Τεύχος Νοέμβριος 2017 - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 242 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 - 6,00 €

 ΔΙΕΘΝΕΣ: Σε ύψη ρεκόρ ο παγκόσμιος Τουρισμός  Euromonitor: Το Ηράκλειο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός  WTM: Σπάει τα... κοντέρ ο ελληνικός τουρισμός στη Βρετανία  ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ: Νέες προκλήσεις για τις τουριστικές

επιχειρήσεις από την Οικονομία Διαμοιρασμού εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΤΕΥΧΟΣ 242

 ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΗΣ: «Χτίζουμε» σχέσεις

ERIK FRIEMUTH ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

www.carteco.gr


Abaton Island Resort & Spa Hersonissos Crete

Amanda Colossos Resort Rhodes

Πλοία

Ξενοδοχεία

Σκάφη

Αντιπροσωπείες Υλικών σε: · Μοκέτα Ρολό / Πλακάκι, Υποστρώματα μοκετών · Βινυλικά δάπεδα · Προγυαλισμένα και Laminate δάπεδα · Βινυλικές Ταπετσαρίες Τοίχων · Υφάσματα Κουρτίνων και Επιπλώσεων · Δέρματα & Δερματίνες · Συστήματα σκίασης · Κεραμικά Πλακίδια, Συνθετικοί Γρανίτες, Ψηφιδες · Είδη Υγιεινής, Μπαταρίες Μπάνιου, Αξεσουάρ μπάνιου

Aldemar Group of Hotels Rhodes

Rodos Palace Rhodes

Electra Palace Athens

www.apollongrp.com Πραξιτέλους 74 & Πεισιστράτου 50 17674, Καλλιθέα - Αθήνα τηλ: 210 9406590 • Fax: 210 9406589 E-mail: hotelsales@apollongrp.com

Macedonia Palace Thessaloniki


KTXKTX hellmann's KTX hellmann's hellmann's mini mini 21x29,7_FINAL.pdf mini 21x29,7_FINAL.pdf 21x29,7_FINAL.pdf 1 1 27/6/17 1 27/6/17 27/6/17 3:50 3:50 µ.µ. 3:50 µ.µ. µ.µ. KTX hellmann's mini 21x29,7_FINAL.pdf

1

27/6/17

3:50 µ.µ.


30

44

34

72

30. ERIK FRIEMUTH: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός µας η Ελλάδα Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 242 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

ΜΕΛΟΣ

Ο Erik Friemuth, διευθυντής Marketing του οµίλου TUI κι από τα πλέον ισχυρά στελέχη του οµίλου, πολύ ψηλά στην ιεραρχία, µιλάει στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σε µία συνέντευξη που θα συζητηθεί, για τη δραστηριοποίηση της TUI στην ελληνική αγορά, για τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα µας, τη στρατηγική marketing που ακολουθεί, κ.ά..

34. «Πρωταγωνιστεί» η Ευρώπη στον τουρισµό ∆ιψήφια αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατέγραψαν οι 14 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο µισό του 2017, σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα έκθεσης για τις βραχυπρόθεσµες τάσεις στον Τουρισµό στην Ε.Ε., του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού.

40. Νέες προκλήσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις δηµιουργεί η Οικονοµία ∆ιαµοιρασµού Με το µείζον θέµα της Οικονοµίας ∆ιαµοιρασµού, ασχολείται σε άρθρο του ο κ. Σωτήρης Βαρελάς, επιστηµονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε θέµατα Τουρισµού.

44. ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΗΣ :«Χτίζουµε» σχέσεις εµπιστοσύνης µε τους πελάτες µας Για την Premium Brands και την επιτυχηµένη δραστηριοποίησή της µιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο εµπνευστής και δηµιουργός της εταιρίας, κ. Γιάννος Παλιούρης.

56. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Στην Automotive προσφέρουµε το απόλυτα κατάλληλο όχηµα, ανά περίπτωση Για την Automotive Solutions, η οποία «πρωταγωνιστεί» στην εγχώρια αγορά επαγγελµατικής ηλεκτροκίνησης, µιλάει στο «Χ&Τ» ο διευθυντής Ανάπτυξης και Πωλήσεων της εταιρίας, κ. Γιώργος Καπλάνης.

60. ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΛΗ: Σε πολύ χαµηλά επίπεδα συνεδριακής ανάπτυξης η Ελλάδα Tη σηµερινή εικόνα, αλλά και τις προοπτικές της Ελλάδας στο διεθνές, συνεδριακό στερέωµα, παρουσιάζει σε συνέντευξή της στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», η πρόεδρος του Συνδέσµου Ελλήνων Επαγγελµατιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), κα. Ειρήνη Τόλη.

72. Σε ύψη ρεκόρ ο παγκόσµιος Τουρισµός Σε υψηλά επίπεδα παρέµεινε η ζήτηση για διεθνή τουρισµό κατά τη διάρκεια του 8µήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, µε τις τουριστικές αφίξεις να διαµορφώνονται σε 901 εκατοµµύρια, σύµφωνα µε το τελευταίο τουριστικό Βαρόµετρο του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού.

104. Euromonitor: Το Ηράκλειο κορυφαίος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισµός Το Ηράκλειο και η Αθήνα αποτελούν τους δύο πιο δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς στην Ευρώπη, σε επίπεδο ανάπτυξης, παρουσιάζοντας για το 2017 διψήφιο ποσοστό, σύµφωνα µε την έρευνα του Euromonitor. ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: . .................................................................. 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

110. WTM: Σπάει τα... κοντέρ ο ελληνικός τουρισµός στη Βρετανία Νέα αύξηση σε υψηλό διψήφιο ποσοστό εµφανίζουν οι προκρατήσεις για την τουριστική περίοδο του 2018 από τη βρετανική αγορά για τη χώρα µας, µε βάση τα αποτελέσµατα της φετινής World Travel Market.

Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, EιδήσειςEDITORIAL

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SYMMETEXOUME XENIA.pdf 1 11/3/17 3:57 PMXENIA.pdf SYMMETEXOUME

1

11/3/17

3:57

PM


καρτολόγος

Γρηγόρης Τάσιος

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Έλενα Κουντουρά

Για να του ευχηθούμε, κατά τη συνήθη τακτική μας, δύναμη, επιμονή και υπομονή στο νέο του έργο.

Γιατί κατά κοινή ομολογία υπήρξε ο «πρωταγωνιστής» της φετινή έκθεσης του Λονδίνου, World Travel Market, διατηρώντας μια συνολικά εξαίρετη παρουσία.

Γιατί υποστήριξε με σθένος την ελληνική υποψηφιότητα για τη διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης για τον Τουρισμό στον Δρόμο του Μεταξιού, του ΠΟΤ.

Πολλά συγχαρητήρια!

Μπράβο!

έχουμε τα κρεβάτια για να την υποστηρίξουμε ως το τέλος. Από τις προκρατήσεις προκύπτει μεγαλύτερη συγκέντρωση στα φθηνά καταλύματα, αλλά και ενδιαφέρουσα στροφή στα ειδικά, ακριβότερα ξενοδοχεία με concept. - Η JET2 βρίσκεται στη δεύτερη θέση των tour operators, με σημαντική αύξηση 25%, αλλά είναι και η μόνη που δίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά της κίνησής της. Έτσι βλέπουμε ότι ο τζίρος δεν ακολουθεί την κίνηση σε όλα τα ξενοδοχεία, κυρίως λόγω της στροφής σε φθηνότερους τύπους δωματίου. Άλλωστε, η περίοδος των early bookings έλκει πελάτες που είναι περισσότερο ευαίσθητοι στις τιμολογιακές μεταβολές. Ενδεικτικό της τάσης αυτής, είναι ότι επιλέγονται στις κρατήσεις τα φθηνότερα Garden view δωμάτια!!! TUI και JET2 μιλούν για οικονομικά ασθενέστερους πελάτες, προειδοποιώντας ότι μετά το τέλος των ΕΒ, ίσως να μην έχουμε αντίστοιχο ρυθμό. - Το Αll Ιnclusive συνεχίζει να επεκτείνεται σε βάρος των άλλων τύπων (HB, FB, κ.λπ.). - Σημειώνεται μεγάλη αύξηση των κρατήσεων σε Τουρκία (σχεδόν διπλάσια), παρότι υπολείπεται σημαντικά των «καλών εποχών», και Κύπρο.

- Δεν υφίσταται κάποια σημαντική και αξιοπρόσεκτη μεταβολή στην περίοδο λειτουργίας των ξενοδοχείων, που παραμένει σχετικά μικρή για τη Μεγάλη Βρετανία. - Για το τέλος διανυκτέρευσης γίνεται συνεχής ενημέρωση, αλλά υπάρχουν ακόμη γκρίζα σημεία ως προς την ενημέρωση επαγγελματιών και πελατών. Η προσπάθεια που γίνεται κατατείνει στο να γίνεται απολύτως κατανοητό ότι, το ποσό αυτό θα είναι ξεκάθαρα φόρος του κράτους και όχι αύξηση στην τιμή της παρεχόμενης υπηρεσίας. - Αρκετοί ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο stop sales, κάτι που έγινε και φέτος και πρέπει να είναι με μεγάλη προσοχή και φειδώ. - Το περίπτερο του Ε.Ο.Τ., χρειάζεται επειγόντως ανανέωση, αφού είναι πλέον «κουρασμένο». Θα πρέπει άμεσα η ηγεσία του Ε.Ο.Τ. να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για έναν ανασχεδιασμό, με νέο concept, χωρίς όμως να αλλάξει το λογότυπο και το σλόγκαν. • Το Νότιο Αιγαίο, όπως προαναφέραμε, ήταν ο «πρωταγωνιστής» της έκθεσης. Πέραν του εντυπωσιακού περιπτέρου, τα μηνύματα για το 2018 από την αγγλική αγορά είναι πολύ αισιόδοξα για την Περιφέρεια. Η TUI UK ξεκινάει τα προγράμματά της αρχές Μαρτίου για

Καλή θητεία!

• Με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί, ολοκληρώθηκε και η εφετινή World Travel Market του Λονδίνου, που σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Η ευφορία, όπως και οι επισκέπτες, «ξεχείλιζαν» στο ελληνικό περίπτερο, προαναγγέλλοντας μια εξαιρετική επόμενη χρονιά. Οι συνήθως καλά οργανωμένοι Άγγλοι, αυτή τη φορά πήραν… χαμηλή βαθμολογία, καθώς έχουν κλείσει για ανακατασκευή τον κεντρικό σταθμό του μετρό που οδηγεί στο Excel, ενώ γενικά οι μετακινήσεις ήταν προβληματικές. Στα highlights της έκθεσης η εντυπωσιακή παρουσία του Νοτίου Αιγαίου. Το εμβληματικό περίπτερο, «ντύθηκε» με οθόνες led υψηλής ευκρίνειας, γεγονός που συζητήθηκε σε όλη την έκθεση. Μάλιστα, η κεντρική οθόνη ίσως να ήταν η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή της έκθεσης. Και, βέβαια, η γνωστή αψίδα στην είσοδο της έκθεσης, που «έπαιζε» τα νησιά του Αιγαίου!!! • Οι προκρατήσεις για το 2018, κυμαίνονται από 5% ως και 35% ανάλογα με την περιοχή. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, ο μέσος όρος, λαμβάνοντας υπόψη τους τρεις μεγάλους tour operators, είναι περίπου στο 15%. Η σημαντική όμως αυτή αύξηση των προκρατήσεων, πρέπει να θεωρηθεί πρόσκαιρη, αφού δεν

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ε.Ο.Τ.

ΔΙΤΕΞ ΕΟΤ Ην. Βασιλείου

Ελληνική Κυβέρνηση

Γιατί το περίπτερο των διεθνών εκθέσεων είναι πια «κουρασμένο». Το 2011 που έγινε ήταν πρωτοποριακό και κάτι παραπάνω. Τώρα τα άξια στελέχη του Οργανισμού, πρέπει να προχωρήσουν τον ανασχεδιασμό του, κρατώντας βέβαια τα «δυνατά» στοιχεία του. Και προς Θεού, όχι λογότυπα και σλόγκαν με διαφορετικές γραμματοσειρές…

Γιατί η νέα διευθύντρια και όλο το προσωπικό, υπερέβαλαν εαυτούς για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα στη WTM.

Για την οριστική, αν και αναμενόμενη, επιβολή του φόρου διαμονής, αφού δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αναβολής ή ακύρωσής του, όπως άλλωστε ομολογούν και παράγοντες του Τουρισμού. Δυστυχώς, το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, είχε προβλέψει την εξέλιξη αυτή…

τη Ρόδο, αρχές Απριλίου για την Κω και αρχές Μαΐου για τη Σαντορίνη. Προγραμματίζουν 10% αύξηση θέσεων για τη Ρόδο, 17% για την Κω και 37% για τη Σαντορίνη, που ισοδυναμεί με 175.000, 105.000 και 23.000 περισσότερες θέσεις αντίστοιχα. • Ανά tour operator, ο όμιλος TUI εμφανίζει αύξηση της τάξης του 15% στις προκρατήσεις, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντίστοιχα, ο Thomas Cook φαίνεται να εμφανίζει μια ελαφρώς χαμηλότερη αύξηση, περίπου στο 12-13%, ενώ η Jet2, η οποία ανοίγει συνεχώς προορισμούς στην Ελλάδα και εκτόπισε τον Thomas Cook από τη δεύτερη θέση των αεροπορικών θέσεων, εμφανίζει αύξηση των προκρατήσεων περίπου 25% (!!!). • Αθήνα και Ηράκλειο είναι οι δύο πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, εμφανίζοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης για το 2017, σύμφωνα με την έρευνα του Euromonitor, η οποία παρουσιάζει τις 100 κορυφαίες μητροπόλεις-προορισμούς. Με βάση τα αποτελέσματα την έρευνας, το Ηράκλειο αποτελεί τον δημοφιλέστερο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό σε επίπεδο ανάπτυξης για το 2017, υποδεχόμενο 11% περισσότερους τουρίστες από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, και σε σύγκριση πάντα με

την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Από την άλλη, η Αθήνα ακολουθεί στη δεύτερη θέση, επίσης, με διψήφια αύξηση 10%. Εντούτοις, αν και η Ελλάδα βρίσκεται στους κερδισμένους της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές πόλεις υποχωρούν στη γενική κατάταξη. • Νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) εξελέγη ο Γρηγόρης Τάσιος, μετά τη συγκρότηση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, o κ. Τάσιος ήταν πρώτος σε ψήφους, καθώς έλαβε 103 σταυρούς. Τις θέσεις των αντιπροέδρων κατέλαβαν οι Μανώλης Γιαννούλης, Α’ αντιπρόεδρος, Άρης Σουλούνιας, Β’ αντιπρόεδρος και Ντίνα Σβύνου, Γ’ αντιπρόεδρος. Γενικός Γραμματέας ανέλαβε ο Κώστας Χατζηκωνσταντίνου και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ο Ευγένιος Βασιλικός. Ταμίας ανέλαβε ο Δημήτρης Πολλάλης και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων ο Άγγελος Καλίας. Τέλος, Έφορος Διεθνών Σχέσεων, ανέλαβε ο Τέλης Θωμόπουλος. Τα τρία μέλη του Δ.Σ. είναι Ξυπτερά Λάμπρου Ευαγγελία, Τσακαλάκης Μανώλης και Κωνσταντίνος Μέριανος. Καλή θητεία...

Μπράβο!

Αυτογκόλ συνέχεια…

• Μαζική συμμετοχή, ενθουσιασμός και κλίμα απόλυτης ενότητας, επικράτησαν στην πρώτη «εμφάνιση» του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΞ, στην ετήσια γενική συνέλευση των προέδρων των ξενοδοχειακών ενώσεων, μελών της Ομοσπονδίας, στο περιθώριο της έκθεσης Philoxenia, στην Θεσσαλονίκη. Το νέο διοικητικό συμβούλιο, προεξαρχόντων του προέδρου Γρηγόρη Τάσιου, των αντιπροέδρων Μανώλη Γιαννούλη, Άρη Σουλούνια και Ντίνας Σβύνου και του γενικού γραμματέα, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, παρουσία των προέδρων του ΞΕΕ, Γιώργου Τσακίρη και του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου, αφού ευχαρίστησαν για τη συμμετοχή των μελών στις εκλογές, παρουσίασαν τις πρώτες προτεραιότητες της ΠΟΞ. Ο Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας εξ ονόματος του νέου ΔΣ που συγκροτήθηκε σε σώμα ομόφωνα, τοποθετεί ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα, την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης με τους εργαζόμενους, η ισχύς της οποίας εκπνέει στις 31.12.2017. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση Ρέτσου είχε καταφέρει να υπογράψει διετή κλαδική σύμβαση εργασίας, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, δίνοντας μάλιστα και αυξήσεις στους εργαζόμενους. Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ, έκανε

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 9


αναφορά στον φόρο διαμονής, τονίζοντας ότι, αν και η Ομοσπονδία διαφωνεί απολύτως με την επιβολή του, η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να τον επιβάλλει, οδηγεί την ΠΟΞ στην ανάγκη διασάφησης όλων των λεπτομερειών, ώστε να μην υπάρξουν επιπρόσθετα προβλήματα. Ακόμη, ο κ. Τάσιος ανακοίνωσε την πολιτική αποκέντρωσης της Ομοσπονδίας, με την πραγματοποίηση διοικητικών συμβουλίων σε τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας, ενώ τόνισε με νόημα ότι, αναμένει να βρει ευήκοα ώτα σε κυβερνητικό επίπεδο, για τα μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική ξενοδοχία. Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της επιβολής του φόρου διαμονής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, στα Μετέωρα σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, που έχει μέση τιμή 45 ευρώ, ο φόρος διαμονής και η επιβάρυνση εξ αυτού, ανέρχεται στο 6%!!! Υπογράμμισε δε ότι η επιβολή του φόρου είναι πολιτική απόφαση. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εργασιακά θέματα, με την υπογραφή νέας ΣΣΕ, ενώ σημείωσε ότι λόγω της καλής συνεργασίας μέχρι σήμερα με τους εργαζόμενους, η εικόνα του κλάδου έχει βελ-

νέο συμβούλιο και σημείωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία είναι πολύ μεγάλα. Ο Β’ αντιπρόεδρος, Άρης Σουλούνιας δήλωσε «στρατιώτης» στην κοινή προσπάθεια, υπό τον πρόεδρο Τάσιο και υπογράμμισε ότι το νέο συμβούλιο αποτελεί μια πολύ δυνατή και αποφασισμένη ομάδα. Η Γ’ αντιπρόεδρος, Ντίνα Σβύνου, αφού ευχαρίστησε το σώμα, τόνισε ότι το νέο συμβούλιο θα πρέπει να εμβαθύνει στα συγκεκριμένα και διαφορετικά προβλήματα. • Στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό, με στρατηγικό βάθος, αναφέρθηκε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Ηράκλειο. «Το πρόγραμμά μας για τον τουρισμό, θέλει να φέρει στο προσκήνιο τη Δημιουργική Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει», τόνισε ο κ. Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από τον τουρισμό δεν είναι τα επιθυμητά. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται: – στην υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος, η οποία οδηγεί σε μείωση της

τιωθεί. Τέλος ευχήθηκε στο νέο συμβούλιο, καλή επιτυχία στο έργο του, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ΣΕΤΕ και ΠΟΞ θα έχουν παράλληλες πορείες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, υπογράμμισε ότι ο κλάδος είναι κοινωνικά στοχοποιημένος και η υπογραφή νέας ΣΣΕ είναι κομβικής σημασίας. Παίρνοντας τον λόγο ο Σπύρος Γαλιατσάτος, υποστήριξε ότι, πάντα υπήρχαν αστοχίες στην κυβερνητική πολιτική και ζήτησε παράλληλα από τον κλάδο και αυτοκριτική, αφού υπήρξαν φαινόμενα διάλυσης τοπικών ενώσεων για να μην υπάγονται στην ΣΣΕ. Από την πλευρά του ο Α’ αντιπρόεδρος, Μανώλης Γιαννούλης, τόνισε ότι η εκλογική διαδικασία ήταν άψογη, υπογράμμισε το ομόφωνο των αποφάσεων που ελήφθησαν από το

ανταγωνιστικότητας, – στην αδυναμία της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, που απευθύνονται σε επισκέπτες με υψηλό εισόδημα, – στην εξάρτηση του τουρισμού από την εποχικότητα, αλλά και – στην αδυναμία μετεξέλιξης και εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος με νέα στοιχεία και νέες μορφές. • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αφίξεων από το εξωτερικό στα αεροδρόμια της χώρας, μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, τα Ιόνια Νησιά συνεχίζουν να είναι πρώτα σε ποσοστό αφίξεων κατά 9,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής, Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος υπογραμμίζει: «Αυτό

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

μεταφράζεται σε 218.000 επιπλέον επιβάτες, από πέρυσι». Συγκεκριμένα, η Κέρκυρα το διάστημα αυτό εμφανίζει άνοδο 4,6%, το Άκτιο 18,9%, η Κεφαλονιά 11,4% και η Ζάκυνθος 14,8%. Τα πλέον ενδιαφέροντα «ποιοτικά στοιχεία», είναι ότι παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισθητή αύξηση στο πρώτο εξάμηνο (Απρίλης, Μάης και Ιούνιος), αλλά και τον Σεπτέμβριο. Ενώ ο Οκτώβριος προεξοφλείται (εν αναμονή επίσημων στοιχείων) πολύ πιο αυξημένος από τον αντίστοιχο περυσινό. «Αυτό σημαίνει ότι γίνονται βήματα στην πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Άλλωστε, έρχονται και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όπου ανέβηκαν σημαντικά οι εισπράξεις στα Ιόνια Νησιά, ενώ είμαστε μαζί με την Κρήτη πρώτοι στις εισπράξεις ανά επισκέπτη και πρώτοι με διαφορά στις εισπράξεις ανά διανυκτέρευση. Το άλλο στοιχείο είναι ότι εντατικοποιείται η οικοδομική δραστηριότητα σε εκσυγχρονισμούς και ίδρυση νέων καταλυμάτων, κάτι που έχει επακόλουθο και την αύξηση της εμπορικής κίνησης και στις μεταφορές», λέει ο κ. Γαλιατσάτος.

Και καταλήγει: «Σχετικά με την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με το ενδιαφέρον για εξεύρεση καταλυμάτων και τη δρομολόγηση πολλών πρόσθετων πτήσεων, αρκετές των οποίων αρχίζουν από Μάρτη και Απρίλη, η τουριστική κίνηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν ανάλογα σε προσωπικό, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, κ.λπ.. Αυτονόητα ισχύει το ίδιο και για τους Κρατικούς, Αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς [(έγκαιρη προετοιμασία ακτών, καλή λειτουργία βιολογικών καθαρισμών – ολοκλήρωση όσων βρίσκονται σε εξέλιξη, σήμανση, φωτισμός, οδική ασφάλεια, ιατρική φροντίδα (medical care), μέσα μεταφοράς, κ.λπ.)]». Με τιμή ΜάσκαΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Μ

ία νέα καθημερινή πτήση ανάμεσα στο Παρίσι και

τότε η εσωτερική και διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας χει-

το Ηράκλειο, προσθέτει στο πτητικό της πρόγραμ-

ροτερεύει, αποθαρρύνεται η οικονομική ανάπτυξη και οδηγού-

μα, από τις 27 Μαρτίου 2018, η Air France. Μία νέα

μαστε σε απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας, απώλεια θέσε-

πτήση και έναν νέο προορισμό για την ακρίβεια, αφού μέχρι σή-

ων εργασίας και μείωση εισοδημάτων για όλο και περισσότερα

μερα η Air France δεν πετούσε στην Κρήτη.

νοικοκυριά», επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Η νέα καθημερινή πτήση της γαλλικής εταιρίας θα εκτελείται μέ-

Ακούει κανείς;

χρι τις 30 Οκτωβρίου 2018, σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτη-

Η

σης θέσεων. Η νέα πτήση θα πραγματοποιείται με αεροσκάφος Airbus 320, με χωρητικότητα 174 επιβατών, κάθε μέρα στις 03.55 και θα αναχωρεί από Ηράκλειο στις 04.55. Πολύ σηµαντική εξέλιξη.

Τ

Εurowings, ολοκληρώνει το σύνολο των υπηρεσιών που θα προσφέρει για το καλοκαίρι του 2018 με την προσθήκη πολλών νέων δρομολογίων από το Μόναχο,

το Ανόβερο, την Κολωνία, το Σάλτσμπουργκ, τη Στουτγάρδη, το Αμβούργο και την Πάλμα, αρκετές εκ των οποίων στην Ελλάδα.

ους μισθούς αναδεικνύει ως καθ’ ύλην υπεύθυνους για

Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2018, οι επιβάτες της Eurowings θα

τον οικονομικό μαρασμό της χώρας ο ΣΕΒ. Όπως επιση-

μπορούν επίσης να πετούν από το Ανόβερο προς νέους προορι-

μαίνεται στο ειδικό οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου

σμούς στις ακτές της Νότιας Ευρώπης. Σε αυτούς περιλαμβάνο-

Ελλήνων Βιομηχάνων, που συντάχθηκε από τους κ.κ. Χρήστο Ιω-

νται η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως. Οι πτήσεις προς την Κέρκυρα

άννου και Κώστα Κανελλόπουλο, οικονομολόγους και τον κ. Σω-

και τη Ρόδο θα εκτελούνται κάθε Τρίτη, ενώ η πτήση προς την

τήρη Πέτρο, στατιστικό, αναλυτή Πολιτικής του Συνδέσμου, στο

Κω θα εκτελείται κάθε Κυριακή. Το Μοναστίρ στη Σαρδηνία έχει

πλαίσιο της προετοιμασίας του συνεδρίου του ΣΕΒ για το μέλλον

επίσης ενταχθεί στο καλοκαιρινό πρόγραμμα δρομολογίων της

της εργασίας, η άσκηση της πολιτικής μισθών και το πλαίσιο δι-

επόμενης σεζόν.

αμόρφωσης αυτών, στα χρόνια πριν την εκδήλωση της κρίσης

Στο δίκτυο των πτήσεων από τη Στουτγάρδη η Eurowings θα

συνέβαλε ουσιαστικά στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας

προσθέσει συνολικά πέντε νέα δρομολόγια: οι νέοι προορισμοί

της χώρας.

που θα εξυπηρετούνται το καλοκαίρι του 2018 είναι το Αλικάντε

«Η αύξηση των μισθών από μόνη της δεν ήταν το πρόβλημα. Το

της Ισπανίας, το Νιούκι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βενετία, το Πα-

πρόβλημα ήταν ότι η χώρα επιχείρησε να θεσμοθετήσει αποδο-

λέρμο και η Ζάκυνθος. Το δρομολόγιο Στουτγάρδη – Ζάκυνθος

χές ανεπτυγμένης χώρας, χωρίς όμως να προσφέρει το πλαίσιο

θα εκτελείται κάθε Σάββατο.

λειτουργίας αγορών, τη θεσμική ωριμότητα και τη δυνατότητα

Οι επιβάτες της Eurowings από το Σάλτσμπουργκ θα μπορούν να

ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας και του τομέα «διεθνώς

απολαμβάνουν απευθείας πτήσεις προς την Κρήτη. Ειδικότερα,

εμπορεύσιμων» που προσφέρουν οι ανεπτυγμένες χώρες.

κάθε Παρασκευή ένα αεροπλάνο της Eurowings θα απογειώνε-

Η κρίση κατέδειξε με τον πλέον επώδυνο τρόπο πως εάν οι αυξή-

ται από την παραμυθένια πόλη της Αυστρίας προς το δημοφιλές

σεις των μισθών δεν είναι συνεπείς με την πραγματικότητα που

ελληνικό νησί.

διαμορφώνουν παράγοντες όπως το μη μισθολογικό κόστος, η

Εκτός από την Κρήτη που θα συνδέεται απευθείας με το Σάλ-

ικανότητα μετασχηματισμού της παραγωγής, το ρυθμιστικό και

τσμπουργκ, μία ακόμη πτήση από το Ντίσελντορφ προς ένα αγα-

διοικητικό περιβάλλον, το κόστος χρηματοδότησης, η μακροοι-

πημένο ελληνικό νησί, την Κέρκυρα, έρχεται να προστεθεί στο

κονομική αβεβαιότητα και η λειτουργία «του κράτους δικαίου»,

νέο καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2018. Η πτήση προς το έβδομο

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας θα αναχωρεί κάθε Σάββατο.

βραβεία-, που φέτος πραγματοποιήθηκαν στο Ρωσικό Μουσείο

Η Κέρκυρα περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα πτήσεων από το

Εθνογραφίας και συγκέντρωσαν τους πιο σημαντικούς εκπρο-

Αμβούργο με δύο πτήσεις/εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο.

σώπους της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας, βραβεύτηκαν

Τ

αρκετές ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. ην τελική συμφωνία για την κατασκευή ενός ολοκληρω-

Η ελληνική παρουσία στα «Όσκαρ Τουρισμού 2017» ήταν ση-

μένου ξενοδοχειακού και παραθεριστικού συγκροτήμα-

μαντική, καθώς το βραβείο υπεύθυνου τουρισμού στην Ευρώ-

τος στην Κέα, υπέγραψαν στην Αθήνα η Dolphin Capital

πη για το 2017 απέσπασε το Costa Navarino, ενώ η HotelBrain

και η Kerzner International.

ανακηρύχθηκε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κορυφαία εται-

Το One&Only Kea Island είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ

ρία διαχείρισης ξενοδοχείων στην Ευρώπη (Europe’s Leading

και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από ίδια κεφάλαια, όσο και από δα-

Hotel Management Company), αλλά και στην Ελλάδα (Greece’s

νεισμό αρχικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Leading Hotel Management Company).

Η διαχείριση του ξενοδοχείου και των παραθεριστικών κατοικι-

Το Elounda Beach Hotel & Villas είναι το κορυφαίο της Ευρώπης

ών θα γίνει από το διεθνές brand «One&Only», ενώ τη συνολική

στην κατηγορία «Europe’s Leading Resort Villas 2017» και το

διαχείριση του έργου και των πωλήσεων θα διατηρεί η Dolphin

Elounda Bay Palace πρώτο στην κατηγορία «Leading Seafront

Capital Partners. Το ξενοδοχείο, που θα αναπτυχθεί σε παραθα-

Resort της Ευρώπης 2017».

λάσσια περιοχή 650 στρεμμάτων στη Δυτική πλευρά του νησιού,

Στην κατηγορία του πολυτελούς γαμήλιου θερέτρου, κορυφαίο

που σήμερα ανήκει σε θυγατρική της Dolphin Capital Investors,

ξενοδοχείο ανακηρύχθηκε το Grand Resort Lagonissi, ενώ το

περιλαμβάνει 75 Resort Villas και έναν αριθμό One&Only Private

Porto Zante Villas & Spa ανακηρύχθηκε κορυφαίο ξενοδοχείο

Homes διαθέσιμα προς πώληση. Το One&Only Kea Island αποτελεί

παραλίας στην Ευρώπη, καθώς και κορυφαίο πολυτελές ξενοδο-

το πρώτο One&Only στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

χείο με βίλες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Kerzner,

Ως κορυφαίο νέο θέρετρο της Ευρώπης για το 2017 βραβεύτηκε

μια εταιρία που έχει καταστεί συνώνυμη με την ανάπτυξη πολυ-

το Domes Noruz Chania, Autograph Collection, ενώ το Andronis

τελών θερέτρων παγκοσμίου βεληνεκούς, για να δημιουργήσου-

Luxury Suites βραβεύτηκε ως «Greece’s Leading Luxury All-Suite

με μαζί το One&Only Kea Island, το οποίο αναμένεται να θέσει

Hotel 2017».

νέα δεδομένα στον χώρο των πολυτελών ξενοδοχείων στις Κυ-

Ακόμη, το Mideast βραβεύτηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά, ως

κλάδες, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα», σχολίασε ο Μίλτος Κα-

Greece’s Leading Destination Management Company και το

μπουρίδης, Founder and Managing Partner της Dolphin Capital

Beleon ως Greece’s Leading Travel Agency 2017! H δε Aegean

Partners.

Airlines, ανακηρύχθηκε ως η κορυφαία περιφερειακή αεροπορι-

Καλές δουλειές...

κή εταιρία στην Ευρώπη.

Τ

Ως γνωστόν τα βραβεία «World Travel» θεσμοθετήθηκαν το 1993 ην «τιμητική» της είχε η Ελλάδα στην απονομή των 24ων

με σκοπό την αναγνώριση και την επιβράβευση της διάκρισης σε

World Travel Awards, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία

όλους τους βασικούς τομείς των ταξιδιωτικών και τουριστικών

Πετρούπολη.

επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρήσεων φιλοξενίας. Σήμερα,

Στη λαμπερή τελετή απονομής των «Οσκαρ της Τουριστικής Βιο-

τα βραβεία «World Travel» θεωρούνται παγκοσμίως ως το απόλυ-

μηχανίας» -όπως χαρακτηρίζονται παγκοσμίως τα συγκεκριμένα

το σήμα κατατεθέν στον τομέα των αριστείων!

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Κοσµικά

Πολύ µεγάλα ονόµατα του Τουρισµού, της επιχειρηµατικότητας, της οικονοµίας, αλλά και αρκετοί πολιτικοί, βρέθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, στη δεξίωση που παρέθεσε η διοίκηση της TUI, µε επικεφαλής τον chief executive του οµίλου, Fritz Joussen. Στη φωτογραφία 1, ο chief executive της TUI, Fritz Joussen με την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά. Στη φωτογραφία 2, ο διευθύνων σύμβουλος της Cyan Group of Hotels, κ. Μανώλης Μανούσος με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Χατζηλαζάρου, κ.

1

Γιάννη Χατζηλαζάρου. Στη φωτογραφία 3, ο Transfer and Operations manager της TUI, κ. Θεόδωρος Αρσενικός με τον κ. Γιάννη Χατζηλαζάρου. Στη φωτογραφία 4, ο δημοσιογράφος Στάθης Κουσουνής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, η κα. Αγάπη Σμπώκου των Sbokos Hotels και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρω-

2

3

νικού, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. Στη φωτογραφία 5, η αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ., κα. Αγγελική Χονδροματίδου και ο επικεφαλής της Robinson σε Ελλάδα και Ιταλία, κ. Μιχάλης Πεδιαδιτάκης. Στη φωτογραφία 6, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Μήτση, κ. Σταύρος Μήτσης, ο επικεφαλής Νότιας, Δυτικής Ελλάδας,

4

5

Ισλανδίας και Λαπωνίας της TUI Hellas, κ. Γιώργoς Δήμας. και ο Ηλίας Κοκκοτός, marketing manager του γνωστού ξενοδοχειακού ομίλου. Στη φωτογραφία 7, οι κυρίες Μαρία Χατζηλαζάρου και Ντίνα Σβύνου ανάμεσα στους κ.κ. Απόστολο Βεζυρόπουλο, αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Χατζηλαζάρου, διευθύνοντα σύμβουλο του ομώνυ-

6

7

μου ξενοδοχειακού ομίλου και Μάνο Κόνσολα, τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ.

Στο ξενοδοχείο Skiathos Palace πραγµατοποιήθηκε τo 18ο ∆ιεθνές Συνέδριο ERSCP Greece 2017, από την Κυριακή 1 έως και την Πέµπτη 5 Oκτωβρίου. Το ERSCP είναι ένα από τα πιο αξιόλογα συνέδρια της Ευρώπης στον τοµέα του και πραγµατοποιείται περιοδικά από το 1994. Ο κύριος στόχος των ERSCPs είναι να ενθαρρύνουν τη συζήτηση µεταξύ των ενδιαφεροµένων µερών για τη βιώσιµη κατανάλωση και παραγωγή, όπως µεταξύ επιχειρήσεων, δηµόσιων φορέων, πανεπιστηµίων, ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων, ΜΚΟ, ΜΜΕ, επαγγελµατικών ενώσεων, υπευθύνων λήψης αποφάσεων, κ.λπ.. Εκπρόσωποι από περισσότερες από 400 επιχειρήσεις, κοινότητες, δηµόσιους φορείς, πανεπιστήµια, ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα, ΜΚΟ, ΜΜΕ, επαγγελµατικές ενώσεις, αλλά και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων παρέστησαν στο συνέδριο. Στη φωτογραφία 1, οι διοργανωτές καλωσορίζουν τους προσκεκλημένους τους στο gala dinner, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου. Στη φωτογραφία 2, πανοραμική άποψη του gala dinner.

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


May

or

Mon

Rep

os Pa “Ar lace t Ho tel”

May

or

May

or

La G

rot

ta V

erd

e Gr

and

Res o

rt

May

or

Cap

Λεωφ. ∆ηµοκρατίας & Σωσιπάτρου, Ανεµόµυλος, 49100 Κέρκυρα Τηλ.: 26610 327 83 - Fax: 26610 234 60 - Email: info@mayorhotels.com

www.mayorhotels.com

oD

i Co

rfu

Pel

eka

sM

ona

ste

ry


Κοσµικά Με µεγάλη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε και φέτος η καθιερωµένη ετήσια γιορτή της ΤΕΖ ΤΟUR, µε αφορµή το κλείσιµο της τουριστικής σεζόν, που έχει, πλέον, γίνει θεσµός. Η φετινή εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωµένη στο προσωπικό της εταιρίας, πραγµατοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Sea Side Resort & SPA, ιδιοκτησίας Ορφανάκη, στον κόλπο του «Μονοναύτη» στην Αγία Πελαγία. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Τez Tour Ελλάδας, κ. ∆ηµήτρης Χαριτίδης, ανάµεσα σε στελέχη της εταιρίας. Στο Νότιο Αιγαίο θα διεξαχθεί, το 2019, ο διεθνής γαστρονοµικός διαγωνισµός «European Young Chef Award», στο πλαίσιο της κατάκτησης του τίτλου της «Γαστρονοµικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019». Την ανακοίνωση της διεξαγωγής του διαγωνισµού στο Νότιο Αιγαίο, έκανε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζηµάρκος, υποδεχόµενος στο γραφείο του τον κάτοχο του τίτλου «European Young Chef 2016», Σταµάτη Μισοµικέ και τον 20χρονο σεφ, Σπύρο Κουγιό, που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισµό «European Young Chef Award 2017», ο οποίος θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Νοεµβρίου στη Βαρκελώνη. Τους δύο νεαρούς σεφ, συνόδευε ο Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιµαγείρων Κυκλάδων και ∆ωδεκανήσου, στρατηγικός συνεργάτης της Περιφέρειας, στην υλοποίηση των δράσεων της Γαστρονοµικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019. Στη φωτογραφία, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζηµάρκος ανάµεσα στους chef Σταµάτη Μισοµικέ και Σπύρο Κουγιό και δίπλα ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιµαγείρων Κυκλάδων και ∆ωδεκανήσου, κ. Νίκος Χριστοφόρου.

Ως η Κορυφαία Εταιρία ∆ιαχείρισης Ξενοδοχείων στην Ευρώπη (Europe’s Leading Hotel Management Company), αλλά και ως η Κορυφαία Εταιρία ∆ιαχείρισης Ξενοδοχείων στην Ελλάδα (Greece’s Leading Hotel Management Company) ανακηρύχθηκε, για τρίτη συνεχόµενη χρονιά, η HotelBrain, στην απονοµή των 24ων World Travel Awards. Μάλιστα, η HotelBrain ανακηρύχθηκε ως η διοργανώτρια της επόµενης τελετής των World Travel Awards. «Η βράβευση µας για τρίτη συνεχόµενη χρονιά ως η κορυφαία εταιρία management ξενοδοχείων από τα World Travel Awards, αποτελεί για εµάς µια ιδιαίτερα σηµαντική αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών της οµάδας της HotelBrain», είπε αναφερόµενος στις νέες διακρίσεις της εταιρίας ο πρόεδρος και ιδρυτής της, κ. Πάνος Παλαιολόγος. Στη φωτογραφία ο CEO της HotelBrain, κ. Κωσταντίνος Ζήκος, µε τα αγαλµατίδια ανά χείρας.

Το «Χρυσό αγαλµατίδιο» απονεµήθηκε στον όµιλο Beleon, στα World Travel Awards. Το βραβείο παρέλαβαν ο πρόεδρος του οµίλου, κ. Λεωνίδας ∆ηµητριάδης και η αντιπρόεδρος, κα. Μπέλλα Αζωίδου κατά τη διάρκεια του Gala 2017, στην Αγία Πετρούπολη, στην ιστορική µαρµάρινη αίθουσα στο Ρωσικό Μουσείο Εθνογραφίας. «Αισθάνοµαι υπερηφάνεια και χαρά γιατί τo έργο µας δεν πέρασε απαρατήρητο και αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της εταιρίας στο σύνολό της, αλλά και κάθε εργαζόµενου ατοµικά», σχολίασε η αντιπρόεδρος του οµίλου Beleon, κα. Μπέλλα Αζωίδου. Από την πλευρά του ο κ. ∆ηµητριάδης είπε πως το βραβείο είναι ένα εξαιρετικό δώρο για την επερχόµενη 15η επέτειο της εταιρίας. Στη φωτογραφία η αντιπρόεδρος του οµίλου Beleon Group, κα. Μπέλλα Αζωίδου µε το βραβείο ανά χείρας και δίπλα της τρισευτυχισµένος ο πρόεδρος του οµίλου, κ. Λεωνίδας ∆ηµητριάδης.

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ∆ιεθνή Nέα

Στην εξαγορά του 9,61% της Cathay Pacific προχωράει η Qatar Airways

κός οργανισµός υπογραµµίζει ότι, µεγάλη ζήτηση παρατηρείται για τη Γεωργία και την Κύπρο, χώρες που δεν χρειάζονται βίζα.

Τη σύναψη οικονοµι-

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το µεγαλύτερο µέρος των πωλήσεων

κής συµφωνίας µε την

κατά τις σχολικές διακοπές δεν έχει παρέλθει.

Cathay Pacific για την

«Το µεγαλύτερο µέρος των πωλήσεων δεν έχει περάσει. Σύµφω-

εξαγορά 378.188.000

να µε την εµπειρία, κρατήσεις για σύντοµες διακοπές γίνονται

µετοχών της εταιρίας, αριθµός που αντιστοιχεί στο 9,61% του

συχνά την παραµονή της αναχώρησης. Οι τουρίστες συχνά πε-

συνολικού εκδοµένου µετοχικού κεφαλαίου της, ανακοίνωσε η

τούν προς χώρες, που υπάρχουν ελεύθερες θέσεις και δεν εξετά-

Qatar Airways.

ζουν το κόστος», εξηγεί η διευθύντρια µάρκετινγκ, πωλήσεων και

Ο διευθύνων σύµβουλος του Qatar Airways Group, εξοχότατος

τµήµατος υπηρεσιών της ταξιδιωτικής εταιρίας ICS Travel Group,

κ. Akbar Al Baker δήλωσε: «Η Qatar Airways χαιρετίζει την εν

Valeria Romanenkova.

λόγω επένδυση στην Cathay Pacific. Η Cathay Pacific, µέλος της

Οι εταιρίες NTK Intourist και TUI Russia, από την πλευρά τους,

συµµαχίας Οne World, αποτελεί µία από τις ισχυρότερες αερο-

αναφέρουν ότι ο όγκος πωλήσεων για τις σχολικές διακοπές του

πορικές εταιρίες στον κόσµο, που απολαµβάνει τον σεβασµό

φθινοπώρου διπλασιάστηκε σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο

ολόκληρου του κλάδου και διαθέτει σηµαντικές προοπτικές για

του προηγούµενου έτους. Στο ICS Travel Group, µάλιστα, η αύξη-

το µέλλον».

ση του τουριστικού τοµέα ανήλθε στο 25%.

Η συγκεκριµένη συµφωνία ενισχύει περαιτέρω την επενδυτική πολιτική της Qatar Airways, η οποία κατέχει ήδη το 20% του

Στην EasyJet μέρος της Air Berlin

οµίλου International Airlines Group, του 10% του οµίλου LATAM

Τη συµφωνία για την εξαγορά µέρους του ενεργητικού της Air

Airlines και το 49% της ιταλικής αεροπορικής εταιρίας Meridiana.

Berlin, επιβεβαίωσε η EasyJet. Ο χαµηλού κόστους αεροµεταφο-

Τουρκία, Κύπρος και Η.Α.Ε. κυριαρχούν στις επιλογές των Ρώσων για τις σχολικές διακοπές

ρέας µε τη συµφωνία αυτή αποκτά 25 αεροσκάφη Airbus A320 της Air Berlin, καθώς και δικαιώµατα απογείωσης και προσγείωσης στο αεροδρόµιο Tegel του Βερολίνου.

Η Τουρκία, η Κύπρος, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, το Ισραήλ και

Σύµφωνα µε όσα προβλέπονται στη συµφωνία, η οποία δεν έχει

η Ιταλία αναδεικνύονται στις πλέον δηµοφιλείς επιλογές για τους

ακόµη εγκριθεί από τις ρυθµιστικές αρχές, η EasyJet θα εκτελεί

Ρώσους τουρίστες κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών, σύµ-

εσωτερικές πτήσεις στη Γερµανία καθώς και πτήσεις προς την

φωνα µε την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR).

