Τεύχος Ιουνίου 2017 - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 3 8

Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ

2 0 17

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 238 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 - 6,00 €

 HOLIDAYCHECK: Στα ύψη οι κρατήσεις για

την Ελλάδα στη Γερμανία

 ΘΕΜΑ: Αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα

οι τουρίστες

 ΘΕΜΑ: Οι Έλληνες συστήνουν την Ελλάδα  ΘΕΜΑ: Αυξημένη η μέση δαπάνη

των Ρώσων ταξιδιωτών

Χ Ρ Η Μ Α

&

Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

στους ξένους για διακοπές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ Α ΑΡ

Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

Think smart in amenities

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Λεωφ. Ηρακλειδών 100, Ιξιά, 85101 Ρόδος ΤΗΛ: 22410 89900, FΑΧ: 22410 Τα89901 προϊόντα της ALLEGRINI πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Amathus Elite Suites: info@elitesuitesrhodes.comέχουν | www.elitesuitesrhodes.com Label, Bio Eco, ICEA. Amathus Beach Hotel: info@amathusrhodes.comEco | www.amathusrhodes.com

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com26

32

46

26. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ: «Είμαστε πρωταθλητές στο Νότιο Αιγαίο» Σε μια συνέντευξη εκ βαθέων ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναλύει τη σημασία του

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηματικό και Oικονομικό Περιοδικό Tεύχος 238 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Διεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη Διεύθυνση Μarketing: Nικόλαος Δεριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέμινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

τουρισμού στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, ενώ δεν παραλείπει να επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο πεδίο της φορολογίας στον Τουρισμό, κάνοντας λόγο για φοροκυνηγητό.

32. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: HolidayCheck- Στα ύψη οι κρατήσεις για την Ελλάδα στη Γερμανία Ανοδικά εξακολουθούν να διαμορφώνονται οι κρατήσεις στη γερμανική αγορά για την Ελλάδα, με τα έσοδα να «εκτοξεύονται» κατά 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων του HolidayCheck.

36. Οι Έλληνες συστήνουν ανεπιφύλαχτα την Ελλάδα στους ξένους για διακοπές Το 99% των Ελλήνων θα σύστηνε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό στους ξένους τουρίστες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ταξιδιωτικής έρευνας της PayPal και της GfK.

40. Miele: «Επανάσταση» στη φροντίδα ρούχων Την «επανάσταση» στην επαγγελματική φροντίδα του ιματισμού, με τις χαμηλότερες καταναλώσεις, φέρνουν τα νέα πλυντήρια ρούχων της Miele.

46. Αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα οι τουρίστες Στην τριάδα με τους καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς όσον αφορά την ποιότητα της τοπικής κουζίνας, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η TCI Research, για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας

ΜΕΛΟΣ

των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχείων, Εστίασης και Καφέ στην Ευρώπη (HOTREC).

49. Αυξημένη η μέση δαπάνη των Ρώσων ταξιδιωτών Αυξητικές τάσεις εμφανίζει η μέση δαπάνη των Ρώσων ταξιδιωτών, οι οποίοι σε μεγάλο, πλέον, βαθμό, προτιμούν να ταξιδεύουν ανεξάρτητα και όχι οργανωμένα, σύμφωνα με μελέτη της ειδικής στην έρευνα αγοράς Ipsos Comcon.

52. ΤτΕ: Θετικό το πρόσημο των τουριστικών εισπράξεων τον Απρίλιο ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναλογικά «βαδίζουν» αφίξεις και εισπράξεις, με τις δεύτερες να επανέρχονται σε θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Mόνιμες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Διεθνή Νέα, Κοσμικά, Eιδήσεις

49EDITORIAL

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πρώτοι,* γιατί εμείς κάνουμε

Ο No 1 ιστότοπος στον χώρο του τουρισμού

ρεπορτάζ,

όχι... "μεταφράσεις"

*Πρώτο στην κατάταξη των Ελληνικών τουριστικών ειδησεογραφικών ιστοτόπων (www.alexa.com, Iούλιος 2017)

Γιατί η Ποιότητα αποδεικνύεται

Πόσο αφοσιωμένοι είναι οι επισκέπτες μας; Ποσοστό εγκατάλειψης (%) (Bounce Rate)

Αντιπροσωπεύει το ποσοστό των επισκεπτών που εισέρχονται στον ιστότοπο, αλλά στη συνέχεια τον εγκαταλείπουν, αντί να συνεχίσουν να προβάλλουν και άλλες σελίδες.

30.00% 53.70%

Καθημερινές προβολές ανά επισκέπτη

Ημερήσια ώρα στον ιστότοπο

Εκτιμώμενες ημερήσιες μοναδικές προβολές σελίδων, ανά επισκέπτη, στον ιστότοπο.

Εκτιμώμενος ημερήσιος χρόνος (λλ:δδ) στον ιστότοπο ανά επισκέπτη.

(Daily Pageviews per Visitor)

19.00%

Ανταγωνισμός:

7.50 3.0050.00% Ανταγωνισμός:

(Daily Time on Site)

15:244:04 22.00% Ανταγωνισμός:

GOOGLE ANALYTICS (04/01/17 – 30/06/17) JANUARY

FEBRUARY

MARCH

APRIL

MAY

JUNE

TOTAL

PAGE VIEWS

95.200

129.201

140.602

223.834

289.572

369.541

1.247.950

UNIQUE USERS

17.151

22.314

25.813

65.192

68.549

92.000

291.019

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Τ: 210 2117676 | F: 210 2117677 | Ε-mail: sec@ksd.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr | www.ksdamenities.gr


καρτολόγος

Χαράλαμπος Καρίμαλης, νέος πρόεδρος Ε.Ο.Τ. Κατά τη συνήθη τακτική του «Χ&Τ», Πράσινη Κάρτα στον νέο πρόεδρο του Ε.Ο.Τ. μαζί με ευχές για καλή θητεία.

• Στη μετά Γριβέα εποχή πέρασε το ιστορικό συγκρότημα του Αστέρα, μετά την αποχώρηση του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου και την «εγκατάσταση» στα «ηνία» του Καναδού Jeffrey Macdonald, από την πλευρά της αγοράστριας εταιρίας. Βεβαίως, ο κ. Γριβέας, πολύπειρο στέλεχος της ξενοδοχειακής αγοράς, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του συγκροτήματος τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην επιτυχή πώλησή του, θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, ενώ παραμένει και σύμβουλος διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για τα ξενοδοχειακά ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. • Σε ανακοίνωσή της η εταιρία ευχαρίστησε τον κ. Γριβέα για τη δεκαετή συμβολή του σε ευρύ φάσμα εταιρικών ζητημάτων και στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της, τόσο σε ζητήματα επιχειρησιακής, όσο και στρατηγικής φύσεως. Επιπροσθέτως, η ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΞΕ, συνεχάρη τον κ. Γριβέα για τη συμμετοχή του στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της εταιρίας και στην επακόλουθη διαδικασία διαγραφής από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Τσέγας, νέος γενικός γραμματέας Ε.Ο.Τ.

Ανδρέας Μανδρινός, νέος πρόεδρος της ΕΞΘ

Όπως συνηθίζει, σε κάθε νέα «άφιξη», το «Χ&Τ» εύχεται καλή θητεία και στον νέο γενικό γραμματέα του Ε.Ο.Τ..

Αλλαγή «σκυτάλης» και στην Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με τον Ανδρέα Μανδρινό να αναλαμβάνει τα «ηνία». Από εμάς πολλές ευχές για καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ «πλέκει» και το εγκώμιο του νέου διευθύνοντος συμβούλου, τονίζοντας ότι, διαθέτει εικοσαετή διεθνή εμπειρία στον τομέα του τουρισμού και της ανάπτυξης ακινήτων, κατέχοντας υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις σε εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον διεθνή χώρο, όπως η Ikos Development (θυγατρική της Oaktree Capital), ο Όμιλος Libra, η Emaar Properties και η Lamda Development. Στο μεταξύ στο συγκρότημα της Βουλιαγμένης έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση της τοιχοποιίας και στα δύο ξενοδοχεία, ΑΡΙΩΝ και ΝΑΥΣΙΚΑ και έχουν απομείνει μόνο οι σκελετοί, γεγονός εξόχως εντυπωσιακό για όσους έχουν «ζήσει» το μοναδικό συγκρότημα. Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία των αδειοδοτήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί, για να ξεκινήσουν οι κατασκευές. • Αλλαγές στο «τιμόνι» του Ε.Ο.Τ., με τον δικηγόρο Αθηνών, Κωνσταντίνο Τσέγα να αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού γραμματέα και τον πολιτικό μηχανικό, Χαράλαμπο Καρίμαλη να ορίζεται νέος πρόεδρος του Οργανισμού.

Ο διορισμός του κ. Τσέγα, ο οποίος διατηρεί μεγάλο δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας και έχει ειδίκευση σε θέματα διοικητικού δικαίου, αποτελεί προσωπική επιλογή της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, όπως και ο νέος πρόεδρος. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή κι εποικοδομητική θητεία. • Επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτή να συνυπολογίζεται η αξία της γης αποτελεί το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Sani Dunes του Sani Resort. Το συγκρότημα, το οποίο άνοιξε στις 30 Ιουνίου, υλοποιήθηκε στον χρόνο-ρεκόρ των 8 μηνών, αποτελώντας μοναδικό επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα. Το Sani Dunes αναπτύσσεται χτίστηκε σε παραθαλάσσια έκταση 41 στρεμμάτων και έχει δυναμικότητα 136 δωματίων και σουιτών. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν τρία εστιατόρια, η μεγαλύτερη ανοιχτή πισίνα στην Ελλάδα και το εξαιρετικό D Spa. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση και το interior design της Nimand Architects παρουσιάζει ένα αποτέλεσμα λιτό, με απλά γεωμετρικά σχήματα και όγκους, δημιουργώντας


Sani Dunes

Fraport Hellas

Δήμος Σαντορίνης

Γιατί το να ολοκληρωθεί μία επένδυση 25 εκατ. ευρώ στον χρόνο - ρεκόρ των 8 μηνών δεν μπορεί παρά να αποτελεί επίτευγμα.

Γιατί περιμέναμε πολύ περισσότερα στα πολύπαθα ελληνικά αεροδρόμια. Το να μην λειτουργεί ο κλιματισμός, το… κατάφερνε και το Δημόσιο, δεν θέλει άλλωστε μεγάλη προσπάθεια. Από μια εταιρία αυτού του είδους και του μεγέθους, αυτά τα θέματα θα έπρεπε να είναι λυμένα. Αλλά μάλλον έδωσαν προτεραιότητα στις αυξήσεις…

Γιατί η συμπεριφορά του Δήμου και των εκπροσώπων του σε έναν επενδυτή, αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν… Πολλώ δε μάλλον που ο δήμος στις μακρόχρονες διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ για την εκίσθωση της έκτασης στην Οία, ουδέποτε προέβαλλε σοβαρά επιχειρήματα, όπως καταγράφει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στην επιστολή του.

Καλές δουλειές!

ΥΓ: Τα γράφουμε εμείς αυτά που έχουν αρθρογραφήσει πολλάκις υπέρ της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων...

ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αλλά και αρμονικό σύνολο. Η χρωματική παλέτα του Sani Dunes και τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, εναρμονίζονται πλήρως με τη μοναδικής ομορφιάς φύση του Sani Resort, προσδίδοντας γαλήνη και μοναδικότητα. Τρία εστιατόρια, το Fresco - Cucina totale, με chef τον βραβευμένο Έκτορα Μποτρίνι, το Dunes – fine dinning με chef τον Νίκο Παπαστεργίου και το Beach House με κουζίνα και design εμπνευσμένα από τα beach bars της Pampelonne του Saint Tropez, συμπληρώνουν τη γαστρονομική «παλέτα» των είκοσι τεσσάρων εστιατορίων του Sani Resort. • Ως επιβεβαίωση της φημολογίας για επικείμενο deal της Aegean με κινεζικό όμιλο, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, ερμηνεύεται η ανακοίνωση της Aegean από στελέχη της αγοράς των αερομεταφορών. Στην ανακοίνωσή της η Aegean αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «πάντοτε διερευνά δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών και συμπράξεων οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο, τόσο στις εργασίες, όσο και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της. Σε περίπτωση που η εταιρία συνάψει στο μέλλον συμφωνία αναφορικά

με στρατηγική συνεργασία, ή αντίστοιχη σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη, η εταιρία θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία τέτοια εξέλιξη». Με τη λιτή αυτή δήλωση, που ούτε διαψεύδει, αλλά ούτε και επιβεβαιώνει το «φλερτ», η διοίκηση της Aegean Airlines, απαντά σε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους επενδυτές της HNA Hainan, για την πώληση του 25% των μετοχών του αερομεταφορέα. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται, μάλιστα, πως επίκειται ταξίδι στην Κίνα του αντιπροέδρου της Aegean, κ. Ευτύχη Βασιλάκη, του διευθύνοντα συμβούλου, κ. Δημήτρη Γερογιάννη και του μέλους του Δ.Σ., κ. Αχιλλά Κωνσταντακόπουλου. Για να δούμε… • Η ένωση των εταιριών «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd» (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) και «Terminal Link SAS» ανακηρύχθηκε ομόφωνα από το

διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εξέτασε τα τυπικά δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πλειοδότης, ως προτιμώμενος επενδυτής για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκρισή του. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. • Στην αμερικανική εταιρία Hines, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στον τομέα του real estate, περνάει το Athens Ledra Hotel, έναντι 33,05 εκατ. ευρώ, έπειτα από τον τελευταίο γόνιμο πλειστηριασμό. Πλειοδότης και μοναδικός ενδιαφερόμενος ήταν η «ΣΥΓΓΡΟΥ 115 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία εκπροσωπεί το αμερικανικό, επενδυτικό fund Hines. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος πλειστηριασμός είχε γίνει πριν ένα περίπου χρόνο, με τιμή εκκίνησης τα 47,8 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο,

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 9


να υπάρξει ενδιαφέρον. Η «ΣΥΓΓΡΟΥ 115 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» έχει μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ και διάρκεια ζωής 50 έτη. Ο όμιλος Hines, o οποίος διαθέτει πάνω από 500 ακίνητα σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια «βολιδοσκοπεί» την ελληνική αγορά. Μάλιστα φήμες τον έφεραν και ως υποψήφιο για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, χωρίς ωστόσο αν και τα στελέχη του πραγματοποίησαν πολλές επαφές, να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θετική εξέλιξη, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και γενικά. • Σχολιάζοντας την επένδυση, ο διευθύνων σύμβουλος της Hines Europe, Lars Huber, είπε: «Η Hines διερευνούσε ενεργά τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα για αρκετό καιρό υπό την ηγεσία του επικεφαλής της χώρας, Πωλ Γομόπουλου. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την είσοδό μας στην ελληνική αγορά, με το Ledra Hotel. Πιστεύουμε ότι το περιου-

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «Δυστυχώς, η κυβέρνηση, με το νέο σχέδιο νόμου και παρά τις εκκλήσεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να μπορούν να “βαπτίζουν” τις ιδιοκτησίες τους “τουριστικά καταλύματα” και τους εαυτούς τους “τουριστικούς επιχειρηματίες”, εύκολα και απλά, χωρίς να πληρούνται ούτε οι ελάχιστες, βασικές προϋποθέσεις. Χωρίς καμία πρόβλεψη για θεσμοθέτηση, έστω απλοποιημένης άδειας λειτουργίας για τις συγκεκριμένες “επιχειρήσεις” και φορολόγηση αντίστοιχη με εκείνη που ισχύει για τους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων». Και συνεχίζει: «Αντίθετα, η φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου είναι σημαντικά ευνοϊκότερη, σε σχέση με εκείνη των ενοικιαζομένων δωματίων, καθώς προβλέπεται η εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών που ξεκινάνε από 15%, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις

• Μια ακόμα διεθνή διάκριση, που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς προέρχεται από τα θετικά σχόλια των επισκεπτών του ταξιδιωτικού ιστοτόπου HolidayCheck, ήρθε για το ξενοδοχείο Fodele Beach & Water Park Holiday Resort. Με συνολική βαθμολογία 5,3/6, το Fodele Beach & Water Park Holiday Resort παρουσιάζεται πλέον ως ένα από τα Προτεινόμενα Ξενοδοχεία για το 2017 από την κορυφαία ιστοσελίδα, που συμβουλεύονται εκατομμύρια ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στη Γερμανία, 8 εκατομμύρια ταξιδιώτες συμβουλεύονται τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για τις διακοπές τους, ελέγχουν και βαθμολογούν καταλύματα απ’ όλο τον κόσμο! Και αυτή η διάκριση, είναι αποτέλεσμα του υψηλού επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών, της άψογης εξυπηρέτησης, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών φιλοξενίας που φροντίζουν να δημιουργούν εδώ και χρόνια η Διεύθυνση και το προσωπικό του Fodele Beach & Water Park Holiday Resort, κάνοντας τη διαμο-

σιακό στοιχείο αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης και επανατοποθέτησης και προσβλέπουμε να προχωρήσουμε σε μια σημαντική ανακαίνιση του ξενοδοχείου, με σκοπό να ανοίξει ξανά τις πύλες του, με νέο εμπορικό σήμα, το επόμενο έτος». • «Γροθιά στο στομάχι» των ιδιοκτητών μικρών τουριστικών καταλυμάτων, χαρακτηρίζει η ΣΕΤΚΕ, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 20182021 και λοιπές διατάξεις», το οποίο, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb).

ενοικιαζομένων δωματίων φορολογούνται με συντελεστή 29%. Και το χειρότερο, οι νόμιμοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με το άρθρο 84 καλούνται να καταβάλουν νέο χαράτσι “ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης”, το οποίο θα ανέρχεται σε €0,5 (ανά δωμάτιο τη βραδιά), ανεξάρτητα από τον αριθμό των “κλειδιών” τους. Η διάταξη, η οποία αντικαθίσταται προέβλεπε τέλος διανυκτέρευσης €0,25 για τουριστικά καταλύματα ενός δύο κλειδιών, €0,50 για τα τριών κλειδιών και €1,00 για τα καταλύματα τεσσάρων κλειδιών. Με την τροποποίηση αυτή, σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018, οπότε και θα εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης, το 70% των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων με “χαμηλό αριθμό κλειδιών” θα επιβαρυνθούν με το διπλάσιο τέλος». Παράλληλα, η ΣΕΤΚΕ απευθύνει κάλεσμα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.

νή στο ξενοδοχείο για κάθε επισκέπτη, μοναδική εμπειρία διακοπών! • Σταθερή αξία αποτελεί πλέον η Ρόδος στις προτιμήσεις των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία με τις συνεχόμενες βραβεύσεις των φίλων της Ρόδου που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου, κάθε χρόνο, από την έναρξη και καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Απόδημων Ροδίων, κα. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στους φίλους της Ρόδου από τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία για την επί σειρά ετών προτίμησή τους στο νησί ως τόπο διακοπών τους, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τιμή Μάσκα


25 -26 -27 Nοεμβρίου

2017 METROPOLITAN EXPO

Νέα εποχή για την έκθεση Xenia!

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: Υπουργείου Τουρισμού, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής-Αθηνών & Αργοσαρωνικού

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE • Λεωφ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42, Αγ. Δημήτριος • Τηλ: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.xenia.gr • info@forumsa.gr

XENIA_ADD 21X29.indd 1

26/04/2017 12:28


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Σ

την εταιρία ΡΕΞΕΚΑ της οικογένειας Κάτρη πέρασε

Είδαν, λοιπόν, και αποείδαν κι αυτοί και απευθύνθηκαν στις

το ακίνητο στην Κοσκινού Καλλιθέας Ρόδου, που είχε

κροατικές αρχές, οι οποίες, ως φαίνεται, τους εξασφαλίζουν τα

ενταχθεί σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 4,242 εκατ.

όσα ζητούσαν.

ευρώ. Η ροδιακή ξενοδοχειακή εταιρία προσέφερε το υψηλό-

Κι εμείς θα κλαίμε, όχι μόνο για τα χρήματα, αλλά και για τη δω-

τερο τίμημα για το ακίνητο, που είχε ενταχθεί σε διαγωνιστική

ρεάν διαφήμιση που χάνουμε…

διαδικασία με δικαίωμα αντιπροσφορών μέσω του ιστότοπου

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση…

www.e-publicrealestate.gr.

Τ

Πρόκειται για δύο όμορες εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 213.284 τ.μ., που αναπτύσσονται πάνω από την παραλιακή λεωφόρο Καλλιθέας, σε συνέχεια του οικισμού Αμμούδες, σε από-

η δημιουργία τμήματος τουριστικών σπουδών ανακοίνωσε επιτέλους το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το οποίο την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-18 θα δεχτεί τους πρώτους

σταση12 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου και μόλις περίπου 200

του φοιτητές. Ναι καλά διαβάσατε.

μέτρα από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος του συγκεκριμένου

Για να δούμε τι ετοιμάζει η οικογένεια Κάτρη…

τμήματος είναι οι φοιτητές να λάβουν μια εκπαιδευτική εμπει-

«Π

ρία, η οποία θα τους εφοδιάζει με γνώση και δυνατότητες για ρωταθλητές» στις αεροπορικές αφίξεις από το

μια επιτυχημένη καριέρα στο σύγχρονο διεθνοποιημένο επιχει-

εξωτερικό αναδεικνύονται το πρώτο πεντάμη-

ρηματικό τουριστικό περιβάλλον.

νο του έτους τα Ιόνια Νησιά, με ποσοστό αύξη-

Οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους διαρθρώνεται το

σης 12,4%. Η αύξηση ανά προορισμό είναι 6,8% για την Κέρ-

πρόγραμμα σπουδών είναι η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος

κυρα, 16,6% για το Άκτιο, 10,3% για την Κεφαλονιά και 24,7%

και η αειφόρος διαχείριση των τουριστικών οργανισμών, αξιο-

για τη Ζάκυνθο. Η νέα αυτή άνοδος των αεροπορικών αφίξεων

ποιώντας την καινοτομία στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

έρχεται σε συνέχεια της αύξησης κατά 13,2% που καταγράφηκε

«Θέλουμε οι απόφοιτοί μας να αποτελέσουν στελέχη τουρι-

στα Ιόνια νησιά συνολικά το 2016.

