, A Luxury Collection Hotel, στη Σαντορίνη

ξαρτήτως αν είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικα-

απέσπασαν την 45η και 23η θέση των καλύτερων ξενοδοχείων

λιστικών - επαγγελματικών οργανώσεων που υπογράφουν τη

στον κόσμο, αντίστοιχα, ενώ το Mystique, A Luxury Collection

σύμβαση. Εφόσον οι υφιστάμενες αποδοχές των ξενοδοϋπαλ-

Hotel, στη Σαντορίνη, συναντάται στην τέταρτη θέση μεταξύ

λήλων, είτε αυτοί αμείβονται έως σήμερα με επιχειρησιακή ΣΣΕ

του Top 10 με τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Ευρώπη.

ή με άλλη τοπική κλαδική ΣΣΕ, ή με ελεύθερη συμφωνία, κ.λπ.,

Η Aegean Airlines από την άλλη βρέθηκε στην 5η θέση των

είναι κατώτερες απ’ αυτές που ορίζονται στη ΣΣΕ των ξενοδοχο-

καλύτερων αεροπορικών εταιριών του κόσμου, σημειώνοντας

ϋπαλλήλων όλη της χώρας, οι μισθοί θα πρέπει να αναπροσαρ-

άλλη μια επιτυχία για τον ελληνικό τουρισμό.

μοστούν στα επίπεδα της υποχρεωτικής ΣΣΕ. Επιπροσθέτως, θα

Πάντα τέτοια…

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΚοσµικά Στο καινούριο, υπερπολυτελές ξενοδοχείο Mayia Exclusive Resort & Spa, σε ένα πολυτελές περιβάλλον, ο όμιλος H Hotels Collection - Hatzilazarou Group γιόρτασε, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, τα 25 χρόνια δυναμικής παρουσίας του στην ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σε έναν εντυπωσιακό χώρο, υπό τα ακούσματα Jazz μουσικής οι καλεσμένοι απόλαυσαν μια βραδιά γεμάτη λάμψη και πολυτέλεια. Ανάμεσα σε αυτούς που τίμησαν τη βραδιά ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Εμμανουήλ Κόνσολας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, εκπρόσωποι των αρχών και το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης ξενοδόχων.

1

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Η Hotels, κ. Ιωάννης Χατζηλαζάρου, στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους, δήλωσε ότι ο όμιλος ελπίζει σε άλλα 25 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον τουρισμό, με βασικό συστατικό τους υπολογισμένους στόχους και το «πάθος για φιλοξενία».

Στη φωτογραφία 1, η ευτυχής οικογένεια Χατζηλαζάρου. Στη φωτογραφία 2, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος, του

2

3

οµίλου H Hotels Collection - Hatzilazarou Group, κ. Ιωάννης Χατζηλαζάρου µε τον δήµαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο. Στη φωτογραφία 3, ο βουλευτής ∆ωδεκανήσου και Τοµεάρχης Τουρισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας, κ. Εµµανουήλ Κόνσολας. Στη φωτογραφία 4, ο κ. Ιωάννης Χατζηλαζάρου απευθύνει τις ευχαριστίες του στους καλεσµένους καθώς επίσης και στους συνεργάτες και συνοδοιπόρους του, όπως είπε, για τη στήριξή τους, αλλά και την τιµητική παρουσία τους στη σηµαντική αυτή εκδήλωση.

4

Την ανάληψη της προεδρίας του ελληνικού τμήματος της Ένω-

τους Έλληνες ομολόγους τους για την αύξηση του αριθμού των

σης Αμερικανών Τουριστικών Πρακτόρων - ASTA, ανέλαβε ο κ.

εισερχόμενων επισκεπτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην

Γιώργος Παλιούρας, οργανικό μέλος της ομάδας στρατηγικού

Ελλάδα».

σχεδιασμού της FedHATTA, η οποία συνεργάστηκε με την ASTA για τη διεξαγωγή του συνεδρίου 2018 ASTA Destination Expo που έλαβε χώρα στην Αθήνα. «Ο Γιώργος διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, την ηγετική ικανότητα και τις απαραίτητες διασυνδέσεις στη βιομηχανία για να καταστήσει το ελληνικό μας τμήμα ένα από τα πιο επιτυχημένα στον κόσμο», είπε ο Bob Duglin, αντιπρόεδρος της ASTA. Και συμπλήρωσε: «Καθώς η ελληνική ανάκαμψη συνεχίζεται, συνειδητοποιούμε ότι οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι των Η.Π.Α. μπορούν να παίξουν βασικό ρόλο στη συνεργασία με Στη φωτογραφία, ο νέος πρόεδρος της ελληνικής ASTΑ, κ. Γιώργος Παλιούρας µε τον αντιπρόεδρο της ASTA, κ. Bob Duglin.

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«1500 S+» αυτόµατη µηχανή καφέ bean-to-cup ΠxYxB: 32,5x71,6x59 cm

Βάρος: 37 Kgr

Ισχύς: 2,75-3,5 kW Παραγωγή: 180 ροφήµατα/ώρα

hotel.parousiasi.gr PAROUSIASI HOTEL & RESTAURANT | email: info-hotels@sarafidisgroup.gr | tel.: +30 210 9478124


Κοσµικά

Το Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο, υποδέχθηκε o πρέσβης της Νότιας Κορέας, Σουσόκ Λιμ, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους του από τον ιδρυτή του Μουσείου, πρώην υπουργό και βουλευτή, Αναστάσιο Λιάσκο. Ο κ. Λιμ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναπαράσταση όπου αποτυπώνεται μια πολύ σημαντική αναμέτρηση από τον πόλεμο της Κορέας και συγκεκριμένα η μάχη για την υπεράσπιση του υψώματος 381, βορειοδυτικά της πόλης Ισκσόν, από τον 3ο λόχο του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος, τον Ιανουάριο του 1951. Ο πρέσβης της Κορέας, με ιδιαίτερη συγκίνηση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του απέναντι στους Έλληνες, που πολέμησαν μαζί με τους προγόνους του. Ανακοίνωσε μάλιστα την επιθυμία και την πρόθεσή του, να μεριμνήσει ώστε να μπορέσουν να επισκεφθούν το μουσείο, όλοι οι παλαίμαχοι του πολέμου της Κορέας. Στο σημείο αυτό, η κα. Χριστίνα Τετράδη, σύζυγος του ιδρυτή του Μουσείου και ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Galaxy, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται το Μουσείο, είπε στον πρέσβη ότι θα παράσχει φιλοξενία σε όσους βετεράνους θελήσουν και μπορέσουν να το επισκεφθούν. Στη φωτογραφία, από αριστερά, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Galaxy, κα. Χριστίνα Τετράδη, o πρέσβης της Νότιας Κορέας, κ. Σουσόκ Λιµ και ο ιδρυτής του Ιστορικού Πολεµικού Μουσείου και βουλευτής, κ. Αναστάσιος Λιάσκος.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με την παρουσία εκατοντάδων συνεργατών της εταιρίας πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση της ΣΟΛ Crowe, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 25 ετών από την ίδρυσή της. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Δραγασάκης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο περιφερειακός Διευθυντής EMEA του διεθνούς δικτύου της Crowe, κ. Bernard

1

Delomenie, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ιωάννης Σγουρός, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Χρήστος Καπάταης, βουλευτές, εκπρόσωποι θεσμών και φορέων, καθώς και σημαντικά στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Στη φωτογραφία 1, ο διευθύνων σύµβουλος της ΣΟΛ Crowe, κ. Παναγιώτης Χ. Αλαµάνος. Στη φωτογραφία 2, άποψη από την κατάµεστη αίθουσα, µε τους κ.κ. Ιωάννη ∆ραγασάκη, Κωστή Χατζηδάκη και Ευάγγε2

λο Μεϊµαράκη, σε πρώτο πλάνο.

Για το έργο της και την επιτυχία της Ελλάδας στον τουρισμό βραβεύθηκε η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, κατά την ετήσια συνάντηση του National Hellenic Society στις ΗΠΑ, όπου και συμμετείχε. στιγµιότυπο από τη βράβευση της υπουργού Τουρισµού, κας Έλενας Κουντουράς, από τον επικεφαλής της κοµητείας Clark County της Νεβάδα, κ. Steve Sisolak.

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ∆ιεθνή Nέα

Οι Βρετανοί «ψηφίζουν» Ευρώπη • Ακόµη και στην περίπτωση ενός non-deal Brexit • Ρήτρα προτείνει η ΑΒΤΑ

Πέφτει αυλαία για το Club 18-30 του Thomas Cook Ολοκληρώνει τη λειτουργία και… κατεβάζει ρολά το Club 18-30, στο τέλος Οκτωβρίου, αφού δεν βρέθηκε αγοραστής, µε τον Thomas Cook να επικεντρώνεται στη νέα του επωνυµία Cook’s Club. Ο ταξιδιωτικός όµιλος, απέτυχε να βρει κάποιον αγοραστή για το συγκεκριµένο brand, το οποίο πωλείται έναντι 5 εκατοµµύρια λίρες, µε συνέπεια στις 27 Οκτωβρίου να πέσει… αυλαία, σύµφωνα µε το BBC. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ο διευθύνων σύµβουλος του Thomas Cook, κ. Ingo Burmester, είπε: «Επικεντρωνόµαστε όλο και περισσότερο στο βασικό χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων µας και αισθανόµαστε ότι το

Παρά την προοπτική ενός non-deal Brexit οι Βρετανοί συνεχίζουν να

brand Club 18-30 δεν ταιριάζει πλέον µε το ευρύτερο πρόγραµµά µας.

κάνουν κρατήσεις για ταξίδια και διακοπές στην Ευρώπη, το επόµενο

Αφού διερευνήσαµε τις επιλογές µας και βλέποντας ότι είναι αδύνατη

καλοκαίρι, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ABTA, Mark Tanzer, µιλώντας

µια βιώσιµη, εναλλακτική λύση που θα έχει νόηµα για τον Thomas Cook

στο φετινό Travel Convention, στη Σεβίλλη.

ή το εµπορικό σήµα, αποφασίσαµε το Club 18-30 να ολοκληρώσει τη

Μιλώντας την πρώτη µέρα του συνεδρίου, ο Tanzer δήλωσε ότι «ενώ

λειτουργία του στο τέλος αυτής της σεζόν».

οι πολιτικοί έχουν αποσυντονιστεί, ο κόσµος συνεχίζει να ταξιδεύει, µε

Οι τελευταίες διακοπές του Club αφορούν σε ένα ταξίδι από το Μάντσε-

αποτέλεσµα να εξακολουθούν να γίνονται κρατήσεις, ακόµη και µετά

στερ στο Magaluf της Μαγιόρκας.

την πτώση της αξίας της λίρας.

Το Club 18-30 ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 για να προσφέρει πακέτα

Σύµφωνα µε την ABTA, η Ευρώπη παραµένει κορυφαίος προορισµός.

διακοπών που απευθύνονταν σε νέους και ζευγάρια, που επιθυµούσαν

Γι’ αυτό πρόσφατα, η Ένωση δηµοσίευσε πληροφορίες για τα µέλη της,

να ταξιδέψουν χωρίς οικογένειες ή παιδιά.

προκειµένου να είναι κατάλληλα προετοιµασµένα στην περίπτωση ενός

γράµµισε ότι η ABTA δεν προβλέπει κάποιο σενάριο, εντούτοις θα ήθελε

Νέα αύξηση των τουριστικών ροών από τη Γερμανία προς την Τουρκία το 2019

τα µέλη της να είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες επιπτώ-

Σε συνέχεια του 2018 και το 2019 η Τουρκία αναµένεται να δεχθεί

σεις προκύψουν απέναντι στους πελάτες τους και να διατηρήσουν την

µεγάλο όγκο τουριστικών ροών από τη Γερµανία, σύµφωνα µε τα συ-

εµπιστοσύνη τους.

µπεράσµατα workshop του FVW, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στην

«Για να µπορέσουν τα µέλη µας να οικοδοµήσουν επιτυχηµένες επιχει-

Κωνσταντινούπολη, τον περασµένο µήνα, µε τη συµµετοχή περίπου

ρήσεις στο µέλλον, οι κανονισµοί πρέπει να εφαρµόζονται εξίσου και να

200 Γερµανών τουριστικών πρακτόρων, αλλά και Τούρκων ξενοδό-

επιβάλλονται», είπε ο Tanzer.

χων και το οποίο καλύφθηκε εκτενώς από τα τούρκικα µέσα ενηµέ-

Υπενθυµίζεται ότι, η ABTA έχει προτείνει στα µέλη της να προσθέσουν

ρωσης.

ρήτρα Brexit στους όρους και τις προϋποθέσεις των ταξιδιωτικών πακέ-

Υπολογίζεται ότι συνολικά εφέτος θα επισκεφθούν την Τουρκία περί-

των που πωλούν. Σύµφωνα µε την Ένωση, οι πελάτες πρέπει να λάβουν

που 4,5 έως 5 εκατ. Γερµανοί, όπως είπε ο επικεφαλής του Öger Tours,

επιστροφή χρηµάτων για πακέτα που δεν θα µπορέσουν να υλοποιη-

Songül Göktas-Rosati. Bεβαίως, ο αριθµός υπολείπεται των 5,6 εκατ.

θουν λόγω του επικείµενου Brexit, χωρίς, όµως, να υπάρχει δυνατότητα

Γερµανών τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2015, που

αποζηµίωσης.

ήταν η καλύτερη χρονιά για τον τουρκικό τουρισµό, αλλά είναι σηµα-

Εκπρόσωπος της ABTA, µιλώντας στην Daily Mail είπε: «Όποιος κάνει

ντικά αυξηµένος, σε σχέση µε πέρυσι, όταν τη χώρα επισκέφθηκαν

κράτηση και πληρώσει για πακέτο διακοπών µέσω βρετανικής ταξιδιω-

3,6 εκατ. Γερµανοί.

τικής εταιρίας θα λάβει πλήρη επιστροφή για το πακέτο διακοπών του,

«Οι τουρίστες που “µεταπήδησαν” σε άλλους προορισµούς, όπως η

αν δεν µπορεί αυτό να πραγµατοποιηθεί λόγω του Brexit. ∆εδοµένου ότι

Ισπανία, τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν στην Τουρκία, καθώς δεν

αυτή είναι µια κατάσταση που δεν εµπίπτει στον έλεγχο των ταξιδιωτι-

βρήκαν την ίδια ποιότητα διακοπών», τόνισε ο Kaan Kavaloglu, αντι-

κών εταιριών, οι πελάτες δεν θα δικαιούνται αποζηµίωση. Αν γίνει κρά-

πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Ξενοδοχείων στην Αττάλεια.

τηση µιας µεµονωµένης ταξιδιωτικής υπηρεσίας, όπως π.χ. αεροπορική

Με τον Hicabi Ayhan, διευθυντή της FTI στην Τουρκία να τονίζει ότι

πτήση ή ξενοδοχειακή διαµονή, ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις

προβλέπονται πολύ καλές πωλήσεις στις ακτές του Αιγαίου, χάρη στα

του προµηθευτή. Συνήθως θα παρέχεται επιστροφή χρηµάτων, στην

ανακαινισµένα ξενοδοχεία και τις καλύτερες πτήσεις.

περίπτωση που η υπηρεσία δεν µπορεί να παρασχεθεί».

Οι Τούρκοι ξενοδόχοι έχουν εξασφαλίσει αύξηση τιµών σε ευρώ, που

άναρχου ουσιαστικά Brexit, µε τον Tanzer να λέει: «Η ετοιµότητα είναι το παν, ειδικά όταν οι προοπτικές είναι αβέβαιες». Ο ίδιος, ωστόσο, υπο-

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


∆ιεθνή Nέα

θα αντισταθµίσουν τις σηµαντικές εκπτώσεις που έκαναν τα τελευ-

Μάλιστα, ο τουριστικός πράκτορας σχεδιάζει να συµπεριλάβει και

ταία χρόνια. Είναι σηµαντικό ότι οι ξενοδόχοι ελπίζουν πως τα υψη-

νέους προορισµούς στο πρόγραµµά του, µεταξύ των οποίων είναι

λότερα έσοδα από το ευρώ, σε συνδυασµό µε την πτώση της ισοτι-

και η Κρήτη.

µίας της λίρας κατά 40% φέτος, θα τους επιτρέψουν να αντιµετωπί-

Ο Studiosus, ηγέτης στην αγορά των εκπαιδευτικών εκδροµών, ανα-

σουν τον ραγδαία αυξανόµενο πληθωρισµό και το υψηλό τοπικό

µένεται να σηµειώσει στο σύνολο της χρονιάς εφέτος αύξηση 2,1 %

κόστος για τους µισθούς, την ενέργεια και την τροφοδοσία.

στον κύκλο εργασιών του, ο οποίος εκτιµάται πως θα σηµειώσει νέο

Από την πλευρά τους, οι Γερµανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες ελπίζουν

ρεκόρ € 281,3 εκατ. και αύξηση του αριθµού των πελατών κατά 1,6%,

ότι θα περιορίσουν τις συνολικές αυξήσεις των τιµών για διακοπές

σε 105.000. Ο εξειδικευµένος ταξιδιωτικός πράκτορας θα διατηρήσει έτσι το υψηλό µέσο έσοδο ανά πελάτη στα € 2.679 για φέτος. Οι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 2018 είναι τα παραδοσιακά πολιτιστικά ταξίδια, το προϊόν «Smart & Small» για ταξίδια µικρών οµάδων και το εµπορικό σήµα Marco Polo. Σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα αυτά, ο ιδιοκτήτης του tour operator, Peter-Mario Kubsch, είπε: «∆ιατηρούµε µια πορεία ανάπτυξης και έχουµε καταφέρει να ξεπεράσουµε τα υψηλά ποσοστά του περασµένου έτους για τον κύκλο εργασιών και τους επισκέπτες. Η αυξηµένη ζήτηση για κλασικούς προορισµούς διακοπών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία διαδραµάτισαν σηµαντικό ρόλο σε αυτό.

στην Τουρκία, χάρη στις σταθερές τιµές των πτήσεων. Για παράδειγ-

Το ίδιο ισχύει και για το αυξανόµενο ενδιαφέρον για τον ισλαµικό

µα, ο διευθυντής πωλήσεων της Sun Express, Peter Glade, ανέφερε

πολιτισµό».

ότι η τουρκογερµανική εταιρία αναψυχής σχεδιάζει να αυξήσει τη

Στην Ευρώπη, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 4% οι κρατήσεις

χωρητικότητά της για το καλοκαίρι του 2019, αλλά πρόσθεσε: «Οι

του Studiosus για τον κορυφαίο προορισµό του, την Ιταλία, όπου ο

τιµοκατάλογοί µας θα παραµείνουν ως επί το πλείστων σταθεροί,

τουριστικός πράκτορας «διοχέτευσε» 14.000 επισκέπτες, η Γαλλία

παρά την αύξηση του κόστους των καυσίµων κατά 50 εκατ. ευρώ».

αυξήθηκε κατά περίπου 18%, µε σχεδόν 4.000 και η Ελλάδα αυξήθη-

Η TUIfly, η Corendon και η Germania σχεδιάζουν επίσης να επεκτεί-

κε κατά 43%, µε περισσότερους από 3.000 επισκέπτες.

νουν τη χωρητικότητά τους για την Τουρκία, το επόµενο καλοκαίρι.

Αντίθετα, υπήρξαν λιγότερες κρατήσεις για την Ισπανία και την Πορ-

Παρά τις ανοδικές τάσεις στον τουρκικό τουρισµό, η ζήτηση για την

τογαλία, τους άλλους δύο προορισµούς που βρίσκονται στην κορυ-

Κωνσταντινούπολη, έναν πρώην «hot» τουριστικό προορισµό, πα-

φαία κατάταξη του Studiosus, ενώ πραγµατοποιήθηκαν µόλις 100

ραµένει «υποτονική», σε σύγκριση µε το 2015, έτος αιχµής για τον

κρατήσεις για την Τουρκία.

τουρισµό της πόλης, η οποία είχε προσελκύσει περίπου 12,4 εκατοµ-

Ο όµιλος που εδρεύει στο Μόναχο έχει επωφεληθεί από την έντονη

µύρια διεθνείς τουρίστες.

ανάκαµψη της ζήτησης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική,

Η Γερµανία παραµένει η µεγαλύτερη «πηγή» τουρισµού για την Κων-

ενώ οι κρατήσεις για την Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 192%, καθώς η

σταντινούπολη, µε περίπου 990.000 επισκέπτες το 2017, από τα συ-

χώρα ξανακέρδισε την εµπιστοσύνη του κόσµου και η ικανοποιητι-

νολικά 10,8 εκατοµµύρια, σύµφωνα µε επίσηµες στατιστικές.

κή ζήτηση για το Μαρόκο (+44%), τα ΗΑΕ και το Οµάν (από κοινού

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προώθηση της µη-

+28%), καθώς και για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

τρόπολης στους Γερµανούς καταναλωτές, σύµφωνα µε τους συµµε-

Επιπλέον, αυξηµένες είναι οι κρατήσεις του Studiosus για την Κίνα

τέχοντες στο workshop. Ένας θετικός εντούτοις παράγοντας είναι η

και τη Νότια Αµερική. Αντίθετα, οι «χαµένοι» του φετινού έτους συ-

υποτίµηση της λίρας, που έχει κάνει την πόλη πολύ φθηνότερη, σε

µπεριλαµβάνουν τη Μιανµάρ, τις ΗΠΑ και το Ιράν, πιθανότατα όλοι

σχέση µε το παρελθόν.

για πολιτικούς λόγους, µαζί µε τη νότια Αφρική. Για το 2019, ο Studiosus έχει σχεδιάσει να εντάξει στη λίστα του νέ-

Την Κρήτη προσθέτει στο πρόγραμμά του ο Studiosus

ους προορισµούς, µεταξύ των οποίων την Κρήτη, τη Σικελία, την Αί-

Σταθερή άνοδο σηµειώνει το Studiosus, το γερµανικό τουριστικό

Το εµπορικό σήµα Marco Polo του Studiosus σχεδιάζει να προσφέρει

πρακτορείο, το οποίο ειδικεύεται στα εκπαιδευτικά ταξίδια, σαν απο-

12 νέες προτάσεις για ταξίδια, για άτοµα κάτω των 35 ετών, ανάµεσά

τέλεσµα της αυξηµένης ζήτησης που παρατηρείται για ταξίδια σε

τους η Ινδοκίνα, ο Παναµάς, η Νέα Υόρκη και η Ελλάδα, καθώς και

κλασικούς προορισµούς διακοπών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η

νέες µικρές οµαδικές εκδροµές στην Κίνα, το Νεπάλ, την Τανζανία

Γαλλία, αλλά και του ενδιαφέροντος για ισλαµικούς προορισµούς.

και τα νησιά Γκαλαπάγκος.

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

γυπτο και το Βιετνάµ, καθώς και νέες προσφορές για µεµονωµένους ταξιδιώτες, συµπεριλαµβανόµενης της Κρήτης και της Λαπωνίας.


Eπαγγελματικός Eξοπλισμός Μελέτες - Σχεδιασμός Χώρων Μαζικής Εστίασης

Λένορμαν 75, 104 41 ΑΘΗΝΑ Τ.: 210 5139 755, 210 210 5126 465, 5124 004 E-mail: info@diakoumakos.gr www.diakoumakos.gr


Statistics

STR: Μικτά τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων τον Σεπτέμβριο • Ρεκόρ για Σόφια & Βουδαπέστη Μικτά ήταν τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής, ξενοδοχειακής βιομηχανίας για τον μήνα Σεπτέμβριο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του οίκου τουριστικών μελετών STR.

Σ

ύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, περιορισµένη µείωση 0,7% κατέ-

ρα που έχουν σηµειωθεί από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ ο δείκτης

γραψε ο δείκτης της πληρότητας, η οποία διαµορφώθηκε στο

ADR κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά για τον µήνα Σεπτέµβριο

80,7%. Αντίθετα, αύξηση κατά 3,7% κατέγραψε ο δείκτης της µέσης

από το 2008.

ηµερήσιας τιµής δωµατίου (ADR), η οποία ανήλθε σε 123,09 ευρώ, γε-

Όσον αφορά στην εικόνα της Ουγγρικής, ξενοδοχειακής αγοράς, στη

γονός που έδωσε ώθηση στα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο (RevPAR)

Βουδαπέστη η πληρότητα παρέµεινε σε σταθερό επίπεδο (+0,1% στο

κατά 2,8% και τα οποία ανήλθαν στα 99,38 ευρώ.

90,5%), ενώ αξιόλογη άνοδο σηµείωσαν οι δείκτες ADR και RevPAR.

Στην περίπτωση των ξενοδοχείων της Σόφιας, η πληρότητα, τον Σε-

Πιο αναλυτικά, η µέση ηµερήσια τιµή δωµατίου κατέγραψε άνοδο

πτέµβριο, ανήλθε στο 75,3%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,2%,

σε διψήφιο ποσοστό 14,8% και διαµορφώθηκε σε 33,065,71 Forint

ενώ εντυπωσιακή αύξηση κατέγραψαν οι δείκτες της µέσης ηµερή-

Ουγγαρίας. Την ίδια στιγµή, τα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο δια-

σιας τιµής ανά δωµάτιο και των εσόδων ανά διαθέσιµο δωµάτιο. Στην

µορφώθηκαν σε 29,938,14 Forint Ουγγαρίας, αυξηµένα κατά 15,0%.

πρώτη περίπτωση ο δείκτης διαµορφώθηκε στα 167,29 Λεβ Βουλγα-

Οι δείκτες ADR και RevPAR στη Βουδαπέστη ανήλθαν, τον φετινό Σε-

ρίας, αυξηµένος κατά 20,5%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο δείκτης

πτέµβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε Σεπτέµβριο στο παρελ-

«εκτοξεύτηκε» στα 125,98 Λεβ Βουλγαρίας, σηµειώνοντας άνοδο κα-

θόν, µε τους αναλυτές του STR να αποδίδουν τις ισχυρές αυτές επιδό-

τά 27,9%.

σεις στην αύξηση του εισερχόµενου τουρισµού και τη συνεχιζόµενη

Τα επίπεδα πληρότητας στα ξενοδοχεία της Σόφιας ήταν τα υψηλότε-

έλλειψη αύξησης της προσφοράς.

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιοµηχανίας τον Σεπτέµβριο 2018 Πληρότητα 2018 2017

Μέση τιµή δωµατίου 2018 2017

Ευρώπη Ανατολική Ευρώπη Βόρεια Ευρώπη Νότια Ευρώπη ∆υτική Ευρώπη

80.7 77.1 83.2 80.4 80.0

81.3 77.5 83.9 82.2 79.5

152.56 105.54 142.67 167.22 164.39

147.30 100.88 142.48 159.77 155.40

123.17 81.32 118.67 134.42 131.45

119.76 78.20 119.61 131.27 123.59

-0.7 -0.6 -0.9 -2.2 0.5

3.6 4.6 0.1 4.7 5.8

2.8 4.0 -0.8 2.4 6.4

Ευρώπη Ανατολική Ευρώπη Βόρεια Ευρώπη Νότια Ευρώπη ∆υτική Ευρώπη

73.0 67.3 77.5 71.9 71.5

72.2 66.4 77.2 71.4 70.2

140.49 106.47 134.44 154.10 146.12

135.47 94.24 132.02 148.36 140.72

102.56 71.62 104.20 110.82 104.46

97.87 62.59 101.86 105.93 98.75

1.1 1.3 0.5 0.7 1.9

3.7 13.0 1.8 3.9 3.8

4.8 14.4 2.3 4.6 5.8

Περιοχή

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο 2018 2017

Μηνιαία µεταβολή Σεπτέµβριος 2017 µε Σεπτέµβριο 2018 (σε €)

Ετήσια µεταβολή Σεπτέµβριος 2017 µε Σεπτέµβριο 2018 (σε €)

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεταβολή % από ∆εκέµβριο 2016 Occ. ADR RevPARΝέα

Νέα επιβάρυνση για τα ξενοδοχεία από τον φόρο διαμονής

ναι και η πρώτη και µόνη µαρίνα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, που ξεπερνά τις πέντε Χρυσές Άγκυρες. Η διαπίστευση αυτή έρχεται να

Σηµαντική επιβάρυνση στους Έλληνες ξενοδόχους από τον φόρο

αναγνωρίσει τις εξαιρετικής ποιότητας εγκαταστάσεις της Μαρίνας

διαµονής, που ανήλθε στα 85,4 εκατ. ευρώ, στο εννιάµηνο, έχει προ-

Φλοίσβου σε παγκόσµιο επίπεδο, καθώς επίσης και την άριστη εξυ-

κύψει στην πράξη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων του-

πηρέτηση που προσφέρει σε πελάτες και επισκέπτες.

ριστών, πληρώνουν τον φόρο διαµονής µε πιστωτική κάρτα. Με δε-

Όπως σηµειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ειδική τελετή βρά-

δοµένο ότι µια µέση προµήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες είναι 2%,

βευσης πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, στο

η επιβάρυνση των ξενοδοχείων και των ενοικιαζοµένων δωµατίων, είναι αρκετά σηµαντική. Σε επιστολή του προς τον διοικητή της ΑΑ∆Ε, Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, είχε θέσει µια σειρά πρακτικών θεµάτων από την εφαρµογή του φόρου διαµονής, τον Ιανουάριο 2018, η οποία όµως δεν έτυχε ποτέ απάντησης, ούτε τα θέµατα επιλύθηκαν. Στην επιστολή ο κ. Τάσιος ζητούσε να διευκρινιστούν µια σειρά από θέµατα, όπως: • ∆ υνατότητα ενσωµάτωσης του φόρου διαµονής στο κύριο παραστατικό που εκδίδει η εταιρία προς τον πελάτη για τη διαµονή του, αφού η έκδοση και δεύτερου παραστατικού προσθέτει κόστος, όγκο εργασίας και γραφειοκρατία, χωρίς ουσιαστικό λόγο. • Παροχή δυνατότητας πληρωµής του φόρου διαµονής από το πρό-

O γενικός διευθυντής του The Yatch Harbour Association, Jonathan White (αριστερά) παραδίδει την ανώτατη διάκριση «5 Gold Anchor Platinum» στον CEO της LAMDA Flisvos Marina A.E., Σταύρο Κατσικάδη.

σωπο που καλύπτει το κόστος της διαµονής (τουριστικό γραφείο, διοργανώτρια συνεδρίου, εταιρία που καλύπτει το κόστος διαµο-

πλωτό µουσείο «Νεράιδα», στις εγκαταστάσεις της µαρίνας, µε την

νής του εργαζοµένου της, κ.λπ.), ανεξάρτητα αν αυτό συµπίπτει µε

ολοκλήρωση του παγκόσµιου συνεδρίου ICOMIA World Marinas

τον ένοικο του δωµατίου.

Conference 2018, που έλαβε χώρα στην Ελλάδα, από τις 25 έως τις

• Μη επιβολή φόρου διαµονής σε περίπτωση ακύρωσης της κράτησης – µη εµφάνισης του πελάτη (nonshow).

27 Οκτωβρίου. Μιλώντας για τη νέα διάκριση, ο διευθύνων σύµβουλος της LAMDA

Σε περίπτωση πληρωµής µε πιστωτική κάρτα θα πρέπει η σχετική

Flisvos Marina A.E., κ. Σταύρος Κατσικάδης, δήλωσε σχετικά: «Η δια-

συναλλαγή να απαλλάσσεται από προµήθεια, καθώς δεν είναι λογι-

πίστευση αυτή έχει ιδιαίτερη σηµασία για εµάς, καθώς αναγνωρίζει

κό το ξενοδοχείο να επιβαρύνεται µε τραπεζική προµήθεια για ένα

την αδιάκοπη προσπάθεια της µαρίνας για την ανάδειξη των υψη-

ποσό που εισπράττει αποκλειστικά για λογαριασµό του ελληνικού

λής ποιότητας υπηρεσιών yachting στην Ελλάδα. Μέσα από αυτή

δηµοσίου.

αποδεικνύεται ότι η Μαρίνα Φλοίσβου αποτελεί πρότυπο λειτουργί-

• Εξαίρεση από την επιβολή του φόρου σε περίπτωση ηµερήσιας

ας και εξυπηρέτησης, ανήκοντας πια στις πιο διακεκριµένες µαρίνες

µόνο χρήσης του δωµατίου (dayuse).

του κόσµου. Aυτή η διαπίστευση αποτελεί πειστήριο της δέσµευσής

• Θα πρέπει να οριστεί ρητά πως σε περίπτωση διαδικτυακής κρά-

µας για συνεχή βελτίωση των εγκαταστάσεων, των υπηρεσιών και

τησης µέσω online συστηµάτων (Booking, Expedia, κ.λπ.), ο φόρος

των παροχών µας».

δεν περιλαµβάνεται στην τιµή, διότι υφίστανται, πλην των άλλων,

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οµάδα της µαρίνας που εργάσθηκε

και ζητήµατα ενδοκοινοτικών συναλλαγών, κ.λπ..