υπόλοιπη Ευρώπη από το αεροδρόµιο Tegel.

Στη λίστα µε τους εκτός Ρωσίας προορισµούς για διακοπές κατά

Παρόλο που η EasyJet εµφανίζει µειωµένο χρονοδιάγραµµα για

την περίοδο των σχολικών αργιών συναντώνται, τόσο ευρωπα-

τον χειµώνα, ανέφερε ότι θα βελτιώσει τις υπηρεσίες της από το

ϊκές πόλεις, όσο και ζεστοί προορισµοί, συµπεριλαµβανοµένων

επόµενο καλοκαίρι.

προορισµών µακρινών αποστάσεων. «Γενικά, στο TOP 5 των πιο

Η εταιρία πραγµατοποιεί ήδη πτήσεις από το αεροδρόµιο

δηµοφιλών προορισµών για την περίοδο των σχολικών διακο-

Schonefeld του Βερολίνου.

πών περιλαµβάνονται η Τουρκία, η Κύπρος, τα Ηνωµένα Αραβικά

Με τη συµφωνία αυτή, η οποία αναµένεται να εγκριθεί από τις

Εµιράτα, το Ισραήλ και η Ιταλία», υπογραµµίζει η ATOR.

γερµανικές αρχές µέχρι τον ∆εκέµβριο, θα διασωθούν οι θέσεις

Επίσης, ο ταξιδιωτικός οργανισµός Anex Tour, εκτός από τις

εργασίας περίπου 1.000 πιλότων και πληρώµατος της Air Berlin,

«TOP» χώρες, σηµειώνει την υψηλή ζήτηση οικογενειακών ταξι-

οι οποίοι θα προσληφθούν από την EasyJet µε γερµανικά συµβό-

διών προς τη ∆οµινικανή ∆ηµοκρατία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάµ

λαια.

και την Κίνα. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι, χώρες που προσεγγίζονται µε σύντοµη πτήση, είναι πιο δηµοφιλείς. Σύµφωνα µε την TUI, οι ταξιδιώτες µε παιδιά σε σχολική ηλικία προτιµούν διακοπές σε παραλιακά µέρη, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας, στα τέλη του φθινοπώρου και έτσι παρατηρείται µεγάλη ζήτηση για ταξίδια στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Τουρκία και τα Η.Α.Ε.. Από την πλευρά του Μουζενίδης Travel τονίζεται ότι υπάρχουν προγράµµατα µε ευελιξία στις ηµεροµηνίες άφιξης. Ο ταξιδιωτι-

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΔιεθνή Nέα

Κατρακυλούν οι κρατήσεις στην Καταλονία, φόβοι για γενίκευση του φαινομένου

θανό να λάβουν χώρα τις επόμενες μέρες• μπορεί να συμβούν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση και ακόμη και διαδηλώσεις

Κατακόρυφη πτώση κατά 22% των κρατήσεων καταγράφεται

που φαίνονται ειρηνικές μπορεί να κλιμακωθούν και να αντιστρα-

στην περιοχή της Καταλονίας ως συνέπεια της πολιτικής ανατα-

φούν• πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν βρίσκεστε στην περιοχή. Οι

ραχής που επικρατεί στην περιοχή, μετά τη δήλωση ανεξαρτησί-

συγκεντρώσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιες αναταρα-

ας. Ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να επηρεαστούν οι κρατήσεις και

χές και καθυστερήσεις στα μέσα μετακίνησης», προσθέτει το FCO.

στην υπόλοιπη Ισπανία. Η προειδοποίηση έρχεται από την ανάλυση δεδομένων της ForwardKeys, η οποία αναλύει εκατομμύρια κρατήσεις πτήσεων

«Τσιμπάνε» οι τιμές των τουρκικών πακέτων στη Ρωσία

καθημερινά. Η ForwardKeys δείχνει πτώση στις διεθνείς αεροπορικές κρατήσεις για την περιοχή της Καταλονίας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο μεταξύ της 1ης και της 25ης Οκτωβρίου 2017, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ημερομηνίες του προηγούμενου έτους. Μιλώντας σχετικά, ο διευθύνων σύμβουλος της ForwardKeys, Olivier Jager, δήλωσε: «Οι εγχώριες πολιτικές αναταραχές σχεδόν πάντα αποθαρρύνουν τους επισκέπτες και αυτό είναι που βλέπουμε τώρα -μια κατάρρευση 22% στις διεθνείς κρατήσεις πτήσεων για την Καταλονία. Αυτό θα επηρεάσει και άλλα μέρη της Ισπανίας, καθώς πολλοί επισκέπτες που φθάνουν στην Καταλονία ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα. Εάν η πολιτική κρίση επιδεινω-

Αυξημένες από 10% έως και 15% προβλέπονται οι τιμές αγοράς

θεί, φοβάμαι ότι θα παρατηρήσουμε μια περαιτέρω μείωση στις

των τουρκικών τουριστικών πακέτων στη Ρωσία την επόμενη

κρατήσεις. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς τα ταξίδια και ο

σεζόν, σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Χώ-

τουρισμός αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό της ισπανικής

ρας (ATOR), η οποία επικεντρώνεται σε αναφορά του συμβούλου

οικονομίας».

πολιτισμού και τουρισμού της τουρκικής πρεσβείας στη Ρωσική

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού,

Ομοσπονδία, Alpera Ozkan.

ο ταξιδιωτικός τομέας αντιπροσωπεύει πάνω από 14% του ΑΕΠ.

«Οι ξενοδόχοι έχουν θέσει ένα αρκετά χαμηλό περιθώριο κέρδους

Η περιοχή της Καταλονίας, στα βορειοανατολικά της Ισπανίας,

με βάση τις τρέχουσες τιμές, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε

περιλαμβάνει σημαντικές τουριστικές περιοχές, όπως η Κόστα

αυξήσεις την επόμενη σεζόν», επισημαίνει η ATOR, υπογραμμί-

Μπράβα, η Χιρόνα και η Βαρκελώνη, καθώς και τα Πυρηναία Όρη.

ζοντας ότι, στον τουρκικό τύπο παρουσιάζονται, ήδη, εκτιμήσεις

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας οργάνωσε δημοψή-

των Τούρκων ξενοδόχων ως προς την αύξηση των τιμών κατά

φισμα ανεξαρτησίας νωρίτερα αυτό τον μήνα και βίαιες σκηνές

10%-15% την επόμενη σεζόν.

μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, με τις αρχές να καταστρέφουν τις

Από την πλευρά του ο κ. Α. Ozkan, λέει ότι, τόσο στο τμήμα Του-

κάλπες και να εμποδίζουν τους ανθρώπους να ψηφίσουν.

ρισμού της Τουρκίας, όσο και στην τουριστική βιομηχανία είναι

Δεν επιθυμούν όλοι στην Καταλονία την ανεξαρτησία και, μάλι-

ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της θερινής περιόδου, τονί-

στα, υπήρξαν πολλές συγκεντρώσεις υπέρ της ισπανικής ενότη-

ζοντας ότι, «η σεζόν ήταν πολύ καλή, με μεγάλη αύξηση της ζή-

τας. Η μεγαλύτερη πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, τη μεγα-

τησης».

λύτερη πόλη της Καταλονίας.

«Το ζήτημα των τιμών είναι δύσκολο, είναι θέμα των επιχειρήσε-

Ωστόσο, ο καταλανικός ηγέτης, Carles Puigdemont, απομακρύν-

ων. Σήμερα, οι τιμές για τη ρωσική αγορά είναι πραγματικά χαμη-

θηκε από το αξίωμά του, με την Καταλονία να χάνει την αυτονο-

λές σε σχέση με την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών στην Τουρ-

μία της και την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να αναλαμβάνει

κία. Οι τιμές για το 2018 θα καθοριστούν από τους ξενοδόχους.

πλέον τον έλεγχο των καταλανικών ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυ-

Δεν αποκλείω ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση», υπογραμμίζει.

τών των εξελίξεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προ-

Η Τουρκία αναμένει να φιλοξενήσει 4 εκατομμύρια -αριθμό ρε-

ειδοποιεί τους Βρετανούς πολίτες για «μεγάλες συγκεντρώσεις

κόρ- τουρίστες από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2017 και το 2018

στη Βαρκελώνη και σε άλλες περιοχές της Καταλονίας».

η χώρα αναμένει αύξηση της ροής του ρωσικού τουρισμού στα 5

«Οι περισσότερες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις είναι πολύ πι-

εκατομμύρια επισκέπτες.

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣStatistics

STR: Ανοδικές οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων το γ’ τρίμηνο • Aυξημένα κατά 6,9% τα έσοδα ανά δωμάτιο Αυξητικές τάσεις κατέγραψε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 η ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του ευρωπαϊκού τουρισμού.

O

ι πληρότητες των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων το τρίμηνο

ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 6,9% στα

Ιουλίου-Σεπτεμβρίου εμφάνισαν ετήσια αύξηση 2,2%,

94,36 ευρώ.

σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τον μέσο όρο

Στη Γερμανία, η πληρότητα κατέγραψε αύξηση 1,9% και διαμορ-

να διαμορφώνεται στο 79,2%.

φώθηκε στο 75,9%, ο δείκτης ADR εμφάνισε άνοδο 2,0% και δι-

Αντίστοιχα, η μέση ημερήσια τιμή δωματίου (ADR) παρουσίασε

αμορφώθηκε στα 102,21 ευρώ, ενώ ο δείκτης RevPAR αυξήθηκε

αύξηση 4,5% και διαμορφώθηκε στα 119 ευρώ, ενώ τα έσοδα

κατά 3,9% στα 77,60 ευρώ.

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο 2017 Μηνιαία μεταβολή Σεπτεμβρίου 2016 με Σεπτέμβριο 2017 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Σεπτέμβριο 2016

2017

2016

2017

2016

2017

2016

Occ.

ADR

RevPAR

Europe

81.9

80.5

122.45

117.45

100.25

94.54

1.7

4.3

6.0

Eastern Europe

77.7

76.7

84.73

78.99

65.84

60.56

1.4

7.3

8.7

Northern Europe

84.0

84.3

118.58

114.87

99.62

96.84

-0.3

3.2

2.9

Southern Europe

82.4

79.7

131.47

120.80

108.30

96.26

3.4

8.8

12.5

Western Europe

80.7

78.6

131.54

130.57

106.13

102.58

2.7

0.7

3.5

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Και οι τρεις δείκτες εμφάνισαν τα υψηλότερα επίπεδα σε επιδό-

ρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), τον Σε-

σεις τριμήνου που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία. Οι αναλυ-

πτέμβριο, κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις τρίτου τριμήνου

τές της STR αναφέρουν ότι οι επιδόσεις αυτές, κατά κύριο λόγο,

στον δείκτη ADR, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 124,27 ευρώ. Κατά

ήταν ιδιαίτερα έντονες τις εργάσιμες ημέρες, γεγονός που υπο-

τη διάρκεια της πενθήμερης διάσκεψης, η ετήσια αύξηση του

δηλώνει την ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.

ADR κυμάνθηκε από 75,5% έως 92,8%.

Σε επίπεδο αγοράς, το Βερολίνο ανέφερε επίσης ισχυρές επιδό-

Πολύ διαφορετική ήταν η εικόνα της ξενοδοχειακής αγοράς της

σεις, με την πληρότητα να φτάνει το 82,8% και συνολικό ρεκόρ

Σλοβακίας, όπου ο μοναδικός δείκτης ο οποίος σημείωσε άνο-

στον δείκτη ADR, ο οποίος «εκτοξεύτηκε» σε 98,07 ευρώ.

δο ήταν αυτός της πληρότητας (1,8% σε 73,3%). Οι δείκτες ADR

Επιπλέον, η Φρανκφούρτη ανακοίνωσε το υψηλότερο ADR

και RevPAR κατέγραψαν μείωση 5,6% σε 62,99 ευρώ και 4,0% σε

(117,28 ευρώ) για το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που οφείλεται εν μέ-

46,19 ευρώ, αντίστοιχα.

ρει στη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτων (IAA),

Οι επιδόσεις της Σλοβακίας σε ετήσια βάση παρεμποδίστηκαν

τον Σεπτέμβριο.

κυρίως από τις επιδόσεις του Σεπτεμβρίου, οπότε καταγράφη-

Μικτά ήταν τα αποτελέσματα της Πορτογαλίας, με την πληρότη-

κε μείωση της πληρότητας κατά 1,6% και του ADR κατά 13,0%.

τα να καταγράφει ασθενική μείωση 0,5% κα να διαμορφώνεται

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της STR, οι επιδόσεις αυ-

στο 86,4%, ενώ τόσο ο δείκτης ADR (13,7% στα 137,65 ευρώ),

τές εμφανίζονται ακόμη πιο περιορισμένες, συγκρινόμενες με

όσο και ο δείκτης RevPAR εμφάνισαν διψήφια αύξηση (13,1%

τις υψηλές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου του 2016, οπότε πραγ-

στα 118,89 ευρώ).

ματοποιήθηκαν συναντήσεις της Προεδρίας της Ε.Ε. στη Μπρα-

Σύμφωνα με τους αναλυτές της STR, παρά τη μικρή πτώση στην

τισλάβα. Οι επιδόσεις ήταν επίσης «φτωχές» και τον Ιούλιο,

πληρότητα, τα επίπεδα ADR και RevPAR ήταν τα υψηλότερα για

συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες του Ιουλίου 2016, οπότε και

κάθε τρίτο τρίμηνο στη χώρα.

πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή

Η Λισαβόνα, η οποία φιλοξένησε την Ετήσια Συνάντηση της Ευ-

Σύνοδος Κορυφής Περιφερειών και Πόλεων.

Ετήσια μεταβολή Σεπτεμβρίου 2016 με Σεπτέμβριο 2017 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Σεπτέμβριο 2016

2017

2016

2017

2016

2017

2016

Occ.

ADR

RevPAR

72.6

70.8

112.15

108.04

81.45

76.47

2.6

3.8

6.5

66.6

64.2

78.68

73.74

52.39

47.32

3.8

6.7

10.7

77.3

76.4

109.63

104.95

84.70

80.16

1.2

4.5

5.7

71.4

68.7

121.60

114.94

86.81

78.95

3.9

5.8

10.0

70.8

68.9

117.94

116.92

83.48

80.53

2.8

0.9

3.7

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Νέα

Τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια στα χειρότερα της Ευρώπης

κά 17 επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία σύνθετων

• Στην πρώτη θέση το αεροδρόμιο του Ηρακλείου

τουριστικών καταλυμάτων βρίσκονται υπό επεξεργασία από το

έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Αυτή τη στιγμή δε, συνολι-

υπουργείο Τουρισμού, όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός, Έλενα Κουντουρά στο συνέδριο Capital + Vision 2017, με τίτλο «Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Επενδύσεις – καινοτομία – ανάπτυξη», που διοργάνωσαν το Ελληνο-Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο και το capital.gr.. Η υπουργός ήταν κεντρική ομιλήτρια στην ειδική θεματική ενότητα για τον τουρισμό ως μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία συμμετείχαν o κ. Thomas Ellerbeck, μέλος της TUI AG Management Board, Group Director Corporate & External Affairs και o κ. Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain. Τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια «φιγουράρουν» στη λίστα με τα 10

Σύμφωνα με την κα. Κουντουρά, η μεγάλη αύξηση του τουρισμού

χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης, σύμφωνα με την ψηφοφορία

την τελευταία τριετία, και ιδιαίτερα το 2017, έδωσε ώθηση και απο-

ταξιδιωτών στην ιστοσελίδα Sleeping in Airports.

τυπώθηκε σε σειρά άλλων δεικτών και τομέων. Μεταξύ αυτών, η

Συγκεκριμένα, οι χρήστες της ιστοσελίδας, κλήθηκαν, όπως κάθε

αύξηση της τουριστικής κίνησης συνέβαλε στην ενίσχυση του λια-

χρόνο, να ψηφίσουν τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια βά-

νικού εμπορίου, στην αύξηση 20% του τζίρου στις αγορές taxfree

σει κριτηρίων όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η άνεση, οι υπηρεσί-

και στις εξαγωγές.

ες-υποδομές-διαθέσιμες δραστηριότητες, οι επιλογές εστίασης, η

«Ο τουρισμός συντέλεσε καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων

ασφάλεια-μετανάστευση, η καθαριότητα, η πλοήγηση και η ευκολία

εργασίας, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση των κα-

στις μετακινήσεις και η δυνατότητα ύπνου στους χώρους του αερο-

ταθέσεων και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος», είπε η κα.

δρομίου.

Κουντουρά.

Τα τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στη σχετική

Και πρόσθεσε: «Ο τουρισμός συνδέεται και υποστηρίζει σχεδόν

λίστα είναι αυτά του Ηρακλείου και της Ρόδου, στην 1η και 2η θέση,

κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, όπως η πρωτογενής πα-

της Σαντορίνης στην 4η και των Χανίων στην 8η, που όπως φαίνεται

ραγωγή, το εμπόριο, οι εξαγωγές, η προώθηση των τοπικών προϊό-

δεν ικανοποίησαν σε κανένα σημείο τους ταξιδιώτες.

ντων. Ταυτόχρονα, είναι η «γέφυρα» για την υλοποίηση σημαντικών

Υπενθυμίζεται ότι, τα ίδια αεροδρόμια είχαν «διακριθεί» και στην

έργων στην ενέργεια, τις υποδομές, τις μεταφορές, τις νέες τεχνο-

αντίστοιχη, περυσινή λίστα, με το αεροδρόμιο της Σαντορίνης να

λογίες».

έχει ψηφιστεί ως το χειρότερο, θέση την οποία φέτος κατέλαβε το

Με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο και τη βιώσιμη του-

αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

ριστική ανάπτυξη, η υπουργός ανέφερε ότι υλοποιείται, για πρώτη

Η λίστα με τα χειρότερα αεροδρόμια έχει ως εξής:

φορά, μία ολοκληρωμένη και συνεκτική εθνική και περιφερειακή

1. Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, Ελλάδα

τουριστική πολιτική, με πλήρη συντονισμό στο κυβερνητικό έργο

2. Διεθνής Αερολιμένας Ρόδου, Ελλάδα

και σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις Περιφέ-

3. Paris Beauvais-Tille, Γαλλία

ρειες, τις τοπικές αρχές, τα επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς

4. Εθνικός Αερολιμένας Σαντορίνης, Ελλάδα

και τον ιδιωτικό τομέα.

5. Διεθνές Αεροδρόμιο Cluj, Ρουμανία

«Στόχος είναι», τόνισε η κα. Κουντουρά, «να δημιουργήσουμε περισ-

6. Διεθνής Αερολιμένας Ρώμης Ciampino, Ιταλία

σότερες νέες θέσεις εργασίας, νέα επαγγελματική δραστηριότητα,

7. Αεροδρόμιο Λονδίνου Λούτον, Ηνωμένο Βασίλειο

νέες, σταθερές πηγές εσόδων. Να στηρίξουμε κάθε προορισμό και

8. Διεθνής Αερολιμένας Χανίων, Ελλάδα, Ελλάδα

κάθε τοπική κοινωνία, και να διαχυθούν τα οικονομικά οφέλη σε

9. Αεροδρόμιο Βερολίνου Schonefeld, Γερμανία

όλη την Ελλάδα.

10. Αεροδρόμιο Βερολίνου Tegel, Γερμανία

Με πολιτική στα-

«Τσουνάμι» επενδύσεων στον Τουρισμό

θερότητα, ασφάλεια και φιλικό

Περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια για αναβάθμιση και εκ-

περιβάλλον που

συγχρονισμό ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και ειδικές τουριστικές

δημιουργήσαμε

υποδομές έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουρ-

προς τις επενδύ-

γείου τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ 251 ξενοδοχειακές επενδύσεις

σεις, και με τους

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τουρισμό, προωθήσαμε την Ελ-

Μιλώντας για τον διορισμό του κ. Magowan, ο διευθύνων σύμβου-

λάδα ως ελκυστικό τουριστικό και επενδυτικό προορισμό».

λος της Celestyal Cruises, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, είπε: «Η εμπει-

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που

ρία του Andrew και οι εις βάθος γνώσεις του για τον τουριστικό

έχουν γίνει για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

κλάδο θα ενισχύσουν περαιτέρω το εμπορικό σήμα της Celestyal

και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νομοθετικό έργο και υπουργι-

Cruises, ως εταιρία κρουαζιέρας που εμβαθύνει στην ανάδειξη της

κές αποφάσεις για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων στην

τοπικής εμπειρίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Κούβα. Ο διορι-

εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την απλοποίηση της διαδικασίας

σμός του συνεπάγεται την ανάπτυξη για την αγορά του Ηνωμένου

ίδρυσης και αδειοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων, τον καθορι-

Βασιλείου και της Ευρώπης και είμαστε ευτυχείς που τον έχουμε

σμό σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας, την κατάργηση των

εντάξει στο δυναμικό μας, στο πλαίσιο των ευρύτερων αναπτυξια-

Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, το πρώτο στην Ελλάδα

κών μας σχεδίων».

έργο κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας. μπορούν να συμβάλλουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, με στε-

Nέες ξενοδοχειακές επενδύσεις από τον όμιλο Blue Lagoon

νή και διαρκή συνεργασία, ώστε να κινητοποιήσουμε οφέλη για

• Σε συζητήσεις με την TUI για ένα ακόμη 5στερο στη Χαλκιδική

«Στην εθνική προσπάθεια για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

όλους και για όλα τα επόμενα χρόνια. Ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη, στηρίζει την εθνική μας οικονομία και δημιουργεί ισχυρές βάσεις για την οικονομική και κοινωνική ευημερία», κατέληξε η κα. Κουντουρά.

οικογένειας Ζαχαριά, ο οποίος προγραμματίζει τη λειτουργία δύο νέων ξενοδοχείων την επόμενη τουριστική περίοδο, ενώ ένα τρίτο έχει στα «σκαριά». Συγκεκριμένα ο όμιλος, ο οποίος είναι στρατηγι-

Nέος αντιπρόεδρος Πωλήσεων για την Ευρώπη στη Celestyal Cruises Τον διορισμό του Andrew Magowan στη θέση του αντιπροέδρου

Σε φάση επενδυτικού «πυρετού» βρίσκεται ο όμιλος Blue Lagoon της

Πωλήσεων

για

την Ευρώπη ανακοίνωσε η Celestyal Cruises. Ο Andrew θα είναι υπεύθυνος για την εμπορική στρατηγική, την ανάπτυξη της παρουσίας της Celestyal Cruises και τη διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων της εταιρίας για την περιοχή της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Magowan γίνεται μέλος του ανθρώπινου δυναμικού της Celestyal Cruises, διαθέτοντας 25 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της κρουαζιέρας, έχοντας συνεργαστεί προηγουμένως με όλες τις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας, ταξιδιωτικούς πράκτορες και εμπορικούς

κός εταίρος του γερμανικού κολοσσού, της TUI, θα λειτουργήσει το 5στερο TUI Sensimar Blue Lagoon Palace, στη Χαλκιδική και το 4στερο Blue Lagoon City, στην πόλη της Κω. Παράλληλα, βρίσκεται σε αναζήτηση «concept» με τον όμιλο TUI για την ανέγερση ακόμη ενός ξενοδοχείου στη Χαλκιδική, του Blue Lagoon Queen, στα Ψακούδια. Το ξενοδοχείο της Κω, με 132 δωμάτια, θα λειτουργήσει σε 12μηνη βάση, έχοντας ήδη σημαντικές πωλήσεις στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ενώ το TUI Sensimar Blue Lagoon Palace θα διαθέτει 92 δωμάτια - σουίτες, με jacuzzi και ιδιωτικές πισίνες. Ακόμη, ο όμιλος θα προχωρήσει το 2019 σε ανακαίνιση του εξαιρετικού Palazzo Del Mare, ενώ την επόμενη τουριστική περίοδο το Blue Lagoon Village, θα λειτουργήσει με το brand TUI Platinum, στην βάση του ultra all inclusive και στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανακαίνισης, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ. O όμιλος Blue Lagoon, διαθέτει αυτή τη στιγμή 5 ξενοδοχεία, 5 και 4 αστέρων, τρία εκ των οποίων στην Κω, ένα στην Κάρπαθο και ένα στη Χαλκιδική. Δραστηριοποιείται στον χώρο της φιλοξενίας παρέχοντας άριστες υπηρεσίες και προσοχή στη λεπτομέρεια, ώστε κάθε διαμονή να αποτελεί μια αναζωογονητική και απολαυστική εμπειρία.

συνεργάτες του κλάδου. Ανάμεσα στις προηγούμενες θέσεις του, έχει αναλάβει τον ρόλο του αντιπροέδρου Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για την εταιρία Seabourn, καθώς και άλλες διευθυντικές θέσεις marketing και πωλήσεων σε εταιρίες του κλάδου της κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων των NCL, Cunard Line, Swan Hellenic και SeaDream. Ο ανάθεση καθηκόντων στον κ. Magowan αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης στρατηγικής ανάπτυξης της Celestyal Cruises στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ενισχύοντας το ευρωπαϊκό δίκτυο πωλήσεων της εταιρίας.

Ο group operation manager του ομίλου Blue Lagoon, κ. Στέργος Αλαβάνος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Νέα

Στην Ελλάδα η 8η Διεθνής Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Τουρισμό στον Δρόμο του Μεταξιού • Συγχαρητήρια επιστολή του ΠΟΤ στην Έλενα Κουντουρά

Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο τόσο της κίνησης εσωτερικού (18,5%), όσο και της κίνησης εξωτερικού (14%). Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2017, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 18,9 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,8%.

Νέα μεγάλη επιτυχία για

Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση της διεθνούς κίνησης κατά

τη χώρα μας στην ισχυ-

11,8% και της κίνησης εσωτερικού κατά 3,5%.

ροποίηση του διεθνούς της ρόλου στον τουρι-

Η Egyptair επανασυνδέει την Αθήνα με το Τόκιο

σμό, συνιστά η απόφαση

Την αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Τόκιο, με ενδιάμεσο

του Παγκόσμιου Οργανι-

σταθμό το Κάιρο, επαναφέρει από τις 29 Οκτωβρίου 2017 ο εθνικός

σμού Τουρισμού να επι-

αερομεταφορέας της Αιγύπτου και μέλος της Star Alliance, Egyptair.

λέξει την Ελλάδα για τη

Η πτήση πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα, με στόχο στα-

διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης για τον Τουρισμό στον

διακά να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων.

Δρόμο του Μεταξιού, με την υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κου-

Για τους επιβάτες των συγκεκριμένων κρατήσεων, αλλά και όλων

ντουρά, να υποστηρίζει με σθένος την ελληνική υποψηφιότητα.

των άλλων κρατήσεων, η Egyptair προσφέρει:

Για την ανάληψη της διοργάνωσης αυτής, που θα πραγματοποιη-

• Σε όσους θα διανυκτερεύσουν στο Κάιρο, τη δυνατότητα δωρεάν

θεί στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 9-12 Οκτωβρίου 2018, από τη

διανυκτέρευσης σε δωμάτιο ξενοδοχείου πέντε αστέρων.

χώρα μας, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος του Δρό-

• Σε όσους παραμείνουν από έξι έως δέκα ώρες στο Κάιρο, τη δυνα-

μου του Μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Zhu

τότητα δωρεάν ημερήσιας χρήσης δωματίου σε ξενοδοχείο πέντε

Shanzhong, απέστειλε σχετική επιστολή, στην οποία συγχαίρει την

αστέρων ή δωρεάν ξενάγηση στο Κάιρο, τον Νείλο και τις Πυραμί-

κα. Κουντουρά.

δες (στην περίπτωση που η επίσκεψη πραγματοποιηθεί εκτός ωρα-

«Θεωρούμε την Ελλάδα έναν εξαιρετικό συνεργάτη και η συμβο-

ρίου λειτουργίας, παρέχεται δωρεάν γεύμα με θέα τον χώρο των

λή σας χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό

Πυραμίδων).

Τουρισμού και από το Πρόγραμμα για τον Δυτικό Δρόμο του Μετα-

• Το δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς δύο αποσκευών (23 kg η κάθε μία).

ξιού», αναφέρεται στην επιστολή. Παράλληλα, τονίζεται η άνευ προηγουμένου υποστήριξη της υπουργού Τουρισμού, που συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για τον Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού συνάδει με την εθνική τουριστική πολιτική, που υλοποιεί το υπουργείο Τουρισμού, για να καταστεί η Ελλάδα παγκόσμιος προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το υπουργείου Τουρισμού και

Από 18 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων για το νέο ΕΣΠΑ

την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Αλεξαν-

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτή-

δρούπολη, της 1ης Διεθνούς Ημερίδας για τον Δυτικό Δρόμο του

σεων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουρ-

Μεταξιού, τον περασμένο Απρίλιο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

γία νέων πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων,

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι, η συνδιοργάνωση από τον

Στο 15,5% «εκτινάχθηκε» η επιβατική κίνηση στον Δ.Α.Α. τον Οκτώβριο

στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ, με τίτλο: «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Με διψήφια άνοδο της επιβατικής κίνησης ολοκληρώθηκε και ο

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της υλοποίησης επεν-

Οκτώβριος για το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος»,

δυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέας τουριστικής επιχείρησης

αλλά και το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017.

από ΜΜΕ, σε συγκεκριμένους τομείς τουριστικής δραστηριότητας

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2017, η επιβατική κί-

του Ν.4276/2014 και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (Αθλητι-

νηση του Δ.Α.Α. «σκαρφάλωσε» στα 2,05 εκατ. επιβάτες, σημειώνο-

κός, Θαλάσσιος Τουρισμός και Τουρισμός Υπαίθρου).

ντας άνοδο της τάξης του 15,5%.

Σύμφωνα με τη Noisis A.E., δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


είναι Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του Τουρισμού και θα διαθέτουν επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης μέχρι και την 1η εκταμίευση της επιχορήγησης. Ειδικότερα, επιλέξιμες για την παρούσα δράση είναι οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων: Κατηγορία Α. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης. Κατηγορία Β. Επιχειρήσεις της κατηγορίας «Τουριστικά Καταλύματα σύμφωνα με τον Ν. 4276/2014, όπως ισχύει», που έχουν συσταθεί και για τις οποίες μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης (7/11/2017) ισχύουν σωρευτικά: 1. Έχουν αποκτήσει έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 ή/και τους ΚΑΔ: 41.20.20.01 ή 41.20.20.02. 2. Το ΑΦΜ της επιχείρησης δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα από τη σύστασή του (μηδενικός κύκλος εργασιών). 3. Δεν έχει γνωστοποιηθεί ή εκδοθεί άδεια (σήμα) λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος. 4. Διαθέτουν άδεια δόμησης για το συγκεκριμένο τουριστικό κατάλυμα.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων, που εντάσσονται στις ακόλουθες κατηγο-

Συστήματα Σιδερώματος με σίδερο ασφαλείας

ρίες δραστηριοτήτων: 1. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ (σύμφωνα με τον Ν.4276/2014, όπως ισχύει) 1.1 ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ 1.1.1 Ξενοδοχεία Περιορισμοί: - Κατάταξη σε κατηγορία 3 αστέρων και άνω - Δυναμικότητα δέκα έως και πενήντα κλίνες Δυναμικότητα ξενοδοχειακού καταλύματος μεγαλύτερη των 50 κλινών, δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού/απόρριψης της πρότασης. Το τμήμα, ωστόσο, του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των 50 κλινών, θα χρηματοδοτηθεί με ιδία κεφάλαια.

Δίσκοι Καλωσορίσματος Ηλεκτρονικές Ζυγαριές Μπάνιου χωρίς μπαταρία

1.1.2 Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979 1.1.3 Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) Περιορισμοί: - Κατάταξη σε κατηγορία 3 αστέρων και άνω 1.1.4 Ξενώνες φιλοξενίας νέων 1.2 ΜΗ ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ 1.2.1 Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες Περιορισμοί: -Ελάχιστος Αριθμός κατοικιών: Τρεις

Αναδιπλούμενα Παιδικά Κρεβατάκια με πιστοποίηση JPMA (US crib Law)

1.2.2 Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα Περιορισμοί: - Κατάταξη σε κατηγορία 3 κλειδιά και άνω - Ελάχιστη δυναμικότητα δέκα κλίνες

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 27 www.afoisamara.gr


Νέα

2. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ζική βεβαίωση για την πρόθεση δανειοδότησης του επενδυτικού

• Τουριστικά είναι τα γραφεία κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν.

σχεδίου).

393/1976 (Α΄199). • Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρή-

Στον Πειραιά το υπερσύγχρονο Mein Schiff 5 της TUI

σης αυτοκινήτων.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε πρόσφατα με 2.800 τουρίστες η

• Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτρο-

ναυαρχίδα των κρουαζιερόπλοιων της TUI, το υπερσύγχρονο κρου-

χων οχημάτων άνω των 50 κ. εκ..

αζιερόπλοιο, νέας γενιάς (300 μέτρων), Mein Schiff 5, του γερμανι-

• Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που έχουν

κού τουριστικού κολοσσού, προερχόμενο από τη Δυτική Μεσόγειο.

στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά του-

To υπερσύγχρονο πλοίο, με πλήρωμα 1.046 ατόμων και έχοντας στο

ριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977.

«τιμόνι», τον Έλληνα πλοίαρχο Γιάννη Αναστασίου, θα συνεχίσει τις

• Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγ-

κρουαζιέρες στον Κόλπο.

γελματικών πλοίων αναψυχής.

Στο πλοίο επέβαινε και το μέλος του Executive Committee του ομίλου και Group Corporate & External Affairs, κ. Thomas Ellerbeck.

3. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι, την πρώτη του «επίσκεψη» στο λιμάνι του Πει-

• Αθλητικός Τουρισμός

ραιά είχε πραγματοποιήσει το Mein Schiff 5 στις αρχές του περα-

• Θαλάσσιος τουρισμός

σμένου Μαΐου.

• Τουρισμός υπαίθρου

Ο όμιλος TUI, ο οποίος έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια, με κολοσ-

• Άλλες ειδικές, εναλλακτικές μορφές τουρισμού

σιαίες επενδύσεις, στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο του 2018 το νέο και μεγαλύτερο κατά 20 μέτρα

4. ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ

Mein Schiff 6, το οποίο θα αντικαταστήσει το πρώτο πλοίο της σει-

ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ράς, που θα «μετακινηθεί» στην αγγλική αγορά και στην Thompson.

Ως λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες νοούνται εκείνες που

Σημειώνεται ότι, φέτος, η TUI σημείωσε στην Ελλάδα αύξηση 22%

δεν περιέχονται στις ανωτέρω κατηγορίες αλλά εντάσσονται στον

των διακινούμενων τουριστών στην κρουαζιέρα και στόχος του

πίνακα του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ V ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, είναι η περαιτέρω αύξηση των

(ΚΑΔ).

τουριστών και η επέκταση της περιόδου.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 25.000,00 € έως 400.000,00 € και το ποσοστό επιδότησης διαμορφώνεται έως 50%. Ενδεικτικές Επιδοτούμενες Δαπάνες: Κτιριακές δαπάνες, Δαπάνες Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου, Μηχανήματα-Εξοπλισμός, Εγκαταστάσεις & Εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος, Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Προβολή-Προώθηση, Δαπάνες τεχνικών μελετών μηχανικού, φοροτεχνικού και νομικού συμβούλου, Λογισμικά, Μεταφορικά μέσα, Αμοιβές Συμβούλων. Έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών: 7/11/2017 (ημερομηνία προκήρυξης της δράσης) Διάρκεια υλοποίησης έργου: Έως 30 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης Προκαταβολή: Έως 40% της εγκεκριμένης επιχορήγησης Έναρξη και διάρκεια υποβολών: Από 18/12/2017 έως 28/03/2018 Εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής: Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής, σε ποσοστό τουλάχιστον του 60% του προτεινόμενου (επιχορηγούμενου) προϋπολογισμού του Επενδυτικού Σχεδίου. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόροι ή/και δάνειο (έγκριση δανείου ή τραπε-

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Έλληνας πλοίαρχος του Mein Schiff, κ. Γιάννης Αναστασίου με τον Executive Committee του ομίλου της TUI, κ. Thomas Ellerbeck και τον περιφερειακό διευθυντή της TUI Ελλάδος, κ. Γιώργο Δήμα.Συνέντευξη Μήνα

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη

ERIK FRIEMUTH CHIEF MARKETING OFFICER OF TUI GROUP

PHOTO CREDITS by KSD

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας η Ελλάδα • Στα «σκαριά» 10 επενδυτικά έργα της TUI στη χώρα • Υποδομές, σταθερότητα και φορολογικές επιβαρύνσεις καθορίζουν το «αποτέλεσμα» Άνθρωπος των αριθμών, ο οποίος ενεργεί με βάση τη λογική και την προσμέτρηση όλων των παραμέτρων, αλλά με ευαισθησίες -κρυφές και φανερές- κι αδυναμίες, μία εκ των οποίων και η χώρα μας. Erik Friemuth. Διευθυντής Marketing του ομίλου TUI κι από τα πλέον ισχυρά στελέχη του ομίλου, πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Ο κ. Friemuth μιλάει στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σε μία συνέντευξη χωρίς δεν, μη και πρέπει, για τη δραστηριοποίηση της TUI στην ελληνική αγορά, για τα επενδυτικά σχέδια του γερμανικού ταξιδιωτικού οργανισμού στη χώρα μας, τη στρατηγική marketing που ακολουθεί, ενώ παίρνει 30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


θέση και για μία σειρά θεμάτων, όπως ο φόρος διαμονής, η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, κ.ά.. Αναφέρεται με θερμά λόγια για τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι, είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός, που έχει να παρουσιάσει έναν αυθεντικό και ιδιαίτερο τρόπο ζωής. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι, οι ιθύνοντες πρέπει να φροντίσουν να παραμείνει μακροπρόθεσμα ένας ισχυρός προορισμός και να προσφέρει υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες, σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν μια σημαντική αγορά για την ΤUI, ενώ το ενδιαφέρον του ομίλου δεν είναι τωρινό, αφού μετρά, ήδη, 40 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Μάλιστα, σήμερα, ο γερμανικός κολοσσός εξετάζει 10 επενδυτικά έργα στην Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκονται κυρίως τα ελληνικά νησιά, αλλά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως π.χ. η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική.

Thomson σε TUI, ολοκληρώσαμε τον Οκτώβριο το διετές πρό-

Που οφείλεται αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον της TUI για την Ελλάδα και ποιες είναι οι επιδιώξεις σας από τη δραστηριοποίησή σας στην ελληνική αγορά;

γραμμα δημιουργίας ενός ενιαίου παγκόσμιου brand της TUI.

Η Ελλάδα αποτελούσε για εμάς ανέκαθεν μια σημαντική αγορά.

Όλα τα τοπικά brands του ομίλου TUI, όπως το Fritidsresor στη

Έχουμε, ήδη, 40 χρόνια παρουσίας στη χώρα, συνεισφέροντας

Σουηδία και το Arke στην Ολλανδία ονομάζονται πλέον TUI. Έτσι,

στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ενώ διαθέτουμε καλές

οι ταξιδιώτες θα έχουν την εμπειρία του ενιαίου brand, με το γνω-

μακροχρόνιες σχέσεις με τους Έλληνες εταίρους μας. Σε κλίμα

στό λογότυπο, στη χώρα τους. Το ίδιο ισχύει και μετά την άφιξή

στενής συνεργασίας επιθυμούμε να συνεχίσουμε την αναπτυξι-

Ποια είναι η στρατηγική marketing της TUI; Με τη μετονομασία του αγγλικού μας tour opertator της

τους στους προορισμούς της επιλογής τους, όπου το ίδιο brand θα το συναντούν από το αεροδρόμιο, μέχρι τη μεταφορά προς το ξενοδοχείο, αλλά και κατά τη διαμονή τους, εξυπηρετούμενοι από προσωπικό της TUI, με το μότο «Think Travel, Think TUI».

Ποιες είναι οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία που προγραμματίζει ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος στην Ελλάδα και γενικά που εστιάζει το πλάνο της TUI για τη χώρα και σε ποιες περιοχές; Λειτουργούμε στην Ελλάδα περίπου 30 δικά μας ξενοδοχεία, ενώ πρόσφατα ανακοινώσαμε την κατασκευή ενός νέου Robinson Club, στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Θα είναι το τρίτο Club του δημοφιλούς αυτού ξενοδοχειακού brand, που θα διαθέτουμε στην

Λειτουργούμε στην Ελλάδα περίπου 30 δικά μας ξενοδοχεία, ενώ πρόσφατα ανακοινώσαμε την κατασκευή ενός νέου Robinson Club, στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Θα είναι το τρίτο Club του δημοφιλούς αυτού ξενοδοχειακού brand, που θα διαθέτουμε στην Ελλάδα. Βλέπουμε την Ελλάδα ως βασικό προορισμό στην αναπτυξιακή μας στρατηγική. Η χώρα σας, άλλωστε, είναι για την TUI η σημαντικότερη αγορά μετά την Ισπανία.

Ελλάδα. Βλέπουμε την Ελλάδα ως βασικό προορισμό στην αναπτυξιακή μας στρατηγική. Η χώρα σας, άλλωστε, είναι για την TUI η σημαντικότερη αγορά μετά την Ισπανία. Αυτό επιβεβαιώθηκε

ακή πορεία μας στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα των ξενοδοχείων,

κατά την επίσκεψη του Προέδρου του ομίλου TUI, Fritz Joussen

όσο και στον τομέα των κρουαζιέρων. Στο πλαίσιο αυτό, μελετά-

και του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού στην Αθήνα,

με διαρκώς πιθανές ευκαιρίες ενίσχυσης της παρουσίας μας στη

στις αρχές Οκτωβρίου, όπου εκφράστηκε η πρόθεση να προχω-

χώρα, καθώς εκτιμούμε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει

ρήσουμε σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Ήδη, αυτή τη στιγμή εξε-

την ανοδική του πορεία και στα επόμενα χρόνια.

τάζονται 10 επενδυτικά έργα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός

κή. Ενισχύουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Ελλάδα, κα-

Πόσο έχει επηρεάσει ή επηρεάζει τα σχέδια της TUI για την Ελλάδα το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στη χώρα;

θώς πιστεύουμε στις δυνατότητες που διαθέτει ο τουρισμός στη

Κάθε τουριστική, και όχι μόνο, επιχείρηση χρειάζεται ένα σταθε-

χώρα σας.

ρό οικονομικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Οι Έλληνες πολίτες

μας βρίσκονται κυρίως τα ελληνικά νησιά, αλλά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως π.χ. η Πελοπόννησος και η Χαλκιδι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Συνέντευξη Μήνα

και επιχειρήσεις πέρασαν δύσκολα χρόνια. Όμως, σήμερα, η ελ-

προσφέρει υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες, σε βάθος

ληνική οικονομία βρίσκεται σε μια νέα βάση, πάνω στην οποία

χρόνου, αφού αυτό είναι το «μυστικό» για να κερδίσει νέους, επα-

μπορούμε να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Βλέπουμε, ήδη, τις

ναλαμβανόμενους επισκέπτες. Παράλληλα, πολύ σημαντικός εί-

πρώτες προόδους και, πλέον, είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί

ναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών.

αυτή η κατάσταση. Ο τουρισμός, φυσικά, μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό, η TUI συνέχισε να στηρίζει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, τόσο σε καλές, όσο και σε δύσκολες εποχές, αφού πρόκειται για έναν ελκυστικό προορισμό από κάθε άποψη.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τον νέο φόρο διανυκτέρευσης που θα ισχύσει στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2018 και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στα τουριστικά πακέτα και εν γένει στον ελληνικό τουρισμό από την εφαρμογή του; Η αύξηση της φορολογίας έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο των

Ποια είναι τα σχέδια της TUI για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα;

τελικών τιμών. Η άνοδος των τιμών, όμως, πρέπει να συνοδεύεται

Ένα σημαντικό θέμα είναι πράγματι και η επιμήκυνση της τουρι-

βάθμιση, κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει ο πελάτης. Γιατί εάν

στικής περιόδου. Τουρίστες, οι οποίοι έχουν συνδέσει επί δεκαε-

δεν συμβαίνει αυτό, αλλά ο πελάτης καλείται να πληρώσει 10%

τίες την Ελλάδα μόνο με το καλοκαίρι, πρέπει να πειστούν, με τις

επιπλέον χρήματα για τις ίδιες υπηρεσίες και παροχές, σίγουρα

κατάλληλες προωθητικές ενέργειες, ότι η Ελλάδα είναι προορι-

θα το ξανασκεφτεί να επισκεφθεί τη χώρα. Θέλουν προσοχή οι

σμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Σε αυτό, θα πρέπει να συμ-

πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ακόμα πιο σημαντικό για

βάλουν στο σύνολό τους οι τοπικοί παράγοντες, αναλαμβάνο-

έναν επενδυτή και μια επιχείρηση είναι η σταθερότητα του φο-

ντας μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως είναι για παράδειγμα η

ρολογικού πλαισίου.

