Τεύχος Ιουνίου 2012 - Χρήμα & Τουρισμός

Page 1


EGEM A.E. Ñ•ÑšѥѨѫѬ‫ى‬ѩѦњѪ ‡ рѡ‫ي‬Ѧњ ‡ 7 ‡ ) www.egem.grISO

008 1:2

900 ISO

140

01 : 200 4

Το σκέπτεστε ακόµη;;; ...αν δεν είναι η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ πρωταρχικός σας στόχος και σοβαρός σας υποστηρικτής στους δύσκολους καιρούς... ...τότε τι µπορεί να είναι πιο σοβαρό και πιο αναγκαίο;;; Προστατέψτε ΜΑΖΙ και το περιβάλλον, και το ...Ταµείο σας, ...µε µία µόνο κίνηση! Απλά, ελάτε σε επαφή µαζί µας!

21 χρόνια...

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙ∆ΗΣ INTERNATIONAL ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ Ε.Π.Ε. Ειδικοί Τεχνολογικοί Εξοπλισµοί Ξενοδοχείων & Πλοίων Τελχίνων 1 & Εθνοµαρτύρων, 714 09 Ηράκλειο Κρήτης Τηλ.: 2810 322962 & 2810 237977 - Fax: 2810 232212 e-mail: info@polychronidis.gr - www.moneysave.gr

ΜΕΛΟΣ


28 32

34

38

28. Χαμηλά το πεντάμηνο αφίξεις και έσοδα Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηματικό και Oικονομικό Περιοδικό

«Βούλιαξαν» για έκτο συνεχόμενο μήνα οι αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Tεύχος 182 - Ιούνιος 2012 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Νομικός Σύμβουλος: Kωνσταντίνος Μηναιόπουλος Χρυσούλα Καρατζή Διευθυντής Σύνταξης: Kώστας Τσαχάκης Διεύθυνση Μarketing: Nικόλαος Δεριζιώτης Art Director: Mαρία Παπαμαυρουδή Υπεύθυνη Web: Γεωργία Πουπάκη Eκτύπωση: ΑΡΤΥΠΟΣ Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέμινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

32. Περιορίστηκε στο 4,6% η μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών στο εξάμηνο Στο 4,6% περιορίστηκε η μείωση των αφίξεων τουριστών τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, από 5,1% που ήταν το πεντάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Σ.Ε.Τ.Ε..

34. Αυξημένες οι ξενοδοχειακές τιμές σε ελληνικούς προορισμούς τον Ιούνιο Σημαντικά αυξημένες εμφανίστηκαν οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

36. Ανδρέας Ανδρεάδης: «Χρειαζόμαστε κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό» Kυβέρνηση ικανή και με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό μέσα στη ζώνη του ευρώ, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ζήτησε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

38. Πέντε ξενοδοχεία για ποιοτικές και οικονομικές διακοπές Από τη Μύκονο μέχρι τη Ρόδο και από την Κέρκυρα μέχρι την Κω και τη Νάξο, η trivago παρουσιάζει πέντε ξενοδοχεία με κύρια χαρακτηριστικά τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές. ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού: ...............................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές: ..........................................40,00€ Eταιριών: .................................................................. 100,00€ Kύπρου: ................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: ............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

Mόνιμες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Κοσμικά, Διεθνή Νέα, Eιδήσεις, Επιχειρηματικά, Συμβουλές Αγορών

40. Οι Λίβυοι ανάσα για τον Τουρισμό της Θεσσαλονίκης Εντυπωσιακή είσοδο στο «χάρτη» των διανυκτερεύσεων έκαναν οι Λίβυοι το 2011, λειτουργώντας ως «σανίδα σωτηρίας» για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης.


¤ ¢¦°¯®­¥¦¢ ¦ ¢¥ ¯¥¢

® °¤­ ¢ ®¥¦®­®§¤ ¤

1309*.*5: À ½ $03*"/z

ÈÀ ÀÌÍÈƽ ÄÌÄÔ » ÐÖÏϽ ÄÌÄÔ ½ÏÑÄÔ ÄÊļ ÍÖ Ç ÍËË» ÀË ¿ÏÀ ļÌÀÈ ÑÍ Ï½ÁËÇ ¬ ÐÀÔ

1309*.*5: ¥­®² »

ʬÒÄ ÊËÄÈÃÀÏȬ ÀÔ Ä¼ÌÀÈ Ë» ¦ÀËÍÐÕÄÃÈÀÐ ºÌÇ ¯SPYJNJUZ VUP MPDLJOH ÉȽ ÈÐÑÇ ÏÍÐÈÑ» ÈÀÕÏÍÌÈÊ» ²«¯¥ ʽÐÑÍÔ Ö ÍÐÑ»ÏÈÉÇÔ ÐÖ Á½ËÀÈÀ ÐÖÌÑ»ÏÇÐÇÔ ÊÀÈ ¬ËËÄÔ ÃÄÐ Ä¿ÐÄÈÔ

ÕÏ»Ëƾ

ƲƱƭƶƸƳƱƯƫƦƩƴ ,QWHUQDWLRQDO

® ±²¯®­¥ ¤ */5&3/"5*0/"- ¢ ®¥¦®­®§¤ ¤ ¢ ¢ £ÉÄÉËν ±ÅÖÍÎÌÎÇÉËν £ÊÎ ÌÉÑ Î½ ÅÍÎÄÎÖŽÔÍ ÌνÔÍ ±ÅÌÖ½ÍÔÍ £ÓÍÎ ÁÐÒÀÐÔÍ ¥Ð­ËÌÅÉÎ §Ð¼ÒÈÕ ±ÈÌ 'BY F NBJM JOGP!QPMZDISPOJEJT HS XXX NPOFZTBWF HS


editorial

EDITORIAL

8/

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣκαρτολόγος

Πέτρος Αλιβιζάτος Απερχόμενος υφυπουργός Τουρισμού

Γιώργος Νικητιάδης

Γιώργος Τσακίρης

Απερχόμενος υφυπουργός Τουρισμού

Πρόεδρος Ξ.Ε.Ε.

Καμία σχέση με διάφορες ντίβες του παρελθόντος.

Γιατί η διοργάνωση της εκδήλωσης του FVW στην Ελλάδα, αλλά και η ιδέα του να «βγάλει» τους Γερμανούς στο Σύνταγμα για φωτογράφιση, παραμονές εκλογών, ήταν εξαιρετικές ενέργειες για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, ειδικά στη χειμαζόμενη γερμανική αγορά.

Στο επανιδείν…

Στο επανιδείν επίσης.

Μπράβο...

t Ελπιδοφόρες αναφορές στον Τουρισμό έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του για το Οικονομικό Πρόγραμμα της Ν.Δ., που παρουσίασε στο Ζάππειο. Συγκεκριμένα, εξήγγειλε μικρότερους φορολογικούς συντελεστές, ώστε να χτυπηθούν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αμέσως, αλλά θα το διαπραγματευθούμε και θα το δρομολογήσουμε με σαφές χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Αρχίζοντας με τη μείωση στο 15% για το φόρο νομικών προσώπων. Συνεχίζοντας, σε επόμενο στάδιο, με τρεις συντελεστές ΦΠΑ: 19%, 9% και 5% - το τελευταίο για ολόκληρο το τουριστικό πακέτο. Και ολοκληρώνοντας με μείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε ο ανώτατος να μην ξεπερνά το 32%. Και χωρίς να ξανά-φορολογούνται τα ίδια εισοδήματα», σημείωσε ο πρόεδρς της Ν.Δ.. Επίσης, υπογράμμισε την μη αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών, τονίζοντας: «Φυσικά, δεν πρέπει να πειραχθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ, που είναι όρος οικονομικής επιβίωσης των νησιών μας στο Αιγαίο. Και πρέπει να παραμείνει μειωμένος…». t Σε διερευνητικό κλίμα, χωρίς εντάσεις, και με δήλωση προθέσεων, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, μετά την κα-

ταγγελία της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην οποία προχώρησε η Π.Ο.Ξ.. Από πλευράς Π.Ο.Ξ. συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος, ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Μεταξάς, ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Φιορεντίνος και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Αντώνης Καμπουράκης και από πλευράς συνδικάτου οι κ.κ. Προύντζος, Κούκος, Παπαγεωργίου και Χόνδρος. Επίσης, παρέστησαν ο διευθυντής και ο νομικός Σύμβουλος της ΠΟΞ κ.κ. Αμβράζης και Ζωητός. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση, αφού κατατεθούν γραπτές προτάσεις για συζήτηση, ως προς το νέο μισθολογικό - εργασιακό καθεστώς. Σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε η ΠΟΕΕ ΥΤΕ αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με την διαπραγματευτική ομάδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων μετά την καταγγελία που προχώρησαν της Κλαδικής μας Σ.Σ.Ε. Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Την ίδια ώρα οι συνάδελφοί μας στα ξενοδοχεία πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ξ.. Οι εργοδότες για ακόμη μια φορά δεν ήταν έτοιμοι να διαπραγματευτούν επί της ουσίας αφού ήταν γενικόλογοι, περιορίστηκαν σε δηλώσεις καλών προθέσεων και ότι παρά την καταγγελία η πρόθεσή τους είναι η εξεύρεση συμφωνίας και διατήρησης της Κλαδικής Σ.Σ.Ε.. Δεσμεύτηκαν ότι εντός ολίγων ημε-

ρών θα μας αποστείλουν γραπτή πρόταση που θα υπεισέρχεται με λεπτομέρειες στις επιδιώξεις τους. Από την πλευρά μας τους επισημάναμε ότι η καταγγελία της μεταξύ μας σύμβασης είναι: Άκαιρη, αφού απειλεί να τινάξει στον αέρα την επερχόμενη τουριστική περίοδο στις κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Καταχρηστική γιατί οι επιχειρηματίες του Τουρισμού είχαν αύξηση εσόδων κατά 10% για το 2011 και Άδικη διότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη απώλειες από την υπερφορολόγηση και τα απανωτά χαράτσια, ενώ την ίδια ώρα δοκιμάζεται η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους από την απορύθμιση της αγοράς εργασίας που έχουν επιβάλει οι εργοδότες, τις απολύσεις και το εκτεταμένο φαινόμενο των οφειλόμενων αποδοχών. Η πρόταση των Ξενοδόχων είναι ανυπόστατη και έξω και πέραν των μνημονιακών διατάξεων αφού επιδιώκονται μείωση μισθών και επαναπροσδιορισμός επιδομάτων βάσει του Ν.4046/12, αλλά και σάρωμα θεσμικών κατακτήσεων όπως το 8ωρο, η επαναπρόσληψη των εποχιακών και η αποζημίωση απόλυσης. Θα αναμείνουμε την τελική τους θέση και θα διαπραγματευτούμε μαζί τους, αλλά με αυτό το πλαίσιο που επιδιώκουν ήταν μονόδρομος για εμάς οι Απεργιακές Κινητοποιήσεις. Ξεκινώντας από την 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς θα εξετάσουμε ενδεχόμενη απόφαση για 24ωρη απεργία στα μέσα Μαΐου ό-

Γιατί στο μικρό διάστημα που έμεινε στη θέση αυτή προσέφερε, στο μέτρο του δυνατού, βοηθώντας τον ελληνικό τουρισμό στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή. Κορυφαία στιγμή της υπουργικής του θητείας η επαναλειτουργία του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

10 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο με τον Πέτρο Αλιβιζάτο. Γρήγορος, πρακτικός και με ιδιαίτερη αγάπη για τον χώρο, μόχθησε πολύ, προσπαθώντας για το καλύτερο.


Αλέξανδρος Βασιλικός

Ελληνικά ξενοδοχεία

Παύλος Γερουλάνος

Γιατί εξελέγη πανηγυρικά στη θέση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής, όντας και πρώτος σε αριθμό ψήφων.

Γιατί προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να αντιπαλέψουν τόσες αντιξοότητες και προβλήματα, που δεν θυμόμαστε ποτέ ξανά.

Γιατί; Δεν χρειάζεται γιατί. Αναρωτιέμαι αν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει κάτι θετικό στη θητεία του, πέραν του γνωστού ύφους του.

Καλορίζικος και καλή δύναμη…

Μακάρι να αντέξουν γιατί είναι μία από τις ελάχιστες ελπίδες της χώρας

Στο καλό και μακριά κι αγαπημένοι από δω και πέρα, που έλεγε και η γιαγιά μου…

πως έχει εξουσιοδοτήσει η Ολομέλεια Διοίκησης το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θα προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία στις 15 Ιουνίου αλλά και 48ωρη στις 10 και 11 Ιουλίου. Τέλος, θα κλιμακώσουμε μέσα στο Καλοκαίρι παραπέρα τις κινητοποιήσεις μας αν οι ξενοδόχοι επιμείνουν στην προκλητική και αδιάλλακτη στάση τους. Οι εργοδότες αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τις όποιες συνέπειες προκύψουν κατά την επερχόμενη τουριστική περίοδο». t Ανέφικτοι εμφανίζονται οι στόχοι του ελληνικού τουρισμού για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα για το 2012, μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου για τον τουρισμό, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφεται σημαντική πτώση τόσο στις αφίξεις, όσο και στα έσοδα. «Η πτώση αυτή αναμένεται δυστυχώς να συνεχισθεί στο ίδιο περίπου επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο του έτους, με δεδομένο ότι τα αναγκαία μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές, που ο Σ.Ε.Τ.Ε. έγκαιρα επεσήμανε, σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόσθηκαν, ενώ η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώθηκε», σημειώνει ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σ.Ε.Τ.Ε. θεωρεί θετικό ότι οι πρόεδροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσαν, ως μέρος του προγράμματος των κομμάτων τους, χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο

τουριστικό πακέτο και επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, μέτρα που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στον πυρήνα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. «Μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που ζει από τον τουρισμό, δεν μπορεί παρά να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της, δηλαδή της τάξης του 5% - 8%. Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο, με τη σύμφωνη γνώμη και της Τρόικα, για αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, δηλαδή σε επίπεδα παγκόσμιου υψηλού, υπήρξε απόλυτα ακατανόητη και πέραν κάθε οικονομικής λογικής. Κατέστρεψε σε λίγους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα νέων, ενώ τελικά μείωσε και τα φορολογικά έσοδα του Κράτους», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα μετά τις εκλογές τα γνωστά, τεκμηριωμένα και εν πολλοίς αυτονόητα μέτρα θωράκισης του τουρισμού μας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς του. Άλλωστε, οι 750.000 οικογένειες του τουριστικού κόσμου της χώρας περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προεκλογικές τοποθετήσεις και των υπολοίπων κομμάτων στο ιδιαίτερα σημαντικό αυτό ζήτημα. t Επισπεύδονται οι διαδικασίες πώλησης του Α-

στέρα Βουλιαγμένης με στόχο τα προσδοκώμενα έσοδα να κατευθυνθούν στην βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Τράπεζας μετά και το PSI. Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα μέσω διεθνούς διαγωνισμού και το διεθνές ενδιαφέρον για το ξενοδοχειακό συγκρότημα θεωρείται δεδομένο, καθώς ο Αστέρας Βουλιαγμένης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά «φιλέτα» της Μεσογείου. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Βουλιαγμένης περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία «Arion Resort & Spa», «The Luxury Collection», «The Westin Athens», συνεδριακές αίθουσες και χώρους εκδηλώσεων, 58 bungalows, εστιατόρια, κτίριο διοίκησης και χώρους αθλοπαιδιών, ελικοδρόμιο, την παραλία Astir Beach, ενώ υπό ανακαίνιση βρίσκονται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη» που θα μετονομαστεί σε «W Athens», το συνεδριακό κέντρο, το εστιατόριο-κλαμπ «9 Μούσες» και ο υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων. Σημαντική επιπλέον «προίκα» εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και η μαρίνα της Βουλιαγμένης, για την οποία η Αστήρ Παλλάς πλειοδότησε στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ με προσφορά ύψους €43 εκατ.. Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου, ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνεται στα προς αποκρατικοποίηση ακίνητα που προβλέπει το Μνημόνιο, καθώς το

ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 11


Δημόσιο κατέχει περίπου το 1/3 της έκτασης 300 στρεμμάτων. t Μαζικό άνοιγμα visa centers στην Τουρκία. Πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του το visa center στο Μποντρούμ, ενώ προηγήθηκε η λειτουργία visa center στην Αττάλεια. Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει το τρίτο στη Μούγλα, ενώ έχει δρομολογηθεί, σε πρώτη φάση, η λειτουργία δέκα visa centers στην Τουρκία, η οποία εμφανίζει σημαντική αύξηση του εξερχόμενου προς την Ελλάδα Τουρισμού. Το άνοιγμα νέων visa centers, γίνεται πάλι από την εταιρία VFS Global, δεδομένου ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Εξωτερικών από τον υπουργό Σταύρο Δήμα για να αξιολογήσει τις πιθανές συνεργασίες, κατέληξε ομόφωνα στη συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας με την εταιρία αυτή, η οποία διαθέτει παρουσία σε 63 χώρες, συνεργάζεται με 37 κυβερνήσεις και χειρίζεται τα ελληνικά visa centers στη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ινδία και την Κίνα. Πέραν αυτών, άμεσα και πάντως μέσα στο Καλοκαίρι, ανοίγουν visa centers σε Κουβέιτ, Κίνα (ένα ή δύο ακόμη), Λίβανο, Αλγερία, Τουρκία, Νότιο Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ινδία (13 σημεία) και Ουκρανία. Η επέκταση των Visa centers στην Τουρκία γίνεται με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, η οποία προέκυψε κατόπιν έντονων πιέσεων από τους τουριστικούς φορείς της Θράκης, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης, που έχουν σημαντικό κομμάτι Τούρκων τουριστών. Σημεώνεται ότι ήδη η αεροπορική εταιρία BlueBird πήρε άδεια για τη σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με το Ηράκλειο, ενώ εκκρεμμεί και έγκριση για τη σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Ρόδου. Σημειώνεται ότι, τους αμέσως επόμενους μήνες στην Τουρκία θα ανοίξουν visa cevters σε Κωνσταντινούπολη, Αϊβαλί, Ισμίρ, Κουσάντασι, Τσεσμέ, Εντρινε και Μπούρσα. Η VFS έχει υποδομή για την έκδοση θεωρήσεων visa με την διαδικασία λήψης και αποστολής βιομτερικών χαρακτηριστικών, κάτι που θα έχει μεγάλη ζήτηση λίαν συντόμως. t Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Πέτρου Αλιβιζάτου, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α) στο γραφείο του, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της τροποποίησης του ωραρίου λειτουργίας των αρ-

12 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

χαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας, από τις 8.00 έως τις 15.00 που ισχύει σήμερα, σε 10.00 με 17.00. Η πρόταση αυτή γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των σύγχρονων επισκεπτών. Αποτελεί πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων, είναι δε το ωράριο επιλογής για τις ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες της Ελλάδας (Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία). Ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε ότι αυτή η τροποποίηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεν θεωρείται οριστική και θα ισχύσει περίπου ενάμιση μήνα, έως ότου πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις του εποχικού προσωπικού με τις οποίες θα επιτευχθεί διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Σημειώνεται ότι η επιλογή του προσωρινού ωραρίου δεν θα εφαρμοστεί άκριτα και καθολικά, αλλά θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες παράμετροι επισκεψιμότητας στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. Ακρόπολη, Κνωσός). Mόνο ως εκτός πραγματικότητας μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α), μετά από την συνάντησή της με τον αρμόδιο υφυπουργό, σύμφωνα με την οποία: «…το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας είναι το ενδεδειγμένο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΠΟΕΤ, που τονίζει: «Η τροποποίηση του ωραρίου είναι καθολικό αίτημα των επιχειρηματικών φορέων του τουρισμού και έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Μαρτίου 2012, ώστε να παραμένουν τα μουσεία ανοικτά έως τις 18:00. Το αίτημά μας αυτό το επαναλαμβάνουμε στις πολλές συναντήσεις της Ομοσπονδίας με τον κύριο υφυπουργό, ο οποίος εντόπισε την προσωρινή αυτή λύση και την πρότεινε στο προεδρείο της ΠΕΥΦΑ». Και συμπληρώνει με νόημα: «Πρόκειται για κάποια πράγματα που ο σώφρων νους αδυνατεί να συλλάβει. Φτάνει πια η αδιαλλαξία του υπέρμετρου συνδικαλισμού που έφτασε την χώρα σε αυτήν την κατάσταση. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουμε μείνει άναυδοι με την κυνικότητα των απαντήσεων. Το σημερινό ωράριο είναι ενδεδειγμένο μόνο για τους φύλακες και όχι για τους τουρίστες που ερχόμενοι σε μια κατεξοχήν τουριστική χώρα περιμένουν τα μουσεία να είναι ανοικτά ώστε να μπορέσουν να τα επισκεφθούν (τί πιο φυσιολογικό!) και όχι να κλείνουν από τις 15:00 το μεσημέρι καταστρέφοντας τελείως τα τουριστικά προγράμματα. Αυτή είναι η χειρότερη δυσφήμιση. Ας μην ψάχνουμε

μετά ποιος κατέβασε τα ρολά στον ελληνικό τουρισμό». Από την πλευρά του ο Σ.Ε.Τ.Ε. σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Απόλυτα αναγκαία είναι η τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας από τις 08.00 έως τις 15.00 που ισχύει σήμερα σε 10.00 με 17.00. Το προτεινόμενο νέο ωράριο θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των τουριστών και θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Η αρνητική στάση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) είναι ακατανόητη. Παρά της διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Π. Αλιβιζάτου για την πλήρη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των φυλάκων, η ΠΕΥΦΑ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τη δεινή θέση της χώρας μας και το γεγονός ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την έξοδο από την κρίση. Ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, το προεδρείο της ΠΕΥΦΑ θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων και θα πράξει τα δέοντα». Ας μας δείξουν οι κ.κ. συνδικαλιστές τις περίφημες μελέτες που επικαλέστηκαν, να τις μάθουμε και ’μεις... t ȤȾ ɋɀɆ ':30. ɆȺ ƇȾɉɂɄȺɅȻɒɆȾɋȺɂ ɅȾɋȺɇɘ ɋɐɆ χωρών που έκαναν «θαύματα» την προηγούμενη χρονιά και την Ελλάδα να «πατώνει» (100η μεταξύ 183 χωρών και τελευταία μακράν της ευρωζώνης), δόθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα στη δημοσιότητα η έκθεση για την διεθνή ανταγωνιστικότητα των χωρών, ως προς το θεσμικό πλαίσιο του επιχειρείν. Για να παρηγορηθούμε πάντως, η Παπούα Νέα Γουϊνέα είναι στην 101η θέση. Στην κατάταξη λοιπόν, η οποία προκύπτει από τη βαθμολογία σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες που παρακολουθεί η κυλιόμενη ετήσια έρευνα ανταγωνιστικότητας με τίτλο «Επιχειρώντας (Doing Buisness)», η χώρα μας βρέθηκε στην 100η θέση, μία θέση υψηλότερα από πέρυσι, μεταξύ 183 κρατών. Πρώτη στην κατάσταση της ανταγωνιστικότητας που υποδηλώνει και την ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά η Σιγκαπούρη, δεύτερο το Χόνγκ Κόνγκ, τρίτη η Νέα Ζηλανδία και τέταρτες οι ΗΠΑ. Η Πορτογαλία του «μνημονίου» βρίσκεται στη 30ή θέση, η Ιρλανδία βρίσκεται ακόμη ψηλότερα στην 10η θέση, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην 44η θέση. Με τιμή ΜάσκαΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Α

κυβέρνητο καράβι η χώρα, το τελευταίο διάστημα και ο Τουρισμός σε «τεντωμένο σκοινί». Ο ρυθμός των κρατήσεων, παρουσιάζει σημαντική υστέρηση, που κυμαίνεται μεταξύ 30% με 50%. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην Κέρκυρα και στην Κρήτη η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων κυμαίνεται γύρω στο 50%, στις Κυκλάδες στο 30% και στην Κω, που πέρυσι, μαζί με τη Ρόδο, «πρωταγωνίστησαν» στον Τουρισμό, η μείωση κυμαίνεται γύρω στο 40%. Αντίστοιχα, στην Πελοπόννησο η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων αγγίζει το 50% και στη Χαλκιδική το 30%. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του...

Α

πώλειες, μικρότερες, πάντως, των αναμενόμενων, κατέγραψαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, το πρώτο τετράμηνο, στη χώρα ήρθαν 1.071.134 άτομα, λιγότερα κατά 58.577 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 5,19%. Μεγάλη πτώση σε ποσοστό 11,94% σημείωσαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 564.241 από 640.743 το 2011 και σε μία σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος με πτώση 13,37% (68.301 αφίξεις από 78.840 το 2011), το Ηράκλειο με 4,8% (97.975 από 93.484) και η Κως με ποσοστό 89,2% (1.725 αφίξεις από 15.973 το 2011). Αρνητικό πρόσημο εμφανίζει η κίνηση και στη Σάμο σε ποσοστό 46,48% (616 αφίξεις από 1.151 το 2011), το Άκτιο κατά 39,32% (1.091 αφίξεις από 1.798 πέρυσι), ενώ οριακή είναι η πτώση των αφίξεων στη Σαντορίνη κατά 1,39% (922 αφίξεις από 935 το 2011). Στον αντίποδα, θετική κατά 7,73% εμφανίζεται η κίνηση στη Θεσσαλονίκη με 274.880 αφίξεις από 255.161 πέρυσι, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφεται σε Κεφαλονιά (185%), Κέρκυρα (73,2%), Χανιά (38,4%) και Μύκονο (28,1%).

Π

άντως είναι γεγονός ότι η κατάσταση στην τουριστική αγορά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας κλείνουν το ένα μετά το άλλο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό.

Μόλις πρόσφατα, ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, το Athens Imperial, στην Πλατεία Καραϊσκάκη ανακοίνωσε τους τίτλους

14 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

τέλους του. Σύμφωνα δε με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, την τελευταία 2ετία τουλάχιστον 20 αθηναϊκά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών έκλεισαν και πολλά άλλα αναστέλλουν τη λειτουργία τους, αποδεικνύοντας το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τη -με γεωμετρική πρόοδο- γιγάντωση του επικίνδυνου φαινομένου. «Η μεταολυμπιακή, λαμπερή, αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη με νέες υποδομές Αθήνα, δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε στην τύχη της επί σειρά ετών, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και απ’ όλα τα αρμόδια υπουργεία -και φυσικά αναφερόμαστε και στην προ κρίσης εποχή. Ο δε προορισμός υποβαθμίστηκε και απαξιώθηκε συστηματικά καθώς η παράνομη μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η ανομία σε κάθε της μορφή, αφέθηκαν από την Πολιτεία να εξελιχθούν σε… “φυσικό περιβάλλον” εντός του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της πόλης. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση, ήρθε απλά να αποτελειώσει τις επιχειρήσεις δημιουργώντας ένα αποπνικτικό και ζοφερό για τον Τουρισμό περιβάλλον, ενώ η ασταμάτητη δυσφήμιση της χώρας και του προορισμού συνέβαλλε στη συνεχή μείωση της ζήτησης, στην ακύρωση προγραμματισμένων κρατήσεων, στη μείωση των πληροτήτων, στην πτώση των εσόδων (σε ποσοστά από 40% έως και 55%) και φυσικά στην αδυναμία των μονάδων να ανταποκριθούν σε λειτουργικά έξοδα και πάγιες υποχρεώσεις», επισημαίνει η Ε.Ξ.Α.-Α.. Συμπληρώνει δε πως αν τυχόν δεν περιφρουρηθεί το τουριστικό προϊόν και το όνομα της Αθήνας, ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα κλείσουν στην Αττική θα αυξηθεί δραματικά, ενώ άγνωστες θα είναι οι αλυσιδωτές απώλειες στην Απασχόληση και στον Ελληνικό Τουρισμό σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ακούει κανείς;

Κ

αι μιας και ο λόγος για την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ανέλαβε, πλέον, τα «ηνία» της Ένωσης. Ο κ. Βασιλικός εξελέγη ομόφωνα στη θέση του προέδρου, και δικαίως, καθώς συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους κατά τις πρόσφατες εκλογές της Ε.Ξ.Α.-Α.. Η πλήρης σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ε.Ξ.Α.-Α. έχει ως εξής: Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ: Ανανιάδης Τιμόθεος Μουσαμάς Απόστολος Αβράμπος Κωνσταντίνος ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ζήσης Κωνσταντίνος ΤΑΜΙΑΣ: Κανελλόπουλος Αναστάσιος ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπραζιτίκος Ιωάννης ΕΦΟΡΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Παναγιωτοπούλου Ισμήνη ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Βασιλοπούλου Αντωνία ΜΕΛΗ: Βασιλικός Ευγένιος Καλύβης Κωνσταντίνος Μακρής Ευστάθιος Μαλλιάς Παναγιώτης


ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ ΜΕΛΟΣ: Καλαμάκης Σταύρος. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή και εποικοδομητική θητεία.

Ε

δώ Ελλάδα, εκεί Ελλάδα, όσο και να ψάξει κανείς δεν θα βρει στη λίστα του tripadvisor με τους 25 πιο δημιφιλείς προορισμούς στον κόσμο κάποιον ελληνικό προορισμό.

