__MAIN_TEXT__

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 163 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 216 - -ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 2010 - 6,00- 6,00 € €

 Amathus Beach Hotel Rhodes: Η τέχνη του «φιλοξενείν»  Amathus Beach Hotel  ΘΕΜΑ: Η κρουαζιέρα «οδηγεί» Rhodes: Η τέχνητην τουευρωπαϊκή ανάπτυξη «φιλοξενείν»  ΘΕΜΑ: Τα ξενοδοχεία «κλειδί» για την επανεκκίνηση της Οικονομίας  GROHE: Ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο στα είδη κρουνοποιίας

22X


11 η HO RE CA 12-15 H OT E L R E S TA U R A N T CAFE

2O16

Φεβρουαρίου 2016 Μ E T R O P O L I TA N E X P O

www.horecaexpo.gr

Mια έκθεση παγκόσµιου επιπέδου!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Βηλαρά 2 • 104 37 Αθήνα • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.forumsa.gr • info@forumsa.gr

22X29_HORECA16_NEW1.indd 1

facebook.com/horecaexpogr

5/14/15 1:25 PM


... made in GREECE!!! Ευλογημένα, αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης και γης. Περίοπτη θέση μεταξύ αυτών, κατέχει το μέλι. Δώρο των Θεών στους ανθρώπους. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές ιδιότητές του. Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει να επενδύει σε όλους τους τομείς. Αυτή τη φορά, καινοτομεί, παράγοντας στην Ελλάδα μια εξαιρετική σειρά προϊόντων ατομικής περιποίησης για ξενοδοχεία, με βάση το ελληνικό μέλι.

“HONEY” Μια σειρά σε υψηλή ποιότητα και άκρως ανταγωνιστικές τιμές, “made in Greece”, που θα φέρει ακόμη πιο κοντά στην Ελλάδα και στον ελληνικό Τουρισμό, τους ξένους φιλοξενούμενούς σας. Με 100% παραγωγή στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες, η σειρά “HONEY” θα κάνει τη διαφορά στην τουριστική μονάδα σας, με την αμιγώς ελληνική της ταυτότητα . Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. με τη σειρά amenities “HONEY” από εκχυλίσματα από αγνό ελληνικό μέλι, προσφέρει στον φιλοξενούμενο, υγεία και λάμψη στα μαλλιά και το σώμα, στη διάρκεια της πιο πολύτιμης περιόδου του χρόνου: των διακοπών του. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα μαλλιών και κρέμα σώματος σε συσκευασία των 30ml, που εμπεριέχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, αφήνοντας αίσθηση απαλότητας, ενυδάτωσης και θρέψης στα μαλλιά και το σώμα. Και βέβαια η νέα σειρά “HONEY” ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα ποιοτικά στάνταρντς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός Ε.Ε. 1223/2009), καθώς τα προϊόντα της δεν περιέχουν parabens, silicon και mineral oil, ενώ είναι πλήρως δερματολογικά ελεγμένη. Σύντομα η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., θα παρουσιάσει και άλλες σειρές βασισμένες στα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης.

Τα καλύτερα έρχονται!!!

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr


36

30

52

48

26. «Ατµοµηχανή» της ελληνικής οικονοµίας ο Τουρισµός Στα 17 δισ. ευρώ έφτασε το 2014 η άµεση συνεισφορά του τουρισµού στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας από 15,3 δισ. ευρώ το 2013, σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της αναθεωρηµένης µελέτης του SETE Intelligence «Η συµβολή του τουρισµού στην ελληνική οικονοµία το 2014 - συνοπτική απεικόνιση βασικών µεγεθών».

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 216 - Ιούνιος 2015 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Υπεύθυνη Web: Γεωργία Πουπάκη Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

30. ΛΙΝΑ ΒΑΡΥΤΙΜΙ∆ΟΥ: «Grohe, ο µεγαλύτερος προµηθευτής στον κόσµο στα είδη κρουνοποιίας» Για τον κορυφαίο γερµανικό όµιλο, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει κατ’ αποκλειστικότητα η Π. ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ Α.Ε., µιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» η διευθύντρια PR και επικεφαλής του Grohe Spa για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, κα. Λίνα Βαρυτιµίδου.

33. Τα ξενοδοχεία «κλειδί» για την επανεκκίνηση της Οικονοµίας Σε βασικό παράγοντα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονοµίας θα µπορούσαν να αναδειχθούν τα ελληνικά ξενοδοχεία, σε περίπτωση που αυξηθεί η διαδικτυακή τους παρουσία.

36. Amathus Beach Hotel Rhodes: Η τέχνη του «φιλοξενείν» Ένα µοναδικό σκηνικό για κάθε επίδοξο ταξιδιώτη που δεν αναζητά ένα ακόµη πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά µία σφαιρική εµπειρία διακοπών, συνιστά το πεντάστερο Amathus Beach Hotel Rhodes.

40. 23η Γενική Συνέλευση Σ.Ε.Τ.Ε.: Kαµία (;) αρνητική φορολογική ρύθµιση για τον Τουρισµό Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει φορολογική ρύθµιση που θα επιδράσει αρνητικά στον τουριστικό κλάδο έκανε από το βήµα της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο υπουργός Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας & Τουρισµού, κ. Γιώργος Σταθάκης.

44. Η κρουαζιέρα «οδηγεί» την ευρωπαϊκή οικονοµική ανάκαµψη Η χώρα µας παραµένει ο τρίτος πιο δηµοφιλής προορισµός στην Ευρώπη για κρουαζιέρα, ωστόσο από το 2011 και µετά δείχνει να χάνει ολοένα µερίδια, την ίδια στιγµή που στην Ευρώπη, η οικονοµική συνεισφορά του κλάδου της κρουαζιέρας έφτασε στο νέο ρεκόρ των 40,2 δισ. ευρώ, σύµφωνα µε στοιχεία της ∆ιεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA).

48. Η Αθήνα έδωσε ώθηση στις αφίξεις 6µήνου Μπορεί να έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων στη χώρα µας το το πρώτο εξάµηνο του έτους, εντούτοις η Αθήνα παραµένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

62. ΤτΕ: Επενδύσεις και µεταρρυθµίσεις το δίπτυχο για την ανάπτυξη του Τουρισµού ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: . .................................................................. 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η τόνωση των τουριστικών επενδύσεων και η προσήλωση στις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις αποτελούν το «κλειδί» για την ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης, όπως τονίζεται στην έκθεση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, για τη νοµισµατική πολιτική για την περίοδο 2014-2015.

Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Statistics, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, Eιδήσεις, Επιχειρηµατικά, Συµβουλές Αγορών


be more tea

Ας μιλήσουμε για το τσάι & την ιστορία του… 1880 Ο Sir Thomas Lipton, 40χρονος καινοτόμος, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, γεννημένος στη Γλασκώβη, σκέφτεται έναν τρόπο για να κάνει το τότε πανάκριβο τσάι προσιτό σε όλο τον κόσμο, με εγγυημένη ποιότητα και λογική τιμή. 1890 Αγοράζει φυτείες τσαγιού στην Κεϋλάνη, σημερινή Σρι Λάνκα και ξεκινά να συσκευάζει και να διανέμει το προϊόν του σε χαμηλή τιμή. Το 1893 ίδρυσε την Thomas J. Lipton Co., εταιρεία συσκευασίας τσαγιού με έδρα και εργοστάσιο στο New Jersey των Η.Π.Α. Ο θρίαμβος Το τσάι Lipton γνωρίζει αμέσως μεγάλη επιτυχία και το 1898, σε αναγνώριση της προσφοράς του, ο Thomas Lipton, σε ηλικία 48 ετών, τιμήθηκε με τον τίτλο του Sir από τη βασίλισσα Βικτωρία! Σήμερα Από το 1880 μέχρι σήμερα, το Lipton δεν σταμάτησε να καινοτομεί. Παράδειγμα οι Πυραμίδες του: μια μοναδική εμπειρία γεύσης που απογειώνει τις αισθήσεις! Γεύση με Ευθύνη Πρωτοπόρο και σε θέματα κοινωνικής ευθύνης, το Lipton συνεργάζεται με τη Rainforest Alliance, έναν ανεξάρτητο περιβαλλοντικό οργανισμό, ο οποίος πιστοποιεί τις φυτείες τσαγιού και εγγυάται προστασία για το περιβάλλον!

Δεν είναι

απλά Τσάι, είναι η Εμπειρία της Πυραμίδας Lipton!


EDITORIAL

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

7


καρτολόγος

Κυβέρνηση

Aegean Airlines

Nana Beach Hotel

Γιατί οι χειρισμοί στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους δανειστές, όχι μόνο έφεραν την εθνική οικονομία σε ακόμη πιο δεινή θέση από εκείνη που ήταν, αλλά και την ίδια τη χώρα στο χείλος του… Grexit.

Για την πρωτοβουλία να διαθέσει στην αγορά εισιτήρια σε εξαιρετικά χαμηλούς ναύλους για προορισμούς του εσωτερικού την περίοδο από 13.07-26.07.2015.

Για την άριστη φιλοξενία και τη συνολικά εξαιρετική εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες του στα 30 χρόνια λειτουργίας του, στοιχεία για τα οποία έχει αποσπάσει σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, με πρόσφατο το Certificate of Excellence Hall of Fame, που δημιουργήθηκε ειδικά για να τιμήσει τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν το Certificate of Excellence για πέντε συναπτά έτη.

Ακούει κανείς;

• Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων δανειστών, που εξασφάλισε την παραμονή, τουλάχιστον προς το παρόν, της χώρας στη νομισματική Ένωση και την άρση της τραπεζικής αργίας (Bank Holiday), που επιβλήθηκε με το «πάγωμα» της παροχής έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ο ελληνικός Τουρισμός δείχνει να ανακάμπτει. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που το προηγούμενο διάστημα είχαν μπει στο.. ψυγείο σημειώνουν ανοδική πορεία, με παράγοντες της αγοράς να τονίζουν ότι κινούνται σε αρκετά καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι, επιβεβαιώνοντας την τάση αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Ο ελληνικός Τουρισμός, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες της περιόδου, επιδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα, τόσο στο επίπεδο των αφίξεων όσο και στο επίπεδο των εσόδων, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ε.Ο.Τ.. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των επίσημων φορέων, όπως αυτά επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, των αεροδρομίων της χώρας και των στοιχείων των Τ.Ο.s από τις αγορές-στόχους για τον ελληνικό Τουρισμό, οι αφίξεις, υποστηρίζει ο Ε.Ο.Τ., εμφανίζουν σημαντική άνοδο, σχεδόν 7%

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απλά μπράβο…

Καις εις ανώτερα…

στο σύνολο της χώρας, γεγονός πρωτοφανές αν συνεκτιμηθεί ότι το 2015 ακολουθεί δύο χρονιές ιστορικών ρεκόρ για τον ελληνικό Τουρισμό. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, φορείς των tour operators του εξωτερικού, π.χ. η γερμανική DRV, επιβεβαιώνουν ότι δεν καταγράφεται πρόβλημα ακυρώσεων στα προγραμματισμένα ταξίδια. «Παρατηρείται, υστέρηση στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Όμως, το γεγονός ότι αυτό το μέγεθος αποτελεί μικρότερο τμήμα της ζήτησης και το οποίο -σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις θεσμικών φορέων του κλάδου στην Ελλάδα- είναι αναστρέψιμο εφόσον επιστρέψουμε σύντομα στους κανονικούς ρυθμούς, είναι εύλογη η πρόβλεψη ότι το 2015 θα κλείσει, για τρίτη χρονιά, με θετικό πρόσημο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, παράλληλα με τους παράγοντες του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εργάζονται καθημερινά και συστηματικά όλοι οι Τ.Ο.s του εξωτερικού». Ως παραδείγματα ο Ε.Ο.Τ. παρουσιάζει τη Βρετανική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων – ΑΒΤΑ, η οποία επέλεξε την Πελοπόννησο για τη μεγάλη ετήσια συνάντηση 600 και πλέον μελών της τον Οκτώβριο 2015, την TU, που μόλις ολοκλήρωσε την παρουσίαση του νέ-

ου της προγράμματος στην Κρήτη, παρουσία 100 και πλέον Γερμανών δημοσιογράφων, την USTOA (Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ΗΠΑ), σύμφωνα με την οποία η κρίση δεν θα επηρεάσει τον ελληνικό Τουρισμό. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τα δημοσιεύματα εμβληματικών ΜΜΕ τόσο της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ όπως το CNN, η TELEGRAPH, το USA TODAY, το BLOOMBERG, η GUARDIAN, καθώς και κλαδικά έντυπα μεγάλης επιρροής όπως το FW, όπου τονίζουν ότι η τάση της τουριστικής κίνησης παραμένει σταθερή, ότι οι τουρίστες απολαμβάνουν τις διακοπές τους χωρίς προβλήματα ή ότι ο Τουρισμός θωρακίστηκε από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης, ενθαρρύνοντας έτσι τους τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. «Η ανησυχία, λόγω των πολιτικών εκκρεμοτήτων, είναι κατανοητή. Οι δημόσιες τοποθετήσεις, όμως, επί της βάσεως μη εξακριβωμένων πληροφοριών, οδηγούν, αφενός στην αναπαραγωγή μίας ανακριβούς εικόνας που δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και που τραυματίζει τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας και αφετέρου αποθαρρύνει τους διεθνείς μας εταίρους στην καθημερινή προσπάθειά τους για τη διατήρηση του θετικού προσήμου στα μεγέθη του Ελληνικού Τουρισμού, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Ε.Ο.Τ..


Και καταλήγει: «Σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού εργάζεται με το διεθνές του δίκτυο, σε συνεργασία τόσο με τους Τ.Ο.s, όσο και με τα διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να μεταδίδει την πραγματική κατάσταση και να αποτυπώνει την κίνηση της αγοράς με ακρίβεια. Στόχοι μας είναι η προστασία του ελληνικού Τουρισμού ως εθνικού σκοπού, η διασφάλιση της υψηλότατης συμμετοχής του ελληνικού Τουρισμού στην οικονομία της χώρας, που σήμερα ανέρχεται στο 20% στο ΑΕΠ και κυρίως η προστασία των 750.000 θέσεων εργασίας απασχολουμένων στον κλάδο». • Πάντως, οι Αυστριακοί δεν πτοούνται από την ελληνική κρίση και συνεχίζουν να ταξιδεύουν στη χώρα μας. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνει σε ρεπορτάζ της, η Αυστριακή εφημερίδα Österreich, αν και είναι η πρώτη εφημερίδα της Αυστρίας που συνέδεσε την κρίση με τον τουρισμό. «Κρίση? Παρόλα αυτά εμείς θα πάμε» τιτλοφορείται ρεπορτάζ της εφημερίδας, που κυκλοφόρησε στις 2 Ιουλίου, μεταφέροντας τις απόψεις επιφανών και γνωστών Αυστριακών. Επισημαίνεται ότι από τον πρώην Καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Franz Vranitzky έως και τον Γεν. Διευθυντή του αυστριακού ραδιοτηλεοπτικού ιδρύματος ORF, γνωστά ονόματα της χώρας μένουν πιστοί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 24 εκατ. τουρίστες. Μια χρονιά ρεκόρ και μια τάση που παρά την κρίση δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις παρά μόνο ερωτήματα του κοινού για τους τρόπους πληρωμής. Όπως αναφέρεται, οι Αυστριακοί παραμένουν πιστοί στην Ελλάδα. Περί τους 350.000 παραθερίζουν κάθε χρόνο στα νησιά, κυρίως σε Κρήτη και Ρόδο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Franz Vranitzky περνά 2 έως 3 μήνες στη νότιο Κρήτη και τονίζει «οι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια, ανησυχούν και αναρωτιούνται για το τι θα ακολουθήσει έχοντας χαμηλές προσδοκίες. Η καθημερινή προμήθεια αγαθών όμως λειτουργεί».

Ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Alfons Haider περνά κάθε χρόνο τις διακοπές του στη Μύκονο. Η αντιδήμαρχος Βιέννης, κα. Μαρία Βασιλάκου πηγαίνει συχνά για διακοπές στη χώρα της. Ο Γεν. Διευθυντής της αυστριακής τηλεόρασης ORF, Alexander Wrabetz έφυγε για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ η πρώην Μις Αυστρία Tanja Duhovich βρίσκεται στη Χαλκιδική ετοιμάζοντας τον γάμο της. Ωστόσο, σε ιδιαίτερο πλαίσιο του δημοσιεύματος, δίνονται οδηγίες για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα. «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε μετρητά. Μετρητά: Τα μηχανήματα ΑΤΜ επαναλειτουργούν και στα νησιά με ημερήσιο όριο ανάληψης 400€. Παρόλα αυτά συστήνεται η προμήθεια μετρητών (πριν το ταξίδι). Πιστωτικές κάρτες: Κανένα πρόβλημα. Γίνονται δεκτές σε όλα τα μαγαζιά και εστιατόρια όπως και οι κάρτες ανάληψης. Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα: Η καταβολή εγγύησης μπορεί να γίνει με πιστωτική. Περιορισμένη η βενζίνη super. Πτήσεις/πλοία: Κανονικά. Διαδηλώσεις: Σχεδόν μόνο στο κέντρο της Αθήνας». • Συμπαράσταση και από τον ειδικό για ταξίδια της τελευταίας στιγμής (Last Minute) Τ.Ο., L΄tur (θυγατρική της TUI). Σύμφωνα με τον διευθυντή του L΄tur, κ. Markus Orth, ο τουριστικός οργανισμός δεν έχει επηρεαστεί από τις μειώσεις κρατήσεων όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από το Traveltainment (-39%), ενώ από την αρχή του χρόνου αλλά και τις τελευταίες μέρες οι αριθμοί είναι θετικοί σε σχέση με πέρυσι. «Μιλάμε με ξενοδόχους στους προορισμούς που προσφέρουμε, ρωτάμε πελάτες που επιστρέφουν και διαπιστώνουμε ότι όλα λειτουργούν ομαλά και ότι οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι», σημειώνει ο κ. Orth. Με μια σειρά από πρωτοβουλίες ο L΄tur επιδιώκει να προωθήσει την Ελλάδα. Όσον αφορά στους προορισμούς Ρόδο, Κω, Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη, ο Διευθυντής προϊόντος, κ. Steffen Baumert λέει: «Ήδη έχουν κλειστεί

επιπλέον ξενοδοχεία με πολύ καλές τιμές» και συμπληρώνει «η Ελλάδα μπορεί να πηγαίνει καλά με τις κρατήσεις αλλά η οπισθοχώρηση των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά δημιουργεί ελεύθερα δωμάτια που μπορούν να καλυφθούν». Μέχρι τα μέσα Αυγούστου ο L΄tur θα προωθεί την Ελλάδα. • Οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, σύμφωνα με μια πολύ σημαντική έρευνα για τη γερμανική αγορά, την Hotelometer, η οποία παρουσιάζει τα ξενοδοχεία που επιλέγουν για τη διαμονή τους. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη ζήτηση: 1. Top-Hotels συνολικά, 2. βάσει αστέρων, 3. οικογένειες, 4. singles και 5. ζευγάρια. Ανάμεσα στα ξενοδοχεία που επιλέγουν για τη διαμονής τους, συνολικά, στην πρώτη θέση συναντά κανείς το τετράστερο Mitisis Rodos Maris Resort & Spa, στο Κιοτάρι της Ρόδου, το επίσης τετράστερο Εliros Mare και το πεντάστερο Atrium Palace, στην Κάλαθο, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα τετράστερα Lindos Princess, στη Λάρδο της Ρόδου και το Vantaris Beach, στη Γεωργιούπολη, στο νομό Χανίων της Κρήτης. Με τεράστια διαφορά η ζήτηση αφορά τα ξενοδοχεία 4* με ποσοστό 43%, ακολουθούν τα 3* με 25%, με ποσοστό 9% συναντά κανείς τα ξενοδοχεία 3 plus* και τα πεντάσετρα, ενώ ποσοστό 8% έχουν τα ξενοδοχεία 4 plus*. Oι οικογένειες δείχνουν προτίμηση σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες καλύπτουν και τις επιθυμίες τους σε σίτιση, αναψυχή, με πρώτα τα 4* ξενοδοχεία Mitisis Rodos Maris Resort & Spa και Lindos Princess, στη Ρόδο, το πεντάστερο Pilot Beach Resort, στη Γεωργιούπολη, στα Χανιά της Κρήτης, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα τετράστερα Aquis Sandy Beach, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Αργυράδων, στην Κέρκυρα και Mitsis Rinela, στην περιοχή Κοκκίνι Χάνι, στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης. Οι singles ταξιδιώτες, όπως προκύπτει από

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

9


την επιλογή των ξενοδοχείων (οκτώ στις δέκα ξενοδοχειακές μονάδες), «ψηφίζουν» για τις διακοπές τους το νησί της Κρήτης, με πρώτα στις προτιμήσεις τους τα ξενοδοχεία Fantasy 3*, το πολυτελές Iberostar Creta Marine, τα τετράστερa Κatrin Hotel, Eliros Mare και Club Magic Life Candia Maris Imperial. Στις επιλογές των ζευγαριών, που εκτός από την Κρήτη και τη Ρόδο, μεγάλη ζήτηση υπάρχει για το νησί της Κω, επικρατούν το τετράστερο Eliros Mare, στη Γεωργιούπολη, στην Κρήτη, το πεντάστερο Atrium Palace, στη Ρόδο, το Horizon Beach, στο Μαστιχάρι της Κω, το πεντάστερο Ikaros Beach Luxury, στα Μάλια της Κρήτης, το τετράστερο Legas Aegean Village, στα Καρδάμαινα της Κω. • Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υψηλής μεταναστευτικής ροής τους τελευταίους μήνες, στο νησί της Κω, που θίγει το τουριστικό προϊόν του νησιού και το παρουσιάζει ως μη ασφαλή προορισμό, αλλά ως προορισμό λαθρομεταναστών, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων Κω, με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο Βούτση.

Στην επιστολή της η Ένωση επισημαίνει: «Σας ενημερώνουμε πως πλέον οι tour operators έχουν αρχίσει να θορυβούνται έντονα, στέλνουν ειδικά ερωτηματολόγια προς συμπλήρωση, ως προς τους τρόπους που αντιμετωπίζουμε την αθρόα προσέλευση και παραμονή μεταναστών, ενώ αρχίζουν να μιλούν για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων με οδυνηρά επακόλουθα. Ως ξενοδόχοι, καθημερινά δεχόμαστε σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων, από πελάτες που πρόκειται να μας επισκεφτούν και ανησυχούν για τις συνθήκες διαμονής τους στο νησί, ενώ έχουμε ήδη αρχίσει να δεχόμαστε πολλές ακυρώσεις και από μεμονωμένους επισκέπτες». Η Ένωση ξενοδόχων Κω εκφράζει φόβους ότι, μετά τις ακυρώσεις αυτό που θα ακολουθήσει είναι η επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων, η κατακόρυφη πτώση τιμών, οι μειώσεις των πτή-

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

σεων με ότι αυτά συνεπάγονται για την τουριστική υπόσταση του νησιού, ενώ κάνει λόγο και για προβλημάτα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Χρειαζόμαστε την αρωγή του κράτους, καθώς επί της ουσίας μας έχετε αφήσει αβοήθητους και απροστάτευτους, τόσο ως προς την ανύπαρκτη φύλαξη των συνόρων, όσο και ως προς την παραμονή των μεταναστών, καθώς δεν υπάρχει ούτε η υποδομή ούτε η απαραίτητη αστυνομική δύναμη για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης τους. Δεδομένου πως μέχρι σήμερα είναι συσσωρευμένοι 1300 μετανάστες που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοπροσωπίας τους με μέσο χρόνο αναμονής 25 ημερών, ενώ παράλληλα καταφθάνουν καθημερινά 150-300 επιπλέον, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», υπογραμμίζει η Ένωση Ξενοδόχων Κω, η οποία για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητάει: 1. Να επιτραπεί η απευθείας μετάβαση των μεταναστών στην Αθήνα ώστε να γίνει εκεί η ταυτοποίησή τους. 2. Να μισθωθεί άμεσα ειδικό δρομολόγιο πλοίου για τη μεταφορά τους στον Πειραιά, καθώς σε λίγο καιρό λόγω πληρότητας δε θα

είναι δυνατή η μεταφορά τους με το πλοίο της γραμμής, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους στο νησί. «Η λύση που προτείνουμε είναι κάτι το αυτονόητο και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μας παραπέμπει να σκεφτούμε πως υπάρχει σκοπιμότητα στην παράταση της παραμονής τους στην Κω και την παράταση της ταλαιπωρίας των ανθρώπων αυτών», τονίζει η Ένωση. Για να καταλήξει: «Ότι επί σειρά ετών χτίζαμε ως επιχειρηματίες φτάνοντας το νησί της Κω στην 3η τουριστική δύναμη της χώρας μας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Παρακαλούμε στην άμεση παρέμβασή σας πριν να είναι πολύ αργά».

«ΣΤΑΝΤΑΡΤ», το βουλγαρικό ΥΠΕΞ δίνει μία σειρά από οδηγίες στους Βούλγαρους πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τουρισμό: - Να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους με καύσιμα σε βουλγαρικό έδαφος πριν τα σύνορα με την Ελλάδα για να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση στην αρχή ακόμη της διαμονής τους στη χώρα ή να αναγκαστούν να περιμένουν σε ουρές στα πρατήρια βενζίνη, τα οποία δέχονται μόνο μετρητά. Δεν συνιστάται να έχουν στα αυτοκίνητα δοχεία με βενζίνη διότι αυτό είναι παράνομο στην Ελλάδα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα σε περίπτωση ελέγχου από τα αστυνομικά όργανα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου όπου υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιών. - Να έχουν μαζί τους αρκετά μετρητά και να προσέχουν ιδιαίτερα για τη φύλαξή τους λόγω του αυξημένου αριθμού κλοπών στα τουριστικά κέντρα. - Να διευκρινίσουν εκ των προτέρων με το ξενοδοχείο όπου έχουν κάνει την κράτησή τους ποιος τρόπος πληρωμής είναι αποδεκτός, με

πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή μετρητά. - Να μην υπολογίζουν σε ανάληψη ποσών από τα ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα που δεν είναι μόνο απρόσιτα λόγω των τεράστιων ουρών, αλλά και δεν τροφοδοτούνται τακτικά σε κάποιους μικρούς οικισμούς. - Οι πληρωμές στα ελληνικά καταστήματα, εκτός από κάποια πολυτελή εστιατόρια, γίνονται κατ’ αρχήν σε μετρητά. - Υπάρχει έλλειψη κάποιων βασικών και πιο συγκεκριμένα εισαγόμενων προϊόντων και φαρμάκων στα καταστήματα και στα φαρμακεία της Β. Ελλάδας, ιδιαίτερα στους μικρούς οικισμούς.

• Ταξιδιωτική οδηγία από τη Βουλγαρία… Άκουσον – άκουσον… Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας

Τώρα να κλάψω ή να γελάσω; Με τιµή Μάσκα


ΙΤΑΛΙΚΟ

 7 ημέρες

οδικ

ΠΑΝΟΡΑ

Kαλοκ

ΑNKOΝΑ ώς - ακτο - ΒΕΝΕ ΤΙΑ - ΦΛΩ πλοϊκώς ΡΕΝΤΙΑ Τιμή ανά - ΒΑΤΙΚΑΝ άτομο Ο - ΡΩΜ από 495 1η ημ: Η - ΠΟΜ € ΒενετίαΑναχώρηση ΠΗΙΑ ΜΠΑΡΙ πόλης) (περιήγηση)- Εν πλω - 2η - Ρώμ - Πομπηία η - 5η - 4η ημ: Βενεημ: Αγκώνα ημ: - Βενε τία - Μπά τία - 3η ρι - Εν Ρώμη (περιήγη- Φλωρεντ ημ: πλω ία 7η ημ: ση πόλης) (περιήγηση Εν πλω - 6η ημ: - Επισ  τροφή. Ρώμη

ΚΩΝΣΤΑ

ΜΑ

ΝΤΙΝΟ

7 ημέρες

ΥΠΟΛΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤ οδικώς ΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΡΟΙΑ - ΠΡΟΥ ΣΑ - ΣΜΥΡ ΝΗ - ΕΦΕΣ Τιμή ανά ΟΣ - ΠΕΡΓ άτομο ΑΜΟΣ από 339 1η ημ ΑÚΒΑΛΙ : € Kων/πολΑθήνα - Λαμ πολη - η (προαιρε ία - Βόλος Σμύρνη 4η ημ: Kων τική στην ΠρίγΘεσ/νίκη σταντινο Κων/πολ - 7η ημ: - Έφεσος ύπολη κιπο) - 3η η - 2η - Αθήνα. Τσανάκαλε Κουσάντασι - Προύσα ημ: Κωνσταν ημ: - Σμύρ - Θεσσαλο - 6η ημ: νη - 5η τινούΣμύρ νίκη Λάρισα νη - Τσανάκαημ: - Βόλο λε ς - Λαμ  ία

Τιμή ανά

ΣΙΚΕΛΙΑοδικ

ΜΕΓΑΛΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΡΣΙΚΗ

ημέρες

Τιμή ανά

αεροπο

άτομ

ρικώς

Strato

ΙΑΣ

ώς - ακτο ΜΠΑΡΙ - ΤΑΡΑ πλοϊκώς ΝΤΟ - ΜΕΣ - ΜΟΝΡΕΑΛ ΙΝΑ - ΤΙΝ∆ Ε Τιμή ανά - ΑΚΡΑΓΑΣ - ΣΥΡΑ ΑΡΗ άτομο ΚΟΥΣΑ - ΚΕΦΑΛΙ∆ΙΟΝ από 639 - ΚΑΤΑ 1η ημ: ΝΙΑ - ΑΙΤΝ- ΠΑΛΕΡΜΟ € - Μεσ Αναχώρηση Α - ΤΑΟΡ ίνα ΜΙΝΑ νια/Ακράγ - Κατάνια - Εν πλω - 2η (Αίτνα-Τα αντα - 5η - 3η ημ: Κατά ημ: Μπάρι/Μ νια/Παλέρ πρίντεζι ορμίνα) ημ: Κατά - Μπά νια/Σ - Τάρα μο ρι/Μπρίν - 7η ημ Κατά υρακούσες - 4η ημ: Κατά ντο τεζι Εν πλω νια - Μεσ ίνα - 6η ημ: Κατά - 8η ημ: Εν πλω Ρήγιο - Τάρα νια  - Επισ τροφή. ντο 7

Τμήμα

lu xu ry

m ee ts

sim pl ici

ty ...

s Vassi

Αθήνα

tel

Parthen

on Ho

Αθήνα

Achaia

Πάτρα

Patras

Πάτρα

Smart

Malac

Ερέτρια

Galaxy

Καβάλα

tel

Beach

onda Be

Hotel

ΡΩΜΗ

tel Τιμή ανά

dros Ho

Αθήνα

Hotel

Ο

άτομ

/ 4, 5 ημέ

ρες

/ 4, 5,

* * άτομ ***

6 ημέρες

Millenn

ium Πρ οορι

σµοί

αερ

οπορικώ ο από 1η ημ: 489 € ς - 3η ημ:Πτήση για Ρώμ αιρετική Προαιρετική η, ξενάγηση πόλη - 6η ημ: Νάπολη, Πομεκδρομή για Φλω ς - 2η ημ: Πτήση πηία Bατικανό ρεντ επιστροφ - 5η ημ: Ρώμη, ία - 4η ημ: ής. Προ ημέρα ελεύθερη-

****

* * **

Hotel

αίρι στ ο ΕΞΩΤΕ ΡΙΚΟ - DISNEY

ο από αεροπο 1η ημ: 425 ρικώς ΒρετανιΠτήση για Λονδ € Γουίνσδοκού Μουσείο ίνο, ξενά εκδρομή ρ-κρουαζ υ - 2η ημ: γηση πόλης στην Οξφ ιέρα στον Ελεύθερη & επίσκεψη Τάμε - 3η όρδη, Στράτφορση - 4η ημ: ημ: Πύργος ντ - Πτήσ Προαιρε τική η επισ τροφής. 

likos Ho

Alexan

ο από Εκδηλώ 1η ημ: 1.090 σεων € - Αιάκ Mιλάνο - Γένο ειο Δο ρυλ - 4η ημ: - 3η ημ: Αιάκβα - 2η ημ: αίο υ 10- Αιάκ Αιάκειο - Σαρ ειο - Κόρ Γένοβα -115 12 Λιβόρνο ειο 21 Μπα Aιάκειο - 5η ημ: Αιάκτένε - Μποτε - Αιάκειο .στιά (περ - Πλ Μα - Γένο νιφά βα -7η ειο - Καρζές τσιο (προ ιήγηση πόλη βίλη ημ: Γένο αιρε - Κάλβι ς) βα - Μιλά - Αιάκ τική εκδρΑθή  ομή) να ειο - 6η νο Τηλ . 210 - Πτήσ : ημ:   η επισ640  0 720  τροφής. Fax 210        640 0          750  e s, a 7  .   , s a l i  ,  @, r   :  o t  e l . g   w w r     w .   a r    o   . i t e l .  g  . r ,         . 