από ανάλογη βελτίωση του προϊόντος. Να υπάρχει π.χ. μια ανα-

διατήρηση των καταστημάτων ανοικτών και μετά τον Νοέμβριο. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την προσέλκυση πελατών που π.χ. επιθυμούν να έχουν δραστηριότητες στη φύση.

Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία χρήζουν βελτίωσης, προκειμένου η χώρα να καθιερωθεί μεταξύ της πρώτης πεντάδας με τους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς;

Η TUI δεν είναι πια ένας tour operator κλασσικού τύπου. Δεν είναι έμπορος. Είναι όμιλος που αναπτύσσει, επενδύει και διαχειρίζεται ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια. Είμαστε η μόνη εταιρία του κλάδου, η οποία καλύπτει το σύνολο της ταξιδιωτικής αλυσίδας.

Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, η οποία φημίζεται για την ιστορία και τον πολιτισμό χιλιάδων ετών, για το φυσικό της περιβάλλον, τον ήλιο, την εντυπωσιακή ποικιλομορφία και, φυσικά, που έχει να παρουσιάσει έναν αυθεντικό και ιδιαίτερο τρόπο

Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και πως μπορεί να γίνει αυτό;

ζωής, τον οποίο επιδιώκουν να γνωρίσουν και να βιώσουν οι

Ο τουρισμός είναι αυτή τη στιγμή, ένας από τους βασικούς πυ-

επισκέπτες του. Ωστόσο, πρέπει οι ιθύνοντες να φροντίσουν να

λώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει άμεση και

παραμείνει μακροπρόθεσμα ένας ισχυρός προορισμός και να

έμμεση ωφέλεια. Ο τουρισμός συμβάλλει στην αύξηση της απα-

για τη φιλοξενία της. Είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός,

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σχόλησης. Όταν π.χ. κατασκευάζονται νέα ξενοδοχεία, απασχομία. Ακόμα και στη φάση της ύφεσης, ο τουρισμός διασφάλισε

Υπάρχει μια κριτική ότι η TUI «γεμίζει» πρώτα τα δικά της ξενοδοχεία και μετά τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα. Τι απαντάτε σε αυτό;

θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας ότι αναπτύσσεται ακόμα και σε

Έχουμε στην Ελλάδα περίπου 30 ξενοδοχεία που λειτουργούν με

περιόδους κρίσης.

το σήμα της TUI και την ίδια στιγμή συνεργαζόμαστε με περισσό-

λείται ένας αριθμός εργαζομένων. Έτσι, κινείται η τοπική οικονο-

τερα από 1.500 συμβεβλημένα ξενοδοχεία, ενώ, φέτος, προχω-

Πως διαμορφώνονται τα οικονομικά μεγέθη της TUI και τι περιλαμβάνει το επενδυτικό «μενού» του γερμανικού tour operator στις διεθνείς αγορές;

ρήσαμε σε σημαντική επέκταση του αριθμού των συνεργαζόμε-

Η εταιρία μας συνεχίζει δυναμικά την πορεία της, στοχεύοντας εφέτος σε ανάπτυξη 10%. Σε αυτό ιδιαίτερη συμβολή έχει η με-

Πως θα χαρακτηρίζατε τον ανταγωνισμό σε επίπεδο μεγάλων tour operators;

γάλη ζήτηση που παρατηρήθηκε για τους περισσότερους προο-

Η TUI κατέχει την ηγετική θέση στις περισσότερες ευρωπαϊκές

ρισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

χώρες. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Ωστό-

Τα θετικά αποτελέσματα φανερώνουν πως η στρατηγική μας

σο, η TUI δεν είναι πια ένας tour operator κλασσικού τύπου. Δεν

αποδίδει. Προωθούμε δυναμικά τη μετεξέλιξη του ομίλου από

είναι έμπορος. Είναι όμιλος που αναπτύσσει, επενδύει και διαχει-

έναν κλασικού τύπου tour operator σε έναν καθετοποιημένο

ρίζεται ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια. Είμαστε η μόνη εταιρία

τουριστικό όμιλο, με επίκεντρο τα ξενοδοχεία και τις κρουαζιέ-

του κλάδου, η οποία καλύπτει το σύνολο της ταξιδιωτικής αλυ-

ρες.

σίδας.

νων ξενοδοχείων.

Ήδη, σήμερα, το ήμισυ των λειτουργικών κερδών του ομίλου προέρχεται από τα ξενοδοχειακά μας brands και τις κρουαζιέρες. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να πορευόμαστε διεθνώς.

Πόσο εύκολη ήταν η διαδικασία αναδιοργάνωσης του ομίλου και να υποθέσουμε με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα, ότι οι στρατηγικές αποφάσεις ήταν σωστές;

Η νέα «καρέκλα» που φτιάξατε, θα δημιουργεί τις ιδανικές διακοπές για τον καθένα μας; Οδεύουμε σε ρομποτική εξυπηρέτηση; Ποιες είναι οι τάσεις στις διακοπές στα επόμενα χρόνια που διαβλέπει η TUI; Η είσοδος των ψηφιακών τεχνολογιών στον τουρισμό αποτελεί για εμάς σημαντικό θέμα που προωθούμε συστηματικά. Πιστεύ-

Η αναδιοργάνωση δεν ήταν εύκολη και θέλω σε αυτό το σημείο

ουμε ότι μπορεί να εμπλουτίσει την ταξιδιωτική εμπειρία. Ήδη

να συγχαρώ το σύνολο των 65.000 υπαλλήλων της TUI παγκο-

πειραματιζόμαστε με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότη-

σμίως.

τας, όπου ο πελάτης μπορεί στο ταξιδιωτικό γραφείο να περιη-

Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες υποδοχής πελατών,

γηθεί εικονικά στο ξενοδοχείο της επιλογής του, πριν προχωρή-

έχουμε δημιουργήσει την TUI Destination Services, με την οποία

σει στην κράτηση. Ή μετά την άφιξή του στο ξενοδοχείο μπορεί

παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών,

να περιηγηθεί εικονικά στις εκδρομές που του προσφέρει η TUI

από την άφιξη του επισκέπτη στον προορισμό μέχρι την επι-

στον προορισμό. Θεωρούμε, όμως, ότι δεν θα μας εξυπηρετούν

στροφή στην πατρίδα του. Στην Ελλάδα, μάλιστα, λειτουργούν

ρομπότ στο μέλλον. Η ψηφιακή τεχνολογία στον τουρισμό θα

τα κεντρικά γραφεία της TUI Destination Services για την Ανατο-

λειτουργεί πάντα συμπληρωματικά. Ο ανθρώπινος παράγοντας

λική Μεσόγειο και θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε και

είναι πολύ μεγάλης σημασίας, αφού στον τουρισμό ο άνθρωπος

σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια.

κάνει τη διαφορά.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Διεθνές

Της Φλώρας Γ. Γιούπη

«Πρωταγωνιστεί» η Ευρώπη στον τουρισμό • Αυξημένος κατά 8% το α’ εξάμηνο ο ευρωπαϊκός τουρισμός • Σημαντική η συμβολή της Ελλάδας Στις απόλυτες «πρωταγωνίστριες» στον τουριστικό «στίβο» αναδεικνύονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με τα συμπεράσματα έκθεσης για τις βραχυπρόθεσμες τάσεις στον Τουρισμό στην Ε.Ε., του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), από τις 28 χώρες της Ένωσης οι 14 κατέγραψαν διψήφια αύξηση των αφίξεων κατά το πρώτο μισό του 2017. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το ποσοστό της ετήσιας ανάπτυξης να αυξηθεί στο 8%, από 5% το 2016. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, παρουσιάζοντας κατά το πρώτο 6μηνο του 2017 δυναμική επίδοση, τόσο στις τουριστικές αφίξεις, όσο και στις τουριστικές εισπράξεις, με αύξηση 7%.

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ

ύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία του

µε αύξηση των αφίξεων κατά 11%, έναντι

ΠΟΤ, µέχρι τον Ιούνιο του 2017, 14

της ίδιας περιόδου το 2016. Η Πορτογαλία

από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα-

κατέγραψε αύξηση 13% και η Ισπανία 11%,

τέγραψαν διψήφια αύξηση στις αφίξεις. Υπο-

µε την τροµοκρατική επίθεση στη Βαρκε-

λογίζεται ότι, συνολικά, οι 28 προορισµοί της

λώνη να µην αντανακλάται ακόµη στα δε-

ΕΕ έλαβαν 231 εκατοµµύρια αφίξεις διεθνών

δοµένα. Η Ιταλία και η Ελλάδα ανέφεραν

τουριστών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο

αύξηση 7% στις αφίξεις, «παίζοντας» τον

του 2017, έναντι 214 εκατοµµυρίων την ίδια

δίκο τους ξεχωριστό ρόλο στις υψηλές

περίοδο του 2016, που σε απόλυτα νούµερα

τουριστικές επιδόσεις της περιοχής, ενώ

«µεταφράζεται» σε 17 εκατοµµύρια περισσό-

διψήφιες αυξήσεις ανέφεραν και οι βαλκα-

τερες αφίξεις, µε αποτέλεσµα το πρώτο εξά-

νικοί προορισµοί, όπως η Κροατία (25%)

µηνο του 2017 να είναι το ισχυρότερο εξάµη-

και η Σλοβενία ( 19%), αλλά και η Μάλτα

νο από το 2010.

(19%) και η Κύπρος (15%). Παράλληλα, στους 10 προορισµούς από

Η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη «οδηγούν» την ανάπτυξη

όλο τον κόσµο που εµφάνισαν υψηλές τουριστικές εισπράξεις, οι 5 ήταν εντός ΕΕ. Η

Οι οκτώ προορισµοί της Νότιας και Μεσογει-

Ισπανία σηµείωσε τη µεγαλύτερη αύξηση

ακής Ευρώπης «οδήγησαν» την ανάπτυξη,

(12%), ακολουθούµενη από το Ηνωµένο

International Tourist Arrivals, monthly/quarterly data (% change over same period of the previous year) 2017*

2015

2016

YTD

Q1

Q2

Jan

Feb

Mar

Apr

May

Jun

Q1

Q2

Q3

Q4

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

Q1

Q2

Q3

Q4

Παγκοσµίως

6,4

4,2

8,3

7,1

3,5

2,2

13,6

4,5

7,4

7,4

1,4

3,1

5,0

4,1

1,4

4,0

3,5

4,7

6,9

5,1

3,8

5,1

4,1

Προηγµένες οικονοµίες1

6,0

4,0

7,4

8,9

2,9

0,9

15,2

3,4

5,1

8,4

2,9

4,2

6,1

5,5

1,9

5,7

4,3

6,0

8,4

4,7

5,1

4,8

5,5

Αναδυόµενες οικονοµίες1

7,0

4,4

9,5

5,5

4,1

3,7

11,7

5,9

11,0

6,4

-0,6

1,4

3,8

2,0

0,5

1,7

2,4

3,4

5,4

5,5

2,1

5,6

2,7

Ευρώπη

7,7

3,7

10,3

6,7

3,5

1,5

18,3

5,1

9,2

7,1

-0,5

0,8

4,6

1,5

-1,0

2,5

2,0

5,2

7,7

5,1

5,0

5,6

3,9

Ευρωπαϊκή Ένωση (28)

8,0

4,7

10,1

8,3

4,7

1,9

20,3

4,7

7,8

8,7

2,2

3,5

7,0

4,3

1,4

5,5

4,4

7,9

9,9

5,2

5,7

5,5

4,8

Βόρεια Ευρώπη

7,9

7,8

8,1

12,5

2,7

8,1

16,8

2,8

6,6

10,9

3,5

6,2

8,1

5,9

7,1

5,3

0,7

13,6

12,1

3,5

4,8

7,3

10,0

∆υτική Ευρώπη

6,0

2,0

8,8

8,0

3,4

-3,7

30,4

0,0

2,3

6,3

-3,0

-1,6

5,3

-0,3

-4,6

0,9

0,9

6,1

10,4

4,1

3,8

4,9

-0,8

Κεντρ.-Ανατ. Ευρώπη

3,6

1,8

4,8

2,2

1,9

1,5

5,3

3,2

5,8

6,5

2,4

3,1

2,1

4,0

2,5

2,6

2,7

1,6

2,1

6,5

7,9

8,2

4,8

Νότια-Μεσο/κή Ευρώπη

11,6

5,1

15,0

6,2

5,4

4,0

17,8

10,9

16,8

6,8

-1,4

0,1

4.4

0,3

-2,0

2,8

2,9

3,8

8,0

5,8

4,5

4,5

5,1

Ασία και Ειρηνικός

5,7

5,7

5,7

9,2

3,3

4,6

7,6

4,2

5,3

9,7

8,7

9,7

6,2

14,4

7,1

7,5

6,0

5,5

7,0

4,3

5,0

5,5

6,3

Βορειοανατολική Ασία

3,6

5,2

2,1

9,3

2,7

3,5

3,9

1,8

0,4

8,9

8,6

10,3

6,8

16,7

6,9

7,8

6,0

5,9

8,7

4,5

4,6

1,6

6,4

Νοτιοανατολική Ασία

7,0

5,5

8,7

7,6

3,3

5,7

9,9

5,9

10,2

10,6

8,7

9,9

5,3

11,6

9,5

8,6

6,8

4,5

4,7

4,9

7,3

10,3

6,1

Ανά περιοχή

Ωκεανία

7,7

4,7

11.5

13,4

-0,9

2.5

16,5

7,6

9,8

9,9

9,2

10,7

8,0

11,8

9,6

10,5

8,8

6,5

8,5

8,6

5,8

6,6

8,8

Νότια Ασία

11,6

9,9

13,7

13,6

8,8

7,3

17,5

10,2

13,4

10,3

9,0

3,5

5,5

14,9

-3,5

-0,1

2,0

7.0

7,2

-1,4

-3,2

9,8

5,1

Αµερική

3,0

1,2

4,9

4,4

1,0

-1,7

8,6

2,7

3,6

7,0

0,6

4,6

2,1

4,9

3,4

5,8

4,5

-0,7

2,4

7,9

4,6

5,2

6,2

Βόρεια Αµερική

1,7

0,1

3,0

3,5

-0,7

-2,2

4,8

1,4

3,0

5,0

0,0

3,1

1,9

4,1

1,4

4,1

5,3

-1,3

1,6

5,2

5,8

5,3

5,6

Καραϊβική

4,1

1,0

7,9

0,8

1,1

1,1

10,4

5,6

7,3

7,2

3,2

5,0

2,5

6,3

2,8

5,9

-1,6

1,0

6,4

8,0

7,6

8,9

8,0

Κεντρική Αµερική

5,0

0,8

10,1

3,5

0,8

-1,8

26,0

2,8

1,7

9,5

2,9

6,1

0,9

10,9

5,4

0,3

8,6

-8,4

3,3

5,2

5,7

7,1

9,2

Νότια Αµερική

6,5

4,5

9,6

8,7

5,2

-2,0

17,0

7,3

4,1

11,9

0,0

11,7

2,7

5,9

14,5

16,2

3,9

2,8

1,8

17,9

-4,0

1,5

6,5

Αφρική

7,6

4,7

10,5

6,1

5,3

2,7

17,3

5,7

8,7

7,5

1,2

11,9

12,6

12,4

12,3

10,7

12,6

10,9

13,9

-6,1

-8,9

-5,9

-2,5

Βόρεια Αφρική

15,6

15,8

15,5

11,2

17,7

18,1

22,9

9,9

13,9

-6,0

-9,7

12,1

13,2

14,2

11,7

9,1

9,0

12,1

18,3

-9,2

-14,4 -12,7 -10,2

Υποσαχάρια Αφρική

4,2

0,7

8,1

4,5

0,7

-3,2

14,6

3,6

6,1

13,4

7,5

11,7

12,3

10,7

12,8

11,4

14,3

10,5

12,2

-4,7

-5,4

-0,3

1,0

Μέση Ανατολή

8,9

9,3

8,5

9,1

10,1

8,6

15,0

2,6

7,5

-0,8

-9,3

-8,1

4,2

-14,1

-6,7

-4,1

-7,7

10,1

9,6

10,0

-4,7

7,8

-6,6

Πηγή: World Tourism Organiz ation (UNWTO) © ¹ Classification based on the International Monetary Fund (IMF), see the Statistical Annex of the IMF World Economic Outlook of April 2016, page 146, at www.imf.org/ex ternal/ns/cs.aspx ?id=29.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


∆ιεθνές

Βασίλειο (11%) και τη Γαλλία (8%). Η Γερµανία (4%) και η Ιταλία

τα µετά την τροµοκρατική επίθεση του Απριλίου στη Στοκχόλµη.

(3%) ανέφεραν επίσης καλές επιδόσεις.

Η ∆ανία κατέγραψε επίσης ισχυρά αποτελέσµατα (7%), ενώ πιο

Οι διεθνείς αφίξεις στους πέντε προορισµούς της Βόρειας Ευρώ-

µετριοπαθή (3%) ήταν τα αποτελέσµατα της Ιρλανδίας.

πης αυξήθηκαν κατά 8%. Οι αφίξεις στη Φινλανδία εµφάνισαν δι-

Εν τω µεταξύ, οι εννέα προορισµοί της Κεντρικής και Ανατολικής

ψήφιο ρυθµό ανάπτυξης (15%), που ενισχύεται από την αύξηση

Ευρώπης παρουσίασαν αύξηση 6% στις αφίξεις µέχρι τον Ιούνιο.

των µετακινήσεων από µακρινούς προορισµούς, ιδίως από την

Η αύξηση στην Τσεχική ∆ηµοκρατία και τη Λεττονία διαµορφώ-

Κίνα. Το Ηνωµένο Βασίλειο ανακοίνωσε αύξηση κατά 9%, µε τη

θηκε στο 13%, στη Ρουµανία στο 12%, στη Βουλγαρία στο 10%,

βοήθεια της ασθενέστερης βρετανικής λίρας και παρά τις τρο-

στη Σλοβακία στο 9% και στη Λιθουανία στο 5%. Τα αποτελέσµα-

µοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ. Οι αφίξεις

τα αυτά αντισταθµίστηκαν από τη µείωση κατά 2% των αφίξεων

στη Σουηδία αυξήθηκαν σταθερά (8%), δείχνοντας ανθεκτικότη-

στην Ουγγαρία.

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο ι αφίξεις στους έξι προορισµούς της ∆υτικής Ευρώπης ανέκαµψαν κατά το πρώτο εξάµηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 6%, µετά τα σταθερά αποτελέσµατα του περασµένου έτους. Η ανάπτυξη οφείλεται στην ανάκαµψη του κορυφαίου προορισµού παγκοσµίως, της Γαλλίας, καθώς και του Βελγίου (10% έκαστη). Οι Κάτω Χώρες ανέφεραν επίσης ισχυρή αύξηση 10%, µετά από τα δυνατά αποτελέσµατα του 2016, ενώ οι αφίξεις, τόσο στη Γερµανία, όσο και στην Αυστρία αυξήθηκαν κατά 5%. Όπως επισηµαίνει η έκθεση του ΠΟΤ, η ζήτηση για την Ε.Ε. οφείλεται στις ενδοπεριφερειακές αγορές, οι οποίες επωφελούνται από τη συνεχιζόµενη ανάκαµψη της οικονοµίας της Ευρώπης των 28. Σύµφωνα µε τον ΠΟΤ, οι ανοδικές τάσεις αύξησης του ΑΕΠ, που ξεκίνησε το 2013 σταθεροποιούνται. Κατά το πρώτο τρίµηνο του 2017, το εποχικά προσαρµοσµένο ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,1% στην ΕΕ-28, έπειτα από αύξηση 2% το αντίστοιχο περυσινό τρίµηνο. Επιπλέον, η συνεχιζόµενη ανάπτυξη της Ρωσίας έχει ενισχύσει τα ταξίδια εντός Ευρώπης. Οι µακρινές αγορές, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και η Κίνα, συνέβαλαν επίσης στις ισχυρές επιδόσεις. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, οι χώρες της ΕΕ είχαν 231 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις (µε διανυκτερεύσεις) κατά το πρώτο µισό της χρονιάς, 17 εκατ. περισσότερες σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2016.


Θέμα ∆ιεθνές

Sojern: Η Ελλάδα σημείο αναφοράς στις αναζητήσεις ταξιδιωτών το γ’ τρίμηνο Μεταξύ των δύο κορυφαίων προορισμών στον κόσμο βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τις αναζητήσεις διεθνών ταξιδιωτών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με έκθεση της Sojern, η οποία αναλύει την ταξιδιωτική συμπεριφορά, με βάση τις αναζητήσεις και τις κρατήσεις.

Η

Ελλάδα µαζί µε την Ταϋλάνδη τοποθετούνται µεταξύ των

Όσον αφορά το διάστηµα που µεσολάβησε από τον σχεδιασµό

δηµοφιλέστερων προορισµών στις ταξιδιωτικές αναζη-

µέχρι την υλοποίηση του ταξιδιού, το 38% των Ευρωπαίων σχεδί-

τήσεις το τρίτο τρίµηνο του 2017. Η Ελβετία και η Σιγκαπούρη

ασαν το ταξίδι τους 60 και πλέον ηµέρες προτού την υλοποίησή

από την άλλη βρίσκονται µεταξύ των κορυφαίων προορισµών

του, το 20% σε διάστηµα από 30 έως 59 ηµέρες πριν, ενώ το 15%

στις κρατήσεις, το διάστηµα Ιουλίου - Σεπτεµβρίου 2017.

ήταν ταξιδιώτες της τελευταίας στιγµής, αφού τα όποια σχέδιά

Πρώτοι προορισµού, τόσο σε αναζητήσεις, όσο και σε κρατήσεις

τους προγραµµατίστηκαν 7 και λιγότερες ηµέρες πριν από την

ήταν οι ΗΠΑ, η Ισπανία, το Ην. Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, το Με-

υλοποίησή τους.

ξικό, η Γερµανία και η Πορτογαλία.

Μόλις το 25% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών αναζήτησαν ταξίδια δι-

Κατά το τρίτο τρίµηνο του 2017, οι κορυφαίοι προορισµοί των Ευ-

άρκειας 12 ηµερών και πάνω, ενώ σε ποσοστό 39% περιορίστη-

ρωπαίων ταξιδιωτών ήταν το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη, η

καν σε αναζητήσεις ταξιδιών διάρκειας έως τριών ηµερών.

Νέα Υόρκη και το Άµστερνταµ.

Όσον αφορά τις κρατήσεις Ευρωπαίων ταξιδιωτών που έχουν

Επίσης, το τρίµηνο Ιουλίου - Σεπτεµβρίου 2017 το 24% των Ευ-

πραγµατοποιηθεί ήδη και αφορούν ταξίδια που θα υλοποιηθούν

ρωπαίων ταξιδιωτών αναζήτησαν ταξίδια για ζευγάρια, το 15%

τους µήνες Οκτώβριο, Νοέµβριο και ∆εκέµβριο, οι κορυφαίοι

αφορούσε ταξίδια για πάνω από δύο άτοµα, ενώ στην πλειοψη-

κοντινοί προορισµοί είναι το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη,

φία τους οι Ευρωπαίοι φαίνεται να ανήκουν στην κατηγορία των

το Άµστερνταµ και η Πάλµα ντε Μαγιόρκα και οι µακρινοί η Νέα

ταξιδιωτών που περνούν και µόνοι τους καλά, αφού σε ποσοστό

Υόρκη, η Μπανγκόγκ, η Κωνσταντινούπολη, το Ντουµπάι και το

61% οι αναζητήσεις αφορούσαν ταξίδια του ενός ατόµου.

Οράλντο.

Οι κορυφαίοι προορισµοί σε επίπεδο αναζητήσεων

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σειρά

Παραλία

Μητρόπολη

Περιήγηση/Ψυχαγωγία

1 2 3 4 5

Tenerife Barcelona Miami Phuket Havana

Bangkok New York City London Paris Amsterdam

London Paris Rome Amsterdam Berlin


Ιδιαίτερη προτίµηση φαίνεται να δείχνουν οι Ευρωπαίοι και

ταξίδια διάρκειας από 4 έως 7 ηµέρες και το 17% ταξίδια 12 ηµε-

στους παραθαλάσσιους προορισµούς, µε πρώτη την Τενερίφη,

ρών και πάνω.

ενώ στους προορισµούς αυτούς περιλαµβάνεται το Πουκέτ και η

Ως κορυφαίες ηµεροµηνίες αναχώρησης αναδεικνύονται η 1η, η

Αβάνα. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες, σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοι-

22α και η 23η ∆εκεµβρίου.

χεία της Sojern, επιδεικνύουν έντονη διάθεση για µακρινά ταξίδια

Το 59% των ταξιδιών κοντινών αποστάσεων αφούν έναν ταξιδιώ-

στο εξωτερικό, µε το 50% όλων των ταξιδιών µακρινών αποστά-

τη, το 26% δυο και το 15% τρεις ταξιδιώτες και πάνω.

σεων να αφορά ταξίδια διάρκειας 12 ηµερών και πάνω.

Αντίστοιχα, το 64% των ταξιδιών κοντινών αποστάσεων αφούν

Αντίστοιχα, το 38% των ταξιδιών κοντινών αποστάσεων αφορά

έναν ταξιδιώτη, το 21% δυο και το 15% τρεις ταξιδιώτες και πάνω.

Το Top 10 των χωρών σε επίπεδο αναζητήσεων και κρατήσεων SEARCHED

BOOKED

United States Spain United Kingdom Italy France Mexico

BOTH

Germany Thailand Portugal Greece Singapore Switzerland

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Άρθρο

του Σωτήρη Βαρελά*

Nέες προκλήσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις δημιουργεί η Οικονομία Διαμοιρασμού Το μείζον θέμα της Οικονομίας Διαμοιρασμού, ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα τους επιχειρηματίες της ξενοδοχίας και των τουριστικών καταλυμάτων, αναλύει στο άρθρο του που ακολουθεί ο κ. Σωτήρης Βαρελάς.

Η

Οικονοµία ∆ιαµοιρασµού και η Συνεργατική Οικονοµία αποτε-

ανάλυση και αποθήκευση της πληροφορίας και των δεδοµένων, αλλά

λούν ένα σύγχρονο φαινόµενο, το οποίο λόγω των ραγδαίων

και τη δηµιουργία νέας αξίας, συµβάλλοντας στην απόκτηση ανταγωνι-

τεχνολογικών εξελίξεvων, της αλλαγής στη συµπεριφορά του επισκέ-

στικού πλεονεκτήµατος εκ µέρους των επιχειρήσεων που τις αξιοποιούν.

πτη και ευρύτερα των πολιτισµικών αλλαγών, έχει επηρεάσει σηµαντικά

Σε όλο αυτό το πλαίσιο, καθοριστικός είναι ο ρόλος του σύγχρονου επι-

το σύνολο του τουριστικού συστήµατος. Η έννοια της συνεργασίας, σε

σκέπτη, ο οποίος είναι πλέον πρωταγωνιστής της διαδικασίας του ταξι-

συνδυασµό µε την καινοτοµία και τις νέες τεχνολογίες, έχει διαπεράσει

διού, κυρίαρχος των επιλογών του, χωρίς να κατευθύνεται, όπως συνέ-

οριζόντια κάθε δοµή, τόσο σε επίπεδο οικονοµίας (οικονοµία διαµοιρα-

βαινε δεκαετίες πριν. Ο τουρίστας επιδιώκει την αυθεντική επαφή µε

σµού), όσο και σε επίπεδο διακυβέρνησης (έξυπνες πόλεις, smart cities).

τους ντόπιους, µέσω βιωµάτων που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει

Οι νέες συνεργατικές µορφές έρχονται να αλλάξουν κάθε προσέγγιση

τον τόπο που επισκέπτεται, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, µέσα από

που θεωρούσαµε ως δεδοµένη.

το ταξίδι του. Θέλει να γνωρίσει την τοπική κουλτούρα, τον πολιτισµό,

∆ιαδεδοµένες εφαρµογές διαµοιρασµού αποτελούν η ανταλλαγή σπι-

τις γεύσεις, αλλά, κυρίως, τους ανθρώπους του προορισµού που επισκέ-

τιών µέσω του couchsurfing, η ανταλλαγή αυτοκινήτων, όπως το ride

πτεται, τους ντόπιους, να µπει στα σπίτια τους και να ζήσει όπως αυτοί.

sharing, blablacar, ακόµη και γεύµατα σε σπίτια αγνώστων, αντί σε ένα

Αυτό ακριβώς είναι που προσφέρουν οι p2p εφαρµογές στον τουρισµό.

επίσηµο εστιατόριο, όπως η eatwith. Η φιλοσοφία της οικονοµίας δια-

Πλέον ο επισκέπτης µόνος του σχεδιάζει το ταξίδι πριν, κατά τη διάρ-

µοιρασµού βασίζεται στις peer-to-peer ή P2P τεχνολογίες, που επι-

κεια και µετά, αξιοποιώντας τις σύγχρονες p2p τεχνολογίες και τις εφαρ-

τρέπουν σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να µοιράζονται τους

µογές διαµοιρασµού και την αλµατώδη ανάπτυξη των εφαρµογών για

πόρους τους ισοδύναµα, όπως συνέβαινε µε τις πρώτες τεχνολογικές

έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Κάθε ταξιδιώτης διαθέτει 1 smartphone, µε

εφαρµογές µεταφοράς αρχείων και δεδοµένων. Οι νέες τεχνολογικές

το 65% της έρευνας για το ταξίδι να ξεκινά από κινητό και το 30% των

εφαρµογές διαµοιρασµού επιτρέπουν όχι µόνο την κοινή χρήση, την

online κρατήσεων να διενεργείται επίσης από κινητό. Η µείωση του

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


κόστους και η ταχύτητα του αεροπορικού ταξιδιού µε την ανάπτυξη

επιδόσεις επέδειξε και άλλη αντίστοιχη p2p πλατφόρµα, η Ηomeaway,

των low cost εταιριών, σε συνδυασµό µε τις p2p εφαρµογές στον του-

η οποία διαθέτει περισσότερα από 1 εκατ. καταλύµατα παγκοσµίως.

ρισµό και τη νέα κουλτούρα των νέων 18-30 (Μillennials), όπου το 78%

Υπολογίζεται ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών της οικονοµίας διαµοι-

των Μillennials προτιµάει να ξοδέψει διαθέσιµα χρήµατα για ένα ταξίδι-

ρασµού θα είναι ίδιος µε αυτόν της συµβατικής ξενοδοχίας, ενώ, ήδη,

εµπειρία παρά για αποταµίευση, κάνουν το ταξίδι τη βασική παγκόσµια

σήµερα η χρηµατιστηριακή αξία της AirBnB, υπερβαίνει τις αξίες των

δραστηριότητα του µέλλοντος.

µεγαλύτερων τουριστικών brands διεθνώς. Αποτελούν οργανισµούς

Η εφαρµογή της οικονοµίας διαµοιρασµού ξεκίνησε σε ένα κλίµα «αθω-

χωρίς σύνορα, που εξαλείφουν τα εσωτερικά και τα εξωτερικά όρια

ότητας» και «συνεργασίας» µε τους χρήστες, είτε για να ανταλλάσουν

στο παγκοσµιοποιηµένο τουριστικό περιβάλλον. Η καινοτοµία αξίας, η

τους χώρους διαµονής τους, είτε για να µοιράζονται ένα αυτοκίνητο,

οποία δηµιουργείται µέσα από τα πλεονεκτήµατα κόστους που έχουν

µειώνοντας τα κόστη, µε στόχο να βιώνουν την κουλτούρα των νέων

δηµιουργήσει οι p2p πλατφόρµες, τις έχουν οδηγήσει στην απόκτηση

προορισµών που ανακάλυπταν. Οι p2p εφαρµογές έχουν να επιδείξουν

µεγάλου µεριδίου αγοράς, απολαµβάνοντας ένα φυσικό µονοπώλιο,

πολλά θετικά για τους σύγχρονους προορισµούς, κυρίως γιατί εµπλέ-

αδιεκδίκητου χώρου στην τουριστική αγορά. Η αλµατώδης και παγκό-

κουν τους ντόπιους µε τους επισκέπτες στη διαδικασία ανάπτυξης του

σµια επέκταση του φαινοµένου της οικονοµίας διαµοιρασµού δεν δίνει

τουριστικού τους προϊόντος, και τη δηµιουργία σχέσεων εµπιστοσύ-

τη δυνατότητα λειτουργίας σε άλλο ανταγωνιστή, ενώ τείνει να δηµι-

νης µεταξύ τους.

ουργήσει αυτόνοµο µερίδιο αγοράς τουριστών που επιλέγουν αυτό

Το τέλος της αθωότητας ήρθε µε την ανάπτυξη και τη διάδοση επιχει-

τον τρόπο διαµονής. Πρόκειται για ένα ασύµµετρο ανταγωνισµό για

ρηµατικών οργανισµών παροχής διαµονής, οι οποίοι δεν διαθέτουν

τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαµονής, οι οποίες είναι επιφορτισµέ-

κανένα υλικό περιουσιακό στοιχείο ή συµβόλαιο διαχείρισης, µε χαρα-

νες µε µια σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις και λειτουργικά έξο-

κτηριστικότερες την AirBnB και την Homeaway. Πλέον κάθε ιδιόκτητη

δα. Το νέο περιβάλλον της οικονοµίας διαµοιρασµού, έχει οδηγήσει τις

κατοικία µε τρόπο καινοτόµο, διαφοροποιηµένο και µε χαµηλό κόστος,

p2p πλατφόρµες να ανταγωνίζονται και να απειλούν και το µικρότερο

αποτελεί ένα εν δυνάµει κατάλυµα διαµονής. Από το 2007, οι εφαρ-

τουριστικό κατάλυµα.

µογές διαµοιρασµού για διαµονή, έχουν χρησιµοποιηθεί από 55 εκατ.

Οι σύγχρονες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρµοστούν

ταξιδιώτες, εκ των οποίων 30 εκατ. τον τελευταίο χρόνο. Οι διανυκτε-

στο νέο περιβάλλον και να βασιστούν στη δηµιουργικότητα, τη συνερ-

ρεύσεις στην AirBnB έχουν αυξηθεί κατά 353 φορές, σε σχέση µε πριν

γασία και την καινοτοµία, ώστε να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους

από 5 έτη. Η AirBnB έχει επιδείξει µια «δραµατική» αύξηση στις αφίξεις

πλεονέκτηµα. Η διαµονή πλέον δεν αποτελεί από µόνη της συγκριτικό

επισκεπτών, µε το 2008 να είναι µόλις 21.000 και το 2015 να «εκτοξεύ-

πλεονέκτηµα την ίδια στιγµή που οι ανταγωνιστές στις p2p πλατφόρµες

ονται» στα 80.000.000. Την αξιοποιούν περίπου 150 εκατ. χρήστες διε-

κυριαρχούν στον τοµέα της τοπικότητας. Η νέα φιλοσοφία πρέπει να

θνώς, µε 4 εκατ. εγγραφές σε 191 χώρες και 65.000 πόλεις. Παρόµοιες

διαπνέεται από το πνεύµα µιας «smart», ανθρώπινης και φιλικής προς

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Άρθρο

το περιβάλλον, µονάδας.

Όσον αφορά τις on-demand κρατήσεις τους θα πρέπει να επεκταθούν

Να είναι πράσινα. Επίκεντρο της ανταγωνιστικής αντεπίθεσης ο αειφό-

και στον τοµέα των εκδηλώσεων και των συνεδρίων. Σε πιο µεγάλες

ρος σχεδιασµός των επιχειρήσεων τουρισµού, µε σεβασµό στο περι-

µονάδες και εύρωστες θα πρέπει να δηµιουργήσουν εικονικές περι-

βάλλον, στο τοπίο, στη φυσιογνωµία του ξενοδοχείου.

ηγήσεις µε wearable’s των µονάδων στη λογική των εφαρµογών «Try

Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να διαπνέει κάθε δραστηριό-

before you fly».

τητα των επιχειρήσεων (κατανάλωση ενέργειας, food waste, διαχείρι-

Οι προκλήσεις είναι εξίσου µεγάλες και για τα µικρότερα τουριστικά

ση και αξιοποίηση των αποβλήτων, εγκαθίδρυση δικτύων για βιώσιµες

καταλύµατα, τα οποία ήδη βιώνουν τον ανταγωνισµό. Οφείλουν να

προµήθειες, ανανεώσιµες πηγές ενέργειας), όπου η όλη διαδικασία θα

αποκτήσουν ενισχυµένα και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα από

διαπνέεται από τις αρχές της Κυκλικής Οικονοµίας. Ουσιαστικά τα ξενο-

τη διεθνή εµπειρία και την τάση για διαµονή σε καταλύµατα µε χώρο

δοχεία πρέπει να µετατραπούν από χώρους διαµονής σε eco-minded

εστίασης. Να αναδειχθούν δρώντας τοπικά, διατηρώντας και αναδει-

επιχειρήσεις, οι οποίες θα ακολουθούν συγκεκριµένες καλές πρακτικές

κνύοντας την αυθεντικότητα του τουριστικού προϊόντος τους, (καλή

για το περιβάλλον και την ανάδειξη της κουλτούρας της κάθε περιοχής.

πρακτική που πρέπει να συνεχιστεί είναι το καλάθι πρωινού). Τα µικρά

Να είναι ανθρώπινα. Να πρωταγωνιστούν στη δηµιουργία αξιοµνηµό-

καταλύµατα πρέπει να συµµετέχουν και να πρωταγωνιστούν στις P2P

νευτων στιγµών και να µετατραπούν σε Memory Makers Hotels, µέσω

εφαρµογές διαµοιρασµού (airbnb, homeaway, booking) και να αξιο-

ενός δοµηµένου branding και storytelling. Μαθήµατα τoπικής γαστρο-

ποιούν κάθε σύγχρονο τρόπο κρατήσεων. Οι µικροµεσαίες τουριστικές

νοµίας, live προετοιµασία γευµάτων µε τη συµµετοχή πελατών, µαθή-

επιχειρήσεις έχουν περιορισµένους πόρους και χαµηλές διοικητικές ικα-

µατα instagram φωτογραφίας σε χώρους του ξενοδοχείου ή µοναδικά

νότητες, κάτι το οποίο αν συνδυαστεί µε τους οικονοµικούς τους περιο-

µέρη της ευρύτερης περιοχής, να αποτελούν µερικές µόνο από τις νέες

ρισµούς, αποτελεί εµπόδιο στην ανάπτυξη σύγχρονων εφαρµογών για

υπηρεσίες. Να βιώνει ο επισκέπτης µια ολιστική παροχή υπηρεσιών ευε-

κρατήσεις και προώθηση. Μια λύση θα ήταν να επιδιώξουν τη δηµιουρ-

ξίας και ευζωίας, όπου θα πρωταγωνιστούν υπηρεσίες Spa, wellness,

γία τοπικών συνεργατικών δικτύων για την αξιοποίηση των σύγχρονων

γυµναστηρίου, ο φωτισµός του δωµατίου θα ρυθµίζεται ανάλογα µε

µεθόδων κρατήσεων και προβολής από εξειδικευµένο προσωπικό, για

τον βιορυθµό του επισκέπτη (µελατονίνη), ο καθαρισµός του αέρα θα

το σύνολο των συµµετεχόντων. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσουν µέσω

γίνεται µε ειδικά φίλτρα, βιταµινούχο νερό και super foods θα παρέχο-

συνεργατών για την παροχή outdoor δραστηριοτήτων και δράσεις που

νται στο δωµάτιο, ενώ, παράλληλα, εντός των µονάδων θα προσφέρο-

θα αφορούν την περαιτέρω ανάδειξη της τοπικότητας.

νται προγράµµατα life coaching και διαχείριση άγχους.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν να φοβηθούν κανένα ανταγωνι-

Να είναι «smart» σε όλη την αλυσίδα αξίας της µονάδας. Να αξιοποιή-

σµό από τις σύγχρονες p2p πλατφόρµες διαµοιρασµού, όταν θα µετα-

σουν κάθε νέο τρόπο κρατήσεων µέσω chatbox, facebook mesenger,

σχηµατιστούν σε µια υπερδοµή αριστείας, πρότυπο και σηµατωρός για

Google's AI personal assistance, Siri ihone, να κάνουν χρήση νέων εργα-

το µικρο-περιβάλλον όπου λειτουργούν, προκαλώντας µηχανισµούς

λείων πληρωµής, όπως π.χ. Apple Pay, αξιοποιώντας τις δυνατότητες

πραγµατικής προσέγγισης και όσµωσης µεταξύ των ντόπιων, των επι-

που δίνει το προσωποποιηµένο metasearch και οι big data αναλύσεις.

σκεπτών και ολόκληρης της κοινωνίας.

* Ο Σωτήρης Βαρελάς είναι ∆ιδάκτορας στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, µε εξειδίκευση στο Στρατηγικό Μάνατζµεντ για Τουριστικές Επιχειρήσεις. Είναι Επιστηµονικός Συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε θέµατα Τουρισµού, ενώ κατά το παρελθόν έχει υπάρξει σύµβουλος στο Υπουργείο Τουρισµού και τον Ελληνικό Οργανισµό Τουρισµού. ∆ιδάσκει στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου το µάθηµα της ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήµιο το µάθηµα του Τουριστικού Μάρκετινγκ και παλιότερα στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς και τη Σχολή Πολέµου της Πολεµικής Αεροπορίας. Εργασίες του έχουν δηµοσιευθεί σε αρκετά διεθνή επιστηµονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ συµµετέχει στην επιστηµονική επιτροπή δυο περιοδικών. Είναι συνιδρυτής της καινοτόµου πρωτοβουλίας για τον τουρισµό OPENTOURISM.

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Εδώ, η τέχνη της γαστρονομίας συναντά τη φιλοξενία. ΣπούδαΣε τιΣ πιο δύΝαΜιΚεΣ ειδιΚοτητεΣ τηΣ τούριΣτιΚηΣ αγ οραΣ. � Tεχνικός Τουριστικών Μονάδων

& Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

ALORE • www.alore.gr

� Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας

στον Τομέα του Τουρισμού � Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης -

Αρχιμάγειρας - Chef � Τεχνικός Αρτοποιίας -

Ζαχαροπλαστικής - Pastry Chef

Απ

οκ

λε ι

στι κ

Α το

υ ρισ

τικ ε

σ σπ

ου δε

σ

210 48.30.500 www.lemonde.edu.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 45, ΜΟΣΧΑΤΟ - (παράλληλη της πειραιώς & ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του ΗσΑπ Moσχάτου) ο ι

Κ ο Ρ Υ Φ Α ι ο ι

Τ Ω Ν

Τ ο Υ Ρ ι Σ Τ ι Κ Ω Ν

Σ Π ο Υ Δ Ω Ν


Συνέντευξη

της Φλώρας Γ. Γιούπη

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΗΣ

«Χτίζουμε» σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας Σε μια από τις πιο δύσκολες και αμφίβολες οικονομικά περιόδους για τη χώρα μας και το σύγχρονο επιχειρείν, μία νέα, αμιγώς ελληνική επιχείρηση έκανε την εμφάνισή της, αποδεικνύοντας εκ τους αποτελέσματος ότι, οι έξυπνες, πρωτότυπες και καλά μελετημένες ιδέες και επιχειρηματικές κινήσεις βρίσκουν πάντα πρόσφορα έδαφος. Premium Brands, μία έξυπνη επιχειρηματική ιδέα, η οποία εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα business stories των τελευταίων ετών στη χώρα μας. Για την Premium Brands και την επιτυχημένη δραστηριοποίησή της μιλάει στο «ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο εμπνευστής και δημιουργός της εταιρίας, κ. Γιάννος Παλιούρης.

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε μία δύσκολη περίοδο για το επιχειρείν στη χώρα μας, εσείς προχωρήσατε στην ίδρυση και λειτουργία της Premium Brands. Kαταρχάς, πείτε μας δυο λόγια για την εταιρία και το αντικείμενο δραστηριοποίησής της και τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν φοβηθήκατε το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, την έλλειψη ρευστότητας και όλα τα συνακόλουθα της οικονομικής κρίσης που, ήδη, είχε ξεσπάσει;

και σταθερή ποιότητα. Επιπλέον, το προσωπικό που απασχολείται

Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε ρον σας για την εταιρία μας.

Ποια είναι τα προϊόντα τα οποία συνθέτουν την προϊοντική γκάμα της Premium Brands και πόσο συχνά αυτή ανανεώνεται και εμπλουτίζεται;

Η εταιρία πράγματι ιδρύθηκε το 2011, όταν η κρίση είχε «χτυ-

Την προϊοντική γκάμα της εταιρίας μας συνθέτουν τα Smart

πήσει» τη χώρα μας για τα καλά και είχε αρχίσει να εκδηλώνεται

Cocktails, όπως τα Caipi, τα οποία εκτείνονται σε μια ποικιλία των

έντονα τον κοινωνικό περίγυρο. Η προηγούμενη εμπειρία και η

20 πιο εμπορικών cocktails (π.χ. Mojto, Margarita, Caipirinha, Pina

αλληλεπίδραση που είχαμε με τον ξενοδοχειακό κλάδο, κατά και-

Colada, Cosmopolitan, κ.λπ.), απαραίτητα σε κάθε ξενοδοχειακή

ρούς μας έδινε κάποια ερεθίσματα. Προσωπικά προβληματιζό-

μονάδα. Το AriZona, φυσικά, που προαναφέραμε, το νο.1 σε πω-

μουν αν θα μπορούσα να βοηθήσω τους φίλους και συνεργάτες

λήσεις Iced Tea στην Αμερική, η Premium Aloe, ποτό αλόης με

- ξενοδόχους και σε άλλους τομείς. Βλέπετε, πέρα από το κομμάτι

30% περιεκτικότητα σε αλόη, η παιδική σαμπάνια Disney, με χυμό

της συνεργασίας που είχαμε στον τομέα του εξοπλισμού, το πε-

φρούτων και χωρίς αλκοόλ, ιδανική για παιδικά πάρτι και, τέλος,

ριβάλλον μου έδωσε να καταλάβω πως υπήρχαν κι άλλοι τομείς

το Vita Coco, που είναι φυσικός χυμός καρύδας.