Ευτυχώς, δηλαδή, που στην Ευρωπαϊκή κατάταξη του οργανισμού βρίσκεται η Σαντορίνη στην 19η θέση. Η κατάταξη με τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, όπως αυτοί αναδείχθηκαν από από τους εκατομμύρια αναγνώστες του tripadvisor, έχει ως εξής: 1. Λονδίνο, Ην. Βασίλειο 2. Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη 3. Ρώμη, Ιταλία 4. Παρίσι, Γαλλία 5. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια 6. Μαρακές, Μαρόκο 7. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 8. Βαρκελώνη, Ισπανία 9. Σιέμ Ριπ, Καμπότζη 10. Βερολίνο, Γερμανία 11. Σικάγο, Ιλινόις 12. Φλωρεντία, Ιταλία 13. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή 14. Σίδνεϊ, Αυστραλία 15. Πεκίνο, Κίνα 16. Πράγα, Τσεχία 17. Λας Βέγκας, Νεβάδα 18. Μπόρα Μπόρα, Γαλλική Πολυνησία 19. Σαγκάη, Κίνα 20. Χονολουλού, Χαβάη 21. Λος Άντζελες, Καλιφόρνια 22. Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα 23. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική 24. Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη 25. Δουβλίνο, Ιρλανδία Αντίστοιχα, η ευρωπαϊκή κατάταξη διαμορφώνεται ως ακολούθως: 1. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο 2. Ρώμη, Ιταλία 3. Παρίσι, Γαλλία 4. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

5. Βαρκελώνη, Ισπανία 6. Βερολίνο, Γερμανία 7. Φλωρεντία, Ιταλία 8. Πράγα, Τσεχία 9. Δουβλίνο, Ιρλανδία 10. Άμστερνταμ, Ολλανδία 11. Λισαβόνα, Πορτογαλία 12. Βενετία, Ιταλία 13. Εδιμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο 14. Μαδρίτη, Ισπανία 15. Αγία Πετρούπολη, Ρωσία 16. Βουδαπέστη, Ουγγαρία 17. Βιέννη, Αυστρία 18. Μόναχο, Γερμανία 19. Σαντορίνη, Ελλάδα 20. Σορέντο, Ιταλία 21. Κρακοβία, Πολωνία 22. Zερμάτ, Ελβετία 23. Ταορμίνα, Ιταλία 24. Ποζιτάνο, Ιταλία 25. Παλέρμο, Ιταλία Αντέ και στην επόμενη παγκόσμια κατάταξη να υπάρχουμε κι εμείς...

Μ

ε δύο, μέχρι στιγμής, λιγότερες αεροπορικές εταιρίες θα ξεκινήσει το χειμερινό πρόγραμμά του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Μετά την Delta Air Lines, η οποία ανακοίνωσε ότι από τις 27 Οκτωβρίου θα αναστείλει το καθημερινό, καθ’ όλη τη θερινή περίοδο, απευθείας δρομολόγιό της, το οποίο συνδέει την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη και η Singapore Airlines, γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τα δρομολόγιά της από Σιγκαπούρη προς Αθήνα και προς Abu Dhabi, λόγω της συνεχούς μειωμένης κερδοφορίας των δύο γραμμών. Οι τελευταίες πτήσεις προς τις δύο πόλεις θα αναχωρήσουν από τη Σιγκαπούρη στις 26 Οκτωβρίου του 2012. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η απόφαση για την αναστολή των δρομολογίων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η εταιρία πραγματοποιεί πτήσεις προς Αθήνα από το 1972 και προς το Abu Dhabi από το 2006. Η αναστολή συνάδει με την πολιτική της Singapore Airlines να προσαρμόζει τη διαθεσιμότητα θέσεων στις ανάγκες της αγοράς. Επί του παρόντος, η Αθήνα εξυπηρετείται με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις οι οποίες, από τις αρχές του Ιουλίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου θα αυξηθούν στις τρεις εβδομαδιαίως.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 15


ΚΟΣΜΙΚΑ

1

2

Μια ευχάριστη βραδιά, με χαλαρή διάθεση και κουβέντα είχαν την ευκαιρία να περάσουν οι άνθρωποι του Τουρισμού, με αφορμή το cocktail που διοργάνωσε ο ΗΑΤΤΑ στις 20 Φεβρουαρίου, στο μπαρ T-Palace, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα. Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου υποδέχτηκε συνεργάτες, προμηθευτές του κλάδου, εκπροσώπους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιριών και φορέων του Τουρισμού. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία του οι υφυπουργοί Πολιτισμού και Του3

ρισμού, κ.κ. Γ. Νικητιάδης και Π. Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας

Ανδρεάδης, ο πρόεδροςτου ΙΤΕΠ, κ. Γ. Φωκάς, δημοσιογράφοι του τουριστικού Τύπου, κ.ά.. Στη φωτογραφία 1, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Γ. Τελώνης με τους δύο υφυπουργούς Πολιτισμού & Τουρισμού, κ.κ. Γ. Νικητιάδη και Π. Αλιβιζάτο Στη φωτογραφία 2, ο κ. Νικητιάδης συνομιλεί με τους κ.κ. Σακέλη και Στελιάτο Στη φωτογραφία 3, στιγμιότυπο από την υποδοχή, με σύσσωμο το δ.σ. του ΗΑΤΤΑ

Mε μια εκδήλωση που πραγματοποίησε το γραφείο του Ε.Ο.Τ. Γαλλίας σε αίθουσα του επιβλητικού Μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι, ολοκληρώθηκε η έκθεση με θέμα: «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η αρχαία Μακεδονία», που προέβαλε, από τον Οκτώβριο, την ελληνικότητα της Μακεδονίας, με ρεκόρ επισκεψιμότητας, που έφτασε τα 6.000 άτομα ημερησίως. Στο workshop, που αφορούσε την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Βόρειας Ελλάδας στην αγορά της Γαλλίας, παρέστησαν ο πρόεδρος και το δ.σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστι-

1

κής Προβολής & Marketing Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, κ. Ιορδάνης Μιχαηλίδης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

Στη φωτογραφία 1, από αριστερά προς τα δεξιά, ο πρόεδρος του δ.σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος του TCVB, κ. Γιάννης Ασλάνης και ο γενικός γραμματέας του δ.σ. της Ε.Ξ.Θ., κ. Χρυσοχοΐδης. Στη φωτογραφία 2, από αριστερά προς τα δεξιά, οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης 2

16 /

Τάσιος, Καβάλας, κ. Ιορδάνης Μιχαηλίδης και Θεσσαλονίκης, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


1

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεξίωση επ’ ευκαιρία του Νέου Έτους και η κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ) & του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Αθηνών, στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel, Athens.

2

Η δεξίωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και παρευρέθηκαν, εκτός των μελών της Ομοσπονδίας και του 3 4 Συλλόγου των Αθηνών, στελέχη ξενοδοχείων και ταξιδιωτικών οργανισμών, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ιδιαίτερα του τουριστικού τύπου, εκπρόσωποι πρεσβειών και φορείς τουρισμού, οι οποίοι μέσα σε ένα ιδιαίτερα οικείο και άκρως φιλικό κλίμα συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κρίσιμη καθημερινότητα των θεμάτων του τουρισμού αλλά και την πορεία του κλάδου ειδικότερα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Ιωάννης Ρέτσος, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και η εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κα. Χριστίνα Τετράδη. Στη φωτογραφία 1, ο κ. Γιάννης Κρέης, πρόεδρος της Π.Ο.ΔΙ.Ξ. και ο κ. Δημήτρης Κάκαρης, πρόεδος του Συλλόγου Διευθυντών της Αθήνας κόβουν την πίττα. Στη φωτογραφία 2, η κα. Μάρι Δεβερίκου, ιδιοκτήτρια του Radisson Blu Park Hotel, Athens, με τον διευθυντή του ξενοδοχίου, κ. Χρήστο Δήμα. Στη φωτογραφία 3, ο γενικός διευθυντής της ΑΚS Ηotels, κ. Στέφανος Στεφάνου με την εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κα. Χριστίνα Τετράδη. Στη φωτογραφία 4, ο κ. Δημ. Κουμπαράκης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο κ. Νικ. Χουλιάρας από το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Αθηνών και ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, γενικός γραμμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής

Την έναρξης της συνεργασίας τους ανακοίνωσαν, μέσω συνέντευξης Τύπου, στο ξενοδοχείο Holiday Inn, στην Κωνσταντινούπολη, η Turkish Airlines και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής. Οι δύο πλευρές ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προωθηθεί και να συνδεθεί ο νομός της Χαλκιδικής, μέσω της πόλης της Θεσσαλονίκης, τόσο με τη γείτονα χώρα, όσο και με το σύνολο των 189 προορισμών της THY. Στη φωτογραφία 1, ο αντιπεριφερειάρης Χαλκιδικής, κ. Ιωάννης Γιώργος απονέμει τιμητική πλακέτα στον διευθυντή της Turkish Airlines στη Θεσσαλονίκη, κ. Ουτκού Γιαζάν. Στη φωτογραφία 2, από αριστερά, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο διευθυντής της THY στη Θεσσαλονίκη, κ. Ουτκού Γιαζάν και ο αντιπεριφερειάρης Χαλκιδικής, κ. Ιωάννης Γιώργος

1

2

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

17


ΔΙΕΘΝΗ NEA Οι Ολλανδοί «ψηφίζουν» Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012

σφοράς το 2011 και 5% αύξηση της ζήτησης. «Το 2011 ήταν ένα δυνατό έτος για την ξενοδοχειακή βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Randy Smith, συνιδρυτής

Η Ελλάδα κυριαρχεί στις προ-

και πρόεδρος της STR.

τιμήσεις των Ολλανδών του-

Μεταξύ των κορυφαίων 25 αγορών, το Ντιτρόιτ, στο Μίτσιγκαν

ριστών για το καλοκαίρο του

έκλεισε το 2011 με τη μεγαλύτερη αύξηση στο δείκτη της πληρό-

2012, γεγονός το οποίο επιβε-

τητας σε ποσοστό 10,2% και πληρότητα στο 59,8%, ακολουθού-

βαιώνει η διάκριση της χώρας

μενο από την Τάμπα-Αγία Πετρούπολη, στη Φλόριντα, με 9,7%

μας ως κορυφαίος αεροπορι-

αύξηση και πληρότητα στο 60,5%. Αντίθετα, οριακή μείωση σε

κός προορισμός στην Ευρώπη,

ποσοστό 0,4% και πληρότητα στο 64,2% εμφάνισε η Νέα Ορλε-

τίτλο τον οποίο κέρδισε η Ελλά-

άνη, στη Λουιζιάνα.

δα στα Zoover Awards 2012.

Αναφορικά με το δείκτη ADR (μέση ημερήσια τιμή), δύο αγορές

Σε διάστημα δύο μηνών, πάνω

παρουσίασαν διψήφια αύξηση στο δείκτη, το Σαν Φρανσίσκο/Σαν

από 140.000 χρήστες του zoover.nl, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού

Ματέο, στην Καλιφόρνια (+13,9% σε 155,14 δολάρια Η.Π.Α.) και το

portal της Ολλανδίας, τόσο για την πραγματοποίηση κρατήσεων,

νησί Oahu, στη Χαβάη (10% σε 165,05 δολάρια Η.Π.Α.). Αντίθετα,

όσο και για τη σύγκριση τουριστικών προορισμών και επιχειρήσε-

η Ατλάντα (-0,4% σε 82,58 δολάρια Η.Π.Α.), και το Nόρφολκ, τη

ων, βάσει αξιολόγησης των ίδιων των επισκεπτών, ψήφισαν τον

Βιρτζίνια (-0,3% σε 84,24 δολάρια Η.Π.Α.) ήταν οι μόνες κορυφαίες

αγαπημένο τους προορισμό διακοπών με βάση την ποιότητα των

αγορές, οι οποίες ανέφεραν πτώση στο δείκτη ADR το 2011.

υπηρεσιών, το φυσικό περιβάλλον, τη φιλικότητα, την προσβασι-

Αναφορικά με το δείκτη RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο),

μότητα και την ασφάλεια του προορισμού.

στο Σαν Φρανσίσκο/Σαν Ματέο επιτευχθεί η μεγαλύτερη αύξηση

Με θετικό πρόσημο το 2011 για την αμερικανική ξενοδοχειακή βιομηχανία • Καλά ξεκίνησε και το 2012

στο δείκτη, σε ποσοστό 19,7% σε 122,54 δολάρια Η.Π.Α., ακολουθούμενο από το Νάσβιλ (14,8% σε 58,01 δολάρια Η.Π.Α.) και το Μαϊάμι (14,1% σε 115,65 δολάρια Η.Π.Α.). Καμία από τις κορυφαίες αγορές δεν ανέφερε μείωση στο δείκτη RevPAR το 2011. Το ίδιο καλά, όμως, είναι και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για την ξενοδοχειακή βιομηχανία των Η.Π.Α. το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η πληρότητα αυξήθηκε σε ποσοστό 3,8% και διαμορφώθηκε σε 56,8%, η μέση ημερήσια τιμή αυξήθηκε 4,0% σε 103,54 δολάρια Η.Π.Α., και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 7,9% σε 58,78 δολάρια Η.Π.Α.. «Η θετική δυναμική του κλάδου συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος εργασιών της STR, Bobby Bowers.

Με θετικό πρόσημο και στους τρεις δείκτες απόδοσης ολοκλη-

Για να συμπληρώσει: «Το πρώτο τρίμηνο η ζήτηση επιβραδύνθηκε

ρώθηκε το 2011 για την αμερικανική, ξενοδοχειακή βιομηχανία,

κάπως σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου

ενώ στο «ίδιο μήκος κύματος» διαμορφώθηκαν και οι τρεις πρώτοι

έτους, αλλά παρέμεινε εκπληκτικά ισχυρή. Τα έσοδα ανά διαθέ-

μήνες του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της STR Global.

σιμο δωμάτιο (RevPAR) αυξήθηκαν σχεδόν 8%, αποτέλεσμα το

Πιο αναλυτικά το 2011, η ξενοδοχειακή βιομηχανία των Η.Π.Α.

οποίο τροφοδότησε η υψηλή ανάπτυξη στη μέση ημερήσια τιμή

ανέφερε αύξηση στο δείκτη της πληρότητας σε ποσοστό 4,4% και

(ADR) και η θετική κίνηση στην πληρότητα. Η επίδοση του Απριλί-

πληρότητα στο 60,1%. Αντίστοιχα, η μέση ημερήσια τιμή αυξή-

ου, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι κάπως ασθενέστερη. Ωστόσο,

θηκε κατά 3,7% και διαμορφώθηκε στα 101,64 δολάρια Η.Π.Α.

η ανάπτυξη του δείκτη ADR αναμένεται να συνεχιστεί κοντά στο

και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 8,2% σε

σημερινό ρυθμό, ενώ επιβράδυνση αναμένεται να σημειώσει ο

61,06 δολάρια Η.Π.Α..

ρυθμός αύξησης της πληρότητας για το υπόλοιπο του 2012».

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι, το 2011 ήταν η πρώτη φορά από το 2008

Μεταξύ των κορυφαίων 25 αγορών, η μεγαλύτερη αύξηση στην

που ο δείκτης της πληρότητας ξεπέρασε σε ποσοστό το 60% και

πληρότητητα σε ποσοστό 12,9% και πληρότητα 61,6% καταγρά-

η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε τα 100 δολάρια Η.Π.Α..

φηκε στο Νάσβιλ, του Τενεσί. Ακολουθεί το Χιούστον, του Τέξας

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέφερε κατά 0,6% αύξηση της προ-

με αύξηση 10,3% και πληρότητα 66,7%. Μόνο στο Φοίνιξ, της

18 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αριζόνας, καταγράφηκε μείωση στην πληρότητα σε ποσοστό

άλλες έξι πόλεις-κράτη που απαρτίζουν τη χώρα: Abu Dhabi, Ajman,

1,2% και πληρότητα στο 71,7%.

Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah και Umm al-Quwain.

Τρεις αγορές παρουσίασαν διψήφια αύξηση στο δείκτη ADR: η

Το Αμπού Ντάμπι αποτελεί μία καλή πρόταση πέρα από το Ντου-

Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα (13,0% σε 146,64 δολάρια Η.Π.Α.),

μπάι. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται διπλασιασμός της βάσης των

το Σαν Φρανσίσκο/Σαν Ματέο, στην Καλιφόρνια (11,7% σε 160,15

13.000 δωματίων που διαθέτει έως το 2014, σύμφωνα με τον διευ-

δολάρια Η.Π.Α.) και το νησί Oahu, στη Χαβάη (10,1% σε 176,15

θύνοντα σύμβουλο της Jones Lang LaSalle Hotels για την περιοχή

δολάρια Η.Π.Α.). Στο Ντάλας του Τέξας, καταγράφηκε η μεγαλύ-

της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Mekouar Jalil. Αντίστοιχα, το

τερη μείωση ADR, κατά 5,0% σε 88,92 δολάρια Η.Π.Α., με αμέσως

Ντουμπάι θα προσθέσει άλλα 11.000 δωμάτια στο δυναμικό του

επόμενη την Ουάσιγκτον, με μείωση 2,0% και ADR στα 142,91

μέχρι το 2014, σύμφωνα με τον Mekouar.

δολάρια Η.Π.Α..

Η Starwood Hotels & Resorts Worldwide άνοιξε στο Αμπού Ντάμπι,

Στο Νάσβιλ καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση RevPAR, σε ποσο-

στις αρχές του τρέχοντος έτους, το ξενοδοχείο St. Regis Saadiyat

στό 17,6% και ο δείκτης RevPAR διαμορφώθηκε στα 57,56 δολά-

Island Resort, το πρώτο St. Regis στη Μέση Ανατολή, ενώ αργότε-

ρια Η.Π.Α.. Ακολουθεί η Νέα Ορλεάνη (16,6% σε 101,87 δολάρια

ρα μέσα στο έτος αναμένεται το άνοιγμα του St Regis Abu Dhabi,

Η.Π.Α.), και το νησί Oahu (15,9% σε 151,97 δολάρια Η.Π.Α.). Μείωση

σύμφωνα με τον κ. Guido de Wilde, ανώτερο αντιπρόεδρος της

σημείωσε ο δείκτης RevPAR στο Ντάλας (-3,9% σε 52,93 δολάρια

Starwood και περιφερειακό διευθυντή για τη Μέση Ανατολή.

Η.Π.Α.) και την Ουάσιγκτον (-1,5% σε 85,10 δολάρια Η.Π.Α.).

Η εταιρία διαθέτει 23 ξενοδοχεία σε λειτουργία στα Ηνωμένα

Σε δυναμική ανάπτυξης η ξενοδοχειακή αγορά στα ΗΑΕ

Αραβικά Εμιράτα, ενώ, ήδη, προγραμματίζεται να ανοίξουν ακόμη εννέα έως το 2015. Μεταξύ αυτών, η Starwood προγραμματίζει τη λειτουργία στη Σάρτζα ενός ξενοδοχείου υπό την «ομπρέλα» της Sheraton και ενός ακόμη υπό την «ομπρέλα» της Four Points το 2013. Επιπλέον, ένα ακόμη ξενοδοχείο της Luxury Collection θα ανοίξει στην Aτζμάν μέσα στο 2013.

Αμερικανοί οι χειρότεροι τουρίστες Οι Αμερικανοί επιλέχθηκαν ως οι χειρότεροι τουρίστες, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και οι ίδιοι ψηφίζουν τους εαυτούς τους σε αυτή την κατηγορία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει Ξενοδοχειακός «οργασμός» συντελείται στα Ηνωμένα Αραβικά

βάσει online έρευνας που διεξήγαγε η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Εμιράτα, με μια σειρά από διεθνή brands να έχουν στρέψει το

LivingSocial με τη Mandala Research, το Φεβρουάριο του 2012

βλέμμα τους προς τα εκεί. Μέχρι το Μάρτιο, το ξενοδοχειακό

και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.600 Άγγλοι, Αμε-

δυναμικό των ΗΑΕ συνέθεταν 474 ακίνητα, με συνολικό αριθμό

ρικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί και Ιρλανδοί υπήκοοι.

δωματίων 88.622, ενώ επιπλέον 44.886 δωμάτια βρίσκονται στο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Αμερικανοί ανή-

στάδιο του σχεδιασμού ή της υλοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία

κουν στην κατηγορία των έμπειρων και ταξιδεμένων τουριστών,

της STR Global.

καθώς έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον 4 χώρες εκτός της ηπείρου

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Wyndham Hotel έχει ένα χαρτοφυλάκιο

τους. Ωστόσο, ένα εκπληκτικό ποσοστό 39% από αυτούς, παρα-

οκτώ ακινήτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πέντε στο Ντου-

δέχονται ότι έκλεψαν κάτι από το ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια

μπάι, και από ένα σε Αμπού Ντάμπι, Σάρτζα και Aτζμάν.

της διαμονής τους.

Επίσης, η Carlson Rezidor Hotel Group διαθέτει εννέα ξενοδοχεία

Αναφορικά με τις ημέρες των διακοπών, οι Αμερικανοί πραγμα-

σε λειτουργία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ακόμη τρία είναι

τοποιούν συνήθως 16-ημέρες διακοπές, οι Αυστραλοί απολαμβά-

υπό ανάπτυξη. Το σχέδιο της εταιρίας για τα επόμενα «λίγα χρό-

νουν διακοπές 27 ημερών, οι Ιρλανδοί 28 ημερών, οι Βρετανοί 23

νια» είναι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Puneet

και οι Καναδοί κάνουν συνήθως 21 ημέρες διακοπές.

Chhatwal, στο χαρτοφυλάκιο της Carlson να συμπεριλαμβάνονται

Σχετικά με τους προορισμούς-αξιοθέατα που επιλέγουν να επι-

και 20 ξενοδοχεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

σκεφθούν, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανέφερε το Great

Ανάπτυξη εκτός Ντουμπάι

Barrier Reef της Αυστραλίας, τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι και τις Πυραμίδες της Γκίζας. Αυτά εκτός Η.Π.Α., γιατί εντός η

Ενώ το Ντουμπάι αποτελεί το επίκεντρο, δεν είναι λίγοι οι ξενο-

DisneyLand, το Λας Βέγκας και το Grand Canyon προσελκύουν

δοχειακοί όμιλοι οι οποίο εξετάζουν την παρουσία τους και στις

το μεγαλύτερο αριθμό των Αμερικανών τουριστών.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

19


NEA Κερδοφόρο το α' τρίμηνο για τον ΟΛΠ

Τα έσοδα χρήσης από τις κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού ανήλθαν σε 105,1 εκατ. ευρώ, έναντι 98,7 εκατ. ευρώ το

Κέρδη έναντι ζημιών κατέγραψε το

2010, παρουσιάζοντας αύξηση 6,5% και τα χρηματικά διαθέσι-

πρώτο τρίμηνο ο ΟΛΠ, ενώ αυξήθη-

μα της εταιρίας στις 31.12.2011 ήταν 12,7 εκατ. ευρώ, έναντι 8,2

κε ο κύκλος εργασιών και μειώθηκαν

εκατ. ευρώ το 2010.

τα έξοδα.

Από τους κύριους τομείς δραστηριοτήτων του Ο.Λ.Π. Α.Ε., ο τομέας

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμ-

της κρουαζιέρας παρουσίασε σημαντική άνοδο επιβατών (35%)

βουλος του Οργανισμού, κ. Γιώργος Ανωμερίτης, τα οικονομικά

και κέρδη 7,5 εκατ. ευρώ (έναντι 3,1 εκατ. το 2010). Στον τομέα

αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2012 έδειξαν ότι ο Οργανισμός

των αυτοκινήτων, παρά την αύξηση κατά 33,3% των αυτοκινή-

θα κινηθεί κερδοφόρα και το 2012, παρά την κρίση και τη χειμε-

των in transit, λόγω της πτώσης στην αγορά εγχώριων αυτοκινή-

ρινή περίοδο, η οποία για το λιμάνι είναι από πλευράς κινήσεως

των, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12,6%, άλλα ο τομέας παρουσίασε

η χαμηλότερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ τριμήνου, ο κύκλος

κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ.

εργασιών αυξήθηκε κατά 7,26%, ενώ μείωση παρουσίασαν οι

Στον τομέα της ακτοπλοΐας, παρά τη μείωση της διακίνησης επι-

αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού κατά 7,65%, οι αμοιβές και τα

βατών κατά 7,4% καταγράφησαν κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ. Αντίθε-

έξοδα τρίτων κατά 34,42% και τα λοιπά έξοδα κατά 94,25%. Το

τα, στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, παρά την αύξηση της

λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 79,22%, ενώ το συνολικό

διακίνησης TEU’s καταγράφησαν ζημιές (τα στοιχεία μεταξύ 2011

αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε κέρδη 521.964 ευρώ,

και 2010 δεν είναι συγκρίσιμα, λόγω της διακίνησης το 2010 μέσω

έναντι ζημίας 2.919.298 του 2011.

ΣΕΠ), ενώ μείωση εσόδων και ζημιές 3,9 εκατ. ευρώ. παρουσίασε

Αναφορικά με την μεταβίβαση ποσοστού του ΟΛΠ στο ΤΑΙ-

ο τομέας των δεξαμενών.

ΠΕΔ, αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 206/25.04.2012, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1363/26.04.2012 τ.Β΄, το 51,038% των μετοχών του ΟΛΠ μεταβιβάζεται χωρίς αντάλλαγμα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κατά πλήρη κυριότητα, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα ψήφου. Υπενθυμίζεται ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχει διατεθεί ήδη το 23,1% των μετοχών του ΟΛΠ, βάσει του Ν.3985/2011, προκειμένου να

Αυξημένη κερδοφορία για τον όμιλο ΚΑΡΑΤΖΗ το 2011 • ∆ιεύρυνση περιθωρίου κερδοφορίας στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

διατεθεί για πώληση μέσω ΕΕΣ.

Αυξημένος κατά 9,5% εμφανίζεται

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το Δημόσιο και το

ο ενοποιημένος κύκλος εργασι-

ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του ΟΛΠ για τυχόν

ών του ομίλου εταιριών ΚΑΡΑΤΖΗ

αλλαγή στη βούλησή τους για πώληση μετοχών πέραν του 23,1%.

το 2011, διαμορφούμενος σε € 62,7 εκατ., έναντι € 57,2 εκατ. το

Τονίζεται δε ότι, η διοίκηση του ΟΛΠ έχει ήδη ζητήσει από τον

2010, γεγονός το οποίο αποδίδεται τόσο στην οργανική ενίσχυση

νέο μέτοχο συνάντηση συνεργασίας, προκειμένου να ενημερωθεί

της βασικής δραστηριότητας του ομίλου στο χώρο των διχτυών

για τυχόν αλλαγή των μέχρι σήμερα κυβερνητικών αποφάσεων,

συσκευασίας, όσο και στην αναπτυξιακή πορεία που ακολούθη-

ενώ επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατάθε-

σαν οι λοιπές επενδύσεις της ΚΑΡΑΤΖΗ στον τομέα του τουρισμού

ση των κειμένων των συμβούλων για διαβούλευση στην Ένωση

και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Λιμένων Ελλάδος, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο εθνικό

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις διχτυών του ομίλου διαμορφώθη-

λιμενικό σύστημα και να αρχίσει μέσω νομοθετικών πρωτοβου-

καν το 2011 σε € 53,4 εκατ., αυξημένες κατά 8,4%, ενώ τα έσοδα

λιών η εφαρμογή του. Υπενθυμίζεται ότι με κέρδη 6,4 δισ. ευρώ

από τη λειτουργία του ξενοδοχείου Nana Beach Hotel ενισχύθη-

ολοκληρώθηκε το 2011 για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς,

καν κατά 6% και ανήλθαν σε € 8,1 εκατ.. Επιπρόσθετα, ουσιαστική

έναντι 7,1 δισ. ευρώ το 2010.

υπήρξε μέσα στη χρήση και η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών

Πιο αναλυτικά, το 2011 τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 10.716.210,

σταθμών του ομίλου, με το συνολικό έσοδο από τη λειτουργία

έναντι 11.332.551 ευρώ το 2010, ενώ τα καθαρά κέρδη στα

τους να διαμορφώνεται σε € 972 χιλ..

6.446.154 έναντι 7.126.346 ευρώ το 2010.

Ταυτόχρονα, τα μικτά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν το 2011 κατά

Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών μειώθηκε από

25% και διαμορφώθηκαν σε € 14,9 εκατ., έναντι € 11,9 εκατ. στη

116,7 εκατ. ευρώ το 2010 σε 105,1 εκατ. ευρώ το 2011, (μείωση

χρήση 2010, με το μικτό περιθώριο κέρδους να ανέρχεται σε ποσο-

9,93% ), λόγω της σημαντικής μείωσης των εξόδων διοίκησης και

στό 23,7% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, έναντι 20,8%

των λειτουργικών εξόδων, τα κέρδη προ φόρων ακολούθησαν

το 2010. Η ενίσχυση αυτή αποτελεί απόρροια της βελτίωσης του

μικρή πτώση, 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 11,3 εκατ. ευρώ το 2011.

μίγματος πωλήσεων διχτυών, της σημαντικής διεύρυνσης του

20 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


μικτού περιθωρίου λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας από

Κίνητρο διατήρησης πτήσεων: 15% έκπτωση επί των τελών προ-

το 9,8% στο 18,8%, αλλά και του σημαντικού περιθωρίου κερδο-

σγείωσης και στάθμευσης για κάθε δρομολόγιο.

φορίας που χαρακτηρίζει τα φωτοβολταϊκά πάρκα, το οποίο για

Με στόχο τη διατήρηση της κίνησης της αντίστοιχης περυσινής

τον όμιλο ανέρχεται σε 65,9%.

θερινής περιόδου, το συγκεκριμένο κίνητρο προσφέρει 15%

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εξελίξεων, τα κέρδη προ φόρων, χρη-

έκπτωση επί των τελών προσγείωσης και στάθμευσης για κάθε

ματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων

δρομολόγιο, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των πτήσεων θα

(EBITDA) του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 29,5% και διαμορφώθηκαν

διατηρηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και πάντως δεν θα μειωθεί

σε € 12,3 εκατ. έναντι € 9,5 εκατ. στη χρήση 2010. Σε αυτό συνετέ-

περισσότερο από 5%. Σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των

λεσε, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι οι δαπάνες διοίκησης και

πτήσεων, η αεροπορική εταιρία εντάσσεται αυτόματα στο ετήσιο

διάθεσης σημείωσαν οριακή άνοδο παρά την αύξηση του κύκλου

πρόγραμμα των αναπτυξιακών κινήτρων του ΔΑΑ.

εργασιών, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύουν ποσοστό 11,4%

Κίνητρο μετεπιβιβαζόμενων επιβατών: Ποσό ύψους 5 - 15 ευρώ

επί των πωλήσεων του ομίλου, έναντι 12,4% στη χρήση 2010.

