ΙΟΥΛΙΟΣ 2017

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΙΟΥΛ ΙΟΣ 2017

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 239 - ΙΟΥΛΙΟΣ 2017 - 6,00 €

 UNWTO: «Σπάει τα κοντέρ»

ο παγκόσμιος Τουρισμός

 ETC: Σε αλματώδη ανάπτυξη

ο ευρωπαϊκός Τουρισμός

 ΣΕΤΕ: Πάνω από 28,5 εκατ.

 ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΗΝΑ: ΕΓΕΜ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΑΜ-Θ

Kωνσταντίνος Αντωνιάδης

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΤΕΥΧΟΣ 239

οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα το 2017

Αφιέρωμα Δωδεκάνησα

Γ Ι Α Ν Ν Η Σ Χ ΑΤ Ζ Η Λ Α Ζ Α Ρ Ο Υ

Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Κ Α Μ Π Ο Υ ΡΑ Κ Η Σ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ


Λεωφ. Ηρακλειδών 100, Ιξιά, 85101 Ρόδος ΤΗΛ: 22410 89900, FΑΧ: 22410 89901 Amathus Elite Suites: info@elitesuitesrhodes.com | www.elitesuitesrhodes.com Amathus Beach Hotel: info@amathusrhodes.com | www.amathusrhodes.com36

56

28

22

22. UNWTO: «Σπάει τα κοντέρ» ο παγκόσµιος Τουρισµός Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 239 - ΙΟΥΛΙΟΣ 2017 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

ΜΕΛΟΣ

Mε τις επιδόσεις του τουρισµού τους πρώτους τέσσερις µήνες του έτους να είναι οι υψηλότερες των 12 τελευταίων ετών, ενώ ακόµη καλύτερες αναµένονται οι τουριστικές επιδόσεις το δεύτερο τετράµηνο του 2017, ο παγκόσµιος Τουρισµός οδεύει προς υψηλό όλων των εποχών.

26. ΕΓΕΜ: «Πρωταγωνιστεί» στον κλάδο του επαγγελµατικού εξοπλισµού Συγκαταλέγεται ανάµεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις επαγγελµατικού εξοπλισµού στην Ελλάδα. Ο λόγος για την ΕΓΕΜ, η οποία έπειτα από τρεις περίπου δεκαετίες επιτυχηµένης επιχειρηµατικής δραστηριότητας, αποτελεί κορυφαία επιλογή για ξενοδόχους και επαγγελµατίες της εστίασης.

28. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗΣ: Απειλή για τη βιωσιµότητα των ξενοδοχείων ο νέος φόρος ∆ιαµονής Την ισχύουσα φορολογική πολιτική και την προβλεπόµενη επιβολή του Τέλους ∆ιανυκτέρευσης καταγγέλλει σε συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής της Avra Hotels Collection, κ. Γιώργος Πελεκανάκης.

32. Booking.com: «Το Α και το Ω» οι πρώτες 24 ώρες για το σύνολο των διακοπών Καθοριστικής σηµασίας θεωρείται το πρώτο 24ωρο των διακοπών για την εξέλιξή τους συνολικά, σύµφωνα µε το ήµισυ των ταξιδιωτών (46%), µε βάση τα αποτελέσµατα έρευνας του Booking.com.

36. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ∆ΗΣ: Στόχος µας να αναδειχθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε τουριστικό προορισµό Αριστείας Για τα πλεονεκτήµατα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης µιλάει στο «Χ&Τ», ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού της Περιφέρειας, κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

40. ETC: Σε αλµατώδη ανάπτυξη ο ευρωπαϊκός Τουρισµός Νέα άνοδο, η οποία στο σύνολο του έτους αναµένεται να διαµορφωθεί στο 4,1%, εµφανίζει εφέτος ο ευρωπαϊκός τουρισµός, ενώ επιπλέον αύξηση 4% «δείχνουν» οι πρώτες εκτιµήσεις για το 2018, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση «Ευρωπαϊκός Τουρισµός 2017- Τάσεις και Προοπτικές», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

46. Σ.Ε.Τ.Ε.: Θα ξεπεράσουν τα 28,5 εκατ. οι τουριστικές αφίξεις το 2017 Περισσότεροι από 28,5 εκατοµµύρια τουρίστες αναµένεται να επισκεφθούν τη χώρα µας εφέτος, µε τον τουρισµό να προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει µια επιπλέον µονάδα στο ΑΕΠ, σύµφωνα µε την τελευταία µελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

56. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ 60. ANTΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επιτακτική η ανάγκη προόδου στις τουριστικές παροχές Σε µία συνέντευξη-χείµαρρο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καµπουράκης, αναλύει µια σειρά από τουριστικά θέµατα της επικαιρότητας, όπως ο φόρος διανυκτέρευσης, οι εκλογές στα συνδικαλιστικά όργανα του Τουρισµού, κ.ά. και τοποθετείται για τη φετινή τουριστική σεζόν. ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: . .................................................................. 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

66. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ: Οι φόροι αποµυζούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Ο κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Χατζηλαζάρου, σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ», µιλάει για τη φετινή τουριστική περίοδο και κάνει τα προγνωστικά του για την επόµενη, ενώ αναφέρεται και στο επενδυτικό πρόγραµµα του οµίλου.

Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, Eιδήσεις


Five star experience above and beyond expectations

Princess Andriana Resort & Spa: Kiotari Rhodes, Greece l T.(+30) 22440 39000 Email: info@princessandriana.gr l www.princessandriana.com


EDITORIAL

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣκαρτολόγος

Έλεν α Κουντ ουρ ά Γιατί μετά από νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού, «ξεπαγώνει» μετά από μια δεκαετία το mega project του Atalanti Hills, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να βάλει δυναμικά στον τουριστικό «χάρτη» της χώρας, την περιοχή της Φθιώτιδας.

Sofitel Athen s Airport εστιατό ριο «Καράβι»

Επιτέλους…

Για την βράβευσή τους με το Certificate of Excellence» του TripAdvisor, μία βράβευση που προέκυψε από τις κριτικές ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ξεχώρισαν το 5άστερο ξενοδοχείο και το δημοφιλές εστιατόριο με την πανοραμική θέα, για την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

• Μετά τον Σ.Ε.Τ.Ε. και την εκλογή του Γιάννη Ρέτσου στη θέση του προέδρου, «οδεύουμε» ολοταχώς σε εκλογές στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και στην Π.Ο.Ξ.. Στο Επιμελητήριο, ήδη, κατατίθενται οι υποψηφιότητες, τόσο από τα «παλαιά» μέλη, όσο και από νέους, που θα κάνουν το «ντεμπούτο» τους. Σημαντική η αποχώρηση από τα δρώμενα του Επιμελητηρίου, του Ανδρέα Μεταξά, στη θέση του οποίου, στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Κρήτης, κατεβαίνει ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. Πρωτοεμφανιζόμενος και πολλά υποσχόμενος ο Κώστας Καλιουδάκης, των πολυβραβευμένων Lindos Blu και Lindos Mare. Με το καλό!!! • Στην Π.Ο.Ξ. τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα, αφού τελικά δεν κατέστη δυνατόν να αποφευχθούν οι εκλογές, με το διοικητικό συμβούλιο να διαφωνεί ριζικά στην επόμενη ημέρα της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του money-tourism. gr, έγινε «μεγάλη» συζήτηση και στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση για εκλογές την 1η Νοεμβρίου, έλαβε 10 ψήφους, με τον Τέλη Θωμόπουλο να καταψηφίζει και τον Μηνά Χατζημιχαήλ να απουσιάζει. Για το χρονικό διάστημα μέχρι την πραγματο-

ποίηση της Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών και λόγω κωλύματος του προέδρου, κ. Γιάννη Ρέτσου, στα καθήκοντά του θα τον αναπληρώνει ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, Α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέτσος δεν θα παραιτηθεί από μέλος του Δ.Σ.. • Δύο νεκρούς, αρκετούς τραυματίες και υλικές ζημιές, άφησε, δυστυχώς, πίσω του το φονικό πέρασμα του εγκέλαδου από την Κω, όχι, όμως, και ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό. Οι οποίες ακυρώσεις, περιορισμένες σε αριθμό, ήταν μεμονωμένες κι αυτό δημιουργεί την αισιοδοξία ότι, ο τουρισμός στο νησί θα συνεχίσει και για το υπόλοιπο της σεζόν να εμφανίζει ανοδικές τάσεις -όπως μέχρι πριν τον σεισμό- σε σχέση με πέρυσι. Παρά το εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος του σεισμού στην Κω, τα ξενοδοχεία του νησιού άντεξαν στην πλειοψηφία τους, αποδεικνύοντας ότι πληρούν υψηλά κατασκευαστικά standards, ακολουθώντας την αυστηρή αντισεισμική νομοθεσία της Ευρώπης. Τα άμεσα δε αντανακλαστικά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης είχαν σαν αποτέλεσμα το νησί να επιστρέψει άμεσα στους γνώριμους ρυθμούς της καθημερινότητας.

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περιφέρεια Ν ο τ ίου Αιγαίου Για τα αντανακλαστικά που επέδειξε μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου στο νησί της Κω, λόγω των οποίων, στην πλειοψηφία τους, οι επισκέπτες παρέμειναν στο νησί για τις διακοπές τους. Μπράβο!

• Αισιόδοξος ότι φέτος η Ελλάδα θα σπάσει το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με το νέο προεδρείο του Σ.Ε.Τ.Ε.. Υποδεχόμενος το προεδρείο του Σ.Ε.Τ.Ε. στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον τουρισμό ως τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας, ενώ και σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «O κλάδος του τουρισμού κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα και είναι πιθανό, για πρώτη φορά, να υπερβεί το ρεκόρ των 30 εκατ. επισκεπτών. Στόχος είναι τώρα να μετατρέψουμε την τουριστική περίοδο σε μακράς διάρκειας, ώστε να εμπλουτισθεί η προστιθέμενη αξία που παράγει ο τουρισμός μας». • Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκαν και οι δηλώσεις του νέου προέδρου του Σ.Ε.Τ.Ε., Γιάννη Ρέτσου και της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά. Η Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι το 2016 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία με τον Σ.Ε.Τ.Ε. και τις Περιφέρειες. Ακόμη. η κα. Κουντουρά ανέφερε ότι υπάρχει επενδυτική «έκρηξη» στον Τουρισμό. «Πάμε καλά, ναι» είπε ο κ. Ρέτσος, για να επισημάνει ότι τα υπάρχοντα στοιχεία επιβεβαιώ-


L ondon & R egion al PROPERTIE S

Υπουργ είο Ν αυ τιλ ίας

ΛΑΝΕ ΑΝΕ Κ

Γιατί επένδυσε στον ελληνικό Τουρισμό, αγοράζοντας το εμβληματικό Αmathus Beach Hotel και Elite Suites & Spa, στη Ρόδο. Και επειδή «τρώγοντας» έρχεται η όρεξη, η μεγάλη και επιτυχημένη εταιρία, φημολογείται βασίμως ότι σύντομα θα ανακοινώσει και νέες συμφωνίες.

Γιατί έπρεπε να περάσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να ταλαιπωρούνται οι νησιώτες, να δυσφημείται ο ελληνικός Τουρισμός, για να κηρύξει έκπτωτη την πλοιοκτήτρια εταιρία του ΒΙΤΖΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ.

Γιατί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και η δυσφήμιση του ελληνικού Τουρισμού, με την «ακινησία» του ΒΙΤΖΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, ήταν πέρα και από το χειρότερο σενάριο.

ΛΑΝΔΑ ΑΞΤΕ από την Leisure Holding SA, με μετόχους την Amathus Public Limited με ποσοστό 31,22%, την Claridge Public Limited με ποσοστό 30,87%, το συγκρότημα Lanitis E.C. Holdings Limited με ποσοστό 26,58%, την Osiris Limited με ποσοστό 6,11% και τη Strawdale Limited με ποσοστό 5,22%. • Η εταιρία έχει εγγυηθεί προς τους Αγοραστές την ορθότητα των δεσμεύσεων (covenants) και διαβεβαιώσεων (warranties) της Leisure Holding SA, που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο πώλησης. Παράλληλα, με αντάλλαγμα την παραχώρηση της εγγύησης, η εταιρία δεσμεύεται ότι το καθαρό υπόλοιπο από την πώληση του ξενοδοχείου θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και θα δεσμευθεί μέχρι που να εκπνεύσει η περίοδος εγγύησης ή μέχρι που να έχουν διευθετηθεί ή επιλυθεί οι προϋποθέσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν την εγγύηση. Επίσης, δεσμεύεται για εκχώρηση του υπολοίπου προς όφελος της εταιρίας σε περίπτωση υποχρέωσης πληρωμής οποιουδήποτε ποσού προς τους αγοραστές, για παραχώρηση του δικαιώματος υπογραφής για κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού της Leisure Holding SA προς την εταιρία και εταιρική εγγύηση της Lanitis E.C. Holdings και της θυγατρικής της Claridge, Amathus Vacation προς την εταιρία

για αναλογική κάλυψη της εταιρίας για το ποσό που υπερβαίνει το ποσό που θα δεσμευτεί στον τραπεζικό λογαριασμό της Leisure Holding SA. Σημειώνεται επίσης ότι, η εταιρία θα εισπράξει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, σε δύο δόσεις, το ποσό των €820.000 πλέον τόκους, το οποίο οφείλεται προς αυτήν λόγω της διαχείρισης του ξενοδοχείου τα προηγούμενα χρόνια. • Υπενθυμίζεται ότι, η London & Regional δραστηριοποιείται σε πληθώρα χωρών, μεταξύ των οποίων, η Αγγλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, κ.ά. και στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται πολλά ξενοδοχεία σε μεγάλους προορισμούς, με περισσότερα από 12.500 δωμάτια, μεταξύ των οποίων, τα London Hilton Park Lane, Hilton Trafalgar Square, Hilton Green Park London, Fairmont Monte Carlo, Cliveden House Berkshire, London Marriott Hotel Marble Arch, Intercontinental Dublin, Raddison Blu Portman Square London, Me Ibiza, Fairmont Royal Pavilion Barbados, Columbus Monte Carlo, κ.ά.. • Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η London & Regi onal βρίσκεται σε συζητήσεις για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και ακίνητα στην Ελλάδα, στις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ εξετάζονται περιπτώσεις και

Καλορίζικο!!!

νουν τη θετική πορεία που είχε προαναγγελθεί με βάση τις προβλέψεις που είχαν γίνει από την αρχή της χρονιάς και επισήμως. Σε «τιτίβισμά» του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο κ. Ρέτσος, τόνισε ότι στη συνάντηση τέθηκαν θέματα φορολογίας, χωροταξικού σχεδιασμού, διασύνδεσης του Τουρισμού με τον πολιτιστικό και αγροδιατροφικό τομέα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να υπάρξει σταθερή ανάπτυξη για τον ελληνικό Τουρισμό. • Την ολοκλήρωση της πώλησης του εμβληματικού ξενοδοχείου Amathus στην Ρόδο, στον πολυεθνικό κολοσσό London & Regional, ανακοίνωσε η εταιρία Αmathus, σηματοδοτώντας την είσοδο του πολυεθνικού κολοσσού στην Ελλάδα. Η πώληση, που έγινε τελικά στο αρχικό τίμημα των 30,5 εκατ. ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το money-tourism.gr, έγινε σε μια ιδεατή συγκυρία, καθώς το ξενοδοχείο τα τελευταία χρόνια πέτυχε με τη συμβολή της διοίκησης και των εργαζόμενων τα καλύτερα αποτελέσματά του από το 1999, που εξαγοράστηκε από τον όμιλο Λανίτη. • Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πώληση πραγματοποιήθηκε μέσον της πώλησης του συνόλου του εκδομένου κεφαλαίου της

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 9


στο λεκανοπέδιο της Αττικής. • Μια μεγάλη προσπάθεια για τη σταδιακή ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού ξεκινά στην Κρήτη φέτος και προβλέπεται ότι με ένα πρόγραμμα εννέα πτήσεων εβδομαδιαίως θα έρθουν στο νησί 40.000 Γερμανοί και Ελβετοί τουρίστες. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, από τα τέλη Οκτωβρίου, έως τις 20 Δεκεμβρίου και από τις 15 Ιανουαρίου 2018, έως τις 4 Μαΐου 2018, θα παραμείνουν ανοιχτά 5 ξενοδοχεία, στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, προκειμένου να υποδεχθούν τους τουρίστες, οι οποίοι θα φθάσουν στο νησί με πτήσεις της Aegean Airlines από διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Το πρόγραμμα, το οποίο θα εξυπηρετείται στο νησί (μεταφορές, εκδρομές, κ.λπ.), από το Cretan Holidays, του Κώστα Μπαντουβά, θα αφορά σε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, στις πόλεις της Κρήτης Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, καθώς και σε αγορές, που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν

επένδυση Atalanti Hills, μετά την υπογραφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, με το οποίο χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα, στην περιοχή «Έξαρχος» του Δήμου Λοκρών του νομού Φθιώτιδας. Η επένδυση, ύψους 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να βάλει στον τουριστικό «χάρτη» της χώρας μια περιοχή που υστερεί στον τουρισμό, δημιουργώντας κατά τη διάρκεια κατασκευής των εγκαταστάσεων και λειτουργίας της μονάδας πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας. Βασικά χαρακτηριστικά της επένδυσης είναι: η έμφαση σε τουριστικές υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, το περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καλύψουν μόνο το 2,56% της συνολικής έκτασης της Π.Ο.Τ.Α., δηλαδή 420 από τα 12.500 στρέμματα) και οι σημαντικές συνέργειες και θετικές επιπτώσεις που αναμένεται

3 αστέρων ξενοδοχείο «Ηνίοχος», στην πλατεία Ομονοίας, στο κέντρο της Αθήνας. Το ξενοδοχείο διαθέτει 134 κλιματιζόμενα δωμάτια με δωρεάν σύνδεση Wi-Fi. Αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, 9 ορόφους και δώμα. Το εμβαδό του ακινήτου είναι 630 τ.μ. και η δομημένη επιφάνεια είναι 6.043 τ.μ.. Οι στάσεις Ομόνοια και Μεταξουργείο του μετρό είναι μόλις 5 λεπτά μακριά με τα πόδια. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το ξενοδοχείο, οι επισκέπτες μπορούν να φθάσουν στην εμπορική περιοχή της Αθήνας. Ο Παρθενώνας και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι επίσης εύκολα προσβάσιμα με το μετρό. • Τον «κώδωνα του κινδύνου» από το «τσουνάμι» «Airbnb» κρούουν οι επιχειρηματίες καταλυμάτων της Κέρκυρας, τονίζοντας σε επιστολή τους πως η «η πολιτεία και όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς οφείλουν να θέσουν τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, o οποίος πλέον απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή το υγιές επιχειρείν, αλλά το κυριότερο, γιατί ελλοχεύει o κίνδυνος να εμπεδώσει

οι τουρίστες αυτοί. Σημειώνεται ότι η διοργανώτρια εταιρία των πακέτων αυτών, είναι γερμανική, τουρκικών συμφερόντων και πραγματοποιεί αντίστοιχα προγράμματα, πολλά χρόνια τώρα, σε Τουρκία, Ντουμπάι, Μαρόκο, κ.ο.κ.. Αποφάσισε λοιπόν, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξής της, την επέκταση στην Ελλάδα, η οποία ενδείκνυται για τέτοιου είδους πακέτα και αποτελεί και στρατηγική επιλογή του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, για επέκταση της τουριστικής περιόδου. Εάν το πρόγραμμα αυτό επιτύχει, θα έχουν μπει οι βάσεις για την πραγματική επέκταση της τουριστικής περιόδου, εκτός σεζόν. Μεταξύ των ξενοδοχείων που θα παραμείνουν ανοιχτά, με τις έως τώρα πληροφορίες, είναι το Rethymno Mare, του Μανώλη Τσακαλάκη, το Apollonia, το Costa Mare, του Κώστα Μπαντουβά, κ.ά.. • Το «πράσινο φως» δίνεται στην τουριστική

να προκύψουν για πλήθος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Δεδομένων όλων αυτών, το επενδυτικό έργο απολαμβάνει ευρεία αποδοχή και υποστήριξη του δήμου Λοκρών, καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Επόμενο βήμα, πλέον, είναι η κατάθεση από το ΥΠΕΝ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. • Σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την πώληση 9 ακινήτων, κάποια εκ των οποίων με τουριστικό ενδιαφέρον, προχωράει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η σχετική προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών και των εγγράφων της α' φάσης για τη διαγωνιστική διαδικασία (e-Auction VΙII) είναι η 31η Οκτωβρίου. Μεταξύ των πωλούμενων ακινήτων είναι το

λογικές στην αγορά οι οποίες θα πλήξουν οσονούπω και τα δημόσια έσοδα, με την αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής». • Ψηλά εμφανίζεται η Ελλάδα στις πωλήσεις της Monarch για το καλοκαίρι του 2018, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της εταιρίας, η οποία διαθέτει, ήδη, προς πώληση τα τρία τέταρτα του καλοκαιρινού προγράμματος του 2018, το οποίο θα επεκταθεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2018. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διακοπές σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Λισαβόνα και η Νάπολη καθώς και προορισμούς παραλίας, όπως το Αλγκάρβε, η Μαγιόρκα, η Μάλαγα, η Ελλάδα και οι Κανάριοι Νήσοι. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται από τα αεροδρόμια του Μπέρμιγχαμ, του Λιντς/Μπράντφορντ, του Λούτον, του Γκάτγουικ και του Μάντσεστερ.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τιµή Μάσκα


5


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Σ

ε φάση… απογείωσης βρίσκεται εφέτος ο ελληνικός

ταξύ της Eurobank - Εργασίας και της εταιρίας «Σύνθεσης ΑΕ»,

τουρισµός µε τις διεθνείς αφίξεις να εµφανίζουν επι-

συµφερόντων του επιχειρηµατία κ. Νικόλαου Κούτρα, για τη

δόσεις-ρεκόρ, που θα ξεπεράσουν το «φράγµα των 30

χρηµατοδοτική µίσθωση του συγκροτήµατος.

εκατοµµυρίων. Ήδη, το πρώτο εξάµηνο του έτους, σύµφωνα µε

Το τίµηµα ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του leasing

τα στοιχεία που δηµοσιεύει η Fraport από τα κύρια αεροδρό-

είναι 20 έτη, ενώ από το τρίτο έτος δίνεται η δυνατότητα στην

µια της χώρας, οι αφίξεις επιβατών του εξωτερικού αυξήθηκαν

εταιρία να αγοράσει το ξενοδοχείο. Το deal µεταξύ της τράπε-

κατά 16,7%, φτάνοντας τους 6,505 εκατοµµύρια επιβάτες, από

ζας και του επιχειρηµατία κ. Νίκου Κούτρα, ο οποίος διαθέτει

5,5 εκατοµµύρια επιβάτες που ήσαν το 2016. Αντίστοιχη είναι

δύο ξενοδοχεία στην Κω, είχε γίνει γνωστό από τον Φεβρουάριο

και η δυναµική που κινήθηκαν οι αφίξεις ξένων τουριστών και

του 2017 και πρόσφατα, απλά, επισηµοποιήθηκε. Την τελευταία

τον µήνα Ιούνιο, όπου η αύξηση διαµορφώθηκε στο 17,4%, που

πενταετία το ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο -πρώην Sofitel Capsis-

σε απόλυτα νούµερα σηµαίνει 3,23 εκατοµµύρια επισκέπτες,

παραµένει κλειστό και οι φθορές που έχει υποστεί το κτίριο όλα

από 2,75 εκατοµµύρια που ήταν τον αντίστοιχο µήνα του 2016.

αυτά τα χρόνια έδρασαν ανασταλτικά για την πώλησή του, αφού

Μοναδικό «µελανό σηµείο» αποτελεί ο φονικός σεισµός στην

ανεβάζουν σηµαντικά το κόστος ανακατασκευής του.

Κω, τα ξηµερώµατα της 21ης Ιουλίου, λίγο πριν το αποκορύφω-

Το ξενοδοχειακό συγκρότηµα κατασκευάστηκε από την οικογέ-

µα της φετινής τουριστικής περιόδου, που, δυστυχώς, άφησε

νεια Καψή στη δεκαετία του ‘70. Βρίσκεται στην Ιαλυσό, στην παρα-

πίσω του δύο νεκρούς, αλλοδαπούς επισκέπτες στο νησί, τραυ-

λία της Ιξιάς, πέντε χιλιόµετρα από την πόλη της Ρόδου και διαθέ-

µατίες και πολλές υλικές ζηµιές.

τει συνολικά 691 δωµάτια. Το µεγάλο, ωστόσο, «ατού» του είναι οι

Ας ελπίσουµε ότι δεν θα υπάρξουν σηµαντικές ακυρώσεις και

συνεδριακές του εγκαταστάσεις, δυναµικότητας 8.000 συνέδρων.

οι επιπτώσεις στον τουρισµό του νησιού δεν θα είναι µεγάλες.

Υπενθυµίζεται ότι, στον διαγωνισµό της Eurobank, αρχικά, στην

Ο Ιούνιος, ωστόσο, στο νησί, που κατά το πρόσφατο παρελθόν

πρώτη φάση, είχαν δηλώσει συµµετοχή 26 ενδιαφερόµενοι,

επλήγη από τις µεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, ολοκληρώ-

ενώ στη δεύτερη φάση προκρίθηκαν επτά επενδυτικές προτά-

θηκε µε εντυπωσιακή άνοδο 23,73% στις διεθνείς αφίξεις, σε

σεις, µεταξύ των οποίων ο όµιλος ΛΑΜΨΑ, ο όµιλος ∆ασκαλα-

σχέση µε πέρυσι, οι οποίες διαµορφώθηκαν σε 178.744, καθι-

ντωνάκη, ο όµιλος του Ελληνοκαναδού επιχειρηµατία Πήτερ

στώντας τον φετινό Ιούνιο στον δεύτερο καλύτερο Ιούνιο όλων

Ηλιόπουλου, ο οποίος έχει ξεκινήσει µεγάλη ξενοδοχειακή

των εποχών, µετά τις 179.351 αφίξεις του 2015.

επένδυση στη Λακωνία, ο όµιλος Σταµατιάδη από τη Ρόδο και

Για να δούµε…

ο Νίκος Κούτρας.

Τ

Ε

έλος στο πολύχρονο σίριαλ της µεταβίβασης του εµβληµατικού ξενοδοχείου Capsis, στη Ρόδο, δόθηκε µε την υπογραφή, πρόσφατα, του συµβολαίου leasing µε-

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

πιβατική κίνηση-ρεκόρ, αυξηµένη κατά 11,1%, σε σχέση µε πέρυσι, κατέγραψε το διεθνές αεροδρόµιο της Αθήνας τον Ιούνιο, µε τη διακίνηση 2,18 εκατ. επιβα-


τών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 2 εκατ. επιβάτες. Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο, τόσο της κίνησης εσωτερικού (+6,8%), όσο και της κίνησης εξωτερικού (+13,5%). Η κίνηση

Τ

ην ανανέωση για ένα ακόµη έτος, για τη σεζόν 20172018, της ναύλωσης του Thomson Spirit στην εταιρία Thomson Cruises της TUI Travel plc, ανακοίνωσε η

εσωτερικού αυξήθηκε κατά 26%, ενώ η κίνηση εξωτερικού ση-

Celestyal Cruises.

µείωσε άνοδο 2%, σε σχέση µε το υψηλό επίπεδο του 2016.

Το Thomson Spirit έχει ναυλωθεί στην Thomson από τον Μάιο

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάµηνο του 2017, η κίνηση του αερο-

του 2003, ενώ σχετικά µε τους όρους της ναύλωσης, το πλοίο

δροµίου έφτασε τους 9,4 εκατ. επιβάτες, σηµειώνοντας άνοδο

θα λειτουργεί υπό την Thomson Cruises έως τον Οκτώβριο του

της τάξης του 8,3%.

2018, µε όλες τις υπηρεσίες να παρέχονται από τη Celestyal

Η άνοδος αυτή οφείλεται στην επιτυχηµένη πορεία της διε-

Cruises, µέσω της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης πλοίων,

θνούς κίνησης µε αύξηση 13,2%, ενώ η κίνηση εσωτερικού πα-

Optimum Ship Management Services SA.

ρέµεινε στα επίπεδα του 2016 (+0,1%), κυρίως λόγω της θετικής

«Η ανανέωση της ναύλωσης του Thomson Spirit αποτελεί µία

εξέλιξης του Ιουνίου.

ακόµη απόδειξη της υψηλής ποιότητας των προσφερόµενων

Η

υπηρεσιών φιλοξενίας, καθώς και µια έµπρακτη εκδήλωση της Ελλάδα είναι η δεύτερη µεγάλη «κερδισµένη» της

εµπιστοσύνης της TUI Travel plc και άλλων κορυφαίων εκπρο-

φετινής χρονιάς στη βρετανική αγορά, µε πρώτη την

σώπων του παγκόσµιου τουρισµού προς τη CelestyalCruises»,

Ισπανία, η δηµοτικότητα της οποίας βρίσκεται κυριο-

ανέφερε ο διευθύνων σύµβουλος της Celestyal Cruises, κ. Κυ-

λεκτικά στα ύψη.

ριάκος Αναστασιάδης.

Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία της Gfk Leisure Travel Monitor

Σ

για την αγορά του Ηνωµένου Βασιλείου, η Ελλάδα παρουσιάζει ετήσια αύξηση κατά 95.600 επιβάτες για το καλοκαίρι του 2017, µέχρι τις 24 Ιουνίου, µε πρώτη και µε διαφορά την Ισπα-

ηµαντικές εκπτώσεις σε ηµερήσια και βραδινά δροµολόγια, µε εισιτήρια που ξεκινούν από €20, ελκυστικά πακέτα προσφορών από €76 το άτοµο µε ΙΧ και άλλες

νία µε τριπλάσια ανάπτυξη, η οποία µεταφράζεται σε επιπλέον

παροχές προσφέρει η ΑΝΕΚ LINES.

270.000 επιβάτες.

H εταιρία πραγµατοποιεί καθηµερινά ηµερήσια και βραδινά

Για να δούµε…

δροµολόγια από και προς τα Χανιά και το Ηράκλειο, προτείνει

Μ

και εκπτώσεις και προσφορές όπως: 30% έκπτωση στα ηµερήε νέα δροµολόγια προς τη χώρα µας, το καλοκαίρι

σια δροµολόγια σε καµπίνες και ΙΧ, 3+1 δωρεάν εισιτήριο σε τε-

του 2018, ενισχύει το πτητικό της έργο η Condor.

τράκλινη καµπίνα, 20% έκπτωση στα βραδινά δροµολόγια στα

Ειδικότερα, η εταιρία θα εκτελεί πτήσεις από

εισιτήρια επιστροφής, 50% έκπτωση για παιδιά από 5-10 ετών

αρκετά γερµανικά αεροδρόµια προς Καλαµάτα, Σάµο και

σε όλες τις θέσεις, έως 50% έκπτωση σε πολύτεκνους και έως

Σκιάθο.

50% έκπτωση σε φοιτητές-σπουδαστές.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Κοσµικά

Σε µια ιδιαίτερα θετική συγκυρία για την τουριστική και ξενοδοχειακή βιοµηχανία της Κύπρου πραγµατοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσµου Ξενοδόχων. Ο πρόεδρος του Συνδέσµου, Χάρης Λοϊζίδης, χαρακτήρισε το 2016 χρονιά-σταθµό για την τουριστική βιοµηχανία της χώρας, αν και, όπως είπε, υπάρχει ακόµη πολύς δρόµος να διανυθεί. Σύµφωνα πάντα µε τον κ. Λοϊζίδη, σε συνέχεια των επιδόσεων του 2016, µε αφίξεις που ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 3 εκατοµµύρια, το πρώτο τετράµηνο φέτος καταγράφεται πρόσθετη αύξηση της τάξης του 20%, µε τα έσοδα να καταγράφουν, µικρότερη αλλά ικανοποιητική αύξηση 12%. Μεταξύ άλλων, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσµου Ξενοδόχων αποφάσισε, κατά την τελευταία συνεδρία του, να τιµήσει τον τέως υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, κ. Σωκράτη Χάσικο για το έργο και τη συνολική προσφορά του στον τόπο και ιδιαίτερα στην περαιτέρω ανάπτυξη της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιοµηχανίας. Στη φωτογραφία (1) στιγµιότυπο από τη βράβευση του τέως υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, κ. Σωκράτη Χάσικου. Στη φωτογραφία (2), ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσµου Ξενοδόχων, κ. Χάρης Λοϊζίδης από το βήµα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσµου.

1

2

Tον τίτλο της Καλύτερης Αεροπορικής Συµµαχίας (Best Airline Alliance) κέρδισε, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, η Star Alliance, στα Skytrax World Airline Awards. Επιπλέον, το υψηλού κύρους σαλόνι «Los Angeles Lounge» της Συµµαχίας, κέρδισε τον τίτλο του Καλύτερου Σαλονιού (Best Airline Alliance Lounge Award), για τρίτη συνεχόµενη χρονιά. Αποδεχόµενος το βραβείο στο Le Bourget Air Show του Παρισιού, ο Jeffrey Goh, διευθύνων σύµβουλος της Star Alliance, δήλωσε: «Το βραβείο αυτό, που λαµβάνουµε στην 20η επέτειό µας, είναι εξαιρετικά σηµαντικό. ∆είχνει, για µία ακόµα φορά, ότι η επένδυσή µας σε µία σύγχρονη υποδοµή πληροφορικής αποδίδει καρπούς, επιτρέποντας στους περισσότερους από 440.000 υπαλλήλους των αεροπορικών εταιριών να προσφέρουν στους πελάτες µας µία ακόµα καλύτερη ταξιδιωτική εµπειρία µε τη Star Alliance». Η Star Alliance ήταν η πρώτη αεροπορική συµµαχία που έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Συµµαχίας του οργανισµού Skytrax όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η κατηγορία το 2005, και έκτοτε έχει κερδίσει το βραβείο οκτώ φορές. Στη φωτογραφία ο CEO της Star Alliance, Jeffrey Goh, µε το βραβείο ανά χείρας.

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις κέρδισαν τα ελληνικά ξενοδοχεία στα «Diamonds of the Greek Economy 2017», που διοργάνωσε ο εκδοτικός οργανισµός New Times Publishing, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Χρηµατιστηρίου Αθηνών και του

1

2

Ε.Ο.Τ.. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν 40 επιχειρήσεις - διαµάντια, οι οποίες ξεχώρισαν ανάµεσα από 300 εταιρίες. Ανάµεσά

τους ο όµιλος Cyan Group of Hotels, ο οποίος βραβεύτηκε για το σύνολο των επιχειρηµατικών του κινήσεων. Ο όµιλος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1976, διαθέτει τρία ξενοδοχεία στην Κρήτη, το Apollonia Beach Resort & Spa 5* µε 334 δωµάτια, το Santa Marina Beach 4* µε 208 δωµάτια και το Sitia Beach City Resort & Spa 5* µε 161 δωµάτια. Σηµαντική διάκριση απέσπασε και ο όµιλος Ξενοδοχείων H Hotels Collection για τη συνεχόµενα ανοδική και αναπτυξιακή επιχειρηµατική πορεία που ακολουθεί. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου, πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της εταιρίας, δηλώνοντας σχετικά: «Θα ήθελα να επισηµάνω πως η συγκεκριµένη βράβευση οφείλεται πρωτίστως στους εργαζοµένους µας και τους ευχαριστώ θερµά για αυτό. Επιπρόσθετα και µε πίστη στην αυθεντική ελληνική φιλοξενία, ο όµιλος Ξενοδοχείων H Hotels Collection αναπτύσσεται δυναµικά µε εξωστρεφή επιχειρηµατική στρατηγική. Ήδη ετοιµάζουµε το 6ο κατά σειρά ξενοδοχείο του οµίλου στη Νότια Ρόδο, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του την επόµενη σεζόν, αποτελώντας αληθινό στολίδι στις τουριστικές υποδοµές της χώρας µας». Στη φωτογραφία (1), ο διευθύνων σύµβουλος της Cyan Group of Hotels, κ. Μανώλης Μανούσος παραλαµβάνει το βραβείο. Στη φωτογραφία (2), ο πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της H Hotels Collection, κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου παραλαµβάνει το βραβείο για λογαριασµό του οµίλου από την κα. Μαργαρίτα Μανούσου, υπεύθυνη Ανάπτυξης Τουριστικού τοµέα του εκδοτικού οργανισµού New Times Publishing.

Με το διεθνές βραβείο «Excellence in Quality - Award 2017» βραβεύτηκε στη Λουκέρνη της Ελβετίας η εταιρία CHC Hotels - Chnaris Hotel Management,

Development

&

Consulting. Πρόκειται για µια κορυφαία διάκριση στο πλαίσιο του ∆ιεθνούς Συνεδρίου «Αριστείας στην Ποιό-

1

2

τητα», το οποίο πραγµατοποιείται µία φορά ετησίως και αποτελεί κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιχειρηµατικής Κοινότητας (UK), της Ακαδηµαϊκής Ένωσης της Οξφόρδης (UK), της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Ένωσης (Βέλγιο) και του Ελβετικού Ινστιτούτου Προτύπων Ποιότητας (Ελβετία). Σε δηλώσεις του o κ. Ζαχαρίας Α. Χνάρης, CEO της Chnaris Hotel Management, Development & Consulting S.A., είπε: «Κάθε διάκριση, όπως είναι φυσικό, µας γεµίζει χαρά. Αυτή όµως η βράβευση σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, µας κάνει διπλά υπερήφανους. Πρώτα και κύρια γιατί καταφέραµε να προβάλλουµε τη χώρα µας σε όλο τον κόσµο και µάλιστα σε ένα διεθνές φόρουµ που συµµετείχαν κορυφαίες επιχειρηµατικές και ακαδηµαϊκές προσωπικότητες. Και δεύτερον γιατί οι αγωνίες, οι κόποι και οι προσπάθειές µας, επιβραβεύτηκαν από ένα αναγνωρισµένο και καταξιωµένο φορέα. Θα ήθελα και δηµόσια να ευχαριστήσω τους συνεργάτες µου, µε τους οποίους συµµεριζόµαστε τα ίδια όνειρα αλλά και τις ίδιες ανησυχίες». Ταυτόχρονα, στο ίδιο φόρουµ, απονεµήθηκε προσωπικά στον κ. Ζαχαρία Α. Χνάρη η διάκριση του πλήρους µέλους του International Club of Leaders - Oxford (UK). Στη φωτογραφία (1), στιγµιότυπο από την απονοµή του βραβείου στον κ. Ζαχαρία Α. Χνάρη. Στη φωτογραφία (2), στιγµιότυπο από συνέντευξη του κ. Χνάρη στην τηλεόραση της Ελβετίας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Νέα

Ολικό «lifting» στο Hilton Αθηνών

νοδοχείου και των διαμερισμάτων, μεταξύ εταιριών οι οποίες διαθέ-

• Γιώργος Χατζηιωσήφ στα «ηνία» της μετατροπής του συ-

τουν σήματα διεθνούς εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Hilton

γκροτήματος σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.

