Χρήμα & Τουρισμός - Τεύχος 249 - Ιούνιος 2018

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 249 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 - 6,00 €

 ΔΙΕΘΝΕΣ: HolidayCheck - «Μουδιασμένες»

οι κρατήσεις για Ελλάδα στις γερμανόφωνες χώρες  ΘΕΜΑ: «Γυρίζουν πλάτη» στις φθηνές επιλογές

οι επιβάτες αεροπορικών εταιριών

 ΘΕΜΑ: «Ψήφος

εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα από τον Τhomas Cook

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ


ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ, με ένα μόνο κλικ, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια!

eshop.ksdamenities.gr ΣΑΜΠΟΥΑΝ, ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΑ, BODY LOTION, ΣΑΠΟΥΝΙΑ, ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΩΡΟΥ, ΣΕΤ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΣΕΤ ΡΑΠΤΙΚΗΣ, κ.ά.

Άμεση αγορά Δωρεάν παράδοση  Εκπτώσεις

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ

ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Με όλες τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις για να είναι οι φιλοξενούμενοί σας, ευχαριστημένοι και να μην ρισκάρετε την φήμη του καταλύματός σας και πρόστιμα από τον ΕΟΤ και τις άλλες αρμόδιες αρχές

CERTIFICATIONS: PENDING APPROVALS:

ECOLABEL

ICEA

AIAB

ISO 9001

BIOORGANIC

ECOCERT

ISO 14001

Όλα τα προϊόντα είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα καλλυντικά προϊόντα.

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 | Email: msales@ksd.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | www.money-tourism.gr

Like us on


26

48

40

24. HolidayCheck: «Μουδιασμένες» οι κρατήσεις για Ελλάδα στις γερμανόφωνες χώρες Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηματικό και Oικονομικό Περιοδικό Tεύχος 249 - Ιούνιος 2018

Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Διεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη

Πτωτικά διαμορφώνονται οι κρατήσεις για την Ελλάδα από τις γερμανόφωνες αγορές, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του HolidayCheck, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος διαμορφώνονται και για Τουρκία, Ισπανία και Κύπρο.

26. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Περιμένουμε μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία Σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης, μιλάει στο Χ&Τ για τη φετινή τουριστική σεζόν, ενώ για τη διαφοροποίηση από το τουριστικό μοντέλο του «ήλιος και θάλασσα», σημειώνει πως δεν είναι εφικτή με μεμονωμένες προσπάθειες, κάποιων «παικτών» της αγοράς.

35. Βαλκανική «χείρα βοηθείας» στον οδικό τουρισμό στην Ελλάδα Τα 8,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες επισκέφθηκαν το 2017 οδικώς την Ελλάδα, ενώ προσδοκίες για νέα άνοδο υπάρχουν για φέτος, σύμφωνα με σχετική μελέτη του SETE Intelligence.

Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Aλεξάνδρου Φλέμινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18 ΜΕΛΟΣ

36. Αλ. Τσίπρας: Σε «ξέφωτο» η οικονομία με τη βοήθεια του Τουρισμού Τα εύσημα στον τομέα του Τουρισμού απένειμε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 26ης ανοικτής γενικής συνεδρίασης του Σ.Ε.Τ.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώνοντας πλήθος προσκεκλημένων από την πολιτική, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και εν γένει την οικονομία.

40. «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα από τον Τhomas Cook Το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου της επωνυμίας Cook’s Club, στη Χερσόνησο της Κρήτης, εγκαινίασε πρόσφατα ο Thomas Cook, ο γερμανικός ταξιδιωτικός «κολοσσός» και, παράλληλα, ο μεγαλύτερος οργανισμός διακοπών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

46. «Γυρίζουν πλάτη» στις φθηνές επιλογές οι επιβάτες αεροπορικών εταιριών Η προτίμηση σε τιμές που τα περιλαμβάνουν όλα, παρά στη φθηνότερη βασική τιμή, αποτελεί μία από τις κυρίαρχες τάσεις στις προτιμήσεις των επιβατών αεροπορικών εταιριών, σε 10 βασικές διεθνείς αγορές, με βάση τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας που διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Nielsen.

48. 5 ελληνικά νησιά στο Τop10 με τα περισσότερα παραλιακά ξενοδοχεία στη Μεσόγειο ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

Στη δεύτερη θέση στην κατάταξη της Travelmyth με τα δέκα νησιά της Μεσογείου με τα περισσότερα παραλιακά ξενοδοχεία βρίσκεται η Κρήτη, ενώ στην ίδια κατάταξη συναντώνται η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Νάξος και η Ζάκυνθος.

52. WTM: Οι «πρωταγωνιστικές» τάσεις στα ταξίδια πολυτελείας Τις κυρίαρχες τάσεις στα ταξίδια πολυτελείας, οι οποίες, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να «πρωταγωνιστούν» για αρκετά ακόμη χρόνια, παρουσιάζει σχετική μελέτη της World Travel Market.

Mόνιμες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Διεθνή Νέα, Κοσμικά, Eιδήσεις

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

3


4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


καρτολόγος

Χάρις Σιγανός, Zeus International Επενδύσεις εκατομμυρίων, νέες συμφωνίες και σχέδια για καινούργια concepts, αναδεικνύουν τη Zeus International σε έναν από τους πιο ισχυρούς «παίχτες» στην ξενοδοχειακή αγορά, σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Καλή συνέχεια!

Sbokos Hotel Grοup Γιατί η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική και η «family friendly» προσέγγιση που ακολουθεί έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάκριση από την TUI των Cretan Malia Park και Agapi Beach του ομίλου με το «TUI Umwelt Champion Award» και το «TUI Family Champion». Τίποτα δεν είναι τυχαίο…

•Σ ε θετική τροχιά βρίσκεται και η φετινή τουριστική περίοδος στη χώρα μας, με τις εκτιμήσεις να «μιλούν» για νέο ιστορικό ρεκόρ, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εισπράξεων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές οι πληρότητες για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο εμφανίζουν πτωτικές τάσεις.

φυσικό της Τουρκίας και της Αιγύπτου, κυρίως, η υπερφορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και η τακτική αρκετών ξενοδόχων, λόγω πολύ υψηλών προκρατήσεων, να κάνουν νωρίς stop sales, έχουν δημιουργήσει σημαντικά κενά σε όλα τα ξενοδοχεία, παντού στην Ελλάδα, στο «υψηλό» τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

•Τ ο σίγουρο είναι πως οι επιχειρηματίες του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου παραμένουν σε ετοιμότητα, αφού οι last minutes κρατήσεις εμφανίζονται «παγωμένες», διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις που «μιλούσαν» για ποσοστά-«ταβάνι» 100% κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου. Δυστυχώς, το γεγονός να πάψουν οι προπωλήσεις νωρίτερα φέτος είχε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αφού οι ανταγωνιστικές τιμές των τουριστικών πακέτων της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της Βόρειας Αφρικής, που μπήκαν ενεργά στο «παιχνίδι», φαίνεται να προσελκύουν το ενδιαφέρον των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Για να δούμε… •Έ να είναι σίγουρο: Η επάνοδος, όπως ήταν

• Παράλληλα, έντονη ανησυχία έχει δημιουργήσει η κατάσταση στη Ρωσία, που αρχίζει να θυμίζει Καλοκαίρι του 2014, όπου είχαμε ντόμινο πτωχεύσεων, μεγάλων tour operators. • Ήδη πολλές πτήσεις ακυρώνονται ή συγχωνεύονται, λόγω χαμηλών πληροτήτων, slots–που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν πληρωθείακυρώνονται, ενώ υπάρχουν διάχυτες φήμες για οικονομικά προβλήματα ΜΙΚΡΩΝ tour operators. • Στο κλίμα αυτό, ο ρωσικός ταξιδιωτικός πράκτορας Natalie Tours αποφάσισε τη μείωση του αριθμού των πτήσεων charter προς Βαρκελώνη, Ρίμινι, Κατάνια, Νάπολη, Αττάλεια, Ηράκλειο, από τις 30 Ιουνίου 2018, εξαιτίας της χαμηλής οικονομικής απόδοσης των σχετικών προγραμμάτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή

GB Roof Garden & Tudor Hall Για τη βράβευσή τους, για πέμπτη συνεχή χρονιά, από το περιοδικό Wine Spectator, συγκαταλέγοντάς τα ανάμεσα στα 1.215 εστιατόρια που βραβεύθηκαν παγκοσμίως στα Wine Spectator Restaurant Awards, σε πάνω από 75 χώρες. Και, βέβαια, τα βραβεία αυτά έχουν ξεχωριστή δυναμική, αφού μιλάμε για διαγωνισμό διεθνούς βεληνεκούς.

του. Την ίδια στιγμή ο όμιλος Μουζενίδη, μεταφέρει άμεσα την πτήση από τη Μόσχα προς τα Χανιά, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. •Σ το μεταξύ, μέχρι το τέλος Ιουνίου, πτώση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες εμφάνισαν οι Ρώσοι ταξιδιώτες στη Ρόδο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, ενώ και τον Μάιο καταγράφηκε πτώση 7%, σε σύγκριση με τους δείκτες του Μαΐου 2017. Υπενθυμίζεται ότι, και το 2017 οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στη Ρόδο ήταν μειωμένες, σε σχέση με το 2016. Για να δούμε… • Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σημαντική άνοδο των τουριστικών εισπράξεων καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης, αλλά και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Ειδικότερα, τα 2,45 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας στο πεντάμηνο Ιανουαρί-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

5


Ρωσική Αγορά Γιατί έχουν αρχίσει και εμφανίζονται πρώιμα -κι ελπίζουμε να μείνουν εκείφαινόμενα που παραπέμπουν σε νέα φάση κρίσης των tour operators, που πριν λίγα μόλις χρόνια οδήγησε σε χρεωκοπίες μεγάλων τουριστικών οργανισμών.

Υπουργείο Οικονομικών Γιατί από τον Μάρτιο θα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική καταγραφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και η ηγεσία του υπουργείου το πάει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Άντε να δούμε…

ου - Μαΐου, σημειώνοντας αύξηση σε υψηλό διψήφιο ποσοστό 23,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι. Η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 26,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 12,4%. Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ΕΕ28 κατά 33,5%, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 μειώθηκε κατά 2,4%. Έτσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση κατά 21,7%, σε σχέση με πέρυσι.

πλέον εντυπωσιακές επιδόσεις. Ακόμη, πιο εντυπωσιακά ήταν τα νούμερα του Μαΐου, όπου οι πληρότητες ξεπέρασαν το 85%, προδιαγράφοντας τη θετική συνέχεια.

•Α υξητικά κινήθηκαν και τα έσοδα των ξενοδοχείων (όλων των κατηγοριών), τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους παρουσίασαν άνοδο πάνω από 12%, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της GBR για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Μάλιστα, η άνοδος τον Μάιο ήταν εντυπωσιακή, καθώς τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 15,7%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου ήταν επίσης αυξημένες σε ποσοστό 13,7% και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στο 63,5%, με τα resorts να καταγράφουν τις

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

•Μ ε πάνω από 90.000 αφίξεις επισκεπτών τον Ιούνιο του 2018, η Πάρος διαγράφει την εντυπωσιακότερη ανοδική της χρονιά σε βάθος τριακονταετίας! Ειδικότερα, 77.594 επιβάτες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του νησιού κατά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα του 2018, έναντι 72.589 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ στο αεροδρόμιο καταγράφηκαν 12.588 αφίξεις, έναντι 9.897 τον Ιούνιο του 2017. Η τουριστική χρονιά στο σύνολό της προοιωνίζεται η καλύτερη μέχρι σήμερα, μετά την εξίσου σημαντική περυσινή και αυτό, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, κ. Μάρκο Κωβαίο «αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η Πάρος ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία χάρη στον πολυδιάστατο χαρακτήρα του τουριστικού της προϊόντος, στον επαγγελματισμό των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων στον Τουρισμό που κερδίζει τους επισκέπτες, στους δραστήριους Συλλόγους που φροντίζουν ώστε κάθε μέρα να είναι γιορτή και, φυσικά, στη μεθοδική στρατηγική που ακολουθεί με συνέπεια και στοχοπροσήλωση ο Δήμος,

Κυβέρνηση Η «κόπωση» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως προκύπτει από την κάμψη των κρατήσεων, είναι πλέον παραπάνω από εμφανής. Τις προειδοποιήσεις για την υπερφορολόγηση, κάποιοι τις άκουγαν… βερεσέ. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!!!

στη διεκδίκηση όλο και μεγαλύτερου μεριδίου της διεθνούς αγοράς». Και πρόσθεσε: «Η πρόσφατη κατάταξη της Πάρου ως το καλύτερο νησί της Ευρώπης μετά από ψηφοφορία των αναγνωστών του έγκυρου ταξιδιωτικού περιοδικού Travel+Leisure και ως το ένατο στον κόσμο, πάνω από τα νησιά Γκαλαπάγκος και τη Χαβάη, μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον, αφού επιβεβαιώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι οι προσπάθειές μας έχουν και αναγνώριση και αποτέλεσμα». • Το «πράσινο φως» για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών εντός του συγκροτήματος Porto Carras, στη Χαλκιδική, από την Τεχνική Ολυμπιακή, δίνει η αμετάκλητη απόφαση, της μαραθώνιας δικαστικής διαδικασίας μεταξύ της εταιρίας και του δημοσίου, υπέρ της πρώτης. Έτσι, η οικογένεια Στέγγου, με «μπροστάρη» τον Κωνσταντίνο Στέγγο, έχει πλέον τη δυνατότητα να βάλει σε εφαρμογή την ανάπτυξη του οικιστικού προγράμματος της εταιρίας στο συγκρότημα του Πόρτο Καρράς. Ένα πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή των πολυτελών κατοικιών, την ολοκλήρωση του τρίτου ξενοδοχείου και τη δημιουργία δύο ακόμη γηπέδων γκολφ, η κατασκευή των οποίων έχει καθυστερήσει λόγω της κρατικής γρα-


φειοκρατίας και αδιαφορίας, τουλάχιστον μια δεκαετία. •Σ ε φάση εκκίνησης βρίσκεται η νέα μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση της Λάμψα, συμφερόντων Ομίλου Λασκαρίδη, για τη μετατροπή του ακινήτου όπου παλιότερα λειτουργούσε το King’s Palace, σε boutique hotel, με προοπτική το νέο πολυτελές ξενοδοχείο να λειτουργήσει στα τέλη του 2019. Στην επένδυση των 16 εκατ. ευρώ περίπου, αυτή την περίοδο, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις τεχνικού και κατασκευαστικού χαρακτήρα, στο δομικό σκέλος του κτιρίου και τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων και των δωματίων. Παράλληλα, εξετάζονται και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ανακαίνιση της πρόσοψης. Επιπροσθέτως, σε πλήρη εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται και οι συζητήσεις με την Accor για την επιλογή του brand, στο οποίο θα ενταχθεί η μονάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, εφόσον οριστικοποιηθεί η συνεργασία με την Accor, το επι-

κρατέστερο σενάριο είναι να επιλεγεί το brand «MGallery», στο οποίο εντάσσονται ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα, στυλ boutique. Πρόκειται για ένα μοντέλο ξενοδοχείων που συνδυάζουν αυθεντικά τοπικά στοιχεία με την προσφορά εξατομικευμένων σύγχρονων υπηρεσιών και προϊόντων υψηλού επιπέδου και ποιότητας, βασισμένων στο γαλλικό μοντέλο φιλοξενίας των boutique hotels. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε ξενοδοχείο ΜGallery -λειτουργούν 91 σε 25 χώρες- είναι διαφορετικό και μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών «θεματικών» κατηγοριών, Heritage, Serenity ή Signature. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΛΑΜΨΑ, το νέο απόκτημά της, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του προς τα τέλη του 2019, έχοντας περίπου 180 δωμάτια ή 380 κλίνες, ανάλογα με το brand που τελικά θα επιλεγεί.

Τέλος, πηγές προσκείμενες στην ΛΑΜΨΑ, τονίζουν ότι ο όμιλος δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαδικασία αξιοποίησης του πρώην ξενοδοχείου Esperia στην οδό Σταδίου. Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια της μίσθωσης έχει οριστεί σε τριάντα έτη, ενώ το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, προσαυξανόμενο κατά ποσοστό ίσο με 25% επί της διαφοράς του κύκλου εργασιών. •Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία συνιστούν το Top 3 της TUI με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές. Στη λίστα του κορυφαίου τουριστικού οργανισμού με τους προορισμούς με τις περισσότερες κρατήσεις, η Ισπανία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση, με την Ελλάδα στη δεύτερη και την Τουρκία στην τρίτη, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Ιταλία και στην πέμπτη η Κύπρος. Η Ισπανία αναδεικνύεται σε κορυφαία επιλογή για τους παραθεριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και το Μεξικό. Οι περιοχές της Ελλάδας που προσελκύουν περισσότερους Βρετανούς είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως.

Επίσης, οι Βρετανοί δείχνουν μεγάλη προτίμηση στην Τενερίφη, την Ίμπιζα και την Πάφο, ενώ η Αττάλεια είναι η δημοφιλέστερη περιοχή στην Τουρκία. • Tις ομορφιές της Ελλάδας εξύμνησε η Βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, κα. Victoria Hislop σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ε.Ο.Τ. στο Λονδίνο. Η καταξιωμένη συγγραφέας μοιράστηκε με το κοινό προσωπικές της βιωματικές εμπειρίες, στην εκδήλωση του Ε.Ο.Τ. «Traveller’s Tales with Victoria Hislop», που διοργάνωσε το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας, σε συνεργασία με το έγκριτο και εξειδικευμένο στον τουρισμό πολυτελείας περιοδικό, Condé Nast Traveller. Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας του Ε.Ο.Τ. στη βάση

των στρατηγικών κατευθύνσεων της υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά, για την ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, που προσφέρει μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες. Αφιερωμένη στην Ελλάδα και τον τουρισμό, η εκδήλωση απευθύνονταν σε υψηλού εισοδηματικού επιπέδου κοινό με ειδικά και θεματικά ενδιαφέροντα. H κα. Hislop παρουσίασε τη μοναδικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και μίλησε με ενθουσιασμό για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τη χώρα μας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αρχισυντάκτρια του Condé Nast και του Vanity Fair, κα. Michelle Jana Chan. Οι προσκεκλημένοι αναγνώστες του Condé Nast, δημοσιογράφοι και διασημότητες, μεταξύ των οποίων ο δημοφιλής παρουσιαστής εκπομπών και γευσιγνώστης, κ. Jonathan Phang, απόλαυσαν ελληνικά εδέσματα και μενού γευσιγνωσίας και γνωριμίας με τα ελληνικά προϊόντα. Την εκδήλωση συντόνισε η διευθύντρια του Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας, κα. Έμυ Αναγνωστοπούλου.

Η ιδέα των Traveller’s Tales είναι η εξιστόρηση από διακεκριμένες προσωπικότητες εξερευνήσεων, περιπετειών και προσωπικών ταξιδιωτικών εμπειριών σε επιλεγμένο αναγνωστικό κοινό του περιοδικού Condé Nast Traveller, υψηλού κοινωνικο-οικονομικού προφίλ, που πραγματοποιεί ετησίως, κατά μέσο όρο, έξι ταξίδια στο εξωτερικό. Η Victoria Hislop, είναι ιδιαίτερα γνωστή από τα μυθιστορήματα «To Νησί» (The Island) και «Καρτ-ποστάλ από την Ελλάδα» (Cartes Postales from Greece), που διαδραματίζονται σε ελληνικούς προορισμούς. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα, κάνοντας γνωστή τη χώρα μας σε χιλιάδες αναγνώστες της. Με τιμή Μάσκα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

7


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Τ

ο «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ, στα νησιά που σηκώ-

ΑΕΕΑΠ», στα «χέρια» της οποία πέρασε το ακίνητο, έναντι πο-

νουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, μέχρι τον Δεκέμ-

σού 11,2 εκατ. ευρώ.

βριο του 2018, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης

Το κτήριο προβλέπεται να ανακατασκευαστεί πλήρως, με προ-

Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο Κορυφής για το

βλεπόμενο κόστος περίπου τα 4,5 εκατ. ευρώ.

προσφυγικό. Η κυβέρνηση σε συμφωνία με τον πρόεδρο Γιούν-

Μπράβο στη Zeus…

κερ, προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου,

Σ

με την οποία ο ΦΠΑ θα παραμείνει «παγωμένος» στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέρο, Κω, Λέσβο, Σάμο και Χίο). Μέχρι νεωτέρας...

Μ

ημαντικά αυξημένο είναι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον Συνεδριακό Τουρισμό στην Ελλάδα, όπως μετέφεραν εκπρόσωποι του HAPCO, από τη 16η Διεθνή Έκθεση Συ-

νεδριακού Τουρισμού IMEX, στη Φρανκφούρτη, μία από τις μεγα-

ε αφορμή την παράταση του καθεστώτος μειωμέ-

λύτερες επαγγελματικές εκθέσεις παγκοσμίως, με αποκλειστικό

νου ΦΠΑ, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημο-

αντικείμενο τα συνέδρια, τα σεμινάρια και τα ταξίδια κινήτρων.

κρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος

Τη σημαντικότητα της έκθεσης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των

Κόνσολας, διερωτάται τι μεσολάβησε για να παρθεί αυτή τη

διοργανωτών, σύμφωνα με τα οποία υπολογίζεται ότι συνολι-

απόφαση, καθώς η κυβέρνηση είχε απορρίψει την τροπολογία

κά 9.000 hosted buyers πραγματοποίησαν περισσότερες από

που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για τη διατήρησή του και

68.000 ατομικές συναντήσεις, παρακολούθησαν παρουσιάσεις

τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και τον Μάιο του 2018. «Ποιες

και συμμετείχαν σε ομαδικά workshops.

είναι οι ανομολόγητες συμφωνίες που έχει συνάψει ο κ. Τσίπρας

Για να δούμε τι θα γίνει…

εις βάρος της χώρας;», προβληματίζεται ο κ. Κόνσολας.

σία αναλαμβάνει ο όμιλος Zeus International, ο οποίος

Π

ανακοίνωσε την ανακατασκευή του, επιβεβαιώνοντας,

καταδεικνύοντας τη δυναμική και τη συμβολή του HAPCO στον

Ε, δεν έχει κι άδικο…

Τ

η διαχείριση του πεντάστερου Holiday Inn στη Λευκω-

αραμένοντας στα του HAPCO, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Ειρήνη Τόλη, εκλέχτηκε ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξι-

δίων & Τουρισμού, FedHATTA, κατά το Τακτικό Συνέδριό της,

μάλιστα, αποκλειστικό δημοσίευμα του money-tourism.gr.

συνεδριακό Τουρισμό της χώρας μας.

Η ανάληψη της ανακατασκευής και λειτουργίας του εν λόγω

Καλή θητεία...

ακινήτου από τον όμιλος Zeus International, έναν ταχέως ανα-

Τ

πτυσσόμενο όμιλο που δραστηριοποιείται εμπορικά στον κλάδο εκμετάλλευσης και διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, έρχεται στο πλαίσιο συμφωνίας με την «Εθνική Πανγαία

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

η μείωση κατά 50% στα τέλη αεροδρομίων τους χειμερινούς μήνες, από τον ερχόμενο χειμώνα, ανακοίνωσε η Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια


που διαχειρίζεται, συνεπής στη δέσμευσή της για στήριξη του

ϊόντος», είπε με αφορμή την εισαγωγή του συγκεκριμένου

τουρισμού και κατά τη χειμερινή περίοδο.

αναπτυξιακού κινήτρου, ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και

Στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της στόχου για αύξηση της

Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, κ. Γιώργος

επιβατικής κίνησης, η εταιρία αποφάσισε να εφαρμόσει πρό-

Βήλος.

γραμμα κινήτρων, διάρκειας δύο ετών, αρχής γενομένης από

Για να δούμε…

τον χειμώνα του 2018 - 2019.

περίοδο.

