Τεύχος Σεπτεμβρίου 2012 - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Page 1


Ο Ι Κ Ο ΡΥΦ Α ΙΟΙ Τ Ω Ν ΤΟ ΥΡ ΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟ ΥΔ Ω Ν

Εδώ, η τέχνη της γαστρονοµίας συναντά τη φιλοξενία. ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓ ΟΡΑΣ. <

<

ALORE • www.alore.gr

<

<

<

ΑΠ

ΟΚ

ΛΕ

ΙΣΤ

Eιδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών & Τροφοδοσίας Eιδικός Tουριστικού Πρακτορείου Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής Σεµινάρια για Επαγγελµατίες ΙΚ Α

ΤΟ

Υ ΡΙ

ΣΤ Ι

ΚΕ Σ

ΣΠ Ο

ΥΔ Ε

Σ

210 48.30.500

www.lemonde.edu.gr

Θεσσαλονίκης 45, Μοσχάτο (παράλληλη της Πειραιώς & ακριβώς απέναντι από τον σταθµό του ΗΣΑΠ Moσχάτου) ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ Ι.Ι.Ε.Κ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ OΡΓΑΝΙΣΜΟ TΟΥΡΙΣΜΟΥ (U.N.W.T.O.)

Kx_KSD_21x29.indd 1

7/30/12 4:18:49 PM
30 38

42

50

30. Χαµόγελα αισιοδοξίας του ΠΟΤ για τον παγκόσµιο τουρισµό Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 185 - Σεπτέµβριος 2012 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης Νοµικός Σύµβουλος: Kωνσταντίνος Μηναιόπουλος Χρυσούλα Καρατζή ∆ιευθυντής Σύνταξης: Kώστας Τσαχάκης ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Mαρία Παπαµαυρουδή Υπεύθυνη Web: Γεωργία Πουπάκη Eκτύπωση: ΑΡΤΥΠΟΣ Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

Το ορόσηµο του 1 δισεκατοµµυρίου εκτιµάται ότι θα αγγίξουν οι διεθνείς αφίξεις το 2012, σύµφωνα µε πρόσφατες προβλέψεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού.

32. «Αιµοδότης» της ελληνικής οικονοµίας ο Τουρισµός Στα 34,4 δισ. ευρώ εκτιµάται η συνολική επίδραση του τουρισµού στην εθνική Οικονοµία, επιβεβαιώνοντας ότι ο Τουρισµός είναι ο πλέον σηµαντικός τοµέας της Οικονοµίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα σχετικής µελέτης του Ιδρύµατος Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

34. «Ανθεί» ο εσωτερικός τουρισµός στην Ευρώπη Σε αξιόλογη «δεξαµενή» άνλτησης τουριστών για τις µεσογειακές χώρες αναδεικνύεται ο εσωτερικός τουρισµός, κάτι το οποίο δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου ο εγχώριος τουρισµός, την τελευταία τουλάχιστον διετία, έχει υποστεί σηµαντικές απώλειες, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της µελέτης της Eurostat για τον τουρισµό, «Tourism in Europe: Results for 2011».

38. Κρουαζιέρα: «Οξυγόνο» στην ελληνική οικονοµία Στα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα µπορούσαν να διαµορφωθούν, υπό προϋποθέσεις, τα ετήσια έσοδα από τον κλάδο της κρουαζιέρας στη χώρα µας, από 600 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011.

42. Mειωµένες κατά 10% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο εξάµηνο Μειωµένες κατά 10% εµφανίστηκαν οι τουριστικές εισπράξεις το πρώτο εξάµηνο του έτους, µε τις απώλειες από την αµερικανική αγορά να διαµορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ αντίθετα σηµαντικές αυξήσεις καταγράφησαν από τη ρωσική αγορά, σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

44. Παγκόσµια Ηµέρα Τουρισµού: Στο επίκεντρο η βιώσιµη ανάπτυξη Την ανάγκη να ακολουθηθούν από την τουριστική βιοµηχανία πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, ανέδειξε το θέµα της ΠαγκόΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού: ...............................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές: ..........................................40,00€ Eταιριών: .................................................................. 100,00€ Kύπρου: ................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: ............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

Mόνιµες Στήλες

Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Κοσμικά, Διεθνή Νέα, Statistics, Οικονομικά Νέα, Eιδήσεις, Επιχειρηματικά, Συμβουλές Αγορών

σµιας Ηµέρας Τουρισµού, η οποία εορτάστηκε, όπως πάντα, στις 27 Σεπτεµβρίου.

47. Στο 1 εκατ. οι Ρώσοι τουρίστες εφέτος στην Ελλάδα Οι αισιόδοξες εκτιµήσεις ότι οι αφίξεις από τη ρωσική αγορά προς τη χώρα µας εφέτος θα διαµορφωθούν κοντά στο 1 εκατοµµύριο, προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήµερου Ελληνορωσικού τουριστικoύ φόρουµ «Χαρτογραφώντας το µέλλον», που διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Εµπορικό Επιµελητήριο στην Κρήτη.

50. Αφιέρωµα: Τουριστική εκπαίδευση


EDITORIAL

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ∆ΕΡΙΖΙΩΤΗΣ Εκδότης

editorial

e-mail: kder@ksd.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

7


η τελευταια λεξη

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

8/

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ISO

1 900

8

0 : 20

ISO

140

01 : 200

4


καρτολόγος

Νίκος Καραχάλιος

Αντώνης Σαµαράς

Γιάννης Στουρνάρας

Γιατί ως νέος στη θέση του γενικού γραμματέα του Ε.Ο.Τ. τη δικαιούται, μαζί με τις ευχές μας για μακροημέρευση και επιτυχίες, δεδομένων των δύσκολων εποχών που ζούμε όλοι.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα 18 χρόνια έκδοσης του περιοδικού που γράφουμε για έναν πολιτικό αρχηγό - πρωθυπουργό της χώρας. Η κρισιμότητα των στιγμών και η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, μας το «επιβάλλει».

Γιατί ο φίλτατος Γιάννης προσπαθεί άοκνα, κάτω από πολύ δύσκολες συγκυρίες, να φέρει σε πέρας μια αποστολή που για πάρα πολλούς φάνταζε και φαντάζει αδύνατη.

Καλή επιτυχία κύριε γενικέ…

• Οδεύοντας προς το κλείσιμο της σεζόν, επιβεβαιωνόμαστε πλήρως για όσα είχαμε γράψει από τον Ιούνιο, προβλέποντας όχι μόνο ότι δεν θα είναι καταστροφική η χρονιά, αλλά τουναντίον, σε επίπεδο αφίξεων, συγκρινόμενη με τη χρονιά ρεκόρ του 2011, θα είναι «ικανοποιητική». • Μάλιστα, πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι σε παρουσίαση στατιστικών στοιχείων από μεγάλο φορέα του Τουρισμού, ακολουθήθηκε η διαδικασία που «εγκαινιάσαμε» εμείς από το moneytourism.blogspot.com, ήτοι της σύγκρισης των στατιστικών στοιχείων της χώρας, με και χωρίς την Αθήνα. • Από την σύγκριση αυτή προκύπτει ότι η υπόλοιπη, πλην Αθήνας, χώρα, σε μια τόσο άσχημη χρονιά για τη Ελλάδα, κινήθηκε ανοδικά. • Και τώρα τι; • Τα κεφάλια μέσα και δουλειά. Τα πρώτα μηνύματα από τις προκρατήσεις της Αγγλίας είναι θετικά. Αν κλείσει και η ιστορία με την διαπραγμάτευση και έρθει και η δόση των 40 δισ. ευρώ περίπου και δεν έχουμε πάλι φασαρίες και άλλα τέτοια, το 2013, προοιωνίζεται χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. • Και κρατήστε το αυτό. • Για να ευλογήσουμε δε λίγο τα γένια μας, θυμηθείτε πως όταν εμείς γράφαμε για καλή εξέλιξη το 2012, κάποιοι έγραφαν για -50%!!! • Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…

10 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μακάρι να τον ακολουθήσουν και οι υπουργοί του… • Από την άλλη, βλέπουμε με «καλό μάτι» το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει μια συμπαγής ομάδα, που «τρέχει» τον Τουρισμό, όσον αφορά στην πολιτική ηγεσία. • Βλέπουμε ικανούς ανθρώπους, που ξέρουν το αντικείμενο, να δουλεύουν συντεταγμένα, υπό την Όλγα Κεφαλογιάννη, και αυτό μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει, καθώς πολλές φορές, πολλοί καλοί «παίχτες» δεν κάνουν μια καλή ομάδα. • Έτσι, Τάσος Λιάσκος, Γιάννης Πυργιώτης και Νίκος Καραχάλιος, αποτελούν μάλλον τους τρεις «σωματοφύλακες»… • Συνεχίστηκε και στο οκτάμηνο του 2012 η πολύ καλή εξέλιξη της κίνησης προς την Ελλάδα από Ρωσία και Ουκρανία. Η κίνηση προς τη χώρα μας από την Ρωσία είναι αυξημένη κατά 29,96%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ από Ουκρανία κατά 73,98%. Σε σύνολο Ρωσίας και Ουκρανίας η κίνηση είναι αυξημένη κατά 33,71%, ποσοστό που «μεταφράζεται» σε 161.403 περισσότερες αφίξεις από το 2011. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση 83,35% στο Νοβόροσισκ (Visa Centers στο Rostov & Krasnodar), ενώ το ποσοστό μείωσης στην Αγία Πετρούπολη παρατηρείται διότι πλέον του 30% των κατοίκων της περιοχής έχουν πολλαπλές βίζες από τη Φινλανδία (σχεδόν το 35% των κατοίκων) και αποδεδειγμένα ταξιδεύουν στην Ελλά-

Τα δείγματα γραφής του είναι εξαιρετικά θετικά. Μακάρι να συνεχίσει έτσι...

δα μέσω Φινλανδίας. Το ποσοστό μείωσης έως και 30.06.12 ήταν 19,42% και σμικρύνθηκε τον Αύγουστο στο 6,54%. Μακάρι να συνεχίσει... • Επιμένει στις δηλώσεις του περί οφειλής της τάξης των 500 εκατ. ευρώ του ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη προς το Δημόσιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σ. Παναγούλης, παρά τις σχετικές διαψεύσεις. Μάλιστα, επανήλθε με νεότερες δηλώσεις, με αποτέλεσμα να εκδοθεί νέα σκληρή δήλωση από το Νίκο Δασκαλαντωνάκη, που προαναγγέλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Αναφορικά με την ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή στις 22.08.2012, από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σ. Παναγούλη και τα οποία επανέλαβε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, περί της δήθεν εξωφρενικής οφειλής 500 εκατ. ευρώ των επιχειρήσεων που συμμετέχει ο Ν. Δασκαλαντωνάκης προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, απαντήσαμε άμεσα στις 23.08.12 ότι: «Ουδεμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα έχουν τα αναφερόμενα σ’ αυτήν». Στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων αναρτήθηκαν οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας από τις οποίες επιβεβαιώνεται ότι οι επιχειρήσεις που είναι συνυπεύθυνος ο Ν. Δασκαλαντωνάκης είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και εκπληρώνουν εις το ακέραιο τις από το νόμο απορρέ-


Αγγλική αγορά

Γεώργιος Τσακίρης

Κων/νος Τζαβάρας

Γιατί σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, μας στήριξε. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για πολλούς ήταν έκπληξη.

Για τις παρεμβάσεις του για τη ρύθμιση των δανείων των ξενοδοχείων, την διόρθωση των λαθών στο χαράτσι των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, και άλλα τέτοια ων ουκ έστιν αριθμός.

Γιατί αγνοεί την ελληνική ξενοδοχία και το μείζον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο. Του έχει ζητήσει μήνες τώρα συνάντηση ανώτατος ξενοδοχειακός παράγοντας για να συζητήσουν το θέμα, και είναι μονίμως απασχολημένος…

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μακάρι να συνεχίσει και το 2013.

Καλό κουράγιο πρόεδρε...

Τα πρώτα μηνύματα είναι ξεκάθαρα θετικά.

ουσες σχετικές υποχρεώσεις. Ο συγκεκριμένος Βουλευτής με νεότερη δήλωση του (24.09.12) εξακολουθεί να μην θέλει να αναγνωρίσει την αλήθεια, η οποία είναι στην διάθεση του κάθε πολίτη μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής των Ελλήνων. Στο όνομα της προστασίας της τιμής του ιδίου, των επιχειρήσεων που συμμετέχει, της εργασίας των εργαζομένων μας, επιφυλασσόμεθα κάθε νόμιμου και συνταγματικού δικαιώματός μας». Τι να πει κανείς; • Με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνη, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γεώργιος Τσακίρης, επισημαίνει σωρεία λαθών στον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ, σε βάρος των ξενοδόχων. Όπως επισημαίνει στην επιστολή «Σας γνωρίζουμε πως πολλά ξενοδοχεία μέλη μας με την παραλαβή των τελευταίων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Διαπίστωσαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, προφανώς εκ παραδρομής, έχουν χρεώσει στους λογαριασμούς το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 υπολογισμένο στο σύνολο της επιφάνειας του ξενοδοχείου, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση του 35% αυτής, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 (ΦΕΚ 262/Α'). Το παράδοξο είναι ότι αυτό συμβαίνει

όχι μόνο σε ξενοδοχεία στα οποία και πέρσι το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 είχε υπολογιστεί λανθασμένα εφ' όλης της επιφάνειας, παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν όλα τα ζητούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για διόρθωση των στοιχείων τους, αλλά και σε ξενοδοχεία στα οποία το περσινό ΕΕΤΗΔΕ είχε υπολογιστεί σωστά με την αφαίρεση του 35% της επιφανείας τους». Και συνεχίζει ο προέδρος του Ξ.Ε.Ε.: «Δεν γνωρίζουμε εάν όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται σε λάθος του υπουργείου Οικονομικών, της ΓΓΠΣ ή κάποιου άλλου φορέα. Επειδή όμως τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι πολύ υψηλά, θεωρούμε ότι, πέρα από το πραγματικό γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία, υπό τη δεδομένη οικονομική συγκυρία, αδυνατούν πλέον να καταβάλουν το ΕΕΤΗΔΕ, είναι καταχρηστικό να υποχρεώνονται οι συνεπείς φορολογούμενοι να υποστούν τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων λόγω λάθους ή αμέλειας των κρατικών υπηρεσιών. • Και καταλήγει: «Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας έτσι ώστε: α) Να σταματήσει η χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων μέχρις ότου διορθωθεί το λάθος από όπου και εάν προέρχεται. β) Να ανακληθούν οι λανθασμένοι λογαριασμοί

που έχουν αποσταλεί και να σταλούν εκ νέου διορθωμένοι και επικαιροποιημένοι. γ) Να διορθωθούν άμεσα τα αρχεία σας σύμφωνα με τα υποβληθέντα από τα ξενοδοχεία στοιχεία, έτσι ώστε το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 να υπολογιστεί σωστά με την αφαίρεση του 35% της επιφανείας τους και να γίνει συμψηφισμός των παραπάνω ποσών που κατέβαλαν για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011». • Μία στις δύο εταιρίες θα απολύσει υπαλλήλους μέχρι τον Δεκέμβριο, δύο στις πέντε θα μειώσουν τους μισθούς, ενώ μία στις τέσσερις έχουν ήδη κάνει περικοπές στους μισθούς άνω του 20%. Επιπροσθέτως, μία στις δύο εταιρίες έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ευέλικτες μορφές εργασίας πολύ πριν το 2012, ενώ η αδήλωτη εργασία, που εκτιμάται ότι ξεπερνάει ακόμα και το 10% σε κάποιους κλάδους, διχάζει τις εταιρίες για την ανταγωνιστικότητά τους στον κλάδο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, από την έρευνα που πραγματοποίησε το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece, και ο οποίος παραμένει χαμηλός και για το επόμενο εξάμηνο. Ο Δείκτης συνεχίζει, για έβδομο εξάμηνο να είναι κάτω από την τιμή του 100, διαμορφούμενος στο 75,3, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων

ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 11


προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών. • «Marketing Greece: Αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την ποιοτική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας», είναι το θέμα του 11ου Συνεδρίου του Σ.Ε.Τ.Ε.: «Τουρισμός & Ανάπτυξη», που θα γίνει 29-30 Οκτωβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, στην Αθήνα. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν θέματα όπως η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας του μάρκετινγκ για τον ελληνικό τουρισμό, τα πεδία και οι τρόποι συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με το υπουργείο Τουρισμού, τον Ε.Ο.Τ. και τις Περιφέρειες. Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου θα εκφωνήσει η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κα. Μαρία Δαμανάκη, η οποία θα αναλύσει τις πολλαπλές ειδικές προκλήσεις του τουρισμού, ο οποίος αναμφίβολα αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους ελάχιστους κλάδους που συνεχίζουν να δείχνουν αντιστάσεις στην κρίση. Οι ειδικές αυτές προκλήσεις και ευκαιρίες είναι η εποχικότητα, η έλλειψη διαφοροποίησης και καινοτομίας και η έλλειψη δεδομένων σε κοινοτικό επίπεδο.

λή των τόκων για μια τριετία και στην συνέχεια την καταβολή των χρεολυτικών δόσεων για την ολοσχερή εξόφληση του κεφαλαίου σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την 01.01.2016. 3. Ρύθμιση του θέματος των δανείων για τις πυρόπληκτες περιοχές και γενικά των δανείων στα οποία έχουν χορηγηθεί εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου. • Ο Μιχάλης Σακέλλης, διευθύνων σύμβουλος της BlueStar Ferries είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) μετά τις εκλογές που έγιναν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών, με βάση το νέο καταστατικό που προέκυψε μετά τη συγχώνευση με την ΕΕΑ, που είχε γίνει πριν από ένα περίπου χρόνο, σε μια προσπάθεια συνένωσης όλων των δυνάμεων του κλάδου. Το νέο Δ.Σ. που αναδείχθηκε είναι 14μελές, ενώ θεσμικά μεταβάλλεται ο τρόπος λειτουργίας του ΣΕΕΝ, αφού δημιουργήθηκαν κάτω από την «ομπρέλλα» του τρεις κλάδοι, Ακτοπλοΐα, Διεθνείς Πλόες (Ιταλία) και Κρουαζιέρα, ενώ στον κλάδο της Ακτοπλοΐας δημιουργήθηκε και υποκλάδος Ταχυπλόων πλοίων. Ο Μιχάλης Σακέλλης, είναι από τα παλαιότερα στελέχη του κλάδου, έχει με-

μολογημένος ο νεότερος και πιο σύγχρονος στόλος στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 70% των επιβατών στο Αιγαίο διακινείται με νέα και σύγχρονα πλοία νέας τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα στον κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι, ναυτικοί και υπάλληλοι γραφείων και πρακτορείων. Τις εξαιρετικές αυτές υπηρεσίες και τις θέσεις εργασίας καλούμαστε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στον χώρο, εταιρίες και εργαζόμενοι, να διαφυλάξουμε επιδεικνύοντας κατανόηση σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τα συμφέροντα και οι στόχοι μας είναι κοινοί και κοινή πρέπει να είναι η προσπάθεια». • Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό με την Ryanair. Τώρα λοιπόν ξεκίνησε κοινή έρευνα των ισπανικών και των ιρλανδικών αρχών για μια σειρά «περίεργων συμβάντων» (αναγκαστικές προσγειώσεις και αλλαγή αεροδρομίων), που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα σε πτήσεις προς την Ισπανία, ενώ παρόμοια συμβάντα έχουν αναφερθεί και αλλού. Το τελευταίο συμβάν ήταν όταν μια πτήση από Παρίσι προς Τενερίφη, προσγειώθηκε στη Μαδρίτη, λόγω «τεχνικού προβλήματος».

Το 11ο Συνέδριο «Τουρισμός & Ανάπτυξη» εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Σ.Ε.Τ.Ε να παρουσιάσει και να πείσει για τη σχέση αλληλεξάρτησης της οικονομίας μας με τον τουρισμό και υλοποιείται με την υποστήριξη των SETE Partners - Aegean Airlines & Eurobank. • Με μια σημαντική παρέμβαση προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά τη ρύθμιση των ξενοδοχειακών δανείων, που αποτελούν αυτή τη στιγμή, το πλέον σημαντικό θέμα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., κ. Γεώργιος Τσακίρης, ζήτησε: 1. Νομοθετική ρύθμιση, ώστε για τα επόμενα 3 χρόνια, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να καταβάλλουν στις δανείστριες τράπεζες μόνον τους τόκους των δανείων τους και να προβλεφθεί η έναρξη καταβολής των χρεολυτικών δόσεων (κεφάλαιο) για την περίοδο από την 01.01.2016. 2. Ρύθμιση των εκκρεμών δόσεων του ΤΕΜΠΕ κατά ανάλογο τρόπο, δηλαδή με την καταβο-

γάλη εμπειρία, έχει διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος, ενώ θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων με ιδιαίτερες ικανότητες συγκερασμού απόψεων, χωρίς ωστόσο να διστάζει να συγκρουστεί όταν αυτό απαιτείται. • Η σύνθεση του Δ.Σ., μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, έχει ως εξής: Πρόεδρος: Μιχάλης Σακέλλης Αντιπρόεδρος Κρουαζιέρας: Μιχάλης Καψάλης Αντιπρόεδρος Ακτοπλοΐας: Αντώνης Αγαπητός Αντιπρόεδρος Διεθνών Πλόων: Σπυρίδων Πασχάλης Γενικός Γραμματέας: Αδαμάντιος Κρασανάκης Ταμίας: Ευάγγελος Βεντούρης Μέλη: Σπυρίδων Πρωτοπαπαδάκης, Θεολόγος Παναγιωτάκης, Ιωάννης Αβραντίνης, Ιωάννης Δεπάστας, Σαράντος Καρατζής, Εμμανουήλ Γαλανός, Γεώργιος Σπανός, Νικόλαος Κάρδαρης. • Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μιχάλης Σακέλλης τόνισε: «Το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου μας εκλέγεται στη δυσκολότερη περίοδο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η επιβατηγός Ναυτιλία μας και κυρίως η Ακτοπλοΐα. Σήμερα, στην Ακτοπλοΐα και στις γραμμές Αδριατικής είναι δρο-

Οι ισπανικές αρχές έχουν επικεντρωθεί σε μια σειρά τέτοιων συμβάντων, όπως: - Η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στην Βαλένθια, λόγω έλλειψης καυσίμων. - Η αλλαγή αεροδρομίου προορισμού στην πτήση Μπρίστολ-Ρέους, που προσγειώθηκε τελικά στη Βαρκελώνη, λόγω βλάβης στον ένα κινητήρα. - Η αναγκαστική προσγείωση στη Μαγιόρκα, λόγω αναταράξεων που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο μελών του πληρώματος και ενός επιβάτη. Έρευνα κατά της Ryanair έχουν ξεκινήσει και οι σουηδικές αρχές, έπειτα από την ακύρωση πτήσης από την Ριέκα στη Στοκχόλμη, λόγω ισχυρών ανέμων. Μόνο που το αεροσκάφος μετά από 2 ώρες πέταξε χωρίς επιβάτες. Απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής εταιρίας, κ. Μακναμάρα, κάλεσε τις ισπανικές αρχές να στείλουν επιτροπή διερεύνησης στο Δουβλίνο και υποσχέθηκε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία της εταιρίας. Με τιµή Μάσκα

12 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤοΥΡΙσΤΙκοσ πΡΑκΤοΡΑσ Ν T

α ’μαστε πάλι εδώ, στις επάλξεις, με τα... κεφάλια μέσα και

για τον ελληνικό τουρισμό είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί.

τα... μανίκια ανασηκωμένα. Καλό Φθινόπωρο, λοιπόν, και

Μακάρι...

καλή δύναμη σε όλους να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο

άφησε πίσω του σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον

ο

τουρισμό, είναι σχετική ανακούφιση, αφού κανένα από τα

Έτσι, στο όμορφο νησί της Ρόδου, για παράδειγμα, ο εσωτερικός του-

καταστροφικά σενάρια περί διψήφιων απωλειών στον τουρισμό, που

ρισμός το φετινό Αύγουστο ήταν μειωμένος κατά 12,84%, έναντι του

ακούγονταν στην αρχή της φετινής σεζόν δεν επιβεβαιώθηκε.

Αυγούστου 2011 και κατά 19,33% έναντι του Αυγούστου 2010.

κ

Απογοητευτικές ήταν οι κρατήσεις από την ελληνική αγορά στη Ζάκυν-

Χειμώνα που έρχεται. o καλοκαίρι ανήκει πλέον στο παρελθόν, όμως, αυτό που

ι διεθνείς τουριστικές αφίξεις, κυρίως τον Αύγουστο, διαμορφώθηκαν στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο εγχώριος τουρισμός, εξαιτίας της βαθιάς

και παρατεταμένης ύφεσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

αι για του λόγου τω αληθές, σύμφωνα με στοιχεία από τα

θο, με καταγεγραμμένη μείωση, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλό-

κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, που επεξεργάστηκε και

γου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και μέλος της Διοικούσας Επιτρο-

δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επι-

πής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κα. Χριστίνα Τετράδη,

χειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις την περίοδο Ιανουα-

πάνω από 50%. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με την κα. Τετράδη, γιατί οι

ρίου-Αυγούστου 2012 κατέγραψαν περιορισμένες απώλειες της τάξης

περισσότεροι Έλληνες, λόγω της οικονομικής κρίσης και του αβέβαιου

του 3,11%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

κλίματος, έκαναν φέτος λιγότερες, πιο σύντομες και φθηνότερες δια-

π

κοπές. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έκαναν καθόλου διακοπές ιο αναλυτικά, το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους στη χώρα

ή περιορίστηκαν σε φιλοξενία φίλων ή συγγενών.

μας αφίχθησαν 8.559.165 τουρίστες, ενώ για το αντίστοι-

π

χο διάστημα του 2011 οι αφίξεις είχαν διαμορφωθεί στις

8.833.785. Τον Αύγουστο οι αφίξεις παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, με οριακή πτώση μόλις 1%, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 2.226.201 λιγότερους τουρίστες.

άντως, δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο το ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων εφέτος δεν έκανε διακοπές, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις αυξημένες οικονομικές

υποχρεώσεις και χαράτσια. Και στη γείτονα Ιταλία διακοπές εκτιμάται

«Πρωταγωνίστρια» στην αύξηση των αφίξεων την εξεταζόμενη περίοδο

ότι έκανε γύρω στο 35% των Ιταλών, σύμφωνα με έρευνα της ένωσης

αναδείχθηκε η Κεφαλονιά, με 12,71% και επόμενη η Θεσσαλονίκη, με

καταναλωτών Federconsumatori.

7,95%, η οποία αφορά κυρίως την περιοχή της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την Federconsumatori, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ιτα-

Αντίθετα, η Αθήνα κατέγραψε απώλειες της τάξης του 13,56% στις διε-

λών προγραμμάτισε να παραμείνει στις πόλεις, πραγματοποιώντας

θνείς αφίξεις, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ αρνη-

μικρές, μονοήμερες στις περισσότερες των περιπτώσεων αποδράσεις

τικό πρόσημο σημείωσαν οι τουριστικές αφίξεις στη Ρόδο και την Κω,

σε κοντινούς προορισμούς.

σε ποσοστό 6,94% και 4,51%, αντίστοιχα.

π

Not bad…

σ

το πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η κατάσταση από πλευράς διεθνών αφίξεων είναι μάλλον ικανοποιητική. Έτσι,

ροβληματισμός επικρατεί στη γείτονα Τουρκία, εξαιτίας της μικρής μείωσης στις αφίξεις τουριστών, που σημειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, στο

όπως, σημειώνει και σε σχετικό ενημερωτικό του σημείωμα

επτάμηνο οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 1,87% και ο αριθμός

ο Σ.Ε.Τ.Ε., στο τέλος του 2012 ο στόχος των 16 εκατ. διεθνών αφίξεων

των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα έφτασε τα 17,3 εκατομ-

14 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


μύρια άτομα.

Μιλώντας σχετικά ο γενικός διευθυντής του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιώργος Δρακό-

Ωστόσο, τα έσοδα από τον τουρισμό καταγράφουν αύξηση 3,8%, απο-

πουλος είπε: «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αφορμή για συστράτευση

δεικνύοντας την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστών που επισκέπτο-

όλων όσοι υπηρετούν υπεύθυνα τον ελληνικό τουρισμό, καθώς από την

νται την Τουρκία, κάνοντας και τη διαφορά...

υλοποίηση του έργου «Η Γαστρονομία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού

κ

Τουρισμού» θα ωφεληθεί το σύνολο του τουριστικού τομέα και όλων αι μιας και ο λόγος για τη γείτονα, επί τάπητος τέθηκε πρό-

των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και οργανισμών».

σφατα σε συνάντηση που είχαν η υπουργός Τουρισμού,

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου PRC Group - The Management

κα. Όλγα Κεφαλογιάννη με τους εκπροσώπους του ΗΑΤΤΑ

House, κ. Δημήτρης Μαύρος δήλωσε: «Ο όμιλος PRC Group είναι παρών,

(Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων)

για να στηρίξει με τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και την τεχνογνω-

και αντιπροσωπεία της TURSAB (τουριστικοί πράκτορες Τουρκίας),

σία των στελεχών του, τη σημαντική αυτή θεσμική προσπάθεια του

οι δυνατότητες διεύρυνσης της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον

Σ.Ε.Τ.Ε.. Στην εποχή κρίσης που διανύουμε, είναι καθήκον όλων μας να

τομέα του Τουρισμού.

αναδείξουμε νέες πρωτοβουλίες που μπορούν να δημιουργήσουν μια

Η κα. Κεφαλογιάννη δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Τουρισμού σε συνερ-

δυναμική προοπτική για τη χώρα μας στους τομείς όπου ήδη κατέχει

γασία με το αντίστοιχο υπουργείο της γείτονος και τους εκπροσώπους

ένα υπαρκτό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

του ιδιωτικού τομέα ΗΑΤΤΑ και TURSAB, θα προχωρήσουν σε περαιτέ-

π

ρω προσέγγιση των επί μέρους θεμάτων. Από τουρκικής πλευράς, ο πρόεδρος της TURSAB, κ. Bassaran Ulusoy, υπογράμμισε ότι οι διευκολύνσεις που δόθηκαν για τη visa Σένγκεν με το πιλοτικό πρόγραμμα των νησιών και την επιτάχυνση χορήγησης της

αράλληλα, σύμφωνα με την ένωση ξενοδόχων Federalbergh, μείωση εσόδων σε ποσοστό 10% παρουσίασε ο ιταλικός τουρισμός στο οκτάμηνο, εξαιτίας κυρίως της μείωσης

του εγχώριου τουρισμού, καθώς ο εισερχόμενος τουρισμός αυξήθη-

visa, έχουν βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη του τουρισμού, ωστόσο,

κε κατά 1,2%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις συγκρατημένες την

όπως σημείωσαν, χρειάζεται να βελτιωθούν οι διαδικασίες στο προξε-

τελευταία τριετία τιμές.

νείο της Σμύρνης και του Μποζμπουρούν.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, πτώση κατέγραψαν τα τουριστικά έσοδα

Σύμφωνα με τον κ. Ulusoy, 11.000.000 Τούρκοι τουρίστες ταξιδεύουν

στην Ιταλία τον φετινό Αύγουστο.

είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό, ενώ αυτή την περίοδο την

ε στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελλη-

Ν

νικού τουρισμού, ο Σ.Ε.Τ.Ε. εκπόνησε μια ολοκληρωμένη

επενδύσεις (fast track).

μελέτη ενεργειών μάρκετινγκ, μέσα από τις οποίες είναι

Η επένδυση, το ύψος της οποίας θα ανέλθει σε 267,7 εκατ. ευρώ, αφορά

δυνατή, σε ένα χρονικό ορίζοντα τριετίας, η ανάδειξη και καθιέρωση

στη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων με συνολική δυναμικότητα 1.936

της ελληνικής γαστρονομίας ως ενός από τους βασικούς λόγους επι-

κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών, κέντρου ευεξίας και πολλών ακό-

λογής της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.

μη βοηθητικών υποδομών, σε έκταση 25.000 στρεμμάτων.

Αποκλειστικός Συνεργάτης Επικοινωνίας για την υλοποίηση της καμπά-

Η νέα επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις

νιας «Η Γαστρονομία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού»

εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστι-

με pro-bono συνεισφορά σε αυτή είναι ο όμιλος PRC Group - The

κής περιόδου.

Management House.

Με το καλό...

Ελλάδα επισκέπτονται 500.000 Τούρκοι, εκ των οποίων 80.000 κάνουν θαλάσσιο τουρισμό.

μ

έος επενδυτικός «πυρετός» στο Κάβο Σίδερο, στο Λασίθι της Κρήτης, μετά το «πράσινο φως» της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη της

τουριστικής επένδυσης ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ, στο νόμο για τις στρατηγικές

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 15


ΚΟΣΜΙΚΑ

1

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις αρχές, συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού, μεταξύ της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, αντιπροσωπείας της TURSAB και εκπροσώπων του ΗΑΤΤΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα του Τουρισμού.