... w he n

άτομ

ΛΟΝΔΙΝ

οδικώς ΜΑ ΔΑΛΜ - ακτο ΑΤ

ΒΕΝΕΤIΑ πλοϊκώς - ΜOΣΤΑΡ- ΤΕΡΓEΣΤΗ - ΝΤΟΥΜΠ - ΟΠAΤΙΑ ΡΙEΚΑ ΡOΒΝΙΚ Τιμή ανά - ΤIΡΑΝΑ - ΛIΜΝΕΣ ΠΛIΤ άτομο ΒΙΤΣΕ από 619 1η ημ: ΣΠΛIΤ € ΑδριατικΑναχώρηση - Λίμν ή) - 3η ημ: - Εν πλω - 2η ες - Μόσ Πλίτβιτσε Βενετία - Οπά ημ: Εν πλω ταρ πόλης) - Ντουμπρ- Μπίογκραντ τια - 4η ημ: (κρουαζιέρα Τίρανα - 7η ημ: Ντουόβνικ - 6η - 5η ημ: Μπί Οπάτια - Ριέκστην ημ: Nτου - 8η ημ: ογκρ μπρ μπρόβνι αντ - Σπλα Τίρανα-Θ όβνικ (Κότ ίτ κ (περ εσ/νίκη ορ, Ρισά ιήγηση ν, - 9η ημ: Χέρτ Θεσ/νίκη σεγκ Νόβ  ι) - Επισ τροφή. 8

ημέρες

Τιμή ανά

- ΣΜΥΡ ΝΗ

ΠΑΝΟΡΑ

9 ημέρες

ΠΑΡΙΣΙ

ο από / 4, 5, 6 1η ημ: 519 € ημέρες 3η ημ: Πτήση για Παρ αεροπο ρικώς - 4η ημ:Βερσαλλίες ίσι - 2η ημ: πάρκο Disneyland - προαιρετική Λούβρο-περ Αστερίξ - 5η ιήγη κρου - 6η ημ: ημ: προαιρε αζιέρα στο ση πόλης Πτήση τική επιστροφ εκδρομή Σηκουάνα στο ής.

ΒΑΡΚΕΛ

Τιμή ανά

άτομο

ΩΝΗ / 5

από

1η ημ: 440 *αιρε * τικά * Πτήσ * η για Βαρ €

ημέρες

αεροπο

ρικώς

ημέρα Montserrat, κελώνη, ξενά γηση - Φιγκ - 4η ημ: Προ Οινοποιείο έρες αιρετική Torres πόλης - 2η Πτήση επιστροφξενάγηση - 3η ημ: Ελεύ ημ: Προπόλης ής. - 5η ημ:θερη Χιρόνα

***

ach HoΑΓ tel ΓΛΙΑ

* * * - ΣΚΩΤ ΙΑ

Τιμή ανά

άτομο

/7

ημέρες από 1.09 1η ημ: αεροπο 0€ ημ: ΈξεΛονδίνο - Σόλζ ρικώς τερ - Τίντ μπερι - Κάερλεο - Στόο αγκελ ν- 3η ημ: υνχεντζ - Μπρ - Έξετερ έκον Αββαείο Γουίνσδο Μπίκονς Τίντερν Έξετερ - Γκλά - 2η προαιρε ρ - Λονδίνο - Κάρντιφ Κάρντιφ - 4η στονμπερ - 5η ημ: ι ημ: - Πτήσ τικός νυχτ - 6η ημ: Λονδ Κάρντιφ Κάρντιφ εριν η επισ - Μπα τροφής. ός γύρος ίνο, ξενά θγηση πόλης - 7η ημ: πόλης, Λονδίνο  ΝΙΚΑΙΑ - ΚΑΝΝ /7 - ΣΑΝ ΤΡΟΠ ΕΣ - ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ ημέρες αερ Ε - ΜΟΝΑΚΟ οπο Τιμή ανά - ΣΑΝ ΡΕΜΟρικώς άτομο - ΜΙΛΑΝΟ από 895 1η ημ: Μιλάνο € Κάννες - 2η ημ: Μιλά - Μου - Σαν Πωλ σείο αρω Ντε Βανς νο - Σαν Ρέμο 6η ημ: - Κάνν Κάννες μάτων - Μον - Νίκαια Μιλάνο - Σαν Τροπ ακό - 5η Βιλ Φρα ες - 3η ημ: νς - 4η - Πτήσ ημ: έ - Πορ η επισ τ ΓκριμόΚάννες - Μασ ημ: Κάννες τροφής. σαλί - 7η ημ:  Kάννες α    :                  .     ,  , 3, , ,  :  ,              .          .     ,     . 

ΚΥΑΝΗ

ΑΚΤΗ

«Η πολυτέ λεια δεν είν αι

             . . ,                , .   .                                   ,                         .                ..                    :                            .                      .    ..  









OU

Eνοικαζ

πλισμός

Ιωάννη

νος Πωπουλος λήσεω ν

Υπεύθυ

Αγν ώστ ου Τηλ . 210 Στρ ατιώ τη 57 • Fax: 210 9563 748, 210 Καλ λιθ έα • Αθή να 9563 710 9563 396 • 176 • Email: • Κιν 73 nikosd@ hol.gr • ww . 6977 634379 w.xeniah ellas.gr

Fanis St

Executi

athogi

ve Ma

nager

όµενα ∆ω Rooms µάτια to let

Παραλία Λουτρ. Θε ρµής 81 Τηλ. 22 510. 712 1 00 Μυτιλήν 17, 22 η Κιν. 69 510. 71145 3. 646. 2683 e-mail. akrogiali atherm i@yaho o.gr

s Αντωνό

Α" κρογιαλ

Καλοκ

αίρι 2

010

Moíáäéêïß ðñïïñé óìïß όλο τον χρόνο

P

GR

ιακός Εξο

πλέον ακριβή »

GR

Ξενοδοχε



OU

P

ιά"

annopo

ulos

Lagana s, Tel.: (+3 GR-291 00 Zakynt 0) 26950 hos e-mail: manag 52310-4, Fax er@zan Athens (+30) tep Offi Tel.: (+3 ce: 1 Omirou arkhotels.gr 26950 51949 0) 210 934346 Str., Nea Sm 8, Fax yrn (+30) 210 i, GR-17121 Athens 935651 2

(ΣΕΡ

POO L B AR ΤΑΙ SNA ΑΠΟ ΤΙΣ CK 13:0 0 ΜΕ

ΒΙΡΕ

ΧΡΙ

ΤΙΣ

19:0 ΣΑΛ ● �Τ� 0) �Α ΤΑ ΑΤΕ Σ �Ε ��� �Α� Α�η Ε��Α �� Αγγ �� ��Ε ��� Λ�� η �� � �Α� ΣΑΛ φΕΤ Α...��� �� ��Λ ΑΤΑ �Ε ��Τ �Α� ...... ...... Τ� ΕΛ� �Α� ��� ...12 ��00€ ΑΣ�� �Εζ ● Α�θ �Λ� Α�Α �Τ� Α�Α �Ε� ...... ...... �� ��� ● Σ�� �� �Α� �Τη Τ�� �Σ ...... 13��0 ��� �� ���� ��� ��� ΣΑΛ ΑΤΑ �Α� 0€ ����� �Ε ���� ��� ��Σ Τ�Σ �Τ� ��� ���� Τ�� �Α ΤΑΣ �Ε ΣΑΛ ��� ��Σ �Ε �Τ� ...... ...... �� ΤΣΑ ● Σ�Λ �ΕΛ ...... 14��0 �Α ΤΑ �� �Σ ��� �� ��� 0€ Α�η ��� ��� ...... θ�� ��� ��� ��� ...... ...... & �� ��� �� �ΣΤ Α��� 14��0 0€ ΑΣ. ...... ��Ε ...... .....1 ● ��Λ �Τ� 4��00 € Α�� �Α b�� �� �Α� Α �ΕΛ �Τζ Α�Α ΣΑΛ ΤΣΑ Σ γΕ� �Τ� ● �ΤΑ �Α ΤΑΣ �ΣΤΑ �Ε �Α� ��� Α�η ...... ...... Τ�� ��� � ��� �� ξ�� ��� ● �ΑΛ ...... 12��0 � �Α� �� �Ε θ�� Α� Α�Α ΕΛ� ΕΣ�� 0€ Α�� ��Α ...... ...... ● ��� Τηγ Α�� Α�Τ ...... 16��5 ��Ε Σ �Ε γΛ� ΤΑ ΤΑ. ...... 0€ φΤΕ ��� ...... .....1 ��ξ ��η γΕΣ 5��50 € ● ��� ΣΑΛ ΤΣΑ ......��Τ ��� ���� �Α� �� γΕ� ...... ...... �Λ� � ΣΑΛ �ΣΤΑ ΤΣΑ 13��0 0€ �Α �γ� �Ε ��Τ ● �ΑΤ ��� �... ...... ΕΛΑ ΑΤΕ ��Λ Α�� Σ ��� ...... ...13 �Λ� ��� ���� ● �� � �Α� ��� ��Ε ��00€ Ε �Α ΕΛΕ ΤΑ Σ�� γ�� ��� ΤηΣ ...... ...... �Εζ Α Α�Ε Σ�Ε ...... 10��0 �ΑΣ ΣΑΣ 0€ ...... ...... ● ��� ...... 11��0 ���� ζ�� ��� �Ε 0€ Α�� φ�Ε Σ�� �Α Α �Τ� ● ��� �Α ΤΑ ���� ��� b�� �Α� �ΑΣ �Λ�� ��� ● �Ε� ����� ...... � �... ...... �ΕΣ b�� �� �Α� �Ε ��Ε ...... ...... ...... .. 13��0 0€ �Α γΑΛ 14��0 0€ �Α ��Τ Α�� Α... Α ...... Α�Τ �Σ�� ...... ...14 ��00€ ΣΑ� ● �Α� Τ�� Α�� Σ�Α �η �� ΤΣΑ �ΤΣ ��� ��� �ΕΛ Α�� ��� ● ��� Α �Α� ��� �Ε ��� �ΕΣ �Τ� �� �Ε �Α ΤΑ. Τ� �ΑΣ �Α� ...... ...... �Λ�� ���� ΛΑ� �ηΤ Α ΛΑ� ● ��Λ � Τ�� �Α� .....1 Α�� �Σ� Α�η �φΑ 1��50 € ��η �� �Α Σ.... ...... �Α�� �Α� �� Αγ� ��� ...... ..12�� �Εζ Α�Α Λ��� ��Ε ΕΤΑ ● �Α 00€ �Ε Σ�Λ �� ��� ��η �� Αγ� �� ��� �Α� �Α� Τ�� � ΕΤΑ ξ�� �� ��Ε �Α�Τ� �Α �Ε ��Λ �ζη ...... ...... ΤΑ�� θ�Α ● ��� Σ�φ ���Τ� ΕΛ� ΑΣ�� ...... 12��5 �� ��� �Τ� ...... ...... 0€ ��� ● �ΑΤ �� & ...... 10��5�Α ΤΑ Τ�� ��..... ΑΤΕ Σ 0€ Τηγ Α�� ...... ...... ΤΕΣ ...... .8��00 € ...... ...... 6��00 € Ε�� ��� ● ΤΑ� ��Α ΤΑ Σ�� ● ���� �ΛΑ ����� ΤΑΣ ...... ��� ...... ...... �� φ�Α ● �Αγ ��Λ 12��0 �ΤΑ ΑΣ ...... ΑΣ. 0€ Σ�� Τ�� ...... .....1 ● Σ�� Α ...... Α... �� Ε 1��00 € ...... ...10 Σ�� Τ�� ● γΛ� Α ...... Α... ��00€€ �Α η� ...... ...10 Ε�Α Σ Σ.... ...... ��00€€ ...... ..10�� 00€ ● γΑΛ

Cafe


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ T

oυρισµός ώρα µηδέν, µε τις κρατήσεις της τελευταί-

Τα αποτελέσµατα του Μαΐου δεν µπορούν να θεωρηθούν καν εν-

ας στιγµής, µετά την εφαρµογή των capital controls,

δεικτικά, γιατί η αύξηση 3% στο 10% του συνόλου των αφίξεων,

να κάνουν βουτιά 30%-40% για να σταθεροποι-

δεν µπορεί να καθορίσει την εικόνα της υπόλοιπης περιόδου.

ηθούν στη συνέχεια στο -20%, γεγονός που εκτιµάται ότι

Αναλύοντας ενδεικτικά τις αγορές του εξωτερικού για τον µήνα

θα επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις του επόµενου τριµήνου.

Μάιο, προκύπτει ότι η κύρια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας πα-

Ωστόσο, ανοικτό παραµένει το ενδεχόµενο, σύµφωνα µε τον

ρουσιάζει αύξηση 14,65%. Αυτή η αύξηση δεν αντικατοπτρίζει

ΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισµός να αναστρέψει την κατάσταση,

απόλυτα τα νούµερα των tour operator, αφού η Ζάκυνθος έχει

να καλύψει το χαµένο έδαφος, σε περίπτωση που επιτευχθεί

και πτήσεις χαµηλού κόστους από τη Μεγάλη Βρετανία, όπως

υπογραφή συµφωνίας µεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και

Βρετανούς που κατοικούν στη Ζάκυνθο.

των Ευρωπαίων εταίρων, που θα διασφαλίσει την παραµονή

Μεγάλη µείωση παρατηρείται από την αγορά της Γερµανίας

της χώρας στην Ευρωζώνη.

56,97%, της Ρωσίας 96,68%, η οποία είναι αναµενόµενη, της

Για να δούµε…

Βουλγαρίας 93,12%, της Ελβετίας 47,09%, της Τσεχίας 40,95%,

Π

αλλά και από τις Σκανδιναβικές χώρες, µε τη Νορβηγία να παάντως, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, ο εσωτερικός

ρουσιάζει µείωση 47,88%, τη Φινλανδία 34,68% και τη Σουηδία

τουρισµός έχει δεχθεί ισχυρό πλήγµα, µε τους Έλ-

17,46%.

ληνες να ακυρώνουν µαζικά τις κρατήσεις τους. Για

Αντίθετα, µεγάλη αύξηση παρουσιάζει η Γαλλία ως νέα αγορά σε

νέες δε κρατήσεις όσον αφορά την εγχώρια αγορά, ούτε λόγος.

ποσοστό 43,60% και η Πολωνία σε ποσοστό 31,79%.

Στο πλαίσιο αυτό, σε κάποιες περιοχές η πτώση του ρυθµού

Εντούτοις, η αύξηση των αφίξεων δεν αντικατοπτρίζεται στα

νέων κρατήσεων φθάνει σε ποσοστό έως 80%. Οι επιπτώσεις

έσοδα.

από αυτή την εξέλιξη είναι ανυπολόγιστες στις τοπικές αγορές

Είναι γνωστό ότι ο εισερχόµενος τουρισµός επηρεάζεται αρνητι-

και οικονοµίες, δεδοµένου ότι η πτώση της ταξιδιωτικής κίνη-

κά από την πολιτική αβεβαιότητα, τα δυσφηµιστικά σχόλια των

σης έχει επηρεάσει το σύνολο των επιχειρήσεων που εξαρτώ-

ΜΜΕ σχετικά µε την πολιτική και οικονοµική κατάσταση της χώ-

νται άµεσα από τον τουρισµό, όπως εστιατόρια, µπαρ, εµπορι-

ρας και τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

κά καταστήµατα, κ.ο.κ..

Η κατάσταση για το υπόλοιπο καλοκαίρι φαίνεται ιδιαίτερα

Π

απρόβλεπτη και θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και οικονοµικές ροτού τα τελευταία γεγονότα, µε τα capital controls,

εξελίξεις.

µια πολύ µικρή αύξηση για φέτος παρατηρήθηκε

Σύµφωνα µε την κα. Τετράδη, µια ενδεχόµενη επιβολή νέου φό-

κατά την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου

ρου στις παρεχόµενες ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες

για τη Ζάκυνθο, σύµφωνα µε την οικονοµική επόπτη του Ξενο-

στα νησιά, όσο και η συζητούµενη οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ,

δοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρο του Συλλόγου

υπονοµεύουν ευθέως, όχι µόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά,

Ξενοδόχων Λαγανά, κα. Χριστίνα Τετράδη.

αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρι-

Βάσει των αφίξεων του αεροδροµίου της Ζακύνθου, η αύξηση

σµού.

καταγράφηκε στο 3,05% για τον µήνα Μάιο 2015.

«Η τιµή διάθεσης του τουριστικού προϊόντος είναι απόλυτα ανε-

Πιο αναλυτικά, τον φετινό Μάιο προσγειώθηκαν στο αεροδρόµιο

λαστική στο διεθνοποιηµένο τουριστικό περιβάλλον και οποια-

της Ζακύνθου 387 αεροσκάφη, µε 66.826 επιβάτες, έναντι 386

δήποτε αύξηση στην τελική τιµή του επηρεάζει άµεσα και αρνη-

αεροσκαφών και 64.848 επιβατών τον Μάιο του 2014.

τικά την τουριστική ζήτηση της χώρας µας», όπως η κα. Τετράδη

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


υπογραµµίζει. Επιπλέον, σύµφωνα µε την ίδια «οι επαπειλούµενες περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις θα επιφέρουν καίριο πλήγµα στη βιωσιµότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρή-

Τ

ην αγάπη τους προς τους αιγαιοπελαγίτικους προορισµούς, έδειχναν στην αρχή, τουλάχιστον, της φετινής περιόδου, προτού τα capital controls και τα αρνητικά

σεων, οδηγώντας ένα σηµαντικό ποσοστό αυτών σε πλήρη οικο-

δηµοσιεύµατα για την παραµονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη,

νοµική κατάρρευση».

στο πλαίσιο των σκληρών διαπραγµατεύσεων µε τους Ευρωπαί-

Τι να πεις κανείς, υποµονή…

ους δανειστές, οι ξένοι τουρίστες.

Π

Η µεγαλύτερη προτίµηση, σύµφωνα µε την trivago, ήταν για τη αραµένοντας στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, µε-

Μύκονο και τη Σαντορίνη, τα δύο νησιά που κρατούν τα ηνία όσον

γάλη αύξηση 23% σηµείωσε το α΄ τρίµηνο εφέτος

αφορά στον ελληνικό τουρισµό. Τους δύο αυτούς νησιωτικούς προ-

ο τζίρος των ταξιδιωτικών πρακτορείων, των γρα-

ορισµούς προτιµούν κυρίως οι Ιταλοί, οι Αυστραλοί και οι Τούρκοι.

φείων οργανωµένων ταξιδιών και των υπηρεσιών κρατήσεων,

Τρίτο στις προτιµήσεις έρχεται το νησί των ιπποτών, η Ρόδος,

σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών

όπου φέτος θα δεχτεί πληθώρα τουριστών που θα προέρχονται

στον τοµέα των µεταφορών στη χώρα. Μεικτή εικόνα επικράτησε στους άλλους κλάδους και ειδικότερα: - Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις χερσαίες µεταφορές και µεταφορές µέσω αγωγών, παρουσίασε µείωση 3,9% το α΄ τρίµηνο 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του α΄ τριµήνου 2014, έναντι µείωσης 2,3% που σηµειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2014 προς το 2013. - Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις πλωτές µεταφορές, παρουσίασε µείωση 5,2% έναντι µείωσης 18,8% που σηµειώθηκε πέρυσι. - Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις αεροπορικές µεταφορές, παρουσίασε αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 0,5% που σηµειώθηκε πέρυσι. - Ο δείκτης κύκλου εργασιών στην αποθήκευση και στις υποστηρικτικές προς τη µεταφορά δραστηριότητες, παρουσίασε

κυρίως από την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία. Η φήµη της όµορφης Κρήτης στο εξωτερικό την κατατάσσει και φέτος στους πιο δηµοφιλείς προορισµούς των ξένων τουριστών, οδηγώντας τη στην τέταρτη θέση. Οι τουρίστες που προτιµούν την Κρήτη προέρχονται κυρίως από την Αγγλία, το Ισραήλ και τις Σκανδιναβικές χώρες. Την πέµπτη και έκτη θέση καταλαµβάνουν βόρειοι προορισµοί, η Χαλκιδική και η Θάσος, για τους οποίους δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως οι Άγγλοι, οι Σέρβοι και οι Ρουµάνοι. Την εµφάνισή της κάνει η ∆υτική Ελλάδα µε τη Ζάκυνθο και την Πάργα να µονοπωλούν το ενδιαφέρον, κυρίως για τους Ιταλούς, τους Άγγλους και τους Σέρβους. Από πλευράς τιµών, υψηλές τιµές διατηρούσαν, τουλάχιστον πριν τις τελευταίες εξελίξεις, τα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισµού, οι οποίες διαµορφώνονται στα 262 ευρώ µέση τιµή διανυ-

αύξηση 9,6% έναντι αύξησης 6% που σηµειώθηκε το 2014 προς

κτέρευσης για τη Μύκονο και στα 218 ευρώ για τη Σαντορίνη. Σε

το 2013.

χαµηλότερα επίπεδα κυµαίνονται οι τιµές στη Ρόδο, µε µέσο όρο

- Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιω-

διανυκτέρευσης στα 111 ευρώ, ενώ στην Κρήτη είναι ακόµη πιο

τικών πρακτορείων, γραφείων οργανωµένων ταξιδιών, υπηρε-

χαµηλές, στα 93 ευρώ.

σιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες, παρουσίασε

Η Χαλκιδική διατηρεί τριψήφιο αριθµό για τη µέση τιµή διανυκτέ-

αύξηση 23% έναντι αύξησης 11,3% που σηµειώθηκε το 2014

ρευσης, που διαµορφώνεται στα 109 ευρώ. Σε διψήφιο αριθµό,

προς το 2013.

ωστόσο, είναι οι τιµές τόσο στη Θάσο και στην Πάργα, όσο και στη

Καλά νέα!!!

Ζάκυνθο, µε τιµές της τάξεως των 86, 88 και 96 ευρώ, αντίστοιχα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Κοσµικά

Ως «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρία στην Ευρώπη για το 2015», αναδείχθηκε, κατά την παρουσίαση των βραβείων Skytrax World Airline Awards 2015 -τα κορυφαία βραβεία κύρους και αριστείας στην αεροπορική βιοµηχανία παγκοσµίως- η Aegean Airlines, ενώ, παράλληλα, κα-

1

2

τάφερε να εξασφαλίσει τη δεύτερη ισχυρή θέση στην Κατηγορία Παγκόσµια Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρία. Η απονοµή πραγµατοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2015 κατά τη διάρκεια του Paris International Airshow, κι όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους τους διοργανωτές της απονοµής, η Aegean, διατήρησε την κυριαρχία της στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα µια ισχυρή θέση και στην παγκόσµια κατάταξη. Στην ψηφοφορία, που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο των Skytrax World Airline Awards, γνωστών ως βραβείων επιλογής επιβατών, την περίοδο Σεπτεµβρίου 2014-Μαΐου 2015, περισσότεροι από 18,89 εκατοµµύρια επιβάτες και περισσότερες από 105 εθνικότητες, επιβράβευσαν την Aegean για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει στους επιβάτες της. Το βραβείο αυτό απονέµεται στην Aegean για 5η συνεχόµενη χρονιά και για 6η φορά από το 2009 έως σήµερα. Στη φωτογραφία (1) ο διευθυντής Επιχειρήσεων Εδάφους της Aegean, κ. Πάνος Νικολαΐδης, παραλαµβάνει για λογαριασµό της Aegean Airlines το βραβείο της «Καλύτερης Περιφερειακής Αεροπορικής Εταιρίας στην Ευρώπη», από τον διευθύνοντα σύµβουλο της Skytrax, κ. Edward Plaisted. Στη φωτογραφία (2) ο διευθυντής Επιχειρήσεων Εδάφους της Aegean, κ. Πάνος Νικολαΐδης, µε το βραβείο ανά χείρας.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσµου Ξενοδόχων παρέστη ο πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, παρακολουθώντας µε πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον τουρισµό του νησιού, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσµου, κ. Χάρης Λοϊζίδης. Σύµφωνα, µάλιστα, µε τον κ. Λοϊζίδη, η αύξηση στις αφίξεις στο 5µηνο στην Κύπρο διαµορφώθηκαν στο 9,6%.

1

2

Στη φωτογραφία (1), ο πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης από το βήµα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσµου Ξενοδόχων. Στη φωτογραφία (2), ο πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, κ. Αναστασιάδης απονέµει τιµητική διάκριση στην κα. Natalia Kardash, chief executive officer του οµίλου Vestnik Kipra, για την τόνωση του τουριστικού ρεύµατος Ρώσων ταξιδιωτών προς την Κύπρο και την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας Ρώσων επιχειρηµατιών στο νησί. ∆ίπλα ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσµου Ξενοδόχων, κ. Χάρης Λοϊζίδης.

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε στο Σισµανόγλειο Μέγαρο, από το Γραφείο Ε.Ο.Τ Τουρκίας, σε συνεργασία µε την Aegean Airlines εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν τα νέα δροµολόγια της εταιρίας από Κωνσταντινούπολη προς Ηράκλειο και Μύκονο και από τη Σµύρνη προς την Αθήνα, σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και δηµοσιογράφους. Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθηκαν 50 τουριστικοί πράκτορες από τη γειτονική χώρα, δηµοσιογράφοι, bloggers, το τηλεοπτικό κανάλι NTV και επιφανείς επιχειρηµατίες της ελληνικής οµογένειας. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, κ. Ευάγγελος Σέκερης απηύθυνε χαιρετισµό, η προϊσταµένη του Γραφείου Ε.Ο.Τ Τουρκίας, κα. Μαρία Ραχµανίδου και ο περιφερειακός διευθυντής της Aegean Airlines, κ. Νικόλαος Κοµνηνός πραγµατοποίησαν οµιλίες και ακολούθησε η παρουσίαση της Aegean Airlines από την υπεύθυνη πωλήσεων στην Τουρκία, κα. Mirey Goldag. Στη συνέχεια ακολούθησε κλήρωση δωρεάν εισιτηρίων από την Aegean Airlines.

1

2

3

Στη φωτογραφία (1), ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, κ. Ευάγγελος Σέκερης παραδίδει στη νικήτρια της κλήρωσης για τα δύο δωρεάν εισιτήρια business class της Aegean, κα. Ozden Seyhum από το ταξιδιωτικό Πρακτορείο Viking Turizm. Στη φωτογραφία (2), η προϊσταµένη του Γραφείου Ε.Ο.Τ Τουρκίας, κα. Μαρία Ραχµανίδου ανταλλάσσει θερµή χειραψία µε τον δηµοσιογράφο της Haberturk, κ. Ali Esad Goksel, που ήταν ο νικητής στην κλήρωση για τα δύο δωρεάν εισιτήρια economy class της Aegean. Πίσω, η υπεύθυνη πωλήσεων της εταιρίας στην Τουρκία, κα. Mirey Goldag Στη φωτογραφία (3), στιγµιότυπο από την παρουσίαση στο Σισµανόγλειο Μέγαρο των νέων δροµολογίων της Aegean Airlines στην Τουρκία.

Τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα επισκέφθηκε η αν. υπουργός Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας και Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά µε στόχο την προβολή του ελληνικού τουρισµού και την προσέλκυση επενδύσεων. Ειδικότερα, κατά την παραµονή της στο Ντουµπάι η αναπληρώτρια υπουργός συναντήθηκε µε τον υπουργό Επικράτειας αρµόδιο για θέµατα επενδύσεων, κ. Reem Al Hashemi, τον πρόεδρο του Εµπορικού Επιµελητηρίου του Ντουµπάι, κ. Hamad Buamim, τον γενικό διευθυντή της Αρχής Προώθησης Τουρισµού, κ. Hilal Al Marri , τον πρόεδρο της Emirates Airlines, Sheikh Ahmed bin Saaed Al Mektoum, τον πρόεδρο του ∆Σ της Investment Corporation of Dubai, κ. Mohamed al Shaibani. Φωτογραφίες 1-2: Στιγµιότυπα από τις συναντήσεις της κας Κουντουρά στο Ντουµπάι.

1

2

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


∆ιεθνή Nέα

Νέο όνομα, νέα υπογραφή για την Accor

µε στοιχεία Μαΐου 2015 της STR Global, 820 ξενοδοχεία µε 133.251

Ένα νέο όνοµα και

δωµάτια στο σύνολό τους βρίσκονται στο στάδιο του προγραµµα-

υπογραφή υιοθετεί

τισµού, του σχεδιασµού και της κατασκευής στη γηραιά ήπειρο.

η Accor, ηγέτιδα εται-

Ο αριθµός των δωµατίων που βρίσκονται σε συµφωνία για την κα-

ρία στον τοµέα της

τασκευή τους, που σηµαίνει ότι, είτε βρίσκονται στο στάδιο του

διαχείρισης ξενοδο-

προγραµµατισµού ή του σχεδιασµού, είτε στο στάδιο της κατα-

χείων, η οποία πλέον

σκευής, τον φετινό Μάιο σε σύγκριση µε τον Μάιο του 2014 είναι

«ακούει» στο όνοµα

µειωµένος κατά 10,7%, ενώ µειωµένος κατά 7,9% είναι και ο αριθ-

AccorHotels.

µός των υπό κατασκευή δωµατίων.

Με το νέο όνοµα

Όσον αφορά στα αυτά καθαυτά υπό κατασκευή δωµάτια αυτά

AccorHotels, ο όµι-

ανέρχονται για τον Μάιο σε 56.299, σε 351 ξενοδοχεία.

λος διατηρεί περήφανα την επιχειρηµατική δραστηριότητά του

Τα περισσότερα δωµάτια, σε ποσοστό 26% ανήκουν στην κατη-

στον χώρο της φιλοξενίας και στοχεύει στην αύξηση της επιρροής

γορία Υψηλής ποιότητας και πρόκειται για 34.660 δωµάτια. ∆ύο

και της προβολής του ονόµατος AccorHotels, το οποίο αποτελεί,

άλλες κατηγορίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 15%.

τόσο ένα θεσµικό, όσο και ένα εµπορικό σήµα, συνδέοντάς το µε

Πρόκειται για την Άνω Μέση κατηγορία, µε ποσοστό 22,7% και

την ψηφιακή του πλατφόρµα AccorHotels.com.

30.279 δωµάτια και την κατηγορία των Ανεξάρτητων ξενοδοχείων,

Επιπλέον, ο όµιλος προτίθεται να τοποθετήσει τη νέα εταιρική

µε ποσοστό 15,3% και 20.337 δωµάτια.

ονοµασία στο επίκεντρο του οικοσυστήµατος των εµπορικών

Στην κατηγορία Πολυτελείας ανήκει το µεγαλύτερο µέρος των δω-

σηµάτων των ξενοδοχείων. Προκειµένου να ενισχυθούν οι δεσµοί

µατίων που είναι υπό κατασκευή (32,7% µε 18.404 δωµάτια) και

του εµπορικού σήµατος του οµίλου και των ξενοδοχείων του, η

ακολουθούν η Άνω Μέση κατηγορία (18,3% µε 10.277 δωµάτια)

AccorHotels θα ενσωµατώνει όλα τα επικοινωνιακά χαρακτηριστι-

και η κατηγορία Πολυτελείας (17,1% µε 9.604 δωµάτια).

κά των εµπορικών σηµάτων, προσφέροντάς τους την αξιοπιστία, τη διασφάλιση και την πείρα ενός διεθνούς ηγέτη.

