Τεύχος Οκτωβρίου 2015 - Χρήμα και Τουρισμός

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ -163 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 - 6,00 MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO TEYXOΣ 219 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015 - 6,00 € €

Ευρώπη «ψηφίζουν» οι Ευρωπαίοι

«Κερδίζει έδαφος» ο τουρισµός πόλεων στην Ευρώπη

«Μαύρη τρύπα» στην οικονοµία από τα παράνοµα τουριστικά καταλύµατα


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.


Think smart in amenities

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.com www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


28

34

43

28. «Κερδίζει έδαφος» ο τουρισµός πόλεων στην Ευρώπη ∆υναµική ανάπτυξη γνωρίζει τελευταία ο τουρισµός πόλεων στην Ευρώπη, έναντι των συνολικών ταξιδιών, όπως προκύπτει από έρευνα της World Travel Monitor®, που διεξήγαγε η IPK International, κατόπιν εντολής της διεθνούς

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό

έκθεσης τουρισµού του Βερολίνου ΙΤΒ.

32. Συρρικνώνεται ο αριθµός των ταξιδιών Ευρωπαίων νεαρής ηλικίας

Tεύχος 219 - Οκτώβριος 2015

Μείωση κατά περίπου 1% ετησίως παρατηρείται από το 2007 κι έπειτα στον αριθµό των ταξιδιών Ευρωπαίων νεα-

Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Υπεύθυνη Web: Γεωργία Πουπάκη

ρής ηλικίας στο εξωτερικό, σύµφωνα µε έρευνα της World Travel Monitor®, που διεξήγαγε η IPK International, για

Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

λογαριασµό της ΙΤΒ.

34. «Βουτιά» στις πωλήσεις των ρωσικών τουριστικών γραφείων Τις πωλήσεις τους να καταρρέουν «είδαν» τα ρώσικα τουριστικά γραφεία τη φετινή τουριστική περίοδο, ως συνέπεια της αδυναµίας των Ρώσων τουριστών να κάνουν ταξίδια και διακοπές στο εξωτερικό.

37. Ευρώπη «ψηφίζουν» οι Ευρωπαίοι Από µόνιµους Ευρωπαίους κατοίκους προέρχεται η πλειονότητα των τουριστικών διανυκτερεύσεων στην ΕΕ, γεγονός το οποίο καθιστά την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή, σε «εσωτερική υπόθεση».

43. «Μαύρη τρύπα» 350 εκατ. ευρώ στην οικονοµία από τα παράνοµα τουριστικά καταλύµατα Τις απώλειες στις νόµιµες λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας, αλλά και στην οικονοµία από τη λειτουργία παράνοµων τουριστικών καταλυµάτων, παρουσιάζει µελέτη για τη «Λειτουργία και επίδραση της οικονοµίας διαµοιρασµού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», που διεξήγαγε η Grant Thornton, για λογαριασµό του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος.

46. Στις φθηνότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης τον Οκτώβριο η Αθήνα Με τη µέση τιµή δωµατίου να διαµορφώνεται στα 114 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αυξηµένη κατά 9,6% σε σύγκριση µε το ίδιο χρονικό διάστηµα πέρυσι, η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται µεταξύ των οικονοµικότερων πρωτευουσών ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού: ...............................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές: ..........................................40,00€ Eταιριών: .................................................................. 100,00€ Kύπρου: ................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: ............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

της Ευρώπης.

Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Statistics, Τουριστικός Πράκτωρ, Διεθνή Νέα, Κοσμικά, Eιδήσεις, Επιχειρηματικά, Συμβουλές Αγορών

46


be more tea

Τότε & Τώρα

Ένας θρύλος γεννιέται & εξαπλώνεται

Σύµφωνα µε τον µύθο, το τσάι ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Κινέζο αυτοκράτορα Shen Nung, πριν από σχεδόν 5000 χρόνια, όταν στο ζεστό νερό που ετοίµαζαν οι υπηρέτες του, έπεσαν λίγα φύλλα από έναν θάµνο τσαγιού. Αµέσως, λατρεύτηκε στην Ανατολή, έπειτα κυριάρχησε στη βρετανική αυτοκρατορία και χάρη στον Sir Thomas Lipton έγινε προσιτό σε όλους. Σήµερα το τσάι είναι το πρώτο σε προτίµηση ρόφηµα στον κόσµο µετά από το νερό!

Σήµερα ο θρύλος έχει όνοµα: Lipton

Το Lipton µε τη γνωστή και απαράµιλλη ποιότητά του, δεν σταµάτησε ποτέ να καινοτοµεί! Στην κορυφή της εξέλιξης και της premium απόλαυσης βρίσκονται οι Πυραµίδες του. Στις καρδιές όσων λατρεύουν το αληθινό τσάι είναι οι Exclusive συλλογές του. Στο επίκεντρο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης υπάρχει η έµπρακτη δέσµευση για αειφόρο ανάπτυξη. Σε κάθε γουλιά κρύβεται και µία νέα εµπειρία!

Οι πυραµίδες της απόλαυσης απλά τσάι, είναι η Εµπειρία της Πυραµίδας Lipton!

∆εν είναι

Rainforest Alliance Certified

TM


... made in GREECE!!! Ευλογημένα, αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης και γης. Περίοπτη θέση μεταξύ αυτών, κατέχει το μέλι. Δώρο των Θεών στους ανθρώπους. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές ιδιότητές του. Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει να επενδύει σε όλους τους τομείς. Αυτή τη φορά, καινοτομεί, παράγοντας στην Ελλάδα μια εξαιρετική σειρά προϊόντων ατομικής περιποίησης για ξενοδοχεία, με βάση το ελληνικό μέλι.

“HONEY” Μια σειρά σε υψηλή ποιότητα και άκρως ανταγωνιστικές τιμές, “made in Greece”, που θα φέρει ακόμη πιο κοντά στην Ελλάδα και στον ελληνικό Τουρισμό, τους ξένους φιλοξενούμενούς σας. Με 100% παραγωγή στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες, η σειρά “HONEY” θα κάνει τη διαφορά στην τουριστική μονάδα σας, με την αμιγώς ελληνική της ταυτότητα . Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. με τη σειρά amenities “HONEY” από εκχυλίσματα από αγνό ελληνικό μέλι, προσφέρει στον φιλοξενούμενο, υγεία και λάμψη στα μαλλιά και το σώμα, στη διάρκεια της πιο πολύτιμης περιόδου του χρόνου: των διακοπών του. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα μαλλιών και κρέμα σώματος σε συσκευασία των 30ml, που εμπεριέχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, αφήνοντας αίσθηση απαλότητας, ενυδάτωσης και θρέψης στα μαλλιά και το σώμα. Και βέβαια η νέα σειρά “HONEY” ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα ποιοτικά στάνταρντς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός Ε.Ε. 1223/2009), καθώς τα προϊόντα της δεν περιέχουν parabens, silicon και mineral oil, ενώ είναι πλήρως δερματολογικά ελεγμένη. Σύντομα η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., θα παρουσιάσει και άλλες σειρές βασισμένες στα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης.

Τα καλύτερα έρχονται!!!

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρµονισµένα µε το νέο Κανονισµό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr


EDITORIAL

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

7


καρτολόγος

Περιφέρεια Αιγαίου ΑλέξηςΝοτίου Τσίπρας

Γιάννης Παράσχης - CEO ∆ΑΑ

Κυβέρνηση - ΚΑΣ

Για τις πρωτοβουλίες προώθησης και Γιατί οδηγεί ξανά τη χώρα σε εκλογές, προβολής, με τελευταία την καμπάαδιαφορώντας για το κόστος νια Happening Now in South στην Οικονομία και Aegean #greeksummer, στα ψηφιακά στην καθημερινότητα μέσα, η οποία διήρκεσε την 1η Αυγούστου τωναπό πολιτών. έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με πάνω από 7.000.000 θεάσεις συνολικά.

Για την προσωπική «σφραγίδα» του στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά και τη διαχρονική συμβολή του στον χώρο των αερομεταφορών, στοιχεία για τα οποία τιμήθηκε ως σημαντικότερος ηγέτης αεροδρομίου για το 2015, στο πλαίσιο του CAPA Centre for Aviation, στο Ελσίνκι.

Μπράβο…

Μπράβο. Πάντα τέτοια…

Για τις αυξήσεις-φωτιά στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 120%, αφενός γιατί οι τιμές εκτοξεύτηκαν εν μέσω μίας νυκτός, κυρίως, όμως, γιατί η απόφαση τη δεδομένη στιγμή συνδέεται με την εξεύρεση ισοδύναμων.

• Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το μέτρο της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 100%, με εκείνους οι οποίοι διαμαρτύρονται να υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις πρέπει να είναι λελογισμένες και να γίνονται σταδιακά σε βάθος χρόνου. Στο σημείο αυτό ας πούμε ότι συμφωνούμε, όχι, όμως, ότι δεν αξίζει να πληρώσεις 20 ευρώ για να θαυμάσεις το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο του δυτικού πολιτισμού, την Ακρόπολη, όταν θέλεις 17 ευρώ για να ανέβεις στον Πύργο του Άιφελ. • Επιστολή διαμαρτυρίας για το καθεστώς της άνισης φορολογικής μεταχείρισης των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στο σχέδιο νόμου για τα επείγοντα μέτρα του Οκτωβρίου απέστειλε προς την αναπλ. υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα. Αικατερίνη Σαββαΐδου, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Τσακίρης. Στην επιστολή τονίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την ισονομία στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μαζί με τον πρόσφατο διπλασιασμό του ΦΠΑ στη διαμονή από 6,5% σε 13% και την αύξηση στο ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%, θα οδηγήσει τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες σε οικονομικό αδιέξοδο. «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι φορολογικές αρχές της χώρας, μεσούσης τη κρίσης εμμένουν να καταδικάζουν αυτές τις μικρές επιχειρήσεις με ιδιόκτητα ακίνητα σε υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας, όταν στηρίζουν με τη δραστηριότητά τους την τοπικής οικονομία της χώρας, τις θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, επενδύοντας στην παράδοση και την ελληνική φιλοξενία», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΞΕΕ. • Την επαναφορά της προβλεπόμενης ευεργετικής ρύθμισης του ν. 4316/2014, η οποία αφορούσε την ένταξη και των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από φέτος, στα ειδικά κτήρια και στον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης 0,5 τοις χιλίοις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, όπως ισχύει στα ξενοδοχεία, αιτείται και η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος – ΣΕΤΚΕ. Σε επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός

Έλεος…

γραμματέας της Συνομοσπονδίας, κ.κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος και Παναγιώτης Τοκούζης, η ΣΕΤΚΕ, ζητάει την αποκατάσταση του υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας, θεσπίζοντας την ίδια φορολογική μεταχείριση και για τα τουριστικά κτίρια που ιδιοχρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων / διαμερισμάτων, όπως προβλέπεται για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στην επιστολή της, γνώση της οποίας έλαβαν παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η ΣΕΤΚΕ υπογραμμίζει: «Δυστυχώς με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4336/2015 “Συνταξιοδοτικές διατάξεις- Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης”, στην Υποπαράγραφο Δ.3 για τον ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκαν τα σχετικά εδάφια της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν 4223/2013, επαναφέροντας ξανά, αναιτίως, το καθεστώς ανισότητας και αδικίας στην φορολόγηση των ακινήτων των μικρών τουριστικών καταλυμάτων». Προσθέτει δε πως οι μικροεπιχειρηματίες του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων θα


TUI GROUP

Γιώργος Τσακίρης

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί «τήρησε» τη δέσμευσή της αυξάνοντας σημαντικά, παρά την αρνητική συγκυρία, τον αριθμό των τουριστών που διακίνησε προς τη χώρα μας.

Γιατί η δουλειά που έχει κάνει για την «Οικονομία του Διαμοιρασμού» (σ.σ στην πραγματικότητα γκρίζα Οικονομία), είναι πολύ σημαντική. Το ίδιο και η μελέτη που εκπόνησε η Grant Thorton.

Γιατί με το θα δούμε και με τον αναπτυξιακό να αναμένεται από τον Μάιο, μετά Σεπτέμβριο και τώρα για τα τέλη του έτους, δουλειά δεν γίνεται…

Μπράβο!!!

Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα τα αντιμετωπίσει… Μπραβο

κληθούν να καταβάλουν και πάλι πολλαπλάσια ποσά ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα (εταιρίες), γεγονός που θα οδηγήσει τελικώς στην οικονομική εξόντωση τους. «Ελπίζουμε ότι κατανοείτε την ιδιάζουσα σημασία του θέματος και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να ρυθμιστεί το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ ώστε να επανέρθει η ισόνομη φορολογική μεταχείριση μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων όλων των μορφών», καταλήγει η επιστολή της ΣΕΤΚΕ. • Περίπου 1.000 άδειες έχουν εκδοθεί συνολικά μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» για τους αγοραστές εκτός Ε.Ε., οι οποίοι έχουν αγοράσει ακίνητα στη χώρα μας αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ, ενώ το τελευταίο τετράμηνο παρατηρείται αύξηση των νέων αδειών κατά 28,5%. Αυτό υπογραμμίζει ο προϊστάμενος του τμήματος Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου του Enterprise Greece, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι από την έναρξη του προγράμματος (το 2013) έως σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 983 άδειες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν και στο 16ο συνέδριο της Prodexpo, το τελευταίο διάστημα οι Κινέζοι

αγοραστές ακινήτων πέρασαν στην πρώτη θέση έναντι των Ρώσων: Συνολικά σε Κινέζους έχουν δοθεί 335 άδειες, σε Ρώσους 315, ακολουθούν οι αραβικές χώρες με 151 άδειες, οι Αιγύπτιοι έχουν λάβει 53 άδειες, οι Ουκρανοί 52, οι Αμερικάνοι 21 και διάφορες άλλες χώρες συνολικά 56. Παρ’ όλα αυτά, συνολικά το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» στη χώρα μας δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ανάλογα και με τις αρχικές προσδοκίες των ίδιων των εταιριών, των μεσιτών και των στελεχών του εγχώριου real estate, γεγονός το οποίο αποδίδεται αφενός σε επιμέρους αδυναμίες στη δομή του, αφετέρου στην έλλειψη «προϊόντος» στην ελληνική αγορά, ήτοι μεγάλων συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών. Σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό εκδηλώνεται κυρίως για τομείς όπως ο τουρισμός και το real estate, ο ενεργειακός κλάδος με έμφαση τις καθαρές μορφές ενέργειας, ο αγροτικός τομέας και ο κλάδος των τροφίμων, η τεχνολογία, τα logistics και γενικότερα η μεταποίηση σε κλάδους που προορίζονται για εξαγωγές. «Ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού, στους επιμέρους τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική περιλαμβάνεται ο θαλάσσιος τουρισμός, τα resorts, ο κλάδος των συνεδρίων, το

city break, o τουρισμός υγείας και ο πολιτιστικός τουρισμός. Το 2014 ο οργανισμός Enterprise Greece δέχτηκε πάνω από 700 ερωτήματα (τα περισσότερα από την Ελλάδα) από ενδιαφερόμενες εταιρίες και επενδυτές και πραγματοποίησε περί τις 500 συναντήσεις στα γραφεία του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα αιτήματα για τον κλάδο του τουρισμού και του real estate επικεντρώθηκαν κυρίως σε υφιστάμενα ξενοδοχεία και resorts προς πώληση ή μίσθωση, resorts τα οποία είναι αυτή την στιγμή υπό ανάπτυξη ή έχουν εν μέρει αδειοδοτηθεί, τουριστικά συγκροτήματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή είναι υπό κατασκευή, παραθαλάσσιες εκτάσεις ή ιδιωτικά νησιά προς πώληση, αλυσίδες που αναζητούν συνέταιρο ή χρηματοδότηση», αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος. • Τέσσερις μεγάλες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέσα από τα τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν άνεργοι, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση που ξεκινά από 40% και μπορεί να φτάσει έως και το 100% της δαπάνης. Πρόκειται για προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

9


ευρώ που στοχεύουν στην ενίσχυση της: - Αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας - Αναβάθμισης πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές και - Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Αναλυτικά τα προγράμματα είναι: 1. Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αφορά στους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/1991 και είναι είτε άνεργοι, εγγεγραμμένοι δηλαδή στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, είτε φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Θα υπάρχουν δύο κύκλοι για το συγκεκριμένο

νέων θέσεων εργασίας. 3. Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων στις νέες αγορές που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς, δηλαδή: διατροφή, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υλικά κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας και υγεία. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 40%, που προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 50% εφόσον προσληφθεί νέο προσωπικό. Πρόκειται για μία ρύθμιση που στοχεύει στο να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προσδοκάται ότι θα ενισχυθούν 1.600 με 1.800 επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.500 νέες θέσεις εργασίας. 4. Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευ-

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο «Το μέλλον των ταξιδιών», που εκπόνησε το American Express Retail-Travel Network Learning Forum & National Summit, το 85% των ταξιδιωτών επιθυμεί περισσότερες εξατομικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Οι πολυδάπανες εκδρομές αποτελούν μέρος των πολυτελών ταξιδιών, ωστόσο δεν είναι αρκετές, αφού οι σημερινοί ταξιδιώτες αναζητούν αρκετά εξατομικευμένες και ουσιαστικές εμπειρίες όταν βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους. Το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι η επιτυχία ή η αποτυχία ενός ταξιδιού εξαρτάται από την παροχή ή μη εξατομικευμένων υπηρεσιών και το 63% αποφάνθηκε ότι θα ήθελαν περισσότερα ταξιδιωτικά εμπορικά σήματα να παράσχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες βάσει των προσωπικών τους δεδομένων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να κάνουν τα ταξίδια πιο αποτελεσματικά, όμως η ανθρώπι-

πρόγραμμα, όπως και για όλα τα υπόλοιπα. Ο πρώτος κύκλος θα έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος κύκλος 32,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις που θα επιδοτηθούν θα είναι προϋπολογισμού από 5 έως 25 χιλιάδες ευρώ, με το ποσοστό ενίσχυσης να ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Στόχος η προσέλκυση 2.200 πτυχιούχων και 500 νέων θέσεων εργασίας. 2. Νεοφυή επιχειρηματικότητα με ίδιο προφίλ δυνητικών ωφελουμένων με την προηγούμενη. Θα υπάρξουν αντίστοιχα δύο κύκλοι του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ για έργα συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 60.000 ευρώ με 100% συνολική επιδότησης της επένδυσης. Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση έως και 2.500 νέων επιχειρήσεων και στη δημιουργία 4.500

ρώ. Η δράση θα προκηρυχθεί σε δύο κύκλους, 20 εκατομμύρια στον πρώτο κύκλο και 30 εκατομμύρια στο δεύτερο. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης μπορεί να ξεκινά από 15.000 και να φθάνει έως 150.000 ευρώ, με το ποσοστό της επιδότησης να ανέρχεται στο 40% και με ρήτρα προσαύξησης 10% σε περίπτωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση 600 με 700 τουριστικών υφιστάμενων επιχειρήσεων και τη δημιουργία τουλάχιστον 500 νέων θέσεων εργασίας ειδικά από αυτή τη Δράση.

νη επαφή είναι εκείνη που συνιστά μια αξέχαστη εμπειρία. Το 92% των Αμερικανών συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασαν την άποψη ότι η διαβούλευση με έναν ταξιδιωτικό επαγγελματία βοήθησε προκειμένου το ταξίδι τους να αποτελέσει στο σύνολό του μία εξαιρετική εμπειρία. Επιπλέον, το 88% των Βρετανών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ενός ατόμου για το κλείσιμο των αεροπορικών εισιτηρίων, το κλείσιμο της διαμονής και τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο του προγραμματιζόμενου ταξιδιού τους. Οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν την αναζήτηση προορισμού και τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού εύκολη αποστολή, ωστόσο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες από την πλευρά τους είναι εξειδικευμένοι στα συναισθηματικά «σκαμπανεβάσματα» ενός ταξιδιού και μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση απώλειας των αποσκευών ή σε περιπτώσεις ακυρώσεων πτήσεων και αλλαγών δρομολογίων.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Οι εξατομικευμένες, ταξιδιωτικές εμπειρίες, η αναζήτηση της ανθρώπινης επαφής και, φυσικά, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός αναμένεται να κυριαρχήσουν στις μελλοντικές, τουριστικές τάσεις, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την American Express Travel και η οποία αποκαλύπτει τις τάσεις στα ταξίδια αναψυχής.


Βrochure_3.indd Βrochure_3.indd Βrochure_3.indd 11 1

30/4/2015 30/4/2015 30/4/2015 9:08:42 9:08:42 9:08:42 μμμμμμ


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ «Μ

ήλο της έριδος» εξακολουθεί να αποτελεί

Και καταλήγει ο κ. Ανδρεάδης: «Ελπίζουμε, τέτοια εποχή του χρό-

μεταξύ της κυβέρνησης και των φορέων και

νου, η κυβέρνηση με βάση την αύξηση των φορολογικών εσόδων,

επαγγελματιών του κλάδου η αύξηση του

να καταφέρει, όπως και προβλέπεται στην συμφωνία, να επανα-

ΦΠΑ στον τουρισμό, με τους ανθρώπους του τουρισμού να εκ-

φέρει τον ΦΠΑ τουρισμού στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας».

φράζουν την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό τους για

Για να δούµε…

τις επιπτώσεις της ενέργειας αυτής στον τουρισμό και τις τοπικές

τουριστικού προϊόντος τα τελευταία χρόνια, καθώς διαμόρφω-

Σ

σαν τη φορολόγηση του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα των

τουρισμό και την ανταγωνιστικότητά του.