για κάθε μετεπιβιβαζόμενο επιβάτη (ίσο με έκπτωση από 30%

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στη χρήση 2011

έως 90% επί των επιβατικών χρεώσεων του ΔΑΑ).

κατά 18% και ανήλθαν σε € 5,8 εκατ., έναντι € 4,9 εκατ. το 2010,

Με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της μετεπιβιβαζόμενης

ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του

(transfer) κίνησης μέσω της Αθήνας προς άλλους προορισμούς, το

ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 5,6 εκατ., έναντι € 3,6 εκατ., αυξη-

κίνητρο αυτό προσφέρει σε κάθε αεροπορική εταιρία κλιμακωτά

μένα κατά 57,9%.

ένα σταθερό ποσό για κάθε μετεπιβιβαζόμενο επιβάτη κατά τη

Στη βάση της αναπτυξιακής πορείας που καταγράφηκε το 2011, η

διάρκεια της θερινής περιόδου (από 5 έως 15 ευρώ ανά επιβάτη,

διοίκηση του ομίλου ΚΑΡΑΤΖΗ συνεχίζει και στην τρέχουσα χρή-

ίσο με έκπτωση από 30% έως 90% επί των επιβατικών χρεώσε-

ση τη συνεπή και απρόσκοπτη εφαρμογή του στρατηγικού της

ων του ΔΑΑ). Υπενθυμίζεται ότι οι μετεπιβιβαζόμενοι επιβάτες,

σχεδιασμού. Στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης διχτυών

απαλλάσσονται και από το Τέλος Εκσυγχρονισμού & Ανάπτυξης

συσκευασίας, κύριο μέλημα παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση της

Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ - σπατόσημο).

παραγωγικής αποδοτικότητας των μονάδων στην Ελλάδα και στο

Κίνητρο για ανάπτυξη ειδικών αγορών: Ποσό ύψους 5 - 10 ευρώ

εξωτερικό καθώς και η διαμόρφωση του συνολικού λειτουργικού

για κάθε επιβάτη (ίσο με έκπτωση από 25% έως 50% επί των επι-

κόστους σε χαμηλότερα επίπεδα. Στον τομέα των ξενοδοχειακών

βατικών χρεώσεων του ΔΑΑ).

επιχειρήσεων, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι προετοιμα-

Με στόχο τη διείσδυση σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές

σίες για την τουριστική περίοδο 2012, τόσο σε επίπεδο ανακαίνι-

με δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον επιβατικής κίνησης (χωρίς

σης εγκαταστάσεων, όσο και σε εμπορικό επίπεδο, μέσα από τη

απευθείας σύνδεση έως σήμερα με την Αθήνα), κάθε νέο δρομο-

συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

λόγιο της κατηγορίας αυτής θα επιδοτείται όχι μόνο με το υπάρχον

Τέλος, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο όμιλος

«κίνητρο για νέα διεθνή δρομολόγια», αλλά και επιπλέον με ένα

ήδη βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης νέων φωτοβολταϊκών

σταθερό ποσό ανά διακινούμενο επιβάτη (από 5 έως 10 ευρώ,

πάρκων ισχύος 7,5 MW, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τη

ίσο με έκπτωση από 25% έως 50% επί των επιβατικών χρεώσε-

λειτουργία τους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

ων του ΔΑΑ), που θα επιστρέφεται με τη μορφή εκπτώσεων στην αεροπορική εταιρία.

Κίνητρα στις αεροπορικές εταιρίες από τον ∆ΑΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ.ΑΑ. Α.Ε., «Τα νέα κίνητρα που προσφέρουν εκπτώσεις που ανέρχονται περίπου στο 20% των συνολικών αεροναυτιλιακών χρεώσεων του ΔΑΑ για την καλοκαιρινή

Τρία πολύ σημαντικά κίνητρα που έχουν ως στόχο

περίοδο δεν είναι πλέον αυστηρά προσανατολισμένα μόνο στην

να υποστηρίξουν τις αεροπορικές εταιρίες και να

υποστήριξη αναπτυξιακών αποφάσεων των αεροπορικών εται-

συμβάλουν στη διατήρηση ή και την ενίσχυση

ρειών, αλλά λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της κίνησης όπως

της επιβατικής κίνησης τη νέα τουριστική σεζόν,

αυτή διαμορφώνεται.

εισάγει για την καλοκαιρινή περίοδο 2012 ο Διε-

Συμμετέχοντας έτσι ακόμα περισσότερο στο ρίσκο των αεροπο-

θνής Αερολιμένας Αθηνών. Με τα νέα κίνητρα η συνολική οικονο-

ρικών εταιριών, ο ΔΑΑ επιδιώκει να αντιμετωπίσει αποτελεσμα-

μική υποστήριξη του αεροδρομίου προς τις αεροπορικές εταιρί-

τικά τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της ιδιαί-

ες αντιστοιχεί περίπου στο 20% των συνολικών αεροναυτιλιακών

τερα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και να συμβάλει αποφα-

χρεώσεων του ΔΑΑ για την καλοκαιρινή περίοδο.

σιστικά στην προσπάθεια για την υποστήριξη και την ενίσχυση

Τα κίνητρα, με ισχύ από Απρίλιο έως Οκτώβριο 2012, είναι τα

της αεροπορικής αγοράς, καθώς και στην τόνωση της δυναμικής

εξής:

της πόλης της Αθήνας».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

21


NEA «Γέφυρα» με το Κουβέιτ ρίχνει ο ΗΑΤΤΑ

Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τη Cyprus

• Απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines από τον Ιούνιο

Την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη ενώνει με τα φτερά της η Cyprus Airways. Η νέα γραμμή, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα, εκτελείται με τρία καθημερινά δρομολόγια.

«Άνοιγμα» στην αγορά του Κουβέιτ επιχειρεί ο Σύνδεσμος των

«Η παρουσία μας στην Ελλάδα εκτείνεται πλέον σε τέσσερις πόλεις.

εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). Στο

Θεωρώ πως η σχέση που έχουμε αναπτύξει με το επιβατικό κοινό

πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, φιλοξένησε ομάδα Κουβετιανών tour

στα 65 χρόνια που η εταιρία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, καθώς

operators και δημοσιογράφων, σε συνεργασία με το Ελληνικό

και η δέσμευσή μας για προσφορά αναβαθμισμένων ταξιδιωτικών

Προξενείο στο Κουβέιτ, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και

προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελεί το εχέγγυο για την επιτυχία

την Aegean Airlines.

και του συγκεκριμένου δρομολογίου», δήλωσε ο κ. Γιώργος Μαυ-

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας, οι φιλοξε-

ρόκωστας, εκτελεστικός πρόεδρος της Cyprus Airways.

νούμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ευρύτερη περι-

Η πτήση Αθήνα-Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται με νεότατα αερο-

οχή της πόλης της Αθήνας, τη Σαντορίνη και τη Αίγινα και ενθου-

σκάφη τύπου Airbus Α319 και Α320. Στην οικονομική θέση, οι

σιάστηκαν από το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Μάλιστα,

ναύλοι για απλή μετάβαση από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα

σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την καθιέρωση έκτακτων

ξεκινούν από 28 ευρώ και από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη

απευθείας πτήσεων. Ήδη η Aegean Airlines ξεκινά στις 14 Ιου-

από 47 ευρώ. Αντίστοιχα, στη Βusiness class η τιμή του εισιτηρίου

νίου απευθείας πτήσεις Αθήνα-Κουβέιτ σε συνεργασία με tour

ξεκινά από 151 ευρώ για το σκέλος Θεσσαλονίκη-Αθήνα και από

operators του Κουβέιτ.

170 ευρώ για το σκέλος Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Οι τιμές είναι τελικές

Δυστυχώς, η Ελλάδα προσελκύει πολύ μικρό ποσοστό Κουβε-

και συμπεριλαμβάνουν τους φόρους και τα τέλη αεροδρομίων.

τιανών για τουρισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΗΑΤΤΑ υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης τουριστών από το Κουβέιτ και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Συνεχίζει την επέκτασή της στην Αφρική η Etihad Airways

Το τουριστικό προφίλ των Κουβετιανών

Την έναρξη πτήσεων προς το Λάγος

Σημειώνεται ότι, το Κουβέιτ είναι μία μικρή χώρα 3 εκατ. κατοί-

ανακοίνωσε από την 1η Ιουλίου η

κων, με πλούσια οικονομία. Από τα 3 εκατ. των κατοίκων της, τα

Etihad Airways. Οι απευθείας πτήσεις

2,5 εκατ. ταξιδεύουν, πραγματοποιώντας 3 με 4 ταξίδια το χρό-

θα συνδέουν το Άμπου Ντάμπι και το Λάγος έξι φορές την εβδο-

νο. Επιπλέον, στο Κουβέιτ, εργάζονται πολλοί ξένοι πολίτες, με

μάδα με αεροσκάφη δύο καμπίνων, τύπου Airbus A330-200, με 22

ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι επίσης ταξιδεύουν σε

θέσεις Pearl Business και 240 θέσεις Coral Economy.

πολλές χώρες και κυρίως στην Ευρώπη. Οι κάτοικοι του Κουβέιτ

Το Λάγος αποτελεί τον πρώτο προορισμό της εταιρίας στη Δυτι-

ταξιδεύουν όλο το χρόνο, με περιόδους αιχμής τους μήνες: Ιού-

κή Αφρική και τον 83ο προορισμό του παγκόσμιου δικτύου της

νιο-Σεπτέμβριο (κύριες καλοκαιρινές διακοπές, διάρκειας ενός

Etihad Airways, ενώ το δρομολόγιο θα συνδέσει τη Νιγηρία, το

μήνα) και το Δεκέμβριο (χειμερινοί προορισμοί).

τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Αφρικής, με τα Ηνωμέ-

Οι τουρίστες από το Κουβέιτ ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με

να Αραβικά Εμιράτα. Σε συνέχεια τον πτήσεων προς τις Σεϋχέλλες

βασικούς προορισμούς: τις αραβικές (χώρες τους Κόλπου) και ασι-

στα τέλη του 2011, την Τρίπολη, και το Ναϊρόμπι, η προσθήκη της

ατικές χώρες, με έμφαση στην Τουρκία, καθώς και στην Ευρώπη

Νιγηρίας αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην επέκταση της Etihad

(Αγγλία, Γερμανία, αλλά και Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, κ.ά.) .

Airways στην Αφρικανική ήπειρο.

Τα ενδιαφέροντά τους είναι ο τουρισμός πολυτελείας, το shopping,

Μιλώντας για την επέκταση της Etihad Airways στην Αφρική, ο

η νυχτερινή διασκέδαση, ο τουρισμός υγείας-spa, οι δραστηριό-

πρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρίας, James Hogan,

τητες για παιδιά, οι διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις και η κρουα-

δήλωσε σχετικά: «Η προσθήκη του Λάγος έρχεται ως συνέπεια

ζιέρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν και για συνδυαστικούς

της στρατηγικής, να στοχεύουμε σε αναπτυσσόμενες αγορές με

προορισμούς.

μεγάλη ανάπτυξη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας μεγά-

22 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


λος εμπορικός συνεργάτης της Νιγηρίας, που με πληθυσμό μεγαλύτερο των 150 εκατ. είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική και η έβδομη σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Hogan. Και πρόσθεσε: «Η χώρα είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους όπως το λάδι και το φυσικό αέριο. Οι νέες απευθείας πτήσεις μας θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νιγηρίας και θα συνδράμουν στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων βιομηχανιών. Επιπλέον, η Νιγηρία έχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη με βασικό συντελεστή τις επενδύσεις από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα, που σημαίνει πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση ταξιδιών μεταξύ του Λάγος και άλλων αναπτυσσόμενων αγορών. Το δρομολόγιο προς το Λάγος θα προσφέρει αδιάλειπτες συνδέσεις μέσω του Άμπου Ντάμπι σε προορισμούς - κλειδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας και σε αγορές της Ινδικής Χερσονήσου και της Αυστραλίας».

Νέες, απευθείας πτήσεις μεταξύ Βιέννης και Καλαμάτας Aπευθείας πτήσεις από την αυστριακή πρωτεύουσα προς την Καλαμάτα ξεκινάει από τις 20 Μαΐου η Lauda air, μέλος τους ομίλου Austrian Airlines, εξυπηρετώντας όχι μόνο την περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά ολόκληρη τη νότια Πελοποννήσο. Η Καλαμάτα αποτελεί τον 19ο ελληνικό προορισμό της Lauda air, μετά τη γραμμή Βιέννη - Βόλος που εγκαινιάστηκε πέρυσι. Για την παρουσίαση των πτήσεων και την προώθηση της Μεσσηνίας ως νέο ποιοτικό και ελκυστικό προορισμό στο αυστριακό κοινό, το γραφείο του Ε.Ο.Τ. Αυστρίας συνδιοργάνωσε με το Costa Navarino και τη Lauda air, και την αμέριστη στήριξη του Έλληνα Πρέσβη στην Αυστρία, κ. Θεμιστοκλή Δημίδη, ειδική εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία, στη Βιέννη. Οι διευθυντές των μεγαλύτερων αυστριακών tour operators και πλήθος δημοσιογράφων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρει η Μεσσηνία ως τουριστικός προορισμός και να συζητήσουν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή της στην Αυστρία. Ο Έλληνας Πρέσβης στην ομιλία του, τόνισε ότι για τη χώρα μας ξεκινά μια νέα εποχή και αυτήν την πρόκληση η Ελλάδα αναλαμβάνει να επιτελέσει με όλες της τις δυνάμεις. Επεσήμανε τη θέση «κλειδί» του τουρισμού για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και εξήρε την άριστη συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών φορέων, που είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης. Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια όμορφη και ασφαλής χώρα, όπου η έννοια της φιλοξενίας αποτελεί τρόπο ζωής, υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας βρίσκεται εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των Αυστριακών. Ο διευθυντής του Γραφείου Αυστρίας, κ. Παναγιώτης Σκορδάς αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η έναρξη της νέας γραμμής και στα σημαντικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας ως τόπου μοναδικού σε πολιτισμό, αλώβυτη φύση και ποιοτικών υποδομών. Ο CEO του Costa Navarino, κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, αναφέρθηκε στo όραμα να καταστεί η Μεσσηνία ως ένας εκ των πλέον ποιοτικών προορισμών της Μεσογείου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση και ανάπτυξη της περιοχής, με γνώμονα το σεβασμό της παράδοσης, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος. «Μέχρι σήμερα είχαμε όφελος απο την Ελλάδα, ήρθε η στιγμή να βοηθήσουμε όλοι μας με ενωμένες προσπάθειες για την ανάκαμψή της», τόνισε στην ομιλία της η διευθύντρια της Lauda air, κα. Doris Koepf Zsankovitsch. Στη διάρκεια συνομιλιών στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε εμφανής η βούληση όλων των τουριστικών παραγόντων αλλά και των δημοσιογράφων για τη στήριξη των προσπαθειών αλλαγής κλίματος και προώθησης της κίνησης από την Αυστρία προς την Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

23


NEA Εκπέμπει SOS ο Tουρισμός

οποία ήδη έχουμε εισέλθει, η Ελλάδα, εκ νέου, μονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία και τα ξένα ΜΜΕ “αναμασούν”

• Στο 50% η μείωση των κρατήσεων

σενάρια περί “εξόδου από το ευρώ”, περί “άτακτης χρεοκοπίας”, Λίγο πριν την επί-

κ.λπ., ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαντούν

σημη έναρξη της

επί τέτοιων ενδεχομένων, δίνοντάς τους υπόσταση.

νέας τουριστικής

Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των κρατήσεων

σεζόν και ο ελληνι-

που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων να παρουσιάζει

κός τουρισμός βρί-

(εκ νέου) υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα,

σκεται σε «κόκκινο»

ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαί-

συναγερμό. Ήδη, η

νεται μεταξύ 30% και 50%. Ειδικότερα, στην Κέρκυρα και στην

πτώση των κρατήσε-

Κρήτη η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων κυμαίνεται γύρω

ων φτάνει μέχρι και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ στο

στο 50%, στις Κυκλάδες στο 30%, στην Κω η μείωση κυμαίνεται

σύνολό τους οι εκπρόσωποι φορέων του κλάδου εκφράζουν

γύρω στο 40%. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες, ευτυχώς, ακυ-

την αγωνία τους μήπως και χαθεί η φετινή σεζόν.

ρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.

«Για κακόγουστη παρτίδα πολιτικού πόκερ, όπου τζογάρεται το

Στην Πελοπόννησο η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων είναι

μέλλον της πατρίδας μας», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε.,

γύρω στο 50% και στη Χαλκιδική στο 30%», υπογραμμίζει η

κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες αντί σύνθεσης, σύνεσης και ρεαλι-

Σημειώνει δε, πως «είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη, αυτήν

σμού, παρακολουθήσαμε έκπληκτοι, σε μία κακόγουστη παρ-

τη στιγμή, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα

τίδα πολιτικού πόκερ, να τζογάρεται το μέλλον της πατρίδας

από το Ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς

μας. Μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης, ουτοπικών προσεγγίσε-

κάθε κατεύθυνση, ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκε-

ων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, οι πιθανότητες κατα-

φθεί τη χώρα μας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους

στροφικής χρεωκοπίας και εξόδου από το Ευρώ έχουν πλέον

“κινδύνους” ή “απειλές”.

αυξηθεί δραματικά. Οι ευθύνες των πολιτικών κομμάτων, αλλά

Ότι ο επισκέπτης που βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα,

και προσωπικά πολιτικών αρχηγών είναι βαρύτατες», υπογραμ-

δεν αντιμετωπίζει και δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα

μίζει ο κ. Ανδρεάδης.

με τη διαμονή του, τις μετακινήσεις του και τις πάσεις φύσεως

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε σχετική ανακοίνωσή

συναλλαγές του.

του, σημειώνει ότι, «δεν είναι δυνατόν να τίθεται θέμα ασφάλει-

Επιπρόσθετα, είναι ομοίως επιτακτική η ανάγκη, στο πλαίσιο

ας των τουριστών και να εκπέμπουμε ή να ενισχύουμε εικόνα

της λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να δοθεί ειδική

διάλυσης της χώρας. Ο τουρισμός, ως η πιο σημαντική πλου-

μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί

τοπαραγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας, οφείλει να κινείται

η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρ-

ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως εξάλλου

ξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής

συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες».

Αυτοδιοίκησης».

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος καλεί πρωτίστως

«Υπενθυμίζουμε πως ο τουρισμός είναι ο κλάδος εκείνος που

την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τους αρχηγούς των πολιτικών κομ-

μπορεί να δώσει αληθινή ελπίδα, αληθινή διέξοδο και αληθινά

μάτων και δευτερευόντως τους φορείς που αρθρώνουν δημόσιο

έσοδα σε όλους μας», καταλήγει η Π.Ο.Ξ..

λόγο, να διακρίνουν ανάμεσα στην πολιτική ρητορική και στην

Από την πλευρά του ο ΗΑΤΤΑ καλεί τα πολιτικά κόμματα που

καλή τους πρόθεση να συγκινήσουν τον Έλληνα ψηφοφόρο, με

έλαβαν την ψήφο του ελληνικού λαού:

το καθήκον απέναντι στη χώρα, που επιτάσσει να αφήσουν έξω

-Να διαβεβαιώσουν τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη

από το πολιτικό παιχνίδι τον αλλοδαπό τουρίστα, παρέχοντάς

ότι δεν επικρατεί χάος στην Ελλάδα, η οποία είναι μία δημοκρα-

του την πλήρη διασφάλιση ότι θα περάσει ανέφελα τις διακο-

τική, ευρωπαϊκή, σταθερή και απόλυτα ασφαλής η χώρα.

πές του σε όλους τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

-Να στηρίξουν με τη στάση τους, την αξιοπρέπεια της χώρας.

«Άλλωστε», όπως σημειώνει, «η απόφαση για την επιλογή του

-Να αναλάβουν ενεργό ρόλο, προκειμένου να βελτιωθεί το κλί-

τόπου διακοπών κατ’ εξοχήν στηρίζεται στις εντυπώσεις και στην

μα για την Ελλάδα, διεθνώς.

προσδοκία ότι αυτές θα επαληθευθούν. Ας μην παραβλέπουμε

-Να συμβάλλουν στη διατήρηση ήπιου κλίματος στο εσωτερι-

το γεγονός ότι όταν υποφέρει ο τουρισμός, υποφέρει συνολικά

κό, κατά την τουριστική περίοδο, ώστε να βοηθήσουν, ουσια-

η ελληνική κοινωνία».

στικά τη χώρα μας, τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και

«Στην “καρδιά” της περιόδου κλιμάκωσης των κρατήσεων, στην

το 1 εκατ. εργαζομένων στον ελληνικό τουρισμό.

24 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ.Ε.Τ.Ε.: «Aυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε την Ελλάδα»

δηλώσεων υπήρξε πράγματι πολύ περιορισμένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», επισημαίνεται. Κάνοντας αναφορά στο τραπεζικό σύστημα, το δελτίο αναφέρει:

Συνεχίζοντας τις δρά-

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και όπως όλες οι τράπεζες

σεις και τις πρωτοβου-

της Ευρωζώνης, έχουν εγγυημένη φερεγγυότητα από την Ευρω-

λίες για την αντιστροφή

παϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ, μέρος

του αρνητικού κλίματος

της συμφωνίας του PSI, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης (EFSF),

που διαμορφώνεται για

αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη φερεγγυότητα του ελληνι-

τον ελληνικό Τουρισμό

κού τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραθεριστές

στις ξένες αγορές, ο Σ.Ε.Τ.Ε. προχώρησε στην αποστολή δελτίου

θα είναι σε θέση να κάνουν κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές,

Τύπου προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης, στο οποίο υπογραμμίζει

ως συνήθως, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012.

ότι «αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για διακοπές στην Ελλάδα».

Τέλος, στο δελτίο Τύπου του Σ.Ε.Τ.Ε. επισημαίνεταιο ότι «οι παρα-

Στο δελτίο Τύπου, ο Σ.Ε.Τ.Ε., διαβεβαιώνει τους τουρίστες που θα

θεριστές θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν την καλύτερη συναλ-

ταξιδέψουν στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, ότι, παρά τη δύσκο-

λαγματική ισοτιμία από το 2008, αφού στην πραγματικότητα, τα

λη, οικονομική και πολιτική συγκυρία, δεν υπάρχει λόγος ανησυ-

ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα προσφέρουν πολύ

χίας για τις διακοπές τους.Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι αυτό ήταν

ευνοϊκές τιμές και πληθώρα πρόσθετων παροχών.

το κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουρ-

Σημειώνεται ότι, ο Σ.Ε.Τ.Ε., ενημέρωσε για την ενέργεια αυτή την

γού, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου και του προέδρου του Σ.Ε.Τ.Ε.,

υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κα. Τατιάνα Καραπαναγιώτη,

Δρ. Ανδρέα Ανδρεάδη, το Σάββατο, 19 Μαΐου.

ζητώντας παράλληλα από πλευράς του υπουργείου την αποστο-

Σύμφωνα, άλλωστε, με δηλώσεις του πρωθυπουργού, «ο τουρισμός

λή δελτίων Τύπου από τα γραφεία του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό και τη

παραμένει ένας από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της ελληνι-

συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

κής οικονομίας και κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να πάει στις εθνικές εκλογές με σταθερότητα και ηρεμία». «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον διεθνή τουρισμό και να διαβεβαι-

Στον Πειραιά η έδρα της MEDCRUISE

ώσουμε τους δυνητικούς επισκέπτες ότι δεν έχει υπάρξει καλύτε-

Τον Πειραιά επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λιμέ-

ρη εποχή για να έρθουν στη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Ανδρεά-

νων Κρουαζιέρας της Μεσογείου (MEDCRUISE) για να μεταφέρει

δης και προσθέτει: «Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που

την έδρα του, από τη Βαρκελώνη που ήταν, κατά την εαρινή 81η

λειτουργεί η χώρα και η οικονομία της, όμως, αυτό δεν πρόκειται

Σύνοδό του, η οποία διεξήχθη στα Κεντρικά Γραφεία του Ο.Λ.Π.

να επηρεάσει την ποιότητα των διακοπών. Η Ελλάδα παραμένει

Α.Ε., υπό την προεδρία του νέου προέδρου της MEDCRUISE και

ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο».

γενικού διευθυντή του Ο.Λ.Π., κ. Σταύρου Χατζάκου.

«Απαντώντας στις κυριότερες ανησυχίες όπως αυτές εκφράζονται

Το Δ.Σ. της MEDCRUISE μαζί με τη μετεγκατάσταση των Κεντρι-

από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες», αναφέρε-

κών της Γραφείων από τη Βαρκελώνη στον Πειραιά ενέκρινε ενό-

ται στο δελτίο Τύπου, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότε-

ψει της 40ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, στην Τυνησία, τον

ρο από το 80% του ελληνικού λαού επιθυμεί η χώρα να παραμέ-

προϋπολογισμό της, την ένταξη της Σμύρνης ως νέου μέλους και

νει εντός της ζώνης του ευρώ. Το πιο σημαντικό, οι ηγέτες της G8

την προώθηση των εξωτερικών σχέσεων της Ένωσης, στο πλαίσιο

έδωσαν έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική

της παγκόσμιας συμμαχίας λιμένων κρουαζιέρας.

πειθαρχία κατά τη συνάντησή τους το Σάββατο, ενώ συμφώνη-

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δ.Σ. της MEDCRUISE ο πρόε-

σαν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή

δρος και διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε., κ. Γιώργος Ανω-

Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί

μερίτης, τόνισε ότι «η άνοδος της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο γεν-

για τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

νάει ευθύνες ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα λιμάνια

«Σε σχέση με την ανησυχία που επικρατεί για το ενδεχόμενο

της περιοχής. Οφείλουμε στην προσεχή Γενική Συνέλευση να

απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, είναι σημαντικό

δώσουμε απαντήσεις (α) στα θέματα σχέσεων Λιμένος-Πόλης με

να αναφέρουμε ότι η χώρα ετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές και

δεδομένη τη μεγέθυνση των κρουαζιερoπλοίων νέας γενιάς, (β)

συνήθως το διάστημα που μεσολαβεί πριν και μετά την περίοδο

στις προϋποθέσεις ανάπτυξης της χειμερινής κρουαζιέρας και σε

των εκλογών χαρακτηρίζεται από ηρεμία. Ως εκ τούτου οι πιθα-

μία νέα συμμαχία λιμένων του ευρωπαϊκού νότου και της βόρειας

νότητες των απεργιών στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2012

Αφρικής, (γ) στη νοοτροπία ασφάλειας στα κρουαζιερόπλοια και

είναι πολύ χαμηλότερο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(δ) στην ανάπτυξη ειδικού συστήματος ISPS το οποίο να βοηθάει

Κατά τον Απρίλιο και Μάιο, ο αριθμός των απεργιών και των δια-

στην παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών στα λιμάνια».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

25


NEA Γαλάζιες Σημαίες σε 394 ελληνικές ακτές • Πρώτη η Ισπανία, ακολουθεί η Ελλάδα

ȱȼɂɈɑ ȨȺɘɄɈɑ ȨɗɉɋɈ ȱȼɂɈ ȥɓȺ ȩɗȽȺ ȪɋɉȺɋɚɆɂ ȢɒɅƇɈɑ t Δήμος Σιθωνίας (Σάρτη 1, Συκιά, Τορώνη, Αρμενιστής, Πλατανίτσι, Πόρτο Καρράς 1, Πόρτο Καρράς 2, Ελιά 2, Μακριά Λαγγάδα, Λαγoμάνδρα,

Επτά περισσότερες Γαλάζιες

ȤȺɉɅȺɉɒɑ $ ȣɂȻɉɈɎɂɗ ȤȺɉɅȺɉɒɑ # t Δήμος Κασσάνδρας (Σάνη

Σημαίες από πέρυσι θα κυμα-

ȢɉɌɈƇɀȼɔ ȢɉɌɈƇɀȼɔ ȭɈɘɉɃȺ ȨɈɄɘɎɉɈɆɈ ȮȺɆɂɚɋɀ t

τίζουν το φετινό καλοκαίρι στις

Δήμος Νέας Προποντίδας (Ελαιώνας, Νέα Ποτίδαια)

ελληνικές ακτές. Πιο συγκεκρι-

ΠΙΕΡΙΑ [10]: t Δήμος Κατερίνης (Ολυμπιακή Ακτή, Περίσταση,

μένα, η Ελλάδα, με 394 βρα-

ȨȺɉȺɄɕȺ ȢȺɄɄɂɁɓȺ ȢɈɉɂɆɗɑ t Δήμος Δίου-Ολύμπου (Λεπτοκαρυά

βευμένες ακτές, «φιγουράρει»

1, Σκοτίνα, Παντελεήμονας 1, Πλαταμώνας 1, Ν. Πόροι)

στη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία, όπως συμβαίνει τα τελευταία

ΛΑΡΙΣΑ [6] t Δήμος Τεμπών (Νέα Μεσάγγαλα 1, Νέα Μεσάγγαλα

χρόνια, και ανάμεσα σε 48 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμ-

2, Νέα Μεσάγγαλα 3) t Δήμος Αγιάς (Βελίκα/Σπιτάκι, Αγιόκαμπος/

μα Γαλάζιες Σημαίες.

Χρυσή Ακτή, Σωτηρίτσα)

Εφέτος η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.179 ακτές και 659 μαρί-

ΜΑΓΝΗΣΙΑ [15]: t Δήμος Νοτίου Πηλίου (Καλά Νερά, Κορώπη/

νες σε όλο τον κόσμο.

