Τεύχος Φεβρουαρίου 2018 - Χρήμα & Τουρισμός

Page 1

∆IANEMETAI ∆ΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENO∆OXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ∆ΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIO∆IKO - TEYXOΣ 245 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 - 6,00 €

 HOLIDAYCHECK:

Τα 50 πιο δηµοφιλή ελληνικά ξενοδοχεία στους γερµανόφωνους τουρίστες

 HORECA 2018: Σηµείο αναφοράς

για τα ξενοδοχεία και την εστίαση
EDITORIAL

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


27

45

38

24. Nέα άνοδο του ελληνικού Τουρισµού το 2018 «βλέπει» ο Σ.Ε.Τ.Ε. Οι µακροοικονοµικές συνθήκες που επικρατούν στις βασικές αγορές-πηγές εισερχόµενου τουρισµού στη χώρα µας ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισµού, όπως προκύπτει µε βάση τα ευρήµατα µελέτης του Σ.Ε.Τ.Ε..

27. HORECA: Σηµείο αναφοράς για τα ξενοδοχεία και την εστίαση Συγκεντρώνοντας περισσότερους από 125.000 επαγγελµατίες από 50.000 περίπου επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού, αλλά και του ευρύτερου επισιτιστικού κλάδου, η HORECA, αποτελεί το πλέον στοχευµένο εµπορικό φόρουµ στην Ελλάδα.

34. ΗolidayCheck: Tα 50 πιο δηµοφιλή ελληνικά ξενοδοχεία στους γερµανόφωνους τουρίστες Ισχυρή παραµένει η ζήτηση των Γερµανών για διακοπές στην Ελλάδα εφέτος, µε βάση τις κρατήσεις του µεγαλύτερου διαδικτυακού πράκτορα στις γερµανόφωνες αγορές, HolidayCheck.

36. «Ψήφος εµπιστοσύνης» στην Ελλάδα, από τους Γερµανούς τουρίστες Την προτίµησή τους στην Ελλάδα για τις διακοπές τους το φετινό καλοκαίρι συνεχίζουν να δείχνουν οι Γερµανοί, σύµφωνα µε τα στοιχεία του κορυφαίου πάροχου κρατήσεων, Τraveltainment.

38. ΤτΕ: Ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων το 2017 για τον ελληνικό Τουρισµό Ιστορικά ρεκόρ έκαναν το 2017, τόσο ο δείκτης των εισπράξεων, αυξηµένος σε χαµηλό διψήφιο ποσοστό, όσο και ο δείκτης

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 232 - ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Εφη Κουτρουµάνη Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

της εισερχόµενης ταξιδιωτικής κίνησης, σύµφωνα µε την Τράπεζα της Ελλάδος.

42. ΙΤΕΠ: «Αγκάθι» για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις η εποχικότητα

ΜΕΛΟΣ

Αλλοδαποί τουρίστες είναι οι 8 στους 10 πελάτες ξενοδοχείων στη χώρα µας, γεγονός που συµπιέζει τη λειτουργία τους, αναδεικνύοντας την εποχικότητα ως µία από τις βασικές παθογένειες των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και, φυσικά, του ελληνικού τουρισµού.

45. Deloitte: Αυξηµένες οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών το επόµενο τρίµηνο Αυξηµένες αναµένονται οι δαπάνες για διακοπές των Βρετανών το επόµενο τρίµηνο, µε τους millennials να βάζουν πιο… βαθιά το χέρι στην τσέπη, σύµφωνα µε έκθεση της Deloitte.

Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, Eιδήσεις

ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: . .................................................................. 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

5


καρτολόγος

MOUZENIDIS TRAVEL

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ

IDEALES

Για τη στρατηγική «συµµαχία» µε την TUI Russia, µε σκοπό την αύξηση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ανάµεσα στους Ρώσους τουρίστες και κατ’ επέκταση την άνοδο των τουριστικών ροών από τη Ρωσία στην Ελλάδα, από το καλοκαίρι του 2018.

Για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου στην Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, στην οποία εξελέγη για τέταρτη φορά πρώτος σε ψήφους, που σηµαίνει ότι, κάτι καλό κάνει.

Για τον οικολογικό της χαρακτήρα και τις πράσινες πρακτικές που ακολουθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες, χαρίζοντάς της τη διάκριση Eco Friendly Franchise, στα Franchise Awards 2018.

Μπράβο και καλή κι αποτελεσματική «θητεία».

Πάντα τέτοια….

• Σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας προχώρησαν ο ταξιδιωτικός οργανισμός Mouzenidis Travel και η TUI Russia, µε τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται από τη Μόσχα, από τον γενικό διευθυντή της TUI Russia, Ταράς Ντεμούρα, τον γενικό διευθυντή της Mouzenidis Travel Greece, Γεώργιο Μασμανίδη και τον γενικό διευθυντή της Mouzenidis Travel Russia, Αλέξανδρο Τσαντεκίδη και τον αναπληρωτή διευθυντή του Τµήµατος Προϊόντων και Επιχειρήσεων της TUI Russia, Βλαντιμίρ Ρουμπτσόβ, παρουσία της γενικής προξένου της Ελλάδας στη Μόσχα, Ελένης Βακάλη και του επικεφαλής του γραφείου του Ε.Ο.Τ. Ρωσίας και χωρών ΚΑΚ, Πολύκαρπου Ευστρατίου. Σύµφωνα µε τη νέα συµφωνία, την οποία πρώτο αποκλειστικά δηµοσίευσε το money-tourism.gr, η TUI Russia θα έχει εγγυημένες θέσεις στα αεροπλάνα της αεροπορικής εταιρίας του ομίλου Mouzenidis, Ellinair, καθώς και δωμάτια στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία του ομίλου στην Ελλάδα, ενώ ένα μέρος του στόλου τουριστικών λεωφορείων του ομίλου θα τεθεί στη διάθεσή της. Από την πλευρά του, ο όμιλος Mouzenidis, θα χρησιμοποιεί τα κανάλια πωλήσεων της

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

TUI Russia. Από τη φιλόδοξη αυτή «συµµαχία» προβλέπεται αύξηση των τουριστικών ροών στην Ελλάδα, από τη φετινή µάλιστα τουριστική περίοδο.. «… Με συνδυασµό των τεράστιων δυνατοτήτων δύο κορυφαίων ονοµάτων στον τοµέα του τουρισµού, ευελπιστούµε το 2018 να αυξήσουµε την τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, να δηµιουργήσουµε από κοινού και να προσφέρουµε στην αγορά το πιο προσιτό προϊόν υψηλής ποιότητας, και να αυξήσουµε σηµαντικά την ελκυστικότητα της Ελλάδας ανάµεσα στους Ρώσους τουρίστες», είπε, µεταξύ άλλων, σχολιάζοντας τη νέα συµφωνία συνεργασίας ο γενικός διευθυντής της Mouzenidis Travel Russia, κ. Αλέξανδρος Τσαντεκίδης. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της TUI Russia, κ. Ταράς Ντεµούρα, δήλωσε οπαδός «συµµαχιών» και συνεργασίας στην τουριστική αγορά, αντί για πρακτικές ντάµπινγκ και έντονο ανταγωνισµό. ∆ιευκρίνισε δε πως έχει, ήδη, λάβει τα πρώτα θετικά αποτελέσµατα από κοινές δραστηριότητες µε την Mouzenidis Travel. Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής διευθυντής του Τµήµατος Προϊόντων και

Επιχειρήσεων της TUI Russia, κ. Βλαντιµίρ Ρουµπτσόβ, σηµείωσε ότι κατά τους πρώτους µήνες του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις της ελληνικής κατεύθυνσης στην εταιρία αυξήθηκαν κατά δύο φορές. «Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Mouzenidis Travel, καταφέραµε να αυξήσουµε τον αριθµό των προτάσεων, τόσο για ξενοδοχεία, όσο και για πτήσεις προς την Ελλάδα», είπε. • Συνεχίζεται αμείωτα ο προγραμματισμός νέων πτήσεων από το εξωτερικό προς τα Ιόνια Νησιά. Συγκεκριμένα, δρομολογήθηκε τρίτη πτήση της British Airways από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου προς Κεφαλονιά, που σημαίνει ότι, κάθε Σάββατο θα πραγματοποιούνται δύο πτήσεις και μια ακόμη κάθε Τρίτη. Από το αεροδρόμιο Tegel (Txl) του Βερολίνου, για πρώτη φορά, η EasyJet θα πραγματοποιεί δύο πτήσεις την εβδομάδα προς την Κέρκυρα, από 01/08/2018 έως 24/10/2018, κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Επίσης, θα πραγματοποιεί και προς την Κεφαλονιά δύο πτήσεις την εβδομάδα από 03/08/2018 έως 26/10/2018, κάθε ∆ευτέρα και Παρασκευή. Ακόμη, από το Τελ Αβίβ, κάθε Τρίτη, από τις 03/07/2018 έως 25/09/2018


ΗΟRECA 2018

GROWTH AWARDS

Με περισσότερους από 125.000 επισκέπτες επαγγελµατίες από τον ξενοδοχειακό, αλλά και τον ευρύτερο επισιτιστικό κλάδο, η φετινή 13 HORECA, δικαίως χαρακτηρίστηκε ως το πιο στοχευµένο εκθεσιακό γεγονός στην Ελλάδα.

Γιατί µε λίγη προσοχή, η εξαιρετική ως σύλληψη ιδέα των Growth Awards θα µπορούσε να είναι και µία εξαιρετική πρωτοβουλία. ∆υστυχώς, όµως, η πρόσκληση χιλιάδων υπεράριθµων ατόµων, που ήταν αδύνατον να εισέλθουν στην αίθουσα, δηµιούργησαν ένταση και σχόλια καθόλου κολακευτικά για τη διοργάνωση.

Μπράβο!

η αεροπορική εταιρία TousAir θα πραγματοποιεί πτήση στην Κεφαλονιά. Η σύνδεση Τελ Αβίβ - Κεφαλονιά υλοποιείται για πρώτη φορά. «…Οι πρόσθετες αεροπορικές συνδέσεις, αυτές και οι προηγούµενες, πέραν του ότι επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Περιφέρειας για µια ακόµα καλύτερη τουριστική χρονιά, πρωτίστως όµως υπογραµµίζουν ότι η αναγνωρισιµότητα των Ιονίων Νήσων διευρύνεται συνεχώς και κατ’ επέκταση η ζήτηση του τουριστικού µας προϊόντος, σύµφωνα µε τις στοχεύσεις µας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας. • Με νέες υποδομές που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη τουριστική κίνηση θα υποδεχθεί τη νέα τουριστική σεζόν το αεροδρόμιο της Κω, το οποίο το 2017 σημείωσε αύξηση 20,7% στην κίνηση των επιβατών, οι οποίοι ανήλθαν σε 2,3 εκατ. επιβάτες. Οι εργασίες ανάπτυξης του αεροδροµίου της Κω από την Fraport Greece ξεκινούν µε την επισκευή των φθορών και την ενίσχυση του διαδρόµου και του χώρου στάθµευσης των αεροσκαφών. Προκειµένου να εκτελεσθούν αυτές οι εργασίες κρίνεται επιτακτική η µερική αναστολή

της χρήσης του αεροδροµίου, η οποία θα διαρκέσει από τις 4 Μαρτίου έως και τις 19 Μαρτίου 2018. Τα περιστατικά αεροδιακοµιδής ασθενών θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται µε χρήση ελικοπτέρων. Μιλώντας για τα σχέδια της Fraport στο αεροδρόµιο της Κω, ο διευθύνων σύµβουλος της Fraport Greece, κ. Alexander Zinell, είπε: «Τα έργα για την αναβάθµιση του αεροδροµίου της Κω έχουν ξεκινήσει. Η ασφάλεια των επιβατών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εµάς και για τον λόγο αυτό προχωράµε στην ανακατασκευή του διαδρόµου και του χώρου στάθµευσης των αεροσκαφών. Το αεροδρόµιο της Κω θα υποδεχθεί την καλοκαιρινή περίοδο µε νέες υποδοµές που θα µπορούν να ανταπεξέλθουν µε τον πιο αποτελεσµατικό τρόπο στην αυξανόµενη τουριστική κίνηση. Παράλληλα, η Fraport Greece, ξεκινάει τα έργα για έναν ολοκαίνουριο τερµατικό σταθµό που θα αντικαταστήσει το παλιό κτήριο». Στα σχέδια της Fraport Greece για την ανάπτυξη του αεροδροµίου της Κω περιλαµβάνονται ο νέος τερµατικός σταθµός, έκτασης 23.106 τ.µ., που θα επιφέρει αύξηση 201% στη συνολική έκταση του αεροδροµίου, σε σχέση µε σήµερα. Επίσης,

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ «Κράζει» την ακολουθούµενη κυβερνητική πολιτική η γερµανική εφηµερίδα Handeslblatt, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος διαµονής στην Ελλάδα πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισµού. Ακούει κανείς;

νέος πυροσβεστικός σταθµός, ανακαίνιση/επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυµάτων, 75% αύξηση των σταθµών Check-in (από 16 σε 28) και 125% αύξηση των σηµείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδροµίου (από 4 σε 9). • Επιπλέον 890 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 49.744.160,18 ευρώ, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η δηµόσια δαπάνη των πράξεων που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 55.834.849,46 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αφορά την τροποποίηση της απόφασης ένταξης πράξεων κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισµό τους και την ποιοτική αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών», στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηµατικότητα και Καινοτοµία». • Η μεγάλη ταλαιπωρία που προκάλεσε η πρόσκληση χιλιάδων υπεράριθμων ατόμων, που ήταν αδύνατον να εισέλθουν στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 7


Μουσικής Αθηνών, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί προσκεκλημένοι να αποχωρούν φανερά δυσαρεστημένοι, αμαύρωσε την κατά τα άλλα εξαιρετική πρωτοβουλία των Βραβείων Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards». Κατά την ειδική τελετή, που διοργάνωσαν από κοινού η Eurobank και η Grant Thornton βραβεύθηκαν οι εταιρίες: DEMO A.B.E.E., στην κατηγορία Λειτουργική/Επιχειρησιακή βελτίωση, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT A.B. & E.E. ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓ. ΗΛΕΚΤΡ. & ΤΗΛΕΠ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, στην κατηγορία Ανάπτυξη προϊόντος/Ανάπτυξη αγορών, ΜΑΣΟΥΤΗΣ Δ. ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ Α.Ε., στην κατηγορία Ανθρώπινο δυναµικό και εταιρική κουλτούρα, ΕΛΒΙΑΛ Α.Ε., στην κατηγορία Επενδύσεις, GENESIS PHARMA S.A., στην κατηγορία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑN, στην κατηγορία Βραβείο Επιχειρηµατικής Αριστείας. Ο θεσµός των «Growth Awards», που συνεχίστηκε για 2η χρονιά, αναδεικνύει, ενθαρρύνει και επιβραβεύει ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, παρά την

από τις 531.030 συνολικά. Ωστόσο, ενώ τον Αύγουστο οι συνολικές αφίξεις µειώθηκαν στις 523.651, οι επισκέπτες του Ην. Βασιλείου έφτασαν τις 185.831. Τα τελευταία στοιχεία του Κυπριακού Οργανισµού Τουρισµού τον ∆εκέµβριο δείχνουν ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα αποτελούν τις κύριες πηγές του χειμερινού τουρισμού για την Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωµένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 8% τον ∆εκέµβριο φτάνοντας τις 28.218. Η πλειονότητα των επισκεπτών του ∆εκεµβρίου δήλωσε ότι σκοπός του ταξιδιού ήταν οι διακοπές, το 36,2% η επίσκεψη φίλων και συγγενών, ενώ το 12,4% απάντησε ότι ταξίδεψε για επαγγελµατικούς λόγους. Οι περισσότεροι τουρίστες ήταν ηλικίας 20 - 44 ετών. Σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα αυτά, ο διευθυντής του Κυπριακού Οργανισµού Τουρισµού του Ηνωµένου Βασιλείου, Ορέστης Ρωσσίδης, είπε: «Είµαστε υπερήφανοι για την επίτευξη µιας ακόµη χρονιάς ρεκόρ. Το πανέµορφο νησί µας έχει πολλά να προσφέρει σε κάθε είδους ταξιδιώτη -εκπληκτικές οροσειρές, 64 εκπληκτικές

Θαλασσοθεραπείας, καθώς και η χορήγηση του Ειδικού Σήµατος Λειτουργίας. Ως Κέντρα Θαλασσοθεραπείας ορίζονται οι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, με ειδικό εξοπλισμό, στις οποίες γίνεται χρήση θερμαινόμενου θαλασσινού νερού, άμμου, λάσπης ή ηφαιστειακών λίθων, φυκιών και άλλων θαλάσσιων ουσιών για λόγους υγείας, προληπτικούς ή θεραπευτικούς, υπό ιατρική παρακολούθηση και σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον. Τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας ιδρύονται είτε αυτοτελώς είτε σε συνδυασµό µε νέα ή λειτουργούντα κύρια ξενοδοχειακά καταλύµατα κατηγορίας 4 και 5 αστέρων. • Σε «Eco Friendly Franchise» αναδείχθηκε στα Franchise Awards 2018 η Ideales, λόγω του οικολογικού της προσανατολισμού και των πράσινων πρακτικών που ακολουθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι η 4η φορά που η Ideales διακρίνεται στον θεσµό των Franchise Awards, έχοντας διακριθεί, ήδη, δύο φορές ως Best Franchise WorkPlace και µία

κρίση, συνδυάζοντας ισχυρές οικονοµικές επιδόσεις, ξεχωρίζοντας για τη δυναµική και την εξωστρέφειά τους, ενώ συµβάλλουν ουσιαστικά στη διαµόρφωση ενός νέου επιχειρηµατικού τοπίου, µε υψηλό αίσθηµα κοινωνικής ευθύνης, σεβόµενες την πελατεία και το ανθρώπινο δυναµικό τους. • Αυξημένος κατά 8% ήταν ο αριθμός των Βρετανών τουριστών στην Κύπρο το 2017, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 1,25 εκατ., από 1,15 εκατ. το 2016, ωθώντας τη χώρα να πετύχει νέο ρεκόρ στον τουρισμό. Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στην Κύπρο το 2017 έφτασε τα 3,6 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 14,6%. Ο Ιούλιος ήταν ο πιο δηµοφιλής µήνας µε 176.880 αφίξεις από το Ηνωµένο Βασίλειο

παραλίες βραβευµένες µε γαλάζια σηµαία, πλούσια πολιτιστική κληρονοµιά, καθώς και θρυλική φιλοξενία και νόστιµη κουζίνα. Ανυποµονούµε να προσφέρουµε στους επισκέπτες µας ένα θερµό καλωσόρισµα το 2018 και ελπίζουµε ότι θα είναι µια ακόµα επιτυχηµένη χρονιά για εµάς». • Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Τουρισμού, καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας στη χώρα μας. Με την ΥΑ, που συνυπογράφεται από τους υπουργούς, Τουρισµού, Έλενα Κουντουρά, Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, µετατροπής και επέκτασης των Κέντρων

ως Best Franchise Leader. Σε πείσµα των καιρών, η Ideales εµµένει στην προσφορά οικονοµικών, αλλά πάντοτε ποιοτικών και οικολογικών προϊόντων απόλαυσης και υγείας, υιοθετώντας την ανάπτυξη και εφαρµογή ορθών καινοτόµων πρακτικών και προηγµένων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. • Ξανά στο «τιµόνι» της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής ο Γρηγόρης Τάσιος, σύμφωνα με τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, που προέκυψε κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών της στις 28 Ιανουαρίου 2018.

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τιμή Μάσκα


... made in GREECE!!! Ευλογημένα, αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης και γης. Περίοπτη θέση μεταξύ αυτών, κατέχει το μέλι. Δώρο των Θεών στους ανθρώπους. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές ιδιότητές του. Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει να επενδύει σε όλους τους τομείς. Αυτή τη φορά, καινοτομεί, παράγοντας στην Ελλάδα μια εξαιρετική σειρά προϊόντων ατομικής περιποίησης για ξενοδοχεία, με βάση το ελληνικό μέλι.

“HONEY” Μια σειρά σε υψηλή ποιότητα και άκρως ανταγωνιστικές τιμές, “made in Greece”, που θα φέρει ακόμη πιο κοντά στην Ελλάδα και στον ελληνικό Τουρισμό, τους ξένους φιλοξενούμενούς σας. Με 100% παραγωγή στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες, η σειρά “HONEY” θα κάνει τη διαφορά στην τουριστική μονάδα σας, με την αμιγώς ελληνική της ταυτότητα . Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. με τη σειρά amenities “HONEY” από εκχυλίσματα από αγνό ελληνικό μέλι, προσφέρει στον φιλοξενούμενο, υγεία και λάμψη στα μαλλιά και το σώμα, στη διάρκεια της πιο πολύτιμης περιόδου του χρόνου: των διακοπών του. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα μαλλιών και κρέμα σώματος σε συσκευασία των 30ml, που εμπεριέχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, αφήνοντας αίσθηση απαλότητας, ενυδάτωσης και θρέψης στα μαλλιά και το σώμα. Και βέβαια η νέα σειρά “HONEY” ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα ποιοτικά στάνταρντς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός Ε.Ε. 1223/2009), καθώς τα προϊόντα της δεν περιέχουν parabens, silicon και mineral oil, ενώ είναι πλήρως δερματολογικά ελεγμένη. Σύντομα η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., θα παρουσιάσει και άλλες σειρές βασισμένες στα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης.