2

Στη φωτογραφία (1), ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Γιώργος Τελώνης, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος της TURSAB, κ. Bassaran Ulusoy με μέλη του Δ.Σ. της TURSAB Στη φωτογραφία (2), η υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, με τον πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ, κ. Γιώργο Τελώνη και τον πρόεδρο της TURSAB, κ. Bassaran Ulusoy

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κώστα Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Νότη Μηταράκη είχαν πρόσφατα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, κ. Ανδρέας Στεφανίδης και η Αντιπρόεδρος, κα. Όλγα Σταυροπούλου μαζί με τους κ.κ. Ευάγγελο Αχιλλόπουλο και Λευτέρη Σταυρόπουλο, μέλη της ομάδας θεσμικών παρεμβάσεων. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν από τους νέους επιχειρηματίες πέντε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στη βελτίωση της νεανικής αλλά και της εν γένει επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Στιγµιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού µε τους εκπροσώπους της Οµοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσµων Νέων Επιχειρηµατιών

Σε μία λαμπρή βραδιά στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η τρίτη τελετή απονομής των «Εθνικών Βραβείων Εξυπηρέτησης Πελατών» από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών, υπό την Αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.). Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα βράβευσε και φέτος σημαντικές εταιρίες και διακεκριμένους επαγγελματίες από διαφόρους κλάδους στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών. Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής με τους βραβευθέντες και την παρουσιάστρια, Εύα Αντωνοπούλου.

Στην παραδοσιακή φάρμα AGRECO, του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, πραγματοποιήθηκε η απονομή πιστοποιητικών Bio Kouzina 2012 σε εννέα επιχειρήσεις της Κρήτης, οι οποίες χρησιμοποιούν κατεξοχήν βιολογικά προϊόντα. Το Bio Kouzina αποτελεί το πρώτο και μοναδικό έως τώρα πρότυπο πιστοποίησης από το φορέα ΒΙΟ Ελλάς σε συνεργασία με ειδικούς στο χώρο της εστίασης, με σκοπό την πιστοποίηση επιχειρήσεων μαζικής εστίασης με βιολογικά προϊόντα. Η AGRECO, μια από τις 9 βραβευμένες κρητικές επιχειρήσεις, δεν επιλέχτηκε τυχαία για την εκδήλωση, αφού το κτήμα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη είναι πρωτοπόρο στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, με τα οποία προμηθεύει τα ξενοδοχεία της Grecotel στην Κρήτη εδώ και 17 χρόνια. Στη φωτογραφία, η υπεύθυνη Πιστοποίησης της ΒΙΟ Ελλάς, κα. Βασιλική Ρούση και ο γενικός διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel, κ. ∆ηµήτρης Καλαϊτζιδάκης

16 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε., τιμώντας τους ναυτικούς των νικηφόρων βαλκανικών πολέμων, με αφορμή την 100ετία από τη διεξαγωγή τους, επισκέφτηκε και καλωσόρισε τον πλοίαρχο, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, το οποίο για πρώτη φορά επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ Α.Ε. στα πλαίσια των εορτασμών. Όπως είναι γνωστό, ο ΟΛΠ Α.Ε. παραχώρησε τρεις θέσεις ελλιμενισμού στην περιοχή Κρουαζιέρας (πρώην Εκθεσιακό Κέντρο-Παγόδα), προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να επισκεφθούν το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, τη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και την πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ κατά τη διάρκεια του τριημέρου του εορτασμού, από Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 7 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Γιώργος Ανωµερίτης µε τον πλοίαρχο του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

Ως χορηγός στο Athens Startup Weekend University, το οποίο φιλοξενήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου, συμμετείχε ενεργά το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο Travelplanet24. Οι συμμετέχοντες στο Startup Weekend University, το οποίο αποτελεί ένα παγκόσμιο event που έχει ως στόχο να αναδείξει τους επόμενους ηγέτες στον τομέα της Τεχνολογίας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη νεανική επιχειρηματικότητα, σε μόλις 54 ώρες, έπρεπε να βρουν μια καινοτόμο ιδέα και να σχηματίσουν μία ομάδα που θα μπορέσει να αναπτύξει, να υλοποιήσει και να παρουσιάσει την τελική ιδέα σε μορφή επιχειρηματικού πλάνου μπροστά σε ένα έμπειρο και απαιτητικό κοινό. Στιγμιότυπο από το Athens Startup Weekend University

Τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους επισκέφθηκαν τρεις Βούλγαροι δημοσιογράφοι, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την αγιορείτικη κληρονομιά και να τα παρουσιάσουν στο κοινό της χώρας τους μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις: Go Greece, Vagabond, Trud Daily. Οι δημοσιογράφοι ακολούθησαν προσκυνηματικές διαδρομές και περιηγήσεις μέσα στην Αθωνική Κοινότητα αλλά και έξω από αυτήν, αποτυπώνοντας τον εξαιρετικό συνδυασμό της ιστορίας, της θρησκευτικότητας και του φυσικού τοπίου, που συνθέτουν τη μοναδικότητα του τόπου. Βούλγαροι δηµοσιογράφοι µε φόντο την αγιορείτικη φύση

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα ο πρέσβης της Αργεντινής στην Αθήνα, κ. Jorge A. Mastropietro, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Σκοπός της επίσκεψης του Αργεντινού διπλωμάτη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλη Αλιφιεράκη ήταν ν’ αναπτυχτούν δίαυλοι οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στους επιχειρηματίες της Κρήτης και της Αργεντινής, η οποία μπορεί ν’ αποτελέσει πύλη εισόδου για τα κρητικά προϊόντα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, ο κ. Mastropietro εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την εξαγωγή στη χώρα του κρασιού, ελαιολάδου, τυριού και μελιού από την Κρήτη, τα οποία χαρακτήρισε εξαιρετικής ποιότητας. Στη φωτογραφία, ο πρέσβης της Αργεντινής στην Αθήνα, κ. Jorge A. Mastropietro, η γραμματέας του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

17


STATISTICS

Μικτά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία τον Αύγουστο Μικτά αποτελέσματα παρουσίασε τον Αύγουστο του 2012, η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της STR Global. Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχείας Μηνιαία µεταβολή Αυγούστου 2012 µε Αυγούστου 2011 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από Αύγουστο 2011

2012

2011

2012

2011

2012

2011

Occ.

ADR

RevPAR

Ευρώπη

71.3

70.9

107.86

85.47

76.86

67.70

0.5

13.0

13.5

Ανατολική Ευρώπη

67.1

65.5

74.26

70.71

49.85

46.30

2.5

5.0

7.7

Βόρεια Ευρώπη

76.5

77.1

107.52

84.53

82.24

65.15

-0.8

27.2

26.2

Νότια Ευρώπη

68.7

69.2

121.05

113.46

83.13

78.46

-0.7

6.7

6.0

∆υτική Ευρώπη

68.6

66.2

106.25

101.90

72.85

67.50

3.5

4.3

7.9

Η πορεία της ευρωπαϊκής, ξενοδοχειακής αγοράς τον Αύγουστο 2012

«Τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία παρουσίασαν αυξήσεις στις τιμές των δωματίων τον Αύγουστο, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η διεξαγωγή των Ολυ-

Ευρώπη

% µεταβολή

Πληρότητα

71,3%

0,5%

Μέση τιµή δωµατίου (δολάρια)

135,17

-2,1%

βαλε παράλληλα στην ενίσχυση της μέσης τιμής δωματίου στο Λονδί-

Μέση τιµή δωµατίου (ευρώ)

107,86

+13%

νο, κατά 43,7% (σε τοπικό νόμισμα).

Μέση τιµή δωµατίου (βρετανική λίρα) Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο (δολάρια) Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο (ευρώ) Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο (βρετανική λίρα)

85,43

+1,1%

96,32

-1,7%

76,86

+13,5%

60,87

+1,6%

μπιακών Αγώνων, στο Λονδίνο, και η φιλοξενία μεγάλων εμπορικών εκθέσεων στη Γερμανία», δήλωσε η Elizabeth Randall Winkle, διευθύνουσα σύμβουλος της STR Global. Για να συμπληρώσει: «Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων συνέ-

Σημειώνεται ότι, η μέση τιμή δωματίου τον Αύγουστο του 2011 είχε εμφανίσει μείωση σε ποσοστό 1%. Αντίστοιχα, οι πληρότητες αυξήθηκαν σε οριακό επίπεδο, μόλις 0,5%, σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Ωστόσο, τα συνολικά τους αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη».

18 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


STATISTICS

Οι εξελίξεις στις πιο σημαντικές ξενοδοχειακές αγορές τον Αύγουστο του 2012, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011

- Η μεγαλύτερη μείωση στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο σημειώθηκε

- Η μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπο-

διαμορφώθηκαν στα 32,36 ευρώ.

στη Μαδρίτη σε ποσοστό 22,9% και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

λη, σε ποσοστό 23,9%, η οποία διαμορφώθηκε σε 65,2% ακολουθούμενη

Ετήσια µεταβολή Αυγούστου 2012 µε Αυγούστου 2011 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από Αύγουστο 2011

2012

2011

2012

2011

2012

2011

Occ.

ADR

RevPAR

65.7

65.8

104.56

99.12

68.69

65.23

-0.2

5.5

5.3

58.9

57.1

88.56

83.57

52.18

47.73

3.2

6.0

9.3

70.1

70.1

99.94

91.20

70.07

63.91

0.0

9.6

9.6

62.2

63.2

104.87

101.31

65.19

64.03

-1.7

3.5

1.8

65.5

65.0

114.68

112.80

75.08

73.29

0.8

1.7

2.4

από την Μπρατισλάβα, Σλοβακία, με μια αύξηση 15,7% σε 55,5%.

Οι επιδόσεις των βασικών, ευρωπαϊκών αγορών τον Αύγουστο 2012

- Αντίθετα, μείωση σε ποσοστό 16,3% σημείωσε η πληρότητα στη Μαδρίτη, η οποία διαμορφώθηκε σε 47,6% και ήταν η μόνη διψήφια μείωση

Χώρα

που καταγράφηκε στο δείκτη της πληρότητας τον Αύγουστο.

Έσοδα ανά τιµή Πληρότητα %µεταβολή Μέση %µεταβολή δωµατίου %µεταβολή διαθέσιµο δωµάτιο

Γερµανία

68,3%

+5,5%

83,21 Eur

8,1%

56,85 Eur

+14%

Ιταλία

57,0%

-2,5%

49,45 Eur

2,6%

85,14 Eur

0,0%

- Τις μεγαλύτερες μειώσεις στη μέση τιμή δωματίου κατέγραψαν η

Ρωσία

66,3%

+5,3%

173,45 Rub

3,3%

768,13 Rub

+8,8%

Μαδρίτη (-7,8% σε 67,98 ευρώ) και η Ζυρίχη (-7,6% σε 174,20 ευρώ).

Ισπανία

73,4%

-2,4%

102,12 Eur

6,5%

74,97 Eur

+4,0%

Ην. Βασίλειο

76,9%

-1,1%

86,36 GBP

20,6%

66,41 GBP

+19,2%

- Στο Λονδίνο, η μέση τιμή δωματίου (ADR) αυξήθηκε κατά 60,6% σε 199,27 ευρώ, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το δείκτη, με δεύτερη τη Γενεύη, με αύξηση 19,2% και 260,61 ευρώ.

- Πέντε αγορές παρουσίασαν αύξηση στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) από 20% και πάνω: Λονδίνο (+61,2% σε 163,52 ευρώ), Κωνσταντινούπολη (+39,8% σε 99,76 ευρώ), Γενεύη (+32,8% σε 151.77 ευρώ), Βερολίνο, (+ 20,5% σε 60,62 ευρώ) και Ρέικιαβικ, Ισλανδία (+20% σε 117,37 ευρώ).

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

19


∆ΙΕΘΝΗ NEA Περισσότεροι από 1,8 εκατ. Βρετανοί «εγκατέλειψαν» το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο

«Τα επίπεδα ρεκόρ στη ζήτηση για δωμάτια ξενοδοχείων εξακολουθούν να υφίστανται», δήλωσε η πρόεδρος της STR, Amanda Hite. «Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ζήτηση σε διανυκτερεύσεις θα σταθεροποιηθεί, σημειώνοντας μέτρια ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2012 και το 2013. Παράλληλα, προσδοκούμε οι τιμές των δωματίων να φτάσουν στα επίπεδα του 2008». Το 2013, σύμφωνα με την STR, η πληρότητα θα εμφανίσει οριακή αύξηση μόλις 0,3% και θα διαμορφωθεί στο 61,4%, ο δείκτης ADR θα αυξηθεί κατά 4,6% σε 111,01 δολάρια και ο δείκτης RevPAR θα αυξηθεί κατά 4,9% σε 68,17 δολάρια. Προσφορά και ζήτηση προβλέπεται το 2013 να εμφανίσουν συνολικές αυξήσεις της τάξης του 0,9% και 1,2%, αντίστοιχα.

Περισσότεροι από 1,8 εκατ. Βρετανοί τουρίστες εκτιμάται ότι

Επτά ξενοδοχεία οι νικητές των Best Performing Hotel Awards

έκαναν διακοπές στο εξωτερικό τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ABTA, με τις Βαλεαρίδες Νήσους να αποτελούν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό τους. Η Ισπανία κυριάρχησε κι εφέτος το καλοκαίρι στις επιλογές των Βρετανών, με δεύτερη την Τουρκία και στη συνέχεια τα ελληνικά νησιά, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν την Αίγυπτο και την Τυνησία. Σύμφωνα με τους Βρετανούς τουρίστες, ως κίνητρό τους για τα ταξίδια στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι λειτούργησε ο καιρός στη Βρετανία, αλλά και η νομισματικά ισχυρή λίρα έναντι του ευρώ. Ωστόσο, και στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας, καταγράφηκε υψηλή ζήτηση στη νότια ακτή και στις αγγλονορμανδικές νήσους Jersey και Guernsey. Για city break διακοπές και εξορμήσεις Σαββατοκύριακου για ψώνια

Στιγµιότυπο από την τελετή βράβευσης των Best Performing Hotel Awards. Από αριστερά προς τα δεξιά οι: Jocelynn Forlong (ξενοδοχείο Four Seasons), Randy Smith (συνιδρυτής και πρόεδρος της STR), Frank Fuentes (Z Ocean Hotel South Beach), Everett Smith και Maureen Sheridan (ξενοδοχείο Best Western King Charles) και Tim Malbon (ξενοδοχείο Best Western Plus Beach Resort).

και διασκέδαση, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Δουβλίνο αναδείχθηκαν σε φαβορί για τους Βρετανούς το φετινό καλοκαίρι.

Μέτρια κέρδη για την αμερικανική ξενοδοχειακή βιομηχανία το 2012

Επτά ξενοδοχεία που ξεχωρίζουν για την ποιότητα των υπηρεσιών τους και εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις σε όλους τους οικονομικούς δείκτες (πληρότητα, μέση ημερήσια τιμή και έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο) βραβεύθηκαν στα Best Performing Hotel Awards.

• Καλύτερα το 2013

«Με τη βράβευση αυτή αναγνωρίζονται τα καλύτερα για τις επι-

Μέτρια κέρδη αναμένεται να παρουσιάσει στο τέλος του 2012

δόσεις τους ξενοδοχεία, κατά τη διάρκεια του 2011», δήλωσε ο

η ξενοδοχειακή βιομηχανία των ΗΠΑ και ελαφρώς καλύτερα το

Randy Smith, συνιδρυτής και πρόεδρος της STR.

2013, σύμφωνα με επικαιροποιημένες προβλέψεις που κυκλο-

Τα επτά ξενοδοχεία τα οποία βραβεύθηκαν είναι:

φόρησε η STR Global.

• To Four Seasons Resort Jackson Hole (Teton Village, Ουαϊόμινγκ),

Για το 2012, η βιομηχανία αναμένεται να καταγράψει 2,1% αύξη-

στην κατηγορία Υπερπολυτελείας.

ση στην πληρότητα, η οποία θα διαμορφωθεί στο 61,2%, αύξηση

• Το Joie De Vivre Ventana Inn & Spa (Big Sur, Καλιφόρνια) στην

4,4% στη μέση ημερήσια τιμή δωματίου, η οποία θα διαμορφωθεί

κατηγορία Πολυτελείας.

σε 106,15 δολάρια και έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξημένα

• Το Crowne Plaza Z Ocean Hotel South Beach (Miami Beach, Φλό-

κατά 6,5% σε 65,01 δολάρια.

ριντα) στην κατηγορία Υψηλής Ποιότητας

Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με αυξήσεις της τάξης του 0,5%

• Το Best Western Plus Beach Resort Hotel (Fort Myers Beach, Φλό-

και 2,6% σε προσφορά και ζήτηση, αντίστοιχα.

ριντα) στην κατηγορία Ανώτερης Ποιότητας

20 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


• Το Best Western King Charles Inn (Τσάρλεστον, Νότια Καρολίνα)

στην Ευρώπη, το 36% σε αναδυόμενες αγορές και το 1% στη

στην κατηγορία Μέσης Ποιότητας

Βόρεια Αμερική.

• Το Super 8 Nacogdoches (Nacogdoches, Τέξας) στην κατηγορία

Πενήντα εννέα ξενοδοχεία μεταβιβάστηκαν κατά τη διάρκεια του

Οικονομικά ξενοδοχεία

πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της

• Το San Ysidro Ranch (Σάντα Μπάρμπαρα, Καλιφόρνια) στην

Accor, τα μέσης κατηγορίας ξενοδοχεία που συμβάλλουν τα μέγι-

κατηγορία Ανεξάρτητα ξενοδοχεία.

στα στα περιθώρια κέρδους της εταιρίας θα διατηρηθούν.

Οι νικητές των Best Performing Hotel Awards καθορίζονται με βάση μια σειρά από κριτήρια, όπως είναι η πληρότητα, η μέση

Οι επιδόσεις της Accor το πρώτο εξάμηνο

ημερήσια τιμή και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο, κατά τη

Επιβράδυνση παρουσιάζει η εταιρία στη Νότια Ευρώπη, ωστόσο

διάρκεια διετούς περιόδου, στη συγκεκριμένη περίπτωση την

τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) παραμένουν ισχυρά.

περίοδο 2010-2011.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ο δείκτης RevPAR σημείωσε αύξη-

Σε δυναμική τροχιά η Accor • Η ανάπτυξη της Accor έως το 2016 περιλαμβάνει 108.700 δωμάτια

ση σε ποσοστό 2,9% για τα πολυτελή και μέσης κατηγορίας ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένης αύξησης 6,1% στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού. Αντίθετα, ασθενική ήταν η αύξηση του δείκτη RevPAR στα οικονομικά ξενοδοχεία, η οποία διαμορφώθηκε στο 0,2% τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011, συμπεριλαμβα-

Νέα δυναμική εξέλιξη εμφανίζει η Accor, το χαρτοφυλάκιο της

νομένης μιας πτώσης 3,2% για την Ευρώπη (εκτός της Γαλλίας) και

οποίας μέχρι το τέλος του 2016, θα αποτελείται κατά 40% από

12,5% αύξηση για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

ξενοδοχεία τα οποία διαχειρίζεται, 40% από franchise και 20% από ιδιόκτητα ή μισθωμένα ξενοδοχεία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η εταιρία αναπτύσσει ένα νέο εμπορικό σήμα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η

Επανακάπτουν οι κρατήσεις για την Αίγυπτο

Ιανουαρίου 2013. Επίσης, η Accor προχωράει στη δημιουργία ειδικού τμήματος Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο θα ασχολείται με τις ιδιοκτησίες της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accor, Denis Hennequin δήλωσε ότι η εταιρία δεν είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, όπου το 100% των ξενοδοχείων θα είναι στην κυριότητά της και αυτό για διάφορους λόγους. Άλλωστε, η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε μία φάση διαρκούς αναδιάρθωσης. Επιπλέον, η Accor δεν δείχνει διατεθειμένη να «εγκαταλείψει» τις ευκαιρίες των εσόδων που προέρχονται από τη λειτουργία των ξενοδοχείων της. «Η πρόκληση τώρα για μας είναι να φτάσουμε στο στόχο μας όσο το δυνατό καλύτερα και πιο γρήγορα», είπε ο Hennequin.

Αυξημένες κατά 40% εμφανίζονται οι κρατήσεις για ταξίδια περιηγήσεων στην Αίγυπτο.

Προσπάθειες ανάπτυξης

«Κάθε εβδομάδα ο αριθμός των ατόμων για τις παραδοσιακές

Όσον αφορά την ανάπτυξη της εταιρίας, σύμφωνα με τον κ.

περιηγήσεις στο Νείλο αυξάνονται», σημειώνει ο Pru Goudie, tour

Hennequin, η εταιρία πρόσθεσε περισσότερα από 20.000 δωμά-

operator που εξειδικεύεται σε On the Go Tours.

τια στο χαρτοφυλάκιό της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, το

«Αν αυτή η ανάκαμψη συνεχίσει, τότε μπορούμε να αναμένου-

89% εκ των οποίων βάσει συμφωνιών franchise και διαχείρισης,

με ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις έως έξι μήνες οι ρυθμοί

ενώ για το σύνολο του 2012, η εταιρία πρόκειται να προσθέσει

της συγκεκριμένης αγοράς θα γυρίσουν στα κανονικά τους επί-

40.000 επιπλέον δωμάτια στο χαρτοφυλάκιό της.

πεδα, προσφέροντας ανάσα στην εγχώρια οικονομία», λέει ο

Η Accor έχει 108.700 δωμάτια σε ανάπτυξη για το χρονικό διά-

Pru Goudie.

στημα έως το 2016.

Εξειδικευμένος δε σε πολιτιστικές περιηγήσεις στο Κάιρο τουρι-

Η εταιρία αριθμεί περισσότερα από 4.400 ξενοδοχεία στο χαρτο-

στικός πράκτορας, σημειώνει με τη σειρά του ότι, μετά από μία

φυλάκιό της, με περισσότερα από 530.000 δωμάτια.

δύσκολη περίοδο 12 μηνών, το τελευταίο δίμηνο ανακάμπτουν

Μέχρι σήμερα, το 63% του χαρτοφυλακίου της εταιρίας είναι

οι περιηγήσεις στη Λευκή έρημο και την Αλεξάνδρεια.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

21


NEA Προτάσεις Σ.Ε.Τ.Ε. για τον νέο αναπτυξιακό νόμο • Σε καθεστώς επιδότησης το σύνολο της χώρας

καθορίζεται μόνο με τραπεζικά κριτήρια και όχι από τον αναπτυξιακό νόμο. Ο νέος αναπτυξιακός να καθορίζει μόνο τα ποσοστά επιχορήγησης, τις φοροαπαλλαγές ή τυχόν άλλα κίνητρα. Έτσι θα αποφεύγονται και οι εικονικές αυξήσεις και υπερτιμολογήσεις.

Με δεδομένο ότι σχεδόν το 40%

5. Νέες επιδοτούμενες κλίνες πρέπει να αποκλεισθούν από Αθήνα,

της μελλοντικής ανάπτυξης της

Θεσσαλονίκη και από τις υπερανεπτυγμένες τουριστικές περιο-

χώρας θα προέλθει από τον τουρι-

χές, διότι θα στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσουν

σμό, είναι προφανές ότι ένα σημα-

σε περαιτέρω πτώση τιμών και ποιότητας. Άλλωστε, σε όλους

ντικό ποσό από τις επιδοτήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου

τους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους, πλην του τελευταίου,

πρέπει να επενδυθεί αποκλειστικά στον τουρισμό, τονίζει ο Σύν-

υπήρχε πρόβλεψη για έκδοση Κ.Υ.Α., μέσω της οποίας θα καθορί-

δεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καταθέτο-

ζονται τα τμήματα εκείνα της επικράτειας στα οποία δεν θα έχουν

ντας δέκα προτάσεις, με σκοπό να διαμορφωθεί το κατάλληλο

εφαρμογή οι ενισχύσεις του εκάστοτε Επενδυτικού Νόμου για

πλαίσιο που θα βοηθήσει στη γρήγορη επανεκκίνηση των του-

ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Σημειώνεται

ριστικών επενδύσεων.

ότι η εκτίμηση του Σ.Ε.Τ.Ε. είναι ότι ο τουρισμός είναι ίσως από

Συγκεκριμένα:

τους λίγους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου υπήρξε την

1. Στο καθεστώς επιδότησης θα πρέπει να υπαχθούν όλες οι

τελευταία τριετία πραγματική (ίσως και υπερβολική λόγω μεγά-

περιοχές της χώρας για επενδύσεις ποιοτικής αναβάθμισης και

λης δυσφήμισης της χώρας) διόρθωση (μείωση) τιμών.

εκσυγχρονισμού όλων των κατηγοριών καταλυμάτων (ξενοδο-

6. Βασικά κριτήρια αξιολόγησης πρέπει να είναι:

χείων και ενοικιαζομένων δωματίων), αλλά και επενδύσεις σε

• Κεφαλαιακή βάση επιχείρησης, εμπειρία, επιτυχημένη παρου-

ειδικές μορφές τουρισμού και ως συμπλήρωμα υπαρχουσών

σία στον τομέα.

εγκαταστάσεων. Επίσης, θα πρέπει να υπαχθούν οι αναβαθμί-

• Αύξηση θέσεων εργασίας.

σεις και ο εκσυγχρονισμός των επαγγελματικών τουριστικών

• Συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη.

σκαφών πάσης φύσεως, των τουριστικών λιμένων και μαρίνων,

• Ύψος επένδυσης.

των τουριστικών λεωφορείων, καθώς επίσης, και των λειτουρ-

• Εισαγωγή μέρους των κεφαλαίων.

γικών υποδομών των άλλων τουριστικών κλάδων (αεροπορικές

• Περιορισμός ενεργειακού κόστους και αξιοποίηση εναλλακτι-

και ακτοπλοϊκές εταιρίες, εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης αερο-

κών μορφών ενέργειας.

πλάνων, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιαζόμενων αυτοκι-

• Αξιοποίηση υφιστάμενων φυσικών πόρων ή/και συγκριτικά

νήτων, γραφεία διοργάνωσης εκθέσεων και συνεδρίων, κ.λπ.).

πλεονεκτήματα της περιοχής.

Δεν πρέπει να υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί μεταξύ του χρό-

7. Σχετικά με την κλιμάκωση των καταβολών της επιχορήγησης,

νου της προηγούμενης επένδυσης ανακαίνισης και της νέας, με

θεωρούμε ότι η τελική δόση πρέπει να είναι 25% και όχι 50%.

δεδομένες τις σημερινές ανάγκες διαρκούς αναβάθμισης των

Δηλαδή να προβλεφθεί ενδιάμεση δόση 25%, ώστε να είναι ευχε-

τουριστικών εργαλείων, υπό την προϋπόθεση υποβολής και

ρής η έγκαιρη αποπληρωμή των προμηθευτών και εργολάβων.

έγκρισης συγκροτημένων επιχειρησιακών σχεδίων αναβάθμι-

Γενικότερα, για τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν, νομί-

σης και ασφαλώς υπό την εγγύηση σωστών και συγκροτημένων

ζουμε ότι μία ευνοϊκότερη κλιμάκωση των καταβολών θα βοη-

ελέγχων και κατά τη διαδικασία υποβολής, αλλά και κατά τη δια-

θήσει σημαντικά στην προσέλκυση επενδύσεων.

δικασία υλοποίησης των προτάσεων.

8. Να γίνει ειδική πρόβλεψη για τον ιατρικό τουρισμό εντός των

2. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις επιδοτήσεις, χωρίς να

ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σύμφωνα με προδιαγραφές που

παραγνωρίζεται και η σημασία των φοροαπαλλαγών, που πρέ-

θα εκδώσει ο Ε.Ο.Τ. και το υπουργείο Υγείας.

πει να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για όσες εταιρίες παρουσιάζουν

9. Να υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών επέκτασης του χρό-

ακόμη κερδοφορία.

νου υλοποίησης των τουριστικών επενδύσεων που έχουν ήδη

3. Πρέπει να καταργηθούν οι επιτροπές αξιολόγησης και οι αρμο-

ενταχθεί και δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους.

διότητες να μεταφερθούν στις τράπεζες που θα χρηματοδοτούν

10. Να υπάρχει άμεση τακτοποίηση της επιστροφής από το κρά-

την επένδυση, υπό την προϋπόθεση σχηματισμού από αυτές

τος του επενδυτικού ΦΠΑ, όπου υπάρχουν σήμερα εκκρεμότητες

ειδικών επιτελείων αξιολόγησης τουριστικών επενδύσεων. Η

μέχρι και από το 2009. Εάν οι τράπεζες αναλάβουν πιο κεντρικό

τράπεζα δανείζει τα χρήματά της, επομένως αναλαμβάνει και

ρόλο, θα μπορούσε να υπάρχει άμεση επιστροφή του επενδυτι-

αντίστοιχο ρίσκο. Με την έννοια αυτή έχει απόλυτο συμφέρον

κού ΦΠΑ από την τράπεζα, η οποία στη συνέχεια να το λαμβάνει

να αποφασίζει με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια.

με συγκεκριμένο και θεσμοθετημένο τρόπο και σε συγκεκριμένο

4. Το ποσοστό της απαιτούμενης ιδίας συμμετοχής πρέπει να

χρόνο από το κράτος.

22 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μειωμένες σε ποσοστό 5% οι εργοδοτικές εισφορές

λογικά πιστοποιητικά. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας την παρέμβαση για την εκκρεμότητα που υφίσταται Την περαιτέ-

με το καθεστώς ασφάλισης των μικρών ξενοδοχειακών επιχειρή-

ρω μείωση

σεων στον Ο.Α.Ε.Ε., δυναμικότητας κάτω των 10 δωματίων, που

των εργοδο-

απειλεί άμεσα την βιωσιμότητα των μικρών και παραδοσιακών

τικών εισφο-

ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

ρών κατά 3,9%

Ο κ. Τσακίρης ανέλυσε στον κ. Βρούτση τις πολιτικές ενίσχυσης

εντός του 2013

της απασχόλησης για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,

προανήγγειλε

υπογραμμίζοντας και τις ιδιαιτερότητες των ξενοδοχειακών επι-

ο υπουργός

χειρήσεων αναφορικά με την εργατική νομοθεσία.

Εργασίας, κ.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα

Γιάννης Βρού-

κινηθεί για να επιλύσει την εκκρεμότητα της υποχρεωτικής ασφά-

τσης, κατά τη

λισης των μικρών επιχειρήσεων στον Ο.Α.Ε.Ε..

διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβου-

Στα καλύτερα hotel restaurants το GB Roof Garden

λίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Στο σύνολό της η μείωση φτάνει το 5%, αφού είχε, ήδη, ανακοινωθεί μείωση κατά 1,1%. Στόχος της πολιτείας είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, η άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ούτως ώστε να στηριχθεί η μεγάλη Εθνική προσπάθεια μείωσης της ανεργίας. Παράλληλα, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα μειωθεί και το γραφειοκρατικό κόστος, μέσα από την κατάργηση της αυτοπρόσωπης παρουσίας των εργοδοτών στο ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ, όπου η ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τους οργανισμούς θα είναι υποχρεωτική από τον Μάρτιο του 2013. Η προαιρετική εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου. Επίσης, ανακοίνωσε την αναδιαμόρφωση και επανενεργοποίηση

Ένα από τα 101 καλύτερα ξενοδοχειακά εστιατόρια παγκοσμίως

των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού για το 2013.

θεωρείται το GB Roof Garden του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταν-

Ακόμη, τον Ιούλιο του επόμενου έτους, όπως είπε ο κ. Βρούτσης,

νία, σύμφωνα με άρθρο της πασίγνωστης αμερικάνικης ιστοσε-

θα ολοκληρωθεί όλο το σχέδιο για την απλούστευση της εργατι-

λίδας «The Daily Meal».

κής νομοθεσίας στην οποία κάλεσε το Ξ.Ε.Ε. να συνεισφέρει στην

Το εστιατόριο, στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταν-

διαδικασία με τις προτάσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευ-

νία, έχει γίνει γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα όχι μόνο για τη μονα-

νών και Προβλέψεων.

δική του θέα, αλλά και για την εκπληκτική εμπειρία μεσογειακών

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετο-

γεύσεων που χαρίζει καθημερινά στους πελάτες του ο Chef Αστέ-

χή του Τουρισμού ως κλάδου στο Εθνικό Πρόγραμμα ενίσχυσης

ριος Κουστούδης παρέα με την επίλεκτη ομάδα του.

της απασχόλησης για τους νέους, το οποίο προβλέπει την ενί-

Η λίστα με τα καλύτερα hotel restaurants περιλαμβάνει κυρίως

σχυση της απασχόλησης 80.000 νέων με 150 εκατ. ευρώ για το

εστιατόρια από ξακουστά ξενοδοχεία σε όλο τα κόσμο, όπως για

επόμενο διάστημα.