International.

Η Ελλάδα προεδρεύουσα στη συνάντηση του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό Η Ελλάδα αναλαμβάνει, για πρώτη φορά, την προεδρία της κορυφαίας συνάντησης του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Παρίσι. Η συνάντηση έχει στόχο τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της συνάντησης του ΟΟΣΑ για τον τουρισμό και η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών για την αναβάθμιση της διεθνούς παΣε έναν πολυχώρο, που θα περιλαμβά-

ρουσίας της χώρας και των στενότερων σχέσεων που έχει επιδιώξει

νει πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες

και καθιερώσει το υπουργείο Τουρισμού με τον Οργανισμό στον το-

εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο,

μέα του τουρισμού.

γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς

Η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, θα προεδρεύσει της

χώρους, σκοπεύει να «μεταμορφώσει» το Hilton Αθηνών η εταιρία

σημαντικής αυτής συνάντησης, όπου θα συμμετάσχουν υπουργοί

Home Holdings Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, στην κατοχή της

Τουρισμού των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, φορείς χάραξης των πολι-

οποίας πέρασε το εμβληματικό ξενοδοχείο των Αθηνών, τοποθετώ-

τικών στον τουρισμό και παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής βι-

ντας στα «ηνία» αυτού του εγχειρήματος τον κ. Γιώργο Χατζηιωσήφ.

ομηχανίας. Την ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα ανακοίνωσε

Ο κ. Χατζηιωσήφ, πολύπειρο στέλεχος της ξενοδοχειακής βιομηχα-

επισήμως ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurria.

νίας, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με mega projects, αναλαμβάνει

Σε επιστολή του ο κ. Gurria συνεχάρη την υπουργό Τουρισμού, κα.

από τη θέση του γενικού διευθυντή Διαχείρισης Περιουσιακών Στοι-

Έλενα Κουντουρά, για την πρωτοβουλία της διεκδίκησης της προε-

χείων της εταιρίας, το μεγάλο έργο της πλήρους αλλαγής του Hilton

δρίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι κατάλληλη να

Αθηνών και τη μετατροπή του σε ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.

ηγηθεί της συζήτησης αυτής, ως καταξιωμένος παγκόσμιος προορι-

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Χατζηιωσήφ, από το 2008 μέχρι σήμερα ήταν

σμός και ενεργό μέλος με μακρόχρονη παρουσία στην Εκτελεστική

γενικός διευθυντής προορισμού στο Costa Navarino, της ΤΕΜΕΣ,

Επιτροπή του Οργανισμού.

ενώ πριν διατέλεσε γενικός διευθυντής του συγκροτήματος του

Το υπουργείο Τουρισμού είναι σε στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ

Porto Carras στη Χαλκιδική, για μία οκταετία. Ξεκίνησε δε την καριέ-

για την από κοινού προετοιμασία της συνάντησης και συνολικά για

ρα του στην τουριστική βιομηχανία το 1982 στο Intercontinental,

την προώθηση θεμάτων στρατηγικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού

από όπου απεχώρησε έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες, το 1999.

στον τουρισμό, υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Τουριστι-

Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό της Home Holdings Ανώνυμη

κής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργου Τζιάλλα. Μάλιστα, για τα

Εταιρεία Συμμετοχών» (εταιρία στην οποία συμμετέχουν οι «Του-

ζητήματα αυτά ο κ. Τζιάλλας έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές συ-

ριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε.» και «D-Marine Investments

ναντήσεις το τελευταίο διάστημα με τον επικεφαλής του Τμήματος

Holding B.V.»), θα γίνει ανάπλαση του ακινήτου του Hilton, με την

Τουρισμού του ΟΟΣΑ, κ. Alain Dupeyras.

ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της

Η υψηλού επιπέδου Συνάντηση για τον Τουρισμό σηματοδοτεί την

χρήσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και ειδικότερα:

100η συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ, που στόχο

(α) τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφά-

έχει να ενθαρρύνει τον ανοικτό διάλογο μεταξύ των χωρών-μελών

νεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου

του Οργανισμού για τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους

4276/2014, όπως ισχύει για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας,

στην τουριστική ανάπτυξη.

(β) τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων,

Θα αναδειχθούν θέματα με έμφαση στις μέγα τάσεις στην παγκόσμια

όπως κυρίως δημόσιους και συνεδριακούς χώρους, σε εμπορικούς

τουριστική αγορά, όπως οι δημογραφικές εξελίξεις, η ανάπτυξη των

χώρους (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και

νέων τεχνολογιών και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες του

(γ) τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δό-

ταξιδιωτικού κοινού. Επίσης, θα εξεταστεί το τοπίο που διαμορφώ-

μησης για παρόμοιες χρήσεις, εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.

νεται στις τουριστικές επενδύσεις από τις πολιτικές για την αειφόρο

Μάλιστα, μετά τη λήξη της σύμβασης διαχείρισης με την αλυσίδα

τουριστική ανάπτυξη και ο ρόλος των συνεργειών του δημόσιου και

Hilton, θα γίνει και η επιλογή διαχειριστή του αναβαθμισμένου ξε-

ιδιωτικού τομέα.

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«Θύελλα» αντιδράσεων από το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

φοροι φορείς, για τον αριθμό των τουριστών που φέρνει κάθε tour

Εν μέσω αντιδράσεων στους κόλπους της ξενοδοχειακή οικογένειας,

tour operators.

εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόσυρσης του άρθρου 45, που περι-

Ακόμη ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι, τόσο στη σεζόν του

ελάμβανε όλες τις ρυθμίσεις που καθόριζαν τη διαδικασία συλλο-

2016, όσο και εφέτος, μέχρι σήμερα, τα έσοδα από τον Τουρισμό

γικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αντιπροσωπευτικές Ενώσεις

στην Ελλάδα είναι μειωμένα, σαν αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξε-

των Χρηστών και τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευ-

ων (μείωση διάρκειας παραμονής, οικονομική κρίση στην Ευρώπη,

operator, είναι διαφορετικά από τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι

ματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για

μείωση διαθέσιμου εισοδήματος), εκφράζοντας, εμμέσως πλην σα-

τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

φώς, την υποστήριξή του στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας

Μεταξύ των αλλαγών στις οποίες προέβη η υπουργός Πολιτισμού,

για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, τα οποία αμφισβητεί το υπουργείο Του-

Λυδία Κονιόρδου ήταν και η ξαφνική απόσυρση του άρθρου 45,

ρισμού.

διαιωνίζοντας έτσι την υπάρχουσα προβληματική κατάσταση. Στην

Επιπροσθέτως, ο διευθύνων σύμβουλος της Aldemar, που δραστη-

αρνητική αυτή εξέλιξη, άμεση ήταν η αντίδραση του Σ.Ε.Τ.Ε., ο οποί-

ριοποιείται έντονα στη ρωσική αγορά, έκρουσε τον «κώδωνα του

ος απέστειλε στην κα. Κονιόρδου επιστολή που υπογράφει ο πρό-

κινδύνου», καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχει περιοριστεί σημα-

εδρός του, Γιάννη Ρέτσος, στην οποία αφού εκφράζει την έκπληξή

ντικά ο ρυθμός των κρατήσεων από Γερμανία και Ρωσία. Υπογράμ-

του, τονίζει: «…δυστυχώς βλέπουμε πως μια ακόμα προσπάθεια

μισε δε χαρακτηριστικά ότι, ο ρυθμός των κρατήσεων από τη Γερμα-

που κινείτο, σε γενικές γραμμές τουλάχιστον, στη σωστή κατεύθυν-

νία και τη Ρωσία προς την Τουρκία, είναι έξι φορές υψηλότερος αυτή

ση έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα να συντηρείται η υπάρχουσα

τη περίοδο, σε σύγκριση με την Ελλάδα.

προβληματική κατάσταση. Θέλουμε να σας θυμίσουμε πως εκτός

Όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Αγγελόπουλος, προέ-

από τα δικαιώματα των δημιουργών τα οποία είναι σεβαστά, έχουν

τρεψε τους Έλληνες να κάνουν τις κρατήσεις τους μέχρι τον Μάρτιο

και οι χρήστες δικαιώματα, τα οποία χρήζουν προστασίας».

ή να κλείνουν πακέτα διακοπών μέσω ελληνικών τουριστικών πρα-

Σύμφωνα με τις αλλαγές της υπουργού Πολιτισμού, από την αμοιβή

κτορείων, ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές.

που κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς δεν εξαιρούνται, νικοί υπολογιστές, οι εκτυπωτές, τα scanners, κ.λπ.. Ο νέος φόρος

Νέο πρόγραμμα για τον Τουρισμό με ενίσχυση έως 50%

κυμαίνεται μεταξύ 2%-6% επί της αξίας του προϊόντος.

Στα «σκαριά» είναι νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ύψους 120 εκατ. ευρώ,

όπως φαίνεται, τα smart phones, τα κινητά, τα tablets, οι ηλεκτρο-

Αλ. Αγγελόπουλος: Στα 25 και όχι στα 30 εκατ. οι πραγματικές αφίξεις στην Ελλάδα

για την ίδρυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, για επενδύσεις από €25.000 έως €400.000, το οποίο αναμένεται να «ανοίξει» μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού και του

Στο νέο πρόγραμμα θα μπορεί να ενταχθεί ένα ευρύ φάσμα επιχει-

Σ.Ε.Τ.Ε., οι οποίες «μιλούν» για πάνω από 30 εκατ. αφίξεις στην Ελ-

ρήσεων, ενώ το ύψος της επιδότησης φτάνει στο 50%.

λάδα εφέτος και επικαλούμενος στοιχεία μεγάλων Τour Operators,

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επιχειρηματικές δραστηρι-

ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού

ότητες που αφορούν σε:

Επιμελητηρίου Ελλάδας και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου

α) Ξενοδοχεία με δυναμικότητα 20 έως και 50 κλίνες

Aldemar, μιλώντας στην τη-

β) Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτι-

λεοπτική εκπομπή «Οι Αταί-

σμάτων

ριαστοι», στον ΣΚΑΙ, είπε

γ) Camping

ότι οι πραγματικές αφίξεις

δ) Tουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ( τουλάχιστον 4 κατοικίες)

τουριστών στην Ελλάδα, σε

ε) Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (3 και 4 κλει-

ετήσια βάση, ανέρχονται σε

διά) με ελάχιστη δυναμικότητα 20 κλίνες

25 εκατ..

στ) Τουριστικά γραφεία

Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρ-

ζ) Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων κλπ

θηκε και στην «ελληνική

η) Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ) με ένα ή

στατιστική, που είναι πολύ

περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977.

δημιουργική, αλλά σε κα-

θ) Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση

μία περίπτωση ακριβής»,

επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.

ενώ υπογράμμισε ότι τα

ι) Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού (Αθλητικός Τουρισμός, Θαλάσσι-

στοιχεία που δίνουν οι διά-

ος Τουρισμός, Τουρισμός Υπαίθρου, κ.ά.)

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Νέα

την τριεθνή συνεργασία στον τουρισμό. Η συμφωνία, πρωτοβουλία της FedHATTA, προβλέπει τη δημιουργία κοινού τουριστικού φορέα, με τίτλο ΕΜΤΤΑAS (East Mediterranean Travel and Tourist Agents Associations Synergies), ο οποίος θα ασχολείται με την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Α. Μεσογείου. Ο φορέας θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίκτυο συνεργιών ανάμεσα στα τουριστικά γραφεία των τριών συμβεβλημένων χωρών προς όφελος του τουρισμού. Οι παραπάνω χώρες σε συνδυασμό με την Ελλάδα, θα αποτελέσουν τον πυρήνα της πρωτοβουλίας να «ενωθεί» τουριστικά η ευρύτερη περιοχή, καθώς προοδευτικά θα συμμετάσχουν και άλλοι Σύνδεσμοι. Οι στόχοι του ενιαίου φορέα περιστρέφονται γύρω από την προσέλΑίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλλουν νέες

κυση ομογενών από τις τρεις χώρες, οι οποίοι όταν θα επιστρέφουν

πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε συγκε-

για διακοπές στις πατρίδες τους θα μπορούν να εντοπίζουν εύκο-

κριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι θα

λους τρόπους για να μεταβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες που μετέ-

προσδιοριστούν στη σχετική πρόσκληση.

χουν στη Συμφωνία, επεκτείνοντας το ταξίδι τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα μπορούν να κά-

Τα πεδία συνεργασίας των τριών χωρών είναι τα ακόλουθα:

νουν χρήση του «Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού», του λε-

-Προωθητικές ενέργειες σε κύριες αγορές του εξωτερικού, με πιθα-

γόμενου escrow account.

νό target group δεκάδες εκατ. ομογενών, αλλά και ξένων τουριστών από μεγάλες αγορές του εξωτερικού

Επιλέξιµες δαπάνες

-Ανταλλαγή καλών πρακτικών στον κλάδο των τουριστικών γραφεί-

• Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος (έως 80%)

ων και ανάπτυξη συμπληρωματικών επαφών

• Μηχανήματα - Εξοπλισμός - Εγκαταστάσεις & Εξοπλισμός Προστασί-

-Αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των του-

ας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος (έως 80%)

ριστικών γραφείων, αλλά και ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή

• Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντι-

της Α. Μεσογείου, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι κοινά για τις

κής διαχείρισης (μέχρι €3.000,00 ανά πιστοποιητικό)

τρεις χώρες.

• Προβολή - Προώθηση - Συμμετοχή σε Εκθέσεις (έως 5% & μέχρι

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο φορείς συμφώνησαν να προω-

€15.000)

θήσουν, σε πρώτη φάση, τη συνεργασία τους στις σχολικές εκδρο-

• Δαπάνες τεχνικών μελετών Μηχανικού και υπηρεσιών Φοροτεχνι-

μές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

κού και Νομικού Συμβούλου (μέχρι €40.000)

Η κα. Κουντουρά συνεχάρη τους φορείς για την εξαιρετική, όπως τη

• Λογισμικά και Υπηρεσίες Λογισμικού (μέχρι €10.000)

χαρακτήρισε, πρωτοβουλία, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή της

• Μεταφορικά μέσα (μέχρι €25.000)

σε αυτήν. Αναφερόμενη τόσο στην πρωτοβουλία των φορέων, όσο

• Σύνταξη και Παρακολούθηση υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδί-

και στις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν και θα συμβάλουν στην ενί-

ου (έως 20% & μέχρι €4.000).

σχυση των συνεργασιών στην περιοχή, η υπουργός δήλωσε: «Στό-

Επισφραγίστηκε η τριεθνής συμφωνία για τον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Δεκάδες εκατομμύρια ομογενείς αλλά και ξένους τουρίστες στοχεύει να προσελκύσει τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου η νέα σύμπραξη των τουριστικών γραφείων ΕλλάδαςΚύπρου-Ισραήλ, η οποία επισφραγίσθηκε κι επισήμως, έπειτα από την υπογραφή του κοινού Συμφώνου και από την κυπριακή πλευρά, παρουσία της υπουργού Τουρισμού, κας. Έλενας Κουντουρά. Σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Τουρισμού, οι πρόεδροι των φορέων τουριστικών γραφείων Ελλάδας και Κύπρου, κ.κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA και Ντίνος Κάκκουρας, από τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, ACTA, επικύρωσαν

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

χος μας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την προσέλκυση νέων τουριστικών μεριδίων και το άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών. Ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα».


Σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια

αυτά, ο συνολικός αριθµός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε

• Αυτό πιστοποιούν ΥΠΑ και Fraport

και ο συνολικός αριθµός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόµια, ο

τα 21.947.577 άτοµα. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 0,6% παρουσίασε οποίος ανήλθε σε 192.396, από τις οποίες 86.466 ήταν πτήσεις εσωτερικού και 105.930 πτήσεις εξωτερικού, σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2016, που είχαν πραγµατοποιηθεί 191.204 πτήσεις. Τον Ιούνιο, η αύξηση της επιβατικής κίνησης διαµορφώθηκε σε ποσοστό 14,1%, συγκριτικά µε τον Ιούνιο του 2016. Συγκεκριµένα, στα ελληνικά αεροδρόµια διακινήθηκαν 7.359.086 επιβάτες, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 15,8% των επιβατών εξωτερικού, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν άνοδο κατά 8,7%. Οι πτήσεις του Ιουνίου 2017 αυξήθηκαν κατά 4,2%. Έτσι, σε σύνολο 58.429 πτήσεων οι 19.884 ήταν εσωτερικού, εµφανίζοντας αύξηση 0,7%, ενώ οι πτήσεις εξωτερικού διαµορφώθηκαν στις 38.545, αυξηµένες κατά 6,1%. Στα αεροδρόµια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Κέρ-

Σε διψήφιο ποσοστό διαµορφώθηκε η αύξηση της επιβατικής κί-

κυρας, καταγράφηκε η µεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Ιούνιο

νησης, τόσο στα 14 περιφερειακά αεροδρόµια που διαχειρίζεται η

του 2017.

Fraport, όσο και στο σύνολο των ελληνικών αεροδροµίων, µε βάση

Ειδικότερα, µετά το αεροδρόµιο της Αθήνας, από το οποίο διακινή-

τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το πρώτο

θηκαν 2.168.155 επιβάτες, ακολουθούν τα αεροδρόµια Ηρακλείου

εξάµηνο του 2017

µε 1.080.803, Ρόδου µε 784.484, Θεσσαλονίκης µε 649.589 και Κέρ-

Πιο αναλυτικά, στο 10,3% διαµορφώθηκε η αύξηση της επιβατικής

κυρας µε 471.668 επιβάτες.

κίνησης στα ελληνικά αεροδρόµια το πρώτο εξάµηνο του 2017,

Τα αεροδρόµια που παρουσίασαν τον φετινό Ιούνιο τη µεγαλύτερη

σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ. Με βάση τα στοιχεία

αύξηση επιβατικής κίνησης, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο περυσινό µήνα, είναι της Πάρου, µε αύξηση 275%, της Σητείας µε 121,4% και της Νάξου µε αύξηση 45,7%.

Αυξημένη κατά 11,9% η κίνηση των αεροδρομίων της Fraport Αύξηση 11,9% καταγράφεται στην επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδροµίων της Fraport κατά το α’ 6µηνο του 2017, µε το σύνολο των επιβατών να διαµορφώνεται σε 9,6 εκατ., µετά και από την ανακοίνωση των στοιχείων Ιουνίου (3,9 εκατ. επιβάτες, αυξηµένοι κατά 16%). Τον Ιούνιο του 2017, τα αεροδρόµια που είχαν τη µεγαλύτερη κίνηση ήταν της Ρόδου µε 795.470 επιβάτες (9,5%), της Θεσσαλονίκης µε 653.227 επιβάτες (20,5%) και της Κέρκυρας µε 477.099 επιβάτες (8%).

Τέσσερα ελληνικά θαλάσσια πάρκα στα 25 καλύτερα της Ευρώπης Τέσσερα θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα περιλαµβάνονται µεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη για το 2017, σύµφωνα µε τη σχετική κατάταξη του TripAdvisor, του µεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισµού στον κόσµο. Ειδικότερα, στη λίστα µε τα 25 κορυφαία θαλάσσια πάρκα στην Ευρώπη, το Star Beach, στη Χερσόνησο της Κρήτης κατέλαβε τη 10η θέση, το Water Park, στο Φαληράκι της Ρόδου τη 12η θέση, το Aquatica Water Park, στα Καρδάµαινα της Κω την 20ή θέση και το Splash Fun, στο Τσιλιβί της Ζακύνθου την 24η θέση.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

µορφών τουρισµού. Με βάση τη συµφωνία, προβλέπεται η ενθάρρυνση και αµοιβαία διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων, όπως επίσης και η συνεργασία µεταξύ των εθνικών συνδέσµων των ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων, τουριστικών οργανισµών και επιχειρήσεων των δύο χωρών. Προηγήθηκε ελληνοσερβική συνάντηση για τον τουρισµό, όπου οι δύο υπουργοί επισφράγισαν, σε θερµό κλίµα, την κοινή ισχυρή βούληση για την ενίσχυση της διµερούς τουριστικής συνεργασίας και την αύξηση των τουριστικών ροών, που συµβάλλει στην οικονοµική ανάπτυξη και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων µεταξύ των λαών. Στο γεύµα εργασίας των επίσηµων αντιπροσωπειών των δύο χωρών, που παρατέθηκε παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Αλέ-

Η λίστα έχει ως εξής:

ξη Τσίπρα και του Προέδρου της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η

1. Siam Park Adeje, Ισπανία, 2. Aquapark Istralandia, Novigrad,

κα. Κουντουρά τόνισε ότι ο τουρισµός αποτελεί προτεραιότητα για

Κροατία, 3. WaterWorld Waterpark, Αγία Νάπα, Κύπρος, 4. Action

την ελληνική κυβέρνηση.

Aquapark, Sunny Beach, Bουλγαρία, 5. Etnaland, Belpasso, Ιταλία,

Η Ελληνίδα υπουργός Τουρισµού αναφέρθηκε στους ισχυρούς

6. Fasouri Watermania Water Park, Λευκωσία, Κύπρος, 7. The LC

δεσµούς των δύο χωρών, που στηρίζονται σε ειλικρινές, ζεστό και

Swansea, Ην. Βασίλειο, 8. Aqua Paradise, Nessebar, Bουλγαρία, 9.

βαθιά ανθρώπινο επίπεδο σχέσεων και τόνισε ότι, οι ενέργειες την

Slide & Splash - Water Slide Park Lagoa, Πορτογαλία, 10. Star Beach,

τελευταία διετία για την τόνωση του τουριστικού ρεύµατος από τη

Χερσόνησος, Κρήτη, 11. Aquapark Lebyazhiy Minsk, Λευκορωσία,

Σερβία έχουν αποδώσει, δεδοµένου ότι το 2016 οι αφίξεις Σέρβων

12. Water Park, Φαληράκι, Ρόδος, 13. Cavour Waterpark, Ariano,

επισκεπτών στην Ελλάδα αυξήθηκαν σηµαντικά και πλησίασαν το

Ιταλία, 14. Πορτογαλία15 H2O Aquapark, Rostov-on-Don, Ρω-

ένα εκατοµµύριο.

σία,16. Sandcastle Waterpark, Blackpool, Ην. Βασίλειο,17. AcquaPark

Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Σερβία αποτελεί αγαπηµένο προ-

Odissea 2000, Rossano, Ιταλία,18. Aquapark Aquamania, Albena,

ορισµό για τους Έλληνες.

Βουλγαρία,19. Druskininkai Aquapark, Druskininkai, Λιθουανία,

«Η συµφωνία είναι πολύ σηµαντική λόγω της δυναµικής που έχει

20. Aquatica Water Park, Καρδάµαινα, Κως, 21. Aquapark Wroclaw,

αναπτυχθεί στις εκατέρωθεν τουριστικές ροές. Αναλαµβάνουµε να

Wroclaw, Πολωνία, 22. Aqua Fantasy Aquapark, Selcuk, Τουρκία, 23.

υποστηρίξουµε άµεσα αυτή τη δυναµική και να την ενισχύσουµε»,

Adaland, Kusadasi, Τουρκία, 24. Tsilivi Waterpark, Τσιλιβί, Ζάκυνθος,

τόνισε η κα. Κουντουρά.

25. Livu Akvaparks, Jurmala, Λάτβια.

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοσερβικού Συµβουλίου αποφασίστηκε η

Υπεγράφη Ελληνο-σερβική συμφωνία τουριστικής συνεργασίας Συµφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση του τουρισµού µεταξύ Ελλάδας και Σερβίας υπέγραψαν η υπουργός Τουρισµού, Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας και οµόλογός της, Rasim Ljajic. Η συµφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο του 1ου Ανωτάτου Συµβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας και της 1ης Τριµερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου συµµετείχε ευρεία κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Συµφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας µεταξύ των Εθνικών Τουριστικών Αρχών των δύο χωρών στην εκατέρωθεν τουριστική προώθηση και προβολή, στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, στην ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων και πληροφόρησης για τη νοµοθεσία και στην προώθηση των ειδικών

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

διοργάνωση τον Οκτώβριο του 2017 Ελληνοσερβικού Τουριστικού Φόρουµ, στη Θεσσαλονίκη, ενώ και στη ∆ιεθνή Έκθεση Τουρισµού του Βελιγραδίου IFT, τον Φεβρουάριο του 2018, η Ελλάδα θα είναι τιµώµενη χώρα.


Εδώ, η τέχνη της γαστρονομίας συναντά τη φιλοξενία. ΣπούδαΣε τιΣ πιο δύΝαΜιΚεΣ ειδιΚοτητεΣ τηΣ τούριΣτιΚηΣ αγ οραΣ. � Tεχνικός Τουριστικών Μονάδων

& Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

ALORE • www.alore.gr

� Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας

στον Τομέα του Τουρισμού � Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης -

Αρχιμάγειρας - Chef � Τεχνικός Αρτοποιίας -

Ζαχαροπλαστικής - Pastry Chef

Απ

οκ

λε ι

στι κ

Α το

υ ρισ

τικ ε

σ σπ

ου δε

σ

210 48.30.500 www.lemonde.edu.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 45, ΜΟΣΧΑΤΟ - (παράλληλη της πειραιώς & ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του ΗσΑπ Moσχάτου) ο ι

Κ ο Ρ Υ Φ Α ι ο ι

Τ Ω Ν

Τ ο Υ Ρ ι Σ Τ ι Κ Ω Ν

Σ Π ο Υ Δ Ω Ν


∆ιεθνές

Της Φλώρας Γ. Γιούπη

UNWTO: «Σπάει τα κοντέρ» ο παγκόσμιος Τουρισμός • Στο +6% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το πρώτο 4μηνο παγκοσμίως, η υψηλότερη επίδοση των 12 τελευταίων ετών • Η Ευρώπη «οδηγεί» την παγκόσμια τουριστική κίνηση Νέα αύξηση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες κατέγραψαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, με τις επιδόσεις των πρώτων τεσσάρων μηνών του έτους να είναι οι υψηλότερες των 12 τελευταίων ετών, ενώ ακόμη καλύτερες αναμένονται οι τουριστικές επιδόσεις το δεύτερο τετράμηνο του 2017, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι το καλύτερο της δεκαετίας. Το «άρμα» της ανάπτυξης, τόσο το πρώτο τετράμηνο του έτους, όσο και την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου «σέρνει» η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, ο οποίος όμως κατά την περσινή περίοδο κινήθηκε σχετικά χαμηλά, εξαιτίας κυρίως των τρομοκρατικών επιθέσεων.

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ

τα 369 εκατοµµύρια

Ευρώπης (6%). Η Ασία και ο

ανήλθε ο αριθµός των

Ειρηνικός (6%) και η Αµερική

τουριστών σε παγκόσµια

(4%) συνέχισαν να απολαµ-

κλίµακα, κατά τη διάρκεια

βάνουν έντονη ανάπτυξη.

των τεσσάρων πρώτων µη-

«Οι προορισµοί που επη-

νών του έτους, 21 εκατοµ-

ρεάστηκαν από αρνητικά

µύρια περισσότεροι από τους

γεγονότα κατά το 2016 πα-

αντίστοιχους µήνες του 2016

ρουσιάζουν σαφή σηµάδια

(+6%), σύµφωνα µε το τελευταίο

ανάκαµψης σε πολύ σύντοµο

Βαρόµετρο του Παγκόσµιου Οργανι-

χρονικό διάστηµα και αυτό είναι

σµού Τουρισµού (UNWTO).

πολύ καλό νέο για όλους, αλλά ιδιαίτε-

Η αύξηση κατά 6% που σηµειώθηκε το πρώτο

ρα για εκείνους των οποίων τα µέσα διαβί-

τετράµηνο του 2017, σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή πε-

ωσης εξαρτώνται άµεσα από τον τουρισµό», δήλωσε ο γενικός

ρίοδο, θεωρείται ιδιαίτερα σηµαντική, αφού αντιπροσωπεύει το

γραµµατέας του UNWTO, Taleb Rifai.

28% περίπου των ετήσιων διεθνών αφίξεων παγκοσµίως.

«∆εδοµένου ότι γιορτάζουµε το 2017 ως ∆ιεθνές Έτος Αειφόρου

Οι διεθνείς αφίξεις που αναφέρθηκαν από προορισµούς σε όλο

Ανάπτυξης στον Τουρισµό, χαιρετίζουµε τη συνεχή άνοδο του

τον κόσµο ήταν θετικές στο σύνολό τους, µε ελάχιστες εξαιρέ-

τουρισµού και υπενθυµίζουµε ότι µε την ανάπτυξη έρχεται αυ-

σεις. Οι περισσότεροι από τους «δυνατούς» του 2016 διατήρη-

ξηµένη ευθύνη για να εξασφαλιστεί ότι ο τουρισµός µπορεί να

σαν τη δυναµική τους, ενώ οι προορισµοί που αγωνίστηκαν τα

συµβάλει στην αειφορία και στους τρεις πυλώνες του: οικονο-

προηγούµενα χρόνια συνέχισαν να ανακάµπτουν στο πρώτο µέ-

µικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Η ανάπτυξη δεν είναι ποτέ

ρος του 2017. Αυτό αντανακλάται ειδικότερα στα καλύτερα απο-

ο εχθρός και είναι ευθύνη µας να τη διαχειριστούµε µε βιώσιµο

τελέσµατα της Μέσης Ανατολής (10%), της Αφρικής (8%) και της

τρόπο», πρόσθεσε.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά περιοχή (% µεταβολή την ίδια περίοδο το προηγούµενο έτος) 18 16

18

17*/16 Ιαν.-Aπρ.

16/15

14

14

12

12 10

9

8 6 4

6

9

9

9

7

3.9

4

3

5

4

10 6

10

9 7

7 5 3

3

1

2

7

7

5

4

3

2

0

Μέση Ανατολή

Υποσαχάρια Αφρική

Βόρεια Αµερική

Νότια Αµερική

Κεντρική Αµερική

Καραϊβική

Βόρεια Αµερική

Νότια Ασία

Ωκεανία

Νοτιο-Ανατολική Ασία

Βορειο-Ανατολική Ασία

Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη

∆υτική Ευρώπη

Βόρεια Ευρώπη

Παγκοσµίως

-4

Πηγή: World Tourism Organization

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


∆ιεθνές

∆ιεθνείς αφίξεις τουριστών ανά περιοχή Ετησίως 2000

2005

2010

2011

2012

Μερίδιο 2013

2014

2015 2016*

(εκατ.)

2016*

Μηνιαίες και τριµηνιαίες µεταβολές δεδοµένων (ποσοστιαία µεταβολή από το ίδιο χρονικό διάστηµα τον προηγούµενο χρόνο) 15/14 16*/15 2017*

(%)

(%)

YTD

2016 Q1

Ιαν

Φεβρ Μαρτ Απρ

Q1

Q2

Q3

Q4

Παγκοσµίως

674

809

953

998

1.045 1.093 1.137 1.189 1.235

100

4.5

3.9

6.2

4.7

7.2

4.0

2.9

10.6

7.3

1.2

3.1

5.3

Προηγµένες οικονοµίες

424

470

516

541

562

588

622

653

685

55.4

5.0

4.9

5.9

4.4

8.5

3.4

1.8

9.7

8.2

2.7

4.1

6.5

Αναδυόµενες οικονοµίες1

250

339

437

457

482

505

515

536

550

44.6

4.0

2.7

6.6

4.9

6.1

4.5

4.1

11.6

6.3

-0.9

1.6

4.0

Ευρώπη

386.6 453.2 489.0 519.9 540.1 565.7 575.2 602.6 615.2

49.8

4.8

2.1

6.4

4.2

7.2

4.1

1.9

11.6

6,9

-0.7

0.7

4.4

Βόρεια Ευρώπη

44.8

80.2

6.5

6,5

6.4

9.2

6.2

10.7

1.2

6.6

16.8

11.0

3.6

6.3

8.1

∆υτική Ευρώπη

139.7 141.7 154.4 160.4 166.2 170.8 174.4 180.3 180.3

14.6

3.4

0.0

3.6

2.1

8.1

3.5

-3.6

7.9

5.6

-3.7

-2.2

4.6

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη

69.6

98.5 108.1 117.9 126.7 115.2 121.5 126.2

10.2

5.5

3,9

4,4

4.9

5.5

5.0

4.3

3.3

6.7

2.6

3.1

2.3

132.6 156.4 173.3 186.9 190.4 201.0 214.8 225.5 228.5

18.5

4.9

1.3

9.2

5.1

6.2

5.4

4.0

17.8

6.7

-1.4

0.1

4,3

Εκ των οποίων ΕΕ-28

330.5 367.9 384.3 404.8 417.0 433.4 453.6 477.9 500.0

40.5

5.4

4.6

6.6

4.4

8.0

4.4

1.6

11.6

8.8

2.2

3.5

7.0

Ασία και Ειρηνικός

110.4 154.1 208.1 221.6 237.8 254.1 269.5 284.1 308.7

25.0

5.4

8.7

6.3

5.8

9.4

3.4

4.6

7.7

9.6

8.4

10.2

6.6

Βορειο-Ανατολική Ασία

58.3

85.9 111.5 115.8 122.8 127.0 136.3 142.1 154.3

12.5

4.3

8.6

4.8

5.1

9.3

2.7

3.4

3.9

8.9

8.6

10.3

6,8

Νοτιο-Ανατολική Ασία

36.3

49.0

9.2

7.4

8.6

6.4

5.5

7.5

3.2

5.6

9.2

10.6

8.7

9.9

5.3

Ωκεανία

9.6

10.9

11.4

11.5

11.9

12.5

13.3

14.3

15.6

1.3

7.6

9.6

7.3

4.7

13.5

-0.9

2.6

16.4

10.1

9.5

10.8

8.1

Νότια Ασία

6.1

8.3

14.7

16.6

18.3

20.3

22.9

23.5

25.6

2.1

2.5

8.9

13,9

11.5

16.2

10.5

7.9

22.8

9.2

5.3

10.5

10.1

Αµερική

128.2 133.3 150.1 155.7 162.6 167.6 181.9 192.7 199.9

16.2

5.9

3.8

4.1

2.6

3.6

2.7

1.5

9.1

6.9

0.4

4.5

3.5

Βόρεια Αµερική

91.5

89.9

99.5 102.2 106.4 110.2 120.9 127.5 131.2

10.6

5.5

2.8

3,4

2.1

1.7

1.9

2.7

7.0

4.9

-0.2

3.0

4.2

Καραϊβική

17.1

18.8

19.5

20.0

20.6

21.1

22.3

24.1

25.2

2.0

8.1

4.7

2.3

1.0

1.4

1.0

0.6

6.4

7.2

3.1

5.0

2.4

Κεντρική Αµερική

4.3

6.3

7.8

8.3

8.9

9.1

9.6

10.2

10.7

0.9

6.8

4.9

6.8

2.2

2.7

4.1

0.1

23.6

9.5

2.9

6.1

0.9

Νότια Αµερική

15.3

18.3

23.2

25.2

26.8

27.2

29.1

30.5

32.8

2.7

5.9

6.6

6.8

4.9

9.4

5.4

-1.7

15.9

11.6

-0.4

11.3

2.3

Αφρική

26.2

34.8

50.4

50.1

52.3

54.7

55.0

53.4

57.8

4.7

-2.9

8.3

7.6

3.8

6.3

4.1

1.2

18.9

8.0

1.3

12.5

13.2

Βόρεια Αφρική

10.2

13.9

19.7

18,0

19.6

20.7

20.4

18.0

18.6

1.5

-12,0

3.5

17.8

15.8

11.2

17.7

18.1

22.9

-6.0

-9.7

-12,1 -13.2

Υποσαχάρια Αφρική

16.0

20.9

30.7

32.1

32.8

34.0

34.6

35.4

39.2

3.2

2.4

10.7

3.6

-0.4

4.7

-0.8

-5.3

17.0

14.0

7.6

12.8

13.2

Μέση Ανατολή

22.4

33.7

55,4

50.3

51.8

51.0

55.4

55.9

53.6

4.3

0.8

-4.0

10.4

9.2

9.1

10.1

8.5

14.5

-1.0

-9.7

-8.3

3.9

Ανά περιοχή

59.9

95.3

Πηγή: World Tourism Organiz ation (UNWTO) ©

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

62.8

70.5

64.5

77.7

65.6

84.7

67.2

94.3

70.8

75.4

97.0 104.2 113.2


Η Ευρώπη «οδηγεί» την ανάπτυξη

µειώνει δυναµική ανάκαµψη, σε διψήφιο ποσοστό (18%). Οι δι-

Οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη (6%) ανέκαµψαν το διάστηµα

εθνείς αφίξεις στη Μέση Ανατολή εµφανίζουν επίσης δυναµική

Ιανουαρίου-Απριλίου, µετά από την εµφάνιση µικτών αποτελε-

ανάπτυξη κατά περίπου 10%, µετά τη µείωση κατά 4% που κα-

σµάτων πέρυσι, καθώς η εµπιστοσύνη επέστρεψε σε ορισµένους

ταγράφηκε το 2016.

προορισµούς που επηρεάστηκαν από θέµατα που σχετίζονται µε Τα αποτελέσµατα βελτιώθηκαν ιδιαίτερα στη Νότια Μεσογειακή

Θετικές οι προοπτικές για το 4μηνο ΜαΐουΑυγούστου

Ευρώπη (9%, έναντι 1% το 2016) και στη ∆υτική Ευρώπη (4%,

Η σηµερινή ισχυρή δυναµική αντικατοπτρίζεται στον δείκτη

έναντι 0% το 2016). Η Βόρεια Ευρώπη (9%) συνέχισε να σηµει-

εµπιστοσύνης του UNWTO Panel of Tourism Experts, ο οποίος

ώνει ισχυρή ανάπτυξη, ενώ η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

βασίζεται σε αξιολογήσεις διεθνών εµπειρογνωµόνων, οι οποίοι

κατέγραψε 4% περισσότερες διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση µε τα

πραγµατοποιούν έρευνες κάθε τέσσερις µήνες από το 2003. Οι

αποτελέσµατα του περασµένου έτους. Στην Ασία και τον Ειρη-

εµπειρογνώµονες του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού αξι-

νικό, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6% µέχρι τον Απρίλιο,

ολόγησαν την τουριστική επίδοση των πρώτων τεσσάρων µη-

µε καλά αποτελέσµατα και στις τέσσερις υποπεριφέρειες. Η Νο-

νών του 2017 µε την υψηλότερη βαθµολογία εδώ και 12 χρόνια,

τιοανατολική Ασία (14%) «οδήγησε» την ανάπτυξη, ακολουθού-

ξεπερνώντας τις ήδη θετικές προσδοκίες τους από την αρχή της

µενη από την Ωκεανία (7%), τη Νοτιοανατολική Ασία (6%) και τη

περιόδου. Οι απαντήσεις στην έρευνα ήταν πιο θετικές για την

Βορειοανατολική Ασία (5%).

Ευρώπη, σύµφωνα µε την ανάκαµψη των αφίξεων στην ήπειρο.