Τα καλύτερα έρχονται!!!

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Υ

ψηλή ζήτηση για την Ελλάδα καταγράφεται από την

δη, στην τέταρτη η Σρι Λάνκα, µε την πεντάδα να συµπληρώνουν

Τσεχία για το 2018, µε αύξηση 15% στις κρατήσεις, σύµ-

οι ΗΠΑ. Στην έκτη θέση τοποθετείται η Ιταλία, στην έβδοµη η

φωνα µε τα όσα προέκυψαν από τις επαφές της ηγεσί-

Ινδονησία (Μπαλί), στην όγδοη τα Μπαρµπάντος, στην ένατη η

ας του Ε.Ο.Τ. µε παράγοντες της τσεχικής τουριστικής αγοράς

Αντίγκουα και στη δέκατη το Μεξικό. Την επόµενη δεκάδα συ-

κατά τη διάρκεια της ∆ιεθνούς Τουριστικής Έκθεσης της Πράγας,

µπληρώνουν η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Αγία Λουκία, το Βιετνάµ,

«Holiday World 2018», όπου η Ελλάδα και ο Ε.Ο.Τ. συµµετείχαν µε

τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, η Μαλαισία, η Ελλάδα, ο Καναδάς,

περίπτερο. Την έκθεση επισκέφτηκαν ο γενικός γραµµατέας κ. κ.

η Κένυα και οι Σεϋχέλλες. Στην τελευταία πεντάδα συναντώνται

(Κωνσταντίνος Τσέγας) και ο πρόεδρος του ∆.Σ. του Ε.Ο.Τ. κ.κ.

η Αυστραλία, η Ισπανία, η Τανζανία, η Κούβα και η Πορτογαλία.

Χαράλαµπος Καρίµαλης, οι οποίοι συναντήθηκαν µε τους επι-

Μπράβο µας!

κεφαλής της τσεχικής τουριστικής βιοµηχανίας και µε εκπροσώ-

αποτελεί την πρώτη επιλογή τουριστικού προορισµού των Τσέ-

Π

χων όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια. Μάλιστα, η Τσεχία ήταν

ανανεώσεις όρκων, τα ταξίδια που βρίσκονται στη λίστα επιθυµι-

µία από τις δέκα χώρες µε τη µεγαλύτερη αύξηση του τουρισµού

ών και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις. Παράλληλα, την πρώτη

προς την Ελλάδα το 2017.

τους εµφάνιση στη λίστα κάνουν και τα ταξίδια αρραβώνα, µε

Πάντα τέτοια!

την Kuoni να επισηµαίνει ότι ο αρραβώνας της πριγκίπισσας

Σ

Ευγενίας, στη Νικαράγουα, φανερώνει την τάση τα ζευγάρια να

πους των Τσεχικών ΜΜΕ. Η νέα διψήφια αύξηση στις κρατήσεις για το 2018 έρχεται µετά την αύξηση κατά 17,1% στις αεροπορικές αφίξεις Τσέχων τουριστών το 2017 στη χώρα µας, η οποία

ερίπου οι µισές από τις κρατήσεις της Kuoni αφορούν διακοπές, που εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες, µε τα ταξίδια του µέλιτος να κατακτούν την πρώτη θέση

της λίστας. Ακολουθούν τα γενέθλια - ορόσηµα, οι γάµοι και οι

τη 17η θέση του Top 25 των προορισµών της Kuoni, που

επιδιώκουν να κάνουν την πρόταση γάµου αξέχαστη, όπως εί-

περιλαµβάνονται στην ετήσια έκθεση Worldwide Trends

ναι και η ηµέρα του γάµου. Ταξίδια ανά τον κόσµο στην Ιαπωνία,

Report 2018, τοποθετείται η Ελλάδα. Στην έκθεση, η

το Βιετνάµ και την Κόστα Ρίκα παρουσιάζουν επίσης άνοδο, µε

οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο, γίνεται

ολοένα αυξανόµενο αριθµό τουριστών να επιλέγουν µεγαλύ-

αναφορά στις συνεχείς αυξήσεις που επιτυγχάνει ο ελληνικός

τερης διάρκειας ταξίδια 20 ή περισσότερων διανυκτερεύσεων.

Τουρισµός, αλλά και σε συγκεκριµένα ξενοδοχεία, όπως τα Ikos

Παράλληλα, η ζήτηση για κρουαζιέρες παγκοσµίως αυξήθηκε

Dassia, Corfu Imperial Grecotel Exclusive Resort, MarBella Corfu

κατά 45%. Σχολιάζοντας για τις εξελίξεις αυτές, ο Derek Jones,

Hotel και MarBella Nido Suite Hotel & Villas.

διευθύνων σύµβουλος της Kuoni, είπε: «Από δείπνο σε ιδιωτικό

Οι Μαλδίβες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας µε τους Top 25

νησί στις Μαλδίβες µέχρι φαγητό υπό το φως των κεριών σε κα-

προορισµούς της Kuoni, µε το µέσο κόστος για ένα ζευγάρι να

ταρράκτη στην Ταϊλάνδη, όλο και περισσότεροι τουρίστες, όλων

ανέρχεται στις £6.000. Στη λίστα της Kuoni, µετά τις Μαλδίβες,

των ηλικιών, είναι πρόθυµοι να επενδύσουν στην εµπειρία, προ-

στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Μαυρίκιος, στην τρίτη η Ταϊλάν-

κειµένου να διαρκέσει για πάντα».

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Κ

νονται, µεταξύ άλλων, γυµναστήριο και spa. Η τιµή για διαµονή ι επειδή δεν είναι όλα ρόδινα, µε µια σηµαντική παρέµ-

7 διανυκτερεύσεων ενός ατόµου, µε all inclusive πρόγραµµα

βαση, µέσω του twitter, ο πρώην πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε.,

διατροφής, ξεκινά από £747 µε πτήση από το Gatwick την 1η

Ανδρέας Ανδρεάδης, προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει η

Οκτωβρίου. Το «Sunprime Hotels» είναι ένα από τα επτά ιδιόκτη-

πολιτική της υπερφορολόγησης, το 2019 θα αρχίσει η καθοδική

τα brand ξενοδοχείων του Thomas Cook και υπό την «οµπρέλα»

πορεία του ελληνικού Τουρισµού, άποψη την οποία δείχνει να

του βρίσκονται 17 ξενοδοχεία. Σύµφωνα µε τον Thomas Cook, το

συµµερίζεται και ο σηµερινός πρόεδρος του Συνδέσµου, Γιάννης

άνοιγµα του νέου ξενοδοχείου αποδεικνύει τον προσανατολισµό

Ρέτσος, τουιτάροντας. Συγκεκριµένα, ο κ. Ανδρεάδης έγραψε: «Η

του νησιού σε ένα πιο εκλεκτό κοινό. Το 2017 περισσότερες από

ζήτηση για Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Τυνησία ανακάµπτει συγ-

τις µισές κρατήσεις που πραγµατοποιήθηκαν για το νησί µέσω

χρόνως και ραγδαία. Χωρίς να θέλω να γίνω µάντης δεινών, προ-

του ταξιδιωτικού πράκτορα αφορούσαν µόνο ενήλικες. Το ίδιο

βλέπω ότι εάν δεν αναστραφεί η υπερφορολόγηση του ελληνι-

φαίνεται να επαναλαµβάνεται και το 2018.

κού τουρισµού, από το 2019 θα αρχίσει η καθοδική του πορεία».

«Παρατηρούµε πως το νησί είναι πολύ δηµοφιλές στα ζευγάρια

Στο ίδιο µήκος κύµατος ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., Γιάννης Ρέτσος,

και στις παρέες που αναζητούν ιδιαίτερες διακοπές», δήλωσε εκ-

συµπλήρωσε: «Αυτό ακριβώς προσπαθούµε, µε ακριβή τεκµηρί-

πρόσωπος της εταιρίας.

ωση, να εξηγήσουµε και στη δική µας κυβέρνηση και τους αρµό-

Καλή αρχή!

διους υπουργούς, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσµούς. Για να

Σ

διατηρήσει ο τουρισµός την αναπτυξιακή του τροχιά, πρέπει να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα». Ακούει κανείς;

Έ

τη λίστα µε τα 10 καλύτερα «κρυµµένα» µουσεία της Ευρώπης τοποθετεί το «Μουσείο Αρχιµήδη», στην Αρχαία Ολυµπία, ο ταξιδιωτικός οδηγός FlightNetwork, ένας

από τους µεγαλύτερους ​και εγκυρότερους​ ταξιδιωτικούς οδηνα νέο ξενοδοχείο Sunprime µόνο για ενήλικες θα ανοί-

γούς του Καναδά, προτρέποντας, µάλιστα, τους αναγνώστες του

ξει τον Ιούνιο στην Κω, µε την «υπογραφή» του Thomas

να το επισκεφθούν!

Cook. Το 96 δωµατίων ξενοδοχείο βρίσκεται στο Μαρµά-

Τ​ο «Μουσείο Αρχιµήδη», ένα θεµατικό µουσείο επιστήµης και

ρι, σε µικρή απόσταση µε τα πόδια από το lifestyle ξενοδοχείο

τεχνολογίας αφιερωµένο στον µεγαλύτερο µαθηµατικό, φυσικό,

Casa Cook Kos, που άνοιξε τις πόρτες του το περασµένο καλο-

µηχανικό, αστρονόµο και εφευρέτη της αρχαιότητας, Αρχιµήδη,

καίρι. Πολλά από τα δωµάτια του Sunprime θα έχουν ιδιωτικές

καταλαµβάνει τ​η δεύτερη θέση µεταξύ δέκα πρωτότυπων Μου-

πισίνες, ενώ κάποια άλλα κοινόχρηστες.

σείων από τη Νορβηγία, τη Ρωσία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη

Με ποικίλες επιλογές διατροφής όπως και πρόγραµµα all-

Λιθουανία, το Ηνωµένο Βασίλειο, τη​ν Πορτογαλία και την Ολλαν-

inclusive, το Sunprime Pearl Beach σχεδιάστηκε από την Βάνα

δία και αποτελεί µια εναλλακτική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα

Περνάρη, που ήταν υπεύθυνη και για το ξενοδοχείο Casa Cook

πρόταση για όσους θέλουν να µυηθούν και να θαυµάσουν την

στη Ρόδο. Στις εγκαταστάσεις του νέου ξενοδοχείου περιλαµβά-

τεχνολογία ​του ύστερου αρχαιοελληνικού κόσµου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

11


Κοσµικά

H Ideal Standard, κορυφαίος προµηθευτής ειδών µπάνιου στον κόσµο, µε δυναµική παρουσία στην ελληνική αγορά, συµµετείχε ως Χρυσός Χορηγός των «Made in Greece Awards 2017», τα οποία πραγµατοποιήθηκαν για τρίτη συνεχόµενη χρονιά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Ο κ. Γιώργος Θεοδοσίου, διευθύνων σύµβουλος της Ideal Standard Ελλάδας & Μεσογείου και µέλος του διοικητικού συµβουλίου της Ελληνικής Ακαδηµίας Μάρκετινγκ συµµετείχε στην κριτική επιτροπή και απένειµε βραβεία, επαίνους και τιµητικές διακρίσεις στην κατηγορία Βιοµηχανικής Αριστείας, παρουσία εκπροσώπων πολιτικών φορέων, ΜΜΕ, επιχειρηµατιών και στελεχών. Στις φωτογραφίες 1 και 2, ο διευθύνων σύµβουλος της Ideal Standard Ελλάδας & Μεσογείου, κ. Γιώργος Θεοδοσίου, απονέµει βραβεία σε εκπροσώπους εταιριών που διακρίθηκαν τη χρο1

νιά που πέρασε.

2

Με µια εντυπωσιακή εκδήλωση, η διοίκηση και τα στελέχη της AFEA γιόρτασαν τα 40 χρόνια από την ίδρυση της εταιρίας. Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύµβουλος της ΑFEA, κ.κ. Σπύρος Νικολακόπουλος και Ανδρέας Λυγνός, αναφέρθηκαν στην πορεία της εταιρίας, η οποία κατέχει ηγετική θέση στους τοµείς της διοργάνωσης συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και εκδηλώσεων, καθώς και στην παροχή ολοκληρωµένων υπηρεσιών επαγγελµατικών ταξιδιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσµίως. Στιγµιότυπο από την εκδήλωση µε τον πρόεδρο της AFEA, κ. Σπύρο Νικολακόπουλο και τον διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρίας, κ. Ανδρέα Λυγνό, στο κέντρο.

Σε «True Leader» αναδείχθηκε η Autohellas Hertz, στην 7η διοργάνωση «True Leaders Awards» της ΙCAP, για τη χρονιά 2016, σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε παρουσία σηµαντικών θεσµικών εκπροσώπων, αλλά και διακεκριµένων στελεχών επιχειρήσεων. Η διάκριση αυτή ήρθε ως αποτέλεσµα της επιτυχηµένης και διαρκούς ανοδικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας της Autohellas Ηertz, η οποία βασίστηκε σε συγκεκριµένα αντικειµενικά και µετρήσιµα κριτήρια. Σύµφωνα µε αυτά, η Autohellas Hertz, αναδείχθηκε ως κορυφαία εταιρία του κλάδου της µίσθωσης και ενοικίασης αυτοκινήτων, αφού συγκαταλέγεται ανάµεσα στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρίες του 2016, συµπεριλαµβάνεται στις εταιρίες που το ίδιο χρονικό διάστηµα κατάφεραν να αυξήσουν το προσωπικό τους και τις θέσεις εργασίας τους, βρίσκονται σταθερά ανάµεσα στις κορυφαίες εταιρίες του κλάδου τους βάσει του κύκλου εργασιών τους, ενώ, παράλληλα, παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό ICAP Credit Score (∆ιαβάθµιση Πιστοληπτικής Ικανότητας). Στιγµιότυπο από τη βράβευση της Autohellas Hertz, µε το βραβείο να παραλαµβάνει για λογαριασµό της εταιρίας από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Συνδέσµου Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών (ΣΕΒ), κ. Κωνσταντίνο Μπίτσιο (αριστερά), ο εµπορικός διευθυντής Operating Leasing της Autohellas Hertz, κ. Ευάγγελος Φυτάλης.

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Με ιδιαίτερη λαµπρότητα πραγµατοποιήθηκε την Πέµπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 η απονοµή των πτυχίων των αποφοίτων του ΙΕΚ Αναβύσσου, της πρώην Σχολής Τουριστικών Επαγγελµάτων του υπουργείου Τουρισµού, στο κατάµεστο από πτυχιούχους, γονείς και εκπαιδευτικούς αµφιθέατρο της Σχολής. Η τελετή ξεκίνησε µε τον χαιρετισµό της διευθύντριας, κας Χαράς Κοβούση, η οποία συνεχάρη τους νέους πτυχιούχους, συνεχίστηκε µε τον προβλεπόµενο όρκο, ενώ έπειτα η κα. Κοβούση κάλεσε στο

1

2

βήµα τον κ. Θανάση Στάµο, ένα, όπως είπε, ιστορικό και σπουδαίο πρόσωπο της τουριστικής εκπαίδευσης, που γαλούχησε γενεές σπουδαστών και µαθητών, οι οποίοι διακρίθηκαν στην επαγγελµατική τους σταδιοδροµία. Στη φωτογραφία 1, ο κ. Θανάσης Στάµος, τέως γενικός διευθυντής του ΟΤΕΚ, µέλος του ∆ιοικητικού συµβουλίου και διευθυντής των ΑΣΤΕ, σε µία αναµνηστική φωτογραφία µε τους νέους αποφοίτους. Στη φωτογραφία 2, ο κ. Θανάσης Σάµος απονέµει τα πτυχία στους αριστεύσαντες, έχοντας στο πλάι του τη διευθύντριας του ΙΕΚ Αναβύσσου, κα. Χαράς Κοβούση.

Στο πλαίσιo του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Καναδικής Hydropool, της µεγαλύτερης βιοµηχανίας Spa στον κόσµο, η Ideales διακρίθηκε ξανά µε το Χρυσό Βραβείο Best Dealer 2017, λόγω της άριστης εξυπηρέτησης που προσέφερε στους πελάτες της, του εµπνευσµένου & δηµιουργικού µάρκετινγκ και των αυξηµένων κατά 25% πωλήσεων το 2017 στις µονάδες υδροθεραπείας Ideales Spa. Η πολύ εντυπωσιακή τελετή απονοµής πραγµατοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, στο Λονδίνο. Η Ideales διακρίνεται για πολλοστή χρονιά µε το συγκεκριµένο βραβείο τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσµιο επίπεδο, κάτι που επιβραβεύει περίτρανα την πελατοκεντρική της φιλοσοφία και τη δέσµευσή της σε πρακτικές και υπηρεσίες που στοχεύουν πρωταρχικά στην υπέρβαση των προσδοκιών των πελατών της. Στιγµιότυπο από τη βράβευση. Από αριστερά ο κ. Stephane Barallis (Hydropool), η κα. Κατερίνα ∆ουζίνα, ο κ. Κωνσταντίνος Σταυρίδης, διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Ideales και ο κ. Cedric Noslier (Hyropool).

Ως «Smart Hotel of the Year» βραβεύθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου Hotel Tech και στα πλαίσια του θεσµού των Hotel Tech Awards 2018, το ξενοδοχείο KUBIC ATHENS HOTEL. Η βράβευση αυτή αποτελεί µια εξαιρετικά τιµητική διάκριση και παράλληλα µια αναγνώριση της προσπάθειας για τη δηµιουργία και στην Ελλάδα µιας κατηγορίας προηγµένων τεχνολογικά ξενοδοχείων, µε το KUBIC ATHENS HOTEL να αποτελεί την πρώτη ολοκληρωµένη προσπάθεια στη χώρας µας. Στιγµιότυπο από τη βράβευση. Το βραβείο για λογαριασµό του KUBIC ATHENS HOTEL παρέλαβε από τον γενικό γραµµατέα τουριστικής προβολής του υπουργείου Τουρισµού, κ. Γιώργο Τζιάλλα, ο πρόεδρος της εταιρίας, κ. Γιώργος Τσακίρης.

Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισµό «Futurism18», στα πλαίσια της έκθεσης Hoteltech, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Wyndham Grand, απέσπασε η Syncbnb, µια νέα ελληνική startup στον χώρο του τουρισµού. Η Syncbnb βοηθάει ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας µίσθωσης να αυξήσουν τα έσοδά τους, συγχρονίζοντας τις κρατήσεις ανάµεσα σε πολλαπλές πλατφόρµες τύπου Airbnb (Homeaway, Booking.com, Expedia, TripAdvisor, κ.λπ). Στη φωτογραφία η οµάδα της Syncbnb.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


∆ιεθνή Nέα

Αυξημένα έσοδα, νέα ξενοδοχεία και rebranding για τη RIU Hotels

Berlin από τη Lufthansa, η οποία, µόνο τον ∆εκέµβριο, διακίνησε 9,3 εκατοµµύρια επιβάτες.

Με αυξηµένα οικονοµικά αποτελέσµατα, σχέδια για άνοιγµα

Η Ryanair αναδείχθηκε ως η µεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της

νέων ξενοδοχείων καθώς και σχέδια επανασχεδιασµού της εικό-

Ευρώπης το 2016 µε 116,8 εκατοµµύρια επιβάτες, ακολουθούµε-

νας της ολοκληρώθηκε το 2017 για τη Riu Hotels & Resorts.

νη από τον όµιλο Lufthansa µε 100,7 εκατοµµύρια επιβάτες, ενώ

Ειδικότερα, το 2017, τα έσοδα της εταιρίας ανήλθαν σε 2,156 δι-

στην τρίτη θέση βρισκόταν η IAG (British Airways, Iberia, Vueling

σεκατοµµύρια ευρώ, αυξηµένα κατά 7%, γεγονός που της επιτρέ-

και Aer Lingus).

πει να σχεδιάζει νέες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ισπανική

Εντούτοις, παρότι δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση, η ετήσια κίνη-

αλυσίδα ξενοδοχείων προγραµµατίζει να ανοίξει τέσσερα νέα ξε-

ση της Ryanair διαµορφώθηκε από 117 εκατοµµύρια το 2016 σε

νοδοχεία µέσα στο 2018 και να προχωρήσει στην ανακαίνιση πέ-

129 εκατοµµύρια επιβάτες το 2017, αυξηµένη κατά 10%.