παράδειγμα το εστιατόριο Alain Ducasse, στο ξενοδοχείο Plaza

Ο υπουργός Εργασίας συμφώνησε με τον πρόεδρο του Ξενοδο-

Athénée, στο Παρίσι, το Terrazza, στο περίφημο Hotel Danieli,

χειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργο Τσακίρη να συνερ-

στη Βενετία, το Moo Restaurant, στο Hotel Omm της Βαρκελώ-

γαστούν το Ξ.Ε.Ε. με το υπουργείο για την πάταξη της ανασφά-

νης, καθώς και το ξακουστό και βραβευμένο με αστέρι Michelin,

λιστης εργασίας που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Ακόμη, ο κ.

May Wah, του Mandarin Oriental, στο Hong Kong.

Βρούτσης επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας,

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το GB Roof Garden είναι το

ώστε από το 2013 να εκδίδονται κοινά ασφαλιστικά και φορο-

μοναδικό ελληνικό εστιατόριο στη λίστα της Daily Meal.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

23


NEA Στα τέλη του έτους η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων

μοναδικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας, θα βοηθήσει την οικονομία μας».

θα ολοκληρωθεί

Σωρεία λαθών στο ΕΕΤΗΔΕ σε βάρος των ξενοδόχων

η διαδικασία για

Με μία κατεπείγουσα επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονο-

να βγουν οι δια-

μικών, κ. Γ. Μαυραγάνη, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελη-

γωνισμοί για την

τηρίου Ελλάδος, κ. Γεώργιος Τσακίρης, επισημαίνει σωρεία λαθών

ιδιωτικοποίηση

στον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ, σε βάρος των ξενοδόχων.

Μέσα στο επόμενο τετράμηνο

των αεροδρομίων. Αυτό προέκυψε από συνάντηση που είχαν

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, πολλά ξενοδοχεία μέλη του Ξ.Ε.Ε. με

ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μετα-

την παραλαβή των τελευταίων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύ-

φορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με τη διοίκηση του

ματος από τη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους, βρέθηκαν αντιμέ-

Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γρα-

τωποι με μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Διαπίστωσαν ότι οι αρμό-

φείων (HATTA).

διες υπηρεσίες, προφανώς εκ παραδρομής, έχουν χρεώσει στους

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε: «Αυτές τις

λογαριασμούς το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 υπολογισμένο στο σύνολο

δύσκολες ώρες πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε πραγματικά,

της επιφάνειας του ξενοδοχείου, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση του

για να κρατήσουμε την οικονομία όρθια. Ο τουρισμός είναι ένα

35% αυτής, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν.

βασικό όπλο της Ελλάδας και πρέπει να τον προσέξουμε ως κόρη

4021/2011 (ΦΕΚ 262/Α').

οφθαλμού. Εμείς, από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών,

«Το παράδοξο είναι», υπογραμμίζει ο κ. Τσακίρης, «ότι αυτό συμ-

πρέπει να δούμε τον εκσυγχρονισμό των οδικών μεταφορών και

βαίνει όχι μόνο σε ξενοδοχεία στα οποία και πέρσι το ΕΕΤΗΔΕ του

ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο στις αεροπορικές μεταφορές, για να

2011 είχε υπολογιστεί λανθασμένα εφ' όλης της επιφάνειας, παρά

γίνει η χώρα πιο ελκυστική για τους τουρίστες. Όποιες αγκυλώσεις

το γεγονός ότι υπέβαλαν όλα τα ζητούμενα δικαιολογητικά στις

και εμπόδια υπάρχουν, που εμποδίζουν την προσέλκυση τουρι-

αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για διόρθωση των στοιχείων τους, αλλά και σε

στών, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η προσπάθειά μας θα είναι σε

ξενοδοχεία στα οποία το περσινό ΕΕΤΗΔΕ είχε υπολογιστεί σωστά

συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να έχουμε

με την αφαίρεση του 35% της επιφανείας τους».

το ταχύτερο δυνατό χειροπιαστά αποτελέσματα. Ήδη, γίνονται

Συνεχίζοντας ο προέδρος του Ξ.Ε.Ε., σημειώνει: «Δεν γνωρίζουμε

δυο χωριστές προσπάθειες. Μια προσπάθεια στο επίπεδο των

εάν όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται σε λάθος του υπουργείου

αερομεταφορών και των περιφερειακών αεροδρομίων, για να

Οικονομικών, της ΓΓΠΣ ή κάποιου άλλου φορέα. Επειδή όμως τα

κάνουμε την χώρα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Να δούμε

ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

ξανά την πολιτική τελών για παράδειγμα, να προχωρήσουμε την

είναι πολύ υψηλά, θεωρούμε ότι, πέρα από το πραγματικό γεγονός

αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Από την

ότι πολλά ξενοδοχεία, υπό τη δεδομένη οικονομική συγκυρία, αδυ-

άλλη πλευρά, βλέπουμε ξανά το πλαίσιο των οδικών επιβατικών

νατούν πλέον να καταβάλουν το ΕΕΤΗΔΕ, είναι καταχρηστικό να

μεταφορών για να υπάρχει ανταγωνισμός και καλύτερες υπηρε-

υποχρεώνονται οι συνεπείς φορολογούμενοι να υποστούν τη γρα-

σίες και με αυτό τον τρόπο να ωθήσουμε μπροστά την οικονομία,

φειοκρατική ταλαιπωρία της επιστροφής των αχρεωστήτως κατα-

ενισχύοντας την εικόνα της χώρας τουριστικά, αλλά δίνοντας και

βληθέντων λόγω λάθους ή αμέλειας των κρατικών υπηρεσιών».

καλύτερες υπηρεσίες και στους Έλληνες πολίτες»

Το Ξ.Ε.Ε. ζητάει την παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και

Γ. Μαυραγάνη, έτσι ώστε:

Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), Γιώργος Τελώνης δήλωσε: «Ήταν

α) Να σταματήσει η χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της

μια συνάντηση στην οποία έγινε πλήρης ενημέρωση του Υπουρ-

ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων μέχρις ότου διορθωθεί το λάθος από

γού για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και γενικότε-

όπου και εάν προέρχεται.

ρα ο τουρισμός. Είχαμε πλήρη ταύτιση απόψεων και πιστεύω ότι

β) Να ανακληθούν οι λανθασμένοι λογαριασμοί που έχουν αποστα-

θα έχουμε κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων από εδώ και πέρα.

λεί και να σταλούν εκ νέου διορθωμένοι και επικαιροποιημένοι.

Θεωρώ ότι ο Υπουργός εκφράστηκε θετικά, τόσο για τον τουρι-

γ) Να διορθωθούν άμεσα τα αρχεία σύμφωνα με τα υποβληθέντα

σμό όσο και για τα θέματα που μας απασχολούν. Είμαι πολύ πιο

από τα ξενοδοχεία στοιχεία, έτσι ώστε το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 να υπο-

αισιόδοξος, από την ώρα που μπήκα μέσα και μετά. Αν πραγμα-

λογιστεί σωστά με την αφαίρεση του 35% της επιφανείας τους και

τικά προχωρήσουν τα θέματα όπως ακριβώς τα θέσαμε,. θεω-

να γίνει συμψηφισμός των παραπάνω ποσών που κατέβαλαν για

ρώ ότι το 2013, θα είναι μια καλύτερη χρονιά και ο τουρισμός, ο

το ΕΕΤΗΔΕ του 2011.

24 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πρόταση για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την κρουαζιέρα από το ΗΑΤΤΑ

δρομίων αφαιρέσουμε αυτές της Αθήνας, τότε το πρόσημο γίνεται θετικό (+0,4%). Πιο αναλυτικά, το εννιάμηνο του τρέχοντος έτους στη χώρα μας

Τη δημιουργία συντονιστικού οργά-

αφίχθησαν 10.301.155 τουρίστες, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα

νου για την κρουαζιέρα, με δυνα-

του 2011 οι αφίξεις είχαν διαμορφωθεί στις 10.560.658.

τότητα να επιβάλει αποφάσεις και

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Κεφα-

να επιλύει ζητήματα για τα οποία

λονιάς (13,32%), και ακολουθούν των Χανίων (8,89%), της Θεσ-

είναι, σήμερα, συνυπεύθυνα έξι

σαλονίκης (7,43%), που εξυπηρετεί τη Χαλκιδική, της Κέρκυρας

έως επτά υπουργεία (ΥΝΑ, ΥΠΤΟΥΡ,

(7,36%), της Μυκόνου (5,72%) και της Σκιάθου (4,28%).

ΥΠΑΝΥΠ, ΥΠΕΞ, ΥΠΟΙΚ, ΤΠΑΙΘΠΑ,

Στους «χαμένους» της περιόδου συγκαταλέγονται η Καβάλα

ΥΔΤκΠτΠ) πρότεινε ο πρόεδρος του

(-14,93%), η Σάμος (-8,55%), η Ρόδος (-5,96%), η Ζάκυνθος (-5,06%),

συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών

η Κως (-4,15%), το Άκτιο (-0,86%), το Ηράκλειο (-0,69%) και η

Γραφείων (HATTA), κ. Γιώργος Τελώνης, μιλώντας στο 1ο Συνέ-

Σαντορίνη (-0,65%).

δριο Κρουαζιέρας Κέρκυρας, με θέμα «Κρουαζιέρα και Τοπική

Η Αθήνα εξακολουθεί να εμφανίζει αρνητικό πρόσημο, που δια-

Κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο

μορφώνεται στο 11,93%, αποτελώντας το «μεγάλο ασθενή» της

νησί των Φαιάκων.

περιόδου.

Βασική αρμοδιότητα, όπως τονίστηκε, θα είναι τόσο η επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κρουαζιέρα και διαιωνίζονται εξαιτίας της συναρμοδιότητας των υπουργείων και της γραφειοκρατίας, όσο και η άμεση αντιμετώπιση θεμάτων που

ΑΦΟΙ ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ Συνεχίζει ακάθεκτη, παρά τις φήμες

προκύπτουν από την καθημερινότητα. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του HATTA, επικεντρώθηκε στους

Με μια λιτή ανακοίνωσή της η

τρόπους προσέλκυσης της διεθνούς κρουαζιέρας, στον εμπλου-

εταιρία ΑΦΟΙ ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ

τισμό του τουριστικού προϊόντος, την προβολή και την προώ-

ΑΕΒΕ βάζει τέλος στη φημο-

θησή του και στα αναπτυξιακά, θεσμικά και λειτουργικά θέματα

λογία περί δήθεν παύσης λει-

που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να μπορεί να επι-

τουργίας της.

τευχθεί ο στόχος της ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Η ανακοίνωση της εταιρίας έχει ως εξής:

Σ.Ε.Τ.Ε.: Ανακάμπτει ο ελληνικός Τουρισμός • Η Αθήνα, ο «μεγάλος ασθενής» της σεζόν

«Κυκλοφορεί στην αγορά ότι η εταιρία ΑΦΟΙ ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ σταμάτησε την εμπορική της δραστηριότητα. Προς αποκατάσταση της αλήθειας πληροφορούμε τους πελάτες

Tην ανάκαμψη

μας, αλλά και όλους τους επαγγελματίες στο χώρο της εστία-

του ελληνικού

σης, της διασκέδασης και της διαμονής ότι η εταιρία όχι μόνο

Τουρισμού την

λειτουργεί στο ιδιόκτητο κτίριό της, στην οδό Θεσσαλονίκης

τρέχουσα περί-

100, αλλά βελτιώνεται συνεχώς με το να εμπλουτίζει τον πολύ

οδο επιβεβαιώ-

πλούσιο κατάλογο ειδών της με νέα προϊόντα που φιλοδο-

νουν τα στοιχεία

ξούν να προχωρήσουν στην ελληνική αγορά.

εννιαμήνου που

Στόχος της εταιρίας μας είναι όπως επί 50 συναπτά χρόνια

συγκέντρωσε και

υπηρετούμε με αγάπη και εξυπηρετούμε με ευχαρίστηση τους

επεξεργάστηκε ο

φίλους μας επαγγελματίες και μη, δημιουργώντας μεταξύ μας

Σύνδεσμος Ελλη-

σχέσεις φιλικές και εμπιστοσύνης, οι επόμενες δεκαετίες να

νικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) από 15 αεροδρόμια

είναι ακόμα περισσότερο επικοδομητικές προς όφελος όλων

της χώρας.

των συνεργαζόμενων φίλων μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε ποσοστό 2,46% περιορίστηκαν οι απώλειες στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα

Για την εταιρία

αεροδρόμια της χώρας το διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος

ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο, περυσινό διάστημα, ενώ αν

Πρόεδρος Δ.Σ.

ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Διευθύνων Σύμβουλος»

από τις συνολικές αεροπορικές αφίξεις των υπό εξέταση αερο-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

25


NEA Προσανατολισμένη σε νέες τουριστικές αγορές η 28η Philoxenia

Ο Μιχάλης Σακέλλης στο «τιμόνι» του Σ.Ε.Ε.Ν.

• Τουριστικό γραφείο της TUI και η UEFA στην έκθεση

Ο Μιχάλης Σακέλλης, διευθύνων σύμβουλος της BlueStar Ferries είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) μετά

Tις τουριστικές αγορές της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολι-

τις εκλογές που έγιναν κατά τη διάρκεια

κής Ευρώπης θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της η 28η

της γενικής συνέλευσης των μελών, με

Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, που πραγματοποιείται

βάση το νέο καταστατικό που προέκυ-

από 22 έως 25 Νοεμβρίου 2012, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο

ψε μετά τη συγχώνευση με την ΕΕΑ, που είχε γίνει πριν από ένα

Θεσσαλονίκης.

περίπου χρόνο, σε μια προσπάθεια συνένωσης όλων των δυνά-

Στο πλαίσιο αυτό, στη φετινή Philoxenia θα φιλοξενηθούν 100

μεων του κλάδου.

και πλέον εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από τη διεθνή

Το νέο Δ.Σ. που αναδείχθηκε είναι 14μελές, ενώ θεσμικά μετα-

τουριστική αγορά. Ενδεικτικά, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες (tour

βάλλεται ο τρόπος λειτουργίας του ΣΕΕΝ, αφού δημιουργήθηκαν

operators) προέρχονται από τις εξής αγορές:

κάτω από την «ομπρέλλα» του τρεις κλάδοι: Ακτοπλοΐα, Διεθνείς

• 10 και πλέον από την Κίνα.

Πλόες (Ιταλία) και Κρουαζιέρα, ενώ στον κλάδο της Ακτοπλοΐας

• 10 από Ρωσία & Ουκρανία.

δημιουργήθηκε και υποκλάδος Ταχυπλόων πλοίων.

• Περισσότεροι από 10 από τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία.

Η σύνθεση του Δ.Σ. μετά τη συγκρότησή του σε σώμα έχει ως

• Περισσότεροι από 20 από τις παραδοσιακές, μεγάλες αγορές

εξής: Πρόεδρος: Μιχάλης Σακέλλης • Αντιπρόεδρος Κρουαζιέρας:

της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Μιχάλης Καψάλης • Αντιπρόεδρος Ακτοπλοΐας: Αντώνης Αγαπητός

• 6 και πλέον από την Ινδία.

• Αντιπρόεδρος Διεθνών Πλόων: Σπυρίδων Πασχάλης • Γενικός Γραμ-

• Τουλάχιστον 5 από τη Μεγάλη Βρετανία.

ματέας: Αδαμάντιος Κρασανάκης • Ταμίας: Ευάγγελος Βεντούρης

• Μεγάλος αριθμός από τις χώρες των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και

• Μέλη: Σπυρίδων Πρωτοπαπαδάκης, Θεολόγος Παναγιωτάκης,

της Ν. Αφρικής.

Ιωάννης Αβραντίνης, Ιωάννης Δεπάστας, Σαράντος Καρατζής,

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 28η Philoxenia θα εκπροσωπηθεί

Εμμανουήλ Γαλανός, Γεώργιος Σπανός, Νικόλαος Κάρδαρης.

η TUI με τουριστικό της γραφείο από την Ευρώπη, ενώ μεγάλη

Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Σακέλλης είπε: «Το νέο Δ.Σ. του

επιτυχία αποτελεί το γεγονός της συμμετοχής συνδέσμου από τις

Συνδέσμου μας εκλέγεται στη δυσκολότερη περίοδο που έχει

Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από άλλες χώρες. Ανάμεσά τους

αντιμετωπίσει ποτέ η επιβατηγός Ναυτιλία μας και κυρίως η

βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ένωση UEFA.

Ακτοπλοΐα. Σήμερα στην Ακτοπλοΐα και στις γραμμές Αδριατι-

Την ίδια στιγμή, θα εκπροσωπηθούν δια των αρμοδίων τους

κής είναι δρομολογημένος ο νεότερος και πιο σύγχρονος στόλος

ταξιδιωτικοί προορισμοί από όλον τον κόσμο, ενώ παράλληλα

στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 70% των επιβατών στο

το «παρών» θα δώσουν τουριστικές επιχειρήσεις από ολόκληρη

Αιγαίο διακινείται με νέα και σύγχρονα πλοία νέας τεχνολογίας,

την Ελλάδα, εκπροσωπώντας διαφορετικούς τομείς και έχοντας

ενώ ταυτόχρονα στον κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από

τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους διεθνείς εμπορικούς

10.000 εργαζόμενοι, ναυτικοί και υπάλληλοι γραφείων και πρα-

επισκέπτες της έκθεσης.

κτορείων. Τις εξαιρετικές αυτές υπηρεσίες και τις θέσεις εργασίας

Στο πλαίσιο της νέας αυτής φιλόδοξης προσπάθειας, στη Philoxenia

καλούμαστε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στον χώρο, εταιρίες

θα πραγματοποιηθούν ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις, μετα-

και εργαζόμενοι, να διαφυλάξουμε, επιδεικνύοντας κατανόηση,

ξύ των οποίων ξεχωρίζει η διοργάνωση Συνεδρίων Θρησκευτι-

σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τα συμφέροντα και οι στόχοι μας

κού και Πολιτιστικού Τουρισμού, ενώ προγραμματίζεται ειδικό

είναι κοινοί και κοινή πρέπει να είναι η προσπάθεια».

αφιέρωμα στις νέες τεχνολογίες και το διαδικτυακό τουριστικό

Και συνέχισε: «Οι καλές Ακτοπλοϊκές υπηρεσίες είναι μονόδρο-

μάρκετινγκ.

μος για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας και απαραίτητη

Η φετινή, νέα Philoxenia, που διοργανώνεται από τη Helexpo σε

προϋπόθεση για την επιβίωση των νησιωτών και την διαφύλαξη

συνεργασία με την εταιρία ARTION Conferences & Events, πρόκει-

των Εθνικών μας συμφερόντων. Τα προβλήματα της Ακτοπλοΐας

ται να αποτελέσει το πιο σημαντικό τουριστικό φόρουμ της ευρύ-

και των γραμμών Αδριατικής δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζο-

τερης γεωγραφικής περιοχής, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες

νται με την λογική των Μνημονίων και πρέπει η Πολιτεία να βρει

και δίνοντας παράλληλα ώθηση στον τουρισμό της Ελλάδας, των

λύσεις σήμερα και να προγραμματίσει τα επόμενα βήματα πριν

Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης γενικότερα.

φτάσουμε σε αδιέξοδα».

26 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο • Για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010

πληρωμών τόκων επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού μετά τη συμμετοχή των ιδιωτών στην περικοπή του δημόσιου χρέους (PSI). Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 89 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 31 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2011, κυρίως επειδή καταγράφηκαν καθαρές μεταβιβαστικές πληρωμές του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως προς την ΕΕ), έναντι καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων τον Ιούλιο του 2011

Με αρνητικό πρόσημο τουριστικά έσοδα και αφίξεις Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 7,4 δισ. ευρώ ή Πλεονασματικό, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010, ήταν τον

53,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και δια-

περασμένο Ιούλιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα

μορφώθηκε σε 6,5 δισ. ευρώ.

με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Ιούλιο του 2012 το ισοζύγιο τρεχουσών

εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 3,9 δισ. ευρώ, τη

συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 642 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμμα-

μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 2,8 δισ.

τος 880 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2011.

ευρώ, καθώς και την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 836 εκατ.

υπηρεσιών (κατά 486 εκατ. ευρώ) και τρεχουσών μεταβιβάσεων

ευρώ, λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των

(κατά 88 εκατ. ευρώ).

αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 389 εκατ. ευρώ, καθώς

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε

και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και

κατά 4 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος

καυσίμων και κατά 305 και 142 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2,4 δισ. ευρώ (ή 30,4%) και του

Το εμπορικό έλλειμμα, εκτός καυσίμων και πλοίων, περιορίστηκε,

περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά

κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές

1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων

κατά 346 εκατ. ευρώ ή 15,8%, καθώς οι εισπράξεις από εξαγωγές

μειώθηκαν ελαφρά (κατά 71 εκατ. ευρώ ή 1,1%).

αυξήθηκαν μόνο κατά 43 εκατ. ευρώ ή 3,9%.

Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 56 εκατ.

αυξήθηκαν κατά 5,9%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές

ευρώ λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες

μειώθηκαν με πολύ ταχύτερο (υπερδιπλάσιο) ρυθμό (12,8%).

μεταφορών και της βελτίωσης του ισοζυγίου των λοιπών υπηρε-

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο επτά-

σιών, εξελίξεις οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τον περιορισμό των

μηνο οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από

καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως στη μείωση των καθα-

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2011, οι ταξιδιωτικές

ρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές εισπρά-

δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 2,8%

ξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν.

και οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλά-

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοί-

δος μειώθηκαν κατά 11,9%, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι

κους μειώθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστη-

καθαρές εισπράξεις κατά 35 εκατ. ευρώ.

μα του 2011, αντικατοπτρίζοντας και τη μείωση των αφίξεων μη

Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά

κατοίκων με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,2% (σύμφωνα με τα στοιχεία

4,1%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος.

της «Έρευνας Συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδος).

Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως

Ταυτόχρονα όμως, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από

από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν πτώση κατά 2,9% και

κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 15,6%, με αποτέλεσμα

οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 14,8%, με αποτέλεσμα

η μείωση των καθαρών εισπράξεων να περιοριστεί στα 170 εκατ.

να αυξηθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 56 εκατ. ευρώ.

ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσί-

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 749 εκατ.

ες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρέμειναν

ευρώ, σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω της μείωσης των καθαρών πλη-

σχεδόν στάσιμες (-0,9%), αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθη-

ρωμών για τόκους μερίσματα και κέρδη η οποία, με την σειρά της,

καν κατά 13,5%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξη-

οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 573 εκατ. ευρώ) των καθαρών

θούν κατά 514 εκατ. ευρώ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

27


NEA Κεφαλογιάννη: Μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στον Τουρισμό

τουρισμός για τον οποίο έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικά ως προς το θέμα της ανάγκης ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού, συμφωνήθηκε η εξέταση κοινών δράσεων, υπό το

Σειρά μέτρων για την ανάπτυξη του

πρίσμα και της αναλυτικής πρότασης που είχε υποβάλει πέρυ-

ελληνικού τουρισμού και την προ-

σι η Π.Ο.Ξ. στο υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τη θεσμοθέτηση

σέλκυση επενδύσεων, ανακοίνωσε η

περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» τους χειμερινούς μήνες.

υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, συμμετέχοντας σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΩΘΕΝ

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Η υπουργός, επισήμανε ότι η ανασυγκρότηση του υπουργείου

Με την υπογραφή του Γιώργου Ανωμερίτη

Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. με τη συγκέντρωση των απαραίτητων αρμοδιοτήτων, δίνει άμεσες απαντήσεις στις τεράστιες θεσμικές ανάγκες του τουρισμού και δημιουργεί ένα επιτελικό υπουργείο που σχεδιάζει, συντονίζει και εφαρμόζει την τουριστική πολιτική

Σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα 201 σελίδων με 140 φωτογραφίες

με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίλητος στη γνωστή σειρά ΑΝΩΘΕΝ

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας, έγινε αναλυτική ενημέρωση

ένα ακόμη πολυτελές λεύκωμα για την «αυροφίλητο» Άνδρο.

της υπουργού για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν

Το βιβλίο-λεύκωμα, το οποίο προλογίζει ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Γιάννης

τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και γενικότερα θέματα που άπτο-

Γλυνός, έγραψε και επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος πλην

νται αρμοδιοτήτων άλλων υπουργείων, ζητώντας τη συνδρομή

των άλλων «κυκλαδικών» του βιβλίων, έχει επίσης γράψει και επιμελη-

της για την επίλυσή τους.

θεί την έκδοση για το άλλο νησί των γονιών του τη Νάξο.

Στη συνέχεια η υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε παρεμβάσεις

Όλες οι φωτογραφίες, οι περισσότερες ολοσέλιδες και δισέλιδες έχουν

άμεσου χαρακτήρα στους ακόλουθους τομείς:

ληφθεί από ελικόπτερο με φωτογράφο τον Γιάννη Γιαννέλο την Άνοι-

- Απόσυρση παλαιών ξενοδοχείων

ξη του 2012.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανταποκρινόμενη σε πάγιο

Το βιβλίο εμπεριέχει επίσης διαχρονικά ποιήματα του Γιώργου Ανω-

αίτημα των φορέων του τουρισμού και με στόχο την αντιμετώ-

μερίτη από τις συλλογές του «Οκτάνεμα», «Επαναπροσδιορισμοί» και

πιση του χρόνιου προβλήματος των πεπαλαιωμένων και εγκατα-

«Συλλογικά» (Εκδόσεις Γαβριηλίδη), καθώς και 10 ιστορικές σφραγίδες

λελειμμένων τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με φθίνου-

του νησιού από τη συλλογή του Ανδριώτη στην καταγωγή ιατρού και

σα ζήτηση σε τουριστικά καταλύματα, αλλά αυξημένη ζήτηση

συγγραφέα Ακύλλα Μήλα.

σε παραθεριστική κατοικία, έχει προβλέψει την επιβολή ειδικού

Στο εισαγωγικό-λογοτεχνικό του, όπως και σ΄ όλα τα άλλα έργα του,

τέλους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

σημείωμα ο Γιώργος Ανωμερίτης περιγράφει ως ανδριώτης από μητέ-

Το υπουργείο Τουρισμού ολοκληρώνοντας τις εκτελεστικές και

ρα, όλα όσα επί χρόνια έχει ζήσει στο νησί, ατενίζοντάς τα πλέον από

διοικητικές πράξεις που απαιτούνται και σε συνεργασία με το

άλλη οπτική γωνία μέσα από το φακό του Γιάννη Γιαννέλου. «Έχοντας

ΥΠΕΚΑ, θα ορίσει μια ή δυο περιοχές στις οποίες θα εφαρμο-

περπατήσει ή επισκεφθεί τα περισσότερα μέρη της Άνδρου, όπου η

στεί πιλοτικά το μέτρο.

αισθητική απόλαυση βρίσκεται ακόμα και στο ελάχιστο φως μιας

- Ειδική Υπηρεσία Τουριστικών Επενδύσεων (one stop shop)

φευγάτης ματιάς, δεν μπορούσα παρά να σταθώ εκστατικός … στη

Για την ενίσχυση του ρόλου του υπουργείου στο συντονισμό των

γοητεία του σώματος της Άνδρου…. Όλη αυτή η γη, που τη θαυμά-

θεμάτων των τουριστικών επενδύσεων ενσωματώθηκε η Γενική

ζεις από ψηλά έχει στα χώματα της άγια ονόματα, θυσίες, κόπους και

Γραμματεία Τουριστικών Επενδύσεων και Υποδομών στο υπουρ-

σκληρούς αγώνες για να κρατηθεί η γη με μαλτεζόπετρες στις πλαγίες

γείο ώστε να υπάρχει μία ενιαία τουριστική πολιτική για τις επεν-

των στημάτων». Για να καταλήξει, γράφοντας με το σύνηθή του τρόπο

δύσεις. Στο πλαίσιο αυτό στελεχώνεται άμεσα ειδική υπηρεσία

ότι «σε εποχές ισοπεδωτικές και γενικόμορφες πρέπει να δώσουμε τον

και αναμένεται η πλήρης ενεργοποίησή της.

καλύτερο εαυτό μας για να σώσουμε από τη φθορά και την πιο μικρή

- Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

ρυτίδα του προσώπου της Άνδρου που ξέρουμε, χωρίς να τη φορτώ-

Για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος του ελληνικού

σουμε φτιασίδια. Να δείξουμε λίγο πιο πολύ σεβασμό στο απλό της

τουρισμού, που είναι η εποχικότητα, το υπουργείο Τουρισμού

ομορφιάς της, πριν γίνει απλοϊκό σε καινούριες θεωρήσεις εκμετάλ-

προωθεί μέτρα για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού.

λευσης γης και ανθρώπων».

Αιχμή των προσπαθειών, σε πρώτη φάση, αποτελεί ο ιατρικός

28 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


OIKONOMIKA NEA

του Κώστα Τσαχάκη

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

29


∆ΙΕΘΝΕΣ

Χαμόγελα αισιοδοξίας του ΠΟΤ για τον παγκόσμιο τουρισμό

• Στο 1 δισ. οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις • Με αρνητικό πρόσημο αφίξεις και έσοδα στην Ελλάδα • Ακόμη μεγαλύτερες οι απώλειες στην Κύπρο

Μηνύματα αισιοδοξίας στέλνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Στην Αμερική η αύξηση των αφίξεων ήταν 6%, λίγο παραπάνω από τον

(ΠΟΤ), που στις τελευταίες προβλέψεις του κάνει λόγο για αύξη-

παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση ανήλθε στο 4%, κατο-

ση της διεθνούς τουριστικής κίνησης κατά 3-4% το 2012, παρότι

χυρώνοντας τα θετικά αποτελέσματα του 2011, παρά τη συνεχιζόμενη

ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί το δεύτερο τετράμηνο του έτους. Στο

οικονομική αστάθεια στην ευρωζώνη. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τον δείκτη εμπιστοσύνης

πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΤ εκτιμά ότι οι διεθνείς αφίξεις το 2012 θα αγγί-

του ΠΟΤ, σύμφωνα με τον οποίο, οι παγκόσμιες τουριστικές επιδόσεις

ξουν το ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου, καθώς μόνο την περίοδο

του πρώτου τετραμήνου του 2012 ήταν ελαφρώς υψηλότερες από τις

Μαΐου-Αυγούστου προβλέπεται ότι περίπου 415 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

εκτιμήσεις των ειδικών του ΠΟΤ που γίνονται στην αρχή του έτους. Βελτιωμένος εμφανίζεται και ο δείκτης εμπιστοσύνης του ΠΟΤ για το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου. Το διάστημα αυτό αναμένεται να ταξιδέψουν παγκοσμίως 415 εκατ. τουρίστες. Ο τουρισμός την περίοδο αυτή αντιπροσωπεύει το 41% του συνολικού ετήσιου τουρισμού, όπως δεί-

Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις

χνουν τα στοιχεία παρελθόντων ετών.

παγκοσμίως ανήλθαν σε 285 εκατ., αυξημένες κατά 5% σε σχέση με την

Οι θετικές προοπτικές επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία των αεροπο-

αντίστοιχη περίοδο του 2011 και οι προοπτικές παραμένουν θετικές και

ρικών κρατήσεων που δίνει στη δημοσιότητα η εταιρία ForwardKeys, η

για το δεύτερο τετράμηνο (Μάιος-Αύγουστος).

οποία, για πρώτη φορά, αναφέρεται στο Βαρόμετρο του ΠΟΤ.

Τα καλύτερα αποτελέσματα, το πρώτο τετράμηνο, σημειώθηκαν σε Ασί-

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ForwardKeys οι διεθνείς αεροπο-

α-Ειρηνικό και Αφρική όπου η αύξηση των αφίξεων ήταν 8%.

ρικές κρατήσεις παγκοσμίως για το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου 2012

Αντίστοιχα, εμφανή σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε ο τουρισμός της

είναι αυξημένες κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011,

Ιαπωνίας, με τις αφίξεις να καταγράφουν αύξηση 40% κατά το πρώτο

αν και ελαφρώς κατώτερες από αυτές του πρώτου τετραμήνου του έτους

5μηνο του 2012.

(7%). Τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν ένα σημαντικό τουριστικό δεί-

Ανάκαμψη του τουρισμού της «βλέπει» και η Βόρεια Αφρική (+11%),

κτη, καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό όλων των τουριστικών

οφειλόμενη κυρίως στην ανάκαμψη της Τυνησίας, όπου οι αφίξεις αυξή-

ταξιδιών παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΤ για τους διά-

θηκαν κατά 48% το πρώτο τετράμηνο του 2012, ενώ θετικά αποτελέ-

φορους προορισμούς.

σματα καταγράφει και η Αίγυπτος με αύξηση 29%.

