Τεύχος Φεβρουαρίου 2015 - Χρήμα & Τουρισμός

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 163 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 - 6,00€€ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 212 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 - 6,00

Στα 17 δισ. ευρώ η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ

Οι 5 νέες τάσεις στον αγγλικό Τουρισμό

ICAP: Ζωτικής σημασίας η συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στον Τουρισμό

Κορυφαία επιλογή το Λονδίνο για Τουρισμό το 2014


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο ΣΤ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.


Think smart in amenities

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 | Email:msales@ksd.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


25

28

32

28. ΙΟΒΕ: «Σωσίβια λέµβος» για την Οικονοµία ο Τουρισµός O Τουρισµός σε συνδυασµό µε το «αδύναµο» ευρώ, δείχνουν να αποτελούν τα δύο πολύ σηµαντικά «όπλα» της

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό

Ελλάδας στην προσπάθεια ανάκαµψης της εθνικής οικονοµίας, όπως αποτυπώνεται στην τριµηνιαία έκθεση του Ιδρύµατος Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονοµία.

Tεύχος 212 - Φεβρουάριος 2015 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιευθυντής Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Mαρία Παπαµαυρουδή Υπεύθυνη Web: Γεωργία Πουπάκη Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

25. Οι 5 νέες τάσεις στον αγγλικό Τουρισµό Οι εξορµήσεις µε σκοπό την αναψυχή, οι διακοπές σε spa, οι διακοπές περιπέτειας, είναι κάποιες από τις πιο σηµαντικές τάσεις, που φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τον αγγλικό τουρισµό σήµερα.

22. Κορυφαία επιλογή το Λονδίνο για Τουρισµό το 2014 Με 18,7 εκατ. τουρίστες και ταξιδιωτική δαπάνη της τάξης των 19,3 δισ. δολαρίων, το Λονδίνο ήταν το 2014 η πρώτη επιλογή για ταξίδια, σύµφωνα µε το γνωστό Tourism Review.

32. Στα 17 δισ. ευρώ η άµεση συµβολή του τουρισµού στο ΑΕΠ Στο 20-25% ανέρχεται η συµµετοχή του Τουρισµού στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισµό του τοµέα ως «βαριά βιοµηχανία», σύµφωνα µε µελέτη του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τη συµβολή του τουρισµού στην ελληνική οικονοµία το 2014.

35. ICAP: Ζωτικής σηµασίας η συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στον Τουρισµό Σε «πυλώνα» της ελληνικής Οικονοµίας αποδεικνύεται ο ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς το συνολικό µέγεΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

θος της αγοράς των ξενοδοχείων πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων εκτιµάται σε πάνω από €3 δισ., όπως προκύπτει µε βάση τα στοιχεία κλαδικής µελέτης της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικών Μελετών της ICAP.

Mόνιµες Στήλες

Eίπαν-έγραψαν, Statistics, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, Eιδήσεις, Επιχειρηµατικά, Συµβουλές Αγορών

35


EDITORIAL

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

5


καρτολόγος

Έλενα Κουντουρά Aναπληρωτής υπουργός τουρισµού Αεικίνητη, πανταχού παρούσα, η Έλενα Κουντουρά έχει μέχρι στιγμής δώσει τα καλύτερα δείγματα γραφής, στα οποία να προσθέσουμε την προαναγγελία μείωσης του ΦΠΑ σε επίπεδα χαμηλότερα των ανταγωνιστών μας, αναβάθμισης του Ε.Ο.Τ., ενίσχυσης των κοινωνικών προγραμμάτων Τουρισμού, που έκανε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στη Βουλή.

• Την τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας 28.184 ψήφους, κατέκτησε η Αθήνα στον διαγωνισμό του τουριστικού οργανισμού Εuropean Best Destinations για τους 15 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για το 2015. Την πρώτη θέση κατέλαβε το Μπορντό και τη δεύτερη η Λισαβόνα. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο διαγωνισμό είχε κερδίσει το Πόρτο. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας, σύμφωνα με τη European Best Destinations, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες και αναπτύχθηκε με σκοπό να προωθηθεί ο πολιτισμός και ο τουρισμός των χωρών της Ευρώπης, είναι ο ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός που συνδυάζει τη μοντέρνα αστική αισθητική με ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά. Πιο αναλυτικά, οι 15 καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για το 2015 που αναδείχτηκαν ύστερα από ψηφοφορία του κοινού είναι οι παρακάτω: Μπορντό (42.396 ψήφοι), Λισαβόνα (37.621 ψήφοι), Αθήνα (28.184 ψήφοι) 4. Βαλέτα (21.658 ψήφοι), Ρίγα (15.627 ψήφοι), Ζάγκρεμπ (15.583 ψήφοι), Λιουμπλιάνα (13.114 ψήφοι), Ίνσμπρουκ (12.023 ψήφοι), Μιλάνο (11.122 ψήφοι), Βρυξέλλες (10.814 ψήφοι), Βιέννη, Ρώμη, Βαρκελώνη , Κωνσταντινούπολη και Μαδρίτη.

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

David Cameron

www.e-kallyntika.gr

Γιατί μπορεί ιδιαίτερα συμπαθής να μην μας είναι, αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε την κίνηση που έκανε να παρακολουθήσει σεμινάριο για τον τουρισμό, που διοργανώθηκε από τους φορείς UKinbound, VisitBritain και Oxfordshire Cotswold Tourism Services.

Γιατί οι έξυπνες ιδέες και εγχειρήματα, όπως αυτό του ηλεκτρονικού καταστήματος www.e-kallyntika.gr, πρέπει να επιβραβεύονται.

Γάτα ο Άγγλος πρωθυπουργός…

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, το βραβείο του καλύτερου ευρωπαϊκού προορισμού αποτιμάται σε δαπάνη προβολής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα της Cision. Ακόμη, ο καλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός που θα αναδειχθεί από αυτόν τον διαγωνισμό θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον τίτλο αυτόν καθώς και το λογότυπο με τον τίτλο σε όλα τα έντυπα επικοινωνίας, τις διαφημίσεις, τις ιστοσελίδες και τις φωτογραφίες του. Επίσης, θα έχει το δικαίωμα να εξουσιοδοτεί τους δικούς του συνεργάτες στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, να χρησιμοποιούν το λογότυπο αυτό. • Στο σημείο εκκίνησης των εργασιών βρίσκεται επιτέλους η επένδυση του ομίλου Λ. Λουκάνοφ, στη Θάσο, για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή του Οσίου Ιωάννη Λουκά, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Χρειάστηκαν περισσότερα από έξι χρόνια, ατελείωτα πήγαινε - έλα μεταξύ ΚΑΣ, Εφοριών και λοιπών υπηρεσιών της ελληνικής γραφειοκρατίας, όπως και η δαπάνη αρκετών εκατομμυρίων, για να μπορεί τελικώς να ξεκινήσει, μετά από τροποποιήσεις και

Το www.e-kallyntika.gr, αποτέλεσμα συνεργασίας μιας ομάδας νέων ανθρώπων, αποφοίτων αισθητικής του ΤΕΙ Αθήνας, παρέχει εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης.

προσαρμογές των αρχικών σχεδίων, η επένδυση. Το όλο project υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχει τύχει ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο. Όπως γράφει το enachannel, το έργο της ξενοδοχειακής μονάδας θα υλοποιηθεί από την REALA A.E. και θα μπορεί άμεσα να αξιοποιήσει την πελατειακή βάση που έχει ο τουριστικός - ξενοδοχειακός βραχίονας του επιχειρηματικού ομίλου του κ. Λουκάνοφ, που ελέγχεται από την εταιρία ΕΤΟΝ. Σημειωτέον ότι η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λουκάνοφ (αντιπροέδρου της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων και Εργοδοτών Βουλγαρίας, της CEIBG) συνδέεται με την εξαγωγική βιομηχανία καλλυντικών και ειδών υγιεινής Aroma A.D., που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σόφιας. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, μετά και από τις τροποποιήσεις των μελετών, θα αποτελείται από οικήματα χαμηλού ύψους και δυναμικότητας συνολικά 348 κλινών. Στην έκταση των 47 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της REALA, θα δομηθούν χώροι ψυχαγωγίας, εστίασης, κέντρο spa, χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων. H εκκίνηση της επένδυσης πραγματοποιείται σε μία χρονική φάση που η ήπια τουριστική


βιομηχανία στο καταπράσινο νησί του βορείου Αιγαίου, βρίσκεται σε άνοδο, μετά από μία πολύ καλή σεζόν το καλοκαίρι του 2014, όταν η αύξηση της κίνησης ξεπέρασε το 15% στη high season. H Θάσος είναι ο πιο περιζήτητος τουριστικός προορισμός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ιδιαίτερα ελκυστικός για τους Βαλκάνιους τουρίστες, αρκετούς πλέον Τούρκους, αλλά και πολλούς Γερμανούς, Άγγλους και Κεντροευρωπαίους, όπως Πολωνούς και Ούγγρους. • Τη σκοπιμότητα δημιουργίας, ίδρυσης και λειτουργίας 4 υδατοδρομίων, εκ των οποίων δύο στην Κω (πόλη και περιοχή Κέφαλος) και από ένα στη Νίσυρο και στην Αστυπάλαια, ενέκρινε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση για τα υδατοδρόμια ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες, παρακάμπτοντας κάθε προηγούμενη γραφειοκρατική δυσκαμψία, παρέχοντας υπηρεσία μιας στάσης (one stop shop) για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων αόριστης διάρκειας. Η δραστηριοποίηση υδροπλάνων, δύναται να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης, μία επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή, επικουρικά και συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από την ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές. Η λειτουργία υδατοδρομίων δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά και ολόκληρη τη χώρα, βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με αξιόλογα οφέλη ιδιαίτερα για τις νησιωτικές μας κοινωνίες. Επιπρόσθετα, η αξιοποίηση των υδροπλάνων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια για άρση της απομόνωσης σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας και θα συμβάλλει στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των μετακινήσεων, δεδομένου ότι τα υδροπλάνα δύνανται να εκτελούν πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών (τακτικές

ή έκτακτες), για περιηγητικές εκδρομές, για τη μεταφορά φορτίου (φαρμάκων, τροφίμων, τύπου) κ.ά.. • Η υποτίμηση του ρουβλίου και οι βιομετρικές visa «σκοτώνουν» τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία. Ειδικότερα, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος για διακοπές τη Μεσόγειο και γενικά τη Δυτική Ευρώπη θα υποχωρήσει δραστικά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω κυρίως της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου με το ευρώ, αλλά και λόγω της εισαγωγής των βιομετρικών visa, που υποχρεώνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, σύμφωνα με την Global Blue. «Δεν διαθέτει κάθε ρωσική πόλη προξενείο χώρας Schengen και δεν είναι όλοι οι τουρίστες έτοιμοι να δαπανήσουν χρήματα για ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα μόνο για την απόκτηση της βίζας», δήλωσε η Ιρίνα Tιούρινα, γενική γραμματέας της Ένωσης Ρώσων Tour Operators (Association of Tour Operators). Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ευρώ ή το δολάριο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, θα ωφεληθούν σημαντικά το 2015. Ακόμα κι αν το ρούβλι έχει μειωθεί αρκετά σημαντικά έναντι του ευρώ, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα προτιμήσουν τις χώρες που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ευρώ. Φυσικά, αυτοί οι προορισμοί θα είναι πιο ακριβοί από ότι πέρυσι, απλά δεν θα είναι τόσο ακριβοί, όσο η Γαλλία και η Ιταλία, για παράδειγμα. • Νέο διοικητικό συμβούλιο προέκυψε για την προσεχή διετία, η θητεία του οποία αρχίζει από 1/2/2015 έως 31/1/2017, από τις αρχαιρεσίες που έγιναν κατά την γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού την 1η Φεβρουαρίου 2015. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Στελλιάτος Αντώνιος - Πρόεδρος Κυριακούλης Σταύρος - ΄ Αντιπρόεδρος Ζαχαρίτσα Μαρία - Β΄ Αντιπρόεδρος Βενετόπουλος Διογένης - Γεν.Γραμματέας

Κανάρης Θρασύβουλος - Αναπλ.Γραμματέας Παπαδόπουλος Απόστολος - Ταμίας Βερνίκος Γεώργιος - Μέλος Χριστοδουλόπουλος Νικόλαος - Μέλος Μούτογλης Ευάγγελος - Μέλος • Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2014. Ειδικότερα, ο τουρκικός τουρισμός έκλεισε σε 36,8 εκατ. αφίξεις, αριθμός αυξημένος κατά 5,6%, σε σχέση με το 2013. Οι Γερμανοί διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία, ακολουθούμενοι από τους Ρώσους και τους Άγγλους, ενώ ο Δεκέμβρης του 2014 σημείωσε αύξηση 9,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, εμφανίζοντας εντυπωσιακή επίδοση, σε σχέση με τις «αναιμικές» επιδόσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, με 1,09% και 1,19% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού, οι εισερχόμενοι τουρίστες το 2014 ανήλθαν σε 36,8 εκατ., έναντι 34,9 εκατ. το 2013 και 31,7 εκατ. το 2012. Οι περισσότερες αφίξεις πραγματοποιήθηκαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ξεπερνώντας τα 5 εκατ., ενώ πολύ ψηλά, πάνω από τα 4 εκατ. αφίξεις πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά στις εθνικότητες, η σειρά παρέμεινε αμετάβλητη με τους Γερμανούς πρώτους και ακολουθούν Ρώσοι, Άγγλοι, Γεωργιανοί και Βούλγαροι. Στα 36,8 εκατ. των συνολικών αφίξεων, όλες οι υπόλοιπες εθνικότητες συγκεντρώνουν 21 εκατ. τουριστών. Οι Έλληνες τουρίστες στην Τουρκία έφθασαν το 2014 στους 58.000, έναντι 61.000 το 2013 και 53.000 το 2012. Όσον αφορά στις πύλες εισόδου, η εικόνα έχει ως εξής: 1- İSTANBUL % 32,09 (11 820 697) 2- ANTALYA % 31,21 (11 498 519) 3- MUĞLA % 8,56 (3 151 930) 4- EDİRNE % 8,39 (3 090 859) 5- ARTVİN % 5,08 (1 873 079) Καλά πήγαν και οι γείτονες... • Κατά περίπου 1.000.000 επιβάτες αυξήθηκε το 2014 η επιβατική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Αντίθετα μείωση εμφάνισαν οι αφιξοαναχωρήσεις κρουαζιέρας και η διακίνηση αυτοκινήτων -

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

7


εμπορευμάτων. Τα στοιχεία διακίνησης επιβατών, οχημάτων και φορτίων από το λιμάνι του Πειραιά κατά το 2014 παρουσίασε η διοίκηση του ΟΛΠ στο Συμβούλιο Διεύθυνσης της εταιρίας. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν: α. Διακίνηση 18.635.495 επιβατών β. Διακίνηση 2.534.893 οχημάτων γ. Διακίνηση 3.585.155 εμπορευματοκιβωτίων και δ. Διακίνηση 359.665 αυτοκινήτων – εμπορευμάτων Σε σχέση με το 2013 και τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούνται: 1. Αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά περίπου 1.000.000 επιβάτες. 2. Αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων, κυρίως λόγω των συμβατικών υποχρεώσεων της ΣΕΠ Α.Ε. βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης. 3. Μείωση των εμπορευμάτων - αυτοκινήτων κυρίως λόγω Ουκρανίας και Β. Αφρικής. 4. Μείωση αφιξοαναχωρήσεων κρουαζιέρας, παρότι η κίνηση τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί, αναλόγως των διεθνών

την Cruise Baltic, την Cruise Europe, την Cruise Norway και την Cruise Britain, με κύριο στόχο να ενδυναμώσουν την εκπροσώπησή τους στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα διεθνή Forum. Ο ΟΛΠ Α.Ε., ο οποίος μαζί με την ΕΛΙΜΕ (Ένωση Λιμένων Ελλάδας) πρωταγωνίστησε για την ίδρυση και στήριξη του Δικτύου, κατάφερε και εξέλεξε ως πρώτο πρόεδρο του Δικτύου τον γεν. δ/ντή του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Σταύρο Χατζάκο, επίτιμο, ήδη, πρόεδρο της MedCruise, της οποίας η έδρα παραμένει στον Πειραιά. Σημειωτέον ότι και με τα νέα στατιστικά στοιχεία του 2014, το Λιμάνι του Πειραιά, ως λιμάνι επιβατικής κίνησης (ακτοπλοΐα και κρουαζιέρα) παραμένει το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης. Στη σύσκεψη συμμετείχε και η γεν. Γραμματέας της ESPO, κα. Isabelle Ryckbost, η οποία τόνισε το ειδικό βάρος του Δικτύου, αφού τα λιμάνια δεν είναι μόνο λιμάνια φορτίων, αλλά και ανθρώπων. • Και μιας και ο λόγος για τον ΟΛΠ, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά διακρίθηκε, για πέ-

γεγονότων της περιοχής (Μέση Ανατολή και Β. Αφρική) με μεγέθη γύρω στα 2.000.000 επιβάτες, από 600.000 το 2004 (έτος αναφοράς λόγω Ολυμπιακών Αγώνων). Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, το λιμάνι του Πειραιά βελτιώνει σταθερά τη θέση του ως λιμάνι πολλαπλών δραστηριοτήτων, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην Ευρώπη, παραμένοντας κερδοφόρο για πέμπτη συνεχή χρονιά. Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δικτύου Λιμένων Κρουαζιέρας και Ακτοπλοΐας στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του γεν. δ/ντή του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Σταύρου Χατζάκου. Όπως είναι γνωστό, το Σεπτέμβριο 2014, στα πλαίσια των δομών της ESPO (Οργανισμός Λιμένων Ευρώπης), ιδρύθηκε το Δίκτυο Λιμένων από την ESPO, τη MedCruise,

μπτη συνεχή χρονιά, ως η καλύτερη εταιρία του δημόσιου τομέα στα επιχειρηματικά βραβεία «ΧΡΗΜΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2014», προσθέτοντας μία ακόμη τιμητική διάκριση στη μακρά λίστα των βραβεύσεών του. Τα επιχειρηματικά βραβεία για εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών απονεμήθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Κ. Μποτόπουλο, τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, τον Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), κ. Κ. Βολίκα, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), κ. Κ. Κυρίτση και τον Πρόεδρο της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, κ. Π. Δράκο. Όπως επισήμανε ο κ. Κων/νος Ουζούνης του

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

οικονομικού περιοδικού «ΧΡΗΜΑ», τα βραβεία απονέμονται μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία άνω των 1300 συνδρομητών, τα δώδεκα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των βραβευθέντων σε διαφορετικές κατηγορίες ήταν και οι εταιρίες ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motoroil, ΤΙΤΑΝ, κλπ. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «ο ΟΛΠ Α.Ε, ο οποίος από το 2010 έχει μια συνεχή κερδοφορία, ακολουθεί μια μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική πορεία σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του. Με τις κοινωνικές του αποφάσεις συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεών του με τις πόλεις και τους πολίτες, μέσω της ενίσχυσης κυρίως δράσεων πολιτισμού. Ο ΟΛΠ Α.Ε σε συνεργασία με διεθνείς φορείς και λιμάνια ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του και βελτιώνει τη διεθνή του θέση». • «Ψήφο εμπιστοσύνης» στον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - HAPCO έδειξε ο όμιλος Mouzenidis με την εγγραφή της εταιρίας Active Mice στην κατη-

γορία μελών του Συνδέσμου «Επαγγελματίες Οργανωτές Συνεδρίων». Η Active Mice αποτελεί τμήμα του Ομίλου Mouzenidis, δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 12 χρόνια στους τομείς της διοργάνωσης συνεδρίων, εκδηλώσεων καθώς και παροχής ολοκληρωμένων επαγγελματικών και εταιρικών ταξιδιωτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κατευθυντήριος άξονας δραστηριοποίησης της εταιρίας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων και την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών. Η εταιρία Active Mice παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την οργάνωση κάθε είδους εκδήλωσης ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων.


21x29_Layout 1 1/28/14 4:24 PM Page 2

Harmonize your Hospitality Guest Phones Admin Phones Electronic Hotel Locks Hotel Internet Access OpenScape Business by Unify (formerly Siemens Enterprise Communications)

Iris Apps Hotel Website & Marketing

HOTEX IKE | Perikleous 29 Gerakas 15344 | Tel.: +30 213 0772222 | Fax. +30 2130306180 Mob.: +30 6944148552 | info@hotex.gr | www.hotex.gr


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Δ

υναμικά ξεκίνησε η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της δεν σταμάτησε τις επαφές, ενώ

νέες πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Βαρσοβίας, επίσης από το επόμενο καλοκαίρι. Η Μπρατισλάβα ειδικά αντιπροσωπεύει ένα νέο προορισμό στο συνο-

πρόσφατα έκανε και την πρώτη της απολύτως αναγκαία και εύστοχη

λικό δίκτυο του αεροδρομίου της Αθήνας.