σκληρά για να φτάσουµε το επίπεδο της διαπίστευσης platinum. Στα 16 χρόνια λειτουργίας της, η Μαρίνα Φλοίσβου, έχει κερδίσει

H Μαρίνα Φλοίσβου στις κορυφαίες μαρίνες του κόσμου

την εµπιστοσύνη της βιοµηχανίας του θαλάσσιου τουρισµού και την αναγνώριση, τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους ξένους yachtmen και επισκέπτες. Η σηµερινή διάκριση αποδεικνύει όµως

Ανάµεσα στις πιο αξιόλογες µαρίνες του κόσµου συγκαταλέγε-

και κάτι ακόµη: ότι µπορούµε να αναπτύξουµε εξαιρετικές µαρίνες

ται η Μαρίνα Φλοίσβου, η οποία διακρίθηκε µε το 5 Gold Anchors

στην Ελλάδα, αρκεί να µοιραστούµε όλοι το ίδιο όραµα και να ερ-

Platinum, την υψηλότερη διάκριση του παγκόσµιου θεσµού Global

γασθούµε οµαδικά», καταλήγει ο κ. Κατσικάδης.

Gold Anchor Scheme.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του The Yatch Harbour

Η Μαρίνα Φλοίσβου, είναι η δεύτερη mega-yacht µαρίνα στην Ευ-

Association (ΤΥΗΑ), κ. Jonathan White, συµπλήρωσε: «Είµαστε ιδι-

ρώπη που λαµβάνει τη διαπίστευση Platinum, ενώ παράλληλα εί-

αίτερα ικανοποιηµένοι που δίνουµε την πλατινένια διάκριση των 5

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΝέα

Χρυσών Αγκυρών στη Μαρίνα Φλοίσβου και συγχαίρουµε τον διευθύνοντα σύµβουλό της, κ. Σταύρο Κατσικάδη και την οµάδα της µαρίνας για αυτή την ιδιαίτερα σηµαντική διάκριση. Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο διαπίστευσης, η Μαρίνα Φλοίσβου έπρεπε να επιτύχει σχεδόν άριστη βαθµολογία σε κάθε µία από τις 89 ξεχωριστές κατηγορίες του Gold Anchor Scheme, που καλύπτουν όλους τους τοµείς λειτουργίας της µαρίνας, µε ειδικότερο βάρος στην εξυπηρέτηση των πελατών. Από το 2014 έχουν γίνει σηµαντικές αναβαθµίσεις στη µαρίνα και έπειτα από σχετική αξιολόγηση το 2017 η οµάδα της µαρίνας εργάστηκε πολύ σκληρά πάνω σε συγκεκριµένα θέµατα για να ανταποκριθεί άριστα στα πολύ απαιτητικά κριτήρια».

Το Ivi Mare βρίσκεται στην παραλία της Κάτω Πάφου, δίπλα στα

Επίσης, ο CEO της Marina Industries Association (ΜΙΑ), κ. Colin

όµορφα αξιοθέατα και µνηµεία, αλλά και κοντά σε πολλές υπηρε-

Bransgrove, σχολίασε: «Αυτό που µας ικανοποιεί ιδιαίτερα είναι η

σίες, µόλις λίγα λεπτά µε τα πόδια από το γραφικό λιµανάκι της Πά-

ξεκάθαρη δέσµευση της µαρίνας και ο στόχος της προς τη συνε-

φου.

χή βελτίωση των υπηρεσιών της, παράγοντες που οδήγησαν στην

Το ξενοδοχείο θα περιλαµβάνει διαφορετικών τύπων δωµάτια και

επίτευξη ενός άριστου αποτελέσµατος. Η αποφασιστικότητα, την

σουίτες, µε κάποιες να διαθέτουν ιδιωτικό τζακούζι στο µπαλκόνι,

οποία επέδειξε η Μαρίνα Φλοίσβου για να επιτύχει αυτό το αποτέ-

όπως επίσης πισίνες, εστιατόρια, µπαρ και σπα, που αποτελείται από

λεσµα, αποτελεί µια ψήφο εµπιστοσύνης για την οµάδα της µαρίνας

δωµάτια περιποίησης, γυµναστήριο και σάουνα.

και παράδειγµα προς µίµηση από τους άλλους παίκτες της αγοράς».

Το Ivi Mare θα λειτουργεί στη βάση του Half-Board Plus, το οποίο

Για να λάβει τη διαπίστευση, η Μαρίνα Φλοίσβου κλήθηκε να καλύ-

θα επιτρέπει στους επισκέπτες του να απολαµβάνουν πρωινό στο

ψει το σύνολο των απαιτητικών κριτηρίων που θέτει το Global Gold

κεντρικό εστιατόριο και δείπνο σε οποιοδήποτε από τα τρία του

Anchor Scheme στους ελέγχους του και πραγµατοποίησε, σε διά-

εστιατόρια, ανάµεσα σε αυτά το «Ελληνικό Ουζοµεζεδοπωλείο» και

στηµα µόλις 15 µηνών, ένα εντατικό πρόγραµµα αναβαθµίσεων των

το «Akakiko Easy Japanese Dining». Το πακέτο περιλαµβάνει και τα

εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών της. Ως αποτέλεσµα, η Μαρίνα

ποτά.

Φλοίσβου σηµείωσε εξαιρετικά υψηλή βαθµολογία, που ξεπέρασε

Το Louis Ivi Mare, ακολουθεί το επιτυχηµένο άνοιγµα του Louis

το 95% σε όλες τις παρακάτω έξι κατηγορίες αξιολόγησης: Περιβάλ-

Paphos Breeze, το 2018, του Ultra All Inclusive θέρετρου στην Πά-

λων χώρος, Σχεδιασµός, Πολιτικές και ∆ιαδικασίες Εξυπηρέτηση πε-

φο, το οποίο αποτελεί ιδανική επιλογή, τόσο για οικογένειες, όσο και

λατών, Περιβαλλοντικά θέµατα, Θαλάσσιες εγκαταστάσεις και υπο-

για ζευγάρια και ανήκει στη Louis Hotels Premium Family Collection.

δοµές και Χερσαίες εγκαταστάσεις και υποδοµές». Ωστόσο, για να λάβει µία µαρίνα τη διαπίστευση Platinum θα πρέπει να εξασφαλίζει και τα παρακάτω: Την εικόνα και το περιβάλλον της, µέσα από τον σχεδιασµό κτιρίων υψηλής ποιότητας και χρήσης

Νέα επένδυση, 150 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από τον όμιλο Μεταξά

ποιοτικού επιµέρους εξοπλισµού, καθώς επίσης και τη διαµόρφωση των εξωτερικών χώρων µε στοιχεία πρασίνου. Την εξυπηρέτηση πελατών µέσα από µια εξειδικευµένη concierge οµάδα εξυπηρέτησης, που θα καλύπτει όλες τις εξειδικευµένες ανάγκες των ιδιοκτητών και πληρωµάτων των σκαφών της µαρίνας. Εξαιρετικά υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις, που περιλαµβάνουν άριστα τοποθετηµένες, ατοµικές µονάδες χώρων υγιεινής, που προσφέρουν µια πολυτελή εµπειρία χρήσης στους πελάτες.

Ivi Mare, το νέο πολυτελές ξενοδοχείο της Louis Hotels Τον Μάιο του 2019 θα εγκαινιαστεί το 25ο µέλος της αλυσίδας ξενοδοχείων Louis Hotels, καθώς ο κυπριακός όµιλος προχώρησε στην ενοι-

Μία νέα, τουριστική επένδυση, προϋπολογισµού 150 εκατ. ευρώ,

κίαση και διαχείριση του Ivi Mare, στην Πάφο, το οποίο βρίσκεται υπό

στην ανατολική Κρήτη, προωθεί ο όµιλος Μεταξά – Maris Hotels.

κατασκευή.

Το νέο επενδυτικό project του οµίλου αφορά σε έκταση 1.200

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΝέα

στρεµµάτων, στην περιοχή Καβούσι Ιεράπετρας, στον κόλπο του

ο κ. Χατζηµάρκος, ανοίγοντας της εργασίες της Επιτροπής Παρα-

Μιραµπέλο, στο Λασίθι και περιλαµβάνει τη δηµιουργία δύο ξενο-

κολούθησης, οι δράσεις που έχουν εξειδικευτεί µέχρι τώρα και που

δοχειακών µονάδων, δυναµικότητας 300 κλινών το καθένα και συ-

έχουν εγκριθεί, φτάνουν συνολικά τα € 214,3 εκάτ., που αντιστοι-

γκροτήµατος µε 208 κατοικίες.

χούν στο 124% των πόρων του Προγράµµατος.

Μάλιστα, για τη συγκεκριµένη επένδυση, έχει κατατεθεί από τον

Οι προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων προς ένταξη που έχουν

όµιλο αίτηση υπαγωγής της στη διαδικασία fast track ως στρατη-

δηµοσιοποιηθεί, έφτασαν τις 75 και ο προϋπολογισµός τους τα €

γική επένδυση.

196 εκάτ. Στο πλαίσιο αυτών των προσκλήσεων έχουν ενταχθεί

Ο όµιλος έχει συνδέσει από το 1975 το όνοµά του µε την ανάπτυξη

136 έργα και δράσεις, προϋπολογισµού ∆ηµόσιας ∆απάνης € 139,5

του ελληνικού τουρισµού και ο ιδρυτής του Νίκος Μεταξάς θεωρεί-

εκάτ., αγγίζοντας σε ποσοστό το 81% του Προγράµµατος. Αντίστοι-

ται µια από τις εµβληµατικές προσωπικότητες του ξενοδοχειακού

χα οι νοµικές δεσµεύσεις, οι συµβάσεις δηλαδή που έχουν υπογρα-

κλάδου στην Ελλάδα.

φεί γι’ αυτά τα έργα έφτασαν τα € 69,7 εκάτ., ξεπερνώντας το 40%,

Στο χαρτοφυλάκιό του σήµερα ανήκουν τα ξενοδοχεία Creta Maris

οι δε δαπάνες ξεπέρασαν τα € 36 εκάτ., µε το ποσοστό απορρόφη-

Hotel και TUI Magic Life Candia Maris, όπως και το συνεδριακό κέ-

σης να αγγίζει το 21%.

ντρο Creta, στην Κρήτη, και το υπερπολυτελές Santo Maris, στη Σα-

Ανάµεσα στα έργα που έχουν ενταχθεί µέχρι στιγµής περιλαµβά-

ντορίνη.

νονται:

Η επέκταση στη Σαντορίνη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο

29 έργα κατασκευής δικτύων ύδρευσης ή µονάδων αφαλατώσεων

όµιλος λειτουργεί ήδη από τον Απρίλιο του 2016 το νεόδµητο, πέντε

21 έργα κατασκευής, επέκτασης και εξοπλισµού σχολικών µονάδων

αστέρων ξενοδοχείο Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, 50 δω-

9 έργα κατασκευής και αναβάθµισης υποδοµών υγείας και πρόνοιας

µατίων, στην Οία, ενώ έχει δροµολογήσει την ανέγερση µιας ακόµη

6 έργα για τη βελτίωση ασφάλειας λιµενικών εγκαταστάσεων

µονάδας στη Βλυχάδα.

6 έργα προστασίας, ανάδειξης και προβολής φυσικού περιβάλλο-

Το ξενοδοχείο στη Σαντορίνη, µάλιστα, έγινε το πρώτο στην Ελλά-

ντος και τουρισµού

δα που πιστοποιήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Ελλάδας

3 έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και

(ΞΕΕ) ως «boutique hotel».

3 έργα κατασκευής αρχαιολογικών µουσείων 4 έργα αντιπληµµυρικής προστασίας

Δεύτερη στην απορρόφηση κονδυλίων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

13 Κέντρα Κοινότητας 13 Κέντρα Υποστήριξης και φροντίδας ευπαθών οµάδων 8 έργα εναρµόνισης οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής

Τις εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρω-

4 κοινωνικά φαρµακεία

παϊκών κονδυλίων και την απορρόφησή τους στο πλαίσιο υλοποί-

3 έργα εξειδικευµένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη µα-

ησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, επιβεβαίωσε η 4η Επιτροπή Παρακο-

θητών µε αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για το σχο-

λούθησης του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Νότιο Αιγαίο 2014

λικό έτος 2015-2016 Πέραν αυτών, το προηγούµενο διάστηµα εγκρίθηκε η 2η Αναθεώρηση του Προγράµµατος και αποµένει το επόµενο διάστηµα µετά την απάντηση της ΠΝΑΙ στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εγκριθεί και από την Κοµισιόν. Με την Αναθεώρηση αυτή, το Πρόγραµµα προσαρµόζεται πλέον στα σηµερινά δεδοµένα µετά από τρία χρόνια υλοποίησης. Παράλληλα, µε τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης και του γενικού γραµµατέα ∆ηµοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Π. Κορκολή, εγκρίθηκε η νέα υπερδέσµευση, που δίνει τη δυνατότητα ένταξης το επόµενο διάστηµα, «ώριµων»

– 2020», που συνεδρίασε στην Κω, υπό την προεδρία του περιφε-

έργων που είναι έτοιµα προς υποβολή στο Πρόγραµµα.

ρειάρχη, Γιώργου Χατζηµάρκου και µε τη συµµετοχή εκπροσώπων

Κλείνοντας την αρχική τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης, και αφού

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ευχαρίστησε τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης για την

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι δεύτερη στην Ελλάδα στην

προσπάθειά τους, που έφερε το Νότιο Αιγαίο στην δεύτερη θέση

απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, µε ποσοστό 21%, υπερβαίνο-

πανελλαδικά, σηµείωσε: «Στην περιφέρειά µας όπου εκτός από τις

ντας κατά πολύ τον µέσο πανελλαδικό όρο του 17%.

δυσκολίες της πολυετούς οικονοµικής κρίσης, αντιµετωπίζουµε επι-

Σύµφωνα µε τα µέχρι στιγµής αναλυτικά στοιχεία, που παρουσίασε

πρόσθετα και τις δυσκολίες που δηµιουργεί η νησιωτική ιδιαιτερό-

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


τητά της, έχουµε θέσει εξαρχής ως πρωταρχικό στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιµων πόρων, ώστε αυτοί να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσµατα για την οικονοµία και την κοινωνία των νησιών µας. Θα ήθελα, λοιπόν, κλείνοντας να κάνω σαφές και να σας διαβεβαιώσω ότι, οι ευρωπαϊκοί πόροι που διατίθενται στα νησιά µας, αξιοποιούνται µε σκληρή δουλειά και διαρκή προσπάθεια µέσα από έναν σχεδιασµό, που ακολουθεί την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων µας, βάζει τις βάσεις για µια ανάπτυξη βιώσιµη και κοινωνικά δίκαιη, αξιοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναµικού, βασίζεται στα στρατηγικά

στεγνωτήρες μαλλιών

πλεονεκτήµατα των νησιών και παράγει χειροπιαστό αποτέλεσµα στην πραγµατική οικονοµία και τη ζωή των νησιωτών µας».

Στο «χαρτοφυλάκιο» της Invel Real Estate το Nikki Beach Resort & Spa • Στην Dolphin Capital παραµένει το 15,2% και η διαχείριση του ξενοδοχείου H Invel Real Estate Management Ltd σε συνεργασία µε την Dolphin Capital Partners, απέκτησαν το 85,6% του Nikki Beach Resort & Spa, στο Πόρτο Χέλι, από την εισηγµένη στο χρηµατιστήριο του Λονδίνου Dolphin Capital Investors, τη Fortress Inestment Group και τη Monarch Alternative Capital, σε αναλογία 83,3% η Invel και 16,7% η Dolphin.

Smart Socket

Executive

ElectroStop Action Shaver

Action

new

Hotello Shaver

Premium Drawer

Handy

Optima Bar

Μετά την ολοκλήρωση της συµφωνίας, η Invel και η Dolphin κατέχουν ποσοστό 70,4% και 15,2% αντίστοιχα στο ξενοδοχείο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 14,4% παραµένει στην Oakhill Advisors. Η Dolphin θα συνεχίσει τη διαχείριση της επένδυσης µε νέο επιτελείο management, δίνοντας έµφαση στην εισαγωγή νέων γευσιγνωστικών concepts και υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών. Το Nikki Beach Resort & Spa είναι ξενοδοχείο 5 αστέρων, διαθέτει 66 δωµάτια και σουίτες, (όλα άνω των 50 τ.µ., και 65 τ.µ. κατά µέσο όρο), beach club, 2 εστιατόρια, γυµναστήριο και spa και βρίσκεται στον κόλπο του Πόρτο Χελίου. Άνοιξε το 2014 ως µετατροπή υφιστάµενου κτιρίου που λειτουργούσε παλαιότερα ως τουριστική µονάδα. «Είµαστε ενθουσιασµένοι που συνεπενδύουµε µε την οµάδα της Dolphin στην

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε.

SWISS

Αναξιµάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091 Fax: 2310 321 090 | 31 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ e-mail: polief96@otenet.gr MADE www.afoisamara.gr


Νέα

εξαγορά του Nikki Beach Resort and Spa και βέβαιοι ότι η συνεργασία αυτή θέτει γερές βάσεις για περαιτέρω επενδύσεις στον τουριστικό τοµέα, στην Ελλάδα. Ακολουθώντας την πρόσφατη επιτυχηµένη αναδιοργάνωση της NBG Pangaea REIC, της οποίας η Invel είναι ο κύριος µέτοχος, µε την εισαγωγή δύο θεσµικών επενδυτών, η Invel επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα και να επεκταθεί επιχειρηµατικά σε υψηλών προδιαγραφών τουριστικά ακίνητα της ελληνικής επικράτειας», είπε ο διευθύνων σύµβουλος της Invel Real Estate Management Ltd, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου. «Όταν πριν 4 χρόνια δηµιουργήσαµε το Nikki Beach Resort and Spa, σκοπός µας ήταν να προσθέσουµε ένα διαφορετικό concept στην περιοχή του Πόρτο Χελίου, στην οποία είµαστε στρατηγικά τοποθετηµένοι µε τα δύο άλλα µας έργα, το Amanzoe και το Kilada Hills.

σφάλισαν χρηµατοδότηση, µε πρώτη δόση ύψους €40 εκατ., η

Πιστεύω ότι µαζί µε την Invel θα δώσουµε νέα πνοή στο ξενοδο-

οποία θα χορηγηθεί αποκλειστικά από την Τράπεζα Πειραιώς.

χείο αυτό και εύχοµαι να είναι η αρχή και για άλλες συνεπενδύσεις»,

Το ποσό θα επενδυθεί σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που βρίσκο-

είπε από την πλευρά του ο ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της

νται σε ηλιόλουστες, παραθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες δραστη-

Dolphin Capital, Μίλτος Καµπουρίδης.

ριοποιείται η εταιρία στη Μεσόγειο, µε τη συγκεκριµένη χρηµατοδότηση να επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε ευκαιρίες που δηµιουργού-

Το «αρχηγείο» του στην Ελλάδα «χτίζει» ο Thomas Cook

νται σε ελληνικά νησιά. Επίσης, η εταιρία επιδιώκει περαιτέρω χρηµατοδότηση, µε σκοπό την απόκτηση περισσότερων ιδιοκτησιών στην περιοχή της Μεσογείου.

•Ο tour operator εξασφάλισε χρηµατοδότηση για επενδύσεις σε ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά

Η Thomas Cook Hotel Investments συµπεριλαµβάνει, σήµερα, ξενο-

Στο άνοιγµα γραφείων του στην Αθήνα προχωράει ο κορυφαίος τα-

στην Ισπανία. Φέτος τον χειµώνα, επενδύει περισσότερα από €7 εκατ.

ξιδιωτικός οργανισµός Thomas Cook, ο οποίος εξασφάλισε πρό-

στην ξενοδοχειακή µονάδα Sunwing, στην Καλλιθέα της Ρόδου, ενώ

σφατα χρηµατοδότηση για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, σε ελληνι-

ανοίγει ένα νέο Casa Cook, στην Ίµπιζα, το καλοκαίρι του 2019.

κά νησιά.

Η Thomas Cook Hotel Investments ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018

Πιο αναλυτικά, µετά από αναζήτηση αρκετών µηνών, ο tour operator

για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ξενοδοχείων υπό το εµπορικό σή-

προχώρησε στη µίσθωση χώρου, στον οποίο θα λειτουργήσει το «αρ-

µα της Thomas Cook, ως µέρος της στρατηγικής της εταιρίας να έχει

χηγείο» του στην Ελλάδα και εντός των αµέσως προσεχών µηνών,

µεγαλύτερο έλεγχο στο αποθεµατικό των ξενοδοχείων της και στην

θα ξεκινήσει η διαδικασία στελέχωσης και προσλήψεων, ώστε στους

εµπειρία που προσφέρει στους πελάτες της. Η στρατηγική της είναι

πρώτους µήνες του 2019, να είναι επιχειρησιακό.

να αποκτήσει ξενοδοχεία που δεν προσφέρουν απόδοση, χρειά-

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του money-tourism.gr και απα-

ζονται ανακαίνιση και βρίσκονται σε βασικούς προορισµούς της,

ντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Michael Scheidler, διευθυντής In-

ώστε να τα µετατρέψει σε ξενοδοχεία µε το δικό της εµπορικό σήµα.

Destination Management του Thomas Cook, δήλωσε: «Έχουµε ανοί-

Ο κ. Enric Noguer, επικεφαλής της Thomas Cook Hotels & Resorts,

ξει ένα γραφείο στην Αθήνα, ως µέρος της συνεχιζόµενης επένδυσης

δήλωσε: «Αυτή η πρώτη δόση που προέρχεται από τη χρηµατοδό-

στη χώρα. Θα ξεκινήσουµε ένα πρόγραµµα προσλήψεων τους ερχό-

τηση είναι ένα σηµαντικό βήµα για να µας βοηθήσει να επιταχύ-

µενους µήνες, καθώς ενισχύουµε την τοπική µας οργάνωση».

νουµε την ανάπτυξη του ξενοδοχειακού µας επενδυτικού κεφαλαί-

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες στο πλάνο του Thomas Cook, είναι

ου. Σχετικά µε την απόκτηση περισσότερων ξενοδοχείων που δια-

να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους βασικούς προορισµούς

χειριζόµαστε πλήρως, στοχεύουµε να δηµιουργήσουµε καλύτερες

του, και η δηµιουργία τοπικού γραφείου, θα βοηθήσει στην κατεύθυν-

αποδόσεις για τον όµιλο και να επιτύχουµε µεγαλύτερη ικανοποί-

ση αυτή. Στον προγραµµατισµό αυτό, το «αρχηγείο» της Αθήνας, θα

ηση για τους πελάτες µας. Συνεχίζουµε να επιδιώκουµε περαιτέ-

κατευθύνει τις συνεργασίες και την εξυπηρέτηση των πελατών του

ρω χρηµατοδότηση για να µπορέσουµε να αποκτήσουµε ξενοδο-

tour operator, µε τους µεγάλους τοπικούς συνεργάτες του, όπως είναι

χεία γύρω από τη Μεσόγειο, όπου µπορούµε να προσφέρουµε την

ο όµιλος Παπακαλιάτη – HELLENIC ZEUS, το HELLENIC ISLAND, κ.ά..

εµπειρία µας στον τοµέα της διαχείρισης ξενοδοχείων, σε συνδυα-

Μόλις πρόσφατα ο Thomas Cook και η LMEY, µέσω της κοινοπρα-

σµό µε τη δύναµη στη διανοµή που έχουµε ως κορυφαίος ταξιδιω-

ξίας τους υπό την επωνυµία Thomas Cook Hotel Investments, εξα-

τικός οργανισµός».

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

δοχεία σε Ρόδο, Κρήτη, Μαγιόρκα, Ίµπιζα και ηπειρωτικές περιοχές


Mouzenidis Group is the largest tourist group in Greece. It was established in 1995 and offers services covering the entire range of tourist activities. It has offices in major Greek tourist destinations as well as in many European countries. Under its umbrella, the Group has gathered a large number of companies, such as Mouzenidis Travel: Leading Tour Operator in Greece, offering a wide range of services, with branch offices in Europe and the Commonwealth of Independent States (CIS). Associated tourist offices can benefit from a choice of more than 2000 hotels with which there are direct contracts. Its fleet comprises over 120 comfortable buses and offers more than 100 ready-made tour programs including group packages and tailor-made individual trips, city breaks etc. Ellinair: Airline company that carries out 120+ international and domestic flights per week. Active MICE: Meetings, Incentives, Conferences and Events company, with years of experience and highly trained staff, provides conference, event and corporate travel services. Elion Club: VIP department with highly skilled staff and extensive experience in VIP leisure travel. Grekodom Development: Offers rental, purchase, construction services and management of all types of real estate.

Bomo Hotels: Hotel chain with establishments in popular tourist destinations. Offers high quality facilities and services. Enigma – a shopping center located in Chalkidiki with other 30 stores. CSR Service: Provides services related to aircraft maintenance and freight business. MBG Consulting Services: Offers innovative and comprehensive consulting services for all types of businesses. Mouzenidis Intour: Engaged in the development and promotion of inbound tourism in Russia, other CIS countries and wherever other Mouzenidis offices are located. Solun: Orthodox Pilgrimage Center that specializes in religious pilgrimages for associations, parishes etc.


Συνέντευξη Μήνα

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το μέλλον της Ελλάδας είναι στον Τουρισμό • Άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού άνω του 30% στην 4ετία 2015-19 • 350 επενδυτικά σχέδια σε ξενοδοχεία και resorts υψηλών κατηγοριών την προηγούμενη 3ετία • Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας 34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Έχοντας συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Τουρισμού, το χαρτοφυλάκιο του οποίου ανέλαβε υπό αντίξοες συνθήκες στο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, η Έλενα Κουντουρά έχει να επιδείξει μία άκρως θετική, κατά κοινή ομολογία, θητεία. Τουριστικό «άνοιγμα» νέων, αναπτυσσόμενων αγορών και διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων και κατά τη διάρκεια του Xειμώνα από αυτές τις αγορές, επεκτάσεις κορυφαίων ξενοδοχειακών αλυσίδων και τουριστικών οργανισμών στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων και μία πρώτη, επιτυχημένη προσπάθεια, ουσιαστικής, επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Αλλά και ένα πλούσιο νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό έργο, με το οποίο επιλύονται χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, είναι κάποια μόνο από τα κομμάτια του παζλ, τα οποία προστίθονται στο έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού, επί ημερών της Έλενας Κουντουρά και αποδεικνύουν και στην πράξη την επιτυχημένη θητεία της. Επικοινωνιακή η ίδια, εξωστρεφής και με τον αέρα της κοσμοπολίτισσας και παράλληλα μεθοδική, συνεπής στις προτάσεις και τους στόχους της και αληθινή αγωνίστρια, η υπουργός Τουρισμού άνοιξε τις πόρτες της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και κατάφερε ο Τουρισμός να στηρίξει ουσιαστικά την εθνική μας οικονομία, στα πιο δύσκολα χρόνια της πολυετούς κρίσης. Σημαντικό επίτευγμά της η επαναπροσέγγιση των tour operators, μετά από μία «δύσκολη περίοδο» λόγω της αφερεγγυότητας του ελληνικού Δημοσίου, που έχει καταλήξει η Ελλάδα να έχει γίνει το αγαπημένο «παιδί» τους. Η κα. Κουντουρά, μίλησε σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Χ&Τ» και με λίγη «γκρίνια» για τις πολλές ερωτήσεις. Κλείνει και η φετινή τουριστική χρονιά. Ποιος είναι ο απολογισμός; Το 2018 είναι η καλύτερη χρονιά στον ελληνικό Τουρισµό, µε νέο ρεκόρ εσόδων και διεθνών αφίξεων άνω των 32 εκατοµµύριων, οι υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις, σε όλα τα τουριστικά µεγέθη. Η διψήφια, µέχρι στιγµής, αύξηση στις αφίξεις και στα τουριστικά έσοδα, έχει αποτυπωθεί όχι µόνο στα αποτελέσµατα των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων, που ενίσχυσαν τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία τους, αλλά και συνολικά στην

εισερχόµενο τουρισµό, τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Και το πιο σηµαντικό, καταφέραµε ο Τουρισµός να δώσει ένα ισχυρό µήνυµα για την προστιθέµενη αξία που δηµιουργεί και, σήµερα, «πρωταγωνιστεί» στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη και την ευηµερία, σε όλη την Ελλάδα. ∆εν εφησυχάζουµε µε όσα έχουµε πετύχει µέχρι σήµερα. Αντιθέτως, εργαζόµαστε ώστε και το 2019, αλλά και τα επόµενα χρόνια, να ενισχύσουµε ακόµη περισσότερο την ανταγωνιστική µας θέση στη διεθνή τουριστική αγορά, και τα νέα οικονοµικά και αναπτυξιακά οφέλη να διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα, στις τοπικές οικονοµίες και κοινωνίες.

ελληνική οικονοµία. Είναι χαρακτηριστικό ότι χάρη στην αύξηση του Τουρισµού, στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, συµπεριλαµβανοµένων των µεταφορών, ήδη, έχουµε 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα, σε σχέση µε το 2017. Είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι για την εξέλιξη αυτή, αλλά και για το γεγονός ότι πλέον ο Τουρισµός αποτελεί και αναγνωρίζεται ως ισχυρή κινητήρια δύναµη για την οικονοµία, δηµιουργεί νέες πηγές εσόδων και νέα απασχόληση και οδηγεί στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους, όπως το εµπόριο, οι µεταφορές, η εστίαση, η πρωτογενής παραγωγή, οι κατασκευές, το real estate. Με την τουριστική πολιτική µας και τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσµατα που έχουµε πετύχει, αυξήσαµε πάνω από 30% τον

Η «επένδυσή» σας στη γερμανική αγορά, φαίνεται πως πιάνει τόπο… Αντίθετα στη ρωσική, μάλλον αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ποια είναι η εικόνα που έχετε ανά αγορά; Ο στόχος που θέσαµε εξαρχής ήταν να εξασφαλίσουµε διαρκή αύξηση των τουριστικών µας µεριδίων, µέσα από την υλοποίηση της αναπτυξιακής µας πολιτικής στον τουρισµό και µέσα από ετήσιες κεντρικές συµφωνίες, που συνάπτουµε µε τους κορυφαίους τουριστικούς οργανισµούς του εξωτερικού. Με στοχευµένα προγράµµατα διεκδικήσαµε νέες τουριστικές ροές, από τις παραδοσιακές και τις νέες αγορές που ανοίξαµε. Επενδύσαµε πολύ δυναµικά στη Γερµανία, ως µία από τις δύο βασικές µας αγορές, µε αποτέλεσµα τη σταθερή ενίσχυση, κάθε

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Συνέντευξη Μήνα

χρόνο, της επισκεψιµότητας και των εισπράξεων. Το 2018 πετύ-

ξενοδοχειακών αλυσίδων και τουριστικών οργανισµών, που ει-

χαµε εντυπωσιακή άνοδο, µεγαλύτερη του 25%, στις αφίξεις, µε

σέρχονται πιο δυναµικά στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Το

ανάλογη αύξηση στα έσοδα. Επίσης, εξασφαλίσαµε διαρκή αύ-

γεγονός αυτό αποτυπώνει ότι δεν προσεγγίζουν ευκαιριακά το

ξηση των τουριστικών µεριδίων µας από τις παραδοσιακές µας

τουριστικό µας προϊόν, αλλά πραγµατικά έχουν αντιληφθεί και

αγορές, όπως είναι το Ηνωµένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Σκανδι-

αξιοποιούν τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς. Η Ελλάδα είναι

ναβικές χώρες. Μεγάλη αύξηση είχαµε από την Πολωνία, τη Σερ-

πλέον στρατηγική τους επιλογή στις επιχειρηµατικές τους δρα-

βία και το Ισραήλ, και, φυσικά, από τον Καναδά και την Αµερική.

στηριότητες, για τα επόµενα χρόνια, και έτσι µπορούµε να διεκδι-

H Ρωσία είναι µία σηµαντική αγορά για εµάς. Αντιµετώπισε όµως

κούµε ακόµη µεγαλύτερα τουριστικά µερίδια.

δυσκολίες, λόγω της ισοτιµίας του ρουβλίου και µία στασιµότητα στον εξερχόµενο τουρισµό, που οφείλεται στη διοργάνωση του Μουντιάλ. Παρόλ’ αυτά διατηρήσαµε τη θετική δυναµική της προηγούµενης χρονιάς και τα στοιχεία της ΥΠΑ και της FRAPORT, αποτυπώνουν οριακή αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στο εννεάµηνο. Για το 2019 διευρύνεται η τουριστική προσφορά, µε νέες απευθείας πτήσεις από περισσότερες ρωσικές πόλεις προς µεγαλύτερο αριθµό νέων προορισµών. Η συνολική εικόνα είναι

Στο πλαίσιο των στρατηγικών μας συνεργασιών και μετά από σειρά επαφών μας στο εξωτερικό, έχουν ανακοινωθεί επεκτάσεις ξενοδοχειακών αλυσίδων και τουριστικών οργανισμών, που εισέρχονται πιο δυναμικά στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά.

εξαιρετικά καλή και όλες οι κύριες αγορές παρουσιάζουν αύξηση του τουριστικού ρεύµατος προς την Ελλάδα.