σμού υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Κινούμαστε εμπρός με

Ν

μεγάλο ενθουσιασμό για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αι είναι γεγονός. Χάσαμε μέσα από τα χέρια μας το

ενός απαιτητικού επιχειρηματικού τουριστικού περιβάλλοντος,

sequel της ταινίας Mamma Mia, που με τα γυρίσμα-

μην παραβλέποντας τα σημαντικά καθημερινά θέματα. Ο συν-

τά της στην υπέροχη παραλία της Νταμούχαρης στο

δυασμός ενός δυναμικού, καινοτόμου προγράμματος σπου-

Πήλιο, στη Σκόπελο και στη Σκιάθο, έκανε τη χώρα μας πιο δη-

δών, που αξιοποιεί τις τεχνολογίες αιχμής με διακεκριμένους

μοφιλή ως τουριστικό προορισμό. Δυστυχώς, η συνέχεια δεν

καθηγητές και εργατικούς φοιτητές είναι η βάση της επιτυχίας

θα γυριστεί στην Ελλάδα, αλλά στην Κροατία και συγκεκριμένα

του νέου Τμήματος. Οι διδάσκοντες, οι φοιτητές μας και σε λίγα

στο νησί Vis, στις ακτές της Δαλματίας, αφού δεν καταφέραμε

χρόνια και οι απόφοιτοι μας, πρόκειται να δημιουργήσουν ένα

να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες φορολογικές απαλλαγές και

απαράμιλλο δίκτυο ανθρώπων που θα θέτει τα υψηλότερα

τα κίνητρα που οι παραγωγοί αναζητούσαν.

πρότυπα για ηγεσία στην παγκόσμια τουριστική οικονομία»,

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ο Τμήματος Του-

και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων».

ριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής

Ενώ από την πλευρά ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιάννης Ρέ-

Νικόλαος Β. Γεωργόπουλος.

τσος, είχε απευθύνει επιστολή προς τον πρόεδρο της Κ.Ε.Ε.Ε.,

Ναι είναι γεγονός…

κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, με την οποία διαμαρτυρόταν για την

Σ

ενέργεια αυτή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ειλικρινά άλος έχει προκληθεί από την υπογραφή συμφωνίας

αδυνατούμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο περιλάβατε τα

για τα πνευματικά δικαιώματα μεταξύ της Κεντρικής

ξενοδοχεία στη συμφωνία σας, χωρίς να τα εκπροσωπείτε και

Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του οργανισμού

με ποια κριτήρια καθορίσατε τις συγκεκριμένες αμοιβές. Κάτι

διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση», έναν

αντίστοιχο ισχύει και για τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία,

από τους φορείς που εκπροσωπούν τους δημιουργούς. Θέση

τα οποία, όπως γνωρίζετε, εκπροσωπούνται από τον Σύνδεσμο

για το θέμα πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο, και ο πρόεδρος του

Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.) που είναι μέλος

Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, ο

του Σ.Ε.Τ.Ε. και από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ν.Ν.Ε.)».

οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό. Σε σχετική επιστολή

Για να δούμε…

του, ο κ. Τσακίρης υπογραμμίζει ότι, «πάγια θέση του Ξ.Ε.Ε. εί-

Ν

ναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και είσπραξης της αμοιβής, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός και δίκαιη κατανομή της στους δικαιούχους,

έο διοικητικό συμβούλιο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διόρισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

ανάλογα με τη “βαρύτητα” του δικαιώματος του καθενός».

Το νέο ΔΣ, που είναι τριετούς θητείας, έχει ως εξής: πρόεδρος:

Ακόμη, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. ξεκαθαρίζει ότι, ο συγκεκριμένος

Δημήτρης Παπαϊωάννου, οικονομολόγος, αντιπρόεδρος: Κω-

οργανισμός καλύπτει έναν πολύ περιορισμένο αριθμό δημι-

στής Καρπόζηλος, ιστορικός, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρο-

ουργών, ενώ τονίζει ότι «η συμφωνία αυτή δεν δεσμεύει καμία

νης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και μέλη: Τζένη Αρσένη, σκηνο-

ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση η οποία μπορεί να κινηθεί,

θέτης-θεατρολόγος, Ρέα Βαλντέν, θεωρητικός κινηματογράφου,

εφόσον κρίνει, με γνώμονα αποκλειστικά το οικονομικό της

Αλέξανδρος Λογοθέτης, ηθοποιός, Σόλων Ξενόπουλος, αρχιτέ-

συμφέρον και την όποια ωφέλειά της».

κτονας-ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Ελισάβετ Χρονοπούλου, σκη-

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της

νοθέτης-μοντέζ.

Κ.Ε.Ε.Ε. με τον φορέα «Αυτοδιαχείριση», την αντίθεσή του είχε

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟΑ διασφαλίζει με τον

εκφράσει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλί-

τρόπο αυτό την εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου

ας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του ξεκαθάριζε πως

Κινηματογράφου, και θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απα-

«η δημοσιευμένη από την ΚΕΕΕ συμφωνία ουδόλως δεσμεύει

ραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν στο ΕΚΚ να επιτελέσει με

τον κλάδο, οι εταιρίες επιβατηγού ναυτιλίας δεν αποδέχονται

επιτυχία τους σκοπούς του, ως κινητήριος μοχλός για την ανά-

και δεν δεσμεύονται από συμφωνίες για τις οποίες δεν είχαν την

πτυξη της ελληνικής κινηματογραφίας.

παραμικρή ενημέρωση και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Κοσμικά

Mε δύο νέες ταξιδιωτικές επιλογές εμπλουτίζει το δίκτυο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η αεροπορική εταιρία Germania. Πιο συγκεκριμένα, η Germania, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με τη Βρέμη και, από τις 12 Ιουνίου 2017, και με τη Νυρεμβέργη. Η άφιξη του αεροσκάφους της Germania στην Αθήνα έγινε δεκτή με την παραδοσιακή υδάτινη αψίδα στο αεροδρόμιο, σηματοδοτώντας παράλληλα και την έναρξη της συμφωνίας με τη Sky Express για πτήσεις με κοινό κωδικό.

1

2

Στη φωτογραφία (1), ο CEO της Germania Airlines, κ. Karsten Balke με τη διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου. Στη φωτογραφία (2), από αριστερά ο κ. Karsten Balke, CEO της Germania Airlines, η κ. Νίκη Καραγκουλέ-Καραγεώργου, CEO της Sky Express, ο κ. Claus Altenburg, Director Sales-Revenue Management & Development Routes της Germania, η κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο κ. Alessandro Russo, Sales Manager της Germania και ο κ. Γιώργος Αντώναρος, Sales Manager της Top Kinisis Hellas.

Σε μια λαμπερή βραδιά, με 1.000 και πλέον προσκεκλημένους, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Απριλίου η τελετή εγκαινίων για το Enigma Mall Shopping Center, του ομίλου Μουζενίδη, στα Ν. Μουδανιά της Χαλκιδικής. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που έγιναν φέτος στην περιοχή και για το μοναδικό Shopping Center στην Ελλάδα που -πέρα από την εμπορική του χρήσηεκθέτει σε μόνιμη βάση γλυπτά Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων καλλιτεχνών. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ακολούθησε, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, το κόψιμο της κορδέλας. Στιγμιότυπο από το κόψιμο της κορδέλας από τον πρόεδρο του ομίλου Μουζενίδη, κ. Μπόρις Μουζενίδη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Την παρθενική του «επίσκεψη» στο λιμάνι του Πειραιά έκανε πρόσφατα το «Mein Schiff 5» της TUI Cruises, ένα ακόμα νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο νέας γενιάς (300 μέτρων). Το κρουαζιερόπλοιο υποδέχθηκε η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε., ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής έγινε ανταλλαγή πλακετών με τον Έλληνα πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου, κ. Γιάννη Αναστασίου να συγχαίρει τη διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. για τις συνεχείς προσπάθειες αναβάθμισης των υπηρεσιών του λιμανιού, τις οποίες χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς. Στιγμιότυπο από την τελετή υποδοχής στον Πειραιά του Mein Schiff 5.

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Δέκα υποψήφιοι, τρεις νικητές, ένας …υπερτυχερός! Για την ακρίβεια ένα «έξυπνο» κολονάκι που με τον δικό του τρόπο διώχνει τους ενοχλητικούς και φροντίζει να κρατάει ελεύθερα τα σημεία πρόσβασης για τους ΑμεΑ στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Η ομάδα που το δημιούργησε είναι εκείνη που θα διαγωνισθεί εκ μέρους της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, διεκδικώντας το ευρωπαϊκό βραβείο. Όλα αυτά έγιναν με την υποστήριξη της MetLife, που ανέλαβε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να στηρίξει τον θεσμό του φοιτητικού διαγωνισμού ψηφιακής καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017», του ΣΕΝ/JA Greece. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και το πρώτο βραβείο κατέκτησε η ομάδα «ΡarkAllou», η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe «Εnterprise Challenge 2017», που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι. Στη φωτογραφία, η νικήτρια ομάδα «ΡarkAllou» και ο Νίκος Δασκαλάκης, VP & ESE Head of F2F distribution της ΜetLife.

Ως καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη για το 2017 αναδείχθηκε, για 7η συνεχή χρονιά και 8η φορά τα τελευταία 9 χρόνια, η Aegean Airlines, στα Skytrax World Airline Awards. Στην απονομή που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2017 κατά τη διάρκεια του Paris Air Show, το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, λέγοντας: «Για 7η συνεχή χρονιά αποδεικνύουμε, μέσα από έναν διεθνή θεσμό αναγνωρισμένης αξίας, ότι μια ελληνική εταιρία μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 325 αεροπορικές εταιρίες, για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της. Η συγκεκριμένη διάκριση αποκτά μεγαλύτερη αξία για εμάς, καθώς προέρχεται απευθείας από τους επιβάτες που μας εμπιστεύονται καθημερινά και αναγνωρίζει την πελατοκεντρική αντίληψη των ανθρώπων μας και την προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε». Στιγμιότυπο από την παραλαβή του βραβείου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aegean, κ. Δημήτρη Γερογιάννη.

Σύμφωνο συνεργασίας υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) και του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΤCB). Κοινό πεδίο αναφοράς των δύο φορέων αποτελεί η προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα ένας ισχυρός συνεδριακός προορισμός και πόλος έλξης για τη διεκδίκηση και προσέλκυση διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων. Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας προς την κατεύθυνση ανάπτυξης του συγκεκριμένου είδους τουρισμού, η συμφωνία αποσκοπεί να προσδιορίσει την προοπτική και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων στους τομείς αρμοδιότητάς τους και να συμβάλει στη δημιουργία απαραίτητων συνεργιών, με στόχο την κατάρτιση σειράς κοινών ενεργειών και δράσεων για την προβολή και προώθηση της χώρας ως συνεδριακού προορισμού, αλλά και την ενίσχυση των υποδομών που θα υποστηρίξουν αυτήν την προοπτική. Στιγμιότυπο από την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ HAPCO και ΤCB, το οποίο υπέγραψαν η πρόεδρος του HAPCO, κα. Ειρήνη Τόλη και ο πρόεδρος του ΤCB, κ. Ιωάννης Ασλάνης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Statistics

Σε άνοδο η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία τον Μάιο Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Μάιο τα ξενοδοχεία στην Ευρώπη, με τους τρεις βασικούς δείκτες μέτρησης-απόδοσης να εξακολουθούν να εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του STR για τον μήνα.

Α

υξημένες κατά 3,5% ήταν οι πληρότητες των ευρωπα-

στο 3,6% κυμάνθηκε η άνοδος του δείκτης ADR, ο οποίος δια-

ϊκών ξενοδοχείων τον Μάιο, σε σχέση με πέρυσι, με

μορφώθηκε σε 114,35 ευρώ.

τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 75,6%. Αντίστοιχα, η μέση

Ο Μάιος ήταν ο τρίτος κατά σειρά μήνας με διψήφιο ρυθμό

ημερήσια τιμή δωματίου (ADR) κατέγραψε άνοδο κατά 4,8% και

ανάπτυξης του δείκτη RevPAR στη χώρα. Σύμφωνα με τους

διαμορφώθηκε στα 114,35 ευρώ και τα έσοδα ανά διαθέσιμο

αναλυτές της STR, η ανάκαμψη των επιδόσεων ήταν εμφανής

δωμάτιο (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 86,47 ευρώ.

από τον Νοέμβριο του 2016, όταν το Βέλγιο έσπασε μια σειρά

Στο Βέλγιο, η πληρότητα και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

οκτώ διαδοχικών μηνών με διψήφιες μειώσεις, που ακολούθη-

(RevPAR) κατέγραψαν διψήφια άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, ο δεί-

σαν την τρομοκρατική επίθεση τον Μάρτιο του 2016 στις Βρυ-

κτης της πληρότητας αυξήθηκε κατά 18,1% σε 74,1%, ο δείκτης

ξέλλες.

RevPAR κατά 22,3% σε 76,94 ευρώ, ενώ αρκετά χαμηλότερα,

Η επιστροφή των επιπέδων ζήτησης συσχετίζεται παράλληλα

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας τον Μάιο 2017 Μηνιαία μεταβολή Μαΐου 2016 με Μάιο 2017 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Μάιο 2016

2017

2016

2017

2016

2017

2016

Occ.

ADR

RevPAR

Ευρώπη

75.6

73.0

114.35

109.11

86.47

79.69

3.5

4.8

8.5

Ανατολική Ευρώπη

69.2

66.8

84.14

78.43

58.23

52.40

3.6

7.3

11.1

Βόρεια Ευρώπη

79.1

77.0

112.20

105.93

88.70

81.52

2.7

5.9

8.8

Νότια Ευρώπη

74.5

72.9

117.90

113.03

87.85

82.37

2.2

4.3

6.7

Δυτική Ευρώπη

75.1

71.3

123.37

119.35

92.64

85.06

5.4

3.4

8.9

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


με τον χαμηλό ρυθμό αύξησης της προσφοράς. Οι Βρυξέλλες,

Παρόλο που η Ιταλία σημείωσε αύξηση, τόσο στην πληρότητα

οι οποίες τείνουν να είναι μια εταιρική αγορά, αναφέρουν τα

όσο και στη μέση ημερήσια τιμή (ADR), αυτή ήταν η χαμηλότε-

υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων τις ημέρες Τρίτη και Τετάρτη.

ρη ετήσια αύξηση του δείκτη RevPAR από την αρχή του έτους.

Στην Ιταλία, τόσο ο δείκτης της πληρότητας, όσο και ο δείκτης

Από την άποψη της πραγματικής πληρότητας, ωστόσο, αυτό

ADR εμφάνισαν οριακή άνοδο σε ποσοστό 1,6% (πληρότητα

ήταν το υψηλότερο επίπεδο για τον μήνα Μάιο από το 2001.

76,1%), ενώ λίγο καλύτερα διαμορφώθηκε ο δείκτης RevPAR

Ορισμένες ιταλικές αγορές επωφελήθηκαν από τη διοργάνω-

(2,8% σε 117,90 ευρώ).

ση εκδηλώσεων τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης της Βερόνα (RevPAR +62%), η οποία φιλοξένησε μια σειρά συναυλιών, της Μπολόνια (RevPAR +38,5%), η οποία φιλοξένησε το ετήσιο οδοντιατρικό συνέδριο AIC και η Βενετία (RevPAR +21,0%), η οποία φιλοξένησε τη διεθνή έκθεση Biennale Arte. Στη Σόφια, σε χαμηλό επίπεδο (2,4%) κυμάνθηκε η αύξηση της πληρότητας, η οποία διαμορφώθηκε στο 66,9%, ενώ σε διψήφιο ποσοστό αυξήθηκαν οι δείκτες ADR και RevPAR. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης ADR κατέγραψε αύξηση14,2% σε 15,70 BGN, ενώ ο δείκτης RevPAR σημείωσε αύξηση 17,0% σε 104,24 BGN. Ο Μάιος ήταν ο όγδοος συνεχόμενος μήνας με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης του δείκτη RevPAR στην αγορά. Οι αναλυτές της STR αναφέρουν ότι η τιμολόγηση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών βοήθησε σε δεύτερο συνεχόμενο μήνα με επίπεδη προσφορά. Έως σήμερα, το RevPAR έχει αυξηθεί κατά 19,4% στη Σόφια.

Ετήσια μεταβολή Μαΐου 2016 με Μάιο 2017 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Μάιο 2016

2017

2016

2017

2016

2017

2016

Occ.

ADR

RevPAR

67.7

65.5

105.42

102.30

71.35

66.98

3.4

3.0

6.5

59.9

56.6

74.41

71.35

44.55

40.36

5.8

4.3

10.4

72.7

71.0

103.45

98.86

75.21

70.22

2.4

4.6

7.1

65.7

63.1

106.33

102.71

69.81

64.82

4.0

3.5

7.7

66.6

64.6

116.32

115.20

77.49

74.37

3.2

1.0

4.2

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Διεθνή Nέα

Νέους, χαμηλότερους ναύλους υπόσχεται η Ryanair

Σε μια μελέτη που εκπονήθηκε τον Απρίλιο του 2017, οι ειδικοί του Ipsos Comcon μελέτησαν τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά των ευκατάστατων Ρώσων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Απριλίου, τα τρία τέταρτα (75%) ταξίδεψαν εκτός Ρωσίας και χωρών ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών), τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο. Το 69% του συνόλου των πλούσιων Ρώσων που ταξίδεψαν σε ξένες χώρες το προηγούμενο έτος, χρησιμοποίησε υπηρεσίες ταξιδιωτικών πρακτορείων (επικοινώνησαν άμεσα με ταξιδιωτικούς πράκτορες ή αγόρασαν

Με την αγορά 10 ακόμη αεροσκαφών Boeing 737 Max 200, πέντε

τουριστικά προϊόντα από ταξιδιωτικά πρακτορεία).

από τα οποία θα παραδοθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019

Μόνο το 31% των Ρώσων με εισοδήματα πάνω από το μέσο όρο,

και τα υπόλοιπα πέντε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Ryanair

διοργάνωσαν τις εκδρομές τους στο εξωτερικό μόνοι τους, τους

υπόσχεται χαμηλότερους ναύλους.

τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία, η νέα πα-

Στην κατηγορία των οργανωμένων τουριστών, ο κατάλογος των

ραγγελία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε συνδυασμό

«TOP 5» χωρών περιελάμβανε την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, την

με την τρέχουσα παραγγελία της για τα 100 Max 200s και την προ-

Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

οπτική για άλλα 100, θα της επιτρέψει έως το 2024 να διακινεί 200

Οι ταξιδιώτες που διοργάνωσαν εκδρομές ανεξάρτητα, επισκέ-

εκατομμύρια επιβάτες.

φθηκαν κυρίως Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέ-

Τα νέα αεροσκάφη θα προσφέρουν μειωμένη κατανάλωση καυσί-

σματα της ανάλυσης, το κόστος ενός μέσου ταξιδιού για ένα άτο-

μων κατά 16% και περιορισμό των εκπομπών θορύβου κατά 40%,

μο ήταν περίπου 100.000-105.000 ρούβλια.

παρά την αύξηση κατά 4% του αριθμού των θέσεων ανά πτήση. ναύλων «διασφαλίζοντας ότι η Ryanair παραμένει η πιο πράσινη

Σε ανοδική τροχιά τα ταξίδια των Ρώσων στο εξωτερικό το πρώτο τρίμηνο

και καθαρή αεροπορική εταιρία της Ευρώπης», όπως ο επικεφα-

Με τους Ρώσους να δείχνουν φανερά την προτίμησή τους στις

λής λειτουργίας της εταιρίας, Mick Hickey, λέει.

ξένες χώρες για τις διακοπές τους, αυξημένος κατά 24% ήταν ο

Το ολοκαίνουριο Max 737 έχει οκτώ επιπλέον θέσεις από το σημε-

αριθμός των ταξιδιών των Ρώσων στο εξωτερικό το πρώτο τρίμη-

ρινό Boeing 737-800, συνολικά έχει 189 θέσεις και ενσωματώνει

νο του 2017, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, που

κινητήρες τελευταίας τεχνολογίας και τα winglets, γεγονός που

σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε πάνω από 6,7 εκατομμύρια

μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές θορύβου.

ταξίδια, όπως προκύπτει με βάση στοιχεία της Rosstat.

Η Ryanair έχει τον νεώτερο στόλο αεροσκαφών Boeing στην Ευ-

Μεταξύ των πιο δημοφιλών χωρών για τους Ρώσους, στην πρώτη

ρώπη, με μέσο όρο ηλικίας τα εξίμισι έτη.

θέση είναι η Φινλανδία (736.000 ταξίδια), με επόμενη την Αμπχα-

Η εταιρία ενέταξε στον στόλο της το 450ο αεροσκάφος της Boeing

ζία (667.000) και τρίτο το Καζακστάν (512.000). Επίσης, στο «TOP

τον Μάρτιο του 2017.

10» των χωρών που προτιμούν να ταξιδεύουν οι Ρώσοι στο εξωτε-

Παράλληλα, θα επιτρέψουν στην εταιρία να προβεί σε μείωση των

Το εξωτερικό για διακοπές επιλέγουν οι εύποροι Ρώσοι «Αδυναμία» στα ταξίδια στο εξωτερικό δείχνουν οι εύποροι Ρώσοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους (75%) τον τελευταίο χρόνο πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εξωτερικό σε προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Premier 2017, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Ipsos Comcon, περισσότερα από τα δύο τρίτα των πλούσιων Ρώσων τουριστών, που ταξίδεψαν στο εξωτερικό τους τελευταίους 12 μήνες, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες ταξιδιωτικών εταιριών.

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ρικό συναντώνται η Κίνα (430.000 ταξίδια), η Εσθονία (393.000), η Ταϊλάνδη (381.000), η Ουκρανία (372.000), η Γερμανία και η Πολω-


νία (273.000 έκαστη), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (210.000) και

2017, ενώ, παράλληλα, ο αερομεταφορέας θα προχωρήσει στη μί-

η Ιταλία (174.000).

σθωση ακόμη έξι 737 MAXs 8 και έξι 737-800 νέας γενιάς από την

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Ρωσί-

Air Lease Corporation.