ντε υφισταµένων, µε κόστος άνω των 650 εκατοµµυρίων ευρώ. Όσον αφορά τον επανασχεδιασµό της εικόνας της σε κάτι πιο

«Φρεσκάρει» την εικόνα της η Iberostar

«µοντέρνο, πιο φρέσκο και πιο ζεστό», αναµένεται να παρουσιαστεί µέσα στα επόµενα δύο χρόνια. «Η αλλαγή της εικόνας µας ήταν ένα βήµα στη διαδικασία εκσυγχρονισµού µας, που πραγµατοποιούµε σε µια χρονιά - ρεκόρ για τις επενδύσεις στην κατασκευή, την ανακαίνιση και την αγορά ξενοδοχείων, που το 2017 έφτασε τα 600 εκατοµµύρια ευρώ», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας. Το 2017 ολοκληρώθηκε µε τη Riu να έχει υπό την «οµπρέλα» της 92 ξενοδοχεία µε 43.000 δωµάτια, σε 19 χώρες και 29.000 υπαλλήλους. Νέα ξενοδοχεία λειτούργησε η εταιρία στην Costa

Σε ανανέωση της εικόνας της και στη δηµιουργία νέων κατηγορι-

Mujeres, στο Μεξικό και στην Punta Cana, στη ∆οµινικανή ∆η-

ών, που αντικατοπτρίζουν τις βασικές αξίες της εταιρίας, προχώ-

µοκρατία. Για το 2018 έχουν προγραµµατιστεί τα εγκαίνια ενός

ρησε ο ξενοδοχειακός όµιλος Iberostar.

ξενοδοχείου στο Golden Sands της Βουλγαρίας, χωρητικότητας

Η ισπανική, οικογενειακή εταιρία, µε έδρα την Πάλµα και πε-

530 δωµατίων, τον Ιούνιο και το άνοιγµα ενός ακόµη ξενοδοχεί-

ρισσότερα από 110 ξενοδοχεία σε 35 χώρες, διατηρεί το παλιό

ου στο νησί Boavista, στο Πράσινο Ακρωτήριο, τον Νοέµβριο.

λογότυπό της, προσδίδοντάς του έναν «αέρα» ανανέωσης, ενώ

Όπως διαβεβαιώνει πηγή προσκείµενη στη Riu Hotels, η ξενο-

µεγαλύτερη έµφαση δίνει στο σλόγκαν της «Let it shine».

δοχειακή αλυσίδα θα συνεχίσει να εξετάζει ενδιαφέρουσες ευ-

Παράλληλα, η εταιρία διαχωρίζει τα ξενοδοχεία της σε τρεις

καιρίες για επέκταση των Riu Plaza Hotels σε µεγάλες πόλεις της

βασικές κατηγορίες -City Hotels, Ocean Resorts και Hotels with

Βόρειας και Λατινικής Αµερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

Heritage- ενώ ένα τέταρτο brand, τα Grand Hotels, θα περιλαµ-

∆ύο νέα projects βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μαδρίτη και κοντά

βάνει ξενοδοχεία πολυτελείας που θα επιλέγονται µεταξύ των

στην Times Square, στη Νέα Υόρκη. Η εταιρία σχεδιάζει επίσης

τριών κατηγοριών. Μέχρι στιγµής πρόκειται για εννέα.

την επέκτασή της σε προορισµούς διακοπών στην Ασία.

Κάθε brand θα έχει το δικό του ξεχωριστό χρώµα: γαλάζιο για τα

Τέλος, έχει ξεκινήσει η κατασκευή δύο ξενοδοχείων στις Μαλδί-

City, τιρκουάζ για τα Ocean, γκριζοπράσινο για τα Heritage και

βες, που πρόκειται να ανοίξουν το 2019 µαζί µε το πρώτο ξενο-

κοραλλί για τα Luxury ξενοδοχεία.

δοχείο Riu στο Ντουµπάι, δυναµικότητας 800 δωµατίων.

Παρουσιάζοντας τις νέες αυτές κινήσεις της εταιρίας, σε εκδήλω-

Η Ryanair χάνει τον... τίτλο της από τη Lufthansa

ση στη Μαδρίτη, η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύµβουλός της είπε ότι, το νέο branding βασίστηκε σε έρευνα 2.000 πελατών, 1.500 ταξιδιωτικών γραφείων και 100 υπαλλήλων και αντι-

Ύστερα από την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων σε ολόκληρη την

κατοπτρίζει τις βασικές αξίες «της αυθεντικότητας, της αριστείας,

Ευρώπη, εξαιτίας προβληµάτων που προέκυψαν µε τις άδειες

του πάθους και της εγγύτητας».

των πιλότων της, τον περασµένο Σεπτέµβριο, η Ryanair χάνει

Ο όµιλος, ο οποίος λειτουργεί τα τελευταία 60 χρόνια, έχει διαθέ-

τα… πρωτεία ως η µεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στη γηραιά

σει 700 εκατοµµύρια ευρώ σε µελλοντικές επενδύσεις, συµπερι-

ήπειρο, τίτλο τον οποίο πλέον διεκδικεί η Lufthansa.

λαµβανοµένων της ανακαίνισης ξενοδοχείων και της κατασκευ-

Η εξέλιξη αυτή δείχνει να επηρεάζεται από την απόκτηση της Air

ής νέων στη Βαρκελώνη και το Μαυροβούνιο.

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ρια ευρώ σε άνοιγµα ξενοδοχείων στη Λισαβόνα, στη Μαγιόρκα

Σχεδόν 78 εκατ. τουρίστες «κατέκλυσαν» την Ισπανία στο 11μηνο 2017

και στο Miami Beach.

Την… επιδροµή τουριστών στην Ισπανία αποδεικνύουν τα στοι-

Η Iberostar κατέχει το 54% των ξενοδοχείων της, διαχειρίζεται το

χεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΙΝΕ) της χώρας, σύµφω-

36% και µισθώνει τα υπόλοιπα. Περίπου το 70% είναι ξενοδοχεία

να µε τα οποία περισσότεροι από 77,8 εκατ. τουρίστες από όλο τον

τεσσάρων και πέντε αστέρων και περίπου το 9% των επισκεπτών

κόσµο την επισκέφθηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρί-

της προέρχεται από το Ην. Βασίλειο, εκ των οποίων το 44% είναι

ου 2017, αριθµός αυξηµένος κατά 9,1% σε σύγκριση µε την ίδια

επαναλαµβανόµενοι επισκέπτες.

περίοδο το 2016, και, ταυτόχρονα, µεγαλύτερος από τον συνολικό

Το διάστηµα 2015 - 2017 επενδύθηκαν περίπου 500 εκατοµµύ-

Ο Πούτιν επαναφέρει τις πτήσεις μεταξύ Μόσχας - Καΐρου

αριθµό των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα την προηγούµενη χρονιά (75,6 εκατ.). Τον Νοέµβριο του 2017, 4,4 εκατ. διεθνείς τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία, κατά 7,4% περισσότεροι από

«Ανοίγει» τουριστικά και πάλι η Αίγυπτος για τους Ρώσους, καθώς

τον αντίστοιχο µήνα του 2016. Τα Κανάρια Νησιά, µε το 28,2% του

µε διάταγµα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίµιρ Πού-

συνόλου, ήταν ο πρώτος προορισµός σε αφίξεις επισκεπτών, µπρο-

τιν, και το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 30 ∆εκεµβρίου, επανέρχο-

στά από την Καταλονία (22,4%) και την Ανδαλουσία (13%).

νται οι αεροπορικές πτήσεις µεταξύ Μόσχας και Καΐρου.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέµβριο, το Ην. Βασίλειο, η κύρια πηγή

Η Ρωσία είχε διακόψει τις αεροπορικές πτήσεις µε την Αίγυπτο,

τουριστών στην Ισπανία, σηµείωσε αύξηση 7%, µε 18 εκατ. επισκέ-

τον Νοέµβριο του 2015, µετά τη συντριβή στο όρος Σινά ρωσι-

πτες, ποσοστό 23,1% επί του συνόλου. Τον Νοέµβριο, το Ην. Βασί-

κού αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόµιο του

λειο παρέµεινε η κύρια πηγή τουριστών στην Ισπανία, µε 913.373

Σαρµ Ελ Σέιχ µε προορισµό την Αγία Πετρούπολη.

επισκέπτες, που αντιπροσωπεύουν το 20,7% του συνόλου, αφού

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 224 άτοµα, τα οποία σκοτώθηκαν. Η

σηµείωσε αύξηση 5,4% σε σύγκριση µε τον Νοέµβριο του 2016.

Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) είχε χαρα-

Ακολούθησε η Γερµανία, η οποία σηµείωσε αύξηση 6,1% στους

κτηρίσει το γεγονός τροµοκρατική ενέργεια.

πρώτους έντεκα µήνες και είχε 11,4 εκατ. επισκέπτες, 14,6% από τις

Στις 15 ∆εκεµβρίου 2017 ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Μαξίµ

συνολικές αφίξεις και η Γαλλία, µε σχεδόν 10,7 εκατ. διεθνείς τουρί-

Σοκολόφ και ο επικεφαλής του υπουργείου Αεροµεταφορών της

στες και αύξηση 0,4%, αντιπροσωπεύοντας το 13,7% του συνόλου.

Αιγύπτου, Σερίφ Φάτχι, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας

Τον Νοέµβριο, η Γερµανία και η Γαλλία «τροφοδότησαν» µε 594.451

στον τοµέα της ασφάλειας των πτήσεων αεροσκαφών πολιτικής

επισκέπτες (9%) και µε 535.781 επισκέπτες (0,5%), αντίστοιχα την

αεροπορίας ως προϋπόθεση για την επανάληψη των αεροπορι-

Ισπανία. Η Γερµανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στα Κανάρια Νησιά

κών πτήσεων µεταξύ των δύο χωρών.

(21,9% του συνόλου), ενώ οι Γάλλοι τουρίστες κατέλαβαν την πρώ-

Η επαναφορά των πτήσεων µεταξύ της Μόσχας και του Καΐρου,

τη θέση των αφίξεων στην Καταλονία (22,1%).

τοποθετείται χρονικά την 1η Φεβρουαρίου, ενώ το ενδεχόµενο

Από τον Ιανουάριο µέχρι τον Νοέµβριο, ο αριθµός των Σκανδινα-

επαναφοράς των πτήσεων τσάρτερ θα συζητηθεί τον Απρίλιο.

βών τουριστών στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 14,6%, φτάνοντας τα

Ωστόσο, παρότι δεν υπήρχαν απευθείας πτήσεις µεταξύ των δύο

5,45 εκατ., το 7% του συνόλου. Ακολούθησαν η Ιταλία και οι Κάτω

χωρών, τον Σεπτέµβριο του 2017 επισκέφθηκαν την Αίγυπτο

Χώρες, µε 3,9 και 3,5 εκατ. επισκέπτες αντίστοιχα, που αντιπροσω-

70.000 Ρώσοι τουρίστες, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ένωσης

πεύουν το 5,1% και 4,5% του συνόλου, γεγονός που τις καθιστά την

τουριστικών επιµελητηρίων της Αιγύπτου.

πέµπτη και την έκτη «αγορά επισκεπτών». Μεταξύ των υπόλοιπων χωρών, αξίζει να αναφερθεί η αύξηση των τουριστών από τις Ηνωµένες Πολιτείες (33,7%) και την Ελβετία (22,1%), από όπου 2,5 εκατ. και 1,9 εκατ. τουρίστες αντίστοιχα επισκέφθηκαν την Ισπανία. Από την άλλη πλευρά, η εισροή Ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 14,1%, µε σχεδόν 1,1 εκατ. επισκέπτες. Οι περιοχές που καλωσόρισαν τους περισσότερους τουρίστες µέχρι τον Νοέµβριο ήταν η Καταλονία, µε πάνω από 18,2 εκατ. και αύξηση 6,1%, σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο του 2016, ακολουθούµενη από τις Βαλεαρίδες Νήσους, µε περισσότερους από 13,7 εκατ. και 6,2% αύξηση. Τα Κανάρια Νησιά βρίσκονται στην τρίτη θέση µε 13 εκατ. επισκέπτες και 7,9% αύξηση.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Νέα

ΚΕ.Π.ΚΑ.: Να καταργηθεί η ρήτρα «Μη εμφάνισης» για τους επιβάτες των αεροπορικών εταιριών

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί όλους τους Καταναλωτές της Ελλάδας, που έπεσαν θύµατα τέτοιας πρακτικής, να κάνουν γνωστό το πρόβληµά τους, καταθέτοντας γραπτή διαµαρτυρία στην αεροπορική τους

Χρήσιµες συµβουλές για όσους χάνουν την πτήση τους δίνει το

εταιρία γι’ αυτό που συνέβη και, παράλληλα, να ενηµερώσουν το

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, εξηγώντας τι είναι η ρήτρα «µη

Κέντρο.

εµφάνισης». Η ρήτρα της «Μη εµφάνισης» δίνει το δικαίωµα στις αεροπορικές εταιρίες να αρνηθούν την επιβίβαση στο αεροσκάφος, σε επιβά-

Σε υψηλό δεκαετίας οι τουριστικές αφίξεις από το Βέλγιο

τες που δεν χρησιµοποίησαν το πρώτο τµήµα της αεροπορικής τους διαδροµής. Για παράδειγµα: Ταξιδεύετε, από Αθήνα, για Βρυξέλλες, µε επιστροφή, χάσατε την πρώτη πτήση σας από Αθήνα για Βρυξέλλες, αλλά καταφέρατε να φτάσετε, στις Βρυξέλλες, µε κάποιο άλλο µέσο ή µε κάποια άλλη εταιρία. Η ρήτρα «µη εµφάνισης» επιτρέπει στην αεροπορική εταιρία να σας αρνηθεί την επιβίβασή σας στην πτήση της επιστροφής από Βρυξέλλες για Αθήνα. Η ρήτρα αυτή δηµιουργεί µια σηµαντική ανισορροπία ανάµεσα στις αεροπορικές εταιρίες και τους επιβάτες, σύµφωνα µε το ΚΕ.Π.ΚΑ.. Οι επιβάτες συνήθως δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της. Αλλά και να τη γνωρίζουν, δεν µπορούν να αρνηθούν την αποδοχή της, καθώς η ρήτρα αυτή περιλαµβάνεται στους γενικούς όρους της σύµβασης αγοράς του εισιτηρίου, τους οποίους, αν δεν αποδεχτούν οι επιβάτες, δεν µπορούν να αγοράσουν το εισιτήριο. Επιπλέον, οι καταναλωτές - επιβάτες δεν λάµβαναν καµία αποζηµί-

Ρεκόρ δεκαετίας παρουσίασαν οι τουριστικές αφίξεις από

ωση ή κάποιο όφελος για την άρνηση επιβίβασης, ενώ οι αεροπο-

το Βέλγιο στη χώρα µας το 2017, οι οποίες, αυξηµένες κατά

ρικές εταιρίες, την ίδια στιγµή, κρατούν το αντίτιµο του εισιτηρίου

12%, ξεπέρασαν τις 509.000 για πρώτη φορά. Εξίσου ανοδικά

επιστροφής ή, ακόµα χειρότερα, πωλούν τη θέση σε κάποιον άλλο

διαµορφώνονται και οι προκρατήσεις για το 2018, όπου ανα-

επιβάτη. Τέτοιοι όροι αποτελούν τεράστια, δυσάρεστη έκπληξη

µένεται νέα µεγάλη αύξηση, σύµφωνα µε τα όσα προέκυψαν

για τους καταναλωτές, αφού δεν υπάρχει καµία λογική δικαιολογία

κατά τις επαφές που είχε η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα

για την άρνηση επιβίβασης.

Κουντουρά, στην έκθεση Salon De Vacances, στις Βρυξέλλες,

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών - ΚΕ.Π.ΚΑ. και η Ευρωπαϊκή

µε παράγοντες της βελγικής τουριστικής αγοράς. Υπενθυµί-

Οµοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών - BEUC εκτιµούν ότι αυτή η

ζεται ότι, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση προτίµησης στη

ρήτρα είναι καταχρηστική και άδικη και πρέπει να καταργηθεί και

βελγική αγορά ως προορισµός θερινών διακοπών.

µαζί µε τις άλλες Ενώσεις Καταναλωτών στην Ευρώπη, ζητούν από

Η υπουργός εγκαινίασε το περίπτερο του Ε.Ο.Τ. στην έκθεση

την Ε.Ε. να αντιταχθεί εναντίον αυτής της πρακτικής.

Salon de Vacances, στις Βρυξέλλες, και συναντήθηκε µε τους επικεφαλής των κορυφαίων τουριστικών οµίλων για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύµατος, την έναρξη νέων απευθείας πτήσεων και την προώθηση νέων ελληνικών προορισµών στο βελγικό ταξιδιωτικό κοινό. Η κα. Κουντουρά συµµετείχε και µίλησε στην ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της Καρπάθου ως ο τιµώµενος προορισµός του ελληνικού περιπτέρου στην έκθεση, στο πλαίσιο της υλοποιούµενης στρατηγικής του υπουργείου για την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισµών και των θεµατικών τουριστικών προϊόντων, και µε αφορµή την ανακοίνωση της νέας πτήσης του Οµίλου TUI από το Βέλγιο στην Κάρπαθο, για το 2019. Επίσης, χαιρέτισε σε ειδική εκδήλωση για την προώθηση της Θάσου, όπου εγκαινιάζεται για πρώτη φορά νέα απευθείας πτήση από τις Βρυξέλλες για την Καβάλα και το άνοιγµα του

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


προορισµού τη Θάσου από τον Όµιλο TUI. Ακόµη, καθιερώ-

Η κα. Κουντουρά αναφέρθηκε στη διψήφια αύξηση της τουρι-

νονται 7 νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από Βέλγιο

στικής κίνησης το 2017 στους προορισµούς της ∆υτικής Ελλά-

για Καλαµάτα, Χανιά, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη,

δας, όπως καταγράφηκε στα αεροδρόµια Ακτίου και Αράξου,

Ζάκυνθο, σε συνεργασία του Οµίλου Thomas Cook και του αε-

στις διεθνείς ακτοπλοϊκές αφίξεις στην Πάτρα και στις αφίξεις

ροµεταφορέα Brussel Airways.

επιβατών κρουαζιέρας στο Κατάκολο. Αλλά και στις πολύ

H Ελληνίδα υπουργός Τουρισµού απηύθυνε χαιρετισµό για

υψηλές πληρότητες των καλυµµάτων όλων των κατηγοριών,

την προώθηση της κρητικής γαστρονοµίας, σε ειδική γα-

σε όλους τους προορισµούς της ∆υτικής Ελλάδας.

στρονοµική εκδήλωση, στο πλαίσιο της έκθεσης που συνδι-

Ενώ, χαιρέτισε το γεγονός ότι αποδίδουν οι προσπάθειες για

οργανώθηκε από τον Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών και την Περιφέρεια

την επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου και τόνισε την προ-

Κρήτης. Ενώ, παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων σε ευρωπαϊκά

τεραιότητα που δίδεται γι’ αυτό τον σκοπό µέσα από την ανά-

και βελγικά ΜΜΕ για τη στοχευµένη προβολή της Ελλάδας και

πτυξη θεµατικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, στο

του ελληνικού τουρισµού, µεταξύ των οποίων, το Euronews, η

πλαίσιο της εθνικής-περιφερειακής τουριστικής πολιτικής και

καθηµερινή γαλλόφωνη εφηµερίδα La Libre Belgique, ο δηµο-

µε βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανταγωνιστικά πλε-

φιλής ραδιοφωνικός σταθµός RTL, το µεγαλύτερο επαγγελµα-

ονεκτήµατα των προορισµών της Αχαΐας, της Ηλείας και της

τικό περιοδικό Travel Magazine, το ειδικευµένο περιοδικό για

Αιτωλοακαρνανίας.

εναλλακτικές µορφές τουρισµού Touring και η οµογενειακή

Η υπουργός επισήµανε ότι η ∆υτική Ελλάδα διαθέτει όλες τις

ενηµερωτική πλατφόρµα Newsville.

προϋποθέσεις να διατηρήσει υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης τα

Ο Ε.Ο.Τ. συµµετείχε στην έκθεση µε περίπτερο 200 τ.µ. και 12

επόµενα χρόνια και να υποστηρίξει τον στόχο για τουρισµό

συνολικά συνεκθέτες, µεταξύ των οποίων, οι Περιφέρειες Ν.

365 ηµέρες τον χρόνο, µε έµφαση στον πολιτιστικό τουρισµό,

Αιγαίου, Κρήτης, Πελοποννήσου, οι ∆ήµοι Κω και Βόλου, η

που πρωταγωνιστεί µε επίκεντρο την Αρχαία Ολυµπία και την

Θάσος, ο Τουριστικός Οργανισµός Τουρισµού Χαλκιδικής, η

προώθηση του συνολικού πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Πανελλήνια Ένωση Επαγγελµατιών Ιδιοκτητών Κάµπινγκ, ξε-

«Όσον αφορά το 2018, ξεκίνησε ήδη µε αύξηση 15-30% στις

νοδοχειακές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις.