ανταγωνιστριών χωρών.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συνεπάγεται νέα επι-

Τώρα, με την υπέρογκη αύξηση των συντελεστών αυτών, που πα-

βράδυνση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, αφή-

ράλογα μας επεβλήθη και προκειμένου να διατηρήσουμε αντα-

νοντας σαφείς αιχμές για μέτρο που λήφθηκε χωρίς προγραμμα-

γωνιστικό το ισχυρότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, πρέπει

τισμό και μελέτη, τη στιγμή μάλιστα που μειωμένοι συντελεστές

συλλογικά να υλοποιήσουμε ένα πλέγμα ενεργειών που θα θω-

εφαρμόζονται και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

ρακίσει τον ελληνικό τουρισμό στη διεθνή αγορά», σημειώνει με

Όπως εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ «οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ όπου

αφορμή τον διπλασιασμό του ΦΠΑ διαμονής και την κατάργηση

εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε ανατιμήσεις

της έκπτωσης του 30% στα πρώτα 6 νησιά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ,

των προϊόντων, χωρίς να προσθέσουν τα αναμενόμενα στα δη-

κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης.

μόσια έσοδα, ενώ ευνόησαν κυρίως τις συναλλαγές των μεγάλων

Για να συνεχίσει: «Η Πολιτεία πρέπει να καταπολεμήσει τη φορο-

ομίλων και την αγορά εισαγόμενων αγαθών».

διαφυγή, να διαμορφώσει ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογι-

Είναι σαφές λοιπόν, υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι «λόγω της περιορι-

κό καθεστώς, να ενισχύσει τη ρευστότητα και να επαναφέρει τη

σμένης δυνατότητας κατανάλωσης οι αυξήσεις των συντελεστών

σταθερότητα στην αγορά.

ΦΠΑ δεν οδηγούν σε αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά ούτε και

Αν δεν πληρώσουν όλοι τον ΦΠΑ και τις εισφορές που τους ανα-

των εσόδων του κράτους. Άλλωστε, ο εθνικός στόχος καταπολέ-

λογούν, δεν προχωρήσει ταχύτατα η ανακεφαλαιοποίηση των

μησης της φοροδιαφυγής δεν υπηρετείται μέσα από τις συνεχείς

τραπεζών και η στήριξη - χρηματοδότηση των βιώσιμων επιχει-

διακυμάνσεις των φορολογικών συντελεστών, αλλά μέσα από μια

ρήσεων με ρεαλιστικούς όρους, δεν αναθερμανθεί το επενδυτικό

συντεταγμένη ανάπτυξη των φορολογικών μηχανισμών».

ενδιαφέρον για τη χώρα και δεν ενισχυθούν οι δημόσιες υποδο-

«Η συνέχιση αυτής της πολιτικής, πλέον και με την αύξηση του

μές που φθίνουν ραγδαία, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη

ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από σήμερα, συνεπάγεται νέα επι-

της οικονομίας και ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

βράδυνση της ελληνικής οικονομίας» τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ και συνεχί-

Αντίθετα, η χώρα θα βιώνει μία διαρκή και επώδυνη ταλάντωση

ζει: «Για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, το πρόβλημα

μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ο ΣΕΤΕ, από την πλευρά του, με

της ανταγωνιστικότητας θα γίνει πιο οξύ καθώς οι ανταγωνίστρι-

τους φορείς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, θα καταβάλ-

ες χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται από 6% έως 10%, ενώ η γει-

λει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να απορροφηθεί στον μέγι-

τονική Τουρκία συζητά τη δημιουργία Ειδικών Τουριστικών Ζω-

στο δυνατό βαθμό η εξωπραγματική υπερφορολόγηση, παρά τις

νών με μηδενικό ΦΠΑ, γεγονός που τους επιτρέπει να παρέχουν

καταλυτικές αρνητικές συνέπειες που αυτό θα έχει στους ισολογι-

χαμηλότερες τιμές τουριστικών πακέτων».

σμούς των τουριστικών επιχειρήσεων για το 2016».

Υπενθυμίζει δε η Συνομοσπονδίας ότι, μειωμένοι συντελεστές

κοινωνίες. «Οι ορθολογικοί συντελεστές στον ΦΠΑ τουρισμού της χώρας, βοήθησαν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

το ίδιο «μήκος κύματος» διαμορφώνονται και οι δηλώσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή

της τονίζει τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει το μέτρο για τον


ΦΠΑ υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς τόσο έντο-

ήδη, μεταφέρει 253.811 επιβάτες προς και από την Ελλάδα, εξυ-

να γεωγραφικά χαρακτηριστικά. «Στις Κανάριες Νήσους στην

πηρετεί 27 δρομολόγια στη χώρα.

Ισπανία και στις περιοχές της λίμνης Λουγκάνο στην Ιταλία υπάρ-

Η προσθήκη των δύο νέων δρομολογίων αντιστοιχεί για την εται-

χει μηδενικός ΦΠΑ, ενώ και στην Κορσική στη Γαλλία υπάρχουν

ρία σε ανάπτυξη της τάξης του 75% το 2016, κατά το οποίο η

μειωμένοι συντελεστές». Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με

συνολική προσφορά θέσεων θα ανέλθει σε περίπου 100.000.

την Συνομοσπονδία, «θα πρέπει γρήγορα να επανεξετάσει την

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα δύο νέα δρομολόγια

αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου», υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ,

που θα εξυπηρετεί η εταιρία από την Αθήνα, ο CEO και ιδρυτής

προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι, «εάν δεν αναζητήσει τρό-

της Volotea, Carlos Muñoz, λέει: «Από το ξεκίνημα της λειτουργί-

πους άρσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και όχι

ας της Volotea, επενδύσαμε στην Ελλάδα και, κατά τη διάρκεια

μόνο, πολύ φοβόμαστε ότι η πραγματικότητα που θα διαμορφω-

των τελευταίων μηνών, και στην Αθήνα. Παρά τις προκλήσεις που

θεί θα την οδηγήσει εκεί, όμως τότε ενδεχομένως να είναι πολύ

παρουσίασε κατά καιρούς η μακροοικονομική εικόνα, τα αποτε-

αργά και με ανυπολόγιστες συνέπειες».

λέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, καθώς η ελληνική αγορά είχε

Α

ανάγκη περισσότερες απευθείας συνδέσεις σε ανταγωνιστικές τιυτές είναι οι πέντε προϋποθέσεις για την αποκατάστα-

μές. Προχωρούμε λοιπόν, προσθέτοντας νέα χωρητικότητα στις

ση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα

πτήσεις μας στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο 2016, με δυο

με την Alpha Bank:

καινούργιους εγχώριους προορισμούς, τη Μύκονο και τη Μυτι-

1. αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου

λήνη».

έναντι των προμηθευτών του και του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα,

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ

2. συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της

του ΔΑΑ, κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, σημειώνει: «Χαιρόμαστε

ΕΚΤ που θα περιορίσει σημαντικά το κόστος δανεισμού,

ιδιαίτερα με την απόφαση της Volotea να επεκτείνει την επέν-

3. ταχύτερη του αναμενομένου χαλάρωση των κεφαλαιακών

δυσή της στην αγορά της Αθήνας κατά τη θερινή περίοδο 2016,

ελέγχων αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό της συνθήκες ρευ-

προσθέτοντας στις υφιστάμενες συνδέσεις της 2 νέους, υπέρο-

στότητας,

χους ελληνικούς προορισμούς, τη Μύκονο και τη Μυτιλήνη. Η

4. αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που σύμφωνα με την

αγορά της Αθήνας παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη κατά την τε-

Ε.Ε. είναι άμεσα διαθέσιμα για τη χώρα μας και συνίστανται σε

λευταία διετία, με διψήφιες αυξήσεις και η συμβολή της Volotea

€20 δισ. από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία

σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά σημαντική. Από την

και άνω των €15 δισ. στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτι-

πλευρά μας, παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να συνε-

κής, και τέλος,

χίσουμε να στηρίζουμε τη Volotea προκειμένου να ενισχύσει

5. έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του δημό-

ακόμη περισσότερο την επιτυχημένη παρουσία της στην αγο-

σιου χρέους ώστε να καταστεί εκ νέου βιώσιμο διά της επιμηκύν-

ρά μας!».

σεως των μέσων ληκτοτήτων των δανείων του δημόσιου τομέα

To 2016 θα είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας της Volotea στην

που έλαβε η χώρα και τη διεύρυνση της περιόδου χάριτος στις

Αθήνα και η πέμπτη στην Ελλάδα και η εταιρία θα πετά σε συ-

πληρωμές τοκοχρεωλυσίων για τα δάνεια αυτά.

νολικά 12 ελληνικούς προορισμούς: Αθήνα, Μύκονο, Σαντορίνη,

Μ

Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Κρήτη, Σκιάθο, Άκτιο, Ρόδο, Σάμο, Ζάκυνθο ετά τη Σαντορίνη, η Volotea, προσθέτει τη Μύκονο

και Κω.

και τη Μυτιλήνη στα υφιστάμενα δρομολόγιά της

Σημειώνεται ότι, οι πωλήσεις της εταιρίας για τη θερινή περίοδο

από την Αθήνα.

2016 για τα ήδη εξυπηρετούμενα δρομολόγια, Μπάρι, Σαντορί-

Η Volotea, η οποία πετάει στην Ελλάδα από το 2012, έχοντας,

νη, Παλέρμο και Βενετία, ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου 2015.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Κοσμικά

Με το Fast Travel Green Award βράβευσε την AEGEAN και την Olympic Air η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (International Air Transport Association- ΙΑΤΑ), αναγνωρίζοντας τις τεχνολογικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι εταιρίες, αναβαθμίζοντας την εμπειρία των επιβατών. Η AEGEAN είναι η 6η και η Olympic Air η 7η αεροπορική εταιρία που λαμβάνουν το Green Award ανάμεσα σε 79 αεροπορικές εταιρίες μέλη της ΙΑΤΑ στην Ευρώπη. Στη φωτογραφία (1) ο ∆ιευθυντής Υπηρεσιών Εδάφους της AEGEAN και της Olympic Air, κ. Πάνος Νικολαΐδης, παραλαµβάνει τα βραβεία από τον κ. Mike Higgins, European Regional Director of the Airport, Passenger Cargo and Security division της ∆ιεθνούς Ένωσης Αεροµεταφορών (ΙΑΤΑ).

1

2

Μία αναµνηστική φωτογραφία

Πέντε βραβεία στα HR Community Awards απέσπασε η Celestyal Cruises, για ακόμη μια φορά, χάρη στην εξαιρετική διαχείριση του τομέα διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Την 1η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των HR Community Awards, στο πλαίσιο του HR Community Conference & Awards 2015, στο Μέγαρο Μουσικής, με στόχο την επιβράβευση αξιόλογων πρακτικών στον τομέα της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού. Η Celestyal Cruises, απέσπασε χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Στρατηγική Αλλαγής Διαχείρισης/Πρωτοβουλίας», δύο ασημένια βραβεία στις κατηγορίες «Καλύτερες HR Πρακτικές Εκτός Συνόρων» και «Αποτελεσματικότερη Στρατηγική Συνολικής Επιβράβευσης», ένα χάλκινο βραβείο στην κατηγορία «Εξαιρετικός Εργασιακός Χώρος» και μια τιμητική διάκριση στην κατηγορία «Εξαιρετική Επίδοση στην Στρατηγική Διοίκηση». Στη φωτογραφία (1), η κα. Ταλίν Τσαλικιάν, ∆ιευθύντρια Ανθρώπινου ∆υναµικού της Celestyal Cruises. Στη φωτογραφία (2), η κα. Ειρήνη Αποστόλου, HR Officer της Celestyal Cruises µε την κα. Ταλίν Τσαλικιάν. Στη φωτογραφία (3), η κα. Μαρια-

1

2

3

λέξια Μαργαρίτη, Πρόεδρος της Hellenic Coaching Association/ EMCC Greece, στη µέση, µε τις κυρίες Αποστόλου και Τσαλικιάν.

Την Κυριακή 27/9, στο πλαίσιο της ημέρας Τουρισμού, η κυβέρνηση της Μόσχας παραχώρησε το κεντρικό πάρκο Ερμιτάζ για να γίνει ελληνικό φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον σύλλογο Ελλήνων Μόσχας. Ο ΕΟΤ ήταν χορηγός στην εκδήλωση με περίπτερο από το οποίο τα στελέχη του μοίρασαν έντυπο υλικό και μπαλόνια με το λογότυπο της χώρας μας στο κοινό που επισκέφτηκε το πάρκο. Η εκδήλωση είχε πλούσιο καλλιτεχνικό ελληνικό πρόγραμμα και ελληνικούς εκλεκτούς μεζέδες. Εκτός από τον ΕΟΤ περίπτερο είχαν το Μουζενίδης Τravel και η αεροπορική εταιρία Ellinair. Επιπροσθέτως, ο ΕΟΤ συμμετείχε, κατόπιν πρόσκλησης της κρατικής επιτροπής Τουρισμού του Τουρκμενιστάν, στη διεθνή Έκθεση Τουρισμού και Ταξιδίων της χώρας. 1. Πλήθος κόσµου στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ.

1

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2

2. Μία αναµνηστική φωτογραφία µε τους υπεύθυνους της εκδήλωσης


Συνάντηση με τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες η διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων, κατόπιν πρωτοβουλίας του αναπληρωτή προέδρου τους, κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου. Ο κ. Μίχαλος, μιλώντας εκ μέρους των Ευρωεπιμελητηρίων, επεσήμανε στον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων ότι η αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης αναδεικνύεται σε ζήτημα επιβίωσης για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναζητούν μια δεύτερη πατρίδα, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία αναµνηστική φωτογραφία

Παρουσίαση του προορισμού και των τοπικών προϊόντων έκανε ο δήμος Ιητών στις 27 Σεπτεμβρίου σε πολυμελές group καθηγητών Τουριστικών επαγγελμάτων από τη Σλοβακία, που επισκέφθηκε το νησί από τις 26 μέχρι τις 28 Σεπτέμβρη 2015. Την αποστολή συνόδευαν δημοσιογράφοι έγκριτων Μέσων που κατέγραψαν τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Το ταξίδι των 44 Σλοβάκων επαγγελματιών είναι αποτέλεσμα των συστηματικών προσπαθειών του Δήμου σε συνεργασία με την MTC GROUP για την ανάδειξη της Ίου και τη δημιουργία προϋποθέσεων για το άνοιγμα νέων αγορών. Στη φωτογραφία, η πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του δήµου Ιητών, κα. Άντζελα Φάκου, µιλάει στο group των Σλοβάκων καθηγητών για την Ίο και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

AN AI ΔΩPE EMET H TOY ΔIAN MEΛ IAKOY ΣTA ΔOXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

∆ΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

0€ 6,0 MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣMH 163 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 216 2015 2010 - 6,00- 6,00 € € ΚΑΠ - -ΙΟΥΝΙΟΣ 5 - KAI EΠIXEIPHMATIKO MH Α ΣΙΓΜ 201 NIA NIA IOIO Α ΔΕΛΤ ΙΟΣ TOY TOY Α Α.Ε. ΡΙΛ PIΣPIΣ ΔIAN TIKO ΣΗΤΕ - ΑΠ EMET TIKOIK ΙΑΣ ΣTA AI ΔΩPE O OIK 8& Σ 214 ONOM ΞENO MEΛH ΜΕΣ TOY AN XO ONIKO ΟΛΟ EΠIM ΔOXEIAKOY OM TEY ΓΓΙΟ EΛHT KAI IKO Υ - 144 OHPIO ΑΜΟ EΠI KAIXEIP Y ΔIK 51 ΜΕΤ 51 ΜΕΤ EΠIHM PIO ΑΜΟ XEIATI Υ- 144 PHM O ΠE ΡΦΩ ΓΓΙΟ KOATI ΣΗ TIK ΟΛΟ ΠEPKO MA ΜΕΣ IOΔΠEP 8& IPH IKO ΕΙΑΣ IOΔ - TEY ΣΗΤ EΠ IXE IKO XOΣKA I ΤΑ Α.Ε. TEY 163 IKO XO - ΑΥΓ Α ΔΕΛ Σ ΟΥΣ OM 218 Α ΣΙΓΜ ON ΤΟΣ - ΣΕΠ ΚΑΠ OIK - ΣΕΠ ΤΕΜ IKO ΤΕΜ ΒΡΙΒΡΙ IΣT ΟΣΟΣ YP 201 201 IO TO 5 -06,0 - 6,00 NIA 0 €€ MH ΣΗ

ΡΦΩ

Ναι, επιθυµώ να εγγραφώ συνδροµητής

ός λά... 15 υρισµ η 20 ής κα ς Το Κίνησ ι στιγµ ηνικό ο ελλ ά Μέχρ βου αγορ ιάµ 2015 σική ITB ρεία θρ τη ρω για Σε πο έφει 2015 στρ ΜΙΤΤ ίδα επι ΤΕΣ H ελπ ΝΑ ΡΓΑ ΜΗ ΣΥΝΕ ΙΡΙΑ & ΕΤΑ ΡΑΣ ΣΑΜΑ

στο περιοδικό

Amathus Beach Hotel Rhodes: Η τέχνη του «φιλοξενείν» Υ ΡΑ Amathus Beach Hotel Ν Τ Ο ΝΑ ΘΕΜΑ: Η κρουαζιέρα «οδηγεί» Rhodes: Η τέχνητην τουευρωπαϊκή ανάπτυξη Κ Ο Υ ΜΗ Ν Α Οικονοµίας «φιλοξενείν» ΞΗ ΘΕΜΑ: Τα ξενοδοχεία «κλειδί» για την επανεκκίνηση Λ Ε της

ΝΤ ΕΥ

Ε

ο ς στον GROHE: Ο µεγαλύτερος προµηθευτής κόσµο σταΝΕ είδη κρουνοποιίας ς ίκ Ν

ς ρο ς αύ Στ ζάκο τ Χα

Σπ

έν

τζ

α

ΣΥ

REG

ION

50 ISL

OF SOU

ANDS

TH AEG

| GRE

ECE

EAN

ww

Cyclade

w.a

ege

s | Dod

anisla

ecanes

nds

e

.gr

Σ Α Ρ ΚΟ Η ΗΜ ΑΤ Ζ Υ Ξ ΣΧ Τ Ε ΡΓΟ ΓΙΩ Ν Ε Ν Σ Υ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

ΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών ☐ Eξωτερικού**

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

90,00 €

* Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6€ ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ....................................................................................................................................................................................... ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................... ☐ Αποστολή εμβάσματος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 150110 0440 0000 0444 7069 784 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 98 01715 65000 6565 101793 256

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: ........................................................................................................................................................................

• Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση


Statistics

Σε ανοδική πορεία η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιοµηχανία • Αυξημένες οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία, οριακά μειωμένη η πληρότητα Θετικά αποτελέσματα και στους τρεις βασικούς δείκτες μέτρησης/απόδοσης κατέγραψε η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του έγκυρου οίκου τουριστικών ερευνών STR Global. Την ίδια στιγμή διψήφια αύξηση σημείωσαν οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία, παρά την ανεπαίσθητη μείωση στις κρατήσεις.

Σ

υγκεκριμένα, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014,

ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας, βασίζονται σε ελκυστικές

σημειώθηκε αύξηση 2,2% στην πληρότητα, η οποία δια-

αποδόσεις και υγιείς επιδόσεις των ξενοδοχείων.

μορφώθηκε στο 77,1%, αύξηση 6,4% στη μέση ημερήσια τιμή

Η Γαλλία παρουσίασε αύξηση 1,0% στην πληρότητα, η οποία

(ADR), η οποία διαμορφώθηκε στα 119.34 € και αύξηση 8,7% στα

ανήλθε στο 73,2%, αύξηση 3,2% στη μέση ημερήσια τιμή, η

έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), τα οποία ανήλθαν σε

οποία διαμορφώθηκε στα 179.65 € και αύξηση 4,2% στα έσοδα

92.05 €.

ανά διαθέσιμο δωμάτιο, τα οποία ανήλθαν στα 131.43 €.

Το Βέλγιο ανέφερε αυξήσεις και στις τρεις βασικές μετρήσεις:

Ο Αύγουστος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας, κατά τον οποίο

στην πληρότητα (1,0% σε 71,7%), στον δείκτη ADR (5,4% σε

η ζήτηση (+ 1,7%) ξεπέρασε την προσφορά (+ 0,6%), στη Γαλλία.

EUR80.26) και στον RevPAR (6,4% σε EUR57.57).

Η Ελλάδα είδε μια ανεπαίσθητη μείωση 0,8% στην πληρότητα,

Σύμφωνα με την ανάλυση του STR, η ζήτηση στη χώρα επεκτεί-

η οποία διαμορφώθηκε στο 74,7%, αλλά ταυτόχρονα σημείω-

νεται πέρα από τις Βρυξέλλες σε πόλεις όπως η Γάνδη, το Μπριζ

σε διψήφια αύξηση στις τιμές (ADR) 13,7%, στα 163.50 € και το

και η Αμβέρσα, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στην

RevPAR αυξήθηκε 12,8%, στα 122.05 €.

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιοµηχανίας τον Αύγουστο 2015 Μηνιαία µεταβολή Αύγουστος 2015 µε Αύγουστο 2014 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από Αύγουστο 2013

2015

2014

2015

2014

2015

2014

Occ.

ADR

RevPAR

Ευρώπη

77.1

75.4

119.34

112.19

92.05

84.64

2.2

6.4

8.7

Ανατολική Ευρώπη

69.8

64.0

64.86

59.38

45.28

37.99

9.1

9.2

19.2

Βόρεια Ευρώπη

82.0

82.0

114.77

109.70

94.09

89.96

0.0

4.6

4.6

Νότια Ευρώπη

76.8

73.9

144.71

130.13

111.16

96.19

3.9

11.2

15.6

∆υτική Ευρώπη

74.1

73.2

119.18

114.78

88.34

84.00

1.3

3.8

5.2

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σύμφωνα με την ανάλυση του STR, η Ελλάδα βίωσε ισχυρές

- Το Ελσίνκι, Φινλανδία, σημείωσε περιορισμένη αύξηση στην

επιδόσεις ADR, τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο, ως απο-

πληρότητα (1,8% σε 80,4%) και μείωση στο ADR (6.0% σε

τέλεσμα των θετικών εξελίξεων με το τρίτο ευρωπαϊκό σχέδιο

EUR100.17) και το RevPAR (4,4% σε EUR80.56).