Γύρισαν… πλάτη στην κρουαζιέρα οι Βρετανοί

Οµοίως, το χαρτοφυλάκιο των εµπορικών σηµάτων του Οµίλου θα

Πτωτική πορεία εµφάνισε, για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν

αντικατοπτρίζεται πάντα στην επικοινωνία της AccorHotels προ-

να τηρούνται αρχεία, το 1993, ο αριθµός των Βρετανών που πραγ-

κειµένου να ενισχυθεί η επικοινωνιακή ταυτότητα του οµίλου και

µατοποίησαν κρουαζιέρα το 2014.

της ψηφιακής πλατφόρµας του.

Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία από τη ∆ιεθνή Ένωση Εταιριών

Παράλληλα, ο όµιλος διαθέτει µια νέα απλή, οικουµενική υπογραφή

Κρουαζιέρας, 1.640.000 Βρετανοί πήγαν κρουαζιέρα το 2014, ένα-

που δίνει έµφαση στην επιθυµία του να ενώσει τους ανθρώπους.

ντι 1.730.000 το προηγούµενο έτος.

«Feel Welcome», λοιπόν, το οποίο συµπυκνώνει τη γενναιοδωρία και

Αυτό σηµαίνει ότι το Ηνωµένο Βασίλειο έχει µερίδιο 25,7% στην

την ίδια την έννοια της φιλοξενίας. Είναι µια υπόσχεση που απευθύ-

ευρωπαϊκή αγορά επιβατών κρουαζιέρας, από 27,2% το 2013.

νεται σε όλα τα κοινά της εταιρίας: τους πελάτες, τους εργαζοµένους

Σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Ένωση Εταιριών Κρουαζιέρας, η πτώση

και τους συνεργάτες, καθώς τους παρακινεί να αισθανθούν ότι κά-

αυτή είναι απλά µια µικρή παρένθεση και οι αριθµοί θα ανακάµ-

ποιος τους περιµένει, ότι είναι µοναδικοί και προνοµιούχοι.

ψουν εφέτος.

Προκειµένου να αντανακλά τους στόχους του Οµίλου, η νέα εται-

«Πέρυσι είδαµε κρουαζιερόπλοια να αποµακρύνονται από το

ρική ταυτότητα διαθέτει ένα πιο επιβλητικό εταιρικό λογότυπο

Ηνωµένο Βασίλειο και άλλους δηµοφιλείς προορισµούς για τους

µε µια ειδική γραµµατοσειρά σε βαθύ µπλε, η οποία συνδυάζεται

Βρετανούς καταναλωτές, όπως η Μεσόγειος», σηµειώνει η Ένωση.

µε το σύµβολο του οµίλου, τη µοναδική, εµβληµατική µελί χήνα

Και συµπληρώνει: «Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι φέτος βλέπουµε

bernache. Αυτό το αποδηµητικό πτηνό αποτελεί το σήµα της µάρ-

την είσοδο κρουαζιερόπλοιων µεγάλης χωρητικότητας, συµπε-

κας και της ηλεκτρονικής εφαρµογής και συµβολίζει το οµαδικό

ριλαµβανοµένων του Britannia της P & O Cruises, του Anthem of

πνεύµα, την αποφασιστικότητα και τα ταξίδια.

the Seas της Royal Caribbean International, του Royal Princess της

Ναι μεν, αλλά η κατασκευαστική δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή ξενοδοχία

Princess Cruises, κ.ά., γεγονός που συντείνει στις προβλέψεις για περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο Ηνωµένο Βασίλειο και από λιµάνια λιγότερο κεντρικά».

Με µειωµένους ρυθµούς συνεχίζεται η κατασκευαστική δραστη-

Το Σαουθάµπτον παραµένει το µεγαλύτερο λιµάνι επιβίβασης και

ριότητα στην ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή αγορά, καθώς, σύµφωνα

αποβίβασης επιβατών κρουαζιέρας στην Ευρώπη τα τελευταία

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


χρόνια, ακόµη και αν το 2014 διακινήθηκαν λιγότεροι επιβάτες

2014 και πληρότητα στο 84,1%. Αντίστοιχα, η αύξηση κατά 21,5%

µέσω αυτού.

στη µέση ηµερήσια τιµή, η οποία διαµορφώθηκε σε CZK 2,890.64,

Πιο συγκεκριµένα, το λιµάνι δέχθηκε 1.570.000 επιβάτες κρουαζιέ-

οδήγησε σε µια αύξηση των εσόδων ανά διαθέσιµο δωµάτιο κατά

ρας το 2014, έναντι 1.680.000 το 2013.

32,1%, µε τον δείκτη να διαµορφώνεται σε CZK 2,431.08.

Σύµφωνα πάντα µε την Ένωση Εταιριών Κρουαζιέρας, οι επιβάτες

Μάλιστα, τα αποτελέσµατα ήταν ακόµη πιο ευνοϊκά για την ξενο-

κρουαζιέρας στο Ηνωµένο Βασίλειο τη φετινή χρονιά αναµένονται

δοχειακή αγορά της πόλης την εβδοµάδα που ακολούθησε µετά

αυξηµένοι κατά 11%, που σε απόλυτα νούµερα σηµαίνει 1.750.000

την ολοκλήρωση του πρωταθλήµατος, δηλαδή το διάστηµα 18 -

επιβάτες.

23 Μαΐου, οπότε η πληρότητα «εκτοξεύτηκε» στο 93%, αυξηµένη

Εντούτοις, παρά τη µείωση του αριθµού των επιβατών κρουαζιέ-

κατά 6,8%, ενώ η µέση ηµερήσια τιµή (ADR) αυξήθηκε κατά 20%

ρας, η άµεση συµβολή του κλάδου της κρουαζιέρας στην οικονο-

σε CZK 2,708.59 και τα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο (RevPAR) δι-

µία του Ηνωµένου Βασιλείου, συµπεριλαµβανοµένων των αγαθών

αµορφώθηκαν σε CZK 2,519.10, αυξηµένα κατά 28,1%.

και υπηρεσιών που αγοράζονται από τις εταιρίες κρουαζιέρας

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Παγκόσµιου Πρωταθλήµατος

και τις αποδοχές των υπαλλήλων τους, αυξήθηκε ελαφρά από £

Χόκεϊ επί Πάγου, οι ξενοδοχειακοί δείκτες «εκτινάχθηκαν» τις

2.225.000.000 το προηγούµενο έτος σε £ 2.247.000.000.

ηµεροµηνίες 1-2 Μαΐου και 14 µε 17 Μαΐου. Στη διάρκεια αυτών

Συνολικά ο αριθµός των επιβατών για την Ευρώπη έχει αυξηθεί

των έξι ηµερών, η πληρότητα αυξήθηκε κατά 93,3%, η µέση ηµε-

οριακά κατά 0,5% από 6.357.000 το 2013 σε 6.387.000 το 2014.

ρήσια τιµή (ADR) κατά 29% και τα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Αντίστοιχα, η άµεση συµβολή του κλάδου στις συνδυασµένες

(RevPAR) κατά 35,1%, σε σύγκριση µε τις αντίστοιχες ηµεροµηνίες

οικονοµίες της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 2,8% σε £11.842.000 το

το 2014.

2014, ενώ η συνολική συµβολή της βιοµηχανίας κρουαζιέρας,

Σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Οµοσπονδία Χόκεϋ επί Πάγου (IIHF), το Πα-

συµπεριλαµβανοµένων και των έµµεσων εσόδων, όπως δαπάνες

γκόσµιο Πρωτάθληµα του 2015 έσπασε όλα τα ρεκόρ, µε τη συµ-

από τους προµηθευτές, αυξήθηκε κατά 2,1% σε £ 28.659.000.000.

µετοχή περισσότερων από 740.000 οπαδών.

Το Τουρνουά Χόκεϊ επί Πάγου «τρέλανε» τους ξενοδοχειακούς δείκτες στην Πράγα

«Mayday» για ψεύτικες τουριστικές βίζες στην Τουρκία

«Ταβάνι χτύπησαν» οι ξενοδοχειακοί δείκτες στην Πράγα, της Τσεχί-

Σήµα κινδύνου εκπέµπει η βρετανική Ένωση Τουριστικών και Τα-

ας, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Παγκόσµιου Πρωταθλήµατος

ξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA), για ψεύτικες τουριστικές βίζες οι

Χόκεϊ επί Πάγου, που φιλοξενήθηκε στην τσέχικη πρωτεύουσα το

οποίες πωλούνται µέσω διαδικτύου, για είσοδο στην Τουρκία.

διάστηµα 1 - 17 Μαΐου 2015, αλλά και το αµέσως επόµενο διάστηµα.

Ήδη πάνω από 100 Βρετανοί παραθεριστές αφίχθησαν στη χώρα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 17 ηµερών κατά την οποία διε-

µε ψεύτικες e-θεωρήσεις, οι οποίοι αναγκάστηκαν να προχωρή-

ξήχθη το τουρνουά, τα ξενοδοχεία στην Πράγα ανέφεραν αύξηση

σουν σε έκδοση θεωρήσεων κατά την άφιξή τους στο αεροδρό-

της πληρότητας 8,8%, σε σύγκριση µε την ίδια χρονική περίοδο το

µιο, σε υψηλότερο κόστος. Ο Nikki White, επικεφαλής της ABTA, δήλωσε: «Για την αποφυγή

Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Χόκεϊ επί πάγου 2015 Αποτέλεσµα έναντι του προηγούµενου έτους

παραπλανητικών ιστοσελίδων που στοχεύουν σε πώληση θεωρή-

Παρασκευή 25.04-24.05.14

διαβατηρίου και η έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθέ-

Παρασκευή 24.04-23.05.15

σεων και άλλων τουριστικών υπηρεσιών, όπως είναι η ανανέωση νειας, συνιστούµε στους ταξιδιώτες να καταφεύγουν αποκλειστικά και µόνο στην αντίστοιχη επίσηµη ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Μάλιστα, καθώς το πρόβληµα των δόλιων e-θεωρήσεων στην Τουρκία έχει πάρει έκταση, αν δεν είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε στη σωστή ιστοσελίδα, επικοινωνήστε µε την ABTA». Η προειδοποίηση έχει εξαιρετική σηµασία, καθώς η σχετική υπηρεσία έκδοσης θεωρήσεων στα αεροδρόµια της Τουρκίας, η οποία είναι και η µόνη που µπορεί να εκδώσει βίζα σε ταξιδιώτη που διαπιστώθηκε κατά την άφιξή του ότι η βίζα που έχει είναι ψεύτικη, επιτρέποντάς του ουσιαστικά την είσοδό του στη χώρα, πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Statistics

Ενισχυμένοι οι ξενοδοχειακοί δείκτες στην Ευρώπη τον Μάιο Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι επιδόσεις των βασικών, ευρωπαϊκών, ξενοδοχειακών αγορών τον φετινό Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του έγκυρου οίκου τουριστικών μελετών STR Global. Ενισχυόµενες από την αποδυνάµωση του ευρώ η Βόρεια και η

Οι άλλες τρεις χώρες που ανέφεραν αύξηση στον δείκτη ADR

Νότια Ευρώπη παρουσίασαν διψήφια αύξηση στους δείκτες ADR

άνω του 15% ήταν: η Τσεχική ∆ηµοκρατία (18% σε EUR 95.85),

(µέση ηµερήσια τιµή) και RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιµο δωµά-

το Ηνωµένο Βασίλειο (16,7% σε EUR 121.22) και η Ιταλία (16,6%

τιο).

σε EUR 154.46).

Ειδικότερα, η Βόρεια Ευρώπη εµφάνισε 0,4% αύξηση στην πλη-

Αντίστοιχα, επτά χώρες κατέγραψαν αύξηση στον δείκτη των

ρότητα, η οποία διαµορφώθηκε στο 78%, 14,1% αύξηση στον

εσόδων ανά διαθέσιµο δωµάτιο (RevPAR) µεγαλύτερη του 15%:

δείκτη ADR (ADR EUR 119.06) και 14,6% αύξηση στον δείκτη

η Τσεχική ∆ηµοκρατία (27,8% σε EUR 79.55), η Ιταλία (20,9% σε

RevPAR (RevPAR EUR 92.87).

EUR 116.98), η Ιρλανδία (18,3% σε EUR 96.37), το Ηνωµένο Βα-

Από την άλλη, η Νότια Ευρώπη ανέφερε 3,2% αύξηση στην πλη-

σίλειο (16,8% σε EUR 96.15), η Βουλγαρία (16,4% σε EUR 31.42),

ρότητα, η οποία διαµορφώθηκε στο 73,6%, 10% αύξηση στον

η Σλοβακία (16,3% σε EUR 40.80) και το Ισραήλ (15,5% σε EUR

δείκτη ADR (ADR EUR 116.84) και 13,5% αύξηση στον δείκτη

138.69).

RevPAR (RevPAR EUR 86.02).

Οι επιδόσεις της Τσεχικής ∆ηµοκρατίας βοηθήθηκαν από τη δι-

Μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, µόνο η Σλοβακία «είδε» διψή-

οργάνωση του Παγκόσµιου Πρωταθλήµατος Χόκεϊ επί Πάγου,

φια αύξηση στην πληρότητα, µέχρι 11,8% και πληρότητα στο

που πραγµατοποιήθηκε στην Πράγα και την Οστράβα.

68%.

Από την άλλη, τις µεγαλύτερες µειώσεις στον δείκτη της µέσης

Αντίθετα, τη µεγαλύτερη µείωση πληρότητας «γνώρισε» το Ισρα-

ηµερήσιας τιµής (ADR) και στον δείκτη των εσόδων ανά διαθέ-

ήλ, κάτω από 6,1% και πληρότητα στο 73,5%.

σιµο δωµάτιο (RevPAR) παρουσίασε η Ρωσία, µε τον πρώτο να

Το Ισραήλ ήταν επίσης µία από τις τέσσερις χώρες της Ευρώπης

µειώνεται κατά 26,8% και να διαµορφώνεται σε 86,45 ευρώ και

που δηµοσίευσε αύξηση στον δείκτη της µέσης ηµερήσιας τιµής

τον δεύτερο να µειώνεται κατά 22% σε 47,22 ευρώ.

(ADR) µεγαλύτερη του 15%, στο 23% και ADR σε 188,69 ευρώ.

Η χώρα συνεχίζει να δέχεται τις επιπτώσεις της υποτίµησης του

Η εξέλιξη της αµερικάνικης ξενοδοχειακής βιοµηχανίας τον Μάιο 2014 Μηνιαία µεταβολή Μάιος 2014 µε Μάιο 2013 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από Μάιο 2013

2014

2013

2014

2013

2014

2013

Occ.

ADR

RevPAR

Ευρώπη

74.1

73.6

116.97

108.83

86.65

80.08

0.7

7.5

8.2

Ανατολική Ευρώπη

65.6

62.4

82.62

86.96

54.21

54.30

5.1

-5.0

-0.2

Βόρεια Ευρώπη

78.0

77.7

119.06

104.30

92.87

81.05

0.4

14.1

14.6

Νότια Ευρώπη

73.6

71.3

116.84

106.26

86.02

75.78

3.2

10.0

13.5

∆υτική Ευρώπη

72.7

74.6

125.28

123.09

91.10

91.80

-2.5

1.8

-0.8

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ρωσικού ρουβλίου, καθώς, επίσης, τις χαµηλές τιµές του πετρε-

τιµής (ADR) στην αγορά µειώθηκε κατά 19,9% και διαµορφώθη-

λαίου και τις κυρώσεις της κυβέρνησης.

κε σε 95,60 ευρώ και ο δείκτης των εσόδων ανά διαθέσιµο δωµά-

∆ύο αγορές σηµείωσαν διψήφια αύξηση πληρότητας: Η Μπρα-

τιο (RevPAR) µειώθηκε κατά 17,8% σε 57,56 ευρώ.

τισλάβα, Σλοβακία (10,9% σε 70,1%) και η Μαδρίτη, Ισπανία

Οι επιδόσεις των βασικών αγορών τον Μάιο του 2015* (σε τοπικό νόµισµα)

(10,4% σε 81,6%), ενώ τη µεγαλύτερη µείωση στην πληρότητα (8,2% σε 79,0%) ανέφερε το Τελ Αβίβ, Ισραήλ. Το Μιλάνο, Ιταλία, δηµοσίευσε τις µεγαλύτερες αυξήσεις στον δείκτη ADR (35,8% σε EUR 167.74) και στον δείκτη RevPAR (35,8%

Χώρα

Πληρότητα %Μεταβολή

Γερµανία

72.1%

-3.8%

ADR

%Μεταβολή

RevPAR

%Μεταβολή

EUR 99.86

-0.9%

EUR 72.03

-4.6% +20.9%

σε EUR 119.38) τον Μάιο, τον πρώτο µήνα διεξαγωγής της Expo

Ιταλία

75.7%

+3.7%

EUR154.46

+16.6%

EUR 116.98

Milano 2015.

Ρωσία

54.6%

+6.5%

RUB 4,981.23

-10.9%

RUB 2,720.59

-5.1%

Πέντε άλλες αγορές ανέφεραν αυξήσεις στον δείκτη ADR άνω του

Ισπανία

73.6%

+3.7%

EUR 96.02

+9.9%

EUR 70.69

+14.0%

15%: Το Μάντσεστερ, Αγγλία (21,3% σε EUR 104.16), το Τελ Αβίβ

Ην. Βασίλειο

79.3%

+0.1%

GBP 87.11

+3.1%

GBP 69.10

+3.2%

(19,1% σε EUR 231.92), η Πράγα, Τσεχική ∆ηµοκρατία (18,5% σε

*Οι επιδόσεις είναι σε σύγκριση µε τον Μάιο του 2014

EUR100.89), η Ζυρίχη, Ελβετία (15,7% σε EUR 225.51) και το ∆ου-

Έτσι διαµορφώθηκαν οι ξενοδοχειακοί δείκτες στην Ευρώπη (σε δολάρια U.S., ευρώ & βρετανικές λίρες)

βλίνο, Ιρλανδία (15,2% σε EUR 115.65). Εκτός από το Μιλάνο, τρεις ακόµη αγορές σηµείωσαν αύξηση

Ευρώπη

% µεταβολή

Πληρότητα

74.1%

+0.7%

EUR 82.72).

Μέση Ηµερήσια τιµή - ADR (δολάριο)

$128.56

-13.2%

Η Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία, ανέφερε τις µεγαλύτερες µειώ-

Μέση ηµερήσια τιµή - ADR (ευρώ)

€116.97

+7.5%

σεις στους δείκτες ADR (44,7% σε EUR 86.04) και RevPAR (40,4%

Μέση ηµερήσια τιµή - ADR (βρετανική λίρα)

£84.06

-5.0%

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο - RevPAR (δολάριο)

$95.24

-12.6%

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο - RevPAR (ευρώ)

€86.65

+8.2%

RevPAR (βρετανική λίρα)

£62.27

-4.4%

στον δείκτη RevPAR άνω του 20%: Η Πράγα (25,7% σε EUR 86.54), η Μαδρίτη (25,6% σε EUR 82.04) και το Μάντσεστερ (23,3% σε

σε EUR 60.82). Τέλος, µειώσεις άνω του 15% ανέφερε στους δείκτες ADR και RevPAR και η Μόσχα. Ειδικότερα, ο δείκτης της µέσης ηµερήσιας

Πηγή: STR Global

Ετήσια µεταβολή Μάιος 2014 µε Μάιο 2013 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από Μάιο 2013

2014

2013

2014

2013

2014

2013

Occ.

ADR

RevPAR

65.4

63.9

108.60

101.22

71.00

64.66

2.3

7.3

9.8

55.3

52.3

73.53

78.95

40.65

41.27

5.8

-6.9

-1.5

71.3

70.1

111.13

97.20

79.23

68.09

1.8

14.3

16.4

62.3

60.1

104.14

97.75

64.91

58.76

3.7

6.5

10.5

64.3

63.6

119.40

115.48

76.78

73.40

1.2

3.4

4.6

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

Υπό την «ομπρέλα» της Carlson Rezidor το Minos Imperial

Την ίδια στιγµή παράγοντες της αµερικανικής τουριστικής βιοµηχανίας υποστηρίζουν ότι, η τρέχουσα κρίση θα µπορούσε τελικά να αναδειχθεί σε ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισµό και προτρέπουν τους Αµερικανούς να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στη χώρα µας, ενισχύοντας την τουριστικής της βιοµηχανία. Κατά τη διάρκεια προς και µετά το τέλος του δηµοψηφίσµατος, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την Ελλάδα µειώθηκαν κατά 23%, σύµφωνα µε τον πάροχο ταξιδιωτικών δεδοµένων στο διαδίκτυο Sojern. Εντός της Ευρώπης, οι ταξιδιώτες από χώρες µε ισχυρότερες οικονοµίες έδειξαν να ανησυχούν περισσότερο για το ταξίδι στην Ελλάδα, εν µέσω της τρέχουσας οικονοµικής κρίσης, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα έρευνας την οποία διεξήγαγε η online µηχανή αναζήτησης GoEuro.com και στην οποία έλαβαν µέρος 22.500 διεθνείς ταξιδιώτες.

Πλήρως ανακαινισµένο και κάτω από την «οµπρέλα» της Carlson

Επίσης, σύµφωνα µε την ίδια έρευνα, η τρέχουσα οικονοµική

Rezidor και συγκεκριµένα της αλυσίδας Radisson Blu, αναµένε-

και πολιτική κατάσταση δείχνει να επηρεάζει την άποψη που

ται να ανοίξει τις «πόρτες» του το γνωστό Minos Imperial, της

έχουν για τη χώρα µας οι Γερµανοί πολίτες που έχουν επισκε-

οικογένειας Γενιατάκη.

φθεί την Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία, σε ποσοστό

Το Radisson Blu Beach Resort, όπως θα µετονοµαστεί το ξενο-

72%.

δοχείο, στην Μίλατο Λασιθίου, θα ανοίξει το 2016 και έπειτα

Από την άλλη πλευρά, η άποψη των Ισπανών για τη χώρα µας

από την ολοκληρωτική ανακαίνισή του, θα προσφέρει καινοτό-

παραµένει αµετάβλητη, σε ποσοστό 93%.

µες παροχές και προσωποποιηµένες υπηρεσίες,

Στις Η.Π.Α., οι πωλητές ταξιδιών και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Η αλυσίδα Radisson Blu, είναι µια αλυσίδα πολυτελείας της

που προωθούν την Ελλάδα δηλώνουν ότι δέχονται από τους

Carlson Rezidor, και αυτή τη στιγµή έχει παρουσία στην ξενο-

πελάτες τους ερωτήσεις σχετικά µε το αν θα µπορούν να χρησι-

δοχειακή αγορά της Αθήνας.

µοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες και να κάνουν αναλήψεις

Για τη νέα είσοδο της Rezidor στην αγορά της Κρήτης, ο πρό-

µετρητών από ΑΤΜ στη χώρα µας. Ωστόσο, στο σύνολό τους

εδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρίας, Wolfgang M.

υποστηρίζουν ότι δεν αντιµετωπίζουν θέµα ακυρώσεων.

Neumann λέει: «Είµαστε ευτυχείς για την παρουσία µας στην

«Συµβουλεύουµε τους πελάτες µας να έχουν µαζί τους περισ-

Κρήτη και τη συνεργασία µας µε την οικογένεια Γενιατάκη, η

σότερα µετρητά», σηµειώνει η Dora Bitsos, γενική διευθύντρια

οποία έχει, ήδη, 32 χρόνια παρουσίας στην ξενοδοχειακή αγο-

του ταξιδιωτικού ηγέτη Apollo Bock στην Οµάχα, στην πολιτεία

ρά του νησιού και η οποία επέλεξε να συνεργαστεί µε τον όµιλό

της Νεµπράσκα, των Ηνωµένων Πολιτειών.

µας, επιδιώκοντας να «παντρέψει» την τοπική κουλτούρα, µε τη

Σύµφωνα µε την ίδια, µέχρι στιγµής, ο οργανισµός δεν έχει δε-

γνώση ενός διεθνούς οµίλου».

χθεί ακυρώσεις για ταξίδια στην Ελλάδα.

Στάση… αναμονής τηρούν οι Αμερικανοί ταξιδιώτες στην Ελλάδα • Ευκαιρία (;) η κρίση για τον τουρισμό

«Ό,τι κι αν γίνει σε σχέση µε την τρέχουσα οικονοµική κρίση στην Ελλάδα, τα ταξίδια θα παίξουν τελικά µεγάλο ρόλο στην ελληνική οικονοµία και θα µπορούσαν να είναι το «κλειδί» για την ανάκαµψη της χώρας», λέει η κα. Bitsos, της οποίας µέλη της οικογένειάς της διαµένουν στη χώρα µας.

Στο περιθώριο έχουν µείνει, τουλάχιστον προς το παρόν, οι

Η ίδια δεν πιστεύει στο ενδεχόµενο ενός Grexit. Άλλωστε, όπως

κρατήσεις από τις ΗΠΑ για τη χώρα µας, µετά την επιβολή

λέει «το «Όχι» στο δηµοψήφισµα που αποφάσισαν οι Έλληνες

τραπεζικής αργίας (Bank Holiday) και κεφαλαιακών ελέγχων

πολίτες, δεν σηµαίνει «Όχι» στην Ευρώπη, αλλά στα µέτρα λι-

(capital controls) και µε το ενδεχόµενο εξόδου της Ελλάδας από

τότητας».

το ευρώ να αιωρείται πάντα πάνω από τους Έλληνες, ακόµη και

Σύµφωνα µε την κα. Bitsos, oι Έλληνες επιθυµούν να παραµεί-

µετά τη συµφωνία µεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των

νουν στην Ευρώπη και το Ευρώ, επιζητώντας µόνο καλύτερες

Ευρωπαίων δανειστών.

και πιο δίκαιες συνθήκες διαπραγµάτευσης.

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ωστόσο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη,

τους.

µια πιθανότητα είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στο νόµισµα που

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δηµοσιότη-

είχε πριν την είσοδό της στην Ευρωζώνη, δηλαδή στη δραχµή,

τα σε εκδήλωση µε θέµα «Συµπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας

εξέλιξη η οποία θεωρείται ότι θα έχει ευεργετικά αποτελέσµατα

του ∆ικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή της Ευρωπαϊ-

για τους Αµερικανούς ταξιδιώτες, µε το δολάριο να είναι ισχυ-

κής Επιτροπής - Παρουσία και προοπτικές του θεσµού στην Ελ-

ρότερο έναντι του νέου νοµίσµατος.

λάδα» που πραγµατοποιήθηκε µε αφορµή τη συµπλήρωση 10

Η συναλλαγµατική ισοτιµία ευρώ/δραχµής είναι 1 προς 340 και

χρόνων λειτουργίας του ∆ικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Κατα-

δολαρίου/δραχµής 1 προς 309, ενώ στο υψηλότερο ποσοστό 1

ναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο

προς 410 έφτασε το 2000.

Καταναλωτή Ελλάδας και την Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος

Σύµφωνα µε τον Christopher Vecchio, στρατηγικό αναλυτή στο

του Καταναλωτή».

DailyFX, «κάτι τέτοιο είναι πιθανό να επαναληφθεί, δεδοµένου

Σύµφωνα µε την έρευνα της Ε.Ε., από τους Ευρωπαίους τουρί-

ότι η Ελλάδα επιστρέφοντας στη δραχµή θα βρεθεί στα πρόθυ-

στες που είχαν παράπονα κατά την παραµονή τους στη χώρα

ρα µιας νοµισµατικής κρίσης». Συµπληρώνει δε πως «έστω και

µας, πρώτοι είναι οι Σουηδοί (15,4%) και ακολουθούν οι Βέλγοι

εάν η Ελλάδα παραµείνει στη ζώνη του ευρώ, το δολάριο είναι

(11,4%), οι Βρετανοί (11,2%), οι Γερµανοί (9,1%) και οι Νορβηγοί

πιθανό να αποκτήσει µεγαλύτερη δυναµική, έναντι του ενιαίου

(7,6%).

ευρωπαϊκού νοµίσµατος».

Η δυσαρέσκειά τους αφορά κυρίως εστιατόρια, ξενοδοχεία και

«Η ελληνική έξοδος από το ενιαίο νόµισµα θα ήταν αναµφίβολα

υπηρεσίες διαµονής (50%).

ένα αρνητικό γεγονός για την Ευρωζώνη στο σύνολό της», ση-

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες καταναλωτές παραπονού-

µειώνει ο κ. Vecchio. Και προσθέτει ότι «όσο µεγαλύτερη είναι η

νται κυρίως για συναλλαγές µε επιχειρήσεις στη Μ. Βρετανία

ελληνική κρίση θα παρασύρει στην αστάθεια την Ευρωζώνη».

(20,7%), τη Γερµανία (16,2%), την Ιταλία (12,7%), την Κύπρο

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του Global

(12,1%) και την Ισπανία (11,2%).

Business Travel Association, Mike McCormick σηµειώνει ότι, σε ρούσαµε να δούµε τα ταξίδια προς τη χώρα, τόσο τα ταξίδια

Νέο πλαίσιο κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων από το Ξ.Ε.Ε.

αναψυχής, όσο και τα επαγγελµατικά, να αυξάνονται, µε τους

Τη διαδικασία κατάταξης των ελληνικών τουριστικών κατα-

ταξιδιώτες να επωφελούνται των ευνοϊκών συναλλαγµατικών

λυµάτων παρουσίασε στην αρµόδια αναπληρώτρια υπουργό

περίπτωση που η Ελλάδα δεν βγει από την Ευρωζώνη, θα µπο-

ισοτιµιών και των χαµηλότερων τιµών. Πάντως, ό,τι κι αν γίνει µέσα στις επόµενες ηµέρες και εβδοµάδες σε σχέση µε την τρέχουσα οικονοµική κρίση στη χώρα µας, τα ταξίδια θα παίξουν τελικά σηµαντικό ρόλο στην ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας. Το 2014, η άµεση συµβολή της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιοµηχανίας στο ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 13 δισεκατοµµύρια δολάρια, ή 7% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, σύµφωνα µε έκθεση που δηµοσιεύθηκε από το World Travel & Tourism Council. «Ένα από τα πιο χρήσιµα πράγµατα που µπορούµε να κάνουµε για την Ελλάδα είναι να συνεχίσουµε να ταξιδεύουµε εκεί, είτε για επαγγελµατικά ταξίδια είτε για διακοπές», προτρέπει ο κ.

Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας και Τουρισµού κα. Έλενα

McCormick.

Κουντουρά, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Ξενοδοχειακού Επι-

Oι Σουηδοί οι πιο δυσαρεστημένοι τουρίστες από τις διακοπές τους στην Ελλάδα • Εστιατόρια και ξενοδοχεία στο «μάτι του κυκλώνα»

µελητηρίου Ελλάδος στη συνεδρίασή του. Η συγκεκριµένη παρουσίαση σηµατοδότησε και την εκκίνηση του νέου Θεσµικού Πλαισίου Κατάταξης Καταλυµάτων από το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Ελλάδος, γεγονός που αποτελεί προϊόν αφενός συγκριτικής µελέτης των διαδικασιών κατάτα-

Οι Σουηδοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα εκφρά-

ξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αφετέρου διαβούλευσης

ζουν τα περισσότερα παράπονα, µε τα ξενοδοχεία και τα εστι-

µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

ατόρια να αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία δυσαρέσκειάς

Όπως επισηµαίνεται στην ανακοίνωση του ΞΕΕ, η νέα διαδικα-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Νέα

σία, η οποία φέρει το σύνθηµα «Φιλοξενία µε Εγγύηση Ποιότη-

Παράλληλα, απέδωσε τα εύσηµα στο Επιµελητήριο για τη συµ-

τας», διασφαλίζει την ποιότητα των προσφερόµενων υπηρεσι-

βολή του στην ανοδική πορεία του τουρισµού και προέτρεψε

ών στο σύνολο των ελληνικών τουριστικών καταλυµάτων.

να συνεχίσουν να εργάζονται µε αµείωτο ζήλο και να εντείνουν

Το νέο πλαίσιο κατάταξης υλοποιείται µέσα από ειδικό διαδι-

τις προσπάθειες τους, τώρα που βρισκόµαστε στην αιχµή της

κτυακό τόπο του Επιµελητηρίου, που εµπεριέχει όλα τα στάδια

τουριστικής περιόδου, για καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή

της κατάταξης και ολοκληρώνεται µε την έκδοση του σχετικού

υπηρεσιών άσχετα από την περιρρέουσα ατµόσφαιρα, καθό-

πιστοποιητικού. Η προστιθέµενη αξία του νέου συστήµατος

τι, όπως είπε, ειδικά αυτή τη στιγµή ο τουρισµός αποτελεί την

έγκειται στην αξιοπιστία, την καινοτοµία και στις αρχές της ευ-

ατµοµηχανή της ελληνικής οικονοµίας και την κύρια πηγή εσό-

κολίας χρήσης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

δων της χώρας µας.

