Money & Tourism - 290 - May 2022

Page 1

∆IANEMETAI ∆ΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENO∆OXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ∆ΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIO∆IKO - TEYXOΣ 290 - MAΪΟΣ 2022 - 6,00 €

Z EUS INTERNATIONAL:

Μία ελληνική ξενοδοχειακή αλυσίδα πρωταγωνιστεί στην Ιταλία

 TUI: ∆εκαπλάσιος αριθµός ταξιδιωτών το β’

τρίµηνο του 2022 και σχεδόν 10πλάσιος κύκλος εργασιών | Ποιες αγορές “τρέχουν”

 Άρθρο: Κανονισµός Πυροπροστασίας Κτηρίων  Έρευνα: “Αλλάζουν χέρια” πολλά ξενοδοχεία! |

Συναλλαγές συνολικής αξίας 16,4 δισ. € το 2021

 ETC: Υποτονική η ζήτηση για ταξίδια στην

Ευρώπη από µακρινές αγορές

 Έρευνα: Η Ελλάδα στο Top10 των προορισµών

που επιλέγουν οι Αµερικανοί το φετινό Καλοκαίρι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH MHNA ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


D P L A N E T

H «ΕΠΑΝAΣΤΑΣΗ» ΣΤΑ HOTEL AMENITIES CONDITIONING SHAMPOO - BODY WASH - HAND WASH

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSD BUSINESS SOLUTIONS


Η ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ Τα προϊόντα με βάση φυτικά συστατικά είναι η νέα πρόταση, η οποία δεν απευθύνεται μόνο στους vegetarian και vegan, αλλά σε όλους. Ναι, και στους λάτρεις του κρέατος! Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι το 89% των γευμάτων παγκοσμίως που δεν περιλαμβάνουν κρέας καταναλώνεται από πελάτες οι οποίοι δεν είναι vegetarians.

ΚΕΦΤΕΔΕΣ με τζατζίκι από αβοκάντο ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ • 1000 γρ. The Vegetarian Butcher Nomince • 800 γρ. ψωμί, καλά μουλιασμένο και στραγγισμένο • 2 λευκά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα και ελαφρώς σοταρισμένα • 6 γρ. Knorr Primerba Πάστα Σκόρδο 2 x 340 γρ. • 1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη • 100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος • ½ ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος • 50 γρ. ξίδι μήλου • 3 γρ. κανέλα σε σκόνη • 3 γρ. πάπρικα καπνιστή • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα • Αλεύρι για πανάρισμα • Ανάλογο αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΤΖΙΚΙ • 3 ώριμα αβοκάντο, λιωμένα σε μπλέντερ • 25 γρ. ξίδι μήλου • 2 γρ. Knorr Primerba Πάστα Σκόρδο 2 x 340 γρ. • 1 μεγάλο αγγούρι, τριμμένο και στραγγισμένο • 60 γρ. ελαιόλαδο • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος • Ανάλογο αλάτι και πιπέρι

CHE F ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Για τους κεφτέδες: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μετά τη βασική τους επεξεργασία. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο, ώστε να δέσουν. Στη συνέχεια πλάθουμε κεφτέδες των 60 γραμμαρίων και περνάμε ελαφρά από αλεύρι, ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη κρούστα. Βάζουμε στο ψυγείο για ακόμα 1 ώρα και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 180°C για περίπου 1 ½ λεπτό μέχρι να πάρουν χρώμα. Τέλος, στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Για το τζατζίκι: Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αβοκάντο παγωμένο και προσθέτουμε το αγγούρι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγα λεπτά και σερβίρουμε διπλά στους κεφτέδες. Αναζητήστε περισσότερες συνταγές και video με οδηγίες στο Youtube και στο www.unileverfoodsolutions.gr.


24

28

44

50

55

24. ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Εθνική Τουριστική Πολιτική ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει…» Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 290 - Μάιος 2022

ΤΟ ΜΟΝΑ∆ΙΚΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙ∆Α ΤΟΥ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΟΣ Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18 ΜΕΛΟΣ

∆ωρικός, αλλά µεστός νοηµάτων, ο λόγος του Νίκου Αγγελόπουλου έχει πάντα ιδιαίτερη σηµασία. Όχι µόνο για τους προφανείς λόγους, όπως είναι η ακαδηµαϊκή του καριέρα, οι θέσεις ευθύνης από τις οποίες πέρασε, η µακρά και πάντα ανελισσόµενη επιχειρηµατική του πορεία, αλλά και γιατί ανήκει στους ανθρώπους που προτάσσει του «εγώ», το «εµείς».

28. Άρθρο: Κανονισµός Πυροπροστασίας Κτηρίων Του Αθανασίου Ελευθερούδη. Η Ελλάδα, για µία τριακονταετία, βασιζόταν για την ασφάλεια του πολίτη σε περιπτώσεις φωτιάς επί κτιρίων στο Προεδρικό ∆ιάταγµα (Π.∆.) 71/1988 καθώς και σε µία σειρά από Πυροσβεστικές ∆ιατάξεις (Πυρ.∆ιατ.) οι οποίες είτε συµπλήρωναν είτε επέκτειναν τη νοµοθεσία, η οποία είχε αρχίσει να δείχνει την αδυναµία της να συµβαδίσει µε τις σύγχρονες εξελίξεις.

44. Θέµα: Μία ελληνική ξενοδοχειακή αλυσίδα πρωταγωνιστεί στην Ιταλία Η “ακτινογραφία” της ιταλικής ξενοδοχειακής αγοράς | Με τις διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαµόρφωση της εικόνας της ξενοδοχειακής βιοµηχανίας στην Ιταλία, µία ελληνική αλυσίδα, η Zeus International, έχει τον δικό της σηµαίνοντα ρόλο στην πορεία της ιταλικής ξενοδοχίας. Αυτά προκύπτουν στην τελευταία, 9η έκδοση, της µελέτης της Horwath HTL, για την πορεία των ιταλικών ξενοδοχείων και αλυσίδων, που δηµοσιεύει αποκλειστικά το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

50. Θέµα: “Αλλάζουν χέρια” πολλά ξενοδοχεία! Το 2021 ήταν ένα έτος ισχυρής ανάκαµψης για τις ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές συναλλαγές. Ξενοδοχεία συνολικής αξίας 16,4 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια, αντιπροσωπεύοντας 322 µεµονωµένες συναλλαγές, 498 ξενοδοχεία και 79.000 δωµάτια. Ενώ, όσον αφορά το µέλλον, η συναλλακτική δραστηριότητα αναµένεται να παραµείνει έντονη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν νέες ευκαιρίες.

55. ΕTC: Υποτονική η ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη από µακρινές αγορές

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953

ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: . .................................................................. 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πρόθεση για ταξίδια µεγάλων αποστάσεων παραµένει υποτονική εξαιτίας της επι δείνωσης των οικονοµικών προοπτικών, της πανδηµίας και των γεωπολιτικών κλυδωνισµών. Στο πλαίσιο αυτό, η διάθεση για µακρινά ταξίδια στην Ευρώπη, αυτό το καλοκαίρι, από ορισµένες αγορές-“πηγές” τουρισµού από το εξωτερικό παραµένει κάτω από τα προ-πανδηµικά επίπεδα, όµως εµφανίζει ελαφρά βελτίωση, σε σύγκριση µε το 2021.

58. TUI: ∆εκαπλάσιος αριθµός ταξιδιωτών το β’ τρίµηνο του 2022 και σχεδόν 10πλάσιος κύκλος εργασιών | Ποιες αγορές “τρέχουν” Ένα ισχυρό ταξιδιωτικό Καλοκαίρι αναµένει να είναι το φετινό ο όµιλος TUI, µε το 85% του επιπέδου κρατήσεων του Καλοκαιριού του 2019, πριν από την εµφάνιση του κορωνοϊού, να έχει ήδη επιτευχθεί. Ενώ, την ίδια στιγµή, ο όµιλος, αναµένει σηµαντικό θετικό EBIT, κατά το τρέχον οικονοµικό έτος.

Mόνιµες Στήλες Editorial, Eίπαν-έγραψαν, Eιδήσεις, ∆ιεθνή Νέα, Τουριστικός Πράκτορας, Στατιστικά, Συµβουλές Αγορών6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣκαρτολόγος

FRITZ JOUSSEN

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

CEO TUI GROUP Γιατί έβαλε την Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο και τη Ρόδο στην παγκόσµια πρωτοπορία του Τουρισµού, µε το Rhodes Co-lab. Πάντα τέτοια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Γιατί φέρνει το Νότιο Αιγαίο στην παγκόσµια πρωτοπορία, όχι µόνο για την µοναδική οµορφιά του και τους φιλόξενους ανθρώπους του, αλλά και για την αειφορία που αποτελεί την µέγιστη προτεραιότητα του πλανήτη. Χίλια µπράβο!

∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟ∆ΟΥ Γιατί υποσχέθηκε ότι το σµαραγδένιο νησί θα λάµψει ξανά όπως του αξίζει και ένα µεγάλο βήµα στην κατεύθυνση αυτή, είναι και αυτό που έγινε µε το Rhodes Co-lab. Ψηλά ο πήχυς!!!

• Ο Μάϊος τελείωσε µε δύο µεγάλες ειδήσεις

συναντήσεις και παρουσιάσεις, που έβγαλαν

νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

που έβγαλε το ηλεκτρονικό «αδελφάκι» µας,

και σηµαντικές ειδήσεις.

Ειδικότερα στη Ρόδο, παρά την πανδηµία, η µα-

money-tourism.gr.

• ∆ύο λόγια µόνο, για την πραγµατικά ιστορική

κροπρόθεσµη τουριστική τάση παραµένει ανέ-

• Η υπογραφή του οριστικού συµβολαίου µε-

αυτή στιγµή που «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσµο

παφη: Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν και

ταβίβασης των δύο ξενοδοχείων του οµίλου

την Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο και την Ρόδο: Το

δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο κλάδος θα µπορέ-

Αγγελόπουλου στην Χερσόνησο, στον όµιλο

project συνιστά απόρροια της επιτυχηµένης

σει να επιστρέψει στην επιτυχηµένη διαδροµή

Μήτση

διαχείρισης της υγειονοµικής κρίσης της τε-

των τελευταίων ετών.

• Η υπογραφή του Memorandum of Under-

λευταίας διετίας, όπου η Ρόδος και το Νότιο

• Τώρα είναι η ώρα να οικοδοµήσουµε τον

standing (MOU) µεταξύ του οµίλου TUI, της

Αιγαίο συνολικά, επέδειξαν αντανακλαστικά

τουρισµό του µέλλοντος. Στη Ρόδο ο κλάδος

Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του TUI Care

ενός σοβαρού, ώριµου και υπεύθυνου προορι-

µπορεί να αναπτυχθεί βιώσιµα – µε µεγαλύ-

Foundation, για την υλοποίηση του Rhodes C0-

σµού, που κατόρθωσε να εµπνεύσει το αίσθηµα

τερη συµµετοχή των ντόπιων, µε ισχυρότερο

Lab, στις Βρυξέλλες.

της ασφάλειας στους επισκέπτες του, στην πιο

θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και λιγότερη χρή-

• Πολύ µεγάλες ειδήσεις και οι δύο, για την

κρίσιµη περίοδο στην ιστορία του παγκόσµιου

ση των φυσικών πόρων. Αυτό είναι το θέµα του

πρώτη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο money-tourism.gr

τουρισµού. Στόχος είναι η ανάπτυξη της Ρόδου

Destination Co-Lab, για το οποίο η Περιφέ-

διαβάσατε τα πάντα όταν -ακριβώς• έγιναν, και

σε διεθνή φάρο για τη βιώσιµη ανάπτυξη των

ρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Όµιλος TUI ενώνουν

όχι κάθε 10 ηµέρες αναµασήµατα, όπως έκαναν

προορισµών διακοπών.

τώρα τις δυνάµεις τους. Το Destination Co-Lab

ουκ ολίγα µέσα.

• Όπως αναφέρει το Σύµφωνο Συνεργασίας: «Τα

συγκεντρώνει µια ποικιλία ενδιαφερόµενων

• Για την δεύτερη που χρειάζεται ανάλυση, κα-

νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτελούν κορυφαίο

µερών, όπου µαζί θα συνδιαµορφώσουν ένα

θώς έγινε 31 Μαϊου, δεν προλαβαίνουµε το

τουριστικό προορισµό στην Μεσόγειο για πολ-

ολιστικό βιώσιµο επιχειρηµατικό µοντέλο για

αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο θα διαβάσετε

λές δεκαετίες. Η µοναδική φυσική οµορφιά της

τον τουρισµό, που θα επιτρέψει τον θεµελιώ-

µαζί µε πολλές φωτογραφίες και παραλειπόµε-

περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, η εξαιρετική πο-

δη εκ νέου σχεδιασµό του προορισµού και θα

να στο money-tourism.gr, αλλά και στο τεύχος

λιτιστική κληρονοµιά και κυρίως η απαράµιλλη

είναι επεκτάσιµος για προορισµούς σε όλο τον

Ιουνίου του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, καθώς το

φιλοξενία των ανθρώπων της ήταν οι ακρογω-

κόσµο, µε βάση το πρότυπο του ∆ήµου Ρόδου

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ήταν το µοναδικό ελ-

νιαίοι λίθοι για την επιτυχία του τουριστικού το-

ως θεµέλιο λίθο. Έτσι, το Destination Co-Lab

ληνικό µέσο που παρακολούθησε το πλήρες

µέα. Ο τουρισµός έχει αποδειχθεί ισχυρή οικο-

θα αναπτύξει τη Ρόδο σε παγκόσµιο πρότυ-

πρόγραµµα, το οποίο περιελάµβανε αρκετές

νοµική και κοινωνική κινητήρια δύναµη για τα

πο για βιώσιµη καινοτοµία και ανάπτυξη στον

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


THOMAS ELLERBECK

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΟ∆Υ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ TUI CARE

– ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ Γιατί κατήργησαν τα ξενοδοχεία Covid και µετέφεραν την αρµοδιότητα διαχείρισης των κρουσµάτων στο υπουργείο Τουρισµού, που τα σαββατοκύριακα δεν υπάρχει άνθρωπος… Πάλι θα έχουµε θέµατα

FOUNDATION Γιατί προσπάθησε πολύ για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσµα και έβαλε την υπογραφή του. Ένα ακόµη µπράβο. Μακάρι σε κάτι ακόµη µεγαλύτερο!

• Ο βασιλιάς απέθανε ζήτω ο βασιλιάς. Το 2019 τουριστικό τοµέα. Είναι µια ανοιχτή, περιεκτική έφυγε µε µια γλυκιά γεύση για τον ελληνικό και εξελισσόµενη πλατφόρµα όπου Τουρισµό, και το 2020 είναι εδώ, µε οι τονενδιατουφερόµενοι καθορίζουν από κοινού τις βασικές ριστικό κόσµο να ετοιµάζει βαλίτσες για τις µεγάλες διεθνείς εκθέσεις. προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τουρισµό στο Και όπως πάντα τέτοια εποχή, πανησί.Η ανταλλαγή δεξιοτήτων,κλείνουµε γνώσεων,ταβέλλιά κιτάπια και κοιτάµε τι προοιωνίζεται η νέα τιστων πρακτικών, ιδεών και αποτελεσµάτων χρονιά. µεταξύ όλων των εµπλεκοµένων εταίρων είναι Αυτή φαίνεται η καινοτόµος προσέγγιση •απαραίτητη. Και η νέα χρονιά να ξεκινάει θετικά την Ελλάδα, καθώς, αισιόδοξα θα για επιτρέψει σε όλους τουςπολύ εµπλεκόµενους είναι από την Γερµανία, µετου τη φορείςταναµηνύµατα συνεργαστούν για την ενίσχυση χώρα µας να εµφανίζει πολύ µεγάλη αύξηση κλάδου και των θετικών του επιπτώσεων στους των προκρατήσεων στη γερµανική αγορά, ανθρώπους και το περιβάλλον του νησιού.Τα αν και το κενό της Thomas Cook δεν έχει κα(συµβαλλόµενα)µέρη καλούν όλα τα ενδιαφελυφθεί πλήρως, ενώ και η κατάσταση της γερρόµενα οικονοµίας, µέρη σε περιφερειακό, εθνικό καιΌλοι διεµανικής δεν είναι η καλύτερη. οι µεγάλοι tour operators,τιςεµφανίζουν πολύ θνές επίπεδο να ενώσουµε δυνάµεις µας στο υψηλές, διψήφιες, αυξήσεις στις προκρατήπλαίσιο της πρωτοβουλίας και µαζί χτίζουµε το σεις, µέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, σε σύγκριση µοντέλο βιώσιµου τουρισµού του µέλλοντος. µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ Η Πράσινη Συµφωνία της ΕΕ και το πρόγραµµα κρίσιµο θεωρείται το αµέσως προσεχές διάστηBuild back έληξε Betterτο καθώς και οι Βιώσιµοι Στόχοι µα, καθώς δεύτερο early booking, και πλέον οι εκπτώσεις πιο των χαµηλές. του ΟΗΕ αποτελούνείναι µέρος κατευθυντήριων αρχών για τις διαφορετικές ροές εργασίας. • Όµως και στην αγγλική αγορά, τη δεύτερη Όλοι όσοι µπορούν να συνεισφέρουν στη διαµεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, τα µηνύµόρφωση του βιώσιµου µέλλοντος της Ρόδου µατα είναι εξίσου θετικά και διασταυρωκαλούνται να από συµµετάσχει στηνκαι πρωτοβουλία. µένες πηγές, το Λονδίνο την Αθήνα, Μαζί οι εταίροι θα (ανα)διαµορφώσουν, θα αναφέρουν ότι όλοι οι tour operators, εµφανίζουν υψηλές,και διψήφιες, αυξήσεις, σε (επανα)σχεδιάσουν θα συνδηµιουργήσουν

σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. λύσεις που είναι απαραίτητες για τη δηµιουρβιώσιµουαύξηση επιχειρηµατικού •γία Τη ενός µεγαλύτερη σηµειώνειµοντέλου αυτή τη επόµενης γενιάςη για τονπήρε τουρισµό Ρόδο. Η στιγµή η Jet2, οποία και ταστη περισσότερα slotsθατης Thomas Cook, πολύ καλάπρότυπο πηγαίΡόδος λειτουργήσει ως παγκόσµιο νει η TUI, θετικά, αλλά σε χαµηλό επίπεδο, για τον κλάδο, οι λύσεις που θα αναπτυχθούν σε απόλυτα µεγέθη, κινείται η easyJet, ενώ θα είναι σχεδιασµένες µε επεκτάσιµο τρόπο, καλά πηγαίνει και η British Airways. Προεπιτρέποντας σε άλλους τουριστικούς βλήµατα µε τις αεροπορικές θέσεις προοριαντιµεσµούς να επωφεληθούν από τις εµπειρίες που τωπίζουν οι OTA’s, καθώς φαίνεται ότι µόνο η easyJet τους δίνει ικανοποιητικό αριθµό θέσεέγιναν στο Co-Lab». ων, και κάποιες BA. To “The RhodesηCo-Lab” Project επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες εργασίας, που ο καθέ• Σε χρυσή χρονιά από τουριστικής απόψενας υποστηρίζει τρεις τοµείς εστίασης, για να ως αναδείχθηκε το 2019, παρά το «κανόνι» δηµιουργήσει θετικόπου αντίκτυπο και βιώσιµη της Thomas Cook, σηµατοδότησε την ανάπτυξη: τουριστική χρονιά, σε παγκόπερυσινή, σµιο επίπεδο. Ειδικότερα, ιστορικό ρεκόρ 1. Μετασχηµατισµό προς µια κυκλική οικονοµία σηµείωσε η επιβατική κίνηση στα ελληνικά 2. Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προαεροδρόµια το 2019, µε τους επιβάτες που στασία του οικοσυστήµατος διακινήθηκαν να υπερβαίνουν τα 65 εκα3. ∆ηµιουργία πράσινης οικονοµικής ανάπτυτοµµύρια, αναδεικνύοντας την περυσινή ξης και οφέλους για την τοπική οικονοµία χρονιά σε ορόσηµο για τον κλάδο. Πρώτο τωντης πρώτων αναδείχθηκε το αεροδρό4. Μείωση ρύπανσης στην ατµόσφαιρα, στο µιο της Αθήνας, µε τους διακινηθέντες επιβάτες νερό και στο έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 να ανέρχονται Οι στόχοι που τίθενται είναι: σε 25.574.030, σηµειώνοντας νέα ιστορική επί- Νέες θέσεις εργασίας και τοπική επιχειρηµαδοση και αύξηση 6%, σε σχέση µε το 2018, την τικότητα πρώτη χρονιά που οι επιβάτες στον διεθνή αε- Αύξηση«Ελευθέριος της τοπικήςΒενιζέλος» προστιθέµενης αξίας ρολιµένα έσπασαν το «φράγµα» των 24 εκατ. (24,13 εκατ. επιβάτες). µέσω καινοτόµων εµπειριών

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟ∆ΡΟΜΙΑ Η έλλειψη προσωπικού κυρίως, δηµιουργεί ήδη τον Μάϊο, εκτός της υψηλής σεζόν, πολύ σοβαρά προβλήµατα στις πτήσεις και την µετακίνηση των τουριστών στους προορισµούς διακοπών. Και επειδή µιλάµε για την δεύτερη µεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης το θέµα είναι σοβαρό. Ας ελπίσουµε να διορθωθεί άµεσα…

Εντυπωσιακή ήταν η κίνηση και στα 14 πε- Ενίσχυση των δεσµών µεταξύ των τοπικών ριφερειακά αεροδρόµια, ξεπερνώντας τα Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και του του30 εκατοµµύρια επιβάτες, µε το αεροδρόµιο ριστικού τοµέανα σηµειώνει τη µεγαλύτερη αύτης Μυκόνου ξηση -8,9%-, σε ετήσια βάση, συνο- ∆ιαχείριση ενέργειας, νερούφθάνοντας και απορριµµάλικά το 1,52 εκατ. επιβάτες. των Στο σύνολο των 14 αεροδροµίων, από πλευ- Ώθηση της τοπικής παραγωγής πόρων ράς επιβατικής κίνησης, το αεροδρόµιο της - Βιώσιµη κινητικότητα και µετασχηµατισµός Θεσσαλονίκης παρουσίασε, όπως ήταν φυκαυσίµων σικό, τον µεγαλύτερο αριθµό διακινούµενων επιβατώνκαι (6,9 εκατ. επιβάτες, - Αναδάσωση ανάπλαση της γης +3,1%). - ∆ιατήρηση της ποικιλοµορφίας της φύσης • Ωστόσο, παρά την άνοδο των τουριστικών - Θαλάσσια και παράκτια προστασία αφίξεων, καθοδικά κινήθηκαν, τόσο ο τζί- Προώθηση της σταδιοδροµίας στον τοµέα ρος, όσο και η πληρότητα των αθηναϊκών του τουρισµού κατάρτισης και των της ξενοδοχείων τοµέσω 2019,της µε τον µεν δείκτη αναβάθµισης των δεξιοτήτων εσόδων ανά διαθέσιµο δωµάτιο (RevPar) να καταγράφει µείωσης της και τάξης - Ενδυνάµωση των παιδιών των του νέων1,4%, µέσω τον δε δείκτη της πληρότητας να σηµειώτης εκπαίδευσης νει πτώση της τάξης του 2,2%, ενώ την ίδια - Προστασία και προώθηση του τοπικού αυθεστιγµή οριακή άνοδο 0,9% σηµείωσε η µέση ντικού πολιτισµού και κληρονοµιάς τιµή δωµατίου. •Όπως Υπενθυµίζεται η συνεργασία φαίνεται,πως οι επενδύσεις σε αυτή νέες αγκαλιάξενοδοχειακές σε συνδυασµό την αύξηση στηκε µεµονάδες θέρµη από την ελληνικήµεκυβέρνηση. Η του αριθµού των καταλυµάτων µέσω βραχυανακοίνωση του project “The Rhodes Co–Lab” χρόνιων µισθώσεων έχουν επιπτώσεις στα – 1st Sustainable Global Tourism Destination, οικονοµικά αποτελέσµατα των αθηναϊκών ξεέγινε τον περασµένο Ιανουάριο από τον ίδιο τον νοδοχείων. Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης µε τον ∆ιευθύνοντα Σύµβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, παρόντων

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

9


του Υπουργού Τουρισµού, Βασίλη Κικίλια,

των ξενοδοχειακών δεικτών του Α’ 4µήνου

ρησε στον τηλεοπτικό σταθµό ΑΝΤ1 και την

του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου,

2022. Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα είχε στο δι-

εκποµπή «Καληµέρα Ελλάδα», µε τον Γιώργο

του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χα-

άστηµα αυτό την χαµηλότερη µέση ηµερήσια

Παπαδάκη, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι

τζηµάρκου και του ∆ηµάρχου Ρόδου Αντώνη

τιµή (ADR), µεταξύ όλων των ανταγωνιστριών

σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Τράπε-

Καµπουράκη.

χωρών.

ζας Ελλάδος, οι εισπράξεις στο Α’ 3µηνο 2022

Ακολούθησε η παρουσίασή της στη Ρόδο,

• Σύµφωνα µε την ΕΞΑΑΑ, υπάρχει:

ανέρχονται µόλις στο 63% του 2019…

ενώπιον των εκπροσώπων των φορέων του

- Συγκρατηµένη αισιοδοξία για το φθινόπω-

• Όπως υπογράµµισε ο κ. Κικίλιας, η εισερχό-

τουρισµού, των παραγωγικών τάξεων και της

ρο, αβεβαιότητα για τον χειµώνα.

µενη ταξιδιωτική κίνηση είναι, επίσης, αυξη-

αυτοδιοίκησης, από τον Περιφερειάρχη, τον

- Ανησυχία για την υπερπροσφορά κλινών

µένη φέτος σε ποσοστό 295% σε σχέση µε

Υπουργό Τουρισµού Βασίλη Κικίλια, τον CEO

κάθε είδους.

πέρυσι. Μίλησε, δε, µε συγκεκριµένα παρα-

της TUI Group, Fritz Joussen, τον ∆ήµαρχο Ρό-

• Πιο αναλυτικά, µε πτώση 33,6% στην Πλη-

δείγµατα από γνωστούς τουριστικούς προο-

δου, Αντώνη Καµπουράκη και τον Πρόεδρο

ρότητα, 36,3% στο Έσοδο ανά ∆ιαθέσιµο

ρισµούς, όπως τα νησιά του νότιου και νοτι-

του TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck.

∆ωµάτιο (RevPar) και 4,1% στη Μέση Τιµή

οανατολικού Αιγαίου, στα οποία -όπως είπε•

- Τον περασµένο Απρίλιο ξεκίνησε και η ευ-

∆ωµατίου έκλεισε το Α’ 4µηνο Ιανουαρίου

φέτος τον Μάιο τόσο η τουριστική κίνηση,

ρύτατη διαβούλευση για την διαµόρφωση

– Απριλίου του 2022 για τα ξενοδοχεία της

όσο και τα έσοδα, σηµείωσαν µεσοσταθµική

του πενταετούς Business Plan, στο πλαίσιο

Αθήνας, έναντι του αντίστοιχου τετραµήνου

αύξηση της τάξης του 10% σε σύγκριση µε τις

του εµβληµατικού παγκόσµιου project “The

του 2019 – της πλέον πρόσφατης ‘φυσιολο-

αντίστοιχες επιδόσεις του Μαΐου του 2019.

Rhodes Co-Lab” – Sustainable Tourism

γικής’ τουριστικής χρονιάς για την Ξενοδοχία

• Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε, επίσης, στο ρε-

Destination. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

της Αθήνας.

κόρ αφίξεων των Αµερικανών τουριστών

έχει αναθέσει στη διεθνή εταιρεία συµβούλων

• Κατά το Α’ τετράµηνο του 2022, η µέση

στη χώρα µας. «Έχουµε απευθείας πτήσεις

Price Waterhouse Coopers (PWC) την κατάρτι-

πληρότητα ήταν 44.9%, η µέση τιµή δωµα-

από την Αµερική προς το “Ελευθέριος Βενι-

ση του business plan του Co-Lab, στην τελική

τίου 85,08 και το RevPAR 38,2. Η µέση πλη-

ζέλος” για πάνω από µισό εκατοµµύριο ταξι-

διαµόρφωση του οποίου θα συµπεριληφθούν

ρότητα αυξήθηκε σταδιακά από 26.9% έως

διώτες, µε 9 πτήσεις την ηµέρα, από τις 7

θέσεις και προτάσεις των εθνικών και τοπικών

και 50% κατά το πρώτο τρίµηνο, ενώ τον

Μαρτίου. Μιλάµε, δηλαδή, για 63 πτήσεις

stakeholders µετά από την διαδικασία διαβού-

Απρίλιο έφτασε το 65%. Ωστόσο, παρέµεινε

την εβδοµάδα απευθείας από τις ΗΠΑ,

λευσης.

19% χαµηλότερη από την αντίστοιχη του

χωρίς να συνυπολογίσουµε και τις πτή-

• Well done και σε άλλα µε υγεία!!! Και πολλά

2019 (που ήταν 80%). Η µείωση του RevPar

σεις transit. Πρόκειται για “high spenders”

µπράβο σε όλους τους πρωταγωνιστές.

το πρώτο 4µηνο του 2022 (κατά 36,3% ένα-

ταξιδιώτες, οι οποίοι αφήνουν µεγάλο

• Κουτσά στραβά ξεκίνησε η σεζόν µε το Νό-

ντι του 2019) οφείλεται κυρίως σε αυτό το

εισόδηµα στα καταστήµατα, στα ξενοδο-

τιο Αιγαίο στα τέλη Μαϊου να έχει υψηλότερα

γεγονός, δηλαδή στα χαµηλά επίπεδα πλη-

χεία, στην πόλη, στη χώρα. Και µπορείτε

µεγέθη από το 2019 και την Κρήτη να πηγαίνει

ρότητας κατά τους τρεις πρώτους µήνες του

να ρωτήσετε για αυτό τους ίδιους τους

καλά.

2022. Συνολικά, σύµφωνα µε την ΕΞΑΑΑ τα

καταστηµατάρχες στην Πλάκα», τόνισε

• Οι υπόλοιποι προορισµοί όµως ακόµη απέ-

επίπεδα πληρότητας του YTD Απριλίου ήταν

χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως πρόσθε-

χουν αρκετά από τα 2019… Και προφανώς το

33,6% και οι τιµές των δωµατίων κατά 4,1%

σε ο υπουργός Τουρισµού, το τουριστικό

µέτρο σύγκρισης είναι το 2019…

χαµηλότερες το 2022 σε σύγκριση µε την

ρεύµα από τις ΗΠΑ είναι τόσο ισχυρό που

• Στην Αθήνα αίφνης η κίνηση αναθερµαί-

αντίστοιχη περίοδο του 2019.

