Τεύχος Απριλίου 2017 - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 3 6

Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ

2 0 17

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 236 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 - 6,00 €

 WTTC: Σε θετική τροχιά επιστρέφουν τα

Χ Ρ Η Μ Α

&

Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα

 Sojern: Στην τρίτη θέση η Ελλάδα στις

αναζητήσεις των ταξιδιωτών

 POTM: Η Κρήτη, από τους οικονομικότερους

προορισμούς στην Ευρώπη


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

Think smart in amenities

25 -26 -27 Nοεμβρίου

20 1 7 METROPOLITAN EXPO

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

Νέα εποχή για την έκθεση Xenia!

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: Υπουργείου Τουρισμού, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής-Αθηνών & Αργοσαρωνικού

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE • Λεωφ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42, Αγ. Δημήτριος • Τηλ: +30 210Eco 5242100 • Fax:Bio +30 210 5246581 • www.xenia.gr • info@forumsa.gr Label, Eco, ICEA.

XENIA_ADD 21X29.indd 1

26/04/2017 12:28

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com26

29

48

26. POTM: Η Κρήτη, ο πιο φθηνός ελληνικός προορισμός και από τους οικονομικότερους στην Ευρώπη

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηματικό και Oικονομικό Περιοδικό Tεύχος 236 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Διεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη Διεύθυνση Μarketing: Nικόλαος Δεριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέμινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

ΜΕΛΟΣ

Μεταξύ των φθηνότερων προορισμών της Ευρώπης συγκαταλέγονται η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα, αναφορικά με το κόστος στο οποίο ανέρχεται το «καλάθι» των τουριστών.

29. WTTC: Σε θετική τροχιά επιστρέφουν τα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα Στα 54,7 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα συνολικά έσοδα από τον Τουρισμό στη χώρα μας το 2027, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού.

32. Sojern: Στην τρίτη θέση η Ελλάδα στις αναζητήσεις των ταξιδιωτών Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών στις αναζητήσεις των ταξιδιωτών, για ταξίδια που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του έτους τοποθετείται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Sojern.

34. ΙΟΒΕ: Στο 1,5% συρρικνώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας Με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, χαμηλότερα από τους στόχους του προϋπολογισμού, αναμένεται να «τρέξει» η ελληνική οικονομία το 2017, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

36. «Ψαλιδισμένα» τα τουριστικά έσοδα το 2016 Πτωτική παρέμεινε η τάση σε ό,τι αφορά τα τουριστικά έσοδα για το σύνολο του 2016, τα οποία μειώθηκαν κατά 6,5%, σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

42. «Πετάνε» οι διεθνείς αερομεταφορές Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι διεθνείς αερομεταφορές, με τον Μάρτιο να ολοκληρώνεται καταγράφοντας αύξηση κατά 6,8% στη ζήτηση (μετρούμενη σε έσοδα ανά χιλιόμετρο ανά επιβάτη -RPK-), σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ.

48. «Τσιμπημένες» οι ξενοδοχειακές τιμές τον Απρίλιο «Τσίμπησαν» οι ξενοδοχειακές τιμές στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με την Αθήνα να «σέρνει» τον χορό, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Trivago.

50. «Έκλεψε την παράσταση» στη διεθνή έκθεση ISH η Ideal Standard ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τη στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια και τα νέα, επαναστατικά της προϊόντα παρουσίασε η Ideal Standard, στη Διεθνή Έκθεση ISH 2017, στη Φρανκφούρτη.

Mόνιμες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Διεθνή Νέα, Κοσμικά, Eιδήσεις

52


kataxorisi tiniakoshotel_Layout 1 15/3/17 8:17 PM Page 1

Τα 35 χρόνια μας στο χώρο του επίπλου είναι η εγγύηση μιας δυναμικής, στοχευμένης παρουσίας και στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Η εταιρεία Τηνιακός κατέχοντας επί σειρά ετών μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις εταιρείες επιπλοποιΐας, προσφέρει προϊόντα, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις καταναλωτικές ανάγκες των πελατών της. Η πολυετής εμπειρία, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και η σύγχρονη στοχοποιημένη παραγωγή δινουν την δυνατότητα να παράγει ποιοτικά προϊόντα αλλά και να καλύψει ο-

ποιαδήποτε σχεδιαστική απαίτηση ενώ o συνδιασμός ποιότητας, τιμής και ποικιλίας, βοηθούν την εταιρεία να προκριθεί εύκολα για τις καταναλωτικές ανάγκες επίπλωσης. Για όλα τα παραπάνω, από φέτος, η εταιρεία Τηνιακός λειτουργεί τμήμα ξενοδοχειακού εξοπλισμού με προϊόντα τα οποία καλυπτουν όλες τις ανάγκες επίπλων των ξενοδοχειακών μονάδων.

Μπαρκούλη 1 & Σωκράτους 144 51, Μεταμόρφωση Τηλ: 210 27 94 755 • www.tiniakoshotel.com


EDITORIAL

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


C

M

Y

CM

MY

CY

MY

K


καρτολόγος

Creta Maris Beach Resort

ΟΛΘ

Lindos Imperial

Για τη βράβευσή του ως «Gold Customers Choice Award 2016» από τον ταξιδιωτικό οργανισμό Apollo Travel, που αποδεικνύει την υψηλή προτίμηση που δείχνουν οι Σκανδιναβοί επισκέπτες στο ξενοδοχείο, αποτέλεσμα της δέσμευσης της εταιρίας στην υψηλή ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών.

Γιατί από την πώλησή του το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο είναι της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ, αφού το επενδυτικό σχήμα που ανακηρύχθηκε πλειοδότης, υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την ένταξή του στα KAPPA Club, τη ναυαρχίδα των γαλλικών Clubs παγκοσμίως και στον όμιλο NG Travel, προσδοκώντας σε περαιτέρω «άνοιγμα» της γαλλικής αγοράς και στην προσέλκυση υψηλής ποιότητας Γάλλων τουριστών.

Για να δούμε…

Μπράβο!

• Εν μέσω ευφορίας, για την τουριστική περίοδο που ήδη ξεκίνησε, αλλά και μεγάλου προβληματισμού για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τουρισμός (φόρος διαμονής, παράνομες μισθώσεις κατοικιών, υπερφορολόγηση και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός…), μπαίνουμε σε μια περίοδο εκλογικών αναμετρήσεων στον κλάδο. • Οι εκλογικές αυτές αναμετρήσεις ξεκινούν τον ερχόμενο μήνα με τις εκλογές στον Σ.Ε.Τ.Ε., όπου ο Γιάννης Ρέτσος εμφανίζεται -και θα πρέπει να θεωρείται- ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. • Όμως μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να «προκύψει» νέος πρόεδρος στην Π.Ο.Ξ., κάτι που δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο, με βάση όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ενώ το Φθινόπωρο θα έχουμε και εκλογές στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπου ο Γιώργος Τσακίρης κλείνει επιτυχημένα τη δεύτερη θητεία του και δεν μπορεί να υποβάλλει ξανά υποψηφιότητα. Στις εκλογές αυτές, σίγουρα θα υπάρξουν και … καραμπόλες, άλλες που θα περάσουν εύκολα και άλλες όχι… Θυμηθείτε αυτές τις γραμμές, σε λίγους μήνες, όταν θα προκύψουν.

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Κατά τα λοιπά, παρά τις θετικές προβλέψεις και το αναμφισβήτητα πολύ θετικό κλίμα, οι διανυκτερεύσεις και οι εισπράξεις, τόσο από την πλευρά των ξενοδόχων, όσο και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν «ακολουθούν» τις αφίξεις. Και το πρόβλημα, τουλάχιστον όσον αφορά της διανυκτερεύσεις, είναι ξεκάθαρο ότι οφείλεται στις παράνομες μισθώσεις κατοικιών, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, αλλά απλά παρακολουθεί, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό. • Εξαιρετική είναι η εικόνα των πραγματικών κρατήσεων για την Ελλάδα στη γερμανική αγορά, μέσω του HolidayCheck, για το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016, με τη χώρα μας να εμφανίζει: - αύξηση κρατήσεων 43%, - αύξηση διανυκτερεύσεων (ημέρες κρατήσεων) 41%, - αύξηση εσόδων 59% (!!!) και - αύξηση σε άτομα 42%. Τα συνολικά έσοδα από τις κρατήσεις του HolidayCheck στο πρώτο τρίμηνο του 2017 για τα ελληνικά ξενοδοχεία, ανέρχονται σε €34,9 εκατ., έναντι €22 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 και €14,3 εκατ.

στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο αριθμός των κρατήσεων ανήλθε σε 16.894, έναντι 11.845 στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και αφορά 40.482 τουρίστες, έναντι 28.609 πέρυσι. Οι επιδόσεις αυτές είναι οι καλύτερες της τελευταίας 5ετίας και αν η σύγκριση γίνει μεταξύ πρώτου τριμήνου του 2017 και πρώτου τριμήνου 2013, η εικόνα έχει ως εξής: - αύξηση κρατήσεων 116% - αύξηση διανυκτερεύσεων (ημέρες κρατήσεων) 108%, - αύξηση εσόδων 142% και - αύξηση σε άτομα 117%. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, στην πρώτη θέση βρίσκεται το ξενοδοχείο Mitsis Norida Beach, στην Κω, ακολουθούμενο από τα Hotel La Marquise Luxury Resort Complex και Hotel Kalithea Horizon Royal, στη Ρόδο. Στις επόμενες θέσεις βρίσκουμε τα ξενοδοχεία: Anemos Luxury Grand Resort, Lyttos Beach Hotel, Hotel Horizon Beach Resort, Anthemus Sea Beach Hotel & Spa, Apollonia Beach Resort & Spa, Ikaros Beach Luxury Resort & Spa, Helona Resort, Hotel Pilot Beach, Neptune Hotel Resort Convention Centre & Spa, Lindos Princess Beach Hotel,


Ελένη Βακάλη

Σ.Ε.Τ.Ε.

Sky Express

Γιατί η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα έχει καταφέρει να εκδίδεται μεγάλος αριθμός θεωρήσεων visa από τις ελληνικές αρχές άμεσα και χωρίς κανένα πρόβλημα Μπράβο, keep walking!!!

Γιατί οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τον ελληνικό Τουρισμό, έχουν μεγάλη σημασία για το επέκεινα…

Γιατί δεν νοείται τη σημερινή εποχή, ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία να μην διαθέτει ηλεκτρονικό check in και κάποια τουλάχιστον αεροσκάφη της να θυμίζουν άλλες εποχές…

Hotel Corissia Beach, Caravia Beach Hotel & Bungalows, Cooee Corissia Harmony, Elysium Resort & Spa Hotel και Princess Andriana Resort & Spa. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η απομάκρυνση αρκετών ξενοδοχείων από τις πρώτες θέσεις των κρατήσεων, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητες, αφού έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα δωμάτια. • Αυξημένες κατά 14% είναι οι τιμές των ελληνικών πακέτων διακοπών που πωλήθηκαν μέσω του HolidayCheck στο πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πιο αναλυτικά, η τιμή του μέσου ελληνικού πακέτου που πουλήθηκε στη Γερμανία εφέτος ανέρχεται σε 2.043 ευρώ, για 9,7 ημέρες, έναντι 1.792 ευρώ πέρυσι για 9,8 ημέρες. Βέβαια, η αύξηση αυτή δεν σημαίνει υψηλότερα έσοδα για τα ελληνικά ξενοδοχεία, αλλά υψηλότερα έσοδα για το Δημόσιο, λόγω της υπερφορολόγησης. Η τιμή αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστριών χωρών, που είναι 1.929 ευρώ για την Κύπρο, έναντι 1.786 στο πρώτο τρίμηνο του 2016, 1.681 για την Ισπανία, έναντι 1.609 πέρυσι και 1.393 για την Τουρκία, έναντι 1.251 πέρυσι.

Η ημερήσια τιμή ανά άτομο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 στα 87,0 ευρώ, έναντι 75,63 πέρυσι, η αντίστοιχη τιμή στην Ισπανία ήταν στα 85,32, έναντι 80,08 πέρυσι, στην Κύπρο στα 88,10, έναντι 82,64 πέρυσι και στην Τουρκία στα 57,45, έναντι 53,07 πέρυσι. Το Total Travel Value των κρατήσεων του HolidayCheck για την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017 ήταν 16.665.69, έναντι 10.381.090 τον περυσινό Ιανουάριο και τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο ήταν 10.334.172, 7.161.914, 9.418.353 και 5.566.645, αντίστοιχα. Στα αξιοσημείωτα, παρά τη μικρή μείωση της διάρκειας των πακέτων στην Ελλάδα, τα ελληνικά πακέτα είναι τα μεγαλύτερα σε διάρκεια μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συγκρίνονται. • Σε πλήρη ετοιμότητα φαίνεται ότι βρήκε τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία, η εφετινή τουριστική περίοδος, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, εκδόθηκαν 139,62% περισσότερες θεωρήσεις visa για ταξίδια από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός

ότι, οι θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων αυξήθηκαν κατά 187%, ενώ οι αρνήσεις βρέθηκαν σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τα τέλη του 2016 που είχαν εμφανίσει ανησυχητική αύξηση. Η εξέλιξη αυτή, που αποτελεί ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τη φετινή τουριστική περίοδο και οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη νέα γενική πρόξενο, Ελένη Βακάλη, που συνεχίζει με επιτυχία το έργο του προκατόχου της Γιάννη Πεδιώτη. Πιο αναλυτικά, στο τρίμηνο του 2017 εκδόθηκαν 22.433 θεωρήσεις visa, εκ των οποίων 20.066 ήταν πολλαπλών εισόδων. Πέρυσι, στο αντίστοιχο τρίμηνο, είχαν εκδοθεί 9.362 visa, εκ των οποίων 6.988 πολλαπλών εισόδων. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο 5μηνο του 2016, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στις θεωρήσεις visa στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να υπάρξει «κύμα» ακυρώσεων θέσεων από tour operators σε αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα και δυσφήμιση της χώρας. • Πραγματοποιώντας 60 εκατομμύρια ταξίδια ετησίως, οι Γερμανοί τουρίστες νεαρής ηλικίας, συνιστούν το πλέον ελκυστικό και αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς για εξειδικευμένους Γερμανούς τουριστικούς

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 9


πράκτορες. Σύμφωνα με την Reisenetz, οι νέοι έως 26 ετών πραγματοποιούν περίπου 60 εκατομμύρια ταξίδια (μερικών ημερών) κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των 12,6 εκατομμυρίων σχολικών εκδρομών. Τα περισσότερα πακέτα για σχολικές εκδρομές βασίζονται σε ταξίδια με πούλμαν ή τρένο για ευρωπαϊκούς προορισμούς, αν και υπάρχει και μια αύξηση στις κρατήσεις πτήσεων. • Σε μία εποχή που ο αιγυπτιακός τουρισμός εμφανίζει ανάκαμψη, μετά από τη σοβαρή πτώση κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, οι δύο δολοφονικές, τρομοκρατικές επιθέσεις την Κυριακή των Βαΐων, που είχαν σαν συνέπεια τον θάνατο 40 ανθρώπων, δημιουργούν νέα αναταραχή. Στο πλαίσιο αυτό, τα υπουργεία Εξωτερικών διαφόρων χωρών εντείνουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους για τη χώρα και οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες της Γερμανίας, οι οποίοι καταγράφουν ισχυρή αύξηση στις κρατήσεις τους για την Αίγυπτο, δείχνουν να προ-

Η TUI Cruises εξετάζει εάν θα συνεχίσει την προγραμματισμένη στάση της στην Αλεξάνδρεια. Το Mein Schiff 3 της γερμανικής εταιρίας κρουαζιέρας, με περισσότερους από 2.000 επιβάτες, ήταν αγκυροβολημένο στην Αλεξάνδρεια την ώρα της επίθεσης. Οι επιβάτες που επισκέπτονταν την πόλη αμέσως επέστρεψαν στο πλοίο, το οποίο στη συνέχεια αναχώρησε νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο. • Μετά τη μείωση κατά 9,81% του εισερχόμενου Τουρισμού στην Τουρκία τον Ιανουάριο και ο Φεβρουάριος έκλεισε με μείωση 6,51%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στα αξιοσημείωτα η πολύ μεγάλη μείωση, αν και αναμενόμενη, των Γερμανών τουριστών. Πιο αναλυτικά, στο πρώτο δίμηνο του 2017 αφίχθηκαν στην Τουρκία 2,21 εκατ. τουρίστες, έναντι 2,41 εκατ. στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016 και 2,63 το 2015. Την τελευταία διετία στο πρώτο δίμηνο του

Υπενθυμίζεται ότι κατά σχεδόν 11 εκατ. μειώθηκαν οι αφίξεις στην Τουρκία το 2016, σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Με τα τελικά αυτά στοιχεία επιβεβαιώνεται απολύτως το μεγάλο πλήγμα που υπέστη ο τουρκικός τουρισμός και κατ’ επέκταση η τουρκική οικονομία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την κρίση των σχέσεων με τη Ρωσία. Πιο αναλυτικά, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 30% το 2016 σε σχέση με το 2015, υποχωρώντας στα 25,35 εκατ , έναντι 36,2 εκατ. το 2015 και 36,8 το 2014. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των αφίξεων σημειώθηκε τον Ιούνιο και η μεγαλύτερη σε απόλυτα μεγέθη τον Αύγουστο. • «Βουτιά» από την άλλη έκαναν και τα τουριστικά έσοδα στην Τουρκία το 2016, τα οποία μειώθηκαν σχεδόν κατά 30%, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με το εθνικό γραφείο στατιστικής (Tuik), τα έσοδα από τον τουρισμό έπεσαν κατά 29,7%, περίπου στα 22 δισ. δολάρια, έναντι άνω των 31 δισ.

