Τεύχος Ιανουάριος 2018 - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO K O KA KAI A I EΠ EΠIX EΠIXEIPHMATIKO IX EI EIPH I PHM M A TIKO MATI KO Π ΠEPIOΔIKO EPIO EP IOΔ IO Δ I KO - TEYXOΣ ΔIKO T 244 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 - 6,00 €

Η νέα ηγεσία του Τουρισμού «Μ Ι Λ Α Ε Ι» Σ Τ Ο «Χ & Τ»

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΗΝΑ

Miele: 47 χρόνια στο πλευρό του επαγγελματία του Τουρισμού

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

UNTWO

Σε υψηλό 7ετίας ο παγκόσμιος Τουρισμός

Ιωάννα Δρέττα

«Αρωγός στην εθνική στρατηγική η Marketing Greece»

HolidayCheck Στα ύψη τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων το 2017

www.carteco.grΠαρασκευάζονται με τα πιο εκλεκτά υλικά, περιέχουν αναπάντεχους συνδυασμούς συστατικών και εκεί οφείλουν την υπέροχη γεύση τους.

H διαδικασία παρασκευής πιάτων αυθεντικής Ασιατικής π κουζίνας ποτέ πριν δεν ήταν κ ττόσο απλή και τόσο νόστιμη.


28

38

42

62

28. AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Προτεραιότητά μας η ενότητα του κλάδου Τη διασφάλιση της ενότητας του κλάδου θέτει ως προτεραιότητα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ», ο «νεοφώτιστος» πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηματικό και Oικονομικό Περιοδικό Tεύχος 244 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Διεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη Διεύθυνση Μarketing: Nικόλαος Δεριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέμινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

ΜΕΛΟΣ

34. UNWTO: Σε υψηλό επταετίας ο παγκόσμιος Τουρισμός Σε 1,3 δισ. «εκτοξεύτηκαν» οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2017, σημειώνοντας ρεκόρ επταετίας, με την Ευρώπη να «πρωταγωνιστεί», για μία ακόμη φορά.

38. HolidayCheck : Στα «ύψη» τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων το 2017 Αύξηση σε διψήφιο ποσοστό 31% κατέγραψαν τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων το 2017, σε σύγκριση με το 2016, μέσω του HolidayCheck, ενώ σημαντικά αυξημένες κατά 18% ήταν και οι κρατήσεις τους.

42. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ: Στόχος μας η εργασιακή «ειρήνη» Σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ», ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλάει για τους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης της Π.Ο.Ξ., μεταξύ των οποίων, είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

46. Τράπεζα Ελλάδος: «Πρωταθλητής» σε έσοδα και διανυκτερεύσεις το Νότιο Αιγαίο Στο βάθρο του «πρωταθλητή» στους τουριστικούς δείκτες των εσόδων και των διανυκτερεύσεων αναδεικνύεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μεταξύ των περιφερειών της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος.

56. ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ: Αρωγός στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής η Marketing Greece Τη στρατηγική και τον ρόλο της Marketing Greece ως αρωγού στην υλοποίηση της ενιαίας εθνικής στρατηγικής, αναλύει στο «Χ&Τ» η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, κα. Ιωάννα Δρέττα.

62. Πολυτέλεια και tailor made επιλογές «ψηφίζουν» οι σύγχρονοι ταξιδιώτες Την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στον κλάδο του τουρισμού και, παράλληλα, μία από τις πλέον προσοδοφόρες κατηγορίες τουριστών, δεδομένου ότι, για κάθε τους ταξίδι δαπανούν από €5.000 έως €10.000, αναδεικνύονται οι ταξιδιώτες πολυτελείας.

66. ΤτΕ: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Στα 14,4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας το ενδεκάμηνο του 2017, αυξημένες κατά 10,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος.

70. Miele: 47 χρόνια στο πλευρό του επαγγελματία Διατηρεί τον «τίτλο» του πλέον έμπιστου συνεργάτη στον χώρο της φιλοξενίας. Ο λόγος για τη Miele, την κορυφαία κατασκευάστρια εταιρία premium οικιακών και επαγγελματικών συσκευών.

78. Γιώργος Παπασταματίου: Στόχος μας να εξελιχθεί η FORTHcrs στο διεθνές δίκτυο διανομής για την ακτοπλοΐα Για τη FORTHcrs, το πεδίο εφαρμογών της αλλά και τους στόχους της διοίκησής της να εξελιχθεί η εταιρία στο διεθνές δίκτυο διανομής για την ακτοπλοΐα, μιλάει στο «Χ&Τ» ο διευθύνων σύμβουλος της FORTHcrs, κ. Γιώργος Παπασταματίου. ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού: ...............................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές: ..........................................40,00€ Eταιριών: .................................................................. 100,00€ Kύπρου: ................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: ............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

96. ΝΙΚΟΣ ΠΑΧΙΔΗΣ: Πίστη, τόλμη και δουλειά τα «μυστικά» της ανάκαμψης Για την εταιρία και τις νέες, πρωτοποριακές προϊοντικές λύσεις που προτείνει στην ξενοδοχειακή αγορά, μιλάει στο «Χ&Τ» ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Sanitec, κ. Νίκος Παχίδης.

Mόνιμες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Διεθνή Νέα, Κοσμικά, EιδήσειςEDITORIAL

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣκαρτολόγος

IKOS RESORTS

ȧȤȡȣȧȪ ȢșȩșȫȞȟ

șȥȫȰȥȟȪ ȢșȤȨȧȬȩșȢȟȪ

Γιατί οι προσωποποιημένες υπηρεσίες και οι εξειδικευμένες παροχές ανέδειξαν μέσα στα μόλις 3 χρόνια της λειτουργίας τους, τα Ikos Olivia & Ikos Oceania, στην 1η και την 3η θέση στην κατηγορία «Top All-Inclusive Resorts» στον κόσμο, στα φετινά Travelers’ Choice Awards του TripAdvisor.

Γιατί η εξελεγκτικά σταθερή αναδική πορεία του ανέδειξε τον όμιλο Καράτζη σε True Leader της χρονιάς από την ICAP Group, ανάμεσα σε 500 εταιρίες και ομίλους στην Ελλάδα.

Γιατί οι διακεκριμένες υπηρεσίες που προσφέρει στην Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό ήταν ο λόγος που χρίστηκε σε Άρχοντα Ρεφερενδάριο του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου, κ. Κύριλλο, έπειτα από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

ȨɒɆɋȺ ɋɓɋɈɂȺ

Και εις ανώτερα!

t șɇɂɗɄɈȼȾɑ ȾƇɂȽɗɊȾɂɑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται από την εντυπωσιακή βελτίωση της κερδοφορίας, ȾƇɓȽȾɂɇȺɆ Ɉɂ ɇȾɆɈȽɈɎȾɂȺɃɓɑ ȾƇɂɎȾɂɉɔɊȾɂɑ ɋɈ , εξέλιξη στην οποία σημαντικό ρόλο είχε η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ɗƇɐɑ ƇɉɈɃɘƇɋȾɂ ȺƇɗ ɋɈɆ ɃȺɋɒɄɈȼɈ ɋɀɑ *$"1 ɅȾ ɋɂɑ ƇɂɈ ɃȾɉȽɈɍɗɉȾɑ ɇȾɆɈȽɈɎȾɂȺɃɓɑ ȾƇɂɎȾɂɉɔɊȾɂɑ ɊɋɀɆ ȝɄɄɒȽȺ Στην κατάταξη, η οποία διαμορφώνεται με βάση τα αποτελέσματα των δημοσιευμένων ισολογισμών του 2016 (σ.σ. κάποιες εταιρίες ενδεχομένως δεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι την ημερομηνία επεξεργασίας των στοιχείων από την ICAP), παρατηρούνται κάποιες αλλαγές, όμως υπάρχουν και αρκετά κοινά στοιχεία, σε σχέση με το 2016. ȪɋɀɆ Ƈɉɚɋɀ ɁɓɊɀ ɋɀɑ ɃȺɋɒɋȺɇɀɑ ɊɌɆȺɆɋɒɋȺɂ ɀ șȢȪ ȦȝȥȧȜȧȮȝȡș șȝ, κυπριακών συμφερόντων, με κέρδη €9,78 εκατ., έναντι ζημιών €2,12 εκατ. το 2015. Εντούτοις, τα κέρδη τα οποία εμφανίζει η εταιρία δεν προέκυψαν από τη λειτουργία των ξενοδοχείων, αλλά από «διακοπείσες δραστηριότητες», που απέφεραν στην ΑΚΣ κέρδη €11,6 εκατ.. Ως εκ τούτου η εταιρία εμφανίζει λειτουργικές ζημίες προ φόρων. Ȫɋɀ ȽȾɘɋȾɉɀ ɁɓɊɀ jȺɆȺɉɉɂɎɔɁɀɃȾx ɀ ȾƇɕɊɀɑ ɃɌƇɉɂȺɃɚɆ ɊɌɅɍȾɉɗɆɋɐɆ ȦȝȥȧȜȧ-

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ȤƇɉɒȻɈ

Ȯȝȡș ȣȧȬȟȪ șȝ βελτιώνοντας θεαματικά τα κέρδη της, τα οποία έφτασαν στα €7,09 εκατ. από €4,2 εκατ. το 2015. ȪɋɀɆ ɋɉɕɋɀ ɁɓɊɀ ƇȺɉɓɅȾɂɆȾ ɊɋȺɁȾɉɔ ɀ ȣșȤȯș, εμφανίζοντας κέρδη €5,7 εκατ. το 2016, έναντι €5,2 εκατ. το 2015 και έχοντας σημαντικές αποσβέσεις, λόγω των συνεχών επενδύσεων, αποδεικνύοντας πως ȫɒɊɈɑ ȮɐɅȾɆɕȽɀɑ και ȫɂɅ șɆȺɆɂɒȽɀɑ κάνουν πολύ καλή δουλειά. ȪɋɀɆ ɋɓɋȺɉɋɀ ɁɓɊɀ ɊɌɆȺɆɋɒɋȺɂ ɀ ȮșȫȞȟȣșȞșȩȧȬ ȡ șȝ ɋɈɌ țɂɒɆɆɀ ȮȺɋȿɀɄȺȿɒɉɈɌ, με κέρδη €5,1 εκατ., έναντι €6,08 το 2015. Και μπορεί η εταιρία να σημείωσε μείωση κερδών, συνολικά, όμως οι τρεις εταιρίες του κ. Χατζηλαζάρου, εμφανίζουν κερδοφορία €11,33 εκατ. και αναδεικνύονται σε «πρωταθλήτριες» στον κλάδο. ȟ Ƈɉɚɋɀ ƇȾɆɋɒȽȺ ɈɄɈɃɄɀɉɚɆȾɋȺɂ ɅȾ ɋɀɆ ȾɋȺɂɉɕȺ ȝȪȨȝȩȡș ɋɀɑ ɈɂɃɈȼɓɆȾɂȺɑ ȚȺɊɂɄɒɃɀ ɃȺɂ ɊɋɀɆ ɓɃɋɀ ɁɓɊɀ ȺɃɈɄɈɌɁȾɕ ɀ ȢșȩșȚȝȣ ȦȝȥȧȜȧȮȝȡș șȝ ɋɀɑ ɈɂɃɈȼɓɆȾɂȺɑ ȜɂȻɒɆɀ ȪɋɀɆ ɀ ɁɓɊɀ ȻɉɕɊɃȾɋȺɂ ɀ ȝȣȣȟȥȡȢșȡ ȫȧȬȩȡȪȫȡȢșȡ ȦȝȥȧȜȧȮȝȡșȢșȡ ȝȨȡȮȝȡȩȟȪȝȡȪ ȢȩȟȫȟȪ șȝ που διευθύνεται από τον κ. Μανώλη Μανούσο, ενώ σημαντική ƇȺɉɈɌɊɕȺ ɊɋɈ 5PQ ɋɀɑ *$"1 ɓɎȾɂ ɃȺɂ ɀ ɈɂɃɈȼɓɆȾɂȺ Ȣɒɋɉɀ από τη Ρόδο, με αρκετές κερδοφόρες επιχειρήσεις.

ȨɈɄɘ ɏɀɄɒ ɊɋɀɆ ɃȺɋɒɋȺɇɀ ɅȾ ȽɘɈ ȾɋȺɂɉɕȾɑ ȻɉɕɊɃȾɋȺɂ ɃȺɂ Ɉ ȾƇɕɊɀɑ ȩɈȽɕɋɀɑ ȢɚɊɋȺɑ ȢɐɆɊɋȺɆɋɂɆɕȽɀɑ ɅȾ ɋɂɑ șȡȠȩȡȧȥ ȨșȣȣșȪ șȝ ɃȺɂ 13&4*%&/5*"- "& με συνολικά κέρδη €3,27 εκατ. το 2016. t ȪȾ ȩɗȽɈ ɃȺɂ Ȣɉɔɋɀ «απονεμήθηκαν» τα jƇɉɐɋȾɕȺx ɋɈ ɊɋɀɆ ȺɘɇɀɊɀ ɋɐɆ ȾɊɗȽɐɆ ɃȺɂ ɋɐɆ ɃɉȺɋɔɊȾɐɆ, σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του )PMJEBZ$IFDL. Παράλληλα, ȺɇɂɗɄɈȼȾɑ ȺɌɇɔɊȾɂɑ ɅȾȼȺɄɘɋȾɉȾɑ ɋɈɌ ƇɓɋɌɎȺɆ ɀ ȮȺɄɃɂȽɂɃɔ ɃȺɂ ɀ Ȣɐɑ ȾɆɚ ȺɆɋɕɁȾɋȺ ȺɉɆɀɋɂɃɗ ƇɉɗɊɀɅɈ ƇȺɉɈɌɊɕȺɊȾ ɀ ȤɘɃɈɆɈɑ Πιο αναλυτικά, στη ȩɗȽɈ, το 2017, τα ɓɊɈȽȺ διαμορφώθηκαν σε û ȾɃȺɋ , έναντι €22,1 εκατ. το 2016, σημειώνοντας ȺɘɇɀɊɀ , ενώ οι ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ διαμορφώθηκαν σε ȾɃȺɋ , από 11,5 εκατ. το 2016, ȺɌɇɀɅɓɆȾɑ ɃȺɋɒ Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ȣɉɔɋɀ, με τα ɓɊɈȽȺ να διαμορφώνονται σε û ȾɃȺɋ ȺƇɗ û ȾɃȺɋ ɋɈ ȺɌɇɀɅɓɆȺ ɃȺɋɒ ȧɂ ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ ȺɆɔɄɁȺɆ ɊȾ ȾɃȺɋ ȺƇɗ ȾɃȺɋ ɊɀɅȾɂɚɆɈɆɋȺɑ ȺɘɇɀɊɀ Με το «δεξί», όμως, όπως φαίνεται έχει μπει και το , αφού ɊɋɈ ƇɉɚɋɈ ȽȾɃȺƇȾɆɁɔɅȾɉɈ ɋɈɌ ȡȺɆɈɌȺɉɕɈɌ, τόσο στη ȩɗȽɈ, όσο


ȬȨȧȬȩțȝȡȧ ȧȡȢȧȥȧȤȡȢȰȥ

ȩȝȥș ȜȧȬȩȧȬ

șțțȝȣȡȢȟ ȮȧȥȜȩȧȤșȫȡȜȧȬ

Γιατί οι υπηρεσίες του συνεχίζουν να «παίζουν» καθυστέρηση στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που έχουν γίνει «βραχνάς» στους νόμιμα λειτουργούντες τουριστικούς επιχειρηματίες.

Σαν να μην έφθανε η απόλυτη ανυπαρξία της Περιφέρειας Αττικής στα τουριστικά δρώμενα, ήρθε η ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ, αρνητική εισήγηση για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης στο Ελληνικό.

ȟ ɈɄɂȼɐɉɕȺ ȾɕɆȺɂ ƇɉȺȼɅȺɋɂɃɒ ȺɆȾɇɔȼɀɋɀ

ȳɅȺɉɋɈɆy

Γιατί η συμπαθέστατη αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ., και όχι μόνο, είναι κυριολεκτικά παντού, επικουρώντας καθοριστικά το έργο της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, έχοντας πάντα τα αυτιά της ανοιχτά στις αιτιάσεις του τουριστικού κόσμου.

και στην Κρήτη ανοδικά διαμορφώνονται και οι δύο δείκτες, των εσόδων και των κρατήσεων. Ȫɋɀ ɅȾɆ ȩɗȽɈ ɋȺ ɓɊɈȽȺ ɃȺɋȺȼɉɒɍɈɌɆ ɒɆɈȽɈ ɃȺɋɒ ɃȺɂ Ɉɂ ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ ɃȺɋɒ , στη δε Ȣɉɔɋɀ Ɉɂ ȺɆɋɕɊɋɈɂɎȾɑ ȺɌɇɔɊȾɂɑ ȾɕɆȺɂ ɃȺɂ . t ȤȾ ɋɂɑ ƇɄɓɈɆ ȾɌɈɕɐɆȾɑ ƇɉɈɈƇɋɂɃɓɑ ɇȾɃɕɆɀɊȾ ɋɈ ȼɂȺ ɋȺ ȾɄɄɀɆɂɃɒ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕȺ ɃȺɁɚɑ ɊɘɅɍɐɆȺ ɅȾ ɋȺ ɊɋɈɂɎȾɕȺ ɋɈɌ )PMJEBZ$IFDL ɊɋɈ ƇɉɚɋɈ ɆɁɔɅȾɉɈ ɊɀɅȾɂɚɁɀɃȾ ȺɘɇɀɊɀ ɃɉȺɋɔɊȾɐɆ ɃȺɂ ȺɘɇɀɊɀ ȾɊɗȽɐɆ ɊȾ ɊɘȼɃɉɂɊɀ ɅȾ ɋɈ ȺɆɋɕɊɋɈɂɎɈ ȽɂɒɊɋɀɅȺ ɋɈɌ Με βάση τα δεδομένα των κρατήσεων, για την άνοιξη του 2018, ɊɋȺ ƇɂɈ ȾɌƇɚɄɀɋȺ ȾɄɄɀɆɂɃɒ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕȺ ɊɋɀɆ Ƈɉɚɋɀ ɁɓɊɀ ȻɉɕɊɃȾɋȺɂ ɋɈ /PSJEB #FBDI ɋɈɌ ɈɅɕɄɈɌ ȤɔɋɊɀ ɊɋɀɆ Ȣɐ ȾɆɚ Ɋɋɀ ȽȾɘɋȾɉɀ ȺɃɈɄɈɌɁȾɕ ɋɈ ,BMMJUIFB )PSJ[PO 3BZBM ɊɋɀɆ ȢȺɄɄɂɁɓȺ ɋɀɑ ȩɗȽɈɌ ɃȺɂ ɊɋɀɆ ɋɉɕɋɀ ɋɈ $BSBWJB #FBDI ɊɋɀɆ Ȣɐ Στην τέταρτη θέση συναντάται το "QPMMPOJB #FBDI ɊɋɈ ȟɉɒɃɄȾɂɈ ɋɈ ɈƇɈɕɈ ȺɆɔɃȾɂ ɊɋɀɆ ɇȾɆɈȽɈɎȾɂȺɃɔ ȺɄɌɊɕȽȺ $ZBO )PUFMT, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. ȤȺɆɚɄɀ ȤȺɆɈɘɊɈ. ȫɈ 5PQ 5 ɈɄɈɃɄɀɉɚɆȾɋȺɂ ɅȾ ɋɈ ƇɈɄɌȻɉȺȻȾɌɅɓɆɈ -JOEPT 1SJODFTT Ɋɋɀ ȩɗȽɈ ɋɈɌ ɈɅɕɄɈɌ ȮȺɋȿɀɄȺȿɒɉɈɌ

șɃɈɄɈɌɁȾɕ ɋɈ -ZUUPT #FBDI ɋɈɌ ȨȺɆɋȾɄɔ ȪȺƇɈɌɆɒɃɀ, το οποίο επίσης «πρωταγωνιστεί» σε όλες τις λίστες των κρατήσεων και ȺɅɓɊɐɑ ɅȾɋɒ ȻɉɕɊɃɈɌɅȾ ɋɈ $)$ "UIJOB 1BMBDF, λίγα χιλιόμετρα από την Αγία Πελαγία, στο Ηράκλειο Κρήτης ɃȺɂ ɓɆȺ ȺɃɗɅɀ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕɈ ɋɈɌ ɈɅɕɄɈɌ ȤɔɋɊɀ ɋɈ 3JOFMB #FBDI ȾƇɕɊɀɑ ɊɋɈ ȟɉɒɃɄȾɂɈ Ȣɉɔɋɀɑ. ȪɋɈ 5PQ ɊɌɆȺɆɋɚɆɋȺɂ ȺɃɗɅɀ ɋɈ ȾɇȺɂɉȾɋɂɃɗ .BZPS $BQP EJ $PSGV ɊɋɀɆ ȢɓɉɃɌɉȺ ɋɈ /FQUVOF )PUFMT ɊɋɀɆ Ȣɐ ɋɈ "TUJS 0EZTTFVT ȾƇɕɊɀɑ ɊɋɀɆ Ȣɐ ɃȺɂ ɒɄɄȺ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕȺ ɋɐɆ ɈɅɕɄɐɆ ȤɔɋɊɀ ɃȺɂ ȮȺɋȿɀɄȺȿɒɉɈɌ t ȫɈɌɉɂɊɋɂɃɒ ƇȺɃɓɋȺ ȼɂȺ ȝɄɄɒȽȺ ȼɂȺ ɋɈ ɓɎȾɂ ɔȽɀ ɇȾɃɂɆɔɊȾɂ ɆȺ ƇɈɌɄɒȾɂ ɀ TUI, σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται για τον προορισμό. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, Ɉ ɅȾȼȺɄɘɋȾɉɈɑ ɋȺɇɂȽɂɐɋɂɃɗɑ ɈɉȼȺɆɂɊɅɗɑ ƇȺȼɃɈɊɅɕɐɑ ɓɎȾɂ ɔȽɀ ȺɉɎɕɊȾɂ ɆȺ ƇɉɈɐɁȾɕ ƇȺɃɓɋȺ ȽɂȺɃɈƇɚɆ ȼɂȺ ɋɀ ɎɚɉȺ ɅȺɑ ɊɋɀɆ ȺȼȼɄɂɃɔ ȺȼɈɉɒ, που παραδοσιακά οι προκρατήσεις ξεκινάνε νωρίς, αλλά και σε άλλες αγορές, με πιο αργούς, ωστόσο, ρυθμούς. Μάλιστα, ενδεικτικό της πίεσης που υπάρχει, είναι ότι στελέχη της TUI ζήτησαν από ξενοδόχους, αν και δεν έχουν καν ξεκινήσει

ȤƇɉɒȻɈ ɃȺɂ ɅȺɃɒɉɂ ɆȺ ɊɌɆȾɎɕɊȾɂ

οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβολαίων με τα ξενοδοχεία, να επιτρέψουν την πραγματοποίηση πωλήσεων για την επόμενη χρονιά, με βάση τα συμβόλαια του 2018, και μόλις υπογραφούν τα νέα συμβόλαια, οι κρατήσεις πλέον να γίνονται με τις νέες τιμές. t ȫɀɆ ȺɘɇɀɊɀ ɋɈɌ ȺɉɂɁɅɈɘ ɋɐɆ ƇɋɔɊȾɐɆ ƇɈɌ ȾɃɋȾɄȾɕ ɅȾɋȺɇɘ ȩɐɊɕȺɑ ɃȺɂ ɋɈɌ ȺȾɉɈȽɉɈɅɕɈɌ jȤȺɃȾȽɈɆɕȺx ɋɀɑ ȠȾɊɊȺɄɈɆɕɃɀɑ ȾɇȾɋɒȿȾɂ ɀ ȺȾɉɈƇɈɉɂɃɔ ȾɋȺɂɉɕȺ ɋɈɌ ɈɅɕɄɈɌ ȤɈɌȿȾɆɕȽɀ &MMJOBJS Αυτό προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα. Βούλα Πατουλίδου με τη διευθύντρια Πωλήσεων και Marketing της Ellinair, κα. Olya Dubovyk, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, κυρίως από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη γι’ αυτό και η εταιρία εξετάζει να αυξήσει τον αριθμό των πτήσεων που εκτελεί από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία». t ȜɂɏɔɍɂȺ ȺɘɇɀɊɀ ƇȺɉɈɌɊɂɒȿɈɌɆ ȼɂȺ ɋɈ Ɉɂ ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ ȼɂȺ ɋɀɆ ȝɄɄɒȽȺ ȺƇɗ ɋɀɆ ɋɈɌɉɂɊɋɂɃɔ ȺȼɈɉɒ ɋɀɑ ȝɄȻȾɋɕȺɑ, όπως διαπιστώθηκε στη Διεθνή Τουριστική Έκθε-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 9


ση της Ζυρίχης, Fespo, όπου συμμετείχε με περίπτερο ο Ε.Ο.Τ.. Η αθρόα προσέλευση των Ελβετών στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ., επιβεβαίωσε την αυξημένη ζήτηση, κάτι που διαβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς της Ελβετίας, εκτιμώντας ότι, η πορεία των κρατήσεων προς τη χώρα μας είναι αυξημένη έως και 15%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. t ȫɀɆ ƇɉɈɊɁɔɃɀ ɆɓɐɆ ȽɉɈɅɈɄɈȼɕɐɆ ƇɉɈɑ șɊɋɌƇɒɄȺɂȺ ɃɒɁȾ ȜȾɌɋɓɉȺ ȫȾɋɒɉɋɀ ȨȺɉȺɊɃȾɌɔ ȪɒȻȻȺɋɈ ɃȺɂ ȢɌɉɂȺɃɔ ȺɆȺɃɈɕɆɐɊȾ ɀ #MVF 4UBS 'FSSJFT, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της ημερήσιας πρόσβασης στο νησί. ȫȺ ɆɓȺ ȽɉɈɅɈɄɗȼɂȺ, τα οποία θα πραγματοποιούνται από τον Πειραιά με αναχώρηση στις 6.45 και άφιξη στις 16.25 στην Αστυπάλαια, ȺɆȺɅɓɆȾɋȺɂ ɆȺ ȾɆɂɊɎɘɊɈɌɆ ƇȾɉȺɂɋɓɉɐ ɋɀɆ ɋɈɌɉɂɊɋɂɃɔ ɃɕɆɀɊɀ ƇɉɈɑ ɋɈ ɆɀɊɕ, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Τουρισμού της Αστυπάλαιας, κα. Μαρία Καμπούρη. «Μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις, η Blue Star Ferries ανταποκρίθηκε στο πάγιο αίτημά μας γγια την η αλλαγή γή ωρών ρ άφιξης φ ξης των πλοίων στο

δώσουν στους Έλληνες καταναλωτές και ταξιδιώτες τη δυνατότητα να επωφεληθούν από ακόμα χαμηλότερους ναύλους ως μέρος του προγράμματος βελτίωσης “Always Getting Better”». t ȪȾ ɌɏɀɄɒ ȾƇɕƇȾȽȺ ƇȺɉȺɅɓɆȾɂ ɀ ȿɔɋɀɊɀ ȼɂȺ ɋɀɆ ȝɄɄɒȽȺ Ɋɋɀ ȼȾɉɅȺɆɂɃɔ ɋɈɌɉɂɊɋɂɃɔ ȺȼɈɉɒ, σύμφωνα με τις πωλήσεις πακέτων διακοπών τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ɊȾ ɃɈɉɌɍȺɕɈ ƇɉɈɈɉɂɊɅɗ ȺɆȺȽȾɂɃɆɘȾɋȺɂ ɀ șɕȼɌƇɋɈɑ ɅȾ ɋɀ ȮɈɌɉȼɃɒɆɋȺ ȾɆɚ ɀ șɋɋɒɄȾɂȺ ɍȺɕɆȾɋȺɂ Ƈɐɑ ȾȽɉȺɂɚɆȾɂ ɋɀɆ ȾƇɂɊɋɉɈɍɔ ɋɀɑ ȫɈɌɉɃɕȺɑ Ɋɋɂɑ ɃȺɄɈɃȺɂɉɂɆɓɑ ȽɂȺɃɈƇɓɑ Όπως προκύπτει με βάση τα τελευταία στοιχεία της 5SBWFMUBJONFOU, τον κορυφαίο πάροχο κρατήσεων στη Γερμανία, Ɉɂ ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ ȼɂȺ ɋɀɆ Ȣɉɔɋɀ ɅɓɊɐ ɋɈɌ ȺȾɉɈȽɉɈɅɕɈɌ ɋɈɌ ȟɉȺɃɄȾɕɈɌ ɋɈɆ ȜȾɃɓɅȻɉɂɈ ɋɈɌ ɃȺɋɓȼɉȺɏȺɆ ȺɘɇɀɊɀ ɃȺɋɒ ɓɆȺɆɋɂ ɋɈɌ ȜȾɃȾɅȻɉɕɈɌ ɋɈɌ Ɋɋɀ ȩɗȽɈ ȺɘɇɀɊɀ ȾɆɚ ɃȺɋȺɃɗɉɌɍɀ ȺɘɇɀɊɀ ɃȺɋȺȼɉɒɍɀɃȾ ɊɋɀɆ Ȣɐ Η μεγαλύτερη, ωστόσο, αύξηση στις κρατήσεις στη Γερμανία, σημειώθηκε προς την Αίγυπτο, όπου τον Δεκέμβριο καταγράφηκε εντυπωσιακή ή ɒɆɈȽɈɑ Ɋɋɂɑ ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ ɑ ɑ ɉ ɔ ɑ

των Γερμανών. Ακόμη πιο κακός μήνας ήταν ο Δεκέμβριος για τα Κανάρια Νησιά, με τις κρατήσεις για τη Φουερτεβεντούρα να εμφανίζονται μειωμένες κατά 8%, για το Λας Πάλμας κατά 18%, για την Τενερίφη (Νότια) κατά 14% και για την Arrecife κατά 21%. t ȫɀɆ ȺƇɗɃɋɀɊɀ ɋɈɌ ɋɀɑ 'SBQPSU (SFFDF ƇɈɌ ȽɂȺɎȾɂɉɕȿȾɋȺɂ ɋȺ ɅȾȼȺɄɘɋȾɉȺ ƇȾɉɂɍȾɉȾɂȺɃɒ ȺȾɉɈȽɉɗɅɂȺ ɋɀɑ ȝɄɄɒȽȺɑ ȺɆȺɃɈɕɆɐɊȾ ɀ ȾƇȾɆȽɌɋɂɃɔ ȾɋȺɂɉɕȺ .BSHVFSJUF Το μερίδιο πωλήθηκε από τη 4MFOUFM, εταιρία του ɈɅɕɄɈɌ ȢɈƇȾɄɈɘȿɈɌ, η οποία ωστόσο παραμένει μειοψηφικός μέτοχος, «κάτω» από την Fraport AG. Αυτή η συναλλαγή, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, σηματοδοτεί την 20ή και τελευταία επένδυση του Marguerite Fund, το οποίο έχει επενδύσει το σύνολο των κεφαλαίων του. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση «Η Fraport Greece αποτελεί μια ελκυστική ευκαιρία σε ένα χαρτοφυλάκιο αεροδρομίων, στο οποίο θα επενδυθούν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση και επέκταση μέχρι η της ης υποδομής μής τουςς μ χρ το 2021.

νησί, γεγονός που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξή του», είπε η κα. Καμπούρη. t ȲɆȺ ɆɓɈ ȽɉɈɅɈɄɗȼɂɈ ȺƇɗ ɋɈ ȤɒɆɋɊȾɊɋȾɉ ƇɉɈɑ ɋɀ ȩɗȽɈ ƇɉɈɊɁɓɋȾɂ ɀ 3ZBOBJS, το οποίο θα πραγματοποιείται με συχνότητα δύο εβδομαδιαίων πτήσεων. Παράλληλα, η εταιρία, προσθέτει επιπλέον πτήσεις προς τα Χανιά, ως μέρος του καλοκαιρινού της προγράμματος για το 2018, που ισχύει από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο. Οι νέες αυτές προσθήκες στα δρομολόγια και τις πτήσεις θα είναι διαθέσιμες για κράτηση στην ιστοσελίδα της Ryanair.com. Μιλώντας για το νέο δρομολόγιο και τις επιπλέον πτήσεις, ο sales & marketing manager της Ryanair για την Ανατολική Μεσόγειο, κ. ȥɂɃɗɄȺɑ ȣɒɉȽɀɑ, είπε: «Οι νέες αυτές προσθήκες στα δρομολόγια και τις πτήσεις θα

ɅɓɊɐ ɋɈɌ ȺȾɉɈȽɉɈɅɕɈɌ ɋɀɑ ȮɈɌɉȼɃɒɆɋȺ Έτσι, το αεροδρόμιο αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο μεταξύ των 10 κορυφαίων αεροδρομίων όσον αφορά τον όγκο των κρατήσεων των Γερμανών, με μερίδιο 21%. ȪɋɀɆ șɋɋɒɄȾɂȺ ȾƇɕɊɀɑ ɃȺɋȺȼɉɒɍɀɃȾ ȺɘɇɀɊɀ ɃȺɋɒ Ɋɋɂɑ ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ του Δεκεμβρίου, σε συνέχεια του 49% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα την επιστροφή της Τουρκίας στη γερμανική τουριστική αγορά. șɆɋɕɁȾɋȺ ȼɂȺ ɋɈɌɑ ɂɊƇȺɆɂɃɈɘɑ ƇɉɈɈɉɂɊɅɈɘɑ Ɉ ȜȾɃɓɅȻɉɂɈɑ ȽȾɆ ɔɋȺɆ ɃȺɄɗɑ ɅɔɆȺɑ Ɋɋɂɑ ɃɉȺɋɔɊȾɂɑ ȼȾɉɅȺɆɂɃɚɆ ƇȺɃɓɋɐɆ ȽɂȺɃɈƇɚɆ Η Πάλμα εμφάνισε μείωση των κρατήσεων κατά 15%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, διατηρώντας μερίδιο 18% επί του συνόλου των κρατήσεων στα δέκα μεγαλύτερα αεροδρόμια προορισμού

Στις 30 Νοεμβρίου 2017 ξεκίνησε ένα δεύτερο ταμείο, το Marguerite II, με την ικανότητα για επενδύσεις άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ σε εντατικά έργα υποδομών σε ολόκληρη την Ε.Ε. και στις προενταξιακές χώρες». Σχολιάζοντας την απόκτηση του 10% της Fraport Greece, ο διευθύνων σύμβουλος του Marguerite, /JDPMÈT .FSJHØ, είπε: «Μετά την αρχική μας επένδυση σε αεροδρόμια το 2013, με το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσθέσουμε στο χαρτοφυλάκιό μας στοιχεία - ορόσημα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Fraport, τον όμιλο Κοπελούζου και τους υπόλοιπους μετόχους, με στόχο την ανάπτυξη της Fraport Greece».

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ȤȾ ɋɂɅɔ ȤɒɊɃȺçãèåÝæçÝÞãæ äåÕÞçãåÕæ «æ

άρωσαν» τα ελληνικά ξενοδοχεία στα βραβεία της

μών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη.

TripAdvisor, κατακτώντας κορυφαίες θέσεις σε όλες

Ο κ. Αμυράς διερωτάται πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα φέ-

τις κατηγορίες των Travellers’ Choice Awards για το

ρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση αυτής της νέας

2018. Μάλιστα, από τα ελληνικά ξενοδοχεία που διακρίθηκαν

τουριστικής αγοράς, που μπορεί, όπως λέει, να δημιουργήσει

στα «Όσκαρ» του παγκόσμιου Τουρισμού, 9 ξενοδοχεία ξεχώρι-

χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει οικονομικά και κοι-

σαν και σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρα από την Ευρώπη.

νωνικά τα ελληνικά νησιά. Αναρωτιέται επίσης αν θα απλοποιη-

Έτσι, στα 25 καλύτερα all inclusive ξενοδοχεία στον κόσμο, την

θούν οι διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον

«παράσταση κλέβoυν» τα ξενοδοχεία Ikos, στη Χαλκιδική, με το

προσέλκυσης επενδυτών, χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία που

Ikos Olivia να «καταλαμβάνει» την 1η θέση και το Ikos Oceania να

«σκοτώνει κάθε επενδυτική προσπάθεια εν τη γενέσει της», όπως

ακολουθεί στην 3η θέση.

λέει με νόημα.

Αντίστοιχα, στα 25 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για οικογέ-

Πάντως, τα υδατοδρόμια συναγωνίζονται σε ρυθμούς ολο-

νειες στην 11η θέση βρίσκεται το Sani Club, στη Σάνη Χαλκιδικής.

κλήρωσης το γεφύρι της Άρτας.

Στην κατηγορία των 25 καλύτερων μικρών ξενοδοχείων στον

ρομαντικές αποδράσεις, όπου βρέθηκε στην 4η θέση. Στην ίδια

ä

κατηγορία την 11η θέση «κατέλαβε» το Tania Milos, στην Πολλώ-

Επιμελητηρίου, στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Διεθνούς Τουρι-

νια της Μήλου.

στικής Έκθεσης FITUR, ο κ. Τζιάλλας, κάλεσε τους Ισπανούς να δι-

Επίσης, στα 15 καλύτερα ξενοδοχεία πολυτελείας στον κόσμο,

ερευνήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στο ελκυστικό τουριστικό

συναντάται το Andronis Luxury Suites, στην Οία, στην 20ή θέση.

προϊόν της Ελλάδας, αξιοποιώντας την ισχυρή δυναμική ανάπτυ-

Ακόμη, στα 25 ξενοδοχεία στον κόσμο με τον καλύτερο συνδυα-

ξης του ελληνικού τουρισμού. Η ενίσχυση της διαθεσιμότητας σε

σμό ποιότητας/τιμής, στην 8η θέση βρίσκεται το Lithos by Spyros

υποδομές φιλοξενίας υψηλών κατηγοριών, η αξιοποίηση τουρι-

& Flora, στον Άγιο Ιωάννη, στο Πήλιο και στα 25 ξενοδοχεία στον

στικών ακινήτων μέσω διαγωνισμών που έχουν δρομολογηθεί ή

κόσμο με τις καλύτερες υπηρεσίες, στην 3η θέση βρίσκεται το

βρίσκονται σε εξέλιξη, η προώθηση επενδύσεων σύνθετων του-

ξενοδοχείο Αχτίς, στην Άφυτο και στη 14η το Rocabella Mykonos

ριστικών καταλυμάτων, καθώς και τα αναπτυξιακά και χρηματο-

Art Hotel & SPA, στον Άγιο Στέφανο Μυκόνου.

δοτικά εργαλεία, όπως ο αναπτυξιακός νόμος κι ο νόμος για τις

Μπράβο…

στρατηγικές επενδύσεις (fast-track), ήταν τα «όπλα» του κ. Τζιάλ-

κόσμο διακρίθηκαν στην έκτη θέση τα Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα Αναστάσης, στο Ημεροβίγλι, ενώ το συγκρότημα ξεχώρισε και μεταξύ των 25 καλύτερων ξενοδοχείων στον κόσμο για

ç

ρόσκληση στους Ισπανούς επενδυτές απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Ισπανοελληνικού Εμπορικού

λα στην προσπάθεια προσέλκυσης των Ισπανών επενδυτών. ο παράδειγμα της Κροατίας, η οποία προχώρησε σε αδειοδότηση έντεκα υδατοδρομίων μέσα σε μία χρονιά, ενώ η χώρα μας χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια για να

αδειοδοτήσει μόλις τρία υδατοδρόμια, έφερε στο προσκήνιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που απηύθυνε στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδο-

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέτε να τους έπεισε;

Þ

αι μπορεί τους Ισπανούς επενδυτές να μην τους έχουμε ακόμη πείσει, στους επισκέπτες, όμως, από την Ισπανία, κάτι γίνεται. Όπως ενημερώθηκε σε επαφές και συναντή-

σεις που είχε στην Ισπανία, η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα


Κουντουρά με παράγοντες της ισπανικής ταξιδιωτικής βιομηχα-

χώρας, ήταν αυτό το δωδεκάμηνο περισσότεροι κατά 5.025.732 σε

νίας, στο περιθώριο της FITUR, διψήφια αύξηση καταγράφεται

σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

στις μέχρι στιγμής προκρατήσεις για το 2018 στην Ελλάδα στην

Από τα στατιστικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2017 προκύπτει αύ-

ισπανική αγορά, συνεχίζοντας τη σταθερά ανοδική ζήτηση που

ξηση 1,5% στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού-εξωτερικού),

παρατηρείται για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με μια αύξηση

που σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι διακινήθηκαν 2,2 εκατ. επιβάτες.

