Τεύχος Ιανουαρίου 2015 - Χρήμα & Τουρισμός

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ -163 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010- -6,00 6,00 € MHNIAIOTOYPIΣTIKO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO TEYXOΣ 211 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

www.carteco.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ΣΥΝ Ε ΝΤΕΥΞΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ Nικ. Χουδαλάκης: “Η HORECA «παντρεύει» τη Γαστρονομία με τον Τουρισμό” Διεθνές: Νέο ρεκόρ αφίξεων στον διεθνή Τουρισμό το 2014 ΤτΕ: «Εκρηκτική» άνοδος του Τουρισμού στην Ελλάδα
Από το 1976 εισάγουμε από κορυφαίους Ευρωπαϊκούς οίκους επαγγελματικό εξοπλισμό ποιότητας και αξιοπιστίας. Σας προσφέρουμε τα προϊόντα τους και σας παρέχουμε άμεση τεχνική υποστήριξη και εξυπηρέτηση, ώστε να απολαμβάνετε τις καλύτερες υπηρεσίες.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1957 και από τότε ασχολείται αδιάλειπτα µε την παραγωγή και εµπορία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Την τελευταία 10ετία έχει εστιάσει στην κατασκευή προϊόντων για επαγγελµατικό εξοπλισµό (ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering, πλοία, νοσοκοµεία). Η µακρόχρονη εµπειρία & τεχνογνωσία στον τοµέα αυτό, η διαρκής αναζήτηση & δηµιουργία νέων προτάσεων, η συνεχής προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πελατών και η πάντα άριστη σχέση ποιότητας και τιµής, έχουν καταστήσει την επιχείρηση µία από τις πλέον σηµαντικές στον χώρο του εξοπλισµού.

www.kirpoglou.gr


32

38

50

58

32. «Έκρηξη» στον διεθνή Τουρισµό, µε νέο ρεκόρ αφίξεων Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 211 - Ιανουάριος 2015 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης Νοµικός Σύµβουλος: Kωνσταντίνος Μηναιόπουλος Χρυσούλα Καρατζή ∆ιευθυντής Σύνταξης: Kώστας Τσαχάκης ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Mαρία Παπαµαυρουδή Υπεύθυνη Web: Γεωργία Πουπάκη Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

Με µια αύξηση της τάξης του 4,7%, ο διεθνής τουρισµός συνεχίζει να αναπτύσσεται µε µεγαλύτερα ποσοστά από την µακροπρόθεσµη πρόβλεψη του Π.Ο.Τ. για την περίοδο 2010-2020 (+3,8%) σύµφωνα µε την τελευταία έκδοση του Βαρόµετρου του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού (ΠΟΤ).

38. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Η πολιτική αστάθεια «ταράζει» τον ελληνικό Τουρισµό Για τις διεκδικήσεις του Ξ.Ε.Ε. που στόχο έχουν ένα καλύτερο µέλλον για τα ελληνικά ξενοδοχεία, για τη µετεξέλιξή του σε Τουριστικό Επιµελητήριο, αλλά και µια σειρά θεµάτων που απασχολούν τον κλάδο, όπως τα πνευµατικά δικαιώµατα, µιλάει σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου, κ. Γιώργος Τσακίρης.

42. «Εκρηκτική» άνοδος του Τουρισµού στην Ελλάδα Στο 20% διαµορφώθηκε η αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα το εννεάµηνο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2014, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος.

50. Γιάννης Χατζηλαζάρου: «Ο τολµών νικά» Ο Γιάννης Χατζηλαζάρου, δηµιουργός του οµίλου ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ Ι. Α.Ε., υπό την «οµπρέλα» του οποίου βρίσκονται πέντε ξενοδοχεία, δυναµικότητας 1.760 δωµατίων και 5.000 κλινών, στη Ρόδο, και γνωστός ως «ο κύριος δεν χρωστάω», αφού είναι γνωστό ότι επιδιώκει να έχει καθαρούς λογαριασµούς, µιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» για την πορεία του οµίλου και τον «πρωταγωνιστικό» του ρόλο στα τουριστικά δρώµενα της χώρας, αλλά και για το αδιαµφισβήτητο success story την τελευταία διετία στην Ελλάδα, που λέγεται «ελληνικός τουρισµός».

56. Ελκυστική η Ελλάδα και τον χειµώνα Έξι µοναδικούς λόγους, ανάµεσά τους οι ροµαντικές αποδράσεις, οι διακοπές σε πόλεις και το χιονισµένο τοπίο, για τους οποίους η Ελλάδα είναι εξίσου σαγηνευτική και τον χειµώνα, παρουσιάζει σε πρόσφατο δηµοσίευµά του το CNN, το οποίο αποτελεί σηµαντική προβολή για τη χώρα.

58. ΝΙΚΟΣ ΧΟΥ∆ΑΛΑΚΗΣ: Η HORECA «παντρεύει» τη Γαστρονοµία µε τον Τουρισµό Για τη HORECA, την έκθεση-θεσµό στο χώρο της εστίασης και του ξενοδοχειακού εξοπλισµού, µιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο «εµπνευστής» της, κ. Νίκος Χουδαλάκης, ο οποίος κατάφερε να «παντρέψει» τη Γαστρονοµία µε τον Τουρισµό, δίνοντας νέα δυναµική και προοπτικές στον κλάδο των επαγγελµατικών εκθέσεων.

64. Porto Carras Grand Resort: «Επώνυµες» διακρίσεις για έναν «επώνυµο» προορισµό Εµπλουτίζοντας την ήδη ευρεία γκάµα βραβεύσεών του µε νέες, ξεχωριστές διακρίσεις µέσα στο 2014, το Porto Carras Grand Resort, το κορυφαίο resort της Μεσογείου, επιβεβαιώνει µε τον καλύτερο τρόπο ότι πρόκειται για έναν µοναδικό τουριστικό προορισµό.

ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

72. SANITEC ABEE: Σε τροχιά ανόδου και το 2015 Για την πορεία της SANITEC ABEE, µιας από τις επικρατέστερες βιοµηχανίες κατασκευής ειδών υγιεινής στην Ελλάδα, αλλά και τα εξαιρετικά… αντανακλαστικά της στην κρίση, µιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρίας� κ. Θεόδωρος Παχίδης.

Mόνιµες Στήλες

Eίπαν-έγραψαν, Statistics, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, Eιδήσεις, Επιχειρηµατικά, Συµβουλές Αγορών

Εξώφυλλο: Amathus Beach Hotel Rhodes, Sofitel Athens Airport,


Παράδοση στην κλωστοϋφαντουργία από το 1968 Η Ι.ΣΑΚΑΛΙΔΗΣ Α.Ε δραστηριοποιείται στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και της παραγωγής μοκετών και χαλιών απο το 1968. Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 75 στρεμμάτων στην Πάτρα, σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παράγουμε και εξάγουμε τα προιόντα μας παγκοσμίως. Η ποιότητα και η γκάμα των προιόντων μας αναβαθμίζεται συνεχώς με σεβασμό στις ανάγκες του ξενοδόχου. Οι συνεργάτες μας θα σας καθοδηγήσουν σωστά να επιλέξετε την ποιότητα που σας ταιριάζει σύμφωνα με τις τελευταίες ξενοδοχειακές τάσεις.

Κ λωστοϋφαντουργική Βιομηχανία Εργοστάσιο: Καλαβρύτων 4, 265 00 Παραλία Πατρών • Τηλ: 2610 521341, Fax: 2610 521342 Υποκατάστημα Αθήνας: Φιλελλήνων 7, 142 34 Νέα Ιωνία • Τηλ: 210 2772611-15, Fax: 210 2779279, Email: sales@sakalidis.gr Υποκατάστημα Θεσ/κης: Γρυπάρη 1, 563 34 Κορδελιό • Τηλ: 2310 773335, Fax: 2310 756065

www.sakalidis.gr


ΠΥΛOΥ 24, 104 41 AΘΗΝΑ • ΤΗΛ.: 210 5139755, 210 5126465 FAX: 210 5137004 • e-mail: info@ diakoumakos.gr • www.diakoumakos.gr ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ • SERVICE • ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ


EDITORIAL

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

11


καρτολόγος

Έλενα Κουντουρά Υπουργός αναπληρωτής Τουρισμού Γιατί πάντα «υποδεχόμαστε» έτσι τους νέους στο χώρο. Καλώς ήρθε λοιπόν η κα. Κουντουρά και μακάρι να προσθέσει και αυτή το δικό της λιθαράκι.

HORECA

Astir Beach

Γιατί σε εννέα μόλις χρόνια κατάφερε να αυξήσει θεαματικά όλα της τα μεγέθη, αποτελώντας την κορυφαία έκθεση για τα Ξενοδοχεία και τη Μαζική Εστίαση στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στο είδος της, παγκοσμίως.

Μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν, η Astir Beach, η πιο premium οργανωμένη παραλία της Αττικής και όχι μόνο, o απόλυτος προορισμός διακοπών, παραμένει ανοιχτή όλο το χρόνο, με προτάσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των πελατών της, με έμφαση στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών.

Και εις ανώτερα…

Και θέλει και μπορεί. Σιδεροκέφαλη!!!

• Καλή χρονιά σε όλους. Υγεία, ευτυχία, όλα τα καλά και «πολύ Τουρισμό», που έλεγε και η γιαγιά μου!!! • Μακάρι το 2015 να εξελιχθεί σε μια μοναδική χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό και για όλους τους ανθρώπους του: Ξενοδόχους, εργαζόμενους, τουριστικούς επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εστιάτορες, προμηθευτές… Γιατί μια καλή τουριστική χρονιά, θα βοηθήσει και την πατρίδα μας να σταθεί στα πόδια της. • Τελείωσαν λοιπόν οι εκλογές, το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε. • Έχουμε και νέα και ωραία (!!!) υπουργό, της οποίας τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά. Ξεκίνησε με μια δήλωση για το all inclusive, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και βάζοντας στο «χρονοντούλαπο» διάφορες μπούρδες (σ.σ. με το συμπάθειο) που είχαν ακουστεί. Συνέχισε με πολλές ώρες συναντήσεων με στελέχη του υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.. Και δεν αναστάτωσε τον …κόσμο, με πηγαινέλα στελεχών, μέχρι να διαμορφώσει η ίδια, άποψη για πρόσωπα και πράγματα. • Και μιας και λέμε για πρόσωπα και πράγματα και επειδή δεν υπάρχει χειρότερο κουσούρι

12 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μπράβο…

στον άνθρωπο, και κυρίως στον πολιτικό, από τις εμμονές και τη μανία καταδίωξης, να πούμε ότι σύντομα θα ξαναδούμε στο προσκήνιο, όχι όμως με πολιτική θέση, πρόσωπο που άφησε το -καλό- σημάδι του στον Τουρισμό και «εξαφανίστηκε» εν μία νυκτί!!! Νεότερα σύντομα… • Πάμε λοιπόν στα νέα της περιόδου. • Ας ξεκινήσουμε από τις κρατήσεις, αν και ο εκδότης μου τα έγραψε στο money-tourism. blogspot.com. • Λοιπόν, έχουμε και λέμε: οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή στα μέσα Ιανουαρίου τρέχουν σε ετήσια βάση με μια μέση αύξηση 10% από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Σε απλά λόγια η Ελλάδα για το 2015 «πουλάει τρελά»!!! • Αυτό που έχει συμβεί και πρέπει να τονισθεί, είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των κρατήσεων έχει μειωθεί από το Νοέμβρη που ξεκίνησαν οι κρατήσεις και ήταν στο +25%, και από τον Δεκέμβρη που ήταν στο +15%. Ως εκεί όμως. Και αυτό το +10% υπάρχει σε μια περίοδο που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί δυστυχώς σε όλα τα αρνητικά δημοσιεύματα του πλανήτη, και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. • Άλλωστε, αν δει κανείς τα τελευταία στοιχεία της Αυστρίας, της Ολλανδίας, αλλά και των Η.Π.Α., αυτά προκύπτουν εύκολα. Παράλληλα

και η ροή των προκαταβολών είναι σχετικά ομαλή. Στην εικόνα αυτή πρέπει να προστεθούν μια σειρά λόγοι, που επιδρούν θετικά στην αυξημένη τουριστική κίνηση φέτος για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξουν άλλοι έκτακτοι παράγοντες... Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής: 1. Υποχώρηση του ευρώ, που κάνει την ευρωζώνη φθηνότερη για τουρίστες από Αγγλία, Η.Π.Α., αλλά και άλλες χώρες. 2. Σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου, τόσο για το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, όσο και για τις αεροπορικές εταιρίες, που θα προσθέσουν πτήσεις. 3. Σημαντική ανατίμηση της τουρκικής λίρας. 4. Αυξανόμενος φόβος για ταξίδια σε ισλαμικές χώρες. 5. Αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού συνολικά. Ο μόνος αρνητικός παράγοντας για τη χώρα μας, αν μπορεί κανείς να τον πει έτσι, είναι η επανάκαμψη της Αιγύπτου. Αυτά λοιπόν και ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες και τα πολλά …stop sales. • Πηγές από μεγάλους tour operators, απόλυτα εξακριβωμένες, αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ένα «γαϊτανάκι» stop sales για όλο το Καλοκαίρι και τον Σεπτέμβρη, από ξενοδόχους, συγκεκριμένων περιοχών.


STOP SALES KSD-UNESCO

Stop sales

Απαγόρευση all inclusive

Γιατί η βράβευσή της είναι αποτέλεσμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στην οποία δίνει ιδιαίτερη αξία η εταιρία, στο πλαίσιο της οποίας προσέφερε είδη ατομικής περιποίησης στα Υπνωτήρια που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ενισχύοντας το έργο του για το Δίκτυο Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Γιατί αφενός δεν συνάδει με την έννοια της «ηθικής της συνεργασίας», αφετέρου οι tour operators δεν είναι ανόητοι… Και ο νοών νοείτω…

Γιατί οι απώλειες στον ελληνικό Τουρισμό και κατ’ επέκταση στην ελληνική Οικονομία, σε περίπτωση απαγόρευσης πώλησης προϊόντων all inclusive θα είναι τραγικές, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, το συνολικό ταξιδιωτικό έσοδο το οποίο επιτυγχάνεται από την πώληση προϊόντων all inclusive υπηρεσιών στον ελληνικό τουρισμό αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του SETE Intelligence

Αυτό ούτε τίμιο είναι, ούτε ηθικό και επειδή οι tour operators δεν ξεχνούν, καλό είναι να το προσέξουμε. Δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο να θέλει να έχει συνεργασία με tour operators και να έχει δώσει stop sales από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο(!!!). Δεν θέλεις άνθρωπέ μου, μια χαρά. Άσε να συνεργαστούν άλλοι. Αλλά μην τον κοροϊδεύεις τον άλλο κατάμουτρα. Γιατί γι’ αυτό μιλάμε… • Στη Ρωσία τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όχι για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά συνολικά για τη χώρα. Και κατά πως φαίνεται θα πάνε χειρότερα… Και οι εκτιμήσεις που ακούγονται για πτώση των Ρώσων στην Ελλάδα το 2015 από 10% έως 20%, είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, όπως αυτή είναι σήμερα. Αν τώρα κατά τον Μάη «βρέξει» ρούβλια μπορεί και να έχουμε αύξηση 300%, αλλά πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο… • Και σαν να μην έφθανε αυτό, η γραφειοκρατία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να ξεκινήσει από τον Απρίλη η χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών για τις θεωρήσεις visa Schengen των Ρώσων τουριστών, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη χειμαζόμενη ρωσική αγορά.

• Βέβαια, για να δώσουμε την ακριβή διάσταση του προβλήματος, οι Ρώσοι θα λείψουν στα άκρα της σεζόν κυρίως, αλλά και αυτό δεν είναι αμελητέο!!! • Έρχονται και οι τουριστικές εκθέσεις και εκεί θα δούμε πιο καθαρά, τι ψάρια θα πιάσουμε. Ξεκινάμε με τη HORECA, στις αρχές Φλεβάρη και συνεχίζουμε παραδοσιακά με ΙΤΒ και ΜΙΤΤ. • Η HORECA, η οποία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, είναι η μεγαλύτερη εκθεσιακή διοργάνωση της χώρας και φέτος συμπληρώνει την πρώτη δεκαετία στην υπηρεσία των Ελληνικών Ξενοδοχείων και των σύγχρονων επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης. Η 10η HORECA 2015 ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου, φιλοξενώντας, στο εκθεσιακό κέντρο Μetropolitan Expo, περισσότερες από 500 κορυφαίες προμηθευτικές επιχειρήσεις του Ξενοδοχειακού και του ευρύτερου Επισιτιστικού κλάδου. Οι επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν στις δεκάδες χιλιάδες των επαγγελματιών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, όλες τις σύγχρονες λύσεις που καλύπτουν κάθε πιθανή ανάγκη εξοπλισμού, προϊόντων και υπηρεσιών. Ο τουριστικός κλάδος και ο κλάδος εστίασης της χώρας θα δώσει και πάλι ραντεβού στην

HORECA 2015, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν κορυφαίες θεσμικές, διαγωνιστικές, εκπαιδευτικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και ένα ξεχωριστό event, το εντυπωσιακό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ibrik (καφές σε μπρίκι), που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. • Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση, που αποκαλύψαμε εμείς πρώτοι, για την πώληση του KUONI!!! O μεγάλος tour operator Kuoni έβγαλε σε πώληση το κομμάτι των δραστηριοτήτων του στην Αγγλία, καθώς θέλει να απαγκιστρωθεί από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η ελβετική εταιρία αναζητά επίσης αγοραστές για τις δραστηριότητές της σε Ελβετία, χώρες Μπενελούξ, Κίνα, Σκανδιναβία, Φινλανδία και Χονγκ Κονγκ. Συνολικά 3.800 εργαζόμενοι θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή, ενώ από το tour operating ο KUONI είχε το 2014 έσοδα 2,2 δισ. ευρώ. • Μία ακόμη χρεωκοπία είναι αυτή του βρετανικού γραφείου Airliner Limited, με έδρα στο Λονδίνο, το οποίο άφησε «ξεκρέμαστους» εκατοντάδες ταξιδιώτες. Το συγκεκριμένο γραφείο, το οποίο ειδικευόταν σε αεροπορικά εισιτήρια και στην κρουαζιέρα, ανέστειλε τη δραστηριότητά του στις 22 Ιανουαρίου, αφήνοντας στο «κενό» πεντα-

ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 13


κόσιες κρατήσεις.

BEST DESTINATIONS 2015», περιλαμβάνεται

Blu, καθώς και στην 17η θέση της κατηγορί-

Η ιστοσελίδα της εταιρίας δεν λειτουργεί και

η Αθήνα.

ας «Κορυφαία ξενοδοχεία πολυτελείας στην

αναφέρει ότι γίνονται εργασίες συντήρησης.

Ο διαγωνισμός, που έχει ήδη ξεκινήσει και θα

Ευρώπη».

Το CAA, σε ανακοίνωσή του, τονίζει προς τους

ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, ζητά από

Επίσης, στην κατηγορία «Κορυφαία ξενοδο-

Άγγλους τουρίστες τη σημασία του να κλείνουν

το κοινό να ψηφίσει τον αγαπημένο του προο-

χεία πολυτελείας στην Ελλάδα», στην 5η θέση

τις διακοπές τους μέσω γραφείων που έχουν

ρισμό στην Ευρώπη.

προστασία μέσω του ATOL, ενώ για τους πελά-

Οι υποψηφιότητες είναι οι εξής: - Άμστερνταμ,

βρίσκουμε το Elite Suites by Amathus Beach,

τες του Airliner Limited, τονίζει ότι μπορούν να

- Αθήνα, - Βαρκελώνη, - Βαλέττα, - Βιέννη, - Βε-

διεκδικήσουν τα χρήματά τους.

ρολίνο, - Ζάγκρεμπ, - Μπορντώ, - Βρυξέλλες, -

Ο υπεύθυνος του ATOL στο CAA, Andy Cohen,

Ίνσμπρουκ, - Κωνσταντινούπολη, - Λισσαβώνα,

δήλωσε σχετικά: «Η κατάρρευση του Airliner

- Λιουμπλιάνα, - Λονδίνο, - Μαδρίτη, - Μιλάνο,

Ltd είναι μια υπενθύμιση γιατί είναι σημαντικό

- Παρίσι, - Ρέικιαβικ, - Ρίγα, - Ρώμη.

οι τουρίστες να κλείνουν τα πακέτα τους από

Η European Best Destinations είναι τουριστικός

πρακτορεία που είναι ενταγμένα στην προστα-

οργανισμός με βάση στις Βρυξέλλες και στόχος

σία ATOL».

της είναι η προώθηση του πολιτισμού και του

στη Ρόδο, στην 8η το Atrium Platinum Hotel, στην Ιξιά της Ρόδου, στη 13η και στη 14η αντίστοιχα το Atrium Prestige Thalasso Spa Resort & Villas, στη Ρόδο και το TesoroBlu Hotel & Spa, στην Κεφαλονιά. • Όλα αυτά τα ξενοδοχεία είναι πελάτες της KSD και αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων και πρώτα απ’ όλα τα δικά μας. • Καλή σταδιοδρομία και στα παιδιά που απο-

• Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη με-

τουρισμού στην Ευρώπη. Σε συνεργασία με τα

γαλύτερη αύξηση ως προς τον εισερχόμενο

γραφεία τουρισμού που συνεργάζονται μαζί

τουρισμό κατατάσσεται, με βάση τα πιο πρό-

της, αναλαμβάνει την προώθηση των μονα-

στη βελτίωση των υπηρεσιών του ελληνικού

σφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα για το

δικών χαρακτηριστικών, του πλούτου και της

Τουρισμού. Για μια ακόμη χρονιά πραγματο-

2014. Mία χρονιά μάλιστα, κατά την οποία οι

ποιότητας των ευρωπαϊκών προορισμών.

ποιήθηκε σε λαμπρό κλίμα η τελετή αποφοί-

διανυκτερεύσεις συνολικά στην Ε.Ε. εκτιμάται

Σημειώνεται ότι τo βραβείο του καλύτερου ευ-

τησης των σπουδαστών του Εκπαιδευτικού

ότι «έπιασαν ταβάνι», με 2,7 δισεκατομμύρια,

ρωπαϊκού προορισμού αποτιμάται σε δαπάνη

Ομίλου LE MONDE, στο κατάμεστο Θέατρο

σημειώνοντας αύξηση κατά 1,7% σε σύγκριση

προβολής στα μέσα ενημέρωσης, κόστους 10

Κολλεγίου Αθηνών. Την έναρξη της τελετής

με το 2013. Στην Ελλάδα οι διανυκτερεύσεις

εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα

αποφοίτησης, κήρυξε ο πρόεδρος του Ε.Ο.Τ.,

ξένων τουριστών, κατοίκων της Ευρωπαϊκής

της Cision.

Δρ. Χρήστος Πάλλης, καλωσορίζοντας τους

Ένωσης αλλά και εκτός αυτής, ανήλθαν το

φοίτησαν από τη LE MONDE και θα βοηθήσουν

• Ανακοινώθηκαν από το TripAdvisor τα ξενο-

χιλιάδες σπουδαστές και τις οικογένειές τους

2014 στα 98,3 εκατομμύρια.

δοχεία με τις καλύτερες βαθμολογίες παγκο-

που πλαισίωσαν την εκδήλωση. Στην ομιλία

Από το σύνολο αυτό, τα 77,3 εκατομμύρια α-

σμίως, τόσο σε επίπεδο ηπείρων, όσο και ανά

φορούν κατοίκους της Ε.Ε. και τα 21 εκατ. του-

αγορά ξεχωριστά, καθώς επίσης και ανά θεμα-

του, εξήρε τον μείζονα ρόλο της τουριστικής

ρίστες εκτός Ευρώπης, με αύξηση κατά 8%. Η

τική κατηγορία.

Ελλάδα μαζί με τη Λετονία, το Βέλγιο και την

Στα 25 κορυφαία ξενοδοχεία της Ευρώπης,

Πορτογαλία είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση ως

περιλαμβάνεται το κορυφαίο Lindos Blu, στη

προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων για

Ρόδο, ενώ στο ελληνικό top 25 πρώτο είναι

πέρυσι (οι εκτιμήσεις της Eurostat για το 2014

πάλι το Lindos Blu, στην 9η θέση είναι το Elite

βασίζονται στα στοιχεία του δεκαμήνου). Η

Suites by Amathus Beach, στη Ρόδο, στη 10η

χώρα μας τερμάτισε με αύξηση κατά 6,9%,

θέση το Lindos Mare Hotel, στη Ρόδο, στην

η Πορτογαλία με 7,1%, το Βέλγιο με 7,2% και

15η το Atrium Prestige Thalasso Spa Resort &

η Λετονία με 11,1%. Στον αντίποδα, οι χώρες

Villas, στη Ρόδο και στην 16η θέση το Atrium

με τις μεγαλύτερες μειώσεις ήταν η Σλοβακία (-

Platinum Hotel, στην Ιξιά της Ρόδου.

5,5%), η Φινλανδία (-1,9%) και η Ιταλία (-1,8%).

Επίσης, στα καλύτερα οικογενειακά ξενοδο-

Και καλύτερα το 2015!!!

χεία της Ελλάδας στην 5η θέση βρίσκουμε το

και ο κ. Ζιμπόπουλος Δημήτρης, director of

Nana Beach, στο Ηράκλειο και στην 15η θέση

Training & Development του Intercontinental

έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στον διαγω-

το Lindos Princess Beach Hotel, στη Ρόδο.

Athenaeum Hotel.

νισμό για την ανάδειξη των καλύτερων προ-

Στα κορυφαία ρομαντικά ξενοδοχεία στην

Με τιμή

ορισμών για το 2015, με τίτλο «EUROPEAN

Ευρώπη, στην 7η θέση βρίσκεται το Lindos

Μάσκα

• Στην εικοσάδα των ευρωπαϊκών πόλεων που

14 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στη συνεισφορά της LE MONDE, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στην προώθηση και εξέλιξη του τουρισμού. Όπως κάθε χρόνο, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, τη βραδιά της αποφοίτησης βραβεύει διακεκριμένους εκπροσώπους από τον χώρο του τουρισμού, της φιλοξενίας και της γαστρονομίας. Φέτος, τιμήθηκαν για τη συμβολή τους ο Δρ. Χρήστος Πάλλης, πρόεδρος του Ε.Ο.Τ.ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Π

ολλά γράφονται και ακούγονται το τελευταίο διάστη-

στον Ιανουάριο διαμορφώνονται μεταξύ 30% και 50%.

μα, ιδίως μετά την προκήρυξη εκλογών και την τροχιά

Οι κρατήσεις από την Ολλανδία παρουσιάζουν αύξηση της τάξης

πολιτικής αστάθειας στην οποία εισήλθε, για μία ακό-

του 17%, σε σχέση με τις αντίστοιχες της περυσινής περιόδου,

μη φορά, η χώρα, για το θέμα των κρατήσεων, ενώ κυρίαρχο στοι-

με δυναμική αυξητική τάση σε όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών,

χείο είναι η γκρίνια και η μεμψιμοιρία. Ωστόσο, αυτό που ισχύει

ενώ δυναμική άνοδο εμφανίζουν οι κρατήσεις από την Αυστρία,

είναι ότι οι κρατήσεις στα μέσα Ιανουαρίου καταγράφουν διψήφια

αυξημένες κατά 37%.

αύξηση 10% σε ετήσια βάση από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης,

Έτσι, για να αφήσουμε τη γκρίνια στην άκρη… Άλλωστε, σε τι

σε συνέχεια της αύξησης του 2014. Βεβαίως, παρατηρείται περιο-

ωφελεί;

ρισμός του ρυθμού αύξησης των κρατήσεων, οι οποίες τον Νοέμ-

στην πολιτική σταθερότητα αποτελεί τον βασικό παράγοντα προ-

Σ

κειμένου οι κρατήσεις να επιστρέψουν σε αυξητικούς ρυθμούς.

τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων

Και ο νοών νοείτο…

κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες

Α

αστέρων». Η απόφαση που βρίσκεται στο ΦΕΚ για δημοσίευση,

βρη που ξεκίνησαν εμφάνιζαν αύξηση 25%, για να μειωθούν τον Δεκέμβρη στο +15% και λίγες μέρες πριν τις εκλογές στο +10%. Η αποφυγή συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και η επιστροφή

ε πέντε κατηγορίες αστέρων, με ανώτατη την κατηγορία εκείνη των πέντε αστέρων και κατώτατη την κατηγορία του ενός αστέρος, κατατάσσονται υποχρεωτικά τα

ξενοδοχεία, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση «Καθορισμός

ύξηση παρουσιάζουν οι τουριστικές κρατήσεις από

επικαιροποιεί το υφιστάμενο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων

τις Η.Π.Α. και τη Βρετανία για την Ελλάδα τη φετινή

(Π.Δ. 43 του 2002). Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, έμφαση

σεζόν, τάση που ενισχύεται από την υποτίμηση του

δίνεται στις υπηρεσίες, παράλληλα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά,

ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας.

ιδιαίτερα στις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων.

Οι κρατήσεις από τις Η.Π.Α. για την Ελλάδα σημειώνουν θεαματι-

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η ελάχιστη σύνθεση πρωινού είναι

κή αύξηση ύψους 23% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τα περσινά

υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων, όπως και η δημι-

δεδομένα, σύμφωνα με τους πλέον έγκριτους Αμερικανούς Tour

ουργία δίγλωσσης ιστοσελίδας με επικαιροποιημένη πληροφόρηση.

Operators GLOBUS, TRAFALGAR, American Express, όπως επιση-

Η υπηρεσία δωματίου είναι υποχρεωτική επί 24 ώρες για τα ξενο-

μαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Αμερικανικού Τουριστικού Επι-

δοχεία 5 αστέρων, όπως και η υποδοχή και η σε καθημερινή βάση

μελητηρίου (H.A.C.T), κ. Γιώργος Τριβιζάς.

αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων.

Βεβαίως, πριν από ένα μήνα η αύξηση των κρατήσεων ήταν στο 37%.

Άντε να τη δούμε και στην πράξη…

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι Αμερικανοί τουρίστες που

Αντίστοιχα, από τη βρετανική αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του

Σ

Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βρετανίας (ΑΒΤΑ), παρατη-

συνέδριό της, που αποτελεί κομβικής σημασίας για τη βρετανική

ρείται εκτόξευση στις κρατήσεις για την Ελλάδα, οι οποίες μέσα

ταξιδιωτική αγορά, στην Καλαμάτα.

ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, έχουν ετήσιο εισόδημα 60.000 δολαρίων και άνω και φέτος εμφανίζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για island hopping και 3ήμερες και 4ήμερες κρουαζιέρες.

16 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

το top 12 των κορυφαίων ανερχόμενων ταξιδιωτικών προορισμών για το 2015, στη βρετανική αγορά, τοποθετεί την Πελοπόννησο η Ένωση Βρετανών Τουριστι-

κών Πρακτόρων (ABTA), η οποία εφέτος θα διοργανώσει το ετήσιο


Σύμφωνα με την κατάταξη «Destinations to watch» για το 2015,

οδοξία. Αν και καταλαμβάνουν μικρό ποσοστό του συνόλου της

οι προορισμοί, οι οποίοι αναμένεται να προσελκύσουν το ενδια-

αγοράς, φαίνονται διατεθειμένοι να αυξήσουν την ταξιδιωτική τους

φέρον των ταξιδιωτών μέσα στο 2015 είναι οι εξής:

δραστηριότητα το 2015. Ήδη, το 2014, ο μέσος όρος του αριθμού

1. Αυστρία

διακοπών διαμορφώθηκε σε 3 ανά άτομο, ενώ οι υψηλόμισθοι

2. Μποτσουάνα

έκαναν 4,7 διακοπές ανά άτομο κατά μέσο όρο.

3. Κούβα

- Οι ταξιδιώτες αυξάνουν τις ταξιδιωτικές δαπάνες και την περίοδο

4. Δομινικανή Δημοκρατία

των διακοπών, με γνώμονα το value for money, συνδυάζοντας στοι-

5. Ιαπωνία

χεία όπως εκδηλώσεις ή εμπειρίες με τις διακοπές τους, οι οποίες

6. Λετονία

δεν περιορίζονται σε έναν μόνο προορισμό και περιλαμβάνουν

7. Λα Γκομέρα (Ισπανία)

δραστηριότητες και προκλήσεις.

8. Νορβηγία

- Πολλοί Βρετανοί προγραμματίζουν διακοπές σε νέους προορι-

9. Ακτές Ειρηνικού (Η.Π.Α.)

σμούς το 2015. Σχεδόν το ένα τρίτο (35%) πιστεύει ότι το 2015 θα

10. Σιγκαπούρη

κάνει διακοπές σε χώρα που δεν έχει ξαναπάει.

11. Ολλανδία

- Η ενσωμάτωση στον τρόπο ζωής των κατοίκων του προορισμού

12. Πελοπόννησος (Ελλάδα)

είναι το ζητούμενο όλων των ταξιδιωτών, καθώς αναζητούν αυθε-

H κατάταξη περιλαμβάνεται στην έκθεση ταξιδιωτικών τάσεων

ντικές εμπειρίες διακοπών.

για το 2015 της AΒΤΑ.

- Αναμένεται «άνθιση» των θεματικών εορτασμών σε προορισμούς

Αναφορικά με το ετήσιο συνέδριο της ΑΒΤΑ, για το 2015, θα διορ-

του εξωτερικού, όπως επέτειοι, γάμοι, κ.λπ..

γανωθεί στη Μεσσηνία, από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου και συγκε-

- Οι διακοπές πόλης (city break) το 2014 ξεπέρασαν σε προτιμή-

κριμένα στο Costa Navarino.

σεις τις διακοπές στη θάλασσα και μέσα στο 2015 αναμένεται να

Σ

συνεχίσουν να κρατούν την πρώτη θέση, με το 43% των Βρεταύμφωνα με την AΒΤΑ, οι ταξιδιωτικές τάσεις που θα κυρι-

νών να προγραμματίζουν διακοπές πόλης και το 42% να επιθυμεί

αρχήσουν το 2015, αφορούν στα ακόλουθα:

διακοπές στη θάλασσα.

- Οι ταξιδιώτες μεγάλων οικονομικών δυνατοτήτων ανα-

ρους καταναλωτές (20%) να προγραμματίζουν διακοπές το 2015,

Τ

έχοντας την πρόθεση να ξοδέψουν περισσότερα, έναντι όσων

Η κα. Λαζαρίδου, γνωστό στέλεχος της οδού Τσόχα, θα ασκεί τα

(15%) σκοπεύουν να περικόψουν τις ταξιδιωτικές δαπάνες. Η τάση

καθήκοντα της Προϊσταμένης του εν λόγω Γραφείου και η μετάθε-

αυτή υποβοηθάται κυρίως από τους ταξιδιώτες υψηλής οικονο-

ση από την Κεντρική Υπηρεσία στο Βελιγράδι, θα πρέπει να πραγ-

μικής στάθμης, με την υπόλοιπη αγορά να κυριαρχείται από την

ματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 23 Απριλίου 2015.

τάση value for money.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στην κα. Λαζαρίδου καλή

- Οι εύρωστοι οικονομικά εγκαταλείπουν τη συγκρατημένη αισι-

επιτυχία στα νέα της καθήκοντα…

μένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη του τουρισμού, ενώ το value for money θα κυριαρχήσει στην τουριστική αγορά. Η εμπιστοσύνη του καταναλωτή επιστρέφει, με τους περισσότε-

η διεύθυνση του γραφείου του Ε.Ο.Τ. Σερβίας, στο Βελιγράδι, αναλαμβάνει για τρία χρόνια, με απόφαση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, κ. Πάνου Λειβα-

δά, η κα. Σοφία Λαζαρίδου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 17


Κοσμικά

Τιμητική πλακέτα στην KSD, για τη συμβολή της στο Δίκτυο Αντιμετώπισης της Φτώχειας, απένειμε o όμιλος UNESCO, μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου. Η απονομή έγινε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο όμιλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων, στις 21 Δεκεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton, με θέμα «Η μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού & του Εθελοντισμού - Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό της KSD ο υπεύθυνος Μάρκετινγκ της εταιρίας, κ. Δημήτρης Ζαγοραίος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν επίσης εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού και του εθελοντισμού για την προσφορά και το έργο τους, καθώς και επιλεγμένοι Χορηγοί, που στηρίζουν με την προσφορά τους το έργο του ομίλου αναφορικά με το Δίκτυο Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Ο διευθύνων σύμβουλος της KSD, κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη τιμή για την εταιρία και τους ανθρώπους μας, η βράβευση από τον ομιλο UNESCO, η συμβολή του οποίου στη βελτίωση της διαβίωσης πολλών συνανθρώπων μας, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, είναι καθοριστική. Με τις μικρές μας δυνάμεις, συμβάλλουμε και ‘μεις, στο σημαντικό αυτό έργο και υποσχόμαστε ότι η KSD θα δίνει πάντα το παρόν. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας». Στιγµιότυπο από την παραλαβή του βραβείου από τον υπεύθυνο Μάρκετινγκ της ΚSD, κ. ∆ηµήτρη Ζαγοραίο. Tις πολιτικές για τη στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων στον Τουρισμό, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάνννη, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού, με θέμα: «Καινοτομία και Τουρισμός. Πολιτικές στήριξης για Startups και Clusters για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος». Στην εκδήλωση συμμετείχαν νεοφυείς επιχειρήσεις και startuppers, οι βασικοί, όπως είπε η υπουργός Τουρισμού, αποδέκτες αυτών των προσπαθειών του υπουργείου Τουρισμού. Στιγµιότυπο από την εκδήλωση, µε την υπουργό Τουρισµού, κα. Όλγα Κεφαλογιάνννη και τον γενικό γραµµατέα του Ε.Ο.Τ., κ. Πάνο Λειβαδά µε νέους επιχειρηµατίες. Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2015, το MSC Sinfonia, υποδέχθηκε το Σάββατο 3 Ιανουαρίου η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε., στο λιμάνι του Πειραιά, παραδίδοντας στον πλοίαρχο, Capt Pietro Scarpato, το θυρεό του λιμανιού και βιβλία για τον ίδιο και τη βιβλιοθήκη του πλοίου και στους επιβάτες χριστουγεννιάτικα γλυκά και ποτά. Στιγµιότυπο από την υποδοχή του MSC Sinfonia, µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργο Ανωµερίτη, σε πρώτο πλάνο.

Η υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, εγκαινίασε τα νέα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ και συγκεκριμένα τα έργα Α΄ Φάσης, συνολικής επένδυσης 17 εκατ. ευρώ. Στιγµιότυπο από τα εγκαίνια του Χιονοδροµικού Κέντρου Παρνασσού, µε την κα. Όλγα Κεφαλογιάννη στο βήµα.