βληματίζονται. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, στη Γερμανία, το υπουργείο Εξωτερικών ενέτεινε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για την Αίγυπτο. «Σε όλη τη χώρα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων και κίνδυνος απαγωγών. Αυτά μπορούν επίσης να κατευθύνονται και σε ξένους στόχους και πολίτες», επισημαίνει. Το υπουργείο συμβουλεύει γενικά τους Γερμανούς που επισκέπτονται την Αίγυπτο να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις και να λαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα. Αντίστοιχα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας συμβούλευσε τους υπηκόους του να αποφεύγουν την πολυκοσμία και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το Ισραήλ από την άλλη έκλεισε τα σύνορά του με την Αίγυπτο και κάλεσε τους Ισραηλινούς που επισκέπτονται τη χώρα, να επιστρέψουν σπίτια τους.

έτους, ο τουρκικός τουρισμός έχει υποχωρήσει κατά 16% περίπου. Από την ανάλυση των εθνικοτήτων, προκύπτει μια αξιοπρόσεκτη μείωση των Γερμανών Τουριστών στην Τουρκία, η οποία προφανώς σχετίζεται με την επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων και της εχθρικής ρητορείας Ερντογάν προς την Ευρώπη συνολικά και τη Γερμανία ειδικότερα. Στην πρώτη θέση των αφιχθέντων τουριστών παρέμειναν οι Γεωργιανοί, ενώ οι Γερμανοί από τη δεύτερη θέση το 2016 με 252.546, υποχώρησαν στην πέμπτη θέση με μόλις 175.525 αφίξεις. Στην δεύτερη θέση πέρασαν οι Ιρανοί και ακολουθούν οι Βούλγαροι. Όσον αφορά στις πύλες εισόδου στην Τουρκία των τουριστών, η εικόνα έχει ως εξής: 1-İstanbul 51,99% (1.151.648) 2-Artvin 13,15% (291.383) 3-Edirne 12,55% (277.919) 4-Antalya 5,93% (131.325) 5-Ağrı 3,13% (69.335).

το προηγούμενο έτος. Η κατά κεφαλή δαπάνη σημείωσε επίσης μείωση, από τα 756 δολάρια το 2015 στα 705 δολάρια το 2016. Η «κατάρρευση» του τομέα του τουρισμού, τα έσοδα από τον οποίο αποτελούσαν σχεδόν το 5% του ΑΕΠ, είχε ισχυρή επίπτωση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Έτσι η οικονομία σημείωσε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά από το 2009, με συρρίκνωση σχεδόν 2%, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές παραμένουν αισιόδοξες για το 2017, αναμένοντας μια ανάκαμψη του τουρισμού από τη Ρωσία, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τιμή ΜάσκαΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Ε

δώ επενδυτής εκεί επενδυτής, πουθενά επενδυτής

του Thomas Cook, κ. Ιωάννης Αφουκατούδης, η Ελλάδα προ-

για το εμβληματικό ξενοδοχείο Athens Ledra, (πρώ-

σφέρει κάθε είδος διακοπών, από τις ανέμελες διακοπές για

ην Athens Ledra Marriott), με αποτέλεσμα και ο νέος,

δύο, μέχρι τις πλούσιες σε βιώματα διακοπές για την οικογένεια

τέταρτος κατά σειρά, πλειστηριασμός για την πώληση του φη-

και γι’ αυτό τον λόγο είναι κάθε καλοκαίρι ένας από τους πλέον

μισμένου ξενοδοχείου της Λεωφόρου Συγγρού να αποβεί άγο-

δημοφιλείς προορισμούς, καταλαμβάνοντας φέτος την πρώτη

νος. Παρότι, μάλιστα, το τίμημα ορίστηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ,

θέση.

από 47,8 εκατ. ευρώ τις προηγούμενες φορές δεν υπήρξε ενδι-

Μπράβο!!!

αφέρον, με πηγές της αγοράς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο

«Έ

οι πιθανοί αγοραστές να αναμένουν τη μείωση του τιμήματος, προκειμένου να «χτυπήσουν» το ξενοδοχείο. Για να δούμε…

Σ

πεσαν» οι υπογραφές μεταξύ της Fraport Greece και της Intrakat για τα κατασκευαστικά έργα στα

14 περιφερειακά αεροδρόμια των οποίων η Fraport Greece έχει τη λίστα με τις τουριστικές αγορές οι οποίες εμφανί-

αναλάβει τη λειτουργία, αναβάθμιση και συντήρηση για περίο-

ζουν αυξητικές τάσεις για τη χώρα μας συγκαταλέγεται

δο 40 ετών.

η γαλλική, με τον αριθμό των προκρατήσεων να ση-

Οι δύο συμβάσεις που υπογράφησαν, συνολικού προϋπολογι-

μειώνουν άνοδο σε διψήφιο ποσοστό, τοποθετώντας έτσι την

σμού €357 εκατ., πλέον ΦΠΑ, αφορούν, η μία στα 7 αεροδρόμια

Ελλάδα μεταξύ των «top προορισμών» για τους Γάλλους τουρί-

Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Θεσσαλονίκης, Καβά-

στες τη νέα καλοκαιρινή περίοδο.

λας, Ζακύνθου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας και Ακτίου), ενώ

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία των Γάλλων tour operators, οι

η δεύτερη σύμβαση αφορά στα 7 αεροδρόμια του Αιγαίου (Ρό-

προκρατήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται για την Ελλάδα, με

δου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Σκιάθου και Μυτιλήνης).

ρυθμό 10%, ενώ αρκετά πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά ανόδου

Οι συμβάσεις μεταξύ Fraport Greece-Intrakat περιλαμβάνουν

των προκρατήσεων για την Ιταλία (4%) και την Ισπανία (2%).

την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών

Πάντα τέτοια…

των αεροδρομίων, καθώς και τη μελέτη και κατασκευή επεκτά-

Σ

σεων. τον πλέον δημοφιλή, τουριστικό προορισμό για εφέτος

κού οργανισμού, στο Λιντς της Αυστρίας.

Μ

Όπως επισήμανε ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής Αυστρίας

για το τέλος της χιονοδρομικής περιόδου, ο αντιπεριφερειάρ-

το καλοκαίρι αναδεικνύεται η Ελλάδα, στις κρατήσεις του Thomas Cook από την Αυστρία, παίρνοντας τα

«σκήπτρα» από τη Μαγιόρκα, όπως τονίστηκε πρόσφατα, κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων του κορυφαίου ταξιδιωτι-

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ε περισσότερους από 26.000 επισκέπτες ολοκληρώθηκε η εφετινή χιονοδρομική χρονιά για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, με βάση τα όσα

είπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν


χης Δράμας, κ. Πατακάκης, μαζί με τον υπεύθυνο μηχανικό της

αυξήθηκαν κατά 23,2% και οι εισπράξεις κατά 31,3%, σε σχέση

Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας, κ. Κυριαζίδη και

με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

τον εκπρόσωπο της εταιρίας Monte Noulikas, κ. Νουλίκα.

Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2016

Το χιονοδρομικό Κέντρο, εφέτος επισκέφθηκαν πάνω από

σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, παρατηρείται

26.000 άτομα, ακόμη και από τη Βουλγαρία, ενώ κόπηκαν

αύξηση των επισκεπτών κατά 28,7%, ενώ ο αριθμός των επισκε-

12.000 εισιτήρια.

πτών ελεύθερης εισόδου παρουσίασε αύξηση κατά 12,0% και

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη, θα γίνει προ-

οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 59,9% .

σπάθεια ώστε από τη νέα χιονοδρομική περίοδο 2017-2018, να

Μετά από την εξέλιξη αυτή, κατά το δωδεκάμηνο του 2016,

λειτουργήσει, τόσο ο διθέσιος αναβατήρας, όσο και το παρο-

παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2015

πλισμένο εδώ και χρόνια παλιό λιφτ «παππούς», με στόχο την

κατά 1,6% στους επισκέπτες των Μουσείων και αύξηση κατά

αύξηση της επισκεψιμότητας.

34,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι αντίστοιχες

85

εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 8,6% . αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα λειτουργή-

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους

σουν με διευρυμένο ωράριο για το καλοκαίρι του

σημειώθηκε τον Δεκέμβριο 2016 αύξηση των επισκεπτών κατά

2017, από 77 το 2016, αριθμός πολύ μεγαλύτερος

28,7%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου πα-

από τον αντίστοιχο των περασμένων ετών. Παρά τις οικονομι-

ρουσίασε αύξηση 12% και οι εισπράξεις αύξηση 59,9%.

κές δυσκολίες το υπουργείο, μετά τη διαδικασία πρόσληψης

Στο σύνολο του 2016, καταγράφηκε μείωση των επισκεπτών

έκτακτου προσωπικού, εξασφάλισε, εφέτος, να λειτουργήσουν

κατά 7,3% και αντίθετα αύξηση 21,9% των επισκεπτών ελεύθε-

όσο το δυνατόν περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία,

ρης εισόδου και αύξηση 67% των εισπράξεων.

από τις 8:00 μέχρι τις 20:00. Ανάμεσά τους ο αρχαιολογικός χώ-

Α

ρος της Ακρόπολης, το Ολυμπείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των Δελφών, ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ο αρχαιολογικός χώρος της

πομακρύνθηκε μετά από ένα χρόνο, από το λιμάνι του Πειραιά, όπου βρισκόταν ημιβυθισμένο το «Παναγία Τήνου», με προορισμό διαλυτήριο στην Τουρκία.

Κνωσού, της Φαιστού και της Γόρτυνας, ο αρχαιολογικός χώρος

Τις εργασίες απάντλησης των υδάτων, στεγανοποίησης του

και το μουσείο της Πέλλας, το αρχαιολογικό μουσείο Πατρών,

πλοίου και απομάκρυνσής του ανέλαβε, μετά από σχετικό δια-

το Φρούριο του Ρίου, η Σπιναλόγκα και άλλοι.

γωνισμό από τον ΟΛΠ, η εταιρία Antipollution ANE.

Π

Το πλοίο, το οποίο είχε κατασχεθεί για οφειλές από το ΝΑΤ, βρίαραμένοντας στο θέμα των μουσείων και των αρχαι-

σκονταν ημιβυθισμένο στο λιμάνι του Πειραιά από τις 26 Απρι-

ολογικών χώρων, αύξηση 32,1% καταγράφηκε στον

λίου 2016, όταν είχε παρουσιάσει εισροή υδάτων, παίρνοντας

αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον

δεξιά κλίση 40 μοιρών.

περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι επισκέπτες ελεύθερης εισόδου

Πάλι καλά…

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Κοσμικά

1

2

Με αφορμή την εκδήλωση υποδοχής του πρώτου οργανωμένου γκρουπ Κινέζων τουριστών, oι οποίοι θα πραγματοποιούσαν κρουαζιέρα σε ελληνικά νησιά, η διοίκηση του ΟΛΠ και ο διευθύνων σύμβουλός του, Capt. Fu Chengqiu τίμησαν τη Celestyal Cruises για τη συνολική συμβολή της στην ελληνική κρουαζιέρα, απονέμοντας τιμητική πλακέτα στον διευθύνοντα σύμβουλό της, κ. Κυριάκο Αναστασιάδη. Μία αναμνηστική φωτογραφία (1). Από αριστερά ο κ. Διονύσιος Καλαματιανός, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η κα. Φωτεινή Παντιώρα, σύμβουλος του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΠ, ο κ. Deng Xiaoli, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Capt. FU Cheng qiu, ο κ. Κωστάκης Λοΐζου, πρόεδρος της Celestyal Cruises, ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο καπ. Στάθης Ρωμαίος του Celestyal Olympia, και ο καπ. Γεώργιος Κουμπενάς, αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises. Στη φωτογραφία (2), ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΠ απονέμει την τιμητική πλακέτα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Celestyal Cruises, κ. Κυριάκο Αναστασιάδη.

Πέρασε στη Fraport Greece η 40-ετή παραχώρηση των 14 ελληνικών, περιφερειακών αεροδρομίων, με την καταβολή στο ΤΑΙΠΕΔ του συνολικού, προκαταβολικού ποσού του 1,234 δισ. ευρώ. Στη φωτογραφία, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, κ. Alexander Zinell, ανταλλάσσει θερμή χειραψία με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αντώνη Λεούση, επισφραγίζοντας τη νέα εποχή για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Capt. Fu και στελέχη της νέας διοίκησης και του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Μάρκετινγκ του Οργανισμού, είχε το προεδρείο του ΣΕΕΝ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, κ. Μιχάλη Σακέλλη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα της επιβατηγού ναυτιλίας και έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εκατομμύρια επιβάτες που χρησιμοποιούν κάθε χρόνο τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του λιμένος Πειραιώς. Αναμνηστική φωτογραφία από τη συνάντηση της νέας διοίκησης του ΟΛΠ με το προεδρείο της ΣΕΕΝ.

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣStatistics

STR: Αυξημένοι οι δείκτες των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων το πρώτο τρίμηνο του 2017 Καλύτερες επιδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2016 ανέφεραν τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, με την πληρότητα να αυξάνεται κατά 4,1% σε 63,5%, τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) κατά 2,3% στα €100,94 και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) να σημειώνουν άνοδο κατά 6,5% στα €64,06.

Α

νοδικά κινήθηκαν και οι τρεις βασικοί δείκτες μέτρησης-

λίγο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των εσόδων ανά διαθέσιμο

απόδοσης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην Ευρώ-

δωμάτιο, η οποία ανήλθε στο 7,2% με τα έσοδα να διαμορφώ-

πη το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με το πρώτο τρί-

νονται σε 68,06 ευρώ.

μηνο του 2016, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του έγκυρου

Η Βαρκελώνη ήταν η προνομιούχος αγορά κατά τη διάρκεια

οίκου τουριστικών μελετών STR.

του πρώτου τριμήνου, με αύξηση 13,6% στον δείκτη RevPAR,

Στην Ισπανία, η πληρότητα σημείωσε αύξηση κατά 2,3% και δι-

που ήταν ίση με την αύξηση στην πληρότητα και την άνοδο του

αμορφώθηκε σε 67,5%. Αντίστοιχα, η μέση ημερήσια τιμή (ADR)

δείκτη ADR.

αυξήθηκε κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες σε 100,76 ευρώ, ενώ

Ο Μάρτιος ήταν ένας ιδιαίτερα ισχυρός μήνας για τη Βαρκελώ-

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας τον Μάρτιο 2017 Μηνιαία μεταβολή Μάρτιος 2016 με Μάρτιο 2017 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Μάρτιο 2016

2017

2016

2017

2016

2017

2016

Occ.

ADR

RevPAR

Ευρώπη

69.1

66.0

103.55

100.75

71.54

66.48

4.7

2.8

7.6

Ανατολική Ευρώπη

61.0

56.3

69.50

67.88

42.41

38.24

8.3

2.4

10.9

Βόρεια Ευρώπη

73.7

71.4

103.30

98.11

76.08

70.06

3.1

5.3

8.6

Νότια Ευρώπη

66.0

63.4

98.14

97.45

64.81

61.78

4.2

0.7

4.9

Δυτική Ευρώπη

69.3

65.7

117.68

115.70

81.53

75.99

5.5

1.7

7.3

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


νη, με την πληρότητα να σημειώνει αύξηση κατά 8,0%, ενώ την

της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης. Μάλιστα, στα συν είναι η

ίδια στιγμή η άνοδος του δείκτη ADR εκτοξεύτηκε στο 18,0%.