διάσωσης της χώρας.

Διψήφια αύξηση σημείωσαν οι δείκτες πληρότητας και RevPAR

Στην Τουρκία η πληρότητα μειώθηκε 3,0%, στο 72,9%, αλλά η

κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

χώρα σημείωσε διψήφια αύξηση σε ADR (19,1% σε TRY435.01)

- Τέλος, στη Ρώμη, Ιταλία, η πληρότητα παρέμεινε σχεδόν στα

και RevPAR (15,5% σε TRY316.94).

ίδια επίπεδα (-0,2% σε 70,2%), ενώ αύξηση κατέγραψαν οι δεί-

Σε επίπεδο πόλεων, υπήρξαν τον Αύγουστο οι ακόλουθες επι-

κτες ADR (6,3% σε EUR134.44) και RevPAR (6,1% στα € 94.39).

δόσεις: - Στη Βαρκελώνη, Ισπανία, σημειώθηκε πτώση της πληρότητας (1,5% σε 87,7%) και σχεδόν επίπεδη απόδοση σε RevPAR (+0,1% σε EUR115.75), ενώ το ADR στην αγορά αυξήθηκε κατά 1,6% στα 131.97. Η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ενώ η προσφορά (+ 0,2%) παρέμεινε σχεδόν επίπεδη. - Στο Βουκουρέστι, Ρουμανία, αναφέρθηκε διψήφια αύξηση στην πληρότητα (17,7% σε 63,7%) και στο RevPAR (21,3% σε RON189.55), ενώ το ADR αυξήθηκε 3,1% σε RON297.56.

Ετήσια µεταβολή Αύγουστος 2015 µε Αύγουστο 2014 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από Αύγουστο 2013

2015

2014

2015

2014

2015

2014

Occ.

ADR

RevPAR

69.9

68.0

112.18

107.27

78.45

72.92

2.9

4.6

7.6

60.4

56.5

69.77

65.02

42.17

36.72

7.0

7.3

14.8

75.6

74.3

112.28

108.03

84.88

80.31

1.7

3.9

5.7

67.4

64.8

117.44

108.62

79.17

70.37

4.0

8.1

12.5

68.7

67.1

120.32

117.08

82.60

78.62

2.2

2.8

5.1

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Διεθνή Nέα

Μειωμένος ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ισπανία

σμού του Πανεπιστημίου Nebrija, η ανεπάρκεια των υπηρεσιών για άτομα με κινητικά προβλήματα που προσφέρονται από τα

• Νέο ρεκόρ αφίξεων στη χώρα, στο 8µηνο

αγροτουριστικά καταλύματα και κατοικίες είναι σημαντική και

Την ίδια στιγμή που η Ισπανία «βουλιάζει» από τουρίστες, με

πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

47,2 εκατομμύρια τουρίστες στο οκτάμηνο του 2015, οι Ρώσοι

Παράλληλα, αναβάθμιση χρειάζονται και οι υπηρεσίες και εγκα-

γυρίζουν την… πλάτη στη χώρα, με τον αριθμός τους να είναι

ταστάσεις των αγροτικών καταλυμάτων, οι οποίες σχετίζονται

μειωμένος κατά 36,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο

με τη φιλοξενία των κατοικίδιων ζώων. Σχεδόν το 60% των

του 2014.

αγροτουριστικών καταλυμάτων δεν επιτρέπουν τα κατοικίδια,

Λιγότεροι Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία το οκτά-

αν και παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ταξιδιω-

μηνο του 2015, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 675.200, σε

τών να τα παίρνει μαζί στις διακοπές του.

σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με

Ένας άλλος τομέας που πρέπει να βελτιωθεί, σύμφωνα με την

τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Τουρισμού της Ισπανίας

έκθεση, είναι οι υπηρεσίες, εγκαταστάσεις και ειδικές δραστη-

Turespana. Αντίστοιχα, μειωμένη κατά 34,2% ήταν η ροή των

ριότητες για οικογένειες με παιδιά, καθώς το 75,6% των αγροτι-

Ρώσων τουριστών στη χώρα τον Αύγουστο, με τον αριθμό τους

κών καταλυμάτων δεν παρέχουν καμία από αυτές τις υπηρεσίες.

να ανέρχεται σε 171.200 άτομα.

Τα περισσότερα εξοχικά σπίτια και ξενοδοχεία στην ισπανική

Συνολικά, τον Αύγουστο του 2015, η Ισπανία υποδέχθηκε 9,2

ύπαιθρο διαθέτουν μια ψησταριά (56,1% καταλυμάτων), τζάκι

εκατομμύρια ξένους τουρίστες, αριθμός αυξημένος κατά 1,6%

(62,9%) και κήπο (64,4%).

σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ξεπερνώντας το

Ωστόσο, καλύτερες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το διαδίκτυο,

ιστορικό υψηλό του Αυγούστου 2014.

αφού το πρώτο εξάμηνο του 2015, το 43% των αγροτικών κα-

Η Μεγάλη Βρετανία με 2,15 εκατομμύρια τουρίστες, η Γαλλία

ταλυμάτων διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έναντι 39,1%

με 2,09 εκατομμύρια ευρώ και η Γερμανία με 1,19 εκατομμύρια

το προηγούμενο έτος.

ευρώ, ήταν μέχρι τον Αύγουστο οι τρεις πρώτες χώρες στις αφίμια μικρή αύξηση, ενώ ο αριθμός των τουριστών από τη Γερ-

Wizz Air: Προβλέψεις για καθαρό κέρδος περί τα 200 εκατ. ευρώ

μανία μειώθηκε κατά 8,1% σε σύγκριση με το Αύγουστο 2014.

• Νέα αεροσκάφη A321s στον στόλο της

Στο οκτάμηνο του 2015 την Ισπανία επισκέφθηκαν 47,2 εκατομ-

Καθαρό κέρδος για το σύνολο του έτους μεταξύ € 190 και € 200

μύρια τουρίστες, αριθμός αυξημένος κατά 4,1% σε σύγκριση με

εκατομμυρίων αναμένει η Wizz Air, η οποία για το επόμενο έτος

την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014.

προβλέπει αύξηση της χωρητικότητάς της κατά περίπου 18%,

ξεις τουριστών στην Ισπανία, με τις δύο πρώτες να εμφανίζουν

Stop σε άτομα με αναπηρία λένε τα ισπανικά αγροτουριστικά καταλύματα

από 17% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Η πτωτική τάση του κύκλου εργασιών της Wizz Air κατά μία μονάδα θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού

Αφιλόξενα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, οικογένειες με

έτους, ενώ θα συνεχιστεί η περιορισμένη δυνατότητα αύξησης

παιδιά, αλλά και κατοικίδια, είναι τα αγροτουριστικά καταλύ-

της ζήτησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού της

ματα στην Ισπανία, αφού στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν

έτους.

ανάλογες υποδομές. Για παράδειγμα, το 80,4% των ισπανικών

Παρ’ όλα αυτά οι οικονομικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου,

αγροτικών καταλυμάτων δεν είναι προσβάσιμο από αναπηρικά

σε συνδυασμό με τις αυξημένες κρατήσεις για το τρίτο τρίμηνο,

αμαξίδια και άτομα με κινητικά προβλήματα και μόνο το 19,6% των καταλυμάτων αυτών παρέχουν αντίστοιχες υποδομές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης του ισπανικού αγροτικού Βαρόμετρου Τουρισμού. Στην Ισπανία υπάρχουν 3.850.000 άτομα με αναπηρία και 2.54 εκατομμύρια από αυτά τα άτομα έχουν κινητικές δυσκολίες, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΙΝΕ). Ωστόσο, μόνο δύο στα 10 αγροτικά καταλύματα είναι προσβάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια. Σύμφωνα με νέα, αναθεωρημένα στοιχεία του Τμήματος Τουρι-

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία για την εταιρία, το καθαρό κέρδος της οποίας για φέτος θα διαμορφωθεί γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Μιλώντας σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Jozsef Varadi, λέει: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις της εταιρίας το καλοκαίρι και προβλέπουμε ότι αυτές οι επιδόσεις θα οδηγήσουν σε ένα νέο ρεκόρ τριμήνου για την Wizz Air». Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το δίκτυό μας και να αυξάνουμε τον αριθμό των επιβατών μας καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, διατηρώντας παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα το κόστος». Ακόμη ο κ. Varadi, δηλώνει ενθουσιασμένος για την άφιξη των A321s από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, επισημαίνοντας

χρόνια στο πάλαι ποτέ ψαροχώρι, όταν ο τόπος είχε απλά αρκε-

ότι, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα στηρίξουν τα σχέδια ανά-

τό τουρισμό. Ο Bernd υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε

πτυξης της εταιρίας για την επόμενη δεκαετία και την περαιτέ-

να έχει αντιμετωπίσει, ήδη, το θέμα του μαζικού τουρισμού που

ρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κόστους της.

παρατηρείται στο νησί.

Η Μαγιόρκα στοχεύει στον χειμερινό τουρισμό

Η μεγάλη πρόκληση για την καθιέρωση της Μαγιόρκας σε χειμερινό προορισμό είναι η επάρκεια των αεροπορικών συνδέσε-

• 1,7 εκατ. τουρίστες τον Ιούλιο στο νησί

ων και η λειτουργία μεγάλων ξενοδοχείων.

Μπορεί το καλοκαίρι να μην «πέφτει καρφίτσα», ωστόσο τον

Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι είναι

χειμώνα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, με το νησί κυριολε-

αντίθετοι με τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στον

κτικά να ερημώνει. Ο λόγος για τη Μαγιόρκα, που κάθε καλο-

τουρισμό από το 2016, οι πιθανότητες να συνεργαστούν μαζί

καίρι «βουλιάζει» από κόσμο, ενώ τις υπόλοιπες περιόδους του

της είναι πολύ μικρές.

έτους το ισπανικό νησί παραμένει άδειο από τουρισμό.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων,

Η αύξηση του αριθμού των τουριστών κάθε χρόνο, το καλοκαί-

Immaculada Benito, ελπίζει σε αύξηση του αριθμού των παρα-

ρι, έχει προβληματίσει τις τοπικές αρχές, οι οποίες κάνουν προ-

θεριστών το 2016.

σπάθειες προκειμένου η Μαγιόρκα να προωθηθεί παράλληλα

Ο υπουργός Τουρισμού, Biel Barcelo συμφωνεί ότι η κατάσταση

και ως πιθανός χειμερινός προορισμός. Άλλωστε, κάτι τέτοιο

στο νησί πρέπει να αλλάξει. Όπως είπε, οφείλουμε να επινοή-

θα βοηθούσε στη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και

σουμε τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσουμε παραθεριστές

εγκαταστάσεων.

στο νησί ακόμη και κατά τη διάρκεια της off-season. Ο ίδιος

Όμως, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που έχει θορυβηθεί με το

αναφέρει ως προοπτική την ανάδειξη του νησιού σε κομβικό

ζήτημα του υπερπληθυσμού του νησιού το καλοκαίρι. Και οι

σημείο για αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδηλασία και

ίδιοι οι παραθεριστές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις

πεζοπορία. Αυτό, βέβαια, δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά έχει δο-

ασφυκτικά γεμάτες με κόσμο παραλίες.

κιμαστεί στο παρελθόν χωρίς σημαντικά αποτελέσματα, που

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι επιμένουν ότι οι προσπάθειες για μείωση

σημαίνει ότι η ιδέα αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί κάπως δι-

της εισροής των τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο και

αφορετικά.

την προώθησή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν θα επι-

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Pollenca, Miquel Angel

φέρει «καρπούς», δεδομένου ότι οι τουρίστες που επιλέγουν να

March επιμένει ότι η ποιότητα του τουρισμού είναι πιο σημαντι-

επισκεφθούν καλοκαιρινούς προορισμούς, επιδιώκουν να απο-

κή από τους αριθμούς.

λαύσουν όλα όσα συμβολίζει το καλοκαίρι, δηλαδή τον ήλιο, τη

Η Μαγιόρκα είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των καλοκαι-

θάλασσα και τη διασκέδαση στην παραλία.

ρινών προορισμών. Τον φετινό Ιούλιο περίπου 1,7 εκατομμύ-

Σύμφωνα με τον Bernd Grundmann, έναν ταξιδιώτη γερμανι-

ρια τουρίστες κατέκλυσαν το νησί των Βαλεαρίδων, αριθμός

κής καταγωγής, το νησί πυκνοκατοικήθηκε υπερβολικά κατά το

αυξημένος κατά περίπου 300.000, σε σύγκριση με τον αριθ-

πρόσφατο παρελθόν.

μό των τουριστών που επισκέπτονταν το νησί την προηγού-

Έχοντας υπάρξει τακτικοί παραθεριστές στο νησί, ο Bernd και

μενη πενταετία, κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής

η σύζυγός του Sylvia θυμούνται πώς γνωρίστηκαν πριν από 25

περιόδου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

Στις αρχές του 2016 προγραμματίζεται να ανοίξει το Anemos Luxury Grand Resort

Μεταξύ των βραβείων που απέσπασε η Emirates είναι το Best Overall Passenger Experience και Best in Region: Middle East, το οποίο απέσπασε για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Επιπλέον, η Emirates διακρίθηκε με τα βραβεία Best In-Flight Entertainment User Interface, Best In-Flight Connectivity and Communications, Best Cabin Ambience, Best Food and Beverage, καθώς και Best Ground Experience, για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει εν πτήσει και επί εδάφους. Ο Executive Vice President και Chief Operations Officer της Emirates, Adel Al Redha, ανέφερε σχετικά: «Ο πελάτης βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Είτε στον αέρα είτε στο έδαφος, στην πρώτη γραμμή ή και πίσω από τα παρασκήνια, το αφοσιωμένο προσωπικό μας εργάζεται σκληρά κάθε ημέρα για να προσφέρει μια εξαιρετική ταξιδιωτική εμπειρία. Το γεγονός ότι οι επιβάτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας αποτελεί για εμάς την καλύτερη επιβράβευση και θα προσπαθούμε συνεχώς

Με την κατασκευή του να ολοκληρώνεται έως τα τέλη του 2015,

να ανεβάζουμε τον πήχη.

το Anemos Luxury Grand Resort, ένα συγκρότημα πολυτελών

Η Emirates επενδύει συνεχώς στην παροχή προϊόντων τελευ-

σουιτών στη Γεωργιούπολη, της Κρήτης, αναμένεται να ανοίξει

ταίας τεχνολογίας και καινοτόμου εξοπλισμού καμπίνας, καθώς

τις πόρτες του στις αρχές του 2016.

και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊό-

Το ξενοδοχείο βρίσκεται πάνω στην παραλία βορειοδυτικά του

ντων επί εδάφους. Οι προσπάθειές μας αυτές οφείλονται στην

νησιού, ακριβώς κάτω από τη δημοφιλή λίμνη Κουρνά.

απεριόριστη υποστήριξη που λαμβάνουμε από την Αυτού Υψη-

Συνδυάζει την ελληνική και κρητική αρχιτεκτονική με την πολυ-

λότητα, Σεΐχη Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Chairman και

τέλεια, μοντέρνες εγκαταστάσεις και παροχές.

Chief Executive της Emirates Airline και του Ομίλου και τον Sir

Παρέχει οικογενειακές σουίτες και βίλλες, σε μοντέρνο ύφος και

Tim Clark, Πρόεδρο της αεροπορικής εταιρίας».

εξοπλισμένες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Η Emirates διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο, παγκοσμίως στόλο

Το resort, εκτός από την εξαιρετική τοποθεσία, ξεχωρίζει για τις

του εμβληματικού αεροσκάφους A380 και του δημοφιλούς

εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας και τις υπηρεσίες. Εστιατόρια

Boeing 777. Τα προηγμένα και σύγχρονα αεροσκάφη είναι πολύ

και μπαρ με έμπειρους σεφ, 3 εξωτερικές πισίνες και 60 κοινό-

αποδοτικά, ενώ επιτρέπουν στην Emirates την εγκατάσταση

χρηστες ή ιδιωτικές πισίνες, Συνεδριακό κέντρο, Mini club, Spa

υπηρεσιών τελευταίας τεχνολογίας, όπως: υπηρεσίες κινητής

με ασφαλείς και υψηλής υγιεινής εγκαταστάσεις για χαλάρωση

τηλεφωνίας και δωρεάν Wi-Fi για τους επιβάτες που επιθυμούν

και περιποίηση, Mini market, Χρυσοχοείο, Μαγαζιά με αναμνη-

να παραμένουν συνδεδεμένοι εν ώρα πτήσης, ζωντανό πρό-

στικά δώρα και ρούχα, Εγκαταστάσεις για σπορ όπως τένις, βό-

γραμμα τηλεόρασης, το οποίο περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα

λεϋ και ποδόσφαιρο είναι μόνο κάποιες από τις εγκαταστάσεις

αθλητικά τουρνουά, καθώς και ένα αξεπέραστο εύρος ψυχαγω-

- υπηρεσίες του Anemos Luxury Grand Resort, που όλοι οι επι-

γικού περιεχομένου, το οποίο προσφέρεται μέσω του συστήμα-

σκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν.

τος ψυχαγωγίας εν πτήσει, ice.

Πρώτη των πρώτων η Emirates στα 2015 APEX Passenger Choice Awards • Επτά βραβεία απέσπασε η εταιρία Στον μεγάλο νικητή των 2015 APEX Passenger Choice Awards, αναδείχθηκε η Emirates, αποσπώντας συνολικά επτά βραβεία και κατακτώντας την πρώτη θέση σε όλες τις κατηγορίες που ήταν υποψήφια. Τα 2015 APEX Passenger Choice Awards πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Oregon Convention Center Ballroom, στο Πόρτλαντ, του Όρεγκον, στις Η.Π.Α..

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι προσφερόμενες υπηρεσίες, που αποτελούν σήμα κατατεθέν

AEGEAN και Olympic Air μετέφεραν την περίοδο Ιουλίου – Σε-

της Emirates, παρέχονται από το πλήρωμα καμπίνας, τα μέλη

πτεμβρίου 2015, 4.267.754 εκατ. επιβάτες, 696 χιλ. περισσότε-

της οποίας προέρχονται από περισσότερες από 130 χώρες και

ρους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, κατα-

μιλούν πάνω από 60 γλώσσες.

γράφοντας αύξηση 19% και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην

Παράλληλα, η γαστρονομική εμπειρία που προσφέρεται εν

τουριστική κίνηση της χώρας, ειδικά σε προορισμούς που πα-

πτήσει περιλαμβάνει εξαιρετικά πιάτα εμπνευσμένα από τις

ρουσίασαν στασιμότητα ή και ελαφρά κάμψη.

περιοχές και τις χώρες που εξυπηρετεί, ενώ μια θαυμάσια ποι-

Η αύξηση της εταιρίας σε επιβάτες εξωτερικού ήταν πολλαπλά-

κιλία, η οποία περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο αποκλειστι-

σια της συνολικής αγοράς, συνεισφέροντας έμπρακτα στον ελ-

κές εσοδείες κρασιού είναι διαθέσιμη εν πτήσει. Η Emirates έχει

ληνικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας.

επενδύσει στην κατασκευή 38 σαλονιών αναμονής της εταιρί-

Συγκεκριμένα το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015, η

ας, καθώς και σε υπηρεσίες μεταφοράς με προσωπικό οδηγό, οι

AEGEAN μετέφερε στο δίκτυο εξωτερικού 2.358.122 επιβάτες,

οποίες παρέχουν στους τακτικούς επιβάτες και premium πελά-

σημειώνοντας αύξηση 29% έναντι της αντίστοιχης περιόδου

τες μια απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία.

του 2014. Η αύξηση αυτή αφορούσε και σε άλλες περιοχές

Τα Passenger Choice Awards, τα οποία δημιουργήθηκαν από

εκτός φυσικά της Αθήνας, που είχε φέτος συνολικά θετική πο-

την Airline Passenger Experience Association (APEX), προσκα-

ρεία με κύρια συνεισφορά νέων προορισμών από την AEGEAN.

λούν επιβάτες από όλο τον κόσμο να βαθμολογήσουν τις πιο

Η θετική τάση συνεχίστηκε και το μήνα Σεπτέμβριο, όπου η κί-

πρόσφατες εμπειρίες εν πτήσει. Στα φετινά βραβεία ψήφισαν

νηση εξωτερικού παρουσίασε αύξηση 28% με 709 χιλ. επιβάτες.