Υπογραµµίζεται ότι οι πρώτοι 6 φορείς διενέργειας ελέγχου και Σύστηµα ∆ιαπίστευσης), µε βάση το αυστηρό διεθνές πρότυ-

Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική, κορυφαίες επιλογές για gay ζευγάρια

πο ISO 17065:2012.

Τρεις ελληνικοί προορισµοί περιλαµβάνονται στη λίστα µε τους

Μιλώντας για το νέο πλαίσιο κατάταξης των καταλυµάτων, ο

12 κορυφαίους προορισµούς για τον «gay µήνα του µέλιτος»,

πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου της Ελλάδος,

που συνέταξε η Destsetters, σε συνεργασία µε το gay star news,

κ. Γιώργος Τσακίρης επισήµανε τα εξής : «Μετά από δυο έτη

το µεγαλύτερο website για οµοφυλόφιλους στην Αγγλία.

σκληρής δουλειάς και εξαντλητικής διαβούλευσης µε όλους

Στην όγδοη θέση συναντά κανείς τη Σαντορίνη, που, όπως χα-

τους εµπλεκόµενους φορείς παρουσιάσαµε στην αρµόδια

ρακτηριστικά αναφέρεται «µε το περίφηµο ροµαντικό ηλιο-

υπουργό τη νέα διαδικασία κατάταξης των τουριστικών κατα-

βασίλεµά της, σε συνάρτηση µε το γεγονός του ότι υπάρχει

λυµάτων. Αδιαπραγµάτευτος στόχος για µας είναι η ποιότητα

µεγάλη αποδοχή των οµοφυλόφιλων ζευγαριών στο νησί, την

των υπηρεσιών στα καταλύµατα, όρος που αποτελεί προϋπό-

καθιστούν πρώτη ελληνική επιλογή».

θεση για την ανταγωνιστικότητα του προσφερόµενου τουρι-

Μία θέση πιο κάτω, στην ένατη βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και η

στικού προϊόντος της χώρας. Η νέα διαδικασία κατάταξης των

Χαλκιδική, όπου µπορεί κανείς να συνδυάσει τις εξωτικές παρα-

τουριστικών καταλυµάτων εδράζεται στην αξιοπιστία, στην

λίες µε τη γευστική κουζίνα και την έντονη gay νυχτερινή ζωή.

καινοτοµία, τη διαφάνεια και την ευκολία της χρήσης από τους

Η λίστα µε τους 12 κορυφαίους προορισµούς, σε 6 χώρες, για

συµµετέχοντες επιχειρηµατίες».

να περάσει ένα gay ζευγάρι τον µήνα του µέλιτος έχει ως εξής:

Καταλήγοντας ο κ. Τσακίρης τόνισε: «∆υστυχώς η ιστορική

•Λοµπόκ • Μπαλί • Ταορµίνα • Tρεντίνο •Πουκέτ • Koχ

αυτή ηµέρα επισκιάζεται από την εξαιρετικά δύσκολη κατά-

• Σαµούι • Σαντορίνη • Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική • Μουρέα

σταση της χώρας και του ελληνικού τουρισµού. Στην αρµόδια

• Μπόρα Μπόρα • Πόρτο Μαδέρα.

επιθεωρήσεων έχουν διαπιστευτεί ήδη από το ΕΣΥ∆ (Εθνικό

υπουργό τα µέλη του ∆.Σ. ανέπτυξαν τα προβλήµατα που αντιαρνητικής πολιτικής και οικονοµικής κατάστασης, κάνοντας

«Πράσινο φως» για την κατασκευή υδατοδρομίου στη Σκύρο

έκκληση στην κυβέρνηση για την άµεση ενεργοποίησή της µε

Υπεγράφη η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη δηµι-

σκοπό την αντιµετώπιση αυτών και την επαναφορά στην κανο-

ουργία υδατοδροµίου εντός της χερσαίας ζώνης του λιµένα

νικότητα και οµαλότητα της χώρας, δεδοµένου ότι η σταθερό-

Λιναριάς Σκύρου, φέρνοντας πιο κοντά την προσπάθεια της

τητα αποτελεί παρακαταθήκη για την θετική ή µη πορεία του

εταιρίας Hellenic Seaplanes για τη δηµιουργία του πρώτου

ελληνικού τουρισµού».

υδατοδροµίου στο Αιγαίο.

«Η συγκεκριµένη παρουσίαση οριοθέτησε την εκκίνηση του

Με αφορµή την υπογραφή της απόφασης των περιβαλλο-

νέου Θεσµικού Πλαισίου Κατάταξης Καταλυµάτων από το

ντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω

Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Ελλάδος, γεγονός που αποτελεί

υδατοδροµίου, εκπρόσωποι της Hellenic Seaplanes συνα-

προϊόν συγκριτικής µελέτης των διαδικασιών κατάταξης σε

ντήθηκαν µε τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Ναυτιλί-

εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και διαβούλευσης µε όλους

ας, κ. Γιάννη Θεοτοκά για ενηµέρωση.

τους εµπλεκόµενους φορείς», είπε η αναπληρώτρια υπουργός

Ο κ. Θεοτοκάς επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της κυ-

Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά, δηλώνοντας την πλήρη υπο-

βέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα, ανοίγοντας τον

στήριξή της στην προσπάθεια που γίνεται για τη διαδικασία

δρόµο των αδειοδοτήσεων, επισηµαίνοντας τα πολλαπλά

κατάταξης και αναδιάρθρωσης των τουριστικών καταλυµάτων

οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στη δηµιουργία θέσε-

από το Ξ.Ε.Ε..

ων εργασίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη

µετωπίζουν οι διάφοροι προορισµοί της Ελλάδας, εξαιτίας της

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


θέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδοµές ή τακτικές συγκοινωνίες, θα συνεισφέρει σε ένα σηµαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως µεταφορά ασθενών και αγαθών. Προχωρούµε µε γρήγορους ρυθµούς, πάντα στα πλαίσια της κείµενης νοµοθεσίας, µε σκοπό να ξεκινήσουµε την ερχόµενη τουριστική περίοδο του 2016». Συµπλήρωσε δε πως «Η ανάπτυξη ενός τόσου µεγάλου δικτύου, πέραν των 100 υδατοδροµίων πρόκειται για ένα εγχείρηµα καταφανώς εθνικής σηµασίας και αναµένεται σύντοµα να έχουµε έτοιµο ένα µέρος του δικτύου, µια νέα µεταφορική υποδοµή, που θα δώσει νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας». Σύµφωνα µε τον επιχειρηµατικό σχεδιασµό του δικτύου υποδοµών και δικτύων, καθώς και στις θετικές επιδράσεις

υδατοδροµίων της Hellenic Seaplanes SA, το υδατοδρόµιο

στον τουρισµό σε αυτήν την κρίσιµη καµπή που βρίσκεται

Σκύρου λόγω της κεντρικής του θέσης θα έχει διασύνδεση

η Ελλάδα.

µε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, µε τη Βόρεια Ελλάδα, τις

Η απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που

Σποράδες, τις Κυκλάδες, τον Βόλο και µε το Μητροπολιτικό

υπέγραψε ο γενικός γραµµατέας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκη -

υδατοδρόµιο της Αθήνας.

σης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, περιλαµβάνει τη δη-

Η Hellenic Seaplanes έχει ξεκινήσει την διαδικασία για αδει-

µιουργία υδατοδροµίου στο βορειοανατολικό τµήµα του

οδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδροµίων και σε

λιµένα δίπλα στη γλίστρα των αλιευτικών σκαφών (που πε-

άλλα νησιά και σύντοµα θα έχει αναπτύξει ένα βιώσιµο δί-

ριλαµβάνει κτηριακές εγκαταστάσεις και πλωτό προβλή-

κτυο µε προορισµούς και τουριστικές διαδροµές.

τα). Φορέας του έργου είναι η «Υδατοδρόµιο Σκύρου ΙΚΕ», Seaplanes S.A..

Royal Marmin Bay Boutique & Art Hotel: Ένα «πράσινο» ξενοδοχείο στην Ελούντα

Μιλώντας σχετικά ο πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου Σκύ-

Σε ένα υψηλής ενεργειακής απόδοσης οικολογικά πράσινο

ρου, κ. Αντωνόπουλος δήλωσε την ικανοποίησή του που το

ξενοδοχείο, µετατράπηκε το Royal Marmin Bay Boutique &

Λιµενικό Ταµείο συµβάλλει στη δηµιουργία του πρώτου υδα-

Art Hotel, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο που µας

θυγατρική εταιρία της Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε./Hellenic

τοδροµίου στο Αιγαίο. «Κάνουµε πράξη τη στήριξη της επενδυτικής πρωτοβουλίας και τη διαµόρφωση ενός άλλου αναπτυξιακού τοπίου στη χώρα, που θα συµβάλει ουσιαστικά στην αναβάθµιση του προσφερόµενου τουριστικού προϊόντος, καθώς και στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Αντωνόπουλος, προσθέτοντας: «Θα αποκτήσουµε επίσης υποστήριξη και εξυπηρέτηση ασθενών µε αεροδιακοµιδές, τόσο για τους κατοίκους της Σκύρου, όσο και τους τουρίστες αφού τα υδροπλάνα θα προσεγγίζουν όπου υπάρχει υδάτινο πεδίο ή αεροδρόµιο, µεταφέροντας άµεσα επείγοντα περιστατικά ασθενών». Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, κ. Μιχάλης Ασσαριώτης ανέφερε: «Η δηµιουργία των υδατοδροµίων σε ορισµένα νησιά της χώρας που δεν δια-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Νέα

πέρασε, στον κόλπο του Μιραµπέλλου στην Ελούντα.

κή χώρα-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε αποφύγει

Με θέα τον δηµοφιλή κόλπο και χτισµένο αρµονικά µέσα

µείωση του ΑΕΠ της από την έναρξη της διεθνούς οικονοµι-

στη φύση και µε σεβασµό στην αρχιτεκτονική της περιοχής,

κής κρίσης το 2000.

το πέντε αστέρων Royal Marmin Bay υπόσχεται µοναδικές

Η πρώτη αποκλειστική έκθεση για την Ελλάδα και την Κύ-

εµπειρίες σε ένα ασφαλές, µη τοξικό περιβάλλον όπου η βιω-

προ στην Πολωνία

σιµότητα συναντά την πολυτέλεια.

Το ιδιαίτερα επιτυχηµένο µοντέλο της έκθεσης GREKLAND

Οι πέντε διαφορετικοί τύποι πολυτελών δωµατίων µε ιδιωτι-

Med CYPERN PANORAMA, στη Στοκχόλµη, που διοργανώνε-

κές πισίνες, το όµορφα διακοσµηµένο και χαλαρωτικό περι-

ται τα τελευταία χρόνια µε τεράστια απήχηση στο κοινό, µε-

βάλλον του Euphoria Spa, οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις και

ταφέρεται τώρα και στην Πολωνία.

τα υπέροχα εστιατόρια και µπαρ του Royal Marmin Bay, είναι

Η 1η αποκλειστική έκθεση για την Ελλάδα και την Κύπρο

µόνο λίγοι λόγοι για να επιλέξει κανείς το πολυτελές συγκρό-

GRECKA PANORAMA θα πραγµατοποιηθεί στο TORWAR

τηµα για τις διακοπές του στην Ελούντα.

Arena, στην πρωτεύουσα της χώρας, την Βαρσοβία, το τριή-

Οι πολωνοί «ψηφίζουν» Ελλάδα

µερο 11-13 ∆εκεµβρίου 2015. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση έχουν δηλώσει τη συµµετο-

• Αύξηση κατά 53% στις αφίξεις από την πολωνική αγορά το 2014

χή και τη στήριξή τους οι µεγαλύτεροι tour operators που

Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαία επιλογή διακοπών για τα 38

RAINBOW TOURS, TUI, NECKERMANN, ITAKA και MOUZENIDIS

εκατοµµύρια των Πολωνών!

Travel.

Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών

Η GRECKA PANORAMA είναι η µοναδική έκθεση για την προ-

Γραφείων Πολωνίας, το 2014 οι Πολωνοί επισκέπτες στη

ώθηση του τουρισµού, της γαστρονοµίας και των προϊόντων

χώρα µας έφθασαν τους 588.000, αριθµός αυξηµένος στο

της Ελλάδας και της Κύπρου στην Πολωνία.

εντυπωσιακό ποσοστό του 53% σε σχέση µε τις αφίξεις το 2013.

φέρνουν τουρισµό από την Πολωνία στην Ελλάδα: GRECOS,

Ryanair: «Stop» στις πληρωμές των Ελλήνων με πιστωτικές κάρτες Μόνο µε µετρητά θα γίνεται πλέον η αγορά εισιτηρίων από το ελληνικό, επιβατικό κοινό στη Ryanair, καθώς η εταιρία αποφάσισε, λόγω των πρόσφατων capital controls που έχουνε επιβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση, να µην αποδέχεται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες των ελληνικών τραπεζών. Έτσι οι αγορές των εισιτηρίων της Ryanair από εδώ και στο εξής θα γίνονται µόνο µε µετρητά, στα αεροδρόµιο απ’ όπου πραγµατοποιεί πτήσεις η χαµηλού κόστους αεροπορική εταιρία.

Ανταγωνιστικοί προορισµοί αποτελούν η Τουρκία, η Αίγυ-

Σ η µ ε ι ω τ έ ο ν,

πτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, οι οποίοι εντείνουν συνεχώς

πως

πολιτική

την προβολή τους για την αύξηση του µεριδίου αγοράς τους.

της

εταιρίας

Ο µέσος Πολωνός επισκέπτης στη χώρα µας ξοδεύει περίπου

είναι να µην

700 - 800 ευρώ την εβδοµάδα, συµπεριλαµβανοµένων διαµο-

δέχεται πουθενά στον κόσµο µετρητά, καθώς, όλες οι συναλ-

νής και µετάβασης, ποσό δηλαδή που πλησιάζει στα χρήµατα

λαγές γίνονται µε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

που δαπανούν και άλλοι παραδοσιακοί επισκέπτες της χώρας

Ωστόσο, σύµφωνα µε την εταιρία, οι ξένοι πολίτες δεν επη-

µας όπως οι Άγγλοι και οι Γερµανοί.

ρεάζονται από τα capital controls τα οποία έχουνε επιβληθεί

Το προφίλ του Πολωνού επισκέπτη είναι εφάµιλλο µε του

στους Έλληνες πολίτες και µπορούν να αγοράσουν τα εισιτή-

Γερµανού, αφού πρόκειται για οικογενειάρχη, που αγαπά

ριά τους στο Ryanair.com χωρίς κανέναν περιορισµό.

την ελληνική φύση και κουζίνα, εκτιµά την παράδοση και την κουλτούρα.

Σε ετοιμότητα ο ελληνικός τουρισμός

Η Πολωνία είναι η 6η µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρώπης, µία

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις µε την επιβολή των capital

από τις ταχύτερα αναπτυσσόµενες στον κόσµο και η µοναδι-

controls και της τραπεζικής αργίας, στην «καρδιά», µάλιστα,

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


πως «συµφέρον όλων είναι, ο ελληνικός τουρισµός να µείνει όρθιος για να µπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα και στο µέλλον». Τέλος, στο πλαίσιο διαφύλαξης της διεθνούς εικόνας της χώρας, το Ξ.Ε.Ε. σηµειώνει πως θα ενηµερώσει τους αλλοδαπούς επισκέπτες ότι οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους γίνονται αποδεκτές από τα ΑΤΜ χωρίς όρια καθώς και ότι οι χρεώσεις εκκαθαρίζονται κανονικά από τις ελληνικές τράπεζες.

Στο 13% και όχι στο 23% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία • Αναθεωρημένη πρόταση των θεσμών της τουριστικής περιόδου και προκειµένου η καθηµερινό-

Αναθεωρώντας τη στάση τους στο θέµα του ΦΠΑ στα ξε-

τητα των τουριστών που βρίσκονται ήδη ή πρόκειται να επι-

νοδοχεία, οι Ευρωπαίοι δανειστές, στην τελευταία πρότασή

σκεφθούν τη χώρα µας να µην διαταραχθεί, τόσο οι φορείς

τους, σύµφωνα µε Ευρωπαίο αξιωµατούχο, προτείνουν ΦΠΑ

του κλάδου, όσο και το υπουργείο Οικονοµίας, Υποδοµών,

στο 13%, από 6,5% που είναι σήµερα και όχι στο 23%, όπως

Ναυτιλίας και Τουρισµού και ο Ε.Ο.Τ. βρίσκονται σε επαγρύ-

προέβλεπε προηγούµενη πρόταση που είχαν καταθέσει.

πνηση, µε την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισµού, κα. Έλενα

Μετά τις έντονες αντιδράσεις του τουριστικού κόσµου στην

Κουντουρά να δηλώνει ότι οι τουρίστες που βρίσκονται ήδη

Ελλάδα και στο πλαίσιο της αναζήτησης του συµβιβασµού

εδώ αλλά και αυτοί οι οποίοι προγραµµατίζουν να έρθουν

µεταξύ των δύο πλευρών, οι θεσµοί δείχνουν να υποχωρούν

στη χώρα µας, δεν πρόκειται να επηρεαστούν καθόλου από

όσον αφορά στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

τα γεγονότα.

Η προηγούµενη πρόταση των θεσµών για επιβολή ΦΠΑ 23%

Το ίδιο διαβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέ-

σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο, δηλαδή και στην εστίαση

ας Ανδρεάδης, λέγοντας: «Οι σηµαντικές εθνικές και πολιτι-

και στα ξενοδοχεία, σύµφωνα µε τους ανθρώπους του κλά-

κές εξελίξεις, όπως έχουν διαµορφωθεί τις τελευταίες ώρες,

δου, θα σήµαινε και το τέλος του ελληνικού τουρισµού, τινά-

έχουν ήδη θέσει σε ετοιµότητα τον ελληνικό τουρισµό. Ωστό-

ζοντας στον «αέρα» όχι µόνο τη φετινή σεζόν, αλλά και κάθε

σο, η καθηµερινότητα των τουριστών που βρίσκονται στη

προοπτική τουριστικής ανάπτυξης τα επόµενα χρόνια.

χώρα µας, δεν έχει επηρεαστεί µέχρι στιγµής».

Σχολιάζοντας, µάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνι-

Μάλιστα, ο κ. Ανδρεάδης προτρέπει το σύνολο των εµπλεκο-

κών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, την

µένων στον τουρισµό να αξιοποιήσουν κάθε µέσο, την εµπει-

πρόταση των Ευρωπαίων δανειστών για αύξηση του συντε-

ρία και την ωριµότητα που διαθέτουν για την αδιατάραχτη

λεστή και στη διαµονή στο 23%, έκανε λόγο για καταστροφή

λειτουργία του ελληνικού τουρισµού.

του τουριστικού προϊόντος ήδη από τον επόµενο µήνα.

«Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγµή, είναι να προστατευθεί η εικόνα της χώρας, να ενηµερώνονται υπεύθυνα οι ξένοι επισκέπτες, να εργαστούµε σκληρά ώστε να µην έχουµε ακυρώσεις και να εξασφαλίσουµε την απρόσκοπτη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και των προσφερόµενων υπηρεσιών τους. Τις κρίσιµες επόµενες ηµέρες για τη χώρα µας, καλούµαστε όλοι, Πολιτεία και ιδιωτικός τοµέας, να επιδείξουµε ψυχραιµία, νηφαλιότητα και ισχυρά αντανακλαστικά», επισηµαίνει ο κ. Ανδρεάδης. Από την πλευρά του το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριου της Ελλάδας, αφού εκφράζει την άποψη ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα µας έχουν ήδη άµεσες, πραγµατικές, αρνητικές συνέπειες στον τουρισµό, ξεκαθαρίζει

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Θέμα

«Ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός • Στα 17 δισ. ευρώ η άμεση συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ το 2014 • Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο ζουν κυριολεκτικά από τον τουρισμό

Τη ρήση ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα από την αναθεωρημένη μελέτη του SETE Intelligence «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2014 - συνοπτική απεικόνιση βασικών μεγεθών», σύμφωνα με τα οποία η άμεση συμμετοχή του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ στη χώρα πλησίασε τα € 17 δισεκατομμύρια. 26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ

τη δηµιουργία του 9,5% του ΑΕΠ της χώρας, το

Εισερχόµενος Τουρισµός, 2013 - 2014

οποίο διαµορφώθηκε στα 179,1 δισ. ευρώ το 2014

Αφίξεις

συνέβαλε ο τουρισµός, ενώ η άµεση και έµµεση συµβολή του εκτιµάται σε 20% έως 25%. Η ανάπτυξη του τοµέα διαµορφώθηκε στο 11% ή 1,7 δισ. ευρώ (από 15,3 δισ. ευρώ άµεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2013 σε 17 δισ. ευρώ το 2014), όταν το συνολικό ΑΕΠ εκτιµάται ότι µειώθηκε κατά 3,4 δισ. ευρώ σε ονοµαστικούς όρους και αυξήθηκε κατά 0,8% περίπου σε πραγµατικούς λόγω αποπληθωρισµού. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2014 η Ελλάδα υποδέχθηκε 22 εκατ. ξένους τουρίστες και εισέπραξε 13,1 δισ. ευρώ. Επίσης, την ίδια περίοδο, η χώρα υποδέχθηκε σχεδόν 2,4 εκατ. τουρίστες κρουαζιέρας και εισέπραξε 465 εκατ. ευρώ. Από κάθε ένα ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δηµιουργείται επιπλέον 1,2 ευρώ έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονοµικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσµα, για κάθε ένα ευρώ τουριστικού εσόδου το ΑΕΠ της χώρας αυξάνε-

2014

2013

2014

Ιαν.

365.605

404.292

127.600.000

156.400.000

Φεβ.

295.652

325.953

119.600.000

133.600.000

Μαρ.

362.098

456.655

142.100.000

185.800.000

Απρ.

557.496

727.963

227.600.000

381.700.000

Μαι.

1.467.134

1.651.703

1.013.686.000

1.019.754.000

Ιουν.

2.372.846

2.697.470

1.656.459.603

1.930.959.000

Ιουλ.

3.263.921

4.222.873

2.337.971.700

2.677.896.000

Αυγ.

3.885.717

4.856.356

2.807.386.000

3.103.310.000

Σεπ.

2.963.439

3.643.695

1.983.281.000

2.205.219.770

Οκτ

1.547.626

1.840.599

883.235.000

924.098.000

Νοε.

435.303

668.174

181.491.000

245.020.000

∆εκ.

402.744

537.728

176.727.700

178.358.000

Σύνολο

17.919.581

Μεταβολή Ιαν-Νοε

Κατηγορία ∆απάνης

2013, € εκ.

2014, € εκ.

∆απάνη Εισερχόµενων Τουριστών

€11.707

€13.142

∆απάνη Τουριστών Κρουαζιέρας

445

466

∆απάνη Εταιρειών Κρουαζιέρας

216

191

Αεροµεταφορές

1.077

1.177

Θαλάσσιες Μεταφορές

148

151

Εγχώριος Τουρισµός

1.478

1.626

Επενδύσεις

200

200

Άµεση Επίπτωση Τουρισµού

€15.272

€16.953

ως % ΑΕΠ

8,4%

9,5%

πολλαπλασιαστής ΙΟΒΕ

2,2

2,2

Έµµεσο και Άµεσο Αποτέλεσµα

€33.599

€37.297

ως % ΑΕΠ

18,4%

20,8%

πολλαπλασιαστής ΚΕΠΕ

2,65

2,65

Έµµεσο και Άµεσο Αποτέλεσµα

€40.471

€44.926

ως % ΑΕΠ

22,2%

25,1%

ΑΕΠ

€182.438

€179.081

22.033.462 11.707.137.400

23%

13.142.114.770 12%

Πηγή: ΤτΕ - Επεξεργασία: SETE Intelligence

ται κατά 2,2 ευρώ έως 2,65 ευρώ, καθώς υπάρχει µεγάλη

Η συνολική επίπτωση του Τουρισµού στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Έσοδα

2013

2013

2014

Έσοδα (εκ. €)

11.707

13.005

11,1%

∆ιαν/σεις (χιλ.)

160.251

184.789

15,3%

Αφίξεις (χιλ.)

17.920

22.033

23,0%

Μέση ∆ιάρκεια

8,9

8,4

-6,2%

ΜΚ∆ (€)

653,3

590,2

-9,7%

∆απάνη/∆ιαν/ση (€)

73,1

70,4

-3,7%

Πηγή: ΤτΕ - επεξεργασία SETE Intelligence

Πηγή: SETE Intelligence

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Θέμα

διάχυση ωφελειών στην οικονοµία.

στη χώρα, στοιχείο που δείχνει ότι ο τουρισµός οδηγεί σε

Σε τρεις νησιωτικές περιφέρειες, της Κρήτης, του Νοτίου Αι-

βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών στις οποίες

γαίου και του Ιονίου, ο τοµέας συνεισφέρει άµεσα στη δη-

αναπτύσσεται.

µιουργία τουλάχιστον 50% του ΑΕΠ τους. Μάλιστα οι περι-

Σύµφωνα µε τη µελέτη, στην αιχµή του ο τουρισµός, σε

φέρειες αυτές έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ

συνδυασµό µε την εστίαση, πρόσφερε τουλάχιστον µία

Η περιφερειακή κατανοµή της Τουριστικής ∆ραστηριότητας στην Ελλάδα και η συµβολή της ανά Περιφέρεια Περιφέρεια Κρήτη

Ν. Αιγαίο Ιόνια Νησιά Κεντ. Μακεδονία Αττική Πελοπόννησος Θεσσαλία Αν. Μακεδονία & Θράκη Β. Αιγαίο ∆υτ. Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Ήπειρος ∆υτ. Μακεδονία Σύνολο Χώρας

% κατανοµή αναλογία άµεσης διανυκτερεύσεων τουριστικής δαπάνης ξενοδοχείων 2013 2013 - σε € εκ. 28,2% 24,4% 10,9% 11,2% 9,1% 3,4% 2,6% 2,5% 2,1% 2,1% 1,7% 1,3% 0,4% 100,0%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ - Επεξεργασία: SETE Intelligence

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

4.307 3.726 1.665 1.710 1.390 519 397 382 325 318 257 199 61 15.272

ΑΕΠ Περιφέρειας 2012 -σε εκ.

άµεση συµβολή τουρισµού στο ΑΕΠ Περιφέρειας µε στοιχεία 2012

κατά κεφαλήν ΑΕΠ - σε €

9.067 6.240 3.402 26.109 94.951 8.241 9.505 7.653 2.784 9.163 8.543 4.242 4.304 194.204

47% 60% 49% 7% 1% 6% 4% 5% 12% 3% 3% 5% 1% 8%

14.398 18.064 16.100 13.645 24.095 13.870 12.757 12.270 13.394 13.431 15.075 12.207 15.050 17.507


Hotello

στις τρεις θέσεις µισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τοµέα, πλέον των θέσεων αυτοαπασχολούµενων σε 31.000 µικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης. Παράλληλα, η δραστηριότητα στήριξε τα ασφαλιστικά ταµεία σε µια χρονιά που οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ιδιωτικού τοµέα συ-

Premium Drawer

Executive 1200

Premium Shaver

Action

Excel Silver

Smart shaver

νέχισαν να συρρικνώνονται και να µειώνουν τη συνεισφορά τους σε αυτά. Επίσης µε τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψε το 76% του ελλείµµατος του εµπορικού ισοζυγίου. Οι εισπράξεις αυτές σχεδόν ισούνται µε τις εισπράξεις από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουµένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίµων. Αν δε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αεροµεταφορές και θαλάσσιες µεταφορές από τον εισαγόµενο τουρισµό, τότε το σύνολο υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίµων. Η σπουδαιότητα και ο δυναµισµός του τουρισµού για την ελληνική οικονοµία είναι προφανής, στοιχεία τα οποία, σύµφωνα µε τον Σ.Ε.Τ.Ε., θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για να αντιµετωπιστεί η εποχικότητα, η σηµαντικότερη αδυναµία του τοµέα, αφού περίπου το 60% των αφίξεων και των εσόδων πραγµατοποιούνται στο τρίτο τρίµηνο και µόλις 6% των αφίξεων και 3% των εσόδων στο πρώτο τρίµηνο. Η αντιµετώπιση της εποχικότητας δεν µπορεί παρά να γίνει µε τη συµπλήρωση και τον εµπλουτισµό του βασικού προϊόντος «Ήλιος και Θάλασσα», που αποτελεί και το µεγαλύτερο «τουριστικό προϊόν» σε όλη την Ευρώπη και όχι µε την καταπολέµησή του.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιµάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: info@afoisamara.gr, polief96@otenet.gr, ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | www.afoisamara.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 29


Συνέντευξη

ΛΙΝΑ ΒΑΡΥΤΙΜΙΔΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ PR ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ GROHE SPA ΓΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ

Grohe: Ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο στα είδη κρουνοποιΐας Γερμανική τεχνολογία, υψηλή αισθητική και αξεπέραστη ποιότητα χαρακτηρίζουν τα προϊόντα του κορυφαίου οίκου ειδών κρουνοποιίας Grohe, του ομίλου σύμβολο στα συστήματα μπάνιου και κουζίνας. Για τον κορυφαίο γερμανικό όμιλο, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει η Π. ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ Α.Ε., μιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» η διευθύντρια PR και επικεφαλής του Grohe Spa για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, κα. Λίνα Βαρυτιμίδου, guest lecturer στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι για σεμινάρια εσωτερικής διακόσμησης.

• Πείτε μας δυο λόγια για τον όμιλο Grohe και ποια είναι τα μεγέθη του σήμερα;

στο Αµβούργο. Παράλληλα, µια σειρά από υποκαταστήµατά του λειτουργούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ο όµιλος πραγµατοποίησε το 2014 ενοποιηµένες πωλήσεις

- Ο κορυφαίος γερµανικός οίκος Grohe είναι ο µεγαλύτερος

€1,580 εκατοµµυρίων, µε το µεγαλύτερο ποσοστό τους, πάνω

προµηθευτής στον κόσµο στα είδη κρουνοποιίας. Kάτω από

από το 85%, να πραγµατοποιούνται εκτός Γερµανίας και έχει

την «οµπρέλα» του βρίσκονται οι Grohe AG, Hemer, Joyou AG,

ένα παγκόσµιο εργατικό δυναµικό περίπου 10.000 ατόµων.

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Τον Ιανουάριο του 2014 ο γερµανικός οίκος εξαγοράστηκε από

θερµοκρασία, κ.λπ. Άλλωστε, βασικό µέληµα του οµίλου είναι

τον όµιλο LIXIL, που αποτελεί παγκόσµιο ηγέτη στην αγορά των

η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόµηση νερού και

ειδών υγιεινής και πρωτοπόρο στην τεχνολογία νερού, και την

ενέργειας.

ιαπωνική Development Bank.

Ταυτόχρονα, προτεραιότητες αποτελούν η ασφάλεια που παρέχουν τα προϊόντα µας, η ευκολία στην εγκατάστασή τους, η συ-

• Ποια είναι η πολιτική που ακολουθεί η εταιρία για την επαγγελματική αγορά;

νεχής βελτίωση της ποιότητάς τους, η δηµιουργία νέων σχεδίων

- Η εξυπηρέτηση των εξειδικευµένων αναγκών των επαγγελµα-

σε µια ευρύτατη γκάµα διαφορετικών design, αλλά και η εφαρ-

τιών και των επαγγελµατικών χώρων βρίσκεται ανάµεσα στις

µογή νέων τεχνολογιών, µε σκοπό να προσφέρουµε προϊόντα

πρώτες µας προτεραιότητες. Έτσι δηµιουργήσαµε το Grohe

φιλικά σε άτοµα µε ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήµατα.

υψηλής αισθητικής, που µπορούν να προσαρµοστούν άριστα

Professional, ένα νέο εµπορικό όνοµα σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, προσανατολισµένων στην επαγγελµατική αγορά.