Μ

«Μολονότι η τιμολογιακή πολιτική αεροναυτιλιακών τελών

Το συγκρότημα, που λειτουργεί με τη μέθοδο του time

που ισχύει, είναι ήδη ανταγωνιστική, η Fraport Greece έμπρα-

sharing, βρίσκεται στην ειδυλλιακή για διακοπές χερσόνησο

κτα συμβάλλει προς την κατεύθυνση επιμήκυνσης της τουρι-

της Πελοποννήσου και διευθύνεται για περισσότερα από 30

στικής περιόδου.

χρόνια από τη Hapimag.

Συγκεκριμένα το εν λόγω κίνητρο ανάπτυξης νέων δρομολο-

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό πληρότητάς του, που έως και

γίων κατά τους χειμερινούς μήνες, συνεπάγεται με εκπτώσεις

τα μέσα Νοέμβρη κυμαίνεται στο 88,5%.

στα αεροναυτιλιακά τέλη της τάξεως του 50% διευρύνοντας

Μετά την ανακαίνισή του, ο αριθμός των διαμερισμάτων αυ-

με αυτόν τον τρόπο τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης σε

ξήθηκε από 83 σε 87, ενώ αυτά εξοπλίστηκαν με νέες κουζί-

14 ελληνικούς προορισμούς, ενδυναμώνοντας την ίδια ώρα

νες, μπάνια, μοντέρνα έπιπλα, μεγαλύτερες τηλεοράσεις, κλι-

τις συνεργασίες της με τις αεροπορικές εταιρίες», σημειώνεται

ματισμό και περισσότερους χώρους σκίασης στα διευρυμένα

στην ανακοίνωση.

μπαλκόνια και τις βεράντες τους. Παράλληλα, οι κοινόχρηστοι

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το συγκεκριμένο κίνητρο θα βοη-

χώροι και η επίπλωση του κεντρικού κτιρίου εκσυγχρονίστη-

θήσει στην αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά τους χειμε-

καν πλήρως και η πισίνα είναι πλέον ολυμπιακών διαστάσεων.

ρινούς μήνες και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιό-

Καλές δουλειές...

δου, που αποτελεί το μεγαλύτερο ζητούμενο και πρόκληση,

Α

Το πρόγραμμα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, στοχεύει στην υποστήριξη των αεροπορικών εταιριών, ώστε να εισάγουν νέα, διεθνή δρομολόγια κατά τη χειμερινή

τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για εμάς. Στην Fraport Greece καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί και να τονωθεί περαιτέρω η ανοδική τάση που

ε μια επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ η Hapimag προχώρησε στην ολική ανακαίνιση του Porto Heli Resort, το οποίο από τις 13 Ιουνίου 2018

προσφέρει στους επισκέπτες του ακόμη μεγαλύτερες ανέσεις.

νοίγοντας μία νέα βάση στο αεροδρόμιο Southend του Λονδίνου, το επόμενο καλοκαίρι, η Ryanair θα εξυπηρετεί 13 δρομολόγια σε οκτώ ευρωπαϊκούς

καταγράφεται στα 14 ελληνικά αεροδρόμια, αποδεικνύοντας

προορισμούς, ανάμεσά τους και στην Κέρκυρα.

ότι πιστεύουμε στη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προ-

Πάντα τέτοια...

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

9


Κοσμικά

Μια ειδική εκδήλωση για τους συνεργάτες της που είχε σαν σκοπό να τους ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις στην αεροπορική και ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς και τις τάσεις που πρόκειται να διαμορφώσουν την εικόνα των ταξιδιών για το 2018, διοργάνωσε η Amadeus Hellas. Την εκδήλωση, παρακολούθησε πλήθος στελεχών από τον κλάδο, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Amadeus πραγματοποιήσαν αναλυτικές παρουσιάσεις για μια σειρά από σημαντικά θέματα της βιομηχανίας. Στην αναμνηστική φωτογραφία, στο κέντρο η κα. Εύα Καραμάνου, γενική διευθύντρια της Amadeus Hellas και αναπληρώτρια Περιφερειακή διευθύντρια για την περιοχή της Νότιας Ευρώπης. «Σάρωσε» το ξενοδοχείο Atrium Platinum Luxury Resort Hotel & Spa, στα βραβεία της TUI Nordic. Συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο, που ανήκει στον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων των κ.κ. Κωνσταντινίδη και Χατζηκωνσταντίνου, έλαβε τρεις διακρίσεις στην κατηγορία των ξενοδοχείων πέντε αστέρων: Gold award in Staff Service, που αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών από το προσωπικό.- Silver Award in Hotel Cleanliness, που αφορά την καθαριότητα του ξενοδοχείου και - Bronze Award in Hotel General Impression, που αφορά τη γενική εικόνα που έχει ο επισκέπτης για το ξενοδοχείο. Η επιλογή των νικητών γίνεται έπειτα από τη συλλογή ερωτηματολογίων που αφορούν την ικανοποίηση των επισκεπτών και συγκεντρώνονται από τον Tour Operator. Τα βραβεία παρέλαβε ο γενικός διευθυντής του ομίλου, κ. Γεώργιος Ματσίγκος, παρουσία των κυρίων Steffen Hanssen, Senior Product Manager για την Ελλάδα, Tommy Serban, Head of Product Commercial και Γιώργου Πολύζου, Senior Purchasing Manager καθώς και στελεχών της TUI Nordic στη Ρόδο. Στη φωτογραφία, ο κ. Ματσίγκος περιχαρής για τα νεοαποκτηθέντα βραβεία. Συστήθηκε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Νίκος Δασκαλαντωνάκης», όπως ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Grecotel είχε προαναγγείλει προκειμένου μέσα από αυτό να συνεχίσει την προσφορά του στον τουρισμό, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Ειδικότερα, το νεοσύστατο Ίδρυμα σχεδιάζει τη δράση του με έμφαση στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, τη διασύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 το 1ο πρόγραμμα υποτροφιών. Στη φωτογραφία οι κ.κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης και Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Grecotel και δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αντίστοιχα.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σημαντικό βήμα για την τουριστική διασύνδεση των ελληνικών και ρωσικών περιφερειών που κινητοποιεί νέα σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, αποτέλεσε το 2ο Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ, που διεξήχθη στη Χαλκιδική. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες δράσεις που σχεδίασε και ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 και σε συνέχεια αντίστοιχης διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τον Ιανουάριο. Το φόρουμ εγκαινίασε η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά Στη φωτογραφία, από αριστερά, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος του Ομίλου Mouzenidis, κ. Μπόρις Μουζενίδης, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ., κα. Αγγελική Χονδροματίδου, ο προϊστάμενος του Ε.Ο.Τ. στη Ρωσία και τις χώρες ΚΑΚ, κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής και αναπληρωτής επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού Ρωσίας, Rostourism, κ. Sergey Korneev και η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά. Τον διορισμό της κας Μαρίας Δεληγιάννη ως Εκπρόσωπο Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA), κατά τη διάρκεια εκδήλωσής της στα Ποσειδώνια 2018. Η κα. Δεληγιάννη, η οποία έρχεται στην CLIA από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εφοπλιστών (ECSA), στις Βρυξέλλες, όπου ήταν υπεύθυνη για ζητήματα ναυτικής ασφάλειας, θα έχει ως βάση της την Αθήνα και θα αναφέρεται στον γενικό γραμματέα της CLIA Europe. Μιλώντας για την ένταξή της στο δυναμικό της CLIA, η κα. Δεληγιάννη δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη. «Ανυπομονώ να αναπτύξω αυτό τον νέο ρόλο και να χτίσουμε την εικόνα της κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο στόχος μου είναι να αναδείξω τη σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για την κρουαζιέρα και να ανοίξουμε καινούργιους προορισμούς», είπε. Στη φωτογραφία, από αριστερά, ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της CLIA Europe και διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises, η κα. Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου και ο κ. Ανδρέας Χρυσοστόμου, γενικός γραμματέας της CLIA Europe. Με εκλεκτούς προσκεκλημένους, σε μια βραδιά που είχε απ’ όλα: καλή μουσική, ξεχωριστές γευστικές δημιουργίες, μια παράσταση–έκπληξη με συγχρονισμένη κολύμβηση από τις Naiads, πυροτεχνήματα και, κυρίως, πολύ κέφι, το ξενοδοχείο Novotel Αθηνών γιόρτασε την 30η επέτειο λειτουργίας του, στις 7 Ιουνίου 2018. Στον μαγευτικό χώρο του Roof Garden, με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη, η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, κα. Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Christophe Chantepy, ο COO της AccorHotels Italy-Greece, κ. Renzo Iorio, ο COO της AccorInvest Italy-Greece, κ. Frederic Chambost και ο διευθυντής του ξενοδοχείου, κ. Ευριπίδης Τζήκας, έσβησα τη γενέθλια τούρτα. Στη φωτογραφία 1, στιγμιότυπο από το σβήσιμο της επετειακής τούρτας των 30 χρόνων λειτουργίας του Novotel. Στη φωτογραφία 2, οι κ.κ. Renzo Iorio, COO της AccorHotels για την Ιταλία και την Ελλάδα, Ευριπίδης Τζήκας, διευθυντής του Novotel Αθηνών και Frederic Chambost, COO της 1

2

AccorInvest για την Ιταλία και την Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

11


Διεθνή Nέα

Η Silversea ταξιδεύει σε περισσότερους από 900 προορισμούς και στις επτά ηπείρους, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη γραμμή κρουαζιέρας, αλλά και σε κάποιους από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς, όπως είναι ο Αρκτικός κύκλος, η Αλάσκα, τα Γκαλαπάγκος, κ.λπ.. Σημειώνεται ότι η εταιρία ταξιδεύει και στη Μεσόγειο και σε ελληνικά νησιά. Μιλώντας για τη συμφωνία ο Richard Fain, πρόεδρος και διευθύνων

Το «κορυφαίο brand» της Τουρκίας η Turkish Airlines

σύμβουλος της Royal Caribbean Cruises, δήλωσε: «Η Silversea είναι ένα κόσμημα και ο αναγνωρισμένος ηγέτης στην Κρουαζιέρα πολυτελείας και ειδικών απαιτήσεων, δύο αγορές που αναμένουμε να

Ως το «κορυφαίο brand» της Τουρκίας σε όλους τους τομείς ανέδειξε

σημειώσουν μεγάλη ανάπτυξη. Η ένωση των δύο εταιριών αποτελεί

την Turkish Airlines για το 2018 η Brand Finance, ένας από τους κο-

εξαιρετική ευκαιρία για επέκταση των επιλογών διακοπών για τους

ρυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς στον τομέα της αξιολόγησης

επισκέπτες και δημιουργία εσόδων σε περιοχές στρατηγικής ανάπτυ-

brands και των συμβουλών στρατηγικής. Ο εθνικός αερομεταφορέ-

ξης. Είμαστε περήφανοι που καλωσορίζουμε τον Manfredi Lefebvre,

ας της Τουρκίας, ο οποίος κερδίζει για ακόμα μια φορά τα τελευταία

έναν οραματιστή ηγέτη του οποίου τα υψηλά πρότυπα και την ιστο-

χρόνια αυτόν τον τίτλο, ενισχύει με τη διάκριση αυτή την ηγετική του

ρία σεβόμαστε βαθιά. Ο Manfredi θα παραμείνει εκτελεστικός πρό-

θέση στη χώρα του.

εδρος της Silversea και θα συνεχίσει να ηγείται της στρατηγικής της

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. İlker Ayci, πρόεδρος του Διοικητι-

μακροπρόθεσμα».

κού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Turkish Airlines, δήλωσε: «Φέτος, για ακόμη μια φορά, η Turkish Airlines ανακηρύχθηκε ως το κορυφαίο brand της Τουρκίας σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να διατηρήσουμε επάξια τη φήμη του ισχυρότερου brand της χώρας μας σε παγκόσμια κλίμακα». Η Brand Finance, η οποία αξιολογεί χιλιάδες brands παγκοσμίως μέσω των ερευνών που επικεντρώνονται σε χρηματοοικονομικές και εμπορικές μεταβλητές, ανακοινώνει κάθε χρόνο, από το 1996, τα ετήσια

Από την πλευρά του ο Lefebvre πρόσθεσε: «Αυτή η συνεργασία θα

αποτελέσματα της αξιολόγησης, τα οποία διαμορφώνονται με βάση

ενισχύσει την ανάπτυξη αυτού του εξαιρετικού brand που ίδρυσε ο

τη δύναμη και την αξία των brands, συγκεντρώνοντας την προσοχή

πατέρας μου. Επικοινωνούμε με τον Richard και μοιραζόμαστε το

της παγκόσμιας κοινής γνώμης και των αντίστοιχων κλάδων.

όραμα της προσφοράς αριστείας στους καλεσμένους μας. Αυτή η

Συμφωνία «μαμούθ» στην Κρουαζιέρα

νέα εταιρική σχέση δίνει στη Silversea την ευκαιρία να επιταχύνει την ανάπτυξη του πιο επιτυχημένου brand ταξιδιού πολυτέλειας στον

To πλειοψηφικό μερίδιο στη Silversea Cruises πρόκειται να αποκτήσει

κόσμο».

η Royal Caribbean Cruises. Ειδικότερα, ο κολοσσός στον τομέα της

Οι Fain και Lefebvre επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι ο διευθύνων σύμβου-

κρουαζιέρας σχεδιάζει την εξαγορά του 66,7%, αξίας 2 δισεκατομμυ-

λος της Silversea, Roberto Martinoli, θα συνεχίσει στην ίδια θέση να

ρίων δολαρίων της Silversea Cruises. Η τιμή αγοράς των αποκτώμε-

εργάζεται με την υπάρχουσα ομάδα της Silversea.

νων μετοχών θα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, με την επι-

«Lifting» στα δωμάτια του Hilton Park Λευκωσίας

φύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.

Στη ριζική αναβάθμιση και στη δημιουργία νέων πολυτελών δωματί-

Τα μικρά εξαιρετικά κρουαζιερόπλοια πολυτελείας της Silversea

ων στο Hilton Park Λευκωσίας προχώρησε η Louis Hotels, με αφοσίω-

έχουν σχεδιαστεί για όσους απολαμβάνουν τη συγκίνηση της ανα-

ση στην ποιότητα και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση.

κάλυψης, ενώ ικανοποιούν το μυαλό και το σώμα στο πιο πλούσιο

Η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστη-

περιβάλλον που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Όλες οι καμπίνες -

μα μόλις 4 μηνών, με αποτελεσματικότητα και οργάνωση που δεν

δωμάτια, είναι ευρύχωρα, με σουίτες με θέα στον ωκεανό, που πε-

επηρέασε τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Τα νέα King Superior δωμά-

ριλαμβάνουν υπηρεσία μπάτλερ και οι περισσότερες και ιδιωτικές

τια προσφέρουν άνετη διαμονή, αφού τα 28 τετραγωνικά μέτρα του

βεράντες.

κάθε δωματίου καλύπτουν όλες τις ανάγκες των φιλοξενούμενων.

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


προκύπτουν από αναζητήσεις 7 all-inclusive διανυκτερεύσεων μεταξύ 21 Ιουλίου και 26 Αυγούστου. Οι καλύτερες τιμές για οικογένειες 4 ατόμων παρατηρούνται σε 7 προορισμούς: Κέρκυρα (Ελλάδα), Κόστα Μπράβα (Ισπανία), Αττάλεια, Σίδη, Κουσάντασι (Τουρκία), Μαγιόρκα και Costa Dorada (Ισπανία), Σάνι Μπιτς (Βουλγαρία) και Μάλτα. Η Emma Coulthurst, ειδικός ταξιδιών του TravelSupermarket, δήλωσε ότι ενώ οι συναλλαγματικές ισοτιμίες εξακολουθούν να είναι απρόΤα κομψά σχεδιασμένα δωμάτια, έχουν θέα στους καταπράσινους

βλεπτες, η επιλογή του all-inclusive μπορεί να είναι οικονομικά απο-

κήπους και κάποια από αυτά προσφέρουν θέα στην πισίνα του ξε-

δοτική. «Η επιλογή all-inclusive διακοπών μπορεί να βοηθήσει πραγ-

νοδοχείου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τον ύπνο τους

ματικά στον προϋπολογισμό. Η Ισπανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία

σε ένα υπέροχο Hilton Serenity κρεβάτι και τον καφέ και το τσάι τους

ειδικότερα προσφέρουν μερικές από τις καλύτερες τιμές πακέτων

μπροστά από μία τηλεόραση 49 ιντσών. Ακόμα, γρήγορες ταχύτητες

διακοπών για αυτό το καλοκαίρι. Όμως βεβαιωθείτε ότι κάνατε την

διαδικτύου Wi-fi επιτρέπουν στους επισκέπτες να εργαστούν ή να

καλύτερη έρευνα».

«σερφάρουν» αδιάκοπα, χωρίς καθυστέρηση. Τα υπερπολυτελή King

Παράλληλα, η Coulthurst συνέστησε τη σύγκριση των τιμών κατά

Superior δωμάτια του Hilton Park είναι διακοσμημένα με μοντέρνα

τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες

διαχρονική αισθητική και ξεχωρίζουν για τη φωτεινότητα και άνεση

τιμές. «Κατά τις πρώτες και τελευταίες εβδομάδες των θερινών σχο-

που προσφέρουν.

λικών διακοπών προσφέρονται συχνά οι καλύτερες τιμές πακέτων.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης δημιουργήθηκαν και οι King Junior

Έτσι, αν έχετε ευελιξία, συγκρίνετε τις ημερομηνίες για να βρείτε τις

Suites. Η απόλυτη άνεση των σουιτών φαίνεται στο μέγεθος. Οι King

καλύτερες τιμές», ανέφερε.

Junior Suites εκτείνονται σε 55 τετραγωνικά, διαθέτουν ευρύχωρο καθιστικό και μεγάλο μπαλκόνι. Οι σουίτες είναι εξοπλισμένες με 2 τηλεοράσεις 55 ιντσών, με ψηλές ταχύτητες Wi-Fi και μια άνετη πολυθρόνα, ενώ κάποιες από αυτές έχουν θέα στην πισίνα. Το πολυτελές τους μπάνιο περιλαμβάνει ξεχωριστή ντουζιέρα και μπανιέρα και οι φιλοξενούμενοι θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους αφού στο μπάνιο θα βρουν ατομικό μπουρνούζι και παντόφλες. Οι King Junior Suites είναι ιδανικές για επαγγελματίες, αλλά και για οικογένειες που επισκέπτονται την κυπριακή πρωτεύουσα, αφού

Ενδιαφέρον της Accor για την Air France-KLM

μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 4 άτομα.

Την πιθανότητα συμμετοχής της στην Air France-KLM εξέφρασε ο «γί-

Στις κορυφαίες επιλογές all-inclusive διακοπών η Ελλάδα

γαντας» της γαλλικής φιλοξενίας AccorHotels. Σύμφωνα με κάποιες διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, η AccorHotels εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του 14,3% της αερο-

Σε κορυφαία επιλογή και τύπο διακοπών αναδεικνύεται το all-

πορικής εταιρίας από τη γαλλική κυβέρνηση. Ωστόσο, πρόκειται ακό-

inclusive για τους Βρετανούς παραθεριστές, με την Κέρκυρα, τη

μη για επενδυτικά σενάρια, που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Μαγιόρκα, τη Μάλτα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία να παρέχουν τις

«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι αυτές οι σκέψεις θα οδηγήσουν

καλύτερες προσφορές για οικογένειες κατά τη διάρκεια της περιόδου

σε οποιαδήποτε συμφωνία», ανέφερε η AccorHotels. Η γαλλική εφη-

αιχμής των θερινών σχολικών διακοπών.

μερίδα Les Echos ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να πουλήσει το

Σύμφωνα με το site σύγκρισης τιμών διακοπών, TravelSupermarket,

μερίδιο που διαθέτει στην Air France και σύμφωνα με το Reuters έχει,

καταγράφεται αύξηση 13,5% των ατόμων που αναζητούν διακοπές

ήδη, εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη διοίκηση της AccorHotels.

all-inclusive γι’ αυτό το καλοκαίρι, σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα,

Σύμφωνα με την Les Echos, η κυβέρνηση του Παρισιού μελετά τρεις

οι τιμές έχουν μειωθεί μέχρι και 10% για την περίοδο του Ιουλίου και

επιλογές. Η πρώτη αφορά την πώληση εξ ολοκλήρου του μεριδίου

του Αυγούστου, σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο του 2017. Η

της Air France-KLM στην AccorHotels. Η δεύτερη επιλογή αφορά τη

all-inclusive επιλογή είναι τώρα ο αγαπημένος τύπος διακοπών, κερ-

μερική πώληση, και μια τρίτη επιλογή αφορά την ανταλλαγή μετο-

δίζοντας το 38% όλων των αναζητήσεων για διακοπές. Το 18% ενδι-

χών της Air France με την AccorHotels, όπου η γαλλική κυβέρνηση θα

αφέρεται για self-catering και ένα 12% για ημιδιατροφή. Τα στοιχεία

λάμβανε ποσοστό της ξενοδοχειακής αλυσίδας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Statistics

STR: Σε ανοδική τροχιά η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία το 2ο 3μηνο 2018 Aυξήσεις και τους τρεις βασικούς δείκτες μέτρησης-απόδοσης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ανέφεραν τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2018, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του έγκυρου οίκου τουριστικών μελετών STR.

Π

ιο συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία της Ευρώπης σημείωσαν

Οι απόλυτες τιμές και των τριών δεικτών μέτρησης-απόδοσης της

οριακή αύξηση κατά 1,1% στον δείκτη της πληρότητας

ξενοδοχειακής αγοράς στο Δουβλίνο διαμορφώθηκαν στο υψη-

και διαμορφώθηκε στο 75,5%. Η μέση ημερήσια τιμή (ADR) αυξήθη-

λότερο επίπεδο για την εξεταζόμενη περίοδο, από τότε που η STR

κε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες σε 115,54 ευρώ και τα έσοδα ανά

διατηρεί βάση δεομένων.

διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 4,9% σε 87,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της STR, τα ήδη υψηλά επίπεδα πληρό-

Στο Δουβλίνο, η πληρότητα εμφάνισε «ασθενική» αύξηση (0,2%) και

τητας στην πόλη αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για ετήσια αύξηση.

διαμορφώθηκε σε 89,6%. Αντίθετα, σημαντική άνοδο κατέγραψαν,

Ωστόσο, η δημοτικότητα της πόλης ως προορισμού και η συνεπής

τόσο η μέση ημερήσια τιμή (ADR), κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες σε

ζήτηση δωματίων εξακολουθούν να δημιουργούν αποτελέσματα

155,75 ευρώ, όσο και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR),

ρεκόρ.

κατά 9,7%, σε 139,51 ευρώ.

Στη Μόσχα, ο δείκτης της πληρότητας διαμορφώθηκε στο 77,6%,

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας τον Ιούνιο 2018 Μηνιαία μεταβολή Ιούνιος 2017 με Ιούνιο 2018 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Δεκέμβριο 2016

2018

2017

2018

2017

2018

2017

Occ.

ADR

RevPAR

Europe

79.3

77.1

124.39

116.96

98.67

90.20

2.9

6.4

9.4

Eastern Europe

75.2

73.7

119.91

88.46

90.19

65.23

2.0

35.6

38.3

Northern Europe

82.7

81.6

117.65

115.34

97.32

94.09

1.4

2.0

3.4

Southern Europe

76.2

75.0

133.00

129.22

101.39

96.87

1.7

2.9

4.7

Western Europe

79.7

75.8

126.02

117.75

100.44

89.22

5.2

7.0

12.6

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


αυξημένος κατά 9,3%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο σε υψηλά διψήφια ποσοστά εμφάνισαν οι δείκτες ADR και RevPAR. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης ADR διαμορφώθηκε σε 9.731,73 ρούβλια, αυξημένος κατά 78,9%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 95,5% κατέγραψε ο δείκτης RevPAR σε 7.549,57 ρούβλια. Στην περίπτωση της Μόσχας στα ύψη εκτινάχθηκαν -υψηλότερα από κάθε αντίστοιχη περίοδο στο παρελθόν- οι τρεις δείκτες μέτρησης-απόδοσης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, εξέλιξη η οποία σχετίζεται με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA. Έτσι, κατακόρυφη άνοδο 206,8% κατέγραψε ο δείκτης ADR, ο οποίος ανήλθε σε 17.029,19 ρούβλια και, αντίστοιχα, ο δείκτης RevPAR «εκτοξεύτηκε» κατά 244,5% στα 14.476,69 ρούβλια. Αντίθετα, στην Αγία Πετρούπολη, οι δύο αυτοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, με τον RevPAR να σημειώνει μείωση κατά 3,0% σε 8.989,07 ρούβλια, λόγω της μείωσης κατά 15,4% της πληρότητας.