επιβάτες από περισσότερες από 200 χώρες, επιλέγοντας τις

ΙΟΥΛΙΟΣ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ- ΙΟΥΛΙΟΣ- ΣΕΠΤΕΜ- % ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΟΣ 2015 ΒΡΙΟΣ 2014

αγαπημένες τους αεροπορικές εταιρίες, ενώ η ψηφοφορία διήρκησε δύο μήνες, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Παράλληλα, η Emirates απέσπασε ένα ακόμη σημαντικό βραβείο στα εγκαίνια των Aviation Achievement Awards, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε συνδυασμό με το 2ο Gulf Aviation Networking Event 2015 στο Ντουμπάι. Το βραβείο αποτέλεσε επιβράβευση για την επί 30 χρόνια προ-

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ AEGEAN – ΙΟΥΛΙΟΣ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

1.909.632

1.750.594

9%

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

2.358.122

1.820.975

29%

ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΚΤΥΟΥ

4.267.754

3.571.569

19%

ΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

σφορά εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσιών της Emirates. Η πλήρης λίστα των βραβείων από τα 2015 APEX Passenger Choice Awards περιλαμβάνει: 1. Best Overall Passenger Experience 2. Best in Region: Middle East

ΒΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

1.319.036

984.771

34%

ΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

356.298

272.263

31%

ΒΑΣΗ ΡΟΔΟΥ

174.466

134.146

30%

3. Best Food & Beverage 4. Best IFE User Interface category

Ιδιαίτερα σημαντική για την στήριξη των μεγάλων τουριστικών

5. Best Inflight Connectivity & Communications

περιοχών ήταν η αύξηση που παρουσίασε η εταιρία στις βά-

6. Best Cabin Ambience

σεις της Ρόδου και του Ηρακλείου, που σε επίπεδο συνολικής

7. Best Ground Experience

αγοράς παρουσίασαν μικρή υποχώρηση, λόγω της σημαντικής

Ανοδική η πορεία της Aegean το 3μηνο ΙουλίουΣεπτεμβρίου 2015

κάμψης της αγοράς της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015, η εταιρία παρουσίασε αύξηση στη βάση του Ηρακλείου 31% και 30% στη βάση της Ρόδου.

• +29% στη συνολική κίνηση εξωτερικού Σημαντική αύξηση κατέγραψε η επιβατική κίνηση της AEGEAN το εννεάμηνο του 2015, επηρεαζόμενη θετικά από την επιτυχή επέκταση του δικτύου. H ΑEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν 9,2 εκ. επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, 17% περισσότερους σε σχέση με το 2014.

Η AEGEAN επένδυσε με συνέπεια σε περισσότερες άμεσες συν-

Η θετική δυναμική που παρουσίασε η AEGEAN στην επιβατική

της δρομολόγια, η AEGEAN ήταν υπεύθυνη για ποσοστό μεγα-

κίνηση από τις αρχές του καλοκαιριού, συνεχίσθηκε σε όλη την

λύτερο από το 50% της αύξησης της τουριστικής κίνησης (με

τουριστική περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015. Συνολικά, οι

αεροπλάνο) στη χώρα το 2015.

δέσεις και συνέβαλλε με ποιότητα και ανταγωνιστικότητα στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της Περιφέρειας. Το 2015 η εταιρία συνέδεσε το Ηράκλειο με απευθείας δρομολόγια προς 45 προορισμούς σε 21 χώρες και τη Ρόδο με απευθείας δρομολόγια προς 35 προορισμούς εξωτερικού σε 19 χώρες. Με τα νέα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Νέα

Σημαντική ήταν η ενεργοποίηση της AEGEAN και στο εσωτε-

φερε να ολοκληρώσει την παραλαβή, το τελευταίο δεκαήμερο

ρικό δίκτυο με συνεχείς προσφορές για να αντιμετωπίσει την

του Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, τριών ολοκαί-

κρίση ζήτησης στον εσωτερικό τουρισμό, στηρίζοντας τους

νουργιων αεροσκαφών Α320ceo. Τα 3 νέα Airbus είναι μέρος

Έλληνες καταναλωτές. Η ενεργοποίηση αυτή οδήγησε σε αύξη-

της συνολικής παραγγελίας 7 αεροσκαφών συνολικής επένδυ-

ση 9% και στην κίνηση εσωτερικού, έναντι του αντίστοιχου τρι-

σης US$ 300 εκατ. που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον

μήνου του 2014 και παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό. Ακόμη

Μάρτιο 2016.

πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση που επετεύχθη στις «άγονες» ενισχυμένη συνδεσιμότητα με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα το

«Πράσινο φως» για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε αρχ. χώρους και μουσεία

τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2015 να παρουσιάζουν αύξηση

• Αντιδράσεις από τη FEDΗΑΤΤΑ

22%, με μερικές από αυτές να έχουν ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό

Το «πράσινο φως» για αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε

αύξησης. Συγκεκριμένα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση που πα-

αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που έγιναν με βάση την

ρουσιάστηκε στα νησιά Σκιάθος +60%, Ζάκυνθος +51%, Νάξος

προσέλευση των επισκεπτών, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό

+43% και Μήλος +38%.

Συμβούλιο.

γραμμές, που στηρίχθηκαν φέτος με περισσότερες πτήσεις και

Το θέμα του εξορθολογισμού των τιμών, όπως χαρακτήρισαν τις

ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2015

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ 2015 ΕΝΑΝΤΙ 2014

αυξήσεις τα μέλη του ΚΑΣ, απασχόλησε την Επιτροπή Επεξεργα-

ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΜΗΛΟΣ ΝΑΞΟΣ ΣΚΙΑΘΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

21% 23% 38% 43% 60% 51%

από την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Ασπασία

σίας Τιμολογιακής Πολιτικής, η οποία απαρτίζεται μεταξύ άλλων, Λούβη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Σουζάνα Χούλια - Καπελώνη. Από τις αυξήσεις ξεχωρίζουν οι νέες τιμές στην Ακρόπολη Αθηνών, της οποίας το εισιτήριο είναι σήμερα 12 ευρώ το ολόκληρο και 6 ευρώ το μειωμένο (την ίδια τιμή έχει και το ενιαίο εισιτήριο

Μιλώντας σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, κ. Δη-

που περιλαμβάνει μια σειρά μνημείων, όπως η Αρχαία και η Ρω-

μήτρης Γερογιάννης δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που η

μαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού).

AEGEAN προσέφερε ανάπτυξη, ποσοτική και ποιοτική με νέες

Με την αύξηση φτάνει τα 20 ευρώ (10 ευρώ μειωμένο). Στην τιμή

συνδέσεις και νέα αεροσκάφη τόσο από τη βάση της Αθήνας,

αυτή θα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στη βόρεια και νότια κλι-

όσο και ιδιαίτερα από την Κρήτη και τη Ρόδο, που δοκιμάστη-

τύ, ενώ δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα του ενιαίου εισιτηρίου,

καν φέτος από την κρίση της Ρωσίας. Φέραμε περίπου το 50%

όπως και κανενός άλλου μνημείου.

της επιπλέον κίνησης εξωτερικού στη χώρα το 2015.

Αντίστοιχα, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, ένας χώρος με

Το ίδιο συνέβη και στις άγονες γραμμές, όπου με περισσό-

αυξημένη προσέλευση, το εισιτήριο θα ανέλθει στα 15 ευρώ (8

τερες πτήσεις, αυξημένη συνδεσιμότητα και χαμηλότερους

το μειωμένο) από 6 ευρώ (3 το μειωμένο) που ισχύει σήμερα.

ναύλους, στηρίξαμε αποτελεσματικά τις περιοχές αυτές, που

Στην επόμενη κατηγορία «τιμολόγησης» ανήκουν μεγάλοι αρχαι-

επηρεάστηκαν περισσότερο από την κάμψη της αγοραστικής

ολογικοί χώροι που διαθέτουν και μουσεία, με μεγάλη αναγνω-

δυνατότητας των ελλήνων καταναλωτών. Είναι όμως απαραί-

ρισιμότητα και αυξημένη προσέλευση, όπως ο Αρχαιολογικός

τητη η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας σε θέματα αεροναυ-

Χώρος και το Μουσείο Ιερού Ασκληπιείου Επιδαύρου (6 ευρώ

τιλίας και αναβάθμισης των υποδομών ακόμη και των μικρών

σήμερα) ή ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Μυκηνών (8

αεροδρομίων. Το σύστημα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και

ευρώ σήμερα). Η τιμή τους διαμορφώνεται στα 12 ευρώ (6 το

η απόδοση των μικρών επενδύσεων που μπορούν να γίνουν

μειωμένο).

γρήγορα θα έχει άμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη».

Η επόμενη κατηγορία αφορά μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους

Οι επιδόσεις αυτές στη φετινή, γεμάτη προκλήσεις τουριστική

με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξητική τάση προσέλευσης

περίοδο, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της AEGΕΑΝ να

(κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν και μουσείο), όπως ο Αρ-

επενδύσει στην ανάπτυξη του δικτύου της με 16 νέους προ-

χαιολογικός Χώρος της Αγοράς Αθηνών και το Μουσείο της Στο-

ορισμούς σε 9 χώρες τόσο από την Αθήνα, όσο και από την

άς Αττάλου ή ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο αρχαίας

περιφέρεια, φτάνοντας τους 134 προορισμούς σε 45 χώρες.

Κορίνθου, όπου το εισιτήριο γίνεται 8 ευρώ το ολόκληρο και 4

Υπενθυμίζεται ότι παρά τα capital controls, η εταιρεία κατά-

ευρώ το μειωμένο.

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Στις επόμενες κατηγορίες ανήκουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώ-

Υπερβολικές οι αυξήσεις σύμφωνα με τη FEDΗΑΤΤΑ

ροι και μνημειακά σύνολα μέσης (π.χ. Νεμέα και Μαραθώνας) ή πε-

Την έντονη διαμαρτυρία του κλάδου των τουριστικών γραφείων

ριορισμένης προσέλευσης (όπως η Ακροκόρινθος, οι Κατακόμβες

εκφράζει με επιστολή της στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και

Μήλου, το Αμφιαράειο και η Πολίχνη Λήμνου), στους οποίους οι

στην αρμόδια Πολιτική Ηγεσία η FEDΗΑΤΤΑ (Ομοσπονδία Ελλη-

αυξήσεις δεν ήταν μεγάλες για να τονωθεί η επισκεψιμότητα.

νικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), σχετι-

Για τα Μουσεία, η πρώτη κατηγορία αφορά τα εμβληματικά Μου-

κά με τις αυξήσεις που αποφασίστηκαν στο πρόσφατο ΚΑΣ για

σεία, που εκτός από μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν και όλες τις

τις τιμές των κυριότερων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων

υποδομές, δηλαδή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρ-

της Ελλάδας.

χαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στα οποία η τιμή διαμορφώνε-

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η FEDΗΑΤΤΑ, οι αυξήσεις που

ται στα 10 ευρώ (5 το μειωμένο), από 7 που είναι στο πρώτο και 6

ανακοινώθηκαν δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθή-

στο δεύτερο σήμερα (3 το μειωμένο). Το Βυζαντινό και Χριστιανι-

κες για τις οποίες η Ομοσπονδία έχει ενημερώσει επανειλημμέ-

κό Μουσείο της Αθήνας, από 4 ευρώ που είναι σήμερα η είσοδός

νως την αρμόδια πολιτική ηγεσία, κρούοντας τον «κώδωνα του

του, ανεβαίνει στα 8 ευρώ, ενώ στα 6 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή

κινδύνου» και αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους οι αυξή-

σε Μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το Αρχαιο-

σεις πρέπει να είναι λελογισμένες, δεν πρέπει να γίνουν ξαφνικά,

λογικό Μουσείο Θηβών (όταν ανοίξει), το Μουσείο Προϊστορικής

αλλά σταδιακά σε διάστημα λίγων ετών.

Θήρας και το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα.

Όπως προκύπτει από τις τιμές που ανακοινώθηκαν, οι αυξήσεις

Από τις τιμές που προτάθηκαν από την αρμόδια επιτροπή, τα

στους σημαντικότερους χώρους είναι από 50-120%!!! Και το ση-

μέλη του ΚΑΣ ζήτησαν τη μετατροπή σε επτά περιπτώσεις: αύ-

μαντικότερο είναι ότι δεν γίνονται σταδιακά σε βάθος χρόνου.

ξηση στις τιμές του εισιτηρίου στο Ευπαλίνειο Όρυγμα (από 6 σε

«Είναι γεγονός ότι τα εισιτήρια των Μουσείων και των Αρχ. Χώ-

8 ευρώ), το ίδιο και στη Σπιναλόγκα, ενώ η επίσκεψη στο Αρχαιο-

ρων της χώρας μας είναι οικονομικότερα σε σχέση με τα αντί-

λογικό Μουσείο Ρόδου θα κοστίζει 8 ευρώ (και όχι 6, όπως προ-

στοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια, όμως η FEDHATTA θεωρεί ότι

τάθηκε), στη Ζάκρο, στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο

οι αυξήσεις πρέπει να είναι σταδιακές και όχι να αγγίζουν το 120%

της Αμφίπολης και στη Ρωμαϊκή Οικία στην Κω 6 ευρώ (και όχι 4).

της τιμής εν μία νυχτί. Οι εν λόγω αυξήσεις θα πρέπει να επιμε-

Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα των ενιαίων εισιτηρίων,

ριστούν σε τουλάχιστον 3 χρόνια, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για

οι δε καινούργιες τιμές θα έχουν ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016.

την ομαλή λειτουργία της αγοράς», υποστηρίζει η FEDHATTA.

Μια παράμετρος που επίσης συζητήθηκε και πήρε το «πράσινο (δηλαδή από Απρίλιο ως Οκτώβριο), ενώ τους χειμερινούς μήνες

Σε έξι τομείς οι προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού

θα υπάρχει μείωση κατά 50%, με το σκεπτικό «να μπορούν όλοι,

Σε έξι τομείς θα εστιάσει η στρατηγική του υπουργείου Τουρι-

κυρίως οι Έλληνες, να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και

σμού, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε στην ομιλία της κατά τη

Μουσεία σε χαμηλή τιμή», όπως ανέφερε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μα-

διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη

ρία Βλαζάκη - Ανδρεαδάκη.

Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κου-

φως», ήταν ότι οι τιμές αυτές θα ισχύουν μόνο τη θερινή περίοδο

ντουρά. Οι έξι αυτοί τομείς είναι: 1) Επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου. Όπως είπε η κα. υπουργός στόχος μας είναι τουρισμός για όλους όλο το χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από φέτος, κορυφαίοι touroperators της παγκόσμιας αγοράς, επεκτείνουν την ενεργή τους περίοδο από 180 στις 215 ημέρες. «Συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τις τοπικές ενώσεις και τα Επιμελητήρια, για τη δημιουργία νέων τουριστικών προορισμών αλλά και προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ενεργοποιηθεί και η τοπική κοινωνία έτσι ώστε οι επισκέπτες που θα μας επιλέξουν να μείνουν ικανοποιημένοι, να ξανάρθουν αλλά και να διαφημίσουν τη χώρα μας», είπε η κα. Κουντουρά. 2) ∆ιείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού και καθιέρωση απευθείας πτήσεων.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Νέα

Σύμφωνα με την κα. Κουτνουρά, το υπουργείο εδραίωσε σχέσεις

στα διεθνή ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ αλλά και με κατάλληλες

εμπιστοσύνης με τους ξένους tour-operators αλλά και τις αερο-

ψηφιακές δράσεις στο Διαδίκτυο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην

πορικές εταιρίες που έθεσαν σε λειτουργία νέες απευθείας πτή-

τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και στη βιώσιμη ανάπτυξη του

σεις στη χώρα μας. «Καταφέραμε να ενισχύσουμε το ενδιαφέρον

Εσωτερικού Τουρισμού. «Μέσα από μια νέα συγκροτημένη στρα-

από νέες αγορές όπως την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,

τηγική, σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές

την Κορέα, τη Μέση Ανατολή, τον Καναδά, ώστε να εξισώσουμε

αλλά και με άλλα Υπουργεία, στοχεύουμε στην ενίσχυση και δι-

απώλειες από άλλες όπως πχ. τη Ρωσία. Με τη δημιουργία νέων

εύρυνση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, Τουρισμού

τουριστικών προϊόντων συνδέσαμε τον Πολυθεματικό Τουρισμό

για Άτομα με Αναπηρίες και Τρίτης Ηλικίας. Ο Τουρισμός μπορεί

με τον Πολιτισμό μας και την Ιστορία μας και θα συνεχίσουμε

να αποτελέσει και πάλι δημόσιο αγαθό για κάθε πολίτη», είπε η

στοχευμένα την προσπάθεια αυτή ώστε να βάλουμε τις βάσεις

αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

για μια ανοδική αναπτυξιακή πορεία που θα συνεχιστεί και στα

5) Κωδικοποίηση της Τουριστικής Νοµοθεσίας και ενδυνά-

επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

µωση των υπηρεσιακών δοµών του υπουργείου.

3) Θεσµοθέτηση και προώθηση των Θεµατικών και Εναλλα-

Στους προηγούμενους 7 μήνες, όπως είπε η κα. Κουντουρά, κα-

κτικών Μορφών Τουρισµού.

λύφθηκαν κενά, σε λειτουργίες και αρμοδιότητες σε υπηρεσια-

Επένδυση στον Τουρισμό Τεσσάρων Εποχών με την προώθηση

κούς τομείς και δομές του υπουργείου και του ΕΟΤ, με νέο σχε-

θεματικών και εναλλακτικών μορφών για τουρίστες με ενδιαφέ-

διασμό αλλά και ρυθμίσεις. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο

ροντα στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Γαστρονομία, τον Αγρο-

του Υπουργείου μας και του ΕΟΤ στον Εθνικό Επιχειρησιακό Σχε-

τουρισμό και Οινοτουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας,

διασμό του Τουρισμού αναβαθμίζοντας τη διοικητική του οργά-

τις Καταδύσεις και τα αθλήματα αναψυχής, τον προπονητικό

νωση», είπε η κα. Κουντουρά και αναφέρθηκε στις δράσεις του

τουρισμό, τον Θρησκευτικό Τουρισμό, αλλά και τον Τουρισμό

υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολυτελείας. «Οι ελληνικές θάλασσες παραμένουν ιδανικές για

- Ανάπτυξη και ενεργοποίηση του συστήματος Παρατηρητήριο-

Τουρισμό Κρουαζιέρας και yachting σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Στο

Δορυφόροι Λογαριασμοί Τουρισμού και εκσυγχρονισμός του

υπουργείο, συστήνουμε Ειδικές Επιτροπές οι οποίες θα εργα-

Τουριστικού Στατιστικού συστήματος.

στούν για τη δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου κρι-

- Προώθηση άμεσα νομοθετικών ρυθμίσεων για ειδικότερα ζητή-

τηρίων και προδιαγραφών για τη ανάπτυξη των εναλλακτικών

ματα που εκκρεμούν στον επαγγελματικό τουριστικό κλάδο. Στην

μορφών τουρισμού ώστε να λειτουργήσουν νόμιμα, με ασφά-

προηγούμενη περίοδο έγινε ήδη η θεσμοθέτηση και η κατηγορι-

λεια, αλλά και ανταγωνιστικά μέσα στο διεθνές επιχειρηματικό

οποίηση των τουριστικών κατασκηνώσεων (camping), κάτι που

περιβάλλον», σημείωσε η κα. Κουντουρά.

ανέμεναν οι επιχειρηματίες του κλάδου εδώ και μια δεκαετία. «Θα συνεργαστούμε με τα συναρμόδια υπουργεία μεθοδικά για να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ώστε να εξασφαλισθεί η εργασιακή αξιοπρέπεια και η σταθερότητα, καθώς στον κλάδο του επισιτισμού υπήρξαν σημαντικές και συνεχείς παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων», είπε η κα. Κουντουρά. - Δημιουργία και νομοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας και παροχής της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του κλάδου να μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες. 6) Στήριξη της επιχειρηµατικότητας και των Επενδύσεων. Στο 7μηνο του 2015 έγινε προσέλκυση νέων τουριστικών επεν-

4) Συνεργασία µε τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό

δύσεων και προώθηση των υπαρχόντων, συνολικού ύψους έως

κλάδο για την ενιαία προβολή και την προώθηση του Τουρισµού.

5 δισ. ευρώ.

Με βασικό εκτελεστικό βραχίονα τον ΕΟΤ, το υπουργείο συνερ-

Επίσης, διασφαλίστηκε η αυξημένη χρηματοδότηση μέσω του

γάζεται με τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΣΕΤΕ,

ΕΣΠΑ 2014-20 και από το πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ, με το οποίο

για έναν ενιαίο τουριστικό σχεδιασμό και ενιαία προβολή στην

μπορούν να ωφεληθούν άμεσα μικρομεσαίες τουριστικές επι-

Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα γίνεται προβολή του ελλη-

χειρήσεις με 50 εκατ. ευρώ για «τον εκσυγχρονισμό τους και την

νικού τουριστικού προϊόντος με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις,

ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε επίπεδο οκταμήνου, σημειώθηκε αύξηση 6,3%, με συνολικά 11,7 εκατ. αφίξεις. Η Αθήνα συνέχισε την εντυπωσιακή της πορεία και τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση 23% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, και 26% σε επίπεδο οκταμήνου. Με θετικό πρόσημο κινήθηκε και το σύνολο σχεδόν όλων των προορισμών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, με μόνες εξαιρέσεις τη Ρόδο, την Κω και το Ηράκλειο Κρήτης, όπου καταγράφηκαν μειώσεις 2,3%, 2,1% και 1,7% αντίστοιχα. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος εν μέσω της φετινής τουριστικής περιόδου, η εντατική,

Νέες διακρίσεις για το Minos Imperial Luxury Beach Resort

επίμονη και συστηματική δουλειά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον ελληνικό τουρισμό αποδίδει καρπούς πετυχαίνοντας ένα ακόμα

Στους νικητές των World Travel Awards, των Όσκαρ του Τουρι-

ρεκόρ».

σμού, όπως είναι γνωστά, συμπεριλαμβάνεται, για μία ακόμη

Υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των συνθηκών της αγο-

χρονιά, το Minos Imperial Luxury Beach Resort, στη Μίλατο, στην

ράς, ο ΣΕΤΕ εκτιμά πως το 2015 θα κλείσει με περίπου 26 εκατ.

περιοχή του Λασιθίου Κρήτης.

διεθνών αφίξεων και άμεσα έσοδα άνω των 14,5 δισ. ευρώ, προ-

Το ξενοδοχείο διακρίθηκε ως «Καλύτερο All-Inclusive Ξενοδο-

σθέτοντας επιπλέον μία μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας.