Εν τω μεταξύ, συγκρίνοντας τις αφίξεις στην Ελλάδα και τις ανταγω-

30 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


∆ΙΕΘΝΕΣ

Εξέλιξη αλλοδαπού Τουρισµού στην Ελλάδα και τις ανταγωνίστριες χώρες % Μεταβολή Αφίξεις

Συναλλαγµατικές Εισπράξεις

Χώρα

Περίοδος

2010/09

2011/10

2012/11

Περίοδος

2010/09

2011/10

2012/11

ΕΛΛΑ∆Α (1)

Ιαν.-Ιούλ.

-3,3

8,8

-4,9

Ιαν.- Μάι.

-7,9

4,4

-12,5

Ιταλία

Ιαν.-Απρ.

3,7

3,0

0,9

Ιαν.-Απρ.

3,2

5,3

-0,3

Ισπανία

Ιαν.-Ιούν.

-2,1

7,5

1,4

Ιαν.-Απρ.

-0,9

9,8

-0,7

Πορτογαλία (2)

Ιαν.-Μάι.

-5,0

13,9

1,2

Ιαν.-Μάι.

6,4

8,4

5,8

Κροατία (2)

Ιαν.-Μάι.

3,0

-3,3

17,7

Ιαν.-Μάρτ.

8,0

-15,4

19,2

Κύπρος

Ιαν.-Μάι.

-3,1

11,7

-15,4

Ιαν.-Μάι.

-1,9

19,3

-14,4

Τουρκία

Ιαν.-Ιούν.

9,3

12,6

-2,3

Ιαν.-Μάι.

2,6

24,4

-4,3

(1) Αφορά αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα κυριότερα αεροδρόµια της χώρας. Οι αφίξεις της Αθήνας προέρχονται από το "Ελ. Βενιζέλος". Περιλαµβάνονται τα 19 µεγαλύτερα αεροδρόµια της χώρας. (2) Αφορά διανυκτερεύσεις αλλοδαπών τουριστών σε ξενοδοχειακά καταλύµατα. Πηγή: Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες και Κεντρικές Τράπεζες των χωρών. Επεξεργασία ΙΤΕΠ.

νίστριες χώρες, με βάση στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο

ενώ οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) παρουσίασαν τη μεγα-

Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), την περίοδο Ιανουαρί-

λύτερη τουριστική δαπάνη.

ου-Ιουλίου καταγράφεται μείωση 4,9% στις αεροπορικές αφίξεις, σε

Εν κατακλείδι, ο τουριστικός τομέας, παρά την οικονομική κρίση και

σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Ωστόσο, μειωμένες είναι

την αβεβαιότητα που αυτή προκαλεί, εξακολουθεί να παραμένει η

οι αφίξεις και στην Τουρκία, με πτώση 2,3% το εξάμηνο του έτους, ενώ

κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό ενισχύει

αξιοσημείωτη μείωση σε ποσοστό 15,4% εμφανίζει και η Κύπρος το

την ανάγκη να υπάρξει πολιτική δέσμευση και υποστήριξη του τομέα.

πεντάμηνο του 2012.

Ο διεθνής τουρισμός συμβάλλει σήμερα στο 30% των παγκοσμίων εξα-

Στην αντίπερα όχθη, άνοδο 17,7% παρουσιάζει το πεντάμηνο η Κροα-

γωγών υπηρεσιών και στο 6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και

τία, 1,2% η Πορτογαλία, 1,4% το εξάμηνο η Ισπανία και 0,9% το τετρά-

υπηρεσιών. Ως εξαγωγικός τομέας βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμί-

μηνο η Ιταλία.

ως, μετά τα καύσιμα, τα χημικά και τα τρόφιμα, ενώ σε πολλές χώρες

Απώλειες κατά 12,5% εμφανίζει η Ελλάδα και στις συναλλαγματικές

κατέχει την πρώτη θέση.

εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012, σε σύγκριση με το

Η σημασία του τουρισμού έχει αρχίσει σταδιακά να αναγνωρίζεται όλο

αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, και ακολουθεί η Τουρκία με μείωση 4,3%.

και περισσότερο από τις κυβερνήσεις των χωρών. Για πρώτη φορά

Ωστόσο, την «πρωτιά» έχει η Κύπρος με απώλειες 14,4%. Οριακές απώ-

στη σύνοδο των G20, στο Μεξικό, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους

λειες καταγράφουν στο τετράμηνο η Ιταλία και η Ισπανία κατά 0,3% και

τομείς που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την παγκόσμια οικονο-

0,7% αντίστοιχα. Αντίθετα, αυξημένα κατά 5,8% είναι τα έσοδα το πεντά-

μική ανάκαμψη. ◊

μηνο στην Πορτογαλία και κατά 19,2% το τρίμηνο στην Κροατία. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις συνέχισαν να ανακάμπτουν από την κρίση του 2009 και το 2011 ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους 3,8% σε σχέση με το 2010. Την ίδια χρονιά η αύξηση των διεθνών αφίξεων ήταν 4,6%. Η ανάλογη πορεία αφίξεων και εισπράξεων δείχνει τη στενή σχέση των δύο δεικτών, με την αύξηση των εισπράξεων να υστερεί ελαφρώς από την αύξηση των αφίξεων σε περιόδους οικονομικών περιορισμών. Αύξηση των τουριστικών εισπράξεων σημειώθηκε σε όλες τις περιοχές, εκτός από τη Μέση Ανατολή όπου σημειώθηκε μείωση 14%. Η αύξηση των εισπράξεων στην Ευρώπη ήταν 5,2% και εξακολουθεί να διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο τουριστικών εισπράξεων παγκοσμίως (45%),

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

31


ΘΕΜΑ

«Αιμοδότης» της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός • 34,4 δισ. η επίδραση του τουρισμού στην οικονομία Σε σημαντικό «αιμοδότη» της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται ο τουρισμός εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «Η επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία», η οποία αποτυπώνει τη σημαντική συμβολή του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική επίδραση στην ελληνική

σημαντικότερη εκείνη του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών στον οποίο

οικονομία από την εσωτερική τουριστική δαπάνη (της δαπάνης δηλα-

εντάσσεται ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτοπλοϊκών δραστηριοτήτων, όπως

δή από αλλοδαπούς επισκέπτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά

επίσης και δραστηριοτήτων σχετικών με τον θαλάσσιο τουρισμό.

και ημεδαπούς επισκέπτες στο εσωτερικό της χώρας) και τις επενδύσεις

Σημαντική είναι επίσης η επίδραση από τις οδικές μεταφορές η οποία

που σχετίζονται με τον τουρισμό εκτιμάται (στοιχεία 2010) στα 34,4 δισ.

εκτιμάται στο 7% περίπου της άμεσης επίδρασης, ενώ ελαφρώς μικρό-

ευρώ ή 15,1% του ΑΕΠ, εκ των οποίων τα 15,2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύ-

τερη είναι η συνεισφορά από τον κλάδο των αερομεταφορών επιβα-

ουν την άμεση επίδραση από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος

τών (5%).

στην Ελλάδα. Μάλιστα είναι αρκετά πιθανό με τα στοιχεία του 2011, όπου

Στις επιμέρους κατηγορίες που σχετίζονται με την τουριστική κατανά-

το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, ενώ οι ταξιδιωτικές αφίξεις, αλλά και εισπράξεις

λωση, η συνεισφορά από τις αγορές αγαθών λιανικού εμπορίου εκτι-

αυξήθηκαν, η τελική συμβολή να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

μάται στο 5% της συνολικής άμεσης επίδρασης.

Εξάλλου εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ τουριστικής δαπάνης το

Σχεδόν αντίστοιχη είναι η αναλογία για τις Ψυχαγωγικές-Πολιτιστικές-

ακαθάριστο προϊόν της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται κατά 2.220

Αθλητικές δραστηριότητες και τα Ταξιδιωτικά γραφεία, ενώ στις Ενοικιά-

ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα, η επίτευξη του στόχου των 20 εκατ. αφί-

σεις αυτοκινήτων το ποσοστό ανέρχεται στο 2%. Η μικρότερη επίδραση

ξεων αλλοδαπών επισκεπτών στην Ελλάδα, θα είχε ως αποτέλεσμα οι

καταγράφεται στη διοργάνωση Εμπορικών Εκθέσεων-Συνεδρίων (1%),

τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό να ανέλθουν τουλάχιστον

γεγονός, όμως, που αντανακλά τις θετικές επιπτώσεις -σε όρους δημι-

στα 12,8 δισ. ευρώ, ενώ σε όρους συνολικής επίδρασης στο ΑΕΠ η επι-

ουργίας προστιθέμενης αξίας- από την πραγματοποίηση συνεδρίων

πλέον επίδραση θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010,

κυρίως για τα ξενοδοχεία και την εστίαση.

δηλαδή 3% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα, η έμμεση επίδραση εκτιμάται στα 5,2 δισ. ευρώ. Οι κλάδοι

Επίσης, η άμεση και έμμεση τουριστική απασχόληση στην Ελλάδα εκτι-

που επωφελούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον τουρισμό είναι το

μάται σε 446 χιλ. εργαζόμενους, ενώ συνολικά 741 χιλ. θέσεις απασχό-

Εμπόριο, ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και οι Χρημα-

λησης (ή 16% της συνολικής απασχόλησης της χώρας) υποστηρίζονται

τοοικονομικές υπηρεσίες. Θετικά επηρεάζεται επίσης, η επιχειρηματική

από την ανάπτυξη του τουρισμού. Όσον αφορά στην άμεση επίδραση

δραστηριότητα στις Κατασκευές και τις Τηλεπικοινωνίες, ενώ σημαντι-

του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, τα 2/3 σχεδόν αυτής είναι αποτέλε-

κή είναι η συνεισφορά από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος

σμα της ζήτησης για υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης.

τόσο στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία) όσο και

Στον τομέα των μεταφορών η συνεισφορά ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ, με

στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή. Από την άλλη πλευρά, η προκα-

32 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

'000.000 αφίξεις

Αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα μεταξύ 2000 και 2010 8,0 2000

7,2

λογία, τους φόρους δηλαδή (ΦΠΑ, φόροι και δασμοί επί των 7,6

Μερίδιο ως προς συνολικές αφίξεις 2010

2010

47%

6,4

4,7

4,8 4,0

και υπηρεσιών ως εισροές για την παραγωγική τους διαδι-

Οι εκτιμήσεις για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική

2,8 2,4

2,4

2,0

ευρώ ή στο 5% των εσόδων του κράτους από την έμμεση φορολογία το 2010.

12% 14%

3,2

οικονομία αναδεικνύουν τη δυναμική του στο πλαίσιο της 6%

1,8

4% 0,8

0,8

0,8

0,7

3%

0,5

0,6

4%

0,9 0,2

0,5

3% 0,7

0,2

Ολλανδία

Γαλλία

Η.Π.Α.

πό αυτό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ανεκμετάλλευτους 0,5

μέχρι σήμερα πόρους-δραστηριότητες που θα ενισχύσουν

0,1

0,0 Γερμανία Ην. Βασίλειο Ιταλία

οικονομικής ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα έτη. Για το σκο-

6%

1,6

Βουλγαρία

Ρωσία

Λοιπές

την τουριστική ζήτηση, όπως και στην ανάδειξη της σχέσης μεταξύ τιμής και ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Επεξεργασία: ΙΟΒΕ

από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι επομέ-

Επίδραση του τουρισμού στην απασχόληση, 2010 000 απασχολ.

που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την αγορά προϊόντων κασία. Η συνολική επίδραση εκτιμάται σε 1,4 περίπου δισ.

5,6

νως απαραίτητη η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά του

800 741

295

υφιστάμενου προτύπου γύρω από τον ήλιο και τη θάλασσα,

700

που αποτελεί τον πυλώνα ανάπτυξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

600

Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως διαμορ-

500

φώνεται από τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και από νέους

446

400

αναδυόμενους προορισμούς, μορφές τουρισμού, όπως ο του-

300

ρισμός πόλεων (στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη), ο συνεδριακός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας, σε συνδυασμό

200

με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

100

Σε αντίθεση όμως, με άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως

0 Άμεση & Έμμεση

Προκαλούμενη

η Γεωργία, η Βιομηχανία, το Εμπόριο, οι Κατασκευές, κ.λπ., η

Συνολική

οικονομική δραστηριότητα του τουρισμού δεν αποτυπώνε-

Επίδραση του τουρισμού στα έσοδα από την έμμεση φορολογία, 2010

ται σε ένα μεμονωμένο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Η ιδιαιτερότητά του εντοπίζεται στον προσδιορισμό εκείνων

1.600 '000.000 €

προϊόντων που εισάγονται και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης)

των δραστηριοτήτων, η ζήτηση των οποίων προέρχεται από 411

1.400

1.384

μια συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, τους επισκέπτες μιας περιοχής. Προκειμένου επομένως, να αναλυθεί η επίδρα-

1.200

ση του στην οικονομία είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός των

1.000 800

211

οικονομικών δραστηριοτήτων (κλάδων) που συμμετέχουν στην παραγωγή-διάθεση αγαθών και υπηρεσιών που συν-

762

θέτουν την τουριστική κατανάλωση.

600

Για το σκοπό αυτό η σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα

400

πρέπει να αναλυθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμπεριλάβει

200

όχι μόνο συνήθη μεγέθη για την απεικόνιση της τουριστικής ζήτησης, αλλά και την ευρύτερη επίδρασή του στην ελληνι-

0

κή οικονομία. Η ανάδειξη των διακλαδικών σχέσεων του Άμεση

Έμμεση

Προκαλούμενη

Συνολική

τουριστικού τομέα αποτελεί ένα εργαλείο κατανόησης της

λούμενη επίδραση από την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών

πολύπλευρης συνεισφοράς του τουρισμού, το οποίο μπορεί να εντα-

εκτιμάται στα 13,9 δισ. ευρώ.

χθεί στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής για τη βελτίωση του τουριστικού

Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή στα έσοδα από την έμμεση φορο-

προϊόντος της χώρας. ◊

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

33


∆ΙΕΘΝΕΣ

Eurostat : «Ανθεί» ο εσωτερικός τουρισμός στην Ευρώπη • Φωτεινή εξαίρεση η Ελλάδα

Σε αξιόλογη «δεξαμενή» άνλτησης τουριστών για τις μεσογειακές χώρες αναδεικνύεται ο εσωτερικός τουρισμός. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, όπου ο εγχώριος τουρισμός, την τελευταία τουλάχιστον διετία, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της Eurostat για τον τουρισμό, «Tourism in Europe: Results for 2011», τη στιγμή που ο εγχώριος τουρισμός στην Ελλάδα πλήττεται, χάνοντας σημαντικό μέρος της δυναμικής του, στις υπόλοιπες, ανταγωνιστικές χώρες της ευρωζώνης βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιευμένα αποτελέσµατα της Eurostat

Η οικονομική κρίση πλήττει τον ευρωπαϊκό Τουρισμό

για τον τουρισμό, τα τρία τέταρτα του ενός εκατομμυρίου ταξιδιών ανα-

Πάντως είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση και το κλίμα αβεβαιότη-

ψυχής που πραγματοποιήθηκαν το 2011 από κατοίκους της Ευρωπαϊκής

τας που κυριαρχεί στην Ευρώπη επηρέασαν τον ευρωπαϊκό τουρισμό

Ένωσης των 27, έγιναν στη χώρα διαμονής.

από το 2008 έως το 2011.

Οι Ισπανοί έχουν τα πρωτεία, καθώς σε ποσοστό 92% επέλεξαν να

Έτσι, μετά τη σημαντική αύξηση των ταξιδιών αναψυχής των πολιτών

κάνουν διακοπές στο εσωτερικό της χώρας τους το 2011, ενώ κατά

της Ε.Ε. μεταξύ 2006 και 2008, αυτά στη συνέχεια παρέμειναν στάσιμα

πόδας ακολουθούν οι Πορτογάλοι σε ποσοστό 91%. Ωστόσο, το μεγα-

μεταξύ 2008 και 2011, ενώ τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, που

λύτερο ποσοστό των κατοίκων, οι οποίοι προτίμησαν τη χώρα τους για

ανέρχονται σε ποσοστό 14% του συνόλου των ταξιδιών, μειώθηκαν κατά

τις διακοπές τους έχουν οι Ρουμάνοι (93%).

12,7% από το 2008 μέχρι το 2011.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο εσωτερικός τουρισμός έχει υποστεί δύο δια-

Το 2011, οι κάτοικοι των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. έκαναν 1,02 δισεκατομ-

δοχικές μειώσεις της τάξεως του 20% το 2010 και το 2011, ενώ εξαιτί-

μύρια ταξίδια αναψυχής και 165 εκατομμύρια επαγγελματικά ταξίδια.

ας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης το 2012 η μείωση του εσω-

Μεταξύ των κρατών μελών, οι υψηλότεροι αριθμοί, τόσο ταξιδιών ανα-

τερικού τουρισμού, αναμένεται να ξεπεράσει το 30% σε σχέση με την

ψυχής, όσο και επαγγελματικών ταξιδιών καταγράφηκαν από κατοίκους

προηγούμενη χρονιά.

της Γερμανίας (215 εκατ. ταξίδια αναψυχής και 56 εκατ. επαγγελματικά

Σε πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε., τα μισά ή και περισσότερα από τα ταξίδια

ταξίδια), της Γαλλίας (204 εκατ. και 21 εκατ.), του Ηνωμένου Βασιλείου

αναψυχής που πραγματοποιήθηκαν το 2011 ήταν ταξίδια στο εξωτερικό:

(117 εκατ. και 26 εκατ.) και της Ισπανίας (122 εκατ. και 17 εκατ.). Οι τέσ-

Λουξεμβούργο (σχεδόν το 100% του συνόλου των ταξιδιών αναψυχής),

σερις αυτές χώρες αντιπροσώπευσαν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου

Βέλγιο (74%), Σλοβενία (56%), Ολλανδία (52%) και Αυστρία (50%).

των ταξιδιών αναψυχής και τα τρία τέταρτα του συνόλου των επαγγελ-

Το 2011, τα σύντομα ταξίδια στο εσωτερικό αποτέλεσαν το 50% του

ματικών ταξιδιών των κατοίκων των κρατών μελών της Ε.Ε. το 2011.

συνόλου των ταξιδιών αναψυχής. Τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια στο

Επίσης, μεταξύ 2008 και 2011, οι μεγαλύτερες μειώσεις σε επαγγελμα-

εσωτερικό έλαβαν το 26% του μεριδίου της αγοράς, ενώ τα σύντομα

τικά ταξίδια καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-60%) και τη Δημοκρατία

και τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια στο εξωτερικό αντιπροσώπευσαν

της Τσεχίας (-51%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην

ποσοστά 18% και 5% αντίστοιχα.

Εσθονία (+50%) και τη Σουηδία (+25%). Παρ’ όλα αυτά και τα τέσσερα

34 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


∆ΙΕΘΝΕΣ

κράτη μέλη, οι κάτοικοι των οποίων έκαναν τα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια, κατέγραψαν πτώση: Η Ισπανία -36%, το Ηνωμένο Βασίλειο -6%, η Γερμανία και η Γαλλία από 2%. Κατά την ίδια περίοδο, μία πιο μικτή εικόνα παρατηρήθηκε όσον αφορά τον αριθμό των ταξιδιών αναψυχής που έγιναν από τους κατοίκους της Ε.Ε.. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ 2008 και 2011 καταγράφηκαν στην Εσθονία (+80%) και τη Δημοκρατία της Τσεχίας (+39%) και οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Ιταλία (-19%) και την Ουγγαρία (-13%). Από τις τέσσερις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ταξιδιών αναψυχής, οι αριθμοί ανέβηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (+4%) και την Ισπανία (+1%), παρέμειναν σχεδόν σταθεροί στη Γερμανία και έπεσαν στη Γαλλία (-4%). ◊

Ποσοστιαίες µεταβολές στην τουριστική ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2011 σε σύγκριση µε 2010)

Αριθµός πραγµατοποιηθέντων ταξιδιών διακοπών

Αριθµός διανυκτερεύσεων

Μέση διάρκεια ταξιδιών διακοπών

Τουριστικές δαπάνες

Τουριστικές δαπάνες ανά ταξίδι

Τουριστικές δαπάνες ανά νύχτα

(1) Ταξίδια, διανυκτερεύσεις και μέση διάρκεια στην ΕΕ-27, μη συμπεριλαμβανομένων των Ιρλανδία, Ελλάδα και Μάλτα. (2) Δαπάνες Τουρισμού στην ΕΕ-27, μη συμπεριλαμβανομένων των Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία και Μάλτα.

εκατ.

Οι τάσεις στον αριθµό των ταξιδιών στην ΕΕ-27 (2005-2011)

Σύνολο ταξιδιών

Ταξίδια διακοπών

Επαγγελµατικά ταξίδια

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

35


∆ΙΕΘΝΕΣ

Ταξίδια διακοπών από κατοίκους της ΕΕ και της ΕΕ-27 (1), το 2011, σε σύγκριση µε το 2010 Όλα τα ταξίδια διακοπών

2010

1014

775

2011

1019

778

241

Σύνολο ταξιδιών Εγχώρια ταξίδια Αριθµός πραγµατοποιηθέντων ταξιδιών (εκατ.) Αριθµός διανυκτερεύσεων (εκατ.) Μέσης διάρκειας ταξίδια (νύχτες) Τουριστικές δαπάνες (2) (σε εκατ. ευρώ) Τουριστικές δαπάνες ανά ταξίδι (σε ευρώ) µέσος όρος Τουριστικές δαπάνες ανά διανυκτέρευση (σε ευρώ)

Μακράς διάρκειας ταξίδια διακοπών Εξερχόµενα ταξίδια 238

Σύντοµης διάρκειας ταξίδια διακοπών

452

268

Εξερχόµενα ταξίδια 185

457

269

188

Σύνολο ταξιδιών Εγχώρια ταξίδια

Σύνολο ταξιδιών Εγχώρια ταξίδια Εγχώρια ταξίδια 561

508

53

562

509

53 -0.7

% change

0.5

0.3

1.2

1.0

0.5

1.7

0.1

0.2

2010

5 529

3 361

2 167

4 456

2 408

2 048

1 073

954

119

2011

5 522

3 338

2 183

4 443

2 379

2 064

1 079

959

119

% change

-0.1

-0.7

0.7

-0.3

-1.2

0.8

0.5

0.6

0.1

2010

5.5

4.3

9.1

9.8

9.0

11.1

1.9

1.9

2.2

2011

5.4

4.3

9.1

9.7

8.8

11.0

1.9

1.9

2.2

% change

-0.6

-1.0

-0.4

-1.3

-1.7

-0.9

0.4

0.3

0.8

2010

310 496

139 490

171 006

237 864

83 406

154 458

72 632

56 084

16 548

2011

312 760

140 353

172 398

239 854

84 514

155 345

72 891

55 839

17 052

% change

0.7

0.6

0.8

0.8

1.3

0.6

0.4

-0.4

3.1

2010

347

210

746

575

355

867

151

130

324 339

2011

349

211

745

577

360

858

151

130

% change

0.5

0.6

-0.1

0.2

1.5

-1.1

0.4

-0.5

4.7

2010

63

49

82

59

40

79

79

70

146

2011

64

50

82

60

42

78

79

69

151

% change

1.4

2.2

0.2

1.7

3.7

-0.2

0.3

-0.7

4.0

(1) ∆εν συµπεριλαµβάνονται οι Ιρλανδία, Ελλάδα και Mάλτα, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιµα στοιχεία και για τα δύο έτη αναφοράς. (2) ∆εν συµπεριλαµβάνονται οι Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία και Μάλτα.

Ταξίδια διακοπών που πραγµατοποιήθηκαν από κατίκους της ΕΕ το 2011 Σύνολο ('000)

Όλα τα ταξίδια διακοπών

Μακράς διάρκειας ταξίδια διακοπών

Σύντοµης διάρκειας ταξίδια διακοπών

Ποσοστό % επί του συνόλου

Ποσοστό % επί του συνόλου

Ποσοστό % επί του συνόλου

Εγχώρια ταξίδια

Εξερχόµενα ταξίδια

Σύνολο ταξιδιών

Εξερχόµενα ταξίδια

Σύνολο ταξιδιών

Εγχώρια ταξίδια

ΕΕ-27: Ευρωπαϊκή Ένωση

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

BE: Βέλγιο

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

CZ: Τσεχική ∆ηµοκρατία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

DK: ∆ανία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

DE: Γερµανία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

EE: Εσθονία

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

IE: Ιρλανδία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

EL: Ελλάδα

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

ES: Ισπανία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

FR: Γαλλία

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

IT: Ιταλία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

CY: Κύπρος

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

LV: Λετονία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

LT: Λιθουανία

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

LU: Λουξεµβούργο

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

HU: Ουγγαρία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

MT: Μάλτα

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

AT: Αυστρία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

PL: Πολωνία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

PT: Πορτογαλία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

RO: Ρουµανία

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

SI: Σλοβενία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

SK: Σλοβακία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

FI: Φινλανδία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

SE: Σουηδία

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

BG: Βουλγαρία

NL: Κάτω Χώρες

UK: Ηνωµένο Βασίλειο NO: Νορβηγία

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

5.5

HR: Κροατία

1014

1014

1014

1014

1014

1014

1014

36 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

Σταθερή αξία προϊόντων και υπηρεσιών Με ηγετική παρουσία, 32 χρόνων, στο χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ειδικότερα στον τομέα των miniBars, η εταιρία Πολυεύθυμος Σαμαράς είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, των Dometic miniBars και miniSafes, των ελβετικών στεγνωτήρων μαλλιών Valera και πολλών άλλων «επώνυμων» και ποιοτικών προϊόντων. Υψηλή τεχνογνωσία και ασυναγώ-

Dometic miniSafes

νιστη ποιότητα χαρακτηρίζουν τα

Η σειρά proSafe των Dometic

miniBars και miniSafes της σουηδικής

miniSafes είναι κομψή, πολύ φιλι-

εταιρίας Dometic (πρώην Electrolux),

κή στο χρήστη και τον ξενοδόχο

του μεγαλύτερου κατασκευαστή

και ειδικά σχεδιασμένη για να προ-

miniBars, παγκοσμίως, που έχει εξο-

σφέρει τη μέγιστη ασφάλεια.

πλίσει το 90% των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων σε όλο τον κόσμο.

Άλλα Προϊόντα • Οι ελβετικής κατασκευής στεγνωτήρες μαλλιών, τοίχου, Valera, οι

Dometic miniBars

οποίοι διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία για τοποθέτηση στο μπάνιο,

Η Dometic, η εταιρία που εφηύρε την

στο δωμάτιο ή στο συρτάρι. Είναι απόλυτα αξιόπιστοι, ασφαλείς και

τεχνολογία ψύξης και κατασκεύασε

δοκιμασμένοι.

τα πρώτα ψυγεία το 1925, είναι η μόνη, ίσως, εταιρία που κατασκευά-

• Οι στεγνωτήρες μαλλιών τοίχου και χεριών της γαλλικής εταιρίας JVD,

ζει αθόρυβα miniBars (miniBars απορρόφησης), που ικανοποιούν τις

οικονομικοί και ανθεκτικοί.

απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 643/2009 της Επιτροπής των

• Τα πτυσσόμενα συστήματα σιδερώματος της ολλανδικής εταιρίας

Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού

Bentley, ιδιαίτερα ασφαλή, καθώς το σίδερο σβήνει αυτόματα, όταν

σχεδιασμού για οικιακές ψυκτικές συσκευές», η σταδιακή εφαρμογή

δεν χρησιμοποιείται για 30 δευτερόλεπτα και τίθεται πάλι σε λειτουρ-

του οποίου άρχισε από την 1η Ιουλίου 2010.

γία αυτόματα μόλις χρησιμοποιηθεί.

Τα Dometic miniBars «παγώνουν» το ενεργειακό κόστος.

• Μεγεθυντικοί καθρέφτες διαφόρων διαστάσεων και σχεδίων για το

Διατίθενται σε χωρητικότητες 23, 30, 40 και 60 λίτρων και έχουν:

μπάνιο. • Δίσκοι σερβιρίσματος και βραστήρες της JVD σε ποικιλία χρωμάτων.

• Σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας Fuzzy logic II. • Ηλεκτρονική ρύθμιση της θερμοκρασίας ψύξης σταθερά στους 5 C.

• Πτυσσόμενες βάσεις αποσκευών, ξύλινες ή μεταλλικές, μοναδικής

• Διάγνωση της λειτουργίας μέσω LED.

αντοχής της JVD.

• Μοναδικό σύστημα ελέγχου της απόδοσης της ψυκτικής μονάδας με

• Σταχτοδοχεία δαπέδου, εξωτερικών χώρων, σε κομψές γραμμές, κατα-

ηλεκτρονικούς αισθητήρες (CUC System).

σκευασμένα από ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά από τη JVD.

• Εσωτερικό φωτισμό LED με αισθητήρα υπέρυθρης ακτινοβολίας.

• Σιφόν και αμπούλες κρέμας της Αυστριακής εταιρίας Kayser.

• Πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο ποιότητας ISO 9001 και περι-

• Ψυγεία υγραερίου της σουηδικής εταιρίας SIBIR/Dometic.

βάλλοντος ISO 14001.

• Κάβες ψύξης, παλαίωσης και σερβιρίσματος κρασιών εξαιρετικής ποι-

• Επιβεβαιωμένα, την πιο χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

ότητας, της Dometic. ◊

ο

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

37


ΘΕΜΑ

Κρουαζιέρα: «Οξυγόνο» στην ελληνική οικονομία • Δυνατότητα για έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2016 στη χώρα • Home porting και επενδύσεις στα λιμάνια οι προϋποθέσεις ανάπτυξης

Το απαραίτητο «οξυγόνο» στη χειμάζουσα ελληνική οικονομία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προσφέρει ο τομέας της κρουαζιέρας. Πιο συγκεκριμένα, με στοχευμένες ενέργειες όπως η πλήρης

νη δραστηριότητα παραμένουν χαμηλά. Αντιστοιχούν στο 4%, δηλαδή σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα 15 δισ. ευρώ που έφθασαν τα κέρδη από την κρουαζιέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2011. Ωστόσο, τονίζεται ότι την επόμενη πενταετία η χώρα μπορεί να απορ-

άρση του καμποτάζ (σχετική ρύθμιση προωθήθηκε τον Απρίλιο του

ροφήσει ακόμα υψηλότερο όφελος, αν αρθούν σημαντικές δομικές

2012) και η αναβάθμιση των λιμανιών, τα ετήσια έσοδα από τον

των επενδυτικών προγραμμάτων των λιμανιών να είναι κινήσεις προς

κλάδο της κρουαζιέρας στη χώρα μας θα μπορούσαν να εκτιναχθούν

στρεβλώσεις, με την πλήρη άρση του καμποτάζ και την υλοποίηση τη σωστή κατεύθυνση. Απαραίτητη είναι επίσης η προώθηση συμβάσεων παραχώρησης για τη

στα 2 δισ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011.

˜ ° ˛˛ ° ˝˙ ˆ ˛ ˇ ˘ ° ˛ υαζ˝έρας (κατανομή επιβατών) 100% Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η κρουαζιέρα αποτελεί για τη χώρα μας έναν τομέα της οικονομίας που δυνητικά θα μπορούσε να αποφέ-

80% 60%

ρει αξιόλογα έσοδα. Ωστόσο, αν και η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά

40%

ελκυστικό προορισμό κρουαζιέρας, δεν καταφέρνει να απορροφήσει

20%

τα τουριστικά έσοδα που της αναλογούν, καθώς τα ελληνικά λιμάνια

0%

δεν προτιμώνται ως σημεία εκκίνησης κρουαζιέρας (home ports), λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Η αδυναμία αυτή είναι καίριας σημασίας, καθώς η μέση δαπάνη ανά επιβάτη (από τον ίδιο και από την εταιρία κρουαζιέρας) αγγίζει τα 600 ευρώ στα λιμάνια εκκίνησης και μόλις τα 80 ευρώ στα λιμάνια διέλευσης (ports of call). Έτσι, τα πραγματικά οφέλη για την εθνική οικονομία από τη συγκεκριμέ-

38 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

15

21

50 2004

40 2005

2006

2007

2008

Καραϊβική/Μπαχάμες

Μεσόγειος

Βόρεια - Δυτική Ευρώπη

Μεξικό

Λοιπά Πηγή: Republic of South Africa / Cruise Industry News

2009


ΘΕΜΑ ˜ ° ˛˝ ˙ ˆ ˇ ˘ ˛ς τουρ˛˝ τών ˝ ˘ ˜ υρω° αϊ˙ ο ς ° ροορ˛˝ μο ς ˙ ρουαζ˛ˆ ρας

˜ ° ˛ ˝ ˙ ˆ ˇˆ ˘ εσ° γειˆ κά Λιμάνιˆ Εκκˇν σ ς ˜ ˛ ° ˝ ˆ ζι ˛ˆ ς (2011)

Μερίδιο στους προορισμούς Ευρώπης

70% 60% 50%

20

17

17

22

21

22

21

19

30%

23

20% 10%

16

23

Ο

Ν

MH

722

460

Σαβόνα

300

Πάλμα - Μαγιόρκα

294

Πειραιάς

280

17

Ιταλία

0

200

Ισπανία

400

600

800

χιλ. επιβάτες Πηγή: European Cruise Council

Πηγή: European Cruise Council

E

Βενετία

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Ελλάδα

N L I

750

Σιβιταβέκια (Ρώμη)

40%

0%

Τ Ο

Βαρκελώνη

διαχείριση τερματικών των σταθμών και για την κατασκευή βελτιωτικών

ευνοηθεί τα επόμενα χρόνια από την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, η

έργων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς όπως οι επισκευές

οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ.