τοποθέτηση, παίρνοντας θέση για το θέμα του all inclusive.

Ταυτόχρονα, τα δρομολόγια της Πάφου και των Χανίων θα εμπλου-

Σε δήλωσή της, η κα. Κουντουρά είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει

τιστούν με επιπλέον πτήσεις.

καμία ενέργεια σε βάρος των προϊόντων all inclusive, που προσφέ-

Για την εφαρμογή του αυξημένου προγράμματος πτήσεών της, η Ryanair

ρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία.

θα προσθέσει και τέταρτο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Αντίθετα, όπως διευκρίνισε η υπουργός, μέσα από την περαιτέρω

H αυστριακή εταιρία Niki Airlines, θυγατρική της Air Berlin και μέλος

ποιοτική αναβάθμιση των συγκεκριμένων προϊόντων θα ενισχυθεί η

της One World Alliance εισέρχεται στην αγορά της Αθήνας από το ερχό-

διάχυση του οφέλους του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος στις

μενο καλοκαίρι με 6 εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Βιέννης και Αθήνας.

τοπικές αγορές και κοινωνίες.

Παράλληλα, η γερμανική αεροπορική εταιρία Germanwings, η οποία

Απολύτως ξεκάθαρη δήλωση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο

ανήκει στο group της Lufthansa, αυξάνει την παρουσία της στην Αθή-

παρανοήσεων.

να (η Germanwings προσφέρει τα τελευταία χρόνια δρομολόγια μετα-

Π

ξύ Αθήνας και Κολωνίας κατά τη θερινή περίοδο) με την προσθήκη 3 ολλές νέες πτήσεις προστίθενται στους επόμενους μήνες στην Αθήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του «Ελ. Βενιζέλος».

εβδομαδιαίων πτήσεων προς και από το Ντίσελντορφ. Τέλος, η Blue Air, (ρουμάνικη αεροπορική εταιρία), ξεκίνησε άμεσα δρομολόγια από τις 19 Ιανουαρίου 2015, στη γραμμή Αθήνα-Λάρνα-

Συγκεκριμένα, η Aegean Airlines αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των

κα, προσφέροντας καθημερινές πτήσεις στους ταξιδιώτες.

διεθνών πτήσεών της, προσθέτοντας νέους προορισμούς και ενισχύ-

Άντε και καλή αρχή…

οντας τη συχνότητα σε 29 υπάρχοντα δρομολόγια.

-4 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Κάιρο

Μ

-3 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Νάπολη, Μάλτα, Τεχεράνη, Ντουμπρόβ-

ιστότοπους παγκοσμίως, βράβευσε το Sani Beach Hotel ως ένα από τα

νικ και Πρέβεζα

«Top 5» ξενοδοχεία για οικογένειες στον κόσμο, ως ένα από τα «Top

-2 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Τουλούζη, Μπορντώ, Ελσίνκι, Όσλο,

5» ξενοδοχεία για οικογένειες στην Ευρώπη και ως ένα από τα «Top 5»

Πίζα, Ριάντ και Ερεβάν

ξενοδοχεία για οικογένειες στην Ελλάδα.

-1 εβδομαδιαία πτήση προς Ταλίν

Επίσης, ο ιστότοπος, βράβευσε το Sani Asterias Suites ως ένα από τα

O ιρλανδικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους, Ryanair, αξιοποιώ-

«Top 25» ξενοδοχεία στην Ελλάδα και ως ένα από τα «Τοp 5» ξενο-

ντας τη δυναμική και την ανοδική τάση της αγοράς της Αθήνας, ανα-

δοχεία για οικογένειες στην Ελλάδα και τέλος, ως ένα από τα «Top 5»

κοίνωσε την προσθήκη 3 νέων δρομολογίων από την επόμενη θερινή

πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

περίοδο από/προς τη Βουδαπέστη, τη Μπρατισλάβα και τη Σαντορίνη.

To Porto Sani Village, πάλι, βραβεύτηκε από το TripAdvisor ως ένα από

Ομοίως, ο αερομεταφορέας είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος τις

τα «Top 25» ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ως ένα από τα «Τοp 5» ξενοδοχεία

Για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν η Aegean προσθέτει, από την Αθήνα: -7 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Πάφο

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ία σειρά από νέες διακρίσεις πρόσθεσε το ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani, στη Χαλκιδική στη λίστα των βραβεύσεών του.

Πιο συγκεκριμένα, το TripAdvisor, από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς


για οικογένειες στην Ελλάδα και τέλος, ως ένα από τα «Top 5» πολυτε-

Σύμφωνα πάντα με το δελτίο που κυκλοφόρησε η εταιρία: «Ο Νικό-

λή ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

λαος Κοκλώνης και οι στενοί του συνεργάτες συνομίλησαν επίσης με

Τα βραβεία του TripAdvisor βασίζονται σε εκατομμύρια αληθινές και

στελέχη των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιριών της Κίνας και των

αντικειμενικές «μαρτυρίες» και απόψεις ταξιδιωτών από όλον τον κόσμο, έχοντας ως κριτήριο την ποιοτική αξία, το απαράμιλλο σέρβις, την υψηλή ποιότητα. Σε αυτά τα κριτήρια βασίστηκαν και τα βραβεία που δόθηκαν στο Sani Resort, αναγνωρίζοντάς το ως ένα από τα πιο εξαίρετα θέρετρα στον κόσμο. Μπράβο Sani…

Σ

ε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας για την πώληση μετοχικού πακέτου της Airfasttickets σε κινεζική εταιρία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου

Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Χωρίς σχόλια…

Τ

η διαχείριση και ανάπτυξη των socialmedia του Sofitel Athens Airport, ανέλαβε η KSD. Η συνεργασία αυτή στο ιδιαίτερα απαιτητικό κομμάτι του

σύγχρονου marketing, έρχεται μετά την ανανέωση και επέκταση μάλιστα για το 2015, αντίστοιχης συνεργασίας με την ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ, που λειτουργεί το εμβληματικό συγκρότημα της Βουλιαγμένης. Η νέα συνεργασία με το Sofitel Athens Airport αφορά στην πλήρη δια-

της ίδιας της εταιρίας, η οποία ωστόσο δεν έχει μέχρι σήμερα ενημε-

χείριση των λογαριασμών του ξενοδοχείου στα socialmedia.

ρώσει για τα δρώμενα στο εσωτερικό της.

Με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρίες, η KSD αναλαμ-

Κανείς δεν ξέρει αν, λόγου χάρη, λειτουργούν όλες οι εταιρικές οντότητες που απαρτίζουν την Airfasttickets, αν έχουν γίνει κατασχέσεις, αν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα στους διάφορους οργανισμούς, στις αεροπορικές εταιρίες, κ.λπ., κ.λπ.. Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρία «στο Πεκί-

βάνει την ενημέρωση του περιεχομένου, την παρακολούθηση trends και τη δημιουργία περιεχομένου και προωθητικών ενεργειών στο facebook, το twitter, το foursquare, το flickrκαι το google+. Ο διευθύνων σύμβουλος της KSD, Κων/νος Δεριζιώτης τόνισε: «Η ισχυρή

νο βρέθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Airfasttickets,

παρουσία στα Social Media αποτελεί σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας

Νικόλαος Κοκλώνης με στενούς του συνεργάτες, στο πλαίσιο κύκλου

οποιασδήποτε δραστηριότητας. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η εταιρία

επαφών που πραγματοποιούν με ανώτατα στελέχη ορισμένων από τις

μας, η οποία έχει επεκταθεί δυναμικά και στην αξιοποίηση και διαχείρι-

μεγαλύτερες εταιρίες στην Κίνα, όπως η BAI DU και η XIAOMI.

ση των socialmedia. Η επιλογή της διοίκησης του SofitelAthensAirport

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η XIAOMI, το 2014, ανακηρύχθηκε ως η

να μας αναθέσει τον τόσο κρίσιμο αυτό τομέα, αποτελεί ύψιστη τιμή

μεγαλύτερη παγκοσμίως σε αξία τεχνολογική Start-Up εταιρία,

και μεγάλη πρόκληση για εμάς. Και δεσμευόμαστε να δώσουμε τον

λαμβάνοντας 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση από επενδυτές και απογείωσε την αξία της στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέρος των παραπάνω συναντήσεων αποτελεί η πώληση μετοχικού πακέτου της Airfasttickets, της οποίας οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο,

καλύτερό μας εαυτό». Σημειώνεται ότι η KSD ανανέωσε τη συνεργασία της με το συγκρότημα της ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ, για την πλήρη διαχείριση των λογαριασμών του στα socialmedia, που είχε ξεκινήσει από πέρυσι. Υπογραμμίζεται ότι η εται-

χωρίς αυτό να αποτελεί τον μοναδικό σκοπό του παραπάνω ταξι-

ρία, πέρυσι, ανέλαβε και υλοποίησε με επιτυχία τον σχεδιασμό και την

διού, καθώς υπάρχει προοπτική και για περαιτέρω επιχειρημα-

κατασκευή της ιστοσελίδας της μοναδικής AstirBeach.

τικές συνεργασίες».

Ε, ας παινέψουµε λιγάκι το… σπίτι µας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

11


Κοσμικά

Στο πλαίσιο της συνέχισης της πετυχημένης δραστηριοποίησής της στις αγορές της Ασίας, η ASIT GREECE, εκπροσωπούμενη από τον γενικό της διευθυντή, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπεύθυνο Μάρκετινγκ στην ινδική αγορά, κ. Rana Roy, συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με περίπτερο, στις δύο μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού της Ινδίας, στη SATTE, στο Νέο Δελχί, το διάστημα 29-31 Ιανουαρίου και στην OTM, στη Βομβάη, από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2015. Τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας και της αύξησης των μισθών, περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια Ινδοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές ή για επιχειρηματικούς σκοπούς. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει μέχρι στιγμής λιγότερο από το 1% των Ινδών ταξιδιωτών. Στόχος της ASIT GREECE είναι η επίτευξη νέων συνεργασιών και η προώθηση νέων ελληνικών προορισμών και ειδικότερα στη Β. Ελλάδα όπου και εδρεύει η εταιρία, με σκοπό την αύξηση επισκεπτών από τη μακρινή Ινδία. Στο περίπτερο της ASIT GREECE, στην έκθεση OTM, στη Βοµβάη, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπεύθυνος Μάρκετινγκ στην ινδική αγορά, κ. Rana Roy µε δύο Ινδές επισκέπτριες. Εκατοντάδες φίλοι της ASTIR beach συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, στην πιο premium οργανωμένη παραλία της Αττικής και όχι μόνο, και με τη δυναμική τους παρουσία «ψήφισαν» και της έδωσαν αυτοδυναμία για μια ακόμη χρονιά. Η ASTIR beach πρωτοτύπησε και επέλεξε την Κυριακή των εκλογών να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα μαζί με τους εκλεκτούς φίλους της και όλοι μαζί έκαναν ποδαρικό σε μια χρόνια γεμάτη επιτυχίες και πολλές εκπλήξεις! Σε ένα διαφορετικό beach party, τα μέλη και οι φίλοι της παραλίας συγκεντρώθηκαν στον μοναδικό χώρο του Platinum lounge, όπου κυριαρχούσαν τα χαμόγελα και ήχοι lounge μουσικής. Μετά την κοπή της πίτας οι επισκέπτες της παραλίας είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν πολλά και ενδιαφέροντα δώρα, όπως από Gold Membership Card, που δίνει ελεύθερη είσοδο στο στολίδι της Αθηναϊκής Ριβιέρας για ένα χρόνο, και Smartphone από τον χορηγό Cosmote, μέχρι διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Arion Resort & Spa, δείπνο Omakase στo Matsuhisa Athens του σταρ chef Nobu, συνδρομή στο Holmes Place της Γλυφάδας και πολλά ακόμα. Στιγµιότυπο από την κοπή της πίττας της ASTIR beach, στην οποία το «παρών» έδωσε ο υπεύθυνος ∆ηµοσίων Σχέσεων του Astir Palace Resort, κ. Λευτέρης Βαρέλης (πρώτος από αριστερά), µε τους εκλεκτούς φίλους της παραλίας Ως «Αεροπορική Εταιρία της Χρονιάς» διακρίθηκε η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα Airline Economics Aviation 100 Awards, που διοργανώθηκαν από το περιοδικό Airline Economics. Τα βραβεία ακολουθούν μια χρονιά ορόσημο για την Etihad Airways, που έκανε τεράστια βήματα στα επίπεδα της ανάπτυξης της καινοτομίας και της εξυπηρέτησης. Το 2014 η εταιρία εγκαινίασε 10 νέα δρομολόγια, μεταξύ των οποίων, τρία στη Βόρεια Αμερική και επένδυσε σε νέες κεφαλαιακές συμμαχίες. Επίσης, παρουσίασε μια εντελώς νέα εμφάνιση με νέα χρώματα στις στολές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εντός των αεροσκαφών, με πρώτη την «The Residence από την Etihad», η οποία έβαλε τα θεμέλια στην πολυτέλεια των εμπορικών αεροπορικών ταξιδιών. Ο κ. Ricky Thirion, Group Treasurer της Etihad Airways, κρατώντας το βραβείο «Αεροπορική Εταιρία της Χρονιάς», στην τελετή των «Airline Economics Aviation 100 awards», στο ∆ουβλίνο.

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Mε σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τη δημιουργία μοντέλου τουριστικής προβολής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας αντίστοιχου με εκείνο της Χαλκιδικής, συναντήθηκαν πρόσφατα στη Λάρισα ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, με την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λάρισας, κα. Ειρήνη Παπαϊωάννου και κ. Γιώργο Πολύζο, τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου, κ. Νίκο Ντάγκα, την εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου, κα. Λένα Λιάγκουρα και τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας, κ. Τάσο Γούσιο. Στιγµιότυπο από τη συνάντηση

Οι διακρίσεις συνεχίζονται για το κορυφαίο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός «Navarino Challenge» που επιστρέφει φέτος στις 11-13 Σεπτεμβρίου 2015 στη Μεσσηνία και στην Costa Navarino! Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, κατά την τελετή απονομής των βραβείων Tourism Awards 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), το «Navarino Challenge» διακρίθηκε με 3 συνολικά βραβεία (2 Gold & 1 Silver). Συγκεκριμένα, η διοργάνωση που προωθεί την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και την καταπολέμησή της, μέσω της Μεσογειακής διατροφής και της Σε τρεις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού συμμετείχε το προηγού-

άσκησης, τιμήθηκε με Gold βραβείο στις κατηγορίες «Στρατηγι-

μενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

κή Συνεργασία» και «Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας» και με Silver

στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων προώθησης και

βραβείο στην κατηγορία «Δημοσιογραφική Προβολή».

προβολής του τουριστικού της προϊόντος σε αγορές του εξωτερικού. Πρόκειται για την 2η Έκθεση Grekland Panorama, στη Στοκχόλ-

Στη φωτογρα-

μη, την έκθεση BIT (BORSA INTERNAZIONALE DEL TURISMO)

φία, από αρι-

2015, στο Μιλάνο και την Holiday and Spa, στη Σόφια.

στερά, οι Άκης

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εδραιώνει, δυναμικά και

Τσόλης, ∆ιευθύ-

συντονισμένα, την παρουσία της στις πιο σημαντικές τουρι-

νων Σύµβουλος

στικές αγορές του εξωτερικού. Και αυτή τη χρονιά επιλέγουμε

Active Media

να συμμετέχουμε στοχευμένα στις εκθέσεις τουρισμού με τη

Group, Μάγια

μεγαλύτερη απήχηση και επίδραση στον τουριστικό τομέα δι-

Τσόκλη και Peter

εθνώς», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Από-

Poulos, Σύµβου-

στολος Τζιτζικώστας.

λος, ∆ιοργανω-

Συμπλήρωσε δε ότι, μέσα από τις επαφές που είχε στη Grekland

τής «Navarino

Panorama, οι φετινές κρατήσεις για την Ελλάδα από τις σκανδι-

Challenge».

ναβικές χώρες εμφανίζουν αύξηση 10%. Στιγµιότυπο από την παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Grekland Panorama.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Statistics

Σημείο αναφοράς η Αθήνα, για τον ευρωπαϊκό τουρισμό Πολύ καλά αποτελέσματα παρουσίασε η αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά, τον Δεκέμβριο, γεγονός το οποίο κατατάσσει την Αθήνα στη δεύτερη θέση σε αύξηση πληροτήτων και εσόδων (RevPAR) ανά διαθέσιμο δωμάτιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του STR Global που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η

ελληνική πρωτεύουσα ακολούθησε την Βουδαπέστη, που βρέ-

σιας τιμής (ADR): Μάντσεστερ, Αγγλία (14,6% σε EUR 94,44), Τελ Αβίβ

θηκε στην πρώτη θέση.

(14,1% σε EUR 178,71) και το Λονδίνο, Αγγλία (13,1% σε EUR 179,05).

Στην αντίπερα όχθη βρέθηκε η Μόσχα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτε-

• Η Μόσχα, ανέφερε διψήφια μείωση ADR, πτώση 35,0% και μέση ημερήσια τιμή σε EUR 83,70 κατά τη διάρκεια του μήνα.

ρη μείωση στον δείκτη RevPAR, σε ποσοστό 37,7%. Σε επίπεδο χωρών τη μεγαλύτερη πληρότητα είχε η Γερμανία με 62,4%,

• Από την πλευρά της η Βουδαπέστη κατέγραψε την υψηλότερη αύξη-

με επόμενες την Ιταλία με 47,4%, τη Ρωσία με 44,0%, την Ισπανία με

ση του RevPAR κατά τη διάρκεια του μήνα (26,4% σε EUR 38,43). Η

56,2% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 69,7%.

Αθήνα ακολούθησε με 19,6% αύξηση του RevPAR σε EUR 39,86.

Κατά τα λοιπά, τον Δεκέμβριο του 2014 υπήρξαν οι εξής εξελίξεις:

• Η Μόσχα ανέφερε τη μεγαλύτερη πτώση σε RevPAR (37,7% σε EUR 46, 69).

• Η Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας, 21,3% και πληρότητα στο 60,5%. Η Αθήνα, ακολούθησε με

Το 2014

14,5% αύξηση και πληρότητα στο 45,3%.

Η Ευρώπη πέτυχε στον δείκτη RevPAR αύξηση 5,8% κατά τη διάρκεια

• Η μεγαλύτερη μείωση πληρότητας αναφέρθηκε από το Τελ Αβίβ, Ισραήλ (-5,0%, πληρότητα 59,1%).

του 2014, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης από το 2011, σε αντίθεση με το 2013 που ήταν μια «επίπεδη χρονιά» για την Ευρώπη με

• Τρεις αγορές σημείωσαν διψήφια αύξηση του δείκτη της μέσης ημερή-

οριακή αύξηση μόλις 0,9% στο τέλος του έτους.

Η εξέλιξη της αµερικάνικης ξενοδοχειακής βιοµηχανίας τον ∆εκέµβριο 2014 Μηνιαία µεταβολή ∆εκέµβριο 2014 µε ∆εκέµβριο 2013 (σε €) Πληρότητα

ανά διαθέσιµο Μέση τιµή δωµατίου Έσοδαδωµάτιο

Μεταβολή % από ∆εκέµβριο 2013

2014

2013

2014

2013

2014

2013

Occ.

ADR

RevPAR

Ευρώπη

59.3

56.4

101.27

97.25

60.05

54.82

5.2

4.1

9.5

Ανατολική Ευρώπη

49.5

48.1

67.92

80.97

33.65

38.93

3.0

-16.1

-13.6

Βόρεια Ευρώπη

65.8

62.7

105.60

94.69

69.45

59.40

4.8

11.5

16.9

Νότια Ευρώπη

51.4

48.2

94.06

89.96

48.33

43.38

6.5

4.6

11.4

∆υτική Ευρώπη

61.3

58.0

110.02

109.89

67.39

63.75

5.6

0.1

5.7

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη φθάσει στον δείκτη ADR στα προ της ύφε-

ετών, οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά περισσότερο

σης επίπεδα. Ωστόσο, είναι σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά το

από 20 εκατομμύρια ετησίως.

ρυθμό ανάπτυξης για το 2015, λόγω της σταθερής προσφοράς και της

«Έχουμε δει ανάκαμψη στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και

αυξημένης ζήτησης, που οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα πληρότητας»,

την περιορισμένη ανάπτυξη στην Ιταλία», είπε η κα. Winkle.

δήλωσε η Elizabeth Winkle, διευθύνουσα σύμβουλος της STR Global.

Αντίθετα η Ανατολική Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή που έχει να επιδείξει

Στο τέλος του 2014, η Ευρώπη πέτυχε συνολική ζήτηση 1,1 εκατομμυ-

αρνητικά αποτελέσματα και στους τρεις βασικούς δείκτες απόδοσης,

ρίων πωληθέντων δωματίων, ένα από τα υψηλότερα κατά τα τελευ-

τα οποία έχουν να κάνουν με την αναταραχή στην περιοχή, την υποτί-

ταία 10 χρόνια.