οι ίδιες οι εταιρείες βάζουν µεγαλύτερα

νεται, ωστόσο, η απόδοση των ξενοδοχείων

• «Το πρώτο τρίµηνο του 2022, οι εισπρά-

αεροσκάφη, καθώς δεν

παραµένει µέχρι στιγµής µακριά από τις επι-

ξεις στο τουριστικό προϊόν αυξήθηκαν κατά

υπάρχουν κενές θέ-

δόσεις του 2019, αναφέρει σε ανακοίνωσή

342% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο

σεις µέχρι και το

της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και

πέρυσι», σηµείωσε ο υπουργός Τουρισµού

τέλος της καλοκαι-

Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), µε την ανακοίνωση

Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώ-

ρινής περιόδου.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τιµή ΜάσκαΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Χ

ιλιάδες επιβάτες της easyJet ταλαιπωρήθηκαν λόγω ακύ-

Independent ότι το “έκτακτο µήνυµα εστάλη κατά λάθος”.

ρωσης εκατοντάδων πτήσεων, ανάµεσά τους και προς τα

- Και σα να µην έφθανε αυτό, αντίστοιχο θέµα στο τελευταίο σαβ-

ελληνικά νησιά της Ρόδου της Σαντορίνης και της Μυκό-

βατοκύριακο του Μαϊου αντιµετώπισε και η TUI µε µαζικές καθυ-

νου, εξαιτίας βλάβης που προκλήθηκε στα συστήµατα πληροφο-

στερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. ∆ύσκολα εξελίσσεται η σεζόν

ρικής της εταιρίας, την προτελευταία εβδοµάδα του Μαϊου.

στον τοµέα των αεροµεταφορών… Να δούµε την συνέχεια.

Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της Independent, τουλάχιστον 200

πτήσεις, ανάµεσα στις οποίες και προς τα τρία ελληνικά νησιά.

Σ

Ενώ, από και προς το Μάντσεστερ ακυρώθηκαν δώδεκα πτήσεις,

δισεκατοµµύριο δολάρια. Η βιοµηχανία υπηρεσιών υγείας της

συµπεριλαµβανοµένου µίας προς την Αττάλεια. Επίσης, από το

Τουρκίας εξυπηρέτησε περισσότερους από 640.000 ανθρώπους

Λούτον ακυρώθηκαν πτήσεις προς τη Ρόδο, την Τενερίφη και την

από τις χώρες του εξωτερικού, εκ των οποίων οι 400.000 ήταν

Αλικαρνασσό.

Ευρωπαίοι, προσφέροντας ένα ευρύ φάσµα θεραπειών, συµπε-

Ε

ριλαµβανοµένης της πολύ δηµοφιλούς πλαστικής χειρουργικής,

πτήσεις ακυρώθηκαν, µε συνέπεια µεγάλες ουρές και σκηνές χάους να διαδραµατίζονται στα βρετανικά αεροδρόµια, ιδιαίτερα στο Γκάτγουικ του Λονδίνου, όπου ακυρώθηκαν τουλάχιστον 30

ε σηµαντικό “παίχτη” στον παγκόσµιο Τουρισµό Υγείας εξελίσσεται η Τουρκία, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσµο, οι περισσότεροι από

αυτούς από την Ευρώπη, µε έσοδα που φτάνουν πάνω από 1

κπρόσωπος της easyJet δήλωσε: “∆υστυχώς, αντιµετω-

της µεταµόσχευσης µαλλιών και της εξωσωµατικής γονιµοποίη-

πίζουµε προβλήµατα µε τα συστήµατα πληροφορικής,

σης. Ενώ, τα έσοδα της βιοµηχανίας τουρισµού υγείας ξεπέρα-

πράγµα που σηµαίνει ότι οι πτήσεις που πρόκειται να ανα-

σαν το 1 δισεκατοµµύριο δολάρια πέρυσι. Αλλά το ποσό αυτό

χωρήσουν µεταξύ 13:00 και 15:00 ώρα Ην. Βασιλείου ενδέχεται

είναι πιθανώς πολύ υψηλότερο, περίπου 2,5 έως 3 δισεκατοµµύ-

να επηρεαστούν. Η οµάδα των ειδικών πληροφορικής εργάζεται

ρια δολάρια, εάν συµπεριληφθούν τα µη καταγεγραµµένα έσο-

για την αποκατάσταση των συστηµάτων το συντοµότερο δυνα-

δα, σύµφωνα µε τον Cihat Alagöz, πρόεδρο του Συµβουλίου Βι-

τό. Συµβουλεύουµε τους πελάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν

οµηχανίας Εµπορικών Εκθέσεων της Ένωσης Επιµελητηρίων και

µαζί µας σήµερα να συνεχίσουν να ελέγχουν το Flight Tracker για

Χρηµατιστηριακών Αγορών της Τουρκίας (TOBB).

να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους πριν φτάσουν στο

“Η Τουρκία είναι σε πλεονεκτική θέση στον παγκόσµιο κλάδο του

αεροδρόµιο. Ζητούµε συγγνώµη για την ταλαιπωρία που προ-

τουρισµού υγείας, όπου η Ινδία, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Ταϊ-

κλήθηκε και θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε τους πελάτες για την

λάνδη και η Μαλαισία είναι οι σηµαντικότεροι παράγοντες. Με

υποµονή τους”.

την πρόοδο που έχει σηµειώσει, η Τουρκία έχει µετατραπεί σε

Σύµφωνα µε τους ευρωπαϊκούς κανονισµούς για τα δικαιώµατα

πρωτοπόρο χώρα στον τοµέα του τουρισµού υγείας. Η τοπική βι-

των επιβατών αεροπορικών µεταφορών, οι επιβάτες δικαιούνται

οµηχανία έχει τεράστιες δυνατότητες να γίνει σηµαντική “πηγή”

αποζηµίωση £220 ή £350 το άτοµο, ανάλογα µε τη διάρκεια της

σκληρού νοµίσµατος”, πρόσθεσε ο κ. Alagöz.

πτήσης, µε το µεγαλύτερο ποσό να αντιστοιχεί σε αποστάσεις

Τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TÜİK) έδει-

άνω των 1.500 χλµ.

ξαν ότι 388.000 ξένοι επισκέφθηκαν την Τουρκία για τουρισµό

Η

υγείας και τα έσοδα ανήλθαν σε 550 εκατοµµύρια δολάρια.

easyJet αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε

Ωστόσο, o κ. Alagöz προσθέτει ότι ο αριθµός των επισκεπτών

αποζηµίωση των πελατών που επηρεάστηκαν, στέλνο-

σχεδόν διπλασιάστηκε σε 642.000 άτοµα και τα έσοδα ανέβηκαν

ντας ένα µήνυµα στο οποίο ενηµέρωσε ότι το πρόβλη-

σε 1,05 δισεκατοµµύρια δολάρια το 2021. “Εκτιµάται, ωστόσο,

µα ήταν “εκτός του ελέγχου µας και θεωρείτο ως µια εξαιρετική

ότι τα έσοδα ήταν στην πραγµατικότητα πολύ υψηλότερα, κάπου

περίσταση”. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρί-

µεταξύ 2,5 και 3 δισεκατοµµυρίων δολαρίων, όταν συµπεριλαµ-

ας έχει τώρα αντικρούσει αυτόν τον ισχυρισµό, λέγοντας στην

βάνονται και τα µη καταγεγραµµένα έσοδα”, συµπληρώνει.

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ

την πέµπτη θέση από πλευράς αύξησης των κρατήσεων

(+20%), Μαλδίβες (+10%), Αργεντινή και Νορβηγία (και οι δύο

τοποθετείται η Ελλάδα στην ισπανική αγορά εξερχόµενου

+6%).

τουρισµού, σηµειώνοντας άνοδο 23%, έναντι των προ-

διώτες. Αυτό προκύπτει µε βάση στοιχεία της ForwardKeys, που

Η

ειδικεύεται στην ανάλυση ταξιδιωτικών δεδοµένων.

€44,3 εκατ. το αντίστοιχο τρίµηνο του 2021.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ForwardKeys, συνεργάτης της Ισπα-

Το πρώτο τρίµηνο του 2022, ο Όµιλος προσέφερε 2,3 εκατ. θέ-

νικής Συνοµοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων (CEAV), η ισπα-

σεις και µετέφερε 1,5 εκατ. επιβάτες. Η συνολική προσφερόµενη

νική αγορά εξερχόµενου τουρισµού για το καλοκαίρι του 2022

χωρητικότητα αντιστοιχούσε στο 74% της χωρητικότητας του

είναι µόλις 25% κάτω από τα επίπεδα του 2019, αλλά ορισµένοι

πρώτου τριµήνου του 2019, ενώ η µέση πληρότητα πτήσεων

προορισµοί, όπως η Αίγυπτος, καταγράφουν σηµαντικά µεγαλύ-

βελτιώθηκε σε 66,1% από 47,5% το πρώτο τρίµηνο του 2021,

τερο όγκο κρατήσεων από ό,τι πριν από την πανδηµία.

παραµένοντας όµως µε την επίδραση της Όµικρον ειδικά τους

Καθώς οι χώρες συνεχίζουν να αίρουν τους περιορισµούς, οι

πρώτους δύο µήνες του έτους, σηµαντικά χαµηλότερη από τα

Ισπανοί ενθαρρύνονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Οι προ-

προ πανδηµίας επίπεδα. Στο πάντα εποχικά ασθενέστερο πρώτο

ορισµοί που παρουσιάζουν συνεπώς τη µεγαλύτερη ανάπτυξη

τρίµηνο, οι καθαρές Ζηµίες µετά από φόρους ανήλθαν σε €38,5

για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε σύγκριση µε τα επίπεδα

εκατ. από €44,5 εκατ. το πρώτο τρίµηνο του 2021. Είναι σηµα-

του 2019, είναι η Αίγυπτος (+81%), τα Ηνωµένα Αραβικά Εµι-

ντικό να σηµειωθεί ότι πάρα τις επιπτώσεις της πανδηµίας αλλά

ράτα (+39%), η Σουηδία (+36%), η Τανζανία (+28%), η Ελλάδα

και το ιδιαίτερα αυξηµένο κόστος καυσίµου, οι Ζηµίες δεν ήταν

( +23%), ∆οµινικανή ∆ηµοκρατία (+21%), Κατάρ (+21%), Γαλλία

µεγαλύτερες από το πρώτο τρίµηνο του 2019.

πανδηµικών επιπέδων του 2019, για ταξίδια που θα πραγµατοποιηθούν το δίµηνο Ιουλίου – Αυγούστους, µε τη χώρα µας να αναδεικνύεται σε δηµοφιλή προορισµό για τους Ισπανούς ταξι-

AEGEAN ανακοίνωσε τα βασικά οικονοµικά και λειτουργικά αποτελέσµατα του πρώτου τριµήνου 2022, καταγράφοντας σηµαντική αύξηση στον ενοποιηµένο κύκλο

εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €120,8 εκατ. το 2022 από µόλις

∆ΕΠΑ Εµπορίας Α.Ε.

Βιωσιμότητα στην πράξη

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, με δράσεις που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση. Ενσωματώνοντας τη φιλοσοφία ESG στη στρατηγική μας, συμβάλλουμε στην κοινωνία, βελτιώνουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον, δημιουργούμε αξία για τους ανθρώπους και τους εταίρους μας. Με ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετασχηματίζεται σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με στόχο τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την υπευθυνότητα. ΣΤΗ ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΑΜΕ: Μείωση 26,4%

Μείωση 5%

Αύξηση 220,7%

809 ώρες εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Iσότητα

Στήριξη

86 άνδρες - 82 γυναίκες

€662,3 χιλ.

στις εκπομπές ρύπων

στην κατανάλωση ενέργειας

μεταξύ των φύλων: 168 εργαζόμενοι

στην ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

δημόσιας υγείας και κοινωνίας

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 13 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.


Statistics

Τράπεζα Ελλάδος: Στο 10,3% η αύξηση της μέσης δαπάνης των τουριστών, έναντι 27,7% το 2019| Ταξιδιωτικό ισοζύγιο Α’ 3μήνου 2022 • Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 77,0 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2022 και 200,8 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022. • Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 404,3% το Μάρτιο του 2022 και κατά 342,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022. • Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 318,9% το Μάρτιο του 2022 και κατά 295,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Μάρτιο του 2022 εμφάνισε πλεόνασμα 77,0 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 8,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Ε

ρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αύξηση κατά 363,5 εκατ. ευρώ

ιδικότερα, αύξηση κατά 404,3% κατέγραψαν το Μάρτιο του

(342,2%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαµορ-

2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα

φώθηκαν στα 469,7 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 177,9 εκατ. ευρώ

196,7 εκατ. ευρώ, έναντι 39,0 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του 2021,

(195,6%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωµές, οι οποίες δι-

ενώ αύξηση κατά 289,1% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρω-

αµορφώθηκαν στα 268,9 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών ει-

µές (Μάρτιος 2022: 119,7 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2021: 30,8 εκατ. ευρώ).

σπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόµενης ταξιδιωτικής κίνη-

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της ει-

σης κατά 295,8%, καθώς και στην αύξηση της µέσης δαπάνης ανά τα-

σερχόµενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 318,9%, καθώς και της µέσης

ξίδι κατά 10,3%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών

δαπάνης ανά ταξίδι κατά 17,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παρο-

υπηρεσιών αντιστάθµισαν κατά 2,3% το έλλειµµα του ισοζυγίου αγα-

χή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθµισαν κατά 3,0% το έλλειµµα του

θών και συνέβαλαν κατά 18,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων

ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 18,1% στο σύνολο των καθα-

από υπηρεσίες.

ρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Υπενθυµίζεται ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Μάρτιο του 2019 είχε

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εµφά-

εµφανίσει πλεόνασµα 95 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και τον αντίστοιχο

νισε πλεόνασµα 200,8 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσµατος 15,3 εκατ. ευ-

µήνα του 2018. Ειδικότερα, αύξηση κατά 32,2% κατέγραψαν το Μάρ-

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών (σε εκατ. ευρώ) και βασικά ταξιδιωτικά µεγέθη Ιανουάριος-Μάρτιος (%) Μεταβολή

Μάρτιος

2020 (β)

2021

2022 (α)

(%) Μεταβολή

2020

2021

(%) Μεταβολή

2022 (α)

(%) Μεταβολή

Εισπράξεις (γ)

593,3

106,2

-82,1

469,7

342,2

91,5

39,0

-57,4

196,7

404,3

Πληρωµές

392,3

91,0

-76,8

268,9

195,6

59,0

30,8

-47,9

119,7

289,1

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών

201,0

15,3

-92,4

200,8

1.216,0

32,5

8,3

-74,6

77,0

833,4

-3,6

-0,3

-2,3

-1,8

-0,4

-3,0

17,6

2,1

18,5

9,1

3,1

18,1

323,2

391,9

220,0

394,5

79,3

463,0

17,4

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες: – Ποσοστό συµµετοχής ως προς το ισοζύγιο αγαθών (%) – Ποσοστό συµµετοχής ως προς το ισοζύγιο υπηρεσιών (%) Μέση δαπάνη ανά ταξίδι µη κατοίκων στην Ελλάδα ( σε ευρώ) (δ)

21,3

432,4

10,3

τιο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα

από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 304,5% (Μάρτιος

319 εκατ. ευρώ, έναντι 241 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του 2018,

2022: 69,6 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2021: 17,2 εκατ. ευρώ), καθώς και των

ενώ αύξηση κατά 53,4% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρω-

εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του

µές (Μάρτιος 2019: 224 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2018: 146 εκατ. ευρώ). Η

ευρώ κατά 116,7%, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 15,3 εκατ. ευρώ. Ει-

αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της µέ-

δικότερα, όσον αφορά τις σηµαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιω-

σης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 21,9%, καθώς και στην αύξηση της εισερ-

τών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερµανία αυξήθηκαν

χόµενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,1%. Οι καθαρές εισπράξεις από

κατά 348,8% και διαµορφώθηκαν στα 26,5 εκατ. ευρώ και αυτές από

την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθµισαν κατά 4,5% το έλ-

τη Γαλλία κατά 714,5%, στα 12,7 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της

λειµµα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 16,1% στο σύνολο

ΕΕ-27, αύξηση κατά 723,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωµέ-

των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

νο Βασίλειο, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι ει-

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εί-

σπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.955,5% και διαµορφώθηκαν

χε εµφανίσει πλεόνασµα 212 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσµατος 127

στα 19,7 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σηµείωσαν επίσης

εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφειλό-

άνοδο κατά 2.132,9% και διαµορφώθηκαν στα 1,0 εκατ. ευρώ.

ταν στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 206 εκατ. ευρώ ή

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εµ-

37,2%, οι οποίες µόνο εν µέρει αντισταθµίστηκαν από την αύξηση των

φάνισαν αύξηση κατά 342,2% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίο-

ταξιδιωτικών πληρωµών κατά 121 εκατ. ευρώ ή 28,4%. Η αύξηση των

δο του 2021 και διαµορφώθηκαν στα 469,7 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυ-

ταξιδιωτικών εισπράξεων οφειλόταν στην αύξηση της µέσης δαπά-

τή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών

νης ανά ταξίδι κατά 27,7%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόµενης

της ΕΕ-27 κατά 268,9%, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 237,4 εκατ. ευ-

ταξιδιωτικής κίνησης κατά 7,8%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παρο-

ρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της

χή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθµισαν κατά 3,5% το έλλειµµα του

ΕΕ-27 κατά 440,9%, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 226,3 εκατ. ευρώ.

ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 13,7% στο σύνολο των καθα-

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης

ρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Υπογραµµίζεται ότι µε αφορµή τους

του ευρώ διαµορφώθηκαν στα 185,0 εκατ. ευρώ, αυξηµένες κατά

“πανηγυρισµούς” των τελευταίων µηνών, το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ εί-

288,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός

χε επισηµάνει αρκετές φορές ότι είναι λανθασµένη η εξαγωγή συµπε-

της ζώνης του ευρώ εµφάνισαν αύξηση κατά 214,0% και διαµορφώ-

ρασµάτων την περίοδο της πανδηµίας…

θηκαν στα 52,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερµανία

•Το Μάρτιο του 2022, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπρά-

αυξήθηκαν κατά 279,2% και διαµορφώθηκαν στα 66,1 εκατ. ευρώ, ενώ

ξεις αυξήθηκαν κατά 404,3% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του

οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 567,7% και διαµορφώθη-

2021. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 249,9% εµφάνισαν οι εισπράξεις

καν στο 23,6 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά

από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα

550,0% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωµένο Βασίλειο, οι οποί-

84,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της

ες διαµορφώθηκαν στα 47,1 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυ-

ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 624,4% (Μάρτιος 2022: 107,0 εκατ. ευρώ, Μάρ-

ξήθηκαν κατά 2.093,2% και διαµορφώθηκαν στα 34,5 εκατ. ευρώ, ενώ

τιος 2021: 14,8 εκατ. ευρώ). Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους

αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν σηµαντικά και διαµορφώθηκαν στα

των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσµα της αύξησης των εισπράξεων

5,8 εκατ. ευρώ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 15


Νέα

του κορωνοϊού και ο λόγος είναι ότι αρκετά ξενοδοχεία δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την κρίση που προκάλεσε η πανδηµία. Επιπλέον, οι ελλείψεις προσωπικού τείνουν να οδηγούν σε υψηλότερους µισθούς. Οι υψηλές τιµές των καυσίµων είναι, επίσης, πιθανό να συµβάλουν σε περαιτέρω αυξήσεις των τιµών, καθώς ανεβάζουν το κόστος των προµηθευτών. Για το επερχόµενο καλοκαίρι, οι περισσότεροι ειδικοί αναµένουν ότι οι παραθεριστές δεν θα αφήσουν την άνοδο των τιµών να επηρεάσει την επιθυµία τους να ταξιδέψουν. Τα τρέχοντα στοιχεία κρατήσεων φαίνεται να το επιβεβαιώνουν αυτό. Το πώς θα εξελι-

Holidaycheck: “Τσιμπάνε” τα ταξίδια διακοπών σε σχέση με το 2019 | Στο +27% στην Αίγυπτο, στο +16% σε Ελλάδα και Ισπανία | ΕΡΕΥΝΑ

χθεί η ζήτηση σε περίπτωση που τα υψηλά ποσοστά πληθωρισµού εξελιχθούν σε µόνιµη κατάσταση για τους Γερµανούς πολίτες είναι ένα άλλο θέµα.

σήµερα, µε τις τρέχουσες τιµές στους σηµαντικότερους ταξιδιω-

Ψηλότερα από το 2019 συνεχίζουν και τον Μάϊο οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου

τικούς προορισµούς στο εξωτερικό να είναι σε διψήφιο ποσοστό

-Νότιο Αιγαίο: Κυκλάδες και ∆ωδεκάνησα “ψηφίζουν” Βρετα-

πάνω από το επίπεδο πριν από την κρίση. Αυτό προκύπτει από την

νοί, Γερµανοί και Ιταλοί

αξιολόγηση της ταξιδιωτικής πύλης Holidaycheck, σύµφωνα µε

Εξαιρετικά προχωράει η τουριστική περίοδος για το Νότιο Αιγαίο

την οποία πιο έντονο είναι το “άλµα” των τιµών στην Αίγυπτο, ενώ

και τον µήνα Μάιο, αφού το πρώτο δεκαπενθήµερο έκλεισε, όπως

από αυτή την εξέλιξη δεν φαίνεται να ξεφεύγει και η Ελλάδα.

και ο Απρίλιος µε περισσότερες διεθνείς απευθείας αφίξεις, σε σχέ-

∆εδοµένου ότι ο τουρισµός έχει ανακάµψει και πάλι φέτος, οι τα-

ση µε το αντίστοιχο διάστηµα της χρονιάς ρεκόρ του 2019.

ξιδιωτικοί πράκτορες επικροτούν τις υψηλότερες τιµές πώλησης

Συγκεκριµένα, στα τέσσερα κύρια διεθνή αεροδρόµια των νησιών

ανά επισκέπτη. Ωστόσο, δεν το αποδίδουν αυτό σε αυξήσεις τι-

του Νοτίου Αιγαίου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Ρόδου, αφίχθη-

µών, αλλά εξηγούν ότι οι µέσες τιµές είναι εφέτος σηµαντικά υψη-

σαν 240.909 επιβάτες το διάστηµα 1-15 Μαΐου έναντι 230.201 το

λότερες από ό,τι το προηγούµενο έτος, καθώς πραγµατοποιούνται

2019, ενώ µαζί µε τις αφίξεις στον διεθνή αερολιµένα Καρπάθου,

περισσότερες κρατήσεις για οργανωµένα ταξίδια αντί για µεµο-

οι επισκέπτες στο Νότιο Αιγαίο µέσω διεθνών απευθείας πτήσεων

νωµένα και οι πελάτες συχνά επιλέγουν υψηλότερες κατηγορίες

µέσα στις πρώτες δεκαπέντε ηµέρες του φετινού Μαΐου ανέρχο-

δωµατίων.

νται σε 242.344.

Σηµαντικά ακριβότερα από ό,τι το 2019 είναι τα ταξίδια διακοπών

Η επιτυχής διαχείριση της πανδηµίας στους προορισµούς του ΝοΥψηλότερες τιµές στην Αίγυπτο

τίου Αιγαίου το 2020 και το 2021 φαίνεται να οδήγησε στην εικόνα

Η αξιολόγηση του Holidaycheck δείχνει τώρα ότι οι παραθεριστές

δεκαπενταύγουστου που θυµίζουν τα αεροδρόµια του Νοτίου Αι-

στις σηµαντικότερες ταξιδιωτικές χώρες αντιµετωπίζουν σίγουρα

γαίου, από τους πρώτους µήνες της φετινής τουριστικής περιόδου,

αυξήσεις τιµών. Για την περίοδο από την 1η Νοεµβρίου έως τις 30

και κυρίως το αεροδρόµιο της Σαντορίνης, που σηµειώνει και τη

Απριλίου, η πύλη συνέκρινε τις τιµές ανά άτοµο και διανυκτέρευ-

µεγαλύτερη αύξηση σε σχέση µε το 2019 κατά 23%, υποδεχόµενη

ση µε εκείνες του 2019. Αποδείχθηκε ότι υπήρξε απότοµη αύξηση

32.947 επιβάτες τις πρώτες 15 µέρες του Μαΐου (26.714 το αντί-

των τιµών σε όλους τους τοµείς. Τα επίπεδα τιµών στην Αίγυπτο,

στοιχο διάστηµα του 2019). Αλλά και η Ρόδος, µε ηµερήσιες αφί-

για παράδειγµα, αυξήθηκαν κατά 27%. Αλλά και οι διαµονές στην

ξεις της τάξης των 14.000 επιβατών µέσω 88 αφίξεων σε µία ηµέρα

Ελλάδα και την Ισπανία είναι, επίσης, σηµαντικά ακριβότερες

µόνο, ξεπερνά την κίνηση του 2019 µε αύξηση 6,3%, µετρώντας

(κατά 16%) από ό,τι πριν από την πανδηµία του κορωνοϊού. Στην

131.500 ταξιδιώτες έναντι των 123.646 της τελευταίας προ πανδη-

Τουρκία, οι τιµές των καταλυµάτων είναι κατά 15 % υψηλότερες

µίας χρονιάς.

και στην Πορτογαλία κατά 14%, σε σύγκριση µε το 2019.

Συνολικά, το µισό εκατοµµύριο προσεγγίζουν οι αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόµια του Νοτίου Αιγαίου, από την εκκίνηση της του-

Η πίεση του κόστους ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω αύ-

ριστικής περιόδου µέχρι τα µέσα Μαΐου, συγκεκριµένα τις 445.693.

ξηση των τιµών Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι γι’ αυτό για την αύξηση των τοµών.

Βρετανοί Γερµανοί και Ιταλοί οι κορυφαίες αγορές

Για παράδειγµα, η χωρητικότητα των ξενοδοχείων σε ορισµένους

Χωρίς εκπλήξεις κινήθηκαν οι τουριστικές ροές ανά χώρα προέ-

προορισµούς είναι χαµηλότερη από ό,τι πριν από την πανδηµία

λευσης τουλάχιστον για το µήνα Απρίλιο, δεδοµένου ότι η Μεγάλη

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισµού και εργάζεται για τον ενιαίο συντονισµό και την κοινή εκπρόσώπησή του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισµό απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο ∆ήµος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστηµονικοί και κοινωνικοί φορείς της ∆ωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ανάκληση δωρεάς 4,05 εκατ. € του Ι.Σ. Νιάρχος για την ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων στο Φάληρο | Απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού Βρετανία και η Γερµανία καταλαµβάνουν την πρώτη και δεύτερη

Σε ανάκληση της δωρεάς του προς το υπουργείο Πολιτισµού και

αντίστοιχα θέση για τη Ρόδο και οι ίδιες µε µεγαλύτερες δεξαµενές

Αθλητισµού (ΥΠΠΟΑ) για την ανάδειξη και προστασία των αρχαι-

επισκεπτών αποτελούν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία.

ολογικών ευρηµάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρµου, προ-

Στους πίνακες που ακολουθούν, οι κορυφαίες πέντε αγορές ανά

χώρησε το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καταδεικνύοντας για

προορισµό για τον Απρίλιο του 2022:

πολλοστή φορά το αναποτελεσµατικό, πολυδάπανο και αρτηριοσκληρωτικό κράτος των 95 δισ. … Το υπουργείο Πολιτισµού, σε µια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα

∆ιεθνής κίνηση ∆ιεθνής Αερολιµένας Ρόδου

01-30 Απριλίου 2022

αδικαιολόγητα, εξέδωσε ανακοίνωση, το οποίο παραθέτει µια σει-

Μεγάλη Βρετανία

28%

ρά δικαιολογιών και ευχολογίων.

Γερµανία

24%

Πιο αναλυτικά, το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύστερα από πέ-

Ισραήλ

9%

ντε χρόνια συνεχών καθυστερήσεων και αδράνειας από πλευράς

Γαλλία

7%

των αρµόδιων φορέων, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκλη-

Φινλανδία

5%

ση της δωρεάς του, µε αντικείµενο τη χρηµατοδότηση εκπόνησης µελέτης, κατασκευής και προµήθειας εξοπλισµού του «Εκθεσιακού Κτιρίου – Κέλυφος Πολυανδρίου». Η δωρεά εστίαζε στην

∆ιεθνής κίνηση 01-30 Απριλίου 2022

ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρηµάτων της πε-

Γερµανία

45%

ριοχής του Φαληρικού Όρµου, τα οποία ήρθαν στο φως από τις

Μεγάλη Βρετανία

18%

ανασκαφικές έρευνες κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου

Ολλανδία

19%

Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), και τα οποία περι-

Γαλλία

6%

λαµβάνουν, µεταξύ άλλων, το διεθνούς βεληνεκούς εύρηµα των

Πολωνία

6%

∆εσµωτών του Φαλήρου.

∆ιεθνής Αερολιµένας Κω

Η πρόθεση του ΙΣΝ να χρηµατοδοτήσει το έργο, είχε εκφραστεί

∆ιεθνής κίνηση 01-30 Απριλίου 2022

ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 µέσω επιστολής του ΙΣΝ προς

Μεγάλη Βρετανία

31%

το ΥΠΠΟΑ. Η δωρεά του ΙΣΝ, ύψους έως €4.050.000, µεταξύ άλ-

Ιταλία

27%

λων, περιλάµβανε τη δηµιουργία µουσειακής κτιριακής υποδοµής,

Γαλλία

23%

η οποία θα υλοποιείτο σε σχεδιασµό του διεθνούς φήµης αρχιτέ-

Ελβετία

9%

κτονα Renzo Piano και των συνεργατών του.

Γερµανία

8%

Από την αρχή των συζητήσεων του ΙΣΝ µε το ΥΠΠΟΑ, η πορεία

∆ιεθνής Αερολιµένας Μυκόνου

του έργου χαρακτηρίσθηκε από διαρκείς και συστηµατικές κα-

∆ιεθνής κίνηση 01-30 Απριλίου 2022

θυστερήσεις, ενώ στο διάστηµα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό

Μεγάλη Βρετανία

30%

βάρος που φέρει η πραγµατοποίηση του έργου, το ΙΣΝ προχώρη-

Ιταλία

27%

σε, ύστερα από αιτήµατα του ΥΠΠΟΑ, τόσο σε τροποποίηση της

Γαλλία

20%

αρχικής σύµβασης δωρεάς, όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις

Γερµανία

10%

χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του.