προκρατήσεις από όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές»,

Τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο στη Δυτική Ελλάδα με έμφαση στον πολιτισμό

τόνισε η υπουργός. Ενώ, γνωστοποίησε πως και οι προορισµοί

Στην προοπτική του τουρισµού να αποτελέσει πηγή παραγωγικού πλούτου τα επόµενα χρόνια για τη ∆υτική Ελλάδα αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά, µιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στην Πάτρα. Η υπουργός συνεχάρη την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας για την ανάδειξή της ως Ευρωπαϊκό Προορισµό Αριστείας, στο πλαίσιο του προγράµµατος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «European Destinations of ExcelleNce (EDEN)» ως η καλύτερη ελληνική συµµετοχή στον διαγωνισµό της περιόδου 20162017, µε θέµα «Πολιτιστικός Τουρισµός». Η διάκριση αυτή, όπως τόνισε, «αποτυπώνει την τουριστική δυναµική της περιοχής που διαθέτει µοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήµατα και τα οποία αξιοποιούµε, µε στόχο τη βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη και τη διεθνή προώθηση και προβολή της». Η υπουργός Τουρισµού µε την υπουργό Πολιτισµού και Αθλητισµού, κα. Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό, κ. Γιώργο Βασιλειάδη και µε συντονιστή τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, συζήτησαν µε τους παραγωγικούς φορείς το πως Τουρισµός, Πολιτισµός και Αθλητισµός, µπορούν να λειτουργήσουν ως πυλώνες ανάπτυξης για τη ∆υτική Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Νέα

της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας θα σηµειώσουν σηµαντική

να οριστικοποιήσουν τις τελευταίες λεπτοµέρειες.

άνοδο την τρέχουσα χρονιά, καθώς µε επίµονες διαπραγµα-

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σηµείωσε τα εξής: «Με συ-

τεύσεις και στρατηγικές συµφωνίες µε διεθνείς τουριστικούς

νεργασίες, σχέδιο και σκληρή δουλειά φέρνουµε αποτελέσµα-

οργανισµούς και αεροπορικές εταιρίες, έχει επιτευχθεί η ενί-

τα. Συνεχίζουµε την υλοποίηση του επιτυχηµένου εγχειρήµα-

σχυση των τουριστικών µεριδίων και των πτητικών προγραµ-

τος, µέσα από τη σύµπραξη τουρισµού της Περιφέρειας µε τη

µάτων για το 2018.

Marketing Greece και το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ και

Επίσης, έκανε αναφορά στις σηµαντικές δυνατότητες ανάπτυ-

Ανταγωνιστικής Ταυτότητας της Θεσσαλίας. Έτσι το αεροδρό-

ξης του θρησκευτικού και προσκυνηµατικού τουρισµού, µέσα

µιο της Ν. Αγχιάλου ενδυναµώνεται στηρίζοντας το τουριστι-

από την ανάδειξη θρησκευτικών και ιστορικών χώρων. Τόνι-

κό προϊόν της χώρας µας και της Θεσσαλίας».

σε ακόµη ότι «ο τουρισµός υγείας και ευεξίας αποτελεί τοµέα

Όπως έγινε γνωστό από την αεροπορική εταιρία οι πτήσεις θα

προτεραιότητας και ήδη µετά από παρεµβάσεις έχουν ανα-

διεξάγονται από τις 16/07/18 έως τις 01/10/18, κάθε ∆ευτέρα

γνωριστεί στη ∆υτική Ελλάδα πέντε ιαµατικές πηγές, µε πλέον

και Παρασκευή µε το δροµολόγιο:

πρόσφατη τον πηλό Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου».

Tlv-Vol(Τελ Αβίβ – Βόλος)13:00-15:15

Παράλληλα, επισήµανε την προσπάθεια ανάδειξης της παρα-

Vol-Tlv(Βόλος – Τελ Αβίβ) 16:15-18:15

λιακής ζώνης της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνα-

Μάλιστα, η εταιρία ξεκίνησε ήδη την προώθηση της Θεσσαλί-

νίας και όλων των παράκτιων προορισµών, αλλά και την πε-

ας ως προορισµό στην 24η INTERNATIONAL MEDITERRANEAN

ραιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισµού (κρουαζιέρα,

TOURISM MARKET, που αποτελεί τη µεγαλύτερη τουριστική

γιώτινγκ και καταδυτικός τουρισµός), του χειµερινού τουρι-

έκθεση της Ανατολικής Μεσογείου. Στην έκθεση συµµετέχει

σµού και του τουρισµού υπαίθρου, όπου εκτός από το χιονο-

µε δικό της Περίπτερο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στοχεύο-

δροµικό κέντρο του Χελµού, η ∆υτική Ελλάδα διαθέτει εκπλη-

ντας στην ανερχόµενη τουριστικά αγορά του Ισραήλ.

κτικούς προορισµούς που συνδυάζουν παράδοση, αυθεντικές ταξιδιωτικές εµπειρίες, µε επίκεντρο τις δραστηριότητες στη φύση, επισκέψεις σε µοναδικούς υδροβιότοπους και ιδιαίτερη

Αυξημένες οι τουριστικές κρατήσεις από το Ισραήλ

τοπική γαστρονοµία. «Προωθούµε µέσα από το Φόρουµ Αγροδιατροφής τη διασύνδεση του τουρισµού µε την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τοµέα, ώστε τα τοπικά προϊόντα Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) να ενταχθούν στην ξενοδοχειακή αλυσίδα», ανέφερε η υπουργός. Στο κλείσιµο της οµιλίας της, η κα. Κουντουρά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συµβολή του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού στη διεθνή προβολή και προώθηση της Ελλάδας, τονίζοντας την τεράστια εµπειρία και τεχνογνωσία του Οργανισµού, µε το ευρύ δίκτυο επαφών και συνεργατών στο εξωτερικό και µε όλα τα διαθέσιµα εργαλεία στην προώθηση και προβολή για την τουριστική ανάπτυξη της ∆υτικής Ελλάδας τα επόµενα

Νέα αύξηση καταγράφουν οι κρατήσεις από το Ισραήλ προς

χρόνια.

την Ελλάδα, διατηρώντας τη δυναµική της διψήφιας αύξησης

Απευθείας πτήσεις από Τελ Αβίβ για Ν. Αγχίαλο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

της περσινής χρονιάς, όπως προέκυψε από τις επαφές του Γενικού Γραµµατέα του Ε.Ο.Τ. κ. Κωνσταντίνου Τσέγα µε παράγοντες της ισραηλινής τουριστικής βιοµηχανίας στη διεθνή

Απευθείας πτήσεις από το αεροδρόµιο του Τελ Αβίβ για το αε-

τουριστική έκθεση του Ισραήλ ΙΜΤΜ 2018, στο Τελ-Αβίβ.

ροδρόµιο της Νέας Αγχιάλου εξασφάλισε η Περιφέρεια Θεσ-

Στο πλαίσιο των διµερών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ στον

σαλίας, µε την Κυπριακών συµφερόντων αεροπορική εταιρία

τουρισµό, που εγκαινίασε το 2016 η υπουργός Τουρισµού, κα.

Tus Airways.

Έλενα Κουντουρά, µε τον οµόλογό της, κ. Yariv Levin, το 2017

Μέσα στο επόµενο χρονικό διάστηµα στελέχη τις εταιρείας

αυξήθηκαν οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις του Ισραήλ

πρόκειται να επισκεφθούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου

µε ελληνικούς προορισµούς.

θα έχουν συνάντηση µε τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγορα-

Οι αεροπορικές αφίξεις Ισραηλινών στην Ελλάδα ξεπέρασαν

στό και την Αντιπεριφερειάρχη κα ∆ωροθέα Κολυνδρίνη για

τις 503.000, σηµειώνοντας αύξηση 15%, σύµφωνα µε τα προ-

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Επεκτείνεται στην Ιταλία η Zeus International • Αναλαμβάνει τη διαχείριση του Hilton Garden Inn στο Μιλάνο Την επέκταση της δραστηριότητάς της στην Ιταλία ανακοίνωσε η Zeus International, καθώς ανέλαβε τη διαχείριση του Hilton Garden Inn, στην περιοχή Μαλπένσα, στο Μιλάνο, ξεκινώντας ήδη από την 1η Φεβρουαρίου 2018. Το Hilton Garden Inn, το οποίο σηµατοδοτεί την είσοδο της Zeus International στην αγορά της Ιταλίας, διαθέτει 207 δωµάτια, ένα εστιατόριο χωρητικότητας 150 ατόµων καθώς και ένα καφέ. Το ξενοδοχειακό συγκρότηµα τοποθετηµένο σε µια προνοµιακή τοποθεσία, µόλις 7 χιλιόµετρα από το διεθνές αεροδρόµιο Από αριστερά, ο κ. Κων/νος. Τσέγας, γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., η κα. Ευαγγελία Ξυπτερά, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, η κα. Χρύσα Σαραβέλου, υπεύθυνη Μάρκετινγκ της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσ/νίκης, ο κ. Γιώργος Μπρουτζάς, δ/ντής του Οργανισµού Τουρισµού Θεσσαλονίκης και ο κ. Χ. Καλπίδης, προϊστάµενος του Γραφείου Ε.Ο.Τ. στο Ισραήλ.

Μαλπένσα, ένα από τα µεγαλύτερα διεθνή αεροδρόµια της Ευρώπης, και έξω από την πόλη του Μιλάνο, ευνοεί τόσο τη χρήση για επαγγελµατικούς λόγους, όσο και για λόγους αναψυχής. Παράλληλα, οι άρτιες συνεδριακές εγκαταστάσεις του ξενοδο-

σωρινά στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του αεροδροµίου Ben

χείου, αποτελούνται από πέντε αυτόνοµες αίθουσες, πλήρως

Gurion καθώς και των ελληνικών αεροδροµίων.

εξοπλισµένες µε την ανάλογη τεχνολογική υποδοµή, µπορούν

Για το 2018 η περαιτέρω ενίσχυση του πτητικού έργου και οι

να φιλοξενήσουν συνολικά έως 700 άτοµα, καθιστώντας το

νέες απευθείας συνδέσεις µε περισσότερους ελληνικού προο-

ξενοδοχείο την πιο ιδανική επιλογή για επαγγελµατικούς σκο-

ρισµούς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αναµένεται να οδη-

πούς, ενώ η δωρεάν µεταφορά από και προς το ξενοδοχείο και

γήσει σε νέα αύξηση Ισραηλινών τουριστών.

το αεροδρόµιο περιλαµβάνεται στις υπηρεσίες.

Ο Ελληνικός Οργανισµός Τουρισµού συµµετείχε στην έκθεση

Μιλώντας για το «άνοιγµα» της εταιρίας στην ιταλική, ξενοδο-

ΙΜΤΜ 2018 µε περίπτερο 100 τ.µ., και συνεκθέτες τις Περιφέ-

χειακή αγορά, ο Χάρης Σιγανός, ιδρυτής της Zeus International,

ρειες Ηπείρου, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Κεντρικής

σηµείωσε: «Έπειτα από τις απόλυτα επιτυχηµένες αναπτύξεις

Μακεδονίας, τη ∆ηµοτική κοινωφελή επιχείρηση του ∆ήµου

ξενοδοχείων στη χώρα µας και management µονάδων στα

Καβάλας «∆ηµωφέλεια», τον HATTA, ελληνικές ξενοδοχειακές

Βαλκάνια και στην Κύπρο, πλέον επεκτείνουµε τη στρατηγική

αλυσίδες και τουριστικές επιχειρήσεις.

παρουσία µας στην απαιτητική αγορά της Ιταλίας. Αποδεικνύ-

Κατά την παραµονή τους στο Ισραήλ, ο γενικός γραµµατέας

ουµε µε τον πλέον εµφατικό τρόπο πως η ελληνική εµπειρία

του Ε.Ο.Τ., κ. Κων/νος Τσέγας και ο προϊστάµενος του Γρα-

στα ζητήµατα ανάπτυξης και διαχείρισης ξενοδοχειακών µο-

φείου Ε.Ο.Τ. Ισραήλ, κ. Χαρίλαος Καλπίδης, συναντήθηκαν µε

νάδων µπορεί να αποτελέσει εξαγώγιµο “προϊόν”. Παράλληλα,

τους µεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οµίλους του Ισραήλ και συ-

συνεχίζουµε µε την έρευνα και µελέτη περισσότερων ξενοδο-

ζήτησαν τις προοπτικές της φετινής χρονιάς, τις δυνατότητες

χειακών µονάδων στη συγκεκριµένη αγορά, καθώς η επιτυχής

κοινών δράσεων για την ενίσχυση των ροών από το Ισραήλ

πορεία των ξενοδοχείων που έχουµε αναλάβει αποτελούν πα-

και την ένταξη νέων ελληνικών προορισµών στο πρόγραµµά

ρακαταθήκη και σηµείο αναφοράς για τους συνεργάτες µας».

τους. Επίσης, συναντήθηκαν µε την Πρόεδρο του Συνδέσµου τουριστικών επιχειρήσεων του Ισραήλ (ΙΤΤΑΑ), κα. Hanny Sobol και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριµάνη. Την έκθεση επισκέφθηκε επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, κ. Κων/νος Μπίκας, επικεφαλής πολυµελούς αντιπροσωπείας από την Ελληνική Πρεσβεία. Στην ΙΜΤΜ 2018 συµµετείχαν 170 εκθέτες, από 50 κράτη, µε την πλειοψηφία να εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς προορισµούς και τα µοναδικά θεµατικά τουριστικά προϊόντα της χώρας µας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


ΑΤΙ ΑΙ Τ Ο Ν Ν ΝΟ Ν Ο Ο Γ Γ Α ΑΡΑ ΛΑ Ρ Λ Ι Ι ΠΑΠΑ ΜΜ

ΟΤΟ Τ ΣΣ

PIKENZ PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEAVETRO VETRO OLIVA OLIVADEL DEL ANUHEA Άρωμα μιας εμπειρίας MEDITERRANEO MEDITERRANEO Άρωμα μιας εμπειρίας Παράδοση στην ομορφιά Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA PROFUMERIA INGLESE INGLESE Αγγλική φινέτσα Αγγλική φινέτσα

Όλαταταείδη είδηείναι είναιπλήρως πλήρως Όλα εναρμονισμέναμεμετοτονέο νέο εναρμονισμένα Κανονισμό(ΕΚ), (ΕΚ),αριθ. αριθ.1223/2009, 1223/2009, Κανονισμό τουΕυρωπαϊκού ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου Κοινοβουλίου του καιτου τουΣυμβουλίου, Συμβουλίου, και γιατατακαλλυντικά καλλυντικάπροϊόντα. προϊόντα. για

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ προϊόντα ALLEGRINI Τα Τα προϊόντα τηςτης ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA. Eco Label, Bio Eco, ICEA.


,

Think Think smart smart in in amenities amenities

KSDέφερε έφερεστην στηνΕλλάδα Ελλάδατην την Η ΗKSD Κορυφαίο οίκο έρευνας παραγωγής χώρο Κορυφαίο οίκο έρευνας καικαι παραγωγής στοστο χώρο τηςτης Αρωματοποιΐας, Amenities μόνο, παγκόσμιο κύρος. Αρωματοποιΐας, τωντων Amenities καικαι όχιόχι μόνο, μεμε παγκόσμιο κύρος.

κ.ά., καθώς ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως 5353 ml,ml, 7070 ml,ml, κ.ά., καθώς καικαι ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως ομορφιάς, ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι σετσετ ομορφιάς, σετσετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. προσφέρουμε πλήρη σειρά προϊόντων amenities, ευρεία ΣαςΣας προσφέρουμε μιαμια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σεσε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε ανάγκη, εξαιρετικές τιμές, Παρέχεται γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σαςσας ανάγκη, σεσε εξαιρετικές τιμές, Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη η δυνατότητα εκτύπωσης τουτου ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη συνέπεια στην Παράδοση Ποιότητα. με με συνέπεια στην Παράδοση καικαι τηντην Ποιότητα. μικρές ποσότητες. καικαι σεσε μικρές ποσότητες.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI:

προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται συσκευάζονται ΤαΤα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται καικαι συσκευάζονται στοστο green, paraben free, mineral free, δερματολογικά ελεγμένες Μιλάνο, GoGo green, paraben free, mineral oil oil free, δερματολογικά ελεγμένες Μιλάνο, όλα πιστοποιητικά Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μεμε όλα τα τα πιστοποιητικά τηςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης καικαι δεν σύμφωνα όλους τους κανονισμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης. σύμφωνα με με όλους τους κανονισμούς τηςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης. έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) Κίνα ή οποιαδήποτε έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) μεμε Κίνα ή οποιαδήποτε Διατίθεται μεγάλη ποικιλία σειρές amenities χώρα εκτός Ε.Ε. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία αποαπο σειρές amenities σεσε 2020 ml,ml, 3030 ml,ml, χώρα εκτός Ε.Ε.

Σητείας &&Μεσολογγίου, 144 211 7676 211 7677 Σητείας Μεσολογγίου, 144 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση | Τ.210 210 211 7676 |F.F.210 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr ||Email:msales@ksd.gr Σητείας 8 &88Μεσολογγίου, 144 5151 Μεταμόρφωση 210 211 7676 211 7677 | Τ.| Τ. | F.| 210 | Email:msales@ksd.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


Παρουσίαση Θέμα

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

Νέα προϊόντα με ολλανδική «υπογραφή» • Αναδιπλούμενο βρεφικό κρεβάτι από την Ολλανδική BENTLEY Ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν από τον Ολλανδικό οίκο BENTLEY, έρχεται να προστεθεί στην πολύ αξιόλογη λίστα χρηστικών και οικονομικών προϊόντων και συσκευών εξοπλισμού δωματίων ξενοδοχείων, που διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ, από τη Θεσσαλονίκη.

Π

ρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό, ασφα-

Η Ολλανδική ποιότητα των υλικών και ο αυστη-

λές και πρακτικό, αναδιπλούμενο παιδικό

ρός έλεγχος κατά την κατασκευή όλων των προϊ-

κρεβατάκι με το ειδικό στρώμα και το κάλυμμά του,

όντων της, εγγυώνται την ασφαλή, αξιόπιστη και

που έχει, ήδη, κερδίσει τις εντυπώσεις, τόσο των ξενο-

μακρόχρονη λειτουργία τους και την απόλυτη

δόχων, όσο και των πελατών των ξενοδοχείων.

ικανοποίηση των πελατών των ξενοδοχείων.

Τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ασυναγώνιστο στις

Η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., εδώ και 39 χρό-

προτιμήσεις των ξενοδόχων είναι:

νια, εξοπλίζει με συνέπεια και σεβασμό χιλιάδες

• Η στιβαρή ξύλινη κατασκευή από παχύ σκληρό

ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, με τις καλύ-

ξύλο.

τερες ποιοτικά συσκευές (mini bar, minisafe,

• Το αναπαυτικό, εύκαμπτο και επιβραδυντικό στη φωτιά στρώμα.

κάβες-ψυγεία κρασιών, στεγνωτήρες μαλλιών και χεριών, βρα-

• Ο πανεύκολος τρόπος αναδίπλωσης, ώστε να πιάνει λιγότερο

στήρες και δίσκους πρωινού, συστήματα σιδερώματος, ζυγαριές,

χώρο κατά την αποθήκευσή του. Μάλιστα, το στρώμα παραμένει

βάσεις αποσκευών, μεγεθυντικούς καθρέφτες, κ.ά.), των πλέον

στο αναδιπλούμενο κρεβάτι κατά την αποθήκευσή του και όλη η

επώνυμων ευρωπαϊκών οίκων.

κατασκευή καλύπτεται από ανθεκτικό κομψό κάλυμμα, ώστε να

Η υψηλή ποιότητα, η αξιοπιστία και η λειτουργικότητα των προ-

διατηρείται καθαρή και χωρίς φθορές.

ϊόντων που διαθέτει, συνοδεύονται από το καλά οργανωμένο

• Τα ειδικά ροδάκια με ασφάλειες που διαθέτει για την εύκολη μετακίνηση, αλλά και τη σταθερότητά του. • Η πιστοποίηση της όλης κατασκευής και των υλικών της, σύμφωνα με το νέο πρότυπο CPSC 16 CFR 1220 για την ασφάλεια των παιδικών κρεβατιών. • Η πιστοποίηση JPMA, που διασφαλίζει ότι πληροί τις τελευταίες διατάξεις του νόμου των ΗΠΑ για τα βρεφικά κρεβατάκια. • Τα δύο μοντέρνα χρώματα, στα οποία διατίθεται: φυσικό ξύλο και μαόνι. • Οι διαστάσεις του: μήκος 101 Χ πλάτος 67 Χ ύψος 102 cm ανοιγμένο και 101 Χ 24 Χ 102 cm. κλειστό. Η εταιρία BENTLEY είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους οίκους, παγκοσμίως, σε εξοπλισμό δωματίων ξενοδοχείων, με είδη όπως: συστήματα σιδερώματος, δίσκους πρωινού και βραστήρες, ζυγαριές, κ.λπ..