μηση του ρωσικού ρουβλίου και τη μείωση του αριθμού του ρωσικού

Όσον αφορά τις αφίξεις, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων

εξερχόμενου τουρισμού σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Oι επιδόσεις των βασικών αγορών τον ∆εκέµβριο 2015* (σε τοπικό νόµισµα) Χώρα

Πληρότητα

% µεταβολή

ADR

% µεταβολή

RevPAR

% µεταβολή

Γερµανία

62,4%

+5,7%

EUR 91,07

+2,8%

EUR 56,80

+8,7%

Ιταλία

47,4%

+6,3%

EUR 101,69

+1,0%

EUR 48,17

+7,3%

Ρωσία

44,0%

-10,3%

RUB 4,790,30

-1,5%

RUB 2,110,08

-11,6%

Ισπανία

56,2%

+7,4%

EUR 87, 28

+6,5%

EUR 49,01

+14,4%

Ην. Βασίλειο

69,7%

+5,2%

GBP 83,85

+6,3%

GBP 58,42

+11,8%

*Τα ποσοστά αυξήσεων/µειώσεων αφορούν τον ∆εκέµβριο 2015, σε σύγκριση µε τον ∆εκέµβριο 2014

Ετήσια µεταβολή ∆εκεµβρίου 2014 µε ∆εκέµβριο 2013 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από ∆εκέµβριο 2013

2014

2013

2014

2013

2014

2013

Occ.

ADR

RevPAR

106.09

102.39

73.03

69.00

2.1

3.6

5.8

3.8

5.9

77.13

84.37

44.74

50.97

-4.0

-8.6

-12.2

-7.2

-11.2

104.76

95.88

78.52

69.74

3.1

9.3

12.6

9.2

12.

106.01

103.34

69.04

65.02

3.5

2.6

6.2

2.9

6.6

116.17

115.24

79.39

77.20

2.0

0.8

2.8

1.0

2.8

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Διεθνή Nέα

Ξαναγύρισε ο Leif Vase Larsen στον Κuoni

2014 (η χρήση του ομίλου κλείνει τον Σεπτέμβριο), τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11% και ανήλθαν σε 612 εκατ. λίρες, έναντι 589 εκατ. λίρες τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σε χρόνο-ρεκόρ αντικαταστάθη-

Στα ετήσια αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εται-

κε ο διευθύνων σύμβουλος του

ρία, παρατηρείται σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών,

Kuoni Nordic, Mats Dahlquist,

τα οποία ανήλθαν σε 499 εκατ. λίρες, έναντι £ 297 εκατ. το 2013.

από τον Leif Vase Larsen, ο οποί-

Τα βασικά συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 13%,

ος είχε αποχωρήσει από την εται-

και διαμορφώθηκαν σε 581 εκατ. λίρες, κάτι που σε μεγάλο βαθ-

ρία το 2013, μετά από 14 χρόνια

μό οφείλεται στις ισχυρές επιδόσεις στο Ην. Βασίλειο, τη Γερμανία

παραμονής στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

και την Ολλανδία, αλλά και στην περικοπή στο μισό των απωλειών

Από τη νέα του θέση θα είναι υπεύθυνος για την καθημερινή λει-

από τους tour operators της Γαλλίας.

τουργία της εταιρίας και κυρίως θα «τρέξει» τις διαδικασίες για την

Η αγορά της Σκανδιναβίας εμφάνισε προβλήματα στο πρώτο μισό

εξεύρεση αγοραστή για το Kuoni.

του έτους αλλά στο δεύτερο η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

Στο μεταξύ, τους εργαζόμενους στο KUONI απασχολεί η προοπτι-

Το περιβάλλον των συναλλαγών στη Ρωσία και την Ουκρανία εξα-

κή πώλησης του ομίλου.

κολουθεί να κρίνεται δυσμενές λόγω των γεωπολιτικών ζητημάτων.

Η ιδιοκτησία έχει εξαγγείλει την στροφή της εταιρίας στις υπόλοιπες

Αξίζει ακόμη να σημειωθούν τα ακόλουθα:

δραστηριότητες, αποχωρώντας από το tour operating, και κυρίως

- Το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών, που φτάνει το 79%, παρα-

στην παροχή θεωρήσεων visa.

μένει σταθερό στις βασικές αγορές της εταιρίας.

Παράλληλα, εντείνονται οι συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο αγο-

- Οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 12% στα 477 εκατ.

ραστής, και αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, αφού φήμες κάνουν

λίρες σε σταθερή βάση νομίσματος.

λόγο για προϋπάρχουσα συμφωνία εξαγοράς του Kuoni.

- Η διαθέσιμη καθαρή ταμειακή θέση των 371 εκατ. λιρών (2013:

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ενδιαφέρον του ομίλου της TUI,

£ 2m) ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό.

πλην όμως για οποιαδήποτε εξέλιξη, κυρίως στη μεγάλη σκανδιναβική αγορά, θα πρέπει να υπάρξει «πράσινο φως» από τις αρμό-

«Lifting» στα αεροσκάφη της easyjet

διες αρχές ανταγωνισμού.

Η easyJet παρουσιάζει την καινούργια εξωτερική εμφάνιση των

Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις της TUI για την καλοκαιρινή σεζόν

αεροσκαφών της, η πρώτη αλλαγή που συντελείται από το 1998 που το easyJet.com αντικατέστησε τον αριθμό για κρατήσεις στην άτρακτο των αεροσκαφών. Υπάρχουν δύο κύριες αλλαγές στον

Αύξηση 9% εμφανίζουν οι πωλήσεις του ομίλου της TUI για το Καλο-

σχεδιασμό: το πορτοκαλί χρώμα, σήμα κατατεθέν της easyJet, έχει

καίρι του 2015, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ενώ

επεκταθεί από το πτερύγιο της ουράς μέχρι τη μέση της ατρά-

οι τιμές των πακέτων έχουν διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα

κτου για να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος για το λογότυπο

κατά 2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

της easyJet, που τώρα είναι κατά 15% μεγαλύτερο από ό,τι πριν.

Παράλληλα, το τρέχον χειμερινό πρόγραμμα έχει σχεδόν πουληθεί

Επίσης, μια πορτοκαλί φάσα που αντικατοπτρίζει τη σχεδιαστι-

με τις τιμές αυξη-

κή «γλώσσα» της διαφήμισης της easyJet έχει τοποθετηθεί στην

μένες κατά 1%.

άτρακτο. Αυτό επιτρέπει το λογότυπο της easyJet να αντιστρα-

Ο όμιλος την προ-

φεί εκτός αυτού του χρώματος -σύμφωνα με τις guidelines της

ηγούμενη χρονιά

εταιρίας- για να δώσει στο αεροσκάφος μια κομψή, πιο μοντέρνα

κατέβαλλε φόρους

εμφάνιση, χωρίς το «.com».

στις χώρες που λει-

Σήμερα ο στόλος της εταιρίας ανέρχεται στα 226 αεροσκάφη,

τουργεί συνολικού

τύπου A319s και Α320.

ύψους 125 εκ.

Τη νέα εμφάνιση θα διαθέτουν όλες οι νέες παραλαβές αεροσκα-

λιρών, ενώ στην

φών της easyJet από τον Απρίλιο του 2015. Η easyJet έχει 197

Ελλάδα κατέβαλ-

αεροσκάφη Airbus Α320 που έχουν παραγγελθεί, η πλειοψηφία

λε 3 εκ. λίρες!!!

των οποίων θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα αεροσκάφη

Σύμφωνα με τις

τύπου Α319 σήμερα στον στόλο.

επίσημες οικονο-

Επιπλέον, με τη νέα εμφάνιση θα «ντυθούν» τα νεότερα αεροσκά-

μικές καταστάσεις

φη του στόλου της easyJet όταν θα είναι η ώρα να ξαναβαφτούν,

του ομίλου, για το

που συνήθως πραγματοποιείται κάθε έξι χρόνια. Αυτό σημαίνει

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ότι 29 αεροσκάφη θα πετούν με τη νέα εμφάνιση από το τέλος

ποιότητας με την αποτελεσματικότητα και είμαστε ενθουσιασμένοι

του 2015 και το 50% του στόλου μέχρι το τέλος του 2017.

που υποστηρίζουμε την υψηλής ποιότητας εικόνα της easyjet».

Στην 19ετή πορεία της easyJet υπήρξαν μόνο άλλες δύο αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση των αεροσκαφών της. Η πρώτη αλλα-

Στον… πάγκο οι Ρώσοι τουρίστες

γή (1995) αφορούσε την αναγραφή με πολύ μεγάλους χαρακτή-

Δραστικά μειωμένος θα είναι εφέτος ο αριθμός των Ρώσων τουρι-

ρες στην άτρακτο των αεροσκαφών, του αριθμού τηλεφωνικών

στών που θα επισκεφτούν για διακοπές τη Μεσόγειο και γενικά τη

κρατήσεων εισιτηρίων. Η δεύτερη αλλαγή (1998) απεικόνιζε την

Δυτική Ευρώπη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ηλεκτρονική διεύθυνση easyJet.com σε όλο το μήκος της ατρά-

Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών υποχωρεί λόγω, κυρίως, της

κτου, γεγονός που σηματοδοτούσε το σημαντικό βήμα της εται-

συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου με το ευρώ, αλλά και της

ρίας για τη διαδικτυακή κράτηση θέσεων.

εισαγωγής των βιομετρικών visa, που υποχρεώνει την λήψη δακτυ-

Ο Peter Duffy, Εμπορικός Διευθυντής της easyJet δήλωσε σχετι-

λικών αποτυπωμάτων, σύμφωνα με την Global Blue.

κά: «Η εξωτερική εμφάνιση των αεροσκαφών της easyJet είναι

«Δεν διαθέτει κάθε ρωσική πόλη προξενείο χώρας Schengen και

παγκοσμίως αναγνωρίσιμη. Καθώς πλησιάζουμε τα 20α γενέθλιά

δεν είναι όλοι οι τουρίστες έτοιμοι να δαπανήσουν χρήματα για

μας τον Νοέμβριο, πιστεύουμε ότι μία ανανέωση της εξωτερικής

ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα μόνο για την απόκτηση της βίζας»,

εμφάνισής μας θα συμβάδιζε με τις πολλές άλλες αλλαγές/ανα-

δήλωσε η Ιρίνα Tιούρινα, γενική γραμματέας της Ένωσης Ρώσων

νεώσεις που έχουν γίνει στην easyJet όπως, η υπηρεσία κράτη-

Tour Operators (Association of Tour Operators). Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ευρώ ή το δολάριο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, θα ωφεληθούν σημαντικά το 2015. «Ακόμα κι αν το ρούβλι έχει μειωθεί αρκετά σημαντικά έναντι του ευρώ, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα προτιμήσουν τις χώρες που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ευρώ», είπε η κα. Τιουρίνα.

σης συγκεκριμένων θέσεων, ευέλικτα εισιτήρια και βραβευμένο

Και συμπληρώνει: «Φυσικά, αυτοί οι προορισμοί θα είναι πιο ακρι-

mobile app. Όπως θα περίμενε κανείς από την easyJet, αυτό είναι

βοί από ότι πέρυσι, απλά δεν θα είναι τόσο ακριβοί, όσο η Γαλλία

ένα χαμηλού κόστους «face lift». Μπορεί να χρειασθεί έως και 5

και η Ιταλία, για παράδειγμα».

χρόνια μέχρι όλος ο στόλος να είναι έτοιμος με την νέα εμφάνιση! με να είναι εξίσου αναγνωρίσιμη όπως ήταν και η προηγούμε-

Λουκέτο έβαλε ο λονδρέζικος Airliner Limited

νη. Το τελικό σχέδιο επιλέχθηκε από περίπου 4000 υπαλλήλους

Χρεωκόπησε το βρετανικό γραφείο

και πελάτες».

Airliner Limited, με έδρα στο Λονδί-

Ο Alex Wood της Holmes Wood Graphic design που ανέλαβε

νο, αφήνοντας «μετέωρους» εκατο-

τον επανασχεδιασμό της easyJet δήλωσε: «Επενδύσαμε πολύ

ντάδες ταξιδιώτες.

χρόνο να μελετήσουμε την «προσωπικότητα» της easyJet και η

Το γραφείο, το οποίο ανέστειλε τη

νέα αυτή εμφάνιση είναι αντανάκλαση αυτής. Η πρόσφατη ανα-

δραστηριότητά του στις 22 Ιανουα-

νέωση της μάρκας easyJet αντικατοπτρίζει την αναβάθμισή της

ρίου, αφήνοντας στο «κενό» πεντακό-

από μια εταιρία χαμηλού κόστους σε έναν από τους μεγαλύτε-

σιες κρατήσεις, ειδικευόταν σε αεροπορικά

ρους αερομεταφορείς της Ευρώπης, γεγονός που της προσδίδει

εισιτήρια και στην κρουαζιέρα. Η ιστοσελίδα της εταιρίας δεν λει-

μια νέα αυτοπεποίθηση, η οποία δεν αποτυπωνόταν στην μέχρι

τουργεί και αναφέρει ότι γίνονται εργασίες συντήρησης.

τώρα εμφάνισή της».

Το CAA σε ανακοίνωσή του τονίζει προς τους Άγγλους τουρίστες

Από την πλευρά του ο κ. Andreas Ossenkopf, Head of Aviation της

τη σημασία του να κλείνουν τις διακοπές τους μέσω γραφείων που

Mankiewicz που παρείχε το υλικό επικάλυψης των αεροσκαφών

έχουν προστασία μέσω του ATOL, ενώ για τους πελάτες του Airliner

πρόσθεσε: «Στην Mankiewicz είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που

Limited, τονίζει ότι μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.

επιλεχθήκαμε ως προμηθευτής της easyjet. Είμαστε υπερήφανοι

Ο Andy Cohen, υπεύθυνος του ATOL στο CAA, δήλωσε σχετικά:

για την παραγωγή και προμήθεια των πιο καινοτόμων και υψη-

«Η κατάρρευση του Airliner Ltd είναι μια υπενθύμιση γιατί είναι

λής ποιότητας υλικών επικάλυψης αεροσκαφών. Η easyjet και η

σημαντικό οι τουρίστες να κλείνουν τα πακέτα τους από πρακτο-

Mankiewicz μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία του συνδυασμού της

ρεία που είναι ενταγμένα στην προστασία ATOL».

Όπως και η ίδια η easyJet, έτσι και η νέα μας εμφάνιση θέλου-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Νέα

«Άρωμα» γυναίκας στην παράδοσηπαραλαβή στο υπουργείο Τουρισμού

Παρότρυνε δε τους νέους υπουργούς να εμπιστευθούν και να

«Άρωμα» γυναίκας είχε η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο

υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ..

Τουρισμού,

την

Από την πλευρά της η κα. Κουντουρά, αφού ευχαρίστησε την

Κεφαλογιάννη

κα. Κεφαλογιάννη για το έργο που έχει επιδείξει στο υπουργείο

Όλγα να

με

παραδίδει

στην

αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα

αξιοποιήσουν τα άξια στελέχη και το υπαλληλικό δυναμικό του

Τουρισμού, ζήτησε να υπάρχει στο μέλλον μια ειλικρινή συνεργασία».

Κουντουρά αλλά και

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

στον υπουργό Οικονο-

Τέσσερα υπερυπουργεία και συνολικά 41 μέλη συνθέτουν τη νέα

μίας Υποδομών Ναυτι-

κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αναδείχθηκε από τις εκλογές της

λίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, που εξήραν το έργο της στο

25ης Ιανουαρίου.

υπουργείο Τουρισμού.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ

Παραλαμβάνοντας, ο κ. Σταθάκης, αφού αναφέρθηκε στην κοι-

«τσάρος της οικονομίας» αναλαμβάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

νή, κρητική καταγωγή που έχει με την απερχόμενη υπουργό Του-

Όσον αφορά στα του Τουρισμού, υπουργός αναπληρωτής του

ρισμού, τη συνεχάρη για το έργο της, λέγοντας: «Θέλω να συγχα-

Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,

ρώ δημόσια την υπουργό για το έργο που άφησε στο υπουργείο

με αρμοδιότητα τον Τουρισμό, ορίστηκε η κα. Έλενα Κουντουρά.

Τουρισμού. Μέσα στην πολύ βαθειά κοινωνική και οικονομική

Αναλυτικά η σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

κρίση στην οποία ζούμε, ο τουρισμός αποτέλεσε έναν πόλο που

Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

αντιστάθηκε στην κατάρρευση».

Αντιπρόεδρος: Γιάννης Δραγασάκης

Παλιές γνώριμες με την Έλενα Κουντουρά, η οποία ήταν στη Νέα

Υπουργός Εσωτερικών - Διοίκησης Ανασυγκρότησης: Νίκος

Δημοκρατία πριν την διαγράψει ο Αντώνης Σαμαράς, η κα. Κε-

Βούτσης

φαλογιάννη, αφού είπε ότι χαίρετε που παραδίδει σε μια γυναίκα

Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος

από τις 6 που υπάρχουν στο νέο σχήμα των 40 ατόμων, παρουσί-

Κατρούγκαλος

ασε τα πεπραγμένα στο υπουργείο, αφήνοντας παράλληλα αιχ-

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πα-

μές για τη θεσμική υποβάθμισή του.

νούσης

«Παραλάβαμε έναν υποβαθμισμένο τομέα και γι’ αυτό μας προ-

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χρι-

βληματίζει η θεσμική υποβάθμιση του υπουργείου», είπε η κα.

στοδουλοπούλου

Κεφαλογιάννη.

Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Και συμπλήρωσε: «Προχωρήσαμε άμεσα σε γενναίες μεταρρυθ-

Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού:

μίσει σε όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου. Τις μεταρρυθμί-

Γιώργος Σταθάκης

σεις αυτές δεν μας τις επέβαλε καμία τρόικα και κανένα μνημόνιο.

Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

Πήραμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Χρήστος Σπίρτζης

Καταρτίσαμε δύο σημαντικούς νόμους για τον τουρισμό που αλ-

Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας

λάζουν και εκσυγχρονίζουν το τουριστικό προϊόν. Απλοποιούν

Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

διαδικασίες και δημιουργούν θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε θεσμικό πλαίσιο για την ανά-

Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

πτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού. Αλλάξαμε την εικόνα της

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Απο-

χώρας στο εξωτερικό παρουσιάζοντας μια εικόνα της Ελλάδας

στόλου

που εργάζεται, βάζει στόχους και προοδεύει.

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης

Τα αποτελέσματα σήμερα μας δικαιώνουν. Ο ελληνικός τουρι-

Υπουργός Οικονομικών: Γιάννης Βαρουφάκης

σμός βοήθησε να κρατηθεί όρθια η ελληνική οικονομία.

Αναπληρωτής Υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη

Βοήθησε να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και βοήθη-

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Μάρδας

σε να βγούμε από την ύφεση. Επανήλθε στις πρώτες θέσεις του

Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων: Αριστεί-

παγκόσμιου τουριστικού χάρτη.

δης Μπαλτάς

Η τουριστική Αθήνα άλλαξε όψη με την οικονομία της πόλης να

Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης

ωφελείται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη του τουρισμού».

Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτοµίας: Κώστας Φω-

blueairweb.com, µέσω του τηλεφωνικού κέντρου (2111034100)

τάκης

ή µέσω οποιουδήποτε ταξιδιωτικού γραφείου.

Υφυπουργός Αθλητισµού: Σταύρος Κοντονής

Στους στόχους της εταιρίας είναι η πλήρης διαφάνεια σε όλες τις

Εργασίας: Πάνος Σκουρλέτης

συνιστώσες των τιµών των εισιτηρίων, δίνοντας στους επιβάτες

Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φω-

την επιλογή να αγοράσουν ξεχωριστά την κάθε υπηρεσία ή ένα

τίου

ολοκληρωµένο ταξιδιωτικό πακέτο. Το µοντέλο αυτό προσφέρει

Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέµηση της Ανεργίας:

την άνεση της πώλησης µιας υπηρεσίας, ανάλογα µε τις απαιτή-

Ράνια Αντωνοπούλου

σεις του κάθε επιβάτη.

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παναγιώτης

Ο Gheorghe Racaru, γενικός διευθυντής της Blue Air δήλωσε: «Εί-

Κουρουµπλής

µαστε ενθουσιασµένοι µε την έναρξη των πτήσεων στα δροµο-

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός

λόγια µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, προσφέροντας στο επιβατικό

Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: ∆ηµήτρης

κοινό µια ασφαλή, οικονοµική, αξιόπιστη και εναλλακτική λύση.

Στρατούλης

Είµαστε βέβαιοι ότι οι επιβάτες µας θα απολαµβάνουν τις υπηρε-

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς

σίες υψηλής ποιότητας της Blue Air, και την ευελιξία ταξιδιού που

Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χου-

παρέχουν οι 10 εβδοµαδιαίες συχνότητες από την Αθήνα για τη

ντής

Λάρνακα».