•Τι σημαίνει η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας για τη Grohe;

Βασικός στόχος της σειράς αυτής είναι τα προϊόντα να συνδυ-

- Θεµέλιος λίθος της φιλοσοφίας της Grohe είναι η ενσωµάτωση

άζουν το υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και ποιότητας που εγγυ-

νέων τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον, µε τη χρήση των

άται το όνοµα της Grohe, τον βραβευµένο σχεδιασµό και την

οποίων καταφέρνουµε ο χρήστης να επιτύχει εξοικονόµηση

«επαγγελµατική» τιµή, ώστε να απευθύνονται σε µια ευρύτατη

νερού και ενέργειας. Εδώ είναι σηµαντικό να αναφερθεί ότι

οικονοµική γκάµα ξενοδοχείων.

έχουµε καταφέρει η µείωση της κατανάλωσης του νερού να µην επηρεάζει ποιοτικά την «αίσθηση» του χρήστη.

• Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας σειράς Grohe Professional;

Πέρα από τη σηµασία για το περιβάλλον, οι επαγγελµατίες -και

- Από τα πλεονεκτήµατα των προϊόντων της σειράς Grohe

θετικά αποτελέσµατα σε οικονοµική κλίµακα. Έχουµε καταφέ-

Professional αξίζει να αναφερθούµε σε αυτά που αφορούν την

ρει να επιτύχουµε εξοικονόµηση νερού µέχρι και πάνω από

εύκολη χρήση τους, την ελαχιστοποίηση των βασικών κατα-

50%. Αυτό σηµαίνει ότι µια τετραµελής οικογένεια µπορεί να

σκευαστικών εξόδων αλλά και το χαµηλό λειτουργικό κόστος.

εξοικονοµήσει, σε ετήσια βάση, µέχρι 63.000 λίτρα νερό και

Η εξειδίκευση της Grohe στις εντοιχιζόµενες µπαταρίες, στα

1.300 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. ∆εν είναι τυχαίο ότι

εντοιχιζόµενα συστήµατα έκπλυσης λεκάνης, στις θερµοστατι-

βρισκόµαστε στις πρώτες θέσεις βαθµολογίας σχετικών ανε-

κές και ηλεκτρονικές µπαταρίες, έχει τη σφραγίδα της υψηλής

ξάρτητων ερευνών και µετρήσεων.

όχι µόνο- γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο έχει σηµαντικά,

τεχνολογίας και της βιώσιµης ανάπτυξης.

σεία, στάδια, πανεπιστήµια, αεροδρόµια, δηµόσιοι χώροι), για

•Ποιες είναι οι νέες τάσεις στην ξενοδοχειακή αγορά στη διαμόρφωση του χώρου που διατίθεται για το μπάνιο και ποιος ο ρόλος της Grohe;

την ποιότητα και την καινοτόµο δύναµη µιας εταιρίας που συ-

- Στις µέρες µας ο ρόλος και ο σχεδιασµός του µπάνιου κατέχει

νεχώς θέτει νέα σχεδιαστικά δεδοµένα και πρωτοποριακά προ-

ιδιαίτερη θέση στις νέες τάσεις σχεδιασµού των ξενοδοχείων. Ο

ηγµένη τεχνολογία.

χώρος που διατίθεται για το µπάνιο είναι σαφώς µεγαλύτερος,

Ο όµιλος Grohe επιβραβεύει την εµπιστοσύνη των επαγγελµα-

ενώ παράλληλα µε το µέγεθος ιδιαίτερη σηµασία αποδίδεται

τιών συνεργατών του µε την επέκταση εγγύησης των Grohe

στην αισθητική του. Σε όλα αυτά η Grohe απαντά σχεδιάζοντας

Professional προϊόντων σε 10 χρόνια.

πολυβραβευµένες -για το design τους- σειρές προϊόντων, οι

Επαγγελµατίες συνεργάτες σε όλο τον κόσµο βασίζονται στον όµιλο Grohe για τα έργα τους (ξενοδοχεία, νοσοκοµεία, µου-

οποίες µπορούν να προσαρµοστούν εύκολα σε κάθε ανάγκη

• Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ομίλου;

και σχεδιαστικό ύφος.

- Καταρχάς, πρέπει να τονίσουµε ότι, ο όµιλος Grohe είναι πρω-

Τα προϊόντα Grohe συνδυάζουν την εξαιρετική εργονοµία µε

τοπόρος στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

τη διαχρονική αισθητική. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, τα τελευ-

∆ιαθέτουµε από τα πιο δυνατά ερευνητικά τµήµατα, σκοπός

ταία χρόνια, κερδίζουν µεγάλα βραβεία σε ένα σηµαντικό αριθ-

του οποίου είναι η συνεχής εξέλιξη των προϊόντων µας. Έτσι,

µό από διεθνείς διαγωνισµούς σχεδιασµού, όπως το βραβείο

µπορούµε να πούµε ότι ο όµιλος Grohe είναι πρωτοπόρος στις

σχεδίασης προϊόντος red dot, το βραβείο σχεδιασµού iF και το

νέες τάσεις και τεχνολογικές εφαρµογές, σε παγκόσµιο επίπεδο,

βραβείο Good Design Award. Επίσης, µην ξεχνάµε το γεγονός

στην αγορά στην οποία δραστηριοποιείται. Ενδεικτικά αναφέ-

ότι, το 2011 η οµάδα σχεδιασµού της Grohe χρήστηκε ως «red

ρω τη χρήση τεχνολογιών που αυξάνουν την αίσθηση όγκου

dot: σχεδιαστική οµάδα της χρονιάς» από το διεθνούς φήµης

του νερού και µειώνουν την κατανάλωσή του, ρυθµίζουν τη

Design Zentrum Nordrhein Westfalen.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Έμφαση στις τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού και ενέργειας Σηµείο αναφοράς για τον όµιλο Grohe είναι η εφαρµογή τεχνο-

του νερού, έχουν επιτύχει το µέγιστο σύνολο των τεσσάρων

λογιών που συµβάλλουν στην εξοικονόµηση νερού και ενέργει-

αστέρων, µε αποτέλεσµα τη βαθµολογία Α.

ας. Ας γνωρίσουµε καλύτερα κάποια προϊόντα του που αποσκο-

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, η απονοµή δύο αστεριών είναι το µέ-

πούν ακριβώς σε αυτό.

γιστο που µπορεί να επιτευχθεί σε κάθε κατηγορία. Τεχνολογία GROHE EcoJoy™ στις µπαταρίες νιπτήρα

Ντους

Η ενσωµατωµένη τεχνολογία στα ντους εξοικονοµεί µέχρι το 40% του νερού σε επιλεγµένα µοντέλα, παρέχοντας

Η τεχνολογία GROHE EcoJoy™ αποτελεί εδώ και καιρό αναπό-

παράλληλα όλα τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις που θα

σπαστο µέρος πολλών εξαρτηµάτων της εταιρίας. Σε πολλά

περίµενε κανείς από ένα ντους Grohe.

µοντέλα, ανεξαρτήτου στυλ και τιµής, η ενσωµατωµένη τε-χνολογία µειώνει αυτόµατα την κατανάλωση νερού µέχρι και

Η τεχνολογία GROHE SilkMove ® ES επιτρέπει όχι µόνο την

50% σε σχέση µε την κανονική, ενώ παράλληλα η ροή νερού

ιδιαίτερα οµαλή λειτουργία και τον ακριβή έλεγχο της θερ-

παραµένει τέλεια. Οι αναµεικτικές µπαταρίες νιπτήρα µίας

µοκρασίας, αλλά ενθαρρύνει την υπεύθυνη διαχείριση του

λαβής µε το GROHE EcoJoy™ έχουν φιλτράκι οικονοµίας, που

νερού (εξοικονόµηση µέχρι και 50%) και της ενέργειας.

µειώνει την κατανάλωση του νερού, µε αποτέλεσµα µια ικα-

Η τεχνολογία αυτή εξοικονοµεί ενέργεια καθώς αποτρέπει

Θερµοστάτες

νοποιητική, ογκώδη ροή που δεν

τους χρήστες από το άνοιγµα της

υπερβαίνει ποτέ τα 5,8 λίτρα ανά

µπαταρίας στη θέση ανάµειξης

λεπτό.

ζεστού και κρύου νερού, αποφεύ-

Επίσης, χάρη στην προσθήκη

γοντας την άσκοπη θέρµανση του

ενός περιοριστή θερµοκρασίας,

νερού. Με τις θερµοστατικές µπα-

ο οποίος µπορεί να ρυθµιστεί

ταρίες Grohe, η επιθυµητή θερµο-

σύµφωνα µε τις απαιτήσεις του

κρασία νερού επιτυγχάνεται µέσα

χρήστη, επιτυγχάνεται και πάλι

σε κλάσµα δευτερολέπτου και δια-

µείωση στην κατανάλωση ενέρ-

τηρείται αξιόπιστη σε όλη τη διάρ-

γειας.

κεια του ντους. Έτσι, τίθεται τέλοςΜπαταρίες νιπτήρα µε φωτοκύτταρο

στη σπατάλη χρόνου και νερού, κατά την προσπάθεια ρύθµισης

Χάρη στον ηλεκτρονικό έλεγχο,

της θερµοκρασίας!

Καζανάκια

το νερό ρέει σε αυτές τις µπαταρίες µόνο όταν χρειάζεται.Ανάλογα µε το µοντέλο, η µπαταρία απενεργοποιείται αυτό-

Η γκάµα από εντοιχιζόµενα καζανάκια Grohe επιτρέπει σε

µατα και εξοικονοµεί νερό (µέχρι και 50%) όταν ο χρήστης

κάποιον να επιλέξει ανάµεσα σε µονή ροή, start/stop και

αποµακρύνει τα χέρια του.

διπλή ροή. Αυτό καθορίζεται από την επιλογή της πλά-GROHE EcoJoy™ µπαταρίες µε σήµανση WELL

κας ενεργοποίησης στο καζανάκι µε τεχνολογία GROHE

Πέντε µοντέλα αναµεικτικών µπαταριών νιπτήρα Grohe µε

EcoJoy™, που προσφέρει δυνατότητα προτίµησης από δύο

τεχνολογία GROHE EcoJoy™ στην κατηγορία αξιολόγησης

όγκους νερού: µεγάλο, 6 λίτρα και µικρό, 3 λίτρα. Το καζανά-

της WELL, µε κριτήριο τον όγκο του νερού, έχουν επιτύχει το

κι µπορεί επίσης να ρυθµιστεί προκειµένου να λειτουργεί µε

µέγιστο σύνολο των τεσσάρων αστέρων, µε αποτέλεσµα τη

µειωµένη ποσότητα 4,5 λίτρων και 3 λίτρων.

βαθµολογία Α.Τρία µοντέλα µπαταριών νιπτήρα µε φωτοκύτταρο Grohe

Οι πλάκες ενεργοποίησης Grohe χρησιµοποιούν το νερό µε

µε τεχνολογία GROHE EcoJoy™ στην κατηγορία αξιολόγησης

λιτότητα. Τα συστήµατα start/stop και διπλής ροής προσφέ-

της WELL, µε κριτήριο τη θερµοκρασία του νερού, έχουν επι-

ρουν τη δυνατότητα επιλογής της οικονοµικής χρήσης για

τύχει το µέγιστο σύνολο των τεσσάρων αστέρων, µε αποτέλε-

το καζανάκι.

σµα τη βαθµολογία Α.∆υο µοντέλα ντους Grohe µε τεχνολογία GROHE EcoJoy™

Με την τεχνολογία GROHE Whisper® τα επίπεδα θορύβου

στην κατηγορία αξιολόγησης της WELL, µε κριτήριο τον όγκο

κατά τη λειτουργία είναι κάτω από 20dB.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οικολογική λογική

Αθόρυβη λειτουργία


Θέμα

Τα ξενοδοχεία «κλειδί» για την επανεκκίνηση της Oικονομίας • Χαμηλή η διαδικτυακή παρουσία των ελληνικών ξενοδοχείων, υψηλή η εξάρτησή τους από ξένα πρακτορεία • Υψηλή εποχικότητα χαρακτηρίζει τον ελληνικό τουρισμό

Σε βασικό παράγοντα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να αναδειχθούν τα ελληνικά ξενοδοχεία, καθώς σε περίπτωση που αυξηθεί η διαδικτυακή τους παρουσία στον μεσογειακό μέσο όρο, τα τουριστικά έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1 έως 2 δισ. ευρώ. Αυτό υπογραμμίζει σε μελέτη της η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία αναδεικνύονται ως «πληγές» του ελληνικού τουρισμού, εκτός από την περιορισμένη παρουσία στο διαδίκτυο, η υψηλή εποχικότητα, η μεγάλη εξάρτηση από ξένα τουριστικά πρακτορεία και οι ελλιπείς υποδομές.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

τει αύξηση κλινών, αλλά µεταστροφή του προτύπου λειτουργίας των µικροµεσαίων ξενοδοχείων από πώληση των υπηρεσιών τους στον ενδιάµεσο φορέα, σε πώληση στον τελικό καταναλωτή (είτε µέσω εταιρικής ιστοσελίδας είτε µέσω διαδικτυακών tour operators). Σε πιο µεσοπρόθεσµη προοπτική, θα µπορούσε να ακολουθηθεί µια πιο επεκτατική στρατηγική (µε αύξηση κλινών), όπου η Ελλάδα θα καταλάµβανε µερίδιο στη µεσογειακή online ξενοδοχειακή αγορά αντίστοιχο µε αυτό που κατέχει στην παραδοσιακή, µε συνέπεια την προσέλκυση 2,1 εκ. επιπλέον τουριστών και €1,8 δισ. εσόδων ετησίως (αύξηση κατά 30%). Όπως αναφέρεται στη µελέτη, ξενοδοχεία που στηρίχθηκαν κυρίως σε προσέλκυση µεµονωµένων τουριστών (δηλαδή, ξενοδοχεία µε υψηλό ποσοστό online booking), επιτυγχάνουν υψηλότερα έσοδα ανά κλίνη (συνδυάζοντας υψηλότερες τιµές

T

και πληρότητα) και περιθώρια κέρδους, ενώ αντιµετωπίζουν λιγότερα προβλήµατα καθυστέρησης πληρωµών και χαµηλότερη α ελληνικά ξενοδοχεία πραγµατοποίησαν µόλις το 11%

εποχικότητα. Σηµειώνεται ότι αρκετοί µεµονωµένοι τουρίστες

των πωλήσεών τους µέσω διαδικτύου το 2014, έναντι 28%

(π.χ. city breaks, επαγγελµατικά ταξίδια ή ειδικές µορφές τουρι-

στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τη γενικότερη

σµού) µένουν λιγότερες ηµέρες σε σχέση µε τους τουρίστες που

χαµηλή χρήση και εξοικείωση του ελληνικού επιχειρηµατικού

έρχονται µέσω πρακτορείων, αλλά δαπανούν περισσότερα ανά

τοµέα µε τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο (µόλις 2%

ηµέρα.

των πωλήσεων το 2014, έναντι 15% στην Ευρώπη).

Μέσω έρευνας της ΕΤΕ σε δείγµα 250 ξενοδοχείων, παρατηρή-

Βάσει των εκτιµήσεων της Εθνικής Τράπεζας, ενδεχόµενη αύ-

θηκε ότι η βελτίωση της ζήτησης των ελληνικών µικροµεσαίων

ξηση της διείσδυσης του online booking προσεγγίζοντας τον

ξενοδοχείων (δηλαδή ξενοδοχείων µε πωλήσεις µέχρι €10 εκατ.)

µέσο όρο των ευρωπαϊκών µεσογειακών χωρών (25% από 11%

δεν ήταν οµοιογενής, µε µόνο το ½ του τοµέα να σηµειώνει αύ-

το 2014), µε παράλληλη απεξάρτηση από το µοντέλο των πρα-

ξηση πωλήσεων κατά την περίοδο 2008-2014.

κτορείων, θα οδηγούσε σε αύξηση τουριστικών εσόδων κατά

Ως βασική κινητήριος δύναµη της ανόδου του τουρισµού εµφα-

0,9 δισ. ευρώ ετησίως (µέσω περιορισµού της εποχικότητας και

νίζεται ο µαζικός τουρισµός, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία

αύξησης τιµών). Σηµειώνεται, ότι το όφελος αυτό δεν προϋποθέ-

των ξενοδοχείων που στηρίχθηκαν σε πρακτορεία εξωτερικού

Συνολικές αφίξεις αλλοδαπών στην Ελλάδα

Δυναμική ξενοδοχείων βάσει τύπου τουριστών*

Πηγή: World Bank, Τράπεζα της Ελλάδος

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


(79%) αύξησαν τις πωλήσεις τους έναντι περίπου 30% των υπο-

από Ρωσία και Νότια Ευρώπη περιορίζονται διαχρονικά.

λοίπων. Καθώς τα πρακτορεία εξωτερικού έχουν ζητούµενο sea-

Την ίδια στιγµή, η εγχώρια ζήτηση για τα ελληνικά ξενοδοχεία

and-sun από τον ελληνικό τουρισµό, η αύξηση των τουριστών

περιορίστηκε κατά 4% ετησίως την τελευταία πενταετία, δηµι-

κατευθύνθηκε κυρίως στα νησιά και σε πολυτελή ξενοδοχεία.

ουργώντας έτσι σηµαντικά κενά κυρίως σε χειµερινούς προορι-

Πέρα από την ανισοµερή ανάπτυξη, η αυξηµένη εξάρτηση από

σµούς..

τα πρακτορεία εξωτερικού άσκησε καθοδική επίδραση στις τι-

Μία σηµαντική τάση στην τουριστική αγορά της Ευρώπης είναι η

µές και ενέτεινε το φαινόµενο της εποχικότητας.

πραγµατοποίηση κρατήσεων µέσω διαδικτύου (online booking),

Αναλυτικότερα, όπως επισηµαίνεται στη µελέτη, ειδικά ως προς

είτε µέσω της ιστοσελίδας του ίδιου του ξενοδοχείο, είτε µέσω

την υψηλή εποχικότητα, το 70% των αφίξεων αλλοδαπών του-

διαδικτυακών πρακτόρων (online travel agencies – π.χ. booking.

ριστών γίνεται τους καλοκαιρινούς µήνες (Ιούνιος-Σεπτέµβρι-

com). Τα ελληνικά ξενοδοχεία ακολούθησαν την ανοδική αυτή

ος), έναντι 50% κατά µέσο όρο στην ΕΕ αλλά και στις βασικές

τάση, παραµένοντας ωστόσο σε χαµηλότερα επίπεδα και πραγ-

ανταγωνίστριες χώρες. Ταυτόχρονα, η µέση δαπάνη ανά άφιξη

µατοποιώντας 6% των πωλήσεών τους µέσω διαδικτύου στο δι-

έχει παραµείνει σταθερή σε ονοµαστικούς όρους την τελευταία

άστηµα 2011-2014, έναντι 23% στην Ευρώπη.

15ετία (δηλαδή, µείωση σε πραγµατικούς όρους), καθώς οι του-

Αντίθετα, εντονότερη ώθηση στις πωλήσεις των ελληνικών ξενο-

ρίστες µας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (8% των αφίξεών

δοχείων δόθηκε από την αύξηση της -ήδη υψηλής- συνεισφοράς

µας) είναι χαµηλού εισοδήµατος και οι δαπάνες των τουριστών

των πρακτορείων εξωτερικού.

Ποσοστό διαδικτυακών πωλήσεων

Πηγή: Eurostat

Ετήσιο όφελος από προσέλκυση μεμονωμένων τουριστών

Πηγή: Eurostat, Έρευνα ΕΤΕ

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Εταιρία Μήνα

Amathus Beach Hotel Rhodes

Η τέχνη του «φιλοξενείν»

Εκεί που η διακριτική πολυτέλεια συναντά τις σύγχρονες αξίες της φιλοξενίας και η μαγεία του απέραντου γαλάζιου τις ακτίνες του λαμπερού, ελληνικού ήλιου, που λούζει το κοσμοπολίτικο νησί της Ρόδου περισσότερες από 300 ημέρες τον χρόνο, βρίσκεται το πολυτελές Amathus Beach Hotel Rhodes. 36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Χ

τισµένο αµφιθεατρικά και µε µαγευτική θέα στον κόλπο της Ιξιάς, λίγα µόλις χιλιόµετρα από την πόλη της

Ρόδου και διαθέτοντας µια σειρά από πολυτελείς υποδοµές και εγκαταστάσεις, σε συνδυασµό µε τον κοσµοπολίτικο αέρα του νησιού, το πεντάστερο Amathus Beach Hotel Rhodes, συνιστά ένα µοναδικό σκηνικό για κάθε επίδοξο ταξιδιώτη που δεν αναζητά ένα ακόµη πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά µία σφαιρική εµπειρία διακοπών. Ένα ταξίδι στον κόσµο των αισθήσεων. Μίνιµαλ αισθητική, εκλεπτυσµένη ατµόσφαιρα και απέριττη πολυτέλεια, στοιχεία που συναντά κανείς σε όλους τους χώρους του συγκροτήµατος, από τα lobby µέχρι τις σουίτες και από τις πισίνες µέχρι τα εστιατόρια και το πολυτελές spa µε την ατελείωτη γκάµα αναζωογονητικών θεραπειών και απογειώνονται στις 37 Elite Suites, το Amathus Beach Hotel Rhodes, γνωρίζει άριστα την τέχνη του «φιλοξενείν». Το συγκρότηµα διαθέτει συνολικά 317 δωµάτια, εκ των οποίων 249 standard δωµάτια, 28 µπανγκαλόους και 31 σουίτες µε θέα στη θάλασσα, το δάσος, τις πισίνες και τους τροπικούς του κήπους. Όλες οι σουίτες και τα δωµάτια είναι ευρύχωρα, λουσµένα στο φυσικό φως, διαθέτουν κοµψή και λειτουργική διακόσµηση, σε γήινα χρώµατα και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στις πολυτελείς υπηρεσίες διαµονής που προσφέρει στους πελάτες του ο όµιλος των ξενοδοχείων Amathus, το 2010 προστέθηκε και το Amathus Elite Suites Rhodes, ένα πεντάστερο boutique ξενοδοχείο, αποτελούµενο από 37 σουίτες, ανεβάζοντας τον πήχη στον τοµέα της πολυτελούς διαµονής στο νησί. Με κυρίαρχο το λευκό χρώµα, διακοσµηµένες µε ιδιαίτερο γού-

στο και εξοπλισµένες µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις, οι σουίτες

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Εταιρία Μήνα

αποπνέουν µία αίσθηση ανεπιτήδευτης, αλλά ταυτόχρονα ξε-

µα προϊόντα περιποίησης σώµατος στο µπάνιο, κ.ά..

χωριστής πολυτέλειας, καλαισθησίας και ιδιωτικότητας.

Το µαγευτικό ταξίδι στον κόσµο των αισθήσεων που υπόσχε-

Οι elite suites, προσφέρουν ανεµπόδιστη θέα στη θάλασσα

ται το Amathus Beach Hotel Rhodes δεν θα µπορούσε παρά

από τα παράθυρά τους, που εκτείνονται από την οροφή µέχρι

να… κάνει στάση στα gourmet εστιατόρια του συγκροτή-

το δάπεδο και τα οποία ανοίγουν σε µια µεγάλη, ηλιόλουστη

µατος. Στο Iliades, µε τη δηµιουργική κουζίνα, εκτός από το

βεράντα και σε µία ιδιωτική πισίνα 30 τ.µ..

πλούσιο πρωινό, µπορεί κανείς να απολαύσει το δείπνο στη

Οι επισκέπτες του Amathus Elite Suites Rhodes επωφελούνται

βεράντα, µε φόντο το ηλιοβασίλεµα της Ιξιάς και την µυρω-

ακόµη από µία σειρά από προσωποποιηµένες υπηρεσίες, όπως

διά της θαλασσινής αύρας, ενώ στην ταβέρνα Varkarola, µε

check-in και check-out στο Executive Lounge, κρουαζιέρες,

τις πολυάριθµες a la carte επιλογές, να απολαύσει θεµατικές

εκδροµές, ενοικιάσεις ιδιωτικού σκάφους, υπηρεσία butler,

βραδιές µε ζωντανή µουσική.

αποκλειστική αίθουσα πρωινού και παροχές, όπως καλάθι µε

Επίσης, στα Waterfall Lounge Bar, Varkarola Pool Bar, Rodian

φρούτα και εκλεκτό αφρώδη οίνο, κατά την άφιξή τους, επώνυ-

Cocktail Bar και το Pool Deck Bar, που βρίσκονται σε διάφορα

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


επίπεδα, στο συγκρότηµα, µπορεί κανείς να γευθεί από ελα-

νέδρια, ηµερίδες, εκθέσεις, αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις

φριά γεύµατα και a la cart επιλογές, µέχρι δροσερά και ευφά-

χωρητικότητας έως και 400 ατόµων.

νταστα κοκτέιλ, παγωµένο κρασί και µπύρα, καφέδες, αναψυ-

Επίσης, στην «υπηρεσία» των φιλοξενούµενών του είναι τρεις

κτικά, γλυκά και σάντουιτς.

εξωτερικές πισίνες (η µία αποκλειστικά για τους ενοίκους του

Σηµείο αναφοράς στο Amathus Beach Hotel Rhodes απο-

Elite Suite & spa), µία εσωτερική πισίνα, γήπεδο τένις και µια

τελεί το 3.000 τετραγωνικών µέτρων Κέντρο Ευεξίας & Spa,

σειρά από θαλάσσια σπορ, ενώ για αναψυχή των µικρών του

σχεδιασµένο από την JH Hallwachs, το οποίο προσφέρει µια

φίλων φροντίζει το Pelican Kids Club.

µεγάλη επιλογή από αναζωογονητικές θεραπείες και περι-

Με απόλυτο σεβασµό στον επισκέπτη, αρχιτεκτονική που

ποιήσεις.

ξεχωρίζει, θέα που µαγεύει και πολυτελείς υπηρεσίες και πα-

Εκτός από εξαιρετικές επιλογές διαµονής και αναψυχής, το

ροχές, το Amathus Beach Hotel Rhodes, αποτελεί την πλέον

συγκρότηµα προσφέρει υψηλού επιπέδου συνεδριακές εγκα-

ιδανική επιλογή για αξέχαστες διακοπές στην όµορφη και κο-

ταστάσεις και υπηρεσίες, οι οποίες µπορούν να καλύψουν συ-

σµοπολίτικη Ρόδο.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέμα

23η Γενική Συνέλευση Σ.Ε.Τ.Ε.

Kαμία (;) αρνητική φορολογική ρύθμιση για τον Τουρισμό • Δημιουργία ελληνικού All Inclusive • Έρχεται το νέο ΕΣΠΑ Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης υποδέχεται στην 23η Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Τ.Ε., τον υπουργό Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας & Τουρισµού, κ. Γιώργο Σταθάκη.

Άποψη από την κατάµεστη αίθουσα.

Tη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει φορολογική ρύθμιση που θα επιδράσει αρνητικά στον τουριστικό κλάδο έκανε από το βήμα της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, ενώ και η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του φορολογικού συντελεστή εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ο κ. Σταθάκης, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου, κάτι το οποίο δεν έδειξε να συμμερίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος επισήμανε πως για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια καταγράφονται λιγότερες κρατήσεις.

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μ

ιλώντας στην 23η Τακτική Γενική Συνέλευση του

έτσι ώστε να επιτευχθεί και η αύξηση των εσόδων ανά επισκέ-

Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων,

πτη, που τελευταία βαίνουν µειούµενα. Ως προς τον µακροπρό-

ο υπουργός Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας & Τουρισµού, κ.

θεσµο σχεδιασµό, ο ίδιος τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έµφαση

Γιώργος Σταθάκης, εµφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του

στην ανάπτυξη της τουριστικής εκπαίδευσης και στην προώθηση

κλάδου. Παρέπεµψε στα στοιχεία του α’ τριµήνου 2015, τα οποία

ερευνών και πανεπιστηµιακών µελετών, µε στόχο να αναπτυχθεί

επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της ανάκαµψης που καταγράφηκε το

νέα γενιά ιδεών, γνώσεων και αντιλήψεων για τον κλάδο.

2014, καταγράφοντας πολύ σηµαντική άνοδο, τόσο στις αφίξεις, όσο και στην εισροή συναλλάγµατος.

Έλενα Κουντουρά: «Καμία αλλαγή στον ΦΠΑ»

Αφού υπογράµµισε την ανάγκη για τη µέγιστη δυνατή συναίνεση,

Τη διαβεβαίωση, ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές

ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο βασικά εργαλεία πολιτικής, το

ΦΠΑ στον τουρισµό αυτή τη σεζόν, επανέλαβε η αναπληρώτρια

ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 και τον αναπτυξιακό νόµο. Ως προς

υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά, από το βήµα της

το πρώτο ανήγγειλε την έναρξη των προγραµµάτων τον Ιούνιο,

23ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών

ώστε το β’ εξάµηνο να ξεκινήσουν οι εντάξεις σε αυτά. Ως προς

Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), στο Μέγαρο Μουσικής.

το δεύτερο, υποστήριξε ότι ο υφιστάµενος αναπτυξιακός νόµος

Απευθυνόµενη στους επαγγελµατίες του κλάδου, η κα. Κουντου-

ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2014, αφήνοντας πίσω του αρκετά

ρά σηµείωσε ότι «Οποιαδήποτε παραφιλολογία αναπτύσσεται

προβλήµατα, µε σηµαντικότερο την υπερδέσµευση πόρων.

σχετικά µε τον ΦΠΑ τη στιγµή που οι διαπραγµατεύσεις συνεχίζο-

Παράλληλα, o υπουργός, αφού διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρ-

νται, πλήττει τον τουρισµό και την εικόνα της χώρας. Είναι επίσης

ξει φορολογική ρύθµιση που θα επιδράσει αρνητικά στον κλά-

ξεκάθαρο ότι όποια αλλαγή συµφωνηθεί θα ισχύσει µετά την του-

δο, υπογράµµισε την ανάγκη να αντιµετωπιστούν χρονίζοντα

ριστική περίοδο που διανύουµε και µε µοναδικό στόχο η Ελλάδα

προβλήµατα διαφυγής εσόδων, στο πλαίσιο της φορολογικής

να παραµείνει τουριστικά ανταγωνιστική».

µεταρρύθµισης, προκειµένου το σύστηµα να γίνει δικαιότερο.

Παράλληλα, είπε πως η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύ-

Εξήγγειλε δε την πλήρη κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισµό

θυνση της επιµήκυνσης της τουριστικής περιόδου, µε την προώ-

της τουριστικής νοµοθεσίας, καθώς και την αναδιοργάνωση και

θηση των εναλλακτικών µορφών τουρισµού, που θα συµβάλλουν

ουσιαστική ενίσχυση των αρµοδίων διοικητικών υπηρεσιών.

αποφασιστικά, αφενός στην περαιτέρω εδραίωση της επέκτασης

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το υπουργείο θα προχωρήσει άµεσα σε

της περιόδου και αφετέρου θα ωφελήσουν περιοχές της πατρί-

µέτρα στήριξης της φετινής τουριστικής σεζόν, ενώ µεσοπρόθε-

δας µας που σήµερα δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς

σµα βασικές επιδιώξεις αποτελούν η επιµήκυνση της τουριστικής

ενδιαφέροντος και της ζήτησης που υπάρχει. Επίσης, διεισδύο-

περιόδου, το άνοιγµα νέων αγορών και η ανάδειξη εναλλακτικών

ντας σε νέες αγορές, όπως στην Κίνα, τη Βραζιλία, τον Καναδά,

µορφών τουρισµού.

την Κορέα, τη Μέση Ανατολή.

Στρατηγικός στόχος, σύµφωνα µε τον υπουργό, είναι η αναβάθ-

Η κα. Κουντουρά εξέφρασε την ικανοποίησής της γιατί µε βάση

µιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων,

τα επίσηµα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο τρίµη-

1

2

3

1. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας & Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά από το βήµα της 23ης Γενικής Συνέλευσης του Σ.Ε.Τ.Ε.. 2. Η κα. Κουντουρά µε τον κ. Ανδρεάδη. 3. Από αριστερά, ο κ. Ανδρεάδης, η κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η κα. Κουντουρά και ο κ. Σταθάκης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Θέμα

1

2

3

1. Η βουλευτής Α Αθηνών της Νέας ∆ηµοκρατίας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη µε τον πρόεδρο του Σ.Ε.Τ.Ε.. 2. Από αριστερά, η υπεύθυνη Marketing του οµίλου Σµπώκου, κα. Αγάπη Σµπώκου, η Ελένη Ανδρεάδη του οµίλου Sani και o κ. Γιώργος Βερνίκος. 3. Οι κ.κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και Γιάννης Ρέτσος, πρόεδροι της Ε.Ξ.Α.Α.Α. και της Π.Ο.Ξ., αντίστοιχα.