Ετήσια μεταβολή Ιούνιος 2017 με Ιούνιο 2018 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Δεκέμβριο 2016

2018

2017

2018

2017

2018

2017

Occ.

ADR

RevPAR

70.0

68.9

108.69

105.26

76.06

72.52

1.6

3.3

4.9

63.6

62.0

84.60

75.31

53.80

46.69

2.6

12.3

15.2

74.4

74.0

104.51

103.19

77.76

76.38

0.5

1.3

1.8

68.6

67.2

112.85

109.01

77.43

73.24

2.1

3.5

5.7

68.9

67.5

116.07

112.37

79.92

75.84

2.0

3.3

5.4

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


ΑΤΙ ΑΙ Τ ΝΝ Ν ΙΟ ΙΟ Ν Ο Α Ο Α ΤΑ Ο Ο ΑΡΓΑΓ Λ ΝΤΑ Ν Ρ Λ Ο Ι ΓΟΙ ΑΝΑΝ ΠΑΠΑ ΡΜ ΑΡΓΑ Μ ΙΛΙΛ Α Α Ο Ο ΠΠ

T

ΣΤΣΤ Ο ΟΜΜ ΣΤΣΤ

Διαφημιστείτε στο ΝΕΟ αναβαθμισμένο money-tourism.gr και στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!!! PIKENZ PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια Διακριτική πολυτέλεια PIKENZ PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια Διακριτική πολυτέλεια

Δημιουργία & Εκτύπωση Εντύπων - Διαφόρων Υλικών Τσάντες

ANUHEAVETRO VETRO OLIVA OLIVADEL DEL ANUHEA Άρωμα μιας εμπειρίας MEDITERRANEO Άρωμα μιας εμπειρίας ANUHEA VETRO MEDITERRANEO OLIVADEL DEL ANUHEA VETRO OLIVA Παράδοση στην ομορφιά Παράδοση στην ομορφιά Άρωμα μιας εμπειρίας MEDITERRANEO MEDITERRANEO Άρωμα μιας εμπειρίας PROFUMERIA PROFUMERIA από δερματίνη ή vinyl πλαστικό, με κρίκους ή βίδες INGLESE INGLESE PROFUMERIA PROFUMERIA Αγγλική φινέτσα Αγγλική φινέτσα INGLESE INGLESE Folder

Σπίρτα μικρά

22x55x7mm με τυπωμένο το logo σας, στη μία πλευρά

Παράδοση στην ομορφιά Παράδοση στην ομορφιά

Όλαταταείδη είδηείναι είναιπλήρως πλήρως Όλα Όλα τα είδη είναι Όλα τα είδη είναι πλήρως Αγγλική φινέτσα εναρμονισμέναμεμετοπλήρως τονέο νέο Αγγλική φινέτσα εναρμονισμένα Κατάλογοι για cafe εναρμονισμένα εναρμονισμένα μετοτο1223/2009, νέο με νέο Κανονισμό (ΕΚ),αριθ. αριθ. 1223/2009, Κανονισμό (ΕΚ), Κανονισμό (ΕΚ), αριθ.1223/2009, 1223/2009, Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τουτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, και του Συμβουλίου, καιτου του Συμβουλίου, και Συμβουλίου, για καλλυντικά προϊόντα. για τατακαλλυντικά προϊόντα. για τα καλλυντικά προϊόντα. για τα καλλυντικά προϊόντα. Δυνατότητα για καταλόγους εστιατορίων cafe διαφόρων διαστάσεων, πολυσέλιδων, δέσιμο με βίδα, λάστιχο κλπ. με χοντρό εξώφυλλο και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αλλάζονται μόνο τα εσωτερικά φύλλα και να έχετε ελάχιστο κόστος όταν διαφοροποιείτε τις τιμές σας

Μαντηλάκια Pop-up με τυπωμένο το logo σας

Odysseus Beach Bar

Κ Α

Σ γ μ

Χ

G σ

Δ

Στιλό - Μολύβια με τυπωμένο το logo σας

2 cm

... when luxury meets simplicity...

Προσπέκτους

Η

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ προϊόντα ALLEGRINI Τα Τα προϊόντα τηςτης ALLEGRINI

Τα προϊόντα ALLEGRINI Τα προϊόντα τηςτης ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Eco, ICEA. Eco Label, BioBio Eco, ICEA. Eco Label, Eco, ICEA. Eco Label, BioBio Eco, ICEA.


,

Think smart Think smart Think smart Think smart in amenities in amenities in in amenities amenities

KSDέφερε έφερεστην στηνΕλλάδα Ελλάδατην την Η ΗKSD KSDέφερε έφερεστην στηνΕλλάδα Ελλάδατην την Η ΗKSD Κορυφαίο οίκο έρευνας παραγωγής χώρο κ.ά., καθώς ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως Κορυφαίο οίκο έρευνας καικαι παραγωγής στοστο χώρο τηςτης 5353 ml,ml, 7070 ml,ml, κ.ά., καθώς καικαι ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως Αρωματοποιΐας, των Amenities μόνο, με παγκόσμιο κύρος. 53 σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι Αρωματοποιΐας, των Amenities καικαι όχιόχι μόνο, μεχώρο παγκόσμιο Κορυφαίο οίκο έρευνας παραγωγής στο της κύρος. 53 ml, κ.ά., καθώς ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι Κορυφαίο οίκο έρευνας καικαι παραγωγής στο χώρο της ml, 7070 ml,ml, κ.ά., καθώς καικαι ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε και 5 lt. σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, μεamenities, παγκόσμιο κύρος. παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,50,5 και 5 lt. ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία σετ Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων σε ευρεία παπουτσιών, Επίσης, DISPENSER σε 0,5 5 lt. σας, ακόμη Επίσης, DISPENSER σε 0,5 καικαι 5 lt. γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, παπουτσιών, γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σεamenities, εξαιρετικές τιμές, Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων ευρεία Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σεσε ευρεία Παρέχεται ηκ.λπ.. δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ Παρέχεται ηκ.λπ.. δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα. γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, εξαιρετικές τιμές, Παρέχεται με συνέπεια στην Παράδοση και τηνσας Ποιότητα. γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε ανάγκη, σεσε εξαιρετικές τιμές, και σε μικρές ποσότητες. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, η δυνατότητα ακόμη με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα. μεΧαρακτηριστικά συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα. και μικρές ποσότητες. και σεσε μικρές ποσότητες. των σειρών ALLEGRINI: Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται συσκευάζονται ΤαΤα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται καικαι συσκευάζονται στοστο Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Go green, paraben free, mineral free, δερματολογικά ελεγμένες Μιλάνο, σύμφωνα μεparaben όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Goσύμφωνα green, free, mineral oil oil free, δερματολογικά ελεγμένες Μιλάνο, με όλα πιστοποιητικά Ευρωπαϊκής δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) Κίνα ή οποιαδήποτε με όλα τα τα πιστοποιητικά τηςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης καικαι δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) μεμε Κίνα ήΈνωσης οποιαδήποτε σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. σύμφωνα μεμεγάλη όλους τους κανονισμούς τηςamenities Ευρωπαϊκής Ένωσης. έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) Κίνα ή οποιαδήποτε Διατίθεται ποικιλία σειρές χώρα εκτός Ε.Ε.(under καμία σχέση license, κ.λπ.) μεμε Κίνα ή οποιαδήποτε Διατίθεται μεγάλη ποικιλία αποαπο σειρές amenities σεσε 2020 ml,ml, 3030 ml,ml, έχουν χώρα εκτός Ε.Ε. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία σειρές amenities χώρα εκτός Ε.Ε. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία αποαπο σειρές amenities σεσε 2020 ml,ml, 3030 ml,ml, χώρα εκτός Ε.Ε.

Σητείας &&Μεσολογγίου, 144 211 7676 211 7677 Σητείας Μεσολογγίου, 144 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση | Τ.210 210 211 7676 |F.F.210 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr ||Email:msales@ksd.gr Σητείας 8 &88Μεσολογγίου, 144 5151 Μεταμόρφωση 210 211 7676 211 7677 | Τ.| Τ. | F.| 210 | Email:msales@ksd.gr Σητείας &&Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ. 210 211 7676 F. 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr Σητείας Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 | Email:msales@ksd.gr | | | Σητείας 8 &88Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ. 210 211 7676 F. 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr | | | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


Νέα

ένα έργο–πυξίδα για την άθληση, αλλά και την έρευνα στην Αθήνα, ενώ πρόσθεσε ότι η ηλεκτρονική στάθμευση, μέσω του myAthensPass, αποτελεί ένα δρόμο στην είσοδο της Αθήνας στην ψηφιακή εποχή.

Διψήφια αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στο Ιόνιο Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η διψήφια αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στα Ιόνια Νησιά από το εξωτερικό, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport, που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρος Γαλιατσάτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι αφίξεις ανά αεροδρόμιο τον Ιούνιο 2018, διαμορφώθηκαν ως εξής: Κέρκυρα: Από το εξωτερικό αύξηση αφίξεων 18,80%. Από το

Γ. Καμίνης: «Απογειώνεται» τουριστικά η Αθήνα

εσωτερικό (μικτή κίνηση αφίξεις και αναχωρήσεις) 14,50%. Άκτιo: Από το εξωτερικό αύξηση αφίξεων 5,20%. Από το εσω-

• Εκτιμήσεις για πάνω από 5 εκατ. τουρίστες το 2018

τερικό (μικτή κίνηση) -10,90%.

• Απαιτείται ρύθμιση στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθω-

Κεφαλονιά: Από το εξωτερικό αύξηση αφίξεων 25,30%. Από

σης ακινήτων

το εσωτερικό (μικτή κίνηση) 18,70%.

Το 2018 η Αθήνα θα σπάσει κάθε ρεκόρ στον τουρισμό, με τα

Ζάκυνθος: Από το εξωτερικό αύξηση αφίξεων 8,70%. Από το

μέχρι στιγμής στοιχεία να «μιλούν» για πάνω από 5 εκατομμύρια

εσωτερικό (μικτή κίνηση) 6,60%.

τουρίστες. Σε αυτό σημαντική είναι η συμβολή των πλατφόρ-

Ο συνολικός αριθμός αφιχθέντων από το εξωτερικό τον φετινό

μων τύπου Airbnb, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος

Ιούνιο ανήλθε σε 551.973, έναντι 480.049 τον Ιούνιο 2017, ση-

Καμίνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SPORT 24 Radio.

μειώνοντας αύξηση 15%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, στην αγορά των βραχυχρόνιων

Οι συνολικές αφίξεις, από το εξωτερικό (Μάρτιος - Ιούνιος), σε

μισθώσεων χρειάζεται να γίνουν ρυθμίσεις, προκειμένου να

σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, διαμορφώνονται

αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

σε 990.785 2017, έναντι 82.7395 το αντίστοιχο διάστημα του

«Η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Aegean, τον Διεθνή

2017, σημειώνοντας αύξηση 19,70%, που σε απόλυτα νούμε-

Αερολιμένα Αθηνών και την οργάνωση Hellenic Initiative για

ρα είναι 163.390. Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, τα παραπάνω

την προβολή της Αθήνας στα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας απο-

στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Περιφέρειας Ιονί-

δίδει "καρπούς", ενώ οι πρωτοβουλίες του δήμου για την του-

ων Νήσων, την πραγμάτωση των στόχων της, καθώς και την

ριστική προώθηση της πρωτεύουσας θα συνεχιστούν. Η Αθήνα

κατάλληλη μεθοδολογία στη διαχείριση των κρίσεων.

τουριστικά “απογειώνεται” και σε αυτό βοηθούν και οι πλατφόρμες τύπου Airbnb, στη λειτουργία των οποίων όμως πρέπει γρήγορα να μπουν κανόνες, ώστε να μην προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και να φορολογούνται», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων. Αναφερόμενος στις προσπάθειες αναζωογόνησης της Αθήνας, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «η αποκατάσταση του Εμπορικού Κέντρου της πόλης, με τις εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και τη μετατροπή του σε τρίγωνο - πρότυπο όσον αφορά τον σεβασμό του δημόσιου χώρου, τους καθαρούς από γκράφιτι τοίχους, την τροφοδοσία των καταστημάτων και την αποκομιδή των απορριμμάτων, αποτελεί ένα κορυφαίο ζήτημα της διοίκησής του». Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, η ανακατασκευή του Σεράφειου Κέντρου Αθλητισμού και Καινοτομίας, στη συμβολή των οδών Πέτρου Ράλλη και Πειραιώς, αποτελεί

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε νέα ύψη η επιβατική κίνηση στο α’ εξάμηνο • Στα 24,5 εκατομμύρια οι διακινηθέντες Νέα αύξηση 10,5% σημείωσε η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το α΄ εξάμηνο του 2018 έφθασε τα 24.458.175, ενώ εξίσου ανοδικά διαμορφώθηκε η κίνηση και τον Ιούνιο, με σημαντική αύξηση των αφίξεων εξωτερικού. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο σύνολο του εξαμήνου παρουσίασε αύξηση 10,5%,

αυτό το διάστημα περισσότεροι κατά 2.330.860, σε σχέση με

Νέες κορυφαίες διακρίσεις για τα ξενοδοχεία Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace Hotel

το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις απέσπασαν τα ξενοδοχεία

Επίσης, ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αε-

Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace Hotel, του

ροδρόμια ανήλθε στις 211.591, από τις οποίες 88.948 εσωτε-

ομίλου Μαντωνανάκη, στα 25α «World Travel Awards™ 2018», που

ρικού και 122.643 εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο 7,8%,

οργανώθηκαν στην Αθήνα.

σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, οπότε είχαν

Συγκεκριμένα, στο Elounda Beach Hotel & Villas, μέλος των The

πραγματοποιηθεί 196.241 πτήσεις.

Leading Hotels of the World, απονεμήθηκαν δύο βραβεία. Το ξε-

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ, για τον Ιούνιο, προκύ-

νοδοχείο βραβεύθηκε ως το κορυφαίο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο

πτει ότι διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 8.191.956

πολυτελείας με βίλες (Europe’s Leading Luxury Villa Resort 2018)

επιβάτες, με την άνοδο να φτάνει μεσοσταθμικά το 10,7%. Ο

και ως το κορυφαίο ελληνικό ξενοδοχείο για το 2018 (Greece’s

συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια

Leading Hotel 2018). Ειδικότερα, διακρίθηκε «για τη μοναδική

ανήλθε στις 66.249, παρουσιάζοντας αύξηση 11%, σε σχέση

θέση του», καθώς και για «τις υψηλές προσφερόμενες υπηρεσίες».

με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, που είχαν πραγματοποι-

Από την άλλη, το Elounda Bay Palace Hotel, μέλος επίσης των The

ηθεί 59.706 πτήσεις.

Leading Hotels of the World, βραβεύθηκε ως «το κορυφαίο πο-

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού έφτα-

λυτελές ξενοδοχείο της Μεσογείου για το 2018» (Mediterranean’s

σαν τα 3.377.825, παρουσιάζοντας άνοδο 10,8%, σε σχέση με

Leading Luxury Resort 2018) και ως «κορυφαίο παραθαλάσσιο

το 2017 που καταγράφηκαν 3.048.024 αφίξεις. Η μεγαλύτερη

ξενοδοχείο της Ευρώπης για το 2018» (Europe’s Leading Seafront

επιβατική κίνηση για τον Ιούνιο καταγράφηκε στα αεροδρό-

Resort 2018).

μια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς σήμερα να παραλαμβάνουμε αυτά

Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην επιβατι-

τα βραβεία για τα ξενοδοχεία Elounda Beach Hotel & Villas και

κή κίνηση, στο σύνολο του εξαμήνου, κατέγραψαν τα αερο-

Elounda Bay Palace. Είμαστε προσηλωμένοι στο όραμα και τη φι-

δρόμια Σητείας, Μήλου και Καβάλας.

λοσοφία του ιδρυτή της εταιρίας, Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη, να

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για το διάστημα

υπηρετούμε με αφοσίωση τις αρχές της υψηλής φιλοξενίας που

Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018, ο αερολιμένας που είχε το μεγαλύ-

μας διδάσκει ακόμη και σήμερα», δήλωσαν οι Edoardo Sgoubin,

τερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών είναι το αερο-

Residential Manager στην ΗΛΙΟΣ Α.Ε. και Μάνια Σπανού των

δρόμιο Σητείας, με άνοδο 84,5%, (διακίνησε 20.145 επιβάτες

Helios Hotels & Resorts.

το α΄ εξάμηνο του ΄18, έναντι 10.916 το αντίστοιχο διάστημα

Σημειώνεται ότι τα βραβεία World Travel Awards™ έχουν αναγνω-

του ΄17).

ρισθεί διεθνώς, από το 1993, ως η ανώτερη τιμητική διάκριση στον

Το αεροδρόμιο Μήλου κατέγραψε άνοδο επιβατικής κίνησης

τομέα του Τουρισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, οπότε είχαν διακινηθεί 22.127.315 επιβάτες. Οι διακινούμενοι επιβάτες είναι

76,4%, (διακίνησε 29.391 επιβάτες, έναντι 16.666 το περσινό Καβάλας, καθώς διακίνησε 172.304 επιβάτες το α΄ εξάμηνο

Στρατηγική συνεργασία μεταξύ Etihad Airways και Cobalt Air

του 2018, έναντι 103.849 επιβατών που είχε διακινήσει το

Σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Etihad Airways

2017.

προχώρησε πρόσφατα η Cobalt Air, με στόχο τη διασύνδεση της

διάστημα), ενώ 65,9% αύξηση επιβατών είχε το αεροδρόμιο

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

για το νομοσχέδιο, εξαπολύοντας κριτική κατά της Ν.Δ.. «Είσαστε με την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και της αύξησης των μισθών των εργαζομένων ή με την συμπίεσή τους; Είσαστε με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με την εργοδοτική αυθαιρεσία; Είσαστε με τους κανόνες προστασίας της εργασίας ή με τους μεγαλοεργολάβους της παραβατικότητας; Είσαστε με μια ανάπτυξη που σέβεται τους εργαζόμενους ή με τους τυχοδιώκτες που βαράνε κανόνι και αφήνουν απλήρωτες εκατοντάδες οικογενειών; Είσαστε με τη νομιμότητα ή με τους μεγαλοπαραβάτες που φυγαδεύουν τους εργαζόμενους στα ψυγεία των εμπορευμάτων για να μην τους βρει η Επιθεώρηση Εργασίας; Είσαστε με το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους ή με την ιδιωτική ασφάλιση για τους λίγους και οι υπόΚύπρου με διάφορους προορισμούς της Μέσης Ανατολής.

λοιποι στον Καιάδα; Είσαστε με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Cobalt Air αναφέρει ότι η συμφω-

του κ. Κουρτς»; «Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει απαντήσει»,

νία της «με μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές εταιρίες των

σημείωσε η κα. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι: «το απάντησε ο

Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την Etihad, αναμένεται να έχει

κ. Βρούτσης στη συζήτηση στη Βουλή, δηλώνοντας πως οι με-

πολλαπλά οφέλη, τόσο για την εταιρία, όσο και για την οικονομία

ταρρυθμίσεις που εισήγαγε είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της

της Κύπρου, καθώς θα “ανοίξει” περισσότερα από 100 νέα δρο-

ανεργίας».

μολόγια, που θα διενεργούνται από την Κύπρο μέσω του Άμπου

«Οι δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν η μεί-

Ντάμπι».

ωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση των συλλογικών δια-

Για παράδειγμα, η Cobalt αναφέρει ότι το επιβατικό κοινό της Κύ-

πραγματεύσεων και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης», είπε

πρου θα έχει πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κρατήσεις

η υπουργός. Και συμπλήρωσε: «Τη δική μας απάντηση τη δίνουμε

μέσω του Άμπου Ντάμπι για το Σίδνει, αλλά και άλλους μακρινούς

εμπράκτως με την επαναφορά των ΣΣΕ με τον νόμο 4488 τον Σε-

και δημοφιλείς προορισμούς.

πτέμβρη του 2017, με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ με το νομοσχέδιο

Προσθέτει ότι το εγχείρημα αυτό των δυο αερογραμμών, θα δι-

που σας εισηγούμαι σήμερα, με το αναπτυξιακό σχέδιο».

ευρύνει την εμβέλεια των επιβατών τους και ταυτόχρονα, θα ενι-

Αναφορικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η κα.

σχύσει τις προσπάθειες για ενθάρρυνση του τουρισμού από και

Αχτσιόγλου επισήμανε ότι κατά την περίοδο της απορρύθμισης

προς τη Μέση Ανατολή.

του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, αποδυνα-

Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Cobalt και κατ’ επέκταση η Κύ-

μώθηκαν σημαντικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Στον αντίποδα»,

προς, αποκτά ισχυρότερη παρουσία στη Μέση Ανατολή και πα-

σημείωσε, «η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει το ΣΕΠΕ, ώστε να

ράλληλα, η Etihad αποκτά ξανά διασύνδεση με την Κύπρο, μετά

μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του, κάνοντας αισθη-

από το 2014, όπου σταμάτησε να εξυπηρετεί τη διαδρομή αυτή.

τή την παρουσία του στους χώρους δουλειάς. Ακριβώς γι’ αυτό

Ναι στο νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία

μπορούμε και έχουμε πλήρη εικόνα για την πραγματική αποτελεσματικότητα των μέτρων και κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές».

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Aσφαλι-

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής

στικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλω-

του προστίμου για την αδήλωτη εργασία πλέον συνδέεται με το

της εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επι-

στοιχείο της δικαιοσύνης για τον εργαζόμενο, καθώς εξασφαλί-

τροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», στο οποίο

ζονται αναδρομικά τρεις μήνες ένσημα για τον εργαζόμενο, ενώ

περιέχονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν στα πρόστιμα

δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να συμμορφωθεί, προσλαμ-

για την αδήλωτη εργασία. Παράλληλα, τίθενται με σαφήνεια όρια

βάνοντας τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας πλή-

στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να πραγματοποι-

ρους απασχόλησης».

ούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, με

Σχετικά με τη διάταξη για τις εργολαβίες τόνισε ότι «για εμάς σα-

τον συνολικό αριθμό τους να μην ξεπερνά το 17% των εργαζο-

φώς προτεραιότητα έχει η προστασία του κόσμου της εργασίας.

μένων ανά επιχείρηση ή υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40

Για πρώτη φορά βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβι-

άτομα.

ών, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατή-

«Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει θέση», είπε η υπουρ-

γησης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θεσπίζουμε ένα ολοκλη-

γός Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή

ρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου». Ακολούθως, η κα. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις διατάξεις που ρυθμίζουν τα της πρακτικής άσκησης, τονίζοντας ότι «τίθενται με σαφήνεια όρια στο ποσοστό των εργαζομένων, που μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές

Dometic drawer miniBar

επιχειρήσεις, με τον συνολικό αριθμό τους να μην μπορεί να ξεπερνά το 17% των εργαζομένων ανά επιχείρηση ή υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση». Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό σύστημα, η υπουργός Εργασίας είπε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση μας παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και 400 χιλιάδες απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, έχουμε διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 400 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε μειώσει ουσιαστικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης».