Αναπληρωτής Υπουργός ∆ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων: Ευκλεί-

Οι προορισµοί της Blue Air είναι:

δης Τσακαλώτος

Από/προς

Βου-

Υπουργός Εθνικής Άµυνας: Πάνος Καµµένος

κουρέστι:

Βαρ-

Αναπληρωτής Υπουργός: Κώστας Ήσυχος

κελώνη, Μπολό-

Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας

νια,

Υπουργός ∆ικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος

Κολονία,

Υπουργός Επικρατείας για καταπολέµηση της διαφθοράς: Πα-

∆ουβλίνο, Φλω-

ναγιώτης Νικολούδης

ρεντία, Λάρνακα,

Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισµό του Κυβερνητικού

Λίβερπουλ, Λον-

Έργου: Αλέκος Φλαµπουράρης

δίνο,

Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ

Μάλαγα, Μιλάνο,

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Νάπολη, Νίκαια, Παρίσι, Ρώµη, Στουτγάρδη, Τορίνο και Βαλένθια.

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρό-

Από/προς Μπακάου: Μπολόνια, Βρυξέλλες, ∆ουβλίνο, Λίβερπουλ,

σωπος: Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Λονδίνο, Μιλάνο, Παρίσι, Ρώµη και Τορίνο.

Πρόεδρος της Βουλής: Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Από/προς Κωστάντζα: Μιλάνο.

Aξίζει να σηµειωθεί ότι, διπλή ήταν η τελετή ορκωµοσίας για τη

Από/προς Σιµπιού: Στουτγάρδη. Από/προς Τορίνο: Κατάνια. Από/

νέα κυβέρνηση, µε εννέα υπουργικά στελέχη να ορκίζονται µε

προς Λάρνακα: Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

τον καθιερωµένο θρησκευτικό όρκο, µεταξύ αυτών κι όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ, και τα υπόλοιπα 31 να προτιµούν τον πολιτικό όρκο.

Την Ελλάδα με την Κύπρο συνδέει η Blue Air

Βρυξέλλες, Βόνη,

Μαδρίτη,

EUROSTAT: Στις «πρωταθλήτριες» η Ελλάδα στον Τουρισμό το 2014 Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε τη µεγαλύτερη αύξηση ως προς τον εισερχόµενο τουρισµό κατατάσσεται, µε βάση τα

Tη σύνδεση της Αθήνας µε τη Λάρνακα, ξεκίνησε από τις 19 Ια-

πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα για το 2014. Μια

νουαρίου η ρουµάνικη Βlue Air, η πρώτη «Smart Flying» αερο-

χρονιά µάλιστα, κατά την οποία οι διανυκτερεύσεις συνολικά

πορική εταιρία, µε 10 εβδοµαδιαίες πτήσεις. Παράλληλα, µε το

στην Ε.Ε. εκτιµάται ότι «έπιασαν ταβάνι», µε 2,7 δισεκατοµµύρια,

δροµολόγιο από Θεσσαλονίκη για Λάρνακα συµπληρώνει το

σηµειώνοντας αύξηση κατά 1,7% σε σύγκριση µε το 2013.

πανευρωπαϊκό της δίκτυο, καλύπτοντας πάνω από 35 προορι-

Στην Ελλάδα οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών, κατοίκων της

σµούς µε τις τέσσερεις βάσεις της που βρίσκονται σε Βουκουρέ-

Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός αυτής, ανήλθαν το 2014 στα

στι, Μπακάου, Τορίνο και Λάρνακα.

98,3 εκατοµµύρια.

Οι τιµές των εισιτηρίων ξεκινούν από 42,90 ευρώ για µονή δι-

Από το σύνολο αυτό, τα 77,3 εκατοµµύρια αφορούν κατοίκους

αδροµή, συµπεριλαµβανοµένων των φόρων αεροδροµίου και

της Ε.Ε. και τα 21 εκατ. τουρίστες εκτός Ευρώπης, µε αύξηση

οι κρατήσεις µπορούν να γίνουν µέσω της ιστοσελίδας www.

κατά 8%.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

εκτός Ευρώπης. «Πρωταθλήτριες» ως προς τον αριθµό των διανυκτερεύσεων κατά το προηγούµενο έτος ήταν η Γαλλία (403 εκατ. διανυκτερεύσεις µε πτώση 1,2% έναντι του 2013), η Ισπανία (401 εκατ. µε αύξηση κατά 3,1%) και ακολουθεί η Ιταλία µε 370 εκατ. διανυκτερεύσεις και πτώση κατά 1,8% και η Γερµανία µε 366 εκατ. διανυκτερεύσεις και αύξηση 2,9%. Σηµειωτέον ότι στα νούµερα περιλαµβάνονται οι τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., τόσο για αναψυχή, όσο και για επαγγελµατικά ταξίδια.

Στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης το νέο ξενοδοχείο της Philian Hotels & Resorts Tο νέο luxury κατάλυµα του oµίλου Philian Hotels & Resorts, το Diamond Suites, στην περιοχή Λαδάδικα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε τη λειτουργία του, παρέχοντας ένα πολυτελές, ξενοδοχειακό προϊόν στους πελάτες του. Το ξενοδοχείο ξεχωρίζει για το πρωτότυπο design του, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι αποτελείται µόνο από σουίτες. Η Ελλάδα µαζί µε τη Λετονία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία είχαν τη µεγαλύτερη αύξηση ως προς τον αριθµό των διανυκτερεύσεων για πέρυσι (οι εκτιµήσεις της Eurostat για το 2014 βασίζονται σε στοιχεία δεκαµήνου). Η χώρα µας τερµάτισε µε αύξηση κατά 6,9%, η Πορτογαλία µε 7,1%, το Βέλγιο µε 7,2% και η Λετονία µε 11,1%. Στον αντίποδα, οι χώρες µε τις µεγαλύτερες µειώσεις ήταν η Σλοβακία (-5,5%), η Φινλανδία (-1,9%) και η Ιταλία (-1,8%). Όπως αναφέρει η Eurostat, µετά από την πτώση του 2009, λόγω

Προσφέρει τριών ειδών σουίτες (το κάθε δωµάτιο είναι εντελώς

της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης, οι διανυκτερεύσεις στην

ξεχωριστό από τα υπόλοιπα), ανάλογα µε τις επιθυµίες του εκά-

Ε.Ε. σηµειώνουν άνοδο την τελευταία πενταετία, τόσο ως προς

στοτε πελάτη, ενώ τα αναπαυτικά υπνοδωµάτια µε υπέρδιπλα

τον αριθµό των Ευρωπαίων τουριστών, όσο και των επισκεπτών

κρεβάτια, το µπάνιο µε τζακούζι, τα εκλεκτά υφάσµατα και οι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, συντελούν στην απόλυτη χαλάρωση µε µία αίσθηση χλιδής.

3.0

Διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην Ε.Ε. (δισ. νύχτες)

Στο Lindos Imperial o Nίκος Σταμούλος

2.5

«Μεταγραφή» στον όµιλο Μινέττου και συ-

2.0

γκεκριµένα στο ξενοδοχείο Lindos Imperial του οµίλου, έκανε πρόσφατα ο Νίκος Στα-

1.5

µούλος, αναλαµβάνοντας χρέη γενικού διευθυντή.

1.0

Γνωστό στέλεχος της τουριστικής βιοµηχανίας, µε µακρά και επιτυχηµένη θητεία

0.5

σε µεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήµατα, ο 0.0 2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

κ. Σταµούλος, έχει σπουδάσει τουριστικά επαγγέλµατα και είναι κάτοχος Executive

Διανυκτερεύσεις από κατοίκους

MBA in Tourism.

Διανυκτερεύσεις από μη κατοίκους

Από το 2003 είχε ενταχθεί στο δυναµικό

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


του οµίλου Atlantica, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι ξεκίνησε την καριέρα του το 1987 από το Intecontinental της Αθήνας.

Οι πόλεις µε τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσµο Κατάταξη Προορισµός Index 1

Sanya (Κίνα)

86,94 %

2

Hanoi (Βιετνάµ)

84,76 %

3

Sorrento (Ιταλία)

84,70 %

4

Fès (Μαρόκο)

84,64 %

δίνο να µένει, µαζί µε το Παρίσι, εκτός των 100 πρώτων θέσεων,

5

Suzhou (Κίνα)

84,54 %

διαµορφώθηκε η 100άδα των πόλεων µε τα καλύτερα ξενοδο-

6

Cusco ( Περού)

84,43 %

7

Sedona (ΗΠΑ)

84,39 %

8

Κρακοβία (Πολωνία)

84,23 %

9

∆ρέσδη (Γερµανία)

84,20 %

10

Ντουµπρόβνικ (Κροατία)

84,17 %

11

Βουδαπέστη (Ουγγαρία)

84,06 %

12

Lucca (Ιταλία)

84,06 %

13

Hangzhou (Κίνα)

83,87 %

14

Βελιγράδι (Σερβία)

83,53 %

15

Kyoto (Ιαπωνία)

83,43 %

16

Σπλιτ (Κροατία)

83,39 %

17

Marrakech (Μαρόκο)

83,39 %

την 76η θέση, µε ποσοστό 79,58%, χάνοντας σηµαντικό έδα-

18

Κεµπέκ (Καναδάς)

83,24 %

φος σε σχέση µε την 36η θέση που είχε το περασµένο έτος.

19

Πόρτο (Πορτογαλία)

83,18 %

20

Μπογκοτά (Κολοµβία)

83,12 %

«Κατρακύλησε» η Αθήνα στη λίστα της Trivago με τα καλύτερα ξενοδοχεία Με εκπλήξεις, όπως την πτώση της Αθήνας κατά 40 θέσεις στην κατάταξη και το Λον-

χεία στον κόσµο.

Η Αθήνα, η µοναδική ελληνική πόλη που κατάφερε να φτάσει στις 100 πρώτες θέσεις της παγκόσµιας κατάταξης, κατέκτησε

Το Λονδίνο και το Παρίσι, αν και ιδιαίτερα δηµοφιλείς προορισµοί, βρέθηκαν στην 104η και 105η θέση, αντίστοιχα. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η κινεζική πόλη Sanya, ένας άκρως

βουνά, δάση, αλλά και ήλιο καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Γρηγόρης Τάσιος και πάλι στο «τιμόνι» της Ε.Ξ.Χ.

Φέτος, µε δηµοτικότητα 86,94%, κατάφερε να ξεχωρίσει.

ΤέσΓια τρίτη συνεχόµενη θητεία στη θέση του προέδρου της

Το Hanoi του Βιετνάµ ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ το

Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής επανεξελέγη ο Γρηγόρης Τάσι-

Sorrento της Ιταλίας κατέλαβε την τρίτη, µε ποσοστό δηµοτι-

ος, µετά την εκ νέου εκλογή του στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της

κότητας 84,70%, χάνοντας την περσινή του πρωτιά.

Ένωσης.

Τέταρτη στην κατάταξη η αποκαλούµενη «Αθήνα της Αφρι-

Το νέο δ.σ. µετά από τη συγκρότηση σε σώµα, έχει ως εξής:

κής», η αυτοκρατορική πόλη Fès, που βρίσκεται στο Μαρόκο.

Πρόεδρος: Γρηγόριος Τάσιος (Philoxenia Bungalows)

Η ∆ρέσδη της Γερµανίας, το Ντουµπρόβνικ της Κροατίας και

Αντιπρόεδρος: Ελένη Ανδρεάδη (Sani Resort)

η πολωνική Κρακοβία παραµένουν σε υψηλές θέσεις, όπως

Γεν. Γραµµατέας: Ρούλα Μυκωνιάτη (Secret Paradise)

και την προηγούµενη χρονιά, αποδεικνύοντας ότι δεν κατέ-

Ταµίας: Ιωάννης Λασπάς (Flegra Palace)

χουν τυχαία τη φήµη των πόλεων µε τα καλύτερα ξενοδοχεία.

Έφορος: Όλγα Τσαπανίδου (Blue Bay)

Την τελευταία θέση από τις 100 έχει η Νίκαια της Γαλλίας, µε

Σύµβουλοι Γεώργιος Στέγγος (Porto Carras Grand Resort) και Θω-

ποσοστό δηµοτικότητας 76,55%.

µάς Ασλανίδης (Alexandros Palace).

τουριστικός προορισµός που βρίσκεται στο νησί Hainan της νότιας Κίνας, προσφέροντας αµµώδεις παραλίες, υπέροχα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Διεθνές

Κορυφαία επιλογή το Λονδίνο για Τουρισμό το 2014

Τα «πρωτεία» συγκέντρωσε το Λονδίνο για το 2014, καθώς, σύμφωνα με το γνωστό Tourism Review, η βρετανική πρωτεύουσα υπήρξε η πρώτη επιλογή για τουρισμό, με 18,7 εκατ. τουρίστες και ταξιδιωτική δαπάνη της τάξης των 19,3 δισ. δολαρίων. Από την πλευρά της, η πόλη του Φωτός βρέθηκε στην τρίτη θέση, τόσο από πλευράς επισκεψιμότητας, όσο και ταξιδιωτικών δαπανών, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη διατηρεί τα «ηνία» στον Τουρισμό, σε παγκόσμια κλίμακα.

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι 7 κορυφαίες χώρες - προορισμοί βάσει τουριστικών εισπράξεων

Οι 10 κορυφαίες χώρες για τον βρετανικό τουρισμό βάσει των επισκεπτών

ο γνωστό Tourism Review εισαγάγει για πρώτη φορά για

Τ

το 2014, µε βάση τον αριθµό των εισερχόµενων τουριστών, συ-

το 2014 την κατάταξη Top Travel Destinations, η οποία κα-

µπλήρωναν η Σιγκαπούρη και το Ντουµπάι, µε 12,4 και 12 εκατ.

λύπτει πόλεις και κράτη, σε παγκόσµιο επίπεδο.

τουρίστες, αντίστοιχα.

Η κατάταξη αυτή, χρησιµοποιεί διάφορα κριτήρια, µεταξύ των

Στην έβδοµη θέση ήταν η Κωνσταντινούπολη µε 11,6 εκατ. του-

οποίων ο αριθµός των επισκεπτών, η δαπάνη ανά προορισµό, οι

ρίστες.

ταχύτερα αναπτυσσόµενες αγορές, κ.ο.κ..

Όσον αφορά την ταξιδιωτική δαπάνη και εδώ το Λονδίνο κρα-

Πρώτη πόλη σε επισκεψιµότητα, λοιπόν, παγκοσµίως το 2014

τούσε τα σκήπτρα, µε 19,3 δισ. δολάρια το 2014 και αµέσως µετά

ήταν το Λονδίνο µε 18,7 εκατ. τουρίστες και ακολούθησαν η

τη Νέα Υόρκη, µε 18,6 δισ..

Μπανγκόγκ και το Παρίσι, µε 16,4 και 15,6 εκατ. επισκέπτες, αντί-

Στην τρίτη και τέταρτη θέση και στην κατάταξη των κορυφαίων

στοιχα. Την πεντάδα των κορυφαίων τουριστικών πόλεων για

τουριστικών προορισµών, µε βάση τις ταξιδιωτικές δαπάνες, όπως

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στα ταξίδια (2013-23)

Παγκόσμιος εισερχόμενος τουρισμός με σκοπό

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Διεθνές

και στη λίστα µε τους κορυφαίους προορισµούς µε βάση τον

60,4 δισ. και τρίτη η Γαλλία, µε 56,1 δισ., ενώ την πεντάδα ολοκλή-

αριθµό των τουριστών ήταν το Παρίσι και η Σιγκαπούρη, µε 17

ρωναν η Κίνα µε 51,7 δισ. και το Μακάο, µε 51,6 δισ..

δισ. και 14,3 δισ., αντίστοιχα.

Η πρώτη χώρα-πηγή προέλευσης τουριστών για τις Η.Π.Α. το

Την πεντάδα συµπλήρωνε η Μπανγκόγκ, µε 13 δισ. δολάρια.

2014, µε βάση τον αριθµό των επισκεπτών ήταν ο Καναδάς, µε

Στην έβδοµη θέση βρισκόταν η Βαρκελώνη και στην δέκατη η

23,4 εκατ., µε επόµενη το Μεξικό, µε 14,3 εκατ. και το Ηνωµένο

Κωνσταντινούπολη µε 11,2 και 9,4 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Βασίλειο, µε 3,9 εκατ., ενώ την πεντάδα συµπλήρωναν η Ιαπωνία

Πρώτη χώρα από πλευράς ταξιδιωτικών εσόδων το 2014 ήταν οι

και η Βραζιλία, µε 3,8 και 2 εκατ. τουρίστες.

Ηνωµένες Πολιτείες, µε 140 δισ. δολάρια, δεύτερη η Ισπανία µε

To «top10» παγκόσμιων προορισμών βάσει επισκεπτών

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

To «top10» των παγκόσμιων προορισμών βάσει ταξιδιωτικών εισπράξεων


Θέμα

Οι 5 νέες τάσεις στον αγγλικό Τουρισμό Οι εξορμήσεις με την οικογένεια ή με φίλους, με σκοπό την αναψυχή, οι διακοπές σε spa, οι διακοπές περιπέτειας, οι διακοπές σε αστικούς προορισμούς ή στην εξοχή και οι διακοπές σε παραθαλάσσια θέρετρα, είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές τάσεις, που φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τον αγγλικό τουρισμό σήμερα, όπως τις παρουσιάζει το tourism-review.com.

Η

πλούσια ιστορία και ο πολιτισµός σε συνδυασµό µε την

στών. Τα τελευταία χρόνια, στην αγορά έχουν παρατηρηθεί αρκετές

εξαιρετική απήχηση που έχει η «δυτική µοναρχία», καθι-

αλλαγές, ιδιαίτερα στον εγχώριο τουρισµό. Ας γνωρίσουµε τις πέντε

στούσαν πάντα το Ηνωµένο Βασίλειο πόλο έλξης για πλήθος τουρι-

πιο σηµαντικές τάσεις που επηρεάζουν τον αγγλικό τουρισµό.

Διακοπές αναψυχής και οικογενειακές συγκεντρώσεις Εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης πολλοί ντόπιοι τουρίστες προ-

µές και µετατρέποντας reunions σε εκδροµές αναψυχής. Αυτή

σπαθούν να συνδέσουν τις εκδροµές µε φίλους και την οικογέ-

η τάση θα συνεχίσει να εντείνετε ακόµη και αφού βελτιωθούν

νεια τους µε τις διακοπές αναψυχής. Καθώς το «µπάτζετ» είναι

οι οικονοµικές συνθήκες. Η αλλαγή της δηµογραφικής εικόνας

περιορισµένο, οι καταναλωτές επιθυµούν να µεγιστοποιήσουν

του Ηνωµένου Βασιλείου συµβάλει επίσης στον συνδυασµό των

τον ελεύθερο χρόνο τους, αξιοποιώντας οικογενειακές στιγ-

εξορµήσεων µε την οικογένεια ή µε φίλους µε την αναψυχή.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Ο τουρισµός υγείας, όπως τα spa για παράδειγµα, πέρα του ότι προτιµάται από µεγάλους σε ηλικία ανθρώπους για λόγους υγείας φαίνεται να επιλέγεται και από καταναλωτές που αναζητούν ένα απολαυστικό διάλειµµα από την καθηµερινή πίεση.

Δεν αναζητούν μόνο οι νέοι την περιπέτεια Οι δηµογραφικές αλλαγές που αναφέρθηκαν παραπάνω δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισµού περιπέτειας. Ο καθιστικός και βαρετός σύγχρονος τρόπος ζωής θα ωθήσει όλο και περισσότερο κόσµο στην αναζήτηση της περιπέτειας στον ελεύθερο χρόνο τους. Η επόµενη γενιά συνταξιούχων θα είναι περισσότερο ενεργή και «νέα» : αυτό τους καθιστά ιδανικούς πελάτες γι' αυτό το είδος διακοπών.

Aστικοί ή αγροτικοί προορισμοί; Σε ότι αφορά τους τύπους των προορισµών, τόσο οι αστικοί όσο και οι αγροτικοί προορισµοί έχουν εµφανίσει µεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς καινούριες δραστηριότητες που χαρίζουν νέες εµπειρίες προσελκύουν ντόπιους τουρίστες. Η αύξηση των αξιοθέατων και ανακατασκευή – ανακαίνιση πολλών πόλεων έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του αστικού τουρισµού, ενώ αντίθετα η αστικοποίηση έχει κάνει την ύπαιθρο να φαίνεται πιο ελκυστική. Ωστόσο, οι νέοι δεν φαίνεται να έλκονται από τους αγροτικούς

Οι διακοπές σε spa γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς

προορισµούς. Είναι ιδιαίτερα σηµαντικό και τα δύο είδη προορισµών να µπορέσουν να επωφεληθούν από τον µεγάλο αριθµό «διαλειµµάτων»- εξορµήσεων που κάνουν οι καταναλωτές προ-

Αρκετά είδη εσωτερικού τουρισµού αναψυχής φαίνεται να κερ-

κειµένου να απολαύσουν ένα διαφορετικό είδος διακοπών.

δίζουν επίσης από τις διευρυµένες τάσεις.