Ολλανδία

5%

∆ιεθνής Αερολιµένας Σαντορίνης

Το τελευταίο διάστηµα δε, και παρά την τακτική επικοινωνία του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ, δεν έχουµε λάβει καµία ουσιαστική ενηµέρω-

Η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισµό δηµιουργήθη-

ση αναφορικά µε τον τρόπο και το χρονοδιάγραµµα υλοποίησης

κε το 2020 για την προώθηση και την προστασία της εικόνας του

της δωρεάς. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στην απόφαση του

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Νέα

συµµόρφωση σε εσωτερικές διαδικασίες, την εποµένη (18 Μαΐου 2022) της γνωµοδότησης του ΚΑΣ, και ενώ οι αρµόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται ένα βήµα πριν από την έναρξη υλοποίησης αυτού του εξαιρετικά δύσκολου εγχειρήµατος, έχοντας υπερνικήσει δυσχέρειες και προβλήµατα του παρελθόντος. Η προστασία και η ανάδειξη του ευρήµατος των ∆εσµωτών του Φαλήρου, στον χώρο του Κέντρου Πολιτισµού ΙΣΝ, αποτελεί για το Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού και τις αρµόδιες Υπηρεσίες του υποχρέωση και προτεραιότητα, η οποία δεν πρόκειται να δια∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΙΣΝ για την επί του παρόντος άµεση

κυβευτεί. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εκτελούν έργα προστασίας και

ανάκληση της δωρεάς.

ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και µνηµείων µείζονος σηµασίας

Ως διεθνής κοινωφελής οργανισµός, παραµένουµε πάντοτε, στο

µε συνέπεια και ποιότητα. Αυτό προφανώς πράττουν και στην περί-

µέτρο των δυνατοτήτων µας, δίπλα σε κάθε προσπάθεια που συ-

πτωση των ∆εσµωτών. Σε κάθε περίπτωση το έργο της προστασίας

νεισφέρει στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της χώρας

και ανάδειξης των ∆εσµωτών θα προχωρήσει από το ΥΠΠΟΑ βάσει

µας, όσο και σε κάθε προσπάθεια που έχει θετικό αντίκτυπο στην

του υπάρχοντος προγραµµατισµού του.

κοινωνία εν γένει. Στην περίπτωση ωρίµανσης της πορείας του

Το Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού, σήµερα, είναι υπέρ της

έργου, θα είµαστε στη διάθεση του ΥΠΠΟΑ να αξιολογήσουµε µε

σύµπραξης του δηµοσίου και του ιδιωτικού τοµέα. Είναι υπέρ της

καλή πρόθεση ένα εκ νέου αίτηµα.

συνεργασίας µε Κοινωφελή Ιδρύµατα και Οργανισµούς. Είναι υπέρ της αναδοχής δωρεών και χορηγιών. Τιµά τους χορηγούς και τους

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισµού

συνεργαζόµενους φορείς του. Όµως, προτάσσει την προστασία της

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος

πολιτιστικής κληρονοµιάς και την ανάδειξη του πολιτιστικού απο-

σχετικά µε την «Ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ προς το Υπουργείο

θέµατος της χώρας σύµφωνα µε το εθνικό θεσµικό πλαίσιο και τις

Πολιτισµού και Αθλητισµού για την ανάδειξη και προστασία των

διεθνείς συµβάσεις.

αρχαιολογικών ευρηµάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρµου»,

µενο καθυστερήσεις πενταετίας. Επισηµαίνεται ότι η ενεργή σύµ-

Η InterContinental κάνει “ντεμπούτο” στην Κρήτη | Και επεκτείνει για 20 χρόνια τη συμφωνία για το InterContinental Athens

βαση µεταξύ ΙΣΝ και ΥΠΠΟΑ υπεγράφη στις 22 Ιουλίου 2021.

“Πρεµιέρα” στην Κρήτη σχεδιάζει την άνοιξη του 2023 η IHG

Το ΙΣΝ είχε ενηµερωθεί ότι οι εργασίες της πιλοτικής εφαρµογής

Hotels & Resorts µε το InterContinental Resort Crete να αποτελεί

ολοκληρώθηκαν µε επιτυχία στις 9 Φεβρουαρίου 2022.

την πιο πρόσφατη συµφωνία της IHG στην Ευρώπη τον τελευταίο

Το ΙΣΝ είχε, επίσης, ενηµερωθεί και για την κατάθεση από πλευράς

χρόνο, διευρύνοντας το “αποτύπωµα” της στον τουρισµό πολυ-

της αναδόχου εταιρείας της σχετικής τεχνικής αναφοράς, η οποία

τελείας στην περιοχή. Παράλληλα, η IHG, προχωράει στην 20ετή

περιλάµβανε και τα αποτελέσµατα-συµπεράσµατα του υλοποιηθέ-

επέκταση της συµφωνίας µε το InterContinental Αθηνών.

ντος έργου. Σύµφωνα µε αυτά, για λόγους κυρίως προστασίας του

Η IHG, αναπτύσσει InterContinental Resort Crete σε συνεργασία

ευρήµατος και του περιβάλλοντος χώρου του, αλλά και επίσπευ-

µε την Henderson Park, την ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων σε ακί-

σης των εργασιών, προτάθηκε από τις αρµόδιες Υπηρεσίες του

νητα, και την Hines, τη διεθνή εταιρεία ακινήτων.

ΥΠΠΟΑ η αλλαγή της µεθοδολογίας µεταφοράς των ευρηµάτων.

Το νέο ξενοδοχείο θα είναι δυναµικότητας 205 δωµατίων, όλα µε

Η νέα µέθοδος απόσπασης και µεταφοράς των ευρηµάτων απο-

ιδιωτικές βεράντες και τα µισά µε ιδιωτικά τζακούζι, ενώ το ξενο-

τυπώθηκε στην αναθεωρηµένη µελέτη, η οποία έπρεπε να τύχει

δοχείο θα διαθέτει τέσσερα εστιατόρια, τρία µπαρ, εσωτερικό σπα,

της γνωµοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου,

πισίνες, κέντρο ευεξίας και γυµναστικής, ενώ όσοι επιθυµούν να

σύµφωνα µε τις διατάξεις του ισχύοντος θεσµικού πλαισίου. Το

εργαστούν µπορούν να επισκεφθούν µία εκτεταµένη σειρά πλή-

ΚΑΣ γνωµοδότησε θετικά για την υποβληθείσα µελέτη, την Τρίτη

ρως εξοπλισµένων χώρων συνεδριάσεων, προσφέροντας στους

17.5.2022, προκειµένου οι εργασίες της απόσπασης και µεταφο-

επισκέπτες µία ξεχωριστή εµπειρία διαµονής σε ένα από τα κορυ-

ράς του ευρήµατος να εκκινήσουν τον Ιούνιο, όπως εξ αρχής είχε

φαία ευρωπαϊκά θέρετρα.

προγραµµατιστεί για λόγους αντιµετώπισης της υγρασίας του

Το εσωτερικό του InterContinental Resort Crete είναι εµπνευσµέ-

εδάφους.

νο από τα στοιχεία της θάλασσας, του αέρα και των βράχων και

Το ΙΣΝ αποφάσισε την ανάκληση της δωρεάς επικαλούµενο καθυ-

εµπλουτισµένο µε την τοπική ιστορία και την τέχνη, προσφέρο-

στερήσεις, µη επαρκή ενηµέρωση για την εξέλιξη του έργου, και

ντας στους επισκέπτες τον απόλυτο συνδυασµό ηρεµίας και χαλά-

το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ σηµειώνει τα εξής: Το ΙΣΝ αποφάσισε να ανακαλέσει την ανωτέρω δωρεά επικαλού-

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


New HiPro minibars THE WORLD’S BEST MINIBARS PIONEERING THE HOTEL INDUSTRY AGAIN ρωσης. Το λόµπι της εισόδου, το σαλόνι και η ρεσεψιόν θα διαθέτουν ένα εκτεθειµένο βράχο που θα φωτίζεται από ψηλά από έναν φεγγίτη γεµάτο νερό, αξιοποιώντας τον παραθαλάσσιο, γραφικό χαρακτήρα του νησιού. Παρέχοντας ειδυλλιακή θέα στον κόλπο του Μιραµπέλλου, το ξενοδοχείο είναι εύκολα προσβάσιµο από έναν παραλιακό πεζόδροµο. Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία σε απόσταση µικρότερη από µία ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα της Κρήτης, το Ηράκλειο, και το ∆ιεθνές Αεροδρόµιο Ηρακλείου. Σε δηλώσεις του ο Willemijn Geels, αντιπρόεδρος ανάπτυξης στην

Α40G

A30S

Ευρώπη της IHG Hotels & Resorts, είπε: “Η InterContinental είναι η πρώτη και µεγαλύτερη µάρκα πολυτελών ξενοδοχείων στον κόσµο και είναι γνωστή στους επισκέπτες ως η επιτοµή της πολυτελούς ξενοδοχειακής εµπειρίας τα τελευταία 75 χρόνια. Είµαστε ευτυχείς που συνεργαζόµαστε µε την Henderson Park και την Hines για την παρουσίαση της µάρκας στην Κρήτη και ανυποµονούµε να υλοποιήσουµε το κοινό µας όραµα. Το InterContinental Resort Crete είναι το τελευταίο σε µια σειρά υπογραφών από την IHG στην Ευρώπη τους τελευταίους 12 µήνες, που καταδεικνύουν απόλυτα τη δύναµη και τη δηµοτικότητα της µάρκας InterContinental. Συναρπαστικά νέα ακίνητα σε τοποθεσίες όπως η Άγκυρα στην Τουρκία, το Μπακού στο Αζερµπαϊτζάν και το Canj στο Μαυροβούνιο έχουν επεκτείνει το πολυτελές αποτύπωµά µας στην περιοχή. Είµαστε, επίσης, στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουµε την 20ετή επέκταση της συµφωνίας µας µε το InterContinental Athens. Θα είναι µια σπουδαία χρονιά µπροστά µας και ανυποµονούµε για περαιτέρω ανάπτυξη το 2022 και µετά”. Από την πλευρά του ο Philippe Couturier, διευθύνων σύµβουλος

N30S

HiPro 6000

της Henderson Park, δήλωσε: “Η επιτυχία µας να προσελκύσουµε το εµπορικό σήµα InterContinental, ένα από τα κορυφαία ονόµατα πολυτελών ξενοδοχείων στον κόσµο, να δεσµευτεί για αυτό το θέρετρο στην Κρήτη αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητάς του, καθώς και των τεράστιων δυνατοτήτων που πιστεύαµε ότι προσέφερε από την αρχή. Το InterContinental Resort Crete είναι µια συναρπαστική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο ελληνικής φιλοξενίας της Henderson Park

Wine coolers

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ι.Κ.Ε. Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

19


Νέα

and Hines και ελπίζουµε ότι αυτή η συµφωνία θα σηµατοδοτήσει

Την παρουσίαση ελληνικών προορισµών ακολούθησε η προβολή

ακριβώς το πρώτο στάδιο της οικοδόµησης µιας ανταποδοτικής

φιλµ του ΕΟΤ και σειρά επαφών και συζητήσεων µε παράγοντες

µακροχρόνιας σχέσης µε την IHG σε αυτό το εξαιρετικό ακίνητο”.

της τουριστικής αγοράς.

Στο ίδιο πλαίσιο, κ. Paul Gomopoulos, ανώτερος διευθύνων

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το αεροδρόµιο του Innsbruck συνδέεται

σύµβουλος και επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα, πρόσθεσε:

απευθείας µε 6 ελληνικούς προορισµούς : Καλαµάτα/Πελοπόν-

“Είµαστε υπερήφανοι που συνεργαζόµαστε µε την IHG Hotels &

νησος, Χαλκιδική, Καβάλα/Θάσος (νέος προορισµός για το 2022),

Resorts σε αυτό το πραγµατικά µοναδικό ακίνητο. Η κοινοπραξία

Ήπειρος, Λευκάδα και Κεφαλονιά.

µας έχει δηµιουργήσει ένα ισχυρό ιστορικό στην ελληνική αγορά

Η ζήτηση για Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και αναµένε-

φιλοξενίας και είµαστε ευτυχείς που συνεργαζόµαστε µε την IHG

ται η χρονική διεύρυνσητου προγράµµατος του Ideal Tours για το

και ανυποµονούµε να αξιοποιήσουµε τη δύναµη της παγκόσµιας

2022 αλλά και η προσέλκυση άλλων διοργανωτών ταξιδίων.

επιχείρησής της και να αξιοποιήσουµε την κορυφαία τεχνογνωσία

Αξιοσηµείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 90% των κρατήσεων

της στην αγορά”.

πραγµατοποιούνται µέσω τουριστικών Γραφείων και όχι διαδικτυ-

“Με µια προνοµιακή τοποθεσία και απαράµιλλες εγκαταστάσεις,

ακά, σύµφωνα µε την τάση που επικρατούσε προ πανδηµίας.

το InterContinental Resort Crete θα είναι η πρώτη επιλογή των επι-

Η Ελλάδα είναι ο δηµοφιλέστερος αεροπορικός ταξιδιωτικός προ-

σκεπτών που αναζητούν µια πολυτελή διαµονή στο νησί. Υπάρ-

ορισµός διακοπών από την Αυστρία και η χώρα που έχει κερδίσει

χουν πολλές συναρπαστικές εξελίξεις που σχεδιάζονται για την

για άλλη µια φορά την εµπιστοσύνη του κοινού µετά και την άψο-

Κρήτη και είµαστε σίγουροι ότι το νέο µας ξενοδοχείο θα βρίσκε-

γη διαχείριση κατά τα δύο προηγούµενα έτη της ιδιαίτερης κατά-

ται στην καρδιά του νησιού”, πρόσθεσε ο κ. Gomopoulos.

στασης που προέκυψε λόγω πανδηµίας.

Ελλάδα ψηφίζουν Αυστριακοί και Άγγλοι για διακοπές φέτος το καλοκαίρι

Βρετανία Με τη συµµετοχή του ΕΟΤ σε δύο θεµατικά road shows (Family

-Άρωµα Ελλάδας στο Τυρόλο, Travel Bulletin Road Shows

& Mediterranean) που απευθύνονταν στους σηµαντικότερους

στην Αγγλία

TOs σε όλο το Ηνωµένο Βασίλειο πραγµατοποιήθηκαν τα Travel

Εξαιρετικά είναι τα µηνύµατα για τον ελληνικό τουρισµό που έρ-

Bulletin Showcases σε Γλασκόβη (05/04/22) και Southampton

χονται από την Αυστρία µε τη ζήτηση για τη φετινή τουριστική

(16/05/22) .

περίοδο να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Την ίδια στιγµή διαπιστώ-

Τα δύο θεµατικά road shows απευθύνονταν στους σηµαντικότε-

νεται ισχυρό ενδιαφέρον από τους Βρετανούς για οικογενειακές

ρους τουριστικούς πράκτορες σε όλο το Ηνωµένο Βασίλειο και

διακοπές στην Ελλάδα καθώς συνεχίζεται η προβολή της χώρας

διοργανώθηκαν από το επαγγελµατικό περιοδικό “Travel Bulletin”.

µας στην βρετανική αγορά.

Η Ελλάδα πρόβαλε το εµπλουτισµένο τουριστικό της προϊόν

Τα άκρως ενθαρρυντικά αυτό στοιχεία προέκυψαν σε δύο δράσεις

σε Σκωτία και Νότια Αγγλία, επιδιώκοντας την ενδυνάµωση των

προβολής της Ελλάδας σε Αυστρία και Αγγλία από τις αντίστοιχες

επαγγελµατικών σχέσεων µε σηµαντικό αριθµό ανώτερου επι-

υπηρεσιών ΕΟΤ Εξωτερικού(Αυστρίας και Ην. Βασιλείου & Ιρλαν-

πέδου τουριστικών πρακτόρων και επαγγελµατιών τουρισµού

δίας) που πραγµατοποιήθηκαν στις δύο χώρες το προηγούµενο

που ειδικεύονται στις οικογενειακές διακοπές και στο χώρο ποι-

διάστηµα.

οτικού τουρισµού στη Μεσόγειο. Συµµετείχαν 70 επαγγελµατίες του Τουρισµού συνολικά, από τις υψηλού εισοδήµατος πόλεις της

Αυστρία

Γλασκώβης και του Southampton, όπως οι: Barrhead, TUI, Not Just

Το 98% των πτήσεων charter από τη ∆υτική Αυστρία και συγκεκρι-

Travel, Travel Planet Scotland, Kandala Travel κ.α.

µένα από το αεροδρόµιο του Innsbruck (πρωτεύουσα του Τυρό-

Τις εκδηλώσεις προλόγισαν η κα Jeanette Ratcliffe και ο κος Simon

λου) έχουν ως προορισµό την Ελλάδα.

Eddolls, Publisher και Sales Director του Travel Bulletin αντιστοί-

Αυτό προέκυψε στη εκδήλωση προβολής της Ελλάδας που συν-

χως, ενώ ακολούθησαν δεκάλεπτες παρουσιάσεις από εκπροσώ-

διοργάνωσε µε τον µεγαλύτερο διοργανωτή ταξιδίων της ∆υτικής

πους προορισµών και εταιρειών, µεταξύ αυτών και του ΕΟΤ.

Αυστρίας τον Ideal Tours, η Υπηρεσία ΕΟΤ Αυστρίας. Η εκδήλωση

Ακολούθησε διαγωνισµός γνώσεων προς τους τουριστικούς πρά-

πραγµατοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου στους χώρους του αερο-

κτορες, όπου καλούνταν να εµπλουτίσουν τις γνώσεις τους ως

δροµίου του Innsbruck, παρουσία 120 πρακτόρων, στελεχών του-

προς το ελληνικό τουριστικό προϊόν µεταξύ άλλων.

ριστικών Γραφείων, εκπροσώπων του αεροδροµίου Τυρόλου και

Τα road shows πραγµατοποιήθηκαν σε κλίµα εξαιρετικής συνερ-

δηµοσιογράφων. Αξίζει να σηµειωθεί ότι είναι η πρώτη µεγάλη

γασίας µε το Travel Βulletin και στέφθηκαν µε µεγάλη επιτυχία

εκδήλωση τουριστικού ενδιαφέροντος που διοργανώνεται στη

τόσο λόγω του µεγάλου αριθµού συµµετεχόντων αλλά και του

χώρα µετά την πανδηµία.

µεγάλου αριθµού ερωτήσεων και ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ιστορική ημέρα για την Ρόδο | Υπεγράφησαν οι Προγραμματικές Συμβάσεις για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου και του Νεοκλασικού Σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης

σµού Λίνα Μενδώνη, που µε την δική της αγάπη πρωτίστως, τη µέριµνα, τη φροντίδα και το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού και τη συνεργασία του Α’ και Β’ βαθµού αυτοδιοίκησης, του ∆ηµάρχου της Ρόδου κ. Καµπουράκη και της Περιφέρειάς µας

Την Προγραµµατική Σύµβαση Πολιτισµικής Ανάπτυξης για την

φτάνουµε πολύ κοντά πια στη δηµοπράτηση ενός έργου που ήταν

αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου υπέγραψαν στις 19 Μαϊου,

στόχος για δεκαετίες. Νοµίζω ότι όλη αυτή η διαδροµή δείχνει τον

η υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού Λίνα Μενδώνη, ο περιφε-

δρόµο του ποια είναι η Ελλάδα που θέλουµε, ποια είναι η Ελλάδα

ρειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήµαρχος Ρόδου Αντώνης Καµπου-

που µας αξίζει και πώς θα φτάσουµε σε αυτήν. Υπάρχει ένα πολύ

ράκης. Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης υπέγραψαν, επίσης,

µεγάλο πολιτικό µήνυµα και συµβολισµός πίσω από αυτό το έργο,

Προγραµµατική Σύµβαση για την αποκατάσταση του Νεοκλασι-

το οποίο µας κάνει πολύ περήφανους να είµαστε σήµερα στο γρα-

κού Σχολείου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

φείο της Υπουργού και να φεύγουµε συγκινηµένοι έχοντας κερ-

Η Σύµβαση για την «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνι-

δίσει κάτι το οποίο µπορούµε να το µεταφέρουµε στις επόµενες

κού Θεάτρου Ρόδου» έχει προϋπολογισµό 17.235.000 ευρώ, ενώ η

γενιές µε αξιοπρέπεια».

Σύµβαση για το Νεοκλασικό Σχολείο είναι ύψους 3.500.000 ευρώ.

Ο ∆ήµαρχος Ρόδου Αντώνης Καµπουράκης δήλωσε τα εξής: «Μια

Και τα δύο έργα είναι ενταγµένα από το ΥΠΠΟΑ για χρηµατοδό-

µέρα µετά τη χθεσινή υπερηφάνεια που µας προσέφερε ο Πρωθυ-

τηση από το Ταµείο Ανάκαµψης µε στόχο την ολοκλήρωση των

πουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γραφείο της Υπουργού Λίνας

έργων έως το τέλος του 2025.

Μενδώνη παίρνουµε µια τοπική, µια ροδίτικη περηφάνια. Εγώ θα

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού Λίνα Μεν-

σταθώ, όχι στην επισκευή και αποκατάσταση του µνηµείου, αλλά

δώνη «Είναι µια µεγάλη µέρα σήµερα για τη Ρόδο και τον Πολι-

στην ευκαιρία, στο παράθυρο που ανοίγει αυτή η νέα εποχή για το

τισµό. Το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο «Giacomo Puccini» µπαίνει

Εθνικό Θέατρο της Ρόδου, στην κοινωνία, στον κάθε Ροδίτη που

πλέον σε τροχιά αποκατάστασης και απόδοσης, πρώτα απ’ όλα

θα µπορεί να µπαίνει, να απολαµβάνει, να σπουδάζει, να µορφώ-

στους πολίτες της Ρόδου, αλλά και στους επισκέπτες της και σε

νεται και πλησιάζει περισσότερο στον πολιτισµό. Αυτό είναι ένα

όλους τους Έλληνες. Είναι ένα ιδιαίτερα σηµαντικό µνηµείο µε

µεγάλο ευχαριστώ κυρία Υπουργέ. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη

πολύ µεγάλο πολιτιστικό αποτύπωµα στην τοπική κοινωνία. Όταν

για τις άοκνες προσπάθειες και κυρίως ευχαριστώ την ελληνική

τον προηγούµενο Νοέµβριο επισκεφθήκαµε µε τον Πρωθυπουρ-

κυβέρνηση για την αποτελεσµατικότητά της στο πρόσωπο της

γό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Περιφερειάρχη και τον ∆ήµαρχο το

Υπουργού κ. Μενδώνη».

µνηµείο, είπαµε όλοι ότι το έργο αυτό θα γίνει. Σήµερα, αυτό γίνε-

Το έργο αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου προβλέπει

ται πραγµατικότητα. Η Περιφέρεια αναλαµβάνει τη δηµοπράτηση

την εκπόνηση µελετών σε φάση µελετών εφαρµογής, εργασίες για

του έργου στο συντοµότερο δυνατό διάστηµα, και µέχρι το τέλος

την αποκατάσταση και λειτουργική και αισθητική αναβάθµιση του

του 2025, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι µια άλλη σελίδα που

κτηρίου. Περιλαµβάνονται, επίσης, όλες οι απαραίτητες διαµορ-

ξεκινά από σήµερα για τα πολιτιστικά πράγµατα του Αιγαίου, της

φώσεις και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της σκηνής, του Συνε-

Ρόδου, της ∆ωδεκανήσου, της χώρας µας. Θέλω να ευχαριστήσω

δριακού-Μεταφραστικού κέντρου, των οπτικοακουστικών µέσων,

πραγµατικά τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζηµάρκο για την εξαι-

των συστηµάτων ενδοεπικοινωνίας και συστηµάτων ασφάλειας,

ρετική συνεργασία, για την εµπιστοσύνη και την αγαθή προαίρε-

του θεατρικού φωτισµού, καθώς και η διαµόρφωση του περιβάλ-

ση µε την οποία πάντα περιβάλλει όλες τις επιλογές µας. Θέλω να

λοντος χώρου περιµετρικά του κτηρίου.

ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον ∆ήµαρχο Ρόδου Αντώνη Καµπουράκη που από την πρώτη στιγµή δούλεψε µαζί µας και πίστεψε ότι αυτό, που πολλοί άλλοι θεωρούσαν αδύνατον, µπορεί να γίνει πραγµατικότητα. Το είπαµε, δεσµευθήκαµε, το κάναµε». Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγίου Γιώργος Χατζηµάρκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μια πολύ µεγάλη µέρα για τη Ρόδο, για το Νότιο Αιγαίο και για την Ελλάδα. Ένα σηµαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέµατος της χώρας συνολικά, το Εθνικό Θέατρο της Ρόδο ή Θέατρο «Puccini», όπως λεγόταν όταν ανεγέρθη. Σήµερα µπήκαν οι υπογραφές της κυρίας Υπουργού, του ∆ηµάρχου της Ρόδου και του οµιλούντος, στην Προγραµµατική Σύµβαση, η οποία σηµατοδοτεί την αναγέννησή του. Μέσα από την καρδιά µου θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισµού και Αθλητι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


∆ιεθνή Nέα και την Love Holidays να αντιδρούν στη νοµοθεσία, σε µια προσπάθεια να αντιµετωπίσουν τη σύγχυση των ταξιδιωτών σχετικά µε τον νέο κανόνα. Η TUI δήλωσε ότι όλα τα ξενοδοχεία που επηρεάζονται από τις αλλαγές θα επισηµανθούν στην ιστοσελίδα της, ώστε οι πελάτες να είναι πλήρως ενήµεροι πριν κλείσουν διακοπές. Η TUI δήλωσε επίσης ότι, καθώς οι περιορισµοί ισχύουν µόνο για µια µικρή περιοχή, δεν θα πρέπει να επηρεάσει το συνολικό επίπεδο και την ποιότητα των υπηρεσιών σε κανένα από τα ξενοδοχεία της. Ωστόσο, ορισµένοι πελάτες της TUI εξακολουθούν να προβληµατίζονται. Για παράδειγµα πελάτης ρώτησε την TUI στο Twitter σχετικά µε το αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις διακοπές του στο Magaluf τον Ιούνιο, µε την TUI να απαντά πως θα του στείλει ιδιωτικό µήνυµα. Εν τω µεταξύ, η easyJet, δήλωσε ότι οι πελάτες που έχουν κάνει κράτηση για διακοπές οι οποίες επηρεάζονται από τις αλλαγές του νόµου περί κατανάλωσης αλκοόλ, στην περιοχή των Βαλεαρίδων της

Ισπανία: Περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ με νόμο | Αντιδρούν οι Βρετανοί | Στο πλάι τους easyJet, TUI και Thomas Cook Την αντίδραση των Βρετανών παραθεριστών έχει προκαλέσει η αλλαγή του νόµου σχετικά µε την κατανάλωση αλκοόλ στα ισπανικά, all inclusive, τουριστικά θέρετρα, σύµφωνα µε τον οποίο δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι ποτά την ηµέρα. Μάλιστα, δίπλα στους οργισµένους Βρετανούς βρίσκονται η easyJet, η TUI, η Thomas Cook και άλλες, µεγάλες εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην τουριστική-ταξιδιωτική βιοµηχανία Η αλλαγή του νόµου επηρεάζει την περιοχή των Βαλεαρίδων νήσων και στην πραγµατικότητα θεσπίστηκε στις αρχές του 2020, αλλά λόγω της πανδηµίας του κορωνοϊού πολλοί Βρετανοί δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψουν στα δηµοφιλή θέρετρα διασκέδασης, µέχρι τώρα,και να διαπιστώσουν την αλλαγή. Η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων πέρασε διάταγµα για τη διαχείριση της κατανάλωσης αλκοόλ σε κεντρικές περιοχές του Magaluf, του El Arenal, της Palma Nova, της Playa de Palma και της πόλης San Antonio, απαγορεύοντας τις δηµοφιλείς “happy hours”, τις οργανωµένες βόλτες σε παµπ, τις προσφορές ποτών δύο προς ένα και το απεριόριστο αλκοόλ ως µέρος ενός all-inclusive προγράµµατος διατροφής στα ξενοδοχεία. Ειδικά τα ξενοδοχεία στις επιλεγµένες περιοχές υποχρεούνται να περιορίσουν τα αλκοολούχα ποτά που περιλαµβάνονται στο all inclusive πρόγραµµά τους σε τρία ποτά µε το µεσηµεριανό γεύµα και τρία ποτά µε το δείπνο. Ωστόσο, οι πελάτες είναι ελεύθεροι να αγοράσουν επιπλέον ποτά εάν το θελήσουν. Αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση και θυµό σε ορισµένους Βρετανούς ταξιδιώτες, µε την TUI, την Thomas Cook, την easyJet

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ισπανίας, µπορούν να αλλάξουν την κράτησή τους έως και 28 ηµέρες πριν από την αναχώρηση µε την υπόσχεση προστασίας. Ο τουριστικός πράκτορας Thomas Cook απηύθυνε προειδοποίηση προς τους πελάτες του σε ηλεκτρονικό µήνυµα, το οποίο ανέφερε: “Σας ενηµερώνουµε ότι έχει εκδοθεί διάταγµα από την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων σχετικά µε νέο περιορισµό στα All Inclusive γεύµατα. Υπάρχει µέγιστο όριο έξι αλκοολούχων ποτών ανά άτοµο, ανά ηµέρα, που µπορούν να σερβιριστούν µόνο κατά τη διάρκεια του µεσηµεριανού γεύµατος και του δείπνου (τρία σε καθένα)”. Από την πλευρά της η Love Holidays δήλωσε ότι οι πελάτες της µπορούν να τροποποιήσουν την κράτησή τους προκειµένου να µετακινηθούν σε ξενοδοχείο εκτός των περιοχών που επηρεάζονται από τον νόµο, έως και πέντε ηµέρες πριν από την αναχώρηση. Σύµφωνα µε την εταιρία, οι πελάτες που επιθυµούν να ακυρώσουν την κράτησή τους µπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά µέσω της υπηρεσίας “∆ιαχείριση της κράτησής µου” και ισχύουν οι συνήθεις όροι ακύρωσης.

Έως 8 εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία Σχεδόν οκτώ εκατοµµύρια νέες θέσεις εργασίας αναµένεται να δηµιουργηθούν στον ταξιδιωτικό και τουριστικό τοµέα της Ευρώπης µέσα στην επόµενη δεκαετία, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση οικονοµικών επιπτώσεων (EIR) του Παγκόσµιου Συµβουλίου Ταξιδιών και Τουρισµού (WTTC).Η πρόβλεψη του WTTC δείχνει επίσης ότι ο τοµέας θα αποτελέσει κινητήρια δύναµη για την οικονοµική ανάκαµψη της Ευρώπης, µετά από περισσότερα από δύο χρόνια περιορισµών εξαιτίας της πανδηµίας του Covid-19.