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

δίκτυο πώλησης και τεχνικής υποστήριξης της εταιρίας, οικοδομώντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με όλες τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας.


Παρουσίαση

Επώνυμα είδη υγιεινής για απαιτητικούς επαγγελματίες

Η εταιρία Baklatsidis Bros, εδώ και 45 χρόνια, εξοπλίζει το µπάνιο

Στα µεγάλα Showrooms της εταιρίας Baklatsidis Bros, σε Θεσ-

µε προϊόντα κορυφαίων οίκων, όπως GSI, La Torre, Geesa, Carron

σαλονίκη (Θέρµη) και Αθήνα (Ν.Κηφισιά), µπορεί ο κάθε ιδι-

Bathrooms, τους οποίους αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

ώτης ή επαγγελµατίας να βρει όλα τα προϊόντα της εταιρίας

Νέα υλικά, πρωτοποριακές ιδέες, εύκολες εφαρµογές, είναι µερικά

(www.baklatsidis.gr) και να ενηµερωθεί για ό,τι καλύτερο έχουν

από τα στοιχεία των προϊόντων της Baklatsidis Bros, που βρίσκουν

να παρουσιάσουν οι κορυφαίοι Ευρωπαϊκοί οίκοι, στη µεγαλύτε-

χρήση στο σύγχρονο Interior Design.

ρη, διαρκή έκθεση ειδών υγιεινής στην Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Θέμα

Νέα άνοδο του ελληνικού Τουρισμού το 2018 «βλέπει» ο Σ.Ε.Τ.Ε. • «Σύμμαχος» οι μακροοικονομικές συνθήκες στις βασικές αγορέςπηγές τουρισμού Ευοίωνες προοπτικές για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το επόμενο διάστημα δημιουργούν οι μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις βασικές αγορές-πηγές εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας, όπως προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα της περιοδικής μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός – Εξελίξεις και Προοπτικές», που διεξήγαγε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. 24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ό

πως αναφέρεται στην ανάλυση του SETE Intelligence, τα

και έχει ήδη ανέλθει στις 116,7 µονάδες τον Οκτώβριο 2017.

στοιχεία της Ε.Ε. και του ∆ΝΤ δείχνουν πως το παγκόσµιο

Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εµπιστοσύνης (GfK) είχε ελά-

ΑΕΠ αναµένεται να αυξηθεί το 2018 κατά 3,7% (έναντι 3,6% το

χιστη πτώση τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2016, αλλά διατηρεί-

2017), των ΗΠΑ κατά 2,5% (2,3%), της ΕΕ-28 κατά 2,1% (2,3%)

ται συστηµατικά σε σχετικά υψηλά και αυξανόµενα επίπεδα, µε

και της Κίνας κατά 6,5% (6,8%).

µικρή µόνο πτώση τον Νοέµβριο 2016 και τον Απρίλιο 2017, µε

Ανοδική τάση εµφανίζουν και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές

επάνοδο άνω των 10 µονάδων από τον Μάιο 2017, φτάνοντας

µας, µε τις εκτιµήσεις να «µιλούν» για θετική µεταβολή του ΑΕΠ

τις 10,8 µονάδες τον Νοέµβριο 2017.

για το 2018 και ειδικότερα στη Γερμανία 2,1%, στη Γαλλία 1,7%,

Για τη Μεγάλη Βρετανία, ο Σ.Ε.Τ.Ε. εκτιµά πως εάν η υποτίµηση

στην Ιταλία 1,5% και στη Βρετανία 1,3%.

της αγγλικής λίρας διατηρηθεί έως το 2018 και το 2019, µπορεί

Σηµαντική θετική µεταβολή του ΑΕΠ αναµένεται να έχουν και οι

να συµβάλει, αφενός στην αύξηση των καθαρών εξαγωγών και,

γειτονικές Βουλγαρία (+3,8%) και Τουρκία (+4%), που αποτελούν πολύ σηµαντικές αγορές για τις βόρειες περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, οι επιχειρηµατικές και καταναλωτικές προσδοκίες έχουν βελτιωθεί λόγω του διαφαινόµενου σηµαντικού περιορισµού των κινδύνων κάποιας κρίσης στην επόµενη 5ετία. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να υφίστανται

σηµαντικές

µακροοικονοµικές

ανι-

σορροπίες µεταξύ των χωρών, µε µεγάλα πλεονάσµατα από τη µια πλευρά και µεγάλα ελλείµµατα από την άλλη, καθώς και εντός του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος. Ο δείκτης επιχειρηµατικού κλίµατος (IFO) στη Γερµανία διαµορφώνεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ (που σηµατοδοτούν άνοδο του ΑΕΠ µεταξύ 2,0% και 2,5%). Επηρεάστηκε κάπως αρνητικά από τη διόρθωση στις διεθνείς χρηµατιστηριακές αγορές τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2016 και από το Brexit τον Αύγουστο 2016, αλλά επανήλθε σε υψηλά επίπεδα τον Οκτώβριο 2016

ΑΕΠ Γερµανίας (δισεκατοµµύρια €, σταθερές τιµές 2010) 2009 Συνολική Κατανάλωση 1.927,9 Ιδιωτική Κατανάλωση 1.440,9 ∆ηµόσια κατανάλωση 487,0 Επενδύσεις 475,8 Μεταβολή Αποθεµάτων -27,7 Στατιστικές ∆ιαφορές -1,8 Εγχώρια Τελική Ζήτηση 2.374,3 Εξαγωγές Αγαθών & Υπηρεσιών 951,8 Εισαγωγές Αγαθών & υπηρεσιών 847,1 Ισοζύγιο Αγαθών & Υπηρεσιών 104,7 ΑΕΠ, σταθερές τιµές αγοράς 2.478,9 Επίπτωση της Εγχώριας Τελικής Ζήτησης Επίπτωση των Καθαρών εξαγωγών

%∆ %∆ 2016 2016/2009 2016

2.118,7 1.566,5 552,2 572,3 -33,6 -0,5 2.657,0 1.395,1 1.196,7 198,4 2.855,4

9,9% 8,7% 13,4% 20,3% 21,1% -72,6% 11,9% 46,6% 41,3% 89,6% 15,2% 11,40 3,78

2,5% 2,1% 3,7% 3,1% 20,5% -72,6% 2,5% 2,6% 3,9% -4,5% 1,9% 2,28 -0,33

%∆ 2017

2,0% 2,1% 1,8% 3,8% 0,0% -505,7% 2,5% 3,6% 4,6% -2,2% 2,2% 2,35 -0,15

%∆ 2018

%∆ 2019

%∆ 2018

%∆ 2019

2,0% 1,9% 2,3% 3,6% 0,0% 0,0% 2,4% 4,0% 5,0% -2,2% 2,1% 2,22 -0,14

1,9% 1,8% 2,0% 2,9% 0,0% 0,0% 2,1% 4,0% 4,6% 0,4% 2,0% 1,97 0,02

Πηγή: Eurostat, European Commission, Economic Forecasts, Autumn 2017

ΑΕΠ Ηνωµένου Βασιλείου (δισεκατοµµύρια €, σταθερές τιµές 2010) 2009

%∆ %∆ 2016 2016/2009 2016

Συνολική Κατανάλωση 1.591, 4 1.751,1 10,0% Ιδιωτική Κατανάλωση 1.199,8 1.334,1 11,2% ∆ηµόσια κατανάλωση 391,6 417,1 6,5% Επενδύσεις 270,1 339,6 25,7% Μεταβολή Αποθεµάτων -17,0 63,8 -475,2% Στατιστικές ∆ιαφορές -1,1 9,9 -1030,2% -300,4% Εγχώρια Τελική Ζήτηση 1.843,4 2.164,5 17,4% Εξαγωγές Αγαθών & Υπηρεσιών 490,5 607,7 23,9% Εισαγωγές Αγαθών & υπηρεσιών 522,9 694,6 32,8% Ισοζύγιο Αγαθών & Υπηρεσιών -32,4 -86,9 168,4% ΑΕΠ, σταθερές τιµές αγοράς 1.811,0 2.077,5 14,7% Επίπτωση της Εγχώριας Τελικής Ζήτησης -3,01 Επίπτωση των Καθαρών εξαγωγών 17,73 Πηγή: Eurostat, European Commission, Economic Forecasts, Autumn 2017

2,4% 2,8% 1,1% 1,3% -2,1% 37,7% 2,8% 1,1% 4,3% 33,7% 1,8% -1,07 2,87

%∆ 2017

1,3% 1,5% 0,6% 2,6% -24,4% 24,1% 0,9% 4,9% 2,6% -13,5% 1,5% 0,56 0,94

1,0% 1,1% 0,5% 0,7% -0,2% -4,7% 1,0% 3,1% 2,1% -6,4% 1,3% 0,23 1,07

0,9% 1,1% 0,4% 1,1% 0,0% 0,0% 0,9% 2,9% 2,1% -5,4% 1,1% 0,18 0,93

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Θέμα

αφετέρου, στην αύξηση των επενδύσεων το 2018 και το 2019

Την ίδια στιγµή, ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος (ESI) στην

κατά ποσοστό υψηλότερο από αυτό που εκτιµά η Ευρωπαϊκή

Ιταλία σηµείωσε µικρή βελτίωση στο 105,7 τον Φεβρουά-

Επιτροπή. Από την άλλη πλευρά ενδέχεται να οδηγήσει στη µε-

ριο 2017, λόγω της βελτίωσης των προοπτικών ανάπτυξης

γαλύτερη µείωση του ρυθµού αύξησης της ιδιωτικής κατανά-

των ευρωπαϊκών οικονοµιών και διατηρήθηκε στο 106,1 τον

λωσης από το 2018, µέσω της µείωσης των πραγµατικών εισο-

Ιούνιο 2017 για να ανέλθει στο υψηλό 112,1 τον Νοέµβριο

δηµάτων από την αύξηση του πληθωρισµού.

2017. Γενικά, το επίπεδο του ∆είκτη ESI στην Ιταλία στο

Στη Γαλλία ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος (ESI) έχει ανέλθει

11µηνο 2017 δικαιολογεί τις αναβαθµισµένες προβλέψεις

τώρα, µετά τις εκλογές του Απριλίου και του Ιουνίου, στις 112

για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5% το 2017 και κατά

µονάδες τον Νοέµβριο 2017, από 109,8 µονάδες τον Ιούνιο

1,3% το 2018.

2017, 106,1 µονάδες τον Φεβρουάριο 2017 και από 101,6 µονάδες τον Οκτώβριο 2016, δείχνοντας τη σηµαντική βελτίωση του οικονοµικού κλίµατος στη Γαλλία. Αυτό το επίπεδο του ∆είκτη δικαιολογεί τις προβλέψεις για υψηλότερο ρυθµό ανάπτυξης, στο 1,6%1,9% το 2017 και άνω του 1,6% το 2018 και το 2019. Αυτό προκύπτει και από τη σηµαντική βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εµπιστοσύνης (∆ΚΕ), ο οποίος είχε ανακάµψει στο 0,5 τον Ιούνιο 2017, για να επιδεινωθεί και πάλι στο -9,5 τον Οκτώβριο 2017 και να σηµειώσει νέα βελτίωση στο 3,4 τον Νοέµ-

ΑΕΠ Γαλλίας (δισεκατοµµύρια €, σταθερές τιµές 2010) 2009

%∆ %∆ 2016 2016/2009 2016

Συνολική Κατανάλωση 1.571,9 1.695,5 7,9% Ιδιωτική Κατανάλωση 1.101,7 1.180,9 7,2% ∆ηµόσια κατανάλωση 470,2 514,6 9,4% Επενδύσεις 432,1 465,0 7,6% Μεταβολή Αποθεµάτων -8,4 28,5 -438,2% Στατιστικές ∆ιαφορές -0,4 -0,5 9,7% Εγχώρια Τελική Ζήτηση 1.995,2 2.188,6 9,7% Εξαγωγές Αγαθών & Υπηρεσιών 477,4 637,7 33,6% Εισαγωγές Αγαθών & υπηρεσιών 512,6 704,2 37,4% Ισοζύγιο Αγαθών & Υπηρεσιών -35,2 -66,5 88,9% ΑΕΠ, σταθερές τιµές αγοράς 1.960,0 2.122,1 8,3% Επίπτωση της Εγχώριας Τελικής Ζήτησης -1,60 Επίπτωση των Καθαρών εξαγωγών 9,87 Πηγή: Eurostat, European Commission, Economic Forecasts, Winter 2016

1,9% 2,2% 1,3% 2,8% -10,8% -54,9% 1,9% 1,8% 4,2% 34,0% 1,2% -0,81 1,99

%∆ 2017

1,1% 1,1% 1,2% 3,2% 25,2% -100,0% 1,9% 3,1% 3,9% 11,6% 1,6% -0,36 1,96

%∆ 2018

%∆ 2019

%∆ 2018

%∆ 2019

1,5% 1,4% 1,7% 3,6% -9,0% 0,0% 1,8% 4,0% 4,0% 4,0% 1,7% -0,14 1,84

1,4% 1,4% 1,3% 2,9% 0,0% 0,0% 1,7% 4,2% 4,2% 4,2% 1,6% -0,15 1,74

βριο 2017. Και αυτός ο δείκτης, παρά τις διακυµάνσεις, σηµατοδοτεί βελτίωση του κλίµατος στη Γαλλία στο 3ο και στο 4ο 3µηνο 2017 και πιθανώς δικαιολογεί υψηλότερη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017, από το 1,1% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΕΠ Ιταλίας (δισεκατοµµύρια €, σταθερές τιµές 2010) 2009

%∆ %∆ 2016 2016/2009 2016

Συνολική Κατανάλωση 1.293,1 1.265,8 -2,1% Ιδιωτική Κατανάλωση 967,3 952,1 -1,6% ∆ηµόσια κατανάλωση 325,8 313,7 -3,7% Επενδύσεις 321,8 272,2 -15,4% Μεταβολή Αποθεµάτων -9,3 0,5 -105,9% -93,5% Στατιστικές ∆ιαφορές -1,5 0,0 -100,1% -100,1% Εγχώρια Τελική Ζήτηση 1.604,1 1.538,5 -4,1% Εξαγωγές Αγαθών & Υπηρεσιών 361,5 481,0 33,1% Εισαγωγές Αγαθών & υπηρεσιών 387,7 446,6 15,2% Ισοζύγιο Αγαθών & Υπηρεσιών -26,2 34,5 -231,8% ΑΕΠ, σταθερές τιµές αγοράς 1.577,9 1.573,0 -0,31% Επίπτωση των καθαρών εξαγωγών 3,84 Επίπτωσητης Εγχώριας ζήτησης -4,15 Πηγή: Eurostat, European Commission, Economic Forecasts, Autumn 2017

1,3% 1,5% 0,5% 2,8% 284,7% 1,1% 2,4% 3,1% -5,9% 0,9% -0,14 1,08

%∆ 2017

1,3% 1,4% 0,7% 2,5% 81,0% -4,8% 1,7% 4,8% 5,9% -8,5% 1,5% -0,19 1,69

0,9% 1,1% 0,3% 3,8% 0,0% 0,0% 1,5% 3,8% 4,7% -9,7% 1,3% -0,19 1,49

0,8% 0,9% 0,3% 2,7% 0,0% 0,0% 1,1% 3,3% 3,8% -5,4% 1,0% -0,09 1,10


Αφιέρωμα

Σημείο αναφοράς για τα ξενοδοχεία και την εστίαση • Το πιο στοχευμένο εμπορικό forum στην Ελλάδα, με διεθνή προσανατολισμό

Με κατακόρυφη αύξηση των ποιοτικών επισκεπτών, η 13η HORECA 2018 αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η έκθεση, που φέρει την «υπογραφή» της Forum A.E., master στη διοργάνωση κορυφαίων εκθεσιακών γεγονότων, αποτελεί το πλέον ουσιαστικό και στοχευμένο εμπορικό forum στην Ελλάδα, έχοντας διεθνή προσανατολισμό.

Π

ερισσότεροι από 125.000 επαγγελµατίες από 49.712 επι-

οποίο καταδεικνύει το έντονο επιχειρηµατικό και επενδυτικό εν-

χειρήσεις του ξενοδοχειακού, αλλά και του ευρύτερου

διαφέρον που υπάρχει για τους συγκεκριµένους κλάδους -ειδικά

επισιτιστικού κλάδου πέρασαν µεταξύ 9-12 Φεβρουαρίου τις πύ-

σε µία εποχή που ο τοµέας του Τουρισµού σηµειώνει σηµαντική

λες της 13ης HORECA 2018, κάνοντας για άλλη µία φορά ρεκόρ

αύξηση, ενώ και η εστίαση παρουσιάζει εξαιρετική «άνθιση». Όλα

επισκεψιµότητας! Μάλιστα, µολονότι το ποσοστό αύξησης των

τα παραπάνω αποτελούν τρανταχτή επιβεβαίωση ότι η HORECA

επισκεπτών ήταν µικρό σε σχέση µε τα νούµερα της προηγού-

«απαντά» στις πραγµατικές ανάγκες των δύο βασικών πυλώνων

µενης χρονιάς, σύµφωνα µε την επεξεργασία των barcode προ-

της ελληνικής οικονοµίας, ενώ παράλληλα αποτελεί και το πλέον

σκλήσεων, προκύπτει θεαµατική αύξηση του ποιοτικού κοινού,

σηµαίνον εµπορικό forum στη χώρα µας.

που επισκέφθηκε την έκθεση. Σηµαντική ήταν και η οµολογου-

Τέλος, αξιολογώντας το εύρος και την ποιότητα των εκθεµάτων

µένως αυξηµένη προσέλευση ξενοδόχων και επιχειρηµατιών

και τις εµπορικές επαφές που πραγµατοποίησαν στη διάρκεια της

από την αγορά του επισιτισµού και της καφεστίασης, γεγονός το

έκθεσης, τόσο οι εκθέτες, όσο και οι επισκέπτες έκαναν λόγο για

27 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Θέμα

550 εκθέτες σε 55.000 τετραγωνικά Για ακόµη µία χρονιά 550 σηµαντικές επιχειρήσεις από την τροφοδοσία και τον εξοπλισµό των Ξενοδοχείων και των µονάδων Μαζικής Εστίασης έδωσαν δυναµικά το «παρών» στη HORECA, προκειµένου να παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα και τις καινοτοµίες τους και, παράλληλα, να πραγµατοποιήσουν συναντήσεις µε δεκάδες χιλιάδες επαγγελµατίες από ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύµατα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλους χώρους της Ξενοδοχίας και της Εστίασης, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και του εξωτερικού, για να κλείσουν συµφωνίες. Άλλωστε, η HORECA είναι από τις λίγες εκθέσεις που αποδεδειγµένα µπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση των στόχων και την εµπορική επιτυχία των εκθετών της.

Ενθουσιασμένο το 86% των επισκεπτών! Την απόλυτη ικανοποίησή του για το εύρος και την ποιότητα των εκθεµάτων, το πρόγραµµα των special events και το επίπεδο της οργάνωσης εξέφρασε ένα υψηλότατο ποσοστό από τους επαγγελµατίες που πέρασαν τις πύλες της φετινής HORECA. Ενθουσιασµένοι από την επίσκεψή τους στη 13η HORECA δήλω-

την πιο ουσιαστική και στοχευµένη HORECA όλων των εποχών! Την 13η ∆ιεθνή Έκθεση HORECA 2018 στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo εγκαινίασε η υπουργός Τουρισµού, κα Έλενα Κουντουρά, παρουσία µεγάλου αριθµού φορέων και εκπροσώπων του τουρισµού της χώρας. Στη συνέχεια η υπουργός έκανε την καθιερωµένη βόλτα στα περίπτερα της 13ης ∆ιεθνούς Έκθεσης HORECA 2018 όπου συ-

Επισκέπτες ανά κλάδο δραστηριότητας 3.6% 4.9%

0.6%

6%

23%

νοµίλησε µε τους εκθέτες. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν επίσης η γενική γραµµατέας του υπουργείου Τουρισµού, κα. Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο γενικός γραµµατέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας και ο πρόεδρος του ∆Σ του Ελληνικού

18.2%

Οργανισµού Τουρισµού, κ. Χαράλαµπος Καρίµαλης.

125.000 επαγγελματίες από 49.712 επιχειρήσεις Μεγάλη ήταν η προσέλευση των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών µι-

23% 20.7%

κρών τουριστικών καταλυµάτων στη φετινή HORECA, µε ποσοστό 23%. Η µέχρι στιγµής επεξεργασία των στοιχείων καταδεικνύει το αυξηµένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι επαγγελµατίες της φιλοξενίας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρουσιάζονται στα περίπτερα των εκθετών. Παράλληλα, και η Καφεστίαση, µε ποσοστό επίσης 23%, ήταν παρούσα προκειµένου να παρακολουθήσει όλες τις σηµαντικές εξελίξεις του κλάδου, αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις. Εντυπωσιακή ήταν η εκπροσώπηση των επιχειρηµατιών και των επαγγελµατιών της Φιλοξενίας και της Εστίασης από την Περιφέρεια. Με βάση τα στοιχεία από τις barcode προσκλήσεις, το 56% των επισκεπτών προήλθε από την Περιφέρεια.