Τι να περιμένουμε από την επόμενη χρονιά; Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε;

Είναι γεγονός ότι έχετε δώσει μια σημαντική εξωστρέφεια στο υπουργείο Τουρισμού. Ποιες είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον κλάδο και τι κάνετε με τον ΕΟΤ;

Είναι νωρίς να προχωρήσουµε σε ασφαλή πρόβλεψη. Ωστόσο,

Από την πρώτη στιγµή προχωρήσαµε σε σηµαντικές µεταρρυθ-

η µέχρι στιγµής εικόνα και τα µηνύµατα που έχουµε είναι ότι η

µίσεις, επιλύσαµε χρόνια προβλήµατα στη λειτουργία της τουρι-

ζήτηση παραµένει υψηλή και κινείται ήδη ανοδικά για το 2019,

στικής αγοράς και µε νοµοθετικές παρεµβάσεις απλουστεύσαµε

από αρκετές αγορές του εξωτερικού. Έχουν ξεκινήσει και ανα-

τις διαδικασίες αδειοδότησης, µειώσαµε τη γραφειοκρατία και

κοινώνονται διευρυµένα προγράµµατα, που συµπεριλαµβάνουν

θεσπίσαµε σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας των τουριστι-

νέους ελληνικούς προορισµούς, όπως επίσης και νέες απευθείας

κών επιχειρήσεων. Κάναµε πράξη το εµβληµατικό έργο της κω-

πτήσεις.

δικοποίησης και ψηφιοποίησης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα,

Στο πλαίσιο των στρατηγικών µας συνεργασιών και µετά από

της τουριστικής νοµοθεσίας των τελευταίων 100 χρόνων. Εξαλεί-

σειρά επαφών µας στο εξωτερικό, έχουν ανακοινωθεί επεκτάσεις

ψαµε νοµοθετικά προβλήµατα δεκαετιών στην αδειοδότηση των

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ιαµατικών πηγών, που εµπόδιζαν τις επενδύσεις και δηµιουργήσαµε το πλαίσιο για την επενδυτική αξιοποίηση του ιαµατικού πλούτου της χώρας. Θεσπίσαµε το πρώτο στην Ελλάδα θεσµικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκδώσαµε Προεδρικά ∆ιατάγµατα για την έγκριση χωροθέτησης µαρινών, που έθεσε τις βάσεις για νέα επενδυτικά έργα στον θαλάσσιο τουρισµό. Υλοποιήσαµε τη δέσµευσή µας για την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας και προχωρούµε στην πλήρη αναβάθµιση της δηµόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, µε βάση τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές. Θέσαµε σε ισχύ τα νέα οργανογράµµατα, που ενδυνάµωσαν το έργο του υπουργείου Τουρισµού και ισχυροποιήσαν την εξωστρέφεια και τον ρόλο του ΕΟΤ ως του εθνικού φορέα στην παγκόσµια τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας. Ο ΕΟΤ έχει πλέον δυναµική παρουσία διεθνώς, µε διευρυµένο πρόγραµµα, που ενισχύεται µε επιπλέον κονδύλια, για τη διεθνή προβολή του τουριστικού µας προϊόντος. Παράλληλα, έχουµε έτοιµο το σχέδιό µας για τη νέα ψηφιακή εποχή για τον τουρισµό µας. Αυτό περιλαµβάνει την ψηφιακή µετάβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισµού και του ΕΟΤ, µε στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και των επενδυτών στις συναλλαγές τους µε το ∆ηµόσιο και τη δηµιουργία ενός νέου ψηφιακού οικοσυστήµατος για τον ελληνικό τουρισµό, µε χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και αναβάθµιση της πύλης Visit Greece στην προ-

να ενισχύσουµε τη διαθεσιµότητα και την υψηλή ποιότητα. Στο

ώθηση και προβολή του τουριστικού µας προϊόντος.

νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισµό, που έχουµε διαµορφώσει µε βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες στον τουρισµό,

Ποιες επιπλέον θεσμικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν κατά την άποψή σας στον τουριστικό κλάδο; Ετοιμάζετε κάποια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία;

δίνουµε έµφαση σε σύνθετα τουριστικά καταλύµατα και ξενοδο-

Άµεσα καταθέτουµε προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόµου για

ευεξίας, στην ανάδειξη νέων homeports στην κρουαζιέρα και

τον θεµατικό τουρισµό και για νέες διατάξεις που εισάγουµε,

στην ανάπτυξη δικτύου µαρινών, µεσαίου και µεγάλου µεγέθους.

για τον εκσυγχρονισµό της λειτουργίας της τουριστικής αγοράς.

Είµαστε σε συνεργασία µε τα αρµόδια υπουργεία για να στηρί-

Στην κατάρτισή του συνεργαστήκαµε µε τα συναρµόδια Υπουρ-

ξουµε, µε ειδικά προγράµµατα, νέες τουριστικές επενδύσεις,

γεία και προηγήθηκε εκτενής διαβούλευση, µε όλους τους φο-

υψηλής προστιθέµενης αξίας.

χεία υψηλών κατηγοριών και σε ειδικές τουριστικές υποδοµές, όπως θεµατικά πάρκα, γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις υγείας και

ρείς του Τουρισµού.

σύγχρονα πρότυπα και τις διεθνείς τάσεις.

Έχετε στην ευθύνη σας το Υπουργείο Τουρισμού. Ο τουρισμός όμως είναι ένας κλάδος που επηρεάζεται από αρμοδιότητες και νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων υπουργείων, π.χ. βραχυχρόνιες μισθώσεις ή οι νέες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της ΣΣΕ.

Προτεραιότητά µας επίσης είναι η αναβάθµιση της δηµόσιας

Σε διάστηµα τεσσάρων ετών εξαλείψαµε, σε συνεργασία µε τα

τουριστικής εκπαίδευσης, µε στόχο την υψηλού επιπέδου κατάρ-

συναρµόδια υπουργεία, προβλήµατα που παρέµεναν άλυτα και

τιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού

διογκώνονταν για δεκαετίες. Οι παρεµβάσεις µας έγιναν στα πιο

µας προϊόντος. Ολοκληρώνουµε και σύντοµα θα καταθέσουµε

δύσκολα χρόνια της κρίσης, µέσα σε στενά περιθώρια και δηµο-

νοµοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση, µε επίκεντρο την ενί-

σιονοµικούς περιορισµούς.

σχυση του ρόλου και την αναβάθµιση του έργου των Ανωτέρων

Οι βραχυχρόνιες µισθώσεις που αναφέρετε, αποτελούν ένα πα-

Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης.

γκόσµιο φαινόµενο, που εξελίσσεται διαρκώς και απασχολεί

∆ιαρκής επιδίωξή µας είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων, για

διεθνώς τους φορείς του τουρισµού και πολλούς δηµοφιλείς

Πρόκειται για το πρώτο στη χώρα µας πλαίσιο, που ορίζει τις ειδικές µορφές τουρισµού και προβλέπει την ανάπτυξη νέας επαγγελµατικής δραστηριότητας στον θεµατικό τουρισµό, µε βάση τα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Συνέντευξη Μήνα

προορισµούς του εξωτερικού. Το Υπουργείο Τουρισµού, για να

όπως η Κρήτη. Συνεχίζουµε και διαπραγµατευόµαστε µε ξένους,

διασφαλίζει τα συµφέροντα του τουριστικού κλάδου, ήρθε σε

κορυφαίους οµίλους τη διεύρυνση των τουριστικών τους προ-

επαφή µε όλους τους φορείς του Τουρισµού και βοήθησε τα

γραµµάτων και των πτήσεων. Είµαστε, επίσης, σε συνεννόηση

συναρµόδια υπουργεία να ρυθµίσουν το νέο νοµικό πλαίσιο και

µε τις περιφέρειες και κατά τόπους επιµελητήρια και φορείς, που

τους κανόνες που διέπουν τη δραστηριότητα αυτή και τη φορο-

έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υλοποιήσουν και να στηρίξουν

λογική αντιµετώπισή της.

τουρισµό όλο τον χρόνο. ∆ιότι η επιτυχία του προϋποθέτει τη

Όσον αφορά τα εργασιακά θέµατα, τα οποία γνωρίζουµε, οι εκ-

συµµετοχή και υποστήριξη όλων των παραγωγικών δυνάµεων,

πρόσωποι των ξενοδόχων, έχουν πραγµατοποιήσει συναντήσεις

ώστε να υπάρχει ζωντάνια στον προορισµό, να λειτουργεί η το-

µε το καθ’ ύλην αρµόδιο υπουργείο. Από την πλευρά µας στο

πική αγορά και οι επιχειρήσεις να παραµένουν ανοικτές για να

Υπουργείο Τουρισµού επιδιώκουµε, µε όλα τα διαθέσιµα µέσα,

εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.

να στηρίξουµε τις επιχειρήσεις ώστε να έχουν αύξηση της δρα-

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου µέχρι και όλο τον χρόνο

στηριότητά τους, αλλά και τον κλάδο συνολικά, µε επίκεντρο την

µπορεί να εξασφαλίσει νέα οφέλη στον προορισµό, στις επιχει-

υψηλή ποιότητα. Τα εργασιακά ζητήµατα είναι σηµαντικά και πι-

ρήσεις, στις τοπικές κοινωνίες.

στεύουµε ότι, µέσα από τον διάλογο µπορούν να βρεθούν λύσεις,

Στο Υπουργείο Τουρισµού θα συνεχίσουµε να υποστηρίζουµε

που θα ικανοποιούν τα αιτήµατα κάθε πλευράς, στον µέγιστο δυ-

προγράµµατα και προωθητικές δράσεις για τους προορισµούς

νατό βαθµό.

που ενδιαφέρονται και µπορούν να ανταπεξέλθουν σταδιακά στον στόχο αυτό.

Μία από τις πλέον σημαντικές πρωτοβουλίες σας, είναι αυτή της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στην Κρήτη, μάλιστα, πέρυσι υπήρξε πιλοτικό πρόγραμμα για τη χειμερινή περίοδο. Τι επιπλέον θα κάνετε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

Όλοι οι φορείς του κλάδου διαμαρτύρονται για την υπερφορολόγηση και για τον φόρο διαμονής. H κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει όλα τα ζητήματα, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το

Στόχος µας είναι 365 ηµέρες τον χρόνο Τουρισµός στην Ελλάδα. Το 2018 κάναµε πράξη την επιµήκυνση της περιόδου, µε διψήφια αύξηση τους χειµερινούς µήνες. Στηρίξαµε προορισµούς που ήταν «ώριµοι» να υποστηρίξουν την επιµήκυνση της περιόδου,

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με νομοθετικές παρεμβάσεις απλουστεύσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης, μειώσαμε τη γραφειοκρατία και θεσπίσαμε σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Κάναμε πράξη το εμβληματικό έργο της κωδικοποίησης και ψηφιοποίησης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της τουριστικής νομοθεσίας των τελευταίων 100 χρόνων. Εξαλείψαμε νομοθετικά προβλήματα δεκαετιών στην αδειοδότηση των ιαματικών πηγών, Θεσπίσαμε το πρώτο στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, εκδώσαμε προεδρικά διατάγματα για την έγκριση χωροθέτησης μαρινών, υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας και προχωρούμε στην πλήρη αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης. Ακόμα, θέσαμε σε ισχύ τα νέα οργανογράμματα, που ενδυνάμωσαν το έργο του υπουργείου Τουρισμού και ισχυροποιήσαν την εξωστρέφεια και τον ρόλο του ΕΟΤ.


hertz_amforeas_21x28_ENG out.pdf

1

10/7/14

3:57 PM


Συνέντευξη Μήνα

επιτρέψουν. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, αυτό είναι εφικτό;

Έχουµε δηµιουργήσει ένα πιο ελκυστικό και φιλικό για την ανά-

Ο τουρισµός, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της ελληνικής οι-

πτυξη της επιχειρηµατικότητας πλαίσιο και διευκολύνουµε τους

κονοµίας, επιφορτίστηκαν τα χρόνια της κρίσης µε συσσωρευµέ-

επενδυτές, σε όλα τα στάδια, για την ολοκλήρωση της επένδυσής

να βάρη. Η κυβέρνηση µε την επιτυχή έξοδο από τα προγράµµατα

τους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουµε µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό

δηµοσιονοµικής προσαρµογής, εξήγγειλε τη σταδιακή αποκλιµά-

Τουρισµού και άλλους διεθνείς φορείς τη διοργάνωση, µέσα στο

κωση, από το 2019, των φόρων, η οποία αφορά και τις τουριστικές

2019, φόρουµ για τις τουριστικές επενδύσεις στη χώρα µας. Η

επιχειρήσεις, σύµφωνα µε έναν ρεαλιστικό σχεδιασµό, µε βάση τις

Ελλάδα προβάλλει σήµερα ως η πιο ελκυστική ευκαιρία στη Με-

δυνατότητες της χώρας µας. Το Υπουργείο Τουρισµού, που, όπως

σόγειο και την Ευρώπη για επενδύσεις στον δυναµικά αναπτυσ-

γνωρίζετε, δεν έχει αρµοδιότητα για τα φορολογικά και οικονο-

σόµενο τουριστικό τοµέα.

µικά ζητήµατα, στηρίζει αιτήµατα και προτάσεις, που είναι προς

Είστε ικανοποιημένη από την προσέλκυση επενδύσεων στον Τουρισμό;

Ποια είναι τα αποτελέσματα από τις προσπάθειες που γίνονται για την προσέλκυση επισκεπτών από νέες αγορές, όπως η Ινδία και ο Αραβικός Κόλπος; Υπάρχει κρίσιμη μάζα για τον ελληνικό Τουρισμό σε αυτές;

Η αύξηση των επενδύσεων στον τουρισµό έχει ξεπεράσει κάθε

Στην τουριστική πολιτική µας δώσαµε προτεραιότητα στο άνοιγ-

προσδοκία. Με την εξωστρέφειά µας, τις υψηλές τουριστικές

µα των αγορών αυτών, καθώς πρόκειται για τεράστιες και δυνα-

επιδόσεις, όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και έχοντας «χτίσει»

µικά αναπτυσσόµενες αγορές επισκεπτών υψηλών εισοδηµάτων

σχέσεις εµπιστοσύνης µε την τουριστική αγορά στο εξωτερικό,

και υψηλής αγοραστικής δύναµης, που ταξιδεύουν όλο τον χρό-

βρισκόµαστε σήµερα στο κέντρο του παγκόσµιου επενδυτικού

νο. Τα τουριστικά µεγέθη ήταν ελάχιστα και για αυτό έγινε πολύ

ενδιαφέροντος και υπάρχει «έκρηξη» των επενδύσεων στον ελ-

µεγάλη προσπάθεια προκειµένου να διεισδύσουµε σε αυτές τις

ληνικό τουρισµό. Προσελκύσαµε την προηγούµενη τριετία πε-

τουριστικές αγορές. Αυτό το τουριστικό άνοιγµα που επιχειρήσα-

ρισσότερα από 350 επενδυτικά σχέδια, σε ξενοδοχεία και resorts

µε στις αραβικές χώρες έχει αποφέρει διψήφια αύξηση των αφί-

υψηλών κατηγοριών και δυναµικότητας, που οδήγησαν στη δη-

ξεων, νέες απευθείας πτήσεις όλο τον χρόνο, όπως παραδείγµα-

µιουργία 26.000 νέων κλινών. Στον αναπτυξιακό νόµο, µία στις

τος χάριν η καθηµερινή αεροπορική σύνδεση Ντουµπάι - Αθήνα

δύο επενδύσεις προς υπαγωγή είναι τουριστική.

- Νέα Υόρκη και Ντόχα - Θεσσαλονίκη, περισσότερες απευθείας

Μετά από πρόσκλησή µας κορυφαίοι Όµιλοι του εξωτερικού δι-

πτήσεις τη θερινή περίοδο προς δηµοφιλείς ελληνικούς προο-

ερευνούν τις νέες, επωφελείς ευκαιρίες και κάποιοι έχουν, ήδη,

ρισµούς, όπως επίσης και ενδιαφέρον αραβικών οµίλων για τον

δροµολογήσει σηµαντικά σχέδια, είτε να εισέλθουν στην ελληνι-

τουρισµό και το real estate.

κή τουριστική αγορά, είτε να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Όσον αφορά στην Ινδία, το 2018 διπλασιάσαµε τον αριθµό των

όφελος του τουρισµού και της ανάπτυξης.

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η εταιρεία Π. ΚΥΡΠΟΓΛΟΥ ΑΕ, με παράδοση 60 ετών πλέον (έτος ίδρυσης 1957) στον χώρο της κλωστουφαντουργίας, συνεχίζει την δραστηριότητά της στο τμήμα του ξενοδοχειακού εξοπλισμού σε είδη λινοθήκης. Πλέον, θεωρείται μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στον τομέα αυτό. Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτό είναι: • H υψηλή ποιότητα των προιόντων σε όλα τα είδη και τις διαβαθμίσεις τους. • Η καλύτερη δυνατή σχέση τιμής και ποιότητας. • Η παρακαταθήκη βασικών προιόντων. • Η άμεση απόκριση σε customize παραγγελίες. • Το παρεχόμενο after sales service. Όραμά μας είναι η συνεχής αναζήτηση α΄ υλών και ποιοτήτων που θα δίνουν τις λύσεις στα προβλήματα των πελατών. Σκοπός μας η συνέχιση της μακρόχρονης επιτυχημένης αυτής πορείας, με την είσοδο και της τρίτης γενιάς, που σύντομα θα ενσωματωθεί στο δυναμικό της εταιρείας.

Κεντρικά Γραφεία: Πάροδος Θέµιδος 25, 182 33 Ρέντης, Αθήνα Τ: 210 323 4833 / 210 323 1259 / 210 342 4543, F: 210 322 9386 Εργοστάσιο: El Mehalla el Kobra - Αίγυπτος Email: hotel@kirpoglou.gr - info@kirpoglou.gr www.kirpoglou.gr


Συνέντευξη Μήνα

επισκεπτών, σε σχέση µε το 2017. Ανάλογη είναι η εικόνα από την

τους ίδιους επισκέπτες. Το γεγονός αυτό έχουν επισηµάνει σε δη-

κινεζική αγορά, που αποτελεί στρατηγική µας προτεραιότητα τα

µόσιες τοποθετήσεις τους και διεθνείς φορείς, και πρόσφατα η

τελευταία χρόνια. ∆ιεκδικήσαµε και πετύχαµε την αεροπορική

πρόεδρος του Παγκοσµίου Συµβουλίου Ταξιδίων και Τουρισµού,

σύνδεση Πεκίνο - Αθήνα, που ενίσχυσε το τουριστικό ρεύµα προς

Γκλόρια Γκεβάρα, στην επίσκεψή της στην Αθήνα. Η πορεία του

την Ελλάδα κατά 70%, σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά και

ελληνικού τουρισµού τα τελευταία χρόνια και ειδικά το 2018 το

διαπραγµατευόµαστε νέες αεροπορικές συνδέσεις.

επιβεβαιώνει στην πράξη. Παρότι οι γειτονικοί προορισµοί το

∆εν επιδιώκουµε απλά να ενισχύσουµε τους αριθµούς, αλλά

2018 ανέκαµψαν τουριστικά από τα προβλήµατα που αντιµετώ-

µε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασµό η Ελλάδα να αποτελεί

πιζαν στο παρελθόν, η ζήτηση για την Ελλάδα ήταν πιο ισχυρή

σταδιακά κυρίαρχη επιλογή προορισµού των επισκεπτών των

από ποτέ και το τουριστικό ρεύµα προς τη χώρα µας, όπως και

αγορών αυτών, που η προσέλκυσή τους ενισχύει τα έσοδα και

τα έσοδα, άγγιξαν νέο ρεκόρ. Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, τα

ταυτόχρονα προσελκύει νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέµενης

οφέλη είναι µεγαλύτερα για κάθε προορισµό, όταν ο τουρισµός

αξίας στη χώρα µας. Η πολύ µεγάλη αύξηση από τις αγορές αυτές

αναπτύσσεται σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στην

αποτυπώνεται και στο tax free, που έχει 30% άνοδο και το 2018.

ευρύτερη περιοχή. Εµείς εργαζόµαστε για να ισχυροποιήσουµε τη διεθνή µας θέση

Ανταγωνίζεται η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την άποψή σας, προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Τυνησία;

στην παγκόσµια τουριστική αγορά, ανεξάρτητα από τις γεωπολι-

Η αντίληψη που θέλει να συγκρίνεται το τουριστικό µας προϊόν

ποιότητα και στα ανταγωνιστικά, τουριστικά πλεονεκτήµατα της

µε αυτό της Τουρκίας και µε τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

πατρίδας µας. Είναι ξεκάθαρο στην τουριστική µας πολιτική ότι

είναι αναχρονιστική. Ούτε απευθυνόµαστε, ούτε προσελκύουµε

δεν στοχεύουµε στον µαζικό τουρισµό, ούτε επιδιώκουµε να

τικές και οποιεσδήποτε άλλες συγκυρίες και να δηµιουργήσουµε σταθερά και µακροπρόθεσµα οφέλη, επενδύοντας στην υψηλή

αντλήσουµε µερίδια από τις κατηγορίες επισκεπτών που επιλέ-

Υπάρχει «έκρηξη» των επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό. Προσελκύσαμε την προηγούμενη τριετία περισσότερα από 350 επενδυτικά σχέδια, σε ξενοδοχεία και resorts υψηλών κατηγοριών και δυναμικότητας, που οδήγησαν στη δημιουργία 26.000 νέων κλινών. Στον αναπτυξιακό νόμο, μία στις δύο επενδύσεις προς υπαγωγή είναι τουριστική.

γουν φθηνότερους προορισµούς.

Εκτός από τα μεγάλα και επιτυχημένα ξενοδοχεία στους μεγάλους προορισμούς, υπάρχει και η «άλλη ξενοδοχειακή Ελλάδα» στους μικρούς προορισμούς, ορεινούς και θερινούς, με τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία. Με αυτές τις επιχειρήσεις τι κάνετε; Προτεραιότητά µας ήταν η ενίσχυση της µικροµεσαίας επιχειρηµατικότητας για αυτό προκηρύξαµε προγράµµατα άνω των 500 εκατ. ευρώ µέσω του ΕΣΠΑ και δώσαµε τη δυνατότητα να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθµιστούν οι υφιστάµενες µικροµεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και να δηµιουργηθούν νέες. Στον πυρήνα της στρατηγικής µας βρίσκεται η ανάδειξη του µεγάλου εύρους επιλογών σε προορισµούς και θεµατικές αυθεντικές ταξιδιωτικές εµπειρίες, που προσφέρει η Ελλάδα. Προωθούµε συστηµατικά νέους ελληνικούς προορισµούς, σε λιγότερο δηµοφιλή νησιά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου λειτουργούν µικρότερου µεγέθους ξενοδοχεία, αλλά και σε χειµερινούς προορισµούς, που σήµερα πλέον έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση τον χειµώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, την οποία εντάξαµε στον τουριστικό χάρτη τα δύο τελευταία χρόνια και έχει διψήφια αύξηση. Θεσπίσαµε νέες προδιαγραφές για τους παραδοσιακούς ξενώνες και δηµιουργήσαµε, για πρώτη φορά στη χώρα µας, ένα σαφές πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, καλύπτοντας ένα θεσµικό κενό που εκκρεµούσε πάνω από 10 χρόνια. Οι εκπρόσωποι του αγροτουρισµού έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους διότι ανοίξαµε ου-

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σιαστικά τον δρόµο για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Ένας μεγάλος κλάδος, με πολλούς μικρούς επιχειρηματίες. Τι κάνετε για τον κλάδο; Οι µικροµεσαίες και µικρές επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» του τουρισµού και µπορούν να αποτελέσουν αντιπροσωπευτικό κοµµάτι των αυθεντικών εµπειριών, που επιζητούν όλο και

Dometic drawer miniBar

περισσότεροι επισκέπτες και αποτελεί παγκόσµια τάση. Για αυτό τον λόγο προχωρήσαµε σε ρυθµίσεις ώστε να ικανοποιήσουµε την πλειοψηφία των αιτηµάτων του κλάδου που ήταν στην αρµοδιότητά µας. Αυξήσαµε τη δυναµικότητα και δώσαµε τη δυνατότητα έτσι στα ενοικιαζόµενα δωµάτια και διαµερίσµατα να αναπτύσσονται έως και 30 δωµάτια αντί για 20, και να µπορούν εποµένως περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν σε προγράµµατα χρηµατοδότησης του ΕΣΠΑ. Καθορίσαµε νέες σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας και προαιρετικής κατηγοριοποίησής τους σε 5 κλειδιά αντί για 4, µέχρι το τέλος του 2019. Ο κλάδος αυτός αποτελείται από µικρές και οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις, µε τις οποίες οι επισκέπτης «χτίζει» προσωπικές

HiPro 6000 HiPro vision

σχέσεις και απολαµβάνει τη ζεστή ελληνική φιλοξενία, για την οποία είµαστε υπερήφανοι.

Αισθάνεστε ότι έχετε ολοκληρώσει το έργο σας στον Τουρισμό; Συμμερίζεστε την άποψη που λέει ότι ο πολιτικός πρέπει να φεύγει στην κορυφή της επιτυχίας σε έναν τομέα; Τι αισθάνεστε ότι σας δένει με τον κλάδο; Ο τουρισµός είναι πολύτιµο εθνικό κεφάλαιο και κινητήρια δύνα-

RH 131

µη για την οικονοµία µας και την κοινωνική πρόοδο και ευηµερία.

RH 449

Ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Τουρισµού το 2015, µέσα σε αντίξοες συνθήκες στο οικονοµικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και µε διαρκείς απρόβλεπτους παράγοντες, που κληθή-

miniSafes

καµε να αντιµετωπίσουµε, ώστε να διασφαλίσουµε την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου. Εργάστηκα µε όλες µου τις δυνάµεις, αδιάκοπα, τα τέσσερα αυτά χρόνια, µε όραµα, µε στρατηγική, µε συγκεκριµένους στόχους και µε σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη, προς όφελος του τουριστικού κλάδου, για το συµφέρον του ελληνικού λαού και της πατρίδας µας. Με διαρκείς, µικρές και µεγάλες «µάχες», πετύχαµε ο τουρισµός να γίνει προτεραιότητα, να στηρίξει ουσιαστικά την εθνική µας οικονοµία, στα πιο δύσκολα χρόνια της πολυετούς κρίσης, να δηµιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να φέρει επενδύσεις και να ενισχύσει τη διεθνή εξωστρέφεια και την εικόνα της χώρας µας.

RΗ440NTE

Ο τουρισµός είναι άµεσα συνδεδεµένος µε το µέλλον της Ελλάδας και την εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη. Η επιτυχία του τουρισµού µας, που αναγνωρίζεται από όλους τους

Wine refrigerators

διεθνείς φορείς ως πρότυπο επιτυχηµένης τουριστικής πολιτικής και διαχείρισης, είναι επιτυχία όλων µας, είναι επιτυχία της Ελλάδας.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε. Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr


Εταιρία Μήνα

MIELE PROFESSIONAL Επαγγελματική φροντίδα ιματισμού •Α ναβαθμίστε την εμπειρία διαμονής και μειώστε τα κόστη Η καινοτομία, η υψηλή τεχνολογία, η κατασκευαστική υπεροχή και η εργονομική προσέγγιση συνιστούν το «κουαρτέτο» των επαγγελματικών συσκευών της Miele, του κορυφαίου γερμανικού brand, που από τη δεκαετία του ’70 κυριαρχεί στις επιλογές των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Φιλοξενίας και της Εστίασης στη χώρα μας. Και όχι άδικα, αφού οι συσκευές Miele Professional, όχι μόνο διασφαλίζουν την αψεγάδιαστη καθαριότητα και τη μακροζωία του ιματισμού, αλλά εγγυώνται και τεράστια εξοικονόμηση στην κατανάλωση φυσικών πόρων και κόστους για τις επιχειρήσεις οι οποίες τις χρησιμοποιούν.

Μ

ε προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της, και δη της επαγγελματικής αγοράς, η Miele πα-

ρέχει συσκευές που δίνουν λύση στην επαγγελματική φροντίδα του ιματισμού σε ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις προσπάθειες αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους οι ξενοδόχοι και εν γένει οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Miele, η καθαριότητα του δωματίου συνολικά και των κλινοσκεπασμάτων ειδικά, ασκεί τη μεγαλύτερη επίδραση στην εικόνα που διαμορφώνουν οι πελάτες των ξενοδοχείων, για το κατάλυμα. Σήμερα η Miele, με τις συσκευές Miele Professional, καθιστά τη φροντίδα του ιματισμού μία εύκολη διαδικασία, η οποία όχι μόνο μπορεί να γίνει in-house, αλλά και να παρέχει στα ξενοδοχεία και σε κάθε είδους κατάλυμα πολλαπλά οφέλη, ποιοτικά και οικονομικά, άμεσα και μα-

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


κροπρόθεσμα, με βασικότερο την εξοικονόμηση κόστους έως 40%, σε σχέση με την περίπτωση που τη φροντίδα του ιματισμού έχει αναλάβει για λογαριασμό της επιχείρησης εξωτερικός συνεργάτης. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και τα λειτουργικά έξοδα του καταλύματος. Άλλα οφέλη που προκύπτουν σχετίζονται με τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας, τη διασφάλιση υψηλότερης και σταθερής ποιότητας, τους ευχαριστημένους πελάτες, την ταχύτητα και την ευελιξία και, φυσικά, τον μικρότερο αριθμό κλινοσκεπασμάτων και πετσετών που χρειάζεται να διαθέτει ένα κατάλυμα. Η επιλογή των σωστών συσκευών αποτελεί το «κλειδί» για μία αποδοτική εσωτερική πλύση. Η επένδυση, συνεπώς, σε μία μάρκα γνωστή για την ποιοτική και τεχνολογική υπεροχή των προϊόντων της, θεωρείται απαραίτητη. Οι συσκευές Miele Professional φέρνουν την «επανάσταση» στην επαγγελματική φροντίδα του ιματισμού, με τις χαμηλότερες καταναλώσεις. Επιλέγοντας πλυντήρια ρούχων τoυ γερμανικού brand επιτυγχάνεται

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


H Miele Hellas στην XENIA

Η Miele Hellas θα παρουσιάσει τις νέες καινοτόμες συσκευές της και τις ολοκληρωμένες λύσεις επαγγελματικού εξοπλισμού που προσφέρει στο περίπτερό της A06/B07, στην αίθουσα 1, στην έκθεση XENIA 2018, η οποία θα πραγματοποιηθεί 24-26 Νοεμβρίου 2018, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Ακόμη, στην προϊοντική γκάμα της Miele τη δική τους ξεχωριστή θέση έχουν τα σιδερωτήρια PM 12, τα οποία εγγυώνται το ταχύτερο στον κόσμο, στην κατηγορία του, και ποιοτικότερο σιδέρωμα. μείωση του χρόνου και του κόστους που απαιτείται για το στέγνωμα,

Οι επαγγελματικές συσκευές της Miele εξοπλίζουν κάποια από τα πιο

αφού οι υψηλότερες στροφές παγκοσμίως ελαχιστοποιούν το υπόλοι-

σημαντικά ξενοδοχεία και καταλύματα, αλλά και εστιατόρια σε παγκό-

πο της υγρασίας (45%). Χάρη δε στον πατενταρισμένο, κυψελωτό κάδο

σμιο επίπεδο. Η εξειδικευμένη ομάδα της Miele Professional αναλαμ-

τους η διάρκεια ζωής του ιματισμού είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη.

βάνει δωρεάν τη μελέτη και πρόταση βελτιστοποίησης της διαδικασίας

Ειδικά η σειρά Performance Plus προσφέρει 20% εξοικονόμηση νερού

πλύσης του ιματισμού, παρέχοντας ανάλυση τους κόστους και της απο-

και 30% εξοικονόμηση ενέργειας.

δοτικότητας για κάθε project. Επιπλέον, η εταιρία προσφέρει συμβου-

Σημείο αναφοράς αποτελούν και τα στεγνωτήρια της Miele, τα οποία

λευτικές υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της στο θέμα της εκπαίδευσης

διαθέτοντας σύστημα ανακύκλωσης ζεστού αέρα, χάρη στο οποίο

του προσωπικού των laundries ξενοδοχείων.

επαναχρησιμοποιείται περίπου το 60% του αέρα αυτού, προσφέρουν

Παράλληλα, η Miele προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης των συσκευ-

χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Ειδικά τα στεγνωτήρια με αντλία

ών της πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ, μέσω του προγράμματος

θερμότητας, προσφέρουν 60% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, σε

χρηματοδοτικής μίσθωσης Miele Leasing και με προνομιακούς όρους

σύγκριση με τα συμβατικά στεγνωτήρια, με εξαγωγή αέρα.

αποπληρωμής.