απόδοση της μεγαλύτερης αγοράς της χώρας, του Λονδίνου, η

Οι επιδόσεις αυτές ενισχύθηκαν εν μέρει από τη διοργάνωση

οποία δεν διακόπηκε μετά την επίθεση στο Westminster, στις

του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κινητής Τηλεφωνίας, το διάστημα

22 Μαρτίου.

27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου. Όπως και στην Ισπανία, έτσι και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά διαμορφώθηκε η αύξηση και στους τρεις δείκτες μέτρησης-απόδοσης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Πιο αναλυτικά, η πληρότητα αυξήθηκε κατά 2,6% και διαμορφώθηκε σε 70,6%. Αντίστοιχα, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) αυξήθηκε κατά 4,1% σε 83,73 λίρες και ο δείκτης των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε κατά 6,8% σε 59,12 λίρες. Ο Μάρτιος ήταν ο ισχυρότερος μήνας για το Ηνωμένο Βασίλειο (RevPAR: +8,3%), με τους αναλυτές του STR να αποδίδουν την απόδοση αυτή στο Brexit και στην υποτίμηση της βρετανικής λίρας με επακόλουθο την αύξηση

Ετήσια μεταβολή Μάρτιος 2016 με Μάρτιο 2017 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Μάρτιο 2016

2017

2016

2017

2016

2017

2016

Occ.

ADR

RevPAR

63.5

61.0

100.94

98.62

64.06

60.15

4.1

2.3

6.5

54.4

50.7

69.69

68.22

37.94

34.60

7.3

2.2

9.6

69.3

67.4

99.37

95.37

68.82

64.26

2.8

4.2

7.1

60.4

57.7

96.84

95.06

58.45

54.83

4.7

1.9

6.6

62.7

60.4

114.73

113.66

71.98

68.66

3.9

0.9

4.8

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Διεθνή Nέα

«Άλλαξε χέρια» ο Unister

λουθούν η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.

Στην τσέχικη Rockaway

Σύμφωνα με την ίδια, οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν μια

Capital, έναντι περίπου

«έκρηξη» πωλήσεων για τις διακοπές του Μαΐου. «Παρά το γεγο-

80 εκατ. ευρώ, πέρα-

νός ότι η τιμή ποτέ δεν μειώνεται σε αυτές τις ημερομηνίες, παρα-

σε ο άλλοτε κραταιός

τηρείται αύξηση των πωλήσεων κατά 30% σε σχέση με το περα-

online tour operator

σμένο έτος», είπε η Lomidze.

Unister, ο οποίος αντι-

Με βάση τη γνώμη του εκτελεστικού διευθυντή της ATOR, τα απο-

μετώπιζε σοβαρά οικο-

τελέσματα αυτά δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστούν ως μια «πρό-

νομικά προβλήματα, που κορυφώθηκαν με τον θάνατο του ιδρυτή

βα» για το καλοκαίρι. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι διακοπές του

του σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα.

Μαΐου επιβεβαιώνουν τη γενική τάση ανάκαμψης της εξερχόμε-

Έτσι, τα Ab-in-den-Urlaub.de, Fluege.de, Urlaubstours και άλλα μι-

νης αγοράς και τη διατήρηση της θετικής δυναμικής της εγχώριας.

κρότερα ταξιδιωτικά portals (reisen.de, billigfluege.de, reisegeier. de, hotelreservierung.de και TravelViva), με 540 εργαζόμενους, μετά την πώληση από τον σύνδικο της πτώχευσης της Unister, Lucas Flöther, στην τσεχική εταιρία επενδύσεων Rockaway Capital, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του Μαρτίου, είναι πλέον μέρος της Invia του ομίλου Rockaway. Η Invia θα διατηρήσει τις υφιστάμενες εμπορικές ονομασίες και οι νέοι ιδιοκτήτες είναι έτοιμοι να επενδύσουν στις γερμανικές επιχειρήσεις. Μιλώντας σχετικά ο Jaroslaw Czernek, διευθυντής του ομίλου Rockaway και επικεφαλής της Invia, είπε ότι στόχος είναι η Unister να γίνει και πάλι ο ηγέτης στην αγορά των online πωλήσε-

Νέο ξενοδοχείο στην Τοσκάνη από την TUI

ων ταξιδιών στη Γερμανία.

Το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της στο πλαίσιο του τουριστικού

Ο νεαρός επιχειρηματίας είπε ότι οι γερμανικές ταξιδιωτικές πύλες

της project «Toscana Resort Castelfalfi», στο Castelfalfi της Τοσκά-

θα επικεντρωθούν στην ικανοποίηση του πελάτη, στην επανά-

νης, άνοιξε η TUI.

κτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην αύξηση των

Ο κορυφαίος τουριστικός όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει περί τα €

πωλήσεων.

250 εκατ. για τη δημιουργία ξενοδοχείων, εστιατορίων, γηπέδων

Το 2015, το με έδρα τη Λειψία, Unister Travel, ήταν ο ηγέτης της

γκολφ, καταστημάτων και άλλων ανέσεων και τη μετατροπή του

γερμανικής οnline ταξιδιωτικής λιανικής αγοράς, πουλώντας δια-

εγκαταλελειμμένου, μεσαιωνικού χωριού σε παραθεριστικό προ-

κοπές αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ, όμως τα έσοδά του κατέρρευ-

ορισμό.

σαν το περασμένο καλοκαίρι, μετά την πτώχευση του ομίλου.

Το πέντε αστέρων «Il Castelfalfi – TUI Blue Selection», με 112 δω-

ATOR: Ελλάδα «ψήφισαν» οι Ρώσοι για διακοπές τον Μάιο

μάτια, είναι το πρώτο νεόκτιστο κτίριο του νέου brand της TUI, το πρώτο στην Ιταλία και έκτο συνολικά και βρίσκεται ανάμεσα στην Πίζα, τη Φλωρεντία και τη Σιένα. Τα τελευταία χρόνια, μια τρατο-

Στις πρώτες επιλογές των Ρώσων για διακοπές τον Μάιο βρίσκο-

ρία, εξοχικές κατοικίες, ένα boutique ξενοδοχείο, ένα γκουρμέ

νται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος, ενώ πιο πίσω, στην πέμπτη

εστιατόριο, μία πισίνα, καθώς και πολλά τοπικά καταστήματα, κα-

θέση ακολουθούν τα θέρετρα στο εσωτερικό της χώρας.

τασκευάστηκαν στο μεσαιωνικό χωριό.

«Για τις διακοπές Μαΐου οι ηγέτες είναι οι παραθαλάσσιοι προο-

«Με το άνοιγμα του νεότερου ξενοδοχείου μας, επιτυγχάνουμε

ρισμοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου», λέει χαρακτη-

ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία ανάπτυξής μας. Το TUI Blue είναι

ριστικά η εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης των τουριστικών

ένα από τα πιο σημαντικά brands του χαρτοφυλακίου των ξενο-

πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR), Maya Lomidze.

δοχείων του ομίλου που ανήκουν στην TUI», δήλωσε ο Sebastian

Στις περιοχές εκτός των Ουραλίων, η Ταϊλάνδη βρίσκεται στην

Ebel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της TUI και υπεύθυνος του

πρώτη θέση, ενώ στο «Top 5» βρίσκεται και η Τσεχική Δημοκρατία.

τομέα των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας. «Η ανάπτυξη ξενο-

Η Ρωσία είναι στην πέμπτη θέση.

δοχείων, είναι ένας από τους βασικούς τομείς στον μετασχηματι-

Μεταξύ των εγχώριων προορισμών, στην κορυφή της ζήτησης

σμό της TUI, σε έναν καθετοποιημένο όμιλο στον χώρο του Τουρι-

βρίσκονται η Περιφέρεια του Κρασνοντάρ και η Κριμαία και ακο-

σμού», συμπλήρωσε.

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Γραφεία τoυ ANEX Tour σε Ρόδο και Κρήτη

Οι εργαζόµενοι είπαν «όχι», θεωρώντας ότι δεν πρέπει να είναι οι

Το άνοιγµα γραφείων σε Ρόδο και Κρήτη, που θα παρέχουν πλήρες

µόνοι που θα κάνουν «θυσίες».

πακέτο υπηρεσιών στους τουρίστες - πελάτες του ΑΝΕΧ Tour, στα

Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση επαναλαµβάνει ότι δεν

δύο νησιά, ανακοίνωσε ο tour operator.

υπάρχουν άλλες εναλλακτικές και πως εάν δεν βρεθεί επενδυτής

Σύµφωνα µε τον ANEX Tour τα γραφεία του στη Ρόδο και στην

µέσα στο επόµενο διάστηµα, η εταιρία θα τεθεί υπό καθεστώς

Κρήτη θα παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες των τουριστών –

έκτακτης διαχείρισης, µε στόχο την οριστική διακοπή της λειτουρ-

πελατών του καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ενώ ανά-

γίας της. Αυτό σηµαίνει ότι οι 11.000 εργαζόµενοί της θα εντα-

λογη εταιρία θα λειτουργήσει και στην Κύπρο.

χθούν στο ταµείο ανεργίας, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισµό

Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα των προκρατήσεων του ταξιδιω-

του κράτους κατά 1 δισ. ευρώ.

τικού πράκτορα, η Ελλάδα, µαζί µε την Τουρκία, την Κύπρο, την

Τελικά, οι παλιές, καλές ηµέρες για την Alitalia, σύντοµα, όπως όλα

Ισπανία και τη Βουλγαρία, κυριαρχούν στις κρατήσεις στη ρωσική

δείχνουν, θα ανήκουν στο παρελθόν.

αγορά, για το καλοκαίρι του 2017. «Η επιστροφή της Τουρκίας στην τουριστική αγορά άλλαξε σηµαντικά την κατάσταση σε σχέση µε το 2016. Η ακτή της Αττάλειας εί-

Διακοπές all inclusive προτιμούν οι Ρώσοι τουρίστες

ναι πραγµατικά στην κορυφή της ζήτησης στη Ρωσία, µε τον όγκο των πωλήσεων να έχει φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης», υπογραµµίζει η υπηρεσία τύπου του ταξιδιωτικού πράκτορα. Ο παράγοντας τιµή έχει ουσιαστικό ρόλο στην πορεία της Τουρκίας, αφού, σύµφωνα µε µελέτη του ταξιδιωτικού πράκτορα, οι τουρίστες, κατά την επιλογή ξενοδοχείου αναζητούν αναβαθµισµένες παροχές και υποδοµές, όπως λειτουργία παιδικού κλαµπ, νεροτσουλήθρες, κ.λπ.. Μεταξύ των νέων προορισµών που είναι πολύ δηµοφιλείς αυτή τη

Το µοντέλο διακοπών all inclusive προτιµούν στην πλειοψηφία

σεζόν είναι, σύµφωνα µε το ANEX Tour, το Μαυροβούνιο. Ο ταξι-

τους οι Ρώσοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όπως προκύπτει

διωτικός πράκτορας άνοιξε αυτό τον προορισµό στα τέλη Μαρτί-

από την ανάλυση των στατιστικών δεδοµένων των υπηρεσιών του

ου 2016, ενώ κατά τη θερινή περίοδο του 2017, το Μαυροβούνιο

Sletat.ru. από τον ATOR.

είναι από τις πιο σηµαντικές χώρες για τον tour operator. Στο πλαί-

Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, τα δύο τρίτα των Ρώσων «ψηφί-

σιο αυτό, το ANEX Tour, ενέταξε στο πτητικό του πρόγραµµα δύο

ζουν» διακοπές all inclusive, µε τον αριθµό όσων αναζητούν αυ-

πτήσεις την εβδοµάδα από τη Μόσχα στο Μαυροβούνιο µε την

τού του τύπου διακοπές να είναι αυξηµένος κατά 63%, ενώ ακόµη

AZUR Air, από τα τέλη Μαΐου µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου.

µεγαλύτερη αύξηση, η οποία έφτασε στο 89,8% παρουσιάζουν οι

Στην «κόψη του ξυραφιού» η Alitalia

αναζητήσεις ultra all inclusive πακέτων διακοπών. Με βάση την ανάλυση των αιτηµάτων αναζήτησης διακοπών µε

Κυριολεκτικά από µία κλωστή κρέµεται η τύχη της Alitalia, του πά-

τη βοήθεια των υπηρεσιών του Sletat.ru τον Μάρτιο, σε σχέση µε

λαι ποτέ κραταιού, ιταλικού αεροµεταφορέα, µετά από την απόρ-

την ίδια περίοδο πέρυσι, οι κύριες τάσεις είναι: αύξηση του αριθ-

ριψη του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε τεθεί σε δηµοψήφισµα

µού των τουριστών µέσω voucher, µετατόπιση της ζήτησης προς

προς τους εργαζόµενους, µε το 67% να καταψηφίζει τη σχετική

µια πιο άνετη διαµονή, αύξηση του αριθµού των ατόµων που επι-

πρόταση.

θυµούν να χαλαρώσουν µε τα παιδιά τους και διπλάσια αύξηση

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του αεροµεταφορέα προέβλεπε, µετα-

του αριθµού των αιτήσεων για διακοπές «all inclusive».

ξύ άλλων, τη µείωση του προσωπικού, τον περιορισµό των ρεπό,

Τα ξενοδοχεία των 5 αστέρων εµφανίζονται ως οι «ηγέτες» της ζή-

την περικοπή των µισθών που φτάνει έως και το 20% καθώς και

τησης, καθώς το 32,3% των αιτηµάτων αναζήτησης αφορά αυτό

πιο χαµηλούς µισθούς για όλες τις νέες προσλήψεις.

το είδος διαµονής. Ο αριθµός των ατόµων που επιθυµούν να πάνε διακοπές µε παιδιά αυξήθηκε κατά 81,4%. Ωστόσο, η πλειοψηφία των χρηστών (64,9% των αναζητήσεων) σχεδιάζει να ξεκουραστεί µε το ζευγάρι του. Τέλος, κατακόρυφη άνοδο 92% εµφανίζει η ζήτηση για δηµοφιλείς καλοκαιρινές παραλίες.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

Στη Fraport Greece και επισήμως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

ών και των εµπορικών χώρων».

• Η εταιρία κατέ-

τρης Κοπελούζος, είπε: «Με τη µεγαλύτερη καταβολή χρηµάτων

βαλε στο ελληνι-

για παραχώρηση στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ο όµιλος

κό δημόδιο 1,234

Κοπελούζου και η Fraport AG υλοποιούν τη µεγαλύτερη ιδιωτική

δισ. ευρώ

επένδυση στη χώρα. Πρόκειται για µία ατράνταχτη απόδειξη της

Με την καταβολή

εµπιστοσύνης που έχουµε στην ελληνική οικονοµία και µία έµπρα-

προκαταβολικά του

κτη ενίσχυση των προοπτικών της. Θεωρούµε ότι η παραχώρηση

συνολικού ποσού του 1,234 δισ. ευρώ στο ελληνικό δηµόσιο, τα 14

των 14 περιφερειακών αεροδροµίων θα αποτελέσει το εφαλτήριο

περιφερειακά αεροδρόµια της χώρας πέρασαν και επισήµως στα

επανεκκίνησης της οικονοµίας και στοχεύουµε στη βελτίωση της

χέρια της Fraport Greece (ιδιοκτησίας της Fraport AG σε ποσοστό

εθνικής ανταγωνιστικότητας, µέσω του ελληνικού τουρισµού που

73,4% και του Οµίλου Κοπελούζου σε ποσοστό 26,6%).

αποτελεί και τη βαριά βιοµηχανία της Ελλάδας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, µε την παρα-

Μέσα στο 2016, τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόµια σηµείω-

χώρηση σηµατοδοτείται µία τεράστια επένδυση στις υποδοµές της

σαν αύξηση 9% του αριθµού των επιβατών, εξυπηρετώντας συνολι-

χώρας και στον ζωτικό για την ελληνική οικονοµία τοµέα του τουρι-

κά 25,3 εκατ. επιβάτες.

σµού.