HiPro 6000 HiPro vision

RH 131

Κατακόρυφη άνοδος του Τουρισμού στην Αστυπάλαια

RH 449

miniSafes

Αυξημένες κατά 60% περίπου ήταν οι αφίξεις στην Αστυπάλαια τον Ιούνιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, γεγονός που καταδεικνύει τη ραγδαία ανάπτυξη του νησιού όχι μόνο σε επίπεδο προσέλευσης, αλλά και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου που, επίσης, αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου. «Αν υπολογιστεί ο όγκος των προσεγγίσεων με ιδιωτικά σκάφη, κότερα και αεροπλάνα, πέρα από τα τακτικά, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, είναι σαφές ότι η φετινή εικόνα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο», σημειώνει η αντιδήμαρχος

RΗ440NTE

Τουρισμού, του δήμου Αστυπάλαιας, κα. Μαρία Καμπούρη. Αυτό η κα. Καμπούρη το αποδίδει στη συστηματική, όπως

Wine refrigerators

είπε, προσπάθεια που καταβλήθηκε, με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας και των επαγγελματιών του νησιού, για την προ-

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

21


Νέα

σέγγιση των διεθνών αγορών, με μελετημένες και μεθοδικές

τουριστικών επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση της διαθε-

κινήσεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και της εταιρίας συμβού-

σιμότητας και της ποιότητας για να καλυφθεί η αυξανόμενη

λων του δήμου.

ζήτηση και η δημιουργία ακόμη πιο ανταγωνιστικού πλαισίου

«Η θετική ενέργεια της Αστυπάλαιας, τώρα πλέον, καταγράφε-

για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη του θεμα-

ται και σε αριθμούς και αυτό μας δικαιώνει για όσα σχεδιάσαμε

τικού τουρισμού, ανήκουν σε αυτές τις δράσεις. Παράλληλα,

και για όσα έχουμε προγραμματίσει για τη συνέχεια, που πι-

εξετάζεται η διασύνδεση του τουρισμού με την αγροδιατροφή

στεύουμε ότι θα είναι εξίσου εντυπωσιακά με τα στοιχεία που

και η ισχυροποίηση του θεσμικού ρόλου της Ελλάδας στους

σήμερα παρουσιάζουμε», σημείωσε η κα. Καμπούρη.

διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπου διαμορφώνονται οι πολιτικές για τις προτεραιότητες στην παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη.

Etihad Airways «ψηφίζει» το επιβατικό κοινό Ως η αεροπορική εταιρία με την οποία οι περισσότεροι επιθυμούν να ταξιδέψουν αναδείχθηκε η Etihad Airways, με βάση μελέτη της γερμανικής εταιρίας GraphicSprings. Η σχετική μελέτη εξέτασε την άποψη των ανθρώπων για τις αεροπορικές εταιρίες, ακόμα κι αν δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ, απλά και μόνο βλέποντας το λογότυπο και το όνομά τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτη, οι αεροπορικές

Κουντουρά: «Γέφυρα» συνεργασίας των λαών ο Τουρισμός

εταιρίες του Κόλπου βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, ενώ τελευταία «τερματίζει» η Air Astana, η αεροπορική εταιρία του Καζακστάν.

Ως τη «γέφυρα» που μπορεί να ενισχύσει τη φιλία των λαών

Οι αεροπορικές εταιρίες του Κόλπου κυριαρχούν στη λίστα της

περιέγραψε η Έλενα Κουντουρά τη δυναμική του τουρισμού

GraphicSprings, με την Qatar Airways να βρίσκεται στη δεύ-

μιλώντας στο συνέδριο «Balkans & Black Sea Cooperation

τερη θέση και την Emirates στην τέταρτη, μετά τη Lufthansa.

Forum».

Η British Airways βρίσκεται στην όγδοη θέση, πάνω από τη

Από το βήμα των εργασιών του συνεδρίου, η υπουργός είπε

Virgin Atlantic, ενώ οι εταιρίες που συμπληρώνουν την πρώτη

ότι, ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύ δυναμικό πεδίο για την

δεκάδα είναι οι All Nippon Airways, JetBlue, Hawaiian Airlines,

ανάπτυξη διμερών και πολυμερών συνεργασιών που συμβάλ-

Cathay Pacific και Garuda. Η Tui Airways είναι μεταξύ των λι-

λουν στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών, στην ευημερία

γότερο επιθυμητών αερομεταφορέων, ευρισκόμενη στην 84η

των κρατών, στην επίτευξη του στόχου της σταθερότητας και

θέση από τις 91 της λίστας, όμως πιο ψηλά από τις εταιρίες

προόδου σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Malaysia Airlines, Azerbaijan Airlines, Royal Air Maroc, SriLanka

Υπογράμμισε, βεβαίως, τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην

Airlines, Aeroflot και Air Malta.

προώθηση της συνεργασίας και της τουριστικής ανάπτυξης

Τα στοιχεία προέρχονται από μια ηλεκτρονική δημοσκόπηση

στην ευρύτερη περιοχή.

μεταξύ 24.000 συμμετεχόντων από 68 χώρες, ηλικίας μεταξύ

Η κα. Κουντουρά επανέλαβε ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα

17 και 78 ετών, που ισχυρίζονται ότι έχουν πετάξει τουλάχι-

παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός και τόνισε πως τα μηνύ-

στον μία φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο στόχος ήταν να γί-

ματα και για τη νέα χρονιά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την ίδια, το 2018 ξεκίνησε με διψήφια αύξηση περίπου 13% στις διεθνείς αφίξεις και 14% στις ταξιδιωτικές δαπάνες των ξένων επισκεπτών στο πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με το 2017. Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση το 2018 της τετραετούς τουριστικής πολιτικής που υλοποιεί το υπουργείο Τουρισμού από το 2015 και στον σχεδιασμό της επόμενης διετίας 2019-2020, με συγκριμένες προτεραιότητες και δράσεις. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η προώθηση προγραμμάτων για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, σε προορισμούς ώριμα τουριστικά να τα υποστηρίξουν. Επίσης, η προσέλκυση νέων

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SWISS

MADE

νουν κατανοητές οι επιπτώσεις του μάρκετινγκ, της φήμης της αεροπορικής εταιρίας και της χώρας προέλευσης στην επιθυμία που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι να πετάξουν με αυτήν. «Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι οι αεροπορικές εταιρίες του Κόλπου έχουν ένα πλεονέκτημα, όταν πρόκειται για branding, αξιοπιστία και επιθυμία», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Volotea: Υπερτριπλάσια κίνηση από την Αθήνα στο α' 6μηνο

στεγνωτήρες μαλλιών

Smart Socket

Executive

Action Shaver

Action

•Σ αντορίνη, Ηράκλειο, Μύκονο, Βενετία θα πετάει και τον χειμώνα Την επέκταση των πτήσεών της προς Σαντορίνη, Ηράκλειο, Μύκονο και Βενετία και τη χειμερινή περίοδο, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρία Volotea, η οποία στις αρχές Μαΐου εγκαινίασε τη βάση της στην Αθήνα, αυξάνοντας έτσι τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Μάλιστα για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, η αεροπορική εταιρία φαίνεται να έχει μεταφέρει 100 χιλιάδες επιβάτες στην Αθήνα, 3,5 φορές περισσότερους από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, επιτυγχάνοντας πληρότητες της τάξης του 93% κατά μέσο όρο. Πλέον, η Volotea έχει ανακοινώσει ότι τα δρομολόγια προς Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη και Βενετία θα επεκταθούν και θα συνεχίσουν και τη χειμερινή περίοδο, με 3-4 πτήσεις εβδομαδιαίως. Μέχρι στιγμής, οι καθημερινές πτήσεις προς Σαντορίνη σημειώνουν πληρό-

new

τητα 96%, προς Ηράκλειο 94% και προς Μύκονο 90%. Οι προορισμοί που εξυπηρετεί η αεροπορική εταιρία από την Αθήνα φτάνουν πλέον τους 8, με 3 δρομολόγια στο εσωτερικό: προς Μύκονο, Σαντορίνη και Ηράκλειο και 5 στο εξωτερικό: προς Γένοβα, Μπάρι, Βενετία, Παλέρ-

Hotello Shaver

Premium Drawer

Handy

Optima Bar

μο και Βερόνα. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα πολύ καλά αποτελέσματα της Volotea στη βάση μας στην Αθήνα κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018, χάρη στην αμέριστη υποστήριξη των ανθρώπων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών», δήλωσε ο Carlos Muñoz, ιδρυτής και CEO της Volotea. Ενώ από την πλευρά του ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Οι επιβάτες απολαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία ταξιδιωτικών επιλογών, τόσο στο δίκτυο του εσωτερικού, όσο και στο δίκτυο του εξωτερικού, ενώ η διασυνδεσιμότητα της πόλης μας έχει ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αεροπορικό συνεργάτη μας, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση και ανάπτυξη της δραστηριότητάς του».

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 23 e-mail.: polief96@otenet.gr www.afoisamara.gr


Διεθνές

HolidayCheck: «Μουδιασμένες» οι κρατήσεις για Ελλάδα στις γερμανόφωνες χώρες Στον «πάγο» φαίνεται να έχουν μπει οι κρατήσεις για την Ελλάδα από τις γερμανόφωνες χώρες, το τελευταίο διάστημα, ενώ τον Ιούνιο σημείωσαν αρνητικό πρόσημο 16%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του HolidayCheck. Ωστόσο, σε αχαρτογράφητα νερά, εκτός από την Ελλάδα, φαίνεται να… πλέουν η Τουρκία με -18%, η Ισπανία με -9%, η Κύπρος με -17%, όπως και στο σύνολό τους οι μακρινοί προορισμοί. Αντίθετα, θετικά διαμορφώνονται οι κρατήσεις για την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, την Τυνησία, τα Εμιράτα και την Πορτογαλία.

Μ

πορεί τον Ιούνιο (μέχρι τις 21) στο σύνολό τους οι ξενοδοχειακοί δείκτες να είναι αρνητικοί, με τις

κρατήσεις για την Ελλάδα από τη γερμανόφωνη αγορά να καταγράφουν μείωση κατά 9%, ενώ αντίστοιχη μείωση κατά 7% παρουσιάζουν και τα έσοδα, διαμορφούμενα στα 5,6 εκατ. ευρώ και πτώση σε διψήφιο ποσοστό 12% εμφανίζουν οι διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, εντούτοις στο πεντάμηνο οι κρατήσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν θετικό πρόσημο. Ειδικότερα, στο πρώτο πεντάμηνο του 2018, οι κρατήσεις προς τη χώρα μας εμφάνισαν αύξηση 16%. Την ίδια στιγμή σε διψήφιο ποσοστό διαμορφώθηκαν οι αυξήσεις, τόσο στις διανυκτερεύσεις, όσο και στα έσοδα, κατά 12% και 18%, αντίστοιχα. Οι πτωτικές τάσεις άρχισαν να διαφαίνονται από τον Μάιο,

Οι κρατήσεις για Ελλάδα στις γερμανόφωνες αγορές στο 5μηνο Περίοδος κρατήσεων Jan-May 01.01.-31.05.2017 01.01.-31.05.2018 May Only 01.05.-31.05.2017 01.05.-31.05.2018 June Only 01.06 - 21.06.2017 01.06 - 21.06.2018

Κρατήσεις

Διανυκτερεύσεις

Τζίρος

Επιβάτες

24.422 28.231 16%

229.639 256.336 12%

49.355.976,00 58.203.500,00 18%

57.610 67.030 16%

3.958 4.156 5%

34.547 34.484 0%

7.645.796,00 8.102.086,00 6%

8.912 9.439 6%

3.107 2.825 -9%

27.043 23.786 -12%

6.079.295,00 5.681.644,00 -7%

7.037 6.505 -8%

οπότε οι κρατήσεις προς την Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση μό-

ρίου-Μαΐου 2018 κατέγραφαν υψηλά διψήφια ποσοστά αύ-

λις 5%, οι διανυκτερεύσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και

ξησης, τον Ιούνιο εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση. Τα Χανιά,

τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6%, στα 8,1 εκατ. ευρώ, σε σύγκρι-

για παράδειγμα, από 100% αύξηση κρατήσεων στο 5μηνο,

ση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

τον Ιούνιο εμφανίζουν μείωση 80%.

Από την πλευρά των προορισμών, ενδεικτικό της έντονης με-

Ομοίως στο σύνολό της η Κρήτη ως προορισμός από άνοδο

ταβολής του κλίματος, όσον αφορά στη ροή των κρατήσεων

17%, έφτασε στο -6%, η Κως από το +14%, στο -22%, η Ρόδος

είναι το γεγονός ότι, προορισμοί που το διάστημα Ιανουα-

από το +14%, στο -6%, κ.ο.κ.

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι κρατήσεις στους βασικότερους ελληνικούς προορισμούς στο 5μηνο Περίοδος Κρατήσεις κρατήσεων Hotel Region: Chania Jan-May 01.01.-31.05.2017 23 01.01.-31.05.2018 46 100% May Only 01.05.-31.05.2017 3 01.05.-31.05.2018 4 33% June Only 01.06 - 21.06.2017 10 01.06 - 21.06.2018 2 -80% Hotel Region: Chalkidiki Jan-May 01.01.-31.05.2017 1.890 01.01.-31.05.2018 2.064 9% May Only 01.05.-31.05.2017 264 01.05.-31.05.2018 286 8% June Only 01.06 - 21.06.2017 168 01.06 - 21.06.2018 175 4% Hotel Region: Corfu Jan-May 01.01.-31.05.2017 1.671 01.01.-31.05.2018 2.242 34% May Only 01.05.-31.05.2017 245 01.05.-31.05.2018 323 32% June Only 01.06 - 21.06.2017 167 01.06 - 21.06.2018 167 0% Hotel Region: Kos Jan-May 01.01.-31.05.2017 4.155 01.01.-31.05.2018 4.744 14% May Only 01.05.-31.05.2017 674 01.05.-31.05.2018 760 13% June Only 01.06 - 21.06.2017 665 01.06 - 21.06.2018 517 -22% Hotel Region: Mykonos Jan-May 01.01.-31.05.2017 01.01.-31.05.2018 May Only 01.05.-31.05.2017 20 01.05.-31.05.2018 15 -25% June Only 01.06 - 21.06.2017 15 01.06 - 21.06.2018 11 -27% Hotel Region: Naxos Jan-May 01.01.-31.05.2017 78 01.01.-31.05.2018 64 -18% May Only 01.05.-31.05.2017 15 01.05.-31.05.2018 12 -20% June Only 01.06 - 21.06.2017 4 01.06 - 21.06.2018 6 50%

Διανυκτερεύσεις

Τζίρος

Επιβάτες

167 353 111%

51.151,00 87.762,00 72%

43 97 126%

11 25 127%

4.918,00 8.398,00 71%

5 7 40%

87 20 -77%

23.981,00 3.574,00 -85%

18 5 -72%

16.842 18.304 9%

3.376.647,00 3.899.498,00 15%

4.407 4.761 8%

2.166 2.340 8%

488.733,00 550.198,00 13%

596 643 8%

1.402 1.507 7%

327.620,00 344.968,00 5%

383 407 6%

15.846 20.373 29%

3.132.654,00 4.422.934,00 41%

3.919 5.226 33%

2.106 2.693 28%

440.694,00 612.697,00 39%

545 740 36%

1.456 1.393 -4%

337.709,00 305.241,00 -10%

414 385 -7%

39.332 42.538 8%

8.825.963,00 9.951.075,00 13%

10.089 11.557 15%

6.100 6.142 1%

1.364.050,00 1.421.950,00 4%

1.550 1.750 13%

5.804 4.283 -26%

1.286.562,00 1.044.199,00 -19%

1.518 1.212 -20%

-

-

-

154 93 -40%

38.240,00 24.428,00 -36%

39 27 -31%

129 75 -42%

22.634,00 19.785,00 -13%

30 21 -30%

925 662 -28%

133.181,00 101.404,00 -24%

164 129 -21%

154 107 -31%

22.376,00 16.726,00 -25%

29 21 -28%

44 58 32%

9.983,00 7.187,00 -28%

11 10 -9%

Περίοδος Κρατήσεις κρατήσεων Hotel Region: Peloponese Jan-May 01.01.-31.05.2017 150 01.01.-31.05.2018 157 5% May Only 01.05.-31.05.2017 27 01.05.-31.05.2018 30 11% June Only 01.06 - 21.06.2017 23 01.06 - 21.06.2018 20 -13% Hotel Region: Rhodes Jan-May 01.01.-31.05.2017 5.225 01.01.-31.05.2018 5.959 14% May Only 01.05.-31.05.2017 842 01.05.-31.05.2018 878 4% June Only 01.06 - 21.06.2017 639 01.06 - 21.06.2018 601 -6% Hotel Region: Samos Jan-May 01.01.-31.05.2017 238 01.01.-31.05.2018 287 21% May Only 01.05.-31.05.2017 64 01.05.-31.05.2018 50 -22% June Only 01.06 - 21.06.2017 59 01.06 - 21.06.2018 32 -46% Hotel Region: Santorini Jan-May 01.01.-31.05.2017 267 01.01.-31.05.2018 244 -9% May Only 01.05.-31.05.2017 44 01.05.-31.05.2018 31 -30% June Only 01.06 - 21.06.2017 22 01.06 - 21.06.2018 16 -27% Hotel Region: Thassos Jan-May 01.01.-31.05.2017 341 01.01.-31.05.2018 328 -4% May Only 01.05.-31.05.2017 53 01.05.-31.05.2018 29 -45% June Only 01.06 - 21.06.2017 18 01.06 - 21.06.2018 23 28% Hotel Region: Zakynthos Jan-May 01.01.-31.05.2017 229 01.01.-31.05.2018 299 31% May Only 01.05.-31.05.2017 36 01.05.-31.05.2018 45 25% June Only 01.06 - 21.06.2017 21 01.06 - 21.06.2018 23 10%

Διανυκτερεύσεις

Τζίρος

Επιβάτες

1.435 1.362 -5%

280.595,00 306.861,00 9%

341 352 3%

230 238 3%

42.417,00 56.399,00 33%

60 62 3%

195 166 -15%

45.913,00 43.473,00 -5%

50 51 2%

49.121 54.333 11%

11.262.090,00 13.254.777,00 18%

12.401 14.290 15%

7.256 7.456 3%

1.710.951,00 1.840.801,00 8%

1.932 2.022 5%

5.719 5.093 -11%

1.358.504,00 1.283.996,00 -5%

1.446 1.411 -2%

2.640 2.919 11%

330.882,00 380.661,00 15%

487 587 21%

663 427 -36%

89.670,00 53.641,00 -40%

125 92 -26%

577 306 -47%

80.961,00 39.425,00 -51%

119 66 -45%

2.063 1.914 -7%

461.251,00 457.587,00 -1%

542 495 -9%

311 203 -35%

70.367,00 54.951,00 -22%

84 63 -25%

151 103 -32%

43.860,00 28.052,00 -36%

45 30 -33%

3.249 3.023 -7%

570.991,00 600.667,00 5%

752 723 -4%

479 235 -51%

88.007,00 53.554,00 -39%

119 55 -54%

144 192 33%

35.730,00 37.243,00 4%

41 49 20%

2.177 2.603 20%

385.128,00 549.939,00 43%

500 664 33%

315 347 10%

53.063,00 71.363,00 34%

73 103 41%

201 201 0%

35.723,00 32.482,00 -9%

41 45 10%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Συνέντευξη Μήνα

ΛΕΩΝΊΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΟΥ BELEON

Περιμένουμε μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία •Κ ατακόρυφη άνοδος των κρατήσεων του Beleon Group Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Έχει συνδέσει το όνομά του με την προσέλκυση τουρισμού πολυτελείας στη χώρα μας, καθώς και με τη μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος που παρατηρείται για τέλεση γάμων στην Ελλάδα, από ζευγάρια απ’ όλο τον κόσμο. Ο λόγος για τον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Beleon, ενός από τους εμβληματικούς και πολυβραβευμένους τουριστικούς ομίλους της χώρας, ο οποίος πρόσθεσε πρόσφατα στην ευρεία γκάμα των βραβεύσεών του κάποιες ακόμη σημαντικές διακρίσεις, όπως είναι τα βραβεία Greece’s Leading Travel Agency 2018 και Greece’s Leading Destination Management Company 2018 στα World Travel Awards 2018. Aκόμη, ο όμιλος βραβεύτηκε με τον τίτλο Diamonds of the Greek Economy, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού πολυτελείας στην Ελλάδα. Μιλώντας στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο κ. Δημητριάδης υπογραμμίζει τη δυναμική του τουρισμού πολυτελείας, ενώ δεν συμφωνεί με την άποψη ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η αύξηση των φόρων οδηγεί στην αύξηση της τιμής του τουριστικού προϊόντος κι αυτό κατ’ επέκταση καθίσταται η αιτία της μείωσης της ζήτησης. Με μια αμεσότητα που καθηλώνει τον συνομιλητή του και την επίκτητη, αφοπλιστική του ειλικρίνεια, ο κ. Δημητριάδης, απαντάει με νόημα πως η «απαγκίστρωση» από το τουριστικό μοντέλο του «ήλιος και θάλασσα» δεν είναι εφικτό να γίνει με μεμονωμένες προσπάθειες, κάποιων «παικτών» της αγοράς, χωρίς την παρέμβαση και τη συμβολή του κράτους. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η φετινή τουριστική σεζόν στη χώρα μας; Συμφωνείτε με την άποψη ότι θα είναι καλύτερη από την περσινή και που οφείλεται αυτό; Όχι, δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Πιστεύω πως η σεζόν του 2018 διακρίνεται από περισσότερες δυσκολίες, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Αυτό επιβεβαιώνεται από την εκ νέου πρόσβαση των Ρώσων στην Τουρκία, ενώ σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο έχει η αύξηση του κόστους διαμονής στα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Παράλληλα, η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018, το οποίο φέτος διεξήχθη στη Ρωσία.

Τα τελευταία χρόνια το Beleon Group έχει προσανατολιστεί στην αγορά των VIP τουριστών. Ποια είναι η δυναμική της αγοράς αυτής και ποιες οι δυνατότητες της Ελλάδας σε αυτή την κατηγορία ταξιδιωτών; Ναι, έχετε απόλυτο δίκαιο. Ξεκινώντας από το 2015, αναπτύσσουμε αυτόν τον τομέα του τουρισμού με ραγδαίους ρυθμούς στην

Σε ότι αφορά τη δυναμική του πολυτελούς τουρισμού και τον διαχωρισμό του από τον κλασικό τουρισμό, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, τα τελευταία τρία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα έχουν γίνει πραγματικά τεράστια βήματα.

Ελλάδα και σήμερα η εταιρία μας κατέλαβε τον ηγετικό ρόλο στην

έχουν γίνει πραγματικά τεράστια βήματα.

κατηγορία luxury. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να σταματήσουμε

Ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για την ανάπτυξη του εν λόγω

εδώ, συνεχίζουμε προβλέποντας ακόμη καλύτερα αποτελέσματα!

τομέα αποτέλεσε ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της αυτοτε-

Σε ότι αφορά τη δυναμική του πολυτελούς τουρισμού και τον δι-

λούς υποδομής της Ελλάδας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του

αχωρισμό του από τον κλασικό τουρισμό, αξιοσημείωτο είναι το

VIP τουρισμού.

γεγονός ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, στον συγκεκριμένο τομέα

Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί το γεγονός ότι πολλοί από τους

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Συνέντευξη Μήνα

συνεργάτες μας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του luxury τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια, επιλέγουν συχνότερα ως προορισμό την Ελλάδα για τις διακοπές των πελατών τους μέσω του Beleon Group.

Τι πρέπει να γίνει προκειμένου η Ελλάδα να «απαγκιστρωθεί» από το τουριστικό μοντέλο του «ήλιος και θάλασσα» και να εξελιχθεί σε αν όχι 12μηνο τουριστικό προορισμό, σε προορισμό για ταξιδιώτες πέραν της καλοκαιρινής σεζόν;

Ούτε ένας tour operator δεν θα πάρει την απόφαση αυτοβούλως να παρατείνει την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, αφού κινδυνεύει να υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες. Το πελατολόγιό μας αποτελείται από τουρίστες από τη Ρωσία, μέχρι και τον Καναδά. Στηριζόμενος στην εμπειρία μου και στη

Αυτό το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό την ελληνική τουριστική

γνώση της ελληνικής αγοράς, μπορώ να πω με σιγουριά ότι πα-

βιομηχανία, όμως η αλλαγή της σημερινής κατάστασης δεν είναι

ρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση του ενδιαφέροντος ζευγαριών

εφικτή να γίνει με μεμονωμένες προσπάθειες, κάποιων «παικτών»

από τη Ρωσία για την υλοποίηση της γαμήλιας τελετής τους στην

της αγοράς. Είναι ένα αρκετά δύσκολο και σοβαρό ζήτημα που δεν

Ελλάδα, ωστόσο ο αριθμός τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τον

μπορεί να επιλυθεί χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Είμαι πεπεισμένος

αντίστοιχο των ζευγαριών από την Κίνα. Φέτος, μάλιστα, εκτιμά-

ότι ούτε ένας tour operator δεν θα πάρει την απόφαση αυτοβού-

ται ότι θα υπάρξει αύξηση των επισκεπτών από τη Ρωσία, αλλά να

λως να παρατείνει την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, αφού κινδυ-

πούμε ότι θα σπάσει το ρεκόρ των Κινέζων, ούτε συζήτηση!