18 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και η Airberlin κατέβαλαν πρόσφατα φόρο τιμής στους Έλληνες ταξιδιωτικούς πράκτορες κατά τη διάρκεια εορταστικού δείπνου στην Αθήνα.Δεκαπέντε ταξιδιωτικοί πράκτορες αναγνωρίστηκαν για την εξαιρετική απόδοση και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των δύο αεροπορικών εταιριών το 2014. Τα βραβεία απένειμαν εκ μέρους της Etihad Airways ο αντιπρόεδρος της αεροπορικής εταιρίας στην Ευρώπη, κ. Joost Den Hartog και ο πρώην γενικός διευθυντής στην Ελλάδα και σημερινός γενικός διευθυντής της Etihad στην Ταϋλάνδη, κ. Δημήτρης Καραγκιουλές. Στη φωτογραφία, από αριστερά προς τα δεξιά, η κα. Κεφαλίδου, υπεύθυνη Πωλήσεων της Airberlin για τη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Καραγκιουλές, γενικός διευθυντής της Etihad στην Ταϋλάνδη, ο κ. Joost den Hartog, αντιπρόεδρος της Etihad στην Ευρώπη, ο κ. Κότσης, διευθύνων σύµβουλος του E-Travel, η κα. Sciacovelli, διευθύντρια της Airberlin στην περιοχή της νότιας Ευρώπης, ο κ. Wiegman, περιφερειακός διευθυντής Πωλήσεων στη νότια Ευρώπη, ο κ. Τεκάκης, υπεύθυνος πωλήσεων της Airberlin στην Αθήνα και την Κύπρο και η κα. Ντούβου, Οικονοµική διευθύντρια της Etihad. H OLYMPIA ELECTRONICS A.E μία από τους 60 National Champions των φετινών European Business Awards 2014-2015 sponsored by RSM, βραβεύτηκε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 σε μια ξεχωριστή εκδήλω1

ση που πραγματοποιήθηκε από την RSM Greece και τα European Business Awards, στην Αίγλη Ζαππείου. Χορηγός και υποστηρικτής των βραβείων από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα είναι η RSM Greece, μέλος της RSM

2

International, του 6ου μεγαλύτερου δικτύου Ορκωτών

Ελεγκτών Λογιστών και Συμβούλων επιχειρήσεων παγκοσμίως. Στη φωτογραφία (1), στιγµιότυπο από την τελετή βράβευσης, µε τον κ. Αστέρη Αστερίου, µηχανικό Πωλήσεων του υποκαταστήµατος Αθηνών Κυκλάδων - ∆ωδεκανήσου να κρατάει το Βραβείο. Στη φωτογραφία (2), βραβευθέντες, διοργανωτές και συµµετέχοντες στην εκδήλωση σε ένα φωτογραφικό ενσταντανέ. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

19


Statistics

Κατασκευαστικός «πυρετός» στην παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανία • Περισσότερα απο 880 ξενοδοχειακά έργα σε εξέλιξη στην Ευρώπη ∆ηµιουργικός «πυρετός» παρατηρείται στις ανά τον κόσµο ξενοδοχειακές αγορές, µε πληθώρα ξενοδοχειακών έργων

βρίσκονται στο στάδιο είτε της κατασκευής, είτε του προγραμματισμού, είτε του τελικού σχεδιασμού.

να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο αριθμός των δωματίων που βρίσκονται στο στάδιο του προγραμμα-

Τα ηνία κρατάνε οι αγορές των Η.Π.Α. και της Ασίας/Ειρη-

τισμού εμφανίζεται αυξημένος κατά 14,3% σε σύγκριση με τον Δεκέμ-

νικού, ενώ κατασκευαστικός ίστρος χαρακτηρίζει και την

βριο του 2013, ενώ αυξημένος κατά 31,4% εμφανίζεται ο αριθμός των δωματίων που βρίσκονται στα στάδιο της κατασκευής.

ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή βιοµηχανία.

Μεταξύ των κορυφαίων 25 αγορών, η Νέα Υόρκη ανέφερε τα περισσότερα προγραμματιζόμενα έργα (27.009 δωμάτια). Άλλες κορυφαίες αγορές σε αυτή την κατηγορία είναι: Το Χιούστον (16.473 δωμάτια),

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας Global Construction

το Λας Βέγκας (12.278 δωμάτια), η Ουάσινγκτον (11.623 δωμάτια) και

Pipeline Report, της STR Global, για τον Δεκέμβριο του 2014, στην

το Ντάλας (10.028 δωμάτια).

ξενοδοχειακή αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 3.443 ξενο-

Παράλληλα, η Νέα Υόρκη έχει τον μεγαλύτερο αριθμό των δωματίων

δοχειακά έργα, τα οποία ισοδυναμούν με 412.878 δωμάτια συνολικά

που είναι υπό κατασκευή (13.200 δωμάτια), ακολουθούμενη από το

Το top 10 των αµερικανικών αγορών µε βάση τον αριθµό των υπό κατασκευή δωµατίων Υπάρχουσα προσφορά

Υπό κατασκευή (∆εκέµβριος 14)

Υπό κατασκευή (∆εκέµβριος 13)

Μεταβολή %

Νέα Υόρκη

11.925

13.200

11.189

+18,0%

Χιούστον

76.721

5.134

1.930

+166,0%

Ουάσινγκτον

106.925

3.440

2.819

+22,0%

Μαϊάµι

49.863

3.425

1.975

+73,4%

Σικάγο

109.660

3.102

1.892

+64,0%

Λος Άντζελες

97.908

2.777

2.523

+10,1%

Σιάτλ

41.266

2.266

1.242

+82,4%

Σαν Ντιέγκο

59.691

2.195

812

+170,3%

Αναχάιµ

54.915

1.932

869

+122,3%

Ντάλλας

79.043

1.787

1.196

+49,4%

Αγορές

Στοιχεία µέχρι 31 ∆εκεµβρίου 14

20 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Χιούστον (με 5.134 δωμάτια). Τρεις ακόμη αγορές ανέφεραν περισ-

τερα, 883 ξενοδοχειακά έργα, που αντιστοιχούν σε 139.408 δωμάτια,

σότερα από 3.000 δωμάτια υπό κατασκευή: Η Ουάσινγκτον (3.440

βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, του τελικού σχεδιασμού ή

δωμάτια), το Μαϊάμι, (3.425 δωμάτια) και το Σικάγο (3.102 δωμάτια).

του προγραμματισμού.

Στις αγορές με περισσότερα από 2.000 δωμάτια υπό κατασκευή ανή-

Πιο αναλυτικά 56.413 δωμάτια βρίσκονται υπό κατασκευή.

κουν: το Λος Άντζελες (2.777 δωμάτια), το Σιάτλ (2.266 δωμάτια) και

Μεταξύ των χωρών της περιοχής, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε τον

το Σαν Ντιέγκο (2.195 δωμάτια).

μεγαλύτερο αριθμό δωματίων υπό κατασκευή (10.577 δωμάτια), με

«Ο συνεχιζόμενος ούριος άνεμος στην οικονομία των Η.Π.Α. έχει θετι-

επόμενη τη Ρωσία (9.269 δωμάτια). Στην Τουρκία 8.513 δωμάτια είναι

κό αντίκτυπο και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», υποστηρίζει ο Jan

υπό κατασκευή και στη Γερμανία 5.585 δωμάτια.

Freitag, ανώτερος αντιπρόεδρος της στρατηγικής ανάπτυξης της STR.

Μικρότερος είναι ο αριθμός των ξενοδοχειακών έργων που βρίσκονται

Αντίστοιχα, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ανέφερε 2.390 ξενοδοχεια-

σε εξέλιξη στην περιοχή, της Μέσης Ανατολής/Αφρικής. Ειδικότερα, στην

κά έργα, με 537.726 δωμάτια στο στάδιο της κατασκευής του τελικού

περιοχή 626 ξενοδοχεία με 146.753 δωμάτια βρίσκονται στο στάδιο

σχεδιασμού ή του προγραμματισμού. Τα περισσότερα δωμάτια ανή-

του προγραμματισμού, του τελικού σχεδιασμού και της κατασκευής.

κουν στην κατηγορία Υψηλής ποιότητας με ποσοστό 29,4% (158.356

Μεταξύ των βασικών αγορών της περιοχής, το Ντουμπάι, στα Ηνω-

δωμάτια). Στην κατηγορία Πολυτελείας ανήκει το 22,9% (123.154

μένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό δωματίων

δωμάτια) και στην Luxury το 16,1% (86.702 δωμάτια).

υπό κατασκευή (10.969 δωμάτια), ενώ ακόμη πέντε αγορές ανέφεραν

Στην κατηγορία Υψηλής ποιότητας ανήκει το 28,8% των ξενοδοχείων

περισσότερα από 2.000 δωμάτια υπό κατασκευή. Αυτές είναι οι Ντό-

που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ποσοστό που αντιστοιχεί

χα, στο Κατάρ (6.576 δωμάτια), Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία (5.936

σε 73.145 δωμάτια και ακολουθεί η κατηγορία Πολυτελείας με ποσο-

δωμάτια), Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία (5.491 δωμάτια), Αμπού Ντά-

στό 26,1%, που αντιστοιχεί σε 66.173 δωμάτια.

μπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3.065 δωμάτια) και Τζέντα, στη

Μία σειρά από ξενοδοχεία προγραμματίζονται στην Ευρώπη. Ειδικό-

Σαουδική Αραβία (2.728 δωμάτια).

Ξενοδοχειακά έργα σε Ασία/Ειρηνικό τον ∆εκέµβριο του 2014 (αριθµός δωµατίων) Κατηγορίες

Υπάρχουσα προσφορά

Υπό κατασκευή

Προγραµµατισµένα*

Luxury (Υπερπολυτελείας)

189.936

46.202

86.702

Upper Upscale Πολυτελείας

282.073

66.173

123.154

Upscale (Υψηλής ποιότητας)

374,129

73.145

158.356

Upper Midscale (Άνω Μέσης κατηγορίας)

262.294

20.552

60.855

Midscale (Μέσης κατηγορίας)

212.809

8.214

29.638

Economy (Οικονοµικά)

606.095

4.800

9.392

1.887.856

34.594

69.629

3.185.192

253.680

537.726

Unaffiliated (Ανεξάρτητα)

*Περιλαµβάνονται τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο του Προγραµµατισµού, του Τελικού Σχεδιασµού και της Κατασκευής

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

21


Διεθνή Nέα

Επίλεξε το δωμάτιό σου προτείνει η Thistle Hotels

την πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Ενώ η ανάπτυξη στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, των ξενοδοχείων και της ενοικίασης αυτοκινήτων αποτελεί καλή είδηση για τους

Τη δυνατότητα στους

εγχώριους παρόχους ταξιδιών, η ζήτηση για τις εξαγωγές από

πελάτες της να επιλέ-

τους διεθνείς εμπορικούς εταίρους μας έχει μειωθεί και η ζήτηση

ξουν το δωμάτιο στο

για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων έχει επιβραδυνθεί», σημειώνει

οποίο θα διαμείνουν

ο διευθύνων σύμβουλος του GTMC.

προσφέρει η ξενοδοχειακή αλυσίδα Thistle Hotels, αρχής γενομένης από το ξενοδοχείο της Euston, στο Λονδίνο. Μέσω της υπηρεσίας Choose Your Own Room (Επίλεξε το Δικό σου Δωμάτιο), οι εν δυνάμει πελάτες, αφού κάνουν μια εικονική

Τις δραστηριότητές του στην Αγγλία πουλάει ο Kuoni

περιήγηση των δωματίων, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, έχουν

Τις δραστηριότητές του στην

τη δυνατότητα να προεπιλέξουν το δωμάτιο στο οποίο θα δια-

Αγγλία πουλάει ο μεγάλος ελβε-

μείνουν κατά την παραμονή τους στο ξενοδοχείο.

τικός tour operator Kuoni, σε

«Η επιλογή δωματίου είναι καθοριστική προκειμένου η διαμονή

μία προσπάθεια να επικεντρω-

να είναι ευχάριστη», λέει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής

θεί στις βασικές του δραστηριότητες. Παράλληλα, ο ελβετικός

David Grosfils.

κολοσσός του tour operating, με έσοδα τo 2014 της τάξης των

Άλλωστε, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας, το 48% των

2,2 δισ. ευρώ, αναζητά αγοραστές για τις δραστηριότητές του σε

Βρετανών υποστηρίζει ότι έχει ζητήσει να αλλάξει δωμάτιο κατά

Ελβετία, χώρες Μπενελούξ, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Σκανδιναβία

τη διάρκεια παραμονής του σε ξενοδοχείο, ενώ το 40% παραδέχε-

και Φινλανδία. Συνολικά 3.800 εργαζόμενοι θα επηρεαστούν από

ται ότι πριν ακόμη φτάσει στον προορισμό του, διακατέχεται από

την απόφαση αυτή. Ο Kuoni θα επιδιώξει να διασφαλίσει, τόσο τις

ανασφάλεια και ανησυχία σχετικά με το δωμάτιο που θα διαμεί-

υπάρχουσες επιχειρηματικές τοποθεσίες, όσο και τη συνέχιση της

νει. Επίσης, ένα στα πέντε ζευγάρια παραδέχεται ότι η κακή επι-

απασχόλησης του προσωπικού.

λογή δωματίου έχει χαλάσει την πρώτη τους νύχτα σε διακοπές.

Οι υπάλληλοι του Kuoni Travel στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώ-

Η κράτηση του δωματίου για το ξενοδοχείο Euston γίνεται απευ-

θηκαν σχετικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο Derek Jones, ο

θείας στο thistle.com και στην επιλογή Choose Your Own Room.

οποίος είπε ότι και η ηγετική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα

Φιλοδοξία του ομίλου ξενοδοχείων Thistle είναι, να επεκταθεί η

παραμείνει στη θέση της, για να επιβλέψει τη διαδικασία και να

υπηρεσία CYOR σε όλα τα ξενοδοχεία του στη Μεγάλη Βρετανία.

συνεχίσει τα φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε τροχιά ανόδου τα επαγγελματικά ταξίδια

Ο Kuoni ιδρύθηκε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ακριβώς

Ανοδικά κινούνται οι αεροπορικές πωλήσεις για έκτο συνεχόμε-

από 80 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

νο τρίμηνο για τις εταιρίες διαχείρισης ταξιδιών του Ηνωμένου

Μία σειρά από εξειδικευμένες επιχειρήσεις ανήκουν στον όμιλο

Βασιλείου.

Kuoni Travel στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία χρόνια η εται-

Η τρίτη τριμηνιαία αναθεώρηση του Οδηγού Ταξιδιωτικών Εται-

ρία έχει αναπτύξει ψηφιακή παρουσία και έχει αυξήσει σημαντικά

ριών Management, διαπιστώνει ότι οι αεροπορικές μεταφορές

το δικό της δίκτυο λιανικής στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

έχουν αυξηθεί κατά 2% για τα πρώτα τρία τρίμηνα σε ετήσια βάση.

Σήμερα, διαθέτει 35 επώνυμα καταστήματα Kuoni σε προσεκτι-

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αυξημένες κατά 7% εμφα-

κά επιλεγμένα σημεία, σε όλη τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων 10

νίζονται οι ξενοδοχειακές συναλλαγές, κατά 8% οι σιδηροδρομι-

Kuoni σε καταστήματα John Lewis.

κές, ενώ σε ότι αφορά στην ενοικίαση αυτοκινήτου καταγράφεται

πριν από 50 χρόνια και τώρα πουλάει διακοπές σε περισσότερους

οδηγεί την ανάπτυξη στην αγορά των επαγγελματικών ταξιδιών

Κορυφαίος προορισμός για… shopping η Ισπανία

που συνήθως έχουν ισχυρότερη ζήτηση για εγχώρια ταξίδια, μικρών

• Σχέδιο της κυβέρνησης προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ

η μεγαλύτερη αύξηση κατά 21% σε ετήσια βάση. «Αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη του τομέα των Μέσων Μεταφοράς

αποστάσεων, παρά για διεθνή ταξίδια, μεγάλων αποστάσεων»,

«Πρωταγωνιστεί» στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο του κατα-

αναγράφεται στον Οδηγό Ταξιδιωτικών Εταιριών Management.

ναλωτικού τουρισμού η Ισπανία, προσελκύοντας σημαντικό επι-

«Τα επιχειρηματικά ταξίδια όχι μόνο έχουν διατηρήσει τη δυναμι-

πλέον αριθμό επισκεπτών στις μεγάλες πόλεις της.

κή τους, αλλά εμφανίζουν αύξηση τα δύο τελευταία τρίμηνα, παρά

Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη ηγούνται του καταναλωτικού τουρι-

22 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


λειά προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες με το θέμα της έκδοσης Visa, αλλά και της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας». Και προσθέτει: «Το γεγονός ότι Ασιάτες επισκέπτονται την Ισπανία με θεωρήσεις εισόδου (visas) από άλλες χώρες, σημαίνει απώλεια ευκαιριών για πώληση για τις επιχειρήσεις μας, καθώς τα περισσότερα έξοδα πραγματοποιούνται στη χώρα εισόδου και εξόδου». «Ο καταναλωτικός τουρισμός έχει σαν αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής αγοράς με την άφιξη τουριστών με μεγαλύτερο από το μέσο όρο εισόδημα από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και σμού στην Ευρώπη, ως δύο από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις

οι Η.Π.Α., που σημαίνει αύξηση και του μέσου όρου των δαπα-

που ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών.

νών στον προορισμό αλλά και της κερδοφορίας για την αγορά»

Μόνο η πόλη του Λονδίνου φαίνεται να τις ξεπερνά, που προη-

σύμφωνα με τη Neinver, την εταιρία που εισήγαγε την έννοια του

γείται στην αξιολόγηση, σύμφωνα με το Globe Shopper Index,

«outlet» στην Ισπανία.

που εξετάζει και αναλύει τα δεδομένα από 33 ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην Value Retail, η οποία δραστηριοποιείται στην Ισπανία για

Ανταποκρινόμενη στην πρόκληση αυτή, η ισπανική κυβέρνη-

πάνω από 20 χρόνια και η οποία διαχειρίζεται το Las Rozas Village

ση, έχει εκπονήσει και εφαρμόζει ένα σχέδιο για τον καταναλω-

στη Μαδρίτη και το La Roca Village στη Βαρκελώνη, στοχεύουν

τικό τουρισμό το 2015, του οποίου ο προϋπολογισμός αγγίζει τα

στη Ρωσία, την Κίνα και τη Βραζιλία σαν τις πιο σημαντικές αγο-

2.820.000 ευρώ και στόχο έχει να προσελκύσει ταξιδιώτες-κατα-

ρές. Επίσης, η Value Retail δίνει έμφαση στην αύξηση του αριθμού

ναλωτές το επόμενο έτος.

των τουριστών στη Μαδρίτη από χώρες όπως η Κορέα, το Κουβέιτ

Οι μεγαλύτερες ισπανικές ενώσεις μόδας έχουν, ήδη, «αγκαλιάσει»

και η Σιγκαπούρη και στη Βαρκελώνη από τη Ρωσία, την Κίνα, την

με αισιοδοξία αυτό το σχέδιο.

Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Pepa Bueno, εκτελεστικός διευθυντής της Ισπανικής Ένωσης

Αυτό το σχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα για την καθιέρωση της

Σχεδιαστών Μόδας (ACME), πιστεύει ότι «η μόδα και ο σχεδια-

Ισπανίας μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για καταναλωτικό

σμός είναι τουριστικά αξιοθέατα που πρέπει να προωθηθούν».

τουρισμό και σαν έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό που

«Οτιδήποτε έχει να κάνει με προτάσεις για ανάπτυξη πρωτοβου-

προσφέρει ήλιο, φύση, βουνό, παραλία, γαστρονομία, πολιτισμό

λιών για την προώθηση του καταναλωτικού τουρισμού είναι ευχά-

μαζί με την προσθήκη του «shopping».

ριστο για εμάς.

and Accessories (Acotex). Τόσο η ACME, όσο και η Acotex συμ-

Ιθύνων νους κυκλώματος διακίνησης γυναικών μεγαλοστέλεχος ξενοδοχείου στο Μακάο

φωνούν ότι αυτή η καμπάνια θα είναι η καλύτερη των τελευταί-

Εξέχον στέλεχος του ξενοδοχείου Lisboa στο Μακάο συνελήφθη

ων επτά ετών από την έναρξη της κρίσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος

και κατηγορείται ότι ήταν ο ιθύνων νους κυκλώματος διακίνησης

της Acotex προβλέπει αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 3% και 4%.

και σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών. Ο Alan Ho, ανιψιός

Αντίστοιχα, στη Neinver προσδοκούν να κλείσουν τον χρόνο με

του μεγιστάνα των καζίνο Stanley Ho, συνελήφθη μαζί με πέντε

«ανάπτυξη μεταξύ του 5% και 10% στα εμπορικά κέντρα», όπως

διευθυντές ξενοδοχείων και 96 γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας

λέει ο Eduardo Ceballos, επικεφαλής της Neinver στην Ισπανία.

επιχείρησης της αστυνομίας. Ο Alan Ho είναι ανώτερο στέλεχος

«Τα στοιχεία από τη Μαδρίτη είναι πολύ καλά. Οι πωλήσεις που

στο ξενοδοχείο Lisboa στο Μακάο, ενώ στο παρελθόν είχε δια-

καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του χρόνου ήταν αυξημένες

τελέσει και πρόεδρος της Ταξιδιωτικής Ένωσης Μακάο (Macau

κατά 6,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Ο ξένος τουρί-

Travel Association).

στας ξοδεύει επτά φορές περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με

Το κύκλωμα φέρεται να χρησιμοποιούσε δωμάτια του ξενοδοχείου

τον ντόπιο αγοραστή», αναφέρει η Global Blue, η οποία έχει τη

Lisboa για τη λειτουργία του. Λέγεται δε ότι, περίπου 50 εκατομμύ-

βάση της στη Σουηδία και έχει επικεντρωθεί στην κινέζικη αγορά,

ρια δολάρια παράγονταν από την επιβολή ενός «τέλους προστα-

αφού οι Ρώσοι περιόρισαν σημαντικά τις δαπάνες τους για ψώνια.

σίας» για κάθε μία από τις γυναίκες. Μάλιστα, μεγάλο χρηματικό

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Paloma Lucas, διευθυντής μάρκετινγκ της

ποσό βρέθηκε στο ξενοδοχείο και κατασχέθηκε.

Global Blue σημειώνει ότι «αν και το σχέδιο για τον καταναλωτικό

Οι ερευνώντες λειτουργοί ισχυρίζονται ότι οι ιερόδουλες εισήλθαν

τουρισμό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, απαιτείται ακόμα πολύ δου-

στο Μακάο από την ηπειρωτική Κίνα.

Στηρίζουμε τις προτάσεις που περιλαμβάνουν τη λέξη «ψώνια» ως το βασικό κομμάτι της τουριστικής προσφοράς», υποστηρίζει ο Borja Oria, πρόεδρος του Business Association of Textile Trade

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

23


Νέα

O… δεκάλογος της Όλγας για την ανάπτυξη της Αθήνας

πρωτοβουλίες για τη νέα εικόνα της πρωτεύουσας και τη δημιουργία νέων υποδομών προσέλκυσης επισκεπτών, όπως ο σχεδιασμός διαδρομών που θα αναδεικνύουν ενδιαφέροντα στοιχεία της πόλης.

Το στρατηγικό σχέδιο για

Είχαμε χρέος να φέρουμε την ανάπτυξη στην Αθήνα και ήδη σε δυόμι-

την τουριστική ανάπτυξη

σι χρόνια θέσαμε τις βάσεις ώστε με τις νέες δράσεις που προωθούμε

της Αθήνας παρουσίασε

να κάνουμε την πόλη μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης».

η υπουργός Τουρισμού,

Επιπρόσθετα, η υπουργός Τουρισμού, επισήμανε πως αποτελεί συλ-

Όλγα Κεφαλογιάννη, σε

λογική ευθύνη η συνέχιση της ανόδου του τουρισμού και κάλεσε όλες

εκδήλωση, που διοργά-

τις δυνάμεις του κλάδου να εντείνουν τη μέχρι σήμερα αποδοτική

νωσε το υπουργείο Του-

προσπάθεια που φέρνει τον κλάδο στις πρώτες θέσεις της παγκόσμι-

ρισμού από κοινού με τον

ας τουριστικής αγοράς και ταυτόχρονα τον ανάγει σε ισχυρή βάση

Ελληνικό Οργανισμό Του-

για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

ρισμού, στο ξενοδοχείο Intercontinental, με θέμα «Η Αθήνα πρωτεύ-

Η μελέτη, επικεφαλής της οποίας είναι ο αρχιτέκτονας Δημήτρης

ουσα του ελληνικού τουρισμού».

Οικονόμου, έχει ως αντικείμενο, όπως ο κ. Οικονόμου σημείωσε, τον

Οι προτάσεις, όπως είπε η κα. Κεφαλογιάννη, βασίζονται σε μελέτη

εντοπισμό και την πρόταση λύσεων, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την

που διεξήχθη στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδια-

καθαριότητα, την κυκλοφορία των πεζών, τις όψεις των κτηρίων, κ.ά..

σμού για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, από την οπτική

Στη σημασία της συνεργασίας της πολιτείας με τους ιδιώτες στον

του τουρισμού και είναι οι ακόλουθες:

τομέα του τουρισμού και στα μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα αυτής,

1. Ένταξη δράσεων στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό.

αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ., κ. Πάνος Λειβαδάς,

2. Δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού εντοπισμού συγκεκριμένων

λέγοντας ότι «η συνεργασία που μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε αποτελεί

προβλημάτων και διοχέτευσης της πληροφορίας προς τους φορείς

φωτεινό παράδειγμα». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «για την ανάπλα-

παρέμβασης.

ση της Αθήνας είναι σημαντικό να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου

3. Κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος συστηματικής Αστυνό-

και ιδιωτικού τομέα καθώς και επιπλέον των σημερινών ενέργειες

μευσης περιοχών προτεραιότητας από την άποψη του αθηναϊκού

υποστήριξης των ειδικών μορφών τουρισμού».

τουρισμού για έλεγχο κάθε παραβατικής συμπεριφοράς.

Επίσης, αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που έγιναν τα τελευταία

4. Εντατικοποίηση του έργου των υφιστάμενων αλλά και συγκρό-

δυόμισι χρόνια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνι-

τηση νέων συνεργείων στον Δήμο Αθηναίων, για την αντιμετώπιση

κού τουρισμού, η οποία και επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, μέσα από

συγκεκριμένων προβλημάτων.

στοχευμένες κινήσεις, δράσεις, άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών,

5. Συγκεκριμένες αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που

και υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας του ελληνικού του-

είτε δεν είναι σαφές, είτε μη επιχειρησιακά επαρκές.

ριστικού πλεονάσματος.

6. Αλλαγές πολιτικής, σχεδιασμού και πρακτικών που επηρεάζουν

Ακόμη, ο κ. Λειβαδάς επισήμανε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να

αρνητικά την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης, αλλά δεν

προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.

αφορούν στο υπουργείο Τουρισμού.

Στις διακριτές επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και τη σημασία

7. Ενίσχυση της εικόνας και της λειτουργίας της Αθήνας με παρεμβά-

που έχει να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξής του αναφέρθηκε ο

σεις στο κέντρο της πόλης.

πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ.

8. Έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας.

Ανδρέας Ανδρεάδης.

9. Ενίσχυση υποδομών και διευκόλυνση της προσβασιμότητας στους

Ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε το 2014 ως «χρυσή χρονιά του ελλη-

τουριστικούς πόρους.

νικού τουρισμού» και εξέφρασε τη βούληση του κλάδου «να χτιστεί

10.Παρατηρητήριο Τουρισμού Αθήνας-Αττικής.

ένα καλύτερο 2015 μέσα από δράσεις, και συνεργασία πολιτείας και

«Στόχος μας», είπε η κυρία Κεφαλογιάννη, «είναι να καταστεί Μητρο-

ιδιωτών».

πολιτικό Κέντρο Τουρισμού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και

Βεβαίως, υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις για τη σεζόν του 2015 είναι

να γίνει ισχυρός και ελκυστικός τουριστικός προορισμός City Break η

ανέφικτες αυτή τη στιγμή και έθιξε το θέμα της πολιτικής αστάθειας

Αθήνα». Για να συμπληρώσει: «Η Αθήνα αναδεικνύεται σε πόλη που

και της αρνητικής δημοσιότητας στο εξωτερικό.

μπορεί επάξια να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εκατομμύρια τουρί-

Επίσης, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., εξήρε τη συνεργασία που είχε ο

στες. Τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπλαση ιστορικών κομματιών

κλάδος με την κα. Κεφαλογιάννη, λέγοντας ότι «προώθησε πλούσιο

του κέντρου, η δημιουργία του νέου πολιτιστικού άξονα στο Φαληρικό

νομοθετικό έργο, έδωσε ποιότητα στην εικόνα της χώρας στον του-

Δέλτα, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την πρωτεύουσα. Το υπουρ-

ριστικό κλάδο και ένωσε τον τουριστικό κόσμο στην κοινή προσπά-

γείο Τουρισμού, συνεργάζεται με συναρμόδια υπουργεία, στηρίζει τις

θεια ανάδειξης του ελληνικού τουρισμού».

24 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


21x29_Layout 1 1/28/14 4:24 PM Page 2

Harmonize your Hospitality Guest Phones Admin Phones Electronic Hotel Locks Hotel Internet Access OpenScape Business by Unify (formerly Siemens Enterprise Communications)

Iris Apps Hotel Website & Marketing

HOTEX IKE | Perikleous 29 Gerakas 15344 | Tel.: +30 213 0772222 | Fax. +30 2130306180 Mob.: +30 6944148552 | info@hotex.gr | www.hotex.gr


Νέα

Η Κέρκυρα ανοίγει την αυλαία των αδειοδοτήσεων στο χώρο των Υδατοδρομίων

κομβική σημασία, καθώς θα αποτελέσει τον «Οδηγό» ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχων για τα επόμενα υδατοδρόμια. Το υδατοδρόμιο Κέρκυρας αποτελεί πλέον το «σημείο αναφοράς»

Το πρώτο υδα-

για να δημιουργηθεί, εύρυθμα και με ταχείς ρυθμούς, ένα εκτενές

τοδρόμιο της

δίκτυο υδατοδρομίων σε νησιωτικές, παράκτιες και παραλίμνιες

Ελλάδας στο

περιοχές της χώρας μας».

λιμάνι της Κέρ-

Τα επόμενα υδατοδρόμια που η εταιρία έχει αναλάβει να αδειο-

κυρας, ιδιοκτη-

δοτήσει είναι:

σίας του Οργα-

1) Παξών (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)

νισμoύ Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., αδειοδοτήθηκε από τα συναρμό-

2) Ερείκουσας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)

δια υπουργεία με βάση το νέο Νόμο 4146 και πλέον αποτελεί τον

3) Οθωνών (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)

«πιλότο» για την αδειοδότηση δεκάδων άλλων υδατοδρομίων σε

4) Πάτρας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας)

ολόκληρη τη χώρα.

5) Ρεθύμνου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου)

Συγκεκριμένα, μέσα στον Δεκέμβριο υπεγράφη από τα υπουρ-

6) Λαυρίου (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου)

γεία Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και Ναυτιλίας & Αιγαίου

7) Ηρακλείου (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου)

η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη λειτουργία του υδατο-

8) Λίμνης Βεγορίτιδας (ιδιοκτησίας Δήμου Αμυνταίου)

δρομίου της Κέρκυρας.

9) Ραφήνας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας)

Η εταιρία Ελληνικά Υδατοδρόμια ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία

10) Χερσονήσου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λ. Τ. Χερσονήσου

το έργο που είχε αναλάβει από τον ΟΛΚΕ Α.Ε, για την αδειοδότηση

Κρήτης)

του πρώτου υδατοδρομίου της Ελλάδας, στο λιμάνι της Κέρκυρας.

11) Σίφνου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου)

Η επίτευξη αυτού του σημαντικότατου στόχου αποτελεί την απαρ-

12) Πόρου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου)

χή για τη δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου υδατοδρομίων

13) Χανίων (ιδιοκτησίας του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων)

σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία της χώρας.

14) Κατάκολου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Η ύπαρξη αδειοδοτημένων υδατοδρομίων αποτελεί βασική προ-

Πύργου)

ϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία των υδροπλάνων, καθώς με

15) Ίου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ίου)

τις κατάλληλες υποδομές τους θα παρέχεται η απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη σε ένα πρωτοποριακό μεταφορικό μέσο. Η Ελληνικά Υδατοδρόμια, με συντεταγμένες κινήσεις και προκει-

Ιατρικά συνέδρια με τη… βούλα του ΕΟΦ

μένου να εξασφαλίσει την παρουσία των υδροπλάνων, στα υδα-

• Στα 450 ευρώ το ημερήσιο πλαφόν για διαμονή και διατροφή σε

τοδρόμια που αδειοδοτεί, συνεταιρίσθηκε με την Κ2 SmartJets, η

συνέδρια του εξωτερικού, στα 250 για συνέδρια του εσωτερικού

οποία είναι μια άριστα οργανωμένη Ελληνική Αεροπορική Εταιρία που κατέχει εγκεκριμένη, από το υπουργείο Μεταφορών, Άδεια Κοινοτικού Αερομεταφορέα, από το 2007 και θα είναι ο «Operator» των υδροπλάνων. Ταυτόχρονα η ΟΛΚΕ Α.Ε, που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρία του υδατοδρομίου της Κέρκυρας, σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνικά Υδατοδρόμια, συνέστησαν τη μικτή εταιρία Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου ΕΠΕ, που θα αναλάβει πλέον τη λειτουργία του υδατοδρομίου Κέρκυρας. Με αφορμή την αδειοδότηση του πρώτου υδατοδρομίου στην Κέρκυρα, ο πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια, κ. Τάσος Γκόβας, δήλωσε: «Η υπογραφή της άδειας του υδατοδρομίου Κέρκυρας από τον υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη και

Εισιτήρια μόνο οικονομικής θέσης για τη μετακίνηση των γιατρών

τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Μ. Παπα-

στον τόπο διεξαγωγής ενός συνεδρίου και μόνο σε ταξίδια διάρ-

δόπουλο αποτελεί σημαντικότατο γεγονός, καθώς βάζει στον

κειας άνω των 4 ωρών, θα μπορεί να εκδίδονται, εφόσον υπάρχει

συγκοινωνιακό χάρτη της Ελλάδας τα υδατοδρόμια. Το πρώτο

δυνατότητα, εισιτήρια business class.

βήμα έγινε και ως γνωστόν η λαϊκή ρήση αναφέρει ότι, η αρχή

Επίσης, το κόστος φιλοξενίας (διαμονή και διατροφή) σε επι-

είναι το ήμισυ του παντός. Υπό αυτή την έννοια η αδειοδότηση

στημονικές εκδηλώσεις/συνέδρια του εσωτερικού, δεν μπορεί

του πρώτου υδατοδρομίου της Ελλάδας, στην Κέρκυρα, αποκτά

να υπερβαίνει ημερησίως τα 250 ευρώ συνολικά, ενώ το ποσό

26 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


αυτό διαμορφώνεται στα 400 ευρώ για συνέδρια που διεξάγονται στο εξωτερικό. Αυτά είναι κάποια από τα κύρια σημεία της νέας εγκυκλίου για τις επιστημονικές εκδηλώσεις, που εξέδωσε πρόσφατα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, επικαιροποιώντας τις διαδικασίες που αφορούν στη διεξαγωγή των ιατρικών συνεδρίων στη χώρα μας. Στα όσα περιγράφει η νέα εγκύκλιος, ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα: - Καθορίζεται πλαφόν στη δαπάνη του ξενοδοχείου, για τις εκδηλώσεις εσωτερικού, βάσει της τιμής διανυκτέρευσης και όχι αξιολόγηση βάσει των αστεριών του ξενοδοχείου. - Απαγορεύεται η οικονομική κάλυψη από τις εταιρίες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ οποιωνδήποτε εξόδων συνοδών μελών (ΚΥΑ ΔΥΓ3α/οικ. Γ.Π.32221/2014 ΦΕΚ Β’ 1049) Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Υγείας). - Επιτρέπεται η καταβολή τιμητικής αμοιβής (honorarium) από εταιρίες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, στους προσκεκλημένους ομιλητές ή προεδρεύοντες συνεδριάσεων των Επιστημονικών εκδηλώσεων τύπου Α, B, Γ και Δ, εφόσον είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 και 18 N. 2889/2001, όπως ισχύει, με την υποχρέωση ενημέρωσης του ΕΟΦ από τους οργανωτές της εκδήλωσης του ονοματεπώνυμου, της ειδικότητας, του

Ο πρ αποσ σαν

επαγγελματικού φορέα και του ύψους της τιμητικής αμοιβής, για κάθε Ε.Υ. ομιλητή. - Σε περίπτωση που δεν καταβάλλεται τιμητική αμοιβή στους ομιλητές, αυτό πρέπει να αναφέρεται ρητά στον οικονομικό απολογισμό. Η τυχόν τιμητική αμοιβή προς ιατρούς του ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακούς, η οποία δίδεται σύμφωνα με την παράγραφο Κ.1. και τα όσα προβλέπει ο N. 2889/2001, όπως ισχύει, κατατίθεται στον ΕΛΚΕΑ ή τον ΕΛΚΕ αντίστοιχα, οι οποίοι την αποδίδουν στον δικαιούχο μετά τις κατά περίπτωση παρακρατήσεις, και στο τέλος τους έτους εκδίδουν σχετική βεβαίωση αποδοχών για φορολογική χρήση του αμειβομένου. Στους ιδιώτες Ε.Υ. η καταβολή της τιμητικής αμοιβής θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό του εσωτερικού, μετά την έκδοση του απαραίτητου φορολογικού παραστατικού. - Οι Επαγγελματίες Υγείας που λαμβάνουν τιμητική αμοιβή για ομιλία οφείλουν να το αναφέρουν στη δεύτερη διαφάνεια που προβάλλεται με την έναρξη της εκδήλωσης (conflict of interest). Για διάστημα δύο ετών θα πρέπει να αναφέρεται η λίστα των εταιριών από τις οποίες έχουν λάβει τιμητική αμοιβή α) στην αρχή της κάθε ομιλίας τους και β) σε κάθε επόμενη δημοσίευσή τους, που ενδεχομένως σχετίζεται με τα προϊόντα της εταιρίας, σε ελληνικά ή διεθνή επιστημονικά περιοδικά. - Η καταβολή τιμητικής αμοιβής (honorarium) των ξένων προσκεκλημένων ομιλητών, δεν υπόκειται στην υποχρέωση κατάθεσης στους λογαριασμούς ΕΛΚΕ ή ΕΛΚΕΑ.