ας, στο σύνολο σχεδόν των 10 πρώτων σε προτιμήσεις χωρών

Μιλώντας σχετικά ο γενικός διευθυντής της Blue Air, Gheorghe

για τους Ρώσους, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της του-

Racaru, είπε: «Λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας μας με την

ριστικής ροής. Έτσι, ο αριθμός των Ρώσων που επισκέφθηκαν τη

Boeing, η Blue Air έχει μακρά ιστορία στη χρήση των 737, η οποία

Φινλανδία και τη Γερμανία κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος

είχε σαν αποτέλεσμα τη λειτουργική αξιοπιστία και ένα αξιόλογο

έτους αυξήθηκε κατά σχεδόν το ένα τρίτο, σε σύγκριση με την ίδια

ρεκόρ ασφάλειας. Επιβεβαιώνοντας την παραγγελία με τη Boeing

περίοδο το 2016. Στην Κίνα, ο αριθμός των τουριστικών ταξιδιών

καθώς επίσης τη μίσθωση επιπρόσθετων αεροσκαφών από τον

ήταν 37,8% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του

στρατηγικό μας συνεργάτη Air Lease Corporation, η Blue Air θα

προηγούμενου έτους, στην Εσθονία 23%, στην Ταϊλάνδη σχεδόν

εντάξει 20 υπέρ-μοντέρνα αεροσκάφη στον στόλο της. Αυτό

35%, στην Ουκρανία 20%, στα ΗΑΕ 56% και στην Ιταλία 32,8%.

υπερτονίζει τη δέσμευσή μας για ασφάλεια, άνεση και αξιοπιστία

Ο αριθμός των ταξιδιών των Ρώσων προς την Τουρκία διπλασιάστη-

για τους επιβάτες μας, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει στην προστασία

κε το πρώτο τρίμηνο του 2017, φθάνοντας τις 138.000. Η Τουρκία

του περιβάλλοντος. Τα 737 ΜΑΧ θα βοηθήσουν και θα συμβάλουν

βρίσκεται στην 13η θέση της λίστας, ενώ ο «ηγέτης» της δεύτερης

στον καθορισμό του μέλλοντος της Blue Air, επιτρέποντάς μας να

δεκάδας είναι το Βιετνάμ (150.000), παρουσιάζοντας αύξηση σχε-

πετάμε σε νέους και μακρινούς προορισμούς και ταυτόχρονα να

δόν 65% έναντι της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Επί-

συνεχίσουμε να διατηρούμε χαμηλά ναύλα για τους επιβάτες μας,

σης, μεταξύ των Ρώσων δημοφιλής είναι το Αζερμπαϊτζάν (139.000),

λόγω της απίστευτης αποδοτικότητας των αεροσκαφών».

η Γεωργία (135.000), η Λιθουανία (123.000), η Ισπανία (120.000), η

Η οικογένεια των 737 ΜΑΧ έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους

Τσεχία (104.000), η Ινδία (98.000) και η Γαλλία (96.000).

επιβάτες εξαιρετική απόδοση, ευελιξία και αποδοτικότητα, με

Νωρίτερα η Rosstat δήλωσε ότι το 2016 ο αριθμός των ταξιδιών που

χαμηλότερο κόστος ανά θέση και εκτεταμένες δυνατότητες, οι

πραγματοποίησαν οι Ρώσοι πολίτες στο εξωτερικό ήταν 31,7 εκα-

οποίες θα ανοίξουν νέ-

τομμύρια, δηλαδή 7,9% χαμηλότερος απ’ ότι το προηγούμενο έτος.

ους προορισμούς και

Αυξημένος ο αριθμός των υπό κατασκευή δωματίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη

συνάδουν με τη Smart Flying στρατηγική της Blue Air.

Σε «οργασμό» εργασιών βρίσκεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία

Το 737 ΜΑΧ είναι το

στην Ευρώπη, όπου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του έγκυ-

αεροσκάφος με τις τα-

ρου οίκου τουριστικών μελετών STR, αυξημένος κατά 15,3% ήταν

χύτερες πωλήσεις στην εταιρία Boeing, αριθμώντας περισσότερες

ο αριθμός των δωματίων που βρίσκονταν στο στάδιο της κατα-

από 3.700 παραγγελίες από 87 πελάτες παγκοσμίως. Το 737-800

σκευής, του προγραμματισμού ή του τελικού σχεδιασμού τον

είναι ένα από τα καλύτερα σε πωλήσεις μοντέλα της πολύ επιτυχη-

Μάιο, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2016, ενώ σε ετήσια βάση η

μένης σειράς αεροσκαφών Next – Generation 737, της πιο προηγ-

αύξηση ανήλθε στο 21,3%.

μένης single-aisle οικογένειας αεροσκαφών.

Ειδικότερα, 167.543 δωμάτια σε 1.074 ξενοδοχειακά έργα προ-

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία μας με την Blue Air,

βλέπονταν βάσει συμβολαίων στην Ευρώπη, ενώ στο στάδιο της

που αποτελεί τον πρώτο πελάτη του 737 ΜΑΧ στη Ρουμανία», ανέ-

κατασκευής ήταν 77.360 δωμάτια σε 487 έργα.

φερε ο Mosty Oliver, αντιπρόεδρος πωλήσεων για την Ευρώπη της

Οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, με πάνω από 5.000 δωμάτια υπό

Boeing Commercial Airplanes και πρόσθεσε: «Το 737 ΜΑΧ είναι

κατασκευή ήταν:

ιδανικό για την Blue Air και την αγορά που εξυπηρετεί, αυξάνοντας

• Ηνωμένο Βασίλειο (15.119 δωμάτια σε 114 έργα)

τις προοπτικές ανόδου των εσόδων».

• Γερμανία (13.415 δωμάτια σε 66 έργα)

Η Blue Air ιδρύθηκε στο Βουκουρέστι το 2004 και αναπτύχθηκε

• Τουρκία (8.280 δωμάτια σε 51 έργα)

με το πέρασμα των χρόνων για να γίνει μια πανευρωπαϊκή «Smart

• Ρωσία (8.061 δωμάτια σε 42 έργα)

Flying» αερογραμμή, με βάσεις σε Ρουμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βα-

Συμφωνία Blue Air - Boeing για νέα αεροσκάφη

σίλειο και Κύπρο. Από το 2016, έγινε η μεγαλύτερη ρουμάνικη αεροπορική εταιρία,

Την παραγγελία έξι 737 MAXs 8 και επιπρόσθετα δύο σε option

εκτελώντας πτήσεις σε περισσότερους από 100 προορισμούς σε

ανακοίνωσαν η Blue Air και η Boeing, στο Air Show του Παρισιού

16 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

Συμφωνία συνεργασίας DER TOURISTIK - AKS Hotels για το τετράστερο Minoa Palace

ιδιοκτήτριας του εµβληµατι-

Υπό την «οµπρέλα» του DER TOURISTIK θα λειτουργεί από το 2018

κού, ξενοδοχειακού συγκρο-

το τετράστερο ξενοδοχείο Minoa Palace, στο πλαίσιο της συµφωνίας

τήµατος του Αστέρα Βουλιαγ-

αποκλειστικής συνεργασίας η οποία υπογράφηκε πρόσφατα µεταξύ

µένης, που προέκυψε από την

του γερµανικού tour operator, του τρίτου µεγαλύτερου τουριστικού

Τακτική Γενική Συνέλευση στις

οργανισµού στη Γερµανία και της γνωστής ξενοδοχειακής εταιρίας

31/05/2017 συγκροτήθηκε σε

κυπριακών συµφερόντων, AKS Hotels. Η συµφωνία αφορά στη λει-

σώµα ως ακολούθως:

τουργία του ξενοδοχείου ως adults only, υπό το brand LTI της DER

Walid Abu-Suud, Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

TOURISTIK, µε το management να παραµένει στην AKS. Στο ξενοδο-

Jeffrey Macdonald, ∆ιευθύνων Σύµβουλος,

χείο, τον προσεχή χειµώνα, θα πραγµατοποιηθεί εκτεταµένη ανακαί-

συµβούλιο της Αστήρ Παλλάς,

Εκτελεστικό Μέλος

νιση, ώστε να ανταποκρίνεται στα standards των πελατών του LTI.

Πολυχρόνης Γριβέας, Σύµβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Το brand LTI διαθέτει 19 ξενοδοχεία παγκοσµίως, εκ των οποίων 5 στην

Hüsnü Akhan, Σύµβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Ελλάδα: LTI ASTERIAS BEACH RESORT, στην Αφάντου της Ρόδου, LTI

Κωνστ/νος Μίχαλος, Σύµβουλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό

AMADA COLOSSOS RESORT, στο Φαληράκι της Ρόδου, LTI THEOFANO

Μέλος

IMPERIAL PALACE, στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής, LTI GRAND HOTEL,

Αθανάσιος Μαρτίνος, Σύµβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

στη Γλυφάδα Κέρκυρας και LTI MELI PALACE, στο Σίσσι της Κρήτης.

Μάρκος Κούτης, Σύµβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Το AKS Minoa Palace

Στέφανος Παντζόπουλος, Σύµβουλος, Ανεξάρτητο Μη

Εκτελεστικό Μέλος

Το AKS Minoa Palace, διαθέτει 125 δωµάτια και είναι ένα από τα πιο

Ethem Naci Basederm, Σύµβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

γνωστά θέρετρα στην Κρήτη, κτισµένο µπροστά στη, µοναδικής

Laurent Souviron, Σύµβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

οµορφιάς, αµµώδη παραλία του Αµνισού, στον Καρτερό Ηρακλείου.

Χρήστος Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, Σύµβουλος,

Ένας παράδεισος φιλοξενίας.

Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Υπενθυµίζεται ότι, η AKS είχε πουλήσει στη γνωστή κρητική οικογέ-

Sachin Gupta, Σύµβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

νεια Λεονταράκη, µε σηµαντική παρουσία τον χώρο του Τουρισµού

Stephan Schupbach, Σύµβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

και των ξενοδοχείων, το πεντάστερο AKS ANNABELLE BEACH RESORT, τον ∆εκέµβριο του 2015, θέλοντας να επικεντρωθεί στην περιοχή του Πόρτο Χελίου, όπου διατηρεί δύο ξενοδοχεία.

Το DER TOURISTIK

Ελ. Κουντουρά: «Πάνω από 30 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα εφέτος» Θα σπάσει το «φράγµα» των 30 εκατ. τουριστών εφέτος, σύµφωνα µε τα όσα είπε η υπουργός Τουρισµού, Έλενα Κουντουρά, µιλώντας στο

Το DER TOURISTIK, είναι ο τρίτος σε µέγεθος γερµανικός tour operator

συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσµου Εξαγωγέων. «Το 2017, αν όλα

και µετά και την εξαγορά του KUONI, εκτιµάται ότι φέρνει στην Ελλά-

πάνε καλά, θα έχουµε πάνω από 30 εκατοµµύρια τουρίστες. Ήδη τα

δα συνολικά, από όλες τις αγορές, περί τους 500.000 τουρίστες. Μά-

στοιχεία πενταµήνου δείχνουν αύξηση σε αφίξεις, έσοδα, διανυκτε-

λιστα, πρόσφατα ο γερµανικός όµιλος, εξήγγειλε «άνοιγµα» σε νέες,

ρεύσεις και πληρότητες», είπε η κα. Κουντουρά. Συµπλήρωσε δε, πως

διεθνείς τουριστικές αγορές µε τη λειτουργία του νέου διαδικτυακού

ο ελληνικός τουρισµός κινείται µε ρυθµούς ανάπτυξης 7%, διπλάσι-

τουριστικού του πράκτορα Avigo.

ους του µέσου όρου του παγκόσµιου τουρισµού που είναι 3-4%.

Ο γερµανικός τουριστικός όµιλος έχει, ήδη, αξιόλογη παρουσία σε

Η υπουργός σηµείωσε ότι η αύξηση των επιδόσεων συνοδεύεται

πολλές ευρωπαϊκές αγορές, όπως στη Σκανδιναβία, το Ηνωµένο Βα-

και από αύξηση των επενδύσεων

σίλειο, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχική ∆ηµοκρατία µέσω

στον τοµέα, καθώς το 2016 κατα-

των υφιστάµενων θυγατρικών του, ενώ µε τη λειτουργία της Avigo,

τέθηκαν φάκελοι για 142 τετρά-

στοχεύει να εδραιωθεί σε περισσότερες διεθνείς αγορές.

στερα και πεντάστερα ξενοδο-

Νέο Δ.Σ. στην Αστήρ Παλλάς

χεία (αναβάθµιση υφιστάµενων και δηµιουργία νέων), άνω των

Μετά την αποχώρηση του Πολυχρόνη Γριβέα από τη θέση του δι-

300 κλινών, ενώ στον αναπτυξια-

ευθύνοντος συµβούλου του Αστέρα, από την οποία διαδραµάτισε

κό νόµο υποβλήθηκαν 251 προ-

σηµαντικό ρόλο, τόσο στην εξαιρετικά επιτυχηµένη πορεία της εται-

τάσεις για ξενοδοχειακές επενδύ-

ρίας τα τελευταία χρόνια, όσο και στην επιτυχή πώληση του εµβλη-

σεις, που αναλογούν στο 50% της

µατικού συγκροτήµατος, από την Εθνική Τράπεζα, το νέο διοικητικό

αξίας των συνολικών προτάσεων.

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.: Αρνητικός ο Ιούνιος για τα μικρά τουριστικά καταλύματα

της ΘΡΑΚΗ ΠΑΛΛΑΣ Α.Ε.. «Στο Wyndham Hotel Group επικεντρώ-

• Μεγάλη η ζημιά από τα καταλύματα τύπου Airbnb

σωστό µέρος για διαµονή, ανεξάρτητα µε τον προορισµό που επιλέ-

Με αρνητικό πρόσηµο ολοκληρώθηκε ο Ιούνιος για τις επιχειρήσεις

γουν», δήλωσε ο Edwin Broers, αντιπρόεδρος της Wyndham Hotel

µικρών τουριστικών καταλυµάτων. Τόσο οι κρατήσεις, όσο και οι

Group για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Έχουµε φιλόδοξα

διανυκτερεύσεις κατέγραψαν πτωτικές τάσεις, χωρίς να προκύπτει

σχέδια ανάπτυξης για την Ελλάδα και είµαστε στην ευχάριστη θέση

καµία αντιστοιχία µε τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη χώρα, οι

να προσθέσουµε το νέο Ramada Plaza Thraki στην αυξανόµενη οι-

οποίες, σύµφωνα µε τα πρώτα στοιχεία, σηµείωσαν νέα άνοδο, σε σύ-

κογένεια ξενοδοχείων µας στη χώρα». Το brand Ramada, του οµίλου

γκριση µε τον Ιούνιο του 2016. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν, για

Wyndham, είναι ένα από τα πιο αναγνωρισµένα ξενοδοχειακά brands

άλλη µια φορά, τις εκτιµήσεις των επιχειρηµατιών του κλάδου, αλλά

στον κόσµο, µε 850 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 60 χώρες.

και της Συνοµοσπονδίας Επιχειρηµατιών Τουριστικών Καταλυµάτων

νουµε την προσοχή µας στο να προσφέρουµε στους ταξιδιώτες το

(Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) για τον αθέµιτο ανταγωνισµό που προκύπτει από τις µι-

Συνεχίζει στην προεδρία του ΠΑΣΥΞΕ ο Χ. Λοϊζίδης

σθώσεις αστικών ακινήτων. «∆υστυχώς οι φόβοι επαληθεύονται,

Επανεξελέγη στη θέση του προέ-

παίρνουν "σάρκα και οστά". Tα τουριστικά καταλύµατα τύπου Airbnb

δρου του ∆ιοικητικού Συµβουλίου

προσελκύουν σηµαντικό ποσοστό της πελατείας των επιχειρήσεων

του Παγκύπριου Συνδέσµου Ξε-

µικρών τουριστικών καταλυµάτων, υπονοµεύοντας τη λειτουργία

νοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) για την τριετία

τους. Αυτό σε συνδυασµό µε την ουσιαστική "κατάρρευση" της εγχώ-

2017-2020 ο Χάρης Λοϊζίδης. Κατά

ριας αγοράς, η οποία, επί σειρά ετών, υπήρξε η βασική αγορά για τα

την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευ-

ενοικιαζόµενα δωµάτια και την κατακόρυφη άνοδο του τουρισµού

ση των Μελών του ΠΑΣΥΞΕ, που

all inclusive, έχει επιπτώσεις στις κρατήσεις και στις διανυκτερεύσεις

πραγµατοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου

που καταγράφουν οι επιχειρήσεις ενοικιαζόµενων δωµατίων σε όλη

2017, έγιναν αρχαιρεσίες από τις οποίες αναδείχθηκε το νέο 23-µελές

τη χώρα», επισηµαίνει σε ανακοίνωσή της η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.. Η Συνοµοσπον-

∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου για την τριετία 2017-2020.

δία «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και προειδοποιεί την κυβέρ-

Αµέσως µετά, το νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο συνήλθε στην πρώτη του

νηση πως εάν δεν αναθεωρήσει άµεσα το θέµα των αστικών µισθώ-

συνεδρία και καταρτίστηκε σε σώµα ως ακολούθως:

σεων θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιµότητα ενός ολόκληρου κλάδου, ενός

Πρόεδροςκ. X. Λοϊζίδης, Α’ Αντιπρόεδρος κ. Α. Τσόκκος, Β’ Αντι-

κλάδου ο οποίος συνεισφέρει τα µέγιστα στον ελληνικό τουρισµό και

πρόεδρος κ. Α. Καπετάνιος, Γραµµατέας κ. Ι. Περδίος, Οικονοµικός

την περιφερειακή οικονοµία.

∆ιαχειριστής κ. Χ. Θεοχάρουw και µέλη οι: κα. Χρ. Ιακωβίδου, κα. Ι.

Σε Ramada Plaza Thraki μετονομάστηκε το Thraki Palace

Φλωρεντιάδου, κ. ∆. Τάκκας, κ. Θ. Μιχαηλίδης, κ. A. Μαντάλας, κ. Στ. Μανδρίδης, κ. Ν. Κατσουνωτός, κ. Μ. Πολυβίου, κ. Ευρ. Λοϊζίδης, κ. Μ. Κουννάς, κα. Α. Μιχαηλίδου, κ. Θ. Φιλιππίδης, κ. Αλ. Χρυσαφίνης,

Σε Ramada Plaza Thraki µετονοµάστηκε το ξενοδοχειακό συγκρότη-

κ. Γ. Πανταζής, κ. Στ. Παναγιώτου, κ. Γ. Τσόκκος, κ. Π. Κωνσταντίνου και

µα Thraki Palace Thalasso Spa Hotel & Conference Centre, στην Αλε-

κ. Α. Κωνσταντίνου.

ξανδρούπολη, της εταιρίας «ΘΡΑΚΗ ΠΑΛΛΑΣ Α.Ε.», ιδιοκτησίας της οικογένειας Παλακίδη, στο πλαίσιο συµφωνίας µε τον ξενοδοχειακό

Aνοίγει τις πύλες του το νέο Aqua Park της Grecotel

όµιλο Wyndham Hotel Group. Το 5άστερο Ramada Plaza Thraki, µετά

Στην Κυλλήνη, στο Riviera Olympia Mega Resort, άνοιξε τις πύλες του

την ολοκλήρωση εκτεταµένης ανακαίνισης, άνοιξε τις πύλες του στο

το νέο, εντυπωσιακό Olympia Aqua Park της Grecotel.

τέλος Ιουνίου. Το συγκρότηµα διαθέτει 140 δωµάτια και 10 σουίτες,

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πολυτελές θέρετρο κατασκευάζει

συνεδριακό κέντρο συνολικής χωρητικότητας 2.300 ατόµων και

στις εγκαταστάσεις του ένα υδάτινο πάρκο τέτοιου µεγέθους, επεν-

Thalasso & Wellness Spa έκτασης 2.400 τ.µ..

δύοντας στην ψυχαγωγία των πελατών του.

«Είµαστε ενθουσιασµένοι που εντασσόµαστε την οικογένεια Ramada

Τεράστιες νεροτσουλήθρες και τα πιο σύγχρονα παιχνίδια, που πλη-

και ανυποµονούµε να παρέχουµε στους επισκέπτες της Αλεξανδρού-

ρούν όλους τους κανονισµούς ασφαλείας, εγγυώνται ώρες ατελείω-

πολης την υψηλής

της διασκέδασης. Ακόµη, στο φανταστικό Olympia Aqua Park υπάρ-

ποιότητας διαµονή

χει ειδικά διαµορφωµένος χώρος για χαλάρωση κάτω από τον ήλιο µε

και υπηρεσίες για τις

τη συντροφιά ενός δροσιστικού κοκτέιλ, αλλά και ένα mini Aqua Park

οποίες είναι γνωστή

µόνο για µικρά παιδιά.

η αλυσίδα», δήλωσε

Στη χρυσή αµµουδιά της Κυλλήνης το Riviera Olympia Resort σας

ο Απόστολος Παλα-

υποδέχεται µε 4 ξενοδοχεία: Mandola Rosa Suites & Villas, Riviera

κίδης, αντιπρόεδρος

Olympia Thalasso, Olympia Oasis και Ilia Palms.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Νέα

Αυξημένη η αεροπορική κίνηση το πεντάμηνο

Άνοιξε τις πύλες του το LAZART Hotel

Αύξηση 8,4% παρουσίασε η αεροπορική κίνηση το πρώτο πεντάµηνο του έτους, σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2016, µε τον συνολικό αριθµό των διακινηθέντων επιβατών να διαµορφώνεται σε 14.587.016, έναντι 13.451.932 επιβάτες που είχαν διακινηθεί το αντίστοιχο διάστηµα του 2016, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ . Συγκεκριµένα, οι διακινούµενοι επιβάτες ήταν αυτό το πεντάµηνο περισσότεροι κατά 1.135.084, σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2016. Ο συνολικός αριθµός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόµια ανήλθε στις 133.974 (από τις οποίες 66.586 εσωτερικού και 67.388 εξωτερικού), παρουσιάζοντας οριακή µείωση 0,8% (-5,7% στις πτήσεις εσωτερικού και +4,5% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση µε το αντίστοιχο

Υπό τη λειτουργική διαχείριση της Zeus International, το νέο πεντά-

διάστηµα του 2016 όπου είχαν πραγµατοποιηθεί 135.119 πτήσεις.

στερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, LAZART Hotel, άνοιξε επίσηµα

Αντίστοιχα, τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση 5,9% στην επιβατική κί-

τις πόρτες του στο κοινό την Πέµπτη 22 Ιουνίου.

νηση (εσωτερικού-εξωτερικού). Ειδικότερα, στα ελληνικά αεροδρό-

Το Lazart Hotel, στην οδό Κολοκοτρώνη 16, 10 λεπτά από την «καρ-

µια διακινήθηκαν 5.321.340 επιβάτες, σηµειώνοντας άνοδο συνολικά

διά» της πόλης, αποτελεί το ιδανικό µέρος διαµονής για οικογένειες

(-1,5% επιβάτες εσωτερικού και +8,8% επιβάτες εξωτερικού), η οποία

και ζευγάρια, επαγγελµατίες αλλά και όσους επιθυµούν να εξερευνή-

έφτασε µεσοσταθµικά το 5,9%, σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του

σουν την πόλη. Ευρύχωρα, φωτεινά δωµάτια και σουίτες, ατµοσφαι-

περασµένου έτους.

ρικά εστιατόρια και bars, µία εντυπωσιακή υπαίθρια πισίνα, γυµνα-

Όσον αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού για τον Μάιο του ΄17

στήριο, spa και δωρεάν wi-fi δηµιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες

καταγράφηκε αύξηση 8,8%, που αναλογεί σε 2.132.829 επιβάτες, σε

για µία αξέχαστη διαµονή στη Θεσσαλονίκη.

σχέση µε τον Μάιο του ΄16, που οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν

Στο ξενοδοχείο LAZART, οι επισκέπτες θα µπορούν να απολαύσουν

1.961.211. Η µεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Μάιο του 2017

προσιτή πολυτέλεια και απαράµιλλη άνεση. Το ξενοδοχείο διαθέτει

καταγράφηκε στα αεροδρόµια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσα-

ευρύχωρα δωµάτια και προσφέρει εξαιρετικές εγκαταστάσεις, παρο-

λονίκης και Χανίων.

χές και υπηρεσίες στους επισκέπτες, έτσι ώστε να νιώθουν ότι βρί-

Ειδικότερα, από την Αθήνα διακινήθηκαν 1.866.240 επιβάτες, από

σκονται στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να απολαµβάνουν ασύγκριτη

το Ηράκλειο 773.579, από τη Ρόδο 517.224, από τη Θεσσαλονίκη

περιποίηση.

515.177 και από τα Χανιά 327.114. Αντίστοιχα, τα αεροδρόµια Πάρου,

Στο ατµοσφαιρικό εστιατόριο ART NOUVEAU, οι ελληνικές γεύσεις

Μυκόνου και Νάξου κατέγραψαν τη µεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση

συνδυάζονται µαγευτικά µε πινελιές δηµιουργικότητας από τον

επιβατών το πρώτο 5µηνο του 2017.

Chef και την οµάδα του, στην εντυπωσιακή υπαίθρια πισίνα του

Πιο συγκεκριµένα, το αεροδρόµιο που είχε το µεγαλύτερο ποσο-

Impressions Pool Lounge οι επισκέπτες µπορούν να απολαύσουν την

στό αύξησης διακίνησης επιβατών ήταν αυτό της Πάρου µε άνοδο

απόλυτη χαλαρωτική εµπειρία, ενώ στο BAROQUE Cigar Lounge Bar,

117,2%, (διακίνησε 29.487 επιβάτες το πεντάµηνο του ΄17 έναντι

θα µπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν αυθεντικά πούρα

13.578 το αντίστοιχο διάστηµα του ΄16). Το αεροδρόµιο της Μυκόνου

υψηλής ποιότητας

κατέγραψε άνοδο επιβατικής κίνησης 36,2%, (διακίνησε 168.168 επι-

Το ξενοδοχείο είναι ιδανικός προορισµός και για επαγγελµατίες, κα-

βάτες έναντι 123.461 το περσινό διάστηµα). Αύξηση επιβατών 35,1%

θώς διαθέτει 5 multi-functional χώρους για συνέδρια και εκδηλώσεις

κστέγραψε το αεροδρόµιο της Νάξου, καθώς διακίνησε 10.649 επι-

συνολικής χωρητικότητας έως 1000 ατόµων, ελεύθερη πρόσβαση

βάτες το πεντάµηνο του 2017, έναντι 7.884 επιβατών που είχε διακι-

στο διαδίκτυο σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου και υψηλά

νήσει το πεντάµηνο του 2016.

ποιοτικά στάνταρ στις υπηρεσίες, σε συνδυασµό µε σύγχρονες εγκαταστάσεις και άρτιο εξοπλισµό. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία, κάθε συνέδριο και εκδήλωση µπορεί να λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου µε απόλυτη επιτυχία.

Μάνος Κόνσολας: Με τριμερή συμμετοχή η προβολή του ελληνικού Τουρισμού Την υιοθέτησης ενός νέου µοντέλου προβολής και προώθησης του ελληνικού τουρισµού, µε τριµερή συµµετοχή κράτους, αυτο-

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


διοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πρότεινε, µεταξύ άλλων, ο Τοµεάρχης Τουρισµού και Βουλευτής ∆ωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, µε θέµα: «Θεσµικές και εταιρικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της αγροτικής και της τουριστικής επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα». Ο κ. Κόνσολας ανέπτυξε τις προτάσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας για τη στήριξη της επιχειρηµατικότητας στον τουρισµό και τις συνέργειες που θα µπορούσαν να αναπτυχθούν µε παραγωγικούς φορείς, επισηµαίνοντας ότι, ακραία φορολόγηση, σε συνδυασµό µε µια ατµόσφαι-

χειρηµατικών συνεργασιών, που θα περιλαµβάνουν ξενοδοχεία και

ρα που λειτουργεί υπονοµευτικά απέναντι σε κάθε επιχειρηµατική

άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τοµέα των υπηρε-

και επενδυτική πρωτοβουλία, αποτελούν τα µεγάλα εµπόδια για την

σιών στον τουρισµό, αλλά και παραγωγικών µονάδων.

τουριστική ανάπτυξη.

Η τρίτη πρόταση αφορά στη θεσµοθέτηση ίδρυσης ψηφιακών συνε-

Αναφέρθηκε στις δεσµεύσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας για την άµεση,

ταιρισµών, στους οποίους θα συµµετέχουν επιχειρήσεις και επαγγελ-

αλλά και σταδιακή, µείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, που

µατίες που θα δραστηριοποιούνται στον τοµέα του τουρισµού και θα

επιβλήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στον τουρισµό, όπως:

έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

– Η µείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% σε

α) Πιστοποίηση των µελών και παροχή υπηρεσιών συνεταιρισµού

ένα χρονικό ορίζοντα διετίας.

στα µέλη-επιχειρήσεις.

– Η µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% µέσα σε δύο χρόνια.

β) Μείωση λειτουργικών δαπανών για τα µέλη µέσω συνεταιρισµού

– Η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης.

και προβολή όλων των επιχειρήσεων-µελών.

– Η σταδιακή αποκλιµάκωση του ΦΠΑ στη διαµονή και στην εστί-

γ) Συνεργασία των µελών-επιχειρήσεων µε δοµές του δηµοσίου και

αση ή καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον

την αυτοδιοίκηση.

τουρισµό. – Η κατάργηση των επιβαρύνσεων και των διοικητικών και γραφει-

Ο Ανδρέας Μανδρινός στα «ηνία» της ΕΞΘ

οκρατικών βαρών που εκτοξεύουν το µη µισθολογικό κόστος των

Ο Ανδρέας Μανδρίνος, ανέλαβε χρέη

επιχειρήσεων.

προέδρου στην Ένωση Ξενοδόχων

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στην ανάγκη άµεσης θεσµο-

Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από τις

θέτησης και λειτουργίας ενός νέου χωροταξικού για τον τουρισµό,

εκλογές που πραγµατοποιήθηκαν την

που αποτελεί προϋπόθεση για να έρθουν επενδύσεις.

Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Στάθηκε και στο ζήτηµα της δια βίου εκπαίδευσης στον τουρισµό,

Οι εκλογές έγιναν στο πλαίσιο της ετή-

επισηµαίνοντας ότι υπάρχει αδυναµία µετεξέλιξης και αναβάθµισης

σιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της

του πλαισίου λειτουργίας και των γνωστικών αντικειµένων στην

ΕΞΘ και η νέα σύνθεσή του ∆Σ έχει ως

επαγγελµατική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ καταγράφεται και

εξής: Πρόεδρος Ανδρέας Μανδρίνος,

έλλειψη δοµών δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης, αφού ο τουρι-

Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, Γενικός Γραµµατέας Σω-

σµός δεν είναι µια στατική έννοια αλλά έχει δυναµικά χαρακτηριστι-

κράτης Κίρτσιος, Ταµίας ∆ηµήτριος Σιµιακός, Έφορος Καλλιόπη Αρ-

κά, που µεταβάλλονται στη ροή του χρόνου.

βανιτίδου, Μέλη Σοφία Μπρόβα και Χρήστος Καλιακάτσος.

Ο Τοµεάρχης Τουρισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας πρότεινε τον σχεδι-

Ο κ. Μανδρίνος, αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την

ασµό και την υλοποίηση προγραµµάτων δια βίου εκπαίδευσης και

ξεχωριστή τιµή και εµπιστοσύνη προς το πρόσωπό µου, είπε: «Με-

επαγγελµατικής κατάρτισης, αλλά και ενδοεταιρικής εκπαίδευσης

γάλη η ευθύνη αλλά να είστε σίγουροι ότι το ήθος, οι αξίες, η εντι-

και επιµόρφωσης, σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα. Επίσης, κατέθεσε

µότητα και η ανιδιοτέλεια των επί τριάντα τρία έτη προκατόχων µου,

τρεις προτάσεις που αφορούν συνέργειες στο πεδίο του τουρισµού

κ.κ. Αριστοτέλη Θωµόπουλου και Βασίλειου Μπρόβα, θα διατηρη-

από κοινού µε παραγωγικούς φορείς και τον ιδιωτικό τοµέα, µε την

θούν ως κόρη οφθαλµού. Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης θα

πρώτη να αφορά τον τοµέα της τουριστικής προβολής και προώ-

εξακολουθήσει να στηρίζει την τοπική οικονοµία και να συµβάλλει

θησης, όπου πρότεινε την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου µοντέλου

δυναµικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Το οφείλει στους ξενοδόχους

προβολής και προώθησης του ελληνικού τουρισµού, µε τριµερή συµ-

της, στους εργαζόµενους στον τουριστικό τοµέα, το οφείλει στους

µετοχή Κράτους, αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ανθρώπους της και στους επισκέπτες της».

Η δεύτερη πρόταση αφορά στη διαφοροποίηση του τουριστικού

Η θητεία του νέου διοικητικού συµβουλίου είναι τριετής και λήγει το

προϊόντος και ειδικά στη µετεξέλιξη του all inclusive µε clusters επι-

2020.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Παρουσίαση

Ξεχωριστές εμπειρίες φιλοξενίας με την «υπογραφή» της Media Strom Μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας με βάση την ευεξία που προσφέρει ο ποιοτικός ύπνος, «υπογράφει» η Media Strom, η κορυφαία εταιρία στον κλάδο της στρωματοποιίας στη χώρα μας, η οποία με «όπλα» της την μακρόχρονη εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία, προτείνει στην ξενοδοχειακή αγορά καινοτόμες ιδέες και ολοκληρωμένες λύσεις ύπνου.

Γ

νωρίζοντας ότι ο καλός ύπνος συµβάλει δραστικά στη

προτείνοντας τη σειρά µοναδικών στρωµάτων Optimum.

συνολικά καλή διάθεση του πελάτη, και κατ’ επέκταση

Η σειρά Optimum, µε τις 4 εναλλακτικές εκδοχές της,

στη συνολική εµπειρία φιλοξενίας, τελευταία οι επαγγελµατίες

Optimum Diamond, Optimum Platinum, Optimum Gold,

του ξενοδοχειακού κλάδου δίνουν όλο και µεγαλύτερη σηµασία

Optimum Silver, παρέχει λύση σε όλες τις «ανάγκες ύπνου» των

στον ποιοτικό ύπνο των πελατών τους, αναζητώντας τις καλύτε-

πελατών ξενοδοχείων, χρησιµοποιώντας τα πιο ποιοτικά και και-

ρες λύσεις.

νοτόµα υλικά, τις πιο εξελιγµένες τεχνολογίες και φυσικά την

Η συγκεκριµένη παράµετρος γίνεται ακόµα πιο σηµαντική όταν η

εγγύηση του κορυφαίου κατασκευαστή της αγοράς για την

επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τοµέα του high-end τουρι-

κορυφαία εµπειρία ύπνου.

σµού, όπου οι απαιτήσεις από την πλευρά του φιλοξενούµενου

H σειρά Optimum παρέχει µοναδικά χαρακτηριστικά σε επίπε-

είναι αναλόγως υψηλότερες και τα κριτήριά του πιο αυστηρά.

δο σχεδιασµού και κατασκευής, όπως:

Σε αυτό το ζητούµενο του κάθε απαιτητικού πελάτη, η Media

µοναδικά συστήµατα ελατηρίων πολλαπλών επιπέδων &

Strom, µε 50 χρόνια εµπειρίας ως η κορυφαία εταιρία στον

ζωνών τεχνολογίας MLS, για την απόλυτη στήριξη καθ’ όλη

κλάδο της στρωµατοποιίας στη χώρα µας, έρχεται να απαντήσει

τη διάρκεια του ύπνου

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ενσωµατωµένο ανώστρωµα Topper Inside, που

απορρέει, από τη 50ετή τεχνογνωσία, την τεχνολογία αιχµής,

«αγκαλιάζει» ιδανικά κάθε διαφορετικό τύπο σώµατος

τον άρτιο σχεδιασµό και φυσικά την επιλογή των καλύτερων

δύο διαφορετικές πλευρές, Double Side, για δύο

υλικών και µεθόδων παραγωγής. Γιατί ο καλός ύπνος είναι

µοναδικές, διαφορετικές αισθήσεις, θαλπωρή το χειµώνα

απαραίτητο στοιχείο στην επίτευξη της καλής υγείας και της ευ-

και δροσιά το καλοκαίρι

εξίας όλων µας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόµα περισ-

ειδική επεξεργασία Aegis Shield κατά της εµφάνισης

σότερο όµως κατά τη διάρκεια των διακοπών µας. Και η Media

µικροοργανισµών, που εξασφαλίζει τον απόλυτο βαθµό

Strom, ως Επίσηµος Χορηγός Καλού Ύπνου, µπορεί να εγγυη-

υγιεινής και ασφάλειας, και

θεί µια κορυφαία εµπειρία ύπνου για τους πελάτες σας!

κοµψές γραµµές καπιτονέ σχεδίων, ολόλευκο χρώµα και προσεγµένο σχεδιασµό, που ανταποκρίνονται στις πιο

Γνωρίστε από κοντά όλες τις σειρές στρωµάτων και προϊόντων

υψηλές αισθητικές απαιτήσεις.

ύπνου της MEDIA STROM σε ένα από τα 118 σηµεία του δικτύου

Προσφέρετε στους πελάτες σας την µοναδική αίσθηση που

καταστηµάτων της εταιρίας ή στο www.mediastrom.com.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Συνέντευξη Μήνα

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Είμαστε «Πρωταθλητές» στο Νότιο Αιγαίο • Στόχος μας η καθιέρωση της Περιφέρειας σε κορυφαίο προορισμό Τουρισμού εμπειρίας, παγκοσμίως Άνθρωπος των έργων, με βασικά χαρακτηριστικά τα ευήκοα ώτα, τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη, την έμφυτη ευγένεια, την υπομονή, την επιμονή και το όραμα. Γιώργος Χατζημάρκος ή ο πιο «τουριστικός Περιφερειάρχης στην Ελλάδα», τίτλος όχι τιμητικός, αλλά επί της ουσίας. Άλλωστε, τον ίδιο δεν τον αφορούν οι περγαμηνές και οι τίτλοι, αλλά το έργο και η ουσία. 26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε μια συνέντευξη εκ βαθέων, η οποία επεκτείνεται περά από τα αμιγώς θέματα διοίκησης και εκείνα που σχετίζονται με την Περιφέρεια και τον Τουρισμό, αναφέρεται σε προσωπικές φιλοδοξίες, αγωνίες και στοιχήματα. Μιλώντας για τη φετινή τουριστική περίοδο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος σημειώνει ότι, θα είναι καλύτερη από το 2016, από πλευράς αφίξεων, ενώ, όπως όλα δείχνουν, προβλέπεται να επιτευχθεί στην πράξη επιμήκυνση της σεζόν, που επί χρόνια αποτελεί ζητούμενο. «Στην Περιφέρεια με τη μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, το μεγαλύτερο φοροκυνηγητό, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, δουλέψαμε με σχέδιο και επιμονή», λέει με νόημα. Η συνεργασία με ειδικούς στον τομέα του crisis management, η έγκαιρη εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης του Νοτίου Αιγαίου, που τέθηκε σε εφαρμογή από την αρχή του 2016 και η επιθετική τουριστική προβολή, είναι κάποιες μόνο από τις ενέργειες της Περιφέρειας για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος, που δημιουργήθηκε το 2015, εξαιτίας της έντασης των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο ο Τουρισμός αποτελεί πρώτη προτεραιότητας για την Περιφέρεια, ενώ κεντρικός αναπτυξιακός στόχος είναι να αποτελέσει το Νότιο Αιγαίο έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του Τουρισμού εμπειρίας παγκοσμίως, μέσα από την υιοθέτηση μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού. Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του Τουρισμού από την Πολιτεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η υπερφορολόγηση παραμένει ως βάση της οικονομικής πολιτικής της χώρας και ναρκοθετεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια». Έχοντας θέσει τον πήχη ψηλά, ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία να αφήσει το αποτύπωμά του στο πέρασμά του από την Περιφέρεια, κάτι το οποίο θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο. Στην πρώτη θέση στους δύο βασικούς δείκτες των ταξιδιωτικών εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων βρέθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το 2016. Πoιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της φετινής, τουριστικής σεζόν στην Περιφέρεια;

τικές ροές, δουλέψαµε µε σχέδιο και επιµονή. ∆ώσαµε τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουµε αλώβητη την εικόνα των νησιών µας και της χώρας µας στο εξωτερικό, το πολύ δύσκολο για πολλούς λόγους 2015, και τα καταφέραµε. Τα µηνύµατα που έρχονται από όλες τις αγορές του εξωτερικού για το 2017, είναι εξαιρετικά θε-

Οι πρωτιές που δίνουν στο Νότιο Αιγαίο τα στοιχεία της ΤτΕ, επι-

τικά. Εργαστήκαµε πολύ σκληρά και µεθοδικά γι’ αυτό και όλα

βραβεύουν την επιλογή µας ως περιφερειακή αρχή, να δούµε

δείχνουν ότι θα έχουµε µια σεζόν καλύτερη και από το 2016, από

τον Τουρισµό από την οπτική του «πρωταθλητή», αφού οι δυνα-

πλευράς αφίξεων. Αν, µάλιστα, λάβουµε υπόψιν ότι Αύγουστο και

τότητες και η δυναµική των νησιών µας, επιβάλλουν στρατηγική

Σεπτέµβριο αυξάνεται εντυπωσιακά το ποσοστό των last minute

πρωταθλητισµού. Ένα πραγµατικά µεγάλο επίτευγµα, απόρροια

κρατήσεων, προβλέπεται η σεζόν να κλείσει περί τα τέλη Νοεµ-

και επιβράβευση των ανθρώπων του Τουρισµού, της βαθιάς

βρίου, έχοντας επιτύχει στην πράξη την επιµήκυνσή της, που επί

γνώσης, του ζήλου µε τον οποίο εργάζονται, της αγάπης για τον

χρόνια αποτελεί ζητούµενο.

τόπο τους και γι’ αυτό που υπηρετούν. Αυτών που κρατούν όρθια ρατεταµένης και συνεχιζόµενης κρίσης.

Ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχίας της Περιφέρειας στον Τουρισμό;

Στην Περιφέρεια µε τη µικρότερη κρατική χρηµατοδότηση, το

Πρόβλεψη, σωστή ανάγνωση του εσωτερικού αλλά και δύσκο-

µεγαλύτερο φοροκυνηγητό, τις προσφυγικές και µεταναστευ-

λου διεθνούς περιβάλλοντος, σχέδιο, έγκαιρος προγραµµατι-

την οικονοµία των νησιών και της χώρας, µέσα σε συνθήκες πα-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Συνέντευξη Μήνα

σµός, σκληρή δουλειά. Έχει σηµασία να τονίσουµε ότι οι πρωτιές που αναφέρατε πιο πάνω, έγιναν το 2016, µια χρονιά, που κανένας δεν περίµενε αυτόν τον άθλο. Προηγήθηκε το 2015, η χρονιά που για τα νησιά κορυφώθηκε η προσφυγική και µεταναστευτική κρίση. Το 30% των συνολικών προσφυγικών και µεταναστευτικών ροών που κινήθηκαν προς την Ευρώπη, πέρασαν από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και κυρίως από τα νησιά της ∆ωδεκανήσου. Για ένα πολύ µεγάλο χρονικό διάστηµα, τη διεθνή ειδησεογραφία τροφοδοτούσαν καθηµερινά αρνητικές ειδήσεις, µε φόντο τα νησιά του Αιγαίου. ∆εν ήταν εύκολο να ανατραπεί αυτό το κλίµα. ∆εν υπήρχε προηγούµενο µιας τέτοιας κρίσης, ούτε φυσικά είχαµε… manual. Χρειάστηκε τιτάνια προσπάθεια για να µην καταρρεύσει το τουρισµός. Τελικά, όχι µόνο δεν κατέρρευσε, αλλά ως Περιφέρεια φτάσαµε σε ύψη ρεκόρ.