νεύει να υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Μετά τους Κινέζους και οι Ρώσοι φαίνεται να επιλέγουν την Ελλάδα για την τέλεση των γάμων τους. Δεδομένου ότι γνωρίζετε όσο λίγοι τη ρωσική, τουριστική αγορά, τι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη αυτού του τμήματος (τέλεση γάμων) της ρωσικής τουριστικής αγοράς και εν γένει των Ρώσων τουριστών;

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης, καθιστούν το ελληνικό τουριστικό προϊόν λιγότερο ανταγωνιστικό. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Πιστεύω ότι οποιαδήποτε αύξηση φόρων οδηγεί στην αύξηση της τιμής του τουριστικού προϊόντος κι αυτό κατ’ επέκταση καθίσταται

Αναλαμβάνουμε την οργάνωση γαμήλιων τελετών από την ίδρυ-

η αιτία της μείωσης της ζήτησης. Τα τελευταία χρόνια η φορολο-

ση της εταιρίας μας, δηλαδή από το 2003, και τα στατιστικά μας δε-

γική επιβάρυνση της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα αυξήθηκε

δομένα δείχνουν ότι, η ζήτηση αυτού του προϊόντος σε επισκέπτες

αισθητά, με συνέπεια την άνοδο του κόστους διαμονής στα ξενο-

της Ελλάδας, από χρόνο σε χρόνο, παρουσιάζει αυξητική τάση.

δοχεία, του κόστους μεταφοράς, κ.λπ.. Όλα αυτά φυσικά, δεν συμ-

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


βάλλουν στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην αύξηση της ζήτησης.

Ποιος είναι ο αριθμός των τουριστών που εξυπηρέτησε το Beleon Group το 2017 και ποιες οι εκτιμήσεις για φέτος; Προτιμώ να επιχειρώ όχι με βάση τον αριθμό των τουριστών που εξυπηρετήθηκαν, αλλά με βάση την ποιότητα των κρατήσεων. Το 2016 πέτυχαμε αύξηση τις τάξης του 92% σε room nights, σε πολυτελή ξενοδοχεία της Ελλάδας και το 2017 βελτιώσαμε τους δείκτες μας κατά 33%. Πιστεύω ότι στο τέλος της φετινής σεζόν θα σπάσουμε και πάλι το ρεκόρ! Αυτό αποδεικνύουν τα ήδη υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία μας, σύμφωνα με τα οποία τα πρώτα δυο τρίμηνα του 2018 εξασφαλίσαμε αυξημένο κατά 45% αριθμό κρατήσεων, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σε πεντάστερα ξενοδοχεία της χώρας μας.

Παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση του ενδιαφέροντος ζευγαριών από τη Ρωσία για την υλοποίηση της γαμήλιας τελετής τους στην Ελλάδα, ωστόσο ο αριθμός τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τον αντίστοιχο των ζευγαριών από την Κίνα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Παρουσίαση

Atlantica Dreams Resort Λιτή πολυτέλεια, σύγχρονες ανέσεις Σε μία από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες της Ρόδου, στο Γεννάδι, στα νότια του νησιού, το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο Atlantica Dreams Resort, υπόσχεται μία νέα εμπειρία διαμονής, με σημείο αναφοράς την αφύπνιση και των πέντε αισθήσεων.

Τ

ο ξενοδοχείο, το οποίο θα λειτουργήσει ως TUI

μία «απογειώνεται» ακόμα περισσότερο, μέσα από ένα κατα-

Sensatori Resort Atlantica Rhodes, απαρτίζεται συ-

πληκτικό «ταξίδι» γευστικών προκλήσεων. Εκεί οι πελάτες του

νολικά από 304 δωμάτια διαφόρων τύπων, όπως σουίτες και

ξενοδοχείου μπορούν να απολαύσουν την απόλυτη πολυτέ-

δωμάτια το καθένα με δική του πισίνα, με θέα στο απέραντο

λεια με αναβαθμισμένες ανέσεις, σε ένα υπέροχα διαμορφω-

γαλάζιο της θάλασσας ή στους κήπους, ιδανικά για ζευγάρια

μένο περιβάλλον.

και οικογένειες. Τα δωμάτια διαθέτουν μοντέρνα αισθητική

Στη ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα του εστιατορίου Mesogios,

κι έχουν απαλά και γήινα χρώματα, που «δένουν» αρμονικά

μπορεί να απολαύσει κανείς γεύσεις μοναδικές για τον ουρανί-

με τον φυσικό περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου. Αξίζει να

σκο. Με απόλυτη θέα προς το Μεσογειακό μπλε και το φυσικό

αναφερθεί ότι κάποια από τα δωμάτια διαθέτουν ευρύχωρο

φως της ημέρας, το εστιατόριο Caprice προσφέρει πλούσιες

υπνοδωμάτιο καθώς και επιπλωμένη βεράντα, για να μπορούν

σαλάτες, φρέσκες μακαρονάδες και άλλα παραδοσιακά πιάτα.

να απολαμβάνουν οι επισκέπτες τον ήλιο και να κάνουν τις

Ενώ στο εστιατόριο Gaia, προσφέρονται αγνά βιολογικά προ-

βουτιές τους στα κρυστάλλινα νερά της πισίνας τους.

ϊόντα σε παραδοσιακές συνταγές με υλικά τοπικών παραγω-

Στα φημισμένα έξι εστιατόρια του ξενοδοχείου, η γαστρονο-

γών. Το εστιατόριο Kuzina συνδυάζει περίτεχνα γεύσεις από

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


την ελληνική κουζίνα. Αν πάλι προτιμάτε μια πιο ρομαντική

παιδική διασκέδαση. Πισίνες με νεροτσουλήθρες ειδικά δια-

ατμόσφαιρα, το εστιατόριο Citrus είναι εμπνευσμένο από τη

μορφωμένες για παιδιά και διάφορα παιχνίδια, όπως και πολ-

διεθνή κουζίνα και απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Επίσης,

λές ευχάριστες δραστηριότητες προσφέρονται στον ειδικά

δροσερά πιάτα και αμέτρητες επιλογές συναντά κανείς στα

διαμορφωμένο παιδότοπο και στις παιχνιδιάρικες γωνίες του

πιάτα του σεφ στο εστιατόριο Liberty.

Kids Club.

Το γαστρονομικό «ταξίδι» δεν τελειώνει εδώ, αφού το Bhodi

Επίσης, στο ξενοδοχείο προσφέρονται υπηρεσίες Spa σε ένα

Beach Bar, με θέα το γαλάζιο του ουρανού και τα διάφορα

γαλήνιο και ήρεμο χώρο με σάουνα και δωμάτια θεραπειών

άλλα bars του ξενοδοχείου βρίσκονται εδώ για να δροσίσουν

για ένα ή δύο άτομα. Οι Spa Experts υπόσχονται από την πλευ-

τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύ-

ρά τους να αναδείξουν τη διαμονή στο resort σε μία αξέχαστη

χτας. Η χαρακτηριστική διαρρύθμιση των bars, κατά μήκος

εμπειρία.

της ακτογραμμής, σε συνδυασμό με την τεράστια γκάμα δρο-

Μαγευτικά τοπία, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, εξειδικευμέ-

σιστικών επίλογων, αποτελεί την ιδανική επιλογή.

νες ανέσεις και παροχές υπόσχονται να ικανοποιήσουν απόλυ-

Στο Atlantica Dreams Resort, προτεραιότητα δίνεται και στην

τα και τα πιο απαιτητικά γούστα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Θέμα

ΚΕΠΚΑ: Οδηγίες και συμβουλές για ξένοιαστες διακοπές

Απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήματα, που σχετίζονται από την προκαταβολή που πρέπει να καταβάλουμε για την κράτηση ενός δωματίου, μέχρι την αποζημίωση σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, επιχειρεί να μας προετοιμάσει κατάλληλα, ώστε η διαμονή μας σε ξενοδοχεία και άλλων μορφών τουριστικά καταλύματα, τη φετινή, καλοκαιρινή περίοδο, να είναι όσο το δυνατό πιο ανώδυνη. Οι οδηγίες του ΚΕΚΠΑ, έχουν ως εξής:

Ξενοδοχεία – Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα κατατάσσονται, σε αστέρια (1*-5*****), με βάση κριτήρια, που καθορίζονται από τον Ε.Ο.Τ. Οι τιμές, διαμορφώνονται, ελεύθερα, ενώ όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

εάν ο πελάτης παραβεί τα χρηστά ήθη ή ασθενήσει από νόσο που προκαλεί ενόχληση στους υπόλοιπους πελάτες ή παραβεί τις υποχρεώσεις του. • Να απαντά μέσα σε τρεις ημέρες, τηλεφωνικά ή γραπτά, αν αποδέχεται ή όχι την κράτηση δωματίων. • Να διαθέτει στους πελάτες τις ανέσεις που διαφημίζει, όπως π.χ. πισίνα, εγκαταστάσεις γυμναστικής, νυχτερινό κέντρο, κ.λπ.. • Να μην αποδέχεται κρατήσεις για δωμάτια ή κρεβάτια περισ-

Ο ξενοδόχος πρέπει:

σότερα από αυτά που διαθέτει.

• Να ενοικιάζει τα κενά δωμάτια του ξενοδοχείου, σε κάθε πε-

• Να μη ζητά προκαταβολή πάνω από 25% του συνολικού κό-

λάτη. Ο ξενοδόχος μπορεί να αρνηθεί την ενοικίαση μόνο σε

στους διαμονής, για όλο το χρονικό διάστημα της διαμονής. Η

πελάτες που είναι ασθενείς, μεθυσμένοι ή βρώμικοι. Επίσης, ο

προκαταβολή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το αντίτιμο

ξενοδόχος μπορεί να διακόψει τη μίσθωση του καταλύματος,

της τιμής για μια μέρα. Η κράτηση ολοκληρώνεται όταν ο ξε-

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


νοδόχος παραλάβει την προκαταβολή ή όταν απαντήσει στον

όλο το 24ωρο, έχοντας υπάλληλο στην υποδοχή και να εξα-

πελάτη ότι αποδέχεται την κράτηση. Εάν κάνουμε κράτηση

σφαλίζει, επίσης, τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου,

και δε χρησιμοποιήσουμε το δωμάτιο, οφείλουμε αποζημίω-

όλο το 24ωρο.

ση στον ξενοδόχο, το μισό της συμφωνημένης τιμής. Απαλ-

• Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη για τυχόν απώλεια ή κλοπή των

λασσόμαστε, όμως, από κάθε υποχρέωση αποζημίωσης, εάν

πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων των πελατών του ,

προειδοποιήσουμε τον ξενοδόχο 21 ημέρες πριν την έναρξη

μόνο αν παραδωθούν, προς φύλαξη, λαμβάνοντας απόδειξη.

της ενοικίασης ή για λόγους ανωτέρας βίας που αποδεικνύο-

• Η ημέρα της άφιξής μας χρεώνεται ολόκληρη, ακόμα και αν

νται.

φτάσουμε, πολύ αργά. Την ημέρα της αναχώρησης πρέπει να

Στην περίπτωση αυτή, ο ξενοδόχος πρέπει να μας επιστρέψει

αδειάσουμε το δωμάτιο, μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Αν μείνου-

την προκαταβολή που τυχόν έχει λάβει από εμάς. Υπάρχει πε-

με, μετά τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 6:00 το απόγευμα,

ρίπτωση ο ξενοδόχος να ορίσει μικρότερα χρονικά διαστήματα

πρέπει να καταβάλλουμε το μισό της τιμής, για μια μέρα. Εάν

για την ακύρωση της κράτησης, χωρίς ποινή, για τον καταναλω-

μείνουμε και μετά τις 6:00 το απόγευμα πρέπει να πληρώσου-

τή. Πριν «κλείσουμε», λοιπόν, ένα κατάλυμα, ζητάμε να μάθουμε

με το αντίτιμο της παραμονής, για μια ολόκληρη ημέρα. Εάν,

τους όρους ακύρωσης. Όταν κάνουμε την κράτησή μας, πρέπει

όμως, το δωμάτιο έχει κρατηθεί και από άλλο πελάτη, ο ξενο-

να γνωρίζουμε, με λεπτομέρειες, ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνο-

δόχος έχει το δικαίωμα να απομακρύνει τα πράγματά μας.

νται στην τιμή που μας ζητάει ο ιδιοκτήτης του καταλύματος.

• Τα κατοικίδια ζώα απαγορεύονται στα ξενοδοχεία που δεν δι-

Πολλές φορές το πρωινό, η χρήση του κλιματιστικού και διάφο-

αθέτουν ειδικούς χώρους. Για τον λόγο αυτό, ας φροντίσουμε,

ρες άλλες υπηρεσίες μπορεί να χρεώνονται, χωριστά, επιπλέον

πριν ξεκινήσουμε για το ξενοδοχείο, να μάθουμε αν επιτρέπε-

της τιμής που μας αναφέρει ο ξενοδόχος.

ται να έχουμε μαζί μας το αγαπημένο μας κατοικίδιο.

Εάν ο ξενοδόχος αθετήσει τη συμφωνία του μαζί μας, υποχρε-

• Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα πρέπει να δια-

ούται να επιστρέψει την προκαταβολή, έντοκα. Η αθέτηση της

θέτουν τον βασικό εξοπλισμό μίας οικίας, όπως π.χ. ψυγείο,

συμφωνίας επισύρει αυστηρές διοικητικές κυρώσεις από τον

κουζίνα, μαγειρικά σκεύη, χώρους υγιεινής, καθώς και σωστό

Ε.Ο.Τ..

φωτισμό. Επίσης, πρέπει να πληρούν τους κανόνες υγιεινής

• Ο ξενοδόχος πρέπει να διατηρεί ανοιχτό το ξενοδοχείο, καθ’

και καθαριότητας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

δόχος πρέπει να μας αποζημιώσει με το σύνολο του συμφωνημένου τιμήματος διαμονής. Ο πελάτης πρέπει να: • Μη μαγειρεύει, μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Η απαγόρευση δεν ισχύει, για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. • Μη χρησιμοποιεί καμινέτα, κ.λπ.. • Μην πλένει ρούχα. • Μην τοποθετεί αποσκευές στους διαδρόμους του ξενοδοχείου. • Μη μετακινεί τα έπιπλα μέσα στα δωμάτια. • Μην τοποθετεί καρφιά στους τοίχους. • Μην παίζει τυχερά παιχνίδια. • Μη διαταράσσει την ησυχία των υπολοίπων ενοίκων. • Φέρεται ευγενικά, στο προσωπικό. Μη δέχεται επισκέπτες • Εάν το δωμάτιο που έχουμε κλείσει δεν είναι διαθέσιμο, ο ξενοδόχος πρέπει να εξασφαλίσει τη διαμονή μας σε άλλο

στο δωμάτιό του, αλλά στους χώρους υποδοχής του ξενοδοχείου.

ξενοδοχείο, της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, το οποίο θα

• Αποζημιώνει τον ξενοδόχο, για τυχόν δαπάνες ή ζημιές, που

βρίσκεται στην ίδια πόλη και θα διαθέτει τις ίδιες ανέσεις και

προξένησε, (εξαιτίας π.χ. μεταδοτικής νόσου, παραφροσύνης,

προϋποθέσεις διαμονής, όπως αυτές που διαφημίζει για το

αυτοκτονίας, θραύσης υαλικών, βλάβης επίπλων, ειδών υγιει-

δικό του ξενοδοχείο. Ταυτόχρονα, οφείλει να μας καταβάλει

νής κ.λπ.).

τα έξοδα μεταφοράς στο άλλο ξενοδοχείο και την τυχόν επι-

Αν ο πελάτης παραβεί, τα παραπάνω, ο ξενοδόχος μπορεί να

πλέον διαφορά τιμής. Εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, ο ξενο-

του ζητήσει να εκκενώσει το δωμάτιο, εντός 24ωρών.

Τι ισχύει για τα κάμπινγκ Όπως για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, έτσι και για τα κάμπινγκ, οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Ο καθορισμός των τιμών αφορά τις βασικές παροχές (π.χ. διανυκτέρευση ατόμου, στάθμευση οχήματος, χώρος για σκηνή, τροχόσπιτο, κ.λπ., ηλεκτρικό ρεύμα, ενοικίαση σκηνής, ή δωματίου). Οι τιμές πρόσθετων παροχών (π.χ. χρήση ηλεκτρικής εστίας, σίδερου, πισίνας, κ.λπ.), καθορίζονται ελεύθερα. Στα κάμπινγκ πρέπει να πληρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Για να αποδείξουμε ότι ο ξενοδόχος ή ο ιδιοκτήτης του δωματίου ή του κάμπινγκ, δεν τήρησαν τη συμφωνία τους μαζί μας, πρέπει να υπογράψουμε μαζί τους μια γραπτή σύμβαση, στην οποία θα αναφέρονται, αναλυτικά, τόσο οι προσφερόμενες υπηρεσίες, όσο και οι χρεώσεις. Επειδή αυτό είναι δύσκολο, όταν το κατάλυμα βρίσκεται σε άλλη περιοχή από αυτήν του τόπου διαμονής του καταναλωτή καλό είναι να ζητάμε να μας αποσταλεί η σύμβαση ταχυδρομικά ή με fax, πριν πληρώσουμε την προκαταβολή. Εάν και αυτό είναι αδύνατο τότε αναγράφουμε τους όρους, στο έμβασμα της προκαταβολής. Η είσπραξη της προκαταβολής αποτελεί έμμεση αποδοχή των όρων, που αναγράφονται στο έμβασμα. Αν κλείσουμε κάποιο κατάλυμα μέσω διαδικτύου, καλό θα είναι να επικοινωνήσουμε και τηλεφωνικά, απευθείας, με τον ξενοδόχο, για να επιβεβαιώσουμε την κράτησή μας και τις παροχές που μας υποσχέθηκαν. Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις ξενοδόχων και πελατών ρυθμίζονται με κανονισμό.

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέμα

Βαλκανική «χείρα» βοηθείας στον οδικό τουρισμό της Ελλάδας • Προσδοκίες για νέα άνοδο το 2018 Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα στις περισσότερες από τις βαλκανικές χώρες-πηγές οδικού τουρισμού προς την Ελλάδα, ενισχύουν τις προοπτικές για νέα άνοδο του οδικού τουρισμού εφέτος στη χώρα μας.

Τ

α 8,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες (αντιστοιχεί στο 30% του ει-

Με βάση, λοιπόν, τη μελέτη, οι οικονομικές εξελίξεις των εξεταζό-

σερχόμενου τουρισμού συνολικά -πλην της κρουαζιέρας),

μενων αγορών εμφανίζουν θετικές προοπτικές στις πέντε από τις

που επισκέφθηκαν το 2017 οδικώς την Ελλάδα, εφέτος αναμένε-

συνολικά επτά εξεταζόμενες αγορές. Ειδικότερα, θετικές είναι για

ται να αυξηθούν, σύμφωνα με τη μελέτη του SETE Intelligence του

τις αγορές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της Πολω-

Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με τίτλο

νίας και της ΠΓΔΜ, ενώ αρνητικές είναι οι εξελίξεις στη Ρουμανία

«Οι προοπτικές του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2018».

(επιβράδυνση της οικονομίας) και την Τουρκία (διαρκής υποτίμη-

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι οικονομικές εξελίξεις στις κυ-

ση της τουρκικής λίρας και περαιτέρω επιδείνωση του οικονομι-

ριότερες αγορές με οδική πρόσβαση στην Ελλάδα ενισχύουν τις

κού κλίματος).

προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του οδικού τουρισμού τη φε-

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό

τινή χρονιά. Οι αγορές αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι Βαλκανικές

των εξεταζόμενων αγορών το 2016, παρατηρείται ότι σε όλες

(Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), ενώ έχει

βρίσκεται στο top-3 των κυριότερων τουριστικών προορισμών,

συμπεριληφθεί και η Πολωνία, καθώς, αν και το μεγαλύτερο πο-

με εξαίρεση την αγορά της Πολωνίας (8η). Ειδικότερα, κατέχει

σοστό των Πολωνών έρχεται αεροπορικώς, σημαντικός αριθμός

την 1η θέση στις αγορές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Τουρ-

προσέρχεται οδικώς. Οι χώρες αυτές συνεισέφεραν το 13,8% των

κίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και τη 2η θέση στην αγορά της

εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2017.

Ρουμανίας. Η εικόνα είναι παρόμοια όσον αφορά στους Μεσο-

Σύμφωνα με το SETE Intelligence, ένα χαρακτηριστικό των τουρι-

γειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις

στών αυτής της κατηγορίας είναι η δυνατότητα που έχουν να αλ-

αγορές στην 1η θέση των κυριότερων προορισμών, με εξαίρεση

λάξουν ή να επιλέξουν προορισμό την «τελευταία στιγμή», χωρίς

την αγορά της Πολωνίας (4ηθέση).

να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη, όπως με τα αεροπορικά

Σημειώνεται ότι το 2016, σε σχέση με το 2015, η Ελλάδα ανέβηκε

εισιτήρια. Ως εκ τούτου, το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις

τρεις θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από τη Ρουμανία,

αντίστοιχες αγορές είναι καθοριστικό για τις επιλογές διακοπών

ενώ υποχώρησε μια θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από

που θα κάνουν οι κάτοικοί τους.

την Πολωνία.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Θέμα

26η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΤΕ

Αλ. Τσίπρας: Σε «ξέφωτο» η οικονομία με τη βοήθεια του Τουρισμού • Τέλος στη λιτότητα, 700 εκατ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2019 Για την ελληνική οικονομία, που δείχνει να βγαίνει σε «ξέφωτο» και τον ελληνικό τουρισμό, που αναμένεται να σπάσει νέο ρεκόρ φέτος, φτάνοντας στα 32 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συνεδρίαση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Όπως κάθε χρόνο, πλήθος προσκεκλημένων από την πολιτική, τον τουρισμό και εν γένει την οικονομία, παρέστησαν στην 26η ανοικτή γενική συνεδρίαση του Σ.Ε.Τ.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο

πρωθυπουργός από το βήμα της ανοικτής γενικής συνεδρίασης του Σ.Ε.Τ.Ε. απένειμε τα εύσημα στον τομέα

του Τουρισμού, για την πορεία του στα χρόνια της κρίσης. Αστειευόμενος, μάλιστα, για το στοίχημα που είχε βάλει πριν από δύο χρόνια με τον τότε πρόεδρο του Σ.Ε.Τ.Ε., Ανδρέα Ανδρεάδη, είπε: «Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το στοίχημα για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού». Υπογράμμισε δε πως «φέτος θα είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού». Ήδη, είπε, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι. Αναφορικά με τις δυνατότητες της Οικονομίας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, ο κ. Τσίπρας είπε: «…

Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι ανοίγονται δυνατότητες σταδιακής

Θέλω να σας επαναλάβω ότι η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής

μεν, αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών

οικονομίας, πολύ σύντομα, από το 2019, από το επόμενο έτος,

και επιχειρήσεων» και έφερε ως παράδειγμα ότι «στο μεσοπρό-

θα αρχίσει να δημιουργεί, να αφήνει, δημοσιονομικό περιθώριο,

θεσμο που θα καταθέσουμε στη Βουλή, για το 2019 προβλέπεται

δημοσιονομικό χώρο. Παρά τις δεσμεύσεις μας για 3,5% πλεόνα-

δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ. ευρώ και για το 2020

σμα, που όπως έχει αποδειχθεί, όχι απλά τους πιάνουμε αλλά τους

κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ». Υπογράμμισε δε, ότι «για το 2019 αυτά

υπερβαίνουμε αυτούς τους στόχους».