Η Fraport Greece ανέλαβε τη λειτουργία, διαχείριση και ανάπτυξη

Τέλος, ο ιδρυτής και πρόεδρος του οµίλου Κοπελούζου, κ. ∆ηµή-

«Εκτός από το παραπάνω ποσό, η εταιρία θα καταβάλει ένα ετήσιο

των αεροδροµίων του Ακτίου, των Χανίων, της Καβάλας, της Κεφα-

σταθερό τίµηµα παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, καθώς και

λονιάς, της Κέρκυρας, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρό-

ένα ετήσιο µεταβλητό τίµηµα παραχώρησης της τάξης του 28,5%

δου, της Σάµου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Θεσσαλονίκης και

των λειτουργικών κερδών (EBITDA). H κυριότητα των αεροδροµίων

της Ζακύνθου, για τα επόµενα 40 χρόνια.

παραµένει στο ελληνικό κράτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Fraport Greece, τόνισε: «Η σηµερινή ηµέρα σηµατοδοτεί το ξεκίνη-

«Ανεβαίνει» η Θεσσαλονίκη στις προτιμήσεις των τουριστών

µα µίας νέας εποχής για τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόµια.

• Στα 71 ευρώ κατά μέσο όρο η δαπάνη

Μέσα σε ένα διάστηµα µόλις 12 µηνών, δηµιουργήσαµε µία πα-

Ο µέσος τουρίστας που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη θέλει να ξα-

γκοσµίου επιπέδου εταιρία του κλάδου, η οποία έχει στο δυναµικό

νάρθει, αποκοµίζει θετικότερες εµπειρίες από τις αρχικές πριν το

της περισσότερους από 500 ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται µε

ταξίδι του και µένει ευχαριστηµένος από τη διαµονή του στα ξενο-

µεγάλο ενθουσιασµό και προθυµία για το µέλλον των 14 αεροδρο-

δοχεία της πόλης.

µίων. Θα διαχειριστούµε και θα αναπτύξουµε τα αεροδρόµια προς

Αυτό είναι το µέσο προφίλ του Έλληνα ή ξένου τουρίστα που επισκέ-

όφελος των επιβατών, των αεροπορικών εταιριών και όλων των εν-

πτεται τη Θεσσαλονίκη για αναψυχή ή για επαγγελµατικούς λόγους

διαφερόµενων µερών. Οι 14 πύλες στην ηπειρωτική και νησιωτική

και το οποίο σκιαγράφησε σχετική έρευνα, που διενήργησε για έκτη

Ελλάδα θα αποτελέσουν καταλύτη ανάπτυξης του ελληνικού τουρι-

συνεχή χρονιά η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία

σµού αλλά και άλλων επαγγελµατικών κλάδων. Έχει αποδειχθεί ανά

µε την εταιρία GBR Consulting.

τον κόσµο ότι αεροδρόµια µε σωστή διαχείριση λειτουργούν ως

Όπως προκύπτει από την έρευνα σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της πό-

δυναµικές “οικονοµικές µηχανές” για τις περιοχές που εξυπηρετούν.

λης (96%) επιθυµούν να ξανάρθουν στη Θεσσαλονίκη, γεγονός το

Μιλώντας σχετικά, ο κ. Alexander Zinell, διευθύνων σύµβουλος της

Εκτιµούµε ιδιαίτερα την εξαιρετική υποστήριξη που λάβαµε σε όλη τη χώρα και προσβλέπουµε σε µελλοντικές ευκαιρίες και προκλήσεις». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ∆.Σ. της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte, δήλωσε: «Aπό το 2014, όταν επιλεγήκαµε ως προτιµητέος επιτυχών πλειοδότης στον διαγωνισµό για τα 14 περιφερειακά αεροδρόµια, µέχρι και σήµερα, η δέσµευσή µας και το όραµά µας για το έργο αυτό παραµένουν σταθερά. Πιστεύουµε στην Ελλάδα και στις δυνατότητές της, ως ένας από τους µεγαλύτερους ταξιδιωτικούς προορισµούς στον κόσµο. Στόχος της Fraport Greece είναι η βελτίωση της ταξιδιωτικής εµπειρίας των επισκεπτών από όλο τον κόσµο µέσω της αναβάθµισης και της επέκτασης των εγκαταστάσεων και της βελτίωσης των λειτουργικών διαδικασιών, των υπηρεσι-

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


∆απάνες

τον αριθµό µονάδων. Ωστόσο, µε την αύξηση της ζήτησης, η πληρότητα σηµείωσε αύξηση φτάνοντας τα επίπεδα του Ντίσελντορφ και της Κολωνίας. Αντίθετα δεν παρατηρήθηκε η αντίστοιχη τάση στη µέση τιµή δωµατίου, που παρέµεινε χαµηλά.

Κάποια ακόμη βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι: - Περίπου το 69% των αλλοδαπών ταξιδιωτών που έρχονται για αναψυχή µένει στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 31% επισκέπτεται και άλλες περιοχές. - Μόνο το 12% των αλλοδαπών ταξιδιωτών που επισκέπτονται την πόλη για δουλειά επισκέπτεται και άλλες περιοχές εκτός Θεσσαλο-

Κύριοι λόγοι επίσκεψης της Θεσσαλονίκης

νίκης. - Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους επισκέπτονται µόνο τη Θεσσαλονίκη, είτε έρχονται για αναψυχή είτε για δουλειά. - Οι δηµοφιλέστεροι προορισµοί της ευρύτερης περιοχής για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται για αναψυχή τη Θεσσαλονίκη είναι η Χαλκιδική, η Βεργίνα και τα Μετέωρα. - Οι ταξιδιώτες για επαγγελµατικούς λόγους έχουν λιγότερο χρόνο για να επισκεφθούν τα τουριστικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. - Ο τουρίστας αναψυχής δαπανά κατά µέσο όρο ηµερησίως €72, ενώ ο τουρίστας για δουλειά €70. - Και για τους δυο τύπους ταξιδιωτών η µεγαλύτερη κατηγορία δαπάνης χρηµάτων είναι τα ψώνια (shopping), ήτοι €24 ανά άτοµο την ηµέρα. - Από πλευράς ταξιδιωτών αναψυχής οι 7 στους 10 ταξιδιώτες είχαν καλύτερη ή και πολύ καλύτερη εµπειρία στη Θεσσαλονίκη από ό,τι προσδοκούσαν πριν την επισκεφθούν. Ακόµα κι αν αυτό είναι θετικό,

οποίο χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων

σηµαίνει επίσης από την άλλη πλευρά ότι οι ταξιδιώτες δεν γνώριζαν

Θεσσαλονίκης, κ. Αριστοτέλη Θωµόπουλο ως «υπόβαθρο αισιοδο-

τι θα µπορούσαν να περιµένουν. Αυτό θα µπορούσε να βελτιωθεί µε

ξίας» για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

την περαιτέρω προώθηση της πόλης µε σκοπό την αναγνωρισιµότη-

Επιπλέον, το 97% των επισκεπτών συνολικά (αναψυχή, δουλειά ή συ-

τά της (branding).

νέδριο) απάντησε ότι θα προτείνει τη Θεσσαλονίκη στο περιβάλλον

- Από πλευράς ταξιδιωτών για δουλειά, οι προσδοκίες του 40% των

του και σε άλλους, γεγονός που σηµαίνει ότι ο προορισµός ξεχωρίζει

ταξιδιωτών ταίριαζαν µε την πραγµατική εµπειρία στην πόλη της

για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, η ΕΞΘ σηµειώνει ότι

Θεσσαλονίκης. Περίπου το 56% είχε καλύτερη ή πολύ καλύτερη

µε βάση τις απαντήσεις στην έρευνα, υπάρχουν πτυχές του προο-

εµπειρία από ό,τι προσδοκούσε πριν το ταξίδι.

ρισµού (π.χ. καθαριότητα, ηχορύπανση, θέµατα ασφάλειας, µετακινήσεις µε µέσα µαζικής µεταφοράς, πλατείες και πεζοδρόµια), που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης. Σύµφωνα µε την έρευνα, το 2016 σηµειώθηκαν περισσότερες διανυκτερεύσεις από Έλληνες (53%) παρά από αλλοδαπούς (47%). Η Κύπρος παραµένει η κύρια αλλοδαπή αγορά για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών, ενώ η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία και το Μαυροβούνιο συµπεριλαµβάνονται στις 10 κύριες αλλοδαπές αγορές, αντιπροσωπεύοντας το 23% των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών στα ξενοδοχεία της πόλης. Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο ξενοδοχειακός κλάδος της Θεσσαλονίκης έχει παραµείνει σταθερός την τελευταία δεκαετία όσον αφορά

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Νέα

Μικρό άλμα για την Ελλάδα στην παγκόσμια συνεδριακή κατάταξη • Στην 25η θέση

την οποία εφέτος µοιράζεται µε την Πορτογαλία, που στην προηγούµενη κατάταξη ήταν δωδέκατη.

Μία θέση ψηλότερα στην παγκόσµια κατάταξη µε τους δηµοφιλείς

Τα «ηνία» στο Παρίσι

συνεδριακούς προορισµούς βρέθηκε η Ελλάδα για το 2016. Η χώρα

Το Παρίσι, η νούµερο ένα συνεδριούπολη το 2014, καταλαµβάνει και

µας, µε 168 διεθνή συνέδρια τοποθετήθηκε στην 25η θέση πέρυσι,

πάλι την πρώτη θέση, µε τη διοργάνωση 196 συνεδρίων το 2016, ένα

από 26η το 2015, εξακολουθεί, ωστόσο, να απουσιάζει από το Top

επιπλέον συνέδριο απ’ ότι το Βερολίνο το προηγούµενο έτος. Παρό-

20 της ICCA µε τις κορυφαίες στη διοργάνωση συνεδρίων χώρες.

λο που η σειρά είναι αρκετά διαφορετική από την προηγούµενη, οι 5

Παράλληλα, η Ελλάδα τοποθετείται στη 15η θέση στην ευρωπαϊκή

πρώτες πόλεις της φετινής κατάταξης βρίσκονταν στην κορυφή και

κατάταξη, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της ∆ιεθνούς Ένωσης

την περασµένη χρονιά. Η Βιέννη σκαρφαλώνει 2 θέσεις στη δεύτερη

Εκθέσεων και Συνεδρίων (ΙCCA).

θέση και η Βαρκελώνη παραµένει τρίτη. Το Βερολίνο πέφτει από την

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν τα «ηνία» στην παγκόσµια

πρώτη στην τέταρτη θέση και το Λονδίνο παραµένει πέµπτο. Η Σι-

συνεδριακή αγορά, διατηρώντας την πρώτη θέση στη σχετική κα-

γκαπούρη είναι η πρώτη ασιατική πόλη που «πηδάει» µία θέση, από

τάταξη της ICCA το 2016, µε 934 συνέδρια, 9 περισσότερα απ’ ότι

την έβδοµη στην έκτη. Η Μαδρίτη πέφτει 2 θέσεις από την πέµπτη

το 2015. Η Γερµανία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση

που µοιραζόταν το 2015 στην έβδοµη το 2016. Οι νεοεισερχόµενοι

και το Ηνωµένο Βασίλειο παραµένει τρίτο. Η Γαλλία και η Ισπανία

στο «Τοπ 10», σε σύγκριση µε πέρυσι, είναι το Άµστερνταµ, δωδέκα-

ανταλλάσσουν θέσεις, µε τη Γαλλία να ανεβαίνει στην τέταρτη και

το πέρυσι, στην έβδοµη θέση εφέτος µαζί µε τη Μαδρίτη και η Σε-

την Ισπανία να πέφτει στην πέµπτη θέση.

ούλ, η οποία από την 13η το 2015 βρέθηκε στη δέκατη. Στην ένατη

Η Ιταλία και η Ιαπωνία παραµένουν στην έκτη και έβδοµη θέση, αντί-

θέση παραµένει η Λισαβόνα, όπως και πέρυσι.

στοιχα, ενώ η Ιαπωνία κατέχει πλέον την έβδοµη θέση µαζί µε την

Ο αριθµός των διεθνών συνεδρίων συνεχίζει να διπλασιάζεται κάθε

Κίνα, η οποία ανεβαίνει µία θέση. Η Ολλανδία πέφτει µία θέση από

δέκα χρόνια και από 6.000 το 2006, «σκαρφάλωσαν» σε 12.212 το

την όγδοη στην ένατη και ο Καναδάς παραµένει στη δέκατη θέση,

2016, καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών.

Οι 20 κορυφαίες πόλεις στη διοργάνωση συνεδρίων το 2016

Οι 20 κορυφαίες χώρες στη διοργάνωση συνεδρίων το 2016

Κατάταξη

Χώρες

Συνέδρια

Κατάταξη

Χώρες

Συνέδρια

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Παρίσι Βιέννη Βαρκελώνη Βερολίνο Λονδίνο Σιγκαπούρη Άµστερνταµ Μαδρίτη Λισαβόνα Σεούλ Πράγα Μπανγκόκ ∆ουβλίνο Κοπεγχάγη Πεκίνο Βουδαπέστη Μπουένος Άιρες Στοκχόλµη Χονγκ Κονγκ Ρώµη

196 186 181 176 153 151 144 144 138 137 126 121 118 115 113 108 103 101 99 96

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

ΗΠΑ Γερµανία Ηνωµένο Βασίλειο Γαλλία Ισπανία Ιταλία Κίνα-Π. Ρ. Ιαπωνία Ολλανδία Καναδάς Πορτογαλία Αυστρία ∆ηµοκρατία της Κορέας Σουηδία Βραζιλία Αυστραλία Πολωνία Βέλγιο Αργεντινή Ελβετία

934 689 582 545 533 468 410 410 368 287 287 268 267 260 244 211 195 194 188 184

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«Άνοιγμα» της τουριστικής αγοράς της Βραζιλίας επιδιώκει ο Ε.Ο.Τ.

της Βραζιλίας και την επισκέφθηκαν 6.500 άτοµα. Το ελληνικό περίπτερο (108 τ.µ.) είχε δεσπόζουσα θέση στην κεντρική είσοδο της έκθεσης και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους

• Αξιόλογη η παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση World Travel

επισκέπτες της. Τα εγκαίνια του περιπτέρου έκανε ο κ. ∆ηµήτρης

Market Latin America

Τρυφωνόπουλος, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στο

Σηµαντικές συναντήσεις, µε στόχο την προβολή της Ελλάδας ως

Σάο Πάολο, κ. Kωνσταντίνου Κωνσταντίνου.

ιδανικού τουριστικού προορισµού, καθ’ όλη της διάρκεια του έτους, φωνόπουλος στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο πλαίσιο της έκθεσης

Στο ιστορικό Aphrodite Beach Resort, στη Μύκονο ο Κώστας Παπαχριστοφόρου

World Travel Market Latin America 2017, στην οποία ο Ε.Ο.Τ. συµµε-

Καθήκοντα

τείχε µε περίπτερο.

κού διευθυντή στο ιστο-

Ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ. είχε σειρά επαφών µε κυβερνητι-

ρικό Aphrodite Beach

κούς αξιωµατούχους, όπως και µε εκπροσώπους τουριστικών φορέ-

Resort, στον Καλαφάτη

ων της χώρας, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής του υπουργείου

Μυκόνου ανέλαβε ο Κώ-

Τουρισµού, που υλοποιεί επιτυχώς ο Ε.Ο.Τ. σε παγκόσµιο επίπεδο,

στας Παπαχριστοφόρου,

για την επέκταση της τουριστικής σεζόν της χώρας µας.

ένα από τα πλέον αξιό-

Ο κ. Τρυφωνόπουλος συνοµίλησε µε τον υπουργό Τουρισµού της

λογα στελέχη της ξενο-

Βραζιλίας, κ. Marx Beltrao, µε τον οποίο συζητήθηκαν τρόποι σύσφι-

δοχειακής βιοµηχανίας.

ξης των σχέσεων της τουριστικής βιοµηχανίας των δύο χωρών, µε

Στα νέα καθήκοντα του

τον γενικό γραµµατέα Τουρισµού της περιφέρειας του Sao Paolo, κ.

κ. Παπαχριστοφόρου εί-

Laercio Benco, και µε τον διευθύνοντα σύµβουλο του Οργανισµού

ναι η πλήρης αναδιοργάνωση και αναβάθµιση της ξενοδοχειακής

Τουρισµού του Sao Paolo, κ. Barioni. Τα θέµατα ανάπτυξης θρησκευ-

µονάδας, η οποία λειτουργεί από το 1967, µέσω της ριζικής της ανα-

τικού, πολιτιστικού και σχολικού τουρισµού επικράτησαν των συζη-

καίνισης.