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

˜° ˛˝˙˝ ˆ ° ία & Κατ˘ λύματ˘ Καφεστίαση Εστίαση Χο˛˙ ρεμπόριο - Εμπό ˝ Εξοπλισμός- Βιομηχ˘˛ˇ˘ Αρτοπ˝ ° ία - Ζαˆ ˘ ροπλαστεˇ˘ Αρˆ ιτέκτ˝ ˛ ° ς - Κατασκευαστές Άλλ° ς δραστηριότητες- Φο ° ίς

11.424 11.542 10.236 9.093 2.944 2.420 1.723 330

ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

49.712


σαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι 125.000 επαγγελµατίες

HORECA εφάρµοσε και φέτος το καινοτόµο ψηφιακό σύστηµα

του ξενοδοχειακού και του ευρύτερου επισιτιστικού κλάδου, που

αυτόµατης µέτρησης της ικανοποίησης του κοινού Private Review.

περιηγήθηκαν στην έκθεση κατά τις τέσσερις ηµέρες της λειτουρ-

Συνολικά, περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες της έκθεσης (αριθ-

γίας της. Η ανάλυση των barcode προσκλήσεων επιβεβαιώνει τη

µός πολλαπλάσιος από το δείγµα που συνήθως χρησιµοποιεί µία

διαπίστωση των ίδιων των εκθετών ότι το φετινό κοινό, που επι-

συµβατική έρευνα µε ερωτηµατολόγια) εξέφρασαν τη γνώµη τους

σκέφθηκε την έκθεση ήταν πιο στοχευµένο και ουσιαστικό από

για τη HORECA στα ειδικά µηχανήµατα που είχαν τοποθετηθεί στις

κάθε προηγούµενη χρονιά.

εξόδους και τον κεντρικό διάδροµο του εκθεσιακού κέντρου. Σύµ-

Οι εµπορικές επαφές που πραγµατοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια

φωνα µε τις µετρήσεις, σε ποσοστό 86%, οι επισκέπτες της HORECA

της έκθεσης και η πρωτοφανής συµµετοχή στα special events, κα-

δήλωσαν εξαιρετικά ή πολύ ικανοποιηµένοι από την επίσκεψή τους

ταδεικνύουν το ειλικρινές ενδιαφέρον που έδειξαν οι επισκέπτες

στην έκθεση, επιβραβεύοντας έτσι το υψηλό οργανωτικό επίπεδο

της HORECA.

αλλά και την άρτια παρουσία των ίδιων των εκθετών. Τέλος, εξίσου

Υψηλός βαθμός ικανοποίησης

εντυπωσιακό -της τάξεως του 91%- ήταν και το ποσοστό των επισκεπτών που έµειναν ικανοποιηµένοι από το πρόγραµµα των πα-

Προκειµένου να αναβαθµίσει ακόµη περισσότερο τις υπηρεσί-

ράλληλων εκδηλώσεων που παρακολούθησαν κατά την επίσκεψή

ες που προσφέρει προς τους εκθέτες και τους επισκέπτες της, η

τους στη HORECA.

Χορηγός στην 7η Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε. η KSD • Ηχηρή παρουσία της εταιρίας στη HORECA 2018 Δυναμικό «παρών», με διττή παρουσία, έδωσε η εταιρία KSD στη Διεθνή Έκθεση HORECA 2018, τη μεγαλύτερη έκθεση για τον εξοπλισμό ξενοδοχείων και χώρων μαζικής εστίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, το διάστημα 9-12 Φεβρουαρίου.

Η

τον ελληνικό Τουρισµό, διαφηµιστικό banner της Γενικής Συνέ-

εταιρία, στηρίζοντας για µία ακόµη φορά την ετήσια

λευσης του Ξ.Ε.Ε., αλλά και άρθρα µε σχετικό περιεχόµενο, πλη-

Γενική Συνέλευση των µελών του Ξενοδοχειακού Επιµε-

ροφορώντας το αναγνωστικό της κοινό για τη διεξαγωγή της

λητηρίου Ελλάδος, του φορέα εκπροσώπησης της ελληνικής ξε-

Συνέλευσης, τα πεπραγµένα, κ.ο.κ..

νοδοχίας, ανέλαβε ως Χορηγός της 7ης Γενικής Συνέλευσης του

Παράλληλα, η εταιρία, όπως κάθε χρόνο, συµµετείχε στην έκ-

Επιµελητηρίου, η οποία πραγµατοποιήθηκε στο Metropolitan

θεση µε ένα εντυπωσιακό περίπτερο, στο οποίο οι επισκέπτες

Expo, στις 9 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA.

είχαν τη δυνατότητα να ενηµερωθούν για το ευρύ φάσµα των

Ειδικότερα, η KSD δηµοσίευσε µέσα από την ιστοσελίδα www.

προϊόντων και υπηρεσιών της, µε «αιχµή του δόρατος» τα προϊ-

money-tourism.gr, τον µεγαλύτερο ενηµερωτικό ιστότοπο για

όντα προσωπικής περιποίησης (hotel amenities) που εµπορεύεται. Ευρωπαϊκά προϊόντα, τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές και τους κανονισµούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φέρουν αναγνωρίσιµη υπογραφή, τα οποία «κοσµούν» τα µπάνια δωµατίων των µεγαλύτερων και πλέον «επώνυµων» ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του περιπτέρου της KSD στη HORECA 2018 προσέλκυσαν στο σύνολό τους τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία και η τεχνογνωσία της στον τοµέα της ενηµέρωσης, των εκδόσεων, των γραφικών και εκτυπωτικών εργασιών και της διαχείρισης και ανάπτυξης social media.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Αφιέρωμα

Η υπερφορολόγηση στο «στόχαστρο» της 7ης Γενικής Συνέλευσης του Ξ.Ε.Ε. • Ποικίλες αντιδράσεις στο ακροατήριο από την ομιλία της Έλενας Κουντουρά Υπερφορολόγηση, βραχυχρόνιες μισθώσεις, ελλιπείς υποδομές, κόκκινα δάνεια και επενδύσεις επηρεάζουν τα τουριστικά έσοδα και εξανεμίζουν τις εισπράξεις των ξενοδοχείων, με τους τρεις νέους προέδρους των συνδικαλιστικών οργάνων του ξενοδοχειακού κλάδου να παίρνουν θέση και, παράλληλα, να απαντούν και να τοποθετούνται -άλλος έντονα κι άλλος λιγότερο έντονα- επί της ομιλίας της υπουργού Τουρισμού, κας. Έλενας Κουντουρά, στην 7η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. 30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σ

ε µια ασφυκτικά γεµάτη αίθουσα 950 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, η πολιτική ηγεσία του Τουρισµού, µε επικεφαλής την

υπουργό, κα. Έλενα Κουντουρά, εκπρόσωποι φορέων, κοµµάτων, ακαδηµαϊκοί και δηµοσιογράφοι έδωσαν δυναµικό «παρών» στην 7η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδας, η οποία πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA. Η νέα γενιά της συνδικαλιστικής ηγεσίας του τουρισµού παρατάχθηκε απέναντι στην υπουργό Τουρισµού, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για τον τουρισµό, προκαλώντας ποικίλα σχόλια, ένταση, αλλά και χειροκροτήµατα. Με µία µακροσκελή οµιλία, η οποία κινήθηκε σε γνώριµο ύφος, από το βήµα της 7ης Γενικής Συνέλευσης των µελών του Ξενο-


δοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος, η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά, παρουσίασε το νέο θεσµικό πλαίσιο ανάπτυξης των θεµατικών µορφών τουρισµού στην Ελλάδα τα επόµενα χρόνια. Η κα. Κουντουρά τόνισε ότι µε το πέρας των µνηµονίων, θα επανεξεταστεί το καθεστώς φορολόγησης του Τουρισµού και τα «δίκαια αιτήµατα του κλάδου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η υπουργός αναφέρθηκε στα ιστορικά ρεκόρ αφίξεων-εσόδων της τελευταίας τριετίας ως αποτέλεσµα της επιτυχούς εφαρµογής της Εθνικής Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής και της στενής συνεργασίας µε τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιµελητήρια, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τοµέα. «Οι επίµονες διαπραγµατεύσεις και στρατηγικές συµφωνίες που συνάψαµε µε τους µεγαλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς οµίλους και αεροπορικές εταιρίες συνέβαλαν στην αύξηση του τουριστικού µας µεριδίου για τρίτη συνεχή χρονιά και στην ενίσχυση της συνδεσιµότητας όλων των ελληνικών προορισµών», επεσήµανε η υπουργός. Όσον αφορά το 2018 η κα. Κουντουρά σηµείωσε ότι οι προκρατήσεις καταγράφουν αύξηση 15-30% από όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές. Ενώ, τα πτητικά προγράµµατα

ενισχύονται ακόµη περισσότερο και νέες απευθείας συνδέσεις έχουν προγραµµατιστεί από περισσότερα ξένα αεροδρόµια προς

«Οι επίμονες διαπραγματεύσεις και στρατηγικές συμφωνίες που συνάψαμε με τους μεγαλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρίες συνέβαλαν στην αύξηση του τουριστικού μας μεριδίου για τρίτη συνεχή χρονιά και στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας όλων των ελληνικών προορισμών» Έλενα Κουντουρά, υπουργός Τουρισμού

περισσότερους ελληνικούς προορισµούς για την φετινή χρονιά. «∆εν εφησυχάζουµε. Συνεχίζουµε ακόµη πιο εντατικά σε όλα τα επίπεδα για να διατηρήσουµε την ισχυρή αυτή δυναµική», τόνισε η κα. Κουντουρά από το βήµα της Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου, καλώντας διοίκηση και µέλη σε ακόµη στενότερη συνεργασία για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των ζητηµάτων του κλάδου. Για την επίτευξη του στόχου για τουρισµό 365 ηµέρες τον χρόνο, η υπουργός επεσήµανε ότι στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί ο θεµατικός τουρισµός. «Ολοκληρώσαµε και φέραµε σε δηµόσια διαβούλευση το συνολικό νοµοσχέδιο που καταρτίσαµε για να καλύψουµε όλες τις ανάγκες και να διευθετήσουµε ζητήµατα που αφορούν στον τουριστικό τοµέα», ανέφερε η κα. Κουντουρά. Σύµφωνα µε την ίδια, η νέα νοµοθετική προσπάθεια έρχεται σε συνέχεια προηγούµενων νοµοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Τουρισµού και, µεταξύ άλλων, περιλαµβάνει ένα συνολικό θεσµικό πλαίσιο που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των θεµατικών µορφών τουρισµού στην Ελλάδα τα επόµενα χρόνια, µε βάση τα διεθνή πρότυπα και τις σύγχρονες παγκόσµιες τάσεις. Επίσης, αναφορά έγινε στο εκτεταµένο νοµοθετικό έργο του υπουργείου την τελευταία τριετία, µέσω του οποίου επιλύθηκαν χρονίζοντα ζητήµατα και απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Με πιο πρόσφατο παράδειγµα τη θεσµοθέτηση σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας για τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας και της διαδικασίας χορήγησης Ειδικού Σήµατος Λειτουργίας από το υπουργείο Τουρισµού. Για την υπερφορολόγηση, που αποτελεί και το «δια ταύτα» για τα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Αφιέρωμα

ξενοδοχεία, η κα. υπουργός επικαλέστηκε τις υπάρχουσες δηµο-

βραχυχρόνιων µισθώσεων ακινήτων.

σιονοµικές συνθήκες, που, όπως είπε, επέβαλαν οι πρακτικές του

«Ο ελληνικός τουρισµός θέλει όραµα και πρόγραµµα. ∆εν πρό-

παρελθόντος και οι οποίες δεν επιτρέπουν ακόµα τη φορολογική

κειται να πετύχουµε κανέναν ποιοτικό στόχο αναβάθµισης του

ελάφρυνση του τοµέα.

προϊόντος µας, επιδοτώντας ηµιυπόγεια στο Κουκάκι, που εξαι-

«Η δική µου προσπάθεια είναι να φέρω περισσότερους τουρί-

ρούνται και από τον φόρο διαµονής», συµπλήρωσε ο κ. Βασιλι-

στες, περισσότερα έσοδα, περισσότερη κερδοφορία», συµπλή-

κός. Ο ίδιος ως τρίτο µεγάλο πρόβληµα για τον κλάδο έθεσε το

ρωσε η κα. Κουντουρά.

ζήτηµα των υποδοµών, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις της ξενοδοχίας µε το τραπεζικό σύστηµα. Τέλος, ο κ. Βασιλικός ανέφερε ως καλοδεχούµενες τις µεγάλες ξένες επενδύσεις, ζητώντας όµως από την πολιτεία να µην αγνοεί τον υφιστάµενο κλάδο της ξενοδοχίας, που αποτελεί και τη µεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, δεδοµένου ότι κάθε χρόνο

««Η κοινωνική προσφορά είναι στο DNA του Έλληνα ξενοδόχου. Είμαστε περήφανοι για όσα κάναμε και κάνουμε. Μπορούμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα, αφήνοντας το θετικό, κοινωνικό αποτύπωμά μας». Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΌΣ: Δεν φτάνουν τα λόγια… Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου της Ελλάδος, κ.

επενδύει σηµαντικά για την αναβάθµιση των επιχειρήσεων και

Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας οµιλίας

των παρεχόµενων υπηρεσιών του.

του παρέθεσε τα ζητήµατα που απασχολούν τον κλάδο των ξε-

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. αναφέρθηκε στους 5 κε-

νοδοχείων, αφήνοντας διακριτές αιχµές στην ακολουθούµενη κυ-

ντρικούς άξονες δράσης του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου, οι

βερνητική πολιτική για την τουριστική-ξενοδοχειακή βιοµηχανία.

οποίοι επιµερίζονται στη διοικητική αναδιοργάνωσή του, στην

Όµως όπως επισήµανε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., είναι ωραία τα µε-

ενίσχυση της επικοινωνίας µε τα µέλη του, στην αποτελεσµατι-

γάλα λόγια και οι αναφορές στον τουρισµό ως την «ατµοµηχα-

κότερη αξιοποίηση του θεσµικού ρόλου του ως συµβούλου για

νή της οικονοµίας», αλλά αυτό θα πρέπει να µεταφραστεί και σε

τη διαµόρφωση της εθνικής πολιτικής για την ξενοδοχία, στη

πράξεις, ζητώντας από τη πολιτεία τη δηµιουργία ενός περιβάλ-

συµβολή, στη βελτίωση και στον εµπλουτισµό του ελληνικού

λοντος υποστηρικτικού και όχι υπονοµευτικού των προσπαθειών

ξενοδοχειακού προϊόντος και στο άνοιγµα στην κοινωνία.

των ξενοδόχων.

Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Βασιλικός, τόνισε: «Η κοινωνική

Ο κ. Βασιλικός παρουσίασε έναν Οδικό Χάρτη πέντε σηµείων -

προσφορά είναι στο DNA του Έλληνα ξενοδόχου. Είµαστε πε-

κλειδιών «που µπορούν πραγµατικά να «ξεκλειδώσουν» την ανα-

ρήφανοι για όσα κάναµε και κάνουµε. Μπορούµε να κάνουµε

πτυξιακή δυναµική της ελληνικής ξενοδοχίας», όπως ανέφερε.

και πολλά περισσότερα, αφήνοντας το θετικό, κοινωνικό απο-

Ξεκινώντας από την υπερφορολόγηση, ο κ. Βασιλικός τόνισε χα-

τύπωµά µας».

ρακτηριστικά: «Η λοκοµοτίβα θέλει κάρβουνο και ράγες για να ρα θα µπορούσε να δώσει ο τουρισµός και το ελληνικό ξενοδο-

Γ. ΡΕΤΣΟΣ: Η Ελλάδα έχει το δυσμενέστερο φορολογικό καθεστώς

χείο αν δεν ζούσαµε αυτό το καθεστώς της υπερφορολόγησης,

Υπογραµµίζοντας ότι η συνολική συµβολή του τουριστικού

µε “κορωνίδα” τον φόρο διαµονής. Για τον οποίο, η θέση όλων

κλάδου στο Α.Ε.Π. ανέρχεται στο 25%, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε.,

των ξενοδόχων, ήταν και είναι σαφής και συγκεκριµένη. Κάνει ζη-

κ. Γιάννης Ρέστος, είπε από το βήµα της 7ης Γενικής Συνέλευσης

µιά και πρέπει να καταργηθεί!».

του ΞΕΕ ότι, ο Σύνδεσµος θα αναζητήσει «συµµάχους» για τον ελ-

Ακολούθως ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. σηµείωσε ως δεύτερο κοµβικό

ληνικό τουρισµό και στην Ευρώπη, διεκδικώντας για τον τοµέα

ζήτηµα που χρήζει άµεσης λύσης τον αθέµιτο ανταγωνισµό των

αυτό που του αξίζει.

“τρέξει”. Ο καθένας µπορεί να φανταστεί πόσα πολλά περισσότε-

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο κ. Τάσιος υπογράµµισε ότι «Το να “τρέχει” κανείς ξενοδοχείο είναι µαραθώνιος. ∆ρόµος αντοχής, πραγµατικός. Κι αυτό το καταλαβαίνουµε πολύ καλά όσοι βρισκόµαστε µέσα σε αυτή την αίθουσα». Θέση πήρε, όµως, και στην ανάκαµψη των γειτονικών, ανταγωνιστικών προορισµών, λέγοντας µε νόηµα: «Οι γείτονές µας (σ.σ. Τουρκία) ανεβαίνουν και σε εµάς ζητούν early bookings. Για να ξέρουµε που είµαστε…». Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «εργασιακή ειρήνη» στον κλάδο και στο καλό κλίµα στις διαπραγµατεύσεις µε τους εργαζόµενους για τη νέα κλαδική συλλογική σύµβαση εργασίας.

«O Σύνδεσμος θα αναζητήσει «συμμάχους» για τον ελληνικό τουρισμό και στην Ευρώπη, διεκδικώντας για τον τομέα αυτό που του αξίζει». Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε. Ο κ. Ρέστος σηµείωσε ότι η Ελλάδα έχει το δυσµενέστερο φορολογικό καθεστώς όσον αφορά τους φόρους που επιβάλλονται στις επενδύσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισµό και να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου. Αυτό που προβληµατίζει τους επενδυτές, είπε χαρακτηριστικά, είναι, ότι δεν ξέρουν τι µπορούν να σχεδιάσουν και που, αλλά και σε ποια σηµεία µπορεί να ακυρωθούν οι επενδύσεις τους ή να καθυστερήσουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα από τις διάφορες υπηρεσίες.

«Το να “τρέχει” κανείς ξενοδοχείο είναι μαραθώνιος. Δρόμος αντοχής, πραγματικός. Κι αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ καλά όσοι βρισκόμαστε μέσα σε αυτή την αίθουσα». Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος Π.Ο.Ξ.

Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται επίσης, ένα ευέλικτο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει την απαιτούµενη ρευστότητα, αλλά και χρηµατοδοτικές λύσεις και εργαλεία

Επίτιμος πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. ο Γιώργος Τσακίρης

στα υγιή επιχειρηµατικά σχέδια, τα οποία έχουν την προοπτική να

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του

δηµιουργήσουν προστιθέµενη αξία και θέσεις εργασίας».

Ξ.Ε.Ε., ο απελθών πρόεδρος, Γιώργος Τσακίρης, ανακηρύχτηκε

Γ. ΤΑΣΙΟΣ: Να μειώσει ο Π.Ο.Τ. τους φόρους στα ελληνικά ξενοδοχεία

οµόφωνα επίτιµος πρόεδρος του Επιµελητηρίου, µε τον Αλέξανδρο Βασιλικό και την Έλενα Κουντουρά να του απονέµουν τιµητική πλακέτα για την προσφορά του στον κλάδο. Ο ίδιος, έντο-

Με αφορµή την οµιλία της υπουργού και την επισήµανσή της για

να συγκινησιακά φορτισµένος παρέλαβε την πλακέτα υπό τους

την ενίσχυση των δεσµών του υπουργείου µε τον Παγκόσµιο Ορ-

ήχους ενός µακρόσυρτου χειροκροτήµατος και αφού προηγου-

γανισµό Τουρισµού (Π.Ο.Τ.), ο νέος πρόεδρος της Π.Ο.Ξ., Γρηγόρης

µένως, ο κ. Βασιλικός είχε πει αναφερόµενος στο πρόσωπό του:

Τάσιος, απευθυνόµενος προς την υπουργό Τουρισµού, είπε: «∆εν

«Ο Γιώργος Τσακίρης αποτελεί για όλους µας αστείρευτη πηγή

λέτε στον Π.Ο.Τ. να µας µειώσει κανέναν φόρο;», προκαλώντας τις

γνώσης. Μας ενέπνευσε και µας εµπνέει µε το σπάνιο ήθος του

επευφηµίες και το αυθόρµητο χειροκρότηµα του ακροατηρίου,

και τη δηµιουργική ενεργητικότητά του. Προσωποποιεί τον Έλ-

που µε την αντίδρασή του αυτή έδειξε να συµφωνεί απολύτως.