που έφθασε στα επίπεδα του 20% το 2017.

Όσον αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού για τον Δεκέμβριο

Πάντα τέτοια…

του 2017, σημειώθηκε αύξηση 9,5%, που αναλογεί σε 599.216 επιβάτες, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 που οι αφίξεις

ä

αραμένοντας στα των ξένων αγορών, σε πρωτοφανή

επιβατών εξωτερικού ήταν 547.308.

επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση για την Ελλάδα εφέ-

Από πλευράς αεροδρομίων, η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για

τος στην αυστριακή αγορά, όπως διαπιστώθηκε στη Δι-

τον Δεκέμβριο του 2017 καταγράφηκε στα αεροδρόμια Αθηνών,

εθνή Έκθεση Τουρισμού της Βιέννης, FerienMesse.

Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου και Χανίων.

Η Ελλάδα, με άνοδο στις κρατήσεις της τάξης του 32,2% στην Αυ-

Επίσης, το αεροδρόμιο που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξη-

στρία είναι, όχι μόνο πρώτη και με διαφορά από τις άλλες τουρι-

σης διακίνησης επιβατών για το δωδεκάμηνο του 2017, (στην κα-

στικές αγορές, αλλά το «Αστέρι της χρονιάς», σύμφωνα με τα όσα

τηγορία των αεροδρομίων με επιβατική κίνηση άνω των 4 εκατ.),

είπε η διευθύντρια του ομίλου Ruefa, της μεγαλύτερης αλυσίδας

ήταν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με άνοδο 10,8%.

τουριστικών γραφείων της Αυστρίας, στην καθιερωμένη ετήσια

Στη μεσαία κατηγορία, (αεροδρόμια που διακινούν από 1 έως 4

συνέντευξη τύπου την ημέρα των εγκαινίων της FerienMesse,

εκατ. επιβάτες ετησίως), την πρωτιά πήρε το αεροδρόμιο της Κω,

επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιή-

με ποσοστό αύξησης 20,1%, ενώ στην αμέσως επόμενη κατηγο-

σει η TUI μία ημέρα νωρίτερα.

ρία (αεροδρόμια που διακινούν έως 1 εκατ. επιβάτες τον χρόνο),

Μπράβο μας…

τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση επιβατών είχε το αεροδρόμιο της

å

Πάρου με ποσοστό 119,9%. εκόρ όλων των εποχών στην επιβατική κίνηση διαπιστώ-

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης ο διοικητής

νουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για

της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Λιντζε-

το 2017.

ράκος, είπε μεταξύ άλλων: «Το ρεκόρ επιβατικής κίνησης που

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, ο συνολικός αριθμός των πτήσε-

κατέγραψαν τα ελληνικά αεροδρόμια είναι προς όφελος της

ων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 482.410 (από τις οποίες

εθνικής οικονομίας. Είναι μεγάλη δικαίωση για την ΥΠΑ, καθώς

192.212 εσωτερικού και 290.198 εξωτερικού), παρουσιάζοντας

μόλις σε δυόμιση χρόνια έχει υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο,

αύξηση 2,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 όπου

το οποίο αποτυπώνεται και στη διακίνηση επιβατών από τα αε-

είχαν πραγματοποιηθεί 469.553 πτήσεις.

ροδρόμια. Από το 2017 είμαστε σε φάση εκσυγχρονισμού και

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το δωδεκάμηνο

αναμόρφωσης του συστήματος Πολιτικής Αεροπορίας, με τον

του 2017 έφθασε τα 58.018.128, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%, σε

διαχωρισμό της υφιστάμενης Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπο-

σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 όπου είχαν διακινηθεί

ρίας σε δύο ξεχωριστούς φορείς: την Αρχή Πολιτικής Αεροπορί-

52.992.396 επιβάτες.

ας (ΑΠΑ) και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)».

Συγκεκριμένα, οι διακινούμενοι επιβάτες, σε όλα τα αεροδρόμια της

Πάντα τέτοια…

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Κοσμικά

Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Μαδρίτης FITUR, την Ελλάδα εκπροσώπησε η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά. Η υπουργός παρέστη στην επίσημη τελετή εγκαινίων της έκθεσης και είχε σύντομη συνάντηση με τον Βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ και τη Βασίλισσα Λετίσια, κατά την εθιμοτυπική εκδήλωση προς τιμήν των συμμετεχόντων υπουργών της έκθεσης, παρουσία του βασιλικού ζεύγους. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η κα. Κουντουρά συναντήθηκε και με τον νέο γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Zurab Pololikashvili, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας του υπουργείου Τουρισμού με τον Π. Ο. Τ.. Στη φωτογραφία 1, η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά ανταλλάσ1 2 σει θερμή χειραψία με τον Βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ υπό το βλέμμα της Βασίλισσας Λετίσια. Στη φωτογραφία 2, η κα. Κουντουρά με τον νέο γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Zurab Pololikashvili. Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, για μία ακόμη χρονιά, η τελετή αποφοίτησης του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE. Γονείς, συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων του σπουδαστικού έτους 2017 «πλημμύρισαν» το Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών για να καμαρώσουν τους αγαπημένους τους στη μεγάλη τους στιγμή, την παραλαβή του πτυχίου τους. Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η απονομή τιμητικής διάκρισης για το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν η Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» και ο οργανισμός «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής της Μ.Κ.Ο «Αποστολή» παρέλαβε τιμητική διάκριση για το φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης και αντίστοιχα ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» για το σημαντικό έργο που παρέχει. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, παραλαμβάνει τη διάκρισή του.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό που τέλεσε ο Βοηθός Επίσκοπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου, κ. Κύριλλος, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου. Μετά τον αγιασμό, ο κ. Κύριλλος, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή πορεία τη νέα χρονιά σε αυτόν τον σημαντικό και ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, μέσα από τον οποίο προβάλλεται η Ρόδος, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Στη φωτογραφία, ο Βοηθός Επίσκοπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου, κ. Κύριλλος, ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων, κα. Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

Σε κοινή προωθητική ενέργεια για την ανάδειξη ελληνικών προορισμών στην ιταλική ταξιδιωτική αγορά πρόκειται να προχωρήσει η αεροπορική εταιρία Volotea σε συνεργασία με την MTC GROUP, όπως συμφωνήθηκε έπειτα από πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των δυο εταιριών στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, σε διάρκεια δύο εβδομάδων, αεροσυνοδοί της ιταλικής αεροπορικής εταιρίας θα διανέμουν, από ειδικό stand, στο αεροδρόμιο της Βενετίας, πληροφοριακό υλικό ενώ, παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο συναντήσεων με ταξιδιωτικούς πράκτορες. Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των εκπροσώπων της Volotea και της MTC, κ. Νότη Μαρτάκη και κας Valeria Rebasti, αντίστοιχα.

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Λεωφ. Ηρακλειδών 100, Ιξιά, 85101 Ρόδος ΤΗΛ: 22410 89900, FΑΧ: 22410 89901 Amathus Elite Suites: info@elitesuitesrhodes.com | www.elitesuitesrhodes.com Amathus Beach Hotel: info@amathusrhodes.com | www.amathusrhodes.com

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Διεθνή Nέα

ÖĉĂûĀñāõ ñćăøõ āñõ Ăùāăøăċùóõ þõý UHEUDQGLQJ ÷ýõ Ĉû 5,8 +RWHOV

Ευρώπης το 2016 με 116,8 εκατομμύρια επιβάτες, ακολουθούμενη από τον όμιλο Lufthansa με 100,7 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ

Με αυξημένα οικονομικά αποτελέσματα, σχέδια για άνοιγμα

στην τρίτη θέση βρισκόταν η IAG (British Airways, Iberia, Vueling

νέων ξενοδοχείων καθώς και σχέδια επανασχεδιασμού της εικό-

και Aer Lingus). Εντούτοις, παρότι δεν βρίσκεται στην πρώτη

νας της ολοκληρώθηκε το 2017 για τη Riu Hotels & Resorts.

θέση, η ετήσια κίνηση της Ryanair διαμορφώθηκε από 117 εκατ.

Ειδικότερα, το 2017, τα έσοδα της εταιρίας ανήλθαν σε 2,156 δισ.

το 2016 σε 129 εκατ. επιβάτες το 2017, αυξημένη κατά 10%.

ευρώ, αυξημένα κατά 7%, γεγονός που της επιτρέπει να σχεδιάζει νέες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ισπανική αλυσίδα ξενοδοχείων προγραμματίζει να ανοίξει 4 νέα ξενοδοχεία μέσα στο 2018 και να προχωρήσει στην ανακαίνιση 5 υφισταμένων, με κόστος άνω των 650 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τον επανασχεδιασμό της εικόνας της, αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. «Η αλλαγή της εικόνας μας ήταν ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό μας, που πραγματοποιούμε σε μια χρονιά - ρεκόρ για τις επενδύσεις στην κατασκευή, την ανακαίνιση και την αγορά ξενοδοχείων, που το 2017 έφτασε τα 600 εκατ. ευρώ», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας.

lêąùćþðąùýy Ĉûā ùýþĐāõ ĈûĆ û ,EHURVWDU

Το 2017 ολοκληρώθηκε με τη Riu να έχει υπό την «ομπρέλα» της

Σε ανανέωση της εικόνας της και στη δημιουργία νέων κατηγορι-

92 ξενοδοχεία με 43.000 δωμάτια, σε 19 χώρες. Νέα ξενοδοχεία

ών, που αντικατοπτρίζουν τις βασικές αξίες της εταιρίας, προχώ-

λειτούργησε η εταιρία στην Costa Mujeres, στο Μεξικό και στην

ρησε ο ξενοδοχειακός όμιλος Iberostar.

Punta Cana, στη Δομινικανή Δημοκρατία. Για το 2018 έχουν προ-

Η ισπανική, οικογενειακή εταιρία, με έδρα την Πάλμα και πε-

γραμματιστεί τα εγκαίνια ενός ξενοδοχείου στο Golden Sands

ρισσότερα από 110 ξενοδοχεία σε 35 χώρες, διατηρεί το παλιό

της Βουλγαρίας, τον Ιούνιο, και το άνοιγμα ενός ακόμη στο νησί

λογότυπό της, προσδίδοντάς του έναν «αέρα» ανανέωσης, ενώ

Boavista, στο Πράσινο Ακρωτήριο, τον Νοέμβριο.

μεγαλύτερη έμφαση δίνει στο σλόγκαν της «Let it shine».

Όπως διαβεβαιώνει πηγή προσκείμενη στη Riu Hotels, η ξενο-

Παράλληλα, η εταιρία διαχωρίζει τα ξενοδοχεία της σε τρεις

δοχειακή αλυσίδα θα συνεχίσει να εξετάζει ενδιαφέρουσες ευ-

βασικές κατηγορίες -City Hotels, Ocean Resorts και Hotels with

καιρίες για επέκταση των Riu Plaza Hotels σε μεγάλες πόλεις της

Heritage- ενώ ένα τέταρτο brand, τα Grand Hotels, θα περιλαμ-

Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

βάνει ξενοδοχεία πολυτελείας, που θα επιλέγονται μεταξύ των

Δύο νέα projects βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μαδρίτη και κοντά

τριών κατηγοριών. Κάθε brand θα έχει το δικό του ξεχωριστό

στην Times Square, στη Νέα Υόρκη. Η εταιρία σχεδιάζει επίσης

χρώμα: γαλάζιο για τα City, τιρκουάζ για τα Ocean, γκριζοπράσι-

την επέκτασή της σε προορισμούς διακοπών στην Ασία. Τέλος,

νο για τα Heritage και κοραλλί για τα Luxury ξενοδοχεία.

έχει ξεκινήσει η κατασκευή δύο ξενοδοχείων στις Μαλδίβες, που

Παρουσιάζοντας τις νέες αυτές κινήσεις της εταιρίας, σε εκδήλω-

πρόκειται να ανοίξουν το 2019 μαζί με το πρώτο ξενοδοχείο Riu

ση στη Μαδρίτη, η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλός

στο Ντουμπάι, δυναμικότητας 800 δωματίων.

της είπε ότι, το νέο branding βασίστηκε σε έρευνα 2.000 πελατών, 1.500 ταξιδιωτικών γραφείων και 100 υπαλλήλων και αντι-

Ü 5\DQDLU ċðāùý Ĉăā ĈóĈÿă ĈûĆ õĄĐ Ĉû /XIWKDQVD

κατοπτρίζει τις βασικές αξίες «της αυθεντικότητας, της αριστείας, του πάθους και της εγγύτητας».

Ύστερα από την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων σε ολόκληρη την

Ο όμιλος, ο οποίος λειτουργεί τα τελευταία 60 χρόνια, έχει διαθέ-

Ευρώπη, εξαιτίας προβλημάτων που προέκυψαν με τις άδειες

σει 700 εκατ. ευρώ σε μελλοντικές επενδύσεις, συμπεριλαμβα-

των πιλότων της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ryanair χάνει

νομένων της ανακαίνισης ξενοδοχείων και της κατασκευής νέων

τα… πρωτεία ως η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στη γηραιά

στη Βαρκελώνη και το Μαυροβούνιο. Το διάστημα 2015 - 2017

ήπειρο, τίτλο τον οποίο πλέον διεκδικεί η Lufthansa.

επενδύθηκαν περίπου 500 εκατ. ευρώ σε άνοιγμα ξενοδοχείων

Η εξέλιξη αυτή δείχνει να επηρεάζεται από την απόκτηση της Air

στη Λισαβόνα, στη Μαγιόρκα και στο Miami Beach.

Berlin από τη Lufthansa, η οποία, μόνο τον Δεκέμβριο διακίνησε

Η Iberostar κατέχει το 54% των ξενοδοχείων της, διαχειρίζεται το

9,3 εκατομμύρια επιβάτες.

36% και μισθώνει τα υπόλοιπα. Περίπου το 70% είναι ξενοδοχεία

Η Ryanair αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της

τεσσάρων και πέντε αστέρων.

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣStatistics

STR: Ανοδικά έκλεισε το 2017 για τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία i ¢Ø˽ÒÆÊÖ ÒÆ ¿ÍÏØÖ ÓÏØÖ ÅƾÌÓÆÖ u¼ÓÑÉÒÉÖ Â ¿ÅÏÒÉÖ Ð ©Ò © © © © © © à© p á © ©Ë¡ { © © { á © ß © ¡ ß © Ò © © ¡ © © á ©pß {â © äp ©p © © á ©{ ¡©ß © © p â © ©ß ¡ © á © ¡ ©p ©231©&KNA@K

Ε

ιδικότερα, το 2017, σε σύγκριση με το 2016, o δείκτης της

Χώρες. Η συνολική απόδοση της χώρας «οδηγήθηκε» από τη

πληρότητας σημείωσε αύξηση 2,4% και διαμορφώθηκε στο

βασική της αγορά, το Άμστερνταμ, όπου η πληρότητα αυξήθη-

71,9%. Παράλληλα, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) παρουσίασε αύξηση

ɃȾ ɃȺɋɒ ɍɋɒɆɈɆɋȺɑ ɋɈ ɃȺɂ Ɉ ȽȾɕɃɋɀɑ "%3 ȺɌɇɔɁɀɃȾ

3,1%, στα €110,51, ενώ μεγαλύτερη αύξηση 5,6% κατέγραψε ο δεί-

κατά 6% στα €143,91.

κτης των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), ο οποίος διαμορ-

Ορισμένα γεγονότα ανέβασαν την απόδοση του Άμστερνταμ

φώθηκε στα €79,46.

τον Σεπτέμβριο. Το συνέδριο ψυχαγωγίας και τεχνολογίας της

Παρακάτω παρατίθενται στοιχεία από κάποιες από τις πιο ση-

IBC, το οποίο συγκέντρωσε ρεκόρ επισκεπτών, είχε σαν αποτέ-

μαντικές αγορές.

λεσμα η μέση πληρότητα να ξεπεράσει το 90%, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 41% και 67% σε διάστημα πέντε ημερών.

Σε θετικούς «ρυθμούς» διαμορφώθηκε η ξενοδοχειακή βιομη-

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή έκθεση για τη φωτοβολταϊκή ηλιακή

χανία στην Ολλανδία, η οποία παρουσίασε την ακόλουθη εικόνα:

ενέργεια (EU PVSEC) έδωσε περαιτέρω ώθηση στα επίπεδα πλη-

t ȨɄɀɉɗɋɀɋȺ

ρότητας της χώρας, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

t "%3 û

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η ξενοδοχειακή βιομηχανία

t 3FW1"3 û

στην Ισπανία:

Οι αναλυτές της STR επισήμαναν ότι το επίπεδο πληρότητας

t ȨɄɀɉɗɋɀɋȺ

ήταν πάνω από τον μέσο όρο τα τελευταία χρόνια στις Κάτω

t "%3 ȾɌɉɚ

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας τον Δεκέμβριο 2017 Μηνιαία μεταβολή Δεκεμβρίου 2016 με Δεκέμβριο 2017 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Δεκέμβριο 2016

2017

2016

2017

2016

2017

2016

Occ.

ADR

RevPAR

Europe

62.5

60.8

103.98

101.75

65.04

61.88

2.9

2.2

5.1

Eastern Europe

57.3

54.0

74.89

71.88

42.90

38.85

6.0

4.2

10.4

Northern Europe

68.2

68.0

107.02

104.99

72.93

71.40

0.2

1.9

2.1

Southern Europe

56.2

53.2

100.60

97.32

56.53

51.80

5.6

3.4

9.1

Western Europe

63.0

61.2

111.49

109.92

70.21

67.26

2.9

1.4

4.4

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


t 3FW1"3 ȾɌɉɚ

Τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου για ολόκληρο το 2017

Τα ποσοστά της χώρας ήταν πολύ υψηλότερα από τους μακρο-

ήταν κυρίως αποτέλεσμα των στοιχείων - ρεκόρ του πρώτου

πρόθεσμους μέσους όρους στην Ισπανία. Η αύξηση στην πλη-

εξαμήνου, όπως τα κατέγραψε η STR τον Αύγουστο. Μετά το

ρότητα πραγματοποιήθηκε ακόμη και μετά τη στασιμότητα που

δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για έξοδο από την Ευρω-

επέδειξε η Βαρκελώνη τη χρονιά που πέρασε (-0,1%, φτάνοντας

παϊκή Ένωση, η βρετανική λίρα υποτιμήθηκε σημαντικά έναντι

το 76,7%).

του δολαρίου και του ευρώ. Βραχυπρόθεσμα, αυτό αποδείχθηκε

Η Βαρκελώνη εμφάνισε πτώση στα έσοδα ανά διαθέσιμο δω-

πολύ θετικό για τους ξενοδόχους του Ηνωμένου Βασιλείου, κα-

μάτιο (RevPAR) για τρεις συνεχόμενους μήνες μετά το δημο-

θώς η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία προσέλκυσε πολλούς

ψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Νωρίτερα μέσα

διεθνείς τουρίστες και έδωσε ώθηση στον εγχώριο τουρισμό,

στον χρόνο οι επιδόσεις της ήταν ισχυρές, χάρη, εν μέρει, σε

δεδομένου ότι τα ταξίδια σε άλλες χώρες έγιναν λιγότερο προ-

εκδηλώσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Κόμικς της Βαρκελώνης

σιτά για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

(Απρίλιος), το Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας

Η απόδοση των τελευταίων μηνών του 2017 απέδειξε ότι το

(Αύγουστος), το Διεθνές Συνέδριο Επιληψίας (Σεπτέμβριος) και

φαινόμενο «Brexit» φαίνεται να μειώνεται, καθώς η λίρα συνε-

το Συνέδριο της Ευρωπαϊκή Εταιρίας Μεταμόσχευσης Οργάνων

χίζει να ανεβαίνει σε αξία. Παρόλο που τα επίπεδα πληρότητας

(Σεπτέμβριος). Η Εβδομάδα Ευρωπαίων Γαστρεντερολόγων

μειώθηκαν ελαφρά για επτά συνεχόμενους μήνες έως το τέλος

(Οκτώβριος/Νοέμβριος) συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη μετά τις

του έτους, ο δείκτης ADR αυξήθηκε κάθε μήνα του 2017, σε σύ-

αναταραχές την περίοδο του δημοψηφίσματος.

γκριση με το 2016.

Ανοδικές τάσεις κατέγραψε και η βρετανική, ξενοδοχειακή βιο-

Τα ξενοδοχεία του Λονδίνου σημείωσαν αύξηση του δείκτη ADR

μηχανία. Πιο αναλυτικά, η εικόνα της ξενοδοχειακής αγοράς στο

κατά 4,1% για το έτος, με σχετικά σταθερή πληρότητα, που επη-

Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώνεται ως εξής:

ρεάστηκε έντονα από την ισχυρή αύξηση της προσφοράς.

t ȨɄɀɉɗɋɀɋȺ

Η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας επέδειξε επίσης ανθε-

t "%3 (#1

κτικότητα στις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις του 2017, οι

t 3FW1"3 (#1

οποίες ελάχιστα επέδρασαν στις αποδόσεις των ξενοδοχείων.

Ετήσια μεταβολή Σεπτεμβρίου 2016 με Σεπτέμβριο 2017 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Σεπτέμβριο 2016

2017

2016

2017

2016

2017

2016

Occ.

ADR

RevPAR

71.9

70.2

110.51

107.16

79.46

75.25

2.4

3.1

5.6

66.0

63.5

78.25

73.41

51.62

46.60

3.9

6.6

10.8

76.6

75.9

109.46

105.44

83.82

80.07

0.8

3.8

4.7

70.1

67.4

118.43

112.39

83.02

75.79

4.0

5.4

9.5

70.4

68.8

115.40

115.68

81.30

79.54

2.5

-0.2

2.2

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

èăā øýõĀñāăāĈõ ùĄýöõąđāùý ă ĊĐąăĆ øýõĀăāòĆ ćĈõ Ăùāăøăċùóõ Τροπολογία για τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία κατατέθηκε στη Βουλή από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, με την οποία διευκρινίζεται ότι, ο φόρος διαμονής βαρύνει τον διαμένοντα και όχι τις επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνεται, ο φόρος διαμονής βαρύνει, σε κάθε περίπτωση, τον διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με έκδοση σχετικού παραστατικού. Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογι-

Συνολικά, υποβλήθηκαν 36 προτάσεις από ενδιαφερόμενους Φο-

κή Διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του

ρείς για 34 ακίνητα (αυτοτελή κτίρια, όροφοι, διαμερίσματα & κα-

επόμενου μήνα.

ταστήματα). Μετά την πρώτη αξιολόγηση της ποιότητας και της

Ο φόρος διαμονής, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018,

βιωσιμότητας των προτεινόμενων χρήσεων, της συμβατότητας

επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερί-

με τις στρατηγικές αρχές του προγράμματος και της οικονομικής

σματος ή ενιαίας κατοικίας και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 4 ευρώ

και κοινωνικής ανταπόδοσης, προκρίνονται οι επαναχρήσεις δέκα

ανά διανυκτέρευση.

ακινήτων και περισσότερων από πενήντα κενών έως σήμερα δια-

Ειδικότερα, στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων

μερισμάτων.

ανέρχεται σε €0,50, στα 3 αστέρων σε €1,50, στα 4 αστέρων σε

Με την ολοκλήρωση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

€3,00 και στα 5 αστέρων σε €4,00.

προς Φορείς του Δημοσίου και λοιπά νομικά πρόσωπα κοινω-

Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα ο φόρος

φελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, για τη χρήση κτιρίων των

διαμονής ανέρχεται σε €0,50 ανά διανυκτέρευση.

εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής

Φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής

Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προέκυψε ενδιαφέρον

υπηρεσιών διαμονής από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

για αρκετά κτίρια, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ..

Για την είσπραξη του φόρου διαμονής, οι επιχειρήσεις εκδίδουν

Το σχέδιο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακί-

ειδικά στοιχεία-αποδείξεις είσπραξης, τα οποία δεν επιβαρύνονται

νητης περιουσίας, από τον Ιούλιο του 2017, μέσω του πιλοτικού

με ΦΠΑ.

προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθο-

της Αθήνας - Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», του

ρίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του

υπουργείου Εργασίας.

ειδικού αυτού φόρου, ο χρόνος και η διαδικασία επιβολής και από-

Συνολικά, υποβλήθηκαν 36 προτάσεις από ενδιαφερόμενους Φο-

δοσής του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την

ρείς για 34 ακίνητα (αυτοτελή κτίρια, όροφοι, διαμερίσματα & κα-

εφαρμογή του άρθρου αυτού, ενώ οι διατάξεις ισχύουν από την

ταστήματα). Μετά την πρώτη αξιολόγηση της ποιότητας και της

1.1.2018 για φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την ημερο-

βιωσιμότητας των προτεινόμενων χρήσεων, της συμβατότητας

μηνία αυτή και μετά.

με τις στρατηγικές αρχές του προγράμματος και της οικονομικής και κοινωνικής ανταπόδοσης, προκρίνονται οι επαναχρήσεις δέκα

ÖþóāûĈõ ÷ýõ ċąòćû čĆ Ăùāăøăċùóõ õĄĐ Ĉă ĉĄăĉą÷ùóă Úą÷õćóõĆ ćĈûā Öüòāõ

ακινήτων και περισσότερων από πενήντα κενών έως σήμερα διαμερισμάτων.

Στην τελική φάση περνά το πρόγραμμα ανάκτησης των ακινήτων

Σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας,

του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, μέσω της αξιοποίησης με

ξεκινά ο β’ κύκλος του προγράμματος, με την πρόσκληση ενδιαφέ-

όρους κοινωνικής ανταπόδοσης από το υπουργείο Εργασίας,

ροντος προς ιδιώτες και νομικά πρόσωπα κοινωφελούς χαρακτή-

με περισσότερα από δέκα ακίνητα να αναβιώνουν με χρήσεις

ρα Κοιν.Σ.Επ. & Μ.Κ.Ο., που θα αφορά, αφενός αμιγώς εμπορική

στρατηγικού χαρακτήρα.

αξιοποίηση (κυρίως ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων) και αφετέ-

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης

ρου κοινωνικές χρήσεις από κοινωφελείς φορείς, συνεργασίες νε-

Ενδιαφέροντος προς Φορείς του Δημοσίου και λοιπά νομικά πρό-

οφυών ή νεανικών επιχειρήσεων, πολιτισμού.

σωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, για τη χρήση

Το αρμόδιο υπουργείο, σε αυτή τη φάση, στοχεύει στο να αποκτή-

των κτιρίων των εποπτευόμενων Φορέων του υπουργείου Εργα-

σουν νέες χρήσεις ένα μεγάλο απόθεμα ακινήτων των εποπτευό-

σίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προέ-

μενων φορέων του υπουργείου Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας,

κυψε ενδιαφέρον για αρκετά ακίνητα.

μετά από πολυετή αδράνεια.

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


çĈýĆ ăý õāõ÷āčąýćĀñāùĆ ýõĀõĈýþñĆ Ąû÷ñĆ ćĈûā Úÿÿðøõ

ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΦΡΥΝΗ-Γ. ΣΚΟΥΡΤΑΝΙΩΤΗ, 18. Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού: ΝΕΡΟ ΓΙΑΛΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ, 19. Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού:

Στις 48 έχουν φτάσει πλέον οι αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές

ΝΕΡΟ ΘΕΡΜΑΙ ΣΥΛΛΑ, 20. Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού: ΝΕΡΟ ΠΗ-

της χώρας από το υπουργείο Τουρισμού, που προχωρά με στα-

ΓΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΛΑΛΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ,

θερά βήματα τη διαδικασία αναγνώρισης των φυσικών πόρων

21. Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού: ΠΗΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝ-

ως ιαματικών.

ΝΟΥ, 22. Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού: ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΛΕΤΤΑΣ ΒΑ-

Γι’ αυτούς τους ιαματικούς φυσικούς πόρους έχουν οριστεί, ο

ΣΙΛΑΚΟΥ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ, 23. Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού:

τρόπος χρήσης, οι θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις, τα

ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ, 24. Δήμος

φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά και η ιδιοκτησιακή τους κα-

Ιστιαίας - Αιδηψού: ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ Γ1 ΝΤΑΜΑΡΙΑ ΑΙΔΗΨΟΥ, 25.

τάσταση.

Δήμος Καβάλας: ΝΕΡΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΡΗΝΙΔΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΗΛΟΣ

Συνολικά έχουν κατατεθεί μέχρι της 31/12/2017, ημερομηνία η

ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΡΗΝΙΔΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, 26. Δήμος Καλυμνίων: ΝΕΡΟ

οποία ήταν και η καταληκτική για την υποβολή αιτήσεων, 124

ΑΠΌ ΠΗΓΑΔΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, 27. Δήμος Κασ-

φάκελοι αναγνώρισης. Υπολείπεται, λοιπόν, η έκδοση 76 ΦΕΚ

σάνδρας: ΝΕΡΟ ΚΑΝΙΣΤΡΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 28. Δή-

αναγνώρισης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανά-

μος Κασσάνδρας: ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, 29. Δήμος

πτυξης των ιαματικών πηγών της χώρας.

Κορινθίων: ΝΕΡΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ, 30. Δήμος Κύθνου:

Εφόσον, όμως, το πρώτο βήμα έγινε, ήδη ο ΣΔΙΠΕ, το υπ. Τουρι-

ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΥΘΝΟΥ, 31. Δήμος Κύθνου:

σμού και κάθε εμπλεκόμενος φορέας ασχολούνται με την αδειο-

ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΚΑΚΑΒΟΥ ΚΥΘΝΟΥ, 32. Δήμος Λαγκαδά: ΝΕΡΟ

δότηση των εγκαταστάσεων, τη διανομή των ιαματικών φυσικών

ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ, 33. Δήμος Λαμιέων: ΝΕΡΟ ΥΠΑΤΗΣ, 34.

πόρων, την κατοχύρωση των ζωνών προστασίας μέσα από προ-

Δήμος Λαμιέων: ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΛΟΥΤΡΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ, 35. Δή-

εδρικά διατάγματα, τη νέα σχέση του ΕΟΠΥΥ με τις Ιαματικές πη-

μος Λήμνου: ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΩΝ ΗΦΑΙΣΤΟΥ, 36. Δήμος Λουτρακίου

γές και τη χρηματοδότηση των υποδομών των Ιαματικών πηγών

- Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων: ΝΕΡΟ ΥΔΡΟΓΕΩΤΡΗΣΗΣ Ι-ΙΑΜ-1

μέσα από το ΕΣΠΑ.

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ, 37. Δήμος Μακρακώμης:

Δείτε παρακάτω τη λίστα με τους 48 αναγνωρισμένους ιαματι-

ΠΗΓΗ ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑΣ, 38. Δήμος Μήλου: ΝΕΡΟ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ

κούς φυσικούς πόρους και τους δήμους στα διοικητικά όρια των

ΛΟΥΤΡΩΝ ΛΑΚΚΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΑ ΜΗΛΟΥ, 39. Δήμος Μύκης:

οποίων βρίσκονται:

ΝΕΡΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΩΝ ΕΧΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

1. Δήμος Αβδήρων: ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ, 2. Δήμος Αγρινί-

ΜΥΚΗΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ, 40. Δήμος Μώλου - Αγ. Κων/νου: ΝΕΡΟ ΓΕΩ-

ου: ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΜΠΑΝΙΩΤΗ – ΧΕΛΩΒΑ ΛΥΣΙΜΑΧΙΑΣ, ΖΩΓΟ-

ΤΡΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΜΩΛΟΥ, 41. Δήμος Μώλου - Αγ. Κων/νου:

ΠΟΥΛΟΥ, 3. Δήμος Αγρινίου: ΠΗΓΗ ΜΟΥΡΣΤΙΑΝΟΥ ή ΣΩΚΟΥ, 4.

ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΟΝΙΑΒΙΤΗ - ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ,

Δήμος Αλεξανδρούπολης: ΛΟΥΤΡΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ, 5. Δήμος

42. Δήμος Νισύρου: ΠΗΓΗ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ, 43. Δήμος Παγγαίου:

Αλμωπίας: ΘΕΡΜΗ ΠΗΓΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΑΛΜΩΠΙΑΣ,

ΝΕΡΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, 44. Δήμος Παρανεστίου: ΠΗΓΗ

6. Δήμος Αμυνταίου: ΝΕΡΟ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΑΓΡΑΠΙΔΙΑΣ ΛΙΜΝΟΧΩ-

ΘΕΡΜΙΩΝ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ, 45. Δήμος Πρέβεζας: ΝΕΡΟ

ΡΙΟΥ ΑΓ1, 7. Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης: ΝΕΡΟ ΛΟΥΤΡΩΝ

ΠΗΓΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, 46. Δήμος Ρόδου:- ΝΕΡΟ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΠΗΓΗΣ

ΚΥΛΛΗΝΗΣ, 8. Δήμος Αρταίων: ΠΗΓΗ ΧΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, 9. Δήμος

ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ, 47. Δήμος Σιντικής: ΝΕΡΟ ΘΕΡΜΗΣ ΠΗΓΗΣ

Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης: ΝΕΡΟ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ,

ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, 48. Δήμος Χίου: ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΑΓΙΑΣΜΑΤΩΝ

10. Δήμος Βισαλτίας: ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΛΟΥΤΡΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΝΙΓΡΙΔήμος Γλυφάδας: ΠΗΓΗ ΑΙΞΩΝΗΣ, 13. Δήμος Γρεβενών: ΠΗΓΗ

ÖĄùĉüùóõĆ õùąăĄăąýþò ćđāøùćû ßõÿõĀðĈõĆ ØùāùđûĆ

ΚΙΒΩΤΟΥ, 14. Δήμος Ζαχάρως:

Την Καλαμάτα με τη Γενεύη θα συνδέει με απευθείας πτήση, μία

ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΛΟΥΤΡΩΝ ΓΕΡΑΝΙΟΥ ΚΑΪΑΦΑ, 15. Δήμος Θέρμης:

φορά την εβδομάδα, η SWISS, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη

ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΣΟΥΡΩΤΗ, 16. Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου:

δυνατότητα στους Ελβετούς να γνωρίσουν τις ομορφιές της

ΠΗΛΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, 17. Δήμος Ιστιαίας – Αιδη-

Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου γενικότερα, συμβάλλοντας

ψού:

στην ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας της περιοχής.

ΤΑΣ, 11. Δήμος Βόλβης: ΝΕΡΟ ΛΟΥΤΡΩΝ Ν. ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ, 12.

Η έναρξη των απευθείας πτήσεων από το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης προς την Καλαμάτα, θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή, από τις 24 Ιουνίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018. Σε σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «H περιφέρεια Πελοποννήσου ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες και συνέργειες με ιδιωτικές επιχει-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Νέα

ρήσεις της περιοχής αναμένεται να προσελκύσει ακόμα περισσό-

να γνωρίσουν τον προορισμό και τα μοναδικά χαρακτηριστικά και

τερους Ελβετούς ταξιδιώτες από το 2018 και τα επόμενα χρόνια,

εμπειρίες που προσφέρει η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος στους

ύστερα από την πρόσφατη ανακοίνωση της SWISS για την έναρ-

επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να απολαύσουν

ξη απευθείας πτήσεων από το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης

τις διακοπές τους σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία που συνδυάζει μο-

προς την Καλαμάτα».

ναδικά τον καιρό, τη φύση, την ιστορία και τη γαστρονομία.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο περιφερειάρχης, κ. Πέτρος Τασμα των προσπαθειών μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου

èõ ĄąĒĈõ ùĄùāøĉĈýþð ćċñøýõ Ąăĉ ùāĈðċüûþõā Ĉăā ÖāõĄĈĉĂýõþĐ āĐĀă

και της ΤΕΜΕΣ, και ενισχύει ακόμα περισσότερο το προφίλ της

Εβδομήντα επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο

Πελοποννήσου. «Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με τον διαρκώς

των 500 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτι-

αυξανόμενο ρυθμό προσέλκυσης πτήσεων, αναδεικνύεται σε κε-

κών Επενδύσεων για ένταξή τους στον Αναπτυξιακό νόμο, όπως

ντρικό πυρήνα για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της

προκύπτει από τον πίνακα που ανάρτησε το υπουργείο Οικονο-

χώρας», είπε.

μίας, στον οποίο περιλαμβάνονται και πολλές γνωστές ξενοδο-

Πλέον, οι Ελβετοί και όχι μόνο ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα

χειακές επιχειρήσεις.

τούλης είπε πως, η νέα αεροπορική σύνδεση είναι το αποτέλε-

èõ ùĄùāøĉĈýþð ćċñøýõ Ąăĉ ù÷þąóüûþõā Επωνυμία Επιχείρησης

Επωνυμία Επιχείρησης

Επωνυμία Επιχείρησης

OTUS ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ - ΕΛΙΒΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΦΙΠΠΟΣ 2016 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 30 ΑΕ ΣΠΑΡΤΑ ΓΚΟΥΡΜΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ROCKS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ MEDITELIA ANΩΝYMH ETAIΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΕΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε. ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΗ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CANAIMA ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ Ι.Κ.Ε CANAIMA ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ THERA ISLAND SUITES ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΑΣΙΑ-ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ SPICA ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ WHITE ISLAND DEVELOPMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ WHITE OLIVE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙΑ-ΕΛΙΑ Ι.Κ.Ε. ΚΑΛΕΠΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΑΝΤΑΡΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΟΝΙΚΗ ΑΤΑΞΕ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΕΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε. PEARL ISLAND AE ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ ΤΡΑΝΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε. MATRIX PACK ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Χ. ΞΕΝΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Χ. ΞΕΝΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΡΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ "ΤΟ ΜΑΝΝΑ" Ν. ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΑΣ Α.Ξ.Τ.Ε.Ε. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε. ΑΣΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ SAKOS ΕΠΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ MARBELLA A.E. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ MARBELLA Α.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΑΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΓΡΑΦΙΚΑΙ ΤΕΧΝΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΥΒΙΔΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΕ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΠΟΥΝΑΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ- ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΠΟΡ ΠΑΡΑΛΙΩΝ & ΣΚΑΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Σ. ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Τουριστική Ξενοδοχειακή Κατασκευαστική και Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία IASIS PHARMACEUTICALS HELLAS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ - ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Α.Β.Ε.Ε. ΑΦΟΙ ΟΡΦΑΝΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ALUMINCO A.E. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΠΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ-ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΤΟΥΡΗΣ ΑΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΗΣ ΑΞΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. Ε.ΚΡΕΣΤΑΙΝΙΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΕ ΦΑΙΑΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ ΦΑΙΑΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ COSMOS ALUMINIUM ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΦΑΙΑΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΤΣΙΜΗ ΑNΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΥΚΑΜΠΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

LAMDA HELLIX ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


ÁÌ Å Ï¸ÓÊÅ ÏÅÒ Ä¾ÎÏÍËÊË º¾Ò ÎÔʾÊϪ ÏÅ ÃÆÉËÇÂʺ¾ ¤¬ § ¤ ¬¢ ¤§ § § §¤¬¥ § ¤¥ 5ÂÓÊÆÈ»Ò ®ËÔÍÆÎÏÆÈÌÊ ¥ËʪÁÑÊ

ϸÉÂÓËÒ Æ˺ÈÅÎÅÒ ¬ÆÈËÊË º¾Ò

ÎÏËÊ ®Ë ¸¾ ÏËÔ ®ËÔÍÆΠ˽ ®ÂÓÊÆÈ»Ò ¥¾ÄÂÆÍÆÈ¹Ò ®¸ÓÊÅÒ

ÍÓÆ ªÄÂÆÍ¾Ò $IFG ®ÂÓÊÆÈ»Ò ÍÏË Ëƺ¾Ò

¡¾Ó¾ÍË É¾ÎÏÆÈ¹Ò 1BTUSZ $IFG

¬¤

£

®£ ¤

®¬

¯ ­£

®£¤

¬¯

www.lemonde.edu.gr

¬«£¤¢ ¥¬ ° ®¬ ( ¾ÍªÉÉÅÉÅ ÏÅÒ ÂÆ;ÆÌÒ ¾ÈÍÆ¿ÌÒ ¾ ¸Ê¾ÊÏÆ ¾ » ÏËÊ ÎϾР» ÏËÔ ¢ .PÎÓªÏËÔ) ¡ Ù ¡ ¢ ¤ º ¡ Ù £ ¼ Ù £ ¡ ¤ ¢ £ ¼ Ù ¡ ¤ Û ¼

ALORE q XXX BMPSF HS

ÆÓÂÆ͹ÎÂÑÊ ¦ÆÉËÇÂʺ¾Ò


Νέα

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν

και των πιο απαιτητικών πελατών, εντός και εκτός Ελλάδος.