πλοίων και η τροφοδοσία καυσίμων και η διαμόρφωση στρατηγικής για

επιβάτες το 2016 από 20 εκατ. το 2011. Βασικές κινητήριες δυνάμεις

την ομαλή άφιξη των τουριστών ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις

αυτής της ανόδου εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν

που αποτρέπουν την ανάπτυξη του κλάδου.

εισοδήματος παγκοσμίως καθώς και η πτωτική πορεία σε σχετικούς

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η κρουαζιέρα στην Ελλάδα μπορεί να

όρους των τιμών που προσφέρονται στα πακέτα κρουαζιέρας (λόγω

Χ &

Τ

Ο Σ Τ

w

w

w

Ο Ν L I N E r . g s d AN . k AI ΔΩPE TOY

Τ Ο

Χ & Τ

Σ Τ Ο

w w w . k s d . g r Ο Ν ΔΩPEAN LΔIANEMETAI MEΛH TOY IΣTAN ΞENOΔOXEIAKOY E EΠIMEΛHTHPIOY

EMET ΔIAN MEΛH IAKOY ΣTA ΔOXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

Τ Ο

Χ &

Τ

Σ Τ Ο

w

w

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

w

∆ΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

. k s d

ΚΑΠ . g MH Α ΣΙΓΜ MHNIAIO MHNIAIO TOYPIΣTIKO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO OIKONOMIKO KAIKAI EΠIXEIPHMATIKO EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO ΠEPIOΔIKO - NIA TEYXOΣ - TEYXOΣ 143 -161 NOEΜΒΡΙΟΣ -Α ΙΟΥΝΙΟΣ2008 2010- -6,00 6,00€ € r MH IO ΔΕΛ TOY NIA ΔIAN ΤΑ Α.Ε. IO PIΣTOY EMET 0€ TIKO ΣΗΤ ΣTA AI ΔΩPE PIΣ ΕΙΑΣ 0 - 6,0 OIK ΞENO MEΛH TIK 8& TOY AN 201 ON O OM ΜΕΣ EΠIM ΔOXEIAKO ΟΣ OIKIKO ΑΡΘΡΟ: ΑΡΘΡΟ: EΛHT ΟΛΟ ΡΤΙ ONOM HPIO Y ΓΓΙΟ - ΜΑ Y Υ- 144 IKO EΠIXEI Νι†ό“ας όπουλο‘ Νι†ό“ας Καν’ Καν’ ““ ““KAI όπουλο‘ 158 51 ΜΕΤ KAIPHM XO Σ EΠIXEI ΑΜΟ ΣΗ ATIPHM ΡΦΩ - TEY ΡΦΩ KO ΣΗ IKO ΑΜΟ ΠEP ATIIOΔ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Μύκονο‘ Μύκονο‘ IOΔ KOIKO 51 ΜΕΤ ΠEP O ΠEP Υ - 144 -IOΔ Αθ. TEYIKO Αθ. Κουσαθα퇑 Κουσαθα퇑 -- ˘…— ˘…—‘‘ TIK ΓΓΙΟ XOΣ MA ΟΛΟ PH ΜΕΣ 163 TEY XEI 8& XO - ΑΥΓ EΠI ΕΙΑΣ Σ 164 ΟΥΣ ΣΗΤ KAI -ΤΟΣ ΟΚ ΤΩΒ IKO ΤΑ Α.Ε. - ΣΕΠ OM Α ΔΕΛ ON ΡΙΟ ΤΕΜ Σ 201 OIK Α ΣΙΓΜ ΒΡΙΟΣ ΚΑΠ KO 0 - 6,0 ΣTI 2010 YPI 0€- 6,00 IO TO € NIA

ΓOΝ

˛ˇ Ο ˘ Δ˛ A• Ο

ΓΟ˘

Γ˛˜ ΤΟ Ν

˝• • ‡ Ν˛Κ Ο ΤΟ

Υ˙ ˛˘

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ˜˙ Νικό ˜°˛˝˛˙˝°ˆˇ ˘ˇ˛ Α ας Κα Θ˙ Ο ε ˘ ΥΝ ΘΕΜΑ ˜° όπου ˝ ˛˝ ˙ ˘ τα ΝΤ˝ ΥΞ Κίν † αι Ρωσ– ˆ ˇ ος ‘ ˝ ˛˘ ˜ :˘ ⁄ ιαμορφώνουν το «παιχνίδι»˜ πό ρος ˜ ΥΝ ρναο στο ˝ Δ˙ ος Κα υτ’ κš ˛˜ ΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ς τσι€ ˘ ΤΟ ˝š ιστροφή στην κ’ ρ⁄ οφορ– ’ ρα Δ˛˝ Υ˙ ˛˘ Ξα ΘΝ IN ς ‹ για τις α’ ρομεταφορ… ‘ RL αβ ˇ Ο˘ Blu e BEο πα ρίσκε ˝ ˘ ΛΟ˜ Pa ITB 10 †κ˘όσ ι το lac Από ΘΕΜΑ 20 ˇ ˘ μέν ΟΠΟΥ Α … “ ιος την e re so Ν“ ΛΛ š ’ Ν ˝ ˙ ˆ οξίˆ Κρήτ

rt Κινητι†ότητα στ τουρ εαυτ†Α ‹ Εν ˜ °˛ ’ οδ ν Α˜ ό το η µε & Sp a ισ“ έρ ˆ ισι ˇ˘ ’ ρο⁄ ρόμια «β“… š’ ι» η GBR “ Υυ‘ αγάπ ΝΙ† ΟΛ “ός ΝΤ Αναν γεια ˆ π νι˝ ή Ν μˆ η εώ ˜Υ ˛ ε˙

ΣΗΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Ναι, επιθυµώ να εγγραφώ συνδροµητής στο περιοδικό

ˇ Ο

ΛΑΣΙΘΙ: Έμφαση στον Τουρισμό

ˆ ˛ ορ

'03

6.

"

& é

HOR

ECA

ΥΛΟ˜ ΤΟΠΟ ΝΑΓΙΩ Υ ‘ ’ ˜ ΠΑ Ν Τ “ ΠΑΝΟ ˜ Υ Ν “

ìà

L AD.in

dd

σιµες ‹ Θό πηγέ ρυ ς Ο δυ βος σάρε στος ένοικ ος Ýç

ÝòÝ

SMAL 1

ìð

Ý p

óì

à

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

5/17/

10

11:46

:31

AM

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

ΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

☐ Eξωτερικού** 90,00 € * Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6€

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ....................................................................................................................................................................................... ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................... ☐ Αποστολή εμβάσματος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ GR 11 0730 0150 0000 0000 0033 840 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 16 0110 0680 0000 0684 7000 665 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 38 0120 0010 0000 0008 4793 043 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 78 0432 0570 0004 6040 0305 864 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 37 0172 0840 0050 8404 3509 613

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση. ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: ........................................................................................................................................................................ ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 39 • Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση


ΘΕΜΑ

˜ ° ˛˝ ˙ ˙ ˆ ˇ ˘ ˛ ν ευρωˆ ˙ ϊκˇ κλά˝˛ κρ˛ υ˙ ζ έρας (2011) 4,5

Ιταλία Ην. Βασίλειο Γερμανία Ισπανία Γαλλία Ελλάδα Νορβηγία Ολλανδία Φινλανδία Λοιπή Ευρώπη

˜ ° ˛ ˝ ˙ ˆ ˇ ° ˙ ˝ ˆ ˛ ˘β˝ τη κρου° ζ˘έραˇ

€/επιβάτη 800

600

600

1,3

400

0,6

200 0

-

1

2

3

4

80 Λιμάνι εκκίνησης

5

δισ. ευρώ Πηγή: European Cruise Council

Επιβάτες Πηγή: European Cruise Council,

Λιμάνι διέλευσης Εταιρείες Κρουαζιέρας Εκτιμήσεις ΕΤΕ

των εντεινόμενων οικονομιών κλίμακας από την αύξηση της μέσης

εκατ. τουρίστες κρουαζιέρας ετησίως.

χωρητικότητας των πλοίων).

Στην Ελλάδα η ανοδική τάση της ζήτησης οδήγησε σε μέση ετήσια

Ωστόσο, η σημαντικότερη ώθηση στα έσοδα του κλάδου θα μπορού-

αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πει-

σε να δοθεί αν ενισχυόταν ο ρόλος των ελληνικών λιμάνιων ως βάσεις

ραιά κατά την τριετία 2009-2011.

κρουαζιέρας. Αν τα 2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα

Το 2011 τα άμεσα έσοδα που προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό κλάδο

ξεκινούσαν από ελληνικά λιμάνια, ακόμα και με σταθερή διεθνή ζήτηση,

της κρουαζιέρας έφτασαν τα 15 δισ. ευρώ από 8,5 δισ. ευρώ το 2005. Η

τα συνολικά ετήσια έσοδα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα €1,2 δισ. το

Ιταλία συγκεντρώνει το 30% των 15 δισ. ευρώ, ενώ 9% αντιστοιχεί στην

2016 από €0,6 δισ. το 2011. Στην περίπτωση που θα έχουμε παράλληλα

Ισπανία και μόλις 4% στην Ελλάδα (έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ

αύξηση της διεθνούς ζήτησης (30 εκατ. το 2016) και του home porting

που αντιστοιχεί στο 0,3% του ΑΕΠ και στο 5,2% της συνολικής τουρι-

σε ελληνικά λιμάνια (τα 2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλά-

στικής δαπάνης).

δα να ξεκινούν από ελληνικό λιμάνι), τα συνολικά ετήσια έσοδα θα μπο-

Κυρίαρχα λιμάνια εκκίνησης μεσογειακής κρουαζιέρας είναι η Βαρκε-

ρούσαν να εκτιναχθούν σε επίπεδο κοντά στα €2 δισ. το 2016.

λώνη και η Βενετία, ελκύοντας περίπου 750 χιλιάδες επιβάτες το καθέ-

Συνοψίζοντας, το πρόσθετο άμεσο ετήσιο όφελος για την ελληνική

να το 2011.

οικονομία από τον κλάδο της κρουαζιέρας μπορεί να φθάσει από €300

Η Ελλάδα ενώ υπερτερεί σε όρους διελεύσεων, καταλαμβάνει την τρί-

εκατ. έως €1,3 δισ. σε ορίζοντα πενταετίας. Η αύξηση αυτή των άμεσων

τη θέση, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, ως προς τις συνολικές επισκέ-

εσόδων μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, δημιουργώντας

ψεις επιβατών. Την τριετία 2007-2009 οι επισκέψεις σε ελληνικά λιμάνια

συνολικά από 10.000 έως 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

προσέγγισαν τα ιταλικά (πάνω από το 1/5 των συνολικών επισκέψεων

Η διεθνής αγορά κρουαζιέρας και οι ευρωπαίοι «πρωταγωνιστές»

σε ευρωπαϊκά λιμάνια). Ωστόσο το αυξημένο μερίδιο αγοράς δεν διατηρήθηκε τα επόμενα χρόνια, εν μέρει λόγω συνθηκών μη ομαλής λειτουργίας στα ελληνικά λιμάνια.

Η κρουαζιέρα αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, με τους επι-

Από την άλλη, μόλις το 16% των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέ-

βάτες σε παγκόσμιο επίπεδο να διπλασιάζονται την τελευταία δεκαετία

φθηκαν την Ελλάδα ξεκίνησαν από ελληνικό λιμάνι το 2011, ενώ το

και να ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια το 2011, αντιπροσωπεύοντας περί-

αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται κοντά στα 3/4 στην Ιταλία και την Ισπα-

που το 2% των συνολικών τουριστικών αφίξεων, σημειώνοντας μέσο

νία. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πειραιάς καταλαμβάνει την 6η θέση, με 280

ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8% την τελευταία εικοσαετία, σε σχέση με 4%

χιλιάδες επιβιβαζόμενους.

για τον συνολικό τουρισμό.

Οι βασικότεροι προορισμοί κρουαζιέρας είναι η Καραϊβική και η Μεσό-

Σε αυτή τη διεθνή άνθιση του κλάδου η Μεσόγειος αναδεικνύεται

γειος, που συγκεντρώνουν διαχρονικά περισσότερο από το 60% των

βασικός προορισμός, καταφέρνοντας τα τελευταία χρόνια να αυξήσει

επιβατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία το μερίδιο

το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας (στο 21% το 2009,

της Μεσογείου αυξάνεται, φθάνοντας το 21% το 2009 (έναντι 15% το

από 15% το 2004).

2004). Το αντίθετο συμβαίνει με την Καραϊβική (40% το 2009, από 50%

Οι χώρες με την υψηλότερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη είναι η Ιτα-

το 2004), η οποία ωστόσο παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός

λία, η Ισπανία και η Ελλάδα, οι οποίες προσελκύουν η καθεμιά 2 έως 2,5

κρουαζιέρας, προσελκύοντας κυρίως επιβάτες από την Αμερική. ◊

40 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Radisson Blu Park Hotel Αthens

Το μοναδικό urban nature ξενοδοχείο στην πόλη Πλήρως ανανεωμένο, με νέα nature chic «ταυτότητα» και με την τεχνογνωσία της Carlson Rezidor Hotel Group, μία από τις παγκόσμιες «υπερδυνάμεις» στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το πέντε αστέρων Radisson Blu Park Hotel Αthens, όπως ονομάζεται πλέον το ιστορικό Park Hotel, αποτελεί τη νέα πρόταση διαμονής στην πόλη των Αθηνών.

Το Radisson Blu Park Hotel Athens διαθέτει 152 δωμάτια και σουίτες, 2

Oak Room Lounge Café, με σκηνικό από αληθινούς κορμούς δέντρων,

εστιατόρια, 1 all day lounge cafe, υπερσύγχρονες αίθουσες συνεδρίων,

που μοιάζει σαν κάποιος να πήρε ένα κομμάτι του πάρκου και να το

πλήρως εξοπλισμένο fitness center, καθώς και open air πισίνα σ’ ένα

τοποθέτησε εντός του ξενοδοχείου.

από τα πιο αμφιθεατρικά roof garden της πόλης. Επίσης, διαθέτει ιδι-

Στον τελευταίο όροφο, με θέα τη φωτισμένη Αθήνα, την Ακρόπολη

ωτικό χώρο στάθμευσης 300 αυτοκινήτων.

και τον λόφο του Λυκαβηττού, το πολυβραβευμένο με Χρυσό Σκού-

Η οικογένεια Δεβερίκου, στην οποία ανήκει εδώ και 35 χρόνια το

φο bar-restaurant St’Astra, λειτουργεί ξανά ως St’Astra East με χαλαρή

ξενοδοχείο, το διάστημα 2009-2010 προχώρησε σε μια εκτεταμένη

lounge ατμόσφαιρα, απολαυστικά κοκτέιλ και ιδιαίτερες multi ασιατι-

ανακαίνιση.

κές γεύσεις. Έκπληξη αποτελεί το πιο πανοραμικό sushi bar της πόλης

H νέα εικόνα κι αισθητική του Radisson Blu Park Hotel Athens είναι διά-

που επιμελείται ο σεφ Christian Robert.

χυτη παντού. Τη συναντάς στις αίθουσες εκδηλώσεων και συνεδρίων

Απέναντι από το πρόσφατα «αναγεννημένο» Πεδίο του Άρεως και σε

Atlantis και Silver Forest, όπου το σκηνικό ασημένιου δάσους δημιουρ-

μικρή απόσταση από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και την

γεί ένα μοναδικό χώρο για ξεχωριστές εκδηλώσεις.

«καρδιά» της πόλης, το νέο Radisson Blu Park Hotel Athens αναδει-

Τη συναντάς ακόμα και στα δωμάτια και τις σουίτες με χαλί το οποίο παρα-

κνύεται, εκτός από ιδανικός προορισμός για τους Έλληνες και ξένους

πέμπει σε γκαζόν, αλλά και στους διαδρόμους με τις πεταλούδες.

επισκέπτες της Αθήνας και στο νέο σημείο συνάντησης για τους Αθη-

Σημείο αναφοράς στο Radisson Blu Park Hotel Athens αποτελεί το

ναίους. ◊

ιταλικό all day café-bar-restaurant, Gallo Nero, με θέα στο πρόσφατα «αναγεννημένο» Πεδίο του Άρεως, το οποίο προσφέρει γνήσιες ιταλικές γεύσεις και επιλεγμένα κρασιά από την Τοσκάνη, τη γενέτειρα του σεφ Gian Luca Barlucchi, γνωστού από το μυκονιάτικο Bandanna. Στο Gallo Nero μπορεί κανείς να απολαύσει το περίφημο Calzone Dolce, την πιο γλυκιά πίτσα σοκολάτα στην πόλη. Το έργο τέχνης του Στέλιου Διαμαντά με τίτλο Park Life που διακοσμεί το bar, αποτελείται από φιγούρες - εικόνες του πάρκου και τονίζει την art φιλοσοφία του ξενοδοχείου. Αν όμως κάποιος προτιμάει χαλάρωση, τζάκι, καφέ και ένα γρήγορο σνακ ή γλυκό, τότε μπορεί να κάνει μια στάση στο πραγματικά μοναδικό

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

41


ΘΕΜΑ

Top chic & cheap η Ελλάδα τον Σεπτέμβρη • Αρκετά μειωμένες οι τιμές των ξενοδοχείων σε σχέση με το 2011

Αισθητή μείωση παρουσίασαν το Σεπτέμβρη οι τιμές των ξενοδοχείων στους κατεξοχήν ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος δεν περιλαμβάνεται στις επιλογές των Ελλήνων για διακοπές. Έτσι, οι ξενοδοχειακές τιμές κατέγραψαν σημαντική μείωση σε ποσοστό 15% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ την ίδια στιγμή στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι τιμές πήραν την... ανιούσα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα Χανιά η μείωση άγγιξε το 18%, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης σε δίκλινο δωμάτιο να διαμορφώνεται στα 74 ευρώ. Αντίθετα, στην Αθήνα καταγράφηκε αύξηση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα της τάξεως του 9%, με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 88 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 16% και η μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο κυμάνθηκε στα 91 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στην Κύπρο η μεγαλύτερη μείωση τιμών σημειώθηκε στην Πάφο σε ποσοστό 17% και η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε δίκλινο δωμάτιο διαμορφώθηκε στα 150 ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Λευκωσία σε ποσοστό 27% και η μέση τιμή διανυκτέρευσης διαμορφώθηκε στα 140 ευρώ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών

Τον Σεπτέμβριο, οι τιμές στους ελληνικούς παραθαλάσσιους προορι-

τιμών της trivago (trivago Hotel Preis Index (tHPI) για το μήνα Σεπτέμ-

σμούς ήταν αισθητά μειωμένες, δίνοντας στους ταξιδιώτες μια μοναδική

βριο, οι ταξιδιώτες που επέλεξαν να επισκεφτούν τη Μύκονο, κλήθηκαν

ευκαιρία να επωφεληθούν από τις προσφορές για μια τελευταία από-

να πληρώσουν ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο 134 ευρώ (μεί-

δραση στα ελληνικά νησιά πριν την άφιξη του χειμώνα.

ωση 56% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), στη Σκιάθο πλήρωσαν

Οι χαμηλότερες τιμές για το μήνα Σεπτέμβριο καταγράφηκαν στη Σκιά-

40 ευρώ ανά διανυκτέρευση (μείωση 85%), στην Κω 56 ευρώ (μείωση

θο (40 ευρώ, μείωση 85%), στην Ίο (μέση τιμή 40 ευρώ, μείωση 50% σε

45% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και στον Άγιο Νικόλαο Κρή-

σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και στη Μήλο (μέση τιμή διανυκτέ-

της 137 ευρώ (μείωση 26%).

ρευσης τα 41 ευρώ, μείωση 3% σε σχέση με τον Αύγουστο).

Στη Ρόδο η μείωση άγγιξε το 31% σε σχέση με τον Αύγουστο και η μέση

Αντίθετα, οι πιο ακριβές τιμές καταγράφηκαν στην Οία με μέση τιμή

τιμή ανά διανυκτέρευση κυμάνθηκε στα 86 ευρώ.

διανυκτέρευσης τα 293 ευρώ (μείωση 3%) και το Ημεροβίγλι με μέση

Στο Ημεροβίγλι η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση διαμορφώθηκε στα

τιμή τα 257 ευρώ (μείωση 13%).

257 ευρώ και η μείωση που σημειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμε-

Στην Κύπρο ο φτηνότερος προορισμός ήταν η Λάρνακα με μέση τιμή

νο μήνα ήταν της τάξεως του 13%.

διανυκτέρευσης τα 90 ευρώ (μείωση 4% σε σχέση με τον προηγούμενο

42 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ O κατάλογος ξενοδοχειακών τιµών της trivago (tHPI) για τον Σεπτέµβριο tHPI

μήνα) και ο ακριβότερος προορισμός παρέμεινε η Αγία Νάπα με μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ένα δίκλινο δωμάτιο τα 164 ευρώ και μείωση 4%.

Σεπτέµβριος 2011

Σεπτέµβριος 2012

∆ιαφορά %

Ρόδος-Xώρα

91

86

-6%

Χανιά

85

74

-15%

Ρέθυµνο

88

103

15%

Ηράκλειο

90

92

2%

Θεσσαλονίκη

102

91

-12%

Καλαµπάκα

87

71

-23%

Πειραιάς

68

67

-1%

Γλυφάδα

82

78

-5%

Αθήνα

105

88

-19%

Πάφος

142

150

5%

Αγία Νάπα

141

164

14%

Λάρνακα

94

90

-4%

Λεµεσός

146

148

1%

Λευκωσία

128

140

9%

Αύγουστος 2012

Σεπτέµβριος 2012

∆ιαφορά %

Μύκονος-Χώρα

209

134

-56%

Πόλη

Αύγουστος 2012 (€)

Σεπτέµβριος 2012(€)

∆ιαφορά %

Σκιάθος

74

40

-85%

Πράγα

99

126

27%

Ρόδος-Xώρα

113

86

-31%

Εδιµβούργο

224

150

-33%

Περίσσα

86

55

-56%

Βενετία

182

260

43%

Ελλάδα

Κύπρος

tHPI

Αυξημένες οι ξενοδοχειακές τιμές στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες Την ίδια στιγμή που οι ξενοδοχειακές τιμές μειώνονταν στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, ανέβαιναν στους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, με το Μιλάνο να ηγείται με αύξηση 59% και μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο τα 199 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Μόναχο, εξαιτίας του Oktoberfest, της μεγαλύτερης γιορτής μπύρας, με αύξηση των τιμών της τάξεως του 53% και μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ένα δίκλινο δωμάτιο τα 198 ευρώ και η Φρανκφούρτη με αύξηση των τιμών κατά 56% και μέση τιμή ανά διανυκτέρευση τα 148 ευρώ. Στη Σεβίλλη οι τιμές ανέβηκαν επίσης κατά 56% και η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο διαμορφώθηκε στα 103 ευρώ. Αντίθετα, στο Εδιμβούργο, αποτελώντας τρανή εξαίρεση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 33% με μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ένα δίκλινο δωμάτιο τα 150 ευρώ και το Λονδίνο τα 204 ευρώ (μείωση 11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα). ◊

Ελλάδα

Αγιος Νικόλαος

172

137

-26%

Άµστερνταµ

136

177

30%

Οία

301

293

-3%

Βαρκελώνη

127

150

18%

Ηµεροβίγλι

291

257

-13%

Βιέννη

111

151

36%

Χανιά

87

74

-18%

Βερολίνο

89

132

48%

Ρέθυµνο

112

103

-9%

Ρώµη

111

158

42%

Κέρκυρα-Χώρα

127

112

-13%

Βουδαπέστη

75

88

17%

Καµάρι

131

90

-46%

Φλωρεντία

114

157

38%

Κώς- Χώρα

81

56

-45%

Παρίσι

147

218

48%

Ηράκλειο

94

92

-2%

Μαδρίτη

77

104

35%

∆ελφοί

64

63

-2%

∆ρέσδη

83

94

13%

Θεσσαλονίκη

76

91

16%

Νίκαια

159

147

-8%

Καλαµπάκα

65

71

8%

Αµβούργο

110

134

22%

Ναύπλιο

109

100

-9%

Κωνσταντινούπολη

117

153

31%

Πειραιάς

63

67

6%

∆ουβλίνο

108

119

10%

Γλυφάδα

78

78

0%

Κολωνία

101

146

45%

Ολυµπία

68

72

6%

Λονδίνο

229

204

-11%

Αθήνα

80

88

9%

Μιλάνο

125

199

59%

Μάλαγα

100

92

-8%

Πάφος

175

150

-17%

Λισσαβώνα

90

117

30%

Κύπρος

Αγία Νάπα

171

164

-4%

Μόναχο

129

198

53%

Λάρνακα

94

90

-4%

Βρυξέλλες

88

130

48%

Λεµεσός

147

148

1%

Αθήνα

80

88

10%

Λευκωσία

102

140

27%

Στοκχόλµη

178

200

12%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

43


ΘΕΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2012

Στο επίκεντρο η βιώσιμη ανάπτυξη

Την επιτακτική ανάγκη να ακολουθηθούν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον από την τουριστική βιομηχανία, ανέδειξε ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η οποία εορτάστηκε, όπως κάθε χρόνο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Σε επίπεδο χώρας, τέθησαν οι στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό την

«Τουρισμός και αειφόρος ενέργεια: Προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη» ήταν το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η οποία εορτάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας ο Τουρισμός»

επόμενη σεζόν, που αφορούν κυρίως την αύξηση των αφίξεων και

«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρι-

των εσόδων, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης,

της τουριστικής περιόδου,

ενώ μέσα από το μήνυμά του για την ημέρα, ο γενικός γραμματέας

μιας περιόδου δύσκολης και

του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Taleb Rifai, υπογράμ-

γελματίες και τους εργαζό-

σμού μας βρίσκει στο τέλος

εξαντλητικής για τους επαγ-

μισε την υπεραξία του ελληνικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο,

μενους του τομέα. Μας βρί-

σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι επενδύσεις στον ελληνικό

να αντιστρέψουμε τα δεδομέ-

τουρισμό, υπό προϋποθέσεις, είναι επενδύσεις μεταξύ πετρελαιοπηγών και χρυσορυχείων».

σκει όμως αποφασισμένους να. Να δημιουργήσουμε και πάλι μια ισχυρή τουριστική δύναμη στη χώρα», υπογραμμίζει στο μήνυμά της με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη. Προσθέτει δε, ότι, «το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Ο τουρισμός είναι σημαντικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας, αλλά η σημασία του ξεπερνάει την οικονομική του διάσταση. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπρο-

44 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

στά μας. Από τη μια είναι ο δρόμος της χωρίς μέτρο εκμετάλλευσης της

τεύσεων και την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη,

γης και των πόρων της χώρας. Από την άλλη είναι ο δρόμος της ήπιας

την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την αναβάθμιση της

ανάπτυξης, της ανάπτυξη που βασίζεται στο φυσικό κάλλος, το μέτρο

εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση

και τις βασικές αρχές της αειφορίας.

της σχέσης ποιότητας - τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Το 2012 είναι έτος αειφόρου ενέργειας. Είναι μια ευκαιρία να συνδυ-

Προς αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνονται οι θετικές προσπάθειες

αστεί ο τουρισμός με το περιβάλλον, με την ποιότητα ζωής και την

που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση συνεργασίας και τον Πρωθυ-

υγεία. Είναι μια ευκαιρία να συνδυαστεί με την προστασία της ζωής και

πουργό. Με αυξημένο το κυβερνητικό ενδιαφέρον, αυτόνομο και ανα-

την βελτίωσή της. Ένα μήνυμα κυριολεκτικό και μεταφορικό, που μας

διοργανωμένο πλέον υπουργείο Τουρισμού, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός

γεμίζει αισιοδοξία μπροστά στο δύσκολο δρόμο που έχουμε ακόμα να

τομέας οφείλουν να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους,

ακολουθήσουμε.

ώστε να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης

Ο τουρισμός είναι πολιτισμός, αλλά και εκπαίδευση. Συνδυάζει όλες τις

του ελληνικού τουρισμού».

πτυχές της ανθρώπινης ενέργειας -είτε πρόκειται για εσωτερικό τουρισμό, είτε για εξωτερικό. Συμβάλλει στη διάδοση των ιδεών, των επιστημών

ΗΑΤΤΑ: «Αισιοδοξία για τον Ελληνικό Τουρισμό»

και των τεχνών. Σε έναν τέτοιο τουρισμό επενδύουμε, έναν τουρισμό,

«Με αισιοδοξία για την τουριστική χρο-

ο οποίος ακολουθεί το μέτρο και το σεβασμό στο περιβάλλον και τους

νιά 2013 και για το μέλλον του ελληνικού

ανθρώπους. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την αειφόρο

τουρισμού γιορτάζουμε την Παγκόσμια

ενέργεια στον τομέα του τουρισμού. Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνα-

Ημέρα Τουρισμού.

τή ποιότητα ζωής για όλους. Είμαι πεπεισμένη πως με την συλλογική

Δεν φτάνουν, όμως, τα θετικά μηνύ-

προσπάθεια μπορούμε να τον επιτύχουμε».

ματα. Χρειάζεται σύνεση, αυτοσυγκράτηση και

Σ.Ε.Τ.Ε.: Στα 17 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις το 2013

θετικές ειδήσεις για τη χώρα μας.

«17 εκατ. διεθνείς αφί-

Χρειάζεται πολλή δουλειά.

ξεις, 11 δισ. ευρώ άμεσα

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχικότητα μέσα από μέτρα και δρά-

έσοδα και 40.000 νέες

σεις για τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό της τουριστικής μας

θέσεις απασχόλησης,

προσφοράς, τη διείσδυση στις διεθνείς τουριστικές αγορές, την αξι-

πρέπει να είναι οι στό-

οποίηση της δυναμικής ειδικών ομάδων, όπως τα άτομα 3ης ηλικίας,

χοι του ελληνικού τουρισμού για το 2013. Εάν οι στόχοι αυτοί επιτευ-

οι νέοι μαθητές και σπουδαστές, οι ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων.

χθούν, ο τουρισμός θα προσθέσει 1,5% στο ΑΕΠ της χώρας, ανεβάζοντας

Πολλά τα παραδείγματα από άλλες χώρες», υπογραμμίζει στο μήνυ-

τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ πάνω από 16% και δημιουργώντας

μά του ο ΗΑΤΤΑ.

ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»,

Και συμπληρώνει: «Το πρόγραμμα “Senior Travel 55+” στην Ισπανία, απέ-

σημειώνει στο μήνυμά του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας

δωσε καρπούς. Τα ίδια θετικά αποτελέσματα είδαμε και σε άλλες χώρες.

Τουρισμού ο Σ.Ε.Τ.Ε.

Ο κοινωνικός, o θρησκευτικός, ο θεραπευτικός τουρισμός, ο τουρισμός

«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου) δίνει μια καλή ευκαι-

ευεξίας, στα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης, αποτελούν πρόκληση. Η

ρία για απολογισμό της τρέχουσας χρονιάς και προγραμματισμό της

Ελλάδα είναι προνομιακός χώρος στη Ν.Α. Ευρώπη για την ανάπτυξη

επόμενης. Ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε ακόμα μια φορά υψηλή

του home porting στην κρουαζιέρα.

ανθεκτικότητα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον. Για το 2012, όλα

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για νέες πρωτοβουλίες. Ο θαλάσσιος και παράκτιος

τα μεγέθη μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι στόχοι που ετέθησαν για 16

τουρισμός θα αποτελέσει προτεραιότητα στις Ευρωπαϊκές πολιτικές.

εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα θα επιτευχθούν.

Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται αλλαγή σκέψης, αλλαγή νοοτρο-

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ο τουρισμός είναι ίσως ο μοναδικός

πίας.

τομέας της ελληνικής οικονομίας που δεν κατέγραψε απώλειες τα δυο

Χρειάζεται ανοιχτούς ορίζοντες, συνέργειες και άρση των αντικινή-

τελευταία χρόνια.

τρων.

Η δήλωση του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρι-

Ο τουρισμός χρειάζεται εξωστρέφεια και επιθετική πολιτική.

σμού, κ. Taleb Rifai ότι: «οι επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, υπό προ-

Χρειάζεται έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις.

ϋποθέσεις, είναι επενδύσεις μεταξύ πετρελαιοπηγών και χρυσορυχείων»

Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και συντονισμένες προσπάθειες. (Για το

είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού, όπως αυτές

λόγο αυτό οι φορείς του τουρισμού απέστειλαν κοινό Δελτίο Τύπου).

γίνονται αντιληπτές σε διεθνές επίπεδο», σημειώνει ο Σ.Ε.Τ.Ε..

Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται και κανένας δεν μας περιμένει».

Και συμπληρώνει: «Οι προαναφερθέντες στόχοι για το 2013 είναι ρεαλι-

Για να καταλήξει: «Περνάμε δύσκολους καιρούς. Ενωμένοι, όλοι μαζί ας

στικοί, με αναγκαίες προϋποθέσεις: τη θετική κατάληξη των διαπραγμα-

αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον των επιχειρήσεών μας και του

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

45


ΘΕΜΑ

ελληνικού τουρισμού».

Μουσική εκδήλωση στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, έζησε μια μαγευτική βραδιά, βιώνοντας μια μουσική πανδαισία με δημιουργίες Ελλήνων συνθετών, τραγούδια από την ελληνική μουσική παράδοση, καθώς και συνθέσεις από διάφορα δημοφιλή μιούζικαλ και γνωστές ταινίες του διεθνούς κινηματογράφου. Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνος, Αλεξάνδρα Γκράβας, την οποία συνόδευαν καταξιωμένοι Ρόδιοι μουσικοί, μάγεψε το κοινό με την απαράμιλλη δύναμη της φωνής της και τη γνωστή εκφραστική της ερμηνεία και έκτισε μια «γέφυρα φιλίας» ανάμεσα στη Ρόδο και τη Φραγκφούρτη, την πόλη που γεννήθηκε και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά. Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου, με τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου «πάντρεψαν» στη συναυλία αυτή τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό και κατέδειξαν ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύτιμους πρεσβευτές πολιτισμού στο εξωτερικό και καταξιωμένους καλλιτέχνες στην πατρίδα, με δυνα-

Για την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργα-

τότητες διεθνούς αναγνώρισης.

νισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) διοργάνωσε μια μουσική εκδήλωση στο νέο

Η κα. Αλεξάνδρα Γκράβας εξέφρασε τη συγκίνησή της που τραγούδη-

Μουσείο της Ακρόπολης. Για το μουσικό γεγονός επελέγη το «Χαμόγε-

σε μπροστά σε ελληνικό κοινό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που

λο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο εκτέλεσε η Ορχήστρα

καταβάλλει η ίδια στη Γερμανία για να δείξει ότι η Ελλάδα και οι Έλλη-

των Χρωμάτων, αποτελούμενη από 30 μουσικούς, στην αίθουσα των

νες δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται συχνά στα γερμανικά ΜΜΕ, ότι

Αρχαϊκών αγαλμάτων, ενώ κινηματογραφήθηκε με σκοπό την παραγω-

πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές.

γή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού.

Έμπρακτη απόδειξη της στάσης της αυτής είναι η συμμετοχή της σε μεγά-

Επίσης, ομάδα από πέντε διευθυντές φωτογραφίας και οπερατέρ απο-

λη φιλανθρωπική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρί-

τύπωσαν διαφορετικές όψεις της βραδιάς, ενώ ο δυο φορές βραβευμέ-

ου 2012 στην Παλαιά Όπερα της Φραγκφούρτης, τα έσοδα της οποίας

νος σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης, θα δώσει μια νέα εικόνα για την πόλη,

θα διατεθούν υπέρ των παιδικών χωριών SOS της Ελλάδας.

αποτυπώνοντας το μουσικό έργο με λεπτομέρειες, τόσο της σύγχρονης

Στην εκδήλωση αυτή, την οποία στηρίζει και το γραφείο Ε.Ο.Τ. Φρα-

Αθήνας, όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαιολογι-

γκφούρτης, θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς πολλοί γνωστοί Έλληνες

κών θησαυρών του Μουσείου.

και Γερμανοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Μίμης Πλέσσας και ο δημο-

Καλλιτεχνική εκδήλωση με την Αλεξάνδρα Γκράβας για την Ημέρα Τουρισμού στη Ρόδο

φιλής τηλεπαρουσιαστής Günther Emmerlich. Μεταξύ των χορηγών συγκαταλέγονται μεγάλοι Τ.Ο. της Γερμανίας, αεροπορικές εταιρίες, τράπεζες, κ.λπ., ενώ τη στήριξή τους στην εκδήλωση έχουν εκφράσει τα πιο έγκυρα ΜΜΕ του κρατιδίου της Έσσης. ◊

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Τουρισμού, οι τουριστικοί φορείς της Ρόδου διοργάνωσαν μια ξεχωριστή καλλιτεχνική εκδήλωση, χαρίζοντας σε ντόπιους και επισκέπτες μια βραδιά πολιτισμού, γεμάτη μουσική και μελωδίες. Ο κόσμος που κατέκλυσε το

46 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ: «ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Στο 1 εκατομμύριο οι Ρώσοι τουρίστες εφέτος στην Ελλάδα • Αύξηση πάνω από 30% από τη ρωσική αγορά • Στα 700 εκατ. δολάρια τα έσοδα της Ελλάδας από τους Ρώσους τουρίστες σε ετήσια βάση • Οι αεροπορικές συνδέσεις και η βίζα τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των σημαντικότερων

Ρεκόρ θα παρουσιάσει η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία στη χώρα μας εφέτος, με τις αφίξεις να διαμορφώνονται κοντά στο 1 εκατομμύριο

Ρώσων tour operators που διαχειρίζονται τα δυναμικότερα τμήματα του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία, εκπροσώπων Οργανισμών και εταιριών τουριστικής προβολής στη Ρωσία και Ελλήνων τουριστικών

άτομα, αυξημένες κατά 30% σε σύγκριση με το 2011, όπως προέκυψε

επιχειρηματιών από το σύνολο της χώρας.

κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου Ελληνορωσικού τουριστι-

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη αυτή συνάντηση ελληνορωσικών τουρι-

κού φόρουμ «Χαρτογραφώντας το μέλλον», που διοργάνωσε το Ελληνο-

στικών δυνάμεων παρέστησαν οι Tour Operators: Coral Travel, Labirint,

ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Aldemar Knossos Royal, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2012, στη Χερσόνησο της Κρήτης. Το φόρουμ, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών

Panteon Travel, Solvex Tourne St. Petersburg, South Cross, TEZ Tour, TUI Russia & CIS καθώς και οι Οργανισμοί και εταιρίες τουριστικής προβολής στη Ρωσία: ATOR (Association Tour Operator of Russia), RST (Russian Union of Tourism Industry), Media Engineering, Media Τravel (Top Hotels),

και Τουρισμού της Ελλάδος, της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, του Ε.Ο.Τ., του Σ.Ε.Τ.Ε., του Ξ.Ε.Ε. και της Π.Ο.Ξ., ανέδειξε ως τα πιο σημαντικά εμπόδια στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών τις αεροπορικές συνδέσεις και τις διαδικασίες χορήγησης βίζας.

Banko Service, I love Greece.ru.

Για τον περιορισμό αυτών των εμποδίων, από τη ρωσική πλευρά προτά-

Στις κεντρικές παρεμβάσεις τους, τόσο ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού

θηκε να εξετασθεί από τους αρμόδιους φορείς το θέμα της ηλεκτρονικής

Επιμελητηρίου, κ. Χ. Δήμας, όσο και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της τουρι-

έκδοσης βίζας στους Ρώσους υπηκόους, το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατό-

στικής βιομηχανίας -ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του υπουργεί-

τητα έκδοσης βίζας και στους tour operators με παράλληλη δέσμευσή τους υλοποίησης πλάνου προβολής καθώς και η δυνατότητα να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιολογητικών που αιτούνται για την έκδοση βίζας.

47 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ου Τουρισμού, κ. Α. Λιάσκος, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε, κ. Α. Ανδρεάδης και ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., κ. Γ. Τσακίρης- τόνισαν τη δυναμική της αύξησης του Ρωσικού Τουρισμού στην Ελλάδα (που έφτασε το 2011 στις 740.000 αφίξεις και αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 20%), όσο και το γεγονός


ΘΕΜΑ

ότι οι τρόποι ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών σχέσεων στο χώρο του

θηκε στις συνέργειες με τον πρωτογενή τομέα.

τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είναι ανεξάντλητοι.

Στη δεύτερη ενότητα του φόρουμ τον λόγο πήραν οι επαγγελματίες του

Μιλώντας στην έναρξη του φόρουμ ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού

Τουρισμού και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., κ. Γιώργος Τσακί-

Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Δήμας, σημείωσε τις πολύ στενές

ρης, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο αντιπρόεδρος του

σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές στον τομέα του Τουρισμού,

Russian Union of Tour Industry, κ. Yury Barzykin και η executive director

γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μεγάλη συμμετοχή των κορυ-

Association Of Tour Operators Russia, κα. Maya Lomidge.

φαίων ρωσικών tour operators.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Γεώργιος Τσακίρης

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, κ. Vladimir Chkhikvishvili, ως επί-

αναφέρθηκε στη δυναμική των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας,

σημος εκπρόσωπος του Ρωσικού κράτους, συνεχάρη το Ελληνορωσι-

σημειώνοντας ότι «Οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα από 135.000 που

κό Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και ενθάρρυνε

ήταν το 2002 εφέτος αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1

την συνέχεια του εποικοδομητικού έργου που γίνεται στην κατεύθυνση

εκατ., κατατάσσοντας την Ελλάδα στην έβδομη θέση των πιο δημοφι-

ανάπτυξης επιχειρηματικών δεσμών σε όλους τους τομείς της ελληνορω-

λών προορισμών για τους Ρώσους τουρίστες».

σικής συνεργασίας. Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι τα έσοδα της Ελλάδας

Στη συνέχεια ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι για να μπορέσει ο Ελληνικός

από τους Ρώσους τουρίστες ανέρχονται σε ετήσια βάση στα 700 εκατ.

Τουρισμός να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομί-

δολάρια, ποσό που ξεπερνά τις συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας στη

ας και της χώρας, απαραίτητη είναι η υιοθέτηση ενός νέου τουριστικού

Ρωσία, ενώ κάλεσε και τους Έλληνες να επισκεφτούν τη Ρωσία.

μοντέλου, το οποίο θα δημιουργήσει δυνατότητες και ευκαιρίες για νέες

Ακόμη, ο κ. Chkhikvishvili έκανε λόγο για έκδοση θεωρήσεων visa πολ-

επενδύσεις και δραστηριοποίηση στην Ελληνική τουριστική αγορά.

λαπλών εισόδων τριετούς διάρκειας.

Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στους ακόλουθους πέντε άξονες, οι οποίοι,

Ειδική αναφορά στη σημασία του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία

όπως τόνισε ο κ.Τσακίρης, είναι «σχετικά ανεκμετάλλευτοι»:

έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, κ. Α. Λιάσκος,

1. Διαμόρφωση ενός τουριστικού πακέτου για ολόκληρο το χρό-

γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς, αφού ήταν από τους πρώτους

νο, που θα διαφοροποιείται από το σημερινό που δημιουργεί μια

που ασχολήθηκε ενεργά με την προσπάθεια προσέλκυσης ρωσικού

υπερ-συγκέντρωση τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Το μεσογει-

τουρισμού το 2004.

ακό κλίμα και η τοποθεσία της χώρας μας, όπως είπε ο κ. Τσακίρης,

Ο κ. Λιάσκος, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αριθμός των Ρώσων

επιτρέπουν αυτή τη διαφοροποίηση.

τουριστών μέσα στο 2012 θα ξεπεράσει το 1.000.000, υποσχέθηκε επα-

2. Εμπλουτισμός του βασικού τουριστικού προϊόντος, του ήλιου και

νάληψη των προσπαθειών προβολής της Ελλάδας στη Ρωσία, μέσα από

της θάλασσας, με μορφές τουρισμού, που δεν έχουν αναπτυχθεί

προγράμματα συνδιαφήμισης. Παράλληλα, εξέφρασε την ευαρέσκειά

ιδιαιτέρως στη χώρα μας, όπως είναι ο ιατρικός, ο θρησκευτικός,

του για τα ελληνικά προξενεία που διευκολύνουν κατά το δυνατόν την

ο καταδυτικός, το γκολφ, η τουριστική κατοικία, τα θεματικά πάρ-

έκδοση θεωρήσεων visa, εντός 48 ωρών.

κα, το γιώτινγκ, κ.ά..

Παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, σημείωσε την πρόοδο στα έργα υποδομής που γίνονται στο νησί.

3. Μείωση της εξάρτησης από μόνο δυο αγορές, της Αγγλίας και της Γερμανίας, με το άνοιγμα νέων αγορών με προοπτική.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, έκανε

4. Βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής, με στόχο ένα πιο ισόρροπο

λόγο για τις στενές σχέσεις των δύο λαών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκα-

μείγμα και ως προς το μέγεθος, που θα επιτρέπει μεγαλύτερες οικο-

νε σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους

νομίες κλίμακας για την επιχείρηση, και ως προς την ποιότητα.

Ρώσους, καθώς και στη δυνατότητα αγοράς ακινήτων από Ρώσους πολί-

5. Ανάδειξη του τουρισμού πόλης (City-Break), εμπλουτίζοντας το

τες στα νησιά, μετά τις σχετικές αλλαγές στη νομοθεσία.

τουριστικό προϊόν των επιλεγμένων πόλεων με μόνιμες δραστη-

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής, κ. Σπύρος Δανέλλης, αναφέρ-

ριότητες και εκθέματα, αλλά και περιοδικές εκθέσεις, φεστιβάλ και

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

48


ΘΕΜΑ

καλλιτεχνικά δρώμενα.

Ο Ρώσος ομιλητής συμφώνησε με την δυναμική της ανάπτυξης των

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέ-

τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας ότι το θέμα της

ας Ανδρεάδης, υπογράμμισε ότι η αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία

φερεγγυότητας είναι κομβικό. Γι’ αυτό συστήνεται ταμείο ασφάλισης

αναμένεται να ξεπεράσει το 30% έναντι του 2011, οπότε ο αριθμός των

των ρωσικών tour operators, για την ασφάλεια των συναλλαγών κατά

Ρώσων τουριστών είχε φθάσει τις 740.000 σημειώνοντας αύξηση σχε-

τα δυτικά πρότυπα.

δόν 64%. Παράλληλα, σημείωσε ότι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των

Παράλληλα, έκανε λόγο για αύξηση του αριθμού των ρωσικών πόλε-

Ρώσων τουριστών στη χώρα μας ξεπερνά τα 1.005 ευρώ. Αυτό έχει ως

ων που συνδέονται αεροπορικά με την Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι ο

αποτέλεσμα οι Ρώσοι τουρίστες να κατατάσσονται ανάμεσα στους επι-

Τουρισμός Υγείας είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη ρωσι-

σκέπτες με υψηλές δαπάνες στην Ελλάδα.

κή πλευρά, πέραν των οικογενειακών διακοπών.

«Το άνοιγμα και η διείσδυση της ρώσικης αγοράς για τον ελληνικό του-

Τέλος, είπε ότι το μέσο πακέτο του Ρώσου τουρίστα all inclusive είναι

ρισμό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δυστυχώς, δεν βασίστηκε σε ένα ολο-

περίπου 800 ευρώ.

κληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ, αλλά κυρίως στις προσπάθειες του ιδι-

Η executive director Association Of Tour Operators Russia, κα. Maya

ωτικού τομέα. Στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας βρέθηκαν

Lomidge, έκανε λόγο για ανάγκη «καθαρών σχέσεων» μεταξύ επιχειρή-

επιχειρήσεις όπως η Aldemar, η Grecotel, ο όμιλος Μήτση και άλλες, που

σεων, ώστε να μην βρίσκονται τουρίστες σε δυσάρεστες θέσεις, λόγω

φοβάμαι ότι δεν μπορώ να τις παραθέσω όλες», υπογράμμισε ο πρόε-

διαφωνιών των εταίρων.

δρος του Σ.Ε.Τ.Ε., ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα εμπόδια

Στην συνέχεια του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν οι b2b επαφές ανάμε-

που υφίστανται για την περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών μετα-

σα στους Ρώσους tour operators και ενδιαφερόμενα ελληνικά τουριστι-

ξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

κά γραφεία και ξενοδοχειακές μονάδες από τις περισσότερες περιοχές

«Τα δυο μεγαλύτερα εμπόδια για την αύξηση της τουριστικής ροής μεταξύ

τουριστικού ενδιαφέροντος της Ελλάδος.

Ρωσίας και Ελλάδας, είναι το θέμα της βίζας και οι αεροπορικές συνδέσεις.

Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε έντονο ενδιαφέρον από τους

Σε ό,τι αφορά τη βίζα, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρό-

Ρώσους tour operators να αναπτύξουν νέους προορισμούς, αναλαμ-

οδος, ενώ τόνισε την ανάγκη για πολλαπλή βίζα και για ηλεκτρονική βίζα,

βάνοντας σημαντικό ρίσκο. Στις προσπάθειές τους αυτές σύμμαχοι και

καθώς εκτίμηση του Σ.Ε.Τ.Ε. είναι ότι «η σημερινή διαδικασία χορήγησης

συνοδοιπόροι θα είναι, όπως υπογράμμισαν στο σύνολο τους, μιλώ-

αποστερεί την Ελλάδα τουλάχιστον από 3 εκατ. επισκέπτες, 5 δισ. ευρώ

ντας στο φόρουμ, οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού που στη-

άμεσα και έμμεσα έσοδα και 80.000 έως 100.000 νέες θέσεις εργασίας».

ρίζουν ως σήμερα κάθε προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων

Παίρνοντας το λόγο από την ρωσική πλευρά, ο αντιπρόεδρος του Russian

της χώρας μας.

Union of Tour Industry, κ. Yury Barzykin, αναφέρθηκε στις πατροπαράδοτες

Το πρώτο ελληνορωσικό τουριστικό Φόρουμ υποστήριξαν, ως χρυσοί

καλές σχέσεις των δύο λαών, ενώ, όπως είπε, στον τομέα του Τουρισμού

χορηγοί, οι Aegean Airlines, Aldemar Hotels & Spa, Bluebird Airways, ενώ

δραστηριοποιούνται περισσότερες από 5.000 τουριστικές επιχειρήσεις

Χορηγός επικοινωνίας στη Ρωσία ήταν η Media Engineering. Την τεχνική

εκ των οποίων οι 2.300 ασχολούνται με τουρισμό στο εξωτερικό.

επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Podimatas Audiovisual S.A.. ◊

49 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η κρίση οδηγεί σε νέα επαγγελματικά μονοπάτια • Κορυφαία επιλογή οι τουριστικές σχολές • Καταργείται ο Ο.Τ.Ε.Κ.

Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, όπου η συνεχιζόμενη ύφεση και η επακόλουθη, ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά, οι νέοι στρέφονται σε νέες επαγγελματικές επιλογές, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας στο δύσκολο, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα, επαγγελματικό περιβάλλον. Σε σχολές που προσφέρουν δυνατότητες άμεσης απορρόφησης μετά το πέρας των σπουδών και σίγουρη επαγγελματική καταξίωση. Στο πλαίσιο αυτό, σχολές που μέχρι πρότινος ήταν στις πρώτες επιλογές των παιδιών, μετά το λύκειο, έχουν μπει στην άκρη και τη θέση τους παίρνουν νέες σχολές, οι οποίες προσφέρουν τίτλους σπουδών, που οδηγούν σε επαγγέλματα με προοπτική. Ανάμεσά τους και οι τουριστικές σχολές, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση, καθώς προσφέρουν πολλαπλές διεξόδους, όπως εργασία σε όλη την Επικράτεια, ακόμη και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στο εξωτερικό.

50 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η επιλογή των ΚΕΜΕ αποτελεί έναν ασφαλή δρόμο προς την επαγγελματική καταξίωση, καθώς την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, των παρεχόμενων υπηρεσιών και των κτηριακών εγκαταστάσεών τους επιβεβαιώνει η αδειοδότησή τους από το υπουργείο Παιδείας, η οποία παρέχεται έπειτα από σχολαστικούς ελέγχους. Τα ΚΕΜΕ, τελευταία και λόγω της οικονομικής κρίση, κερδίζουν ολοένα έδαφος σε σχέση με κάποιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο εξωτερικό, δεδομένου ότι το κόστος των σπουδών σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή μακριά από τον τόπο διαμονής είναι πλέον απαγορευτικό. Εκτός, όμως, από τα ΑΤΕΙ και τα ΚΕΜΕ υπάρχουν και τα Ιδιωτικά και Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους χιλιάδες απόφοιτοι, κάθε χρόνο,

Στο υπουργείο Τουρισμού «περνάει» ο Ο.Τ.Ε.Κ.

καλούνται ν’ απαντήσουν στο ερώτημα «τι κάνω μετά το λύκειο;» Ένα

Από τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο τουριστικής εκπαίδευσης είναι

ερώτημα, που, ούτως ή άλλως, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς από

η κατάργηση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρ-

αυτή την επιλογή κρίνεται το επαγγελματικό μέλλον τους, στις μέρες,

τισης (Ο.Τ.Ε.Κ.) και η ενσωμάτωσή του στο υπουργείο Τουρισμού, στο

ωστόσο, με τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον

πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης του κράτους, που περιλαμ-

εργασιακό τομέα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη.

βάνει σειρά συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και φορέ-

Η οικονομική κρίση, λοιπόν, έχει αντίκτυπο και στις επιλογές των παι-

ων του Δημοσίου από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και

διών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι τουριστικές σπουδές φαίνεται

Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

πως, πλέον, αναδεικνύονται σε κορυφαία επιλογή για τους νέους που

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο, οι Σχολές

στοχεύουν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Άλλωστε, ο του-

του Ο.Τ.Ε.Κ. θα αποτελούν Περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου

ρισμός ανήκει σε εκείνους τους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι

Τουρισμού, ενώ η περιουσία που ανήκε στον φορέα περιέρχεται στο

δείχνουν ότι μπορούν να παράξουν ακαθάριστη προστιθέμενη αξία

Ελληνικό Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, οι Ανώτερες Σχολές Τουριστι-

στην ελληνική οικονομία.

κών Επαγγελμάτων (Α.Σ.Τ.Ε), οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), τα

Τον προσανατολισμό των νέων στα τουριστικά επαγγέλματα διαπι-

Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και οι Σχολές Ξεναγών

στώνει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία που αφο-

αρμοδιότητας Ο.Τ.Ε.Κ. υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου

ρούν στην εισαγωγή στα ΑΤΕΙ Τουριστικών Επαγγελμάτων, αλλά και

Τουρισμού και αποτελούν εφεξής περιφερειακές υπηρεσίες του. Σε

στα ιδιωτικά Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ).

κάθε μια από τις ως άνω περιφερειακές υπηρεσίες προΐσταται εκπαι-

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, παρά το γεγονός ότι εδώ και

δευτικός, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 3105/2003.

αρκετά χρόνια η Ελλάδα θεωρείτα ως «τουριστική χώρα», η Τριτοιδιαίτερα στο προπτυχιακό επίπεδο, αντίθετα με ότι συμβαίνει στις

Το Ξ.Ε.Ε. προτείνει τον επανασχεδιασμό της τουριστικής εκπαίδευσης

περισσότερες χώρες.

Στον πλέον υποσχόμενο τομέα για την ελληνική οικονομία εξελίσσε-

Βέβαια, σε πανεπιστημιακό επίπεδο λειτουργούν με πολύ μεγάλη επι-

ται ο τουρισμός, η ποιοτική αναβάθμιση του οποίου εξαρτάται άμε-

τυχία τρία προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απονομή Μετα-

σα από το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού του. Το κατάλληλα,

πτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master), τα οποία έχουν καταξιω-

λοιπόν, εκπαιδευμένο προσωπικό είναι αυτό που θα εξασφαλίσει την

θεί, τόσο μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, όσο και στον χώρο της

παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση την

τουριστικής βιομηχανίας.

αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, που είναι και το

Το πιο παλιό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τουρισμό προσφέρεται

ζητούμενο στην προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού και υψηλότερου

από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Χίο, όπου λειτουργεί το Διατμημα-

επιπέδου τουριστών.

τικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχεδιασμού, Διοίκησης και Πολιτικής

Δεδομένου του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην παγκόσμια τουριστι-

του Τουρισμού.

κή βιομηχανία, η ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες αυξάνεται

Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς λειτουργεί το Μεταπτυχιακό Πρό-

διαρκώς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η τουριστική εκπαίδευ-

γραμμα στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ από το Ελλη-

ση να πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

νικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) προσφέρεται με την μέθοδο της εξ

Στο πλαίσιο αυτό, πρόταση επανασχεδιασμού της τουριστικής εκπαί-

αποστάσεως εκπαίδευσης το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης

δευσης κατέθεσε πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος,

βάθμια Τουριστική Εκπαίδευση παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις,

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

51


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

η οποία αφορά στον εκπαιδευτικό και δομικό επανασχεδιασμό του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), ο οποίος πρόκειται να απορροφηθεί στο υπουργείο Τουρισμού. Όπως διαπιστώνει στην πρότασή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, η στρεβλή ανάπτυξη του ΟΤΕΚ τις τελευταίες δεκαετίες, αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, συνοδευόμενη από μια ακριβή ανορθολογική εκπαιδευτική και οικονομική διοίκηση και διαχείριση, οδήγησαν σε μια υπερβολική διόγκωση διοικητικής δομής και λειτουργίας και συνακόλουθα σε μια μεγέθυνση της οικονομικής δαπάνης χωρίς την ανάλογη εκπαιδευτική απόδοση και αποτελεσματικότητα. «Το γεγονός ότι χωρίς ποιοτική και ποσοτική μείωση του εκπαιδευτικού έργου το σύνολο της ετήσιας ανορθολογικά κατανεμημένης δαπάνης των περίπου € 24 εκατ. το έτος 2010, έχει φθάσει -μετά τα μέτρα εξυγίανσης- στο ποσό των € 11 εκατ. το τρέχον έτος, δηλαδή

φείων και ενεργοποίηση αυτών σε νέα βάση.

μια διαφορά της τάξης του 54%, συνοδευόμενη από μια αντίστοιχη

2. Την αναλυτική καταγραφή και αξιολόγηση όλων κινητών και ακίνη-

μείωση του ΜΟ δαπανών ανά σπουδαστή, γεγονός που καταδεικνύει

των των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού και αξιοποίησής τους

το άμεσο επιτυχές αποτέλεσμα σε μια πρώτη προσπάθεια οικονομι-

στην κατεύθυνση της αποφυγής ή και μείωσης δαπανών-ενοικίων και

κής εξυγίανσης, που έχει αναληφθεί από τη διοίκηση μετά το 2009 με

διευρυμένων χρήσεων.

τη συμβολή και συμμετοχή και του εκπροσώπου του Ξ.Ε.Ε.. Τα δεδο-

3. Την ανυπέρθετη πλέον συγκέντρωση και εκσυγχρονισμό όλων των

μένα αυτά αντικατοπτρίζουν αφενός τη με φυσικούς όρους αποτελε-

διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών του ΟΤΕΚ και την επίτευξη

σματικότητα και αποδοτικότητα της εκπαιδευτικής λειτουργίας στον

έτσι άμεσης πληροφόρησης ξεχωριστά για κάθε τμήμα ή μονάδα του

ΟΤΕΚ που εκφράζεται στις μεταβολές μεταξύ 2010 και 2012, τόσο του

Οργανισμού και τη συνακόλουθη βελτίωση της διαχείρισης με δυνα-

αριθμού σπουδαστών ανά εκπαιδευτή ή διδάσκοντα από 5,08 σε 8,08,

τότητες οικονομιών κλίμακας και βέλτιστων ποιοτικών επιλογών, ώστε

όσο και του αριθμού σπουδαστών ανά διοικητικό υπάλληλο από 4,9

να μπορούν να παίρνονται σωστές και αποτελεσματικές επιχειρησι-

σε 11,0, επιβεβαιώνοντας το πρότερο απαράδεκτο επίπεδο διοικητι-

ακές αποφάσεις.

κών και εκπαιδευτικών πρακτικών που ακολουθούνταν τις τελευταίες

4. Την καταγραφή των ειδικοτήτων και των προσόντων του προσωπι-

δεκαετίες στα πλαίσια των προσλήψεων διοικητικού και εκπαιδευτι-

κού έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η στην συνέχεια ορθολογική

κού προσωπικού. Είναι βέβαια προφανείς οι δυνατότητες για ακόμη

αξιοποίηση και απορρόφησή του από την αγορά εργασίας και να επι-

μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών της δημόσιας αυτής τουριστικής

τρέψει την δημιουργία ενός ορθολογικότερου πλαισίου για τη διαχεί-

εκπαίδευσης τόσο σε επίπεδο αναλογιών, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη,

ριση του ανθρώπινου -διοικητικού και εκπαιδευτικού- δυναμικού (π.χ.

ότι ο θεωρούμενος ως κανονικός δείκτης εκπαιδευτή/σπουδαστές

μόνιμοι, αορίστου ή και ορισμένου χρόνου).

κυμαίνεται γύρω στο 15-30, όσο και επίπεδο επενδύσεων σε υλικοτε-

5. Επανεξέταση του συστήματος πρόσληψης εκπαιδευτικών πράγμα

χνική υποδομή, ώστε να συνεχίσει αυτή, με κατά το δυνατόν άριστες

που μπορεί να οδηγήσει σε εκπαιδευτικά και λειτουργικά ορθολογι-

εκπαιδευτικές και οικονομοδιαχειριστικές συνθήκες, αποτελεσματικά

κότερες λειτουργίες.

το έργο της τουριστικής ανάπτυξης και της εξασφάλισης υψηλού επι-

6. Επιλογή και αξιολόγηση των προσλαμβανόμενων εκπαιδευτικών,

πέδου στελεχών στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας», επιση-

από επιστημονική επιτροπή, μετά από προκήρυξη του οργανισμού για

μαίνει στην πρότασή του το Ξ.Ε.Ε..

συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και μαθήματα ώστε να επιτυγχάνεται

Το Ξ.Ε.Ε. στο πλαίσιο των αλλαγών προτείνει τη δημιουργία διεθνούς

η κατά το δυνατόν άριστη, κατά περίπτωση, επιλογή διδασκόντων.

Σχολής Τουριστικού και Ξενοδοχειακού μάνατζμεντ, επαγγελματικής

7. Επανεξέταση του κοστοβόρου θεσμού των διευθυντών και διαχει-

σχολής (δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας) κατά το πρότυπο

ριστών ανά πόλη.

του νέου Τεχνολογικού Λυκείου και των Τμημάτων ειδίκευσης, τεχνι-

8. Σύνταξη σύγχρονου Κανονισμού Λειτουργίας του Οργανισμού.

κής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που εντάσσεται στο τεχνολο-

9. Η ύπαρξη τουριστικών τμημάτων (ΙΕΚ - ΕΠΑΣ - ΑΣΤΕ) με τις ίδιες ή

γικό λύκειο, σχολής ξεναγών και σχολής διά βίου εκπαίδευσης και

συναφείς ειδικότητες στην ίδια πόλη, όπου ενδεχομένως επικαλύπτο-

κατάρτισης.

νται και αποδιαρθρώνουν τις σπουδές ανά βαθμίδα θα πρέπει να τεθεί

Ο προτεινόμενος επανασχεδιασμός του ΟΤΕΚ θα περιλαμβάνει και

σε νέα βάση με άρση αυτών των ανορθολογικοτήτων.

θα αντιμετωπίσει και μια σειρά άλλων λειτουργικών και διοικητικών

10. Κεντρική διοικητική δομή λειτουργίας των σχολών, κεντρική προ-

προβλημάτων όπως:

μήθεια υλικών και αναλωσίμων στα πλαίσια ενός ενιαίου προϋπολο-

1. Την επανεξέταση των όρων και του ρόλου ύπαρξης των οικοτρο-

γισμού και απολογισμού.

52 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Υ Π Ο Τ Η Ν Α Ι Γ Ι ∆ Α : o  Á Ë Ä ¹ · ¯ Á Ë y Á ¾ » Æ » Å ¿ Á ² ½ ³ » Á Ë Ä » Å ¿ Á ² o x · À Á ¶ Á Ê · » ³ ½ Á ²  » ¿ · ¾ º Æ º Ä ¯ Á Ë ¾ ¾ ¶ ³ É o y ³ À · ¾ ¾ ® À » ³ É ¿ Á Å Â Á À ¶ ¯ ³ É x · À Á ¶ ° Ê È À o¡ÀÈÅºÉ x·ÀÁ¶°ÊÈÀ ǺÀÃÀ ow­Å漃 ÄÊ»¿³¹·¯ÄÈÀ Ç®À³É

Ç¿ÖÇ ÖÑ YLGHR ÖÊÙ ÊÙ +25(&$

w w w. h o re ca ex p o.g r ∆ΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ

2013 8-11 Φεβρουαρίου 2013

Η µεγαλύτερη & πληρέστερη έκθεση για τα Ξενοδοχεία & τη Μαζική Εστίαση!