ληνα ξενοδόχο.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

HolidayCheck: Τα 50 πιο δημοφιλή ελληνικά ξενοδοχεία στους γερμανόφωνους τουρίστες Με το «δεξί» μπήκε το 2018 όσον αφορά τη ζήτηση των Γερμανών για διακοπές στην Ελλάδα, η οποία, όπως φαίνεται με βάση τις κρατήσεις του HolidayCheck, του μεγαλύτερου διαδικτυακού ταξιδιωτικού πράκτορα στις γερμανόφωνες αγορές, συνεχίζει με την ίδια δυναμική.

ε συνέχεια του 2017 και το 2018 φαίνεται να εξελίσσεται σε

Σ

Το Τop 10 συµπληρώνουν ορισµένα από τα πιο γνωστά ξενοδο-

µία από τις καλύτερες χρονιές για τα ελληνικά ξενοδοχεία,

χεία της Ελλάδας, όπως τα CHC Athina Palace Resort & Spa, στη

όπως αποδεικνύουν οι αυξηµένες κρατήσεις τους. Συνολικά, σύµ-

Λυγαριά του Ηρακλείου Κρήτης, Mitsis Rinela Beach Resort & Spa,

φωνα µε τις κρατήσεις που είναι ήδη περασµένες στα συστήµατα

στο Κοκκίνη Χάνι, του Ηρακλείου Κρήτης, Lyttos Beach Hotel, στη

του HolidayCheck, έχουν γίνει 22.563 κρατήσεις µε ταξιδιωτική

Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης, Hotel Corissia Beach, στη Γε-

αξία €49,8 εκατ..

ωργιούπολη των Χανίων, στην Κρήτη και Hotel Calypso Palace,

Στο top 50 των πλέον δηµοφιλών ελληνικών ξενοδοχείων, µε

στο Φαληράκι της Ρόδου.

βάση τις κρατήσεις, «πρώτο των πρώτων» εµφανίζεται το Mitsis

Σύµφωνα πάντα µε τα δεδοµένα του HolidayCheck, που αφο-

Norida Beach, στην Καρδάµαινα της Κω και ακολουθεί στη δεύ-

ρούν σε πραγµατικές πωλήσεις και όχι σε ενδιαφέρον ή αναζητή-

τερη θέση το Kallithea Horizon, στην Καλλιθέα της Ρόδου, ενώ

σεις στο διαδίκτυο, στις γερµανόφωνες χώρες, από πλευράς χω-

στην τρίτη θέση βρίσκεται το Apollonia Beach των Cyan Hotels,

ρών, η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση, η Τουρκία ακολουθεί

στην Αµµουδάρα του Ηρακλείου Κρήτης. Στην τέταρτη θέση συ-

στη δεύτερη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, µετά

ναντάται το Caravia Beach, στο Μαρµάρι της Κω, ενώ την πρώτη

τις «λοιπές χώρες», που βρίσκονται στην τρίτη, ενώ στην πέµπτη

πεντάδα συµπληρώνει το Lindos Princess του οµίλου Χατζηλαζά-

θέση συναντάται η Αίγυπτος.

ρου στην Λάρδο της Ρόδου.

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Τα 50 πρώτα ξενοδοχεία με βάση τις κρατήσεις του HolidayCheck για την Ελάδα το 2018 Πόλη ξενοδοχείου

Όνοµα ξενοδοχείου

Kardamena Kallithea Amoudara Marmari Lardos

Κρατήσεις

Τιµή

22.563

49.870.986,00

Σύσταση

Βαθµολογία

Κατάταξη πόλης

Κατάταξη περιοχής

Mitsis Norida Beach Hotel

585

1.416.045,00

97,70

5,6

2

7

Hotel Kalithea Horizon Royal

396

1.000.494,00

99,10

5,8

1

5 12

Apollonia Beach Resort & Spa

326

921.376,00

97,70

5,6

1

Caravia Beach Hotel & Bungalows

310

795.840,00

97,10

5,6

3

8

Lindos Princess Beach Hotel

299

891.293,00

95,90

5,6

1

16

Ligaria

CHC Athina Palace Resort & Spa

288

621.764,00

90,60

5,2

1

120

Kokkini Hani

Mitsis Rinela Beach Resort & Spa

287

726.971,00

96,50

5,4

1

53

Lyttos Beach Hotel

278

828.426,00

97,80

5,6

1

18

Georgioupolis

Hotel Corissia Beach

268

493.844,00

99,90

5,7

3

7

Faliraki

Hotel Calypso Palace

223

523.834,00

98,60

5,8

2

7

Makri Gialos

SENTIDO Mikri Poli Atlantica

217

689.855,00

95,60

5,6

1

21

Gouves

Hotel Aphrodite Beach Club

199

383.165,00

90,40

5,1

6

129

Analipsi

Agios Petros Mastichari Faliraki Georgioupolis

Mayor Capo Di Corfu

194

547.815,00

97,00

5,5

1

3

Neptune Hotel - Resort Convention Centre & Spa

194

637.221,00

98,40

5,8

1

2

Hotel Mitsis Faliraki Beach

193

494.491,00

96,00

5,7

4

13

Hotel Pilot Beach

185

518.681,00

97,80

5,6

5

13

Nefeli Hotel Rethymno

183

276.529,00

94,10

5,5

1

39

Kardamena

Mitsis Blue Domes Resort & Spa

180

508.844,00

92,70

5,5

4

18

Tigaki

Astir Odysseus Kos Resort & Spa

173

474.607,00

94,10

5,6

4

12

Hotel Sonia Village

168

247.109,00

92,20

5,3

3

17

Porto Angeli Beach Resort

163

414.636,00

94,50

5,3

1

40

lti Grand Hotel Glyfada

159

434.115,00

95,90

5,6

1

2

Hotel Mastichari Bay

159

396.205,00

96,90

5,4

3

20

Malia

Alexander Beach Hotel & Village

159

438.504,00

95,90

5,6

3

19

Kiotari

Hotel Rodos/Rhodos Princess Beach

159

435.929,00

96,20

5,4

3

30

Anissaras

Hotel Anissa Beach & Village

154

394.981,00

95,10

5,4

3

57

Mastichari

Hotel Horizon Beach Resort

148

379.376,00

97,70

5,7

2

4

Hotel Malia Bay

148

273.355,00

89,50

5

13

170

Platanes

Gerakini Archangelos Glyfada Mastichari

Malia Nikiti Pelekas Plakias

Anthemus Sea Beach Hotel & Spa

144

321.739,00

97,00

5,6

1

9

Mayor Pelekas Monastery

143

345.884,00

94,10

5,3

1

10

Hotel Alianthos Garden

141

257.742,00

97,90

5,8

1

4

Club Calimera Sirens Beach

140

364.893,00

95,30

5,5

4

35

Georgioupolis

Anemos Luxury Grand Resort

139

333.326,00

92,60

5,6

7

26

Rhodos Stadt

Rhodos Horizon Resort

127

251.338,00

100,00

5,7

1

9

Malia

Agios Gordios

Mayor La Grotta Verde Grand Resort

124

283.527,00

91,30

5,4

1

9

Georgioupolis

Cooee Corissia Harmony

121

251.179,00

98,80

5,8

1

1

Chersónisos / Hersonissos

Hotel Creta Maris Beach Resort

114

312.348,00

94,20

5,5

2

37

Faliraki

Blue Sea Beach Resort

114

234.852,00

91,10

5

13

62

Pefkochori

Hotel Alia Palace

112

204.690,00

97,70

5,5

1

11

Amoudara

smartline Neptuno Beach

107

236.234,00

95,40

5,5

2

43

Nea Potidea

Hotel Istion Club & Spa

106

256.615,00

97,10

5,6

1

8

Chersónisos / Hersonissos

Hersonissos Village Hotel & Bungalows

102

199.373,00

90,70

5

13

141

Marmari

Hotel Palladium

101

183.444,00

99,20

5,9

1

1

Kallithea

Hotel La Marquise Luxury Resort Complex

101

304.004,00

96,30

5,7

2

14

Rethymno

Hotel Odyssia Beach

98

168.161,00

88,40

4,9

14

187

Kardamena

Hotel Mitsis Summer Palace

97

220.093,00

91,90

5,2

9

36

Hotel Mitsis Rodos Village

97

223.518,00

89,70

5,2

4

51

Ikos Oceania

95

250.068,00

97,60

5,9

1

5

Kiotari Nea Moudania

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Θέμα

Traveltainment: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, από τους Γερμανούς τουρίστες • Δυναμική επιστροφή της Τουρκίας • Συρρικνώνονται οι κρατήσεις για την Ισπανία, λόγω του υψηλού κόστους των πακέτων Της Φλώρας Γ. Γιούπη

Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι στη γερμανική αγορά, σύμφωνα με τις κρατήσεις που παρουσιάζουν τρία ελληνικά αεροδρόμια σημαντικών τουριστικών προορισμών, της Κω, του Ηρακλείου και της Ρόδου, αποδεικνύοντας τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στο διαμορφούμενο τουριστικό σκηνικό στη Μεσόγειο. Αντίστοιχα, το διπλάσιο ποσοστό κρατήσεων που καταγράφεται για την Αττάλεια, αποδεικνύει τη δυναμική επιστροφή της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που οι κρατήσεις για την Ισπανία εξακολουθούν να παρουσιάζουν τάσεις συρρίκνωσης, συνέπεια του υψηλού κόστους των τουριστικών πακέτων στη χώρα. ε βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου του κορυφαίου πάρο-

Μ

άστηκαν τον Γενάρη, καθώς οι Γερµανοί καταναλωτές ανέκτησαν

χου κρατήσεων, Traveltainment, για τις πωλήσεις πα-

την εµπιστοσύνη τους στην Τουρκία.

κέτων διακοπών στη γερµανική, τουριστική αγορά, οι κρατήσεις

Η άνοδος ύψους 99% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, ύστερα

στο αεροδρόµιο της Κω εµφανίζουν δυναµική αύξηση κατά 25%,

από τις υψηλές διψήφιες αυξήσεις του ∆εκεµβρίου (+36%) και

σταθερή άνοδο σε ποσοστό 9% παρατηρείται στις κρατήσεις του

του Νοεµβρίου (+49%), έφερε την Αττάλεια στην πρώτη θέση

αεροδροµίου του Ηρακλείου και µια ελαφρά άνοδος 2% για τη

µεταξύ των δέκα µεγαλύτερων αεροδροµίων για τους Γερµα-

Ρόδο, αποδεικνύοντας την ικανοποιητική ζήτηση που συνεχίζει

νούς ταξιδιώτες, µε ποσοστό 24%, σύµφωνα µε τα στοιχεία του

να καταγράφεται για την Ελλάδα στη γερµανική αγορά.

Traveltainment. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου επιβεβαίωσαν τις

Από την άλλη, οι κρατήσεις για την Αττάλεια ουσιαστικά διπλασι-

πρόσφατες έρευνες και τα σχόλια των ταξιδιωτικών πρακτόρων

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η εικόνα των κρατήσεων πακέτων διακοπών στη γερµναική αγορά τον Ιανουάριο για τα δέκα κορυφαία αεροδρόµια προοισµού ab +30% +10% bis +30% +10% bis -10% +10% bis -30% ab -30%

+99 %

+61 %

Dometic drawer miniBar

+25 % +8%

+2%

0 -8%

-15 %

- 21 %

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pamla

Hurghada

Heraklion

Fuerteventura

Las Palmas

Tenerife South

Rhodes

Kos

Arrecife

- 24 %

Antalya

- 19 %

HiPro 6000 HiPro vision

RH 131

RH 449

σχετικά µε την ισχυρή επιστροφή της Τουρκίας στη γερµανική αγορά. Η Αίγυπτος παρουσίασε επίσης καλή απόδοση τον

miniSafes

περασµένο µήνα, µε πολύ µεγάλη αύξηση κατά 61% στις κρατήσεις προς Χουργκάντα, έπειτα από τις αυξήσεις του ∆εκεµβρίου (+ 55%) και του Νοεµβρίου (+72%). Το αεροδρόµιο της Ερυθράς θάλασσας κατείχε το 17% των κρατήσεων µεταξύ των δέκα µεγαλύτερων αεροδροµίων τον περασµένο µήνα. Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα επωφελούνται προς το παρόν από την τάση αποµάκρυνσης των Γερµανών από τα αισθητά πιο ακριβά πακέτα διακοπών για την Ισπανία. Η ζήτηση για τη Μαγιόρκα υποχώρησε και πάλι τον περασµένο µήνα, µε πτώση 15% στις

RΗ440NTE

κρατήσεις πακέτων για την Πάλµα. Παράλληλα, οι γερµανικές κρατήσεις για τα Κανάρια Νησιά µειώθηκαν ακόµα περισσότερο τον Ιανουάριο,

Wine refrigerators

συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων µηνών.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

37


Θέμα

ΤτΕ: Ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων το 2017 για τον ελληνικό Τουρισμό • Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία Αύξηση κατά 10,5% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2017, σε σύγκριση με το 2016 στη χώρα μας, ξεπερνώντας τα 14,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,7%, στα 27,2 περίπου εκατ. ταξιδιώτες, με τους δύο δείκτες να κάνουν ιστορικά ρεκόρ. Ωστόσο, «ασθενική» υπήρξε η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, καθώς ανήλθε μόλις στο 1,4%, όπως προκύπτει βάσει των προσωρινών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η

άνοδος των εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση κατά

Οι εισπράξεις από το Ηνωµένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκαν κατά

13,8% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-

11,6% και διαµορφώθηκαν στα 2.061 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες

28, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 9.843 εκατ. ευρώ, και στην αύξη-

εκτός της ΕΕ-28, µείωση κατά 3,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις

ση κατά 5,6% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της

από τη Ρωσία, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 418 εκατ. ευρώ, ενώ

ΕΕ-28, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 4.327 εκατ. ευρώ.

αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,4% και διαµορφώθηκαν στα

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης

803 εκατ. ευρώ.

του ευρώ αυξήθηκαν κατά 20,6% και διαµορφώθηκαν στα 6,270

Όσον αφορά τις αφίξεις, σύµφωνα µε τα προσωρινά στοιχεία, το

εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28

2017 η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,7% και

εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,6% και διαµορφώθη-

διαµορφώθηκε στις 27,194 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 24,799 εκατ.

καν στα 3,573 εκατ. ευρώ.

ταξιδιωτών το 2016. Ειδικότερα η ταξιδιωτική κίνηση µέσω αερο-

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία ανήλθαν στα 992 εκατ.

δροµίων αυξήθηκε κατά 9,9%, ενώ αυτή µέσω οδικών σταθµών

ευρώ, αυξηµένες κατά 17,3%, ενώ οι εισπράξεις από τη Γερµανία

αυξήθηκε κατά 8,7%.

αυξήθηκαν κατά 31,5% και διαµορφώθηκαν στα 2.553 εκατ. ευρώ.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε.-28 διαµορφώθηκε στις

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών (σε εκατ. ευρώ) και βασικά ταξιδιωτικά µεγέθη Ιανουάριος-∆εκέµβριος 2015

2016

∆εκέµβριος Μεταβολή (%)

13.206,7 -6,5

2017 (α)

Μεταβολή (%)

14.595,8

10,5

2015 184,4

2016 180,8

Μεταβολή (%)

2017 (α) Μεταβολή (%)

-2,0

182,2

0,8

Εισπράξεις (β)

14.125,8

Πληρωµές

2.037,4

2.005,3

1.915,5

-4,5

179,6

135,6

-24,5

171,5

26,5

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών

12.088,4

11.201,4 -7,3

12.680,2

13,2

4,8

45,2

841,7

10,7

-76,3

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες: - Ποσοστό συµµετοχής ως προς το -70,2 ισοζύγιο αγαθών (%)

-67,6

-69,1

-0,3

-3,0

-0,7

- Ποσοστό συµµετοχής ως προς το ισοζύγιο υπηρεσιών (%)

73,2

72,9

1,5

8,4

2,4

373,7

316,5

71,4

∆απάνη ανά ταξίδι µη κατοίκων στην 579,6 Ελλάδα (σε ευρώ) (γ)

514,1

-1,6

-11,3

521,1

1,4

-15,3

319,8

1,0

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέμα

18,583 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,9% σε σύ-

εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωµένο Βασίλειο

γκριση µε το 2016, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός

παρουσίασε αύξηση κατά 3,7% και διαµορφώθηκε στα 3,002 εκατ.

της Ε.Ε.-28 αυξήθηκε κατά 13,6% και διαµορφώθηκε στις 8,611

ταξιδιώτες. Τέλος, αναφορικά µε τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-28, η ταξι-

εκατ. ταξιδιώτες.

διωτική κίνηση από τη Ρωσία µειώθηκε κατά 1,1% και διαµορφώ-

Πιο αναλυτικά, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά

θηκε στις 589 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά

8,1% και διαµορφώθηκε σε 1,420 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από

11,1% και διαµορφώθηκε στις 865 χιλ. ταξιδιώτες.

τη Γερµανία αυξήθηκε κατά 18,1% και διαµορφώθηκε σε 3,706

Όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, το 2017 εµφάνισε πλεόνα-

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε εκατ. ευρώ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερµανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωµένο Βασίλειο Χώρες εκτός της ΕΕ-28 εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία Σύνολο Έρευνας Συνόρων Κρουαζιέρες (ε)

ΣΥΝΟΛΟ

2015 8.932,8 5.445,9

Ιανουάριος-∆εκέµβριος 2016 Μεταβολή (%) 2017 (α) 8.649,7 -3,2 9.843,1 5.201,0 -4,5 6.269,9

1.012,2 2.134,3 3.486,9

845,9 1.941,5 3.448,7

-16,4 -9,0 -1,1

2.080,7 4.746,5

1.846,4 4.099,5

880,5 416,6 13.679,3 446,6 14.125,8

769,4 433,1 12.749,2 457,5 13.206,7

∆εκέµβριος Μεταβολή (%) 2017 (α) 25,0 95,8 17,2 58,4

Μεταβολή (%) 13,8 20,6

2015 81,0 54,9

2016 101,3 64,3

Μεταβολή (%) -5,4 -9,2

992,3 2.552,5 3.573,2

17,3 31,5 3,6

5,38 17,31 26,1

3,64 16,69 36,9

-32,4 -3,6 41,4

3,6 13,5 37,4

-0,1 -19,2 1,3

-11,3 -13,6

2.060,7 4.327,1

11,6 5,6

13,2 101,3

15,9 77,2

19,9 -23,8

17,1 84,1

7,8 8,8

-12,6 4,0 -6,8 2,4 -6,5

803,1 417,6 14.170,2 425,4 14.595,7

4,4 -3,6 11,1 -7,0 10,5

8,9 5,3 182,3 2,1 184,4

14,8 5,9 178,5 2,3 180,8

66,1 11,4 -2,1 11,5 -2,0

11,9 4,1 179,9 2,3 182,2

-19,5 -31,4 0,8 1,1 0,8

Εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε χιλ. ταξιδιώτες) (στ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερµανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωµένο Βασίλειο Χώρες εκτός της ΕΕ-28 εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία ΣΥΝΟΛΟ Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. (α) Προσωρινά στοιχεία. (β) Στις εισπράξεις έχουν ενσωµατωθεί στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (γ) Ο δείκτης καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (δ) Ως προέλευση ταξιδιωτών νοείται η χώρα της µόνιµης κατοικίας τους. (ε) Η διάκριση ανά εθνικότητα δεν είναι διαθέσιµη για τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (στ) Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση δεν περιλαµβάνει στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων.