χείο στην Ελλάδα» και «Καλύτερο Οικογενειακό Ξενοδοχείο στη Μεσόγειο».

ΔΑΑ: Πάνω από 14 εκατ. επιβάτες στο 9μηνο

Οι διεθνείς διακρίσεις του ξενοδοχείου σε Ελλάδα και Μεσόγειο,

Αύξηση 21% παρουσίασε ο αριθμός των επιβατών που διακι-

σε συνδυασμό με την επένδυση ύψους 8.5 εκατομμυρίων ευρώ

νήθηκαν μέσω του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος το δι-

από τους ιδιοκτήτες, ανεβάζουν αισθητά το ξενοδοχειακό προ-

άστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, όπου εξυπηρετήθηκαν

φίλ της Κρήτης.

14,1 εκατ. επιβάτες, έναντι 11,6 εκατ. επιβατών το αντίστοιχο

Μιλώντας σχετικά η Έλλη Γενιατάκη εκ των ιδιοκτητών, με Ξενο-

διάστημα του 2014.

δοχειακές & Τουριστικές Σπουδές στο Glion Institut de Hautes

Στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 η κίνηση εσωτερι-

Études της Ελβετίας, καθώς και με διεθνή προϋπηρεσία στις με-

κού παρουσίασε αύξηση 24,6%, φθάνοντας περίπου 5 εκατ.

γαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων του κόσμου, αναφέρει πως «Με

επιβάτες, αντί σχεδόν 4 εκατ. πέρυσι και η κίνηση εξωτερικού,

στρατηγικές επενδύσεις, σωστό σχεδιασμό και συνεχή καινοτο-

άνοδο 19,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο,

μία υπηρεσιών, οι ελληνικές επιχειρήσεις ανεβάζουν τον πήχη

αγγίζοντας τους 9,1 εκατ. επιβάτες έναντι 7,6 εκατ. ταξιδιωτών

του service culture της χώρας μας».

την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στην Κρήτη, η ιδιοκτήτρια εταιρία του ξενοδοχείου Minos Imperial

Ανοδικά διαμορφώθηκε και ο Σεπτέμβριος, καταγράφοντας

Luxury Beach Resort, θα υλοποιήσει σταδιακά εκσυγχρονισμό της

άνοδο 14,7%, καθώς εξυπηρετήθηκαν 1,8 εκατ. επιβάτες, αντί

μονάδας προκειμένου από το 2016 να λειτουργήσει με τη νέα της

1,6 εκατ. το 2014.

επωνυμία Radisson Blu Beach Resort, μέλος της Carlson Rezidor

Στο εσωτερικό η επιβατική κίνηση της Αθήνας κατέγραψε 636

Group με χαρτοφυλάκιο 1.370 ξενοδοχείων σε 110 χώρες.

χιλιάδες ταξιδιώτες, επίδοση αυξημένη κατά 15,2% σε σχέση με

Ρεκόρ αφίξεων και εσόδων στον τουρισμό

τον Σεπτέμβριο του 2014 (552 χιλιάδες). Στο εξωτερικό, εξυπηρετήθηκαν 1,2 εκατ. ταξιδιώτες, αντί 1

• 11,7 εκατ. αφίξεις στο οκτάμηνο

εκατ. πέρυσι, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 14,4%.

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η ανοδική πορεία του ελληνικού

Τον Σεπτέμβριο, οι ξένοι επισκέπτες ήταν αυξημένοι κατά 25%,

τουρισμού, καθώς, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία

όμως οι Έλληνες ταξιδιώτες μειώθηκαν κατά 5%, λόγω της μει-

από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, τα οποία επικαλείται

ωμένης ζήτησης για ταξίδια στο εξωτερικό.

ο ΣΕΤΕ, οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 4,6% σε σχέση

Στο σύνολο του 9μηνου, οι Έλληνες ταξιδιώτες κατέγραψαν αύ-

με το 2014, αγγίζοντας τα 3 εκατομμύρια.

ξηση κατά 12%, ενώ οι ξένοι κατά 28%.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Νέα

Νέα βάση στην Κέρκυρα «ανοίγει» η Ryanair

σης Λιμένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το λι-

Τη λειτουργία νέας βάσης στην Κέρκυρα (No.75), την τέταρτη

μάνι του Πειραιά από 665.000 κοντέινερ (TEUs) το 2009 εκτοξεύ-

κατά σειρά στην Ελλάδα, από τον Απρίλιο του 2016, με ένα αε-

θηκε στα 3.163.000 το 2013, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση

ροσκάφος και 11 νέα δρομολόγια προς Μπέρμινγχαμ, Μπρα-

της τάξης του 476% στη διάρκεια αυτής της πενταετίας.

τισλάβα, Βουδαπέστη, Κολωνία, Ρώμη, Κατοβίτσε, Πόζναν,

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η εμπορευματική κίνηση του 2014

Πίζα, Rzeszow, Βενετία, και Βαρσοβία ανακοίνωσε πρόσφατα

κατά την οποία οι επιδόσεις του Πειραιά βελτιώθηκαν ακόμη πε-

η Ryanair. Αναλυτικά, από τον Απρίλιο του επόμενου έτους η

ρισσότερο, με τους τρεις προβλήτες που διαχειρίζονται η Cosco

Ryanair θα προσφέρει:

και ο ΟΛΠ να διακινούν περί τα 3,6 εκατομμύρια κοντέινερ, η αύ-

1 αεροσκάφος στη βάση της Κέρκυρας (επένδυση 100 εκατ. ευρώ)

ξηση καθίσταται ακόμη πιο εντυπωσιακή.

11 νέα δρομολόγια

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το λιμάνι του Ντούισμπουργκ στη

21 δρομολόγια συνολικά

Γερμανία, το οποίο από τα 935.000 κοντέινερ το 2009 έφθασε στα

περισσότερες πτήσεις προς Βρυξέλλες (από 1 σε 2 εβδομα-

3 εκατομμύρια καταγράφοντας αύξηση 321%.

διαίως), East Midlands (από 1 σε 2), London (από 4 σε 5) και

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τρία κινεζικά λιμάνια, το

Bergamo (Μιλάνο) (από 4 σε 5)

Dalian με ποσοστιαία αύξηση 239%, το Taicang με 216% και το

300.000 επιβάτες κατά μέσο όρο (αύξηση κατά 150.000)

Yingkou με 209%.

225 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο

Στην έκτη θέση βρίσκεται ένα τουρκικό λιμάνι, το Ambarli στην

Δρομολόγια

Συχνότητα

Birmingham Bratislava Budapest Cologne Rome Fiumicino Katowice Poznan Pisa Rzeszow Venice Treviso Warsaw Modlin

2 εβδομαδιαίως 1 την εβδομάδα 1 την εβδομάδα 2 εβδομαδιαίως 2 εβδομαδιαίως 1 την εβδομάδα 1 την εβδομάδα 2 εβδομαδιαίως 1 την εβδομάδα 2 εβδομαδιαίως 1 την εβδομάδα

Κωνσταντινούπολη, καταγράφοντας αύξηση 184%. Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση των home porting επιβατών, η οποία σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 9μήνου 2015 ξεπερνά το 16%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Από το φετινό καλοκαίρι μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας επανασχεδίασαν τα δρομολόγιά τους αυξάνοντας τις αποβιβάσεις- επιβιβάσεις στο λιμάνι του Πειραιά αντί του λιμανιού της Κωνσταντινούπολης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016. Ήδη σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών του ΟΛΠ Α.Ε. με εκπροσώπους της Carnival Cruise οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες για τις προσεγγίσεις του νεότευκτου κρουαζιερόπλοιου (2015) Carnival Vista για το καλοκαίρι του 2016.

Μιλώντας σχετικά από την Κέρκυρα, ο εμπορικός διευθυντής της

Ανοδική η τουριστική κίνηση στην Κύπρο

Ryanair, David O’Brien δήλωσε: «Η Ryanair ανακοινώνει με ικανο-

Αυξημένη κατά 7,4% εμφανίζεται η τουριστική κίνηση στην Κύ-

ποίηση ότι πρόκειται να ανοίξει νέα βάση στην Κέρκυρα από τον

προ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τις

Απρίλιο, την τέταρτη κατά σειρά στην Ελλάδα, με ένα αεροσκά-

2.203.599 αφίξεις, έναντι 2.051.483 αφίξεων το αντίστοιχο δι-

φος και 21 δρομολόγια, το οποίο θα μεταφέρει 300.000 επιβά-

άστημα του 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας

τες κατά μέσο όρο και θα υποστηρίξει 225 θέσεις εργασίας στο

Ταξιδιωτών από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Αντίστοιχα, οι

αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική ανα-

αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο 2015 ανήλθαν σε 360.899 σε

πτυσσόμενη αγορά για τη Ryanair και θα συνεχίσουμε να συν-

σύγκριση με 316.602 τον Σεπτέμβριο 2014, σημειώνοντας αύξη-

δέουμε τα ελληνικά αεροδρόμια στα οποία διαθέτουμε βάσεις

ση 14%.

μας με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες,

Τον Σεπτέμβριο του 2015 σημειώθηκε αύξηση 32,0% στις αφί-

το Λονδίνο και το Μιλάνο, κάνοντας έτσι τη Ryanair την ιδανική

ξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 109.951 τον Σε-

επιλογή τόσο για επιχειρηματίες όσο και για παραθεριστές».

πτέμβριο του 2014 σε 145.166 τον Σεπτέμβριο του 2015), 99,9%

Παγκόσμια πρωτιά για το λιμάνι του Πειραιά στη διακίνηση κοντέινερ

αύξηση από το Ισραήλ (από 7.383 σε 14.756), 34,7% αύξηση από τη Γερμανία (από 9.534 σε 12.840) και 27,9% αύξηση από την Ελλάδα (από 9.382 σε 12.001 φέτος).

Την πρώτη θέση κατέχει το λιμάνι του Πειραιά ανάμεσα στα με-

Αντίθετα, μείωση 17,0 % καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών

γαλύτερα λιμάνια του κόσμου στη διακίνηση εμπορευματοκιβω-

από τη Ρωσία (75.391 τον Σεπτέμβριο του 2015, σε σύγκριση με

τίων, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση που αγγίζει το 500%

90.866 τον Σεπτέμβριο του 2014) και 5,9% μείωση από τη Σουη-

την περίοδο 2009-2013, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένω-

δία (15.951 σε σύγκριση με 16.947 πέρσι).

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

Η VALERA «προτιµώµενος προµηθευτής» της Premier Inn Η Premier Inn, η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία ξενοδοχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, με πάνω από 650 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, έχει επιλέξει την ελβετική εταιρία VALERA ως «προτιμώμενο προμηθευτή» των στεγνωτήρων μαλλιών που χρησιμοποιεί στα δωμάτια των ξενοδοχείων της.

Μ

ε μια αρχική παραγγελία 40.000 τεμαχίων στεγνωτήρα μαλλιών ACTION 1200 Push, μέσα στο 2015, η Premier Inn ξεκίνησε την

αντικατάσταση των παλιών στεγνωτήρων μαλλιών σε όλα τα ξενοδοχεία της. Περαιτέρω ποσότητες προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια για τον εξοπλισμό των νέων ξενοδοχείων της Premier Inn, καθώς και των παλιών που θα ανακαινίζονται. Η μεγάλη αυτή επιτυχία του ελβετικού οίκου καταδεικνύει για ακόμη μια φορά, πως το όνομα VALERA είναι γνωστό στον κόσμο της φιλοξενίας ως συνώνυμο της άριστης ποιότητας προϊόντων και της απόλυτης αξιοπιστίας «Made in Switzerland». Η VALERA γνωρίζει και πληροί τις ειδικές απαιτήσεις των ξενοδοχείων για ασφάλεια, αντοχή, προστασία του περιβάλλοντος, αισθητική και άνεση. To διεθνές πελατολόγιο της VALERA περιλαμβάνει πλήθος ξενοδοχείων βραβευμένων με τις διακρίσεις «International Hotel Awards» και «World Luxury Hotel Awards», ξενοδοχείων που περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» του Αμερικανικού περιοδικού ταξιδίων Conde Nast Traveller, καθώς και εκατοντάδες ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα. Με την επιλογή της ως «προτιμώμενος προμηθευτής» της Premier Inn, η VALERA αποδεικνύει τη συνεχή επιτυχία της και την ηγετική θέση που κατέχει στους στεγνωτήρες μαλλιών ξενοδοχείων.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: info@afoisamara.gr, polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr


Θέµα

«Κερδίζει έδαφος» ο τουρισµός πόλεων στην Ευρώπη • Περιορισμένης εποχικότητας οι διακοπές στην πόλη • 70 εκατ. ταξίδια πόλεων το 2014

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε σημείο αναφοράς για τον ευρωπαϊκό τουρισμό αναδεικνύεται ο τομέας city break, ο οποίος το 2014 προσέφερε περί τα 70 εκατομμύρια ταξίδια με 400 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Ο τουρισμός πόλεων ή city break σύμφωνα με τον διεθνή όρο, κερδίζει ολοένα «έδαφος» στην Ευρώπη, έναντι των συνολικών διακοπών, με το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο να αναδεικνύονται σε κορυφαίους city break-προορισμούς

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Θέµα

Α

υξημένα κατά 60% εμφανίζονται τα ταξίδια σε πόλεις

συναντάται στην έκτη θέση, με τον αριθμό των επισκεπτών της

στην Ευρώπη, έναντι των συνολικών ταξιδιών, όπως

να έχει διπλασιαστεί από το 2007.

προκύπτει από έρευνα της World Travel Monitor®, που διεξήγαγε

Το Παρίσι και το Λονδίνο συναγωνίζονται στο «Champions

η IPK International, κατόπιν εντολής της διεθνούς έκθεσης του-

League» του τουρισμού πόλεων, αποτελώντας μακράν τους πιο

ρισμού του Βερολίνου ΙΤΒ.

δημοφιλείς προορισμούς για τους μεμονωμένους Ευρωπαίους.

Παραδοσιακά οι διακοπές στην πόλη κυριαρχούν στην αγορά με

Ωστόσο, το Βερολίνο (στην τρίτη θέση) έχει, επίσης, αφήσει πολ-

μερίδιο σχεδόν 75%, ενώ το ένα τέταρτο του συνόλου των ταξι-

λούς κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς πίσω από αυτό,

διών συνδυάζονται με επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, και

χάρη στη συνεχή, άνω του μέσου όρου, ισχυρή ανάπτυξη.

μόνο ένα τοις εκατό με επαγγελματικούς σκοπούς.

Από την τέταρτη έως και τη δέκατη θέση της κατάταξης συ-

Ο πιο δημοφιλής προορισμός για ταξίδια πόλεων μεταξύ των ευ-

ναντώνται η Βαρκελώνη, η Πράγα, το Άμστερνταμ, η Βιέννη, η

ρωπαϊκών προορισμών είναι η Γερμανία. Με σχεδόν 10 εκατομ-

Ρώμη, το Μόναχο και η Νέα Υόρκη.

μύρια επισκέπτες το 2014, η Γερμανία έχει αυξηθεί ραγδαία, ξε-

Οι διακοπές στην πόλη πραγματοποιούνται πλέον όλο το χρό-

περνώντας κορυφαίους προορισμούς για ταξίδια πόλεων, όπως

νο. Σε σύγκριση με το 2007, όταν τα δύο τρίτα του συνόλου των

είναι η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η αύξηση θα μπο-

ταξιδιών πόλης λάμβαναν χωρα κατά τη διάρκεια των καλοκαι-

ρούσε κάλλιστα να ξεκίνησε, για παράδειγμα, από τα ελκυστικά

ρινών μηνών, μόνο το 52% των ταξιδιών γίνονται πλέον κατά

τηλεοπτικά ρεπορτάζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το 48% τον χειμώνα. Οι πιο

που διεξήχθη στη χώρα το 2006.

δημοφιλείς μήνες (κατά φθίνουσα σειρά) για τουρισμό πόλεων

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι επίσης υψηλά στην κλίμακα δημο-

είναι ο Αύγουστος, ακριβώς μπροστά από τον Μάιο, ο Απρίλιος

τικότητας για αυτής της κατηγορίας τα ταξίδια, ενώ η Αυστρία

και ο Δεκέμβριος.

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«Ανεβαίνουν» τα μικρής διάρκειας ταξίδια

της κατηγορίας ανήκουν σε υψηλότερα εισοδήματα, μορφωτική

Τα σύντομη ταξίδια είναι μια σημαντική τάση της αγοράς των

και κοινωνική τάξη.

ταξιδιών. Από το 2007, η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού πόλης

Το 2014, η μέση δαπάνη ανά άτομο σε ένα ταξίδι πόλης ανήλθε

μειώνεται συνεχώς, με το μερίδιο των σύντομων ταξιδιών που

σε περισσότερα από 700 ευρώ, το οποίο ανέρχεται σε περίπου

διαρκούν μία έως τρεις νύχτες να έχει ποσοστό μεγαλύτερο από

130 ευρώ τη βραδιά. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν όλες τις

40% και παράλληλα να αυξάνεται σταθερά. Η αύξηση είναι σχε-

δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, κ.λπ.

δόν διπλάσια από ότι για μεγαλύτερα ταξίδια στην πόλη.

Ο Δρ Martin Buck, διευθυντής του τμήματος Ταξιδιών & Logistics

Οι ιδιωτικές κατοικίες έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική

της Messe του Βερολίνου, λέει σχετικά: «Τόσο οι γερμανικές, όσο

λύση έναντι των ξενοδοχείων. Μάλιστα, παρά την αύξηση των

και άλλες πόλεις του εξωτερικού έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστι-

κρατήσεων, τα ξενοδοχεία βιώνουν μια μείωση του μεριδίου

κές τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας στους περισσότερους

τους σε επίπεδο διαμονή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα δύο

επισκέπτες την ευκαιρία απόδρασης από την καθημερινότητα

τρίτα των επισκεπτών της πόλης εξακολουθούν να επιλέγουν

για λίγες ημέρες. Άλλωστε, η τάση που παρατηρείται για σύντο-

για τη διαμονή τους κάποιο ξενοδοχείο.

μα ταξίδια το αποδεικνύει αυτό».

Εντούτοις, ηλεκτρονικές πύλες προσφέρουν δυνατότητα επιλο-

Σημειώνεται ότι, τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν σε τα-

γών διαμονής, όπως οι Airbnb και Wimdu, οι οποίες είναι οι νέες

ξίδια σε πόλεις που έγιναν από Ευρωπαίους και είχαν διάρκεια

ανερχόμενες δυνάμεις της αγοράς.

διαμονής μία, τουλάχιστον, νύκτα. Δεν περιλαμβάνονται επαγ-

Τα ταξίδια πόλεων συνεχίζουν να είναι, ως επί το πλείστον, μια

γελματικά ταξίδια, επίσκεψη σε συγγενείς, ταξίδια για λόγους

δραστηριότητα για ευκατάστατους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με το

υγείας, κ.λπ. Όλα τα στοιχεία αναφέρονται στην οκταετία 2007-

World Travel Monitor®, τα τέσσερα πέμπτα των τουριστών αυτής

2014.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Θέµα

Συρρικνώνεται ο αριθµός των ταξιδιών Ευρωπαίων νεαρής ηλικίας • Στα 54 εκατ. τα ταξίδια από νέους το 2014 • Η Γερμανία ο πιο δημοφιλής προορισμός των νεαρών Ευρωπαίων

Μειωμένος κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες είναι ο αριθμός των ταξιδιών Ευρωπαίων νεαρής ηλικίας στο εξωτερικό από το 2007, ως συνέπεια των αλλαγών που παρατηρούνται σε δημογραφικό επίπεδο, με τη συνεχή μείωση του ρυθμού γεννήσεων, που οδηγεί σε μείωση του αριθμού των νεότερων καταναλωτών και αύξηση αντίστοιχα των ηλικιωμένων ταξιδιωτών. Στο πλαίσιο αυτό, το 2014, οι νεαροί Ευρωπαίοι ηλικίας 15 έως 24 ετών, πραγματοποίησαν 54 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό, με περίπου 430 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Η Γερμανία αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό για τη συγκεκριμένη κατηγορία ταξιδιωτών, αυξάνοντας, μάλιστα, τη δημοτικότητά της κατά 60% τα τελευταία χρόνια. Αυτά προκύπτουν από ειδική αξιολόγηση της World Travel Monitor από την IPK International, που έγινε για λογαριασμό της έκθεσης ΙΤΒ. 32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


M

είωση κατά περίπου 1% ετησίως παρατηρείται από το

Η ηλιοθεραπεία, το κολύμπι και η χαλάρωση, καθώς, επίσης, τα

2007 κι έπειτα στον αριθμό των ταξιδιών Ευρωπαίων

ψώνια και οι έξοδοι για γεύμα, είναι μερικές από τις πιο σημα-

νεαρής ηλικίας στο εξωτερικό, με τον τομέα αυτό να είναι από

ντικές δραστηριότητες κατά την περίοδο των διακοπών, ενώ οι

τους λίγους στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά που παρουσιάζει

περιηγήσεις στην πόλη φτάνουν σχεδόν σε δημοτικότητα τις δια-

αρνητική τάση.

κοπές στην παραλία.

Το 2007, οι νέοι Ευρωπαίοι προτίμησαν να ταξιδέψουν στην Ισπα-

Το υπόλοιπο ένα τέταρτο επιλέγει άλλους τύπους ταξιδιών ανα-

νία, με επόμενες τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

ψυχής, όπως εκδηλώσεις, θερινά και χειμερινά σπορ, ταξίδια και

Ωστόσο, η νεολαία που ταξίδεψε σε αυτές τις τέσσερις χώρες μει-

για ειδικές περιπτώσεις (όπως γάμους ή γενέθλια).

ώθηκε κατά 1%-2% ετησίως μέχρι το 2014.