Μπούφα, Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών) t Δήμος Βόλου (Αγριά /

Στην Ελλάδα βραβεύθηκαν 394 ακτές, από 387 το 2011. Ωστό-

Μπάρμπα Θωμάς, Άναυρος, Αλυκές, Παγασών/Βόλος, Αμαρυλίδα,

σο, πληγή εξακολουθεί να αποτελεί η έλλειψη μαρίνων, καθώς οι

Αμφάνων, Πευκάκια, Χρυσή Παναγιά) t Δήμος Σκιάθου (Κουκου-

βραβευμένες μαρίνες είναι μόνο 9 αριθμός αμετάβλητος εδώ και

ναριές, Μεγάλη Άμμος, Βρομόλιμνος, Μάραθα)

κάποια χρόνια. Τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες κατέχουν οι

ΦΘΙΩΤΙΔΑ [8] t Δήμος Στυλίδας (Γλύφα) t Δήμος Μώλου-Αγ. Κων-

νομοί Λασιθίου και Δωδεκανήσων, με 40 και 37 αντίστοιχα.

σταντίνου (Καμένα Βούρλα/Γαλήνη) t Δήμος Λοκρών (Σκάλα Ατα-

Υπενθυμίζεται ότι, η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποι-

λάντης, Τραγάνα, Λιβανάτες 1/Κυανή Ακτή, Λιβανάτες 2/Σχοινιάς,

ότητας, θεωρούμενο ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβο-

Λιβρίχιο, Σουβάλα)

λο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές

ΕΥΒΟΙΑ [2]: t Δήμος Χαλκιδέων (Αλυκές Δροσιάς) t Δήμος Ερέ-

και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί

τριας (Ερέτρια 3)

οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα

ΒΟΙΩΤΙΑ [2]: t Δήμος Τανάγρας (Πλάκα Δηλεσίου) t Δήμος Διστό-

νερών κολύμβησης. Πρέπει, επιλέον, να τηρούνται και τα υπόλοιπα

μου - Αράχωβας - Αντίκυρας (Άγιος Ισίδωρος)

31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργά-

ΑΤΤΙΚΗ [12]: t Δήμος Μαραθώνα (Σχινιάς/Καράβι, Μπρεξίζα) t

νωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προ-

Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας (Αυλάκι) t Δήμος Σαρωνικού

στασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου

(Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach, Ανάβυσσος/Κεντρική, Λαγονήσι 1/

και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Grand Beach, Λαγονήσι 2/Mediterraneo, Λαγονήσι 3/Κοχύλια) t

Οι Βραβευμένες ακτές

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (Βάρκιζα, Αστέρας Βουλιαγ-

ΕΒΡΟΣ [2]: t Δήμος Αλεξανδρούπολης (Δημοτική Πλάζ Αλεξ/

μένης, Βούλα A) t Δήμος Κυθήρων (Κακιά Λαγκάδα)

πολης, Κυανή Ακτή)

ΚΟΡΙΝΘΙΑ [11]: t Δήμος Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων (Λουτράκι 1,

ΡΟΔΟΠΗ [4]: t Δήμος Κομοτηνής Φανάρι/Camping (Αρωγή, Φανά-

Λουτράκι 2, Λουτράκι/Μπούτσι) t Δήμος Βέλου-Βόχας (Κοκκώνι,

ρι/Δημοτική, Μέση)

Βραχάτι) t Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης (Ξυλόκαστρο/Πευκιάς,

ΞΑΝΘΗ [1] t Δήμος Τοπείρου (Μάγγανα)

Ξυλόκαστρο/Αριστοναυτών, Καμάρι, Μελίσσι, Συκιά, Δερβένι)

ΚΑΒΑΛΑ [16] t Δήμος Θάσου (Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά

ΑΡΓΟΛΙΔΑ [2]: t Δήμος Ερμιονίδας (Πόρτο Χέλι/Χηνίτσα) t Δήμος

ȨȾɌɃɒɉɂ ȠɒɊɈɑ ȨɗɄɀ ȣɂɅȺɆɒɃɂ ȨɉɕɆɈɑ ȜȺɊɘɄɂɈ t Δήμος

Ναυπλιέων (Καραθώνα)

Νέστου (Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1, Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 2)

ΑΡΚΑΔΙΑ [1]: t Δήμος Βόρειας Κυνουρίας (Καλλιστώ)

t Δήμος Καβάλας ȤƇɒɋɀɑ ȫɗɊɃȺ ȢȺɄȺɅɕɋɊȺ ȨȾɉɂȼɂɒɄɄɂ t Δήμος

ΛΑΚΩΝΙΑ [7]: t Δήμος Μονεμβασιάς (Νεάπολη, Αρχάγγελος, Πλύ-

Παγγαίου (Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Σαρακή-

τρα/Παχιάμμος, Τηγάνια) t Δήμος Ανατολικής Μάνης (Σκουτάρι,

να, Οφρύνιο/Τούζλα)

Μαυροβούνι 1, Μαυροβούνι 2)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [11] t Δήμος Βόλβης (Σερραϊκή, Ασπροβάλτα,

ΜΕΣΣΗΝΙΑ [5]: t Δήμος Καλαμάτας (Μικρή Μαντίνεια, Ανατολ.

Βρασνά, Νέα Βρασνά, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Ανατολική,

Καλαμάτα 1/Ανάσταση) t Δήμος Μεσσήνης (Μπούκα) t Δήμος

ȪɋȺɌɉɗɑ ȜɌɋɂɃɔ t Δήμος Θερμαϊκού (Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ, Νέοι Επι-

Τριφυλίας (Άι Λαγούδης, Καλό Νερό)

βάτες, Περαία, Ποταμός)

ΗΛΕΙΑ [7]: t Δήμος Πύργου (Σκαφιδιά) t Δήμος Ήλιδας (Κουρού-

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [35] t Δήμος Αριστοτέλη (Ιερισσός/Δημοτική 1, Ιερισ-

τα) t Δήμος Πηνειού (Αρκούδι, Βαρθολομιό) t Δήμος Ανδραβί-

σός/Δημοτική 2, Ιερισσός/Δημοτική 3, Καμπούδι 1, Καμπούδι 2,

δας-Κυλλήνης (Κάστρο/Χρυσή Ακτή 2, Λουτρά Κυλλήνης 1, Λου-

Καμπούδι 3, Ουρανούπολη 1, Ουρανούπολη 2, Ουρανούπολη 3,

τρά Κυλλήνης 2)

26 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΧΑΙΑ [4]: t Δήμος Δυτικής Αχαΐας (Καλογριά, Λακκόπετρα, Νιφο-

ΡΟΔΟΣ [32]: t Δήμος Ρόδου (Κιοτάρι 3, Λάρδος 1, Λάρδος 3, Αφά-

ρέικα, Τηγάνια)

ντου 2, Κολύμπια, Κολύμπια Α – Λιμανάκι, Αμμούδες/Φαληράκι,

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [2]: t Δήμος Ναυπάκτου (Ψανή, Γρίμποβο)

Βαγιές/Λαδικό, Βίγλα, Γούρνες, Καβουράκια, Καλλιθέα, Καταφύ-

ΚΕΡΚΥΡΑ [35]: t Δήμος Κέρκυρας (Κομμένο, Κοντόκαλι, Αλυκές

γιο, Κόκκινα, Λαδικό/Άντονυ Κουίν, Λαδικό Β/Πλάκα, Μαντώματα,

Ποταμού, Μπαρμπάτι, Ύψος, Δασιά, Καλαμιώνας, Κερασιά, Νησά-

Μαύρος Κάβος, Τραουνού Σπηλιές, Φαληράκι/Καθαρά, Φαληράκι/

κι/Κρουζερή, Γιμάρι, Περίθεια/Άγ. Σπυρίδωνας, Αλμυρός, Απράος

Καστράκι, Φαληράκι/Τραουνού, Φαληράκι A, Φαληράκι B, Φαλη-

Καλαμάκι, Ρόδα, Canal d’Amour, Άγιος Στέφανος, Αρίλλας, Αστρα-

ράκι C, Φαληράκι 1, Φαληράκι 2, Φαληράκι 3, Φαληράκι 4, Φαλη-

κερή, Σιδάρι, Παλαιοκαστρίτσα, Έρμονες, Γλυφάδα, Κοντογιαλός,

ράκι 5, Ρένη 1, Τριάντα Β)

Άγιος Ματθαίος, Άγ. Ιωάννης Περιστερών, Ίσσος, Μεσογγή, Μωρα-

ΚΩΣ [5]: t Δήμος Κω (Γουρνιάτης, Τρούλος, Άκρο Χελώνας, Πευ-

ΐτικα, Χαλικούνας, Άγιος Γεώργιος, Μαραθιάς, Μπενίτσες, Άγιος

κοκεφαλή/Άγιος Φωκάς, Λάμπη)

Γόρδιος, Αυλάκι, Δαφνίλα)

ΘΗΡΑ [3]: t Δήμος Θήρας (Περίσσα, Καμάρι 1, Καμάρι 2)

ΛΕΥΚΑΔΑ [7]: t Δήμος Λευκάδας (Άη Γιάννης, Λευκάδα/Γύρα,

ΙΟΣ [3]: t Δήμος Ιητών (Όρμος, Μυλοπόταμος, Μαγγανάρι)

Άγ. Νικήτας-Πευκούλια, Κάθισμα 1, Κάθισμα 2, Πόρτο Κατσίκι,

ΣΙΦΝΟΣ [2]: t Δήμος Σίφνου (Καμάρες, Πλατύς Γιαλός)

Νυδρί)

ΠΑΡΟΣ [4]: t Δήμος Πάρου (Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή, Λογαράς,

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [11]: t Δήμος Κεφαλονιάς (Ξι, Πετανοί,Πλατύς Για-

Τσερδάκια, Πούντα)

λός, Μακρύς Γιαλός, Αγ. Βαρβάρα / Κατελειός, Άβυθος, Λουρδάς,

ΝΑΞΟΣ [3]: t Δήμος Νάξου (Αγία Άννα, Άγιος Προκόπιος, Άγιος

Άμμες, Σκάλα, Αράγια Πόρου, Μύρτος)

Γεώργιος)

ΖΑΚΥΝΘΟΣ [9]: t Δήμος Ζακύνθου (Αλυκανάς 1, Αλυκανάς 2,

ΜΥΚΟΝΟΣ [1]: t Δήμος Μυκόνου (Καλαφάτης)

Αλυκές 1, Αλυκές 2, Άμπουλα Ψαρού, Τσιλιβή, Μπούκα, Άμπουλα

ΑΝΔΡΟΣ [3]: t Δήμος Άνδρου (Μπατσί, Άγιος Πέτρος, Χρυσή

Τραγάκι, Κατραγάκι)

Άμμος)

ΧΑΝΙΑ [25]: t Δήμος Καντάνου Σελίνου (Παχειά Άμμος, Χαλίκια,

ΚΕΑ [1]: t Δήμος Κέας (Κούνδουρος)

Λιμνάκι, Γραμμένο, Βουλισμένη) t Δήμος Κισσάμου (Φαλάσαρνα) t

ΣΑΜΟΣ [4]: t Δήμος Σάμου (Πυθαγόρειο, Ποτοκάκι 1, Ποτοκάκι

Δήμος Πλατανιά (Πλατανιάς, Πλατανιάς /Λιμανάκι) t Δήμος Χανίων

2, Γλυκόριζα)

(Σταλός, Άγιοι Απόστολοι 1, Άγιοι Απόστολοι 2, Χρυσή Ακτή, Αγία

ΧΙΟΣ [1]: t Δήμος Χίου (Όρμος Λω)

Μαρίνα, Καλαμάκι, Νέα Χώρα, Μαράθι, Σταυρός, Άγιος Ονούφρι-

ΛΕΣΒΟΣ [7]: t Δήμος Λέσβου (Τσαμάκια, Κανόνι Θέρμης, Μόλυβος,

ος, Καλαθάς) t Δήμος Αποκορώνου (Μαϊστράλι, Καλύβες Ξυδά,

Εφταλού/ Άγ. Ανάργυροι, Κάγια, Σκάλα Ερεσσού, Νυφίδα)

Κυανή, Αλμυρίδα, Καβρός, Περαστικός)

ΛΗΜΝΟΣ [3]: t Δήμος Λήμνου (Εβγάτης/Ζεματάς, Άγ. Ιωάννης,

ΡΕΘΥΜΝΟ [18]: t Δήμος Ρεθύμνης (Ρέθυμνο 1, Ρέθυμνο 2, Ρέθυ-

Θάνος)

μνο 3, Ρέθυμνο 4 / Μυσσίρια, Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6, Περιβόλια, Αδελιανός Κάμπος Α, Πηγιανός Κάμπος, Σκαλέτα) t Δήμος Μυλο-

Οι βραβευμένες μαρίνες

ποτάμου (Πάνορμος/Λίμνη, Λιανός Κάβος Λαυρίς, Μπαλί Βαρκό-

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2]: t Δήμος Σιθωνίας (Μαρίνα Πόρτο Καρράς) t Δήμος

τοπος, Μπαλί Λιβάδι) t Δήμος Αγίου Βασιλείου (Δαμνόνι, Πλακιάς,

Κασσάνδρας (Μαρίνα Σάνη)

Σούδα, Αγία Γαλήνη/ Ύστερο Βαρκοτόπι, Ροδάκινο)

ΑΤΤΙΚΗ [2]: t Δήμος Λαυρεωτικής (Οlympic Μarine) t Δήμος Παλαι-

ΗΡΑΚΛΕΙΟ [14]: t Δήμος Μαλεβιζίου (Ελληνοπεράματα, Φόδελε,

ού Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου)

Αμμουδάρα 1, Αμμουδάρα 4, Αμμουδάρα 5) t Δήμος Χερσονήσου

ΚΟΡΙΝΘΙΑ [1]: t Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (Μαρίνα

(Λιμένας Χερσονήσου 5, Άγ. Γεώργιος 1, Άγ. Γεώργιος 3, Ανισαράς,

Ξυλοκάστρου)

Άγ. Γεώργιος 2/Παναγία Ρύζι, Δράπανος, Ποταμός, Ποταμός Α) t

ΛΕΥΚΑΔΑ [1]: t Δήμος Λευκάδας (Μαρίνα Λευκάδας)

Δήμος Φαιστού (Μάταλα)

ΚΕΡΚΥΡΑ [1]: t Δήμος Κέρκυρας (Μαρίνα Γουβιών)

ΛΑΣΙΘΙ [40]: t Δήμος Αγ. Νικολάου (Σπηλιάδα, Πόρος 1, Πόρος 2,

ΛΑΣΙΘΙ [1]: t Δήμος Αγ. Νικολάου (Μαρίνα Αγ. Νικολάου)

Ελούντα, Πηγαϊδάκια Ελούντας, Σχίσμα, Ελούντα 1, Δρήρος, Χιό-

ΚΩΣ [1]: t Δήμος Κω (Μαρίνα Κω)

να,Πλάκα, Χαβάνια 2, Άγιος Νικόλαος 1, Άγιος Νικόλαος 3, Αμμούδι, Κιτροπλατεία, Άμμος/Μαρίνα, Αλμυρός, Άμμος/Δημοτική, Πήλος, Αμμουδάρα, Βούλισμα, Άγ. Παντελεήμονας) t Δήμος Σητείας (Σητεία 1/Γαλλικό, Σητεία 2/Πέτρα, Σητεία 3/Καραβόπετρα, Βάι/Φοινικόδασος, Κουρεμένος, Χιόνα, Κάτω Ζάκρος, Βουρλιά, Λιμανάκι, Ανάληψη) t Δήμος Ιεράπετρας (Μακρύγιαλος/Λαγκούφα, Ιεράπετρα 1 /Δημοτική, Ιεράπετρα 2 /Δημοτική, Αγία Φωτιά, Μύρτο, Κουτσουνάρι / Άγ. Ιωάννης, Κουτσουνάρι 2, Καθαράδες 1)

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

27


ΘΕΜΑ

Χαμηλά το πεντάμηνο αφίξεις και έσοδα

«Βουτιά» για έκτο συνεχόμενο μήνα έκαναν τον Απρίλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 8,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου μειώθηκαν κατά 12,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο

δαπάνης κατά 2%.

Το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2012 παρουσίασε πλεόνασμα

Tέλος, οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών

198,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 39,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον

συμμετείχαν με ποσοστό 26% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων

αντίστοιχο μήνα του 2011.

από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν το 13,6% του ελλείμματος του εμπο-

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ταξιδιωτικών πλη-

ρικού ισοζυγίου.

ρωμών κατά 69,2 εκατ. ευρώ ή 35,7% (Απρίλιος 2012: 124,7 εκατ. ευρώ,

Το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 παρου-

Απρίλιος 2011: 193,9 εκατ. ευρώ), η οποία όμως μερικώς αντισταθμί-

σίασε πλεόνασμα 169,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 74,8 εκατ. ευρώ σε

στηκε από τη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 29,7 εκατ.

σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

ευρώ ή 8,4% (Απρίλιος 2012: 323,1 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2011: 352,8

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των ταξιδιωτικών πλη-

εκατ. ευρώ). Στη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων συνετέλεσε η

ρωμών κατά 175 εκατ. ευρώ ή 24,2% σε σχέση με την περίοδο Ιανου-

μείωση των αφίξεων κατά 6,5% και η μείωση της μέσης κατά ταξίδι

αρίου - Απριλίου 2011, η οποία όμως μερικώς αντισταθμίστηκε από

Ισοζύγιο Ταξιδιωτικών Υπηρεσιών (σε εκατ. ευρώ) και βασικά ταξιδιωτικά μεγέθη Ιανουάριος - Απρίλιος 2010

2011

Εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες

804,3

819,5

Πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

693,6

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες

110,8

-1,0

(%) Μεταβολή

Απρίλιος 2012*

(%) Μεταβολή

2010

2011

(%) Μεταβολή

2012*

(%) Μεταβολή

1,9

719,3

-12,2

327,8

352,8

7,6

323,1

-8,4

724,4

4,4

549,5

-24,2

180,4

193,9

7,5

124,7

-35,7

95,0

-14,2

169,8

78,7

147,4

158,9

7,8

198,4

24,8

-1,0

-6,6

-2,3

140,8

-5,8

-7,0

20,5

-13,6

94,1

6,7

6,0

-11,6

7,5

26,3

30,5

26,5

-12,9

26,0

-2,0

521,0

460,9

-11,5

448,3

-2,7

581,7

527,0

-9,4

516,2

-2,0

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες: - Ποσοστό ως προς το εμπορικό ισοζύγιο (%) - Ποσοστό ως προς το ισοζύγιο υπηρεσιών (%) Δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα (ευρώ) * προσωρινά στοιχεία

28 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

τη μείωση και των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 100,1 εκατ. ευρώ ή 12,2%. Στη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων συνετέλεσε η μείωση της μέσης κατά ταξίδι δαπάνης κατά 2,7% όσο και η μείωση των αφίξεων κατά 9,8%. Σημειώνεται τέλος ότι οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συμμετείχαν με ποσοστό 7,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν το 2,3% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Ταξιδιωτικές Εισπράξεις Τον Απρίλιο του 2012, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 8,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, για έκτο κατά σειρά μήνα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 κατά 10,5% (Απρίλιος 2012: 209 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2011: 233,6 εκατ. ευρώ) καθώς και στη μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 27 κατά 4,4% ή 5,2 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 9,6% (Απρίλιος 2012: 163,7 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2011: 181,2 εκατ. ευρώ) αλλά και της μείωσης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 13,5% (Απρίλιος 2012: 45,3 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2011: 52,4 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, όσον αφορά τις εισπράξεις από τις δύο σημαντικότερες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών, αυτές από τη Γερμανία παρουσίασαν μείωση κατά 5,9% τον Απρίλιο 2012 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2011 (Απρίλιος 2012: 45,5 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2011: 48,4 εκατ. ευρώ), ενώ αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 6,1% (Απρίλιος 2012: 23,5 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2011: 22,2 εκατ. ευρώ). Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27 αύξηση παρουσιάζουν οι εισπράξεις από την Ρωσία κατά 106,2% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 15,1 εκατ. ευρώ. Στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 σημειώνεται μείωση κατά 12,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 κατά 17,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 424,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 27 διαμορφώθηκαν στα 294,9 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 παρουσιάζοντας μείωση 3,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 307,2 εκατ. ευρώ, δηλ. μειώθηκαν κατά 19,4% ενώ και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν μείωση κατά 11,1%. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 6,8% και διαμορφώθηκαν στα 87,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 59,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 5%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27 αύξηση παρουσιάζουν οι

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

29


ΘΕΜΑ Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά κατηγορία χώρας προέλευσης (σε εκατ. ευρώ) Ιανουάριος - Απρίλιος Χώρα Προέλευσης

2010

Χώρες ΕΕ - 27

2011

519,9

513,1

(%) Μεταβολή

Απρίλιος 2012*

(%) Μεταβολή

2010

2011

-1,3

424,4

-17,3

209,2

233,6

(%) Μεταβολή

2012*

11,6

209,0

(%) Μεταβολή -10,5

Χώρες Ζώνης ευρώ

390,0

381,2

-2,3

307,2

-19,4

152,7

181,2

18,7

163,7

-9,6

εκ των οποίων Γερμανία

108,3

94,2

-13,0

87,7

-6,8

42,7

48,4

13,3

45,5

-5,9

Χώρες EE εκτός ζώνης ευρώ

129,9

131,9

1,5

117,3

-11,1

56,6

52,4

-7,3

45,3

-13,5

60,0

62,5

4,3

59,4

-5,0

31,5

22,2

-29,6

23,5

6,1

284,4

306,3

7,7

294,9

-3,7

118,5

119,2

0,6

114,0

-4,4

14,3

18,7

31,0

21,8

16,7

6,9

7,3

6,0

15,1

106,2

804,3

819,5

1,9

719,3

-12,2

327,8

352,8

7,6

323,1

-8,4

εκ των οποίων Ηνωμένο Βασίλειο Λοιπές Χώρες εκ των οποίων Ρωσία ΣΥΝΟΛΟ * προσωρινά στοιχεία

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ανά κατηγορία χώρας προέλευσης (σε χιλ. ταξιδιώτες) Ιανουάριος - Απρίλιος Χώρα Προέλευσης

2010

Χώρες ΕΕ - 27

935,4

2011

(%) Μεταβολή

1.034,6

10,6

Απρίλιος 2012*

(%) Μεταβολή

2010

2011

909,8

-12,1

341,2

434,2

(%) Μεταβολή

2012*

27,2

386,4

(%) Μεταβολή -11,0

Χώρες Ζώνης ευρώ

591,0

588,2

-0,5

541,4

-8,0

208,1

250,3

20,2

268,5

7,3

εκ των οποίων Γερμανία

159,0

144,9

-8,8

151,4

4,5

51,2

58,2

13,7

71,7

23,2

Χώρες EE εκτός ζώνης ευρώ

344,4

446,3

29,6

368,4

-17,5

133,1

183,9

38,2

117,8

-35,9

99,8

113,2

13,4

117,4

3,8

40,5

34,6

-14,5

44,4

28,5

608,5

743,2

22,1

694,6

-6,5

222,2

235,2

5,9

239,5

1,8

εκ των οποίων Ηνωμένο Βασίλειο Λοιπές Χώρες εκ των οποίων Ρωσία ΣΥΝΟΛΟ

12,6

19,8

57,1

21,4

7,8

5,7

7,4

29,6

13,8

87,5

1.543,8

1.777,8

15,2

1.604,4

-9,8

563,4

669,4

18,8

625,8

-6,5

* προσωρινά στοιχεία

εισπράξεις από την Ρωσία κατά 16,7% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα

χώρες εκτός της ΕΕ των 27 διαμορφώθηκε στις 694,6 χιλ., παρουσιάζο-

21,8 εκατ. ευρώ.

ντας μείωση κατά 6,5%, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ των 27 δια-

Εισερχόμενη Ταξιδιωτική Κίνηση

μορφώθηκαν στις 909,8 χιλ., δηλ. μειώθηκαν κατά 12,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Απρίλιο 2012 διαμορφώθηκε στις

Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης των αφίξεων από τις

625,8 χιλ. ταξιδιώτες παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,5% σε σύγκριση

χώρες της ζώνης του ευρώ κατά 8% και της μείωσης των αφίξεων από

με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

τις χώρες ΕΕ των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 17,5%. Ειδικότερα,

Η εξέλιξη αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης των αφίξεων από

αύξηση κατά 4,5% και 3,8% εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Γερμανία και

τις χώρες της ΕΕ των 27 κατά 11%, η οποία όμως μερικώς αντισταθμί-

από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιστοίχως.

στηκε από την αύξηση των αφίξεων από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ

Τέλος, αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27, οι αφίξεις

των 27 κατά 1,8%.

από την Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 7,8% και διαμορφώθηκαν

Ειδικότερα, οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώ-

στις 21,4 χιλ. ταξιδιώτες. ◊

θηκαν στις 268,5 χιλ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,3%, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 35,9% (Απρίλιος 2012: 117,8 χιλ. Απρίλιος 2011: 183,9 χιλ.). Οι αφίξεις από την Γερμανία εμφάνισαν αύξηση κατά 23,2%, ενώ και οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 28,5%. Οι αφίξεις από την Ρωσία διαμορφώθηκαν στις 13,8 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 87,5%. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 μειώθηκε κατά 9,8% και διαμορφώθηκε στις 1.604,4 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.777,8 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο η ταξιδιωτική κίνηση από τις λοιπές

30 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘΕΜΑ

Περιορίστηκε στο 4,6% η μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών στο εξάμηνο

Στο 4,6% περιορίστηκε η μείωση των αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, από το 5,1% που κατεγράφη για το 5μηνο Ιανουάριος - Μάιος 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο, περυσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, τα οποία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο Σ.Ε.Τ.Ε..

32 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

Πιο αναλυτικά, το αεροδρόμιο στο οποίο καταγράφηκε η υψηλότερη

σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, και η οποία διαμορφώθηκε

αύξηση αφίξεων ξένων τουριστών ήταν των Χανίων με ποσοστό 13,12%

στο 3,39%.

και ακολουθούν της Κέρκυρας με 10,73%, της Θεσσαλονίκης με 6,95%,

Πιο αναλυτικά, τον Ιούνιο, σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι,

της Σκιάθου με 6,30% και της Κεφαλλονιάς με 6,03%.

η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο αεοδρόμιο της Σκιάθου κατά

Στην αντίπερα όχθη, η μεγαλύτερη μείωση στις αφίξεις αλλοδαπών

17,12% και ακολουθούν η Κέρκυρα με αύξηση 15,14%, η Κεφαλλονιά

τουριστών καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Καβάλας κατά 16,75%

με 12,92%, τα Χανιά με 11,2% και η Θεσσαλονίκη με 6,93%.

και ακολουθούν της Αθήνας κατά 14,88%, της Σάμου κατά 10,48%,

Αντίθετα, το αεροδρόμιο στο οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείω-

της Ρόδου κατά 8,88%, της Μυκόνου κατά 8,65%, της Ζακύνθου κατά

ση είναι της Καβάλας, με πτώση στις αφίξεις 23,72% και ακολουθούν η

8,23%, της Κω κατά 4,33%, της Σαντορίνης κατά 3,65% και του Ηρα-

Αθήνα με πτώση 16,50%, η Σάμος με 10,30%, η Ρόδος με 9,76, η Μύκο-

κλείου κατά 2,30%.