προς υπαγωγή στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας

Η ένταξη της HRG Greece στον όμιλο Kyvernitis αναμένεται να

του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16, στη Γενική Διεύθυνση Ιδιω-

αποδώσει πολλαπλά οφέλη σε λειτουργικό επίπεδο, καθώς και

τικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης,

σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, με τις

στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης με αριθμό 108645/2016,

προσφερόμενες υπηρεσίες να φέρουν την εγγύηση ενός διε-

όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με

θνούς δικτύου, όπως αυτό του Hogg Robinson Group, που μετρά

τα οριζόμενα στην πρόσκληση και σε εφαρμογή των διατάξεων

170 χρόνια ιστορίας στον κλάδο.

του νόμου 4399/2016, και του κατ’ εξουσιοδότησή τους εκδο-

Σχολιάζοντας την εξαγορά η κα. Susan Lancaster, Global Partner

θέντος οδηγού αξιολόγησης.

Relationships Director της HRG, δήλωσε σχετικά: «Με χαρά κα-

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, μεταξύ των 70

λωσορίζουμε την Kyvernitis Travel S.A. στο δίκτυο συνεργατών

επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνονται σημα-

μας ως εκπρόσωπο της HRG στην Ελλάδα, εταιρία με την οποία

ντικά ονόματα της ελληνικής ξενοδοχίας, μεταξύ των οποίων,

μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία για παροχή υπηρεσιών υψη-

η οικογένεια Καμπουράκη, ο Παντελής Σαπουνάκης, ο Στέλιος

λού επιπέδου και ασφαλείς ταξιδιωτικές εμπειρίες. Παράλληλα,

Γιαννικάκης, ο Άρης Σουλούνιας, ο Στάθης Κρεστενίτης, ο Νίκος

θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον απερχόμενο διευθύνοντα

Δασκαλαντωνάκης, η Ιονική Ξενοδοχειακή, κ.ά..

σύμβουλο της HRC Greece, κ. Θανάση Ζαγγογιάννη, για την αφο-

Βεβαίως, στον σχετικό πίνακα περιλαμβάνονται και κορυφαίες

σίωσή του και να του ευχηθούμε ό,τι καλύτερο για τη συνταξιο-

βιομηχανικές επιχειρήσεις, και εν γένει κορυφαία «ονόματα»

δότησή του».

του σύγχρονου, ελληνικού επιχειρείν, όπως η Ηπειρωτική Βιο-

Από την πλευρά ο κ. Ζαγγογιάννης είπε: «Έπειτα από 30 και πλέον

μηχανία Εμφιάλωσης (ΒΙΚΟΣ), η Αluminco, ο ΤΙΤΑΝΑΣ, η εταιρία

χρόνια στο “τιμόνι” στης HRG Greece, θα ήθελα να ευχαριστήσω

Μέλισσα Κίκιζας, τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία (όμιλος Σαράντη),

την Hogg Robinson Plc. και τους πελάτες μας για την εμπιστοσύ-

κ.ά..

νη και τη στήριξη. Τέλος, θα ήθελα να δώσω τις θερμότερες ευχές μου στη νέα Διοίκηση για επιτυχημένη πορεία».

çĈõ lċñąýõy ĈûĆ ß\YHUQLWLV 7UDYHO û +5* *UHHFH

Παίρνοντας τον λόγο οι κ.κ. Χρήστος και Γιώργος Κυβερνήτης, δήλωσαν σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη νέα αυτή

Στην αγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της HRG Greece,

συνεργασία, μέσω της οποίας έχουμε τη δυνατότητα να προσφέ-

μέλους της Hogg Robinson Group, του διεθνούς κολοσσού πα-

ρουμε στους πελάτες μας την τεχνολογική πλατφόρμα, την τε-

ροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών, προχώρησε ο όμιλος εταιριών

χνογνωσία και τη μακρά εμπειρία της HRG. Μαζί θα εργαστούμε

Κyvernitis Travel S.A..

με στόχο την ενίσχυση του δικτύου της HRG».

Έπειτα από συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του τρικής εταιρίας Hogg Robinson Plc., η Κyvernitis Travel S.A., ανα-

çûĀùóă õāõĊăąðĆ ćĈýĆ ĈõĂýøýčĈýþñĆ ĉĄûąùćóùĆ û ß\YHUQLWLV 7UDYHO 6 $

λαμβάνει την αυτόνομη διαχείριση, οικονομική και διοικητική,

Ο όμιλος εταιριών Kyvernitis Travel S.A. αποτελεί ηγέτιδα δύναμη

της HRG Greece.

στην παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στην

H συμφωνία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ομί-

Ελλάδα. Διαθέτοντας ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο, ο όμιλος

λου με ενοποιημένο κύκλο εργασιών, που ξεπερνά τα 100 εκα-

προσφέρει ταξιδιωτικές υπηρεσίες που καλύπτουν μια ευρεία

τομμύρια ευρώ και ανθρώπινο δυναμικό 100 και πλέον έμπειρων

γκάμα αναγκών, από μεταφορές πληρωμάτων στη ναυτιλία και

στελεχών, ικανών να ανταποκριθούν στις ταξιδιωτικές ανάγκες

στον κλάδο της ενέργειας, διαχείριση εταιρικών ταξιδιωτικών

2017 μεταξύ των δύο πλευρών, με τη σύμφωνη γνώμη της μη-

αναγκών, υπηρεσίες DMC σε όλη την Ελλάδα και tailor-made πολυτελείς ταξιδιωτικές εμπειρίες στο εξωτερικό. Με παρουσία τεσσάρων και πλέον δεκαετιών στον κλάδο και διαθέτοντας υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας, παρέχει εξειδικευμένες λύσεις σε κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες, πολυεθνικούς ομίλους και άτομα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2018 ο όμιλος εταιριών Kyvernitis Travel S.A. αποτελεί τον εκπρόσωπο της HRG στην Ελλάδα, αποκτώντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από πλευράς ποιότητας και αποτελεσματικότητας, καθώς και ένα ενισχυμένο παγκόσμιο δίκτυο Οι κ.κ. Χρήστος και Γιώργος Κυβερνήτης

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

συνεργατών και πελατών.Νέα

πρόεδρος του ΣΕΕΝ, κ. Σακέλλης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης, κ. Λεοντάρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων, κ. Τσικαλάκης, εκπρόσωποι του Ναυτικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, των Ναυτικών Πρακτόρων, Συνδικαλιστικών Ενώσεων και άλλων φορέων. Οι φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση θα αποστείλουν τις προτάσεις τους για την τελική διαμόρφωση του αναπτυξιακού πλάνου.

Ü äàå Ąõąăĉćóõćù Ĉă 0DVWHU 3ODQ ÷ýõ Ĉăā ÿýĀñāõ åùýąõýð

ÝùĈýþð ĀûāđĀõĈõ ÷ýõ õđĂûćû Ĉčā õĊóĂùčā ÞāøĒā ćĈûā Úÿÿðøõ Ĉă Με αισιόδοξες προβλέψεις για σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Ινδία προς την Ελλάδα και με την απονομή

Με απώτερο στόχο το λιμάνι του Πειραιά να αποτελέσει κόμβο

βραβείου στον Ε.Ο.Τ., έκλεισε τις εργασίες της η διεθνής τουρι-

του παγκόσμιου συστήματος μεταφορών και να σηματοδοτή-

στική έκθεση της Ινδίας, «Outbound Travel Mart» (ΟΤΜ 2018),

σει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, η ΟΛΠ

στο Μουμπάι. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετείχε

Α.Ε. παρουσίασε τις προτάσεις της για το Master Plan του λιμέ-

στην έκθεση για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του «ανοίγ-

να Πειραιά, σε εκτέλεση όσων ορίζονται στη Σύμβαση Παρα-

ματος» της τουριστικής αγοράς της Ινδίας, που επιχειρείται από

χώρησης του 2016, που κυρώθηκε με τον νόμο Ν.4404/2016.

την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι ο σω-

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετείχε στην ΟΤΜ με

στός προγραμματισμός της μελλοντικής εξέλιξης και ανάπτυ-

περίπτερο 153 τ.μ. και συνεκθέτες την Κεντρική Ένωση Δήμων &

ξης του λιμένα, με γνώμονα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία, που

Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουρι-

αφορούν κατά κύριο λόγο στις επενδύσεις που περιλαμβάνο-

στικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), ελληνικές ξενοδοχει-

νται στο επενδυτικό πρόγραμμα.

ακές αλυσίδες καθώς και τη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση του

Ο χρονικός ορίζοντας αναφοράς καλύπτει την περίοδο 2016-

Δήμου Καβάλας «Δημωφέλεια».

2021 και αποσκοπεί στον σωστό σχεδιασμό των εγκαταστάσε-

Το ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκαν ο υπουργός Τουρισμού

ων έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η δυναμικότητα εξυπηρέτησης

της Ινδίας, κ. Alphons Kannanthanam, ο υπουργός Τουρισμού

και να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια χώρου και χρησιμότητας.

της περιφέρειας Μαχαράστρα, κ. Jaykumar Rawal, επικεφαλής

Η μελέτη καθορίζει ακόμη τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της

ινδικών τουριστικών και ταξιδιωτικών ομίλων και εκπρόσωποι

ζώνης του λιμένα, τις επιτρεπόμενες προσχώσεις, τις χρήσεις

τοπικών αεροπορικών εταιριών.

γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, τις κυκλοφο-

Στο επίκεντρο των επαφών της ελληνικής αποστολής βρέθηκαν

ριακές ρυθμίσεις και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο για την εξυ-

οι συναντήσεις με παραγωγούς και κινηματογραφιστές, δεδο-

πηρέτηση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του λιμένα.

μένου ότι καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον από ινδικής

Η σύνταξη για την ανάπτυξη και λειτουργία του Λιμένα Πειραιά

πλευράς για την πραγματοποίηση γυρισμάτων σε ελληνικούς

του Προγραμματικού Σχεδίου έγινε σύμφωνα με:

προορισμούς, με στόχο την προσέλκυση κινηματογραφικών πα-

(i) όλους τους νόμους και κανονισμούς γενικής εφαρμογής, κα-

ραγωγών του Bollywood στη χώρα μας.

θώς και όλους τους ισχύοντες Ρυθμιστικούς Κανόνες,

Η Ινδία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα λόγω

(ii) τη μεθοδολογία και τις προδιαγραφές που παρατίθενται

της κινηματογραφικής της βιομηχανίας, που πραγματοποιεί γυ-

στο έγγραφο με τίτλο «Προδιαγραφές Αναπτυξιακού Προγράμ-

ρίσματα στη χώρα μας, τόσο για μουσικά video clip, όσο και για

ματος και Μελέτης Διαχείρισης Λιμένων Διεθνούς Ενδιαφέρο-

σκηνές δημοφιλών σήριαλ που, ήδη, προβάλλονται ή πρόκειται

ντος»,

να προβληθούν στην ινδική τηλεόραση.

(iii) τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατάρ-

Κατά τη διάρκεια της ΟΤΝ 2018, ο Ε.Ο.Τ. διακρίθηκε για τη συ-

τιση προγραμματικών σχεδίων, όπως παρατίθενται στο ΠΑΡΑΡ-

νολική του παρουσία στην έκθεση, στα βραβεία «Awards for

ΤΗΜΑ 6.2 της ανωτέρω Σύμβασης Παραχώρησης.

excellence 2018». Πρόκειται για τη δεύτερη βράβευση του Ορ-

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης, κ.

γανισμού στην ίδια διοργάνωση, καθώς στην περσινή πρώτη

Γαβρίλης, οι δήμαρχοι: Πειραιά, κ. Μώραλης, Κερατσινίου-

συμμετοχή του είχε βραβευτεί για τον Καλύτερο Σχεδιασμό Πε-

Δραπετσώνας, κ. Βρεττάκος, Περάματος, κ. Λαγουδάκης, ο

ριπτέρου.

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


åąă÷ąðĀĀõĈõ ĀùĈùþĄõóøùĉćûĆ ćĈăā ĈăĉąýćĀĐ þõý ćĈýĆ åùąýĊñąùýùĆ Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό τομέα είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τα όσα είπε η αρμόδια υπουργός, Έλενα Κουντουρά, σε συνάντησή της με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου και εκπροσώπους της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Τουρισμού εξασφάλισε τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της κατάρτισης και της μετεκπαίδευσης εργαζομένων, εποχιακά ανέργων, εμπειροτεχνών στον τουριστικό τομέα. Μάλιστα, για πρώτη φορά η μετεκπαίδευση θα λάβει χώρα και στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, σε αντίθεση με το παρελθόν που τα προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό πραγματοποιούνταν μόνο σε τέσσερις πόλεις. Τα προγράμματα, κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των εργαζομένων, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2018. Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε η στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από τον τουρισμό, το θέμα του «all inclusive», η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, η διενέργεια ελέγχων για το θέμα της μαθητείας, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στον κλάδο, για τα οποία η υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει και θα συνεργαστεί με το αρμόδιο υπουργείο προς επίλυσή τους. Στη συνάντηση παρέστη η γενική γραμματέας Τουρισμού, κα. Ευρυδίκη Κουρνέτα, υπεύθυνη για τα θέματα τουριστικής εκπαίδευσης. Επίσης, συμμετείχαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργιάς, Λασιθίου, κ. Μανώλης Πεπόνης, Χανίων, κ. Γιάννης Μανωλικάκης, Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας και από την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ ο αντιπρόεδρος, κ. Γιώργος Χότζογλου και ο γενικός γραμματέας, κ. Νίκος Κοκολάκης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Συνέντευξη Μήνα Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη

AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Προτεραιότητά μας η ενότητα του κλάδου • Απαίτηση του ξενοδοχειακού κλάδου, η ίση φορολογική αντιμετώπιση για όλους

Ô{ â © © à © à © ©{ ¡ à © ¡© ä©c © ä © © © i © ©c i© { â © ¡© ä©Ë{ p á ¡©Ë Ò ©É ß ©Ê â ©p Ò © © cØ Öi © ©{ © ¡© ¡ ß ¡ © ©{ â © ¡©Ë{ p á ¡ © © ©{ â © ¡© Ë Ë ©p ©{ © ©{ © © â © ¡© Ò ¡ Ô© ß ©{ â © ¡© ä©Ë{ p á ¡©Ë Ò © Ò©c{ â i© ©p ©p Ò© c á i© ©{ ä p © p{ á © © ¡ Ò© ¡© Ò ¡ © ä © ©c © áp i© © ¡ à © { p â ©p © ¡ á © © Ò © © á © { ä ©p ©pâ © { p â© ß © © à© á ©â © ©Ö ¡ pâ ©c{Ò © Òi ©© © © { â © ¡© ä© Ò ¡ © © ¡©Ö ¡ p ä© â © © ©Ê â © p ©{ © ©c ái© á © © { ä © ©¡{ pß © © © Ò¢ © ©{ ¡ á © © © ß © Ò ©{ ¡© á © © © ¢â © ¡© © ä ©â{ © ß ©cÍ© ä © ¡© ¡ ä©{ £â © á © ß ©{ ¡© á ©{ á© ©{ Ò © á © © á © © { á ©p{ ä © Ò©{Ò © pà © © p ¡ à ¡ © {â p © ¡pÒ © ©¢à i É âp © © ©p ᢠ© ßp © © ¡ â ©pá © ᢠ©{ © ©{ ß{ © © ¡{Ò ¡ ©á © â © ¡ á © © ©á © à© p { © ©â ¡ © © ©p © p ¡ ä © ¡ à ©Ò ¡© p ä 28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ÏĄùýĈõ õĄĐ Āóõ ùĄýĈĉċûĀñāû þõĈð þăýāò ăĀăÿă÷óõ üûĈùóõ þõý õĊòāăāĈõĆ ćûĀõāĈýþò ĄõąõþõĈõüòþû ă ØýĒą÷ăĆ èćõþóąûĆ ćõĆ Ąõąõøóøùý Ĉû lćþĉĈðÿûy Ĉăĉ ã Ú Ú åăýă ùóāõý Ĉă öðąăĆ ĈûĆ ùĉüđāûĆ ĀùĈð Ĉûā ùþÿă÷ò ćõĆ čĆ Ąąăñøąăĉ õÿÿð þõý ĈûĆ ăþĈõùĈăđĆ ùĄýĈĉċûĀñāûĆ üûĈùóõ ĈûĆ Ąąăû÷ăđĀùāûĆ øýăóþûćûĆ ćĈă ÚĄýĀùÿûĈòąýă

ξενοδοχειακού προϊόντος καθώς και στη βελτίωση του ξενοδο-

Ο Γιώργος Τσακίρης «υπηρέτησε» τον θεσμικό του ρόλο όσο λί-

γήσουμε τις συνθήκες ώστε οι διεκδικήσεις να είναι κοινές και

γοι στο παρελθόν και το σπουδαίο έργο του αποτελεί πολύτιμη

προς όφελος των πολλών. Είμαι οπαδός της κοινής λογικής και

παρακαταθήκη για το ΞΕΕ. Προσωπικά, είχα τη χαρά να συνερ-

πιστεύω πως με αυτήν πρέπει να πορευτούμε για να αντιμετωπί-

γαστώ με τον Γιώργο κατά τις δύο τελευταίες θητείες, ως οικο-

σουμε την πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τον ξενοδοχεια-

νομικός επόπτης, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και αποτελεί τιμή

κό κλάδο, από τα απλά και καθημερινά μέχρι και τα θέματα που

μου που τον διαδέχομαι στην ηγεσία του ΞΕΕ. Δεν μεταφράζω,

αγγίζουν την ανταγωνιστικότητά του ή ακόμα και τη βιωσιμότη-

λοιπόν, την επιτυχημένη πορεία του Επιμελητήριου ως κάποιο

τά του.

χειακού επαγγέλματος, μεταφράζοντας σε ένα κοινό όραμα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ξενοδόχων, της πολιτείας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ενισχύσουμε όλα όσα μας ενώνουν και να δημιουρ-

βάρος, αλλά, αντιθέτως, ως μια μοναδική ευκαιρία να συνεχίσου-

να πρωταγωνιστήσουμε στη διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας

åăýùĆ ùóāõý ăý ćþñČùýĆ þõý ăý ĄąăĈðćùýĆ ćõĆ ĄąăþùýĀñāăĉ ă þÿðøăĆ āõ ćĉāùċóćùý āõ ùĀĊõāóúùĈõý Đćă Ĉă øĉāõĈĐā Ąýă ùāčĀñāăĆ

αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η ενότητα του κλάδου είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται

με όλοι μαζί την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του, να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος, αλλά και

από κανέναν. Κερδήθηκε την περασμένη δεκαετία από οραμα-

åăýùĆ ùóāõý ăý öõćýþñĆ ćõĆ ĄąăĈùąõýĐĈûĈùĆ þõý ĄăýùĆ ùóāõý ăý ùāñą÷ùýùĆ ùþùóāùĆ Ąăĉ üõ ĀĄăąăđćõā āõ lăøû÷òćăĉāy Ĉă ÚĄýĀùÿûĈòąýă ćĈûā ùĄĐĀùāû ûĀñąõ Āù Āýõ ùĄýĈĉċûĀñāû Ąăąùóõ

τικούς ανθρώπους, που κατάλαβαν και εφάρμοσαν στην πράξη

Η επιτυχία του ΞΕΕ μπορεί να μετρηθεί μόνο με έναν τρόπο, και

υποστηρίζουμε μέσα από τις δράσεις μας για να μπορέσουμε

αυτός είναι το κατά πόσο θα συμβάλει στην επιτυχία των μελών

να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, αλλά και να εκμεταλλευτού-

του να αντιμετωπίσουν, αφενός τις δυσμενείς συγκυρίες που

με τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια.

το αυτονόητο: η ισχύς εν τη ενώσει. Η ενότητα, όμως, δεν είναι ούτε αόριστη, ούτε στατική έννοια. Θα συνεχίσουμε να την

έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση στη χώρας μας, όπως για παράδειγμα η υπερφορολόγηση και, αφετέρου, στη διευκόλυνση-παρότρυνση που θα τους παρέχει ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς. Η εξωστρέφεια, η αμφίδρομη επικοινωνία με τα μέλη, η διασύνδε-

Ø ðûôüìúôòùāö ðûë®āĂüö āĆû ñþðĄĂĄþĉûøĆû ­øĀ÷ċĀôĆû ìĄôø óö­øýĂþòíĀôø Āí­ôþð ìûð ®þĆāýăðûìÿ ùýøûĆûøùĉ ®þĉñúö­ð āý ý®ýîý ÷ð óøýòùĆ÷ôî āð ô®ĉ­ôûð Ąþĉûøð ®ýúúìÿ ùýøûĆûøùìÿ ý­ëóôÿ ðóĂûðāýĊû ûð ñþýĂû ùðāðúĊ­ðāð óøĉāø ýø ñþðĄĂĄþĉûøôÿ ­øĀ÷ċĀôøÿ ìĄýĂû iôùāøûëüôøp Āāð Ċąö āð ôûýîùøð āĆû óøð­ôþøĀ­ëāĆû

׹õċĉċąĐāýõ Āóćüčćû õþýāòĈčā åăýă ùóāõý Ĉă ćċĐÿýĐ ćõĆ ĄăýùĆ ăý ùĄýĄĈĒćùýĆ ćĈýĆ ĂùāăøăċùýõþñĆ ùĄýċùýąòćùýĆ õĄĐ Ĉû āñõ õĉĈò ùĄýċùýąûĀõĈýþò øąõćĈûąýĐĈûĈõ þõý ĄăýùĆ ăý ĄąăĈðćùýĆ ćõĆ ăđĈčĆ ĒćĈù āõ ĀĄăąñćăĉā āõ ĄąăćĈõĈùĉüăđā ăý ĂùāăøăċùýõþñĆ ùĄýċùýąòćùýĆ ćĈă āñă õĉĈĐ øýõĀăąĊăđĀùāă ùĄýċùýąûĀõĈýþĐ Ąùąýöðÿÿăā Η απαίτηση του ξενοδοχειακού κλάδου είναι απλή και ξεκάθαρη: να υπάρχουν ίδιοι κανόνες λειτουργίας καθώς και ίση φορολογική αντιμετώπιση για όλους, ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Προφανώς δεν αναφέρομαι στον μεμονωμένο ιδιώτη, που θα νοικιάσει το σπίτι του όταν λείπει από αυτό ώστε να συμπληρώσει το εισόδημά του. Υπάρχει, όμως, κανείς που να υποστηρίζει ότι πολυκατοικίες ολόκληρες, που λειτουργούν σήμερα ως «άτυπα» ξενοδοχεία, δεν πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όπως για παρά-

ση του ξενοδοχείου με τις τοπικές κοινωνίες, όπως, ήδη, έχει γίνει

δειγμα απολύμανση ή πυρασφάλεια; Ότι εταιρίες που διαχει-

με το Ελληνικό πρωινό, είναι κάποια από τα στοιχεία που θα δείτε

ρίζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες καταλύματα δεν πρέπει

πολύ σύντομα να χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία του ΞΕΕ.

να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τα ξενοδοχεία; Αυτά τα ζητήματα έχουν επισημανθεί από το ΞΕΕ, από το 2012,

åăýùĆ ùóāõý ăý øýùþøýþòćùýĆ ćõĆ õĄĐ Ĉûā þĉöñąāûćû

αλλά, δυστυχώς, το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τότε

Το ΞΕΕ δεν διεκδικεί από το κράτος, συμβουλεύει το κράτος, αυ-

παραμένει ανεπαρκές.

τός είναι ο θεσμικός και εξαιρετικά σημαντικός του ρόλος. Στόχος

Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των

μας είναι να συμβάλλουμε στην ενίσχυση και αναβάθμιση του

βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει δημιουργήσει σήμερα ένα πρω-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Συνέντευξη Μήνα

τοφανές κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα διογκωθεί τα επόμενα χρόνια: πολλές κοινωνικές ομάδες αδυνατούν να βρουν καταλύματα διότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν «εκτινάξει» στα ύψη τα ενοίκια των διαμερισμάτων. Βλέπουμε, ήδη, στο εξωτερικό έντονες αντιδράσεις πολιτών για την αλλοίωση του χαρακτήρα γειτονιών ή την ερήμωση περιοχών από μόνιμους κατοίκους. Ας μην περιμένουμε να φτάσουμε στο σημείο τα χωριά της Σαντορίνης να μην έχουν Σαντορινιούς και η Πλάκα να μην έχει Αθηναίους, όπως η Βενετία δεν έχει Βενετσιάνους, γιατί τότε θα έχουμε χάσει και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και θα έχουμε απολέσει τον τοπικό μας πλούτο ανεπιστρεπτί.

Ø ðòýþë óôîĄûôø āð āôúôĂāðîð Ąþĉûøð ­øð ðûð­ăøĀñíāöāö ñôúāîĆĀö Āô ®ýĀýāøùë ô®î®ôóð óöúðóí Āô ðăîüôøÿ Õøð āö ­ôòëúö ®úôøýąöăîð āĆû üôûýóýĄôîĆû ñìñðøð ðĂāĉ óôû ð®ýāĂ®ċûôāðø Āāøÿ ô®øóĉĀôøÿ āýĂÿ áýúúìÿ ăýþìÿ ­ëúøĀāð ùðø Āô ­ôòëúý ñð÷­ĉ ýø Ąð­öúìÿ āø­ìÿ āĆû üôûýóýĄôîĆû ôîûðø ðĂāìÿ ®ýĂ iô®øóýāýĊûp āý ÷ôāøùĉ þôĊ­ð ðăîüôĆû ĉ®Ćÿ òøð ®ðþëóôøò­ð ĀĂûìñö āð āôúôĂāðîð Ąþĉûøð Āāöû Ó÷íûð

åăýõ ùóāõý Ĉõ ćĈăýċùóõ ùþùóāõ Ĉõ ăĄăóõ ĄÿòĈĈăĉā Ĉûā õāĈõ÷čāýćĈýþĐĈûĈõ Ĉăĉ ĈăĉąýćĈýþăđ ĀõĆ ĄąăĎĐāĈăĆ þõý Ĉû öýčćýĀĐĈûĈõ Ĉčā ĂùāăøăċùýõþĒā ùĄýċùýąòćùčā þõý ĄăýùĆ ăý ĄąăĈðćùýĆ ćõĆ

Πρέπει, λοιπόν, να συμβάλουμε όλοι ώστε να διαμορφωθεί μια

Θα μου επιτρέψετε να μην αναπτύξω εδώ αυτά που πιθανόν ανα-

οποία αναμφισβήτητα μπορούν να προσφέρουν σταθερές και

μένουν όλοι να διαβάσουν, δηλαδή το φορολογικό και νομοθετικό

βιώσιμες αποδόσεις, αλλά, ταυτόχρονα, να υποστηρίξουν την

πλαίσιο, την έλλειψη χωροταξικού, την ανάγκη για βελτίωση των

ολιστική τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

σωστή επενδυτική κουλτούρα, που θα προτρέπει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν και σε καινοτόμα τουριστικά προϊόντα, τα

υποδομών, κ.λπ.. Αναμφισβήτητα αυτά είναι τα απολύτως απαραί-

όταν κάποια δραστηριότητα αποκτά μια δυναμική, διαμορφώνε-

ØāčąóúăāĈõĆ Ĉûā õ÷ăąð þõý ĈýĆ ùĄýøĐćùýĆ ĈûĆ Ĉõ ĈùÿùĉĈõóõ ċąĐāýõ õÿÿð þõý ĈýĆ õāĈýþùýĀùāýþñĆ øĉćþăÿóùĆ Ąăĉ ĉĄðąċăĉā ćòĀùąõ ĉĄùąĊăąăÿĐ÷ûćû ñĂõąćû Ĉčā öąõċĉċąĐāýčā ĀýćüĒćùčā ñÿÿùýČû ùĄùāøĉĈýþĒā þùĊõÿõóčā Ąăýõ üõ òĈõā û ĀõþąăĄąĐüùćĀû ùþĈóĀûćò ćõĆ ÷ýõ ĈýĆ ùĄýøĐćùýĆ Ĉăĉ Ăùāăøăċùýõþăđ þÿðøăĉ

ται με μοναδικούς ρυθμούς (για τους οποίους πρέπει να έχουμε

Η αγορά δείχνει τα τελευταία χρόνια μια αναμφισβήτητη βελτίω-

παγκόσμια πρωτοπορία), αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ «επι-

ση σε ποσοτικά επίπεδα, δηλαδή σε αφίξεις. Για τη μεγάλη πλει-

χειρηματικότητα frozen yogurt». Όλοι θυμόμαστε με τι ταχύτητα

οψηφία των ξενοδοχείων βέβαια, αυτό δεν αποτυπώνεται στις

ανοίγανε τα συγκεκριμένα μαγαζιά προ δεκαετίας, μέχρι που η

επιδόσεις τους. Πολλές φορές, μάλιστα, και σε μεγάλο βαθμό, οι

προσφορά πολύ γρήγορα ξεπέρασε τη ζήτηση και σε ελάχιστο

χαμηλές τιμές των ξενοδοχείων είναι αυτές που «επιδοτούν» το

χρονικό διάστημα έκλεισαν τα περισσότερα από τα καταστή-

θετικό ρεύμα αφίξεων, όπως για παράδειγμα συνέβη τα τελευ-

ματα αυτά. Δυστυχώς, παρατηρώ ότι το ίδιο συμβαίνει και με

ταία χρόνια στην Αθήνα.

τα πάσης φύσεως καταλύματα τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι

Οι επιδόσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά και του τουρι-

με καμία ουσιαστική γνώση επενδύουν, με μόνο επιχειρηματι-

σμού γενικότερα θα εξαρτηθούν τα επόμενα χρόνια από το

κό σχέδιο τη γενική αίσθηση ότι ο τουρισμός «πάει καλά». Αυτό

πόσο αποφασιστικά θα επενδύσουμε σε υποδομές, οι οποίες

σημαίνει ότι με την πρώτη διόρθωση της ζήτησης θα βρεθούμε

θα μας επιτρέψουν να κατευθύνουμε τη ζήτηση και όχι το

άμεσα σε καθεστώς υπερπροσφοράς κλινών, με τα αντίστοιχα

αντίθετο. Ο κάθε προορισμός έχει διαφορετικές ανάγκες,

αρνητικά αποτελέσματα.

διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να αποφασιστεί

τητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία στο άμεσο μέλλον να τα αναλύσουμε επισταμένως. Θα ήθελα να σταθώ σε μια τάση που διακρίνεται τελευταία και που πιστεύω ότι, αποτελεί χαρακτηριστικό της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι στη χώρα μας

ποιες είναι οι επενδύσεις αυτές που θα αμβλύνουν την εποχικότητα και θα ανεβάσουν το οικονομικό επίπεδο των επισκεπτών. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει επτά γήπεδα golf, η Ισπανία 349… Ας θυμηθούμε το εξαιρετικό momentum της Ολυμπιακής Αθήνας, αλλά και το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά άρχισαν να κλείνουν ξενοδοχεία. Ο λόγος είναι απλός, δεν ακολουθήθηκε κανένα απολύτως στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού στην πόλη μέσα από τις υποδομές της. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος και σε εθνικό επίπεδο.

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΣυνέντευξη Μήνα

åăýùĆ õāõĀñāùĈõý āõ ùóāõý ăý ùĄýĄĈĒćùýĆ õĄĐ Ĉûā ùĊõąĀă÷ò Ĉăĉ āñăĉ ĊĐąăĉ øýõĀăāòĆ ćĈýĆ ĂùāăøăċùýõþñĆ ùĄýċùýąòćùýĆ Το ΞΕΕ δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2017 συγκεκριμένη με-

åăýùĆ ùóāõý ăý ĄąăöÿñČùýĆ ćõĆ ÷ýõ Ĉûā Ąăąùóõ Ĉăĉ ùÿÿûāýþăđ ĈăĉąýćĀăđ Ĉă þõý Ĉûā ăÿýþò ùĄõāõĊăąð ĈûĆ ĈăĉąþýþòĆ ĈăĉąýćĈýþòĆ õ÷ăąðĆ ćĈăā ùÿÿûāýþĐ ĈăĉąýćĀĐ

λέτη, που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του φόρου διαμονής θα

Είναι γεγονός ότι η χρονιά ξεκινάει με θετικές προοπτικές, αλλά

προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σημαντικές απώλειες

και με ορισμένες απειλές. Οι κρατήσεις και οι προκρατήσεις

σε ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, αλλά και δημόσια έσοδα. Η

φαίνεται να παρουσιάζουν καλύτερο ρυθμό στις περισσότερες

έρευνα επισημαίνει πως από την επιβολή του φόρου διαμονής

περιοχές της Ελλάδας και την ίδια τάση δείχνουν οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις και οι συνδέσεις. Όπως πολύ σωστά επιση-

äý ßÖÖ óö­ýĀîôĂĀô āýû àùāċñþøý āýĂ ĀĂòùôùþø­ìûö ­ôúìāö ®ýĂ ð®ýóôøùûĊôø ®Ćÿ ð®ĉ āöû ô®øñýúí āýĂ ăĉþýĂ óøð­ýûíÿ ®þýùĊ®āýĂû ®ø÷ðûìÿ ð®ċúôøôÿ ĊąýĂÿ ôùðā ôĂþċ òøð āöû ýøùýûý­îð ðúúë ùðø Āýñðþýî ùîûóĂûýø òøð ð®ċúôøð ÷ìĀôĆû ôþòðĀîðÿ Öîûðø ô®øāðùāøùí ðûëòùö ûð üôùøûíĀôø ë­ôĀð ö ýĂĀøðĀāøùí ĀĂõíāöĀö òøð āöû ùðāëþòöĀí āýĂ

μαίνεται όμως, αγορές όπως η Τουρκία ή ακόμα και η Αίγυπτος ή η Τυνησία αρχίζουν να επανακάμπτουν, άλλες πιο δυναμικά, άλλες πιο δειλά. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυνατότητες που έχουν να μας ανταγωνιστούν σε επίπεδο τιμών και, σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, και σε επίπεδο υποδομών. Η φύση του τουριστικού προϊόντος είναι τέτοια που είναι πολλοί οι παράγοντες, ενδογενείς και εξωγενείς, οι οποίοι μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να δημιουργήσουν απότομες διακυμάνσεις στη ζήτηση. Ας μην βιαστούμε, λοιπόν, να πανηγυρίσουμε και ας δουλέψουμε συστηματικά, όχι για το 2018, αλλά για να μπορέσουμε να κάνουμε σήμερα αυτά που θα μας επιτρέψουν να

προκύπτουν πιθανές απώλειες ύψους 340 εκατ. ευρώ για την οι-

συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε αύριο, πρώτα ποιοτικά και μετά

κονομία, αλλά και σοβαροί κίνδυνοι για απώλεια 6.174 θέσεων

ποσοτικά.

εργασίας.

Απαιτείται σοβαρή και συστηματική δουλειά, με σχέδιο και όρα-

Επίσης, επισημάνθηκε πως σε άλλες χώρες, ο όποιος φόρος επι-

μα, προκειμένου να μπορέσει επιτέλους ο τουρισμός να προσφέ-

βάλλεται επί της διανυκτέρευσης είναι καθαρά τοπικού, ανταπο-

ρει στη χώρα, στην πραγματική τους διάσταση, τα οφέλη που

δοτικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση

πολλαπλασιαστικά θα έχει σε κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυ-

δεν είναι ένα καθαρά εισπρακτικό -και επί της ουσίας υφεσιακό-

ξιακό επίπεδο.

μέτρο. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η ουσιαστική

Χρειάζεται τόλμη, πρωτοποριακή σκέψη και μακροπρόθεσμη

συζήτηση για την κατάργησή του.

στρατηγική σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΔιεθνές

Της Φλώρας Γ. Γιούπη

Σε υψηλό επταετίας ο παγκόσμιος Τουρισμός i Æ ÅÊÒ eÆÌÓÏËÆÁÓÉÌÂÎk ÏÊ ÅÊÆÔÎÆ¾Ö ÂǾËÆÊÖ ÓÏØÑÊÒÓÐÎ i ÓÏ Æ ¾ÌÆÎÓÑÏ É ¤ØÑÐ É {ß © Ò ©{ á © © á © á © ¡ © © © © { á © äp ©p © ©{ â ©{ Ò© á ©{ ¡©ß © © p â © © â p ©Ô pâ © Ö ¡ p ä © ¡ à © ¡ Ò© Ò© © © © ppä © p © â © { á © ÐÒ © äp ©p © © Ô Ö © ¡ à© © ¡ à© ¡ p à© pß © © ¡ á© © © © p © ¡ pâ© Ò{ ¡ ©p ä© © © © Ë ¡{ Ò© { ß p ©{ ¡ á © ©Ë¡ { ©{ ¡©p © ©Ð â © © Ò © ©c á i © ß © ä © © © á © á

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά περιοχή (% μεταβολή την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος) 18

17*/16 Ιαν.-Aυγ.

16/15

16

13

14

13

12 10

9 7

8 6

6 4.5

4

7

6

5

5

10

10

9

5

7

7

7 5

3

2

8

3

3

4

5

7 5

5

5

4

2

1

0

Τ

-3

Μέση Ανατολή

Υποσαχάρια Αφρική

Βόρεια Αμερική

Νότια Αμερική

Κεντρική Αμερική

Καραϊβική

Βόρεια Αμερική

Νότια Ασία

Ωκεανία

Νοτιο-Ανατολική Ασία

Βορειο-Ανατολική Ασία

Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη

Δυτική Ευρώπη

Βόρεια Ευρώπη

-4

Παγκοσμίως

-2

Πηγή: World Tourism Organization

ο 2017, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και η ισχυρή

τον κόσμο. Ωστόσο, καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη, πρέπει να

ζήτηση εξερχόμενου τουρισμού, σε συνδυασμό με την

υπάρξει στενότερη συνεργασία για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή

ανάκαμψη των τουριστικών δαπανών από τη Βραζιλία και τη Ρω-

θα ωφελήσει κάθε μέλος, κάθε κοινότητας και ότι είναι σύμφωνη

σία, έπειτα από αρκετά χρόνια ύφεσης, έδωσαν περαιτέρω ώθη-

με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης».

ση στον διεθνή τουρισμό. Η Ευρώπη «πρωταγωνίστησε», για μία ακόμη φορά, στον τουρι-

åąĒĈû þõý Āù øýõĊăąð û ÚĉąĒĄû

στικό «στίβο», καταγράφοντας νέα αύξηση 8%, ενώ το ίδιο ποσο-

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη έφθασαν τα 671

στό αύξησης παρουσίασε και η Αφρική. Η Ασία και ο Ειρηνικός

εκατομμύρια το 2017, σε σύγκριση με το 2016, σημειώνοντας

κατέγραψαν αύξηση 6%, η Μέση Ανατολή 5%, ενώ το χαμηλότε-

αξιόλογη αύξηση 8%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα τα-

ρο ποσοστό αύξησης, 3%, παρουσίασε η Αμερική.