τα 700 εκατ. αποφασίσαμε να πάνε στην ελάφρυνση των φόρων.

«Η λιτότητα τελειώνει και αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης,

Και να είστε βέβαιοι, ότι μέρος αυτών των ελαφρύνσεων, θα αφο-

από το 2019 κιόλας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι

ρούν και τις δικές σας επιχειρήσεις».

«η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γρήγορα, από

Για τη ρύθμιση των πλατφόρμων τύπου Airbnb, ο κ. Τσίπρας είπε

το ‘19 και μετά θα αρχίσει να μας αφήνει δημοσιονομικό χώρο,

ότι θα ολοκληρωθεί το ελεγκτικό πλαίσιο μέχρι τα τέλη του έτους,

παρά τις δεσμεύσεις μας για 3,5% πλεόνασμα, που όχι μόνο τους

ενώ έκανε λόγο για θεαματικά αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον

πιάνουμε, αλλά τους υπερβαίνουμε αυτούς τους στόχους».

στον Τουρισμό.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Θέμα

Ελ. Κουντουρά: Επενδυτικό ενδιαφέρον για τετράστερες και πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες Σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν τις 350 έχει προσελκύσει ο ελληνικός Τουρισμός, την τελευταία τριετία, που αφορούν σε περισσότερες από 25.000 επιπλέον κλίνες σε τετράστερες και πεντάστερες μονάδες, τόνισε στην ομιλία της στην 26η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Σ.Ε.Τ.Ε., η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Η κα. υπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξη για την τρέχουσα σεζόν, υπογραμμίζοντας ότι, ήδη καταγράφεται διψήφια αύξηση περίπου 13% στις διεθνείς αφίξεις και σημαντική αύξηση

• Δημιουργούμε ένα συνολικό πλαίσιο για την εξειδίκευση του

14% στις ταξιδιωτικές δαπάνες των ξένων επισκεπτών, στο πρώ-

τουριστικού τομέα στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπη-

το τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με την ίδια,

ρεσίες, που θα περιέχει επιπλέον κίνητρα για την επιχειρηματι-

τον Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ διεθνών αεροπορικών αφίξεων

κότητα, εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και την επιδό-

όλων των εποχών, ενώ, όπως είπε, προγραμματίζεται αύξηση στα

τηση για την ενίσχυση της δημιουργίας νέων εξειδικευμένων

επίπεδα του 17- 18% στον προγραμματισμό πτήσεων και αερο-

θέσεων εργασίας. Και, βεβαίως, ολοκληρώνουμε το θεσμικό

πορικών θέσεων έως το τέλος του έτους.

πλαίσιο για τις ώριμες θεματικές τουριστικές δραστηριότητες.

Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το υπουργείο Τουρισμού

• Σχεδιάζουμε ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοι-

έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες, τις οποίες η κα. Κου-

κτές 365 ημέρες τον χρόνο», για περιοχές τουριστικά ώριμες να

ντουρά, παρέθεσε ως εξής:

το υποστηρίξουν.

• Απαντάμε στη διεθνή ζήτηση για τη χώρα μας με συγκεκριμένες

• Δημιουργούμε ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην προσέλκυ-

δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, με στόχο την

ση επενδυτών για τις αναπτυξιακές στρατηγικές προτεραιότη-

άμεση αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών και τη βελτίωση

τες του τουρισμού, που εστιάζουν κυρίως σε νέα ξενοδοχειακά

της ποιότητάς τους.

συγκροτήματα, δίκτυα μαρινών, μεγάλου και μεσαίου μεγέθους,

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σε όλη την Ελλάδα, στην ανάπτυξη λιμανιών για προορισμό κρουαζιέρας, στην ανάπτυξη του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού, στη δημιουργία θεματικών πάρκων και τουριστικών χωριών για τη διαμονή των Ευρωπαίων Πολιτών και τη μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα. • Εξετάζουμε τη δυνατότητα εφαρμογής ειδικών τουριστικών ζωνών για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες τον χρόνο, με έμφαση στον ιατρικό τουρισμό, τον συνεδριακό, το γκολφ, την τρίτη ηλικία και όχι μόνο. • Σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα για τη διασύνδεση του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή. • Αναπτύσσουμε ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της του-

• Λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ριστικής αγοράς.

• Συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

• Προχωράμε στην ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού, του Ε.Ο.Τ., της πύλης Visit Greece και της τουριστικής εκπαίδευσης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. ανέφερε τα 12 μέτρα

που τόσο αρνητικά λειτουργεί στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων. • Δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και σαφές πλαίσιο χρήσεων γης.

που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού Του-

• Πολιτικές υποστήριξης επενδύσεων και προσέλκυσης κεφαλαίων.

ρισμού τα οποία είναι:

• Στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας με συγκεκριμένα

• Πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ως αυτονόητη και αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης. • Κεντρικό επιτελικό συντονισμό συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. • Μείωση φορολογικών συντελεστών και επιτέλους ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

μέτρα και κίνητρα, ιδίως της νέας επιχειρηματικότητας. • Διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου. • Προστασία περιβάλλοντος και αειφόρα τουριστική ανάπτυξη. • Καλλιέργεια μιας νέας ισχυρής τουριστικής συνείδησης. • Αναβάθμιση του brand name Ελλάδα και προώθηση ελληνικών προορισμών, με ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.

O πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιάννης Ρέτσος, η βουλευτής και τέως υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο δικηγόρος και τέως αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ., κ. Χριστόφορος Καπαρουνάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

O πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιάννης Ρέτσος με τον ιδρυτή και πρόεδρο του ομίλου Επιχειρήσεων Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη.

Ο νυν και ο τέως πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ.κ. Γιάννης Ρέτσος και Ανδρέας Ανδρεάδης με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Marketing Greece, κα. Ιωάννα Δρέττα.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Τουρισμού στη γενική συνέλευση του Σ.Ε.Τ.Ε.. Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, κ. Γιώργος Τζιάλλας, η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η γενική γραμματέας Τουρισμού, κα. Ευρυδίκη Κουρνέτα και ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ., κ. Γρηγόρης Τάσιος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέμα

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα από τον Τhomas Cook • Επενδύσεις € 150 εκατ. στη χώρα μας και 3 εκατ. επισκέπτες από τον τουριστικό κολοσσό Στα 150 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το «μπόνους» του Thomas Cook στην ελληνική οικονομία για το 2018, μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, δίνοντας έτσι «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν. Τα τρία εκατομμύρια τουρίστες, άλλωστε, που προγραμματίζει να μεταφέρει ο τουριστικός οργανισμός εφέτος στην Ελλάδα, το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου της επωνυμίας Cook’s Club, στη Χερσόνησο της Κρήτης και τα σχέδια για προσθήκη μιας σειράς νέων ξενοδοχείων μέχρι το καλοκαίρι του 2019 στη χώρα μας, αποδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη σημασία που δίνει ο τουριστικός κολοσσός στην Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

Τ

ο νέο Cook’s Club στη Χερσόνησο της Κρήτης αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη του ταξιδιωτικού οργανι-

σμού στις συνολικά 188 ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτει παγκοσμίως, καθώς και ένα από τα 47 ξενοδοχεία που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του στην Ελλάδα. Στις δράσεις και τα σχέδια του Thomas Cook με επίκεντρο τη χώρα μας, είναι η επέκτασή του σε τέσσερις νέους, ελληνικούς προορισμούς και η αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων του κατά 34 νέα μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, καθιστώντας τον tour operator τον μεγαλύτερο οργανισμό διακοπών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο τουριστικός οργανισμός προγραμματίζει να εντάξει στο δυναμικό του επιπλέον 10 έως 15 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Τη δυναμική ανάπτυξη του Thomas Cook στην ελληνική αγορά επιβεβαίωσε, μιλώντας στον απεσταλμένο του «Χ&Τ» στην Κρήτη, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Peter Fankhauser, ένας «δύσκολος» άνθρωπος, όπως έλεγαν οι φήμες, ο οποίος αιφνιδίασε τους πάντες με το πλατύ του χαμόγελο και την ευγένειά

O διευθύνων σύμβουλος του Thomas Cook, Peter Fankhauser

του.

τρίτη να είναι προγραμματισμένη να ανοίξει τον Σεπτέμβριο στα

Η νέα αλυσίδα έρχεται μετά την επιτυχία της boutique lifestyle

Χανιά. Το νέο concept, απευθύνεται σε μια νέα γενιά ταξιδιωτών,

αλυσίδας ξενοδοχείων του tour operator, Casa Cook, η οποία επί-

και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες αγορές.

σης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το καλοκαίρι

«Η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί γρήγορα στη διάρκεια των δύο τελευ-

του 2016, στη Ρόδο, με τη δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα της

ταίων χρόνων, ώστε πλέον να είναι ο δεύτερος ισχυρότερος προ-

αλυσίδας να προστίθεται το καλοκαίρι του 2017, στην Κω και την

ορισμός για τον Thomas Cook. Από το 2016, έχουμε διευρύνει τις

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


επιλογές των προορισμών και των περιοχών που προσφέρουμε

Ο επικεφαλής του τουριστικού οργανισμού αποκάλυψε τα σχέδια

στους πελάτες μας. Συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ελλάδας,

για περαιτέρω επέκταση στην Ελλάδα και επιτάχυνση του ρυθ-

έχουμε προσθέσει πτήσεις σε νέους προορισμούς συνολικά στην

μού ανάπτυξης των ιδιόκτητων ξενοδοχειακών μονάδων στην

ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και σε πολλά από τα όμορφα νησιά της

χώρα, μέσω ενός νέου επενδυτικού κεφαλαίου (joint venture με

χώρας, ενώ έχουμε φέρει καινοτόμες ιδέες και υπηρεσίες, εγκαι-

τον ελβετικό όμιλο LMEY) για την ανάπτυξη ξενοδοχείων.

νιάζοντας δύο νέες αλυσίδες ξενοδοχείων υπό την επωνυμία μας,

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «αφεντικό» του Thomas Cook έπλεξε το

τα Casa Cook και Cook’s Club», είπε ο κ. Fankhauser.

εγκώμιο της Έλενας Κουντουρά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι

Και συνέχισε: «Oι σχέσεις μας με τους τοπικούς συνεργάτες μας

η καλύτερη υπουργός Τουρισμού των τελευταίων 30 ετών…».

στην Ελλάδα, στα ξενοδοχεία υπό την επωνυμία μας, είναι υψί-

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντου-

στης σημασίας και φιλοδοξούμε να επιταχύνουμε το ρυθμό

ρά, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας του Thomas Cook

ανάπτυξης των ιδιόκτητων ξενοδοχειακών μονάδων στη χώρα,

στη χώρα μας. «H Ελλάδα είναι ένας παγκόσμιος ελκυστικός προ-

παρουσιάζοντας ήδη από αυτήν την άνοιξη, ένα νέο επενδυτικό

ορισμός για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, που στις διεθνείς

κεφάλαιο για την ανάπτυξη ξενοδοχείων. Έχουμε την πρόθεση να

τάσεις αναδεικνύεται ως εξαιρετική επιλογή για μοναδικές και

μιλήσουμε με υποψήφιους συνεργάτες, που αναζητούν συμφωνί-

αυθεντικές εμπειρίες διακοπών στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

ες για τη διαχείριση ξενοδοχείων και franchise, καθώς και ιδιοκτή-

Ο Thomas Cook είναι βασικός συνεργάτης στη συνεχιζόμενη

τες ξενοδοχείων σε κορυφαίους προορισμούς δίπλα στη θάλασ-

ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής αγοράς. Υποστηρίζουμε

σα, τα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε για να ανακαινίσουμε

και καλωσορίζουμε νέες επενδύσεις στον δυναμικά αναπτυσ-

και να επανα-λανσάρουμε, ώστε να αποτελέσουν μέρος μιας από

σόμενο τουριστικό τομέα, που ενισχύουν την εμπειρία και την

τις 8 ξενοδοχειακές μας αλυσίδες. Με περισσότερους από 1.000

υψηλή ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Η στρατηγική

εργαζόμενους και πολλούς πολύτιμους συνεργάτες στην Ελλάδα,

συνεργασία συμβάλλει ώστε να προωθήσουμε νέους ελληνικούς

δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη, προς όφε-

προορισμούς και να διευρύνουμε την τουριστική προσφορά μας

λος τόσο της Thomas Cook, όσο και της τοπικής κοινωνίας στην

όλο τον χρόνο, με επίκεντρο τα οφέλη που δημιουργούνται για

οποία ζούμε και εργαζόμαστε».

τις τοπικές κοινωνίες από τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

O διευθύνων σύμβουλος του Thomas Cook, Peter Fankhauser με τον εκδότη του Χ&Τ, Κων/νο Δεριζιώτη

Η υπουργός τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, με τον Peter Fankhauser

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Θέμα

ΠΟΞ: Προβληματίζει η αόριστη αναφορά στον θεματικό τουρισμό στο σ/ν του υπουργείου Τουρισμού Σε συγκεκριμένες μορφές θεματικού τουρισμού με αναλυτική καταγραφή των προϋποθέσεων άσκησης της κάθε δραστηρότητας και σε περίπτωση που απαιτείται αδειοδότηση να γίνεται ρητή αναφορά ότι οι δραστηριότητες ασκούνται μόνο από νόμιμα αδειοδοτημένη επιχείρηση, ζητά η ΠΟΞ να περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό.

Η

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις της για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για

τον θεματικό τουρισμό, εκφράζει τον προβληματισμό της για την αόριστη αναφορά στις σχετικές δραστηριότητες. «Η Π.Ο.Ξ. έχει επανειλημμένως διατυπώσει τη θέση πως προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τα δημόσια έσοδα, τις τοπικές κοινωνίες και την απασχόληση, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η πληρέστερη ανάδειξη του συνόλου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας (πολιτισμός, γεωποικιλότητα, μορφολογία του εδάφους, γεωγραφική θέση κ.λ.π.) και ο σχεδιασμός συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων βάσει αυτών». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, στα σχόλια που κατέθεσε η Ομοσπονδία στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου, «Θεματικός τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, «Έχοντας αυτό ως δεδομένο, ένα νομοσχέδιο, όπως το συγκεκριμένο, το οποίο ασχολείται με τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού, δεν θα μπορούσε ασφαλώς να μας βρίσκει αντίθετους επί της αρχής». Οι παρατηρήσεις του επιτελείου της ΠΟΞ, έχουν ως εξής:

Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα ο περιορισμός της γραφειο-

«Η ΠΟΞ όταν τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης της υποχρεωτι-

κρατίας, η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης και λει-

κότητας της κατάταξης των καταλυμάτων και της εφαρμογής της

τουργίας των επιχειρήσεων, που αποτελούν απαραίτητη προϋ-

διαδικασίας της γνωστοποίησης και στα ξενοδοχειακά καταλύμα-

πόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας

τα είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της για το πρώτο και τις

(και πράγματι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα

έντονες επιφυλάξεις της για το δεύτερο. Και αυτό διότι έχουμε

προς αυτή τη κατεύθυνση) και άλλο η επιλεκτική απορρύθμιση. Ο

τονίσει κατ’ επανάληψη πως πρώτη και βασικότερη αρχή που

τουρισμός αποτελεί τον πλέον ευαίσθητο τομέα της οικονομίας.

πρέπει να διέπει κάθε νομοθέτημα που αφορά τον τουριστικό το-

Το οποιοδήποτε ατυχές συμβάν μπορεί να προκαλέσει τέτοια δυ-

μέα, είναι η ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του τουριστικού

σφήμιση στη χώρα μας, που θα χρειαστούν τεράστια χρηματικά

προϊόντος της χώρας.

ποσά (που σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν διαθέτουμε) και πο-

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


λύς χρόνος (τον οποίο ομοίως δεν διαθέτουμε) προκειμένου να

για τις οποίες επιχειρείται να δοθεί ένας γενικός ορισμός (πράγ-

καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχουμε ένα

μα εξαιρετικά δυσχερές) και στη συνέχεια παραμένουν τελείως

συγκεκριμένο ξεκάθαρο περίγραμμα κάθε δραστηριότητας, την

αρρύθμιστες (πράγμα λογικό διότι δεν μπορούν να ρυθμιστούν)

οποία επιθυμούμε να χαρακτηρίσουμε επισήμως ως τουριστική

και έχουμε σε άλλο σημείο του ίδιου νομοσχεδίου πρόβλεψη για

και να θέτουμε ορισμένους στοιχειώδεις κανόνες και προϋποθέ-

τη δημιουργία μητρώων (μητρώο διοργανωτών συνεδρίων) και

σεις για την άσκησή της. Κανόνες οι οποίοι θα είναι κατά το δυνα-

χορήγησης Ειδικού Σήματος λειτουργίας (Τουρισμού Αθλητικής

τόν οριζόντιοι (με τις απαραίτητες ασφαλώς διαφοροποιήσεις).

Αναψυχής – Περιπέτειας).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υπηρεσίες διαμονής. Οι όροι

Η αόριστη αναφορά σε ορισμένες δραστηριότητες για τις οποίες

και προϋποθέσεις αδειοδότησης των ξενοδοχειακών καταλυμά-

δεν προβλέπεται το οιοδήποτε πλαίσιο λειτουργίας, θα δημιουρ-

των είναι κατά πολύ αυστηρότεροι και πιο πολύπλοκοι από τους

γήσει στην πράξη τεράστια προβλήματα και παρενέργειες. Ανά-

αντίστοιχους που ισχύουν για τα υπόλοιπα κύρια και μη κύρια

λογα προβλήματα θα δημιουργήσει και η πρόβλεψη για παροχή,

καταλύματα, για να μην φθάσουμε στο σημείο να αναφερθούμε

στο πλαίσιο του θεματικού τουρισμού, υπηρεσιών, χωρίς να γίνε-

στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που λειτουργούν ακόμα τελείως

ται ρητή αναφορά στις διαδικασίες αδειοδότησης που ήδη υφί-

ανεξέλεγκτα και την πρόσφατη μόδα των «κτιρίων κατοικιών»,

στανται για αυτές από άλλες διατάξεις. Οι υπηρεσίες φιλοξενίας,

τα οποία στην ουσία λειτουργούν ως μη αδειοδοτημένα ξενοδο-

για παράδειγμα, δεν μπορούν να παρέχονται από οποιονδήποτε,

χεία. Είναι αυτονόητο βέβαια πως οι αυστηρότερες προδιαγρα-

αλλά μόνο από καταλύματα που προβλέπονται στο άρθρο 1 του

φές στην ανωτέρω περίπτωση συνεπάγονται και διαφορετικού

Ν.4276/2014 και έχουν αδειοδοτηθεί σχετικά και αυτό πρέπει να

επιπέδου υπηρεσίες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αντίστοιχα

προβλέπεται ρητά στο σχέδιο νόμου.

οφέλη στις πληρότητες και τις τιμές των ξενοδοχειακών επιχει-

Θα πρέπει, λοιπόν, κατά την άποψή μας:

ρήσεων. Όμως και αυτή η ουσιώδης διαφοροποίηση αποδυνα-

Α. Οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου να περιοριστούν σε συγκε-

μώνεται στην πράξη από το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις

κριμένες μορφές θεματικού τουρισμού των οποίων επιδιώκεται

και τα καταλύματα άλλων κατηγοριών ή και τα μη αδειοδοτημένα

και είναι δυνατή η ρύθμιση και η αναλυτική καταγραφή σε αυτό

καταλύματα διαφημίζονται ως ξενοδοχεία χωρίς να τιμωρούνται

(προς διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων να επενδύσουν) των

για αυτό.

προϋποθέσεων ασκήσεως της κάθε δραστηριότητας και

Τα ανωτέρω τα αναφέρουμε ως παράδειγμα, τις συνέπειες του

Β. Σε περίπτωση δραστηριοτήτων που εντάσσονται στις θεμα-

οποίου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν βιώσει, για να κα-

τικές μορφές τουρισμού και η άσκησή τους επιτρέπεται κατόπιν

ταλήξουμε στην εξής γενική παρατήρηση που αφορά το νο-

σχετικής αδειοδότησης, θα πρέπει να γίνεται ρητή αναφορά -να

μοσχέδιο.

είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως αυτές μπορούν να ασκούνται μόνο

Έχουμε από τη μία πλευρά κατηγορίες θεματικού τουρισμού

από αντίστοιχη νόμιμα αδειοδοτημένη επιχείρηση».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Θέμα

Οδηγίες προς… ναυτιλλομένους από την ΑΑΔΕ • Πόσα μετρητά κι αφορολόγητα μπορούν να έχουν οι ταξιδιώτες μαζί τους ώστε να μην πέσουν στα… δόντια των Τελωνειακών Υπηρεσιών Ταξιδιωτικό οδηγό με πληροφορίες σχετικά με τα πόσα χρήματα μπορούν να μεταφέρουν, την αγορά αφορολόγητων ειδών και γενικά θέματα που ενδέχεται να απασχολήσουν τους ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Ο

Οδηγός αυτός συντάχθηκε από τις καθ’ ύλην αρμόδιες

50 γραμ. καπνός για κάπνισμα ή αναλογικός συνδυασμός αυτών

υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδι-

των διαφορετικών προϊόντων.

κών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ.) και αποσκοπεί στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στη

Β) Αλκοολούχα ποτά

μεταφορά αγαθών στις αποσκευές τους (ατέλειες, απαλλαγές,

Εκτός του κοινού κρασιού και της μπύρας:

αγορές από Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, κ.λπ).

• αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο

Εντάσσεται δε στην προσπάθεια δημιουργίας μίας εξωστρεφούς,

από 22% vol, ή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη με αλκοολικό

αποτελεσματικής και αποδοτικής Τελωνειακής Υπηρεσίας, με σε-

τίτλο 80% vol ή μεγαλύτερο: 1 λίτρο ή

βασμό προς τον πολίτη.

• αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά με αλκοολικό τίτλο που δεν

ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

υπερβαίνει το 22% vol: 2 λίτρα, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων και

Οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες έχουν απαλλαγές στις εισαγωγές

• συνολικά 4 λίτρα κοινού κρασιού και 16 λίτρα μπύρας.

εμπορευμάτων που μεταφέρουν στις προσωπικές τους αποσκευ-

Για ταξιδιώτες κάτω των 17 ετών δεν δίνεται απαλλαγή για τα κα-

ές, εφόσον η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Σε περίπτω-

πνικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

ση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 430 ευρώ.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Φ.Π.Α.

Προκειμένου για ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών, η απαλλαγή πε-

Οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της Κοινότητας ταξιδιώτες

ριορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 150 ευρώ, ανεξάρτητα

δικαιούνται απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. που αναλογεί στα είδη

από το μεταφορικό μέσο. Προκειμένου για κατοίκους παραμε-

που αγοράζουν στο εσωτερικό της Κοινότητας και τα οποία τα

θόριων ζωνών ή μεθοριακούς εργαζόμενους και μέλη του πλη-

προορίζουν για προσωπική ή οικογενειακή χρήση και τα συναπο-

ρώματος μεταφορικών μέσων, η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη

κομίζουν στις προσωπικές τους αποσκευές κατά την αναχώρησή

συνολικής αξίας μέχρι 175 ευρώ.

τους για τρίτη χώρα.

Για τα παρακάτω εμπορεύματα οι ποσότητες που μπορούν να ει-

Η διαδικασία απαλλαγής, καθώς και το σχετικό υπόδειγμα της Από-

σαχθούν ατελώς ανά ταξιδιώτη είναι οι εξής:

δειξης Λιανικής Πώλησης, ορίζεται με Απόφαση του υπουργού Οι-

Α) Προϊόντα καπνού α) Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς: 200 τεμάχια τσι-

κονομικών. Η απαλλαγή αυτή μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση. Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής

γάρα ή 100 τεμάχια πουράκια ή 50 πούρα ή 250 γραμ. καπνού

1. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, πρέπει να συντρέχουν σωρευ-

ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων.

τικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

β) Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα λοιπά μεταφορικά μέσα:

• Ο αγοραστής - ταξιδιώτης να έχει την κατοικία του ή τη συνήθη

40 τεμάχια τσιγάρα ή 20 τεμάχια πουράκια ή 10 τεμάχια πούρα ή

διαμονή του εκτός Κοινότητας, γεγονός που αποδεικνύεται από

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


το διαβατήριό του ή από το δελτίο ταυτότητάς του ή από άλλο

αεροπορική, θαλάσσια), καθώς και τα είδη που μεταφέρονται με

επίσημο έγγραφο.

επαγγελματικά οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων, δημόσιας ή

• Τα αγαθά που αγοράζονται στα πλαίσια του λιανικού εμπορί-

ιδιωτικής χρήσης, δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή της διαδικασίας

ου, να προορίζονται να καλύψουν προσωπικές ή οικογενειακές

απαλλαγής.

ανάγκες του αγοραστή - ταξιδιώτη και να περιλαμβάνονται στις προσωπικές αποσκευές του, ανεξάρτητα αν συνοδεύονται ή όχι

ΡΕΥΣΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

από τον ίδιο.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που εισέρχεται ή εξέρχεται από την Ε.Ε.

Σε περιπτώσεις που η αναχώρηση των αγοραστών - ταξιδιωτών

και μεταφέρει ρευστά διαθέσιμα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των

από την Ελλάδα προς τρίτη χώρα πραγματοποιείται με οχήματα

10.000 ευρώ δηλώνει το ποσό αυτό στις αρμόδιες αρχές των κρα-

μεταφοράς προσώπων, ο όρος «προσωπικές αποσκευές» αφορά

τών - μελών, μέσω των οποίων εισέρχεται ή εξέρχεται από την

σε είδη που μεταφέρονται στον αποθηκευτικό χώρο οχημάτων

Ε.Ε., σύμφωνα με τον Κανονισμό 1889/2005 (L 309/9/25.11.2005).

μεταφοράς προσώπων προς εξυπηρέτηση των επιβαινόντων σε

Στην Ελλάδα, ο έλεγχος διακίνησης ρευστών διαθεσίμων έχει εκ-

αυτά.

χωρηθεί στις Τελωνειακές αρχές.

• Η συνολική αξία της κάθε μίας Απόδειξης Λιανικής Πώλησης,

Ως ρευστά διαθέσιμα νοούνται:

συμπερι-λαμβανομένου και του Φ.Π.Α., να υπερβαίνει το ελάχι-

• διαπραγματεύσιμοι τίτλοι στον κομιστή, συμπεριλαμβανομέ-

στο όριο των 50 ευρώ.

νων νομισματικών μέσων εκδιδομένων στον κομιστή, όπως τα-

2. Δεν παρέχεται δικαίωμα απαλλαγής ή επιστροφής Φ.Π.Α.:

ξιδιωτικών επιταγών,

• σε είδη διατροφής, οινοπνευματώδη ποτά και καπνοβιομηχανι-

• διαπραγματεύσιμοι τίτλοι (συμπεριλαμβανομένων επιταγών,

κά προϊόντα και

γραμματίων και εντολών πληρωμής), είτε εκδιδόμενοι στον κομι-

• σε αγαθά που προορίζονται για τον εξοπλισμό ή τον εφοδιασμό

στή, είτε οπισθογραφημένοι, χωρίς περιορισμό, είτε εκδιδόμενοι

ιδιωτικών μέσων μεταφοράς (αυτοκινήτων, σκαφών, αεροσκα-

σε διαταγή εικονικού δικαιούχου, είτε διαμορφωμένοι κατά τρό-

φών, κ.λπ.).

πο ώστε η κατοχή να συνεπάγεται κυριότητα,

• Επίσης, δεν παρέχεται δικαίωμα απαλλαγής ή επιστροφής

• μη πλήρεις τίτλοι (συμπεριλαμβανομένων επιταγών, γραμματί-

Φ.Π.Α., στο προσωπικό των μεταφορικών μέσων που ενεργούν

ων και εντολών πληρωμής) υπογεγραμμένοι, αλλά με παράλειψη

μεταφορές μεταξύ Ελλάδος και άλλων χωρών, καθώς και όταν ο

του ονόματος του δικαιούχου,

πωλητής ανήκει στην κατηγορία των απαλλασσόμενων από τον

• τα μετρητά, ήτοι χαρτονομίσματα και κέρματα που είναι σε κυ-

Φ.Π.Α. επιχειρήσεων, λόγω τζίρου, σύμφωνα με το άρθρο 39 του

κλοφορία ως μέσο συναλλαγής.

ν. 2859/2000 (Α’ 248).

Ο χρυσός, τα πολύτιμα μέταλλα, οι πολύτιμοι λίθοι, οι τραπεζικές

Επίσης, τα είδη που μεταφέρονται από αγοραστές - ταξιδιώτες

κάρτες (π.χ. κάρτες με αποθηκευμένη αξία ή προπληρωμένες

με φορτωτικά έγγραφα ή λοιπά συνοδευτικά φορολογικά στοι-

κάρτες), καθώς και οι μάρκες καζίνου δεν θεωρούνται ρευστά

χεία μεταφοράς, ανεξαρτήτως του τρόπου μεταφοράς (οδική,

διαθέσιμα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Θέμα

«Γυρίζουν πλάτη» στις φθηνές επιλογές οι επιβάτες αεροπορικών εταιριών • Διχασμένοι για τη χρήση κινητού κατά τη διάρκεια πτήσεων Η ανησυχία σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της πτήσης, η άμεση και χωρίς κόστος πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η προτίμηση σε τιμές που περιλαμβάνουν πακέτο υπηρεσιών, παρά στη φθηνότερη βασική τιμή, συνιστούν τις κυρίαρχες τάσεις στις προτιμήσεις των επιβατών αεροπορικών εταιριών, σε 10 βασικές διεθνείς αγορές. Αυτό προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας που διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Nielsen για τις Παγκόσμιες Τάσεις στον Κλάδο των Αερομεταφορών (Global Aviation Trends), την αξιολόγηση της οποίας έχει ξεκινήσει η Turkish Airlines.

Σ

ύμφωνα με την έρευνα, οι επιβάτες των αεροπορικών

προτιμούν τις τιμές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλα, από

εταιριών δεν επιθυμούν πάντα ό,τι είναι τεχνολογικά

μια φθηνότερη βασική τιμή, ειδικά στη Νότιο Αφρική, τη Σου-

εφικτό. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των επιβατών στο Ηνω-

ηδία και την Ινδία και όλο και περισσότερο στην Ιαπωνία και

μένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και

στις ΗΠΑ. Βασική εξήγηση της προτίμησης αυτής είναι η ευ-

τη Γερμανία δεν συμφωνούν με την πολιτική των αεροπορικών

κολία (72%), κυρίως στην Ινδία (91%), στην Κίνα (78%) και στη

εταιριών που επιτρέπουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά

Νότια Αφρική (78%).

τη διάρκεια της πτήσης, χωρίς αυτό να συνδέεται με θέματα

Κατά την αναμονή τους στην πύλη, οι επιβάτες αποδίδουν ιδι-

ασφάλειας. Ο λόγος που προτάσσουν οι επιβάτες είναι ότι θε-

αίτερη σημασία στην έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις κα-

ωρούν ενοχλητική τη χρήση του τηλεφώνου (ΗΠΑ: 89%, Ιαπω-

θυστερήσεις και τα αίτιά τους (95%), ένα πρόσθετο πρόσωπο

νία: 93%) ή πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα

με το οποίο θα επικοινωνούν σε περίπτωση καθυστερήσεων

διαθέσιμοι (Γερμανία: 69%).

(87%) και δωρεάν σταθμούς φόρτισης για συσκευές όπως φο-

Στις προαναφερόμενες χώρες το ποσοστό των επιβατών που

ρητοί υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα (87%).

συμφωνεί με τη χρήση κινητών τηλεφώνων κυμαίνεται από

Όσον αφορά τις προσδοκίες των επιβατών κατά τη διάρκεια

μόλις 36% στη Γερμανία έως 48% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

της πτήσης, ξεχωρίζει η δυνατότητα τους να πίνουν νερό

Ωστόσο, το ποσοστό των επιβατών που τάσσονται υπέρ της

(90%), ενώ η δυνατότητα υγιεινής διατροφής είναι επίσης

χρήσης της κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια της πτήσης

σημαντική (83%). Οι προσδοκίες αυτές είναι υψηλότερες στα

είναι σημαντικά υψηλότερο στην Ινδία (73%), στην Κίνα (70%)

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ινδία. Μετά την πτήση, μια

και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (63%). Ο παγκόσμιος μέσος

απλή διαδικασία παραλαβής χαμένων αποσκευών (92%) είναι

όρος φτάνει το 51%.

η σημαντικότερη προσδοκία των επιβατών, ιδιαίτερα στη Νό-

Ακόμη, οι περισσότεροι επιβάτες αεροπορικών εταιριών (69%)

τιο Αφρική (96%), στην Κίνα (95%) και στα Ηνωμένα Αραβι-

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


κά Εμιράτα (94%). Σχετικά με τις προηγούμενες πτήσεις τους,

εσωτερική πτήση, τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο προς ένα

αυτό που οι επιβάτες εκτιμούν περισσότερο είναι η υγιεινή και

μεγαλύτερο αεροδρόμιο εσωτερικού από το οποίο διεκπεραι-

η καθαριότητα της καμπίνας του αεροσκάφους (91%) καθώς

ώνονται απευθείας πτήσεις (42%). Στη Γαλλία, το ποσοστό των

και η συμπεριφορά και η στάση του πληρώματος (91%). Ακο-

ερωτηθέντων που προτιμούν την αναχώρηση από το πλησιέ-

λουθεί ο επαρκής φωτισμός στην καμπίνα (91%), η ποιότητα

στερο αεροδρόμιο και τη μεταφορά σε κόμβο στο εξωτερικό

των υπηρεσιών εστίασης (75%) και η άνεση των καθισμάτων

είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το ποσοστό των ερωτηθέ-

(72%).

ντων που προτιμούν την επιλογή του εγχώριου ταξιδιού, σε

Στο ερώτημα ποιόν εμπιστεύονται για τις επιλογές τους, η

ποσοστό 43% και 32%, αντίστοιχα.

έρευνα τονίζει ότι οι εμπειρίες των ίδιων των επιβατών είναι

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος

καθοριστικές. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναφέρει τις

του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής

εμπειρίες τους ως την πιο αξιόπιστη πηγή διαμόρφωσης της

της Turkish Airlines, κ. İlker Ayci, δήλωσε: «Προσπαθούμε να

προτίμησής τους ως προς τις αεροπορικές εταιρίες αυξήθηκε

προσφέρουμε στους επιβάτες μας την καλύτερη ταξιδιωτική

φέτος στο 70%. Οι απόψεις φίλων και γνωστών (57%), καθώς

εμπειρία και φιλοξενία προκειμένου τα ταξίδια να τους μείνουν

και ιστοσελίδες σύγκρισης ταξιδιών (40%) έρχονται δεύτερες

αξέχαστα. Για αυτό τον λόγο παρακολουθούμε πολύ προσεκτι-

και τρίτες στη λίστα προτιμήσεων, καταγράφοντας επίσης αυ-

κά τις τελευταίες τάσεις και καινοτομίες στον κλάδο των αερο-

ξημένα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

μεταφορών. Τα αποτελέσματα της έρευνας για τις Παγκόσμιες

Όταν δεν υπάρχει απευθείας πτήση για ένα διηπειρωτικό ταξί-

Τάσεις στον Κλάδο των Αερομεταφορών για το 2017 (Global

δι, ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό επιβατών (36%) θα προ-

Aviation Trends 2017), αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι

τιμούσε να αναχωρήσει από το πλησιέστερο σε αυτούς αερο-

με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, είμαστε παγκόσμιος ηγέ-

δρόμιο και να μεταφερθεί σε άλλο αεροδρόμιο αντί να πάρει

της στον κλάδο των αερομεταφορών».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Θέμα

5 ελληνικά νησιά στο Τop10 με τα περισσότερα παραλιακά ξενοδοχεία στη Μεσόγειο • Δεύτερη στη λίστα η Κρήτη Η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Νάξος και η Ζάκυνθος βρίσκονται στην κατάταξη της Travelmyth με τα δέκα νησιά της Μεσογείου με τα περισσότερα παραλιακά ξενοδοχεία. Ειδικότερα, η Κρήτη με 677 παραλιακά ξενοδοχεία και καταλύματα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, πίσω από τη Σικελία, η οποία έλαβε την πρώτη θέση στη Μεσόγειο με 735 ξενοδοχεία μπροστά στη θάλασσα.

Σ

ύμφωνα με την εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης ξενο-

Η Κρήτη καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 677 ξενοδοχεία και

δοχείων Travelmyth, η Σικελία διαθέτει τα περισσότερα

καταλύματα μπροστά σε παραλία. Το 22,5% όλων των παραλια-

ξενοδοχεία μπροστά σε παραλία από οποιοδήποτε άλλο νησί της

κών ξενοδοχείων της Ελλάδας βρίσκεται στην Κρήτη. Στον νομό

Μεσογείου.

Χανίων συναντώνται τα περισσότερα παραλιακά καταλύματα

Η περιοχή με τα περισσότερα παραλιακά ξενοδοχεία στο μεγαλύ-

(229), με επόμενο τον νομό Ηρακλείου (166), τρίτο τον νομό Ρε-

τερο νησί της Μεσογείου, είναι η Μεσσίνα με 298 ξενοδοχεία, στη

θύμνου (150) και τέταρτο τον νομό Λασιθίου (132).

δεύτερη θέση βρίσκεται η Ραγκούσα με 100 και ακολουθούν το

Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Κύπρος με 309 ξενο-

Παλέρμο με 79 ξενοδοχεία και οι Συρακούσες με 78.

δοχεία, μόλις 8 περισσότερα από τη Μαγιόρκα που έρχεται τέταρ-

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


τη με 301 ξενοδοχεία, το 70% των 431 παραλιακών ξενοδοχείων

κά 487 ξενοδοχεία.

που διαθέτουν συνολικά οι Βαλεαρίδες Νήσοι. Στην πέμπτη θέση

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μισά νησιά της λίστας είναι στην Ελλά-

με 285 ξενοδοχεία μπροστά σε παραλία βρίσκεται η Σαρδηνία, το

δα, που ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι αποτελεί ιδανικό προο-

δεύτερο ιταλικό νησί στη λίστα.

ρισμό για τους ταξιδιώτες που θέλουν να απολαύσουν τη θάλασ-

Στις επόμενες δύο θέσεις βρίσκονται δύο ελληνικά νησιά, η Κέρ-

σα και τις παραλίες της.

κυρα και η Ρόδος με 255 και 227 ξενοδοχεία, αντίστοιχα.

Η κατηγορία «Παραλιακά Ξενοδοχεία» είναι μία από τις 77 κατη-

Στην 8η θέση συναντάται και το πρώτο γαλλικό νησί, η Κορσική,

γορίες στις οποίες η Travelmyth κατατάσσει τα ξενοδοχεία. Τα συ-

με 126 ξενοδοχεία. Η δεκάδα συμπληρώνεται με άλλα δύο ελλη-

γκεκριμένα ξενοδοχεία ξεχωρίζουν καθώς βρίσκονται μπροστά

νικά νησιά, τη Νάξο με 125 ξενοδοχεία μπροστά σε παραλία και

σε παραλία ακόμα και αν υπάρχει ανάμεσα δρόμος, αλλά χωρίς

τη Ζάκυνθο με 102.

να παρεμβάλλεται κάποιο άλλο κτίριο. Αναγκαία προϋπόθεση για

Η Νάξος διαθέτει τα περισσότερα παραλιακά ξενοδοχεία στις Κυ-

την κατάταξη ενός ξενοδοχείου στην κατηγορία αυτή είναι η πα-

κλάδες, όπου έχουν χτιστεί συνολικά 453 ξενοδοχεία αυτής της

ραλία να είναι προσβάσιμη και να ενδείκνυται για κολύμπι. Στην

κατηγορίας, με τη Σαντορίνη για μία μόλις θέση να μην καταφέρ-

έρευνα έχουν μετρηθεί ξενοδοχεία που είναι διαθέσιμα τουλάχι-

νει να βρεθεί και αυτή στη δεκάδα.

στον σε ένα από τα μεγαλύτερα sites κρατήσεων. Συνολικά στην

Τα Ιόνια Νησιά έχουν δύο εκπροσώπους στη δεκάδα και συνολι-

κατηγορία βρίσκονται σχεδόν 20.000 ξενοδοχεία.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Θέμα

Παρελθόν οι μεμονωμένες κρατήσεις, βάσει νόμου, στη γερμανική αγορά Με πυρετώδεις ρυθμούς, το τελευταίο διάστημα, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, αλλά και στο σύνολό της η ταξιδιωτική βιομηχανία στη Γερμανία, προετοιμάζεται για τη νέα νομοθεσία περί τουριστικών πακέτων, που θα ισχύσει άμεσα. Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής και νέες προσφορές για τους ταξιδιώτες, οι tour operators βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός.

TOUR OPE

RATORS G

ERMANY

ύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, με την οποία θα τεθεί σε

Σ

παρέχουν τις «κατάλληλες» συμβουλές στους πελάτες τους. Στο

εφαρμογή η οδηγία της Ε.Ε. για τα ταξιδιωτικά πακέτα, οι

μέλλον, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα παρέχουν στους πελάτες

καταναλωτές θα είναι περισσότερο προστατευμένοι νομικά όσον

τους ένα ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματά

αφορά τις on-line κρατήσεις, καθώς και για τις συνδυαστικές

τους, προτού τους συμβουλεύσουν σχετικά με τα ταξιδιωτικά

κρατήσεις προϊόντων από διαφορετικούς προμηθευτές (πτήσεις

προϊόντα και τις κρατήσεις. Κορυφαίοι ταξιδιωτικοί πράκτορες

και ξενοδοχεία). Οι καταναλωτές θα έχουν, επίσης, περισσότερο

ανταποκρίθηκαν στη νέα νομοθεσία, προχωρώντας σε μια σημα-

χρόνο (έως δύο χρόνια) στη διάθεσή τους για να ζητήσουν απο-

ντική αλλαγή των προϊόντων τους.

ζημίωση για επαληθευμένα προβλήματα κατά τη διάρκεια των

Στο μέλλον, οι κρατήσεις μόνο για ξενοδοχεία θα συνδυάζο-

διακοπών.

νται με ένα «πακέτο υπηρεσιών», όπως υπηρεσίες προορισμού,

Ακόμα μια σημαντική αλλαγή είναι ότι οι τουριστικοί πράκτορες

προκειμένου να μετατραπούν σε πακέτα διακοπών, τα οποία θα

θα μπορούν να αυξήσουν την τιμή των πακέτων διακοπών κατά

περιλαμβάνουν αυτόματα υποστήριξη πελατών σε περίπτωση

8% έως και 20 ημέρες πριν από την αναχώρηση, εάν αποδείξουν

προβλήματος ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και τα οποία θα

ότι το κόστος τους (π.χ. φόροι, χρεώσεις, τιμές καυσίμων) αυξή-

καλύπτονται πλήρως από ασφάλιση.

θηκε μετά την πραγματοποίηση της κράτησης. Μέχρι πρότινος

Παραδείγματα παρόμοιων πακέτων αποτελούν το Plus Paket

το όριο ήταν 5%. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να μειώσουν την

της TUI, το πακέτο Sunny Heart του Thomas Cook και παρόμοιες

τιμή, εάν μειωθεί το κόστος τους.

προσφορές από τον DER Touristik και άλλους κορυφαίους tour

Η ταξιδιωτική βιομηχανία της Γερμανίας εργάζεται εντατικά το

operators (με περίφημη εξαίρεση του Alltours). Αυτή η κίνηση θα

τελευταίο διάστημα προκειμένου να προετοιμαστεί για τον νέο

προσφέρει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες ένα σημαντικό αντα-

νόμο. Η Ένωση Τουριστικής Βιομηχανίας της Γερμανίας (DRV) δή-

γωνιστικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τις άμεσες κρατήσεις ξενο-

λωσε ότι ο νόμος θα φέρει «αμέτρητα» πλεονεκτήματα για τους

δοχείων ή εξοχικών κατοικιών, οι οποίες δεν ορίζονται νόμιμα ως

παραθεριστές, ενώ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα είναι σε θέση να

οργανωμένες διακοπές.

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέμα

«Φρένο» στις κρατήσεις από το Ην. Βασίλειο • Ανασταλτικοί παράγοντες η ζέστη και η είσοδος της Αγγλίας στα προημιτελικά του Μουντιάλ Οι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Αγγλίας θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο, σε κάποιες περιπτώσεις, να ξεπερνά τους 36 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με τις ποδοσφαιρικές εξελίξεις, βάζουν «φρένο», τουλάχιστον προς το παρόν, στις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η

είσοδος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αγγλίας στα

online κρατήσεις να μειώνονται κατά 9% και τις κρατήσεις των

προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε συνδυα-

καταστημάτων κατά 31%. «Θα πανηγυρίσουν οι ταξιδιωτικοί

σμό με το κύμα καύσωνα που πλήττει το Ην. Βασίλειο, θα θεωρη-

πράκτορες για τη νίκη της Αγγλίας, από τη στιγμή που θα πρέπει

θεί ανεπιθύμητη από πολλούς στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Οι

να ξανά παίξει στα προημιτελικά; Γιατί αυτό θα σήμαινε χαμηλές

τάσεις στις κρατήσεις γι’ αυτό το καλοκαίρι, όπως παρουσιάζο-

πωλήσεις εκ νέου. Διαφορετικά θα πρέπει να προσευχηθούν για

νται από την ερευνητική ομάδα της GfK, δείχνουν πτώση στις πω-

βροχές και υποχώρηση του καύσωνα».

λήσεις κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών της ομάδας της Αγγλίας.

Παρόλα αυτά έδωσε μια ανάσα αισιοδοξίας λέγοντας: «Συνήθως

Οι κρατήσεις διακοπών κορυφώθηκαν πριν από τον πρώτο αγώ-

οι κρατήσεις αυξάνονται μετά τον αποκλεισμό. Επομένως, καλύ-

να της Αγγλίας εναντίον της Τυνησίας, στις 18 Ιουνίου, όμως υπο-

τερα να μιλάμε για καθυστερημένες πωλήσεις παρά για χαμένες».

χώρησαν μέχρι το επόμενο παιχνίδι εναντίον του Παναμά, έξι

Από την άλλη πλευρά, η Teletext Holidays αντιτίθεται στα ευρή-

ημέρες αργότερα. Η πτώση, κυρίως στα καταστήματα λιανικής,

ματα της GfK αναφέροντας νέο ρεκόρ τον Ιούνιο. Οι τηλεφωνικές

συνέπεσε με την έναρξη του καύσωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η

πληροφορίες αυξήθηκαν κατά 1/5 ετησίως, ενώ η άνοδος των

καλή πορεία της ομάδας του Gareth Southgate συνεχίζεται, κα-

κρατήσεων κατά 15% υποβοηθούμενες από το αυξημένο ενδι-

θώς αναμένεται να παίξει εναντίον της Σουηδίας στους προημι-

αφέρον για προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και

τελικούς του τουρνουά στη Ρωσία.

μακρινούς.

Ο διευθυντής της GfK, David Hope, παρουσίασε τις επιπτώσεις

Μιλώντας σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Wayne

τόσο του ζεστού καιρού, όσο και των αγώνων του Παγκοσμίου

Perks, είπε: «Όπως και οι περισσότερες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις,

Κυπέλλου στις καλοκαιρινές κρατήσεις του 2018. Μιλώντας μετά

περιμέναμε ότι ο Ιούνιος θα ήταν αρκετά ήσυχος, ειδικά εξαιτίας

τη νίκη της Αγγλίας απέναντι στην Κολομβία ανέφερε: «Ο καύ-

του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή του καύσωνα, που αποσπούν τους

σωνας έχει αντίκτυπο στις κρατήσεις, με τα ποσοστά τόσο των

ανθρώπους από τις κρατήσεις διακοπών. Φέτος ήταν εντελώς

online όσο και των καταστημάτων να είναι αρνητικά. «Ο δεύτε-

διαφορετικά. Τα τηλέφωνα "πήραν φωτιά" και υπάρχουν πολλές

ρος αγώνας της Αγγλίας είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, με τις

ακόμα κρατήσεις που πρέπει να διευθετηθούν».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

51


Θέμα

WTM: Οι «πρωταγωνιστικές» τάσεις στα ταξίδια πολυτελείας

Τις νέες, σύγχρονες τάσεις που κυριαρχούν στα ταξίδια πολυτελείας και οι οποίες θα συνεχίσουν να «πρωταγωνιστούν» για αρκετά ακόμη χρόνια, παρουσιάζει σχετική μελέτη της World Travel Market.