τήσεων, µε σκοπό τον σχεδιασµό κοινών δράσεων που θα δροµολο-

Ο κ. Παπαχριστοφόρου, ο οποίος γεννήθηκε στη Λεµεσό της Κύ-

γηθούν στο αµέσως επόµενο διάστηµα.

πρου, έχει σπουδάσει Hotel Administration στην Ουάσινγκτον

Παράλληλα, ο κ. Τρυφωνόπουλος συναντήθηκε µε την πρόεδρο των

των Η.Π.Α και έχει κάνει µεταπτυχιακό στο Sales & Marketing

T.Os της Βραζιλίας (BRAZTOA), κα. Magda Nasser, µε σκοπό τη δια-

Management στο Μίσιγκαν.

µόρφωση πλαισίου συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στη

Κατά τη διάρκεια της παραµονής του στις Η.Π.Α εργάστηκε στις δι-

διαµόρφωση τουριστικών προϊόντων για την Ελλάδα, ελκυστικών

εθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες Holiday Inns και Four Seasons, ενώ

για τους Βραζιλιάνους ταξιδιώτες, αλλά και σύσφιξης σχέσεων µε

κατέχει από το 1991 τη διάκριση C.H.A Certified Hotel Administrator,

τους Έλληνες TO’s και Travel Agents.

που θεωρείται διεθνώς η υψηλότερη διάκριση στην ξενοδοχειακή

Η World Travel Market Latin America 2017 θεωρείται το κορυφαίο

βιοµηχανία.

τουριστικό γεγονός της Λατινικής Αµερικής, ενώ απευθύνεται µόνο

Εδώ και 25 χρόνια έχει διατελέσει γενικός διευθυντής σε ξενοδο-

σε επαγγελµατίες του τουρισµού πολυτελείας. Στη φετινή διοργά-

χεία του οµίλου Aldemar, του οµίλου Κοκκοτού, σε ξενοδοχεία στην

νωση συµµετείχαν περίπου 700 εκθέτες, µεταξύ των οποίων, εθνικοί

Κύπρο, ενώ µέχρι το τέλος του 2016 ήταν διευθυντής Επιχειρησι-

Οργανισµοί Τουρισµού από όλο τον κόσµο, διεκδικώντας µερίδιο

ακών Τµηµάτων του ξενοδοχειακού συγκροτήµατος Astir Palace

από τον τουρισµό πολυτελείας της Λατινικής Αµερικής και ιδιαίτερα

Vouliagmenis.

πραγµατοποίησε ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., κ ∆ηµήτρης Τρυ-

Εκτελεστι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Νέα

Στην Άνδρο ο πιο όμορφος φάρος στον κόσμο

πος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα. Corina Cretu, κατά την επίσκεψή της στην περιοχή, όπου θαύµασε από κοντά το έργο της ανάπλασης της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τόσο για την περίοδο 2007 - 2013, όσο και για την περίοδο 2014 - 2020, για την οποία διατίθεται µέσω ΕΣΠΑ 1 δισεκατοµµύριο ευρώ µόνο για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Και πρόκειται για σπουδαία πρωτιά, όπως διαβεβαίωσε η κα. Cretu, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκές Περιφέρειες που αδυνατούν να απορροφήσουν τα κονδύλια και άρα µένουν πίσω σε έργα και δράσεις εξαιρετικά σηµαντικές για τους πολίτες. «Αυτή η βοήθεια που προσφέρει µέσω των ευρωπαϊκών προγραµµάτων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων η ΕΕ, δεν γίνεται πολλές φορές αντιληπτή ακόµη και στην Ελλάδα και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος µας: Να την κάνουµε αντιληπτή, µέσα από την ανάδειξη καλών παραδειγµάτων», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος. Και συµπλήρωσε: «Είναι µεγάλη χαρά για µένα που βρίσκοµαι στη Θεσσαλονίκη. Είµαι περήφανη επειδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η δεύτερη µεγαλύτερη Περιφέρεια µετά την Αττική, έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην υλοποίηση έργων και στην απορρόφη-

Στην Ελλάδα και συγκεκριµένα στο νησί της Άνδρου βρίσκεται ο πιο

ση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Το πρώτο έργο που επισκέπτοµαι είναι

όµορφος φάρος στον κόσµο, σύµφωνα µε σχετική λίστα, η οποία

αυτό της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, το οποίο χρηµατοδοτήθηκε

περιλαµβάνει 10 εκκεντρικούς και πανέµορφους φάρους από κάθε

από ευρωπαϊκά κονδύλια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

γωνιά του πλανήτη. Ο µοναδικός χάρος Τουρλίτης, απέναντι από

και υλοποιήθηκε από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Πιστεύω

το ενετικό κάστρο στη Χώρα της Άνδρου, ανακηρύχθηκε ως ο πιο

ότι η παραλία δίνει ευκαιρίες για περισσότερες επιχειρηµατικές

όµορφος φάρος στον κόσµο και όχι άδικα, αφού είναι ο µοναδικός

δραστηριότητες για περισσότερο τουρισµό. Είναι ένα εξαιρετικό

φάρος χτισµένος πάνω σε βράχο µέσα στη θάλασσα.

έργο που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και είναι ένα δείγµα του

Ο φάρος πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1897, κατα-

πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συµβάλλει στη βελτίωση της καθηµερινό-

στράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσµίου πολέµου και αποκα-

τητας των πολιτών».

ταστάθηκε από δωρεές τη δεκαετία του ’90. Σήµερα αποτελεί ένα

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ.

δηµοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσιάζοντας στην Ευρωπαία Επίτρο-

Πρώτη στην απορρόφηση ΕΣΠΑ στην Ελλάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

πο την πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, είπε ότι, ήδη, οι πληρωµές που έχουν πιστοποιηθεί στην Περιφέρεια έχουν ανέλθει σε 109,8 εκατ. ευρώ (11,4% της συνολικής δηµόσιας δαπάνης του νέου

Την πρωτιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην απορρό-

ΕΣΠΑ), καθιστώντας την πρώτη µεταξύ όλων των Περιφερειών της

φηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, υπογράµµισε η Επίτρο-

χώρας και στο νέο ΕΣΠΑ.

TUI GROUP: Κορυφαία επιλογή για Γάλλους και Ολλανδούς η Ελλάδα Σε κορυφαία επιλογή για διακοπές το φετινό Πάσχα για τους Γάλλους και τους Ολλανδούς αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κορυφαίος ταξιδιωτικός όµιλος TUI. Συγκεκριµένα, η Ελλάδα ήταν δεύτερη στις προτιµήσεις των Γάλλων τουριστών, µετά την Ισπανία και πρώτη στην προτιµήσεις των Ολλανδών, µε την Τουρκία να ακολουθεί στην δεύτερη θέση. Ωστόσο, σε όλη την Ευρώπη, η Ισπανία ήταν η κορυφαία επιλογή διΗ Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα. Corina Cretu, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ακοπών για τους πελάτες της TUI, µε βάση τα στοιχεία της εταιρίας, η οποία οργανώνει τις διακοπές σε περισσότερους από 100 προορι-


σµούς, για πάνω από 20 εκατοµµύρια ταξιδιώτες ετησίως.

Ηλεκτρονικά η δημοπρασία για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού

ξη από την άποψη της διανοµής, του µάρκετινγκ, των αγορών και των πωλήσεων», δήλωσε η Jenny Larsson, πρόεδρος του διοικητικού συµβουλίου της Sweden Hotels. Από την πλευρά του ο Johan Kukacka, διευθύνων σύµβουλος της

Ηλεκτρονικά θα διεξάγεται η πλειοδοτική δηµοπρασία για την πα-

Best Western στη Σκανδιναβία, δήλωσε ότι η εξαγορά ήταν µια ση-

ραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας

µαντική στρατηγική συµφωνία και µια λογική εξέλιξη.

ζώνης µεγάλων λιµνών και πλεύσιµων ποταµών, ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο σχέδιο νόµου του υπουργεί-

Ικανοποιημένο το 92% των πελατών της Ryanair

ου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά µε «τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νοµοθεσίας και άλλες διατάξεις». Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η µέγιστη δυνατή συµµετοχή ενδιαφεροµένων, το αδιάβλητο της διαδικασίας και κατ’ επέκταση, το µέγιστο δυνατό όφελος για το δηµόσιο. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι υπήρξαν πολύ σοβαρά προβλήµατα στη µίσθωση παραλιών από τις ξενοδοχειακές µονάδες. Όπως σηµειώνεται στην τροπολογία, η παραχώρηση δια της δηµοπράτησης µειώνεται από τα πέντε στα τρία έτη, έτσι ώστε, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «ο χρόνος να είναι αρκετός για επαρκή απόσβεση της επένδυσης του παραχωρησιούχου σε κα-

Ικανοποιηµένο από την πτήση του δηλώνει το 92% των πελατών της

τάλληλο εξοπλισµό, αλλά και αποτρεπτικός για επιπλέον δαπάνες

Ryanair που χρησιµοποίησε την υπηρεσία Rate My Flight τους µήνες

εκ µέρους του, ιδίως για κατασκευαστικές επεµβάσεις στον χώρο».

Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2017, σύµφωνα µε τα στατιστι-

Επίσης, καθίσταται πλέον δυνατή η παραχώρηση, µε κοινή υπουρ-

κά στοιχεία τριµήνου της υπηρεσίας, που δηµοσίευσε η Ryanair, η

γική απόφαση, της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή

No.1 αεροπορική εταιρία της Ευρώπης.

παρόχθιας ζώνης, απευθείας, µε ή χωρίς αντάλλαγµα, εκτός από

Συγκεκριµένα, περισσότεροι από 300,000 πελάτες χρησιµοποίησαν

τα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, και σε φορείς διαχείρισης

την υπηρεσία Rate My Flight τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον

προστατευόµενων περιοχών, µε σκοπό την έρευνα και µελέτη του

Μάρτιο µέσω του Ryanair app, αξιολογώντας τη συνολική εµπειρία

οικοσυστήµατος, υπό τις οριζόµενες προϋποθέσεις.

τους, από την ευγένεια του προσωπικού, ως τις επιλογές φαγητού

Επιπλέον, επιτρέπεται η περαιτέρω εκµίσθωση σε τρίτους των χώ-

και ποτού κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η διαδικασία αξιολόγησης

ρων (αιγιαλού και παραλίας, κ.λπ.), που παραχωρούνται στους δή-

της πτήσης πραγµατοποιείται µέσω ενός συστήµατος 5 αστέρων, µε

µους για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λου-

1 για Πολύ Κακή, 3 για Καλή και 5 αστέρια για Πολύ Καλή.

όµενους ή την αναψυχή του κοινού.

Το 92% των ερωτηθέντων αξιολόγησαν το ταξίδι τους ως «Άριστο/

«Στα χέρια» της Best Western η Sweden Hotels

Πολύ Καλό/Καλό», µε αντίστοιχα θετικά αποτελέσµατα για την επιβίβαση (86%), την ευγένεια του πληρώµατος (95%), τις υπηρεσίες εν

Στη Best Western Hotels & Resorts πέρασε η Sweden Hotels, η µεγα-

ώρα πτήσης (93%) και την ποικιλία φαγητών και ποτών (82%).

λύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα της Σουηδίας.

Το Rate My Flight είναι διαθέσιµο στα αγγλικά, γαλλικά, γερµανι-

Από τη συµφωνία, η Sweden Hotels αποκτά τη δυνατότητα πρό-

κά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά και πολωνικά µέσω του

σβασης στη σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρµα, στο σύστηµα διανο-

Ryanair app, διαθέσιµο σε iTunes και Google Play.

µής και στο πρόγραµµα πιστότητας της Best Western.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα αυτά, ο Robin Kiely της Ryanair δή-

«Η κίνηση αυτή θα «ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των δύο ξε-

λωσε: «Το Rate My Flight επιτρέπει στους πελάτες µας να πραγµατο-

νοδοχειακών αλυσίδων και θα δηµιουργήσει µια ισχυρότερη πλατ-

ποιούν άµεση αξιολόγηση της πτήσης τους µέσω του Ryanair app

φόρµα για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιοµηχανίας της διανοµής,

από την ώρα προσγείωσης. Με το 92% των 300,000 πελατών µας

της ψηφιοποίησης, των πελατειακών σχέσεων και των αγορών»,

να δηλώνουν ευχαριστηµένοι µε την πτήση τους τον Ιανουάριο, τον

ανέφεραν οι δύο ξενοδοχειακές αλυσίδες.

Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, παροτρύνουµε όλους τους πελάτες

Ο νέος ενοποιηµένος όµιλος Best Western och Sweden Hotels θα

µας να αξιολογούν τις πτήσεις τους, ώστε να γινόµαστε ολοένα και

προσφέρει 135 ξενοδοχεία στη Σουηδία και συνολικά 180 ξενοδο-

καλύτεροι. Οι πελάτες που επιθυµούν να αξιολογήσουν την πτήση

χεία σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.

τους, µπορούν να κατεβάσουν την εφαρµογή της Ryanair, και να

«Η συγχώνευση µε τη Best Western σηµαίνει ότι είµαστε πλέον σε

ενεργοποιήσουν τις ειδοποιήσεις, ώστε να λάβουνε το ερωτηµατο-

θέση να προσφέρουµε στα ξενοδοχεία ακόµη καλύτερη υποστήρι-

λόγιο κατά την προσγείωση της πτήσης τους».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Παρουσίαση Θέμα

Post Office Travel Money: Η Κρήτη, ο πιο φθηνός ελληνικός προορισμός και από τους οικονομικότερους στην Ευρώπη • Βουλγαρία και Πορτογαλία, οι πιο φθηνοί προορισμοί

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


H Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα συγκαταλέγονται μεταξύ των φθηνότερων προορισμών της Ευρώπης, σύμφωνα με την 11η ετήσια έρευνα κόστους διακοπών Holiday Costs Barometer, που διεξάγουν τα βρετανικά ταχυδρομεία (Post Office Travel Money). Ωστόσο, το κόστος στο οποίο ανέρχεται το «καλάθι» των τουριστών διαφέρει μεταξύ των τεσσάρων αυτών προορισμών, με την Κρήτη να αναδεικνύεται στον φθηνότερο, ελληνικό, προορισμό.

Τ

Προορισµοί έως 80 λίρες

ο θέρετρο Sunny Beach στη Βουλγαρία αναδεικνύεται στον πιο οικονοµικό προορισµό για τους Βρετανούς, για

µια ακόµη χρονιά, καθώς ο µέσος ταξιδιώτης για την αγορά µιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καφές, κρασί, αντηλιακό, εφηµερίδα και ένα πλήρες γεύµα για δύο άτοµα προβλέπεται να δαπανήσει µόλις €43.

Προορισµοί από 80 έως 100 λίρες

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Θέμα

Μάλιστα, οι τιµές για τα 10 αντικείµενα/υπηρεσίες που εξετάζο-

Προορισµοί πάνω από 100 λίρες

νται στην έρευνα, έχουν υποχωρήσει κατά 10%, σε σύγκριση µε το 2016, καθιστώντας τον προορισµό ως µια εξαιρετική επιλογή για όσους «κυνηγούν ευκαιρίες». Το Sunny Beach της Βουλγαρίας είναι ο καλύτερος value for money προορισµός για τους Βρετανούς, για τέταρτη συνεχή χρονιά. Στη δεύτερη θέση «φιγουράρει» η ακτογραµµή Algarve στην Πορτογαλία, παρότι τα βασικά τουριστικά έξοδα εκεί είναι δυο φορές ακριβότερα από τη Βουλγαρία, µε το τυπικό «καλάθι» διακοπών να κοστίζει περίπου €68. Αξίζει, ωστόσο, να σηµειωθεί ότι στην Algarve της Πορτογαλίας, οι τιµές είναι κατά 50% φθηνότερες από τον γαλλικό νότο, τη νότια Ιταλία και την Ίµπιζα! Η θέση της Ελλάδας ποικίλλει στη λίστα, αναλόγως µε τον προορισµό. Η Κρήτη είναι ο φθηνότερος ελληνικός προορισµός, µε κόστος για τα 10 αντικείµενα που συνιστούν το «καλάθι» του τουρίστα να κοστίζουν κάτω από £82, ενώ ακολουθεί η Ζάκυνθος µε £82, µερικές µόνο πένες ακριβότερη. Το κόστος στην Κεφαλονιά διαµορφώνεται στις £84, για να ανέλθει στις £90 στην Κέρκυρα, η οποία αποτελεί και τον πιο ακριβό, ελληνικό προορισµό, κατά 10% ακριβότερος από πέρυσι. «Η Ελλάδα είναι φέτος εξαιρετικά δηµοφιλής προορισµός, µε τους tour operators να αναφέρουν αυξήσεις έως και 40% στις

µηλότερες τιµές είναι στην Algarve, ενώ εξίσου φθηνή είναι και η

κρατήσεις», λέει αναφερόµενος στη χώρα µας ο Andrew Brown,

Costa del Sol.