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


21x29_NOV_2016_Layout 1 24/11/16 17:09 Page 1

OpenScape Business by Unify (formerly Siemens Enterprise Communications)

Hotel Guest Phones Electronic Hotel Locks Hotel Internet Access Iris Mobile Apps

Harmonize your Hospitality HOTEX IKE | Perikleous 29 Gerakas 15344 | Tel.: +30 213 0772222 | Fax. +30 2130306180 Mob.: +30 6944148552 | info@hotex.gr | www.hotex.gr


Συνέντευξη

ΧΑΡΗΣ ΣΙΓΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ZEUS INTERNATIONAL

Ορόσημο για τον ελληνικό Τουρισμό η συνεργασία της Zeus International με τη Wyndham

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Δραστήριος, μεθοδικός, οξυδερκής και με πολύτιμη παρακαταθήκη την πολυετή, επιτυχημένη θητεία του σε επιτελικές θέσεις κορυφαίων ξενοδοχειακών ομίλων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Χάρης Σιγανός, είναι ο καθ’ ύλην υπεύθυνος της εισόδου του αμερικανικού, ξενοδοχειακού ομίλου Wyndham στην Ελλάδα, μέσω της εταιρίας Zeus International, την οποία «τρέχει» από το 2014. Ο επικεφαλής της Zeus International και στρατηγικός συνεργάτης της Wyndham κατά την ανάπτυξή της στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σε μία συνέντευξη -την πρώτη του- εφ’ όλης της ύλης στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», μιλά για το φιλόδοξο αυτό επενδυτικό σχέδιο. Διευκρινίζει, μάλιστα, πως μετά την τελευταία επέκταση της συμφωνίας μεταξύ της Zeus International και της Wyndham, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ξενοδοχείων της αμερικανικής, ξενοδοχειακής αλυσίδας, που θα διαχειρίζεται η Zeus. Μιλώντας για τη συνεργασία αυτή καθ’ αυτή, επισημαίνει πως είναι ιδιαίτερα αποδοτική και για τις δύο πλευρές, ενώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει η Wyndham Hotels & Resorts στη Zeus International, λέει πως στο «πρόσωπο» της Zeus, ο αμερικανικός, ξενοδοχειακός όμιλος βρήκε έναν ισότιμο στρατηγικό εταίρο, με τον οποίο θα έχει μια αμφίδρομη επικοινωνία. Ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές εξέλιξης της ελληνικής αγοράς και του τουρισμού μας, αλλά και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Καταγγέλλει, ωστόσο, ως «βαρίδι» για κάθε επενδυτική πρωτοβουλία στη χώρα μας την ακόρεστη γραφειοκρατία, η οποία, όπως λέει, δυσχεραίνει την υλοποίησή της, αυξάνοντας τον χρόνο και αντίστοιχα και το κόστος, δημιουργώντας επισφαλείς συνθήκες για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωσή της. Ελπίζω στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να κυκλοφορήσει το τεύχος, να μην έχουμε αλλαγή στον αριθμό των ξενοδοχείων της ZEUS - WYNDHAM… Για να θέσω όμως το ερώτημα, έχετε μπει πολύ δυναμικά στην ξενοδοχειακή αγορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, προκαλώντας από ερωτήματα, έως θαυμασμό. Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς στο πεδίο αυτό; Οι επενδύσεις σας αποδίδουν, είστε ικανοποιημένος από την πορεία των ξενοδοχείων; Ποιες θα είναι οι νέες σας επεκτάσεις, καθώς έχετε κάνει λόγο για 20 ξενοδοχεία, υπό τη διαχείρισή σας; Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν η πορεία µας στην ξενοδοχειακή

Αναφορικά µε την απόδοση των επενδύσεων είµαστε ικανοποιη-

αγορά φαίνεται δυναµική και ταχεία, και πράγµατι είναι, ωστόσο

µένοι, κάτι το οποίο µας δίνει τη δύναµη και αποτελεί τη βάση για

κάθε κίνησή µας εδράζεται σε στέρεες βάσεις και κάθε property

να συνεχίσουµε την πορεία που έχουµε χαράξει µε συνέπεια και µε

που αναλαµβάνουµε, κρύβει πίσω του µία ολοκληρωµένη µελέ-

εξωστρέφεια. Αναφορικά µε τον αριθµό των ξενοδοχείων, εµείς δεν

τη, η οποία είναι κοµµάτι της συνολικής στρατηγικής της εταιρίας

κάναµε λόγο µόνο για 20. Τα 20 αφορούν την πρώτη στρατηγική

µας. Η συνεργασία της Zeus International µε τη Wyndham Hotels

συνεργασία, που έχουµε υπογράψει µε την Wyndham. Μετά την

& Resorts είναι ιδιαίτερα αποδοτική και οι δύο πλευρές έχουν απο-

τελευταία επέκταση της συµφωνίας πλέον δεν περιοριζόµαστε σε

φασίσει να επιταχύνουν τον ρυθµό ανάπτυξης, διαβλέποντας τις

συγκεκριµένο αριθµό ξενοδοχείων. Το portfolio µας εµπλουτίζεται

µεγάλες προοπτικές εξέλιξης της ελληνικής αγοράς. Είναι χαρακτη-

συνεχώς και µε άλλους συνεργάτες και σε άλλες αγορές. Προχωρή-

ριστικό πως σε περίπου 18 µήνες έχουν ολοκληρωθεί deals για 6

σαµε στη λειτουργία του Hilton Garden Inn Malpensa, στην Ιταλία,

ξενοδοχεία, ενώ πρόσφατα ανακοινώσαµε και δύο ακόµη projects

που αποτελεί ως αγορά πολύ σηµαντικό βήµα για εµάς και προχω-

που πρόκειται να ανοίξουν µέσα στο 2019, το Wyndham Grand

ρήσαµε και στο Lazart Hotel, στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί ως

Mirabello, στην Κρήτη και το Wyndham Nicosia, στην Κύπρο.

αυτόνοµο ξενοδοχείο της Zeus International. Άρα είµαστε ανοιχτοί

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Συνέντευξη

σε συνεργασίες που θα έχουν µακρύ ορίζοντα και µια σταθερή,

ανταγωνισµό. Νοµίζω πως χρόνο µε τον χρόνο, ξεπερνώντας τον

αναπτυξιακή πορεία.

σκόπελο της οικονοµικής ύφεσης που απηχούσε και τον τρόπο που λειτουργούσε η ελληνική κοινωνία, θα βλέπουµε µεγαλύτερη και

Κλείνει και η φετινή τουριστική χρονιά. Ποια είναι η «γεύση» που σας αφήνει;

αποδοτικότερη ανάπτυξη για τον ελληνικό Τουρισµό.

Το 2018 εξελίχθηκε σε µια από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία του ελληνικού Τουρισµού, µε διψήφια µέχρι σήµερα αύξηση

Τι να περιμένουμε από την επόμενη χρονιά; Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε;

στις διεθνείς αφίξεις και τις τουριστικές εισπράξεις. Ξέρετε, εµείς

Κάθε χρονιά είναι µια διαφορετική χρονιά και είναι σηµαντικό να

που έχουµε τη χαρά να ασχολούµαστε µε τη βαριά βιοµηχανία του

µην εφησυχάζει κανένας κρίκος της τουριστικής αλυσίδας και να

τουριστικού προϊόντος, την ξενοδοχειακή, έχουµε την τύχη να ερ-

µην παρασύρεται από την άνοδο του τουρισµού τα τελευταία χρό-

χόµαστε αντιµέτωποι µε τις θετικές και αρνητικές εντυπώσεις του

νια.

επισκέπτη για την Ελλάδα. Το στοίχηµα από τώρα και µετά είναι η

Σύµφωνα µε τα βασικά συµπεράσµατα της µελέτης που πραγµατο-

δηµιουργία ενός ολοκληρωµένου τουριστικού προϊόντος, έτοιµο

ποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επι-

να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των νέων αγορών και στον διεθνή

χειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ο τουρισµός συνεισέφερε άµεσα 52,3 δισ. ευ-

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ρώ κατά την περίοδο 2009-2016. Αυτός από µόνος του είναι ένας αριθµός που δείχνει έναν σηµαντικό ρυθµό, τον οποίο οφείλουµε να διατηρήσουµε και να συµβάλλουµε ώστε να τον εξελίξουµε.

Έχετε δραστηριότητα και σε ξενοδοχεία πόλης, αλλά και σε resort. Τι περιμένετε για τον κάθε τομέα; Το momentum στην Αθήνα θεωρείτε ότι θα συνεχιστεί; Θα συνεχίσετε την επέκτασή σας στην Αθήνα; Σε άλλες πόλεις με αστικά ξενοδοχεία; Θα σας δούμε και σε κάποιο νησιωτικό προορισμό εκτός Κρήτης; Τα ξενοδοχεία µε διαφορετικά χαρακτηριστικά φέρουν ξεχωριστούς στόχους και διαφορετική προσέγγιση για την υλοποίησή τους. Είναι σηµαντικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής µας και ανταγωνιστικό µας πλεονέκτηµα να διαθέτουµε ένα ευρύ και ποικιλόµορφο portfolio ξενοδοχείων. Εγώ και οι συνεργάτες µου δουλεύουµε συστηµατικά για να πάρουµε από το κάθε ξενοδοχείο, είτε είναι city, είτε είναι resort, το 100%, βάσει και του προκαθορισµέ-

Η συμπόρευσή μας με την Wyndham Hotel & Resorts αυτούς τους σχεδόν 18 μήνες είναι ένας από τους λόγους για να δηλώνουμε αισιόδοξοι. Αυτή η στρατηγική συμφωνία ήταν ορόσημο όχι μόνο για το επενδυτικό προφίλ της εταιρίας μας, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό, αποτελώντας την αφετηρία για μελλοντικές επενδυτικές, ευκαιρίες στη χώρα, καθώς και για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

νου µας πλάνου. Η Αθήνα έχει µεγάλη συµβολή στη συνολική άνοδο του τουρισµού στην Ελλάδα. Βιώνει τη δική της «τουριστική άνοιξη», υποδεχόµενη µόνο το 2017, 5 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ συνολικά το διάστηµα 2013-2018 κατέγραψε αύξηση 648% στους επισκέπτες city break. Άρα υπό αυτή τη βάση, όλες οι περιπτώσεις που προκύπτουν στην Αθήνα -όπως και σε κάθε άλλο αστικό κέντρο- και πληρούν τις προϋποθέσεις µας, µελετώνται σοβαρά. Η επένδυσή µας στο Lazart Hotel, στη Θεσσαλονίκη, µαρτυρά του λόγου το αληθές. Οι νησιωτικοί προορισµοί είναι πάντα δελεαστικοί. Το Wyndham Grand Mirabello, στην ιδιαίτερη πατρίδα µου, την Κρήτη, είναι το πρώτο µας βήµα στη νησιωτική, τουριστική αγορά. Εµείς, είµαστε ανοικτοί σε νέα, παρόµοια projects, τα οποία ταιριάζουν στο προφίλ και στα standards µας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

51


Συνέντευξη

Στην Ελένη Μακρίδου

εξαγωγές, σύµφωνα µε στοιχεία για τον Μάιο του 2018, η αύξηση

Όλοι οι φορείς του κλάδου διαμαρτύρονται για την υπερφορολόγηση. Συμφωνείτε; Σας επηρεάζει στα πλάνα σας; Η επέκταση της ΣΣΕ στα ξενοδοχεία θεωρείτε ότι επιβαρύνει τον κλάδο;

της οικοδοµικής δραστηριότητας που καταγράφηκε το πρώτο τρί-

Θεωρώ ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα του κλάδου είναι η συνεχής

άνοδο του ελληνικού τουρισµού, συνηγορούν στο γεγονός πως η

αλλαγή των όρων κάτω από τους οποίους πραγµατοποιείται µία

Ελλάδα επιστρέφει. Επιστρέφει πιο δυνατή και γίνεται υπολογίσι-

ξενοδοχειακή επένδυση και η γραφειοκρατία, η οποία δυσχεραί-

µος «παίκτης» στον ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνή τουριστικό χάρτη.

νει την υλοποίησή της, αυξάνοντας τον χρόνο και αντίστοιχα και

∆υστυχώς, οι επενδύσεις σε ακίνητα δεν αποτελούν παράγοντα

το κόστος, δηµιουργώντας επισφαλείς συνθήκες για την πραγµα-

µιας µακροπρόθεσµης, υγιούς οικονοµικής ανάπτυξης, καθώς δεν

τοποίηση και ολοκλήρωσή της. Χρειαζόµαστε µία µακροχρόνια

δηµιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Εδώ ακριβώς είναι και το πολύ

στρατηγική µε στόχο την αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος,

σηµαντικό, διότι οι επενδύσεις στα ξενοδοχεία αποτελούν µια µα-

τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη δηµι-

κροπρόθεσµη παραγωγική επένδυση, καθώς δηµιουργούνται πολ-

ουργία ενός σταθερού και ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος,

λαπλές θέσεις εργασίας, εντείνουν µακροπρόθεσµα την οικονοµική

µέσα στο οποίο το κράτος θα αυξάνει τα έσοδά του, θα µειώνει µα-

δραστηριότητα (ένα ξενοδοχείο κατά µέσο όρο πρέπει να ανακαι-

κροπρόθεσµα την ανεργία και παράλληλα θα αυξάνει την παραγω-

νίζεται σε κάθε 7ετία) και αποτελούν συνεχή πηγή εισοδήµατος και

γικότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

για τους πολίτες και για το κράτος, δίνοντας την ευκαιρία σε παράλ-

µηνο του τρέχοντος έτους και η αναβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους, σε συνδυασµό µε την

ληλες επιχειρήσεις και επαγγέλµατα -εστιατόρια, ταβέρνες, µετα-

Πώς βλέπετε το επενδυτικό περιβάλλον στον ελληνικό Τουρισμό;

φορές, κ.λπ.- να αυξήσουν τον όγκο των δραστηριοτήτων τους.

Η ελληνική οικονοµία ανακάµπτει και αυτό είναι µια πραγµατικότη-

Γι’αυτό η εγχώρια τουριστική βιοµηχανία οφείλει να µην εφησυχά-

τα που αποτυπώνεται µε διάφορους τρόπους στο ελληνικό, επεν-

σει και να συνεχίσει να εξελίσσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

δυτικό περιβάλλον. Η αυξηµένη εισροή των ξένων κεφαλαίων για

Αυτό έχουµε κι εµείς ως βασική αρχή στη Ζeus International. Ερ-

αγορές ακινήτων, η ανοδική πορεία που σηµειώνουν οι ελληνικές

γαζόµαστε πυρετωδώς για την ανάπτυξη µιας σειράς από projects,

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Axolute MY INTERIOR LANDSCAPES


Συνέντευξη

που θα παρουσιάσουµε το προσεχές διάστηµα. Φυσικά, η συµπόρευσή µας µε την Wyndham Hotel & Resorts αυτούς τους σχεδόν 18 µήνες είναι ένας από τους λόγους για να δηλώνουµε αισιόδοξοι. Αυτή η στρατηγική συµφωνία ήταν ορόσηµο όχι µόνο για το επενδυτικό προφίλ της εταιρίας µας, αλλά και για τον ελληνικό τουρισµό, αποτελώντας την αφετηρία για µελλοντικές επενδυτικές, ευκαιρίες στη χώρα, καθώς και για την ενίσχυση της εθνικής οικονοµίας και της απασχόλησης.

Γιατί η WYNDHAM εμπιστεύεται σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως προκύπτει από τα νέα projects, αλλά και από τις συχνές επισκέψεις της ηγεσίας της στην Αθήνα, την ZEUS; Η Wyndham Hotels & Resorts βρήκε στο «πρόσωπο» της Zeus International έναν στρατηγικό εταίρο µε άριστη γνώση του ελληνικού επενδυτικού και ξενοδοχειακού περιβάλλοντος και µε σηµαντικό know how στον τοµέα του τουρισµού. Έψαχνε και βρήκε έναν εταίρο που έχει συµµετοχή, ρόλο και λόγο στον σχεδιασµό και την υλοποίηση των σχεδίων της πηγαίνοντας τη συνεργασία τους ένα βήµα παραπέρα. Εν προκειµένω έψαχνε και βρήκε στη Zeus International, έναν ισότιµο στρατηγικό εταίρο, µε τον οποίο έχει

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Zeus International, κ. Χάρης Σιγανός µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της Wyndham Hotels & Resorts, κ. Geoff Ballotti.

µια αµφίδροµη επικοινωνία. Με τη Wyndham Hotels & Resorts, πέρα από την επιθυµία µας να

Λευκωσίας, µε 140 δωµάτια, σουίτες, συνεδριακές αίθουσες, εστια-

προσφέρουµε στον τουρισµό, µας συνδέουν κοινές αξίες. Από την

τόρια και µπαρ καθώς και πληθώρα facilities, το οποίο προβλέπεται

πλευρά της, η Zeus International, σε µια περίοδο εσωστρέφειας

να ανακατασκευαστεί πλήρως και να λειτουργήσει ως πολυτελές

για την ελληνική οικονοµία, κοίταξε µπροστά, διέβλεψε µια σειρά

ξενοδοχείο πόλης.

επενδύσεων, που θα µπορούσαν να πραγµατοποιηθούν µε στόχο

Το Wyndham Nicosia είναι το δεύτερο ξενοδοχείο που διαχειρίζεται

10ετίας στην Ελλάδα και συνεργάστηκε µε τη Wyndham Hotels &

η Zeus International µετά το Royal Blue, στην Πάφο. Η τουριστική

Resorts-µια στρατηγική συνεργασία, της οποίας τα οφέλη έχουν αρ-

αγορά της Κύπρου είναι πολύ σηµαντική για εµάς και την αντιµετω-

χίσει ήδη να διαφαίνονται στην ελληνική, τουριστική αγορά.

πίζουµε µε ιδιαίτερη σοβαρότητα. Από το 2014 ο Τουρισµός στην Κύπρο παρουσιάζει συνεχή αύξηση, έχοντας ένα από τα υψηλότε-

Οι νέες αγορές σας απασχολούν; Υπάρχει πράγματι κρίσιμη μάζα για τον ελληνικό Τουρισμό σε αυτές; Και ερωτώ γιατί πάρα πολλά χρόνια ακούμε για προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από την Ινδία, τη Βραζιλία, τον Αραβικό Κόλπο, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι άξια λόγου μέχρι στιγμής.

ρα ποσοστά συνεισφοράς στο ΑΕΠ (14%), καθώς και εργοδότησης. Η Κύπρος καταγράφει µηνιαίες αυξήσεις αφίξεων για 30 συνεχείς µήνες και διανύει σταθερή τροχιά ανόδου.

ναι δυναµικές και τα οφέλη που προκύπτουν από την «παρουσία»

Η θέση της Ελλάδας στον ανταγωνισμό της Ανατολικής Μεσογείου ποια είναι κατά την άποψή σας; Πώς τοποθετείται μεταξύ Τουρκίας, Αιγύπτου, Κύπρου, Τυνησίας, κ.λπ.;

τους στη χώρα µας είναι σηµαντικά. Πρόκειται για επισκέπτες µε

Κατά τη γνώµη µου, θεωρώ πως η πρόκληση της Ελλάδας ανά-

διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γνωρίζουµε τις προσπάθει-

µεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου -εξαιρώντας την Κύ-

ες που γίνονται από την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδι-

προ- βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τα σηµάδια είχαν φανεί από το

οίκηση και φροντίζουµε τα projects µας να είναι ελκυστικά, ώστε

2015 και το 2016, που ο ελληνικός Τουρισµός κατέγραψε ιστορικά

να µπορούν να προσελκύσουν και ταξιδιώτες από τις αγορές που

ρεκόρ και τεράστια ζήτηση για νέες, αεροπορικές συνδέσεις, απευ-

αναφέρετε.

θείας µε αναπτυγµένους και αναπτυσσόµενους ελληνικούς προο-

Μας απασχολούν ιδιαίτερα οι νέες αγορές, καθώς είναι µεγάλες, εί-

ρισµούς. Βέβαια, µιλώντας για την Τουρκία και την Αίγυπτο, πρέπει

Η δραστηριοποίησή σας στην Κύπρο, όπου πρόσφατα προχωρήσατε σε ένα νέο μεγάλο ξενοδοχειακό project, πώς προδιαγράφεται;

να σηµειώσω πως έπειτα από περίοδο τροµοκρατικών επιθέσεων

Τo Wyndham Nicosia ευελπιστούµε πως θα γίνει το καλύτερο city

ανάκαµψης, σύµφωνα µε στοιχεία του 2017. Θεωρώ, ωστόσο, πως

hotel της Λευκωσίας. Είναι ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της

το ελληνικό, τουριστικό προϊόν έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηρι-

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

και πολιτικών ανακατατάξεων, επανέρχονται σε φάση τουριστικής


στικά και σηµαντική δυναµική, σε µια value for money προσέγγιση, που το καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Το θέμα της επιδότησης της εργασίας, αντί των επιδομάτων ανεργίας για τη χειμερινή περίοδο, πώς το βλέπετε; Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί διαχρονικά την «ατµοµηχανή» της ελληνικής οικονοµίας. Ακόµη και στα χρόνια της κρίσης ήταν η κινητήριος δύναµη, της οικονοµίας και της εργασίας. Υπό αυτό το πρίσµα, λοιπόν, θεωρώ πολύ σηµαντικά τα κίνητρα που δίνονται συµβάλλοντας σε µια βιώσιµη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων σας απασχολεί; Αντιμετωπίζετε προβλήματα; Πραγµατικά οι βραχυχρόνιες µισθώσεις είναι ένα παγκόσµιο φαινόµενο τα τελευταία χρόνια, το οποίο στην Ελλάδα έχει ακόµα µεγαλύτερη έκταση, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν ακόµα αντίστοιχα προϊόντα, που να µπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σηµερινής αγοράς. Τα projects K29 και Wyndham Athens Residence δηµιουργήθηκαν ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Σε αυτά ο φιλοξενούµενος µπορεί να βρει όλες τις υπηρεσίες που θα συναντούσε

Στεγνωτήρες µαλλιών

Στεγνωτήρες χεριών

Μεταλλικές πτυσσόµενες βάσεις αποσκευών

σε ένα δωµάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου, σε συνδυασµό µε την άνεση και τις εγκαταστάσεις που θα προσέφερε ένα µικρό διαµέρισµα, µε ασφάλεια και µία µοναδική εµπειρία διαµονής.

Δουλεύοντας στα Βαλκάνια, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ποια είναι η εικόνα που έχετε για τις χώρες, τις προοπτικές τους, το επενδυτικό περιβάλλον και την κρατική μηχανή;

Μεγεθυντικοί καθρέπτες τοίχου

Η παγκόσµια οικονοµική κρίση δηµιούργησε σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αντίστοιχες προκλήσεις και προβλήµατα µε αυτά που αντιµετωπίσαµε κι εµείς στην Ελλάδα, µε διαφορετική, βέβαια, πηγή του προ-

Βραστήρες και δίσκοι καλωσορίσµατος

βλήµατος και αντίστοιχα διαφορετική αντιµετώπιση. Και µετά την κρίση το µοντέλο ανάπτυξης κάθε χώρας είναι διαφορετικό και αντίστοιχα και η ανταπόκριση της κρατικής µηχανής σε κάθε χώρα διαφέρει, µε δεδοµένο ότι οι δοµές και η λειτουργία του κράτους δεν είναι ίδιες. Το επενδυτικό περιβάλλον που διαµορφώνεται έχει εξαιρετικές προοπτικές, χρειάζεται όµως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κρίση είναι ακόµα εδώ και τους όποιους ρυθµούς ανάπτυξης καταγράφουµε στον κάθε κλάδο της οικονοµίας οφείλουµε να τους χειριστούµε µε σύνεση και µε στόχο να τους διατηρήσουµε. Οι ταχύτητες στις οικονοµίες είναι πλέον ιλιγγιώδεις, οι ανακατατάξεις είναι συνεχείς και γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συνεχή επαγρύπνηση.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε. Αναξιµάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 55 e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr


∆ιεθνές

της Φλώρας Γ. Γιούπη

«Πετάνε» και το 2018 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις • Ευρώπη και Ασία/Ειρηνικός πρωτοστατούν στη νέα άνοδο Σε νέα «χρυσή» χρονιά προβλέπεται πως θα εξελιχθεί το 2018 για τον παγκόσμιο τουρισμό, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, να σημειώνουν δυναμική ανάπτυξη κατά 6%. Αν και μειωμένες κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παραμένουν εντυπωσιακά θετικές, προμηνύοντας τις καλές προοπτικές για το σύνολο του έτους. Η Γηραιά Ήπειρος είχε τον δικό της σημαίνοντα ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού, «πρωταγωνιστώντας» μαζί με την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού στην εξέλιξη αυτή, όπως προκύπτει στο τελευταίο βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Μ

ετά το ιστορικό ρεκόρ του 2017, όπου οι διεθνείς τουρι-

εξάµηνο του 2018 αποδεικνύει την ανθεκτικότητα και την αντίστα-

στικές αφίξεις σηµείωσαν άνοδο κατά 7%, το πρώτο εξά-

ση που προβάλει ο τοµέας, καθώς και την αµείωτη πορεία ανάπτυ-

µηνο του 2018 κατέγραψαν νέα δυναµική ανάπτυξη κατά 6%, ή σε

ξης. Συνεχίζουµε να συνεργαζόµαστε µε τους εταίρους µας για να

απόλυτα νούµερα κατά 37 εκατοµµύρια και διαµορφώθηκαν σε 641

µεταφράσουµε αυτή την ανάπτυξη σε καλύτερες θέσεις εργασίας,

εκατοµµύρια.

περισσότερα οφέλη για τις κοινωνίες και περισσότερες ευκαιρίες για

Συνολικά σε όλες τις περιοχές παρουσιάστηκε έντονη αύξηση των

βιώσιµα µέσα διαβίωσης και βιώσιµες περιοχές», είπε σχολιάζοντας

τουριστικών αφίξεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018. Η

τα αποτελέσµατα της τουριστικής κίνησης, σε παγκόσµιο επίπεδο, ο

ανοδική αυτή πορεία τροφοδοτήθηκε από την έντονη ζήτηση από

γενικός γραµµατέας του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού, Zurab

µεγάλες αγορές-«πηγές», υποστηριζόµενη από την ανάκαµψη της

Pololikashvili.

παγκόσµιας οικονοµίας.

Ανά περιοχή, η Ευρώπη και η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού παρου-

«Η δηµοσίευση των στοιχείων του διεθνούς τουρισµού για το πρώτο

σίασαν τις καλύτερες επιδόσεις, σηµειώνοντας 7% αύξηση στις

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά περιοχή (% µεταβολή την ίδια περίοδο το προηγούµενο έτος) 15

16 14 12 10 8 6 4 2 0 -2 -4 -6 -8 -10

13

7

6

6 7

5

5

7

9

9

9

6

6

6

8

7 4

4

3

5

7

7

6

5 3

5

5

3

1 0 17/16

18*/17 Ιανουάριος - Ιούνιος

Αν ατο λή

Μέ ση

Αφ ρικ ή

αχ άρ ια

Αφ ρικ ή Υπ οσ

Βό ρε ια

Αµ ε

ρικ ή

ρικ ή Νό τια

Αµ ε

Κε ντρ ική

Κα ρα ϊβι κή

ρικ ή Αµ ε

Ασ ία

Βό ρε ια

Κε ντρ ική

Νό τια

Ωκ εα νία

κή Ευ ρώ /Αν πη ατο λικ Νό ήΕ τια υρ /Μ ώπ εσο η γει ακ ήΕ Βο υρ ρε ώπ ιοη Αν ατο λικ ήΑ Νο σία τιο -Αν ατο λικ ήΑ σία

ρώ πη

∆υ τι

Ευ Βό ρε ια

Πα γ

κο σ

µίω ς

-9

Πηγή: World Tourism Organization

αφίξεις. Πιο συγκεκριµένα, η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη και η Νο-

και η Αφρική, µε τις διεθνείς αφίξεις να αυξάνονται κατά 5% και 4%

τιοανατολική Ασία είχαν τα ισχυρότερα αποτελέσµατα σε αυτές τις

αντίστοιχα, σύµφωνα µε τις διαθέσιµες πληροφορίες για τις περιοχές

περιοχές, καλωσορίζοντας 9% περισσότερους διεθνείς τουρίστες

αυτές.

από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Θετικό πρόσηµο 3% σηµείωσαν οι αφίξεις κατά το πρώτο εξάµηνο

Θετικά αποτελέσµατα σηµείωσαν µε τη σειρά τους η Μέση Ανατολή

του έτους στην Αµερική, µε τη Νότια Αµερική να σηµειώνει εντυ-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


∆ιεθνές

πωσιακή αύξηση κατά 7% και τη Βόρεια να ακολουθεί µε 5%, συνει-

Το πρώτο εξάµηνο του έτους αντιπροσωπεύει περίπου το 45% των

σφέροντας και οι δύο στην επίτευξη θετικού αποτελέσµατος. Πιο

ετήσιων διεθνών τουριστικών αφίξεων, ενώ το δεύτερο εξάµηνο

συγκεκριµένα, οι Ηνωµένες Πολιτείες συνέχισαν να τροφοδοτούν

αντιπροσωπεύει το 55%, καθώς είναι τρεις ηµέρες µεγαλύτερο και

την ανάπτυξη, τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και πέραν αυτής.

περιλαµβάνει το τουριστικό δίµηνο Ιουλίου-Αυγούστου, για τις χώ-

Από την πλευρά της ζήτησης, η Γαλλία, το Ηνωµένο Βασίλειο και η

ρες του βόρειου ηµισφαιρίου.

Ρωσία σηµείωσαν αύξηση σε δηψήφιο ποσοστό, στις εξερχόµενες

Σε ένα ισχυρό πρώτο εξάµηνο, οι προοπτικές ανάπτυξης για το υπό-

δαπάνες στην Ευρώπη. Η Ινδία και η ∆ηµοκρατία της Κορέας ήταν

λοιπο του 2018 παραµένουν θετικές συνολικά, αν και µε βραδύτερο

οι κορυφαίες χώρες στην Ασία και τον Ειρηνικό στον τοµέα των δα-

ρυθµό, σύµφωνα µε την τελευταία έρευνα Confidence Index του

πανών, ενώ η Κίνα, η κορυφαία αγορά-«πηγή» τουρισµού στον κό-

ΠΟΤ. Ο δείκτης για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου και οι προσδοκίες

σµο, παρουσίασε παρόµοια έξοδα µε την ίδια αντίστοιχη περυσινή

για τον Σεπτέµβριο-∆εκέµβριο είναι κάπως χαµηλότερες από εκείνες

περίοδο.

για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.

διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά περιοχή Ετησίως

Share

Change Monthly/quarterly data series (percentage change over same period of the previous year)

2000 2005 2010 2015 2016 2017 2017 16/15 17/16 2018*

2017

(million)

(%)

(%)

YTD

Q1

Q2

Apr

May

Jun

Q1

Q2

Q3

Q4

Παγκοσµίως

680

809

952 1,195 1,240 1,326

100

3.8

7.0

6.1

7.7

4.9

2.2

6.5

5.8

4.0

9.6

7.2

6.8

Προηγµένες οικονοµίες¹

430

469

515

655

686

730

55.0

4.8

6.3

5.5

7.5

4.1

0.6

6.8

4.6

4.6

8.9

6.0

5.9

Αναδυόµενες οικονοµίες¹

250

339

437

540

554

597

45.0

2.5

7.8

6.9

7.9

5.9

4.1

6.2

7.5

3.5

10.5

9.0

7.9

392.9 452.7 487.7 605.1 619.5 671.7

Ανά περιοχή Ευρώπη Βόρεια ∆υτική Κεντρική / Ανατολική Νότια / κεντρική εκ των οποίων οι 28 χώρες της Ε.Ε. Ασία / Ειρηνικός

50.6

2.4

8.4

6.8

8.8

5.6

1.7

8.8

5.8

4.3

11.3

9.3

7.6

77.7

5.9

5.8

5.3

0.9

0.4

1.2

-0.6

3.3

0.9

8.5

9.6

4.0

0.3

139.7 141.7 154.4 181.5 181.6 192.7

14.5

0.0

6.1

6.7

11.4

3.6

-3.9

11.6

3.0

1.0

10.6

4.9

7.5

98.6 122.4 127.1 133.7

10.1

3.8

5.3

7.0

8.2

6.2

6.3

6.9

5.5

3.7

6.5

6.2

8.0

139.0 161.1 178.1 231.4 237.1 267.5

20.2

2.4

12.8

8.7

9.9

8.0

4.5

9.5

9.2

6.2

15.0

15.2

9.9

336.8 367.5 383.0 478.6 500.4 538.7

40.6

4.6

7.7

5.4

7.6

4.1

-0.4

7.9

4.2

5.0

11.1

7.6

6.2

110.4 154.1 208.2 284.1 306.0 323.1

24.4

7.7

5.6

7.4

8.3

6.5

5.6

5.9

8.1

5.5

5.8

4.0

7.0

44.8 69.6

54.7 95.3

56.6

69.8

73.8

Βόρεια / Ανατολική

58.4

85.9 111.5 142.1 154.3 159.5

12.0

8.6

3.4

6.4

5.6

7.1

6.3

7.0

8.1

5.7

3.1

0.5

4.5

Νότια / Ανατολική

36.3

49.0

70.5 104.2 110.8 120.4

9.1

6.3

8.6

9.4

11.3

7.3

6.4

5.9

9.6

6.4

10.1

8.2

10.1

Ωκεανία

9.6

10.9

11.5

14.3

15.7

16.6

1.3

9.7

6.0

3.7

6.6

0.2

-4.5

3.6

2.3

4.5

11.3

5.1

4.5

Νότια

6.1

8.3

14.7

23.5

25.2

26.6

2.0

7.0

5.6

7.2

11.0

2.3

3.6

-0.4

3.7

1.0

1.3

7.7

11.1

128.2 133.3 150.4 194.1 201.3 210.9

15.9

3.7

4.8

3.3

6.2

0.4

-1.6

2.4

0.5

3.1

8.9

4.0

3.9

10.3

2.8

4.2

5.3

9.3

2.0

0.9

3.3

1.7

1.6

6.7

3.2

5.3

Αµερική Βόρεια

91.5

89.9

99.5 127.8 131.5 137.0

Καραϊβική

17.1

18.8

19.5

24.1

25.2

25.9

2.0

4.7

2.8

-9.4

-9.4

-9.3 -15.0

-5.9

-6.1

3.1

13.7

5.3 -11.9

Κεντρική

4.3

6.3

7.8

10.2

10.7

11.2

0.8

4.1

4.7

-0.4

5.5

-7.0 -10.8

-3.4

-5.8

3.3

12.6

3.1

0.5

Νότια

15.3

18.3

23.6

31.9

33.9

36.7

2.8

6.3

8.3

7.4

8.9

5.0

4.4

7.3

3.5

7.3

13.7

7.4

10.4

Africa

26.2

34.8

50.4

53.6

57.7

62.7

4.7

7.8

8.6

4.0

4.6

3.4

0.6

3.1

6.9

4.4

10.6

8.6

6.7

North Africa

10.2

13.9

19.7

18.0

18.9

21.7

1.6

5.0

14.9

6.9

2.2

10.7

9.6

5.7

16.8

17.4

17.3

12.9

14.1

Subsaharan Africa

16.0

20.9

30.7

35.6

38.9

41.0

3.1

9.2

5.5

2.7

5.6

-0.4

-4.1

1.7

1.7

0.0

7.5

5.5

3.6

Middle East

22.4

33.7

55.4

58.1

55.6

58.1

4.4

-4.4

4.6

4.6

4.9

4.2

2.7

-0.8

12.8

-1.9

10.8

0.9

10.2

Source: World Tourism Organization (UNWTO) © (Data as collected by UNWTO, October 2018) ¹ Classification based on the International Monetary Fund (IMF), see the Statistical Annex of the IMF World Economic Outlook of April 2016, page 146, at www.imf.org/external/ns/ cs.aspx?id=29. See box in page 'Annex-1' for explanation of abbreviations and symbols used

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘέμα

Νέα βάση της Ellinair στον ΔΑΑ • Ρόδος-Κρασνοντάρ, το νέο δρομολόγιο της εταιρίας Τη λειτουργία της βάσης της στην Αθήνα εγκαινίασε, σε μια σεμνή τελετή, στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η Ellinair, η αεροπορική εταιρία του ομίλου Μουζενίδη. Η βάση θα εξυπηρετείται από ένα αεροσκάφος Airbus A320, με προοπτική να γίνουν δύο, ενώ τα πληρώματα που θα απασχοληθούν στη νέα βάση θα αποτελούν 30 άτομα.