Ταπέτα για πισίνες

Μεμβράνες τζαμιών αντηλιακές

Μεμβράνες τζαμιών ασφαλείας

Μεμβράνες τζαμιών διακοσητικές

- Κανένα δορυφορικό συμπόσιο επιχορηγούμενο από εταιρίες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ δεν μοριοδοτείται.

6ο χιλ. Χαριλάου - Θέρμης Θέρμη Θεσσαλονίκη Τηλ.:2310 805805 Fax:2310 805807 Κιν.:6944 352833 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 27 Info@kainotomia.gr www.kainotomia.gr


Νέα

Δημιουργείται Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για την κρουαζιέρα

Τέλος, η κα. Κεφαλογιάννη είπε ότι η χώρα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη που έχει από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και, ιδιαιτέρως, του home-porting, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, προσφέρει 10 φορές περισσότερα έσοδα για την ελληνική οικονομία από ό,τι η απλή κρουαζιέρα.

Περισσότεροι από 670.000 επιβάτες κρουαζιέρας στην Κέρκυρα το 2014

Στη δημιουργία Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της κρουαζιέρας, κατέληξαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για την αναπτυξιακή προοπτική της κρουαζιέρας που συγκάλεσαν από κοινού. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στη σύσκεψη, η

Στα επίπεδα του 2012 επανήλθαν οι αφίξεις επιβατών με κρουα-

οποία πραγματοποιήθηκε στον ΟΛΠ και συμμετείχαν, ακόμη, όλοι

ζιερόπλοια στην Κέρκυρα, το 2014, καθώς στο σύνολο του έτους

οι θεσμικοί φορείς του τουρισμού και του θαλάσσιου τουρισμού,

στο νησί αφίχθησαν 636.500 επιβάτες κρουαζιέρας, αριθμός μει-

οι διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, εκπρόσωποι όλων των

ωμένος σε ποσοστό 10,2%, σε σύγκριση με τους 709.000 επιβά-

εταιριών κρουαζιέρας, οι διοικήσεις των λιμένων κρουαζιέρας,

τες του 2013.

καθώς και στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυ-

Ο Νοέμβριος κινήθηκε σε υψηλούς ρυθμούς για την εποχή με 18

λακής, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας Εθνικής Συντονιστικής

αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 30.871 επιβάτες, ενώ παράλληλα,

Επιτροπής για την παρακολούθηση της κρουαζιέρας, με στόχο τη

δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για

λύση προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε μέρα.

μείωση των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων σε ποσοστό 17,7%.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως, για την Κυβέρνηση αποτελεί εθνικό

Οι υψηλές πληρότητες που εμφάνισαν τα κρουαζιερόπλοια ήταν

αναπτυξιακό στοίχημα να διευρυνθούν τα οφέλη από την κρου-

το χαρακτηριστικό γνώρισμα της φετινής περιόδου, κλείνοντας

αζιέρα και πρόσθετε ότι, τη φετινή χρονιά καταγράφηκε αύξηση

με το εντυπωσιακό 90,3%, έναντι 87,5% το 2013 και 86% το 2012.

στον συγκεκριμένο τομέα της τάξεως του 13%, ενώ, όπως είπε,

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των επιβατών που επισκέ-

ακόμη βρίσκονται κρουαζιερόπλοια σε διάφορους προορισμούς

φτηκαν το νησί, στην πρωτοκαθεδρία βρίσκονται οι Βρετανοί με

στη χώρα και ιδιαίτερα στον Πειραιά.

145.353 επιβάτες και μερίδιο 22,8% της συνολικής κίνησης, ακολου-

Ο υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωσε πως θα γίνει ότι χρειάζεται

θούμενοι από τους Ιταλούς με 112.554 επιβάτες και μερίδιο 17,7%.

προκειμένου να αυξηθούν οι προορισμοί, αλλά και ο αριθμός των

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί τουρίστες με 63.489 και 10%

κρουαζιεροπλοίων που προσεγγίζουν.

μερίδιο αγοράς, στην τέταρτη οι Αμερικανοί με 62.518 και ποσο-

Από την πλευρά της η κα. Κεφαλογιάννη, εξέφρασε την ικανοποί-

στό 9,8%, στην πέμπτη οι Γάλλοι με 40.866 επισκέπτες και ποσο-

ησή της ότι υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη

στό 6,4%, με τους Ισπανούς να καταλαμβάνουν την έκτη θέση με

του θαλάσσιου τουρισμού, κάτι που, όπως είπε, υλοποιήθηκε με

40.510 επιβάτες και ποσοστό 6,4%. Ακολουθούν οι Αυστραλοί με

πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε συνεργασία

21.058 επισκέπτες, οι Καναδοί με 15.806, οι Ελβετοί με 15.479, οι

με το Υπουργείο Τουρισμού. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα

Επιβάτες Κρουαζιέρας στο λιµάνη της Κέρκυρας

ότι η Ελλάδα μπορεί, διατηρώντας τη φυσιογνωμία του τοπίου, να αναπτύξει περαιτέρω την κρουαζιέρα. «Όταν μιλάμε για το 2014 ως ένα εξαιρετικό έτος για τον τουρισμό, μία χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό και μιλάμε για πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες, δεν συνυπολογίζονται σε αυτά οι επιπλέον δύο εκατομμύρια επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας για την κρουαζιέρα», είπε η υπουργός Τουρισμού.

28 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μήνας

2014

2013

Νοέµβριος

30.871

44.215

Σύνολα ∆εκέµβριος Σύνολα

Μεταβολή Μεταβολή Μεταβολή Μεταβολή επιβατών επιβατών επιβατών επιβατών '14-'13 '14-'12 '14-'13% '14-'12% 31.623 -13.344 -752 -30,2 -2,4

2012

633.493 706.219 624.347

-72.726

9.146

-10,3

0

41

3.142

1,3

636.635 709.320 624.347

-72.685

12.288

-10,7

3.142

3.101

1,5 2,0


Αυστριακοί με 14.647, οι Ολλανδοί με 8.035, οι Ιάπωνες με 7.711,

μύρια επιβάτες, έναντι 832.582 επιβάτες τον Δεκέμβριο του 2013.

οι Βραζιλιάνοι με 6.621, οι Κινέζοι με 3.904, οι Αργεντινοί με 3.305,

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η

οι Ρώσοι με 3.302 και οι λοιπές εθνικότητες με 71.494 επιβάτες και

συνολική κίνηση, τον Δεκέμβριο του 2014, επέστρεψε στα επίπε-

11,2% μερίδιο αγοράς.

δα άνω του ενός εκατομμυρίου μετά από πέντε χρόνια, σε συνέ-

Τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν του 2015 είναι θετικά

χεια του αντίστοιχου ρεκόρ του Νοεμβρίου (1,04 εκατ. επιβάτες).

αφού οι προσεγγίσεις που έχουν κοινοποιηθεί ως σήμερα από

Πιο αναλυτικά, οι επιβάτες εσωτερικού συνέχισαν την εντυπωσι-

τους τοπικούς πράκτορες αγγίζουν τις 370, στην πλειοψηφία τους

ακή άνοδό τους (+40%), παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση

κρουαζιερόπλοια μεγάλης χωρητικότητας και απομένουν οι αναγ-

από τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν 392.695 επιβά-

γελίες από εταιρίες διαχείρισης μικρότερων κρουαζιερόπλοιων.

τες στο εσωτερικό δίκτυο, έναντι 280.481 τον Δεκέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται η τουριστική σεζόν του

Από την άλλη, οι επιβάτες εξωτερικού εξακολούθησαν να αυξάνο-

2015 να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με την σεζόν 2014.

νται σταθερά σε επίπεδα της τάξης άνω του 20% (+20,6%).

Παράλληλα, στον τομέα της ακτοπλοΐας, επαναδρομολογείται από

Kατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσία-

το καλοκαίρι του 2015, η παραδοσιακή γραμμή Κέρκυρα-Μπρίντεζι.

σαν σημαντική άνοδο κατά περίπου 23%, σημειώνοντας παράλληλα

Η γραμμή αυτή καθώς και η παράλληλη προσπάθεια που βρίσκε-

εντυπωσιακή αύξηση (+45%) στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού.

ται σε εξέλιξη, προκειμένου να ενισχυθεί η σύνδεση με τα λιμάνια

Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα, κατέ-

του Μπάρι, της Ανκόνα, αλλά και η έναρξη γραμμής με τη Βενε-

γραψαν επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 36%,

τία, αναμένεται να φέρει πολύ μεγάλη αύξηση των αφίξεων Ιτα-

εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την ελκυστικότητα της Αθήνας ως

λών και Βορειο-Ευρωπαίων τουριστών στην Κέρκυρα, οι οποίοι

προορισμού και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

τα τελευταία χρόνια είχαν ουσιαστικά χαθεί από την τουριστική

Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού, όσο και οι επιβάτες εξωτερικού,

αγορά του νησιού.

παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα αύξησης (+22,5% και +20,5% αντίστοιχα ).

«Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση στον ΔΑΑ το 2014

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΔΑΑ, στη συνολική εξέλιξη της

Υψηλές επιδόσεις κατέγραψε το 2014, η επιβα-

ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία με συνολική

τική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών,

αύξηση 14%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η

εμφανίζοντας σημαντική άνοδο της τάξης του

τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, που σημα-

21,2%, φτάνοντας τα 15,2 εκατομμύρια επιβά-

τοδοτείται από το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό

τες. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο, η επιβατική

προορισμό την Αθήνα παρουσίασαν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση

κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσί-

κατά 31% από την αρχή του έτους και η ενίσχυση της προσφοράς

ασε αύξηση 27,1%, φτάνοντας τα 1,06 εκατομ-

πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιριών.

επιβατικής κίνησης συνέβαλε μία σειρά παραγόντων, όπως η σταθεροποίηση της οικονομίας, που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός

∆ΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ∆ΑΑ 2014 Κίνηση Εσωτερικού

Κίνηση Εξωτερικού

Συνολική Κίνηση

2014

2013

%2014/2013

2014

2013

%2014/2013

2014

2013

%2014/2013

Ιανουάριος

261.361

261.114

0,1%

501.075

452.020

10,9%

762.436

713.134

6,9%

Φεβρουάριος

264.844

267.475

-1,0%

461.467

397.608

16,1%

726.311

665.083

9,2%

Μάρτιος

304.540

299.036

1,8%

578.250

509.918

13,4%

882.790

808.954

9,1%

Απρίλιος

429.595

333.224

28,9%

772.602

606.369

27,4%

1.202.197

939.593

27,9%

Μάιος

475.926

392.769

21,2%

876.054

748.835

17,0%

1.351.980

1.141.604

18,4%

Ιούνιος

531.704

432.244

23,0%

1.013.090

830.432

22,0%

1.544.794

1.262.676

22,3%

Ιούλιος

587.042

477.138

23,0%

1.187.016

972.904

22,0%

1.774.058

1.450.042

22,3%

Αύγουστος

580.519

467.886

24,1%

1.221.463

1.001.221

22,0%

1.801.982

1.469.107

22,7%

Σεπτέµβριος

552.093

438.531

25,9%

1.068.701

880.465

21,4%

1.620.794

1.318.996

22,9%

Οκτώβριος

495.533

367.362

34,9%

936.221

751.470

24,6%

1.431.754

1.118.832

28,0%

Νοέµβριος

391.741

282.329

38,8%

647.148

533.125

21,4%

1.038.889

815.454

27,4%

∆εκέµβριος

392.695

280.481

40,0%

665.783

552.101

20,6%

1.058.478

832.582

27,1%

Σύνολο

5.267.593

4.299.589

22,5%

9.928.870

8.236.468

20,5%

15.196.463

12.536.057

21,2%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

29


Νέα

Λάμψη και συγκίνηση στην τελετή αποφοίτησης του Ομίλου LE MONDE

Human Resources στο Costa Navarino. Επιπρόσθετα, στη φετινή τελετή αποφοίτησης, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στους συγγραφείς και καθηγητές του νέου βιβλίου για ζαχαροπλάστες των εκδόσεων Les Livres du Tourisme, κ.κ. Κωνσταντίνο Χολέβα και Χάρη Ψιλόπουλο καθώς και στους κ.κ. Ιωάννη Πατεστή και Γιώργο Κονόμο, για το νέο βιβλίο Έλεγχος & Κοστολόγηση για τουριστικές & επισιτιστικές επιχειρήσεις. Τέλος, ο Εκπαιδευτικός όμιλος LE MONDE βράβευσε, όπως κάθε χρόνο, τις εταιρίες ΙΟΝ, Κιουρτζόγλου, Μύλοι Λούλη, Agrino, Barilla, Friesland Campina, Kenwood και Unilever Food Solutions, για την υποστήριξη των εργαστηριακών μαθημάτων κατά τη χρονιά 2013 - 2014. Αφού ολοκληρώθηκε η απονομή πτυχίων και βγήκαν οι απαραί-

Σε λαμπρό κλίμα πραγματοποιήθηκε, για μια ακόμη χρονιά, η τελε-

τητες αναμνηστικές φωτογραφίες, οι απόφοιτοι αποχώρησαν,

τή αποφοίτησης των σπουδαστών του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE

κατέχοντας πλέον τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται για μια επι-

MONDE, στο κατάμεστο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, την Παρα-

τυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

σκευή 19 Δεκεμβρίου 2014. Την έναρξη της τελετής αποφοίτησης, κήρυξε ο πρόεδρος του Ε.Ο.Τ., Δρ. Χρήστος Πάλλης, καλωσορίζοντας τους χιλιάδες σπουδαστές και τις οικογένειές τους που πλαισίωσαν την εκδήλωση.

Νέο βιβλίο ζαχαροπλαστικής από τις εκδόσεις LesLivresduTourisme

Στην ομιλία του, ο κ. Πάλλης, εξήρε τον μείζονα ρόλο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στη συνεισφορά της LE MONDE, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στην προώθηση και εξέλιξη του τουρισμού. Όπως κάθε χρόνο, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, τη βραδιά της αποφοίτησης βράβευσε διακεκριμένους εκπροσώπους από τον χώρο του τουρισμού, της φιλοξενίας και της γαστρονομίας. Συγκεκριμένα, φέτος, τιμήθηκαν για τη συμβολή τους ο Δρ. Χρήστος Πάλλης, πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. και ο κ. Δημήτρης Ζιμπόπουλος, director of Training & Development του Intercontinental Athenaeum Hotel.

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις LesLivresduTourisme το νέο

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE τίμησε και φέτος διακεκριμέ-

βιβλίο ζαχαροπλαστικής «για ζαχαροπλάστες», με την υπογραφή

νους αποφοίτους που έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην επαγ-

των κ.κ. Κωνσταντίνου Χολέβα και Χάρη Ψιλόπουλου.

γελματική τους διαδρομή. Για τη φετινή χρονιά, τιμητική διάκριση

Ένα βιβλίο οδηγός για ζαχαροπλάστες, επαγγελματίες, σπουδα-

απονεμήθηκε στους: Ανδρέα Λαγό, απόφοιτο μαγειρικής 2000,

στές και ερασιτέχνες, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη

chef, συγγραφέα και δημιουργό του nomad chef, Μαριέττα Λαγου-

των τεχνικών και των παρασκευασμάτων τους, ενώ παράλληλα

νάρη, απόφοιτη hotel management 2007, με επιτυχημένη επιχει-

θα τους βοηθήσει να διακρίνουν την πραγματική απόλαυση του

ρηματική δραστηριότητα και πορεία και, Αθηναγόρα Κωστάκο,

να είναι κανείς ζαχαροπλάστης.

απόφοιτο μαγειρικής 2000, chef στο BILL & COO Luxury Boutique

Αποτελούμενο από δύο μέρη, στο πρώτο παρουσιάζονται οι βασι-

Hotel, στη Μύκονο.

κές πρώτες ύλες, ο επαγγελματικός εξοπλισμός και οι κυριότερες

Για μια ακόμα χρονιά, βραβεύθηκαν εκπρόσωποι του τουρισμού

τεχνικές ζαχαροπλαστικής και στο δεύτερο προτείνονται κλασι-

και της φιλοξενίας, για τις συνθήκες πρακτικής άσκησης που προ-

κές και πρωτότυπες συνταγές με επιδόρπια υψηλής αισθητικής.

σέφεραν στους σπουδαστές. Για το καλοκαίρι του 2014, ξεχώρι-

Οι συγγραφείς του, δύο έμπειροι, σύγχρονοι και ταλαντούχοι ζαχα-

σε το Metropolitan Hotel και τα ξενοδοχεία Elounda Mare Relais

ροπλάστες, μάς αποδεικνύουν ότι η ζαχαροπλαστική δεν είναι

& Chateaux και Costa Navarino. Τις τιμητικές διακρίσεις παρέλα-

δύσκολη υπόθεση. Η ζαχαροπλαστική είναι απλή, είναι δημιουρ-

βαν αντίστοιχα, η κα. Πέννυ Ζαγλαρίδου, general manager στο

γία, είναι έμπνευση.

Metropolitan Hotel, ο κ. Ηλίας Κοκοτός, marketing director στην

Ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να αποδείξει ότι η ζαχαροπλαστική

Elounda S.A. Hotels & Resorts και η κα. Έλενα Γκίκα, director of

είναι για όλους.

30 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΔιεθνές

της Φλώρας Γιούπη

«Έκρηξη» στον διεθνή Τουρισμό, με νέο ρεκόρ αφίξεων

• Αύξηση 4,7% πάνω από τον μέσο όρο για 5η χρονιά • «Πρωταγωνίστρια» η Ευρώπη • Οι παραδοσιακές αγορές τουριστών οδηγούν την ανάπτυξη • Σε ύφεση οι αναδυόμενες αγορές

Στον αριθμό ρεκόρ του 1,14 δισ. έφθασαν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,7% ή σε απόλυτα νούμερα κατά 51 εκατ., σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ.). Στην Ευρώπη, που παραδοσιακά είναι η περιοχή που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως, η αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων διαμορφώθηκε στο 4%, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που «πρωταγωνίστησαν». Στο ίδιο μήκος κύματος διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις του Π.Ο.Τ. για το 2015, σύμφωνα με τις οποίες ο διεθνής τουρισμός θα αυξηθεί κατά 3% έως 4%, συμβάλλοντας περαιτέρω στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. 32 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Με μια αύξηση της τάξης του 4,7%, ο διεθνής τουρισμός συνεχί-

και η αύξηση των διεθνών τουριστικών εσόδων το 2014.

ζει να αναπτύσσεται με μεγαλύτερα ποσοστά από την μακροπρό-

Υπενθυμίζεται ότι, το 2013, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις

θεσμη πρόβλεψη του Π.Ο.Τ. για την περίοδο 2010-2020 (+3,8%).

ανήλθαν στα 1,187 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 230 εκατ. δολά-

Το 2014 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφεται αύξη-

ρια από ότι πριν από την κρίση του 2008.

ση πάνω από τον μέσο όρο, από την οικονομική κρίση του 2009. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτά, ο γενικός γραμματέας του

Αύξηση 3% - 4% για το 2015

Π.Ο.Τ., κ. Ταλέμπ Ριφάι ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός

Για το 2015, ο Π.Ο.Τ. προβλέπει νέα αύξηση των διεθνών τουρι-

έχει αποδειχθεί ως μία ισχυρή και ανθεκτική, οικονομική δραστη-

στικών αφίξεων, μεταξύ 3% έως 4%. Η ανάπτυξη αναμένεται να

ριότητα και ισχυρός παράγοντας οικονομικής ανάκαμψης, με τη

είναι ισχυρότερη στην Ασία και τον Ειρηνικό (4% έως 5%) και στην

δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και τζίρου δισεκατομ-

Αμερική (4% έως 5%), ενώ ακολουθεί η Ευρώπη (3% έως 4%). Οι

μυρίων δολαρίων σε εξαγωγές. «Αυτό ισχύει για προορισμούς σε

αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% έως 5% στην Αφρική

όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα για την Ευρώπη, καθώς η περιοχή

και κατά 2% έως 5% στη Μέση Ανατολή.

«μάχεται» να παγιώσει την έξοδό της από μία από τις χειρότερες

Σύμφωνα με τον κ. Ριφάι, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται το

οικονομικές περιόδους της ιστορίας της», δήλωσε από τη Μαδρί-

2015, καθώς η παγκόσμια οικονομική κατάσταση βελτιώνεται,

τη ο γενικός γραμματέας του Π.Ο.Τ., κηρύσσοντας την έναρξη

ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις

των εεργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ Τουρισμού της Ισπανίας.

μπροστά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, θετικά θεωρεί ο γενικός

Για το 2015, ο κ. Ριφάι εκτίμησε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξά-

γραμματέας του Π.Ο.Τ. ότι θα λειτουργήσει η μείωση των τιμών

νεται, καθώς η παγκόσμια οικονομική κατάσταση βελτιώνεται.

του πετρελαίου στα επίπεδα του 2009. Αυτό, ως εξέλιξη, θα μειώ-

Ανά περιοχή, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Αμερική (+7%) και

σει το κόστος των μεταφορών και θα προωθήσει την οικονομική

ακολουθεί η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (+5%), με επόμενες την

ανάπτυξη με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και την ιδι-

Ευρώπη (+4%) και τη Μέση Ανατολή (+4%).

ωτική ζήτηση σε οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο.

Ο διεθνής τουρισμός εμφάνισε πιο μετριοπαθή ανάπτυξη στην

Ωστόσο, από την άλλη, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ορι-

Αφρική, σε ποσοστό μόλις 2%. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρου-

σμένες από τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και αποτελούν ισχυ-

σίασε η Βόρεια Αμερική (+8%), ενώ ακολουθούν η Βόρεια-Ανατο-

ρές αγορές - πηγές τουρισμού.

λική Ασία, η Νότια Ασία, η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, η Βόρεια

Η θετική προοπτική για το 2015 επιβεβαιώνεται από τον Δείκτη

Ευρώπη και η Καραϊβική (+7%). Ανάλογη με τις αφίξεις αναμένεται

Εμπιστοσύνης του Π.Ο.Τ..

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά περιοχή

(% μεταβολή την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος)

14 12

11

11

14/13 Ιαν.-Οκτ.

13/12

10 8

8

7

7

4.7 4.7

4

4

5

3

3

2

2

7

6

6

6

6

8

7

7

6

6

4

4 3

2

4

3

3

3

0

0

0

-2 -3

-4 -6

ίως

σµ

ο αγκ

Π

πη

α

ρει Βό

πη

ώ Ευρ

ή

τικ

∆υ

ώ Ευρ

Κεν

λικ ατο ν Α ή/

κ τρι

η

ώπ

υρ ήΕ

ιακ

γε

εσο α/Μ

τι Νό

η

ώπ

υρ ήΕ

-Αν

ο ρει Βο

σία

ήΑ

λικ ατο

τι Νο

ή λικ ατο ν ο-Α

Ασ

ία

α

ί εαν Ωκ

τια Νό

Ασ

ία

κή

ερι

ρε Βό

µ ια Α

ική

αϊβ

ρ Κα

Κεν

κ τρι

κή

ερι

µ ήΑ

κή

τ Νό

κή

ή

ικ φρ ια Α

ερι

ερι

µ ια Α

ρε Βό

µ ια Α

ρ

αχά

οσ Υπ

σ Μέ

ολή νατ Α η

Πηγή: World Tourism Organization

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

33


Διεθνές

Η Ευρώπη εδραιώνει τη θέση της ως η πιο επισκέψιμη περιοχή στον κόσμο

Η Αμερική παρουσίασε την καλύτερη επίδοση (+7%) στην περιο-

Η Ευρώπη (4%), η πιο επισκέψιμη περιοχή, με πάνω από το ήμισυ

διεθνείς τουρίστες, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους στα 181

των διεθνών τουριστών στον κόσμο, κατέγραψε αύξηση 22 εκατ.

εκατομμύρια.

αφίξεων το 2014, φθάνοντας συνολικά τα 588 εκατ.. Χάρη σε αυτά

Πρωτοπόρος στην αύξηση ήταν η Βόρεια Αμερική (+8%), με το

τα αποτελέσματα, ο τουρισμός έχει συμβάλλει σημαντικά στην

Μεξικό να σημειώνει διψήφια ποσοστά ανόδου, ενώ και η Καραϊβι-

οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

κή κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης 7%. Διπλάσιους ρυθμούς ανά-

Η Βόρεια Ευρώπη και η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη οδήγησαν

πτυξης, σε σχέση με το 2013 και πάνω από τον παγκόσμιο μέσο

την ανάπτυξη (7%), με δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, η

όρο, παρουσίασαν η Κεντρική και η Νότια Αμερική (+6% έκαστη).

Πορτογαλία, η Ισπανία και η Μάλτα, να σημειώνουν υψηλούς ρυθ-

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής οι διεθνείς αφίξεις τουριστών

μούς. Πιο μετριοπαθή αποτελέσματα σημείωσε η Δυτική Ευρώπη

παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4%, ανακάμπτοντας από την

(2%), ενώ οι αφίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρέ-

πτώση που εμφάνιζε η περιοχή από το 2011.

μειναν στάσιμες (0%) μετά από τρία χρόνια ισχυρής ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, η περιοχή προσέλκυσε επιπλέον 2 εκατομμύρια

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ασία και τον Ειρηνικό (+5%)

αφίξεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 50 εκατομμύρια.

αυξήθηκαν κατά 13 εκατομμύρια σε 263 εκατομμύρια. Η καλύτε-

Αντίστοιχα, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στην Αφρική παρου-

ρη επίδοση σημειώθηκε στη Βορειοανατολική Ασία και τη Νότια

σίασε αύξηση 2%, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 1

Ασία (+7% έκαστη). Οι αφίξεις στην Ωκεανία αυξήθηκαν κατά 6%,

εκατ. επιπλέον τουρίστες, με τους ταξιδιώτες στην περιοχή να

ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στη Νοτιοανατολική

ανέρχονται σε 56 εκατομμύρια.

Ασία (+2%) σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά

χή, σε σχετικούς όρους, υποδεχόμενη επιπλέον 13 εκατομμύρια

∆ιεθνείς αφίξεις τουριστών ανά περιοχή Ετησίως 2000

2005

2010

2012

Μερίδιο Μηνιαίες και τριµηνιαίες µεταβολές δεδοµένων (ποσοστιαία µεταβολή από το ίδιο χρονικό διάστηµα τον προηγούµενο χρόνο) 2013 2014* 2014* 12/11 13/12 14*/13

(εκατ.)

(%)

(%)

2014*

2013

Q1

Q2

Q3

Q4

Sep

Oct

Nov

Dec

Q1

Q2

Q3

Q4

Παγκοσµίως

674

809

949

1.038

1.087 1.138

100

4,1

4,7

4,7

3,9

5,8

4,3

4,8

3,9

5,8

4,1

4,2

6,3

4,3

4,1

4,1

Προηγµένες οικονοµίες

419

463

510

555

582

615

54,0

3,8

4,8

5,7

4,8

7,6

4,9

5,5

4,9

7,1

4,9

4,2

4,7

3,8

5,3

5,6

Αναδυόµενες οικονοµίες

255

346

439

482

505

523

46,0

4,4

4,7

3,6

3,1

3,6

3,5

4,0

2,7

4,4

3,4

4,2

7,8

5,0

2,4

2,5

386,4

452,9

488,3

539,6

566,3 588,4

51,7

3,7

5,0

3,9

2,9

5,1

3,6

3,6

3,3

4,5

2,9

3,2

5,7

4,2

4,7

4,9

Ανά περιοχή Ευρώπη Βόρεια Ευρώπη

44,8

59,8

62,7

65,3

68,0

72,6

6,4

1,4

4,1

6,9

8,9

8,5

5,8

4,8

7,1

3,8

5,3

5,6

3,4

2,5

4,6

6,0

∆υτική Ευρώπη

139,7

141,7

154,4

167,3

171,8 175,6

15,4

3,6

2,7

2,2

- 0,5

4,9

1,3

2,8

1,7

3,8

2,0

2,2

2,8

1,3

3,2

3,7

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη

69,3

95,1

97,9

116,7

125,6 125,1

11,0

8,5

7,6

-0,4

1,6

-0,5

-1,8

0,4

- 1,9

0,5

0,3

0,5

11,8

7,4

6,5

2,8

Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη 132,6

156,4

173,3

190,4

201,0 215,2

18,9

1,9

5,6

7,0

5,1

7,5

7,7

6,4

6,6

7,5

5,0

5,8

5,4

5,4

5,0

7,2

Εκ των οποίων ΕΕ-28

330,5

367,8

383,7

416,7

433,7 456,6

40,1

2,8

4,1

5,3

3,3

6,6

5,0

5,5

5,5

6,4

5,0

4,7

3,6

3,0

4,6

5,4

Ασία και τον Ειρηνικός

110,3

154,0

205,4

233,8

249,8 263,0

23,1

6,9

6,8

5,3

5,0

5,6

4,0

6,5

4,1

7,3

5,6

6,7

8,3

6,1

7,6

5,5

Βορειο-Ανατολική Ασία

58,3

85,9

111,5

122,8

127,0 136,0

11,9

6,0

3,4

7,1

5,2

8,6

6,4

8,2

6,2

8,8

8,8

7,0

3,7

1,6

4,4

4,1

Νοτιο-Ανατολική Ασία

36,3

49,0

70,5

84,7

94,3

96,6

8,5

8,7

11,3

2,4

4,5

0,6

-0,4

4,7

0,6

5,3

1,7

6,7

14,8

12,1

11,7

7,2

Ωκεανία

9,6

10,9

11,4

11,9

12,5

13,2

1,2

4,2

4,6

5,9

4,9

8,3

4,7

6,0

4,5

6,1

6,7

5,5

4,9

4,1

4,3

5,0

Νότια Ασία Αµερική

6,1

8,1

12,0

14,4

16,0

17,1

1,5

5,9

11,4

7,1

5,9

7,8

9,5

5,4

6,7

6,9

2,9

6,5

10,6

13,2

15,4

7,7

128,2

133,3

150,5

162,5

168,1 180,6

15,9

4,4

3,5

7,4

5,3

11,8

6,6

6,3

4,2

8,8

5,8

4,5

3,1

1,9

4,0

4,5

Βόρεια Αµερική

91,5

89,9

99,5

106,4

110,5 119,5

10,5

4,1

3,9

8,2

6,9

13,3

6,4

6,3

3,6

9,7

6,8

2,7

4,4

2,9

4,3

3,8

Καραϊβική

17,1

18,8

19,5

20,6

21,1

22,5

2,0

3,1

2,8

6,6

3,7

7,5

7,6

8,4

8,1

10,5

7,9

7,5

1,0

- 0,2

1,8

6,5

Κεντρική Αµερική

4,3

6,3

7,9

8,9

9,1

9,6

0,8

7,3

2,6

5,6

3,7

9,2

4,3

5,8

5,4

3,3

3,5

9,3

3,2

0,6

2,2

3,9

Νότια Αµερική

15,3

18,3

23,5

26,7

27,4

29,0

2,5

5,8

2,7

5,7

2,4

9,6

7,5

4,8

4,5

5,6

1,4

6,9

0,8

0,0

4,2

6,0

Αφρική

26,2

34,8

49,7

52,2

54,7

56,0

4,9

5,2

4,8

2,3

6,2

2,3

1,9

-1,0

-1,4

-1,8

-0,1

-1,1

3,1

2,5

5,7

5,7

Βόρεια Αφρική

10,2

13,9

18,8

18,5

19,6

19,7

1,7

8,7

6,0

0,6

7,9

1,8

1,1

-8,8

- 4,7

-9,6

-6,5

-9,6

0,1

0,7

7,1

4,8

Υποσαχάρια Αφρική

16,0

20,9

30,9

33,7

35,1

36,3

3,2

3,4

4,2

3,3

5,5

2,6

2,5

2,5

0,6

2,7

2,4

2,4

4,4

3,7

4,6

6,2

Μέση Ανατολή

22,4

33,7

54,7

49,8

48,2

50,3

4,4

-5,6

-3,4

4,4

0,2

0,1

13,8

7,0

24,9

11,0

5,9

2,4

14,4

6,6

- 25,0

-13,0

Πηγή: World Tourism Organiz ation (UNWTO) ©

34 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Διεθνείς τουριστικές αφίξεις 8 6

7

6.8 4.7 5

5

4

5

4

(% μεταβολή)

4.8

4

3.5 2

2 0 13/12

-2

14/13 Ιαν.-Οκτ. 3.4

-4 Παγκοσµίως

Ευρώπη

Ασία/ Ειρηνικός

Αµερική

Αφρική

Μέση Ανατολή

Πηγή: World Tourism Organization

3%, παρά την έξαρση του ιού Έμπολα σε χώρες της Δυτικής Αφρικής. Περιορισμένη αύξηση εμφάνισε η περιοχή της Βόρειας Αφρικής, μόλις 1%. Ωστόσο, τα δεδομένα για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, καθώς βασίζονται σε περιορισμένο αριθμό στοιχείων για τις περιοχές αυτές.

Η ζήτηση από τις παραδοσιακές αγορές καλύπτει την υστέρηση από τις αναδυόμενες Η ενίσχυση των δαπανών από τις παραδοσιακές αγορές τουριστών αντιστάθμισε την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, οι οποίες οδηγούσαν την ανάπτυξη του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια. Από την Κίνα, ο συνολικός αριθμός των ταξιδιών στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 11 εκατ., φθάνοντας στα 109 εκατ. το 2014. Οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 17% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014, ένα ισχυρό αποτέλεσμα, αν και παρουσιάζει επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (40% το 2012 και 26% το 2013). Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο από το 2012, με συνολική δαπάνη 129 δισ. δολάρια το 2013. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο κύριες αναδυόμενες αγορές, η Ρωσία έχασε δύναμη το 2014 (-6%), ενώ η Βραζιλία εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 2%, παρά την ανατίμηση του δολαρίου και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Πέρα από την πρώτη δεκάδα, ορισμένες μικρότερες αναδυόμενες αγορές παρουσίασαν σημαντική αύξηση στις δαπάνες, με τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Κατάρ να αναφέρουν αυξήσεις πάνω από 30%. Η αύξηση της ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές αντιστάθμισε την επιβράδυνση των μεγάλων αναδυόμενων αγορών. Οι δαπάνες από τις Η.Π.Α., τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, ενισχύθηκαν κατά 6%. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ανάκαμψη της Γαλλίας (11%), της Ιταλίας (6%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (4%)

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

35


Παρουσίαση

KSD: Ισχυρή παρουσία στον κόσμο των social media ΠΟΛΛΑΠΛΆ ΤΑ ΟΦΈΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΌ ΑΠΌ ΤΗ ΧΡΉΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΣΩΝ

Σε βασικά εργαλεία προώθησης και προβολής στο πεδίο του τουρισμού αναδεικνύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγορά στην οποία έχει αναπτύξει ισχυρή παρουσία η εταιρία KSD, προσφέροντας μια σειρά από υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία social media profile και η διαχείρισή τους.

Οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν το internet, ώστε να ενημερώνονται για τις κριτικές ξενοδοχείων, προορισμών, ταξιδιωτικών πακέτων, κ.ο.κ.,

Παρακάτω μπορεί να δει κανείς τα πέντε πιο σημαντικά οφέλη για το τουριστικό marketing από τη χρήση των social media:

πριν πάρουν την τελική απόφαση για το ταξίδι τους. Ιστοσελίδες όπως το TripAdvisor γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους ανθρώπους που

1. Κατανόηση του κοινού σας

θέλουν να ερευνήσουν και να συζητήσουν για ταξίδια και τουρισμό.

Για να προσεγγίσετε το κοινό μέσω των marketing ενεργειών σας, χρει-

Η τουριστική βιομηχανία μοιάζει πολύ με τα social media. Όπως ο

άζεται πραγματικά να γνωρίζετε, τι επιθυμούν οι πιθανοί πελάτες σας

τουρισμός, έτσι και τα social media υπάρχουν, για να φέρνουν τους

και ποιοι είναι αυτοί.

ανθρώπους κοντά.

Αντίθετα με το παραδοσιακό marketing, τα social media είναι ένα επικοι-

Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη εντοπίσει αυτήν την τάση και

νωνιακό εργαλείο, με τη χρήση του οποίου ακούτε και παίρνετε μέρος

επωφελούνται από τα social media, χρησιμοποιώντας τα στο marketing

στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα γύρω από την επιχείρησή σας ή

plan τους. Δεν έχουν απλά δημιουργήσει λογαριασμούς, αλλά αλληλε-

τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.

πιδρούν ενεργά, με υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες, «χτίζοντας»

Θέλετε να γνωρίζετε, ποιοι ενδιαφέρονται για τα προϊόντα ή τις υπη-

έτσι την online παρουσία τους.

ρεσίες σας;

36 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέλετε να ξέρετε που ζουν, τι κάνουν, πόσες ημέρες διακοπών έχουν, καθώς επίσης και την κοινωνική τους συμπεριφορά; Παρακολουθώντας αυτές τις συζητήσεις, μπορείτε να κατανοήσετε βαθύτερα τις ανάγκες και τις τάσεις του κοινού σας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το σχεδιασμό του marketing plan σας. Τα social media συλλέγουν όλες αυτές τις πληροφορίες για εσάς.

2. Παρακολούθηση του ανταγωνισμού Η τουριστική βιομηχανία είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός χώρος. Είναι πάντα καλή ιδέα να παρατηρείτε, πως πορεύονται οι ανταγωνιστές σας. Τα social media είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος, για να το πράξετε αυτό.

5. Παροχή άριστης εξυπηρέτησης πελατών

Με μία απλή επίσκεψη στη σελίδα τους και διεξάγοντας συγκεκριμένες

Η παροχή άριστης εξυπηρέτησης πελατών βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε

έρευνες, βασισμένες στις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν.

επιτυχημένης τουριστικής επιχείρησης. Μαζί με ένα πολύ καλό προϊ-

Παρακολουθώντας τον ανταγωνισμό μπορείτε να δείτε τι περισσότε-

όν ή υπηρεσία, η εξυπηρέτηση πελατών κάνει τη διαφορά, τόσο στη

ρο κάνουν από εσάς, αλλά, κυρίως, τι λιγότερο κάνουν από εσάς. Αυτό

διατήρηση των υφιστάμενων πελατών, όσο και στην απόκτηση νέων.

μπορεί να αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία στην ανάλογη ανάπτυξη

Τα social media μπορούν να είναι μία πολύ καλή μέθοδος επίτευξης

του marketing plan σας.

αυτού του στόχου, απαντώντας έγκαιρα στις ερωτήσεις των πελατών που έχουν αναρτηθεί στις σελίδες σας, αλλά και ερευνώντας σε άλλες

3. Αλληλεπίδραση με το κοινό σας

σελίδες για συζητήσεις που αφορούν την επιχείρησή σας κι απαντώ-

Τα social media δεν είναι το κατάλληλο μέσο/μέρος, για να πραγματο-

ντας σε τυχόν σχόλια ή ερωτήσεις.