Τα επόµενα 10 χρόνια και µε µέσο ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης 3,3%, ο

-Πιστοποιητικό εµβολιασµού που πληροί τις απαιτήσεις της κυβέρ-

ευρωπαϊκός τοµέας των ταξιδιών και του τουρισµού αναµένεται να

νησης.

αναπτυχθεί δύο φορές ταχύτερα από τη συνολική οικονοµία της Ευ-

-Πιστοποιητικό αρνητικής εξέτασης (PCR ή ανάλογο).

ρώπης, η οποία αναµένεται να αναπτυχθεί µόνο κατά 1,5% ετησίως.

-Πιστοποιητικό ανάρρωσης τουλάχιστον 11 11 ηµερών µετά τη θε-

Η τελευταία έκθεση του WTTC, αποκαλύπτει επίσης ότι το ταξιδιω-

τική εξέταση στον ιό.

τικό και τουριστικό ΑΕΠ της Ευρώπης αναµένεται να αυξηθεί κατά

Η Ισπανίδα υπουργός Βιοµηχανίας, Εµπορίου και Τουρισµού, Reyes

31,4% σε 1,73 τρισ. ευρώ (1,9 τρισ. δολάρια ΗΠΑ).

Maroto, δήλωσε ότι “η νέα φάση της πανδηµίας, σηµαίνει ότι η χώ-

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύµβουλος του WTTC, Julia Simpson,

ρα είναι σε θέση να χαλαρώσει τους κανόνες, εξισώνοντας τους τα-

δήλωσε σχετικά: “Ο ταξιδιωτικός και τουριστικός τοµέας της Ευρώ-

ξιδιώτες εκτός ΕΕ µε εκείνους της ΕΕ και των χωρών που ανήκουν

πης βρίσκεται σε ισχυρή ανάκαµψη. Φαίνεται ότι θα δηµιουργή-

στη ζώνη Σένγκεν”.

σει έως και οκτώ εκατοµµύρια νέες θέσεις εργασίας τα επόµενα 10

“Πρόκειται για εξαιρετική είδηση, που αναµενόταν πολύ από τον το-

χρόνια. Όσον αφορά τη συµβολή στην ευρωπαϊκή οικονοµία και τις

µέα του τουρισµού, ο οποίος διευκολύνει την άφιξη τουριστών από

θέσεις εργασίας, ο τοµέας θα φτάσει σχεδόν στα προ-πανδηµικά

χώρες εκτός της ΕΕ, µε σκοπό να εγγυηθεί ασφαλή ταξίδια κατά τη

επίπεδα µέχρι το τέλος του επόµενου έτους, καθώς η ανάκαµψη του

διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου. Η Ισπανία γίνεται ένας

τοµέα συνεχίζει δυναµικά”.

από τους πιο επιθυµητούς προορισµούς στον κόσµο”, πρόσθεσε η

“Η ανάκαµψη το 2021 ήταν πιο αργή από ό,τι αναµενόταν λόγω των

κα. Maroto.

επιπτώσεων της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού και της ασυ-

Η Ισπανία δέχεται το πιστοποιητικό εµβολιασµού κατά Covid-19,

ντόνιστης αντίδρασης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων γύρω από

είτε σε ψηφιακή, είτε σε έντυπη µορφή.

το κλείσιµο των συνόρων, η οποία απέτυχε να σταµατήσει την εξά-

Οι εξετάσεις PCR πρέπει να διενεργούνται εντός 72 ωρών πριν από

πλωση του ιού, αλλά προκάλεσε πραγµατική και διαρκή ζηµία στις

την αναχώρηση για την Ισπανία και η εξέταση αντιγόνου εντός 24

οικονοµίες και τα µέσα διαβίωσης”, πρόσθεσε η κα. Simpson.

ωρών πριν από την αναχώρηση.

Τα στοιχεία του WTTC για το 2021 δείχνουν ότι σε ολόκληρη την Ευ-

Τα πιστοποιητικά ανάρρωσης θα ισχύουν για 180 ηµέρες από την

ρώπη υπήρξε αύξηση 4,7% στον αριθµό των θέσεων εργασίας στον

ηµεροµηνία της θετικής εξέτασης στον κορωνοϊό.

τοµέα των ταξιδιών και του τουρισµού, που αντιπροσωπεύουν λίγο

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από την υποβολή οποιου-

πάνω από το 9% του συνόλου των θέσεων εργασίας, γεγονός που

δήποτε πιστοποιητικού.

έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε την πτώση κατά 12,5%, που σηµειώ-

Η τουριστική-ταξιδιωτικής βιοµηχανία της Ισπανίας χαιρετίζει µε

θηκε τον προηγούµενο έτος.

ικανοποίηση την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε χα-

Η ανάκαµψη της Ευρώπης πέρυσι οφείλεται, εν µέρει, στην ανάπτυ-

λάρωση των κανόνων εισόδου λίγο πριν την είσοδο στην τουριστι-

ξη σε βασικούς προορισµούς, όπως η Ελλάδα, η οποία σηµείωσε

κή περίοδο.

βελτίωση 75% σε ετήσια βάση, η Τουρκία (61%) και η Ιταλία (59%).

Η Ισπανία χαλαρώνει επιτέλους τους κανόνες εισόδου για τον Covid-19 Η Ισπανία επιβεβαίωσε την πολυαναµενόµενη χαλάρωση των κανόνων εισόδου για τον Covid-19, επιτρέποντας την είσοδο σε µη εµβολιασµένους ενήλικες ταξιδιώτες, εφόσον παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσµα εξέτασης ανίχνευσης του ιού. Η αλλαγή, που επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, σηµαίνει ότι οι ταξιδιώτες που δεν έχουν κάνει εµβόλιο για τον κορωνοϊό µπορούν πλέον να ταξιδέψουν στην Ισπανία επιδεικνύοντας αρνητικό αποτέλεσµα τεστ PCR ή αντιγόνου κατά την άφιξή τους στη χώρα. Σύµφωνα µε τους προηγούµενους αυξηµένους περιορισµούς, οι ταξιδιώτες µπορούσαν να εισέλθουν στην Ισπανία µόνο µε την επίδειξη πιστοποιητικού εµβολιασµού ή ανάρρωσης από τον ιό, κανόνας που είχε παραταθεί έως τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, από τις 21 Μαΐου, όλοι οι διεθνείς επισκέπτες που εισέρχονται στην Ισπανία πρέπει να προσκοµίσουν ένα από τα ακόλουθα:

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Συνέντευξη Μήνα στον Κωνσταντίνο Στ. ∆εριζιώτη

«Εθνική Τουριστική Πολιτική ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει…» • Θα είναι επιτυχία αν προσεγγίσουμε τα επίπεδα του 2019 • Η τουριστική εικόνα της χώρας είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας • Η επαγγελματική επιλογή των νέων πρέπει να έχει και στοιχεία προσφοράς προς την Πατρίδα και τους συνανθρώπους μας. • Ανεξήγητη καθυστέρηση για το χωροταξικό του Τουρισμού Δωρικός, αλλά μεστός νοημάτων, ο λόγος του Νίκου Αγγελόπουλου έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία. Όχι μόνο για τους προφανείς λόγους, όπως είναι η ακαδημαϊκή του καριέρα, οι θέσεις ευθύνης από τις οποίες πέρασε, η μακρά και πάντα ανελισσόμενη επιχειρηματική του πορεία, αλλά και γιατί ανήκει στους ανθρώπους που προτάσσει του «εγώ», το «εμείς». Σε μια μεγάλη και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο Νίκος Αγγελόπουλος, μιλάει: • για το «θαύμα» του ελληνικού Τουρισμού • για τις ευθύνες της Πολιτείας • για τις εξελίξεις στον ελληνικό Τουρισμό και τις ξένες επενδύσεις • για την υπερφορολόγηση • για το δυσβάστακτο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων • για την αύξηση της μέσης δαπάνης των τουριστών. Με θάρρος αναφέρει ότι τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας των επιχειρήσεων για τον Covid, δεν ήταν αμελητέα, ενώ μονολεκτικά κάνει λόγο για «ανεξήγητη καθυστέρηση» στο χωροταξικό του Τουρισμού. Χαρακτηρίζει «ανεύθυνες» τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις που γίνονται από κάποιους και στην …ερώτηση του 1 εκατομμυρίου για την εξέλιξη της σεζόν 2022, απαντά ότι θεωρεί ότι θα είναι επιτυχία, «εάν προσεγγίσουμε το 2019», από πλευράς τουριστικών μεγεθών. Αποφεύγει να τοποθετηθεί για τα συνδικαλιστικά του χώρου λέγοντας με νόημα ότι «Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με την σημερινή ηγεσία του Τουρισμού που εκφράζεται συνολικά από το ΣΕΤΕ και, ειδικότερα και για τα ξενοδοχεία, από την ΠΟΞ», τονίζοντας ότι «όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και γκρίνια» και παράλληλα επισημαίνει τις ευθύνες της Πολιτείας στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο Νίκος Αγγελόπουλος που μιλάει σπανίως, αναφέρεται στην οικονομική – κοινωνική διάσταση του Τουρισμού, θέση που εκφράζει δεκαετίες τώρα με συνέπεια και συνέχεια, ενώ περιγράφει πως θα ήταν ιδανικά ο ελληνικός Τουρισμός το 2030. Και βέβαια δεν παραλείπει να συμβουλεύσει τη νέα γενιά για την επαγγελματική πορεία, κάνοντας και μια μικρή αναφορά στην Αμπελιώνα, σημείο αναφοράς για τον ίδιο, μέσα από μια διαδρομή ζωής, στην οποία ευτύχησε να δει να πραγματώνεται το όνειρό του!!!


ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Η ευχή για όλους του νέους ανθρώπους είναι η επαγγελµατική τους επιλογή να έχει, εκτός από τα κλασσικά αυτονόητα κριτήρια, στοιχεία προσφοράς προς την Πατρίδα και τους συνανθρώπους µας».


Συνέντευξη Μήνα

Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση για την σεζόν του 2022; Ποιες αγορές κατά την άποψη σας θα «τρέξουν» ικανοποιητικά; Ποιοι είναι οι φόβοι σας; Θα προσεγγίσουμε το 2019; Θα ρισκάρατε μια πρόβλεψη για φέτος; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας μεσοπρόθεσμα;

«Το κράτος οφείλει να στοχεύει στην αύξηση των εσόδων του και οι εργαζόµενοι στοχεύουν και ορθώς, στην εξασφάλιση καλά αµειβόµενης και µε καλούς όρους εργασίας».

H ερώτηση όπως έχει διατυπωθεί ζητάει «ποσοτική» απάντηση που προφανώς δεν καλύπτει το τελικά ζητούµενο που είναι διαφορετικό, τόσο για την Πολιτεία, όσο και για τις Επιχειρήσεις. Για την Πολιτεία το ζητούµενο είναι πόσα θα είναι τα έσοδα και

λειτουργία Επιτροπής ∆εοντολογίας µε συγκεκριµένο ρόλο και

για τις επιχειρήσεις ποιο θα είναι το οικονοµικό αποτέλεσµα,

αποστολή.

που σε αυτήν την συγκυρία, αποφασιστικό ρόλο παίζει το κό-

αισιόδοξες προβλέψεις που εκπέµπονται ανεύθυνα, θεωρώ ότι

Πολλές διεθνείς αλυσίδες «παίρνουν θέση» στην ελληνική αγορά. Πως το σχολιάζετε και τι εκτιμάται για την πορεία των επενδύσεων στον Τουρισμό στα επόμενα χρόνια; Θα έχει επιπτώσεις ο αφελληνισμός των ελληνικών ξενοδοχείων;

θα είναι επιτυχία εάν προσεγγίσουµε το 2019. Μεσοπρόθεσµα

Με την αναφορά σας σε διαφαινόµενο αφελληνισµό των ελ-

µε τα σηµερινά δεδοµένα οι προβλέψεις θα ήταν επιπόλαιες.

ληνικών ξενοδοχείων, προφανώς αναφέρεστε στον ιδιοκτησι-

στος που έχει αυξηθεί δραµατικά για πολύ γνωστούς λόγους. Περιοριζόµενοι στο ποσοτικό ερώτηµα και συνεκτιµώντας θετικές και γνωστές αρνητικές παραµέτρους, πέραν από τις πολύ

ακό αφελληνισµό, ο οποίος τόσο για τα δηµόσια οικονοµικά,

Ο Βάσος Μηναϊδης είχε πει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία θα κλείσουν γεμάτα. Σε μια περίοδο με την «τέλεια» καταιγίδα για τα ελληνικά ξενοδοχεία, ήρθε να προστεθεί η γεωμετρική αύξηση του κόστους λειτουργίας, σε τιμές κρατήσεων 2019. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Τι πρέπει να κάνουν οι ξενοδόχοι και τι περιμένετε από την κυβέρνηση;

όσο και για τους απασχολούµενους σε αυτόν τον κλάδο δεν

Ο παλιός µου φίλος Βάσος ήταν πάντα και παραµένει αισι-

αποτέλεσµα προβλέπεται για κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια αύξηση στην μέση κατά κεφαλή των τουριστών στην Ελλάδα. Είναι συγκυριακό; Ποια είναι κατά την άποψή σας η σωστή «συνταγή»: Θέλουμε λίγους και καλούς ή πολλούς και όλων των εισοδηματικών επιπέδων τουρίστες;

ότι θα επηρεαστεί σοβαρά από το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία

Η αύξηση της µέσης κατά κεφαλή δαπάνης του τουρίστα δεν

λειτουργούν µε συµβόλαια που έχουν υπογραφεί το 2021, ενώ

είναι συγκυριακή. Η ζήτηση διαµορφώνει την προσφορά και

υλοποιούνται µε κόστος ιδιαίτερα αυξηµένο το 2022.

η προσφορά απευθύνεται µε νέα ποιοτικά στοιχεία σε πελάτες

όδοξος. Όµως στο ερώτηµά σας προστίθεται η παράµετρος κόστος που µας υποχρεώνει να καταλήξουµε µόνο στο προσδοκώµενο αποτέλεσµα και όχι στον αριθµό των αφίξεων. Το

έχει καµία ιδιαίτερη σηµασία. Το κράτος οφείλει να στοχεύει στην αύξηση των εσόδων του και οι εργαζόµενοι στοχεύουν και ορθώς, στην εξασφάλιση καλά αµειβόµενης και µε καλούς όρους εργασίας.

διατεθειµένους να δαπανήσουν για τις διακοπές τους περισσό-

Είστε ικανοποιημένος από την συνδικαλιστική εικόνα του Τουρισμού και της Ξενοδοχίας; Πριν λίγους μήνες, εσείς, ο Σπύρος Κοκοτός, ο Σταύρος Ανδρεάδης και εσείς προχωρήσατε σε μια επιστολή προς τον ΣΕΤΕ που δημιούργησε αίσθηση. Υπάρχει «γκρίνια» στον κλάδο, ή όλα βαίνουν καλώς;

τερα. Συνεπώς είναι µία λογική εξέλιξη. Η διαστολή µεταξύ

∆εν θα ήθελα να ασχοληθώ µε την σηµερινή ηγεσία του Του-

πτωση επηρεάζουν αυτοί στο επίπεδο των προσφερόµενων

ρισµού που εκφράζεται συνολικά από το ΣΕΤΕ και, ειδικότε-

υπηρεσιών σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων και ποικίλουν

ρα και για τα ξενοδοχεία, από την ΠΟΞ. Αν υπάρχει «γκρίνια»

σοβαρά στα καταλύµατα ανάλογα µε την γεωγραφική τους

στον κλάδο, οι δηµοσιογράφοι µπορούν να το διατυπώσουν

εγκατάσταση.

λίγων και καλών πελατών ή πολλών µε χαµηλότερα εισοδήµατα είναι υπεραπλουστευµένη. Λογικά σε µία χώρα υπάρχει µία διαρκώς µεταβαλλόµενη εικόνα που περιλαµβάνει εντούτοις, διάφορες κατηγορίες τουριστών που και σε αυτήν την περί-

ασφαλέστερα από εµένα. Το γνωστό «όπου υπάρχει φτώχεια

διατελέσαντες Πρόεδροι του ΣΕΤΕ προχώρησαν σε επιστολή

Με το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό τι γίνεται; Υπάρχει καθυστέρηση σε ένα εξόχως σημαντικό εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη.

προς την σηµερινή ηγεσία, η επιστολή εστίασε στην παρά-

Η απάντηση είναι µονοσήµαντη: Υπάρχει ανεξήγητη καθυστέ-

βαση βασικού άρθρου του Καταστατικού που προβλέπει την

ρηση.

υπάρχει και γκρίνια» ισχύει και στην περίπτωση του Τουρισµού. Ειδικότερα ως προς το ερώτηµα σας αν οι τρείς πρώτοι

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ποια είναι η γνώμη σας για την ακολουθούμενη, εθνική, τουριστική πολιτική, και ποιο θεωρείται ως το ιδανικό τουριστικό μοντέλο, που θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον στον Τουρισμό; Εθνική Τουριστική Πολιτική ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει. Η διαµορφούµενη τουριστική εικόνα της χώρας είναι, ατυχώς, αποκλειστικό αποτέλεσµα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, µε όποιες στρεβλώσεις µπορεί αυτή η εικόνα να εµπεριέχει.

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου και η «γιγάντωση» του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων δημιουργούν ένα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον για τα ξενοδοχεία. Τι πρέπει να γίνει; Εάν υπήρχε Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισµό θα υπήρχε και αντικειµενικά στοχευµένη και ισόρροπη φορολόγηση. Το φαινόµενο των βραχυχρόνιων µισθώσεων είναι παγκόσµιο. Απλά η Πολιτεία οφείλει να το εντάξει σε ποιοτικούς κανόνες και δίκαιη φορολόγηση, όπως πράττει για τα ξενοδοχεία.

«Πέραν από τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις» που εκπέµπονται ανεύθυνα, θεωρώ ότι θα είναι επιτυχία εάν προσεγγίσουµε το 2019. Μεσοπρόθεσµα µε τα σηµερινά δεδοµένα οι προβλέψεις θα ήταν επιπόλαιες».

Θα επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της πανδημίας Covid; Θεωρείτε επαρκή τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί; Οι Ξενοδόχοι λένε όχι…

κατοίκους, µόνο µε Tουρισµό που θα έχει ιδιαίτερο χαρα-

Οι τουριστικές επιχειρήσεις σχεδόν στο σύνολό τους επέζησαν

ικανοποιητικής ζήτησης.

κτήρα, άρα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διαµόρφωση

της πανδηµίας Covid. Τα µέτρα στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας δεν ήταν αµελητέα. Αυτή η διαπίστωση δεν αναιρεί

Πως θα ήταν ιδανικά για εσάς ο ελληνικός Τουρισμός το 2030;

την προαναφερθείσα έλλειψη τουριστικής πολιτικής.

Συνεκτιµώντας τις απαντήσεις στα προηγούµενα ερωτήµατά σας, ως συµπέρασµα θα έλεγα ότι ο ελληνικός Tουρισµός πρέ-

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται ιδιαίτερα στον Τουρισμό. Χρειάζεται κάποια αλλαγή κατά την άποψή σας; Θεωρείτε ότι ο Τουρισμός έχει στηριχθεί με ειδικά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια; Τι πρέπει να προσεχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης; Και βλέπουμε εσχάτως αρκετούς να μιλάνε για λαϊκή οικονομία. Εσείς από την 10ετία του 1990 τονίζατε την περιφερειακή ανάπτυξη στην οποία συνεισφέρει μοναδικά ο Τουρισμός.

πει να είναι σε θέση να απαντάει ικανοποιητικά στις απαιτήσεις

Το παραγωγικό µοντέλο της χώρας δεν βασίζεται στον

Η επαγγελµατική µου διαδροµή δεν έχει καµία σχέση µε την

Tουρισµό από επιλογή της εκάστοτε Κυβέρνησης.

των διαφορετικών οµάδων ζήτησης προσφέροντας αυξηµένα έσοδα για το Κράτος και ικανοποιητικές ποιοτικές και ποσοτικές ευκαιρίες για την απασχόληση.

Αν ξεκινούσατε ξανά την επαγγελματική σας ζωή τώρα, τι θα κάνατε; Αισθάνεστε δικαιωμένος με όσα κάνατε στην -και για την- Αμπελιώνα;

Ατυ-

ακαδηµαϊκή αλλά, τελικά, είναι αυτή που έγινε µε απόλυτη

χώς, είναι το προϊόν των αποκλειστικών επιχειρηµατικών

επιλογή µου. Αισθάνοµαι ικανοποιηµένος γιατί πορεύτηκα µε

επιλογών µε όλα τα αναπόφευκτα αρνητικά στοιχεία που

ποιοτικούς στόχους, τόσο για τα κλασσικά ξενοδοχεία όσο και

αυτές οι επιλογές εµπεριέχουν. Εδώ θα πρέπει να τονισθεί

για τους Ξενώνες στο χωριό καταγωγής µου στην ορεινή Πε-

ο ιδιαίτερα σηµαντικός ρόλος του Τουρισµού που αναλογεί

λοπόννησο.

ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αναλογεί στην Περιφερειακή που δεν έχει επαρκώς αξιολογηθεί και ενισχυθεί από την

Εάν δίνατε μια συμβουλή στους νέους ανθρώπους, ποια θα ήταν αυτή;

επίσηµη Πολιτεία. Για την Περιφερειακή Ανάπτυξη ο ρόλος

Η ευχή για όλους του νέους ανθρώπους είναι η επαγγελµατική

του Tουρισµού είναι µοναδικής και καταλυτικής σηµασίας.

τους επιλογή να έχει, εκτός από τα κλασσικά αυτονόητα κρι-

Η ορεινή Ελλάδα και η µικρονησιωτική Ελλάδα µπορούν

τήρια, στοιχεία προσφοράς προς την Πατρίδα και τους συναν-

να επιβιώσουν µε πολύ καλούς όρους διαβίωσης για τους

θρώπους µας.

Ανάπτυξη, ρόλος ιδιαίτερης συνεισφοράς του Tουρισµού

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Άρθρο

του Αθανασίου Ελευθερούδη*

Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτηρίων Η Ελλάδα, για μία τριακονταετία, βασιζόταν για την ασφάλεια του πολίτη σε περιπτώσεις φωτιάς επί κτιρίων στο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 71/1988 καθώς και σε μία σειρά από Πυροσβεστικές Διατάξεις (Πυρ.Διατ.) οι οποίες είτε συμπλήρωναν είτε επέκτειναν τη νομοθεσία, η οποία είχε αρχίσει να δείχνει την αδυναμία της να συμβαδίσει με τις σύγχρονες εξελίξεις. Ένα επιπλέον πρόβλημα του προηγούμενου κανονισμού, πέρα από την παλαιότητά του, ήταν και η πολυπλοκότητά του καθώς και το βάρος που έπεφτε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 41 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018, η Ελλάδα υιοθέτησε τον καινούριο, ο οποίος αντικατέστησε το Π.Δ. 71/1988.

H

θέσπιση του καινούργιου Κανονισµού ήταν

γενικά θα είναι µηδενικών εκποµπών. Αυτές οι

αποτέλεσµα µίας ζύµωσης τεσσάρων ετών

εξελίξεις τις προλαµβάνει ο νέος Κανονισµός, υιο-

και αποτελεί µία προσπάθεια υιοθέτησης σύγχρονων

θετώντας τον όρο “αντίδραση στη φωτιά” και εναρ-

προτύπων ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασί-

µονίζεται µε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ου-

ας, εναρµονισµένα µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα καθώς

σιαστικά, µε την προσθήκη αυτή, ο νέος Κανονισµός

και ενοποίησης του κανονισµού σε ένα, ενιαίο πλαίσιο.

ρυθµίζει τη χρήση µονωτικών υλικών, η οποία µε την

Σύµφωνα µε στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώµατος,

πάροδο του χρόνου θα γίνεται όλο και σηµαντικότε-

το 2018 καταγράφηκαν 3512 φωτιές σε οικίες, στις

ρη στη χώρα µας, ενώ στοχεύει στον περιορισµό την

οποίες υπήρχαν 26 νεκροί και 25 τραυµατίες, ενώ ως

µεγάλης έκκλησης καπνού κατά τη διάρκεια φωτιάς,

πρωταρχική αιτία απώλειας ζωής παγκοσµίως αναφέ-

φαινόµενο το οποίο εντάθηκε κατά τη διάρκεια της

ρεται η εισπνοή καπνού.

κρίσης λόγω της χρήσης φτηνών υλικών µόνωσης

Επιπλέον, στην χώρα µας ξεκίνησε να εφαρµόζεται από τις 1/1/2019

(πλαστικά) και καλωδιώσεων.

το σχέδιο nZEBs, που προβλέπει ότι όλα τα νέα κτίρια που στεγά-

Ένα ακόµα βήµα του Κανονισµού προς τη σωστή κατεύθυνση είναι

ζουν δηµόσιες υπηρεσίες και από τις 1/1/2021 όλα τα νέα κτίρια

η υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισµών σχετικά µε την εφαρµογή ενεργητικής πυροπροστασίας. Συγκεκριµένα, πλέον στα κτίρια κατοικιών επιβάλλεται η τοποθέτηση ενός φορητού πυροσβεστήρα ανά όροφο, ενώ σε κτίρια άνω των 3 ορόφων επιβάλλεται η τοποθέτηση αυτόµατου συστήµατος πυρανίχνευσης. Η αυστηροποίηση αυτή του Κανονισµού, σε συνδυασµό µε την χρήση υλικών µε καλύτερες προδιαγραφές αντίδρασης στη φωτιά επιφέρει εγκαιρότερη ειδοποίηση του πληθυσµού του κτιρίου, καθώς και µικρότερη έκκληση καπνού. Η ξεκαθάριση των οδεύσεων διαφυγής, καθώς και του ορισµού του θεωρητικού πληθυσµού στο κτίριο βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση του σχεδίου εκκένωσης του κτιρίου. Στα έτη 2009-2018 έγινε φανερή η ανάγκη υλοποίησης ενεργητικής πυροπροστασίας στις κατοικίες, λόγω της ραγδαίας αύξησης της χρήσης φωτιάς ως κύριο µέσο θέρµανσης και µαγειρέµατος. Ο Κανονισµός υιοθετεί επίσης και την ανάγκη τοπικού

*Ο κος Αθανάσιος Ελευθερούδης είναι ∆ιπλωµατούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Μ

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


συστήµατος κατάσβεσης σε επικίνδυνους χώρους κατηγορίας Β, κα-

επιτρέπει την καλύτερη διαρρύθµιση της αγοράς, τόσο για τις ελληνι-

λύπτοντας µε αυτόν τον τρόπο ένα κενό ασφαλείας που υπήρχε σε

κές όσο και για τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

ευαίσθητες κτιριακές εγκαταστάσεις όπως νοσοκοµεία και σχολεία.

Επιπλέον, ο νέος Κανονισµός ακολουθεί την ταξινόµηση του Κτιριο-

Ο νέος Κανονισµός δίνει έµφαση επίσης και στα ζητήµατα πρόληψης

δοµικού Κανονισµού, γεγονός που απλοποιεί την αδειοδότηση και

καθώς και εκπαίδευσης του πληθυσµού, γεγονός απαραίτητο, µιας

την εφαρµογή του.

και η κυριότερη αιτία φωτιάς σε κτίρια είναι η ανθρώπινη αµέλεια.

Σε γενικές γραµµές, ο νέος Κανονισµός Πυροπροστασίας Κτιρίων

Ο Κανονισµός εναρµονίζεται πλέον µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα,

επιτρέπει στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο κανονισµό, ενο-

ακολουθώντας τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ, και αφαιρώντας τους

ποιηµένο, ο οποίος κοιτάει προς το µέλλον. Με την αύξηση της οι-

συγκεκριµένους ορισµούς του προηγούµενου κανονισµού, που τον

κοδοµικής δραστηριότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια,

καθιστούσαν εξαιρετικά δυσκίνητο και ανίκανο να ακολουθήσει τις

καθώς και µε την εµφάνιση ολοένα και περισσότερων ξένων επεν-

νέες προδιαγραφές καθώς και τις νέες τάσεις. Η χρήση ευρωπαϊκών

δυτών και του σχεδίου nZEB, θα εµφανίζονται ολοένα και περισσό-

προτύπων καλύπτει επίσης µία πάγια υποχρέωση της Ελλάδας ενώ

τερα κτίρια που υλοποιούν καινοτόµες κατασκευαστικές τεχνικές, µε υλικά καινούρια και αδοκίµαστα στην, παραδοσιακά συντηρητική, Ελληνική οικοδοµική κοινότητα. Η πρόκληση για τον νέο Κώδικα είναι να µπορεί να προλαβαίνει τις εξελίξεις σε τεχνολογία υλικών και σχεδίων, ενώ σταδιακά θα πρέπει να αρχίσει να λαµβάνει υπόψη του τη ραγδαία ανάπτυξη των ασύρµατων δικτύων και του internet of Things, µιας και έχουν ήδη αρχίσει να εµφανίζονται ΙοΤ λύσεις για τον περιορισµό των δασικών πυρκαγιών, εξέλιξη που θα εµφανιστεί και στους σύγχρονους πίνακες πυρανίχνευσης που θα αρχίσουν να εµφανίζονται στο εγγύς µέλλον. Η OLYMPIA ELECTRONICS, ηγέτιδα ελληνική εταιρεία του κλάδου και µία από τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη, διαθέτει πληθώρα συσκευών πυρανίχνευσης που µπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη σε γραφεία, αίθουσες δεξιώσεων, σινεµά, θέατρα, εµπορικά κέντρα και προσφέρουν προστασία σε κάθε είδους κτήριο ή κατασκευή, από κατοικίες, ιδρύµατα, ξενοδοχεία µέχρι και τα µεγαλύτερα έργα σε όλο τον κόσµο. Η ευρεία γκάµα της περιλαµβάνει συµβατικές, διευθυνσιοδοτούµενες και ασύρµατες συσκευές όπως: Ανιχνευτές καπνού, Φαροσειρήνες, Πίνακες πυρανίχνευσης, Μπουτόν πυρασφάλειας, Συστήµατα φωνητικής εκκένωσης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Παρουσίαση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌΣ ΌΜΙΛΟΣ

LE MONDE - Ξεκάθαρη επιλογή στις τουριστικές σπουδές • Eκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου στις ξενοδοχειακές, τουριστικές και γαστρονομικές σπουδές. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (U.N.W.T.O), μέλος της ένωσης EuroCHRIE (European Council of Hotel, Restaurant & Institutional Education) και της WACS (World Association of Chef Societies) και προσφέρει στους σπουδαστές του εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου, διαμορφώνοντας άριστα καταρτισμένους επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Επίσης, τα βασικά προγράμματα εκπαίδευσης του ΙΕΚ είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

H

άριστη υλικοτεχνική υποδοµή και τo καταξιωµένο διδακτι-

Οι εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Οµίλου LE

κό προσωπικό, εξασφαλίζουν µία εξαιρετική σταδιοδρο-

MONDE διαθέτουν χώρους εκπαίδευσης που προσοµοιάζουν τους

µία. Εκατοντάδες απόφοιτοι του Εκπαιδευτικού Οµίλου LE MONDE

χώρους µιας σύγχρονης ξενοδοχειακής µονάδας, όπως εστιατόρια,

εργάζονται ως καταξιωµένα στελέχη σε ξενοδοχειακές µονάδες και

bar, εργαστήριο οροφοκοµίας, προσφέροντας στους σπουδαστές

τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

του ένα περιβάλλον εκπαίδευσης που θα τους βοηθήσει να εξοι-

Στο Ι.Ι.Ε.Κ. LE MONDE πραγµατοποιούνται διετή αναγνωρισµένα

κειωθούν µε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των επί µέρους

προγράµµατα σπουδών στις ειδικότητες:

τµηµάτων ενός ξενοδοχείου. Παράλληλα δίνεται µεγάλη έµφαση

· Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας - Hotel

στην εξοικείωση των σπουδαστών µε όλα τα προγράµµατα µηχα-

Management · Τεχνολογίες Επικοινωνίας & Πληροφοριών στην Ταξιδιωτική Βιοµηχανία – e – Travel Agent

νογράφησης που χρησιµοποιούνται στις σύγχρονες ξενοδοχειακές µονάδες. Έµπειροι εκπαιδευτές που συνδυάζουν το ακαδηµαϊκό τους προφίλ

· Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιµάγειρας - Chef

µε την πολυετή σταδιοδροµία σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές

· Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής - Pastry Chef

επιχειρήσεις, αναλαµβάνουν να µεταφέρουν στους µελλοντικούς

· Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής – Skipper

νέους επαγγελµατίες την επαγγελµατική τους εµπειρία και γνώση

· Στέλεχος ∆ιατροφής & ∆ιαιτολογίας

σε πεδία εξειδίκευσης όπως η διοίκηση επιχειρήσεων και προσωπικού, το ξενοδοχειακό µάρκετινγκ και οι πωλήσεις, η υποδοχή και η

• Hotel Management - Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-

εξυπηρέτηση πελατών, η οροφοκοµία, η οργάνωση και η λειτουργία

χειρήσεων Φιλοξενίας

µπαρ-εστιατορίου.