να παραχωρήσω αυτή τη συνέντευξη και, φυσικά, για το ενδιαφέ-

για την παρασκευή τους, δεν χρειάζεται να έχει προηγούμενη εμπειρία και γνώση στην προετοιμασία cocktail. Συνολικά, λοιπόν, όλα αυτά τα οφέλη συντελούν ώστε οι πελάτες να μας προτιμούν έναντι του ανταγωνισμού και να «χτίζεται» μεταξύ μας μια αμοιβαία σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

με τους οποίους θα μπορούσα να ασχοληθώ. Μετά, λοιπόν, από το 2011 προχώρησα στην ίδρυση της Premium Brands. Η πρώτη

Ποια είναι η στρατηγική προώθησης των προϊόντων της εταιρίας και πως λειτουργεί το δίκτυο διανομής;

συνεργασία αφορά στο γνωστό πλέον AriZona Iced Tea, το νού-

Η στρατηγική προώθησης είναι προσανατολισμένη στο Β2Β. Μας

μερο ένα παγωμένο τσάι στην Αμερική. Η αναγνωρισιμότητα και

ενδιαφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου και προσπαθούμε να

η επιτυχία του συγκεκριμένου προϊόντος, σε ένα έντονα ανταγω-

ακούμε τις ανάγκες τους και να τις καλύπτουμε, αναζητώντας τα

νιστικό περιβάλλον, με αντίστοιχα πολυεθνικά brands, κάλυψε

προϊόντα που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Επιδίωξή

αρκετές από τις προσδοκίες και πέτυχε τους πρώτους στόχους

μας είναι τα προϊόντα μας να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελ-

μας. Έτσι, καταφέραμε να εδραιωθούμε άμεσα στην αγορά και

λάδας και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε με τη συμβολή του

στη συνέχεια να διευρύνουμε την προϊοντική μας γκάμα.

δικτύου διανομής.

Ποιες ανάγκες του ξενοδοχείου εξυπηρετούν τα προϊόντα της Premium Brands; Που θεωρείτε ότι επεμβαίνετε αποτελεσματικά και ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων σας;

Τι απήχηση είχαν τα προϊόντα της νέας γενιάς την πρώτη χρονιά και πως κρίνετε τα αποτελέσματά τους;

Όπως διαμορφώνονται τα σύγχρονα πακέτα διακοπών, κυρίως τα

εμάς. Πολλά ξενοδοχεία χρησιμοποίησαν τα cocktails μας και

25 χρόνια παρουσίας στη Ρόδο, το 2010 ήρθα στην Αθήνα και

Σίγουρα ήταν μια ικανοποιητική χρονιά σε πολλά επίπεδα για

all-inclusive ή city hotels, δημιουργείται η ανάγκη για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων, με παράλληλη μείωση του κόστους, ώστε τα ξενοδοχεία να καταφέρνουν να διατηρούν τη βιωσιμότητά τους. Από την άλλη πλευρά, το service ενός ξενοδοχείου πρέπει να είναι άμεσο και αποτελεσματικό, καταφέρνοντας έτσι το ξενοδοχείο να κερδίσει τα ευμενή σχόλια των πελατών του και περισσότερες θετικές κριτικές στο διαδίκτυο. Επίσης, μία άλλη παράμετρος που καλύπτουν τα προϊόντα μας, είναι αυτή της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πολλές φορές τα ξενοδοχεία να βρουν έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό για το κάθε τμήμα τους ξεχωριστά. Δόγμα μας είναι να προσφέρουμε καινοτόμα προϊόντα, τα οποία διαφοροποιούνται από αυτά που προσφέρει σήμερα ο ανταγωνισμός. Απαριθμώντας τα 20 cocktails μας, προσφέρουν εξοικονόμηση κόστους και σταθερότητα στο κοστολόγιο, ταχύτητα στην παρασκευή

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Συνέντευξη

Από εκεί και πέρα επιδίωξή μας είναι να ακούμε προσεκτικά τις ανάγκες του, ώστε να εξετάζουμε που μπορούμε να επέμβουμε και να δώσουμε λύσεις. Άλλωστε, θεωρούμε ότι η ποικιλία των προϊόντων μας μπορεί να καλύψει, τόσο τις ανάγκες ενός 5* allinclusive hotel, όσο κι ενός μικρού luxury hotel. Πάντα αναζητούμε καινοτόμα προϊόντα, τα οποία να καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών μας.

την εξοικονόμηση κόστους και την ακριβή μέτρηση αυτού, την

Ποιες αλλαγές διαπιστώνετε στις συνήθειες του καταναλωτή εξαιτίας της κρίσης και πως η εταιρία έχει «θωρακιστεί» απέναντι σε αυτές τις αλλαγές;

ταχύτητα στην εξυπηρέτηση και τη σταθερή ποιότητα. Έτσι, πέρα

Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αισθητά και εμάς και

από ζωτικής σημασίας ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μεί-

τον κλάδο του αναψυκτικού γενικότερα. Η καταναλωτική τάση

ωση του κόστους, μπόρεσαν να διαπιστώσουν και όλα τα οφέ-

δείχνει να δίνει έμφαση σε είδη πρώτης ανάγκης και να αφήνει σε

λη στην εξυπηρέτηση των πελατών. Τα δείγματα αυτά φάνηκαν,

δεύτερη «μοίρα» άλλα προϊόντα.

τόσο άμεσα, εντός του ξενοδοχείου, όσο και αργότερα σε όλα τα

Εμείς προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των κα-

sites που οι επισκέπτες αφήνουν τις κριτικές τους. Αυτό είναι κάτι

ταναλωτών και να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. Δεν

που μας ικανοποιεί και μας ωθεί να συνεχίσουμε τη δουλειά μας,

μπορεί να εστιάζεις αποκλειστικά στην κερδοφορία, όταν πολλοί

προσφέροντας λύσεις που φέρνουν συνολικά αποτελέσματα.

καταναλωτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και σε είδη πρώ-

μπόρεσαν να διαπιστώσουν τα πλεονεκτήματά τους. Δηλαδή,

της ανάγκης.

Τι θα συμβουλεύατε τον επιχειρηματία ξενοδόχο στην επιλογή των προϊόντων αυτού του είδους;

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, διαμορφώνεται και η φιλοσοφία της

Ιδανικά θα θέλαμε να μας συμβουλεύει εκείνος.

ντα value for money και προσιτά στον καταναλωτή.

ΔIANEMETAI ΔώPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

AN AI ΔΩPE TOY EMET ΔIAN MEΛH IAKOY ΣTA ΔOXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΣΗ

ΡΦΩ

Υ - 144

ΑΜΟ 51 ΜΕΤ

ΓΓΙΟ

ΤΑ Α.Ε. Α ΔΕΛ Α ΣΙΓΜ

ΚΑΠ

MH

NIA

YPI IO TO

ΣTI

KO

OIK

ΕΙΑΣ

8&

ΟΛΟ ΜΕΣ

ΣΗΤ

ON

OM

IKO

KA I

EΠ IXE

IPH

MA

TIK

PIO O ΠE

τέρ» κον άει τα μός «Σπ Τουρισ ξη πτυ WTO: σμιος δη ανά ατώ ρισμός αλμ Του τ. : Σε αϊκός 5 εκα ό 28, ις ο νω απ αφίξε Ε: Πά τικές 2017  ΣΕΤτουρισ άδα το Μ οι ν Ελλ : ΕΓΕ στη Θ ης ΜΗΝΑ ΜΙΡΙΑ Η: ΠΑ ιάδ  ΕΤΑ ΕΥΞ ς Αντων ΝΕΝΤ ίνο  ΣΥ νσταντ Kω

ΚΑΠ MH Α ΣΙΓΜ 0€ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI 2017 - 6,00 € NIA- ΑΥΓοΥΣΤοΣ/ΣΕΠΤΕΜΒρΙοΣ Α ΔΕΛ 6,0 EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 240 IO TO 7ΤΑ Α.Ε. YPI Σ 201 ΣΗΤ ΣTI ΕΙΑΣ ΛΙΟ KO 8& OIK - ΙΟΥ ΜΕΣ ON ΟΛΟ OM ΓΓΙΟ Σ 239 IKO Υ - 144 XO KA I TEY 51 ΜΕΤ OEΠI ΑΜΟ XEI ΡΦΩ PH MA ΣΗ TIK O ΠEP IOΔ IKO

ΔIAN EMET ΣTA AI ΔΩPE ΞENO MEΛH TOY AN EΠIM ΔOXEIAKO EΛHT HPIO Y Y

ΔIK

- TEY

XO Σ

241

- ΟΚ ΤΩ

ΒΡΙ

ΟΣ

201

76,0

0€

 UNπαγκό

Ναι, επιθυμώ να εγγραφώ συνδρομητής

ο

 ETCευρωπ

  ΘΕΜΑ: Στο 1,7 δισ. ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού

το πρώτο 6μηνο

 ΔΙΕΘΝΕΣ: “Γύρισαν πλάτη” στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι golfers

 ΝΙΚοΣ ΜΙΣΤρΙώΤηΣ: To NYC έχει παράδοση

στις τουριστικές σπουδές

μα σα ιέρω άνη Αφ Δωδεκ  ΕΤΑΙρΙΑ ΜηΝΑ: Le Monde

ΔΙΕΘΝ

ΕΣ: Eurom onitor : Γερ ΘΕΜΑ : Στο μαν οί και +4,1% : Αυ ξημ Βρετα τα έσο ένο το ενδ νοί δα του οι βα ιαφ σικοί παγκό έρο ν τω «αιμοδ σμιου ν Γερ ότες» Του μαν ρισμού ών για του ελληνι το 201 κρα τήσ 8 εις στη κού Του ρισμού ν Ελλ άδα το 201 8 

 ΔΙΕΘΝΕΣ: «Καλπάζει” ο παγκόσμιος Τουρισμός

 ΘΕΜΑ: Ανεπαρκείς οι επενδύσεις στον ελληνικό Τουρισμό

ΘΕΜΑ

στο περιοδικό

ΗΣ ΡΑ Κ χα ΟΥ ρία ΜΠ ς α ΝΑ ςΥ . χ Σ ΚΑ ΜΗ νΕ νΤΤΩ Ν Ην αΤρΕηΥ Ξ Η ς ΑΝ Ε Ν ΥΕΝ ΣΥ Ξ η

Ζα

ΓΙΑ

ΝΝ

ΗΣ ΣΥ

εταιρίας μας, η οποία εμπεριέχεται στο να προσφέρουμε προϊό-

Ρ ΖΑ ΛΑ ΖΗ Χ ΑΤ Ε Υ Ξ Η ΝΤ

Κω

ΟΥ

νς

ςΥ

ΝΕ

Τα ν Τίν α ν νΕ νΤ ίΚο ΕΥ λα Ξη Κο Μη Υ να

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

ΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών ☐ Eξωτερικού**

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

90,00 €

* Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6€ ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................ ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ............................................................................................................................................................................................ ☐ Αποστολή εμβάσματος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 150110 0440 0000 0444 7069 784 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 98 01715 65000 6565 101793 256

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: .........................................................................................................................................................................

• Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση


Παρουσίαση

MADE IN ITALY

Ο

Ιταλικός οίκος La Torre, κατασκευάζει μπαταρίες μπάνιου που ξεχωρίζουν για την αντοχή και τη φινέτσα τους. Κομψές

κι απέριττες αναδεικνύουν τις πορσελάνες και τα έπιπλα μπάνιου δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο στυλ σε κάθε ξενοδοχειακό μπάνιο.

BAKLATSIDIS BROS ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Η εταιρία Baklatsidis Bros, γνωστή στον ξενοδοχειακό κλάδο για την ποιότητα και το κύρος των προϊόντων της, διαθέτει ιδιόκτητα Showrooms, σε Αθήνα (5όροφο κτίριο 2.000τ.μ.) και Θεσσαλονίκη (15.000τ.μ.). Τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρίας αναλαμβάνουν να σας ενημερώσουν και να προτείνουν λύσεις σε κάθε σας έργο.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Παρουσίαση

ι. γκιαούρης

Διακόσμηση ξενοδοχείων με στυλ και προσωπικότητα Η εταιρία ι. γκιαούρης επιπλώνει και διακοσμεί με ιδιαίτερο γούστο και φινέτσα οικίες, ξενοδοχεία και επαγγελματικούς χώρους, για περισσότερο από μισό αιώνα. Στους εκθεσιακούς της χώρους μπορεί να βρει κανείς σπάνια κομμάτια - κοσμήματα, κλασσικού και μοντέρνου στυλ, ιδανικά να αναδείξουν την προσωπικότητα ενός ιδιαίτερου χώρου. Μια πλούσια γκάμα από υπέροχους καθρέφτες, με εξαιρετικά κρύσταλλα και πολυτελείς κορνίζες, σε πολύ προσιτές τιμές, προσελκύουν το ενδιαφέρον ανθρώπων με λεπτό γούστο κι εκλεπτυσμένη αισθητική.

Χ

ιλιάδες ικανοποιηµένοι πελάτες εγγυώνται την ποιότητα και την υψηλή αι-

σθητική των «έργων τέχνης» που διαθέτει η εταιρία ι. γκιαούρης. Με µακρά παράδοση στον χώρο του επίπλου και των ειδών διακόσµησης, καθώς η εταιρία δραστηριοποιείται από το 1964, τα στελέχη της δίνουν λύσεις και προτείνουν τα κατάλληλα αντικείµενα για την επίπλωση και τη διακόσµηση, τόσο κατοικιών, όσο και επαγ-

γελµατικών χώρων. Εξάλλου, η χρόνια ενασχόλησή τους µε τους καθρέφτες, τους καθιστά ειδήµονες του είδους και ως εκ τούτου, η κριτική µατιά και η πρότασή τους για

vintage κοµµάτι στο winebar µιας ξενοδοχειακής µονάδας. Τα

κάθε χώρο έχει ξεχωριστή βαρύτητα.

δωµάτια εξάλλου, ανάλογα µε το στυλ τους, µοντέρνο, αρτίστι-

Οι παγκόσµιες στατιστικές ικανοποιηµένων πελατών ξενοδοχεί-

κο, πολυτελείας ή κλασσικό, θα εξοπλιστούν µε «γοητευτικούς»

ων δίνουν ξεκάθαρο προβάδισµα στην πρώτη εικόνα του πελάτη από την είσοδό του σε αυτό, όπως και στο δωµάτιό του. Τι πιο εύστοχο λοιπόν από έναν εντυπωσιακό, σκαλιστό, µεγάλο καθρέφτη στο lobby ενός boutique hotel ή ένα

καθρέφτες και διακοσµητικά που θα αναδείξουν το ιδιαίτερο στυλ τους. Αυτούς τους καθρέφτες, καθώς και επιλεγµένα διακοσµητικά και µικροέπιπλα µπορούν να βρουν, σε ασυναγώνιστες τιµές, οι επαγγελµατίες της φιλοξενίας στις δύο εκθέσεις της εταιρίας ι. γκιαούρης, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Κηφισίας 32 και Αδριανουπόλεως 17), µέσα από µια ευρεία γκάµα προϊόντων. Η συλλογή της εταιρίας σε καθρέπτες - µικροέπιπλα και διακοσµητικά οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισµού είναι µοναδική, αφού συνδυάζει την ποιότητα και τη λεπτοµέρεια στο φινίρισµα, χρησιµοποιώντας φύλλο ΑΣΗΜΙ και ΧΡΥΣΟ.

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Καθρέφτες Κοσµήµατα

ΠΩΛΗΣΗ ΧΟΝ∆ΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ

ΕΚΘΕΣΗ: Κηφισίας 32, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 231 042 8488 ΕΚΘΕΣΗ: Αδριανουπόλεως 17, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 231 042 8588

info@giaouris.gr - www.giaouris.gr


Παρουσίαση

Xenia 2017: Δυναμικό comeback, με περισσότερους από 450 εκθέτες Επιστρέφει δυναμικά στο Metropolitan Expo, βάζοντας τη «σφραγίδα» της στη νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού. Ο λόγος για την έκθεση Xenia, ένα από τα ισχυρότερα brands της Τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, η οποία πραγματοποιείται από τη Forum ΑΕ το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή πάνω από 450 εκθέτες.

Ο

Η επαναφορά της έκθεσης Xenia από τη Forum ΑΕ,

και τις τελευταίες λύσεις στην κατασκευή, την τροφοδοσία και το

«αγκαλιάστηκε» µε ενθουσιασµό από τις µεγάλες προ-

e-marketing των ξενοδοχείων.

µηθευτικές επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους θεσµικούς φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου.

Πάνω από 60.000 οι barcode προσκλήσεις!

Ήδη περισσότερες από 416 σηµαντικές εταιρίες έχουν οριστικο-

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Forum AE, µε στό-

ποιήσει τη συµµετοχή τους, ενώ ο τελικός τους αριθµός αναµέ-

χο την προσέλκυση στοχευµένων επισκεπτών από ολόκληρη

νεται να ξεπεράσει τις 450, ανάγοντας την Χenia 2017 στο πιο

την τουριστική βιοµηχανία, η διοργανώτρια θα αποστείλει πε-

πολυαναµενόµενο εκθεσιακό γεγονός της χρονιάς για την Του-

ρισσότερες από 60.000 Barcode ονοµαστικές προσκλήσεις σε

ριστική Βιοµηχανία!

ταυτοποιηµένους επαγγελµατίες του ξενοδοχειακού κλάδου,

Χάρη στον αριθµό και την ποιότητα των εκθετών της, αλλά και

σε Ελλάδα και Κύπρο. Συγκεκριµένα, την πρόσκληση θα λά-

τον πλούτο των θεµατικών events που θα φιλοξενήσει, µε την

βουν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόµενων καταλυµάτων,

παρουσία κορυφαίων εισηγητών σε διάφορα πεδία -από τη γα-

γεν. διευθυντές ξενοδοχειακών µονάδων, executive chefs, F&B

στρονοµία και την ενέργεια ως τον εξοπλισµό και το e-booking-,

managers, αρχιτέκτονες, διακοσµητές, επαγγελµατίες του κατα-

η έκθεση Χenia έρχεται για να αναδείξει όλες τις νέες τάσεις, αλλά

σκευαστικού κλάδου, κ.ά..

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Five star experience above and beyond expectations

Princess Andriana Resort & Spa: Kiotari Rhodes, Greece l T.(+30) 22440 39000 Email: info@princessandriana.gr l www.princessandriana.com


Παρουσίαση

Χαράσσοντας μοναδική πορεία στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό αθώς ο τουρισµός στη χώρα µας θεωρείται ως η βαριά

Κ

επίπλων. Η ευρεία γκάµα των προϊόντων της, τόσο από άποψη

βιοµηχανία, οι ξενοδοχειακές υποδοµές απαιτούν ιδι-

τιµής, όσο και από άποψη σχεδιασµού, απευθύνεται σε όλο και

αίτερη αντιµετώπιση, προκειµένου να σταθούµε στο ύψος των

περισσότερους πελάτες, υποσχόµενη να αλλάξει ριζικά την εικό-

υψηλότερων ποιοτικά αξιώσεων.

να που έχει κάποιος για το έπιπλο και τη χρηστικότητα.

Οπωσδήποτε, το έπιπλο δεν αποτελεί µόνο µια απλή υπόθεση.

Η επιτυχηµένη πορεία στον χώρο του επίπλου οδήγησε την εται-

Πρακτικά, καλύπτει τη βασική ανάγκη του αισθητικού, της σύγ-

ρία Τηνιακός σε µια νέα επιχειρηµατική κίνηση: στο έπιπλο σε

χρονης λειτουργίας, της άνεσης και της ανάπαυσης του τελικού

χώρους µαζικής εστίασης και, µάλιστα, στον ξενοδοχειακό εξο-

καταναλωτή. Όµως, η ποικιλία των επίπλων σε χρώµατα, υλικά,

πλισµό.

σχέδια και υφάσµατα είναι αυτή που συντελεί στην αναβάθµιση

Η πολυετής εµπειρία, ο µηχανολογικός εξοπλισµός και η σύγχρο-

του χώρου και τον καταστά µοναδικό.

νη, στοχοποιηµένη παραγωγή δίνουν τη δυνατότητα για ποιοτι-

Η εταιρία ΤΗΝΙΑΚΟΣ, µε σεβασµό στο ελληνικό, ποιοτικό έπιπλο,

κά προϊόντα, αλλά και για να καλυφθεί οποιαδήποτε σχεδιαστι-

δραστηριοποιείται εδώ και 35 χρόνια επιτυχώς στην κατασκευή

κή απαίτηση, ενώ o συνδυασµός ποιότητας, τιµής και ποικιλίας

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Εργονοµικά έπιπλα, σχεδιασµένα για µικρούς και µεγάλους χώρους, που καλύπτουν κάθε αισθητική ανάγκη και προσφέρουν άνεση.

βοηθά την εταιρία να προκριθεί εύκολα αναφορικά µε τις κατα-

Με διαφορετική προσέγγιση για κάθε περίπτωση, η εταιρία Τηνι-

ναλωτικές ανάγκες της σύγχρονης επίπλωσης, παράγοντας και

ακός θα κάνει τον εξοπλισµό του χώρου σας µοναδικό! Η εταιρία

διαθέτοντας έπιπλα µε διαφορετική χρήση: έπιπλα ανθεκτικά,

είναι ελληνική, κατασκευάζει και δραστηριοποιείται σε όλη την

διαχρονικά στον σχεδιασµό, έπιπλα που να µπορούν να αγκαλιά-

Ελλάδα και διαθέτει πέντε εκθεσιακούς χώρους στην Αττική.

σουν τον επισκέπτη και να δώσουν µια νέα διάσταση στην έννοια της ελληνικής φιλοξενίας.

www.tiniakos.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Παρουσίαση

Εισαγωγές • Εξοπλισµός Εστίασης

Αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις για ξενοδοχειακές μονάδες

Η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. έχει συνδεθεί με επώνυμους ευρωπαϊκούς οίκους, που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην ελληνική αγορά, όπως η Robot Coupe, η Santos, η Omniwash, η Roller Grill, η Expresso, κ.ά. Η συνεπής προσφορά της εταιρίας με προτάσεις και έξυπνες λύσεις για κάθε προϋπολογισμό, την καθιέρωσε ως μία από τις πλέον καταξιωμένες επιχειρήσεις του χώρου.

Η

εταιρία δραστηριοποιείται από το 1976 στην εισαγωγή επώνυµου και αξιόπιστου εξοπλισµού µαζικής εστίασης,

µε σκοπό την κάλυψη των αναγκών κάθε επισιτιστικής µονάδας στον τουριστικό κλάδο, στους χώρους ψυχαγωγίας και φιλοξενίας. Λίγα χρόνια µετά την ίδρυσή της άρχισε να εδραιώνεται στην ελληνική αγορά, µε την αποκλειστική εισαγωγή µηχανηµάτων κορυφαίων εταιριών του εξωτερικού. Η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην Καλλιθέα, όπου βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος της και µέρος των αποθηκών της µε µεγάλη ποικιλία επώνυµων και ετοιµοπαράδοτων προϊόντων. Ανταγωνιστικό της πλεονέκτηµα, άκρως σηµαντικό για την ικανοποίηση των πελατών της, είναι η διαρκής παρακαταθήκη ανταλλακτικών και το εξειδικευµένο after sales service που παρέχει µέσω των καταρτισµένων τεχνικών της. Η διατήρηση σηµαντικών αξιών όπως η ειλικρίνεια, η συνέπεια και η προσήλωση στις ανάγκες των επαγγελµατιών οδήγησαν σε

ατόρια και snack), η OMNIWASH (ιταλικά πλυντήρια πιάτων), η

σταθερή και συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, που της

EXPRESSO (γερµανικά καρότσια και χειράµαξες µεταφοράς από

προσέδωσαν ξεχωριστή θέση στον κλάδο.

αλουµίνιο), η ERRE2-GICO (ιταλικές συσκευές επαγγελµατικής

Εργοστάσια παγκοσµίου φήµης, όπως η SANTOS (γαλλική εται-

κουζίνας υψηλής ποιότητας), η NTF (ιταλικές µηχανές πάγου), η

ρία µε συσκευές για bar και cafe από το 1955), η ROBOT COUPE

MACAP (ιταλικές συσκευές για bar και cafe), η ADVENTYS (γαλ-

(δηµοφιλή γαλλικά πολυκοπτικά µηχανήµατα, µίξερ χειρός,

λικές επαγωγικές εστίες), οι εταιρίες BRON-COUCKE και TELLIER

cutters), η ROLLER GRILL (γαλλική εταιρία µε συσκευές για εστι-

(εργαλεία κουζίνας γαλλικής προέλευσης), η ItalStar (οικονοµικές επαγγελµατικές συσκευές) η FAGOR (ισπανικό εργοστάσιο εξοπλισµού εστίασης), η RATIONAL (γερµανικοί επαγγελµατικοί φούρνοι), έχουν επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια τώρα την ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. ως στρατηγικό συνεργάτη για την Ελλάδα. Αρκετοί από τους παραπάνω οίκους διατηρούν αποκλειστική συνεργασία. Από τον ∆εκέµβριο του 2016 η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. αναβάθµισε και την ηλεκτρονική της παρουσία. Το ηλεκτρονικό κατάστηµα www. emko.gr ανανεώνεται διαρκώς µε νέες αφίξεις, προσφορές και ενηµερωτικό υλικό για όλα τα είδη που εισάγει η εταιρία. Μέσα από ένα περιβάλλον που είναι φιλικό προς όλες τις συσκευές, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα εξοικονόµησης επιπλέον χρηµάτων, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ηµέρες τον χρόνο.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Λυσικράτους 25 Τ: 210 94 017 02 176 74, Καλλιθέα F: 210 94 033 06

info@emko.gr www.emko.gr

ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. EN ISO 9001 : 2008

Από το 1976 εισάγουμε και αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα, κορυφαίους και αξιόπιστους οίκους του εξωτερικού. Μέσω της συνεχούς παρακαταθήκης προϊόντων και ανταλλακτικών, εξυπηρετούμε άμεσα τον κλάδο της μαζικής εστίασης ενώ το εξειδικευμένο Τεχνικό Τμήμα μας, παρέχει συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευση. Μετά από τέσσερις δεκαετίες υπευθυνότητας και συνέπειας, συνεχίζουμε ανοδικά αντλώντας δύναμη από την εμπιστοσύνη των συνεργατών και την αφοσίωση των πελατών μας.


Συνέντευξη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΩΛΗΣΕΩΝ AUTOMOTIVE SOLUTIONS

Στην Automotive προσφέρουμε το απόλυτα κατάλληλο όχημα, ανά περίπτωση Αντιπροσωπεύοντας τις μεγαλύτερες και πλέον «επώνυμες» εταιρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων παγκοσμίως, η Automotive Solutions «πρωταγωνιστεί» στην εγχώρια αγορά επαγγελματικής ηλεκτροκίνησης εδώ και μία δεκαπενταετία, ενώ, παράλληλα, έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο και στην Τουρκία. Για την εταιρία, την παρουσία της στην ξενοδοχειακή αγορά, αλλά και για τις τάσεις που κυριαρχούν τελευταία στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, μιλάει στο «Χ&Τ» ο διευθυντής Ανάπτυξης και Πωλήσεων της Automotive Solutions, κ. Γιώργος Καπλάνης. Καταρχάς, ποια είναι η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην ξενοδοχειακή αγορά, ποια είναι τα προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτή την αγορά, και τι νέο έχετε να παρουσιάσετε;

σε ελάχιστο χρόνο, σε κάθε σηµείο της Ελλάδος και για όλα τα ηλεκτρικά οχήµατα, ανεξαρτήτου µάρκας και τύπου. Εξάλλου, το απόθεµα των ανταλλακτικών που διαθέτει εξασφαλίζει τη δυνατότητα αυτή προς τους πελάτες µας. Παράλληλα, όντας οι

Η Automotive Solutions ασχολείται επαγγελµατικά µε την ηλε-

αντιπρόσωποι των µπαταριών Trojan και των εγκεφάλων Curtis,

κτροκίνηση από το 2002. Η εταιρία απασχολεί 10 άτοµα προσω-

προσφέρουµε «ενέργεια» και «κίνηση» σε όλα τα οχήµατα της

πικό, στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, έχει

αγοράς στην καλύτερη τιµή.

δύο µεγάλες αποθήκες, µία στη Μάνδρα Αττικής και µία στη Μα-

υποστήριξη που προσφέρουν οι τέσσερις κατάλληλα εκπαιδευ-

Πόσο έχει επηρεάσει την πορεία εν γένει της εταιρίας η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων και σε τι επίπεδα προβλέπεται να διαμορφωθούν τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2017;

µένοι µηχανικοί της και τα δύο κινητά συνεργεία που διαθέτει,

Η Automotive Solutions επεκτείνεται και αναπτύσσεται διαρκώς.

δίνουν στην εταιρία τη δυνατότητα να µπορεί να επεµβαίνει,

Ήδη στην έκθεση xenia 2017 θα παρουσιάσει νέα µοντέλα ηλε-

λακάσα, ενώ διαθέτει απόθεµα οχηµάτων άνω των 80 τεµαχίων, κάθε στιγµή του έτους. Όλα αυτά, σε συνδυασµό µε την τεχνική

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Cushman, Taylor Dunn, Melex, Electra). Σε συνδυασµό µε την εµπειρία του τµήµατος πωλήσεων της εταιρίας µας µπορούµε να προσδιορίσουµε ακριβώς τις λειτουργικές ανάγκες των ξενοδοχείων και µε την άνεση που µας προσφέρει η τεράστια γκάµα των οχηµάτων µας, είµαστε οι µόνοι που µπορούµε να προσφέρουµε το απόλυτα κατάλληλο όχηµα, ανά περίπτωση και όχι ένα όχηµα που περίπου ικανοποιεί τις λειτουργικές ανάγκες των ξενοδοχείων. Για παράδειγµα διαθέτουµε ηλεκτρικό φορτηγάκι της Taylor Dunn µε ωφέλιµο φορτίο 1360Kg, ενώ τα συµβατικά ηλεκτρικά οχήµατα έχουν ωφέλιµο φορτίο έως 450Kg. κτρικών οχηµάτων, που θα τη διαχωρίσουν ακόµη περισσότερο εκτός των ξενοδοχείων, καθώς και νέες καινοτόµες προτάσεις

Ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν τελευταία στον χώρο της ηλεκτροκίνησης;

κατάλληλες για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι παρούσα και στην ηλεκτροκίνη-

Σε αντίθεση µε άλλες εταιρίες του κλάδου, η Automotive

ση. Οι κινητήρες πλέον είναι διαθέσιµοι σε δυο τύπους, συνεχούς

Solutions επενδύει διαρκώς και σε έµψυχο δυναµικό, ενώ ενι-

DC αλλά και εναλλασσόµενου AC, µε τους τελευταίους να προη-

σχύει την παρουσία της στην Κύπρο, µε τη λειτουργία κάθετης

γούνται τεχνολογικά και οι ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι έχουν βελτι-

µονάδας εκεί, καθώς και στην Τουρκία, µε τη λειτουργία παραρ-

ωθεί σηµαντικά, προσφέροντας αυξηµένη αξιοπιστία και αντοχή

τήµατος, όπου ναι µεν ο ανταγωνισµός είναι µεγαλύτερος, διαθέ-

στη χρήση, µε µεγαλύτερη απόδοση.

τουµε όµως την κατάλληλη υποδοµή για µια πετυχηµένη πορεία

Τα συστήµατα πέδησης έχουν γίνει πλέον υδραυλικά και µε ανα-

και στη γείτονα χώρα.

γεννητική πέδηση για µερική φόρτιση των µπαταριών, οι φορ-

από τον ανταγωνισµό, ηλεκτρικά scooters για κίνηση εντός και

τιστές είναι πλέον ηλεκτρονικοί, υψηλής συχνότητας και φορτί-

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία διαφοροποιούν την εταιρία από τον ανταγωνισμό;

ζουν τις µπαταρίες µε πιο σωστό τρόπο, ενώ η µεγαλύτερη γκάµα

Η Automotive Solutions διαθέτει καταρχήν τη µεγαλύτερη γκάµα

διαφορετικά οχήµατα ανά περίπτωση, εξασφαλίζοντας µε τον

ηλεκτρικών οχηµάτων στην Ελλάδα, αφού αντιπροσωπεύει απο-

τρόπο αυτό καλύτερη απόδοση και µεγαλύτερη αντοχή στη χρή-

κλειστικά 5 διαφορετικές εταιρίες παγκόσµιας εµβέλειας (EZGO,

ση, µε µικρότερο ετήσιο κόστος για τους πελάτες µας.

διαθέσιµων µοντέλων µας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουµε

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


Παρουσίαση

Sani Dunes

Arka Synthesis

Αρχιτεκτονικές εφαρμογές υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας Πρωτοποριακός σχεδιασμός, εξειδικευμένες λύσεις, ευελιξία, αποτελεσματικότητα και σταθερά υψηλή ποιότητα χαρακτηρίζουν στο σύνολό τους τα σύνθετα και απαιτητικά έργα που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει η Arka Synthesis. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την αξιοπιστία στους χρόνους παράδοσης, καθιστούν την εταιρία σε έναν από τους πλέον επίλεκτους και φερέγγυους συνεργάτες για την ξενοδοχειακή αγορά. εταιρία προσφέρει ολοκληρωµένες και τεχνολογικά

Η

βαλλοντικής ευαισθησίας. Η διάρκεια ζωής των συστημάτων

προηγµένες εφαρµογές στέγασης, με σημείο αιχμής τον

προεντεταμένης μεμβράνης ξεπερνά τα 20 χρόνια, διατηρώντας

αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους. Η Arka Synthesis είναι μία αμι-

τις παραμέτρους ποιότητας και ασφαλείας.

γώς ελληνική εταιρία, η οποία δημιουργήθηκε από αρχιτέκτονες

Ένα από τα τελευταία αξιόλογα έργα, τα οποία «υπογράφει» η

και μηχανικούς διεθνούς εμπειρίας και δραστηριοποιείται στις

εταιρία, είναι η ανέγερση της νέας εφελκυόμενης μεμβράνης

εφαρμογές των ελαφρών προεντεταμένων

στην ξενοδοχειακή μονάδα Sani Resort, στη Χαλκιδική.

μεμβρανών, για χώρους ξενοδοχειακής υποδομής, θεάματος και

Η εξειδικευμένη αρχιτεκτονική μελέτη είχε ως στόχο τη δημι-

αναψυχής.

ουργία ενός περίβλεπτου πυρήνα, ο οποίος θα λειτουργεί σαν

Η μοναδικότητα των μορφών και η εξειδικευμένη επεξεργασία

χώρος αναψυχής και σημείο παρατήρησης.

των κατασκευαστικών λεπτομερειών, σε συνδυασμό με την κο-

Το στέγαστρο προβάλλεται σαν ένα αρχιτεκτονικό γλυπτό, δίνο-

ρυφαία ποιότητα των υλικών, έχουν αποτελέσει σημείο αναφο-

ντας έμφαση στη χρήση του χώρου ως σημείο αναφοράς.

ράς στην πολυετή επιτυχημένη πορεία της εταιρίας. Η Arka Synthesis βασίζεται στην ανάπτυξη δημιουργικής συνεργασίας με τους αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και project manager του εκάστοτε έργου, υλοποιώντας προτάσεις υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας ως αποτέλεσμα απόλυτης εξειδίκευσης. Η οικολογική προσέγγιση των εφαρμογών (επιλογή πρώτων υλών), σε σχέση με τη βιοκλιματική συμπεριφορά τους, αναδεικνύουν προτάσεις πλήρως εναρμονισμένες στα πρότυπα περι-

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ηλεκτρονική ∆ιαχείριση απλών Minibar

Ένα νέο web-based σύστημα από την Bartech που σας δίνει την δυνατότητα διαχείρισης των απλών Minibar του ξενοδοχείου σας με μικρό κόστος και μεγάλα κέρδη Χωρίς μετατροπές ή αλλαγή minibar Φιλικό προς τον χρήστη Αυτόματη χρέωση στο PMS Διαχείρηση αποθεμάτων Αναφορές πωλήσεων και εσόδων

Ηλεκτρονικές Κλειδαριές

Minibar

Habakis

Χρηματοκιβώτια

TM

τηλ. 2108074710, fax 2108074662 - info@habakis.gr

Εξοικονομητές Ενέργειας

Πλαστικές Κάρτες

www.habakis.gr


Συνέντευξη

της Φλώρας Γ. Γιούπη

ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ (HAPCO)

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα συνεδριακής ανάπτυξης η Ελλάδα Έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται επαγγελματικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και συνδικαλιστικά, επίσης, επί σειρά ετών, η κα. Ειρήνη Τόλη, δεν μπορεί παρά να αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για τα συνεδριακά δρώμενα στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα. Άμεση, ειλικρινής και με το χάρισμα της επικοινωνίας που τη διακρίνει, σε συνέντευξή της στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), μιλάει για την ανάκαμψη της Ελλάδας στο διεθνές, συνεδριακό στερέωμα, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η χώρα μας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συνεδριακής ανάπτυξης, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, αναφέρεται στις επιπτώσεις στη συνεδριακή δραστηριότητα, από τους περιορισμούς των νέων εγκυκλίων ΕΟΦ & ΣΦΕΕ, αλλά και στις διεκδικήσεις του HAPCO.

Μετά τη συρρίκνωση των προηγούμενων ετών, ο ελληνικός Συνεδριακός τουρισμός επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο. Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που ευνόησαν αυτή την εξέλιξη;

διεξαγωγή συνεδρίων, αφού παρέχει άριστες υποδοµές, επαγγελµατισµό και ιδανικό κλίµα. Τα διεθνή συνέδρια που πραγµατοποιούνται στην Ελλάδα σηµειώνουν ρεκόρ εγγραφών και αυτό αναγνωρίζεται από τις διεθνείς ενώσεις.

-Η άνοδος που έχει σηµειώσει η χώρα µας στις διεθνείς αφίξεις και

Σηµαντικό στοιχείο είναι ακόµη ο κορεσµός που παρατηρείται

στον µαζικό τουρισµό έχει συµβάλλει θετικά και στην αύξηση του

σε πολλούς συνεδριακούς προορισµούς της Ευρώπης, σε αντί-

επαγγελµατικού και συνεδριακού τουρισµού, καθώς και στη δυνα-

θεση µε την Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από επιστηµονικούς ή

µική ένταξή της στον παγκόσµιο συνεδριακό χάρτη.

άλλους φορείς ως «φρέσκος προορισµός» για την οργάνωση των

Η χώρα µας θεωρείται ως ένας εξαιρετικός προορισµός για τη

διεθνών εκδηλώσεών τους. Επιπλέον, έχει βελτιωθεί σηµαντικά

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


η συχνότητα των αεροπορικών συνδέσεων, λόγω ανταγωνισµού

περίοδο. Να σηµειωθεί ότι η χώρα µας είναι µία κατ’ εξοχήν

και η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως ασφαλής προορισµός. Παράλ-

τουριστική χώρα, µε εξαιρετικές συνεδριακές υποδοµές στην

ληλα, ώθηση για τη διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων στη χώρα µας δίνουν και οι Έλληνες επιστήµονες - µέλη διεθνών διοικη-

περιφέρεια.

επαγγελµατισµό.

συµβάλλουν στην αναγνώριση της ποιότητας της χώρας µας στο εξωτερικό.

Οριακή επιβίωση πολλών PCO µελών του HAPCO, που υποστηρίζουν την Επιστηµονική κοινότητα µε διαφάνεια και

τικών συµβουλίων, οι οποίοι µε τη διεθνή δραστηριότητά τους

Απώλεια θέσεων εργασίας από όλα τα εµπλεκόµενα επαγγέλµατα στον Συνεδριακό Τουρισµό.

Ποια είναι τα μεγέθη της Ελλάδας στον συνεδριακό τουρισμό και ποιες είναι οι τάσεις που διαφαίνονται για την επόμενη τριετία;

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του HAPCO για ενίσχυση της κρατικής βοήθειας και συλλογικής προσπάθειας ανάδειξης του συνεδριακού προϊόντος, η χώρα μας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συνεδριακής ανάπτυξης, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του HAPCO για ενίσχυση της κρατικής βοήθειας και συλλογικής προσπάθειας ανάδειξης του συνεδριακού προϊόντος, η χώρα µας παραµένει σε πολύ χαµηλά επίπεδα συνεδριακής ανάπτυξης, συγκριτικά µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πιο συγκεκριµένα, όπως προέκυψε από την έκθεση του International Congress and Convention Association (ICCA), για το 2016: η Ελλάδα στην παγκόσµια κατάταξη βρίσκεται στην 25η θέση µε 168 συνέδρια, στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη στην 15η θέση, ενώ η Αθήνα στην

υγείας.

παγκόσµια κατάταξη βρίσκεται στην 25η θέση, µε 79 συνέδρια και στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη στη 17η θέση.

Περιορισµός επιστηµονικής εκπαίδευσης των επαγγελµατιών

Απαγόρευση των επιστηµονικών εταιριών µε έδρα την

Ωστόσο, για την επόµενη τριετία, διαφαίνονται αυξητικές τάσεις,

Αθήνα να διοργανώνουν ηµερίδες και περιφερειακές

που οφείλονται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη

εκδηλώσεις σε πιο οικονοµικούς προορισµούς (οι τιµές των ξενοδοχείων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι υψηλές).

δραστηριότητα και δράσεις προβολής των Ελλήνων οργανωτών συνεδρίων στο εξωτερικό.

Κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης σε τοπική, περιφερειακή και πανελλήνια.

Παρατηρείται επίσης, µία σηµαντική αύξηση στον αριθµό διεθνών συνεδρίων ή διεθνών επαγγελµατικών συναντήσεων

πλέον ως ένας ιδανικός προορισµός για τη διεξαγωγή επαγγελ-

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως συνεδριακού προορισμού και ποιες οι διεκδικήσεις σας από την Πολιτεία;

µατικών εκδηλώσεων.

-Σύµφωνα µε τον HAPCΟ, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότη-

(corporate meetings), σε σχέση µε το παρελθόν, η οποία, όπως διαφαίνεται, θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα έχει καταχωρηθεί διεθνώς

τας της Ελλάδας ως συνεδριακού προορισµού, απαραίτητα είναι:

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αύξηση της συνεδριακής δραστηριότητας, από τους περιορισμούς των νέων εγκυκλίων ΕΟΦ & ΣΦΕΕ; Οι επιπτώσεις είναι:

Η κοινή στρατηγική µεταξύ Φορέων (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΕΞΑ, ACVB, TCB, HAPCO, κ.λπ..) και Κράτους, αναφορικά µε την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισµού και υλοποίηση του Ambassador Program, µε πρόσκληση από το Εξωτερικό Decision Makers

Συρρίκνωση της τοπικής οικονοµίας και υπολειτουργία

(Προέδρους Επιστηµονικών Εταιριών ή/και µεγάλων

των ξενοδοχείων της Περιφέρειας στη µη τουριστική

PCOS), για την προσέλκυση διεθνών συνεδρίων, τα οποία

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

61


Συνέντευξη

διεκδικούνται για τη χώρα µας µόνο µέσω της ιδιωτικής

µια ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα.

πρωτοβουλίας. Η Ελλάδα επιβάλλεται να ακολουθήσει

∆ιασφάλιση του Κράτους για την είσπραξη των έµµεσων ή

την τακτική άλλων ευρωπαϊκών πόλεων προς αυτή την

άµεσων φόρων.

κατεύθυνση και να µπει δυναµικά στον διεθνή συνεδριακό

- Έλεγχο του αποδοτέου ΦΠΑ.

χάρτη.

Προστασία της νόµιµης εργασίας.

Το άνοιγµα των αρχαιολογικών χώρων για τη διεξαγωγή

- Εκτέλεση της διοργάνωσης συνεδριών από επαγγελµατίες/

των Τελετών Έναρξης και Λήξης των διεθνών συνεδρίων

επιχειρηµατίες του χώρου.

που πραγµατοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται Σηµαντικό µειονέκτηµα της χώρας σε σύγκριση µε άλλες χώρες είναι η

- ∆υνατότητα σύγκρισης µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναγνώριση της συµβολής του Τουρισµού γενικότερα, ως

πολύ περιορισµένη χρήση τους.

η µεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας, (έσοδα 7 φορές

Η δηµιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, το

περισσότερα για τη χώρα, από τον σύνεδρο ή/και χορηγό &

οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνέδρια άνω

εκθέτη, από τον ισόποσο αριθµό Τουριστών, άµεση επιρροή

των 5.000 ατόµων (η Αθήνα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυµπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτουν Μητροπολιτικό Κέντρο). Ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο θα µπορούσε να «εκτοξεύσει» την εθνική οικονοµία και να ανεβάσει τη χώρα µας στη διεθνή κατάταξη, όπως έγινε στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης, του ∆ουβλίνου, της Βαρκελώνης, κ.λπ.. Επιπλέον, να σηµειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις µοναδικές χώρες που έχει φιλοξενήσει Ολυµπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτει συνεδριακές υποδοµές

Ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» την εθνική οικονομία και να ανεβάσει τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη, όπως έγινε στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης, του Δουβλίνου, της Βαρκελώνης, κ.λπ..

για φιλοξενία συνεδρίου άνω των 5.000 ατόµων.

Η δηµιουργία Μητρώου Συνεδρίων που συνεπάγεται σε:

σε τουλάχιστον 40 επαγγέλµατα, πελάτες υψηλού επιπέδου,

- Σαφή εικόνα του αριθµού συνεδρίων, που πραγµατοποιού-

αναγνώριση της χώρας από πελάτες υψηλού επιπέδου και

νται στη χώρα µας (εγχώρια ή εισερχόµενα).

εισοδήµατος, που µπορούν αντίστοιχα να είναι ambassadors

- ∆ηµιουργία έγκυρων στατιστικών στοιχείων, απαραίτητα για

της χώρας στο εξωτερικό, προβολή διεθνώς, κ.λπ.).

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


21x29_NOV_2016_Layout 1 24/11/16 17:09 Page 1

OpenScape Business by Unify (formerly Siemens Enterprise Communications)

Hotel Guest Phones Electronic Hotel Locks Hotel Internet Access Iris Mobile Apps

Harmonize your Hospitality HOTEX IKE | Perikleous 29 Gerakas 15344 | Tel.: +30 213 0772222 | Fax. +30 2130306180 Mob.: +30 6944148552 | info@hotex.gr | www.hotex.gr


Θέμα

340 εκατ. ευρώ και 6.174 θέσεις εργασίας «στοιχίζει» ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία Μεγάλο πλήγμα στον Τουρισμό, την οικονομία και τα κρατικά έσοδα αναμένεται να προκαλέσει η εφαρμογή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, ο οποίος εμπεριέχεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, αφού με βάση τα συμπεράσματα έρευνας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), τα έσοδα του κράτους προβλέπεται να μειωθούν κατά 435 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να χαθούν και 6.174 θέσεις εργασίας.

Η

μελέτη με τίτλο: «Διερεύνηση των επιπτώσεων του φόρου διαμονής στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλά-

δα», που εκπόνησε η Grant Thornton, αναφέρει ότι: «ο φόρος διαμονής δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται ετησίως στα 84 εκατ. ευρώ. Αν η αξιοποίηση του ποσού μεγιστοποιηθεί μέσω της διοχέτευσης σε δημόσιες επενδύσεις τότε θα δημιουργήσει μια θετική συμβολή που ανέρχεται στα 94 εκατ.». Συγχρόνως, όμως, η μελέτη καταδεικνύει ότι οι απώλειες στην οικονομία από την εφαρμογή του φόρου, θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά εξαφανίζει τα όποια εισπρακτικά οφέλη. Και αυτό διότι η επιβολή του εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 1,9%, προκα-

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SWISS

MADE

λώντας περιορισμό της ζήτησης και κατ’ επέκταση μείωση της συνολικής αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,5%. Σύμφωνα με τη μελέτη, αν η επιβολή του φόρου οδηγήσει σε αύξηση της τιμής δωματίου, λόγω μετακύλισης της δαπάνης στους καταναλωτές, τότε δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά, δεδομένου ότι το ξενοδοχειακό προϊόν γίνεται ακριβότερο και χάνει μέρος από την ανταγωνιστικότητά του. Αντίθετα αν τα ξενοδοχεία δεν μετακυλήσουν τον φόρο στους καταναλω-

στεγνωτήρες μαλλιών

τές, τότε θα υποστούν μείωση των αποτελεσμάτων τους ή θα υποχρεωθούν να μεταβάλουν την ποιότητα των υπηρεσιών με κίνδυνο τη μείωση της ζήτησης. Συνέπεια των παραπάνω, το τελικό αποτέλεσμα των ξενοδοχείων χειροτερεύει σε σημαντικό βαθμό, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα ταμειακής διαχείρισης των επενδυτικών και χρηματοδοτικών τους ροών. Ειδικότερα, η μελέτη του Ξ.Ε.Ε. σημειώνει ότι η επιβολή φόρου διαμονής θα μειώσει το σύνολο της αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,51% (435 εκατ. ευρώ), δηλαδή τα έσοδα από τα 17,36 δισ. θα μειωθούν στα 16,93 δισ. ευρώ. Τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής του φόρου στα ξενοδοχεία και αντίστοιχα στην εθνική οικονομία και την απασχόληση, υπογράμμισε ο

Smart Socket

Executive

Action Shaver

Action

πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας κατά την παρουσίαση της μελέτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο φόρος δημιουργεί μείωση της ζήτησης και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος: είτε άμεσα εάν μετακυληθεί, που σημαίνει ότι αυξάνεται η τιμή του, είτε έμμεσα εάν απορροφηθεί από τα ξενοδοχεία, που σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθούν τα έσοδα και κατά συνέπεια τα οικονομικά αποτελέσματά τους, γεγονός που θα μειώσει τις επενδύσεις και θα επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων

Απώλειες θέσεων εργασίας λόγω επιβολής φόρου διαµονής I II III IV

Μεγέθη

Περίπτωση Α µετακύλιση

Περίπτωση Β απορρόφηση

new

Άµεση αγορά Έµµεση αγορά Επαγόµενη αγορά Συνολική απώλεια (=I+II+III)

4.733 123 1.766 6.622

4.093 106 1.527 5.726

Hotello Shaver

Premium Drawer

Handy

Optima Bar

Συνολική επίδραση φόρου διαµονής στην οικονοµία (σε €) Μεγέθη

Περίπτωση Α µετακύλιση

Περίπτωση Β απορρόφηση

I

Μείωση συνολικής ξενοδοχειακής αγοράς

466,60

-403,49

II

∆υνητική συµβολή εσόδων φόρου διαµονής στο ΑΕΠ (στην περίπτωση της πλήρους διοχέτευσής τους σε δηµόσιες επενδύσεις)

106,54

82,35

III

Τελική µείωση οικονοµίας (=I+II)

-360,06

-321,14

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr www.afoisamara.gr


Θέμα

υπηρεσιών. Γι’ αυτό και λέμε ότι το μέτρο εφαρμοζόμενο θα αποβεί καταστροφικό για την τουριστική ανταγωνιστικότητά μας. Ως αποτέλεσμα της επιβολής του φόρου διαμονής, είτε τα ξενοδοχεία μετακυλήσουν τον φόρο στον καταναλωτή, είτε, παρά τη δυσχερή θέση στην οποία ευρίσκονται και με εξαντλημένη τη φοροδοτική τους δυνατότητα, απορροφήσουν τελικώς τον φόρο, οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσουν τα 340 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα με το Ξ.Ε.Ε, πρόκειται για μέτρο εξαιρετικά υφεσιακό, που πλήττει κυρίως τα μικρά ξενοδοχεία και αυτά των χαμηλότερων κατηγοριών, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων. «Στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά από 8 χρόνια κρίσης απαιτούνται ορθολογικές λύσεις. Οι όποιες λύσεις, φόροι και μέτρα αποφασίζεται να θεσμοθετηθούν, επιβάλλεται να συνοδεύονται και από μελέτες των συνολικών επιπτώσεών τους στην οικονομία και την κοινωνία», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Χαρακτηριστικά φόρου διαµονής στην Ελλάδα και στους ανταγωνιστές της Ελλάδα

Ισπανία

Κροατία

Ιταλία

Γαλλία

«Τasa turistica» (τουριστικός φόρος)

«Sojourn Tax» (φόρος διαµονής)

«Τassa di soggiorno» (τουριστικός φόρος)

€ 0,45 - € 2,25

€ 0,25 - € 1,00

€ 0,50 - € 7,00

Τρόπος επιβολής

Φόρος διαµονής (+τέλη παρεπιδηµούντων) € 0,50 - € 4,00 (+0,5% επί του µισθώµατος για τέλη παρεπιδηµούντων) Ανά δωµάτιο και ανά διανυκτέρευση

Ανά άτοµο και ανά διανυκτέρευση

Βασικά κριτήρια εφαρµογής

Καθολική εφαρµογή Κατηγορία καταλύµατος

Γεωγραφική περιοχή Κατηγορία καταλύµατος

Ανά άτοµο και ανά διανυκτέρευση Γεωγραφική περιοχή Κατηγορία καταλύµατος Περίοδο έτους

Μέγιστος αριθµός διανυκτερεύσεων

∆εν έχει προβλεφθεί

Έως 7 διανυκτερεύσεις

∆εν προσδιορίζεται

Εξαιρέσεις χρέωσης

∆εν έχει προβλεφθεί

Άτοµα κάτω των 16 ετών

Έκπτωση 50% για ηλικίες 12-18 ετών Άτοµα κάτω των 12 ετών

Ανά άτοµο και ανά διανυκτέρευση Γεωγραφική περιοχή Κατηγορία καταλύµατος Περίοδο έτους Προσδιορίζεται ανά γεωγραφική περιοχή Άτοµα κάτω των 18 ετών σε ορισµένες περιοχές ή/και πόλεις

«Τax de séjour» (φόρος διαµονής) € 0,20 - € 4,40 ∆υνατότητα αύξησης κατά 10% Ανά άτοµο και ανά διανυκτέρευση

Ονοµασία φόρου Εύρος χρέωσης

Γεωγραφική περιοχή Κατηγορία καταλύµατος ∆εν προσδιορίζεται Άτοµα κάτω των 18 ετών σε ορισµένες περιοχές ή/και πόλεις

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων από Ν. 4389/2016, (European Tourism Association ETOA, 2017), (Italyvacations, 2017), (French-property, 2017) και (Τaxesejour, 2017).

Αποτέλεσµα επιβολής φόρου στα ξενοδοχεία σε ετήσια βάση (σε εκατ. €) I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII XIII XIV XV

Μεγέθη

Υφιστάµενη κατάσταση

Περίπτωση Α - µετακύλιση

Περίπτωση Β - απορρόφηση

Σύνολο εσόδων Φόρος διαµονής Καθαρά έσοδα (=Ι-ΙΙ) Λειτουργικά έξοδα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (=ΙΙΙ-IV) Καθαρό χρηµατοοικονοµικό κόστος Αποσβέσεις Καθαρό κέρδος προ φόρων (=V-VI-VII) Αποσβέσεις Λειτουργικές ροές (=VII+IX) Φόρος βάσει φορολογητέου εισοδήµατος Εξυπηρέτηση δανεισµού Επενδύσεις Υπόλοιπο (=X-XI-XII-XIII) Υπόλοιπο ανά ξενοδοχείο (σε €)

6.916,61

6.886,77 156,06 6.730,72 4.991,29 1.739,43 434,15 998,78 306,51 998,78 1.305,28 143,91 771,99 442,82 -53,44 -37.845

6.916,61 160,75 6.755,86 5.128,68 1.627,18 434,15 998,78 194,26 998,78 1.193,04 111,36 771,99 442,82 -133,13 -94.287

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

6.916,61 5.128,68 1.787,93 434,15 998,78 355,01 998,78 1.353,79 157,97 771,99 442,82 -19,00 -13.455


Παρουσίαση

SANITEC A.B.E.E.

Νεροχύτες ULTRA GRANITE για αντοχή και ποιότητα Νέας γενιάς γρανιτένιους νεροχύτες κουζίνας, άριστης ποιότητας και σύγχρονης εμφάνισης, παρουσιάζει η SANITEC ABEE, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες ειδών υγιεινής. Η σύνθεση των νέων νεροχυτών είναι αποτέλεσμα εντατικών εργαστηριακών δοκιμών και η τελική φόρμουλα που προέκυψε, μετά από πολυετείς έρευνες και επενδύσεις σε νέο τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, αποτελεί αποκλειστική ιδιοκτησία της εταιρίας.

Η

σειρά ULTRA GRANITE εµπεριέχει κατά σχεδόν 80% ορυκτό χαλαζία (Quartz), το σκληρότερο συστατικό

των γρανιτικών πετρωµάτων, ο οποίος αναµειγνύεται µε ειδικά τροποποιηµένες ακρυλικές ρητίνες σε απόλυτα ελεγχόµενο και αυτοµατοποιηµένο περιβάλλον.

Ο συνδυασµός της σύνθεσης και της διαδικασίας παραγωγής διασφαλίζουν το σκληρό και συµπαγές σώµα του νεροχύτη, το αµετάβλητο χρώµα και τη µεγάλη αντοχή του στις µηχανικές καταπονήσεις και στις χηµικές προσβολές. Η SANITEC ABEE έχει προχωρήσει σε ολική πιστοποίηση της χηµικής σύνθεσης της νέας σειράς νεροχυτών από τον γερµανικό οργανισµό LGA (TÜV Rheinland LGA Products GmbH), σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό περί «ασφάλειας επαφής τροφίµων» (EC, food safety norm), γεγονός που καθιστά τους νεροχύτες κατάλληλους στην επαφή τους µε τρόφιµα και απόλυτα ασφαλείς κατά τη χρήση τους. H SANITEC Α.Β.Ε.Ε. ακολουθεί πάντα αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης των πρώτων υλών που χρησιµοποιεί, τις οποίες επιλέγει και εισάγει από τις καλύτερες ευρωπαϊκές και αµερικανικές εταιρίες. Όλη η διαδικασία παραγωγής και ο έλεγχος των προϊόντων είναι σε πλήρη εναρµόνιση µε το Πρότυπο ∆ιασφάλισης κατά ISO9001:2008, πιστοποιηµένο από τον γερµανικό οργανισµό TÜVSaarland.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

67


Παρουσίαση

45 χρόνια στο πλευρό των ελληνικών ξενοδοχείων Με σημείο αναφοράς τις αποκλειστικές συνεργασίες µε τις µεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρίες κατασκευής πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού παγκοσµίως και άξονα την παροχή ευέλικτων πακέτων προµήθειας και εγκατάστασης πλυντικών συστηµάτων και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών της, η Papageorgakis Bros, «πρωταγωνιστεί» στον τοµέα των πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού στη χώρα µας.

ε έτος ίδρυσης το 1972, η Papageorgakis Bros, εξειδι-

Μ

πελατών της και η παροχή υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπη-

κεύεται στον εξοπλισµό και την υποστήριξη των πλυ-

ρεσιών στην ελληνική αγορά. Η εµπιστοσύνη δε των πελατών

ντικών συστηµάτων ιµατισµού, αποτελώντας την κορυφαία εται-

της αποτελεί την ύψιστη τιµή και την καλύτερη διαφήµιση, ενώ

ρία στην Ελλάδα στον τοµέα της.

παράλληλα την «υποχρεώνει» να καταβάλλει ακόµα µεγαλύτερες

Πρωταρχικός στόχος της εταιρίας παραµένει η εξυπηρέτηση των

προσπάθειες, ώστε να φανεί αντάξια της εµπιστοσύνης τους.

68 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η έξυπνη επιλογή για επαγγελματικό πλυντικό εξοπλισμό!

Καποδιστρίου 21, Μεταμόρφωση 14452, Τ. 210 8234325, 210 8833529, F: 210 8833022 E-mail: info@papageorgakis.gr, www.papageorgakis.gr


Παρουσίαση

Οι κύριοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην επιτυχία της

το οποίο αποτελεί την ύψιστη διάκριση της IPSO-ALLIANCE πα-

Papageorgakis Bros συνοπτικά είναι:

γκοσµίως.

Η πελατοκεντρική φιλοσοφία που διαπνέει την εταιρία.

Στη σηµερινή ιδίως εποχή, όπου η οικονοµική κρίση πλήττει µε

Η προσήλωση στην άµεση και αποτελεσµατική υποστήριξη

σφοδρότητα την ελληνική οικονοµία και τις ελληνικές τουριστι-

των πελατών της (after sales service).

κές µονάδες, η εταιρία Papageorgakis Bros, βρίσκεται στο πλευ-

Η αποκλειστική συνεργασία µε τις µεγαλύτερες και πιο

ρό των Ελλήνων ξενοδόχων, µε πρωτόγνωρες για τα δεδοµένα

αξιόπιστες εταιρίες κατασκευής πλυντικών συστηµάτων

του χώρου ενέργειες, όπως το πρόγραµµα ανακύκλωσης παλαι-

ιµατισµού παγκοσµίως (π.χ. JENSEN GROUP, IPSO-ALLIANCE,

ών µηχανηµάτων, η δέσµη µέτρων «Clean the World», η διατή-

κ.λπ.).

ρηση και σε πολλές περιπτώσεις µείωση των τιµών, καθώς και η

Η πολυετής εµπειρία και η εξειδίκευση.

παροχή ευέλικτων διακανονισµών πληρωµής προς διευκόλυνση

Η ασύγκριτη ποιότητα των προϊόντων της και οι λογικές

των πελατών της.

τιµές.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρ’ όλες τις δεδοµένες δυσκολίες της αγο-

Το δίκτυο των συνεργατών της σε όλη την Ελλάδα.

ράς, η εταιρία Papageorgakis Bros, συνεχίζει ακάθεκτη την ανα-

Η δραστηριοποίησή της και σε άλλες αγορές, όπως η

πτυξιακή της πορεία, επενδύοντας συνεχώς, τόσο στη βελτίωση

Κύπρος, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η FYROM, η Μάλτα, η

των υλικοτεχνικών της υποδοµών, όσο και στην ενδυνάµωση του

Αίγυπτος και η Σαουδική

έµψυχου δυναµικού της. Είναι, άλλωστε, αξιοσηµείωτο το

Αραβία.

Η πώληση προϊόντων µέσω leasing, καθώς και ο διακανονισµός πληρωµών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

Η διατήρηση όλων των ανταλλακτικών σε stock, για άµεση αντιµετώπιση οποιουδήποτε προβλήµατος.

Η συνεχής 45ετής παρουσία της στην ελληνική αγορά.

γεγονός πως αποτελεί µία από τις λίγες εταιρίες του χώρου, όπου

Ο δωρεάν παρεχόµενος σχεδιασµός εγκατάστασης

προχώρησε σε αύξηση των θέσεων εργασίας, κάνοντας πράξη

για κάθε κατηγορίας πλυντικά συγκροτήµατα και

την πεποίθηση πως, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, οι εταιρίες

στεγνοκαθαριστήρια.

πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειµένου

Η κάλυψη των αναγκών των πελατών της, σε όποιο σηµείο

να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους.

της χώρας κι αν βρίσκονται. Μάλιστα, το γεγονός ότι η

Ελπίδα όλων των ανθρώπων της Papageorgakis Bros είναι να

εταιρία δεν διαχωρίζει τους πελάτες της σε «κοντινούς»

εξέλθει η αγορά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από τη µεγάλη

και «αποµακρυσµένους», έχει συµβάλλει προκειµένου να

κρίση που τη µαστίζει. Έως τότε όµως, η κορυφαία εταιρία στην

καταξιωθεί στη συνείδησή τους.

προµήθεια πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού στη χώρα µας, θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των πελατών της και θα λαµβάνει

Η εταιρία Papageorgakis Bros, έχει αναλάβει κατά καιρούς, τα

όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, προκειµένου να συντελέσει, τόσο

µεγαλύτερα projects στον χώρο των πλυντικών συγκροτηµάτων

στην τόνωση της αγοράς του τουρισµού, όσο και στην ενίσχυση

ιµατισµού στη χώρα µας. Μία προσεκτική ανάγνωση του πελατο-

όλων των τουριστικών µονάδων, µικρών και µεγάλων.

λογίου της άλλωστε, αποδεικνύει µε τον πλέον εύγλωττο τρόπο

Θα αποτελέσει δε, όπως διαβεβαιώνουν οι επικεφαλής της εταιρί-

πως τα περισσότερα και τα πλέον σηµαντικά ελληνικά ξενοδο-

ας, ιδιαίτερη τιµή για τους ανθρώπους της, να υποδεχθούν κάθε

χεία, έχουν εµπιστευθεί την Papageorgakis Bros για την προµή-

ενδιαφερόµενο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, προκειµένου να

θεια και την οργάνωση των πλυντικών τους µονάδων ιµατισµού.

του παρουσιάσουν τα νέα, ευέλικτα πακέτα προµήθειας και εγκα-

∆εν είναι τυχαίο άλλωστε, πως από το 2004 έως και σήµερα, η

τάστασης πλυντικών συστηµάτων ιµατισµού της Papageorgakis

εταιρία, βραβεύεται κάθε χρόνο µε το βραβείο «Platinum Award»,

Bros.

70 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

TOP FROST

Κορυφαία επαγγελματική ψύξη Η TOPFROST ιδρύθηκε από τον κ. Αθανάσιο Τσεκλίδη κατασκευαστή επαγγελματικών ψυγείων το 1988. Η μακρόχρονη εμπειρία, η απόλυτη εξειδίκευση, η σύγχρονη τεχνογνωσία στον τομέα της ψύξης και η πελατοκεντρική φιλοσοφία του ίδιου και των στελεχών της επιχείρησης, της έδωσαν ισχυρή ώθηση για την ταχεία διείσδυσή της στην αγορά.

Η

άµεση και αποτελεσµατική εξυπηρέτηση των πελατών της είναι το βασικό µέληµα της TOP

FROST, η οποία µέσα από ένα άψογο οργανωτικό πλάνο παρέχει ολοκληρωµένες λύσεις στη ψύξη και τον επαγγελµατικό εξοπλισµό, ανάλογα µε τις ανάγκες του εκάστοτε επαγγελµατία, διαθέτοντας σε ανταγωνιστικές τιµές µια µεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως: Ψυγεία Βιτρίνες, Καταψύκτες Τροφίµων, Ψυγεία Κρασιών, Ψυγεία SuperMarket, Inox Ψυγεία Μαζικής Εστίασης, Inox Κατασκευές, BlastChillers - ShockFreezers, SaladBar - BenMarie, Ψυγεία Ζαχαροπλαστείων, Ψυγεία Παγωτού Βιτρίνες, Ψυκτικοί Θάλαµοι Ιταλίας, Κυκλοθερµικοί Φούρνοι, Πλυντήρια Πιάτων - Ποτηριών – Σκευών και Παγοµηχανές, µε κύρια πλεονεκτήµατα την χαµηλή κατανάλωση ρεύµατος και την ευρωπαϊκή τους ποιότητα. Σε τακτική βάση, η εταιρεία διευρύνει την γκάµα των προϊόντων της, τα οποία πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και φιλικότητας προς το περιβάλλον και εκτός των καινούριων, διευκολύνει το πελατολόγιό της και µε µεταχειρισµένα προϊόντα, εξίσου ποιοτικά, αξιόπιστα και οικονοµικά. Στις νέες ειδικά διαµορφωµένες εγκαταστάσεις της TOP FROST, συνολικής έκτασης 2000τ.µ. λειτουργούν έκθεση, γραφεία, αποθήκες µε πλούσιο stock σε καινούρια και µεταχειρισµένα προϊόντα και τµήµα service και ανταλλακτικών.


Διεθνές

Της Φλώρας Γ. Γιούπη

Σε ύψη ρεκόρ ο παγκόσμιος Τουρισμός • Στο 7% η ανάπτυξή του στο 8μηνο, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια • Αφρική και Ευρώπη «πρωταγωνίστριες» της ανάπτυξης Με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατά τη διάρκεια του 8μήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 να διαμορφώνονται σε 901 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας δυναμική ανάπτυξη κατά 7%, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, ο παγκόσμιος τουρισμός συνεχίζει να παρουσιάζει νέα επίπεδα ρεκόρ. Η Ευρώπη, μαζί με την Αφρική «πρωταγωνιστούν» σε αυτή την εξέλιξη, ενώ οι προοπτικές για το σύνολο του έτους παραμένουν εντυπωσιακά θετικές.

Η

ζήτηση για διεθνή τουρισμό παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα κατά το αποκορύφω-

μα της καλοκαιρινής, τουριστικής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανήλθαν συνολικά σε 300 εκατομμύρια, για πρώτη φορά σύμφωνα με το τελευταίο παγκόσμιο βαρόμετρο τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO). Πολλοί προορισμοί ανέφεραν διψήφια ανάπτυξη, ιδίως στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού UNWTO, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2017, οι προορισμοί παγκοσμίως υποδέχτηκαν 901 εκατομμύρια τουρίστες (διανυκτερεύσεις), 56 εκατομμύρια περισσότερους από την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Αυτό αντιστοιχεί σε ισχυρή αύξηση 7%, πολύ μεγαλύτερη από τα προηγούμενα έτη. Με δυνατές προοπτικές για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, το 2017 θα είναι το όγδοο συνεχές έτος σταθερής ανάπτυξης για τον διεθνή τουρισμό. Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη πολ-

και στην Ευρώπη (8%), ακολουθούμενες από την Ασία και τον Ει-

λών προορισμών, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη όσων αντιμετωπίζουν θέματα ασφάλειας τα τελευταία χρόνια.

ρηνικό (6%), τη Μέση Ανατολή (5%) και την Αμερική (3%). Αυτή η ισχυρή απόδοση επιβεβαιώνεται από εμπειρογνώμονες

Από τις περιοχές, η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη στην Αφρική (9%)

από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην έρευνα για τον Δείκτη

72 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά περιοχή (% µεταβολή την ίδια περίοδο το προηγούµενο έτος) 18

17*/16 Ιαν.-Aυγ.

16/15

16 14

15 12

12 10

9

8 6 4

7

6

6

4.1

3

2

8

7

8

11

10

9 7

7

7 5

4

3

2

2

1

4

5

7 5

4

5

3

2

0 -3

Μέση Ανατολή

Υποσαχάρια Αφρική

Βόρεια Αµερική

Νότια Αµερική

Κεντρική Αµερική

Καραϊβική

Βόρεια Αµερική

Νότια Ασία

Ωκεανία

Νοτιο-Ανατολική Ασία

Βορειο-Ανατολική Ασία

Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη

∆υτική Ευρώπη

Βόρεια Ευρώπη

-4

Παγκοσµίως

-2

Πηγή: World Tourism Organization

Εμπιστοσύνης του UNWTO, οι οποίοι αξιολόγησαν πολύ θετικά την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου. Οι προοπτικές για τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2017 παραμένουν επίσης θετικές, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών. «Ο τουρισμός είναι σημαντική οικονομική «μηχανή» και «γεννήτρια» απασχόλησης, που συμβάλλει στη βελτίωση διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμ-

ματέας του UNWTO, Taleb Rifai στο Λονδίνο, πριν από τη WTM. «Καθώς φτάνουμε στο τέλος του Διεθνούς Έτους του Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, πρέπει να σκεφτούμε πώς να διαχειριστούμε τον τουρισμό με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο και μετά το 2017. Με μεγιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών οφελών από τον τουρισμό και με παράλληλη ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στα μέρη υποδοχής, το περιβάλ-

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ ΣΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΦΘΑΡΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΙΕΡΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ

Η Σμαλτοτεχνική Τ. Γιάνναρης καλύπτει όλη την Ελλάδα. Εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, άριστη ποιότητα πρώτων υλών. Οικολογικά προς το περιβάλλον (νέας γενιάς νανοτεχνολογία). Άψογη αισθητική, εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία. Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ● Από το 2001 δραστηριοποιείται στην Ναυπηγική ζώνη ● Από το 2003 δραστηριοποιείται στην Κύπρο ● Από το 2007 δραστηριοποιείται στην Ρόδο ● Από το 2014 δραστηριοποιείται στην Κρήτη

ΠΡΙΝ

META

(ΜΑΝΤΕΜΙ-ΛΑΜΑΡΙΝΑ-ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΕΣ-ΑΚΡΥΛΙΚΕΣΤΖΑΚΟΥΖΙ-ΥΔΡΟΜΑΣΑΖ)

 Δυνατότητα αλλαγής χρώματος  Σε όλες της αποχρώσεις  Βαφή πλακιδίων τοίχου με σμάλτο  Γραπτή εγγύηση 3 ετών ΠΡΙΝ

32

ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

META ΠΡΙΝ

META

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00πμ - 8:30μμ Σάββατο 8:00πμ - 3:30μμ

Κεντρικά γραφεία: Σφιγγός 3,T.K. 11745, Ν. Κόσμος Αθήνα, Τηλ: 2109229982-2109216298-2109216246, Fax: 2109229982, Kιν. 6944384664 - 6977421383 ΡΟΔΟΣ: 2241074325 κιν 6448638438, ΚΡΗΤΗ: 2810335409 κιν 6959389710, email:info@giannaris.gr

Σμαλτοτεχνική Τ.Γιάνναρης

www.giannaris.gr


Διεθνές

λον θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας τα επόμενα χρόνια, με τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, τις επιχειρήσεις και τους ταξιδιώτες να συμβάλλουν σε αυτόν τον κοινό στόχο», πρόσθεσε ο κ. Rifai.

μετά από ένα αδύναμο 2016. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6% στη Βόρεια Ευρώπη και κατά 4% στην Ανατολική Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2017. Η Αφρική (9%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ των πέντε περιοχών, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη της Βόρειας Αφρι-

Σημείο αναφοράς η Μεσόγειος

κής (15%) και στα υγιή αποτελέσματα της Βορειοανατολικής

Στην Ευρώπη (8%) οι διεθνείς αφίξεις ανέκαμψαν, τόσο στη Νότια

Αφρικής (5%).

και Μεσογειακή Ευρώπη (12%), όσο και στη Δυτική Ευρώπη (7%),

Η Νότια Ασία (10%) οδήγησε την αναπτυξιακή πορεία της Ασίας

∆ιεθνείς αφίξεις τουριστών ανά περιοχή Ετησίως 2000

2005

2010

2013

2014

2015 2016*

(εκατ.)

Μερίδιο

Μεταβολή

2016*

15/14 16*/15

(%)

(%)

Μηνιαίες και τριµηνιαίες µεταβολές δεδοµένων (ποσοστιαία µεταβολή από το ίδιο χρονικό διάστηµα τον προηγούµενο χρόνο) 2017* YTD

Q1

Q2

Απριλ Μάι

2016 Ιούν

Ιούλ

Αυγ

Q1

Q2

Q3

Q4

Παγκοσµίως

674

809

953

1.094 1.138 1.090 1.237

100

4.6

3.9

6.6

3.8

9.2

14.9

4.5

8.8

6.5

6.6

7.5

1.5

3.3

5.2

Προηγµένες οικονοµίες

424

470

517

589

623

653

685

55.4

4.9

4.8

5.8

4.2

8.4

16.6

3.0

7.2

4.5

4.2

8.3

2.8

4.2

6.0

Αναδυόµενες οικονοµίες1

250

339

437

505

516

537

552

44.6

4.1

2.8

7.7

3.3

10.1

12.8

6.6

11.1

9.6

10.2

6.7

-0.3

2.0

4.3

Ανά περιοχή Ευρώπη

386.6 453.2 489.0 566.4 576.1 603.3 617.6

49.9

4.7

2.4

8.2

3.9

11.2

18.4

5.2

11.4

8.4

7.4

7.4

-0.3

1.1

4.9

Βόρεια Ευρώπη

44.8

80.0

6.5

6.5

6.1

6.1

7.8

8.1

16.9

2.8

6.6

2.7

3.8

10.1

2.8

5.5

7.3

59.9

62.8

67.2

70.8

75.4

∆υτική Ευρώπη

139.7 141.7 154.4 171.5 175.3 181.4 181.5

14.7

3.5

0.0

6.6

2.1

12.2

30.5

0.1

10.8

4.7

4.1

6.3

-3.0

-1.6

5.3

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη

69.6

98.5 126.7 115.2 121.4 125.9

10.2

5.4

3.7

4.0

1.8

4.8

5.3

3.2

5.8

4.3

5.4

6.5

2.4

3.1

2.1

132.6 156.4 173.3 201.0 214.8 225.1 230.2

18.6

4.8

2.3

12.3

5.7

14.8

17.9

11.0

16.2

15.1

11.6

7.9

-0.6

0.9

5.4

Εκ των οποίων ΕΕ-28

330.5 367.9 384.3 433.4 453.6 477.5 499.6

40.4

5.3

4.6

7.7

5.0

11.1

20.4

4.7

10.3

6.7

5.5

8.6

2.1

3.4

6.9

Ασία και Ειρηνικός

110.4 154.1 208.3 254.2 269.5 284.0 306.3

24.8

5.4

7.8

5.6

6.0

6.1

7.9

4.6

5.8

3.4

5.5

9.5

8.4

9.5

6.2

Βορειο-Ανατολική Ασία

58.3

85.9 111.5 127.0 136.3 142.1 154.3

12.5

4.3

8.6

2.9

5.3

2.3

4.1

2.0

0.6

0.2

0.9

8.9

8.6

10.3

6,8

Νοτιο-Ανατολική Ασία

36.3

49.0

9.0

7.4

6.6

8.1

6.0

9.5

10.5

6.8

11.3

7.4

11.0

10.1

8.0

9.5

5.3

Ωκεανία

9.6

10.9

11.5

12.6

13.3

14.3

15.6

1.3

7.3

9.5

7.4

4.8

11.5

16.5

7.8

9.8

4.8

8.2

9.9

9.4

10.6

8.0

Νότια Ασία

6.1

8.3

14.7

20.3

22.9

23.4

55.2

2.0

2.3

7.6

10.3

9.9

13.7

17.5

10.2

13.4

4.9

8.1

10.3

9.0

3.5

5.5

Αµερική

128.2 133.3 150.1 167.6 181.9 192.7 199.6

16.1

5.9

3.6

3.3

1.2

6.1

13.1

1.0

4.4

1.9

3.0

7.0

0.6

4.6

2.1

95.3

70.5

94.3

97.0 104.2 111.1

Βόρεια Αµερική

91.5

89.9

99.5 110.2 120.9 127.5 130.7

10.6

5.5

2.4

2.1

0.1

4.6

11.7

-1.1

3.9

0.6

1.9

5.0

0.0

3.1

1.9

Καραϊβική

17.1

18.8

19.5

21.1

22.3

24.1

25.2

2.0

8.1

4.8

4.4

1.0

8.0

10.5

5.6

7.4

4.6

6.0

7.2

3.2

5.0

2.5

Κεντρική Αµερική

4.3

6.3

7.8

9.1

9.6

10.2

10.7

0.9

6.8

4.9

3.7

0.8

10.1

26.0

2.8

1.7

0.1

0.2

9.6

2.9

6.4

0.6

Νότια Αµερική

15.3

18.3

23.2

27.2

29.1

30.8

32.9

2.7

5.9

6.9

6.7

4.5

10.2

17.0

7.3

5.8

6.8

7.0

11.9

0.0

11.7

2.7

Αφρική

26.2

34.8

50.4

54.7

55.0

53.4

57.7

4.7

-2.9

8.0

8.7

5.3

10.8

17.0

6.2

9.3

8.6

11.7

7.4

1.0

11.8

12.8

Βόρεια Αφρική

10.2

13.9

19.7

20.7

20.4

18.0

18.6

1.5

-12.0

3.5

14.9

15.8

15.5

22.9

9.9

13.9

10.1

18.4

-6.0

-9.7

-12,1 -13.2

Υποσαχάρια Αφρική

16.0

20.9

30.7

34.0

34.6

35.4

39.1

3.2

2.4

10.3

5.4

1.5

8.5

14.2

4.4

7.1

7.3

6.7

13.2

7.3

11.6

12.6

Μέση Ανατολή

22.4

33.7

55,4

50.8

55.9

57.0

55.6

4.5

2.0

-2.4

4.8

-1.7

10.9

23.6

5.3

2.2

7.3

7.0

0.1

-8.4

-6.5

5.5

Πηγή: World Tourism Organiz ation (UNWTO) ©

74 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


και του Ειρηνικού (6%), ακολουθούμενη από τη Νοτιοανατολική Ασία (8%) και την Ωκεανία (7%), όπου τα αποτελέσματα ήταν μάλλον ανάμεικτα. Οι περισσότεροι προορισμοί στην Αμερική (3%) συνέχισαν να έχουν θετικά αποτελέσματα, με τη Νότια Αμερική στην κορυφή (7%), ακολουθούμενη από την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική (4%). Στη Βόρεια Αμερική (2%), τα ισχυρά αποτελέσματα στο Μεξικό και τον Καναδά έρχονται σε αντίθεση με τη μείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο προορισμό της περιοχής. Τα αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή (5%) είναι μικτά, με ορισμένους προορισμούς να ανακάμπτουν από την αρνητική πορεία των προηγούμενων ετών, ενώ άλλοι να παρουσιάζουν μειώσεις έως τον Αύγουστο.

Επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο Ρωσία και Βραζιλία Η αύξηση των εισερχόμενων επισκεπτών σε πολλούς προορισμούς ανά τον κόσμο τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενο τουρισμό από την πλειοψηφία των αγορών. Μεταξύ των πρώτων 10 αγορών, οι δαπάνες για διεθνή τουρισμό αυξήθηκαν ταχύτερα στην Κίνα (19%), τη Δημοκρατία της Κορέας (12%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (8%) και τον Καναδά (7%). Οι δαπάνες από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ιταλία και το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) αυξήθηκαν μεταξύ 3% και 5%, ενώ η Γαλλία παρουσίασε μέτρια αύξηση 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις Top 10 αγορές, σημαντική είναι η ανάκαμψη της ζήτησης για τη Ρωσική Ομοσπονδία (27%) και τη Βραζιλία (35%), μετά από αρκετά χρόνια μείωσης των τουριστικών δαπανών στο εξωτερικό.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΩΝ ΣΙΔΕΡΩΤΗΡΙΩΝ 57200 Λαγυνά, Θεσσαλονίκη Τηλ. 23940 73893, 23940 73919 Fax 23940 73894 email: kosmidhs@kosmidhs.gr

www.kosmidhs.gr


Παρουσίαση

Νέες πρωτοποριακές σειρές προϊόντων και νέα showrooms σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η ηγετική της θέση στον χώρο των ειδών υγιεινής, η 40χρονη εμπειρία της και η εξειδίκευσή της στον τομέα του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, είναι γνωστά στους επαγγελματίες της φιλοξενίας που αναζητούν έναν αξιόπιστο συνεργάτη - προμηθευτή. Ο λόγος, φυσικά, για την Karag, η οποία στα νέα της showrooms, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει στο κοινό πανέμορφα και χρηστικά είδη υγιεινής, καμπίνες, αξεσουάρ, πλακάκια και minispa, κατάλληλα για πολυετή χρήση, στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές. Καινοτόμα και τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα, τα οποία δίνουν λύση σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να απασχολεί τους ξενοδόχους. Karag αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές στον

Η

γραφές υγιεινής και διακρίνονται για την εργονομία και τον αν-

τομέα του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, προσφέροντας

θρωποκεντρικό τους προσανατολισμό.

ολοκληρωμένα συστήματα σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλι-

Διαθέτοντας ένα ευρύ δίκτυο πωλήσεων (Ελλάδα, Κύπρο αλλά

σμού για το ξενοδοχειακό μπάνιο. Παράλληλα, η εταιρία παρέ-

και σε όλη την Ευρώπη), η Karag απαντά με αξιώσεις και στην

χει σύγχρονες προτάσεις για το οικιακό μπάνιο, καθώς και για το

ανάγκη της σύγχρονης τουριστικής αγοράς για ξενοδοχειακές

μπάνιο ατόμων με ειδικές ανάγκες.

επιχειρήσεις με τις υψηλότερες δυνατές αισθητικές και ποιοτικές

µυγκεκριμένα, διαθέτει καμπίνες ντουζιέρας μπάνιου, υδρομα-

προδιαγραφές.

σάζ και ατμοκαμπίνες, μπάνια υδρομασάζ, mini-spa-Whirlpools,

Η μεγάλη συλλογή προϊόντων της Karag έχει εμπλουτιστεί με

μπανιέρες, ντουζ, σάουνες, είδη υγιεινής Α.Μ.Ε.Α., αξεσουάρ,

νέες σειρές πορσελάνης, σε ανταγωνιστικές τιμές, καμπίνες και

μπαταρίες κ.ά..

ντουζιέρες κορυφαίας ποιότητας και επαναστατικές λεκάνες

Η πολύχρονη εμπειρία, η μοναδική ευελιξία στο να εκτελεί πα-

RIMLESS για πιο αποδοτικό, υγειονομικό καθαρισμό και με πρω-

ραγγελίες ειδικών διαστάσεων καμπινών σε οργανωμένη κλίμα-

τοποριακό σχεδιασμό.

κα και η υποστήριξη των προϊόντων από πλήρη γκάμα ανταλλα-

Το σλόγκαν «η ποιότητα είναι αδιαπραγµάτευτη» καθοδηγεί τα

κτικών και service, της επιτρέπει να διατηρεί υψηλό μερίδιο της

στελέχη της Karag στις επαγγελματικές τους επιλογές. Αυτό επι-

ξενοδοχειακής αγοράς.

τυγχάνεται με έρευνα στη διεθνή αγορά, συγκρίσεις, ελέγχους,

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί κατά την κατασκευή των προϊ-

βελτιώσεις σε προϊόντα και προμηθευτές, ώστε η εταιρία να μπο-

όντων της ανταποκρίνονται στις υψηλότερες ποιοτικές προδια-

ρεί να εγγυάται την ποιότητα των υλικών που τελικώς διαθέτει.

GENESIS

76 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

RIMLESS


Καµπίνα µε συρόµενη πόρτα

στάσεις και κρύσταλλα που ο

κι ένα σταθερό κρύσταλλο.

πελάτης επιθυμεί.

Προφίλ INOX AISI 304. ∆ιά-

Οι ντουζιέρες Pietra είναι

φανο κρύσταλλο ασφαλείας

κατασκευασμένες από συν-

8mm.

θετικά υλικά υψηλής αντοχής

(ανοξείδωτο ατσάλι)

και σκληρότητας. Προσαρμό-

Κατασκευασμένη από ανοξεί-

ζονται εύκολα σε κάθε χώρο

δωτο ατσάλι, για να αντέχει σε

γιατί αφενός διατίθενται σε

μακροχρόνια, καθημερινή χρή-

ποικίλες διαστάσεις και αφε-

ση και σκληρά απορρυπαντικά.

τέρου μπορούν να κοπούν.

Εύκολη στην τοποθέτηση και

Διατίθενται σε τέσσερα χρώ-

εξαιρετικά εργονομική, προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ στο

ματα: dark grey, cream, white,

Καµπίνα ΙΝΟΧ S/S 500

cement. Η Karag, γνωρίζοντας ότι το μπάνιο ενός ξενοδοχείου

μπάνιο και συνοδεύεται από 15ετή εγγύηση.

αποτελεί το ιδιαίτερο στοιχείο που θα εντυπωσιάσει τον πελά-

Eφεξής, σχεδόν όλα τα μοντέλα καμπινών που βρίσκονται στον

τη, προτείνει είδη υγιεινής και αξεσουάρ μπάνιου, επιλεγμένα με

νέο κατάλογο της Karag «Καμπίνα 2018», προσφέρονται με κα-

βάση τις επιταγές της μόδας, την άνεση, το design και, φυσικά,

τεργασία NANO SKIN HOME (τελευταία λέξη νανοτεχνολογίας

την ποιότητα. Προσφέρει σχεδιασμό, μελέτη (και επίβλεψη αν

στο πεδίο προστατευτικών επικαλύψεων), για την πλήρη απο-

χρειαστεί) του κάθε έργου μέχρι την παράδοσή του.

κατάστασή τους από χρόνια συσσώρευση ρύπων και τον σχη-

Τα ιδιαίτερης αισθητικής προϊόντα της εταιρίας, η πλούσια γκά-

ματισμό ενός επικαλυπτικού φιλμ, το οποίο τις καθιστά αντικολ-

μα των υλικών που διαθέτει και συνεχώς ανανεώνει και η σχέση

λητικές και εύκολα καθοριζόμενες. Επίσης, ως κατασκευάστρια

τιμής - ποιότητας μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τις αυ-

εταιρία, η Karag, μπορεί να προσφέρει όλα τα μοντέλα της σε δια-

στηρότερες απαιτήσεις των ξενοδόχων.