Μόνο το 12% των ταξιδιών γίνεται για επαγγελματικούς λόγους,

Αντίθετα, η Γερμανία αύξησε τη δημοτικότητά της στους νέους ταξιδιώτες και έχει καθιερωθεί από το 2013 ως ο δημοφιλέστερος προορισμός τους. Συνολικά, η Γερμανία κατέγραψε αύξηση 60% κι έφτασε να δέχεται πάνω από 7 εκατομμύρια νέους Ευρωπαίους επισκέπτες. Η θετική απήχηση στα media σε συνδυασμό με τη διαφημιστική προώθηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2006, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας εικόνας μιας χώρας φιλόξενης. Μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων υποδέχονται και φιλοξενούν μια σειρά από χώρες, όπως η Σουηδία, η Κροατία και η Ολλανδία. Όσον αφορά τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, το Λονδίνο βρίσκεται ακριβώς πριν από το Παρίσι και ακολουθούν, η Κοπεγχά-

όπου αφορούν κυρίως συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις.

Ελαφρά αύξηση του δικτύου υπηρεσιών φιλοξενίας Λιγότεροι από τους μισούς νέους παραθεριστές κάνουν κράτηση καταλύματος για τη διαμονή τους, αν και το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς κατά περίπου 1% το χρόνο από το 2007. Μια μικρή αύξηση σε νέες μορφές διαμονής, όπως το δίκτυο υπηρεσιών φιλοξενίας ή οι διαδικτυακές κρατήσεις των διαμερισμάτων που ανήκουν σε ιδιώτες, έχει γίνει εμφανής μόλις από το 2014. Κατά μέσο όρο, οι νέοι Ευρωπαίοι ξόδεψαν κάτι λιγότερο από 700

γη, το Μόναχο, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ.

ευρώ ανά ταξίδι το 2014 και λίγο πάνω από 80 ευρώ τη βραδιά.

Ήλιος, θάλασσα και παραλία

Μιλώντας σχετικά ο Δρ Martin Buck, διευθυντής Τουρισμού στη

Το τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα και παραλία αποτελεί το βασικό κί-

Messe Berlins, λέει: «Οι συνέπειες των δημογραφικών αλλαγών

νητρο για ταξίδια για την πλειοψηφία των νέων Ευρωπαίων, με το

έχουν ήδη γίνει εμφανείς στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχα-

ένα τρίτο αυτών να πραγματοποιεί ένα σύντομο ταξίδι διακοπών.

νία. Αυτή η τάση μπορεί να εντείνει, οπότε τώρα είναι η ώρα να

Άλλοι λόγοι για ταξίδια είναι εκπαιδευτικοί και ή επισκέψεις σε

κάνουμε τα σωστά βήματα. Προσφορές προσαρμοσμένες στις

φίλους (χωρίς κίνητρο διακοπών).

ανάγκες διαφόρων ηλικιακών ομάδων θα διασφαλίσουν ότι,

Το ένα τέταρτο εκείνων οι οποίοι επιλέγουν διακοπές στο εξωτε-

τόσο οι νέοι όσο και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διατηρούν

ρικό, επιλέγουν το γνωστό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».

την επιθυμία τους να ταξιδέψουν».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέµα

«Βουτιά» στις πωλήσεις των ρωσικών τουριστικών γραφείων • Πρώτη η Τουρκία σε πωλήσεις πακέτων, με επόμενη την Αίγυπτο και μετά την Ελλάδα Την αδυναμία των Ρώσων τουριστών να κάνουν ταξίδια και διακοπές στο εξωτερικό την τουριστική περίοδο του 2015 «πλήρωσαν» όχι μόνο μια σειρά από τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι «μέτρησαν» απώλειες, τόσο στις αφίξεις τους, όσο και στα έσοδά τους, αλλά και τα ρώσικα τουριστικά γραφεία, τα οποία «είδαν» τις πωλήσεις τους κυριολεκτικά να κατρακυλούν. Όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτορείων της Ρωσίας, ο αριθμός των Ρώσων που απευθύνθηκε σε τουριστικά γραφεία, αναζητώντας πληροφορίες για ταξίδια με αναχωρήσεις από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου, μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ

τον «αδύναμο κρίκο» αναδείχθηκαν οι Ρώσοι τουρίστες τη φετινή τουριστική περίοδο, επηρεάζοντας τις πωλή-

σεις των ρωσικών τουριστικών γραφείων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων της Ρωσίας, λίγο προτού ολοκληρωθεί η σεζόν, άρα και οι πωλήσεις τους για το 2015, ο αριθμός των εξερχόμενων Ρώσων τουριστών για τους πρώτους έξι μήνες του 2015, μειώθηκε κατά 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2014. Η μεγαλύτερη μείωση αφορά πωλήσεις εκτός Διαδικτύου, ενώ οι on line πωλήσεις κυρίως αυξήθηκαν. Πτώση σημειώθηκε για τα εξωτικά ταξίδια και κάποιους ευρωπαϊκούς προορισμούς, εξέλιξη αναμενόμενη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους Ρώσους τουρίστες δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος των ταξιδιών σε μακρινούς προορισμούς, αλλά και στις ακριβές παραλίες της Ευρώπης. Οι περισσότεροι Ρώσοι έδειξαν να προτιμούν οικείους και πάνω από όλα φθηνούς προορισμούς, με αποτέλεσμα η Τουρκία να βρίσκεται παραδοσιακά και μάλλον προβλέψιμα στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην τουριστική πολιτική που ακολουθούν οι χώρες αυτές, προσφέροντας ειδι-

Μήνας 2015

Μέσος όρος αφίξεων, RUR

Μεταβολή 2014

82 500 84 500 84 500 75 000 75 600 82 100 89 500 85 300

+22% +12% +20% +9% +11% +13% +21% +24%

January February March April May June July August

Μέσος όρος Μεταβολή αφίξεων, USD 2014 1 250 1 300 1 400 1 400 1 450 1 500 1 550 1 300

-38% -40% -28% -26% -26% -29% -28% -32%

Προορισµοί

Μερίδιο πωλήσεων καλοκαίρι 2015

Turkey Egypt Russia Greece Cyprus Thailand Spain Bulgaria Montenegro Tunisia

35% 33% 7% 6% 5% 3% 2% 2% 1% 1%

Βάσει στοιχείων του TBG Booking Center

Προορισµοί Turkey Egypt Greece

Μερίδιο πωλήσεων καλοκαίρι 2015 32% 19% 12%

Βάσει στοιχείων του OnlineTours

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Θέµα

κούς όρους για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ενώ και τα ξενοδοχεία παρέχουν ειδικά διαμορφωμένες τιμές. Για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2015, ο μέσος αριθμός των τουριστών σε μια κράτηση ήταν 2,39, έναντι 2,34 την ίδια περίοδο του 2014.

Προορισµοί

Μέση τιµή ανά άτοµο, RUR

Turkey Egypt Russia Greece Cyprus Thailand Spain Bulgaria Montenegro Tunisia

30 402,24 26 371,78 17 330,30 38 346,11 35 282,16 43 072,79 41 629,05 26 854,04 36 870,14 25 286,70

Βάσει στοιχείων του TBG Booking Center

Κατά την ίδια περίοδο μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των διανυκτερεύσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 9,18 διανυκτερεύσεις, από 9,23 που ήταν την ίδια περίοδο του 2014. Η πιο δημοφιλής επιλογή αφορούσε τoυριστικά πακέτα με αναχωρήσεις εντός τριών ημερών σε ποσοστό 30%.

Μήνας 2015

Μέσος όρος ατόµων ανά κράτηση

January February March April May June July August

2,23 2,29 2,34 2,36 2,45 2,43 2,40 2,28

Βάσει στοιχείων του MGP

Μέση διάρκεια Μέσος όρος δαπάνης Μέσος όρος ατόΠροορισµός ταξιδιού, νύχτες ανά κράτηση, RUR µων ανά κράτηση January February March April May June July February March April May June July June July Βάσει στοιχείων του MGP

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

82 500 84 500 84 500 75 000 75 600 82 100 89 500 84 500 84 500 75 000 75 600 82 100 89 500 82 100 89 500

1 250 1 300 1 400 1 400 1 450 1 500 1 550 1 300 1 400 1 400 1 450 1 500 1 550 1 500 1 550

-38% -40% -28% -26% -26% -29% -28% -40% -28% -26% -26% -29% -28% -29% -28%


Θέµα

Ευρώπη «ψηφίζουν» οι Ευρωπαίοι • ΗΠΑ και Ρωσία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των τουριστικών διανυκτερεύσεων στην Ε.Ε. από µη κοινοτικούς τουρίστες • Το 24,0% των διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα από µη κοινοτικούς τουρίστες Διακοπές στον τόπο τους επιλέγουν οι Ευρωπαίοι, καθιστώντας κυριολεκτικά τον τουρισμό στη Γηραιά ήπειρο σε εσωτερική υπόθεση, δεδομένου ότι το 90% των τουριστικών διανυκτερεύσεων στην ΕΕ προέρχεται από μόνιμους κατοίκους της. Ωστόσο, περισσότερα από 300 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην ΕΕ πραγματοποιήθηκαν το 2014 από επισκέπτες εκτός ΕΕ, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνόλου των τουριστικών διανυκτερεύσεων από μη κοινοτικούς τουρίστες στην Ευρώπη.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Θέµα

Σ

χεδόν το 90% των τουριστικών διανυκτερεύσεων στην ΕΕ προέρχεται από μόνιμους κατοίκους της, πράγμα που

σημαίνει ότι οι τουρίστες από χώρες εκτός της Ένωσης αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του συνόλου. Επίσης, οι κάτοικοι της ΕΕ πραγματοποιούν σχεδόν το 85% των τουριστικών διανυκτερεύσεών τους στο εσωτερικό της ΕΕ, με μόλις πάνω από 15% σε προορισμούς εκτός της ΕΕ. Παρά ταύτα, περισσότερα από 300 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην ΕΕ πραγματοποιήθηκαν το 2014 από επισκέπτες εκτός ΕΕ. Με 17,8% και 14,9% αντίστοιχα του συνόλου των διανυκτερεύσεων από μη κοινοτικούς τουρίστες στην ΕΕ το 2014, οι τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, ήταν οι κύριοι επισκέπτες από χώρες εκτός της ΕΕ, ενώ εκείνοι από την Κίνα (5,0%), την Ιαπωνία (3,7 %) και η Βραζιλία (2,5%) αντιπροσώπευσαν ποσοστό μικρότερο του 5% των διανυκτερεύσεων από μη κοινοτικούς τουρίστες. Κατά την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ έχει γνωρίσει σημαντική ανά-

(13,9%), την Ισπανία (13,5%) και τη Γαλλία (12,2%). Για τους Ρώ-

πτυξη ως τουριστικός προορισμός. Σε σύγκριση με το 2005, ο

σους επισκέπτες, οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της ΕΕ

τουρισμός εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΕΕ αυξήθηκε κατά

ήταν η Ισπανία (18,4%), η Ελλάδα (15,2%) και η Ιταλία (13,9%).

75% το 2014, ιδίως λόγω μιας «έκρηξης» του αριθμού των διανυ-

Οι τουρίστες από χώρες εκτός της ΕΕ ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί

κτερεύσεων τουριστών από την Κίνα (+ 282%), τη Ρωσία (+ 248%)

για την Κύπρος (το 40,3% του συνόλου των διανυκτερεύσεων

και τη Βραζιλία (215 %), ενώ η αύξηση ήταν πιο συγκρατημένη για

σε τουριστικά καταλύματα), τη Λετονία (31,2%), τη Βουλγαρία

τους τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες (+ 13%). Στην αντίπε-

(26,9%), τη Λιθουανία (24,2%), την Ελλάδα (24,0%) και την Τσεχική

ρα όχθη βρέθηκαν οι Ιάπωνες, καταγράφοντας μείωση 11%.

Δημοκρατία (21,2%). Αντίθετα, το ποσοστό αυτό ήταν κάτω από

Αντιπροσωπεύοντας το 17,5% του συνόλου των διανυκτερεύσε-

το 10% στην Πολωνία (5,7%), τη Ρουμανία (6,7%), την Ολλανδία

ων, η Ιταλία ήταν το 2014 ο κύριος προορισμός των μη κοινοτικών

(6,8%), τη Γερμανία (8,1%), τη Σλοβακία (8,6%), το Βέλγιο (9,8%)

επισκεπτών στην ΕΕ, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο

και τη Γαλλία (9,9 %). Τα αντίστοιχα μερίδια των ΗΠΑ,

Τουριστικές διανυκτερεύσεις στην ΕΕ από επιλεγμένες χώρες προέλευσης τουριστών εκτός της ΕΕ

της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας στην τουριστική δραστηριότητας της ΕΕ διαφέρουν από το ένα κράτος μέ-

60.000.000

United States

λος στο άλλο. Οι Ρώσοι τουρίστες, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύ-

50.000.000

Russia

ουν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο των μη κοινοτικών τουριστών

40.000.000

στην Κύπρο (72,8%), την Εσθονία (57,6%), τη Λετονία (48,4%) και τη

30.000.000

Φινλανδία (45,8%), ενώ για τους 20.000.000 China Japan

10.000.000

Brazil

Κινέζους τουρίστες καταγράφηκαν τα υψηλότερα μερίδια στο Λουξεμβούργο (13,8%), το Ηνωμένο Βασίλειο (7,5%), τη Γαλλία

0 2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

(7,2%), το Βέλγιο (6,9%) και τη Γερμανία (6,7%).

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Το μερίδιο επιλεγμένων χωρών εκτός ΕΕ στο σύνολο των διανυκτερεύσεων από μη Ευρωπαίους τουρίστες στην ΕΕ

20%

17,8% 20%

17,8%

14,9%

15%

14,9%

15%

10% 10%

5,0%

5%

0%

3,7%

5,0%

5%

3,7%

United States 0%

Russia

United States

China

Russia

Japan

China

2,5% 2,5%

Japan

Brazil

Brazil

These selected countries do not necessarily represent the non-Eu countries with the largest shares of nights spent in the EU.

eurostat eurostat

These selected countries do not necessarily represent the non-Eu countries with the largest shares of nights spent in the EU.

Το μερίδιο των μη Ευρωπαίων επισκεπτών στο σύνολο των τουριστικών διανυκτερεύσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ 40,3

Cyprus 31,2

Latvia 26,9

Bulgaria 24,2

Lithuania

24,0

Greece 21,2

Czech Republic 18,4

Estonia 16,7

Slovenia 15,2

Italy

15,2

Malta

14,8

Finland

14,7

United Kingdom

14,4

Hungary

14,4

Ireland 13,0

Denmark Austria

12,4

EU

12,3

Luxembourg

12,1

Sweden

12,0 11,7

Portugal

11,1

Croatia

11,0

Spain 9,9

France

9,8

Belgium 8,6

Slovakia

8,1

Germany 6,8

Netherlands

6,7

Romania 5,7

Poland 0

0

5

10

15

20

25

30

35

40

45

Βέλγιο: 2013 στοιχεία Ην. Βασίλειο: 2012 στοιχεία Ελλάδα: Ξενοδοχεία και κάμπινγκ μόνο

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέµα

Τουριστικές διανυκτερεύσεις από τουρίστες εκτός ΕΕ στην ΕΕ το 2014 Σύνολο διανυκτερεύσεων από τουρίστες εκτός Ε.Ε. E.E. 327.220 Belgioum 3.079 Bulgaria 5.846 Czech Republic 9.113 Denmark 3.847 Germany 29.870 Estonia 1.067 Ireland 4.191 Greece 18.124 Spain 44.239 France 39.966 Croatia 7.323 Italy 57.355 Cyprus 5.532 Latvia 1.297 Lithuania 1.567 Luxembourg 346 Hungary 3.760 Malta 1.332 Netherlands 6.752 Austria 13.655 Poland 3.782 Portugal 6.448 Romania 1.358 Slovenia 1.583 Slovakia 922 Finland 2.927 Sweden 6.292 United Kingdom 45.646

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνολικό µερίδιο αγοράς στην Ε.Ε. (%) Σύνολο 100,0 0,9 1,8 2,8 1,2 9,1 0,3 1,3 5,5 13,5 12,2 2,2 17,5 1,7 0,4 0,5 0,1 1,1 0,4 2,1 4,2 1,2 2,0 0,4 0,5 0,3 0,9 1,9 13,9

Of which: ΗΠΑ 100,0 1,2 0,2 1,8 0,8 8,8 0,1 4,0 2,5 9,1 14,8 1,1 20,6 0,1 0,1 0,1 0,1 1,0 0,1 3,0 2,5 0,9 1,5 0,3 0,2 0,1 0,4 0,9 23,6

Ρωσία 100,0 0,4 4,9 7,0 0,2 4,8 1,3 15,2 18,4 5,6 2,1 23,9 8,3 1,3 1,2 0,0 2,6 0,5 0,8 3,2 1,2 1,1 0,1 0,6 0, 2,7 0,4 2,6

Κίνα 100,0 1,3 0,2 2,1 1,0 12,3 0,1 2,4 6,5 17,6 0,7 21,4 0,1 0,2 0,1 0,3 1,0 0,1 2,5 4,1 0,5 1,5 0,2 0,2 0,1 0,9 1,2 21,0

Ιαπωνία 100,0 1,8 0,3 2,1 0,7 10,4 0,2 1,3 10,3 21,2 2,0 21,5 0,1 0,2 0,2 0,1 1,2 0,4 2,1 4,0 0,8 1,4 0,3 0,5 0,1 1,6 0,7 14,3

Βραζιλία 100,0 1,3 0,1 2,1 0,5 9,4 0,1 1,2 1,8 15,4 0,1 1,4 23,2 0,0 0,0 0,0 0,1 1,0 0,3 3,7 2,2 0,5 17,9 0,1 0,2 0,1 0,3 0,5 16,4


Θέµα

Ολοκληρώθηκε µε επιτυχία η καµπάνια Happening Now in South Aegean

#greeksummer, στα ψηφιακά µέσα

Στοχεύοντας στην αναθέρμανση του τουριστικού ρεύματος και την επέκταση των κρατήσεων από τα τέλη Αυγούστου και μετά, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Marketing Greece, εφάρμοσε και εξειδίκευσε την Εθνική Καμπάνια «Happening Now in Dodecanese #greeksummer» και «Happening Now in Cyclades #greeksummer», με κύριες και πιο σημαντικές αγορές στόχους τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία.

Η

τοπική καμπάνια είχε δυο κύριες θεματικές ενότητες,

Στο πλαίσιο της καμπάνιας υλοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο

Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και σταδιακή παρουσίαση

πλάνο ψηφιακής επικοινωνίας, digital campaign, το οποίο περι-

όλων των νησιών της ΠΝΑΙ. Ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2015

ελάμβανε προώθηση της καμπάνιας μέσω του discovergreece,

και ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, με συνολική διάρκεια

ως κύριο θέμα για όλη τη διάρκεια της καμπάνιας, προώθηση 84

8 εβδομάδες.

συνολικά posts μέσω social media εφαρμογών, digital banners,

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Θέµα

διαφημιστικές

ταινίες

και

αποστολή

newsletter. Η καμπάνια μέσα από χαρακτηριστικές εικόνες που προβάλουν το τουριστικό στοιχείο του Νοτίου Αιγαίου, παρουσίασε τις μοναδικές εκείνες στιγμές που προσφέρουν τα νησιά μας, το ελληνικό καλοκαίρι και η Ελλάδα εν γένει, προσκαλώντας τους επισκέπτες, να διαδώσουν μέσα από τα προσωπικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης την καμπάνια και να μοιραστούν τις στιγμές και τις εμπειρίες τους από το ελληνικό καλοκαίρι. Η απήχηση της καμπάνιας υπήρξε εντυπωσιακή, καθώς πέτυχε πάνω από 7.000.000 θεάσεις συνολικά αλλά και σημαντικά αποτελέσματα ανά προορισμό. Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού, κα. Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη, «η περιοχή μας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η μοναδική που κινήθηκε γρήγορα, έδρασε άμεσα και «έτρεξε» την καμπάνια που εξειδικεύτηκε για τα νησιά της περιφέρειάς μας. Η προβολή των νησιών μας μέσα από τη σύγχρονη αυτή καμπάνια στα social media και σε ψηφιακά μέσα, συνέβαλε αποτελεσματικά στο να τονωθεί το

Δημιουργία εικαστικών και visuals για social media,

ενδιαφέρον των τουριστών προς τους προορισμούς μας, αλλά

συνολικά παραγωγή 84 social media posts, ανά

και στην αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Ο Σε-

γεωγραφική περιοχή και ανά προορισμό/νησί.

πτέμβριος κατέγραψε την αύξηση αυτή και μάλιστα αγορές που

Δημιουργία αντίστοιχων κειμένων για social media posts

τους προηγούμενους μήνες είχαν σημειώσει απώλειες ή κυμάν-

για τα post τα οποία με ειδικό λογισμικό, ανάλογα με την

θηκαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, όπως της Αγγλίας της Γερ-

τοποθεσία του IP του υπολογιστή, εμφανίζονται αυτόματα

μανίας και της Γαλλίας, χώρες στις οποίες στόχευε η καμπάνια.

στην αντίστοιχη γλώσσα ( Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά ή

Επισημαίνεται ότι η καμπάνια «Happening Now in Greece #greeksummer», πάνω στην οποία εξειδικεύθηκε η καμπάνια

Γερμανικά).

Δημιουργία δύο video «Happening Now in Cyclades» και

για το Νότιο Αιγαίο, αποτελεί την καλοκαιρινή καμπάνια της

«Happening Now in Dodecanese» για την Περιφέρεια

Ελλάδας και ήταν πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού και

Νοτίου Αιγαίου (από πλάνα της Περιφέρειας, σε σενάριο και post production από Marketing Greece).

του ΕΟΤ με την υποστήριξη του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece, με στόχο την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής από

Προώθηση καμπάνιας στο σύνολο του περιεχομένου του Discovergreece.com

τις κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, όπως η Μ. Βρετανία,

- Top Story & Campaign of the Month, τέσσερις εβδομάδες

η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Σκανδιναβικές χώρες,.