∆ιάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδηµαϊκά εξάµηνα θεωρητικής και

Έναρξη προγράµµατος: Οκτώβριος 2022

εργαστηριακής εκπαίδευσης και ένα επιπλέον εξάµηνο πρακτικής άσκησης.

• e – Travel Agent - Τεχνολογίες Επικοινωνίας & Πληροφοριών

Το πρόγραµµα σπουδών της ειδικότητας Hotel Management συν-

στην Ταξιδιωτική Βιοµηχανία

δυάζει αρµονικά τη θεωρία µε την πράξη µε στόχο την ανάπτυξη

∆ιάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδηµαϊκά εξάµηνα θεωρητικής και

όλων των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για µια επιτυχη-

εργαστηριακής εκπαίδευσης και ένα επιπλέον εξάµηνο πρακτικής

µένη επαγγελµατική σταδιοδροµία στον τοµέα του τουρισµού και

άσκησης.

της φιλοξενίας.

Ο τουριστικός πράκτορας γνωρίζει σε βάθος διεθνές τουριστικό πε-

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ριβάλλον και αποτελεί πολύτιµο συνεργάτη σε κάθε ξενοδοχειακή

• Chef - Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιµάγειρας

µονάδα, τουριστικό γραφείο και τουριστική επιχείρηση που επιθυµεί

∆ιάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδηµαϊκά εξάµηνα θεωρητικής και

να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους τουρίστες – πε-

εργαστηριακής εκπαίδευσης και ένα επιπλέον εξάµηνο πρακτικής

λάτες που την εµπιστεύονται. Σχεδιάζει πακέτα διακοπών, κλείνει

άσκησης.

ταξίδια, οργανώνει εκδροµές. ∆ιαχειρίζεται ψηφιακές κρατήσεις και

Το πρόγραµµα σπουδών της ειδικότητας Chef εστιάζει στην ολοκλη-

προβάλλει ταξίδια και εκδροµές.

ρωµένη γνώση που θα πρέπει να κατέχει ο επαγγελµατίας µάγειρας

Ο τουρισµός αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόµενο οικονοµικό το-

και η οποία αφορά τόσο στην παραγωγική διαδικασία µιας σωστά

µέα σε παγκόσµιο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο ο e - Travel agent είναι

οργανωµένης κουζίνας όσο και στον αποτελεσµατικό τρόπο διοίκη-

το στέλεχος που κατέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες

σης και λειτουργίας της.

για να εργάζεται στον διοικητικό τοµέα µιας τουριστικής επιχείρη-

Ο Εκπαιδευτικός Όµιλος LE MONDE έχει δηµιουργήσει ένα πετυ-

σης, ανάµεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η χρήση ηλεκτρονικών

χηµένο µοντέλο εκπαίδευσης στον τοµέα της γαστρονοµίας που

µέσων, οι ξένες γλώσσες και η επικοινωνιακή ικανότητα.

µπορεί να οδηγήσει τους νέους ή τις νέες που αγαπούν τη µαγειρική

Πιο συγκεκριµένα, χρησιµοποιώντας ειδικές εφαρµογές Η/Υ και το

να φτάσουν στις ανώτερες θέσεις διοίκησης µια κουζίνας, να αναλά-

διαδίκτυο επιτυγχάνουν την πραγµατοποίηση πωλήσεων τελικών

βουν τη θέση του chef.

τουριστικών προϊόντων αναπτύσσοντας αµοιβαία εµπιστοσύνη µε

Αυτό επιτυγχάνεται µε την εκπαίδευση σε εργαστήρια µαγειρικής

τους πελάτες. Η συγκεκριµένη ειδικότητα απευθύνεται σε νέους

όπου οι σπουδαστές εκπαιδεύονται βήµα βήµα να επιλέγουν τις

και νέες που έχουν αγάπη για τα ταξίδια και τις νέες τεχνολογίες

πρώτες ύλες, να τις χρησιµοποιούν σωστά στις ανάλογες συνταγές

καθώς και διάθε Για τις ειδικότητες Hotel Management και Tourism

χρησιµοποιώντας σωστές τεχνικές αλλά και να συνδυάζουν µε τον

Management πραγµατοποιείται ο κύκλος διαλέξεων Hospitality

κατάλληλο τρόπο τα υλικά για να δηµιουργήσουν γευστικά πιάτα.

Lectures.

Μέσα από την καθηµερινή τριβή στα εργαστηριακά µαθήµατα,

Έναρξη προγράµµατος: Οκτώβριος 2022

οι σπουδαστές εξελίσσουν τις γνώσεις τους υπό την καθοδήγηση

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Παρουσίαση Θέμα

των καθηγητών. Τα εργαστηριακά µαθήµατα πραγµατοποιούνται

επιδόρπια υψηλής αισθητικής, σύµφωνα µε τις τελευταίες γαστρο-

σε σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις προσφέροντας στους

νοµικές τάσεις.

σπουδαστές τη δυνατότητα να εξασκούν σε πρότυπους χώρους το

Πρώτες ύλες όπως η ζάχαρη, το αλεύρι, τα αβγά, τα γαλακτοκοµικά,

µαγειρικό τους ταλέντο.

τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, πρωταγωνιστούν στα θεωρητικά και

Το πρόγραµµα σπουδών υποστηρίζεται επίσης και από ένα πλήθος

εργαστηριακά µαθήµατα αποκαλύπτοντας όλα τα µυστικά της σύ-

θεωρητικών µαθηµάτων που εστιάζουν στην εκπαίδευση της οργά-

στασης τους που ουσιαστικά καθορίζουν και τον τρόπο διαχείρισης

νωσης και της λειτουργίας µιας επαγγελµατικής κουζίνας.

τους στο ζαχαροπλαστείο και αρτοποιείο.

Ένα πρόγραµµα σπουδών που δίνει τη δυνατότητα στον σπουδα-

Υπό την καθοδήγηση έµπειρων καθηγητών ζαχαροπλαστικής και

στή να ανακαλύψει τη δική του γαστρονοµική ταυτότητα που θα

αρτοποιίας, οι σπουδαστές εφαρµόζουν την κατάλληλη κάθε φορά

τον κάνει να ξεχωρίσει στην αγορά εργασίας, εξασφαλίζοντας µια

µεθοδολογία, δηµιουργώντας απολαυστικά γλυκά και αρτοσκευά-

επιτυχηµένη επαγγελµατική σταδιοδροµία.

σµατα που ακολουθούν τις πιο σύγχρονες τάσεις τόσο στη σύνθεσή

Έναρξη προγράµµατος: Οκτώβριος 2022

όσο και στην παρουσίασή τους. Έναρξη προγράµµατος: Οκτώβριο 2022

• Pastry Chef - Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής ∆ιάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδηµαϊκά εξάµηνα θεωρητικής και

• Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής – Skipper

εργαστηριακής εκπαίδευσης και ένα επιπλέον εξάµηνο πρακτικής

∆ιάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδηµαϊκά εξάµηνα θεωρητικής και

άσκησης.

εργαστηριακής εκπαίδευσης και ένα επιπλέον εξάµηνο πρακτικής

Το πρόγραµµα σπουδών της ειδικότητας Pastry Chef στοχεύει στη

άσκησης.

δηµιουργία επαγγελµατιών που θα µπορούν να καλύψουν µε επι-

Το πρόγραµµα σπουδών Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής - Skipper

τυχία οποιαδήποτε θέση σε έναν επαγγελµατικό χώρο ζαχαροπλα-

στοχεύει στη δηµιουργία επαγγελµατιών που θα µπορούν να κυβερ-

στείου και αρτοποιείου.

νήσουν ιστιοπλοϊκό ή µηχανοκίνητο σκάφος µέχρι 24 µέτρα. Με δε-

Η προσεκτική µελέτη των κλασικών και παραδοσιακών συνταγών

δοµένο ότι η µορφολογία του εδάφους της Ελλάδας, ενδείκνυται για

και η συστηµατική εφαρµογή τους στα εργαστήρια αποτελεί το

τουρισµό σκαφών αναψυχής, το επάγγελµα του Κυβερνήτη Σκαφών

πρώτο βήµα για τη σωστή εξάσκηση των βασικών τεχνικών. Πιο

Αναψυχής αναµένεται να γνωρίζει διαρκώς άνθιση και στο πλαίσιο

αναβαθµισµένες και σύγχρονες τεχνικές αποκτούν προβάδισµα στα-

αυτό οι επαγγελµατίες Κυβερνήτες Σκαφών Αναψυχής θα γίνονται

διακά, δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές να δηµιουργούν

όλο και πιο περιζήτητοι.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο σπουδαστής του προγράµµατος θα αποκτήσει όλες τις απαραί-

Έναρξη προγράµµατος: Οκτώβριο 2022

τητες τεχνικές, µηχανολογικές, ιστιοπλοϊκές γνώσεις ηλεκτρονικές

Τα προγράµµατα σπουδών υποστηρίζονται από βιβλιογραφία των

και ηλεκτρολογικές γνώσεις ώστε να κυβερνήσει ένα σκάφος και να

εκδόσεων της σχολής, Les Livres du Tourism.

είναι καθόλα υπεύθυνος για τη διαχείρισή του. Επίσης, θα γνωρίζει

Στη διάρκεια της ακαδηµαϊκής περιόδου πραγµατοποιούνται σε-

τους κανόνες του ναυτικού δικαίου, µετεωρολογία αλλά και πρώτες

µινάρια.

βοήθειες για να µπορεί να διαχειρίζεται την οποιαδήποτε κρίση εν ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Κ.∆.Β.Μ. LE MONDE

πλω. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη καθώς χρησιµοποιείται στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Global Hospitality Management Program από τον Εκπαιδευτικό

Το πρόγραµµα σπουδών διακρίνεται σε θεωρητικό και πρακτικό, µε

Όµιλο LE MONDE και το University of Hοuston - Conrad N. Hilton

πολλές ώρες διδασκαλίας σε πραγµατικές συνθήκες εν πλω.

College

Έναρξη προγράµµατος: Οκτώβριο 2022

Ο Εκπαιδευτικός Όµιλος LE MONDE και το διεθνώς καταξιωµένο αµερικάνικο Παvεπιστήµιο στον τοµέα του Hospitality

• Στέλεχος ∆ιατροφής & ∆ιαιτολογίας

Management University of Hοuston - Conrad N. Hilton College,

∆ιάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδηµαϊκά εξάµηνα θεωρητικής και

παρέχουν το διεθνές πρόγραµµα Global Hospitality Management,

εργαστηριακής εκπαίδευσης και ένα επιπλέον εξάµηνο πρακτικής

αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για ένα πρό-

άσκησης.

γραµµα υψηλών προδιαγραφών το οποίο απευθύνεται σε στελέχη

Το πρόγραµµα Στέλεχος ∆ιατροφής & ∆ιαιτολογίας είναι ο επαγγελ-

και επαγγελµατίες του Ξενοδοχειακού, Επισιτιστικού, Τουριστικού

µατίας που µπορεί να δηµιουργήσει ένα ατοµικό διατροφικό πλάνο

κλάδου, καθώς και σε στελέχη ∆ιοίκησης & Οικονοµίας που θέλουν

µε σκοπό να βοηθήσει στην επίτευξη συγκεκριµένων στόχων για τον

να κατακτήσουν διοικητικές θέσεις στον τοµέα της φιλοξενίας και

εκάστοτε ενδιαφερόµενο, είτε για λόγους υγείας είτε για αισθητικούς

του τουρισµού.

λόγους, Επίσης, χρειάζεται παρέχει ψυχολογική υποστήριξη µέχρι

Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική και υλοποιείται µέσω της

την επίτευξη του στόχου. Είναι ένας πολύτιµος σύµβουλος σε θέµατα

ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρµας LE MONDE µε τη µέθοδο της

ευζωϊας, διατροφής και υγείας.

σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης µε live streaming διδασκα-

Ο απόφοιτος του προγράµµατος µπορεί να απασχοληθεί στις εξής

λία από διακεκριµένα στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου - καθηγη-

επιχειρήσεις: spa ξενοδοχείων, γραφεία διαιτολόγων, υπηρεσίες

τές του University of Hοuston - Conrad N. Hilton College, µε ισχυρό

catering, ινστιτούτα αισθητικής, καταστήµατα υγιεινών τροφών,

ακαδηµαϊκό υπόβαθρο, διεθνές ερευνητικό έργο κι επαγγελµατική

οίκους ευγηρίας,

εµπειρία στον τοµέα της ανώτατης ξενοδοχειακής εκπαίδευσης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Παρουσίαση

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράµµατος, οι συµµετέχοντες λαµβάνουν Certificate in Global Hospitality Management από το University of Hοuston Conrad N. Hilton College of Hotel and Restaurant Management. ∆ιάρκεια προγράµµατος: 7,5 εβδοµάδες

συµµετέχοντες αποκτούν µια συνδυαστική εικόνα των αρµοδιοτή-

Έναρξη: Νοέµβριος 2022

των που αναλαµβάνει ένας Rooms Division Manager, εφαρµόζοντας στην πράξη τη διδασκόµενη θεωρία µε πραγµατικά παραδείγµατα

Food & Beverage Management

(case studies).

Πρόγραµµα µετεκπαίδευσης στη ∆ιοίκηση Επισιτιστικών Επι-

Το πρόγραµµα υλοποιείται µέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατ-

χειρήσεων

φόρµας LE MONDE µε τη µέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκ-

Το LE MONDE Κέντρο ∆ια Βίου Μάθησης προσφέρει το πρό-

παίδευσης µε live streaming διδασκαλία από διακεκριµένα στελέχη

γραµµα µετεκπαίδευσης στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίµων

του ξενοδοχειακού κλάδου.

& Ποτών - Food & Beverage Management. Το πρόγραµµα απευ-

∆ιάρκεια: 6 εβδοµάδες

θύνεται σε επαγγελµατίες και στελέχη του χώρου της φιλοξενίας

Έναρξη προγράµµατος: Νοέµβριος 2022

και της εστίασης καθώς και σε απόφοιτους τουριστικών σχολών ή σχολών Οικονοµίας & ∆ιοίκησης που επιθυµούν µια επιτυχη-

Sommelier

µένη επαγγελµατική σταδιοδροµία στη διοίκηση επισιτιστικών

Πρόγραµµα επαγγελµατικής εξειδίκευσης Οινοχόου

επιχειρήσεων.

Εργαστηριακό πρόγραµµα που δηµιουργεί επαγγελµατίες

Προσφέρει εξειδίκευση στην οργάνωση, λειτουργία και αποτελε-

sommeliers, ικανούς να στελεχώσουν υψηλού επιπέδου εστιατόρια

σµατική διαχείριση των επισιτιστικών τµηµάτων µιας επιχείρησης

και ξενοδοχεία. Οι γνώσεις ενός ειδικού κρίνονται απαραίτητες τόσο

εστίασης, εξασφαλίζοντας στους συµµετέχοντες την επαφή µε

για τη διαχείριση µιας κάβας τεράστιας αξίας όσο και για την αύ-

διακεκριµένα στελέχη της αγοράς καθώς και τη δυνατότητα να

ξηση των πωλήσεων µιας επιχείρησης, προωθώντας τα κατάλληλα

διευρύνουν τις γνώσεις τους µέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές

κρασιά για κάθε έδεσµα. ∆ιδάσκονται και δοκιµάζονται γευστικά

µεθόδους.

οι αντιπροσωπευτικότερες ποικιλίες του ελληνικού και διεθνούς

Το πρόγραµµα παρέχεται δια ζώσης στις εγκαταστάσεις της σχολής

αµπελώνα. Το πρόγραµµα παρέχεται από το το LE MONDE Κέντρο

LE MONDE και εξ αποστάσεως µε live streaming διδασκαλία.

∆ια Βίου Μάθησης.

∆ιάρκεια: 12 εβδοµάδες Ενδεικτικές διδασκόµενες ενότητες προγράµµατος:

Έναρξη προγράµµατος: Νοέµβριος 2022

· Αµπελουργία & Οινοποίηση Rooms Division Management

· Ελληνικός Αµπελώνας

Πρόγραµµα µετεκπαίδευσης στη ∆ιοίκηση Ξενοδοχειακών Επι-

· Service Κρασιού-∆ιαχείριση κάβας – Wine list

χειρήσεων

· ∆ιεθνής Αµπελώνας

Ένα πρόγραµµα µετεκπαίδευσης για όσους επιθυµούν να εξελίξουν

· Συνδυασµός κρασιού-φαγητού

τις γνώσεις τους στον τοµέα της οργάνωσης και διοίκησης ξενοδο-

· Αποστάγµατα Αφεψήµατα

χειακών µονάδων και να επιταχύνουν µια επιτυχηµένη επαγγελµα-

∆ιάρκεια: 17 εβδοµάδες

τική σταδιοδροµία στον τοµέα της φιλοξενίας και του τουρισµού. Οι

Έναρξη µαθηµάτων: Νοέµβριος 2022

Πληροφορίες- εγγραφές: 210 4830500, info@lemonde.edu.gr LE MONDE | Εκπαιδευτικός Όµιλος Ξενοδοχειακών & Τουριστικών Σπουδών Θεσσαλονίκης 45 | 18346, Μοσχάτο - Αθήνα – Ελλάδα | Τηλ.: 210 4830500 | Φαξ: 210 4839309 E-mail: info@lemonde.edu.gr | Website: www.lemonde.edu.gr | F: www.facebook.com/LE.MONDE.Institute

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Παρουσίαση

LE MONDE COLLEGE TOURISM COLLEGE OF GREECE Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, ειδικευμένος για περισσότερα από 25 χρόνια στον τομέα του Τουρισμού, ανακοινώνει την ίδρυση του LE MONDE COLLEGE, μιας νέας εκπαιδευτικής δομής που θα προσφέρει προγράμματα πανεπιστημιακού επιπέδου.

Τ

ο LE MONDE COLLEGE λειτουργεί ως αδειοδοτηµένο κολλέ-

ρει τη µοναδική δυνατότητα να αποκτήσετε το διεθνούς φήµης

γιο µε την απόφαση µε αρ. 21977/Κ6/25-02-2022 του Υπουρ-

Bachelor in Hospitality Management Degree, των 210 ECTS

γείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και αποτελεί πάροχο Πανεπιστη-

του University of Applied Sciences Haaga-Helia, σπουδάζοντας

µιακών Προγραµµάτων Σπουδών σε συνεργασία µε Πανεπιστήµιο

εξολοκλήρου στην Ελλάδα στο LE MONDE College. H φοίτηση στο

του εξωτερικού.

πρόγραµµα είναι τριετής (6 εξάµηνα θεωρητικής & εργαστηριακής

Από το φθινοπωρινό εξάµηνο του 2022 το LE MONDE COLLEGE

εκπαίδευσης και 1 εξάµηνο πτυχιακής εργασίας).

σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο της Φινλανδίας Haaga

Σε µια εποχή που οι εξελίξεις της τεχνολογίας γίνονται εφαρµογές

Helia University of Applied Sciences προσφέρει το Bachelor in

καθηµερινής χρήσης, ένα πανεπιστηµιακό πρόγραµµα ξενοδοχεια-

Hospitality Management degree των 210 ECTS, για πρώτη φορά

κής διοίκησης ανώτατης βαθµίδας, οφείλει να πρωτοπορεί σε διε-

στην Ελλάδα.

θνές επίπεδο. Η κατανόηση του διαρκώς µεταβαλλόµενου διεθνούς

Ακολουθείται το πρότυπο Φινλανδικό µοντέλο εκπαίδευσης που έχει

σκηνικού, προϋποθέτει σύγχρονους managers µε επιστηµονικές

διεθνώς αναγνωριστεί ως το πλέον αποτελεσµατικό εκπαιδευτικό

γνώσεις, πρακτικές ικανότητες, εφόδια επικοινωνίας, ενσυναίσθηση

σύστηµα για τις ανώτερες εκπαιδευτικές βαθµίδες (Best Higher

και πρωτοβουλία κατά τη λήψη αποφάσεων.

Education & Training System in the World, World Economic

Ο τουρισµός και η φιλοξενία, απόλυτα διεθνοποιηµένες οικονοµικές

Forum 2015) και βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στις µελέτες

δραστηριότητες, απαιτούν για την αποτελεσµατική λειτουργία τους,

του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανασυγκρότησης,

θεωρητικό και εµπειρικό υπόβαθρο πανεπιστηµιακού επιπέδου, κα-

PISA-OECD. Τo LE MONDE College πρωτοπορεί και σας προσφέ-

θώς και ιδιοσυγκρασία φιλοξενίας κι εξυπηρέτησης. Γνώσεις και αξί-

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ες που διδάσκονται & µεταδίδονται αποτελεσµατικά στον Εκπαιδευτικό Όµιλο LE MONDE για περισσότερα από 25 έτη, ακολουθώντας ολιστική προσέγγιση. Η πολυετής εµπειρία και η απόλυτη εξειδίκευση του Εκπαιδευτικού Οµίλου LE MONDE στην τουριστική εκπαίδευση, παρέχουν σε όλους τους φοιτητές του LE MONDE College – Tourism College of Greece, πρόσβαση στην πλέον καινοτόµο και σύγχρονη εφαρµοσµένη ακαδηµαϊκή µεθοδολογία που εξασφαλίζει την επαγγελµατική καταξίωση. Πληροφορίες- εγγραφές: 210 4830500, info@lemonde.edu.gr LE MONDE College Τουριστικό Κολλέγιο Ελλάδας Θεσσαλονίκης 45 18346, Μοσχάτο - Αθήνα Τηλ.: 210 4830500 Φαξ: 210 4839309 E-mail: info@lemonde.edu.gr Website: www.lemonde.edu.gr F: www.facebook.com/LE.MONDE.Institute

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Παρουσίαση

ΚΤΙΡΙΟ 59 – Α PORTA

Οικονομικές και μοντέρνες λύσεις ανακαίνισης Η Κτίριο 59-Α Porta» παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές για τη μερική ή ολική ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου, επαγγελματικού χώρου ή κατοικίας. Πέραν των προϊόντων υψηλής ποιότητας που κατασκευάζονται από τα έμπειρα χέρια των τεχνιτών της εταιρείας μια πλειάδα υπηρεσιών συνοδεύει κάθε παραγγελία. Μελέτη, σχεδιασμός, επίβλεψη, τοποθέτηση, συντήρηση και after sales service διατίθενται σε προνομιακές τιμές με συνέπεια χρόνου και ποιότητας.

άπεδα laminate, έπιπλα µπάνιου, εσωτερικές πόρτες, κουφώµατα, σκίαστρα, τέντες, ντουλάπες, κρεβατοκάµαρες, κουζίνες,

κάγκελα αλουµινίου, θωρακισµένες εξωτερικές πόρτες και ειδικές κατασκευές ρεσεψιόν, µπαρ, µπουφέ κ.ά. µπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των ξενοδόχων. Η εταιρεία υπερέχει του ανταγωνισµού για τις πρωτότυπες λύσεις που προτείνει, καινοτόµες σχεδιαστικά και λειτουργικά αλλά και την προσωπική εξυπηρέτηση και φροντίδα προς κάθε ανάγκη του εκάστοτε πελάτη. Οι ειδικές κατασκευές που µπορεί να δηµιουργήσει για καταλύµατα και ξενοδοχεία ξεχωρίζουν για την εργονοµία τους, την άψογη αισθητική τους και τις άριστες πρώτες ύλες τους. Σε συνεργασία µε µηχανικούς, αρχιτέκτονες και διακοσµητές, οι άνθρωποι της «Κτίριο 59-Α Porta» δηµιουργούν χώρους άρτιους λειτουργικά και αισθητικά, «ντυµένους» µε προϊόντα απαράµιλλης ποιότητας, σύγχρονου design και οικονοµικού budget. Έπιπλα κάθε είδους, για σαλόνι, κρεβατοκάµαρα, µπάνιο, κουζίνα, βεράντα συνοδεύονται από ευρωπαϊκά πιστοποιητικά ποιότητας και µια µεγάλη ποικιλία σε πόρτες υψηλής αντοχής, µε κλασσικό ή µοντέρνο, δυναµικό σχεδιασµό και τεράστια ποικιλία χρωµάτων, υφών και σχεδίων µπορεί να δει και να επιλέξει ο κάθε πελάτης στο µεγάλο showroom της «Κτίριο 59-Α Porta» ή στον διαδικτυακό της τόπο. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών της εταιρείας συγκαταλέγονται η µεταφορά, η τοποθέτηση και η αυθηµερόν αντικατάσταση παλιών κουφωµάτων µε νέα, η συντήρηση – επισκευή συνθετικών κουφωµάτων αλουµινίου, ρολλών – σιτών κ.ά.

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΚΤΙΡΙΟ 59 - ALPHA PORTA GROUP Μακροχρόνια εµπειρία στην κατασκευή Ξενοδοχειακών Προϊόντων

Ξύλινη Είσοδος ∆ωµατίου Ξενοδοχείου • Πυραντίσταση: Από 30 min έως 120 min • Hχοµείωση: Από 32 db έως 42 db

• • • •

Σχεδιασµός Κατασκευή Εγκατάσταση Υποστήριξη

Νέα Μοναστηρίου 59, 563 34 Θεσσαλονίκη • Τηλ: 2310 757 410, 2310 763 653 • Fax: 2310 769 099 E-mail: ktirio59@otenet.gr • Web: www.ktirio59.gr


Παρουσίαση

KARAG - ΑΦΟΙ KΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.

Ξενοδοχειακά μπάνια υψηλών standards Νέες σειρές top design, πρωτότυπες προτάσεις και ολοκληρωμένες λύσεις, σε ασυναγώνιστες τιμές, παρουσιάζει στους ξενοδόχους η κορυφαία εταιρία ειδών υγιεινής KARAG. Η πλούσια γκάμα της, αποτελούμενη από είδη υγιεινής, ντουζιέρες και καμπίνες ντους, μπανιέρες, αξεσουάρ, πλακίδια και εξοπλισμό spa, ανανεώνεται συνεχώς με καινοτόμα και άκρως λειτουργικά προϊόντα.

M

οντέρνα, πολυτελή κι εντυπωσιακά τα είδη υγιεινής

ξενοδοχειακών δωµατίων, καθώς µπορούν να κατασκευαστούν κα-

MILOS της KARAG ξεπερνούν το κλασσικό και προσφέ-

τόπιν ειδικών παραγγελιών, µε συρόµενα ή ανοιγόµενα κρύσταλλα,

ρουν πρωτότυπες προτάσεις. Φίνες πορσελάνες σε µατ υφή και χρώ-

σε οποιαδήποτε διάσταση, σε διαφορετικούς χρωµατισµούς, µε

µατα µαύρο, γκρι και λευκό, που αντέχουν στον χρόνο, µε άψογο

πολύ ανταγωνιστικούς χρόνους παράδοσης και άριστη σχέση ποιό-

φινίρισµα και κοµψές φόρµες δηµιουργούν λεκάνες και µπιντέδες

τητας - τιµής, ώστε να καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη των ξενοδό-

επιδαπέδιους ή κρεµαστούς, που συνοδεύονται από εντοιχισµένα

χων. Υποστηρίζονται µε εγγυηµένη παρακαταθήκη ανταλλακτικών,

καζανάκια άριστης ποιότητας,

service πανευρωπαϊκά και γραπτή εγγύηση.

Η πιο elegant πρόταση του 2022 σε καµπίνες µπάνιου, για ξενοδοχεία και σουίτες που επιδιώκουν να ξεχωρίσουν είναι η ηµικυκλική

Η KARAG διατηρεί υψηλό µερίδιο της ξενοδοχειακής αγοράς, γιατί

καµπίνα EFE 200 γωνιακής τοποθέτησης, µε προφίλ ανοδιωµένου

υπερέχει στο value for money των προϊόντων της αλλά και στις after

αλουµινίου σε χρυσό, µαύρο, λευκό και ασηµί µατ. ∆ιαθέτουν δύο

sales υπηρεσίες που προσφέρει.