Μία από τις µελλοντικές επιπτώσεις αυτής της τάσης είναι το ότι

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


οι καταναλωτές θα συνδυάζουν διαφορετικά είδη προορισµών σε µία εκδροµή. Αυτό το οποίο είναι ιδιαίτερα σηµαντικό σε αυτή την περίπτωση

Τα παραθαλάσσια θέρετρα προσαρμόζονται αυξάνοντας τις παροχές

είναι η συνεργασία των επαγγελµατιών του τουρισµού σε αυτούς

Κανείς δεν µπορεί να µιλήσει µε σιγουριά για την προοπτική του

τους διαφορετικούς προορισµούς και όχι ο ανταγωνισµός, προ-

Βρετανικού παραθαλάσσιου τουρισµού.

κειµένου να προωθηθεί συνολικά το τουριστικό προϊόν.

Πολλά θέρετρα δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν περιοχές µε προβλέψιµο καλό καιρό το καλοκαίρι και καθαρές-αγνές παραλίες. Παρ' όλα αυτά αν και ο συνδυασµός παραλίας και λιακάδας είναι κάτι πολύ σηµαντικό δεν είναι ο µοναδικός λόγος για να επισκεφτεί κάποιος µια παραλία. Τα περισσότερα θέρετρα έχουν προσαρµοστεί βρίσκοντας νέους τρόπους για να προσελκύσουν νέους τουρίστες. Η αλλαγή στα δηµογραφικά στοιχεία της Αγγλίας ίσως βοηθήσει ακόµα περισσότερο τα παραθαλάσσια θέρετρα στο µέλλον. Με περισσότερους νέους και παιδιά στην αγορά, ένα οικογενειακό και εύκολα προσβάσιµο ξενοδοχείο θα αποτελεί ιδανική λύση για τις οικογενειακές διακοπές. Στην Αγγλία πολλά παραθαλάσσια θέρετρα µπορούν να προσφέρουν µοναδικές εµπειρίες, οι οποίες πηγάζουν από πολλούς διαφορετικούς τοµείς όπως του αθλητισµού και της κουζίνας. Στο µεταξύ το µοναδικό συναίσθηµα και η αίγλη που προσφέρει µια παραθαλάσσια περιοχή αναβιώνει σε πολλούς επισκέπτες που επιστρέφουν σε αυτές τις περιοχές µετά από καιρό.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Θέµα

ΙΟΒΕ: «Σωσίβια λέμβος» για την Οικονομία ο Τουρισμός Μοχλός ανάπτυξης της Οικονομίας, ο Τουρισμός, που σε συνδυασμό με το «αδύναμο» ευρώ, δείχνουν να αποτελούν τα δύο πολύ σημαντικά «όπλα» της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται στην πρόσφατη, τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ.

Τ

ο ΙΟΒΕ «βλέπει» αύξηση εξαγωγών 4,5% φέτος, ενώ κοµβικό ρόλο θα διαδραµατίσει η εξέλιξη των διαπραγµατεύ-

σεων µε τους Ευρωπαίους εταίρους, αφού όπως επισηµαίνει το Ίδρυµα στην τριµηνιαία έκθεσή του, όσο θα διαρκούν οι διαπραγµατεύσεις, η λήψη των περισσότερων επενδυτικών αποφάσεων, ιδίως των επιχειρηµατικών εντός και εκτός Ελλάδας, θα αναβάλλεται. Ευνοήτως, όπως σηµειώνει το ΙΟΒΕ, οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσµα της διαδικασίας. Παρ’ όλα αυτά στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις βασικές παραµέτρους της ελληνικής οικονοµίας, είναι αρκετά πιθανή η εκδήλωση υψηλής επενδυτικής δραστηριότητας, σύµφωνα πάντα µε το ΙΟΒΕ. Ειδικά για τον Τουρισµό υπογραµµίζει η µελέτη: Η ώθηση στην ελληνική οικονοµία κατά την τελευταία διετία από τον τοµέα του Τουρισµού δεν εµφανίζει προς το παρόν σηµάδια

τις επιχειρήσεις του τοµέα έχουν πλησιάσει τα όρια της λειτουρ-

υπαναχώρησης κατά το τρέχον έτος. Από την άλλη πλευρά, τα

γικής τους δυναµικότητας. Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατό να

περιθώρια διεύρυνσης της δραστηριότητάς του είναι σαφώς πε-

δηµιουργηθούν φέτος στον Τουρισµό, όπως και πέρυσι, πολλές

ριορισµένα σε σύγκριση µε πριν δύο χρόνια, καθώς πολλές από

χιλιάδες θέσεις εργασίας, αποτρέποντας την ανάκαµψη της ανερ-

Ευρ. Επιτροπή – Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΕ-28 & Ευρωζώνης (1990-2013=100)* Μήνας

Ιαν-13

Φεβ-13

Μαρ-13

Απρ-13

Μάι-13

Ιουν-13

Ιουλ-13

Αυγ-13

Σεπτ-13

Οκτ-13

Νοε-13

∆εκ-13

ΕΕ-28

91,0

91,5

91,5

89,9

91,0

92,8

95,3

98,4

100,9

101,9

102,4

103,8

Ευρωζώνη

89,7

90,5

90,1

89,0

89,8

91,7

92,9

95,7

97,3

98,1

98,8

100,4

Μήνας

Ιαν-14

Φεβ-14

Μαρ-14

Απρ-14

Μάι-14

Ιουν-14

Ιουλ-14

Αυγ-14

Σεπτ-14

Οκτ-14

Νοε-14

∆εκ-14

ΕΕ-28

104,8

105,0

105,3

106,3

106,5

106,4

105,8

104,6

103,6

104,2

104,1

104,2

Ευρωζώνη

101,0

101,2

102,5

102,0

102,6

102,1

102,2

100,6

99,9

100,7

100,7

100,7

* Οι σταθµίσεις των χωρών και η χρονοσειρά στο δείκτη στην ΕΕ έχουν αναθεωρηθεί λόγω της ένταξης σε αυτή της Κροατίας από την 1η Ιουλίου 2013 Πηγή: European Commission (DG ECFIN), ∆εκέµβριος 2014

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Στοιχεία έρευνας καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, (μέσος όρος Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014) 15%

8%

10%

66% 10% 15% 8%

66%

Hotello

Mόλις τα βγάζουμε πέρα Aντλούμε από τις αποταμιεύσεις μας Έχουμε χρεωθεί Aποταμιεύουμε λίγο

γίας. Τη ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών εγχωρίως και ευρύτερα, ελληνικών εξαγωγών, από χώρες εκτός της Ευρωζώνης ευνοεί η πρωτοφανής από το

Premium Drawer

Executive 1200

Premium Shaver

Action

Excel Silver

Smart shaver

2008 υποτίµηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Βοηθητικό παράγοντα για τις εξαγωγές αγαθών εκτός Ευρωζώνης θα αποτελέσει η ήπια, ωστόσο υψηλότερη της περυσινής, ανάκαµψη στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως επεσήµανε ο Γενικός ∆ιευθυντής του ινστιτούτου, Νίκος Βέττας, η χώρα χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως και ο στόχος θα είναι πως θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις. Σύµφωνα µε τον ίδιο, το αδύναµο στοιχείο της εφαρµογής του προγράµµατος εδώ και χρόνια ήταν η υστέρηση των επενδύσεων και η υστέρηση στις εξαγωγές αγαθών. Πάντως µε αύξηση των συνολικών επενδύσεων στα τέλη του περασµένου έτους, για πρώτη φορά σε τριµηνιαία βάση, µετά από επτά χρόνια, η υποχώρηση των επενδυτικών δαπανών στο σύνολο του 2014 εκτιµάται ότι διαµορφώθηκε ελαφρώς χαµηλότερα από 10%. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές το ΙΟΒΕ εκτιµά ότι φέτος θα καταγράψουν άνοδο 4,5%, καθώς αναµένεται ότι θα ευνοηθούν αφενός από τη διαφαινόµενη συνέχιση της καλής πορείας του τουρισµού και αφετέρου από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών εκτός της ευρωζώνης από τη χαµηλή ισοτιµία ευρώ - δολαρίου. Ωστόσο το ΙΟΒΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υποτονική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, βασικό εξαγωγικό προορισµό των ελληνικών προϊόντων και στην κρίση στις οικονοµίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, προβλήµατα τα οποία ενδέχεται να µετριάσουν την ανοδική δυναµική των ελληνικών εξαγωγών.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιµάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: info@afoisamara.gr, polief96@otenet.gr, ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | www.afoisamara.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 29


Θέμα

Νουθεσίες περί τουρισμού Σε Υπουργούς, Δημόσιους Λειτουργούς και Έλληνες Πολίτες (όχι όμως σε Επαγγελματίες του Τουρισμού)

του Νίκου Σκουλά

Να νουθετήσει τη νέα πολιτική ηγεσία σε θέματα που άπτονται της τουριστικής πολιτικής, επιχειρεί στο άρθρο που ακολουθεί ο Νίκος Σκουλάς (σ.σ. δεν χρειάζεται συστάσεις), ένας πολίτης του κόσμου, όπως ο ίδιος δηλώνει. Και οι διδαχές του έχουν πολύτιμη σημασία, καθώς προέρχονται από έναν άνθρωπο, που γνωρίζει τα τουριστικά θέματα όσο ελάχιστοι.

Μ

ετά από 40 χρόνια ενασχόλησης µε τον τουρισµό, δικαιούµαι,

τουργεί και µας φέρνει έσοδα και θέσεις εργασίας.

πιστεύω, να έχω άποψη, χωρίς να ζητώ να συµφωνήσετε µαζί

Έχουµε µια νέα Κυβέρνηση που, παρότι δεν την ψήφισα, εύχοµαι ειλι-

µου. Ελπίζω, επίσης, ότι ο κάθε πολίτης του οποίου η ζωή επηρεάζεται

κρινά να πετύχει -όπως εξάλλου θα πρέπει να εύχεται ο κάθε Έλλη-

από τον τουρισµό, θα ενηµερώνεται, θα ασχολείται και θα έχει γνώµη

νας- χάριν του δηµόσιου και κοινωνικού συµφέροντος, σε µια περί-

για τον τουρισµό, µια και είναι ο ένας τοµέας της οικονοµίας που λει-

οδο που τα λαϊκά στρώµατα και η µεσαία τάξη έχουµε κυριολεκτικά

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


γονατίσει, κάτω από το βάρος της σκληρής λιτότητας και των µέτρων

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους (και δεν τους αποδίδω διάθεση

που τη συνοδεύουν.

λαϊκισµού) θα προκαλέσουν πολύ αρνητικά αποτελέσµατα. Βρίσκονται

∆ιαβάζω τη δήλωση του νέου Πρωθυπουργού -την πρώτη του νοµί-

ακόµα στη φιλοσοφία του «supply push» (αυτό προσφέρω και αυτό θα

ζω- και των αρµόδιων υπουργών του, ότι θα καταργήσουν τα πακέτα

αγοράσεις), αγνοώντας ότι η αγορά είναι «demand driven». Ο πελά-

All Inclusive στα ξενοδοχεία και ειλικρινά τροµάζω.

της, για λόγους που εµείς οι επαγγελµατίες γνωρίζουµε ή οφείλουµε

Και πριν παρεξηγηθώ, τα πακέτα αυτά δεν είναι το είδος του τουρισµού

να γνωρίζουµε, ζητά all inclusive packages και αν δεν τα βρει εδώ, θα

που θα προτιµούσαµε γιατί, ο τουρίστας που φιλοξενούµε, περνά όλο

πάει αλλού. Άρα τους χάνουµε. Θα πάει στην Τουρκία, στο Μαρόκο,

σχεδόν τον χρόνο του και εξυπηρετούνται όλες σχεδόν οι ανάγκες του

στην Τυνησία ή στην Ισπανία όπου και θα βρει.

µέσα στο ξενοδοχείο, µε εγγυηµένο για τον ίδιο ελεγχόµενο κόστος,

Είναι ανάγκη να κατανοήσουν, τόσο οι κυβερνώντες, όσο και οι άλλοι

ενώ οι εκτός ξενοδοχείου επιχειρήσεις (εστιατόρια, ταβέρνες, επιχει-

θιασώτες «της κατάργησης του all inclusive», ότι, για να έχουν ζήτη-

ρήσεις περιήγησης, ενοικιαζόµενα αυτοκίνητα, καταστήµατα, κ.λπ.),

ση οι εκτός ξενοδοχείου υπηρεσίες, πρέπει να είναι ανταγωνιστικές,

ωφελούνται ελάχιστα ή καθόλου.

να προσφέρουν ποιότητα, επαγγελµατική εξυπηρέτηση, καλές τιµές,

Οι ίδιοι οι τουρίστες στερούνται τις πλούσιες εµπειρίες να έρχονται σε

να µην υπερχρεώνουν και να µην αισχροκερδούν. Τουλάχιστον αυτό

επαφή µε τον πολιτισµό µας, µε τη λαογραφία µας, να µετέχουν στον

είναι το επιχείρηµα των πρακτόρων που µας τους φέρνουν σε οµάδες.

ιδιαίτερο τρόπο της ζωής µας, να απολαµβάνουν την πλούσια και διε-

Σ’ αυτό το Υπουργικό Συµβούλιο υπάρχουν αξιόλογοι και καλοπροαί-

θνώς γνωστή ελληνική κουζίνα αλλά και τη θερµή φιλοξενία που είναι

ρετοι άνθρωποι, µε σηµαντικές θεωρητικές σπουδές, οι πλείστοι όµως

και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό µας.

δεν έχουν σπουδάσει στο «σχολείο της ζωής», και δεν έχουν εργαστεί

Οι νέοι κυβερνώντες και ιδιαίτερα οι καθ’ ύλην αρµόδιοι, µη όντες άνθρω-

έξω από το πανεπιστήµιο, στην επιχειρηµατική πιάτσα, σε άµεση επα-

ποι της αγοράς και εξοικειωµένοι µε τις αρχές του marketing, εξαγγέλλουν

φή µε την κοινωνία της εργασίας.

πράγµατα που δεν µπορούν να επιβάλουν σε µια ελεύθερη αγορά, στην

Όταν ήµουν µικρός, η µάνα µου µού έλεγε: «Παιδί µου, άµα δεν κατέ-

οποία ο πελάτης έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο και επιµένει να εξυ-

χεις κάτι, να ρωτάς αυτούς που κατέχουν». Αυτό έκανα και καθώς µου

πηρετείται µε βάση τα δικά του πρότυπα και τις δικές του προτιµήσεις.

λένε, κάτι κατάφερα, αν και δεν είµαι ακόµα σίγουρος.

Στα µαθήµατα του marketing και των πωλήσεων, ένας σοφός δάσκαλός

Προτείνω, λοιπόν, στους νέους διαχειριστές του τουρισµού να αξιο-

µου, µας έδωσε τους δύο κανόνες για την εξυπηρέτηση του πελάτη:

ποιήσουν τις γνώσεις και τις εµπειρίες αυτών που πραγµατικά ξέρουν

Κανόνας Νο. 1: «Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»

(Σ.Ε.Τ.Ε., Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο, Ενώσεις Ξενοδόχων, Τουριστι-

Κανόνας Νο. 2: «Αν ο πελάτης έχει, καµιά φορά, άδικο, ξαναδιάβασε

κούς Πράκτορες και άλλους επαγγελµατίες) και δεν θα χάσουν. Μάλ-

τον κανόνα Νο. 1»

λον, όλοι θα κερδίσουµε.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Θέμα

Στα 17 δισ. ευρώ η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ Σε 17 δισ. ευρώ, περίπου 9,5% του ΑΕΠ, ανέρχεται η άμεση συμβολή του τουρισμού στο εγχώριο ΑΕΠ το 2014, με τη συνολική συμμετοχή του να κυμαίνεται μεταξύ 37 και 45 δισ. ευρώ (20% έως και 25% του ΑΕΠ), αριθμός που ανεβάζει στο 20-25%, τη συμμετοχή του Τουρισμού στο εθνικό προϊόν της χώρας, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του τομέα ως «βαριά βιομηχανία».

Εισερχόµενος Τουρισµός, 2013 - 2014 Αφίξεις

Έσοδα

Σ

ύµφωνα µε τη µελέτη του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) «Η συµβολή του τουρισµού στην

2013

2014

2013

2014

Ιαν.

365.605

404.292

127.600.000

156.400.000

Φεβ.

295.652

325.953

119.600.000

133.600.000

Μαρ.

362.098

456.655

142.100.000

185.800.000

Απρ.

557.496

727.963

227.600.000

381.700.000

Μαι.

1.467.134

1.651.703

1.013.686.000

1.019.754.000

Ιουν.

2.372.846

2.697.470

1.656.459.603

1.930.958.971

Ιουλ.

3.263.921

4.222.873

2.337.971.700

2.677.896.340

σερχόµενος τουρισµός παρουσιάζει αύξηση αφίξεων κατά 23%

Αυγ.

3.885.717

4.856.356

2.807.386.000

3.103.310.000

και αύξηση εσόδων κατά 13%. ∆εδοµένου ότι η περίοδος Ιανου-

Σεπ.

2.963.439

3.643.695

1.983.281.447

2.205.219.770

αρίου - Νοεµβρίου καλύπτει το 98% της τουριστικής δραστηρι-

Οκτ

1.547.626

1.840.600

950.000.000

993.400.000

ότητας σε αφίξεις και το 99% σε έσοδα, εκτιµάται ότι το 2014 οι

Νοε.

435.303

669.700

204.500.000

267.200.000

αφίξεις θα είναι περίπου 22 εκατ. και οι εισπράξεις 13,2 δισ. ευρώ,

∆εκ. Σύνολο Μεταβολή Ιαν-Νοε

402.744 17.919.581

21.497.261 23%

168.500.000 11.738.684.750 13.055.239.081 13%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ - Επε ξε ργασία: SETE Intelligenc e Tα στοιχεία εσόδων για το 2014 και το 3ο τρίµηνο 2013 είναι προσωρινά και υπόκεινται σε αλλαγή.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ελληνική οικονοµία το 2014 - συνοπτική απεικόνιση βασικών µεγεθών», το 2014 ο τουρισµός παρουσίασε ανάπτυξη 11,3% ή 1,8 δισ. ευρώ (από 15,2 δισ. ευρώ άµεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2013 σε 17 δισ. ευρώ το 2014) όταν το συνολικό ΑΕΠ εκτιµάται ότι µειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ σε ονοµαστικούς όρους και αυξήθηκε κατά 0,6% περίπου σε πραγµατικούς λόγω αποπληθωρισµού. Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία για το 2014, ο ει-

µεγέθη που αποτελούν ρεκόρ για τον εισερχόµενο τουρισµό στη χώρα. Η συγκριτικά χαµηλότερη αύξηση των εσόδων σε µεγάλο βαθµό αντικατοπτρίζει τη διαφοροποίηση του µίγµατος εισερχόµενου τουρισµού το 2014 µε την ιδιαίτερα µεγάλη αύξηση του τουρι-


% Κατανοµή ΠολλαπλαΤουριστικών Εσόδων σιαστής Καταλύµατα

45,3

2,50

Εστίαση

18,0

2,50

Θαλάσσιες Μεταφορές

9,0

2,41

Οδικές Μεταφορές

7,1

3,25

Εναέριες Μεταφορές

5,4

2,98

Εµπόριο

4,9

3,69

Ψυχαγωγ ία

3,8

1,90

Ταξιδιωτικά Γραφεία

3,7

3,68

Ενοικίαση Αυτ/των

1,8

1,39

Συνέδρια

1,0

4,13

Σταθµισµένος Μέσος Όρος

2,65

Πηγή: ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ - Επε ξε ργασία SETE Intelligenc e

στικού ρεύµατος προς την Αθήνα, καθώς οι διακοπές city break είναι µικρότερης διάρκειας από τις διακοπές «Ήλιος & Θάλασσα» και, συνεπώς, αναµένεται η µέση δαπάνη ανά τουρίστα (όχι όµως απαραίτητα και ανά διανυκτέρευση) να είναι µικρότερη. Σχετικά µε τη δαπάνη των τουριστών για µεταφορά προς και από την Ελλάδα, τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων από τη δραστηριότητα αυτή το 2013 ανήλθαν σε 1,077 δισ. ευρώ για τις αεροµεταφορές και 132 εκατ. ευρώ για τις θαλάσσιες µεταφορές και σε 1,177 δισ. ευρώ και 133 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το 2014. Όσον αφορά στις επενδύσεις στον τουρισµό το 2013 και το 2014 ανήλθαν σε 200 εκατ. την κάθε χρονιά. Μεταξύ των συµπερασµάτων για την περσινή χρονιά, προκύπτει ότι από κάθε ένα ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δηµιουργείται επιπλέον 1,2 ευρώ έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονοµικής δραστηριότητας. Αυτό σηµαίνει ότι, για κάθε ένα ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 ευρώ έως 2,65 ευρώ. Εντυπωσιακή είναι η συµµετοχή του τουρισµού στη διαµόρφωση του ΑΕΠ της Κρήτης (48%), του Νοτίου Αιγαίου (60%) και των Ιονίων (49%), συνεισφέροντας άµεσα στη δηµιουργία τουλάχιστον 50% του ΑΕΠ τους. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι, εξαιρουµένης της Αττικής, οι περιφέρειες αυτές έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