Π

αράλληλα, η Ellinair, ανακοίνωσε το χειµερινό πρόγραµ-

ροσκάφος της εταιρίας για Θεσσαλονίκη, µε τη συµµετοχή των

µα δροµολογίων της, για την περίοδο 2018-2019, που πε-

επιβατών, δηµοσιογράφων και στελεχών του ∆ΑΑ και του οµίλου

ριλαµβάνει νέες πτήσεις και µεγαλύτερες συχνότητες, σε αρκετούς

Μουζενίδη, ο διευθύνων σύµβουλος της Ellinair, κ. Θάνος Πασχά-

από τους προορισµούς που εξυπηρετεί, αλλά και «ελκυστικές» για

λης, υπογράµµισε ότι «η Ellinair δεσµεύεται να παρέχει ένα προϊόν

το επιβατικό κοινό ώρες δροµολογίων.

υψηλής ποιότητας στην αεροπορική αγορά της Αθήνας και σήµε-

Το νέο δροµολόγιο που έχει εντάξει η Ellinair στο πτητικό της πρό-

ρα αυτό γίνεται πραγµατικότητα, µε τη λειτουργία της νέας βά-

γραµµα είναι το Αθήνα-Κρασνοντάρ, ενώ το καλοκαιρινό δροµο-

σης». Και συνέχισε τονίζοντας: «Είµαστε στην ευχάριστη θέση να

λόγιο Αθήνα-Ρόδος, µπαίνει για πρώτη φορά στο πρόγραµµα της

είµαστε εδώ σήµερα, εγκαινιάζοντας τη νέα µας βάση στο ∆ιεθνές

εταιρίας τη χειµερινή περίοδο. Ακόµη το δροµολόγιο Θεσσαλο-

Αεροδρόµιο Αθηνών. Οι πτήσεις της Ellinair προς Θεσσαλονίκη δεν

νίκη-Αθήνα καθιερώνεται σε εξαιρετικά «ελκυστικές ώρες», δύο

είναι καινούργιες, αλλά αυτό που είναι καινούργιο, είναι ο τρόπος

φορές ηµερησίως, ενώ το δροµολόγιο Αθήνα-Ηράκλειο θα πραγ-

µε τον οποίο σκοπεύουµε να τις λειτουργήσουµε. Έχουµε αφου-

µατοποιείται µια φορά την ηµέρα.

γκραστεί τις επιθυµίες των πελατών µας και έχουµε προσαρµόσει

Στην τελετή που πραγµατοποιήθηκε λίγο πριν αναχωρήσει το αε-

τους χρόνους άφιξης και αναχώρησης από την Αθήνα, προκειµέ-

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


νου να ανταποκριθούµε και σε αυθηµερόν µετακινήσεις. Θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω εσάς, τους πελάτες µας, που επιλέγετε την Ellinair, για τη συνεχιζόµενη υποστήριξη των προσπαθειών µας, το προσωπικό µας που θα εδρεύει στην Αθήνα και τους συνεργάτες και τους φορείς που µας βοηθούν σε αυτό το εγχείρηµα, όπως η Goldair Handling και ο ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών, που έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Ανυποµονούµε να ενισχύσουµε ακόµη περισσότερο την παρουσία µας στην Αθήνα και σας ευχαριστώ, για µία ακόµα φορά, που είστε µαζί µας!». Από την πλευρά της η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών, κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, τόνισε µεταξύ άλλων: «Η απόφαση της Ellinair να συνεχίσει να αναπτύσσεται στην Αθήνα, δηµιουργώντας βάση στο αεροδρόµιό µας, είναι µια εξαιρετικά σηµαντική εξέλιξη. Η συγκεκριµένη αναπτυξιακή κίνηση, ενισχύει τη διασυνδεσιµότητα της Αθήνας και προσφέρει στους επιβάτες µια µεγάλη ποικιλία ταξιδιωτικών επιλογών. Ευχόµαστε κάθε επιτυχία στον αεροπορικό συνεργάτη µας και παραµένουµε πιστοί στη δέσµευσή µας, να συνεχίσουµε να υποστηρίζουµε την Ellinair, στα αναπτυξιακά σχέδιά της, από την Αθήνα». Αξίζει να σηµειωθεί ότι, πλέον, όλα τα αεροσκάφη του στόλου της Ellinair είναι ΑΒ320/319 και όλα ανήκουν στο νηολόγιο της εταιρίας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

61


Παρουσίαση

Ευελιξία, οικονομία και φινέτσα σε ξενοδοχειακά μπάνια και κουζίνες Οι νέες επαναστατικές σειρές της SANITEC Α.Β.Ε.Ε, ειδικά κατασκευασμένες για ξενοδοχειακή χρήση, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους επαγγελματίες της φιλοξενίας, μέσα στο 2018. Παράλληλα, η εταιρία, επεκτείνοντας την εξαγωγική της δραστηριότητα, συμμετείχε στην κλαδική Διεθνή Έκθεση SICAM 2018, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, στο Pordenone της Ιταλίας.

M

ε πρωτοποριακά υλικά, υψηλή τεχνογνωσία και επιµονή στο minimal design, η SANITEC Α.Β.Ε.Ε. κατασκευάζει και

διαθέτει µια ευρεία ποικιλία ειδών για µπάνιο και κουζίνα.

ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Γρανιτένιοι νεροχύτες κουζίνας ULTRA GRANITE, σε 16 µοντέλα, µε διάφορους εργονοµικούς σχεδιασµούς και λειτουργικές φόρµες, µε αισθητική υπεροχή, σε 6 σύγχρονες αποχρώσεις γρανίτη. Οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιούνται στην παραγωγή τους περιέχουν 80% ορυκτό χαλαζία, το σκληρότερο συστατικό των γρανιτικών πετρωµάτων, εγγυώνται την υψηλή τους ποιότητα, το αναλλοίωτο χρώµα και την εξαιρετική αντοχή τους σε µηχανικές καταπονήσεις. Η εξαίρετη ποιότητα και οι λογικές τιµές τους έχουν καθιερώσει τους γρανιτένιους νεροχύτες της SANITEC ανάµεσα στους πιο δηµοφιλείς νεροχύτες στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ξένες αγορές.

ΝΙΠΤΗΡΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ ΤΥΠΟΥ MONOBLOC Οκτώ µοντέλα, σχεδιασµένα ειδικά για επαγγελµατική χρήση (ξενοδοχεία, συγκροτήµατα καταλυµάτων, κ.ά.), προσφέρονται σε ένα αρχικό µέγιστο µήκος, το οποίο µπορεί να κοπεί σε όποια διάσταση υποδείξει ο πελάτης, σύµφωνα µε τις ανάγκες του κάθε µπάνιου, ακόµη και σε «φάλτσο». Οι νιπτήρες διαθέτουν σκληρό και συµπα-

καταργήσουν τη δαπάνη αγοράς επίπλου µπάνιου.

γές σώµα και εξαιρετικά λεία επιφάνεια, µε µεγάλη αντοχή στην κα-

Μερικά από τα ελληνικά ξενοδοχεία που επέλεξαν τους νιπτήρες

θηµερινή χρήση. Παράγονται σε διάφορα χρώµατα (όπως λευκό,

µπάνιου SANITEC είναι τα κάτωθι:

γρανίτη & µεταλλικά), τα οποία µένουν αµετάβλητα στον χρόνο. Η

AΘHNA «KOPAΛI AE»

τοποθέτησή τους είναι απλή και γρήγορη και συνοδεύονται από το

AΘHNA «ATΘΙΣ AE»

σετ της αποχέτευσής τους. Συνδυάζουν οικονοµία, εργονοµία και

EYBOIA ΑΙ∆ΗΨΟΣ «ANKAR AE HOTEL SYLLA»*****

αντοχή, µπορούν εύκολα να προσαρµοστούν σε κάθε χώρο και να

ZAKYNΘOΣ «PARK HOTEL»****

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΑΣΟΣ «HOTEL ASTRIS»****

στον εξοπλισµό της κουζίνας και του µπάνιου.

ΘΑΣΟΣ ΛIMENAPIA ΓΑΛΑNH KATEPINA

Στο περίπτερο της SANITEC παρουσιάστηκαν οι δυο σειρές νεροχυ-

ΘΑΣΟΣ ΠOTAMIA «DINA HOTEL»****

τών Ultra Granite & Classic, παράλληλα µε αντιπροσωπευτικό δείγµα

ΘΕΣ/NIKH HOTEL EL GRECO****

της παραγωγής νιπτήρων µπάνιου για ξενοδοχειακή χρήση.

ΘΕΣ/NIKH N.BPAΣNA «AMALIA RESORT» ***

Οι επισκέπτες του περιπτέρου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για

ΘΕΣ/ΝIKH N.BPAZNA «ALBATROS SUITES IKE»

τους γρανιτένιους νεροχύτες της σειράς Ultra Granite, για τη στιβα-

IΩANNINA «OΛYMΠIK AE»****

ρότητα της κατασκευής τους, τον µινιµαλιστικό σχεδιασµό τους και

KATEPINH «HOTEL ANAISS»****

την εξαιρετική τους ποιότητα.

KEΦΑΛΛΟNIA «DAFNOUDI BEACH» ****

Η έκθεση SICAM είναι µια από τις σηµαντικότερες του τοµέα της

ΛΕΥΚΑ∆Α «HOTEL ARMENO» ****

στην Ευρώπη και η συµµετοχή της SANITEC εδραιώνει και προωθεί

ΣKYPOΣ «HOTEL PERIGIALI»

τον στόχο της εταιρίας για άνοιγµα προς νέες αγορές του εξωτερι-

ΣAMOΣ «HOTEL KOUROS»****

κού.

XAΛKI∆IKH (NIKHTH) «LAGOMANDRA BEACH HOTELS &

Όλα τα προϊόντα SANITEC κατασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου στις βι-

SPA»*****

οµηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη, και υπό-

XAΛKI∆IKH (ΣΑΡΤΗ) «HOTEL SARTI BEACH»

κεινται σε αυστηρούς ελέγχους, κατά τη διάρκεια της παραγωγής

τους. Συνοδεύονται από Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις για την άριστη ποιότητά τους.

Συμμετοχή της SANITEC ABEE στην SICAM 2018

To ευρύ δίκτυο πωλήσεων της εταιρίας, σε όλη την Ελλάδα, και το

Η SANITEC ABEE συµµετείχε φέτος, για πρώτη φορά, στη ∆ιεθνή

πελάτες της εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ η εξαγωγική της

Έκθεση SICAM 2018, που πραγµατοποιήθηκε το διάστηµα 16-20

δραστηριότητα καλύπτει επίσης την Κύπρο και πολλές χώρες των

Οκτωβρίου στο Pordenone της Ιταλίας. Πρόκειται για µια έκθεση

Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας

του ευρύτερου κλάδου της βιοµηχανίας επίπλων που εξειδικεύεται

Αφρικής.

σύγχρονο Show Room, στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετούν άµεσα τους

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

63


Παρουσίαση

Εξειδικευμένες και πιστοποιημένες Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Πιστοποιημένες υπηρεσίες και επενδύσεις σε υψηλή τεχνογνωσία και άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, συνιστούν τον άξονα της επιτυχίας για τη NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε., η οποία εδώ και είκοσι χρόνια αποτελεί κορυφαία επιλογή στον χώρο των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.

H

εταιρία ιδρύθηκε το 1998, µε σκοπό την παροχή εξειδικευµένων συµβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις

και οργανισµούς του Ιδιωτικού και ∆ηµόσιου Τοµέα, και, σήµερα, διαθέτοντας δίκτυο γραφείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ∆υτική Μακεδονία, κατέχει πλέον «πρωταγωνιστική» θέση στον χώρο των Συµβουλευτικών Υπηρεσιών, όπως αποδεικνύουν το ευρύ της πελατολόγιο και τα εγκεκριµένα επενδυτικά σχέδια που διαχειρίζεται. Η «επένδυση» στο ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί συστατικό στοιχείο της φιλοσοφίας της NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. καθώς και βασική προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρίας. Η σηµαντική αύξηση του στελεχιακού δυναµικού της κατά την τελευταία πενταετία είναι ενδεικτική, τόσο της ανάπτυξης της εταιρίας, όσο και της άµεσης ανταπόκρισής της στα νέα δεδοµένα της αγοράς και στις νέες, εξειδικευµένες επιχειρηµατικές ανάγκες των πελατών της. Οι υπηρεσίες που παρέχει η NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. καλύπτουν όλο το φάσµα των επιχειρησιακών λειτουργιών, µε έµφαση στους τοµείς της Αξιοποίησης Ευκαιριών Χρηµατοδότησης και ∆ιαχείρισης Επενδυτικών Έργων, του Στρατηγικού και Επιχειρη-

και υλοποίηση επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόµο, έχοντας δια-

σιακού Σχεδιασµού, της Οργάνωσης Επιχειρήσεων, καθώς και της

χειριστεί µε απόλυτη επιτυχία σηµαντικό αριθµό προτάσεων στους

παροχής συµβουλευτικών υπηρεσιών στον ∆ηµόσιο Τοµέα.

τοµείς της µεταποίησης, Logistics, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων,

Αναλυτικότερα, στον τοµέα της Χρηµατοδότησης & ∆ιαχείρισης

ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, παραγωγής λογισµικού, ευρυζωνι-

Επενδυτικών Σχεδίων, η εταιρία παρέχει ένα σύνολο εξειδικευµέ-

κών υποδοµών, κ.λπ., συµβάλλοντας µε τον τρόπο αυτό στην ανά-

νων υπηρεσιών που αφορούν στην:

πτυξη των επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια.

Αξιολόγηση & Υποβολή Επενδυτικών Σχεδίων

Η εταιρία λειτουργεί πιστοποιηµένη για το σύνολο των παρεχό-

Αξιοποίηση βέλτιστων πηγών χρηµατοδότησης

µενων υπηρεσιών της, κατά το διεθνές αναγνωρισµένο EN ISO

Εκπόνηση Μελετών Σκοπιµότητας - Βιωσιµότητας

9001:2015 και το ΕΛΟΤ 1435 για το σύνολο των έργων προβολής

∆ιοίκηση & ∆ιαχείριση των επενδυτικών έργων

και επικοινωνίας που αναλαµβάνει και υλοποιεί.

Η NOISIS διαθέτει πολυετή εµπειρία και εξειδίκευση στην υπαγωγή

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

www.noisis.grΣυνέντευξη

ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΆΚΗΣ CHIEF OPERATING OFFICER AUTOMOTIVE SOLUTIONS ΕΠΕ

Δυναμικά στην ξενοδοχειακή αγορά η Automotive Solutions Νέες, αξιόλογες συνεργασίες με τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους, ανάμεσά τους το Four Seasons Astir Vouliagmenis, τα Sani & Ikos Resorts και το Navarino Hills, αποδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι, η Automotive Solutions, όχι μόνο έχει πλέον «ενηλικιωθεί», αλλά αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο «παίχτη» στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Για τη δυναμική παρουσία της εταιρίας στην ξενοδοχειακή αγορά, όπως και για τα νέα προϊόντα της, τα οποία θα παρουσιάσει στην έκθεση xenia, μιλάει στο «Χ&Τ» o Chief Operating Officer της Automotive Solutions, κ. Δημήτρης Καπετανάκης.

Καταρχάς, ποια είναι η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην ξενοδοχειακή αγορά και τι νέο έχετε να παρουσιάσετε; Η Automotive Solutions ΕΠΕ ασχολείται επαγγελµατικά µε την ηλεκτροκίνηση από το 2002, απασχολεί 10 άτοµα προσωπικό και διαθέτει πάντοτε µόνιµο στοκ οχηµάτων, άνω των 130 τεµαχίων, τα οποία διατίθενται, είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση. Σε συνδυασµό µε την τεχνική υποστήριξη που προσφέρουν οι 4 κατάλληλα εκπαιδευµένοι µηχανικοί της και τα 2 κινητά συνεργεία που διαθέτει, µπορεί να επέµβει σε ελάχιστο χρόνο, σε κάθε σηµείο της Ελλάδας και για όλα τα ηλεκτρικά οχήµατα ανεξαρτήτου µάρκας και τύπου. Σε αυτό το σηµείο να τονίσουµε ότι πλέον υπάρχουν εξουσιοδοτηµένοι συνεργάτες της εταιρίας σε κοµβικά σηµεία της χώρας

Η Automotive Solutions επεκτείνεται και αναπτύσσεται διαρκώς

όπως στην Κέρκυρα, την Κω, τη Ρόδο, την Κρήτη, κ.ά.. Έτσι, οι

σε νέους τοµείς, κάθε χρόνο. Σε αντίθεση µε άλλες εταιρίες του

υπηρεσίες after sales service είναι ακόµα πιο άµεσες, αξιόπιστες

κλάδου της, η Automotive Solutions επενδύει συνεχώς και σε έµ-

και αποδοτικές, σε συνδυασµό πάντα µε το πλήρες στοκ των

ψυχο δυναµικό, ενώ ισχυροποιεί την παρουσία της στον ξενοδο-

ανταλλακτικών, που διαθέτει η εταιρία στις αποθήκες της.

χειακό τοµέα. Φέτος µόνο, κατοχυρώθηκαν συµφωνίες προµήθειας οχηµάτων µε τους µεγαλύτερους ξενοδοχειακούς οµίλους,

Ποια είναι η πορεία της εταιρίας τα τελευταία χρόνια και σε τι επίπεδα προβλέπεται να διαμορφωθούν τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2018; 66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

όπως το Four Seasons Astir Vouliagmenis (30 οχήµατα, τα περισσότερα από αυτά µε µπαταρίες λιθίου), το Navarino Hills Project (120 οχήµατα), τα Sani & Ikos Resorts - Ikos Aria (35 οχήµατα και


συνεργασία για τρίτη συνεχόµενη χρονιά) και η Grecotel (16 οχήµατα και συνεργασία για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά). Επιπλέον, στον δηµόσιο τοµέα, η εταιρία προµηθεύει ηλεκτρικά λεωφορεία, ηλεκτρικά φορτηγά και ηλεκτρικά ποδήλατα σε δήµους και κοινότητες της χώρας, µαζί πάντα µε τον κατάλληλο εξοπλισµό φόρτισής τους.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία διαφοροποιούν την εταιρία από τον ανταγωνισμό και τι θα παρουσιάσετε στην έκθεση XENIA 2018; Η Automotive Solutions διαθέτει τη µεγαλύτερη γκάµα ηλεκτρικών οχηµάτων στην Ελλάδα, αφού αντιπροσωπεύει αποκλειστικά 6 διαφορετικές εταιρίες, παγκόσµιας εµβέλειας (EZGO, Cushman, Taylor Dunn, Melex, Electra, Tecnobus). Φέτος, στην έκθεση xenia 2018, η εταιρία, θα παρουσιάσει νέα µοντέλα ηλεκτρικών οχηµάτων, µε ισχυρούς κινητήρες και µεγάλη τάση, που θα τη διαχωρίσουν ακόµα περισσότερο από τον ανταγωνισµό, τα πρώτα ηλεκτρικά οχήµατα µε µπαταρίες λιθίου, καθώς και νέες, καινοτόµες προτάσεις σχετικά µε προϊόντα καθαρισµού, κατάλληλα για τον ξενοδοχειακό κλάδο, στα οποία θα γίνεται και επίδειξη.

Συστήματα Σιδερώματος με σίδερο ασφαλείας

Επιπλέον, σε συνδυασµό µε την εµπειρία του τµήµατος πωλήσεων της εταιρίας µας µπορούµε να προσδιορίσουµε ακριβώς τις λειτουργικές ανάγκες των ξενοδοχείων, όπως και τις µορφολογικές ιδιαιτερότητες, και µε την άνεση που µας προσφέρει η τεράστια γκάµα των οχηµάτων µας, να προσφέρουµε (είµαστε οι µόνοι που µπορούµε να το κάνουµε αυτό) το απόλυτα κατάλληλο όχηµα, ανά περίπτωση, εξασφαλίζοντας µε τον τρόπο αυτό καλύτερη απόδοση και µεγαλύτερη αντοχή στη χρήση, µε µικρότερο ετήσιο κόστος για τους πελάτες µας.

Ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν τελευταία στον χώρο της αυτοκίνησης; Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τοµέα της ηλεκτροκίνησης είναι ραγδαία τα

Δίσκοι Καλωσορίσματος Ηλεκτρονικές Ζυγαριές Μπάνιου χωρίς μπαταρία

τελευταία χρόνια και την ακολουθούν όλες οι µεγάλες αυτοκινητοβιοµηχανίες. Οι κινητήρες των ηλεκτρικών οχηµάτων είναι πλέον πια εναλλασσόµενου ρεύµατος, κλειστού τύπου τεχνολογίας AC, ακόµα πιο ισχυροί έως 22.4hp, µε µεγαλύτερη τάση έως και 80V και οι ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι έχουν βελτιωθεί σηµαντικά, προσφέροντας αυξηµένη αντοχή στη χρήση, µε µεγαλύτερη απόδοση, δίνοντας µε µια πλήρη φόρτιση µεγαλύτερη αυτονοµία και µεγαλύτερο χρόνο ζωής στις µπαταρίες. Σε αυτό το σηµείο να σηµειωθεί ότι φέτος, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παραδοθούν, στο Four Seasons Astir Vouliagmenis ηλεκτρικά οχήµατα της εταιρίας EZGO, µε µπαταρίες λιθίου. Ενώ στα Sani & Ikos Resorts ηλεκτρι-

Αναδιπλούμενα Παιδικά Κρεβατάκια με πιστοποίηση JPMA (US crib Law)

κά οχήµατα της εταιρίας EZGO, µε κινητήρες 22.4hp και τάσεως 72V, µαζί µε οχήµατα Melex, µε τον νέο αποδοτικό κινητήρα των 11.7hp (8kW). Επιπλέον, τα οχήµατα αυτά διαθέτουν αναγεννητική πέδηση για µερική φόρτιση των µπαταριών και οι φορτιστές είναι πια ηλεκτρονικοί, υψηλής συχνότητας.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε.

Αναξιµάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 67 www.afoisamara.gr


Παρουσίαση

«ΚΤΙΡΙΟ 59 - Α Porta» & Συνεργάτες

Συνέπεια στην ποιότητα

Ολοκληρωμένες λύσεις, σε ταχύτατους χρόνους, στον χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, δίνει μια ομάδα εταιριών με πρωτοστάτη την «ΚΤΙΡΙΟ 59 – Α Porta» και συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες, που κατασκευάζουν προϊόντα με βάση το ξύλο. Πόρτες, έπιπλα δωματίου, εξωτερικά κουφώματα, έπιπλα χώρου υποδοχής και αναψυχής με τη σφραγίδα της εταιρίας, κοσμούν πολλά ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Κύπρο και χώρες της ανατολής.

A

πό το Group των εταιριών «ΚΤΙΡΙΟ 59 - Α Porta» παρέχεται

και δείκτες, από διεθνείς φορείς αξιολόγησης, καθώς και πλήθος

µια σειρά υπηρεσιών όπως κατασκευή, επίβλεψη, τοπο-

άλλων προϊόντων της ΚΤΙΡΙΟ 59 – Α PORTA, παραδίδονται όλα µε

θέτηση και συντήρηση από τα χέρια έµπειρων τεχνιτών

έντυπα εγγύησης και καλής λειτουργίας.

και στελεχών για τη δηµιουργία έργων υψηλών προδιαγραφών, µε προϊόντα διακεκριµένης ποιότητας. Το δηµιουργικό ταλέντο αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και διακοσµητών κάθε έργου, σε συνδυασµό µε την τεχνογνωσία και τη µακροχρόνια εµπειρία τους, µπορεί να καλύψει οποιαδήποτε λεπτή και εξειδικευµένη κατασκευή, δηµιουργώντας χώρους µε άρτια

Προϊόντα και υπηρεσίες, πιλοτικά δωµάτια, σε µεγάλη ποικιλία, σε κλασσικό, παραδοσιακό ή µοντέρνο δυναµικό σχεδιασµό, µπορεί να δει και να επιλέξει ο κάθε ενδιαφερόµενος, στον εκθεσιακό χώρο της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη ή στον διαδικτυακό της τόπο www.ktirio59.gr.

λειτουργικότητα και απαράµιλλη αισθητική.

Στόχος της ΚΤΙΡΙΟ 59 – Α PORTA και των συνεργατών της είναι η

Πόρτες µε πυραντοχή από 30 min έως 120 min και ηχοµείωση από

εξυπηρέτηση και η καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και αξίας.

32 db έως 42 db και κουφώµατα θερµοµονωτικά, όλα πιστοποιη-

Μια σχέση που όταν διασφαλιστεί γεννά ικανοποίηση και µακρο-

µένα σύµφωνα µε τα ευρωπαϊκά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια

χρόνιες συνεργασίες.

68 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΚΤΙΡΙΟ 59 - ALPHA PORTA GROUP Μακροχρόνια εµπειρία στην κατασκευή Ξενοδοχειακών Προϊόντων

Ξύλινη Είσοδος ∆ωµατίου Ξενοδοχείου • Πυραντίσταση: Από 30 min έως 120 min • Hχοµείωση: Από 32 db έως 42 db

• • • •

Σχεδιασµός Κατασκευή Εγκατάσταση Υποστήριξη

Νέα Μοναστηρίου 59, 563 34 Θεσσαλονίκη • Τηλ: 2310 757 410, 2310 763 653 • Fax: 2310 769 099 E-mail: ktirio59@otenet.gr • Web: www.ktirio59.gr


Παρουσίαση

Ιταλική κομψότητα στο μπάνιο

Η

PURA COLLECTION χαρακτηρίζεται από ορθολογι-

τσας, που ταιριάζει µε το απλό, αλλά καλαίσθητο στυλ της GSI.

κό σχεδιασµό και απέριττη κοµψότητα. Συντηρητικά

Οι νιπτήρες PURA γοητεύουν µε την πρώτη µατιά. Μοντέρνοι

σχήµατα που εξισορροπούν µε δεξιοτεχνία σε ευθείες

εκλεπτυσµένοι και ταυτόχρονα λειτουργικοί, αποτελούν την ιδα-

γραµµές και απαλές καµπύλες. Η απλότητα και η καθαρότητα των

νική επιλογή για το σύγχρονο µπάνιο ενός δωµατίου ξενοδοχεί-

γραµµών τους δίνει µια νότα σύγχρονης πολυτέλειας και φινέ-

ου, µε προσωπικότητα και στυλ.

70 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘέμα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Έτσι διαμορφώνεται ο χάρτης της Airbnb στην Ελλάδα • 95.466 ακίνητα ενοικιάζονται στην Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας Παγκόσμιο φαινόμενο κι ένα νέο τουριστικό μοντέλο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, γνωστές κυρίως ως μισθώσεις τύπου Airbnb, από τη γνωστή πλατφόρμα, συνιστούν μία νέα πραγματικότητα και στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Η Airbnb, φυσικά, πρωτοπορεί σε αυτή τη νέα εξέλιξη, αφού από ένα site για να βρίσκουν οι εναλλακτικοί ταξιδιώτες κάποια φθηνή επιλογή διαμονής έχει γιγαντωθεί τελευταία, προσφέροντας πληθώρα επιλογών, αλλάζοντας τον «χάρτη» της φιλοξενίας στη χώρα μας. Έτσι, τον Σεπτέμβριο 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Airbnb, στην Ελλάδα είχαν καταχωρηθεί στις βάσεις της Airbnb περισσότερες από 95.000 κατοικίες, βίλλες και διαμερίσματα προς ενοικίαση.

H

πλατφόρµα ενοικίασης σπιτιών που µέχρι πριν κάποια χρό-

το REVPAR παρουσιάζει συγκράτηση και σε κάποιες περιπτώσεις

νια προσέφερε δωµάτια σε hostel, σήµερα «πρωταγωνι-

µείωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά αυτή δείχνει σηµάδια

στεί» στην τουριστική διαµονή, κατακτώντας σηµαντικό µερίδιο

κορεσµού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

και στην ελληνική αγορά της Φιλοξενίας. Τον Σεπτέµβριο 2018, η

Για του λόγου το αληθές, ο δείκτης των εσόδων ανά διαθέσιµο δω-

Airbnb διαθέτει 95.466 ακίνητα προς ενοικίαση στη χώρα µας, τα

µάτιο τον Αύγουστο του 2018 διαµορφώθηκε 120,69 δολάρια, από

οποία αναλύονται ως εξής:

σχεδόν 130 δολάρια (129,93), τον Αύγουστο του 2018. Ενώ κατακό-

82.304 ακίνητα που ενοικιάζονται αυτοτελώς στο σύνολό τους

ρυφη πτώση σηµείωσε ο δείκτης τον Σεπτέµβριο, διαµορφούµενος

12.904 private rooms και

σε µόλις $71,85, οριακά χαµηλότερος από τον περυσινό Σεπτέµβριο

258 shared room σε κατοικίες που οι ένοικοι συνοικούν

($72,77).