συρόµενες πόρτες και δύο διαφανή σταθερά κρύσταλλα ασφαλείας

Τα προϊόντα της διατίθενται σε περισσότερα από 1.200 καταστή-

6 mm, σύστηµα µαγνητικού κλεισίµατος για απόλυτη στεγανότητα,

µατα σε όλη την Ελλάδα ενώ το υπερσύγχρονο κέντρο logistics της

διπλά ροδάκια ολίσθησης για ευκολία και αντοχή και συνοδεύονται

εταιρείας διευθετεί άµεσες και γρήγορες παραδόσεις σε όλη την

από εγγύηση 72 µηνών.

Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς τα προϊόντα της εξάγονται σε πε-

Οι καµπίνες µπάνιου και ντους της KARAG είναι ιδανικές για µπάνια

ρισσότερες από 20 χώρες.

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

ACT - The American College of Thessaloniki

Ακαδημαϊκό πρόγραμμα Τουρισμού και Φιλοξενίας υψηλών διεθνών προδιαγραφών Το ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα Τουρισμού και Φιλοξενίας, του ACT (The American College of Thessaloniki), αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για όλους όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μία καριέρα με προοπτικές στον πλέον προσοδοφόρο τομέα, για την ελληνική και παγκόσμια οικονομία, τον τουρισμό.

T

ο ACT – The American College of Thessaloniki, είναι ένας µη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισµός µε αντικείµενο τη

ευέλικτα ωράρια µαθηµάτων για επαγγελµατίες. • Bachelor of Science (BS) στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων µε κατεύ-

διαχείριση του τµήµατος πτυχιακών και µεταπτυχιακών σπουδών του

θυνση στα Τουριστικά.

Κολλεγίου Ανατόλια Θεσσαλονίκης, ενός από τα πλέον ιστορικά εκπαι-

Πρόγραµµα 4ετούς φοίτησης µε αναγνωρισµένο πτυχίο σε Αµερική

δευτικά ιδρύµατα της Ελλάδας.

και Ευρώπη.

Το τµήµα πτυχιακών και µεταπτυχιακών σπουδών του κορυφαίου

Καθώς και συνδυαστικό Πρόγραµµα Σπουδών διετούς φοίτησης στο

Κολλεγίου Ανατόλια, σε συνεργασία µε παγκοσµίου φήµης ιδρύµατα

ACT και συνέχιση σπουδών στο Cesar Ritz Colleges ή στο Hotel Institute

Αµερικής και Ελβετίας, δηµιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια και έχει ως

Montreux στην Ελβετία, λαµβάνοντας το πτυχίο τους από τα συγκεκρι-

στρατηγικούς εταίρους τη Sani/Ikos Group και τη Deloitte.

µένα κορυφαία ακαδηµαϊκά ιδρύµατα.

Το ακαδηµαϊκό πρόγραµµα Τουρισµού και Φιλοξενίας του ACT υπο-

Το ACT προσφέρει επιπλέον πλήρεις ή µερικές υποτροφίες στους υπο-

στηρίχθηκε από δεκάδες τουριστικές µονάδες σε όλη την Ελλάδα και

ψηφίους που πληρούν τα κριτήρια ενώ το δίκτυο των συνεργατών του

τέθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΤΕ, καθώς και των Ενώσεων Ξενοδόχων

εξασφαλίζει εργασιακή εµπειρία σε κορυφαίες ξενοδοχειακές µονάδες

Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σκιάθου και Ρόδου.

της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο, το πρόγραµµα εµπλουτίζεται, ώστε να καλύψει τις ανά-

Οι εγγεγραµµένοι στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα έχουν τη δυνατότητα

γκες για εξειδικευµένο ανθρώπινο δυναµικό και να δηµιουργήσει τη

να επιλέξουν τον τρόπο που θα το παρακολουθήσουν: αποκλειστικά

νέα γενιά επαγγελµατιών που θα σταδιοδροµήσουν και θα επιτύχουν

διά ζώσης ή αποκλειστικά εξ αποστάσεως ή υβριδικά, συνδυάζοντας

στον κλάδο του Τουρισµού, είτε επιλέξουν να εργαστούν ως στελέχη σε

παρακολουθήσεις διά ζώσης και εξ αποστάσεως.

ξενοδοχειακές µονάδες είτε δηµιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Το επίπεδο σπουδών και οι εγκαταστάσεις του ACT µεταφέρουν την

Τα προγράµµατα υλοποιούνται στην αγγλική γλώσσα και περιλαµβάνουν:

ατµόσφαιρα των αµερικανικών πανεπιστηµίων στη Θεσσαλονίκη και

• Master of Science (MS) στη ∆ιοίκηση Τουριστικών Μονάδων και

προσελκύουν κάθε χρόνο έναν πολύ µεγάλο αριθµό Ελλήνων και ξέ-

τη Φιλοξενία.

νων φοιτητών, ενώ ο εκπαιδευτικός οργανισµός αποτελεί τον πιο δηµο-

Ετήσιο πρόγραµµα απόκτησης µεταπτυχιακού τίτλου από το ACT µε

φιλή ακαδηµαϊκό προορισµό των Αµερικανών φοιτητών στην Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Παρουσίαση

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

Καινοτόμοι στεγνωτήρες μαλλιών Valera Ανανεώνοντας συνεχώς την πλούσια προϊοντική της γκάμα, η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε. προτείνει στα ελληνικά ξενοδοχεία τους στεγνωτήρες μαλλιών ξενοδοχειακού τύπου με διακόπτη Push, του ελβετικού οίκου Valera, οι οποίοι εφαρμόζουν μια νέα καινοτομία, που βελτιώνει στο μέγιστο τις επιδόσεις τους, επιτυγχάνοντας μεγάλη οικονομία ρεύματος και απόλυτη ασφάλεια.

E

ίναι επίτοιχοι, πολύ κοµψοί, εύχρηστοι, φιλικοί

στην Ελβετία και αντιπροσωπεύεται στην ελληνική αγορά από

προς το περιβάλλον και ειδικά φτιαγµένοι για

την εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., η οποία είναι πασί-

σκληρή ξενοδοχειακή χρήση, δηλαδή ανθεκτικοί και

γνωστη στον χώρο της επαγγελµατικής φιλοξενίας,

δυνατοί.

καθώς επί τριανταπέντε συναπτά έτη εξοπλίζει τα

Τα νέα µοντέλα µε πρίζα ξυριστικής µηχανής προ-

ελληνικά ξενοδοχεία µε προϊόντα υψηλής ποιότητας

σφέρουν περισσότερη ασφάλεια και λιγότερη κα-

και αξιοπιστίας, κορυφαίων ευρωπαϊκών brands.

τανάλωση ενέργειας, καθώς η νέα υποδοχή της

Βασιζόµενη στην αξιοπιστία, τη λειτουργικότητα των

ξυριστικής µηχανής έχει:

προϊόντων της, την άψογη οργάνωση, τη συνεχή επα-

φή µε τους πελάτες και τη διαρκή τεχνική υποστήριξη

Μετασχηµατιστή αποµόνωσης ασφαλείας σύµφωνα µε το IEC 61558-2-5.

µετά την πώληση, η εταιρία, έχει αναπτύξει µακρο-

Pushbutton για παροχή ενέργειας µόνο όταν η ξυριστική

χρόνιες συνεργασίες µε όλες σχεδόν τις ελληνικές,

µηχανή τοποθετείται στην πρίζα.

ξενοδοχειακές αλυσίδες, τα πλέον γνωστά και

Όριο 20 VA για τις συσκευές που συνδέονται.

πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήµατα και πάνω

Προστατευτικά στις οπές υποδοχής 220-240V της πρίζας.

από 1.000 ξενοδοχεία, διαφόρων κατηγοριών, σε

Τα κύρια χαρακτηριστικά του στεγνωτήρα VALERA είναι: •

Ισχύς 1200 - 1800 W.

Πρίζα ξυριστικής µηχανής 110-220V.

On/Off push button.

2 θέσεις παροχής αέρα, 3 θέσεις θερµοκρασίας.

Επιτοίχια βάση µε On/Off κουµπί ασφάλειας.

Για περισσότερο από µισό αιώνα, η Valera εξοπλίζει επαγγελµατικούς χώρους και ξενοδοχεία, φτάνοντας, σήµερα να ξεπερνά τον αριθµό των 100.000 ξενοδοχείων - πελατών της. Τα πολυτελέστερα εξ’ αυτών και οι µεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στον κόσµο, όπως: Burj Al Arab, Kempinski, Marriott, Swissotel, Intercontinental, Radisson, Peninsula, Hilton, Renaissance, Mövenpick, Jolly, Taj Mahal, Le Meridien, Sheraton, Novotel, Holiday Inn, κ.λπ., γνωρίζουν και εµπιστεύονται, χρόνια τώρα, την ελβετική συνέπεια, αισθητική και τεχνολογία της Valera. Η Valera κατασκευάζει όλους τους στεγνωτήρες µαλλιών και χεριών

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.


STAY SAFE KIT

Ένα “έξυπνο εργαλείο” για τους φιλοξενούμενούς σας. Σε εύχρηστη συσκευασία με κλείσιμο ασφαλείας, περιλαμβάνει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας για τις αφίξεις σας. Το kit περιλαμβάνει: •Μ άσκα υφασμάτινη, διπλής επίστρωσης, με πιέτες, 100% βαμβακερή και αντιαλλεργική - OEKO-TEX, πλενόμενη • 1 ζευγάρι γάντια latex • 1 αντισηπτικό 50ml, Allegrini Ιταλίας, κατάλληλο για την απολύμανση των χεριών, πιστοποιημένο και δερματολογικά ελεγμένο. Υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης του λογοτύπου του ξενοδοχείου σας σε αυτοκόλλητο, το οποίο τοποθετείται στο κλείσιμο της συσκευασίας, για λόγους ασφαλείας*.

Επίσης διατίθεται μια μεγάλη γκάμα από αντισηπτικά προϊόντα Allegrini Ιταλίας σε συσκευασίες • 50ml • 300ml dispenser • 5lt tank • ηλεκτρονικός διανεμητής με φωτοκύτταρο. * Ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας: 100 kit

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Θέμα

Μία ελληνική ξενοδοχειακή αλυσίδα πρωταγωνιστεί στην Ιταλία • Αυτή είναι η “ακτινογραφία” της ιταλικής ξενοδοχειακής αγοράς Με τις διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην Ιταλία, μία ελληνική αλυσίδα, η Zeus International, έχει τον δικό της σημαίνοντα ρόλο στην πορεία της ιταλικής ξενοδοχίας. Αυτά προκύπτουν στην τελευταία, 9η έκδοση, της μελέτης της Horwath HTL, για την πορεία των ιταλικών ξενοδοχείων και αλυσίδων, που δημοσιεύει αποκλειστικά το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

A

ν συνυπολογίσουµε δε και τα 3 ξενοδοχεία υπό διαχεί-

ριση µε σύµβαση franchise (Hilton,WHG και Radisson), η Zeus τότε βρίσκεται για το 2021 ανάµεσα στις 10 µεγαλύτερες διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων της χώρας, διαχειριζόµενη πλέον των 1700 δωµατίων, ξεπερνώντας µεγάλους παγκόσµιους παίκτες της αγοράς.

Πιο ανθεκτικές οι αλυσίδες ξενοδοχείων

Σύµφωνα µε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα µελέτη της Horwath HTL, το 2021 υπήρξαν τα πρώτα ενθαρρυντικά σηµάδια ανάκαµψης για τον ιταλικό, ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά έφερε επίσης στοφως την πρώτη σηµαντική συνέπεια της πανδηµίας στον κλάδο: Κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου έτους, τα ξενοδοχεία που βρίσκονται υπό την “οµπρέλα” αλυσίδων απέδειξαν ότι είναι πιο ανθεκτικά, σε σύγκριση µε το γενικό, ιταλικό, ξενοΜάλιστα το 2021 µια από τις σηµαντικότερες αγοραδοχειακό δυναµικό. Ενώ τα τελευταία κατέγραψαν πωλησίες ξενοδοχείων, του Grand Hotel Savoia στην µείωση κατά 528 ακίνητα, τα πρώτα απώλεσαν µόλις Cortina, έγινε µε το ξενοδοχείο υπό τη διαχείριση της τρία ακίνητα. Zeus International. Η Zeus International ανακαίνισε Φωτό: Xάρης Σιγανός Η µικρή αύξηση δε,της διείσδυσης των ξενοδοχειαµε ίδιες δυνάµεις το ξενοδοχείο το 2020 και προχώκών αλυσίδων που σηµειώθηκε στην Ιταλία, οδήγησε ρησε στο branding του ξενοδοχείου ως Radisson σε ισχυρότερη παρουσία των διεθνών “παικτών”. Collection πριν αυτό αλλάξει χέρια, σε ένα deal πολλών δεκάδων Τα ξενοδοχεία που φέρουν την “υπογραφή” εγχώριων εµπορικών εκατοµµυρίων ευρώ .

Το ξενοδοχείο Hilton της Zeus

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σηµάτων κατέγραψαν ισχυρότερες απώλειες, σε σύγκριση µε τα διεθνή (-15 και +26 ξενοδοχεία, αντίστοιχα). Το ποσοστό διείσδυσης των αλυσίδων στην ιταλική, ξενοδοχειακή βιοµηχανία αυξήθηκε στο 5,4%. Όσον αφορά τα ξενοδοχειακά δωµάτια, το ποσοστό διείσδυσης των ξενοδοχειακών αλυσίδων κατέγραψε µικρή αύξηση 1,6%, φθάνοντας σε ποσοστό άνω του 17,2% επί του συνολικού, ιταλικού, ξενοδοχειακού δυναµικού.

Νέα κλειδιά προστέθηκαν το 2021 Το 2021, προστέθηκαν 15.507 κλειδιά στην ιταλική, ξενοδοχειακή βιοµηχανία, εκ των οποίων: – Το 72% των νέων κλειδιών ανήκουν στην κατηγορία ανώτερης κατηγορίας. Αυτή η κατηγορία κατέχει το υψηλότερο µερίδιο των ξενοδοχείων αλυσίδων στην ιταλική, ξενοδοχειακή αγορά. – Η ανώτατη και η πολυτελής κατηγορία (14%) και η µεσαία (13%) κατέγραψαν παρόµοια αύξηση. – Η οικονοµική κατηγορία (+0,2%) παραµένει ακόµη ανεκµετάλλευτη, αντιπροσωπεύοντας το µικρότερο τµήµα των ξενοδοχείων αλυσίδων. Σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος η βάση δεδοµένων δεν κατέγραψε σηµαντικές αλλαγές, ωστόσο: – Το 63% των οµάδων είδαν το χαρτοφυλάκιό τους να αυξάνεται χωρίς να χάσουν κανένα κλειδί, όπως οι Gruppo Una, B&B Hotels, IHG Hotels & Resorts και HNH Hospitality. Εδώ προστέθηκαν επίσης νέοι όµιλοι, µεταξύ των οποίων οι: Aethos Hotels, Amedia Hotels, Bizzi Hotel, Der Touristik Group, Geocharme, Multi Erice Group, Ostello Bello, QC Terme Spas & Resorts, Soho House και The Begin Hotels. – Το 24,7% κατέγραψε θετική µεταβολή στο χαρτοφυλάκιό του, µε αύξηση του αριθµού

των δωµατίων, σε σύγκριση µε τα δωµάτια που χάθηκαν το 2021. Εντός των πιο δυναµικών διεθνών οµίλων θα πρέπει να αναφερθεί η Accor, η Minor Hotels και η ελληνική Zeus International. Οι εγχώριοι όµιλοι που καταγράφουν τη µεγαλύτερη αύξηση ήταν οι TH Resorts, ο όµιλος Amapa και η Apulia Hotels. – Το 12,3% των οµίλων είδαν το χαρτοφυλάκιό τους να µειώνεται, όπως οι BWH Group, TUI Group και Uappala Hotels, παρά τα νέα δωµάτια που άνοιξαν το 2021.

Αλυσίδες ξενοδοχείων ανά αριθμό και μέγεθος Σήµερα, το συνολικό µέσο µέγεθος των αλυσίδων ξενοδοχείων στην Ιταλία παραµένει σχεδόν αµετάβλητο και ανέρχεται σε 105,9 δωµάτια, µόλις 0,1 δωµάτιο περισσότερο από το προηγούµενο έτος. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει την συνεχιζόµενη ανάπτυξη των µεσαίου µεγέθους ιδιοκτησιών και την επικράτηση των εγχώριων ξενοδοχείων στην αγορά, τα οποία έχουν, κατά µέσο όρο, µικρότερο µέγεθος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Θέμα Τα διεθνή ξενοδοχεία είναι µεγαλύτερα σε όλα τα επίπεδα (κατά µέσο όρο 119 κλειδιά), 19,3 δωµάτια περισσότερα από τα εγχώρια ξενοδοχεία (99,7). Στην οικονοµική κατηγορία η διαφορά µεταξύ των εγχώριων και των διεθνών ξενοδοχείων εξακολουθεί να είναι πολύ έντονη, όχι µόνο όσον αφορά το µέγεθος αλλά και από άποψη προϊόντος. Για την ακρίβεια, τα διεθνή επώνυµα ξενοδοχεία αναζητούν, ως επί το πλείστον, µεγάλα ακίνητα, ιδίως σε πράσινες περιοχές, µε µέσο όρο δυναµικότητας άνω των 180 δωµατίων. Το υψηλότερο µέσο µέγεθος εξακολουθεί να κατέχει η ανώτερη κατηγορία, µε σχεδόν 120 δωµάτια ανά ξενοδοχείο, που συνιστά συγκρίσιµη χωρητικότητα µεταξύ εγχώριων και διεθνών εµπορικών σηµάτων. Στη συνέχεια ακολουθούν τα ανώτατης και τα πολυτελούς κατηγορίας ξενοδοχεία, µε µέσο όρο δυναµικότητας τα 103 δωµάτια και αρκετά πίσω βρίσκεται η µεσαία κατηγορία. Το ποσοστό διείσδυσης των επώνυµων ξενοδοχείων στην οικονοµική κατηγορία είναι σταθερό στο 2,1%. Παρόλο που βρίσκονται σε εξέλιξη αξιόλογα έργα, το τµήµα αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα ανεκµετάλλευτο τµήµα της αγοράς, που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, τόσο από την άποψη της επωνυµίας, όσο και του προϊόντος, στοχεύοντας κυρίως σε νέους, φοιτητές και οικονοµικούς ταξιδιώτες. Στην ανώτατη και την πολυτελή κατηγορία, το ήµισυ των ξενοδοχείων είναι επώνυµα, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριµένη

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

κατηγορία αυτή µε τα περισσότερα επώνυµα καταλύµατα σε ποσοστό, στην ιταλική αγορά, και την ταχύτερα αναπτυσσόµενη. Σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος, η µεσαία κατηγορία σηµείωσε µικρή αύξηση +0,2%, ενώ η ανώτερη κατηγορία ασθενική µείωση (-0,2%). Παρ’ όλα αυτά, λόγω της κατάλληλης ισορροπίας µεταξύ αξίας και λειτουργικής βελτιστοποίησης, οι περισσότερες ξενοδοχειακές µάρκες, τόσο εγχώριες, όσο και διεθνείς, ανταγωνίζονται στην ανώτερη κατηγορία, η οποία συγκεντρώνει το 65% του συνόλου των επώνυµων ξενοδοχείων, για ένα σύνολο 217 επώνυµων ξενοδοχείων.

Αλυσίδες ξενοδοχείων ανά κατηγορία Σε κάθε ξενοδοχειακή κλίµακα, οι εγχώριες µάρκες έχουν υψηλότερο µερίδιο της αγοράς, τόσο όσον αφορά τον αριθµό των ξενοδοχείων, όσο και τα δωµάτια. Στην ανώτατη και την πολυτελή κατηγορία, το µερίδιο µεταξύ των εγχώριων και των διεθνών ξενοδοχείων είναι συγκρίσιµο, ενώ η διαφορά είναι πολύ εµφανής στην ανώτατη κατηγορία (796 έναντι 339 ξενοδοχείων), όπου εξακολουθούν να κυριαρχούν οι ιταλικές επιχειρήσεις, καθώς η συγκεκριµένη αγορά αποτελούσε ανέκαθεν γόνιµο έδαφος για τη στρατηγική δηµιουργία ξενοδοχειακών αλυσίδων. Η ανώτατη και την πολυτελής κατηγορία, που αντιπροσωπεύουν το


11% του συνόλου των ξενοδοχείων αλυσίδας, κατέγραψαν µεγαλύτερη αύξηση στις επωνυµίες (+5), ενώ η µεσαία κατηγορία έχασε µία επωνυµία και 1% του µεριδίου των ξενοδοχείων (στο 22%),

σε σύγκριση µε την προηγούµενη έτος. Η οικονοµική κατηγορία σηµείωσε αύξηση, τόσο από πλευράς εµπορικών σηµάτων (+2), όσο και ξενοδοχείων (+1%).

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Θέμα

Αλυσίδες ξενοδοχείων ανά επιχειρηματικό μοντέλο Η µίσθωση και η ιδιοκτησία ηγούνται της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ιταλία όσον αφορά τα επιχειρηµατικά µοντέλα ξενοδοχείων, αντιπροσωπεύοντας αντίστοιχα το 41% και το 34% του συνόλου των αλυσίδων ξενοδοχείων. Η µίσθωση απέκτησε 3% µονάδες σε βάρος της ιδιοκτησίας, λόγω του κλεισίµατος ορισµένων εγχώριων οµίλων ή της µείωσης των χαρτοφυλακίων τους, η οποία επηρέασε περισσότερο τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Αλυσίδες ξενοδοχείων ανά τύπο προορισμού Πάνω από το 50% των επώνυµων ξενοδοχείων βρίσκονται σε τέσσερις περιοχές: Λοµβαρδία (16,6%), Λάτιο (13,8%), Σαρδηνία (11,4%) και Βενέτο (10,2%). Η Ρώµη εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση για τον µεγαλύτερο αριθµό επώνυµων ξενοδοχείων και δωµατίων. Πολύ πιο πίσω βρίσκονται το Μιλάνο, η Βενετία και η Φλωρεντία. Σε σύγκριση µε πέρυσι, η Βενετία και η Γένοβα κατέγραψαν σηµαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου τους, τόσο σε δωµάτια, όσο και σε ξενοδοχεία, γεγονός που καταδεικνύει την προτίµηση των διεθνών φορέων εκµετάλλευσης να εισέλθουν στην ανώτατη και την πολυτελή αγορά της Βενετίας, καθώς και το γενικότερο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για την ανάπτυξη δευτερευουσών πόλεων µεσαίας κλίµακας και επιχειρηµατικού προσανατολισµού, όπως η Γένοβα.

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επενδύσεις ανά κλίμακα & επιχειρηματικό μοντέλο Με υπεροχή των µοντέλων µίσθωσης (39,8%) και συµβολαίου διαχείρισης (22,4%), κατά την επόµενη τριετία (2022-2024) θα υπάρξουν 21.450 δωµάτια σε φάση επενδύσεων (προγραµµατισµό, κατασκευή, ολοκλήρωση), εκ των οποίων σχεδόν το 50% στην ανώτερη κατηγορία στην Ιταλία. Χρόνο µε τον χρόνο, το ενδιαφέρον των διεθνών φορέων για την ιταλική αγορά γίνεται όλο και πιο έντονο. Στην πραγµατικότητα, πάνω από 60% του συνόλου των δωµατίων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα λειτουργήσουν υπό διεθνείς αλυσίδες. Αν και η πανδηµία θα συνεχίσει να επιβραδύνει τα νέες ανοίγµατα ξενοδοχείων, σε σύγκριση µε τον πέρυσι (2021- 2023) ο συνολικός αριθµός των δωµατίων θα πρέπει να αυξηθεί κατά σχεδόν


3%, φθάνοντας σε νέα 21.450 συνολικά κλειδιά µέχρι το 2024. Ως εκ τούτου, η προσφορά της ιταλικής αλυσίδας ξενοδοχείων θα αυξηθεί κατά 12% µέσα στα επόµενα τρία χρόνια. Σε σύγκριση µε την υπάρχουσα προσφορά, η οικονοµική κατηγορία θα αντιµετωπίσει µια τεράστια ανάπτυξη µε πάνω από 2.000 νέα δωµάτια µέχρι το 2024 (+22% Σύνθετος Ετήσιος Ρυθµός Ανάπτυξης – CAGR), ακολουθούµενη, πολύ πιο πίσω, από την ανώτατη κατηγορία και την πολυτελή (+8% CAGR), τη µεσαία κατηγορία (+4% CAGR) και, τέλος, την ανώτερη κατηγορία (+3% CAGR).

Οι πόλεις τέχνης σημείο αναφοράς Οι πόλεις τέχνης στην Ιταλία παραµένουν οι πιο ελκυστικές τοποθεσίες όσον αφορά τη µελλοντική ανάπτυξη, αλλά υπάρχει αυξανόµενο ενδιαφέρον και για δευτερεύοντες προορισµούς. Όπως έχει ευρέως ανακοινωθεί, η Ρώµη είναι η πιο στοχευµένη ιταλική πόλη, αναµένοντας 23 ξενοδοχεία υπό ανάπτυξη, µεταξύ νέων και ανακαινισµένων ακινήτων. Νέοι διεθνείς όµιλοι και µάρκες καταφθάνουν στην ιταλική πρωτεύουσα, σε πολλές περιπτώσεις για πρώτη φορά στην Ιταλία, σηµατοδοτώντας µια πραγµατική αναγέννηση της “La Dolce Vita”.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πορεία των κορυφαίων ιταλικών προορισμών Το 2020, το έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η πανδηµία του κορωνοϊού, χαρακτηρίστηκε από έντονες αλλαγές στις τουριστικές ροές Ειδικότερα, η Ιταλία κατάφερε να κερδίσει µια θέση στην κατάταξη των ξενοδοχειακών αφίξεων πηγαίνοντας από την 4η θέση το 2019 στην 3η θέση το 2020, αµέσως µετά τη Γερµανία και τη Γαλλία, ξεπερνώντας την Ισπανία µε περίπου 3 εκατοµµύρια περισσότερες αφίξεις.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, οι κύριες, ιταλικές, τουριστικές πόλεις κατέγραψαν πολύ σηµαντικές µειώσεις, σε σύγκριση µε το 2019 και πολύ πάνω από τον εθνικό µέσο όρο (-56.1%). Ειδικότερα, η Φλωρεντία µε απώλειες 83,8% ακολουθήθηκε από τη Ρώµη (-81,3%), το Μιλάνο (-77,5%) και τη Βενετία (-74,8%). Η Βενετία και η Φλωρεντία ανέκτησαν έδαφος στην ίδια αναλογία µε την Ιταλία (αναλογία 1 προς 2), ενώ η πτώση της Ρώµης το 2021 διαφέρει µόνο κατά 16 ποσοστιαίες µονάδες από εκείνη του 2020. Η Βενετία και, στη δεύτερη θέση, η Φλωρεντία έγιναν και πάλι µερικές από τις πιο δηµοφιλείς, ιταλικές πόλεις, καθώς οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία τους πρώτους 10 µήνες του 2021 (αντίστοιχα 2,6 εκατοµµύρια και 2,3 εκατοµµύρια) ήταν πολύ υψηλότερες από εκείνες του 2020 (αντίστοιχα 1,9 εκατ. και 1,2 εκατοµµύρια). Πιο αναλυτικά, µετά τα ατυχή αποτελέσµατα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2020, το 2021 ξεκίνησε µε µειώσεις, σε σχέση µε το 2019, κατά 75% στη Βενετία, 81% στη Ρώµη και 68% στη Φλωρεντία και στη συνέχεια οι µειώσεις διαµορφώθηκαν σε 75% για τη Ρώµη και 61% για τις υπόλοιπες πόλεις, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε σύγκριση µε ένα -9% σε εθνικό επίπεδο, η Βενετία και η Φλωρεντία κατάφεραν να ανακάµψουν, καταγράφοντας αντίστοιχα απώλειες 21% και 24%, σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο του 2019. Στη συνέχεια, οι απώλειες αυτές σταθεροποιήθηκαν µεταξύ -19% και -22%, µε αποτέλεσµα οι επιδόσεις τους να είναι καλύτερες, σε σύγκριση µε τον ιταλικό µέσο όρο (-29%). Η ανάκαµψη των τουριστικών ροών στη Ρώµη, από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ πιο αργή, σταθεροποιούµενη τους καλοκαιρινούς µήνες στο -58,7% και στη συνέχεια στο -44,2% µεταξύ Σεπτεµβρίου και Οκτωβρίου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Θέμα

“Αλλάζουν χέρια” πολλά ξενοδοχεία! • Συναλλαγές συνολικής αξίας 16,4 δισ. € το 2021 Το 2021 ήταν ένα έτος ισχυρής ανάκαμψης για τις ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές συναλλαγές. Ξενοδοχεία συνολικής αξίας 16,4 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια, αντιπροσωπεύοντας 322 μεμονωμένες συναλλαγές, 498 ξενοδοχεία και 79.000 δωμάτια. Ενώ, όσον αφορά το μέλλον, η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει έντονη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν νέες ευκαιρίες.

Σ

ύµφωνα µε έρευνα της HVS, οι τιµές των ξενοδοχείων

θούµενοι από επενδυτές της Βόρειας Αµερικής. Οι Ασιάτες επενδυ-

ανά δωµάτιο ήταν γενικά ακριβότερες το 2021 από ό,τι,

τές ήταν σηµαντικά πιο ενεργοί από ό,τι το 2020, ενώ οι επενδυτές

τόσο το 2020, όσο και το 2019, µε αιχµή τις σηµαντικές αυξήσεις

της Μέσης Ανατολής ήταν αισθητά λιγότερο ενεργοί. Σχεδόν όλοι οι

των τιµών στις µεµονωµένες συναλλαγές, ιδίως στις Σκανδινα-

τύποι επενδυτών ήταν ενεργοί αγοραστές το 2021.

βικές χώρες.

Οι φορείς εκµετάλλευσης ξενοδοχείων διέθεσαν τα περισσότερα

Τα χαρτοφυλάκια που έκαναν συναλλαγές είχαν την τάση να διαθέ-

ξενοδοχεία. Συνολικά, οι θεσµικοί επενδυτές και οι επενδυτές ιδι-

τουν περισσότερα ξενοδοχεία και περισσότερα δωµάτια ανά ξενο-

ωτικών κεφαλαίων ήταν οι µεγαλύτεροι καθαροί αγοραστές. Ενώ ο

δοχείο από ό,τι το 2020, γεγονός που υποδηλώνει την αυξανόµενη

συνολικός όγκος το 2021 διπλασιάστηκε σε σχέση µε το 2020, έµεινε

εµπιστοσύνη των επενδυτών.