Κυκλάδες και τέσσερις εβδομάδες Δωδεκάνησα για • Αναλυτικότερα η ανάπτυξη της τοπικής καμπάνιας για το Νότιο Αιγαίο περιλάμβανε:

Προσαρμογή του γενικού concept και περιεχομένου ανά

Αύγουστο & Σεπτέμβριο.

Προώθηση Video, μέσω Youtube.

Ψηφιακό πλάνο προώθησης στα social media (facebook,

γεωγραφική περιοχή, (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) και ανά προορισμό (π.χ. Happening Now in Rhodes), με ειδικά εικαστικά και ανάπτυξη δημιουργικών στοιχείων.

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

twitter, instagram)

Αποστολή δυο ενημερωτικών newsletter σε B2C και Β2Β βάση αποδεκτών.


Θέµα

«Μαύρη τρύπα» 350 εκατ. ευρώ στην οικονοµία από τα παράνοµα τουριστικά καταλύµατα Απώλεια 15.000 θέσεων εργασίας και 350 εκατ. ευρώ, σε έναν μόλις χρόνο, προκαλείται από τη λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, όπως προκύπτει από τη μελέτη για τη «Λειτουργία και επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», που διεξήγαγε η Grant Thornton, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας, εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ.

Η

φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύ-

τος αν φορολογούσε τα έσοδα των ιδιοκτητών των ακινήτων της

ματα προκαλεί την απώλεια 12 εκατ. διανυκτερεύσεων

οικονομίας διαμοιρασμού, όπως αντίστοιχα πράττει γενικά στα

από νόμιμες λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας, γεγονός που

εισοδήματα από ενοίκια.

σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία καταγράφουν 554 εκατ. ευρώ λιγότε-

Από την άλλη πλευρά η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρα-

ρα έσοδα από τη διαμονή, ενώ επιπλέον χάνονται 15.000 θέσεις

σμού στον ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα

εργασίας.

27 εκατ. ευρώ έως 28 εκατ. ευρώ ετησίως, ως αποτέλεσμα της

Η απουσία δυνατότητας φορολόγησης των εισοδημάτων των ιδι-

συμπληρωματικότητας που εκτιμάται ότι δημιουργεί η οικονομία

οκτητών που διαθέτουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες οικονο-

του διαμοιρασμού. Αν τώρα εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικο-

μίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια στο ελληνικό δημόσιο της

νομίας διαμοιρασμού μια αντίστοιχη φορολόγηση με εκείνη που

τάξεως των 260 εκατ. ευρώ έως 276 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

υπάρχει στα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα δημόσια έσοδα

Πρόκειται ουσιαστικά για το ύψος των εσόδων που θα είχε το κρά-

είναι δυνατό να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 322 εκατ. ευρώ έως

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Θέµα

353 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

ράνομων καταλυμάτων φιλοξενίας που πλήττει σοβαρά όχι μόνο

Όπως επισημαίνει η Grant Thornton στην έρευνα της, το μέγεθος

την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, αλλά ολόκληρη την

της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλά-

εθνική οικονομία.

δας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού,

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οικονομία διαμοιρασμού εκτιμάται πως

Έλενα Κουντουρά, ξεκαθάρισε ότι σκοπός είναι η πρόοδος και η

ασκεί πρόσθετες επιδράσεις στη λειτουργία των θεσμικών φο-

εξέλιξη, αλλά σε καμία περίπτωση η άναρχη ανάπτυξη. Τόνισε δε

ρέων, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο κοι-

την ανάγκη εφαρμογής μιας σειράς κανόνων που θα ρυθμίσουν

νωνικό-περιβαλλοντικό σύνολο. Όπως τονίζεται η απουσία ενός

το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, χωρίς ταυτόχρονα να χα-

κατάλληλου θεσμικού πλαισίου δεν οδηγεί τους ιδιοκτήτες των

θούν τα οφέλη που προκύπτουν για την τουριστική βιομηχανία

ακινήτων να ακολουθούν κάποια σχετική αδειοδοτική διαδικα-

και την εθνική οικονομία από τη λειτουργία της οικονομίας δια-

σία. Αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της τουριστικής αγοράς για το

μοιρασμού.

οποίο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το μέγεθος και το είδος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητη-

των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρουν. «Ως εκ τούτου θε-

ρίου της Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, αναφέρθηκε στη σκόπιμη

σμικοί φορείς όπως το υπουργείο Τουρισμού ή το ΞΕΕ δεν είναι

παραπλάνηση που προκαλεί ο όρος Sharing Economy, δεδομέ-

σε θέση να εκπληρώνουν πλήρως το ρόλο τους, καθώς ένα μέρος

νου ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εταιριών που πραγματοποιούν

της τουριστικής αγοράς βρίσκεται έξω από το πεδίο αρμοδιοτή-

τις ηλεκτρονικές κρατήσεις παράνομων τουριστικών καταλυμά-

των τους. Ζητήματα εγείρονται ακόμα σχετικά με την ποιότητα

των, παραδέχονται ότι το 75% της εν λόγω δραστηριότητάς τους

των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα καταλύματα της οικο-

είναι επαγγελματική και το 25% διαμοιρασμός. Το ΞΕΕ υπολογίζει

νομίας διαμοιρασμού, λόγω π.χ. έκθεσης σε συνθήκες διαμονής

ότι το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας κυμαίνεται στο 90% -

που δεν διασφαλίζουν την προσωπική ασφάλεια και τη δημόσια

10%. «Sharing λοιπόν δεν είναι. Ούτε διαμοιράζεται κάτι, καθόσον

υγεία, ενώ παράλληλα δύναται να προκύψουν και θέματα δημό-

όλες οι υπηρεσίες πληρώνονται και με το παραπάνω! Economy

σιας ασφάλειας καθόσον δεν καταγράφονται τα στοιχεία των επι-

όμως είναι και μάλιστα μεγάλη, καθώς, όπως προκύπτει από την

σκεπτών. Η παροχή υποβαθμισμένων τουριστικών υπηρεσιών θα

έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα, είχε στη χώρα μας τζίρο, το

επιδράσει αρνητικά στη συνολική προβολή του τουριστικού προ-

2014, πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Μια παράνομη οικονομία, που αν-

ϊόντος της χώρας, βλάπτοντας το σύνολο των επαγγελματιών του

θεί σε μία γκρίζα ζώνη, στερώντας σημαντικά έσοδα από το κρά-

κλάδου», επισημαίνει η μελέτη της Grant Thornton.

τος και δουλειές από τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση

Μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων

Έλληνες», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

της μελέτης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

Καταγράφοντας τις πρωτοβουλίες του ΞΕΕ για την ανάδειξη του

Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε την εφαρμογή ρυθμιστικών

εν λόγω θέματος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε: «Πριν

παρεμβάσεων προκειμένου να περιοριστεί η λειτουργία των πα-

τρία χρόνια, λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που ελάμβανε η

1

2 1. Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης. 2. Άποψη από την κατάμεστη αίθουσα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μελέτης για την επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο.

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Απώλειες λόγω υποκατάστασης στη διαµονή Άµεση µέθοδος Σύνολο τουριστικής δαπάνης οικονοµίας διαµοιρασµού 1.377 ∆απάνη οικονοµίας διαµοιρασµού για διαµονή 840 Υποκατάστατο µέρος για διαµονή (70% δαπάνης) 588 Συµπληρωµατικό µέρος για διαµονή (30% δαπάνης) 252 Αναλογών ΦΠΑ διαµονής 60 Αναλογούντα δηµοτικά τέλη και τέλη παρεπιδηµούντων 5 ∆ιαφυγόντα έσοδα ξενοδοχειακών καταλυµάτων 523 Χαµένες θέσεις εργασίας 15 χιλ. ∆ιαφυγούσες ασφαλιστικές εισφορές 22 Αναλογών φόρος εισοδήµατος ξενοδοχειακών καταλυµάτων 97 Παράµετροι (σε εκ. €)

Συνολική δυνητική απώλεια δηµοσίων εσόδων (ΦΠΑ, δηµοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές) λόγω υποκατάστασης στη διαµονή

184

Έµµεση µέθοδος 1.460 891 624 267 63 6 555 15 χιλ. 24 103

195

σχετική δραστηριότητα, εκπονήσαμε ένα συνεκτικό σχέδιο ολοκληρωμένης αντιμετώπισης». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό: Πρώτον, αναδείχθηκε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2012 στη Γενική Συνέλευση της HOTREC στην Αθήνα, το ΞΕΕ, ενέταξε το θέμα στην ατζέντα των προβλημάτων προς αντιμετώπιση. Ταυτόχρονα, σε εγχώριο επίπεδο, δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο Παραπλανητικής Διαδικτυακής Διαφήμισης (ΠΠΔΔ) για την παρακολούθηση της αγοράς και προώθηση στις εποπτικές αρχές των καταγγελιών. ∆εύτερον, το 2014 ανατέθηκε από το Επιμελητήριο μελέτη για την καταγραφή του φαινομένου, τις τάσεις που διαμορφώνονται και τις διεθνείς πρακτικές αντιμετώπισής του. Ήταν η πρώτη μελέτη του είδους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τρίτον, το ΞΕΕ, προχώρησε σε έναν κύκλο ενημέρωσης όλων των αρμοδίων κυβερνητικών και κρατικών φορέων για την διάσταση και το εύρος του προβλήματος. Τέταρτον, το ΞΕΕ, ανέθεσε σε μία διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρία, στην Grant Thornton, τη μελέτη επιπτώσεων. Μια μελέτη επιστημονικά άρτια που υπολογίζει τις επιπτώσεις του φαινομένου στην οικονομία και στην ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Η μελέτη αυτή τεκμηριώνει με στοιχεία το μέγεθος των απωλειών που υφίσταται η ελληνική οικονομία από την ονομαζόμενη sharing economy και καταρρίπτει δύο μύθους για τα παράνομα ενοικιαζόμενα καταλύματα: Α. Πρώτος µύθος, ότι δήθεν δεν υποκαθιστούν τα νόμιμα καταλύματα, αλλά τα συμπληρώνουν. Η αλήθεια είναι ότι τα υποκαθιστούν τουλάχιστον σε ποσοστό 70%. Β. ∆εύτερος µύθος, ότι συνεισφέρουν στην απασχόληση. Αντιθέτως στερούν 15.000 ζωτικές θέσεις εργασίας τον χρόνο και συμβάλλουν στην αδήλωτη εργασία και στην εισφοροδιαφυγή, σε μια στιγμή που αναζητούμε ως χώρα, επιτακτικά, ισοδύναμα για να μην συμπιέσουμε και άλλο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Θέµα

Στις φθηνότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης τον Οκτώβριο η Αθήνα Ανάμεσα στις οικονομικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ως προς το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο, παραμένει η Αθήνα τον Οκτώβριο, με τη μέση τιμή δωματίου να διαμορφώνεται στα 114 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αυξημένη κατά 9,6% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από τη μηχανή αναζήτησης ξενοδοχειακών τιμών trivago.

Η

μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρείται στα ξενοδο-

ων του Λονδίνου. Μεταξύ των οικονομικότερων, αλλά και ακό-

χεία της ισπανικής πρωτεύουσας, τόσο σε μηνιαία όσο

μη πιο οικονομικά προσιτών τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία

και σε ετήσια βάση σύγκρισης με τη μέση τιμή στη Μαδρίτη να

βάση, φαίνεται να είναι τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης,

βρίσκεται στα 146 ευρώ για τον φετινό Οκτώβριο. Αντίθετα,

με τιμές μειωμένες κατά 14% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του

πολύ μικρή μεταβολή φαίνεται να έχουν οι ξενοδοχειακές τιμές

2014.

της Ρώμης, έχοντας αυξηθεί κατά 1%, τόσο σε σύγκριση με τον

Ανταγωνιστικές είναι και οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων σε

ίδιο μήνα πέρυσι, όσο και βάσει του Σεπτέμβρη που πέρασε.

επίπεδο χώρας, καθώς, συγκρίνοντας τις μέσες ξενοδοχειακές

Μεταξύ των προορισμών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα,

τιμές μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Κροατίας, Ιταλίας, Ισπανίας και

ο ακριβότερος συνεχίζει να είναι το Μονακό, ενώ αρκετά υψη-

Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος φαίνεται να διατη-

λότερες, κατά 14% φαίνεται να είναι και οι τιμές των ξενοδοχεί-

ρούν τις τιμές τους σε χαμηλά επίπεδα, με μέση ξενοδοχειακή

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι µέσες τιµές 15 από τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάστηκαν Πόλη Μονακό Λονδίνο Βέρνη Παρίσι Άµστερνταµ Κοπεγχάγη Ρώµη Στοκχόλµη Όσλο Μαδρίτη Βιέννη Βρυξέλλες Βερολίνο Αθήνα Κωνσταντινούπολη

Οκτώβριος Σεπτέµβριος Οκτώβριος Μηνιαία Ετήσια 2014 2015 2015 Μεταβολή Μεταβολή 328 € 225 € 197 € 221 € 179 € 145 € 161 € 157 € 163 € 116 € 136 € 123 € 104 € 104 € 126 €

369 € 259 € 224 € 209 € 213 € 185 € 161 € 184 € 158 € 120 € 149 € 142 € 136 € 127 € 116 €

316 € 256 € 209 € 194 € 183 € 167 € 163 € 161 € 148 € 146 € 135 € 132 € 114 € 114 € 108 €

-14% -1% -7% -7% -14% -10% 1% -13% -6% 22% -9% -7% -16% -10% -7%

-4% 14% 6% -12% 2% 15% 1% 3% -9% 26% -1% 7% 10% 10% -14%

Οι µέσες τιµές σε επίπεδο χώρας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ανταγωνιστικότερες προς αυτές αγορές Πόλη τιμή στα 100 και στα 98 ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας μείωση τόσο σε μηνιαίο, όσο και σε ετήσιο επίπεδο.

Μεγάλες αυξήσεις τιμών σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα Σε επίπεδο χώρας, πτωτικά διαμορφώνονται οι τιμές των ξενοδοχείων σε Μύκονο και Σαντορίνη, με την πρώτη ωστόσο να έχει κατά 8% υψηλότερες τιμές συγκρι-

Κροατία Κύπρος Ελλάδα Ιταλία Ισπανία Τουρκία

Πόλη

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το ότι η μέση ξενοδοχειακή

Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα Ναύπλιο Πάργα Σαντορίνη Μύκονος Ηράκλειο Χανιά Σπάρτη Ιωάννινα

λου συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκε κατά 19% από πέρυσι. Σημαντική, ακόμη, είναι και η αύξηση των τιμών στα Ιωάννινα σε ετήσια βάση, κατά 31%.

91 € 110 € 101 € 133 € 106 € 117 €

118 € 106 € 125 € 159 € 134 € 118 €

98 € 98 € 100 € 164 € 133 € 107 €

-17% -8% -20% 3% -1% -9%

8% -11% -1% 23% 25% -9%

Οι κυριότερες µεταβολές στις µέσες ξενοδοχειακές τιµές ελληνικών προορισµών για τον Οκτώβριο

τικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. τιμή της Θεσσαλονίκης παρότι δε μεταβλήθηκε καθό-

Οκτώβριος Σεπτέµβριος Οκτώβριος Μηνιαία Ετήσια 2014 2015 2015 Μεταβολή Μεταβολή

Οκτώβριος Σεπτέµβριος Οκτώβριος Μηνιαία Ετήσια 2014 2015 2015 Μεταβολή Μεταβολή 104 € 77 € 65 € 92 € 57 € 193 € 138 € 77 € 73 € 82 € 70 €

127 € 92 € 79 € 89 € 63 € 248 € 226 € 93 € 99 € 87 € 90 €

114 € 92 € 68 € 84 € 54 € 165 € 149 € 82 € 83 € 81 € 92 €

-10% 0% -14% -6% -14% -33% -34% -12% -16% -7% 2%

10% 19% 5% -9% -5% -15% 8% 6% 14% -1% 31%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Επιχειρηµατικά

Άνοιξε το Avenue Bistro & Bar στο Metropolitan Άνοιξε τις πόρτες του πανέτοιμο να φιλοξενήσει τους εκλεκτούς του πελάτες το Avenue Bistro & Bar του ξενοδοχείου Metropolitan, στο οποίο ο παγκοσμίου φήμης Chef Michel Roux δημιουργεί πιάτα συνδυάζοντας κλασικές γαλλικές γεύσεις, παρασκευασμένες με φρέσκα υλικά της ελληνικής φύσης. Στην ανοικτή κουζίνα του με την παραδοσιακή rôtisserie, ο chef Ηλίας Καριώτογλου σας περιμένει για να σας ξεναγήσει στις gourmet γεύσεις αλλά και στα χειροποίητα γλυκά και παγωτά. Δοκιμάστε τα νέα πιάτα όπως: ριζότο χταποδιού αρωματισμένο με Pernod, φινόκιο και κρέμα καπνιστού χελιού, ή κλασική Bouillabaisse με ραβιόλι και μους σολομού για ορεκτικά και από τα κυρίως πιάτα, côte de boeuf με πατάτες fondant και σάλτσα béarnaise ή κοτοπουλάκι (poussin) ψημένο στη rôtisserie, συνοδευόμενo από νιόκι πατάτας, τομάτα κονφί και σάλτσα diable. Την γευστική εμπειρία συμπληρώνουν οι επιλεγμένες ετικέτες κρασιών που σερβίρονται και σε ποτήρι. Γεύση, περιβάλλον, απόλαυση, εξυπηρέτηση και προσιτές τιμές αποτελούν τους λόγους που καθιέρωσαν το Avenue Bistro & Bar ως μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση εξόδου. Ανοικτό Τρίτη έως Σάββατο 19:00 - 23:30

Με τη συνεργασία του New York College το 2o Digital Universe Το Techmaniacs.gr και το Gamespace.gr σε συνεργασία με το New York College, διοργάνωσαν το 2o Digital Universe, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις του New York College, στην Καλλιθέα. Η προσέλευση ξεπέρασε τα 5.500 άτομα, δημιουργώντας, για μια ακόμα φορά, τη μεγαλύτερη παρέα Τεχνολογίας και Gaming. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από ακαδημαϊκούς, δημιουργούς και διαχειριστές ιστοσελίδων (GameWorld.gr, Pentakill.gr, Alt-Tab.gr, Lob.gr, RetroComputers.gr, Greek Otaku Radio), εκπροσώπους οργανισμών από τον χώρο των eSports (On Top, Esports.gr, Elysium Gaming, GG, Team Refuse), YouTubers (Zok, OldSchool, Zeroland, Captain Panez, Hacki Pixel, Baze, DRAGOMAN, 3Kgamer, Rebellgames, BilYolo, KLA Gaming, Ranting Greek Gamer), στελέχη εταιριών (Viruallity, Tenebra Studios) και τον Special Guest, Αλέξανδρο Κοντοπίδη. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις νέες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, να παρακολουθήσουν την προσπάθεια για την κατάρριψη ενός παγκόσμιου ρεκόρ Overclocking, από την ομάδα Kronos Pro OC, να περιηγηθούν στην έκθεση των RetroComputers.gr και να μάθουν να φτιάχνουν τις δικές τους στολές μέσω του Cosplay WorkShop.

Διαθέσιμες προς πώληση οι πτήσεις της Delta Air Lines για το 2016 Οι απευθείας πτήσεις της Delta Air Lines (NYSE: DAL) που θα πραγματοποιούνται δύο φορές την ημέρα μεταξύ Αθήνας και Νέας ΥόρκηςJFK, το καλοκαίρι του 2016, είναι ήδη διαθέσιμες προς πώληση. Οι πτήσεις που θα ξεκινήσουν στις 27 Μαρτίου 2016, πέντε φορές την εβδομάδα, θα γίνουν καθημερινές από τις 24 Μαΐου 2016 και θα εκτελούνται από αεροσκάφος τύπου Airbus A330-300 με 292 θέσεις. Από τις 27 Μαΐου 2014, θα προστεθεί μια επιπλέον πτήση η οποία θα πραγματοποιείται επίσης σε καθημερινή βάση, με αεροσκάφος τύπου Boeing 767-400 με 245 θέσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων σε 14. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η Delta θα προσφέρει πάνω από 7.500 εβδομαδιαίες θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Όλα τα δρομολόγια από την Αθήνα θα πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με τις συνεργαζόμενες εταιρίες Air France-KLM και Alitalia. «Η επένδυσή μας στον κόμβο μας της Νέας Υόρκης-JFK σημαίνει ότι προσφέρουμε μεγαλύτερη δυνατότητα ανταποκρίσεων στους επιβάτες που ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ και σε μετέπειτα προορισμούς», δήλωσε ο Nat Pieper, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Delta για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Olive Garden Bar & Restaurant: «Ανανεωμένη» η πιο όμορφη βεράντα της πόλης Ανανεωμένο επέστρεψε το Olive Garden Bar & Restaurant, το πιο must σημείο συνάντησης και γαστριμαργικών απολαύσεων, στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, με την πιο όμορφη βεράντα της πόλης. Έχοντας ως βασικό στοιχείο το λευκό μάρμαρο Διονύσου, η ανακαινισμένη βεράντα του Olive Garden, χαρίζει μία ευρύτερη οπτική θέα της Αθήνας με «πρωταγωνιστές» τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον λόφο του Λυκαβηττού. Oι γαστρονομικές προτάσεις του Executive Chef του ξενοδοχείου, Χρήστου Τζιλήρα, συμπληρώνουν το πάζλ της avant-garde αισθητικής, ικανοποιώντας και τα πιο απαιτητικά γούστα. Το μενού του Olive Garden βασίζεται εξ ολοκλήρου σε φρέσκα προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσεκτικά επιλεγμένα, δημιουργώντας μία πανδαισία γεύσεων και εικόνων. Το μοναδικής αισθητικής bar που έχει δημιουργηθεί, προσφέρει σε μια hip & chic ατμόσφαιρα εμπνευσμένα και απολαυστικά cocktails, συνδυασμένα με ποιοτική μουσική και μαγευτική θέα.