ποιήσετε απευθείας πωλήσεις, αλλά το μέσο με το οποίο μπορείτε να

Αναζητώντας μια συζήτηση που έχει αναπτυχθεί μετά το πέρας των δια-

επικοινωνείτε και να αλληλεπιδράτε με το κοινό σας. Θέτοντας ερωτή-

κοπών, μπορείτε να ρωτήσετε τους ταξιδιώτες, τι τους άρεσε περισσό-

σεις, απαντώντας σε σχόλια κι αναρτώντας περιεχόμενο που ενδιαφέ-

τερο ή εάν θα μπορούσαν να συντάξουν μία κριτική στο TripAdvisor.

ρει τους ακολούθους σας και τους προτρέπει να επικοινωνήσουν και

Είναι αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούν όμως να ασκήσουν μεγάλη

να αλληλεπιδράσουν μαζί σας, έρχεστε όλο και πιο κοντά στο να απο-

επιρροή στις αποφάσεις των άλλων και να τους προτρέψουν να συμπε-

κτήσετε πιστούς ακολούθους και νέους πελάτες.

ριλάβουν τον προορισμό που προωθείτε στο πλάνο των διακοπών τους.

Για παράδειγμα, μία τουριστική επιχείρηση που προωθεί ένα συγκε-

Εάν έχετε μία τουριστική επιχείρηση κι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε

κριμένο προορισμό, μπορεί να ερευνήσει για ανθρώπους, οι οποίοι

και να αλληλεπιδράσετε με τους πελάτες σας, οι υπηρεσίες της KSD θα

είτε πρόκειται να επισκεφτούν αυτόν τον προορισμό, είτε τον επισκέ-

σας δώσουν τις λύσεις και τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε όλα τα

φθηκαν κι έχουν πλέον επιστρέψει. Επίσης, αλληλεπιδρώντας με τους

οφέλη που μπορούν να σας προσφέρουν τα social media. Το έμπειρο

ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη σε διακοπές, έχετε την ευκαιρία να

προσωπικό θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει την καμπάνια σας σύμφωνα

αξιοποιήσετε και να αναπτύξετε επιπλέον τη σχέση της επιχείρησής

με τις δικές σας επιθυμίες κι ανάγκες.

σας με τους πελάτες σας.

4. Εντοπισμός των υποστηρικτών σας

«Επώνυμες» υπηρεσίες από την KSD

Υποστηρικτές του brand σας ονομάζονται οι πελάτες που όχι μόνο είναι

Μια σειρά από αξιόπιστες υπηρεσίες προσφέρει στον τομέα των social

ευχαριστημένοι από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, αλλά πηγαίνουν

media η εταιρία KSD. Κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι:

κι ένα βήμα παραπέρα, σχολιάζοντας καθημερινά, γράφοντας άρθρα

Δημιουργία social media profile

για εσάς, κοινοποιώντας περιεχόμενο που σας αφορά κι επηρεάζοντας

Διαχείριση social media (Facebook, Twitter, Instagram, Google+,

τους άλλους. Σήμερα, αυτό γίνεται πλέον online μέσω των social media. Στον τομέα του τουρισμού, το word-of-mouth και η λήψη αντικειμενι-

Pinterest, κ.ά.)

Διαχείριση TripAdvisor και Foursquare

κών κριτικών είναι το «κλειδί» για κάθε επιχείρηση, αφού όλο και περισ-

Δημιουργία και διαχείριση Facebook και Google Campaign

σότεροι άνθρωποι αναζητούν κριτικές για κάποιο ξενοδοχείο ή προο-

Αποκλειστικός σκοπός της KSD είναι να έχετε μία επιτυχημένη κι απο-

ρισμό, πριν κάνουν κράτηση.

δοτική παρουσία στα social media.

Οι υποστηρικτές της επιχείρησής σας μπορούν να βοηθήσουν, αναρτώντας αυτές τις κριτικές και κάνοντας την επιχείρησή σας όλο και πιο

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφω-

αναγνωρίσιμη.

νο: 210 211 76 76.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

37


Συνέντευξη Mήνα

38 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η πολιτική αστάθεια «ταράζει» τον ελληνικό Τουρισμό • «Παγωμένες» οι κρατήσεις από γερμανόφωνες αγορές και Ρωσία • Η.Π.Α., Κίνα και Ινδία, οι νέες αγορές-στόχοι για την Ελλάδα • Προχωράει η μετεξέλιξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε Τουριστικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Έχοντας πάρει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των ξενοδόχων της χώρας για δεύτερη θητεία, ο Γιώργος Τσακίρης συνεχίζει ακόμη πιο δυναμικά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον ελληνικό Τουρισμό. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «παλιά καραβάνα» και με έντονη συνδικαλιστική δράση στον Τουρισμό, σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», μιλάει, χωρίς περιστροφές, «στρογγυλέματα» ή περιττές κουβέντες, αλλά με λίγα λόγια και μεστά, για την πολιτική αστάθεια που επικρατεί σήμερα και τις επιπτώσεις της στον Τουρισμό, για τη μετεξέλιξη του Ξενοδοχειακού σε Τουριστικό Επιμελητήριο, την προβολή της χώρας, ενώ παράλληλα θίγει μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, όπως τα πνευματικά δικαιώματα. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τσακίρης, η πολιτική αστάθεια φαίνεται να ανακόπτει την ανοδική πορεία του ελληνικού Τουρισμού, με τις κρατήσεις από τις γερμανόφωνες αγορές να είναι «παγωμένες», όπως και από τη Ρωσία, σε αντίθεση με εκείνες από τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες, κυρίως λόγω της ανατίμησης της λίρας έναντι του ευρώ. Αναφερόμενος στα έσοδα για το 2014 των ξενοδοχείων, ξεκαθαρίζει πως όσον αφορά στα ξενοδοχεία που αντλούν πελατεία κυρίως από το εξωτερικό, είναι μεν αυξημένα, αλλά υστερούν δυσανάλογα σε σχέση με την άνοδο στις αφίξεις. Αντίθετα, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα ξενοδοχεία που αντλούν τουρίστες από την εσωτερική αγορά. Για το θέμα της μετεξέλιξης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε Τουριστικό Επιμελητήριο Ελλάδος λέει ότι προχωράει και σημειώνει με νόημα πως «θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική τομή στην τουριστική λειτουργία της χώρας». Αναφερόμενος στο ζήτημα της ρύθμισης των τηλεοπτικών πνευματικών δικαιωμάτων, σημειώνει ότι παραμένει σε εκκρεμότητα εξαιτίας της ατολμίας, όπως χαρακτηριστικά λέει, του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού. Ιδιαίτερα δηκτικός γίνεται αναφερόμενος στην προβολή της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «τα προς διάθεση ποσά μοιάζουν περισσότερο με τον διαφημιστικό προϋπολογισμό μιας εταιρίας παρά μιας ολόκληρης χώρας». ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

39


Συνέντευξη Mήνα

• Σας προβληµατίζει η πολιτική αστάθεια και οι επερχόµενες εκλογές; Ποια είναι τα µηνύµατα που έχετε;

ρες επιτυχίες στο μέλλον, εφόσον διατηρηθεί, όπως προανέφερα, η πολιτική σταθερότητα. Όλοι αναγνώρισαν τη συμβολή του του-

Όπως γνωρίζετε η τουριστική βιομηχανία αποτελεί ένα από τα πλέ-

ρισμού στην προσπάθεια ανέλιξης της ελληνικής οικονομίας και

ον ευαίσθητα προϊόντα, τα οποία πλήττονται πρώτα σε περιόδους

ειδικότερα αναγνωρίστηκε ότι μέσω της αύξησης του τουρισμού

πολιτικής αναταραχής και αβεβαιότητας για το μέλλον. Ο τουρισμός

βελτιώνονται ανάλογα και τα μεγέθη της απασχόλησης και του ΑΕΠ.

απαιτεί σταθερότητα. Τα μηνύματα από τις γερμανόφωνες αγορές δεν είναι καλά, όπως και από τη Ρωσία, για διαφορετικούς λόγους.

• Ποια είναι η γνώµη σας για την τουριστική σεζόν του 2015; Θεω-

Ανοδικές είναι προς ώρας οι κρατήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία,

ρείτε πως οι τελευταίες εξελίξεις -πρόταση για διπλασιασµό του

λόγω της ανατίμησης της λίρας έναντι του ευρώ, ενώ θετική είναι

συντελεστή του Φόρου Προστιθέµενης Αξίας στον τοµέα της δια-

η εικόνα και από την αμερικανική αγορά.

µονής, από το 6,5% που είναι σήµερα στο 13%, επικείµενες εκλογές-, σε συνδυασµό µε την αστάθεια στην περιοχή της Ρωσίας θα

• Με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2014 να εκτοξεύονται στα

έχουν επιπτώσεις στην πορεία του τουρισµού τη σεζόν του 2015;

23 εκατοµµύρια στη χώρα µας, η τουριστική σεζόν του 2014 ήταν

Γενικά το βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η αδυ-

κατά κοινή οµολογία εξαιρετική για τον ελληνικό τουρισµό. Ωστό-

ναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης. Υπάρχουν στοιχεία που θα μπο-

σο, πως µεταφράζεται αυτή η αύξηση των αφίξεων στα έσοδα και

ρούσαν να συντελέσουν στην περαιτέρω αύξηση των τουριστικών

εν γένει τα µεγέθη των ξενοδοχείων;

επιδόσεών μας, όπως η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του

Οι αυξήσεις στα έσοδα των ξενοδοχείων, που αντλούν πελατεία

ευρώ. Από την άλλη εάν διατηρηθεί το σημερινό κλίμα και την περί-

κυρίως από το εξωτερικό, είναι μεν αυξημένες αλλά υστερούν

οδο Φεβρουαρίου -Μαρτίου, τότε η χώρα θα έχει σοβαρό τουρι-

δυσανάλογα σε σχέση με την άνοδο στις αφίξεις. Ο λόγος είναι

στικό πρόβλημα. Το ζήτημα του ΦΠΑ δεν έχει επηρεάσει τις τιμο-

άρρηκτα συνδεδεμένος, αφενός με την άνθιση της παραξενοδο-

λογήσεις του 2015 αφού την εφαρμογή της σχετικής απόφασης,

χίας και αφετέρου με τις μικρές αυξήσεις που πέτυχαν οι ξενοδό-

πρόλαβαν οι πολιτικές εξελίξεις. Από τη ρωσική αγορά οποιαδή-

χοι στις τιμές των δωματίων τους, τα οποία έσοδα ουσιαστικά εξα-

ποτε πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής και μάλλον θα νοσταλγήσου-

νεμίσθηκαν από την πρόσθετη φορολογία του 2014. Συγχρόνως,

με τις επιδόσεις του 2012-2014 στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς η

ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές που παραδοσιακά αντλούν

πτώση αναμένεται να ξεπεράσει το 20% φέτος, για εγγενείς λόγους

τουρίστες από την εσωτερική αγορά αντιμετωπίζουν σήμερα πρό-

που αφορούν τη ρωσική αγορά.

βλημα επιβίωσης. • Πως σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από • Πως θα µπορούσαµε τη φετινή χρονιά-ορόσηµο για τον ελληνικό τουρισµό, να την αναδείξουµε σε αφετηρία µιας περαιτέρω ανα-

τον ΕνΦΙΑ τα τουριστικά καταλύµατα; Φυσικά με θετικό τρόπο, καθόσον ήταν μια απόλυτα δίκαιη απόφαση.

πτυξιακής πορείας για τον ελληνικό τουρισµό προς όφελος των τουριστικών και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας;

• Σε ποιες νέες αγορές θα µπορούσαµε να στραφούµε προκειµένου

Το 2014 αποτέλεσε, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, χρονιά ρεκόρ,

να αντιµετωπίσουµε ως προορισµός διακοπών το θέµα της εποχι-

αναφορικά με τις αφίξεις και συνάμα παρακαταθήκη για μεγαλύτε-

κότητας και σε ποιες εναλλακτικές µορφές τουρισµού; Οι αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κυρίαρχος στόχος για την Ελλάδα. Πρόκειται για αγορές από τις οποίες οι επισκέπτες ταξιδεύουν όλο το χρόνο και είναι «εν αναπτύξει». Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει, ειδικά για τις ΗΠΑ, να ενισχυθεί ο θεσμός της κρουαζιέρας με προγράμματα όλο το χρόνο και για τις άλλες αγορές να γίνουν άμεσες βελτιώσεις στο θέμα της βίζας. Σίγουρα η χώρα πρέπει να στηρίξει πολιτικές και στρατηγική για την προσέλκυση του τουρισμού Τρίτης Ηλικίας και όλες τις εκφάνσεις του, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο ιατρικός τουρισμός, οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. • Τι γίνεται µε το θέµα της µετεξέλιξης του Ξενοδοχειακού σε Τουριστικό Επιµελητήριο και τη διεύρυνση της βάσης του Ξ.Ε.Ε. µε την προοπτική εγγραφής των επιχειρήσεων µελών τoυ Συνδέσµου

40 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA);

πολιτικό σκηνικό. Η αλήθεια είναι ότι απαιτούνται περισσότερες

Είμαστε σε επαφή με πολλές κατηγορίες επαγγελματιών για την

πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας και κυρίως της δημο-

εγγραφή των επιχειρήσεων στο ΞΕΕ και τη μετεξέλιξη του Ξενοδο-

τικής αρχής, για την ανάδειξη της Αθήνας ως σημαντικού μητρο-

χειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε Τουριστικό Επιμελητήριο Ελλά-

πολιτικού προορισμού.

δος. Ήδη οι επαφές με την ΗΑΤΤΑ έχουν ευοδωθεί και προχωρούμε. Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση αυτής της μετε-

• Ποιες είναι οι προτάσεις σας προκειµένου η προβολή και η προ-

ξέλιξης, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική τομή στην τουρι-

ώθηση της χώρας στο εξωτερικό να είναι πιο αποτελεσµατική;

στική λειτουργία της χώρας.

Το πρώτο που απαιτείται είναι η διάθεση κονδυλίων από την πλευρά της πολιτείας για προβολή. Δεν είναι δυνατόν ο τουρισμός να

• Με το θέµα των πνευµατικών δικαιωµάτων τι γίνεται;

συμβάλλει με δυναμικό τρόπο στην άνοδο του ΑΕΠ της χώρας και

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της ρύθμισης των τηλεοπτι-

να μην υπάρχει έστω και μερική ανταπόδοση από την κυβέρνηση.

κών πνευματικών δικαιωμάτων. Η ατολμία του αρμόδιου υπουρ-

Αν δείτε τον φετινό προϋπολογισμό θα διαπιστώσετε ότι τα προς

γείου πολιτισμού, διαχρονικά, καθώς και οι δυνατότητες που δίνει

διάθεση ποσά παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και μοιάζουν περισ-

ο νόμος στους δικαιούχους σε βάρος των χρηστών, έχουν παγιώσει

σότερο με τον διαφημιστικό προϋπολογισμό μιας εταιρίας παρά

ένα καθεστώς άδικο για τους χρήστες και κυρίως για τους ξενο-

μιας ολόκληρης χώρας.

δόχους που είναι και οι κυριότεροι χρήστες. • Ποια είναι τα επόµενα βήµατα του Ξ.Ε.Ε. και ποιος ο προγρᵕ Ποια είναι η γνώµη σας για την τουριστική ανάταση της Αθήνας;

µατισµός σας;

Θεωρείτε ότι θα υπάρξει συνέχεια ή πρόκειται για πρόσκαιρη εξέλιξη;

Στις 6 Φεβρουαρίου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχει-

Η Αθήνα επί σειρά ετών υπέφερε τουριστικά, πληρώνοντας ουσι-

ακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και θα μου επιτρέψετε τα επόμενα

αστικά, σε μεγάλο βαθμό, την κακή οικονομική κατάσταση της

βήματά μας να ανακοινωθούν πρώτα στα μέλη μας. Οπωσδήποτε

χώρας μας. Φέτος η κατάσταση άλλαξε. Βέβαια, παρότι είχαμε

η αρμοδιότητα της κατάταξης των ξενοδοχείων, των Ενοικιαζομέ-

μια αύξηση των πληροτήτων της τάξεως του 23%, η αύξηση της

νων Δωματίων και των Επιπλωμένων Διαμερισμάτων αποτελεί το

μέσης τιμής δεν ξεπέρασε το 5,5%, υπολειπόμενη κατά 40% της

επόμενο στοίχημα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και βεβαίως

αντίστοιχης του 2009. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέχεια στην καλή

το εθνικό στοίχημα για την αναβάθμιση του Ελληνικού τουριστι-

πορεία της πόλης μας, εφόσον επέλθει εκ νέου σταθερότητα στο

κού προϊόντος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

41


Θέμα

«Εκρηκτική» άνοδος του Τουρισμού στην Ελλάδα

• Στα 21 περίπου εκατομμύρια οι τουρίστες στο 9μηνο 2014 • Στα 12 δισ. οι τουριστικές εισπράξεις • Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι οι «καλοί πελάτες» για τον ελληνικό Τουρισμό • Πτωτικά τα μεγέθη της κρουαζιέρας Σε διψήφια ποσοστά διαμορφώθηκαν, τόσο η αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων, όσο και των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας), διαμορφώθηκε στα 20,7 εκατ., αυξημένος κατά 20%, ενώ αντίστοιχα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 12 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,9%. 42 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


της Ε.Ε. των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,2%. Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,5% και διαμορφώθηκαν στα 1.730 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 24,2% και διαμορφώθηκαν στα 1.037 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 1.397 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,5%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των 28, μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 11,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.104 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση κατά 21,9% και διαμορφώθηκαν στα 581 εκατ. ευρώ. Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 166.232 την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014, έναντι 145.110 την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,6%. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση κατά 15,9% των διανυκτερεύσεων των κατοίκων χωρών της Ε.Ε. των 28 και στην παράλληλη αύξηση κατά 13,7% των διανυκτερεύσεων των κατοίκων χωρών εκτός της Ε.Ε. των 28. Η αύξηση των διανυκτερεύσεων των κατοίκων χωρών της Ε.Ε. των 28 είναι αποτέλεσμα της αύξησης κατά 25,9% των διανυκτερεύσεων από τις χώρες της Ε.Ε. των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ, καθώς και της αύξησης κατά 10,9% των διανυκτερεύσεων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Αύξηση παρουσιάζουν οι διανυκτερεύσεις από τη Γερμανία κατά 4,9% και από τη Γαλλία και τη Βρετανία κατά 27,4% και 10,3% αντίστοιχα. Από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των 28, μείωση παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις από τη Ρωσία κατά 6,2%, ενώ αυτές από τις Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά 23,8%.

Για ταξίδι αναψυχής οι τουρίστες στην Ελλάδα Αναφορικά με την κατανομή της ταξιδιωτικής δαπάνης μη κατοίκων στην Ελλάδα, ανά λόγο ταξιδιού, ο κύριος όγκος των εισπράξεων σχετίζεται με ταξίδια για προσωπικούς λόγους, των οποίων το μερίδιο στο σύνολο των δαπανών ανέρχεται στο 94,8% την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, έναντι 95,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Όσον αφορά τα ταξίδια για προσωπικούς λόγους, σημειώνεται Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεισέφεραν περισσότερο στην

ότι τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σύνολο των δαπανών έχουν τα

αύξηση των εισπράξεων, καθώς τα έσοδα από τους τουρίστες της

ταξίδια αναψυχής (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2014: 85,7%, Ιανου-

Ε.Ε. των 28 αυξήθηκαν κατά 14,6% στα 7,4 δισ. ευρώ και συμμε-

άριος - Σεπτέμβριος 2013: 86,1%), ενώ τα ταξίδια για επίσκεψη σε

τείχαν στο σύνολο των εισπράξεων κατά 61,6%, ενώ οι εισπράξεις

συγγενείς/οικογένεια αντιστοιχούν στο 3,5% του συνόλου, παρου-

από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της Ε.Ε. των 28 διαμορφώ-

σιάζοντας αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013

θηκαν στα 4.292 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,0%.

(Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013: 3,0%).

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης

Η αύξηση των εισπράξεων των ταξιδιών για προσωπικούς λόγους

του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας

κατά 10,1% οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών

αύξηση κατά 11,5%, και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών

εισπράξεων από τα ταξίδια αναψυχής κατά 969 εκατ. ευρώ ή 10,4%.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

43


Θέμα

Τέλος, οι εισπράξεις από ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους

23,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

παρουσίασαν αύξηση κατά 28,2%, γεγονός που είχε θετική επίδρα-

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων από

ση στη συμμετοχή τους στο σύνολο των εισπράξεων (Ιανουάριος

τις χώρες της Ε.Ε. των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 35,3%, οι

- Σεπτέμβριος 2014: 5,2%, Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013: 4,5%).

οποίες διαμορφώθηκαν στις 4.835 χιλ. ταξιδιώτες, και δευτερευόντως στην αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών από τις χώρες της

«Απογειώθηκε η ταξιδιωτική κίνηση

ζώνης του ευρώ κατά 15,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 6.371

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει επίσης ότι η εισερχόμενη ταξι-

χιλ. ταξιδιώτες. Επίσης, οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της

διωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 αυξή-

Ε.Ε. των 28 παρουσίασαν αύξηση κατά 21,2%.

θηκε κατά 20,0% και διαμορφώθηκε στα 20,7 εκατ. ταξιδιώτες,

Ειδικότερα, αύξηση κατά 7,1% και 26,9% εμφανίζουν οι αφίξεις

έναντι 17,3 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

από τη Γερμανία και τη Γαλλία αντιστοίχως. Επίσης, οι αφίξεις από

Στη διαμόρφωση της ταξιδιωτικής κίνησης συνέβαλαν οι χώρες

το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 14,5% και διαμορφώθηκαν

της Ε.Ε. των 28 με συμμετοχή 54,1% και οι λοιπές χώρες εκτός της

στα 1,8 εκατ. ταξιδιώτες. Τέλος, από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε.

Ε.Ε. των 28 με συμμετοχή 37,6%. Την επισκοπούμενη περίοδο, η

των 28, οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν μείωση κατά 4,0%

ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. των 28 αυξήθηκε κατά

και διαμορφώθηκαν στα 1,2 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ οι αφίξεις από

Βασικά µεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων 2011 Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) Ταξιδιωτική κίνηση (χιλ. ταξιδιώτες) ∆απάνη ανά ταξίδι (ευρώ) ∆απάνη ανά διανυκτέρευση (ευρώ)

2012

Ιανουάριος-Σεπτέµβριος (%) (%) 2013 Μεταβολή Μεταβολή 0,3 10.819,1 15,6

12.001,3

(%) Μεταβολή 10,9

18,3

20.717,6

20,0

-2,3

579,3

-7,5

74,6

1,8

72,2

-3,2

8,4

-4,0

8,0

-4,5

9.333,7

9.359,8

14.229,9

14.601,7

2,6

17.266,7

655,9

641,0

-2,3

626,6

70,0

73,2

4,6

9,4

8,8

-6,6

Μέση διάρκεια παραµονής (αριθµός διανυκτερεύσεων)

2014

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά χώρα προέλευσης (σε εκατ. ευρώ) Ιανουάριος-Σεπτέµβριος (%) (%) 2013 Μεταβολή Μεταβολή -6,7 6.453,1 8,5

Χώρες ΕΕ - 28

6.377,6

5.949,4

7.397,2

(%) Μεταβολή 14,6

Χώρες Ζώνης ευρώ εκ των οποίων:

4.463,4

3.888,4

-12,9

4.3456,1

12,0

4.855,5

11,5

Αυστρία

239,8

183,4

-23,5

202,7

10,5

228,7

12,8

Βέλγιο

296,7

246,7

-16,9

269,0

9,0

297,3

10,5

Χώρα Προέλευσης

Γαλλία

2011

2012

2014

779,7

710,6

-8,9

835,5

17,6

1.037,4

24,2

1.589,0

1.440,1

-9,9

1.656,1

15,0

1.730,4

4,5

Ιταλία

593,0

511,5

-13,7

565,6

10,6

651,5

15,2

Ολλανδία

347,0

285,3

-17,8

377,5

32,3

393,8

4,3

Κύπρος

265,9

225,9

-15,1

194,9

-13,7

209,1

7,2

Χώρες EE εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων:

1.914,2

2.060,9

7,7

2.097,0

1,8

2.541,7

21,2

Ηνωµένο Βασίλειο

1.054,6

1.305,2

23,8

1.198,9

-8,1

1.396,7

16,5

Γερµανία

Σουηδία

172,5

176,4

2,2

212,9

20,7

186,2

-12,5

2.956,1

3.081,5

4,2

4.012,4

30,2

4.291,5

7,0

Ελβετία

291,7

270,6

-7,2

288,3

6,6

281,7

-2,3

ΗΠΑ

442,0

357,2

-19,2

476,6

33,4

580,8

21,9

Λοιπές Χώρες εκ των οποίων:

Ρωσία Σύνολο Εισπράξεων (πλην κρουαζιέρας)

677,9

895,6

32,1

1.243,2

38,8

1.103,8

-11,2

9.333,7

9.030,9

-3,2

10.465,6

15,9

11.688,6

11,7

353,5

7,5

312,7

-11,5

9.333,7

9.059,8

0,3

10.819,1

15,6

12.001,3

10,9

Κρουαζιέρες ΣΥΝΟΛΟ

44 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

328,9Θέμα ∆ιανυκτεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα ανά χώρα προέλευσης (χιλ. διανυκτερεύσεις) Ιανουάριος-Σεπτέµβριος (%) (%) 2013 Μεταβολή Μεταβολή -7,4 93.793,9 5,5

Χώρα Προέλευσης

2011

2012

Χώρες ΕΕ - 28

95.996,3

88.874,6

Χώρες Ζώνης ευρώ εκ των οποίων:

65.170,3

57.792,7

-11,3

62.516,5

3.114,3

2.189,4

-29,7

2.257,0

Βέλγιο

3.728,5

3.058,3

-18,0

3.082,9

Γαλλία

10.593,5

8.942,7

-15,6

10.382,8

Γερµανία

Αυστρία

108.707,5

(%) Μεταβολή 15,9

8,2

69.337,6

10,9

3,1

2.537,6

12,4

0,8

3.547,9

15,1

16,1

13.228,8

27,4

2014

24.741,5

23.396,5

-5,4

25.133,6

7,4

26.354,5

4,9

Ιταλία

8.427,7

7.358,3

-12,7

8.394,3

14,1

9.363,9

11,6

Ολλανδία

5.282,7

4.645,4

-12,1

5.920,1

27,4

6.104,0

3,1

Κύπρος

4.519,7

4.459,5

-1,3

3.951,8

-11,4

3.995,3

1,1

Χώρες EE εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων:

30.826,0

31.081,9

0,8

31.277,4

0,6

39.370,0

25,9

Ηνωµένο Βασίλειο

15.132,9

18.174,6

20,1

16,336,3

-10,1

18,012,5

10,3

2.908,3

2.567,5

-11,7

3.233,2

25,9

2.887,0

37.376,7

37.817,7

1,2

49.031,5

29,7

55.736,7

13,7

3.040,5

2.778,3

-8,6

3.105,2

11.8

3.036,9

-2,2

Σουηδία Λοιπές Χώρες εκ των οποίων: Ελβετία ΗΠΑ

4.767,5

3.922,8

-17,7

4.739,8

20,8

5.867,9

23,8

Ρωσία

7.209,3

9*.033,1

25,3

13.306,5

47,3

12.484,3

-6,2

133.373,0

126.692,3

-5,0

142.825,4

12,7

164.444,2

15,1

1.146,6

-5,0

2.284,7

99,3

1.788,1

-21,7

127.838,8

-4,1

145.110,1

13,5

166.232,3

14,6

Σύνολο Εισπράξεων (πλην κρουαζιέρας) Κρουαζιέρες ΣΥΝΟΛΟ

133.373,0

Εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά χώρα προέλευσης (σε εκατ. ευρώ) Χώρα Προέλευσης

2011

2012

Ιανουάριος-Σεπτέµβριος (%) (%) 2013 Μεταβολή Μεταβολή -8,5 9.112,6 6,5

Χώρες ΕΕ - 28

9.349,3

8.554,7

Χώρες Ζώνης ευρώ εκ των οποίων:

5.803,3

5.124,7

-11,7

5.538,1

287,1

218,6

-23,8

219,5

Βέλγιο

403,2

296,1

-26,5

314,5

Γαλλία

1.036,3

887,2

-14,4

1.037,0

Γερµανία

Αυστρία

11.205,4

(%) Μεταβολή 23,0

8,1

6.370,8

15,0

0,4

252,3

15,0

6,2

379,3

20,6

16,9

1.315,6

26,9

2014

1.868,2

1.769,2

-5,3

1.890,4

6,9

2.025,5

7,1

Ιταλία

872,5

780,0

-10,6

889,1

14,0

986,9

11,0

Ολλανδία

496,2

410,5

-17,3

520,1

26,7

569,7

9,5

360,9

340,5

-5,6

315,8

-7,3

361,2

14,4

Χώρες EE εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων:

Κύπρος

3.546,1

3.430,0

-3,3

3.574,5

4,2

4.834,6

35,3

Ηνωµένο Βασίλειο

1.475,1

1.700,7

15,3

1.1578,1

-7,2

1.807,7

14,5

301,0

287,0

-4,6

331,8

15,6

307,4

-7,4

4.880,5

4.928,3

1,0

6.421,2

30,3

7.781,6

21,2

285,4

261,3

-8,5

294,5

12,7

302,9

2,8

Σουηδία Λοιπές Χώρες εκ των οποίων: Ελβετία ΗΠΑ

388,5

298,0

-23,3

376,1

26,2

486,8

29,4

Ρωσία

656,4

811,8

23,7

1.212,6

49,4

1.163,7

-4,0

14.229,9

13.483,0

-5,2

15.533,9

15,2

18.987,0

22,2

1.732,9

54,9

1.730,6

-0,1

17.266,7

18,3

20.717,6

20,0

Σύνολο Εισπράξεων (πλην κρουαζιέρας) Κρουαζιέρες ΣΥΝΟΛΟ

46 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.118,8 14.229,9

14.607,7

2,6Θέμα Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά λόγο ταξιδιού (σε εκατ ευρώ) Ιανουάριος-Σεπτέµβριος

Προσωπικοί λόγοι

8.777,8

8.914,5

(%) Μεταβολή 1,6

10.335,3

(%) Μεταβολή 15.9

11.381,3

(%) Μεταβολή 10,1

Αναψυχή

7.687,0

7.870,2

2,4

9.311,8

18,3

10.280,7

10,4

Σπουδές

172,9

148,3

-14,2

144,6

-2,5

138,6

-4,1

27,6

19,9

-28,0

16,5

-17,2

20,9

26,9

Επίσκεψη σε οικογένεια

398,7

365,5

-8,3

325,5

-10,9

421,9

29,6

Λοιποί λόγοι

491,6

510,6

3,9

537,0

5,2

519,6

-3,3

Επαγγελµατικοί λόγοι

555,9

445,4

-19,9

483,7

8,6

620,0

28,2

9.333,7

9.359,8

0,3

10.819,1

15,6

12.001,3

10,9

2011

Λόγοι υγείας

Σύνολο

2012

2013

2014

Τα µεγέθη της κρουαζιέρας το 2014 Ιανουάριος-Σεπτέµβριος Α΄ τρίµηνο Συνολικές εισπράξεις (σε εκατ. ευρώ)

Β΄ τρίµηνο

14,8

Γ΄ τρίµηνο

139,2

Σύνολο

215,0

369,0

Εισπάξεις µέσω έρευνας συνόρων (σε εκατ. ευρώ)

1,5

18,9

36,0

56,4

Εισπάξεις εκτός έρευνας συνόρων (σε εκατ. ευρώ)

13,3

120,4

179,0

312,7

Συνολικοί επισκέπτες (σε χιλιάδες)

76,3

744,9

1.035,3

1.856,5

112,1

1.167,5

1.686,9

2.966,4

Συνολικές διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων (σε χιλιάδες)

Βασικά µεγέθη έρευνας κρουαζιέρας Ιανουάριος-Σεπτέµβριος

425,4

369,0

(%) Μεταβολή -13,3

1.864,9

1.856,5

-0,4

3.527,6

2.699,4

-15,9

3.381,0

3.118,0

-7,8

Συνολικές έξοδοι επιβατών (σε χιλιάδες)

4.377,7

3.946,5

-9,8

∆ιερχόµενοι επισκέπτες (σε χιλιάδες)

4.014,5

3.617,1

-9,9

Χώρα Προέλευσης Συνολικές εισπράξεις (σε εκατ. ευρώ) Συνολικοί επισκέπτες (σε χιλιάδες) Συνολικές διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων (σε χιλιάδες) Αφίξεις κρουαζιερόπλοιων

2013

2014

τις Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά 29,4% και διαμορφώθηκαν στις 487 χιλ. ταξιδιώτες.

Πτωτικά κινήθηκε η κρουαζιέρα Μείωση εμφάνισαν τόσο οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, όσο και τα έσοδα απ’ αυτές. Συγκεκριμένα, οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 13,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του

2013 και ανήλθαν στα 369 εκατ. ευρώ. Το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας είναι το λιμάνι του Πειραιά με συμμετοχή 37,9% στο σύνολο των εισπράξεων. Ακολουθούν το λιμάνι της Κέρκυρας και το λιμάνι της Σαντορίνης με 15,0% και 10,0% των εισπράξεων αντίστοιχα. Οι επτά σημαντικότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιερόπλοιων καλύπτουν το 89,2% των συνολικών εισπράξεων από κρουαζιέρες και το 86,1% των συνολικών αφίξεων επιβατών. Μείωση κατέγραψε και ο συνολικός αριθμός επισκεπτών κρουαζιέρας για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, ο οποίος εκτιμάται σε 1,8 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ οι συνολικές διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν εκτός κρουαζιερόπλοιων εκτιμώνται σε περίπου 3 εκατ., εμφανίζοντας μείωση κατά 15,9%. Σημειώνεται ότι η μείωση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και η

48 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ποσοστιαία κατανοµή συνολικών αφίξεων κρουαζιερόπλοιων ανά λιµάνι προορισµού Ιανουάριος-Σεπτέµβριος 2014

Μύκονος 12,2%

Κέρκυρα 10,5%

Ρόδος 8,1%

Σαντορίνη 13,6%

Πάτµος 6,6%

Πειραιάς 14,8%

Κατάκολο 6,4%

Υπόλοιπα λιµάνια 15,2%

Ηράκλειο 4,0% Κως 2,4% Λοιπά λιµάνια δείγµατος 6,2%

% Κατανοµή εισερχόµενης ταξιδιωτικής κίνησης ανά κατηγορία χώρας προέλευσης 100% 90% 80%

34,3%

70% 60% 50%

24,9%

7,7%

10,0%

8,4%

33,8%

37,2%

37,6%

20,7%

23,3%

35,1%

32,1%

30,8%

Ιαν. - Σεπτ. 2012

Ιαν. - Σεπτ. 2013

Ιαν. - Σεπτ. 2014

23,5%

40%

Hotello

30% 20%

40,8%

10% 0%

Ιαν. - Σεπτ. 2011 Χώρες Ζώνης ευρώ

Χώρες ΕΕ εκτός Ζώνης ευρώ

Λοιπές Χώρες

Κρουαζιέρες

υποχώρηση του αριθμού των εξόδων των διερχόμενων επισκεπτών από τα

Premium Drawer

Executive 1200

Premium Shaver

Action

Excel Silver

Smart shaver

κρουαζιερόπλοια επηρέασε αρνητικά τη διαμόρφωση των εισπράξεων από κρουαζιέρα, παρόλο που ο αριθμός των αφικνούμενων ταξιδιωτών παρουσίασε μικρή μόνο πτωτική τάση.

Πλεόνασμα 10,46 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο Πλεόνασμα ύψους 10.464 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρουσίασε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1.182 εκατ. ευρώ ή 10,9%, η οποία όμως αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ταυτόχρονη αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 125 εκατ. ευρώ ή 8,9%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013 ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 20,0%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 7,5% ή 47 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 579 ευρώ. Αναλυτικότερα, μείωση κατά 3,2% παρουσίασε η δαπάνη ανά διανυκτέρευση (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2014: 72,2 ευρώ, Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013: 74,6 ευρώ), ενώ και η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 8 διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας μείωση κατά 4,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 αυξήθηκε κατά 14,6% και διαμορφώθηκε στις 166 εκατ. διανυκτερεύσεις.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: info@afoisamara.gr, polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 49


Συνέντευξη

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

Γιάννης Χατζηλαζάρου «Ο τολμών νικά» • Πέντε ξενοδοχειακές μονάδες, με 5.000 κλίνες στη Ρόδο • Μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα στα σχέδια • Η ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ Ι. Α.Ε. στη δεύτερη θέση σε μελέτη της ICAP για την κερδοφορία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Με πέντε ξενοδοχεία σε λειτουργία, δυναμικότητας 1.760 δωματίων και 5.000 κλινών, εκ των οποίων δύο που λειτούργησαν μόλις πέρυσι, στη Ρόδο, και μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα στα «σκαριά», ο όμιλος Χατζηλαζάρου, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Tουρισμό του νησιού, εμφανίζοντας το Καλοκαίρι του 2014 περί τις 750.000 διανυκτερεύσεις. Παράλληλα, είναι εκείνος ο οποίος καθιέρωσε την περιοχή της νότιας Ρόδου σε αυτόνομο προορισμό και «άνοιξε» το δρόμο προκειμένου να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του.

Δημιουργός του ομώνυμου ομίλου ο Γιάννης Χατζηλαζάρου.

σε την «τακτοποιημένη» ζωή του στην Αφρική, όπου ζούσε για μία

Ο κύριος «δεν χρωστάω», αφού είναι γνωστό το «πάθος» του για

25ετία, έχοντας δημιουργήσει μία αξιόλογη περιουσία, για να επι-

καθαρούς λογαριασμούς...

στρέψει στη γενέτειρά του και να επενδύσει στον τουρισμό, στην

«Εραστής» του ωραίου, με ανήσυχο πνεύμα, εμπνευσμένες ιδέες

άγνωστη περιοχή της νότιας Ρόδου, τη δεκαετία του ‘90.

και το «μικρόβιο» της δημιουργίας, κυρίως, όμως, «μαχητής» της

Ο Γιάννης Χατζηλαζάρου, το προτελευταίο από τα επτά παιδιά

ζωής, από μικρό παιδί.

μιας πολυμελούς οικογένειας από το Ασκληπιό, έφυγε στα 17 του

Για κάποιους ριψοκίνδυνος, με ιδέες που αγγίζουν ακόμη και τα

μόλις χρόνια, το 1965, για το Ζαΐρ, σημερινό Κονγκό, αναζητώ-

όρια της αυτοκαταστροφής. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι άφη-

ντας, όπως και τα άλλα τρία αδέλφια του που ήταν ήδη εκεί, ένα

50 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


καλύτερο µέλλον.