Οι διεθνείς αφίξεις στην Αµερική αυξήθηκαν κατά 4%, µε δυνατά

Οι ειδικοί δείχνουν επίσης ισχυρή εµπιστοσύνη στην τρέχουσα

αποτελέσµατα στη Νότια και την Κεντρική Αµερική (7% έκαστη),

περίοδο Μαΐου-Αυγούστου, την κορυφαία τουριστική περίοδο

ενώ οι αφίξεις στη Βόρεια Αµερική αυξήθηκαν κατά 3% και στην

στους περισσότερους από τους µεγαλύτερους τουριστικούς

Καραϊβική κατά 2%.

προορισµούς του κόσµου, µε τις προοπτικές τους να είναι οι πιο

Τα περιορισµένα διαθέσιµα στοιχεία για την Αφρική δείχνουν

αισιόδοξες εδώ και µια δεκαετία, οι οποίες «οδηγούνται» από τις

αύξηση 8% στις διεθνείς αφίξεις, µε τη Βόρεια Αφρική να ση-

αισιόδοξες εκτιµήσεις για την Ευρώπη.

την ασφάλεια, ενώ άλλοι συνέχισαν να αναπτύσσονται έντονα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Εταιρία Μήνα

ΕΓΕΜ: «Πρωταγωνιστεί» στον κλάδο του επαγγελματικού εξοπλισμού Προχωρώντας σε μία σειρά από αξιόλογες συμφωνίες συνεργασίας, η ΕΓΕΜ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε θέση ισχύος, έχοντας καταφέρει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις επαγγελματικού εξοπλισμού στην Ελλάδα. Η εταιρία, η οποία μετράει τρεις περίπου δεκαετίες επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχει συνδέσει το όνομά της με τον εξοπλισμό ξενοδοχείων και χώρων μαζικής εστίασης, αποτελώντας έναν από τους «πρωταγωνιστές» του κλάδου.

Η

ΕΓΕΜ δραστηριοποιείται στην

ρη δυνατή τιµή και µε την καλύτερη δυνα-

αγορά του επαγγελµατικού εξο-

τή εξυπηρέτηση για τους πελάτες της. Στο

πλισµού, αντιπροσωπεύοντας τους µεγα-

πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς της, διε-

λύτερους οίκους σε µία µεγάλη ποικιλία

θνώς αναγνωρισµένα εργοστάσια εµπλου-

από προϊόντα, όπως ποτήρια, είδη πορσε-

τίζουν τους προϊοντικούς της καταλόγους

λάνης, µαχαιροπήρουνα, επαγγελµατικά

κάθε χρόνο.

µαχαίρια, υαλικά, είδη κουζίνας και µπαρ.

Η εταιρία παρουσιάζει µια µεγάλη γκάµα

Στα 27 έτη λειτουργίας της, η εταιρία, παρουσιάζει λύσεις που

προϊόντων που περιλαµβάνουν δεκάδες επιλογές, ικανές να

καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα ποιοτικών επιλογών, στην καλύτε-

ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη των επαγγελµατιών της εστία-

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σης, είτε αυτή σχετίζεται µε το στυλ και τη φινέτσα, είτε µε την

Είδη Εξωτερικών Χώρων: Roltex,Mori2A.

ποιότητα, την ανθεκτικότητα και την εργονοµία.

Eίδη Σερβιρίσµατος Υγειονοµικών Χώρων: Temprite.

Η επιλογή της «αφρόκρεµας» των σερβίτσιων ή των εργαλεί-

Στεγνωτήρες Μαχαιροπήρουνων-ποτηριών: Nicem.

ων κουζίνας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό, τα στελέχη της

Τροχήλατα: Metalcarrelli, Rocam.

εταιρίας παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις του art de la table, αναζητούν ολοένα νέες ιδέες, τις οποίες προσαρµόζουν στις

Η πολύχρονη εµπειρία, η σύγχρονη φιλοσοφία ανάπτυξης, οι

ανάγκες της ελληνικής αγοράς, σε συνάρτηση πάντα της καλύ-

καινοτόµες λύσεις και ένα αξιόπιστο δίκτυο διανοµής σε Ελλά-

τερης σχέσης ποιότητας - τιµής. Για όλους αυτούς τους λόγους,

δα και εξωτερικό δικαίως κατατάσσουν την εταιρία στις ηγετι-

περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις -αλυσίδες ξενοδοχείων,

κές εταιρίες στον χώρο της. Ωστόσο, ένα από τα µεγάλα «όπλα»

εστιατόρια, καφέ, εταιρίες catering, νοσοκοµεία, ναυτιλιακές

της είναι η άµεση παράδοση των προϊόντων και η εξυπηρέτηση

εταιρίες, κ.λπ., στην Ελλάδα και σε χώρες της Νοτιοανατολικής

των πελατών της, γεγονός στο οποίο σηµαντική είναι η λειτουρ-

Ευρώπης, εµπιστεύονται την ΕΓΕΜ.

γία του κέντρου διανοµής της, όπου υπάρχουν σε παρακαταθήκη πάνω από 5.000 κωδικοί προϊόντων.

Η εταιρία αντιπροσωπεύει τους µεγαλύτερους και πλέον «επώνυµους» οίκους του εξωτερικού, ανά τοµέα. Κάποιοι από αυτούς είναι: Υαλουργίες: Stolzle Lausitz, Ritzenhoff, Stolzle Oberglass, Nadir Figueiredo, Hrastnik1860, Duralex, Lav. Πορσελάνη: Steelite, Lubiana, Mps. Μαχαιροπήρουνα: Eternum. Είδη κουζίνας: Piazza, Gnali, Βilge, Ivo, Silicomart, Gobel, Mori2A, Ilsa. Είδη µπουφέ: Zieher,Steelite, Kapp, Leone. Επιτραπέζια Είδη: Lidrewa, Candola, Isobel.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Συνέντευξη

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ AVRA HOTELS COLLECTION

Απειλή για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων ο νέος Φόρος Διαμονής Πολύπειρο στέλεχος της τουριστικής βιομηχανίας και με έντονη συνδικαλιστική δράση, ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης είναι από τους πλέον «αρμόδιους» να μιλήσει για Τουρισμό. Ο γενικός διευθυντής της Avra Hotels Collection και εκλεγμένος δύο φορές στην προεδρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» επιβεβαιώνει τις υψηλές επιδόσεις της Κρήτης στον Τουρισμό. 28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε μία άκρως «τουριστική» συνέντευξη, ο κ. Πελεκανάκης μιλάει για τον αναθεωρημένο τρόπο προβολής της Κρήτης ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, για τα πεδία «δράσης» του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και τις επιδιώξεις της ΠΟΔΙΞ από την Πολιτεία. Παράλληλα, μιλάει για τις παθογένειες του ελληνικού Τουρισμού και καταγγέλλει την ισχύουσα φορολογική πολιτική και την προβλεπόμενη επιβολή του Φόρου Διαμονής, υπογραμμίζοντας με νόημα, πως αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Σε ποια επίπεδα διατηρούνται οι κρατήσεις τη φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του τουρισμού στο σύνολο της σεζόν, τόσο στην Κρήτη, όσο και γενικά στη χώρα μας;

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων ήταν εκείνος

Σε συνέχεια των υψηλών επιδόσεων των τελευταίων χρόνων,

αναθεωρήσουμε τον τρόπο προβολής της Κρήτης σε τέσσερεις

με τις τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας να υπερβαίνουν τα 27

νομούς.

εκατομμύρια, το 2017 εξελίσσεται πολύ καλύτερα σε σχέση με

Η Περιφέρεια Κρήτης είναι σήμερα από τις πιο δραστήριες ανα-

τις αρχικές εκτιμήσεις, με τον ρυθμό των κρατήσεων να εξακο-

φορικά με την προβολή του τόπου της στο εξωτερικό για την

λουθεί να είναι εντυπωσιακός. Τα πρώτα θετικά μηνύματα δια-

προσέλκυση τουριστών.

φάνηκαν στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπου το ενδιαφέρον

Τα τελευταία χρόνια, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη,

ήταν τεράστιο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα,

η Περιφέρεια Κρήτης γύρισε πολλά βίντεο σποτ, τα οποία είναι

ενώ συνεχίστηκαν με τη θεαματική αύξηση των προκρατήσεων,

βασισμένα σε δώδεκα θεματικούς άξονες, από τον στρατηγικό

οι οποίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ από 20% έως και 70%.

σχεδιασμό της τουριστικής προβολής της Κρήτης και στην επι-

που πρωτοστάτησε στην ιδέα ώστε η προβολή του νησιού να είναι συνολική. Η αρνητική εμπειρία από τις διεθνείς εκθέσεις μας επέβαλε να

κοινωνιακή ταυτότητα της Κρήτης «Crete - The Island Inside You»

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό;

καιολογίες που σχετίζονται με τις τιμές, πακέτα all inclusive, κ.λπ..

Η υψηλή εποχικότητα της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού τουρισμού. Τι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και ποιες οι πρωτοβουλίες εκείνες, οι οποίες θα μπορούσαν να προάγουν τον ελληνικό τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε μια επιστημονική μελέτη,

Η υψηλή εποχικότητα του τουρισμού λειτουργεί ως ανασταλτικός

η οποία θα ανέλυε τέτοιου είδους προβληματισμούς, και η οποία,

παράγοντας ώστε να ωθήσει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν

δυστυχώς, δεν υπάρχει.

με σπουδές ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων. Εξειδι-

Η ποιοτική παροχή υπηρεσιών στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι δι-

κευμένο προσωπικό μπορεί να υπάρχει σε μεγάλα νησιά, αλλά στα

αχρονικά σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη σε διεθνώς

μικρότερα είναι εμφανής η έλλειψη σε πολλές ειδικότητες.

ανταγωνιστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ικα-

Η έντονη εποχικότητα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την επιβί-

νοποίηση των πελατών μας από τη διαμονή τους. Οι πολιτικές

ωση αρκετών επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας, σε κάθε

εξελίξεις και γεγονότα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

τουριστική περιοχή.

και η κρίση στις σχέσεις Ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία,

Με εξωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να επιστρατεύ-

έχουν θετικό αντίκτυπο, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς

σουμε τα δυνατά σημεία μας, ήτοι τον πολιτισμό, το περιβάλλον,

την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θεωρείται και είναι ένας

την ποιότητα των υπηρεσιών μας, τη γαστρονομία, τη φιλοξενία,

ασφαλής προορισμός, σε σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν σε

για να κερδίσουμε τους επισκέπτες της χαμηλής περιόδου. Οι

άλλους προορισμούς.

εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα city breaks, οι τουρίστες 3ης

Ο μεγάλος αριθμός των προκρατήσεων με το σύστημα Early Booking αφενός και η μικρή δαπάνη των τουριστών, εντός και εκτός ξενοδοχείων, αφετέρου, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φετινή τουριστική σεζόν κι αυτό δεν έχει να κάνει με δι-

ηλικίας, ο σχολικός και αθλητικός τουρισμός, είναι μερικές από

Τελευταία βλέπουμε την Κρήτη να προβάλλεται ως ενιαίος προορισμός. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

αυτές που θα μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Συνέντευξη Μήνα

Πρόσθετοι φόροι και τέλη δυσχεραίνουν τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα ελληνικά ξενοδοχεία. Πως βιώνετε αυτή την πραγματικότητα;

Αναφορικά με τη συνδικαλιστική σας δράσεις, σε ποια επίπεδα παρεμβαίνετε για το ελληνικό τουριστικό προϊόν;

Η προβλεπόμενη επιβολή Τέλους Διανυκτέρευσης από τον Ια-

προωθεί αποτελεσματικά τις επιδιώξεις του τουριστικού κλάδου

νουάριο του 2018 αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα πολλών

και πραγματοποιεί δράσεις, που ενισχύουν το κύρος και την από-

ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μην ξεχνάμε ότι το 2015 αυξή-

δοσή της.

θηκε ο ΦΠΑ κατά 100% στις υπηρεσίες διαμονής και από 6,5%

Θέτοντας υψηλές προδιαγραφές ποιότητας στον τουρισμό, προω-

εκτινάχθηκε στο 13%, ενώ στην εστίαση ανέβηκε από 13% σε

θώντας την ανάπτυξη της τουριστικής εκπαίδευσης, ενισχύοντας

23%. Όλα αυτά τα συνεχώς αυξανόμενα «πακέτα» φορολογικών

το πλαίσιο ανάπτυξης και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου

μέτρων οδηγούν τα ελληνικά ξενοδοχεία σε επιχειρηματικό

στη χώρα μας και προτείνοντας διαρκώς τη βελτίωση στις υπάρ-

αδιέξοδο, την ίδια στιγμή όπου ο ΦΠΑ σε ανταγωνίστριες χώ-

χουσες υποδομές, δημιουργεί το πλαίσιο για τη σταθερή ανάπτυ-

ρες βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εάν δε στη λίστα προ-

ξη του τουρισμού στην Ελλάδα.

σθέσουμε και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ,

Η τουριστική εκπαίδευση, η τουριστική εργασία, η τουριστική

πνευματικά δικαιώματα μουσικής, τηλεοπτικά δικαιώματα, συγ-

ανάπτυξη, η σύζευξη του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, εί-

γενικά πνευματικά δικαιώματα, τέλη παρεπιδημούντων, κ.λπ.,

ναι μερικά από τα πεδία στα οποία επικεντρώνονται οι δράσεις

τότε η αύξηση των επιβαρύνσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

της ΠΟΔΙΞ.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με μεγάλο τραπεζικό δανεισμό

Μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Goethe Institut,

είναι οι πρώτες που βιώνουν αυτό το δυσβάστακτο κόστος λει-

στην Αθήνα, με θέμα «Ευρωπαϊκός Διάλογος για την Επαγγελματι-

τουργίας.

κή Εκπαίδευση - Ευκαιρίες και Προκλήσεις», συναποφασίσαμε με

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ)

το Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο την

Ποια είναι η γνώμη σας για την τουριστική πολιτική και την «επικοινωνιακή» εικόνα του ελληνικού τουρισμού;

ίδρυση των τουριστικών σχολών Διττής Επαγγελματικής Εκπαί-

Το όραμα του ελληνικού τουρισμού απαιτεί τη δόμηση ισχυ-

Τον Ιούλιο του 2012 οργανώσαμε, εν μέσω δυσμενών δημοσιευ-

ρής στρατηγικής επικοινωνίας, ικανής να προβάλλει αποτελε-

μάτων για τη χώρα μας στον Γερμανικό τύπο, συνέντευξη τύπου

σματικά το διαφοροποιημένο, ελληνικό, ποιοτικό τουριστικό

στα γερμανικά ΜΜΕ, όπου παρευρέθηκαν 25 δημοσιογράφοι

προϊόν, να ανταποκριθεί στη ρευστότητα της διεθνούς τουρι-

μεγάλων γερμανικών εφημερίδων. Η συνέντευξη πραγματοποιή-

στικής ζήτησης και να προσελκύσει τους καταναλωτές τουρί-

θηκε στην πόλη του Αμβούργου, με σκοπό την ανατροπή των αρ-

στες, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως απαιτητικοί και αναζητούν την

νητικών δημοσιευμάτων και είχε τίτλο «Ελλάδα - Ελάτε Μαζί μας».

ποιότητα.

Πραγματοποιούμε συναντήσεις με πρέσβεις άλλων χωρών, με απώ-

Η στρατηγική προώθησης και προβολής θα πρέπει να περιλαμ-

τερο σκοπό την ανάπτυξη τουρισμού από τις χώρες αυτές. Τα τελευ-

βάνει ένα συνολικό πλαίσιο επικοινωνίας, με διακριτές ενότητες

ταία χρόνια έχουμε κάνει συναντήσεις με τους πρέσβεις της Τουρ-

δράσεων, που θα αποτελούν τα βασικά κριτήρια για την επιλο-

κίας, της Αργεντινής, της Ιαπωνίας και της Κίνας, ενώ συμμετείχαμε

γή και επεξεργασία προτάσεων καθώς και την κατάρτιση προ-

ενεργά στην προώθηση διεξαγωγής γάμων Κινέζων στην Ελλάδα

γραμμάτων προώθησης και προβολής διεθνούς εμβέλειας και

Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς του τουρισμού στην Ελλά-

την υλοποίησή τους.

δα και είμαστε μέλος του Σ.Ε.Τ.Ε..

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

δευσης, σε Αθήνα και Ηράκλειο.


Παρουσίαση

Δώστε στην επιχείρησή σας το πλεονέκτημα Miele με τους πιο προνομιακούς όρους!

Σ

τηρίζοντας τον επαγγελµατία, η Miele, το κορυφαίο

Το Miele Leasing παρέχει ελκυστικό επιτόκιο και 3ετή διάρκεια.

brand στον τοµέα των λευκών συσκευών, προσφέρει

Ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και αφορά το σύνολο των επαγ-

σήµερα τη δυνατότητα απόκτησης των αξιόπιστων επαγγελµατι-

γελµατικών συσκευών Miele.

κών συσκευών της, πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ, µέσω του

∆ώστε στην επιχείρησή σας το πλεονέκτηµα που της αξίζει, το

προγράµµατος χρηµατοδοτικής µίσθωσης Miele Leasing.

πλεονέκτηµα Miele!

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Θέμα

Booking.com: «Το Α και το Ω» οι πρώτες 24 ώρες για το σύνολο των διακοπών • Το άνετο στρώμα, η εκπληκτική θέα, το πλούσιο πρωινό και το δυνατό σήμα Wi-Fi στις προτεραιότητες των ταξιδιωτών • Τεχνολογικά προσανατολισμένες σήμερα οι δραστηριότητες των ταξιδιωτών στις διακοπές Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξή τους συνολικά θεωρείται το πρώτο 24ωρο των διακοπών, με σχεδόν το ήμισυ των ταξιδιωτών (46%) να θεωρών ότι η πρώτη ημέρα αποτελεί σημείο αναφοράς και λίγο πάνω από έναν στους τρεις (36%) να εκφράζουν την άποψη ότι το πρώτο 24ωρο είναι «το Α και το Ω» για το σύνολο των διακοπών.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Α

υτό προκύπτει µε βάση τα αποτελέσµατα έρευνας του

Όσον αφορά τον χρόνο που χρειάζονται οι ταξιδιώτες για να κά-

Booking.com, η οποία επιχειρεί να διερευνήσει τι πραγ-

νουν αυτές τις δραστηριότητες, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα

µατικά συµβαίνει κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών των

της έρευνας, η λήψη φωτογραφιών για τα κανάλια κοινωνικών µέ-

διακοπών και να απαντήσει σε ερωτήµατα, όπως «Ποιες είναι οι

σων δικτύωσης, ο έλεγχος των ηλεκτρονικών µηνυµάτων εργασί-

προτεραιότητες των ταξιδιωτών κατά την πρώτη ηµέρα των δια-

ας και η παραγγελία υπηρεσίας δωµατίου, τείνουν να συµβαίνουν

κοπών;» «Οι ελπίδες, οι ανησυχίες και οι προσδοκίες που υπήρχαν

πριν από τις παραδοσιακές κινήσεις µιας εκδροµής, όπως είναι η

προ-ταξιδιού ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα;».

απόλαυση ενός παγωτού, το µπάνιο στην πισίνα -το 47% απολαµβάνει ένα γλυκό κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας και µόνο το

Όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά µε τα

19% κολυµπάει στην πισίνα, έναντι του 54% που τραβάει φωτο-

πρώτα πράγµατα που θα ήθελαν να κάνουν κατά την πρώτη ηµέ-

γραφίες, του 56% που ελέγχει τα µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυ-

ρα των διακοπών τους, τα αποτελέσµατα δηµιουργούν µια ενδια-

δροµείου και του 57% που καλεί την υπηρεσία δωµατίου, µέσα

φέρουσα εικόνα για τον ταξιδιώτη του 21ου αιώνα. Ενώ τα πιο πα-

στο ίδιο χρονικό διάστηµα.

ραδοσιακά στοιχεία, όπως η τακτοποίηση των αποσκευών (63%), η εύρεση στέγασης (60%) και ο προγραµµατισµός των δραστηρι-

Η στέγαση στις πρώτες προτεραιότητες

οτήτων για την επόµενη µέρα (53%), αποτελούν τις πρώτες τρεις

Κατά τις πρώτες 24 ώρες των διακοπών, οι δραστηριότητες που

δραστηριότητες, η έρευνα δείχνει επιπλέον πόσο ποικίλες και

αφορούν τη στέγαση κατατάσσονται ψηλά στον κατάλογο των

πολύ πιο τεχνολογικά προσανατολισµένες είναι σήµερα οι δρα-

προτεραιοτήτων ενός ταξιδιώτη. Η εξερεύνηση του καταλύµα-

στηριότητές µας στις διακοπές, σε σύγκριση µε παλαιότερα.

τος ακολουθεί στη δεύτερη θέση (60%) και πάνω από το ένα τρίτο των ταξιδιωτών (36%) υποστηρίζει ότι, ένα από τα κορυφαία

Έτσι, σύµφωνα πάντα µε τα ευρήµατα της έρευνας, οι ταξιδιώτες

πράγµατα που κάνει κατά την πρώτη µέρα των διακοπών του

δίνουν σηµασία στα ακόλουθα:

είναι να δοκιµάσει το κρεβάτι, πηδώντας πάνω του ή απολαµβά-

Στην τελική εικόνα για τα κανάλια κοινωνικών µέσων (27%,

νοντας έναν υπνάκο.

αυξάνεται στο 37% για τα άτοµα ηλικίας 18-34 ετών).

Αντικατοπτρίζοντας τη σηµασία της άνεσης στην προσωρινή

Στον online έλεγχο για κριτικές τοπικών εστιατορίων (26%).

βάση κατοικίας, όταν οι συµµετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν

Στη γνωριµία µε καινούριο κόσµο/προσπάθεια εξεύρεσης

για τα κορυφαία πράγµατα που θα επωφεληθούν από τη διαµονή

νέων φίλων (24%).

τους στις πρώτες 24 ώρες, τα αποτελέσµατα αποκάλυψαν:

Στην προσπάθεια βελτίωσης των γλωσσικών δεξιοτήτων (16%).

Ένα άνετο στρώµα (44%)

Στη χρήση της υπηρεσίας δωµατίου (15%).

Μια εκπληκτική θέα (39%)

Στη µουσική από την playlist για τις διακοπές (13%).

Ένα πλούσιο πρωινό (35%)

Στον έλεγχο των µηνυµάτων ηλεκτρονικού ταχυδροµείου

Ένα ευρύχωρο δωµάτιο (33%)

εργασίας (10%).

Ισχυρό σήµα Wi-Fi (32%)

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

Εντούτοις, φαίνεται ότι ορισµένοι ταξιδιώτες προτιµούν τα απλά

Τέσσερις στους 10 (39%) ανησυχούσαν ότι θα χάσουν τις

πράγµατα, µε το 16% να λέει ότι κάθετι δωρεάν είναι σηµαντι-

αποσκευές τους. Αυτό τείνει να είναι περισσότερο ένας

κό, το 9% να προτιµά τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ένας

αστικός µύθος, καθώς συµβαίνει µόνο στο 8%.

στους 20 (6%) να επιλέγει να αξιοποιήσει στο έπακρο το «Μην

Αβάσιμες ανησυχίες

Άλλες ανησυχίες που δεν έγιναν πράξη είναι ότι δεν θα µπορούσαν να ικανοποιήσουν την πείνα τους, βρίσκοντας

Ενώ σχεδόν 4 στους 10 (38%) ταξιδιώτες πιστεύουν ότι οι πρώτες

ένα καλό µέρος για φαγητό (35%) και πως θα αντιµετωπίσουν

24 ώρες ενός ταξιδιού είναι οι πιο αξέχαστες, οι υψηλές προσδοκίες µπορεί να σηµαίνουν ότι είµαστε επιρρεπείς στο να ανησυχού-

Το 40% ανησυχεί για τη διαµονή ότι δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, όµως το 83% εξεπλάγην ευχάριστα.

ενοχλείτε»!

αδιαφορία σε περίπτωσης ασθενείας (34%).

Μια βασική ανησυχία για τους ταξιδιώτες ήταν να µπορέσουν

µε ότι τα πράγµατα δεν θα πάνε όπως θέλουµε, µε σχεδόν το ένα

να συνδεθούν µε το Wi-Fi (40% ανησυχούν για αυτό!),

τρίτο (29%) να λέει ότι ανησυχεί για τα πράγµατα που κάνει λάθος

ενισχύοντας την επιθυµία των ταξιδιωτών να είναι όσο το

την πρώτη ηµέρα.

δυνατόν πιο εξελιγµένοι. Στην πραγµατικότητα, πάνω από 7

Όµως, πόσο θεµελιωµένες είναι αυτές οι ανησυχίες και πόσο δι-

στους 10 (73%) ήταν σε θέση να συνδεθούν.

αφορετικά περιµένουµε τις πρώτες 24 ώρες από αυτό που πραγµατικά συµβαίνει;

Σύµφωνα µε άλλα ενδιαφέροντα ευρήµατα της έρευνας:

Όταν οι συµµετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν για το τι ανη-

Περισσότεροι από τους µισούς (54%) ήλπιζαν να φτάσουν

συχεί τους ταξιδιώτες σχετικά µε το τι θα συµβεί σε σχέση µε το τι

µε τέλειο καιρό. Στην πραγµατικότητα περισσότεροι από

πραγµατικά συνέβη, είναι σαφές ότι τείνουµε να φοβόµαστε πε-

έξι στους 10 (62%) δήλωσαν ότι η επιθυµία τους έγινε

ρισσότερο απ’ όσο χρειάζεται:

πραγµατικότητα.

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SWISS

MADE

Ένας στους τρεις (33%) δήλωσε ότι ήλπιζε να γίνει φίλος με τους άλλους ταξιδιώτες και η επιθυμία αυτή έγινε πραγματικότητα (32%).

Μόλις πάνω από ένα στους τρεις δήλωσαν ότι κατάφεραν να τραβήξουν την καλύτερη εικόνα για τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (35%, φθάνοντας στο 46% των ηλικιών 18-34 ετών!)

Πάνω από το ένα τρίτο (35%) ανακάλυψε ένα κρυφό κόσμημα.

Σχεδόν ένας στους πέντε (19%) έλαβε αναβάθμιση καταλύματος.

Πάνω από ένας στους 10 (13%) «μίλησε» τη γλώσσα της αγάπης, καθώς

στεγνωτήρες μαλλιών

γνώρισε πραγματικά την καλοκαιρινή αγάπη από την πρώτη ημέρα. Κατά την εξέταση των ταξιδιωτικών κριτικών του Booking.com, οι εθνικότητες που είναι πιθανότερο να μιλήσουν για τα προαναφερθέντα θετικά στοιχεία στις κριτικές τους και οι οποίοι ίσως είχαν τις πιο ικανοποιητικές πρώτες 24 ώρες είναι οι Ρώσοι, οι Ολλανδοί, οι Ταϊλανδοί, οι Ισπανοί και οι Νορβηγοί.

Ζωντανά τα πρώτα 24ωρα, μέσω νέων emojis Οι διακοπές αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας και συχνά θέλουμε να

Smart Socket

Executive

Action Shaver

Action

new

μοιραζόμαστε τις εμπειρίες των διακοπών μας με άλλους μέσω μηνυμάτων από τα κινητά μας. Αλλά είναι τα κοινωνικά δίκτυα εξοπλισμένα με τα σωστά emojis, που εκφράζουν πραγματικά πώς αισθάνονται οι άνθρωποι κατά τις πρώτες 24 ώρες του ταξιδιού τους; Το Booking.com δεν νομίζει. Γι’ αυτό πήρε

Hotello Shaver

Premium Drawer

Handy

Optima Bar

την πρωτοβουλία να δημιουργήσει νέα, με βάση το τι έχουν πει οι ταξιδιώτες ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Πάνω από 18.000 ταξιδιώτες ρωτήθηκαν ποια νέα emojis θα ήθελαν να δουν και τα κορυφαία περιλαμβάνουν κάποιον που κοιτάζει έναν χάρτη, κάποιον ντυμένο με τυπικό τουριστικό εξοπλισμό και κάποιον που τραβάει μία selfie. Το Booking.com έχει φέρει αυτά τα emojis και δημιούργησε μια ειλικρινή αναφορά για Unicode, τον οργανισμό που εγκρίνει όλα τα emojis, να τα συμπεριλάβει ως μέρος της τρέχουσας λίστας τους. Στην έρευνα του Booking.com, του παγκόσμιου ηγέτη στα ταξίδια και τη διαμονή, συμμετείχαν περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι, από 25 χώρες παγκοσμίως.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 35 www.afoisamara.gr


Συνέντευξη

της Φλώρας Γ. Γιούπη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Στόχος να αναδειχθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε τουριστικό προορισμό Αριστείας • Έμφαση στον Θρησκευτικό - Προσκυνηματικό Τουρισμό • Τριμερής η συμμετοχή στο νέο μοντέλο προβολής του Τουρισμού μας Εξαιρετικά καταρτισμένος σε θέματα τουρισμού εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», μία αμιγώς τουριστική συνέντευξη ή πιο σωστά μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με επίκεντρο τον τουρισμό, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης. Διαθέτοντας εξαιρετική αμεσότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια, απαραίτητα στοιχεία ενός καλού συνομιλητή, ο κ. Αντωνιάδης, μιλάει για τα πλεονεκτήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, χωρίς, ωστόσο, να αποσιωπά τα διαχρονικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εφέτος, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εμφανίζει αυξήσεις στις τουριστικές ροές, σε διψήφιο ποσοστό, ενώ στοίχημα, τόσο για την Περιφέρεια, όσο και για τον ίδιο προσωπικά είναι η περιοχή να εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό Αριστείας. 36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Η φετινή τουριστική περίοδος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσιάζει αυξητικούς ρυθµούς. Συγκεκριµένα, σηµειώνεται αύξηση στον οδικό τουρισµό και κυρίως από τη Βουλγαρία σε ποσοστό 28,1%, σε σχέση µε το 2016, που συνεπάγεται 199.000 επιπλέον αφίξεις ανθρώπων από το τελωνείο της Νυµφαίας, ενώ, επίσης, καταγράφεται αύξηση από την Τουρκία σε ποσοστό 14,7% για το 2017, σε σχέση µε το 2016, που συνεπάγεται σε πραγµατικούς αριθµούς 34.000 αφίξεις περισσότερες, σε σχέση µε το 2016. Μάλιστα, οι Τούρκοι τουρίστες είναι για την ΑΜ-Θ οι πρώτοι, σε αγοραστική δύναµη, πελάτες, ξοδεύοντας για το 2016 περίπου 80.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια. Γι’ αυτό τον λόγο και συνεχίζουµε να έχουµε υψηλά στη λίστα των διεκδικήσεών µας τη χορήγηση βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους πολίτες. Επίσης, το αεροδρόµιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» παρουσιάζει από τις µεγαλύτερες αυξήσεις µεταξύ των περιφερειακών αεροδροµίων. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι, µόνο για τον µήνα Ιούνιο του 2017 η αύξηση ανήλθε σε ποσοστό 31,6%, σε σχέση µε τον Ιούνιο του 2016, που σηµαίνει ότι τον φετινό Ιούνιο αφίχθησαν αεροπορικώς 27.520 τουρίστες, έναντι 20.894 τουριστών τον αντί-

Αυξήσαμε τη συμβολή του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, που για το 2016 ανήλθε σε ποσοστό 5,6%, ενώ στόχος μας είναι, σε βάθος 10ετίας, αυτό να αυξηθεί σημαντικά, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ελλάδας.

στοιχο, περυσινό µήνα.

Ποια είναι η συμβολή του Τουρισμού στην ανάπτυξη της περιοχής σας και ποιες είναι οι ενέργειες εκείνες της Περιφέρειας, οι οποίες θα μπορούσαν να προάγουν τον Τουρισμό; ∆υστυχώς, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, επί πολλά έτη, παρουσίαζε αναδιαρθρωτική αναπτυξιακή αδράνεια και βραδύτητα. Άφηνε προνοµιακά πεδία ανάπτυξης στο περιθώριο ή έδειχνε χαµηλό ενδι-

• Ένταξη στη νέα προγραµµατική περίοδο 2014-2020 ισχυρών χρηµατοδοτικών εργαλείων, άµεσων και έµµεσων στον τουρισµό, για δηµόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. • Ένταξη στη σύγχρονη εξειδίκευση (πιλοτική για όλη την Ευρώπη), ιδιαίτερου κλάδου που αφορά τον τουρισµό. • ∆ιασύνδεση τουριστικού κλάδου µε τοµείς της τοπικής οικονοµίας (αγροτικά προϊόντα, µεταποίηση).

αφέρον. Ένα από τα πεδία αυτά είναι ο τουρισµός, ο οποίος έχει

• Ενδυνάµωση ενδοπεριφερειακής συνείδησης - δηµιουργία και

τεράστιες δυνατότητες. Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρειά

ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, ώστε να εµπλακεί µεγαλύτε-

µας, αποφάσισε και διαµορφώνει, µε συνδυασµένες κινήσεις, µια

ρο ποσοστό των κατοίκων και τα οφέλη να καταλήγουν µέχρι τη

ισχυρή τουριστική διακριτή ταυτότητα, ώστε να εισπράττουµε ως κοινωνία ότι µας αντιστοιχεί από την ευρύτερη τουριστική οικονοµία. Στοχεύουµε να καταστεί η ΑΜ-Θ τουριστικός προορισµός

βάση της κοινωνίας. • ∆ράσεις προβολής σε Ελλάδα, εξωτερικό, αλλά και ενδοπεριφερειακά.

Αριστείας και να στηρίζεται σε αυτόν ως προς το ΑΕΠ, σε µεγάλο

Ήδη, αυξήσαµε τη συµβολή του Τουρισµού στο ΑΕΠ της Περιφέ-

Ποια είναι τα έργα υποδομής που ολοκληρώθηκαν τελευταία στην περιοχή με άξονα τον Τουρισμό και ποιο το αναπτυξιακό σας πλάνο για τον τομέα του Τουρισμού;

ρειας, που για το 2016 ανήλθε σε ποσοστό 5,6%, ενώ στόχος µας

H Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ο αείµνηστος Περιφερειάρχης, Γιώργος

είναι, σε βάθος 10ετίας, αυτό να αυξηθεί σηµαντικά πλησιάζοντας

Παυλίδης, τοποθέτησαν τον τουρισµό στον πυρήνα των αναπτυ-

τον µέσο όρο της Ελλάδας, που αυτή τη στιγµή είναι περίπου 25%

ξιακών προτεραιοτήτων, κάτι το οποίο συνεχίζει και ο νέος Περι-

και σε κάθε περίπτωση να συµµετέχει µε ποσοστό τουλάχιστον

φερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος. Εκπονήθηκε σε τρεις φάσεις

20%. Αυτό πρακτικά υλοποιείται σήµερα ως εξής:

το Στρατηγικό & Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης

• Βελτίωση υποδοµών πρόσβασης και επισκεψιµότητας (πύλες

της Περιφέρειας, που αποτελεί πλέον τον οδηγό για τις περαιτέρω

βαθµό, αφού έχει τις δυνατότητες και την προνοµιακή τουριστικά γεωστρατηγική θέση.

εισόδου, αεροδρόµια, λιµάνια).

δράσεις µας στον τοµέα αυτό και κινείται σε ικανοποιητικό βαθµό.

• Άρση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, διεκδίκηση διευκολύνσε-

Κυρίαρχος στόχος είναι να γίνει η Ανατολική Μακεδονία και Θρά-

ων εισόδου αλλοδαπών επισκεπτών (βίζα 72 ωρών, διέλευση λε-

κη τουριστικός προορισµός Αριστείας, µε άξονα τα τρία κυρίαρχα

ωφορείων από Νυµφαία, Άγιο Κωνσταντίνο, επίλυση προβληµά-

στοιχεία, στα οποία έχουµε δυνατότητες και πρέπει να επενδύσου-

των χορήγησης βίζας στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης).

µε: Φύση, Πολιτισµός και Τόπος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Συνέντευξη

Ένα από τα τελευταία έργα υποδοµής που ολοκληρώθηκαν αφο-

ρισµού γίνονται τα ακόλουθα:

ρά τη θωράκιση και την επέκταση του προσήνεµου µόλου του λι-

1oν: Χαρτογράφηση όλων των µνηµείων θρησκευτικού ενδιαφέ-

µανιού της Καβάλας. Επίσης, πλωτές εξέδρες εγκαταστάθηκαν στο

ροντος µε τη συνεργασία της Εκκλησίας.

λιµάνι της Καβάλας, µε την προοπτική της δηµιουργίας Μαρίνας,

2ον: ∆ιασύνδεση του θρησκευτικού τουρισµού µε τα ιστορικά και

ώστε να γίνει το λιµάνι ένα κέντρο γιώτινγκ για τις Βαλκανικές χώ-

πολιτισµικά στοιχεία, που συνοδεύουν τη διαδροµή της Ορθοδο-

ρες και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

ξίας. 3ον: Συνδυαστική αξιοποίηση των θρησκευτικών εορτών. Υπάρ-

Ποιες είναι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στον τομέα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων; Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ υλοποιεί ένα τεράστιο έργο, µέσω των προγραµµάτων του ΕΣΠΑ, το οποίο συνδέει τον Τουρισµό µε τον Πολιτισµό. Πρόκειται για οργανωµένη χωρική επένδυση υπό τον τίτλο «Εγνατία Πολιτισµού-Τουρισµού», µε ένα ποσό της τάξεως των 70.000.000 ευρώ, όπου στον άξονα της αρχαίας Εγνατίας Οδού και εκατέρωθεν αυτής, ενισχύονται δράσεις πολιτισµού µε διάφορους φορείς. Είναι µία πρόταση που στοχεύει στην ανάπτυξη συνολικά αυτής της διαδροµής, ένα ολιστικό όραµα, πρωτότυπο στον ελλαδικό χώρο. Ένα όραµα να φέρουµε τα µνηµεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιµης ανάπτυξης, ενώ είναι σηµαντική η αξία και η µαγεία των συνεργειών και των συνεργασιών. Είναι ένα ολιστικό σχέδιο που φιλοδοξεί να δηµιουργήσει ένα πολύ µεγάλο τουριστικό προορισµό, τη Via Egnatia.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων στην περιοχή σας; Υπάρχει η υποδομή και προς αυτή την κατεύθυνση, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από την πλευρά της η Περιφέρεια; Η περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι ένας ευλογηµένος τόπος που διαθέτει τα πάντα, όπως φυσικές παραλίες, δύο πανέµορφα νησιά, σηµαντικά αρχαιολογικά, ιστορικά και θρησκευτικά µνηµεία, τέσσερα εθνικά

χουν ναοί και µνηµεία στους οποίους διοργανώνονται εορτές και εκδηλώσεις, που µπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης. 4ον: Επιτάχυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης βίζας για τους επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισµού που προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν. 5ον: Αναβάθµιση και ανάδειξη των εκκλησιαστικών µουσείων, που πρέπει να ενταχθούν στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Υπάρχουν θρησκευτικά κτίσµατα τα οποία είναι ανενεργά εδώ και αρκετό καιρό και θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν ως µουσεία και να καταστούν επισκέψιµοι χώροι. 6ον: Υλοποίηση προγραµµάτων συντήρησης και ανάδειξης θρησκευτικών µνηµείων και ναών που αποτελούν πόλους έλξης, µε τον ίδιο τρόπο που συντηρούνται τα αρχαιολογικά µνηµεία. 7ον: Ανάδειξη ναών και µνηµείων µε ιστορική και πολιτισµική ταυτότητα, που µπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από άλλα θρησκευτικά δόγµατα. 8ον: Οργανωµένη και ενισχυµένη παρουσία της χώρας στις διεθνείς εκθέσεις για τον θρησκευτικό τουρισµό. 9ον: Αξιοποίηση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όπως η µοναστηριακή κουζίνα, που µπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά µε µια άλλη µορφή τουρισµού, τον γαστρονοµικό τουρισµό. 10ον: ∆ιασύνδεση του θρησκευτικού και προσκυνηµατικού τουρισµού µε άλλες µορφές τουρισµού, όπως είναι ο αγροτουρισµός, ο αρχιτεκτονικός και πολιτιστικός τουρισµός.