Κατηγορία ∆απάνης

2013

2014

∆απάνη Εισερχόµενων Τουριστών

€11.739

€13.187

∆απάνη Τουριστών Κρουαζιέρας

445

468

∆απάνη Εταιρειών Κρουαζιέρας

216

227

Αεροµεταφορές

1.077

1.177

Θαλάσσιες Μεταφορές

132

133

Εγχώριος Τουρισµός

1.434

1.578

Επενδύσεις

200

200

€15.243

€16.971

8,4%

9,5%

Άµεση Επίπτωση Τουρισµού ως % ΑΕΠ Πολλαπλασιαστής ΙΟΒΕ

2,2

2,2

Έµµεσο και Άµεσο Αποτέλεσµα

€33.534

€37.337

ως % ΑΕΠ

18,4%

20,9%

Πολλαπλασιαστής ΚΕΠΕ Έµµεσο και Άµεσο Αποτέλεσµα ως % ΑΕΠ ΑΕΠ

2,65

2,65

€40.393

€44.974

22,1%

25,1%

€182.400

€178.900

Πηγή: SETE Intelligence

νες κατά 104 εκατ. ευρώ, από το αντίστοιχο διάστηµα της προηγούµενης χρονιάς και υπερκαλύπτοντας την πτώση εσόδων από τους λοιπούς κλάδους κατά 78 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψαν το 75% του ελλείµµατος του εµπορικού ισοζυγίου. Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αεροµεταφορές και θαλάσσιες µεταφορές από τον εισαγόµενο τουρισµό, το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 10 περίπου ποσοστιαίες µονάδες σε 85%. Επίσης, εξαιρουµένων εξαγωγών καυσίµων και πλοίων, οι εισπράξεις από τον τουρισµό είναι σχεδόν ίσες µε τις εισπράξεις από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων (αγροτικά, βιοµηχανικά, κλπ.) που εξάγει η χώρα. χώρα, υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο τουρισµός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτι-

Περιφέρεια

κού επιπέδου των περιοχών στις οποίες αναπτύσσεται. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, σύµφωνα µε στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιανουάριο/Ιούλιο 2014, η συνολική µισθωτή απασχόληση στον κλάδο τουρισµού και εστίασης ανήλθε σε 183/450 χιλιάδες αντίστοιχα, σε σύνολο 1,5 εκατ. περίπου µισθωτών στον ιδιωτικό τοµέα, σε όλη τη χώρα, δηλαδή 12%/30% του συνόλου. Από αυτούς, οι 56/262 χιλιάδες απασχολήθηκαν σε αµιγώς τουριστικές επιχειρήσεις. Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014 οι συνολικές εισφορές για τα άτοµα αυτά εκτιµώνται σε 640,5 εκατ. ευρώ, ενισχυµέ-

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη Ν. Αιγαίο Ιόνια Νησιά Κεντ. Μακεδονία Αττική Πελοπόννησος Θεσσαλία & Θράκη Β. Αιγαίο ∆υτ . Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Ήπειρος ∆υτ . Μακεδονία Σύνολο Χώρας

% κατανοµή Αναλογία διανυκτερεύσεων άµεσης τουριστικής δαπάνης ξενοδοχείων 2013 - σε € εκ. 2013

28,7% 24,7% 11,0% 10,7% 9,2% 3,2% 2,4% 2,1% 2,1% 2,1% 1,7% 1,2% 0,5% 100,0%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Ττ Ε - Επεξεργασία: SETE Intelligence

4.372 3.767 1.680 1.626 1.403 481 394 369 325 317 257 185 69 15.242

ΑΕΠ Περιφέρειας 2012 - σε εκ.

Συµβολή τουρισµού στο ΑΕΠ Περιφέρειας µε στοιχεία 2012

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ - σε €

9.067 6.240 3.402 26.109 94.964 8.241 9.505 7.653 2.784 9.150 8.543 4.242 4.304 194.204

48% 60% 49% 6% 1% 6% 4% 5% 12% 3% 3% 4% 2% 8%

14.398 18.064 16.100 13.645 24.099 13.870 12.757 12.270 13.394 13.431 15.075 12.207 15.050 17.507


Θέμα

ICAP: Ζωτικής σημασίας η συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στον Τουρισμό Σε πάνω από €3 δισ., ποσό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2013, υπολογίζεται το συνολικό μέγεθος της αγοράς των ξενοδοχείων πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων το 2014, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί αναμφισβήτητα «πυλώνα» της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία κλαδικής μελέτης της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP, σύμφωνα με τα οποία, το 40% περίπου του συνόλου των εν λειτουργία κλινών αντιπροσωπεύουν τα ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων, ενώ έντονη είναι η γεωγραφική συγκέντρωση, καθώς στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο είναι συγκεντρωμένο περίπου το ήμισυ των κλινών της χώρας.

Α

ν λάβει κανείς υπόψη του ότι, η Ελλάδα κατατάσσεται

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, αλλά και

στη 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βάσει αριθ-

με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων του τουρισμού, το 2014

μού αφίξεων, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, του Παγκόσμιου

εκτιμάται ότι αφίχθησαν στη χώρα μας περίπου 21,5 εκατ. του-

Οργανισμού Τουρισμού, oι αλλοδαποί τουρίστες αποτελούν

ρίστες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat παρατηρεί κα-

τον κύριο «πελάτη» για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώ-

νείς ότι, το σύνολο των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιή-

ρας μας, καθώς πάνω από το 70% του συνόλου των διανυκτε-

θηκαν στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας το δεκάμηνο

ρεύσεων στα διάφορα ξενοδοχειακά καταλύματα πραγματο-

του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκλη-

ποιούνται από αλλοδαπούς.

ρου του 2013.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Όπως σημειώνει ο Senior Consultant της ICAP GROUP, Κωνστα-

Αναφορικά με την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων, αυτά πα-

ντίνος Παλαιολόγος, ο οποίος επιμελήθηκε την εν λόγω κλαδική

ρουσίασαν αύξηση 14,9% το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ για

μελέτη, οι δύο σημαντικότερες αγορές για το ελληνικό τουριστι-

το 10μηνο του 2014 ανήλθαν σε περίπου €13 δισ.

κό προϊόν κατά τα τελευταία χρόνια είναι η Γερμανία και η Βρετανία. Συγκεκριμένα, το 2013 στη χώρα μας αφίχθησαν 2,3 εκατ. Γερμανοί και 1,8 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, καταλαμβάνοντας από κοινού μερίδιο περίπου 23% επί του συνόλου των αφίξεων. Οι χώρες της Ευρώπης κάλυψαν τη συντριπτική πλειοψηφία (μερίδιο 88%) των συνολικών αφίξεων το 2013.

Αφίξεις αλλοδαπών και σύνολο διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα (2008-2014)

Εξέλιξη τουριστικών εσόδων (2007-2014) Έτος

Τουριστικές Εισπράξεις (€εκατ.)

Ρυθµός Μεταβολής

2007

11.319,2

-

2008

11.635,9

2,8%

2009

10.400,3

-10,6%

2010

9.611,3

-7,6%

2011

10.504,7

9,3%

2012

10.442,5

-4,6%

Έτος

Αφίξεις

∆ιαν/σεις

2013

11.994,8

14,9%

2008

15.938.806

64.073.727

2009

14.914.534

64.292.443

2014 (10μηνο)

12.995,0

-

2010

15.007.490

65.059.095

2011

16.427.247

69.138.050

2012

15.517.621

63.054.739

2013

17.919.580

70.089.017

2014*

21.500.000

72.841.000**

Πηγή: Τράπεζα Ελλάδος

H μέση ετήσια πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της

* εκτίµηση ** στοιχεία Eurostat δεκάµηνου 2014 Μ.∆.: µη διαθέσιµο Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

χώρας διαμορφώθηκε το 2013 σε 45,2%, έναντι 43,2% το 2012, ενώ την υψηλότερη μέση ετήσια πληρότητα παρουσιάζουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα της Κρήτης (60,7%). «Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι γεγονός ότι από το 2004 και μετά, η ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας μας αναβαθμίστηκε σημα-

Αφίξεις µη κατοίκων από το εξωτερικό ανά χώρα προέλευσης (2011-2013)

Μέση ετήσια πληρότητα ξενοδοχειακών καταλυµάτων (2011-2013)

2011

2012

2013

Μεταβολή 2013/12

Μερίδιο

Γερµανία

2.240.481

2.108.787

2.267.546

7,5%

12,7%

Βρετανία

1.758.093

1.920.794

1.846.333

-3,9%

10,3%

Γαλλία

1.149.388

977.376

1.152.217

17,9%

6,4%

Ιταλία

938.232

848.073

964.314

13,7%

5,4%

Ρωσία

738.927

874.787

1.352.901

54,7%

7,5%

ΣερβίαΜαυροβούνιο

692.059

620.450

778.765

25,5%

4,3%

Χώρα

Βουλγαρία

686.209

599.110

691.874

15,5%

3,9%

Ολλανδία

560.723

478.483

580.867

21,4%

3,2%

Τουρκία

552.090

602.306

831.113

38,0%

4,6%

Πολωνία

450.618

254.682

385.474

51,4%

2,2%

Κύπρος

439.757

424.827

399.008

-6,1%

2,3%

Βέλγιο

432.625

326.937

344.554

5,4%

1,9%

Αυστρία

310.358

236.416

236.476

0,0%

1,3%

Λοιποί

5.477.687

5.244.593

6.088.138

16,1%

34,0%

Σύνολο

16.427.247

15.517.621

17.919.580

15,5%

100,0%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περιφέρειες

2011

2012

2013

Νότιο Αιγαίο

61,8%

54,2%

53,8%

Αττική

40,3%

33,6%

37,4%

Κρήτη

61,1%

57,3%

60,7%

Κεντρική Μακεδονία

44,8%

42,2%

43,4%

Ιόνιοι Νήσοι

58,9%

53,9%

57,6%

Πελοπόννησος

30,2%

23,2%

25,3%

Στερεά Ελλάδα

26,5%

20,7%

21,1%

Θεσσαλία

29,3%

25,3%

26,6%

∆υτική Ελλάδα

33,1%

27,7%

29,1%

Αν. Μακεδονία & Θράκη

30,4%

29,8%

27,5%

Βόρειο Αιγαίο

37,8%

29,9%

32,9%

Ήπειρος

30,3%

25,2%

26,4%

∆υτική Μακεδονία

20,1%

17,2%

18,7%

Σύνολο

48,3%

43,2%

45,2%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ


ντικά, καθώς μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια ανακαινίσθηκε, ενώ νέες μονάδες υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ξεκίνησαν τη λειτουργία τους», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος. Αναφορικά με τον αριθμό των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που λειτουργούν στη χώρα μας, το 2013 λειτούργησαν 9.677 μονάδες συνολικής δυναμικότητα 401.332 δωματίων και 773.445 κλινών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, μέσα στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών το ξενοδοχειακό δυναμικό της Ελλάδας αυξήθηκε κατά περίπου 800 μονάδες, ενώ μόνον για την περίοδο 2013/2010 ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών αυξήθηκε κατά 10.000 περίπου. Στην Ελλάδα τα ξενοδοχεία διακρίνονται σε αστικά, τα οποία είναι εγκατεστημένα στα αστικά κέντρα και λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση και στα εποχιακής λειτουργίας ξενοδοχεία διακοπών (resorts), τα οποία είναι γεωγραφικά διάσπαρτα στην περιφέρεια και στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές. Σχετικά με την κατανομή του ξενοδοχειακού δυναμικού ανά κατηγορία και ανά γεωγραφική περιφέρεια, τα ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων αντιπροσωπεύουν το 40% περίπου του συνόλου των εν λειτουργία κλινών, ενώ έντονη είναι η γεωγραφική συγκέντρωση, καθώς στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο είναι συγκεντρωμένο περίπου το ήμισυ των κλινών της χώρας. Η διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου επισημαίνει σχετικά με την σημαντικότητα αλλά και την εξέλιξη του κλάδου: «Η συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία είναι σημαντική, καθώς το συνολικό μέγεθος της αγοράς των ξενοδοχείων πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων εκτιμάται σε πάνω από €3 δισ., αυξημένο κατά 12% το 2014 σε σχέση με το 2013. Αναφορικά με την κατανομή του μεγέθους της αγοράς, τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική αξία, αντιπροσωπεύοντας το 45% περίπου και ακολουθούν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων με μερίδιο της τάξης του 36% και τριών αστέρων με μερίδιο 19%». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης των ισολογισμών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκπόνησης της εν λόγω μελέτης, αξιοποιώντας ένα δείγμα από 803 ισολογισμούς εταιριών που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων σε ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η οποία καλύπτει χρονικά την 5ετία 2009-2013, το υψηλότερο περιθώριο μικτού κέρδους (μέσος όρος 5ετίας) εμφανίζουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων (26,66%) και το μικρότερο τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων (14,72%). Εάν ληφθεί υπόψη τόσο η περιοχή, όσο και η κατηγορία του ξενοδοχείου, τον υψηλότερο μέσο δείκτη 5ετίας παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων του Αιγαίου


Ξενοδοχειακό δυναµικό Ελλάδας (2013) Περιφέρεια

Μονάδες

∆ωµάτια

Κλίνες

1.267

48.980

91.815

Πελ/σος

840

27.113

53.129

Ιόνιο

916

46.819

89.917

Ήπειρος

380

7.723

15.228

Αιγαίο

395

11.766

22.273

Κρήτη

1.540

87.551

166.370

∆ωδεκάνησα

1.040

73.702

143.864

Κυκλάδες

1.033

25.240

48.962

Θεσσαλία

573

14.619

28.523

Μακεδονία

1.586

54.233

106.408

107

3.586

6.956

9.677

401.332

773.445

Κεντρική Ελλάδα

Θράκη Σύνολο Πηγή: Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο

λόγος ξένων προς ίδια κεφάλαια υποδηλώνει ότι οι εταιρίες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Μεταξύ των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, τον χαμηλότερο δείκτη εμφανίζουν τα ξενοδοχεία της Αττικής (0,96), ενώ μεταξύ των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων ο εν λόγω δείκτης είναι χαμηλότερος για τα ξενοδοχεία του Αιγαίου (0,3). Στα ξενοδοχεία τριών αστέρων, τον χαμηλότερο δείκτη παρουσιάζουν και πάλι οι μονάδες του Αιγαίου (0,47). Σύμφωνα με τον ομαδοποιημένο ισολογισμό, όπως αυτός προέκυψε από 112 εταιρίες που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία πέντε αστέρων για την περίοδο 2012-2013, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε οριακή μείωση 0,5% το 2013 σε σχέση με το 2012. Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε η μείωση των ιδίων κεφαλαίων (-0,9%) την ίδια περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιριών του δείγματος κατέγραψαν αύξηση 16,7% το 2013/12, ενώ τα μικτά κέρδη διπλασιάστηκαν

(60,96%), ενώ αρνητική τιμή λαμβάνει ο δείκτης για τα ξενοδοχεία

την ίδια περίοδο. Σε σχέση με το καθαρό αποτέλεσμα, ζημίες εμ-

πέντε αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα - Θεσσαλία (-10,42%).

φανίζονται τη διετία 2012-2013, οι οποίες όμως κατέγραψαν ση-

Όσον αφορά το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, τα ξενοδο-

μαντική μείωση (74,7%) το 2013, λόγω κυρίως της μείωσης των μη

χεία τριών αστέρων εμφανίζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη πε-

λειτουργικών εξόδων (50%). Αυξημένα κατά 53,8% εμφανίζονται

νταετίας (21,76%). Με κριτήριο την γεωγραφική περιοχή και την

τα κέρδη EBITDA των εταιριών της συγκεκριμένης κατηγορίας.

κατηγορία, την υψηλότερη μέση τιμή παρουσιάζουν τα ξενοδο-

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από 368 εταιρίες εκμε-

χεία πέντε αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα - Θεσσαλία (39,02%)

τάλλευσης ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων για την περίοδο 2012-

και τη χαμηλότερη τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων της Πελο-

2013, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος

ποννήσου (0,92%).

παρουσίασε αύξηση μόλις 1,7% το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ

Η κα. Σταματίνα Παντελαίου αναφέρει ότι όλες οι κατηγορίες ξενο-

στα ίδια επίπεδα διατηρήθηκαν τα ίδια κεφάλαια το ίδιο διάστημα

δοχείων παρουσιάζουν μέσο ετήσιο δείκτη αποδοτικότητας ιδίων

(αύξηση 0,7%). Οι πωλήσεις των εταιριών του δείγματος διαμορ-

κεφαλαίων αρνητικό. Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εμφανίζουν

φώθηκαν σε €1.079 εκατ. το 2013, καταγράφοντας ποσοστιαία αύ-

τον δυσμενέστερο μέσο δείκτη πενταετίας (-7,7%). Μεταξύ δε των

ξηση 13,8%, ενώ αρκετά μεγαλύτερη ήταν η αύξηση για το μικτό

ξενοδοχείων πέντε αστέρων θετικός είναι ο μέσος δείκτης πεντα-

κέρδος την ίδια περίοδο (76,6%), γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα

ετίας μόνο για τα ξενοδοχεία στο Αιγαίο (18,18%), ενώ μεταξύ των

τη βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος το 2013.

ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων, μόνο τα ξενοδοχεία των Κυκλά-

Αναφορικά με το καθαρό αποτέλεσμα, κέρδη εμφανίζονται το

δων παρουσιάζουν θετικό μέσο δείκτη 5ετίας (1,04%). Μεταξύ των

2013 έναντι σημαντικών ζημιών το 2012. Επίσης, τα κέρδη EBITDA

ξενοδοχείων τριών αστέρων, τα ξενοδοχεία της Αττικής και των

κατέγραψαν αύξηση 39,2% την ίδια περίοδο.

Κυκλάδων εμφανίζουν θετικό δείκτη μέσης αποδοτικότητας ιδίων

Όπως προκύπτει από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 317 εταιρι-

κεφαλαίων (0,32% και 0,82%).

ών εκμετάλλευσης ξενοδοχείων τριών αστέρων για την περίοδο

Τον υψηλότερο μέσο δείκτη γενικής ρευστότητας 5ετίας γενικά

2012-2013, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του

(ανεξαρτήτως περιοχής) παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία τριών αστέ-

δείγματος παρουσιάζει αύξηση 1,5% το 2013 σε σχέση με το 2012.

ρων (4,04) και τον χαμηλότερο τα ξενοδοχεία των πέντε αστέρων

Το ίδιο ισχύει και για το ύψος των ιδίων κεφαλαίων την εξεταζόμε-

(1,93). Μεταξύ των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, οι μονάδες της

νη περίοδο (αύξηση 1,6%).

Πελοποννήσου παρουσιάζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη (3,05),

Οι πωλήσεις των εταιριών του δείγματος αυξήθηκαν κατά 9,8%

μεταξύ των μονάδων τεσσάρων αστέρων τον υψηλότερο μέσο

το 2013/12 και διαμορφώθηκαν σε €220,6 εκατ., ενώ μεγαλύτερη

δείκτη 5ετίας εμφανίζουν αυτές του Αιγαίου (4,46), ενώ μεταξύ

ήταν η αύξηση στα μικτά κέρδη (42,1%) γεγονός που επέδρασε

των μονάδων τριών αστέρων επίσης αυτές των Κυκλάδων (5,36).

στη βελτίωση των συνολικών λειτουργικών αποτελεσμάτων, τα

Ο κ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αναφέρει για τη σχέση ξένων προς

οποία από αρνητικά το 2012 έγιναν θετικά το 2013. Το τελικό κα-

ίδια κεφάλαια, ότι τα ξενοδοχεία τριών αστέρων παρουσιάζουν

θαρό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο το 2013 από ζημιογόνο το

τη χαμηλότερη μέση τιμή πενταετίας (1,13), ενώ η κατηγορία των

2012. Αύξηση κατέγραψαν τα κέρδη EBITDA (κατά 30,1%) την

πέντε αστέρων τον υψηλότερο μέσο όρο (4,32). Γενικά, ο υψηλός

ίδια περίοδο.

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Επιχειρηματικά

«Eθνικός Πρωταθλητής» στα European Business Awards 2014-2015 by RSM London η ΙΝG Eλλάδος Oι κ.κ. Adrian Tripp, ∆ιευθύνων Σύµβουλος των European Business Awards, John Kittmer, Πρέσβης Mεγάλης Βρετανίας, Χαρίλαος Στρατουδάκης, Chief Operations Officer ING Greece, Άθως Στυλιανού, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της RSM Greece και Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του Σ.Ε.Β. στην τελετή απονοµής των European Business Awards 2014-2015.