¤ ¥ ¢ ) 2 5 8 0 $ ( ¥ ¢ §

)$ ; x Z Z Z I R U X P V D J U x L Q I R # I R U X P V D J U I D F H E R R N F R P K R U H F D H[ S R J U

21X29 HORECA 2013.indd 1

W Z L W W H U F R P K R U H F D H[ S R J U

7/27/12 3:53 PM


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΙΤΗΣ - ΙΔΡΥΤΗΣ MEGA AIRLINE STUDIES

Πιστοποιημένες σπουδές, εξασφαλισμένη επαγγελματική επιτυχία Η πολύχρονη εμπειρία, η υψηλή τεχνογνωσία και τα εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Mega Airlines Studies, εγγυώνται την άριστη προετοιμασία της νέας γενιάς επαγγελματιών που θα στελεχώσουν την αεροπορική και τουριστική βιομηχανία. Οι συνεχείς δε βραβεύσεις και διακρίσεις της σχολής επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΙΑΤΑ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο ετήσιο συνέδριό της βράβευσε το Mega Airlines Studies ως ένα από τα δέκα καλύτερα εξουσιοδοτημένα κέντρα της στην Ευρώπη. Για τη νέα αυτή διάκριση και τα προγράμματα σπουδών που το Mega Airlines Studies προσφέρει, μιλάει στο «Χ&Τ» ο ιδρυτής της σχολής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αερομεταφορών και πρώην διευθυντικό στέλεχος της Alitalia, κ. Γιώργος Γαλίτης.

Ο κ. Γιώργος Γαλίτη µε τους κυρίους Guido Gianasso Vice President Human Capital IATA και Ismail Albaidhani Head, Global Partneship & Learning Innovation.

ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιριών), UFTAA (Παγκόσμια Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων), FIATA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μεταφορών) στις ειδικότητες: IATA- HARVARD LEADERSHIP & MANAGEMENT DIPLOMA. Επιλέγοντας ένα δίπλωμα ΙΑΤΑ, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να

• Καταρχάς, πείτε μας δυο λόγια για τη βράβευση του Mega Airlines

αναβαθμίσουν τις σπουδές τους μέσω της συνεργασίας της ΙΑΤΑ, με το

Studies από την ΙΑΤΑ, για δεύτερη χρονιά, μεταξύ των δέκα καλύτερων

Πανεπιστήμιο του Harvard στην ειδικότητα του Management, αποκτώ-

εξουσιοδοτημένων κέντρων της στην Ευρώπη.

ντας το δίπλωμα IATA Leadership Harvard Management.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα μας, ως επιβεβαίωση της συνεχιζόμενης προσπάθειας που καταβάλλουμε και της

Ειδικότερα, τα διπλώματα τα οποία προσφέρει η σχολή είναι:

ανοδικής πορείας που σημειώνουμε στον τομέα της ποιοτικής εκπαί-

ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ

δευσης, η ΙΑΤΑ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο ετήσιο συνέδριό

• IATA/UFTAA FOUNDATION E.B.T. COURSE (LEVEL 1): Οι απόφοιτοι

της, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 15-16 Μαΐ-

και κάτοχοι του Foundation Diploma έχουν άριστη γνώση της τιμολο-

ου του 2012, με χορηγό την Turkish Airlines, επισφράγισε τη θέση μας

γιακής πολιτικής των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων και άλλων

μέσα στα δέκα καλύτερα εξουσιοδοτημένα κέντρα της στην Ευρώπη,

μέσων μεταφοράς (τρένων-πλοίων), των υπηρεσιών διοικητικής υπο-

με μια ακόμη βράβευση.

στήριξης (Administration Department), καθώς και την γνώση στη δημι-

Η βράβευση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα για μια καλύτερη παρουσία

ουργία ειδικών πακέτων διακοπών, στην οργάνωση επαγγελματικών

μέσα στο χώρο των αερομεταφορών και του τουρισμού, και είμαστε

ταξιδίων, στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης αεροδρομίου, στην

έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή.

προβολή αεροπορικών εταιριών και τουριστικών πρακτορείων καθώς και στην προαγωγή των πωλήσεών τους. Η ειδικότητα αυτή δίνει τη

• Ποια είναι τα προγράμματα σπουδών τα οποία προσφέρει το Mega

δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, να αποκτήσουν την απαραίτητη

Airlines Studies και τα οποία εξειδικεύονται στην τουριστική βιομηχα-

μόρφωση προκειμένου να «χτίσουν» μια λαμπρή καριέρα στον ευρύ-

νία; Για ποιο λόγο ο σπουδαστής να επιλέξει τη σχολή σας;

τερο τομέα των Αερομεταφορών και του Τουρισμού.

Τα προγράμματα σπουδών τα οποία προσφέρει η σχολή μας, Mega

• IATA/UFTAA CONSULTANT COURSE (LEVEL 2): Οι απόφοιτοι και κάτο-

Airlines Studies, διέπονται από τους ακόλουθους διεθνείς οργανισμούς:

χοι του Consultant Diploma είναι άριστα καταρτισμένοι να χειρίζονται

54 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

και να δίνουν λύσεις σε σημαντικές πλευρές του αεροπορικού και τουριστικού επαγγέλματος και να προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές στους πελάτες τους για σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν πολύπλοκους ναύλους, εφαρμόζοντας άριστα τους κανόνες της ΙΑΤΑ, εκδίδοντας και επανεκδίδοντας εισιτήρια και άλλα έγγραφα για όλους τους τύπους των διεθνών ταξιδιών. Προϋπόθεση για την παρακολούθηση του Consultant Course, κατά κύριο λόγο, είναι η κατοχή του Foundation Diploma ή κάποια εμπειρία στο χώρο της αεροπορικής και τουριστικής βιομηχανίας.

φορών. Ειδικότερα ενισχύει τις δεξιότητες και τις γνώσεις των σπου-

ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΩΝ/ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ

δαστών, σ’ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως κανόνες ασφάλειας, εξει-

• IATA AVIATION AIRLINE CABIN CREW TRAINING: Οι απόφοιτοι και

δίκευση στο φορτίο και στην στρατηγική διαχείρισης. Το πρόγραμμα

κάτοχοι του IATA Aviation Cabin Crew Diploma έχουν τη δυνατότητα να

επικεντρώνεται στην πλήρη κατανόηση και εφαρμογή στην πράξη του

εισχωρήσουν σε μια αγορά που προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες, παρο-

εγχειριδίου της ΙΑΤΑ, Dangerous Goods Regulations for Air Transport.

χές καθώς και άμεση αποκατάσταση τόσο σε Ελληνικές αεροπορικές

Πιστοποίηση δίνεται με τις γραπτές εξετάσεις και την απόκτηση του

εταιρίες όσο και σε εταιρίες του εξωτερικού. Το πρόγραμμα είναι σχε-

διπλώματος ΙΑΤΑ/FIATA.

διασμένο από την ΙΑΤΑ και καλύπτει τα θέματα που αφορούν το επάγ-

• IATA-FIATA CARGO INTRODUCTORY COURSE: Οι απόφοιτοι και κάτο-

γελμα σε σχέση με τα σωστικά μέσα, τις διαδικασίες που ακολουθούν

χοι του διπλώματος IATA/FIATA Introductory έχουν όλες τις απαραίτητες

οι φροντιστές μέσα σε ένα αεροσκάφος και τα θέματα εξυπηρέτησης

γνώσεις και εφόδια για σταδιοδρομία στον εμπορευματικό τομέα. Είναι

επιβατών. Παράλληλα, καλύπτει και όλα όσα θα πρέπει να μάθει ο σπου-

ικανοί να κάνουν συμφωνίες και κρατήσεις για διεθνείς μεταφορές. Να

δαστής πριν έρθει σε επαφή με την αεροπορική εταιρία και το χώρο. Η

υπολογίζουν σωστά τις τιμές και αντίστοιχα τις χρεώσεις για το General

απόκτηση αυτού του διπλώματος παρέχει τα εφόδια για επιτυχημένη

Cargo & Special Cargo. Να δίνουν σωστές και χρήσιμες συμβουλές στους

καριέρα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων.

πελάτες για τα εμπορεύματα και να συμπληρώνουν την φορτωτική

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

(airwaybill) με βάση τους κανονισμούς και τις διαδικασίες της IATA.

• IATA/FIATA DANGEROUS GOODS INITIAL/RECURRENT: Το εκπαι-

• ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: To Mega Airlines Studies προσφέρει

δευτικό πρόγραμμα της ΙΑΤΑ Cargo και Dangerous Goods Regulations

μία σειρά από ταχύρυθμα προγράμματα. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι

είναι μια σειρά μαθημάτων για την μεταφορά των φορτίων στον χώρο

μπορούν να παρακολουθήσουν τα ακόλουθα προγράμματα: • Airline

των αερομεταφορών. Το πρόγραμμα εστιάζει στις βέλτιστες πρακτικές

Marketing • Customer Services • Airport Operations • Συστήματα κρατή-

οι οποίες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες στο περιβάλλον των μετα-

σεων Gallileo, Amadeus, Sabre, Abacus και Ερμής (ξενοδοχειακό).

Κατακτήστε τον κόσμο της επιτυχίας

Βουλής 5, Σύνταγμα, 105 62 Αθήνα, Τηλ./Fax: 210 32 30 167 E-mail: info@megaairlinestudies.gr, www.megaairlinestudies.gr

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Αττική

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

55


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Le Monde

Τουριστική εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα Προγράμματα σπουδών πιστοποιημένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και κυρίως καταξιωμένα στη συνείδηση των επαγγελματιών του τουρισμού, προσφέρει ο εξειδικευμένος, από το 1996, αποκλειστικά στις τουριστικές, ξενοδοχειακές και γαστρονομικές σπουδές, εκπαιδευτικός όμιλος Le Monde. Οι ειδικότητες που οδηγούν σε πτυχίο ειδίκευσης μετά από δύο έτη

τουριστικών σχολών και επαγγελματίες του χώρου, είναι:

σπουδών είναι:

• Eurochef - Μετεκπαίδευση στην επαγγελματική μαγειρική

• Hotel Management - Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων

• Europastry Chef - Μετεκπαίδευση στην επαγγελματική ζαχαροπλα-

• Tourism Management - Τουριστικό Πρακτορείο

στική & αρτοποιία

• Chef - Επαγγελματική Μαγειρική

Τα προγράμματα αυτά είναι εξάμηνης διάρκειας ξεκινούν κάθε Νοέμ-

• Pastry Chef - Επαγγελματική Ζαχαροπλαστική - Αρτοποιία

βριο και στοχεύουν στην απόκτηση εξειδικευμένης γνώσης και εμπει-

Όλες οι ειδικότητες περιλαμβάνουν εργαστηριακά και θεωρητικά μαθή-

ρίας πάνω σε ειδικότητες που έχουν μεγάλη ζήτηση στις επισιτιστικές

ματα, τα οποία πραγματοποιούνται στις ειδικά διαμορφωμένες εγκα-

επιχειρήσεις.

ταστάσεις της σχολής, που βρίσκονται στην οδό Θεσσαλονίκης 45, στο Μοσχάτο, και διαθέτουν εξοπλισμένα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής καθώς και σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας. O εκπαιδευτικός όμιλος Le Monde εξασφαλίζει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε όσους επιλέξουν να ενταχθούν άμεσα στην τουριστική αγορά. Το Γραφείο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας οργανώνει και συντονίζει την αμειβόμενη πρακτική των σπουδαστών και συστηματικά προωθεί τους σπουδαστές και αποφοίτους σε θέσεις εργασίας στα καλύτερα ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Νέα τμήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο.

Προγράμματα Μετεκπαίδευσης Τα προγράμματα μετεκπαίδευσης, που απευθύνονται σε αποφοίτους

56 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Προγράμματα Επαγγελματικής Εξειδίκευσης

γελματίες που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Επίσης, ο εκπαιδευτικός όμιλος Le Monde προσφέρει προγράμματα επαγ-

Τα μαθήματα είναι 100% εργαστηριακά, το οποίο σημαίνει ότι σε όλα

γελματικής εξειδίκευσης, τα οποία μετά από επιτυχημένη παρακολούθη-

τα μαθήματα οι ίδιοι παρασκευάζουν τις συνταγές, βήμα βήμα, και στο

ση οδηγούν στην απόκτηση αντίστοιχου τίτλου σπουδών. Τα μαθήματα

τέλος δοκιμάζουν το γευστικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και η συνολική διάρκεια

Τα μαθήματα διεξάγονται σε επαγγελματικό εργαστήριο, εξοπλισμένο

των προγραμμάτων είναι 6 μήνες. Με την απόκτηση του τίτλου σπουδών

με όλες τις συσκευές και τα επαγγελματικά σκεύη. Οι συμμετέχοντες

οι απόφοιτοι των προγραμμάτων μπορούν να εργαστούν σε εστιατόριο

μαθαίνουν να προσδίδουν αξία στις πρώτες ύλες, αναδεικνύοντας τα

ως υπεύθυνοι διαχείρισης εστιατορίου και ως sommeliers.

γευστικά τους προτερήματα σε πιάτα πρωτότυπης γαστρονομικής σύν-

Τα προγράμματα αυτά είναι:

θεσης, πάντα υπό την καθοδήγηση των έμπειρων καθηγητών μαγειρι-

• Bar & Restaurant Management – Διεύθυνση Εστιατορίου

κής - chefs της σχολής Le Monde.

• Sommelier - Οινοχόος

Η διάρκεια του κύκλου είναι περίπου 6 εβδομάδες και τα μαθήματα

• Bartender

γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

• Advanced Professional Programme in Culinary Arts. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο νέο πρόγραμμα Advanced

• Cucina Italiana

Professional Programme in Culinary Arts που διοργανώνεται από τον

Εντατικό πρόγραμμα με ειδίκευση στην ιταλική κουζίνα.

εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη γαλ-

Όλες οι τεχνικές και οι μέθοδοι της ιταλικής κουζίνας, όπως επίσης και

λική σχολή γαστρονομίας, Ferrandi. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα

οι αυθεντικές ιταλικές συνταγές παρουσιάζονται σε αυτό το εξειδικευ-

γαστρονομικής εξειδίκευσης 8 εβδομάδων, το οποίο απευθύνεται σε

μένο εντατικό πρόγραμμα, που απευθύνεται στους λάτρεις της ιταλι-

απόφοιτους γαστρονομικών σχολών και σε επαγγελματίες με επαρκή

κής γαστρονομίας. Το πρόγραμμα είναι επίσης 100% εργαστηριακό.

εργασιακή εμπειρία.

Η διάρκεια του κύκλου μαθημάτων είναι 4 εβδομάδες, δύο φορές την

Το πρόγραμμα αποτελείται από 100% εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία

εβδομάδα.

διδάσκονται από καταξιωμένους Έλληνες και Γάλλους chefs στην Αθήνα, σι, στις εγκαταστάσεις της σχολής Ferrandi. Μετά την επιτυχημένη ολο-

Σεμινάρια γαστρονομίας για ερασιτέχνες και επαγγελματίες

κλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Advanced

Στον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde πραγματοποιούνται σειρές τρίω-

Professional Diploma in Culinary Arts αναγνωρισμένο από τον εκπαι-

ρων αυτοτελών σεμιναρίων για όσους ενδιαφέρονται για τη μαγειρική,

δευτικό όμιλο Le Monde και τη γαλλική σχολή.

τη ζαχαροπλαστική και το κρασί:

στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικoύ ομίλου Le Monde και στο Παρί-

Ταχύρρυθμα Επιμορφωτικά Σεμινάρια

Τα σεμινάρια είναι τα εξής: Food Professionals - Σεμινάρια γαστρονομίας για επαγγελματίες.

• Intensive Chef Course

Food Friends - Σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για ερασι-

To πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους ερασιτέχνες που επιθυμούν

τέχνες.

να μάθουν τις επαγγελματικές τεχνικές μαγειρικής, αλλά και τους επαγ-

Wine Friends - Σεμινάρια για τους φίλους του κρασιού.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

57


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

New York College

Πτυχία με τη «σφραγίδα» κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων Με παρουσία σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πράγα, Τίρανα και Βελιγράδι- και ακαδημαϊκές συνεργασίες με τα πλέον αναγνωρισμένα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ο εκπαιδευτικός όμιλος New York College προσφέρει υψηλής ποιότητας πολυπολιτισμική εκπαίδευση, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε ένα πλήθος ειδικοτήτων.

με το κρατικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, State University of New

Προγράμματα Σπουδών Foundation Bachelor Master MBA Ph.D

York, Empire State College και στη συνέχεια επέκτεινε τις ακαδημαϊκές

Πολυπολιτισμικό Περιβάλλον

συνεργασίες του στην Ευρώπη, με την σύναψη στρατηγικής συνεργα-

Το NYC έχει πρωτοπορήσει στη δημιουργία ενός πολυπολιτσμικού

σίας με το University of Greenwich, Μ. Βρετανίας.

περιβάλλοντος. Ακαδημαϊκοί, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές από

Σήμερα, το NYC αποτελεί έναν όμιλο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με

πολλές χώρες του εξωτερικού εργάζονται και σπουδάζουν σε αυτό. Στο

παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πράγα, Τίρανα και Βελιγράδι.

NYC θεωρείται η διαφορετικότητα προνόμιο, αφού ανοίγει νέους ορί-

Οι φοιτητές του NYC αποκτούν τα αυθεντικά πτυχία των συνεργαζό-

ζοντες στην γνώση, διανθίζει τις πολιτιστικές επαφές, και πάνω απ’ όλα

μενων πανεπιστημίων που πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Οδη-

επιτρέπει στους σπουδαστές να ζήσουν την εμπειρία αυτής της πολυ-

γίας (36/05) για την ισοτιμία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των

πολιτισμικότητας, απαραίτητο εφόδιο για τον μελλοντικό πολίτη μιας

αποφοίτων.

παγκόσμιας κοινότητας.

Το ΚΕ.ΜΕ. New York College (NYC) ιδρύθηκε το 1989 σε συνεργασία

Το NYC διαθέτει πιστοποίηση από το British Accreditation Council, (BAC). Όλα τα προγράμματα σπουδών και τα αντίστοιχα πτυχία είναι πιστοποι-

Ποιότητα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

ημένα και αναγνωρισμένα από τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς, ενώ

Το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του NYC είναι απόφοιτοι των

τα βρετανικά και αμερικανικά πτυχία αναγνωρίζονται επιπλέον και από

καλύτερων πανεπιστήμιων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

το NARIC, το βρετανικό οργανισμό αντίστοιχο του ΔΟΑΤΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν εμπειρία

To NYC έλαβε Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας από το υπουργείο Παιδεί-

στον τομέα της ειδικότητάς τους και εκπαιδευτική πείρα, ενώ διαθέτουν

ας ΔΒΜΘ ως Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, ΦΕΚ 1302 Β, 18.8.10

μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από διακεκριμένα αμερικα-

(Αθήνα) και ΦΕΚ 1320 Β, 27.8.10 (Θεσσαλονίκη).

νικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

58 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Γραφείο Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας

και Δραστηριοτήτων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές

Μία από τις δεσμεύσεις του NYC είναι να προσφέρει στους αποφοίτους

να εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία.

του ένα δυναμικό ξεκίνημα στην σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργα-

Ο κάθε φοιτητής έχει έναν ακαδημαϊκό σύμβουλο, που τον βοηθά στην

σίας. Οι φοιτητές ενθαρρύνονται να ζητούν επαγγελματικές συμβουλές

επιλογή των αντικειμένων σπουδών του, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά

από το Γραφείο Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας (Career Office) από

του και στο σχεδιασμό της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, ενώ η Συμ-

το πρώτο κιόλας έτος των σπουδών τους. Τόσο οι εκτενείς δεσμοί με

βουλευτική Υπηρεσία υποστηρίζει την προσπάθεια μάθησης και επίτευ-

εργοδότες, όσο και οι υπηρεσίες επαγγελματικής υποστήριξης, αλλά και

ξης των ακαδημαϊκών στόχων των φοιτητών, για να τους βοηθήσει στην

ο σχεδιασμός των προγραμμάτων σπουδών, σύμφωνα με τις ανάγκες

αντιμετώπιση προβλημάτων, που ενδεχομένως να παρεμποδίζουν την

της αγοράς εργασίας, διασφαλίζουν υψηλό βαθμό αποκατάστασης των

ομαλή ακαδημαϊκή εκπαίδευσή τους.

αποφοίτων. Το Γραφείο Διασύνδεσης κατά την διάρκεια του ακαδημα-

Επίσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φοιτητών, το Γραφείο διοργανώνει

ϊκού έτους διοργανώνει σεμινάρια που αφορούν την επαγγελματική

εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες, επιμορφωτικά σεμινάρια και πρα-

σταδιοδρομία των φοιτητών, ομιλίες επιφανών επιστημόνων, ανθρώ-

κτική εξάσκηση ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών των φοιτητών.

πων των επιχειρήσεων και καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα, στα πλαίσια της Εβδομάδας Καριέρας, διοργανώνει συνεντεύξεις με υπεύθυνους

Σύγχρονες Εγκαταστάσεις

ανθρωπίνου δυναμικού μεγάλων οργανισμών.

Το NYC διαθέτει σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις σε 6.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, στην ιστορική περιοχή της Πλάκας, καθώς και σε

Επιτυχίες και Διακρίσεις των Φοιτητών και Αποφοίτων

ένα μοντέρνο κτίριο λίγα μόλις μέτρα από το σταθμό του ΗΣΑΠ στην

Το Ετήσιο Βιβλίο Αποφοίτων αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος αποφοί-

Καλλιθέα. Οι Αίθουσες Υπολογιστών περιλαμβάνουν PCs που λειτουρ-

των του NYC, έχει ήδη απορροφηθεί σε υψηλές θέσεις, τόσο σε ελληνι-

γούν με Windows XP και είναι εξοπλισμένοι με ειδικό λογισμικό προ-

κές, όσο και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ πολλοί

γραμματισμού, internet και εκτυπωτές, video conferencing, και wireless

άλλοι έχουν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμ-

περιβάλλον.

ματα διεθνούς κύρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ευρώπης και

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί 12 ώρες την ημέρα, εκτός από έντυπη βιβλιο-

των Ηνωμένων Πολιτειών.

γραφία προσφέρει και ηλεκτρονική πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων, καθώς και στην Emerald,

Γραφείο Φοιτητικών Υποθέσεων

e-library, ενώ οι αίθουσες διδασκαλίας διαθέτουν όλα τα σύγχρονα μέσα

Το NYC δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο τμήμα Φοιτητικών Υποθέσεων

διαδραστικής διδασκαλίας.

Chef D’ Oeuvre

Κύρος & εξειδίκευση στη γαστρονομική εκπαίδευση Εξειδικευμένη

Επαγγελματικό Μπαρ, • Διοίκηση Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (F & Β

στη Γαστρο-

Μanagement).

νομική Εκπαί-

Το διδακτικό προσωπικό της σχολής απαρτίζεται από ονόματα καταξι-

δευση, η Chef

ωμένων chef καθηγητών, οι οποίοι, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο

D’Oeuvre

πρόγραμμα σπουδών και εργαστηριακών μαθημάτων στις ιδιόκτητες,

συνεχίζει να

κτιριακές εγκαταστάσεις της Chef D’Oeuvre, με σύγχρονο επαγγελματικό

εγγυάται στους

εξοπλισμό και αποκλειστική εξειδικευμένη βιβλιογραφία, εξασφαλίζουν

σπουδαστές

την υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευση των σπουδαστών της.

της την πιο

Επιπλέον, η συνέπεια, το ήθος και το προσωπικό ενδιαφέρον των υπευ-

σύγχρονη, ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ταυτόχρονα την πετυχη-

θύνων Συμβούλων Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας της Chef D’Oeuvre,

μένη επαγγελματική σταδιοδρομία τους, στις ειδικότητες: • Επαγγελ-

προς τους σπουδαστές της, εγγυώνται την έναρξη μιας επιτυχημένης

ματική Μαγειρική, • Επαγγελματική Ζαχαροπλαστική, • Αρτοποιία, •

καριέρας στο χώρο της Γαστρονομίας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

59


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

BCA

Τέσσερις δεκαετίες στην πρωτοπορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης Έχοντας ήδη συμπληρώσει τέσσερις δεκαετίες στο χώρο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με περισσότερους από 5.000 αποφοίτους, το BCA εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία πρόταση για σπουδές σε αναπτυσσόμενους τομείς με μεγάλη ζήτηση όπως η οικονομία και διοίκηση και οι τουριστικές σπουδές. Tο BCA ιδρύθηκε το 1971 και υπήρξε ο πρώτος εκπαιδευτικός οργα-

για τους σπουδαστές, με μοναδικό όφελος.

νισμός που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις επιχειρησιακές σπουδές.

Το BCA στεγάζεται σε πέντε καλαίσθητα κτίρια στην Αθήνα, τη Γλυ-

Εκφράζοντας μια νέα αντίληψη για την εποχή του, προσέφερε, πρώτο

φάδα, τον Πειραιά και την Κηφισιά, με το συνολικό εμβαδόν τους να

στην Ελλάδα, προγράμματα Marketing, Shipping και Διαφήμισης. Από

ξεπερνάει τα 6.000 τ.μ..

τη σύστασή του κιόλας, εφάρμοσε εκπαιδευτικά προγράμματα και

Αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών του το BCA προσφέρει τα

μεθόδους διδασκαλίας κατά τα πρότυπα των μεγάλων πανεπιστημίων

κάτωθι προγράμματα:

του εξωτερικού, προσφέροντας διεθνή χαρακτήρα σπουδών και ουσι-

Σε προπτυχιακό επίπεδο

αστική δυνατότητα μετεκπαίδευσης στο εξωτερικό.

• BA Business Management • BA Business Logistics • BA Economics • BA

Το BCA ήταν το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με παραρ-

Accounting & Finance • BA Advertising, Marketing Communications & PR

τήματα στο εξωτερικό καθώς και το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη

• BA Fashion Marketing • BSc Shipping • Hotel and Tourism Management

χώρα που συνεργάστηκε με βρετανικά πανεπιστήμια, προσφέροντας

• BA Events Management • BSc Computer Science • Psychology

πτυχία Βachelor, με πρώτη συνεργασία αυτή με το Plymouth University

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, το BCA προσφέρει, τόσο αγγλόφωνα και

και εν συνεχεία με το University of Huddersfield.

ελληνόφωνα προγράμματα, όσο και αποκλειστικά αγγλόφωνα.

H στενή παρακολούθηση των διεθνών εκπαιδευτικών εξελίξεων, η

Αγγλόφωνα και Ελληνόφωνα Προγράμματα

συνεργασία του με μερικούς από τους εγκυρότερους οργανισμούς

• MBA Master of Business Administration

και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και των H.Π.A. καθώς και

• MBA Hospitality & Tourism Management

η εκπαιδευτική του συνέπεια, καταξίωσαν το BCA και συνέβαλαν στην

• MA Management

αναβάθμιση της παιδείας στην Ελλάδα.

• MA International Human Resources Management

Tα προγράμματα του BCA είναι franchised με βάση την αποκλειστική

• MA Marketing (Advertising and Public Relations)

συνεργασία του με το London Metropolitan University, με αποτέλεσμα

• MSc Accounting and Finance

ο απόφοιτος του BCA να είναι και ταυτόχρονα απόφοιτος ενός εκ των

• DMS Postgraduate Diploma in Management Studies

μεγαλυτέρων και σταδιακά αναπτυσσόμενων Πανεπιστημίων της Μεγά-

• Pre Master’s in Business Studies

λης Βρετανίας. Επιπλέον, τα προγράμματα του BCA έχουν διευρυνθεί

Αγγλόφωνα Προγράμματα

τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε τομείς όπως,

• MSc in Purchasing & Supply Chain Management

Ψυχολογία, Communication, Accounting and Finance.

• MSc Computing

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη σχέση εκπαίδευσης και παραγωγής, το

• MSc Information Technology

BCA διοργανώνει σεμινάρια που απευθύνονται σε διευθυντικά στελέ-

• Graduate Certificate in Computing

χη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, με εισηγητές καταξιωμέ-

• MSc Shipping

νους καθηγητές πανεπιστημίων των H.Π.A. και της Μεγάλης Βρετανίας.

• DMS Postgraduate Diploma in Shipping

H παρακολούθηση των σεμιναρίων αυτών αποτελεί πολύτιμη εμπειρία

• Pre Master’s in Shipping Studies

60 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΗΡΟΣ

Δημιουργεί άριστα καταρτισμένους επαγγελματίες Με μακρόχρονη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία στο χώρο της εκπαίδευσης, ο όμιλος Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας ΟΜΗΡΟΣ προσφέρει μία σειρά από αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών σε πενήντα σύγχρονες ειδικότητες, τροφοδοτώντας διαρκώς την αγορά εργασίας με νέα εξειδικευμένα στελέχη.

Ι.Ε.Κ. ΟΜΗΡΟΣ Στο Ι.Ε.Κ. προσφέρονται σπουδές στις ακόλουθες ειδικότητες: Πληροφορική & Νέες Τεχνολογίες: • Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, • Ειδικός Τεχνολογίας Internet, • Ειδικός Εφαρμογών με Πολυμέσα (MULTIMEDIA), • Τεχνικός Δικτύων - Η/Υ, • Ειδικός Συστημάτων

Ο ΟΜΗΡΟΣ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1946 από μια ομάδα προσωπικοτή-

Υπολογιστών

των της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, προσφέρει προ-

Τουρισμός & Μεταφορές: • Στέλεχος Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, •

γράμματα σπουδών στους ακόλουθους τομείς:

Στέλεχος Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, • Σεφ Διεθνούς & Ελληνικής Κου-

• Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών

ζίνας, • Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική (- Βοηθός Μαγειρικής & Ζαχαρο-

• Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οικονομίας

πλαστικής Τέχνης 1χρόνο για αποφοίτους Γυμνασίου), • Εκπαιδευτής

• Sound, Music & Cinema

Υποψηφίων Οδηγών, • Τεχνικός Αυτοκινήτων, • Οδηγός ταξί

• Art & Design

Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οικονομία: • Διοικητικό & Οικονομικό Στέ-

• Ομορφιάς & Υγείας

λεχος Επιχειρήσεων, • Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, • Στέ-

• Τουρισμού & Μεταφορών

λεχος Marketing - Διαφήμισης, • Στέλεχος Φοροτεχνικού Γραφείου, •

• Παιδαγωγικών - Κοινωνικών Επαγγελμάτων

Στέλεχος Χρηματιστηριακών Εργασιών, • Logistics, • Κοστολόγηση, •

• Επικοινωνίας & ΜΜΕ

Ασφαλιστικά, • Τραπεζικά, • Γραμματέας Διεύθυνσης

• Δομικών Έργων

Sound-Music & Cinema: • Ηχολήπτης, • Μουσική Τεχνολογία, • Εικονο-

Οι σπουδαστές των πανεπιστημιακών τμημάτων του Aegean Omiros

λήπτης, • Οργανωτικός Συντονιστής Παραγωγής, • Σκηνοθέτης

College αποκτούν Bachelors και Masters από τα Κρατικά Βρετανικά

Art & Design: • Γραφίστας Εντύπου - Computer Graphics, • Τεχνικός Κινού-

Πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεται, με σπουδές που πραγματο-

μενης Εικόνας - 3D Animation, • Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων, • Ειδι-

ποιούνται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, οι δε απόφοιτοι του Ι.Ε.Κ. ΟΜΗ-

κός Γεωγρ/κών Συστ/των Πληροφοριών GIS, • Σχεδιαστής μέσω Η/Υ

ΡΟΣ αποκτούν αναγνωρισμένο κρατικό δίπλωμα.

Μόδα-Υγεία-Ομορφιά: • Stylist, • Αισθητική, • Αισθητικός Ποδολογίας,

Παράλληλα, ο ΟΜΗΡΟΣ δημιούργησε θυγατρική εταιρία εκπαιδευτικής

• Επαγγελματικό Μακιγιάζ, • Κομμωτική (- Βοηθός Κομμωτή 1 χρόνο

τεχνολογίας, την «ΟΜΗΡΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», η οποία συνεργάζεται με

για αποφοίτους Γυμνασίου), • Μανικιούρ-Πεντικιούρ-Ονυχοπλαστική

την ΙΒΜ και άλλες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας με κύριο αντικείμενο

(- Ειδικός περιποίησης νυχιών 1 χρόνο για αποφοίτους Γυμνασίου),

την ανάπτυξη συστημάτων Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας. Το επίπεδο των

• Διαιτολογία - Νοσηλευτική, • Φυσικοθεραπεία

σπουδών που προσφέρει ο ΟΜΗΡΟΣ επιβραβεύτηκε το 1997 από την

Παιδαγωγικά-Κοινωνικά Επαγγέλματα: • Προσχολικής Αγωγής, • Προ-

Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Παιδείας με την απονομή του 1ου

σχολικής Αγωγής για παιδιά με ειδικές ανάγκες, • Στέλεχος Υπηρεσιών

βραβείου εκπαιδευτικού λογισμικού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ασφαλείας

Τον Μάιο του 1998 διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο, αφού κέρδισε το πρώ-

Επικοινωνία & ΜΜΕ: • Δημοσιογραφία (Συντάκτες & Ρεπόρτερς), • Αθλη-

το βραβείο «GOLDEN CD ROM» στο διαγωνισμό «Young Designers ’98»

τική Δημοσιογραφία, • Διαφήμιση

στο Μόντρεαλ του Καναδά, διαγωνιζόμενο με φημισμένα Πανεπιστή-

Δομικών Έργων: • Τεχνικός Δομικών Έργων

μια της Ευρώπης και της Αμερικής στο χώρο της Υψηλής Τεχνολογίας. Έκτοτε, οι σπουδαστές του συμμετέχουν σε Πανελλήνιους και Διεθνείς

Aegean Omiros College

Διαγωνισμούς και αποσπούν συνεχώς Πρώτα Βραβεία.