Η SEAJETS δίνει το όνομά της στο Ράλλυ Ακρόπολις Στη χορηγία του Ράλλυ Ακρόπολις, μιας από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως, προχώρησε η εταιρία SEAJETS, προάγοντας την Ελλάδα και το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε όλο τον κόσμο, με δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Η εταιρία ανέλαβε τον ρόλο του μεγάλου χορηγού του αγώνα, που διεξήχθη το διήμερο 10 & 11 Οκτωβρίου στη χώρα μας και ο οποίος για φέτος αλλά και για το 2016 θα ονομάζεται SEAJETS Ράλλυ Ακρόπολις. Με αυτό τον τρόπο ενώνεται η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα εταιρία ταχύπλοων στον κόσμο, με έναν από τους κλασικότερους αγώνες ράλλυ παγκοσμίως. Μέσω του αγώνα, η SEAJETS κλήρωσε χιλιάδες εισιτήρια σε επισκέπτες αλλά και φίλους του Ράλλυ Ακρόπολις, τόσο στις εγκαταστάσεις του αγώνα όσο και μέσω κοινωνικών δικτύων, και προέβαλε εικόνες της Ελλάδας και των ελληνικών νησιών στο εξωτερικό, προωθώντας με δημιουργικό τρόπο το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το SEAJETS Ράλλυ Ακρόπολις μεταδίδεται τηλεοπτικά σε 160 χώρες, ενώ καλύπτεται από πλήθος Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων. Η SEAJETS προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό, παρέχοντας θαλάσσιες μετακινήσεις αξιόπιστα και με ασφάλεια, με περισσότερες από 140 συνδέσεις από Πειραιά, Ραφήνα και Κρήτη για τις Κυκλάδες.

Υποψήφιος για το βραβείο Quality Leader of the Year 2015 ο Κωνσταντίνος Δεδριζιώτης Στη λίστα των υποψηφίων για τον τίτλο του Έλληνα Quality Leader of the Year 2015 από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), έχει προταθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KSD, Κωνσταντίνος Δεριζιώτης. Η συγκεκριμένη βράβευση θα πραγματοποιηθεί από την ΕΕΔΕ για 14η συνεχή χρονιά και το βραβείο θα απονεμηθεί την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ «Γ. Κοντογεώργης», στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Επιχειρηματική Αριστεία, «ΑΡΙΣΤΕΙΑ 2015». Οι προτάσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται από ευρύτατο και πολυάριθμο σώμα (προτείνοντες), αποτελούμενο από: εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, ακαδημαϊκούς, συμβούλους ποιότητας, εκπροσώπους των φορέων πιστοποίησης, επικεφαλής των επιμελητηρίων στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και όλους τους ανακηρυχθέντες Quality Leaders. Μιλώντας σχετικά ο κ. Δεριζιώτης λέει: «Η εμπειρία από τη διαδικασία, που είναι μακρά, αλλά και η προεπιλογή αυτή καθ’ εαυτή, είναι μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά. Και βέβαια επειδή ότι έχουμε πετύχει 21 χρόνια τώρα, οφείλεται πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους της KSD, θέλω επίσης να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα, όλους».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49ΙΤΑΛΙΚΟ

 7 ημέρες

οδικ

ΠΑΝΟΡΑ

Kαλοκ

ΑNKOΝΑ ώς - ακτο - ΒΕΝΕ ΤΙΑ - ΦΛΩ πλοϊκώς ΡΕΝΤΙΑ Τιμή ανά - ΒΑΤΙΚΑΝ άτομο Ο - ΡΩΜ από 495 1η ημ: Η - ΠΟΜ € ΒενετίαΑναχώρηση ΠΗΙΑ ΜΠΑΡΙ πόλης) (περιήγηση)- Εν πλω - 2η - Ρώμ - Πομπηία η - 5η - 4η ημ: Βενεημ: Αγκώνα ημ: - Βενε τία - Μπά τία - 3η ρι - Εν Ρώμη (περιήγη- Φλωρεντ ημ: πλω ία 7η ημ: ση πόλης) (περιήγηση Εν πλω - 6η ημ: - Επισ  τροφή. Ρώμη

ΚΩΝΣΤΑ

ΜΑ

ΝΤΙΝΟ

7 ημέρες

ΥΠΟΛΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤ οδικώς ΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΡΟΙΑ - ΠΡΟΥ ΣΑ - ΣΜΥΡ ΝΗ - ΕΦΕΣ Τιμή ανά ΟΣ - ΠΕΡΓ άτομο ΑΜΟΣ από 339 1η ημ ΑÚΒΑΛΙ : € Kων/πολΑθήνα - Λαμ πολη - η (προαιρε ία - Βόλος Σμύρνη 4η ημ: Kων τική στην ΠρίγΘεσ/νίκη σταντινο Κων/πολ - 7η ημ: - Έφεσος ύπολη κιπο) - 3η η - 2η - Αθήνα. Τσανάκαλε Κουσάντασι - Προύσα ημ: Κωνσταν ημ: - Σμύρ - Θεσσαλο - 6η ημ: νη - 5η τινούΣμύρ νίκη Λάρισα νη - Τσανάκαημ: - Βόλο λε ς - Λαμ  ία

Τιμή ανά

ΣΙΚΕΛΙΑοδικ

ΜΕΓΑΛΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΡΣΙΚΗ

ημέρες

Τιμή ανά

αεροπο

άτομ

ρικώς

Strato

ΙΑΣ

ώς - ακτο ΜΠΑΡΙ - ΤΑΡΑ πλοϊκώς ΝΤΟ - ΜΕΣ - ΜΟΝΡΕΑΛ ΙΝΑ - ΤΙΝ∆ Ε Τιμή ανά - ΑΚΡΑΓΑΣ - ΣΥΡΑ ΑΡΗ άτομο ΚΟΥΣΑ - ΚΕΦΑΛΙ∆ΙΟΝ από 639 - ΚΑΤΑ 1η ημ: ΝΙΑ - ΑΙΤΝ- ΠΑΛΕΡΜΟ € - Μεσ Αναχώρηση Α - ΤΑΟΡ ίνα ΜΙΝΑ νια/Ακράγ - Κατάνια - Εν πλω - 2η (Αίτνα-Τα αντα - 5η - 3η ημ: Κατά ημ: Μπάρι/Μ νια/Παλέρ πρίντεζι ορμίνα) ημ: Κατά - Μπά νια/Σ - Τάρα μο ρι/Μπρίν - 7η ημ Κατά υρακούσες - 4η ημ: Κατά ντο τεζι Εν πλω νια - Μεσ ίνα - 6η ημ: Κατά - 8η ημ: Εν πλω Ρήγιο - Τάρα νια  - Επισ τροφή. ντο 7

Τμήμα

lu xu ry

m ee ts

sim pl ici

ty ...

s Vassi

Αθήνα

tel

Parthen

on Ho

Αθήνα

Achaia

Πάτρα

Patras

Πάτρα

Smart

Malac

Ερέτρια

Galaxy

Καβάλα

tel

Beach

onda Be

Hotel

ΡΩΜΗ

tel Τιμή ανά

dros Ho

Αθήνα

Hotel

Ο

άτομ

/ 4, 5 ημέ

ρες

/ 4, 5,

* * άτομ ***

6 ημέρες

Millenn

ium Πρ οορι

σµοί

αερ

οπορικώ ο από 1η ημ: 489 € ς - 3η ημ:Πτήση για Ρώμ αιρετική Προαιρετική η, ξενάγηση πόλη - 6η ημ: Νάπολη, Πομεκδρομή για Φλω ς - 2η ημ: Πτήση πηία Bατικανό ρεντ επιστροφ - 5η ημ: Ρώμη, ία - 4η ημ: ής. Προ ημέρα ελεύθερη-

****

* * **

Hotel

αίρι στ ο ΕΞΩΤΕ ΡΙΚΟ - DISNEY

ο από αεροπο 1η ημ: 425 ρικώς ΒρετανιΠτήση για Λονδ € Γουίνσδοκού Μουσείο ίνο, ξενά εκδρομή ρ-κρουαζ υ - 2η ημ: γηση πόλης στην Οξφ ιέρα στον Ελεύθερη & επίσκεψη Τάμε - 3η όρδη, Στράτφορση - 4η ημ: ημ: Πύργος ντ - Πτήσ Προαιρε τική η επισ τροφής. 

likos Ho

Alexan

ο από Εκδηλώ 1η ημ: 1.090 σεων € - Αιάκ Mιλάνο - Γένο ειο Δο ρυλ - 4η ημ: - 3η ημ: Αιάκβα - 2η ημ: αίο υ 10- Αιάκ Αιάκειο - Σαρ ειο - Κόρ Γένοβα -115 12 Λιβόρνο ειο 21 Μπα Aιάκειο - 5η ημ: Αιάκτένε - Μποτε - Αιάκειο .στιά (περ - Πλ Μα - Γένο νιφά βα -7η ειο - Καρζές τσιο (προ ιήγηση πόλη βίλη ημ: Γένο αιρε - Κάλβι ς) βα - Μιλά - Αιάκ τική εκδρΑθή  ομή) να ειο - 6η νο Τηλ . 210 - Πτήσ : ημ:   η επισ640  0 720  τροφής. Fax 210        640 0          750  e s, a 7  .   , s a l i  ,  @, r   :  o t  e l . g   w w r     w .   a r    o   . i t e l .  g  . r ,         . 

... w he n

άτομ

ΛΟΝΔΙΝ

οδικώς ΜΑ ΔΑΛΜ - ακτο ΑΤ

ΒΕΝΕΤIΑ πλοϊκώς - ΜOΣΤΑΡ- ΤΕΡΓEΣΤΗ - ΝΤΟΥΜΠ - ΟΠAΤΙΑ ΡΙEΚΑ ΡOΒΝΙΚ Τιμή ανά - ΤIΡΑΝΑ - ΛIΜΝΕΣ ΠΛIΤ άτομο ΒΙΤΣΕ από 619 1η ημ: ΣΠΛIΤ € ΑδριατικΑναχώρηση - Λίμν ή) - 3η ημ: - Εν πλω - 2η ες - Μόσ Πλίτβιτσε Βενετία - Οπά ημ: Εν πλω ταρ πόλης) - Ντουμπρ- Μπίογκραντ τια - 4η ημ: (κρουαζιέρα Τίρανα - 7η ημ: Ντουόβνικ - 6η - 5η ημ: Μπί Οπάτια - Ριέκστην ημ: Nτου - 8η ημ: ογκρ μπρ μπρόβνι αντ - Σπλα Τίρανα-Θ όβνικ (Κότ ίτ κ (περ εσ/νίκη ορ, Ρισά ιήγηση ν, - 9η ημ: Χέρτ Θεσ/νίκη σεγκ Νόβ  ι) - Επισ τροφή. 8

ημέρες

Τιμή ανά

- ΣΜΥΡ ΝΗ

ΠΑΝΟΡΑ

9 ημέρες

ΠΑΡΙΣΙ

ο από / 4, 5, 6 1η ημ: 519 € ημέρες 3η ημ: Πτήση για Παρ αεροπο ρικώς - 4η ημ:Βερσαλλίες ίσι - 2η ημ: πάρκο Disneyland - προαιρετική Λούβρο-περ Αστερίξ - 5η ιήγη κρου - 6η ημ: ημ: προαιρε αζιέρα στο ση πόλης Πτήση τική επιστροφ εκδρομή Σηκουάνα στο ής.

ΒΑΡΚΕΛ

Τιμή ανά

άτομο

ΩΝΗ / 5

από

1η ημ: 440 *αιρε * τικά * Πτήσ * η για Βαρ €

ημέρες

αεροπο

ρικώς

ημέρα Montserrat, κελώνη, ξενά γηση - Φιγκ - 4η ημ: Προ Οινοποιείο έρες αιρετική Torres πόλης - 2η Πτήση επιστροφξενάγηση - 3η ημ: Ελεύ ημ: Προπόλης ής. - 5η ημ:θερη Χιρόνα

***

ach HoΑΓ tel ΓΛΙΑ

* * * - ΣΚΩΤ ΙΑ

Τιμή ανά

άτομο

/7

ημέρες από 1.09 1η ημ: αεροπο 0€ ημ: ΈξεΛονδίνο - Σόλζ ρικώς τερ - Τίντ μπερι - Κάερλεο - Στόο αγκελ ν- 3η ημ: υνχεντζ - Μπρ - Έξετερ έκον Αββαείο Γουίνσδο Μπίκονς Τίντερν Έξετερ - Γκλά - 2η προαιρε ρ - Λονδίνο - Κάρντιφ Κάρντιφ - 4η στονμπερ - 5η ημ: ι ημ: - Πτήσ τικός νυχτ - 6η ημ: Λονδ Κάρντιφ Κάρντιφ εριν η επισ - Μπα τροφής. ός γύρος ίνο, ξενά θγηση πόλης - 7η ημ: πόλης, Λονδίνο  ΝΙΚΑΙΑ - ΚΑΝΝ /7 - ΣΑΝ ΤΡΟΠ ΕΣ - ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ ημέρες αερ Ε - ΜΟΝΑΚΟ οπο Τιμή ανά - ΣΑΝ ΡΕΜΟρικώς άτομο - ΜΙΛΑΝΟ από 895 1η ημ: Μιλάνο € Κάννες - 2η ημ: Μιλά - Μου - Σαν Πωλ σείο αρω Ντε Βανς νο - Σαν Ρέμο 6η ημ: - Κάνν Κάννες μάτων - Μον - Νίκαια Μιλάνο - Σαν Τροπ ακό - 5η Βιλ Φρα ες - 3η ημ: νς - 4η - Πτήσ ημ: έ - Πορ η επισ τ ΓκριμόΚάννες - Μασ ημ: Κάννες τροφής. σαλί - 7η ημ:  Kάννες α    :                  .     ,  , 3, , ,  :  ,              .          .     ,     . 

ΚΥΑΝΗ

ΑΚΤΗ

«Η πολυτέ λεια δεν είν αι

             . . ,                , .   .                                   ,                         .                ..                    :                            .                      .    ..  









OU

Eνοικαζ

πλισμός

Ιωάννη

νος Πωπουλος λήσεω ν

Υπεύθυ

Αγν ώστ ου Τηλ . 210 Στρ ατιώ τη 57 • Fax: 210 9563 748, 210 Καλ λιθ έα • Αθή να 9563 710 9563 396 • 176 • Email: • Κιν 73 nikosd@ hol.gr • ww . 6977 634379 w.xeniah ellas.gr

Fanis St

Executi

athogi

ve Ma

nager

όµενα ∆ω Rooms µάτια to let

Παραλία Λουτρ. Θε ρµής 81 Τηλ. 22 510. 712 1 00 Μυτιλήν 17, 22 η Κιν. 69 510. 71145 3. 646. 2683 e-mail. akrogiali atherm i@yaho o.gr

s Αντωνό

Α" κρογιαλ

Καλοκ

αίρι 2

010

Moíáäéêïß ðñïïñé óìïß όλο τον χρόνο

P

GR

ιακός Εξο

πλέον ακριβή »

GR

Ξενοδοχε



OU

P

ιά"

annopo

ulos

Lagana s, Tel.: (+3 GR-291 00 Zakynt 0) 26950 hos e-mail: manag 52310-4, Fax er@zan Athens (+30) tep Offi Tel.: (+3 ce: 1 Omirou arkhotels.gr 26950 51949 0) 210 934346 Str., Nea Sm 8, Fax yrn (+30) 210 i, GR-17121 Athens 935651 2

(ΣΕΡ

POO L B AR ΤΑΙ SNA ΑΠΟ ΤΙΣ CK 13:0 0 ΜΕ

ΒΙΡΕ

ΧΡΙ

ΤΙΣ

19:0 ΣΑΛ ● �Τ� 0) �Α ΤΑ ΑΤΕ Σ �Ε ��� �Α� Α�η Ε��Α , Αγγ ��, ��Ε ��� Λ�� η �� � �Α� ΣΑΛ φΕΤ Α...��� �� ��Λ ΑΤΑ �Ε ��Τ �Α� ...... ...... Τ� ΕΛ� �Α� ΑΣ�� ��� ...12 ,00€ ΑΣ, �Εζ ● Α�θ �Λ� Α�Α �Τ� Α�Α �Ε� ...... ...... �� ��� ● Σ�� �� �Α� �Τη Τ�� �Σ ...... 13,0 ��� �� ���� ��� ��� ΣΑΛ ΑΤΑ �Α� 0€ ����� �Ε ���� ��� ��Σ Τ�Σ �Τ� ��� ���� Τ�� �Α ΤΑΣ �Ε ΣΑΛ ��� ��Σ �Ε �Τ� ...... ...... �� ΤΣΑ ● Σ�Λ �ΕΛ ...... 14,0 �Α ΤΑ �� �Σ ��� �� ��� 0€ Α�η ��� ��� ��� ...... θ�� “�� ��� ��� ...... ...... & �� ��� �� �ΣΤ Α��� 14,0 0€ ΑΣ. ...... ��Ε ...... .....1 ● ��Λ �Τ� 4,00 € Α�� �Α B�� �� �Α� Α �ΕΛ �Τζ Α�Α ΣΑΛ ΤΣΑ Σ γΕ� �Τ� ● �ΤΑ �Α ΤΑΣ �ΣΤΑ �Ε �Α� ��� Α�η ...... ...... Τ�� ��� � ��� , ξ�� �, ��� ● �ΑΛ ...... 12,0 � �Α� �� �Ε θ�� Α� Α�Α ΕΛ� ΕΣ�� 0€ ΕΣ, Α�� ��Α ...... ...... ● ��� Τηγ Α�� Α�Τ ...... 16,5 ��Ε Σ �Ε γΛ� ΤΑ ΤΑ. ...... 0€ φΤΕ ��� ...... .....1 ��ξ ��η γΕΣ 5,50 € ● ��� ΣΑΛ ΤΣΑ ......��Τ ��� ���� �Α� �� γΕ� ...... ...... �Λ� � ΣΑΛ �ΣΤΑ ΤΣΑ 13,0 0€ �Α �γ� �Ε ��Τ ● �ΑΤ ��� �... ...... ΕΛΑ ΑΤΕ ��Λ Α�� Σ ��� “�� ...... ...13 �Λ� ��� ���� ● �� � �Α� ��� ��Ε ,00€ Ε �Α ΕΛΕ ΤΑ Σ�� γ�� ��� ΤηΣ ...... ...... �Εζ Α Α�Ε Σ�Ε ...... 10,0 �ΑΣ ΣΑΣ 0€ ...... ...... ● ��� ...... 11,0 ���� ζ�� ��� �Ε 0€ Α�� φ�Ε Σ�� �Α Α �Τ� ● ��� �Α ΤΑ ���� ��� B�� �Α� b�� ��� �ΑΣ �Λ�� ● �Ε� ��S�� ����� ...... � �... ...... �ΕΣ B�� �� �Α� �Ε ��Ε ...... ...... ...... .. 13,0 0€ �Α γΑΛ 14,0 0€ �Α ��Τ Α�� Α... Α ...... Α�Τ �Σ�� �Σ, ...... ...14 ,00€ ΣΑ� ● �Α� Τ�� Α�� Σ�Α �η �� ΤΣΑ �ΤΣ ��� ��� �ΕΛ Α�� ��� ● ��� Α �Α� ��� �Ε ��� �ΕΣ �Τ� �� �Ε �Α ΤΑ. Τ� �ΑΣ �Α� ...... ...... �Λ�� ���� ΛΑ� �ηΤ Α ΛΑ� � Τ�� �Α� ● ��Λ �Σ� .....1 Α�� �Α�� Α�η �φΑ 1,50 € ��η , �Α Σ.... ...... �Α, �Α� �� Αγ� ��� ...... ..12, �Εζ Α�Α Λ��� ��Ε ΕΤΑ ● �Α 00€ �Ε Σ�Λ �� ��� ��η �� Αγ� �� ��� �Α� �Α� Τ�� � ΕΤΑ ξ�� �� ��Ε �Α�Τ� �Α �Ε ��Λ �ζη ΤΑ�� ...... ...... ΤΑ, θ�Α ● ��� Σ�φ ���Τ� ΕΛ� ΑΣ�� ...... 12,5 �� ��� �Τ� ...... ...... 0€ ��� ● �ΑΤ �� & ...... 10,5�Α ΤΑ Τ�� ��..... ΑΤΕ Σ 0€ Τηγ Α�� ...... ...... ΤΕΣ ...... .8,00 € ...... ...... 6,00 € Ε�� ��� ● ΤΑ� ��Α ΤΑ Σ�� ● ���� �ΛΑ ����� ΤΑΣ ...... ��� ...... ...... �� φ�Α ● �Αγ ��Λ 12,0 �ΤΑ ΑΣ ...... ΑΣ. 0€ Σ�� Τ�� ...... .....1 ● Σ�� Α... Α ...... �� Ε 1,00 € ...... ...10 Σ�� Τ�� ● γΛ� Α ...... Α... ,00€€ ��00€ �Α η� ...... ...10 Ε�Α Σ.... Σ ...... ,00€€ ��00€ ...... ..10, 00€ ● γΑΛ

Cafe


11 η HO RE CA 12-15 H OT E L R E S TA U R A N T CAFE

2O16

Φεβρουαρίου 2016 Μ E T R O P O L I TA N E X P O

Mια έκθεση παγκοσµίου επιπέδου!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Βηλαρά 2 • 104 37 Αθήνα • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.horecaexpo.gr • info@forumsa.gr

facebook.com/horecaexpogr

∆είτε το video της 10ης HORECA

21X29_HORECA_2016.indd 76

9/7/15 12:18 PM


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.