ξίδια στη Νότια και τη Μεσογειακή Ευρώπη (13%), με τη Βόρεια

Σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού σημει-

Ευρώπη να ακολουθεί (7%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά για την

ώνει ότι τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και τα τελικά δεν

ήπειρο εμφάνισαν η Βόρεια Ευρώπη και η Κεντρική και Ανατολική

πρόκειται να δημοσιευθούν πριν την άνοιξη.

Ευρώπη (5%).

Σχολιάζοντας την πορεία του τουρισμού ο γενικός γραμματέας

Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού κατέγραψε 324 εκατομ-

του Π.Ο.Τ., Zurab Pololikashvili, είπε τα εξής: «Τα διεθνή ταξίδια

μύρια αφίξεις διεθνών τουριστών το 2017, αυξημένες κατά 6%.

εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία, εδραιώνοντας τον του-

Οι αφίξεις στη Νότια Ασία αυξήθηκαν κατά 10%, στη Νοτιοα-

ριστικό τομέα ως βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής

ανάπτυξης».

νατολική Ασία κατά 8% και στην Ωκεανία κατά 7%. Μικρότερο ποσοστό αύξησης, μόλις 3%,

Και πρόσθεσε: «Ως τρίτος

παρουσίασαν

τομέας εξαγωγών στον

στη Βορειοανατολική Ασία.

κόσμο, ο τουρισμός εί-

Παρόλο που η αμερικανι-

ναι απαραίτητος για τη

κή ήπειρος καλωσόρισε

δημιουργία θέσεων ερ-

περίπου 207 εκατομμύδιεθνείς

οι

αφίξεις

γασίας και την ευημερία

ρια

των κοινοτήτων σε όλο

αριθμός αυξημένος κατά

τουρίστες,

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Διεθνές

3%, τα ισχυρά αποτελέσματα που παρουσίασαν το Μεξικό και

Την… κούρσα της ανάπτυξης στην Αμερική «οδήγησε» η Νό-

ο Καναδάς έρχονται σε αντίθεση με τη μείωση στις Η.Π.Α., τον

τια Αμερική (7%), ακολουθούμενη από την Κεντρική Αμερική

μεγαλύτερο προορισμό της περιοχής, όπως αναφέρει ο Π.Ο.Τ.,

και την Καραϊβική (4%), με τα τελευταία αποτελέσματα να δεί-

με αποτέλεσμα, η Βόρεια Αμερική, να εμφανίσει «αναιμική» αύ-

χνουν σαφή σημάδια ανάκαμψης μετά από τους τυφώνες Irma

ξηση 2%.

και Maria.

Διεθνείς αφίξεις τουριστών ανά περιοχή Ετησίως

Μερίδιο

Μεταβολή

Monthly/quarterly data series

Monthly/quarterly data series

(ποσοστιαία μεταβολή από το ίδιο χρονικό διάστημα τον προηγούμενο χρόνο) 2000

2005

2010

2015

2016 2017*

(εκατ.)

2017*

16/15 17*/16

(%)

(%)

2017* Q1

Q2

Q3

2016

Q4 Ιουλ Αύγ Σεπτ Οκτ Νοεμ Δεκ

Q1

Q2

Q3

Q4

Παγκοσμίως

680

809

952

1.193 1.239 1.322

100

3.9

6.7

3.8

9.4

7.3

5.7

6.7

7.4

7.9

5.7

6.2

5.2

7.7

2.1

3.7

5.4

Προηγμένες οικονομίες

430

469

515

654

686

724

54.8

4.8

5.7

4.2

8.5

5.7

3.6

4.4

5.5

7.5

3.5

4.1

3.2

9.2

3.9

5.1

7.4

Αναδυόμενες οικονομίες1

250

339

437

539

554

597

45.2

2.7

7.9

3.5 10.6 9.7

8.0 10.3 10.3 8.3

8.6

8.3

7.1

6.2

-0.2

1.7

3.3

392.9 452.7 487.5 604.9 619.3 671.1

50.8

2.4

8.4

4.5 11.7 9.6

5.3

8.8

9.1 11.3

5.7

5.1

4.8

8.1

1.1

2.2

5.8

Ανά περιοχή Ευρώπη Βόρεια Ευρώπη

44.8

77.6

5.9

5.8

5.1

7.8

3.0

2.0

3.0

3.2

2.8

2.2

2.0

1.8

10.3

2.4

5.1

7.5

Δυτική Ευρώπη

139.7 141.7 154.4 181.5 181.5 193.4

54.7

56.6

69.8

73.8

14.6

0.0

6.6

2.1 12.3 6.6

8.6

3.2

4.8

7.3

8.4

3.5

3.1

3.0

6.3

-3.0

-1.6

5.3

69.6

4.1

5.5

5.9

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη

98.5 122.2 126.9 133.3

10.1

3.9

5.0

3.9

5.2

3.8

4.1

4.4

5.0

3.6

3.8

1.0

139.0 161.1 178.1 231.4 237.1 266.8

20.2

2.4

12.6

5.9 14.8 15.2 8.7 14.9 13.3 18.1

8.9

8.8

8.3

11.2

2.7

3.5

8.8

Εκ των οποίων ΕΕ-28

336.8 367.5 382.8 478.3 500.1 537.8

40.7

4.5

7.5

5.1 11.4 7.9

3.8

6.8

7.4

9.9

3.9

3.9

3.6

10.0

3.6

4.7

8.4

Ασία και Ειρηνικός

110.4 154.1 208.2 284.0 305.8 323.7

24.5

7.7

5.8

5.8

6.1

4.1

7.3

3.2

4.8

4.4

6.9

8.4

6.6

8.8

7.9

8.9

5.4

Βορειο-Ανατολική Ασία

58.3

12.0

8.6

3.2

5.3

2.3

0.9

4.6

0.2

0.9

1.5

3.6

6.5

3.9

8.9

8.6

10.3

6,8

Νοτιο-Ανατολική Ασία

36.3

49.0

70.5 104.2 110.8 120.1

9.1

6.3

8.3

5.7

9.5

8.1 10.2 7.0

9.5

7.9

11.1 10.8 9.0

8.1

6.6

7.8

2.9

Ωκεανία

9.6

10.9

11.5

14.3

15.6

16.6

1.3

9.4

6.5

4.8 11.7 5.3

5.3

8.7

1.8

5.0

9.9

9.3

10.6

8.0

Νότια Ασία

6.1

8.3

14.7

23.4

25.1

27.7

2.1

7.0

10.4

9.7 13.4 6.6 11.9 3.4

6.8

9.9

13.0 11.1 11.8 10.3

9.0

3.5

5.5

95.3

85.9 111.5 142.1 154.3 159.3

6.3

5.5

5.4

5.5

5.6

Αμερική

128.2 133.3 150.4 193.7 200.8 206.6

15.6

3.7

2.9

1.0

5.9

2.0

3.1

1.9

2.3

1.8

1.6

4.1

3.5

7.9

1.0

4.6

3.5

Βόρεια Αμερική

91.5

89.9

99.5 127.5 130.9 133.0

10.1

2.7

1.6

-0.4 4.0

0.8

1.9

0.1

1.0

1.4

0.1

3.1

2.6

5.3

0.0

2.4

3.4

Καραϊβική

17.1

18.8

19.5

24.1

7.2

3.2

5.0

2.3 0.6

25.2

26.3

2.0

4.7

4.1

0.8

7.8

3.5

4.8

5.9

6.2

-4.5

5.9

5.1

3.9

Κεντρική Αμερική

4.3

6.3

7.8

10.2

10.7

11.1

0.8

4.9

3.7

0.8 10.3 1.8

2.6

0.7

0.6

5.3

-0.3

2.7

4.5

9.6

2.9

6.4

Νότια Αμερική

15.3

18.3

23.6

31.9

33.9

36.2

2.7

6.4

6.7

4.5 11.4 6.7

6.2

7.5

6.0

6.4

5.6

7.5

5.6

15.1

3.3

15.3

5.6

Αφρική

26.2

34.8

50.4

53.5

57.6

62.1

4.7

7.6

7.8

4.6 10.0 8.6

8.4

8.5 10.1 7.0

8.7

8.1

8.3

6.7

-0.7

8.8

8.9

Βόρεια Αφρική

10.2

13.9

19.7

18.0

18.9

21.4

1.6

5.0

13.4

14.2 14.0 11.9 14.6 9.8 17.3 7.3

Υποσαχάρια Αφρική

16.0

20.9

30.7

35.5

38.7

40.7

3.1

8.9

5.1

1.0

Μέση Ανατολή

22.4

33.7

55.4

57.0

55.6

58.3

4.4

-2.4

4.8

-1.7 10.9 4.8 6.5

Πηγή: World Tourism Organiz ation (UNWTO) ©

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

7.9

6.1

5.7

15.5 13.4 14.7 -4.8

-7.9

13.2

15.9

7.2

4.4

6.9

5.6

6.0

5.4

11.6

3.4

5.7

6.1

7.1

8.1

0.4

10.5

7.3

3.7

0.4

-8.2

-6.9

5.3


Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την Αφρική, η ήπειρος δείχνει να συνεχίζει την ανάκαμψη που σημείωσε το 2016, καταγράφοντας αύξηση 8%, παρουσιάζοντας έτσι ρεκόρ διεθνών αφίξεων, οι οποίες ανήλθαν σε 62 εκατομμύρια. Πιο συγκεκριμένα, η Βόρεια Αφρική παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη, με τις αφίξεις να εμφανίζουν άνοδο κατά 13%, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5%. Στη Μέση Ανατολή οι διεθνείς τουρίστες έφτασαν τα 58 εκατομμύρια το 2017, αριθμός αυξημένος κατά 5%, καταγράφοντας διαρκή ανάπτυξη σε ορισμένους προορισμούς και ισχυρή ανάκαμψη σε άλλους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα τόσο για την Αφρική, όσο και για τη Μέση Ανατολή δεν είναι ακριβή, καθώς βασίζονται σε περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα.

ÖāðĄĈĉĂûĆ ćĉāñċùýõ Ĉă Η σημερινή ισχυρή δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί το 2018, αν και με πιο βιώσιμο ρυθμό μετά από οκτώ χρόνια σταθερής ανάπτυξης, έπειτα από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις και τις οικονομικές προοπτικές, η ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO προβλέπει ότι, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως θα αυξηθούν σε ποσοστό 4% - 5% το 2018, υψηλότερα από τη μέση αύξηση του 3,8%, που παρατηρήθηκε τη δεκαετία 2010-2020. Η Ευρώπη και η Αμερική αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 3,5% - 4,5%, η Ασία και ο Ειρηνικός κατά 5% - 6%, η Αφρική κατά 5% - 7% και η

μμεε σίδερο σ ί δ ε ρ ο αασφαλείας σφαλείας

Μέση Ανατολή κατά 4% - 6%.

Δίσκοι Καλωσορίσματος Ηλεκτρονικές Ζυγαριές Μπάνιου χωρίς μπαταρία

Αναδιπλούμενα Παιδικά Κρεβατάκια με πιστοποίηση JPMA (US crib Law)

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr www.afoisamara.gr


Θέμα

HolidayCheck: Στα «ύψη» τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων το 2017 • Με το «δεξί» μπήκε το 2018 ©pá © {â© © ä © ß © ä © © © © © Ò© á © © { á © c á i© ©ß Ò© ¡ ©pß © ¡©'NKHC@X"GDBJ© ©c ä i © © p Ò© ¡ pß © à © © © à © ¡ © © ä ©p © © © ©á ©{ á © p © © © pß © © ©{ ß © { ©{ ¡©{ à © pß © ¡©'NKHC@X"GDBJ© © © { á ©à © ©¡ â © © ß ©p © © á ©{ ¡© á ¡ © © á © Ò ©â{ ©â © á ¡ ©p © ©c ái©p{à © © © © © © Ò© á © © { á © ©{ ©pâ © àp © ß © ä © ©¡ â© à ©{ â © â © © à ©â © © ©ß Ò© ¡

Σ

ύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του HolidayCheck, που

έναντι 50.878 το 2016, σημειώνοντας αύξηση 18%.

αφορούν σε πραγματικές πωλήσεις και όχι σε ενδιαφέ-

Παράλληλα, το 2018, ξεκίνησε με τις πλέον ευοίωνες προοπτικές

ρον ή αναζητήσεις στο διαδίκτυο, στις γερμανόφωνες χώρες, το

για τα ελληνικά ξενοδοχεία, καθώς στο πρώτο 15νθήμερο, ση-

2017 τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων μέσω HolidayCheck,

μειώθηκε αύξηση κρατήσεων 37% και αύξηση εσόδων 40%, σε

ανήλθαν στα €122,3 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 31%, σε σύ-

σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.

γκριση με το 2016, που ήταν €93,3 εκατ.. Επιπροσθέτως, οι κρα-

Συγκεκριμένα, τα έσοδα αυξήθηκαν στα €10,3 εκατ., από 7,3 εκατ.

τήσεις το 2017 στα ελληνικά ξενοδοχεία, έφθασαν στις 59.799,

το 2016 και οι κρατήσεις στις 4.733 από 3.448 πέρυσι.

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μέση τιμή κράτησης Greece

2016

Spain

2016

Turkey

2016

Cyprus

2016

Greece

2017

Spain

2017

Turkey

2017

Cyprus

2017

1.821€ 1.641€ 1.353€ 1.805€ Year of Entry Date: 2016 avg price LY: 1.805€ log avg price LY: 5,818

2.032€ 1.723€ 1.505€ 1.933€

Τιμή ανά ημέρα & επισκέπτη

èõ ùÿÿûāýþð ĄõþñĈõ Ĉõ Ąýă õþąýöð ćĈû áùćĐ÷ùýă Σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση της τιμής των ελλη-

Greece

2016

84,85€

Spain

2016

85,96€

Turkey

2016

Cyprus

2016

Greece

2017

Spain

2017

Turkey

2017

Cyprus

2017

63,82€ 90,25€

91,80€ 90,45€

νικών πακέτων διακοπών, τα οποία πωλούνται στις υψηλότερες τιμές στη Μεσόγειο. Πιο αναλυτικά, η τιμή των ελληνικών πακέτων διακοπών το 2017 ήταν στα €2.032, έναντι €1.821 το 2016.

67,80€ 96,39€

Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα πακέτα στην Κύπρο πωλούνταν στα €1.933, έναντι €1.805 το 2016, στην Ισπανία στα €1.723, έναντι €1.641 και στην Τουρκία στα €1.505, έναντι €1.353.

λουθεί η Ισπανία με €90,45 και στην τέταρτη, με μεγάλη διαφορά,

Η τιμή ανά ημέρα και επισκέπτη, αν και αυξημένη σε σχέση με το

η Τουρκία και τιμή ανά ημέρα και επισκέπτη στα €67,80.

2016, είναι στη δεύτερη θέση μεταξύ των τεσσάρων εξεταζόμε-

«Ασθενική» μείωση (1%) παρατηρήθηκε στη μέση διάρκεια πα-

νων χωρών, αφού διαμορφώνεται στα €91,80, έναντι €84,85 το

ραμονής στην Ελλάδα, η οποία για το 2017 διαμορφώθηκε σε 9,2

2016, ενώ πρώτη είναι η Κύπρος με €96,39. Στην τρίτη θέση ακο-

ημέρες, από 9,3 ημέρες το 2016.

Μέση τιμή ταξιδιού 1.840€

10% 2.019€

Μέση διάρκεια ταξιδιού 9,3 days

-1% 9,2 days

Μέση τιμή ανά άτομα ανά ημέρα 85,67€

2016

2017

2016

2017

2016

10% 94,08€

2017

Μέση περίοδος προκράτησης 110 days

2016

9% 119 days

2017

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέμα

Η πορεία των κρατήσεων και των εσόδων στα ελληνικά ξενοδοχεία

Η πορεία των κρατήσεων και των εσόδων στα κυπριακά ξενοδοχεία

Περίοδος κράτησης

Χώρα

Κρατήσεις

Κύκλος εργασιών

Περίοδος κράτησης

Χώρα

Κρατήσεις

Κύκλος εργασιών

01.01.-31.12.2013 01.01.-31.12.2014

Ελλάδα Ελλάδα

Κύπρος Κύπρος

Ελλάδα Ελλάδα

01.01.-31.12.2014 01.01.-31.12.2015

Κύπρος Κύπρος

01.01.-31.12.2015 01.01.-31.12.2016

Ελλάδα Ελλάδα

01.01.-31.12.2015 01.01.-31.12.2016

Κύπρος Κύπρος

01.01.-31.12.2016 01.01.-31.12.2017

Ελλάδα Ελλάδα

01.01.-31.12.2016 01.01.-31.12.2017

Κύπρος Κύπρος

01.01.-15.01.2017 01.01.-15.01.2018

Ελλάδα Ελλάδα

49.460.815,00 63.156.856,00 28% 63.156.856,00 65.648.743,00 4% 65.648.743,00 93.319.631,00 42% 93.319.631,00 122.352.462,00 31% 7.390.623,00 10.364.758,00 40%

01.01.-31.12.2013 01.01.-31.12.2014

01.01.-31.12.2014 01.01.-31.12.2015

29.045 37.776 30% 37.776 38.208 1% 38.208 50.787 33% 50.787 59.799 18% 3.448 4.733 37%

01.01.-15.01.2017 01.01.-15.01.2018

Cyprus Cyprus

2.864 3.198 12% 3.198 3.845 20% 3.845 4.498 17% 4.498 5.642 25% 309 428 39%

4.965.646,00 5.860.830,00 18% 5.860.830,00 7.106.788,00 21% 7.106.788,00 8.157.955,00 15% 8.157.955,00 10.938.555,00 34% 642.666,00 878.575,00 37%

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ù íýă®ü÷ õ®ùûþóî óùñ õ®ñóóõû­ñĂùúĊ ®ûăüĂùúĊ õýþ®ûùā­Ċ!

Üñ®þôùāĂÿïþă ÞõĂñ­ĊÿĄćā÷ å ) ( PDLO LQIR#SDSDJHRUJDNLV JU ZZZ SDSDJHRUJDNLV JU


Συνέντευξη Μήνα

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

Στόχος μας η εργασιακή «ειρήνη» i e¨¿ÌÌÊΠŮÎÆÊÂk ÃÑÂ×Ø×Ñ¿ÎÊ u¾ÒÔÕÒÉ ÂÌÊνÓÕÎ ÌÂÊ Ç¿ÑÏÖ ÅÊÂuÏÎ½Ö Â ÆÊÍÏÁÎ ÓÉ ÃÊÕÒÊu¿ÓÉÓ ÓÏØ ÂÑÂÅÏÒÊÂÌÏÁ ÆÍÍÉÎÊÌÏÁ ËÆÎÏÅÏ×ƾÏØ cÌ¡p pß i©p © ©Ö ¡ pâ © © { á ©ß ©c¡{ à i© © ¡ ᢠ© {â© Ò © ß ©© © á ©{ â © © à ©Ôp { á © â © â ©ÖÒ ©© á © á ¡ © ©c Ò ©Ò { © © Ò © ß i Óß © © á ©p ©{ ¡ ß © ß © ©{ Ò © ß ©{ ä p © p{ á © © ¡ Ò Ò© p © © © â©c#- i© ©c âi© â ©© © â ©ÖÒ © ¡ ©â © á © © á ©{ ¡© ©ß{ { © ©ß © © { à ©© ©Ë à © â © ¡ ß ¡ à© ¡© ©cØ Öi © © ©ÖÒ ©p Ò © © ¡ © ä © â ¡ ©{ ¡© ß © © ß © á © © Ô ©p ä© © { á © á © © Ò © © à ©c à i© © â© Ò ©p © ©¡{ à© ß © ¡ à © äp ©Ë á © Ò © ß © ©â © © ßp c Ò i© © © Ò ©{ á © Ò © ß â ©Ö á¢ ©{ ©cÖ © á © á ©¡{ pß © ©â © ¡ ᢠ¡ © © á © © ¡{ ¢ä ©¡{ © ©Ò © © ¡ ä © © pâ Ò© ¡ i â © p à © p ©{ ©cËá ©ß © â©pß © © { á © ©{ â © © ¡ ß © © pâ ©ß ©Ðâ ©¢ p Ò© © Ò i Ê ¡ â ©pá © à ©×{ ppᢠ©{ ©c ¡ Ò©{ à© ßp ¡© p äi © cÏâ © Ò i © ß ©{ ©cÉ{ ä © © pâ © ¡©{ ä© ä© á ¡i 42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


âñõ ćûĀõāĈýþò õđĂûćû Ĉčā õĊóĂùčā þõĈõ÷ąðĊûþù Ĉă ćĈû ċĒąõ ĀõĆ ùāĒ ćù õāĈóüùćû Āù Ĉă Ĉă ĉĄòąĂù þõý õđĂûćû Ĉčā ùćĐøčā åăýă ùóāõý Ĉă ćċĐÿýĐ ćõĆ þõý ĄăýùĆ ăý ĄąĒýĀùĆ ñćĈč ĄąăöÿñČùýĆ ćõĆ ÷ýõ Ĉû ĊùĈýāò ĈăĉąýćĈýþò ċąăāýð

ρήματα, τις συνέπειες που ένας τέτοιος οριζόντιος και κατάφωρα

Πράγματι το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρι-

Δυστυχώς, οι απόψεις μας δεν εισακούστηκαν. Αντί να… πατηθεί

σμό και το ελληνικό ξενοδοχείο συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την

το γκάζι της ανάπτυξης, η κυβέρνηση τράβηξε «το χειρόφρενο

επιτυχία, την ώρα που η πατρίδα μας «διψάει» πραγματικά για νί-

της ύφεσης». Μ’ ένα φορολογικό μέτρο, το οποίο δεν πρόκειται

κες. Η θετική συνεισφορά του ελληνικού ξενοδοχείου στην εθνική

να συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα. Μόνο ζημιά θα κάνει. Γι’ αυτό

οικονομία, στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, στους συναφείς

και οι ανταγωνιστές μας -και αυτοί που αναφέρατε και άλλοι που

επαγγελματικούς κλάδους, που χάρη στον τουρισμό είδαν έσοδα

αναδύονται στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο- χαίρονται και πα-

στα ταμεία τους, δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί

νηγυρίζουν.

άδικος φόρος θα επέφερε στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, συνέπειες που θα είναι ακόμα μεγαλύτερες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ώστε να πετύχουμε αυτά που πραγματικά μπορούμε.

Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Τώρα που μπορούμε πρέπει να κά-

׹õċĉċąĐāýõ Āóćüčćû õþýāòĈčā åăýùĆ þõĈð Ĉû ÷āĒĀû ćõĆ ùóāõý ăý ùĄýĄĈĒćùýĆ ćĈýĆ ĂùāăøăċùýõþñĆ ùĄýċùýąòćùýĆ õĄĐ õĉĈò Ĉû āñõ ÷ýõ Ĉûā ùÿÿûāýþò ĈăĉąýćĈýþò õ÷ăąð øąõćĈûąýĐĈûĈõ Ąăýă ùóāõý Ĉă ćċĐÿýĐ ćõĆ Đćăā õĊăąð Ĉû øýõċùóąýćû Ĉăĉ üñĀõĈăĆ þõý ĄăýùĆ ăý ĄąăĈðćùýĆ ćõĆ

νουμε πολλά περισσότερα.

Η ξεκάθαρα αρνητική τοποθέτηση των ξενοδόχων επί του θέ-

Για τη φετινή χρονιά τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρείται αύξηση των προκρατήσεων, αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων και των προσφερόμενων θέσεων επιβατών.

ματος δεν είναι αυθαίρετη. Σειρά έγκυρων μελετών, με πρώτη

åăýõ ùóāõý Ĉõ ăĊñÿû õĄĐ Ĉûā õđĂûćû Ĉčā øùýþĈĒā Ĉăĉ ĈăĉąýćĀăđ ÷ýõ ĈýĆ ĂùāăøăċùýõþñĆ ùĄýċùýąòćùýĆ ćĖ ñāõ Ąùąýöðÿÿăā Āù þđąýă ċõąõþĈûąýćĈýþĐ Ĉûā ĉĄùąĊăąăÿĐ÷ûćû

αυτή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, τεκμηριώνουν πως οι

Η εύστοχη παρατήρησή σας, μας βάζει στην «καρδιά» της μεγάλης

μόνο η αρχή αυτού του φαινομένου. Για δείτε λίγο τη «μεγάλη ει-

πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας. Το να φτάνεις στην κορυ-

κόνα». Αυξάνουν τα ενοίκια, πιέζουν έτσι τα οικογενειακά εισοδή-

φή είναι μεν μια μεγάλη νίκη, όμως το να διατηρηθείς εκεί απαιτεί

ματα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αλλοιώνουν τη

ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Όταν όμως η υπερφορολόγηση,

φυσιογνωμία σε γειτονιές των πόλεων, εγείρουν μείζονα ζητήμα-

σε μια καλή χρονιά, δεν αφήνει ικανό απόθεμα στους ξενοδόχους

τα υγιεινής κι ασφάλειας, εφόσον κανείς δεν ελέγχει κανένα. Όλα

προκειμένου να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό και την ανα-

αυτά δεν λύνονται επειδή πέρασε απλά ένας νόμος που φορολογεί

βάθμιση του προϊόντος μας, πότε θα το κάνουμε; Την κακή χρο-

τα εισοδήματα από αυτή τη δραστηριότητα. Οι συνέπειες αυτής

νιά; Η ευκαιρία είναι τώρα, αλλά κινδυνεύει να χαθεί μέσα στη

της πρακτικής αθέμιτου ανταγωνισμού στον τουρισμό και στην

φοροκαταιγίδα. Τα ξενοδοχεία είναι υπερφορολογημένα και όσο

κοινωνία δεν αίρονται. Είναι η απόδειξη πως όσοι λογαριάζουν

συνεχίζουν να είναι τα υποζύγια υπερβολικών και άδικων βαρών,

χωρίς τον ξενοδόχο, κάνουν κακούς λογαριασμούς για όλους.

βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνιστούν πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού. Υποκαθιστούν ευθέως τα ξενοδοχεία. Κι αυτό είναι

κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως το ξενοδοχείο είναι ο «πνεύμονας» του ελληνικού τουρισμού, την ώρα που ο τουρισμός είναι το «οξυγόνο» όλης της οικονομίας. Ανάπτυξη χωρίς τουρισμό και ξενοδοχεία είναι σαν να περιμένεις να ανατείλει ο ήλιος από τη δύση. Επιτέλους, ας λογικευτούμε όλοι, κάποτε, σ’ αυτή τη χώρα!

åăýùĆ õāõĀñāùĈõý āõ ùóāõý ăý ùĄýĄĈĒćùýĆ õĄĐ Ĉûā ùĊõąĀă÷ò Ĉăĉ āñăĉ ĊĐąăĉ øýõĀăāòĆ ćĈýĆ ĂùāăøăċùýõþñĆ ùĄýċùýąòćùýĆ þõý ĄăýăĆ ă õāĈóþĈĉĄăĆ ćĈăā ùÿÿûāýþĐ ĈăĉąýćĀĐ øùøăĀñāăĉ ĐĈý û èăĉąþóõ ñċùý õąċóćùý āõ õāõþðĀĄĈùý ùāĒ û èĉāûćóõ ùĄõāñąċùĈõý ćĈă Ąąăćþòāýă; Είναι αυτό που σας είπα μόλις. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Είναι σαν να φτάνεις στην πηγή να πιεις νερό κι εκεί, τελείως ανεξήγητα, να σπας τη στάμνα. Αυτός είναι ο φόρος διαμονής. Γι’ αυτό και η Π.Ο.Ξ., από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε ως φήμη το ενδεχόμενο επιβολής του φόρου διαμονής, είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της και είχε επισημάνει με τεκμηριωμένα επιχει-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Συνέντευξη Μήνα

lßĐþþýāõ øðāùýõy ñÿÿùýČû ùĄùāøĉĈýþĒā þùĊõÿõóčā ĉĄùąöăÿýþð ĉČûÿñĆ ćù þðĄăýùĆ ĄùąýĄĈĒćùýĆ øõāùýõþñĆ ĉĄăċąùĒćùýĆ ĉĄùąĊăąăÿĐ÷ûćû åăĉ ăøû÷ùóĈõý ă ĂùāăøăċùýõþĐĆ þÿðøăĆ ćĈû ċĒąõ ĀõĆ Ąăýă ùóāõý Ĉă Āñÿÿăā Ĉăĉ

åăýùĆ ùóāõý ăý ĄąăĈùąõýĐĈûĈùĆ Ĉăĉ āñăĉ Ù ç ĈûĆ å ä ã ĄčĆ üõ øýõĀăąĊčüùó Ĉă Ąùøóă øýùþøýþòćùčā õĄĐ Ĉûā þĉöñąāûćû þõý Ĉý ÷óāùĈõý Āù Ĉû çĉÿÿă÷ýþò çđĀöõćû Úą÷õćóõĆ

Τα «κόκκινα δάνεια» είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, μπροστά στο

να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις. Αλλά αυτό δεν μας

οποίο δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, καθώς απειλείται η βι-

τρομάζει. Ξέρουμε από δύσκολα κι έχουμε βγει με το κεφάλι

ωσιμότητα του παραδοσιακού ελληνικού ξενοδοχείου. Προφανώς

ψηλά. Το ίδιο θα πράξουμε και σήμερα, σ’ ένα ευρύ πεδίο διεκ-

ο κλάδος χρειάζεται εξυγίανση, όπως άλλωστε πρέπει να συμβαίνει

δικήσεων.

σε κάθε αγορά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ιδιαιτερότητα

Προτεραιότητά μας είναι όλες αυτές οι προκλήσεις να αποτελέ-

που έχει ο τουρισμός. Ελληνικός τουρισμός σημαίνει ελληνικό ξενο-

σουν αντικείμενο ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου με

δοχείο και ελληνικό ξενοδοχείο είναι οι άνθρωποί του. Οι προσωπι-

την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία. Πιστεύουμε πως

κές σχέσεις που «χτίζουν» και μεταξύ τους και με τον επισκέπτη. Ο

οι καιροί απαιτούν συνεργασία κι όχι αντιπαλότητες. Με την ίδια

Απ’ όλα όσα είπαμε, καταλαβαίνετε πως οι ξενοδόχοι καλούνται

πρόθεση για διάλογο και συνεργασία απαντάμε και στο θέμα

Ø ùĂñìþûöĀö ®þì®ôø ûð ùðāðúëñôø ®Ćÿ āý üôûýóýĄôîý ôîûðø ý i®ûôĊ­ýûðÿp āýĂ ôúúöûøùýĊ āýĂþøĀ­ýĊ āöû ċþð ®ýĂ ý āýĂþøĀ­ĉÿ ôîûðø āý iýüĂòĉûýp ĉúöÿ āöÿ ýøùýûý­îðÿ Óûë®āĂüö ĄĆþîÿ āýĂþøĀ­ĉ ùðø üôûýóýĄôîð ôîûðø Āðû ûð ®ôþø­ìûôøÿ ûð ðûðāôîúôø ý íúøýÿ ð®ĉ āö óĊĀö

που βάλατε για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Στρατηγική προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε το κεκτημένο της εργασιακής «ειρήνης», την οποία πετύχαμε μέσα από μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αποδείχθηκε αμοιβαία επωφελής. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσει κανείς πως σ’ αυτό το διάστημα είχαμε μια άνευ προηγουμένου «κατάρρευση» των εργασιακών σχέσεων, αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα και την αξία της. Μια πετυχημένη «συνταγή» δεν την αλλάζεις, αρκεί βέβαια να αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές πως κάθε βελτίωση, την

ανθρώπινος παράγοντας παίζει τεράστιο ρόλο στη φιλοξενία. Θα

οποία όλοι θέλουμε, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές

έλεγα, λοιπόν, πως όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτό το ευαίσθητο ζή-

πολλών δεδομένων που έχουν συντελεστεί εν τω μεταξύ, αλλά

τημα θα πρέπει να σκύψουν με τη δέουσα προσοχή πάνω από το

και το γεγονός πως οι αντοχές, χρόνο με τον χρόνο, εξαντλού-

πρόβλημα. Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση «μιλάει» για κίνητρα

νται, υπό την πίεση των κλιμακούμενων φορολογικών βαρών.

προκειμένου να γίνουν ξένες επενδύσεις. Ορθό και αναγκαίο. Αλλά

Τέλος, βασική μας προτεραιότητα θα είναι να ενισχύσουμε, με

γιατί δεν πράττει το ίδιο, δίνοντας ανάλογα κίνητρα και στους ξενο-

σχέδιο και αποφασιστικότητα, ακόμη περισσότερο, το κοινω-

δόχους; Ήμασταν και χθες εδώ, είμαστε και σήμερα, αγωνιζόμαστε

νικό αποτύπωμα των Ελλήνων ξενοδόχων. Με επίκεντρο των

να είμαστε και αύριο. Έχουμε επενδύσει, όχι απλά κάποια κεφάλαια,

πρωτοβουλιών μας τη «γονατισμένη» από την κρίση κοινωνία,

αλλά τη ζωή μας ολόκληρη και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε

με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πηγαία διάθεση ακόμη μεγαλύ-

εδώ, στον τόπο μας, αν βρούμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε.

τερης προσφοράς.

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘέμα

Τράπεζα Ελλάδος: «Πρωταθλητής» σε έσοδα και διανυκτερεύσεις το Νότιο Αιγαίο Ö © à© ß © © ß ©Ó á ¡©É á ¡© © â© ¡ pâ© ¡ © © ¡ á © á ©{ ¡© p { á © ©Ö Ò{ ¢ © ©Ë Ò © äp ©p © © { á © ©Óâ © É á © { á © © Ò © ¡©c{ ài© ¡ © ¡ ä © á © © â © © © ¡ ä

Σ

τα 26 εκατομμύρια περίπου ανήλθε ο αριθμός των διε-

νηση από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση κατά 6,9% και

θνών τουριστών στη χώρα μας το διάστημα Ιανουαρίου-

διαμορφώθηκε σα 2,625 εκατ. ταξιδιώτες. Ακόμη, από τις χώρες

Σεπτεμβρίου 2017, αυξημένη κατά 8% σε σύγκριση με την αντί-

εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία παρουσίασε

στοιχη περίοδο το 2016.

άνοδο κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 531.000 ταξιδιώτες, ενώ

Ειδικότερα, αύξηση κατά 15% εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση

αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 11,6% και διαμορφώθηκε στις

από τη Γερμανία, η οποία διαμορφώθηκε στα 2,915 εκατ. ταξιδιώ-

715.000 ταξιδιώτες.

τες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 8,8%

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις

και διαμορφώθηκε στο 1,290 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κί-

την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 να διαμορφωθούν

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


στα 13,021 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,5%, σε σύ-

Κατανομή ταξιδιωτικών εισπράξεων ανά χώρα προέλευσης

γκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης 100

του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 5,582 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας

2,6

2,9

3,3

2,7

35,8

29,6

27,2

29,4

21,0

24,5

27,0

25,0

40,7

43,0

42,5

42,9

Ιαν.-Σεπτ 2014

Ιαν.-Σεπτ 2015

Ιαν.-Σεπτ 2016

Ιαν.-Σεπτ 2017

αύξηση κατά 11,4%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 3,254 80

δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4%. Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από δισ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 12,8% και διαμορφώθηκαν στα 932 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκαν κατά 8,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,879 δισ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 3,3%

Ποσοστό %

τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,151 60

40

παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 387 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κατά 9,3% και διαμορφώθηκαν στα 692 εκατ. ευρώ.

20

åąĒĈă þõý Āù øýõĊăąð Ĉă âĐĈýă Öý÷õóă Ο κύριος όγκος των εισπράξεων, σε ποσοστό 88,9% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, με το Νότιο Αιγαίο να προηγείται και με διαφορά της αμέσως επόμενης Περιφέρεια Κρήτης. Ειδικότερα, οι εισπράξεις ανά περιφέρεια διαμορφώνονται ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (3,287 δισ. ευρώ), Πε-

0

Χώρες ζώνης ευρώ

Χώρες ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ

Λοιπές χώρες

Κρουαζιέρες

ριφέρεια Κρήτης (2,922 δισ. ευρώ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Θέμα

Ταξιδιωτικό ισοζύγιο

15000

Ταξίδια διακοπών (εκάτ.)

12000

9000

6000

3000

0

Ιαν.-Σεπτ 2014

Ιαν.-Σεπτ 2015

Εισπράξεις

Πληρωμές

Ιαν.-Σεπτ 2016

Ιαν.-Σεπτ 2017

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών

(1,706 δισ. ευρώ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1,677 δισ.

φέρειες της χώρας, το 86,7% των διανυκτερεύσεων πραγματο-

ευρώ) και Περιφέρεια Αττικής (1,666 δισ. ευρώ). Στο σύνολο των

ποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, με το Νότιο Αιγαίο να διατηρεί,

υπόλοιπων περιφερειών (Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ανατολικής

και σε αυτή την περίπτωση, την πρωτοκαθεδρία. Πιο αναλυτικά

Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελ-

οι διανυκτερεύσεις ανά περιφέρειας έχουν ως εξής: Περιφέρεια

λάδας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις

Νοτίου Αιγαίου (41,215 εκατ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

διαμορφώθηκαν στο 1,409 δισ. ευρώ.

(37,271 εκατ.), Περιφέρεια Κρήτης (35,895 εκατ.), Περιφέρεια Ιο-

Αναφορικά με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 περι-

νίων Νήσων (23,722 εκατ.) και Περιφέρεια Αττικής (22,462 εκατ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Ανατολικής Μακεδο-

Κατανομή συνολικών αφίξεων κρουαζιερόπολοιων ανά λιμάνι

νίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 24,662 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2017 Ρόδος

7,4

Πάτμος Ηράκλειο 3,6 Χανιά 4,5

2,6

Κατάκολο

8,0

Σχετικά με τις επισκέψεις, ο μεγαλύτερος όγκος, σε ποσοστό Λοιπά λιμάνια δείγματος

88,2% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε έξι περιφέρειες ως

3,3

ρεια Νοτίου Αιγαίου (5,083 εκατ.), Περιφέρεια Κρήτης (4,152

Λοιπά λιμάνια δείγματος

Κέρκυρα

11,7

11,7

εξής: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (6,413 εκατ.), Περιφέεκατ.), Περιφέρεια Αττικής (4,090 εκατ.), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (2,785 εκατ.) και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1,115 εκατ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Θεσσαλίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 3,151 εκατ. επισκέψεις.

Σαντορίνη

Πειραιάς

13,2

17,4

çù ĄĈĒćû û þąăĉõúýñąõ lÿñùýy û èĈÚ Όσον αφορά στην κρουαζιέρα κατά τη διάρκεια του εννιαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, καταγράφηκαν 2.685 αφίξεις

Μύκονος

15,5

κρουαζιερόπλοιων (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2016: 3.400 αφίξεις), με 3,761 εκατ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 4,181 εκατ. επισκέψεων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Από τη συμπληρωμα-

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘέ Θέμα

τική έρευνα προέκυψε ότι το 90,3% των επιβατών ήταν διερχόμενοι

Ακολουθούν το λιμάνι της Κέρκυρας και το λιμάνι της Μυκόνου,

επισκέπτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποίησαν 1,5 στάσεις

με 14,8% και 9,2% των εισπράξεων αντίστοιχα. Οι επτά σημαντι-

σε ελληνικά λιμάνια, όσες την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Την

κότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιερόπλοιων καλύπτουν το 91,8%

ίδια περίοδο οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας

των συνολικών εισπράξεων από κρουαζιέρες και το 87,9% των

μειώθηκαν κατά 7,9%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του

συνολικών επισκέψεων επιβατών.