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2015 14.974,2 8.189,3

Ιανουάριος-∆εκέµβριος 2016 Μεταβολή (%) 2017 (α) Μεταβολή (%) 17.216,8 15,0 18.583,0 7,9 8.934,9 9,1 9.863,4 10,4

2015 202,1 105,3

2016 334,3 151,4

∆εκέµβριος Μεταβολή (%) 2017 (α) 65,4 300,7 43,8 142,0

1.522,1 2.810,3 6.785,0

1.313,5 3.138,7 8.281,9

-13,7 11,7 22,1

1.419,8 3.706,0 8.719,7

8,1 18,1 5,3

12,8 30,3 96,8

8,5 39,2 182,8

-33,6 29,4 89,0

7,6 37,8 158,6

-10,7 -3,5 -13,2

2.397,2 8.625,2

2.894,7 7.582,5

20,8 -12,1

3.002,0 8.611,2

3,7 13,6

26,8 285,8

35,5 229,7

32,6 -19,6

44,0 261,8

24,0 14,0

750,3 512,8 23.599,5

778,6 595,5 24.799,3

3,8 16,1 5,1

864,9 588,7 27.194,2

11,1 -1,1 9,7

18,8 9,2 487,9

22,6 11,2 564,0

19,9 21,9 15,6

25,6 8,7 562,5

13,4 -22,2 -0,3

Μεταβολή (%) -10,1 -6,2


SWISS

MADE

στεγνωτήρες μαλλιών

Smart Socket

Executive

Action Shaver

Action

new

σµα 12,680 δισ. ευρώ, αυξηµένο κατά 13,2%, έναντι πλεονάσµατος

Hotello Shaver

Premium Drawer

Handy

Optima Bar

11,201 δισ. ευρώ το 2016. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσµα της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,389 εκατ. ευρώ ή 10,5%, καθώς και της µείωσης των ταξιδιωτικών πληρωµών κατά 90 εκατ. ευρώ ή 4,5%. H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην άνοδο της εισερχόµενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,7% και δευτερευόντως στην αύξηση της µέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 1,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθµισαν κατά 69,1% το έλλειµµα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 72,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιµάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 41 www.afoisamara.gr


Θέμα

ΙΤΕΠ: «Αγκάθι» για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις η εποχικότητα • Αλλοδαποί τουρίστες οι 8 στους 10 πελάτες ξενοδοχείων • Πρώτη σε εισπράξεις και διανυκτερεύσεις η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Σταθερή ανοδική πορεία παρουσιάζει ο ξενοδοχειακός κλάδος την τελευταία πενταετία, γεγονός που αποδεικνύει η αύξηση των ξενοδοχείων κατά 1,3% σε όρους μονάδων και κατά 3,8% σε όρους δωματίων την περίοδο 2012-2017. Ωστόσο, το 85% των διανυκτερεύσεων αφορά σε ξένους επισκέπτες, εξέλιξη που συμπιέζει τη λειτουργία των μονάδων και των προορισμών που βασίζονται στους Έλληνες τουρίστες. Αυτά προκύπτουν στη μελέτη με τίτλο «Οι εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας», τα κύρια σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν στην 7η γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία αναδεικνύει την εποχικότητα ως μία από τις βασικές παθογένειες των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και, φυσικά, του ελληνικού τουρισμού. 42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Τ

α στοιχεία φανερώνουν επίσης πτώση της εσωτερικής κίνησης τη σεζόν που πέρασε, καθώς οι διανυκτερεύσεις

των Ελλήνων πελατών στα ξενοδοχεία της χώρας αποτέλεσαν το 14,9% του συνόλου, όταν το 2016 έφταναν το 16,2%. Σύµφωνα µε τη µελέτη, το ξενοδοχειακό δυναµικό της χώρας συνεχίζει να ανανεώνεται, παρά την κρίση και το αντίξοο οικονοµικό και φορολογικό περιβάλλον. Έτσι, την τελευταία πενταετία άνοιξαν 498 νέα ξενοδοχεία, συνολικής δυναµικότητας 17.153 δωµατίων, ενώ διέκοψαν τη λειτουργία τους 427 µονάδες συνολικής δυναµικότητας 11.715 δωµατίων. Το 86% των µονάδων που άνοιξαν εντάχθηκαν στις 3 υψηλότερες κατηγορίες (91% σε όρους δωµατίων), ενώ από τα ξενοδοχεία που διέκοψαν τη λειτουργία τους, το 70% περίπου προερχόταν από τις 2 χαµηλότερες κατηγορίες (54% σε όρους δωµατίων). Από το 2000 καταγράφεται σταθερή αναβάθµιση του ξενοδοχειακού δυναµικού, αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του ότι, το 2000 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν µόλις το 6% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναµικού. Το 2017, αντίθετα, το πο-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Θέμα

Τουριστική κίνηση στα καταλύµατα ξενοδοχειακού τύπου (Ιανουάριος - Σεπτέµβριος)

Αφίξεις σε ξενοδοχειακά καταλύµατα 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500

2016 Σύνολο 2017 Σύνολο

0 Ιανουάριος

Φεβρουάριος

Μάρτιος

Απρίλιος

2017 Ηµεδαποί

Μάιος

Ιούνιος

Ιούλιος

Αύγουστος

Σεπτέµβριος

σοστό των 5άστερων ξενοδοχείων έχει τριπλασιαστεί και απο-

27%

τελεί το 18,1% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναµικού. Ταυτόχρονα µειώνεται και το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στη χαµηλότερη κατηγορία: από 8,9% το 2000, σε 6,5%

2016 Ηµεδαποί

29,3%

το 2017. Επίσης, όπως καταγράφεται στη µελέτη, το µέσο µέγεθος του ελληνικού ξενοδοχείου παραµένει για χρόνια σταθερό

2016 Αλλοδαποί

και κυµαίνεται γύρω στα 42 δωµάτια.

70,7%

Το 2017 καταγράφηκε ποσοστιαία άνοδος κατά 11,3% στο µέσο έσοδο ανά δωµάτιο µε βάση την κατηγορία του ξενοδοχείου, σε 2017 Αλλοδαποί

73%

Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ. Επεξεργασία ΙΤΕΠ

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

σχέση µε το 2016. Όπως διαπιστώνει η µελέτη η ονοµαστική αύξηση που παρατηρείται στο ακαθάριστο µέσο έσοδο ανά δωµάτιο, δεν συνοδεύεται και από αύξηση στο αντίστοιχο καθαρό έσοδο, καθώς το ξενοδοχειακό προϊόν επιβαρύνεται υπέρµετρα από άµεση και


∆ιαχρονική εξέλιξη της σύνθεσης της Ελληνικής Ξενοδοχίας 200-2017

Εποχικότητα λειτουργίας ξενοδοχείων ανά κατηγορία 2017

(σε όρους δωµατίων)

100

5,8

8,1

13,8

18,1

25,3

25,4

25,1

26,0

100

80

80

60

60 24,4

23,3

23,6

23,2 40

40

20

0

35,7

34,6

30,2

26,2

8,9

8,6

7,2

6,5

2000

2005

2012

2017

1*

2*

3*

4*

20

0

5*

4*

5*

3* Εποχική

2*

1*

Συνεχής Πηγή: ΞΕΕ Επεξεργασία ΙΤΕΠ

έµµεση φορολογία. Για να µπορέσουν συνεπώς τα ξενοδοχεία

ρισµό, ο οποίος απεικονίζεται σε όλες τις τουριστικές µεταβλη-

να παραµένουν ανταγωνιστικά, υποχρεώνονται να συγκρατούν

τές, καθώς 5 περιφέρειες (Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική

τις τιµές τους.

Μακεδονία, Ιόνια Νησιά) συγκεντρώνουν πάνω από το 85% των

Σύµφωνα µε την ίδια µελέτη, διαπιστώνεται ότι η εποχικότητα

τουριστικών ροών στη χώρα.

του ελληνικού τουρισµού εξακολουθεί να παραµένει υψηλή,

Πρώτη σε εισπράξεις και διανυκτερεύσεις είναι η περιφέρεια

καθώς στο 4µηνο Ιουνίου-Σεπτεµβρίου (και για το 2016 και για

του Νοτίου Αιγαίου, ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

το 2017) καταγράφεται το 70% των αφίξεων και σχεδόν το 80%

είναι πρώτη σε επισκέψεις. Όσον αφορά στο ξενοδοχειακό δυ-

των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύµατα.

ναµικό, στις πέντε αυτές περιφέρειες συγκεντρώνεται το 78%

Παράλληλα, παρατηρείται έντονος δυισµός στον ελληνικό του-

του ξενοδοχειακού δυναµικού σε όρους δωµατίων.

Μέσο έσοδο ανά δωµάτιο µε βάση την κατηγορία του ξενοδοχείου ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΊΟΥ

2017

2016

2015

∆% 2017/16

∆% 2016/15

∆% 2017/15

5*

30.197,8

27.401,8

30.844,1

10,2%

-11,2%

-2,1%

4* 3* 2* 1* Σύνολο χώρας

19.594,5 11.563,9 6.411,3 3.537,0 19.263,0

17.414,9 10.400,1 5.719,7 3.124,2 17.300,2

17.326,6 10.470,8 6.130,2 3.280,0 17.899,2

12,5% 11,2% 12,1% 13,2% 11,3%

0,5% 0,7% -6,7% -4,8% -3,3%

13,1% 10,4% 4,6% 7,8% 7,6%

Πηγή: ΙΤΕΠ, Έρευνα πεδίου στα ξενοδοχεία της Ελλάδας 2017

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Θέμα

Deloitte: Αυξημένες οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών το επόμενο τρίμηνο Mε τις διακοπές να αποτελούν για τους Βρετανούς τρόπο ζωής και μία αγαπημένη συνήθεια, που με τίποτα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να απαρνηθούν, το επόμενο τρίμηνο οι δαπάνες των Βρετανών καταναλωτών για διακοπές αναμένονται αυξημένες, με τους millennials να ανήκουν στην κατηγορία εκείνη, η οποία θα βάλει πιο… βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό προκύπτει με βάση τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης Leisure Consumer Q4 2017, της Deloitte, σύμφωνα με την οποία η συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν είναι, τουλάχιστον επί του παρόντος, ικανή να περιορίσει τις ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών.

Ο

ι δαπάνες για διακοπές µακράς διάρκειας αναµένεται να

ρος χρόνος στο σπίτι φαίνεται να έχουν γίνει συνήθεια πλέον και

αυξηθούν κατά 4% σε σύγκριση µε πέρυσι, ενώ οι µικρής

δεν δείχνουν την πρόθεση να τα µειώσουν µέσα στους επόµενους

διάρκειας κατά 1%. Επίσης, αύξηση φαίνεται ότι θα παρουσιάσουν οι δαπάνες σε ό,τι αφορά τον πολιτισµό και την ψυχαγωγία, την

τρεις µήνες».

άσκηση ή την παρακολούθηση αγώνων αλλά και τα στοιχήµατα.

Πρώτοι στις δαπάνες οι millenials

Σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα της έκθεσης, ο Simon Oaten,

Με βάση τα ευρήµατα της έρευνας, οι καταναλωτές ηλικίας 18-34

συνεργάτης της Deloitte για τη φιλοξενία και την αναψυχή, λέει:

ετών φαίνεται να είναι οι πιο αισιόδοξοι σχετικά µε τις δαπάνες

«Παρά τις οικονοµικές πιέσεις που αντιµετωπίζουν, οι καταναλω-

για αναψυχή µέσα στους επόµενους τρεις µήνες και σκοπεύουν

τές λαµβάνουν προσεκτικές αποφάσεις σχετικά µε τις δαπάνες

να δαπανήσουν περισσότερα σε 8 από τις 11 κατηγορίες αναψυ-

τους, εξοικονοµώντας το εισόδηµά τους µε την πρόθεση να ξο-

χής. Συνεχίζουν να δαπανούν σε συνήθεις δραστηριότητες, όπως

δέψουν σε διακοπές και άλλες δραστηριότητες µε γνώµονα τη

γυµναστήριο και άσκηση, ενώ σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσό-

συλλογή εµπειριών, αντί για αγορές λιανικής. Αντίθετα, τα γεύµα-

τερα χρήµατα σε ακριβές εµπειρίες, όπως είναι οι διακοπές, οι πο-

τα εκτός σπιτιού, τα ποτά σε παµπ και µπαρ καθώς και ο ελεύθε-

λιτιστικές δραστηριότητες και η διασκέδαση.

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι καταναλωτές ξοδεύουν

λιγότερα σε:

µεταβολή στο τρίµηνο

στον τοµέα της αναψυχής περισσότερα χρήµατα σε:

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Θέμα

«Σε σηµαντικό βαθµό, οι καταναλωτές ηλικίας 18-34 ετών φαίνε-

µε το προηγούµενο έτος. Με την ένδειξη ότι οι καταναλωτές συ-

ται να “οδηγούν” τις δαπάνες σε παµπ και µπαρ καθώς και στον

νεχίζουν να ξοδεύουν χρήµατα σε δραστηριότητες εµπειρίας, οι

ελεύθερο χρόνο στο σπίτι. Ταυτόχρονα, περιορίζουν τις δαπάνες

διακοπές µικρής διάρκειας έχουν σηµειώσει αύξηση 2%, σε σχέση

τους σε φαγητό και καφέ και ως εκ τούτου οι κατηγορίες αυτές

µε το 4ο τρίµηνο του 2016. Επιπλέον, η επίσκεψη στο γυµναστή-

έχουν δει µείωση σε σύγκριση µε ένα χρόνο πριν», προσθέτει ο

ριο, τα ποτά σε παµπ και µπαρ και η παρακολούθηση ζωντανών

Oaten.

αθλητικών γεγονότων αυξήθηκαν κατά 1% το καθένα.

Αύξηση των δαπανών και το τέταρτο τρίμηνο του 2017

Μείωση εξόδων παρατηρήθηκε µόνο σε τρεις υποκατηγορίες, όπως η επίσκεψη σε καφετέριες (-3%) και η κατανάλωση φαγητού έξω (-2%), κάτι που ίσως συµβαίνει λόγω πληθωριστικών πιέσεων.

Κατά το τέταρτο τρίµηνο του 2017 οι Βρετανοί καταναλωτές φά-

Η έρευνα έδειξε ακόµα αύξηση των δαπανών στις περισσότερες

νηκαν λιγότερο συγκρατηµένοι στις δαπάνες τους, όσον αφορά

κατηγορίες αναψυχής, σε σύγκριση µε το τρίτο τρίµηνο του 2017,

τις δραστηριότητες αναψυχής, σύµφωνα µε την έκθεση.

σύµφωνα µε τις προσδοκίες της εποχής. Οι δαπάνες που γίνονται

Στην έρευνα συµµετείχαν περισσότεροι από 3000 Βρετανοί ενή-

κατά τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι, όπως φαγητό απ’ έξω, ηλε-

λικες και διαπιστώθηκε πως στο τέλος του 2017 τα αποτελέσµατα

κτρονικά παιχνίδια και συνδροµητική τηλεόραση, αυξήθηκαν

για τον κλάδο της αναψυχής ήταν θετικά, ενώ οι δαπάνες των κα-

κατά 8%, γεγονός που φανερώνει την προτίµηση των καταναλω-

ταναλωτών αυξήθηκαν σε 7 από τις 11 κατηγορίες, σε σύγκριση

τών να περνούν χρόνο στο σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων.

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα χρήµατα ετησίως σε: µεταβολή ετησίως

Εκτός από

∆απάνες που αφορούν τον πολιτισµό και την ψυχαγωγία, όπως

πανών έρχεται σε αντίθεση µε τις διάφορες εισοδηµατικές πιέσεις

επισκέψεις σε µουσεία, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσε-

που υφίστανται οι καταναλωτές τον τελευταίο χρόνο, συµπερι-

ων και κινηµατογραφικών προβολών καθώς και κατανάλωση σε

λαµβανοµένου του αυξανόµενου πληθωρισµού και της βραδείας

παµπ και µπαρ, σηµείωσαν επίσης αύξηση το τελευταίο τρίµηνο

αύξησης των µισθών. Κατά το επόµενο έτος, οι καταναλωτές ανα-

του 2017 κατά 7% και 6% αντίστοιχα.

µένουν ότι οι δαπάνες τους για πολλές συνήθεις δραστηριότητες

Ο Simon Oaten, σχολιάζει: «Τα ευρήµατα αυτά δείχνουν µια θετική

αναψυχής, όπως οι έξοδοι σε παµπ και για φαγητό, θα παραµεί-

εικόνα για τον κλάδο, ο οποίος βρέθηκε στο τέλος του 2017 σε

νουν αµετάβλητες. Σηµάδι εµπιστοσύνης αποτελεί η αύξηση των

υψηλά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να αναζητούν

δαπανών ακριβών δραστηριοτήτων, όπως οι διακοπές και οι έξο-

δραστηριότητες βασιζόµενες στην εµπειρία. Η αύξηση των δα-

δοι για θέατρο».

µεταβολή ετησίως

Οι καταναλωτές αναµένεται να ξοδεψουν περισσοτερα σε:

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Επιχειρηματικά

Στο επίκεντρο συνάντησης η αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Κρήτη Η ολοκλήρωση των εσωτερικών εκθεσιακών χώρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης, ήταν το θέµα συζήτησης του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, µε τον ∆ιευθυντή του µουσείου, καθηγητή Μωυσή Μυλωνά, τον Πρόεδρο του συλλόγου Φίλων τoυ µουσείου, Γιώργου Αεράκη και του αναπληρωτή ∆ιευθυντή του µουσείου, Νίκου Πουλακάκη. Στη συνάντηση, που έγινε στην Περιφέρεια, οι εκπρόσωποι του µουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εσωτερικών εκθεσιακών χώρων µε βάση την εγκεκριµένη µελέτη που έχει χρηµατοδοτήσει η Περιφέρεια, καθώς, όπως είπαν, στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθµισή του ώστε να µπει στον Ευρωπαϊκό χάρτη ως προορισµός µε «πρωταγωνιστικό» ρόλο σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του µουσείου ενηµέρωσαν τον Περιφερειάρχη ότι, έχει αποδώσει η µέχρι σήµερα συνεργασία και στήριξη της Περιφέρειας στην αναβάθµιση της υποδοµής και λειτουργίας του µουσείου καθώς, µε βάση όσα είπαν, υπάρχει συνεχής αύξηση της επισκεψιµότητας και των εσόδων, αφού είναι ένα µουσείο ανοιχτό στην κοινωνία, έχοντας µειώσει από πέρυσι την τιµή του εισιτηρίου.

Προς ρεκόρ συμμετοχών «οδεύουν» τα Ποσειδώνια 2018 Λίγους µόλις µήνες πριν από την έναρξη, στις 4 Ιουνίου, τα Ποσειδώνια 2018 «οδεύουν» ολοταχώς για ρεκόρ συµµετοχών, µε τις κρατήσεις για εκθεσιακό χώρο να είναι αυξηµένες ήδη κατά 10%, σε σύγκριση µε την προηγούµενη έκθεση και ποσοστό άνω του 90% του εκθεσιακού χώρου να έχει ήδη δεσµευτεί. Στο πλαίσιο αυτό, οι διοργανωτές προβλέπουν ότι περισσότερες από 1.850 εταιρίες θα εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη φετινή διοργάνωση και οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 22.000. Η αυξηµένη ζήτηση για συµµετοχή στη σηµαντικότερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσµο, είχε ως αποτέλεσµα την επέκταση του εκθεσιακού χώρου κατά 1.000 τ.µ.. Αυτό προέκυψε λόγω των αυξηµένων ελληνικών παραγγελιών για νέες ναυπηγήσεις και της ανάγκης εκσυγχρονισµού των υφιστάµενων πλοίων µε νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, αλλά και προσαρµογής τους στους νέους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισµούς. «Η δυναµική των Ποσειδωνίων απορρέει από την ποιότητα και το κύρος των εκθετών και των επισκεπτών της, οι οποίοι κάθε δύο χρόνια αφιερώνουν σηµαντικούς πόρους, πολύτιµο χρόνο και ανθρώπινο δυναµικό προκειµένου να συµµετέχουν σε αυτή την έκθεση-ορόσηµο που συγκεντρώνει το σύνολο της παγκόσµιας ναυτιλιακής βιοµηχανίας», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός ∆ιευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε., διοργανωτή της διετούς έκθεσης. «Κύριος πόλος έλξης σε κάθε έκθεση των Ποσειδωνίων παραµένει η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, η οποία ηγείται της παγκόσµιας ναυπηγικής δραστηριότητας, µε 61 ελληνικές εταιρίες να έχουν παραγγείλει πλοία συνολικής αξίας περίπου 16 δισ. δολαρίων», συµπλήρωσε ο κ. Βώκος.

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Διαφημιστείτε στο ΝΕΟ αναβαθμισμένο money-tourism.gr και στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!!!

Δημιουργία & Εκτύπωση Εντύπων - Διαφόρων Υλικών Τσάντες

Folder

από δερματίνη ή vinyl πλαστικό, με κρίκους ή βίδες

Σπίρτα μικρά 22x55x7mm με τυπωμένο το logo σας, στη μία πλευρά

Κατάλογοι για cafe Δυνατότητα για καταλόγους εστιατορίων cafe διαφόρων διαστάσεων, πολυσέλιδων, δέσιμο με βίδα, λάστιχο κλπ. με χοντρό εξώφυλλο και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αλλάζονται μόνο τα εσωτερικά φύλλα και να έχετε ελάχιστο κόστος όταν διαφοροποιείτε τις τιμές σας

Μαντηλάκια Pop-up με τυπωμένο το logo σας

Odysseus Beach Bar

Στιλό - Μολύβια με τυπωμένο το logo σας

... when luxury meets simplicity...

Προσπέκτους

2 cmIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.