SHOWROOM Σερρών

SHOWROOM Θεσσαλονίκης

µτα τρία Showroom της εταιρίας, συνολικής επιφάνειας 5.000τ.μ., σε Αθήνα (Λ. Κηφισού 168), Θεσσαλονίκη (12ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών) και Σέρρες (3ο χλμ. Σερρών-Δράμας), μπορεί ο πελάτης να δει αρκετά από τα προϊόντα της εταιρίας, τα πε-

SHOWROOM Αθήνας

ρισσότερα εκ των οποίων συνδεδεμένα και σε λειτουργία, ώστε να αποκομίσει ακριβή εικόνα. Παράλληλα, στο περίπτερό της (C30), στην έκθεση 100% HotelShow 2017, συνεργάτες της εταιρίας θα ενημερώνουν τους ξενοδόχους για τα νέα προϊόντα και τις νέες τάσεις της μόδας και θα προσφέρουν στους επισκέπτες τους, ειδικές προσφορές γνωριμίας για τις ημέρες της έκθεσης. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

77


Παρουσίαση

LANDSCAPE-ROIDIS

Η LANDSCAPE-ROIDIS συνεχίζει να σχεδιάζει τοπία στα Τίρανα Τη μελέτη και την υλοποίηση της επέκτασης ενός εμβληματικού έργου αρχιτεκτονικής τοπίου, σε έναν ανοιχτό χώρο 14.000τ.μ. οικιστικού συγκροτήματος, στα Τίρανα, συνεχίζει η γνωστή εταιρία LANDSCAPE – ΡΟΪΔΗΣ, με στόχο την εικαστική βελτίωση και την ανάδειξη της σύγχρονης ποιότητας ζωής στους περίοικους και τους επισκέπτες της περιοχής. Η πολυετής πείρα του γραφείου στον σχεδιασμό εξωτερικών χώρων πολυτελών ξενοδοχείων, οικιών, αστικών πάρκων και δημόσιων κτιρίων, αποτελεί εγγύηση για την εξαιρετική επιτυχία και αυτού του, υψηλών απαιτήσεων, έργου.

Σ

ε µια τοποθεσία 22.000τ.µ., όπου τα 14.000τ.µ. είναι

συγκεκριµένο οικιστικό σύνολο είναι να περιβάλλεται από ένα

ανοιχτοί χώροι, σε µια κεντρική περιοχή των Τιράνων,

χώρο υψηλών προδιαγραφών που, όπως και στο ήδη υλοποιηµέ-

αναγείρεται η επέκταση του πολυτελούς οικιστικού συµπλέγµα-

νο τµήµα του οικιστικού συνόλου, θα δώσει το στίγµα για το νέο

τος LANA Park.

αρχιτεκτονικό, περιβαλλοντικό και αισθητικό «πρόσωπο», που

Τα µοντέρνα διαµερίσµατα, τα καταστήµατα και τα γραφεία που

θέλουν να προβάλλουν τα Τίρανα στο άµεσο µέλλον.

δηµιουργούνται στο συγκρότηµα απευθύνονται στην ανώτερη

Τη µελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου και την υλοποίηση της δη-

κοινωνική τάξη των Τιράνων και πλαισιώνονται από υποστηρι-

µι¬ουργίας ενός εντυπωσιακού ανοικτού χώρου 14.000τ.µ., που

κτικές δοµές, όπως υπόγειο πάρκινγκ, καταστήµατα, καφετέριες,

θα παρέχει σύγχρονη ποιότητα ζωής στους ενοίκους και χρήστες

εστιατόρια και µελλοντικό Λούνα Παρκ. Φυσικό ακόλουθο για το

του συγκρο¬τήµατος, ανέλαβε η γνωστή εταιρία LANDSCAPE -

78 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΡΟΪ∆ΗΣ, από τη Βόρεια Ελλάδα. Η µελέτη κάλυψε όλα τα στάδια έως την εφαρµογή, τις κατασκευ¬αστικές λεπτοµέρειες και την επίβλεψη του έργου. Για τη LANDSCAPE, όλο το έργο είναι ένα στοίχηµα εφαρµογής, ανάδειξης και αναβάθµισης των ήδη εφαρµοσµένων σχεδιαστικών µοντέλων και προτύπων του LANA Park, σε µια έντονα και δυναµικά αναπτυσσόµενη περιοχή όπως είναι τα Τίρανα. Το πρότυπο, ιδιωτικό, αστικό τοπίο που δηµιουργείται, πρέπει να εξυπηρετεί, τόσο τους ενοίκους των διαµερισµάτων και τους εργαζοµένους στα γραφεία, όσο και τους περαστικούς και τους επισκέπτες του συγκροτήµατος, φιλοξενώντας έτσι πολλούς τύπους χρήσεων γης ταυτόχρονα, µέσα σε ένα ενιαίο χώρο Επιλέγεται ένας ενιαίος σχεδιασµός δαπέδου που να «απαντάει» στην έντονη κόκκινη όψη των κτιρίων, χωρίς χρωµατική ταύτι¬ση µε αυτά. Το ψηφιδωτό δίχρωµο δάπεδο που δηµιουργείται, «ρέει» αρµονικά σε όλο τον χώρο, «αγκαλιάζει» όλες τις λει¬τουργίες και οµογενοποιεί το νέο τµήµα του συγκροτήµατος

θάµνοι, βοηθούν να δηµιουργηθεί µια κατάφυτη όαση, προσαρ-

µε το ήδη δηµιουργηµένο, δίνοντάς του µία ιδιαίτερη, µοναδική

µοσµένη στις ακραίες µικροκλιµατικές συνθήκες του τόπου, µε

«ταυτότητα» αναγνώρισης.

ταυτόχρονη την άπλετη παρουσία του ήλιου και της βαθιάς σκι-

Παράλληλα, οι νέες φυτεύσεις, οι αξονικές διατάξεις δέντρων, το

άς, λόγω των δεκαόροφων κτιρίων.

έντονο κεντρικό στοιχείο νερού, η νέα πεζογέφυρα επί του ποτα-

Παράλληλα, ενισχύεται και η νυχτερινή παρουσία του χώρου µε

µού Lana δίνουν και ένα χαρακτήρα µοναδικότητας και µια ισχυ-

τον κατάλληλο φωτισµό, ώστε να αναδειχτεί σε τοπίο υψηλής αι-

ρή ταυτότητα στο νέο τµήµα, που ελκύει και προσκαλεί το κοινό

σθητικής αξίας αλλά ταυτόχρονα και ασφαλές.

προς το συγκρότηµα. Έτσι, ανάµεσα στα κτίρια του οικιστικού

Η οµάδα σχεδιασµού της LANDSCAPE - ΡΟΪ∆ΗΣ, προσηλωµένη

συγκροτήµατος και δίπλα την πολυσύχναστη οδό E-Kavajes δη-

στην υψηλή ποιότητα σχεδιασµού και λεπτοµερειών, δηµιουργεί

µιουργείται ένα ήσυχο, πολυδιάστατο και ενιαίο σύνολο εξωτερι-

καινοτόµα στοιχεία που εξασφαλίζουν στους νέους οικιστές τη

κών χώρων, το οποίο φιλοξενεί πολλούς τύπους χρήσεων, όπως

βεβαιότητα ότι ο χώρος ανάµεσα στα κτίρια προσοµοιάζει µε τον

στοιχεία νερού, πέργκολες, καθιστικούς χώρους και πράσινο.

περιβάλλοντα χώρο ξενοδοχείου 5 αστέρων, όπου µπορούν να

Οι νέες φυτεύσεις, όπως τα κυπαρίσσια (Cupressus), οι δαµασκη-

απολαύσουν τη ζωή, σε απόσταση αναπνοής από την πόρτα του

νιές (Prunus Pisardii), τα γκίνγο (Ginkgo Biloba), αλλά και όλοι οι

διαµερίσµατός τους.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

79


Παρουσίαση

VATSINAS MATTRESS Α.Ε.Β.Ξ.Ε. - SUPERSTROM

Όνομα υπεροχής στον κλάδο της στρωματοποιΐας Δυναμικό comeback κάνει η Vatsinas Mattress Α.Ε.Β.Ξ.Ε. - Superstrom, η οποία μετά την πυρκαγιά ανασυνέταξε τις δυνάμεις της και προχωρώντας στη λειτουργία του νέου της εργοστασίου, συνεχίζει να παράγει επώνυμα, αξιόπιστα στρώματα και προϊόντα ύπνου, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς στην παγκόσμια αγορά. Η αξιοπιστία, η υψηλή ποιότητα και η καινοτομία των προϊόντων της, πρόσφατα, οδήγησαν την εταιρία στο βάθρο με την ελίτ της στρωματοποιΐας παγκοσμίως, καθώς βραβεύτηκε από τον καταξιωμένο Διεθνή Οργανισμό «Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle Awards».

Σ

πουδαίες συνεργασίες και σηµαντικά επιτεύγµατα σφρα-

φώνονται µε τα πλέον υψηλά πρότυπα ποιότητας, προτείνεται

γίζουν την πορεία της εταιρίας, µία πορεία 40 χρόνων,

κυρίως σε περιπτώσεις που απαιτούν βραδυφλεγή προϊόντα.

στην αγορά της στρωµατοποιΐας.

Η εταιρία εφαρµόζει Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ποιότητας ISO

Στις ιδιόκτητες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της 6.000 τ.µ., στο

9001/2008 από την ΤUV AUSTRIA HELLAS για την Παραγωγή Στρω-

ΒΙΟ.ΠΑ Τυλίσσου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η εταιρία, χρησιµο-

µάτων και Κρεβατοστρωµάτων και την Εµπορία Λευκών Ειδών.

ποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες, όπως latex, κοκοφοίνικα,

Για την ποιοτική υπεροχή των προϊόντων της, πρόσφατα, η

βαµβάκι, ξύλο, ακολουθώντας τις πλέον εξελιγµένες µεθόδους

Vatsinas Mattress, βραβεύτηκε από τον καταξιωµένο ∆ιεθνή Ορ-

παραγωγής και εφαρµόζοντας αυστηρά πρότυπα και προδια-

γανισµό «Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle Awards»,

γραφές ποιότητας, που διασφαλίζουν όλη την παραγωγική διαδι-

βραβείο που αυτοµάτως την κατατάσσει στις κορυφαίες επιχει-

κασία, κατασκευάζει µία σειρά από στρώµατα, που αγκαλιάζουν

ρήσεις στη βιοµηχανία στρωµάτων παγκοσµίως.

και προσαρµόζονται στις καµπύλες του σώµατος, διατηρώντας

Η σπουδαία αυτή διάκριση αποτελεί ορόσηµο, σε µια στιγµή

την σπονδυλική στήλη στη φυσική της θέση.

σηµαντική για την κρητική εταιρία, που έχοντας αναδιοργανώ-

Κορυφαία πρόταση της εταιρίας αποτελεί το βραδύκαυστο στρώ-

σει δυναµικά την παραγωγής της, προχώρησε στη λειτουργία

µα POSSIDON, πιστοποιηµένο από το Nr MED 140615XH/001

του νέου εργοστασίου της, από τη ∆ευτέρα 16 Οκτωβρίου, συ-

MODEL D. Κατασκευασµένο από ειδικά υλικά ώστε να έχει ιδι-

νεχίζοντας να προσφέρει στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής

αίτερη αντοχή στη φωτιά, υλικά που στο σύνολό τους συµµορ-

ποιότητας.

80 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΣυνέντευξη

της Ελένης Μακρίδου

Teddie Hellsén Διευθυντής Πωλή σεων Ν οτιοανατολικής και Ανατολικής Ε υρώπης

Η Dometic παραδίδει μαθήματα καινοτομίας Πρώτη και με διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, η σουηδική DOMETIC, με τα κορυφαία miniBars και miniSafes επενδύει στην καινοτομία και την τεχνογνωσία. Δεν μεταφράζει την επιτυχία αποκλειστικά στο οικονομικό κέρδος, αλλά στην πρωτοπορία έναντι του ανταγωνισμού. Δεν αρκείται στις δάφνες μιας επιτυχημένης πορείας ενός περίπου αιώνα, αλλά «αφουγκράζεται» με ενδιαφέρον τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πελατών της και σπεύδει να τις ικανοποιήσει και με το παραπάνω. Δεν ακολουθεί μοντέλα, αλλά η ίδια δημιουργεί τάσεις. Τη φυσιογνωμία μιας ηγέτιδας πολυεθνικής σκιαγραφεί στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ο διευθυντής Πωλήσεων Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ευρώπης της DOMETIC, κ. Teddie Hellsén. 82 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η DOMETIC πλησιάζει τον έναν αιώνα λειτουργίας της. Ποια ήταν η πορεία της όλα αυτά τα χρόνια; Η Dometic ιδρύθηκε το 1922, όταν οι Carl Munters και Baltzar von Platen εφηύραν την τεχνολογία απορρόφησης (absorption refrigeration), η οποία µέχρι σήµερα χρησιµοποιείται ακόµα σε πολλά από τα προϊόντα της Dometic. Μέσω της καινοτόµου ανάπτυξης προϊόντων, της γεωγραφικής επέκτασης και των εξαγορών, η εταιρία έχει εξελιχθεί σε παγκόσµιο ηγέτη στην αγορά εξοπλισµού κινητής διαβίωσης (αγορά προϊόντων εξοπλισµού τροχόσπιτων, κάµπινγκ, πλοίων, ξενοδοχείων), µε σειρά επώνυµων προϊόντων στους τοµείς του κλιµατισµού, της υγιεινής, της ψύξης, κ.λπ.. Η Dometic δραστηριοποιείται στην Αµερική, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τον Ειρηνικό, παρέχοντας προϊόντα για χρήση σε ξενοδοχεία, οχήµατα αναψυχής, φορτηγά, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ή εργασίας και για διάφορες άλλες χρήσεις. Η εταιρία διαθέτει 22 εργοστασιακές µονάδες, σε εννέα χώρες και πουλάει τα προϊόντα της σε περίπου 100 χώρες. Απασχολεί γύρω στα 6.500 άτοµα παγκοσµίως, οι πωλήσεις της το 2016 ανέρχονταν σε 12,4 δισεκατοµµύρια Σουηδικές κορώνες (1,3 δισ. ευρώ) και έχει την έδρα της στη Στοκχόλµη της Σουη-

σία miniBar που έχει συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες, οι πρωτοπο-

δίας. Μετά από περισσότερα από 60 χρόνια λειτουργίας εντός του

ριακές καινοτοµίες που εφαρµόζει, καθώς και οι κορυφαίες σχεδι-

οµίλου Electrolux, η Dometic είναι πλέον εισηγµένη στο χρηµατι-

αστικές λύσεις που προτείνει αποτελούν τα µυστικά της επιτυχίας

στήριο της Στοκχόλµης από το 2015.

της, που διαρκεί πάνω από 45 έτη. Η µοντέρνα νέα σειρά συρταρωτών miniBars δηµιουργεί τάση, µε το νέο συρταρωτό Dometic

Ποια είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρετε στον ξενοδοχειακό κλάδο και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους;

DM 20 να είναι το πιο ενεργειακά αποδοτικό κι αθόρυβο miniBar

Η Dometic είναι η Νο 1 επιλογή για miniBars και χρηµατοκιβώτια

Επίσης, η κορυφαία σειρά HiPro miniBars διατίθεται µε ρύθµι-

σε ξενοδοχεία πρώτης κατηγορίας, σε όλο τον κόσµο. Η τεχνογνω-

ση θερµοκρασίας µε τηλεχειριστήριο, χαµηλότερη κατανάλωση

και το πρώτο που βαθµολογήθηκε µε A++.

ενέργειας σε σχέση µε όλα τα υπόλοιπα miniBars απορρόφησης και µοναδικά χαρακτηριστικά, όπως σύστηµα αυτοδιάγνωσης και CUC για την αθόρυβη ψυκτική µονάδα απορρόφησης. Συµπληρωµατικά στην ευρεία γκάµα miniBars, η Dometic προσφέρει µια σειρά από χρηµατοκιβώτια δωµατίων ξενοδοχείων, τα οποία είναι µοναδικά, καθώς διαθέτουν οθόνη TFT, εσωτερικό φωτισµό LED, ασφάλεια «Anti Tamper» και ένα έξυπνο σύστηµα κωδικών ασφαλείας «REOS». Όλα τα προϊόντα Dometic έχουν το ίδιο βασικό πλεονέκτηµα: είναι απλά, ιδανικά για δωµάτια ξενοδοχείων.

Σε ποιες χώρες έχετε εργοστάσια και πού εξάγετε τα προϊόντα σας; Η Dometic παράγει τα miniBars της στη Γερµανία, την Ουγγαρία και την Κίνα. Θα ήθελα να τονίσω ότι όλα αυτά τα εργοστάσια είναι ιδιοκτησία της Dometic. Η πολιτική της εταιρίας είναι να µη δίνει φασόν την παραγωγή των προϊόντων της σε άλλους παραγωγούς και απλά στο τέλος να βάζει το λογότυπό της στα προϊόντα. Εµείς οι ίδιοι έχουµε τον έλεγχο ολόκληρης της διαδικασίας από την αρχική ιδέα και τον σχεδιασµό ως την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

83


Συνέντευξη

Όλα τα εργοστάσια της εταιρίας εξάγουν τα προϊόντα τους σε πα-

Όσο για τα χρηµατοκιβώτια της Dometic, ήµασταν νέος «παίκτης»

γκόσµια κλίµακα. Τονίζεται ότι στην Ευρώπη το σύνολο των προϊ-

στην αγορά πριν από 15 χρόνια, αλλά τώρα έχουµε ήδη εδραιωθεί.

όντων που διατίθενται είναι ευρωπαϊκής παραγωγής, εκτός από τα

Τα χρηµατοκιβώτιά µας έχουν κερδίσει το βραβείο «Star Award

συρταρωτά miniBars. Τα µοντέλα αυτά παράγονται στην Κίνα γιατί

for the Design», το 2012 και αυτό το φθινόπωρο εισάγουµε στην

είναι θερµοηλεκτρικής τεχνολογίας και το εργοστάσιό µας στην

αγορά τη νέα σειρά χρηµατοκιβωτίων από το εργοστάσιό µας

Κίνα είναι απόλυτα εξειδικευµένο και µε µακρά εµπειρία στη θερ-

στην Ισπανία. Κερδίζουµε συνεχώς νέες θέσεις στην αγορά, καθώς

µοηλεκτρική τεχνολογία. Εποµένως, από ποιον άλλο θα έπρεπε να

στους πελάτες µας αρέσει ο σχεδιασµός και η φιλικότητα προς τον

γίνεται η παραγωγή, πέραν των ειδικών;

χρήστη. Επιπλέον, καθώς η παραγωγή γίνεται σε δικό µας εργοστάσιο, µπορούµε να προσαρµόζουµε την παραγωγή µας και να

Ποια είναι η θέση της εταιρίας στον τομέα της, παγκοσμίως;

ανταποκρινόµαστε σε ειδικές απαιτήσεις των πελατών µας, όπως

Μα η πρώτη φυσικά! Η απόδειξη είναι ότι όχι µόνο οι πελάτες µας,

ειδικές διαστάσεις, χρώµα, κ.λπ.. Όλα είναι εφικτά.

αλλά και οι ανταγωνιστές µας (κυρίως αυτοί) µας παρακολουθούν πολύ στενά. Παράδειγµα: Όταν ξεκινήσαµε το πρώτο συρταρωτό

Ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις στον εξοπλισμό του ξενοδοχείου;

µίνι µπαρ (DM 50) στην αγορά, πριν από 5 χρόνια, χρειάστηκαν

Μικρότερα και πιο συµπαγή miniBars. Αθόρυβα miniBars, αλλά µε

περίπου δύο χρόνια οι ανταγωνιστές µας για να αντιγράψουν το

ακόµη πιο χαµηλή κατανάλωση ενέργειας.

προϊόν µας. Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, το βελτιώσαµε

Η κίνηση κάποιων ξενοδοχείων να εντάξουν στην τιµή του δω-

περαιτέρω, ώστε να διατηρούµε την απόσταση από τον ανταγω-

µατίου την κατανάλωση επιλεγµένων ειδών που περιέχονται

νισµό, µε ένα πολύ ισχυρό προϊόν. Επιπλέον, η Dometic, πέρυσι,

στα miniBars (αντί για την πλήρη σειρά προϊόντων), έχει στεφθεί

κυκλοφόρησε µικρότερο συρταρωτό µίνι µπαρ (DM 20), το οποίο

µε επιτυχία. Η παροχή άδειου miniBar/ψυγείου που προορίζεται

είναι το πρώτο αθόρυβο µίνι µπαρ κλάσης A++ στην αγορά. Οι πε-

µόνο για τα προσωπικά προϊόντα του επισκέπτη (ιατρικά προϊόντα

λάτες µας υποδέχτηκαν πολύ καλά αυτό το µοντέλο και πιστεύω

ή είδη διατροφής από την αγορά του ξενοδοχείου - «grab & go»),

πως κι εδώ θα µας ακολουθήσει ο ανταγωνισµός.

είναι πια η ελάχιστη απαίτηση των πελατών.

Ο ηγέτης της αγοράς δείχνει τον δρόµο µέσω της καινοτοµίας και της νέας σκέψης. Αυτό συµβαίνει τώρα. Ο ανταγωνισµός µας

Ποια είναι τα επιχειρηματικά σας σχέδια για το άμεσο μέλλον;

ακολουθεί και αυτό επιβεβαιώνει ότι η Dometic είναι ο ηγέτης της

Τα σχέδιά µας για το µέλλον αφορούν την καινοτοµία. Να είστε σί-

αγοράς (market leader).

γουροι ότι θα εκπλαγείτε. Τα νέα µας προϊόντα θα είναι miniBars

84 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


µε χαµηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Πιο συµπαγή προϊόντα. Θα επιµείνουµε σε αυτό που είµαστε οι καλύτεροι. Καλύτερη ποιότητα προϊόντων, µε µεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαµηλότερο λειτουργικό κόστος.

Ποιο είναι το «τυπικό» προφίλ των ξενοδοχείων που σας προτιμούν και σας εμπιστεύονται για τον εξοπλισμό των δωματίων τους; Παρέχουµε ποιοτικές υπηρεσίες και διαθέτουµε επώνυµα προϊό-

Dometic drawer miniBar

ντα κορυφαίας ποιότητας στην παγκόσµια ξενοδοχειακή βιοµηχανία και σε ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας. Κάθε ξενοδοχείο είναι διαφορετικό. Υπάρχουν µικρά, µεσαία και µεγάλα ξενοδοχεία, τοπικές αλυσίδες ξενοδοχείων, διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, ξενοδοχεία κρατικής ιδιοκτησίας και οικογενειακά ξενοδοχεία. Αν λάβουµε υπόψη, εξάλλου, την τοποθεσία των ξενοδοχείων διακρίνονται σε αυτά που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελµατίες ταξιδιώτες και στα παραθεριστικά που απευθύνονται σε κλασσικούς τουρίστες. Υπάρχουν επίσης, εκείνα που προσπαθούν να διαφοροποιηθούν, προσφέροντας στους πελάτες τους κάτι διαφορετικό, όπως καλλιτεχνικό design, εκλεκτή γαστρονοµία, ξεχωριστές εµπειρίες, κ.λπ.. Πιστεύω, λοιπόν, πως δεν υπάρχει «τυπικός» πελάτης - ξενοδόχος.

HiPro 6000 HiPro vision

Εποµένως, όταν συναντώ για πρώτη φορά έναν πελάτη - ξενοδόχο επιδιώκω να ακούσω πρώτα το όραµά του, πριν προχωρήσω στις προτάσεις µας, αφού δεν έχουν όλοι τα ίδια οράµατα και ανάγκες. Αποστολή µας είναι, αφού ακούσουµε και κατανοήσουµε τις επιθυµίες και τις ανάγκες τους, να τις ικανοποιήσουµε. Αποκλειστική αντιπρόσωπος της DOMETIC στην Ελλάδα είναι η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., στη Θεσσαλονίκη.

RH 131

RH 449

miniSafes

RΗ440NTE

Wine refrigerators

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

85


Παρουσίαση

NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.

Σημείο αναφοράς στον χώρο των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Με «όχημα» την πολυετή εμπειρία, την υψηλή τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, η NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε., διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία επενδυτικά σχέδια και προτάσεις στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, των logistics, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κ.λπ., συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του επιχειρείν στη χώρα μας.

Η

NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το

Α.Ε. καθώς και βασική προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία

1998 µε σκοπό την παροχή εξειδικευµένων συµβου-

και ανάπτυξη της εταιρίας. Η σηµαντική αύξηση του στελεχια-

λευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισµούς του Ιδιω-

κού δυναµικού της κατά την τελευταία πενταετία είναι ενδεικτική

τικού και ∆ηµόσιου Τοµέα. Σήµερα, διαθέτει δίκτυο γραφείων

τόσο της ανάπτυξής της, όσο και της άµεσης ανταπόκρισής της

σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ∆υτική Μακεδονία και κατέχει πλέον

στα νέα δεδοµένα της αγοράς και στις νέες, εξειδικευµένες επιχει-

πρωταγωνιστική θέση στον χώρο των Συµβουλευτικών Υπηρεσι-

ρηµατικές ανάγκες των πελατών της. Οι υπηρεσίες που παρέχει η

ών βάσει του πελατολογίου και των εγκεκριµένων επενδυτικών

NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. καλύπτουν όλο το φάσµα

σχεδίων που διαχειρίζεται.

των επιχειρησιακών λειτουργιών, µε έµφαση στους τοµείς της Αξι-

Η «επένδυση» στο ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί συστατικό

οποίησης Ευκαιριών Χρηµατοδότησης και ∆ιαχείρισης Επενδυτι-

στοιχείο της φιλοσοφίας της NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

κών Έργων, του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασµού, της

86 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

Οργάνωσης Επιχειρήσεων, καθώς και της παροχής συµβουλευτι-

επιτυχία σηµαντικό αριθµό προτάσεων στους τοµείς της µετα-

κών υπηρεσιών στον ∆ηµόσιο Τοµέα.

ποίησης, Logistics, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ανανεώσιµων

Αναλυτικότερα στον τοµέα της Χρηµατοδότησης & ∆ιαχείρισης

πηγών ενέργειας, παραγωγής λογισµικού, ευρυζωνικών υποδο-

Επενδυτικών Σχεδίων παρέχει ένα σύνολο εξειδικευµένων υπη-

µών, κ.λπ., συµβάλλοντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην

ρεσιών που αφορούν στην:

Ελληνική επικράτεια.

Αξιολόγηση & Υποβολή Επενδυτικών Σχεδίων

Τέλος, η NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. είναι πιστοποι-

Αξιοποίηση βέλτιστων πηγών χρηµατοδότησης

ηµένη για το σύνολο των παρεχόµενων υπηρεσιών της, κατά το

Εκπόνηση Μελετών Σκοπιµότητας - Βιωσιµότητας

διεθνές αναγνωρισµένο EN ISO 9001:2015 και το ΕΛΟΤ 1435, για

∆ιοίκηση & ∆ιαχείριση των επενδυτικών έργων

το σύνολο των έργων προβολής και επικοινωνίας που αναλαµβά-

Μεγάλο «ατού» της εταιρίας είναι η πολυετής εµπειρία και εξει-

νει και υλοποιεί.

δίκευση στην υπαγωγή και υλοποίηση επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόµο που διαθέτει, έχοντας διαχειριστεί µε απόλυτη

88 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

www.noisis.gr


Gourmet Ice Goes Extreme

Η πιο πλήρης σειρά μηχανών πάγου MXG της SCOTSMAN Η εταιρεία μας ’’Linevitaki ice’’, η οποία εξειδικεύεται τα τελευταία 21 χρόνια στο τομέα του πάγου/παγομηχανών, είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος των παγομηχανών Scotsman ice systems στην Ελλάδα. Μέσα από μια πλούσια γκάμα προϊόντων είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε κάθε σας ανάγκη. Η πολυετή εμπειρία μας στον τομέα των παγομηχανών, σε συνδυασμό με την τεχνολογική υπεροχή της Scotsman συνθέτουν μια από της πιο δυναμικές συνεργασίες στην Ευρώπη. Η εξειδίκευση μας και η ενασχόληση της εταιρείας μας αποκλειστικά και μόνο στον τομέα των παγομηχανών είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας μας. Η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή, μας κάνει πιο ευέλικτους, πιο αμέσους και πάντα πιο ενημερωμένους για όλες τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα των παγομηχανών από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές μας .

Αττάλειας 39-41 & Θείρων, Νίκαια Τηλ.: 210 5610711, Fax: 2105617485 email:info@scotsman-ice.gr

www.scotsman-ice.gr


Παρουσίαση

σκάναρε και δες το βίντεο

σκάναρε και δες το βίντεο

σκάναρε και δες το βίντεο

90 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘέμα

Amadeus Η προσβασιμότητα «κλειδί» για μια βιώσιμη ταξιδιωτική βιομηχανία • Καταλυτικός ο ρόλος της τεχνολογίας Καταλυτικό ρόλο έχει αρχίσει να διαδραματίζει η τεχνολογία, ώστε τα ταξίδια να είναι προσβάσιμα για όλους, με εξειδικευμένες λύσεις, όπως η αναγνώριση φωνής, να συνιστούν, πλέον, συνήθη πρακτική. Αυτό προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα νέας έρευνας της Amadeus, η οποία τονίζει τη σημασία της μεγαλύτερης προσωποποίησης, των παγκόσμιων προτύπων στην παροχή υπηρεσιών, της πιο αποτελεσματικής επικοινωνίας και της αυξημένης συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, για να επιτευχθεί μια πιο προσβάσιμη ταξιδιωτική βιομηχανία στο μέλλον. 92 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Π

ερισσότεροι από 2 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν συγκεκριμένες ανάγκες προσβασιμότητας λόγω

κάποιας μορφής αναπηρίας ή λόγω ηλικίας. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οι περισσότερες από αυτές τις ανάγκες δεν καλύπτονται επαρκώς ούτε από την ταξιδιωτική βιομηχανία ούτε από τον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα τα προσβάσιμα ταξίδια για εκατομμύρια ταξιδιωτών να είναι κάθε άλλο παρά δεδομένα. Από την έρευνα με τίτλο «Το ταξίδι της ανακάλυψης: Προς μια προσπελάσιμη διαδρομή χωρίς αποκλεισμούς για όλους», προκύπτει ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τα προσβάσιμα ταξίδια παραμένει η ανακριβής ή ελλιπής διάθεση της πληροφόρησης για τη δυνατότητα πρόσβασης, σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένης εξυπηρέτησης πελατών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ταξιδιώτες με ανάγκες προσβασιμότητας προσδοκούν ολοένα και περισσότερο ότι αυτές οι ανάγκες τους θα πρέπει να πληρούνται ως τμήμα των βασικών υπηρεσιών και χωρίς επιπλέον κόστος. Από τα κύρια ευρήματα της έρευνας προκύπτουν τα ακόλουθα:

Η συνολική ταξιδιωτική εμπειρία και ο τρόπος προσαρμογής της στις διαφορετικές ανάγκες βαθμολογείται με μόλις 6,2 στα 10.

Το αεροπορικό ταξίδι αποτελεί τον προτιμώμενο τρόπο μετακίνησης για το 39,5% των ερωτώμενων.

Οι λιγότερο ικανοποιητικοί τομείς, όσον αφορά την

• Πόρτες ξενοδοχείου • Πυράντοχες πόρτες από 30 έως και 120 λεπτά • Ηχομονωτικές Πόρτες • Ειδικές κατασκευές

προσβασιμότητα, είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί (με 4,9 στα 10), ενώ ο πιο ικανοποιητικός τομέας είναι η διαμονή (με 6,2 στα 10). Η έρευνα τονίζει ότι για να επιτύχει η μετάβαση σε ένα προσβάσιμο, φιλικό στα ταξίδια, περιβάλλον απαιτείται βελτίωση πολλών παραγόντων, όπως η πιο αποτελεσματική επικοινωνία που διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφόρηση σχετικά με την προσβασιμότητα και η εξυπηρέτηση με υψηλότερα επίπεδα ανταπόκρισης και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που γνωρίζει πως να ανταποκριθεί στα προβλήματα των ατόμων με διαφορετικές ανάγκες πρόσβασης. Επιπλέον, το τυποποιημένο περιεχόμενο και οι υπηρεσίες θα αυξήσουν τη συνοχή σε όλη τη βιομηχανία, εξασφαλίζοντας σαφήνεια στον τύπο των υπηρεσιών που θα περίμενε ο κάθε πελάτης. Ταυτόχρονα, υπάρχει η ευκαιρία να επιτευχθεί μια πιο προσωποποιημένη ταξιδιωτική εμπειρία, ώστε κάθε ταξιδιωτικός κλάδος να προσαρμοστεί στο άτομο και τις προσωπικές του ανάγκες. Τέλος, η έρευνα προτείνει την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την κάλυψη των προσδοκιών των ταξιδιωτών με ανάγκες προσβασιμότητας. «Η βελτίωση της προσβασιμότητας στα ταξίδια οδηγεί στην

18o χλμ Θεσσαλονίκης - Καβάλας T: +30 23940 52200 - F: +30 23940 52601 E: prisma@prismadoor.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 93 www.prismadoor.gr


Θέμα

αύξηση της χρηστικότητας για όλους τους πελάτες. Η άρση των περιορισμών από τα ταξίδια, η προσωποποίηση των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η χρήση της τεχνολογίας για την περαιτέρω διευκόλυνση της ταξιδιωτικής εμπειρίας και η δημιουργία περισσότερων πρόσβασιμων υποδομών, στις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να περιηγούνται ελεύθερα, θα ωφελήσει τους πάντες», σχολίασε ο κ. Alex Luzarraga, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιχειρηματικής Στρατηγικής της Amadeus. Η προσβασιμότητα είναι ένα από τα κύρια στοιχεία με τα οποία ασχολείται η στρατηγική ΕΚΕ της Amadeus. Αποτελεί επίσης βασικό κομμάτι, που αξιολογείται από εξωτερικές επαληθεύσεις που αφορούν το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική

συνεργαστούμε με τους καταναλωτές και με τον ιδιωτικό και δη-

Διακυβέρνηση, όπως ο δείκτης Dow Jones Sustainability Index

μόσιο τομέα για να ενοποιήσουμε τα πρότυπα της βιομηχανίας

(DJSI).

που θα κάνουν τα προσβάσιμα ταξίδια μια πραγματικότητα».

«Δεσμευόμαστε για τη βιωσιμότητα στην ταξιδιωτική βιομη-

Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την ILUNION,

χανία», δήλωσε ο κ. Tomas López Fernebrand, Ανώτατος Αντι-

μια εταιρία συμβούλων που ανήκει στην ONCE, την Ισπανική

πρόεδρος, Γενικός Σύμβουλος και Εταιρικός Γραμματέας στην

Εθνική Οργάνωση Τυφλών, διεξήχθη στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την

Amadeus. «Πράγματι, είμαστε υπερήφανοι που ο DJSI μας ανα-

Ινδία και περιλάμβανε περίπου 800 συνεντεύξεις ταξιδιωτών με

γνώρισε ως ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο μας. Η

ανάγκες προσβασιμότητας, καθώς και εμπειρογνώμονες της βι-

προσβασιμότητα αποτελεί σημείο - «κλειδί» για να επιτύχουμε

ομηχανίας, εκπροσώπους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα

μια βιώσιμη ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς επίσης και ένα ισχυ-

και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Η τμηματοποίηση των

ρό «εργαλείο», που θα διευρύνει την πρόσβαση των ανθρώπων

ταξιδιωτών για την έρευνα βασίστηκε σε άτομα με ιδιαιτερότη-

στα ταξίδια. Η τεχνολογία έχει έναν καθοριστικό ρόλο για την

τες σε θέματα όρασης, με σωματικές αναπηρίες καθώς και μεγα-

πραγματοποίηση αυτού του στόχου. Είναι επίσης απαραίτητο να

λύτερης ηλικίας ταξιδιώτες (άνω των 65 ετών).

94 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

Σμαλτοτεχνική Τ. Γιάνναρης

Κορυφαία επιλογή στον χώρο των επισμαλτώσεων Πρωταγωνιστής στον χώρο των επισμαλτώσεων εδώ και 32 χρόνια είναι η Σμαλτοτεχνική Τ. Γιάνναρης, μια οικογενειακή επιχείρηση, που κατάφερε να εδραιωθεί όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στην κυπριακή. Συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρίας αποτελούν η υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει στον τομέα της επισμάλτωσης και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της.

Η

εταιρία ιδρύθηκε το 1985 από το κύριο Tάσο Γιάνναρη κι

ρηματική κίνηση στην Κρήτη, κι έκτοτε οι ανάγκες της κρητικής

έκτοτε δραστηριοποιείται στον χώρο της επισμάλτωσης

αγοράς καλύπτονται από το υποκατάστημά της εκεί.

ειδών υγιεινής και πλακιδίων τοίχου, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εταιρία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της ανακαί-

Από το 2001, η εταιρία, επέκτεινε τη «δράση» της στη ναυπηγική

νισης του W.C., εξασφαλίζοντας στους πελάτες της -ιδιώτες και

αγορά, αναλαμβάνοντας επισμαλτώσεις σε πλοία, με βασικό πε-

επαγγελματίες (ξενοδόχους-αρχιτέκτονες-κατασκευαστές-μηχα-

λάτη της τη Louis.

νικούς, κ.λπ.)- εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, αποφεύγοντας

Στη συνέχεια, το 2003, η Σμαλτοτεχνική Τ. Γιάνναρης άνοιξε τα...

την αντικατάσταση και, κυρίως, την αναστάτωση, κάτι πολύ ση-

φτερά της στην Κύπρο, ενώ το 2007 προχώρησε στην ίδρυση

μαντικό εάν πρόκειται για χώρο που βρίσκεται σε λειτουργία.

και λειτουργία υποκαταστήματος στη Ρόδο, για την άμεση κάλυ-

Χρησιμοποιώντας τις καλύτερες οικολογικές προς το περιβάλλον

ψη των αναγκών της ροδιακής αγοράς, αλλά και ευρύτερα της

πρώτες ύλες και νέας γενιάς νανοτεχνολογία, η εταιρία εγγυάται

αγοράς του νοτίου Αιγαίου. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2014, η

το καλύτερο αποτέλεσμα, το οποίο συνοδεύει γραπτή, τριετή εγ-

Σμαλτοτεχνική Τ. Γιάνναρης προχώρησε σε μία αντίστοιχη επιχει-

γύηση.

32

ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΕπισμαλτωσΕισ Ειδων ΥΓιΕινησ Επαναστατικη μΕθοδοσ Επισμαλτωσησ... ...με την ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΝΕΟΥ ΣΜΑΛΤΟΥ όλων των αποχρώσεων χωρίς μερεμέτια, χαμηλό κόστος, επιτυγχάνουμε την ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ W.C Οικολογικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, νέας γενιάς νανοτεχνολογίας ΓΡαπτη 3 Ετησ ΕΓΓΥηση

ΠΡΙΝ

META ΠΡΙΝ

Η Σμαλτοτεχνική Τ. Γιάνναρης Ελλάδος από το 2003 εξυπηρετεί την ΚΥΠΡΟ Επειδή εσείς μας το ζητήσατε από το

ΠΡΙΝ

META

META

ειμαστε κοντα σασ

Έδρα: Σαλαμίνος 23, Παραλίμνι Αμμόχωστου, Τηλ: +35799080303, +35723822340 email: sarantosgiann@gmail.com, smaltotechniki@cytanet.com

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ (ΜΑΝΤΕΜΙ - ΛΑΜΑΡΙΝΑ - ΑΚΡΥΛΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΕΣ - ΤΖΑΚΟΥΖΙ - ΥΔΡΟΜΑΣΑΖ)

Σμαλτοτεχνική Χ.Γιάνναρης LTD

www.giannaris.gr


Παρουσίαση

Νέα εποχή στους λαμπτήρες υψηλής απόδοσης και οικονομίας Σε ηγέτιδα δύναμη έχει εξελιχθεί η GIAKO GROUP, στην ελληνική αγορά του σύγχρονου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Με εικοσιπέντε χρόνια παρουσίας στο χώρο, θέτει επόμενο στόχο την εδραίωση της θέσης της στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη.

96 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η εταιρία είναι γνωστή στον ξενοδοχειακό κλάδο στη χώρα μας για την αμεσότητα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που επιδεικνύει στις παρεχόμενες υπηρεσίες της, για τη δημιουργία νέων προτύπων, μέσα από προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας και για τις προτάσεις στους πελάτες της νέων, καινοτόμων και αξιόπιστων λύσεων, ικανών να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και το περιβάλλον, η Giako Group, προωθεί νέες σειρές λαμπτήρων οικονομίας, τεχνολογικά πρωτοποριακές, τις οποίες παράγει και εκθέτει στις σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, στη Θεσσαλονίκη, συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ..

ο Τµήµα Έρευνας και Ανάπτυξης της Giako Group

Τ

τητα των προϊόντων της. ∆εν της αρκεί να είναι µόνο υψηλών

αποτελεί την «αιχµή του δόρατος», που απογειώνει την

προδιαγραφών, αλλά επιδιώκει πάντα και την απόλυτη εναρ-

εταιρία σε θέµατα τεχνολογίας, έναντι του ανταγωνισµού. Εδώ,

µόνισή τους µε τις κοινοτικές οδηγίες της Ευρώπης. Το εµπό-

από το 2007 εφαρµόζονται νεωτερίστικες ιδέες και καινοτοµίες

ρευµα, πριν φτάσει στον τελικό καταναλωτή, υποβάλλεται σε

µετά από επισταµένες έρευνες και µελέτες, ώστε να συνεκτιµη-

δειγµατοληπτικούς ελέγχους από το εργαστήριο, για την τελική

θούν οι τελευταίες τάσεις της παγκόσµιας τεχνολογίας και το

έγκριση προς διάθεση.

κόστος παραγωγής και διάθεσης.

Η εταιρία σχεδιάζει, οργανώνει και διαθέτει τα προϊόντα της,

Αποτέλεσµα όλων αυτών των δράσεων είναι η παραγωγή και

διασφαλίζοντάς τα µε εγκεκριµένες διαδικασίες, εφαρµόζοντας

διάθεση προϊόντων φωτισµού, που καλύπτουν οικονοµικά τις

σύστηµα διαχείρισης ποιότητας ISO: 9001.

σύγχρονες ανάγκες του ιδιώτη ή επαγγελµατία καταναλωτή,

Όλα τα προϊόντα της ελέγχονται για την ποιότητά τους από

σεβόµενα, παράλληλα, το περιβάλλον.

πιστοποιηµένους και διεθνώς αναγνωρισµένους φορείς στον

Η µακροχρόνια εµπειρία των στελεχών της εταιρίας και η ανε-

τοµέα του φωτισµού, οι οποίοι εγγυώνται γι’ αυτά και παρέ-

πτυγµένη τεχνογνωσία των επιστηµόνων της στο κοµµάτι των

χουν τις σχετικές πιστοποιήσεις, ακολουθώντας τις τελευταίες

λαµπτήρων, συντέλεσαν στη δηµιουργία µιας νέας σειράς µο-

οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (σχετικά µε την Directive

ντέλων για λειτουργία σε χαµηλή τάση 42V AC, 12V DC και 24V

2002/ 96/ EC WEEE και τις 2002/95/ΕC ROHS, 2006/121/EC,

DC.

2006/1907/EC REACH και την τελευταία οδηγία EuP 2005/32/

Ως πρώτη προτεραιότητά της, η Giako Group θέτει την ποιό-

EC, ErP 874 /1194/2012).

www.giako.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

97


Θέμα

Απώλειες 340 εκατ. ευρώ από τη μη φορολόγηση των καταλυμάτων τύπου Airbnb Σε τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν φέτος οι απώλειες για το δημόσιο ταμείο από τη μη φορολόγηση των καταλυμάτων (τύπου Airbnb) που προωθούνται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες προς ενοικίαση σε ξένους τουρίστες και επισκέπτες, σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σ

ύµφωνα µε τη µελέτη µε τίτλο «Η φοροδοτική δυνατό-

αποτελεσµατικά και δηµιουργούνται αντικίνητρα παραγωγικό-

τητα των ξενοδοχείων και δυνατότητα αξιοποίησης της

τητας και βελτίωσης των προσφερόµενων αγαθών.

οικονοµίας του διαµοιρασµού για τη φορολογική εξοµάλυνση

Στο πλαίσιο της φοροδοτικής ικανότητας των ελληνικών ξενο-

του κλάδου», o κοινός τρόπος φορολόγησης των ξενοδοχείων

δοχείων η µελέτη της Grant Thornton σηµειώνει ότι, στο ξενο-

και των καταλυµάτων οικονοµίας του διαµοιρασµού δύναται να

δοχειακό προϊόν στην Ελλάδα παρατηρείται η µεγαλύτερη φο-

δηµιουργήσει εισροή εσόδων για το δηµόσιο κατ’ ελάχιστον 341

ρολογική επιβάρυνση, σε σύγκριση µε εκείνο των υπολοίπων

εκατ. ευρώ.