2016 και ανήλθαν στα 395 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 42 εκατ. ευρώ

Οι συνολικές διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων αυξήθη-

συμπεριλαμβάνονται στα καταγραμμένα στοιχεία από την Έρευνα

καν κατά 4,6% και διαμορφώθηκαν στα 3,786 εκατ. διανυκτερεύ-

Συνόρων, καθώς αφορούν ταξιδιώτες που αναχώρησαν από την

σεις, ενώ οι συνολικοί επιβάτες κρουαζιέρας για την επισκοπού-

Ελλάδα (last port), ενώ 354 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν πρόσθε-

μενη περίοδο εκτιμώνται σε 2,455 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση

τα έσοδα που καταγράφονται στη συμπληρωματική έρευνα.

κατά 10,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, γε-

Το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας εί-

γονός που επηρέασε αρνητικά τη διαμόρφωση των εισπράξεων

ναι το λιμάνι του Πειραιά, με συμμετοχή 46,9% επί του συνόλου.

από την κρουαζιέρα.

Κατανομή εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης ανά προέλευση

Κατανομή διανυκτερεύσεων ανά προέλευση

8,4

8,8

11,0

9,2

1,1

1,6

1,6

1,6

37,8

33,2

27,1

28,9

33,5

27,4

25,6

28,7

23,1

26,3

29,9

29,4

23,4

27,3

29,1

27,3

31,0

31,8

32,0

32,5

42,0

43,8

43,7

42,3

Ιαν.-Σεπτ 2014

Ιαν.-Σεπτ 2015

Ιαν.-Σεπτ 2016

Ιαν.-Σεπτ 2017

Ιαν.-Σεπτ 2014

Ιαν.-Σεπτ 2015

Ιαν.-Σεπτ 2016

100

80

60

40

20

0

Χώρες ζώνης ευρώ

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χώρες ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ

Λοιπές χώρες

Κρουαζιέρες

Ιαν.-Σεπτ 2017


Connect Air Η νέα «αέρινη» σειρά από την Ideal Standard και τον κορυφαίο Βρετανό σχεδιαστή Robin Levien!

Σχεδιασμός αιχμής, υλικά αντοχής και εύκολος καθαρισμός! Ένα νέο σκεπτικό στον σχεδιασμό των προϊόντων μπάνιου: Το ανάλαφρο και αειφόρο design! Τα είδη της νέας σειράς Connect Air, από πορσελάνη κορυφαίας ποιότητας, σχεδιασμένα με λεπτά τοιχώματα και καμπύλες γραμμές, προσδίδουν μια «αέρινη» αίσθηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ενώ η καινοτομική αποκλειστική τεχνολογία πλήρους έκπλυσης της λεκάνης, AquaBlade® και η πλούσια γκάμα προϊόντων μπάνιου, εξασφαλίζουν έναν άκρως χαλαρωτικό και απολαυστικό χώρο. Ξεχωρίζουν οι νιπτήρες, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε διαφορετικά μεγέθη, σε δύο διαφορετικές σχεδιαστικές επιλογές -Cube και Curve- για καλύτερη προσαρμογή στις ατομικές σας ανάγκες. Η σειρά Connect Air έχει την υπογραφή του διεθνώς καταξιωμένου Βρετανού designer Robin Levien.

Τμήμα «Μεγάλων Έργων & Προδιαγραφών» από την Ideal Standard H Ideal Standard ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου ξενοδόχου και τον στηρίζει σε κάθε ανάγκη νέου έργου ή ανακαίνισης, με το εξειδικευμένο τμήμα «Μεγάλων Έργων & Προδιαγραφών», το οποίο παρέχει: t ɊɌɅȻɈɌɄȾɌɋɂɃɓɑ ɌƇɀɉȾɊɕȾɑ ɃȺɋɒ ɋɈɆ ɊɎȾȽɂȺɊɅɗ ɋɈɌ ɓɉȼɈɌ t ɋȾɎɆɂɃɔ ɃȺɁɈȽɔȼɀɊɀ ɃȺɋɒ ɋɀ ȽɂɒɉɃȾɂȺ ȾɃɋɓɄȾɊɀɑ ɋɈɌ ɓɉȼɈɌ t ȾƇɂɅɓɄȾɂȺ ɋɀɑ ɈɅȺɄɔɑ ȽɂȾɇȺȼɐȼɔɑ ɋɐɆ ȾɉȼȺɊɂɚɆ ɃȺɋȺɊɃȾɌɔɑ ɔ ȺɆȺɃȺɕɆɂɊɀɑ ɃȺɂ t ɌƇɈɊɋɀɉɕȿȾɂ ɃȺɂ ɅȾɋɒ ɋɀɆ ƇɚɄɀɊɀ ɃɒɁȾ ȺɆɒȼɃɀ ƇɉɈɖɗɆɋɈɑ ƇɈɌ ɅƇɈɉȾɕ ɆȺ ƇɉɈɃɘɏȾɂ

IDEAL STANDARD Έκθεση: Λ. Μεσογείων 265, 154 51, Ν. Ψυχικό, Αθήνα, Τηλ.: 210 6790880-2, Fax: 210 6790883

www.idealstandard.gr


Παρουσίαση

Linea Strom Ισοδύναμο του ποιοτικού ύπνου i 60 χρόνια ÒÓÏÎ ×ÐÑÏ ÓÉÖ ÒÁÈ×ÑÏÎÉÖ ÒÓÑÕuÂÓÏ ÏʾÂÖ É{â© ©{ © p â© { á © p © { ¡© ¡Ò © © ©pß © © àp ©{ ¡© © á ©{ ¡ Ò¢ ©p © Ò© {â© âp ©{ £â ©â{ © p ©p © p pß © p ©à©p © ä p © p ä © ©+HMD@©2SQNL©c Ò i© © à© © á © ©{ £â ©ä{ ¡ © cË{ ¡p i©{ £â © © { á © Ò © © { à©¡{ à © © à© pá © © ©¡ à© à© ¡ © p{ ä © © © á © © © à© Ò

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η

Linea Strom, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα brands στην εγχώρια αγορά στρωμάτων, εδώ κι 60 χρόνια, με

δυναμική, παράλληλα, παρουσία και στο εξωτερικό, έχει συνδέσει το όνομά της με τον ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο, που είναι, άλλωστε, και το ζητούμενο για τον σύγχρονο ταξιδιώτη στην επιλογή καταλύματος. Η πελατοκεντρική της φιλοσοφία, η οποία εστιάζει στην παροχή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, στην άμεση εξυπηρέτηση, τόσο πριν, όσο και μετά την πώληση, στη σχέση ποιότηταςτιμής και στην ευρεία και διαρκώς εμπλουτιζόμενη προϊοντική γκάμα, έχουν καθιερώσει τη Linea Strom στη συνείδηση των επαγγελματιών της ξενοδοχειακής αγοράς. Το γεγονός αυτό αποδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο οι συνεργασίες της


εταιρίας με τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και αλυσίδες ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ανάμεσά τους η THE MYCONIAN COLLECTION, στη Μύκονο, ο όμιλος ESPERIA, στη Ρόδο και η ΙΟΝΙΑ ΕΠΕ, στη Λευκάδα. Η ξενοδοχειακή αγορά αποτελεί σημείο αναφοράς για την εταιρία, μέλημα της οποίας από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα,

Top, και Pillow Top, όπως τα στρώματα Delux και Illusion, που

είναι η επιλογή των καλύτερων ποιοτικά και των πιο σύγχρο-

προσφέρουν άνεση και ποιότητα στον ύπνο, και τα οποία βρί-

νων πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του

σκουν άριστη εφαρμογή στην ξενοδοχειακή αγορά.

μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεθόδων παραγωγής, για

Στις καινοτομίες που εφαρμόζει η εταιρία είναι και το επανα-

την κατασκευή στρωμάτων που ενσωματώνουν την τεχνολογι-

στατικό υλικό 3D air transpiration, περιμετρικά του στρώματος,

κή καινοτομία.

ώστε αυτό να «αναπνέει», προσφέροντας έτσι έναν απόλυτα

Στο πλαίσιο αυτό, η Linea Strom, πρώτη στην ελληνική αγορά

υγιεινό ύπνο και εξασφαλίζοντας το τέλειο «περιβάλλον ύπνου»

κατασκεύασε στρώματα με ενσωματωμένο ανώστρωμα Euro

στους επισκέπτες ενός ξενοδοχείου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Συνέντευξη

Παράλληλα, η Linea Strom είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλά-

εταιρίας, στην περιοχή των Αχαρνών.

δα, η οποία διαθέτει έναν ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό που

Φυσικά, σε όλη τη διαδικασία τον πλέον βαρυσήμαντο ρόλο

«συμπιέζει» το στρώμα και το κάνει ρολό, χωρίς, ωστόσο, αυτό

έχει το άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρί-

να χάνει τη φόρμα του, παραδίδοντας έτσι, όπου υπάρχει ανά-

ας. Οι δικοί της άνθρωποι, για την επιμόρφωση των οποίων,

γκη, στρώματα σε μορφή ρολού, διαδικασία η οποία μειώνει το

η Linea Strom, επενδύει σημαντικά ποσά, γνωρίζοντας πως η

κόστος μεταφοράς.

επένδυση στους ανθρώπους αποτελεί συστατικό στοιχείο της

Σήμερα, η Linea Strom αποτελεί μία σύγχρονη καθετοποιημένη

επιτυχημένης πορείας μιας εταιρίας.

μονάδα, η οποία παρακολουθώντας συστηματικά τις τάσεις και

Η Linea Strom κυριαρχεί στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής

τις εξελίξεις στην παγκόσμια

στρωματοποιίας, ενώ, παράλ-

αγορά, παράγει στρώματα και

ληλα, έχει δυναμική παρου-

προϊόντα ύπνου, που αντα-

σία στο εξωτερικό, έχοντας

ποκρίνονται στις σύγχρονες

αναπτύξει συνεργασίες σε 8

ανάγκες των πελατών της.

χώρες.

Όλη η παραγωγική διαδικα-

Παράλληλα, η εταιρία δίνει

σία συντελείται με τις πλέον

ηχηρό «παρών» σε εκθέσεις

εξελιγμένες τεχνολογικά με-

του εξωτερικού που αφορούν

θόδους και ακολουθώντας τις

τον εξοπλισμό ξενοδοχείων,

πιο αυστηρές προδιαγραφές

στη Γερμανία και συγκεκρι-

της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις

μένα στη Φρανκφούρτη και

ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της

στο Ντουμπάι.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΣυνέντευξη

ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ §¤³ ³¯°³ ¢ ³©£°³ ° ."3,&5*/( (3&&$&

Αρωγός στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής η Marketing Greece i 8BOEFSMVTU (SFFDF É Î¼Â ÄÉÇÊÂ̽ ÌÂu ®ÎÊ ÓÉÖ ÆÓÂÊѾÂÖ Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη

É{â © ¡©'@QU@QC ©p ©c{ ä i© â © p à© p{ á © ©Ö ¡ pâ© ©{ ß © âp ©c{ p ß i © ©Î Ò © ß ©ß © Ò © ©c á i© ©©,@QJDSHMF©&QDDBD© © © ¡ ä © ©c à i© © á © © {âp © pß © Í© ß © ¡ ä ¡ © äp ¡ © ©,@QJDSHMF©&QDDBD © © ¡ ß ¡ à© © ©ØÕÍÐÉ© ©ÖÔ×ÕÎ ÐÔ © ä © © à© © © â © © á © © ä© ©¡ { á © © á © à © à © ¡p{ p Ò© © © ¡ á ©p © ¡ © pâ ¡ © á © Ò © ß © © ß © p{Ò ©6@MCDQKTRS©&QDDBD ©p © à© p{Ò © c ¢à i© ß © p{ © © ¡ ©{ p © © { á ©¡ { á © ©{ á © ¡© ¡ p ä© © { à © à © ©,@QJDSHMF©&QDDBD © © á © ß 56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


åăýõ ùóāõý û 0DUNHWLQJ *UHHFH þõý ĄăýăĆ ă ąĐÿăĆ ĈûĆ ćĈûā Ąąăöăÿò þõý ĄąăĒüûćû ĈûĆ ÚÿÿðøõĆ

τουριστικό marketing.

Η Marketing Greece είναι μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρα-

y Στην ευθυγράμμιση των ενεργειών marketing με τις στρατηγι-

κτήρα που ιδρύθηκε το 2013, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου

κές κατευθύνσεις του Σ.Ε.Τ.Ε..

y Στην επένδυση στην αξία του digital.

Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Ξενοδοχειακού του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την προβολή και προώθηση της

ßõĈð Ĉû ÷āĒĀû ćõĆ Ąăýă ùóāõý Ĉă ćĈăýċùóă ùþùóāă Ąăĉ üõ ĀĄăąăđćù āõ øýõĊăąăĄăýòćùý Ĉă ùÿÿûāýþĐ ĈăĉąýćĈýþĐ ĄąăĎĐā

Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Αναγνωρίζοντας τη δυνα-

Η διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος πηγάζει

μική του ελληνικού τουρισμού και αξιοποιώντας τις δυνατότητες

καταρχήν από την ίδια του τη δυναμική. Η Ελλάδα είναι μια χώρα

και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για προβολή, ειδικά στο ψηφια-

που έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να προσφέρει στους

κό περιβάλλον, στοχεύουμε στη βελτίωση των ποιοτικών χαρα-

επισκέπτες της εμπειρίες και βιωματικές στιγμές, ικανές να «κερ-

κτηριστικών της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος,

δίσουν» αβίαστα τις εντυπώσεις και να ανοίξουν μια νέα προο-

δηλαδή την άμβλυνση της εποχικότητας και τη γεωγραφική δια-

πτική για τον ελληνικό τουρισμό.

σπορά των επισκεπτών, καθώς και την προσέλκυση τουριστών

Έχοντας εντοπίσει την ανάγκη, αλλά και την ευκαιρία που προκύ-

με υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη.

πτει, ο Σ.Ε.Τ.Ε. και η Marketing Greece θέτουν ως βασικό πυλώνα

Επιμελητηρίου Ελλάδος. Πρόκειται, λοιπόν, για μία «συμμαχία»

τους για τα επόμενα χρόνια τη διασύνδεση του τουρισμού με την

åăýõ ùóāõý û ĊýÿăćăĊóõ ĈûĆ ùĈõýąóõĆ

αγροδιατροφή και τον πολιτισμό. Πρόκειται για μια στρατηγική

Θεμελιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας της Marketing Greece είναι

προσέγγιση, η οποία, πέρα από το ότι προσφέρει μια ολιστική τα-

η δημιουργία και ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών, μέσω των οποίων οι δυνάμεις ενώνονται και οδηγούν σε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Από την αρχή της λειτουργίας της, η εταιρία, επιδιώκει να φέρει στο ίδιο τραπέζι διαφορετικές πλευρές (πολιτεία και ιδιωτικό τομέα), σχεδιάζοντας και υλοποιώντας επιτυχημένες καμπάνιες για όλους τους συμμετέχοντες. Στοχευμένες καμπάνιες και ποικίλες δράσεις για τα τουριστικά προϊόντα και τις εμπειρίες στην Ελλάδα.

ÖāõÿðöõĈù ĄąĐćĊõĈõ Ĉăā ąĐÿă ĈûĆ ÙýùĉüđāăĉćõĆ çĉĀöăđÿăĉ ĈûĆ ùĈõýąóõĆ åăýõ ùóāõý û ćĈąõĈû÷ýþò ćõĆ ÷ýõ Ĉûā ùĄĐĀùāû ûĀñąõ Η επόμενη μέρα της Marketing Greece εστιάζει στην επίτευξη υψηλότερων στόχων, με την παράλληλη αναζήτηση νέων τρόπων και μέσων για την κατάκτησή τους. Έχοντας διανύσει, ήδη, μια επιτυχημένη διαδρομή, η Marketing Greece, καλείται σήμερα να κάνει τα επόμενα βήματα, σε ένα κλάδο με μεγάλη δυναμική και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Με βασική αποστολή της να υποστηρίζει την υλοποίηση της ενιαίας εθνικής στρατηγικής, συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, η Marketing Greece, υπηρετώντας παράλληλα τους άξονες της στρατηγικής του Σ.Ε.Τ.Ε. για τον ελληνικό τουρισμό, όπως αυτοί προδιαγράφονται μέσω του Οδικού Χάρτη 2021, στοχεύει και στηρίζεται: y Στις συνεργασίες και συνέργειες, ως θεμελιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας της. y Στην κάλυψη, γεωγραφικά, όλης της Ελλάδας. y Στην προώθηση του προορισμού και όχι μεμονωμένα της επιχείρησης. y Στη προσφορά τεχνογνωσίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. y Στην παρακολούθηση και ανάλυση των διεθνών τάσεων για το

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


Συνέντευξη

ξιδιωτική εμπειρία και αναδεικνύει τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, διαφοροποιεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν και το ενισχύει έναντι του ανταγωνισμού, διευρύνει την εποχικότητα και επιδιώκει να προσελκύσει υψηλότερης κατά κεφαλήν δαπάνης τουρίστες. Στόχος, επομένως, είναι να τοποθετηθεί η διασύνδεση του πολιτισμού με την αγροδιατροφή στο επίκεντρο της προβολής του εκάστοτε προορισμού.

åăýõ Āñćõ õĂýăĄăýăđāĈõý ćĈûā ĉÿăĄăóûćû Ĉčā þõĀĄõāýĒā Ąăĉ ĉÿăĄăýăđāĈõý õĄĐ Ĉûā 0DUNHWLQJ *UHHFH Το στάδιο σχεδιασμού μιας καμπάνιας προϋποθέτει την εκπόνηση μιας εμπεριστατωμένης μελέτης, στη βάση πληροφοριακού υλικού, στοιχείων και καλών πρακτικών. Η Marketing Greece, μέσω του SETE Intelligence, διαθέτει πρόσβαση σε μια πλούσια και αξιόπιστη βάση, με ολοκληρωμένες και έγκυρες έρευνες και δεδομένα, γεγονός που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό «μέσο» για τη δημιουργία και τον σχεδιασμό των καμπανιών. Η υλοποίηση των καμπανιών πραγματοποιείται κατά βάση στο Discovergreece.com, το βασικό «όχημα» της Marketing Greece. Ένα travel site, που φέτος έχει ξεπεράσει ήδη τα 3 εκατ. visits ετησίως, είναι διαθέσιμο σε 6 γλώσσες και σύντομα σε 7, ενώ το αμιγώς ταξιδιωτικό του κοινό διαχωρίζεται σε 70% διεθνές και 30% Έλληνες. Το Discovergreece.com συμπληρώνεται από τα digital assets των social media και το blog, με τους 1,1 εκατ. followers του να «ταξιδεύουν» στους ελληνικούς προορισμούς. Παράλληλα, η Marketing Greece, αξιοποιώντας το Διεθνές Δί-

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η εταιρεία Π. ΚΥΡΠΟΓΛΟΥ ΑΕ, με παράδοση 60 ετών πλέον (έτος ίδρυσης 1957) στον χώρο της κλωστουφαντουργίας, συνεχίζει την δραστηριότητά της στο τμήμα του ξενοδοχειακού εξοπλισμού σε είδη λινοθήκης. Πλέον, θεωρείται μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στον τομέα αυτό. Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτό είναι: t ) ϱϴϥϩЂ ɀϭϧЅϰϥϰϟ ϰϵϫ ɀϮϭϧЅϫϰϵϫ ϯϣ Ѕϩϟ ϰϟ ϣЃϢϥ Ϩϟϧ ϰϧ϶ ϢϧϟϠϟϦϪЃϯϣϧ϶ ϰϭϱ϶ t ͈ ϨϟϩІϰϣϮϥ ϢϱϫϟϰЂ ϯϳЁϯϥ ϰϧϪЂ϶ Ϩϟϧ ɀϭϧЅϰϥϰϟ϶ t ͈ ɀϟϮϟϨϟϰϟϦЂϨϥ ϠϟϯϧϨЈϫ ɀϮϭϧЅϫϰϵϫ t ͈ ЀϪϣϯϥ ϟɀЅϨϮϧϯϥ ϯϣ DVTUPNJ[F ɀϟϮϟϡϡϣϩЃϣ϶ t ͔ϭ ɀϟϮϣϳЅϪϣϫϭ BęFS TBMFT TFSWJDF Όραμά μας είναι η συνεχής αναζήτηση α΄ υλών και ποιοτήτων που θα δίνουν τις ϩІϯϣϧ϶ ϯϰϟ ɀϮϭϠϩЂϪϟϰϟ ϰϵϫ ɀϣϩϟϰЈϫ Σκοπός μας η συνέχιση της μακρόχρονης επιτυχημένης αυτής πορείας, με την είσοδο και της τρίτης γενιάς, που σύντομα θα ενσωματωθεί στο δυναμικό της εταιρείας.

Κεντρικά Γραφεία: Πάροδος Θέμιδος 25, 182 33 Ρέντης, Αθήνα Τ: 210 323 4833 / 210 323 1259 / 210 342 4543, F: 210 322 9386 Εργοστάσιο: El Mehalla el Kobra - Αίγυπτος Email: hotel@kirpoglou.gr - info@kirpoglou.gr www.kirpoglou.gr


Συνέντευξη Μήνα

Ø ô®ø÷Ă­îð òøð āöû ðûðùëúĂąö āýĂ ðĂ÷ôûāøùýĊ Ąðþðùāíþð āĆû ôúúöûøùċû ®þýýþøĀ­ċû ùðø ö ðûðõíāöĀö ûìĆû ô­®ôøþøċû ð®ýāìúôĀðû āý Āö­ôîý ôùùîûöĀöÿ òøð āö 0DUNHWLQJ *UHHFH ùðø āö ûìð ąöăøðùí āöÿ ùð­®ëûøð :DQGHUOXVW *UHHFH ö ý®ýîð āðüøóôĊýûāðÿ Āô ĉúö āöû Öúúëóð ùðāðòþëăôø ðûðóôøùûĊôø ùðø ®þýñëúúôø ­ìĀð ð®ĉ āýû ăðùĉ āöÿ ô­®ôøþîôÿ ùðø Āö­ôîð ®ìþð ð®ĉ āð ùð÷øôþĆ­ìûð

κτυο Δημοσίων Σχέσεών της, σχεδιάζει και υλοποιεί πλήθος διεθνών δημοσιογραφικών αποστολών και bloggers/ vloggers trips, με στόχο τη δημιουργία, μετάδοση και αναπαραγωγή θετικής δημοσιότητας για τους ελληνικούς προορισμούς και τις εμπειρίες που προσφέρουν στο ταξιδιωτικό κοινό. Για το 2017, η Marketing Greece, διοργάνωσε περισσότερα από 120 ταξίδια δημοσιογράφων και bloggers.

åąĐćĊõĈõ ĄõąăĉćýðćõĈù Āýõ Ąăÿđ ĄąčĈĐĈĉĄû þõý ĀăāĈñąāõ þõĀĄðāýõ ÷ýõ ùÿÿûāýþăđĆ ĄąăăąýćĀăđĆ åùóĈù ĀõĆ Ĉý ĄùąýÿõĀöðāùý Η επιθυμία για την ανακάλυψη του αυθεντικού χαρακτήρα των ελληνικών προορισμών και η αναζήτηση νέων εμπειριών αποτέλεσαν το σημείο εκκίνησης για τη Marketing Greece και τη νέα ψηφιακή της καμπάνια Wanderlust Greece, η οποία, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, καταγράφει, αναδεικνύει και προβάλλει μέσα από τον φακό της, εμπειρίες και σημεία, πέρα από τα καθιερωμένα. Το πρώτο Digital Travel Show της Ελλάδας, έχοντας, ήδη, ολοκληρώσει την πρώτη σεζόν με ένα απολαυστικό επεισόδιο για την Πελοπόννησο, με την ευγενική υποστήριξη του

Αερολιμένα Αθηνών, για να εντοπίσει και αναδείξει νέες πλευρές

Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, συ-

της πόλης.

νεχίζει και περιηγείται στην Αθήνα, με συνοδοιπόρο τον Διεθνή

Μέσα από το site www.wanderlustgreece.com το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, σε real time, τη διαδρομή της καμπάνιας μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται τα milestones του ταξιδιού, όχι μόνο σε επίπεδο ημέρας, αλλά και στιγμών. Δηλαδή, ένα online ημερολόγιο των travel bloggers, στο οποίο καταγράφονται stories, φωτογραφικό υλικό και video, που επιτρέπουν στους χρήστες να γίνουν «συνταξιδιώτες» της Wanderlust Greece. Τέλος, η καμπάνια Wanderlust Greece, επιδιώκοντας να ενισχύσει και πρακτικά τους προορισμούς που επισκέπτεται, δημιουργεί ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, με πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και video, το οποίο «παραδίδεται» στους φορείς και επιχειρήσεις του εκάστοτε προορισμού, προς αξιοποίησή του στις ενέργειες προβολής και προώθησης που προγραμματίζουν να υλοποιήσουν.

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Τα 35 χρόνια μας στο χώρο του επίπλου είναι η εγγύηση μιας δυναμικής, στοχευμένης παρουσίας και στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Μπαρκούλη 1 & Σωκράτους 144 51, Μεταμόρφωση Τηλ: 210 28 21 010 • www.tiniakoshotel.com


Θέμα

Πολυτέλεια και tailor made επιλογές «ψηφίζουν» οι σύγχρονοι ταξιδιώτες i Æ Î¼Â ®ÎÏÅÏ É ÂÈÏÑ® ÏÍØÓÆÍÐÎ ÓÂËÊÅÊÐÎ i Þ Þ ÏÊ Å ®ÎÆÖ ÈÊ ̮ÔÆ ÓÂ˾ÅÊ ÏÍØÓÆÍƾÂÖ Της Φλώρας Γ. Γιούπη

'© ¡ âp © Ò © © ß © p pß © ß © ¡{ á © © S@HKNQ© L@CD© {ß © ä ¡ © © ß © ©{ ¡ à© á ©{ ¡© àp © { ä © © ä © { ¡ âp © Ò© © Ò © ¡© ¡ p ä© ©{ Ò ©pá © {â© ©{ ß ©{ â © á © ¡ © pß ¡©â © © Ò © ¡ © á © © ¡ á ©{ ¡ á © { ä © {⩧ ©ß ©§ Ô © Ð á © ¡ ä © © { pâ © { ¡ © { © © á © pà© { ¡© © âp © Ò ©cp ä i© © ß ©Ò © © Ò © © {âp © © â © ©{ â© { ¡© © ¡p á© {â© ©ß © ©â{ ©{ ä{ © © ©ß © ¡© ä ¡©/@MFD@© © © Ò © ©{ ¡ à© á ©

ευγάρια ηλικίας μεταξύ 36 και 55 ετών που στα ταξίδια

Ζ

ακριβά ταξίδια, ενώ το 45% δήλωσε ότι περίπου 2 από τους 10

τους επιζητούν τη χαλάρωση, την επαφή με τη φύση, τη

πελάτες του είναι ταξιδιώτες πολυτελείας. Το 21% ανέφερε πως

γνωριμία με την κουλτούρα του τόπου που επισκέπτονται και τη

οι πελάτες που επιλέγουν πολυτελείς διακοπές κυμαίνονται μετα-

γευσιγνωσία, συνθέτουν το προφίλ των τουριστών πολυτελείας,

ξύ 21%-40% επί του συνόλου των πελατών, ακολουθούμενο από

με βάση τα στοιχεία του Pangea.

ακόμα ένα 21% που επισήμανε πως το νούμερο αυτό βρίσκεται

Πιο αναλυτικά, το 93% των συμμετεχόντων στην έρευνα -στην

ανάμεσα στο 41%-60%.

οποία ανταποκρίθηκαν 636 επαγγελματίες από τον τομέα της τα-

Το 47% δήλωσε ότι οι πελάτες πολυτελών ταξιδιών συνήθως κά-

ξιδιωτικής βιομηχανίας, από τους οποίους 486 (77% του συνόλου)

νουν δύο ή τρία ταξίδια ετησίως, ενώ το 27% δηλώνει ότι, συνή-

ήταν ταξιδιωτικοί πράκτορες ή ταξιδιωτικά γραφεία- πουλούν

θως πραγματοποιούν μόνο ένα ταξίδι τον χρόνο. Σύμφωνα με το

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ημερών. Οι Γερμανοί ταξιδιώτες είναι μοιρασμένοι: το 39% κάνουν κράτηση για 11-13 ημέρες, ενώ το άλλο 39% για 7-10 ημέρες. Οι τάσεις σήμερα δεν έχουν αλλάξει από εκείνες του 2014. Μόνο οι Γερμανοί έχουν «συρρικνώσει» τις πολυτελείς διακοπές τους, αφού από τις δύο και πλέον εβδομάδες το 2014, το 2017 οι διακοπές τους ήταν διάρκειας 11-13 ημερών. Σύμφωνα με το 62% των ερωτηθέντων, ταξίδια πολυτελείας κλείνονται κυρίως από την ηλικιακή ομάδα «Generation X» (36-55 ετών), ενώ το 37% δήλωσε ότι ο κύριος στόχος είναι οι «baby boomers» (άνω των 55 ετών). Μόνο το 1% αναγνώρισε τη «Generation Y» (20-35 ετών) ως την κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα του κλάδου των ταξιδιών πολυτελείας. Η παγκόσμια αντίδραση αντανακλά την ανωτέρω τάση, η οποία είναι ανάλογη με εκείνη του 2014. Εντούτοις, μια διαφορετική αντίληψη παρουσιάζεται στη Γερμανία (56%) και τη Σκανδιναβία (53%), όπου οι ειδικοί του τουρισμού συναναστρέφονται κυρίως με ταξιδιώτες άνω των 55 ετών. Σύμφωνα με το 73% των επαγγελματιών ταξιδιού, οι ταξιδιώτες πολυτελείας ταξιδεύουν με τους συνεργάτες τους, γεγονός που δείχνει αύξηση κατά 3% σε σύγκριση με την έκδοση του 2014. Οι οικογένειες βρίσκονται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22%, δηλαδή παρουσιάζουν μείωση 4%, ενώ τα ταξίδια με φίλους (4%) παραμένουν στην τρίτη θέση, σημειώνοντας αύξηση 1%. Όλες οι αγορές ευθυγραμμίζονται με την παραπάνω τάση εκτός

υπόλοιπο 26%, οι ταξιδιώτες αυτής της κατηγορίας πραγματοποι-

Συχνότητα ταξιδιών

ούν τέσσερα ή περισσότερα ταξίδια κάθε χρόνο. Η έρευνα δείχνει ότι όλες οι αγορές ευθυγραμμίζονται με τη διεθνή τάση, εκτός από τη Σκανδιναβία, όπου οι τουρίστες πολυτελών διακοπών φαίνεται να ταξιδεύουν λιγότερο, με την πλειοψηφία (53%) να πραγματοποιούν μόνο ένα ταξίδι πολυτελείας ετησίως. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ταξιδιών, η συνολική συχνότητα των δαπανηρών ταξιδιών μειώνεται. Σήμερα το 47% κάνει 2-3 ταξίδια ανά έτος, ενώ το 2014 το ίδιο ποσοστό υποδείκνυε ότι η συχνότητα των ταξιδιών ήταν 4 ανά έτος. Περίπου οι μισοί τουριστικοί επαγγελματίες (49%) δήλωσαν ότι οι ταξιδιώτες πολυτελείας διεθνώς αφιερώνουν κατά μέσο όρο 7-10 ημέρες ανά ταξίδι. Σύμφωνα με το 34%, 11-13 ημέρες διαρκεί κάθε ταξίδι, ενώ ένα 10% πιστεύει ότι, κάθε ταξίδι διαρκεί δύο εβδομάδες και περισσότερο. Πολυτελείς διακοπές διάρκειας μικρότερης της μιας εβδομάδας υποδείχθηκαν μόνο από το 7% των ερωτηθέντων. Το μισό της αγοράς υπογραμμίζει ότι: 7-10 ημέρες είναι η πιο δημοφιλής διάρκεια ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (62%), στην Ιταλία (56%), στη Γαλλία (49%) και στην Ισπανία (47%). Από την άλλη, στη Βραζιλία (70%), στις Σκανδιναβικές χώρες (50%) και στις Κάτω Χώρες (45%) προτιμώνται ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας 11-13

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

63


Θέμα

Διαφέρουν ανά αγορά οι δαπάνες για ταξίδια πολυτελείας

ότι οι πελάτες πολυτελών διακοπών τείνουν να κλείνουν υπηρεσίες online, ενώ το 5% δεν γνώριζε ποια κανάλια πωλήσεων χρησιμοποιούν αυτοί οι ταξιδιώτες. Στη Βραζιλία, τη Σκανδιναβία και τις Κάτω Χώρες, κανένας ταξιδιωτικός επαγγελματίας δεν δήλωσε ότι οι πελάτες πολυτελών ταξιδιών κάνουν online κράτηση. Ωστόσο, μεταξύ εκείνων που κάνουν κράτηση πολυτελών διακοπών online, η πλειονότητα χρησιμοποιεί επιτραπέζιο υπολογιστή (62%). Το κινητό τηλέφωνο, που «εκπροσωπείται» στην έρευνα από τα tablet και τα smartphone, έλαβε μόνο 38%. Κατά την κράτηση μέσω διαδικτύου, οι ταξιδιώτες υψηλών προδιαγραφών προτιμούν να χρησιμοποιούν στοχευμένα πρακτορεία, σύμφωνα με το 43% των ειδικών τουρισμού. Άμεσες κρατήσεις μέσω των ιστοσελίδων των ξενοδοχείων/αεροπορικών εταιριών/

από τη Σκανδιναβία, όπου τα ταξίδια με συνεργάτες και με την

παρόχων υπηρεσιών επιλέχθηκαν από το 32% των ερωτηθέντων,

οικογένεια κερδίζουν το ίδιο ποσοστό (47%).

ενώ οι ιστοσελίδες των online ταξιδιωτικών πρακτορείων (ΟΤΑ) απαντήθηκαν από το 21%. Το υπόλοιπο 4% ανέφερε άλλους ιστό-

Ļ Āù Ļ ăý øõĄðāùĆ õāð ĈõĂóøý

τοπους, όπως αυτούς που προσφέρουν ειδικές προσφορές.

Ο μέσος προϋπολογισμός που διατίθεται για ταξίδια πολυτελείας

Η εικόνα της αγοράς κατά μέσο όρο δείχνει ότι:

διαφέρει ανά αγορά. Ωστόσο, τα δεδομένα του 2017 αντιστοιχούν

y Αντίθετα με τη μόδα, οι Βρετανοί είναι πιθανότερο να κάνουν

με εκείνα του 2014. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι

κράτηση απευθείας με το ξενοδοχείο/την ιστοσελίδα της αερο-

τα μέσα έξοδα κυμαίνονται μεταξύ €5.000 και €9.999. Σε ορισμέ-

πορικής εταιρίας/παρόχων υπηρεσιών (50%) ή μέσω ιστοσελίδων

νες αγορές παρουσιάστηκε αύξηση, με τους προϋπολογισμούς να

ΟΤΑ (50%).

ξεπερνούν τα €10.000.

y Η πλειονότητα των Αμερικανών (66%) προτιμούν να κλείσουν

Τα Exclusive Boutique Hotels είναι η προτιμώμενη επιλογή δια-

απευθείας μέσω ξενοδοχείου/αεροπορικής εταιρίας/φορέων πα-

μονής των ταξιδιωτών πολυτελείας σε παγκόσμια κλίμακα, σύμ-

ροχής υπηρεσιών.

φωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων (65%). Στη δεύτερη

Οι δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα από το ευρύ κοινό (36%) και

θέση βρίσκονται οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων (21%). Οι ιδι-

οι βραβεύσεις (43%) επηρεάζουν σημαντικά την απόφασή τους,

ωτικές κατοικίες προτιμώνται από το 6%, ενώ τα κάστρα και τα

ενώ οι συστάσεις από φίλους και συγγενείς (49%) είναι ουσιώδεις.

ιστορικά παλάτια μόλις από το 2% του συνόλου. Το 5% προτιμά άλλα καταλύματα, όπως πολυτελή θέρετρα και κρουαζιέρες.

ÖāðĄĈĉĂû löÿñĄăĉāy ăý lùýøýþăóy

Το 74% των ειδικών δήλωσε ότι ο προορισμός είναι ο πρωταρ-

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς (82%) πιστεύουν ότι οι κρα-

χικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη οι διεθνείς ταξιδιώτες

τήσεις θα αυξηθούν τα επόμενα 2-3 χρόνια, με την πλειονότητα

πολυτελείας, όταν σχεδιάζουν ένα ταξίδι. Ένα 20% πιστεύει ότι

αυτών που απάντησαν «Ναι» στην ανάπτυξη (42%), να προβλέ-

επιλέγουν τη συνολική εμπειρία και όχι τον προορισμό, ενώ μόνο

πουν αύξηση 6-10%, ενώ έως 5% αύξηση υποδείχτηκε ως απά-

το 5% των επαγγελματιών πιστεύει ότι οι κορυφαίοι πελάτες τους αποφασίζουν πρώτα με βάση το ξενοδοχείο.

lßÿõćýþñĆy þõý āñùĆ Āñüăøăý þąõĈòćùčā ćĈûā lĉĄûąùćóõy Ĉčā ĈõĂýøýčĈĒā Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Μαλδίβες είναι ο προορισμός με τις περισσότερες αναφορές, ακολουθούμενες από την Ασία, τις Η.Π.Α., την Καραϊβική και τη Νότια Αφρική. Η φήμη των προορισμών διαφέρει από αγορά σε αγορά, με τις Μαλδίβες να αναφέρονται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Το 87% των ειδικών του τουρισμού πιστεύει ακράδαντα ότι η πλειονότητα των ταξιδιωτών πολυτελείας κάνουν κράτηση μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων και συμβούλων. Μόνο το 8% δήλωσε

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διάρκεια ταξιδιού


Dometic drawer miniBar

HiPro 6000 HiPro vision

RH 131

RH 449

miniSafes ντηση από το 35%. Το υπόλοιπο 23% πιστεύει ότι αυτός ο τομέας θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 10%. Οι ειδικοί στη Γαλλία και τη Βραζιλία φάνηκαν πιο αισιόδοξοι και περιμένουν αύξηση άνω του 10% (το 48% και 41% αντίστοιχα). Η πλειονότητα των Σκανδιναβών (57%), οι μισοί από τους Βρετανούς (50%) και το 44% των Ιταλών πιστεύουν ότι η αύξηση δεν θα υπερβεί το 5%. Το 61% των Γερμανών, το 54% των Αμερικανών και οι μισοί από τους Ολλανδούς και τους Ισπανούς ευθυγραμμίζονται με τη διεθνή μέση απάντηση. Αυτή η πέμπτη έκδοση του δικτύου Pangea, ενός διεθνή

RΗ440NTE

οργανισμού ο οποίος αποτελείται από 12 ανεξάρτητα ταξιδιωτικά γραφεία, «έτρεξε» το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σε όλη την Latam, στις ΗΠΑ και σε επτά ευρωπαϊ-

Wine refrigerators

κές χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σκανδιναβία, Ισπανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

65


Θέμα

ΤτΕ: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις i ¢ØËÉu¼ÎÆÖ ÏÊ Å ®ÎÆÖ ÆÑuÂÎÐÎ µÈÈÍÕÎ ÌÂÊ ®ÍÍÕÎ uÆÊÕu¼ÎÆÖ ÓÕÎ ±ÐÒÕÎ

Õ â ©â © © { © ß © © ß © { Ò © © ©p © © © © { á © äp ©p © © {á p © á © ©Ö Ò{ ¢ ©Ë Ò © ©{ á ©Î ¡ á ¡ Ó p á ¡© © à © © © © ¡ © ¡ pß © Ò© ©à© © {â ¡ ©p ß © Ò© © © ¡ © © ä ©p © © á © Òp © ¡© © ß © ¡ à© p â© â ©ß ¡ © © p á© ¡ á © © { á ©â{ © á ©ß j© Ò© © ß © © ß{ © { © © ©p © ©{ â © àp © { ©â © © á ©{ á © ¡© ©É¡ pß ©à © © {Ò © © ©Ù © Ò© © © Ò © ©p à©c{ á i© { ß © ©Õ © ¡ á

Σ

νης του ευρώ αυξήθηκαν 20,9% και διαμορφώθηκαν στα 6,212

την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017, καταγράφο-

δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28

ντας αύξηση κατά 10,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο

εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν 3,6%, φτάνοντας τα 3,536

του 2016. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 14,0% των

δισ. ευρώ.

εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες δια-

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία ανήλθαν στα 989 εκατ.

μορφώθηκαν στα 9,747 εκατ. ευρώ, και στην αύξηση κατά 5,5%

ευρώ, αυξημένες κατά 17,4%, ενώ οι εισπράξεις από τη Γερμανία

των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι

αυξήθηκαν κατά 31,9% (2,539 δισ. ευρώ) και ο εισπράξεις από το

οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,243 εκατ. ευρώ.

Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 11,6% (2,044 δισ.).

Στο ενδεκάμηνο, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώ-

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 3,2% παρουσίασαν οι

τα 14,413 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από τον τουρισμό

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 414 εκατ.

ψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 225

ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,8% (791 εκατ.

εκατ. ευρώ, έναντι 222 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016,

ευρώ).

ενώ μείωση κατά 26% παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές.

Τον Νοέμβριο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Οι εισπράξεις από

äý ØùąĀõāăó ĈăĉąóćĈùĆ ĄąĒĈăý þõý Āù øýõĊăąð

κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 αυξήθηκαν κατά 7,2% και διαμορ-

Τον Νοέμβριο του 2017, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, στην

φώθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των

οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η κρουαζιέρα, διαμορφώθηκε στις

χωρών εκτός της ΕΕ-28 μειώθηκαν κατά 6,1% (Νοέμβριος 2017: 78

741.000 ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,3% σε σύγκρι-

εκατ. ευρώ, Νοέμβριος 2016: 83 εκατ. ευρώ).

ση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος,

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε

στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, το ταξιδιωτικό ισοζύ-

κατά 11,1%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών μειώθηκε κατά 4,4%.

γιο εμφάνισε πλεόνασμα 12,670 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 13,6%,

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της ταξιδιωτικής

έναντι πλεονάσματος 11,156 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του

κίνησης από τις χώρες της ΕΕ-28 κατά 6,0%, καθώς η ταξιδιωτική

2016.

κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 μειώθηκε κατά 1,2%.

Μόνο τον Νοέμβριο το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα

Πιο αναλυτικά, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του

103 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 81,4%, έναντι πλεονάσματος 57

ευρώ διαμορφώθηκε στις 212.000 ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας

εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Αύξηση 1,3% κατέγρα-

αύξηση κατά 18,0%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών (σε εκατ. ευρώ) και βασικά ταξιδιωτικά μεγέθη Ιανουάριος-Νοέμβριος 2015

2016

Νοέμβριος Μεταβολή (%)

2017 (α)

Μεταβολή (%)

2015

2016

Μεταβολή (%)

2017 (α) Μεταβολή (%)

Εισπράξεις (β)

13.941,4

13.025,9 -6,6

14.413,6

10,7

254,5

222,2

-12,7

225,1

1,3

Πληρωμές

1.857,8

1.869,7

1.744,1

-6,7

153,7

165,7

7,8

122,6

-26,0

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών

12.083,6

11.156,2 -7,7

12.669,6

13,6

100,8

56,5

-43,9

102,5

81,4

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες: - Ποσοστό συμμετοχής ως προς το -76,7 ισοζύγιο αγαθών (%)

-74,1

-75,1

-6,3

-3,4

-7,6

- Ποσοστό συμμετοχής ως προς το ισοζύγιο υπηρεσιών (%)

75,5

74,8

25,2

12,1

21,3

375,8

285,2

72,7

Δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην 584,0 Ελλάδα (σε ευρώ) (γ)

518,7

0,6

-11,2

525,3

1,3

-24,1

281,0

-1,5

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

67


Θέμα

ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 2,0% (Νοέμβριος

νισε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία, η οποία διαμορφώθηκε

2017: 262.000, Νοέμβριος 2016: 267.000).

στις 7.000 ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξή-

Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 13,1% και

θηκε κατά 41,3% και διαμορφώθηκε στις 32.000 ταξιδιώτες.

διαμορφώθηκε στις 17.000 ταξιδιώτες και αυτή από τη Γερμανία

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017 η εισερχόμενη ταξιδιω-

αυξήθηκε κατά 49,1% και διαμορφώθηκε στις 89.000 ταξιδιώτες.

τική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,9% και διαμορφώθηκε στα 26,632

Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά

εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 24,235 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη

17,8% και διαμορφώθηκε στις 42.000 ταξιδιώτες.

περίοδο του 2016.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 48,4% εμφά-

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε εκατ. ευρώ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερμανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωμένο Βασίλειο Χώρες εκτός της ΕΕ-28 εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία Σύνολο Έρευνας Συνόρων Κρουαζιέρες (ε) ΣΥΝΟΛΟ

2015 8.851,8 5.391,0

Ιανουάριος-Οκτώβριος 2016 (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή 8.548,5 -3,4 9.747,3 14,0 5.136,7 -4,7 6.211,5 20,9

2015 122,0 70,0

2016 121,0 73,5

Οκτώβριος (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή -0,8 129,8 7,2 5,0 79,5 8,2

1.006,9 2.117,0 3.460,8

842,3 1.924,8 3.411,8

-16,3 -9,1 -1,4

988,6 2.539,1 3.535,8

17,4 31,9 3,6

10,20 20,52 52,0

6,66 25,08 47,6

-34,8 22,2 -8,5

5,8 35,3 50,3

-13,4 40,9 5,8

2.067,5 4.645,2

1.830,5 4.022,3

-11,5 -13,4

2.043,6 4.243,1

11,6 5,5

28,1 119,1

20,1 83,4

-28,7 -30,0

18,6 78,3

-7,3 -6,1

871,6 411,3 13.497,0 444,5 13.941,4

754,6 427,2 12.570,7 455,2 13.025,9

-13,4 3,9 -6,9 2,4 -6,6

791,2 413,6 13.990,4 423,1 14.413,4

4,8 -3,2 11,3 -7,1 10,7

20,4 3,8 241,0 13,5 254,5

11,0 8,2 204,4 17,8 222,2

-46,0 115,9 -15,2 32,3 -12,7

17,1 4,0 208,1 17,0 225,1

55,2 -51,8 1,8 -4,4 1,3

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε χιλ. ταξιδιώτες) (στ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερμανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωμένο Βασίλειο Χώρες εκτός της ΕΕ-28 εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία ΣΥΝΟΛΟ

2015 14.416,2 7.937,2

Ιανουάριος-Οκτώβριος 2016 (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή 2015 16.435,9 14,0 17.808,7 8,4 1.295,5 8.604,2 8,4 9.509,8 10,5 761,3

Οκτώβριος 2016 (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή 1.597,5 23,3 1.761,3 10,3 931,5 22,4 1.082,7 16,2

1.491,3 2.732,9 6.479,0

1.289,6 3.039,6 7.831,7

-13,5 11,2 20,9

1.394,7 3.578,8 8.298,9

8,2 17,7 6,0

149,0 345,9 534,2

103,4 503,8 666,0

-30,6 45,6 24,7

104,5 663,7 678,6

1,1 31,7 1,9

2.317,2 8.053,9

2.807,6 7.082,7

21,2 -12,1

2.915,6 8.082,5

3,8 14,1

193,4 557,2

351,7 576,6

81,8 3,5

291,1 594,6

-17,2 3,1

709,7 495,1 22.470,1

733,5 569,9 23.518,6

3,3 15,1 4,7

807,4 572,5 25.891,2

10,1 0,5 10,1

51,1 53,8 1.852,7

93,1 45,0 2.174,1

82,0 -16,3 17,3

92,5 41,6 2.355,8

-0,7 -7,6 8,4

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. (α) Προσωρινά στοιχεία. (β) Στις εισπράξεις έχουν ενσωματωθεί στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (γ) Ο δείκτης καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (δ) Ως προέλευση ταξιδιωτών νοείται η χώρα της μόνιμης κατοικίας τους. (ε) Η διάκριση ανά εθνικότητα δεν είναι διαθέσιμη για τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (στ) Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση δεν περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων.

68 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SWISS

MADE

στεγνωτήρες μαλλιών

Smart Socket

Executive xecutive

Action Shaver

Action

κατά 10,0%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 9,3%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-

new

28 διαμορφώθηκε στα 18,282 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 αυξήθηκε κατά 13,6% και διαμορφώθηκε στα

Hotello Shaver

Prremium Drawer rawer

Handy

Optima Bar

8,349 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 10,7%, ενώ αυτή από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 5,7%. Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 8,2% και διαμορφώθηκε σε 1,412 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18,3% και διαμορφώθηκε στα 3,668 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε αύξηση κατά 3,5% και διαμορφώθηκε στα 2,958 εκατ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 0,7% και διαμορφώθηκε στις 580.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 11,0% και διαμορφώθηκε στις 839.000 ταξιδιώτες.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 69 www.afoisamara.gr


Εταιρία Μήνα

Miele: 47 χρόνια στο πλευρό του επαγγελματία © ©¡ ß ©{ ß ©{ ß ©p © © { á ©ß © ¡ ß © ©â pÒ© © © p{ ¡ ᢠ© ©{ âp ©¡{ á © ©p © ß © ¡ß © ©{ p pß © © ä © Ò © © { p © ¡© ¡© © á © © © á © © ,HDKD © á © á© ©c á i© ¡©{ ß ©ßp{ ¡© ¡ Ò Í© ¡ á © ¡Ò © á ©OQDLHTL© © © { p © ¡ ¡ ©©p © { ¡ á © ©{ â © {â© © © © â © © â p ©c¡{ Ò i© © © { á{ ¡©p â© © © { pâ© ©p ä © á © { à © á © Ò© © p © ¡© ä© © ¡© pâ ¡© pß © © ©p

Μ

ε έτος ίδρυσης το 1899, στο Gutersloh της Γερμανίας,

στο πλύσιμο των πιάτων με φρέσκο νερό, που εξασφαλίζει

και με παρουσία στην Ελλάδα από το 1971, η Miele,

αξεπέραστη υγιεινή, προσφέροντας λύσεις, είτε για μεγάλα

το κορυφαίο brand οικιακών και επαγγελματικών συσκευών,

νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, είτε για χώρους εστίασης

παραμένει μέχρι και σήμερα, μία οικογενειακή επιχείρηση, με τις

και μικρά ξενοδοχεία. Κάποιες από τις λύσεις αυτές είναι:

ίδιες αξίες και την ίδια υπόσχεση που έθεσε κατά την ίδρυσή της: Σήμερα, μετά από 119 χρόνια, η εταιρία, εξακολουθεί να τηρεί

åÿĉāĈòąýõ ĄýðĈčā 0LHOH 3URIL/LQH ßõüõąð ćþùđû ĀĐāă ćù ÿùĄĈð

την υπόσχεσή της: Να κατασκευάζει και να προωθεί στην αγορά

Η σειρά ProfiLine, με κύκλο πλύσης μόλις 17 λεπτών, αποτελεί,

το καλύτερο ποιοτικά προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρει τις

εδώ και 25 χρόνια, την ιδανική λύση για μικρές επιχειρήσεις, αλλά

πιο αξιόπιστες συσκευές και υπηρεσίες στον κλάδο της, διατη-

και νοικοκυριά με αυξημένες απαιτήσεις.

ρώντας τον «τίτλο» του πιο «έμπιστου συνεργάτη».

Για σκεύη, λοιπόν, που πρέπει να είναι έτοιμα ξανά προς χρήση

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία στους πελάτες

άμεσα, περίπτωση στην οποία ένα οικιακό πλυντήριο πιάτων δεν

της από τον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης, είναι το πρό-

μπορεί να ανταποκριθεί, η λύση είναι τα ProfiLine.

γραμμα χρηματοδοτικής μίσθωσης Miele Leasing, με ελκυστικό

Η σειρά ProfiLine αποτελείται από το εντοιχιζόμενο PG 8131 i και

επιτόκιο και 3ετή διάρκεια, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα από-

το ανεξάρτητο μοντέλο PG 8130. Η ταχύτητα πλύσης οφείλεται

κτησης οποιασδήποτε επαγγελματικής συσκευής, πιο εύκολα και

στην αντλία θερμού αέρα, στη σύνδεση ζεστού νερού, στο τριφα-

«Immer Besser», δηλαδή «Πάντα Καλύτερα».

γρήγορα από ποτέ. Για όλα αυτά, την εταιρία εμπιστεύονται οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας, αλλά και εταιρίες και οργανισμοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ανάμεσά τους ενδεικτικά αναφέρονται ο όμιλος Grecotel, τα ξενοδοχεία Mykonos Hotel Resort Saint John και Perivolas Luxury Santorini Hotel, τα αθλητικά σωματεία ΟΣΦΠ και ΑΕΚ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motoroil, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αττικό Νοσοκομείο, το Πολεμικό Ναυτικό.

èùċāăÿă÷óõ ùĈĒā ĀĐāă õĄĐ Ĉû 0LHOH åÿđćýĀă ĄýðĈčā Āù Ċąñćþă āùąĐ «Ηγέτης» στον χώρο της, η Miele, αποτελεί τη μοναδική εταιρία του κλάδου της στην Ελλάδα, που διαθέτει τεράστια εξειδίκευση

70 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σικό ρεύμα και τα ειδικά προγράμματα. Παρά την ταχύτητα, επιτυγχάνει την Ενεργειακή κλάση Α++ στο πρόγραμμα ECO, προσφέροντας αξεπέραστη υγιεινή. Κάποια από τα χαρακτηριστικά της είναι τα νέα κάνιστρα Premium Maxi Comfort για ασφαλή και άνετη τοποθέτηση των σκευών, η απευθείας πρόσβαση σε 8 προγράμματα, ο χαμηλός θόρυβος 45 dB (A), η δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική δοσομετρική αντλία για υγρά απορρυπαντικά, η λειτουργία FlexiTimer με EcoStart, για οικονομία σε διαφορετικές χρεώσεις ρεύματος και το αυτόματο άνοιγμα της πόρτας AutoOpen.

Διαθέτοντας την ενσωματωμένη μονάδα WLAN, ο χειρισμός της συσκευής μπορεί να γίνει και από απόσταση μέσω smartphone ή tablet.

åÿĉāĈòąýă ĄýðĈčā 3* 8 åÿđćû ćù ÿùĄĈð ćù ùĄóĄùøõ Tο μοντέλο PG 8056 U με ενσωματωμένο αποσκληρυντή υπερτερεί στον πιο σύντομο χρόνο πλύσης, που διαρκεί μόλις 5 λεπτά και απαιτεί μόνο 0.25 kWh ενέργειας. Ολοκληρώνει έως 40 κύκλους πλύσης/ημέρα, με εξαιρετικά χαμηλές καταναλώσεις και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για χώρους εστίασης και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

lÚĄõāðćĈõćûy ćĈûā ùĄõ÷÷ùÿĀõĈýþò ĊąăāĈóøõ Ĉăĉ ýĀõĈýćĀăđ Διαχρονική ποιότητα, κορυφαίες επιδόσεις, αδιαπραγμάτευτη αξιοπιστία είναι κάποια από τα δεκάδες χαρακτηριστικά με τα οποία έχει συνδέσει το όνομα της η Miele. Σημείο αναφοράς αποτελούν τα πλυντήρια ρούχων της από 6,5 kg έως 32 kg και οι υψηλότερες στροφές στυψίματος παγκοσμίως (g factor 542), που ελαχιστοποιούν το υπόλοιπο υγρασίας (45%). ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

71


Η in-house φροντίδα του ιματισμού με συσκευές Miele

όπου μπορούν να συσσωρευτούν υπολείμματα απορρυπαντικού.

Professional, μπορεί να προσφέρει έως και 40% εξοικονόμηση,

Έτσι, η σειρά Performance Plus μπορεί και προσφέρει χαμηλότε-

σε σχέση με την εξωτερική πλύση (αναλόγως περιοχής και λει-

ρη κατανάλωση νερού κατά 20% και ενέργειας κατά 30%, σε

τουργικών εξόδων).

σύγκριση με τα μοντέλα της προηγούμενης γενιάς, γεγονός που τοποθετεί τη Miele 20% και περισσότερο κάτω από άλλους κατασκευ-

ÖĂýĐÿă÷ùĆ øýõþąóćùýĆ

αστές στην κατανάλωση νερού και ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα

Τα νέα πλυντήρια ρούχων The Benchmark Machines συνιστούν την

υποστήριξε ο Jürgen Schäfer, επικεφαλής product manager για την

κορυφαία πρόταση της Miele για το πλύσιμο των ρούχων.

τεχνολογία πλύσης στη Miele Professional, μιλώντας στην έκθεση

Τα πλυντήρια ρούχων The Benchmark Machines, για φορτία 10 έως

Internorga.

20 kg θέτουν νέα δεδομένα με τη σειρά Performance Plus, που απαιτεί

Οι συσκευές της σειράς Performance Plus διαθέτουν πάνω από 90

πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και νερό από τις συμβατικές συ-

σταθερά και ειδικά προγράμματα καθώς και επιπρόσθετες θέσεις

σκευές. Τα νέα πλυντήρια ρούχων βραβεύθηκαν στην κορυφαία έκ-

στη μνήμη, για περισσότερα από 100 εξατομικευμένα προγράμ-

θεση για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, Internorga, στο Αμβούργο,

ματα. Όλες οι σειρές διαθέτουν τον νέο πρακτικό πατενταρισμένο

με το βραβείο Internorga Future Prize 2017, αποσπώντας την πρώ-

μηχανισμό για το κλείδωμα της πόρτας.

τη θέση στην κατηγορία «Πρότυπο προϊόντων, τεχνολογίας και χαρακτηριστικών». Επιπλέον, αξιόλογες παγκόσμιες διακρίσεις αποτελούν

äÿăþÿûąčĀñāû ĊąăāĈóøõ ýĀõĈýćĀăđ Āù 0LHOH

τα Reddot design award 2017 και IF product design award 2017.

Για την ολοκληρωμένη φροντίδα του ιματισμού ένα είναι το όνομα: Miele. Επιλέγοντας ένα πλυντήριο ρούχων Performance Plus, σε

ÚĂăýþăāĐĀûćû āùąăđ þõý ùāñą÷ùýõĆ

συνδυασμό με ένα στεγνωτήριο Miele, με πρωτοποριακή τεχνολο-

Τα The Benchmark Machines, δηλαδή οι σειρές Performance και

γία αντλίας θερμότητας και με ένα σιδερωτήριο της σειράς PM 12 ,

Performance Plus αποτελούν σημείο αναφοράς στην εξοικονόμη-

το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

ση νερού και ενέργειας. O νέος μηχανισμός πλύσης EcoSpeed, που

t ȨɄɘɊɂɅɈ 20% χαμηλότερη κατανάλωση νερού και 30% ενέρ-

βασίζεται σε διαφορετικές ταχύτητες περιστροφής, συμβάλλει στον

γειας.

βαθύ καθαρισμό του ιματισμού. Ο πατενταρισμένος ανοξείδωτος

t ȪɋɓȼɆɐɅȺ Ȳɐɑ 60% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέ-

κυψελωτός κάδος 2.0, προσφέρει χαμηλή κα-

ση με τις συμβατικές συσκευές.

τανάλωση ενέργειας, ενώ το οβάλ τύμπανο των

t ȪɂȽɓɉɐɅȺ το πιο γρήγορο σιδέρωμα πα-

πλυντηρίων δεν έχει γωνίες, κοιλώματα ή σχισμές

γκοσμίως στην κατηγορία του.της Τίνας Τζάκα

Άρθρο

Η ανάλυση δεδομένων, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο Ö © p á © © Ò ¡ © © { á © © Ò © pß © © © Ò{ ¡ © © ¡ © { à © © © â © © C@S@©@FDMBHDR ©â{ © á © ©" -5 2©#@S@© FDMBX © ©c { ¡{ Ò i© © á ©{á © {â© ¡ © p ä ©¡{ ppᢠ© ©Ò ©{ ¡© ¡ á© © ©Öá ©Ö¢Ò ©L@M@FHMF©O@QSMDQ© © " -5 2©#@S@© FDMBX

κλάδος της φιλοξενίας είναι από τους πιο πελατο-

«Ο

να αναπτυχθούν. Τομείς όπως η αύξηση των direct bookings, η

κεντρικούς τομείς της οικονομίας. Μεγάλη ποσότη-

βελτιστοποίηση της τιμολόγησης, ο επαναπροσδιορισμός των

τα δεδομένων συλλέγεται καθημερινά από διάφο-

παρεχόμενων υπηρεσιών, οι στοχευμένες ενέργειες επικοινωνίας

ρες πηγές, όπως PMS, POS, κεντρικά συστήματα κρατήσεων και

καθώς και ο σχεδιασμός επιτυχημένων προγραμμάτων πιστότη-

προγράμματα Loyalty.

τας (Loyalty programs), μπορούν να μεγιστοποιηθούν μέσω της

Η γνώση των πελατών και η κατανόηση της συμπεριφοράς τους,

χρήσης του data mining.

σε σχέση με το από πού προέρχονται, για ποιο λόγο ταξιδεύουν,

Αρκεί όμως μία καλή στατιστική ανάλυση να δώσει την απα-

τι καταναλώνουν, πότε και πόσα ξοδεύουν, είναι ουσιαστικής

ραίτητη γνώση; Έχουν τα τμήματα marketing τα απαραίτητα

σημασίας για την αποτελεσματική διαμόρφωση στρατηγικής

resources, αλλά και τον χρόνο να αντεπεξέλθουν μόνα τους σε

μάρκετινγκ, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επισκεπτών, τη

αυτή την ανάγκη; Διαθέτει η δομή της πληροφορικής την επιχει-

δημιουργία σχέσης και την ενδυνάμωση της ταξιδιωτικής εμπει-

ρηματική σκέψη που χρειάζεται για να δώσει προστιθέμενη αξία

ρίας, τη διατήρηση και την αφοσίωση και, βέβαια, οδηγεί στην

στις βάσεις δεδομένων;

επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.

Απαιτείται εμπειρία και εξειδίκευση στην ανάγνωση των στοι-

Οι τεχνικές data mining είναι πλέον απαραίτητες για να προσφέ-

χείων πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά, απαιτείται συν-

ρουν τη γνώση που θα κάνει την κάθε ξενοδοχειακή μονάδα ή

δυασμένη πρακτική marketing, πληροφορικής και στατιστικής

όμιλο να ξεχωρίσει. Χρησιμοποιώντας τις σωστές διαδικασίες

ανάλυσης για να μπορούν να δομηθούν, ανακαλυφθούν και κα-

ανάλυσης, συλλογής, επεξεργασίας των data και διατηρώντας τις

τανοηθούν πραγματικοί επιχειρηματικοί «θησαυροί».

βάσεις δεδομένων «καθαρές» και σωστά οργανωμένες (όλες οι

Εδώ ακριβώς έρχεται ο νέος ρόλος του data agency, όπως είναι η

βάσεις δεδομένων χρειάζονται τακτικά καθαρισμό, μοναδικοποί-

CANVAS data agency. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους με πολύ-

ηση και κανονικοποίηση), η κάθε επιχείρηση αποκτά ένα σημα-

χρονη εμπειρία στο marketing, στην πληροφορική και στην ανά-

ντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

λυση δεδομένων, που μπορούν να δώσουν λύση στις νέες αυτές

Όλο και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις παγκόσμια, βασί-

επιχειρηματικές ανάγκες, μεταμορφώνοντας τα data σε πολύτιμα

ζονται πλέον στην αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων τους για

εργαλεία.

74 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ü õāðÿĉćû Ĉčā 'DWD ÷ýõ ùĄýĈĉċûĀñāõ /R\DOW\ Ąąă÷ąðĀĀõĈõ

Είτε αφορά αυτόνομη ξενοδοχειακή μονάδα, μικρό ξενοδοχειακό όμιλο, μεγάλη αλυσίδα, ή ακόμα hotel management company, η

Ένας από τους ξενοδοχειακούς και τουριστικούς τομείς που

βάση για τον σχεδιασμό ενός επιτυχημένου Loyalty προγράμμα-

μπορεί να επωφεληθεί στον μέγιστο βαθμό από την αξιοποίη-

τος δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάλυση των δεδομένων,

ση των βάσεων δεδομένων και των πρακτικών data mining και

έτσι ώστε να ταιριάζει στο προφίλ των επισκεπτών και της χρή-

data marketing είναι ο σχεδιασμός πετυχημένων προγραμμάτων

σης που κάνουν. Από εκεί θα εξαχθούν πολύτιμα στοιχεία για τη

Loyalty.

δομή (instant rewarding, discounts, point

Tα προγράμματα loyalty αποτελούν όλο και

system based, κ.λπ.), το πελατειακό segment

περισσότερο για τον ξενοδοχειακό και τον

(leisure traveler, business traveler, κ.λπ.) και

τουριστικό γενικότερα κλάδο, τον βασικό

τα διαφορετικά επίπεδα επιβράβευσης, που

τομέα στρατηγικής εστίασης για τα επόμενα

στρατηγικά ταιριάζουν στους επιχειρηματι-

χρόνια. Όχι μόνο οι μεγάλες, διεθνείς αλυσί-

κούς στόχους και τις επιμέρους παροχές.

δες, αλλά και οι Independent hotel owners

Κάθε loyalty πρόγραμμα, χτίζεται ουσιαστικά

επαναξιολογούν τις στρατηγικές τους και

από κοινού με τους πελάτες και δεν μπορεί

προσαρμόζουν τις τακτικές τους στην πιστό-

παρά να παραμένει «ζωντανό» και «σύγχρο-

τητα και στην αυξανόμενη χρήση των πελα-

νο». Χρειάζεται αφιέρωση, δέσμευση, παρα-

τών τους για τη βελτίωση των εσόδων τους. Κάθε πρόγραμμα

κολούθηση και συνεχή εναρμόνιση με τις τάσεις της αγοράς και

επιβράβευσης/πιστότητας πρέπει να είναι εναρμονισμένο με το

τις μεταβολές στις συνήθειες των πελατών.

brand και προσαρμοσμένο στη βάση πελατών, στο προφίλ, στις

Οι μεγάλοι παγκόσμιοι ξενοδοχειακοί όμιλοι επαναπροσδιο-

παρεχόμενες υπηρεσίες και στη χρήση τους.

ρίζουν και επικαιροποιούν συχνά τα προγράμματά τους και

Σε μια μελέτη του Cornell Center for Hospitality Research

χρησιμοποιούν customer data analytics και insights για να προ-

(Αssessing the benefits of Reward Programs: A Recommended

σφέρουν συνεχώς σχετικές και έγκαιρες προσφορές. Σήμερα,

Approach and Case Study from the Lodging Industry), οι φιλοξε-

μάλιστα, που η καταναλωτική συμπεριφορά τείνει να οδηγείται

νούμενοι που εντάχθηκαν σε ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα αφοσί-

σε πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες, τα instant rewarding προ-

ωσης στο ξενοδοχείο έμειναν σχεδόν 50% περισσότερες νύχτες

γράμματα ή ο συνδυασμός instant rewarding και point system,

από τους επισκέπτες που δεν συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα.

που βασίζονται πάνω στη γνώση του πελάτη και των επιθυμιών

Το συνολικό ετήσιο εισόδημα ανά εγγεγραμμένο επισκέπτη ενι-

του είναι αυτά που κερδίζουν έδαφος. Άμεσες επιβραβεύσεις και

σχύθηκε επίσης κατά 50% περίπου.

μοναδικές παροχές δημιουργούν, πολλές φορές, μεγαλύτερη

ΧΡΗΜΑ ΧΡΗ ΜΑ & ΤΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑ ΟΥΡΙΣΜ ΟΥ ΟΥΡ ΙΣΜ ΣΣΜΟΣΣ |

7755


Άρθρο

αντιλαμβανόμενη αξία από μακροχρόνια συστήματα. Ένα προ-

Ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο στον σχεδιασμό επιτυχημένου

σωποποιημένο reward μπορεί να εκτιμηθεί περισσότερο και να

loyalty scheme είναι η ενημέρωση του πελάτη. Πολλά από αυτά

δημιουργήσει θετική ανάμνηση και εμπειρία.

καταλήγουν ανενεργά και παρωχημένα, ακριβώς επειδή δεν

Η ανάγκη είναι επιτακτική και για τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία ή τα

υπάρχει η συνεχής και ξεκάθαρη επικοινωνία και ενημέρωση

μικρά hotel groups, καθώς επιζητούν όλο και περισσότερο direct

του πελάτη, αναφορικά με το σημείο επιβράβευσης που βρίσκε-

bookings και επιθυμούν πιστούς πελάτες για να αντεπεξέλθουν

ται κάθε φορά και τις εκάστοτε παροχές. Ταυτόχρονα, θα πρέπει

στις προκλήσεις. Οι μονάδες αυτές έχουν επιπλέον το πλεονέκτη-

να υπάρχει εύκολη πρόσβαση του πελάτη στο σύστημα, κυρίως

μα να είναι πιο ευέλικτες, δημιουργικές και να ανταποκρίνονται

μέσω website ή app. Μπορεί να παρέχει member card, φυσική ή

ταχύτερα στην επικαιροποίηση. Μπορούν να σχεδιάσουν το δικό

άυλη, και να συγκεντρώνει τα data στο cloud.

τους πρόγραμμα ή να μετέχουν στη δημιουργία συνεργατικών

Ένα loyalty πρόγραμμα χρειάζεται δέσμευση από όλους και, κυ-

σχημάτων ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της αγοράς που

ρίως, από το προσωπικό. Όλοι πρέπει να είναι από την αρχή ενη-

δραστηριοποιούνται (τα affiliation έχουν σημαντικό μερίδιο).

μερωμένοι, τόσο για τη σημαντικότητα του έργου, όσο και για τα

Εξάλλου, οι πελάτες που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα πιστό-

επιμέρους πρακτικά στοιχεία, ούτως ώστε ο καθένας να γίνεται

τητας τείνουν να προσφέρουν μεγαλύτερη αξία.

συμμέτοχος στην επιτυχία.

Εκτός όμως από τη γνώση του πελάτη και των αναγκών του τι

Τέλος, χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση και διαχείριση για

άλλο χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα πιστότητας; Ο

την αποτελεσματικότητά του, την επικαιροποίησή του και τη λει-

κατάλληλος στρατηγικός σχεδιασμός, όπως είδαμε, είναι το πρώ-

τουργία του. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει τα δεδομένα που συλλέ-

το βήμα. Το ολοκληρωμένο και φιλικό στον χρήστη λειτουργικό

γονται από το σύστημα να αναλύονται συνεχώς και να οδηγούν

σύστημα είναι εκείνο που θα δώσει στο πρόγραμμα ουσιαστι-

με τον τρόπο αυτό στην επανατροφοδότησή του με τις κατάλλη-

κή υπόσταση. Αρκετά PMS και CRM συστήματα σήμερα διαθέ-

λες τακτικές.

τουν τη βάση για σχήματα loyalty, τα οποία, όμως, ανάλογα με

Στην CANVAS data agency μπορούμε να είμαστε ο καθημερινός

τις ανάγκες, προσαρμόζονται για να ταιριάξουν στις επιμέρους

partner από την ανάλυση και τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την

αποφάσεις. Πολλά από αυτά προσφέρουν email marketing tools,

καθημερινή διαχείριση, καλύπτοντας όλα τα στάδια δημιουργί-

εξελιγμένα analytics dashboards και εργαλεία για pre-and post-

ας και παρακολούθησης και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός

stay emails. Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η λύση της εξ’ αρχής δημι-

συστήματος που θα βασίζεται στην επίτευξη μιας αποτελεσματι-

ουργίας ενός αυτόνομου λειτουργικού loyalty.

κής win-win σχέσης με τον πελάτη».

76 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

ANATOLIA HOSPITALITY

Πελατοκεντρική αντίληψη Ë © © ©{ á{ ¡© â © © M@SNKH@© 'NROHS@KHSX© Ò¢ © © à© ©c á i© © Ò © © à © á ©Ðá © c á i©{ à ©p ©ßp © ©{ à© ¡{ ß ©

Η

Anatolia Hospitality είναι μια ελληνική αλυσίδα εταιριών, η οποία δραστηριοποιείται στον ελληνικό του-

ριστικό κλάδο από το 1930. Σήμερα, ο όμιλος περιλαμβάνει δύο city hotels, βίλλες και πολυτελή διαμερίσματα σε Κυκλάδες και Ιόνιο καθώς και το γραφείο εισερχόμενου τουρισμού ASIT. Εδώ και χρόνια, η Anatolia Hospitality, ακολουθεί μια φιλοσοφία που αναδεικνύει τις προσπάθειες και το πάθος πολλών ετών για τη δημιουργία ενός καινούριου concept στην ελληνική φιλοξενία, το οποίο, με κύριο άξονα την πελατοκεντρική αντίληψη, ενσωματώνει το σύγχρονο, minimal design και τις νέες τάσεις μάρκετινγκ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

77


Συνέντευξη Μήνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ FORTHCRS

Στόχος μας να εξελιχθεί η FORTHcrs στο διεθνές δίκτυο διανομής για την ακτοπλοΐα © ¡ á ©{Ò © ¡ pÒ © à © © © { ¥ © ©â © ©Ë¡ { © ä © ©%.13'BQR ©pá © p © à© á © ¡ à© ©%NQSGMDS ©p © à© à © ©ß © { ¡ à©{ á © © á © ©{ á © p © © © ©{ à© © á ©p Ò © © cØÕÍÐÉ© ©ÖÔ×ÕÎ ÐÔ i© © ¡ ä © äp ¡ © ©%.13'BQR © © © { p á ¡ © ß ©p ©p â © ©{ ä © p{ á © © ß © ß © © © Ò © © à © © { á © á ©« pâ i© © á © © ¡ á ©{ á åăýõ ùóāõý û Ąăąùóõ ĈûĆ ùĈõýąóõĆ ćõĆ õĄĐ Ĉûā óøąĉćò ĈûĆ Āñċąý ćòĀùąõ þõý ĄĐćă ñċùý ùĄûąùõćĈùó õĉĈò û Ąăąùóõ õĄĐ Ĉûā ăýþăāăĀýþò þąóćû Ĉčā ĈùÿùĉĈõóčā ċąĐāčā

της. Ταυτόχρονα, αποτελούμε τον μηχανισμό πώλησης κάθε

Η FORTHCRS ιδρύθηκε το 2000. Είναι αφιερωμένη στην εξυπηρέ-

Από πολύ νωρίς, από το 2006, η εταιρία επεκτάθηκε στο εξωτε-

τηση της ακτοπλοΐας, προσφέροντας καινοτόμες και λειτουργικές

ρικό, ενώ ακόμη πιο έντονη ξεκίνησε να κάνει την παρουσία της

λύσεις στους τομείς της διαχείρισης κρατήσεων, των εκδόσεων

στις ξένες αγορές τα τελευταία 4 χρόνια και από το 2015 λειτουρ-

εισιτήριων, της διαχείρισης σημείων και δικτύων πώλησης, όπως,

γεί η θυγατρική μας στην Ιταλία.

επίσης, και στα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης επιβίβασης.

Το 2017 επεκτείναμε το πεδίο εφαρμογών μας, ξεκινώντας τη

Η εταιρία μας εξυπηρετεί κυρίως τις πωλήσεις μιας ακτοπλοϊ-

συνεργασία με ΚΤΕΛ, στην Ελλάδα, και μεγάλους διανομείς

κής εταιρίας και έτσι, αποτελούμε έναν σημαντικό συνεργάτη

εισιτηρίων λεωφορείων στην Ευρώπη, με σκοπό τη συνδυ-

78 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

πρακτορείου που εκδίδει ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είτε σε κατάστημα, είτε στο internet, είτε σε κινητή συσκευή.


αστική πώληση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και λεωφορειακών

πελάτη να οργανώσει τις μετακινήσεις ή τις εκδρομές του μέσω

συνδέσεων.

ενός φυσικού σημείου, του web, κινητών συσκευών και αυτόμα-

Η οικονομική κρίση που διανύουμε μας δυσκολεύει σημαντι-

των πωλητών. Οι εφαρμογές μας περιλαμβάνουν εκδόσεις εισι-

κά. Όλη η οικονομία επηρεάζεται, συμπεριλαμβανομένων των

τηρίων ακτοπλοΐας, λεωφορείων ΚΤΕΛ, συμμετοχής σε εκδρομές,

υπαλλήλων μας. Παρά ταύτα, ορίσαμε από το 2013 μια φιλό-

αλλά και διαμονής μέσα από συνεργασία με χονδρεμπόρους.

δοξη στρατηγική, που συνοψίζεται στη φράση «να γίνουμε το

λη οικονομική κατάσταση είναι να αντιληφθεί τι κάνει και που

èý Āùąóøýă þõĈñċăĉā ăý ĄčÿòćùýĆ ĈûĆ ùĈõýąóõĆ ćĈăā ĈăĉąýćĈýþĐ þÿðøă ñāõāĈý Ĉčā ćĉāăÿýþĒā ĈûĆ Ąčÿòćùčā þõý ĄăýùĆ ùóāõý ăý ĄąăăĄĈýþñĆ õĉĈòĆ ĈûĆ õ÷ăąðĆ

βρίσκεται και να έχει ένα σταθερό πλάνο «επίθεσης μπροστά».

Εάν στον τουρισμό συμπεριλάβουμε και το μεταφορικό έργο,

Σήμερα, με ιδίους πόρους, την πλήρη αξιοποίηση της τεράστιας

τότε είναι το 100%. Αν εξαιρέσουμε από αυτό τις μεταφορές φορ-

τεχνογνωσίας που έχουν τα στελέχη μας και με έναν πλήρη έλεγ-

τηγών και ταξιδιωτών για λόγους πλην του τουρισμού, τότε θα

χο όλων των κρίσιμων δεικτών της, η FORTHcrs εξυπηρετεί τη

λέγαμε ότι ο τουρισμός - πολιτισμός, αφορά συνολικά περίπου

στρατηγική της σε όλες τις διαστάσεις: Νέες υπηρεσίες σε υπάρ-

το 60% των πωλήσεών μας.

διεθνές δίκτυο διανομής (global distribution service) για την ακτοπλοΐα». Ο μόνος τρόπος να ξεφύγει κανείς από τη δύσκο-

χοντες πελάτες, επέκταση του πεδίου «δράσης» με συστήματα

αγορές της Μεσογείου.

åăýăý ùóāõý ăý öõćýþăó ðĂăāùĆ ĈûĆ ćĈąõĈû÷ýþòĆ ĈûĆ ùĈõýąóõĆ þõý Ąăýõ ùóāõý Ĉõ ćĈăýċùóõ ùþùóāõ Ąăĉ Ĉûā ñċăĉā þõĈð Ĉû ÷āĒĀû ćõĆ þõüýùąĒćùý ćĈûā ùÿÿûāýþò õ÷ăąð

Παράλληλα, η εταιρία, καινοτομεί με την εισαγωγή του άυλου εισι-

Πολιτική μας είναι να λειτουργούμε ως ο «αξιόπιστος εταίρος»

τηρίου στην Ελλάδα από το 2014, σε συνεργασία με μεγάλη ακτο-

των πελατών μας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευθύνη που

πλοϊκή εταιρία, τη διαμόρφωση του Credit Limit Management

έχουμε ως εταιρία, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις για κανένα

(CLM) και την εφαρμοσμένη διαχείριση συνδυασμένων επίγειων

ταξιδιώτη που η μετακίνηση ή οι διακοπές του μπορεί να επηρε-

μεταφορικών μέσων (intermodal transportation).

αστεί από τα συστήματά μας.