σχεδόν 40% κάτω από τα επίπεδα του 2019 λόγω των σηµαντικά

Οι πιο ενεργοί επενδυτές ήταν σε µεγάλο βαθµό Ευρωπαίοι, ακολου-

λιγότερων συναλλαγών χαρτοφυλακίου.

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία

άγραµµα 1. Βασικοί κινητήριοι µοχλοί του όγκου ήταν το Ηνωµένο

Ο όγκος των µεµονωµένων περιουσιακών στοιχείων ήταν ιδιαίτερα

Βασίλειο και η Ισπανία, που αντιπροσώπευαν το ήµισυ του συνόλου

ανθεκτικός το 2021, διπλασιάζοντας τον όγκο του 2020 και υπολει-

των συναλλαγών µεµονωµένων περιουσιακών στοιχείων.

πόµενος ελάχιστα από τα επίπεδα του 2019, όπως φαίνεται στο ∆ι-

Τα ξενοδοχεία το 2021, όταν πωλούνταν µεµονωµένα, ήταν πιο

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

51


Θέμα

ακριβά, φθάνοντας στην υψηλότερη µέση τιµή ανά δωµάτιο που

Συνολικά, οι αγορές µεµονωµένων περιουσιακών στοιχείων το 2021

έχει καταγραφεί ποτέ, λόγω του πληθωρισµού που σχετίζεται µε τη

επέδειξαν σηµαντική ανθεκτικότητα, αναδεικνύοντας τη συνεχιζό-

βοήθεια για τον Covid και του καθαρού µεγέθους της διαθέσιµης

µενη ισχύ της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς.

ποσότητας στην αγορά, καθώς οι επενδυτές που διαθέτουν ρευστό

∆ιπλάσιες επενδύσεις στην Ευρώπη

έκαναν προσφορές για ευκαιρίες.

Ο όγκος των επενδύσεων σε µεµονωµένα περιουσιακά στοιχεία

Οι αυξήσεις των τιµών καθοδηγήθηκαν από τις Σκανδιναβικές χώ-

στην Ευρώπη διπλασιάστηκε σε 10,3 δισ. ευρώ το 2021.

ρες, µε τριψήφιες αυξήσεις της µέσης τιµής ανά πωλούµενο δωµάτιο

Ο όγκος των συναλλαγών µεµονωµένων περιουσιακών στοιχείων το

στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη ∆ανία. Η συναλλακτική δραστηρι-

2021 αυξήθηκε κατά 96%, σε σύγκριση µε το 2020 και έπεσε µόνο

ότητα γενικά αυξήθηκε σε περιόδους µειωµένων περιορισµών λόγω

κατά 15% κάτω από τα προ-πανδηµικά επίπεδα του 2019, καθοδη-

Covid, µε τις κορυφαίες περιόδους για τις συµφωνίες να είναι η αιχµή

γούµενος από το Ηνωµένο Βασίλειο (2,8 δισ. ευρώ) και την Ισπανία

του καλοκαιριού και ο ∆εκέµβριος.

(1,9 δισ. ευρώ), που αντιπροσώπευαν το ήµισυ του συνόλου των

Ενώ οι Ευρωπαίοι επενδυτές κυριάρχησαν στην αγορά συναλλα-

συναλλαγών ενιαίου περιουσιακού στοιχείου.

γών µεµονωµένων περιουσιακών στοιχείων, µε συµµετοχή στα τρία

Οι τιµές των µεµονωµένων ξενοδοχειακών µονάδων έφτασαν κατά

τέταρτα των συναλλαγών, το υπόλοιπο κεφάλαιο του κόσµου µετα-

µέσο όρο τα 260.000 ευρώ ανά δωµάτιο, το υψηλότερο επίπεδο που

τοπίστηκε. Οι Ασιάτες επενδυτές συµµετείχαν σε οκτώ φορές περισ-

έχει καταγραφεί ποτέ. Σε σύγκριση µε το 2020, η µέση τιµή ανά δω-

σότερες συναλλαγές, σε σχέση µε πέρυσι. Εν τω µεταξύ, οι επενδυτές

µάτιο ήταν κατά 35.000 ευρώ (+16%) υψηλότερη το 2021. Ενώ, σε

από τη Μέση Ανατολή ήταν σε µεγάλο βαθµό ανενεργοί, µια έντονη

σύγκριση µε το 2019, η µέση τιµή ανά δωµάτιο ήταν κατά 42.000

αντίθεση µε την πρωτοφανή επίδειξη κεφαλαίων το 2020 για την

ευρώ (+19%) ακριβότερη.

εξαγορά του Ritz London.

Τα ξενοδοχεία µεµονωµένων περιουσιακών στοιχείων πραγµατο-

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ποίησαν συναλλαγές για 37 εκατ. ευρώ κατά µέσο όρο το 2021, αυ-

περιουσιακών στοιχείων για το έτος. Την ίδια στιγµή οι εταιρίες της

ξηµένες κατά 9% και κατά 3 εκατ. ευρώ περισσότερες από το 2020.

Βόρειας Αµερικής ήταν καθαροί αγοραστές για το έτος, µε 650 εκατ.

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονταν στο επίκεντρο της αύξησης των

ευρώ περισσότερα σε εξαγορές από ό,τι σε πωλήσεις, ενώ οι Ευ-

τιµών, µε µέση αύξηση της τιµής ανά δωµάτιο κατά 70%, σε σύγκρι-

ρωπαίοι ήταν καθαροί πωλητές, µε 275 εκατ. ευρώ περισσότερα σε

ση µε το 2020. “Πρωταθλήτριες” στην περιοχή ήταν η Νορβηγία, η

πωλήσεις.

Σουηδία και η ∆ανία, οι οποίες σηµείωσαν µέση αύξηση της τιµής ανά δωµάτιο άνω του 200%,

Σε άνοδο οι συναλλαγές χαρτοφυλακίου

Άλλες αγορές µε σηµαντικές αυξήσεις τιµών ανά δωµάτιο είναι η

Ο όγκος των συναλλαγών χαρτοφυλακίου το 2021 διπλασιάστηκε

Κροατία (+288%), το Βέλγιο (+101%), η Γερµανία (+76%), η Ισπανία

σε σύγκριση µε το 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση µε την προηγούµε-

(+32%) και η Γαλλία (+19%).

νη κορύφωση της αγοράς το 2019, οι όγκοι εξακολουθούν να είναι

“Πρωταθλητές” οι Ευρωπαίοι επενδυτές

µειωµένοι κατά περισσότερο από 50%, γεγονός που σηµατοδοτεί ότι αποµένει περαιτέρω ανάκαµψη. Βασικοί παράγοντες του όγκου

Το 72% των εξαγορών µεµονωµένων στοιχείων ενεργητικού πραγ-

ήταν και πάλι το Ηνωµένο Βασίλειο και η Ισπανία, που αντιπροσώ-

µατοποιήθηκε από Ευρωπαίους επενδυτές, ακολουθούµενο από

πευαν το ήµισυ του συνόλου των συναλλαγών χαρτοφυλακίου.

14% από τη Βόρεια Αµερική και 7% από την Ασία. Οι Ασιάτες επεν-

Η τιµολόγηση ανά δωµάτιο παρέµεινε γενικά αµετάβλητη σε σχέση

δυτές ήταν σηµαντικά πιο δραστήριοι το 2021 από ό,τι το 2020, µε

µε το 2020, παρουσιάζοντας µόνο οριακή αύξηση. Παρά ταύτα, τα

712 εκατ. ευρώ σε εξαγορές και 425 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, γε-

χαρτοφυλάκια ήταν συνολικά ακριβότερα από το 2020, καθώς οι

γονός που οφείλεται σε µεγάλο βαθµό σε µία µόνο συναλλαγή, το

συναλλαγές έτειναν να περιλαµβάνουν περισσότερα ξενοδοχεία ανά

Holiday Inn Forum Kensington, στο Λονδίνο, το οποίο αγοράστηκε

χαρτοφυλάκιο και περισσότερα δωµάτια ανά ξενοδοχείο, µε αποτέ-

έναντι 355 εκατ. λιρών από την Fragrance Group (41,3% του όγκου

λεσµα αισθητά µεγαλύτερα µεγέθη συµφωνιών.

των εξαγορών από την Ασία). Οι Ασιάτες επενδυτές ήταν ουσιαστικά

Σε ορισµένες αγορές, όπως η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και

ανενεργοί το 2020, µε µόνο 100 εκατ. ευρώ σε συνολική δραστηριό-

η Γερµανία, παρατηρήθηκε αύξηση της µέσης τιµής ανά δωµάτιο,

τητα µεµονωµένων περιουσιακών στοιχείων για το έτος,

σε σύγκριση µε το 2020, αλλά σε άλλες βασικές αγορές, συγκεκρι-

Οι αγοραστές από τη Μέση Ανατολή ήταν αξιοσηµείωτα απόντες

µένα στο Ηνωµένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε σηµαντική µείωση της

το 2021, µε µόνο 50 εκατ. ευρώ σε δραστηριότητα µεµονωµένων

τιµολόγησης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Θέμα

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν γενικά υψηλότερη κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαµήνου του έτους, µε αιχµή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που συνολικά αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40% της συνολικής δραστηριότητας του χαρτοφυλακίου. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αµερική αντιπροσώπευαν συνολικά το 95% του συνόλου των εξαγορών χαρτοφυλακίου, ενώ βασικές αγορές όπως η Ασία και η Μέση Ανατολή παρέµειναν σε µεγάλο βαθµό ανενεργές, όπως συνέβη και το 2020. Συνολικά, το 2021 καταγράφηκε ισχυρή ανάκαµψη, µε ονοµαστικά υψηλότερες τιµές, µεγαλύτερη δραστηριότητα συναλλαγών και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία ανά συµφωνία, αν και ο όγκος συναλλαγών χαρτοφυλακίου εξακολουθούσε να είναι 60% χαµηλότερος από αυτόν του 2019 και περισσότερο από 30% χαµηλότερος, σε σύγκριση µε το 2018. Όσον αφορά τον όγκο των επενδύσεων σε περιουσιακά στοιχεία χαρτοφυλακίου στην Ευρώπη διπλασιάστηκε σε 6,1 δισ. ευρώ το 2021-αύξηση 112% σε σύγκριση µε το 2020. Παρά τη σηµαντική αύξηση του όγκου, η δραστηριότητα χαρτοφυλακίου απείχε πολύ από την κορύφωση των 15 δισ. ευρώ, το 2019 . Ο όγκος οδηγήθηκε κ νέου από το Ηνωµένο Βασίλειο (2,1 δισ. ευρώ) και την Ισπανία (1,3 δισ. ευρώ), που συνολικά αντιπροσώπευαν το 55% του συνόλου των συναλλαγών χαρτοφυλακίου. Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίου ανήλθαν κατά µέσο όρο σε 154.000 ευρώ ανά δωµάτιο, σηµειώνοντας µικρή αύξηση µόλις 3% σε σχέση µε το 2020. Σε σύγκριση µε το 2019, η µέση τιµή ανά δωµάτιο ήταν

λιγοστεύουν, καθιστώντας λιγότερο ευνοϊκή τη διατήρηση κεφαλαί-

κατά 42.000 ευρώ (-21%) φθηνότερη το 2021,

ων µε στρατηγική “αναµονής”.

Ο όγκος των χαρτοφυλακίων το 2021 ήταν γενικά µεγαλύτερος

Όσον αφορά την τιµολόγηση, η πληθωριστική πίεση, η οποία προ-

από το 2020, χαρακτηριζόµενος από την ύπαρξη περισσότερων

κλήθηκε από τα σηµαντικά κυβερνητικά πακέτα τόνωσης της οικο-

ξενοδοχείων ανά χαρτοφυλάκιο και περισσότερων δωµατίων ανά

νοµίας σε παγκόσµιο επίπεδο, είναι πιθανό να γίνει αισθητή. Επι-

ξενοδοχείο, µε αποτέλεσµα η µέση τιµή ανά χαρτοφυλάκιο να είναι

πλέον, οι δείκτες του τουρισµού και των συνεδρίων τείνουν προς τα

διπλάσια από εκείνη του 2020.

πάνω, γεγονός που πιθανώς θα συµβάλει στην αύξηση των εσόδων

Στις αγορές που ξεχωρίζουν για την αύξηση της τιµής ανά δωµάτιο,

των ξενοδοχείων.

σε σύγκριση µε το 2020, περιλαµβάνονται η Σουηδία (+85%), η Πορτογαλία (+82%), η Ισπανία (+47%) και η Γερµανία (+20%).

Ευοίωνο το μέλλον

Επανέρχεται η ανάγκη για επαγγελματικά ταξίδια Ενώ ο αντίκτυπος της εργασίας από το σπίτι/του υβριδικού µοντέλου εξακολουθεί να ξεδιπλώνεται, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι οι τά-

Όσον αφορά το µέλλον, η συναλλακτική δραστηριότητα σε µεµονω-

σεις ψηφιοποίησης έχουν επιταχύνει την ταχύτητα των επιχειρήσεων

µένα περιουσιακά στοιχεία αναµένεται να παραµείνει έντονη, καθώς

και έχουν οδηγήσει σε περισσότερες αλληλεπιδράσεις µεταξύ των

οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες τώρα που οι περιορισµοί λόγω

επιχειρήσεων. Ωστόσο, παρότι οι ψηφιακές συναντήσεις αποτελούν

της πανδηµίας έχουν σε µεγάλο βαθµό υποχωρήσει. Υπό την προϋ-

πλέον συνήθης τακτική, δεν έχουν αντικαταστήσει την ανάγκη για

πόθεση ότι µπορεί να συµφωνηθεί εγκαίρως εκεχειρία για τον τερ-

προσωπική επαφή. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να συναντηθούν

µατισµό του πολέµου στην Ουκρανία, η µείωση της καθυστέρησης

πρόσωπο µε πρόσωπο µε νέους συνδέσµους και επαφές που γνω-

των δανείων και η αλλαγή του κλίµατος δανεισµού θα επιτρέψουν

ρίστηκαν ψηφιακά κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, πραγµατοποι-

αυξηµένη δραστηριότητα χαρτοφυλακίου το 2023 και το 2024, αυ-

ώντας συχνά ταξίδια µε πολλές στάσεις ή πολλαπλούς σκοπούς, τα

ξάνοντας τον συνολικό όγκο των συναλλαγών.

οποία θα αναζωογονήσουν την ανάγκη για επαγγελµατικά ταξίδια.

Οι επενδυτές που έχουν µείνει έξω από τη διαδικασία αγοράς ανα-

Συνολικά, αυτές οι δυνάµεις της αγοράς αναµένεται να δώσουν ώθη-

ζητώντας γρήγορες συµφωνίες ή σηµαντικές εκπτώσεις είναι πιθανό

ση στα έσοδα των ξενοδοχείων, καθιστώντας έτσι τις ξενοδοχειακές

να αντιµετωπίσουν εσωτερική πίεση, καθώς οι επισφαλείς ευκαιρίες

επενδύσεις µια πιο ελκυστική ευκαιρία.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέμα

ETC: Υποτονική η ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη από μακρινές αγορές • Στο Top 10 η Ελλάδα σε Καναδά, Αμερική, Ρωσία, Βραζιλία και Ιαπωνία Η πρόθεση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων παραμένει υποτονική εξαιτίας της επι δείνωσης των οικονομικών προοπτικών, της πανδημίας και των γεωπολιτικών κλυδωνισμών. Στο πλαίσιο αυτό, η διάθεση για μακρινά ταξίδια στην Ευρώπη, αυτό το καλοκαίρι, από ορισμένες αγορές-“πηγές” τουρισμού από το εξωτερικό παραμένει κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, όμως εμφανίζει ελαφρά βελτίωση, σε σύγκριση με το 2021.

H

Ελλάδα παραµένει στη δεκάδα µε τους προτιµώµενους, ευρωπαϊκούς προορισµούς στις ταξιδιωτικές αγορές µεγάλων αποστάσεων. Όπως αποκαλύπτει το τελευταίο Βαρόµετρο Ταξιδιών Μεγάλων Αποστάσεων (LHTB), που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), σε συνεργασία µε την Eurail BV, και αφορά τα µακρινά ταξίδια

55 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

στην Ευρώπη από τις αγορές της Βραζιλίας, του Καναδά, της Κίνας, της Ιαπων ίας, της Ρωσίας και των Ηνωµένων Πολιτειών, αποτρεπτικούς παράγοντες για ταξίδια µεγάλων αποστάσεων το φετινό καλοκαίρι συνιστούν ο κορωνοϊός, το υψηλό ταξιδιωτικό κόστος και η έλλειψη κατάλληλων ταξιδιωτικών συνδέσεων. Αν και η ρωσοουκρανική σύγκρουση δηµιούργησε νέες προκλήσεις

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

55


Θέμα

για τον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό τοµέα, φαίνεται ότι είχε περιορισµένο αντίκτυπο στις περισσότερες µακρινές αγορές, εκτός από την Κίνα και τη Ρωσία, µε την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (76%) να δηλώνει ότι δεν επηρέασε τις ταξιδιωτικές τους προθέσεις. Σχολιάζοντας τα ευρήµατα του LHTB, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Η ETC διαπιστώνει µε ικανοποίηση ότι το κλίµα για τα ταξίδια µεγάλων αποστάσεων βελτιώνεται σταδιακά, καθώς ο κόσµος συνεχίζει να ανακάµπτει από την πανδηµία – αν και µε αργούς ρυθµούς. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η συνεχιζόµενη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχει µετατραπεί σε έναν ακόµη αποτρεπτικό παράγοντα για τα διεθνή ταξίδια προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη παραµένει ένας ασφαλής και ελκυστικός ταξιδιωτικός προορισµός. Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης, όπως η αύξηση του κόστους διαβίωσης και του κόστους που σχετίζεται µε τα ταξίδια, εµποδίζουν την ανάκαµψη του τοµέα. Η προώθηση της Ευρώπης στις υπερπόντιες αγορές και η αποκατάσταση της διεθνούς κινητικότητας θα είναι ζωτικής σηµασίας για την ανάκαµψη του τοµέα το 2022”.

Ρώσοι και Κινέζοι, ...χαμένη υπόθεση Λόγω της συνεχιζόµενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η επιθυµία των Ρώσων ταξιδιωτών να επισκεφθούν την Ευρώπη έφτασε στο χαµηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σηµαντικά χαµηλότερη

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

από αυτή που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου “κύµατος” Covid-19 (87p τον Μάιο-Αύγουστο του 2020), όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν τεθεί σε αυστηρό αποκλεισµό. Βραχυπρόθεσµα, πάνω από τους µισούς Ρώσους που συµµετείχαν στην έρευνα (60%) δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Μεταξύ των λίγων Ρώσων (20%) που έχουν σχέδια να ταξιδέψουν ,αλλά όχι στην Ευρώπη, το 9% δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν την Ευρώπη τους επόµενους µήνες, ενώ το 7% εξακολουθεί να θεωρεί την περιοχή ελκυστικό προορισµό και θα ήθελε να την επισκεφθεί στο µέλλον. Ταυτόχρονα, ο πόλεµος, αποτρέπει τους Κινέζους ταξιδιώτες (19%) να επισκεφθούν την Ευρώπη. Ωστόσο, ο πόλεµος δεν αποτελεί την πρωταρχική ανησυχία για τους Κινέζους ταξιδιώτες που αποφεύγουν τον κίνδυνο. Οι πρόσφατες επιδηµίες της Omicron και η αυστηρή προσέγγιση µηδενικών κρουσµάτων Covid, που εφαρµόζει τη χώρα, εµποδίζουν τα εξερχόµενα ταξίδια (30%). Παρόλα αυτά, η ταξιδιωτική διάθεση για επίσκεψη στην Ευρώπη έχει αυξηθεί ελαφρώς, σε σύγκριση µε το περασµένο καλοκαίρι, µε περαιτέρω βελτίωση να προβλέπεται προς το τέλος του έτους, όταν η Κίνα µπορέσει να άρει τους περιορισµούς στα διεθνή ταξίδια. Η ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών πόλεων έχει ενισχυθεί µεταξύ των Κινέζων, σε σύγκριση µε τα στοιχεία του 2021, µε αξιοσηµείωτη αύξηση της διάθεσης για εξερεύνηση ευρωπαϊκών προορισµών για


διαφόρων ειδών διακοπές (π.χ. παράκτιοι προορισµοί, µητροπολιτικοί, υπαίθριοι, κ.λπ.).

Αμερικανοί και Καναδοί δεν έχουν ακόμη μετατρέψει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια σε κρατήσεις Ο δείκτης ταξιδιωτικού κλίµατος στις ΗΠΑ παρέµεινε σταθερός, σε σχέση µε το περασµένο καλοκαίρι, ωστόσο, η διάθεση για ταξίδια στην Ευρώπη επιδεινώθηκε ελαφρώς. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας, η τάση αυτή σχετίζεται κυρίως µε τις ανησυχίες γύρω από τον αντίκτυπο του πληθωρισµού στην προσωπική, οικονοµική κατάσταση και το αυξηµένο ταξιδιωτικό κόστος. Ο Ιούνιος και ο Αύγουστος είναι πιθανό να είναι οι πιο δηµοφιλείς µήνες για τους Αµερικανούς που σχεδιάζουν ευρωπαϊκές διακοπές. Ωστόσο, πάνω από τους µισούς Αµερικανούς που δήλωσαν την πρόθεσή τους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, δεν έχουν ακόµη κλείσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγµής θα αποτελέσουν πρωταρχικό παράγοντα σε αυτή την αγορά, λόγω της οικονοµικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι Καναδοί είναι εξίσου διστακτικοί σχετικά µε το πότε θα κάνουν τις επόµενες ευρωπαϊκές τους διακοπές, καθώς µόνο το 30% έχει κλείσει τα αεροπορικά του εισιτήρια για το φετινό καλοκαίρι. Οι ερωτηθέντες από τον Καναδά επιθυµούν να επισκεφθούν παράκτιους και µητροπολιτικούς προορισµούς, µε τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωµένο Βασίλειο να κατατάσσονται ως οι πιο δηµοφιλείς χώρες για επίσκεψη.

Οι Βραζιλιάνοι”γλυκο-κοιτάζουν” την Ευρώπη Οι ερωτηθέντες από τη Βραζιλία έχουν την πιο αισιόδοξη στάση απέναντι στα ταξίδια µεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη. Η επανέναρξη των πτήσεων προς δηµοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισµούς έχει επηρεάσει θετικά το ταξιδιωτικό κλίµα, µε 1 στους 2 Βραζιλιάνους να ετοιµάζεται να επισκεφθεί την Ευρώπη κατά τους επόµενους τέσσερις µήνες. Από αυτούς, το 45% έχει ήδη κλείσει τα αεροπορικά του εισιτήρια, µε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να είναι οι πιο δηµοφιλείς µήνες διακοπών. Οι Βραζιλιάνοι προτιµούν τους παράκτιους προορισµούς, καθώς και τα ταξίδια στα βουνά. Τα σιδηροδροµικά πάσο είναι η προτιµώµενη υπηρεσία µεταφοράς για περιηγήσεις στην ήπειρο.

Παραμένει η χαμηλή ζήτηση από την Ιαπωνία Παρά την οριακή αύξηση του ταξιδιωτικού κλίµατος, ο ενθουσιασµός των Ιαπώνων για ταξίδια µεγάλων αποστάσεων παραµένει χαµηλός. Η επιθυµία για ταξίδια στην Ευρώπη είναι κάπως υψηλότερο, αλλά µόνο το 14% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να πραγµατοποιήσει ταξίδι στην περιοχή το καλοκαίρι του 2022. Ειδικότερα, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε τις κακές ταξιδιωτικές συνδέσεις µεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας είναι ο κύριος λόγος που δεν επισκέπτεται

57 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

την Ευρώπη. Αυτό ήταν αναµενόµενο µετά την ακύρωση πολλών πτήσεων µεταξύ των δύο προορισµών πρόσφατα, λόγω ανησυχιών σχετικά µε τη χρήση του ρωσικού εναέριου χώρου, στον απόηχο του ρωσο-ουκρανικού πολέµου. Για εκείνους, ωστόσο, που είναι πρόθυµοι να επισκεφθούν την Ευρώπη, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερµανία και το Ηνωµένο Βασίλειο εξακολουθούν να είναι οι πιο ελκυστικοί προορισµοί.

Η περίπτωση της Ελλάδας Σε όλες τις προαναφερόµενες, µακρινές αγορές τα ταξίδια στην Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, µε τη χώρα µας να συγκεντρώνει αλλού µεγαλύτερο, κι αλλού µικρότερο “κοµµάτι” της ταξιδιωτικής διάθεσης. Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα, µαζί µε την Αυστρία, συνιστούν τον πέµπτο πιο δηµοφιλή προορισµό για τους Καναδούς, µε µερίδιο 12%, µετά τη Γαλλία (32%), την Ιταλία (27%), το Ην. Βασίλειο (22%) και τις Γερµανία & Ισπανία (16% έκαστη). Στην αµερικανική αγορά, το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ανέρχεται στο 12%, µε τη χώρα µας να αποτελεί την έβδοµη επιλογή για διακοπές στην Ευρώπη, πίσω από τη Γαλλία (34%), την Ιταλία (28%), τη Γερµανία (24%), το Ην. Βασίλειο (21%), την Ισπανία (15%) και την Αυστρία (14%). Στη βραζιλιάνικη αγορά, το 13% προτιµά να κάνει διακοπές στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, µε τη χώρα µας να βρίσκεται, µαζί µε την Ελβετία, στην έκτη θέση της κατάταξης µε τους προτιµώµενους ευρωπαϊκούς προορισµούς τους, πίσω από την Πορτογαλία (43%), την Ιταλία (37%), τη Γαλλία (34%), την Ισπανία (26%), το Ην. Βασίλειο & τη Γερµανία (17% έκαστη). Στη Ρωσία, το αντίστοιχο ποσοστό των ταξιδιωτών που επιλέγουν την Ελλάδα ανέρχεται στο 11%, µε τη χώρα να αποτελεί την πέµπτη επιλογή των Ρώσων για ταξίδια στην Ευρώπη, µε προτιµώµενο προορισµό την Τουρκία (24%), κι επόµενους την Ιταλία (15%), την Κύπρο (14%) και τη Γερµανία (12%). Τέλος, στην ιαπωνική αγορά η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση µε µερίδιο µόλις 5%, µε κορυφαία επιλογή των Ιαπώνων στην Ευρώπη την Ιταλία (23%).

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


Θέμα

TUI: Δεκαπλάσιος αριθμός ταξιδιωτών το β’ τρίμηνο του 2022 και σχεδόν 10πλάσιος κύκλος εργασιών | Ποιες αγορές “τρέχουν” Ένα ισχυρό ταξιδιωτικό Καλοκαίρι αναμένει να είναι το φετινό ο όμιλος TUI, με το 85% του επιπέδου κρατήσεων του Καλοκαιριού του 2019, πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, να έχει ήδη επιτευχθεί. Ενώ, την ίδια στιγμή, ο όμιλος, αναμένει σημαντικό θετικό EBIT, κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Ό

λες οι ενδείξεις συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση,

Όσον αφορά τη χρησιµοποιούµενη χωρητικότητα, φθάνουµε σχε-

σύµφωνα µε σηµερινή ανακοίνωση του οµίλου TUI. Η

δόν στο προ-πανδηµικό επίπεδο του 2019. Μετά από δύο χρόνια

σηµαντική βελτίωση του δεύτερου τριµήνου και οι ισχυρές επιδό-

κρίσης, τα πράγµατα προχωρούν, οπότε αναµένεται να επιστρέψου-

σεις σε επίπεδο κρατήσεων και εργασιών δείχνουν ότι ο τουριστικός

µε στην κερδοφορία κατά το τρέχον οικονοµικό έτος, µε σηµαντικά

όµιλος βρίσκεται στον σωστό δρόµο και ανακτά την προηγούµενη

θετικό προσαρµοσµένο EBIT. Αυτή είναι η βάση για νέα ανάπτυξη”,

δυναµική του. Με 1,9 εκατοµµύρια, ο αριθµός των πελατών που τα-

δήλωσε ο διευθύνων σύµβουλος του οµίλου TUI, Fritz Joussen.

ξίδεψαν µε την TUI κατά την υπό εξέταση περίοδο δεκαπλασιάστηφορές υψηλότερος και οι συνήθεις εποχικές απώλειες µειώθηκαν

Βελτίωση των βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών

σχεδόν στο µισό, σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η ισχυρή απόδοση των λειτουργικών δραστηριοτήτων δηµιούργη-

“Η ισχυρή πασχαλινή δραστηριότητα ήταν ήδη ο πρώτος σηµαντι-

σε σηµαντικές ταµειακές εισροές κατά την υπό εξέταση περίοδο, µε

κός δείκτης. Η υψηλή ζήτηση για ταξίδια και οι καλές επιχειρηµατι-

αποτέλεσµα οι ελεύθερες ταµειακές ροές να ανέρχονται σε 1,24 δι-

κές επιδόσεις επιβεβαιώνουν τώρα τις προβλέψεις µας. Το 2022 θα

σεκατοµµύρια ευρώ. Η TUI εξακολουθεί να έχει πιστωτικές γραµµές

είναι ένα καλό οικονοµικό έτος µε ένα ισχυρό ταξιδιωτικό καλοκαίρι.

KfW για να στηριχθεί, αλλά επί του παρόντος δεν τις χρησιµοποιεί.

κε σχεδόν σε ετήσια βάση. Ο κύκλος εργασιών ήταν περίπου εννέα

TUI Group Finanzkennzahlen H1 2022

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μετά δε, την επιστροφή πιστωτικών γραµµών, ύψους περίπου 700

πελάτες. Μετά τη βραχυπρόθεσµη επιβράδυνση, λόγω της παραλ-

εκατοµµυρίων ευρώ, ο οµιλος είχε στη διάθεσή του περίπου 3,4

λαγής Οmicron, οι κρατήσεις αυξάνονται σηµαντικά. Ειδικότερα,

δισεκατοµµύρια ευρώ σε ρευστά διαθέσιµα, στις αρχές Απριλίου.

τις τελευταίες έξι εβδοµάδες οι νέες κρατήσεις ήταν πάνω από το

Η θέση ρευστότητας βελτιώθηκε περαιτέρω λόγω της σηµαντικής

συγκρίσιµο επίπεδο για το καλοκαίρι του 2019.