πάρκα, χιονοδροµικό κέντρο, παλαιές πόλεις, σπήλαια, άθικτο φυ-

Συγκεκριµένα, η πόλη της Καβάλας µε τους Φιλίππους (παγκόσµιο

σικό περιβάλλον, κ.ο.κ.. Εποµένως µπορεί να αναπτύξει διάφορες

σηµείο ενδιαφέροντος, µε την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου

µορφές εναλλακτικού - ειδικού τουρισµού.

των Φιλίππων στα µνηµεία παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς

Ως περιφέρεια δίνουµε ιδιαίτερη έµφαση, µεταξύ των άλλων,

της UNESCO), αποτελεί µοναδικό σηµείο συνάντησης σύγχρονων

στον θρησκευτικό - προσκυνηµατικό τουρισµό, ο οποίος, µέχρι

χαρακτηριστικών, µε παγκόσµιας αξίας ιστορικά και θρησκευτι-

σήµερα, δεν αναδείχθηκε ως προτεραιότητα στη βάση ενός ολο-

κά µνηµεία. Μην ξεχνάµε ότι, από τους Φιλίππους ο Απόστολος

κληρωµένου σχεδιασµού, ενώ η δυναµική του αποδεικνύεται από

Παύλος δίδαξε για πρώτη φορά τον Χριστιανισµό στην Ευρώπη,

τον αριθµό των επισκεπτών που συγκεντρώνει σε χώρες όπως το

γι’ αυτό έχουµε και την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας

Ισραήλ, η Αίγυπτος, αλλά και η Τουρκία.

στην Ευρώπη. Η Εκκλησία έκτισε εκεί το µοναδικό βαπτιστήριο,

Στο πλαίσιο ανάδειξης του θρησκευτικού - προσκυνηµατικού του-

στις όχθεις του Ζυγάκτη ποταµού, όπου γίνονται και βαπτίσεις ενη-

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


λίκων από όλο τον κόσµο, και εποµένως έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα να γίνει ένας ιερός χώρος συνάντησης όλων των Θρησκειών του κόσµου και σηµείο αναφοράς για όλους τους Χριστιανούς. Έχουµε ως Περιφέρεια ΑΜ-Θ εντάξει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στην Ο.Χ.Ε. Πολιτισµού, µε αποτέλεσµα να γίνουν έργα απαραίτητα για την αναστήλωση και τη διαµόρφωση του χώρου, καθώς επίσης δράσεις και εκδηλώσεις πάνω στα βήµατα του Αποστόλου Παύλου.

Υπερφορολόγηση, κατάργηση μειωμένων συντελεστών και μια σειρά ακόμη επιβαρύνσεων καθιστούν μη ανταγωνιστικό το ελληνικό, τουριστικό προϊόν και δύσκολα βιώσιμες τις ελληνικές τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με πολλούς ξενοδόχους να μιλούν ακόμη και για αφελληνισμό των ξενοδοχείων. Πως βιώνετε αυτή την πραγματικότητα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ποιο το σχόλιό σας; Πρέπει να υπάρξει άµεσα αποκλιµάκωση και µείωση των φόρων για να µπορέσουµε να γίνουµε ανταγωνιστικοί στο τουριστικό προϊόν. Και φυσικά, σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρµοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 ο φόρος διαµονής στα ξενοδοχεία, διότι η περιοχή µας θα υποστεί τεράστια οικονοµική ζηµία. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει προσέλκυση και ενίσχυση των επενδυτικών πρωτοβουλιών και µείωση της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων. Για να το πετύχουµε αυτό, οφείλει άµεσα το αρµόδιο υπουργείο να προβεί στη διαµόρφωση ενός νέου χωροταξικού πλαισίου για τον Τουρισµό, που θα συνδέεται µε την ποιοτική αναβάθµιση του ελληνικού τουρισµού και την έννοια της αειφορίας.

κυνση της τουριστικής περιόδου. Ο στόχος αυτός µπορεί να επιτευχθεί µε επενδύσεις µεγάλης κλίµακας, στη λογική των σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων και µε το άνοιγµα στην αναδυόµενη αγορά της Ασίας, αλλά και σε νέες αγορές. 3ον: Προσέλκυση και ενίσχυση επενδυτικών πρωτοβουλιών. Προϋποθέτει ένα νέο χωροταξικό, που θα συνδέεται µε την ποιοτική αναβάθµιση του ελληνικού τουρισµού και την έννοια της αειφορίας. 4ον: Aνάπτυξη του θαλάσσιου τουρισµού και της κρουαζιέρας, µε στρατηγικό στόχο τη µετατροπή της Ελλάδας σε Hub της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό µπορεί να επιτευχθεί µε την ανάπτυξη νέων υποδοµών στα λιµάνια από τις εταιρίες κρουαζιέρας, µε σύµβαση παραχώρησης από το ελληνικό δηµόσιο. Επίσης, µε την άρση των φορολογικών αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, την ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδοµών των προξενείων µας στις χώρες εκτός Σένγκεν για την παροχή βίζας και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιά που αποτελούν προορισµούς κρουαζιέρας. 6ον: ∆ηµιουργία ενός νέου µοντέλου προβολής και προώθησης του τουρισµού µας. Στο νέο µοντέλο προβολής και προώθησης του ελληνικού τουρισµού θα πρέπει να υπάρχει τριµερής συµµετοχή (κράτος, αυτοδιοίκηση και ιδιωτική πρωτοβουλία). Το µοντέλο αυτό µπορεί να αξιοποιήσει την εµπειρία του Ε.Ο.Τ., αλλά και να αποκτήσει πολλαπλασιαστική ισχύ, µε τη δηµιουργία

Ποια είναι η γνώμη σας για την τουριστική πολιτική και την επικοινωνιακή εικόνα του ελληνικού Τουρισμού και ποιες οι προτάσεις σας;

Κεντρικού Οργανισµού ∆ιαχείρισης Προορισµού, µε τη συµµετο-

Γίνεται µια τεράστια προσπάθεια από το υπουργείο Τουρισµού για την αύξηση του τουρισµού στη χώρα µας και αυτό το βλέπουµε τα τελευταία χρόνια µε την άνοδο όλων των δεικτών που συνδέονται µε την τουριστική οικονοµία. Κατά την άποψή µου και επειδή ο τουρισµός δεν είναι κάτι στατικό, αλλά συνεχώς εξελίσσεται, πρέπει να γίνουν και τα ακόλουθα βήµατα: 1ον: Αποκλιµάκωση και µείωση των φόρων. Η πρώτη φάση αποκλιµάκωσης αφορά στην κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης άµεσα, στη µείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, εντός µιας διετίας, και στη µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Πρέπει, όµως, να υπάρχει και µια δεύτερη φάση αποκλιµάκωσης στο ΦΠΑ, που αφορά στο τουριστικό προϊόν, αφού µε συντελεστές 13% στη διαµονή και 24% στην εστίαση, δεν µπορούµε να είµαστε ανταγωνιστικοί. 2ον: Αύξηση των εσόδων από τον τουρισµό. Η αύξηση των εσόδων για να έχει γραµµικό αλλά, κυρίως, βιώσιµο χαρακτήρα σε βάθος χρόνου, µπορεί να προέλθει µόνο από την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήµατος και από την επιµή-

σύσταση Οργανισµών ∆ιαχείρισης Προορισµού, τόσο σε περιφε-

χή του Κράτους, του Σ.Ε.Τ.Ε. και ιδιωτών, που θα αναλάβουν την προβολή και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και µε τη ρειακό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, µε τη συµµετοχή της αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέμα

ETC: Σε αλματώδη ανάπτυξη ο ευρωπαϊκός Τουρισμός • Νέα αύξηση το 2017, προοπτικές περαιτέρω ανόδου το 2018 Σε ανοδική τροχιά εξακολουθεί να κινείται ο ευρωπαϊκός τουρισμός, με το 2017 να θεωρείται ένα ακόμη έτος ταχείας ανάπτυξης για τους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς. Συνολικά εφέτος ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ευρώπη αναμένεται να παρουσιάσει νέα αύξηση 4,1%, με τις πρώτες εκτιμήσεις να «δείχνουν» επιπλέον αύξηση 4% για το 2018, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Ευρωπαϊκός Τουρισμός 2017- Τάσεις και Προοπτικές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ν

των εσόδων ανά διαθέσιµο δωµάτιο (RevPar) διαµορφώνεται στο

τος, σύµφωνα µε τους πρώιµους δείκτες. Παρόλο που

3,9%, µε την αντίστοιχη αύξηση στην πληρότητα να ανέρχεται σε

τα αποτελέσµατα δεν είναι ακόµη ενδεικτικά της απόδοσης του

3,4%, ενώ ασθενική αύξηση κατά 0,5% εµφάνισε ο δείκτης της µέ-

έτους, είναι σύµφωνα µε την υγιή πορεία που παρατηρείται.

σης ηµερήσιας τιµής (ADR).

έα αύξηση παρουσιάζει ο τουρισµός στην Ευρώπη εφέ-

Η ζήτηση του τουρισµού από τις ενδοπεριφερει-

Η Ετήσια ανάπτυξη της διεθνούς αεροπορικής (επιβατικής) κίνησης

ακές αγορές παραµένει καθοριστική, ωστόσο, τα θέµατα ασφάλειας που είναι στο προσκήνιο την τελευταία διετία στην Ευρώπη είναι πιθανό

% ετήσια, RPK

να επιβραδύνουν τον ρυθµό ανάπτυξης της πε-

12

ριοχής στον τουρισµό.

Αυξήσεις στην πλειοψηφία των προορισμών το α’ 6μηνο Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της ETC για το δεύτερο τρίµηνο του 2017, µέχρι στιγµής, οι

10 8 6 4

28 από τους 30 ευρωπαϊκούς προορισµούς ση-

2

µειώνουν αύξηση των επισκεπτών, µε σχεδόν

0

έναν στους δύο να εµφανίζουν διψήφιο ποσοστό.

2015 2016 2017

Africa Asia/Pacific Europe

Πηγή: ΙΑΤΑ

Latin America

Mid. East N. America

World

Η Ισλανδία (+56%) ήταν ο ταχύτερα αναπτυσ-

Η µηνιαία ανάπτυξη της διεθνούς αεροπορικής επιβατικής κίνησης

σόµενος προορισµός, µε τον τουρισµό της να παρουσιάζει «έκρηξη». Το Μαυροβούνιο (+25), η Μάλτα (+23) και η Κύπρος (+18) σηµείωσαν επίσης σηµαντικές αυξήσεις. Καθώς οι προορισµοί αυτοί εξαρτώνται σε µεγάλο βαθµό από τη ζήτηση κατά την αιχµή της καλοκαιρινής σεζόν, η ανάπτυξη εκτός αυτής της περιόδου, αντανακλά την επιτυχία τους στον περιορισµό του φαινοµένου της εποχικότητας. Η Φινλανδία (+18) και η Βουλγαρία (+17) παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη. Ενώ η άνοδος των κινεζικών αφίξεων ενίσχυσε τον τουρισµό στις σκανδιναβικές χώρες, η Βουλγαρία εµφανίζεται ως εναλλακτική, οικονοµική λύση µεταξύ

Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17

% ετήσια, RPK 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 -2

Africa Asia/Pacific Europe

Πηγή: ΙΑΤΑ

Latin America

Mid. East N. America

World

των παραδοσιακών χειµερινών προορισµών.

Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων

Η Πορτογαλία, η Σερβία και η Κροατία (από +15% έκαστης) εµφάνισαν καλές επιδόσεις, λόγω των εντεινόµενων προωθητικών ενεργειών και της βελτίωσης των αεροπορικών συνδέσεων.

Ιαν-Μάιος, % µεταβολή σε σχέση µε ένα χρόνο πριν 25 20

Στον αντίποδα βρίσκεται η Τουρκία (-8%), η

15

οποία εξακολουθεί να αντιµετωπίζει προκλήσεις

10

σε ζητήµατα ασφάλειας, επιβραδύνοντας τον ρυθµό ανάπτυξης της χώρας στον τουρισµό.

5

Η ξενοδοχειακή βιοµηχανία παρουσίασε επίσης

0

ικανοποιητικά αποτελέσµατα στην πλειονότητα

-5

των προορισµών, «οδηγώντας» τα έσοδα των ξενοδοχείων στην περιοχή. Η αύξηση του δείκτη

Occ ADR (€) RevPAR (€)

Europe

Eastern Europe

Nothern Europe

Southern Europe

Western Europe

Πηγή: STR Global

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Θέμα

Η ανάπτυξη της οικονομίας δίνει ώθηση στις αφίξεις

οποία αναµένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση 6% ετησίως κατά µέσο όρο, µέχρι το 2021.

Οι ενθαρρυντικές οικονοµικές συνθήκες εντός της Ευρωζώνης

Οι ροές ταξιδιωτών από την Κίνα και την Ιαπωνία στην Ευρώπη

φαίνεται να αποτελούν τον βασικό παράγοντα αύξησης των αφί-

ήταν ασθενέστερες, σε σχέση µε συνολικά τον εξερχόµενο του-

ξεων από τη Γερµανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Εν τω µεταξύ, οι

ρισµό από αυτές τις αγορές, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί

περισσότεροι προορισµοί «είδαν» αξιοσηµείωτες αυξήσεις από

σχετικά µε τα θέµατα ασφάλειας σε ολόκληρη την ήπειρο. Ωστό-

το Ηνωµένο Βασίλειο, µε την Κροατία και τη Βουλγαρία να παρου-

σο, εκτιµάται ότι και οι δύο αγορές εµφανίζουν άνοδο κατά 14%

σιάζουν την ταχύτερη ανάπτυξη (+40% και +26%, αντίστοιχα).

και 5%, αντίστοιχα, µέχρι στιγµής για το 2017. «Παρά τη σταθε-

Όλοι οι αναφερόµενοι προορισµοί ανέκαµψαν εξαιτίας της αύ-

ρή άνοδο της ευρωπαϊκής αγορά, η ανάπτυξη οφείλεται και στις

ξησης της ζήτησης από τη ρωσική αγορά. Αν και τα στοιχεία δεν

αγορές µεγάλων αποστάσεων. Οι φθηνές τιµές του πετρελαίου, οι

αντισταθµίζουν πλήρως τις απώλειες που είχαν καταγραφεί τα

ευνοϊκές συναλλαγµατικές ισοτιµίες, η άνοδος των µεσαίων τάξε-

προηγούµενα χρόνια, οι προοπτικές παραµένουν αισιόδοξες, κα-

ων, η βελτιωµένη συνδεσιµότητα πτήσεων και η διευκόλυνση των

θώς η οικονοµία συνεχίζει να βελτιώνεται.

ταξιδιών συµβάλλουν σηµαντικά στην αύξηση των εξερχόµενων

Στις ΗΠΑ, η οικονοµική ανάπτυξη και οι ευνοϊκοί, αεροπορικοί

ταξιδιών στην Ευρώπη», λέει ο Eduardo Santander, ∆ιευθυντής

ναύλοι συνέβαλαν στην ισχυρή ανάπτυξη αυτής της αγοράς, η

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

Προβλέψεις για ανάπτυξη των επισκεπτών, % ετήσια µεταβολή 2014 d

Εισερχόµενες* 2015 2016 2017 d e f 4,4%

3,6%

4,5%

2018 f

Americas North America Caribbean Central & South America

8,6% 9,7% 5,3% 6,9%

6,0% 5,5% 8,1% 6,4%

4,3% 4,0% 4,0% 5,4%

2,9% 2,1% 4,1% 4,6%

Europe ETC+4 EU Non-EU

1,8% 4,1% 4,0% -6,1%

4,6% 4,8% 5,2% 2,1%

1,6% 2,0% 4,4% -10,1%

Northen Western Southern/Mediterranean Central/Eastern -Central & Baltic

5,1% 2,1% 7,1% -8,8% -0,5%

6,3% 3,4% 4,9% 5,2% 7,4%

Asia & the Pacific North East South East South Oceania

5,3% 7,3% 2,9% 9,8% 6,1%

Africa Mid East

∆εδοµένα/Εκτίµηση*** World

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2014 d

Εξερχόµενες* 2015 2016 2017 d e f 4,1%

4,1%

4,1%

2018 f

3,7% 2,8% 4,7% 5,9%

7,4% 8,3% 9,6% 4,1%

5,2% 4,5% 15,6% 7,0%

3,3% 4,3% 7,1% -0,5%

3,3% 3,9% 5,6% 0,8%

3,4% 3,4% 4,8% 3,4%

4,1% 4,1% 4,1% 4,3%

4,0% 3,8% 3,7% 5,3%

-0,3% 2,2% 1,9% -8,4%

2,6% 4,4% 4,2% -4,3%

3,0% 4,2% 4,4% -3,5%

3,5% 3,3% 3,3% 4,4%

3,8% 3,8% 3,7% 4,4%

6,6% -1,0% 1,2% 2,7% 7,8%

4,5% 2,7% 4,5% 5,2% 5,4%

2,6% 3,8% 4,6% 4,2% 2,8%

5,1% -1,3% 6,2% -5,2% 5,2%

7,5% 1,1% 7,6% -3,1% 6,8%

6,5% 2,6% 3,5% -0,7% 6,5%

0,5% 4,0% 4,1% 5,5% 6,8%

2,9% 3,8% 3,7% 4,9% 5,4%

5,6% 4,3% 7,8% 3,4% 7,2%

8,4% 8,6% 8,1% 11,5% 9,0%

5,8% 5,2% 6,8% 7,4% 5,3%

5,8% 5,0% 7,3% 6,2% 4,7%

6,6% 8,3% 3,0% 14,0% 3,9%

7,0% 8,2% 4,9% 9,1% 4,0%

7,4% 7,3% 8,8% 5,1% 5,5%

5,9% 6,7% 5,4% 6,1% 3,2%

5,7% 5,9% 6,4% 5,4% 4,4%

2,7%

-5,1%

-1,3%

6,0%

6,0%

5,0%

2,5%

0,0%

4,0%

4,8%

9,7%

2,2%

3,2%

5,1%

5,5%

9,6%

1,2%

2,8%

4,0%

5,2%

4,1%

4,6%

3,3%

4,3%Παρουσίαση

Σειρά Advance: «Έξυπνη επιλογή για απαιτητικούς πελάτες»! Τα ξενοδοχεία 4 αστέρων οφείλουν να προσφέρουν υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου στους πελάτες τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ξεκούραση και τον ύπνο τους, καθώς αυτοί προσδοκούν έναν ποιοτικό ύπνο που να τους χαλαρώσει στο τέλος μιας απαιτητικής ημέρας, αλλά και να τους γεμίσει δύναμη και ενέργεια για την επόμενη!

Γ

ια την επίτευξη της απόλυτης χαλάρωσης, είναι εποµέ-

τελεί την εξέλιξη του best seller στρώµατος Care της σειράς

νως απαραίτητο ένα στρώµα µε ιδανικό βαθµό στήριξης,

Advance, που συνδυάζει αρµονικά τα φυσικά υλικά µε την τε-

υψηλές προδιαγραφές υγιεινής, αλλά και διάρκεια στον χρόνο,

χνολογική καινοτοµία, ενώ το ιταλικό µαλλί και το latex ultra,

κάτι που καθιστά τη συγκεκριµένη επένδυση ιδιαίτερα σηµαντι-

συµπληρώνουν ιδανικά την αίσθηση άνεσης και χαλάρωσης που

κή για τα συγκεκριµένα ξενοδοχεία.

προσφέρουν τα ανεξάρτητα ελατήρια MicroPocket 7 ζωνών

Αυτές τις απαιτήσεις έρχεται να καλύψει η σειρά Advance της

στήριξης. Με το συγκεκριµένο στρώµα η Media Strom γιορ-

Media Strom, κορυφαίου κατασκευαστή προϊόντων ύπνου και

τάζει τα 50 χρόνια επιτυχηµένης πορείας της, και θέλει έτσι

leader στην Ελλάδα, η οποία δραστηριοποιείται στην ξενοδοχει-

να ανταποδώσει την εµπιστοσύνη των πελατών της, χάρη στην

ακή αγορά εδώ και αρκετά έτη.

οποία βρίσκεται στη Νο 1 θέση του κλάδου.

Η συλλογή Advance µε τις 4 εναλλακτικές εκδοχές της,

Πρόκειται για ένα µοναδικής αισθητικής και άνεσης στρώµα που

Advance Care Special Edition, Advance Feel, Advance Touch

ενσωµατώνει όλα όσα πρέπει να έχει ένα σωστό και ποιοτικό

& Advance Live, αποτελεί µία σύγχρονη, µοντέρνα και πλήρη

προϊόν ύπνου:

σειρά στρωµάτων, για ανθρώπους που επενδύουν στην ενέρ-

ύπνου

ραστος ύπνος. Το νέο επετειακό στρώµα Advance Care Special Edition, απο-

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άνεση: προσαρµογή στις φυσικές καµπύλες του σώµατος, για αίσθηση άνεσης και χαλάρωσης κατά την διάρκεια του

γεια και τη δύναµη που τους προσφέρει ένας βαθύς και ξεκού

Στήριξη: στηρίζει την σπονδυλική στήλη διατηρώντας τη


φυσική της θέση, ώστε οι µύες να χαλαρώνουν πλήρως κατά την διάρκεια του ύπνου, ξυπνώντας πιο ξεκούραστοι.

Υγιεινή: εξασφαλίζει άριστες συνθήκες υγιεινής, απαλλαγµένο από κινδύνους για την υγεία του οργανισµού.

εξαιρετική στήριξη της σπονδυλικής στήλης αναπνοή και υγιεινή του στρώµατος

Ανθεκτικότητα: διατηρεί την αίσθηση και τις αρχικές του ιδιότητες σε βάθος χρόνου.

Περιµετρική ζώνη αερισµού 3D AirControl Zone για Περιφερειακή ζώνη προστασίας Side Support Plus, για ασφάλεια και λειτουργικότητα

Αντιµικροβιακή και αντιµυκητιακή επεξεργασία sanitized του υφάσµατος, για υγιεινό ύπνο & ασφαλή ύπνο

Όλες οι επιλογές της σειράς Advance της Media Strom διαθέτουν οφέλη που συµβάλλουν τόσο στην απόλυτη χαλάρωση και

Γνωρίστε από κοντά όλες τις σειρές στρωµάτων και προϊόντων

στον ποιοτικό ύπνο, όσο και στην αντοχή τους στο χρόνο όπως:

ύπνου της MEDIA STROM σε ένα από τα 118 σηµεία του δικτύου

Εξελιγµένα ανεξάρτητα ελατήρια Pocket Springs, για

καταστηµάτων της εταιρίας ή στο www.mediastrom.com.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Θέμα

Σ.Ε.Τ.Ε.: Θα ξεπεράσουν τα 28,5 εκατ. οι τουριστικές αφίξεις το 2017 • Έως και μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ μπορεί να εισφέρει φέτος ο Τουρισμός Περισσότεροι από 28,5 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας εφέτος, ενώ σε περίπτωση που και τα τουριστικά έσοδα κινηθούν μεταξύ 14,2 - 14,5 δισ. ευρώ, τότε ο τουρισμός θα συνεισφέρει μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) «Ελληνικός Τουρισμός, Εξελίξεις – Προοπτικές, τεύχος 3».

Τ

α µέχρι στιγµής στοιχεία τουριστικής κίνησης, αλλά και

νεται να υπερβούν τα 28,5 εκατoµµύρια.

τα οικονοµικά στοιχεία των αγορών µας στο εξωτερικό,

Αυτό αναφέρει η τελευταία µελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, σύµφωνα µε την

δείχνουν µια ανοδική τάση για το 2017 που µας επιτρέπουν να

οποία εφόσον η µέση τουριστική δαπάνη ανακάµψει προς τα

εκτιµήσουµε ότι οι διεθνείς αφίξεις θα υπερβούν τα 26 εκατ. από

επίπεδα του 2015 και τα συνολικά έσοδα µπορούν να υπερβούν

24,8 εκατ. το 2016.

τα µεγέθη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή να κινηθούν µεταξύ 14,2

Συµπεριλαµβανοµένης και της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποί-

- 14,5 δισ. ευρώ, τότε ο τουρισµός θα συνεισφέρει µια επιπλέον

ας, ωστόσο, αναµένεται πτωτική κατά περίπου 20% σε σχέση µε

µονάδα στο ΑΕΠ θα υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας να

πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περι-

πετύχει τους στόχους του προγράµµατος που έχει συµφωνηθεί

οχής της ΝΑ Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναµέ-

µε τους Θεσµούς.

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ωστόσο, χωρίς την άµεση αποκατάσταση της εµπιστοσύνης µε-

κού Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισµό και τη Βιώ-

ταξύ κράτους και επιχειρήσεων δεν θα δηµιουργηθούν οι κα-

σιµη Ανάπτυξη.

τάλληλες συνθήκες ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επεν-

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσε-

δύσεις στη χώρα µας. Βασικές προϋποθέσεις για τη δηµιουργία

ων, το ΙΝΣΕΤΕ ζητεί την κατάρτιση ενός νέου ειδικού χωροταξι-

φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος είναι, µεταξύ άλλων, η ύπαρξη

κού πλαισίου για τον τουρισµό που να απαντά εγκαίρως σε συ-

σταθερού φιλοεπενδυτικού φορολογικού πλαισίου, καθώς και ο

γκεκριµένες προκλήσεις, όπως στο να:

κατάλληλος χωροταξικός σχεδιασµός µέσω ενός αποτελεσµατι-

Θέτει στρατηγικές κατευθύνσεις αλλά και γενικούς όρους για το είδος της τουριστικής ανάπτυξης -επιθυµητής

Σενάριο εξέλιξης των δηµοσίων οικονοµικών της Ελλάδος στην περίοδο 2017-2030 Έσοδα ΓΚ

Πρωτογ. ∆απάνες ΓΚ

Πλεόνασµα ΠΙΓΚ

Ονοµαστικό ΑΕΠ

% του % του % του % του ∆ισ. € ∆ισ. € ∆ισ. € ∆ισ. € ΑΕΠ ΑΕΠ ΑΕΠ ΑΕΠ

αλλά και εφικτής- βάσει της τοποθέτησης της Ελλάδας ως έναν διεθνώς ανταγωνιστικό τουριστικό προορισµό.

Συνδέει τους στόχους και τις κατευθύνσεις

µε τον αναπτυξιακό προγραµµατισµό και µε τα διαθέσιµα χρηµατοδοτικά εργαλεία.

Επιλύει σε χωρικό επίπεδο και µε αρµονικό

τρόπο αδιέξοδες, εκ πρώτης όψεως, συγκρούσεις

2016

87,5

49,7 %

80,5

45,8 %

6,9

3,9 %

175,9

2017

86,9

48,0 %

80,5

44,4 %

6,4

3,5 %

181,2

3.0 %

2018

89,1

47,2 %

80,4

42,6 %

8,7

4,6 %

188,6

4,1 %

2019

91,3

46,5 %

84,0

42,8 %

7,3

3,7 %

196,3

4.1 %

µικροπολιτικές αντιλήψεις και αντιπαραθέσεις.

µεταξύ αναπτυξιακών πόλων και δυνάµεων, χρήσεων και δραστηριοτήτων, υπερβαίνοντας τις Αξιοποιεί την καινοτοµία και τις πρόσφατες

2020

93,6

45,8 %

86,0

42,1 %

7,6

3,7 %

204,2

4,0 %

2021

95,9

45,3 %

88,0

41,5 %

7,9

3,7 %

211,9

3,8 %

τάσεις σε διάφορους τοµείς όπως η ψηφιακή

2022

98,3

44,7 %

91,0

41,4 %

7,3

3,3 %

219,8

3,7 %

διείσδυση, οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και

2023

100,8

44,2 %

93,5

41,0 %

7,3

3,2 %

227,9

3,7 %

2024

103,3

43,7 %

95,7

40,5 %

7,6

3,2 %

236,3

3,7 %

προστασίας περιβάλλοντος, λαµβάνοντας υπόψη

2025

105,9

43,2 %

97,9

39,9 %

8,0

3,3 %

245,1

3,7 %

2026

108,5

42,7 %

100,1

39,4 %

8,4

3,3 %

254,2

3,7 %

2027

111,2

42,2 %

102,4

38,9 %

8,8

3,4 %

263,6

3,7 %

2028

114,0

41,7 %

104,8

38,3 %

9,3

3,4 %

273,3

3,7 %

2029

116,9

41,2 %

107,2

37,8 %

9,7

3,4 %

283,4

3,7 %

και βιώσιµου τουριστικού προϊόντος σε διεθνές

2030

119,8

40,8 %

109,8

37,4 %

9,9

3,4 %

293,9

3,7 %

επίπεδο και όχι αποκλεισµένο στα στενά εθνικά

Μέση % ∆

2,3 %

2,2 %

3,7 %

τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα και τις ραγδαία αναπτυσσόµενες δηµογραφικές οµάδες όπως αυτή των «Millennials».

Προωθεί τη δηµιουργία ενός ανταγωνιστικού

όρια, τα οποία προ πολλού έχουν ακυρωθεί.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ - Επεξεργασία: SETE Intelligence

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Παρουσίαση

Σπουδές κύρους στον τομέα της Φιλοξενίας και του Τουρισμού Εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου προσφέρει στους σπουδαστές του ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, απόλυτα εξειδικευμένος στις ξενοδοχειακές, τουριστικές και γαστρονομικές σπουδές και πιστοποιημένο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Μοναδικά πλεονεκτήματα του Εκπαιδευτικού Ομίλου η άριστη υλικοτεχνική υποδομή και τo καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό, που εξασφαλίζουν εξαιρετική σταδιοδρομία καθώς και τη διαρκή αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

T

α προγράμματα που παρέχει η Le Monde είναι τα εξής:

• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας - Chef

• Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα του Του-

• Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής - Pastry Chef

ρισμού - Tourism Management

• Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων & Ποτών - Food &

• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας -

Beverage Management

Hotel Management Το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων & Ποτών - Food & Beverage Management απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη του χώρου της φιλοξενίας και της εστίασης, καθώς και σε απόφοιτους τουριστικών σχολών ή σχο-

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


λών Οικονομίας & Διοίκησης που επιθυμούν μια επιτυχημένη

• Αμφιθέατρο παρουσιάσεων και διαλέξεων

επαγγελματική σταδιοδρομία στη διοίκηση επισιτιστικών επιχει-

• Βιβλιοθήκη

ρήσεων.

Το φιλικό και ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, ενθαρρύνει

Το πρόγραμμα προσφέρει εξειδίκευση στην οργάνωση, λειτουρ-

τους σπουδαστές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να συμ-

γία και αποτελεσματική διαχείριση των επισιτιστικών τμημάτων

μετέχουν σε χρήσιμα εκπαιδευτικά προγράμματα και μελέτες.

μιας επιχείρησης εστίασης, εξασφαλίζοντας στους συμμετέχο-

Επιπλέον, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, διατηρεί στενούς

ντες την επαφή με διακεκριμένα στελέχη της αγοράς καθώς και

δεσμούς συνεργασίας με την τουριστική βιομηχανία, τόσο στην

τη δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσα από σύγ-

Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Κάθε χρόνο, πολλοί σπουδαστές

χρονες εκπαιδευτικές μεθόδους.

και απόφοιτοι, με τη βοήθεια του Γραφείου Επαγγελματικής Στα-

H διάρκεια του προγράµµατος είναι 12 εβδοµάδες και η έναρ-

διοδρομίας και Αποκατάστασης του Ομίλου LE MONDE, ξεκινούν

ξη είναι στις 13 Νοεµβρίου 2017.

και εργάζονται σε διάφορες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Περίπου 6.500 τ.μ. και 185 μέλη στο διοικητικό και διδακτικό

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ομίλου LE MONDE συνδέ-

προσωπικό, συνθέτουν τη δυναμική του Εκπαιδευτικού Ομίλου

ονται με προγράμματα άλλων ξενοδοχειακών και τουριστικών

LE MONDE, ενώ οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν:

σχολών στη Γαλλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δίνο-

• Εργαστήρια Επαγγελματικής Μαγειρικής

τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

• Εργαστήρια Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής

Τον Ιανουάριο του 2001, ο Όμιλος LE MONDE προχώρησε στην

• Εργαστήριο Διακοσμητικής Ζαχαροπλαστικής

ίδρυση ενός ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου με την επωνυμία Les

ντας έτσι στους σπουδαστές του, τη δυνατότητα να συνεχίσουν

• Εργαστήρια Τεχνολογίας Τροφίμων & Υγιεινής

Livres du Tourisme, ο οποίος εξειδικεύεται στην έκδοση βιβλίων

• Εργαστήρια Εστιατορικής

στον τομέα του τουρισμού, της γαστρονομίας και του κρασιού.

• Εργαστήρια Οινοχοΐας - Γευσιγνωσίας

Μέχρι σήμερα, η Les Livres du Tourisme έχει εκδώσει 40 βιβλία

• Εργαστήρια Bar-Mixology-Barista

και έχει ήδη λάβει διεθνείς διακρίσεις.

• Εργαστήριο Πληροφορικής • Εργαστήριο Οροφοκομίας

www.lemonde.edu.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Παρουσίαση

SANITEC A.B.E.E.

Μοντέλα ιδανικά για ξενοδοχειακά μπάνια και κουζίνες Χρησιμοποιώντας πρωτοποριακά υλικά και διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία και επιμονή στο minimal design, η SANITEC Α.Β.Ε.Ε. φέρνει την «επανάσταση» στον χώρο του ξενοδοχειακού μπάνιου και της κουζίνας.

Τ

α νέα µοντέλα της εταιρίας υπερέχουν αισθητικά και

Η καλή ποιότητα και οι λογικές τιµές έχουν καθιερώσει τους νε-

ποιοτικά, συνδυάζοντας οικονοµία, κοµψότητα, εργο-

ροχύτες Ultra Granite ανάµεσα στους πιο δηµοφιλείς στην Ελλά-

νοµία και αντοχή και καταργούν τα πανάκριβα και δυ-

δα, αλλά και σε διάφορες ξένες αγορές.

σλειτουργικά έπιπλα µπάνιου.

ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΝΙΠΤΗΡΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ ΤΥΠΟΥ MONOBLOG

Έξι µοντέλα σχεδιασµένα ειδικά για επαγγελµατική χρήση (ξε-

Γρανιτένιοι νεροχύτες κουζίνας Ultra Granite, σε 12 µοντέλα, µε

νοδοχεία, συγκροτήµατα καταλυµάτων, κ.ά.) προσφέρονται σε

διάφορους εργονοµικούς σχεδιασµούς και λειτουργικές φόρ-

ένα αρχικό µέγιστο µήκος, το οποίο µπορεί να κοπεί σε όποια δι-

µες, µε αισθητική υπεροχή, σε 4 σύγχρονες αποχρώσεις (µε εµ-

άσταση υποδείξει ο πελάτης, σύµφωνα µε τις ανάγκες του κάθε

φάνιση «γρανίτη» & «µεταλλιζέ»). Οι πρώτες ύλες που χρησιµο-

µπάνιου, ακόµη και σε «φάλτσο».

ποιούνται στην παραγωγή τους περιέχουν σχεδόν 80% ορυκτό

Οι νιπτήρες διαθέτουν σκληρό και συµπαγές σώµα και εξαιρε-

χαλαζία, το σκληρότερο συστατικό των γρανιτικών πετρωµά-

τικά λεία επιφάνεια, µε µεγάλη αντοχή στην καθηµερινή χρήση.

των, εγγυώνται την υψηλή τους ποιότητα, το αναλλοίωτο χρώµα

Παράγονται σε διάφορα χρώµατα (όπως λευκό, γρανίτη & µε-

και την εξαιρετική αντοχή τους σε µηχανικές καταπονήσεις.

ταλλικά), τα οποία µένουν αµετάβλητα στον χρόνο. Η τοποθέτη-

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σή τους είναι απλή και γρήγορη και συνοδεύονται από το σετ της αποχέτευσής τους.

ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ FLAT, ΝΕΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ & ΣΤΗΛΕΣ ΝΤΟΥΣ

Οι χυτές ντουζιέρες τύπου Flat σε µοντέρνο επιδαπέδιο σχεδιασµό συνοδεύονται από τα αντίστοιχα σετ διαφανών κρυστάλλων ασφαλείας Tempered Glass, µε προφίλ αλουµινίου σε χρώµιο, τα οποία διατίθενται σε δύο τύπους, γωνιακά και ευθύγραµµα. Οι ντουζιέρες Flat της SANITEC Α.Β.Ε.Ε. παράγονται σε µεγάλη ποικιλία χρωµάτων, απλών και γρανιτικών αποχρώσεων, αµετάβλητων στον χρόνο. Η σειρά συµπληρώνεται µε τις νέες χυτές στήλες ντους, εξοπλισµένες µε τζετ υδροµασάζ, που διατίθενται σε δύο τύπους και σε µεγάλη γκάµα αποχρώσεων, σε απόλυτη συµφωνία µε τις ντουζιέρες Flat.

ΑΚΡΥΛΙΚΕΣ ΜΠΑΝΙΕΡΕΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Υ∆ΡΟΜΑΣΑΖ

Σε ένα ξενοδοχείo υψηλών προδιαγραφών οι µπανιέρες µε σύστηµα υδροµασάζ αποτελούν αναγκαιότητα. Η SANITEC Α.Β.Ε.Ε. παρουσιάζει ακρυλικές µπανιέρες κατασκευασµένες από µοναδικό 100% χυτό ακρυλικό φύλλο, µε αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, σε µεγάλη ποικιλία µοντέλων και διαστάσεων. Υδροµασάζ & συστήµατα υδροθεραπείας, άριστης ποιότητας, (παραδοσιακά υδροµασάζ, παλµικά, χαλαρωτικά, τονωτικά, αεροµασάζ, αρωµατοθεραπεία, χρωµοθεραπεία, κ.λπ.), διατίθενται από την εταιρία για τον εξοπλισµό των ακρυλικών µπανιέρων, αναλόγως της επιλογής του πελάτη. Όλα τα προϊόντα SANITEC κατασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου στις βιοµηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και υπόκεινται σε λεπτοµερείς ελέγχους και τεστ, κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους. Συνοδεύονται από ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις για την άριστη ποιότητά τους, καθώς και τη σφραγίδα CE, σύµφωνα µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα. To ευρύ δίκτυο πωλήσεων της εταιρίας σε όλη την Ελλάδα και τα δύο σύγχρονα Show Rooms σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξυπηρετούν άµεσα τους πελάτες της εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ η εξαγωγική της δραστηριότητα καλύπτει επίσης την Κύπρο και πολλές χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.