νο του 2015 ο αριθµός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα

Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε τους στόχους για το µέλ-

µας ξεπέρασε τα 1,7 εκατοµµύρια, καταγράφοντας εντυπωσιακή

λον και συνόψισε τα κύρια αιτήµατα και προτάσεις του Σ.Ε.Τ.Ε. για

αύξηση κατά 45,6% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του

την ανάπτυξη του κλάδου.

2014.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, το καθήκον του τουριστικού κόσµου και

Σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγρα-

όλων των κοινωνικών εταίρων είναι να στηρίξουν την κυβέρνηση

ψαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση µε το πρώτο τρίµηνο του

για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συµφωνίας.

2014, φθάνοντας τα 532 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη 2021, τονίζοντας ότι

«Όραµά µας είναι µια Ελλάδα ανταγωνιστική, σύγχρονη και

«έχουµε επιτύχει πολύ νωρίτερα τους στόχους µας και είµαστε

υπολογίσιµη δύναµη και είµαι πεπεισµένη ότι το στοίχηµα της

ήδη τρία χρόνια µπροστά. Όµως πολύ εύκολα µπορούµε να

ανάπτυξης του τουρισµού θα το κερδίσουµε όλοι µαζί, αφού

βρεθούµε 3 χρόνια πίσω αν συνεχιστεί η σηµερινή αστάθεια. Αν

µοναδικός µας στόχος είναι η οικονοµική ανάπτυξη, η κοινωνική

εφαρµοστούν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που µόνο

δικαιοσύνη και η ευηµερία του ελληνικού λαού», κατέληξε η ανα-

ύφεση και ανεργία θα δηµιουργήσουν. Αναφέροµαι στην αύξη-

πληρώτρια υπουργός Τουρισµού.

ση του ΦΠΑ που, αν τελικά εφαρµοστεί σε ποσοστά πέραν του

Ανδρέας Ανδρεάδης: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση»

ανώτερου ορίου των ανταγωνιστών µας, θα είναι καταδικαστική απόφαση για τον ελληνικό τουρισµό. Θα δούµε άµεσα εκατοµµύρια τουριστών να επιλέγουν χώρες µε ανταγωνιστικότερο προϊόν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρε-

και θα δούµε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται και

άδης, εξέφρασε τον προβληµατισµό του για την πορεία του ελ-

επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα. Ήδη η παρατεταµένη αβεβαι-

ληνικού τουρισµού, ενώ υποστήριξε ότι η τουριστική χρονιά των

ότητα που επικρατεί, φέρνει µειωµένες κρατήσεις και αρνητικά

25 εκατ. τουριστών µπορεί να σωθεί αν υπάρξει συµφωνία της

πρόσηµα στα νούµερα του τουρισµού, για πρώτη φορά µετά από

κυβέρνησης µε τους δανειστές µας.

2 χρόνια συνεχόµενης ανόδου».

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


1

2

3

1. Ο υπουργός Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας & Τουρισµού, κ. Γιώργος Σταθάκης από το βήµα της 23ης Γενικής Συνέλευσης του Σ.Ε.Τ.Ε.. 2. Από αριστερά, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ., κ. Ιωάννης Ρέτσος, ο υπουργός Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας & Τουρισµού, κ. Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Λύσανδρος Τσιλιδής και ο γενικός γραµµατέας του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιώργος Βερνίκος. 3. Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήµα της 23ης Γενικής Συνέλευσης του Σ.Ε.Τ.Ε..

Ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε την οµόφωνη πρόταση του τουριστι-

λησε για δηµιουργία του ελληνικού All Inclusive, που, όπως είπε

κού τοµέα για ενιαίο συντελεστή, άσχετα µε τις υπηρεσίες που

«θα αγκαλιάζει τις ταβέρνες, τα καταστήµατα και τα µπαρ των το-

προσφέρουν οι επιµέρους κλάδοι και τον συντελεστή που έχουν.

πικών κοινωνιών». Όλα αυτά «για να πετάξουµε από πάνω µας τη

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. δεσµεύθηκε για αυτορρύθ-

ρετσινιά µε το «βραχιολάκι»», επισήµανε ο κ. Ανδρεάδης.

µιση στον τοµέα. «Ο ΣΕΤΕ σε συνεργασία µε εξωτερικό, ουδέτε-

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι µε το ΙΝΣΕΤΕ σύντοµα θα υλοποιη-

ρο, συνεργάτη, προχωρά από την 1η Ιουνίου σε καταγραφή των

θεί το δεύτερο Voucher για άνεργους νέους στην αγορά εργασί-

παράνοµων καταλυµάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα µε στόχο να

ας και σηµείωσε ότι από τους 8.000 ωφελούµενους του πρώτου

παραδοθούν, στις αρµόδιες αρχές, φάκελοι µε όλα τα στοιχεία.

Voucher, οι 2.500 παρέµειναν ως εργαζόµενοι µε πρόσληψη στις

Υπενθυµίζω πως για τη λειτουργία παράνοµων καταλυµάτων

εταιρίες όπου έκαναν την πρακτική τους, µε µισθό κανονικό.

προβλέπονται από τον νόµο αυστηρές κυρώσεις. ∆ίνουµε το πα-

Ακόµη, ο κ. Ανδρεάδης µίλησε για την ενεργοποίηση του Ευρω-

ράδειγµα σε όλους. Η φοροδιαφυγή και η παρανοµία κάθε είδους

παϊκού Νότου, µια πρωτοβουλία του Σ.Ε.Τ.Ε., στόχος της οποίας

δεν είναι αποδεκτή από κανέναν µας. Κάνουµε εµείς το πρώτο

είναι να αποδείξει στον Ευρωπαϊκό Βορρά ότι ο Ευρωπαϊκός Νό-

βήµα για να αποδείξουµε ότι δεν σταµατάµε ασκώντας µόνο

τος είναι εξίσου ισχυρός.

κριτική στην Κυβέρνηση πως δεν κινητοποιεί τους ελεγκτικούς

Ο Σ.Ε.Τ.Ε. έχει, ήδη, έρθει σε επαφή µε αντίστοιχους τουριστικούς

και φοροεισπρακτικούς µηχανισµούς. Θα καλύψουµε όλη την

φορείς των χωρών της ευρωπαϊκής Μεσογείου, ώστε να δηµιουρ-

επικράτεια και θα ζητήσουµε την τιµωρία όλων όσοι όχι µόνο πα-

γηθεί µια κοινή τουριστική πλατφόρµα, µε την οποία ο τουριστι-

ρανοµούν, αλλά και δυσφηµίζουν τους επιχειρηµατίες του τουρι-

κός κόσµος θα µπορέσει να αποκτήσει δυναµική στο κέντρο των

σµού, µικρούς και µεγάλους, που καθηµερινά πασχίζουν για να

αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

είναι κύριοι της εργασίας τους, κύριοι στις υποχρεώσεις τους»,

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο κ. Ανδρεάδη, περισσότερες λεπτοµέ-

είπε ο κ. Ανδρεάδης.

ρειες θα ανακοινωθούν στο συνέδριο του Συνδέσµου τον Οκτώ-

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος, µί-

βριο.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Θέμα

Η κρουαζιέρα «οδηγεί» την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη • Θετικές προοπτικές, υπό προϋποθέσεις, για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει ο κλάδος της Κρουαζιέρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συνεισφορά του στην οικονομική ανάκαμψη της γηραιάς ηπείρου να σημειώνει καινούριο ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, παραμένει μεν ο τρίτος καλύτερος προορισμός στην Ευρώπη, όμως από το 2011 και μετά χάνει διαρκώς έδαφος.

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η

χώρα µας είναι ο τρίτος πιο δηµοφιλής προορισµός στην Ευρώπη για κρουαζιέρα, ωστόσο από το 2011 και µετά

Συνολικές οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα της κρουαζιέρας ανά χώρα

δείχνει να χάνει ολοένα µερίδια. Αυτό αποδεικνύουν, τόσο ο αριθµός των επιβατών κρουαζιέρας, που πέρυσι ανήλθε σε 4,075 εκατοµµύρια από 4,6 εκατοµµύρια το 2013, ενώ και οι άµεσες δαπάνες διαµορφώθηκαν σε 506 εκατ. ευρώ, ποσό µειωµένο κατά 11,8% σε σχέση µε το 2013. Σηµειωτέον πως οι αµοιβές σε Έλληνες εργαζόµενους στον κλάδο της κρουαζιέρας έφθασαν πέρσι τα 190 εκατ. ευρώ, ενώ οι απασχολούµενοι στις 10.136. Αξίζει να επισηµανθεί ότι οι συνολικές αµοιβές αυξήθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι θέσεις εργασίας κατά 2,9%. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό τµήµα της ∆ιεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA), στην πρώτη θέση µεταξύ των προορισµών κρουαζιέρας στην Ευρώπη, πέρυσι βρέθηκε η Ιταλία, µε 6,2 εκατ. επιβάτες, µε δεύτερη την Ισπανία µε 4,9 εκατ. και τρίτη την Ελλάδα, ενώ την πεντάδα συµπληρώνουν η Νορβηγία µε 2,7 εκατ. και η Γαλλία µε 2,4 εκατ. επιβάτες.

Νέο ρεκόρ για την ευρωπαϊκή κρουαζιέρα Στο νέο ρεκόρ των 40,2 δισ. ευρώ έφθασε το 2014 η οικονοµική

Επιβάτες κρουαζιέρας ανά χώρα

συνεισφορά του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ευρώπη, σύµφωνα µε στοιχεία της CLIA Ευρώπης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2%, σε σύγκριση µε το 2013. Οι άµεσες δαπάνες που δηµιουργήθηκαν από την κρουαζιέρα ανήλθαν σε 16,6 δισ. ευρώ, από 16,2 δισ. ευρώ το 2013. Το 2014, η κρουαζιέρα δηµιούργησε περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη µε συνολικά 349.000 εργαζοµένους στον κλάδο και τους σχετικούς µ’ αυτόν τοµείς, συµπεριλαµβανοµένων περισσότερων από 82.000 θέσεων να αντιστοιχούν αποκλειστικά στην κρουαζιέρα. Οι µισθοί και άλλα οφέλη για τους Ευρωπαίους εργαζοµένους έφτασαν τα 10,75 δισ. ευρώ. Σύµφωνα µε την CLIA Ευρώπης και τον απολογισµό για την Οικονοµική Συνεισφορά 2015, 6,4 εκατοµµύρια Ευρωπαίοι επέλεξαν την κρουαζιέρα σαν είδος διακοπών το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 0,5% σε σχέση µε το 2013, που αντιπροσωπεύει το 30% όλων των επιβατών που επιλέγουν κρουαζιέρες, παγκοσµίως. Περίπου 5,85 εκατοµµύρια επιβάτες επιβιβάστηκαν σε κρουαζιερόπλοια από ευρωπαϊκά λιµάνια το 2014, εµφανίζοντας µείωση 3,6% από το 2013, ενώ περίπου ένα εκατοµµύριο επιβάτες ήρθαν εκτός Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών επισκέφθηκε λιµάνια της Μεσογείου, της Βαλτικής και των άλλων ευρωπαϊκών περιφερειών, δηµιουργώντας 29 εκατοµµύρια επισκέψεις επιβατών σε ένα σύνολο περίπου 250 ευρωπαϊκών πόλεων-λιµανιών, σηµειώνοντας µια µείωση της τάξης του 7,1%, σε σύγκριση µε το 2013. Επιπλέον, εκτιµάται ότι περίπου 14,4 εκατ. άτοµα έφτασαν σαν

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Θέμα

πλήρωµα στους ευρωπαϊκούς λιµένες. Κατά τη διάρκεια του 2014 υπήρχαν 42 γραµµές κρουαζιέρας

Συνολικό όφελος ανά χώρα

µε έδρα στην Ευρώπη και 123 κρουαζιερόπλοια µε χωρητικότητα περίπου 146.000 κλινών και άλλα 60 πλοία µε χωρητικότητα περίπου 89.000 κλινών αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη από 18 µη ευρωπαϊκές γραµµές. Η Ευρώπη παραµένει το κέντρο της ναυπήγησης κρουαζιερόπλοιων. Οι δαπάνες για νέες κατασκευές και συντήρηση αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόµενη χρονιά το 2014, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης που έληξε το 2012. Μέχρι το 2018 αναµένεται να παραδοθούν 29 νέα πλοία συνολικής αξίας περίπου 16 δισεκατοµµυρίων ευρώ. Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, τα οποία έχουν χτίσει τα πιο µοντέρνα και καινοτόµα κρουαζιερόπλοια, αύξησαν το 2014 κατά 12,8% τα έσοδά τους από νέες κατασκευές και τη συντήρηση πλοίων έναντι του 2013. Το 2014 οι γραµµές κρουαζιέρας ξόδεψαν 4,55 δισ. ευρώ σε νέες κατασκευές και ανακαινίσεις πλοίων στην Ευρώπη.

Ναι μεν αλλά… Μιλώντας για τη συνεισφορά του κλάδου της κρουαζιέρας στην οικονοµική ανάκαµψη της Ευρώπης, ο πρόεδρος της CLIA Ευρώπης, κ. Pierfrancesco Vago, δήλωσε σχετικά: «Η συνεισφορά του κλάδου της κρουαζιέρας είναι ζωτικής σηµασίας. Το 2014, η κρουαζιέρα απέφερε περίπου 40 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή

ρήφανοι και να συνεχίσουµε προς αυτή την κατεύθυνση».

οικονοµία και δηµιούργησε σχεδόν 350.000 ευρωπαϊκές θέσεις

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι, παρόλο που η µελλοντική ανάπτυ-

εργασίας, από τις οποίες πάνω από 80.000 ήταν στον κλάδο της

ξη είναι εφικτή στην Ευρώπη, δεν είναι καθόλου εξασφαλισµένη,

κρουαζιέρας. Αυτά τα πρωτοφανή αποτελέσµατα είναι αποτέλε-

ενώ ανέφερε ότι «παρά το ρεκόρ που σηµειώθηκε µε 6,4 εκατοµ-

σµα σκληρής δουλειάς από όλους µας και πρέπει να είµαστε πε-

µύρια Ευρωπαίους κατοίκους να κάνουν κρατήσεις για κρουαζιέ-

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι άμεσες δαπάνες της βιομηχανίας της κρουαζιέρας ανά χώρα, 2014, (εκατ)

Οι άμεσες δαπάνες της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην Ευρώπη, 2014

ρες το 2014 και τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία να σηµειώνουν ρεκόρ παραγγελιών για κατασκευή νέων κρουαζιερόπλοιων, παραµένοντας στο επίκεντρο για τη ναυπήγηση νέων πλοίων ανά τον κόσµο, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες, όπως ο µειωµένος κατά 3,68%

Έσοδα από επιβάτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια εκκίνησης κρουαζιέρων 2012-2014

αριθµός επιβίβασης στις κρουαζιέρες στα ευρωπαϊκά λιµάνια». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύµβουλος της Celestyal Cruises και εκτελεστικό µέλος της CLIA Ευρώπης, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης σχολίασε: «Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα η κρουαζιέρα είναι ένας δυναµικός κλάδος τουρισµού που αποφέρει σηµαντικά και πολύπλευρα οφέλη στην εθνική οικονοµία. Η Ελλάδα, αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους προορισµούς κρουαζιέρας παγκοσµίως, έχει πολλές δυνατότητες για εξέλιξη αρκεί να θέσει σε άµεση εφαρµογή ένα εθνικό στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που να περιλαµβάνει ένα δίκτυο 6-7 λιµανιών. Είναι δε η πιο κατάλληλη στιγµή να αξιοποιήσουµε τη θέληση των εταιριών κρουαζιέρας για συµµετοχή σε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική των λιµανιών. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συγκληθεί -όπως έχει επίσηµα εξαγγελθεί- η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή ώστε να τεθούν οι στόχοι και συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα και να µη χαθεί άλλος πολύτιµος χρόνος».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Θέμα

Η Αθήνα έδωσε ώθηση στις αφίξεις 6μήνου • Συμμέτοχες στην ανοδική πορεία Σαντορίνη και Μύκονος • «Ανοικτή πληγή» για την Αθήνα τα παράνομα καταλύματα Mε θετικό πρόσημο 6,7% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, στο σύνολο της χώρας ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την Αθήνα να διαμορφώνει «πρωταγωνιστικό» ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η ελληνική πρωτεύουσα έδωσε ώθηση στις αφίξεις του πρώτου εξαμήνου στη χώρα, παραμένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σύµφωνα µε διαθέσιµα στοιχεία των βασικότερων αεροδροµίων

Σε επίπεδο εξαµήνου, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Αθήνα

της χώρας, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσµος Ελληνικών Του-

αυξήθηκαν κατά 25,9%, στη Μύκονο σε ποσοστό 10% και στη Σα-

ριστικών Επιχειρήσεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου οι αφί-

ντορίνη σε ποσοστό 23,3%.

ξεις τουριστών συνολικά στη χώρα αυξήθηκαν σε ποσοστό 6,7%.

Στα ∆ωδεκάνησα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου καταγράφηκε

Εάν, ωστόσο, εξαιρεθεί η Αθήνα από τις µετρήσεις, η αύξηση των

µείωση 4,6% και στην Κρήτη µείωση 2,8%, ενώ εντυπωσιακή αύ-

διεθνών τουριστικών αφίξεων ανέρχεται σε µόλις µία ποσοστιαία

ξηση καταγράφηκε στις Κυκλάδες σε ποσοστό 17,9%. Στο Ιόνιο η

µονάδα.

αύξηση στις αφίξεις τουριστών διαµορφώθηκε στις 3,9 ποσοστι-

Ειδικότερα, η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη τον Ιούνιο

αίες µονάδες.

υποστήριξαν δυναµικά το σύνολο των αφίξεων στη χώρα, κα-

Όσον αφορά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγµής για τους προ-

ταγράφοντας αύξηση των αφίξεων σε ποσοστό 25,6%, 7,5% και

σεχείς µήνες, µετά την εφαρµογή των capital controls καταγρά-

20,7% αντίστοιχα, σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα πέρυσι.

φηκε αρχικά µια απότοµη µείωση 30%-40% η οποία στη συνέχεια

Σε επίπεδο περιφερειών, τον Ιούνιο, οι αφίξεις στα ∆ωδεκάνησα

φάνηκε να σταθεροποιείται περί το -20%.

κατέγραψαν µείωση 7,2% και στην Κρήτη µείωση 3,8%, ενώ εντυ-

Η µείωση αυτή, σύµφωνα µε τον Σ.Ε.Τ.Ε., εφόσον δεν ανατραπεί,

πωσιακή αύξηση καταγράφηκε στις Κυκλάδες σε ποσοστό 15,1%.

αναµένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις του επόµενου τρι-

Στο Ιόνιο πάλι, οι αφίξεις διαµορφώθηκαν ανοδικά κατά 5%.

µήνου.

Έτσι διαµορφώθηκαν οι ξενοδοχειακοί δείκτες στην Ευρώπη τον Απρίλιο 2015 (κατηγορίες ξενοδ. 2,3,4 και 5 αστέρων)

Πόλη Αθήνα

Χώρα

Πληρότητα Μέση ηµερήσια τιµή Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο 2015 2014 % Μεταβολή 2015 2014 % Μεταβολή 2015 2014 % Μεταβολή

Ελλάδα

65,7

58,7

Βιέννη

Αυστρία

60,5

60,4

0,2

95,70

90,84

5,4

57,90

54,87

5,5

Λονδίνο

Ην. Βασίλειο

76,5

77,4

-1,2

177,02

155,17

14,1

135,42

120,10

12,8

Παρίσι

12,0

75,74

71,39

6,1

49,78

41,87

18,9

Γαλλία

70,6

74,7

-5,5

230,80

220,69

4,6

162,94

164,86

-1,2

Βερολίνο

Γερµανία

67,4

64,7

4,2

88,50

86,26

2,6

59,65

55,81

6,9

Μόναχο

Γερµανία

71,0

68,6

3,5

118,95

109,14

9,0

84,45

74,87

12,8

Ιταλία

58,7

59,0

-0,5

129,94

133,03

-2,3

76,27

78,49

-2,8

Άµστενταρµ

Ολλανδία

72,3

68,6

5,4

121,32

112,97

7,4

87,71

77,50

13,2

Βαρκελώνη

Ισπανία

65,5

62,5

4,8

119,90

112,14

6,9

78,53

70,09

12,1

Μαδρίτη

Ισπανία

63,5

60,2

5,5

88,25

81,50

8,3

56,04

49,06

14,2

Κωνσταντινούπολη

Τουρκία

64,7

61,1

5,9

116,00

120,25

-3,5

75,05

73,47

2,1

Ρώµη

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Θέμα

Ωστόσο, ο Σύνδεσµος εκφράζει την πεποίθηση ότι εφόσον

όλων των εργαζοµένων και επιχειρηµατιών του τουρισµού,

υπογραφεί άµεσα συµφωνία, ο ελληνικός τουρισµός είναι

των τour operators και αεροπορικών εταιριών, οι οποίοι συ-

έτοιµος να αναστρέψει την κατάσταση, να καλύψει το χαµέ-

νεχίζουν να υλοποιούν τα προγράµµατά τους κανονικά, της

νο έδαφος και να στηρίξει αποφασιστικά την απασχόληση και

εφοδιαστικής αλυσίδας και του εµπορικού κόσµου, αλλά και

την οικονοµία της χώρας.

του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, ώστε οι εκατοντάδες

Μάλιστα, χαιρετίζει, για ακόµα µια φορά, την προσπάθεια

χιλιάδες επισκεπτών που βρίσκονται αυτές τις ηµέρες στη

Οι επιδόσεις της ξενοδοχειακής βιοµηχανίας της Αττικής* Μήνας

Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέµβριος Οκτώβριος Νοέµβριος ∆εκέµβριος Έως τον Μάιο

Πληρότητα 2015 2014 % Μεταβολή 51,0% 62,7% 43,4% 77,7% 89,4% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 70,6%

43,4% 56,1% 63,4% 72,0% 85,4% 90,0% 85,8% 80,4% 91,7% 82,7% 64,3% 51,7% 64,1%

17,7% 11,8% 12,9% 7,9% 4,7%

10,0%

Μέση ηµερήσια τιµή Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο 2015 2014 % Μεταβολή 2015 2014 % Μεταβολή

74,44 70,36 72,01 84,37 98,21 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 81,55%

71,40 69,86 69,31 74,44 93,77 107,91 90,43 91,23 95,06 91,13 76,63 72,36 77,47%

* Εξαιρούνται τα ξενοδοχεία του Πειραιά και των νησιών της περιφέρειας Αττικής

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

4,3% 0,7% 3,9% 13,4% 4,7%

5,3%

38,00 44,13 51,52 65,60 87,83 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 57,54%

30,97 39,19 43,92 53,61 80,13 97,07 77,62 73,37 87,13 75,39 49,26

22,7% 12,6% 17,3% 22,4% 9,6%

49,67%

15,8%


χώρα µας να περάσουν ανεπηρέαστα και µε υψηλό επίπεδο παρεχόµενων υπηρεσιών τις διακοπές τους. Αυτό αποτελεί και την καλύτερη προβολή και εγγύηση για το µέλλον του ελληνικού τουρισµού.

Αθήνα, η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης για διαμονή Μπορεί τα στοιχεία του αεροδροµίου της Αθήνας να δείχνουν αύξηση των τουριστικών αφίξεων στο εξάµηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου κατά 26%, ωστόσο, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, µε βάση τα στοιχεία τουριστικής κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων κατά το πεντάµηνο, υποστηρίζει ότι η άνοδος αυτή δεν αντανακλάται στην πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης, εξαιτίας της λειτουργίας χιλιάδων παράνοµων καταλυµάτων, που απορροφούν συνεχώς µερίδιο της αγοράς και της ζήτησης. Το φαινόµενο των παράνοµων καταλυµάτων αποτελεί «ανοικτή πληγή» για την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας, µε την Ένωση Ξενοδόχων να υπογραµµίζει την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος των παράνοµων καταλυµάτων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύµφωνα µε την ΕΞΑΑΑ, η µέση πληρότητα των ξενοδοχείων παρουσιάζει αύξηση κατά 10% και η µέση τιµή δωµατίου κατά 5,3%. Η Ένωση υποστηρίζει ότι η Αθήνα παραµένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης για διαµονή. Επιπλέον, διαχωρίζει τα στατιστικά τα οποία αναφέρονται µόνο σε διαδικτυακές τιµές και σε διαθεσιµότητα δωµατίων περιόδου αιχµής ή κρατήσεων τελευταίας στιγµής από τη µέση ξενοδοχειακή τιµή, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά δηµιουργούν παραπλανητική και αναληθή εικόνα. Η Αθήνα βρίσκεται σε µια εύθραυστη πορεία ανάκαµψης µετά από πολλά χρόνια δυσφήµησης και τουριστικής αφάνειας. Η θετική πορεία της πόλης, µετά από την καταστροφική πενταετία 2008-2013 που προηγήθηκε (µε συµπτώµατα κατακόρυφης πτώσης όλων των δεικτών απόδοσης από 40% έως και 60% και µε 89 λιγότερες ξενοδοχειακές µονάδες), αφενός δεν µπορεί να καλύψει τις µέχρι σήµερα απώλειες και αφετέρου εξακολουθεί να µην ανταποκρίνεται στις αληθινές δυνατότητες και προοπτικές του προορισµού. Τα όποια σηµάδια ανάκαµψης, όπως η ΕΞΑΑΑ υποστηρίζει, δεν προσφέρονται για πανηγυρισµούς, αλλά αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να εργαστούµε όλοι προκειµένου να «κτίσουµε» έναν µακροπρόθεσµα βιώσιµο τουριστικό προορισµό.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

51


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ Α ΑΡ

Π

Ο ΣΤ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.


Think smart in amenities

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 | Email:msales@ksd.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


Θέμα

«Καλπάζει» ο πολυτελής τουρισμός • Γερμανία και Ιταλία οι πιο δημοφιλείς προορισμοί Σημειώνοντας διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 48% την τελευταία πενταετία, τα πολυτελή ταξίδια, είναι το ισχυρότερο αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας των ITB Berlin και IPK International. Η Γερμανία και η Ιταλία αναδεικνύονται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πολυτελή ταξίδια στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι ταξιδιώτες πολυτελείας προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Τ

α ταξίδια πολυτελείας έχουν αναπτυχθεί δύο φορές περισσότερο από άλλες µορφές ταξιδιών του εξωτε-

ρικού που αυξήθηκαν κατά µόλις 24%. Ως πολυτελή ορίζονται, σύµφωνα µε την ανάλυση, τα τα-

ξίδια εκείνα που ανεξαρτήτως του είδους τους περιλαµβάνουν ηµερήσιες δαπάνες που υπερβαίνουν τα 750 ευρώ καθώς και όλα τα ταξίδια µεγάλης διάρκειας µε κόστος που ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Το 2014 πραγµατοποιήθηκαν παγκοσµίως 46.000.000 ταξίδια πολυτελείας. Το µερίδιο που κατέχουν τα πολυτελή ταξίδια στην αγορά αυξήθηκε από 3,9% το 2009 σε 4,6% το 2014 και οι συνολικές δαπάνες σε 172 δισ. ευρώ. Αυτό σηµαίνει πως για κάθε ταξίδι εξωτερικού το ποσό των χρηµάτων που δαπανήθηκαν ήταν για προϊόντα πολυτελείας. Οι τουρίστες που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήµατα, περισσότερα από 1.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση, προέρχονταν -κατά φθίνουσα σειρά- από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, την Ινδία, το Κουβέιτ, την Βραζιλία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Κίνα. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών δεν αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων δαπανών ανά άτοµο, αλλά, κυρίως, λόγω του αυξηµένου αριθµού ταξιδιωτών. Κινητήριος δύναµη ήταν κυρίως οι νέοι πελάτες από τις αναδυόµενες αγορές που εισήλθαν στην αγορά των ταξιδιών πολυτελείας ή εκείνοι που επέστρεψαν µετά το τέλος της οικονοµικής κρίσης, όπως οι τουρίστες από τις ΗΠΑ. Οι Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής, µε 9,2 εκατ. πολυτελή ταξίδια, θεωρούνται βασική τροφοδότρια αγορά πολυτελών ταξιδιών. Ακολουθεί η Κίνα µε 6,9 εκατ., ενώ άλλες κύριες αγορές είναι η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Στην Ευρώπη τα περισσότερα ταξίδια πολυτελείας πραγµατοποίησαν το 2014 οι Βρετανοί, αφήνοντας πίσω τους Γάλλους και τους Γερµανούς. Εντούτοις, η µεγαλύτερη αύξηση στον αριθµό των πραγµατοποιηθέντων, πολυτελών ταξιδιών καταγράφηκε από την κινεζική αγορά, µε επόµενες αγορές εκείνες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ταϊβάν της Κορέας και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων. Μεγάλη ανάπτυξη καταγράφηκε και από τη ρωσική αγορά µέχρι το 2013, όµως το θετικό κλίµα ανατράπηκε πέρυσι. Καθοδική πορεία ακολούθησαν, επίσης, η Ιαπωνία (-20%), το Μεξικό και η Σκανδιναβία. Ο πιο δηµοφιλής προορισµός για αυτό το είδος διακοπών ήταν το 2014 µακράν οι ΗΠΑ, µε 6,2 εκατ. ταξίδια περισσότερα απ’ όσα πραγµατοποιήθηκαν σε Κίνα και Μεξικό. Στην Ευρώπη η Ιταλία και η Γερµανία µοιράστηκαν την πρωτιά µε 2,2 εκατ. επισκέπτες έκαστη, ενώ ακολούθησαν η Γαλλία και η Αγγλία.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

55


Θέμα

Η µεγαλύτερη αύξηση στη διαµονή στον τοµέα των πολυτελών ταξιδιών σηµειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε ΗΠΑ και Γερµανία, ενώ ακολούθησαν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Ιαπωνία και η νοτιοανατολική Ασία. Η Καραϊβική και η Νέα Ζηλανδία είχαν επίσης αυξητικές τάσεις. Οι διακοπές στο εξωτερικό κατέχουν το µεγαλύτερο µερίδιο των πολυτελών ταξιδιών µε 74%. Τα πιο δηµοφιλή είδη πολυτελών διακοπών είναι οι περιηγήσεις µε 29%, οι εκδροµές σε πόλεις, οι διακοπές στην παραλία και οι κρουαζιέρες. Το υπόλοιπο 26% των πολυτελών ταξιδιών αφορούν επαγγελµατικούς λόγους όπου περιλαµβάνονται συναντήσεις, συνέδρια και events. Το internet χρησιµοποιήθηκε από τους ενδιαφερόµενους µόνο για αναζήτηση πληροφοριών, ενώ σχεδόν οι µισές κρατήσεις πραγµατοποιήθηκαν µέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων. Μιλώντας σχετικά ο διευθυντής Ταξιδιών και Logistics στη Messe Berlin, δρ. Martin Buck σχολίασε: «Πολλοί ταξιδιώτες ορίζουν την πολυτέλεια διαφορετικά σήµερα απ’ ότι στο παρελθόν. Πολυτέλεια σήµερα σηµαίνει µοναδικές εµπειρίες και στιγµές συνδυασµένες µε υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλού επιπέδου. Ένας αυξανόµενος αριθµός ατόµων προτίθεται να δαπανήσει πολλά χρήµατα στον βωµό της ποιότητας, µία τάση στην οποία δείχνει να ανταποκρίνεται η διεθνής βιοµηχανία ταξιδιού».

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

10 χρόνια Aegean Airlines Pro-Am Στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Costa Navarino στη Μεσσηνία, διοργανώθηκε το δέκατο, επετειακό διεθνές τουρνουά γκολφ Aegean Airlines Pro-Am, χαρίζοντας αξέχαστες στιγμές, έντονα συναισθήματα και μοναδικές αναμνήσεις!

ο 10ο Aegean Airlines Pro-Am, λειτούργησε ως το ιδανικό

T

Σε αυτό το σηµείο, η Aegean συµπορεύεται σε µια εθνική προ-

επιστέγασµα µιας δεκαετίας γεµάτης επιτυχίες και διεθνή

σπάθεια και αντιµετωπίζει την κρίση ως µια ευκαιρία για αποφα-

αναγνώριση.