Πως ακριβώς ανατρέψατε το αρνητικό κλίμα; Κάναµε ορθή, ψύχραιµη και νηφάλια διαχείριση κρίσης. Η

Η βαριά φορολογία του τουριστικού κλάδου, κυρίως στα νησιά, με την κατευθυνόμενη δυσφήμισή τους ως δήθεν «παράδεισοι» φοροδιαφυγής, για να «ντυθεί» με άλλοθι η φοροεπιδρομή που υφίστανται τα δύο τελευταία χρόνια, είναι και η εξήγηση του ότι ενώ οι αριθμοί των αφίξεων σπάνε τα ρεκόρ, οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

επιλογή διακοπών για όλες τις απαιτήσεις. Η επιθετική τουριστική προβολή, ενισχύθηκε ακόµη περισσότερο µε την παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις µεγαλύτερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, µε αναβαθµισµένο προφίλ, καθώς και στα µεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσµίως, όπως το CNN, το BBC και άλλα, όπου καταφέραµε, περνώντας θετικά µηνύµατα, να ανατρέψουµε την αρνητική εικόνα που είχε διαµορφωθεί για τα νησιά µας. Τα αποτελέσµατα της ΤτΕ και του ΙΤΕΠ µας δικαίωσαν απόλυτα.

προστασία των νησιών µας και του τουρισµού τους, έγινε

ειδικούς στον τοµέα του crisis management, µέσω της

Πρόσθετοι φόροι και τέλη αποτελούν βασικές προϋποθέσεις σε κάθε νέα συμφωνία με τους δανειστές. Πως αντιμετωπίζετε αυτή την πραγματικότητα;

οποίας θέσαµε κανόνες διαχείρισης της κρίσης και εκπαι-

Σε κάποιες χώρες, οι επιδόσεις επιβραβεύονται. Στη δική µας,

δεύσαµε και το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειάς µας.

δυστυχώς λοιδορούνται και υπονοµεύονται. Η υπερφορολόγη-

Παράλληλα µε την έγκαιρη εκπόνηση του Στρατηγικού

ση παραµένει ως βάση της οικονοµικής πολιτικής της χώρας και

Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης του Νοτίου Αιγαίου, που

ναρκοθετεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Ο ορισµός του πα-

τέθηκε σε εφαρµογή από την αρχή του 2016, µέσα από ένα

ραλόγου. Η βαριά φορολογία του τουριστικού κλάδου, κυρίως

ευρύ πλέγµα δράσεων, προσαρµοσµένων στις ανάγκες και

στα νησιά, µε την κατευθυνόµενη δυσφήµισή τους ως δήθεν

τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού.

«παράδεισοι» φοροδιαφυγής, για να «ντυθεί» µε άλλοθι η φο-

Σε συνδυασµό µε τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρ-

ροεπιδροµή που υφίστανται τα δύο τελευταία χρόνια, είναι και

µας που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες στον

η εξήγηση του ότι ενώ οι αριθµοί των αφίξεων σπάνε τα ρεκόρ,

χώρο του διαδικτύου και των µέσων κοινωνικής δικτύω-

οι επιχειρηµατίες του τουρισµού δεν µπορούν να επωφεληθούν

σης, πετύχαµε να αναδείξουµε τα νησιά µας ως την ιδανική

από τη ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύµατος.

για εµάς υπ’ αριθµόν ένα προτεραιότητα. Τα «εργαλεία» που χρησιµοποιήσαµε ήταν κατ’ αρχήν η συνεργασία µε

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνουµε έναν διαρκή αγώνα για

µε θεαµατικά αποτελέσµατα που αφορούν, τόσο το ΕΣΠΑ 2007 -

να καταστήσουµε αντιληπτή προς την κυβέρνηση την πραγµα-

2013, όσο και το τρέχον ΕΣΠΑ 2014 - 2020, που βρίσκεται σε πλή-

τική κατάσταση της οικονοµίας των νησιών µας. Το Νότιο Αιγαίο

ρη εξέλιξη. Το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Νοτίου Αιγαίου 2014

επί τρία συνεχόµενα χρόνια, είναι η Περιφέρεια µε τη µεγαλύτε-

- 2020, εγκρίθηκε τον ∆εκέµβριο του 2014 µε προϋπολογισµό

ρη πτώση του ΑΕΠ στην Ευρώπη, κατά 35 µονάδες, ένα ποσοστό

168,2 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισµός των δράσεων,

που συναντάται µόνο σε εµπόλεµες ζώνες. Εµείς το φέραµε σε

που έχουν εξειδικευτεί ως σήµερα ανέρχεται σε 128,6 εκατ. ευρώ,

περίοδο ειρήνης! Από µόνο του ως στοιχείο, αυτό θα ήταν αρ-

ποσό που αντιστοιχεί στο 76% των πόρων του Προγράµµατος

κετό για να λειτουργήσει ως συναγερµός. ∆εν θα σταµατήσουµε την προσπάθεια µέχρι αυτό να γίνει, επιτέλους, αντιληπτό. Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι είµαστε η πιο υποχρηµατοδοτηµένη Περιφέρεια της χώρας, διαθέτουµε το µεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισµού µας για να στηρίξουµε τον τουρισµό, τον βασικό «αιµοδότη» των νησιών µας. Η Πολιτεία, από την πλευρά της οφείλει, αντί να δηµιουργεί συνθήκες που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του εξαιρετικού τουριστικού προϊόντος µας, αντί να δηµιουργεί επενδυτικά αντικίνητρα και προσκόµµατα, να στηρίξει τους επαγγελµατίες του τουρισµού, εκείνους που ακόµη και στους πιο δύσκολους καιρούς της εγχώριας αλλά και της διεθνούς οικονοµικής ύφεσης, γνωρίζουν άριστα πως να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να δηµιουργούν θέσεις εργασίας,

Η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, είναι η αιχμή του δόρατος στη μεγάλη προσπάθεια στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής των νησιών μας. ...Έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας για εξωστρέφεια, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να καταστεί το Νότιο Αιγαίο διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός.

να γίνονται οι στυλοβάτες της ελληνικής οικονοµίας, να γίνονται η θετική εικόνα της χώρας µας σε όλο τον κόσµο.

και έχουν ήδη ενταχθεί 89 έργα µε συνολικό προϋπολογισµό 79,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 47,15% του προγράµµατος .

Ποιες είναι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στον τομέα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και ποιος ο κεντρικός αναπτυξιακός στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020;

Έχοντας θέσει ως βασική προτεραιότητα τον τουρισµό, το νέο

Οι επιδόσεις της Περιφέρειάς µας στον τοµέα της αξιοποίησης

τουρισµού εµπειρίας παγκοσµίως, µέσα από την υιοθέτηση µιας

των ευρωπαϊκών πόρων, είναι εξαιρετικά καλές, γεγονός που

στρατηγικής βιώσιµης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊό-

την κατατάσσει µεταξύ των πρώτων Περιφερειών πανελλαδικά,

ντος και δηµιουργίας ταυτότητας προορισµού.

Επιχειρησιακό Πρόγραµµα δεν θα µπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Κεντρικός αναπτυξιακός στόχος του είναι να αποτελέσει το Νότιο Αιγαίο έναν από τους κορυφαίους προορισµούς του

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Συνέντευξη Μήνα

Που οφείλεται η κωλυσιεργία που παρατηρείται στο θέμα της δημιουργίας των υδατοδρομίων;

ξουν τα πρώτα υδροπλάνα.

Αναπτυξιακός σχεδιασµός χωρίς επαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη

ξη δεν έχει µείνει ατιµώρητη!

Πάντως, αν έπρεπε να απαντήσω ολιγόλογα στην ερώτηση σας, θα σας έλεγα µόνο ότι: δυστυχώς, στην Ελλάδα καµία καλή πρά-

των νησιών, δεν νοείται. Γι’ αυτό, µια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που αναλάβαµε ως περιφερειακή αρχή, είναι η δηµιουργία ενός δικτύου από 26 υδατοδρόµια, που θα διευκολύνουν όχι µόνο τους κατοίκους των νησιών στην καθηµερινότητά τους, αλλά θα συµβάλουν ώστε το τουριστικό ρεύµα που δέχονται τα µεγάλα νησιά της Περιφέρειάς µας, να διοχετευθεί και στα µικρότερα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προβάλουν και να αξιοποιήσουν τη µοναδικότητά τους. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που θα «απογειώσει» τα νησιά, αν και στην αρχή αντιµετωπίστηκε σχεδόν από όλους µε τη συνήθη ελαφρότητα και επιπολαιότητα που

Το Νότιο Αιγαίο επί τρία συνεχόμενα χρόνια, είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ στην Ευρώπη, κατά 35 μονάδες, ένα ποσοστό που συναντάται μόνο σε εμπόλεμες ζώνες. Εμείς το φέραμε σε περίοδο ειρήνης! Από μόνο του ως στοιχείο, αυτό θα ήταν αρκετό για να λειτουργήσει ως συναγερμός.

αντιµετωπίζεται κάθε σχέδιο σε αυτή τη χώρα που δεν ακολουθεί την πεπατηµένη οδό, στη συνέχεια υιοθετήθηκε από την πολιτική ηγεσία των εµπλεκόµενων υπουργείων, όπως και οι προτάσεις

νοοτροπίες υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων που παρα-

Σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2019 ανακηρύχθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ποιες είναι οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτόν τον τίτλο και ποιες είναι οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι και το 2019;

πέµπουν σε άλλες εποχές και που δυστυχώς, παρά την αναπτυ-

Το Νότιο Αιγαίο είναι η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που διεκδί-

ξιακή «ανάσα» που χρειάζεται επιτακτικά η χώρα, εξακολουθούν

κησε και κέρδισε επάξια τον τίτλο της Γαστρονοµικής Περιφέρει-

να λειτουργούν µε όρους µικροπολιτικών σκοπιµοτήτων και µε

ας της Ευρώπης. Η στήριξη του Πρωτογενούς Τοµέα, που µαζί µε

προσωπικές ατζέντες, µακριά από την πραγµατικότητα και τις

τον τουρισµό αποτελούν τους πιο ισχυρούς πυλώνες της οικονο-

ανάγκες µιας κοινωνίας που δοκιµάζεται σκληρά. Θέλω να πι-

µίας του τόπου µας, αποτελεί επίσης στρατηγική επιλογή για µας.

στεύω ότι οι «περιπέτειες» των υδατοδροµίων θα τελειώσουν

Η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου σε Γαστρονοµική Περιφέρεια της

πολύ σύντοµα και ότι εντός του 2018, αν όλα πάνε καλά, θα πετά-

Ευρώπης για το 2019, είναι η αιχµή του δόρατος στη µεγάλη προ-

που καταθέσαµε για τη βελτίωση του θεσµικού πλαισίου, όπου ο ρόλος της δικής µας µελετητικής οµάδας υπήρξε κρίσιµος. ∆υστυχώς, παρά τη σαφή πολιτική βούληση των συναρµοδίων υπουργείων, το όλο εγχείρηµα καθυστέρησε από αντιλήψεις και

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σπάθεια στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής των νησιών µας.

να βρω ανθρώπους µε καλή διάθεση, γνώσεις και υπευθυνότητα

Αυτή η σηµαντική διάκριση, όχι µόνο τοπικής, αλλά και εθνικής

στη διοίκηση των τουριστικών φορέων των νησιών µας.

εµβέλειας και σηµασίας, έρχεται ως επιστέγασµα των προσπακοινωνικούς εταίρους, ώστε να καταστεί το Νότιο Αιγαίο διεθνής

Όταν ακούτε ότι είστε ο πλέον τουριστικός Περιφερειάρχης, πως αντιδράτε;

γαστρονοµικός τουριστικός προορισµός. Είµαστε η µοναδική

Όταν το ακούω αυτό ανησυχώ για όσα θα ακολουθήσουν, για-

περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε νησί έχει τη δική του, ξε-

τί το να είσαι πετυχηµένος στην Ελλάδα συνοδεύεται πάντα και

χωριστή, µοναδική πολιτιστική και γαστρονοµική ταυτότητα. Η

από πολλά κτυπήµατα.

εντυπωσιακή ποικιλοµορφία που δεν συναντάται πουθενά αλ-

∆εν µπορώ, πάντως, να φανταστώ τον Περιφερειάρχη των Κυ-

λού, είναι το µεγάλο συγκριτικό µας πλεονέκτηµα.

κλάδων και της ∆ωδεκανήσου, να µην είναι σταθερά προσανα-

θειών της Περιφέρειας για εξωστρέφεια, σε συνεργασία µε τους

τολισµένος και αφοσιωµένος στον Τουρισµό. Είναι δεσµευτική συνθήκη για αυτή τη θέση και µε τιµά αυτό που λέτε γιατί µου

Θέλω να πιστεύω ότι οι «περιπέτειες» των υδατοδρομίων θα τελειώσουν πολύ σύντομα και ότι εντός του 2018, αν όλα πάνε καλά, θα πετάξουν τα πρώτα υδροπλάνα. ...Δυστυχώς, στην Ελλάδα καμία καλή πράξη δεν έχει μείνει ατιμώρητη!

επιβεβαιώνει ότι υπηρετώ τον τόπο µου σωστά.

Μετά την Περιφέρεια τι; Στόχοι, φιλοδοξίες ή τι άλλο; Για µετά την Περιφέρεια έχω τη µεγαλύτερη φιλοδοξία όλων: να έχω αφήσω αποτύπωµα και να ακούσω θετικό λόγο για το πέρασµά µου.

Ιδανικός τόπος διακοπών για εσάς ; Στον στρατηγικό µας στόχο για την ανάπτυξη του θεµατικού

Ένας τόπος µε µοναδική ταυτότητα, που σε βοηθά να βρεις τον

τουρισµού και του τουρισµού εµπειρίας, ο τίτλος θα συµβάλει τα

εαυτό σου, σε αναζωογονεί, σε γεµίζει αισιοδοξία. Ο τόπος όπου

µέγιστα στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύµατος προς τα νησιά

µπορείς να αναπνεύσεις την αληθινή ζωή, το Αιγαίο.

µας, καθώς υπάρχει ισχυρό κίνηµα γαστρονοµίας στις χώρες της Ευρώπης, από όπου αντλούµε το µεγαλύτερο ποσοστό τουριστών. Αυτή την παγκόσµια τουριστική τάση, επιδιώκουµε να αξιοποιήσουµε προς όφελος των νησιών µας, µέσα από ένα τριετές πλάνο δράσεων που αφορούν τη γαστρονοµία και την αιγαιακή διατροφή.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει για τη συνέχεια; Η κατάσταση της χώρας µας απέχει πολύ από αυτό που θα θέλαµε και χρειάζεται πολύ δουλειά ακόµα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σήµερα βρισκόµαστε σε ένα µεταβατικό στάδιο και µε γεµίζει αγωνία η υποψία ότι µπορεί ακόµη να µην είναι σαφές και κοινά συµφωνηµένο το σχέδιο εξόδου από το τέλµα. Αυτό που πραγµατικά µε φοβίζει όµως, είναι η νοοτροπία και οι αντιλήψεις αυτών που συνθέτουν το «κλαµπ της δραχµής».

Η συνεργασία σας με τους τουριστικούς φορείς, απ’ όσα βλέπουμε, είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Πως το πετύχατε αυτό; Η συνεργασία έρχεται πάντα ως αποτέλεσµα της διάθεσης και η καλή συνεργασία όταν υπάρχει αµοιβαίος σεβασµός. Είναι λοιπόν σαν το ταγκό, χρειάζεται πάντα δύο. Από την πλευρά µου έχω µάθει να ακούω και να σέβοµαι αυτούς που αφορούν και µπορεί να επηρεάζουν οι αποφάσεις µου, αλλά το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας µου µε τους τουριστικούς φορείς δεν θα µπορούσε ποτέ να επιτευχθεί αν δεν είχα την τύχη

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Θέμα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ HolidayCheck: Στα ύψη οι κρατήσεις για την Ελλάδα στη Γερμανία • Πρώτη των πρώτων η Κως • Αυξημένες οι κρατήσεις και για την Κύπρο Έντονα ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι κρατήσεις στη γερμανική αγορά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων του HolidayCheck. Στο σύνολό τους οι ξενοδοχειακοί δείκτες παρουσιάζουν αναπτυξιακή πορεία, με τα έσοδα να «εκτοξεύονται» κατά 40%. Αντίστοιχη είναι η πορεία και των κυπριακών ξενοδοχείων, με τις κρατήσεις να εμφανίζονται αυξημένες κατά 45%.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Π

ιο αναλυτικά και σύµφωνα µε τα στοιχεία των κρατή-

είναι ένα έτος ρεκόρ».

σεων του HolidayCheck, στο πρώτο 15νθήµερο του

Και συµπληρώνει: «Η γερµανική αγορά είναι µια αξιόπιστη αγο-

Ιουνίου 2017, σε σχέση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του

ρά, η µέση τιµή ανά άτοµο, ανά ηµέρα για κρατήσεις που έγι-

2016, η Ελλάδα εµφανίζει:

ναν µέσω του HolidayCheck, αυξήθηκε από το 2016 κατά 11%,

αύξηση κρατήσεων 21%

και βλέπουµε σαφώς ότι οι χρήστες µας είναι διατεθειµένοι να

αύξηση διανυκτερεύσεων (ηµέρες κρατήσεων) 23%

πληρώσουν περισσότερα χρήµατα για υπηρεσίες υψηλής ποιό-

αύξηση εσόδων 40%

τητας, σε ξενοδοχεία που εµφανίζουν υψηλή βαθµολογία στην

και αύξηση σε άτοµα 21%.

κατάταξη του HolidayCheck».

Από πλευράς προορισµών η Κως φαίνεται να συγκεντρώνει τις

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ σηµαντικοί προορισµοί για

περισσότερες προτιµήσεις των Γερµανών τουριστών το διάστη-

εµάς, και για να βοηθήσουµε τους ξενοδόχους να επιτύχουν τη

µα αυτό, και ακολουθούν η Κρήτη και η Ρόδος.

µέγιστη δυνατή βαθµολογία στο HolidayCheck, το 2017 θα επι-

Από πλευρά ξενοδοχείων, το Hotel Horizon Beach Resort, στο

σκεφθώ πολλές περιοχές της Ελλάδας για να συναντηθώ µε τους

Μαστιχάρι της Κω, βρίσκεται στην πρώτη θέση των κρατήσε-

ξενοδόχους προσωπικά, σε συνδυασµό µε µια σειρά παρουσιά-

ων και ακολουθούν το Kallithea Horizon Royal, στη Ρόδο και το

σεων, που θα αυξήσουν τις γνώσεις τους για το HolidayCheck,

Nefeli Hotel, στις Πλατάνες Ρεθύµνου.

τα µέλη, τα προϊόντα και τις πλατφόρµες, ώστε να µπορέσουν

Σχολιάζοντας τη δυναµική που εµφανίζει εφέτος η Ελλάδα

να βελτιστοποιήσουν και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στη

στη γερµανική αγορά, η διευθύντρια πωλήσεων για την περιο-

γερµανική αγορά. Το HolidayCheck

χή της Ελλάδας και της Κύπρου του HolidayCheck, κα. Natalie

επηρεάζει στις αποφάσεις διακο-

Humphreys, λέει: «O όµιλος των εταιριών HolidayCheck, συνεχί-

πών το 80% των γερµανόφωνων, όχι

ζει να επιδεικνύει εξαιρετικές επιδόσεις και τον Ιούνιο, µετά από

µόνο στις online κρατήσεις, αλλά

ένα επιτυχηµένο πρώτο πεντάµηνο, εµφανίζοντας µια σηµαντι-

ακόµη και στις offline, όπου 4 στους

κή και «υγιή» ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Το 2016 οι χρήστες του

5 τουρίστες συµβουλεύονται το

HolidayCheck, έκαναν κρατήσεις, ύψους άνω των 100 εκατοµ-

HolidayCheck, ακόµη κι αν κάνουν

µυρίων ευρώ για ταξίδια στην Ελλάδα και την Κύπρο και αυτή

την κράτηση στο ταξιδιωτικό πρα-

τη στιγµή η αύξηση έχει ήδη ξεπεράσει το 37%, σε σχέση µε το

κτορείο της γειτονιάς τους», καταλή-

2016, γεγονός που µας οδηγεί στο συµπέρασµα ότι το 2017 θα

γει η κα. Humphreys.

Period Booking Entries 1-14 June 2016 1-14 June 2017

Period Booking Entries 1-14 June 2016 1-14 June 2017

Hotel Region

Hotelname

Bookings

Roomnights

Turnover

Paxe

Greece Greece

All Hotels All Hotels

2.291 2.763 21%

19.607 24.116 23%

3.833.216,00 5.373.465,00 40%

5.165 6.248 21%

Hotel Region

Hotelname

Bookings

Roomnights

Turnover

Paxe

Cyprus Cyprus

All Hotels All Hotels

110 159 45%

979 1.382 41%

225.862,00 296.095,00 31%

245 364 49%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

Σε ανοδική «τροχιά» οι κρατήσεις για την Κύπρο

αύξηση διανυκτερεύσεων (ηµέρες κρατήσεων) 41%

Στο ίδιο «µήκος κύµατος» διαµορφώθηκαν οι κρατήσεις και για

αύξηση εσόδων 31%

την Κύπρο στη γερµανική αγορά το πρώτο 15νθήµερο του Ιου-

και αύξηση σε άτοµα 49%.

νίου, σύµφωνα µε τα στοιχεία των κρατήσεων του HolidayCheck.

Από πλευράς ξενοδοχείων τα δύο πρώτα και το πέµπτο, βρίσκο-

Πιο αναλυτικά, στο πρώτο 15νθήµερο του Ιουνίου 2017, σε σχέ-

νται στα κατεχόµενα από την Τουρκία εδάφη, ενώ το πρώτο που

ση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του 2016, η Κύπρος εµ-

βρίσκεται στην ελεύθερη Κύπρο είναι το Grecian Park στον Πρω-

φανίζει:

ταρά. Παράλληλα, στο Top 10 υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία από

αύξηση κρατήσεων 45%

Hotel City

την Αγία Νάπα.