Ο Γιάννης Χατζηλαζάρου µίλησε στο Χ&Τ:

Για να επιστρέψει στα 42 του, επιχειρώντας, µε οδηγό το αλάθητο,

• Ελληνικός Τουρισµός 2014: Ένα αδιαµφισβήτητο success story ή

όπως απεδείχθη, ένστικτό του, να επενδύσει στον τουρισµό, σε µία

απλά µια σύντοµη επιστροφή στην ανάπτυξη;

άγνωστη περιοχή στη Ρόδο, κάτι που ακόµη και έµπειροι ξενοδό-

Με 23 εκατ. αφίξεις ξένων επισκεπτών, άµεση συνεισφορά 14 δισ.

χοι και τουριστικοί επιχειρηµατίες, δεν είχαν τολµήσει.

ευρώ στα έσοδα της χώρας, µε τη δηµιουργία 115.000 νέων θέσεων

Το εγχείρηµά του ήταν σίγουρα παράτολµο, όµως ο ίδιος εµπιστεύ-

εργασίας στο διάστηµα Ιανουαρίου - Ιουλίου και µε εκτιµώµενη,

τηκε το ένστικτό του και άφησε το χρόνο να δείξει, όπως ακριβώς

άµεση και έµµεση, συµµετοχή στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό άνω

απαντούσε σε όσους τον προειδοποιούσαν να µην προχωρήσει

του 20%, αν υπάρχει στη χώρα µας ένα αδιαµφισβήτητο success

στην επένδυση γιατί θα χάσει τα χρήµατά του. Και τόσο το ένστι-

story την τελευταία διετία, αυτό λέγεται «ελληνικός τουρισµός».

κτό του, όσο και ο χρόνος τον δικαίωσαν.

Εν µέσω µιας πρωτοφανούς οικονοµικής κρίσης, ο τουρισµός λει-

Σήµερα, ο Γιάννης Χατζηλαζάρου, ηγείται της ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

τούργησε ως βασική κινητήριος δύναµη για την επιστροφή της

Ι. Α.Ε., η οποία, σύµφωνα µε µελέτη της ICAP για τα µεγέθη των

ελληνικής οικονοµίας σε θετικό ρυθµό ανάπτυξης εντός του 2014,

ξενοδοχειακών επιχειρήσεων την περίοδο 2012-13, βρίσκεται στην

αποδεικνύοντας ότι αποτελεί τη «βαριά βιοµηχανία» της Ελλάδας.

πρώτη τριάδα, µετά τη ΣΑΝΗ Α.Ε. της οικογένειας Ανδρεάδη και

Τον κλάδο εκείνο, που ακόµη και κάτω από τις πιο δύσκολες συν-

πριν από τη ΦΑΙΑΞ Α.Ε.Τ.Α. του Νίκου ∆ασκαλαντωνάκη.

θήκες, δεν παύει να στηρίζει την οικονοµία και την απασχόληση

Μάλιστα, η ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ Ι. Α.Ε., την περίοδο 2012-13, παρά

στον τόπο. ∆εν παύει να δηµιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες,

την οικονοµική κρίση και την ύφεση στην αγορά, εµφάνισε αξιό-

να αυξάνει τα εισοδήµατα του πληθυσµού της Περιφέρειας, αλλά

λογη κερδοφορία. Αρκεί να δει κανείς τον σχετικό πίνακα της ICAP,

και να συµπαρασύρει στην ανάπτυξη πολλούς ακόµη κλάδους της

όπου η εταιρία, το 2012 παρουσίασε καθαρά κέρδη 2.585.486

τοπικής οικονοµικής δραστηριότητας.

ευρώ, ποσό το οποίο εκτοξεύτηκε το 2013 στα 5.555.139 ευρώ.

Ωστόσο, η δυναµική που επιδεικνύει ο κλάδος δεν πρέπει να προ-

Παράλληλα, οι άλλες δύο εταιρίες του Οµίλου, που επίσης περιλαµ-

καλεί εφησυχασµό. Και δεν πρέπει, βεβαίως, να τίθεται σε κίνδυ-

βάνονται στις πλέον κερδοφόρες ξενοδοχειακές εταιρίες, εµφάνι-

νο, µε άστοχες κινήσεις.

σαν κέρδη περίπου 4 εκατοµµυρίων ευρώ.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι το εξής:

Υπό την «οµπρέλα» της εταιρίας βρίσκονται πέντε ξενοδοχεια-

∆ουλειά, δουλειά, δουλειά.

κές µονάδες: Τα τετράστερα Lindos Princess Beach Hotel, Rodos Princess Beach Hotel και Princess Sun Hotel, καθώς και τα πεντά-

• Που σηµαίνει ότι από εδώ και στο εξής τι πρέπει να γίνει;

στερα Princess Andriana Resort & Spa, στην παραλία Κιοτάρι και

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα και

το Boutique 5 Hotel & Spa, το πολυτελές boutique ξενοδοχείο του

προσοχή, τόσο από πλευράς Πολιτείας, όσο και από τους φορείς,

οµίλου, επίσης στο Κιοτάρι.

τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.

Σύντοµα µία ακόµη ξενοδοχειακή µονάδα θα προστεθεί στον όµι-

Το πολύτιµο κεφάλαιο φυσικής και πολιτιστικής κληρονοµιάς που

λο, ανεβάζοντας τη δυναµική του στις 6 ξενοδοχειακές µονάδες.

διαθέτει η χώρα µας, θα πρέπει να αξιοποιηθεί µε βάση ένα σαφές

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

51


Συνέντευξη

όραµα, µε σύγχρονο θεσµικό πλαίσιο, µε µακρόπνοο σχέδιο, µε

µέσα ενηµέρωσης, θα υπάρξει πρόβληµα.

υψηλό επαγγελµατισµό, µε καινοτόµες µεθόδους και πρακτικές.

Γι’ αυτό απαιτείται υπευθυνότητα και σύνεση από όλους.

Ευτυχώς η ελληνική κοινωνία έχει πλέον συνειδητοποιήσει πλήρως, ότι ο Τουρισµός είναι µία από τις ελάχιστες πλουτοπαραγωγικές

• Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη διαφοροποίηση του ελληνικού

πηγές της χώρας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιοποιήσουµε

τουριστικού προϊόντος και την αντιµετώπιση του φαινοµένου της

στο έπακρο τις δυνατότητές του. Γιατί είναι αλήθεια ότι η δυναµική του ελληνικού τουρισµού είναι

εποχικότητας του ελληνικού τουρισµού; Μία σειρά από δράσεις πρέπει να αναληφθούν, µε στόχο την αύξη-

πολύ µεγάλη. • Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη; Καταρχάς, προϋπόθεση επιτυχίας της όποιας στρατηγικής ή σχεδίου εκ µέρους της Πολιτείας, είναι η αποτελεσµατική ενεργοποίηση και συµµετοχή της επιχειρηµατικής κοινότητας. Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που οφείλουν να αντανακλούν το σύγχρονο τουριστικό προφίλ της χώρας και να το µετατρέπουν σε ελκυστική εµπειρία για τον επισκέπτη. Αυτό απαιτεί νέα, σύγχρονα πρότυπα ποιότητας για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Απαιτεί επένδυση στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, για επιχειρηµατίες και εργαζόµενους. Απαιτεί νέους µηχανισµούς για τη διευκόλυνση της δικτύωσης και της ανάπτυξης συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο. Χρειάζεται επίσης γενναία κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων, µε απλούστερες διαδικασίες για την πραγµατοποίηση επενδύσεων, µε αποτελεσµατικούς µηχανισµούς στήριξης της επιχειρηµατικής δραστηριότητας στον κλάδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσµατικά τα διαθέσιµα εργαλεία, όπως ο νέος Επενδυτικός Νόµος και το νέο ΕΣΠΑ.

ση της ποιοτικής διαφοροποίησης και την άµβλυνση της εποχικό-

Ειδικά ως προς το ΕΣΠΑ, είναι ιδιαίτερα θετικό το µέτρο της επιδό-

τητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

τησης για τη δηµιουργία και την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων στον

Καταρχάς, χρειάζονται σύγχρονα εργαλεία ενίσχυσης και προβο-

τοµέα του τουρισµού. Είναι µια κίνηση που µπορεί να ανοίξει δρό-

λής του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και αναζήτηση νέων

µους απασχόλησης και δηµιουργίας σε ανθρώπους που σήµερα

αγορών και οµάδων-στόχων.

βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Να επιτρέψει την αξιοποίηση

Χρειάζεται αναβάθµιση των απαραίτητων βασικών υποδοµών,

νέων, καινοτόµων επιχειρηµατικών ιδεών και να συµβάλει στην

όπως είναι το οδικό δίκτυο, τα αεροδρόµια, τα λιµάνια και οι µαρί-

αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

νες της χώρας.

Πέρα, όµως, από τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα που παρέχει η

Επίσης, απαραίτητη είναι η επένδυση στην ανάπτυξη ειδικών

Πολιτεία, η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει, πάνω από όλα, ένα

και εναλλακτικών µορφών τουρισµού, όπως ο θρησκευτικός, ο

σταθερό και βιώσιµο επιχειρηµατικό περιβάλλον.

γαστρονοµικός, ο συνεδριακός, ο αγροτικός, ο τουρισµός υγεί-

Με αποκατάσταση της ρευστότητας, µε ανταγωνιστικό κόστος

ας και ευεξίας.

δανεισµού για τις επιχειρήσεις, µε λιγότερη γραφειοκρατία και

Βεβαίως, για να πραγµατοποιηθούν όλα αυτά, χρειάζεται κυρίως

καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών µηχανισµών.

ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στον ιδιωτικό τοµέα να αναλά-

Και βεβαίως, µε ένα ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό

βει το ρόλο που του αναλογεί σε αυτή τη διαδικασία.

σύστηµα. Και αφήνω τελευταίο το αυτονόητο και προφανές, αν και στην Ελλά-

• Ως όµιλος, προχωράτε σε σηµαντικές επενδύσεις, έχοντας βέβαια

δα τα «προφανή» δεν είναι αρκετές φορές προφανή: την πολιτική

µια άριστη συνεργασία, ακόµη και εν µέσω κρίσης, µε τις τράπε-

και όχι µόνο σταθερότητα. Εάν η χώρα ξαναµπεί στην «ηµερήσια

ζες, αλλά και µε την χρήση ιδίων κεφαλαίων. Μιλήστε µας για την

διάταξη» της αρνητικής δηµοσιότητας στα ευρωπαϊκά και άλλα

τακτική σας αυτή και για την σχέση σας µε τις τράπεζες.

52 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η ιστορία του ομίλου Το πρώτο ξενοδοχείο του οµίλου Χατζηλαζάρου, το Rodos Princess ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993, εγκαινιάζοντας και το ξεκίνηµα του οµίλου, ενός οµίλου-πρότυπο στην ελληνική, ξενοδοχειακή βιοµηχανία. Ωστόσο, οι πρώτες σκέψεις έγιναν πολύ νωρίτερα από τον ιδρυτή του, Γιάννη Χατζηλαζάρου, όταν ο ίδιος βρισκόταν ακόµη στην Αφρική, όπου ζούσε από το 1965, έχοντας δηµιουργήσει µε τα αδέλφια του µία αξιόλογη περιουσία, στην οποία συγκαταλέγονταν, µεταξύ άλλων, δύο εργοστάσια κοπής ξύλου, τα οποία είχαν και εξαγωγική δραστηριότητα, και ένα εργοστάσιο παραγωγής υφασµάτων. Και οι σκέψεις άρχισαν να µετουσιώνονται σε έργα εκεί γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, όταν ο κ. Χατζηλαζάρου άρχισε να αναζητάει στην περιοχή της νότιας Ρόδου, έκταση προκειµένου να κάνει το όνειρό του πραγµατικότητα. Η έκταση βρέθηκε στο Κιοτάρι, µία περιοχή ανέγγιχτη, σχεδόν άγρια, όπου κανείς αντίκριζε χωράφια και, βέβαια, τη µοναδική θάλασσα, και έτσι τα σχέδια άρχισα να παίρνουν «σάρκα και οστά». Έτσι, το πρώτο ξενοδοχείο του οµίλου και το πρώτο ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου, µε θέα στη γραφική παραλία του κόλπου Γαλούνι, άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 1993. Μία δεύτερη µονάδα προστέθηκε στο δυναµικό του οµίλου το 1997. Πρόκειται για το Princess Sun, πλησίον του Rodos Princess, το οποίο εξαγόρασε ο όµιλος και ανακαίνισε εκ βάθρων. Το 2002 λειτουργεί το τρίτο ξενοδοχείο του οµίλου, το τεσσάρων αστέρων Lindos Princess, στην περιοχή Λάρδου, µόλις 7 χλµ. από την ιστορική Λίνδο, σε µία έκταση 116 στρεµµάτων, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε στο χρόνο-ρεκόρ των 13 µηνών. Φυσικά, µέχρι τη λειτουργία του Lindos Princess, είχαν προηγηθεί επεκτάσεις στα προηγούµενα ξενοδοχεία του οµίλου. Ο όµιλος Χατζηλαζάρου, εκτός από πρωτοπόρος για τις επενδύσεις του στην περιοχή της νότιας Ρόδου, τοποθετείται µεταξύ των «ισχυρών» του κλάδου. Θέση την οποία έρχονται να εδραιώσουν µε τη λειτουργία τους, το 2012, δύο νέα, πεντάστερα ξενοδοχεία, το Princess Andriana, το όνοµα του οποίου προέκυψε από το όνοµα της µοναχοκόρης του και το Boutique 5, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες, µε πολλές καινοτοµίες και ένα µοναδικό προϊόν, το όνοµα του οποίου προέκυψε από την 5µελή οικογένεια του κ. Χατζηλαζάρου. Οι δύο επενδύσεις άγγιξαν τα 52,5 εκατοµµύρια ευρώ και ολοκληρώθηκαν εν µέσω κρίσης. Και επειδή ο κ. Χατζηλαζάρου δεν εφησυχάζει ποτέ, αλλά, αντίθετα, ακολουθώντας το ένστικτό του, µελετώντας πολύ προσεκτικά τα επόµενα βήµατά του και πιστεύοντας στο «ο τολµών νικά», ήδη έχει θέσει σε εφαρµογή τα σχέδιά του για τη δηµιουργία µιας ακόµη ξενοδοχειακής µονάδας. Φυσικά, όπως ισχύει πάντα, πίσω από έναν επιτυχηµένο άντρα βρίσκεται µία δυναµική γυναίκα και στη συγκεκριµένη περίπτωση και µία δεµένη και αγαπηµένη οικογένεια, η οποία στο σύνολό της έχει ενεργό ρόλο στην ξενοδοχειακή επιχείρηση. Η σύζυγός του Μαρία, την οποία γνώρισε το 1977 σε ένα ταξίδι του στο χωριό του, τον Ασκληπιό, και παντρεύτηκε µέσα στο χρόνο-ρεκόρ των τριών εβδοµάδων και τα τρία του παιδιά, Σταµάτης, Παναγιώτης και Ανδριάννα, αποτελούν, όπως ο ίδιος λέει, το νόηµα της ζωής του. Μιας ζωής γεµάτη από εµπειρίες. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από τη Ρόδο, µε πολλούς και σηµαντικούς σταθµούς, το οποίο καταλήγει πάντα στον ίδιο προορισµό. Τη Ρόδο…

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

53


Συνέντευξη

Ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η σχέση του οµίλου µας µε τις τράπεζες είναι ιδιαίτερα αρµονική και χωρίς προβλήµατα. Άλλωστε, όπως πολύ σωστά είπατε, ένα µεγάλο µέρος των επενδύσεών µας υλοποιούνται µε ίδια κεφάλαια. Πολιτική την οποία εφαρµόζουµε έχοντας εξετάσει και µελετήσει προσεκτικά κάθε ενδεχόµενο και κάθε µίγµα χρηµατοδότησης. • Πως εξελίχθηκε η τουριστική περίοδος του 2014 για τα ξενοδοχεία του οµίλου Χατζηλαζάρου; Η τουριστική σεζόν του 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας λειτούργησαν, για πρώτη χρονιά, πλήρως και τα δύο νέα ξενοδοχεία µας, το Princess Andriana και το Boutique 5, ήταν για τον όµιλό µας µία άκρως επιτυχηµένη σεζόν, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων µας έφτασαν την υψηλή περίοδο στο 100%, ενώ σε όλη την περίοδο λειτουργίας ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. • Πως διαµορφώνονται οι τιµές των συµβολαίων για το 2015; Οι τιµές των συµβολαίων που υπογράψαµε µε τους tour operators για το 2015 είναι αυτές τις οποίες διεκδικήσαµε και για τις οποίες

Πράγµατι, στο νου µου υπάρχουν πάντα σκέψεις και σχέδια για

διαπραγµατευτήκαµε. Πρόκειται για τιµές λογικές, που δεν ξεφεύ-

νέες επενδύσεις.

γουν από τα όρια του εφικτού.

Θα έλεγα ότι µε το που ξεκινάει να υλοποιείται µία επένδυση, αρχί-

Άλλωστε, επιδίωξή µας είναι οι win win συνεργασίες και στο µοντέ-

ζει ο προγραµµατισµός της επόµενης.

λο αυτό προφανώς εντάσσονται και οι tour operators, οι οποίοι, ας

Στο σύνολό τους οι επενδύσεις αφορούν στην αναβάθµιση του

µην ξεχνάµε, είναι αυτοί που γεµίζουν τα ξενοδοχεία µας.

παρεχόµενου τουριστικού µας προϊόντος και στόχο έχουν ο όµιλος Χατζηλαζάρου να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία των εξελίξεων.

• Γνωρίζοντας ότι δεν εφησυχάζετε, ποια είναι τα επόµενα επενδυτικά σας σχέδια;

54 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για τα υπόλοιπα, νοµίζω ότι σύντοµα θα µπορούµε να έχουµε περισσότερα νέα…Θέµα

Ελκυστική η Ελλάδα και τον χειμώνα ΈΞΙ ΛΌΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΊ ΚΑΝΕΊΣ, ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CNN Έξι λόγους για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα, τον χειμώνα, αναδεικνύει το CNN σε πρόσφατο δημοσίευμά του, το οποίο αποτελεί σημαντική προβολή για τη χώρα. Έξι θεματικά πεδία, μεταξύ των οποίων, οι ρομαντικές αποδράσεις, οι διακοπές σε πόλεις και το χιονισμένο τοπίο, στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Η Ελλάδα είναι τόσο στενά συνδεδεµένη µε τις

κάτι αντίστοιχο θα µπορούσε να συµβεί και

χωριά που «ξεφυτρώνουν» µέσα από πυκνά

καλοκαιρινές διακοπές, που σπάνια συγκατα-

στην «καρδιά» του ∆εκεµβρίου, αφού η χώρα

δάση και στα µεσαιωνικά κάστρα, κτισµένα κατά

λέγεται στα σχέδια για χειµερινές αποδράσεις.

διαθέτει αρκετά «δροσερά» µέρη για διαφυγή

µήκος της όµορφης ελληνικής ακτογραµµής,

Κρίµα, γράφει χαρακτηριστικά το CNN, γιατί

και τον χειµώνα.

ενώ πόλεις-µνηµεία και µία σειρά από πολύ-

µπορεί να κυριαρχεί στη Μεσόγειο στην «καρ-

Οι χαµηλές θερµοκρασίες, σύµφωνα µε το CNN,

βουα χιονοδροµικά κέντρα, δηµιουργούν µια

διά» του Ιουλίου και του Αυγούστου, ωστόσο

δηµιουργούν µια νέα µαγεία στα λιθόκτιστα

εντελώς νέα προοπτική για τη χώρα.

Οι έξι βασικοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα τον χειµώνα, είναι οι εξής:

Για ρομαντικές αποδράσεις - Ζαγοροχώρια (Aristi Mountain Resort Hotel & Spa) Τα Ζαγοροχώρια περιγράφονται ως κρυµµένος

Προτείνει για διαµονή το Aristi Mountain Resort

θησαυρός της Ηπείρου µε 46 πετρόκτιστα χωριά,

Hotel & Spa, στο χωριό Αρίστη, ένα συγκρότηµα

που είναι γεµάτα µε ξενώνες και µικρά καφέ και

πέτρινων κτιρίων και τριών νεόκτιστων βιλών,

συνδέονται µεταξύ τους µε γραφικούς δρόµους

µε σπα και εστιατόριο, σηµειώνοντας ότι είναι

και παραδοσιακά, πέτρινα, τοξωτά γεφύρια.

ιδανικό για να εξερευνήσει κανείς την περιοχή.

Για city break - Θεσσαλονίκη (The Excelsior Luxury Boutique Hotel) H Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ,

Βαλαωρίτου, καθώς και στα µουσεία, τα αρχαι-

αποτελεί τον κύριο κόµβο στη Βόρεια Ελλάδα

ολογικά και βυζαντινά µνηµεία της πόλης, που

και είναι προορισµός για διακοπές όλο το χρόνο.

την καθιστούν ιδανική για χειµερινές πολιτιστι-

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περιοχή που

κές εµπειρίες.

αναπτύσσεται γύρω από τις οδούς Τσιµισκή,

Προτείνει για διαµονή το art deco ξενοδοχείο

Μητροπόλεως και Προξένου Κοροµηλά, που

Excelsior Luxury Boutique Hotel, που αποτελεί

είναι γεµάτη µε καταστήµατα µόδας, φανταχτε-

προορισµό από µόνο του και το οποίο στεγάζε-

διά» της πόλης, λίγα βήµατα από την κεντρική

ρά µπαρ και εστιατόρια κατά µήκος της οδού

ται σε ένα ιστορικό κτήριο ακριβώς στην «καρ-

πλατεία Αριστοτέλους.

56 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Για βουνό και θάλασσα - Πινακάτες Πηλίου (Sakali Mansion) Πεζοπορικά µονοπάτια, χωριά, πίστες για σκι

περιβάλλεται από νερό.

µε πανοραµική θέα στη θάλασσα του Αιγαίου

Το χωριό Πινακάτες, στο δυτικό Πήλιο, µοιάζει

και τον Παγασητικό κόλπο, καθιστούν το Πήλιο

µε σκηνή από πίνακα ζωγραφικής, µε εκπλη-

σηµαντικό χειµερινό προορισµό, σύµφωνα µε

κτικά αρχοντικά και φωτογενή καλντερίµια.

το δηµοσίευµα.

Το CNN προτείνει για διαµονή ένα από αυτά

Το µυθικό βουνό των Κενταύρων βρίσκεται

τα αρχοντικά, το Αρχοντικό Σακαλή, ένα κοµ-

στο νοτιοανατολικό τµήµα της περιοχής της

ψά ανακαινισµένο κτήριο του 18ου αιώνα, το

τεκτονική µε την εκλεπτυσµένη αισθητική, έχει

Θεσσαλίας, σχηµατίζοντας µια χερσόνησο που

οποίο συνδυάζοντας την παραδοσιακή αρχι-

µετατραπεί σε έναν «σικ» και φιλόξενο ξενώνα.

Για το χιονισμένο τοπίο - Mεγάλο Χωριό Ευρυτανίας (Anerada Inn) Όµορφα χωριά, µε παραδοσιακούς ξενώνες

Χωριό, το οποίο αποτελεί την ιδανική βάση για να

και µπουτίκ ξενοδοχεία, εντυπωσιακά φαράγ-

εξερευνήσει κανείς την περιοχή του όρους Τυµ-

για, ιστορικά µοναστήρια, «δεντροπνιγµένες»

φρηστού, το χιονοδροµικό κέντρο στο Βελούχι

πλαγιές, συνθέτουν την εικόνα στην περιοχή

και τη «ζωντανή» πόλη του Καρπενησίου.

της Ευρυτανίας.

Για διαµονή προτείνεται το µπουτίκ ξενοδοχείο

Από τα πιο όµορφα χωριά της περιοχής, όπως

Anerada Inn, µε τη ροµαντική διακόσµηση, σε

αναφέρει το CNN στο άρθρο του, το Μεγάλο

ρουστίκ στυλ.

Για αποδράσεις στη θάλασσα όλες τις εποχές του χρόνου - Γερολιμένας Μάνης (Kyrimai Hotel) Η Μάνη, σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, βρί-

παροιµία που λέει: «Χρειάζεσαι τρεις ζωές για

σκεται στο σηµείο όπου ενώνονται το Ιόνιο

να κατανοήσεις πλήρως την ψυχή της Μάνης:

και το Αιγαίο πέλαγος.

Μία για τη θάλασσα, µία για τα βουνά της και

∆ιαθέτει περισσότερα από 96 παραδοσιακά

µία για τους ανθρώπους της».

χωριά, µε σπίτια-πύργους, βυζαντινές εκκλη-

Για διαµονή προτείνεται το Kyrimai Hotel,

σίες, φαράγγια, απάνεµα λιµανάκια και µια

στον µικρό όρµο του Γερολιµένα, το οποίο

κής. Ανακαινισµένο προσεκτικά, το κτίριο,

ακτογραµµή που προσφέρει το κατάλληλο

στεγάζεται σε κτίριο του 1870, που έχει χαρα-

έχει µετατραπεί σε ένα πολυτελές ξενοδο-

σκηνικό για αποδράσεις το χειµώνα.

κτηριστεί ως ένα µοναδικό ιστορικό µνηµείο

χείο, το οποίο διευθύνεται από την οικογέ-

Υπάρχει, αναφέρει το ρεπορτάζ, µια τοπική

της παραδοσιακής Μανιάτικης αρχιτεκτονι-

νεια Κυρίµη.

Για το εντυπωσιακό τοπίο - Μονεμβασιά (Moni Emvasis Luxury Suites) Στη νότια Πελοπόννησο, η παλαιά πόλη της

Αριστοκρατικά αρχοντικά, εκκλησίες, χαµάµ,

Μονεµβασιάς είναι ένα από τα πιο καλοδια-

πηγές και καλντερίµια δηµιουργούν τη µονα-

τηρηµένα κάστρα της Ελλάδας, το οποίο το

δική εικόνα της παλαιάς πόλης.

δηµοσίευµα, χαρακτηρίζει ως παραµυθένιο.

Μόλις 50 µέτρα από την είσοδο του κάστρου,

Στη Μονεµβασιά δεν µπορεί να προσεγγίσει

βρίσκεται το Moni Emvasis Luxury Suites, ένα

αυτοκίνητο, καθώς βρίσκεται σε µικρό νησιω-

ανακαινισµένο συγκρότηµα ιδιωτικών, πετρό-

τικό σχηµατισµό που συνδέεται µε την ηπει-

κτιστων σουιτών µε θέα στη θάλασσα.

και χειροποίητη λιθοδοµή. Υπάρχουν επίσης

ρωτική περιοχή µέσω γέφυρας, δίνοντας την

Οι σουίτες διαθέτουν καµάρες ασβεστόλι-

ντους µε χρωµατοθεραπεία και µπανιέρες

αίσθηση ότι επιπλέει στο Μυρτώο πέλαγος.

θου µε τρούλο, θολωτές και ξύλινες οροφές

υδροµασάζ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

57


Συνέντευξη

58 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συνέντευξη στη Φλώρα Γιούπη

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ FORUM A.E.

Η HORECA «παντρεύει» τη Γαστρονομία με τον Τουρισμό Η ΈΚΘΕΣΗ «ΒΛΈΠΕΙ»ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΌ ΠΡΟΪΌΝ ΣΤΟ ΣΎΝΟΛΌ ΤΟΥ

Εάν θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ένα επιτυχημέ-

ας ο κ. Νίκος Χουδαλάκης, ο οποίος έχει «γράψει

νο success story, στον ευρύ χώρο του επιχειρείν,

ιστορία» στον κλάδο της διοργάνωσης εκθέσεων.

αυτό σίγουρα έχει ένα όνομα: Forum A.E.. H εται-

Ο Κρητικός επιχειρηματίας, που κατάφερε να «πα-

ρία-σύμβολο που έχει αλλάξει δραστικά το χάρτη

ντρέψει» τη Γαστρονομία με τον Τουρισμό, δίνοντας

των εκθέσεων στη χώρα μας, διοργανώνοντας, για

νέα δυναμική και προοπτικές στον κλάδο των επαγ-

περισσότερα από 25 χρόνια, μία σειρά από εξειδι-

γελματικών εκθέσεων.

κευμένες και επιτυχημένες κλαδικές εκθέσεις, με

Σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο κ.

πρώτη τη HORECA. Τη μεγαλύτερη και πλέον ανα-

Χουδαλάκης, με αφορμή τη διοργάνωση της δέκατης

γνωρισμένη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκά-

HORECA, μιλάει για την πορεία της έκθεσης, τη δομή

νια έκθεση για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό

της και αποκαλύπτει το «μυστικό» της επιτυχίας της.

ξενοδοχείων και χώρων μαζικής εστίασης και μία

Ειδική αναφορά κάνει, επίσης, στο νέο του εγχεί-

από τις κορυφαίες εκθέσεις στο είδος της διεθνώς.

ρημα, τη FoodExpo, ένα όνειρο ζωής, όπως την

«Ιθύνων νους» και «πρωταγωνιστής» της ιστορί-

αποκαλεί. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

59


Συνέντευξη

|

Καταρχάς θα ήθελα να µας δώσετε το στίγµα της HORECA. Ποια είναι

Η επιτυχία της, άλλωστε, καταγράφεται από το γεγονός ότι στη φετινή

η εικόνα της έκθεσης σήµερα, έπειτα από µία δεκαετή διαδροµή;

διοργάνωση υπήρξαν 372 επιχειρήσεις, τις οποίες δεν καταφέραµε να εξυπηρετήσουµε.

Η HORECA, που εφέτος διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά, αποτελεί θεσµό στο χώρο της εστίασης και του ξενοδοχειακού εξοπλισµού. Είναι η µεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και µία από τις

|

Μάλιστα, να σηµειώσω ότι η έκθεση αναπτύχθηκε τη στιγµή που έπαψαν να λειτουργούν άλλες καθιερωµένες εκθέσεις…

µεγαλύτερες και καλύτερες εκθέσεις στο είδος της, σε παγκόσµια κλίµακα. Από την πρώτη διοργάνωσή της, το 2006, έως και την ένατη διοργάνωση

Η «αχίλλειος πτέρνα» των εκθέσεων αυτών υπήρξε ο µονοδιάστατος

του 2014, αύξησε το εκθεσιακό της µέγεθος κατά 555% και σε ποσοστό

προσανατολισµός τους.

360% αύξησε τους εκθέτες της.

∆υστυχώς, δεν κατάφεραν να αφουγκραστούν τις ανάγκες της αγορές

Άξιο αναφοράς είναι το υψηλό ποσοστό ικανοποιηµένων από τη συµ-

και να προσαρµοστούν στα νέα δεδοµένα. Αντιµετώπισαν αποσπα-

µετοχή τους στην έκθεση, εκθετών, το οποίο, σύµφωνα µε τα ευρήµατα

σµατικά το ξενοδοχειακό προϊόν, εστιάζοντας στο δωµάτιο και τη δια-

έρευνας που διεξήγαγε η εταιρία Opinion για λογαριασµό της διοργα-

µονή, τη στιγµή που το ξενοδοχειακό προϊόν, έχει πολλές και διαφορε-

νώτριας εταιρίας Forum, διαµορφώνεται στο 92%.

τικές παραµέτρους. Μην ξεχνάµε ότι ο τοµέας της γαστρονοµίας και

Η διοργάνωση της εφετινής, δέκατης HORECA, έρχεται σε µια εποχή

της µαζικής εστίασης, αποτελεί έναν εξαιρετικά προσοδοφόρο τοµέα

που ο ελληνικός Τουρισµός έχει ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, την υλοποίη-

για κάθε ξενοδοχείο.

ση µιας σειράς έργων και υποδοµών

Η HORECA κατάφερε να «παντρέ-

για την αναβάθµιση στο σύνολό του

ψει» τη Γαστρονοµία µε τον Του-

τού παρεχόµενου τουριστικού µας προϊόντος.

|

Η HORECA αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε δύσκολες εποχές για

τον ελληνικό Τουρισµό. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία οδήγησαν τη HORECA ώστε να καθιε-

Η HORECA κατάφερε να «παντρέψει» τη Γαστρονομία με τον Τουρισμό, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις στον επαγγελματία ξενοδόχο και αυτό θεωρούμε ότι είναι το «μυστικό» της επιτυχίας της.

ρωθεί όχι µόνο στο εγχώριο εκθεσιακό γίγνεσθαι, αλλά και γενικότερα;

ρισµό, προσφέροντας ολοκληρωµένες λύσεις στον επαγγελµατία ξενοδόχο και αυτό θεωρούµε ότι είναι το «µυστικό» της επιτυχίας της. Άλλωστε, αυτό επιτάσσουν τα νέα δεδοµένα της αγοράς: Ολοκληρωµένες λύσεις. Και η HORECA καταφέρνει να προσαρµόζεται στα νέα δεδοµένα.

|

Όπως είναι δοµηµένη η HORECA θεωρείτε ότι καλύπτει τις ανάγκες

Η HORECA κατάφερε όχι µόνο να διατηρήσει τα µεγέθη της και να επιβιώσει, αλλά να εξελιχθεί και να αναπτύξει τις δυνάµεις της σε ένα αρνη-

του ξενοδοχειακού κλάδου ή θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο

στην ξενοδοχειακή αγορά;

τικό οικονοµικό και επιχειρηµατικό περιβάλλον και σε εποχές δύσκολες για τον ελληνικό τουρισµό. Μάλιστα, παρά τις δυσκολίες αυτές, και σε

Η HORECA είναι µια έκθεση που έχει αγκαλιάσει στο σύνολό του ο

αντίθεση µε άλλες εκθέσεις, η HORECA, κατάφερε να αυξήσει θεαµατι-

ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προ-

κά τα µεγέθη της, σε διάστηµα µόλις 9 ετών.

βάλλονται σε αυτή, όπως και οι εξελίξεις και οι νέες τάσεις που επι-

Κατάφερε στα εννέα χρόνια λειτουργία της, να αποτυπωθεί στη συνεί-

κρατούν στη διεθνή αγορά, βοηθούν τους Έλληνες ξενοδόχους να

δηση των επαγγελµατιών του Τουρισµού/Ξενοδοχίας και της Εστίασης

προσαρµοστούν στα νέα δεδοµένα που διαµορφώνονται στο του-

ως κορυφαίος εκθεσιακός θεσµός και παράλληλα ως ένα ευρύτερο κοι-

ριστικό γίγνεσθαι.

νωνικό γεγονός, το οποίο στόχο έχει να ενώσει στο σύνολό τους τούς

Με τη δοµή που έχει σήµερα η έκθεση πιστεύουµε ότι καλύπτει τις

επαγγελµατίες του Τουρισµού και της Γαστρονοµίας, συµβάλλοντας

ανάγκες της ξενοδοχειακής αγοράς σε πολύ υψηλό ποσοστό. Ωστό-

ουσιαστικά στην αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος.

σο, ήδη έχουµε αναθέσει σε εξειδικευµένη εταιρία το rebranding της

Αυτό ακριβώς, θεωρώ ότι είναι και το στοιχείο εκείνο το οποίο καθιέρω-

έκθεσης, αφού στόχος µας είναι η απόλυτη ικανοποίηση των αναγκών,

σε την έκθεση, αποτελώντας παράλληλα και την ειδοποιό διαφορά της,

τόσο του επιχειρηµατία της εστίασης, όσο και του ξενοδόχου. Στο

σε σχέση µε άλλες εκθέσεις.

σηµείο αυτό να σας θυµίσω ότι, η HORECA, είναι η πρώτη έκθεση η

Η HORECA είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα, η οποία κατάφερε να

οποία πραγµατοποιεί έρευνα ικανοποίησης εκθετών και επισκεπτών.

προσεγγίσει και να αναδείξει στο σύνολό του το ξενοδοχειακό προϊόν, αποφεύγοντας πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες εστίαζαν αποκλειστικά στον τοµέα της διαµονής, δίνοντάς του µονοδιάστατη έννοια.

60 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

|

Είσαστε αισιόδοξος για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίµατος στην ξενοδοχειακή αγορά;


Στιγµιότυπο από τα εγκαίνια της 9ης HORECA 2014. Από αριστερά, ο κ. Μιχ. Παπαδόπουλος, υφυπουργός Μεταφορών, ο κ. Νικ. Χουδαλάκης, διευθύνων σύµβουλος και πρόεδρος της FORUM AE, η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισµού, ο κ. Κωνστ. Μίχαλος πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδας, ο κ. Παν. Λειβαδάς, γενικός γραµµατέας Ε.Ο.Τ., ο κ. Χριστοφ. Καπαρουνάκης, αντιπρόεδρος Ε.Ο.Τ. και ο κ. Χρήστος Πάλλης, πρόεδρος Ε.Ο.Τ..

∆υστυχώς, οι επαγγελµατίες ξενοδόχοι, όπως στο σύνολό της, άλλωστε,

τότητές του, θα λάβει το µερίδιο της αγοράς που του αναλογεί.

η επιχειρηµατική κοινότητα, σε κάθε επιχειρηµατικό και επενδυτικό τους

∆εν κινδυνεύει η θέση µας. Γι’ αυτό είµαστε βέβαιοι και είναι αποτέλεσµα

εγχείρηµα έχουν να αντιµετωπίσουν ένα δυσµενές γραφειοκρατικό περι-

της πελατοκεντρικής φιλοσοφίας της HORECA, που συνοψίζεται στο moto

βάλλον. Ένα περιβάλλον το οποίο κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για τους

της εταιρίας µας Forum: «Λέµε 1, εννοούµε 1,1 και κάνουµε τελικά 1,2».

επενδυτές και το οποίο στηρίζεται σε δοµές και αντιλήψεις απαρχαιωµένες.

Αυτή είναι η φιλοσοφία µας και στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, επι-

∆εν είµαι πολύ αισιόδοξος ότι το περιβάλλον αυτό θα διαφοροποιηθεί,

διώκουµε να µεγιστοποιούµε τα οφέλη που προσφέρουµε στην αγορά.

τουλάχιστον στο άµεσο µέλλον, ότι η πολιτεία θα αλλάξει ρότα και θα αγκαλιάσει τους επιχειρηµατίες. Ωστόσο, η ξενοδοχειακή αγορά θα εξελιχθεί περαιτέρω, καθώς έχει εξαιρετικές δυνατότητες και ανθρώπους

|

Ποιες κατά τη γνώµη σας είναι οι προοπτικές του κλάδου των εκθέσεων στην Ελλάδα;

ικανούς να της προσφέρουν περαιτέρω ώθηση. Εάν, βεβαίως, υπήρχε και το ανάλογο επενδυτικό περιβάλλον, η ξενοδοχειακή αγορά θα µπο-

Το µέλλον του κλάδου των εκθέσεων στη χώρα µας, ιδιαίτερα των

ρούσε να µοιάζει µε «άλογο κούρσας».