νος με 8,17%, η Κως με 8,11%, η Σαντορίνη με 6,38%, η Ζάκυνθος με

Ακόμη πιο περιορισμένη ήταν η πτώση που καταγράφηκε στις διεθνείς

2,18% και το Ηράκλειο με 1,15%. ◊

αφίξεις τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας τον Ιούνιο

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΙΑΝ-ΙΟΥΝ 2012/2011 - ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (1) 2012

Αθήνα (3)

Θεσ/κη (2)

Ρόδος

Ιανoυάριος

127.949

61.019

1.079

0

1

1.750

0

0

0

0

0

0

96.416

51.364

718

0

10

1.450

1

0

0

0

0

Μάρτιος

132.802

65.399

3.380

1.646

2.628

5.467

3.272

231

0

0

Απρίλιος

208.847

97.101

63.124

17.454

16.767

89.911

33.554

2.756

1.908

Μάιος

228.955

120.131

197.708

92.732

91.329

244.929

89.471

41.252

Ιούνιος

277.390

169.765

271.805

144.787

156.039

354.136

129.131

Σύνολο

1.072.359

564.779

537.814

256.619

266.774

697.643

255.429

2011

Αθήνα

Θεσ/κη (2)

Ρόδος

Κως

Ιανoυάριος

152.460

57.153

3.486

576

0

2.016

60

0

0

0

0

0

Φεβρουάριος

120.292

46.036

2.578

468

6

1.802

0

0

0

0

0

Μάρτιος

144.523

61.910

5.259

1.684

524

3.595

269

172

0

0

Απρίλιος

223.468

90.062

67.517

13.245

10.671

86.071

26.272

2.785

668

Μάιος

286.925

114.144

210.213

94.689

94.207

262.361

83.078

50.910

Ιούνιος

332.192

158.766

301.194

157.566

135.517

358.253

116.128

Σύνολο

1.259.860

528.071

590.247

268.228

240.925

714.098

225.807

Αθήνα

Θεσ/κη (2)

Ρόδος

Κως

Ιανoυάριος

-16,08%

6,76%

-69,05%

-100,00%

-13,19%

-100,00%

-100,00%

-11,10%

Φεβρουάριος

-19,85%

11,57%

-72,15%

-100,00%

66,67%

-19,53%

-100,00%

-12,40%

Μάρτιος

-8,11%

5,64%

-35,73%

-2,26%

401,53%

52,07% 1116,36%

34,30%

-1,36%

Απρίλιος

-6,54%

7,82%

-6,51%

31,78%

57,13%

4,46%

27,72%

-1,04%

185,63%

-46,48%

28,14%

Μάιος

-20,20%

5,25%

-5,95%

-2,07%

-3,05%

-6,64%

7,70%

-18,97%

-8,13%

-7,93%

-10,98%

0,15%

Ιούνιος

-16,50%

6,93%

-9,76%

-8,11%

15,14%

-1,15%

11,20%

-2,18%

12,92%

-10,30%

-8,17%

Σύνολο

-14,88%

6,95%

-8,88%

-4,33%

10,73%

-2,30%

13,12%

-8,23%

6,03%

-10,48%

-8,65%

Φεβρουάριος

Δ2012/2011

Κως

Κέρκυρα Ηράκλειο

Κέρκυρα Ηράκλειο

Κέρκυρα Ηράκλειο

Χανιά

Χανιά

Χανιά

Ζάκυνθος Κεφαλονιά

Καβάλα

Σύνολο

0

0

191.798

0

0

0

149.959

0

0

0

145

214.970

616

255

1.086

32

1.719

535.130

20.738

13.471

6.463

20.687

11.127

8.165 1.187.158

83.951

32.664

20.093

18.411

33.148

26.497

12.024 1.729.841

128.190

55.310

34.180

25.129

54.921

37.656

22.053 4.008.856

Ζάκυνθος Κεφαλονιά

Σάμος

Καβάλα

Σύνολο

3

0

215.754

0

2

0

171.184

0

0

0

0

217.936

1.151

199

935

1

889

523.934

22.572

14.632

7.260

20.657

12.796

9.837 1.284.281

85.824

28.926

22.399

20.048

35.408

22.623

15.763 1.790.607

139.691

52.166

38.182

27.507

57.000

35.425

26.489 4.203.696

Ζάκυνθος Κεφαλονιά

Σάμος

Μύκονος Σαντορίνη Σκιάθος

Σάμος

Μύκονος Σαντορίνη Σκιάθος

Μύκονος Σαντορίνη Σκιάθος

Καβάλα

Σύνολο

93,36%

2,14%

-13,04%

-17,00%

-7,56%

-6,38%

17,12%

-23,72%

-3,39%

-3,65%

6,30%

-16,75%

-4,63%

16,15% 3100,00%

(1): Οι αφίξεις στα 14 αυτά αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών και το 72% των συνολικών αφίξεων (με κάθε μέσο) αλλοδαπών στην χώρα μας. (2): Αφορά αφίξεις επιβατών - Ελλήνων και αλλοδαπών, διότι το Αεροδρόμιο Μακεδονία δεν διαχωρίζει τις αφίξεις εξωτερικού σε Έλληνες και αλλοδαπούς. (3): Τα στοιχεία Ιουνίου 2012 για το αεροδρόμιο της Αθήνας αποτελούν εκτίμηση του ΣΕΤΕ. Σημείωση: Το αεροδρόμιο του Ακτίου δεν έστειλε στοιχεία αφίξεων για τον Ιούνιο 2012. Για αυτό, οι αφίξεις από το Άκτιο δεν προσμετρούνται στις συνολικές αφίξεις. Πηγή: ΣΕΤΕ, επεξεργασία στοιχείων από ΑΙΑ (για το αεροδρόμιο της Αθήνας) - ΥΠΑ (για τα υπόλοιπα αεροδρόμια)

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

33


ΘΕΜΑ

Αυξημένες οι ξενοδοχειακές τιμές σε ελληνικούς προορισμούς τον Ιούνιο

Tη στιγμή που οι τιμές των ξενοδοχείων σε 30 χώρες στην Ευρώπη ακολουθούν πτωτική πορεία, στην Ελλάδα, στους περισσότερους παραθεριστικούς προορισμού, εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες. Οι τιμές των ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Κύπρο tHPI

Μάιος 2012

Ιούνιος 2012

Διαφορά %

Πιο συγκεκριμένα, ανοδική πορεία κατέγραψαν οι ξενοδοχειακές τιμές

Ελλάδα

στους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς τον Ιούνιο σε σύγκρι-

Μύκονος-Χώρα

97

137

41%

ση με το Μάιο, με τον μέσο όρο στη χώρα να κυμαίνεται στα 100 ευρώ,

Παροικιά

53

67

26%

σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών

Ρόδος-Xώρα

66

72

9%

της www.trivago.gr (trivago Hotel Preis Index - tHPI).

Περίσσα

45

51

13%

Αναλυτικά, αυξημένες κατά 41% (137 ευρώ) ήταν οι τιμές στη Μύκονο,

Άγιος Νικόλαος

98

128

31%

κατά 27% (248 ευρώ) στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης, ενώ στη Ρόδο,

Οία

222

256

15%

αύξηση σε ποσοστό 32% (132 ευρώ) καταγράφηκε στη Λίνδο και 30%

Ημεροβίγλι

195

248

27%

(109 ευρώ) στην Ιξιά.

Χανιά

73

75

3%

Στην Κέρκυρα, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 11% (105 ευρώ), στην Κρήτη,

Ρέθυμνο

79

88

11%

στο Ρέθυμνο καταγράφηκε άνοδος επίσης 11% (88 ευρώ), στη Χερσό-

Κέρκυρα-Χώρα

95

105

11% 27%

νησο 19% (76 ευρώ), ενώ στην Ελούντα 36% (248 ευρώ).

Καμάρι

63

80

Αντίθετα, στην Αθήνα οι τιμές ήταν περιορισμένες κατά 6% φθάνο-

Κως- Χώρα

48

54

13%

ντας στα 90 ευρώ.

Ηράκλειο

91

89

-2%

Αντίστοιχα στην Κύπρο, σημειώθηκε άνοδος 50% στα ξενοδοχεία της

Δελφοί

75

71

-5%

Αγίας Νάπας (138 ευρώ), 48% στην Αμμόχωστο (126 ευρώ) και 36%

Θεσσαλονίκη

93

82

-12%

στην Πορτάρα (102 ευρώ).

Καλαμπάκα

73

71

-3%

Ο Ιούνιος έδειξε να είναι μέχρι στιγμής ο πιο ακριβός μήνας για το 2012,

Ναύπλιο

103

108

5%

με βάση τα αποτελέσματα του καταλόγου, καθώς η Δανία κατέγραψε

Πειραιάς

69

78

13%

τις υψηλότερες τιμές για εφέτος φθάνοντας στα 164 ευρώ. Παρόμοια

Γλυφάδα

69

97

41%

ήταν η επίδοση της Γαλλίας (175 ευρώ), του Ηνωμένου Βασιλείου (155

Ολυμπία

77

74

-4%

ευρώ), της Ιρλανδίας (121 ευρώ) και της Ελλάδας (100 ευρώ), ενώ ίδιο

Αθήνα

96

90

-6%

ήταν το σκηνικό σε Νορβηγία και Πορτογαλία (178 ευρώ και 96 ευρώ,

Κύπρος

αντίστοιχα).

Πάφος

112

132

-12% 50% 8%

Στη Ρωσία και στην Κύπρο, οι τιμές των δωματιών στα ξενοδοχεία κατά

Αγία Νάπα

92

138

μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 181 ευρώ και 121 ευρώ αντίστοιχα, τιμές

Λάρνακα

76

85

υψηλότερες από τις αντίστοιχες του προηγούμενου χρόνου.

Λεμεσός

128

137

7%

Αντίθετα, μειωμένες κατά 18% ήταν οι τιμές στη Γρανάδα της Ισπανίας,

Λευκωσία

127

112

-12%

34 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ Οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ευρώπη

Οι τιμές των ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Κύπρο (Ιούνιος 2011-Ιούνιος 2012)

Πόλη

Μάιος 2012 (€)

Ιούνιος 2012 (€)

Διαφορά %

Πράγα

130

117

-10%

Ελλάδα

Εδιμβούργο

141

158

12%

Βενετία

261

251

Άμστερνταμ

182

171

Βαρκελώνη

159

Βιέννη

135

Βερολίνο Ρώμη

tHPI

Ιούνιος 2011

Ιούνιος 2012

Διαφορά %

Ρόδος-Xώρα

72

72

0%

-4%

Χανιά

85

75

-12%

-6%

Ρέθυμνο

82

88

7%

145

-9%

Ηράκλειο

92

89

-3%

132

-2%

Θεσσαλονίκη

89

82

-8%

105

130

-2%

Καλαμπάκα

88

71

-19%

171

161

-6%

Πειραιάς

73

78

7%

Βουδαπέστη

92

86

-7%

Γλυφάδα

93

97

4%

Φλωρεντία

169

174

3%

Αθήνα

115

90

-22%

Παρίσι

194

209

8%

Κύπρος

Μαδρίτη

114

104

-9%

Πάφος

125

132

6%

Δρέσδη

101

101

0%

Αγία Νάπα

114

138

21%

Νίκαια

143

148

3%

Λάρνακα

80

83

4%

Αμβούργο

127

119

-6%

Λεμεσός

124

137

10%

Κωνσταντινούπολη

154

142

-8%

Λευκωσία

130

112

-14%

Δουβλίνο

107

126

18%

Κολωνία

137

102

-26%

όπου οι ταξιδιώτες πλήρωσαν κατά μέσο όρο 85 ευρώ, κατά 7% (100

Λονδίνο

212

225

6%

ευρώ) στη Λισαβόνα, κατά 9% στη Μαδρίτη (104 ευρώ) και τη Βαρκε-

Μιλάνο

153

143

-7%

λώνη (145), αντίστοιχα.

Μάλαγα

79

77

-3%

Στην Κωνσταντινούπολη ένα δίκλινο δωμάτιο κατά μέσο όρο στοίχιζε

Λισσαβώνα

108

100

-7%

τον Ιούνιο 142 ευρώ (μείωση 8%), ενώ στην ίδια πτωτική τροχιά κινή-

Μόναχο

156

134

-14%

θηκαν και τα ξενοδοχεία στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, στο Τορίνο

Βρυξέλλες

129

126

-2%

οι τιμές κυμάνθηκαν τον Ιούνιο στα 112 ευρώ κατά μέσο όρο (μείωση

Αθήνα

96

90

-6%

16%), στο Μιλάνο στα 143 ευρώ (μείωση 7%) και στη Ρώμη στα 161

Στοκχόλμη

192

176

87%

ευρώ (μείωση 6%). ◊


ΘΕΜΑ

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Ε.Τ.Ε.

Ανδρέας Ανδρεάδης: «Χρειαζόμαστε κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό» Να υπάρξει την 18η Ιουνίου μία ικανή και λειτουργική κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό μέσα στη ζώνη του ευρώ, ζήτησε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, τις εργασίες της οποίας χαιρέτισαν η υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κα. Τ. Καραπαναγιώτη και εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως η κα. Όλγα. Κεφαλογιάννη, της Νέας Δημοκρατίας, ο Ν. Αλευράς, του ΠΑΣΟΚ, η Μ. Ιατρίδη, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Δ. Χατζησωκράτης, από τη Δημοκρατική Αριστερά. Στην ομιλία του, ο κ. Ανδρε-

ώστε να αυξηθούν σε ορίζοντα 2-3 ετών οι αφίξεις στα 20 εκατ., προ-

άδης τόνισε ότι, με «ομπρέ-

σφέροντας συνολικά επιπλέον τρεις μονάδες κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της

λα» τον Σ.Ε.Τ.Ε., όλοι οι του-

χώρας και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υπογράμ-

ριστικοί φορείς και οι μεμο-

μισε τις ευθύνες των εταίρων που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποπρο-

νωμένες επιχειρήσεις, ενω-

σανατολισμό από το πραγματικό ζητούμενο, δηλαδή να αλλάξουν τα

μένοι, εντοπίζουν τα πολ-

«κακώς κείμενα» στη χώρα και να μπουν τα θεμέλια της νέας Ελλάδας

λά που τους ενώνουν και

του 21ου αιώνα.

όχι τα λίγα που τους χωρί-

Όσον αφορά στα άμεσα οριζόντια μέτρα για την επανεκκίνηση της

ζουν και προσπαθούν το

οικονομίας, ο κ. Ανδρεάδης εστίασε στην επανέναρξη της χρηματο-

καλύτερο για τον τουρισμό

δότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και την καθι-

και το μέλλον της χώρας.

έρωση σταθερού και ελκυστικού φορολογικού πλαισίου. Επιπλέον,

«Ένας κόσμος εξωστρεφών,

μέτρα θα πρέπει να παρθούν και προς την κατεύθυνση της πάταξης

παραγωγικών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και εργαζο-

της γραφειοκρατίας και της εχθρικής αντιμετώπισης κάθε επιχειρημα-

μένων, ενωμένος δείχνει σήμερα τον δρόμο στις πολιτικές δυνάμεις και

τικής προσπάθειας από τον δημόσιο τομέα, καθώς και για την πλήρη

στους κοινωνικούς εταίρους», είπε ο κ. Ανδρεάδης.

και καθολική απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Πρόσθεσε δε ότι ο τουρισμός μπορεί να γίνει ο «πρωταθλητής» της

Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης πρόσθεσε ότι στα οριζόντια μέτρα που θα πρέ-

ανάπτυξης, αρκεί η νέα κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα,

πει να λάβει η νέα κυβέρνηση πρέπει να προστεθούν αυτά της ταχείας

36 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

1

2

3

1. Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, με την τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, 2. Η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα. Τ. Καραπαναγιώτη, με την τομεάρ-

χη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, 3. Η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα. Τ. Καραπαναγιώτη με τον πρόεδρο του Σ.Ε.Τ.Ε. κ. Ανδρέα Ανδρεάδη

απονομής της δικαιοσύνης και της ύπαρξης συγκεκριμένου χωροτα-

κής επιτροπής για τις αερο-

ξικού σχεδιασμού με ξεκάθαρες χρήσεις γης και προστασία των επεν-

μεταφορές.

δύσεων μετά την αρχική δανειοδότηση.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ.

Σχετικά με τα άμεσα ειδικά μέτρα του τουρισμού, ο πρόεδρος του

Νάσος Αλευράς, τόνισε, μετα-

Σ.Ε.Τ.Ε., αναφέρθηκε στην οριστική επίλυση του προβλήματος χορή-

ξύ άλλων, ότι θα πρέπει να

γησης visa Schengen, η λύση του οποίου μπορεί να επιφέρει άμεσα

επανεξεταστεί το ζήτημα του

επιπλέον 3 εκατ. επισκέπτες, 5 δισ. ευρώ, άμεσα και έμμεσα έσοδα και

ΦΠΑ, ειδικά στην εστίαση,

60.000 - 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη μείω-

ενώ υπογράμμισε την ανά-

ση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, στην επαναφορά του

γκη βελτίωσης των όρων της

συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, στη στρατηγική ανάπτυξης

συνθήκης Σέγκεν.

των αερομεταφορών, στην εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος

Στην ομιλία της η εκπρόσω-

αντιμετώπισης προβλημάτων της πρωτεύουσας και την ολοκλήρωση

πος του κόμματος των Ανε-

του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

ξάρτητων Ελλήνων, κα. Μίκα

Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί σχέδιο στή-

Ιατρίδη, ανέφερε ότι ο τουρι-

ριξης της ακτοπλοΐας και να ενεργοποιηθεί άμεσα η λειτουργία της

σμός μπορεί να αποτελέσει

Εταιρείας Μάρκετινγκ, που η δημιουργία της ψηφίστηκε πρόσφατα,

την «ατμομηχανή» της ελλη-

με σύμπραξη του δημόσιου

νικής οικονομίας και έκανε

και ιδιωτικού τομέα.

λόγο για εφαρμογή ενιαίου

Από την πλευρά της η τομε-

συντελεστή ΦΠΑ 5% για όλο

άρχης Τουρισμού της Νέας

το τουριστικό πακέτο.

Δημοκρατίας, κα. Όλγα

Τέλος, ο κ. Σωτήρης Χατζησω-

Κεφαλογιάννη, είπε ότι, η

κράτης από τη ΔΗΜΑΡ τόνι-

χώρα χρειάζεται μια στα-

σε ότι «δεν θέλουμε να δού-

θερή κυβέρνηση που θα

με την αύξηση της τουριστι-

αναγνωρίσει τη συμβολή

κής κίνησης στην Ελλάδα με

του τουρισμού στην ελλη-

την έξοδο της χώρας από το

νική οικονομία. Εξήγγειλε

ευρώ» και αναφέρθηκε στην

δε την επανασύσταση του

ανάγκη ύπαρξης ενός σταθε-

αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, ενώ προς την κατεύθυνση της επί-

ρού νομοθετικού επενδυτι-

λυσης των θεμάτων των αερομεταφορών πρότεινε τη σύσταση πολιτι-

κού πλαισίου. ◊

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

37


ΘΕΜΑ

Πέντε ελληνικοί προορισμοί για φθηνές διακοπές Από τη Μύκονο μέχρι τη Ρόδο και από την Κέρκυρα μέχρι την Κω και τη Νάξο, η trivago παρουσιάζει πέντε ξενοδοχεία με κύρια χαρακτηριστικά τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές. Πέντε προτάσεις προκειμένου οι Έλληνες, που με δυσκολία τα «φέρνουν βόλτα», από πέρυσι, ήδη, «θυσιάζοντας» τις ολιγοήμερες διακοπές τους στο «βωμό» νέων φορολογικών μέτρων και μισθολογικών περικοπών, να καταφέρουν να απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές. Παράλληλα, η μηχανή αναζήτησης παρουσιάζει τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνάς της, σύμφωνα με την οποία οι ταξιδιώτες εμφανίζονται έτοιμοι να απαρνηθούν κάποιες πολυτέλειες και ανέσεις προκειμένου να μειώσουν το κόστος διακοπών τους. Επειδή οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα, η trivago

πημένους προορισμούς

παρουσιάζει πέντε ξενοδοχεία σε πέντε ελληνικούς προορισμούς για

για το διεθνές jet set. Οι

οικονομικές διακοπές.

λόγοι πολλοί. Ένας από

Ξενοδοχείο Ακρωτήρι Beach-Κέρκυρα

αυτούς το γεγονός ότι

Το νησί των Φαιάκων μαγεύει τον επισκέπτη με τον ενετικό αέρα του,

λούζεται από τον ήλιο 300 ημέρες

ενώ στα πλεονεκτήματά του είναι η πληθώρα επιλογών για διασκέδα-

το χρόνο.

ση που προσφέρει.

Μακριά από το θόρυβο της πόλης και την ίδια στιγμή

Ομολογουμένως, η Κέρκυρα έχει κάτι σπάνιο για νησί. Συνδυάζει όλα τα

τόσο κοντά στις εξελίξεις, στην περιοχή της Ιξιάς, «σκαρφαλωμέ-

οφέλη της μεγαλούπολης με τις μοναδικές ομορφιές του νησιού. Επίγει-

νο» σε έναν καταπράσινο λόφο το πεντάστερο ξενοδοχείο Amathus

ος παράδεισος για ντόπιους και επισκέπτες και μια βόλτα στα καντούνια

Beach υπόσχεται να ικανοποιήσει υψηλές προσδοκίες.

της πόλης μπορεί να πείσει και τον πιο... άπιστο γι’ αυτό. Στην Παλαιοκαστρίτσα, πολύ κοντά στην ομώνυμη παραλία και στο

Ξενοδοχείο Plaza Beach Plaka-Νάξος

μοναστήρι, το Ακρωτήρι Beach, διαθέτει εξωτερική πισίνα και όλες

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων και ίσως

τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων, ενώ τα δωμάτιά του

ένα από τα τελευταία νησιά του Αιγαίου όπου άρχισε να αναπτύσσε-

έχουν θέα στη θάλασσα.

ται τουρισμός. Ο λόγος απλός... Είναι από την αρχαιότητα ένας ευλογημένος τόπος με πλούσια παραγωγή προϊόντων και οι κάτοικοί του

Ξενοδοχείο Dorion-Μύκονος

δεν ένιωσαν την ανάγκη να κερδίσουν χρήματα από την ομορφιά που

Το νησί των ανέμων είναι γνωστό για τα ξέφρενα πάρτυ, την έντονη

τόσο απλόχερα έδωσε ο Θεός στον τόπο τους.

νυχτερινή ζωή και τις «τσιμπημένες» τιμές. Ή τουλάχιστον ήταν! Ωστό-

Το ξενοδοχείο Plaza Beach Plaka, χτισμένο στην παραλία Πλάκα, μια

σο, εφέτος το καλοκαίρι μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα ωραιό-

από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ελλάδας, και σε σπόσταση μόλις 7

τερα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, και να ανακαλύψτε το άλλο του «πρόσω-

χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού, αποτελεί την ιδανική επιλογή

πο», αυτό της ηρεμίας, της θαλπωρής και των οικονομικών τιμών. Σε

για διακοπές στη Νάξο.

αυτό το τελευταίο, κυρίαρχο ρόλο έχει το ξενοδοχείο Dorion. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μπουτίκ ξενοδοχείο χτισμένο στην παραλία του

Ξενοδοχείο SENTIDO Mitsis Norida Beach-Κως

Ορνού, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Dorion και σημαίνει μικρό

Φυσική ομορφιά, κρυστάλλινα νερά, εκπληκτικές παραλίες και άπειρες

δώρο του Θεού. Και αυτό είναι η Μύκονος... Ένα δώρο του Θεού Απόλ-

επιλογές διασκέδασης προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του το

λωνα για την Ελλάδα.

νησί της Κω, υπόσχοντάς τους μοναδικές, αξέχαστες διακοπές. Ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ηρεμία και υπηρεσίες υψηλού

Ξενοδοχείο Amathus Beach-Ρόδος

επιπέδου αποτελεί το ξενοδοχείο SENTIDO Mitsis Norida Beach, στο

Το νησί των Ιπποτών παραμένει δεκαετίες τώρα από τους πιο αγα-

χωριό Καρδάμενα, κοντά στο κάστρο Παλαιό Πύλι. ◊

38 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘΕΜΑ

Οι Λίβυοι ανάσα για τον Τουρισμό της Θεσσαλονίκης • ∆ραματική πτώση στις διανυκτερεύεις Ελλήνων • Σταθερά πρώτοι οι Ισραηλινοί το 2011 Ως «σανίδα σωτηρίας» λειτούργησε ο ιατρικός Τουρισμός από τη Λιβύη για την ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης το 2011, καθώς μέσω του προγράμματος αποκατάστασης χιλιάδων τραυματισμένων Λίβυων πολιτών που υλοποιεί το λιβυκό δημόσιο, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες του έτους πραγματοποιήθηκαν 19.261 διανυκτερεύσεις Λίβυων στα ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας.

Από αριστερά προς τα δεξιά ο γενικός γραμματέας της ΕΞΘ, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αντιπρόεδρος, κ. Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος και ο managing partner της GBR Consulting, Dr. Άρης Ίκκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της GBR Consulting που διενεργήθη-

φθάνοντας 59.064, κατατάσσοντας έτσι την ισραηλινή αγορά στην

κε για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, έδωσε στη

πρώτη θέση από 14η το 2010, μεταξύ των ξένων τουριστών που επέ-

δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος,

λεξαν τη Θεσσαλονίκη για διακοπές. Ακολουθούν, η Κύπρος, η Ιτα-

εντυπωσιακή είσοδο στο «χάρτη» των διανυκτερεύσεων έκαναν οι

λία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία

Λίβυοι, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε σε ποσοστό 22,3% σε σχέ-

- Μαυροβούνιο και η Αλβανία.

ση με το 2010 και σε απόλυτο αριθμό έφτασαν τις 19.261 διανυκτε-

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εθνικότητες που διανυκτέρευσαν στη

ρεύσεις κυρίως τους τελευταίους δύο μήνες του έτους.

Θεσσαλονίκη το 2011, επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία των Ελλήνων

Οι Λίβυοι τραυματίες έδωσαν κυριολεκτικά «ανάσα» στα ξενοδοχεία

επισκεπτών, οι οποίοι λόγω της κρίσης (μειώσεις μισθών, ανεργία,

της Θεσσαλονίκης και ώθηση στον ιατρικό τουρισμό και είναι χαρα-

αποβιομηχάνιση, κλείσιμο επιχειρήσεων, κ.λπ.), έχασαν τη δύναμή

κτηριστικό ότι η ανοδική πορεία τους συνεχίζεται και το 2012, καθώς

τους σε ποσοστό 7,1% σε σχέση με το 2010, φθάνοντας τις 946.336

το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου καταγράφηκαν 93.887 διανυκτε-

το 2011, από 1.018.446 το 2010. Η αναλογία Ελλήνων-αλλοδαπών

ρεύσεις Λιβύων. «Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι αυτή τη

διαμορφώνεται πλέον στο 59,04% έναντι 40,96% αντιστοίχως, ενώ

στιγμή οι Λίβυοι συντηρούν τη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά

το 2010 η αναλογία ήταν 67,53% για τους Έλληνες και 32,47% για

ο κ. Θωμόπουλος.

τους αλλοδαπούς.

Αξιόλογη αύξηση σε ποσοστό 335,86% παρουσίασαν πέρυσι και

Για το 2012 ο κ. Θωμόπουλος λέει ότι η κατάσταση είναι περισσότερο

οι διανυκτερεύσεις Ισραηλινών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης,

απογοητευτική και αποτυπώνει το μέγεθος της οικονομικής δυσπρα-

40 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΚΑΤΑΤΑΞΗ 2011

ΧΩΡΑ

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ 2011

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2011

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ 2010

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2010

ΚΑΤΑΤΑΞΗ 2010

1

ΙΣΡΑΗΛ

59.064

3,68%

13.551

0,90%

14

2

ΚΥΠΡΟΣ

56.770

3,54%

58.096

3,85%

2

3

ΙΤΑΛΙΑ

47.015

2,93%

35.522

2,36%

4

4

ΗΠΑ

42.168

2,63%

27.745

1,84%

6

5

ΡΩΣΙΑ

39.486

2,46%

24.250

1,61%

9

6

ΤΟΥΡΚΙΑ

36.629

2,29%

26.853

1,78%

8

7

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

36.478

2,28%

36.141

2,40%

3

8

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

33.763

2,11%

29.976

1,99%

5

9

ΣΕΡΒΙΑ & ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

32.723

2,04%

27.519

1,82%

7

10

ΑΛΒΑΝΙΑ

29.744

1,86%

1.8095

1,20%

12

ΠΗΓΗ: Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πληρότητες αφορούν σε στοιχεία διάθεσης δωματίων σε άτομα και προέρχονται από ενδεικτικό δείγμα ξενοδοχειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης

ΔΩΔΕΚΑ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

ΕΙΚΟΣΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΧΩΡΑ

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ 2011 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ 2010

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΛΙΒΥΗ

19.261

86

22296,51%

ΙΣΡΑΗΛ

59.064

13.551

335,86%

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

3.925

1.278

207,12%

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

4.404

1.665

164,50%

ΧΩΡΑ

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ 2011 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ 2010

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

259

3.933

-93,41%

ΕΣΘΟΝΙΑ

349

1.818

-80,80%

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

916

4.497

-79,63%

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

2.352

2.883

-18,42%

ΙΑΠΩΝΙΑ

2.577

3.069

-16,03%

ΠΟΛΩΝΙΑ

12.298

13.357

-7,93%

2.217

2.388

-7,16%

946.336

1.018.446

-7,08%

ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2.124

2.279

-6,80%

ΚΙΝΑ

3.156

3.341

-5,54%

ΑΥΣΤΡΙΑ

5.162

5.394

-4,30%

ΚΥΠΡΟΣ

56.770

58.096

-2,28%

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

5.723

2.939

94,73%

ΑΛΒΑΝΙΑ

29.744

18.095

64,38%

ΡΩΣΙΑ

39.486

24.250

62,83%

ΔΑΝΙΑ

3.250

2.010

61,69%

ΣΟΥΗΔΙΑ

6.143

4.028

52,51%

ΠΓΔΜ

11.594

7.607

52,41%

ΗΠΑ

42.168

27.745

51,98%

ΙΣΠΑΝΙΑ

10.211

7.451

37,04%

ΤΟΥΡΚΙΑ

36.629

26.853

36,41%

ΙΤΑΛΙΑ

47.015

35.522

32,35%

ΓΑΛΛΙΑ

18.736

15.289

22,55%

ντας τις 222.800 διανυκτερεύσεις από 252.000.

ΣΕΡΒΙΑ & ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

32.723

27.519

18,91%

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της GBR, η Θεσσαλονίκη αποτε-

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

26.265

22.253

18,03%

λεί δημοφιλή προορισμό, καθώς το 90% των επισκεπτών της επιθυμεί

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

33.763

29.976

12,63%

να ξανάρθει και τη συστήνει ανεπιφύλακτα στο φιλικό περιβάλλον.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

9.363

8.313

12,63%

Η ημερήσια δαπάνη των επικσεπτών της πόλης,σε εκτός ξενοδοχεί-

22.680

20.250

12,00%

ου έξοδα, ανήλθε πέρυσι στα 94 ευρώ από 105 το 2010, ενώ η μέση

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

ΠΗΓΗ: Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πληρότητες αφορούν σε στοιχεία διάθεσης δωματίων σε άτομα και προέρχονται από ενδεικτικό δείγμα ξενοδοχειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΗΓΗ: Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πληρότητες αφορούν σε στοιχεία διάθεσης δωματίων σε άτομα και προέρχονται από ενδεικτικό δείγμα ξενοδοχειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης

διάρκεια παραμονής έπεσε σε 3,77 ημέρες από 4,49. Σημαντική είναι η διαφοροποίηση που παρατηρείται μεταξύ επισκεπτών των ημερήσιων δαπανών εκείνων που επισκέπτονται την

γίας. Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012 η μείωση του αριθμού των

πόλη για διασκέδαση και όσων την επισκέπτονται για επαγγλματι-

Ελλήνων ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011 και κυμάνθη-

κούς λόγους. Οι μέν πρώτοι δαπανούν 141 ευρώ ημερησίως, ενώ οι

κε στο 11,62% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φθάνο-

δεύτεροι 54 ευρώ. ◊

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

41
ΘΕΜΑ

Σε ανοδική τροχιά η δαπάνη τουρισμού το τελευταίο τετράμηνο του 2011 • Στην κορυφή η Γαλλία καταγράφει την υψηλότερη καταναλωτική δαπάνη, στο ναδίρ η Ελλάδα

Τη χαμηλότερη αύξηση καταναλωτικής δαπάνης εισερχόμενου του-

θέση ως η χώρα όπου καταγράφηκε η υψηλότερη δαπάνη εισερχόμε-

ρισμού, μεταξύ έξι χωρών της Μεσογείου, εμφανίζει το τελευταίο

νου τουρισμού και ανέρχεται συνολικά σε €3,1 δισ. για την περίοδο

τετράμηνο του 2011 η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία διασυνο-

στη Γαλλία το τελευταίο τετράμηνο του 2011 ήταν, πράγματι, η διπλά-

ριακών συναλλαγών της VisaEurope.

Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011. Η δαπάνη που πραγματοποιήθηκε σια από αυτή που σημειώθηκε στην Ελλάδα (€429 εκατ.), την Τουρκία (€723 εκατ.) και την Πορτογαλία (€569 εκατ.) μαζί.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου

Διψήφια αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης εισερχόμενου τουρι-

τουρισμού ανήλθε στα 10,3 δισ. ευρώ σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία,

τη Γαλλία να καταγράφει αύξηση κατά 20,8%. Αν και στην Ελλάδα

Πορτογαλία, Ισπανία και Τουρκία την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμ-

σμού καταγράφηκε σε πέντε από τις έξι χώρες της Μεσογείου, με καταγράφηκε ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 5,4%, πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση που σημειώθηκε στις έξι χώρες, ενώ η κατα-

βρίου 2011, αυξημένη κατά 17,3% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το

ναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ήταν επίσης

αντίστοιχο διάστημα του 2010 διαμορφώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ.

Οι επισκέπτες στις έξι χώρες τις Μεσογείου συνέβαλαν σε σημαντική

η χαμηλότερη ύψους €492 εκατ..

Οι δέκα χώρες με την υψηλότερη καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα Σύμφωνα με το Δείκτη Καταναλωτικής Δαπάνης στην περιοχή της

Χώρα

2010 (Σεπτ. έως Δεκ.) σε € 2011 (Σεπτ. έως Δεκ.) σε € Ετήσια αύξηση %

Μεσογείου, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυ-

Γαλλία

2,624,809,739,11

3,170,698,019,95

20,8

φή του πίνακα των δέκα χωρών με την υψηλότερη δαπάνη στις έξι

Ισπανία

2,450,989,547,43

2,834,748,684,10

15,7

υπό εξέταση χώρες -Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και

Ιταλία

2,076,728,889,45

2,472,379,954,03

19,1

Τουρκία- παρά το γεγονός ότι κατεγράφη η χαμηλότερη ετήσια αύξη-

Τουρκία

642,702,913,84

723,508,599,19

12,6

ση, ύψους μόλις 4,5%, για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου

Πορτογαλία

486,428,030,77

569,010,286,54

16,8

2011. Οι επισκέπτες από τη Γαλλία «έσπασαν», για πρώτη φορά, το

Ελλάδα

466,926,122,54

492,147,712,39

5,4

όριο του €1 δισ. από την έκδοση του Δείκτη.

ΣΥΝΟΛΟ

8,748,585,243,14

10,262,493,256,20

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa Europe, η Γαλλία διατηρεί την πρώτη

Πηγή: Στοιχεία καρτών Visa Europe

44 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

10,08


ΘΕΜΑ

αύξηση της δαπάνης για ψυχαγωγία το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμ-

εκατ. το 2011.

βρίου 2011, με συνέπεια αυτή η κατηγορία να καταγράφει αύξηση

Μιλώντας για την έρευνα της Visa Europe, ο αντιπρόεδρος και γενι-

κατά 95,3% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας συνολική δαπάνη της τάξεως

κός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, κ.

του €1,359 δισ.. Οι κατηγορίες Τρόφιμα & Ποτά και supermarket σημεί-

Νίκος Καμπανόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η αύξηση της καταναλωτι-

ωσαν αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού,

κής δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας κατά την περί-

σε ετήσια βάση, της τάξεως του 13,4% και 13,6% αντίστοιχα, καταγρά-

οδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί

φοντας δαπάνη ύψους €57 εκατ. και €344 εκατ. αντίστοιχα.

θετική υπό το πρίσμα των δύσκολων εξελίξεων στον τομέα της οικο-

Η δαπάνη των επισκεπτών από τις αναδυόμενες αγορές -Βραζιλία,

νομίας. Η μεγαλύτερη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι

Ρωσία, Ινδία, Κίνα- ανήλθε σε €901 εκατ. την περίοδο Σεπτεμβρίου -

νέες τεχνολογίες και η διεύρυνση του περιβάλλοντος αποδοχής των

Δεκεμβρίου 2011, αυξημένη περίπου κατά €211 εκατ. σε σύγκριση

καρτών πληρωμών θα αυξήσουν ακόμη πιο πολύ τις σχετικές δαπά-

με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η δαπάνη εισερχόμενου τουρι-

νες από τους επισκέπτες στη χώρα μας».

σμού από τη Ρωσία αυξήθηκε από το 4,30% που ήταν την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2010 στο 4,94% κατά την αντίστοιχη

Σχετικά με την Visa Europe

περίοδο του 2011. Πράγματι, η δαπάνη των Ρώσων καταναλωτών σε

Στην Ευρώπη κυκλοφορούν 445 εκατομμύρια χρεωστικές, πιστω-

αυτό το τετράμηνο του έτους έμοιαζε κατά πολύ με τη δαπάνη κατά

τικές και εταιρικές κάρτες Visa. Τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο

την περίοδο Μαΐου - Αυγούστου 2011, η οποία έφτανε το 5,17% του

του 2011, οι κάρτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να πραγματοποι-

συνόλου της δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού στις έξι χώρες. Η

ηθούν αγορές και αναλήψεις μετρητών αξίας €1,7 τρισεκατομμυρί-

δαπάνη των επισκεπτών από την Ινδία παρέμεινε αμελητέα κατά την

ων. Το 14% της καταναλωτικής δαπάνης στα σημεία πώλησης στην

περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011, και εξακολούθησε να είναι

Ευρώπη γίνεται με κάρτες Visa και σχεδόν το 80% πραγματοποιείται

αμετάβλητη σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

με χρεωστικές κάρτες Visa.

Ο Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην Περιοχή της Μεσογείου της

Η Visa Europe είναι ένας οργανισμός μελών που ανήκει και ελέγχε-

Visa Europe βασίζεται στα στοιχεία διασυνοριακών συναλλαγών με

ται από περισσότερες από 3.700 ευρωπαϊκές τράπεζες-μέλη της και

όλες τις κάρτες Visa (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες)

η οποία απέκτησε ανεξάρτητη οντότητα τον Ιούλιο του 2004. Η Visa

στις έξι υπό εξέταση χώρες. Αυτά τα στοιχεία επεξεργάζονται ώστε

Europe ανεξαρτητοποιήθηκε από τον νέο παγκόσμιο οργανισμό Visa

να παρουσιάζουν μια συνολική εικόνα για το τετράμηνο (τόσο στις

Inc., με αποκλειστική, αμετάκλητη και μόνιμη δικαιοδοσία στην Ευρώ-

έξι χώρες συνολικά, όσο και επιμέρους στην κάθε μια). Στη συνέχεια,

πη, ενώ και οι δύο εταιρίες λειτουργούν με σκοπό να διασφαλίσουν

γίνεται σύγκριση αυτών των στοιχείων με την αντίστοιχη δαπάνη του

τη διαλειτουργικότητα παγκοσμίως. Ως ένα αποκλειστικά Ευρωπαϊ-

περασμένου έτους και έτσι προκύπτει ο ετήσιος δείκτης μεταβολής

κό σύστημα πληρωμών είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις

της καταναλωτικής δαπάνης.

συγκεκριμένες ανάγκες των Ευρωπαϊκών τραπεζών και των πελατών

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη εισερ-

τους -εμπόρων και κατόχων καρτών- ενώ παράλληλα συμβάλλει στην

χόμενου τουρισμού κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου

υλοποίηση του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει

2011 ανήλθε σε €492 εκατ. έναντι €466 εκατ. κατά το προηγούμενο

μια πραγματικά ενιαία αγορά πληρωμών.

έτος, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 5,4%. Σε σύγκριση με

Η Visa είναι αποδεκτή σε όλο τον κόσμο. Επιπρόσθετα η Visa/Plus

το προηγούμενο τετράμηνο (από Μάιο έως Αύγουστο 2011) η κατα-

αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ΑΤΜ παγκοσμίως, προσφέ-

ναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σημείωσε μείωση 53,41%

ροντας πρόσβαση σε μετρητά στο νόμισμα της καθεμίας από τις 200

από €1.056 εκατ. Επίσης, οι επισκέπτες από τη Ρωσία ανέβηκαν και

χώρες, στις οποίες έχει παρουσία. ◊

πάλι στην κατάταξη των δέκα χωρών με την υψηλότερη ετήσια δαπάνη, πηγαίνοντας από την έβδομη θέση το 2010 στην πέμπτη θέση το

Οι δέκα χώρες με την υψηλότερη τουριστική δαπάνη στις 6 Μεσογειακές χώρες

2011 για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου, μία τάση που παρατηρήθηκε ολόκληρο το χρόνο.

Χώρα

2010 (Σεπτ. έως Δεκ.) σε € 2011 (Σεπτ. έως Δεκ.) σε € Ετήσια αύξηση %

Εξετάζοντας και το που ξοδεύουν τα χρήματά τους οι τουρίστες στην

Ηνωμένο Βασίλειο

Ελλάδα, η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε αερο-

Γαλλία

πορικά εισιτήρια την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου αυξήθη-

ΗΠΑ

818,839,037

939,925,936

14,8

κε κατά 75,23%, δηλαδή από €5 εκατ. το 2010 σε €9 εκατ. το 2011.

Γερμανία

489,711,108

633,871,111

29,4

Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση ενδέχεται να οφείλεται στην αυξημένη

Ρωσία

371,696,096

501,013,533

34,7

φορολογία και την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Επίσης, ο τομέ-

Ελβετία

348,753,645

460,857,121

32,1

ας της ψυχαγωγίας για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου κατέ-

Ισπανία

293,973,239

319,662,447

8,7

γραψε αύξηση κατά 44,14%, δηλαδή από €16 εκατ. το 2010 σε €23

Πηγή: Στοιχεία καρτών Visa Europe

1,570,222,487

1,641,976,168

4,5

942,302,030

1,080,496,936

14,6

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

45


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Candia Strom

Υπογράφει τα όνειρά μας… «Ονειρευτήκαμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες ύπνου για εσάς! 35 χρόνια τώρα, έχουμε πετύχει να κοιμούνται ήσυχα και σωστά, χιλιάδες πελάτες μας και αγωνιζόμαστε για να κάνουμε ακόμα περισσότερους να μας ευγνωμονούν, κάθε φορά που ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους. Στόχος μας σε ό,τι κι αν κάνουμε είναι, εξασφαλίζοντας στους πελάτες μας εγγυημένη ποιότητα, να προσφέρουμε ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά... τον καλό ύπνο». Candia Strom. Όνομα συνώνυμο του καλού ύπνου εδώ και 35 χρόνια και αναγνωρίσιμο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε διεθνές επίπεδο. Υπογραφή ποιότητας και αξιοπιστίας και με πολυετή παράδοση στο χώρο, η Candia Strom, αποτελεί κομμάτι των ονείρων μας. Αξιόλογη ανάπτυξη γνωρίζει η εταιρία Candia Strom, η οποία ξεκίνησε τις δραστηριότητες της στο χώρο της παραγωγής στρωμάτων το 1973. Έτος-σταθμός για την εταιρία υπήρξε το 1980, οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί το ιδιόκτητο εργοστάσιό της στην περιοχή των Σπάτων. Σε μια έκταση 4.000 τ.μ., η Candia Strom έχει στεγάσει, σε ένα πρότυπο εργοστάσιο, την πιο σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής στρωμάτων και υπνοσυνόλων. Οι επικεφαλείς της εταιρίας φροντίζουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις του κλάδου και επενδύουν συνεχώς σε νέο προηγμένο εξοπλισμό που βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος, βελτιστοποιεί την απόδοση των εργαζομένων και παράλληλα προάγει

46 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

την αυτοματοποίηση της βιομηχανικής της μονάδας. Σήμερα, η εταιρία απασχολεί 120 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων του κλάδου, άριστα εκπαιδευμένους και καταρτισμένους, ενώ δεν παραλείπει να φροντίζει για την άρτια επιμόρφωσή τους και τη συνεχή ενημέρωσή τους για οποιαδήποτε τεχνολογική


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

εξέλιξη.

εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, για να προσφέρουν το καλύτε-

Ο συνδυασμός εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τεχνολο-

ρο όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων.

γικής αρτιότητας έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ανώτερων

Σήμερα, η εταιρία παρουσιάζει μια καθαρή, δυναμική εικόνα και

ποιοτικά προϊόντων. Η Candia Strom παράγει πάνω από 12 τύπους

προοπτικές ανάπτυξης. Το όνομα Candia Strom είναι πλέον συνώ-

ανατομικών και ορθοπεδικών στρωμάτων, για χρήση ιδιωτική και ξενοδοχειακή, υποστρώματα, επιστρώματα, μαξιλάρια και έπιπλα κρεβατοκάμαρας. Όλα με κορυφαία ποιότητα και την εγγύηση του συστήματος ελέγ-

νυμο της εγγυημένης ποιότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, όπως οι άνθρωποι της εταιρίας επισημαίνουν, δεν υπάρ-

χου ISO 9001:2000, την πιστοποίηση περιβαλλοντολογικής διαχεί-

χουν συνταγές για να κάνεις καλά όνειρα, αντίθετα υπάρχουν πετυ-

ρισης ISO 14001 και του Eco-Label της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

χημένες συνταγές για να φτιάξει κανείς τα καλύτερα στρώματα και

«Επενδύουμε συνεχώς ώστε να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη

να δημιουργήσει τις ιδανικότερες συνθήκες ύπνου.

των πελατών μας, με κλειστά μάτια! Άλλωστε, περνάμε το 1/3

Το βασικό συστατικό της συνταγής… είναι φυσικά τα υλικά!

της ζωής μας κοιμώμενοι και τα όνειρά μας διαρκούν συνολικά περίπου 6 χρόνια», υπογραμμίζουν με έμφαση οι επικεφαλής της εταιρίας. Στην Candia Strom, η υπόθεση «ύπνος» αποκτά προσωπικό χαρα-

Ένα συστατικό το οποίο στην Candia Strom το γνωρίζουν καλά, καθώς επιλέγουν μόνο ποιοτικά υλικά, κορυφαίας αντοχής, φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

κτήρα. Οι ιδρυτές της εταιρίας και οι συνεχιστές τους, εργάζονται με

Υλικά που έχουν υποστεί τις κατάλληλες επεξεργασίες ώστε να πλη-

πάθος και μεράκι, χρησιμοποιώντας άριστα υλικά, τεχνογνωσία και

ρούν τους αυστηρότερους κανόνες υγιεινής.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

47


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

the eco pool®

Οικολογική ευαισθησία και κατασκευαστικές καινοτομίες με εντυπωσιακά περιβαλλοντικά οφέλη, χαρακτηρίζουν τις πισίνες της Piscines Ideales! τη δυνατότητα να αποκτήσει κανείς την πισίνα των ονείρων του, δείχνοντας έμπρακτα σεβασμό στο περιβάλλον και εξοικονομώντας συγχρόνως χρήματα. Η υψηλή τεχνολογία σε συνδυασμό με την εξέχουσα αισθητική, η ασύγκριτη αξιοπιστία, η άριστη εξυπηρέτηση και η μοναδική σχέση ποιότητας και τιμής, επιβεβαιώνουν τις σχέσεις ζωής της εταιρίας με τους Πελάτες της. Η Piscines Ideales, βραβεύθηκε το 2008 με το Βραβείο Οικολογικού Προϊόντος (the eco pool®) από τον ΠΑΣΕΠΠΕ (Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον), μια διάκριση που δικαίωσε την επιλογή της εταιρίας να βάλει στο κέντρο της φιλοσοφίας της τον άνθρωπο και την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον όπου καθημερινά δραστηριοποιείται. Για το λόγο αυτό, προσφέρει προϊόντα και ενθαρρύνει ενέργειες που ελαχιστοποιούν την επίδραση σε αυτό, ώστε η πισίνα να είναι ένα πραγματικό στολίδι για το περιβάλλον και να συνυπάρχει αρμονικά με αυτό. Οι πισίνες της Piscines Ideales, συγκρινόμενες με τις συμβατικές, είναι εξαιρετικά φιλικές προς το περιβάλλον σε όλους τους τομείς καθώς διασφαλίζουν: t ȝɆɋɌƇɐɊɂȺɃɒ ɄɂȼɗɋȾɉɀ ɉɘƇȺɆɊɀ ɃȺɂ ȾƇɂȻɒɉɌɆση του περιβάλλοντος t ȤȾɂɐɅɓɆɀ ɃȺɋȺɆɒɄɐɊɀ ɎɀɅɂɃɚɆ t ȣɂȼɗɋȾɉȾɑ ȾƇȾɅȻɒɊȾɂɑ ɊɋɈ ɍɌɊɂɃɗ ƇȾɉɂȻɒɄɄɈɆ Η Piscines Ideales δίνει στους Πελάτες της την ευκαιρία για μια καλύ-

t ȨȾɉɂɊɊɗɋȾɉȾɑ ɈɂɃɈɄɈȼɂɃɓɑ ȾƇɂɄɈȼɓɑ

τερη ποιότητα ζωής, καλύτερης διάθεσης και μεγαλύτερης ευεξίας,

ȤȾ ɋɈɌɑ ƇȺɉȺƇɒɆɐ ɋɉɗƇɈɌɑ ɃȺɂ ɅȾ ȽȾȽɈɅɓɆɀ ɋɀɆ ɋȾɉɒɊɋɂȺ ȿɔɋɀɊɀ ȼɂȺ

χωρίς την προκλητική σπατάλη πολύτιμων πόρων, καθώς για την εται-

πισίνες, η Piscines Ideales συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην προστα-

ρία η επιχειρηματικότητα συνδέεται απόλυτα με την περιβαλλοντική

σία του περιβάλλοντος, καθώς προτεραιότητά της είναι η απόλαυση

και κοινωνική ευαισθησία.

και η υγεία των Πελατών της. Η επίτευξη αυτού του στόχου με σεβα-

Τα εξελιγμένα συστήματα και τα οικολογικά προϊόντα της Piscines

σμό προς το περιβάλλον, κάνει τους Ανθρώπους της Piscines Ideales

Ideales, που έχουν αντικαταστήσει τεχνολογίες του παρελθόντος, δίνουν

εξαιρετικά υπερήφανους. ◊

48 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Giako Group

Λαμπτήρες υψηλής απόδοσης και οικονομίας, φιλικοί προς το περιβάλλον Έχει συνδέσει το όνομά της με τα ποιοτικά προϊόντα φωτισμού. Ο λόγος για τη Giako Group, η οποία από το 1993 ειδικεύεται στους λαμπτήρες οικονομίας. Η εταιρία αναπτύσσει, διακινεί και υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων φωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών υλικών, ενώ παράλληλα εκπονεί τη μελέτη εφαρμογής αυτών. Πρόσφατα, η εταιρία, εμπλούτισε την προϊοντική της γκάμα με νέες αξιόπιστες σειρές λαμπτήρων, σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίοι προσφέρουν άριστη ποιότητα φωτισμού και καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, ιδιώτη και επαγγελματία. Η Giako Group αντιπροσωπεύοντας μεγάλους οίκους του εξωτερικού και αναπτύσσοντας παράλληλα η ίδια υψηλή τεχνογνωσία επιδιώκει στην προσφορά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αποδοτικότητας, σε ανταγωνιστικές τιμές και φιλικά προς το περιβάλλον. Οι νέες σειρές προϊόντων της εταιρίας είναι: Glou σειρά G-pro υψηλής απόδοσης Η σειρά G-pro φέρνει την «επανάσταση» στο χώρο των λαμπτήρων οικονομίας. Η μείωση του πάχους του σωλήνα δίνει στη σειρά G-pro μικρό μέγεθος και κομψό σχήμα, επιτρέποντας στους λαμπτήρες να βρουν μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής. Με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 10.000 ωρών και ενεργειακή κλάση A, η απόδοσή τους φτάνει μέχρι 70 lumens ανά watt και είναι απόλυτα φιλικοί στο περιβάλλον γιατί περιέχουν λιγότερο από 2mg υδραργύρου. Glou σειρά G-special για εφαρμογές χαμηλής τάσης 42V AC -12V DC-24V DC Η σειρά G-special περιέχει μοναδικά προϊόντα που δίνουν την ιδανική λύση στην κατανάλωση ρεύματος και χρησιμοποιούνται σε ειδικές εφαρμογές, όπως φωτοβολταϊκές κυψέλες, ανεμογεννήτριες, πλοία, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με απευθείας σύνδεση, υψηλή απόδοση, εξοικονόμηση σε ρεύμα και εξοπλισμό, προστατεύοντας το περιβάλλον. Glou σειρά G-eco φιλικά προς το περιβάλλον Η σειρά G-eco προσφέρει τιμή, σχεδιασμό και υλικά, φιλικά προσκείμενα στο περιβάλλον και στην κατανάλωση ρεύματος. Υπάρχει δυνατότητα σχεδιασμού για αλυσίδες, κατόπιν ειδικής συμφωνίας.

50 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα προϊόντα της Giako Group είναι, πάντα, απόλυτα εναρμονισμένα με τις κοινοτικές οδηγίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα, από τη σχετική directive EuP 2005/32/EC και Energy Label Directive 1998/11/EC, 2002/96/ EE (WEEE) – 2002/95/EU RoHS. Τα πρωτοποριακά αυτά, προϊόντα Glou, παρουσιάστηκαν πρόσφατα, στην πιο «φωτεινή» έκθεση στην Ελλάδα, την «ΗΛΕΚΤΡΟtec & Σαλόνι Φωτισμού», η οποία έλαβε χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, στο Metropolitan Expo. Η έκθεση, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας, με μεγάλο αριθμό εγχώριων και διεθνών συμμετοχών και εντυπωσιακή προσέλευση επισκεπτών, επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πως τόσο ο κλάδος του Ηλεκτρολογικού Υλικού όσο και του Φωτισμού, παρά την οικονομική κρίση και την ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας, διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και στρατηγική, προκειμένου να διασφαλίσουν την ηγετική τους θέση στον χάρτη της Ελληνικής οικονομίας και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις φωτοβολταϊκών μετατροπέων, ηλεκτρολογικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, αυτοματισμών για σπίτια και δορυφορικών επικοινωνιών δεδομένων, ενώ φιλοξενήθηκε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Η στρατηγική και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του κλάδου ηλεκτρολογικού υλικού», που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ. ◊


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο έμπιστος συνεργάτης Με ηγετική παρουσία, 32 χρόνων, στο χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η εταιρία Πολυεύθυμος Σαμαράς είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος, στην Ελλάδα, των Dometic miniBars και miniSafes, των Ελβετικών στεγνωτήρων μαλλιών Valera και πολλών άλλων επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων.

Dometic miniSafes Dometic miniBars Τα miniBars της σουηδικής Dometic (πρώην Electrolux), της εταιρίας που εφηύρε την τεχνολογία ψύξης, κατασκεύασε τα πρώτα ψυγεία το 1925 και αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή miniBars, παγκοσμίως, διακινεί στην εγχώρια αγορά η Αφοι Πολυεύθυμος Σαμαράς. Σημειώνεται ότι, η Dometic έχει εξοπλίσει το 90% των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων σε όλο τον κόσμο. Είναι η μόνη, ίσως, εταιρία που κατασκευάζει αθόρυβα miniBars (miniBars απορρόφησης), που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 643/2009 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για οικιακές ψυκτικές συσκευές», η σταδιακή εφαρμογή του οποίου άρχισε από την 1η Ιουλίου 2010. Τα Dometic miniBars διατίθενται σε χωρητικότητες 23, 30, 40 και 60 λίɋɉɐɆ ɃȺɂ ȽɂȺɁɓɋɈɌɆ t ȪɘɊɋɀɅȺ ȾɇɈɂɃɈɆɗɅɀɊɀɑ ȾɆɓɉȼȾɂȺɑ 'V[[Z MPHJD ** t ȟɄȾɃɋɉɈɆɂɃɔ ɉɘɁɅɂɊɀ ɋɀɑ ɁȾɉɅɈɃɉȺɊɕȺɑ ɏɘɇɀɑ ɊɋȺɁȾɉɒ ɊɋɈɌɑ ο$ t Μοναδικό σύστημα ελέγχου της απόδοσης της ψυκτικής μονάδας με ηλεɃɋɉɈɆɂɃɈɘɑ ȺɂɊɁɀɋɔɉȾɑ $6$ 4ZTUFN t ȜɂɒȼɆɐɊɀ ɋɀɑ ɄȾɂɋɈɌɉȼɕȺɑ ɅɓɊɐ -&% t ȝɊɐɋȾɉɂɃɗ ɍɐɋɂɊɅɗ -&% ɅȾ ȺɂɊɁɀɋɔɉȺ ɌƇɓɉɌɁɉɀɑ ȺɃɋɂɆɈȻɈɄɕȺɑ t ȨɂɊɋɈƇɈɕɀɊɀ ɊɘɅɍɐɆȺ ɅȾ ɋɈ ƇɉɗɋɌƇɈ ƇɈɂɗɋɀɋȺɑ *40 ɃȺɂ ƇȾɉɂȻɒɄɄɈɆɋɈɑ *40 t ȝƇɂȻȾȻȺɂɐɅɓɆȺ ɋɀɆ ƇɂɈ ɎȺɅɀɄɔ ɃȺɋȺɆɒɄɐɊɀ ενέργειας.

Από την Dometic, εισάγει και διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα στην ελληνική αγορά η Αφοι Πολυεύθυμος Σαμαράς τη σειρά proSafe των Dometic NJOJ4BGFT ȟ ɊȾɂɉɒ QSP4BGF ȾɕɆȺɂ ƇɈɄɘ φιλική στο χρήστη και ειδικά σχεδιασμένη για να προσφέρει μέγιστη ασφάλεια.

Άλλα Προϊόντα Εκτός από τα miniBars και τα miniSafes της Dometic, η εταιρία Αφοί Σαμαράς διαθέτει στην εγχώρια αγορά μία μεγάλη ποικιλία από προϊόντα «επώνυμων» κατασκευαστών, όπως: t 5ɈɌɑ ȾɄȻȾɋɂɃɔɑ ɃȺɋȺɊɃȾɌɔɑ ɊɋȾȼɆɐɋɔɉȾɑ ɅȺɄɄɂɚɆ ɋɈɕɎɈɌ 7BMFSB Οι στεγνωτήρες διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία για τοποθέτηση στο μπάνιο, στο δωμάτιο ή στο συρτάρι. Είναι εξαιρετικά αξιόπιστοι, ασφαλείς και δοκιμασμένοι. t ȫɈɌɑ ɊɋȾȼɆɐɋɔɉȾɑ ɅȺɄɄɂɚɆ ɋɈɕɎɈɌ ɃȺɂ ɎȾɉɂɚɆ ɋɀɑ ȼȺɄɄɂɃɔɑ ȾɋȺɂɉɕȺɑ +7% t ȫȺ ƇɋɌɊɊɗɅȾɆȺ ɊɌɊɋɔɅȺɋȺ ɊɂȽȾɉɚɅȺɋɈɑ ɋɀɑ ɈɄɄȺɆȽɂɃɔɑ ȾɋȺɂɉɕȺɑ #FOUMFZ ɂȽɂȺɕɋȾɉȺ ȺɊɍȺɄɔ ɃȺɁɚɑ ɋɈ ɊɕȽȾɉɈ ɊȻɔɆȾɂ ȺɌɋɗɅȺɋȺ ɗɋȺɆ δεν χρησιμοποιείται για 30 δευτερόλεπτα και επαναλειτουργεί μόλις χρησιμοποιηθεί. t ȤȾȼȾɁɌɆɋɂɃɈɘɑ ɃȺɁɉɓɍɋȾɑ t ȜɕɊɃɈɌɑ ɊȾɉȻɂɉɕɊɅȺɋɈɑ ɃȺɂ ȻɉȺɊɋɔɉȾɑ ɋɀɑ +7% t ȨɋɌɊɊɗɅȾɆȾɑ ȻɒɊȾɂɑ ȺƇɈɊɃȾɌɚɆ ɇɘɄɂɆȾɑ ɔ ɅȾɋȺɄɄɂɃɓɑ t ȪɂɍɗɆ ɃȺɂ ȺɅƇɈɘɄȾɑ ɃɉɓɅȺɑ ɋɀɑ ȺɌɊɋɉɂȺɃɔɑ ȾɋȺɂɉɕȺɑ ,BZTFS t ȯɌȼȾɕȺ ɌȼɉȺȾɉɕɈɌ ɋɀɑ ɊɈɌɀȽɂɃɔɑ ȾɋȺɂɉɕȺɑ 4*#*3 %PNFUJD t ȢɒȻȾɑ ƇȺɄȺɕɐɊɀɑ ɃȺɂ ɊȾɉȻɂɉɕɊɅȺɋɈɑ ɃɉȺɊɂɚɆ %PNFUJD ◊

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

51


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέα τάση στο μαγείρεμα από την Xenex Α.Ε.

Τις πολλαπλές γαστρονομικές δυνατότητες που προσφέρουν τα προϊόντα της FusionChef by Julabo στο σύγχρονο επαγγελματία, παρουσίασε η εταιρία Xenex Α.Ε. σε συνεργασία με τον κ. Χριστόφορο Πέσκια και το ΠBox Cookery, στην Κηφισιά. Η παρουσίαση της Xenex, με τίτλο: «Sous Vide: η νέα τάση στο μαγεί-

την προετοιμασία του μενού με τα προϊόντα FusionChef.

ρεμα» ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στην

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν σημαντικές προσωπικότητες από τον

επιχείρηση, η αξιοποίηση του προϊόντος FusionChef.

χώρο της υψηλής μαγειρικής, όπως ο κ. Λευτέρης Λαζάρου (εστι-

Η καινοτομία του προϊόντος έγκειται στο γεγονός ότι το φαγητό μαγει-

ατόριο Βαρούλκο), ο κ. Αστέριος Κουστούδης (ξενοδοχείο Grande

ρεύεται σε ειδικές πλαστικές σακούλες, μέσα στο νερό (μέθοδος Sous

Bretagne), ο κ. Μιχάλης Ντουνέτας (εστιατόριο Baraonda και Ακρω-

Vide ή «σε κενό αέρος»), προσφέροντας ευελιξία και λειτουργικότητα

τήρι), ο κ. Μανώλης Ασλάνογλου (εστιατόριο Gaspar), ο κ. Γιάννης

στην κουζίνα. Με τη μέθοδο αυτή τα φαγητά διατηρούνται σε άριστη

Μανίκης (ξενοδοχείο Hilton), ο κ. Αλέξανδρος Φουρούλης (εστιατό-

ποιότητα, χωρίς να χάνουν τους χυμούς τους και το βάρος τους, ενώ

ριο Μάνη-Μάνη), ο κ. Άρης Καλλιπολίτης (εστιατόριο Baltazar), ο κ.