ανταγωνιστριών χωρών στον τοµέα του τουρισµού. Ειδικότερα,

Κατά τη µελέτη η προώθηση της φορολογικής ισότητας στον

υπογραµµίζεται ότι η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδη-

τουρισµό και γενικά η ορθή αξιοποίηση της οικονοµίας διαµοι-

γεί σε υψηλότερες τελικές τιµές κατά 2,20% έως 6,77%, για να

ρασµού στην Ελλάδα θα δηµιουργήσει δυνατότητες αναδιανο-

επιτευχθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό κέρδους µε τους ανταγωνι-

µής των φορολογικών βαρών προς όφελος των ασθενέστερων,

στές τους. Στην πράξη, δηλαδή, υποχρεώνει τα ξενοδοχεία στην

θα βελτιώσει τον υγιή ανταγωνισµό, θα δηµιουργήσει ώθηση

Ελλάδα σε σαφώς χαµηλότερα περιθώρια κέρδους, γεγονός που

στις υποδοµές που δηµιουργούν προστιθέµενη αξία και εν τέλει

αδυνατίζει πλήρως τη δυνατότητά τους να διαδραµατίσουν τον

θα ενισχύσει το σύνολο της οικονοµίας.

αναπτυξιακό τους ρόλο.

Όπως επισηµαίνεται, ο υψηλός βαθµός υποκατάστασης µετασυνδυασµό µε το φαινόµενο της άνισης φορολογικής µεταχεί-

Στο 18,63% η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

ρισης, προκαλεί στρεβλώσεις στον µεταξύ τους ανταγωνισµό,

Η έρευνα της Grant Thornton αναφέρει ότι, σύµφωνα µε τα στοι-

κυρίως σε επίπεδο τιµών. Ταυτόχρονα, η αγορά δεν λειτουργεί

χεία του 2016, τα ξενοδοχεία συνεισφέρουν περίπου το 10% του

ξύ ξενοδοχείων και καταλυµάτων οικονοµίας διαµοιρασµού σε

98 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


kataxorisi tiniakoshotel_Layout 1 15/3/17 8:17 PM Page 1

Τα 35 χρόνια μας στο χώρο του επίπλου είναι η εγγύηση μιας δυναμικής, στοχευμένης παρουσίας και στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Η εταιρεία Τηνιακός κατέχοντας επί σειρά ετών μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις εταιρείες επιπλοποιΐας, προσφέρει προϊόντα, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις καταναλωτικές ανάγκες των πελατών της. Η πολυετής εμπειρία, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και η σύγχρονη στοχοποιημένη παραγωγή δινουν την δυνατότητα να παράγει ποιοτικά προϊόντα αλλά και να καλύψει ο-

ποιαδήποτε σχεδιαστική απαίτηση ενώ o συνδιασμός ποιότητας, τιμής και ποικιλίας, βοηθούν την εταιρεία να προκριθεί εύκολα για τις καταναλωτικές ανάγκες επίπλωσης. Για όλα τα παραπάνω, από φέτος, η εταιρεία Τηνιακός λειτουργεί τμήμα ξενοδοχειακού εξοπλισμού με προϊόντα τα οποία καλυπτουν όλες τις ανάγκες επίπλων των ξενοδοχειακών μονάδων.

Μπαρκούλη 1 & Σωκράτους 144 51, Μεταμόρφωση Τηλ: 210 27 94 755 • www.tiniakoshotel.com


Θέμα

ΑΕΠ και το 6,5% της απασχόλησης στη χώρα, ενώ ο τουρισµός

των ελληνικών ξενοδοχείων γίνονται εκ νέου θετικές από το 2015

στην ελληνική οικονοµία συµβάλλει µε ποσοστό 18,63%.

και οι πλέον αποδοτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι αυτές

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου της Ελλάδας, κ.

των 3* και 4*. Παράλληλα, διαπιστώνουµε ότι η οικονοµία του

Γιώργος Τσακίρης αναφερόµενος στα συµπεράσµατα της µελέ-

διαµοιρασµού έχει πάψει να αποτελεί µια εναλλακτική δραστη-

της είπε: «Η άµεση και έµµεση συµβολή του ελληνικού ξενοδο-

ριότητα, αλλά συνιστά µία παράλληλη µε τον αδειοδοτηµένο το-

χείου στα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσει φέτος τα 17 δισ. ευρώ,

µέα µεγάλη οικονοµική δραστηριότητα, µε τεράστιο πλέον τζίρο.

ποσό που αντιστοιχεί στο 52% των εθνικών τουριστικών εσόδων.

Μπροστά στη νέα αυτή πραγµατικότητα οφείλουν να δράσουν

Ο ελληνικός τουρισµός, άµεσα και έµµεσα, συνεισφέρει µε 23,4%

επαγγελµατίες και Πολιτεία, η οποία οφείλει να διασφαλίσει την

στη συνολική εθνική απασχόληση. Την ίδια στιγµή όµως, η Ελλά-

συνταγµατικά κατοχυρωµένη ισότητα µεταξύ των πολιτών, όσον

δα δεν είναι σε καµία από τις πρώτες 5 θέσεις προτίµησης των 5

αφορά στην ίση κατανοµή των βαρών και κατά συνέπεια στη φο-

κυριότερων τουριστικών αγορών µας.

ρολόγηση αυτής της δραστηριότητας. ∆εν είναι δυνατόν να εξα-

Η δε ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισµού κατατάσσει τη

κολουθούν να υπάρχουν φορολογούµενοι δύο ταχυτήτων».

χώρα µας στην 24η θέση, µε την Ισπανία στην 1η και τη Γαλλία

Καταλήγοντας ο κ. Τσακίρης πρόσθεσε: «∆εν µπορεί να µιλάµε

στη 2η, δηλαδή για αυτές τις χώρες ο τουρισµός τους, ενώ παρά-

για πάταξη φοροδιαφυγής χωρίς διεύρυνση φορολογικής βά-

γει εξαπλάσια των δικών µας έσοδα, συνεισφέρει στα αντίστοιχα

σης. ∆εν µπορεί να λέµε ότι, πολεµάµε τη µαύρη εργασία, αλλά

ΑΕΠ έως και 50% λιγότερο, σε σχέση µε τον ελληνικό τουρισµό».

να κλείνουµε το µάτι στην ασυδοσία ορισµένων. ∆εν µπορεί η

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε.: «Οι οικονοµικές επιδόσεις

ισότητα των ευκαιριών και του ανταγωνισµού να είναι αλά καρτ».

Μέγεθος οικονοµίας διαµοιρασµού στον τουρισµό (σε € εκ.) Παράµετροι Σύνολο τουριστικής δαπάνης οικονοµίας διαµοιρασµού Υποκατάστατο µέρος ∆απάνη για διαµονή ∆απάνης για λοιπές υπηρεσίες Συµπληρωµατικό µέρος ∆απάνη για διαµονή ∆απάνης για λοιπές υπηρεσίες

Άµεση µέθοδος

Έµµεση µέθοδος

2015

2016

2017*

2015

2016

2017*

1.444,07 1.010,85 588,22 422,63 433,22 252,09 181,13

1.492,20 1.032,97 610,43 422,55 459,22 271,38 187,85

1.748,08 1.196,21 589,75 606,46 551,87 272,08 279,79

1.472,48 1.030,74 599,79 430,95 441,74 257,05 184,69

1.499,90 1.038,30 613,58 424,73 461,59 272,77 188,82

1.705,78 1.167,27 575,48 591,79 538,52 265,50 273,02

*: εκτίµηση

Απώλεια δηµοσίων εσόδων λόγω αποτελέσµατος υποκατάστασης στη διαµονή (σε € εκ.) Παράµετροι Ι. Μέγεθος οικονοµίας διαµοιρασµού για διαµονή υποκατάστατο µέρος ΙΙ. Αναλογών ΦΠΑ διαµονής ΙΙΙ. Αναλογούντα δηµοτικά τέλη και τέλη παρεπιδηµούντων ΙV. ∆ιαφυγόντα έσοδα ξενοδοχειακών καταλυµάτων (=Ι-ΙΙ-ΙΙΙ) V. Χαµένες θέσεις εργασίας (αριθµός) VI. ∆ιαφυγούσες ασφαλιστικές εισφορές VII. Αναλογών φόρος εισοδήµατος ξενοδοχειακών καταλυµάτων VII. Συνολική απώλεια δηµοσίων εσόδων (=ΙΙ+ΙΙΙ+VI+VII)

Άµεση µέθοδος

Έµµεση µέθοδος

2015

2016

2017*

2015

2016

2017*

588,22

610,43

589,75

599,79

613,58

575,48

64,39 5,19 518,64 13.405 19,83 36,15 125,56

66,82 5,38 538,23 14.117 21,15 37,09 130,44

66,00 5,19 518,56 13.514 20,04 35,99 127,21

65,66 5,29 528,85 13.669 20,22 36,87 128,03

67,17 5,41 541,00 14.190 21,26 37,28 131,12

64,40 5,06 506,02 13.187 19,56 35,12 124,14

*: εκτίµηση

∆υνητικά δηµοσία έσοδα από φορολόγηση τουριστικής δαπάνης οικονοµίας διαµοιρασµού για διαµονή (σε € εκ.) Παράµετροι Υποκατάστατο µέρος για διαµονή Συµπληρωµατικό µέρος για διαµονή Σύνολο τουριστικής δαπάνης οικονοµίας διαµοιρασµού για διαµονή ∆υνητικά έσοδα από φορολόγηση οικονοµίας διαµοιρασµού *: εκτίµηση

100 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άµεση µέθοδος

Έµµεση µέθοδος

2015

2016

2017*

2015

2016

2017*

588,22 252,09

610,43 271,38

589,75 272,08

599,79 257,05

613,58 272,77

575,48 265,50

840,31

881,80

861,83

856,84

886,35

840,97

260,50

273,36

267,17

265,62

274,77

274,77 260,70


ce-

Εξοπλισμός Α.Ι. Αγγελάκου Α.Ι. Αγγελάκ κουζίνας Αντιπροσωπείες Επαγγελµατικές συ Επαγγελµατικές συσκευές- Service- Αντιπροσωπείες

Στεγνωτήρες χερ Στεγνωτήρες χεριών Mini αμμωνίας Mini Bar αμμωνίας Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια με κλειδί και μαλλιών, με Bar κλειδί με με κλειδ κλειδ και μαλλιών, σαπ σαπουνοθήκες καικαι και ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά

Μπουφέδες στάνταρ διαστάσεις Μπουφέδες στάνταρ διαστάσεις Χρηματοκιβώτ αι καιηλεκτρονικ και κατάκ παραγγελία κατά παραγγελία Κλιματιστικά Κλιματιστικά Κλιματιστικά Κλιματιστικά διαφόρων διαφόρων τύπων διαφόρων διαφόρων τύπων τύπων τύπων

Κλιματισ Μικροσυσκευές Μικροσυσκ διαφόρω Ανοξείδωτες κατασκευές και Ανοξείδωτες σκεύη κατασκευέςσε και σκεύη σε ΤαΤα Τα πάντα Τα πάντα πάντα πάντα πιθυμητές διαστάσεις επιθυμητές διαστάσεις

Πλυντήρια Πλυντήρια πιάτων πιάτων και και ποτηριών ποτηριών

για για για τον για τον τον τον επαγγελματικό επαγγελματικό επαγγελματικό επαγγελματικό Τα πάν τα εξοπλισμό εξοπλισμό εξοπλισμό εξοπλισμό για τον και και και τη και μαζική τη τη μαζική τημαζική μαζική Εντοιχιζόμενες συσκευές Εντοιχιζόμε επαγγελματικό εστίαση! εσ εστίαση! εσ τίαση! τίαση! Drop in εξοπλισμό Drop in Εξοπλισμός laundry Εξοπλισμός laundry και τη μα ζική εσ τίαση!

Θερμοθάλαμοι Θερμοθάλαμοι Ψυγεία και Blast Chiller Παγομηχανές Παγομηχανές Εξοπλισμός Εξοπλισμός Εξοπλισμός Εξοπλισμός κουζίνας κουζίνας κουζίνας κουζίνας

σεις

Φούρνοι Φούρνοι

Εξοπλισμός Μπουφέδες στάνταρ διαστάσεις Μπουφέδες κουζίνας και κατά παραγγελία και κατά πα Πλυντήρια πιάτων Πλυντήρια πιάτων και ποτηριών και ποτηριών

Θερμοθάλαμοι Θερμοθάλαμοι ηχανές Ψυγεία Ψυγεία Ψυγεία Ψυγεία και Blast Chiller και Blast και και Chiller Blast Παγομηχανές BlastChiller Chiller Ψυγεία

κ αι Φούρνοι Bla Φούρνοι

10, Μοσχάτο Αφών Γιαννί183 δη (πρώην 46 Πεντέλης) 10, Μοσχάτο 183 46 210 4010600 Τηλ: 210Γιαννίδη 4835776, 210 4835771, 210 4010600 Αφών Αφών Αφών Αφών (πρώην Γιαννίδη Πεντέλης) Γιαννίδη Γιαννίδη 10, Μοσχάτο (πρώην 183 46 Πεντέλης) (πρώην (πρώην 10, Μοσχάτο Πεντέ Πεντέ 183 Τηλ: Τ Τηλ: Τ 210 ηλ: 4835776, ηλ: 210 210 210 4835771, 4835776, 210 210 4010600 4835776, 4835776, 210 4835771, 210 210 210 4010600 48357 4835 ww.hotel-market.gr www.hotel-market.gr Emai l: angel ako@otenet.gr Email: Email: Email: Email: angelako@otenet.gr angelako@otenet.gr angelako@otenet.gr angelako@otenet.gr

www.hotel-market.gr www.hotel-market.gr

Αφών Γιαννίδη (π Τ ηλ: 210 483577 Email: angelako@


Θέμα

Aλλάζουν τα δεδομένα στις κρατήσεις ξενοδοχείων στην ελληνική αγορά • Στροφή στις απευθείας κρατήσεις μέσω διαδικτύου Με τους Έλληνες να έχουν πλέον εξοικειωθεί με τη χρήση του διαδικτύου για την επιλογή των διακοπών τους, στροφή παρατηρείται στις απευθείας κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία μέσω των websites τους.

Α

υτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που δηµο-

107,49% καταγράφηκε στις απευθείας κρατήσεις, έναντι του

σιοποίησαν οι εταιρίες Axia Hospitality και Nelios και τα

αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήµατος, µε την αύξηση

οποία προέρχονται από δεδοµένα 260 ξενοδοχείων µε τα οποία

στα έσοδα που προέκυψαν από αυτές τις κρατήσεις να ανέρχεται

συνεργάζονται. Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, τα οποία αφορούν

στο 75,28%. Η επισκεψιµότητα στις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων

το 8µηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017, αύξηση της τάξεως του

αυξήθηκε κατά 25,35%, ενώ οι unique επισκέπτες κατά 25,74% Mεγάλη άνοδος 165,52% παρατηρείται στη χρήση κινητών τηλεφώνων για απευθείας κρατήσεις, µε επόµενη τη χρήση desktop (105,10%), ενώ η άνοδος στη χρήση tablet περιορίζεται στο 76,69%. Με βάση τα ίδια στοιχεία τη µεγαλύτερη αύξηση εσόδων από απευθείας κρατήσεις κατέγραψαν τα ξενοδοχεία από πελάτες που χρησιµοποίησαν κινητά (110,09%), ενώ ακολούθησαν οι κρατήσεις µέσω υπολογιστή γραφείου (74,6%), µε επόµενες τις κρατήσεις µέσω tablets (53,6%). Σύµφωνα µε τα στοιχεία των Nelios/Axia, τα ξενοδοχεία µε τα οποία συνεργάζονται οι δύο εταιρίες πέτυχαν να βελτιώσουν σηµαντικά τη µέση ηµερήσια τιµή πώλησης των δωµατίων τους (ADR), όπου στις Κυκλάδες έφθασε τα 256,9 ευρώ (14,6% έναντι του οκτάµηνου 2016). Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ο δείκτης

102 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


2017: To digi tal performance των Ελληνικ ών Ξενοδ οχείων

ADR διαµορφώθηκε στα 158,3 ευρώ (9,4%) και στην

592 1.046

496 1.317

4.492 9.213

+105,10%

+165,52%

+76,69%

(ΕΝ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ 2016)

Αθήνα στα 128,6 ευρώ, καταγράφοντας σηµαντική αύξηση 19,6%. Τη µεγαλύτερη αύξηση κατά 21,2% κατέγραψε η µέση τιµή δωµατίων στα ξενοδοχεία του Ιονί-

ΑΎΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΎΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

+107,49% +107,49% TABLETS

ΚΙΝΗΤΑ

ου, όπου διαµορφώθηκε στα 161,9 ευρώ.

ΑΎΞΗΣΗ 2016 ΣΤΙΣ ΑΠΕΎΘΕΙΑΣ 2017ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Οι απευθείας κρατήσεις µέσω διαδικτύου έδωσαν ώθη-

ΑΎΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΎ ΠΡΟΕΚΎΨΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΎΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

+75,28% +75,28%

2016

2017

ση και στην πληρότητα των ξενοδοχείων. Έτσι, στις

ΑΎΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΎ ΠΡΟΕΚΎΨΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΎΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Κυκλάδες, στα συνεργαζόµενα ξενοδοχεία των Nelios/

ΑΎΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ WEBSITES ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Axia πάντα, η µέση πληρότητα διαµορφώθηκε σε 75,8% (22,2%), στο υπόλοιπο Αιγαίο στο 49,3% (7,1%), στην Αθήνα στο 67,7% (5,8%), ενώ στις µονάδες του Ιο-

2016

2017

+25,35% +25,35% ΑΎΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ WEBSITES ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ +25,74% ΑΎΞΗΣΗ ΣΤΟΎΣ UNIQUE+25,74% USERS ΑΎΞΗΣΗ ΣΤΟΎΣ UNIQUE USERS

νίου διαµορφώθηκε στο επίπεδο του 53,7% (31%).

ΑΎΣΤΡΑΛΙΑ

163,64%

Οι χώρες µε τη µεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων στο

ΗΠΑ

160,18%

8µηνο είναι η Αυστραλία (163,64%), οι Ηνωµένες Πολιτείες (160,18%) και η Ελλάδα (159,58%), ενώ την πεντάδα συµπληρώνουν η Γερµανία (97,80%) και η Γαλλία (84,80). Τα στοιχεία για την Ελλάδα αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες, τελευταία, ψάχνουν περισσότερο τις δυνατότητες που τους παρέχει το ∆ιαδίκτυο στις κρατήσεις ξενοδοχείων.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝ ΕΜΗΘΗΚ ΑΝ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗ+107,49% ΣΕΙΣ/ ΕΛΛΑΔΑ ΤΥΠΟ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΎΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΎΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

+75,28%

ΓΑΛΛΙΑ

496 ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 1.317 ΑΎΞΗΣΗ ΣΤΑ4.492 ΕΣΟΔΑ9.213 ΠΟΎ ΠΡΟΕΚΎΨΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΎΘΕΙΑΣ ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ 496 1.317 4.492 9.213

+105,10%+25,35% +105,10%

ΕΛΒΕΤΙΑ

+165,52% +165,52%

+76,69% +76,69%

ΑΎΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ WEBSITES ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

ΙΤΑΛΙΑ

84,80% 592 1.046 592 1.046 82,31%

+25,74%

ΙΣΡΑΗΛ

ΑΎΞΗΣΗ ΣΤΟΎΣ UNIQUE USERS

ΡΩΣΙΑ

2016 2016

Από τα στοιχεία των Nelios/Axia προκύπτει πως οι

ΚΙΝΗΤΑ ΚΙΝΗΤΑ

2017 2017

2016 2016

TABLETS TABLETS

2017 2017

2016 2016

2017 2017

online κρατήσεις αντιπροσωπεύουν, ήδη, τα 2/3 των συνολικών κρατήσεων που γίνονται σε συνεργαζόµενα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες (72,9%), στο υπόλοιπο

ΚΑΤΑΝΟ ΜΗ ΚΡΑΤΗ ΣΕΩΝ 2017

Αιγαίο (73%) και στην Αθήνα (75%), ενώ την ίδια στιγµή

ONLINE

στα Ιόνια νησιά ήταν µόλις στο 34,50%. Υπενθυµίζεται ότι η Nelios ασχολείται µε το ψηφιακό marketing ξενοδοχείων, ενώ η Axia µε τη διαχείριση κρατήσεων.

+105,10%

ΑΎΣΤΡΑΛΙΑ ΑΎΣΤΡΑΛΙΑ

72,87 27,13

ΗΠΑ ΗΠΑ

73,00 27,00

+165,52%

OFFLINE

592 1.046

496 1.317

4.492 9.213

163,64% +76,69% 163,64%

75,00 25,00

34,50 65,50

160,18% 160,18%

ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑ2016

ΚΙΝΗΤΑ 2017

2016

TABLETS 2017

2016

ΗΝ. ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

84,80% 84,80% 2017 82,31% 82,31%

ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΣΡΑΗΛ ΡΩΣΙΑ ΡΩΣΙΑ

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕς ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΑΥΞΗΣΗ - ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗ ΣΕΙς ΤΟΥς (TOP 10)

ΑΎΣΤΡΑΛΙΑ

163,64%

ΗΠΑ

160,18%

ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ONLINE ONLINE

ΓΑΛΛΙΑ

OFFLINE OFFLINE

ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ 72,87 ΕΛΒΕΤΙΑ

27,13 72,87 27,13

84,80% 82,31%

73,00 27,00 73,00 27,00

75,00 25,00 75,00 25,00

34,50 65,50 34,50 65,50

ΙΤΑΛΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΡΩΣΙΑ

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

ONLINE

OFFLINE

103


Θέμα

της Φλώρας Γ. Γιούπη

Euromonitor: Το Ηράκλειο κορυφαίος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός • Ακολουθεί η Αθήνα Το Ηράκλειο και η Αθήνα αποτελούν τους δύο πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, σε επίπεδο ανάπτυξης, παρουσιάζοντας για το 2017 διψήφιο ποσοστό, σύμφωνα με την έρευνα του Euromonitor για τις 100 μητροπόλεις-προορισμούς με τις καλύτερες επιδόσεις. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το Ηράκλειο αποτελεί τον δημοφιλέστερο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό σε επίπεδο ανάπτυξης για το 2017, υποδεχόμενο 11% περισσότερους τουρίστες από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, και σε σύγκριση πάντα με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Από την άλλη, η Αθήνα ακολουθεί στη δεύτερη θέση, επίσης με διψήφια αύξηση 10%. Εντούτοις, αν και η Ελλάδα βρίσκεται στους κερδισμένους της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές πόλεις υποχωρούν στη γενική κατάταξη. Από την άλλη πλευρά, σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται ότι oι ασιατικοί προορισμοί υπερτερούν, με το Χονγκ Κονγκ να τοποθετείται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, εξέλιξη στην οποία σημαντικό ρόλο έχει η ραγδαία άνοδος του εξερχόμενου τουρισμού από την Κίνα.

104 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


T

ο Χονγκ Κονγκ είναι η δημοφιλέστερη πόλη στον κόσμο σε επίπεδο διεθνών επισκεπτών, ενώ ακολουθεί η Μπανγκόγκ, η οποία ξεπέρασε το Λονδίνο, σύμφωνα με την έκθεση του Euromonitor «Top100 City Destinations Ranking 2017», η οποία παρουσιάστηκε στη World Travel Market (WTM) του Λονδίνου, το κορυφαίο ταξιδιωτικό και τουριστικό γεγονός παγκοσμίως. Μιλώντας σχετικά, ο Wouter Geerts, ανώτερος αναλυτής ταξιδιών της Euromonitor International, λέει: «Το κομμάτι της Ασίας πλάι στον Ειρηνικό είναι η περιοχή που έφερε την αλλαγή στο ταξιδιωτικό τοπίο και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει και την επόμενη δεκαετία, με τη Σιγκαπούρη να ξεπερνά το Λονδίνο ως η τρίτη πόλη στον κόσμο με τους περισσότερους επισκέπτες μέχρι το 2025». Αντίθετα, οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών πόλεων εμποδίστηκαν από την κρίση της ευρωζώνης και τις εισροές μεταναστών, καθώς και από το Brexit και τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Παρά την αβεβαιότητα, όμως, ορισμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί, κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν επωφεληθεί από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA). Οι επιδόσεις στην περιοχή MENA παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα στοιχεία του Euromonitor προβλέπουν ότι η περιοχή θα ανακάμψει από το 2017 και μετά. Ενώ οι βασικές προκλήσεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι οι πόλεμοι και οι συνοριακές διαμάχες, η Αφρική προσπαθεί να κάνει το αντίθετο: άνοιγμα των συνόρων και ενίσχυση της συνεργασίας με τα σχέδια της Αφρικανικής Ένωσης για απρόσκοπτα σύνορα. Σε απόλυτη αντίθεση με την Αφρική, τα σχέδια για ισχυρότερους συνοριακούς ελέγχους είναι πιο έντονα στην Αμερική. Σύμφωνα με τη μελέτη του Euromonitor για τον τουρισμό, εάν οι Η.Π.Α. εγκαταλείψουν τη NAFTA και επιβάλουν τιμολόγιο 35% στις εισαγωγές από το Μεξικό, ακολουθούμενες από αντίποινα του Μεξι-

Οι 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις Ιστορικές αφίξεις ('000) ΠΟΛΕΙΣ

2016

2017

αν απτυξη

Πρόβλεψη αφίξεων (‘000) ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Σ

2020

2025

Λονδίνο

19,190.3 19,842.8

3.4%

0

22,335.0

25,804.3

Παρίσι

14,392.0 14,263.0

-0.9%

0

15,249.2

17,557.2

Ρώµη

9,396.4

9,565.5

1.8%

2

10,404.4

11,951.9

Κων/πολη

9,174.4

8,642.3

-5.8%

4

9,541.2

11,622.3

Πράγα

8,182.5

8,550.7

4.5%

2

9,552.4

11,362.5

Βαρκελώνη 7,037.8

7,624.1

8.3%

0

8,024.4

8,899.4

Μιλάνο

6,695.1

6,882.5

2.8%

1

7,434.3

8,488.6

Άµστερνταµ 6,345.1

6,570.4

3.6%

2

6,815.6

7,529.0

Αττάλεια

6,173.4

6,457.4

4.6%

2

7,056.9

8,605.2

Βιέννη

5,867.6

6,043.7

3.0%

5

6,533.2

7,429.2

Πηγή: Euromonitor International

Στεγνωτήρες μαλλιών

Στεγνωτήρες χεριών

Μεταλλικές πτυσσόμενες βάσεις αποσκευών

Μεγεθυντικοί καθρέπτες τοίχου

Βραστήρες και δίσκοι καλωσορίσματος

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 105 e-mail.: polief96@otenet.gr, ΧΡΗΜΑ www.afoisamara.gr


Θέμα κού, ο αντίκτυπος στα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών θα είναι σημαντικός. Η Νέα Υόρκη, η πιο επισκέψιμη πόλη της Αμερικής και η μόνη των Η.Π.Α. που βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πρώτες πιο δημοφιλείς πόλεις, έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το 2017, αναμένοντας πιθανή πτώση περίπου 300.000 επισκεπτών, ως το χειρότερο σενάριο. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι: • Υπάρχουν μόνο δύο ευρωπαϊκές πόλεις που εμφανίζονται στις πρώτες δέκα θέσεις της κατάταξης: το Λονδίνο και το Παρίσι. • Το Λονδίνο θα παρουσιάσει πτώση (από την 3η θέση στην 6η) μέχρι το 2025, χαμηλότερα από το Ντουμπάι, το Μακάο και τη Σιγκαπούρη. Το Δελχί θα εισέλθει επίσης στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2025, ξεπερνώντας αρκετές πόλεις, όπως το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. • Μόνο δύο γαλλικές πόλεις εμφανίζονται στις κορυφαίες 100: το Παρίσι και η Νίκαια. Και οι δύο κατέγραψαν πτώση το 20162017. Αυτές είναι οι πιο αδύναμες πόλεις στην Ευρώπη όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις (-1% το 2016-2017), με τη Νίκαια να αναμένεται να βγει από την κατάταξη την επόμενη χρονιά. • Τρεις γερμανικές πόλεις εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις και όλες τους γνωρίζουν ανάπτυξη: το Βερολίνο κατατάσσεται 24ο με 5,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2016. Το 2017 προβλέπεται ότι οι διεθνείς αφίξεις θα αυξηθούν κατά 5%. Η πόλη αναμένεται να έχει 7,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2025. Το Μόναχο κατατάσσεται 59ο με 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2016 και 3% ανάπτυξη το 2016-2017. Μέχρι το 2025 η πόλη θα φτάσει τις 4,6 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις. Η Φρανκφούρτη κατατάσσεται στην 84η θέση με 2,4 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2016, με αύξηση 4,4%. • Το Ηράκλειο και η Αθήνα είναι οι πόλεις µε τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, µε διψήφια ανάπτυξη το 2017, καθώς προσφέρουν ένα παρόµοιο κλίµα µε τις γειτονικές χώρες που πλήττονται από τροµοκρατία και αναταραχές στην περιοχή MENA. • Οι ιταλικές πόλεις επωφελούνται επίσης από το φαινόμενο «υποκατάστασης». Τέσσερις ιταλικές πόλεις εμφανίζονται στην κατάταξη και όλες καταγράφουν αύξηση: Ρώμη, Μιλάνο, Φλω-

Οι 5 ευρωπαϊκές πόλεις µε τις καλύτερες επιδόσεις το 2017* Πόλη (Κατάταξη)

Ηράκλειο (66) Αθήνα (47) Aρτβιν (85)

Βουδαπέστη (55) Μαδρίτη (39) 0%

2%

4%

6%

8%

Πηγή: Euromonitor International Σηµείωση: * Πρόβλεψη για το 2017

106 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

10%

12%

Οι 50 πρώτες κορυφαίες πόλεις-προορισµοί ΠΟΛΕΙΣ 1. Hong Kong 2. Bangkok 3 London 4 Singapore 5 Macau 6 Dubai 7 Paris 8 New York City 9 Shenzhen 10 Kuala Lumpur 11 Phuket 12 Rome 13 Tokyo 14 Taipei 15 Istanbul 16 Seoul 17 Guangzhou 18 Prague 19 Mecca 20 Miami 21 Delhi 22 Mumbai 23 Barcelona 24 Pattaya 25 Shanghai 26 Las Vegas 27 Milan 28 Amsterdam 29 Antalya 30 Vienna 31 Los Angeles 32 Cancún 33 Osaka 34 Berlin 35 Agra 36 Ho Chi Minh City 37 Johannesburg 38 Venice 39 Madrid 40 Orlando 41 Riyadh 42 Johor Bahru 43 Dublin 44 Florence 45 Chennai 46 Moscow 47 Athens 48 Jaipur 49 Beijing 50 Denpasar

ΧΩΡΑ

2016

Hong Kong,China Thailand UK Singapore Macau United Arab Emirates France US China Malaysia Thailand Italy Japan Taiwan Turkey South Korea China Czech Republic Saudi Arabia US India India Spain Thailand China US Italy Netherlands Turkey Austria US Mexico Japan Germany India Vietnam South Africa Italy Spain US Saudi Arabia Malaysia Ireland Italy India Russia Greece India China Indonesia

26,552.7 21,251.7 19,190.3 16,604.0 15,391.9 14,900.0 14,392.0 12,650.0 12,571.0 12,290.4 10,596.1 9,396.4 9,272.9 9,226.7 9,174.4 9,002.8 8,618.7 8,182.5 7,964.5 7,833.0 7,447.8 7,194.3 7,037.8 7,018.8 6,904.3 6,741.8 6,695.1 6,345.1 6,173.4 5,867.6 5,840.7 5,829.0 5,644.8 5,559.6 5,340.0 5,200.0 5,167.1 5,139.9 5,131.7 5,130.5 5,067.4 4,844.7 4,810.0 4,806.4 4,680.8 4,541.5 4,526.0 4,319.7 4,165.0 4,080.9

Πηγή: Euromonitor International

ΑΛΛΑΓΗ 2017 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ 25,695.8 -3.2% 0 23,270.6 9.5% 0 19,842.8 3.4% 0 17,618.8 6.1% 0 1 16,299.1 5.9% 16,565.4 11.2% 1 14,263.0 -0.9% 0 13,100.0 3.6% 0 12,962.0 3.1% 0 12,843.5 4.5% 0 12,079.5 14.0% 0 9,565.5 1.8% 2 9,713.5 4.8% 0 9,318.9 1.0% 1 4 8,642.3 -5.8% 7,659.1 -14.9% 6 9,075.5 5.3% 1 8,550.7 4.5% 2 8,745.0 9.8% 1 8,075.8 3.1% 1 10,257.0 37.7% 9 8,884.9 23.5% 5 7,624.1 8.3% 0 7,313.5 4.2% 0 7,201.2 4.3% 0 6,687.8 -0.8% 3 1 6,882.5 2.8% 6,570.4 3.6% 2 2 6,457.4 4.6% 5 6,043.7 3.0% 6,074.3 4.0% 3 5 6,761.0 16.0% 6,133.1 8.7% 0 2 5,833.1 4.9% 7 6,744.4 26.3% 5,500.0 5.8% 5 5,537.6 7.2% 2 5 5,227.3 1.7% 2 5,581.0 8.8% 2 5,269.0 2.7% 1 5,518.4 8.9% 3 5,571.4 15.0% 4 4,977.0 3.5% 4 4,878.5 1.5% 1 5,186.3 10.8% 3 4,632.3 2.0% 1 4,978.6 10.0% 3 5,088.6 17.8% 3 4,156.7 -0.2% 18 6,238.3 52.9%

2020

2025

31,230.8 28,509.6 22,335.0 21,266.9 19,715.2 20,271.4 15,249.2 14,060.0 15,331.8 15,382.2 15,321.5 10,404.4 12,366.2 10,865.5 9,541.2 9,159.1 10,674.2 9,552.4 10,256.4 8,783.7 12,891.2 11,053.4 8,024.4 8,995.7 8,376.4 7,373.6 7,434.3 6,815.6 7,056.9 6,533.2 6,556.2 7,602.7 7,574.2 6,430.3 8,517.6 7,053.8 6,428.4 5,635.6 5,916.0 5,817.6 6,544.7 6,726.0 5,307.5 5,309.1 6,561.4 5,000.2 5,448.4 6,480.6 4,932.4 8,909.2

44,058.9 39,887.7 25,804.3 30,194.0 27,907.8 26,787.8 17,557.2 17,135.0 20,504.1 21,251.4 22,119.6 11,951.9 14,654.8 14,144.3 11,622.3 13,229.7 14,183.9 11,362.5 14,122.5 10,806.6 18,757.2 15,905.5 8,899.4 12,670.0 10,970.9 9,193.5 8,488.6 7,529.0 8,605.2 7,429.2 8,024.6 9,094.3 9,050.8 7,644.8 12,417.6 10,201.5 8,856.1 6,413.8 6,597.9 7,278.9 9,096.4 9,360.9 6,051.1 6,101.9 9,589.2 6,701.7 6,503.9 9,550.1 6,589.1 12,313.0


ρεντία και Βενετία. Παρόλο που καμία από αυτές δεν εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα, το άθροισμα των αφίξεων στις ιταλικές πόλεις της κατάταξης υπερβαίνει τον αριθμό των εισερχόμενων ταξιδιωτών σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το Μιλάνο κατέγραψε την ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ των ιταλικών πόλεων, εξακολουθώντας να επωφελείται από την επίδραση της Expo. • Δύο ισπανικές πόλεις εμφανίζονται στην κατάταξη: Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Η Βαρκελώνη παραμένει η πιο επισκέψιμη πόλη στην Ισπανία με πάνω από 7 εκατομμύρια αφίξεις, ακολουθούμενη από τη Μαδρίτη με 5,1 εκατομμύρια επισκέψεις. Ωστόσο, οι διεθνείς αφίξεις στη Μαδρίτη (8,8%) αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι στη Βαρκελώνη (8,3%) το 2017, όπως το 2016. • Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι η μόνη υποσαχάρια πόλη που εμφανίζεται στους 100 κορυφαίους προορισμούς πόλεων και καταγράφει αύξηση 7,2% το 2016-2017. • Στην πρώτη δεκάδα, η μόνη πόλη της ηπειρωτικής Κίνας είναι το Shenzhen, με σχεδόν διπλάσιες επισκέψεις από τη Σαγκάη. Ενώ η αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Κίνα είναι μικρή, η σημασία της Κίνας για τον προσδιορισμό της παγκόσμιας κατάταξης είναι σημαντική, καθώς τα ταξίδια προς το εξωτερικό από την Κίνα καταστούν την περιοχή της Ασίας πλάι στον Ειρηνικό Ωκεανό την πιο διακεκριμένη περιοχή στον κόσμο. • Το Τόκιο κατατάσσεται 13ο με πάνω από 9 εκατομμύρια διε-

θνείς αφίξεις το 2016. Η Οσάκα είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πόλη στην Ιαπωνία. Ο αριθμός των διεθνών αφίξεων καταγράφει αύξηση 8,7% την περίοδο 2016-2017. Το Κιότο καταλαμβάνει την 72η θέση και είναι η ταχύτερα τουριστικά αναπτυσσόμενη πόλη της Ιαπωνίας με αύξηση 10,4% το διάστημα 2016-2017, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις στη φετινή κατάταξη. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι «οι ιαπωνικές πόλεις είναι θύματα της δικής τους επιτυχίας. Με την έντονη εισροή Κινέζων τουριστών τα τελευταία χρόνια, οι δείκτες των ξενοδοχείων στο Τόκιο και το Τσίμπα έχουν εκτοξευθεί, διώχνοντας τους ταξιδιώτες μακριά». • Αν και εξακολουθεί να παρατηρείται θετική ανάπτυξη, το 2017 οι διεθνείς αφίξεις στις πόλεις των Η.Π.Α. θα μειωθούν βρισκόμενες πίσω από πόλεις του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής. • Το Κανκούν είναι η πιο δημοφιλής πόλη στο Μεξικό και την Κεντρική και Λατινική Αμερική. Κατατάσσεται στην 32η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμένεται να είναι η ισχυρότερη αναπτυσσόμενη πόλη της Αμερικής, με διεθνείς αφίξεις που αυξάνονται κατά 16%. Η πόλη του Μεξικού καταγράφει αύξηση 9% στον αριθμό των διεθνών αφίξεων το 2016-2017. Με 2,1 εκατομμύρια επισκέψεις το 2016, η πόλη ανέβηκε πέντε θέσεις στην κατάταξη (94η θέση). Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι Η.Π.Α. αποτελούν τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά, το Μεξικό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους επισκέπτες από την Ευρώπη και την Ασία.

ΣΥΣτηματα κρατηΣεων θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων για εταιρείες Τουρισμού, Μεταφοράς και Πολιτισμού

Σουίτα προγραμμάτων για φυσικά και ηλεκτρονικά σημεία πώλησης εισιτηρίων ακτοπλοΐας, οδικής μεταφοράς, θεαμάτων, εκδρομών και άλλων τουριστικών υπηρεσιών.

Aποτελεί το πιο διαδεδομένο σύστημα κρατήσεων στο χώρο της ακτοπλοΐας παγκοσμίως.

Σουίτα εφαρμογών B2C για κινητές συσκευές.

Συστήματα κρατήσεων που απευθύνονται σε εταιρείες λεωφορείων και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Διαχείριση των πιστωτικών ορίων μεταξύ προμηθευτών ύλης και ταξιδιωτικών γραφείων.

107 www.forthcrs.com

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |


Παρουσίαση

«Υπογράφει» τη δική της πλατφόρμα διαχείρισης καναλιών προώθησης πωλήσεων Τη δική της πλατφόρμα διαχείρισης καναλιών προώθησης πωλήσεων, έθεσε σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του έτους, η εταιρία ξενοδοχειακού management 4Hoteliers. Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από την 4Hoteliers, για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαμοιρασμού της διαθεσιμότητας και των τιμών στα διαδικτυακά κανάλια πωλήσεων, με συγκεκριμένες λογικές και ξεκάθαρους στόχους.

H

αλλά

συγκεκριµένη κίνηση στοχεύει αφενός στην αύξηση

διάθεση της τελευταίας έκδοσης.

των εσόδων των ξενοδοχείων (Revenue Maximization),

Η 4Hoteliers, είναι µια νέα, δυναµικά αναπτυσσόµενη ελληνική

µε

ταυτόχρονη

πληρότητας

εταιρία Hotel Consulting & Sales Management, η οποία εκτός

(Occupancy Optimization), ώστε να επιτύχει η ξενοδοχειακή

από την τεχνογνωσία της σε λειτουργικά θέµατα, παρέχει και

επιχείρηση τη µέγιστη δυνατή κερδοφορία, και αφετέρου, στην

τα κατάλληλα, κατά περίπτωση, τεχνολογικά «εργαλεία», µε

παροχή εύκολης, άµεσης και δυναµικής πληροφόρησης προς

την απαραίτητη εκπαίδευση και υποστήριξη, στις ανεξάρτη-

τον ξενοδόχο για την πορεία των διαδικτυακών του κρατήσεων.

τες ξενοδοχειακές µονάδες που συνεργάζεται, ώστε να απο-

Στην παρουσίαση των αποτελεσµάτων του 2017, τα ξενοδο-

κτήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα που απαιτείται στην

χεία που την εµπιστεύτηκαν, παρουσίασαν µέσο όρο αύξησης

αγορά που δραστηριοποιούνται.

της µέσης ηµερήσιας τιµής τους κατά 15,32% και των εσόδων

H αποτελεσµατικότητα της προώθησης των πωλήσεων, η λε-

τους κατά 35,48%.

λογισµένη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και η τε-

Η 4Hoteliers, αντιπροσωπεύει σήµερα 17 ξενοδοχεία, σε 7 πε-

χνογνωσία των στελεχών της, είναι οι βασικοί παράγοντες για

ριοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας και έχει επιτύ-

τις επιτυχίες που σηµειώνουν τα συνεργαζόµενα ξενοδοχεία

χει µέση αύξηση των εσόδων των ξενοδοχείων που συνεργά-

της.

ζεται κατά 140%, την τελευταία τριετία.

Η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισµός και η βελτίωση της επένδυσης

Η ξενοδοχειακή πλατφόρµα Smart Hospitality Suite, που χρη-

που αναλαµβάνει, συνθέτουν τον γνώµονα βάσει του οποίου

σιµοποιείται για την αποτελεσµατική λειτουργία των ξενοδο-

λειτουργεί η εταιρία. Ενώ η φιλοσοφία της επικεντρώνεται

χείων της, συνεχίζει να εµπλουτίζεται και έχει ήδη ξεκινήσει, η

στην ποιοτική εξυπηρέτηση του πελάτη.

108 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

βελτιστοποίηση

τηςΑφιέρωμα

WORLD TRAVEL MARKET 2017

Σπάει τα... κοντέρ ο ελληνικός τουρισμός στη Βρετανία • Νέα διψήφια αύξηση των προκρατήσεων, αλλά και επιστροφή των ανταγωνιστών Με τις βαλίτσες της γεμάτες επέστρεψε η ελληνική αποστολή από το Λονδίνο και τη World Travel Market, που για μία ακόμη χρονιά λειτούργησε ως σημείο συνάντησης της ελίτ της παγκόσμιας τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας, καθιστώντας τη βρετανική πρωτεύουσα σε σημείο αναφοράς του παγκόσμιου τουρισμού. Με τους Βρετανούς τουρίστες να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας, οι προκρατήσεις για την τουριστική περίοδο του 2018 από τη βρετανική αγορά εμφανίζουν νέα αύξηση σε υψηλό διψήφιο ποσοστό, μέχρι και 40%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανάλογα την περιοχή και το ξενοδοχείο.

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

110 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017


H

Ελλάδα και το εγχώριο τουριστικό προϊόν αποτέλεσαν σηµείο αναφοράς στη φετινή, διεθνή έκθεση Τουρι-

σµού World Travel Market, τη δεύτερη µεγαλύτερη έκθεση τουρισµού, η οποία δίνει το... στίγµα της επόµενης τουριστικής σεζόν για κάθε προορισµό. Με βάση τα µέχρι στιγµής διαθέσιµα στοιχεία, οι τουριστικές κρατήσεις της επόµενης σεζόν από την Αγγλία, µία από τις µεγαλύτερες αγορές-πηγές τουριστών για τον ελληνικό τουρισµό, «µιλούν» για αύξηση 12% έως 15%, σε σχέση µε πέρυσι. Η σηµαντική όµως αυτή αύξηση των προκρατήσεων θεωρείται δύσκολο να εξυπηρετηθεί, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιµων κλινών, στους δηµοφιλείς, κυρίως, τουριστικούς προορισµούς της χώρας, την περίοδο αιχµής. Το θετικό ξεκίνηµα των early bookings οφείλεται, σε µεγάλο βαθµό, σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η περιορισµένη διαθε-

Η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά µε την Joanna Lumley, καταξιωµένη Βρετανίδα συγγραφέας, ηθοποιός και παρουσιάστρια, η οποία µίλησε στην καθιερωµένη συνέντευξη Τύπου, µε θερµά λόγια για τη χώρα µας, η γενική γραµµατέας του υπουργείου Τουρισµού, κα. Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., κ. Κωνσταντίνος Τσέγας και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ην. Βασίλειο, κ. ∆ηµήτριος Καραµήτσος-Τζιράς.