αύξησης της επιχειρηµατικής δυναµικής και της συνεπούς αναπρο-

Όπως και τις προηγούµενες εβδοµάδες, η ιδιαίτερη δυναµική συνε-

σαρµογής, µε επιτυχή διαχείριση του κόστους. Στις 6 Μαΐου 2022,

χίζεται κυρίως στην TUI Γερµανίας και στην TUI Ολλανδίας. Και στις

η TUI διέθετε χρηµατοοικονοµικούς πόρους ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

δύο αγορές παρατηρήθηκε διψήφια αύξηση των κρατήσεων για το

Η TUI είχε ανακοινώσει ότι θα µείωνε την ενίσχυση που έλαβε εξαι-

καλοκαίρι του 2022 τον Απρίλιο, πάνω από το συγκρίσιµο επίπεδο

τίας της πανδηµίας το συντοµότερο δυνατό και θα µείωνε το χρέος

κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2019. Στη συνολική εξέλιξη των

του οµίλου. Στο τέλος της περιόδου αναφοράς, το καθαρό χρέος

κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2022, η TUI Ην. Βασιλείου συνεχίζει

της TUI ανήλθε σε περίπου 3,9 δισεκατοµµύρια ευρώ, έναντι περί-

να πρωτοστατεί, παρουσιάζοντας, επί του παρόντος, αύξηση 11%,

που 5,1 δισεκατοµµυρίων ευρώ το προηγού µενο τρίµηνο. Ο στόχος

σε σύγκριση µε το καλοκαίρι του 2019.

παραµένει ένας δείκτης Ακαθάριστης ∆ανειακής Επιβάρυνσης κάτω

Σε επίπεδο οµίλου, ο όγκος των κρατήσεων βρίσκεται σήµερα στο

του τρία. Λόγω της θετικής επιχειρηµατικής ανάπτυξης, της σταθε-

85% του καλοκαιριού του 2019, του τελευταίου τακτικού οικονοµι-

ροποίησης της αγοράς και του συνεχιζόµενου µετασχηµατισµού της

κού έτους πριν από την πανδηµία. Η TUI επιβεβαιώνει την προσδο-

εταιρίας, δηµιουργήθηκε η βάση για τη διαδοχική επιστροφή των

κία της να φτάσει σχεδόν το επίπεδο κρατήσεων του καλοκαιριού

πιστωτικών γραµµών της.

2019 το φετινό καλοκαίρι και επιβεβαιώνει δύο τάσεις: Οι παραθε-

Οι αγορές Ην. Βασιλείου, Γερμανίας και Κάτω Χωρών παρουσιάζουν υψηλή δυναμική

ριστές συνεχίζουν να κάνουν περισσότερες κρατήσεις σε σύντοµο χρονικό διάστηµα από την υλοποίηση του ταξιδιού και, παράλληλα, ξοδεύουν περισσότερα χρήµατα για το ταξίδι τους.

Η τάση των κρατήσεων παραµένει αδιάλειπτα υψηλή. Κατά την

Οι µέσες τιµές παραµένουν σε υψηλά επίπεδα +13% για τον χειµώνα

εξεταζόµενη περίοδο, 1,9 εκατοµµύρια επισκέπτες ταξίδεψαν µε

2021/22 και +20% για το καλοκαίρι 2022. Ο λόγος γι’ αυτό εξακο-

την TUI, σχεδόν δεκαπλάσιος αριθµός σε σχέση µε την ίδια περίοδο

λουθεί να είναι η επιλογή των ταξιδιωτών για οργανωµένα ταξίδια.

πέρυσι (2ο τρίµηνο 2021: 0,2 εκατοµµύρια). Για τον χειµώνα 2021/22

Οι πελάτες εµπιστεύονται το εµπορικό σήµα της TUI και αφήνουν

και το καλοκαίρι 2022 µαζί, η TUI µετρά σήµερα 11 εκατοµµύρια

την πολυπλοκότητα του ταξιδιωτικού προγραµµατισµού µε πτήσεις,

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

59


Θέμα

ιδίως κατά το δεύτερο εξάµηνο της περιόδου αναφοράς. Η Βόρεια Περιφέρεια µείωσε τις εποχικές ζηµίες της σε -181 εκατ. ευρώ (β΄ τρίµηνο 2021: -221 εκατ. ευρώ), η Κεντρική µείωσε τις ζηµίες της σε -21 εκατ. ευρώ (β΄ τρίµηνο 2021: -123 εκατ. ευρώ) και η ∆υτική εµφάνισε προσαρµοσµένο EBIT -57 εκατ. ευρώ (β΄ τρίµηνο 2021: -83 εκατ. ευρώ). Συνολικά, το αποτέλεσµα του τοµέα “Αγορές & Αερογραµµές” βελτιώθηκε κατά 168 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος. Για τρίτο συνεχόµενο τρίµηνο από την έναρξη της πανδηµίας, ο τοµέας “Ξενοδοχεία και Θέρετρα” πέτυχε θετικό αποτέλεσµα. Κατά τους µήνες Ιανουάριος-Μάρτιος 2022, το προσαρµοσµένο EBIT ανήλθε σε 24 εκατ. ευρώ (προηγούµενο έτος: -103 εκατ. ευρώ). Το µέσο έσοδο ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 17 ευρώ σε ετήσια βάση, σε 86 ευρώ, ενώ η χρησιµοποιούµενη χωρητικότητα βελτιώθηκε κατά 29 ποσοστιαίες µονάδες, σε 65%. Όσον αφορά τον τοµέα της κρουαζιέρας, ο Όµιλος αναµένει ανάκαµψη κατά το δεύτερο ηµερολογιακό εξάµηνο του έτους. Κατά την περίοδο αναφοράς, πολλά λιµάνια παρέµεναν κλειστά και τα δροµολόγια περιορίζονταν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, µε αποτέλεσµα να µην είναι δυνατή η κανονική επιχειρηµατική δραµεταφορές και δωµάτια ξενοδοχείων στους tour operators της TUI.

στηριότητα. Τον Ιανουάριο, µόνο οκτώ από τα συνολικά 16 πλοία

Ταυτόχρονα, οι πελάτες της TUI κάνουν κρατήσεις µεγαλύτερης δι-

βρίσκονταν σε λειτουργία- από τον Απρίλιο, ολόκληρος ο στόλος

άρκειας, κατά µέσο όρο, και διαθέτουν αυξηµένο προϋπολογισµό

της TUI Cruises, της Hapag-Lloyd Cruises και της Marella Cruises λει-

για πρόσθετες υπηρεσίες, όπως ένα ξενοδοχείο ή δωµάτιο υψηλό-

τουργεί και πάλι. Επιπλέον, η τάση για µεταγενέστερες και βραχυ-

τερης κατηγορίας.

πρόθεσµες κρατήσεις συνεχίζεται και σε αυτό το τµήµα. Ενώ, όσον

Επισκόπηση Χειμώνας 2021/22 και 2ο τρίμηνο 2022

αφορά το υποκείµενο EBIT του τοµέα ανήλθε σε -74 εκατ. ευρώ την υπό εξέταση περίοδο (β’ τρίµηνο 2021: -55 εκατ. ευρώ). Η ανάπτυξη της TUI Musement, τον τοµέα των εκδροµών και δρα-

Για τον Χειµώνα 2021/22, οι προσδοκίες της TUI ήταν να φτάσει το 60

στηριοτήτων, επωφελείται από την ψηφιοποίηση, το ολοκληρωµένο

έως 80% της χωρητικότητας πριν από την κρίση. Το δεύτερο τρίµηνο

επιχειρηµατικό µοντέλο, το εύρος των προσφορών σε δηµοφιλείς

του 2022, το 71% της προ-πανδηµικής δυναµικότητας του 2019 ήταν

προορισµούς και την επιστροφή των λειτουργικών δραστηριοτήτων

κλεισµένο. Συνολικά, περισσότεροι από 3,3 εκατοµµύρια επισκέπτες

µε το άνοιγµα προορισµών. Σχεδόν 700.000 εκδροµές, δραστηριό-

ταξίδεψαν µε την TUI τον χειµώνα 2021/22.

τητες και περιηγήσεις πωλήθηκαν το β’ τρίµηνο του 2022, επτά φο-

Οι σηµαντικά βελτιωµένες επιχειρηµατικές επιδόσεις σε συνδυα-

ρές περισσότερες από ό,τι το β’ τρίµηνο του προηγούµενου έτους.

σµό µε την ισχυρή δυναµική των κρατήσεων οδήγησαν τον κύκλο

Ο αριθµός των µεταφορών αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ φορές

εργασιών του οµίλου σε 2,13 δισεκατοµµύρια ευρώ κατά την υπό

σε 2,5 εκατοµµύρια. Η τυπική ζηµία του τοµέα µειώθηκε σχεδόν στο

εξέταση περίοδο -εννεαπλάσιος σε σχέση µε την ίδια περίοδο του

µισό κατά την περίοδο αναφοράς, µε το υποκείµενο EBIT να διαµορ-

προηγούµενου έτους (β’ τρίµηνο 2021: 248 εκατοµµύρια ευρώ). Την

φώνεται στα -17 εκατ. ευρώ (β’ τρίµηνο 2021: -29 εκατ. ευρώ).

ίδια στιγµή, οι συνήθεις, εποχικές ζηµίες µειώθηκαν σχεδόν στο µισό

Η TUI Musement πρόκειται να γίνει η κορυφαία παγκόσµια πλατ-

και διαµορφώθηκαν στα -330 εκατ. ευρώ (προηγούµενο έτος: -633

φόρµα για εκδροµές, περιηγήσεις και δραστηριότητες, γι’ αυτό και

εκατ. ευρώ).

οι αποκλειστικές προσφορές επεκτείνονται. Το χαρτοφυλάκιο “TUI

Ο τοµέας “Αγορές & Αερογραµµές” µε τις Βόρεια Περιφέρεια (Ηνω-

Collection” έχει επαναλειτουργήσει και θα αυξηθεί από 350 σε 650

µένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, ∆ανία), Κε-

εµπειρίες υψηλής ποιότητας που διατίθενται µόνο από την TUI.

ντρική (Γερµανία, Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία) και ∆υτική (Ολλανδία,

Επιπλέον, ο Όµιλος αναµένει αύξηση των πωλήσεων µέσω τρίτων

Βέλγιο και Γαλλία) να καταγράφουν 1,9 εκατοµµύρια επιβάτες κατά

παρόχων, έτσι ώστε οι πωλήσεις εκδροµών, δραστηριοτήτων και

την περίοδο αναφοράς. Ο συντελεστής πληρότητας των θέσεων σε

περιηγήσεων στην TUI Leisure να ξεπεράσουν την αύξηση της χω-

όλες τις αγορές ήταν 84%. Συνολικά, τα αποτελέσµατα των περιφε-

ρητικότητας που έχει προγραµµατιστεί για τον τοµέα “Αγορές & Αε-

ρειών βελτιώθηκαν λόγω της ισχυρής ανάκαµψης των εργασιών,

ρογραµµές” κατά το οικονοµικό έτος 2022.

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΕΙΦΟΡΙΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Sustainability in Tourism Green Philosophy

&

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Θέμα

ΕΡΕΥΝΑ

Η Ελλάδα στο Top10 των προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί το φετινό Καλοκαίρι Η Ελλάδα “φιγουράρει” μεταξύ των δέκα πρώτων προορισμών που σκοπεύουν να επισκεφθούν οι Αμερικανοί για διακοπές το φετινό Kαλοκαίρι, με την Ιταλία να συνιστά την κορυφαία επιλογή τους για διεθνή, καλοκαιρινά ταξίδια φέτος, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του Forbes Advisor.

O

ι Αµερικανοί φαίνεται να επιλέγουν να ταξιδέψουν και πάλι εκτός των συνόρων των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι, καθώς το 79% των αγορών ταξιδιωτικής ασφάλισης το διάστηµα από την 1η Ιουνίου έως την Ηµέρα της Εργασίας, στις 5 Σεπτεµβρίου, αφορά διεθνή ταξίδια, σύµφωνα µε τον πάροχο ταξιδιωτικής ασφάλισης Squaremouth. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν στο 56%. Η Ιταλία είναι ο κορυφαίος, διεθνής προορισµός για καλοκαιρινά ταξίδια φέτος, καθώς “εκτοξεύτηκε” από το Νο. 10 της αντίστοιχης κατάταξης του 2021, στην πρώτη θέση ένα χρόνο αργότερα. Η Ελλάδα τοποθετείται στην έβδοµη θέση, ενώ στην πρώτη θέση των επιλογών για διακοπές το φετινό καλοκαίρι παραµένουν οι ΗΠΑ. Οι Φιλιππίνες “προσγειώθηκαν” στο Top 10 για πρώτη φορά µετά από τρία χρόνια και η Ιρλανδία επέστρεψε µετά την αποχώρησή της από τη λίστα πέρυσι.

Το κόστος ανατρεπτικός παράγοντας Το κόστος των διακοπών και η πανδηµία ανησυχούν τους Αµερικανούς κι αποτελούν τους δύο πρώτους παράγοντες, που επηρεάζουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Σύµφωνα µε την έρευνα, περισσότεροι από τους µισούς συµµετέχοντες (54%) είπαν ότι το κόστος των ταξιδιών επηρεάζει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Ενώ ελαφρώς λιγότεροι, οι µισοί (50%), ανέφεραν ότι κατά τον προγραµµατισµό των διακοπών τους έλαβαν σοβαρά υπόψιν τον κορωνοϊό και τα οικονοµικά τους. Θέµατα ασφάλειας και προγραµµατισµού απασχολούν, επίσης, τους Αµερικανούς, µε το ένα τρίτο (33%) να λέει ότι τα σχέδιά τους επηρεάστηκαν επίσης από την έλλειψη συµφωνίας για τον προορισµό των διακοπών.

Οι κορυφαίοι καλοκαιρινοί ταξιδιωτικοί προορισμοί για τους Αμερικανούς το 2022 Κορυφαίοι προορισµοί για το Καλοκαίρι του 2022

% των πωλήσεων ταξιδιωτικής ασφάλισης

Παράγοντες

% των παραθεριστών

Το κόστος των διακοπών

54%

Ο Covid-19

50%

Η προσωπική οικονοµική κατάσταση

50%

Η ασφάλεια σε άλλες χώρες

41%

4%

∆ιαθέσιµος ελεύθερος χρόνος από την εργασία

41%

Ην. Βασίλειο

4%

Το πρόγραµµα των παιδιών

39%

Ελλάδα

3%

33%

Γερµανία

3%

Η οικογένεια δεν µπορεί να συµφωνήσει για το πού θα πάει

Φιλιππίνες

3%

Τίποτα δεν έχει επηρεάσει τα ταξιδιωτικά µου σχέδια αυτό το καλοκαίρι

8%

Ιρλανδία

3%

Τίποτα από τα παραπάνω

3%

Ηνωµένες Πολιτείες

21%

Ιταλία

7%

Γαλλία

4%

Καναδάς

4%

Μεξικό

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παράγοντες που επηρεάζουν τα καλοκαιρινά ταξιδιωτικά σχέδια των Αμερικανών Το κόστος του ταξιδιού να αποτελεί την κύρια ανησυχία για τους καλοκαιρινούς παραθεριστές από τις ΗΠΑ, µε τα µέτρα εξοικονόµησης χρηµάτων να βρίσκονται στο προσκήνιο. Όπως διαπίστωσε η έρευνα, οι Αµερικανοί που σχεδιάζουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές φέτος λένε ότι µείωσαν τους αρχικούς, ταξιδιωτικούς τους προϋπολογισµούς κατά 1.636 $, µέσο όρο. Η µετάβαση σε λιγότερο ακριβούς προορισµούς (45%) είναι η πιο δηµοφιλής τακτική για τη µείωση του κόστους, ακολουθούµενη από λιγότερα ταξίδια (37%) και ταξίδια µικρότερων αποστάσεων (35%). Μόνο το 12% των Αµερικανών παραθεριστών το φετινό καλοκαίρι θα αποκαλούσε τα ταξίδια τους “ακριβά”, ενώ το 41% δηλώνει ότι η τιµή των διακοπών τους είναι “µέση” τιµή και το 30% ταξινοµεί το ταξίδι του ως “φθηνό/οικονοµικό”.

Από την άλλη, πάνω από το 40% των ταξιδιωτών σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήµατα αυτό το καλοκαίρι από ό,τι τα προηγούµενα χρόνια. Σε σύγκριση µε το 2021, το 42% λέει ότι θα ξοδέψει περισσότερα, το 28% λιγότερα και το 15% αναµένει ότι τα έξοδα των διακοπών του θα είναι περίπου τα ίδια. Μεταξύ των παραθεριστών που αγοράζουν ταξιδιωτική ασφάλιση, το µέσο κόστος καλοκαιρινού ταξιδιού εντός των ΗΠΑ διαµορφώνεται κοντά στα 7.000 $, σύµφωνα µε την Squaremouth. Ενώ, οι Αµερικανοί που επιλέγουν ταξίδια στο εξωτερικό ξοδεύουν περισσότερα από 7.600 $, κατά µέσο όρο. Η έρευνα του Forbes Advisor πραγµατοποιήθηκε από την εταιρία έρευνας αγοράς OnePoll διαδικτυακά, σε δείγµα 2.000 ενηλίκων Αµερικανών πολιτών, που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν το φετινό Καλοκαίρι. Τα δεδοµένα συλλέχθηκαν από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2022.

Τα μέτρα παίρνουν οι Αμερικανοί για να εξοικονομήσουν χρήματα στις καλοκαιρινές τους διακοπές Μέτρα εξοικονόµησης χρηµάτων

% των παραθεριστών

Επιλογή φθηνόWτερου προορισµού

45%

Λιγότερα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι

37%

Ταξίδια µικρότερων αποστάσεων

35%

Επιλογή οδικών αντί αεροπορικών ταξιδιών

30%

Μείωση του προϋπολογισµού για εστιατόρια/φαγητό

29%

Λιγότερο δαπανηρές δραστηριότητες διακοπών

28%

Επιλογή φθηνότερης πτήσης

26%

Μικρότερος προϋπολογισµός για ψώνια/σουβενίρ στις διακοπές

26%

Φθηνότερο ξενοδοχείο/θέρετρο/κρουαζιέρα/ενοικίαση

25%

Φθηνότερο δωµάτιο σε ξενοδοχείο/θέρετρο/κρουαζιέρα

20%

Τίποτα συγκεκριµένο

10%

∆εν είµαι σίγουρος ακόµα

2%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

63


Θέμα

Ανθεκτική η φήμη της Ελλάδας και της Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου • Πολιτισμός, γαστρονομία, φιλοξενία, τα “όπλα” Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα κατέγραψε η συνολική φήμη της Ελλάδας και της Αθήνας για το πρώτο τρίμηνο του έτους, μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου. Η ανθεκτικότητα οφείλεται κατά κύριο λόγο στον συνδυασμό ιδιαίτερα θετικού περιεχομένου για βασικές παραμέτρους της τουριστικής εμπειρίας (πολιτισμός, γαστρονομία, φιλοξενία) και σταδιακής συρρίκνωσης της δημοσιότητας σε σχέση με την πανδημία.

T

ο συµπέρασµα αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία που συγκεντρώνει για λογαριασµό του Ινστιτούτου του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) η εταιρεία TCI Research, στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας µε τον ∆ήµο Αθηναίων. Τα στοιχεία που αναλύονται από το ΙΝΣΕΤΕ και αφορούν την Ελλάδα, την Αθήνα και ανταγωνιστικούς προορισµούς (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) αποτυπώνουν την εξέλιξη της εικόνας του κάθε προορισµού και την τουριστική εµπειρία ως προς τα διάφορα επιµέρους συστατικά (π.χ. δια-

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

µονή, εστίαση, αξιοθέατα κ.ά.). Από την ανάλυση των στοιχείων για το διάστηµα ΙανουαρίουΜαρτίου 2022 φαίνεται ότι η φήµη της Αθήνας και της Ελλάδας στις διαδικτυακές συνοµιλίες υπερείχε έναντι των ανταγωνιστών (Ισπανία Πορτογαλία, Ιταλία), στοιχείο ιδιαίτερα σηµαντικό, λαµβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα του ευρύτερου περιβάλλοντος, λόγω της πορείας της πανδηµίας και των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων µετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Υψηλή αξιολόγηση ως προς τα επιμέρους συστατικά της τουριστικής εμπειρίας Πέρα από τη γενικά θετική διαδικτυακή εικόνα της χώρας, η Ελλάδα και η Αθήνα λαµβάνουν υψηλή αξιολόγηση και ως προς τα διάφορα επιµέρους συστατικά της τουριστικής εµπειρίας από τους επισκέπτες (γαστρονοµία, πολιτισµός, υγειονοµική πρόληψη, καθαριότητα, φιλοξενία). Οι τάσεις των αξιολογήσεων επιβεβαίωσαν ότι οι επισκέπτες του πρώτου τριµήνου βίωσαν µια εξαιρετική και πλούσια τουριστική εµπειρία, σε ένα απαλλαγµένο από την πίεση της σεζόν περιβάλλον.

Ο παράγοντας «πολιτισμός» κάνει τη διαφορά Σύµφωνα µε την ανάλυση των δεδοµένων, ο παράγοντας «πολιτισµός» κάνει τη διαφορά, καθώς «οδηγεί» θετικά τόσο τη γενική αίσθηση για τη χώρα όσο και τις αξιολογήσεις των επισκεπτών. Ειδικότερα, ο πολιτισµός µαζί µε τις θετικές αξιολογήσεις των επιµέρους συστατικών της τουριστικής εµπειρίας ενισχύουν τα στοιχεία που συνθέτουν το brand Ελλάδα και το εδραιώνουν στις διεθνείς αγορές. Επίσης, η θετική εκτίµηση για το brand Ελλάδα το πρώτο τρίµηνο του έτους είναι ιδιαίτερα σηµαντική, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστηµα σηµαντικός αριθµός δυνητικών επισκεπτών προγραµµατίζει τις καλοκαιρινές του διακοπές, σε ένα πλαίσιο όπου οι ταξιδιωτικές αποφάσεις επηρεάζονται και από γενικότερους, µη τουριστικούς παράγοντες και δυνητικά ανασταλτικούς για την κινητικότητα στην Ευρώπη.

Οι πιο ευχαριστημένοι επισκέπτες προέρχονται από τις ΗΠΑ Βάσει των αξιολογήσεων του τουριστικού προϊόντος για την Ελλάδα συνολικά, την Αθήνα, τους προορισµούς που στηρίζονται

στο προϊόν Ήλιος – Θάλασσα και όλους τους υπόλοιπους προορισµούς, προκύπτουν τα εξής: • Οι πιο ευχαριστηµένοι επισκέπτες προέρχονται από τις ΗΠΑ, ακολουθούµενοι από τους επισκέπτες από τη Βρετανία και την Ολλανδία και στη συνέχεια από την Ιταλία, τη Γερµανία και τη Γαλλία. • H Ελλάδα, τόσο συνολικά όσο και οι επιµέρους περιοχές και προορισµοί (Αθήνα, προορισµοί που στηρίζονται στο προϊόν Ήλιος – Θάλασσα κ.ά.), έχει βαθµολογία πάνω από τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο (για δεύτερο διαδοχικά τρίµηνο). Παρόµοια είναι η εικόνα και ανά αγορά, µε εξαίρεση τη γερµανική αγορά για την Αθήνα. • Ο πολιτισµός και η θάλασσα, ως µέρος της εµπειρίας, λαµβάνουν υψηλότερη βαθµολογία από την εστίαση, το shopping και τα αξιοθέατα. • Από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας, µε εξαίρεση τους προορισµούς που στηρίζονται στο προϊόν Ήλιος – Θάλασσα, η Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο. Υπάρχουν όµως µεγάλες διαφοροποιήσεις µεταξύ των περιοχών, µε τους προορισµούς που στηρίζονται στο προϊόν Ήλιος – Θάλασσα να έχουν χαµηλές επιδόσεις, κυρίως στα αξιοθέατα. Τα αντίστοιχα πρώτα στοιχεία του Απριλίου σχετικά µε τη φήµη της χώρας δείχνουν µια σηµαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για την Αθήνα στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και αύξηση των αναφορών στην πανδηµία µε θετικό πρόσηµο λόγω άρσης των περιορισµών. Από την άλλη, ο πόλεµος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει κάποια επιρροή στην Ελλάδα. Τέλος, οι δείκτες αξιολόγησης της εµπειρίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους του ανταγωνισµού.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

65


Συμβουλές Αγορών

Τα πάντα γύρω από το επαγγελματικό χαρτί από την MAXI Α.Β.Ε.Ε. Με µια εντυπωσιακή πορεία 34 χρόνων, η αµιγώς ελληνική MAXI, από την Κατερίνη, συνεχίζει µια υγιή και αειφόρο ανάπτυξη επενδύοντας σε ένα άρτια καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό, θωρακίζοντας την παραγωγή της µε υπερσύγχρονες τεχνολογίες και µηχανολογικό εξοπλισµό, εξελίσσοντας καθηµερινά τις διαδικασίες παραγωγής, τους ελέγχους ποιότητας και την έρευνα σε νέα προϊόντα, ανταποκρινόµενη στις νέες συνθήκες και στις ανάγκες της αγοράς. Πρωτοπόρος στην παραγωγή και επεξεργασία χαρτιού, (χαρτί υγείας και κουζίνας, χαρτοπετσέτες, χειροπετσέτες, τραπεζοµάντηλα κ.ά.), η εταιρία MAXI A.B.E.E. δηλώνει το ηγετικό της ρόλο µε εντυπωσιακούς αριθµούς: 28.000 τόνοι Jumbo Rolls ανά έτος, 17 γραµµές παραγωγής, 10.000 m2 αποθηκευτικούς χώρους, εξαγωγές σε 13 χώρες και πιστοποιήσεις ISO 9001/ 2015. Υψηλής ποιότητας προϊόντα, επαγγελµατικές συσκευασίες, ποικιλία ειδών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή, κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι του ανταγωνισµού, χάρη στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών τους και την πολιτική βιώσιµης ανάπτυξης της εταιρείας. Μια πλειάδα συσκευασιών στις χαρτοπετσέτες, µικρών και µεγάλων πακέτων, διαφόρων διαστάσεων, υφών και χρωµάτων, απλών ή πολυτελείας, βελούδινων, απορροφητικών, κοµψών, ανθεκτικών και οικονοµικών, είναι στη διάθεση των επαγγελµατιών εστίασης και τουρισµού, για να εντυπωσιάσουν τους πελάτες τους. Για περισσότερες πληροφορίες: www.maxi.gr

BAKLATSIDIS BROS – Νιπτήρες με τη γοητεία της φύσης και την φιλοσοφία του minimal design Είδη υγιεινής, έπιπλα µπάνιου και αξεσουάρ, µοντέρνα και ανθεκτικά, ιδανικά για ξενοδοχεία και βίλλες, προτείνει η κορυφαία εισαγωγέας ειδών υγιεινής BAKLATSIDIS BROS µέσα από τις καινούριες σειρές της, που υπογράφουν ευρωπαϊκοί κολοσσοί του χώρου. Αντιπροσωπευτικά µοντέλα που µπορεί να βρει κανείς, κατ΄ αποκλειστικότητα, στα sowrooms της εταιρείας, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αποτελούν τα µοναδικά κοµµάτια νιπτήρων από φυσικά πετρώµατα της Fossil. Η φυσική πρόταση που θα δώσει ξεχωριστό και ιδιαίτερο στυλ σε κάθε µπάνιο. Λιλιπούτεια, γοητευτικά σετ επίπλων µπάνιου µε νιπτήρα, του ιταλικού οίκου Scarabeo Ceramiche, έρχονται στην ελληνική αγορά επαγγελµατικού εξοπλισµού, αποκλειστικά από την BAKLATSIDIS BROS, για να προσφέρουν φρέσκιες επιλογές έναντι των κλασσικών λύσεων ανακαίνισης και διακόσµησης. Για περισσότερες πληροφορίες www.baklatsidis.gr

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


αι κ α άδα ρ λ .. . τ ών Ε λ η στ

scents you can’t

ignore...

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr www.ksdamenities.gr | money-tourism.gr

KSDAMENITIES

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953


Εναρµονιστείτε µε τους νέους κανόνες υγιεινής & ασφαλείας των Eλεγκτικών Oίκων και των Tour Operators

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΙΟΥΣ πτικό ΙΚΟ η σ ι τ αν ΙΣΗΠΤ ητας ό λ π τ Τ ΟΧΙ α Ο ΑΝ κής Ποιό ΤΟΝδα Ιταλι Κ Ο ΒΙ φραγί µε σ

Primagel Plus

Εξουδετερώνει αποτελεσµατικά ιούς και µικρόβια, χάρη στη ΒΙΟΚΤΟΝΟ δράση του Mε τον κορωνοϊό να συνεχίζει να απειλεί την παγκόσµια υγεία, η χρήση απολυµαντικών στα ξενοδοχεία αλλά και σε όλους τους χώρους, είναι στα προαπαιτούµενα µέτρα, για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής. Το Primagel Plus είναι παραπάνω από αντισηπτικό, ανήκει στη κατηγορία των βιοκτόνων και έχει αριθµό έγκρισης Ε.Ο.Φ., αποτελώντας την ιδανική λύση για την αντιµετώπιση του covid 19 Το Primagel Plus είναι ένα πυκνό gel αλκοολούχο διάλυµα, που δρά αποτελεσµατικά έναντι βακτηρίων και ιών µε σύνθεση βασισµένη στον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (Π.Ο.Υ). Είναι κατάλληλο για την απολύµανση των χεριών, πιστοποιηµένο και δερµατολογικά ελεγµένο. Επίσης λόγω της ειδικής σύνθεσής του, καθαρίζει και απολυµαίνει αποτελεσµατικά, αφήνοντας την επιδερµίδα απαλή κι ενυδατωµένη. Μάλιστα, έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν «µη ερεθιστικό για το δέρµα», µετά τα αποτελέσµατα του «Ανοικτού τεστ Patch»

Ηλεκτρονικός διανεµητής

µε φωτοκύτταρο σε βάση • Χωρητικότητα: 850ml • Λειτουργεί µε 4 µπαταρίες ΑΑ ή µε ρεύµα • Ρύθµιση δόσης 0,8ml-3ml • Εγγύηση 1 χρόνου • Ανοξείδωτη κατασκευή

• DISINFECTING Activity EN 1650 • BACTERICIDE Activity EN 1500 • VIRUCIDE Activity EN 14476 • Activity against HIV and SARS Coronavirus - San Raffaele Hospital tests • HYGIENIC HANDRUB Approval EN 1499 • SURGICAL HAND DISINFECTION Approval EN-12791 • SURGICAL HAND DISINFECTION Approval EN-12791

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΟΦ 87456 50ml | 500ml | 5lt (refill)

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ: 1

2

3

4

5

6

7

8

KSDAMENITIES

Τ. 210 211 7676

Email: msales@ksd.gr | www.ksd.gr | money-tourism.gr

No. : 20001190000952

No. : 20403190000955

No. : 20051190000953