παράλληλα γίνεται καλύτερη διαχείριση των τροφίμων, μειώνοντας

Μιχάλης Νούρλογλου και πολλοί άλλοι.

σημαντικά τις όποιες απώλειες. Ταυτόχρονα, είναι απόλυτα ασφαλές

Η Xenex, εδώ και 42 χρόνια, διαθέτει στην ελληνική αγορά προηγμένα

και αξιόπιστο, προσδίδοντας νέα διάσταση στην έννοια της Sous

προϊόντα και υπηρεσίες που υποστηρίζουν τους επαγγελματίες και

Vide μαγειρικής.

δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους. Η έμπειρη ομάδα της Xenex είναι

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Χριστόφορος Πέσκιας μαζί

πάντα στη διάθεση τους, για να προτείνει τις καλύτερες λύσεις που θα

με τους δύο έμπειρους executive chefs της Xenex, επιμελήθηκαν όλη

δώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε επιχείρηση. ◊

52 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


!"#$ # % &'($)*)$#+(% ,&"$-),. &)'' % /).) /#" )/0% ".!"&)+$#. !"# "/ %" %!) +"' %/" %"%

"12 1234 5 3467898:;< =:>74 32?8 <1@2?A15

Εμείσ στη SYSCO πιστεύουμε σε μια πιο προσωπική και πιο φιλική συνεργασία. Για το λόγο αυτό, επενδύουμε συνεχώσ στην εμπειρία και στην τεχνογνωσία των ανθρώπων μασ ώστε να παρέχουμε, άμεσα και τη στιγμή που τισ χρειάζεστε, τισ ολοκληρωμένεσ λύσεισ και εφαρμογέσ που μόνο εμείσ μπορούμε να σασ προσφέρουμε. Με σταθερότητα, συνέπεια, επαγγελματισμό, πίστη στον άνθρωπο και στισ ξεκάθαρεσ συμφωνίεσ, η SYSCO είναι ο συνεργάτησ που αξίζετε. B99A?34 5 C8D94>E ?<F 4;7<> C8D94>E G<F

( 41>38GH 38D I478C864><J8K 98:>?G>J8K

!8 7=8 L>9>J2 98:>?G>J2 :>< G4G87AG=7< I478C864;<

( <129D35 9K?5 :>< 357 4?3;<?5

L=?8D . %GK@75 "MH7< !59


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο κόσμος της ORLOFF SPA

Από τη δημιουργία των αρωμάτων της ORLOFF, το 1989, στην ORLOFF SPA, το 2000. Μία αξιόλογη πορεία στο χώρο ευρύτερα των καλλυντικών, την οποία διαδέχεται μία εξίσου δυναμική πορεία στο χώρο του ξενοδοχειακού SPA και των επιλεγμένων ινστιτούτων αισθητικής. ORLOFF SPA. Η εταιρία που έχει συνδέσει το όνομά της με τη δημιουργία, την οργάνωση και την άψογη λειτουργία χώρων Spa. Η πετυχημένη και άκρως επαγγελματική πορεία της ORLOFF SPA, καταξιώνεται με την εμπιστοσύνη να εκπροσωπήσει στην Ελλάδα μοναδικά ονόματα διεθνούς κύρους και υψηλής αναγνωρισιμότητας, όπως την Valmont στο Anti-age, την Algoane στο Thalasso-Spa, την Cinq Mondes στην αρωματοθεραπεία-μασάζ και την Anne Semonin στην εξατομικευμένη περιποίηση προσώπου και σώματος.

Οι υπηρεσίες Η ORLOFF SPA δεν είναι απλώς μία εταιρία εμπορίας φημισμένων διεθνώς ονομάτων καλλυντικών για SPA. Οι υπηρεσίες της εξαπλώνονται σε όλο το φάσμα της δημιουργίας, οργάνωσης και άψογης λειτουργίας των SPA, είτε στο ξενοδοχείο είτε στο ινστιτούτο αισθητικής. Διαθέτει τεχνογνωσία, εμπειρία, αλλά πάνω από όλα εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει:

Boutique Hotel, Art Hotel, κ.λπ.. t ȪɋɀɆ ȾƇɂɄɈȼɔ ɃȺɂ ȾɃƇȺɕȽȾɌɊɀ ɋɈɌ ƇɉɈɊɐƇɂɃɈɘ ɋɐɆ 41" Οργανώνει με σύγχρονο επιστημονικό τρόπο τις διάφορες ειδικότητες, όπως διαιτολόγους, δασκάλους γιόγκα, μασέρ, αισθητικούς, υπεύθυνους για υδροθεραπείες, στα πλαίσια λειτουργίας του συγκεκριμένου SPA και παράλληλα εξασφαλίζει την συνεχή εκπαίδευσή τους στις θεραπείες και στα προϊόντα των φημισμένων εταιριών που αντιπροσωπεύει. t Ȫɋɂɑ ƇɉɈɐɁɀɋɂɃɓɑ ȾɆɓɉȼȾɂȾɑ ɋɈɌ 41" Διαμορφώνει συγκροτημένο πλάνο προωθητικών ενεργειών για το SPA, στα πλαίσια της στρατηγικής marketing του ξενοδοχείου. Το πλάνο προβλέπει τακτικές επισκέψεις, αναλύσεις και επεξηγήσεις με το δυναμικό marketing των ξενοδοχείων.

Τα προϊόντα t 7BMNPOU ȤȾ ɆȾɉɗ ɋɐɆ ȨȺȼȾɋɚɆɐɆ ɋɐɆ ȱɄƇȾɐɆ Η ORLOFF SPA και η Valmont προχώρησαν, σε μία κορυφαία συνεργασία, προς όφελος των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών Spa που προσφέρονται στους πελάτες.

t Ȫɋɀ ȽɂȺɅɗɉɍɐɊɀ ɋɈɌ ɅɈɆɋɓɄɈɌ 41"

Η Valmont, βασισμένη στην ιατρική παράδοση της ομώνυμης κλινικής της Ελβετίας, προσφέρει την πιο πολυτελή και αποτελεσματική περιποίηση αντιγήρανσης. Τα πολύτιμα συστατικά HP DNA και RNA, το Νερό των Παγετώνων των Άλπεων, τα φυτικά εκχυλίσματα του Αλπικού Κήπου είναι οι μοναδικές πηγές της δημιουργίας των καλλυντικών της.

Προτείνει σύμφωνα με τις ανάγκες του χώρου και την ιδιαιτερότητα του ξενοδοχείου, ως Business/City SPA, Resort/Leisure Complex ή

Η Valmont, χάρη στη χρήση του DNA, με τα προϊόντα της, επιδρά στην επιδερμίδα και την καθιστά ικανή να αμυνθεί κατά των παρα-

t Ȫɋɀ ɄȾɂɋɈɌɉȼɂɃɔ ȽɂȺɉɉɘɁɅɂɊɀ ɎɚɉɐɆ 41" Προτείνει συγκεκριμένη αρχιτεκτονική διαρρύθμιση και αριθμό δωματίων περιποίησης, με τον ανάλογο, εξοπλισμό και τη γενικότερη διακόσμηση του χώρου.

54 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ γόντων που προκαλούν τη γήρανση. Η εξειδίκευσή της στη «μάχη» κατά του χρόνου με τα προϊόντα αιχμής Nature by Valmont διεγείρει τη νεότητα και τη φρεσκάδα του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται και σαν «Ο Μάγος του Χρόνου». t "MHPBOF ȤȾ ɍɘɃɂȺ ɃȺɂ ɁȺɄȺɊɊɂɆɗ ɆȾɉɗ Η ORLOFF SPA παρουσιάζει την Algoane, εξειδικευμένη εταιρία παγκοσμίως σε προϊόντα θαλασσοθεραπείας, από φύκια και θαλασσινό νερό της Βρετάνης, τα οποία προσφέρουν ευεξία και αναζωογόνηση στο νου και το σώμα. Η εταιρία έχει δημιουργήσει και παρέχει ένα πλούσιο «μενού» θεραπειών προσώπου και σώματος για χαλάρωση, ενυδάτωση, σύσφιξη και αδυνάτισμα. Μάλιστα, αποκλειστική δημιουργία της αποτελεί το ειδικό πρόγραμμα Marine Waves, με μασάζ που αναπαράγει τα κύματα της θάλασσας, βοηθώντας στην καταπολέμηση του στρες. t "OOF 4FNPOJO ȤȾ ȺɂɁɓɉɂȺ ɓɄȺɂȺ ɃȺɂ ɂɎɆɈɊɋɈɂɎȾɕȺ Η ORLOFF SPA έχει προχωρήσει σε μία ακόμη μεγάλη συνεργασία με την Anne Semonin, μία από τις μεγαλύτερες γαλλικές φίρμες, που εδώ και 20 χρόνια πρωτοπορεί συνδυάζοντας μοναδικά τα ιχνοστοιχεία με τα

αιθέρια έλαια. Η Anne Semonin ξεκινά τη φιλοσοφία των καλλυντικών της από μία παραδοχή: κάθε επιδερμίδα είναι μοναδική, είναι ιδιαίτερη. Επομένως, δημιουργεί καλλυντικά σύμφωνα με την ιδιαιτερότητα της επιδερμίδας και του τρόπου ζωής της κάθε γυναίκας. Ουσιαστικά προτείνει την εξατομικευμένη περιποίηση προσώπου και σώματος με τη δημιουργία ειδικού μίγματος που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη επιδερμίδα. Δικαιολογημένα λοιπόν χαρακτηρίζεται ως Haute-Couture SPA. t $JOR .POEFT ȤȾ ɋȾɄȾɋɈɌɉȼɂɃɔ ȽɂȺȽɂɃȺɊɕȺ Η ORLOFF SPA παρουσιάζει μία από τις πλέον φημισμένες μάρκες, την Cinq Mondes. Τα προϊόντα της είναι βασισμένα σε αρχέγονες συνταγές ομορφιάς, αφού χρόνια τώρα μελετά τις παραδόσεις ομορφιάς των αρχαίων πολιτισμών, αναβιώνοντας με σύγχρονο τρόπο τις τελετουργικές διαδικασίες τους. Μασάζ Αγιουβέρδα από την Ινδία, Ταοϊστικό Μασάζ Προσώπου από την Κίνα, Γιαπωνέζικο Μπάνιο. Εξάλλου, τα Spa της Cinq Mondes είναι βραβευμένα από κορυφαία περιοδικά ομορφιάς και αναγνωρισμένους οργανισμούς της σύγχρονης κοσμετολογίας χάρη στην παραγωγή των καλλυντικών της με φυσικά συστατικά και βασισμένη σε βιολογικές αρχές παραγωγής και στο σεβασμό στη φύση. ◊


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ολοκληρωμένα συστήματα μηχανογράφησης για ξενοδοχεία και μονάδες εστίασης Αποκλειστική αντιπρόσωπος για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Βαλκανικές χώρες, μιας ολοκληρωμένης γκάμας εξειδικευμένων προϊόντων λογισμικού για εταιρίες Φιλοξενίας και Εστίασης, αποτελεί η SYSCO Α.Ε..

Με αποκλειστικές συνεργασίες με ηγετικές εταιρίες της παγκόσμιας αγοράς, αλλά και δημιουργία πρωτοποριακού λογισμικού και εφαρμογών, αναπτύσσει διαρκώς έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της αγοράς του Hospitality, προσφέροντας ολοκληρωμένες καινοτόμες λύσεις σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία (όλων των μεγεθών και κατηγοριών) και αλυσίδες ξενοδοχείων, εστιατόρια, καζίνο, πολυχώρους, μαρίνες, καφέ, μπαρ, κ.λπ.. Κλείνοντας φέτος 26 χρόνια συνεχούς επιτυχημένης πορείας, η SYSCO θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον καταξιωμένους, σήμερα, προμηθευτές ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής (Information Technology Integrators) στην αγορά του Hospitality. Με πλήρη εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα και έχοντας να επιδείξει υψηλού επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες, συνέπεια, επαγγελματισμό, σταθερότητα, δέσμευση ικανοποίησης των αναγκών προς τον πελάτη, μπορεί να προτείνει σύγχρονες αλλά και tailor made υλοποιήσιμες λύσεις. Οι εφαρμογές Λογισμικού που προμηθεύει την ξενοδοχειακή αγορά είναι: t $ 3 4 $FOUSBM 3FTFSWBUJPO 4ZTUFN ȼɂȺ ɈɅɕɄɈɌɑ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕɐɆ

t &QJUPNF ȥFU 1.4 ȼɂȺ ɋɈ ɅȾȼɒɄɈ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕɈ ɃȺɂ ɋɈɆ ɗɅɂɄɈ

t &41 4BMFT $BUFSJOH ȼɂȺ ɊɌɆȾȽɉɂȺɃɒ ɃɓɆɋɉȺ ƇɈɄɌɎɚɉɈɌɑ ȾɋȺɂρίες Catering) t "UMBOUJT 5IBMBTTP 41" ȼɂȺ ɃɒɁȾ ȾƇɂɎȾɕɉɀɊɀ 41" ɃɈɅɅɐɋɔɉɂȺ Ƀɓντρα αισθητικής, γυμναστήρια) t F IFSNFT ȼɂȺ POMJOF ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕɐɆ ɃȺɂ ɈɅɕɄɐɆ ɇȾɆɈȽɈχείων) t 3PPN3F[ &[:JFME ȼɂȺ POMJOF ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕɐɆ ɃȺɂ ȽɂȺɊɘɆδεσή τους με τα διεθνή κανάλια πωλήσεων) t &[3.4 3FWFOVF .BOBHFNFOU 4ZTUFN ȼɂȺ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕȺ ƇɈɌ ȺɆȺȿɀτούν τρόπους αύξησης των εσόδων τους)

t .FEBMMJPO 1.4 ȼɂȺ ɋɈ ɅɂɃɉɗ ɃȺɂ ɅȾɊȺɕɈ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕɈ

t (%4 $POOFDU

t &QJLPVSPT 5PVDI 1PJOU ɈG 4BMFT ȼɂȺ ɗɄȾɑ ɋɂɑ ȾƇɂɎȾɂɉɔɊȾɂɑ ȾɊɋɕȺɊɀɑ

t ȤȾȼɒɄɀ ȼɃɒɅȺ ȾɇɈƇɄɂɊɅɈɘ ȾɊɋɕȺɊɀɑ 104 ɃȺɂ ɋȾɉɅȺɋɂɃɒ ȺɊɘɉɅȺ-

t 4PGUPOF &31 'O# ȼɂȺ ȽɂȺɎȾɕɉɂɊɀ ȺƇɈɁɔɃɀɑ ' # ɃȺɂ ȣɈȼɂɊɋɀɉɕɈɌ

56 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

της παραγγελιοληψίας δικής της εισαγωγής. ◊ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ Η ΑΝΕΚ Lines ανανεώνει τη χρυσή χορηγία με τον ποδηλατικό όμιλο ΤΑΛΩΣ Ανανέωσε τη χρυσή χορηγία με τον Ποδηλατικό Όμιλο ΤΑΛΩΣ η ΑΝΕΚ Lines, συνεχίζοντας μια παράδοση στήριξης των διακεκριμένων αθλητών του Συλλόγου, που αριθμεί πάνω από δέκα χρόνια αγαστής συνεργασίας. Επιβραβεύοντας τις προσπάθειες των πρωταθλητών Ελλάδος για το 2011, η ΑΝΕΚ Lines παραμένει συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος του ΤΑΛΩΣ, έως το Μάιο του 2014. Σημειώνεται ότι οι αθλητές του ΤΑΛΩΣ έχουν καταφέρει να κατα- Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, διακρίνεται τρίτος από αριστερά ο πρόεδρος του ΤΑΛΩΣ - ΑΝΕΚ κτήσουν πάνω από 1.500 μετάλλια και κύπελλα, τα τελευταία δέκα LINES, κ. Γ. Κοπανάκης και δίπλα του ο προεδρεύεων αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ LINES, κ. Γ. Κατσανεβάκης χρόνια, κάνοντας υπερήφανους όχι μόνο τους Χανιώτες, αλλά και όλους τους Έλληνες με τις διακρίσεις τους σε τοπικούς, εθνικούς και παγκόσμιους αγώνες. Με θερμά λόγια εκφράστηκαν για την ανανέωση της χορηγίας οι παράγοντες της ομάδας. Ο πρόεδρος του ΤΑΛΩΣ, κ. Γιάννης Κοπανάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω δημοσίως την ευγνωμοσύνη μου στην εταιρία που στάθηκε τα τελευταία χρόνια αρωγός και συνοδοιπόρος στις δύσκολες προσπάθειες του ΤΑΛΩΣ για την κατάκτηση της κορυφής και την εδραίωσή του σ’αυτήν». Ο κ. Κοπανάκης έκλεισε επισημαίνοντας την ιδιαίτερη αξία στήριξης της ΑΝΕΚ στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύει η χώρα. Από αριστερά ο πρόεδρος του ΤΑΛΩΣ - ΑΝΕΚ LINES, κ. Γ. Κοπανάκης και ο προεδρεύεων αντιπρόεδρος Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΤΑΛΩΣ, κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης της ΑΝΕΚ LINES, κ. Γ. Κατσανεβάκης μαζί με τους μικρούς ποδηλάτες του Ομίλου τόνισε τη σημασία της χορηγίας της ΑΝΕΚ Lines για την πραγματοποίηση των ονείρων χιλιάδων αθλητών του Νομού Χανίων, συμπεριλαμβανομένων και των πρωταθλητών του ΤΑΛΩΣ. Επίσης, ο προπονητής της ομάδας, κ. Παναγιώτης Μαρεντάκης, εξήγησε ότι χωρίς τη χορηγία μεταφοράς της ΑΝΕΚ οι ποδηλάτες του ΤΑΛΩΣ, δεν θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στους εκτός Κρήτης αγώνες και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν τόσες διακρίσεις. Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ, κ. Γιώργος Κατσανεβάκης συνεχάρη τους αθλητές του ΤΑΛΩΣ για την επιμονή, το όραμα και την πίστη τους στο ελληνικό, αθλητικό ιδεώδες της ευγενούς άμιλλας, και τους διαβεβαίωσε ότι η ΑΝΕΚ θα είναι αρωγός στις προσπάθειές τους, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και πηγή αισιοδοξίας για όλους τους Έλληνες, καθώς διακρίνονται όχι μόνο για τις επιδόσεις τους, αλλά πρωταρχικά για το ήθος και την παιδεία τους.

Με Green Key βραβεύθηκαν τα τέσσερα ξενοδοχεία της PAP CORP Με το διεθνές βραβείο Green Key Eco Label 2012 του Διεθνούς Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FΕΕ - Foundation for Environmental Education) διακρίθηκαν, για 4η συνεχή χρονιά, τα τέσσερα ξενοδοχεία της PAP CORP. Πρόκειται για το Astoria, το μοναδικό βραβευμένο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, το Alexander the Great Beach Hotel, στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, το Agionissi Resort, στην Αμολιανή και το Xenia, στην Ουρανούπολη. Το Green Key αποτελεί παγκοσμίως σύμβολο ποιότητας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και οικολογικής διαχείρισης των ξενοδοχειακών μονάδων, με Φορέα του Προγράμματος στην Ελλάδα την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Για την απόκτηση του βραβείου, τα τέσσερα ξενοδοχεία PAP CORP αξιολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων του διεθνούς προγράμματος Green Key, για την περιβαλλοντική τους πολιτική και το σύνολο των περιβαλλοντικών ενεργειών και δραστηριοτήτων τους, όπως περιβαλλοντική διαχείριση σε όλους τους τομείς -κατανάλωση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, κατανάλωση νερού, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων προσωπικής καθαριότητας και απορρυπαντικών, ποιότητα προϊόντων διατροφής και μετατροπή των ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου.

58 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αναβάθμιση δύο ξενώνων του ΕΚΚΑ για γυναίκες-θύματα βίας Προγραμματική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, Μαρίας Στρατηγάκη και του προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Παναγιώτη Αλτάνη για την αναβάθμιση δύο ξενώνων του ΕΚΚΑ για γυναίκες-θύματα βίας. Αντικείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας αποτελεί η εξασφάλιση μόνιμης και τακτικής συνεργασίας για την αναβάθμιση και λειτουργία δύο ξενώνων για γυναίκες-θύματα βίας και των παιδιών τους, σε υφιστάμενες κτιριακές υποδομές του ΕΚΚΑ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η ΓΓΙΦ παρέχει τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (Άξονας Ισότητας των Φύλων του ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση») για την αναβάθμιση των ξενώνων, καθώς επίσης και τις κατευθύνσεις ως προς τη μεθοδολογική προσέγγιση της συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας με την οπτική του φύλου και τα πρότυπα εργαλεία που έχει αναπτύξει για την επιμόρφωση των συμβούλων. Το ΕΚΚΑ, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας θα παρέχει ιατροφαρμακευτική και υγειονομική φροντίδα, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικό, ομαδικό και οικογενειακό επίπεδο, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά των φιλοξενουμένων, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες και παιδιά. Επιπλέον, στις φιλοξενούμενες και τα παιδιά τους θα παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και θα διασυνδέονται με αρμόδιους φορείς ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο η αποκατάστασή τους. Οι ξενώνες του ΕΚΚΑ θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 και τα 14 Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ, καθώς και με τα 25 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 ξενώνες των Δήμων, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύ δίκτυο εξήντα μία δομών πανελλαδικά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Η Emirates προσθέτει το Βιετνάμ στο παγκόσμιο δίκτυο προορισμών της Η Emirates, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες διεθνείς αεροπορικές εταιρίες, συνεχίζει την επέκταση του παγκόσμιου δικτύου προορισμών της στη Νοτιοανατολική Ασία, με την προσθήκη της πόλης Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ από τις 4 Ιουνίου 2012. Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία, με την πόλη Χο Τσι Μινχ, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους, να αναγνωρίζεται ως εμπορική πρωτεύουσα. Η Emirates θα χρησιμοποιεί ένα Airbus A330-200 σε διάταξη δύο θέσεων (Οικονομική και Επιχειρηματική) προς το Χο Τσι Μινχ, πόλη που αποτελεί τον 124ο προορισμό της αεροπορικής εταιρίας. Από τις 28 Οκτωβρίου 2012, το δρομολόγιο θα εκτελείται με αεροσκάφος Boeing 777-300 ER σε διάταξη δύο θέσεων. Με κωδικό πτήσης ΕΚ 390, η καθημερινή απευθείας πτήση θα αναχωρεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι στις 09:25 π.μ. και θα φθάνει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Tan Son Nhat στις 19:20 μ.μ.. Η πτήση επιστροφής με κωδικό EK 391 θα αναχωρεί στις 20:50 μ.μ. με ώρα άφιξης στο Ντουμπάι στις 00:45 π.μ. την επόμενη ημέρα. Το αεροσκάφος διαθέτει 27 καθίσματα Διακεκριμένης Θέσης και 251 καθίσματα Οικονομικής Θέσης. «Σε συνέχεια υπογραφής του Μνημονίου Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ του Βιετνάμ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Απρίλιο του 2011, αφοσιωθήκαμε στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου δρομολογίου και η έναρξή του έρχεται σε μία αρκετά σημαντική στιγμή για την αεροπορική εταιρία, καθώς επεκτείνουμε συνεχώς το δίκτυο προορισμών μας», δήλωσε ο Tim Clark, πρόεδρος της Emirates Airlines. «Η Emirates θα προσφέρει στους ταξιδιώτες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη, που είτε ταξιδεύουν για επαγγελματικούς, είτε για λόγους αναψυχής έναν εύκολο τρόπο πρόσβασης στο Βιετνάμ. Η πόλη Χο Τσι Μινχ είναι μία από τις πιο ζωντανές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και είμαστε βέβαιοι ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλές. Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας με το Βιετνάμ κι ευχαριστούμε την Κυβέρνηση αλλά και τις Αεροπορικές Αρχές για την υποστήριξή τους στο λανσάρισμα του νέου δρομολογίου», πρόσθεσε ο κ. Clark.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 59


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ Με Γαλάζιες Σημαίες οι παραλίες στο Skiathos Palace Οι δύο υπέροχες παραλίες Κουκουναριές και Μάραθα που «αγκαλιάζουν» το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Θεσσαλία, το Skiathos Palace στη Σκιάθο, βραβεύτηκαν για μία ακόμη χρονιά με Γαλάζια Σημαία (Blue Flag). Η ακτή Μάραθα αποτελεί τη μοναδική παραλία στη Θεσσαλία όπου η συμμετοχή στο πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες έγινε κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω ακτή, έχει οργανωθεί και διαχειρίζεται από το Skiathos Palace, προσφέροντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και την υποδομή που απαιτούν τα 32 συνολικά αυστηρά κριτήρια του προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες, τα οποία σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ποιότητα των νερών κολύμβησης, την περιβαλλοντική εκπαίδευσηπληροφόρηση-διαχείριση, την προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου, καθώς και με την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις συνολικά τέσσερεις ακτές της Σκιάθου που βραβεύθηκαν με Γαλάζια Σημαία για το 2012, οι συγκεκριμένες δύο βρίσκονται στην ίδια περιοχή του νησιού, ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο Skiathos Palace. Επιπρoσθέτως, το Skiathos Palace, βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το Διεθνές Οικολογικό Βραβείο «Green Key», μετά την αξιολόγηση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), σε συγκεκριμένα οικολογικά κριτήρια και απαιτήσεις. Το Green Key (Πράσινο Κλειδί) είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που απονέμει ένα σήμα οικολογικής ποιότητας (eco label) σε τουριστικές μονάδες που ικανοποιούν τα ανάλογα κριτήρια. Τα κριτήρια εστιάζουν στην περιβαλλοντική διαχείριση της τουριστικής μονάδας και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, και καλύπτουν τομείς που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας, την κατανάλωση νερού, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων προσωπικής καθαριότητας και απορρυπαντικών, την ποιότητα της τροφής και των ποτών, κ.ά.. Στα πλαίσια της πολιτικής του ξενοδοχείου για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών του, το Skiathos Palace έχει ήδη πιστοποιηθεί με τα διεθνή πιστοποιητικά ISO 14001:2004 (Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης), ISO 9001:2008 (τομέας παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών) και ISO 22000:2005 (Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων). Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Skiathos Palace παρά το διστακτικό ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου και τις αρνητικές συγκυρίες, έχει πετύχει να κινείται με υψηλές πληρότητες, καθώς το ξενοδοχείο αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με μοναδικές προσφορές, ειδικές εκπτώσεις και προσιτά πακέτα προς τους πελάτες του για όλη την καλοκαιρινή σεζόν.

Νέα ποικιλία κρασιών στις πτήσεις της easyJet Με μία νέα γκάμα κρασιών ανανεώνει τη λίστα κρασιών της που είναι διαθέσιμη εν πτήση η easyJet, το κορυφαίο δίκτυο αερομεταφορών στην Ευρώπη, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στους επιβάτες της μία καινούργια ποικιλία γεύσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το προηγούμενο λευκό κρασί Louis Mondeville, Cotes de Gascogne, που σερβιριζόταν στα αεροσκάφη της easyJet, κέρδισε πέρσι το πρώτο βραβείο σε τυφλή δοκιμή που οργανώθηκε από την Skyscanner, η οποία πραγματοποιήθηκε από μία διεθνή ομάδα ταξιδιωτών, καθώς και από ειδικούς κρασιών, αναδεικνύοντας στην κορυφή την easyJet σε σχέση με τον ανταγωνισμό άλλων αερογραμμών όπως η Air France, η British Airways και η Emirates. Η νέα ποικιλία κρασιών προσφέρει την ίδια άριστη ποιότητα και γεύση, καθώς παράγεται από τον ίδιο οινοπαραγωγό Louis Mondeville. Μιλώντας για την ανανέωση της λίστας κρασιών, η κα. Sharon Huetson, Strategic Partnership Manager Inflight της εταιρίας, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι με την επιλογή αυτής της καταπληκτικής νέας ποικιλίας κρασιών. Η λίστα κρασιών που επιλέξαμε ανταποκρίνεται σε όλα τα γούστα και αποτελείται από γαλλικά κρασιά του γνωστού βραβευμένου οινοπαραγωγού Louis Mondeville. Πιο συγκεκριμένα, η λίστα κρασιών που προσφέρεται κατά τη διάρκεια των πτήσεών μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα λευκό κρασί Sauvignon Blanc και ένα κόκκινο κρασί Merlot, που παράγονται στην περιοχή Languedoc/Roussillon, της Νότιας Γαλλίας. Μία ακόμη επιλογή είναι το ροζέ κρασί Cotes De Gascogne που παράγεται στη Midi Pyrenees, στα νοτιοδυτικά της χώρας και η γεύση του κρύβει νότες από τριαντάφυλλο. Για τους επιβάτες που προτιμούν τον αφρώδη οίνο, έχουμε επιλέξει έναν ιταλικό Prosecco οίνο, που προσθέτει μία ξεχωριστή «απόλαυση» στη νέα λίστα κρασιών μας». Σημειώνεται ότι, η ένα μπουκαλάκι κρασί 187ml εν πτήση κοστίζει 5 ευρώ, ενώ τα δύο κοστίζουν 8.50 ευρώ.