διαχείρισης και έκδοσης εισιτηρίων σε πολλούς κλάδους και επέκταση γεωγραφικών αγορών, καλύπτοντας τις μεγαλύτερες

Στην έννοια «αξιόπιστος» εντάσσουμε την ασφάλεια των συστη-

ÏāõĆ õĄĐ ĈăĉĆ öõćýþăđĆ ĈăĀùóĆ øąõćĈûąýăĈòĈčā ĈûĆ ùĈõýąóõĆ ùóāõý þõý ă ĈăĀñõĆ Ĉăĉ ĈăĉąýćĀăđ åăýùĆ ùóāõý ăý ÿđćùýĆ ùĊõąĀă÷ñĆ Ąăĉ ĄąăĈùóāùĈù ćĈûā ĈăĉąýćĈýþò õ÷ăąð

μάτων και των διαδικασιών μας, την ταχύτητα απόκρισης σε αι-

Πρακτικά, όλες οι λύσεις μας εξυπηρετούν τον τουρισμό, παρόλο

νέων εργαλείων, αλλά και τον εμπλουτισμό της ύλης.

που οι περισσότερες δεν είναι εμφανείς στο κοινό. Όμως, αρκεί

Δευτερεύων άξονας είναι η επέκταση των καναλιών πωλήσε-

ίσως να πούμε ότι σχεδόν κάθε εισιτήριο ελληνικής ακτοπλοϊκής

ων για τους πελάτες μας. Για τις μεν ακτοπλοϊκές και λεωφο-

εταιρίας, που εκδίδεται από οποιοδήποτε πρακτορείο στον κό-

ρειακές, σημαίνει ενσωμάτωση περισσότερων πρακτορείων

σμο, φυσικό ή ηλεκτρονικό, έχει δική μας μηχανή κρατήσεων.

και ταξιδιωτικών κόμβων, ειδικά του εξωτερικού. Για τα δε

Οι τεχνολογικές λύσεις που παρέχουμε επιτρέπουν στον τελικό

πρακτορεία, περισσότερη ύλη, δηλαδή περισσότερες ακτο-

τήματα, ειδικά κατά την ένταση της ταξιδιωτικής περιόδου, την παρακολούθηση της τεχνολογίας για την έγκαιρη προετοιμασία

πλοϊκές εταιρίες, λεωφορεία, τρένα, εκδρομές, ταξιδιωτική ασφάλεια και άλλα. Αυτό που μας έχει καθιερώσει στην ελληνική αγορά θα το πω λίγο πιο παραστατικά: για 18 χρόνια είχατε και έχετε το εισιτήριό σας να ταξιδέψετε σε κάθε θαλάσσιο προορισμό στη χώρα μας!

åăýùĆ ùóāõý ăý ĈðćùýĆ Ąăĉ þĉąýõąċăđā ĈùÿùĉĈõóõ ćĈăā ċĒąă Ĉčā ćĉćĈûĀðĈčā þąõĈòćùčā Ως προς τις αεροπορικές εταιρίες, υπάρχουν τάσεις να τραβήξουν τον πελάτη απευθείας στα συστήματά τους, παρακάμπτοντας τα μεγάλα GDS. Στα πλαίσια αυτά έχει αναπτυχθεί και το πρωτόκολλο NDC, που επεκτείνεται σε μεγάλο βαθμό. Παρά ταύτα, τα αεροπορικά GDS επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και διαμορφώνουν συνολικές λύσεις (συμπεριλαμβάνοντας το NDC και πλέον στηριζόμενα στο blockchain), ώστε τα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

79


Συνέντευξη Μήνα

υπηρεσίες για συνολική παροχή τουρισμού και όχι μόνο ενός

åăýõ ùóāõý û ĊýÿăćăĊóõ Āù öðćû Ĉûā ăĄăóõ ćċùøýðúăāĈõý Ĉõ ĄąăĎĐāĈõ ćõĆ þõý Ĉý þõýāăđą÷ýă ñċùĈù āõ ĄõąăĉćýðćùĈù ćĈûā õ÷ăąð

μέσου.

Η φιλοσοφία μας είναι να λειτουργούμε ως πελάτης και ειδικά

Το google travel από μόνο του είναι μια επανάσταση και με

ως τελικός πελάτης. Δηλαδή, τι θέλει ο ταξιδιώτης; Τι χρειάζε-

γρήγορους ρυθμούς αποκτά μεγάλο κοινό χρηστών. Εκεί, λοι-

ται ο τακτικός επιβάτης; Τι χρειάζεται αυτός που κλείνει την

πόν, ο κάθε «παίχτης» του χώρου του τουρισμού και των μετα-

ετήσια εκδρομή της οικογένειάς του; Τι χρειάζεται ένας νέος,

φορών πρέπει να τοποθετηθεί με υπηρεσίες που τον καθιστούν

ένας συνταξιούχος, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ένας low-

μοναδικό.

budget επιβάτης, ένας VIP ή πολυτελείας; Γιατί θέλουν ιδιαίτε-

Μια άλλη διάσταση που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του, εί-

ρη μεταχείριση οι ταξιδιώτες θρησκευτικού, ιατρικού, γενικού,

ναι ότι σε λίγο καιρό οι κρατήσεις με κινητή συσκευή θα είναι

αθλητικού ή άλλου τουρισμού; Νομίζω ότι αυτή η φιλοσοφία

εντελώς απαραίτητες. Η διείσδυση στο self-booking, booking

είναι επιτυχημένη στην πράξη πλέον, γιατί έτσι συνδιαλεγόμα-

everywhere, booking anytime, είναι ραγδαία και -πλέον- προ-

στε με τους απευθείας πελάτες μας (δηλαδή τις ακτοπλοϊκές

φανής.

εταιρίες, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες) και διαμορφώνουμε

Σημειώστε, όμως, ότι δεν νοείται τουρισμός και μεταφορές

μαζί λύσεις.

χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα. Πάντα θα υπάρχει η ανά-

Υπάρχουν αρκετά προϊόντα που ετοιμάζουμε για διάθεση μέσα

γκη βοήθειας, η ανάγκη εξυπηρέτησης ιδιαίτερων αναγκών

στην άνοιξη 2018, αλλά αυτά είναι «στο πίσω μέρος της σκηνής»,

σημεία πώλησης να έχουν όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένες

καθώς, κυρίως, αφορούν θέματα υποδομής και όχι αυτό που βλέ-

äý ô®ôùāôîûð­ô āý ®ôóîý ôăðþ­ýòċû ­ðÿ üôùøûċûāðÿ āö ĀĂûôþòðĀîð ­ô ÛäÖÜ Āāöû Öúúëóð ùðø ­ôòëúýĂÿ óøðûý­ôîÿ ôøĀøāöþîĆû úôĆăýþôîĆû Āāöû ÖĂþċ®ö ­ô Āùý®ĉ āö ĀĂûóĂðĀāøùí ®ċúöĀö ðùāý®úýćùċû ôøĀøāöþîĆû ùðø úôĆăýþôøðùċû ĀĂûóìĀôĆû

πει ο τελικός πελάτης. Τονίζω όμως μία εφαρμογή που αφορά το κοινό: το νέο www. openseas.gr, που έχει αμιγώς πληροφοριακό χαρακτήρα. Επιτρέπει στον οποιονδήποτε να βρει με αξιοπιστία όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια, όλων των εταιριών που εξυπηρετούμε, σε όλη τη Μεσόγειο. Περιλαμβάνει διαθεσιμότητα ανά κατηγορία θέσης με χρωματικό κώδικα, εύκολο στην ανάγνωση και άμεση διασύνδεση με την αντίστοιχη εταιρία ή το επιθυμητό ταξιδιωτικό γραφείο για την έκδοση των εισιτηρίων του.

και πολλές άλλες, που μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να καλύ-

Περιλαμβάνει, επίσης, συσχέτιση με δρώμενα και εκδηλώσεις

ψει και όχι μια μηχανή. Αυτό απαιτεί εξειδικευμένους επαγ-

στα σημεία προορισμού, κάτι που πιστεύουμε θα ενισχύσει στα-

γελματίες, εξειδικευμένα call centers και άλλους μηχανισμούς

διακά τους λόγους επιλογής νέων προορισμών.

human2human, αν μπορώ να εισάγω μια τέτοια έννοια.

Η νέα αυτή έκδοση θα είναι στον «αέρα» στις 31 Ιανουαρίου 2018.

80 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Gourmet Ice Goes Extreme

Η πιο πλήρης σειρά μηχανών πάγου MXG της SCOTSMAN Η εταιρεία μας ’’Linevitaki ice’’, η οποία εξειδικεύεται τα τελευταία 21 χρόνια στο τομέα του πάγου/παγομηχανών, είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος των παγομηχανών Scotsman ice systems στην Ελλάδα. Μέσα από μια πλούσια γκάμα προϊόντων είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε κάθε σας ανάγκη. Η πολυετή εμπειρία μας στον τομέα των παγομηχανών, σε συνδυασμό με την τεχνολογική υπεροχή της Scotsman συνθέτουν μια από της πιο δυναμικές συνεργασίες στην Ευρώπη. Η εξειδίκευση μας και η ενασχόληση της εταιρείας μας αποκλειστικά και μόνο στον τομέα των παγομηχανών είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας μας. Η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή, μας κάνει πιο ευέλικτους, πιο αμέσους και πάντα πιο ενημερωμένους για όλες τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα των παγομηχανών από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές μας .

Αττάλειας 39-41 & Θείρων, Νίκαια Τηλ.: 210 5610711, Fax: 2105617485 email:info@scotsman-ice.gr

www.scotsman-ice.gr


Παρουσίαση

KARAG - ΑΦΟΙ KΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.

Νέες σειρές για σύγχρονα μπάνια ξενοδοχείων Ï ¡ á © © © ¡© { p ä© ©p{Ò © © á ©* 1 & © { ß © pß © ä © ¡ ¡Ò¢ ©{ £â ©¡ à ©{ â © ©Ò © ß © pß ©Í©{ ä © Òp © © ©¡ à © p{ ©{ á © ¡Ò © ©RO@© © {á{ ©{ ¡© ß © © ¡ ©p © âp © { £â ©Ò ©{ â © © { á © ᢠ¡ © à © © p{ ä © © â

Α

πό τις ολοκαίνουριες σειρές μπαταριών μπάνιου, που

καζανάκια KARAG, τα οποία είναι πλήρως μονωμένα με διογκω-

είναι ιδανικές για ξενοδοχειακή χρήση, ξεχωρίζουν τα

μένη πολυστερίνη για εξαιρετική αντίσταση στην κρούση και δι-

μοντέλα VOLARE και PEARL, μοντέρνα, κομψά, κατασκευασμέ-

πλή μείωση του θορύβου. Προσφέρονται σε όλες τις επιθυμητές

να από κράμα υψηλής περιεκτικότητας σε ορείχαλκο, με άριστη

διαστάσεις και όλους τους τύπους εγκατάστασης. Δέχονται 6lt

ποιότητα επινικέλωσης και μηχανισμό κεραμικών δίσκων. Ακο-

νερό max, η δεξαμενή τους είναι εξοπλισμένη με διπλή βαλβί-

λουθούν τις υψηλότερες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένω-

δα εκκένωσης και οι όγκοι έκπλυσης μπορούν να ρυθμιστούν σε

σης και φέρουν πιστοποιητικά TUV, CE, WATERMARK & UPR, ενώ

3-6lt και 2-4lt. Τη σειρά συμπληρώνουν οι κομψές πλακέτες που

συνοδεύονται με 5ετή γραπτή εγγύηση και υποστηρίζονται από

προσφέρονται σε λευκό χρωμέ και χρωμέ ματ.

πλήρη γκάμα ανταλλακτικών.

Επίσης, η KARAG, πέραν της εμπορικής της δραστηριότητας, στις υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις της στις Σέρρες, παράγει καμπίνες μπάνιου και ντουζ, ειδικών διαστάσεων κρυστάλλων και προφίλ, με συρόμενα ή ανοιγόμενα κρύσταλλα, σε ασυναγώνιστες τιμές και ταχύτατους χρόνους παράδοσης. Όλες οι καμπίνες KARAG φέρουν εφαρμογή NANOSKIN, το επαναστατικό προϊόν νανοτεχνολογίας 2ης γενιάς, φιλικό προς το περιβάλλον, που αποτρέπει την συσσώρευση οργανικών ενώσεων (π.χ. μούχλας και βακτηρίων), εξασφαλίζοντας άριστες συνθήκες υγιεινής και μειώνοντας τον χρόνο καθαρισμού έως και 90%. Τη σειρά συμπληρώνει η καμπίνα ΑΜΕΑ, με μεγάλο άνοιγμα για είσοδο αναπηρικών αμαξιδίων και πόρτα δύο τμημάτων. Στα τρία showroom της KARAG, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, οι ενδιαφερόμενοι πελάτες μπορούν να δουν τα προϊόντα

Πλούσια και μοναδική είναι επίσης η συλλογή της KARAG, σε

της εταιρίας, να αποκτήσουν σαφή εικόνα για την τεχνολογία

πλακίδια τοίχου, δαπέδου και διακόσμησης. Η εταιρία με πολύ

που χρησιμοποιείται κατά την κατασκευή τους και να ενημερω-

αξιόλογη παρουσία στον τομέα της χονδρικής πώλησης πλακι-

θούν για πρωτοποριακές λύσεις που καλύπτουν απόλυτα και οι-

δίων στην Ελλάδα, αναβαθμίζεται σε έναν από τους κορυφαίους

κονομικά κάθε ανάγκη τους.

διανομείς πλακιδίων, παρουσιάζοντας μοντέρνα και πρωτότυπα

Ο σχεδιασμός, η μελέτη και η επίβλεψη, όπου είναι αναγκαία,

σχέδια, σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, με άριστη

του κάθε έργου, μέχρι την παράδοσή του είναι προσφορά της

σχέση ποιότητας - τιμής, εισαγόμενα από ονομαστούς διεθνείς

επιχείρησης.

οίκους.

Προσφορές γνωριμίας και άκρως δελεαστικά πακέτα θα δοθούν

Μεγάλη ζήτηση από τους επιχειρηματίες της φιλοξενίας που

στους επισκέπτες της KARAG στην έκθεση HORECA18, στο περί-

ανακαινίζουν τα μπάνια τους έχουν επίσης, τα νέα εντοιχιζόμενα

πτερό της, Hall 2, Stand D43 (9-12 Φεβρουαρίου 2018).

82 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Παρουσίαση

Εντυπωσιακοί καθρέφτες και διακοσμητικά που αναδεικνύουν το προσωπικό στυλ ενός ξενοδοχείου

Í©{ © â © á © ©É© © © © © © ä{ ©{ ¡© p ᢠ¡p © ©ß © © © Ò© Ò ©{ â © © © á ¡ ©Ýp © áp © p Ò© ¡ ¡ pß © { ä © © à©c ¡ ài © ©ß © ¡p ß © ß ©p © á © àp © ©{ á © ᢠ©{ ß © ß © © ¡ © { © © { pß ©{ ¡© Ò © © Ò Í© á © © ä ©p ©p â ©{ Ò © © © ¡© {á{ ¡© © © © â p © ß ©p © { à© ¡ à© {â©p ä © ß © p Ò© áp © ©p ß{ { © Ò© © á © ©

Σ

πάνιοι καθρέφτες, πραγματικά έργα τέχνης από τη

γραμμές κλασσικές ή μοντέρνες και σε φανταστικές τιμές,

Φλωρεντία, με εξαιρετικά κρύσταλλα και πολυτελείς

γίνονται πόλος έλξης για όσους ξενοδόχους θέλουν να ανα-

κορνίζες, σε άριστη ποιότητα και μοναδική λεπτομέρεια στο

δείξουν και να επιβάλουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα του

φινίρισμα χρησιμοποιώντας φύλλο από ασήμι ή χρυσό, σε

ξενοδοχείου τους.

86 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η εταιρία ι. γκιαούρης δραστηριοποιείται από το 1964,

minimal style δωματίου στην καλόγουστη σουίτα ενός

με τα έμπειρα στελέχη της να δίνουν λύσεις και να προ-

city hotel;

τείνουν τα πλέον κατάλληλα αντικείμενα για την επίπλω-

Τόσο τους υπέροχους καθρέφτες όσο και τα επιλεγμένα

ση και τη διακόσμηση χώρων που ξεχωρίζουν για τη

διακοσμητικά και μικρο-έπιπλα που διαθέτει η εταιρία,

φινέτσα τους.

σε ασυναγώνιστες τιμές χονδρικής και λιανικής, μπορούν

Τι πιο ταιριαστό και κομψό λοιπόν, από έναν εντυπω-

να τα δουν οι επαγγελματίες της φιλοξενίας στις δύο εκ-

σιακό, σκαλιστό, μεγάλο καθρέφτη στο lobby ενός

θέσεις της στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Κηφισίας 32

boutique hotel, ένα vintage κομμάτι στο winebar μιας

και Αδριανουπόλεως 17) και να επιλέξουν αυτά που τους

ξενοδοχειακής μονάδας ή έναν μοντέρνο καθρέφτη σε

ταιριάζουν καλύτερα, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

87


Παρουσίαση

HORECA 2018 Το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στην Ελλάδα! Ò © Ò © { p á © { ß{ © {â© ©Ë Ò © ©Ïä{ © Ò© © {â© © { ¡ âp © ß © ©É à ©Ë¡ { © ©Ê á © © ©Ðß ©É à © pß © ©¡{ á© © ©'.1$" © ©p ä © â© â © ©Ë Ò © © Ò p © © © © ¡ á ¡ © © â© ß ©,DSQNONKHS@M©$WON ©

Μ

ε 550 εκθέτες από τις σημαντικότερες και μεγαλύτε-

Τουρισμού και φέτος θα είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν

ρες προμηθευτικές εταιρίες του ξενοδοχειακού και

στην επιβεβαίωση του «τίτλου» της ως «μία από τις μεγαλύτερες

επισιτιστικού κλάδου, πλήθος από ανανεωμένες παράλληλες

εκθέσεις για τα Ξενοδοχεία και την Εστίαση σε παγκόσμιο επί-

εκδηλώσεις, την περαιτέρω βελτίωση των οργανωτικών δομών

πεδο».

από την πλευρά της διοργανώτριας εταιρίας και με τη στήριξη και την ηχηρή παρουσία όλων των θεσμικών φορέων της Του-

åÿòąčĆ õāõāùčĀñāùĆ ĄõąðÿÿûÿùĆ ùþøûÿĒćùýĆ

ριστικής Βιομηχανίας και του Επισιτιστικού κλάδου, η HORECA,

Η διοργανώτρια εταιρία, θέλοντας να προσφέρει στο πλήθος

θα αποτελέσει, για ακόμα μία χρονιά, το μεγαλύτερο εκθεσιακό

των επαγγελματίων επισκεπτών της έκθεσης, τη δυνατότητα να

γεγονός στη χώρα μας, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου, ο

ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο όσον αφορά τα

διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρίας FORUM, κ.

προϊόντα, όσο και τις υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την εικόνα,

Νίκος Χουδαλάκης και ο αντιπρόεδρος, κ. Θανάσης Γιαλούρης.

τις οργανωτικές δομές, την εμπορική αποτελεσματικότητα της

Ένα από τα πιο επιδραστικά και ισχυρά brands στην Ελλάδα, «πυ-

επιχείρησής τους και θα την οδηγήσουν σε μία νέα σύγχρονη

ρήνα» των εξελίξεων και «κοιτίδα» των τάσεων που αφορούν τον

εποχή, με βάση τα πρότυπα επιτυχημένων επιχειρήσεων του

ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο.

εξωτερικού, φέτος διαμόρφωσε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πα-

Η σίγουρη, τεράστια εμπορική αποτελεσματικότητα, η πρωτο-

ρουσιάσεις και επιδείξεις και στα 4 stages των παράλληλων εκ-

φανής πολυσυλλεκτικότητα, αλλά και ο καθοριστικός ρόλος που

δηλώσεων της έκθεσης.

διαδραματίζει διαχρονικά η HORECA στον ευρύτερο κλάδο του

Έτσι, λοιπόν, μέσα από τα πλήρως ανανεωμένα προγράμματα οι

88 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ÖĄă÷ùýĒćĈù ĈýĆ ĄčÿòćùýĆ ćõĆ

4HOTELIERS

ä ćĈąõĈû÷ýþĐĆ ćõĆ ùĈõóąăĆ

■ Sales Management ■ Consulting ■ Hotel Management

99 Alimou Ave., 164 52 Argyroupolis, Athens, Greece - Tel: +30 211 40 22 354, 211 40 47 164 Fax: +30 211 40 47 164, E-mail: info@4hoteliers.gr

www.4hoteliers.gr


Παρουσίαση

καινοτομίες και οι ενδιαφέρουσες ιδέες για την ψηφιακή εξέλιξη των ξενοδοχείων, αλλά και γενικότερα των τουριστικών καταλυμάτων, θα αποτελέσουν τον πυρήνα του Web Hotel. Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι chef και ζαχαροπλάστες από όλο τον κόσμο, μέσα από εντυπωσιακές γαστρονομικές παρουσιάσεις, κατά τη διάρκεια του Gastronomy Forum, θα δώσουν το «βήμα» στη νέα ελληνική κουζίνα, ενώ βραβευμένοι και έμπειροι baristi και bartenders θα κυριαρχήσουν με τις προτάσεις τους, αλλά και τις γνώσεις τους στα stages των Beer & Spirits Show και Coffee Events.

çĈû +25(&$ þõý Ąðÿý û Øùāýþò çĉāñÿùĉćû Ĉăĉ ãùāăøăċùýõþăđ ÚĄýĀùÿûĈûąóăĉ ÚÿÿðøõĆ Η κορυφαία ετήσια θεσμική συνάντηση των Ελλήνων ξενοδόχων, η Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί, για ακόμα μία χρονιά, στη HORECA. Περισσότεροι από 1.500 ξενοδόχοι, από κάθε περιοχή της Ελλάδας, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία χαράσσονται οι βασικές στρατηγικές για την ανάπτυξη του κλάδου, ενώ αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον του Τουρισμού από τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

90 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

GIAKO GROUP

Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός αξιώσεων à© © © ß © p{ ä ©{ ¡©ß © { ä © © â© Ò © Ò© © { Ò ©{ á © © ©&( *.©&1.4/© { ä © © ß © © â © p ¡ © ß ©{ â ¡{ ©pß © {â©{ £â © ä© { p ä©¡ à ©{ â © © Ò © ©{ ä© p ß © pß

Χ

αρακτηριστικό της επιτυχίας της GIAKO GROUP είναι η

στη Θεσσαλονίκη, με κορυφαία τη σειρά για λειτουργία σε χαμηλή

αμεσότητα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα που

τάση 42V AC, 12V DC και 24V DC. Για την επισφράγιση της άριστης

επιδεικνύει στις παρεχόμενες υπηρεσίες της, δημιουργώντας και

ποιότητας των προϊόντων της, η GIAKO GROUP ακολουθεί πάντα

προτείνοντας στους πελάτες της νέες, καινοτόμες και αξιόπιστες

την απόλυτη εναρμόνισή τους με τις κοινοτικές οδηγίες της Ευρώ-

λύσεις, ικανές να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη με τον καλύτερο και

πης, τα υποβάλλει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν την τελική

οικονομικότερο δυνατό τρόπο.

έγκριση προς διάθεση και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ποιότη-

Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας «απογειώνει» τη θέση

τας ISO: 9001.

της σε θέματα τεχνολογίας, έναντι του ανταγωνισμού, καθώς μετά

Όλα τα προϊόντα της ελέγχονται για την ποιότητά τους από πιστο-

από επισταμένες έρευνες και μελέτες εφαρμόζονται καινοτομίες

ποιημένους και διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς στον τομέα του

που συνδυάζουν ιδανικά τις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας τε-

φωτισμού, οι οποίοι εγγυώνται γι’ αυτά και παρέχουν τις σχετικές

χνολογίας και το κόστος παραγωγής και διάθεσης, σεβόμενες, πα-

πιστοποιήσεις, ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊ-

ράλληλα, το περιβάλλον.

κής Κοινότητας (σχετικά με την Directive 2002/ 96/ EC WEEE και τις

Οι νέες σειρές λαμπτήρων οικονομίας, τεχνολογικά πρωτοποριακές,

2002/95/ΕC ROHS, 2006/121/EC, 2006/1907/EC REACH και την τε-

παράγονται στις σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρίας,

λευταία οδηγία EuP 2005/32/EC, ErP 874/1194/2012).

ÖĄĐ Āýõ ùĂõýąùĈýþð ùĉąùóõ ÷þðĀõ ĄąăĎĐāĈčā ĊčĈýćĀăđ û *,$.2 *5283 ĄąăĈùóāùý ćĈýĆ ĂùāăøăċùýõþñĆ ĀăāðøùĆ þðĄăýõ õĄĐ Ĉõ Ąÿñăā ćđ÷ċąăāõ þõý þõýāăĈĐĀõ ćĈûā õĄĐøăćû Ĉûā ăýþăāăĀóõ þõý Ĉûā ăýþăÿă÷ýþò ĈăĉĆ ĘĈõĉĈĐĈûĈõę DIAMOND SERIES

SPECIAL SERIES (στην κατηγορία BULB έχει 4 τύπους λάμπας)

LED AR111 GU10 14W DIMMABLE

LED BULB E27 42V AC - 6W, 10W, 12W & 12V DC - 10W

LED REFLECTOR PAR38 E27 15W IP65

XLED SERIES

FABLED SERIES

DECOLINE SERIES

LED GLS E27 6W

LED FLOOD SLIM light 150W

LED STRIP LIGHT 36W – 7,2W/M

92 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

SPECIAL SERIESΠαρουσίαση Θέμα

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε.

Ξενοδοχειακός εξοπλισμός με γαλλική φινέτσα και ελβετική συνέπεια Ö © ¡ á © ¡ { £ Ò©AQ@MC©M@LDR© ©{ £â ©{ ¡© { { ä © © á © Ô ×Ë× ×ÐÔ © ÉÐÉÕÉ © ©É ÔΩ ÉÐÉÕÉ©Ô Ë ©â{ © á © © à©5 +$1 © © © à©)5# ©p ä©Ò ©ß ¡ © © © © ß © á © ©{á © © © p{ ä © © â © © ¡ à ©Í© Ò© âp ©{ á © © © ¡{ â© { â â© ©{ ¡© ¡ © ¡ ä ©ß ¡ © © Ò © ¡ © © à©¡{ à © © âp © pâ © © ß © © pá © © à© © ©{ ä © Òp © © { £â ©{ ¡© ß © © © ©Ò © pß © á ¡ ©{ © © à © ¡{ à © © á

Μ

ε πολλά νέα «επώνυμα» προϊόντα JVD και VALERA,

πτυσσόμενα racks αποσκευών, μοντέρνους κάδους απορριμ-

εγκαινιάζει το 2018 η εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑ-

μάτων και άλλες μικροσυσκευές για τον εξοπλισμό δωματίων

ΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε. και τα παρουσιάζει στην κλαδική έκ-

ξενοδοχείων.

θεση HORECA.

Ùóćþăý þõÿčćăąóćĀõĈăĆ

JVD

Είναι μεγάλη η γκάμα των σετ δίσκων καλωσορίσματος της JVD

Απαραίτητα, κομψά, χρηστικά, ανθεκτικά, με γαλλική «σφραγί-

με ηλεκτρικό βραστήρα. Οι δίσκοι, οι οποίοι διατίθενται σε ποικι-

δα» ποιότητας και μοντέρνο στυλ, φέρουν το όνομα μιας από τις

λία διαστάσεων με θήκες για φακελάκια ροφημάτων και ζάχαρης,

πλέον καταξιωμένες, σε παγκόσμιο επίπεδο, ευρωπαϊκές εταιρί-

είναι κατασκευασμένοι από ξύλο bamboo ή υψηλής ποιότητας

ες εξοπλισμού δωματίων ξενοδοχείων, της JVD. Ο σπουδαίος

μελαμίνη και είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί σε γρατζουνιές, λεκέδες,

αυτός γαλλικός οίκος διαθέτει στην ελληνική ξενοδοχειακή αγο-

καψίματα από τσιγάρο, κ.λπ.. Μπορούν να συνδυασθούν με πλα-

ρά, μέσω της εταιρίας ΣΑΜΑΡΑ, μια μεγάλη γκάμα «έξυπνων»

στικό ή inox ασύρματο κι αυτόματο ηλεκτρικό βραστήρα, η βάση

συσκευών και κομψών αξεσουάρ, όπως: μεγάλη ποικιλία σετ

του οποίου μπορεί να είναι ενσωματωμένη στον κύριο δίσκο.

δίσκων καλωσορίσματος με βραστήρες, εύχρηστους, οικονομι-

Τρεις διαφορετικές σειρές, με μοναδικά χαρακτηριστικά η καθε-

κούς και ασφαλείς στεγνωτήρες μαλλιών και χεριών, κομψούς

μιά, είναι οι πλέον αγαπημένες των ξενοδόχων και των πελατών

επίτοιχους μεγεθυντικούς καθρέφτες, μεταλλικά και ξύλινα

τους.

MAESTO: Δίσκοι κομψοί, μικροί, «στυλάτοι», από λευκή, ivory ή μαύρη μελαμίνη, με βραστήρα inox.

94 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ZEN LINE II: Η κλασσική αξία. Απλοί, πρακτικοί, ανθεκτικοί και οικονομικοί σε λευκό, ivory και μαύρο.

STYLUS: Δίσκοι από ξύλο μπαμπού, με υφή φυσική και ελκυστική.


Στεγνωτήρες χεριών BLACK COLLECTION Η πρωτοποριακή συσκευή στεγνώματος χεριών EXP’AIR, πλαισιώνεται με διάφορα αξεσουάρ, όπως χαρτοθήκες και dispensers, σε μαύρο εντυπωσιακό χρώμα.

VALERA Η «Made in Switzerland» εταιρία VALERA, είναι η ασυναγώνιστη παγκόσμια δύναμη σε στεγνωτήρες μαλλιών. Από το 1955, σχεδιάζει και προωθεί ειδικά μοντέλα για ξενοδοχειακή χρήση, εργονομικά, οικονομικά και εξαιρετικά ασφαλή. Αντι-

&9&$65*7&

Στεγνωτήρες μαλλιών

Στεγνωτήρες χεριών

Μεταλλικές πτυσσόμενες βάσεις αποσκευών

προσωπεύει την άριστη ποιότητα και την απόλυτη αξιοπιστία, καθώς πληροί όλες τις ειδικές απαιτήσεις των ξενοδοχείων για ασφάλεια, αντοχή, προστασία του περιβάλλοντος, αισθητική και άνεση. Το διεθνές πελατολόγιό της περιλαμβάνει πλήθος βραβευμένων με τις διακρί-

Μεγεθυντικοί καθρέπτες τοίχου 4."35 4)"7&3

σεις «International Hotel Awards» και «World Luxury Hotel Awards» ξενοδοχείων.

Βραστήρες και δίσκοι καλωσορίσματος

t &9&$65*7& Επίτοιχοι, εύχρηστοι και φιλικοί προς το περιβάλλον. t 4."35 4)"7&3 Επίτοιχοι με πρίζα ξυριστικής μηχανής. Οικονομικοί, πρακτικοί, ανθεκτικοί και ασφαλείς. Διατίθεται νέο μοντέλο με «safety

)05&--0

isoleting transformer». t )05&--0 Επίτοιχοι με σωλήνα. Εξαιρετικά ασφαλείς για τοποθέτηση στο μπάνιο. t 48*44 /"/0 Το πιο δυνατό ξενοδοχειακό μοντέλο της VALERA, ελεύθερο, κομψό και ασφαλές, διαθέτει επαγγελματικό μοτέρ μεγάλης διάρκειας ζωής.

48*44 /"/0

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

95


Στην Ελένη Μακρίδου

Συνέντευξη

ΝΙΚΟΣ ΠΑΧΙΔΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ SANITEC ABEE

Πίστη, τόλμη και δουλειά τα «μυστικά» της ανάκαμψης Με «όπλα» την καινοτομία στην παραγωγή, τις σταθερές συνεργασίες, την καλή οργάνωση και τις εξαγωγές, η SANITEC διαγράφει μια ελπιδοφόρα, ανοδική πορεία μέσα στο τέλμα που δημιούργησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ô© { â © ¡© © ©¡{ ä ¡ © p á © ß © © á © ©Óá © á © p Ò© ©cØ Öi© © © ß © ä ©{ ¡© Ò p © © à© pÒ © ©2@MHSDB © © ß ©{ {â ©{ £â ©{ ¡© ä © © ß © ß ©{ ¡©{ ß © © ©p Ò© © { ¡ Ò©{ Ò ©© 96 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ßđąýù åõċóøû øĒćĈù ĀõĆ Ĉă ćĈó÷Āõ ĈûĆ ùĈõýąóõĆ ćõĆ Ĉûā Ĉąñċăĉćõ ċąăāýþò Ąùąóăøă Η SANITEC ABEE είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες κατασκευής ειδών υγιεινής. Διαθέτει δυο εργοστασιακές μονάδες στη Θεσσαλονίκη, όπου παράγονται οι νεροχύτες κουζίνας, οι μπανιέρες υδρομασάζ, οι καμπίνες ντους και οι τελευταίας γενιάς νιπτήρες μπάνιου, τύπου monoblog. Κατά τα τελευταία χρόνια, η SANITEC ABEE, ξεπερνώντας την οικονομική κρίση που μαστίζει τον επιχειρηματικό κόσμο και όλη την Ελλάδα, στράφηκε στην ανεύρεση σταθερών συνεργασιών με ξένους αγοραστές, προσπάθεια που είχε απόλυτη επιτυχία, παρά τις αντίξοες συνθήκες που ακόμη επικρατούν στη χώρα μας. Έτσι, η εταιρία εμπλούτισε την γκάμα των υφιστάμενων προϊόντων της και παράλληλα, υλοποίησε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, την κατασκευή νιπτήρων μπάνιου ειδικά προορισμένων για ξενοδοχειακή και επαγγελματική χρήση.

åăýõ ùóāõý û øąõćĈûąýăĄăóûćò ćõĆ ćĈăā ĂùāăøăċùýõþĐ þÿðøă þõý ĄăýùĆ ùóāõý ăý ýøýõóĈùąùĆ ĉĄûąùćóùĆ Ąăĉ ĄąăćĊñąùĈù Λόγω της ανόδου του τουρισμού στη χώρα μας, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ο πλέον υποσχόμενος. Η SANITEC εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της στην κατασκευή νεροχυτών κουζίνας, άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε στον σχεδιασμό και την παραγωγή νιπτήρων μπάνιου υψηλών τεχνικών προδιαγραφών. Η ιδιαιτερότητα αυτών των νιπτήρων βασίζεται σε τρία χαρακτηριστικά:

Το υλικό είναι συμπαγές, ειδικά ενισχυμένης αντοχής για τις αντίξοες χρήσεις και τις καταπονήσεις που συνήθως δέχονται οι νιπτήρες, όπως τα ισχυρά απορρυπαντικά, τα απολυμαντικά, τα καυστικά, κ.λπ.. Οι επιφάνειες είναι λείες και γυαλιστερές και προστατεύονται από ειδικές βαφές τζελ, για επιπρόσθετες αντιχαρακτικές ιδιότητες. Το χρώμα μένει αναλλοίωτο στον χρόνο, δεν επηρεάζεται από τους συνήθεις λεκέδες, ενώ επιδέχεται τοπικές επιδιορθώσεις για ζημιές, όπως καύση τσιγάρων, μικροχτυπήματα, κ.λπ..

Ο καινοτόμος σχεδιασμός τύπου monoblog, προσφέρει ευελιξία και οικονομία στον ξενοδόχο, καταργώντας ουσιαστικά την ανάγκη ύπαρξης επίπλου μπάνιου. Ο νιπτήρας είναι ενσωματωμένος με τον πάγκο, ενώ η πληθώρα σχεδίων προσφέρει ποικιλία στη χρήση, αναλόγως της ανάγκης και της αισθητικής του κάθε χώρου. Διαθέτει, επιπλέον, το μοναδικό πλεονέκτημα της κοπής του κάθε νιπτήρα σε όποια διάσταση υποδείξει ο πελάτης, με μέγιστη ακρίβεια, ακόμη και σε φάλτσο.

Το τρίτο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η αισθητική ποικιλία, όχι μόνο των σχεδίων, αλλά, κυρίως, των χρωμάτων. Κάποτε το ξενοδοχειακό μπάνιο ήταν ένας χώρος που διακοσμούνταν τυπικά. Όμως, στις μέρες μας το κομψό και

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

97


Συνέντευξη Μήνα

πολυτελές μπάνιο αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα

σε αύξηση των εξαγωγών μας. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα

για κάθε ξενοδοχείο. Οι νιπτήρες SANITEC, εκτός από το κα-

μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην επιπλέον ζήτηση, σημείο

θαρό, λαμπερό λευκό, παράγονται σε 15 μοντέρνες

που αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε.

αποχρώσεις, με εμφάνιση γρανίτη, αλλά και με τους

Στο επόμενο χρονικό διάστημα σκοπεύουμε να ενισχύσουμε

μεταλλικούς ιριδισμούς του μαρμάρου. Οι διακοσμητές

το παραγωγικό δυναμικό μας με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό,

τολμούν εμπνευσμένους χρωματικούς συνδυασμούς στον

ενώ, παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθωση της

χώρο του μπάνιου, επιτυγχάνοντας έτσι ένα αποτέλεσμα

οργάνωσής μας, εφαρμόζοντας νέα συστήματα διαχείρισης

μοναδικό στα μάτια των επισκεπτών.

ποιότητας, ώστε να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί στην παραγωγή μας, διαθέτοντας στις ξένες αγορές προϊόντα υψη-

åăýùĆ ùóāõý ăý ĈðćùýĆ Ąăĉ ùĄýþąõĈăđā ćòĀùąõ ćĈõ ùóøû ĉ÷ýùýāòĆ Ąăĉ ĈăĄăüùĈăđāĈõý ćĈõ øčĀðĈýõ þõý ćĈăĉĆ þăýāĐċąûćĈăĉĆ ċĒąăĉĆ Ĉčā Ăùāăøăċùóčā øùøăĀñāčā Ĉčā öõćýþĒā ćĈăýċùóčā Ąăĉ ùĄýöðÿÿăāĈõý ÷ýõ Ĉû ċąòćû õĉĈò øûÿõøò Ĉûā õāĈăċò Ĉûā ăýþăāăĀóõ þõý Ĉûā čąõóõ ùýþĐāõ ĈăĉĆ

λής και διαπιστευμένης ποιότητας σύμφωνα με τις σύγχρονες

Ο χώρος του λουτρού για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, αλλά και

λατών, σε όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα μας, που διατίθενται είτε

για τους κοινόχρηστους χώρους, διέπεται από βασικούς κανονι-

ως SANITEC, είτε ακόμη και με άλλες επωνυμίες, είναι εμφανισι-

σμούς για την εγκατάσταση, τη χρήση του, την αντοχή του εξο-

ακά αναγνωρίσιμα στο καταναλωτικό κοινό. Έτσι, όταν επεκτα-

πλισμού του και τη συντήρηση της καλής του κατάστασης. Αυτό

θήκαμε με τους νέους νιπτήρες μπάνιου και άλλα είδη υγιεινής,

όμως δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την αισθητική του εξέ-

όπως μπανιέρες υδρομασάζ, καμπίνες ντους, ατμόλουτρα, mini

λιξη, καθώς ο χώρος αυτός πρέπει να προσφέρει στον πελάτη

spa, κ.ά., είχαμε, ήδη, σχηματίσει μια υποτυπώδη πελατειακή

την καλή διάθεση να φροντίσει τον εαυτό του, να χαλαρώσει και

βάση ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων.

να αναζωογονηθεί.

Κατά τα τελευταία έτη, όμως, το πελατειακό μας κοινό στον ξε-

Εύκαμπτα σχήματα εναλλάσσονται με γεωμετρικές ακαμψίες,

νοδοχειακό κλάδο διευρύνθηκε σημαντικά. Ξενοδοχεία 3 και 4

μίγμα χρωμάτων, λευκών και πολύ φωτεινών αποχρώσεων. Το

αστέρων στη νησιωτική Ελλάδα (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρή-

απαιτήσεις.