H ING Ελλάδος αναδείχθηκε «Εθνικός Πρωταθλητής» στην κατηγορία «Βραβείο Επικέντρωσης στον Πελάτη» (Award for Customer Focus), στην τελετή βράβευσης του διεθνούς διαγωνισμού European Business Awards 2014-2015 by RSM London, στην Αίγλη Ζαππείου. Ο καταξιωμένος θεσμός των European Business Awards αποτελεί

Το βραβείο παρέλαβε ο Χαρίλαος Στρατουδάκης, Chief

τον πιο σημαντικό διαγωνισμό επιχειρήσεων που έχουν κατακτή-

Operations Officer της ING Ελλάδος, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

σει ηγετικές θέσεις στην Ευρώπη σε 10 κατηγορίες βραβείων. Η

«Είµαστε όλοι πολύ υπερήφανοι για τη βράβευση της ING Ελλάδος

ING Ελλάδος διακρίθηκε ανάμεσα σε 24.000 επιχειρήσεις από 33

από έναν διεθνή οργανισµό που επιβραβεύει την επιχειρηµατικό-

χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ως National Champion

τητα, την καινοτοµία και τις καλύτερες πρακτικές. Για εµάς στην

της χώρας μας, η ING, προκρίθηκε στο επόμενο στάδιο του δια-

ING Ελλάδος, η συγκεκριµένη βράβευση αποτελεί την καλύτερη

γωνισμού, διεκδικώντας τον τιμητικό τίτλο «Ruban d’Honneur», ο

αναγνώριση µιας συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης, τόσο των

οποίος δίνεται στις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευ-

παρεχόµενων υπηρεσιών µας, όσο και της εξυπηρέτησης των πε-

ρώπη σε κάθε κατηγορία βραβείων. Οι τελικοί νικητές κάθε κατη-

λατών µας που βρίσκονται, πάντα, στο επίκεντρο των δραστηρι-

γορίας θα αναδειχτούν το καλοκαίρι του 2015.

οτήτων µας».

14 ελληνικές εταιρίες στη Διεθνή Έκθεση Δομικών Υλικών και Αρχιτεκτονικής BAU Με 14 επιχειρήσεις εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση

Παράλληλα με το εκθεσιακό μέρος, στο πλαίσιο της BAU, διεξή-

Δομικών Υλικών και Αρχιτεκτονικής BAU, που πραγματοποιήθηκε

χθησαν ειδικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και workshops γύρω

στο Μόναχο, από 19 μέχρι 24 Ιανουαρίου 2015.

από τα σημαντικότερα ζητήματα του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα

Ειδικότερα, στην έκθεση συμμετείχαν οι εταιρίες ACE-Hellas SA,

το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο πραγματοποίησε

Alchimica SA, Alumil SA, Glasscon SA, Helm Hellas SA, Intermetal

σεμινάριο με θέμα «Eπιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της

SA, ISOMAT SA, Makedoniki-Panidis SA, MARIS POLYMERS SA,

ενεργειακής αποκατάστασης κτιρίων στη Βαυαρία - Γερμανία»,

Mathios Refactories SA, PCA, Tetoros H.& Co., Vertical SA και

ενημερώνοντας εκπροσώπους εταιριών για τις τρέχουσες εξελί-

Vlavianos SA, ενώ τον εκθεσιακό χώρο επισκέφθηκαν από την Ελ-

ξεις στον κλάδο και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν

λάδα περισσότερες από 800 επιχειρήσεις.

για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Η BAU παρουσίασε και φέτος καινοτόμες λύσεις σε όλες τις κατηγορίες των δομικών υλικών, αλλά και σε θέματα ενεργειακής

Σημειώνεται ότι, η BAU, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, εί-

τεχνολογίας και εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίου. Ειδικότερα, οι

ναι παγκοσμίως η κορυφαία έκθεση στην αγορά της οικοδομής,

τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες της έκθεσης ήταν: Intelligent

με 180.000 τ.μ. εκθεσιακή επιφάνεια και περισσότερους από 2.000

Urbanization, Buildings

εκθέτες απ’ όλο τον κόσμο.

& Users και Energy- and Resource-Efficiency.

Φέτος η έκθεση, που διοργανώνεται εδώ και πενήντα χρόνια, έσπασε όλα τα ρεκόρ συμμετοχής, καθώς για πρώτη φορά προσέγγισε 250.000 επισκέπτες, 16.000 περισσότερους από το 2013. Το προφίλ της έκθεσης και τα οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες σε αυτή, είχαν παρουσιασθεί στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Εκθεσιακού Οργανισμού του Μονάχου στην Ελλάδα και την Κύπρο. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Επιχειρηματικά

Πάσχα στο Olympia Golden Beach Resort & Spa Το Olympia Golden Beach Resort & Spa ανοίγει τις πόρτες στους επισκέπτες του στις 9 Απριλίου 2015, προσφέροντας δελεαστικά πακέτα διακοπών για το τριήμερο του Πάσχα! Ένα καλάθι με φρέσκα φρούτα και ένα μπουκάλι κρασί, που θα σας περιμένουν στο δωμάτιό σας για το καλωσόρισμα, αποτελεί μόνο την αρχή. Σκοπός, άλλωστε, της διοίκησης του ξενοδοχείου είναι να… κακομαθαίνει τους επισκέπτες-φιλοξενούμενους, γι’ αυτό και στο πακέτο διαμονής για το τριήμερο του Πάσχα παρέχει ένα δωρεάν Spa Jet 20’ για ένα άτομο και χρήση για 1 μέρα για 2 άτομα της θερμαινόμενης πισίνας, του χαμάμ ή της σάουνας. µν λοιπόν κατά την άφιξή σας αισθάνεστε κουρασμένοι από τη διαδρομή, τι καλύτερο για να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε από μια επίσκεψη στο Dream Spa του ξενοδοχείου, το οποίο μάλιστα είναι υποψήφιο για βράβευση στα 2015 World Luxury Spa Awards. Για τους γονείς που προβληματίζονται για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, το Kids Club του ξενοδοχείου θα παραμείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Πάσχα για να προσφέρει, δωρεάν, σε όλους τους λιλιπούτειους επισκέπτες από 3 χρονών και πάνω στιγμές διασκέδασης, και στους γονείς τους λίγες στιγμές ησυχίας. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου της παραμονής τους οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καθημερινά ένα πλούσιο πρωινό σε μπουφέ, ενώ στο πασχαλινό πακέτο περιλαμβάνονται επίσης το δείπνο της ημέρας άφιξης, το δείπνο της µνάστασης και το μεσημεριανό γεύμα την Κυριακή του Πάσχα. Μάλιστα, το Αναστάσιμο γεύμα και το Πασχαλινό δείπνο, θα συνοδεύονται από ζωντανή μουσική! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πασχαλινό πακέτο διαμονής και για κρατήσεις επισκεφθείτε το www.ogb.gr.

Νέα βράβευση του The Met Hotel από το TripAdvisor

Κορυφαία βράβευση για το Λημνιό Porto Carras

Το ξενοδοχείο

ντορφ της Γερμανίας το τριήμερο 15-17/3/2015, η γαλλική εταιρεία

The Met Hotel

TASTED 100% BLIND, με έδρα το Bordeaux, πρότεινε σε κορυφαίες

στη Θεσσαλο-

ελληνικές επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών, τυφλή γευστική δοκιμή

νίκη, του ομί-

των ποτών τους, στις κατηγορίες αποστάγματα, αφρώδεις και ξη-

λου

Χανδρή,

ροί οίνοι από τους πλέον αναγνωρισμένους sommeliers Markus del

βραβεύτηκε για

Monego MW (Καλύτερος Sommelier στον Κόσμο για το 1998) και

τρίτη

συνεχή

Andrea Larson MS (Καλύτερος Sommelier στον Κόσμο για το 2007).

χρονιά από τον

Οι εξέχοντες αυτοί sommeliers δημιούργησαν μια ειδική ομάδα τυ-

παγκόσμιο οργανισμό αξιολόγησης TripAdvisor, με το βρα-

φλής γευσιγνωσίας με στόχο την ενημέρωση του κοινού της έκθε-

βείο Travelers’ Choice 2015 ως ένα από τα 25 κορυφαία πο-

σης με αυστηρά επαγγελματικό και αμερόληπτο τρόπο.

λυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το μοναδικό ξενοδοχείο

Tο Λημνιό Porto Carras -Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευ-

πόλεως στην κατηγορία Luxury Hotels.

σης «Πλαγιές Μελίτων»- εσοδείας 2012, βρέθηκε στα κορυφαία (10)

Το υπερσύγχρονο Τhe Μet Hotel, είναι ένας μοναδικός συν-

δέκα Ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν.

δυασμός σύγχρονης αισθητικής και αξεπέραστης κομψότη-

Το Λημνιό με το ρουμπινί του χρώμα, τα πικάντικα αρώματα πιπε-

τας. Διαθέτει 212 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, 13 αίθουσες

ριού και κανέλλας, το μαλακό και

συνεδριάσεων, γκουρμέ εστιατόρια, ατμοσφαιρικά μπαρ,

ελκυστικό του στόμα με έντονα

εξαιρετικό spa, εσωτερική και εξωτερική πισίνα και άλλες

τα αρώματα ώριμων μαύρων

εγκαταστάσεις, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες που κά-

φρούτων, τις τρυφερές γλυκές

νουν τη διαμονή των επισκεπτών αξέχαστη. Μοντέρνο ντε-

τανίνες που συνοδεύουν έως το

κόρ, άψογη εξυπηρέτηση και προσωπική φροντίδα σε κάθε

τελείωμα, κατέπληξε τους ου-

λεπτομέρεια εγγυώνται την άνετη παραμονή σε ένα κομψό

ρανίσκους των βραβευμένων

περιβάλλον.

sommeliers.

Τα ξενοδοχεία του ομίλου Χανδρή, έχουν αποσπάσει, επί σειρά

Πρόκειται για μία ακόμη διάκριση

ετών, πολλά βραβεία υψηλού κύρους από κορυφαίους τουριστι-

του Κτήματος Porto Carras, του

κούς οργανισμούς, σαν αποτέλεσμα της αναγνώρισης των πελα-

κορυφαίου ελληνικού Κτήματος

τών τους για τις υψηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες.

με τον μεγαλύτερο ενιαίο βιολο-

Στo πλαίσιo της έκθεσης Prowein 2015 που έλαβε χώρα στο Nτίσελ-

γικό Αμπελώνα της Ελλάδος.

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συμβουλές Αγορών

Αφοι Σαμαρά: Βρεφικό, αναδιπλούμενο κρεβάτι της BENTLEY Ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό και πρακτικό, αναδιπλούµενο παιδικό

σκους πρωινού µε βραστήρες, ζυγαριές, κ.λπ.. Η ολλανδική ποι-

κρεβατάκι µε το ειδικό στρώµα και το κάλυµµά του, προτείνει

ότητα των υλικών και ο αυστηρός έλεγχος κατά την κατασκευή

στους ξενοδόχους η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ.

όλων των προϊόντων της, εγγυώνται την ασφαλή, αξιόπιστη και

Έρχεται από την Ολλανδία µε την υπογραφή της καταξιωµένης

µακρόχρονη λειτουργία τους και την απόλυτη ικανοποίηση των

στον χώρο του εξοπλισµού ξενοδοχείων BENTLEY και ξεχωρίζει

πελατών των ξενοδοχείων.

για τη στιβαρή του ξύλινη κατασκευή, το εύκαµπτο και επιβραδυντικό στη φωτιά, στρώµα του και τον πανεύκολο τρόπο αναδίπλωσής του. Πολύ εξυπηρετικό, αφού πιάνει λίγο χώρο κατά την αποθήκευσή του, σκεπάζεται εξ’ ολοκλήρου (µαζί µε το στρώµα) από ανθεκτικό κοµψό κάλυµµα ώστε να διατηρείται καθαρό και χωρίς φθορές. ∆ιαθέτει ειδικά ροδάκια µε ασφάλειες για εύκολη µετακίνηση, αλλά και σταθερότητα. Η όλη κατασκευή και τα υλικά του πληρούν το νέο πρότυπο CPSC 16 CFR 1220 για την ασφάλεια των παιδικών κρεβατιών. Επίσης, φέρει πιστοποίηση JPMA δηλαδή πληροί τις τελευταίες διατάξεις του νόµου των ΗΠΑ για βρεφικά κρεβατάκια.

Για περισσότερες πληροφορίες:

∆ιατίθεται σε δύο µοντέρνα χρώµατα: φυσικό ξύλο και µαόνι και

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ, Αναξιµάνδρου 73, Θεσσαλονίκη,

σε διαστάσεις: µήκος 101 x πλάτος 67 x ύψος 102 cm ανοιγµένο

τηλ.: 2310 32 10 90-1, fax: 2310 32 10 90,

και 101 x 24 x 102 cm. κλειστό.

e-mail: info@afoisamara.gr, polief96@otenet.gr,

Η εταιρία BENTLEY διαθέτει επίσης, συστήµατα σιδερώµατος, δί-

www.afoisamara.gr

GIAKO GROUP: Οικονομικοί λαμπτήρες LED υψηλής απόδοσης Η Giako Group, έχοντας µεγάλη εµπειρία στο χώρο των λα-

LED FLOOD LIGHT προβολείς εξωτερικών χώρων, µε ισχύ

µπτήρων οικονοµίας, αναπτύσσει, προωθεί και υποστηρίζει

στα 10W/20W/30W ή 50W, στα 230V και AC/50Hz, διαστάσε-

ποιοτικά προϊόντα φωτισµού.

ων 115mm x 90mm ή 178mm x 113mm ή 225mm x 159mm

Η καινοτοµία της ως επιχείρηση είναι το Τµήµα Έρευνας και

ή 290mm x236mm, γωνία δέσµης φωτός 120d, διάρκεια ζωής

Ανάπτυξης, το οποίο, από το 2007 εφαρµόζει νεωτεριστικές

50.000hrs και σε χρώµατα θερµό 2700K µε φωτεινότητα 950Lm

ιδέες, ερευνά τις νέες τάσεις και προτείνει στο τµήµα παραγω-

ή 1950Lm ή 4800Lm και ψυχρό 6500K µε φωτεινότητα1500Lm

γής την κατασκευή προϊόντων φωτισµού, ώστε να καλύπτουν

ή 2100Lm ή 3200Lm ή 5100Lm.

πλήρως τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, σεβόµενα,

H Giako Group κατέχει ηγετική θέση στο χώρο του σύγχρονου

παράλληλα, το περιβάλλον. Σχεδιάζει, οργανώνει και διαθέτει

ηλεκτρολογικού εξοπλισµού, δηµιουργώντας νέα πρότυπα σε

τα προϊόντα της διασφαλίζοντάς τα µε εγκεκριµένες διαδικα-

προϊόντα και υπηρεσίες.

σίες, εφαρµόζοντας σύστηµα διαχείρισης ποιότητας ISO: 9001,

Για περισσότερες πληροφορίες: GIAKO GROUP, Ξανθίππης

από το 2003. Όλα τα προϊόντα της φέρουν πιστοποιήσεις από

19, 56224 Εύοσµος, Θεσσαλονίκη, Tηλ.: 2310 70 94 51,

διεθνώς αναγνωρισµένους φορείς στον τοµέα του φωτισµού.

2310 77 25 32, Fax: 2310 77 27 48, www.giako.gr

Από µια πολύ πλούσια γκάµα, η Giako Group προτείνει δυο σειρές λαµπτήρων LED, από τις πλέον σύγχρονες και οικονοµικές σε απόδοση, µε οικολογική ταυτότητα, ιδανικές για ξενοδοχειακές µονάδες:

LED CANDLE C35 E14

LED FLOOD LIGHT

LED CANDLE C35 E14 (κεράκι) για απλίκες δωµατίου, µε ισχύ 6W, στα 220 ή 240V, τάση 50Hz, διαστάσεων 36mm x 103mm, γωνία δέσµης φωτός 230d, διάρκεια ζωής 30.000hrs, σε θερµό χρώµα 2700K µε φωτεινότητα 450Lm ή ψυχρό χρώµα 6500 µε φωτεινότητα 70Lm.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Συμβουλές Αγορών Electrolux Professional

φούρνοι air-o-steam Touchline

e-chef μίνι οδηγός

E-chef: Tο νέο καινοτόμο λογισμικό για τους φούρνους air-o-steam Touchline

ηση των πελατών σε όλο

Η Electrolux Professional, κορυφαίος κατασκευαστής συσκευών

Το e-chef διευκολύνει

µαζικής εστίασης, δηµιούργησε το e-chef, ένα ολοκαίνουργιο

τα καθήκοντα του chef,

καινοτόµο λογισµικό για τους φούρνους air-o-steam Touchline.

εξασφαλίζοντας την ίδια

Το e-chef είναι αποτέλεσµα µιας εκτεταµένης συλλογής απόψε-

άριστη ποιότητα σε κάθε

ων και αναγκών των chef, από το παγκόσµιο δίκτυο της Electrolux

µαγείρεµα.

Professional και τη µοναδική Electrolux Chef Academy.

Ο AlbertoPezzutto, επι-

Μεταξύ άλλων νέων λειτουργιών, ξεχωρίζει η κατηγορία για εστι-

κεφαλής του τοµέα Cook

ατόρια πλήρους εξυπηρέτησης. Το e-chef προσκαλεί τους chef

& Chill της Electrolux

να χρησιµοποιήσουν τη νέα αυτή κατηγορία ως ένα προσωπικό

Professional, είπε σχετι-

βιβλίο συνταγών, που τους επιτρέπει να οµαδοποιούν συνταγές

κά: «Καταλαβαίνουµε ότι

ανάλογα µε τον τύπο κουζίνας, τη διατροφή, τα συστατικά, κ.λπ..

οι κουζίνες των εστιατο-

Είτε πρόκειται για αµερικανικό T-bone, είτε για µια επιλογή από

ρίων βρίσκονται συχνά υπό πίεση για την ανανέωση των µενού

την ινδική κουζίνα, το e-chef βοηθά στον προγραµµατισµό και

τους σε πολύ περιορισµένο χρόνο. Με τη δηµιουργία του e-chef,

στην επιλογή των συνταγών, ενώ επιτρέπει σε κάθε chef να δη-

το νέο καινοτόµο λογισµικό των φούρνων air-o-steam Touchline,

µιουργήσει και να προσαρµόσει την κάθε κατηγορία όπως εξυ-

συνταγές από όλο τον κόσµο µπορούν να µεταφερθούν σε κάθε

πηρετεί τον ίδιο.

κουζίνα, µε αποτέλεσµα να προσφέρονται αυθεντικά πιάτα δια-

Για µέγιστη απόδοση, µε µια φορητή µνήµη USB δίνεται η δυ-

φόρων κουζίνων, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των πελατών και

νατότητα αποθήκευσης της συλλογής συνταγών, που µπορεί

εξασφαλίζοντας την επιτυχία του εστιατόριου».

κανείς να κατεβάσει από την ιστοσελίδα VIP της Electrolux και

Για περισσότερες πληροφορίες: Electrolux Ελλάς Επαγγελ-

στη συνέχεια να την αποθηκεύσει και να τη µεταφέρει σε άλλους

µατικές Συσκευές, Λήµνου 4, 54627 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310

φούρνους air-o-steam Touchline, εξασφαλίζοντας την ικανοποί-

561 880, www.electrolux.gr/professional

τον κόσµο.

ΕVENTRECEPTION.COM: Η έξυπνη λύση για την τέλεια οργάνωση δεξιώσης Το EventReception© είναι ένα εξειδικευµένο και απλό στη

χρήση του λογισµικό, που εξασφαλίζει σε κάθε ξενοδοχείο που

Χάρη στο πανέξυπνο αυτό λογισµικό, το ξενοδοχείο διασφαλίζει

Αυτόµατη διασύνδεση όλων των οθονών του λογισµικού.

οργανώνει δεξιώσεις και events, ένα αποφασιστικό προβάδισµα

ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ποιότητας σε κάθε δεξίωση, όχι µόνο

έναντι του ανταγωνισµού. Λειτουργεί online, σε κάθε η/υ και

για τους πελάτες του, αλλά και για κάθε καλεσµένο τους.

ενθουσιάζει τους τελικούς πελάτες, κάνοντας την οργάνωση της

∆ιατίθεται µε εξάµηνη εγγύηση επιστροφής χρηµάτων, ώστε η

δεξίωσης, από την αρχή ως το τέλος, παιχνιδάκι.

χρησιµότητά του να αποδειχτεί επανειληµµένα στην πράξη πριν

Μετά την κράτηση των αιθουσών από τον πελάτη, το

οριστικοποιηθεί η αγορά του.

EventReception παρέχει τις εξής ενδεικτικές διευκολύνσεις:

Για περισσότερες πληροφορίες: EventReception.com,

Πανεύκολη τοποθέτηση καλεσµένων στα τραπέζια µε δύο κλικ.

∆ηµοκρατίας 197, 570 19, Περαία, Θεσσαλονίκη,

Πολύ φιλική οθόνη εισαγωγής καλεσµένων.

τηλ.: 23920 24 644, 6936.664.808,

∆ιαχείριση απάντησης κάθε καλεσµένου.

e-mail: info@eventreception.com

Ασφάλεια προσωπικών δεδοµένων.

Σίγουρη επικοινωνία.

Αλλαγή θέσεων καλεσµένων µέχρι την τελευταία στιγµή.

Αυτόµατη αποστολή SMS στα κινητά των καλεσµένων µε τις

Τι να περιµένετε

Πώς δουλεύει

Τι να περιμένετε

Videos

Τιμές

Παραγγελία

Επικοινωνία

θέσεις τους στη δεξίωση.