60 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ Νέα σειρά Enjoy και… enjoy το ρόφημά σας Η Bauscher δίνει μια νέα διάσταση στην απόλαυση ενός ροφήματος ή σνακ μέσα από τη νέα της σειρά Enjoy. Πρόκειται για μια ευφάνταστη συλλογή ειδών με αρμονικές και απαλές καμπύλες, μοντέρνα και διαχρονική, ενώ παράλληλα, χάρη στις ασυνήθιστες γραμμές της, μαγνητίζει το βλέμμα ακόμη και του πιο απαιτητικού χρήστη. Μέσα από τη σειρά Enjoy, η φυσική χάρη και η κομψότητα της πορσελάνης μετουσιώνει ακόμη και την πιο σύντομη γευστική εμπειρία, σε μια ξεχωριστή περίσταση απόλαυσης. Είναι ιδανική για όσους επιθυμούν όχι μόνο να περιποιηθούν τους καλεσμένους τους, αλλά και να τους εκπλήξουν με τον πλέον ευχάριστο τρόπο. Η Bauscher πρωτοτυπεί για ακόμη μια φορά, αποδεικνύοντας πως η αρμονία και η κομψότητα είναι δύο έννοιες που μπορούν να συνδυαστούν άψογα, προσφέροντας ένα ιδανικό αποτέλεσμα. Αυτή η νέα συλλογή αντιπροσωπεύει τις σύγχρονες τάσεις των μοντέρνων καφέ και coffee shops, εξυψώνοντας κάθε ρόφημα, σνακ ή άλλη δημιουργία, μέσα από ένα εξαιρετικό food styling. «Δένει» αρμονικά με κάθε χώρο, αλλά και με κάθε άλλο αντικείμενο πορσελάνης Bauscher. «Αγκαλιάστε» τα είδη, χαρείτε το εύχρηστο σχήμα τους και απολαύστε το ρόφημα σας - «Enjoy!» Για περισσότερες πληροφορίες: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δ. ΣΩΚ.&ΥΙΟΣ ΑΕ - YALCO, Α. Μεταξά 9, 145 64 Κηφισιά, τηλ.: 210 62 99 999, fax: 210 80 00 866, e-mail: athens@yalco.gr

Delta Hotelia: Ηλεκτρονικές κλειδαριές τελευταίας τεχνολογίας Μία ολοκληρωμένη, ποιοτική γκάμα προϊόντων για τον εξοπλισμό ξενοδοχείων διαθέτει στην αγορά η εταιρία Delta Hotelia. Ανάμεσα στα προϊόντα αυτά είναι και η ηλεκτρονική κλειδαριά Wave Mode Suite & Junior, τελευταίας τεχνολογίας RF με ανάγνωση κάρτας από απόσταση (χωρίς επαφή) και με πλήθος ƇɈɂɈɋɂɃɚɆ ɎȺɉȺɃɋɀɉɂɊɋɂɃɚɆ ɗƇɐɑ t ȭɐɋȾɂɆɔ ɓɆȽȾɂɇɀ jEP OPU EJTUVSCx ƇɈɌ ȺɆɒȻȾɂ ɅȾ ɋɈ ƇɒɋɀɅȺ ȾɆɗɑ ɃɈɌɅƇɂɈɘ ɃȺɂ ȺɌɋɗɅȺɋɀ ȺƇȾɆȾɉȼɈƇɈɕɀɊɔ ɋɈɌ ɅȾ ɋɀ ɎɉɔɊɀ ɋɈɌ ȾɊɐɋȾɉɂɃɈɘ ƇɗɅɈɄɈɌ t ȤɀɎȺɆɂɃɔ ƇȺɉɓɅβαση ασφαλείας TSP mechanical override σε περίπτωση ανάγκης, με τρία αριθμημένα μηχανικά κλειδιά ƇɈɌ ȽȾɆ ȺɆɋɂȼɉɒɍɈɆɋȺɂ t ȨȺɉɈɎɔ ȾɆɓɉȼȾɂȺɑ ȺƇɗ ɋɉȾɂɑ ȺɄɃȺɄɂɃɓɑ ɅƇȺɋȺɉɕȾɑ ɋɘƇɈɌ șș ȽɂɒɉɃȾɂȺɑ ɋɉɂɚɆ ɎɉɗɆɐɆ t ȤɆɔɅɀ ɃɄȾɂȽȺɉɂɒɑ ȺɆɈɂȼɅɒɋɐɆ ȼɂȺ ɄɗȼɈɌɑ ȾɄɓȼɎɈɌ t ȨɌɉɒɆɋɈɎɀ ɅȾ ƇɂɊɋɈƇɈɕɀɊɀ ' ɄȾƇɋɚɆ t ȝɇɐɋȾɉɂɃɈɘ ɎɚɉɈɌ BMM XFBUIFS WFSTJPO ɀ ɅɈɆȺȽɂɃɔ ɃɄȾɂȽȺɉɂɒ ɅȾ ƇɂɊɋɈƇɈɕɀɊɀ ȺɆɋɈɎɔɑ *1 Για περισσότερες πληροφορίες: DELTA HOTELIA, Λεωφ. Κηφισσού 6, 122 42 Αιγάλεω, τηλ.: 210 34 10 306 - 8, fax: 210 34 10 290, e-mail: info@delta-hotelia.gr, www.delta-hotelia.gr

HORECO: Ολοκληρωμένες λύσεις για απολαυστικές βάφλες στο λεπτό Μία πλήρη σειρά από συσκευές υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, για τον εξοπλισμό χώρων μαζικής εστίασης διαθέτει στην αγορά η HORECO. Ανάμεσά τους και οι συσκευές ψησίματος βάφλας. Κατάλληλες για αφράτες, καλοψημένες βάφλες, σε διάφορα σχήματα. Παράλληλα, η εταιρία διαθέτει και έτοιμο μίγμα για βάφλες, για να μπορείτε να τις προσφέρετε στους πελάτες σας, όλες τις ώρες της ημέρας, εύκολα και γρήγορα, αφού για την παρασκευή τους χρειάζεται να προσθέσετε μόνο νερό. Με το ίδιο μείγμα μπορείτε να φτιάξετε νόστιμες κρέπες και αφράτα pan cakes. ΔιατίɁȾɋȺɂ ɊȾ ɃɂȻɚɋɂɈ ɅȾ ɊȺɃɈɘɄȾɑ ȻɒɉɈɌɑ LHS ȟ ɃɒɁȾ ɊɌɊɃȾɌȺɊɕȺ ƇȾɉɂɓɎȾɂ LHS και το κιβώτιο αποδίδει 160 βέλγικες βάφλες, ζεστές, αφράτες και με πλούσιο άρωμα βανίλιας! Για περισσότερες πληροφορίες: HORECO O.E., Π. Ράλλη 55, 177 78 Ταύρος, τηλ.: 210 34 74 988, 210 34 17 016, fax: 210 34 14 237, e-mail: horeco@horeco.gr, www.horeco.gr

62 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΜΠΡΕΝΤΑΣ Ε.Π.Ε.: Επαγγελματικές πισίνες με προκατασκευασμένα πάνελ Ακολουθώντας πιστά τις αξίες της ανάπτυξης και της προόδου, η εταιρία ΜΠΡΕΝΤΑΣ ΕΠΕ ανανεώνει και εμπλουτίζει διαρκώς την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει, προμηθεύοντας την αγορά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σε προϊόντα πισίνας, επεξεργασίας νερού, αντλιών, πυροσβεστικών συστημάτων, κ.ά.. Στην αγορά της πισίνας δραστηριοποιείται από το 2001 ως Crystal Blue, κατασκευάζοντας πισίνες σε όλη την Ελλάδα. Η πισίνα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτή με προκατασκευασμένα Panel και εσωτερική μεμβράνη αδιαβροχοποίησης Liner, που παρέχει απόλυτη στεγανότητα και διατίθεται σε πολλούς χρωματισμούς και σχέδια, ενώ συνοδεύεται από πλήθος παραλλαγών και αξεσουάρ. Πισίνες αυτού του είδους, κατασκευάζονται στο εξωτερικό για πάνω από 25 χρόνια, με τεράστια επιτυχία. Κάποια από τα πλεονεκτήματά τους είναι η πολύ καλή μηχανική αντοχή, σε συνδυασμό με την ελαστικότητα της όλης κατασκευής, που την καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτική σε περιπτώσεις σεισμού, η κατά πολλή λιγότερη χρήση μπετόν και η τάχιστη κατασκευή, αφού ολοκληρώνεται σε, περίπου, 10 εργάσιμες ημέρες. Οι εγγυήσεις της κατασκευής περιλαμȻɒɆɈɌɆ ɎɉɗɆɂȺ ȾȼȼɘɀɊɀ ɊɃȾɄȾɋɈɘ ɃȺɂ ɎɉɗɆɂȺ ȾȼȼɘɀɊɀ -JOFS ȫȺ ɊɎɓȽɂɒ ɋɀɑ ɃȺɄɘƇɋɈɌɆ ɃȺɂ ɋɈɌɑ ƇɂɈ ȺƇȺɂɋɀɋɂɃɈɘɑ ɃȺɂ ɗɊɈ ȼɂȺ τις τιμές, είναι πραγματική πρόκληση. Για όσους προτιμούν μία παραδοσιακή πισίνα από μπετό, η εταιρία διαθέτει ειδικά panel που χυτεύονται για οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος. Η ΜΠΡΕΝΤΑΣ ΕΠΕ, εκτός από το τμήμα πωλήσεων-προώθησης, διαθέτει και τμήμα συναρμολόγησης-κατασκευής, το οποίο υποστηρίζει και το service των προϊόντων. Όλα τα τμήματα είναι στελεχωμένα από έμπειρους μηχανικούς και ειδικευμένα συνεργεία. Τα προϊόντα της ΜΠΡΕΝΤΑΣ ΕΠΕ συναντώνται σε πολυάριθμα μεγάλα ελληνικά έργα. Για περισσότερες πληροφορίες: ΜΠΡΕΝΤΑΣ ΕΠΕ, Νέα Μοναστηρίου 35, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 55 00 00-1-2, fax 2310 55 90 03, www.brentas.gr, e-mail: info@brentas.gr

NetSemantics Α.Ε.: Εγκατάσταση του λογισμικού nsTravel2009 Η NetSemantics Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία την εγκατάσταση του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού λογισμικού συστήματος nsTravel2009 στην Kavalieroviajes, με στόχο την αυτοματοποίηση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών του τουριστικού οργανισμού. Το έργο είχε ως αντικείμενο την εγκατάσταση της εξειδικευμένης πλατφόρμας nsTravel2009 (ERP & on-line Booking Engine), η οποία είναι σχεδιασμένη για τουριστικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους που δραστηριοποιούνται στους τομείς του εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού, στα συνέδρια - incentives και τις μεταφορές (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, οδικές). Για περισσότερες πληροφορίες: NETSEMANTICS S.A., Σκρα 3Α, 176 73 Καλλιθέα, τηλ.: 210 82 56 440, 211 11 39 420-421, fax: 210 82 56 441, www.netsemantics.gr

Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ: Εντυπωσιακές προτάσεις για την επίπλωση δωματίων Στην αγορά του επίπλου εισήλθε η εταιρία Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ, διευρύνοντας την προϊοντική της γκάμα και το φάσμα των επιλογών που προσφέρει στους πελάτες της. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εταιρία προσφέρει μία ολοκληρωμένη ποικιλία επιλογών για τον εξοπλισμό ξενοδοχείων και μονάδων φιλοξενίας. Στις προτάσεις της για την επίπλωση δωματίων ξενοδοχείων είναι και το εικονιζόμενο μοντέλο Αριάδνη, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Το αντίθετο. Το πραγματικά πολύ εντυπωσιακό κεφαλάρι, με το «προχωρημένο» design, τον επιβλητικό όγκο και το χρυσό του χρώμα, αποτελεί μία εκεντρική πρόταση. Για περισσότερες πληροφορίες: Α. Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΕΠΕ, Άργους 16 & Μάκρης, 187 55 Κερατσίνι, τηλ.: 210 40 10 600-3, fax: 210 40 10 604, e-mail : angelako@otenet.gr, www.agelakos.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 63


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ Η Suitel δημιουργεί ένα «πράσινο» τουριστικό καλλυντικό προϊόν Η Suitel παγιώνει τη δέσμευση και την αφοσίωσή της στην υιοθέτηση πράσινης πρακτικής στα ξενοδοχεία, λανσάροντας πρώτη, μία καινοτόμο οργανική σειρά περιποίησης προσώπου και σώματος, με την ονομασία N-Ki (από τις λέξεις Ν=Natural και ΚΙ= ζωτική ενέργεια στην Ιαπωνική κουλτούρα). Η νέα σειρά είναι πιστοποιημένη από τους παγκόσμιους ηγετικούς φορείς &$0$&35 $04.&#*0 ȽȾɆ ƇȾɉɂɓɎȾɂ ɎɀɅɂɃɒ QBSBCFOT ɊɂɄɂɃɗɆȾɑ ɎɉɐɊɋɂɃɒ (.0 T ȽȾɆ ȾɕɆȺɂ δοκιμασμένη σε ζώα, ενώ είναι απολύτως δερματολογικά ελεγμένη, καθιστώντας την έτσι πιο φιλική από ποτέ, τόσο για τον καταναλωτή, όσο και για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός δραστικών και αγνών συστατικών της σειράς, από εκχυλίσματα ανθών όπως: φασκόμηλου, πορτοκαλιού, βάλσαμου λεμονιού, δεντρολίβανου και ευκάλυπτου, παράγονται από την απόσταξη συμπυκνωμένων αρωματικών ελαίων, πολύ πλούσια σε ιχνοστοιχεία και αναζοωγονητικά συστατικά, ικανά να προσφέρουν σε κάθε φιλοξενούμενο, όλα τα πολύτιμα ευεργετήματά τους. Ένα μοναδικό «πράσινο» τουριστικό καλλυντικό προϊόν, βασισμένο σε συνθέσεις φυσικές 95%, από οργανικές φάρμες, αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας. ȟ ɊȾɂɉɒ ȥ ȢJ ȽɂȺɁɓɋȾɂ ƇɉɈɖɗɆɋȺ ɊȾ ɅƇɈɌɃɒɄɂȺ ɋɐɆ NM ɅȾȼɓɁɀ ɊȺƇɈɌɆɂɚɆ H ɃȺɂ H ƇɉɈɖɗɆɋȺ ɊȾ FDPQVNQT ɋɐɆ NM και δίσκο παρουσίασης από βιοδιασπώμενο υλικό. Για ξενοδόχους με «πράσινο όραμα», η N-Κi αποτελεί το «διαβατήριο» της οικολογικής συνείδησης, με απόλυτο σεβασμό στον περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο φιλοξενούμενο. Για περισσότερες πληροφορίες: SUITEL Α.Ε., Παλλήνης 38, 145 64 N. Κηφισιά, τηλ.: 210 80 76 523, fax: 210 62 08 683, e-mail: info@suitel.gr

Αστραφτερό ανθρακί επιλέγει η Kärcher για τα επαγγελματικά της μηχανήματα καθαρισμού Ανθρακί, το χρώμα της τεχνολογίας, πολύ πιο διακριτικό και περισσότερο ανθεκτικό στους ρύπους, εξασφαλίζοντας διαρκώς λαμπερή και καθαρή εμφάνιση, θα έχουν στο μέλλον όλα τα μηχανήματα της επαγγελματικής σειράς της Kärcher. Τα οφέλη του νέου ανθρακί χρώματος του περιβλήματος συμπληρώνονται από μια σειρά χρήσιμων τεχνικών χαρακτηριστικών. Το ανθρακί αναδεικνύει τη λάμψη άλλων χρωμάτων. Έτσι, τονίζονται τα έγχρωμα στοιχεία, τα οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι ευκολότερο να εντοπιστούν και να τραβήξουν την προσοχή. Το ενδεχόμενο σύγχυσης είναι πρακτικά αδύνατο. Νέες οδηγίες λειτουργίας με χρωματική κωδικοποίηση εξασφαλίζουν αξεπέραστη ευκολία λειτουργίας και συντήρησης. Όλα τα όργανα χειρισμού, που είναι σημαντικά για τη διαδικασία καθαρισμού, θα έχουν κίτρινο χρώμα: από το διακόπτη έλξης και τις συνδέσεις των σωλήνων μέχρι το ρυθμιστή τόξου. Όλα τα στοιχεία συντήρησης και επισκευής θα έχουν ανοιχτό γκρι χρώμα: συντήρηση μπαταρίας, αντικατάσταση βούρτσας, αντικατάσταση φίλτρου, κ.λπ.. Για περισσότερες πληροφορίες: KÄRCHER AEE Συστήματα Καθαρισμού, Κωνσταντινουπόλεως & Νικηταρά 31-33, Αχαρναί, τηλ.: 210 23 16 153 (12 γραμμές), fax: 210 23 16 159.

Κατσαρολικά με την υπογραφή Paderno Από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προϊόντων ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η εταιρία ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ παρουσιάζει τη νέα σειρά από κατσαρόλες, 1.000, του οίκου Paderno. Κατσαρόλες, κατάλληλες να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε εστία: γκαζιού, ηλεκτρική, κεραμική και μέχρι 50cm μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επαγωγική. Εξωτερικά και εσωτερικά έχουν σατινέ γυάλισμα, προστατευτική άκρη για να μην στάζουν, κούφια χέρια με κρύο αέρα για να μην καίγεται όποιος χρησιμοποιεί το σκεύος. Ο πάτος είναι θερμομονωτικός. Όλα τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα κατά NSF. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΦΟΙ ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ, Θεσσαλονίκης 100, Μοσχάτο, τηλ.: 210 95 77 180, www.kiourtzoglou.gr

64 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ: Γαλλικός, πρωτότυπος στεγνωτήρας χεριών JVD Επαναστατικός, τόσο σε σχεδιασμό όσο και σε λειτουργία, ο SWEEPER εισάγεται και προωθείται ɊɋɀɆ ȺȼɈɉɒ ɋɀɑ ȝɄɄɒȽȺɑ ȺƇɗ ɋɀɆ ȾɋȺɂɉɕȺ șȭȧȡ ȪșȤșȩș ȾƇɕɊɀɅɈ ȺɆɋɂƇɉɗɊɐƇɈ ɋɀɑ ȼȺɄɄɂɃɔɑ +7% στη χώρα μας. Πρόκειται για μια συσκευή στεγνώματος χεριών, η οποία, αντίθετα με τις άλλες βασίζεται στη μεγάλη ταχύτητα του αέρα που απομακρύνει την υγρασία από τα χέρια και όχι στην υψηλή θερμοκρασία και την εξάτμιση της υγρασίας. Το αποτέλεσμα είναι τα χέρια να στεγνώνουν σε 10-15 δευτερόλεπτα με ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (<0,05 € ανά 100 στεγνώματα!). Τα χέρια μπαίνουν σε εσοχή, ένας αισθητήρας υπέρυθρης ακτινοβολίας ανιχνεύει την ύπαρξη των χεριών ɃȺɂ ɇȾɃɂɆɒ ɋɀ ɄȾɂɋɈɌɉȼɕȺ ɋɈɌ ɊɋȾȼɆɐɋɔɉȺ ȟ ɉɈɔ ɋɈɌ ɁȾɉɅɈɘ ȺɓɉȺ ɅȾ ɋȺɎɘɋɀɋȺ ɎɄɅ ɚɉȺ ɂȽȺɆɂκά κατανεμημένη, «αποξέει» την υγρασία από τα χέρια και η σταγόνες οδηγούνται σε ειδικό δοχείο στο κάτω μέρος του στεγνωτήρα, που είναι αποσπώμενο για να καθαρίζεται εύκολα διατηρώντας το χώρο τελείως στεγνό και καθαρό. Ο στεγνωτήρας σταματά με την απομάκρυνση των χεριών. Η συσκευή είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς έχει ισχύ μόνο 1650 W (μοτέρ 650W, αντίσταση 1000W) και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας (υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης της αντίστασης και στεγνώματος των χεριών με κρύο αέρα σε 20 δευτερόλεπτα). Είναι πολύ εύκολο και σταθερό στην τοποθέτηση, στη χρήση και στον καθαρισμό. ȫɈ 4XFFQFS ɂɃȺɆɈƇɈɂȾɕ ƇɄɔɉɐɑ ɋɂɑ ȝɌɉɐƇȺɖɃɓɑ ƇɉɈȽɂȺȼɉȺɍɓɑ ȺɊɍɒɄȾɂȺɑ ɃȺɂ ɓɎȾɂ ȻȺɁɅɗ ƇɉɈɊɋȺɊɕȺɑ *1 ȟ ȽɂɒɉɃȾɂȺ ɋɀɑ ȾȼȼɘɀɊɔɑ ɋɈɌ ȾɕɆȺɂ ɎɉɗɆɂȺ ȟ +7% ȾȽɚ ɃȺɂ ɎɉɗɆɂȺ ȾɕɆȺɂ ɓɆȺɑ ȺƇɗ ɋɈɌɑ ɅȾȼȺɄɘɋȾɉɈɌɑ ɃȺɋȺɊɃȾɌȺɊɋɓɑ ƇȺȼɃɈɊɅɕɐɑ ɊȾ ɊɋȾȼɆɐɋɔɉȾɑ ɎȾɉɂɚɆ ɅȺɄɄɂɚɆ ɃȺɂ ƇɈɄλών άλλων συσκευών ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., Αναξιμάνδρου 73, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 321090-1, fax: 2310 321090, e-mail polief96@otenet.gr

ART LINE: H Τέχνη στο έπιπλο Εισάγοντας στην ελληνική αγορά ξεχωριστά «κομμάτια» επίπλων, με ιδιαίτερο στυλ, από κορυφαία εργοστάσια του εξωτερικού, η Art Line, ξεχωρίζει στον οικιακό και επαγγελματικό εξοπλισμό επίπλων. Το εικονιζόμενο μοντέλο κρεβατοκάμαρας ξεχωρίζει για τη λιτή γραμμή και το μοντέρνο ύφος του. Από δρυ, σε χρώμα βέγκε και με λεπτομέρειες από αλουμίνιο, η συγκεκριμένη κρεβατοκάμαρα «κλέβει» με την πρώτη ματιά τις εντυπώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες: ART LINE, 1ο χλμ. Άργους – Ναυπλίου, 212 00 Άργος, τηλ.: 27510 62 672 και 27510 69 401-3, fax: 27510 67 457, e-mail: info@artline.gr, www.artline.gr

Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Π.Ε.: Για γνήσιο espresso μηχανές La Cimbali șƇɈɃɄȾɂɊɋɂɃɗɑ ȺɆɋɂƇɉɗɊɐƇɈɑ ɊɋɀɆ ȝɄɄɒȽȺ ɋɈɌ ɂɋȺɄɂɃɈɘ ɈɕɃɈɌ -B $JNCBMJ ɀ ȾɋȺɂɉɕȺ ȥ țȝȰȩțȧȨȧȬȣȧȪ ȝ Ȩ ȝ ɅȾ ɎɉɈɆɀ ȾɅƇȾɂɉɕȺ στο χώρο του καφέ και των ειδών μαζικής εστίασης, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει στην ελληνική αγορά εστίασης τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογικά, ποιοτικά και αισθητικά μηχανές καφέ. Για γνήσιο, ιταλικό espresso, με άριστη γεύση και άρωμα, μηχανές espresso La $JNCBMJ ɅȾ ɋɀɆ ɌƇɈɊɋɔɉɂɇɀ ɋɀɑ ȥ țȝȰȩțȧȨȧȬȣȧȪ Η εταιρία παρέχει 24ωρη τεχνική υποστήριξη, με γνήσια ανταλλακτικά και εξειδικευμένους τεχνικούς εκπαιδευμένους στην Ιταλία, που με γνώσεις ɃȺɂ ɅȾɉɒɃɂ ȽɂȺɋɀɉɈɘɆ ɊȾ ɒɉɂɊɋɀ ɃȺɋɒɊɋȺɊɀ ɋɀɆ ɃȺɂɆɈɘɉɂȺ ɊȺɑ -B $JNCBMJ Για περισσότερες πληροφορίες: Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Π.Ε., Σουλίου 44, 173 42 Αγ. Δημήτριος, τηλ.: 210 99 65 026 και 210 99 66 026, fax: 210 99 68 760, e-mail: sales@georgopoulos.com.gr, www.cimbali.gr, www.georgopoulos.com.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 65


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ Καιρός για ανακαίνιση στο μπάνιο; Ideal Standard Καιρός για ανακαίνιση στο μπάνιο; Με τις πολύτιμες συμβουλές των ειδικών και τα ξεχωριστά για κάθε απαίτηση προϊόντα της Ideal Standard, θα πιάσει τόπο και το τελευταίο σας ευρώ! «Όταν μιλάμε για ανακαίνιση στο μπάνιο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει βαθιά, είναι οι πραγματικές, καθημερινές μας ανάγκες, αλλά και αυτές των υπολοίπων μελών της οικογένειας, σε ένα βάθος χρόνου τουλάχιστον μιας επταετίας ή και δεκαετίας», υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας, Κωνσταντίνος Κακογιάννης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του διακεκριμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Anamorphosis, το οποίο είχε και την ευθύνη σχεδιασμού του εκθεσιακού κέντρου της εταιρίας Ideal Standard στην Αθήνα. Ένα επίσης απαιτητικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια, λόγω του περιορισμένου χρόνου που μας επιβάλλει ο σύγχρονος ρυθμός ζωής και η αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης του μπάνιου από δύο άτομα. Με αυτό το σκεπτικό, η Ideal Standard προχώρησε στο σχεδιασμό και κυκλοφορία προϊόντων όπως οι διπλοί νιπτήρες και αντίστοιχα σε έπιπλα όπως της σειράς Imagine, του διάσημου σχεδιαστή Ronen Joseph τα οποία πρωταγωνιστούν στις επιλογές του σύγχρονου καταναλωτή, που αποφασίζει να οργανώσει ή να αναδιοργανώσει το χώρο του μπάνιου. Επίσης, σήμερα, διατίθενται προϊόντα με πολύ μεγάλη ευελιξία διαστάσεων, όπως η σειρά καμπινών ντους Synergy, χωρίς πόρτες της Ideal Standard, η οποία λόγω της απουσίας μεταλλικού σκελετού στην κατασκευή της καθώς και της ειδικής επίστρωσης Ideal Clean κατά των αλάτων νερού, γίνεται αισθητικά…αόρατη, δίνοντας την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου. Για περισσότερες πληροφορίες: IDEAL STANDARD SHOWROOM, Λ. Μεσογείων 265, 154 51Ν. Ψυχικό, Αθήνα, τηλ.: 210 67 90 880-2, www.idealstandard.gr

To νέο Fiat Doblo Cargo βραβεύτηκε ως το Van της χρονιάς για το 2011 5P ɆɓɈ 'JBU %PCMP $BSHP ȻɉȺȻȾɘɋɀɃȾ ɐɑ ɋɈ 7BO ɋɀɑ ɎɉɈɆɂɒɑ ȼɂȺ ɋɈ 2011. Αυτό το όχημα αναπτύχθηκε από το στάδιο του σχεδιασμού ως ένα αυθεντικό επαγγελματικό αυτοκίνητο, όχι απλά ένα μικρό van, αλλά ένα επαγγελματικό όχημα που μπορεί να προσαρμοστεί στην κίνηση της πόλης με συχνές στάσεις, στη φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων, αλλά και στις γρήγορες μετακινήσεις εκτός πόλης. ȫɈ ɆɓɈ %PCMP $BSHP ɃȺɋȺɊɃȾɌȺɊɅɓɆɈ ɊȾ ɆɓȺ ƇɄȺɋɍɗɉɅȺ ɃȺɋɓɎȾɂ ƇɈɄλά ρεκόρ στην κατηγορία του: διαθέτει, μεταξύ άλλων, εσωτερικό μήɃɈɑ ɅɓɎɉɂ ɃȺɂ ɅɓɋɉȺ ɐɍɓɄɂɅɈ ɍɈɉɋɕɈ ȺƇɗ ɓɐɑ ɃȺɂ ɃɂɄɒ ɃȺɋȺɆɒɄɐɊɀ ɃȺɌɊɕɅɈɌ ɄɕɋɉȺ ɎɅ ɎɄɅ ɅȾ ɓɆȺ ɉȾȿȾɉȻɈɌɒɉ καυσίμου και εκπομπές CO2 ɅɗɄɂɑ ȼɉ ɎɅ ɅȾ ɋɈɆ ɃɂɆɀɋɔɉȺ ɋɐɆ ɕƇƇɐɆ .VMUJKFU ** &VSP ȜɂȺɋɕɁȾɋȺɂ ɅȾ ɃɂɆɀɋɔɉȾɑ ȻȾɆȿɂɆɈɃɂɆɀɋɔɉȺ ɕƇƇɐɆ ɃɂɆɀɋɔɉȺ ɅȾɁȺɆɕɈɌ ȻȾɆȿɕɆɀɑ 5VSCP ɃȺɂ ɋɉȾɂɑ ɃɂɆɀɋɔɉȾɑ ƇȾɋɉȾɄȺɕɈɌ UVSCP ȽȾɘɋȾɉɀɑ ȼȾɆɂɒɑ ȤVMUJKFU ɕƇƇɐɆ .VMUJKFU ɕƇƇɐɆ ɃȺɂ .VMUJKFU ɕƇƇɐɆ ȶɄɈɂ Ɉɂ ɃɂɆɀɋɔɉȾɑ ȾɕɆȺɂ &VSP ɅȾ σύστημα Start&Stop και φίλτρο σωματιδίων στους πετρελαιοκινητήρες. Μέχρι το τέλος του έτους, η γκάμα των κινητήρων θα επεκταθεί με τον νέο κινητήρα 90 ίππων 1.6 Multijet με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Στον τομέα της ασφάλειας, το όχημα έχει εξοπλιστεί με καινοτόμα μηχανικά χαρακτηριστικά όπως η πίσω ανάρτηση διπλών συνδέσμων, διαθέσιμη με διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με την έκδοση, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS) με ηλεκτρονικό κατανεμητή δύναμης φρεναρίσματος (ΕΒD) και κυρίως το ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας (ESP) και η υποβοήθηση εκκίνησης από στάση σε ανηφόρα (Hill-Holder) που προσφέρεται στο βασικό εξοπλισμό του οχήματος. Για περισσότερες πληροφορίες: FIAT GROUP AUTOMOBILES HELLAS, Λ. Βουλιαγμένης 580Α, 164 52 Αργυρούπολη, Αθήνα, τηλ.: 210 99 88 630-1, 210 99 88 679, fax: 210 99 88 632, e-mail:comm.dept@fiat.com

66 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