επικεφαλής του Post Office Travel Money.

Από την άλλη, η Μαρµαρίδα στην Τουρκία είναι άλλο ένα θέρετρο

Σύµφωνα µε άλλα ευρήµατα της έρευνας, στην Ευρωζώνη οι χα-

όπου η λίρα θα είναι ισχυρότερη από ότι πριν από ένα χρόνο.

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Της Φλώρας Γ. Γιούπη

∆ιεθνές

WTTC: Σε θετική τροχιά επιστρέφουν τα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα • Στα 54,7 δισ. ευρώ τα συνολικά έσοδα από τον Τουρισμό το 2027 Τουριστική «έκρηξη» αναμένεται τα επόμενα δέκα χρόνια στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει σε έκθεσή του για τον αντίκτυπο του τουρισμού στην οικονομία της χώρας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), το οποίο εκτιμά ότι το 2027 τα συνολικά έσοδα από τον Τουρισμό θα αγγίζουν τα 54,7 δισ. ευρώ. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


∆ιεθνές

Τουριστική Κατάταξη των χωρών: Μακροπρόθεσµη ανάπτυξη, 2017 - 2027 Η άµεση συµβολή των ταξιδίων και του τουρισµού στο ΑΕΠ

2017 - 2027 % ανάπτυξη

Η συνολική συµβολή των ταξιδίων και του τουρισµού στο ΑΕΠ

2017 - 2027 % ανάπτυξη

42

Αίγυπτος

5.6

27

Αίγυπτος

6.1

74

Τουρκία

4.9

85

Ελλάδα

4.6

76

Μάλτα

4.8

87

Μάλτα

4.5

91

86 120 122

Ελλάδα

4.5

Παγκοσμίως

4.0

Κύπρος

3.6

124 125

Τυνησία

3.6

Ευρωπαϊκή Ένωση

2.3

Πορτογαλία

2.2

173

Γαλλία

175

Ισπανία

181

Ιταλία

170

Η άµεση συµβολή των ταξιδίων και του τουρισµού στην απασχόληση 5

Τουρκία

Τουρκία

4.4

Παγκοσμίως

3.9

Τυνησία

3.4

Κύπρος

3.4

Ευρωπαϊκή Ένωση

2.2

176

Πορτογαλία

1.9

2.0

178

Ισπανία

1.8

2.0

179

Γαλλία

1.8

1.7

182

Ιταλία

1.4

2017 - 2027 % ανάπτυξη 5.1

Η συνολική συµβολή των ταξιδίων και του τουρισµού στην απασχόληση 5

Αίγυπτος

2017 - 2027 % ανάπτυξη 4.6

17

Αίγυπτος

4.3

36

Τουρκία

3.4

58

Μάλτα

3.1

39

Ελλάδα

3.4

71

Ελλάδα

2.9

77

Μάλτα

2.7

Παγκοσμίως

2.2

81

Κύπρος

2.6

101

Ιταλία

2.2

Παγκοσμίως

2.5

112

Κύπρος

2.0

122

Ιταλία

1.6

123

Γαλλία

1.8

139

Γαλλία

1.4

Ευρωπαϊκή Ένωση

1.5

Ευρωπαϊκή Ένωση

1.3

142

Πορτογαλία

1.4

155

Πορτογαλία

1.0

146

Ισπανία

1.4

164

Ισπανία

0.9

163

Τυνησία

1.0

171

Τυνησία

0.7

Η άµεση συµβολή των ταξιδίων και του τουρισµού σε επενδύσεις κεφαλαίου 23 58 124 131

2017 - 2027 % ανάπτυξη

Η συµβολή των εξαγωγών επισκεπτών στις συνολικές εξαγωγές

2017 - 2027 % ανάπτυξη

Αίγυπτος

6.4

1

Αίγυπτος

10.0

Ελλάδα

5.1

34

Τουρκία

6.5

Παγκοσμίως

4.5

69

Μάλτα

5.3

Μάλτα

3.5

89

Ελλάδα

4.8

Τυνησία

3.0

Παγκοσμίως

4.3

Ευρωπαϊκή Ένωση

2.8

111

Τυνησία

4.2

140

Ισπανία

2.7

118

Γαλλία

4.0

141

Τουρκία

2.7

131

142

Γαλλία

2.7

160

Πορτογαλία

2.1

171

Κύπρος

172

Ιταλία

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κύπρος

3.7

Ευρωπαϊκή Ένωση

3.4

162

Πορτογαλία

2.7

1.8

170

Ισπανία

2.5

1.8

178

Ιταλία

2.0


Σ

ύµφωνα µε την έκθεση του WTTC, προβλέπεται να συνε-

στις 448.000 και τη συµµετοχή του κλάδου στη συνολική

χιστεί τα επόµενα δέκα χρόνια η θετική συνεισφορά του

απασχόληση στο 12,1%. Το 2027, µε µέσο ετήσιο ποσοστό

τουρισµού στο ΑΕΠ στις επενδύσεις.

αύξησης +2,9%, εκτιµάται ότι οι άµεσες θέσεις εργασίας

Με βάση τα κύρια συµπεράσµατα της έκθεσης προβλέπονται τα εξής:

στον κλάδο του τουρισµού θα ανέλθουν σε 597.000.

Η συνολική συνεισφορά του τουρισµού το 2016 στο ΑΕΠ

σε 3,2 δισ. Ευρώ, αποτελώντας το 15,7% της συνολικής

ήταν €32,8 δισ. Ευρώ (18,6% του ΑΕΠ), ενώ για το 2017, η

επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα (3,5 δισ. δολάρια

συνολική συνεισφορά του κλάδου προβλέπεται να αυξηθεί

ΗΠΑ). Το 2017, ο κλάδος αναµένεται να προσελκύσει

κατά 6,9%, αγγίζοντας τα €35 δισ. Ευρώ (19,6% του ΑΕΠ),

6,6% περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες αναµένεται να

ενώ µέχρι το 2027 προβλέπεται άνοδος 4,6% σε ετήσια

αυξηθούν κατά µέσο όρο 5,1% ετησίως τα επόµενα δέκα

βάση, µε τα συνολικά έσοδα από τον τουρισµό να αγγίζουν

χρόνια σε 5,5 δισ. Ευρώ επενδύσεις στον τουρισµό το 2027,

τα 54,7 δισ. ευρώ. (23,8% του ΑΕΠ).

Την ίδια ώρα, η συνολική συµβολή του κλάδου στην

που θα αντιστοιχεί στο 17,3% των συνολικών επενδύσεων.

Οι δαπάνες για ταξίδια αναψυχής (εισερχόµενες και εγχώριες)

απασχόληση, συµπεριλαµβανοµένων των θέσεων εργασίας

ανήλθαν στο 93,3% του άµεσου ΑΕΠ στον τουρισµό το 2016

που έµµεσα υποστηρίζει ο τουρισµός υπολογίζεται στο

(22,4 δισ. Ευρώ), έναντι 6,7% των αντίστοιχων δαπανών

23,4% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα (860.500

για επαγγελµατικά ταξίδια (1,6 δισ. Ευρώ). Οι δαπάνες για

θέσεις εργασίας). Η συµµετοχή του τουρισµού στην

ταξίδια αναψυχής αναµένεται να αυξηθούν κατά 7,6% το

απασχόληση αναµένεται να αυξηθεί κατά 6,3% το 2017,

2017 σε 24,1 δισ. Ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι θα συνεχίζουν

φθάνοντας τις 914.500 θέσεις εργασίας και κατά 3,4%

να αυξάνονται κατά µέσο όρο 4,2% ετησίως έως το 2027 σε

ετησίως έως το 2027, φθάνοντας το 1.273.000 θέσεις

36,4 δισ. Ευρώ. Παράλληλα, οι δαπάνες για επαγγελµατικά

εργασίας.

ταξίδια αναµένεται να αυξηθούν κατά 11,0% το 2017 σε 1,8

Η άµεση συµβολή του τουρισµού το 2016 στο ΑΕΠ ήταν

δισ. Ευρώ και να αυξηθούν κατά 8,2% ετησίως σε 3,9 δισ.

€13,2 δισ. Ευρώ (7,5% του συνολικού ΑΕΠ) και για το 2017, η άµεση συνεισφορά του κλάδου προβλέπεται να αυξηθεί

Οι επενδύσεις στον τοµέα τουρισµού το 2016 ανήλθαν

Ευρώ έως το 2027.

Το 37,5% της συνεισφοράς του τουρισµού στο ΑΕΠ

κατά 7,5%, αγγίζοντας τα €14,2 δισ. Ευρώ.

προήλθε το 2016 από τις δαπάνες των Ελλήνων ταξιδιωτών

Οι άµεσα απασχολούµενοι στον τουρισµό το 2016

εντός της χώρας, έναντι του 62,5% από δαπάνες ξένων

υπολογίζονται σε 423.000, αντιπροσωπεύοντας το 11,5% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Η άµεση

ταξιδιωτών

Οι εγχώριες ταξιδιωτικές δαπάνες αναµένεται να αυξηθούν

συνεισφορά του τουρισµού αναµένεται να αυξηθεί κατά

κατά 2,1% το 2017 σε 9,2 δισ. Ευρώ και κατά 2,5% ετησίως

+5,9% το 2017, ανεβάζοντας τις θέσεις απασχόλησης

σε 11,7 δισ. Ευρώ το 2027.

Η συνολική συµβολή του κλάδου των ταξιδίων και του τουρισµού στο ΑΕΠ 2016 Ευρώ δισ.

Κατανοµή της συνολικής συνεισφοράς του κλάδου των ταξιδίων και του τουρισµού στο ΑΕΠ και την Απασχόληση το 2016 ΑΕΠ (2016 Ευρώ δισ.)

Απασχόληση

Άµεσα +Έµµεσα +Επαγόµενα Άµεσα

Έµµεσα

Επαγόµενα

Συνολική συµβολή του κλάδου των ταξιδίων και του τουρισµού

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Θέμα

Sojern: Στην τρίτη θέση η Ελλάδα στις αναζητήσεις των ταξιδιωτών «Φουντώνει» το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στις αναζητήσεις των ταξιδιωτών, για ταξίδια που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως αποδεικνύει σχετική έρευνα της εταιρίας Sojern, η οποία αναλύει την ταξιδιωτική συμπεριφορά, με βάση τις αναζητήσεις και τις κρατήσεις που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του 2017.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η

Ελλάδα µαζί µε την Ιαπωνία εντάσσονται µετα-

Οι 10 πρώτες χώρες σε αναζητήσεις και κρατήσεις

ξύ των δηµοφιλέστερων προορισµών στις ανα-

ζητήσεις, τοποθετούµενες στην τρίτη θέση, πίσω από το Μεξικό και την Ταϋλάνδη, που κατέχουν την πρώτη και

ΗΠΑ Ισπαν ία Ιταλία Ην . Βασίλειο Μεξικό Γαλλία Γερμαν ία

τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα. Η Ολλανδία από την άλλη βρίσκεται µεταξύ των κορυφαίων προορισµών στις κρατήσεις, το διάστηµα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017. Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, οι κρατήσεις τον Ιανουά-

Πορτ ογαλία Ταϋλάνδ η Ιαπωνία Ελλάδα Ελβετία Ολλανδ ία Σιγκαπούρ η

ριο ήταν στο υψηλότερο σηµείο τους για το σύνολο του πρώτου τριµήνου του έτους.

Αν αζητήσεις

Κάποιοι νέοι προορισµοί αναδύονται σε όλο τον κόσµο,

Κρατήσεις

Κρατήσεις

µε το Ορλάντο, για τη Βόρεια Αµερική να συµπληρώνει τη λίστα των κορυφαίων 5 προορισµών, τη Ρώµη για την Ευρώπη να αναδεικνύεται σε έναν αυξανόµενο προορισµό και το Κάιρο για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, να αποτελεί τη νέα πρόταση στη λίστα των top προορι-

Το µερίδιο του όγκου των αναζητήσεων και των κρατήσεων το πρώτο τρίµηνο, ανά µήνα

σµών. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες είναι έτοιµοι να ξεκινήσουν τα ταξίδια τους, µε τις κορυφαίες ηµεροµηνίες αναχώρησης να τοποθετούνται στις αρχές Ιουνίου. Επίσης, σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία της Sojern, επιδεικνύουν έντονη διάθεση για µακρινά ταξίδια στο

34%

36%

30%

Ιανουάριος

30%

36%

Φεβρουάριος

Αν αζήτ ηση

εξωτερικό, µε το 61% όλων των ταξιδιών µακρινών απο-

34% Μάρτιος

Κράτηση

στάσεων να αφορά ταξίδια 12 ηµερών και πάνω. Όσον αφορά τη διάρκεια που µεσολαβεί από τον σχεδιασµό µέχρι την υλοποίηση του ταξιδιού, µόλις οι µισοί

Οι πέντε κορυφαίοι προορισµοί

σχεδόν από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, το 49%, σχε-

Λονδίνο Βαρκελώνη Άµστερνταµ Ρώµη Παρίσι

διάζουν το ταξίδι τους 60 και πλέον ηµέρες προτού την υλοποίησή του, ενώ το 14% είναι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγµής, αφού τα όποια σχέδιά τους πραγµατοποιούνται 7 και λιγότερες ηµέρες πριν από αυτό.

Ο χρόνος που µεσολαβεί από τον προγραµµατισµό µέχρι την υλοποίηση του ταξιδιού

Στην Ευρώπη οι πέντε κορυφαίοι προορισµοί είναι το Λονδίνο, η Βαρκελώνη, το Άµστερνταµ, η Ρώµη και το Παρίσι. Στο Top 10 µε τους κορυφαίους προορισµούς παγκοσµίως για αναζητήσεις και κρατήσεις το γ’ τρίµηνο συµπεριλαµβάνονται οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερµανία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Ταϋλάνδη, η Ελβετία και η Ολλανδία.

14%

8%

6%

6%

18%

49%

0 έως 7 ηµέρες

8 έως 14 ηµέρες

15 έως 21 ηµέρες

22 έως 29 ηµέρες

30 έως 59 ηµέρες

60+ ηµέρες

Η Sojern αναλύει την ταξιδιωτική συµπεριφορά σε όλο τον κόσµο, µε βάση τις αναζητήσεις και τις κρατήσεις που γίνονται σε όλες τις περιοχές -Βόρεια Αµερική, Λατι-

∆ιάρκεια Ταξιδιού

νική Αµερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ασία/ Ειρηνικό-, όπως αυτές αναδεικνύονται µέσα από τα δεδοµένα µεγάλων αεροπορικών εταιριών, online ταξιδιωτικών γραφείων, κ.ο.κ., προκειµένου να καταγράψει τις

37% 0 έως 3 ηµέρες

26% 4 έως 7 ηµέρες

11% 8 έως 11 ηµέρες

26% 12+ ηµέρες

ταξιδιωτικές τάσεις.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

ΙΟΒΕ: Στο 1,5% συρρικνώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας Συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017, σε σχέση με τον αναμενόμενο, «βλέπει» το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ΙΟΒΕ η ελλη-

E

αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας, καθώς

νική οικονοµία το 2017 αναµένεται να «τρέξει» µε ρυθµό

από την έκβασή τους συναρτώνται κρίσιµα ζητήµατα, όπως η

1,5%, χαµηλότερα από τους στόχους του προϋπολογισµού για

οριστικοποίηση των µεσοπρόθεσµων µέτρων για το χρέος και η

ανάπτυξη 2,7%.

είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της

Επίσης, στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ εκτιµά νέα πτώση της ανεργίας

Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

το 2017, για τέταρτο συνεχόµενο έτος, µικρότερης έκτασης από

Ωστόσο, σύµφωνα µε το ΙΟΒΕ, η αβεβαιότητα που δηµιουργεί η

την περυσινή (23,5%), η οποία θα διαµορφωθεί στο 22,2%.

εκκρεµότητα της αξιολόγησης του προγράµµατος και η αναβολή

Σηµειώνεται ότι, το µέσο ποσοστό ανεργίας πέρυσι ήταν το µι-

πιθανών θετικών επιδράσεων που µπορούν να επέλθουν όταν

κρότερο της τελευταίας πενταετίας.

ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κυρίως στις συνθήκες ρευστότητας,

Επίσης, σύµφωνα µε το ΙΟΒΕ, προβλέπεται αύξηση τιµών το τρέ-

επηρεάζουν το οικονοµικό περιβάλλον.

χον έτος, κυρίως από την άνοδο της τιµής του πετρελαίου και από

Αναλυτικά: Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα το τρίµη-

τους έµµεσους φόρους. Στο πρώτο τρίµηνο του 2017 ο γενικός

νο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017, σε σχέση µε το τρίµηνο Οκτωβρί-

δείκτης Τιµών Καταναλωτή αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από

ου - ∆εκεµβρίου 2016 καταγράφει σταθερότητα, κινούµενος κατά

σχεδόν τέσσερα έτη, κατά 1,4%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα υποχω-

µέσο όρο στις 93,8 (από 94,1) µονάδες, επίπεδο υψηλότερο σε

ρούσε κατά 0,9%.

σχέση µε το µέσο αντίστοιχο περυσινό (90,6 µον. κατά µέσο όρο).

Το Ινστιτούτο επισηµαίνει ότι οι διαπραγµατεύσεις για τη δεύτερη

Σε επίπεδο τοµέων, οι επιχειρηµατικές προσδοκίες στην Ελλάδα

αξιολόγηση του τρίτου Μνηµονίου έχουν εκ νέου κλιµακώσει την

βελτιώνονται το πρώτο τρίµηνο του νέου έτους σε σχέση µε το

∆είκτες Οικονοµικού Κλίµατος: Ε.Ε.-27, Ευρωζώνη και Ελλάδα, (1990-2015=100, εποχικά εξοµαλυµένα στοιχεία)

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG ECFIN

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


προηγούµενο στις Κατασκευές και οριακά στη Βιοµηχανία, ενώ επιδεινώνονται στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εµπόριο. Από την πλευρά της ζήτησης σηµειώνεται πτώση στον µέσο δείκτη τριµήνου στην καταναλωτική εµπιστοσύνη. Σε σύγκριση µε το αντίστοιχο περυσινό τρίµηνο, οι µέσοι δείκτες έχουν αυξηθεί στη Βιοµηχανία και τις Υπηρεσίες, ενώ στις Κατασκευές και την καταναλωτική εµπιστοσύνη καταγράφεται πτώση. Στο Λιανικό εµπόριο επικρατεί σχετική σταθερότητα.

∆είκτες Οικονοµικού Κλίµατος ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος1

∆είκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών2 (Ελλάδα)

∆είκτης Καταναλωτικής Εµπιστοσύνης1 (Ελλάδα)

Χρονική περίοδος

E.E-27

Ευρωζώνη

Ελλάδα

Βιοµηχανία

Κατασκευές

Λιανικό Εµπόριο

Υπηρεσίες

2002

97,3

96,8

102,0

101,2

114,0

93,3

82,8

-27,5

2003

95,4

95,4

100,1

97,9

115,0

102,0

85,5

-39,4

2004

103,3

101,6

104,8

99,1

81,5

104,8

94,6

-25,8

2005

100,8

100,5

98,1

92,6

63,0

96,8

93,6

-33,8

2006

108,3

108,3

104,9

101,5

91,1

110,8

103,7

-33,3

2007

111,0

110,6

108,4

102,8

92,5

120,8

106,6

-28,5

2008

93,3

94,3

97,4

91,9

95,2

102,5

97,8

-46,0

2009

79,3

80,2

79,7

72,1

65,5

80,4

70,1

-45,7

2010

101,2

101,6

79,3

76,2

45,2

59,5

62,9

-63,4

2011

100,3

102,4

77,6

76,9

34,2

58,9

61,7

-74,1

2012

90,9

90,6

80,0

77,2

43,2

57,1

54,8

-74,8

2013

95,7

93,8

90,4

87,8

65,0

70,2

70,4

-69,3

2014

105,1

101,6

99,3

94,6

81,5

89,1

87,2

-55,0

2015

106,2

104,2

89,4

81,9

56,4

81,0

70,6

-50,7

2016

105,9

104,9

91,3

91,3

55,7

98,0

76,1

-68,0

α’ τρίµηνο 2016

105,5

104,0

90,2

90,7

68,0

93,6

69,0

-67,5

β’ τρίµηνο 2016

105,5

104,3

89,9

91,9

62,9

100,2

74,3

-71,2

γ’ τρίµηνο 2016

104,7

104,3

91,6

91,1

43,9

98,6

79,3

-68,4

δ’ τρίµηνο 2016

107,8

106,9

93,6

91,2

48,1

99,5

82,0

-65,0

α’ τρίµηνο 2017

108,9

107,9

93,8

92,0

52,0

94,1

77,9

-71,8

Πηγές: 1Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG ECFIN, 2ΙΟΒΕ

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Θέμα

«Ψαλιδισμένα» τα τουριστικά έσοδα το 2016 • Στα 471 ευρώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδια, από 541 ευρώ το 2015 • Στα 509 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας Πτωτική παρέμεινε η τάση σε ό,τι αφορά τα τουριστικά έσοδα για το σύνολο του 2016, τα οποία μειώθηκαν κατά 6,5%, σε σύγκριση με το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 13.207 εκατ. ευρώ, παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτωτική πορεία την οποία ακολούθησε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κατά 13,0% ή σε απόλυτα μεγέθη κατά 70 ευρώ. 36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ

ύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2016 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε

Αυξημένες οι εισπράξεις από τα επαγγελματικά ταξίδια

στα €471, από €541 το 2015.

Αναφορικά με την κατανομή της ταξιδιωτικής δαπάνης μη κατοί-

Αναλυτικότερα, πτώση κατά 9,1% παρουσίασε η δαπάνη ανά δια-

κων στην Ελλάδα ανά λόγο ταξιδιού, ο κύριος όγκος των εισπρά-

νυκτέρευση (2016: 68 ευρώ, 2015: 75 ευρώ), ενώ η μέση διάρκεια

ξεων σχετίζεται με ταξίδια για προσωπικούς λόγους, των οποίων

παραμονής διαμορφώθηκε στις 6,9 διανυκτερεύσεις, μειωμένη

το μερίδιο στο σύνολο των δαπανών ανήλθε σε 93,9% το 2016,

κατά 4,3% σε σύγκριση με το 2015 (2015: 7,2 διανυκτερεύσεις). Ο

έναντι 94,5% το 2015, καθώς οι εισπράξεις τους μειώθηκαν κατά

αριθμός των διανυκτερεύσεων το 2016 παρουσίασε αύξηση κατά

7,0%. Εντός της κατηγορίας των ταξιδιών για προσωπικούς λό-

2,9% και διαμορφώθηκε στις 193.419 χιλ. διανυκτερεύσεις (2015:

γους, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σύνολο των δαπανών έχουν

188.012 χιλ. διανυκτερεύσεις).

τα ταξίδια αναψυχής (2016: 85,0%, 2015: 84,1%), των οποίων οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 5,5% και διαμορφώθηκαν στα 11.226

Μειωμένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις

εκατ. ευρώ. Τα ταξίδια για επίσκεψη σε συγγενείς/οικογένεια αντι-

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2016 διαμορφώθηκαν στα 13.207

στοιχούν στο 5,3% του συνόλου και παρουσίασαν αύξηση στις

εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,5% σε σύγκριση με το

εισπράξεις τους κατά 25,9%. Μείωση κατά 5,2% παρουσίασαν τα

2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση των εισπρά-

ταξίδια για λόγους υγείας και οι συναφείς εισπράξεις διαμορφώ-

ξεων από τους κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 14,6%,

θηκαν στα 35 εκατ. ευρώ.

οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.652 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύ-

Στον αντίποδα οι εισπράξεις από ταξίδια για επαγγελματικούς

οντας το 27,7% του συνόλου των εισπράξεων, όπως επίσης και

λόγους, οι οποίες εμφάνισαν άνοδο κατά 2,4%, αυξάνοντας τη

στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της

συμμετοχή τους στο σύνολο των εισπράξεων (2016: 6,1%, 2015:

ΕΕ-28 κατά 3,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9.097 εκατ. ευρώ.

5,5%).

Αναλυτικότερα, το 2016 οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 5.580 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,1% σε σύγκριση με το 2015, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 3.517 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,6%. Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 5,2% και διαμορφώθηκαν στα 2.128 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 25,6% και διαμορφώθηκαν στα 889 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης μειώθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν στα 1.944 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 3,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 436 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ σημείωσαν μείωση κατά 22,8% και διαμορφώθηκαν στα 728 εκατ. ευρώ.

Βασικά µεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων

Ιανουάριος - ∆εκέµβριος

2013

2014

(%) Μεταβολή

2015

(%) Μεταβολή

2016

(%) Μεταβολή

Εισπράξεις (εκατ. ευρώ)

12.152,2

13.393,0

10,2

14.125,8

5,5

13.206,8

-6,5

Ταξιδιωτική κίνηση (χιλ. ταξιδιώτες)

20.111,4

24.272,4

20,7

26.114,2

7,6

28.070,8

7,5

∆απάνη ανά ταξίδι (ευρώ)

604,2

551,8

-8,7

540,9

-2,0

470,5

-13,0

∆απάνη ανά διανυκτέρευση (ευρώ)

74,6

71,6

-3,9

75,1

4,9

68,3

-9,1

Μέση διάρκεια παραµονής (αριθµός διανυκτερεύσεων)

8,1

7,7

-4,9

7,2

-6,5

6,9

-4,3

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Θέμα

Σε νέα άνοδο η ταξιδιωτική κίνηση

τη Ρωσία παρουσίασε αύξηση κατά 16,1% και διαμορφώθηκε

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2016 αυξήθηκε κατά 7,5%

στις 596 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ

και διαμορφώθηκε στις 28.071 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 26.114 χιλ.

αυξήθηκε κατά 3,8% και διαμορφώθηκε στις 779 χιλ. ταξιδιώτες.

ταξιδιωτών το 2015. κατά 9,0%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών μειώθηκε κατά 4,7%.

Αυξημένες οι διανυκτερεύσεις από Γερμανία και Ην. Βασίλειο

Στη διαμόρφωση της ταξιδιωτικής κίνησης συνέβαλαν οι χώρες

Σε 193.419 χιλ. διαμορφώθηκαν οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών

της ΕΕ-28, με ποσοστό συμμετοχής 61,3%, και οι χώρες εκτός της

στην Ελλάδα το 2016, έναντι 188.012 χιλ. το 2015, παρουσιάζο-

ΕΕ-28, με ποσοστό 27,0%.

ντας άνοδο κατά 2,9%. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση

Το 2016 η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 αυξήθηκε

κατά 5,9% των διανυκτερεύσεων των κατοίκων χωρών της ΕΕ-28,

κατά 15,0% σε σύγκριση με το 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται

καθώς οι διανυκτερεύσεις των κατοίκων χωρών εκτός της ΕΕ-28

στην αύξηση κατά 22,1% της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες

μειώθηκαν κατά 4,7%.

της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε στις

Αύξηση παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις από τη Γερμανία κατά

8.282 χιλ. ταξιδιώτες, καθώς και στην αύξηση της ταξιδιωτικής

5,2% και από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 11,8%, ενώ αυτές από τη

κίνησης από τις χώρες της ζώνης του ευρώ κατά 9,1%, η οποία

Γαλλία μειώθηκαν κατά 19,7%.

διαμορφώθηκε στις 8.935 χιλ. ταξιδιώτες.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 10,7% παρουσίασαν

Αντίθετα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 πα-

οι διανυκτερεύσεις από τη Ρωσία, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ μειώ-

ρουσίασε μείωση κατά 12,1% και διαμορφώθηκε στις 7.583 χιλ.

θηκαν κατά 4,5%.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε

ταξιδιώτες. Ειδικότερα, αύξηση κατά 11,7% εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία, η οποία διαμορφώθηκε στις 3.139 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 13,7% και διαμορφώθηκε στις 1.314 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 20,8% και διαμορφώθηκε στις 2.895 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατανοµή ταξιδιωτικών εισπράξεων ανά κατηγορία χώρας προέλευσης


SWISS

MADE

Κατανοµή συνολικών αφίξεων κρουαζιερόπλοιων ανά λιµάνι το 2016

στεγνωτήρες μαλλιών

Κατανοµή επισκέψεων επιβατών κρουαζιέρας ανά χώρα προέλευσης (Ιούλιος 2016)

Smart Socket

Executive

Action Shaver

Action

new

Hotello Shaver

Premium Drawer

Handy

Optima Bar

Μειωμένες οι αφίξεις, αυξημένες οι εισπράξεις κρουαζιέρες Το 2016 καταγράφηκαν 4.093 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (2015: 4.375 αφίξεις), με 5.053 χιλ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 5.118 χιλ. επισκέψεων επιβατών το 2015, με το 90,9% των επιβατών να είναι διερχόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποίησαν 1,5 στάσεις σε ελληνικά λιμάνια, έναντι 2 το 2015. Οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 1,0% σε σύγκριση με το 2015 και ανήλθαν στα 509 εκατ. ευρώ. Το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας είναι το λιμάνι του Πειραιά, με συμμετοχή 43,8% επί του συνόλου και ακολουθούν το λιμάνι

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 39 www.afoisamara.gr


Θέμα

της Κέρκυρας και το λιμάνι της Σαντορίνης με 14,7% και 8,6% των

Επιπρόσθετα, δαπανήθηκαν 34 ευρώ σε διαμονή εκτός κρουα-

εισπράξεων αντίστοιχα.

ζιερόπλοιου, καθώς οι επιβάτες με ελληνικό λιμάνι επιβίβασης

Οι συνολικές διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων αυξήθη-

πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο μία διανυκτέρευση πριν από

καν κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στις 4.075 χιλ., ενώ οι συνολι-

την επιβίβασή τους.

κοί επιβάτες κρουαζιέρας εκτιμώνται σε 3.391 χιλ., παρουσιάζο-

Η κυριότερη χώρα προέλευσης επιβατών κρουαζιέρας είναι οι

ντας αύξηση κατά 28,8% σε σχέση με το 2015.

ΗΠΑ, με συμμετοχή 19,5% επί του συνόλου. Ακολουθούν το Ηνω-

Από την ανάλυση των στοιχείων ειδικής, συμπληρωματικής έρευ-

μένο Βασίλειο και η Τουρκία με 11,4% και 9,4% αντίστοιχα. Οι

νας που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούλιο του

έντεκα σημαντικότερες χώρες προέλευσης καλύπτουν το 77,7%

2016, σε 8 λιμάνια προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων, με βασικό

των συνολικών εισπράξεων κρουαζιέρας.

σκοπό την καταγραφή της δαπάνης που πραγματοποίησαν οι

Η κυριότερη χώρα προέλευσης επισκέψεων επιβατών κρουα-

επιβάτες κρουαζιέρας στην Ελλάδα, προκύπτει ότι οι διερχόμε-

ζιέρας είναι οι ΗΠΑ, με συμμετοχή 16,7% επί του συνόλου. Ακο-

νοι ταξιδιώτες δαπάνησαν κατά μέσο όρο 65 ευρώ σε κάθε λιμάνι

λουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία με 15,4% και 8,6%

προσέγγισης. Από το ποσό αυτό, περίπου τα 14 ευρώ αφορού-

αντίστοιχα, ενώ οι έντεκα σημαντικότερες χώρες προέλευσης

σαν ξεναγήσεις, μουσεία και λοιπές δραστηριότητες, τα 29 ευρώ

καλύπτουν το 79,4% των συνολικών επισκέψεων σε ελληνικά λι-

διάφορες αγορές, τα 6 ευρώ μεταφορές (π.χ. ενοικίαση οχημά-

μάνια.

των), ενώ τα 16 ευρώ λοιπές δαπάνες. Η δαπάνη στα ελληνικά λιμάνια επιβίβασης ήταν σχεδόν διπλάσια από τη δαπάνη σε κάθε λιμάνι προσέγγισης και αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε 139 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 26 ευρώ αφορούσαν ξεναγήσεις, επισκέψεις σε μουσεία και λοιπές δραστηριότητες, τα 34 ευρώ διάφορες αγορές, τα 6 ευρώ μεταφορές (π.χ. ενοικίαση οχημάτων), ενώ τα 39 ευρώ λοιπές δαπάνες.