επαγγελµατικών εκθέσεων, θεωρώ ότι είναι ευοίωνο, καθώς οι εκθέ-

|

σεις αυτές αποτελούν κοµβικό σηµείο συνάντησης µιας ολόκληρης

Μία νέα έκθεση µε συγγενές αντικείµενο κάνει το «ντεµπούτο»

επαγγελµατικής τάξης. Μέσω των εκθέσεων δίνεται η δυνατότητα στον

της. Σας φοβίζει ο ανταγωνισµός;

επιχειρηµατία να προβάλλει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του και στον ενδιαφερόµενο επισκέπτη να δει από κοντά όλα όσα τον ενδιαφέρουν,

Καταρχάς, να σας πω ότι δεν είµαστε υπέρµαχοι των µονοπωλιακών

να συγκρίνει ποιότητες και τιµές και τελικά να αποφασίσει τι ταιριάζει

καταστάσεων. Άλλωστε, όταν ξεκινήσαµε τη διοργάνωση της HORECA,

στη δική του περίπτωση. Οι εκθέσεις, λοιπόν, έχουν παράλληλα διττή

υπήρχαν, ήδη, άλλες εκθέσεις που είχαν δυναµική παρουσία επί σειρά

διάσταση: εµπορική και επικοινωνιακή, που τις καθιστά το ιδανικότερο

ετών στον κλάδο. ∆εν µας φοβίζει ο ανταγωνισµός. Τουναντίον, πιστεύ-

µέσο προώθησης των πωλήσεων.

ουµε ότι ο ευγενής ανταγωνισµός µόνο θετικά αποτελέσµατα µπορεί να

Βεβαίως, η εκθεσιακή πολιτική που ακολουθεί η πολιτεία είναι απαρ-

επιφέρει. Υπάρχει χώρος για όλους και ο καθένας, ανάλογα µε τις δυνα-

χαιωµένη, λειτουργώντας πολλές φορές, ανασταλτικά στην ανάπτυξη

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

61


Συνέντευξη

του κλάδου και στην προσέλκυση εκθετών από το εξωτερικό και ξένων αγοραστών.

H πελατοκεντρική φιλοσοφία της HORECA συνοψίζεται στο moto της εταιρίας μας Forum: «Λέμε 1, εννοούμε 1,1 και κάνουμε τελικά 1,2».

|

Πέρυσι κάνατε ένα νέο εγχείρηµα στο χώρο των τροφίµων και ποτών µε τη διοργάνωση

της FoodExpo. Πως προέκυψε αυτό το νέο εγχείρηµα, πως λειτούργησε και ποια τα επόµενα επιχειρηµατικά σας σχέδια; Ξεκινώντας από το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, σχετικά µε τα επιχειρηµατικά µας σχέδια, σε πρώτη φάση, στόχος µας είναι να εδραιώσουµε περαιτέρω τη θέση της HORECA. Από εκεί και έπειτα, άλλα επιχειρηµατικά σχέδια, τα οποία να αφορούν στο άµεσο µέλλον, δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγµή η µεγάλη πρόκληση για τη Forum A.E. είναι η FoodExpo, η οποία θα πραγµατοποιηθεί από 14 έως 16 Μαρτίου 2015, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Η FoodExpo είναι µία έκθεση, η οποία συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα, προκειµένου να εξελιχθεί σε διεθνής περιφερειακή έκθεση, που θα καλύπτει τις ανάγκες σε εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι παραπάνω αγοραστές, βάσει του προγράµµατος, υποχρεούνται να

Η πρώτη διοργάνωση άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων, ενώ η δεύ-

πραγµατοποιήσουν 15 τουλάχιστον b2b συναντήσεις ο καθένας µε

τερη υπερδιπλασιάζει το µέγεθός της.

τους εκθέτες της FoodExpo 2015, σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο, µε 86

Στη φετινή διοργάνωση της FoodExpo θα συµµετάσχουν περισσότεροι

meeting rooms. H επιλογή των εκθετών από τους αγοραστές θα γίνει

από 500 Έλληνες και περί τους 100 ξένους εκθέτες. Επιπλέον, η έκθε-

µέσω του προγράµµατος matchmaking, το οποίο έχει ήδη ενεργοποι-

ση, εκµεταλλευόµενη το ολοένα αυξανόµενο ενδιαφέρον των διεθνών

ηθεί στο site της έκθεσης. Για εµένα αυτή η έκθεση είναι όνειρο ζωής

αγορών για τα Ελληνικά Τρόφιµα & Ποτά, υλοποιεί ένα τεράστιο για τα

και στόχος είναι την επόµενη πενταετία να είναι αντάξια της HORECA.

ελληνικά δεδοµένα πρόγραµµα hosted buyers. Στο πλαίσιο του προ-

Ο κλάδος των τροφίµων και ποτών είναι από τους λίγους κλάδους που

γράµµατος αυτού έχει καταφέρει να προσελκύσει, µέχρι στιγµής, 160

παρέχει τη δυνατότητα να δηµιουργηθεί στη χώρα µας µία έκθεση διε-

σηµαντικούς ξένους αγοραστές, για τους οποίους η διοργανώτρια εται-

θνούς βεληνεκούς, δεδοµένου ότι υπάρχουν χιλιάδες παραγωγικές επι-

ρία έχει ήδη εκδώσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

χειρήσεις, που µπορούν να στηρίξουν µία τέτοια προσπάθεια.

Οι περισσότεροι από τους αγοραστές αυτούς εκπροσωπούν µεγάλες

Υποστηρικτικά της έκθεσης προχωράµε στην έκδοση του Ambrosia

αλυσίδες super market, wholesalers, brokers, distributors, και καταστή-

magazine, της νέας, αγγλόφωνης, ετήσιας έκδοσής µας για τα Ελληνικά

µατα delicatessen. Από αυτούς οι 29 προέρχονται από την αγορά των

Τρόφιµα και Ποτά, η οποία θα αποστέλλεται ταχυδροµικά σε 5.000 αξι-

Η.Π.Α. και του Καναδά, οι 23 από τη Γερµανία, οι 19 από την Αυστραλία,

όλογες εισαγωγικές επιχειρήσεις του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, θα απο-

οι 9 από την Ολλανδία, οι 9 από τη Μ. Βρετανία, οι 8 από τη Βραζιλία, οι

στέλλεται ηλεκτρονικά σε 15.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσµο, κάνο-

9 από την Ινδία και οι υπόλοιποι από 26 διαφορετικές χώρες.

ντας γνωστά τα Ελληνικά Τρόφιµα και Ποτά στα πέρατα της Οικουµένης.

62 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΘΗΝΑ ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ 58-62 TK. 11853 Τ. 210 3457700 F. 210 3428680 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΒ 7 ΔΑ 8, ΒΙ.ΠΕ.Θ ΣΙΝΔΟΥ TK. 57022, Τ.Θ. 1023 Τ. 2310 795182-3 F. 2310 795141 www.egem.gr


Παρουσίαση

Porto Carras Grand Resort «ΕΠΏΝΥΜΕΣ» ΔΙΑΚΡΊΣΕΙΣ ΓΙΑ ΈΝΑΝ «ΕΠΏΝΥΜΟ» ΠΡΟΟΡΙΣΜΌ

Mία σειρά από βραβεία και ξεχωριστές διακρίσεις απέσπασε μέσα στο 2014 το Porto Carras Grand Resort, το κορυφαίο resort της Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν πρότυπο τουριστικό προορισμό, με έντονα οικολογικό χαρακτήρα. Η συνέπεια, η καινοτομία και η πρωτοπορία φέρνουν το Porto Carras Grand Resort στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κοινού που αναζητά ποιότητα, προηγμένες υπηρεσίες και μοναδικές εμπειρίες στις διακοπές του, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη του επισκέπτη, καθιερώνοντας το resort ως τον κορυφαίο ποιοτικό και ασφαλή προορισμό για όλους

Το Porto Carras Grand Resort, από το 1973 που ξεκίνησε τη λειτουργία

δραστηριότητες χαράς και ευεξίας.

του έως σήµερα, έχει στόχο να προσφέρει, στον κάθε ένα πελάτη ξεχω-

Στο Κτήµα Πόρτο Καρράς υπάρχει ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποι-

ριστά, µια µοναδική εµπειρία διαµονής, άνεσης, διασκέδασης, ψυχαγω-

εία, στην Ελλάδα µε δυνατότητα παραγωγής 2.500 τόνων λευκού, ροζέ

γίας, γεύσης, συµβαδίζοντας πάντα µε τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας

και κόκκινου κρασιού. Εδώ ο επισκέπτης µπορεί να νιώσει την απόλυτη

και ποιότητας.

εµπειρία οινογνωσίας, δοκιµάζοντας µερικές από τις 32 ποικιλίες κρα-

Εδώ ο πελάτης µπορεί να βρει και να απολαύσει πλήθος δραστηριοτή-

σιού, οι οποίες έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία.

των και παροχών, όπως το µοναδικό Casino στη Χαλκιδική, γήπεδο golf

Εκτός, όµως, από την παράδοση στη φιλοξενία, το Porto Carras Grand

18 οπών µε το βοηθητικό του 9 οπών και µε το καταπληκτικό Golf Club,

Resort ξεχωρίζει για το σεβασµό του στη φύση, διαθέτοντας: εργοστάσιο

το µεγαλύτερο κέντρο θαλασσοθεραπείας και spa στα Βαλκάνια, water

αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος και παραγωγής πόσιµου νερού, εργο-

sports, diving, ιππασία, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, hiking, τένις, ποδόσφαιρο

στάσιο επεξεργασίας λυµάτων, τριτοβάθµιο βιολογικό καθαρισµό, βιο-

και µπάσκετ, beach volley, νεροτσουλήθρες, ποδηλατικές και περιπατη-

λογικές καλλιέργειες, ανάπτυξη χλωρίδας, προστασία πανίδας, συστη-

τικές διαδροµές, καθώς και βραβευµένες µε γαλάζιες σηµαίες παραλί-

µατική ανακύκλωση και ποιοτικό έλεγχο προϊόντων.

ες, µήκους 9 χιλιοµέτρων, 25 ιδιωτικούς κολπίσκους, και πολλές ακόµα

Αξίζει να σηµειωθεί πως η εταιρία Porto Carras έχει εκπονήσει µελέτες και έχει υποβάλλει σχετικά αιτήµατα εγκρίσεως αυτών, για κατασκευή φράγµατος που θα συγκρατεί τις πληµυρικές παροχές βρόχινου νερού στη λεκάνη απορροής του συγκροτήµατος Πόρτο Καρράς και µέσα στην ιδιοκτησία της, προκειµένου να αποθηκεύεται περίπου ένα εκατοµµύριο κυβικά µέτρα νερού πίσω από το φράγµα, µε ταυτόχρονη κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διϋλιστήρια παραγωγής πόσιµου ύδατος για τα λειτουργούντα ξενοδοχεία, τις διάφορες εξωτερικές µονάδες αθλητικών δραστηριοτήτων κ.λπ., ως και των τουριστικών κατοικιών που προβλέπεται να γίνουν από το master plan και πιστεύει ότι σύντοµα θα δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρµόδιες αρχές.

64 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αξιόλογες διακρίσεις και βραβεύσεις Μια ακόµα αναγνώριση του περιβαλλοντικού έργου του Porto Carras Grand Resort έρχεται µε τις βραβεύσεις του στα Environmental Awards 2015. Το συγκρότηµα-πρότυπο, βραβεύτηκε, για µία ακόµη φορά, για τις πρακτικές πράσινης ανάπτυξης που ακολουθεί, λαµβάνοντας το βραβείο Silver στην κατηγορία «Coastal Management» και Bronze στην κατηγορία «Εξοικονόµηση νερού»! Οι διακρίσεις στα Environmental Awards 2015 επιβραβεύουν µε τον καλύτερο τρόπο τις συντονισµένες ενέργειες του Porto Carras Grand Resort, που εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, µε ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδοµένα επενδυτικό πρόγραµµα, αποτελεί πρότυπο τουριστικό και οικολογικό προορισµό. Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση και καθαριότητα των ακτών αποτελεί ζήτηµα ύψιστης σηµασίας για το Porto Carras Grand Resort. Απόδειξη αυτού, η αδιάλειπτη βράβευση τα τελευταία 11 χρόνια, µε Γαλάζιες Σηµαίες των ακτών και της µαρίνας του, τηρώντας τα αυστηρά κριτήρια του Προγράµµατος του ∆ιεθνούς Οργανισµού. Επιπλέον, η Porto Carras Μαρίνα, η µοναδική ιδιωτική µαρίνα στην Ελλάδα, µε χωρητικότητα 315 θέσεων ελλιµενισµού για σκάφη µέχρι 55µ. µήκος και βάθος 5,5µ., έχει πιστοποιηθεί από τον Ανεξάρτητο Φορέα Επιθεώρησης και Πιστοποί-

OUR AWARDS 2014 - 2015

ησης EQA Hellas και εφαρµόζει Πιστοποιηµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ποιότητας ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001: 2008. Επίσης, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράµµατος «ShMILE2 - Από τον πειραµατισµό στη διάδοση του Οικολογικού Σήµατος στη Μεσόγειο», το Porto Carras Grand Resort, βραβεύτηκε για την ολοκλή-

Tourism Awards 2014 Porto Carras Grand Resort 1. Gold Medal in Energy Efficiency 2. Gold Medal in Use of Renewable Sources & Water Stewardship

Blue Flag Award 2014

The Green Key Eco Label

1. Porto Carras Sithonia 5* Beach 2. Porto Carras Meliton 5* Beach 3. Porto Carras Marina

1. Porto Carras Meliton 5* 2. Porto Carras Sithonia 5* 3. Villa Gallini

ρωση των διαδικασιών για την πιστοποίηση E.U Ecolabel, που αφορά στην περιβαλλοντική διαχείριση των ξενοδοχειακών µονάδων Porto Carras Meliton 5* και Porto Carras Sithonia 5*. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρίας, κ. Βασιλάκης, ο οποίος τόνισε πως «πρωταρχικός σκοπός του προγράµµατος υπήρξε η ευαισθητοποίηση όλων όσων εµπλέκονται στις τουριστικές επιχειρήσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της Χαλκιδικής

“From experimentation to dissemination of the Ecolabel in the Mediterranean” Euro Ecolabel - Porto Carras Grand Resort

Greece's Leading Resort World Travel Awards 2014 Greece’s Leading Resort

Greece's Leading Family Resort World Travel Awards 2014 Greece’s Leading Family Resort

γενικότερα, ενός τόπου απίστευτου φυσικού κάλλους που πρέπει να προστατέψουµε µε κάθε µέσο». ∆ιπλή βράβευση απέσπασε το Porto Carras Grand Resort στα Ηealth & Safety Awards, που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τo Plant Management της Boussias Communications. Ειδικότερα, το ξενοδοχειακό συγκρότηµα απέσπασε δύο βραβεία στις

Certificate of Excellence 2014 -Tripadvisor Porto Carras Meliton 5*

κατηγορίες: Ξενοδοχεία & Εστίαση και Συνεργασίες για Προστασία του

Porto Carras Grand Resort 1. Hotel 2. Synergies for EHS

Περιβάλλοντος και την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία. World Golf Awards 2014 Greece’s Best Golf Hotel

Η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. ως στρατηγικός επενδυτής στο Porto Carras Grand Resort, αφιέρωσε από το 2000 µεγάλο µέρος της επένδυσής της για τη δηµιουργία υγιεινής και ασφάλειας, τόσο στον χώρο εργασίας για τους

SILVER

BRONZE

World Luxury Hotel & Spa Awards 2014: Porto Carras Meliton 5*

Εnvironmental Awards 2015

Εnvironmental Awards 2015

Luxury Hotel - Best Scenic Enviroment

Coastal Managment

Water Saving

εργαζοµένους, όσο και στους χώρους διαµονής για τους πελάτες του τουριστικού συγκροτήµατος. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων: • ∆ηµιούργησε ανεξάρτητη µονάδα βιολογικού καθαρισµού. • Ανέπτυξε

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

65


Παρουσίαση

συνεργασία µε εταιρία παροχής υγείας για µόνιµη παρουσία στον χώρο εργασίας του προσωπικού και διαµονής των πελατών. • Ανέπτυξε την αναγκαία υποδοµή στις εγκαταστάσεις. • Εφαρµόζει τους κανόνες υγείας που καθορίζονται επίσηµα από την Πολιτεία. • Ανέπτυξε τη χρήση ευρέως βιολογικών προϊόντων που παράγονται στο ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, εταιρία του ίδιου οµίλου. • Τηρεί σε ισχύ όλες τις προβλεπόµενες άδειες λειτουργίας. • Προχώρησε στην εκπαίδευση, τόσο επ’ έργω όσο και µε σεµινάρια όλου του προσωπικού του συγκροτήµατος. Το Porto Carras, επίσης, τα τελευταία χρόνια, πραγµατοποίησε πληθώρα ενεργειών µε στόχο την ενηµέρωση, εκπαίδευση καθώς και την ευαισθητοποίηση, τόσο των πελατών του, όσο και των εργαζοµένων πάνω σε θέµατα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριµένα, µε µέριµνα της επιχείρησης πραγµατοποιήθηκαν:

1. 2. 3. 4.

Εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες. Ενηµέρωση - εκπαίδευση µε θέµα την αποτροπή καθώς και την αντιµετώπιση πυρκαγιών. Εκπαίδευση στην οικολογική διαχείριση πρώτων υλών καθώς και στην εξοικονόµηση πόρων. Εκπαίδευση στη σωστή αντιµετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών σε συνδυασµό µε τακτικές άµεσης εκκένωσης των ξενο-

5. 6. 7. 8. 9.

δοχείων της επιχείρησης. Ενηµέρωση πάνω στην τήρηση κανόνων υγιεινής - HACCP. Ειδικές περιβαλλοντολογικές δράσεις. ∆ηµιουργία Βιολογικού Σταθµού, ο οποίος καλύπτει όλες τις ανάγκες του Τουριστικού Συγκροτήµατος. Εκµετάλλευση νερού για άρδευση από την επεξεργασία των λυµά-

σεων ή φορέων του τουρισµού.

των στον βιολογικό καθαρισµό.

Τα ξενοδοχεία αξιολογούνται για το σύνολο των περιβαλλοντικών τους

∆ηµιουργία µεγάλης µονάδας αφαλάτωσης για την κάλυψη µε

ενεργειών που αφορoύν στη διαχείριση της µονάδας, την εφαρµογή

πόσιµο νερό κάθε ανάγκης του συγκροτήµατος.

τεχνολογιών και µεθόδων εξοικονόµησης και χρήσης εναλλακτικών

10. Απαγόρευση των ψεκασµών της χλωρίδας του συγκροτήµατος µε τοξικά φυτοφάρµακα και την επιβολή χρήσης µόνο βιολογικών.

11. Χρήση µόνο βιολογικών λιπασµάτων για ανάγκες λίπανσης της χλωρίδας.

12. Απαγόρευση χρήσης τοξικών απορρυπαντικών και τη συνεργασία µε προµηθευτές που διαθέτουν φιλικά προς τη φύση απορρυπαντικά.

13. Συνεργασία µε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην οικοπροστασία από παράσιτα, έντοµα και τρωκτικά.

πηγών ενέργειας, ανακύκλωσης, κ.ο.κ και την επένδυση σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, µε στόχο την άνεση του πελάτη και την υλοποίηση επιτυχηµένων πρωτοβουλιών περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και αειφορίας. Στο υψηλότερο βάθρο των ηγετικών ξενοδοχείων βρέθηκε το Porto Carras Grand Resort και στα World Travel Awards, καθώς βραβεύτηκε στις κατηγορίες «Greece’s Leading Family Resort» και «Greece’s Leading Resort» ως το κορυφαίο ελληνικό οικογενειακό ξενοδοχείο.

Και οι διακρίσεις δεν σταµατούν εδώ. Το αγαπηµένο συγκρότηµα της

Επίσης, µεγάλη επιτυχία αποτελεί η επιλογή της Βίλας Γαλήνης, στην

Χαλκιδικής απέσπασε ακόµη δύο χρυσά βραβεία στα Τοurism Awards.

κατηγορία Europe’s Leading Boutique Hotel, ανάµεσα στα 13 συνολι-

Πιο αναλυτικά, το Porto Carras Grand Resort, για ακόµη µια φορά, βρα-

κά Boutique Hotels της Ευρώπης.

βεύτηκε για τις πρακτικές πράσινης ανάπτυξης που ακολουθεί, λαµβάνο-

∆εν είναι η πρώτη φορά, όµως, που η Βίλα Γαλήνη αποσπά διάκριση,

ντας χρυσά βραβεία στις κατηγορίες «Εξοικονόµηση και χρήση ανανεώ-

καθώς αποτελεί περήφανο µέλος των Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώ-

σιµων πηγών ενέργειας» και «∆ιαχείριση νερού». Τα βραβεία παρέλαβε η

πης και των Ελληνικών Ιστορικών Ξενοδοχείων Υάδες, βραβευµένη από

κα. Μαριάννα Στέγγου, η οποία αναφέρθηκε µε δύο λόγια στις προοπτι-

το Condé Nast Traveller!

κές και τις ανακαινίσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο συγκρότηµα.

Η τελετή απονοµής πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλά-

Τα Tourism Awards έρχονται για να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν

δα, στις 2 Αυγούστου 2014, στο Divani Apollon Palace & Thalasso σε

τις κορυφαίες πρακτικές και τις πιο καινοτόµες πρωτοβουλίες επιχειρή-

µια λαµπερή εκδήλωση. Το βραβείο για λογαριασµό του Porto Carras

66 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Α.Ε., ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1-3, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ • ΤΗΛ.: 210 2826441 • FAX: 210 2832848 e-mail: info@kotzamanis.com • www.kotzamanis.com


Παρουσίαση

Grand Resort, παρέλαβε η υπεύθυνη Marketing του συγκροτήµατος, κα.

Ξεχωριστές διακρίσεις για το Porto Carras Meliton

Σοφία Σιδερίδου, από τον πρόεδρο και ιδρυτή των World Travel Awards, κ. Graham Cooke, παρουσία υψηλόβαθµων στελεχών της παγκόσµι-

Εξαιρετικές διακρίσεις απέσπασε και το Porto Carras Meliton 5*. Ως

ας τουριστικής βιοµηχανίας και δηµοσιογράφων από όλο τον κόσµο.

το κορυφαίο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο πολυτελείας σε µια µοναδικής

Επίσης, το Porto Carras Grand Resort βραβεύτηκε ως το κορυφαίο ξενο-

οµορφιάς τοποθεσία, στη µαγευτική Σιθωνία Χαλκιδικής, ξεχώρισε το

δοχείο γκολφ στην Ελλάδα (Greece’s Best Golf Hotel 2014), στα World

Porto Carras Meliton 5*, στην κατηγορία «Luxury Hotel - Best Scenic

Golf Awards 2014.

Environment», στα World Luxury Hotel Awards.

Η τελετή απονοµής πραγµατοποιήθηκε στην Πορτογαλία, στο Conrad

Η τελετή απονοµής πραγµατοποιήθηκε στο The Bay Hotel, Camps

Algarve, σε µια λαµπερή εκδήλωση.

Bay, στη Νότια Αφρική, σε µια ξεχωριστή τελετή µε διεθνείς παρου-

Το διεθνών προδιαγραφών 18-οπών γήπεδο γκολφ, µε το ήπιο µεσο-

σίες από τον τουριστικό κλάδο.

γειακό κλίµα, όλο το χρόνο, και οι πλήρως εξοπλισµένες εγκαταστάσεις

Επίσης, το συγκρότηµα, έλαβε το Βραβείο Αριστείας από τον TripAdvisor,

του Porto Carras Grand Resort, το καθιστούν τον ιδανικό προορισµό

τον µεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο παγκοσµίως. Το βραβείο, τιµά

γκολφ καθ’ ολη τη διάρκεια του έτους.

την άριστη φιλοξενία και το λαµβάνει µόλις το 10% των επιχειρήσεων

Το γήπεδο Golf του Porto Carras Grand Resort είναι το πρώτο γήπεδο

που αναφέρονται στο TripAdvisor.

της Βορείου Ελλάδος και έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς διεθνή πρωτα-

Οι προϋποθέσεις για το βραβείο αριστείας είναι οι επιχειρήσεις να δια-

θλήµατα. Σχεδιάστηκε το 1968 από τους Geoffrey S. Cornish και William

τηρούν συνολική βαθµολογία τεσσάρων ή άνω µονάδων (µε µέγιστη

G. Robinson και ανακαινίστηκε το 2003 από τον Roy Mc Ray κατά τέτοιο

βαθµολογία τις 5 µονάδες) από τους ταξιδιώτες του TripAdvisor και

τρόπο, ώστε να είναι συναρπαστικό για κάθε επιπέδου παίκτη.

πρέπει να έχουν εισαχθεί στο TripAdvisor για τουλάχιστον 12 µήνες.

Τα στρατηγικά εµπόδια νερού και τα bunkers παρέχoυν ένταση σε κάθε

Πρόσθετα κριτήρια περιλαµβάνουν τον όγκο των κριτικών που υπο-

χτύπηµα, ενώ από τα διαφορετικά σηµεία εκκίνησης απολαµβάνει κανείς

βλήθηκαν εντός των τελευταίων 12 µηνών.

διαφορετική θέα, από τα όρη Ίταµος και Μελίτων, τους αµπελώνες του

Το ξενοδοχείο Porto Carras Meliton 5*, είναι συνώνυµο της πολυτέ-

Κτήµατος Porto Carras και τη Villa Galini, έως τον Τορωναίο κόλπο και

λειας. Κατασκευασµένο σε λιτή γραµµή, παραπέµπει στη φιγούρα

το παραθαλάσσιο χωριό του Νέου Μαρµαρά.

ενός κρουαζιερόπλοιου, σχεδιασµένο από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα

∆ύο ακόµα γήπεδα γκολφ, πρόκειται να κατασκευαστούν µόλις δοθούν

Walter Gropius, ιδρυτή της σχολής «BAUHAUS» και αποτελείται από 487 δωµάτια, εκ των οποίων 93 Junior Σουίτες και 64 Σουίτες. Αναπτύσσεται κατά µήκος της 9 χλµ. πανέµορφης, αµµώδους παραλίας της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική, µε τα καθαρά, κρυστάλλινα, γαλάζια νερά της και σε έκταση 17.630 στρεµµάτων φυσικού µεγαλείου. Η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του Porto Carras Meliton 5*, συµπληρώνεται από ευρύχωρα Lobby, το Meliton Thalassotherapy & Spa Center, µε χώρους 4.700 τ.µ. για χαλάρωση και ευεξία, εστιατόρια µε εκλεκτή κουζίνα για µοναδικές γαστρονοµικές εµπειρίες, µε την υπογραφή του βραβευµένου Chef Γιάννη Μπαξεβάνη, πανέµορφα lagoons, χώρους ψυχαγωγίας και χαλάρωσης καθώς και µια υπέροχη παραλία. Για τους λάτρεις της µόδας, καταστήµατα µε διεθνή brands στην περιοχή

οι σχετικές αδειοδοτήσεις που έχουν ζητηθεί από το 2006 στο ορεινό

της Μαρίνας και στο Meliton’s Shopping Center κάνουν το shopping

τµήµα του συγκροτήµατος, ως µέρος µιας µεγάλης επένδυσης που πραγ-

µια ξεχωριστή εµπειρία, ενώ το Kids Club, παιδικές πισίνες, παιδικές

µατοποιείται τα τελευταία χρόνια, µε στόχο να αναδείξει το Porto Carras

χαρές, παιδότοπος, νεροτσουλήθρες, sea water park και Game Centers

ως έναν από τους κορυφαίους προορισµούς για γκολφ στον κόσµο!

ξετρελαίνουν τους µικρούς µας φίλους.

68 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

Papageorgakis Bros ΝΟ 1 ΕΠΙΛΟΓΉ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΆ ΤΩΝ ΠΛΥΝΤΙΚΏΝ ΣΥΣΤΗΜΆΤΩΝ ΙΜΑΤΙΣΜΟΎ Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων, οι ανταγωνιστικές τιμές, η μεγάλη παρακαταθήκη ανταλλακτικών και το παρεχόμενο after-sales service, οι τέσσερις, δηλαδή, καθοριστικοί παράγοντες που καταξιώνουν μία εταιρία στην αγορά, συνιστούν τον άξονα με βάση τον οποίο αναπτύσσεται η εταιρία Papageorgakis Bros, η οποία αποτελεί κορυφαίο προμηθευτή πλυντικών συστημάτων ιματισμού στη χώρα μας, από το ξεκίνημά της, στις αρχές της δεκαετίας του 70, μέχρι σήμερα.

Η εταιρία Papageorgakis Bros ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1972, µε

για την τεχνική υποστήριξη α’ βαθµού.

αντικείµενο την προµήθεια και εγκατάσταση πλυντικών συστηµάτων

Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της και οι ανταγωνιστικές τιµές.

ιµατισµού. Παρέχοντας ολοκληρωµένες και υψηλής ποιότητας υπηρε-

Η πώληση προϊόντων µέσω leasing, καθώς και ο διακανονισµός πληρωµών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

σίες στους πελάτες της, σύντοµα καθιερώθηκε σε πρώτη επιλογή στο είδος της. ∆εν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως έχει αναλάβει, κατά καιρούς,

τα µεγαλύτερα projects στο χώρο των πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού στη χώρα µας. Η εταιρία αποτελεί τον κορυφαίο προµηθευτή στο είδος της της ξενο-

Η διατήρηση όλων των ανταλλακτικών σε stock για άµεση αντιµετώπιση οποιουδήποτε προβλήµατος.

Ο δωρεάν παρεχόµενος σχεδιασµός εγκαταστάσεως κάθε κατηγορίας πλυντικών συγκροτηµάτων και στεγνοκαθαριστηρίων.

δοχειακής αγοράς. Μία προσεκτική ανάγνωση του πελατολογίου της, άλλωστε, αποδεικνύει, µε τον πλέον εύγλωττο τρόπο, πως τα περισ-

Εκτός, όµως, από την ξενοδοχειακή βιοµηχανία, τα πλυντικά συστήµατα

σότερα και πιο σηµαντικά ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εµπιστευθεί

της εταιρίας βρίσκουν εφαρµογή σε µία ευρεία γκάµα επαγγελµατικών

την εταιρία για την προµήθεια και την οργάνωση των πλυντικών τους

κλάδων, όπως: Στεγνοκαθαριστήρια, Ταπητοκαθαριστήρια Πλυντήρια

µονάδων ιµατισµού.

& Βιοµηχανικά πλυντήρια, Νοσοκοµεία, Κλινικές, Οίκοι Ευγηρίας, Ιδρύµατα & Οικοτροφεία, Ναυτιλιακές Εταιρίες, Κατασκευαστικές & Τεχνικές

Οι κύριοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην καταξίωση της εταιρίας

Εταιρίες, Εταιρίες Εξοπλισµών, Στρατιωτικές Μονάδες, στη Βιοµηχανία

Papageorgakis Bros και στη συνείδηση των πελατών της είναι:

και σε µία σειρά από εταιρίες και οργανισµούς.

70 /

Η αποκλειστική συνεργασία µε τους πλέον «επώνυµους», διεθνείς

Το πεδίο δραστηριοποίησης της εταιρίας εκτείνεται από την Ελλάδα

οίκους κατασκευής πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού (JENSEN

έως την Κύπρο και από την Αλβανία και τη FYROM έως τη Μάλτα, ενώ

GROUP, IPSO–ALLIANCE, κ.ο.κ.).

κατά διαστήµατα η εταιρία έχει αναλάβει projects στη Μέση Ανατολή,

Η προσήλωση στην όσο το δυνατόν καλύτερη και ταχύτερη εξυπη-

την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία.

ρέτηση των πελατών της και η αποτελεσµατική, µετά την πώληση,

Για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της η Papageorgakis

υποστήριξή τους (after sales service), σε όποιο σηµείο κι αν βρί-

Bros βραβεύεται µε το βραβείο Platinum Award, το οποίο αποτελεί την

σκονται. Γι’ αυτό, το τελευταίο έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργατών

ύψιστη διάκριση της IPSO-ALLIANCE, από τις µεγαλύτερες κατασκευά-

σε όλη τη χώρα, τόσο για τη προώθηση των προϊόντων, όσο και

στριες εταιρίες πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού παγκοσµίως.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ανάπτυξη παρά την ύφεση

Στο πλευρό των Ελλήνων ξενοδόχων

Παρά την ύφεση της οικονοµίας,

Στην εποχή της οικονοµικής κρίσης, η Papageorgakis Bros στάθηκε στο

που έπληξε χιλιάδες επιχειρήσεις

πλευρό των Ελλήνων ξενοδόχων µε πρωτόγνωρες για τα δεδοµένα του

στη χώρα µας, η εταιρία συνεχίζει

χώρου ενέργειες, όπως το πρόγραµµα ανακύκλωσης παλαιών µηχα-

την αναπτυξιακή της πορεία, επεν-

νηµάτων, η δέσµη µέτρων CleantheWorld, η διατήρηση και σε πολλές

δύοντας συνεχώς, τόσο στη βελτί-

περιπτώσεις µείωση των τιµών, καθώς και η παροχή ευέλικτων διακα-

ωση των υλικοτεχνικών της υποδο-

νονισµών πληρωµής προς διευκόλυνση των πελατών της.

µών, όσο και στην ενδυνάµωση του έµψυχου δυναµικού της. Στο πλαίσιο αυτό, το 2010, η εταιρία, ολοκληρώνοντας, ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, µεταφέρθηκε σε νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, στην περιοχή της Μεταµόρφωσης, στην Αθήνα, οι οποίες συνιστούν ένα υπερσύγχρονο one-stop shop, όπου ο κάθε ενδιαφερόµενος έχει τη δυνατότητα να ενηµερώνεται και να προµηθεύεται τα πλέον κατάλληλα πλυντικά συστήµατα ιµατισµού για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, σε ένα αυτόνοµο τριώροφο κτίριο 400 τ.µ., λειτουργούν το εκθετήριο των µηχανηµάτων της Papageorgakis Bros, στο ισόγειο, ενώ στους υπόλοιπους ορόφους στεγάζονται τα τµή-

Ταυτόχρονα, στις αρχές του 2015, η εταιρία Papageorgakis Bros παρου-

µατα ∆ιοίκησης, Πωλήσεων, Marketing, το Λογιστήριο και η Γραµµατεία.

σίασε τη νέα σειρά πλυντηρίων της Ipso-Alliance, που χαρακτηρίζεται

Επίσης, στο υπόγειο του κτιρίου στεγάζεται το Τµήµα Ανταλλακτικών.

από την πρωτοπόρα τεχνολογία σε ότι αφορά στην εξοικονόµηση ενέρ-

Σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκονται και οι νεόδµητες αποθήκες της

γειας, νερού και απορρυπαντικών.

εταιρίας, µεγέθους 3.500 τ.µ., όπου και στεγάζεται το Τµήµα Υποστήριξης και After-sales service.

www.papageorgakis.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

71


Συνέντευξη

Συνέντευξη στην Ελένη Μακρίδου

SANITEC ABEE

Σε τροχιά ανόδου και το 2015

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΧΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ SANITEC Διαθέτοντας ποικιλία προϊόντων για την κουζίνα και το μπάνιο, η SANITEC ABEE, αποτελεί σήμερα μία από τις επικρατέστερες βιομηχανίες κατασκευής ειδών υγιεινής στην Ελλάδα. Με «όπλα» την άριστη ποιότητα προϊόντων, το άψογο marketing plan και ένα δυνατό δίκτυο πωλήσεων που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και επεκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Β. Αφρική, φτάνοντας ως τη Ρωσία, η εταιρία, «πολεμά» την οικονομική κρίση και προχωρά δυναμικά στην επόμενη μέρα, λανσάροντας στην αγορά νέα, καινοτόμα προϊόντα, κατάλληλα, τόσο για τα δωμάτια ξενοδοχειακών μονάδων, όσο και για τους κοινόχρηστους χώρους. Για την πορεία της εταιρίας και τα εξαιρετικά… αντανακλαστικά της στην κρίση, μιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», ο «ιθύνων νους» της, ο κ. Θεόδωρος Παχίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SANITEC. 72 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


• Κύριε Παχίδη, η SANITEC συµπληρώνει 14 χρόνια παρουσίας στο

τους συνθετικούς νεροχύτες που παράγει. ∆ιαθέτουµε δυο σειρές

χώρο των ειδών υγιεινής και κουζίνας. Ποιες ήταν οι προτεραιότη-

νεροχύτων που παράγονται σε πολύ µεγάλη ποικιλία σχεδίων, διαστά-

τές σας όλα αυτά τα χρόνια και ποια η έως τώρα πορεία της εταιρίας;

σεων και χρωµάτων. Στο χώρο του µπάνιου, οι καθιερωµένες σειρές

Η εταιρία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2001, από

µας αφορούν ακρυλικές µπανιέρες σε διάφορες διαστάσεις, τις οποίες,

εµένα και τους δυο γιούς µου, που απαρτίζουµε και το ∆ιοικητικό Συµ-

σε περίπτωση ζήτησης, εξοπλίζουµε και µε συστήµατα υδροµασάζ.

βούλιο. Κατά τα πρώτα δυο χρόνια λειτουργίας της, υλοποιήσαµε µια

Όλα τα προϊόντα µας είναι εξαιρετικής ποιότητας, καλύπτονται από

φιλόδοξη κατασκευαστική µελέτη, για την ανέγερση ιδιόκτητων βιο-

επίσηµες εγγυήσεις και φέρουν τη σφραγίδα ποιότητος CE, σύµφωνα

µηχανικών εγκαταστάσεων 4.000 τ.µ. στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης,

µε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Ακολουθούµε αυστηρή διαδικασία αξιο-

έργο που ολοκληρώθηκε το 2003. Στις εγκαταστάσεις αυτές, οργανώ-

λόγησης των πρώτων υλών που χρησιµοποιούµε, εισαγόµενες από τις

σαµε εξ’ αρχής την παραγωγή ακρυλικών µπανιέρων και συστηµάτων

καλύτερες ευρωπαϊκές και αµερικανικές εταιρίες. Όλη η διαδικασία

υδροµασάζ, τις αποθήκες διακίνησης των προϊόντων, µεγάλο εκθεσια-

παραγωγής και ο έλεγχος των προϊόντων είναι σε πλήρη εναρµόνιση

κό χώρο και τα διοικητικά και εµπορικά γραφεία. Παράλληλα, σε άλλο

µε το Πρότυπο ∆ιασφάλισης κατά ISO-9001:2008, πιστοποιηµένο από

χώρο, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, δηµιουργήσαµε µια καθετο-

τον Γερµανικό Οργανισµό TÜV-Saarland.

ποιηµένη βιοµηχανική µονάδα, για την παραγωγή των γρανιτένιων συνθετικών νεροχύτων κουζίνας.