Hotelname

Bookings Revenue City Rank Regional Reviews 1.6.2017 on Holiday on Holiday Ranking on Collected 14.6.2017 Check Check Holiday Check

Mastichari Kallithea Platanes Tigaki Tigaki Kiotari Gouves Rethymno

Hotel Horizon Beach Resort Hotel Kalithea Horizon Royal Nefeli Hotel Astir Odysseus Kos Resort & Spa Hotel Sunny Days Mitsis Rhodos Maris Resort & Spa Hotel Aphrodite Beach Club Hotel Odyssia Beach

52 46 38 27 24 24 23 23

19 46 14 7 1 10 27 10

114.373,00 € 118.232,00 € 68.647,00 € 79.254,00 € 23.962,00 € 58.554,00 € 42.047,00 € 34.213,00 €

2 1 1 4 7 5 4 15

4 3 46 11 26 50 152 200

Mastichari

Neptune Hotel - Resort Convention Centre & Spa

22

12

57.049,00 €

1

2

Hotel Creta Maris Beach Resort

22

27

67.524,00 €

3

45

Chersónisos / Hersonissos

Hotel City

Hotelname

Famagusta Hotel Salamis Bay Conti Girne / Kyrenia Oscar Resort Hotel Protaras Hotel Grecian Park Agia Napa / Ayia Napa Napa Mermaid Hotel & Suites Acapulco Resort & Girne / Kyrenia Convention & Spa Hotel Aktea Beach/ Agia Napa / Ayia Napa Holiday Village Constantinou Bros Paphos Athena Beach Hotel Hotel Asterias Beach Agia Napa / Ayia Napa Agia Napa / Ayia Napa Hotel Grecian Bay Limassol Hotel Mediterranean Beach

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Bookings Revenue City Rank Regional Reviews 1.6.2017 on Holiday on Holiday Ranking on Collected 14.6.2017 Check Check Holiday Check 28 12 12 9

17 3 5 4

52.611,00 € 11.160,00 € 24.969,00 € 20.701,00 €

1 3 3 2

3 4 7 2

8

1

16.408,00 €

2

2

8

3

17.944,00 €

11

35

8

0

18.320,00 €

8

30

6 6 6

11 6 1

17.512,00 € 14.048,00 € 12.549,00 €

5 6 2

11 14 32


Παρουσίαση

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

«Επώνυμα» προϊόντα μεγάλων οίκων • Σημείο αναφοράς οι κομψοί και εύχρηστοι μεγεθυντικοί καθρέπτες τοίχου VALERA Μια μεγάλη ποικιλία από επώνυμα προϊόντα, τα οποία φέρουν την υπογραφή μεγάλων οίκων του εξωτερικού και βρίσκουν άριστη εφαρμογή σε δωμάτια ξενοδοχείων, προωθεί στην εγχώρια αγορά η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε.. Ανάμεσά τους και οι καθρέπτες της ελβετικής, καταξιωμένης στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό εταιρίας VALERA.

Ο

µεγεθυντικός καθρέπτης τοίχου OPTIMA Bar, δύο όψεων, της ελβετικής εταιρίας διαθέτει: µεγεθυντικό

3x και απλό µε διάµετρο 229 mm, ένα βραχίονα 22 cm, και δυνατότητα πλήρους προσαρµογής. Το µοντέλο µεγεθυντικού καθρέπτη τοίχου OPTIMA Light της ίδιας εταιρίας διαθέτει:

φωτισµό LED,

µεγέθυνση 3x,

διάµετρο 216 mm,

βραχίονα 18 cm και

δυνατότητα πλήρους προσαρµογής.

Είναι απόλυτα ασφαλές για τοποθέτηση στο µπάνιο (βαθµός προστασίας IP44).

Επιπρόσθετα, η VALERA προτείνει το µοντέλο OPTIMA Classic:

δύο όψεων (µεγεθυντικός 4x και απλός),

διαµέτρου 200 mm

µε διπλό βραχίονα συνολικού µήκους 33 cm.

Όλα τα µοντέλα κατασκευάζονται από ανθεκτικό χρωµιωµένο ορείχαλκο. Η ελβετική εταιρία VALERA κατασκευάζει και διαθέτει επίσης, µια τεράστια γκάµα από στεγνωτήρες µαλλιών ξενοδοχειακής και επαγγελµατικής χρήσης, οι οποίοι φέρουν πολλές ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις ποιότητας. Έχει εξοπλίσει δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχεία ανά τον κόσµο, εκ των οποίων και πολλά ελληνικά. Στην ελληνική αγορά αντιπροσωπεύεται από την εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., η οποία επί 35 και πλέον έτη βρίσκεται στο πλευρό των ξενοδόχων. Βασιζόµενη στην υψηλή ποιότητα, στην αξιοπιστία και στη λειτουργικότητα των προϊόντων της, καθώς και στο άψογο after sales service, η εταιρία Σαµαρά έχει αναπτύξει µακροχρόνιες συνεργασίες µε τα µεγαλύτερα και σπουδαιότερα ξενοδοχεία και ξενοδοχειακές αλυσίδες της ελληνικής επικράτειας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Θέμα

Οι Έλληνες συστήνουν ανεπιφύλαχτα την Ελλάδα στους ξένους για διακοπές • Στα 250-1.000 ευρώ οι δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Ομόφωνα οι Έλληνες θα πρότειναν στους ξένους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ταξιδιωτικής έρευνας της PayPal και της GfK, το 99% των Ελλήνων θα σύστηνε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ενώ μόλις το 1% δεν θα το έκανε. Στους πιο ελκυστικούς, ελληνικούς προορισμούς, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα νησιά με ποσοστό 70%, με επόμενη την Ακρόπολη με ποσοστό 60% και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (50%) και οι Δελφοί (40%). 36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο

ι Έλληνες φαίνεται πως είναι υπερήφανοι για τη χώρα τους, ενώ εξίσου

υπερήφανοι δηλώνουν και οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Ούγγροι, αφού το 92% αυτών

Πού ταξιδεύουν οι Έλληνες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη;

θα πρότειναν τη χώρα τους σε ξένους τουρίστες να την επισκεφθούν.

Βουλγαρία

Από την έρευνα προκύπτουν και άλλα ενδι-

Κύπρος

αφέροντα στοιχεία σχετικά με τις διακοπές των Ελλήνων και την οργάνωσή τους. Έτσι, για παράδειγμα, το 57% των Ελλήνων ξεκινά

Τσεχική ∆ηµοκρατία Ουγγαρία Ρουµανία

την οργάνωση και προετοιμασία ενός ταξιδιού μέσα από τις μηχανές αναζήτησης, ενώ το 55% βασίζεται σε γνώμες και κριτικές φίλων. Το 25% των Ελλήνων ταξιδιωτών κάνει χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να βρει πληροφορίες για καταλύματα, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, έκδοση βίζας και λοιπών ταξιδιωτικών εγγράφων. Την ίδια στιγμή, μόλις το 17% των ερωτηθέντων βασίζεται σε πληροφορίες που πηγάζουν από offline μέσα.

Οι Έλληνες προτιμούν το αεροπλάνο και επιλέγουν ξενοδοχεία για τη διαμονή τους Το πλέον δημοφιλές μέσο μετακίνησης για τους Έλληνες είναι το αεροπλάνο, το οποίο

Που οι Έλληνες αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια τους; Μηχανές Αναζήτησης Γνώµες Φίλων Ταξιδιωτικές πύλες (π.χ. Trip Advisor) Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πότε ταξιδεύουν οι Έλληνες;

επιλέχθηκε από το 74% των Ελλήνων ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το υπόλοιπο 30% των Ελλήνων ταξιδεύει με αυτοκίνητο και το

Σαββατοκύριακα

16% με λεωφορείο. Όσον αφορά στη διαμονή, οι περισσότεροι Έλληνες διαμένουν σε ξενοδοχεία (73%), σε σπίτια φίλων (16%) και σε ενοικιαζόμενα

Σχολικές διακοπές

Ετήσιες διακοπές

∆ιαλείµµατα λόγω εθνικών εορτών

Ξεχωριστές δηµόσιες εκδηλώσεις

διαμερίσματα/κατοικίες (12%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και για τις νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), τα hostels δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων για

Τι είδους προορισμό προτιμούν οι Έλληνες

διακοπές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καλύπτεται από μετρητά (62%) και έπονται οι πιστωτικές κάρτες (54%) και οι κάρτες PayPal (14%). Εντούτοις, ο ρόλος των

∆ηµοφιλή για τις αθλητικές δραστηριότητες

διαδικτυακών πληρωμών είναι σημαντικός -μόλις το 28% των Ελλήνων τουριστών δηλώνει ότι προτιμά να πληρώνει τα ταξίδια του offline. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γε-

Ελκυστικό για τα παιδιά

Γνωστό Ένα µέρος µακριά από την περιοχή που ζουν

Ένα µέρος όχι ιδιαίτερα δηµοφιλές µεταξύ των τουριστών

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Θέμα

γονός ότι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 55 ετών δεν διαφέρουν

λέγουν οι τουρίστες. Τα μεγαλύτερα γκρουπ των Ελλήνων ταξι-

κατά πολύ εδώ από τους νεαρότερους ταξιδιώτες, καθώς το

διωτών που επισκέφθηκαν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

67% στην κατηγορία αυτή προτιμά επίσης να πληρώνει online.

τα τελευταία τρία χρόνια ταξίδεψαν για αναψυχή (70%) και για

Το 83% των Ελλήνων τουριστών επέλεξε τον τρόπο πληρωμής

πολιτιστικούς λόγους, όπως οι επισκέψεις σε αξιοθέατα και μου-

βάσει της παρεχόμενης ασφάλειας, αλλά και της άνεσης (42%).

σεία (30%).

Το 14% των ταξιδευτών κάλυψε μέρος των πιο πρόσφατων εξό-

Άλλοι δημοφιλείς τύποι ταξιδιών μεταξύ των Ελλήνων πολιτών

δων των διακοπών με PayPal -η online πλατφόρμα πληρωμών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους νέους σε ηλικία τουρίστες, κυρίως για τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή και την επέλεξε μάλιστα το 56% στην κατηγορία 18-24 ετών.

Πρώτη η Βουλγαρία στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών

Τι είδους ταξίδια προτιμούν οι Έλληνες ∆ιασκέδασης Πολιτισµού Επισκέψεις σε οικογένεια/φίλους Επιχειρηµατικά Για αγορές

Η Βουλγαρία αναδεικνύεται στην πιο δημοφιλή επιλογή για ταξίδια στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την τελευταία τριετία, καθώς τη χώρα επισκέφθηκε το 44% των Ελλήνων ερωτηθέντων. Αντίστοιχα, σύμ-

Πόσα χρήματα ξοδεύουν οι Έλληνες στα ταξίδια τους;

φωνα με την έρευνα, στη δεύτερη

Πάνω από €250

και την τρίτη θέση των επιλογών

€250-€500

τους τοποθετούνται η Κύπρος

€501-€1.000

με ποσοστό 41% και η Τσεχία με 15%. Οι προτιμήσεις σχετικά με τους προορισμούς συμβαδίζουν με τον τύπο των διακοπών που επι-

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

€1.001-€1.500 Πάνω από €1.501 ∆εν θυµάµαι


SWISS

MADE

ήταν οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους (επιλέχθηκε από το 15%) τα επαγγελματικά ταξίδια (14%), καθώς και τα ταξίδια για ψώνια (13%). Μόλις το 9% ταξίδεψε με αφορμή συγκεκριμένες δημόσιες εκδηλώσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, κ.ά.). Οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη την άνοιξη και διαμένουν λιγότερο από μια εβδομάδα. Για τέτοιου είδους ταξίδια, το 35% των Ελλήνων ξοδεύει 250-500 ευρώ και το 34% ξοδεύει 5011.000 ευρώ. Η πιο δημοφιλής ευκαιρία και χρονική περίοδος για ταξίδια στην

στεγνωτήρες μαλλιών

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι οι ετήσιες διακοπές και ακολουθούν οι σύντομες αποδράσεις σε εθνικές εορτές-αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Τα υπέροχα τουριστικά αξιοθέατα, η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν τα βασικά κίνητρα για τα ταξίδια των Ελλήνων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ η τιμή και οι κριτικές φίλων (87% και 74% αντίστοιχα), σχετίζονται με την επιλογή καταλύματος. Άλλα σημαντικά κριτήρια είναι η απόσταση από το κέντρο της πόλης (επιλέχθηκε από το 75% των τουριστών), οι τρόποι πληρωμής (71%), το ήσυχο περιβάλλον (65%) και η σύνδεση Wi-Fi (64%).

Οι Τσέχοι, οι Ούγγροι και οι Πολωνοί απολαμβάνουν τα ταξίδια σε γειτονικές χώρες

Smart Socket

Executive

Action Shaver

Action

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 68% των Τσέχων ερωτηθέντων επισκέφθηκε τη Σλοβακία. Αντίστοιχα, το 47% των Ούγγρων έχει πάει στην Κροατία, το 45% των Πολωνών επισκέφθηκε την Τσεχία, ενώ το 44% των Ελλήνων ταξίδεψε στη Βουλγαρία κατά το διάστημα των προηγούμενων τριών ετών. Από την άλλη, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο «Top-5» των προορισμών που επιλέγουν οι άλλοι τρεις λαοί. Σε ποσοστό 27%, 26% και 25% Πολωνοί, Τσέχοι και Ούγγροι, αντίστοιχα, επισκέφθηκαν τη χώρα μας την περασμένη τριετία.

new

Hotello Shaver

Premium Drawer

Handy

Optima Bar

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 39 www.afoisamara.gr


Παρουσίαση

«Επανάσταση» στη φροντίδα ρούχων • 20% εξοικονόμηση νερού, 30% εξοικονόμηση ενέργειας

Διαχρονική ποιότητα, κορυφαίες επιδόσεις, αδιαπραγμάτευτη αξιοπιστία είναι κάποια από τα δεκάδες χαρακτηριστικά με τα οποία έχει συνδέσει το όνομά της η Miele. Κορυφαίο brand στον τομέα των λευκών συσκευών και leader στην αγορά των επαγγελματικών πλυντηρίων ρούχων, με δυναμική παρουσία στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ‘70. Σημείο αναφοράς για τη Miele και το προϊοντικό της προφίλ αποτελούν τα πλυντήρια ρούχων, τα οποία χαρακτηρίζουν όλες οι σύγχρονες κατασκευαστικές προδιαγραφές, που έχει καθιερώσει η εταιρία και αποτελούν εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας. 40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Τ

α νέα πλυντήρια ρούχων της Miele φέρνουν την επανάσταση στην επαγγελµατική φροντίδα του ιµατισµού µε τις

χαµηλότερες καταναλώσεις! Η ονοµασία τους τα λέει όλα: Τα νέα πλυντήρια ρούχων από τη γκάµα «Performance Plus» απαιτούν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και νερό από τις συµβατικές συσκευές. Παράλληλα, ικανοποιούν τις υψηλότερες απαιτήσεις υγιεινής και ευκολίας χρήστη και συνεπώς µπορούν να αντιµετωπίσουν εύκολα τις προκλήσεις που θέτει ο τουριστικός κλάδος. Τα πλυντήρια καλύ-

να πιέζεται έναντι του σώµατος του κάδου, πιέζοντας έτσι και

πτουν τις ανάγκες για φορτία ανάµεσα σε 10 και 20 kg.

το νερό να βγει από τον ιµατισµό και συνεπώς αυξάνοντας τη

Αξιόλογες διακρίσεις

δράση του απορρυπαντικού. Το φορτίο στη συνέχεια χαλαρώνει και είναι ικανό να απορροφήσει περισσότερο υγρό µόλις ο κάδος

Οι συσκευές αποτελούν σηµείο αναφοράς, όπως αποδεικνύει

επιβραδύνει πάλι. Αυτή η εναλλαγή οδηγεί σε τέλεια αποτελέ-

η ονοµασία τους «The Benchmark Machines». Σύµφωνα µε τον

σµατα πλύσης, σε συνδυασµό µε τη χαµηλή κατανάλωση.

Jürgen Schäfer, επικεφαλής product manager για την τεχνολο-

Το νέο οβάλ τύµπανο των πλυντηρίων δεν έχει γωνίες, κοιλώ-

γία πλύσης στη Miele Professional, «οποιοσδήποτε ισχυρίζεται

µατα ή σχισµές όπου µπορούν να συσσωρευτούν υπολείµµατα

ότι θέτει σηµείο αναφοράς, ισχυρίζεται ότι κάνει συγκεκριµένα

απορρυπαντικού και «αγκαλιάζει τον κάδο σφικτά». Έτσι, οι συ-

πράγµατα καλύτερα από άλλους».

σκευές «Performance Plus» χρησιµοποιούν περίπου 20% λιγότε-

Τα νέα πλυντήρια ρούχων Miele προσφέρουν χαµηλότερη κα-

ρο νερό και 30% λιγότερη ενέργεια, σε σύγκριση µε την προη-

τανάλωση νερού και ενέργειας, σε σύγκριση µε τα µοντέλα της

γούµενη γενιά συσκευών.

προηγούµενης γενιάς, τα οποία ήταν, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά

Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι µοντέλα της σει-

οικονοµικά.

ράς «Performance Plus», που διαθέτουν

Τα πλυντήρια ρούχων της γερµανικής εταιρίας, βραβεύθηκαν

ενσωµατωµένο σύστηµα αυτόµατου

στην κορυφαία έκθεση για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια

ζυγίσµατος

Internorga, στο Αµβούργο, µε το βραβείο Internorga Future

χρησιµοποιούν ακόµα

Prize 2017 και συγκεκριµένα απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην

λιγότερο νερό, απορρυ-

κατηγορία «Πρότυπο προϊόντων, τεχνολογίας και χαρακτηριστι-

παντικό και ηλεκτρική

κών».

ενέργεια.

φορτίου,

Eξοικονόμηση νερού και ενέργειας O νέος µηχανισµός πλύσης EcoSpeed που βασίζεται σε διαφορετικές ταχύτητες περιστροφής, συµβάλλει στον βαθύ καθαρισµό του ιµατισµού. Στην αρχή του προγράµµατος, η χαµηλή ταχύτητα περιστροφής διασφαλίζει ότι τα πτερύγια συγκεντρώνουν τη µέγιστη δυνατή ποσότητα νερού. Στη συνέχεια, η ταχύτητα αυξάνεται, µε αποτέλεσµα το φορτίο

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Παρουσίαση

η Miele Professional προσφέρει δύο βασικά µοντέλα της σειράς «Performance» -στο χρώµα octoblue και µε έξι πρακτικά πλήκτρα απευθείας πρόσβασης στα προγράµµατα. Όλες οι συσκευές από τις σειρές «Performance» και «Performance Plus» διαθέτουν ένα νέο και πατενταρισµένο µηχανισµό για το κλείδωµα της πόρτας, που επιτρέπει σε αυτή να ανοίγει και να κλείνει µε το άγγιγµα του δακτύλου. Η πόρτα προσφέρει επιπρόσθετα εργονοµικά πλεονεκτήµατα, η διάµετρος της οποίας έχει αυξηθεί κατά 12% στα 415mm σε σύγκριση µε την προηγούµενη γενιά. Στα καινοτόµα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς πλυντηρίων, ο νέος πατενταρισµένος ανοξείδωτος κυψελωτός κάδος 2.0 συµβάλλει στην οικονοµική ενεργειακή κατανάλωση. Τα τροποποιηµένα πτερύγια µετατρέπουν τα 40 λίτρα νερού στον κάδο σε έως 500 λίτρα νερού, που προσφέρουν ένα δυνατό «ντουζ» για τα ρούχα. Επιπλέον, το σώµα του ανοξείδωτου κυψελωτού κάδου της Miele επιτρέπει στον ιµατισµό να «γλιστράει» απαλά πάνω

Νέα, εξατομικευμένα προγράμματα

σε ένα λεπτό φιλµ νερού. Έτσι επιτυγχάνεται ένας βαθύς καθαρισµός, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η πιο απαλή φροντίδα του

Περισσότερα από 90 σταθερά και ειδικά προγράµµατα, όπως

ιµατισµού.

λόγου χάρη για απολύµανση, για µαξιλάρια ή ιµατισµό κουζίνας

Οι συσκευές Performance και Performance Plus είναι ήδη διαθέ-

καθώς και επιπρόσθετες θέσεις στη µνήµη για περισσότερα από

σιµες στην εγχώρια αγορά και γνωρίζουν µεγάλη επιτυχία κυρί-

100 εξατοµικευµένα προγράµµατα, χαρακτηρίζουν τις τρεις ανο-

ως για την ταχύτητα των προγραµµάτων, την οικονοµία και την

ξείδωτες συσκευές από τη σειρά «Performance Plus». Επιπλέον,

ποιότητα της πλύσης που προσφέρουν.

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέμα

Μας δανείζουν για να πληρώνουμε τις δόσεις των τόκων, ενώ το χρέος διογκώνεται

του Νίκου Σκουλά

Ιδιαίτερα αιχμηρός για το ελληνικό χρέος που ολοένα διογκώνεται, χωρίς να μπορεί να είναι βιώσιμο και επικριτικός απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, εμφανίζεται σε άρθρο του ο κ. Νίκος Σκουλάς. ας δανείζουν για να πληρώνουµε τις δόσεις των τόκων,

«Μ

Στην απίθανη περίπτωση που το πετύχουµε αυτό, µε τη δέσµευσή

ενώ το χρέος διογκώνεται. Αυτή είναι η απλή αλήθεια

µας να πετύχουµε πρωτογενές πλεόνασµα 2% για άλλα 20 χρόνια, θα

για το Eurogroup, χωρίς αλχηµείες, ωραιοποιήσεις και γελοία προπα-

συνεχίσει η υπερφορολόγηση και η µείωση µισθών και συντάξεων των

γάνδα εις βάρος του λαού που υποφέρει. Μας δίνουν € 8,5 δισεκα-

µικρών και αδύνατων, για να εισπράττουν οι δανειστές αµείωτους τους

τοµµύρια. Απ’ αυτά € 7,4 πάνε στην πληρωµή του τοκοχρεολυσίου

τόκους τους όταν ο λαός µας σφαδάζει στη φτώχεια και στη µιζέρια.

των δανειστών και τα υπόλοιπα σε εκπρόθεσµες οφειλές προς ιδιώτες. Το χρέος διογκώνεται στα € 337,5 δισ., πάνω από 180% του ΑΕΠ.

Αυτή είναι η ζοφερή αλήθεια

Απολύτως µη βιώσιµο.