Ο αριθµός αυτός, είναι κατά 40% και πλέον υψηλότερος, από ότι

Αντίστοιχη µε την εικόνα των εσόδων είναι και η εικόνα που πα-

ένα χρόνο πριν, και σχεδόν τριπλάσιος από τον Σεπτέµβριο του

ρουσιάζει η µέση τιµή δωµατίου (ADR), η οποία τον φετινό Σεπτέµ-

2016. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο προκύπτει από τα στοιχεία ότι

βριο διαµορφώθηκε στα $134,23, έναντι $177,93 τον Αύγουστο και

72 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μάϊος-16

Ιουν-16

Ιουλ-16

Αυγ-16

Σεπ-16

Οκτ-16

Νοε-16

Δεκ-16

Entire Place

24.794

27.896

32.195

33.005

34.212

38.103

33.564

31.953

Private Room

3.999

4.628

5.441

5.636

5.895

6.696

5.566

5.187

Shared Room

144

155

171

164

177

203

193

188

Entire Place

9.736

13.239

20.760

24.248

18.714

13.368

7.636

7.538

Private Room

1.749

2.385

3.612

4.239

3.612

2.589

1.423

1.283

Shared Room

46

73

100

113

93

84

60

59

Total Available

549.529

719.676

1.159.046

1.306.592

964.691

696.931

363.731

386.817

Booked

166.157

274.802

525.071

745.730

414.431

259.015

142.483

149.782

118.767

159.852

242.902

273.907

234.315

175.017

102.455

100.629

47.288

71.340

124.391

170.408

120.609

75.537

45.300

43.682

Available

270.101

358.912

568.318

645.166

501.676

367.439

201.759

207.908

Booked

90.928

145.454

271.058

380.708

231.926

145.448

83.213

84.412

Entire Place

33,7%

40,5%

47,7%

59,0%

46,2%

39,6%

41,2%

40,6%

Hotel Comparable

39,8%

44,6%

51,2%

62,2%

51,5%

43,2%

44,2%

43,4%

$127,33

$152,96

$177,67

$185,0

$127,63

$100,71

$91,66

$94,83

$73,0

$83,08

$93,0

$96,79

$78,06

$63,66

$54,85

$55,32

Entire Place

$42,86

$61,99

$84,74

$109,17

$59,0

$39,87

$37,80

$38,50

Hotel Comparable

$29,07

$37,08

$47,63

$60,22

$40,18

$27,48

$24,25

$24,01

Total Available Listings

Booked Listings

Room Nights - Entire Place

Room Nights - Hotel Comparable Total Available Booked Listing Nights - Entire Place

Occupancy

ADR Entire Place Hotel Comparable RevPAR

Ιαν-18

Φεβ-18

Μαρ-18

Απρ-18 Μάϊος-18

Ιουν-18

Ιουλ-18

Αυγ-18

Σεπ-18

Οκτ-17

Νοε-17

Δεκ-17

Total Available Listings Entire Place

32.378

29.823

34.479

38.849

48.508

54.155

58.822

60.005

59.828

56.257

48.319

45.396

Private Room

5.233

4.753

5.369

6.405

8.317

9.273

9.842

9.957

10.026

9.451

7.688

7.191

Shared Room

187

165

182

180

218

231

245

245

258

215

204

187

Booked Listings Entire Place

7.383

7.067

8.249

16.119

19.640

29.877

42.049

47.266

36.722

23.366

14.475

12.775

Private Room

1.252

1.199

1.341

2.635

3.445

5.107

6.768

7.587

6.070

3.853

2.211

1.942

Shared Room

63

53

55

72

82

111

135

151

137

86

65

54

Room Nights - Entire Place Total Available

373.461

326.652

400.397

858.716

1.091.049

1.642.195

2.348.656

2.596.590

1.919.126

1.214.691

674.821

628.353

Booked

127.619

125.378

146.584

342.086

431.747

748.907

1.326.964

1.727.935

920.866

532.234

250.612

244.250

Room Nights - Hotel Comparable Total Available

96.617

87.163

112.116

189.806

246.602

344.963

477.556

535.384

435.445

290.670

179.232

165.956

Booked

39.746

38.559

47.292

85.291

113.032

173.083

281.120

370.719

244.459

142.791

80.527

74.490

Listing Nights - Entire Place Available

199.959

176.994

221.352

432.118

551.284

811.532

1.155.530

1.287.883

981.564

631.820

367.545

342.613

Booked

73.967

72.399

86.106

180.388

231.310

383.505

662.403

870.053

498.807

289.140

147.121

141.216

Occupancy Entire Place

37,0%

40,9%

38,9%

41,7%

42,0%

47,3%

57,3%

67,6%

50,8%

45,8%

40,0%

41,2%

Hotel Comparable

41,1%

44,2%

42,2%

44,9%

45,8%

50,2%

58,9%

69,2%

56,1%

49,1%

44,9%

44,9%

ADR Entire Place

$88,98

$86,0

$91,56

$112,56

$125,14

$156,50

$190,74

$192,33

$143,21

$116,11

$96,69

$94,86

Hotel Comparable

$52,19

$51,94

$57,69

$65,63

$73,32

$84,55

$96,33

$99,18

$82,17

$68,99

$59,97

$57,88

RevPAR Entire Place

$32,91

$35,18

$35,62

$46,99

$52,51

$73,96

$109,34

$129,93

$72,77

$53,14

$38,70

$39,10

Hotel Comparable

$21,47

$22,98

$24,33

$29,49

$33,61

$42,42

$56,70

$68,67

$46,13

$33,89

$26,94

$25,98

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

73


Θέμα

Ιαν-18

Φεβ-18

Μαρ-18

Απρ-18

Entire Place

45.343

44.744

49.870

58.027

Private Room

7.137

6.924

7.643

9.128

Shared Room

190

184

189

Entire Place

12.102

12.081

Private Room

1.756

1.881

Shared Room

56

Total Available Booked

Μάϊος-18

Ιουν-18

Ιουλ-18

Αυγ-18

Σεπ-18

65.834

74.478

80.731

83.002

82.304

10.712

11.842

12.471

12.840

12.904

205

206

244

290

278

258

17.302

26.985

36.820

44.932

61.232

68.084

55.371

2.452

4.053

5.612

6.819

8.751

9.880

8.294

48

76

102

101

125

149

163

144

593.871

533.915

855.873

1.397.057

2.094.163

2.417.349

3.346.429

3.696.080

2.845.751

206.998

199.310

348.456

608.986

848.688

1.179.232

1.970.481

2.484.050

1.454.012

156.705

146.450

221.364

323.237

442.760

519.897

711.842

788.522

660.240

66.967

65.793

103.469

158.723

207.740

278.473

432.059

544.800

385.291

Available

323.308

297.100

461.202

721.097

1.040.316

1.215.133

1.689.695

1.870.082

1.476.169

Booked

122.494

119.483

198.374

329.364

444.688

611.235

1.003.656

1.268.494

790.197

Entire Place

37,9%

40,2%

43,0%

45,7%

42,7%

50,3%

59,4%

67,8%

53,5%

Hotel Comparable

42,7%

44,9%

46,7%

49,1%

46,9%

53,6%

60,7%

69,1%

58,4%

Entire Place

$95,96

$88,14

$106,12

$117,27

$135,67

$156,94

$177,84

$177,93

$134,23

Hotel Comparable

$57,21

$56,21

$64,04

$69,54

$76,75

$83,60

$90,01

$93,44

$77,82

$36,36

$35,45

$45,65

$53,56

$57,99

$78,95

$105,63

$120,69

$71,85

Total Available Listings

Booked Listings

Room Nights - Entire Place

Room Nights - Hotel Comparable Total Available Booked Listing Nights - Entire Place

Occupancy

ADR

RevPAR Entire Place Hotel Comparable

$24,45

$25,25

$29,93

$34,15

$36,01

$44,78

$54,63

$64,56

$45,41

$143,21 τον Σεπτέµβριο του 2017.

στα καταλύµατα τύπου Airbnb είναι χαµηλότερη, σε σχέση µε την

Όσον αφορά τον δείκτη της πληρότητας ακολουθεί την ίδια πτω-

πληρότητα που κατέγραψαν τους µήνες Αύγουστο και Σεπτέµβριο

τική πορεία µε τους δείκτες ADR και RevPAR, καθώς από 67,8% τον

τα ξενοδοχεία και η οποία διαµορφώθηκε στο 69,1% και 58,4%, αντί-

Αύγουστο, τον Σεπτέµβριο έπεσε στο 53,5%. Μάλιστα, η πληρότητα

στοιχα.

74 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ce-

Εξοπλισμός Α.Ι. Αγγελάκου Α.Ι. Αγγελάκ κουζίνας Αντιπροσωπείες Επαγγελµατικές συ Επαγγελµατικές συσκευές- Service- Αντιπροσωπείες

Στεγνωτήρες χερ Στεγνωτήρες χεριών Mini Bar αμμωνίας Mini Bar αμμωνίας Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια με κλειδί και μαλλιών, με κλειδί με με κλειδ κλειδ και μαλλιών, σαπ σαπουνοθήκες καικαι και ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά

Μπουφέδες στάνταρ διαστάσεις Μπουφέδες στάνταρ διαστάσεις Χρηματοκιβώτ αι καιηλεκτρονικ και κατάκ παραγγελία κατά παραγγελία Κλιματιστικά Κλιματιστικά Κλιματιστικά Κλιματιστικά διαφόρων διαφόρων τύπων διαφόρων διαφόρων τύπων τύπων τύπων

Κλιματισ Μικροσυσκευές Μικροσυσκε διαφόρω Ανοξείδωτες κατασκευέςσε και σκεύη σε Ανοξείδωτες κατασκευές και σκεύη ΤαΤα Τα πάντα Τα πάντα πάντα πάντα επιθυμητές διαστάσεις επιθυμητές διαστάσεις

Πλυντήρια Πλυντήρια πιάτων πιάτων και και ποτηριών ποτηριών

για για για τον για τον τον τον επαγγελματικό επαγγελματικό επαγγελματικό επαγγελματικό Τα πάν τα εξοπλισμό εξοπλισμό εξοπλισμό εξοπλισμό για τον και και και τη και μαζική τη τη μαζική τημαζική μαζική Εντοιχιζόμενες συσκευές Εντοιχιζόμε επαγγελματικό εστίαση! εσ εστίαση! εσ τίαση! τίαση! Drop in εξοπλισμό Drop in Εξοπλισμός laundry Εξοπλισμός laundry και τη μα ζική εσ τίαση!

Θερμοθάλαμοι Θερμοθάλαμοι Ψυγεία και Blast Chiller Παγομηχανές Παγομηχανές Εξοπλισμός Εξοπλισμός Εξοπλισμός Εξοπλισμός κουζίνας κουζίνας κουζίνας κουζίνας

σεις

Φούρνοι Φούρνοι

Εξοπλισμός Μπουφέδες στάνταρ διαστάσεις Μπουφέδες κουζίνας και κατά παραγγελία και κατά πα Πλυντήρια πιάτων Πλυντήρια πιάτων και ποτηριών και ποτηριών

Θερμοθάλαμοι Θερμοθάλαμοι ηχανές Ψυγεία Ψυγεία Ψυγεία Ψυγεία και Blast Chiller και Blast και και Chiller Blast Παγομηχανές BlastChiller Chiller Ψυγεία

κ αι Φούρνοι Bla Φούρνοι

) 10, Μοσχάτο Αφών Γιαννί183 δη (πρώην 46 Πεντέλης) 10, Μοσχάτο 183 46 210 4010600 Τηλ: 210Γιαννίδη 4835776, 210 4835771, 210 4010600 Αφών Αφών Αφών Αφών (πρώην Γιαννίδη Πεντέλης) Γιαννίδη Γιαννίδη 10, Μοσχάτο (πρώην 183 46 Πεντέλης) (πρώην (πρώην 10, Μοσχάτο Πεντέ Πεντέ 183 4 Τηλ: Τ Τηλ: Τ 210 ηλ: 4835776, ηλ: 210 210 210 4835771, 4835776, 210 210 4010600 4835776, 4835776, 210 4835771, 210 210 210 4010600 48357 4835 ww.hotel-market.gr www.hotel-market.gr Emai l: angel ako@otenet.gr Email: Email: Email: Email: angelako@otenet.gr angelako@otenet.gr angelako@otenet.gr angelako@otenet.gr

www.hotel-market.gr www.hotel-market.gr

Αφών Γιαννίδη (π Τ ηλ: 210 483577 Email: angelako@


Παρουσίαση

45 χρόνια στο πλευρό των ελληνικών ξενοδοχείων Με σημείο αναφοράς τις αποκλειστικές συνεργασίες µε τις µεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρίες κατασκευής πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού παγκοσµίως και άξονα την παροχή ευέλικτων πακέτων προµήθειας και εγκατάστασης πλυντικών συστηµάτων και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών της, η Papageorgakis Bros, «πρωταγωνιστεί» στον τοµέα των πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού στη χώρα µας.

Μ

ε έτος ίδρυσης το 1972, η Papageorgakis Bros, εξειδι-

πελατών της και η παροχή υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπη-

κεύεται στον εξοπλισµό και την υποστήριξη των πλυ-

ρεσιών στην ελληνική αγορά. Η εµπιστοσύνη δε των πελατών

ντικών συστηµάτων ιµατισµού, αποτελώντας την κορυφαία εται-

της αποτελεί την ύψιστη τιµή και την καλύτερη διαφήµιση, ενώ

ρία στην Ελλάδα στον τοµέα της.

παράλληλα την «υποχρεώνει» να καταβάλλει ακόµα µεγαλύτερες

Πρωταρχικός στόχος της εταιρίας παραµένει η εξυπηρέτηση των

προσπάθειες, ώστε να φανεί αντάξια της εµπιστοσύνης τους.

76 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι κύριοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην επιτυχία της

το οποίο αποτελεί την ύψιστη διάκριση της IPSO-ALLIANCE πα-

Papageorgakis Bros συνοπτικά είναι:

γκοσµίως.

Η πελατοκεντρική φιλοσοφία που διαπνέει την εταιρία.

Στη σηµερινή ιδίως εποχή, όπου η οικονοµική κρίση πλήττει µε

Η προσήλωση στην άµεση και αποτελεσµατική υποστήριξη

σφοδρότητα την ελληνική οικονοµία και τις ελληνικές τουριστι-

των πελατών της (after sales service).

κές µονάδες, η εταιρία Papageorgakis Bros, βρίσκεται στο πλευ-

Η αποκλειστική συνεργασία µε τις µεγαλύτερες και πιο

ρό των Ελλήνων ξενοδόχων, µε πρωτόγνωρες για τα δεδοµένα

αξιόπιστες εταιρίες κατασκευής πλυντικών συστηµάτων

του χώρου ενέργειες, όπως το πρόγραµµα ανακύκλωσης παλαι-

ιµατισµού παγκοσµίως (π.χ. JENSEN GROUP, IPSO-ALLIANCE,

ών µηχανηµάτων, η δέσµη µέτρων «Clean the World», η διατή-

κ.λπ.).

ρηση και σε πολλές περιπτώσεις µείωση των τιµών, καθώς και η

Η πολυετής εµπειρία και η εξειδίκευση.

παροχή ευέλικτων διακανονισµών πληρωµής προς διευκόλυνση

Η ασύγκριτη ποιότητα των προϊόντων της και οι λογικές

των πελατών της.

τιµές.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρ’ όλες τις δεδοµένες δυσκολίες της αγο-

Το δίκτυο των συνεργατών της σε όλη την Ελλάδα.

ράς, η εταιρία Papageorgakis Bros, συνεχίζει ακάθεκτη την ανα-

Η δραστηριοποίησή της και σε άλλες αγορές, όπως η

πτυξιακή της πορεία, επενδύοντας συνεχώς, τόσο στη βελτίωση

Κύπρος, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η FYROM, η Μάλτα, η

των υλικοτεχνικών της υποδοµών, όσο και στην ενδυνάµωση

Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

του έµψυχου δυναµικού της. Είναι, άλλωστε, αξιοσηµείωτο το

Η πώληση προϊόντων µέσω leasing, καθώς και ο διακανονισµός πληρωµών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

Η διατήρηση όλων των ανταλλακτικών σε stock, για άµεση αντιµετώπιση οποιουδήποτε προβλήµατος.

Η συνεχής 45ετής παρουσία της στην

ελληνική αγορά.

γεγονός πως αποτελεί µία από τις λίγες εταιρίες του χώρου, όπου

Ο δωρεάν παρεχόµενος σχεδιασµός εγκατάστασης

προχώρησε σε αύξηση των θέσεων εργασίας, κάνοντας πράξη

για κάθε κατηγορίας πλυντικά συγκροτήµατα και

την πεποίθηση πως, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, οι εταιρίες

στεγνοκαθαριστήρια.

πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειµένου

Η κάλυψη των αναγκών των πελατών της, σε όποιο σηµείο

να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους.

της χώρας κι αν βρίσκονται. Μάλιστα, το γεγονός ότι η

Ελπίδα όλων των ανθρώπων της Papageorgakis Bros είναι να

εταιρία δεν διαχωρίζει τους πελάτες της σε «κοντινούς»

εξέλθει η αγορά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από τη µεγάλη

και «αποµακρυσµένους», έχει συµβάλλει προκειµένου να

κρίση που τη µαστίζει. Έως τότε όµως, η κορυφαία εταιρία στην

καταξιωθεί στη συνείδησή τους.

προµήθεια πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού στη χώρα µας, θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των πελατών της και θα λαµβάνει

Η εταιρία Papageorgakis Bros, έχει αναλάβει κατά καιρούς, τα

όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, προκειµένου να συντελέσει, τόσο

µεγαλύτερα projects στον χώρο των πλυντικών συγκροτηµάτων

στην τόνωση της αγοράς του τουρισµού, όσο και στην ενίσχυση

ιµατισµού στη χώρα µας. Μία προσεκτική ανάγνωση του πελατο-

όλων των τουριστικών µονάδων, µικρών και µεγάλων.

λογίου της άλλωστε, αποδεικνύει µε τον πλέον εύγλωττο τρόπο

Θα αποτελέσει δε, όπως διαβεβαιώνουν οι επικεφαλής της εταιρί-

πως τα περισσότερα και τα πλέον σηµαντικά ελληνικά ξενοδο-

ας, ιδιαίτερη τιµή για τους ανθρώπους της, να υποδεχθούν κάθε

χεία, έχουν εµπιστευθεί την Papageorgakis Bros για την προµή-

ενδιαφερόµενο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, προκειµένου να

θεια και την οργάνωση των πλυντικών τους µονάδων ιµατισµού.

του παρουσιάσουν τα νέα, ευέλικτα πακέτα προµήθειας και εγκα-

∆εν είναι τυχαίο άλλωστε, πως από το 2004 έως και σήµερα, η

τάστασης πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού της Papageorgakis

εταιρία, βραβεύεται κάθε χρόνο µε το βραβείο «Platinum Award»,

Bros.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

77


Θέμα

της Φλώρας Γ. Γιούπη

Στα € 52,3 δισ. η συνεισφορά του τουρισμού στον κρατικό κορβανά την περίοδο 2009-2016 Ποσό € 52,3 δισ. συνεισέφερε άμεσα ο Τουρισμός στα έσοδα του κράτους κατά την περίοδο 20092016. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με τίτλο «Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα του τουρισμού στην οικονομία και τα φορολογικά έσοδα - Η περίπτωση της Ελλάδας, 20102016».

H

µελέτη διερευνά την άµεση επίδραση των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο συνολό τους ή εν µέρει στο

8.000

τουριστικό πεδίο, στην οικονοµία και τα φορολογικά έσοδα, στα

7.000

7.802

2012

2013

1.777 2.589

1.790

3.339

2011

3.321

2010

2.691

2.450

1.372

1.530 2.118

2.351

1.886

1.511

1.338

1.611 2009

3.047

ληφθούν υπ’ όψη οι έµµεσες και προκαλούµενες επιδράσεις του Του-

1.000

2.468

του στην οικονοµία. Τα ποσοστά αυτά είναι ακόµη µεγαλύτερα, αν

2.000

2.191

εσόδων, ποσοστό υψηλότερο από το 8,3% της άµεσης συνεισφοράς

2.311

ριστικό τοµέα αποτελούσαν το 10,5% των συνολικών φορολογικών

3.000

2.331

Σύµφωνα µε τη µελέτη, το 2016 τα φορολογικά έσοδα από τον του-

4.000

6.117 5.449

2.039

βαρύνσεις.

5.000

2.454

δα, ούτε και οι εισπράξεις του δηµοσίου από µη φορολογικές επι-

6.173 5.707

2.133

σο στην οικονοµική δραστηριότητα, όσο και στα φορολογικά έσο-

6.198 6.000

1.672

7.170

οποία περιλαµβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Στη µελέτη δεν περιλαµβάνονται οι έµµεσες και προκαλούµενες επιδράσεις, τό-

7.704

2014

2015

2016

0

ρισµού. Επίσης, για την περίοδο 2009-2016, ο Τουρισµός παρήγαγε περισσότερα από € 105 δισ. Ακαθάριστης Προστιθέµενης Αξίας (ΑΠΑ) και € 92 δισ. εισοδηµάτων.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το 2016 ο ιδιωτικός τοµέας του Τουρισµού κατέβαλε €7,7 δισ. σε άµεσους και έµµεσους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Κατά µέσο όρο οι έµµεσοι φόροι συνετέλεσαν στο 40% των εσόδων, ακολουθούµενοι από τις εισφορές κοι10,4% 10%

9,5% 8,3%

8%

9,5%

νωνικής ασφάλισης (36%), ενώ πιο χαµηλά ήταν οι άµεσοι φόροι µε 24%. Παρ’ ότι την περίοδο της κρίσης ο κλάδος είχε καθοδική πορεία µέχρι το 2013, τα φορολογικά έσοδα δεν παρουσίασαν σηµαντικές

6%

απώλειες, λόγω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης. Στη συνέχεια και µε την ανάκαµψη του Τουρισµού, τα έσοδα παρουσί-

4%

2%

0%

ασαν σηµαντική αύξηση. ∆εδοµένης της ανάκαµψης του ιδιωτικού τοµέα του Τουρισµού, από το 2013 και µετά, η συµβολή του στην οικονοµία αυξήθηκε από 6,7% σε 8,3% (+24%). Η αύξηση στα φορολογικά έσοδα που δηµιουργεί ο κλάδος ήταν ταχύτερη, µε τη συµβολή του κλάδου να φτάνει το 10,5% το 2016 από 7,9% (+42%).

78 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘέμα

∆εδοµένου ότι έχει γίνει η υπόθεση ότι a priori οι έµµεσοι φορολογικοί συντελεστές είναι οι ίδιοι σε όλους τους κλάδους, το γεγονός αποδίδεται στο διαφορετικό σχετικό µέγεθος των φορολογικών βάσεων, από κλάδο σε κλάδο, και τη διαχρονική µεταβολή τους, σε συνδυασµό µε τη µεταβολή των συντελεστών των συγκεκρι-

65% 60,8% 60% 56,7% 55%

53,0% 50,6%

50%

46,9%

47,9%

48,1%

45% 40,8%

41,6%

40%

43,4%

43,1%

2012

2013

43,8%

44,9%

41,0% 38,6%

35%

36,7% 2009

2010

2011

2014

2015

2016

µένων φορολογικών βάσεων (ειδικότερα, η κατανάλωση και η παραγωγή παρουσίασαν τις υψηλότερες αυξήσεις συντελεστών, ενώ τα µεγέθη αυτά αυξήθηκαν περισσότερο -ή µειώθηκαν λιγότερο- στον Τουρισµό απ’ ό,τι στην υπόλοιπη οικονοµία). Κατά την περίοδο 2008-2016, τα άµεσα φορολογικά έσοδα από τον τουρισµό (ως ποσοστό της οικονοµικής δραστηριότητας του τουριστικού τοµέα) αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από το αντίστοιχο µέγεθος του συνόλου της οικονοµίας (από 40,8% σε 60,8% για τον τουρισµό και από 36,7% σε 48,1% για την οικονοµία συνολικά). Αυτή η αυξηµένη φορολογική απόδοση του ιδιωτικού τουριστικού κλάδου, προκαλεί ερωτήµατα για την ανθεκτικότητα του τοµέα στον διεθνή ανταγωνισµό.

80 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ στον Τομέα του Τουρισμού Ο όμιλος ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ διαθέτει πολυετή εμπειρία στη μελέτη, επίβλεψη και ολοκληρωμένη αδειοδότηση, καθώς και στη διαχείριση και τεχνική αξιολόγηση εγκαταστάσεων του Τουριστικού κλάδου, όπως Ξενοδοχεία, Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα και Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της χώρας, παρέχοντας ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες τόσο σε νέες όσο και υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις. Ο όμιλος ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ επιπλέον προσφέρει ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που αφορούν την ένταξη επενδυτικών σχεδίων σε προγράμματα επιδότησης (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, κλπ.), τη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού καθώς και την ανεύρεση κεφαλαίων μέσω επενδυτικών σχημάτων.

25 χρόνια γνώσης & εμπειρίας

250

7 Εταιρείες

Τομείς Δραστηριοτήτων

Μελέτη, Επίβλεψη και Αδειοδότηση Σύνθετων Έργων

Σύµβουλοι Ανάπτυξης Ιδιωτικού & ∆ηµόσιου Τοµέα

Συνεργάτες

Μελέτη, Επίβλεψη και ∆ιαχείριση Τεχνικών Έργων

Εκτίµηση, ∆ιαµεσολάβηση & ∆ιαχείριση Ακινήτων

Γραφεία & Εγκαταστάσεις

Πελάτες

Υγεία και Ασφάλεια Εργασίας Ανάπτυξη Συστηµάτων ∆ιαχείρισης Ποιότητας

Αξιολόγηση & Εκπαίδευση Ανθρώπινου ∆υναµικού

Mελέτη Tοπογραφικών Eφαρµογών & Έργων Υποδοµής


Παρουσίαση

Με τη «σφραγίδα» της Unilever Food Solutions τα Carte D’Or Buffet • Τα επιδόρπια που «γράφουν» τον πιο γευστικό επίλογο 82 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο αξιόπιστους προμηθευτές στον κλάδο της εστίασης. Ο λόγος για τη Unilever Food Solutions, η οποία διαθέτοντας εύρος κωδικών προϊόντων, στα οποία ενσωματώνει την παραδοσιακή με τη σύγχρονη εκδοχή των γεύσεων, συμβάλει με επιτυχία στην ανάδειξη εστιατορίων και καφέ. Τελευταία, πρωτοπορώντας για ακόμα μία φορά, η εταιρία, προσφέρει στην αγορά κάτι πέρα από τα συνηθισμένα: τη νέα σειρά επιδορπίων Carte D’Or Buffet!

έναν οικονοµικό, αλλά την ίδια στιγµή λαχταριστό τρόπο για να προσφέρουν αξέχαστες εµπειρίες απόλαυσης στους πελάτες τους. Πρόκειται για εξαιρετικές γεύσεις, βασισµένες σε αυθεντικές συνταγές, µε υψηλή απόδοση και σταθερότητα στις παρασκευές. Όµως, η Unilever Food Solutions απαντώντας στο ερώτηµα «Τι χρειάζεται ένα εξαιρετικό γεύµα; Ένα σπουδαίο γλυκό!», αµέσως µετά από το λανσάρισµα της σειράς προχώρησε ένα βήµα παραπέρα. Σε συνεργασία µε τον διακεκριµένο pastry Chef, Θανάση Τσαγκλιώτη, δηµιούργησε µία σειρά από κλασικές και µοντέρνες, λαχταριστές συνταγές, που στόχο έχουν να προσφέρουν αξέχαστες εµπειρίες απόλαυσης. Από Semifreddo σοκολάτα και American style cake, µέχρι ραβανί, Μους και Panna Cotta.

H

Σηµαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι παρασκευάζο-

σειρά αποτελείται από 9 κω-

νται γρήγορα, εύκολα και οικο-

δικούς: Μους µε γεύση Σοκολάτας,

νοµικά, ενώ σερβίρονται καθ’

Μους µε γεύση Βανίλιας, Μους µε γεύση Φράουλας, µείγµα για Panna

όλη τη διάρκεια του χρόνου,

Cotta, µείγµα για Παντεσπάνι, Κέικ µε γεύση Βανίλιας, Κέικ µε γεύ-

ανεξαρτήτως εποχικότητας.

ση Σοκολάτας, µείγµα για Crème Caramel/Crème Brûlée και Crème

Αυτό είναι το Carte D’Or Buffet:

Patisserie. Πρόκειται για µοναδικά µείγµατα, τα οποία παρασκευάζο-

η πιο γλυκιά και αποδοτική

νται αποκλειστικά στην Ελλάδα, σε συνεργασία µε τους Μύλους Αγίου

πρόταση για τον σύγχρονο

Γεωργίου, απευθύνονται στους επαγγελµατίες της µαζικής εστίασης

επαγγελµατία της εστίασης,

και είναι πιστοποιηµένα µε Halal Greece & Kosher in Greece.

που δεν συµβιβάζεται και θέλει

Τα επιδόρπια Carte D’Or Buffet διαθέτουν πολλαπλά συγκριτικά πλε-

να προσφέρει κάτι πραγµατικά

ονεκτήµατα: παρασκευάζονται σε ελάχιστα βήµατα, προσωποποι-

διαφορετικό.

ούνται εύκολα, ώστε να µπορούν να προκύψουν αµέτρητες γευστι-

Ανακαλύψτε

κές δηµιουργίες και εκδοχές, δεν έχουν απώλειες στη διαχείριση των

τη σειρά Carte D’Or Buffet

υλικών, είναι εύκολα στον προγραµµατισµό τους, έχουν έντονη γεύ-

και

ση και αρώµατα, είναι κατάλληλα για προσµίξεις υλικών, έρχονται

λία σας online στο www.

σε οικονοµικές συσκευασίες και διαθέτουν πολύ ωραία εµφάνιση.

unileverfoodsolutions.gr.

Ταυτόχρονα, προορίζονται τόσο για τον µπουφέ των ξενοδοχείων,

Carte D’Or Buffet. Η πιο γλυκιά ιστο-

όσο και για µικρότερες µονάδες, όπως τα εστιατόρια που επιζητούν

ρία… συνεχίζεται!

δώστε

σήµερα την

όλη

παραγγε-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

83


Παρουσίαση

Συμβουλές από τον «ειδικό» για ένα υγιεινά καθαρό μπάνιο Μερικές απλές, γρήγορες και πρακτικές συμβουλές για ένα υγιεινά καθαρό μπάνιο προτείνει η Ideal Standard, ο κορυφαίος κατασκευαστής πρωτοποριακών λύσεων μπάνιου.

Γ

τως, η υαλώδης πορσελάνη (νιπτήρας, λεκάνη, µπιντέ) θεωρείται ιδανικό

ια ένα τέλεια τακτοποιηµένο και καθαρό µπάνιο, χωρίς ενοχλητι-

υλικό για την υγιεινή, λόγω ενός βασικού του χαρακτηριστικού: Χάρις

κούς λεκέδες, στίγµατα και άλατα, δεν έχεις παρά να ακολουθή-

στην υάλωσή της έχει πολύ χαµηλή απορροφητικότητα στοιχείων προς

σεις τις παρακάτω συµβουλές από τον πλέον «ειδικό», την Ideal Standard.

το εσωτερικό του υλικού. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό, λείο και συµπαγές υλικό, που καθαρίζει εύκολα µε όλα τα ήπια καθαριστικά οικιακής χρή-

Εξαφάνισε τα στίγματα και τους λεκέδες από τα είδη υγιεινής

σης, κατά προτίµηση όχι αφρίζοντα. Αν επιθυµείς πιο παραδοσιακές και

Και όµως η πορσελάνη δεν είναι τυχαία το επικρατέστερο υλικό στο µπά-

µε ένα καθαρό και στεγνό πανί. Για επίµονους λεκέδες, όπως υπολείµµα-

νιο! Όχι δεν είναι εκεί για να µας παιδεύει µε το καθάρισµά της! Αντιθέ-

τα σαπουνιού, αλάτων, αλλά και πουρί στο εσωτερικό της λεκάνης*, πρό-

84 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

οικολογικές µεθόδους, µπορείς να χρησιµοποιήσεις διάλυµα από λευκό ξύδι αναµεµιγµένο µε ίση ποσότητα νερού. Ξέπλυνε καλά και σκούπισε


Διασκορπισμένα στα πιο ειδυλλιακά σημεία της Κέρκυρας, τα Mayor Hotels & Resorts σας καλωσορίζουν σ’ ένα κόσμο εξαίσιου στυλ και μοναδικής αισθητικής, με σύγχρονες εγκαταστάσεις ευεξίας και ψυχαγωγίας και με εξαιρετικές, προσωποποιημένες υπηρεσίες διαμονής υψηλής ποιότητας. Ένα κόσμο όπου είστε πραγματικά ελεύθεροι να ζήσετε! Για εμάς κάθε επισκέπτης είναι μοναδικός και στόχος μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα το ταξίδι των ονείρων του. Ο όμιλός μας αποτελείται από τέσσερις ετερόκλητες ξενοδοχειακές μονάδες, ειδικά διαμορφωμένες για να καλύπτουν κάθε τύπο διακοπών. Το νόημα των οικογενειακών διακοπών επαναπροσδιορίζεται στο Mayor Pelekas Monastery και στο Mayor Capo Di Corfu. Tο καθένα με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα, τα ξενοδοχεία αυτά, κρύβουν όλα αυτά που θέλετε να ζήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Στα δυο adults-only ξενοδοχεία μας, την παράσταση κλέβουν ο ρομαντισμός και η κομψότητα. Το Mayor La Grottα Verde Grand Resort (16+) και το Mayor Mon Repos Palace “Art Hotel” (18+) υπόσχονται να απογειώσουν κάθε στιγμή με το έτερόν σας ήμισυ ή την παρέα σας. Η εκλεπτυσμένη φιλοξενία, οι κορυφαίες υπηρεσίες και η πληθώρα δραστηριοτήτων, μαζί με τις ευφάνταστες γαστρονομικές επιλογές, συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για τις διακοπές σας. Αφοσιωμένοι στο να σας παρέχουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής, δημιουργούμε τα συναισθήματα που θα αποτελέσουν τις μελλοντικές σας αναμνήσεις. www.mayorhotels.com

Mayor Mon Repos Palace “Art Hotel“ Mayor Capo Di Corfu Anemomylos, 49100 Corfu, Greece Agios Petros Lefkimmi, 49080 Corfu, Greece T +30 26610 32783 T +30 26620 29077 Email monrepos@mayorhotels.com Email capodicorfu@mayorhotels.com www.mayormonrepospalace.com www.mayorcapodicorfu.com

Mayor La Grotta Verde Grand Resort Agios Gordios, 49084 Corfu, Greece T +30 26611 80000 Email lagrottaverde@mayorhotels.com www.mayorlagrottaverde.com

Mayor Pelekas Monastery Pelekas Beach, 49084 Corfu, Greece T +30 26611 80600 Email pelekasmonastery@mayorhotels.com www.mayorpelekasmonastery.com

Head Office: Iasonos & Sosipatrou 47, Anemomylos, 49100 Corfu, Greece | T +30 26610 28940 | F +30 26610 23460 | Email: info@mayorhotels.com


Παρουσίαση

φύγεις τη χρήση από αλκαλικά προϊόντα, καυστικές ουσίες ή πολύ δυνατά απορρυπαντικά.