Παρουσίαση

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

Τα Δωδεκάνησα δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον εξοπλισμό ποιότητας Για ακόμη μία χρονιά, Ρόδος και Κως «ψήφισαν» την εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε. ως πρώτη επιλογή σε θέματα ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Στους μακροχρόνιους δεσμούς των ξενοδόχων της Δωδεκανήσου με την καταξιωμένη εταιρία, προστέθηκαν φέτος και νέες, πολλά υποσχόμενες συνεργασίες, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό πως η ποιότητα και η συνέπεια επιβραβεύονται, ακόμα και σε δύσκολους, οικονομικά, καιρούς. Πολλά νέα, αλλά και άρτι ανακαινισμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα επέλεξαν για τον εξοπλισμό τους τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που εισάγει η εταιρία από εξέχοντες ευρωπαϊκούς οίκους.

Ο

λοκαίνουρια µοντέλα και σειρές τελευταίας τεχνο-

 ALILA RODOS PALLADIUM

 ELYSIUM RESORT

λογίας σε minibars, minisafes, στεγνωτήρες µαλ-

 AQUA MARE

 ESPERIA

λιών και χεριών, δίσκοι καλωσορίσµατος, βραστήρες, βάσεις

 ATLANTICA HOTELS

 ESPEROS VILLAGE

αποσκευών, καθρέπτες µπάνιου, συστήµατα σιδερώµατος,

 ATLANTICA MAGIC LIFE

 GRAND RODOS

baby coats, καθώς και πλήθος άλλων χρηστικών συσκευών της

 ATLAS

 IBISCUS

εταιρίας Πολυεύθυµος Σαµαράς - Αφοι Σαµαρά, παραδόθηκαν

 ATRIUM PRESTIGE

 LA MARQUISE

τους τελευταίους µήνες σε λαµπερά πεντάστερα, αλλά και χα-

 BELAIR BEACH

 LYDIA

µηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία της ∆ωδεκανήσου, για να

 BELVEDERE

 LYDIAN VILLAGE

εξοπλίσουν τα δωµάτιά τους.

 BLUE SKY

 OLYMPIC PALACE

Στη λίστα των γνωστότερων ξενοδοχειακών οµίλων της Ρόδου,

 CACTUS

 RODOS PALACE

που επέλεξαν και µέσα στο 2017 την εταιρία ΣΑΜΑΡΑ για τον

 CALYPSO

 RODOS PARK

εξοπλισµό των δωµατίων των ξενοδοχείων τους, «φιγουρά-

 COLOSSOS

 RODOS PRINCESS

ρουν», µεταξύ άλλων, οι όµιλοι: ATLANTICA, ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΜΗΤ-

 CYPROTEL

 THE IXIAN GRAND

ΣΗ, ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ και οι ξενοδοχειακές µονάδες:

 D’ ANDREA MARE

 SEMIRAMIS

 EDEN ROCK

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αντίστοιχα, από τους εκλεκτούς πελάτες της εταιρίας στο νησί

Η ελβετική VALERA, κορυφαίος κατασκευαστής

της Κω είναι οι περισσότεροι ξενοδοχειακοί όµιλοι ATLANTICA,

στεγνωτήρων µαλλιών διαθέτει ειδική ξενοδοχειακή

ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, ΚΟΥΛΙΑΣ, ΜΗΤΣΗΣ, κ.λπ.)καθώς και τα συγκροτή-

σειρά µε ποιοτικά, επαγγελµατικά, ασφαλή και αξιόπιστα

µατα:

προϊόντα. Το διεθνές πελατολόγιό της περιλαµβάνει

 AEOLOS BEACH

πλήθος ξενοδοχείων βραβευµένων µε τις διακρίσεις

 ASTIR ODYSSEUS

«International Hotel Awards» και «World Luxury Hotel

 ATLANTICA PORTO BELLO

Awards», καθώς και εκατοντάδες ξενοδοχείων σε όλη

BEACH

την Ελλάδα. Η γαλλική JVD, µια από τις πλέον καταξιωµένες,

 ATLANTICA THALASSA

 ATLANTIS

διεθνώς, ευρωπαϊκές εταιρίες εξοπλισµού δωµατίων

 BLUE LAGOON

ξενοδοχείων, διαθέτει οικονοµικά, κοµψά, λειτουργικά

 HELONA

και εξαιρετικά ανθεκτικά είδη, όπως σετ δίσκων

 HORIZON

καλωσορίσµατος µε βραστήρα, στεγνωτήρες µαλλιών

 KOS PALACE

και χεριών, βάσεις αποσκευών, πρακτικά αξεσουάρ

 KIPRIOTIS HOTELS

µπάνιου και άλλες µικροσυσκευές.

 LAGAS AEGEAN VILLAGE  LAKITIRA  MASTIHARI BAY  MIKRI POLI  MITSIS HOTELS  NEPTUNE  PLATANISTA  PRINCESS OF KOS  SAINT CRISTOPHER  SANDY BEACH  TIGAKI BEACH Παράλληλα σε πανελλαδική κλίµακα, η εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΦΟΙ

Η ολλανδική BENTLEY διαθέτει εξειδικευµένα προϊόντα

ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., βρίσκεται, επί

για «σπιτική» άνεση σε ένα δωµάτιο ξενοδοχείου.

µακρά σειρά ετών, στις λί-

Τα χαρακτηριστικότερα προϊόντα του οίκου είναι οι

στες των σταθερών προµηθευτών των Οµίλων: ΤΕΜΕΣ ΑΕ, SANI,

σιδερώστρες µε αυτόµατο σίδερο ασφαλείας, οι ακριβείς

ΜΗΤΣΗΣ, ΧΑΝ∆ΡΗΣ, ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, ΚΟΥΛΙΑΣ, ∆ΑΪΟΣ, ΜΑΝΤΩΝΑ-

ζυγαριές µπάνιου, τα φίνα σετ δίσκων καλωσορίσµατος και

ΝΑΚΗΣ, ∆ΙΒΑΝΗΣ, GRECOTEL, CAPSIS ΜΑΜΙ∆ΑΚΗΣ, ROBINSON,

τα µοναδικά βρεφικά πτυσσόµενα κρεβατάκια.

ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ, PORTO CARRAS, CRETA MARIS, AIROTEL, ATLANTICA, ΕΣΠΕΡΙΑ κ.ά..

Ταυτότητα προϊόντων

Η καινοτοµία, η ανθεκτικότητα των υλικών και ο αυστηρός έλεγχος κατά την κατασκευή όλων των προϊόντων που διαθέτει η εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., εγγυ-

Η σουηδική DOMETIC, πρωτοπόρος της ψύξης και

ώνται την ασφαλή, αξιόπιστη και µακροχρόνια λειτουργία τους

top κατασκευαστής miniBars, έχει εξοπλίσει το 90%

και την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών των ξενοδοχείων. Η

των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων παγκοσµίως, µε τα

πολιτική της εταιρίας δεν έχει αλλάξει εδώ και σαράντα περίπου

αθόρυβα και οικονοµικά minibars της, που πετυχαίνουν

χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε, και βασίζεται στη συνεχή επαφή

τη χαµηλότερη κατανάλωση ενέργειας από όλα τα άλλα.

της εταιρίας µε τους πελάτες της και µετά την πώληση, στο άµεσο

Και στον τοµέα των miniSafes, η DOMETIC καινοτοµεί µε

σέρβις και την τεχνογνωσία των έµπειρων στελεχών της, στοι-

την κοµψή σειρά proSafe, ειδικά σχεδιασµένη για µέγιστη

χεία που την καθιστούν πολύτιµο «σύµµαχο» στον καθηµερινό

ασφάλεια.

«αγώνα» των επαγγελµατιών της φιλοξενίας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Παρουσίαση

Xenia Digi Hotel: Η σημαντικότερη εκδήλωση για τις ψηφιακές τεχνολογίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία Όλες οι τελευταίες τάσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση Xenia Digi Hotel, η οποία θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης Xenia 2017, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 25 27 Νοεμβρίου, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

ο Digi Hotel, µία από τις κεντρικές εκδηλώσεις της µεγα-

Τ

στον κλάδο, για να βελτιώσουν, να µεγιστοποιήσουν και τελικά

λύτερης, σηµαντικότερης και πλέον ιστορικής έκθεσης

να πετύχουν αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους.

τουρισµού στην Ελλάδα, θα δώσει το στίγµα, θα αποκαλύψει τις

Τα µέλη της επιτροπής είναι η κα. Μαρία Θεοφανοπούλου,

παγκόσµιες τάσεις, θα εκπαιδεύσει και θα απαντήσει στον Έλ-

president & CEO του GTP, ο κ. Γιάννης Κοφίνης, managing partner

ληνα ξενοδόχο, όλα εκείνα που πρέπει να

Rollerdeck Associates, ο κ. Αποστόλης Αϊ-

γνωρίζει για τον ψηφιακό κόσµο.

βαλής,

Το πρόγραµµα της εκδήλωσης, που θα εξε-

κ. ∆ηµήτρης Σερίφης, CEO Nelios.com, o

λίσσεται καθηµερινά για επτά ώρες, στο

κ. Γιάννης Τσάκαλος, marketing director

ειδικά διαµορφωµένο stage, στο Hall 2,

managing partner Aival.com, o

Electra Hotel & Resort, o κ. Βίκτωρ Μάτσας,

σχεδιάζει µια εξαιρετική επιτροπή, που αποτε-

δ/ντής πωλήσεων, Webhotelier, o κ. Νίκος Χα-

λείται από τους Έλληνες γκουρού στους τοµείς

ραλαµπόπουλος, α΄ αντιπρόεδρος Hotel Brain

των ψηφιακών τεχνολογιών και της ξενοδο-

και τιµητικά µέλη ο κ. Νίκος Χουδαλάκης,

χίας. Με συνεχείς επαφές και συναντήσεις, η επιτροπή µελετά,

πρόεδρος & δ/νων σύµβουλος Forum ΑΕ και ο κ. Θανάσης Για-

προγραµµατίζει και θέτει «επί χάρτου» όλα όσα απασχολούν

λούρης, αντιπρόεδρος, Forum ΑΕ.

σήµερα τον σύγχρονο Έλληνα ξενοδόχο, αλλά και εκείνους που

Οι κεντρικές θεµατικές ενότητες του Digi Hotel, της Xenia 2017,

θέλουν να ανέβουν στο «όχηµα» της ψηφιακής «επανάστασης»

έχουν ήδη αποφασισθεί και η επιτροπή βρίσκεται στη διαδικα-

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σία προτάσεων για τους διακεκριµένους οµιλητές, οι οποίοι µε τη γνώση και την εµπειρία τους θα καλύψουν κάθε πτυχή της θεµατολογίας. Κάθε θεµατική ενότητα θα ξεκινά µε ένα πάνελ «προβληµατισµού», όπου θα αναλύεται, µε κάθε λεπτοµέρεια, το θέµα και στη συνέχεια οι παρουσιάσεις θα δίνουν τη λύση σε κάθε ενότητα.

Dometic drawer miniBar

Οι θεματικές ενότητες αφορούν:

Sales Distribution and Market Trends: The new ERA of hotel sales distribution Η ενότητα θα αναλύεται στα θέµατα: Distribution control management and tips, Yielding as a revenue management tool, Hotel E-commerce optimization, Distribution tools and automation, Case Studies.

Landing properties and assets: Building a cutting edge digital presence Η ενότητα θα αναλύεται στα θέµατα: Conversion optimised website, Hotel branded blog best practices, Hotel mobile HiPro 6000

apps and use cases, Analytics setup and decision making

HiPro vision

support.

Content : Content as the main communication asset Η ενότητα θα αναλύεται στα θέµατα: The art of quality copy, Hotel Photography, Hotel Video, The importance of native translations.

RH 131

Social media & social media management: Best practices for social media in hospitality

RH 449

Η ενότητα θα αναλύεται στα θέµατα: Content strategies for social media, Advertising via social media, Google My Business, Case studies.

Promotion: Latest trends in hotel advertising Η ενότητα θα αναλύεται στα θέµατα: Search marketing in

MD281

MD361

action, Content marekting, Travel bloggers and influencers, Digital trasformation of traditional media, Email marketing, Meta search advertising.

RΗ440NTE

Wine refrigerators

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

«Σπάει» τα ρεκόρ ο Τουρισμός σε Ρόδο και Κω • Στο 100% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία • Ο σεισμός δεν επηρέασε τις τουριστικές αφίξεις στην Κω • Προβληματισμοί για την υπερφορολόγηση και το νέο φόρο διαμονής Mε τις αφίξεις να «σπάνε τα κοντέρ» του ελληνικού Τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει το «φράγμα» των 30 εκατομμυρίων τουριστών και την Ελλάδα να είναι overbooked μέχρι τον Σεπτέμβριο, το σκηνικό δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό στη Ρόδο, έναν από τους πλέον δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο, αλλά ούτε και στην Κω, καθιερωμένος, επίσης, τουριστικός προορισμός, με ιδιαίτερη δυναμική στα μεγέθη της τουριστικής μας βιομηχανίας. Έτσι, λοιπόν, σε εντυπωσιακούς ρυθμούς εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στο νησί της Ρόδου, με τις πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες να αγγίζουν το 100%, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι, η φετινή θα είναι ίσως η καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών για το νησί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Κω και παρά το γεγονός ότι το νησί επλήγη από το φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου, στις 21 Ιουλίου, οι τουριστικές αφίξεις κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας την ολική επαναφορά της Κω, ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας, μετά τις απώλειες που γνώρισε το νησί τα προηγούμενα χρόνια, ως συνέπεια της έξαρσης του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος και της διαχείρισής του. Κι ενώ οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις, και στους δύο προορισμούς της Δωδεκανήσου, διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, τα έσοδα εξακολουθούν να μην εξελίσσονται αναλογικά, δημιουργώντας ανησυχία και προβληματισμό στους κόλπους της τουριστικήςξενοδοχειακής οικογένειας, που εντείνεται εξαιτίας του νέου φόρου διαμονής, ο οποίος θα ισχύσει από το επόμενο έτος.

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟ∆ΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΡΟ∆ΟΥ 2017 vs 2016 Επιβάτες Month

JANUARY FEBRUARY MARCH APRIL MAY JUNE

TOTAL RHO

Εγχώριοι 2017 55,109 51,791 59,756 69,798 73,842 80,572

390,868

Πτήσεις Month

JANUARY FEBRUARY MARCH APRIL MAY JUNE

TOTAL RHO

Σ

2016 52,886 50,039 58,970 65,165 72,205 75,165

374,430

∆ιεθνείς %∆ 4.2% 3.5% 1.3% 7.1% 2.3% 7.2%

2017 119 119 2,144 136,686 455,031 714,898

4.4%

1,308,997

%∆ -12.9% -14.9% -11.9% -17.6% -18.7% -4.3%

2017 14 6 32 1,029 2,949 4,523

Εγχώριοι 2017 592 536 615 682 780 911

4,116

2016 680 630 698 828 959 952

4,747

2016 328 410 5,315 100,726 431,581 651,411

1,189,771

Σύνολο %∆ -63.7% -71.0% -59.7% 35.7% 5.4% 9.7%

2017 55,228 51,910 61,900 206,484 528,873 795,470

10.0%

1,699,865

%∆ -12.5% -50.0% -46.7% 25.8% 2.6% 4.8%

2017 606 542 647 1,711 3,729 5,434

∆ιεθνείς

-13.3%

8,553

2016 16 12 60 818 2,873 4,314

8,093

2016 53,214 50,449 64,285 165,891 503,786 726,576

1,564,201

%∆ 3.8% 2.9% -3.7% 24.5% 5.0% 9.5%

8.7%

Σύνολο

5.7%

12,669

2016 696 642 758 1,646 3,832 5,266

12,840

%∆ -12.9% -15.6% -14.6% 3.9% -2.7% 3.2%

-1.3%

ε «πρωταθλήτρια» της φετινής σεζόν εξελίσσεται, όπως

«Αγκάθι» αποτελεί το Τέλος ∆ιανυκτέρευσης που θα ισχύσει από

όλα δείχνουν, η Ρόδος, µε τις αφίξεις, τις διανυκτερεύ-

το επόµενο έτος και το οποίο απασχόλησε και τις διαπραγµατεύ-

σεις και τις πληρότητες να έχουν «χτυπήσει κόκκινο». Μάλιστα, οι

σεις µεταξύ ξενοδόχων και tour operators στη Ρόδο για τις τιµές

εξαιρετικά χαµηλές θερµοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταί-

των συµβολαίων. Αρνούµενες να το απορροφήσουν και οι δύο

ες εβδοµάδες στη Βόρεια Ευρώπη, εκτίναξαν στα ύψη τη ζήτηση

πλευρές, αποφασίστηκε να επιβαρύνει τους τουρίστες, οι οποί-

για last minute κρατήσεις.

οι θα καλούνται να καταβάλουν τα χρήµατα (από τον φόρο που

Ωστόσο, η επιβολή µιας σειράς από φόρους, σε συνδυασµό µε το

τους αναλογούν) κατά την άφιξή τους στη ρεσεψιόν του ξενοδο-

µεγάλο ποσοστό προκρατήσεων µε εκπτωτικές τιµές, στις οποίες

χείου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το «Τέλος» θα χρεώνεται ανά

προχώρησαν οι ξενοδόχοι του νησιού, δεν αφήνουν περιθώρια

δωµάτιο και θα ξεκινά από τα τέσσερα ευρώ την ηµέρα για τα

κέρδους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Οι συνεχείς µεταβολές

πεντάστερα ξενοδοχεία και θα µειώνεται όσο κατεβαίνει η κατη-

δε του φορολογικού καθεστώτος προς το δυσµενέστερο -αποφα-

γορία της µονάδας.

σίστηκε η εφαρµογή του Τέλους ∆ιανυκτέρευσης από το 2018-,

Για την επόµενη σεζόν οι αυξήσεις στις τιµές των συµβολαίων

σε συνδυασµό µε την αύξηση των κλινών και τη µείωση της µέ-

που υπογράφουν οι ξενοδόχοι µε τους tour operators κυµαίνο-

σης δαπάνης των τουριστών, που δεν αποτελεί αποκλειστικά

νται από 4% έως 5%. Οι διαπραγµατεύσεις, όµως, είναι αρκετά

ελληνικό φαινόµενο, συρρικνώνουν τα περιθώρια κερδοφορίας

σκληρές, µε τους tour operators στο σύνολό τους να απαιτούν

των επιχειρήσεων, ενώ, παράλληλα, λειτουργούν ως τροχοπέδη

όλο και περισσότερα προκειµένου να δώσουν έστω κι ένα ευρώ

στις προσπάθειες ανάπτυξης της τοπικής οικονοµίας.

αύξηση στην τιµή διανυκτέρευσης.


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα Σε υψηλά επίπεδα οι αφίξεις στη Ρόδο Σε επίπεδα ρεκόρ διαµορφώνεται η τουριστική κίνηση στο νησί, µε βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Fraport Greece για τον Ιούνιο, σύµφωνα µε τα οποία αυξηµένος κατά 6,7% είναι ο αριθµός των τουριστών που αφίχθησαν στη Ρόδο αεροπορικώς σε σύγκριση µε πέρυσι. Σε απόλυτους αριθµούς, το νησί επισκέφθηκαν 23.263 περισσότεροι τουρίστες, σε σχέση µε πέρυσι, µε τον συνολικό αριθµό τους να ανέρχεται σε 369.259 άτοµα, έναντι 345.996 άτοµα τον περυσινό Ιούνιο. Συνολικά µέσω του αεροδροµίου της Ρόδου «∆ιαγόρας» διακινήθηκαν 714.898 τουρίστες (369.259 αφίξεις και 337.000 αναχωρήσεις), έναντι 651.411 τον Ιούνιο του 2016, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 9,7%. Αυξηµένη κατά 7,2% εµφανίζεται και η κίνηση από το εσωτερι-

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Αεροσκάφη Χώρα United Kingdom Germany Sweden Russian Federation Poland Israel Italy Czech Republic Norway Denmark France Finland Netherlands Austria Belgium Switzerland Slovakia Lithuania Hungary Romania Serbia Luxembourg Latvia Estonia Ireland Slovenia Moldova Belarus Cyprus Ukraine Bulgaria Lebanon Tanzania, United Republic Kuwait Iceland Turkey Malta Bosnia and Herzegovina Egypt FYROM Montenegro Saudi Arabia United Arab Emirates

Σύνολο

Αφ.-Αναχ. 730 779 295 286 239 240 245 212 147 177 184 119 136 120 148 88 73 26 35 42 38 21 18 10 9 10 6 6 37 7 3 6 1 1 1 19 1 1 2 1 1 1 2

4,523

Source: FRG Traffic Data Management (preliminary data)

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιβάτες Άφιξη 67,811 63,514 29,769 27,833 22,470 17,137 17,405 16,694 14,959 15,136 12,430 10,883 9,445 8,599 7,802 6,393 5,051 2,325 2,638 2,106 2,438 1,374 1,416 870 757 537 479 370 192 164 147 98 8 4 2 2 1 -

369,259

Αναχώρηση 65,474 61,890 28,158 23,745 18,591 17,427 13,004 12,618 12,893 11,928 12,456 10,860 10,463 7,979 7,724 6,058 3,516 2,247 1,915 1,792 1,220 1,247 1,204 830 692 326 300 244 109 83 7

-

337,000

∆ιέλευση 1,034 2,479 356 3,308 652 464 271 -

8,564

κό της χώρας, καθώς σύµφωνα µε τα υπάρχοντα στοιχεία, µε τις πτήσεις εσωτερικού διακινήθηκαν 80.572 άτοµα (αφίξεις και αναχωρήσεις), έναντι 75.165 πέρυσι. Αυξηµένες ήταν επίσης οι πτήσεις (αφίξεις και αναχωρήσεις) εξωτερικού, που εξυπηρετήθηκαν από το αεροδρόµιο ∆ιαγόρας της Ρόδου, σε ποσοστό 4,8% και οι οποίες ανήλθαν σε 4.523 (αφίξεις και αναχωρήσεις), έναντι 4.314 τον Ιούνιο του 2016. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, στην πλειοψηφία

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Αεροσκάφη Χώρα

Germany United Kingdom Netherlands Poland Switzerland Russian Federation Czech Republic Italy Belgium Sweden Israel Denmark Austria France Norway Finland Ireland Luxembourg Slovakia Slovenia Romania Turkey Cyprus Bulgaria Bermuda Spain Jordan Malta Montenegro Ukraine

Σύνολο

Αφ.-Αναχ. 598 365 203 130 94 86 92 94 121 61 80 49 59 58 35 18 8 8 6 7 4 5 5 1 1 1 1 1 1 1

2,193

Επιβάτες Άφιξη 51,232 35,173 15,453 12,277 7,373 7,370 7,577 7,201 6,086 6,115 4,403 4,214 3,863 3,443 3,333 1,521 752 563 352 268 133 2 30 6 4 -

178,744

Αναχώρηση 48,455 34,496 15,509 10,151 6,728 6,004 5,694 5,494 6,142 5,600 4,336 3,700 3,420 3,356 2,055 1,515 747 501 186 139 63 71 15 4 -

164,381

∆ιέλευση 1 3,373 414 3,360 4 2 466 247 246 119 7 4 -

8,243


τους θετικό πρόσηµο εµφάνισαν οι αγορές του εξωτερικού στο νησί, µε την πρώτη θέση, όσον αφορά τη χώρα προέλευσης των τουριστών τον µήνα Ιούνιο να κατέχουν οι Άγγλοι, µε δεύτερους τους Γερµανούς και την πεντάδα να συµπληρώνουν οι Σουηδοί, οι Ρώσοι και οι Πολωνοί. Από την άλλη, πτωτικά διαµορφώθηκαν το πρώτο εξάµηνο του 2017 οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιµάνι της Ρόδου, σε σχέση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα πέρυσι, µε τον αριθµό των κρουαζιερόπλοιων που κατέπλευσαν συνολικά να ανέρχεται σε 92, µε 98.127 επιβάτες, έναντι 107 κρουαζιερόπλοιων µε 110.121 επιβάτες, το πρώτο εξάµηνο του 2016. Η µείωση της κρουζιέρας αποτελεί πλήγµα για τον τουρισµό της

µα µετά τον ισχυρό σεισµό που έπληξε το νησί, το οποίο καθί-

Ρόδου, δεδοµένου ότι οι τουρίστες κρουαζιέρας είναι υψηλού ει-

σταται προσωρινά ανενεργό, µε τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις να

σοδηµατικού επιπέδου.

εξυπηρετούνται από το λιµάνι της Κεφάλου, είτε από τον κοντινό

Ολική επαναφορά της Κω στην τουριστική «σκηνή»

προβλήτα της ∆ΕΗ, όπου έχει µεταφερθεί η πύλη διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου. Η αποκατάσταση των ζηµιών του λιµανιού αποφασίστηκε να γίνει µε εθνικούς πόρους, ενώ ολοκληρώ-

Εντυπωσιακή είναι η επιστροφή του τουριστικού ρεύµατος στο

θηκε, ήδη, η διαδικασία της διενέργειας κλειστού διαγωνισµού,

νησί της Κω τη φετινή τουριστική περίοδο, µετά τις απώλειες

µε τις εργασίες να ξεκινούν άµεσα.

των προηγούµενων ετών ως αποτέλεσµα των επιπτώσεων από

Το ολικό «came back» της Κω ως ένας από τους πιο αναγνωρι-

το µεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτηµα. Η άνοδος των τουριστι-

σµένους τουριστικούς προορισµούς διεθνώς, αποτυπώνεται στα

κών ροών δεν ανακόπηκε ούτε µετά τον φονικό σεισµό των 6,6

στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων που δόθηκαν στη δηµοσιό-

Ρίχτερ, που άφησε πίσω του δύο νεκρούς, επισκέπτες του νησιού,

τητα και οι οποίες παραµένουν σε υψηλά επίπεδα.

αρκετούς τραυµατίες και υλικές ζηµιές. Η άµεση κινητοποίηση

Σύµφωνα µε αυτά τα στοιχεία, τον Ιούνιο, οι διεθνείς αφίξεις στο

του κρατικού µηχανισµού, σε συνδυασµό µε τα ισχυρά αντανα-

αεροδρόµιο Ιπποκράτης της Κω κατέγραψαν αξιόλογη άνοδο

κλαστικά που επέδειξαν οι ξενοδόχοι του νησιού, οι επαγγελµα-

σε διψήφιο ποσοστό 23,73%, φθάνοντας τις 178.744, αυξηµένες

τίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται εν γένει στην τουριστική βιο-

κατά 23,73%, σε σχέση µε πέρυσι, ενώ πρόκειται για τον δεύτερο

µηχανία, αλλά και στο σύνολό του ο εµπορικός, επιχειρηµατικός

καλύτερο Ιούνιο όλων των εποχών µετά τον Ιούνιο του 2015, οπό-

κόσµος, είχαν σαν αποτέλεσµα η Κως να επιστρέψει άµεσα στην

τε και στο νησί είχαν αφιχθεί αεροπορικώς 179.351 επισκέπτες.

κανονικότητά της, τα προγράµµατα των ταξιδιωτικών πρακτό-

Η γερµανική είναι η πρώτη τουριστική αγορά στο νησί, µε δεύτε-

ρων να συνεχίσουν να πραγµατοποιούνται κανονικά και ο τουρι-

ρη την αγγλική και τρίτη την ολλανδική.

σµός να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Την επαναφορά της Κω στη διεθνή τουριστική «σκακιέρα» πιστο-

Σε αυτό σηµαντικό ρόλο έπαιξε η αντοχή την οποία επέδειξαν οι

ποιούν και τα στοιχεία εξαµήνου, σύµφωνα µε τα οποία οι διε-

ξενοδοχειακές υποδοµές, λόγω της ισχυρής αντισεισµικής θω-

θνείς, αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 22,5% φθάνοντας τις

ράκισής τους, οι οποίες συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά. Σε

317.555.

µεµονωµένες µόνο περιπτώσεις κλήθηκε αναγκαία η προσωρινή, κατά κύριο λόγο, µεταφορά και φιλοξενία των τουριστών σε άλλο κατάλυµα έως και την ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών κλιµακίων. Στο κεντρικό λιµάνι της Κω εντοπίστηκε το σοβαρότερο πρόβλη-


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

ANTΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ – ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Ε.Ο.Τ. - ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ Π.Ο.Ξ.

Επιτακτική η ανάγκη προόδου στις τουριστικές παροχές • Άμεση η ανάγκη αύξησης των συντελεστών δόμησης των υφιστάμενων ξενοδοχείων • Η Ελλάδα αρέσει, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό • Καταστροφικός ο νέος Φόρος Διανυκτέρευσης Σε μία από τις συνηθισμένες χειμαρρώδεις συνεντεύξεις του, η οποία «ξεχειλίζει» από αλήθειες -ενίοτε πικρές- και το θερμόαιμο ταπεραμέντο του, ο Αντώνης Καμπουράκης, σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», με αφορμή το αφιέρωμα που πραγματοποιεί το περιοδικό στη Ρόδο, αναλύει μια σειρά θεμάτων, με έμφαση στα πιο «καυτά». Από την ατζέντα της συζήτησης δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ο νέος φόρος διανυκτέρευσης, τον οποίο με μία λέξη χαρακτηρίζει καταστροφή, η υπερφορολόγηση του κλάδου, η οποία, όπως λέει, έχει «γονατίσει» τις τοπικές οικονομίες, η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, θέμα για το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση για κωλυσιεργία και οι εκλογές στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, λέγοντας πως το στοίχημα για τις νέες ηγεσίες είναι να συνεχίσουν το επιτυχημένο έργο των προκατόχων τους. Φυσικά στην κορυφή της ατζέντας παραμένει η φετινή τουριστική σεζόν, για την οποία λέει ότι, ναι μεν καταγράφεται αυξημένη ζήτηση, το θέμα, όμως, είναι να καταφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν ουσιαστικά αυτή τη ζήτηση. Παράλληλα, ο κ. Καμπουράκης φέρνει στο «τραπέζι των συζητήσεων» δύο ακόμη, εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα: τις χρήσεις γης και τους πολεοδομικούς συντελεστές. Πως βλέπετε τη φετινή τουριστική σεζόν, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο;

βιωσιµότητά τους, τα επενδυτικά τους σχέδια, το προσωπικό τους και τις τοπικές κοινωνίες, µέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται. Αυτό είναι το µεγάλο στοίχηµά µας σήµερα.

Υπάρχει ένα προφανές δεδοµένο κι αυτό είναι η αυξηµένη ζήτηση για την Ελλάδα. Αρέσει η Ελλάδα και το τουριστικό µας προ-

Θεωρείτε πως είναι συγκυριακή αυτή η αυξημένη ζήτηση;

ϊόν κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους. Από εκεί και πέρα

Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο στην εικόνα του φετινού καλο-

το θέµα είναι πως θα µπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις

καιριού. Αυτό που θέλω όµως να τονίσω είναι, πως δεν πρέπει να

να αξιοποιήσουν ουσιαστικά αυτή την αυξηµένη ζήτηση και να

εφησυχάζουµε. Τα καλά αποτελέσµατα µιας χρονιάς δεν προεξο-

αποκοµίσουν οφέλη, που θα τους επιτρέψουν να στηρίξουν τη

φλούν µε κάποιον αυτοµατισµό τα αποτελέσµατα της επόµενης.

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Γι’ αυτό και πιστεύω πως η στιγµή της επιτυχίας είναι και στιγµή

ρούµε να πάµε µακριά. Τα υποζύγια έχουν κουραστεί πλέον και

για τοµές, δράσεις και πρωτοβουλίες, που θα φέρνουν σε πρώτο

θα «γονατίσουν». Και µαζί τους θα «γονατίσουν» όλες οι τοπικές

πλάνο την ανταγωνιστικότητα, νέα προϊόντα, αναβαθµισµένες

οικονοµίες, που στηρίζονται στον τουρισµό.

υποδοµές. Μόνον έτσι µπορούµε να διασφαλίσουµε την τουρι-

γάµε» πελάτες για να γεµίσουµε τα ξενοδοχεία µας; Στη ζωή όλα

Παρ’ όλ’ αυτά, αντί της αποκλιμάκωσης που ζητάτε, από το 2018 έρχεται ο φόρος διανυκτέρευσης. Ποιες βλέπετε να είναι οι επιπτώσεις;

είναι θέµα σωστού timing. Κάθε πράγµα στον καιρό του… Τώρα

Με κάθε ειλικρίνεια και µε το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι, µε

είναι η σωστή ώρα για να προετοιµάσουµε το µέλλον.

τροµάζει η ευκολία µε την οποία κάποια στελέχη της σηµερινής

στική βιωσιµότητα, µε µακροπρόθεσµους όρους. Αν δεν επενδύσουµε τώρα για το µέλλον, πότε θα το κάνουµε; Όταν θα «κυνη-

κυβέρνησης τοποθετούνται και υποστηρίζουν την εφαρµογή του

Μπορείτε να μας πείτε ενδεικτικά κάποια από αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα;

εν λόγω φόρου. Τέλος διανυκτέρευσης εφαρµόζεται αλλού, στο-

Ο στρατηγικός µας στόχος πρέπει να είναι η ανταπόκριση στον

και τις κοινωνίες, για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγεί-

διαρκώς αυξανόµενο ανταγωνισµό. Αυτό σηµαίνει πως πρέπει να

ας, της παιδείας, των φυσικών πόρων, για κοινωνικούς λόγους,

βάλουµε θεµέλια, στέρεα θεµέλια, τα οποία θα αναβαθµίζουν και

για κοινωνική αλληλεγγύη, και για …φόρο µιλάµε εµείς. Για το τι

θα θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητά µας. ∆υο πράγµατα θα

λείπει από τον προϋπολογισµό και για το τι θα συµπληρώσει στα

σας πω: Πρώτον, οι χρήσεις γης. Το προϊόν που προσφέρουν οι

δηµόσια έσοδα. Ο «Φόρος» αυτός θα είναι καταστροφικός για

γείτονές µας βασίζεται πάνω σε άλλες χρήσεις γης, δηµιουργούν

την ανταγωνιστικότητά µας. ∆εν υπάρχει άλλη λέξη, παρά µόνον

συνθήκες εµπειρίας µεγάλης αξίας, κι εµείς δεν έχουµε τέτοιες

αυτή: Καταστροφή. Θα κάνει να ξεχειλίσει το ποτήρι των αντοχών

δυνατότητες. Να δούµε σοβαρά, λοιπόν, τις χρήσεις γης και πως

και των ανοχών, θα καταστρέψει προσπάθειες, δουλειές και τζί-

µπορούµε να κάνουµε το κάτι παραπάνω, πάντοτε µε απόλυτο

ρους, πιστοληπτική ικανότητα και τράπεζες, και το τραγικότερο

σεβασµό στο περιβάλλον, που θα µας δώσει ανταγωνιστικά πλε-

όλων, ξέρετε ποιο θα είναι; δεν θα µπει και τίποτα στα δηµόσια

ονεκτήµατα.

ταµεία. ∆εν είµαι µάντης, το δείχνει η παγκόσµια εµπειρία. Όπου

Το δεύτερο που πρέπει οπωσδήποτε να ξαναδούµε είναι οι πολε-

αυξάνονται οι φόροι, όχι µόνο δεν αυξάνονται ανάλογα τα δηµό-

οδοµικοί συντελεστές σε υφιστάµενα ξενοδοχεία, ώστε να έχουν

σια έσοδα, αλλά αντίθετα φθίνουν. Πρέπει κάποια στιγµή να πέ-

την ευχέρεια να αναβαθµίσουν τη δυναµικότητά τους και να

σει αυλαία, σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου!

εµπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους. Επενδύσεις δεν θέλουµε; Ε, να ένα πεδίο άµεσων ιδιωτικών επενδύσεων, που θα δώσουν δουλειές στις τοπικές οικονοµίες και οφέλη για το τουριστικό προϊόν της χώρας. Και το τρίτο που πρέπει να γίνει, αφορά στην αποκλιµάκωση της υπερφορολόγησης. Όπως είναι τα πράγµατα σήµερα, δεν µπο-

χευµένα, µε αποδέκτη την τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

ες και το σηµαντικό σ’ αυτές τις κρίσιµες συνθήκες είναι, εµείς οι νεότεροι, να συνεχίσουµε το έργο τους, και να πετύχουµε τα καλύτερα που αξίζει ο ελληνικός τουρισµός.

Επίσης έχετε και πρόωρες εκλογές στην ΠΟΞ τον Οκτώβρη; Πήραµε αυτή την απόφαση, καθώς έχουµε µπροστά µας πελώριες προκλήσεις και η εκπροσώπηση του κλάδου µας πρέπει να βασίζεται σε νωπή επιβεβαίωση της εντολής, που θα δίνει περισσότερη δύναµη και περισσότερο θεσµικό κύρος. Κρίναµε όλοι µαζί πως η επαναβεβαίωση της εµπιστοσύνης των µελών µας διασφαλίζει, τόσο το ενωτικό πνεύµα, όσο και τον δυναµισµό που έχουµε ανάγκη, µπροστά σε µεγάλα ανοιχτά ζητήµατα, όπως η Εθνική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, ο «Φόρος» ∆ιανυκτέρευσης και τόσα άλλα, ουσιαστικά και κρίσιµα.

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων είναι μια νέα πραγματικότητα, που επηρεάζει άμεσα τα δεδομένα στον τουρισμό. Ποια είναι η θέση σας; Κοιτάξτε, καλώς ή κακώς πέρασε ένας νόµος, που υποτίθεται πως θα ρυθµίσει το τοπίο, ώστε να µην γινόµαστε εµείς οι ξενοδόχοι τα θύµατα ενός αθέµιτου ανταγωνισµού, από τέτοιες δραστηριότητες. Όµως έχουν περάσει τρεις µήνες κι ακόµη δεν έχουν εκδοθεί οι εφαρµοστικές υπουργικές αποφάσεις. Υπάρχει, λοιπόν, η ψευδαίσθηση πως ρυθµίστηκε το θέµα, αλλά στην πραγµατικότητα είµαστε ακόµη στο «περίµενε». Κι αυτό το θεωρώ µείζον ζήτηµα, όχι µόνο σαν ξενοδόχος, αλλά και σαν υπεύθυνος πολίτης. ∆εν µπορεί, όταν όλη η κοινωνία «ξεζουµίζεται» από τους φόρους, οι «βραχυχρόνιες» µισθώσεις να µην φορολογούνται και επιδεικτικά και προκλητικά να µην συµβάλλουν στα δηµόσια έσοδα. Επιπλέον, προκύπτουν και µείζονα ζητήµατα δηµόσιας υγιεινής κι ασφάλειας. Είδαµε για παράδειγµα πως η συµµορία των Κολοµβιανών, που έκλεβε τους αξονικούς τοµογράφους είχε επιλέξει αυτό τον τρόπο µίσθωσης για να βρίσκεται στη χώρα. Αυτό δείχνει το κενό που υπάρχει και πως µπορούν να το εκµεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι. Να σοβαρευτούµε λοιπόν. Η χώρα δεν µπορεί να είναι «µπάτε σκύλοι αλέστε…».