• Πόσο σηµαντικό κοµµάτι για τις

Η κατασκευαστική και εµπορική

δραστηριότητές σας αποτελεί ο

δραστηριότητα της εταιρίας ανα-

ξενοδοχειακός κλάδος και ποια

πτύχθηκε ραγδαία από το 2005

τα «ιδιαίτερα» προϊόντα που προ-

και µετά, καθώς προχωρήσαµε

ωθείτε για τους χώρους των ξενο-

στην προώθηση των προϊόντων

δοχείων;

µας σε όλη την Ελλάδα και πετύ-

Η εταιρία διαθέτει µια ευρεία γκάµα

χαµε µια εντυπωσιακή διεύρυνση

ειδών υγιεινής και αξεσουάρ, κατάλ-

του πελατολογίου µας.

ληλα για τα µπάνια ξενοδοχειακών

Το 2008, η εταιρία, ίδρυσε υποκα-

µονάδων, όπως µπανιέρες (απλού

τάστηµα στην Αθήνα, µε οργανω-

τύπου ή εξοπλισµένες µε συστήµατα

µένο δίκτυο πωλητών και γραφείο

υδροµασάζ), ντουζιέρες ή καµπίνες

επικοινωνίας. Έτσι, η εξυπηρέτη-

ντους µε ατµόλουτρο, αρωµατοθε-

ση των πελατών στη Νότια και

ραπεία, κ.ά..

νησιωτική Ελλάδα έγινε άµεση

Επιπλέον, εξοπλίζει χώρους που προ-

και απρόσκοπτη.

ορίζονται για υδροθεραπεία spa ή

Παρά τις δυσκολίες που επέφε-

γυµναστήρια, µε εξαιρετικής ποιότη-

ρε η γενική οικονοµική κρίση στη

τας ειδικά mini-spa υδροµασάζ, για 3

χώρα µας, η καλή συνεργασία µε

ή περισσότερα άτοµα, µε καµπίνες-

βασικούς πελάτες µας και η συνε-

θαλάµους χαµάµ και µε ξύλινες σάου-

τή πολιτική που ακολουθήσαµε,

νες παραδοσιακού τύπου (µε θερµα-

βοήθησαν καίρια στη διατήρηση

ντές πέτρας) ή σύγχρονου τύπου (µε

των δραστηριοτήτων µας. Παράλληλα µε τη δράση της στην εγχώρια αγορά, η SANITEC κατάφε-

υπέρυθρες ακτίνες). Τη νέα χρονιά, η εταιρία παρουσιάζει µια νέα σειρά προϊόντων, τους

ρε να αναπτύξει ένα πλούσιο δίκτυο πωλήσεων σε πολλές χώρες του

νιπτήρες µπάνιου τύπου «Monoblog». Ο επαναστατικός σχεδιασµός

εξωτερικού. Οι εξαγωγές προς την Κύπρο, τις Βαλκανικές χώρες, την

τους, τους καθιστά ιδανικούς για επαγγελµατική χρήση, όπως σε δωµά-

Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Ρωσία, έπαιξαν εξ’ αρχής, καθοριστικό

τια ξενοδοχείων και σε κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Τα ιδιαίτερα

ρόλο στην πορεία της εταιρίας, ενώ τα τελευταία χρόνια, νέοι πελάτες

χαρακτηριστικά τους είναι η στιβαρότητα της κατασκευής τους, λόγω

από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποτελούν σηµαντικό

του σκληρού συµπαγούς σώµατός τους, η εκπληκτική αντοχή τους στην

τµήµα του κύκλου εργασιών της.

αδιάλειπτη και µακροχρόνια χρήση τους (αντέχουν σε ισχυρά καθαριστικά, στην καύση, κ.λπ.), οι µοντέρνες, λιτές και αυστηρές, σχεδια-

• Ποια σειρά προϊόντων αποτελούν τη ναυαρχίδα της παραγωγής σας

στικά, γραµµές τους, το πλούσιο χρωµατολόγιο παραγωγής τους, µε

και ποιες είναι οι επιµέρους συλλογές που διαθέτετε στην αγορά;

βαφές αµετάβλητες στο χρόνο και, κυρίως, η δυνατότητα κοπής τους

Η SANITEC ΑΒΕΕ διακρίθηκε από την αρχή της δηµιουργίας της, για

σε οποιαδήποτε διάσταση. Έτσι, προσαρµόζονται εύκολα και τέλεια

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

73


Συνέντευξη

σε κάθε µπάνιο, δηµιουργώντας ένα ξεχωριστό και σύγχρονο στυλ.

∆υστυχώς, ο ρευστός χαρακτήρας της οικονοµικής κατάστασης στη

Επενδύουµε σηµαντικά στο χώρο των ξενοδοχείων, αναγνωρίζοντας

χώρα δεν µας δίνει την πολυτέλεια να προγραµµατίσουµε εύκολα τις

τον τουρισµό ως σηµαντικό πυλώνα ανάπτυξης και εξετάζουµε σχο-

επόµενες επενδυτικές µας κινήσεις µακροπρόθεσµα. Παρόλα αυτά,

λαστικά κάθε προϊόν που προορίζεται για το χώρο αυτό.

προσπαθούµε πάντα να οδηγούµαστε από τις τάσεις των ξένων αγο-

Η συµµετοχή της εταιρίας σε εµπορικές εκθέσεις, σε Αθήνα και Θεσσα-

ρών, τις εξειδικευµένες ανάγκες των ξενοδοχείων, καθώς και από τις

λονίκη, και ιδιαιτέρως, σε αυτές που αφορούν στον ξενοδοχειακό εξο-

έρευνες αγορών που διενεργούµε συχνά. Προς το παρόν στρέφουµε

πλισµό, έκαναν το όνοµα SANITEC ευρύτερα γνωστό στον κλάδο αυτό.

τις προσπάθειές µας στην υποστήριξη των νέων προϊόντων µας, ώστε η πρόσφατη επένδυσή µας να καταστεί αποδοτική και καρποφόρα.

• Ποια είναι η θέση της εταιρίας στον κλάδο της και ποιες είναι οι επόµενες κινήσεις σας, τόσο σε επενδυτικό, όσο και σε επιχειρηµατικό επίπεδο; Ο πρώτος, ίσως, κλάδος που επλήγη από την οικονοµική κρίση ήταν

• Κλείνοντας, θα θέλαµε να µας δώσετε το στίγµα του ευρύτερου πελατολογίου σας.

οι οικοδοµικές κατασκευές, συµπαρασύροντας πληθώρα επιµέρους

Η SANITEC ABEE διαθέτει ένα σταθερό πελατολόγιο, το οποίο αποτε-

κλάδων, όπως και αυτόν της παραγωγής και εµπορίας ειδών υγιεινής.

λείται από καταστήµατα ειδών υγιεινής και καταστήµατα επιπλοποιί-

Τα δείγµατα άµεσης επανάκαµψης είναι µάλλον δυσοίωνα. Η δραστη-

ας - ξυλεµπορικά. Παράλληλα, συνεργάζεται µε µεγάλο αριθµό ξενο-

ρίότητα της SANITEC, ως παραγωγική εταιρία, ήταν άµεσα συνυφασµέ-

δοχειακών µονάδων, τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική

νη µε τον χώρο της οικοδοµής. Παρόλα αυτά, λόγω της εξωστρέφειάς

Ελλάδα. Μεγάλα συγκροτήµατα, resorts, παραδοσιακοί ξενώνες, παρα-

της και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδείξαµε και τα οποία µας

θεριστικά ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύµατα προµηθεύο-

οδήγησαν σε νέες ξένες αγορές, κατορθώσαµε να διατηρήσουµε την

νται τα προϊόντα µας για να εξοπλίσουν τα δωµάτιά τους και άλλους

υψηλή θέση της εταιρίας, εντός Ελλάδας. Επίσης, οι επενδύσεις που

χώρους υγιεινής, ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους. Τα τελευταία χρόνια,

κάναµε τα τελευταία χρόνια, σε νέα προϊόντα, βοήθησαν σηµαντικά

διαπιστώνουµε µε χαρά πως προστίθενται στο πελατολόγιό µας ολο-

την πορεία της εταιρίας.

ένα και περισσότερες µονάδες υπηρεσιών υγείας, όπως φυσικοθερα-

Η ανοδική πορεία της SANITEC, από την ίδρυσή της έως και σήµερα,

πευτήρια, κέντρα ιαµατικών λουτρών, γυµναστήρια, ινστιτούτα υδρο-

οφείλεται στη συνεχώς αναβαθµιζόµενη παραγωγική της διαδικασία,

θεραπείας & αισθητικής, τα οποία καταλαµβάνουν αρκετά σηµαντικό

στην ενσωµάτωση νέων µεθόδων management και marketing στην

ποσοστό στις πωλήσεις µας.

οργάνωσή της, στην προσεγµένη εξυπηρέτηση των πελατών της και

Ως εταιρία, επικεντρώνουµε τις προσπάθειές µας στη συνεχή βελτίωση

στο άριστα καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό της. Η αφοσίωση των

της ποιότητας των προϊόντων µας και στην άριστη εξυπηρέτηση των

έµπειρων στελεχών της στους στόχους της εταιρίας, χαράσσουν τη

πελατών µας, παράγοντες που θεωρούµε εξαιρετικά σηµαντικούς για τη

µελλοντική µας πορεία στον επιχειρηµατικό χώρο.

συνέχιση της καλής µας πορείας.

74 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

Επιτυχημένοι επαγγελματίες στον Τουρισμό ΔΙΆ... ΧΕΙΡΌΣ ΟΜΊΛΟΥ LE MONDE Προσφέροντας αποκλειστικά εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών στον τουρισμό και τη γαστρονομία, πιστοποιημένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και καταξιωμένα στη συνείδηση των επαγγελματιών του χώρου, ο εκπαιδευτικός όμιλος LE MONDE ανοίγει τον δρόμο της επαγγελματικής επιτυχίας για εκατοντάδες νέους κάθε χρόνο.

Tο πρόγραµµα σπουδών του όµιλου LE MONDE καλύπτει ένα µεγάλο φάσµα ειδικοτήτων που απευθύνονται, τόσο σε νέους που θέλουν να

Hotel Manager

επιλέξουν ένα σύγχρονο επάγγελµα, όσο και σε επαγγελµατίες που

Στέλεχος ∆ιοίκησης & Οικονοµίας στον Τοµέα Τουρισµού - Travel Agent

θέλουν να εξειδικευτούν στον τοµέα τους, αλλά και σε ερασιτέχνες

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Chef

που ενδιαφέρονται για τη µαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και το κρασί.

Τεχνικός Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής - Pastry Chef

Η απόλυτη εξειδίκευση στις τουριστικές, ξενοδοχειακές και γαστρονο-

Το πρόγραµµα σπουδών αποτελείται από θεωρητικά και εργαστηρια-

µικές σπουδές είναι ο λόγος που ο εκπαιδευτικός όµιλος LE MONDE έχει

κά µαθήµατα, τα οποία διδάσκονται από καταρτισµένους καθηγητές,

υλοποιήσει µια τεράστια επένδυση για τα δεδοµένα της τουριστικής

µε µεγάλη εµπειρία στον χώρο του τουρισµού.

εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δηµιουργώντας ένα µοναδικό εκπαιδευτι-

Το γραφείο επαγγελµατικής σταδιοδροµίας της LE MONDE εξασφαλίζει

κό κέντρο 6.500 τ.µ., στο Μοσχάτο, ακριβώς απέναντι από τον ΗΣΑΠ.

άµεση επαγγελµατική αποκατάσταση σε όσους επιλέξουν να ενταχθούν

Οι υπερσύγχρονες κτηριακές υποδοµές περιλαµβάνουν εξειδικευµένα

άµεσα στην τουριστική αγορά. Επίσης, συντονίζει την αµειβόµενη πρα-

εργαστήρια όπως εστιατόρια, bar, εργαστήρια µαγειρικής, ζαχαροπλα-

κτική των σπουδαστών και συστηµατικά προωθεί τους σπουδαστές και

στικής, οινολογίας και σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας.

αποφοίτους σε θέσεις εργασίας, στα καλύτερα ξενοδοχεία και τουρι-

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο εκπαιδευτικός όµιλος LE MONDE αποτελεί

στικές επιχειρήσεις της χώρας.

µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού (UNWTO) από το 1999

Παράλληλα, µε το βασικό πρόγραµµα σπουδών διοργανώνονται ηµε-

και µέλος του Σ.Ε.Τ.Ε. από το 1996.

ρίδες και διαλέξεις, που σκοπό έχουν να φέρουν σε επαφή τους σπουδαστές τουριστικών σπουδών µε επαγγελµατίες του χώρου, που µεταγ-

Βασικά προγράμματα σπουδών

γίζουν ιδέες και γνώσεις από την πολύτιµη εµπειρία τους. Ενδεικτικά

Ο εκπαιδευτικός όµιλος LE MONDE προσφέρει διετή προγράµµατα

σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο της οποίας φιλοξενούνται κάθε χρόνο

σπουδών, επιπέδου ΙΕΚ, στις ακόλουθες ειδικότητες:

προσωπικότητες από τον χώρο του τουρισµού.

76 /

Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας -

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

αναφέρουµε τη σειρά Hotel and Tourism Professionals’ Lectures, µια

Νέα τµήµατα ξεκινούν τον Οκτώβριο


Ταχύρυθμα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για επαγγελµατική εξειδίκευση στον χώρο της µαζικής εστίασης, ο εκπαιδευτικός όµιλος LE MONDE προσφέρει, επίσης, ταχύρυθµα προγράµµατα σπουδών για νέους επαγγελµατίες που θέλουν να απασχοληθούν σε εστιατόρια, bar και καφέ.

Προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης διάρκειας 6 μηνών

Bar & Restaurant Management - ∆ιεύθυνση Εστιατορίου

Πρόκειται για ένα πρόγραµµα σπουδών που οδηγεί στην ολοκληρωµένη γνώση της λειτουργίας ενός εστιατορίου. Ο απόφοιτος του προ-

γραµµα σπουδών για όσους επιθυµούν να εργαστούν ως sommelier.

γράµµατος αποκτά συνολική εικόνα της διαχείρισης ενός εστιατορίου

Σε συνεργασία µε διακεκριµένους οινοχόους, γευσιγνώστες και οινο-

από τη σύνθεση του µενού και τη λίστα κρασιού, ως την οργάνωση του

λόγους εκπαιδεύουν καταρτισµένους επαγγελµατίες που µπορούν να

service, τη διοίκηση του προσωπικού, τον έλεγχο των προµηθειών και

στελεχώσουν εστιατόρια, κάβες και ξενοδοχεία.

την κοστολόγηση των εµπορευµάτων. Ο απόφοιτος του προγράµµατος

Ο sommelier ως επαγγελµατίας διαθέτει πολύ καλή αίσθηση της όσφρη-

είναι σε θέση να διαχειριστεί µε επιτυχία τη διεύθυνση ενός εστιατορίου.

σης και της γεύσης, πολύ καλή µνήµη, έχει οξύ γευστικό κριτήριο και

Νέα τµήµατα ξεκινούν κάθε Νοέµβριο.

κυρίως αγαπάει το κρασί και το καλό φαγητό. Νέα τµήµατα ξεκινούν κάθε Νοέµβριο.

Sommelier - Οινοχόος

Ο εκπαιδευτικός όµιλος LE MONDE προσφέρει ένα ολοκληρωµένο πρό-

Προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης διάρκειας 3 - 8 εβδομάδων

Bartender

Ο Bartender είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη µπάρα κάθε εστιατορίου, ξενοδοχείου και bar για να παρασκευάσει και να προσφέρει το σωστό ποτό. Γνωρίζει τις δόσεις ανάµειξης αλκοολούχων και µη αλκοολούχων ποτών, δηµιουργεί cocktails, σερβίρει και εξυπηρετεί τους πελάτες. ∆ιάρκεια: 6 εβδοµάδες. Έναρξη κάθε δύο µήνες.

Barista & Coffee Expert

Ο Βarista είναι το στέλεχος εκείνο που αναλαµβάνει τη διαχείριση, την οργάνωση και λειτουργία του τµήµατος καφέ µιας επισιτιστικής επιχείρησης. Επιλέγει ποικιλίες καφέ, φροντίζει για την εύρυθµη λειτουργία του τµήµατος, συντηρεί και µεριµνά για την καλή λειτουργία του εξοπλισµού, καθοδηγεί το υπόλοιπο προσωπικό και παρασκευάζει καφέδες και αφεψήµατα υψηλής ποιοτικής αξίας. ∆ιάρκεια: 3 εβδοµάδες. Έναρξη κάθε µήνα.

Restaurant Operation & Food & Beverage Management - Λειτουργία Εστιατορίου

Ο Restaurant Manager είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει σε βάθος όλες τις λειτουργίες ενός εστιατορίου και µπορεί να δηµιουργήσει όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχηµένη λειτουργία του. ∆ιάρκεια: 8 εβδοµάδες.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

77


Παρουσίαση

Ταχύρυθμα Επιμορφωτικά Σεμινάρια για ερασιτέχνες

Intensive Chef Course: Ταχύρυθµο πρόγραµµα για ερασιτέχνες λάτρεις της µαγειρικής τέχνης. Intensive Pastry Chef Course: Ταχύρυθµο πρόγραµµα για ερασιτέχνες λάτρεις της ζαχαροπλαστικής τέχνης.

Tα παραπάνω προγράµµατα απευθύνονται σε όλους τους ερασιτέ-

Μεμονωμένα Σεμινάρια γαστρονομίας για ερασιτέχνες και επαγγελματίες Στον εκπαιδευτικό όµιλο LE MONDE πραγµατοποιούνται σειρές τρίωρων αυτοτελών σεµιναρίων για όσους ενδιαφέρονται για τη µαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και το κρασί.

χνες που επιθυµούν να µάθουν τις επαγγελµατικές τεχνικές µαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αλλά και τους επαγγελµατίες που θέλουν

Τα σεµινάρια είναι τα εξής:

να εµπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Τα µαθήµατα είναι 100% εργαστηριακά, το οποίο σηµαίνει ότι οι ίδιοι οι συµµετέχοντες παρασκευάζουν τις συνταγές βήµα-βήµα και στο

τέλος δοκιµάζουν το γευστικό αποτέλεσµα της προσπάθειάς τους. Τα µαθήµατα διεξάγονται σε επαγγελµατικό εργαστήριο, εξοπλισµέ-

Food Professionals: Σεµινάρια γαστρονοµίας για επαγγελµατίες Food Friends: Σεµινάρια µαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για ερασιτέχνες Wine Friends: Σεµινάρια για τους φίλους του κρασιού ◊

νο µε όλες τις συσκευές και τα επαγγελµατικά σκεύη. Οι συµµετέχοντες µαθαίνουν να προσδίδουν αξία στις πρώτες ύλες,

Εκπαιδευτικός όµιλος LE MONDE

αναδεικνύοντας τα γευστικά τους προτερήµατα σε πιάτα πρωτότυπης

www.lemonde.edu.gr • www.lemondecentre.gr

γαστρονοµικής σύνθεσης, πάντα υπό την καθοδήγηση των έµπειρων

info@lemonde.edu.gr

καθηγητών - chefs της σχολής LE MONDE. ∆ιάρκεια κάθε προγράµµατος: 4 εβδοµάδες.

Cucina Italiana

Εντατικό πρόγραµµα µε ειδίκευση στην ιταλική κουζίνα. Όλες οι τεχνικές και οι µέθοδοι της ιταλικής κουζίνας, όπως επίσης και οι αυθεντικές ιταλικές συνταγές, παρουσιάζονται σε αυτό το εξειδικευµένο εντατικό πρόγραµµα, που απευθύνεται στους λάτρεις της ιταλικής γαστρονοµίας. Το πρόγραµµα είναι 100% εργαστηριακό. ∆ιάρκεια: 4 εβδοµάδες.

78 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ξενοδοχειακά μπάνια υψηλής ποιότητας από τους καλύτερους στα είδη υγιεινής

Είδη υγιεινής, έπιπλα μπάνιου, μπανιέρες, ντουσιέρες, προϊόντα wellness & αξεσουάρ: Η Duravit και η Geberit έχουν ότι χρειάζεστε για να κάνετε τη ζωή μέσα στο μπάνιο ακόμη πιο όμορφη. Περισσότερες πληροφορίες στην ΚΛΙΜΑΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.: Αθήνα: 17ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας & Αρεοπόλεως, Κηφισιά, 145 64 τηλ. 210 816 1200 Θεσσαλονίκη: Μαρίνου Αντύπα 35, Καλαμαριά 551 34 τηλ. 2310 477 000 www.klimatechniki.com


Παρουσίαση

«Επώνυμη» επιλογή στην επεξεργασία νερού Στην πλέον «επώνυμη» επιλογή στον τομέα της επεξεργασίας νερού αναδεικνύεται η εταιρία Watershop, η οποία για περισσότερα από 15 χρόνια προσφέρει τις πλέον αξιόπιστες, καινοτόμες, οικονομικές και με οικολογικό «χαρακτήρα» λύσεις στην εγχώρια αγορά των συστημάτων νερού.

Η εταιρία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998, µε εξειδίκευση στα

σης, µε δυναµική 9.000 λίτρα ηµερησίως!!!

συστήµατα επεξεργασίας νερού, εξασφαλίζοντας οικονοµικές

Πρόκειται για σύστηµα 5 σταδίων, µε 3 προφίλτρα Big Blue 10’’, 2

και οικολογικές λύσεις µε Οικιακά, Επαγγελµατικά και Βιοµηχα-

µεµβράνες TFCM LPTW4021 συνδεδεµένες σε σειρά, ανοξείδω-

νικά συστήµατα.

τη βάση, ανοξείδωτη αντλία υψηλής πιέσεως, ρυθµιζόµενο λόγο

Συνάπτοντας αξιόλογες συµφωνίες µε γνωστές εταιρίες κατασκευής συστηµάτων και διάθεσης πόσιµου νερού για την αποκλειστική αντιπροσώπευσή τους πανελλαδικά (Kinetico Αµερικής, Blue filters Γερµανίας), η εταιρία πιστοποιήθηκε µε δύο ISO από την TUV Austria 9001:2008 &14001:2004, ενώ από το 2011 είναι µέλος

απόρριψης (για νερό πόλης περίπου 4:1, 4 µέρη καθαρό 1 µέρος απορριπτόµενο, έως 1:1). Αναλυτικά, το NOWA9000 SYROS διαθέτει: Προφίλτρο Big Blue 10’’ 5m,

του Ευρωπαϊκού Οργανισµού EDWCA (European Drinking Water

Προφίλτρο Big Blue 10’’,

Cooler Association).

Gac (άνθρακας Block),

Ακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις και παρακολουθώντας από

Προφίλτρο Big Blue 10’’,

κοντά τις ανάγκες της αγοράς, η Watershop, προχώρησε στη

Gac (άνθρακας Block),

δηµιουργία µιας ισχυρής αλυσίδας καταστηµάτων µε τη µέθοδο

Μεµβράνες αντίστροφης όσµωσης TFCM (made in Japan),

franchising, µε συνεργάτες τεχνικούς και εµπορικά καταστήµατα

Controller ηλεκτρονικό που ελέγχει όλες τις λειτουργίες (ξέπλυµα

(shop in shop), για την άµεση και αποτελεσµατική εξυπηρέτηση των πελατών της σε όλη την Ελλάδα. Εποµένως, η Watershop εγγυάται, όχι µόνο την καλή απόδοση των συστηµάτων της, προσφέροντας γραπτή εγγύηση, αλλά και την παρακολούθηση της λειτουργίας τους µε service βάσει προ-

µεµβρανών τριών τύπων, µετρητή αγωγιµότητας παραγόµενου για αυτόµατη διακοπή παραγωγής αν υπάρχει καθαρό υψηλής αγωγιµότητας νερό, έξτρα µετρητή αγωγιµότητας εισερχόµενου και εξερχόµενου νερού,

γράµµατος σε Η/Υ.

ηχητικό alarm βλαβών,

Μεταξύ των καινοτόµων προϊόντων που προσφέρει η εταιρία είναι

λειτουργία κυκλώµατος και αισθητήρων µε χαµηλή τάση 24v για

το επαγγελµατικό σύστηµα αντίστροφης όσµωσης NOWA9000

έξτρα ασφάλεια).

SYROS, το µικρότερο επαγγελµατικό σύστηµα αντίστροφης όσµω-

Οδηγίες λειτουργίας & εγγύηση καλής λειτουργίας.

80 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


6-9

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΜETROPOLITAN EXPO

1Oη HO RE CA 2O15 HOTEL RESTAURANT CAFE

www.horecaexpo.gr

Η µεγαλύτερη έκθεση για τα Ξενοδοχεία και τη Μαζική Εστίαση που έγινε ποτέ! ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ∆Α: Υπουργείου Τουρισµού • Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδας • Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Ελληνικών Επιχειρήσεων • Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων • Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών • Λέσχης Αρχιµαγείρων Ελλάδας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Βηλαρά 2 • 104 37 Αθήνα • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 ∆είτε το video της 9ης HORECA

21X29_HORECA15 TELIKI.indd 1

• www.forumsa.gr • info@forumsa.gr

facebook.com/horecaexpogr

12/12/14 10:39 AM


Παρουσίαση

Αφοι Σαμαρά ΠΑΡΆΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΉ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΕΠΏΝΥΜΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ Με σταθερή παρουσία 37 χρόνων στον χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η εταιρία Πολυεύθυμος - Αφοι Σαμαρά, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξενοδόχων, διατηρώντας την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά. Τα ασυναγώνιστης ποιότητας και οικονομίας minibars, minisafes και wine-cellars της Dometic, την οποία η εταιρία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στη χώρα μας, πλαισιώνονται από μια μεγάλη γκάμα «έξυπνων», χρηστικών και οικονομικών συσκευών και αξεσουάρ, με σπουδαία ονόματα και παγκόσμιο κύρος.

Η εταιρία Πολυεύθυµος - Αφοι Σαµαρά δραστηριοποιείται στην αγο-

miniBars (miniBars απορρόφησης), που ικανοποιούν τις απαιτήσεις

ρά του ξενοδοχειακού εξοπλισµού από το 1978 και έχει αλλάξει τα

του Κανονισµού της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όσον

δεδοµένα στον επαγγελµατικό εξοπλισµό, εισάγοντας και προωθώ-

αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασµού για οικιακές ψυκτικές

ντας τα καλύτερα, τα πιο ανθεκτικά, τα οικονοµικότερα σε απόδοση,

συσκευές, η σταδιακή εφαρµογή του οποίου άρχισε από την 1η Ιου-

τα πιο φιλικά στο περιβάλλον και τα πιο φινετσάτα, ευρωπαϊκά προϊ-

λίου 2010 και είναι πιστοποιηµένη µε τα πρότυπα ποιότητας ISO 9001

όντα εξοπλισµού δωµατίων ξενοδοχείων.

και περιβάλλοντος ISO 14001.

Ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα των Dometic miniBars

Τα Dometic miniBars διατίθενται σε χωρητικότητες 23, 30, 40 και 60

και miniSafes, των ελβετικών στεγνωτήρων µαλλιών Valera, του γαλ-

λίτρων και έχουν σύστηµα εξοικονόµησης ενέργειας Fuzzy logic II,

λικού οίκου JVD µε στεγνωτήρες µαλλιών και χεριών, δίσκους σερβι-

ηλεκτρονική ρύθµιση της θερµοκρασίας ψύξης, µοναδικό σύστηµα

ρίσµατος, βάσεις αποσκευών και πολλών άλλων προϊόντων, έχει επι-

διάγνωσης της λειτουργίας και ελέγχου της απόδοσης της ψυκτικής

τύχει να ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη των αξιώσεων.

µονάδας µε ηλεκτρονικούς αισθητήρες και εσωτερικό φωτισµό LED,

Ανάµεσα στα προϊόντα που προωθεί στην ελληνική, ξενοδοχειακή

που ενηµερώνει για τη σωστή λειτουργία τους. Επιβεβαιωµένα, πετυ-

αγορά είναι:

χαίνουν την πιο χαµηλή κατανάλωση ενέργειας σύµφωνα µε τα ISO 7371 και DIN 8950 (µετρήσεις του Ινστιτούτου Θερµοδυναµικής και

Dometic miniBars

Τεχνολογίας Ψύξης του Πανεπιστηµίου της Καρλσρούης). Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το µοντέλο HiPro 3000 (30 λίτρων) έχει ετήσιο κόστος

Τα miniBars της Dometic,

λειτουργίας µόνο €32, σε αντίθεση µε ένα κοινό miniBar που κατανα-

της µεγαλύτερης κατασκευ-

λώνει περίπου €78 το χρόνο.

άστριας εταιρίας miniBars, παγκοσµίως, διαθέτει στην

Dometic miniSafes

εγχώρια αγορά η Πολυεύθυµος - Αφοι Σαµαρά. Αξί-

Η σειρά proSafe των Dometic

ζει να σηµειωθεί ότι, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πουληθεί πάνω

miniSafes είναι πολύ φιλική

από 4 εκατοµµύρια Dometic miniBars και έχουν εξοπλίσει το 90% των

στο χρήστη και τον ξενοδόχο

ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων σε όλο τον κόσµο, µεταξύ των οποίων,

και ειδικά σχεδιασµένη για να προσφέρει µέγιστη ασφάλεια.

και τα περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία.

Τα proSafe κατασκευάζονται στην Ισπανία, σε ποικιλία µεγεθών,

Η Dometic, είναι η µόνη, ίσως, εταιρία που κατασκευάζει αθόρυβα

από ανθεκτικό ατσάλι, βάφονται µε υγρή βαφή, η πόρτα τους κόβε-

82 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

ται από το υπόλοιπο πλαίσιο µε laser και είναι κολληµένη µε τους

µεντεσέδες χωρίς δυνατότητα αντικατάστασής της (burglar proof ).

Μεγεθυντικοί καθρέπτες της ελβετικής εταιρίας VALERA.

∆ιατίθενται σε ποικιλία διαστάσεων (για lap top 15” και 17”), ενώ

Στεγνωτήρες µαλλιών της VALERA.

µπορούν να κατασκευασθούν κατά παραγγελία σε οποιαδήποτε

Στεγνωτήρες µαλλιών τοίχου και χεριών

διάσταση. ∆ιαθέτουν εξελιγµένο σύστηµα ελέγχου και εκτύπωσης

της γαλλικής εταιρίας JVD.

των τελευταίων ανοιγµάτων (audit trail) και anti tamper system για

Πτυσσόµενες βάσεις αποσκευών ξύλινες ή µεταλλικές JVD.

πρόσθετη ασφάλεια, ενώ κατά παραγγελία διατίθενται µε πρόγραµ-

Μεγεθυντικοί καθρέπτες JVD.

µα ενοικίασης (rent code).

Ζυγαριές JVD.

Βραστήρες και δίσκοι σερβιρίσµατος JVD.

Πτυσσόµενα συστήµατα σιδερώµατος της ολλανδικής εταιρί-

Dometic Wine Cellars

ας BENTLEY. Εξειδικευµένη σε απαιτητικές λύσεις ψύξης, η Dometic κατασκευάζει

Σιφόν κρέµας και σόδας της αυστριακής εταιρίας KAYZER.

τα Wine Cellars, µε απόλυτο σεβασµό στο περιβάλλον και σύµφωνα µε τα πρότυπα ποιότητας ISO 9001 και 14001. H σειρά ψυγείων κρα-

Πελατολόγιο

σιών Dometic D διαθέτει δυο ξεχωριστές ζώνες ψύξης για λευκά και κόκκινα κρασιά. Η θερµοκρασία στις δυο ζώνες ρυθµίζεται ανεξάρ-

Τα µεγαλύτερα και πιο γνωστά ξενοδοχεία στην Ελλάδα εµπιστεύονται

τητα και µε ακρίβεια από 5 µέχρι 22 C.

και προτιµούν την εταιρία Σαµαρά, για την αξιοπιστία των προϊόντων και

Τα 3 µοντέλα ψυγείων είναι χωρητικότητας 128, 62 και 23 φιαλών κρα-

των υπηρεσιών που παρέχει.

σιού. Τα µικρότερα µοντέλα χωρητικότητας 62 και 23 φιαλών έχουν

Πέραν της αποδεδειγµένα υψηλής ποιότητας, αξιοπιστίας και λειτουργικό-

ύψος 86,5 εκ. και είναι ιδανικά για τοποθέτηση κάτω από τον πάγκο.

τητας των προϊόντων της, η εταιρία Πολυεύθυµος - Αφοι Σαµαρά, προσφέ-

Όλα τα µοντέλα είναι πλήρως εξοπλισµένα µε συρόµενα ράφια µε

ρει διαρκή τεχνική υποστήριξη στους πολυάριθµους πελάτες της και αυτό

πρόσοψη αλουµινίου, στην οποία µπορούν να τοποθετηθούν ετικέ-

της δίνει το πλεονέκτηµα της ανάπτυξης µακροχρόνιων συνεργασιών µε

τες για τα αποθηκευµένα κρασιά. Η γυάλινη πόρτα τους έχει πλαίσιο

τους πιο γνωστούς οµίλους ξενοδοχειακών εταιριών, όπως οι: ΤΕΜΕΣ ΑΕ,

από ανοξείδωτο ατσάλι, κλειδαριά και τζάµι που προστατεύει τα κρα-

SANI, ΜΗΤΣΗΣ, ΧΑΝ∆ΡΗΣ, ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, ΚΟΥΛΙΑΣ, ∆ΑΪΟΣ, ΜΑΝΤΩΝΑΝΑ-

σιά από το φως.

ΚΗΣ, ∆ΙΒΑΝΗΣ, GRECOTEL, CAPSIS ΜΑΜΙ∆ΑΚΗΣ, ROBINSON, ΧΑΤΖΗΛΑΖΑ-

ο

ΡΟΥ, PORTO CARRAS, CRETA MARIS, AIROTEL, ATLANTICA, ΕΣΠΕΡΙΑ κ. ά.,

Άλλα προϊόντα

καθώς και µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες όπως: Astir Palace Vouliagmeni, Lagonissi Resort, Athenaeum Intercontinental, Μεγάλη Βρετανία, Athens

84 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράλληλα, η εταιρία Πολυεύθυµος-Αφοι Σαµα-

Ledra Hotel, Macedonia Palace, Club Hotel Casino Loutraki, Sofitel Athens

ρά διαθέτει πλήθος άλλων επώνυµων προϊό-

Airport, Holiday Inn, Elounda Beach, King George, Olympia Riviera, Nana

ντων για τον εξοπλισµό των δωµατίων, µεταξύ

Beach, Amaris Hotel, Aquis, Princess Andriana, Sheraton Sofia, Aquila,

των οποίων, περιλαµβάνονται:

Laggas Beach, Avra Imperial, Ikos Olivia Hotel, Mykonos Paradise, κ.λπ..


Εδώ, η τέχνη της γαστρονομίας συναντά τη φιλοξενία. ΣπούδαΣε τιΣ πιο δύΝαΜιΚεΣ ειδιΚοτητεΣ τηΣ τούριΣτιΚηΣ αγ οραΣ. � Tεχνικός Τουριστικών Μονάδων

& Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

ALORE • www.alore.gr

� Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας

στον Τομέα του Τουρισμού � Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης -

Αρχιμάγειρας - Chef � Τεχνικός Αρτοποιίας -

Ζαχαροπλαστικής - Pastry Chef

Απ

οκ

λε ι

στι κ

Α το

υ ρισ

τικ ε

σ σπ

ου δε

σ

210 48.30.500 www.lemonde.edu.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 45, ΜΟΣΧΑΤΟ - (παράλληλη της πειραιώς & ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του ΗσΑπ Moσχάτου) ο ι

Κ ο Ρ Υ Φ Α ι ο ι

Τ Ω Ν

Τ ο Υ Ρ ι Σ Τ ι Κ Ω Ν

Σ Π ο Υ Δ Ω Ν


Παρουσίαση

Creteotel Equip AE ONE STOP SHOP ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΌΧΟΥΣ

Με πελατοκεντρική φιλοσοφία, μία εξαιρετικά διευρυμένη προϊοντική γκάμα με περισσότερα από 12.000 είδη, τα οποία «υπογράφουν» καταξιωμένοι διεθνείς οίκοι και εξατομικευμένες λύσεις ανά περίπτωση, είναι κάποια από τα στοιχεία εκείνα τα οποία έχουν καθιερώσει την Creteotel Equip AE σε πολύτιμο συνεργάτη για τους επαγγελματίες ξενοδόχους.

Η Creteotel Equip AE ιδρύθηκε το 2004, µε αντικείµενο την εισαγωγή

της, όπου διαθέτει έναν µοντέρνο και λειτουργικό εκθεσιακό χώρο

και εµπορία προϊόντων επαγγελµατικού εξοπλισµού.

340 τ.µ., καθώς και κεντρικές αποθήκες συνολικού εµβαδού 1.400 τ.µ.,

Η έδρα της βρίσκεται στην Βιοµηχανική Περιοχή του Ηρακλείου Κρή-

χωρητικότητας 1.000 παλετών, οι οποίες λειτουργούν και ως cash & carry. H διανοµή των προϊόντων της γίνεται από το εξειδικευµένο τµήµα συνεργατών της σε όλη την Κρήτη, ικανό να ανταπεξέλθει γρήγορα σε κάθε εµπορική ζήτηση. Παράλληλα, στο εµπορικό κέντρο του Ηρακλείου η εταιρία διατηρεί ένα κατάστηµα, το οποίο λειτουργεί ως service point για τα καταστήµατα του κέντρου. Η εταιρία εµπορεύεται πάνω από 12.000 είδη, καταξιωµένων διεθνών οίκων του εξωτερικού, τα οποία λόγω της επάρκειας των αποθεµάτων, µπορούν να ικανοποιήσουν άµεσα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Στην γκάµα της Creteotel θα βρει κανείς µια σειρά από προϊόντα όπως:

86 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ε Ξ Ο Π Λ Ι Σ Μ Ο Σ Ξ Ε Ν Ο ∆ ΟΧ Ε Ι Ω Ν | Ε Σ Τ Ι ΑΤΟ Ρ Ι Ω Ν | B A R | Κ Α Φ Ε | C AT E R I N G | Ζ Α Χ Α Ρ Ο Π Λ Α Σ Τ Ε Ι Ω Ν

Ο συνεργάτης που εμπιστεύεστε!

KENTΡΙΚΑ: Οδός Ι. ΒΙΠΕ Ηρακλείου, 716 01 Ηράκλειο, Κρήτη | Τηλ: 2810 383190 | Fax: 2810 383090 | Email: sales@creteotel.gr ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: Μινωταύρου 1, 712 02 Ηράκλειο, Κρήτη | Τηλ: 2810 222532 | Fax: 2810 222591 | Email: horecastore@creteotel.gr www.facebook.com/CreteotelProfessionalEquipment

www.creteotel.gr


Παρουσίαση

πιατικά, ποτήρια, µαχαιροπίρουνα, είδη κουζίνας, είδη buffet, µηχα-

µεγάλη ποικιλία από προϊόντα υψηλής ποιότητας και υπηρεσίες service

νήµατα και ηλεκτρικές συσκευές, ιµατισµός ξενοδοχείων και εστιατο-

υψηλού επιπέδου.