σιστική δράση στην εξωστρέφεια της χώρας», δήλωσε ο πρό-

«Ο στόχος µας -µέσω αυτής της διοργάνωσης- ήταν και πάντα

εδρος της Aegean και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

θα είναι να προβάλλουµε την Ελλάδα ως γκολφικό προορισµό

του Aegean Airlines Pro-Am, κ. Θεόδωρος Βασιλάκης, επισηµαί-

σε όλους τους λάτρεις του γκολφ, αλλά και ως µια χώρα µε απα-

νοντας επιπλέον πως «µετά από 10 χρόνια, το Aegean Airlines

ράµιλλη οµορφιά και ιστορία. Ο γκολφικός τουρισµός είναι µια

Pro-Am έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη των

διεθνής αγορά µε τεράστια δυναµική. Αναρίθµητες µελέτες

µεγάλων τουρνουά γκολφ και έχει αναδείξει τις τουριστικές και

έχουν εκπονηθεί προκειµένου να επιβεβαιώσουν την οικονοµι-

γκολφικές υποδοµές της, γεγονός που µπορεί να οδηγήσει στην

κή συνεισφορά του στον τουρισµό κάθε χώρας και κατ’ επέκτα-

επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην ουσιαστι-

ση στις τοπικές κοινωνίες.

κή αύξηση των εισερχόµενων τουριστών στη χώρα µας».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


Παρουσίαση

την υπέροχη γκολφική εµπειρία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις για τα οποία το Aegean Airlines Pro-Am είναι ήδη ονοµαστό. Είναι προνόµιο να είµαστε µέρος µιας διοργάνωσης που είναι τόσο επιτυχηµένη, όσο και απόλαυση να συµµετέχεις».

256 παίκτες από 20 χώρες Στο 10ο Aegean Airlines Pro-Am, που τελεί υπό την αιγίδα των PGAs of Europe, της πιο αναγνωρισµένης ένωσης επαγγελµατιών του γκολφ στην Ευρώπη, συµµετείχαν 64 οµάδες (ο µεγαλύτερος αριθµός οµάδων της δεκαετίας!), αποτελούµενες από έναν επαγγελµατία και τρεις ερασιτέχνες και συνολικά 256 παίκτες από 20 χώρες, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αµερική, τη Νότια Αφρική O πρόεδρος της Aegean Airlines και της Οργανωτικής Επιτροπής του Aegean Pro Am, κ. Θεόδωρος Βασιλάκης και ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, απένειµαν στον φετινό νηκιτή, Jake Roos, βραβείο και την επιταγή των 7.000 ευρώ.

και την Αυστραλία. Επιβεβαιώνοντας έτσι το υψηλό κύρος ενός τουρνουά που, χρόνο µε το χρόνο, έχει δικαίως εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον πολύ-αναµενόµενα διεθνή αθλητικά γεγονότα στον χώρο του golf. Οι 64 επαγγελµατίες παίκτες που βρέθηκαν στα -πολλάκις βραβευµένα µεταξύ των καλύτερων του κόσµου- γήπεδα της Costa Navarino (The Dunes & The Bay Course), διεκδίκησαν σε επαγγελµατικό επίπεδο 72.000 Ευρώ, το υψηλότερο prize fund της Ευρώπης σε αγώνα Pro-Am για επαγγελµατίες. Μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα (που περιελάµβανε και play off την τρίτη ηµέρα µε τον runner up Nicolo Gaggero), νικητής στην κατηγορία των επαγγελµατιών αναδείχθηκε ο Νοτιοαφρικανός παίκτης του European Tour, Jake Roos, νικητής και του Aegean Airlines Challenge Tour 2014, o οποίος µαζί µε το έπαθλο Aegean Airlines Pro-Am έλαβε και το ποσό των 7.000 ευρώ. Αυτό ήταν το πιο σηµαντικό αγωνιστικό «στιγµιότυπο» µιας συνολικά φορτισµένης συναισθηµατικά διοργάνωσης, όπου οι πιο γλυκές αναµνήσεις µιας ολόκληρης δεκαετίας σκληρής δουλειάς και ευγενούς άµιλλας ήρθαν να συναντήσουν τον ενθουσιασµό για το εν δυνάµει λαµπρό µέλλον της διοργάνωσης και γενικότε-

Ο Ιταλός Nicolo Gaggero, ο οποίος επί τρία έτη (2011, 2013, 2014), κατακτούσε την πρώτη θέση.

ρα του γκολφικού τουρισµού στην Ελλάδα. Η 1η νικήτρια οµάδα του 10ου Aegean Airlines Pro-Am ήταν η οµάδα του επαγγελµατία Itamar Cohen (Ισραήλ), ενώ 2η νικήτρια

Στην τελετή έναρξης ο chief executive των PGAs of Europe, κ. Ian

η οµάδα του Έλληνα επαγγελµατία Θέµη Γκίνη!

Randell ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κοιτάζοντας πίσω στην αρχή

Στo πλαίσιο του 10ου Aegean Airlines Pro-Am, µε ειδικό εξοπλι-

της σχέσης µας µε την Aegean στην Κρήτη, ο κ. Βασιλάκης και

σµό και κανονισµούς από την UK FootGolf Association, διορ-

η οµάδα του µπήκαν στον κόσµο του επαγγελµατικού γκολφ µε

γανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Costa Navarino,

φιλοδοξία και αποφασιστικότητα…. Η επιθυµία τους να κάνουν

αγώνας 1st FootGolf event powered by Aegean, του ιδιαίτερα

τη διαφορά στο γκολφ στην Ελλάδα και να διοργανώσουν ένα

δηµοφιλούς στα γήπεδα γκολφ της Ευρώπης αθλήµατος, που

event στα ίδια υψηλά επίπεδα µε εκείνα της αεροπορικής τους

συνδυάζει το ποδόσφαιρο και το γκολφ.

εταιρίας, είχε ως αποτέλεσµα να καθιερωθεί ταχύτατα το Aegean

Ο αγώνας έλαβε χώρα στο ειδικά διαµορφωµένο FootGolf court,

Airlines Pro-Am σε ένα από τα σηµαντικότερα γεγονότα στο κα-

στο Dunes Course, µε τη συµµετοχή 24 Footballers & Golfers,

λεντάρι µας, από το οποίο δεν θέλει να λείψει κανείς. Αυτά τα

ήτοι διεθνών ποδοσφαιριστών της Εθνικής µας (Euro 2004), ενερ-

δέκα χρόνια πολλές φιλίες έχουν χτιστεί µέσα και έξω από τα γή-

γών παικτών της Superleague, πολλών celebrities και διάσηµων

πεδα, µε τους αθλητές να επιστρέφουν κάθε χρόνο για να ζήσουν

επαγγελµατιών του γκόλφ, που συµπλήρωσαν τις 12 οµάδες.

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Το Aegean Pro Am στηρίζει τον σύλλογο Ελπίδα Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Aegean Airlines ProAm, εκτός από την προώθηση του γκολφ στη χώρα µας ως πρόσθετου πυρήνα προσέλκυσης τουρισµού, κάθε χρόνο προσφέρει µέρος των εσόδων του τουρνουά σε φιλανθρωπικά ιδρύµατα που στηρίζουν ευπαθείς οµάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, το φετινό τουρνουά προσέφερε το συνολικό ποσό των 8.000 ευρώ στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών µε Καρκίνο «Ελπίδα», καθώς και µέρος των εσόδων από τη δηµοπρασία που διοργανώθηκε κατά το επίσηµο δείπνο

Εκεί ήταν και ο Σάκης Ρουβάς. Στη φωτογραφία µε τον κ. Θεόδωρο Βασιλάκη.

της τελετής λήξης, στην οποία σηµαντικοί χορηγοί (Alpha Bank, BMW Group Hellas, Αντώ-

Συµµετείχαν: Πιερ Ισσά, Γιώργος Καραγκούνης, Στέλιος Γιαννα-

νης Βουράκης, Taylor Made και Ε. Κουλαουζίδου) προσέφεραν

κόπουλος, Γρηγόρης Γεωργάτος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,

συλλεκτικά αντικείµενα, ενώ ο Σάκης Ρουβάς προσέφερε µία

Τάκης Γκώνιας, Παναγιώτης Γιαννιώτης, Γιώργος Σαµαράς, Άγγε-

συλλεκτική κιθάρα.

λος Μπασινάς, Κωνσταντίνος ∆ιαµαντάκος, Βασίλης ∆ηµητριά-

Μιλώντας για τον 10ο Aegean Airline Pro-Am, ο Σάκης Ρου-

δης, Κώστας Κατσουράνης, Tino Schuster, Paul Marks, Βαγγέλης

βάς, ο οποίος αγωνίστηκε ως παίκτης της οµάδας «Elpida

Γκίνης, Χρ. Νικόπουλος, Αλέξανδρος Σωτηριάδης, Ορέστης Κα-

GolfAthlon», δήλωσε: «Είµαι περήφανος που συµµετείχα στο

τσίµης, Ευγένιος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Φιλιππάκης, Θέ-

επετειακό διεθνές τουρνουά Aegean Pro-Am µαζί µε άλλες 64

µης Γκίνης, Θάνος Καραντζιάς και ο Σάκης Ρουβάς!

οµάδες από 20 χώρες. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Θεόδωρο

Ο αγώνας είχε τη µορφή Shot Gun (όλες οι οµάδες ξεκίνησαν

Βασιλάκη για την τιµητική διάκριση και την ουσιαστική υπο-

ταυτόχρονα) και διήρκησε περί τη µιάµιση ώρα. Νικήτρια οµά-

στήριξη στο Σύλλογο «Ελπίδα» και στο «Όραµα Ελπίδας».

δα του 1st FootGolf event powered by Aegean αναδείχθηκε η

Η Aegean αποτελεί από το 2011 τον «προτιµώµενο αεροµε-

οµάδα των Pierre Issa και Παναγιώτη Γιαννιώτη, ενώ δεύτερη η

ταφορέα» της The PGAs of Europe, µεταφέροντας τους επαγ-

οµάδα των Γιώργου Σαµαρά και Βαγγέλη Γκίνη.

γελµατίες παίκτες της PGAs of Europe µε ειδικές τιµές και

Όλοι οι συµµετέχοντες απόλαυσαν τη βραδιά απονοµής επά-

προνόµια. Παράλληλα, από το 2007 αποτελεί τον «επίσηµο

θλων, την οποία παρουσίασε ο ταλαντούχος Γιώργος Καπουτζί-

αεροµεταφορέα» της PGAs Ελλάδος και της Ελληνικής Οµο-

δης, ενώ highlight της βραδιάς ήταν το µοναδικό αποκλειστικό

σπονδίας Γκολφ, µεταφέροντας τους επαγγελµατίες παίκτες

live show που έδωσε για τους καλεσµένους ο Σάκης Ρουβάς,

της χώρας µας, αλλά και όλα τα παιδιά των Ακαδηµιών των

λάτρης και παίκτης του γκολφ και Αγγελιοφόρος του Συλλόγου

Οµίλων δωρεάν, προκειµένου να συµµετάσχουν σε αγώνες και

Φίλων Παιδιών µε καρκίνο «Ελπίδα».

προπονήσεις.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

59


Θέμα

«Ψήφος εμπιστοσύνης» της TUI στον ελληνικό τουρισμό «Δήλωση υποστήριξης» του ελληνικού τουρισμού έκανε από τα κεντρικά του γραφεία στη Γερμανία ο όμιλος ΤUI, ο μεγαλύτερος, ευρωπαϊκός tour operator, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής, τουριστικής «οικογένειας» με πράξεις και έργα…

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


εκατοµµύρια τουρίστες, η πλειοψηφία των οποίων προερχόταν από το Ηνωµένο Βασίλειο και τη Γερµανία, ενώ το 2015 ο Όµιλος TUI αναµένει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων. «Το γεγονός ότι το 56% των τουριστών επισκέπτονται τη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς µήνες -µεταξύ Ιουλίου και Σεπτεµβρίου- είναι εξαιρετικά σηµαντικό για την ελληνική οικονοµία», υπογραµµίζει η TUI, η οποία δεσµεύεται να συνεχίσει να προωθεί τη χώρα µας ως τουριστικό προορισµό. Οι ισχυροί άνδρες της TUI. Από αριστερά, ο διευθύνων σύµβουλος του tour operator, κ. Peter Long και ο πρόεδρός του, κ. Friedrich Joussen.

«Στη µακρά αυτή περίοδο διαπραγµατεύσεων µε την ΕΕ, η TUI επέλεξε να πραγµατοποιήσει στα τέλη του Ιουνίου στην Κρήτη, την εκδήλωση παρουσίασης του προγράµµατός της, παρουσία σηµαντικών τουριστικών φορέων και µέσων ενηµέ-

Π

ρωσης. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την πεποίθησή µας για το µέλλον του ελληνικού τουρισµού, που βασίζεται στο ότι ροχωρώντας σε µια ξεκάθαρη κίνηση στήριξης του

η Ελλάδα θα έχει πάντα τον ήλιο, την θάλασσα και τη µοναδική

ελληνικού Τουρισµού, ο όµιλος TUI σε ανακοίνωσή

φιλοξενία των ανθρώπων της».

του τονίζει ότι «...Οι κρατήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται σε

Σύµφωνα µε τον γερµανικό κολοσσό, οι τουρίστες που έχουν

υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι επειδή οι ταξιδιωτικές εταιρί-

επιλέξει πακέτα διακοπών έχουν ολοκληρωµένη προστασία.

ες είναι κατάλληλα προετοιµασµένες προκειµένου να διασφα-

Ο όµιλος καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες, µε τη ∆ρ. Julia

λίσουν ευχάριστες διακοπές για τους επισκέπτες τους. Αυτή η

Rehberg, δικηγόρο στο Consumer Advice Centre του Αµβούρ-

σταθερότητα είναι ζωτικής σηµασίας για την ελληνική οικονο-

γου, να σηµειώνει: «Οι άνθρωποι που έχουν κλείσει πακέτα δι-

µία» και προτρέπει τους τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα ως

ακοπών, προφανώς βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, γιατί ο

τόπο διακοπών τους.

τουριστικός τους πράκτορας έχει τοπικούς εκπροσώπους. Οι

Μάλιστα, υπογραµµίζει ότι για το 2015 «ο Όµιλος TUI αναµένει

εκπρόσωποι αυτοί θα παρέχουν βοήθεια εάν συµβεί οτιδήπο-

ένα νέο ρεκόρ αφίξεων».

τε, όπως π.χ. µια απεργία του προσωπικού των αεροδροµίων.

Ωστόσο, ο γερµανικός όµιλος, στην ίδια ανακοίνωση, καλεί τις

Τα τουριστικά θέρετρα που συνεργάζεται η TUI, είναι κατάλλη-

ελληνικές αρχές να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν, τους προβληµα-

λα προετοιµασµένα προκειµένου να ανταπεξέλθουν σε ενδε-

τισµούς των τουριστών που επιλέγουν να περάσουν τις δια-

χόµενα προβλήµατα εφοδιασµού ή άλλα πιθανά σενάρια. Σε

κοπές τους στην Ελλάδα, αποφεύγοντας, όµως, να αναφέρει

περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβληµα, οι έµπειροι

ποιοι είναι αυτοί οι προβληµατισµοί, αν και το πιθανότερο εί-

εκπρόσωποι της TUI είναι σε πλήρη ετοιµότητα προκειµένου

ναι πως αναφέρεται σε ζητήµατα όπως είναι η ανησυχία που

να υποστηρίξουν τους πελάτες µας στην Ελλάδα».

υπάρχει αναφορικά µε τη διαθεσιµότητα µετρητών στα ΑΤΜ,

H ΤUI αναφέρεται και στη συµβολή του τουρισµού στο ΑΕΠ

αλλά και για το ενδεχόµενο να παρουσιαστούν ελλείψεις στον

της χώρας, σηµειώνοντας ότι ο τουρισµός είναι ο πιο σηµα-

εφοδιασµό των ξενοδοχείων.

ντικός κλάδος της ελληνικής οικονοµίας, παραµένει σταθερός

Οι διακοπές στην Ελλάδα, σύµφωνα µε την TUI, συνεχίζουν

και προσφέρει µία στις πέντε θέσεις εργασίας, συµβάλλοντας

να αποτελούν µια ευχάριστη εµπειρία, παρά την οικονοµική

κατά περίπου 30 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ.

κρίση. «Μετά το δηµοψήφισµα, η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα παραµένει στα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας δηµοφιλής προορισµός διακοπών», σηµειώνει ο γερµανικός tour operator.

2 εκατ. επισκέπτες έφερε η TUI στην Ελλάδα το 2014 Η ελληνική φιλοξενία, ο ήλιος και η θάλασσα, στοιχεία αναπόσπαστα της χώρας µας, τα οποία κάθε χρόνο προσελκύουν εκατοµµύρια τουρίστες, ήταν εκείνα που συνετέλεσαν ώστε, την περυσινή χρονιά, η TUI να φέρει στην Ελλάδα σχεδόν δύο

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

61


Θέμα

ΤτΕ: Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις το δίπτυχο για την ανάπτυξη του Τουρισμού • H μείωση σε ΦΠΑ και ξενοδοχειακές τιμές «εκτόξευσαν» τις αφίξεις

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η τόνωση των τουριστικών επενδύσεων και η προσήλωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθµίσεις αποτελούν το «κλειδί» για την ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης, στηρίζοντας ευρύτερα τις παραγωγικές δοµές της οικονοµίας και συµβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό τονίζεται στην έκθεση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τη νομισματική πολιτική για την περίοδο 2014-2015, η οποία αποτέλεσε αφορμή για την επίθεση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου στον κ. Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως απαράδεκτη.

Σ

ύµφωνα µε την έκθεση, το γεγονός ότι η χώρα συγκαταλέγεται µεταξύ των σηµαντικότερων τουριστικών

προϊόντων (πτώση εργατικού κόστους), 

(γ) η γενική πτώση των τιµών στην οικονοµία λόγω

προορισµών παγκοσµίως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αλλά θα

της ύφεσης. Επιπλέον, η αύξηση του τουρισµού, ειδικά

πρέπει να υποστηριχθεί και µε τις κατάλληλες δηµόσιες και επι-

το 2013, σχετίζεται και µε συγκυριακούς παράγοντες:

χειρηµατικές δράσεις. Ωστόσο, το περιβάλλον µέσα στο οποίο

το 2012 ήταν µια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα,

εξελίσσεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ιδιαίτερα αντα-

λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ το 2013 και

γωνιστικό (χώρες της Μεσογείου), συνεχώς µεταβαλλόµενο -κα-

το 2014 η Ελλάδα ωφελήθηκε λόγω της αστάθειας

θώς ενσωµατώνει νέους αναδυόµενους προορισµούς- αλλά και

σε ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισµούς της

πολιτικά ευαίσθητο.

Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρεται, ο τουρισµός αποτελεί έναν από τους βασικότερους τοµείς υπηρεσιών στην ελληνική οικονοµία. Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα για την επίδραση του τουρισµού στις χώρες

Αριθμός αφίξεων ταξιδιωτών κατά τόπο προέλευσης

του ΟΟΣΑ, η συνεισφορά του τουρισµού στο ΑΕΠ και στην απα-

(% του συνόλου των αφίξεων, εξαιρούνται οι κρουαζιέρες)

σχόληση στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη ανάµεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στο διάστηµα 2013-2014, οι αφίξεις ταξιδιωτών και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν θεαµατική άνοδο, µε τις αφίξεις να φθάνουν στο ύψος-ρεκόρ των 22 εκατοµµυρίων ταξιδιωτών το 2014. Πιο αναλυτικά, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,5% και 23% το 2013 και το 2014 αντίστοιχα, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε σταθερές τιµές κατά 17,9% και 12,4% το 2013 και το 2014 αντίστοιχα. Βασικός παράγοντας της αύξησης των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων την περίοδο 2013-2014 είναι η πτώση των τιµών των τουριστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών που σχετίζονται µε αυτές. Σε αυτό συνετέλεσαν: 

(α) η ανταγωνιστική τιµολόγηση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, η οποία εφαρµόστηκε ως αντίδραση στη µείωση της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης που παρατηρήθηκε το 2012 αλλά και υποβοηθήθηκε και από τη µείωση του ΦΠΑ από 11% σε 6,5% ήδη από τον Ιανουάριο του 2011,(β) η πτώση στις τιµές των υπηρεσιών από τη µείωση του κόστους παραγωγής, στην οποία συνέβαλαν και οι διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις στις αγορές εργασίας και

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος, Στατιστική ισοζυγίου πληρωµών.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

63


Θέμα

Πέρα από την ποσοτική αύξηση, η ανάλυση των στοιχείων γιατον ελληνικό τουρισµό αποκαλύπτει και µεταβολές ποιοτικού χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος (π.χ. αλλαγή του εποχικού

ξεναγών, 

και των εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων και

βολές αυτές συνηγορούν στο επιχείρηµα ότι µέρος της αύξησης µεταρρυθµίσεις.

(7) την απλοποίηση των διαδικασιών και κατάργηση των περιορισµών στη λειτουργία των τουριστικών πρακτορείων

προτύπου, ανάδειξη «νέων» τουριστικών προορισµών). Οι µετατου τουρισµού τα πρόσφατα έτη οφείλεται και στις διαρθρωτικές

(6) την απελευθέρωση του επαγγέλµατος των τουριστικών(8) την καθιέρωση διευρυµένου ωραρίου επισκέψεων µουσείων και αρχαιολογικών χώρων κατά τη διάρκεια της εαρινής περιόδου.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο του τουρισμού

Σε ό,τι αφορά την προβολή και προώθηση του τουριστικού προ-

Ιδιαίτερα σηµαντική για την αναβάθµιση του τουριστικού προϊ-

µού των αγορών-στόχων, υλοποιώντας πρωτοβουλίες πολιτικών

όντος θεωρείται η ίδρυση, από τον Ιούνιο του 2012, Υπουργείου

µάρκετινγκ προκειµένου να καλύψει συγκεκριµένες απαιτήσεις

Τουρισµού µε διευρυµένες δικαιοδοσίες.

της κάθε αγοράς. Επιπλέον, ακολουθεί πολιτική επέκτασης της

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2013, υιοθετήθηκε µια

τουριστικής ζήτησης σε όλη τη διάρκεια του έτους, αναπτύσσο-

σειρά από νοµοθετικές πρωτοβουλίες που βελτίωσαν το πλαίσιο

ντας το τουριστικό προϊόν και πέρα από το παραδοσιακό τρίπτυ-

λειτουργίας της τουριστικής αγοράς και οι οποίες περιλαµβάνουν

χο «ήλιος, θάλασσα και άµµος» και δηµιουργώντας διαφοροποιη-

µεταξύ άλλων τα εξής:

µένα προϊόντα που θα επικεντρώνονται σε εναλλακτικές µορφές

(1) την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης τουριστικής

τουρισµού, όπως ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και ο ιατρικός

βίζας από αναδυόµενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Τουρκία

τουρισµός. Οι µέθοδοι που εφαρµόζονται για την επίτευξη αυτών

και η Κίνα,

των στόχων αξιοποιούν τα σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής και

(2) ρυθµίσεις που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του

επικοινωνιών καθώς και τα κοινωνικά δίκτυα, σε προγράµµατα

τουρισµού κρουαζιέρας και την άρση των δασµών

όπως το «You in Greece» και το «My Greece».

καµποτάζ, 

ϊόντος, το υπουργείο προσανατολίστηκε στην αύξηση του αριθ-

(3) την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας του ΕΟΤ για την

Νέες αγορές-στόχοι

προώθηση και αδειοδότηση τουριστικών επενδύσεων, που

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά και στις αγορές-στόχους του

λειτουργεί ως «one stop shop» και αποτελεί κέντρο για την

ελληνικού τουρισµού. Ειδικότερα, ενώ οι έξι κύριες αγορές µέχρι

ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων,

και το 2009 (που αποτελούσαν και περίπου το 50% των αφίξεων)

(4) την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των

ήταν αυτές της Γερµανίας, του Ηνωµένου Βασιλείου, της Γαλλίας,

τουριστικών επιχειρήσεων,

της Ιταλίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, για το 2014 οι βασικές

(5) τη δηµιουργία νέας µορφής ολοκληρωµένων

αγορές είναι αυτές της Γερµανίας, του Ηνωµένου Βασιλείου, της

τουριστικών επιχειρήσεων, των σύνθετων τουριστικών

Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή

καταλυµάτων,

συνδέεται µε τη βελτίωση της οικονοµικής δραστηριότητας και την αύξηση της ζήτησης στις χώρες αυτές, αλλά φαίνεται να ενισχύθηκε και από την απλοποίηση στις διαδικασίες έκδοσης τουριστικής βίζας µετά το 2010. Την ίδια ώρα διψήφιοι ρυθµοί αύξησης της ζήτησης παρατηρούνται την τελευταία πενταετία και στις αφίξεις από άλλες αναπτυσσόµενες αγορές, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, το Ισραήλ αλλά και από κάποιες αραβικές χώρες (Αραβικά Εµιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ), τα µερίδια των οποίων στις αφίξεις παραµένουν ακόµη χαµηλά. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ακριβώς την ύπαρξη και εναλλακτικών αγορών, από τις οποίες η Ελλάδα θα µπορούσε να επωφεληθεί και να εξισορροπεί τις διακυµάνσεις της τουριστικής ζήτησης από την Ευρώπη. Όπως σηµειώνει η ΤτΕ, το γεγονός αυτό αναδεικνύει ακριβώς την ύπαρξη και εναλλακτικών αγορών, από τις οποίες η Ελλάδα θα µπορούσε να επωφεληθεί και να εξισορροπεί τις διακυµάνσεις της τουριστικής ζήτησης από την Ευρώπη.

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε άνοδο ο τουρισμός πόλεων Τέλος στην έκθεση της ΤτΕ υπάρχει αναφορά και στην αύξηση

µίσεις που συντελέστηκαν πρόσφατα, όπως η λειτουργία των

της τουριστικής κίνησης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως το-

καταστηµάτων τις Κυριακές, η απελευθέρωση επαγγελµάτων

νίζεται, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν τη µεγαλύτε-

σχετικών µε τον τουρισµό (π.χ. ξεναγοί) και το διευρυµένο ωρά-

ρη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση µε την υπόλοιπη Ελλάδα για το

ριο των µουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

2014 (27% και 16% αντίστοιχα), σε αντίθεση µε το 2013, κατά το

Η αύξηση των αφίξεων µπορεί επίσης να συνδέεται µε την πιο

οποίο παρουσιάζουν τις χαµηλότερες αυξήσεις.

ανταγωνιστική τιµολογιακή πολιτική στην Αθήνα, αλλά και µε την

Σηµαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αύξησης του τουρισµού πό-

προβολή σηµαντικών στοιχείων (οθωµανικών και εβραϊκών) της

λεων φαίνεται να διαδραµάτισαν και οι διαρθρωτικές µεταρρυθ-

πολιτιστικής κληρονοµιάς της Θεσσαλονίκης.

Αφίξεις ταξιδιωτών ανά χώρα προέλευσης (2008-2014)

Αφίξεις ταξιδιωτών ανά προορισμό (2007-2014)

(σε χιλιάδες ταξιδιώτες)

(σε εκατομμύρια)

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή: ΣΕΤΕ, επεξεργασία από την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

65


Θέμα

Χανιά, Σκιάθο και Ρώμη «ψηφίζουν» οι Έλληνες για τις φετινές διακοπές τους Τα Χανιά και η Σκιάθος στο εσωτερικό και η Ρώμη, στο εξωτερικό αποτελούν την τριάδα των προορισμών που επιλέγουν οι Έλληνες για τις φετινές διακοπές τους, σύμφωνα με έρευνα της trivago.

Π

ροτίµηση στα Χανιά δείχνουν οι Έλληνες τουρίστες,

χείων του, µε µέση τιµή στα 77 ευρώ.

αφού τα κατατάσσουν στην κορυφή των προτιµή-

Η πέµπτη θέση ανήκει σε ένα πιο βόρειο προορισµό, τη

σεών τους.

Χαλκιδική, ενώ η έκτη θέση καταλαµβάνεται από ένα από τα

Τα Χανιά είναι ένας προορισµός ιδιαίτερα προσιτός οικονο-

πιο όµορφα Κυκλαδίτικα νησιά, τη Μήλο, προορισµοί που

µικά µε τη µέση τιµή διανυκτέρευσης στα 87 ευρώ.

κοστίζουν κατά µέσο όρο 109 και 92 ευρώ αντίστοιχα.

Η µαγευτική Σαντορίνη ακολουθεί στη δεύτερη θέση, µε

Ακολουθούν τα νησιά Ρόδος, στα 111 ευρώ και Πάρος, στα

µέση τιµή διανυκτέρευσης στα 218 ευρώ και τα Φηρά να

87 ευρώ, ενώ στην ένατη θέση εµφανίζεται το πρώτο νησί

είναι το µέρος του νησιού για το οποίο παρουσιάζεται το

από το Ιόνιο, η Ζάκυνθος, επίσης µε διψήφια µέση τιµή δι-

µεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ανυκτέρευσης, στα 96 ευρώ. Μια θέση µετά συναντάται η

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σκιάθος, µε τον επισκέπτη να

Μύκονος, στην οποία το µέσο κόστος διανυκτέρευσης είναι

καλείται να πληρώσει 93 ευρώ µέση τιµή διανυκτέρευσης.

στα 262 ευρώ.

Η Ίος παρουσιάζεται στην τέταρτη θέση, έχοντας ήδη ανα-

Πέρα από τα υπόλοιπα νησιά που διαµορφώνουν τη δεκα-

δειχθεί το καλύτερο νησί της Μεσογείου βάσει των ξενοδο-

πεντάδα, τα οποία είναι η Λευκάδα, στα 90 ευρώ, η Νάξος,

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


στα 89 ευρώ και η Σκόπελος, στα 57 ευρώ, την εµφάνισή του κάνει και ένας προορισµός της Ηπείρου, γνωστός για την οµορφιά του και ιδιαίτερα αγαπητός κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, η Πάργα. Την κατάταξη ολοκληρώνει η Κέρκυρα, η οποία εµφανίζεται στη 15η θέση, µεταξύ των προορισµών για τους οποίους παρουσιάζεται η µεγαλύτερη προτίµηση για το καλοκαίρι. Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν ανά διανυκτέρευση οι τουρίστες, τόσο στην Πάργα, όσο και στην Κέρκυρα ανέρχεται κατά µέσο όρο στα 88 ευρώ.

Η Ρώμη κερδίζει στις προτιμήσεις Όσο για εκείνους που έχουν ακόµα την οικονοµική δυνατότητα για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ο προορισµός που συγκεντρώνει τις προτιµήσεις της πλειοψηφίας είναι η Ρώµη, ακολουθούµενη από το Παρίσι. Τρίτη έρχεται η Βαρκελώνη, δεύτερος πιο ακριβός προορισµός µεταξύ αυτών που προτιµούν οι Έλληνες, ενώ τέταρτη στις προτιµήσεις έρχεται η αγγλική πρωτεύουσα, µε το Λονδίνο να διαθέτει την πιο υψηλή µέση τιµή ανά διανυκτέρευση, η οποία ανέρχεται στα 238 ευρώ. Πράγα, Κωνσταντινούπολη και Βουδαπέστη, καταλαµβάνουν τις τρεις επόµενες θέσεις, ενώ την εµφάνισή τους στη δεκάδα κάνουν και δύο κυπριακοί προορισµοί, στην όγδοη και δέκατη θέση, η Πάφος και ο Πρωταράς, µε µέση τιµή διανυκτέρευσης στα 100 και 140 ευρώ αντίστοιχα. Την ένατη θέση, µεταξύ των δύο κυπριακών προορισµών, κατακτά η επιβλητική αυστριακή πρωτεύουσα, µε τα ξενοδοχεία της Βιέννης να κοστίζουν κατά µέσο όρο 114 ευρώ.