Πολλές εκλογές μέσα στο 2017 για τον κλάδο σας, σε όργανα όπως ο ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ. Πως διαμορφώνουν τις εξελίξεις; Πράγµατι, ήρθε το πλήρωµα του χρόνου για την αλλαγή ηγεσιών, σε νευραλγικά θεσµικά όργανα. Αποχωρούν πετυχηµένες ηγεσί-

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


25 -26 -27 Nοεμβρίου

2017 METROPOLITAN EXPO

Νέα εποχή για την έκθεση Xenia!

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: Υπουργείου Τουρισμού, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής-Αθηνών & Αργοσαρωνικού

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE • Λεωφ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42, Αγ. Δημήτριος • Τηλ: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.xenia.gr • info@forumsa.gr

XENIA_ADD 21X29.indd 1

26/04/2017 12:28


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

ΒΑΣΟΣ ΜΗΝΑΪΔΗΣ Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Ποιοτικό και όχι ποσοτικό το «στοίχημα» για τον Τουρισμό Σε μία συνέντευξη, εν τοις πράγμασι μια φιλική συζήτηση, που ενέχει αισιοδοξία, προβληματισμό, κριτική και πολλή δόση σοφίας, ο «Νέστορας» του ροδιακού Τουρισμού, κ. Βάσος Μηναΐδης, μιλάει για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο και αναλύει τα δεδομένα του ελληνικού τουρισμού. Ο ίδιος, ενώ εκτιμά ότι η φετινή θα είναι μια πολλή καλή χρονιά για τον ροδιακό και εν γένει τον ελληνικό Τουρισμό, εκφράζει τον προβληματισμό του για το μέλλον. Προβληματισμός ο οποίος προκύπτει από την υπερφορολόγηση του κλάδου, που εάν συνεχιστεί, η Ελλάδα θα καταστεί μη ανταγωνιστική επιλογή. Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, το «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουμε ως τουριστικός προορισμός, είναι εκείνο της ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού μας και όχι της ποσοτικής. Με βάση δε τα λεγόμενά του, τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, στο πρότυπο των Κυκλαδονήσων, είναι εκείνα που έχουν μέλλον στον τουρισμό. Στην αιχμή της φετινής, τουριστικής σεζόν κι ενώ παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις, γκρίνια υπάρχει για τα έσοδα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη της φετινής, τουριστικής περιόδου στη Ρόδο;

Τέλους Διαμονής από το 2018. Ποιες είναι οι θέσεις σας και πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη ανατροπή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ποια θα ήταν αυτή; Πράγµατι το τουριστικό «σκηνικό» στην ευρύτερη περιοχή µας διαµορφώνεται όπως ακριβώς το περιγράφετε, µε την Τουρκία να

Ανοδικές τάσεις γύρω στο 10% παρουσιάζουν οι αφίξεις, αλλά και

επανέρχεται δυναµικά στον τουρισµό, την Αίγυπτο να ανακτά το

τα έσοδα εφέτος, σε σύγκριση µε πέρυσι στο νησί. Η φετινή του-

µερίδιό της, όπως και η Τυνησία. Την ίδια στιγµή η Ελλάδα, λόγω

ριστική χρονιά θα είναι µία πολύ καλή χρονιά για τον τουρισµό

της υπερφορολόγησης του κλάδου του τουρισµού, παρουσιάζε-

µας, προβληµατισµός, όµως, επικρατεί στις τάξεις της τουριστι-

ται ως µία µη ανταγωνιστική επιλογή.

κής-ξενοδοχειακής οικογένειας για το τι θα συµβεί του χρόνου.

Όσον αφορά τον νέο φόρο, φοβάµαι ότι, τελικά, θα επιβαρύνει

Ανησυχία, η οποία προκύπτει από το δεδοµένο της υπερφορολό-

τον πελάτη, κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο, γεγονός που θα

γησης του κλάδου, ο οποίος από το 2018 θα επιβαρυνθεί µε έναν

λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας µας ως

ακόµη φόρο, αυτόν της διαµονής.

προορισµού διακοπών. Η δυναµική των πελατών είναι περιορισµένη και για τον λόγο αυτό, στην προσπάθειά τους να περιορί-

Ήδη, η Τουρκία φαίνεται να ανακάμπτει δυναμικά, με τα υπάρχοντα στοιχεία να δείχνουν ότι τη φετινή σεζόν τη χώρα θα επισκεφθούν περί τα 30 εκατομμύρια τουρίστες, η Αίγυπτος επανέρχεται στην τουριστική «σκακιέρα», όπως και το Μαρόκο, η Τυνησία, κ.ο.κ.. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα αποφασίστηκε η εφαρμογή του 64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

σουν και να ελέγξουν το κόστος των διακοπών τους, βλέπουµε να προσανατολίζονται στην επιλογή πακέτων διακοπών και δεν αναφέροµαι αποκλειστικά στα πακέτα all inclusive, αλλά και σε πακέτα ηµιδιατροφής. Και το ερώτηµα είναι µε πόση ευκολία θα δεχτεί ο συγκεκριµένος πελάτης αυτό το επιπλέον κόστος;


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουριστικοί πράκτορες στα συμβόλαια που υπογράφονται εφέτος, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία επίσημη κατεύθυνση από την πολιτεία, προσθέτουν μία υποσημείωση, η οποία ενημερώνει τους πελάτες τους ότι θα κληθούν να καταβάλουν ένα ποσό στη reception του ξενοδοχείου ως φόρο διαμονής. Ισχύει κάτι τέτοιο;

αναπτυξιακός νόμος και δεν δίνονται κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών. Συμφωνείτε με την άποψη ότι η ελληνική ξενοδοχία οδηγείται σε αφελληνισμό;

Ναι ισχύει. Στις µπροσούρες τους οι tour operators θα αναγρά-

από ξένα funds. Ωστόσο, πρέπει να πούµε ότι κάποιες εξαγορές

φουν ότι στην Ελλάδα οι πελάτες τους θα κληθούν να πληρώ-

ξενοδοχείων γίνονται προς «ένα κοµµάτι ψωµί». Αυτές είναι ευ-

σουν ένα επιπλέον ποσό στο ξενοδοχείο που θα διαµείνουν ως

καιριακές επενδύσεις, που ενέχουν έντονο το στοιχείο της κερδο-

φόρο διαµονής. Αντιλαµβάνεστε, φυσικά, ότι εάν δηµιουργηθεί

σκοπίας, η οποία δεν µπορούµε νε γνωρίζουµε πως θα εξελιχθεί.

πρόβληµα µε το πελατειακό κοινό, τον φόρο θα επιβαρυνθούν

Το φαινόµενο αυτό στη Ρόδο δεν παρατηρείται, σε αντίθεση µε

οι ξενοδόχοι.

την Κω και άλλα µέρη. Αυτό που θα επιφέρει πραγµατική ανά-

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελληνικά κεφάλαια που θα µπορούσαν να επενδυθούν σε κάποια πολύ µεγάλα projects κι εκεί ακριβώς βλέπουµε να καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον

πτυξη είναι η ζήτηση να παραµένει σταθερή και οι κανόνες του

Το 2017 είναι η χρονιά των εκλογών στα συνδικαλιστικά όργανα του τουρισμού. Εσείς ως χρόνια συνδικαλιστής του κλάδου, πιστεύετε ότι έχει διαφοροποιηθεί ο συνδικαλισμός στον χώρο των ξενοδοχείων, έχει αλλάξει ο ρόλος του και τι μπορεί να επιτύχει;

παιχνιδιού να είναι γνωστοί.

Ο εργατικός συνδικαλισµός, στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε

Η χώρα μας έχει ανάγκη από μεγαλύτερο αριθμό τουριστών ή κάτι άλλο και σας ρωτάω ορμώμενος από την κόντρα που υπάρχει τελευταία με το κατά πόσο είναι σωστά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

ύφεση, λόγω της εφαρµογής των µνηµονίων. Από τη στιγµή, λοι-

Οι προσπάθειες θα πρέπει να προσανατολίζονται στην προσέλ-

πόν, που δεν είναι σε ένταση ο εργατικός συνδικαλισµός και ο

κυση περισσότερων εσόδων από τον, ήδη, υπάρχοντα αριθµό

εργοδοτικός βρίσκεται σε ύφεση σε ό,τι αφορά θέµατα διαπραγ-

τουριστών και όχι στην άνοδο του αριθµού των τουριστικών αφί-

µάτευσης µε τους εργαζόµενους. Βεβαίως, όλες αυτές οι πρωτο-

ξεων. Εδώ, στη Ρόδο καταγράφεται άνοδος του τουρισµού διότι

βουλίες που υλοποιούνται από τα συνδικαλιστικά όργανα του

αυξάνονται οι διανυκτερεύσεις, όχι οι τιµές.

κλάδου, από τον Σ.Ε.Τ.Ε. για παράδειγµα, σε θέµατα διαφήµισης,

Αυξάνοντας τον αριθµό των τουριστών µειώνεται η ποιότητα. Τα

προβολής, συνεργασίας µε την περιφέρεια και τον Ε.Ο.Τ., είναι

αεροδρόµια, οι δρόµοι, οι υποδοµές δεν µπορούν να ανταποκρι-

αρκετά πρωτοποριακές και θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται.

θούν σε αυτή την άνοδο των τουριστών, µε αποτέλεσµα οι υψη-

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι, οι εκλογές στα συνδικαλιστικά

λής ποιότητας τουρίστες να «γυρίζουν την πλάτη τους». Έτσι, στα

όργανα θα πρέπει να εξακολουθήσουν να µην έχουν κοµµατικό

µεγάλα νησιά είναι έντονο το φαινόµενο να αυξάνεται αριθµητι-

«χρώµα», όπως ισχύει µέχρι σήµερα.

κά ο τουρισµός, αλλά να φθίνει η ποιότητα. Και θα σας φέρω ένα παράδειγµα: Στη Μύκονο αυτή τη στιγµή πωλείται 3.000 ευρώ

Πιστεύετε ότι, τόσο από την πλευρά του ο ιδιωτικός τομέας, όσο και η πολιτεία έχουν αντιληφθεί το μέγεθος και την αξία του τουρισμού στην οικονομία και την ευμάρεια της χώρας, ακολουθείται κάποια στρατηγική και υπάρχουν συνέργειες;

το δωµάτιο την ηµέρα, από την άλλη στη Ρόδο έχουµε «πιάσει πάτο». Άρα, το «στοίχηµα» που πρέπει να κερδίσουµε είναι εκείνο της ποιοτικής αναβάθµισης του τουρισµού µας και όχι της ποσοτικής.

Μέχρι πριν από την οικονοµική κρίση υπήρχε από την πλευρά ∆υστυχώς, τα τελευταία χρόνια και µε την υπερφορολόγηση του

Εκτός από τη Ρόδο, τι συμβαίνει στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, την Κάρπαθο, την Κάσο, την Κάλυμνο, την Τήλο, κ.ο.κ..

κλάδου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και το ζητούµενο είναι µέχρι πότε

Ένα είναι βέβαιο, αυτά τα νησιά έχουν µέλλον στον Τουρισµό. Tα

θα αντέξουµε; Μέχρι πότε θα µπορεί να διατηρηθεί ο ΦΠΑ στο

µικρά νησιά, µε τη γραφική οµορφιά και τις λίγες κλίνες, ακολου-

16% και την ίδια στιγµή στην Τουρκία να είναι στο 8%; Εάν δεν

θούν το παράδειγµα των Κυκλάδων, της Σαντορίνης και της Μυ-

επέλθει σύντοµα ισορροπία στα οικονοµικά της χώρας και δεν

κόνου, που αυτή τη στιγµή είναι δύο από τους

υπάρξει περιορισµός αυτής της υπέρµετρης φορολόγησης του

κορυφαίους προορισµούς στον κόσµο.

της πολιτείας µία υποστηρικτική στάση απέναντι στον τουρισµό.

κλάδου, ο ελληνικός τουρισµός δεν θα αντέξει και θα επέλθει ύφεση.

Από τη μία παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και μαζική είσοδος ξένων funds στη χώρα μας και από την άλλη δεν υπάρχει


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

Οι φόροι απομυζούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις!!! Με μεθοδικές, καλά μελετημένες κινήσεις, όρεξη για δημιουργία και πρόγραμμα, ο Γιάννης Χατζηλαζάρου δεν εφησυχάζει ποτέ. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η τελευταία επένδυση του ομίλου, η έκτη κατά σειρά ξενοδοχειακή μονάδα της H Hotels Collection, η οποία θα ανοίξει τις «πόρτες» της την επόμενη τουριστική σεζόν και ο Γιάννης Χατζηλαζάρου μελετά τα επόμενα επενδυτικά σχέδιά του. «Κοιτάμε το μέλλον και με οδηγό τις εμπειρίες μας σχεδιάζουμε για το μεθαύριο», λέει με νόημα, μιλώντας στο «Χ&Τ». Σε συνέντευξή του με αφορμή το αφιέρωμα του περιοδικού στη Ρόδο, ο κ. Χατζηλαζάρου μιλάει για τη φετινή τουριστική περίοδο και αφήνει... “υπόνοιες” ότι κάτι νέο «μαγειρεύει», εκτός Ρόδου αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, εφέτος καταγράφονται αυξημένη ζήτηση και υψηλές πληρότητες, ωστόσο, η επιβολή μιας σειράς από φόρους, σε συνδυασμό με τις εκπτωτικές τιμές, έχουν σαν αποτέλεσμα τα περιορισμένα οικονομικά οφέλη για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων και πως διαμορφώνονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του ομίλου σας; Η φετινή τουριστική σεζόν εξελίσσεται οµαλά, όπως ήταν άλλω-

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

στε αναµενόµενο. Για την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Ρόδο η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από ότι η περσινή και αυτό έχει θετική επίπτωση στην οικονοµία, αλλά και στη λειτουργία των ξενοδοχείων. Καταγράφεται αυξηµένη ζήτηση και υψηλά ποσοστά στις πληρότητες.


Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Ρόδου, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό; Κατά τις περιόδους των ισχνών αγελάδων ο κόσµος συνηθίζει να κάνει συγκρατηµένη κατανάλωση, ενώ αντίθετα όταν επικρατεί ευφορία οι δαπάνες είναι µεγαλύτερες. ∆ιανύουµε µια περίοδο σχετικής αβεβαιότητας, η οποία αντικατοπτρίζεται στις καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών. Ωστόσο, η Ελλάδα, µε κεντρικό πυλώνα την ασφάλεια και τις οµορφιές που διαθέτει, έχει καταφέρει να προσελκύει όλο και µεγαλύτερο αριθµό επισκεπτών. Η Ρόδος αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους προορισµούς της χώρας, µε εξαιρετική οµορφιά, πλούσια ιστορία, ικανοποιη-

Η επιβολή επιπρόσθετων φόρων στον τουρισµό αποτελεί τρο-

τικές υποδοµές, θάλασσα και ήλιο. Ένα µείγµα χαρακτηριστικών

χοπέδη στην ανάπτυξή του. ∆υσχεραίνει τη δυνατότητα προ-

που συγκινεί κάθε επισκέπτη.

σφοράς υψηλότερων υπηρεσιών στους επισκέπτες και αποστερεί σηµαντικά κεφάλαια από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για

Ποια είναι τα οφέλη από τη νέα αύξηση των αφίξεων στα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων;

επενδύσεις στις υποδοµές τους.

Η αύξηση των αφίξεων όντως επηρεάζει τα οικονοµικά αποτελέ-

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα συμβόλαια που υπογράφονται με τους tour operators;

σµατα των ξενοδοχείων. Ωστόσο, οι αρχικές συµφωνίες του προηγούµενου έτους, που συνδυάστηκαν µε εκπτωτικές τιµές, δεν επέτρεψαν να φανεί κάποιο σηµαντικό όφελος.

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός, ενώ δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης. Ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου φόρου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

Ο τουρισµός εµπεριέχει στοιχεία αβεβαιότητας και επηρεάζεται από απρόοπτες καταστάσεις.

Θα σας δούμε και σε κάποιον άλλο προορισμό;

Ωστόσο, φαίνεται ότι και η επόµενη χρονιά θα είναι καλή, καθώς

Ο όµιλος H Hotels Collection είναι σε διαρκή ανάπτυξη. Ήδη

τα συµβόλαια δείχνουν να διαµορφώνονται σε λογικά πλαίσια.

έχουµε αποκτήσει µια εµπειρία 25 χρόνων µε εξαιρετικά αποτε-

Ελπίζουµε να µην υπάρξει κάποια πολιτική ή άλλη εξέλιξη που να

λέσµατα και χρήσιµα δεδοµένα, που αναλύουµε µεθοδικά. Κοι-

επηρεάσει την πορεία του τουρισµού.

τάµε το µέλλον και µε οδηγό τις εµπειρίες µας σχεδιάζουµε για το µεθαύριο.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επένδυση για την έκτη ξενοδοχειακή μονάδα του ομίλου σας, πότε εκτιμάτε πως θα λειτουργήσει και τι άλλο σχεδιάζετε;

Θεωρείτε ότι υπάρχει αναπτυξιακός νόμος που βοηθάει τις επενδύσεις στον Τουρισμό;

Η νέα ξενοδοχειακή µονάδα του οµίλου H Hotels Collection θα

Ο αναπτυξιακός νόµος θα πρέπει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις

βρίσκεται σε λειτουργία την επόµενη σεζόν. Το νέο µας ξενοδο-

που επενδύουν και να τις βοηθάει να ανταγωνίζονται επιχειρή-

χείο είναι ένα στολίδι στις υποδοµές της χώρας, που θα ανταπο-

σεις από το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, για να υπάρξει αναπτυξιακή

κρίνεται στις υψηλότερες προσδοκίες των επισκεπτών και ευελ-

προοπτική θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περι-

πιστούµε να αφήσουµε ικανοποιηµένο και τον πιο απαιτητικό

βάλλον, που δεν θα οδηγεί σε αποµύζηση των επενδυτικών κεφα-

πελάτη.

λαίων µιας επιχείρησης. ∆υστυχώς, το νότιο Αιγαίο εξαιρείται από τον νέο αναπτυξιακό

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχημένης δραστηριοποίησης της οικογένειας Χατζηλαζάρου στον Τουρισμό;

και δεν επιτρέπει σε εταιρίες, όπως η δική µας που θέλει να επεν-

Η αγάπη για αυτό που κάνουµε και η αγαστή συνεργασία µε τις

ήσει αφορολόγητα αποθεµατικά για επενδύσεις, που συµβάλουν

τοπικές κοινότητες. Πρωτίστως η εξαιρετική σχέση µε το προ-

στην ανάπτυξη του κλάδου.

σωπικό, που χωρίς τη σηµαντική συνεισφορά του, δεν θα είχαµε

Παρόλα αυτά εµείς δεν πτοούµαστε και επιστρατεύουµε όλες µας

καταφέρει να κερδίσουµε τις υψηλότερες βαθµολογίες στις υπη-

τις δυνάµεις για να προχωρήσουµε στα νέα µας σχέδια. Μελετά-

ρεσίες που προσφέρουµε.

µε, προγραµµατίζουµε και ξεκινάµε επενδύσεις.

68 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

δύσει, να υπαχθεί στο εθνικό αναπτυξιακό πλαίσιο ή να αξιοποι-


Looking forward to welcome you!

The balance of the very best family traditions and personal approach to customer care, combined with services of high value is the key to our Rhodian Hospitality.

Rhodes Island, Greece, www.hhotels.gr


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΣΘΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ AMATHUS BEACH HOTEL/ELITE SUITES & SPA

Δυσαναλογία μεταξύ αφίξεων και εσόδων των ξενοδοχείων Τεχνοκράτης, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα διοίκησης και τουρισμού και δοκιμασμένος στις μεγάλες αλλαγές, ο κ. Ιωάννης Μισθός είναι αυτό που λέμε ο «κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Ο διευθύνων σύμβουλος των πολυτελών Amathus Beach Hotel και Elite Suites & Spa, στη Ρόδο, μιλώντας στο «Χ&Τ», αναλύει τη φετινή τουριστική σεζόν και κάνει τα προγνωστικά του για την επόμενη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής περιόδου είναι η δυσαναλογία που παρατηρείται μεταξύ των αφίξεων και των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Λιτός και σαφής στις τοποθετήσεις του, ο κ. Μισθός, αναφερόμενος στην επόμενη χρονιά «κρούει καμπανάκι», παρουσιάζοντας ως ανασταλτικούς παράγοντες περαιτέρω ανάπτυξης την αύξηση των κλινών, το νέο Τέλος Διανυκτέρευσης και την επαναφορά των αγορών της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων; Η τουριστική σεζόν εξελίσσεται θετικά, µε ανοδικές τάσεις, τόσο

Η φετινή εκτιμάται πως θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό από την περυσινή. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

σε επίπεδο αφίξεων, αλλά και εσόδων. Φυσικά δεν παρατηρείται

Πρέπει να περιµένουµε τους επόµενους µήνες για να εξάγουµε

αναλογία µεταξύ των αφίξεων και των εσόδων, που σηµαίνει ότι,

σαφή συµπεράσµατα και ταυτόχρονα σαν Περιφέρεια να εξετά-

µια αύξηση στις αφίξεις σε ποσοστό 5-6%, λόγου χάρη, αντιστοι-

σουµε ξεχωριστά τα αποτελέσµατα των αφίξεων και των εσόδων,

χεί σε αύξηση των εσόδων σε ποσοστό 2-3%.

αποµονώνοντας τα µεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα - Θεσσαλονίκη,

70 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


οπού µετά από σειρά αρνητικών ετών, τελευταία παρατηρείται µεγάλη ανάκαµψη.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Ρόδου, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό; Θα µιλήσω για τη Ρόδο όπου για άλλη µία χρονιά βλέπουµε υψηλές πληρότητες και αφίξεις, ενώ τα έσοδα στις επιχειρήσεις µας δεν παρουσιάζουν την ανάλογη πορεία. Φυσικά οι προοπτικές της Ρόδου είναι τεράστιες, ειδικά στο θέµα της επιµήκυνσης της τουριστικής περιόδου, καθώς σαν νησί έχει το µεγάλο προνόµιο του καλού καιρού, από τις αρχές Μαρτίου µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου.

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός, ενώ δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης. Ποιο είναι το σχόλιό σας και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα συμβόλαια που υπογράφονται με τους tour operators; Σχετικά µε τα συµβόλαια οι αυξήσεις κυµαίνονται στα επίπεδα του 4-5%. Ποσοστό µικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι θα είναι µία ακόµη καλή χρονιά για τον τουρισµό στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την εφαρµογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης,

Η αύξηση των κλινών, ο νέος φόρος, το «άνοιγµα» των αγορών

σαν σχόλιο το µόνο που µπορώ να πω είναι: «Η κυβέρνηση προ-

της Τουρκίας και της Αιγύπτου δεν µε καθιστούν αισιόδοξο για

λαβαίνει να τον ανακαλέσει».

την επόµενη χρονιά.

Θα δηµιουργήσει τροµερά προβλήµατα και είµαι σίγουρος ότι θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις αφίξεις, κυρίως στην Περιφέρεια και κύρια τους πελάτες All Inclusive. Είναι φόρος που επιδρά κατά κύριο λόγο στην ψυχολογία των καταναλωτών και που θα µειώσει κατακόρυφα την κατά κεφαλήν δαπάνη του πελάτη. Στην ουσία θα αφαιρεθεί πολλαπλάσια από τα έσοδα της αγοράς.


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

Αυτό που λέµε όλοι είναι να υπάρχει νοµιµότητα και έλεγχος. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δεν γνωρίζω πως µπορεί να µπει κάποιος φραγµός ή κάποιο σύστηµα και φυσικά αντίστοιχη φορολόγηση, τέλη, κ.λπ., ώστε να µην έχουµε µία άνιση αντιµετώπιση του φαινοµένου.

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας κινήσεις και ποια τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σας σχέδια; Πρόσφατα αλλάξαµε ιδιοκτησιακό καθεστώς και µπήκαµε κάτω από την «οµπρέλα» του επενδυτικού σε ακίνητα κολοσσού London & Regional Properties. Μόνο αυτό σαν γεγονός µας χαροποιεί και πρέπει να χαροποιεί, τόσο την τοπική αγορά, όσο και τον Ελλαδικό χώρο, όπου τέτοιου µεγέθους εταιρίες αποφασίζουν να επενδύσουν στη χώρα µας. Τα σχέδιά µας πολλά, αλλά προς το παρόν µη ανακοινώσιµα.

Ποιες και με ποιο τρόπο θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας, οι διεκδικήσεις του κλάδου; Έχουµε συλλογικά όργανα όπως η Π.Ο.Ξ., ο Σ.Ε.Τ.Ε., η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τα οποία µε κύριες παρεµβάσεις τους και προ-

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Μία νέα πραγματικότητα στα ελληνικά, τουριστικά δεδομένα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

τάσεις µπορούν να συνδράµουν τα µέγιστα στην αξιοποίηση του

∆εν µπορούµε να πάµε κόντρα σε αυτή την πραγµατικότητα.

την προϋπόθεση, βεβαίως, να εισακουστούν.

τουριστικού προϊόντος, έχοντας µάλιστα πολλά άξια στελέχη. Με

Amathus Beach Hotel και Elite Suites & Spa Προσωποποιημένες υπηρεσίες Με την ολοκλήρωση της πώλησης του εµβληµατικού ξενοδοχείου Amathus Beach Hotel στη Ρόδο, στον όµιλο London & Regional, µία νέα σελίδα γυρίζει για το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότηµα, αλλά και για τον ροδιακό και εν γένει τον ελληνικό τουρισµό, µε την είσοδο του πολυεθνικού κολοσσού στη χώρα µας. Το εντυπωσιακό Amathus Beach είναι ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο, που ατενίζει αµφιθεατρικά τον κοσµοπολίτικο κόλπο της Ιξιάς, σε απόσταση µόλις 6 χιλιοµέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού. Αµέτρητες παροχές, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, αντάξιες της κατηγορίας των 5 αστέρων στην οποία και ανήκει, όπως εξωτερικές και εσωτερικές πισίνες, µπαρ, εστιατόρια, πολυάριθµοι τύποι δωµατίων, γήπεδα τένις, συνεδριακό κέντρο, SPA, παιδική χαρά, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, οργανωµένη παραλία, µίνι µάρκετ, κοµµωτήριο και πολλά ακόµα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών. Σε συνδυασµό δε µε την απαράµιλλη εξυπηρέτηση και τις αποκλειστικές VIP υπηρεσίες, εγγυώνται την απόλυτη επιλογή διαµονής για παρέες, ζευγάρια και φυσικά οικογένειες.

72 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το πολυτελές Elite Suites, που ανήκει στο Amathus Beach Hotel, διαθέτοντας σουίτες µοναδικής αισθητικής και ανέσεων, µε ιδιωτικές πισίνες, εξαίσια θέα στα σµαραγδένια νερά της Μεσογείου και υπέροχους ολάνθιστους κήπους, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Το πολυτελές συγκρότηµα, που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 2010, εκτός από υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις σε επίπεδο διαµονής, προσφέρει ταυτόχρονα πολυάριθµες προσωποποιηµένες υπηρεσίες, όπως ενοικίαση σκαφών, κρουαζιέρες, ιδιωτικό checkin και check-out, κ.ά., µε σκοπό να αποτελεί το πλέον ειδυλλιακό καταφύγιο για παραµυθένιες διακοπές, µε φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου και συντροφιά την αέναη θαλασσινή αύρα.


Δωδεκάνησα

Αφιέρωμα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΚΑΛΛΙΟΥΔΑΚΗΣ LINDOS MARE – LINDOS BLU

Θετικές οι αφίξεις, προβληματισμός για τα έσοδα Νέος άνθρωπος, με μια «φρέσκια» οπτική, ο Κωνσταντίνος Καλλιουδάκης, ο οποίος έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες την προεδρία της εταιρίας Δ.ΚΑΛΙΟΥΔΑΚΗΣ – Μ.ΡΟΔΙΤΗΣ Α.Ε., που έχει υπό την «ομπρέλα» της τα πολυτελή και πολυβραβευμένα Lindos Mare και Lindos Blu, στη Ρόδο, σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ» αναλύει τα δεδομένα της φετινής τουριστικής σεζόν και μιλάει για την απόφασή του να συμμετάσχει στα συνδικαλιστικά του κλάδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αφίξεις στη Ρόδο κινούνται ανοδικά, σε σχέση με πέρσι, ωστόσο, η αύξηση των early booking που παρατηρήθηκε φέτος δεν απέδωσε τις αντίστοιχες αυξήσεις σε επίπεδο εσόδων, ενώ μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η υπερφορολόγηση και η ολοένα αυξανόμενη «δέσμευση» της ξενοδοχειακής ρευστότητας μέσω των μέτρων που εφαρμόζονται. Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στις εκλογές του Ξ.Ε.Ε., υπογραμμίζει ότι ο βασικός λόγος που τον ώθησε σε αυτή του την απόφαση είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων και πως διαμορφώνονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του ομίλου σας;

γκυρία (προσφυγικό, έξαρση τροµοκρατίας στην Ευρώπη, κ.λπ.). Ένα επιπλέον σηµαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί η «κεφαλαιοποίηση» της συντονισµένης προσπάθειας προώθησης του Εθνικού Τουριστικού προϊόντος, καθώς έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται

Σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι αφίξεις στη Ρόδο, στο

ορατά τα πρώτα αποτελέσµατα των κοινών δράσεων διαχείρισης

πρώτο 5µηνο του έτους, κινούνται ανοδικά σε σχέση µε πέρυσι,

και των συνεργειών από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

µε προοπτική διατήρησης αυτής της αυξητικής τάσης για όλη την

Αν για το ελληνικό τουριστικό προϊόν ακολουθηθεί ένα ενιαίο

τρέχουσα σεζόν. Ωστόσο, η αύξηση των early booking που πα-

στρατηγικό πλάνο µε κοινά αποδεκτή στόχευση και προσήλωση

ρατηρήθηκε φέτος δεν απέδωσε τις αντίστοιχες αυξήσεις σε επί-

στην επίτευξή του, τότε τα οφέλη, τόσο για τη Ρόδο, όσο και για

πεδο εσόδων. Η ίδια τάση παρατηρείται και στις κρατήσεις των

την Ελλάδα συνολικά, θα είναι πολλαπλά.

ξενοδοχείων της εταιρίας µας.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Ρόδου, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό; Ως κύριο χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν θεωρώ πως είναι η εδραίωση της εµπιστοσύνης των κύριων Ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών προς την Ελλάδα έπειτα από την κακή περσινή συ-

Ποια είναι τα οφέλη από τη νέα αύξηση των αφίξεων στα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων; Η αύξηση των αφίξεων είναι


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

σαφώς θετική εξέλιξη και πρέπει να αποτελεί πάντοτε στόχο του κάθε προορισµού κατά τον σχεδιασµό των επόµενων ετών, καθώς οι αυξηµένες πληρότητες οδηγούν σε αύξηση των εσόδων και δυνητικά στην αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι συνεχείς µεταβολές του φορολογικού καθεστώτος προς το δυσµενέστερο, η είσοδος στην αγορά νέων «παικτών» από την οικονοµία του διαµοιρασµού και η αύξηση των κλινών µέσω νέων επενδύσεων δεν συνεπάγονται την αναλογική αύξηση των εσόδων για τον ξενοδόχο και την επιχείρηση µεµονωµένα.

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός, ενώ δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης. Ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου φόρου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις; Αναµφίβολα πρόκειται για δυσµενή εξέλιξη για το σύνολο του κλάδου. Τα αποµακρυσµένα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα τα ∆ωδεκάνησα, εκτός από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, τη διαφαινόµενη επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, καλούνται να αντιµετωπίσουν επιπρόσθετα και τις επιπτώσεις από την κατάργηση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ. Το µειωµένο καθεστώς ΦΠΑ αντιστάθµιζε, ως ένα βαθµό, τα αυ-

74 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ξηµένα κόστη που αντιµετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες των αποµακρυσµένων νησιών. Όπως έχει ήδη τονισθεί από πολλούς φορείς του τουριστικού τοµέα, οι ενέργειες αυτές πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων σε διεθνές επίπεδο. ∆υστυχώς, έχει αποδειχθεί από µελέτες ότι οι συνέπειες όλων των παραπάνω µέτρων δεν πλήττουν µόνο τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά µπορούν µακροπρόθεσµα να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις και στο παραγόµενο εθνικό προϊόν. Η ολοένα αυξανόµενη «δέσµευση» της ξενοδοχειακής ρευστότητας µέσω των µέτρων που εφαρµόζονται αποστερεί από τον υγιέστερο κλάδο της Οικονοµίας τη δυνατότητα περαιτέρω επενδύσεων, δηµιουργεί κλίµα αβεβαιότητας και αναπόφευκτα µειώνει την επενδυτική εµπιστοσύνη. Εποµένως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο πρόχειρος σχεδιασµός τέτοιων µέτρων θα έχει, στην καλύτερη περίπτωση, µόνο βραχυπρόθεσµο όφελος, εις βάρος της µακροπρόθεσµης αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα συμβόλαια που υπογράφονται με τους tour operators; Εάν λάβουµε ως δεδοµένα τη γεωπολιτική σταθερότητα στην


περιοχή, την πολιτική οµαλότητα εντός της Ελλάδος και την ανάκτηση της εµπιστοσύνης των κύριων αγορών, η επόµενη σεζόν θα εξελιχθεί οµαλά µε δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των αφίξεων. Γενικά οι συγκυρίες είναι καλές για τη διεκδίκηση αυξήσεων που δεν υπολείπονται του 4%-5% και ανάλογα µε τη δυναµική του κάθε προϊόντος και την αγορά στην οποία απευθύνεται, η αύξηση µπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Φυσικά, το ύψος των early booking, τυχόν προσφορές, καθώς και ο τρόπος εφαρµογής του τέλους διανυκτέρευσης ενδέχεται να περιορίσουν σηµαντικά τα αντίστοιχα έσοδα.

Συνεχείς βραβεύσεις και επιτυχημένη πορεία, χαρακτηρίζουν την πορεία των ξενοδοχείων σας. Ποιο είναι το «μυστικό»; Γιατί οι πελάτες επιλέγουν τα ξενοδοχεία σας; Η επίµονη προσπάθεια για την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών και η διαµόρφωση µιας ξεχωριστής εµπειρίας για τον επισκέπτη αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας των ξενοδοχείων µας. Πρόκειται για µία συνεχή πρόκληση, η οποία ξεκινάει από τη σύλληψη του προσδοκώµενου ποιοτικού αποτελέσµατος και ακολουθείται από τον σχεδιασµό των κατάλληλων υποδοµών, την επιλογή των ανθρώπων που θα ασπαστούν και θα γίνουν συνεχιστές της ενδοεπιχειρησιακής κουλτούρας, πάντα µε γνώµονα τη δηµιουργία των καλύτερων εντυπώσεων προς τον επισκέπτη. Οι εντυπώσεις και οι αξιολογήσεις των νέων πελατών µας καθώς και η ικανοποίηση του πλήθους των επαναλαµβανόµενων

πελατών, µας δηµιουργεί σιγουριά πως κινούµαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η είδηση της συμμετοχής σας στις εκλογές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για πρώτη φορά. Πως το αποφασίσατε και ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας; Πως θα μπορέσετε να συμβάλετε από τη θέση αυτή; Οι προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα µας τα επόµενα έτη, σε συνδυασµό µε τη στήριξη και την εµπιστοσύνη που έχω λάβει από τη συµµετοχή µου στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, µε ώθησαν στο να λάβω την απόφαση συµµετοχής στις Εκλογές του Ξ.Ε.Ε.. Ο Τουρισµός αποτελεί τον πλέον δυναµικό και εξωστρεφή κλάδο για την ενίσχυση της Οικονοµίας, της απασχόλησης και της επαναφοράς της Ελλάδος σε τροχιά ανάπτυξης. Το ξενοδοχειακό δυναµικό της χώρας πρέπει να διαδραµατίσει τον καθοριστικότερο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση και το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο ως επίσηµος φορέας στήριξης και µελέτης των ξενοδοχείων πρέπει να συµβάλει και να υποδείξει τρόπους επίτευξης των στόχων αυτών. Η συµµετοχή µου µέσω του Ξ.Ε.Ε. στην επίτευξη των παραπάνω στόχων θα ήταν ιδιαίτερη τιµή, αλλά και ευθύνη.


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΒΥΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΩ

Στα δύσκολα θέλουμε πράξεις και όχι θεωρίες Με αιχμηρό λόγο, χωρίς «στρογγυλέματα» και μισόλογα, όπως, άλλωστε, συνηθίζει, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κα. Κωνσταντίνα Σβύνου, σε συνέντευξή της στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», μιλάει για τις εξελίξεις στον Τουρισμό, στο νησί της Κω και καταδικάζει τις κυβερνητικές επιλογές απέναντι στον βασικότερο πυλώνα της οικονομίας μας. Σύμφωνα με την ίδια το νησί της Κω κατάφερε να νικήσει τον σεισμό και να επαναφέρει την εικόνα του σε χρόνο ρεκόρ. Η κυβέρνηση, όμως, οφείλει να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις, πληγείσες και μη, δίπλα στους νησιώτες, που με αξιοπρέπεια αγωνίζονται να διασώσουν τη μοναδική οικονομική πηγή του νησιού, που είναι ο τουρισμός. Το ελάχιστο που περιμένω από την πολιτεία είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, λέει με νόημα η κα Σβύνου, υπογραμμίζοντας ότι, στα δύσκολα χρειάζονται πράξεις. Πως επηρέασε ο σεισμός το νησί της Κω και πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν; Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε µε τις καλύτερες προοπτικές, καθώς µετά από δυο συνεχόµενα χρόνια απρόβλεπτων γεγονότων, δύσκολα διαχειρίσιµων, καταφέραµε να επαναφέρουµε το τουριστικό µας προϊόν. Ωστόσο, αποδεικνύεται, για µια ακόµα φορά, πως στον τουρισµό δεν µπορεί να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις. Εκεί που παίρναµε ανάσες ανάτασης προστέθηκε άλλο ένα απρόβλεπτο, φυσικό φαινόµενο, που µας ταρακούνησε, τόσο φυσικά, όσο και µεταφορικά. Το νησί της Κω όµως, συνεχίζοντας να «χορεύει»… σε ρυθµούς απρόβλεπτους, επιδεικνύει υποδειγ-

κενά που εµφανίζονται στην Ιταλική αγορά και που καλύπτονται από άλλες αγορές, το νησί εξακολουθεί να έχει ζήτηση µεγάλη και προβλέπουµε πως θα κλείσει στα νούµερα του 2015, µε µια διψήφια αύξηση στις αφίξεις, σε σχέση µε το 2016.