Ideal Standard International Η Ideal Standard International είναι ένας από τους κορυφαίους στον κόσµο κατασκευαστές λύσεων µπάνιου υψηλής ποιότητας, για κατοικίες, εµπορικά περιβάλλοντα και χώρους φροντίδας υγείας. Με έδρα στις Βρυξέλλες, η εταιρία απασχολεί περίπου 9.500 άτοµα και διευθύνει 18 µονάδες εγκαταστάσεων παραγωγής, εξυπηρετώντας πάνω από 60 χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Χρησιµοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και σε συνεργασία µε διεθνώς καταξιωµένους σχεδιαστές, η εταιρία εστιάζει στην ανάπτυξη λύσεων µπάνιου, που καλύπτουν πολλές κατηγορίες προϊόντων, όπως κεραµικά µπάνιου, βρύσες και σχετικά εξαρτήµατα, εξοπλισµό λουτρών και υεξίας και αξεσουάρ µπάνιου. Τα προϊόντα της πωλούνται φέροντας ισχυρές διεθνείς και τοπικές εµπορικές επωνυµίες, όπως Ideal Standard, Armitage Shanks (Ηνωµένο Βασίλειο), Porcher (Γαλλία), Ceramica Dolomite (Ιταλία) και Vidima (Ανατολική Ευρώπη). σθεσε στο µίγµα 2-3 κουταλιές µαγειρικής σόδας και άφησέ το για λίγα λεπτά να δράσει πάνω στην επιφάνεια. Πάντα ξεπλένεις µε καθαρό νερό!

Κάνε τη μπανιέρα και τις μπαταρίες να λάμψουν Το καθάρισµα των αλάτων από τα τοιχώµατα της ντουσιέρας, τα πλακάκια και τις πορσελάνινες επιφάνειες αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα σηµεία του µπάνιου. Η πιο συνηθισµένη περιποίηση των ακρυλικών προϊόντων, όπως η µπανιέρα ή η ντουσιέρα, είναι να εφαρµόσεις αµέσως µετά τη χρήση τους λίγο καθαριστικό µε ένα απαλό σφουγγάρι ή πανί. Ξέπλυνε µε καθαρό νερό και η µπανιέρα είναι έτοιµη! Τα υπολείµµατα από άλατα µπορείς να τα αφαιρέσεις µε λίγο ξύδι. Για τα χρωµέ είδη του µπάνιου, όπως οι µπαταρίες, αλλά και διάφορα αξεσουάρ, µπορείς να χρησιµοποιήσεις τα ειδικά καθαριστικά του εµπορίου, ή ένα ελαφρύ διάλυµα νερού µε λευκό ξύδι. Για επιπλέον λάµψη και µεγαλύτερη διάρκεια: Αν σκουπίζεις άµεσα τις µπαταρίες του µπάνιου µε ένα στεγνό και καθαρό πανί, θα καθυστερήσεις την επανεµφάνιση αλάτων και συνεπώς την ανάγκη για συχνή, γενική καθαριότητα στο µπάνιο! * Οι νέες σειρές λεκανών της Ideal Standard µε την επαναστατική τεχνο-

Διατήρησε διάφανες τις επιφάνειες του μπάνιου

λογία AquaBlade, εξασφαλίζουν τέλεια έκπλυση µε περιµετρική ροή στο

Ένα εύκολο διάλυµα από νερό και ξύδι θα σε βοηθήσει να παραµένουν

χρόνο καθαρισµού.

καθαρά και χωρίς υπολείµµατα τα πάνελς και οι καµπίνες ντους.** Με-

** Η τεχνολογία Ideal Clean, ειδική επίστρωση που εφαρµόζεται σε όλες τις

τά από κάθε χρήση πέρασε τις επιφάνειες µε ένα µαλακό πανί και στη

καµπίνες ντους Ideal Standard, µειώνει τον χρόνο καθαρισµού των καµπι-

συνέχεια άφησε την πόρτα και το παράθυρο ανοιχτά προκειµένου να

νών κατά 90%, βελτιώνει την ανθεκτικότητα του κρύσταλλου σε γρατζουνιές

αεριστεί ο χώρος και να στεγνώσουν οι επιφάνειες. Καλό είναι να απο-

και αποτρέπει την παραµονή αλάτων νερού στην επιφάνεια.

86 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

εσωτερικό της λεκάνης, µεγιστοποιούν την υγιεινή και ελαχιστοποιούν τον


Παρουσίαση

LINEVITAKI ICE Απόλυτη εξειδίκευση Πολυετής εμπειρία, βαθιά γνώση του αντικειμένου και ουσιαστική επικοινωνία με συνεργάτες και πελάτες, είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εταιρία Linevitaki ice και συνοψίζουν την άκρως πελατοκεντρική φιλοσοφία της.

Η

ονέκτηµα. «Η συγκεκριµένη στρατηγική επιλογή, µας καθιστά πιο ευ-

εταιρία, η οποία εξειδικεύεται τα τελευταία 21 χρόνια στον το-

έλικτους, πιο αµέσους και πάντα πιο ενηµερωµένους για όλες τις µελ-

µέα του πάγου/παγοµηχανών, είναι ο επίσηµος αντιπρόσωπος

λοντικές εξελίξεις στον τοµέα των παγοµηχανών από τους υπόλοιπους

των παγοµηχανών Scotsman ice systems στην Ελλάδα. Πρόκειται, µάλι-

ανταγωνιστές µας», υπογραµµίζουν µε υπερηφάνεια οι επικεφαλής της

στα, για µια από τις πιο δυναµικές συνεργασίες στην Ευρώπη, αποτέλε-

εταιρίας.

σµα της πολυετούς εµπειρίας της Linevitaki ice στον τοµέα των παγοµη-

Βεβαίως, ένα ακόµη πλεονέκτηµα της Linevitaki ice είναι η πλούσια προ-

χανών, σε συνδυασµό µε την τεχνολογική υπεροχή της Scotsman.

ϊοντική της γκάµα. Παγοµηχανές σε πληθώρα εκδόσεων καλύπτουν µε

Η εξειδίκευση και η ενασχόληση της εταιρίας αποκλειστικά και µόνο

τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε ανάγκη, είτε αφορά παγάκι (συµπαγές,

στον τοµέα των παγοµηχανών είναι το µεγαλύτερο συγκριτικό της πλε-

τετράγωνο), είτε πάγο (πάγος nugget -coctails-, τρίµµα, κ.ο.κ.).

ICE LINE

Η πιο πλήρης σειρά μηχανών πάγου MXG της SCOTSMAN

Gourmet Ice Goes Extreme Αττάλειας 39-41 & Θείρων, Νίκαια Τηλ.: 210 5610711, Fax: 2105617485 email:info@scotsman-ice.gr 87 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

www.scotsman-ice.gr Είδη υγιεινής GENESIS


Παρουσίαση

VATSINAS MATTRESS AE - SUPER STROM

«Επώνυμα» στρώματα

Δυναμική, Αξιόπιστη και Πολυδιάστατη. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της SUPER STROM, της οποίας τη σαραντάχρονη πορεία στην αγορά της στρωματοποιίας χαρακτιρίζουν σπουδαίες συνεργασίες και σημαντικά επιτεύγματα.

M

ε κύριο στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, η εταιρία κατατάσσεται ανάµεσα στις πλέον αξιόπιστες και αποτελεσµατικές εταιρίες του κλάδου της, όπως άλλωστε αποδεικνύουν οι αξιόλογες βραβεύσεις και οι διεθνείς διακρίσεις της. Η SUPER STROM έχει µεγάλη απήχηση στην τουριστική-ξενοδοχειακή βιοµηχανία, όπως και στον κλάδο της ναυτιλίας, ενώ στο ευρύ πελατολόγιό της συναντώνται µεγάλοι οργανισµοί και επιχειρήσεις τους δηµοσίου και του ιδιωτικού τοµέα. Στις υπερσύγχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της 6.000 τ.µ., εξοπλισµένες µε µηχανήµατα τελευταίας τεχνολογίας, στο ΒΙΟ.ΠΑ Τυλίσσου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι εξειδικευµένοι τεχνίτες της, χρησιµοποιώντας τις πλέον καινοτόµες µεθόδους και τις καλύτερες πρώτες ύλες, παράγουν στρώµατα υψηλής ποιότητας, ανάµεσά τους και βραδυφλεγή. Οι τεχνίτες της SUPER STROM πραγµατοποιούν ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, εφαρµόζοντας αξιολογηµένες αναλυτικές µεθόδους και διασφαλίζοντας όλη την παραγωγική διαδικασία. Οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιούνται είναι απολύτως φυσικές όπως, φυσικό καουτσούκ (LATEX), κοκοφοίνικας, βαµβάκι, ξύλο, αλλά και ελαστικά υλικά τελευταίας τεχνολογίας, µε ειδική επεξεργασία, για να «αγκαλιάζουν» και να προσαρµόζονται

88 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

στις καµπύλες του σώµατος, διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη στη φυσική της θέση. Η εταιρία εφαρµόζει Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ποιότητας ISO 9001/2008 από την ΤUV AUSTRIA HELLAS για την Παραγωγή Στρωµάτων και Κρεβατοστρωµάτων και την Εµπορία Λευκών Ειδών. Ανάµεσα στα προϊόντα που παράγει η SUPER STROM είναι το βραδύκαυστο στρώµα POSSIDON (η εταιρία είναι η µόνη που παράγει αυτό το στρώµα), πιστοποιηµένο από το Nr MED 140615XH/001 MODEL D, από το 2008. Προϊόν φτιαγµένο από ειδικά εξελιγµένα υλικά, ώστε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη φωτιά. Τόσο τα υλικά που έχουν χρησιµοποιηθεί για την παραγωγή του, όσο και οι διαδικασίες που ακολουθούνται, συµµορφώνονται µε βάση τα πιο υψηλά πρότυπα και προδιαγραφές καθιστώντας το κατάλληλο για τον εξοπλισµό χώρων, που απαιτούν βραδυφλεγή προϊόντα. Η SUPER STROM, είναι βραβευµένη για το υψηλό επίπεδο ποιότητας των προϊόντων της, από τον καταξιωµένο ∆ιεθνή Οργανισµό «Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle Awards», βραβείο που αυτοµάτως την συγκαταλέγει στις κορυφαίες επιχειρήσεις στη βιοµηχανία στρωµάτων παγκοσµίως.Παρουσίαση

TOP FROST: Οικονομικές και ολοκληρωμένες λύσεις στον εξοπλισμό ψύξης και μαζικής εστίασης Δέκα χρόνια παρουσίας στον επαγγελματικό χώρο της ψύξης έχουν καταξιώσει την TOP FROST ως μια από τις πιο αξιόλογες εταιρίες επαγγελματικού εξοπλισμού στην χώρα μας.

Τ

η µακρόχρονη εµπειρία του ιδρυτή της εταιρίας, κυρίου Αθανάσιου Τσεκλίδη, συµπληρώνει η απόλυτη εξειδίκευση

και η σύγχρονη τεχνογνωσία στον τοµέα της ψύξης και της µαζικής εστίασης, της οµάδας που τον πλαισιώνει. Η πελατοκεντρική φιλοσοφία του ίδιου και των στελεχών της επιχείρησης, της έδωσαν ισχυρή ώθηση για την ταχεία διείσδυσή της και στην αγορά του ξενοδοχειακού εξοπλισµού. Η TOP FROST προσφέρει

ολοκληρωµένες

λύσεις και ανταγωνιστικές τιµές, τόσο ως προς την πώληση, όσο

Πιάτων - Ποτηριών – Σκευών, Παγοµηχανές, κ.ά..

ή και προς την ενοικί-

Επώνυµες συσκευές τελευταίας

αση επαγγελµατικών

τεχνολογίας, µε ευρωπαϊκή

ψυγείων,

ταυτότητα, πιστοποιητικά και

πλυντηρίων

βιτρινών, πιάτων,

εγγυήσεις, φιλικά προς το

φούρνων, κ.λπ., για

περιβάλλον, ασφαλή κι αν-

επαγγελµατίες. Βασι-

θεκτικά στον χρόνο και στη

κός στόχος όλων των

σκληρή δουλειά, µε πλεονέκτηµα

στελεχών της εταιρίας

τη χαµηλή κατανάλωση ρεύµατος,

είναι η πλήρης ικανοποίηση των αναγκών του εκάστοτε επαγ-

διατίθενται σε µια πλούσια ποικιλία

γελµατία (κρεοπώλη, µάγειρα, ζαχαροπλάστη, πωλητή σουπερ-

µεγεθών και σχεδίων, στις νέες ειδικά

µάρκετ, ξενοδόχου, κ.ά.), µέσα από ένα άψογο οργανωτικό πλάνο

διαµορφωµένες εγκαταστάσεις της TOP FROST, συνολι-

διάθεσης, υποστήριξης και after sales service, των κατάλληλων

κής έκτασης 2000τ.µ. όπου λειτουργούν: έκθεση, γραφεία, αποθή-

επιλεγµένων συσκευών όπως: Ψυγεία Βιτρίνες, Καταψύκτες Τρο-

κες µε πλούσιο stock, σε καινούρια και µεταχειρισµένα προϊόντα,

φίµων, Ψυγεία Κρασιών, Ψυγεία SuperMarket, Inox Ψυγεία Μαζικής

και τµήµα service και ανταλλακτικών.

Εστίασης, Inox Κατασκευές, BlastChillers - ShockFreezers, SaladBar - BenMarie, Ψυγεία Ζαχαροπλαστείων,

Ψυγεία

Παγωτού Βιτρίνες, Ψυκτικοί Θάλαµοι Ιταλίας, Κυκλοθερµικοί Φούρνοι, Πλυντήρια

90 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Suite Living Between Sea & Sky PaLace, Sea & Sky Suite Living RodoS Between QUITe SIMPLY, coNSTITUTeS THe FINeST deLUXe ReSoRT RodoS PaLace, oN THeBetween ISLaNd oF RHodeS. Suite Living Sea & Sky QUITe SIMPLY, coNSTITUTeS THe FINeST deLUXe ReSoRT oN a SUPeRB LocaTIoN 3 KM FRoM Sea RHodeS & ToWN Suite Living Between Sky RodoS PaLace, oN THe ISLaNd oF RHodeS. aNd THe MedIeVaL cITY, JUST 50 MeTReSSea FRoM THe BeacH, Suite Living Between Sky QUITe coNSTITUTeS THe FINeSTRHodeS deLUXe & ReSoRT RodoS oN aSIMPLY, SUPeRB LocaTIoN 3PaLace, KM FRoM ToWN RodoS PaLace INVITeS YoU To oN THe RHodeS. QUITe coNSTITUTeS THe FINeST deLUXeTHe ReSoRT aNd THe SIMPLY, MedIeVaL cITY,ISLaNd JUSTPaLace, 50oFMeTReS FRoM BeacH, eXPeRIeNce THeRodoS TRUe eSSeNce oF ReSoRT LIFe. oN aSIMPLY, SUPeRB LocaTIoN 3 INVITeS KM RHodeS ToWN oN THe ISLaNd oFFRoM RHodeS. RodoS PaLace YoU To QUITe coNSTITUTeS THe FINeST deLUXe ReSoRT aNdoN THe MedIeVaL cITY, JUST 50 MeTReS FRoM THe BeacH, a SUPeRB LocaTIoN 3 KM ToWN eXPeRIeNce THe eSSeNce oF RHodeS ReSoRT LIFe. oN THeTRUe ISLaNd oFFRoM RHodeS. RodoS PaLace YoU To THe aNdoN THea MedIeVaL cITY, JUST3 INVITeS 50 FRoM BeacH, SUPeRB LocaTIoN KM MeTReS FRoM RHodeS ToWN eXPeRIeNce THe TRUe eSSeNce oF LIFe.BeacH, RodoS PaLace INVITeS YoUReSoRT To THe aNd THe MedIeVaL cITY, JUST 50 MeTReS FRoM eXPeRIeNce THePaLace TRUe eSSeNce LIFe. RodoS INVITeS oF YoUReSoRT To eXPeRIeNce THe TRUe eSSeNce oF ReSoRT LIFe.

Rodos Palace Resort, Iraklidon Avenue Ixia, Rhodes T: +30 22410 97222, F: +30 22410 25350, E: info@rodos-palace.gr Rodos Palace Resort, Iraklidon Avenue Ixia, Rhodes Facebook/rodospalace, Instagram/rodospalace T: +30 22410 97222, F: +30 22410 25350, E: info@rodos-palace.gr Facebook/rodospalace, Instagram/rodospalace Rodos Palacewww.rodos-palace.gr Resort, Iraklidon Avenue Ixia, Rhodes T: +30 Rodos 22410 97222, +30 22410 25350, E: info@rodos-palace.gr Palace F: Resort, Iraklidon Avenue Ixia, Rhodes www.rodos-palace.gr Facebook/rodospalace, Instagram/rodospalace T: +30 22410 97222, F: +30 22410 25350, E: info@rodos-palace.gr Rodos Palace Resort, Iraklidon Avenue Ixia, Rhodes Facebook/rodospalace, Instagram/rodospalace T: +30 22410 97222, F: +30 22410 25350, E: info@rodos-palace.gr www.rodos-palace.gr Facebook/rodospalace, Instagram/rodospalace

www.rodos-palace.gr www.rodos-palace.gr


Παρουσίαση

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε.

Νέα προϊόντα με «σφραγίδα» υπεροχής Από τις πλέον αναγνωρίσιμες στον ξενοδοχειακό κόσμο, με σταθερά ανερχόμενη πορεία και εντυπωσιακό πελατολόγιο, σε μέγεθος και κύρος, η εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε., διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους συνεργάτες της, ανανεώνει συνεχώς την γκάμα των «επώνυμων» προϊόντων της και αυξάνει, με εκπληκτικούς ρυθμούς τους πιστούς της πελάτες - ξενοδόχους. Διεθνώς καταξιωμένες εταιρίες όπως η Σουηδική DOMETIC, η Ελβετική VALERA, η Γαλλική JVD και η Ολλανδική BENTLEY, με εξειδίκευση και πείρα στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, αντιπροσωπεύονται επάξια στην ελληνική αγορά από την ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε.

Ν

έες σειρές συσκευών τεχνολογίας αιχµής και αξεσουάρ

• Τα νέα επίτοιχα µοντέλα

µοναδικού design, που είναι απαραίτητος σε κάθε δω-

στεγνωτήρων της «Made in

µάτιο ξενοδοχείου του 21ου αιώνα, «στόλισαν», µέσα στο 2018,

Switzerland» εταιρίας VALERA,

καινούριες και άρτι ανακαινισµένες µονάδες και απέκτησαν φανα-

µε πρίζα ξυριστικής µηχανής,

τικούς οπαδούς ανάµεσα στους πελάτες τους.

που διαθέτουν κουµπί αποµό-

Μεταξύ των προϊόντων αυτών ξεχώρισαν:

νωσης του µετασχηµατιστή για µεγαλύτερη ασφάλεια και οικονοµία. Τον Οκτώβριο 2018 η VALERA παρουσίασε τα ακόµα πιο ασφαλή µοντέλα «PROTECT» ,που διαθέτουν το νέο αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη ELECTROSTOP (αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής <10 mA), για απόλυτη ασφάλεια κατά τη χρήση τους. • Το σύστηµα σιδερώµατος OCEAN από την Ολλανδική εταιρία BENTLEY που είναι εξαιρετικά εύχρηστο γιατί είναι µικρών διαστάσεων, µε µεγάλη επιφάνεια σιδερώµατος, ασφαλές και πρακτικό, µε αντικλεπτική στερέωση του σίδερου στη σιδερώστρα και ελαφρύ σίδερο,

• Τα αθόρυβα miniBars DOMETIC, οικολογικού σχεδιασµού, µε χαµη-

για χρήση αποκλειστικά από

λή κατανάλωση ρεύµατος και ιδιαιτέρως τα δηµοφιλή, συρταρωτά

καταλύµατα.

minibars, κορυφαίας τεχνολογίας και πρωτοποριακού design, µονα-

άνετα µέσα στην ντουλάπα µε

δικά και φιλικά, τόσο στον πελάτη - χρήστη, όσο και στον ξενοδόχο.

το LASER ORGANISER, που εξοι-

∆ιατίθενται σε ποικίλες χωρητικότητες και είναι πιστοποιηµένα κατά

κονοµεί επιπλέον χώρο.

ISO ποιότητας, περιβάλλοντος, κ.ά.

• Με το σλόγκαν «always on

92 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αποθηκεύεται


Mastichari, 85302 Kos, Greece • Tel: +30 22420 58900 • Fax: +30 22420 41574 E-mail: neptunehotels@neptune.gr Websites: www.neptune.gr • www.neptuneconference.gr • www.neptunewedding.gr


Παρουσίαση

• Μοντέρνα χαρτοδοχεία δωµατίου, µε δύο τοιχώµατα ,σε µεγάλη ποικιλία χρωµάτων. Η κορυφαία ποιότητα όλων των ειδών που διαθέτει η εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε., ο καινοτόµος σχεδιασµός, η τεχνική υπεροχή, η φινέτσα, η οικονοµία που εξασφαλίζουν κατά τη λειτουργία τους, η αντοχή τους στην επαγγελµατική χρήση και η απίστευτη ποικιλία τους, εξασφαλίζουν την απόλυτη ικανοποίηση των υφιστάµενων πελατών και την έναρξη νέων, πολλά υποσχόµενων συνεργασιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται µερικές από τις συνεργασίες του 2018: ΑΘΗΝΑ • Four Seasons Astir Palace Hotel Athens • Grand Hyatt Athens

• Divani Caravel hotel • Athens Marriott Hotel • President

• Academia of Athens ΡΟ∆ΟΣ • Atlantica Sensatory Resort

• Mitsis Hotels

• Esperia

• Rodos Palace

• Mayia Exclusive Resort and Spa duty», η BENTLEY επιπρόσθετα διαθέτει τα όµορφα σετ δίσκων κα-

ΚΡΗΤΗ

λωσορίσµατος RUBY, σε άσπρο και µαύρο χρώµα, τους ξύλινους

• Euphoria Resort

• Aquila Atlantis Hotel

δίσκους XANTHIC, ποικιλία ηλεκτρονικών ζυγαριών, µεταξύ των

• Fodele Beach

• Alexander Beach Hotel and

οποίων και τις νέες ζυγαριές CINDY, που λειτουργούν χωρίς µπατα-

• Elounda Beach

ρίες, µε το πάτηµα ενός κεντρικού κουµπιού, στην επιφάνειά τους.

• Ostria Resort and Spa

Village • Blue Palace

• Το γαλλικό στυλ και η χρηστικότητα ενσαρκώνονται στους ανθεκτικούς και φινετσάτους δίσκους καλωσορίσµατος MAESTRO, µε

ΜΥΚΟΝΟΣ

ηλεκτρικό βραστήρα, της κορυφαίας γαλλικής εταιρίας ξενοδοχειακού εξοπλισµού JVD.

• Kensho Psarou

• Saint John Hotel

• Mykonos Ammos Hotel

• Mykonos Grand Hotel and

• Mykonos Blu Grecotel Exclusive Resort

Resort • Santa Marina Resort and Villas

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • Antigon Urban Chic Hotel Με ένα άριστα οργανωµένο δίκτυο πώλησης και after sales service, στο πλαίσιο διαρκούς και άµεσης επαφής µε τον εκάστοτε ξενοδόχο, η εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε. βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ξενοδόχων, για ό,τι κι αν προκύψει.

94 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Sales Management Consulting Hotel Management

Απογειώστε τις πωλήσεις σας ...γνωρίζουμε τις ανάγκες σας δίνουμε τις λύσεις... 99 Alimou Ave., 164 52 Argyroupolis Athens, Greece T. +30 211 40 22 354, 211 40 47 164 F. +30 211 40 47 164 E. info@4hoteliers.gr

www.4hoteliers.gr
Παρουσίαση

ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ: Μια δυναμική πολυεθνική με ελληνική καταγωγή • Δίπλα στον Έλληνα ξενοδόχο με τα Sanitas Professional Διαθέτοντας ένα ευρύ portfolio, το οποίο αποτελείται από 80 και πλέον εμπορικά σήματα, με «ναυαρχίδα» τους το SANITAS και αναπτύσσοντας δυναμική παρουσία στην Ευρώπη και, παράλληλα, σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα παγκοσμίως, ο όμιλος Σαράντη αποτελεί έναν ελληνικό όμιλο με πολυεθνικό «χαρακτήρα». Αλλά και έναν από τους πλέον αξιόπιστους συνεργάτες για τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες της μαζικής εστίασης, αφού η Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, μέλος του ομίλου Σαράντη, προσφέρει εδώ και πάνω από μισό αιώνα τα πλέον αξιόπιστα προϊόντα συσκευασίας και καθαρισμού.

Y

πό την «οµπρέλα» του οµίλου, βρίσκονται περισσότερα 80 εµπορικά σήµατα, τα οποία κατέχουν ηγετικά µερίδια αγοράς

στην κατηγορία τους. Εκτός από το SANITAS, το NOXZEMA, το AVA, το CARROTEN, το ORZENE, το STRB, το BU, το C-THRU, το PROSAR, το TEZA, το PYROX, το CAMEL, το AFROSO είναι µερικά από τα ιδιοπαραγόµενα προϊόντα. Ο όµιλος διαθέτει ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις, µία στην Ελλάδα (Οινόφυτα Βοιωτίας), δύο στην Πολωνία και µία στην Ουκρανία, όπου παράγεται η πλειοψηφία των ιδιοπαραγόµενων προϊόντων του. Αξιόλογη παρουσία έχει ο όµιλος Σαράντη στην ξενοδοχειακή αγορά και στην αγορά εστίασης µε τη Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, η οποία διαθέτει ξεχωριστή Εµπορική ∆ιεύθυνση B2B, υπεύθυνη για την ανάπτυξη και προώθηση εξειδικευµένων προϊόντων για επαγγελµατίες, όπως ξενοδόχους, εστιάτορες, ιδιοκτήτες catering, κ.λπ., µε το σήµα SANITAS PROFESSIONAL. Από το 1966 µέχρι και σήµερα, τα προϊόντα SANITAS & SANITAS PROFESSIONAL αποτελούν την πιο καταξιωµένη και αξιόπιστη λύση σε προϊόντα συσκευασίας και καθαρισµού. Με έµπειρο προσωπικό, που γνωρίζει τις ανάγκες των ξενοδοχείων, µε πανελλαδική

Τα προϊόντα SANITAS PROFESSIONAL διακρίνονται από:

κάλυψη µέσω ενός ισχυρού δικτύου διανοµής, µε συµβουλευτική

Υψηλή ποιότητα και αντοχή

και τεχνική κάλυψη, η SANITAS PROFESSIONAL βρίσκεται πάντα δί-

Χαµηλό κόστος χρήσης

πλα στον Έλληνα ξενοδόχο, για να καλύψει και τις πιο απαιτητικές

Έµφαση στην υγιεινή και την αξιοπιστία

ανάγκες του.

Καινοτοµία και πρωτοπορία

98 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι επακριβείς εργαστηριακοί έλεγχοι από ανεξάρτητους Ευρωπαϊκούς φορείς, σε συνδυασµό µε τις αυστηρές διαδικασίες που ακολουθεί η εταιρία ΣΑΡΑΝΤΗΣ, η οποία είναι πιστοποιηµένη µε ΙSO 9001, εγγυώνται τη σταθερή ποιότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων της. Με τα προϊόντα SANITAS PROFESSIONAL, η Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, προσφέρει ολοκληρωµένες λύσεις για τον Έλληνα ξενοδόχο, που θα του εξασφαλίσουν οµαλή λειτουργία, υψηλής ποιότητας service και πραγµατική οικονοµία. Το 2017, η εταιρία προώθησε το σύστηµα h.o.t., το οποίο αποτελείται από προϊόντα άρρηκτα συνδεδεµένα µεταξύ τους, µε στόχο την ολοκληρωµένη κάλυψη των αναγκών ενός ξενοδοχείου. Το Food Safety, το Waste Management και το Cleaning System είναι τοµείς που συχνά απασχολούν τον ξενοδόχο και που αποτελούν βασικούς παράγοντες αξιολόγησης της επιχείρησής του. Στο πλαίσιο αυτό το σύστηµα h.o.t. προσφέρει στήριξη στους επαγγελµατίες για:

Ένα ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης

Αναβάθµιση αξιολογήσεων

Γρήγορη ενσωµάτωση του εποχικού προσωπικού

Ικανοποιηµένους πελάτες

Αποτελεσµατικότητα & κερδοφορία

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

99


Παρουσίαση

Νέες σειρές, ακαταμάχητου design Kάθε νέος κατάλογος της KARAG αποτελεί και μια ευχάριστη έκπληξη για το γούστο, την ποιότητα και το ξεχωριστό design των προϊόντων που διαθέτει και που «απογειώνουν» το επαγγελματικό μπάνιο. Κρατά, σε πείσμα των καιρών, μια αξιοζήλευτη θέση στην κορυφή των εταιριών με είδη υγιεινής και επενδύει τη 40χρονη εμπειρία της σε πρωτοποριακά projects και υψηλούς στόχους. Τόσο η εξειδίκευσή της στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, όσο και η αλματώδης ανάπτυξή της στο εξωτερικό προσφέρουν σοβαρά εχέγγυα στους επαγγελματίες της φιλοξενίας που αναζητούν έναν αξιόπιστο συνεργάτη – προμηθευτή.

Μπαταρία ANDARE NERO

Μπαταρία EROS

Σειρά ειδών υγιεινής LT003

Σ

τα τρία µεγάλα SHOWROOMS της εταιρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες εκτίθενται καινοτόµα «κοσµήµατα µπάνιου», µε

τεχνολογικά προηγµένα συστήµατα και άριστη ποιότητα υλικών κατασκευής, κατάλληλα για πολυετή χρήση, στις πλέον ανταγωνιστικές τιµές. Η KARAG αποτελεί µία από τις κορυφαίες επιλογές στον τοµέα του ξε-

Εντοιχισµένα

νοδοχειακού εξοπλισµού.

καζανάκια KARAG

Νιπτήρας LOUVRE G-309

Προτείνει είδη υγιεινής και αξεσουάρ µπάνιου, επιλεγµένα µε βάση τη νέα τεχνολογία, τις στυλιστικές τάσεις της εποχής, τη χρηστικότητα, την άνεση και την οικονοµία. Προσφέρει σχεδιασµό για ολοκληρωµένα συστήµατα ξενοδοχειακού µπάνιου, µελέτη (και επίβλεψη αν χρειαστεί) του κάθε έργου µέχρι την παράδοση του. Με το σλόγκαν «η ποιότητα είναι αδιαπραγµάτευτη», τα στελέχη της KARAG επιδίδονται µε ζήλο στην έρευνα αγοράς, εγχώριας και διεθνούς, προβαίνουν σε µελέτες, συγκρίσεις, ελέγχους και βελτιώσεις σε προϊόντα και προµηθευτές, ώστε το τελικό τους προϊόν να είναι µοναδικό κι ασυναγώνιστο. Στον κατασκευαστικό τοµέα, για την κατασκευή των προϊόντων της χρησιµοποιεί υλικά υψίστης ποιότητας, που ανταποκρίνονται στις υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές υγιεινής και διακρίνονται για την εργονοµία και τον ανθρωποκεντρικό τους προσανατολισµό.

100 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νιπτήρας TONDY BRONZE

Στήλη Υδροµασάζ


HALL 2 - P12/C12

Showroom Αττικής Ι Λεωφόρος Κηφισού 168, Γέφυρα Ροσινιόλ Αθήνα, 10443, Tηλ.: 2105130999 Showroom Θεσσαλονίκης Ι 12ο χλµ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, 57400, Tηλ.: 2311821071 Showroom Σερρών Ι 3ο χλµ. Ε.Ο. Σερρών - ∆ράµας, 62100, Τηλ.: 2321054113 www.karag.gr I info@karag.gr


Παρουσίαση

Πελατοκεντρική φιλοσοφία, πολύχρονη εμπειρία

Αμιγώς ελληνική εταιρία, με πελατοκεντρική φιλοσοφία και πολύχρονη εμπειρία, η ALFA FROST AE, επενδύοντας σε συνεργασίες με μεγάλους οίκους του εξωτερικού για την αντιπροσώπευσή τους στην ελληνική αγορά, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή και τεχνολογία, έχει καταφέρει το όνομά της να «φιγουράρει» μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων στον τομέα του επαγγελματικού εξοπλισμού στη χώρα μας.

H

ALFA FROST AE ιδρύθηκε το 1990 από τον Αναστάσιο Χα-

τητας - τιµής. Είναι γεγονός ότι, οι άνθρωποι της ALFA FROST αντιµε-

ϊταΐδη, ενώ σήµερα το «τιµόνι» της εταιρίας έχει περιέλθει

τωπίζουν κάθε έργο ως µια µοναδική περίπτω-

στη δεύτερη γενιά, η οποία ενστερνίζεται πλήρως την πολιτική και

ση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη δια-

το όραµα που χάραξε ο ιδρυτής της, που δεν ήταν άλλο από τη δηµι-

προσωπική σχέση µε τους πελάτες τους.

ουργία όχι µιας ακόµη εταιρίας εξοπλισµού µαζικής εστίασης, αλλά

Έτσι, από το ξεκίνηµά της, η εταιρία,

ενός οργανισµού όπου οι πελάτες και οι εργαζόµενοί του επιδιώ-

κατάφερε να κερδίσει την εµπιστοσύ-

κουν τη συνέχιση της συνεργασίας τους.

νη της αγοράς µε την πελατοκεντρι-

Βεβαίως, στο όραµα του ιδρυτή της ALFA FROST, η νέα γενιά βάζει

κή της φιλοσοφία, τη φιλική και άµεση

και το δικό της στίγµα, µε την προσήλωσή της στην εξυπηρέτηση

εξυπηρέτηση, την υψηλή ποιότητα των

και στην κάλυψη των πραγµατικών αναγκών των πελατών της. Στο

προϊόντων της. τις ανταγωνιστικές τιµές

πλαίσιο αυτό, οι πελάτες της ALFA FROST έχουν πραγµατικά αυτό

και τις γρήγορες παραδόσεις.