Οι 15 ελληνικοί προορισμοί που προτιμούν οι ξένοι τουρίστες για το καλοκαίρι του 2015 Προορισµός

Τιµή ανά διανυκτέρευση σε ευρώ

Χανιά Σαντορίνη Σκιάθος Ίος Χαλκιδική Μήλος Ρόδος Πάρος Ζάκυνθος Μύκονος Λευκάδα Νάξος Σλόπελος Πάργα Κέρκυρα

87 218 93 77 109 92 111 87 96 262 90 89 57 88 88

Οι 10 διεθνείς προορισμοί που προτιμούν οι ξένοι τουρίστες για το καλοκαίρι του 2015 Προορισµός

Τιµή ανά διανυκτέρευση σε ευρώ

Ρώµη Παρίσι Βαρκελώνη Λονδίνο Πράγα Κωνσταντινούπολη Βουδαπέστη Πάφος Βιέννη Πρωταράς

115 157 160 238 99 103 103 100 114 140

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

67


Θέμα

Στερλίνα και δολάριο δίνουν επιπλέον ώθηση στον ελληνικό Τουρισμό • Μεγάλη αύξηση εισπράξεων από την Αγγλία • Σχεδόν στο μισό μειώθηκαν οι αφίξεις από τη Ρωσία

68 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Στο 1,008 δισ. ευρώ έφθασαν συνολικά το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας, αυξημένες κατά 14,4% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Η ενίσχυση της στερλίνας και του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ δείχνει να είναι ο βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης.

Σ

ύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το τα-

ξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 127 εκατ. ευρώ ή 14,4%

ξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2015 εμφάνισε πλε-

σε σύγκριση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά

όνασμα 312 εκατ. ευρώ έναντι 222 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο

24 εκατ. ευρώ ή 4,0%. H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων

μήνα του 2014. Ειδικότερα, αύξηση κατά 67 εκατ. ευρώ ή 16,3%

οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 39,1%, καθώς

κατέγραψαν τον μήνα Απρίλιο 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις,

η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 17,1%. Οι καθαρές ει-

οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 477 εκατ. ευρώ έναντι 410 εκατ.

σπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν

ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

κατά 6,5% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά

Μείωση παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές κατά 12,3%

14,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

(Απρίλιος 2015: 165 εκατ. ευρµ , Απρίλιος 2014: 188 εκατ. ευρµ ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην

Σε άνοδο τα τουριστικά έσοδα

αύξηση των αφίξεων κατά 28,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά τα-

Τον Απρίλιο του 2015, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές ει-

ξίδι μειώθηκε κατά 8,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή

σπράξεις αυξήθηκαν κατά 16,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο

ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 19% το έλλειμμα

μήνα του 2014.

του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 32,7% στο σύνολο

Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 19,0% παρουσίασαν οι εισπράξεις

των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 (Απρίλιος 2015: 263

Την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015, το ταξιδιωτικό ισοζύ-

εκατ. ευρµ , Απρίλιος 2014: 221 εκατ. ευρµ ). Οι εισπράξεις από

γιο εμφάνισε πλεόνασμα 381 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος

κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28 παρουσίασαν

279 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας

αύξηση κατά 25 εκατ. ευρώ ή 15,6% (Απρίλιος 2015: 187 εκατ.

αύξηση κατά 36,8%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύ-

ευρµ , Απρίλιος 2014: 162 εκατ. ευρµ ).

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών (σε εκατ. ευρώ) και βασικά ταξιδιωτικά µεγέθη Ιανουάριος-Απρίλιος 2013

2014

(%) Μεταβολή

704,6

881,5

25,1

Πληρωµές

510,7

603,0

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών

193,9

278,5

Ποσοστό συµµετοχής ως προς το ισοζύγιο αγαθών (%)

-3,2

-4,4

Ποσοστό συµµετοχής ως προς το ισοζύγιο υπηρεσιών (%)

9,2

10,1

∆απάνη ανά ταξίδι µη κατοίκων στην Ελλάδα (σε ευρώ) (γ)

421,8

439,5

Εισπράξεις

(β)

2015

Απρίλιος (%) Μεταβολή

2013

2014

1.008,2

14,4

302,7

410,0

35,4

476,6

16,3

18,1

627,2

4,0

151,7

187,9

23,9

164,7

-12,3

43,6

381,1

36,8

151,0

222,1

47,1

311,9

40,5

-6,5

-9,8

-12,9

-19,0

14,8

24,4

26,0

32,7

497,8

526,8

(α)

(%) Μεταβολή 2015

(α)

(%) Μεταβολή

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες:

4,2

364,2

-17,1

5,8

482,5

-8,4

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. (α) Προσωρινά στοιχεία (β) Στις εισπράξεις έχουν ενσωµατωθεί στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (γ) Ο δείκτης καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (δ) Ως προέλευση ταξιδιωτών νοείται η χώρα της µόνιµης κατοικίας τους. (ε) Η διάκριση ανά εθνικότητα δεν είναι διαθέσιµη για τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (στ) Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση δεν περιλαµβάνει στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

69


Θέμα

Η αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των

ξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28, οι

28 ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από

οποίες διαμορφώθηκαν στα 516 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουα-

κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρµ

ρίου - Απριλίου 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,3% σε σύ-

κατά 34 εκατ. ευρώ ή 54,1% και δευτερευόντως της αύξησης των

γκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

εισπράξεων από κατοίκους χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 5,2%

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης

(Απρίλιος 2015: 167 εκατ. ευρµ , Απρίλιος 2014: 159 εκατ. ευρµ ).

του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 306 εκατ. ευρµ , δηλαδή αυξήθη-

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εισπράξεις από τις σημαντικότερες

καν κατά 1,6%, και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της

χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, αυτές από τη Γερμανία μειώθηκαν

ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά

κατά 1,1% και διαμορφώθηκαν στα 61 εκατ. ευρµ, ενώ αυτές από τη

39,7% και διαμορφώθηκαν στα 210 εκατ. ευρµ .

Γαλλία μειώθηκαν κατά 7,0% και διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρµ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία παρέμειναν σχετικά στα-

Αύξηση κατά 66,2% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο

θερές και διαμορφώθηκαν στα 103 εκατ. ευρµ, ενώ οι εισπράξεις

Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ (Απρίλιος

από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 3,1% και διαμορφώθηκαν στα 48

2014: 36 εκατ. ευρµ ).

εκατ. ευρµ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορ-

Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, μείωση κατά 19,4% πα-

φώθηκαν στα 102 εκατ. ευρµ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 46,5%.

ρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν

Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, μείωση παρουσίασαν οι

στα 14 εκατ. ευρµ , ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25,2%

εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 12,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν

και διαμορφώθηκαν στα 37 εκατ. ευρµ .

στα 33 εκατ. ευρµ , ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 67,2%

Την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015, οι ταξιδιωτικές εισπρά-

και διαμορφώθηκαν στα 94 εκατ. ευρµ .

ξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 14,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 1.008 εκατ. ευρµ .

Εντυπωσιακή η τουριστική κίνηση

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση κατά 16,3% των ει-

Η εισερχόμενη κίνηση τον Απρίλιο του 2015 διαμορφώθηκε στις

σπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28,

934 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28,3% σε σύ-

οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 454 εκατ. ευρµ , όσο και στην αύ-

γκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Η εξέλιξη αυτή ήταν απο-

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε εκατ. ευρώ) Ιανουάριος-Απρίλιος Προέλευση

2013

2014

(%) Μεταβολή

Χώρες ΕΕ-28

355,7

451,2

26,9

Χώρες ζώνης ευρώ

258,0

300,8

16,6

2015

Απρίλιος (%) Μεταβολή

2013

2014

515,9

14,3

158,7

221,3

39,5

263,3

19,0

305,6

1,6

117,5

158,9

35,2

167,2

5,2

(α)

(%) Μεταβολή 2015

(α)

(%) Μεταβολή

εκ των οποίων: Γαλλία

46,6

46,3

-0,7

47,7

3,1

31,6

36,2

14,8

33,7

-7,0

Γερµανία

86,5

102,5

18,4

103,0

0,5

41,2

61,3

48,8

60,6

-1,1

Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ

97,7

150,5

54,0

210,3

39,7

41,1

62,4

51,6

96,2

54,1

Ηνωµένο Βασίλειο

45,5

69,5

52,9

101,8

46,5

22,0

35,8

62,5

59,5

66,2

Λοιπές χώρες

311,1

390,4

25,5

453,8

16,3

118,8

162,1

36,4

187,4

15,6

ΗΠΑ

48,5

56,4

16,1

94,2

67,2

23,1

29,9

29,5

37,4

25,2

Ρωσία

25,1

37,8

50,6

33,0

-12,5

13,0

17,8

36,9

14,3

-19,4

Σύνολο Έρευνας Συνόρων

666,8

841,6

26,2

969,7

15,2

277,5

383,5

38,2

450,7

17,5

Κρουαζιέρες (ε)

37,8

39,8

5,4

38,5

-3,2

25,2

26,5

5,4

25,9

-2,3

ΣΥΝΟΛΟ

704,5

881,4

25,1

1.008,2

14,4

302,7

410,0

35,4

476,6

16,3

εκ των οποίων:

εκ των οποίων:

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. (α) Προσωρινά στοιχεία (β) Στις εισπράξεις έχουν ενσωµατωθεί στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (γ) Ο δείκτης καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (δ) Ως προέλευση ταξιδιωτών νοείται η χώρα της µόνιµης κατοικίας τους. (ε) Η διάκριση ανά εθνικότητα δεν είναι διαθέσιµη για τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (στ) Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση δεν περιλαµβάνει στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων.

70 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


τέλεσμα πρωτίστως της αύξησης κατά 39,3% των αφίξεων από τις

Απριλίου 2015 αυξήθηκε κατά 39,1% και διαμορφώθηκε στις

χώρες της ΕΕ των 28 και δευτερευόντως της αύξησης κατά 13,1%

2.663 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.915 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη

των αφίξεων από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28.

περίοδο του 2014.

Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ δι-

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ των 28 διαμορφώθηκε

αμορφώθηκαν στις 281 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση

στις 1.610 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 57,6%

κατά 7,2% και οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ των 28 εκτός της

σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

ζώνης του ευρώ παρουσίασαν επίσης αύξηση κατά 91,6% (Απρί-

Επίσης, οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28 δια-

λιος 2015: 308 χιλ., Απρίλιος 2014: 161 χιλ.). Ειδικότερα, οι αφίξεις

μορφώθηκαν στις 1.052 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,8%.

από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,8%, ενώ αυτές από τη Γαλλία

Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά

μειώθηκαν κατά 2,0%.

18,7% και οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης

Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 52,5% και

του ευρώ κατά 101,0%. Ειδικότερα, αύξηση εμφάνισαν οι αφίξεις

διαμορφώθηκαν στις 89 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές

από τη Γερμανία και τη Γαλλία κατά 19,9% και 23,8% αντιστοίχως,

χώρες εκτός της ΕΕ των 28, αύξηση εμφάνισαν οι αφίξεις τόσο

καθώς επίσης και οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 44,3%.

από τη Ρωσία κατά 4,1%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 12 χιλ.

Τέλος, αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, οι αφί-

ταξιδιώτες, όσο και από τις ΗΠΑ κατά 61,4%, οι οποίες διαμορφµ -

ξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 45,2% και διαμορφώθηκαν

θηκαν στις 42 χιλ. ταξιδιώτες.

στις 20 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου -

αύξηση κατά 54,9% και διαμορφώθηκαν στις 90 χιλ. ταξιδιώτες.

Εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε χιλ. ταξιδιώτες) (στ) Ιανουάριος-Απρίλιος Προέλευση

2013

2014

(%) Μεταβολή

Χώρες ΕΕ-28

830,7

1.021,8

23,0

Χώρες ζώνης ευρώ

468,8

539,0

15,0

2015

Απρίλιος (%) Μεταβολή

2013

2014

1.610,4

57,6

324,4

423,4

30,5

589,7

39,3

640,1

18,7

206,6

262,5

27,1

281,4

7,2

(α)

(%) Μεταβολή 2015

(α)

(%) Μεταβολή

εκ των οποίων: Γαλλία

76,0

69,1

-9,0

85,6

23,8

45,7

50,6

10,8

49,6

-2,0

Γερµανία

147,3

169,2

14,8

202,8

19,9

64,4

87,3

35,6

91,5

4,8

Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ

361,9

482,8

33,4

970,3

101,0

117,8

160,9

36,6

308,3

91,6

Ηνωµένο Βασίλειο

91,1

131,3

44,2

189,5

44,3

44,9

58,1

29,4

88,6

52,5

Λοιπές χώρες

750,1

893,0

19,0

1.052,2

17,8

233,1

304,6

30,7

344,5

13,1

ΗΠΑ

46,7

58,0

24,0

89,8

54,9

19,3

26,1

35,2

42,1

61,4

Ρωσία

24,1

37,2

54,2

20,4

-45,2

11,2

11,4

1,4

11,8

4,1

1.580,9

1.914,9

21,1

2.662,6

39,1

557,5

728,0

30,6

934,2

28,3

εκ των οποίων:

εκ των οποίων:

ΣΥΝΟΛΟ

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. (α) Προσωρινά στοιχεία (β) Στις εισπράξεις έχουν ενσωµατωθεί στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (γ) Ο δείκτης καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (δ) Ως προέλευση ταξιδιωτών νοείται η χώρα της µόνιµης κατοικίας τους. (ε) Η διάκριση ανά εθνικότητα δεν είναι διαθέσιµη για τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (στ) Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση δεν περιλαµβάνει στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

71


Επιχειρηματικά

Κρουαζιέρες με άρωμα… μαστίχας! Στηρίζοντας έµπρακτα τα ελληνικά προϊόντα, η CelestyalCruises, διοργανώνει οχτώ θεµατικές εκδηλώσεις στις κρουαζιέρες της, µε στόχο να µυήσει τους επιβάτες στον κόσµο της µαστίχας. Ξεκινώντας από τις 22 Μαΐου και ανά δύο εβδοµάδες, µέχρι τον Σεπτέµβριο, η CelestyalCruises, σε συνεργασία µε την ελληνική εταιρία mastihashop, δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να απολαύσουν εν πλω µοναδικές εµπειρίες γαστρονοµίας µε βάση τη µαστίχα. Μπισκότα, εξαιρετικό χιώτικο πρωινό, τσίχλα µαστίχας και το παραδοσιακό «Υποβρύχιο», όλα βασισµένα στη µαστίχα, υπόσχονται να εντυπωσιάσουν. Ακόµη, οι φιλοξενούµενοι της CelestyalCruises θα έχουν τη δυνατότητα να δροσιστούν µε τα υπέροχα, αρωµατικά cocktails µε βάση τη µαστίχα. Επιλέγοντας τις επταήµερες κρουαζιέρες της εταιρίας µε το CelestyalCrystal και µε φόντο τις «Εικόνες του Αιγαίου», θα πείτε «Kαληµέρα» σε νέες αλλά και παραδοσιακές γεύσεις, µε βάση τη Μαστίχα Χίου και θα απολαύσετε προορισµούς ασυναγώνιστης οµορφιάς του Αιγαίου, µε στάσεις στη Χίο, την Κωνσταντινούπολη, το Κουσάντασι, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σύµη και τη Μύκονο.

Armyra by Papaioannou: Η νέα γαστρονομική πρόταση της Costa Navarino Η νέα γαστρονοµική πρόταση στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή της Costa Navarino, έχει την υπογραφή του βραβευµένου εστιάτορα Γιώργου Παπαϊωάννου. Ένα από τα πιο σηµαντικά ονόµατα στην ελληνική κουζίνα, συνεργάζεται µε την Costa Navarino και µαζί δηµιουργούν το χώρο Armyra by Papaioannou. Μαζί µε τους συνεργάτες του, ο Γιώργος Παπαϊωάννου επιλέγει καθηµερινά τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, πάντα στην εποχή τους. Με επιτυχηµένη πορεία στο γνωστό εστιατόριο του Πειραιά, η φηµισµένη κουζίνα του σεφ ταξιδεύει και στη Μεσσηνία, δηµιουργώντας ξεχωριστές γεύσεις µε βάση τις πιο αγνές πρώτες ύλες και τις ιδιαίτερες ποικιλίες που ευδοκιµούν στον τόπο, τους ολόφρεσκους θαλασσινούς µεζέδες των ψαράδων της περιοχής, τα τοπικά µυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στο µενού, οι καθαρές γεύσεις των θαλασσινών µεζέδων συναντώνται µε τη µαεστρία και τον επιτυχηµένο συνδυασµό των φρέσκων προϊόντων, µε πιάτα που ξεχωρίζουν, όπως τα ψητά ψάρια ηµέρας, τα µύδια µε τζίντζερ, οι σαλάτες µε κρίταµο και τοπικό τυρί ταλαγάνι, καθώς και το ριζότο κολοχτύπα. Το γεύµα ολοκληρώνεται µε δροσιστικά χειροποίητα παγωτά. «Στο εστιατόριο Armyra εστιάζουµε στο συνδυασµό αυθεντικών, φρέσκων γεύσεων και τοπικών προϊόντων. Συνεχίζουµε, πάντα προσηλωµένοι στη θαλασσινή κουζίνα µε νέες δηµιουργίες που αναδεικνύουν τα ξεχωριστά συστατικά της περιοχής», αναφέρει ο Γιώργος Παπαϊωάννου.

Δύο μεγάλα έργα από τον ΟΛΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Ο ΟΛΠ Α.Ε., ο οποίος έχει αναγνωρισθεί ως Οικολογικό Λιµάνι (ECOPORT) από την ESPO µε πιστοποίηση PERS από τον ανεξάρτητο φορέα Lloyd’s και εφαρµόζει σύστηµα διαχείρισης ποιότητας περιβάλλοντος, σύµφωνα µε τα ∆ιεθνή Πρότυπα ISO 9001:2008 και ISO 14001: 2004 στον τοµέα της εξυπηρέτησης κρουαζιέρας, τιµάει την Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος, µαζί µε άλλες παρεµβάσεις και µε δύο σηµαντικά περιβαλλοντικά έργα: - Την εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 430 kwp, στο εµπορικό λιµάνι Ν. Ικονίου, µήκους 1.100 µ., το οποίο αποτελείται από 1.436 πλαίσια 300 wp, απόλυτα συµβατό µε το περιβάλλον και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής. - Tην ανέλκυση και απόσυρση 76 εγκαταλειµµένων και ηµιβυθισµένων πλοίων στην περιοχή Ικονίου/Περάµατος, έτσι ώστε και η περιοχή να αναβαθµισθεί αισθητικά και ο θαλάσσιος χώρος να βελτιωθεί περιβαλλοντικά. Στα πλαίσια εφαρµογής του συστήµατος περιβαλλοντικής διαχείρισης PERS, ο ΟΛΠ Α.Ε. έχει αναπτύξει και εφαρµόζει συγκεκριµένη περιβαλλοντική πολιτική και βρίσκεται σε µια διαρκή καταγραφή των περιβαλλοντικών παραµέτρων που συσχετίζονται µε τις δραστηριότητές του, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στη συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντικής του απόδοσης, ακολουθώντας τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των φυσικών πόρων για τις επόµενες γενιές.

72 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση της SKYGREECE Airlines στα τουριστικά γραφεία Το µεγάλο ενδιαφέρον του κλάδου των τουριστικών γραφείων για την έναρξη της δραστηριότητας της ελληνικών συµφερόντων, αεροπορικής εταιρίας SkyGrecce Airlines, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε, µε τη συµβολή του ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσµος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Η SkyGrecce Airlines, είναι η νέα αεροπορική εταιρία, που «ανοίγει τα φτερά της», προκειµένου να ξανασυνδέσει µε απευθείας υπερατλαντικές πτήσεις, την Ελλάδα µε τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Είναι δηµιούργηµα οµογενών επιχειρηµατιών που πίστεψαν σε αυτό το όραµα και το υλοποιούν, µε σκοπό τη σύνδεση της Ελλάδας µε την Αµερική µε τακτικές πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η SkyGrecce Airlines, αποτελεί το όχηµα της ελληνικής φιλοξενίας, της ελληνικής παράδοσης, της ελληνικής κουλτούρας και της ελληνικής σηµαίας. Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, εκπροσωπώντας τον κλάδο, χαιρέτησε τη νέα προσπάθεια, η οποία όπως σηµείωσε «έρχεται να τονώσει την αεροπορική διασύνδεση της χώρας µας µε τον απόδηµο ελληνισµό της Β. Αµερικής». Τόνισε ότι «η αεροπορική σύνδεση αποτελεί σηµαντικό εργαλείο για τα τουριστικά γραφεία που ασχολούνται µε τον εισερχόµενο τουρισµό από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά (ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναµική), για τους οµογενείς και βέβαια αναµένεται να αποτελέσει σηµαντικό ρόλο στον εξερχόµενο τουρισµό της χώρας µας, καθώς οι τιµές είναι ανταγωνιστικές». Στην οµιλία του ο πρόεδρος της εταιρίας, κ. Νικόλαος Αλεξανδρής, αφού ευχαρίστησε τον HATTA, τον πρόεδρό του κ. Λύσανδρο Τσιλίδη και το διοικητικό συµβούλιο του Συνδέσµου για την συνεργασία τους, τόνισε ότι «η SkyGreece Airlines είναι δίπλα στους τουριστικούς πράκτορες προσβλέποντας στην ουσιαστική στήριξή τους ώστε όλοι µαζί από κοινού να πετύχουµε τους κοινούς µας στόχους». Ανακοίνωσε δε, τη συνεργασία της SkyGreece Airlines και του HATTA µε την εταιρία κινητής τηλεφωνίας WIND, για την παροχή δωρεάν τηλεφωνικών καρτών στους επιβάτες της SkyGreece Airlines. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συµµετείχε µεγάλος αριθµός εκπροσώπων τουριστικών γραφείων, έγινε παρουσίαση των προγραµµάτων και των στόχων της εταιρίας ενώ συζητήθηκαν και τεχνικά θέµατα.

Βραβεύσεων συνέχεια για τα ξενοδοχεία Χανδρής!!! Με νέες βραβεύσεις εµπλουτίζει τη µακρά λίστα µε τις διακρίσεις του ο ξενοδοχειακός όµιλος Χανδρής. Ειδικότερα, τα ξενοδοχεία του οµίλου, The Met στη Θεσσαλονίκη, Corfu Chandris Hotel & Villas στην Κέρκυρα και Chios Chandris στη Χίο, βραβεύτηκαν µε το βραβείο Certificate of Excellence του TripAdvisor για το έτος 2015. Το βραβείο δίνεται σε ξενοδοχεία που λαµβάνουν συνεχώς εξαιρετικές βαθµολογίες από τους πελάτες τους, µέλη του TripAdvisor. Το υπερσύγχρονο Τhe Μet Hotel, είναι ένας µοναδικός συνδυασµός σύγχρονης αισθητικής και αξεπέραστης κοµψότητας. ∆ιαθέτει 212 πολυτελή δωµάτια και σουίτες, 13 αίθουσες συνεδριάσεων, γκουρµέ εστιατόρια, ατµοσφαιρικά µπαρ, θαυµάσιο spa, εξωτερική πισίνα και άλλες εγκαταστάσεις, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες που κάνουν τη διαµονή των επισκεπτών αξέχαστη. Μοντέρνο ντεκόρ, άψογη εξυπηρέτηση και προσωπική φροντίδα σε κάθε λεπτοµέρεια εγγυώνται την άνετη παραµονή σε ένα κοµψό περιβάλλον. Το Corfu Chandris Hotel & Villas βρίσκεται στον µαγευτικό κόλπο της ∆ασιάς και διαθέτει συνολικά 211 δωµάτια, εκ των οποίων 28 bungalows και 36 βίλες, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον ηρεµίας και χαλάρωσης, έκτασης 80 περίπου στρεµµάτων. Το ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόρια, µπαρ, 2 πισίνες, πλήρως επανδρωµένο και εξοπλισµένο spa και γυµναστήριο, αίθουσα ψυχαγωγίας, γήπεδο τένις, γήπεδο 5x5, παιδική χαρά, παιδικό club, υπαίθριο κινηµατογράφο, οργανωµένη παραλία µε όλα τα θαλάσσια σπορ, καταστήµατα, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και πλήρως εξοπλισµένο συνεδριακό κέντρο 400 ατόµων. Το ξενοδοχείο Chios Chandris είναι κτισµένο σε προνοµιακή θέση δίπλα στη θάλασσα, 5 λεπτά απόσταση µε τα πόδια από το Μουσείο, το κάστρο και την αγορά της πόλης. Τα 139 δωµάτια, σουίτες και studios είναι όλα πλήρως εξοπλισµένα, ενώ διαθέτουν µπαλκόνι µε θέα στη θάλασσα. Το ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόριο, µπαρ, εξωτερική πισίνα όπως και αίθουσα εκδηλώσεων δυναµικότητας έως 200 άτοµα. Τα ξενοδοχεία του οµίλου Χανδρή, έχουν αποσπάσει, επί σειρά ετών, πολλά βραβεία υψηλού κύρους από κορυφαίους τουριστικούς οργανισµούς, σαν αποτέλεσµα της αναγνώρισης των πελατών τους για τις υψηλού επιπέδου προσφερόµενες υπηρεσίες.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

73


Συμβουλές Αγορών

MAX GROW: Η επανάσταση στην αποσκλήρυνση νερού Επαναστατικές, οικονοµικές και µόνιµες λύσεις στα σοβαρά

απόδοση, εξοικονοµούνται ετησίως σηµαντικότατα ποσά από

προβλήµατα που δηµιουργούν τα άλατα του νερού δίνει η

ανεπιθύµητες επισκευές, βλάβες, εργατοώρες και ενέργεια,

πρωτοπόρα ηλεκτρονική συσκευή

ενώ παράλληλα, µειώνεται

MAX GROW της εταιρίας Salinity

εκπληκτικά η κατανάλωση

Solution, η οποία είναι πιστοποιη-

χλωρίου και αλγοκτόνων

µένη και βραβευµένη από το Ελλη-

στις πισίνες, γιατί το επε-

νοαµερικανικό Επιµελητήριο, την

ξεργασµένο νερό από τη

Αµερικανική Γεωργική Σχολή και το

συσκευή MAX GROW έχει

ΧΑΑ, για την καινοτόµα τεχνολογία

πολύ µεγαλύτερη διαλυτική

που χρησιµοποιεί.

ικανότητα.

Η συσκευή MAX GROW χρησιµο-

Η εγκατάσταση πραγµατο-

ποιεί ραδιοσυχνότητες διαλύοντας

ποιείται από εξουσιοδοτη-

τα άλατα που επικάθονται στις σω-

µένο τεχνικό συνεργείο της

ληνώσεις και διαθέτει ασύγκριτα πλεονεκτήµατα έναντι των

εταιρίας εντός µίας εβδοµάδας.

κλασικών µεθόδων αποσκλήρυνσης. Προσφέρει τεράστια οι-

Η συσκευή συνοδεύεται από 5ετή γραπτή εγγύηση πλήρους

κονοµικά οφέλη για τους ξενοδόχους, ιδιαίτερα σε παράκτιες

αντικατάστασης σε περίπτωση βλάβης.

και νησιωτικές περιοχές, όπου το νερό είναι ιδιαίτερα σκληρό,

Πάνω από 300 µεγάλα ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο

καθώς µε τη χρήση της καταργείται κάθε άλλο σύστηµα απο-

(Robinsonn Club, Rhodos Palace, Sun Beach Hotels, Hyatt,

σκλήρυνσης, φίλτρα και χηµικά, λειτουργεί µε ελάχιστο ηλε-

Blue Bay, G-Hotels, Akrathos, κ.ά.), αλλά και µεγάλες βιοµηχα-

κτρικό ρεύµα, έχει µηδενικό κόστος συντήρησης, πανεύκολη

νίες τροφίµων-ποτών, νοσοκοµεία, δήµοι, ∆ΕΚΟ, ∆ΕΥΑ, αγρο-

εγκατάσταση και χρήση και απεριόριστη διάρκεια ζωής.

τικές οργανώσεις στην Ελλάδα και σε Μέση Ανατολή, Κύπρο,

Απαλλάσσει, δια παντός, σωληνώσεις, µπόιλερ, πισίνες, κ.λπ.

Μάλτα, Βαλκάνια και ΗΠΑ, εµπιστεύτηκαν τη MAX GROW και

από τις προγενέστερες επικαθήσεις αλάτων και εµποδίζει

εξοικονόµησαν τεράστια ποσά.

τη δηµιουργία νέων, µαλακώνοντας το νερό και προφυλάσ-

Για περισσότερες πληροφορίες: SALINITY SOLUTION,

σοντας κάθε συσκευή που χρησιµοποιεί νερό (πλυντήρια,

τηλ.: 2315 50 34 12, mob. 6985707909,

βρύσες, κ.ά.) από φθορές που δηµιουργούν τα άλατα. Μηχα-

e-mail: info@salinitysolution.con,

νήµατα (αντλίες, πύργοι ψύξης) λειτουργούν µε τη µέγιστη

www.salinitysolution.com

3Μ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Ταπέτα επαγγελματικών χώρων Mε χρηστικά προϊόντα καθαριότητας εφοδιάζει τα ξενοδοχεία, εδώ και πολλά χρόνια, η εταιρία 3Μ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Προϊόντα, τα οποία έχουν διπλό ρόλο, εκείνου της καθαριότητας, αλλά και της διαφήµισης. Ανάµεσά τους τα ταπέτα εισόδου Nomada από καµπυλωτό πλέγµα βινυλίου, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δεσµεύουν τα χώµατα και τη σκληρή βρωµιά. Τα ταπέτα Nomad, χάρη στα πρωτοποριακά υλικά κατασκευής τους βρίσκουν άριστη εφαρµογή, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, επαγγελµατικών χώρων και κτιρίων γενικά. Καθώς η µοντέρνα αρχιτεκτονική απαιτεί νέες σχεδιαστικές προτάσεις, τα ταπέτα, διατίθενται τώρα σε νέα ανανεωµένα σχέδια και µοντέρνα χρώµατα, µε τη δυνατότητα προσαρµογής

Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Θέρµης, ΤΘ 60143, Θέρµη, 57001,

λογοτύπων και σχεδίων σε όποια διάσταση ζητηθούν.

Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 80 5 8 05, fax: 2310 80 58 07,

Για περισσότερες πληροφορίες: 3Μ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, 6ο χλµ.

Μob: 6944 352 833, e-mail: info@kainotomia.gr

74 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


... made in GREECE!!! Ευλογημένα, αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης και γης. Περίοπτη θέση μεταξύ αυτών, κατέχει το μέλι. Δώρο των Θεών στους ανθρώπους. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές ιδιότητές του. Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει να επενδύει σε όλους τους τομείς. Αυτή τη φορά, καινοτομεί, παράγοντας στην Ελλάδα μια εξαιρετική σειρά προϊόντων ατομικής περιποίησης για ξενοδοχεία, με βάση το ελληνικό μέλι.

“HONEY” Μια σειρά σε υψηλή ποιότητα και άκρως ανταγωνιστικές τιμές, “made in Greece”, που θα φέρει ακόμη πιο κοντά στην Ελλάδα και στον ελληνικό Τουρισμό, τους ξένους φιλοξενούμενούς σας. Με 100% παραγωγή στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες, η σειρά “HONEY” θα κάνει τη διαφορά στην τουριστική μονάδα σας, με την αμιγώς ελληνική της ταυτότητα . Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. με τη σειρά amenities “HONEY” από εκχυλίσματα από αγνό ελληνικό μέλι, προσφέρει στον φιλοξενούμενο, υγεία και λάμψη στα μαλλιά και το σώμα, στη διάρκεια της πιο πολύτιμης περιόδου του χρόνου: των διακοπών του. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα μαλλιών και κρέμα σώματος σε συσκευασία των 30ml, που εμπεριέχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, αφήνοντας αίσθηση απαλότητας, ενυδάτωσης και θρέψης στα μαλλιά και το σώμα. Και βέβαια η νέα σειρά “HONEY” ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα ποιοτικά στάνταρντς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός Ε.Ε. 1223/2009), καθώς τα προϊόντα της δεν περιέχουν parabens, silicon και mineral oil, ενώ είναι πλήρως δερματολογικά ελεγμένη. Σύντομα η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., θα παρουσιάσει και άλλες σειρές βασισμένες στα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης.

Τα καλύτερα έρχονται!!!

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr

Profile for KSD S.A

Τεύχος Ιουνίου 2015 - Χρήμα & Τουρισμός  

Τεύχος Ιουνίου 2015 - Χρήμα & Τουρισμός  

Advertisement