ÙĒćĈù ĀõĆ ñāõ ċõąõþĈûąýćĈýþĐ øùó÷Āõ Ĉăĉ ĄùÿõĈăÿă÷óăĉ ćõĆ Η εταιρία μας σε βάθος χρόνου ανέπτυξε ένα εκτενές δίκτυο πε-

μπάνιο αλλάζει καινοτομικά, με οικολογική

τη), καθώς και στη Χαλκιδική είναι ο άξονας

συμβατότητα και ανακυκλώσιμα υλικά. Σε

που κινούμαστε για την προώθηση των προ-

κάθε περίπτωση το σχέδιο είναι τέχνη και

ϊόντων μας. Θα ήθελα να επισημάνω όμως

εφευρετικότητα: στρογγυλεμένες καθαρές

και τη σημαντικότητα των μικρομεσαίων

γραμμές ή αυστηρά λιτά σχήματα ενοποιού-

επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα οι πα-

νται με τη λειτουργικότητα στη χρήση τους

ραδοσιακοί ξενώνες σε ορεινές τουριστικές

και εμπνέονται από τις σύγχρονες λιτές αρ-

περιοχές, όπως το Μέτσοβο και ο Παλαιός

χιτεκτονικές τάσεις. Το ξενοδοχειακό λουτρό

Άγιος Αθανάσιος, που μας στηρίζουν με την

πρέπει να είναι ένα ευχάριστο καταφύγιο για

προτίμησή τους.

το σώμα και το μυαλό του πελάτη, ώστε να

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον

αναδεικνύει το περιβάλλον του και να τον

που δείχνουν πελάτες με εξειδικευμένα

προσελκύσει ξανά.

καταλύματα, όπως για παράδειγμα κέντρα spa, αναζωογόνησης και ιαματικών λου-

åăýõ ùóāõý Ĉõ ĀùÿÿăāĈýþð ćõĆ ćċñøýõ ĈĐćă ćù ùĄùāøĉĈýþĐ Đćă þõý ćù ùĄýċùýąûĀõĈýþĐ ùĄóĄùøă

τρών, π.χ. από την Εύβοια και τη Στερεά Ελ-

Πάντα στα σχέδιά μας είναι η αύξηση του

γυμναστήρια, είτε εντός των ξενοδοχεια-

κύκλου εργασιών μας, μέσω της διεύρυν-

κών συγκροτημάτων, είτε ως μεμονωμένες

σης των συνεργασιών μας. Προσβλέπουμε

επιχειρήσεις.

σε νέες ξένες αγορές, λαμβάνοντας μέρος

Πάγια θέση της εταιρίας αποτελεί η απόλυ-

σε διεθνείς εκθέσεις χωρών που μας ενδια-

τη εκπλήρωση των απαιτήσεων του πελάτη,

φέρουν, στον Αραβικό, κυρίως, κόσμο. Αν η

τόσο σε επίπεδο προδιαγραφών των προϊό-

λάδα, μεγάλα κέντρα αισθητικής & ολιστικής φροντίδας, χαμάμ, ακόμα και σύγχρονα

γεωπολιτική κατάσταση στις περιοχές αυτές προσφέρει συνθή-

ντων που αγοράζουν, αλλά, κυρίως, στην ικανοποίησή τους για

κες σταθερότητας, τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε

τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση που τους παρέχουμε.

98 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

Αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις για ξενοδοχειακές Yονάδες Í©ËÐÏÔ©Ï ¡ Ò ©É Ë ©ß © ¡ á©p © { ¡p ¡ © ¡ { £ ä © á ¡ ©{ ¡© { { ä © { Ò© © à© Ò ©â{ © ©1NANS©"NTOD © ©2@MSNR © ©.LMHV@RG © ©1NKKDQ©&QHKK © ©$WOQDRRN © Ò ©Í© ¡ {à ©{ Ò© © á ©p ©{ Ò © ©ß ¡{ © ä © © Ò © { ¤{ pâ © © ß © ©pá © {â© ©{ ß © pß © { à © ¡© ¡

Η

εταιρία δραστηριοποιείται από το 1976 στην εισαγωγή επώνυμου και αξιόπιστου εξοπλισμού μαζικής εστίασης,

με σκοπό την κάλυψη των αναγκών κάθε επισιτιστικής μονάδας στον τουριστικό κλάδο, στους χώρους ψυχαγωγίας και φιλοξενίας. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της άρχισε να εδραιώνεται στην ελληνική αγορά, με την αποκλειστική εισαγωγή μηχανημάτων κορυφαίων εταιριών του εξωτερικού. Η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην Καλλιθέα, όπου βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος της και μέρος των αποθηκών της με μεγάλη ποικιλία επώνυμων και ετοιμοπαράδοτων προϊόντων. Ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, άκρως σημαντικό για την ικανοποίηση των πελατών της, είναι η διαρκής παρακαταθήκη ανταλλακτικών και το εξειδικευμένο after sales service που παρέχει μέσω των καταρτισμένων τεχνικών της. Η διατήρηση σημαντικών αξιών όπως η ειλικρίνεια, η συνέπεια και η προσήλωση στις ανάγκες των επαγγελματιών οδήγησαν σε

snack), η OMNIWASH (ιταλικά πλυντήρια πιάτων), η EXPRESSO

σταθερή και συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, που της

(γερμανικά καρότσια και χειράμαξες μεταφοράς από αλουμίνιο), η

προσέδωσαν ξεχωριστή θέση στον κλάδο.

ERRE2-GICO (ιταλικές συσκευές επαγγελματικής κουζίνας υψηλής

Εργοστάσια παγκοσμίου φήμης, όπως η SANTOS (γαλλική εταιρία

ποιότητας), η NTF (ιταλικές μηχανές πάγου), η MACAP (ιταλικές συ-

με συσκευές για bar και cafe από το 1955), η ROBOT COUPE (δη-

σκευές για bar και cafe), η ADVENTYS (γαλλικές επαγωγικές εστίες),

μοφιλή γαλλικά πολυκοπτικά μηχανήματα, μίξερ χειρός, cutters),

οι εταιρίες BRON-COUCKE και TELLIER (εργαλεία κουζίνας γαλλικής

η ROLLER GRILL (γαλλική εταιρία με συσκευές για εστιατόρια και

προέλευσης), η ITALSTAR (οικονομικές επαγγελματικές συσκευές) η FAGOR (ισπανικό εργοστάσιο εξοπλισμού εστίασης), η RATIONAL (γερμανικοί επαγγελματικοί φούρνοι), έχουν επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια τώρα την ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. ως στρατηγικό συνεργάτη για την Ελλάδα. Αρκετοί από τους παραπάνω οίκους διατηρούν αποκλειστική συνεργασία. Από τον Δεκέμβριο του 2016 η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. αναβάθμισε και την ηλεκτρονική της παρουσία. Το ηλεκτρονικό κατάστημα www.emko.gr ανανεώνεται διαρκώς με νέες αφίξεις, προσφορές και ενημερωτικό υλικό για όλα τα είδη που εισάγει η εταιρία. Μέσα από ένα περιβάλλον που είναι φιλικό προς όλες τις συσκευές, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης επιπλέον χρημάτων, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

100 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


® Ë ÞÚ ÒÖݺÔÚâ Ò ×ÎÖ ÎÙÞÖ ÜÚÝà ÒÍÚâ Ò Î Ú×ØÒÖÝÞÖ׺ ÝÞÕÙ °ØغÑÎ ×ÚÜâÓÎÊÚâë ×ÎÖ ÎêÖË ÖÝÞÚâë ÚÊ×Úâë ÞÚâ ÒêàÞÒÜÖ×ÚÍ µÈÝà ÞÕë ÝâÙÒáÚÍë ÎÜÎ×ÎÞÎßÉ×Õë ÜÚãËÙÞàÙ ×ÎÖ ÎÙÞÎØØÎ×ÞÖ×ÛÙ Òêâ ÕÜÒÞÚÍ Ò º ÒÝÎ ÞÚÙ ×غÑÚ ÞÕë ÎìÖ×Éë ÒÝÞÊÎÝÕë ÒÙÛ ÞÚ ÒêÒÖÑÖ×Òâ ÈÙÚ ¾ÒáÙÖ×Ë ¾ É Î Îë ÎÜÈáÒÖ ÝâÙÒáÉ â ÚÝÞÉÜÖêÕ ×ÎÖ Ò× ÎÊÑÒâÝÕ µÒÞº Î Ë ÞÈÝÝÒÜÖë ÑÒ×ÎÒÞÊÒë â ÒâßâÙËÞÕÞÎë ×ÎÖ ÝâÙÈ ÒÖÎë ÝâÙÒáÊìÚâ Ò ÎÙÚÑÖ׺ ÎÙÞØÛÙÞÎë ÑÍÙÎ Õ Î Ë ÞÕÙ Ò ÖÝÞÚÝÍÙÕ ÞàÙ ÝâÙÒÜÔÎÞÛÙ ×ÎÖ ÞÕÙ ÎÓÚÝÊàÝÕ ÞàÙ ÒØÎÞÛÙ Îë

°µ´¼ ´ÚâÞÒØºë ® ° ©âÝÖ×ܺÞÚâë ¾ ´ÎØØÖßÈÎ &

INFO EMKO GR WWW EMKO GR

%. )3/


Παρουσίαση

ARKA SYNTHESIS

Προτάσεις υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας { â © pâ © p ¡pß ©{ Ò ©STQM©JDX©RNKTSHNMR© ©¡ à©{ â ᢠ¡ © © ä â© ¡ © © ä © © { Ò©ß ©{ ¡©ß © Ò © ¡ { à © © QJ@©2XMSGDRHR ©Ö © á © ¡ Ò© © ¡ ¡ pâ©p © © { á © ¡ © â ¡ { Ò © ä © © á © ©ß © {â© ¡ ©{ ß © {á ¡ © © ß ¡ ¡ ¡ Ò © © © à© Ò Η Arka Synthesis, μία αμιγώς ελληνική εταιρία, η οποία δη-

Η μοναδικότητα των μορφών και η εξειδικευμένη

μιουργήθηκε από αρχιτέκτονες και μηχανικούς διεθνούς

επεξεργασία των κατασκευαστικών λεπτομερει-

εμπειρίας, προσφέρει ολοκληρωμένες και σύγχρονες

ών, σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα

εφαρμογές στέγασης, με σημείο αιχμής τον αρχιτε-

των υλικών, έχουν αποτελέσει σημείο αναφο-

κτονικό σχεδιασμό τους. Ειδικότερα, η εταιρία δρα-

ράς στην πολυετή επιτυχημένη πορεία της

στηριοποιείται στις εφαρμογές των ελαφρών προεντε-

εταιρίας. Η οικολογική προσέγγιση των εφαρ-

ταμένων μεμβρανών και τεχνολογικών εφαρμογών για χώρους ξενοδοχειακής υποδομής, θεάματος και αναψυχής,

μογών (επιλογή πρώτων υλών), σε σχέση με τη βιοκλιματική συμπεριφορά τους, αναδεικνύουν προ-

οι οποίες έχουν διάρκεια ζωής άνω των 20 χρόνων, διατηρώντας

τάσεις πλήρως εναρμονισμένες στα πρότυπα περιβαλλοντικής

τις παραμέτρους ποιότητας και ασφαλείας.

ευαισθησίας.

SANI RESORT

102 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΓΚΟΛΑ


" "! " ! ! " ! " " ! " "!

" ! " ! " " ! " ! " ! " " ! " ! "!

, ,$, '" '# ,+ , '" ,& )%%,$, ' ( ,!)*,+&),* ++++,$, (,!)*,+&)*)* & *, # ( ,!)*, %%&% +,$, # # ' ( ",$, ( # ' ( ",


Παρουσίαση

LE MONDE

Εξειδικευμένες σπουδές στον Τουρισμό i ¶ÎÂÑËÉ Î¼ÕÎ ÑÏÈÑÂuu®ÓÕÎ ÓÏÎ ªÆÃÑÏØ®ÑÊÏ cË{ ¡p i© { ¡ ß © ¡ © p á © ¡©Ö ¡ p ä© © © á ©{ ß © © Ë { ¡ â ©Ýp ©+$©,.-#$ ©{ { pß ©pß © ¡© â p ¡©Ô p ä©Ö ¡ p ä

Α

MONDE προσομοιάζουν τους χώρους μιας σύγχρονης ξενοδοχεια-

πόλυτα εξειδικευμένος στις ξενοδοχειακές, τουριστικές

κής μονάδας, προσφέροντας στους σπουδαστές του ένα περιβάλ-

και γαστρονομικές σπουδές, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE

λον εκπαίδευσης, που θα τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με τον

MONDE, προσφέρει νέα προγράμματα σπουδών τον Φεβρουάριο

τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των επί μέρους τμημάτων ενός

και η περίοδος των εγγραφών για όλους όσοι επιθυμούν μια επιτυ-

ξενοδοχείου.

χημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα της Φιλοξενίας

Έμπειροι εκπαιδευτές, που συνδυάζουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ

και του Τουρισμού συνεχίζεται έως τις 20 Φεβρουαρίου 2018.

με την πολυετή σταδιοδρομία σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές

Η LE MONDE, προσφέρει στους σπουδαστές της διετή εκπαιδευ-

επιχειρήσεις, αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στους μελλοντικούς

τικά προγράμματα υψηλού επιπέδου στις παρακάτω ειδικότητες:

νέους επαγγελματίες την επαγγελματική τους εμπειρία και γνώση

t ȫȾɎɆɂɃɗɑ ȫɈɌɉɂɊɋɂɃɚɆ ȤɈɆɒȽɐɆ ȝƇɂɎȾɂɉɔɊȾɐɆ ȭɂɄɈɇȾɆɕȺɑ

σε πεδία εξειδίκευσης, όπως η διοίκηση επιχειρήσεων και προσω-

Hotel Management

πικού, το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ και οι πωλήσεις, η υποδοχή και

t ȫȾɎɆɂɃɗɑ ȤȺȼȾɂɉɂɃɔɑ ȫɓɎɆɀɑ șɉɎɂɅɒȼȾɂɉȺɑ $IFG

η εξυπηρέτηση πελατών, η οροφοκομία, η οργάνωση και η λειτουρ-

t ȫȾɎɆɂɃɗɑ șɉɋɈƇɈɂɕȺɑ ȞȺɎȺɉɈƇɄȺɊɋɂɃɔɑ 1BTUSZ $IFG

γία μπαρ-εστιατορίου. ȫɈ ƇɉɗȼɉȺɅɅȺ ɊƇɈɌȽɚɆ ȾɅƇɄɈɌɋɕȿȾɋȺɂ ɅȾ ɋȺ )PUFM 5PVSJTN

Hotel Management - Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-

1SPGFTTJPOBM -FDUVSFT ƇɈɌ ȺƇɈɋȾɄɈɘɆ ɊȾɅɂɆɒɉɂȺ ɃȺɂ ȽɂȺɄɓɇȾɂɑ ɅȾ Ⱦɂ-

χειρήσεων Φιλοξενίας

σηγητές διευθυντικά στελέχη του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού

Διάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα θεωρητικής και

κλάδου, ενώ οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πρότυπους επαγγελμα-

εργαστηριακής εκπαίδευσης και μια περίοδος πρακτικής άσκησης

ɋɂɃɈɘɑ ɎɚɉɈɌɑ ɗƇɐɑ ɇȾɆɈȽɈɎȾɕȺ DBUFSJOH ȺȾɉɈȽɉɗɅɂȺ ɃɉɈɌȺȿɂȾ-

ή μαθητείας.

ρόπλοια φέρνουν σε επαφή τους σπουδαστές με τους μελλοντικούς

ȫɈ ƇɉɗȼɉȺɅɅȺ ɊƇɈɌȽɚɆ ɋɀɑ ȾɂȽɂɃɗɋɀɋȺɑ ȫȾɎɆɂɃɗɑ ȫɈɌɉɂɊɋɂɃɚɆ ȤɈ-

χώρους και τις συνθήκες απασχόλησής τους.

ɆɒȽɐɆ ȝƇɂɎȾɂɉɔɊȾɐɆ ȭɂɄɈɇȾɆɕȺɑ ɊɌɆȽɌɒȿȾɂ ȺɉɅɈɆɂɃɒ ɋɀ ɁȾɐɉɕȺ με την πράξη, με στόχο την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων γνώ-

Chef - Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας

σεων και δεξιοτήτων, για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιο-

Διάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα θεωρητικής και

δρομία στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.

εργαστηριακής εκπαίδευσης και μια περίοδος πρακτικής άσκησης

Οι εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE

ή μαθητείας.

104 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ȫɈ ƇɉɗȼɉȺɅɅȺ ɊƇɈɌȽɚɆ ɋɀɑ ȾɂȽɂɃɗɋɀɋȺɑ ȫȾɎɆɂɃɗɑ ȤȺȼȾɂɉɂɃɔɑ ȫɓ-

αρτοποιίας, οι σπουδαστές εφαρμόζουν την κατάλληλη, κάθε φορά,

χνης-Αρχιμάγειρας εστιάζει στην ολοκληρωμένη γνώση που θα πρέ-

μεθοδολογία, δημιουργώντας απολαυστικά γλυκά και αρτοσκευά-

πει να κατέχει ο επαγγελματίας μάγειρας και η οποία αφορά, τόσο

σματα, που ακολουθούν τις πιο σύγχρονες τάσεις, τόσο στη σύνθε-

στην παραγωγική διαδικασία μιας σωστά οργανωμένης κουζίνας,

ση, όσο και στην παρουσίασή τους.

όσο και στον αποτελεσματικό τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της. αφορμή συνταγές από την ελληνική μαγειρική παράδοση και τη

èõċđąąĉüĀõ åąă÷ąðĀĀõĈõ ÚĄõ÷÷ùÿĀõĈýþòĆ ÚĂùýøóþùĉćûĆ

διεθνή κουζίνα, εξασφαλίζοντας την άμεση επαφή με αυθεντικές

ȝƇɂƇɄɓɈɆ ɋɈ -& .0/%& ȢɓɆɋɉɈ ȜɂȺ ȚɕɈɌ ȤɒɁɀɊɀɑ ȝƇ ƇȺɉɓɎȾɂ

πρώτες ύλες. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων καθηγητών μαγειρι-

ολοκληρωμένα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης για

κής, οι σπουδαστές υιοθετούν την επαγγελματική μεθοδολογία και

όσους επιθυμούν να απασχοληθούν επαγγελματικά στον χώρο της

καταφέρνουν να υλοποιούν απλές και σύνθετες παρασκευές, επι-

ȾɊɋɕȺɊɀɑ ɊɋȺ ɋɅɔɅȺɋȺ CBS ɃȺɂ ɃȺɍɓ ɅɂȺɑ ȾƇɂɊɂɋɂɊɋɂɃɔɑ ȾƇɂɎȾɕɉɀɊɀɑ

Το σύνολο των γαστρονομικών τεχνικών και όρων διδάσκονται με

τυγχάνοντας άρτια γευστικά αποτελέσματα. Τα εργαστηριακά μαθήματα πραγματοποιούνται σε σύγχρονες ερ-

Barista & Coffee Expert

γαστηριακές εγκαταστάσεις, προσφέροντας στους σπουδαστές τη

Εργαστηριακό πρόγραμμα που προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαί-

δυνατότητα να εξασκούν σε πρότυπους χώρους το μαγειρικό τους

δευση στην οργάνωση και λειτουργία του τμήματος καφέ μιας επι-

ταλέντο.

ɊɂɋɂɊɋɂɃɔɑ ȾƇɂɎȾɕɉɀɊɀɑ ȧ ȾƇȺȼȼȾɄɅȺɋɕȺɑ #BSJTUB ȾƇɂɄɓȼȾɂ ƇɈɂɃɂɄɕȾɑ

Ένα πρόγραμμα σπουδών που δίνει τη δυνατότητα στον σπουδα-

καφέ, φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, συντη-

στή να ανακαλύψει τη δική του γαστρονομική ταυτότητα, που θα

ρεί και μεριμνά για την καλή λειτουργία του εξοπλισμού, καθοδηγεί

τον κάνει να ξεχωρίσει στην αγορά εργασίας, εξασφαλίζοντας μια

το υπόλοιπο προσωπικό και παρασκευάζει καφέδες και αφεψήματα

επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

υψηλής ποιοτικής αξίας. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 3 εβδομάδες. Έναρξη νέου

Pastry Chef - Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής

τμήματος στις 26 Φεβρουαρίου 2018.

Διάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης και μια περίοδος πρακτικής άσκησης

Bartender

ή μαθητείας.

Πρόγραμμα επαγγελματικής εξειδίκευσης, που προσφέρει ουσια-

ȫɈ ƇɉɗȼɉȺɅɅȺ ɊƇɈɌȽɚɆ ɋɀɑ ȾɂȽɂɃɗɋɀɋȺɑ ȫȾɎɆɂɃɗɑ șɉɋɈƇɈɂɕȺɑ ȞȺɎȺ-

στική γνώση στην άριστη λειτουργία και οργάνωση ενός μπαρ. Από

ροπλαστικής στοχεύει στη δημιουργία επαγγελματιών που θα μπο-

τις τεχνικές αναμίξεων και το κατάλληλο σέρβις μέχρι τον συνδυα-

ρούν να καλύψουν με επιτυχία οποιαδήποτε θέση σε έναν επαγγελ-

σμό ενός αλκοολούχου ή μη ποτού με το ανάλογο έδεσμα, ο επαγ-

ματικό χώρο ζαχαροπλαστείου και αρτοποιείου.

ȼȾɄɅȺɋɕȺɑ CBSUFOEFS ɊɌɅȻɒɄɄȾɂ ɅȾ ɇȾɎɐɉɂɊɋɗ ɋɉɗƇɈ Ɋɋɀ ɍɂɄɈɇȾɆɕȺ

Η προσεκτική μελέτη των κλασικών και παραδοσιακών συνταγών

που λαμβάνει ο επισκέπτης ενός ξενοδοχείου, εστιατορίου ή μπαρ.

και η συστηματική εφαρμογή τους στα εργαστήρια αποτελεί το

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 6 εβδομάδες. Έναρξη νέου

πρώτο βήμα για τη σωστή εξάσκηση των βασικών τεχνικών.

ɋɅɔɅȺɋɈɑ Ɋɋɂɑ ȤȺɉɋɕɈɌ

Πρώτες ύλες όπως η ζάχαρη, το αλεύρι, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά,

ȤƇɈɉȾɕɋȾ ɆȺ ȾƇɂɊɃȾɍɋȾɕɋȾ ɋɂɑ ɌƇȾɉɊɘȼɎɉɈɆȾɑ ȾȼɃȺɋȺɊɋɒɊȾɂɑ ɋɈɌ

τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, «πρωταγωνιστούν» στα θεωρητικά

Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE και να ενημερωθείτε για τις επαγ-

και εργαστηριακά μαθήματα, αποκαλύπτοντας όλα τα «μυστικά»

γελματικές προοπτικές που προσφέρει ο «γοητευτικός» κόσμος των

της σύστασής τους, που ουσιαστικά καθορίζουν και τον τρόπο δια-

τουριστικών σπουδών.

χείρισής τους στο ζαχαροπλαστείο και αρτοποιείο.

Πληροφορίες – Εγγραφές: 210 4830500

Υπό την καθοδήγηση έμπειρων καθηγητών ζαχαροπλαστικής και

XXX MFNPOEF FEV HS

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

105


Παρουσίαση

WITEC

Πρωτοπόρος στην ασύρματη παραγγελιοληψία Ú © ¡ ß © ©â pÒ© ©p © © à© © ä p ©{ á © © Ò© © á © © ©p ©Ô© â © © © á ©6(3$" © © { á © ß © à© p{ á © ¡ à© á © © á ¡ © ¡ á©p ä© © { à © ¡© Ò ¡© ©

Η

WITEC είναι η πρώτη εταιρία που έφερε την ασύρματη παραγγελιοληψία στην Ελλάδα, υλοποιώντας,

το 1993, την εγκατάσταση συστήματος ασύρματης παραγγελιοληψίας στο νησί της Ρόδου, στο ιταλικό εστιατόριο «Da Gilberto». Έχοντας υιοθετήσει δυναμική επιχειρηματική και αναπτυξιακή στρατηγική, η Witec, ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στην υψηλή ζήτηση που παρατηρείται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του κλάδου της στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως επίσης και σε αιτήματα μεταπολιτικής υποστήριξης, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπόνησης τεχνολογικών μελετών. Η εξυπηρέτηση μίας και μόνης αγοράς και η εξειδίκευση των παρεχόμενων συστημάτων και υπηρεσιών, προσφέρουν στη WITEC τη δυνατότητα να αποκτά και να συντηρεί αυξημένη τεχνογνωσία. Τα ολοκληρωμένα συστήματα, ο εξοπλισμός, το λογισμικό και οι υπηρεσίες της εταιρίας στοχεύουν στην άρτια και γρήγορη μηχανογράφηση κάθε κατηγορίας επιχείρησης, έτσι ώστε να διευκολύνεται η επίτευξη των επιχειρηματικών και αναπτυξιακών στόχων τους. Η WITEC είναι η μοναδική εταιρία στον κλάδο της που έχει στην κατοχή της το πιστοποιητικό ISO 9001:2000 και αυτό αποδεικνύει την υψηλή αξιοπιστία και την εγγυημένη ποιότητα όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της.

106 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

ΚΤΙΡΙΟ 59-Α PORTA

Το VALUE FOR MONEY για κάθε ανακαίνιση Ë ß © ¡ß © ß ©{â © pß © ß ©{â © ¡ p © ¡ Ò{ © Òp © Ò © ¡p á ¡ ©ß{ { © ¡¢á © ©Ò ©{ £â © { á © © © à©à©p à© á © { ¡ à{ © { p ä© ¡ © á ¡©à© á ©{ ß © © á ©cÏ á © É©/NQS@i ©p ©ß © © á © â © © © ä © ¡ à© ß ©{ â © © á ©Ð © ß ©{ ¡©â © á© c Òi© { á © ©p â © ¡ á

Π

ροϊόντα άριστης ποιότητας, σε εξαιρετικά συμφέρου-

θούν, εξοπλίζοντάς τον με προϊόντα απαράμιλλης ποιότητας,

σες τιμές και σε μεγάλη ποικιλία, σε κλασσικό ή μοντέρ-

διαχρονικής αισθητικής και ρυθμού.

νο ύφος, μπορεί να δει και να επιλέξει ο πελάτης στο σύγχρονο

Οι υπηρεσίες που αναλαμβάνει η εταιρία Κτίριο 59-Α Porta καλύ-

showroom της Κτίριο 59-Α Porta ή στον διαδι-

πτουν όλες τις εργασίες για τη μερική ή ολική

κτυακό της τόπο.

ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου, επαγγελματι-

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εταιρίας και η

κού χώρου ή κατοικίας, όπως: κατασκευές,

ειδοποιός διαφορά έναντι του ανταγωνισμού

μεταφορές, τοποθετήσεις πορτών και κου-

είναι η προσωπική εξυπηρέτηση του πελά-

φωμάτων, ειδικές κατασκευές σε εσωτερικές

τη, μέσα από ειδικές κατασκευές που μπορεί

πόρτες, κουζίνες, ντουλάπες, θωρακισμένες

να πραγματοποιήσει για επαγγελματικούς

πόρτες και εξωτερικά κουφώματα, τεχνική

χώρους και ξενοδοχεία, με υλικά διακεκριμένης ποιότητας και

υποστήριξη για κάθε προϊόν και After Sales Service μετά την πα-

αντοχής στον χρόνο, που καλύπτουν και τις πιο εξειδικευμένες

ράδοση των εμπορευμάτων. Μάλιστα, η αντικατάσταση παλιών

απαιτήσεις.

κουφωμάτων μπορεί να γίνει και αυθημερόν.

Στον σύγχρονα εξοπλισμένο χώρο του ξυλουργείου της επιχεί-

Μία ακόμη σημαντική υπηρεσία που παρέχει η εταιρία είναι και

ρησης, οι ειδικευμένοι τεχνίτες της Κτίριο 59-Α Porta κατασκευ-

η συντήρηση - επισκευή συνθετικών κουφωμάτων αλουμινίου,

άζουν ακριβώς ότι χρειάζεται ο εκάστοτε πελάτης, στις διαστά-

καθώς και σε ρολά - σήτες.

σεις και το στυλ που το θέλει, προσαρμοσμένο στον χώρο και τις

Έχοντας εμπιστοσύνη στην ποιότητα των προϊόντων και στην τε-

ανάγκες του.

χνική εργασία της, η Κτίριο 59-Α Porta, με κάθε αγορά «επώνυμων»

Σε συνεργασία με μηχανικούς, αρχιτέκτονες και διακοσμητές με-

πιστοποιημένων κουφωμάτων, παραδίδει έντυπο καλής λειτουρ-

ταμορφώνουν κυριολεκτικά κάθε χώρο που θα τους εμπιστευ-

γίας, καθώς και έντυπο εγγύησης καλής λειτουργίας δύο ετών.

108 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΚΤΙΡΙΟ 59 - ALPHA PORTA GROUP Μακροχρόνια εμπειρία στην κατασκευή Ξενοδοχειακών Προϊόντων

Ξύλινη Είσοδος Δωματίου Ξενοδοχείου t Πυραντίσταση: Από 30 min έως 120 min t Hχομείωση: Από 32 db έως 42 db

t t t t

Σχεδιασμός Κατασκευή Εγκατάσταση Υποστήριξη μετά

Νέα Μοναστηρίου 59, 563 34 Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 757 410, 2310 763 653 i Fax: 2310 769 099 E-mail: ktirio59@otenet.gr i Web: www.ktirio59.gr


Επιχειρηματικά

Ü $HJHDQ lĈõĂýøùđùýy Ĉûā ăĀăąĊýð ĈûĆ ÚÿÿðøõĆ ćù Đÿă Ĉăā þĐćĀă Πιστή στη δέσμευσή της για συστηματική στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η Aegean, παρουσίασε το 2017 την ενέργεια Greece by Greeks, με στόχο να ταξιδέψει τις μυστικές ομορφιές και παραδόσεις της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Μέσα από τη συγκεκριμένη ενέργεια, η Aegean ένωσε τις δυνάμεις της με τον διεθνή καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετοκούνμπο και ξεκίνησε μια κοινή και φιλόδοξη προσπάθεια για την ανάδειξη της Ελλάδας στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας πώς μία τόσο μικρή χώρα, μπορεί να χωρέσει τόση ομορφιά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αεροπορική εταιρία, κάλεσε όλους τους Έλληνες να επισκεφθούν την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα greecebygreeks.gr και να μοιραστούν τα ξεχωριστά, δικά τους μυστικά. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 10.000 μυστικά, τα οποία αποτυπώθηκαν σε έναν ψηφιακό χάρτη, έναν ξεχωριστό ταξιδιωτικό οδηγό για κάθε επισκέπτη της χώρας μας, που επιθυμεί να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να μάθει τα «μυστικά» της Ελλάδας. Κυρίαρχη θέση στην πλατφόρμα κατέχουν τα τοπικά έθιμα, οι παραδόσεις και τοπικές γιορτές και γεύσεις, μαγευτικές παραλίες, καταπράσινα δάση και απόκρημνες πλαγιές, που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ένα φιλόξενο και συναρπαστικό προορισμό. Σήμερα, η Aegean «ταξιδεύει» τα μυστικά που συγκεντρώθηκαν σε ένα δίκτυο 153 προορισμών, σε συνολικά 44 χώρες, μέσω μιας καμπάνιας προβολής της Ελλάδας, που στόχο της έχει να ενισχύσει τον εισερχόμενο τουρισμό. Όλα τα μυστικά βρίσκονται διαθέσιμα σε 7 γλώσσες στην ιστοσελίδα της εταιρίας el.aegeanair.com.

ä ÜÿóõĆ áõąõ÷þðþûĆ āñăĆ øýùĉüĉāĈòĆ àùýĈăĉą÷ýĒā ćĈû )UDSRUW *UHHFH Καθήκοντα διευθυντή Λειτουργιών στη Fraport Greece ανέλαβε ο κ. Ηλίας Μαραγκάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος διατελούσε καθήκοντα διευθυντή Ασφαλείας και Επιδόσεων. Ο κ. Μαραγκάκης βρίσκεται στο δυναμικό της Fraport Greece από το 2016, ως ένα από τα πρώτα ανώτατα στελέχη της εταιρίας. Στον προηγούμενο ρόλο του ως διευθυντής Ασφαλείας και Επιδόσεων είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, την εποπτεία της εφαρμογής ανώτερων διεθνών προτύπων, διαδικασιών και πρακτικών. Στο πλαίσιο του ρόλου του, ηγήθηκε της διαδικασίας πιστοποίησης που χορήγησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στα 14 αεροδρόμια που παρέλαβε η Fraport Greece, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις του EASA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας). Ο κ. Μαραγκάκης διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στον χώρο της αεροπλοΐας, ενώ έχει εργαστεί επί εννέα συναπτά έτη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας της Αεροπορίας (EASA). Επίσης, έχει διατελέσει σύμβουλος για την επέκταση των περιφερειακών αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στον Σχεδιασμό και τη Διαχείριση Αεροδρομίων. Σχολιάζοντας την ανάληψη των νέων καθηκόντων του κ. Μαραγκάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, κ. Alexander Zinell, δήλωσε: «Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Ηλία Μαραγκάκη στα νέα του καθήκοντα. Είναι ένα στέλεχος που έχει ήδη συμβάλλει σημαντικά στη μέχρι τώρα πορεία της Fraport Greece. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τον καινούργιο του ρόλο θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει την εμπειρία του, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στο έργο μας».

èă Āù÷õÿđĈùąă +DPPDP ĈûĆ ÚÿÿðøõĆ ćĈă 0DNHGRQLD 3DODFH To Hammam Baths ανοίγει τις πόρτες του στο εμβληματικό ξενοδοχείο Makedonia Palace και σας καλωσορίζει στο μεγαλύτερο χαμάμ της Ελλάδος, σε ένα ταξίδι στο σώμα και την ψυχή. Ενσωματώνοντας την παράδοση του λουτρού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το Hammam Baths είναι ένα τόπος αφιερωμένος στα μυστικά της ευεξίας και της ομορφιάς του χαμάμ. Στο βυζαντινής έμπνευσης λουτρό του Makedonia Palace, στους θολωτούς, μισόφωτους χώρους με τις κρήνες και τους μαρμάρινους πάγκους, οι επισκέπτες προετοιμάζονται για την απόδρασή τους από την καθημερινότητα, με αναζωογονητικά ατμόλουτρα, ανακουφιστικά μασάζ και παραδοσιακές ιεροτελεστίες περιποίησης. To ωράριο λειτουργίας του το Hammam Baths είναι: Δευτέρα με Παρασκευή 12:30 - 22:00 και Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 22:00.

110 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


MAY

OR

MON

REP

OS PA “AR LACE T HO TEL”

MAY

OR

MAY

OR

LA G

ROT

TA V

ERD

E GR

AND

RES

ORT

MAY

OR

CAP

Λεωφ. Δημοκρατίας & Σωσιπάτρου, Ανεμόμυλος, 49100 Κέρκυρα Τηλ.: 26610 327 83 - Fax: 26610 234 60 - Email: info@mayorhotels.com

www.mayorhotels.com

OD

I CO

RFU

PEL

EKA

SM

ONA

STE

RY


Επιχειρηματικά

Ü 78, öąõöùđùý Ĉă 1HSWXQH +RWHOV Kαι τα τέσσερα βραβεία ποιότητας, που προσφέρει κάθε χρόνο στα πιο δημοφιλή παγκοσμίως συνεργαζόμενα ξενοδοχεία της, απένειμε η TUI στο Neptune Hotels Resort Convention Centre and Spa. Μάλιστα, το Neptune είναι το μοναδικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα στο οποίο απονέμονται και τα τέσσερα βραβεία. Τα βραβεία αυτά είναι: TUI HOLLY: Το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται από την TUI και αφορά τα 100 ξενοδοχεία που πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία, από τα 12.000 με τα οποία συνεργάζεται παγκοσμίως. TUI Top Quality: Το βραβείο αυτό απονέμεται στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία που πέτυχαν βαθμολογία τουλάχιστον 8,7, με άριστα το 10, στο σχετικό ερωτηματολόγιο πελατών της TUI. TUI Umwelt Champion: Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν την υψηλότερη περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική. TUI Family Champion: Το νεότερο βραβείο της TUI επιβραβεύει τα ξενοδοχεία που διαχειρίζονται σε υψηλό βαθμό την παραμονή των παιδιών στις εγκαταστάσεις τους και, παράλληλα, εφαρμόζουν πιστοποιημένα προγράμματα παιδικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ξενοδοχείου, με τις παραπάνω βραβεύσεις αναγνωρίζονται οι προσπάθειες για διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και, παράλληλα, επιβεβαιώνεται η εταιρική φιλοσοφία για ανάπτυξη και πρόοδο του ξενοδοχείου μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης, τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και των κτιριακών εγκαταστάσεων.

åýćĈăĄăóûćû ÙýõċùýąýćĈýþòĆ ÚĄðąþùýõĆ Ĉăĉ äàå Ö Ú õĄĐ Ĉûā Ú×ÚèÖá Ö Ú Διεθνώς αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό για το Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας που εφαρμόζει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ1429:2008, για την υλοποίηση έργων δημόσιου χαρακτήρα, απέκτησε η Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.. Το πεδίο εφαρμογής της πιστοποίησης αφορά τις δραστηριότητες: -Του προγραμματισμού και του σχεδιασμού νέων έργων. - Της μελέτης, της υλοποίησης και της παρακολούθησης έργων, υπηρεσιών και προμηθειών. - Της οικονομικής διαχείρισης έργων. Το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας παρέχει «εργαλεία διοίκησης», όπως η παρακολούθηση της επίτευξης στόχων αναφορικά με τις διεργασίες του Οργανισμού και η διερεύνηση του βαθμού ικανοποίησης των ενδιαφερόμενων μερών. Η πιστοποίηση του Συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας της ΟΛΠ Α.Ε., σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ1429, αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε συνέχεια της επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας (τύπου Α, Β και Γ) της ΟΛΠ Α.Ε. ως δικαιούχου πράξεων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής και αποδεικνύει ότι ο Οργανισμός δεν επαναπαύεται στην προσπάθεια του για διαρκή βελτίωση των δραστηριοτήτων του. Κατά την επίσημη συνάντηση παράδοσης του Πιστοποιητικού από την ΕΒΕΤΑΜ, στα γραφεία της ΟΛΠ Α.Ε., στον Πειραιά, παραβρέθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Captain Fu Chengqiu και ο πρόεδρος της ΕΒΕΤΑΜ, κ. Κ. Στουρνάρας, μέλη της Διοίκησης της ΕΒΕΤΑΜ και στελέχη του Οργανισμού καθώς, επίσης, ο σύμβουλος σε θέματα Διαχειριστικής Επάρκειας, κ. Ι. Σπανουδάκης και ο ειδικός Σύμβουλος της ΕΒΕΤΑΜ για την Κίνα, κ. Δ. Μούρσας. Μιλώντας σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Captain Fu Chengqiu, είπε: «Έγινε ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της ΟΛΠ Α.Ε., το οποίο προχωράει με στρατηγική και σχεδιασμό για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του λιμένος Πειραιώς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη Σύμβαση Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο».

112 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


*ïàââäêëàóèéûñ *íîïêèòëûñ ÌäêÜóäñ Òöäãèàòëûñ Öýðøì ÌàåèéÝñ ÅòóÞàòæñ

Λένορμαν 75, 104 41 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: 210 5139 755, 210 210 5126 465, 5124 004 e-mail: info@diakoumakos.gr • www.diakoumakos.gr • www.facebook.com/diakoumakos.gr

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.