Το Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης Aegean Omiros College, το

Σε επιβεβαίωση όλων αυτών των προσπαθειών και κατακτήσεων ο

οποίο συνεργάζεται με τα βρετανικά πανεπιστήμια: The University of

ΟΜΗΡΟΣ έχει αποκτήσει πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας κατά

Wales, Birmingham City University, Anglia Ruskin University και The

το διεθνές πρότυπο ISO 9001 για την εκπαίδευση, το σχεδιασμό και την

University of Central Lancashire, προσφέρει πτυχία Bachelors, Masters

ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

και Higher National Diploma.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

61


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμά την ΑΝΕΚ LINES Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, επιβράβευσε την ANEK LINES, για την πολυετή, έμπρακτη στήριξή της στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2012, με αφορμή την άφιξη του Παναγιώτατου στα Χανιά. Η διάκριση ήρθε ως επιστέγασμα της πρωτοβουλίας της ΑΝΕΚ, να προβάλλει και να προωθεί μέσα από τα εστιατόρια και τα καταστήματα των πλοίων της, τα βιολογικά προϊόντα που η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος παράγει, στα πλαίσια του παγκοσμίως αναγνωρισμένου, κρητικού διατροφικού πολιτισμού, με κορυφαίο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

1

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, το οποίο παρετέθη προς τιμήν του Παναγιώτατου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επέδωσε, εκ μέρους της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος διά της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Α- 3 ποκορώνου, στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΚ LINES, κ. Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη, πέραν της Έντυπης Ευαρέσκειάς του και ως ευλογία, το Σταυρό του Πατριαρχείου.

2 Στη φωτό (1), ο Οικουµενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολοµαίος κατά τη στιγµή της επίδοσης της τιµητικής διάκρισης προς τον διευθύνοντα σύµβουλο της ΑΝΕΚ LINES, κ. Γ.Σ. Βαρδινογιάννη Στη φωτό (2), ο διευθύνων σύµβουλος της ΑΝΕΚ LINES, κ. Γ.Σ. Βαρδινογιάννης προσφέρει εκ µέρους της εταιρίας στον Παναγιώτατο, δώρο που φέρει ανάγλυφο, σε χρυσό, το έµβληµα του Πατριαρχείου. Στη φωτό (3), ο κ.κ. Βαρθολοµαίος τη στιγµή που προσφέρειστον κ.Γ.Σ. Βαρδινογιάννη ως ευλογία, το Σταυρό του Πατριαρχείου

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρδινογιάννης, αφού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο, του προσέφερε δώρο αντάξιο της περίστασης που φέρει ανάγλυφο, σε χρυσό, το έμβλημα του Πατριαρχείου. Η ΑΝΕΚ LINES, πάντα φιλόξενη, κρατάει τις παραδόσεις, τιμά τα προϊόντα του τόπου και παραμένει η μοναδική ναυτιλιακή εταιρία στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί στα εστιατόρια των πλοίων της αποκλειστικά ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, και παράλληλα προωθεί τον «οίνον και το έλαιον» της Ιεράς Μονής της Αγ. Τριάδος -και όχι μόνο- δίνοντας έτσι στα εκατομμύρια των επιβατών της μια γεύση των πολύτιμων διατροφικών θησαυρών που παράγει η χώρα μας.

Νέα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά στη Royal Caribbean International Διοικητικές αλλαγές ανακοίνωσε η Royal Caribbean Cruises, με τον Michael Bayley να προάγεται στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Celebrity Cruises, αντικαθιστώντας τον Dan Hanrahan, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα. Ο κ. Bayley θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Royal Caribbean Cruises, κ. Richard D. Fain. Ο κ. Bayley εργάζεται στην Royal Caribbean τα τελευταία 30 χρόνια, με τελευταία θέση αυτή του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του Τμήματος Λειτουργιών. Πριν από αυτή τη θέση, ο κ. Bayley διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος, από όπου επέβλεπε τη διεθνή επέκταση της εταιρίας. «Στα καθήκοντά του ως Διεθνής Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, ο Michael εφάρμοσε επιτυχώς τις επιθετικές προσπάθειες για επέκταση σε αναδυόμενες αγορές και αγορές με υψηλή ανάπτυξη, ενώ ακόμη πιο πρόσφατα επέβλεψε το συνολικό τμήμα των Λειτουργιών της Royal Caribbean International», δήλωσε ο κ. Fain. «Ευτυχώς, η Celebrity διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα διαχείρισης και είμαι ενθουσιασμένος που ο Michael θα φέρει το όραμα και το πάθος του για να κατευθύνει τη συνεχή ανάπτυξη αυτής της εταιρίας». Επίσης, η κα. Lisa Lutoff-Perlo θα προαχθεί σε Ανώτατη Αντιπρόεδρο του Τμήματος Λειτουργιών της Royal Caribbean International. Η κα. Lutoff-Perlo διαθέτει 37 χρόνια καριέρας στην εταιρία και έχει περάσει από μια σειρά θέσεων, τόσο στη Celebrity Cruises, όσο και στη Royal Caribbean International. Πρόσφατα, η κα. Lutoff-Perlo διετέλεσε Ανώτατη Αντιπρόεδρος του Τμήματος Λειτουργίας Ξενοδοχείων της Celebrity Cruises. Από αυτή της τη θέση, επέβλεπε όλες τις λειτουργίες ξενοδοχείων της εταιρίας, μεταξύ των οποίων και το επιτυχημένο λανσάρισμα των κρουαζιερόπλοιων κατηγορίας Solstice. Πριν από τις θέσεις της στην Celebrity Cruises, η κα. Lutoff-Perlo ήταν υπεύθυνη για το Μάρκετινγκ Προϊόντων και τις Στρατηγικές Συμμαχίες της Royal Caribbean International. Στο παρελθόν, κατείχε και μια σειρά σημαντικών θέσεων πωλήσεων και στις δύο εταιρίες. «Είμαι χαρούμενος που καλωσορίζω και πάλι την Lisa στην ομάδα μας», δήλωσε ο κ. Goldstein, για να προσθέσει: «Δεδομένων των μεγάλων επιτυχιών που σημείωσε κατά τη διαχείριση του Τμήματος Ξενοδοχείων, είμαι ενθουσιασμένος για το νέο, εκτεταμένο ρόλο της».

62 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η Blue Star μας «ταξιδεύει» με νέες τεχνολογίες

Εκτός από τον σύγχρονο και πολυτελή της στόλο, η Blue Star Ferries μας «ταξιδεύει» πλέον και με το κινητό μας τηλέφωνο: - Με την εφαρμογή iBlueStar έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε εύκολα και γρήγορα για όλα τα δρομολόγια και τις τιμές των γραμμών που εξυπηρετεί η Blue Star Ferries και να κάνουμε on line κρατήσεις θέσεων όπου και αν βρισκόμαστε. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη στο iPhone Appstore για κινητά iPhone & για iPad, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. - Με την εφαρμογή Blue Star Islands μπορούμε να περιπλανηθούμε στα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου-προορισμούς της Blue Star Ferries και να: • Ενημερωθούμε με μήνυμα για την άφιξή μας στο νησί, μαθαίνοντας εύκολα και γρήγορα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος, τις παραλίες, τις γεύσεις, χρήσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας και φωτογραφίες. • Να δούμε την ακριβή θέση μας στο χάρτη. • Να κάνουμε Live Chat, γνωρίζοντας και συνομιλώντας με αμέτρητους ταξιδιώτες των ελληνικών νησιών. Η εφαρμογή Blue Star Islands διατίθεται στην ελληνική γλώσσα, είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη στο iPhone Appstore για τηλέφωνα iPhone & για iPad αλλά σύντομα και για Android Smartphones. Σύντομα δε θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή Blue Star Destinations, η οποία ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές θα λειτουργεί ως web app, θα φορτώνεται πανεύκολα μέσω δικτύου, θα προσφέρεται δωρεάν, θα διανέμεται ευρέως μέσω όλων των διαθέσιμων ιστοσελίδων, (αλλά και με e-mail ή newsletter) και θα λειτουργεί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα που διαθέτουν. Πρόκειται για μια πλούσια σε περιεχόμενο, διαδραστική και σύγχρονη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (smartphones), η οποία μας ξεναγεί στα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος, στα νησιά που μας ταξιδεύουν τα πλοία της Blue Star Ferries. To Blue Star Destinations αποκαλύπτει τη μαγεία των ελληνικών νησιών, προσφέροντας αξιόπιστες πληροφορίες για τα σημαντικότερα αξιοθέατα, τις ομορφότερες παραλίες, τις μοναδικές γευστικές απολαύσεις, αλλά και τα χρήσιμα τηλέφωνα για κάθε νησί. Όλα τα δεδομένα της εφαρμογής έχουν γεωεντοπισμό, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε και που επιθυμούμε να πάμε. Επίσης, διαθέτει ενσωματωμένη δυνατότητα αναζήτησης σε όλες τις καταγραφές των δεδομένων και ενεργοποιώντας τη λειτουργία gallery εμφανίζει όλες τις φωτογραφίες για κάθε νησί. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα άμεσης online ηλεκτρονικής κράτησης εισιτηρίων για όλους τους προορισμούς της Blue Star Ferries καθώς και παρουσίαση των πλοίων της εταιρίας.

Στην 6η Διεθνή Έκθεση «ΗΛΕΚΤΡΟ-TEC & Σαλόνι Φωτισμού» και στη «Security Essen» η Olympia Electronics

Με φιλοσοφία της το «πιστεύουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα», η Olympia Electronics A.E., συμμετείχε για έκτη συνεχόμενη φορά στην 6η Διεθνή Έκθεση «ΗΛΕΚΤΡΟ-TEC & Σαλόνι Φωτισμού», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 - 7 Οκτωβρίου 2012 στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo (Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος). Στοχεύοντας πάντοτε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, η εταιρία, παρουσίασε στο περίπτερο 4 - stand E2, την εμπλουτισμένη γκάμα των προϊόντων της, τα οποία διατίθενται σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές. Μεταξύ των άλλων παρουσίασε το νέο θερμοστάτη ενεργειακών τζακιών, δίνοντας λύση στα νοικοκυριά, ενόψει του χειμώνα αλλά και της υψηλής τιμής του πετρελαίου.

Η Olympia Electronics A.E. προσπαθεί να κρατάει την ποιότητα των προϊόντων της σε υψηλή στάθμη. Για τον λόγο αυτό έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια διαδικασίες παραγωγής και ελέγχου, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διάθεση στην αγορά προϊόντωναπόλυτα συμβατών με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητος και κατασκευής (ΕΝ). Οι κόποι της εταιρίας, σε ποιοτικό επίπεδο, απέφεραν καρπούς το περασμένο έτος. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 η εταιρία απέκτησε για δεύτερη φορά (πρώτη το 2005) την Ευρωπαϊκή Διάκριση Επιχειρήσεων στα πλαίσια του EFQM «Levels of Excellence» και το «bee bronze award» του EBEN του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρησιακής Ηθικής. Κατά την διάρκεια της 6ης ΗΛΕΚΤΡΟ-tec οι επισκέπτες ηλεκτρολόγοι - εγκαταστάτες είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά, στο περίπτερο της εταιρίας, έξυπνες λύσεις στο χώρο του φωτισμού ασφαλείας, της πυρανίχνευσης, του συναγερμού και άλλων κατηγοριών προϊόντων. Η ΗΛΕΚΤΡΟ-tec 2012 αποτελεί κορυφαίο γεγονός του ηλεκτρολογικού χώρου στην Ελλάδα και ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τις τελευταίες εξελίξεις, τις νέες τεχνολογίες και τις τάσεις της αγοράς στον τομέα αυτό. Επίσης, η Olympia Electronics A.E. έλαβε μέρος στην έκθεση Security Essen, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα στις 25-28 Σεπτεμβρίου 2012 στο Έσσεν της Γερμανίας, όπου τα προϊόντα της εκτέθηκαν στο περίπτερο του αντιπροσώπου της στη Γερμανία, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα φωτισμού ασφαλείας, πυρανίχνευσης, ανίχνευσης αερίων, συναγερμού και των άλλων μικρότερων κατηγοριών της γκάμας της. Την έκθεση, εφέτος, επισκέφθηκε μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών, ενώ σημαντικά αυξημένος ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. H Olympia Electronics A.E. από την πλευρά της, ως η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, με δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 72 χώρες του εξωτερικού, συμμετέχει σε ολοένα και περισσότερες διεθνείς εκθέσεις και events, παρουσιάζοντας τα καινοτόμα προϊόντα της.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 63


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ ΟLYMPIA ELECTRONICS Α.Ε.: Θερµοστάτης ενεργειακών τζακιών για ακόµη περισσότερη οικονοµία Η Οlympia Electronics A.E., η οποία εδώ και 28 χρόνια δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, έχει κατορθώσει να ταυτίσει το όνομά της με την ποιότητα και την καινοτομία. Ενόψει του χειμώνα, καθώς και της αναμενόμενης ακριβής τιμής του πετρελαίου, δίνει λύση στην αγορά με την παραγωγή νέων θερμοστατών για ενεργειακά τζάκια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρον φέτος. Ο θερμοστάτης ενεργειακών τζακιών ΒS-840 διατίθεται ήδη από όλα τα καταστήματα των εξουσιοδοτημένων συνεργατών της Olympia Electronics A.E., έχοντας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: • Υψηλή αισθητική, • Χαμηλό προφίλ, • Εύκολη τοποθέτηση και σύνδεση, • Φιλικό στην χρήση, • Πλήρως προγραμματιζόμενο, • Τεχνολογικά προηγμένο, • Με αισθητήρα θερμοκρασίας υψηλής αντοχής και ακρίβειας, • Τάση τροφοδοσίας 220 - 240V AC/45-55Hz, • Μέγιστη κατανάλωση (χωρίς το αερόθερμο) 3VA/2,5W, • Κατασκευάζεται σύμφωνα με: ΕΝ 61000-6-1, ΕΝ 6100-6-3, ΕΝ 60730-1, ΕΝ 60730-2-9. • Το πάχος του είναι μόλις 25mm, ώστε να είναι απόλυτα κομψό σε οποιουδήποτε τύπου σαλόνι οικίας ή επαγγελματικού χώρου, ενώ το βάρος του είναι μόλις 230gr. Στην ίδια σειρά θερμοστατών διατίθενται από την Olympia Electronics A.E. και ο BS-841 που είναι ο αντίστοιχος θερμοστάτης για ενεργειακά τζάκια, αλλά χωνευτός, καθώς και ο BS-844 που είναι θερμοστάτης για ξυλολέβητες. Η Olympia Electronics A.E., η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, παρακολουθεί στενά την αγορά και προσπαθεί πάντα να ικανοποιεί τις ανάγκες του ηλεκτρολογικού κλάδου. Στοχεύοντας στην ποιότητα, έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια διαδικασίες παραγωγής και ελέγχου, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διάθεση απόλυτα συμβατών προϊόντων με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και κατασκευής (ΕΝ), στην αγορά. Πρόσφατα, συμμετείχε στη 6η Διεθνή Έκθεση «ΗΛΕΚΤΡΟ-TEC 2012 & Σαλόνι Φωτισμού» στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo». Στο περίπτερο της εταιρίας, πελάτες και επισκέπτες είδαν από κοντά τα νέα προϊόντα της, που δίνουν λύση στην αγορά, συνδυάζοντας πάντοτε την υψηλή ποιότητα με την ανταγωνιστική τιμή, ενώ παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, η Νέα Εταιρική Ταυτότητά της. Επίσης, παρουσιάστηκε η νέα σειρά Συστημάτων Αντικλεπτικού Συναγερμού, η οποία διακρίνεται για την υψηλή αισθητική που παρουσιάζει σε συνδυασμό με νέα καινοτομικά χαρακτηριστικά, καθώς και η νέα σειρά θερμοστατών για ενεργειακά τζάκια, το ολοκαίνουριο προϊόν που έκλεψε την παράσταση. Με φιλοσοφία της «Πιστεύουμε στην Ελλάδα - Παράγουμε στην Ελλάδα», η Olympia Electronics A.E., συμμετείχε σε όλες τις αξιόλογες εκθέσεις του εξωτερικού και της χώρας μας, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του κλάδου του ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι, τα προϊόντα της εταιρίας εξάγονται με επιτυχία σε 72 χώρες του εξωτερικού. Για περισσότερες πληροφορίες: OLYMPIA ELECTRONICS, 72ο χλμ. ΠΕΟ Θεσ/νίκης - Κατερίνης (Μεθώνη), τηλ. 23530 51 200, 23530 51 811-2, fax: 23530 51 486.

ΟΜΟ Tropical Oasis: H νέα αξιόπιστη και οικονοµική λύση στον καθαρισµό των ρούχων Η Diversey, ο παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων καθαρισμού και υγιεινής, μέλος της Sealed Air, παρουσιάζει το ΟΜΟ Tropical Oasis, το νέο «επώνυμο» προϊόν που ήρθε για να προσφέρει μια νέα αξιόπιστη και οικονομική λύση στον καθαρισμό ρούχων. Το νέο ΟΜΟ είναι ένα υγρό απορρυπαντικό για το πλυντήριο ρούχων εμπλουτισμένο με αιθέρια έλαια και τροπικά αρώματα, που προσφέρουν στα ρούχα μια μοναδική αίσθηση φρεσκάδας και απαλότητας. Η ειδική του σύνθεση, με ενισχυμένη καθαριστική δράση, προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα ενάντια σε μια ευρεία γκάμα καθημερινών λεκέδων. Το ΟΜΟ Tropical Oasis είναι η νέα πρόταση της Diversey για τους επαγγελματίες που θέλουν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό προϊόν σε μια πολύ ανταγωνιστική τιμή. Το προϊόν διατίθεται σε οικονομική συσκευασία των 10 λίτρων, ενώ η συμπυκνωμένη του σύνθεση προσφέρει έως και 133 πλύσεις, συμβαδίζοντας έτσι με τον αρχικό σχεδιασμό του προϊόντος για έναν πιο καθαρό πλανήτη, με λιγότερα απορρίμματα και λιγότερα χημικά. Για περισσότερες πληροφορίες: Diversey Hellas, Χειμάρρας 5, 151 25 Μαρούσι, τηλ.: 210 63 85 900, www.diversey.com

64 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η LG φέρνει το µέλλον ένα «βλέµµα» πιο κοντά µε τη νέα σειρά διάφανων οθονών Tην κυκλοφορία της νέας καινοτόμου σειράς Transparent (διάφανων) οθονών 47TS30MF και 26TS30MF ανακοίνωσε η LG Electronics (LG), φέρνοντας το μέλλον ένα «βλέμμα» πιο κοντά. Η νέα σειρά των Τransparent Displays της LG δεν ξεχωρίζει μόνο για την εντυπωσιακή και πρωτοποριακή σχεδίαση, αλλά και για την αξεπέραστη ποιότητα εικόνας και την υψηλή αντίθεση (high contrast) που προσφέρει, δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να παρακολουθεί όχι μόνο το βίντεο που προβάλεται στην οθόνη, αλλά και τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω από αυτήν. Οι Transparent (διαφανείς) οθόνες διατίθενται σε δύο μεγέθη, 26’’ και 47’’ και αποτελούν μοναδική λύση για εμπορικές χρήσεις, αφού εφαρμόζουν τέλεια σε βιτρίνες ή προθήκες καταστημάτων, εκθεσιακών κέντρων αλλά και μουσείων. Με τη χρήση των πρωτοποριακών τεχνολογιών της LG όπως το IPS Panel, επιτυγχάνεται η καλύτερη ορατότητα, ζωντανά χρώματα και μοναδικά υψηλή ποιότητα εικόνας από οποιαδήποτε γωνία θέασης. Έτσι εξασφαλίζεται ότι ο θεατής - πελάτης θα εστιάσει στο περιεχόμενο ή στο αντικείμενο που προβάλλεται. Οι Transparent οθόνες της LG αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για το ότι η εταιρία αναπτύσσει ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις που στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των επαγγελματιών, γιατί Life’s Good! Για περισσότερες πληροφορίες: LG Electronics Hellas Α.Ε., Εθνάρχου Μακαρίου 1, Δέλτα Π. Φαλήρου, 175 01 Π. Φάληρο, τηλ.: 210 48 00 564, 801 11 200 900, fax: 210 48 00 570, www.lg.com/gr

Ο

Ν

N L I

MH

E

Τ Ο

Χ &

Τ

Ο Σ Τ

w

w

w

Ο Ν L I N E r . g s d AN . k AI ΔΩPE TOY

Τ Ο

Χ & Τ

Σ Τ Ο

w w w . k s d . g r Ο Ν ΔΩPEAN LΔIANEMETAI MEΛH TOY IΣTAN ΞENOΔOXEIAKOY E EΠIMEΛHTHPIOY

EMET ΔIAN MEΛH IAKOY ΣTA ΔOXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

Τ Ο

Χ &

Τ

Σ Τ Ο

w

w

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

w

∆ΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

. k s d

ΚΑΠ . g MH Α ΣΙΓΜ MHNIAIO MHNIAIO TOYPIΣTIKO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO OIKONOMIKO KAIKAI EΠIXEIPHMATIKO EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO ΠEPIOΔIKO - NIA TEYXOΣ - TEYXOΣ 143 -161 NOEΜΒΡΙΟΣ -Α ΙΟΥΝΙΟΣ2008 2010- -6,00 6,00€ € r MH IO ΔΕΛ TOY NIA ΔIAN ΤΑ Α.Ε. IO PIΣTOY EMET 0€ TIKO ΣΗΤ ΣTA AI ΔΩPE PIΣ ΕΙΑΣ 0 - 6,0 OIK ΞENO MEΛH TIK 8& TOY AN 201 ON O OM EΠIM ΔOXEIAKO ΜΕΣ ΟΣ OIKIKO ΑΡΘΡΟ: ΑΡΘΡΟ: EΛHT ΟΛΟ ΡΤΙ ONOM HPIO Y ΓΓΙΟ - ΜΑ Y Υ- 144 IKO EΠIXEI Νι†ό“ας όπουλο‘ Νι†ό“ας Καν’ Καν’ ““ ““KAI όπουλο‘ 158 51 ΜΕΤ KAIPHM XO Σ EΠIXEI ΑΜΟ ΣΗ ATIPHM ΡΦΩ - TEY ΡΦΩ KO ΣΗ IKO ΑΜΟ ΠEP ATIIOΔ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Μύκονο‘ Μύκονο‘ IOΔ KOIKO 51 ΜΕΤ ΠEP O ΠEP Υ - 144 -IOΔ Αθ. TEYIKO Αθ. Κουσαθα퇑 Κουσαθα퇑 -- ˘…— ˘…—‘‘ TIK ΓΓΙΟ XOΣ MA ΟΛΟ PH - 163 ΜΕΣ TEY XEI 8& XO - ΑΥΓ EΠI ΕΙΑΣ Σ 164 ΟΥΣ ΣΗΤ KAI -ΤΟΣ ΟΚ ΤΩΒ IKO ΤΑ Α.Ε. - ΣΕΠ OM Α ΔΕΛ ON ΡΙΟ ΤΕΜ Σ 201 OIK Α ΣΙΓΜ ΒΡΙΟΣ ΚΑΠ KO 0 - 6,0 ΣTI 2010 YPI 0€- 6,00 IO TO € NIA

ΓOΝ

˛ˇ Ο ˘ Δ˛ A• Ο

ΓΟ˘

Γ˛˜ ΤΟ Ν

˝• • ‡ Ν˛Κ Ο

ΤΟΥ˙

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ˜˙ Νικό ˜°˛˝˛˙˝°ˆˇ ˘ˇ˛ Α ας Κα Θ˙ Ο ε ˘ ΥΝ ΘΕΜΑ ˜° όπου ˝ ˛˝ ˙ ˘ τα ΝΤ˝ ΥΞ Κίν † αι Ρωσ– ˆ ˇ ος ‘ ˝ ˛˘ ˜ :˘ ⁄ ιαμορφώνουν το «παιχνίδι»˜ πό ρος ˜ ΥΝ ρναο στο ˝ Δ˙ ος Κα υτ’ κš ˛˜ ΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ς τσι€ ˘ ΤΟ ˝š ιστροφή στην κ’ ρ⁄ οφορ– ’ ρα Δ˛˝ Υ˙ ˛˘ Ξα ΘΝ ς ‹ για τις α’ ρομεταφορ… ‘ RLINαβ ˇ Ο˘ Blu e BEο πα ρίσκε ˝ ˘ ˜ Pa ITB 10 †κ˘όσ ι το ΟΥΛΟΑ lac Από e ΘΕΜΑ 20 ˇ ˘ μέν ΟΠ … “ τη Ν ιος ν Κρ re so Ν“ ΛΛ š ’ ˝ ˙ ˆ οξίˆ Κινητι†ότητα στ τουρ εαυτ†Α ‹ Εν ˜ °˛ ’ ήτη

rt & Sp οδ ν Α˜ ό το ισ“ έργε ˆ ισι µε αγ a ˇ˘ ’ ρο⁄ ρόμια «β“… š’ ι» η GBR “ Υυ‘ ια ΝΙ† ΟΛ “ός ΝΤ Αν ˆ π νι˝ ή άπη ανεώ ε˙ μˆ ˜ ΥΝ

ΣΗΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

˛˘ ˇ

Ναι, επιθυµώ να εγγραφώ συνδροµητής στο περιοδικό

Ο

ΛΑΣΙΘΙ: Έμφαση στον Τουρισμό

˛

ˆ ˛ ορ

'03

6.

"

& é

HOR

ECA

ΥΛΟ˜ ΤΟΠΟ ΝΑΓΙΩ Υ ‘ ’ ˜ ΠΑ Ν Τ “ ΠΑΝΟ ˜ Υ Ν “

ìà

L AD.in

dd

σιµες ‹ Θό πηγέ ρυ ς Ο δυ βος σάρε στος ένοικ ος Ýç

ÝòÝ

SMAL 1

ìð

Ý p

óì

à

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

5/17/

10

11:46

:31

AM

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

ΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

☐ Eξωτερικού** 90,00 € * Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6€ ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ....................................................................................................................................................................................... ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................... ☐ Αποστολή εμβάσματος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ GR 11 0730 0150 0000 0000 0033 840 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 16 0110 0680 0000 0684 7000 665 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 38 0120 0010 0000 0008 4793 043 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 78 0432 0570 0004 6040 0305 864 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 37 0172 0840 0050 8404 3509 613

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: ........................................................................................................................................................................

• Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 65


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ Cerasprint: Μπαταρίες µπάνιου και κουζίνας µε οικολογικό χαρακτήρα, από την Ideal Standard! Με δυναμική, minimal σχεδίαση και «περιβαλλοντική συνείδηση», οι νέες μπαταρίες μπάνιου και κουζίνας Cerasprint, θα μπορούσαν να ονομαστούν οι «έξυπνες» μπαταρίες. Τα μοντέλα της Cerasprint διαθέτουν μηχανισμό Click Technology -παγκόσμια τεχνολογική πατέντα της Ideal Standard-, ο οποίος μειώνει την κατανάλωση νερού κατά 50%, ενώ παράλληλα ελέγχει τη θερμοκρασία του για μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι μπαταρίες νιπτήρα και μπιντέ διαθέτουν επίσης τα καινοτόμα συστήματα Top Fix ή Easy fix, ώστε η εγκατάσταση να γίνεται με τη μεγαλύτερη ευκολία και σιγουριά. Με το σύστημα Top Fix επιτυγχάνεται εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση της μπαταρίας από το επάνω μέρος του νιπτήρα ή του μπιντέ, ενώ το σύστημα Easy Fix εξασφαλίζει τέλεια εφαρμογή της μπαταρίας στο κέντρο της οπής, με μία μόνο κίνηση. Ένα ακόμη προηγμένο τεχνικό χαρακτηριστικό, αποτελεί στη Cerasprint το φίλτρο συνεχούς ροής νερού, το οποίο αποτρέπει τη συσσώρευση αλάτων και παρέχει ταυτόχρονα σταθερή επικεντρωμένη ροή νερού, χωρίς άσκοπη διάχυση, ενώ η βαλβίδα καθαρισμού, που διατίθεται στα μοντέλα λουτρού και ντους, προστατεύει από τη συγκέντρωση βακτηρίων, σε περίπτωση διακοπής της ροής του νερού ή χαμηλής πίεσης. Εναρμονισμένη πλήρως με τη φιλοσοφία της Ideal Standard, η Cerasprint, σέβεται τους φυσικούς, ενεργειακούς, αλλά και τους οικονομικούς σας πόρους, γι’ αυτό και θα τη βρείτε σε απόλυτα προσιτή τιμή. Για περισσότερες πληροφορίες: Ideal Standard Showroom, Λ. Μεσογείων 265, 154 51 Ν. Ψυχικό, Aθήνα, τηλ.: 210 67 90 880-2, www.idealstandard.gr

Κάβα κρασιών από την Electrolux Professional Με θερμοκρασίες για κάθε είδος κρασιού, αθόρυβης λειτουργίας <55dB (A) και με πολύ χαμηλή κατανάλωση, η εικονιζόμενη κάβα κρασιών της Electrolux Professional αποτελεί ιδανική επιλογή για τη φύλαξη κρασιών. Οι διαστάσεις της κάβας σε εκατοστά είναι: 703(μήκος) x 609 (πλάτος) x 1640(ύψος) και η χωρητικότητάς της ανέρχεται σε 400 λίτρα. Η κάβα διατίθεται και με ξύλινα ράφια κατ’ επιλογή, ενώ η κλειδαριά πόρτας ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Είναι οικολογική, χωρίς CFC και HCFC και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ λειτουργεί άψογα και σε τροπικά κλίματα (+43°C). Κατασκευάζεται από την Electrolux στα πιστοποιημένα εργοστάσιά της, κατά ISO 9001 και ISO 14001. Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΛΕΚΤΡΟΛΟΥΞ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - Professional, Θεσ/κη: Λήμνου 4, 546 27, τηλ.: 2310 56 18 80-889, fax: 2310 55 29 97, Αθήνα: Αγ. Γερασίμου 2 & Τριών Ιεραρχών 1, 174 55, τηλ.: 210 98 59 019, fax: 210 98 54 884, www.electrolux-professional.gr

Νέα µηχανή πλύσης-απόπλυσης υφασµάτινων επιφανειών Puzzi 8/1 C Ένα νέο μοντέλο, την Puzzi 8/1 C, έχει προσθέσει η Kärcher στη γκάμα μηχανημάτων καθαρισμού πλύσης-απόπλυσης που διαθέτει. Η Puzzi 8/1 C είναι ιδανική για τον καθαρισμό ταπετσαριών και λεκέδων σε χαλιά και βρίσκει άριστη εφαρμογή σε ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, καταστήματα και εταιρίες αυτοκινήτων. Είναι εύκολη στη χρήση και σε ελιγμούς σε σκάλες και σκαλοπάτια, ενώ παράλληλα είναι και πολύ ελαφριά, καθώς ζυγίζει μόλις 9,3 κιλά. Μία πλήρης δεξαμενή καλύπτει περίπου 15 τετραγωνικά μέτρα. Νερό και απορρυπαντικό ψεκάζονται μέσω ενός εξαρτήματος χειρός και καθαρίζονται ξανά με μία μόνο διαδικασία. Το φρέσκο νερό γεμίζει και αδειάζει το ακάθαρτο νερό μέσω του αποσπώμενου δοχείου ακάθαρτου νερού, που χωράει οκτώ λίτρα. Το μοτέρ αναρρόφησης και η αντλία λειτουργούν από έναν διακόπτη ποδιού, χωρίς να χρειάζεται ο χειριστής του μηχανήματος να σκύβει. Άλλα πρακτικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ένα διάφανο κάλυμμα στο δοχείο ακάθαρτου νερού, επιτρέποντας στον χρήστη να ελέγχει την απόδοση καθαρισμού κάθε στιγμή. Η δεξαμενή καθαρού νερού έχει ένα προστατευτικό εκτόξευσης υγρών, ένα κυρτό πλαστικό άκρο που αποτρέπει την διαρροή αν η μονάδα ξαφνικά τρανταχτεί ή χτυπηθεί. Το μηχάνημα επίσης έχει αντλία ταλαντευόμενου εμβόλου με προστασία έναντι ξηρής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες: Kärcher AEE, Νικηταρά 31-33 και Κωνσταντινουπόλεως, Αχαρναί, τηλ.: 210 23 16 153, www.karcher.gr

66 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.