σιµότητα καταλυµάτων στην Ισπανία και οι υψηλές τιµές της. Ωστόσο, σύµφωνα µε Έλληνες εκπροσώπους του τουριστικού

WTM 2017

κλάδου, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδοµένο, αφού

- Στη Μεσσηνία θα πραγµατοποιηθεί το 6ο ∆ιεθνές Τουριστικό

το µικρό δείγµα των κρατήσεων δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτι-

Φόρουµ της Λουκέρνης, µία από τις κορυφαίες διοργανώσεις

µήσεις. Η επισφάλεια δε των εκτιµήσεων επιτείνεται από το

στον τουρισµό, τον Μάρτιο του 2018.

«comeback» των βασικών ανταγωνιστών της Ελλάδας στην αγο-

- Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο της Αµερικανι-

ρά της Μεσογείου, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

κής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων, στην Αθήνα το 2018, ενώ,

Όσον αφορά την Τουρκία, καταγράφεται µεγάλη αύξηση των

όπως τόνισε η υπουργός, γίνεται προσπάθεια και για την προ-

κρατήσεων, σχεδόν διπλάσια σε σχέση µε πέρυσι, η οποία πά-

σέλκυση και άλλων σηµαντικών διοργανώσεων.

ραυτα υπολείπεται σηµαντικά των «καλών εποχών».

Η κα. Κουντουρά παρουσίασε επίσης τις επόµενες κινήσεις

Την αισιοδοξία της για την πορεία των κρατήσεων από τη βρε-

στη διασύνδεση του τουρισµού µε την πρωτογενή παραγωγή,

τανική αγορά, επιβεβαίωσε και η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλε-

τον αγροδιατροφικό τοµέα και τη µεταποίηση, καθώς και την

να Κουντουρά, µιλώντας στην καθιερωµένη συνέντευξη Τύπου

ανάπτυξη του αγροτουρισµού στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στον

στους Έλληνες και ξένους δηµοσιογράφους στη WTM.

στρατηγικό σχεδιασµό του υπουργείου Τουρισµού για την ψη-

Σύµφωνα µε την ίδια, το 2017 καταγράφεται διψήφια αύξηση

φιακή εποχή για τον ελληνικό τουρισµό, που βρίσκεται σε στά-

στις αφίξεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, που αναµένεται

διο ολοκλήρωσης και αναµένεται σύντοµα να παρουσιαστεί.

να ξεπεράσουν τα 3 εκατοµµύρια, ενώ για το 2018, οι µέχρι στιγ-

Τέλος, αναφέρθηκε στη µεγάλη αύξηση του επενδυτικού ενδι-

µής προκρατήσεις από τη Βρετανία κινούνται σε ακόµη υψηλό-

αφέροντος και στην προσέλκυση επενδύσεων στον δυναµικά

τερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα.

αναπτυσσόµενο ελληνικό τουριστικό τοµέα.

Η κα. υπουργός ανέπτυξε την εθνική τουριστική πολιτική για

Επιτυχηµένη ήταν η παρουσία στη συνέντευξη Τύπου της κα-

τουρισµό 365 ηµέρες τον χρόνο, που υλοποιείται ήδη µε επιτυ-

ταξιωµένης Βρετανίδας συγγραφέα, ηθοποιού, Joanna Lumley,

χία και παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους και τις ενέργει-

και παρουσιάστριας του ντοκιµαντέρ τεσσάρων επεισοδίων

ες που έχουν γίνει και ισχυροποιούν τον διεθνή ρόλο της Ελλά-

Greek Odyssey, που είχε προβληθεί σε ένα από τα µεγαλύτερα

δας στον παγκόσµιο τουριστικό χάρτη. Σε συνέχεια της εκλογής

βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Η κα. Lumley µίλησε µε πάθος και

της Ελλάδας, για πρώτη φορά, στο Εκτελεστικό Συµβούλιο του

αγάπη για τη δική της Ελλάδα, όπως την έχει γνωρίσει µέσα από

Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού και της ελληνικής προε-

τα ταξίδια της στη χώρα µας, ενθουσιάζοντας το κοινό, αποτε-

δρίας στην κορυφαία συνάντηση του ΟΟΣΑ για τον Τουρισµό,

λώντας έτσι την πιο αληθινή και ζωντανή «διαφήµιση» για την

το 2018, όπως προανήγγειλε η υπουργός:

Ελλάδα.

- Η Ελλάδα επελέγη από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τουρισµού

Τη συγκρατηµένη αισιοδοξία

να φιλοξενήσει την 8η ∆ιεθνή Συνάντηση για τον Τουρισµό στο

του για τη βρετανική αγορά,

∆ρόµο του Μεταξιού, διοργάνωση που θα πραγµατοποιηθεί

εξέφρασε και ο πρόεδρος του

στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2018.

Συνδέσµου Ελληνικών Τουρι-

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

WTM 2017

111


Αφιέρωμα

εκπληρώνοντας µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του κοινωνικού εταίρου, έχει καταθέσει συγκεκριµένες και εφαρµόσιµες προτάσεις για να αρθούν µια σειρά αντικίνητρα, αλλά και να αποτραπεί η επιβολή του φόρου διαµονής, που παρεµποδίζουν την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηµατικότητας και κατά συνέπεια επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας. Είναι εδραιωµένη η πεποίθησή µας ότι ο ελληνικός τουρισµός µπορεί και πρέπει να πάει ακόµα πιο ψηλά, προσφέροντας τα µέγιστα στην εθνική οικονοµία και την κοινωνία. Επενδύοντας στη στρατηγική της ολιστικής βιώσιµης ανάπτυξης, µε όπλο του τις συνέργειες και κυρίως, µε την κατανόηση των ρευµάτων και των τάσεων που επικρατούν στην παγκόσµια αγορά». Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, γενικός γραµµατέας του ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού, Αντώνης Καµπουράκης, πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ. και Χαράλαµπος Καρίµαλης, πρόεδρος του Ε.Ο.Τ..

Ανάρπαστο το Money & Tourism στη WTM στικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος αναφερόµενος συνολικά στο µέλλον του ελληνικού τουρισµού τόνισε

∆υναµικά παρούσα, για 14η συνεχόµενη χρονιά, ήταν στη

ότι, το «κλειδί» βρίσκεται στην ανταγωνιστικότητά του.

World Travel Market η ετήσια, αγγλική έκδοση του περιοδι-

«Για άλλη µια χρονιά ο ελληνικός τουρισµός αποδεικνύει την

κού «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», «Money & Tourism».

ισχυρή του παρουσία στη World Travel Market 2017 στο Λον-

Με σύγχρονη εικαστική µατιά και σχεδίαση, η νέα, πολυτελής

δίνο.

έκδοση κέρδισε και πάλι τα ευµενή σχόλια και τις εντυπώσεις

Η µέχρι στιγµής εικόνα των κρατήσεων από τη M. Βρετανία πα-

του βρετανικού κοινού της έκθεσης, ενώ από την πρώτη κιό-

ρουσιάζεται βελτιωµένη σε σχέση µε πέρυσι, κάτι που επιβεβαι-

λας ηµέρα έγινε ανάρπαστη.

ώνει τον δυναµισµό και την εξωστρέφεια των τουριστικών επι-

Στο Money & Tourism, που αποτελεί αξιόλογο «εργαλείο»

χειρήσεων προκειµένου να παραµείνουν ανταγωνιστικές στις

προβολής της χώρας µας και των ελληνικών τουριστικών επι-

διεθνείς αγορές. Πρόκειται για ένα δείγµα επί του συνόλου των

χειρήσεων στη σπουδαία για τον ελληνικό Τουρισµό αγορά

κρατήσεων που πραγµατοποιούνται κάθε χρόνο από τη βρετα-

του Ηνωµένου Βασιλείου, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα

νική αγορά, µη δεσµευτικό για την εξαγωγή ασφαλών προβλέ-

να ανακαλύψει τις µεγαλύτερες και πιο πολυτελείς ξενοδο-

ψεων για ολόκληρη την περίοδο.

χειακές µονάδες στην Ελλάδα και να ξεναγηθεί στις µοναδι-

Σηµειώνεται ότι η βρετανική αγορά χαρακτηρίζεται από ένα

κές οµορφιές της χώρας µας.

υψηλό ποσοστό on-line κρατήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για την ανάγκη ανάληψης πολλών και ουσιαστικών δράσεων, που θα εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισµού. Ο τουρισµός χρειάζεται συνολική στρατηγική, διαρκή επαγρύπνηση και συνεχείς προσαρµογές όπου και όταν αυτές χρειάζονται», λέει ο κ. Ρέτσος. Και συνεχίζει: «Το 2018 οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιµότητα για να αντιµετωπίσουν τον διαρκώς αυξανόµενο διεθνή ανταγωνισµό αλλά και τα σηµαντικά ζητήµατα που προκύπτουν, όπως για παράδειγµα είναι η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος». Μιλώντας για τον ρόλο του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσµου σηµειώνει: «O ΣΕΤΕ WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

112 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017


Οι ειδικοί στο…

… Επαγγελματικό Δάπεδο


Αφιέρωμα

Ο διευθύνων σύµβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, µε την αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Τ., κα. Αγγελική Χονδροµατίδου και τον executive general director της Costa Navarino, κ. Αχιλλέα ∆ωροθέου.

Ο κ. Μανώλης Κριτσωτάκης, της Avra Hotels Collection µε τον κ. Νίκο Μπούρα, γενικό διευθυντή του Avra Tours.

Με τον αέρα του πρωταθλητή του ελληνικού τουρισμού η περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη WTM Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, για ακόµη µια χρονιά, πρωταγωνίστησαν στη World Travel Market, τη σηµαντικότερη ετήσια συνάντηση, που συγκεντρώνει τα φώτα της δηµοσιότητας και την προσοχή ολόκληρης της διεθνούς τουριστικής βιοµηχανίας. Στο περίπτερο της περιφέρειας, η αισθητική του οποίου, από πέρυσι έχει αλλάξει ριζικά, για να ανταποκρίνεται και να αποδίδει το πραγµατικό περιεχόµενο της εµπειρίας «Νότιο Αιγαίο», κάνοντας απολύτως διακριτή και αναγνωρίσιµη την παρουσία του στον εκθεσιακό χώρο, συµµετείχαν τα νησιά Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Τήνος, Αστυπάλαια, Πάρος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Κύθνος, Κάλυµνος, Λέρος, Κάρπαθος, Κάσος, τους Λειψοί, Ίος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Αντίπαρος, Μήλος, Αµοργός, και Κάλυµνος. Με έµφαση στην τοπική παραγωγή και τη γαστρονοµία των νησιών, στο περίπτερο της περιφέρειας, οι επισκέπτες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να δοκιµάσουν τις γεύσεις του Νοτίου Αιγαίου και τα µοναδικά τοπικά προϊόντα, που µετέτρεψαν την

Εξαιρετικές υπηρεσίες από το catering στο περίπτερο του Ν. Αιγαίου

επίσκεψη στο περίπτερο, σε εµπειρία γεύσης, δεδοµένου ότι η περιφερειακή αρχή έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τουριστικής ανάπτυξης των νησιών της, την ενίσχυση του θεµατικού

τουρισµού του Νοτίου Αιγαίου, από το Λονδίνο, στέλνουν ένα

τουρισµού εµπειρίας.

µεγάλο µήνυµα αισιοδοξίας για τη νέα σεζόν, που απορρέει

Στην έκθεση WTM του Λονδίνου την περιφέρεια εκπροσώπη-

από τις εξαιρετικές επιδόσεις µας τη χρονιά που πέρασε. Συνε-

σαν οι αντιπεριφερειάρχες Τουρισµού - Πολιτισµού και Αθλητι-

χίζουµε να κάνουµε πρωταθλητισµό µε σταθερά βήµατα, προ-

σµού, κα. Μαριέττα Παπαβασιλείου - Βακιάνη και Μεταφορών

σήλωση στον στόχο, αγάπη για τον τόπο µας, µε επαγγελµα-

- Ακτοπλοΐας και Επικοινωνιών, κ. Γιάννης Μαργαρίτης.

τισµό και σεβασµό στον επισκέπτη. Αναβαθµίζουµε συνεχώς

«Η δυναµική των νησιών µας αποτυπώνεται και φέτος, µε τον

το τουριστικό µας προϊόν και το εµπλουτίζουµε, επενδύοντας

πιο χαρακτηριστικό τρόπο,

στον τουρισµό εµπειρίας. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

στην εικόνα του περιπτέρου

χτυπά η καρδιά του ελληνικού τουρισµού», δήλωσε κατά την

µας. Όλοι οι άνθρωποι των νη-

πρώτη ηµέρα διεξαγωγής της έκθεσης, από το Λονδίνο, η κα.

σιών µας, οι εκπρόσωποι του

Παπαβασιλείου.

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

114 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017


Λεωφ. Ηρακλειδών 100, Ιξιά, 85101 Ρόδος ΤΗΛ: 22410 89900, FΑΧ: 22410 89901 Amathus Elite Suites: info@elitesuitesrhodes.com | www.elitesuitesrhodes.com Amathus Beach Hotel: info@amathusrhodes.com | www.amathusrhodes.com


Αφιέρωμα

Βραβεύτηκε το περίπτερο του Ε.Ο.Τ. στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου H Ελλάδα και ο Ε.Ο.Τ. βραβεύτηκαν στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, World Travel Market 2017, για το καλύτερο περίπτερο, που ξεχώρισε για τη μεγάλη επισκεψιμότητα και τις επαγγελματικές επαφές. Το βραβείο «Best Stand for Doing Business» παρέλαβε από τους διοργανωτές της έκθεσης ο γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ., κ. Κωνσταντίνος Τσέγας και η επικεφαλής του Ε.Ο.Τ. Μεγάλης Βρετανίας, κα. Έμυ Αναγνωστοπούλου. Η βράβευση αυτή αποτυπώνει το υψηλό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από παράγοντες των ξένων τουριστικών αγορών, που επισκέφθηκαν το ελληνικό περίπτερο και πραγματοποίησαν επαφές και συναντήσεις με τους Έλληνες εκθέτες. Στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ. συμμετείχαν 70 εκθέτες από την Ελλάδα.

Ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ. κ. Κωνσταντίνος Τσέγας και η διευθύντρια του Οργανισµού στο Ηνωµένο Βασίλειο, κα. Έµυ Αναγνωστοπούλου.

Η υπουργός Τουρισμού στη Σύνοδο υπουργών του ΠΟΤ Tους πέντε στρατηγικούς άξονες της τουριστικής πολιτικής

των, μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική που υλοποιείται

που έχουν αποδώσει την τελευταία τριετία, παρουσίασε η

για την καθιέρωση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού

υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στη Σύνοδο υπουρ-

προορισμού 365 ημέρες και για τη βιώσιμη τουριστική ανά-

γών για τον Τουρισμό, που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανι-

πτυξη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους στρατηγικούς άξονες

σμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και η Διεθνής Τουριστι-

της τουριστικής πολιτικής που ακολουθείται την τελευταία

κή Έκθεση του Λονδίνου WTM.

τριετία:

Στη Σύνοδο συμμετείχαν ο γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού

την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου,

Τουρισμού κ. Τάλεμπ Ριφάι, υπουργοί και παράγοντες της διε-

το άνοιγμα νέων αγορών,

θνούς τουριστικής βιομηχανίας και τοποθετήθηκαν στα θέμα-

την προώθηση νέων ελληνικών προορισμών,

τα που απασχολούν τον παγκόσμιο τουρισμό, με έμφαση στη

την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού

βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, τη συνεργασία

και τη δημιουργία ελκυστικού πλαισίου για την προσέλ-

δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις και τα διεθνή

κυση επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα

φαινόμενα στις ψηφιακές πλατφόρμες μίσθωσης, όπως και για

Η κα. υπουργός, τόνισε ότι για την Ελλάδα ο τουρισμός είναι

την αντιμετώπιση της υπερσυγκέντρωσης της τουριστικής κί-

κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και στόχος είναι τα οικο-

νησης.

νομικά και αναπτυξιακά οφέλη να διαχυθούν σε όλους τους

Η υπουργός αναφέρθηκε στη διαχείριση αυτών των ζητημά-

προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες.

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

116 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017


Ξενοδοχειακός & Eπαγγελματικός Eξοπλισμός Mαζικής Eστίασης

Αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος cafe και ροφημάτων • Ιδανικές για πρωινά ξενοδοχείων • Δυνατότητα σερβιρίσματος 4 εως 8 ζεστών ροφημάτων πχ. σοκολάτα, καφέ, τσάι, γάλα κ.λπ. • Ιδανικές για μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

ΜΕΛΟΣ

Πύλου 24 & Λένορμαν 75, 104 41 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: 210 5139 755, 210 210 5126 465, 5124 004 e-mail: info@diakoumakos.gr • www.diakoumakos.gr • www.facebook.com/diakoumakos.gr


Αφιέρωμα

Συναντήσεις κορυφής Σειρά συναντήσεων και επαφών µε εκπροσώπους των µεγαλύτερων ταξιδιωτικών οµίλων, µεταξύ των οποίων η TUI, η Τhomas Cook και η JET2 καθώς και αεροπορικών εταιριών, που προχωρούν σε αύξηση των τουριστικών πακέτων τους το 2018, αλλά και µε τους επικεφαλής των εξειδικευµένων ταξιδιωτικών γραφείων Sunvil Holidays, Planet Holidays, Ionian and Aegean Island Holidays, Cyplon Holidays, Hidden Greece, Neilson και Olympic Holidays. Η κα. Κουντουρά συζήτησε τα σχέδια για την επόµενη χρονιά, που περιλαµβάνουν την ένταξη νέων ελληνικών προορισµών στα προγράµµατά τους στη βρετανική τουριστική αγορά και θεµατικών τουριστικών προϊόντων. Στις συναντήσεις συµµετείχαν η γ.γ. του υπουργείου, κα. Ευ-

Η υπουργός Τουρισµού στο στούντιο του CNN, στην εκποµπή του Richard Quest

ρυδίκη Κουρνέτα, ο γ.γ. του Ε.Ο.Τ., κ. Κωνσταντίνος Τσέγας,

Γκάνα, κα. Catherine Afeku, µε στελέχη τουριστικών Οργανι-

ο πρόεδρος του ∆.Σ. του Ε.Ο.Τ., κ. Χαράλαµπος Καρίµαλης, η

σµών και φορέων ξένων χωρών, µεταξύ αυτών και τον κ. Μartin

αντιπρόεδρος του ∆.Σ. του Ε.Ο.Τ., κα. Αγγελική Χονδροµατίδου,

Barth, πρόεδρο του ∆ιεθνούς Φόρουµ Τουρισµού της Λουκέρ-

η επικεφαλής του Ε.Ο.Τ. Μεγάλης Βρετανίας, κα. Έµυ Αναγνω-

νης WTFL, που θα πραγµατοποιηθεί το 2018 στην Ελλάδα.

στοπούλου και ο διευθυντής διαφήµισης του Ε.Ο.Τ., κ. Πέτρος

Παράλληλα, η κα. Κουντουρά παραχώρησε συνέντευξη στο

Σαγάνας.

CNN, στη δηµοφιλή εκποµπή του Richard Quest, στο τηλεοπτι-

Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης, η υπουργός συναντήθηκε µε

κό δίκτυο CNBC, στα δηµοφιλή ταξιδιωτικά κανάλια National

υπουργούς άλλων χωρών, ανάµεσά τους η υπουργός Τουρι-

Geographic και Travel Channel και σε σειρά άλλων βρετανικών

σµού της Βουλγαρίας, κα. Nikolina Angelkova, της Κόστα Ρίκα,

και διεθνών ΜΜΕ για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας

κ. Mauricio Ventura, της Βενεζουέλας, κ. Marleny Contreras, του

ως παγκόσµιου, ελκυστικού προορισµού, για τουρισµό 365

Μαρόκο, κ. Mohamed Sajid, της Αιγύπτου, κ. Yehia Rasheed, της

ηµέρες τον χρόνο.

1.

2.

3.

4.

WTM 2017

Ο κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, διευθύνων σύµβουλος και περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της TUI Hellas. Οι κ.κ. Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύµνης, Γρηγόρης Τάσιος, νεοεκλεγείς πρόεδρος στην Πανελλήνια Οµοσπονδία Ξενοδόχων, Αντώνης Καµπουράκης, πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ. και ανάµεσά τους η κα. Αγγελική Χονδροµατίδου, αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ.. Ο δήµαρχος της Κω, κ. Γιώργος Κυρίτσης µε τον γενικό διευθυντή των Neptune Hotels Resort, κ. Κώστα Ζαρίκο. Tο ζεύγος Χατζηλαζάρου µε την αντιπεριφερειάρχη Τουρισµού - Πολιτισµού & Αθλητισµού του Νοτίου Αιγαίου, κα. Μαριέττα Παπαβασιλείου.

WTM 2017

WTM 2017

118 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2017

1

2

3

4 WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017


✓ Fiber To The Room ✓ Υβριδικά τηλεοπτικά κέντρα ✓ Δίκτυα οπτικών ινών-μελέτη / εφαρμογή ✓ Καλωδιακά δίκτυα μεγάλης έκτασης ✓ Επαγγελματικά δορυφορικά συστήματα ✓ VIDEO ON DEMAND ✓ DOCSIS ✓ PAY TV Οπτική ίνα μέχρι το δωμάτιο (F.T.T.R) Συνυπάρχουν σε μια και μόνο οπτική ίνα, internet, τηλεφωνία, IPTV, ξενοδοχειακός αυτοματισμός - ακόμα και RF μετάδοση τηλεοπτικού σήματος.

WiFi σε κάθε δωμάτιο; Έχετε ήδη την υποδομή και δεν το ξέρετε… In room WiFi, HD ψηφιακή τηλεόραση, δυναμικά infochannels & direct marketing σε μια πλατφόρμα σε ένα καλωδιακό δίκτυο.

…το τηλεοπτικό σας δίκτυο! Συνεργάτες μας:

Εξειδίκευσή μας • Δίκτυα οπτικών ινών - μελέτη - εφαρμογή • Μελέτη - εφαρμογή καλωδιακών δικτύων μεγάλης έκτασης • Επαγγελματικά δορυφορικά συστήματα • Διανομή internet από υφιστάμενο δίκτυο τηλεόρασης - DOCSIS • IP TV • PAY TV - VIDEO ON DE MANT • IP τηλεφωνικά κέντρα • Hotel info • Κλειστά κυκλώματα

Πελάτες µας: KENSHO, ΟΜΙΛΟΣ GRECOTEL (MYKONOS BLUE, ΑΜΙRΑΝΤΕS, CRETA PALACE, OASIS, κ..λ. σε όλη την Ελλάδα), SBOKOS GROUP (ΑΓΑΠΗ, ΜALIA PARL, BLUE PALACE, κ.λ), ΟΜΙΛΟΣ AQUILA (RYTHIMNA, ELOUNDA VILAGE, ATLANTIS κ.λ), OMIΛΟΣ ΑΛΝΤΕΜΑΡ (KNOSOS, RUAL MARE, OLYMPIAN VILLAGE, CRETAN VILAGE), MITSIS HOTELS (RINELA, LAGUNA κ.λ), ROBINSON (∆ΑΙ∆ΑΛΟΣ ΚΩΣ, ΚΥΛΛΗΝΗ ΒΕΑCH) , ELOUNDA MARE, PORTO ELOUNDA, ELOUNDA BEACH, RESORT LAGONISI, COSTA NAVARINO, MAKEDONIA PALACE, KALIMERA KRITI, PILOT BEACH, NANA BEACH, - ΣΥΝΟΛΙΚA 230 ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ- ΜΙΑ ΠΟΛH (ΑΡΧΑΝΕΣ), ΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙ, ∆ΙΑΦΟΡΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ.

Στρυμώνος 11 & Παύλου Μελά, T.K. 713.04, ΗΡΑΚΛΕΙΟ Τηλ.: 2810 372800, 6932638776, email: satzah@otenet.gr

www.saloras.gr


Αφιέρωμα

1

2

3

4

5

6

1. 2.

3.

4.

5.

Η κα. Κάθυ Μινέττου των Lindos Hotels µε τον σύζυγό της, κ. Κωνσταντίνο Σουλούνια του Ibiscus Tours. Οι κ.κ. Κώστας Ζαρίκος, γενικός διευθυντής των Neptune Hotels Resort, Κων. Πατεράκης, πρόεδρος Porto Bello Hotels & Resorts, Γιάννης Χατζηλαζάρου, επικεφαλής του οµώνυµου ξενοδοχειακού οµίλου και Σταµάτης Βουκουβαλίδης, διευθύνων σύµβουλος της V Tours. Οι κ.κ. Νίκος Χουδαλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Forum S.A. και Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύµβουλος της ΣΑΝΗ ΑΕ. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, στο περίπτερο της περιφέρειας, περιχαρής για την άνοδο που σηµειώνεται στα Ιόνια νησιά στις προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά. Η καθηγήτρια του πανεπιστηµίου Αιγαίου, κα. Μαίρη Σαββαΐδη Καµπουροπούλου, µε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνη Καµπουράκη και την αντιδήµαρχο Τουρισµού του δήµου

7

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

120 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2017

6.

7.

8. 9.

10. 11.

Ρόδου, κα. Μαρίζα Χατζηλαζάρου. Η κα. Τζένη Μήτση, επικεφαλής του οµίλου Mitsis Hotels, µε τη µοναχοκόρη της γνωστής οικογενείας, κα. Χριστίνα Μήτση και τη Ρούλα Σαλούτση, υπεύθυνη δηµοσίων σχέσεων της Aegean Airlines. Οι κ.κ. Ζαχαρίας Χνάρης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρίας Chnaris Hotel Management, Development & Consulting και Ντέµης Ευαγγελινός. Ο τέως γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., κ. ∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος µε τον κ. Αντώνη Καµπουράκη. Σύσκεψη στο περίπτερο της Περιφέριας Νοτίου Αιγαίου, µε επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Τουρισµού - Πολιτισµού και Αθλητισµού, κα. Μαριέττα Παπαβασιλείου. Η οµάδα της HotelBrain µε τον τέως πρόεδρο του Ε.Ο.Τ. και δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, κ. Κώστα Ζήκο. Ο επικεφαλής Νότιας, ∆υτικής Ελλάδας, Ισλανδίας και Λαπωνίας της TUI Hellas, κ. Γιώργoς ∆ήµας.

8

9

10

11 WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017


ΚΤΙΡΙΟ 59 - ALPHA PORTA GROUP Μακροχρόνια εμπειρία στην κατασκευή Ξενοδοχειακών Προϊόντων

Ξύλινη Είσοδος Δωματίου Ξενοδοχείου • Πυραντίσταση: Από 30 min έως 120 min • Hχομείωση: Από 32 db έως 42 db

• • • •

Σχεδιασμός Κατασκευή Εγκατάσταση Υποστήριξη μετά

Νέα Μοναστηρίου 59, 563 34 Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 757 410, 2310 763 653 • Fax: 2310 769 099 E-mail: ktirio59@otenet.gr • Web: www.ktirio59.gr


Αφιέρωμα

1

2

3

4

5

6

1.

2. 3.

4.

5.

Οι κ.κ. Ανέστης Αναστασίου, γενικός διευθυντής στην εταιρία AA & Partners και Αλέξανδρος Μόρτζος, γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων Lindos Blu και Lindos Mare. Ο γενικός διευθυντής του Nana Beach Hotel, κ. Ηλίας Καλαθάς. Άποψη από το περίπτερο του οµίλου Blue Lagοons. Σε πρώτο πλάνο η κα. Βατούλα Ζαχαριά µε τον group operation manager, κ. Στέργο Αλαβάνο και σε δεύτερο ο κ. Νίκος Ζαχαριάς. Ενεργή η παρουσία της περιφέρειας Πελοποννήσου στη WTM, µε την κα. Αντωνία Μπούζα, εντεταλµένη σύµβουλο Τουρισµού της περιφέρειας, πάντα παρούσα. Ο διευθυντής του Athens Convention Bureau, κ. Γιώργος Αγγελής, η διευθύντρια δηµοσίων σχέσεων του Γραφείου, κα. Καλλιόπη Ανδριοπούλου, ο γενικός διευθυντής του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιώργος Αµβράζης, η διευθύνουσα σύµβουλος της Marketing Greece, κα. Ιωάννα ∆ρέττα και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιάννης Ρέτσος.

7

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

122 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2017

Οι κ.κ. Αλέξανδρος Μόρτζος, γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων Lindos Blu και Lindos Mare και Κώστας Καλιουδάκης πρόεδρος της εταιρίας ∆.ΚΑΛΙΟΥ∆ΑΚΗΣ - Μ.ΡΟ∆ΙΤΗΣ Α.Ε., που έχει υπό την «οµπρέλα» της τα πολυτελή ξενοδοχεία. 7. Σύσκεψη στο περίπτερο των Ikos Resort, µε τον κ. Αντώνη Αβδελά, γενικό διευθυντή πωλήσεων & marketing της εταιρίας σε πρώτο πλάνο. 8. O κ. Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων. 9. Ο διευθύνων σύµβουλος της Meeting Point Hellas, κ. Μάνος ∆ουλγέρης και ο διευθύνων σύµβουλος της Electra Hotels, κ. Άλκης Σβυριάδης. 10. Ο δήµαρχος Κέρκυρας, κ. Κώστας Νικολούζος. 11. Οι κ.κ. Ηλίας Κάτρης, ιδιοκτήτης του Elysium Hotel και Θανάσης Τουγουνζόγλου, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου. 6.

8

9

10

11 WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017


Looking forward to welcome you!

The balance of the very best family traditions and personal approach to customer care, combined with services of high value is the key to our Rhodian Hospitality.

Rhodes Island, Greece, www.hhotels.gr


Αφιέρωμα

1

2

3

4

5

6

7

8

1. 2.

Η κα Κατερίνα Μανουσάκη από το Rodos Palace. Ο κ. Γιώργος ∆ήµας, επικεφαλής Νότιας, ∆υτικής Ελλάδας, Ισλανδίας και Λαπωνίας της TUI Hellas, η κα. Μελίνα Χιωτάκη, γενική διευθύντρια της Union Coach Services, ο κ. Σπύρος Χιωτάκης, πρόεδρος της εταιρίας και ο κ. Γιάννης Καραγιαννούδης, πρόεδρος της Drive A.E.. 3. O περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός. 4,5. Άκρως εντυπωσιακή και πρωτοποριακή µε τις οθόνες led, η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στη WTM. 6, 7, 8. Κατάµεστο από κόσµο το ελληνικό περίπτερο καθ’ όλη τη διάρκεια της WTM. 9. Kέρδισε για µία ακόµη φορά τις εντυπώσεις η αγγλική έκδοση Money & Tourism.

9

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

124 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017

WTM 2017


Σας προσκαλούμε να γνωριστούμε στο περίπτερό μας και να επωφεληθείτε από τις ειδικές προσφορές γνωριμίας για τις ημέρες της έκθεσης.

hotelshow

Showroom Αττικής | Λεωφόρος Κηφισού 168, Γέφυρα Ροσινιόλ Αθήνα, 10443, Τηλ.: 2105130999 Showroom Θεσσαλονίκης | 12ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, 57400, Τηλ.: 2311821071 Showroom Σερρών | 3ο χλμ Ε.Ο. Σερρών - Δράμας, 62100, Τηλ.: 2321054113 www.karag.gr | info@karag.gr
Επιχειρηματικά

Athina Luxury Suites: Νέες διεθνείς βραβεύσεις Μια ακόµα απόλυτα επιτυχηµένη σεζόν έκλεισε για το Athina Luxury Suites, στον αγαπηµένο προορισµό εκατοµµυρίων επισκεπτών από όλο τον κόσµο, τη Σαντορίνη! Σε ένα από τα πιο όµορφα σηµεία του κόσµου, στην Καλντέρα, µε θέα τις µοναδικές εικόνες του ηφαιστείου, το ειδυλλιακό Athina Luxury Suites προσέφερε, για ακόµα µία χρονιά, άνεση, πολυτέλεια και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών φιλοξενίας. Χιλιάδες επισκέπτες µοιράστηκαν µοναδικές εµπειρίες και στιγµές µε φόντο το πιο διάσηµο ηλιοβασίλεµα, επιλέγοντας τον πολυβραβευµένο ξενοδοχειακό προορισµό του Athina Luxury Suites! Οι διακρίσεις όµως δεν σταµατούν εδώ… Το Athina Luxury Suites αναγνωρίζεται ως το καλύτερο ξενοδοχείο για την τέλεση γάµων στην Ευρώπη! Πιο συγκεκριµένα, πρόσφατα το Athina Luxury Suites διακρίθηκε στα Haute Grandeur Global Hotel Awards ως «Best Wedding Hotel in Europe». Τα Haute Grandeur Global Hotel Awards αποτελούν µια ανεξάρτητη και αµερόληπτη πρωτοβουλία, που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο, προκειµένου να τιµήσει τα µεγαλύτερα επιτεύγµατα από το σύνολο της παγκόσµιας ξενοδοχειακής βιοµηχανίας. Η συγκεκριµένη αναγνώριση είναι ακόµα πιο σηµαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι τα αποτελέσµατα προκύπτουν από την ψηφοφορία των ίδιων των επισκεπτών, δίνοντας έµφαση στην ποιότητα, αντί της ποσότητας των ψήφων από µια οµάδα κριτών ή το ευρύ κοινό. Το Athina Luxury Suites θα λάβει και τη σφραγίδα των World Luxury Hotel Awards!

Tο ξενοδοχείο Nana Beach κατακτά για τρίτη χρονιά την πιστοποίηση We Do Local Την επίσηµη αναγνώριση για την υποστήριξη της τοπικής παραγωγής και οικονοµίας λαµβάνει για τρίτη φορά το ξενοδοχείο Nana Beach, στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, µε την πιστοποίηση «We do local». Το ξενοδοχείο, πέρασε για τρίτη χρονιά τον έλεγχο από τον επίσηµο Φορέα Πιστοποίησης Cosmocert και αξιολογήθηκε θετικά, πληρώντας όλα τα κριτήρια και τις απαιτούµενες προδιαγραφές. Συγκεντρώνοντας 855/1.000 βαθµούς, το Nana Beach έλαβε την πιστοποίηση για τις ενέργειές του που αφορούν στην ανάδειξη της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας σε κάθε επίπεδο. Συγκεκριµένα, το ξενοδοχείο µέσα από τον τρόπο λειτουργίας του στηρίζει την τοπική παραγωγή και το εγχώριο εργατικό δυναµικό, αναδεικνύει τη µοναδικότητά του τόπου µέσα από την ενίσχυση της Κρητικής γαστρονοµίας, ενθαρρύνει πρακτικές που σχετίζονται µε την προβολή και διάδοση των τοπικών ηθών και εθίµων, µε σεβασµό πάντα στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να προσφέρει στον επισκέπτη του µια αυθεντική εµπειρία διαµονής και φιλοξενίας, φέρνοντάς τον πιο κοντά στις τοπικές παραδόσεις και στον ελληνικό τρόπο ζωής και παράλληλα να διαφυλάξει παραδοσιακές και περιβαλλοντολογικές αξίες. Η πιστοποίηση «We do local» προστίθεται σε µια σειρά από διαπιστεύσεις που λαµβάνει το ξενοδοχείο Nana Beach, κάθε χρόνο, για τις δράσεις του, σχετικά µε την ενίσχυση της τοπικής παράδοσης καθώς και της βιώσιµης ανάπτυξης, µε γνώµονα την εξύψωση της εµπειρίας του επισκέπτη και της τοπικής οικονοµίας.

To Tosca Beach Bungalows στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου Μουζενίδη Το Tosca Beach Bungalows, στην παραλία της Καβάλας, είναι το νέο ξενοδοχείο που µακροενοικιάστηκε από τον όµιλο Μουζενίδη και θα λειτουργήσει την επόµενη τουριστική περίοδο, ως Bomo Club. Στο ξενοδοχείο θα γίνει εκτεταµένη ανακαίνιση, µε την επένδυση να φθάνει τα 2 εκατ. € και θα λειτουργήσει ως adults only, κυρίως για Ρώσους τουρίστες. Το ξενοδοχείο, ένα από τα πιο δηµοφιλή ξενοδοχεία στην Καβάλα, διαθέτει 99 δωµάτια και σουίτες, εκ των οποίων 82 δίκλινα δωµάτια και 17 Family Suites, όλα σχεδιασµένα µε τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους φιλοξενούµενους απόλυτη άνεση και χαλάρωση. Ένα από τα µεγάλα «ατού» του ξενοδοχείου, είναι η παραλία στην οποία είναι κτισµένο, βραβευµένη µε γαλάζια σηµαία. Η πανέµορφη αµµώδης παραλία, αποτελεί τον ιδανικό προορισµό για τους λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας και η πλήρως εξοπλισµένη παραλία, προσφέρει µοναδικές στιγµές χαλάρωσης. Στην παραλία βρίσκεται beach bar που διαθέτει µια πλήρως εφοδιασµένη κάβα και είναι έτοιµο να συνοδέψει κάθε στιγµή των φιλοξενούµενων στην παραλία.

128 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η εταιρεία Π. ΚΥΡΠΟΓΛΟΥ ΑΕ, με παράδοση 60 ετών πλέον (έτος ίδρυσης 1957) στον χώρο της κλωστουφαντουργίας, συνεχίζει την δραστηριότητά της στο τμήμα του ξενοδοχειακού εξοπλισμού σε είδη λινοθήκης. Πλέον, θεωρείται μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στον τομέα αυτό. Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτό είναι: • H υψηλή ποιότητα των προιόντων σε όλα τα είδη και τις διαβαθμίσεις τους. • Η καλύτερη δυνατή σχέση τιμής και ποιότητας. • Η παρακαταθήκη βασικών προιόντων. • Η άμεση απόκριση σε customize παραγγελίες. • Το παρεχόμενο after sales service. Όραμά μας είναι η συνεχής αναζήτηση α΄ υλών και ποιοτήτων που θα δίνουν τις λύσεις στα προβλήματα των πελατών. Σκοπός μας η συνέχιση της μακρόχρονης επιτυχημένης αυτής πορείας, με την είσοδο και της τρίτης γενιάς, που σύντομα θα ενσωματωθεί στο δυναμικό της εταιρείας.

Κεντρικά Γραφεία: Πάροδος Θέµιδος 25, 182 33 Ρέντης, Αθήνα Τ: 210 323 4833 / 210 323 1259 / 210 342 4543, F: 210 322 9386 Εργοστάσιο: El Mehalla el Kobra - Αίγυπτος Email: hotel@kirpoglou.gr - info@kirpoglou.gr www.kirpoglou.gr


Επιχειρηματικά

Με επιτυχία διοργανώθηκε στην Αθήνα το Δεύτερο Παγκόσμιο Αεροπορικό Συμπόσιο GACS 2017 Με τις οµιλίες σηµαντικών στελεχών του χώρου της Πολιτικής Αεροπορίας πραγµατοποιήθηκε το τριήµερο 2ο ∆ιεθνές Συµπόσιο GACS 2017, που διοργάνωσε στη χώρα µας ο ∆ιεθνής Οργανισµός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), σε συνεργασία µε την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τον ∆ιεθνή Αερολιµένα Αθηνών. H γενική γραµµατέας του ICAO, Dr Fang Liu, ήταν η κεντρική οµιλήτρια του συνεδρίου. Η κα. Liu αναφέρθηκε στο Πρόγραµµα Τεχνικής Συνεργασίας του ICAO για την υποστήριξη των αναγκών των Κρατών Μελών, τονίζοντας ότι η βελτίωση των επιδόσεων για τις παγκόσµιες αεροµεταφορές έρχεται µέσα από τη συνεργασία σε τοµείς, όπως η ασφάλεια πτήσεων και ο εκσυγχρονισµός των υποδοµών της αεροναυτιλίας και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναµικού. «Στόχος του ICAO είναι η δηµιουργία «ανοιχτών ουρανών» σε παγκόσµιο επίπεδο, καθώς µέχρι το 2030 στις αεροµεταφορές θα έχει διπλασιαστεί η αεροπορική κίνηση», είπε η Dr Liu, επισηµαίνοντας ότι, καθηµερινά ταξιδεύουν αεροπορικώς 10 εκατ. επιβάτες και γίνονται 100 χιλιάδες πτήσεις, δηµιουργώντας 63,5 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσµίως. Σε ετήσια βάση, σύµφωνα µε την ίδια, ταξίδεψαν αεροπορικώς 4,1 δισ. τουρίστες, συνεισφέροντας στην παγκόσµια οικονοµία 2,7 τρισ. δολάρια! Τις εργασίες του Αεροπορικού Συµποσίου άνοιξε ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών, κ. Θάνος Βούρδας, εκπροσωπώντας τον υπουργό, κ. Χρήστο Σπίρτζη. Ο γενικός γραµµατέας αναφέρθηκε στη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής Μεταφορών στον τοµέα των αεροµεταφορών και στις προσπάθειες τις ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισµό της Πολιτικής Αεροπορίας µέσα από ριζικές και τολµηρές µεταρρυθµίσεις. Ειδικότερα, τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια για τον εκσυγχρονισµό της ΥΠΑ διατέθηκαν 94 εκατ. ευρώ.

The Golden Age: Ο ορισμός της urban chic φιλοξενίας Προσωπική επαφή, άµεση εξοικείωση, ευχάριστη διαµονή. Ο ορισµός της urban chic φιλοξενίας «ακούει» στο όνοµα The Golden Age. Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των δωµατίων και των κοινόχρηστων χώρων του, το The Golden Age αποτελεί την ιδανική συνύπαρξη ενός αστικού µε ένα boutique ξενοδοχείο. Στα 65 πλήρως ανακαινισµένα δωµάτιά του, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους του κυριαρχούν οι λιτές και καθαρές γραµµές στην επιλογή των επίπλων. Στα δωµάτια τα κρεβάτια, τα στρώµατα και τα µαξιλάρια φέρουν την «υπογραφή» Hypnos (Τα πιο Αναπαυτικά Κρεβάτια στον Κόσµο), ενώ τα 100% βαµβακερά λεύκα είδη την «υπογραφή» COCOMAT. ∆ωρεάν WiFi (20 Mbps Leased Line), «επώνυµα» είδη ατοµικής περιποίησης και εγγυηµένη καθαριότητα και υγιεινή του ιµατισµού, σύµφωνα µε τους κανόνες του συστήµατος διασφάλισης ποιότητας EN ISO 9001:2008 και του πιστοποιητικού RAL GZ-992/1, συµπληρώνουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που απολαµβάνει ο πελάτης-φιλοξενούµενος. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, ωστόσο διατηρεί την ασφάλεια και την άνεση κίνησης που προσφέρει η τοποθεσία του τόσο στους leisure, όσο και στους business πελάτες και επισκέπτες. Παραµένοντας πιστό στη µέχρι τώρα φιλοσοφία του, το The Golden Age εγκαινιάζει µία νέα, χρυσή εποχή.

Παρουσίαση της Ellinair σε ταξιδιωτικούς πράκτορες της Αθήνας και του Πειραιά Εκδήλωση για την παρουσίαση της αεροπορικής εταιρίας Ellinair, του οµίλου Μουζενίδη, πραγµατοποιήθηκε πρόσφατα, στον χώρο του Balux Prive, στα Αστέρια Γλυφάδας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού µε την Discover The World, µε την οποία συνεργάζεται η Ellinair για την κάλυψη των πωλήσεων στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Περισσότερες από 100 ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, συµπεριλαµβανοµένων των µεγαλύτερων ταξιδιωτικών γραφείων συµµετείχαν στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και το δίκτυο της Ellinair. Στη συνέχεια ακολούθησε cocktail έως αργά το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στους συµµετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις για τα δρώµενα στην αγορά.

130 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Abaton Island Resort & Spa Hersonissos Crete

Amanda Colossos Resort Rhodes

Πλοία

Ξενοδοχεία

Σκάφη

Αντιπροσωπείες Υλικών σε: · Μοκέτα Ρολό / Πλακάκι, Υποστρώματα μοκετών · Βινυλικά δάπεδα · Προγυαλισμένα και Laminate δάπεδα · Βινυλικές Ταπετσαρίες Τοίχων · Υφάσματα Κουρτίνων και Επιπλώσεων · Δέρματα & Δερματίνες · Συστήματα σκίασης · Κεραμικά Πλακίδια, Συνθετικοί Γρανίτες, Ψηφιδες · Είδη Υγιεινής, Μπαταρίες Μπάνιου, Αξεσουάρ μπάνιου

Aldemar Group of Hotels Rhodes

Rodos Palace Rhodes

Electra Palace Athens

www.apollongrp.com Πραξιτέλους 74 & Πεισιστράτου 50 17674, Καλλιθέα - Αθήνα τηλ: 210 9406590 • Fax: 210 9406589 E-mail: hotelsales@apollongrp.com

Macedonia Palace Thessaloniki


ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 242 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 - 6,00 €

 ΔΙΕΘΝΕΣ: Σε ύψη ρεκόρ ο παγκόσμιος Τουρισμός  Euromonitor: Το Ηράκλειο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός  WTM: Σπάει τα... κοντέρ ο ελληνικός τουρισμός στη Βρετανία  ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ: Νέες προκλήσεις για τις τουριστικές

επιχειρήσεις από την Οικονομία Διαμοιρασμού εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΤΕΥΧΟΣ 242

 ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΗΣ: «Χτίζουμε» σχέσεις

ERIK FRIEMUTH ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

www.carteco.gr


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.