Έλεγχο της προόδου κάθε λογαριασµού ανά πάσα στιγµή.

Αυτόµατες λίστες καλεσµένων.

Online επαγγελµατικές κατόψεις.

∆ιασφάλιση χωρητικότητας κάθε τραπεζιού.

Αυτόµατη ενηµέρωση κενών θέσεων ανά τραπέζι.

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα αποτελέσματα του EventReception έπειτα από 1,5 έτος καταγεγραμμένης λειτουργίας σε Ξενοδοχείο Δεξιώσεων της Θεσσαλονίκης, είναι ενδεικτικά της αποτελεσματικότητας του λογισμικού.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ●

Από τις 79 κλεισμένες εκδηλώσεις, μόλις 1 ζευγάρι δεν χρησιμοποίησε το Λογισμικό.

Τα υπόλοιπα 78 ζευγάρια, χρησιμοποίησαν το Λογισμικό κατά μέσο όρο 22 φορές για την εκδήλωσή τους.

Τα σχόλια και των 78 ζευγαριών που χρησιμοποίησαν το Λογισμικό, ήταν από θερμά έως ενθουσιώδη, τονίζοντας όλοι την πρακτικότητα και πόσο πολύ βοήθησε στην οργάνωση η εφαρμογή.

Τον ανώτερο αριθμό συνδέσεων μέχρι τώρα, έχει


ΙΤΑΛΙΚΟ

 7 ηµέρες

οδικ

ΠΑΝΟΡΑ

Kαλοκ

ΑNKOΝΑ ώς - ακτο - ΒΕΝΕ ΤΙΑ - ΦΛΩ πλοϊκώς ΡΕΝΤΙΑ Τιµή ανά - ΒΑΤΙΚΑΝ άτοµο Ο - ΡΩΜ από 495 1η ηµ: Η - ΠΟΜ € ΒενετίαΑναχώρηση ΠΗΙΑ ΜΠΑΡΙ πόλης) (περιήγηση)- Εν πλω - 2η - Ρώµ - Ποµπηία η - 5η - 4η ηµ: Βενεηµ: Αγκώνα ηµ: - Βενε τία - Μπά τία - 3η ρι - Εν Ρώµη (περιήγη- Φλωρεντ ηµ: πλω ία 7η ηµ: ση πόλης) (περιήγηση Εν πλω - 6η ηµ: - Επισ  τροφή. Ρώµη

ΚΩΝΣΤΑ

ΜΑ

ΝΤΙΝΟ

7 ηµέρες

ΥΠΟΛΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤ οδικώς ΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΡΟΙΑ - ΠΡΟΥ ΣΑ - ΣΜΥΡ ΝΗ - ΕΦΕΣ Τιµή ανά ΟΣ - ΠΕΡΓ άτοµο ΑΜΟΣ από 339 1η ηµ ΑÚΒΑΛΙ : € Kων/πολΑθήνα - Λαµ πολη - η (προαιρε ία - Βόλος Σµύρνη 4η ηµ: Kων τική στην ΠρίγΘεσ/νίκη σταντινο Κων/πολ - 7η ηµ: - Έφεσος ύπολη κιπο) - 3η η - 2η - Αθήνα. Τσανάκαλε Κουσάντασι - Προύσα ηµ: Κωνσταν ηµ: - Σµύρ - Θεσσαλο - 6η ηµ: νη - 5η τινούΣµύρ νίκη Λάρισα νη - Τσανάκαηµ: - Βόλος λε - Λαµία 

Τιµή ανά

ΣΙΚΕΛΙΑοδικ

ΜΕΓΑΛΗ

ΕΛΛΑ∆Α

ΚΟΡΣΙΚΗ

ηµέρες

Τιµή ανά

αεροπο

άτοµ

ρικώς

Strato

ΙΑΣ

ώς - ακτο ΜΠΑΡΙ - ΤΑΡΑ πλοϊκώς ΝΤΟ - ΜΕΣ - ΜΟΝΡΕΑΛ ΙΝΑ - ΤΙΝ∆ Ε Τιµή ανά - ΑΚΡΑΓΑΣ - ΣΥΡΑ ΑΡΗ άτοµο ΚΟΥΣΑ - ΚΕΦΑΛΙ∆ΙΟΝ από 639 - ΚΑΤΑ 1η ηµ: ΝΙΑ - ΑΙΤΝ- ΠΑΛΕΡΜΟ € - Μεσ Αναχώρηση Α - ΤΑΟΡ ίνα ΜΙΝΑ νια/Ακράγ - Κατάνια - Εν πλω - 2η (Αίτνα-Τ αντα - 5η - 3η ηµ: Κατά ηµ: Μπάρι/Μ - Μπά αορµίνα) - ηµ: Κατάνια/Σνια/Παλέρ πρίντεζι ρι/Μπρίν 7η υρακούσε µο - 4η ηµ: Τάραντο τεζι - ηµ Κατάνια Κατάς - 6η Εν πλω - 8η ηµ:Μεσίνα - Ρήγι ηµ: Κατάνια Εν πλω ο - Επισ Τάραντο τροφή. 7

Τμήμα

lu xu ry

m ee ts

sim pl ici

ty ...

s Vassi

Αθήνα

tel

Parthen

on Ho

Αθήνα

Achaia

Πάτρα

Patras

Πάτρα

Smart

Malac

Ερέτρια

Galaxy

Καβάλα

tel

Beach

onda Be

Hotel

ΡΩΜΗ

tel Τιµή ανά

dros Ho

Αθήνα

Hotel

Ο

άτοµ

/ 4, 5 ηµέ

ρες

/ 4, 5,

* * άτοµ ***

6 ηµέρες

Millenn

ium Πρ οορι

σµοί

αερ

οπορικώ ο από 1η ηµ: 489 € ς - 3η ηµ:Πτήση για Ρώµ αιρετική Προαιρετική η, ξενάγηση πόλη - 6η ηµ: Νάπολη, Ποµεκδροµή για Φλω ς - 2η ηµ: Πτήση πηία Bατικανό ρεντ επιστροφ - 5η ηµ: Ρώµη, ία - 4η ηµ: ής. Προ ηµέρα ελεύθερη-

****

* * **

Hotel

αίρι στ ο ΕΞΩΤΕ ΡΙΚΟ - DISNEY

ο από αεροπο 1η ηµ: 425 ρικώς ΒρετανιΠτήση για Λονδ € Γουίνσδοκού Μουσείο ίνο, ξενά εκδροµή ρ-κρουαζ υ - 2η ηµ: γηση πόλης στην Οξφ ιέρα στον Ελεύθερη & επίσκεψη Τάµε - 3η όρδη, Στράτφορση - 4η ηµ: ηµ: Πύργος ντ - Πτήσ Προαιρε τική η επισ τροφής. 

likos Ho

Alexan

ο από Εκδηλώ 1η ηµ: 1.090 σεων € - Αιάκ Mιλάνο - Γένο ειο ∆ο ρυλ - 4η ηµ: - 3η ηµ: Αιάκβα - 2η ηµ: αίο υ 10- Αιάκ Αιάκειο - Σαρ ειο - Κόρ Γένοβα -115 12 Λιβόρνο ειο 21 Μπα Aιάκειο - 5η ηµ: Αιάκτένε - Μποτε - Αιάκειο .στιά (περ - Πλ Μα - Γένο νιφά βα -7η ειο - Καρζές τσιο (προ ιήγηση πόλη βίλη ηµ: Γένο αιρε - Κάλβι ς) βα - Μιλά - Αιάκ τική εκδρΑθή  οµή) να ειο - 6η νο Τηλ . 210 - Πτήσ ηµ:  η επισ640 0 720  τροφής. Fax 210     640 0     750 a l e  s  s @     a i r o  e l .  g r   w w w . at    r o t e l   i    .gr       

... w he n

άτοµ

ΛΟΝ∆ΙΝ

οδικώς ΜΑ ∆ΑΛΜ - ακτο ΑΤ

ΒΕΝΕΤIΑ πλοϊκώς - ΜOΣΤΑΡ- ΤΕΡΓEΣΤΗ - ΝΤΟΥΜΠ - ΟΠAΤΙΑ ΡΙEΚΑ ΡOΒΝΙΚ Τιµή ανά - ΤIΡΑΝΑ - ΛIΜΝΕΣ ΠΛIΤ άτοµο ΒΙΤΣΕ από 619 1η ηµ: ΣΠΛIΤ € ΑδριατικΑναχώρηση - Λίµν ή) - 3η ηµ: - Εν πλω - 2η ες - Μόσ Πλίτβιτσε Βενετία - Οπά ηµ: Εν πλω ταρ πόλης) - Ντουµπρ- Μπίογκραντ τια - 4η ηµ: (κρουαζιέρα Τίρανα - 7η ηµ: Ντουόβνικ - 6η - 5η ηµ: Μπί Οπάτια - Ριέκστην ηµ: Nτου - 8η ηµ: ογκρ µπρ µπρόβνι αντ - Σπλα Τίρανα-Θ όβνικ (Κότ ίτ κ (περ εσ/νίκη ορ, Ρισά ιήγηση ν, - 9η ηµ: Χέρτ Θεσ/νίκη σεγκ Νόβ  ι) - Επισ τροφή. 8

ηµέρες

Τιµή ανά

- ΣΜΥΡ ΝΗ

ΠΑΝΟΡΑ

9 ηµέρες

ΠΑΡΙΣΙ

ο από / 4, 5, 6 1η ηµ: 519 € ηµέρες 3η ηµ: Πτήση για Παρ αεροπο ρικώς - 4η ηµ:Βερσαλλίες ίσι - 2η ηµ: πάρκο Disneyland - προαιρετική Λούβρο-περ Αστερίξ - 5η ιήγη κρου - 6η ηµ: ηµ: προαιρε αζιέρα στο ση πόλης Πτήση τική επιστροφ εκδροµή Σηκουάνα στο ής.

ΒΑΡΚΕΛ

Τιµή ανά

άτοµο

ΩΝΗ / 5

από

1η ηµ: 440 *αιρε * τικά * Πτήσ * η για Βαρ €

ηµέρες

αεροπο

ρικώς

ηµέρα Montserrat, κελώνη, ξενά γηση - Φιγκ - 4η ηµ: Προ Οινοποιείο έρες αιρετική Torres πόλης - 2η Πτήση επιστροφξενάγηση - 3η ηµ: Ελεύ ηµ: Προπόλης ής. - 5η ηµ:θερη Χιρόνα

***

ach HoΑΓ tel ΓΛΙΑ

* * * - ΣΚΩΤ ΙΑ

Τιµή ανά

άτοµο

/7

ηµέρες από 1.09 1η ηµ: αεροπο 0€ ηµ: ΈξεΛονδίνο - Σόλζ ρικώς τερ - Τίντ µπε - Κάερλεο αγκελ ρι - Στόουνχε ν- 3η ηµ: - Μπρ ντζ - Έξε έκον Αββαείο τερ - 2η Γουίνσδο Μπίκονς Τίντερν Έξετερ - Γκλά προαιρε ρ - Λονδίνο - Κάρντιφ Κάρντιφ - 4η στονµπε ρι - 5η ηµ: ηµ: - Πτήσ τικός νυχτ - 6η ηµ: Λονδ Κάρντιφ Κάρντιφ εριν η επισ - Μπα τροφής. ός γύρος ίνο, ξενά θγηση πόλης - 7η ηµ: πόλης, Λονδίνο  ΝΙΚΑΙΑ - ΚΑΝΝ /7 - ΣΑΝ ΤΡΟΠ ΕΣ - ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ ηµέρες αερ Ε - ΜΟΝΑΚΟ οπο Τιµή ανά - ΣΑΝ ΡΕΜ ρικώς άτοµο Ο - ΜΙΛΑ από 895 1η ηµ: ΝΟ Μιλάνο € Κάννες - 2η ηµ: Μιλά - Μου - Σαν Πωλ σείο αρω Ντε Βανς νο - Σαν Ρέµο 6η ηµ: - Κάνν Κάννες µάτων - Μον - Νίκαια Μιλάνο - Σαν Τροπ ακό - 5η Βιλ Φρα ες - 3η ηµ: νς - 4η - Πτήσ ηµ: έ - Πορ η επισ τ ΓκριµόΚάννες - Μασ ηµ: Κάννες τροφής. σαλία - 7η ηµ:  Kάνν  ες                                                   

ΚΥΑΝΗ

ΑΚΤΗ

«Η πολυτέ λεια δεν είν αι

                                                                                                                                         









OU

Eνοικαζ

πλισµός

Ιωάννη

νος Πωπουλος λήσεω ν

Υπεύθυ

Αγν ώστ ου Τηλ . 210 Στρ ατιώ τη 57 • Fax: 210 9563 748, 210 Καλ λιθ έα • Αθή να 9563 710 9563 396 • 176 • Email: • Κιν 73 nikosd@ hol.gr • ww . 6977 634379 w.xeniah ellas.gr

Fanis St

Executi

athogi

ve Ma

nager

όµενα ∆ω Rooms µάτια to let

Παραλία Λουτρ. Θε ρµής 81 Τηλ. 22 510. 712 1 00 Μυτιλήν 17, 22 η Κιν. 69 510. 71145 3. 646. 2683 e-mail. akrogiali atherm i@yaho o.gr

s Αντωνό

Α" κρογιαλ

Καλοκ

αίρι 2

010

Moíáäéêïß ðñïïñé óìïß όλο τον χρόνο

P

GR

ιακός Εξο

πλέον ακριβή »

GR

Ξενοδοχε



OU

P

ιά"

annopo

ulos

Lagana s, Tel.: (+3 GR-291 00 Zakynt 0) 26950 hos e-mail: manag 52310-4, Fax er@zan Athens (+30) tep Offi Tel.: (+3 ce: 1 Omirou arkhotels.gr 26950 51949 0) 210 934346 Str., Nea Sm 8, Fax yrn (+30) 210 i, GR-17121 Athens 935651 2

(ΣΕΡ

POO L B AR ΤΑΙ SNA ΑΠΟ ΤΙΣ CK 13:0 0 ΜΕ

ΒΙΡΕ

ΧΡΙ

ΤΙΣ

19:0 ΣΑΛ ● ΝΤΟ 0) ΜΑ ΤΑ ΑΤΕ Σ ΜΕ ΠΙΠ ΚΑΠ ΑΡΗ ΕΡΙΑ ● ΓΑΛ , ΑΓΓ , ΚΡΕ ΟΥΡ ΛΙΚ Η ΜΜ Ι ΚΑΙ ΣΑΛ ΦΕΤ Α...ΥΔΙ , ΠΟΛ ΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤ ΚΑΙ ...... ...... ΤΟ ΕΛΙ ΠΑΡ ΟΠΟ ...12 ,00€ ΑΣ, ΜΕΖ ● ΑΝΘ ΥΛΟ ΑΝΑ ΟΤΥ ΑΝΑ ΜΕΙ ...... ...... , COT ● ΣΠΙ ΡΟ ΚΑΙ ΚΤΗ ΤΙΚ ΟΣ ...... 13,0 TAG E CHE VIN AIG ΣΑΛ ΑΤΑ ΚΑΠ 0€ ESE ΜΕ RET TE ΝΙΣ ΤΟΣ ΝΤΟ PRO SCIU ΤΟΝ ΜΑ ΜΕ ΣΑΛ TTO ΝΟΣ ΤΑΣ ...... , ΜΕ ΝΤΟ ΤΣΑ ● ΣΟΛ ...... ...... ΜΕΛ ΜΑ ΤΑ ΟΜ ΟΣ ΙΟΥ , 14,0 0€ CON ΑΝΗ GRA FÍÍ ...... ΘΟΥ “GR AVL AX” ...... ...... & ΜΟ VLA X” ΥΣΤ ΑΡΔ” 14,0 0€ ΑΣ. ...... ΟΡΕ ...... .....1 ● ΡΟΛ ΚΤΙ 4,00 € ΑΚΙ ΚΑ BAC ON ΚΑΙ Α ΜΕΛ ΙΤΖ ΑΝΑ ΣΑΛ ΤΣΑ Σ ΓΕΜ ΝΤΟ ● ΧΤΑ ΜΑ ΤΑΣ ΙΣΤ Α ΜΕ ΚΑΠ ΠΟΔ ΑΡΗ ...... ...... ΤΥΡ Ι, Ι SAU , ΞΥΔ TÉ ● ΚΑΛ ...... 12,0 Ι ΚΑΙ É ΜΕ ΘΥΜ ΑΜ ΑΡΑ 0€ ΑΡΙ ......ΕΛΙ ΕΣ, ΚΙΑ ● ΠΙΚ ...... ...... ΤΗΓ ΑΝΙ ΑΝΤ 16,5 0€ ΙΚΕ Σ ΜΕ ΓΛΥ ΤΑ ΤΑ. ...... ΦΤΕ ΡΟΥ ...... .....1 ΚΟΞ ΙΝΗ ΓΕΣ 5,50 € ● TOR ΣΑΛ ΤΣΑ ......ΚΟΤ ΟΠΟ TILL ΚΑΙ AS ΓΕΜ ...... ...... ΥΛΟ Υ ΣΑΛ ΙΣΤ ΤΣΑ 13,0 0€ ΜΑ ΝΓΚ Α ΜΕ ΚΟΤ ● ΠΑΤ ΟΠΟ Ο... ...... ΕΛΑ ΑΤΕ ΙΟΛ ΑΔΟ Σ “AI ...... ...13 ΥΛΟ AIO LI”Μ ● ΟΜ Υ ΚΑΙ OLI ”ΜΕ ,00€ Ε ΜΑ ΕΛΕ ΤΑ ΣΚΟ ΓΙΟ ΡΔΟ ΤΗΣ ...... ...... ΝΕΖ Α ΑΡΕ ΣΚΕ ...... 10,0 ΙΑΣ ΣΑΣ 0€ ...... ...... ● SPA ...... 11,0 GHE ΖΥΜ TTI ΜΕ 0€ Α ΡΙΚ ΦΡΕ ΣΚΙ Α Α ΝΤΟ ● SPA ΜΑ ΤΑ GHE TTI BOL ΚΑΙ ΒΑΣ ΙΛΙΚ OGN ● ΠΕΝ ESE ...... Ο Ο... ...... ΝΕΣ BAC ON ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΕ ...... ...... ...... .. 13,0 0€ ΜΑ ΓΑΛ 14,0 0€ ΜΑ ΝΙΤ ΑΡΙ Α... Α ...... ΑΚΤ ΟΣ, ...... ...14 ,00€ ΣΑΝ ● ΠΑΡ ΤΟΥ ΑΔΟ ΣΙΑ ΜΟ ΤΣΑ ΙΤΣ ΡΕΛ Α, ΚΗ CHI APA ΡΟΚ ● FOC Α ΚΑΙ TTA ΜΕ ACC ΠΕΣ ΝΤΟ IA ΜΕ ΜΑ ΤΑ. ΤΟ ΒΑΣ ΚΑΙ ...... ...... ΙΛΙΚ ΟΥ, ΛΑΔ ΨΗ ΤΑ ΛΑΧ Ι ΤΡΟ ΚΑΠ ● ΠΟΛ ΥΣΠ .....1 ΑΝΙ ΑΡΗ ΥΦΑ 1,50 € ΟΡΗ , ΜΑ Σ.... ...... ΚΑ, ΠΑΡ ΜΠ ΡΟΥ ...... ..12 ΜΕΖ ΑΝΑ ΛΙ, ΚΡΕ ΑΓΚ ΕΤΑ ● ΜΑ ,00€ ΜΕ ΣΟΛ ΜΜ ΥΔΙ ΥΡΗ ΜΠ ΑΓΚ ΟΜ Ο, ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΥΡ Ι ΕΤΑ ΞΙΝ ΟΜ ΚΡΕ ΜΑΝΤΟ ΜΑ ΜΕ ΠΟΛ ΥΖΗ ...... ...... ΤΑ, ΘΡΑ ● TOA ΣΙΦ ΝΟΥΤΟ ΕΛΙ ΑΣ, ...... 12,5 ST ZAM ΝΤΟ ...... ...... 0€ ΠON ● ΠΑΤ ON & ...... 10,5ΜΑ ΤΑ ΤΥΡ ΙΙ..... ΑΤΕ Σ 0€ ΤΗΓ ΑΝΙ ...... ...... ΤΕΣ ...... .8,0 0€ ...... ...... 6,00 € ΕΠΙ ΔΟΡ ● ΤΑΡ ΠΙΑ ΤΑ ΣΟΚ ● CHE ΟΛΑ ESE ΤΑΣ ...... CAK ...... ...... E ΦΡΑ ● ΠΑΓ ΟΥΛ 12,0 0€ ΩΤΑ ΑΣ ΑΣ. ...... ΣΠΙ ΤΙΚ ...... .....1 ● ΣΟΡ Α Α... ΜΠ Ε ...... ...... 1,00 € ΣΠΙ ΤΙΚ ...10 ,00€ ● ΓΛΥ Α ...... Α... ΚΑ ΗΜ € ...... ...10 ΕΡΑ Σ.... Σ ...... ,00€€ ...... ..10 ,00€

CafeIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.