Η φετινή εκτιμάται πως θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό από την περυσινή. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Θα πω κάτι που επισηµαίνω συνέχεια: ∆εν µπορούµε να κρίνουµε την τουριστική περίοδο µονοµερώς, από την αύξηση στις αφίξεις. Είναι µια εύκολη, αλλά προχειρότατη προσέγγιση, που δεν µας επιτρέπει να εξάγουµε ολοκληρωµένα συµπεράσµατα για την

µατική αντοχή. Είναι το νησί που κατάφερε να νικήσει τον σεισµό

πορεία και τα οφέλη του τουρισµού. Ακόµα και αν οι αφίξεις δι-

και να επαναφέρει την εικόνα του σε χρόνο ρεκόρ.

πλασιαστούν ποια τα οικονοµικά αποτελέσµατα; Σας παραπέµπω

Άπαντες λειτούργησαν υποδειγµατικά -κρατικός µηχανισµός, πε-

µόλις στο 2016, που υπήρξε το οξύµωρο αύξηση στις αφίξεις-µεί-

ριφέρεια, δήµος, φορείς, κάτοικοι- στη δύσκολη στιγµή λειτούρ-

ωση στις εισπράξεις… Όχι λοιπόν… θα πούµε πως ο Ελληνικός

γησαν ως µια γροθιά. Γιατί τα θετικά αποτελέσµατα έρχονται πά-

τουρισµός πάει καλά, όταν θα αρχίσουµε να βλέπουµε αύξηση

ντα εκ των ενώντων… Εύχοµαι να συνεχιστούν µε τον ίδιο ζήλο

εισπράξεων, αύξηση µέσης διάρκειας διαµονής, αύξηση µέσης

οι εργασίες αποκατάστασης.

δαπάνης ανά τουρίστα. ΑΡΝΟΥΜΑΙ να συνεχίσω να κρίνω την

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση, αν παραλείψουµε κάποια

τουριστική µας περίοδο βάσει των αφίξεων…!

76 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Κω, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό; Σε γενικές γραµµές η Ελλάδα είναι «µαγαζί γωνία», προορισµός µε ατελείωτες δυνατότητες, µε µεγάλες προοπτικές, στον οποίο θα πρέπει πρωτίστως να πιστέψουµε ώστε να καταφέρουµε να τον «οδηγήσουµε» µε ευθύνη και σοβαρότητα. Εκεί χρειάζεται στοχευµένο στρατηγικό σχέδιο, έτσι ώστε να διεκδικούµε το µερίδιο της τουριστικής αγοράς που µας αξίζει και όχι αυτό που υπολείπεται λόγω συγκυριών. Όσο για το νησί της Κω, είναι ο προορισµός που δικαίως διεκδικεί την τρίτη θέση στον τουριστικό χάρτη της χώρας µας, ένα νησί πολυδοκιµασµένο, που καταφέρνει να λειτουργεί ως «µελέτη περίπτωσης» (case study) στα δύσκολα. Ένα νησί που έως τώρα «πήγαινε από µόνο του», ακολουθούσε τις συγκυρίες, καθώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τα µοναδικά του ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα: Την ιστορία και τον πολιτισµό. Αυτά είναι που καθιστούν το νησί του πατέρα της ιατρικής, του «Ιπποκράτη» έναν προορισµό µε παγκόσµια αναγνώριση, που αν το χρησιµοποιήσουµε στη σωστή κατεύθυνση θα καταφέρουµε -µετά από εύλογο χρονικό διάστηµα- να αναβαθµίσουµε σε ποιοτικό επίπεδο το τουριστικό µας προϊόν. Στην Κω, για µια ακόµα χρονιά, µας χαρακτηρίζει το απρόβλεπτο, µας δίνουν όµως αντοχές τα µοναδικά µας πλεονεκτήµατα…

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός, ποιο είναι το σχόλιό σας και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κω, δεδομένων των τελευταίων γεγονότων που πλήγωσαν το νησί; Θα πρέπει να σταµατήσουµε να «πυροβολούµε» τον βασικότερο πυλώνα της οικονοµίας µας, τον µόνο που αποδεδειγµένα µπορεί να µας οδηγήσει σε επενδύσεις, σε αύξηση απασχόλησης, σε οικονοµική ανάταση. Όσο υπερφορολογούµε τόσο µειώνουµε τη δυναµική των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες στενάζουν, στην πλειοψηφία τους διανύουν αγώνα επιβίωσης και όχι ανάπτυξης, καθώς οι φόροι (συνολικά άµεσοι και έµµεσοι), ανάλογα µε τον κύκλο εργασιών της εκάστοτε επιχείρησης, µπορεί να αγγίξουν και το 72%! Ένα παραπάνω για το νησί της Κω, που πέρασε µεταναστευτικό, πλήρωσε µε υψηλό τίµηµα τη µετα-µεταναστευτικού περίοδο λόγω της πληγωµένης της εικόνας και στο σηµείο που οι επιχειρήσεις ετοιµάζονταν να πάρουν µια ανάσα, γίναµε θύµατα του σεισµού. Οφείλει η κυβέρνηση να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις, πληγείσες και µη, δίπλα στους νησιώτες, που µε αξιοπρέπεια αγωνίζονται να διασώσουν τη µοναδική οικονοµική πηγή του νησιού, που είναι ο τουρισµός. Το ελάχιστο που περιµένω από την πολιτεία είναι η διατήρηση των µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ για δυο

ακόµη έτη, το δικαίωµα παραµονής σε ρυθµίσεις, ακόµα και αν δεν µπορούν να εξυπηρετηθούν από την πληγείσα επιχείρηση, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις. Στα δύσκολα θέλουµε πράξεις και όχι θεωρίες.

Ποιες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας Τουριστικού Οργανισμού της Κω; Έχει γίνει σχετική ανακοίνωση και σχετική συνάντηση, που αφορά στη δηµιουργία Οργανισµού τουριστικής διαχείρισης από τον ∆ήµο της Κω. Το όλο θέµα καθυστερεί, καθώς περιµένουµε το νοµικό πλαίσιο κάτω από το οποίο µπορεί ένας δήµος να στηρίξει οικονοµικά αυτό το εγχείρηµα. Το τουριστικό marketing ενός προορισµού πρέπει να εκτελείται από ειδικούς, αυτό έχει γίνει αποδεκτό σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά οφείλουµε να προχωρήσουµε σε εφαρµογή. Εµείς, ως Ένωση Ξενοδόχων Κω όχι απλά είµαστε έτοιµοι να αναλάβουµε τις ευθύνες αυτού του εγχειρήµατος, αλλά θα το πάµε και ένα βήµα παραπέρα, ακόµα και αν χρειαστεί να το κάνουµε µόνο µε τους επιχειρηµατίες και τους υπόλοιπους τουριστικούς παράγοντες του νησιού. Η προβολή πρέπει να γίνεται βάσει στοχευµένου, µεσοπρόθεσµου σχεδιασµού και δεν επιτρέπεται να χρησιµοποιείται υπέρ πολιτικών σκοπιµοτήτων.

Ποιες είναι οι ενέργειες της Ένωσης Ξενοδόχων Κω για την τουριστική προβολή του νησιού; Σε µια άριστη συνεργασία µε το υπουργείο Τουρισµού, τον Ε.Ο.Τ., την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον δήµο Κω, την marketing Greece, συµµετέχουµε, συνδιοργανώνουµε, συναποφασίζουµε σε δράσεις προβολής, ανάλογα µε τις εκάστοτε ανάγκες του νησιού. Το 2016 δώσαµε έµφαση στην ανάκτηση της τουριστικής µας εικόνας και βάσει αυ-


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

τού συνδιοργανώσαµε πάρα πολλά ταξίδια εξοικείωσης δηµοσιογράφων, τουριστικών πρακτόρων και πωλητών. Στον ίδιο άξονα κινηθήκαµε και το 2017, µε τη συµµετοχή µας σε εκθέσεις, αλλά και τη συνδιοργάνωση συνεδρίων, εκδηλώσεων και γαστρονοµικών γεγονότων, µε στόχο την προβολή του νησιού. Συµφωνήσαµε σε µια στρατηγική συµµαχία µε την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που στέκεται αρωγός στις δράσεις µας και παράλληλα διατηρούµε άριστη συνεργασία µε την αντιδηµαρχία τουρισµού του ∆ήµου της Κω. Έτσι πετύχαµε, για πρώτη φορά, τόσο δυναµικά, να εκτελέσουµε ένα σηµαντικό µέρος της τουριστικής προβολής του νησιού. Με έµβληµα την «εξωστρέφεια» συνεχίζουµε τον αγώνα µας…

Πολλές εκλογές μέσα στο 2017 για τον κλάδο. ΣΕΤΕ, ΠΟΞ, ΞΕΕ: Ποια είναι η θέση σας δεδομένου ότι συμμετέχετε στα συνδικαλιστικά δρώμενα του κλάδου. Εκλογές και στην Ένωση Ξενοδόχων Κω… κατά πάσα πιθανότητα αρχές Σεπτεµβρίου. Στη δική µας ένωση καταφέραµε να συσπειρώσουµε τους συναδέλφους, ισχυροποιώντας τη θέση µας. Άρα, λοιπόν, αξίζει τον κόπο να συνεχίσουµε… Πολλές οι αλλαγές στον κλάδο, είµαι σίγουρη πως οι επόµενες διοικήσεις θα συνεχίσουν µε ακόµα µεγαλύτερη δυναµική τις διεκδικήσεις των προηγούµενων. Πεποίθησή µου είναι η οµαλή εξέλιξη, οι συνέργειες και η συνεργασία. Εσωτερικές διαµάχες είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Μία νέα πραγματικότητα στα ελληνικά, τουριστικά δεδομένα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

κλάδος, στόχος είναι η σύνταξη µιας κοινής ατζέντας και η διεκδί-

Αποτελεί ένα τµήµα πλέον της τουριστικής αγοράς, είτε θέλουµε να το παραδεχτούµε, είτε όχι. Έως κάποιο βαθµό µάλιστα θα λέγαµε ότι συµπληρώνουν το κοµµάτι της προσφοράς ως ένα ακόµη προϊόν. Ενίσταµαι εντόνως όµως για την κατάφορη αδικία και τον αθέµιτο ανταγωνισµό κατά των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Από τη στιγµή που οι βραχυχρόνιες µισθώσεις λειτουργούν ως ένα κοµµάτι της αγοράς, γιατί δεν φορολογούνται όπως µια νόµιµη επιχείρηση; Γιατί δεν θεσπίζονται κανόνες στους οποίους πρέπει να υπόκεινται για την ασφάλεια των πελατών τους; Γιατί µια ξενοδοχειακή επιχείρηση εκτός από πυρασφάλεια, περιβαλλοντική πιστοποίηση, ειδικό σήµα λειτουργίας, υποχρέωση σε συγκεκριµένο αριθµό εργαζόµενων ανά δωµάτιο και όλα τα άλλα, οφείλει παράλληλα να πληρώνει πνευµατικά, συγγενικά και τηλεοπτικά δικαιώµατα, δηµοτικό φόρο, παράβολα, ειδικούς φόρους, κ.λπ., κ.λπ.; Πολύ θα ήθελα κάποιος να µου λύσει αυτές τις απορίες και στη συνέχεια να µου εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο µια µικρή τουριστική επιχείρηση δεν πρέπει να προβεί σε αλλαγή χρήσης ώστε να απολαµβάνει όλα αυτά που χαίρουν οι βραχυχρόνιες µισθώσεις διαµερισµάτων…

µε τον κλάδο, εκλεγήκαµε για να αγωνιστούµε για ένα καλύτερο

κηση αυτής, ανεξαρτήτως ονοµάτων και προσώπων. Υπηρετούτουριστικό γίγνεσθαι, για την προάσπιση του κλάδου µας και των επιχειρήσεων και αυτό θα πράξουµε.

Ποιες και με ποιο τρόπο θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας, οι διεκδικήσεις του κλάδου; Φορολογία - Νοµοθεσία - Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης τουρισµού, είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούµε. Με όλα αυτά που συνεπάγεται η διεκδίκηση των παραπάνω, µπορούµε να πούµε ότι δηµιουργούµε µια αψίδα και ένα πλαίσιο προάσπισης των συµφερόντων των τουριστικών επιχειρήσεων.

Φόρος διαμονής και πλήρης λειτουργία της τουρκικής τουριστικής αγοράς, τι προοιωνίζονται για το 2018; Πλήρης επαναφορά της Τουρκίας, ίσως και της Τυνησίας, µπορεί και της Αιγύπτου… Είναι καιρός, λοιπόν, να σταµατήσουµε να επαφιόµαστε στις συγκυρίες και να διεκδικήσουµε το δικό µας κοµµάτι στην αγορά, αυτό που αξίζει στον προορισµό που λέγεται Ελλάδα. ∆εν αρµόζει στον δικό µας προορισµό να µας επιλέγουν επειδή οι ανταγωνιστές µας είναι γεµάτοι, δεν είµαστε δεύτερη επιλογή, πρέπει να ανασυνταχτούµε και να οργανωθούµε έτσι ώστε να είµαστε εµείς αυτοί που θα χαράζουµε την επιλογή των πελατών. Και, βεβαίως, οι τελευταίες αποφάσεις περί τέλους διανυκτέρευσης δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Και πάλι θα απευθύνω το ερώτηµα: Γιατί να πληρώνει ο τουρίστας το τέλος αυτό; Ποιον ωφελεί; Είναι ανταποδοτικό; Βεβαίως όχι, απλούστατα καλύπτει τα οικονοµικά κενά της χώρας µας, ένα τέλος χωρίς αντίκρισµα, ένα τέλος που δεν φέρνει επένδυση ή αναβάθµιση στον τόπο που αποδίδεται. Ακόµη ένας φόρος που σαφέστατα και δεν µπορούν να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις, µετακυλύει στον καταναλωτή και καθιστά το προϊόν µας αδικαιολόγητα ακριβότερο…

78 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Paradise exists


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ DIVINE HOTELS

Τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν δεν είναι για πανηγυρισμούς Από τους πλέον έμπειρους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού και της ξενοδοχίας, με οξυδερκή «ματιά» και ορθή κρίση, ο κ. Νίκος Πουλιού, σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», μιλάει για τη φετινή τουριστική χρονιά, υποστηρίζοντας, σε αντίθεση με την περιρρέουσα αντίληψη ότι, δεν είναι μια καλή χρονιά για τον Ελληνικό τουρισμό, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι ουσιαστικά η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Βόρεια Αφρική είναι εκτός «παιχνιδιού» και η Ισπανία με την Ιταλία overbooked. Αναφερόμενος στο θέμα του σεισμού, αφού δίνει τα εύσημα στους εργαζόμενους στον τουρισμό, που από την πρώτη στιγμή «σήκωσαν τα μανίκια» και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου τα ξενοδοχεία και το νησί στο σύνολό του να είναι σε θέση άμεσα να ανταποκριθούν στη φιλοξενία των επισκεπτών, προτρέπει στους επαγγελματίες του κλάδου το δυσμενές αυτό γεγονός να το μετατρέψουν σε ευκαιρία για βελτίωση των υποδομών και του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος της Κω. Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στην Κω, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων;

στούµε ότι µε ουσιαστικά κλειστές της αγορές της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Βόρειας Αφρικής, απολύτως πλήρεις τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας, θεωρώ ότι ΟΧΙ αυτή δεν είναι µια καλή

Όπως προβλεπόταν και ήταν αναµενόµενο, εξαιτίας των διεθνών

χρονιά για τον Ελληνικό τουρισµό. Οι κρατήσεις µας αυξήθηκαν,

εξελίξεων που αφορούν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου,

αφού έκλεισαν οι ανταγωνιστές µας και όχι γιατί εµείς καταφέρα-

ο τουρισµός φαίνεται να καταγράφει αύξηση. Η αύξηση ωστόσο

µε να προσελκύσουµε περισσότερο τουρισµό. ∆εν καταφέραµε

αυτή, σηµαντική σε σχέση µε τα δύο προηγούµενα έτη, µειώνε-

εµείς να ανεβάσουµε τον Ελληνικό τουρισµό, αλλά µειώθηκε ο

ται εάν κανείς τη συγκρίνει σε βάθος χρόνου µε αφίξεις προη-

τουρισµός των ανταγωνιστών µας και «εξαντλήθηκε» η χωρητι-

γουµένων ετών. Αναδεικνύεται, ωστόσο, από την αύξηση αυτή η

κότητα των άλλων ασφαλών προορισµών. Οπότε ας µην πανηγυ-

σηµαντική µείωση των εσόδων, καθώς η κατά κεφαλή δαπάνη

ρίζουµε για µια αύξηση που δεν την κερδίσαµε εµείς, αλλά την

των επισκεπτών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους µειώνεται

έχασαν οι ανταγωνιστές µας.

σηµαντικά, όπως µειώνεται και η διάρκεια της παραµονής τους στον προορισµό.

Η φετινή εκτιμάται πως θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό από την περυσινή. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Κω, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό; Το κύριο χαρακτηριστικό της εφετινής τουριστικής σεζόν είναι η στροφή των Ευρωπαίων καταναλωτών σε «εσωτερικούς» ασφα-

Εάν σε κάποιον αρέσουν οι στατιστικές και οι αριθµοί, χωρίς υπο-

λείς ευρωπαϊκούς προορισµούς. Αλλά και εκτός Ευρώπης επι-

λογισµό του αντίκτυπού τους στην πραγµατική οικονοµία, ναι θα

λέγονται προορισµοί ασφαλείς, µε αποτέλεσµα η χώρα µας να

συµφωνούσα ότι η φετινή χρονιά είναι καλή. Εάν όµως αναλογι-

εισπράττει τη µη εµπλοκή της µέχρι στιγµής σε βίαια γεγονότα,

80 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


παρά τη νευραλγική της θέση στην ανατολική Μεσόγειο.

τυχία µας σε άλλους παραγωγικούς τοµείς. ∆υστυχώς αυτό δεν

Οι προοπτικές από την άλλη πλευρά, είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

ισχύει. Η µείωση των τιµών, η µείωση των εσόδων, η αύξηση του

Εάν κατορθώσουµε να κρατήσουµε τον κόσµο αυτό που επιλέ-

κόστους των προϊόντων, που στην πλειονότητά τους εισάγονται,

γει τη χώρα µας, ανεξαρτήτως λόγου και του αποδείξουµε ότι

έχει µειώσει πάρα πολύ το κέρδος των επιχειρηµατιών. ∆είτε

αξίζουµε την επιλογή του, ότι προσφέρουµε πολύ περισσότερα

πόσο λίγοι είναι οι νέοι επιχειρηµατίες στην αγορά, αυτοί δηλαδή

από άλλους προορισµούς που έως σήµερα είχε επιλέξει, ότι σε-

που θέλουν πρώτη φορά να ασχοληθούν µε την ξενοδοχία. Μόνο

βόµαστε τον λιγοστό χρόνο των διακοπών του, που επιλέγει να

παλιοί επιχειρηµατίες, ίσως εγκλωβισµένοι σε δάνεια και υποχρε-

τον περάσει στη χώρα µας, τότε θα υπάρξουν σηµαντικά οφέλη

ώσεις, ίσως συναισθηµατικά δεµένοι µε το επάγγελµα, παραµέ-

για όλους µας.

νουν στον χώρο. Μην συγχέει κανείς τους τζίρους µε τα κέρδη

Για την Κω, και ανεξαρτήτως του δραµατικού γεγονότος του σει-

των επιχειρήσεων. Αυτή η σύγχυση συµφέρει πολλούς. Εάν δε

σµού, οι εξελίξεις είναι πολύ καλές. Παρατηρείται τα τελευταία

κανείς θελήσει να κάνει µια µελέτη παροχής - αντιπαροχής, θα δι-

χρόνια µια στροφή στον οικογενειακό τουρισµό, η οποία οφεί-

απιστώσει ότι ο τουρισµός µόνο δίνει, χωρίς ποτέ να λαµβάνει. Το

λεται στη βελτίωση των υποδοµών, στα πολύ υψηλής ποιότητας

ίδιος ισχύει και µε τον φόρο διανυκτέρευσης. Είναι προφανές ότι

ξενοδοχεία, αλλά και, γιατί να το κρύψουµε, στο all inclusive, που

εάν µετακυλήσουµε οι ξενοδόχοι τον φόρο στους πελάτες µας,

προσελκύει κυρίως οικογένειες. Χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις

όχι αύξηση δεν θα βλέπαµε εφέτος στις αφίξεις, αλλά θα είχαµε

στις υποδοµές του νησιού (αεροδρόµια, λιµάνια, µαρίνες, ύδρευ-

και µειώσεις.

ση, βιολογικοί καθαρισµοί, ΧΥΤΑ, πρωτογενής τοµέας, κ.λπ.), για

παλαιών εγκαταστάσεων, δεν είναι ορθολογική ανάπτυξη. Το να

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα συμβόλαια που υπογράφονται με τους tour operators;

εγκαταλείπουµε ως κουφάρια παλιά καταλύµατα για να οικοδο-

Αναµένω να συνεχιστεί και τα επόµενα έτη η ισχύουσα αύξηση

µήσουµε νέα, που και αυτά µε τη σειρά τους θα απαξιωθούν και

στον τουρισµό. Εφέτος και µετά τις προηγούµενες κακές χρονιές

θα εγκαταλειφθούν δεν είναι σωστό.

για την Κω, οι τιµές διαµορφώθηκαν σε πολύ χαµηλά επίπεδα. Η

να µπορέσουµε να στηρίξουµε µια αειφόρο ανάπτυξη. Η αύξηση των κλινών, που συνεπάγεται και µια ταυτόχρονη εγκατάλειψη

έλλειψη συντονισµού, αλλά κυρίως νοµοθετικής πρωτοβουλίας

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός, ενώ δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης. Ποιο είναι το σχόλιό σας και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις; ∆εν θα πω κάτι καινούργιο, εάν πω ότι έως σήµερα ο τουρισµός έχει κληθεί να καλύψει κάθε είδους ελλείµµατα και παθογένειες της οικονοµίας µας. Ο τουρισµός αντιµετωπίζεται ως ανεξάντλητη πηγή πλούτου, από την οποία θεωρούµε ότι µπορούµε να αντλούµε συνεχώς κεφάλαια για να αντιµετωπίσουµε την απο-

για την Ελλάδα κρατά το τουριστικό προϊόν σε χαµηλά επίπεδα. ∆εν έχουµε έως σήµερα ούτε καν µια κωδικοποίηση της διά-


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

σπαρτης τουριστικής νοµοθεσίας, η οποία θα βοηθούσε τον του-

να το διαφηµίσουµε. Πόσοι τουριστικοί προορισµοί µπορούν να

ρισµό να αντιµετωπίσει οργανωµένα τόσο τη φορολογική του

αντέξουν ένα τέτοιο φυσικό φαινόµενο µε τόσες ελάχιστες ζηµιές;

θέση, όσο και, κυρίως, τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά των tour

Αυτό πρέπει να προβληθεί. Να γίνουν άµεσα οι ανακαινίσεις και

operators και των εταιριών µεταφοράς. Εάν δεν διασφαλίσουµε

αποκαταστάσεις στα µνηµεία, αποδεικνύοντας στον επισκέπτη

στον ξενοδόχο την πρόσβαση στον πελάτη και την εύκολη και

ότι η Κως αντιδρά άµεσα και ξεπερνά τα «τραύµατά» της. Αυτή

φθηνή µετάβασή του στον προορισµό, δεν µπορούµε να ελπί-

θεωρώ ότι πρέπει να είναι η στάση µας. Στάση εποικοδοµητική,

ζουµε σε ευνοϊκές εξελίξεις.

στάση δραστήρια και θετική. Το πιο σηµαντικό από όλα: Να χαµογελάµε περισσότερο, να κα-

Μετά το προσφυγικό, από τις συνέπειες του οποίου ανέκαμψε το νησί, ήρθε ο σεισμός. Θα υπάρξουν συνέπειες;

λωσορίζουµε τους επισκέπτες µας, τους φιλοξενούµενούς µας µε

Σας ευχαριστώ που µου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω, πρώτα

και το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα των Ελλήνων.

και πάνω από όλα, την οδύνη µου, για τα θύµατα. Για εµάς οι άν-

Τέλος, δεν έχει λόγια κανείς να ευχαριστήσει τους εργαζόµενους

θρωποι αυτοί, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους, είναι δικοί

στις επιχειρήσεις µας. Αντιµετώπισαν τα ξενοδοχεία καλύτερα

µας άνθρωποι, γιατί επέλεξαν το νησί της Κω για να περάσουν

από τα σπίτια τους!! Είδα µε τα µάτια µου ανθρώπους να τρέ-

τις ελάχιστες ηµέρες διακοπών που έχουν, να τις µοιραστούν

χουν να καθαρίσουν, τα φτιάξουν, να αποκαταστήσουν, το ίδιο το

µαζί µας και να µας κάνουν µέρος των αναµνήσεών τους. Εύχο-

βράδυ του σεισµού, ώστε η ηµέρα να βρει τα ξενοδοχεία καθαρά

µαι στους τραυµατίες γρήγορη ανάρρωση και µε το καλό να τους

και σε πλήρη λειτουργία, χωρίς να υπολογίζουν κόπο, κούραση,

υποδεχτούµε ξανά στο νησί. Μάλιστα, θα πρότεινα να τους προ-

φόβο. Αυτοί κράτησαν και κρατούν τον προορισµό τόσο ψηλά.

σφέρουµε και φιλοξενία ώστε να απαλύνουµε την κακιά ανάµνη-

ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡ∆ΙΑΣ ΜΟΥ.

µεγαλύτερη αγάπη. Αυτή είναι η πιο σηµαντική µας κληρονοµία

ση και τον πόνο τους. ∆εν είναι απαραίτητο, ωστόσο, όλες να είναι αρνητικές. Ας προ-

Φόρος διαμονής και πλήρης λειτουργία της τουρκικής τουριστικής αγοράς, τι προοιωνίζονται για το 2018;

σπαθήσουµε να εκµεταλλευτούµε το γεγονός αυτό και να το µε-

Όπως και παραπάνω σηµείωσα, ας µην στηρίζουµε την ανάπτυξή

τατρέψουµε σε ευκαιρία. Οι ζηµιές που προκλήθηκαν θεωρώ ότι

µας στην κακοτυχία ή την αποτυχία των άλλων. Για την τουρκική

δίνουν τη δυνατότητα για ανακαίνιση, βελτίωση και καλυτέρευση

αγορά πρέπει εµείς να καταφέρουµε να κρατήσουµε τους επισκέ-

των υποδοµών. Να καταστήσουµε πιο ασφαλείς τους αρχαιολογι-

πτες και να τους πείσουµε ότι ήµαστε πιο ελκυστικός προορισµός

κούς χώρους, να τους φροντίσουµε και να τους ανακαινίσουµε.

από όλες τις απόψεις.

Να προβλέψουµε στις υποδοµές µας να γίνουν ακόµη καλύτερες,

Όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις, που συνεχώς αυξά-

τα ξενοδοχεία µας πιο φιλόξενα και ασφαλή από κάθε άλλο προ-

νονται δυσανάλογα µε τις δυνατότητες των ξενοδόχων και αυτό,

ορισµό. Αποδείχτηκε ότι τα ξενοδοχεία άντεξαν κι αυτό πρέπει

όπως βλέπετε, ∆ΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ. Όλα από εµάς ξεκινούν.

Θεωρώ ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν µπορεί να µην έχει συνέπειες.

82 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η πολιτεία πρέπει να δώσει «ανάσες» στις επιχειρήσεις να ανα-

παύω ποτέ να ενδιαφέροµαι και να ασχολούµαι. Προσκαλώ νέους

πτυχθούν, να δηµιουργήσουν θέσεις εργασίας, υποδοµές, κίνη-

επιχειρηµατίες να εµπλακούν και βλέπω ότι υπάρχει έντονο ενδι-

τρα προσέλκυσης και άλλων επισκεπτών. ∆είτε τις συνέπειες του

αφέρον και δραστηριότητα. Προτρέπω τους συναδέλφους που

σεισµού. Οι ιδιωτικές υποδοµές άντεξαν, λειτουργούν άµεσα,

ήδη ασχολούνται να µην περιορίζονται σε διαµαρτυρίες για την

επιδιορθώνονται ακόµη πιο άµεσα. Οι σοβαρές ζηµιές αφορούν

επιβαλλόµενη πολιτική, αλλά να προλαβαίνουν, να προτείνουν,

σε δηµόσια κτίρια και εγκαταστάσεις. Οι ιδιώτες κράτησαν την

να πιέζουν. Να µην ήµαστε συνέχεια σε αµυντική στάση απέναντι

Κω. Οι επιχειρηµατίες και οι εργαζόµενοι, µε µεγάλο προσωπικό

στο Κράτος, αλλά να ήµαστε εµείς εκείνοι που θα το αναγκάσουν

κόστος «σήκωσαν τα µανίκια» την ίδια την ώρα του σεισµού και

να νοµοθετήσει και να προλάβει τις αγορές.

σώζουν τη σεζόν. Μετά από όλα αυτά είµαι πολύ αισιόδοξος για το 2018, οπότε θα ξεπεράσουµε κάθε προηγούµενο.

Ποιες και με ποιο τρόπο θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας, οι διεκδικήσεις του κλάδου; Όπως καταλαβαίνετε τα θέµατα είναι πολλά. ∆υο κατηγορίες εγώ

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Μία νέα πραγματικότητα στα ελληνικά, τουριστικά δεδομένα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

θα ξεχώριζα. Αυτά που πρέπει να διορθωθούν και αυτά που πρέπει

Όλα τα νέα προϊόντα είναι καλοδεχούµενα. Εάν καλύπτουν νέα

λογικής δικαιοσύνης, την ορθή διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε.,

ζήτηση και εξυπηρετούν νέους επισκέπτες, αυξάνοντας τα έσοδα

τη θέσπιση κινήτρων για θέσεις εργασίας νέων και ειδικευµένων

σε όλες τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Αρκεί να γίνεται

στελεχών. Στο θέµα των ενεργειών για το µέλλον, το άνοιγµα νέων

ελεγχόµενα και κυρίως να µην δυσφηµεί τον προορισµό. Υπηρε-

αγορών και την επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου. ∆εν είναι

σίες που δεν πιστοποιούνται, δεν ελέγχονται, προσφέρονται ερα-

δυνατόν τον Οκτώβριο στα ∆ωδεκάνησα να έχουµε 25 ηµέρες

σιτεχνικά και πρόχειρα δεν µπορεί παρά να δυσφηµούν.

ηλιοφάνεια, 27-33ο θερµοκρασία και να µην έχουµε επισκέπτες.

να γίνουν. Στις διορθώσεις θα έβαζα την αποκατάσταση της φορο-

∆εν µπορεί ο ιαµατικός τουρισµός να παραµένει από άποψη εγκα-

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας κινήσεις και ποια τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σας σχέδια;

ταστάσεων στη δεκαετία του 1960, ενώ υπάρχει τεράστια ζήτηση για τις υπηρεσίες αυτές, µε πολύ µεγάλες απολαβές.

Πρόσφατα ολοκληρώσαµε µια επένδυση που εµείς θεωρούµε

περιόδου, την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη διάσωση και

Αυτή η εμμονή με την αύξηση των αφίξεων που υπάρχει, αλλά και η αμφισβήτηση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, σας βρίσκει σύμφωνο;

ανάδειξη ενός εγκαταλλειµµένου ξενοδοχείου, που ήταν το ΞΕΝΙΑ

Προσωπικά, ποτέ δεν µε ενδιέφεραν τα στατιστικά. Στατιστική

του νησιού. Παράλληλα, εκσυγχρονίζουµε τις υποδοµές µας στα

για εµένα είναι το σχόλιο και το χαµόγελο του πελάτη. Όσον αφο-

άλλα ξενοδοχεία, κυρίως σε ποιότητα υπηρεσιών, µε σκοπό να

ρά τις αφίξεις, τι νόηµα έχει να δεχτούµε επιπλέον επισκέπτες

προσφέρουµε υπηρεσίες ξενοδοχείων ανώτερης κατηγορίας.

όταν το εισόδηµα που φέρνουν είναι µικρότερο;

σπουδαία, γιατί έγινε σε ένα µικρό, αλλά σηµαντικό τουριστικό προορισµό, την Πάτµο, µε σκοπό την επιµήκυνση της τουριστικής

Πολλές εκλογές μέσα στο 2017 για τον κλάδο: ΣΕΤΕ, ΠΟΞ, ΞΕΕ. Ποια είναι η θέση σας δεδομένου ότι συμμετείχατε ενεργά στα συνδικαλιστικά δρώμενα του κλάδου. Μπορεί η ενασχόλησή µου µε τα επαγγελµατικά να µε έχει κρατήσει λίγο µακριά από τα κοινά, αλλά σωστά πληροφορήστε ότι δεν


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ KIPRIOTIS HOTELS & KICC

Η Κως, και πάλι leading προορισμός Συνδυάζοντας την οξύνεια με το δημιουργικό πείσμα και τη σύνεση με την υπομονή, ο κ. Κώστας Κυπριώτης «ηγείται» ενός αξιόλογου ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου στο όμορφο νησί της Κω, το οποίο περιλαμβάνει πέντε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και δύο αυτόνομα συνεδριακά κέντρα. Σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κυπριώτη, που πρωταγωνιστεί στο Νότιο Αιγαίο, επιβεβαιώνει την ολική επαναφορά της Κω στην τουριστική «σκηνή», στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, καταδικάζει την υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου, η οποία, όπως λέει, έχει αρνητικές συνέπειες στην αναβάθμιση και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στην Κω, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων; Η φετινή σεζόν είναι, από άποψη αφίξεων, µια από τις καλύτερες

επίπεδο θα κυµανθούν. Οποιαδήποτε εκτίµηση είναι πρόωρη. Παραµένουµε όµως αισιόδοξοι.

των τελευταίων ετών για όλο το νησί. Αυτό φαίνεται και από τις

Η φετινή εκτιμάται πως θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό από την περσινή. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

αφίξεις στο αεροδρόµιο, οι οποίες είναι αυξηµένες σε σχέση µε

Τα στοιχεία αυτό δείχνουν µέχρι στιγµής. Αν δεν σηµειωθεί κά-

πέρυσι. Για τα έσοδα θα πρέπει να περιµένουµε. Τα στοιχεία που

ποιο γεγονός, που θα ανακόψει τη ροή, συνολικά στην Ελλάδα θα

διαθέτουµε αυτή τη στιγµή δεν επαρκούν για να δούµε σε ποιο

υπάρξει αύξηση του τουριστικού ρεύµατος, σε σχέση µε πέρυσι.

84 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Κω, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό;

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα συμβόλαια που υπογράφονται με τους tour operators;

Μέχρι στιγµής το χαρακτηριστικό της σεζόν σε ολόκληρη την

Ακόµη δεν είναι ασφαλές η διεξαγωγή συµπερασµάτων. Τα πρώ-

Ελλάδα είναι η εκπλήρωση των προσδοκιών για αυξηµένες κρα-

τα µηνύµατα όµως είναι ενθαρρυντικά από κάθε κατεύθυνση.

τήσεις, σύµφωνα µε το κλίµα που δηµιουργήθηκε στις µεγάλες Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν, που αφορά κυρίως

Μετά το προσφυγικό, από τις συνέπειες του οποίου ανέκαμψε το νησί, ήρθε ο σεισμός. Θα υπάρξουν συνέπειες;

την Κω, είναι η επιστροφή αγορών που τα προηγούµενα χρόνια

Συνέπειες ήδη υπάρχουν. Σε κάποιες αγορές υπάρχει υστέρηση

είχαν ατονήσει, όπως η ολλανδική αγορά.

στις κρατήσεις last minute και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν

Μετά από την κρίση που «ταλάνισε» το νησί τα δύο προηγούµενα

και ακυρώσεις. Παρακολουθούµε το ζήτηµα και θα κινηθούµε

χρόνια, η Κως αναδεικνύεται και πάλι σε leading προορισµό στην

ανάλογα. Παρ’ όλα αυτά οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι

Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

θα είµαστε εντός στόχων. Το νησί έδειξε καλά αντανακλαστικά

Οι προκλήσεις, πλέον, αφορούν τις επενδύσεις που πρέπει να γί-

και κάποια προβλήµατα αντιµετωπίστηκαν άµεσα. Η Κως σε κάθε

νουν, τόσο από την ιδιωτική πρωτοβουλία, όσο και από το δηµό-

περίπτωση παραµένει ένας ασφαλής προορισµός και αυτό πρέ-

σιο, προκείµενου το τουριστικό προϊόν του νησιού να παραµείνει

πει να επικοινωνηθεί σωστά, τόσο εκτός, όσο και εντός Ελλάδας.

τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, τον περασµένο χειµώνα.

ανταγωνιστικό και να αναβαθµιστεί σταδιακά τα επόµενα χρόνια.

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός, ενώ δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης. Ποιο είναι το σχόλιό σας και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;

Φόρος διαμονής και πλήρης λειτουργία της τουρκικής τουριστικής αγοράς, τι προοιωνίζονται για το 2018; Όπως έχουµε ήδη αναφέρει είναι ακόµα νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη. Γενικά το κλίµα είναι ενθαρρυντικό. Για να παραµένει ανταγωνιστικό το προϊόν µας χρειάζεται πολλή δουλειά, συνεργασία, νέες ιδέες και βελτίωση των υπηρεσιών µας. Έτσι θα µπο-

Οι επιπλέον επιβαρύνσεις δηµιουργούν έλλειµµα απέναντι στους

ρέσουµε να µείνουµε σε υψηλό επίπεδο. Η πλήρης λειτουργία

ανταγωνιστές µας, καθώς η µεγάλη φορολόγηση έχει αντίκτυπο

της τουρκικής αγοράς πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη πρώτα

στις τιµές πώλησης των δωµατίων. Όπως αναφέρθηκε ήδη, η

και να δούµε όλες τις παραµέτρους της λειτουργίας της.

πρόκληση του µέλλοντος αφορά στις επενδύσεις που πρέπει να την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του.

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Μία νέα πραγματικότητα στα ελληνικά, τουριστικά δεδομένα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η υπερφορολόγηση φέρνει

Οι πλατφόρµες διαδικτύου δηµιουργούν νέα δεδοµένα στον του-

αναπόφευκτα καθυστέρηση σε αυτές τις επενδύσεις και, σε πολ-

ρισµό, σε κάθε επίπεδο. Η κρίση έχει αναγκάσει

λές περιπτώσεις, µαταίωσή τους. Όµως δεν είναι µόνο η υπερφο-

πολλούς ιδιοκτήτες να εντάσσουν τα

ρολόγηση του ξενοδοχειακού κλάδου που επηρεάζει το προϊόν.