Και όµως οι κυβερνητικοί φωστήρες πανηγυρίζουν για την επιτυ-

Για αποµείωση του χρέους καµία δέσµευση από τους δανειστές, πέραν

χία τους, αφού µε τη δόση αυτή δεν πτωχεύουµε επί του παρόντος.

από κάποιες αόριστες αναφορές (δηµιουργική ασάφεια). Τα σκληρά

Προσβάλλουν τη νοηµοσύνη µας προσθέτοντας “την ύβριν” της

µέτρα λιτότητας συνεχίζονται έως το 2022 µε την ανέφικτη υποχρέ-

χυδαιότητας, ενώ εµείς, οι πολίτες (τα υποζύγια), “καθεύδοµεν ύπνον

ωσή µας να επιτύχουµε πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% επί του ΑΕΠ.

µακάριον”. Πότε επί τέλους θα ξυπνήσουµε και θα πάρουµε τις τύχες

Να βγάλουµε δηλαδή «από τη µύγα ξύγκι».

µας στα χέρια µας;;;».

*Ο Νίκος Σκουλάς, τ. υπουργός Τουρισµού και ενεργός πολίτης. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Θέμα

Η διεθνοποίηση στόχος της Philoxenia 2017 Μία από τις μεγαλύτερες και πλέον ιστορικές τουριστικές διοργανώσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και το πλέον αναγνωρίσιμο εκθεσιακό τουριστικό brand name της χώρας, η Philoxenia, θα πραγματοποιηθεί για 33η χρονιά το διάστημα 10-12 Νοεμβρίου 2017, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η

φετινή διοργάνωση της Philoxenia έχει σαν στόχο την

επισκεπτών και των επιχειρηµατικών συναντήσεων που φιλοξε-

περαιτέρω διεθνοποίησή της, καθώς αξιοποιεί τη ση-

νεί η έκθεση.

µαντική παρακαταθήκη της ποσοτικής και ποιοτικής ανόδου του

Η συνολική επισκεψιµότητα στις Philoxenia και Hotelia του 2016

ελληνικού τουρισµού.

αυξήθηκε κατά 46%, έναντι της προηγούµενης διοργάνωσης, µε

Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση της Philoxenia αποτυπώνο-

πάνω από 20.000 άτοµα να περνούν τις πύλες των δύο εκθέσε-

νται ξεκάθαρα στο πλήθος των ξένων εκθετών και εµπορικών

ων, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και συµπληρωµατικά.

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο αριθµός των εµπορικών επισκεπτών σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς η αύξηση άγγιξε το 91%, ενώ οι ξένοι εµπορικοί επισκέπτες ήταν κατά 70% περισσότεροι. Πάνω από 5.500 επιχειρηµατικές συναντήσεις πραγµατοποιήθηκαν µεταξύ εµπορικών επισκεπτών και εκθετών, ανοίγοντας τον δρόµο για τη σύναψη εµπορικών συµφωνιών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον επαγγελµατικό χαρακτήρα της Philoxenia, η

Dometic drawer miniBar

οποία συµβάλλει στο επιχειρείν του τουριστικού κλάδου ουσιαστικά και µε συνέπεια. Φέτος πάνω από 120 hosted buyers θα συναντηθούν µε τους εκθέτες της Philoxenia. Η Philoxenia του 2017 αξιοποιεί αυτές τις επιδόσεις και καλύπτει το σύνολο της τουριστικής βιοµηχανίας και όλων των επιχειρήσεων που την απαρτίζουν. Στη Philoxenia 2017 συµµετέχουν:

Ξενοδοχειακές αλυσίδες

Εταιρίες διαχείρισης ξενοδοχείων

Τουριστικά καταλύµατα

Τουριστικά Πρακτορεία και Γραφεία

Αεροπορικές Εταιρίες

Ναυτιλιακές Εταιρίες

Τουριστικοί Προορισµοί

Εταιρείες µεταφορών

Εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων

Ψηφιακές Υπηρεσίες πρακτορείων και καταλυµάτων

Κλαδικός τύπος

Τουριστικός τύπος

HiPro 6000 HiPro vision

RH 131

MD281

RH 449

MD361

Με την αιγίδα, τη στήριξη και συµµετοχή του υπουργείου Τουρισµού και του Ε.Ο.Τ. καθώς και σηµαντικών φορέων του εγχώριου τουρισµού, η Philoxenia αποτελεί σηµείο αποτύπωσης

RΗ440NTE

των νέων τουριστικών τάσεων. Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το «µενού» των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Ανάµεσα σε αυτές ξεχωρίζει το ∆ιεθνές

Wine refrigerators

Τουριστικό Συνέδριο της Philoxenia, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται οι εγχώριες και διεθνείς τουριστικές εξελίξεις.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

45


Θέμα

Αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα οι τουρίστες Στην τριάδα με τους καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς όσον αφορά την ποιότητα της τοπικής κουζίνας, βρίσκεται η Ελλάδα, μετά τη Σουηδία και την Ιταλία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η TCI Research για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχείων, Εστίασης και Καφέ στην Ευρώπη (HOTREC).

Η

έρευνα χαρτογραφεί υπηρεσίες και προϊόντα που οι τα-

Βουλγαρία, η Πολωνία και η Τουρκία. Ούτε στην κατηγορία «Συ-

ξιδιώτες αναζητούν από ξενοδοχεία και εστιατόρια και

νολική ποιότητα των Ξενοδοχείων» έχει θέση η χώρα µας στην

αποκαλύπτει τις τάσεις στον τοµέα της φιλοξενίας.

τριάδα, µε τις τρεις πρώτες χώρες να είναι η Σουηδία, η Νορβηγία

Η Ελλάδα βρίσκεται στο «Top 3» ως γαστρονοµικός προορισµός

και η Φιλανδία. Αντίστοιχα, τα ξενοδοχεία µε το καλύτερο «value

στην Ευρώπη, στην κατηγορία «Συνολική ποιότητα της τοπικής

for money» βρίσκονται στη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Τσεχία.

διατροφής». Παράλληλα, η χώρα µας βρίσκεται στην τρίτη θέση στην κατηγορία «Ποικιλία Τοπικών Τροφίµων», πίσω από την

Επίσης, µέσω της έρευνας της HOTREC εντοπίσθηκαν οι εξής τάσεις:

Τουρκία και τη Φιλανδία. Αντίθετα, δεν τοποθετείται µεταξύ των

Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο ∆είκτη Ικανοποίησης

τριών πρώτων προορισµών στην κατηγορία «Value for money»

TRAVELSAT©, η Ευρώπη αξιολογείται ως ισχυρός

στο τοπικό φαγητό, µε τις τρεις πρώτες θέσεις να καλύπτουν η

ανταγωνιστής όσον αφορά την ικανοποίηση των

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι TOP 3 στην Ευρώπη για τη “ Συνολική ποιότητα των Ξενοδοχείων ” προσδοκιών που έχουν οι διεθνείς επισκέπτες, συγκεντρώνοντας ανταγωνιστικές βαθµολογίες από τους καταναλωτές κυρίως που προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία.

Η αυθεντικότητα, η ευελιξία και το πραγµατικά ευγενικό προσωπικό, συνιστούν τα βασικά στοιχεία του «DNA» ενός ξενοδοχείου, σε συνδυασµό µε το ασφαλές περιβάλλον, που εξασφαλίζει ιδιωτικότητα.

Οι επισκέπτες προτιµούν τις εµπειρίες διαµονής στα ξενοδοχεία χωρίς προβλήµατα, καθώς και την αίσθηση ότι «βρίσκονται στο σπίτι τους», ενώ είναι µακριά από αυτό, σε έναν χώρο όπου µπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, µε τη βοήθεια υπηρεσιών οι οποίες θα είναι διαθέσιµες ανά πάσα στιγµή.

Οι επισκέπτες που ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα των Millennial, αναζητούν µοναδικά ξενοδοχεία, µε όµορφο σχεδιασµό, ψηφιακές καινοτοµίες και εξατοµικευµένες εµπειρίες.

TOP 3 Προορισµοί

∆είκτης > 200

Σουηδία Νορβηγία Φινλανδία

250 246 234

Οι TOP 3 στην Ευρώπη για “το φιλόξενο προσωπικό στα ξενοδοχεία”

TOP 3 Προορισµοί

∆είκτης > 200

Νορβηγία Σουηδία Φινλανδία

281 266 243

Οι TOP 3 στην Ευρώπη για “Ξενοδοχεία Value for Money”

TOP 3 Προορισµοί

∆είκτης > 150

Βουλγαρία Κύπρος ∆ηµοκρατία Τσεχίας

212 192 188

Τα ευρωπαϊκά εστιατόρια σε λιγότερο γνωστούς προορισµούς, αναδύονται στο προσκήνιο ως το επίκεντρο της προσοχής για τουρίστες «foodie»,

Οι TOP 3 στην Ευρώπη για τη “ Συνολική ποιότητα της τοπικής διατροφής”

TOP 3 Προορισµοί

∆είκτης > 180

Σουηδία Ιταλία Ελλάδα

197 192 191

Οι TOP 3 στην Ευρώπη για την “Ποικιλία Τοπικών Τροφίµων”

TOP 3 Προορισµοί

∆είκτης > 150

Τουρκία Φινλανδία Ελλάδα

176 171 160

Οι TOP 3 στην Ευρώπη για το “φιλόξενο προσωπικό στο εστιατόριο”

TOP 3 Προορισµοί

∆είκτης > 200

Φινλανδία Κύπρος Ιρλανδία

223 223 205

Οι TOP 3 στην Ευρώπη για “Value for money στην τοπική διατροφή”

TOP 3 Προορισµοί

∆είκτης > 200

Βουλγαρία Πολωνία Τουρκία

229 207 204 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Θέμα

ας», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της TCI Research, κ. Olivier Henry-Biabaud. Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., κ. Γιώργος Τσακίρης, είπε: «Η έρευνα περιέχει χρήσιµα στοιχεία για τον Έλληνα ξενοδόχο που αγωνιά για το µέλλον του κλάδου µας σε συνθήκες οξύτατου ανταγωνισµού, εντός και εκτός Ευρώπης, και παρέχει αισιόδοξα µηνύµατα για το τουριστικό προϊόν της χώρα µας, που το χαρακτηρίζει αυθεντικότητα, ασφάλεια και φιλόξενη διάθεση, παίρνοντας µάλιστα πρώτες θέσεις στον τοµέα της τοπικής γαστρονοµίας. Υπογραµµίζεται ότι έρχεται να επιβεβαιώσει και τους βασικούς προσανατολισµούς του Ξ.Ε.Ε.: την ποιοτική θωράκιση όλων των ξενοδοχειακών καταλυµάτων µέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης, τη διαφοροποίηση της ξενοδοχειακής εµπειρίας µε το σήµα boutique hotel και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονοµίας µε το Πρόγραµµα «Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία» ως σηµαντικό µέσο προβολής και σύνδεσης του τουρισµού µε την τοπική πολιτιστική κληρονοµιά, αλλά και την ίδια την κοινωνία».

που ταξιδεύουν, δηλαδή, για λόγους γαστρονοµίας και ξεπερνούν τις προσδοκίες τους. Οι επισκέπτες περιµένουν από τα εστιατόρια να παρέχουν την απόλυτη αυθεντικότητα ενός προορισµού, προσφέροντας επίσης ασφαλές φαγητό. «Τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία λαµβάνουν εξαιρετικές αξιολογήσεις από τους Κινέζους επισκέπτες, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ενόψει της χρονιάς Ευρώπης-Κίνας το 2018. Ενώ οι επισκέπτες αναζητούν ιδιωτικότητα και ασφάλεια, η έρευνα επισηµαίνει το κρίσιµης σηµασίας στοιχείο του φιλικού προσωπικού και ενός περιβάλλοντος µε εύρος υπηρεσιών διαθέσιµων ανά πάσα στιγµή. Η σηµασία της τοπικής γευστικής εµπειρίας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα µεταξύ των προσδοκιών των πελατών όσον αφορά στη γαστρονοµία», εξηγεί ο διευθύνων σύµβουλος της HOTREC, Christian de Barrin. «Η διαµονή και η εστίαση αποτελούν δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν όλο και περισσότερο τη συνολική εµπειρία επισκεπτών σε έναν προορισµό. Έχοντας περισσότερες επιλογές, οι ταξιδιώτες εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες τους για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, γεγονός που τα υποχρεώνει να παρουσιάζουν στοιχεία που τα διακρίνουν από τους ανταγωνιστές τους. Η έρευνα δείχνει ότι ο τοµέας της φιλοξενίας αντιµετωπίζει πολλές ευκαιρίες για να ανταποκριθεί σε µια αυξανόµενη απαίτηση για εµπειρίες των καταναλωτών µε εκπλήξεις και χωρίς προβλήµατα, διατηρώντας όµως άθικτη την αίσθηση µιας πραγµατικά αυθεντικής φιλοξενί-

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέμα

Αυξημένη η μέση δαπάνη των Ρώσων ταξιδιωτών

Περισσότερα από 40.000 ρούβλια ανά άτομο δαπανά το 55% των Ρώσων ταξιδιωτών, με τη μέση δαπάνη να εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Η φήμη της χώρας και η τιμή αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού, ενώ μία από τις τάσεις της ρωσικής τουριστικής βιομηχανίας είναι η κατακόρυφη πτώση του αριθμού των Ρώσων οι οποίοι ταξιδεύουν οργανωμένα.

Σ

ύµφωνα µε µελέτη της ειδικής στην έρευνα αγοράς Ipsos

όρο για να παρακολουθήσουν κάποια πολιτιστική εκδήλωση,

Comcon, η µέση δαπάνη ανά Ρώσο ταξιδιώτη το 2016 αυ-

οι ηλικίες µεταξύ 21-40 ετών επιλέγουν πάνω από τον µέσο όρο

ξήθηκε κατά 40%, συγκριτικά µε το 2015, φθάνοντας τα 730 ευρώ

να επισκεφθούν κάποιο θέρετρο ή να κάνουν κρουαζιέρα και σε

από 570 ευρώ, τη στιγµή, µάλιστα, που ο συνολικός αριθµός Ρώ-

πολύ µικρότερο βαθµό πραγµατοποιούν επισκέψεις σε αξιοθέ-

σων ταξιδιωτών ακολούθησε αντίθετη, πτωτική πορεία.

ατα, συγγενείς και φίλους. Σε αντίθεση, η κατηγορία των Baby

Οι Ρώσοι ταξιδιώτες µε προϋπολογισµό µικρότερο των 635 ευρώ

Boomers, οι άνω των 51 ετών ταξιδεύουν, κατά κύριο λόγο, µε

ανά άτοµο µειώθηκαν, ενώ εκείνοι µε προϋπολογισµό µεγαλύτε-

σκοπό να επισκεφθούν αξιοθέατα, συγγενείς και φίλους.

ρο των 635 ευρώ ανά άτοµο αυξήθηκαν, µε το 55% να δαπανά

Το 2016 ο αριθµός των Ρώσων που ταξίδεψαν οργανωµένα µέσω

πάνω από 40.000 ρούβλια ανά άτοµο και το 45% λιγότερα από

ταξιδιωτικών πρακτορείων µειώθηκε κατά δύο φορές περισσότε-

40.000 ρούβλια. Η αντιστοιχία αυτή το 2015 ήταν 33% προς 67%.

ρο (36), σε σχέση µε εκείνους που ταξίδεψαν ανεξάρτητα (16%).

Σύµφωνα µε το προφίλ των Ρώσων ταξιδιωτών, οι ηλικίες µεταξύ

Σύµφωνα µε τα κριτήρια επιλογής των Ρώσων για διακοπές σε

16-20 ετών, ταξιδεύουν σε ποσοστό µεγαλύτερο από τον µέσο

ξένη χώρα, όσοι κάνουν κρατήσεις µέσω ταξιδιωτικών πρακτο-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 49


Θέμα

ρείων δίνουν σηµασία κυρίως στην τιµή

Η µέση αύξηση των δαπανών το 2016

(60%), στη χώρα διαµονής (44%), στο επίπεδο εξυπηρέτησης (42%), στο θέρετρο (41%) και στο ξενοδοχείο (36%). Σε ποσοστό 24% δείχνουν να επηρεάζονται

Above 40 000 rub per person

από τις συστάσεις φίλων και γνωστών και σε ποσοστό 23% από τον ταξιδιωτικό πρά-

Less than 40 000 rub per person

κτορα. Από την άλλη, οι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες, κι εκείνοι στον µεγαλύτερο βαθµό δείχνουν να δίνουν µεγάλη σηµασία στη χώρα (44%) και στον παράγοντα τιµή

Source: Ipsos Comcon. Rosindex Base: Russians 16+ travelled outbound (all types of travel except business, study, shop tours)

(38%). Το επίπεδο εξυπηρέτησης βρίσκεται αρκετά πιο κάτω (21%).

* Counted as 40.000 rub at rate 1€=63 rub as of 13.03.2017

Οι Ρώσοι που επιλέγουν να ταξιδεύουν ανεξάρτητα δεν ωθούνται σε αυτή την

Kατά µέσο όρο δαπάνη ανά άτοµο

επιλογή τους µε σκοπό την εξοικονόµηση χρηµάτων, απλά δίνουν όλο και περισσότερη αξία στο να οργανώνουν µόνοι τους το ταξίδι τους. Όσον αφορά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, των άκρων φαίνεται πως είναι οι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες, καθώς είτε επιλέγουν να ταξιδεύουν λίγες ηµέρες, είτε πάνω από δύο εβδοµάδες, ενώ εκείνοι που ταξιδεύουν οργανωµένα, στο µεγαλύτερο ποσοστό τους ταξιδεύουν 1,5 - 2 εβδοµάδες.

Source: Ipsos Comcon. Rosindex Base: Russians 16+ travelled outbound (all types of travel except business, study, shop tours)

Οι ανεξάρτητοι Ρώσοι ταξιδιώτες σε ποσοστό 46% χρησιµοποιούν τις υπηρεσίες των

Χρήστες ταξιδιωτικών πρακτορείων Used hotels services Didn’t use hotels services

Ανεξάρτητοι ταξιδιώτες Used hotels services Didn’t use hotels services

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Average weighted Euro rate

Ταξιδιωτικό γραφείο ή ανεξάρτητες κρατήσεις;


ξενοδοχείων και σε ποσοστό 54% δεν τις χρησιµοποιούν. Η ψαλίδα αυτή είναι τεράστια µεταξύ εκείνων που χρησιµοποιούν και εκείνων που δεν χρησιµοποιούν τις αντίστοιχες υπηρεσίες στην

Οι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες είναι λιγότερο πρόθυµοι να αρνηθούν τις διακοπές στο εξωτερικό

κατηγορία των Ρώσων ταξιδιωτών, οι οποίοι ταξιδεύουν οργανωµένα (7%, έναντι 93%). Οι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες χρησιµοποιούν στην πλειοψηφία τους Hostels και ξενοδοχεία 3 αστέρων, ενώ όσοι ταξιδεύουν οργανωµένα επιλέγουν ξενοδοχεία 3 αστέρων και πάνω. Οι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες έχουν πιο ενεργό τρόπο ζωής, σε αντίθεση µε εκείνους που ταξιδεύουν οργανωµένα, κάνοντας στον ελεύθερο χρόνο τους δραστηριότητες, όπως τρέξιµο, σκι στις Άλπεις και διάφορα extreme αθλήµατα.

Source: Ipsos Comcon. Rosindex Base: Russians 16+ travelled outbound (all types of travel except business, study, shop tours)

Τα ανεξάρτητα ταξίδια επιλέγονται όχι για την εξοικονόµηση χρηµάτων, αλλά γιατί αποκτούν περισσότερη αξία Use travel agencies Independent travel Saved, %

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

51


Θέμα

ΤτΕ: Θετικό το πρόσημο των τουριστικών εισπράξεων τον Απρίλιο • Αναλογικά «βαδίζουν» αφίξεις και εισπράξεις • Συνεχίζεται η μείωση στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι Σε θετικό πρόσημο επανήλθαν οι τουριστικές εισπράξεις τον Απρίλιο, που για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δείχνουν να συμβαδίζουν με τις αφίξεις από το εξωτερικό, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σ

ύµφωνα µε τα προσωρινά στοιχεία, που έδωσε στη δηµο-

2016, ενώ αύξηση κατά 38,1% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιω-

σιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο

τικές πληρωµές (Απρίλιος 2017: 237 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2016:

τον Απρίλιο του 2017 εµφάνισε πλεόνασµα 247 εκατ. ευρώ, ένα-

171 εκατ. ευρώ).

ντι πλεονάσµατος 263 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του 2016.

Σύµφωνα µε την ΤτΕ, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων

Ειδικότερα, αύξηση κατά 11,3% κατέγραψαν τον Απρίλιο του

οφείλεται στην άνοδο της εισερχόµενης ταξιδιωτικής κίνησης

2017 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα

κατά 12,0%, καθώς η µέση δαπάνη ανά ταξίδι παρουσίασε µικρή

484 εκατ. ευρώ, έναντι 435 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του

µείωση κατά 0,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξι-

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


διωτικών υπηρεσιών αντιστάθµισαν κατά 20,9% το έλλειµµα του

Ειδικότερα, όσον αφορά τις σηµαντικότερες χώρες προέλευσης

ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 40,0% στο σύνολο των

ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 147,5%

καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

και διαµορφώθηκαν στα 67 εκατ. ευρώ, όπως και αυτές από τη

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο

Γερµανία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 39,3% και διαµορφώθηκαν

εµφάνισε πλεόνασµα 387 εκατ. ευρώ, αυξηµένο κατά 14,1% ένα-

στα 57 εκατ. ευρώ. Πτώση κατά 33,5% παρουσίασαν οι εισπρά-

ντι πλεονάσµατος 340 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του

ξεις από το Ηνωµένο Βασίλειο, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 36

2016. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσµα τόσο της αύξησης των

εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, µείωση κατά 38,0%

ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 23 εκατ. ευρώ ή 2,4%, όσο και της

παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαµορφώ-

µείωσης των ταξιδιωτικών πληρωµών κατά 24 εκατ. ευρώ ή 3,8%.

θηκαν στα 7 εκατ. ευρώ, όπως και αυτές από τις ΗΠΑ, οι οποίες

H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνο-

µειώθηκαν κατά 55,9% και διαµορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ.