που χρειάζονται, όταν το χρειάζονται και στην ιδανική σχέση ποιό-

Ωστόσο, το βασικό συστατικό της επιτυχίας της ALFA FROST είναι ο

102 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

οικογενειακός χαρακτήρας και η επιλογή των ανθρώπων που στελεχώνουν την επιχείρηση, οι οποίοι εκτός από την εξειδίκευση και την εµπειρία, διαθέτουν αγάπη για τη δουλειά τους και την εταιρία. «Από το 1990 προσπαθήσαµε να κάνουµε τη διαφορά στον χώρο µας, παρέχοντας προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και έχοντας ως πρωταρχικό µας στόχο την ικανοποίηση των πελατών µας. Ως δεύτερη γενιά της επιχείρησης, µένοντας πιστή στο όραµα του ιδρυτή µας, αισθάνοµαι ιδιαίτερα περήφανη για την πορεία µας και αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων µας µελλοντικά. Η ανταπόκριση των πελατών µας, άλλωστε και η συνεχώς ανοδική µας πορεία πιστοποιούν την ορθότητα των επιλογών µας», υπογραµµίζει η κα. Σοφία Α. Χαϊταΐδου, Εντεταλµένη Σύµβουλος της εταιρίας. Η ALFA FROST Α.Ε. συµπληρώνει εφέτος 28 χρόνια παρουσίας στον χώρο του εξοπλισµού επιχειρήσεων υγειονοµικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας συσκευές επαγγελµατικής ψύξης και εστίασης, που φέρουν την «υπογραφή» κορυφαίων κατασκευαστικών οίκων του εξωτερικού. Μάλιστα, η εταιρία, παρακολουθώντας τις συνεχώς µεταβαλλόµενες ανάγκες της αγοράς, εµπλουτίζει τις συνεργασίες της µε νέες, διευρύνοντας µε τον τρόπο αυτό και την,

γησης και διαχείρισης

ήδη, εντυπωσιακή προϊοντική της ποικιλία, µε νέους κωδικούς

κωδικών µε bar codes,

προϊόντων, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ετοι-

αφού οι γρήγορες και αξι-

µοπαράδοτα.

όπιστες παραδόσεις είναι

Στις µακροχρόνιες συνεργασίες που διατηρεί µε τους πελάτες της η

κοµβικές στον σηµερινό

ALFA FROST, ιδιαίτερη είναι η συµβολή του τεχνικού τµήµατος της

επιχειρηµατικό κόσµο.

εταιρίας, οι εξειδικευµένοι µηχανικοί του οποίου ανταποκρίνονται

Η εταιρία είναι πιστοποιηµένη κατά ISO 9001:2015 από την TÜV

άµεσα στις ανάγκες των πελατών της εταιρίας, προσφέροντάς τους

Austria Hellas, µε πεδία εφαρµογής, τόσο τη χονδρική πώληση

τεχνική υποστήριξη και γρήγορο service, µε µοναδι-

συσκευών εστίασης, όσο και την εγκατάσταση και

κό στόχο την άµεση απόδοση της επένδυσης

τεχνική υποστήριξη.

του πελάτη, χωρίς προβλήµατα.

Στα άµεσα σχέδια της διοίκησης της ALFA

Το σύστηµα µηχανοργάνωσης SAP

FROST είναι η επέκταση των κτιριακών υποδο-

Business One, µε πλήρεις στατιστικές

µών του τµήµατος service, προσωρινής αποθή-

δυνατότητες πληροφόρησης, αποτελεί

κευσης και refurbish για µηχανήµατα ψύξης και

βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα της

µαζικής εστίασης γενικότερα, επένδυση η οποία

ALFA FROST.

µε την ολοκλήρωσή της θα δηµιουργήσεις νέες

Επίσης, στις ιδιόκτητες αποθήκες της εται-

θέσεις εργασίας, σε νέο και εξειδικευµένο αν-

ρίας, 3.600τµ, διατίθεται σύστηµα τιµολό-

θρώπινο δυναµικό.

104 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


✓ Fiber To The Room δωμάτια) Λειτουργεί στα ξενοδοχεια AVATON (165 και BELLA BEACH (155 δωμάτια)

✓ Υβριδικά τηλεοπτικά κέντρα ✓ Δίκτυα οπτικών ινών-μελέτη / εφαρμογή ✓ Καλωδιακά δίκτυα μεγάλης έκτασης ✓ Επαγγελματικά δορυφορικά συστήματα ✓ VIDEO ON DEMAND ✓ DOCSIS ✓ PAY TV

WiFi σε κάθε δωμάτιο; Έχετε ήδη την υποδομή και δεν το ξέρετε… In room WiFi, HD ψηφιακή τηλεόραση, δυναμικά infochannels & direct marketing σε μια πλατφόρμα σε ένα καλωδιακό δίκτυο.

…το τηλεοπτικό σας δίκτυο! Συνεργάτες μας:

Οπτική ίνα μέχρι το δωμάτιο (F.T.T.R) Συνυπάρχουν σε μια και μόνο οπτική ίνα, internet, τηλεφωνία, IPTV, ξενοδοχειακός αυτοματισμός - ακόμα και RF μετάδοση τηλεοπτικού σήματος.

Εξειδίκευσή μας • Δίκτυα οπτικών ινών - μελέτη - εφαρμογή • Μελέτη - εφαρμογή καλωδιακών δικτύων μεγάλης έκτασης • Επαγγελματικά δορυφορικά συστήματα • Διανομή internet από υφιστάμενο δίκτυο τηλεόρασης - DOCSIS • IP TV • PAY TV - VIDEO ON DE MANT • IP τηλεφωνικά κέντρα • Hotel info • Κλειστά κυκλώματα

Πελάτες μας: KENSHO, ΟΜΙΛΟΣ GRECOTEL (MYKONOS BLUE, ΑΜΙRΑΝΤΕS, CRETA PALACE, OASIS, κ..λ. σε όλη την Ελλάδα), SBOKOS GROUP (ΑΓΑΠΗ, ΜALIA PARL, BLUE PALACE, κ.λ), ΟΜΙΛΟΣ AQUILA (RYTHIMNA, ELOUNDA VILAGE, ATLANTIS κ.λ), OMIΛΟΣ ΑΛΝΤΕΜΑΡ (KNOSOS, RUAL MARE, OLYMPIAN VILLAGE, CRETAN VILAGE), MITSIS HOTELS (RINELA, LAGUNA κ.λ), ROBINSON (∆ΑΙ∆ΑΛΟΣ ΚΩΣ, ΚΥΛΛΗΝΗ ΒΕΑCH) , ELOUNDA MARE, PORTO ELOUNDA, ELOUNDA BEACH, RESORT LAGONISI, COSTA NAVARINO, MAKEDONIA PALACE, KALIMERA KRITI, PILOT BEACH, NANA BEACH, - ΣΥΝΟΛΙΚA 230 ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ- ΜΙΑ ΠΟΛH (ΑΡΧΑΝΕΣ), ΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙ, ∆ΙΑΦΟΡΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ.

Στρυμώνος 11 & Παύλου Μελά, T.K. 713.04, ΗΡΑΚΛΕΙΟ Τηλ.: 2810 372800, 6932638776, email: satzah@otenet.gr

www.saloras.gr


Παρουσίαση

OΜΙΛΟΣ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗ

Πρώτος και με διαφορά στον Τουρισμό Προσφέροντας μια σειρά από υπηρεσίες, που καλύπτουν όλο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων, ο όμιλος Μουζενίδη, «στο τιμόνι» του οποίου βρίσκεται ο ομογενής από τη Γεωργία, Μπόρις Μουζενίδη, αποτελεί τον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο στην Ελλάδα.

Ο

όµιλος Μουζενίδη ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το

στηριοποιείται στο εµπόριο, τις κατασκευές, τον ξενοδοχειακό

1995 και έκτοτε γνώρισε σηµαντική ανάπτυξη. Σήµερα,

κλάδο και στις αεροµεταφορές.

έχοντας ήδη συµπληρώσει 23 χρόνια στον ευρύτερο

Κάτω από την «οµπρέλα» του, ο Όµιλος έχει συγκεντρώσει ένα µε-

κλάδο του τουρισµού, ο όµιλος, (εκτός από τον τουρισµό), δρα-

106 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

γάλο αριθµό εταιριών, όπως οι:


Happiness starts with an

www.hhotels.gr | Rhodes island, Greece

hhotels - one page (version 2).indd 1

22/10/2018 4:05:28 ΟΟ


Παρουσίαση

Mouzenidis Travel: Πρόκειται για ένα από τα µεγαλύτερα τουρι-

Mouzenidis Intour: Ασχολείται µε την ανάπτυξη και την προώθη-

στικά γραφεία στην Ελλάδα, το οποίο προσφέρει ένα ευρύ φάσµα

ση του εισερχόµενου τουρισµού στη Ρωσία, σε άλλες χώρες της

υπηρεσιών, ενώ έχει υποκαταστήµατα σε διάφορες χώρες της Ευ-

ΚΑΚ και όπου αλλού βρίσκονται γραφεία του οµίλου Μουζενίδη.

ρώπης και στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Active MICE: Παρέχει εταιρικά πακέτα διακοπών, υπηρεσίες συνε-

Η Mouzenidis Travel διαθέτει έναν ιδιόκτητο στόλο λεωφορείων,

δρίων και εκδηλώσεων.

ο οποίος αριθµεί πάνω από 120 άνετα λεωφορεία και προσφέρει

Elion Club: παρέχει VIP ταξίδια αναψυχής.

περισσότερα από 100 περιηγητικά προγράµµατα, συµπεριλαµβα-

Bomo Hotels: ∆ραστηριοποιείται στη διαχείριση και την ανάπτυ-

νοµένων οµαδικών ταξιδιών, αλλά και εξατοµικευµένων ατοµικών

ξη δικτύου ξενοδοχειακών µονάδων, σε δηµοφιλείς τουριστικούς

ταξιδιών, city breaks, κλπ..

προορισµούς.

Ellinair: Στον τοµέα των αεροµεταφορών, ο όµιλος δραστηριο-

Grekodom Development: Μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία

ποιείται µε την αεροπορική του εταιρία Ellinair, η οποία διεξάγει

ακινήτων. ∆ιαθέτει το απαιτούµενο know how για αγοραπωλη-

περισσότερες από 120 διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις την εβδο-

σίες ακινήτων, κυρίως για λόγαριασµό πελατών από το εξωτερικό

µάδα.

(εντός και εκτός ΕΕ), ενώ αναλαµβάνει την πλήρη εξυπηρέτηση του εντολέα. CSR Service: Εταιρία διαµεταφοράς εµπορευµάτων δια αέρος, αλλά και οδικώς. MBG Consulting Services: Προσφέρει καινοτόµες και ολοκληρωµένες συµβουλευτικές υπηρεσίες για όλους τους τύπους επιχειρήσεων. Enigma: Πρόκειται για εµπορικό κέντρο του οµίλου στη Χαλκιδική, µε περισσότερα από 30 κατάστηµα. Solun: Ελληνορθόδοξο Προσκυνηµατικό κέντρο, που ειδικεύεται στο ιερό προσκύνηµα.

108 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Rhodes Island, Greece www.mayiaresort.com

Mayia - one page (version 2updated).indd 1

Heaven starts with an

22/10/2018 3:51:14 ΟΟ


Θέμα

της Φλώρας Γ. Γιούπη

IPK International: Τα πολυτελή ταξίδια στο «στόχαστρο» των Millennials • Η πιο πολυπληθής ταξιδιωτική ομάδα προτιμά τα ταξίδια πόλης Τα ταξίδια πόλης είναι ο δημοφιλέστερος τύπος διακοπών για την πιο πολυπληθή και σημαντική αγορά ταξιδιωτών, που δεν είναι άλλη από τους Millennials, οι οποίοι πραγματοποιούν και το 50% των πολυτελών ταξιδιών, όπως προκύπτει στην έρευνα World Travel Monitor, που διενήργησε η IPK International για λογαριασμό της έκθεσης ITB Berlin.

T

o 2017, τα διεθνή ταξίδια των Millennials αυξήθηκαν κατά

καθώς από τη µια πλευρά συναντώνται εκείνοι που µόλις τελείω-

15%, σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος, καταγράφο-

σαν το σχολείο κι από την άλλη, οι γύρω στα 30, οι οποίοι, έχουν

ντας διπλάσια ανάπτυξη, σε σχέση µε τη συνολική αγορά ταξι-

ήδη ένα σταθερό εισόδηµα και παιδιά.

δίων.

Σήµερα, τα µισά από τα διεθνή πολυτελή ταξίδια (µε δαπάνες άνω

Οι Millennials, οι οποίοι ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα µεταξύ

των 750 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα σύντοµα ταξίδια ή πάνω

18 και 38 ετών, κατέχουν µερίδιο αγοράς άνω του 40% όλων των

από 500 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα ταξίδια µεγαλύτερης διάρ-

εξερχόµενων ταξιδιών παγκοσµίως, που σηµαίνει ότι αποτελούν

κειας) πραγµατοποιούνται από τους Millennials, εξέλιξη η οποία

τη µεγαλύτερη ηλικιακή οµάδα για διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, πρέ-

παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

πει να επισηµανθεί ότι αυτή η οµάδα είναι αρκετά ανοµοιογενής,

Επιπλέον, ανάµεσα στους ταξιδιώτες πολυτελείας, οι Millennials

110 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Harmony starts with an

www.princessandriana.com Rhodes Island, Greece

PA - one page (version 2).indd 1

22/10/2018 4:00:18 ΟΟ


Θέμα

είναι εκείνοι µε τις υψηλότερες µέσες δαπάνες. Ωστόσο, από την

Ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με τον υπερτουρισμό

άλλη πλευρά υπάρχουν και πιο «συντηρητικοί» παραθεριστές

Με βάση τα ευρήµατα της µελέτης, οι Millennials εµφανίζονται πιο

Millenials, που είναι κοντά στα µεγέθη και τις επιλογές της συ-

ευαισθητοποιηµένοι απέναντι στο φαινόµενο του υπερτουρισµού,

νολικής αγοράς. Αυτός είναι ένας ακόµη δείκτης ότι οι Millenials

ενοχλούνται από την «πολυκοσµία», µε αποτέλεσµα να µην επιλέ-

είναι µια µάλλον ανοµοιογενής οµάδα.

γουν προορισµούς που συγκεντρώνουν µεγάλο αριθµό επισκεπτών,

Η µεγαλύτερη αγορά εξερχόµενου τουρισµού των Millennials εί-

αναζητώντας πιο αυθεντικές εµπειρίες.

ναι οι ΗΠΑ, ακολουθούµενες από την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία

Οι Millennials είναι επίσης πιο ευαισθητοποιηµένοι στον κίνδυνο

και τη Γερµανία, οι οποίες κατέχουν µερίδιο αγοράς 35% στο σύ-

τροµοκρατίας, σε σύγκριση µε τους υπόλοιπους ταξιδιώτες. Έτσι, σε

νολο του διεθνούς εξερχόµενου τουρισµού των Millennials.

περίπτωση σχετικών προειδοποιήσεων, το πιθανότερο είναι να µην

Οι ΗΠΑ επίσης επιλέχθηκαν από τον µεγαλύτερο αριθµό επισκε-

ταξιδέψουν µέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

πτών Millennials το 2017, µε επόµενες την Ισπανία, τη Γερµανία

Σε γενικές γραµµές είναι πολύ καλά ενηµερωµένοι πριν προβούν σε

και τη Γαλλία. Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο σύγκρισης, οι προο-

κράτηση κάποιου ταξιδιού στο εξωτερικό και χρησιµοποιούν πε-

ρισµοί µε µερίδιο επισκεπτών Millennialς άνω του µέσου όρου

ρισσότερες πηγές πληροφόρησης για τον προγραµµατισµό του τα-

είναι στην Ασία η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Ινδία και η Αυστραλία

ξιδιού τους από ότι ο µέσος ταξιδιώτης. Όπως αναµένεται έχουν µε-

και στην Ευρώπη η Ιρλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Αντίθε-

γάλη εξοικείωση µε το διαδίκτυο και τα ψηφιακά κανάλια, µε 9 στους

τα, προορισµοί µε το χαµηλότερο µέσο µερίδιο είναι η Ισπανία,

10 να αναζητούν πληροφορίες σε αυτό πριν ταξιδέψουν.

η Αυστρία και η Κίνα.

Χρησιµοποιούν ταξιδιωτικά blogs, φόρουµ και τα social media πε-

Οι διακοπές είναι ο κύριος λόγος που οι Millennials ταξιδεύουν

ρισσότερο απ’ ότι άλλες ταξιδιωτικές οµάδες, αλλά και τα παραδοσι-

διεθνώς, ενώ µόλις το 15% των ταξιδίων τους υλοποιούνται για

ακά κανάλια πληροφόρησης, όπως τα τουριστικά γραφεία, τα έντυ-

επαγγελµατικούς λόγους.

πα µέσα και την τηλεόραση, µε χρήση άνω του µέσου όρου.

Τα ταξίδια πόλης είναι η πιο δηµοφιλής επιλογή διακοπών για

Όταν πρόκειται για πραγµατικές κρατήσεις ταξιδίων, οι Millenials

τους Millennials, µε µερίδιο αγοράς περίπου το ένα τρίτο, υψη-

συµπεριφέρονται όπως το σύνολο των εν δυνάµει ταξιδιωτών, µε

λότερα σε σχέση µε το σύνολο της αγοράς. Οι Millennials στα τα-

µόνη διαφορά ότι τείνουν σε µεγαλύτερο ποσοστό να κάνουν τις

ξίδια τους ενδιαφέρονται για τα αξιοθέατα, για την ατµόσφαιρα,

κρατήσεις τους µέσω διαδικτύου, χρησιµοποιώντας το κινητό ή άλλη

τα ψώνια και το καλό φαγητό.

φορητή συσκευή, σε σύγκριση µε την υπόλοιπη αγορά.

Ο δεύτερος πιο σηµαντικός τύπος διακοπών είναι οι διακοπές στο

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του World Travel Monitor®, οι Millennials

πρότυπο «Ήλιος & Θάλασσα, µε βασικότερα κίνητρα την ξεκού-

έχουν υψηλότερο επίπεδο µόρφωσης, από ότι ο µέσος ταξιδιώτης,

ραση, την κολύµβηση και την ηλιοθεραπεία, αλλά και τη φύση

ενώ στη συγκεκριµένη ταξιδιωτική αγορά, οι γυναίκες ταξιδιώτες

και το καλό φαγητό.

έχουν µεγαλύτερο µερίδιο από τους άνδρες ταξιδιώτες.

112 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Honeymoon starts with an www.boutique5.gr

B5 - one page (version 1).indd 1

Rhodes Island, Greece

22/10/2018 3:37:47 μμ


Παρουσίαση

Αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις για ξενοδοχειακές μονάδες Η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. έχει συνδεθεί με επώνυμους ευρωπαϊκούς οίκους, που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην ελληνική αγορά, όπως η Robot Coupe, η Santos, η Omniwash, η Roller Grill, η Expresso, κ.ά. Η συνεπής προσφορά της εταιρίας με προτάσεις και έξυπνες λύσεις για κάθε προϋπολογισμό, την καθιέρωσε ως μία από τις πλέον καταξιωμένες επιχειρήσεις του χώρου.

Η

εταιρία δραστηριοποιείται από το 1976 στην εισαγωγή επώνυµου και αξιόπιστου εξοπλισµού µαζικής εστίασης,

µε σκοπό την κάλυψη των αναγκών κάθε επισιτιστικής µονάδας στον τουριστικό κλάδο, στους χώρους ψυχαγωγίας και φιλοξενίας. Λίγα χρόνια µετά την ίδρυσή της άρχισε να εδραιώνεται στην ελληνική αγορά, µε την αποκλειστική εισαγωγή µηχανηµάτων κορυφαίων εταιριών του εξωτερικού. Η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην Καλλιθέα, όπου βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος της και µέρος των αποθηκών της µε µεγάλη ποικιλία επώνυµων και ετοιµοπαράδοτων προϊόντων. Ανταγωνιστικό της πλεονέκτηµα, άκρως σηµαντικό για την ικανοποίηση των πελατών της, είναι η διαρκής παρακαταθήκη ανταλλακτικών και το εξειδικευµένο after sales service που παρέχει µέσω των καταρτισµένων τεχνικών της. Η διατήρηση σηµαντικών αξιών όπως η ειλικρίνεια, η συνέπεια και η προσήλωση στις ανάγκες των επαγγελµατιών οδήγησαν σε

snack), η OMNIWASH (ιταλικά πλυντήρια πιάτων), η EXPRESSO

σταθερή και συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, που της

(γερµανικά καρότσια και χειράµαξες µεταφοράς από αλουµίνιο), η

προσέδωσαν ξεχωριστή θέση στον κλάδο.

ERRE2-GICO (ιταλικές συσκευές επαγγελµατικής κουζίνας υψηλής

Εργοστάσια παγκοσµίου φήµης, όπως η SANTOS (γαλλική εταιρία

ποιότητας), η NTF (ιταλικές µηχανές πάγου), η MACAP (ιταλικές συ-

µε συσκευές για bar και cafe από το 1955), η ROBOT COUPE (δη-

σκευές για bar και cafe), η ADVENTYS (γαλλικές επαγωγικές εστίες),

µοφιλή γαλλικά πολυκοπτικά µηχανήµατα, µίξερ χειρός, cutters),

οι εταιρίες BRON-COUCKE και TELLIER (εργαλεία κουζίνας γαλλικής

η ROLLER GRILL (γαλλική εταιρία µε συσκευές για εστιατόρια και

προέλευσης), η ITALSTAR (οικονοµικές επαγγελµατικές συσκευές) η FAGOR (ισπανικό εργοστάσιο εξοπλισµού εστίασης), η RATIONAL (γερµανικοί επαγγελµατικοί φούρνοι), έχουν επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια τώρα την ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. ως στρατηγικό συνεργάτη για την Ελλάδα. Αρκετοί από τους παραπάνω οίκους διατηρούν αποκλειστική συνεργασία. Από τον ∆εκέµβριο του 2016 η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. αναβάθµισε και την ηλεκτρονική της παρουσία. Το ηλεκτρονικό κατάστηµα www.emko.gr ανανεώνεται διαρκώς µε νέες αφίξεις, προσφορές και ενηµερωτικό υλικό για όλα τα είδη που εισάγει η εταιρία. Μέσα από ένα περιβάλλον που είναι φιλικό προς όλες τις συσκευές, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα εξοικονόµησης επιπλέον χρηµάτων, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ηµέρες τον χρόνο.

114 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Από το 1976 εισάγουμε και αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα, κορυφαίους και αξιόπιστους οίκους του εξωτερικού. Μέσω της συνεχούς παρακαταθήκης προϊόντων και ανταλλακτικών, εξυπηρετούμε άμεσα τον κλάδο της μαζικής εστίασης ενώ το εξειδικευμένο Τεχνικό Τμήμα μας, παρέχει συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευση. Μετά από τέσσερις δεκαετίες υπευθυνότητας και συνέπειας, συνεχίζουμε ανοδικά αντλώντας δύναμη από την εμπιστοσύνη των συνεργατών και την αφοσίωση των πελατών μας.

ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. Λυσικράτους 25 176 74, Καλλιθέα

Τ: 210 94 017 02 F: 210 94 033 06

info@emko.gr www.emko.gr

EN ISO 9001 : 2015


R

R


Επιχειρηματικά

Βραβεύσεων συνέχεια για τον όμιλο Aldemar

Αποσπώντας δύο βραβεία για τις εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες του, ο όµιλος Aldemar Resorts ξεχώρισε και φέτος στα διεθνή Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle Awards, που πραγµατοποιήθηκαν στην Κρήτη. Συµµετέχοντας κάθε χρόνο στα διεθνή Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle Awards κι έχοντας λάβει το ανώτατο βραβείο αριστείας Signum Virtutis, ο όµιλος Aldemar Resorts φέτος ξεχώρισε για το πρωτοποριακό πρόγραµµα All-Inclusive «Elements» ως το καλύτερο και πιο καινοτόµο all inclusive πρόγραµµα διεθνώς, αλλά και ως το καλύτερο All Inclusive ξενοδοχείο για το Aldemar Olympian Village. O διευθύνων σύµβουλος του οµίλου, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, δήλωσε: «O όµιλος Aldemar Resorts, πάντα καινοτόµος σε νέα προϊόντα, νέες αγορές και νέες ιδέες, έχοντας στο επίκεντρο τον επισκέπτη, προσφέρει 30 χρόνια τώρα µοναδικές εµπειρίες υψηλής ποιότητας. Η επιβράβευση, για ακόµα µία χρονιά από τα διεθνή βραβεία Seven Stars Awards, έρχεται σαν επιβεβαίωση των προσπαθειών µας και σαν παρότρυνση να συνεχίσουµε ό,τι κάνουµε. Νιώθω υπερήφανος γιατί η φιλοσοφία της επιχειρηµατικότητας και καινοτοµίας και της έµφασης στην ποιότητα αποτελεί τη στάση ζωής όλων των ανθρώπων του οµίλου, οι οποίοι µε ανοιχτούς ορίζοντες κάνουν τη διαφορά στον ελληνικό τουριστικό χώρο. Τους ευχαριστώ όλους, από καρδιάς, έναν προς έναν». Τα Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle Awards, φέτος πραγµατοποιήθηκαν στην Κρήτη, αποσκοπώντας στην αναγνώριση των καλύτερων στον χώρο του τουρισµού. Είναι ένας από τους πιο πολυτελής και διεθνών προδιαγραφών διαγωνισµός, και θεωρείται ως τα «Όσκαρ του Τουρισµού». Η λίστα των παρευρισκόµενων περιλάµβανε ισχυρά ονόµατα από τον διεθνή χώρο, από την Ταϊλάνδη, τις Σεϋχέλλες, την Κίνα, την Αυστρία, την Ιταλία, κ.λπ., δίνοντας έτσι τη δυνατότητα προβολής της Ελλάδας σε παγκόσµιο επίπεδο. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

117


Συμβουλές Αγορών

CARTECO: «Υπογραφή» ποιότητας στον καλό ύπνο Από το Παρίσι στο Τόκυο και από τη Νέα Υόρκη στο Nτουµπάι, η BEAUTYREST® BY SIMMONS συµβολίζει την άνεση των διεθνών πολυτελών ξενοδοχείων, συνδυάζοντας αισθητική και πολυτέλεια, καινοτοµία και τεχνολογία.

IF THESE MATTRESSES COULD TALK Η Starwood Hotels & Resorts, έφερε την «επανάσταση» στον ξενοδοχειακό κλάδο µε την παροχή καλού ύπνου. O Barry S. Sternlicht, CEO της Westin Hotels & Resorts εµπνεύστηκε το Beautyrest® Heavenly Bed, κάνοντας το brand συνώνυµο µε την Simmons Hospitality Bedding και «αφύπνισε» την ξενοδοχειακή βιοµηχανία να διαφοροποιηθεί στην παροχή του καλού ύπνου, κάτι που πραγµατικά είχε αγνοηθεί.

ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η Four Seasons καταλαβαίνει καλυτέρα από τον οποιοδήποτε ότι, ένας ποιοτικός ύπνος οδηγεί σε ζωντάνια και ευεξία και όλα ξεκινούν µε ένα πολυτελές και άνετο κρεβάτι. Για αυτό τον λόγο, η εταιρία, αφιέρωσε τα τελευταία 50 χρόνια, σε συνεργασία µε ειδικούς και µε συµβούλους τους επισκέπτες της, στην τελειοποίηση των στρωµάτων. Τώρα, σε συνεργασία µε τη Simmons® Bedding Company, παγκοσµίως γνωστή για την ποιότητά της, η Four Seasons σας προσκαλεί να ζήσετε τη µοναδική εµπειρία ύπνου, µε την τελευταία καινοτοµία και τεχνολογία στην άνεση.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.carteco.gr

118 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


AXOLUTE: Νέα γενιάς διακόπτες με την «υπογραφή» της Btcino

Με γνώµονα την υψηλή αισθητική, τη σύγχρονη τεχνολογία, την ευελιξία και τη λειτουργικότητα, η σειρά διακοπτών Axolute, συνιστά την πλέον ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν πολλά παραπάνω από έναν ακόµη ποιοτικό διακόπτη. Με την «υπογραφή» της Btcino, εταιρία του Οµίλου Legrand, οι διακόπτες Axolute βρίσκουν άριστη εφαρµογή σε ξενοδοχεία και επαγγελµατικούς χώρους, που διακρίνονται για τη φινέτσα και το εκλεπτυσµένο ύφος τους. Αποχρώσεις White, Tech και Graphite µε διακριτική πολυτέλεια για τα πλαίσια Monochrome. Μοναδικός συνδυασµός µονοχρωµίας και γυαλιού για τα Whice & Nighter, αλλά και ειδικά πλαίσια µε κρύσταλλα Swarovski, µε υφή ξύλου και πέτρας, µεταλλικά, liquid και glossy, τόσο σε τετράγωνα, όσο και ελλειπτικά σχήµατα. Τη σειρά συµπληρώνουν τα πλαίσια Axolute Air για όσους επιθυµούν πραγµατικά λεπτές γραµµές, µε πάχος µόλις 3,5 mm. Όλα τα πλαίσια διατίθενται σε 2, 3, 4, 6 και 3+3 στοιχεία, για εργονοµία και ευελιξία στον χώρο. Και οι επιλογές δεν ολοκληρώνονται εδώ, καθώς το κοµψό φινίρισµα συνδυάζεται µε την υψηλή τεχνολογία και µια σειρά λειτουργιών άνεσης, ψυχαγωγίας και ασφάλειας που ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη, τόσο για το σπίτι, όσο και για επαγγελµατικούς χώρους, όπως είναι τα ξενοδοχεία. Η τεχνολογία αιχµής της Bticino εγγυάται και εξασφαλίζει τη µέγιστη φροντίδα στις ανάγκες του επισκέπτη, σε κάθε ξενοδοχειακή µονάδα, ενώ, παράλληλα, επιτρέπει τη διαχείριση και τον έλεγχο των δωµατίων και των κοινόχρηστων χώρων από την πλευρά του επαγγελµατία. Άνεση στο λεπτό µε τη χρήση του καρτοδιακόπτη, σύνδεση, ψυχαγωγία και multimedia µε τις πρίζες HDMI και USB φόρτισης, ψηφιακός θερµοστάτης, είναι µόνο µερικές από τις λειτουργίες που θα δώσουν την προστιθέµενη αξία στον χώρο σας για τον επισκέπτη. Για περισσότερες πληροφορίες: www.legrand.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

119biotza.gr info@biotza.gr Βιοτζά ΑΒΕΕ - Biotza SA BIOTZA Α.Β.Ε.Ε. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ: ΣΩΜΑΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, 74100, ΤΗΛ: 28310 41416, FAX: 28310 41066 ΕΚΘΕΣΗ Α’: ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ & ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ 13, 74100, ΤΗΛ: 28310 22412 & 28310 26902, FAX: 28310 50262 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ: ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 44-46, ΒΟΥΛΑ, 16673, ΤΗΛ/FAX: 210 6021516 & 210 8955785


24 -25 -26 Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι ΟΥ

2 018 METROPOLITAN EXPO

The hospitality

perience

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Λ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 Αγ. Δημήτριος • Τηλ.: +30 210 5242100 • www.xenia.gr • info@forumsa.gr


Connect Air Η νέα «αέρινη» σειρά από την Ideal Standard και τον κορυφαίο Βρετανό σχεδιαστή Robin Levien!

Σχεδιασµός αιχµής, υλικά αντοχής και εύκολος καθαρισµός! Ένα νέο σκεπτικό στον σχεδιασμό των προϊόντων μπάνιου: Το ανάλαφρο και αειφόρο design! Τα είδη της νέας σειράς Connect Air, από πορσελάνη κορυφαίας ποιότητας, σχεδιασμένα με λεπτά τοιχώματα και καμπύλες γραμμές, προσδίδουν μια «αέρινη» αίσθηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ενώ η καινοτομική αποκλειστική τεχνολογία πλήρους έκπλυσης της λεκάνης, AquaBlade® και η πλούσια γκάμα προϊόντων μπάνιου, εξασφαλίζουν έναν άκρως χαλαρωτικό και απολαυστικό χώρο. Ξεχωρίζουν οι νιπτήρες, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε διαφορετικά μεγέθη, σε δύο διαφορετικές σχεδιαστικές επιλογές -Cube και Curve- για καλύτερη προσαρμογή στις ατομικές σας ανάγκες. Η σειρά Connect Air έχει την υπογραφή του διεθνώς καταξιωμένου Βρετανού designer Robin Levien.

Τµήµα «Μεγάλων Έργων & Προδιαγραφών» από την Ideal Standard H Ideal Standard ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου ξενοδόχου και τον στηρίζει σε κάθε ανάγκη νέου έργου ή ανακαίνισης, με το εξειδικευμένο τμήμα «Μεγάλων Έργων & Προδιαγραφών», το οποίο παρέχει: • συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά τον σχεδιασμό του έργου, • τεχνική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, • επιμέλεια της ομαλής διεξαγωγής των εργασιών κατασκευής ή ανακαίνισης, και • υποστηρίζει και μετά την πώληση κάθε ανάγκη προϊόντος που μπορεί να προκύψει.

IDEAL STANDARD Έκθεση: Λ. Μεσογείων 265, 154 51, Ν. Ψυχικό, Αθήνα, Τηλ.: 210 6790880-2, Fax: 210 6790883

www.idealstandard.grIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.