Οι τάσεις, λοιπόν, που πρωτοστατούν στα πολυτελή ταξίδια είναι

Ωστόσο, δεκαετίες αργότερα, οι ταξιδιώτες έχουν όλες τις πληρο-

οι εξής:

φορίες στα χέρια τους. Οι μηχανές κρατήσεων, οι κριτικές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ιστοσελίδες σύγκρισης έχουν βγάλει

• Ο έλεγχος του ταξιδιού στα χέρια του πελάτη

τους ταξιδιωτικούς πράκτορες «εκτός παιχνιδιού». Οι ίδιοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες γνωρίζουν πως οι ταξιδιώτες δεν στηρίζονται

Παλαιότερα, η οργάνωση του ταξιδιού βρισκόταν στον έλεγχο

πλέον σε αυτούς για συστάσεις, καθώς είναι «οπλισμένοι» με κάθε

του ταξιδιωτικού πράκτορα. Τα πακέτα διακοπών ήταν αρκετά

διαθέσιμη πληροφορία σχετικά με τις προτιμήσεις τους.

ελκυστικά όχι επειδή οι άνθρωποι ήταν πιο απασχολημένοι, αλλά

Δεδομένου ότι πρόκειται για προσωπικές εμπειρίες, οι ταξιδιώτες

επειδή η πρόσβαση σε προγράμματα πτήσεων, ξενοδοχεία και

θέλουν να έχουν τον έλεγχο στην κράτηση του ταξιδιού τους. Τα

σε εκδρομές ήταν ελεύθερη μόνο για τους εγγεγραμμένους ταξι-

πολυτελή ξενοδοχεία προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνα-

διωτικούς πράκτορες. Έτσι, θεωρούνταν πραγματική πολυτέλεια

τότητα όχι μόνο να επιλέξουν τον προτιμώμενο τύπο δωματίου,

να μπορεί κάποιος να οργανώσει όλες τις πτυχές του ταξιδιού για

αλλά και να προσαρμόσουν τη διαμονή τους με πιο προσωπικό

σας, και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να εμφανιστείτε στο αερο-

τρόπο. Ξενοδοχεία, όπως το Barriere Le Fouquet στο Παρίσι, επι-

δρόμιο.

τρέπουν στους επισκέπτες τους να επιλέξουν λεπτομέρειες, όπως

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


τον τύπο μαξιλαριού, τη μουσική, ακόμα και τα λουλούδια που

προσιτά και δημοφιλή, φαίνεται να μετατρέπουν το ταξίδι σε κάτι

θέλουν στο δωμάτιο.

αγχωτικό πάρα χαλαρό. Ίσως, εξαιτίας αυτού, οι ταξιδιώτες τεί-

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα ξενοδοχεία, καθώς οι επισκέ-

νουν να νοσταλγούν τη «χρυσή εποχή» των ταξιδιών, όταν αυτά

πτες αισθάνονται ότι είναι μοναδικοί και διαφορετικοί από όλους

δεν ήταν δοκιμασία.

τους υπόλοιπους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

Σε μια εποχή κυριαρχίας των κρουαζιερόπλοιων και των low cost

Τα πακέτα διακοπών δεν είναι πλέον ελκυστικά. Συνεπώς, οι εται-

αεροπορικών εταιριών, όσο πιο γρήγορος είναι ο χρόνος ταξιδιού,

ρίες ενθαρρύνονται να προσαρμόζουν τα προϊόντα τους. Οι ταξι-

τόσο λιγότερο πολυτελής είναι η ταξιδιωτική εμπειρία. Η απαίτη-

διώτες απολαμβάνουν να προσαρμόζουν τα ταξίδια τους και δεν

ση για γρήγορο και εύκολο ταξίδι έχει τα μειονεκτήματά της.

τους πειράζει να πληρώσουν λίγα χρήματα επιπλέον γι’ αυτό τον

Ο χρόνος είναι πλέον δείκτης πολυτέλειας, επομένως το αβίαστο

λόγο.

και χαλαρό ταξίδι επιστρέφει. Οι αμαξοστοιχίες που προσφέρουν υπνοδωμάτια επιστρέφουν και μοιάζουν περισσότερο με 5* ξε-

•Τα ταξίδια θέλουν τον χρόνο τους Καθώς οι κρουαζιέρες και τα αεροπορικά εισιτήρια γίνονται πιο

νοδοχεία. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Belmond εγκαινίασε τρεις ιδιωτικές «Grand Suites» στο θρυλικού Venice Simplon-Orient-Express, η καθεμία με ιδιωτικό μπάνιο, δι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Θέμα

πλό κρεβάτι και καθιστικό. Με αυτές οι ταξιδιώτες ξαναγυρνούν

τη γραφική γοητεία των μικρών πόλεων, οι εκδρομές Jane Austen

στη «χρυσή εποχή», όταν το τρένο πρωτοστατούσε στα διεθνή

και το κέντρο Jane Austen συγκεντρώνουν τους περισσότερους

ταξίδια.

τουρίστες.

Μια διανυκτέρευση σε μια Grand Suite από Λονδίνο προς Βενετία

Η πόλη της Καρθαγένης στην Κολομβία προσελκύει, επίσης, αρ-

ξεκινά από 5.500 λίρες Αγγλίας ανά άτομο.

κετούς «καλά διαβασμένους» τουρίστες, καθώς ήταν ο τόπος που ενέπνευσε τον βραβευμένο με βραβείο Νόμπελ, Γκαμπριέλ Γκαρ-

•Τα βιβλία «εκθρονίζουν» τις ταινίες

σία Μαρκέζ, να γράψει μεγάλο μέρος του έργου του, συμπεριλαμβανομένου του «100 Χρόνια Μοναξιάς».

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ταινίες έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους σε πολλές πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών. Έτσι, οι κινηματογραφικές εκδρομές έχουν γίνει αρκετά

•Συνεργαζόμενα brands

δημοφιλείς εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, η κροατική πόλη του

Έχουμε δει επιτυχημένες συνεργασίες μεταξύ brands για τη δη-

Ντουμπρόβνικ έχει δει τη δημοτικότητά της να αυξάνεται από

μιουργία πολυτελών ταξιδιωτικών προϊόντων και αυτό πρόκειται

το 2011, οπότε προβλήθηκε για πρώτη φορά η σειρά Game of

να συνεχιστεί. Πέρυσι, όταν οι United Airlines σχεδίασαν εκ νέου

Thrones.

τις καμπίνες πρώτης και business θέσης, συνεργάστηκαν με την

Αντίστοιχη αύξηση δημοτικότητας παρατηρείται στη Βόρεια Ιρ-

Saks Fifth Avenue για να δημιουργήσουν την καλύτερη εκδοχή

λανδία, όπου γυρίστηκαν οι ταινίες «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

του United Polaris.

Ωστόσο, οι άνθρωποι έλκονται περισσότερο από το μη εμφανές,

Ύστερα από περισσότερες από 12.000 ώρες έρευνας πάνω στον

όχι μόνο για την αποκλειστικότητα, αλλά ίσως και για την καινοτο-

ύπνο, εντόπισαν τι παρέχει τον καλύτερο ύπνο στον αέρα. Εκτός

μία ή τη νοσταλγική διάθεση.

από κλινοσκεπάσματα και άλλες ανέσεις, η Saks παρείχε, επίσης,

Πριν από τις ταινίες, τα βιβλία ήταν πηγή ψυχαγωγίας και εκπαί-

εκπαίδευση σε 26.000 αεροσυνοδούς της United Airlines.

δευσης των ανθρώπων. Και φαίνεται ότι τα «λογοτεχνικά ταξίδια»

Ακόμα μια επιτυχημένη συνεργασία είναι μεταξύ της Delta Air

είναι μια από τις τάσεις του 2018.

Lines και της Westin για τις υπηρεσίες ύπνου Westin Heavenly In-

Τοποθεσίες, όπως το Bath της Αγγλίας, όπου βρισκόταν το σπίτι

Flight, στην πρώτη και τη business θέση της Delta. Οι επιβάτες σε

της Jane Austen για 5 χρόνια, έδωσαν έμπνευση για δύο από τα

επιλεγμένες καμπίνες της Delta Air Lines απολαμβάνουν παπλώ-

έξι δημοσιευμένα μυθιστορήματά της, το Northberg Abbey και το

ματα και υποαλλεργικά μαξιλάρια από τη Westin μαζί με «επώνυ-

Persuasion. Εκτός από τα διάσημα ιαματικά λουτρά του Bath και

μα» είδη ένδυσης για να εξασφαλίσουν ποιοτικό ύπνο στον αέρα.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Προσπέκτους

... when luxury meets simplicity...

Fanis Stathogiannopoulos Executive Manager

Laganas, GR-291 00 Zakynthos Tel.: (+30) 26950 52310-4, Fax (+30) 26950 51949 e-mail: manager@zanteparkhotels.gr Athens Office: 1 Omirou Str., Nea Smyrni, GR-17121 Athens Tel.: (+30) 210 9343468, Fax (+30) 210 9356512

Σακούλες

Business Cards

Folder

από δερματίνη ή vinyl πλαστικό, με κρίκους ή βίδες

Koνκάρδες προσωπικού με τυπωμένο το logo σας

Κατάλογοι για cafe Δυνατότητα για καταλόγους εστιατορίων cafe διαφόρων διαστάσεων, πολυσέλιδων, δέσιμο με βίδα, λάστιχο κλπ. με χοντρό εξώφυλλο και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αλλάζονται μόνο τα εσωτερικά φύλλα και να έχετε ελάχιστο κόστος όταν διαφοροποιείτε τις τιμές σας

Odysseus Beach Bar

Σπίρτα μικρά

22x55x7mm με τυπωμένο το logo σας, στη μία πλευρά

Στιλό - Μολύβια με τυπωμένο το logo σας

Μαντηλάκια Pop-up με τυπωμένο το logo σας

Σουβέρ

με τυπωμένο το logo σας, σε πεντάφυλλο χαρτί (1 ή 2 χρώματα)

2 cm


Επιχειρηματικά

«Πρωταγωνιστούν» στην καμπάνια «Clean up the MED» τα Maris Hotels Στον καθαρισμό των παραλιών που βρίσκονται μπροστά από τα

Η συγκεκριμένη περιβαλλοντική δράση, αποτελεί μέρος του

τρία ξενοδοχεία του ομίλου Maris Hotels συμμετείχαν 70 εθελο-

πολυεπίπεδου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας και Αει-

ντές-εργαζόμενοι των Maris Hotels, μαζί με εθελοντές-επισκέ-

φορίας του Ομίλου, που έχει στον πυρήνα του την ενθάρρυνση

πτες των ξενοδοχείων, κάνοντας πράξη το όραμα του ομίλου, για

της συμμετοχής σε δράσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της

αυθεντική φιλοξενία με υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση και

καθαριότητας και της ομορφιάς του παράκτιου και θαλάσσιου

επίκεντρο τον άνθρωπο.

πλούτου της Μεσογείου, αλλά και της καμπάνιας «Clean up the

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές-εργαζόμενοι και επισκέπτες του

MED», στην οποία συμμετέχουν χώρες της Μεσογείου.

Creta Maris Beach Resort καθάρισαν την παραλία Καστρί/Creta

Υπενθυμίζεται πως, από το 1995, η Legambiente, συντονίζει και

Maris μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί». Οι εθελο-

προτείνει δράσεις, με τη συμμετοχή σχολείων, τουριστικών φο-

ντές-εργαζόμενοι του Santo Maris Oia Luxury Suites & SPA την

ρέων, ξενοδοχείων, κ.λπ., σε συνεργασία με αρμόδιους τοπικούς

παραλία «Μπαξέδες», ενώ οι εθελοντές-εργαζόμενοι και εθελο-

φορείς από όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, για δρα-

ντές-επισκέπτες του Tui Magic Life Candia Maris, καθάρισαν την

στηριότητες καθαρισμού ακτών και περιοχών φυσικού κάλλους,

ακτογραμμή της Αμμουδάρας, σε συνεργασία με τον Δήμο Μα-

Στην καμπάνια «Clean Up the MED», κάθε χρόνο συμπεριλαμβά-

λεβιζίου και άλλα ξενοδοχεία της περιοχής, συλλέγοντας συνολι-

νονται περισσότερες από 1.500 τοποθεσίες, σε 21 χώρες της Με-

κά 50 σακούλες απορριμμάτων!

σογείου, με σκοπό την απορρύπανση της Μεσογείου.

Το Πιστοποιητικό διάκρισης του Tripadvisor απονεμήθηκε στο Ideales Resort Το εξαιρετικά τιμητικό Πιστοποιητικό Διάκρισης του TripAdvisor® για το 2018 κατέκτησε, για μία ακόμη χρονιά, το πολυβραβευμένο Ideales Resort στην Κεφαλονιά. Η νέα, σημαντική βράβευση προστίθεται στις επανειλημμένες διακρίσεις του Ideales Resort, όπως στα Greek Hospitality Awards 2018, τα Tourism Awards 2018, η χρυσή αναγνώριση στο πρόγραμμα Πράσινοι Ηγέτες του TripAdvisor, η πιστοποίηση με το Green Key Eco-label, η χρυσή πιστοποίηση από το Travelife, κ.ά.. Σχολιάζοντας την ξεχωριστή αυτή διάκριση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ideales, κ. Κωνσταντίνος Σταυρίδης, είπε: «Είναι πολύτιμο ψυχολογικό κίνητρο για όλους εμάς στην Ideales να γινόμαστε αποδέκτες ενός βραβείου που λαμβάνουν τα ξενοδοχεία, που σταθερά δέχονται 5 αστέρων σχόλια από τους επισκέπτες τους και, μάλιστα, εν μέσω του τόσο ποιοτικού συναγωνισμού που υπάρχει πλέον στην πανέμορφη χώρα μας». Tο Ideales Resort αποτελείται από 12 αυτόνομες βίλλες με ιδιωτικές Piscines Ideales | the eco pool®, που προσφέρουν στους επισκέπτες τους ιδανικές στιγμές χαλάρωσης σε ένα πράσινο περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών, όπου η φινέτσα συναντά τη διακριτική πολυτέλεια.

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Υπό την επίβλεψη της Delta Engineering η ανακαίνιση του Athens Marriott Hotel Η Delta Engineering - Σύμβουλοι Μηχανικοί, μέλος του ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες, ανέλαβε την εποπτεία - ποιοτικό έλεγχο και επίβλεψη των εργασιών πλήρους ανακαίνισης του νέου 5* ξενοδοχείου Athens Marriott Hotel, του ομίλου Χανδρή. Το έργο που πραγματοποιήθηκε, αφορά στον εκσυγχρονισμό του συνόλου των εγκαταστάσεων του πρώην ξενοδοχείου Metropolitan, με σκοπό την επαναλειτουργία του υπό τη νέα επωνυμία Athens Marriott Hotel και προκειμένου να προσφέρει πολυτελείς και ανταγωνιστικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης. Η ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε, συνολικού ύψους περί των 15 εκατ. δολ., περιλάμβανε τη ριζική αναδιαμόρφωση του συνόλου των 366 δωματίων του ξενοδοχείου, καθώς και όλων των κοινόχρηστων χώρων του. Στα πλαίσια των ανωτέρω εργασιών, οι έμπειροι μηχανικοί της Delta Engineering ανέλαβαν και έφεραν με επιτυχία εις πέρας την οργάνωση και τον ποιοτικό έλεγχο του συνόλου των διαδικασιών επίβλεψης των οικοδομικών εργασιών κατασκευής του έργου, ενώ, παράλληλα, έμπειρο κλιμάκιο της εταιρίας Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. εξασφάλισε την οργάνωση και τον ποιοτικό έλεγχο του συνόλου των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Με την καθημερινή και συνεχή παρουσία επιτόπου στο έργο των εξειδικευμένων και πλήρως καταρτισμένων μηχανικών του ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες, ολοκληρώθηκε η έντεχνη και πλήρης κατασκευή του συνόλου των προσυμφωνημένων εργασιών, όπως αυτές προβλέπονταν στην εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής του έργου. Τη Delta Engineering - Σύμβουλοι Μηχανικοί εμπιστεύονται και έχουν αναπτύξει σταθερή συνεργασία στη διάρκεια των ετών, οι μεγαλύτεροι όμιλοι & εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου τροφίμων, της μεταποίησης, του εμπορίου καυσίμων, της παροχής υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης καθώς και οι μεγαλύτεροι φορείς του δημόσιου τομέα.

Το Art Lounge του New Hotel υποδέχεται τους foodies της πόλης Στην «καρδιά» της Αθήνας, στο πιο cool περιβάλλον, το urban chic Art Lounge του New Hotel υποδέχεται τους foodies της πόλης. Η ευρηματική αναλογία πρωτοποριακού στιλ και γαστρονομικής υπεροχής, δημιουργούν ένα uber chic μητροπολιτικό περιβάλλον, ένα «ψαγμένο» hidden gem του κέντρου, ιδανικό για after-office συναντήσεις, που εξελίσσονται σε όμορφες βραδιές και χαλαρό socializing όλες τις ώρες της ημέρας. Η ατμόσφαιρα, μεθυστική όπως ακριβώς και η αίσθηση που έχει κανείς κάθε φορά που επισκέπτεται τον υπέροχο αυτό χώρο, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία στην Αθήνα. Η επιλογή κρασιών, κυρίως από μικρούς και μεγαλύτερους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και τα signature cocktails συμπληρώνουν τέλεια το παζλ, ενώ κάθε Σάββατο και Κυριακή το διάσημο brunch του εστιατορίου συγκεντρώνει παραδοσιακά το πιο cool crowd της πόλης. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


Συμβουλές Αγορών

H Ideal Standard ανακαίνισε τα νέα πολυτελή μπάνια του 5* Sani Club Ένα νέο, ξεχωριστής αισθητικής και κατασκευαστικών προδιαγραφών μεγάλο έργο ανέλαβε και ολοκλήρωσε η Ideal Standard, ο κορυφαίος πάροχος πρωτοποριακών λύσεων μπάνιου. Πρόκειται για τα πολυτελή και υψηλών απαιτήσεων μπάνια της πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας Sani Resort και συγκεκριμένα αυτό του Sani Club, στη Σάνη Χαλκιδικής. Η ανακαίνιση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε έγκαιρα, προκειμένου το συγκρότημα να είναι έτοιμο τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Το έμπειρο και εξειδικευμένο Τμήμα Έργων και Προδιαγραφών της εταιρίας, πραγματοποίησε μελέτη και παρείχε κορυφαίες λύσεις, με βασικά κριτήρια την αισθητική και τις τεχνικές - λειτουργικές ανάγκες κάθε τύπου δωματίου. Με την υπογραφή της Ideal Standard εξοπλίστηκαν 170 μπάνια δωματίων, οι κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής, τα μπάνια του SPA και του εστιατορίου. Ανάμεσα στα προϊόντα που τοποθετήθηκαν ήταν και οι νέοι, Super Thin νιπτήρες ελεύθερης τοποθέτησης, Ipalyss, με πολύ λεπτά τοιχώματα, αλλά εξαιρετικά ανθεκτικοί, χάρις στο νέο, επαναστατικό πατενταρισμένο υλικό της Ideal Standard, Diamatec, προκειμένου να αντέχουν στη συχνή, καθημερινή χρήση, όπως η χρήση σε χώρους ξενοδοχείων. Άλλα προϊόντα που τοποθετήθηκαν ήταν οι Connect κρεμαστές λεκάνες, οι Strada νιπτήρες ελεύθερης τοποθέτησης, οι μπαταρίες λουτρού από τις σειρές Melange & Tonic ΙΙ, τα σύγχρονα συστήματα και αξεσουάρ ντους IdealRain, κατασκευασμένα με γνώμονα την ποιότητα, την αντοχή, τη μέγιστη άνεση, απόδοση, ασφάλεια και λειτουργικότητα και οι πολυτελείς μπανιέρες ελεύθερης τοποθέτησης DEA, μεγάλων διαστάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες: www.idealstandard.gr

Νέος Pro:Centric server από την LG για in-room digital concierge υπηρεσίες δωματίου Tον νέο Pro:Centric server PCS400R, ο οποίος σε συνδυασμό με την πλατφόρμα Pro:Centric Direct, δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους in-room digital concierge υπηρεσίες δωματίου, με εξατομικευμένο περιεχόμενο, παρουσίασε στην αγορά η LG. Με την ολοκληρωμένη infotainement ξενοδοχειακή λύση LG Pro:Centric Direct, οι ξενοδοχειακές τηλεοράσεις μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε ένα διαδραστικό «εργαλείο», που επιτρέπει στους πελάτες να επικοινωνούν με τον ξενοδόχο και αντιστρόφως. Συγκεκριμένα, ο LG Pro:Centric server διαχείρισης περιεχομένου PCS400R, επιτρέπει στους ξενοδόχους να εγκαταστήσουν την πλατφόρμα Pro:Centric Direct, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν υποδομές Πρωτόκολλου Δικτύου (IP) ή Ραδιοσυχνοτήτων (RF), ενώ η ολοκληρωμένη infotainement διαδραστική ξενοδοχειακή λύση επιτρέπει στους πελάτες να καλέσουν την υπηρεσία δωματίου, να κάνουν check out ή ακόμα και να ζητήσουν περισσότερο ιματισμό μέσω της τηλεόρασης. Οι ξενοδόχοι μπορούν επίσης να στείλουν μηνύματα στους πελάτες μέσω του server. Τα μηνύματα μπορεί να προσωποποιηθούν ώστε να περιλαμβάνουν το όνομα του πελάτη, να μοιράζονται τις τελευταίες προσφορές ή να τους ενημερώνουν για τις επιλογές του πρωινού και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες: www.lg.com/gr

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πρώτοι,* γιατί εμείς κάνουμε

Ο No 1 ιστότοπος στον χώρο του τουρισμού

ρεπορτάζ,

όχι... "μεταφράσεις"

*Πρώτο στην κατάταξη των Ελληνικών τουριστικών ειδησεογραφικών ιστοτόπων (www.alexa.com)

Γιατί η Ποιότητα αποδεικνύεται

Πόσο αφοσιωμένοι είναι οι επισκέπτες μας; Ποσοστό εγκατάλειψης (%) (Bounce Rate)

Αντιπροσωπεύει το ποσοστό των επισκεπτών που εισέρχονται στον ιστότοπο, αλλά στη συνέχεια τον εγκαταλείπουν, αντί να συνεχίσουν να προβάλλουν και άλλες σελίδες.

30.00% 53.70%

Καθημερινές προβολές ανά επισκέπτη

Ημερήσια ώρα στον ιστότοπο

Εκτιμώμενες ημερήσιες μοναδικές προβολές σελίδων, ανά επισκέπτη, στον ιστότοπο.

Εκτιμώμενος ημερήσιος χρόνος (λλ:δδ) στον ιστότοπο ανά επισκέπτη.

(Daily Pageviews per Visitor)

19.00%

Ανταγωνισμός:

7.50 3.0050.00% Ανταγωνισμός:

(Daily Time on Site)

15:244:04 22.00% Ανταγωνισμός:

GOOGLE ANALYTICS (04/01/17 – 30/06/17) JANUARY

FEBRUARY

MARCH

APRIL

MAY

JUNE

TOTAL

PAGE VIEWS

95.200

129.201

140.602

223.834

289.572

369.541

1.247.950

UNIQUE USERS

17.151

22.314

25.813

65.192

68.549

92.000

291.019

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ: 210 2117676 | F: 210 2117677 | Ε-mail: sec@ksd.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr | www.ksdamenities.gr


24 -25 -26 Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι ΟΥ

2 018 METROPOLITAN EXPO

The hospitality

perience

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Λ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 Αγ. Δημήτριος • Τηλ.: +30 210 5242100 • www.xenia.gr • info@forumsa.gr


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.