δο της εισερχόµενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 3,2%, καθώς η

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, οι ταξιδιωτικές εισπρά-

µέση δαπάνη ανά ταξίδι παρουσίασε µικρή µείωση κατά 0,8%.

ξεις εµφάνισαν αύξηση κατά 2,4% σε σύγκριση µε την αντίστοι-

Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών

χη περίοδο του 2016 και διαµορφώθηκαν στα 997 εκατ. ευρώ.

αντιστάθµισαν κατά 6,2% το έλλειµµα του ισοζυγίου αγαθών και

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 9,2% των

συνέβαλαν κατά 23,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων

εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες δι-

από υπηρεσίες.

αµορφώθηκαν στα 545 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από

Ανοδικές οι τάσεις των ταξιδιωτικών εισπράξεων Τον Απρίλιο του 2017, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11,3%, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2016. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ28 αυξήθηκαν κατά 24,2% και διαµορφώθηκαν στα 277 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 µειώθηκαν κατά 3,6% (Απρίλιος 2017: 180 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2016: 186 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 ήταν αποτέλεσµα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 54,9% (Απρίλιος 2017: 207 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2016: 134 εκατ. ευρώ), καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ µειώθηκαν κατά 22,0%.

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών (σε εκατ. ευρώ) και βασικά ταξιδιωτικά µεγέθη 2015 992,7 602,6 390,1

2016 973,6 634,0 339,6

Ιανουάριος-Απρίλιος (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή -1,9 996,9 2,4 5,2 609,7 -3,8 -13,0 387,2 14,1

2015 476,8 166,1 310,7

2016 434,5 171,3 263,2

Απρίλιος (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή -8,9 483,7 11,3 3,2 236,6 38,1 -15,3 247,1 -6,1

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες: - Ποσοστό συµµετοχής ως προς -5,9 το ισοζύγιο αγαθών (%) - Ποσοστό συµµετοχής ως προς 18,2 το ισοζύγιο υπηρεσιών (%)

-6,2

-6,2

-18,8

-19,1

-20,9

27,4

23,1

36,8

50,4

40,0

∆απάνη ανά ταξίδι µη κατοίκων στην Ελλάδα (σε ευρώ) (γ)

370,6

482,0

454,1

Εισπράξεις (β) Πληρωµές Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών

359,2

3,2

367,5

-0,8

-5,8

452,2

-0,4

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Θέμα

κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 µειώθηκαν κατά 5,6% και

και διαµορφώθηκαν στα 81 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη

διαµορφώθηκαν στα 412 εκατ. ευρώ.

Γερµανία αυξήθηκαν κατά 20,6% και διαµορφώθηκαν στα 112

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώ-

εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωµένο Βασίλειο µειώθηκαν

νης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 29,3% και διαµορφώθηκαν στα

κατά 33,1% και διαµορφώθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ. Από τις χώ-

381 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της

ρες εκτός της ΕΕ-28, µείωση κατά 1,4% παρουσίασαν οι εισπρά-

ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ µειώθηκαν κατά 19,9% και δια-

ξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ,

µορφώθηκαν στα 164 εκατ. ευρώ.

όπως και αυτές από τις ΗΠΑ, οι οποίες µειώθηκαν κατά 27,0% και

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 89,3%

διαµορφώθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε εκατ. ευρώ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερµανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωµένο Βασίλειο Λοιπές χώρες εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία Σύνολο Έρευνας Συνόρων Κρουαζιέρες (ε) ΣΥΝΟΛΟ

Ιανουάριος-Απρίλιος (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή -9,0 544,6 9,2 -12,4 380,8 29,3

Απρίλιος (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή -18,9 277,0 24,2 -26,3 207,4 54,9

2015 275,2 181,9

2016 223,1 133,9

89,3 20,6 -19,9

35,7 62,9 93,4

27,1 40,7 89,1

-23,9 -35,2 -4,5

67,2 56,7 69,5

147,5 39,3 -22,0

70,2 411,6

-33,1 -5,6

60,2 177,9

54,1 186,3

-10,1 4,7

36,0 179,6

-33,5 -3,6

78,2 23,0 956,3 40,6 996,9

-27,0 -1,4 2,3 5,2 2,4

46,4 13,2 453,2 23,6 476,8

56,9 10,6 409,4 25,1 434,5

22,7 -19,7 -9,7 6,1 -8,9

25,1 6,6 456,5 27,1 483,7

-55,9 -38,0 11,5 8,3 11,3

2015 548,3 336,0

2016 498,9 294,5

49,5 112,2 212,3

43,0 92,7 204,5

-13,1 -17,4 -3,7

81,4 111,8 163,9

107,0 411,1

104,9 436,0

-1,9 6,0

77,5 21,6 959,4 33,4 992,7

107,2 23,4 934,9 38,7 973,6

38,2 8,3 -2,6 15,7 -1,9

Εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε χιλ. ταξιδιώτες) (στ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερµανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωµένο Βασίλειο Λοιπές χώρες εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία ΣΥΝΟΛΟ

2015 1.610,4 640,1

Ιανουάριος-Απρίλιος 2016 (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή 1.435,2 -10,9 1.573,6 9,6 598,4 -6,5 800,7 33,8

2015 589,7 281,4

2016 509,4 230,8

85,6 202,8 970,3

83,6 177,7 836,7

-2,3 -12,4 -13,8

119,1 246,5 772,9

42,4 38,7 -7,6

49,6 91,5 308,3

43,4 60,2 278,5

-12,5 -34,2 -9,7

90,6 91,8 269,9

108,9 52,4 -3,1

189,5 1.052,2

206,4 1.087,4

9,0 3,3

172,3 1.028,5

-16,6 -5,4

88,6 344,5

99,2 392,2

12,0 13,8

81,1 392,1

-18,3 0,0

89,8 20,4 2.662,6

125,0 40,3 2.522,5

39,2 97,7 -5,3

117,1 38,3 2.602,1

-6,4 -4,9 3,2

42,1 11,8 934,2

63,6 20,2 901,6

50,9 70,8 -3,5

35,7 13,5 1.009,7

-43,9 -33,2 12,0

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. (α) Προσωρινά στοιχεία. (β) Στις εισπράξεις έχουν ενσωµατωθεί στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (γ) Ο δείκτης καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (δ) Ως προέλευση ταξιδιωτών νοείται η χώρα της µόνιµης κατοικίας τους. (ε) Η διάκριση ανά εθνικότητα δεν είναι διαθέσιµη για τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (στ) Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση δεν περιλαµβάνει στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απρίλιος (%) Μεταβολή 2017 (α) (%) Μεταβολή -13,6 617,6 21,3 -18,0 347,7 50,6


Σε νέα άνοδο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση

περίοδο του 2016, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός

Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση τον Απρίλιο του 2017 διαµορ-

της ΕΕ-28 µειώθηκε κατά 5,4% και διαµορφώθηκε στις 1.029 χιλ.

φώθηκε στις 1.010 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά

ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του

12,0% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2016. Ειδικότερα,

ευρώ αυξήθηκε κατά 33,8%, ενώ αυτή από τις χώρες της ΕΕ-28

η ταξιδιωτική κίνηση µέσω αεροδροµίων αυξήθηκε κατά 10,0%

εκτός της ζώνης του ευρώ µειώθηκε κατά 7,6%.

και αυτή µέσω οδικών σταθµών κατά 12,4%. Η εξέλιξη αυτή ήταν

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά

αποτέλεσµα της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες

42,4% και διαµορφώθηκε στις 119 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από

της ΕΕ-28 κατά 21,3%, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες

τη Γερµανία αυξήθηκε κατά 38,7% και διαµορφώθηκε στις 247

εκτός της ΕΕ-28 παρέµεινε σταθερή.

χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωµένο Βασίλειο

Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης

µειώθηκε κατά 16,6% και διαµορφώθηκε στις 172 χιλ. ταξιδιώτες.

του ευρώ διαµορφώθηκε στις 348 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζο-

Τέλος, αναφορικά µε τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κί-

ντας αύξηση κατά 50,6%, ενώ µείωση κατά 3,1% εµφάνισε η τα-

νηση από τη Ρωσία µειώθηκε κατά 4,9% και διαµορφώθηκε στις

ξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του

38 χιλ. ταξιδιώτες, όπως και αυτή από τις ΗΠΑ, η οποία µειώθηκε

ευρώ (Απρίλιος 2017: 270 χιλ., Απρίλιος 2016: 279 χιλ.).

κατά 6,4% και διαµορφώθηκε στις 117 χιλ. ταξιδιώτες.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 108,9% και διαµορφώθηκε στις 91 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τη Γερµανία αυξήθηκε κατά 52,4% και διαµορφώθηκε στις 92 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωµένο Βασίλειο µειώθηκε κατά 18,3% και διαµορφώθηκε στις 81 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά µε τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, πτώση κατά 33,2% εµφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία, η οποία διαµορφώθηκε στις 14 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ και η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ µειώθηκε κατά 43,9% και διαµορφώθηκε στις 36 χιλ. ταξιδιώτες. Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017 αυξήθηκε κατά 3,2% και διαµορφώθηκε στις 2.602 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 2.523 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση µέσω αεροδροµίων αυξήθηκε κατά 11,0%, ενώ αυτή µέσω οδικών σταθµών µειώθηκε κατά 7,9%. Κατά την επισκοπούµενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαµορφώθηκε στις 1.574 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,6% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

55


Επιχειρηματικά

Ήχοι, γεύσεις και εικόνες Ελλάδας στις θεματικές κρουαζιέρες της Celestyal Cruises Μέσα από µια σειρά θεµατικών εκδηλώσεων εν πλω, η Celestyal Cruises προσκαλεί τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων Celestyal Olympia και Celestyal Nefeli, να ζήσουν τον Celestyal τρόπο διακοπών. Από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο, σε µία 3ήµερη, 4ήµερη ή 7ήµερη κρουαζιέρα, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη γνήσια ελληνική διασκέδαση µε την οινογαστρονοµία, αλλά και να χαλαρώσουν, απολαµβάνοντας την οµορφιά των Αιγαιοπελαγίτικων προορισµών. Στις µουσικές θεµατικές κρουαζιέρες του καλοκαιριού, δηµοφιλείς καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής, σε συνεργασία µε τον ραδιοφωνικό σταθµό Λάµψη 92,3, θα δώσουν στο κοινό των κρουαζιέρων το έναυσµα για ανεξάντλητη νυχτερινή διασκέδαση εν πλω. Συγκεκριµένα, στην 3ήµερη κρουαζιέρα «Εικόνες Αιγαίου» στις 23/6, µε προορισµούς τη Μύκονο, το Κουσάντασι, την Πάτµο, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη, ο δηµοφιλής τραγουδιστής και µέλος της κριτικής επιτροπής του φετινού ελληνικού X-FACTOR, Γιώργος Παπαδόπουλος, θα βρίσκεται στη σκηνή του Celestyal Olympia για µια ξεχωριστή ζωντανή εµφάνιση. Στις 30/6 ο DJ Νίκος Μάρκογλου από τον ραδιοφωνικό σταθµό Λάµψη, θα αναλάβει να διασκεδάσει το κοινό µε σύγχρονες και αγαπηµένες ελληνικές µουσικές επιτυχίες. Επίσης, στις 10/7, ο τραγουδιστής Νικηφόρος υπόσχεται να χαρίσει µια ξεχωριστή µουσική βραδιά στους επιβάτες της 4ήµερης κρουαζιέρας «Ειδυλλιακό Αιγαίο», µε προορισµούς τη Σύρο, το Τσεσµέ, την Κω, την Ίο, τη Σαντορίνη και το Λαύριο. Τη λίστα καλλιτεχνών που θα φιλοξενήσει η Celestyal Cruises αποκλειστικά για τους ταξιδιώτες της, συµπληρώνουν στην 3ήµερη κρουαζιέρα «Ειδυλλιακό Αιγαίο», στις 28/7, η τραγουδίστρια Ειρήνη Παπαδοπούλου και ο γνωστός ράπερ ΒΟ, οι οποίοι συµµετείχαν στο δηµοφιλές ελληνικό SURVIVOR 2017. Ταξιδεύοντας τους επιβάτες της στους ήχους και τις µελωδίες της Ελλάδας, η Celestyal Cruises φιλοξενεί και φέτος στη µουσική σκηνή της µία «κλασική αξία», έναν καταξιωµένο Έλληνα συνθέτη και δεξιοτέχνη-δάσκαλο του ελληνικού µπουζουκιού, τον Θανάση Πολυκανδριώτη. Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να τον απολαύσουν στις 2/6, 18/8, 25/8 και 28/8, στις 3ήµερες και 4ήµερες κρουαζιέρες «Εικόνες Αιγαίου» µε το Celestyal Olympia, στην 3ήµερη κρουαζιέρα «Πανοραµικό Αιγαίο» στις 16/6, καθώς και στην 4ήµερη κρουαζιέρα «Ειδυλλιακό Αιγαίο» στις 17/7 και 31/7 µε το Celestyal Nefeli. Επίσης, παραστάσεις του διεθνώς αναγνωρισµένου Λυκείου Ελληνίδων, full moon parties, και οινογαστρονοµικές βραδιές, συµπληρώνουν τις θεµατικές κρουαζιέρες της Celestyal Cruises.

Porto Carras Grand Resort: Ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός του καλοκαιριού Στον απόλυτο γαστρονοµικό προορισµό του καλοκαιριού µετατρέπει το Porto Carras Grand Resort τη µαγευτική Σιθωνία, για 4η συνεχή χρονιά. Πιο συγκεκριµένα, από τις 17 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεµβρίου 2017 και για 13 συνεχόµενα Σαββατόβραδα, διάσηµοι chefs βάζουν την προσωπική τους πινελιά, δηµιουργώντας µοναδικά εδέσµατα από εκλεκτά τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής και ειδικότερα του Πόρτο Καρράς. Με βάση το σταθερό στόχο να εµπλουτισθεί το τουριστικό τρίπτυχο «φύση, θάλασσα και ήλιος», φέτος το Porto Carras Greek Gastronomy Festival γίνεται ακόµη πιο ανάλαφρο και ανοιχτό. Καλοκαιρινές και εύγευστες γαστριµαργικές δηµιουργίες θα κατακλύσουν το Crystal’s Restaurant, το κορυφαίο εστιατόριο του resort, στο ξενοδοχείο Meliton 5*, µε την εξαιρετική θέα στη µαρίνα του Porto Carras και στην απέραντη θάλασσα της Χαλκιδικής. Η αυλαία φέτος ανοίγει µε τον Ανδρέα Κλαυδιανό το Σάββατο 17 Ιουνίου, ενώ στις 24 έπεται ο Πατήρ Επιφάνιος, µε τη µοναδική του µοναστηριακή κουζίνα, συνθέτοντας δηµιουργίες µε αυθεντικές αγιορείτικες συνταγές! Τη σκυτάλη των επικούρειων δείπνων για τα υπόλοιπα Σαββατόβραδα του καλοκαιριού παίρνουν δηµιουργικοί σεφ, όπως ο ∆ηµήτρης Σκαρµούτσος, η Μαρία Εκµεκτσίογλου, η Ντίνα Νικολάου και πολλοί άλλοι κορυφαίοι βραβευµένοι Έλληνες σεφ και προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονοµίας, οι οποίοι επιδίδονται σε συνταγές που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Με πρώτη ύλη τα προϊόντα που παράγει το Κτήµα Πόρτο Καρράς και µε τη συνοδεία των εκλεκτών κρασιών του Κτήµατος, τα Σαββατόβραδα στη Χαλκιδική θα έχουν γεύση από ελληνικό καλοκαίρι!

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η νέα γαστρονομική ταυτότητα του ανανεωμένου MAKEDONIA PALACE… διά χειρός Σωτήρη Ευαγγέλου

Μια νέα πεντάστερη γαστρονοµική εµπειρία είναι έτοιµο να προσφέρει το πλήρως ανακαινισµένο Makedonia Palace µε την υπογραφή του κορυφαίου chef, Σωτήρη Ευαγγέλου. Ο πολυβραβευµένος chef, που ξεδιπλώνει µε µαεστρία το γευστικό ρεπερτόριό του στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, επιµελείται, πλέον, όλων των µενού του εµβληµατικού ξενοδοχείου και διαµορφώνει ουσιαστικά τη σύγχρονη γαστρονοµική του ταυτότητα. Ο κ. Ευαγγέλου είναι θιασώτης της αυθεντικής ελληνικής, µεσογειακής κουζίνας, που βασίζεται σε άριστης ποιότητας τοπικά υλικά, δίνοντας έµφαση στις αναλλοίωτες και εξαιρετικές γεύσεις. Στη νέα εποχή του MAKEDONIA PALACE, λοιπόν, η ποιότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της γαστρονοµικής του ταυτότητας, η οποία αποτυπώνεται µέσα από αυθεντικές προτάσεις, εµπνευσµένες και σερβιρισµένες σε επίπεδο one-on-one και προτάσεις για συγκεκριµένα nutritional habits, πχ. vegetarian, vegan, koser, κ.λπ.. Ο έµπειρος σεφ θα επιµελείται όλα τα food services του MAKEDONIA PALACE και συγκεκριµένα το µενού των εστιατορίων Salonica Restaurant και Navona, του Enatos, τις υπηρεσίες Catering του ξενοδοχείου, το µενού του 24ωρου room service, το µενού όλων των συνεδριακών και άλλων εκδηλώσεων, καθώς και το µενού του Κτήµατος ∆έδα. Το Salonica Restaurant, το ένα από τα τρία εστιατόρια του MAKEDONIA PALACE, είναι έτοιµο να µεταφέρει στους επισκέπτες του µια µοναδική γαστρονοµική εµπειρία που ξεφεύγει κατά πολύ από τα στενά πλαίσια ενός εστιατορίου ξενοδοχείου. Το µοναδικό αυτό εστιατόριο «καλωσορίζει» τους επισκέπτες του µε πλούσιες και βραβευµένες γευστικές προτάσεις πρωινού, ενώ από το πρωί µέχρι το βράδυ προσφέρει lunch & dinner αντίστοιχα. Στο Navona, το ιταλικό all-day εστιατόριο του ξενοδοχείου, κυριαρχούν οι γεύσεις που σε ταξιδεύουν στη µαγευτική γειτονική χώρα, ενώ δε λείπουν και οι θεµατικές ηµέρες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Tο πολυαναµενόµενο Enatos, που θα ανοίξει τις πόρτες του το φθινόπωρο, θα είναι ένα εστιατόριο βασισµένο σε ένα ιδιαίτερο concept, που θα το τοποθετήσει ανάµεσα στα κορυφαία εστιατόρια της ελληνικής γαστρονοµικής σκηνής και όχι µόνο.

Eurowings: Νέες πτήσεις προς Καλαμάτα Με νέα δροµολόγια τα οποία θα εξυπηρετούνται από τη Eurowings Europe εµπλούτισε πρόσφατα το καλοκαιρινό και επερχόµενο χειµερινό της πρόγραµµα η Eurowings. Ειδικότερα, από τις αρχές Ιουλίου δύο πτήσεις την εβδοµάδα θα εκτελούνται από την Πάλµα Μαγιόρκα προς το Γκρατς, ενώ από τη Βιέννη µε αεροσκάφος τύπου Α320 της Airberlin θα εκτελείται µία πτήση την εβδοµάδα προς την Καλαµάτα. Από τον Μάιο του 2017 εκτελούνται ήδη δύο πτήσεις την εβδοµάδα προς τη Σαντορίνη. Για τη χειµερινή περίοδο 2017/18, η Eurowings σχεδιάζει ένα ακόµα δροµολόγιο από την Πάλµα Μαγιόρκα. Από τις 07/02/2018 και κάθε Τετάρτη, η εταιρία θα πραγµατοποιεί το δροµολόγιο Πάλµα Μαγιόρκα - Ανόβερο, µε αεροσκάφη τύπου Airbus A320. Έκτακτα δροµολόγια έχουν προγραµµατιστεί στις 01/11/2017, 08/11/2017 και 10/11/2017. Επίσης, τη χειµερινή περίοδο 2017 - 2018 η Eurowings θα συνεχίσει να επεκτείνει το δίκτυό της από την Κολωνία. Στα ήδη προγραµµατισµένα δροµολόγια προς Φουνσάλ (Μαδέρα) από 11/11/2017 (1 πτήση/εβδοµάδα) και τη Γκρενόµπλ από 02/12/2017 (1 πτήση/εβδοµάδα), έρχονται να προστεθούν πτήσεις προς το Ίνσµπρουκ, τη Νίκαια και την Τύνιδα. Η Eurowings εµπλουτίζει το πρόγραµµα δροµολογίων της και από τη βάση της στο Σάλτσµπουργκ. Εκτός από τα δροµολόγια προς Μπέρµιγχαµ από 9/12/2017 (2 πτήσεις/ βδοµάδα), Στάνστεντ από 29/10/2017 (4 φορές/εβδοµάδα) και Μάντσεστερ από 4/12/17 (2 πτήσεις/εβδοµάδα), τη χειµερινή περίοδο 2017/18 θα εκτελούνται νέα δροµολόγια προς τη Βρέµη (1 πτήση/εβδοµάδα) και το Χίθροου του Λονδίνου (2 πτήσεις/εβδοµάδα). Τα δροµολόγια αυτά θα εξυπηρετούνται από τη Eurowings Europe.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ Α ΑΡ

Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

Think smart in amenities

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Λεωφ. Ηρακλειδών 100, Ιξιά, 85101 Ρόδος ΤΗΛ: 22410 89900, FΑΧ: 22410 Τα89901 προϊόντα της ALLEGRINI πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Amathus Elite Suites: info@elitesuitesrhodes.comέχουν | www.elitesuitesrhodes.com Label, Bio Eco, ICEA. Amathus Beach Hotel: info@amathusrhodes.comEco | www.amathusrhodes.com

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 3 8

Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ

2 0 17

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 238 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 - 6,00 €

 HOLIDAYCHECK: Στα ύψη οι κρατήσεις για

την Ελλάδα στη Γερμανία

 ΘΕΜΑ: Αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα

οι τουρίστες

 ΘΕΜΑ: Οι Έλληνες συστήνουν την Ελλάδα  ΘΕΜΑ: Αυξημένη η μέση δαπάνη

των Ρώσων ταξιδιωτών

Χ Ρ Η Μ Α

&

Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

στους ξένους για διακοπές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.