ρίων, amenities δωµατίων και αναλώσιµα είδη.

Mε µεγάλη εµπειρία στο χώρο του επαγγελµατικού εξοπλισµού, το

Όλα τα παραπάνω δίνουν τη δυνατότητα στην Creteotel να λειτουρ-

προσωπικό της Creteotel προτείνει στον κάθε πελάτη ξεχωριστά την

γεί ως One Stop Shop για κάθε συνεργάτη ξενοδόχο.

καλύτερη δυνατή λύση στις ανάγκες του. Ο συνδυασµός των παρα-

Στόχος της εταιρίας είναι σε κάθε πώληση να ικανοποιεί εξίσου το

πάνω µαζί µε την πελατοκεντρική αντίληψη της εταιρίας «χτίζουν»

οικονοµικό, λειτουργικό και αισθητικό κριτήριο, προσφέροντας µια

µακροχρόνιες σχέσεις ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ µε τους πελάτες της. ◊

88 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΟ

Αθήνα: Τατοϊου 62, Τ.Κ. 136 77, Αχαρνές (Μενίδι) Αττικής, Τηλ. Κέντρο: 210 2581583, Fax.: 210 2533989, e-mail: info@temak.gr Θεσ/κη: ΒΙ.ΠΕ.Θ Σίνδου ΔΑ13, Ο.Τ.: 33Β, Τ.Κ. 570 22, Θεσσαλονίκη, Τ.Θ.1136, Τηλ.: 2310 569800, Fax.: 2310 569864, e-mail: info@temak-aete.gr


Παρουσίαση

Ένα αρωματικό, αναζωογονητικό «ταξίδι», μία μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και ευεξίας, υπόσχεται η KSD στους ενοίκους των ξενοδοχείων, τα οποία προμηθεύει με «επώνυμα» προϊόντα προσωπικής περιποίησης, με ιταλική υπογραφή.

H KSD, µε πελατοκεντρική φιλοσοφία, η οποία συνοψίζεται στη φράση: ποιοτική, άµεση και µε τον καλύτερο συνδυασµό ποιότητας - τιµής, εξυπηρέτηση του πελάτη και έχοντας προχωρήσει σε αποκλειστική συνεργασία µε τον ιταλικό όµιλο Allegrini, προµηθεύει την ελληνική και την κυπριακή, ξενοδοχειακή αγορά µε amenities που υπερέχουν

Επίσης, όλα τα προϊόντα χαρακτηρίζονται ως «πράσινα», δεν έχουν

σε όλα τα σηµεία.

parabens και πετρελαιοειδή, καθώς και πλήρως εναρµονισµένα µε το

Τα ιταλικά προϊόντα Allegrini παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο

νέο Κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

Μιλάνο (και όχι στην Κίνα ή κάποια άλλη χώρα εκτός Ε.Ε.), είναι ελεγ-

του Συµβουλίου για τα καλλυντικά προϊόντα, σύµφωνα µε τον οποίο

µένα από κάθε αρµόδια αρχή και φέρουν όλα τα πιστοποιητικά της

απαγορεύεται η κυκλοφορία προϊόντων που είτε δεν είναι πιστοποιη-

Ευρωπαϊκής Ένωσης.

µένα, είτε, πολύ περισσότερο, περιέχουν συστατικά όπως parabens και mineral oil, όπως συµβαίνει µε τα περισσότερα κινεζικής προέλευσης, αλλά και µε αρκετά ελληνικά προϊόντα amenities. Τα προϊόντα της Allegrini είναι πιστοποιηµένα κατά ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA και δερµατολογικά ελεγµένα, σύµφωνα µε όλους τους κανονισµούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εταιρία προσφέρει µία ολοκληρωµένη και ευρεία γκάµα προϊόντων amenities, η οποία

90 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ανανεώνεται και εµπλουτίζεται µε νέες σειρές, ικανή να καλύψει τις ανάγκες κάθε ξενοδοχείου, ανεξαρτήτως µεγέθους, είτε πρόκειται για ενοικιαζόµενες κατοικίες και βίλες, είτε για µεγάλα resorts. Από τις σειρές amenities της εταιρίας ξεχωρίζει η σειρά Argan Source από αργανέλαιο, ευρέως γνωστό για τις αντιοξειδωτικές, θρεπτικές, ενυδατικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες, η οποία µε πλούσιο άρωµα από µπαχάρια παραπέµπει στον µυστηριακό κόσµο της Ερήµου. Η σειρά Argan Source διατίθεται σε µια άκρως εντυπωσιακή συσκευασία (frozen).

προϊόντα αυτής της σειράς είναι βασισµένα στην πρακτική της αρωµα-

Ιδιαίτερη απήχηση έχει η σειρά Oliva del Mediterraneo, µε λάδι ελιάς,

τοθεραπείας, τα οφέλη της οποίας είναι αναγνωρισµένα παγκοσµίως.

το οποίο µε την πλούσια αντιοξειδωτική δράση του, βοηθάει καταλυ-

Όλες οι σειρές αποτελούνται από σαµπουάν, αφρόλουτρο, κρέµα σώµα-

τικά στην αντιµετώπιση της γήρανσης του δέρµατος.

τος και µαλλιών, σε συσκευασίες από 20ml έως 50ml και διάφορα αξε-

H βιταµίνη E και τα άλλα συστατικά που περιέχει η σειρά αυτή απελευ-

σουάρ, όπως σετ οµορφιάς και ραπτικής.

θερώνει όλες εκείνες τις λειτουργίες που η επιδερµίδα µαs χρειάζεται

Εκτός, όµως, από τις standard σειρές, η εταιρία, έχει τη δυνατότητα,

για να παραµείνει νέα και φρέσκια.

για εκείνους που θέλουν να δηµιουργήσουν µία σειρά µε το δικό τους

Μια σειρά που δηµιουργήθηκε µε σκοπό να ικανοποιήσει τους πιο

λογότυπο, να αναπτύξει µια customized σειρά, πάντα µε την εγγύηση

απαιτητικούς επισκέπτες είναι η Natural Mix. Κοµψά και σαγηνευτικά τα

ποιότητας των προϊόντων της Allegrini. Πιστή στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της απόλυτης αφοσίωσης στην ποιότητα, η KSD εγγυάται «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα, στην καλύτερη δυνατή τιµή!».

www.ksdamenities.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

91


Παρουσίαση

CONCEPTUM Α.Ε. ΚΛΕΊΝΕΙ ΤΟ… ΜΆΤΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΉ ΑΓΟΡΆ Προτείνοντας μια σειρά από σύγχρονες λύσεις και αξιόπιστα συστήματα στον τομέα των Multimedia και του e-learning, η εταιρία CONCEPTUM, η οποία συμπληρώνει δύο δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην ξενοδοχειακή αγορά.

Η εταιρία Conceptum A.E., η οποία λειτουργεί πιστοποιηµένη µε το

µων- Γραφικής Ύλης, µε δυνατότητα ηλεκτρονικών παραγγελιών

Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2008, ειδικεύεται από το

µέσω του e-shop www.market24.gr.

1995 στο σχεδιασµό ολοκληρωµένων διαδραστικών λύσεων, συστη-

Στην παροχή ολοκληρωµένων συστηµάτων σήµανσης κτηρίων.

µάτων παρουσίασης, τηλεδιασκέψεων και εκπαίδευσης. Ειδικότερα,

Στο σχεδιασµό και την Κατασκευή Ιστοσελίδων και Ηλεκτρονι-

εξειδικεύεται:

Στη µελέτη χώρου για εγκατάσταση ∆ιαδραστικών Συστηµάτων Παρουσίασης-ΙNFOKIOSKs-Networks-∆οµηµένη καλωδίωση.

κών Καταστηµάτων

Στην επίσηµη Πώληση Αδειών Λογισµικού Κορυφαίων Εταιρειών (Adobe, Microsoft, AntiVIRUS)

Στην εγκατάσταση Συστηµάτων Παρουσίασης-HomeCinema που µπορεί να αποτελούνται από ∆ιαδραστικό Πίνακα ή Ασπροπίνακα

Έμφαση σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης

ή Οθόνες Προβολής και Προβολικό (projector). Στη µελέτη χώρου και στην Εγκατάσταση Οπτικοακουστικού Εξο-

Ξενοδοχεία και καφέ αντλούν µεγάλο µέρος της πελατειακής τους βάσης

πλισµού (συνεδριακά µικρόφωνα, IPκαι webκάµερες, Προβολικά

από συνέδρια/εκδηλώσεις και αθλητικά/µουσικά γεγονότα, αντίστοιχα.

και Οθόνες Προβολής- HomeCinema)

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιλογές στις εγκαταστάσεις AudioVisual

Στην παροχή Ολοκληρωµένων λύσεων Τηλεδιάσκεψης.

παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Σε αυτόν τον τοµέα, η CONCEPTUM, σε

Στην παροχή Ολοκληρωµένων λύσεων για συστήµατα Voting

συνεργασία µε την EPSON (www.epson.gr), προσφέρουν λύσεις και

(αγορά- ενοικίαση).

δίνουν απαντήσεις σε µία σειρά θεµάτων, τα οποία απασχολούν τους

Στην παροχή Εξοπλισµού Γραφείου-Εποπτικών µέσων-Αναλώσι-

ιδιοκτήτες και IT Managers στο χώρο της φιλοξενίας.

92 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Προβολικά συστήµαταVideoprojectors

Voting Συστήµατα Αγορά και Ενοικίαση

Signcode Ολοκληρωµένο Σύστηµα Σήµανσης Χώρων

Οικονοµικοί έγχρωµοι εκτυπωτές

Τροχήλατη Βάση για Προβολέα και LAPTOP και Οθόνες Πρβολής

Πίνακες Αίθουσας και ∆ιαδραστικοί Πίνακες

Eγκατάσταση Ολοκληρωµένων συστηµάτων δικτύου

Ολοκληρωµένες Λύσεις Τηλεδιασκέψεων

Τηλέφωνα: 211 411 40 50 - 210 88 38 858 • Fax: 211 740 6272 • Email: info@conceptum.gr Ηλεκτρονικές Παραγγελίες: www.market24.gr


Παρουσίαση

Σύµφωνα µε στελέχη της εταιρίας, στις ξενοδοχειακές αίθουσες εκδηλώ-

Η EPSON, ως παγκόσµιος ηγέτης στην αγορά των βιντεοπροβολέων,

σεων και συνεδρίων, πρωταρχικό µέληµα αναφορικά µε τις AudioVisual

προσφέρει µια τεράστια γκάµα βιντεοπροβολέων, καλύπτοντας τόσο

εγκαταστάσεις για την επιλογή ενός ξενοδοχείου από τον υποψήφιο

τις ανάγκες σε ποιότητα, όσο και σε τιµή των ιδιοκτητών καφέ. Έτσι µε

διοργανωτή είναι η ευκρινής, µεγάλη εικόνα, ώστε οι παριστάµενοι να

τις σειρές που ξεκινούν από τον οικονοµικό ΕΒ-W18 για 16/10 προβολή

µπορούν να παρακολουθήσουν µε άνεση τις παρουσιάσεις και φυσι-

στα 3000 lm, σε λευκή και έγχρωµη εικόνα, µέχρι FULLHD προβολείς

κά η απρόσκοπτη, απροβληµάτιστη λειτουργία. Για το ξενοδοχείο,

4500 lm (σειρά ΕΒ-4xxxWU), καλύπτονται όλες οι ανάγκες για απρόσκο-

εξίσου σηµαντική σηµασία έχουν η συνδεσµολογία, η διαχείριση του

πτη και ποιοτική εικόνα και κατ’ επέκταση ικανοποιηµένους πελάτες.

βιντεοπροβολέα, η οικονοµία στην κτήση και συντήρηση, κ.ο.κ.. Η σειρά επαγγελµατικών βιντεοπροβολέων της EPSON 3 LCD τεχνολογίας,

Έγχρωμες, οικονομικές και ποιοτικές εκτυπώσεις

απαντάει σε όλους αυτούς τους προβληµατισµούς και συνδυάζει ισχύ, ευελιξία και καινοτοµία.

Στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις του τουριστικού τοµέα χρειάζονται

Με υψηλή ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ, τόσο στη λευκή εικόνα, όσο και στην έγχρωµη

καθηµερινά εκτυπώσεις (µενού-ανακοινώσεις-διαφηµιστικά-προσφο-

(σε αντίθεση µε τους DLP βιντεοπροβολείς), από 3000 lm ως 11000 lm,

ρές, κ.λπ.), που πρέπει να είναι καλαίσθητες, έγχρωµες, οικονοµικές και

υψηλές ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, ευέλικτη ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΛΟΓΙΑ (δικτυακή, HDBaseT,

σε µικρές ποσότητες. Οι λύσεις οικονοµικής εκτύπωσης που προσφέ-

Wi-Fi, Miracast, κ.λπ.), χαµηλό κόστος ΛΑΜΠΑΣ και µεγάλη διάρκεια,

ρει η EPSON, σε συνεργασία µε την Conceptum, αναφέρονται σε αυτή

οι βιντεοπροβολείς της EPSON EB-19xx & EB-G6xxx/Z9xxx εξασφα-

την ανάγκη και επιλύουν έναν ακόµη «πονοκέφαλο» για τις επιχειρή-

λίζουν ρεαλιστικές και εντυπωσιακές παρουσιάσεις σε σωστή σχέση

σεις φιλοξενίας. Ποιοτική, desktop ή δικτυακή εκτύπωση µε χαµηλό

τιµής/απόδοσης.

κόστος χρήσης. ∆είτε τις σειρές EPSON WorkforcePro 5xxx και EPSON

Στα καφέ, η πρωταρχική επιδίωξη πρέπει να είναι η ΦΩΤΕΙΝΗ προβολή

InkTankSystem, µε µελάνια συνεχούς ροής, και θα εντυπωσιαστείτε από

σε συνθήκες συνήθως δύσκολες (εξωτερικοί χώροι, µεγάλος εσωτερι-

την οικονοµία (ειδικά στη σειρά InkTankSystem η έγχρωµη εκτύπωση

κός φωτισµός, κ.ο.κ.), ώστε η παρακολούθηση ενός αθλητικού γεγο-

στοιχίζει µόλις 2,5€/500σελίδες!!).

νότος (π.χ. ενός ποδοσφαιρικού αγώνα) να γίνεται µε ευχαρίστηση και µε ποιοτική εικόνα.

94 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

www.conceptum.grΠαρουσίαση

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΌΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΣ ΥΨΗΛΏΝ ΑΞΙΏΣΕΩΝ

Άνοιξε δρόμους καινοτομίας και συνεχίζει να πρωτοπορεί μέσα από δράσεις που αναδεικνύουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, την ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα και την πίστη στην αναγκαιότητα της τεχνολογικής εξέλιξης. Ο λόγος για τη βορειοελλαδίτικη εταιρία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού GIAKO GROUP, η οποία δεν αρκείται στην προώθηση ποιοτικών λαμπτήρων οικονομίας, αλλά οργανώνει δράσεις και καμπάνιες πληροφόρησης για τη χρήση και την ανακύκλωσή τους.

του χρόνου, κατάφερε να τους καθιερώσει και να τους καταξιώσει στη συνείδηση των, ολοένα αυξανόµενων, πελατών της. Η στοχευµένη προώθηση, ποιοτικά προηγµένης τεχνολογίας λαµπτήρων οικονοµίας, φιλικών προς το περιβάλλον και η παραγωγή, από την ίδια την εταιρία, εξαιρετικών σειρών λαµπτήρων αυτής της φιλοσοφίας, έδωσε µεγάλη ώθηση στην οικονοµική πορεία της. Σήµερα, µε αξιόλογη εξαγωγική δράση και µελλοντικούς ορίζοντες προς όλη την Ευρώπη, συνεχίζει, µε αµείωτο ζήλο, να επενδύει στην Η GIAKO GROUP είναι από τους πρώτους εισαγωγείς και εµπόρους

καινοτοµία και τη διασφάλιση των προτύπων ασφαλείας.

λαµπτήρων οικονοµίας στην ελληνική αγορά. Τους εισήγαγε το 1993,

Η ανάπτυξη της εταιρίας έχει ως βασικούς πυλώνες της την τεχνογνω-

διαβλέποντας από τότε ότι η αντικατάσταση των λαµπτήρων πυράκτω-

σία πάνω σε καινούρια υλικά, την εφαρµογή υπερσύγχρονων τεχνολο-

σης, σύντοµα θα ήταν επιτακτική ανάγκη για τη χώρα µας. Στην πορεία

γιών, σε κάθε φάση της παραγωγής των προϊόντων της και την κάλυψη,

96 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


όσο το δυνατών περισσότερων αναγκών της σύγχρονης ελληνικής και βαλκανικής αγοράς. Με γνώµονα την κοινωνική ευθύνη και την ευαισθησία που διακατέχει τα στελέχη της GIAKO, ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρία έχει αναλάβει µια σειρά από πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από την έγκυρη ενηµέρωση των πελατών της και προχωρώντας σε δράσεις επιδοτούµενης ανακύκλωσης και δυναµικής καµπάνιας. Πιο συγκεκριµένα,

Από το 2002 συµµετέχει ως µέλος στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε..

Από το 2007 είναι µέλος της Φωτοκύκλωσης Α.Ε., εταιρίας διαχείρισης ηλεκτρικών απόβλητων (λαµπτήρων και φωτιστικών σωµάτων).

Εκπαιδεύει τους συνεργάτες της και καταναλωτές.

Ενηµερώνει, µέσω εκδηλώσεων για θέµατα ανακύκλωσης λαµπτήρων.

Το 2008 ενσωµατώνει στην καµπάνια της την ιδέα της οικολογίας µε το motto: «ΑΝΑΨΕ ΠΡΑΣΙΝΟ», µε αναφορά στους Λαµπτήρες Οικονοµίας µε το Brand Name: GLOU.

Θεσπίζει κίνητρα για ανακύκλωση, µε την πριµοδότηση 50 λεπτών

RH 131

RH 449

για κάθε µη σπασµένο επιστρεφόµενο λαµπτήρα οικονοµίας οποιουδήποτε κατασκευαστή.

Εισάγει, από το 2004, τους λαµπτήρες GIAKO-LED, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που διαρκούν πολύ περισσότερο από τους λαµπτήρες οικονοµίας, φτάνουν τις 50.000 ώρες και καταναλώνουν µέχρι 90% λιγότερη ενέργεια από τους υπόλοιπους. Και χωρίς υδράργυρο.

Συνεργάζεται µε σχολεία για ενηµέρωση των µαθητών.

∆ηµιουργεί εργαστήριο έλεγχου ποιότητας, για αυστηρότερο

HiPro 6000

HiPro vision

έλεγχο των εισαγόµενων προϊόντων της, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του περιβάλλοντος και των ανθρώπων. Η GIAKO GROUP ιδρύθηκε το 1984 από τους κυρίους Γιακουµόγλου ως οικογενειακή επιχείρηση. Αντικείµενο της δραστηριότητάς της είναι, από το 1991, η εισαγωγή και εµπορία ηλεκτρολογικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεύει µια σειρά επώνυµων κατασκευαστών ηλεκτρο-

ProSafe

λογικών προϊόντων του εξωτερικού και εφαρµόζει σχολαστικά πολύ αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες

RH 456 LD

της. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Εύοσµο της Θεσσαλονίκης και διατηρεί γραφεία και αποθηκευτικό χώρο 2.500 τ.µ., για τον έγκαιρο εφοδιασµό των καταστηµάτων - πελατών της, µε λαµπτήρες οικονοµίας και λοιπό ηλεκτρολογικό εξοπλισµό. Μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών σε Ελλάδα και Βαλκάνια εξυπηρετεί καταστήµατα, Οργανισµούς, βιοµηχανίες, ξενοδοχειακά συγκροτήµατα και πλήθος ιδιωτών, που εµπιστεύονται την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της, επί µακρά σειρά ετών.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

97


Παρουσίαση

®

ΠΡΩΤΟΠΌΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΈΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΏΝ HOSPITALITY ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ

Πάνω από εικοσιπέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ξενοδοχειακή αγορά, μετράει φέτος η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ Ε.Π.Ε. (Πολυχρονίδης International), η οποία, παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, προχώρησε ήρεμα, σταθερά και δημιουργικά, κοιτώντας πάντοτε προς τα εμπρός… Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΠΕ, η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που ασχο-

(είναι ο ΠΡΩΤΟΣ στην Ελλάδα που ασχολήθηκε µε την Εξοικονόµηση

λήθηκε συνολικά µε τις τεχνολογίες εξοικονόµησης πόρων και τη µεί-

Νερού & Ενέργειας!!!) και έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα συστήµατα

ωση των εκποµπών CO2, µετά από 25 ολόκληρα χρόνια επιτυχηµένης

access control (ηλεκτρονικές κλειδαριές θυρών ξενοδοχειακών δωµα-

δραστηριότητας, έχει καταφέρει να «χτίσει» ένα σηµαντικό όνοµα, όχι

τίων) & ενέργειας RST, που εδώ και δεκαετίες διαθέτει ή/και παράγει.

µόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, γεγονός που της δίνει ακόµη τον απαιτούµενο …αέρα για να

Τα προγράµµατα εξοικονόµησης και προστασίας του περιβάλλο-

αναπνέει και στην κρίση και να κοιτάει πάντα µπροστά.

ντος, που εφαρµόζει η εταιρία µε την ελληνική ξενοδοχειακή και τη διεθνή πελατεία της, έχουν µεγάλη επιτυχία, αλλά και απήχηση

Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΠΕ, ήταν εξ’ αρχής, και συνεχίζει να είναι, η πρώτη

στο κοινό που χρησιµοποιεί τα προϊόντα της, αφού συνεχώς δέχε-

επιλογή των ξενοδοχειακών επιχειρηµατιών που στοχεύουν στην άµε-

ται αιτήµατα αποστολής τους, από επιβάτες που τα «γεύτηκαν» σε

ση ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ σηµαντικών άσκοπων δαπανών, όχι µόνο στους

κάποια κρουαζιέρα.

δύσκολους καιρούς, αλλά και διαχρονικά, και φυσικά στην σοβαρότατης σηµασίας προστασία του περιβάλλοντος, την οποία υποστηρί-

Η πλειονότητα των αµερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών µε κρου-

ζει πάντα µε σεβασµό και προσήλωση, σε συνεργασία µε τον κύριο

αζιερόπλοια, όπως είναι η Royal Caribbean Cruise Lines, η Celebrity

συνεργάτη της, τον γερµανικό οίκο RST GmbH.

Cruises, η Carnival Cruise Lines, η Costa Cruises, η TUI Cruises, η Regent Seven Seas Cruises, η ISP Cruises, κ.ά., είναι σταθεροί πελάτες της, επι-

Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΠΕ, που ίδρυσε πριν από 25 χρόνια ως ατο-

λέγοντας τα γερµανικά συστήµατα εξοικονόµησης νερού.

µική επιχείρηση, στο Ηράκλειο Κρήτης, ο γνωστός σε όλους Νίκος Πολυχρονίδης, έχει πάντα την έδρα της στο Ηράκλειο της Κρήτης και

Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΠΕ, που για 10ετίες ήταν πάντα παρούσα στις

πελατολόγιο σε ολόκληρη την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και διεθνώς.

διεθνείς εκθέσεις, απέχει τα τελευταία χρόνια από αυτή τη δραστηριότητα, µεταφέροντας -µέσα στην κρίση- τους αντίστοιχους πόρους

Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Πολυχρονίδης είναι ανάµεσα στους πρωτοπό-

στην τεχνολογική έρευνα, µε αποτέλεσµα να έχει ήδη παρουσιάσει

ρους στον τοµέα των ποιοτικών τεχνολογικών hospitality προϊόντων

αρκετές καινοτοµίες τελευταία.

98 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ

Επιχειρηµατικά

Νέα διεθνής διάκριση για το Sofitel Athens Airport Με το διεθνές βραβείο Gold Circle 2014 (Χρυσού Κύκλου 2014) διακρίθηκε το Sofitel Athens Airport από την αγορά της Ασίας, καθώς αποτελεί το µόνο ξενοδοχείο της Ελλάδας που έλαβε τη σηµαντική αυτή διάκριση. Τα βραβεία διοργανώνει τα τελευταία έξι χρόνια το Agoda.com, ένα από τα κορυφαία site online κράτησης ξενοδοχείων της Ασίας και µέλος του Οµίλου Priceline, που είναι εισηγµένος στο δείκτη Nasdaq (NASDAQ: PCLN). Ο θεσµός βραβεύει τα καταλύµατα που ενσωµατώνουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της online Βιοµηχανίας της Φιλοξενίας σε όλο τον κόσµο. Τα βραβεία Gold Circle απονέµονται µε βάση τις κριτικές των πελατών στο site του Agoda. com, τις ανταγωνιστικές τιµές, τη χρήση του Ειδικού Συστήµατος Ελέγχου (Yield Control System) που έχει αναπτύξει το Agoda.com, καθώς και τη βαθιά κατανόηση της πολυπλοκότητας της βιοµηχανίας των online κρατήσεων. «Σε µια έντονα ανταγωνιστική βιοµηχανία, το βραβείο αυτό αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό επίπεδο δέσµευσής µας απέναντι στην τεχνολογία αιχµής και την κορυφαία εξυπηρέτηση», δηλώνει σχετικά ο γενικός διευθυντής του Sofitel Athens Airport, Ciryl Manguso. Για να συµπληρώσει: «Είναι εύλογο να αισθανόµαστε ιδιαίτερα περήφανοι, αφού η παρουσία του Sofitel Athens Airport στη διεθνή λίστα των βραβευµένων ξενοδοχείων του Agoda.com προάγει όχι µόνο το ξενοδοχείο αλλά και την ίδια την Ελλάδα». Σηµειώνεται ότι τα ξενοδοχεία Sofitel αποτελούν τη µόνη γαλλική αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων µε παρουσία σε πέντε ηπείρους, µε 120 διευθύνσεις σε σχεδόν 40 χώρες (πάνω από 30.000 δωµάτια), προσφέροντας µία γνήσια εµπειρία του γαλλικού art de vivre.

Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΡΠΟΓΛΟΥ ΑΕ εισάγει τα προϊόντα Etro στην ελληνική, ξενοδοχειακή αγορά Στην αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων του ιταλικού οίκου ΕΤRO στην ελληνική, ξενοδοχειακή αγορά και την αγορά εστίασης, προχώρησε η εταιρία ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΡΠΟΓΛΟΥ ΑΕ, η οποία µε πορεία 55 και πλέον ετών στην παραγωγή, εισαγωγή και εµπορία υφασµάτων και διαθέτοντας µία µεγάλη ποικιλία προϊόντων, µπορεί να ανταποκρίνεται άµεσα σε οποιαδήποτε ζήτηση. Η εταιρία εµπλουτίζει την ήδη µεγάλη προϊοντική της γκάµα µε την ΕΤRO Hotel Collection, την οποία και θα παρουσιάσει στο περίπτερό της στην έκθεση HORECA 2015, στην αίθουσα 3, περίπτερο Α01. Τα προϊόντα που φέρουν την υπογραφή «Etro» ξεχωρίζουν για τους ζωντανούς χρωµατισµούς και τους καινοτόµους συνδυασµούς τους και προσθέτουν κύρος σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης που επιδιώκουν να υπερέχουν ποιοτικά και αισθητικά, προσφέροντας ένα επώνυµο, αναβαθµισµένο προϊόν στους πελάτες τους. Ο ιταλικός οίκος, ο οποίος σήµερα παρουσιάζει από υφάσµατα και προϊόντα διακόσµησης µέχρι δερµάτινα είδη, παπούτσια, κοσµήµατα, αξεσουάρ και αρώµατα, ιδρύθηκε το 1968 όταν ο Gerolamo «Gimmo» Etro, προχώρησε στη δηµιουργία µιας prêt-a-porter και haute couture εταιρίας κλωστοϋφαντουργίας.

Αναβαθμίζει την παρουσία της στην Κύπρο η Aegean Airlines Εγκαινιάζοντας την απευθείας σύνδεση της Κύπρου µε το Ισραήλ και µε το Κίεβο της Ουκρανίας, µε την έναρξη του θερινού προγράµµατος 2015 (τέλος Μαρτίου), η Aegean Airlines, αναβαθµίζει το δίκτυο και την παρουσία της στην Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρία συνδέει τη Λάρνακα µε το Τελ Αβίβ, αξιοποιώντας την απελευθέρωση των traffic rights για τον προορισµό αυτό. Από τη Λάρνακα προς Τελ Αβίβ, οι πτήσεις θα είναι καθηµερινές, δηλ. επτά πτήσεις την εβδοµάδα, προσθέτοντας σηµαντική χωρητικότητα και επιλογές. Για το Κίεβο, αντίστοιχα, η εταιρία επαναφέρει τις πτήσεις που είχαν ξεκινήσει το 2013, αλλά διεκόπησαν το 2014 λόγω των προβληµάτων στη συγκεκριµένη χώρα. Οι πτήσεις προς το Κίεβο θα εκτελούνται τρεις φορές την εβδοµάδα. Και προς τους δύο προορισµούς οι πτήσεις από τη Λάρνακα θα πραγµατοποιούνται µε αεροσκάφη Airbus A320. Υπενθυµίζεται ότι το πρόγραµµα της Aegean το 2015, περιλαµβάνει ένα δίκτυο 134 προορισµών σε 42 χώρες και την Ελλάδα, µε 15.000.000 διαθέσιµες θέσεις, 2 εκατοµµύρια περισσότερες από το 2014. Οι πτήσεις θα πραγµατοποιούνται µε ένα από τους νεότερους στόλους στην Ευρώπη, που αποτελείται πλέον από 56 αεροσκάφη, µετά την πρόσφατη επένδυση σε επιπλέον καινούργια Airbus A320ceos. Μιλώντας σχετικά, ο διευθύνων σύµβουλος της Aegean, κ. ∆ηµήτρης Γερογιάννης δήλωσε: «Η στρατηγική της ανάπτυξής µας από την Κύπρο συνεχίζεται, επενδύοντας στην ποιοτική σχέση που έχουµε δηµιουργήσει µε την κυπριακή αγορά. Η έναρξη των απευθείας πτήσεων από τη Λάρνακα προς το Τελ Αβίβ αντιπροσωπεύει ακόµα ένα σηµαντικό βήµα για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασµού της εταιρίας µας. Παράλληλα, οι νέες αυτές πτήσεις θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο».

100 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΣυµβουλές Αγορών

DFR: Νέο σύστημα αναδιπλούμενης οροφής από την DALCON Ένα νέο σύστηµα κάλυψης έρχεται να προσφέρει µοντέρνο σχεδιασµό και λειτουργικότητα σε χώρους όπου η πτυσσόµενη οροφή είναι απαραίτητη. Το DFR (Dalcon Folding Roof) έχει σχεδιασθεί και αναπτύσσεται αποκλειστικά από την εταιρία Dalcon και καλύπτει την ανάγκη στέγασης σε περιπτώσεις όπου η χρήση του χώρου, όλες τις εποχές του χρόνου, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργικότητας. Αποτελείται από στοιχεία οροφής αναδιπλούµενα, τα οποία συγκεντρώνονται καταλαµβάνοντας τον ελάχιστο χώρο (15cm έκαστο), ώστε να αποκαλύπτεται ο ουρανός σε ποσοστό 90%. Με τον σύγχρονο και λιτό σχεδιασµό της, η οροφή βρίσκεται σε ένα επίπεδο (χωρίς αναβαθµούς και κλιµακούµενο πλάτος - ύψος), µε αποτέλεσµα η λειτουργία της αναδίπλωσης να µην είναι διακριτή. Το άνοιγµα και το κλείσιµο γίνονται αθόρυβα, µε ηλεκτρικούς µηχανισµούς, ενώ η σφράγιση και η στεγανοποίηση εξασφαλίζονται και είναι εγγυηµένες. Το σύστηµα δεν χρειάζεται συντήρηση, καθώς η κατασκευή αλουµινίου είναι Ηλεκτροστατικής Βαφής, ενώ για την κάλυψη προσφέρονται από ενεργειακοί υαλοπίνακες ασφαλείας, µε πολύ υψηλά ποσοστά εξοικονόµησης ενέργειας, έως και αβαρή, άθραυστα διαφώτιστα υλικά. Είναι µία καινοτόµος πρόταση, καθώς δεν συγκρίνεται µε οποιαδήποτε υπάρχουσα λύση συρόµενης οροφής, ενώ προσφέρει πιο αξιόπιστα αποτελέσµατα, σε περιπτώσεις όπου το πλαστικοποιηµένο ύφασµα φαινόταν ως µοναδική λύση. Στα πλεονεκτήµατα τους συστήµατος είναι: • Λιτός σχεδιασµός • Ενιαία κατασκευή • Αισθητική υπεροχή • Αθόρυβη λειτουργία • Άνοιγµα σε ποσοστό 90% • Χωρίς ανάγκη συντήρησης. Το σύστηµα βρίσκει εφαρµογές στην: • Επέκταση εστιατορίου • Κατασκευή καθιστικού • Κάλυψη αιθρίου • Κάλυψη πισίνας. Με την εικοσαετή εµπειρία της, η Dalcon, προσφέρει ολοκληρωµένες λύσεις στέγασης µε σταθερές ή πτυσσόµενες οροφές και πέργκολες αλουµινίου. Εξειδικευµένοι µηχανικοί της εταιρίας επισκέπτονται τον χώρο σας πανελλαδικά και προτείνουν σύγχρονες, λειτουργικές και οικονοµικά συµφέρουσες λύσεις, ενώ η κατασκευή πραγµατοποιείται από τα µόνιµα και έµπειρα συνεργεία της. Για περισσότερες πληροφορίες: DALCON, Χαρ. Τρικούπη 94, 145 63 Κηφισιά, τηλ.: 210 8011855, e-mail: info@dalcon.gr, www.dalcon.eu

Νιπτήρες μπάνιων με τη «σφραγίδα» της SANITEC A.B.E.E. Η SANITEC ABEE, µια από τις µεγαλύτερες βιοµηχανίες κατασκευής ειδών υγιεινής µε εξαιρετική πείρα στον κλάδο, διαθέτει στην ελληνική αγορά µεγάλη ποικιλία προϊόντων για το χώρο του µπάνιου και της κουζίνας. Με την είσοδο της νέας χρονιάς, η εταιρία παρουσιάζει µια νέα σειρά προϊόντων της, τους νιπτήρες µπάνιου τύπου Monoblog. Πρόκειται για νιπτήρες µπάνιου που ξεχωρίζουν για τον σύγχρονο σχεδιασµό τους και προορίζονται ειδικά για επαγγελµατική χρήση, δηλαδή για τοποθέτηση σε ξενοδοχεία, συγκροτήµατα καταλυµάτων, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, κ.ο.κ.. Η στιβαρότητα της κατασκευής τους, η αντοχή τους στην πολυχρησία και οι αυστηρές σχεδιαστικά γραµµές τους, καθιστούν τους νιπτήρες τύπου Monoblog ιδανικούς για κάθε µοντέρνο χώρο. Το κάθε µοντέλο έχει σχεδιαστεί σε ένα αρχικό µέγιστο µήκος, το οποίο µπορεί να κοπεί σε όποια διάσταση υποδείξει ο πελάτης, σύµφωνα µε τις ανάγκες κάθε µπάνιου, ακόµη και σε «φάλτσο». Η ακριβής διάσταση µήκους (για το κάθε δωµάτιο ξενοδοχείου) και όποιες άλλες ιδιαιτερότητες µπορεί να υπάρξουν (φάλτσα & µετώπες κάλυψης, κ.λπ.), δίνονται κατά την ανάθεση της παραγγελίας. Η τοποθέτηση των νιπτήρων είναι απλή και γρήγορη, καθώς το κάθε τεµάχιο βιδώνεται επίτοιχα, στις δυο άκρες του. Συνοδεύεται δε από το σετ της αποχέτευσής του. Οι νιπτήρες διαθέτουν σκληρό, συµπαγές σώµα και λεία επιφάνεια. Τα ειδικά επιλεγµένα συστατικά της κατασκευής τους, προσδίδουν µεγάλες αντοχές σε αντίξοες συνθήκες, όπως στη χρήση χηµικών απολυµαντικών (π.χ. καυστικών & χλωριούχων καθαριστικών, κ.ά.), καθώς και σε ισχυρές πηγές θερµότητας (π.χ. καύση τσιγάρων κ.ά.). Παράγονται σε πλειάδα µοντέρνων χρωµάτων, όπως λευκό, διάφορες αποχρώσεις γρανίτη και µεταλλικά ορυκτά χρώµατα, τα οποία µένουν αµετάβλητα στον χρόνο. Για περισσότερες πληροφορίες: SANITEC A.B.E.E., τηλ.: 2310 57 49 00, fax: 2310 57 48 00, e-mail: sanitec@sanitec.gr & sales@sanitec.gr, www.sanitec.gr

102 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μini Βar με μοτέρ

Πλυντήρια Στεγνωτήρια Σιδερωτήρια

Εξοπλισμοί κουζίνας

Μini Βar Αμμωνίας 30-60 lit

Παγομηχανές

Πλυντήρια πιάτων Επαγγελματικοί φούρνοι

Χρηματοκιβώτια

Μπουφέδες

με κλειδί & ηλεκτρονικά με αυτόματο άνοιγμα πόρτας

SFT 20K SFT 35EPL LAPTOP SIZE

SFT 25EA

Σαπουνοθήκες

Στεγνωτήρες Μαλλιών RCY-12018A1

OLYMPIA

Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ Ε.Π.Ε. ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ - ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ • ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΡΓΟΥΣ 16 & ΜΑΚΡΗΣ • 18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ • ΠΕΙΡΑΙΑΣ • Τ. 210 4010600-3 • F. 210 4010604 www.agelakos.gr • email: angelako@otenet.gr

RCY-12018A


air-o-system

the best cook&chill solution in the market air-o-system inaugurates a new era ensuring a simple and intuitive way of cooking in every kind of professional kitchen. The integrated system, oven and blast chiller, represents the ideal solution for achieving excellent cooking results.

ΕΛΕΚΤΡΟΛΟΥΞ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - Professional Θεσ/κη: Λήμνου 4, Τ.Κ. 546 27 Τηλ.: 2310 561 880-889 Φαξ: 2310 552 997 Αθήνα: Αγ. Γερασίμου 2 & Τριών Ιεραρχών 1, Τ.Κ. 174 55 Τηλ.: 210 98 59 019 Φαξ: 210 98 54 884 Email:foodservice@electrolux.com.gr Share more of our thinking at www.electrolux.gr/professional

EN ISO 9001:2008 No. 01013174


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.