ακίνητά τους σε αυτές τις πλατ-

γίνουν τα επόµενα χρόνια, για την αναβάθµιση του προϊόντος και

Η αύξηση της φορολογίας σε άλλους τοµείς, όπως είναι τα τρόφιµα και τα ποτά, αναγκάζει τον κλάδο να κάνει περικοπές στην ποιότητα προκειµένου να παραµείνει στην αγορά, πράγµα το οποίο µακροπρόθεσµα έχει δυσµενή αποτελέσµατα.


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

φόρµες, µε σκοπό να αποκοµίσουν κάποιο κέρδος. Το φαινόµενο παρουσιάζει µεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο. ∆εν είναι κάτι που θα πρέπει να µας φοβίσει. Είναι ακόµα µια πρόκληση για εµάς. Σε γενικές γραµµές δεν είναι ανταγωνιστικό φαινόµενο όσον αφορά τα ξενοδοχεία στους ανεπτυγµένους προορισµούς, καθώς αφορά κυρίως το urban tourism ή προορισµούς που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα ξενοδοχεία είναι διαφορετικό, σε σχέση µε το κοινό που προσελκύει η

Ποιες και με ποιο τρόπο θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας, οι διεκδικήσεις του κλάδου; Κατά την γνώµη µου οι διεκδικήσεις του κλάδου θα πρέπει να συµπυκνωθούν στις εξής λέξεις: ευκαιρίες, δυνατότητες και υποστήριξη. Ευκαιρίες θα πρέπει να υπάρξουν µέσα από τον συνδυασµό αναπτυξιακών έργων του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, µε σκοπό την περαιτέρω διεύρυνση της φέρουσας ικανότη-

βραχυχρόνια µίσθωση ακινήτων.

τας των προορισµών και των ξενοδοχείων µας. Επενδυτικά προ-

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας κινήσεις και ποια τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σας σχέδια;

δώσουν τη δυνατότατα για την αξιοποίηση των ευκαιριών, παρέ-

Τα επενδυτικά σχέδια του Οµίλου αφορούν κυρίως την αναβάθµιση σε επίπεδο υπηρεσιών, σε όλα τα ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, προχωράµε στην εφαρµογή περιβαλλοντικών προτύπων λειτουργίας και στην εισαγωγή νέων πρωτοποριακών τεχνολογιών. Προσαρµόζουµε τα λειτουργικά µας πρότυπα σύµφωνα µε τις νέες επιταγές των διεθνών προτύπων και φροντίζουµε για τη λειτουργική επάρκεια αυτών. Επί τη ευκαιρία της κατάταξης των ξενοδοχείων σύµφωνα µε τα νέα κριτήρια του Ξ.Ε.Ε., θα προχω-

γράµµατα µε συγχρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χοντας την απαραίτητη ρευστότητα. Υπάρχουν πάρα πολλά κεφάλαια τα οποία µένουν αδιάθετα για γραφειοκρατικούς λόγους, για παράδειγµα. Τέλος, η υποστήριξη αφορά τη δηµιουργία ενός σταθερού επενδυτικού πλαισίου. Το κράτος χρειάζεται να βοηθήσει για την άρση περιορισµών, όπως π.χ. οι περιορισµοί σε κίνηση κεφαλαίων και για τη µείωση των εκροών εκτός πραγµατικής οικονοµίας -υπερφορολόγηση και φόρος διανυκτέρευσης. Ακόµα η διατήρηση ενός ήρεµου κοινωνικού περιβάλλοντος θα

ρήσουµε µελλοντικά στην ουσιαστική αναβάθµιση της ναυαρ-

συνεισφέρει στο να διατηρήσουµε τους πελάτες µας και να προ-

χίδας του οµίλου, του ξενοδοχείου Kipriotis Village Resort, από

σελκύσουµε νέους. Έτσι, θα µας δοθεί η δυνατότητα να γίνουµε

τέσσερα σε πέντε αστέρια.

πιο ανταγωνιστικοί και να βοηθήσουµε από τη µεριά µας στο να ξεπεραστούν τα εν γένει προβλήµατα που ταλανίζουν τη χώρα.

Στηρίζουν οι τράπεζες τον Τουρισμό;

στην κίνηση κεφαλαίων έχουν δηµιουργήσει πάρα πολλά προ-

Αυτή η εμμονή με την αύξηση των αφίξεων που υπάρχει, αλλά και η αμφισβήτηση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, σας βρίσκει σύμφωνο;

βλήµατα στη λειτουργία των ξενοδοχείων. ∆υσκολευόµαστε και

Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νοµίσµατος µιας Ελληνικής λογικής.

καθυστερούµε πολύ να κάνουµε συναλλαγές µε το εξωτερικό και

Επιχειρήµατα υπάρχουν από κάθε πλευρά, όµως το ζήτηµα αφο-

έτσι εργασίες καθυστερούν ή και µαταιώνονται. Λόγω της έλλει-

ρά επιστηµονικές µελέτες και τεκµήρια, τα οποία θα πρέπει να

ψης ρευστότητας, οι τράπεζες δεν µπορούν να αναχρηµατοδοτή-

επαληθεύσουν ή να απορρίψουν τα στοιχεία. Το ζήτηµα αντιµε-

σουν τα υπάρχοντα δάνεια, πράγµα το οποίο «στραγγαλίζει» την

τωπίζεται ως πολιτικό, ενώ δεν είναι. Αφορά καθαρά επιστηµονι-

αγορά. Ακόµα, το αβέβαιο περιβάλλον δεν βοηθά στη χορήγηση

κές µεθόδους που χρησιµοποιούνται και υπάρχουν ειδικοί, που

νέων δανείων και τη στήριξη νέων εγχειρηµάτων και επενδύσεων.

θα πρέπει να εκφραστούν πριν από όλους.

Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή σίγουρα. Οι τράπεζες γενικά βρίσκονται σε δύσκολη θέση και αυτό δεν βοηθά. Οι περιορισµοί

86 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΑφιέρωμα

Δωδεκάνησα

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΡΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ NEPTUNE HOTELS RESORT

Θετικές οι τάσεις στην Κω, καταστροφικός ο φόρος διαμονής Σε μια συνέντευξη - «ποταμό», στην οποία αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο κ. Κωνσταντίνος Ζαρίκος, μιλάει για τη νέα τουριστική χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κω και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον Τουρισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο η φετινή είναι μια καλή, τουριστική σεζόν, τόσο για τη χώρα στο σύνολό της, όσο και για την Κω, ενώ ο σεισμός στο νησί, ήταν, όπως λέει, μια αρνητική παρένθεση, σε μια θετική χρονιά. Ο γενικός διευθυντής του Neptune Hotels Resort κατηγορεί τους κυβερνώντες για ανεπάρκεια και υπογραμμίζει πως οι επιπτώσεις από τον νέο φόρο διανυκτέρευσης είναι απρόβλεπτες. Σημειώνει, ωστόσο, πως οι τάσεις είναι θετικές για την Κω, με τις αυξήσεις στις τιμές των συμβολαίων που υπογράφονται για το 2018 να κυμαίνονται μεταξύ 3%-7%.

Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στην Κω, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων; Η φετινή σεζόν διαφαινόταν πολύ καλή µέχρι την εµφάνιση του

Η φετινή εκτιμάται πως θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό από την περυσινή. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

σεισµού. Όταν ένα τόσο σηµαντικό γεγονός λαµβάνει χώρα µεσού-

Συµφωνώ όσον αφορά τις αφίξεις καθώς στην «εξίσωση» µπήκε

σης της σεζόν, τότε σίγουρα επηρεάζει αρνητικά τον προορισµό.

και η Κως, που πέρυσι λόγω του προσφυγικού ζητήµατος παρου-

Υπάρχουν επαγγελµατίες που καταστράφηκαν και άλλοι που επη-

σίασε απώλειες στον τουρισµό.

ρεάστηκαν ελάχιστα. Σε γενικές γραµµές, τόσο οι αφίξεις, όσο και τα έσοδα θα εµφανίσουν σηµαντική αύξηση σε σχέση µε πέρυσι και θα διαµορφωθούν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση µε τα επίπεδα του 2014-2015.

88 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Κω, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό;


∆εν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για την φετινή σε-

απρόβλεπτη, δεδοµένου ότι θα πρέπει να επικοινωνηθεί στους

ζόν. Ευτυχώς, µέχρι στιγµής επικρατεί ηρεµία στην περιοχή και

πελάτες την ώρα της αγοράς του πακέτου.

οικονοµική σταθερότητα. κές, αρκεί να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι πρέπει να προστα-

Μετά το προσφυγικό, από τις συνέπειες του οποίου ανέκαμψε το νησί, ήρθε ο σεισμός. Θα υπάρξουν συνέπειες;

τεύσουν τον Τουρισµό ως «κόρη οφθαλµού». Όσο τον αντιµετω-

Ο σεισµός στην Κω ήταν µια αρνητική παρένθεση, σε µια θετική

πίζουν «φοροµπηχτικά» και ευκαιριακά, θα θέτουν σε κίνδυνο το

χρονιά. ∆υστυχώς, είναι η τρίτη συνεχόµενη χρονιά που η Κως

µέλλον του.

πλήττεται από εξωγενείς παράγοντες του τουρισµού. ∆εδοµένου

Οι προοπτικές τόσο για την Κω, όσο και για την Ελλάδα είναι θετι-

των περιορισµένων σε έκταση ζηµιών που υπέστη το νησί, πι-

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός, ενώ δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης. Ποιο είναι το σχόλιό σας και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;

στεύω ότι σύντοµα θα επανέλθει η κανονικότητα και οι απώλειες θα περιορισθούν στο χρονικό διάστηµα από τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο.

Όπως προανέφερα, η «φοροµπηχτική» και ευκαιριακή αντιµε-

Ο φόρος διαμονής σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία της τουρκικής τουριστικής αγοράς, τι προοιωνίζονται για το 2018;

τώπιση του σηµαντικότερου παραγωγικού κλάδου, αποδεικνύει

Ο φόρος διαµονής, όπως προείπα, είναι µια εντελώς άστοχη

αφενός την έλλειψη γνώσης του αντικειµένου από τους κυβερ-

ενέργεια από ανεπαρκείς και επικίνδυνους ανθρώπους. Η επανα-

νώντες και αφετέρου τις ευαίσθητες ισορροπίες που κινείται ο

λειτουργία της τουρκικής τουριστικής αγοράς, πιστεύω ότι είναι

τουριστικός κλάδος παγκοσµίως.

θετική, καθώς θα σηµατοδοτήσει την ασφάλεια στην περιοχή,

Η αντίληψη της υπερφορολόγησης ενός παραγωγικού κλάδου

όπου ανήκει και η Ελλάδα. Να θυµίσω ότι το 2013 και το 2014

είναι επικίνδυνη και οι αρνητικές συνέπειες, αν τελικά επέλθουν,

που ήταν εξαιρετικές χρονιές για τον ελληνικό τουρισµό, ο τουρ-

θα είναι χρονοβόρα αναστρέψιµες.

κικός τουρισµός ήταν επίσης σε «άνθιση». Το σηµαντικότερο είναι να επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή µας και τότε

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα συμβόλαια που υπογράφονται με τους tour operators; Η τάση είναι θετική και για την επόµενη χρονιά. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ένα θετικό κλίµα όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιµές των συµβολαίων, που για την Κω θα κυµανθούν από 3% έως 7%. Βεβαίως, η παράµετρος του νέου φόρου διανυκτέρευσης είναι

θα υπάρχει ανάπτυξη για όλες τις αγορές.


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Μία νέα πραγματικότητα στα ελληνικά, τουριστικά δεδομένα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Οι διεκδικήσεις του τουριστικού κλάδου είναι διαχρονικά οι ίδιες. Οικονοµοπολιτική σταθερότητα, στοχευµένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και κρατική ελεγκτική µέ-

Αν ενταχθεί σ’ ένα δίκαιο φορολογικό και ελεγκτικό πλαίσιο, τότε

ριµνα για θεµιτό ανταγωνισµό µεταξύ των επαγγελµατιών.

είναι καλοδεχούµενη.

Το πιο σηµαντικό όµως όλων είναι η κατανόηση από τους κυ-

Η τάση αυτή δεν είναι καινούργια. Χρειάζονται πάντως τα παρα-

βερνώντες του ευαίσθητου περιβάλλοντας, στο οποίο κινείται

πάνω στοιχεία για να ενταχθεί φυσιολογικά στα τουριστικά δε-

ο παγκόσµιος τουρισµός και η ανάγκη να προστατευθεί και όχι

δοµένα.

να τιµωρηθεί ο σηµαντικότερος παραγωγικός κλάδος αυτού του τόπου, εφαρµόζοντας λογική και ανταγωνιστική φορολογική πο-

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας κινήσεις και ποια τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σας σχέδια;

λιτική.

Η εταιρία συνεχίζει σταθερά τη ριζική ανακαίνιση των δωµατίων και σουίτες. Επίσης, έχει µπει στο τελευταίο σχέδιο µελέτης η κα-

Αυτή η εμμονή με την αύξηση των αφίξεων που υπάρχει, αλλά και η αμφισβήτηση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, σας βρίσκει σύμφωνο;

τασκευή της νέας µονάδας σε γειτονικό οικόπεδο.

Όλα τα προηγούµενα χρόνια ο δείκτης των αφίξεων ήταν αυτός

της. Έτσι, τον προσεχή χειµώνα θα ανακαινιστούν 120 δωµάτια

που χαρακτήριζε την απόδοση της τουριστικής χρονιάς της χώ-

Στηρίζουν οι τράπεζες τον Τουρισμό;

ρας.

Οι τράπεζες αυτή τη στιγµή προσπαθούν δειλά - δειλά να επα-

Βέβαια, ο δείκτης των αφίξεων από µόνος του δεν αποδεικνύει

ναδραστηριοποιηθούν, επιλέγοντας µε αυστηρά κριτήρια βιω-

τίποτα. Ο συνδυασµός του δείκτη των αφίξεων µε τον δείκτη οι-

σιµότητας τα ξενοδοχεία µε τα οποία θέλουν να συνεργασθούν.

κονοµικού αποτελέσµατος και τον δείκτη ποιοτικού αποτελέσµα-

∆υστυχώς, το εύρος αυτών των ξενοδοχείων είναι περιορισµένο,

τος, θα προσδιόριζε µε ασφάλεια την απόδοση της τουριστικής

οπότε η «ασφυξία» εξαιτίας της ρευστότητας για τους περισσότε-

χρονιάς.

ρους ξενοδόχους συνεχίζεται.

Η αµφισβήτηση των στοιχείων της Τράπεζας Ελλάδας, είναι ένα καινούργιο φαινόµενο, που υποκρύπτει πολιτικές σκοπιµότητες.

Ποιες και με ποιο τρόπο θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας, οι διεκδικήσεις του κλάδου;

90 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όταν στερείσαι πειστικών επιχειρηµάτων, τότε αναλώνεσαι µε την αµφισβήτηση των πάντων.


Mastichari, 85302 Kos, Greece • Tel: +30 22420 58900 • Fax: +30 22420 41574 E-mail: neptunehotels@neptune.gr Websites: www.neptune.gr • www.neptuneconference.gr • www.neptunewedding.gr


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

ENRICO AIDAN ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΖΙΝΟ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.

Το Καζίνο της Ρόδου πυλώνας ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας Αποδίδοντας στην τοπική κοινότητα το 2% των εσόδων του, το Καζίνο της Ρόδου δεν μπορεί παρά να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και, παράλληλα, σημείο αναφοράς για την τουριστική βιομηχανία του νησιού. Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», με αφορμή το αφιέρωμα που πραγματοποιεί στη Ρόδο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καζίνο Ρόδου Α.Ε., κ. Enrico Aidan, ο οποίος έπειτα από τόσα χρόνια στο νησί σχεδόν έχει πολιτογραφηθεί Ροδίτης. Ποια είναι η συμβολή του Καζίνο της Ρόδου στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και γενικά στην οικονομία της Ρόδου; Το Καζίνο της Ρόδου, που στεγάζεται σε ένα από τα εµβληµατικά κτίρια της εποχής της Ιταλοκρατίας, στο πιο ωραίο σηµείο της

κατά την περίοδο πριν την κρίση η συµβολή αυτή ξεπερνούσε το ένα εκατοµµύριο ευρώ. Eπίσης, είναι ένας από τους σηµαντικότερους παράγοντες που στηρίζουν την τουριστική κίνηση στο νησί, καθώς η αύξηση των επισκεπτών από συγκεκριµένες αγορές, όπως αυτή του Ισρα-

πόλης της Ρόδου, αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους πυ-

ήλ, κατά την καλοκαιρινή, αλλά, κυρίως, κατά τη χειµερινή πε-

λώνες της τοπικής οικονοµίας, καθώς αποδίδει στην τοπική κοι-

ρίοδο οφείλεται στην πολύ επιτυχηµένη στρατηγική marketing

νότητα το 2% των εσόδων του, που ακόµα και στην περίοδο της

που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Αυτή περιλαµβάνει την πολύ

κρίσης µεταφράζεται σε πάνω από µισό εκατοµµύριο ευρώ, ενώ

προσεκτική και εστιασµένη επιλογή από την Οµάδα Marketing,

92 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


παικτών στις διάφορες χώρες και την προσέγγισή τους, µε τη δηµιουργία ελκυστικών πακέτων φιλοξενίας διαφόρων κατηγοριών, τη διοργάνωση εκδηλώσεων µε ζωντανές συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, που προσελκύουν το ζωντανό ενδιαφέρον

πλήθους επισκεπτών όλο τον χρόνο, την παροχή απαράµιλλου επιπέδου εξυπηρέτησης που οδηγεί στο πολύ υψηλό ποσοστό επαναλαµβανόµενων επισκεπτών της τάξης του 70%, στη δηµιουργία εξαιρετικά καλού γαστρονοµικού προϊόντος, κ.λπ.. Μία άλλη πολύ σηµαντική συµβολή του Καζίνο της Ρόδου είναι στον τοµέα της τουριστικής εκπαίδευσης στο νησί. Επενδύουµε χρήµα και χρόνο στην οµαδική εκπαίδευση των εργαζοµένων των διαφόρων τµηµάτων µας, γιατί πιστεύουµε ότι η ψυχή κάθε εταιρίας είναι η οµάδα. Γι’ αυτό προσπαθούµε να εξασφαλίσουµε ότι η οµάδα µας λαµβάνει την καλύτερη πρακτική εξάσκηση, µε στόχο την παροχή του καλύτερου δυνατού service.

Ποιες είναι οι αγορές-στόχοι για το Καζίνο της Ρόδου; To Καζίνο της Ρόδου, παρά την οικονοµική κρίση, δραστηριοποιείται για πάνω από µια δεκαετία σε διεθνείς αγορές, όπως αυτές του Ισραήλ, της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας, κ.λπ.. Περαιτέρω στόχος της εταιρίας είναι να επεκταθεί και στην πολύ επικερδή αγορά της Ρωσίας. Οι συνεχείς αυτές προσπάθειες της εταιρίας της επιτρέπουν να επιβιώνει κατά τη δύσκολη περίοδο της οικονοµικής κρίσης.

Ποια είναι η εντύπωσή σας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη Ρόδο; Γενικά πιστεύω ότι, σε πολλούς τοµείς υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στη Ρόδο, όπως είναι, για παράδειγµα, οι υπηρεσίες στο Αεροδρόµιο και σε άλλες περιοχές. Όµως, ύστερα από τόσα χρόνια στη Ρόδο έχω την αίσθηση ότι, έχει σηµειωθεί πρόοδος σε αρκετά σηµεία και ελπίζω πως στο µέλλον η πρόοδος αυτή θα επεκταθεί σε ολόκληρο το νησί.


Αφιέρωμα

Δωδεκάνησα

LINDOS HOTELS GROUP

Πεντάστερες υπηρεσίες Φιλοξενίας Εμπλουτίζοντας το ροδιακό, τουριστικό προϊόν με περισσότερα από 900 πολυτελή δωμάτια, ο όμιλος Lindos Hotels προσφέρει Φιλοξενία παγκόσμιας κλάσης στο νησί της Ρόδου. Στο δυναμικό του ομίλου εντάσσονται τα πεντάστερα Lindos Imperial Resort, Lindos Village και Lindos Royal, ξενοδοχεία-κοσμήματα.

Τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα οποία διευθύνονται από την οικογέ-

εξειδικευµένες παροχές και τις πολυτελείς εγκαταστάσεις, γίνεται

νεια Μινέττου, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ιστορική

εύκολα αντιληπτό ότι το Lindos Imperial Resort είναι πολλά περισ-

Λίνδο, στο γραφικό Κιοτάρι και την παραλία των Βλυχών και προ-

σότερα από ένα πεντάστερο resort.

σφέρουν πεντάστερες υπηρεσίες διαµονής.

Στα 426 κοµψά δωµάτια και οικογενειακά δωµάτια του συγκρο-

Lindos Imperial Resort

τήµατος, οι ένοικοι µπορούν να απολαύσουν υψηλής ποιότητας ανέσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν µία όµορφη διαµονή, όπως δο-

Σε µία τοποθεσία απαράµιλλης φυσικής

ρυφορική τηλεόραση LCD, µίνι ψυγείο, ρα-

οµορφιάς, επάνω στην παραλία Γλύστρα,

διόφωνο, στεγνωτήρα µαλλιών.

στο Κιοτάρι, το Lindos Imperial Resort, µε

Όλα τα δωµάτια είναι διακοσµηµένα µε

τη διακριτική πολυτέλεια και το αριστο-

χρώµατα ζεστά, που αγαλλιάζουν το βλέµ-

κρατικό στυλ, που «παντρεύεται» µε το µο-

µα και προσφέρουν ανεµπόδιστη θέα προς

ντέρνο design, υπόσχεται διαµονή πολλών

το γαλάζιο του Αιγαίου, τους καταπράσι-

αστέρων. Το συγκρότηµα περιβάλλεται

νους κήπους και τις πισίνες.

από ολάνθιστους κήπους, ενώ η µαγευτι-

Την εικόνα του resort συµπληρώνουν

κή θέα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου

γκουρµέ εστιατόρια, που αναγάγουν το

πελάγους δηµιουργεί την αίσθηση της ελευθερίας. Εάν σε αυτό προσθέσουµε τις

94 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι επικεφαλής των Lindos Hotels, Κώστας και Κάθυ Μινέττου.

Lindos Imperial Resort σε «ναό» της γεύσης, υπαίθρια µπαρ, που συνιστούν ιδανική επι-


λογή για ένα δροσερό cocktail, αµφιθέατρο 500 θέσεων, αίθουσες

νοιαστες και χαλαρές διακοπές στο όµορφο νησί της Ρόδου.

συνεδρίων και εκδηλώσεων και ένα πλήρως εξοπλισµένο σπα,

Όλα τα δωµάτια του συγκροτήµατος είναι εξοπλισµένα µε σύγ-

όπου προσφέρονται τα πλέον σύγχρονα προγράµµατα χαλάρω-

χρονες ανέσεις και ξεχωρίζουν για τον κλασικό τους διάκοσµο, το

σης και ευεξίας. Για τους πιο αθλητικούς τύπους πληθώρα αθλη-

άπλετο φως και τα µεγάλα µπαλκόνια τους.

τικών εγκαταστάσεων, από πλήρως οργανωµένο γυµναστήριο,

Μία σειρά από υπηρεσίες και εγκαταστάσεις εγγυώνται στους

γήπεδα τένις, µπάσκετ, µίνι γήπεδο ποδοσφαίρου, beach volley,

πελάτες-φιλοξενούµενούς του την αξέχαστη διαµονή τους. Ανά-

µέχρι water sports είναι στην επιλογή τους, ενώ ειδική µέριµνα

µεσα σε αυτές πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων, πισίνες, εστια-

υπάρχει και για τους «λιλιπούτειους» φιλοξενούµενούς του.

τόρια, bar και night club.

Lindos Village Hotel

Lindos Royal Hotel

Aκολουθώντας το ύφος και την αρχιτεκτονική παραδοσιακού

Αποικιακή αρχιτεκτονική, µε κτίρια-πύργους σε γήινα χρώµατα,

ελληνικού χωριού, το Lindos Village Hotel, ένα συγκρότηµα απο-

περιτριγυρισµένα από υπέροχους κήπους µε φοινικόδεντρα, γε-

κλειστικά για ενήλικες, είναι συνώνυµο της ελληνικής Φιλοξενίας.

φυράκια, λίµνες, καταρράκτες και πισίνες, συνθέτουν την εικόνα

Το συγκρότηµα µε τα λευκά, φωτεινά κτίρια, διάσπαρτα µέσα σε

του Lindos Royal Hotel, ενός οικογενειακού, all inclusive συγκρο-

ολάνθιστους κήπους και πισίνες, τοποθετηµένα αριστοτεχνικά και

τήµατος.

σε απόλυτη αρµονία µε το φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται σε µικρή

Σε απόσταση αναπνοής από τη Λίνδο, µε την Ακρόπολή της και

απόσταση από τη διάσηµη για τα ιστορικά της µνηµεία Λίνδο, δί-

τον ναό της Λινδίας Αθηνάς, το συγκρότηµα αποτελεί ιδανική

πλα στην ονοµαστή παραλία Βλύχα, η οποία κάθε καλοκαίρι απο-

επιλογή για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές, ενώ παράλληλα

τελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών.

µπορεί να λειτουργήσει ως βάση για να εξερευνήσει κανείς το

Η ανεµπόδιστη θέα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και στον

ηλιόλουστο νησί της Ρόδου.

µικρό γραφικό όρµο, σε συνδυασµό µε τον λαµπερό, ελληνικό

Όλοι οι χώροι του συγκροτήµατος, τα δωµάτια, τα εστιατόρια

ήλιο, που γίνεται ακόµη πιο λαµπερός καθώς «ακουµπάει» στα

είναι κοµψά διακοσµηµένοι, φωτεινοί και παρέχουν εκπληκτική

ολόλευκα κτίρια του συγκροτήµατος και τις ποιοτικές υπηρεσίες

θέα στη θάλασσα, τους ορµίσκους της περιοχής και τους κήπους.

και παροχές, µε γνώµονα τον πελάτη-φιλοξενούµενο, καθιστούν

Τα εστιατόρια προσφέρουν επιλεγµένα πιάτα από τη µεσογειακή,

το Lindos Village Hotel ιδανική επιλογή για όσους επιθυµούν ξέ-

την ασιατική και τη διεθνή κουζίνα, τα οποία φέρουν την υπογραφή έµπειρων chef. Πλειάδα υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, όπως υπηρεσία συναλλάγµατος, ενοικίασης αυτοκινήτου, ιατρική φροντίδα, κ.ο.κ. και σειρά αθλητικών εγκαταστάσεων, µεταξύ των οποίων, γήπεδα τένις, µπάσκετ, volley, µίνι ποδοσφαίρου, σε συνδυασµό µε τη ζεστή, οικογενειακή ατµόσφαιρα, η οποία κυριαρχεί, καθιστούν το resort σε κορυφαία επιλογή διακοπών.


Επιχειρηματικά

Ο Στ. Αρναουτάκης απένειμε βραβεία σε διαγωνισμό φωτογραφίας O Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών & ∆ιεθνών θεµάτων, Γιώργος Αλεξάκης απένειµαν τα βραβεία του διαγωνισµού φωτογραφίας που οργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης στις διακριθείσες ∆ήµητρα Σπάρταλη, µαθήτρια του 1ου ∆ηµοτικού Αγίου Νικολάου Λασιθίου και Ιωάννα Κόλλια - Κλώντζα, µαθήτρια του 1ου Γυµνασίου Αγίου Νικολάου Λασιθίου. Ο διαγωνισµός έγινε στο πλαίσιο επικοινωνίας των πρωτοβουλιών της Ε.Ε. υπέρ της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων, µε θέµα: «Η Ευρώπη στην Κρήτη - Γενέτειρα της Ευρώπης»|«Europe in Crete - The birthplace of Europe». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης στην ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια, συνεχάρη τις δυο µαθήτριες για την συµµετοχή τους στον διαγωνισµό, τους γονείς τους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Ευχόµενος στις µαθήτριες καλή πρόοδο στα µαθήµατά τους, ο κ. Αρναουτάκης, είπε: «Μέσα από τα µάτια των παιδιών φέρνουµε την Ευρώπη πιο κοντά στην νεολαία µας. Τέτοιες πρωτοβουλίες χρίζουν συγχαρητηρίων από όλους εµάς. Μπράβο στα παιδιά, στους γονείς τους, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, που τα παρακίνησαν για τη συµµετοχή τους στον Ευρωπαϊκό διαγωνισµό».

Οινογνωσία και Κορφολόγημα αμπέλου στο Creta Maris Beach Resort Μια διττή δράση µε θέµα τον Κρητικό Αµπελώνα, διοργάνωσε στις 12 Ιουλίου, στο Creta Maris Beach Resort, στο πλαίσιο της συµµετοχής του ξενοδοχείου στο πρόγραµµα «TUI Care Foundation, FUTOURIS Project: Crete, First steps towards a sustainable food destination 2017-2019». Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου µυήθηκαν στο κορφολόγηµα του αµπελώνα που διατηρεί το Creta Maris εντός του ξενοδοχειακού χώρου, ενώ κατά τη διάρκεια της οινογνωσίας είχαν την ευκαιρία να ενηµερωθούν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κρητικού Οίνου. Με αφετηρία τον αµπελώνα του ξενοδοχείου, οι συµµετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενηµερωθούν για την αθέατη φροντίδα του αµπελώνα που καλλιεργείται µε βάση τις προδιαγραφές του καν. ΕΕ 834|07 (περί βιολογικής γεωργίας) και περιλαµβάνει 13 γηγενείς ποικιλίες. Κατά τη διάρκεια της δράσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την τέχνη του καλλιεργείν, µέσα από την προσωπική εµπειρία, τις αναµνήσεις και τα βιώµατα µέλους του προσωπικού του ξενοδοχείου. Η εκδήλωση οινογνωσίας, ανέδειξε τις γηγενείς ποικιλίες αµπέλου του νησιού που διατηρούν οι συµµετέχοντες οινοποιοί του Futuris Project. Στόχος της διττής δράσης ήταν η µύηση των επισκεπτών σε µια από τις αρχαίες αγροτικές τεχνικές των Κρητών και η ενηµέρωσή τους για τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης δοµών βιώσιµου διατροφικού προορισµού στην Κρήτη.

Με την υποστήριξη του Patmos Aktis το Patmos Revelation Με ιδιαίτερη επιτυχία και µεγάλη ανταπόκριση ολοκληρώθηκε το σηµαντικότερο αθλητικό γεγονός της Πάτµου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των ∆ωδεκανήσων, Patmos Revelation. Η πρώτη ηµέρα της διοργάνωσης ξεκίνησε µε Kids’ Athletics, από τον παγκόσµιο πρωταθλητή και Ολυµπιονίκη, Περικλή Ιακωβάκη, στο γήπεδο ποδοσφαίρου Πάτµου, ενώ τη δεύτερη ηµέρα πραγµατοποιήθηκε µάθηµα Pilates, στην παραλία του Patmos Aktis Suites & Spa, από την καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Μάντη Περσάκη. Η κολύµβηση ανοικτής θαλάσσης πραγµατοποιήθηκε στον κόλπο του Γροίκου, στην παραλία του ξενοδοχείου, παρουσία της εθνικής οµάδας κολύµβησης ανοικτής θαλάσσης µε επικεφαλής τον πρωταθλητή Ευρώπης, Αντώνη Φωκαΐδη. Ανάµεσα στους συµµετέχοντες ήταν επώνυµες προσωπικότητες, ηθοποιοί, αθλητές κ.ο.κ.. Σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Patmos Aktis Suites & Spa, χορηγό φιλοξενίας και επίσηµο υποστηρικτή της διοργάνωσης, δόθηκαν αναµνηστικά δώρα παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, της Ιεράς Μονής, του ∆ήµου Πάτµου και πρεσβευτών. Το Patmos Revelation αποτελεί µια διοργάνωση µε κατεύθυνση την ανάδειξη του αθλητικού τουρισµού, ενώ η διενέργεια και υποστήριξη ανάλογων δραστηριοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για τον όµιλο Divine Hotels, στόχος του οποίου είναι ο κόλπος του Γροίκου να αναδειχθεί ως ένας από τους πιο διάσηµους προορισµούς της Μεσογείου.

96 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕπιχειρηματικά

H KLM διατηρεί την πρωινή πτήση Αθήνα - Άμστερνταμ και τον χειμώνα Τη διατήρηση της πρωινής πτήσης από Αθήνα για Άµστερνταµ και κατά τη χειµερινή περίοδο ανακοίνωσε η KLM Royal Dutch Airlines. Η πτήση που εντάχθηκε στο θερινό πρόγραµµα για να ενισχύσει τον αριθµό των διαθέσιµων θέσεων µεταξύ Αθήνας και Άµστερνταµ, θα παραµείνει και στο χειµερινό πρόγραµµα της εταιρίας, αναχωρώντας από την Αθήνα στις 06:00 µε άφιξη στις 08:30 στο Άµστερνταµ, ενώ από το Άµστερνταµ θα αναχωρεί στις 20:55 και θα φτάνει στην Αθήνα στη 01:10 (επόµενη µέρα). Η πτήση θα εξυπηρετείται από αεροσκάφος τύπου Boeing 737-700, µε δυναµικότητα 142 συνολικά θέσεων (∆ιακεκριµένη και Οικονοµική Θέση). Με την πτήση αυτή η KLM εκτελεί συνολικά 14 εβδοµαδιαίες πτήσεις από και προς την Αθήνα, δίνοντας στους επιβάτες ακόµη µεγαλύτερη πρόσβαση στο παγκόσµιο δίκτυό της. H KLM από την έναρξη της λειτουργίας της έχει ακολουθήσει έναν διεθνή προσανατολισµό. Το δυνατό της σηµείο είναι το παγκόσµιο δίκτυο που έχει δηµιουργήσει µε τους εταίρους της, το οποίο δίνει πρόσβαση σε κάθε περιοχή του κόσµου που παρουσιάζει οικονοµικό ενδιαφέρον µέσω της Ολλανδίας. Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα γρήγορης σύνδεσης στο αεροδρόµιο Schiphol, κόµβο και βάση της KLM, ενώ η µεταφορά εµπορευµάτων είναι εφικτή σε κάθε σχεδόν περιοχή του κόσµου. Μέσω του δικτύου της, η KLM έχει τη δυνατότητα να µεταφέρει τους επιβάτες σε οποιοδήποτε σηµείο του κόσµου. Σήµερα, η KLM προσφέρει 145 παγκόσµιους προορισµούς, από τους οποίους οι 68 είναι µεγάλων αποστάσεων και οι 77 µεσαίων αποστάσεων.

«Γαλάζια Σημαία» στο Sitia Beach City Resort & Spa Με τη «Γαλάζια Σηµαία» πιστοποιήθηκε, για µία ακόµη φορά, το Sitia Beach City Resort & Spa, στη Σητεία της Κρήτης, µέλος του οµίλου Cyan group of hotels, ο οποίος µε έτος ίδρυσης το 1977, διαθέτει τρεις ξενοδοχειακές µονάδες. Πιο συγκεκριµένα, υπό την «οµπρέλα» του οµίλου βρίσκονται τα ξενοδοχεία Apollonia Beach Resort & Spa 5*, δυναµικότητας 334 δωµατίων, το Santa Marina Beach 4*, µε 208 δωµάτια και το Sitia Beach City Resort & Spa 5*, µε 161 δωµάτια. Υπενθυµίζεται ότι, η «Γαλάζια Σηµαία» είναι ένα σύµβολο ποιότητας που απονέµεται σε οργανωµένες ακτές και µαρίνες διαχειριζόµενες από παράκτιους δήµους, ξενοδόχους η άλλους φορείς µε βάση αυστηρών κριτήριων. Στόχος του προγράµµατος είναι η διατήρηση και ο καθαρισµός των θαλασσών και των ακτών, οι ασφαλείς και κατάλληλες παρεχόµενες υπηρεσίες στους λουόµενους και τους επισκέπτες και η δηµιουργία περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Οι εργαζόμενοι του Sofitel Athens Airport στηρίζουν την εθελοντική αιμοδοσία Με τη δυναµική συµµετοχή τους απάντησαν οι εργαζόµενοι του Sofitel Athens Airport στην πρόσκληση για εθελοντική αιµοδοσία, µία δράση που οργάνωσε το ξενοδοχείο σε συνεργασία µε το τµήµα αιµοδοσίας του Νοσοκοµείου «Ασκληπιείο Βούλας». Η προσέλευση των εθελοντών αιµοδοτών του ξενοδοχείου ήταν αξιόλογη, µε αποτέλεσµα να συγκεντρωθεί σηµαντικός αριθµός φιαλών. Ιδιαίτερα ικανοποιηµένος από τον σηµαντικό αριθµό εργαζοµένων που συµµετείχαν στη δράση αυτή, ο γενικός διευθυντής του Sofitel Athens Airport, Γιώργος Σταύρου, δήλωσε: «Είναι πράγµατι συγκινητικό το υψηλό ποσοστό της ανταπόκρισης των εργαζοµένων µας σε µία τόσο σηµαντική δράση, που χαρακτηρίζεται από την ευγενή αξία του εθελοντισµού. Ελπίζω κάθε φορά να ανταποκρινόµαστε µε όλο και µεγαλύτερη

δυναµική σε δράσεις που αποδει-

κνύουν την ανθρωπιά και την

αλληλοϋποστήριξη».

Τα ξενοδοχεία Sofitel απο-

τελούν τη µόνη γαλλική αλυσίδα

πολυτελών ξενοδοχείων µε

παρουσία σε πέντε ηπείρους,

µε 120 διευθύνσεις σε σχε-

δόν 40 χώρες (πάνω από 30.000

δωµάτια). Τα Sofitel είναι σύγ-

χρονα ξενοδοχεία και θέρετρα

προσαρµοσµένα στους ση-

µερινούς απαιτητικούς και ευέλι-

κτους ταξιδιώτες, οι οποίοι

προσδοκούν και εκτιµούν την

οµορφιά, την ποιότητα και

την αριστεία.

98 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Λεωφ. Ηρακλειδών 100, Ιξιά, 85101 Ρόδος ΤΗΛ: 22410 89900, FΑΧ: 22410 89901 Amathus Elite Suites: info@elitesuitesrhodes.com | www.elitesuitesrhodes.com Amathus Beach Hotel: info@amathusrhodes.com | www.amathusrhodes.com


ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΙΟΥΛ ΙΟΣ 2017

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 239 - ΙΟΥΛΙΟΣ 2017 - 6,00 €

 UNWTO: «Σπάει τα κοντέρ»

ο παγκόσμιος Τουρισμός

 ETC: Σε αλματώδη ανάπτυξη

ο ευρωπαϊκός Τουρισμός

 ΣΕΤΕ: Πάνω από 28,5 εκατ.

 ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΗΝΑ: ΕΓΕΜ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΑΜ-Θ

Kωνσταντίνος Αντωνιάδης

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΤΕΥΧΟΣ 239

οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα το 2017

Αφιέρωμα Δωδεκάνησα

Γ Ι Α Ν Ν Η Σ Χ ΑΤ Ζ Η Λ Α Ζ Α Ρ Ο Υ

Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Κ Α Μ Π Ο Υ ΡΑ Κ Η Σ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.