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατανοµή διανυκτερεύσεων ανά κατηγορία χώρας προέλευσης


Παρουσίαση

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ - DOMETIC

Παράδοση στην υψηλή ποιότητα Με σταθερή παρουσία 39 χρόνων στον χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η εταιρία Πολυεύθυμος - Αφοι Σαμαρά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξενοδόχων, διατηρώντας την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά. Η εταιρία αντιπροσωπεύει, αποκλειστικά στη χώρα μας, τα ασυναγώνιστης ποιότητας και οικονομίας miniBars, miniSafes και wine cellars της Dometic.

Τ

α προϊόντα ξενοδοχειακού εξοπλισµού µε την «υπογρα-

Dometic miniSafes

φή» της Dometic διακρίνονται για την κατασκευαστική

Μια εξαιρετικά φιλική στον χρήστη και τον ξενοδόχο σειρά

τους υπεροχή, τον εργονοµικό τους σχεδιασµό και τη µεγάλη ποι-

miniSafes είναι τα proSafe της Dometic. Είναι ειδικά σχεδιασµένη για

κιλία µοντέλων.

να προσφέρει τη µέγιστη ασφάλεια. Τα proSafe κατασκευάζονται

Dometic miniBars

στην Ισπανία, σε ποικιλία µεγεθών από ανθεκτικό ατσάλι, βάφονται µε υγρή βαφή, η πόρτα τους κόβεται από το υπόλοιπο πλαίσιο µε

Η πρόδροµος εταιρία της σουηδικής Dometic, η Electrolux, εφηύ-

laser και είναι κολληµένη µε τους µεντεσέδες χωρίς δυνατότητα

ρε την τεχνολογία ψύξης, και κατασκεύασε τα πρώτα ψυγεία στον

αντικατάστασής της (burglar proof). ∆ιατίθενται σε ποικιλία δια-

κόσµο το 1925. ∆εν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός πως η Dometic

στάσεων, ενώ µπορούν να κατασκευασθούν κατά παραγγελία, σε

εξακολουθεί να κρατά τα «σκήπτρα», αποτελώντας σήµερα τον

οποιαδήποτε διάσταση. Το πρωτοποριακό τους σύστηµα ελέγχου

µεγαλύτερο κατασκευαστή miniBars, παγκοσµίως. Το 90% του

και εκτύπωσης των τελευταίων ανοιγµάτων (audit trail) και anti

συνόλου των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων σε όλο τον κόσµο,

tamper system εγγυάται πρόσθετη ασφάλεια, ενώ κατά παραγγελία

διαθέτουν miniBars Dometic. Μεταξύ αυτών και τα περισσότερα

διατίθενται µε πρόγραµµα ενοικίασης (rent code).

ελληνικά ξενοδοχεία. Μία από τις καινοτοµίες των miniBars είναι η αθόρυβη λειτουργία

Dometic Wine Cellars

τους, πιστή στις απαιτήσεις του Κανονισµού της Επιτροπής των

Εξειδικευµένη σε απαιτητικές λύσεις ψύξης, η Dometic κατασκευ-

Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τον οικολογικό σχεδιασµό των ψυ-

άζει τα Wine Cellars, µε απόλυτο σεβασµό στο περιβάλλον και

κτικών συσκευών.

σύµφωνα µε τα πρότυπα ISO ποιότητας 9001 και 14001. H πλέον

Ένα άλλο κορυφαίο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµά τους είναι το

αγαπητή σειρά ψυγείων κρασιών της Dometic, «D», διαθέτει δυο

σύστηµα εξοικονόµησης ενέργειας που διαθέτουν, το οποίο σε

ξεχωριστές ζώνες ψύξης για λευκά και κόκκινα κρασιά. Η θερµο-

συνάρτηση µε το µοναδικό σύστηµα διάγνωσης της λειτουργίας

κρασία στις δυο ζώνες ρυθµίζεται ανεξάρτητα και µε ακρίβεια

και ελέγχου της απόδοσης της ψυκτικής µονάδας µε ηλεκτρονι-

από 5 µέχρι 22 οC. Όλα τα µοντέλα είναι πλήρως εξοπλισµένα µε

κούς αισθητήρες, που ενηµερώνει για τη σωστή λειτουργία τους,

συρόµενα ράφια, καθώς και µε πρόσοψη αλουµινίου, στην οποία

πετυχαίνει, επιβεβαιωµένα, την πιο χαµηλή κατανάλωση ενέργει-

µπορούν να τοποθετηθούν ετικέτες για τα αποθηκευµένα κρασιά.

ας, σύµφωνα µε µετρήσεις του Ινστιτούτου Θερµοδυναµικής και

Η γυάλινη πόρτα διαθέτει πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι, κλειδα-

Τεχνολογίας Ψύξης του πανεπιστηµίου της Καρλσρούης.

ριά και τζάµι που προστατεύει τα κρασιά από το φως.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Θέμα

«Πετάνε» οι διεθνείς αερομεταφορές • Νέα αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Μάρτιο Σε φάση «απογείωσης» συνεχίζουν να βρίσκονται οι διεθνείς αερομεταφορές, με τον Μάρτιο να ολοκληρώνεται καταγράφοντας αύξηση κατά 6,8% στη ζήτηση (μετρούμενη σε έσοδα ανά χιλιόμετρο ανά επιβάτη -RPK-), σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, όπως προκύπτει με βάση τα τελευταία στοιχεία για τη διεθνή επιβατική κίνηση, που ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).

Σ

ύµφωνα µε την ΙΑΤΑ, η συνολική χωρητικότητα τον

της αεροπορικής κίνησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να

Μάρτιο αυξήθηκε κατά 6,1% και ο συντελεστής φορτί-

περιµένουµε έναν ακόµη µήνα για να δούµε τον αντίκτυπο της

ου ανέβηκε κατά µισή ποσοστιαία µονάδα στο 80,4%, σηµειώ-

απαγόρευσης των φορητών υπολογιστών στην αεροπορική κί-

νοντας ρεκόρ για τον µήνα. Η αύξηση της ζήτησης τον Μάρτιο

νηση.

αντιπροσώπευε µια µέτρια επιβράδυνση σε σχέση µε τις επιδό«Η έντονη ζήτηση συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου

Θετικό πρόσημο για τους διεθνείς αερομεταφορείς

τριµήνου, εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν οι χαµηλότεροι ναύ-

Τον Μάρτιο η διεθνής επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 6,4% σε

λοι σε συνδυασµό µε την αναβάθµιση των παγκόσµιων οικονο-

σύγκριση µε τον Μάρτιο του 2016, σηµειώνοντας µικρή επιβρά-

µικών συνθηκών. Η τιµή των αεροπορικών ταξιδιών µειώθηκε

δυνση σε σχέση µε τον Φεβρουάριο. Οι αεροπορικές εταιρίες,

κατά περίπου 10% σε πραγµατικούς όρους κατά το προηγούµε-

σε όλες τις περιοχές, σηµείωσαν θετικούς ρυθµούς. Η συνολική

νο έτος», είπε ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύµβουλος

χωρητικότητα ανήλθε σε 6,1% και ο συντελεστής φορτίου βελ-

της IATA, Alexandre de Juniac, σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα

τιώθηκε κατά 0,2% σε 78,8%.

σεις του Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης ανά χώρα (Μάρτιος 2017 έναντι Μαρτίου 2016)

Εγχώρια Αυστραλία Βραζιλία Κίνα Ινδία Ιαπωνία Ρωσία Η.Π.Α.

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παγκόσµιο µερίδιο

PRK

ASK

PLF

PLF (επίπεδο)

36.3% 1.0% 1.2% 8.7% 1.3% 1.1% 1.3% 14.9%

7.6% 0.9% 5.9% 15.1% 14.6% 7.8% 14.8% 3.4%

6.1% -0.4% 4.1% 10.8% 13.5% 3.0% 18.0% 3.1%

1.2% 0.9% 1.3% 3.1% 0.8% 3.3% -2.1% 0.3%

83.2% 76.4% 79.0% 85.2% 83.2% 74.6% 75.7% 85.7%


Η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης ανά περιοχή (Μάρτιος 2017 έναντι Μαρτίου 2016)

Σύνολο Αφρική Ασία/Ειρηνικός Ευρώπη Λατινική Αµερική Μέση Ανατολή Βόρεια Αµερική

Παγκόσµιο µερίδιο

PRK

ASK

PLF

PLF (επίπεδο)

100.0% 2.2% 32.9% 26.4% 5.2% 9.6% 23.7%

6.8% 4.9% 10.7% 6.0% 7.8% 4.7% 3.2%

6.1% 1.9% 8.0% 5.3% 5.3% 9.3% 3.3%

0.5% 2.0% 1.9% 0.5% 1.9% -3.2% -0.1%

80.4% 69.4% 80.7% 81.4% 80.2% 73.2% 83.6%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Θέμα

Οι ευρωπαίοι αεροµεταφορείς σηµείωσαν αύξηση της

περισσότερο µε τις εξελίξεις που παρατηρήθηκαν πέρυσι,

κίνησης τον Μάρτιο κατά 5,7% σε σχέση µε τον Μάρτιο

ενώ οι επιπτώσεις από την απαγόρευση των φορητών

του 2016. Η ισχυρή ανοδική τάση εν µέρει υποστηρίζεται

υπολογιστών θα είναι ορατές από τα αποτελέσµατα του

από τη δυναµική στην οικονοµία της περιοχής. Ωστόσο,

Απριλίου κι έπειτα. Συνολικά, ωστόσο, η περιοχή γνώρισε

υπάρχουν µεγάλες αποκλίσεις στην απόδοση µεταξύ

την ταχύτερη ετήσια ανάπτυξη του συντελεστή RPK

των τµηµάτων της αγοράς. Η ζήτηση σε ολόκληρο τον

φέτος, µε δυναµική ανάπτυξη στις γραµµές προς και από

Ατλαντικό παρουσίασε µέτρια απόδοση, ενώ τα έσοδα

την Ασία και την Ευρώπη. Η χωρητικότητα αυξήθηκε

ανά χιλιόµετρο, ανά επιβάτη (RPK), σε δροµολόγια προς

κατά 9,4% και ο συντελεστής φορτίου µειώθηκε κατά 3,1

και από την Ασία και τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά

ποσοστιαίες µονάδες σε 73,1%.

περίπου 7-9%. Η συνολική χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 4,7% και ο συντελεστής φορτίου σηµείωσε άνοδο 0,8

Οι αεροπορικές εταιρίες της Βόρειας Αµερικής σηµείωσαν

ποσοστιαίων µονάδων στο 82,2%, το υψηλότερο ποσοστό

άνοδο της τάξης του 2,7% τον Μάρτιο, σε σύγκριση µε τον

µεταξύ των περιφερειών.

αντίστοιχο µήνα το προηγούµενο έτος. Η χωρητικότητα ανέβηκε κατά 3,7% και ο συντελεστής φορτίου υποχώρησε

Η κίνηση των αεροπορικών εταιριών της Ασίας-Ειρηνικού

οριακά κατά 0,7 ποσοστιαίες µονάδες στο 79,8%.

αυξήθηκε κατά 9,1% τον Μάρτιο, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η χωρητικότητα αυξήθηκε

Οι αεροπορικές εταιρίες της Λατινικής Αµερικής σηµείωσαν

κατά 7,4% και ο συντελεστής φορτίου κατά 1,2 ποσοστιαίες

αύξηση κατά 9,7% στην κίνηση του Μαρτίου, η οποία

µονάδες στο 78,7%. Η ανάπτυξη στην περιοχή της Ασίας

ήταν η ισχυρότερη µεταξύ των περιφερειών. Αυτή ήταν η

παραµένει σταθερή, ενώ η κυκλοφορία εξακολουθεί να

δεύτερη φορά σε 63 µήνες που οι εταιρίες της περιοχής

ανακάµπτει µετά την έξαρση της τροµοκρατίας στις αρχές

«οδήγησαν» τις εξελίξεις στον τοµέα των αεροµεταφορών.

του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, η ζήτηση αυξήθηκε µε ετήσιο

Η έντονη ζήτηση υποστηρίχθηκε από την ισχυρή διεθνή

ρυθµό 22% από τον Νοέµβριο.

ζήτηση εντός της Νότιας Αµερικής. Αντίθετα, η επιβατική κίνηση στην ευρύτερη διαδροµή

Η διεθνής επιβατική κίνηση στη Μέση Ανατολή επιβρα-

στην περιοχή της Βόρειας και της Νότιας Αµερικής ήταν

δύνθηκε σε 4,9% τον φετινό Μάρτιο, σε σύγκριση µε

σχεδόν 5% κάτω από ότι την περίοδο αιχµή της, στα µέσα

ένα χρόνο πριν, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσµα

του 2015. Η χωρητικότητα τον Μάρτιο σηµείωσε αύξηση

τη σηµαντική επιβράδυνση από τον Ιανουάριο και

6,4%, σε σχέση µε πέρυσι και ο συντελεστής φορτίου

τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση. Αυτό σχετίζεται

ανέβηκε κατά 2,4% σε 80,7%.

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι αφρικανικές αεροπορικές εταιρίες συνέχισαν να απολαµβάνουν την υψηλή ζήτηση, µε αύξηση της κίνησης κατά 6,0%, σε σχέση µε τον Μάρτιο του 2016. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 2,4% και ο συντελεστής φορτίου ενισχύθηκε κατά 2,3 ποσοστιαίες µονάδες σε 68,2%. Παρά την ευθραυστότητα στις µεγαλύτερες οικονοµίες της περιοχής (Νιγηρία και Νότια Αφρική),

Dometic drawer miniBar

ο ρυθµός αύξησης της κυκλοφορίας ενισχύθηκε τους τελευταίους µήνες, µε τον συντελεστή RPK να αυξάνεται µε ετήσιο ρυθµό σχεδόν 10% από τα µέσα του 2016. Αυτή η ανάκαµψη αντικατοπτρίζει έναν συνδυασµό ταχύτερης ανάπτυξης στην κεντρική αγορά από και προς την Ευρώπη, αλλά και µεταξύ Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Σε άνοδο η εγχώρια ζήτηση Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε κατά 7,6% τον Μάρτιο, γεγονός που οφειλόταν κυρίως στις διψήφιες αυξήσεις στον δείκτη της κίνησης στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, που υποστηρίχθηκαν από την ισχυρή µονοψήφια ανάπτυξη στην Ιαπωνία. Η χωHiPro 6000

ρητικότητα σηµείωσε άνοδο 6,1% και ο συντελεστής φορτίου

HiPro vision

αυξήθηκε κατά σε 1,2% σε 83,2%. Η αγορά της Βραζιλίας συνέχισε να ανακάµπτει και επανήλθε σε θετική ετήσια αύξηση τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015. Η αύξηση της εγχώριας κίνησης στην Ιαπωνία σηµείωσε υψηλό τριετίας τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την ανάκαµψη από την άνοιξη του 2016. Αυτό συνέπεσε µε την αύξηση του αριθµού των εσωτερικών πτήσεων (αν και µε χαµηλότερες µέσες συ-

RH 131

RH 449

χνότητες πτήσεων).

MD281

MD361

RΗ440NTE

Wine refrigerators

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr


Παρουσίαση

Ξεχωριστές εμπειρίες φιλοξενίας με την «υπογραφή» της Media Strom Μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας με βάση την ευεξία που προσφέρει ο ποιοτικός ύπνος, «υπογράφει» η Media Strom, η κορυφαία εταιρία στον κλάδο της στρωματοποιίας στη χώρα μας, η οποία με «όπλα» της την μακρόχρονη εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία, προτείνει στην ξενοδοχειακή αγορά καινοτόμες ιδέες και ολοκληρωμένες λύσεις ύπνου.

Γ

νωρίζοντας ότι ο καλός ύπνος συµβάλει δραστικά στη

προτείνοντας τη σειρά µοναδικών στρωµάτων Optimum.

συνολικά καλή διάθεση του πελάτη, και κατ’ επέκταση

Η σειρά Optimum, µε τις 4 εναλλακτικές εκδοχές της,

στη συνολική εµπειρία φιλοξενίας, τελευταία οι επαγγελµατίες

Optimum Diamond, Optimum Platinum, Optimum Gold,

του ξενοδοχειακού κλάδου δίνουν όλο και µεγαλύτερη σηµασία

Optimum Silver, παρέχει λύση σε όλες τις «ανάγκες ύπνου» των

στον ποιοτικό ύπνο των πελατών τους, αναζητώντας τις καλύτε-

πελατών ξενοδοχείων, χρησιµοποιώντας τα πιο ποιοτικά και και-

ρες λύσεις.

νοτόµα υλικά, τις πιο εξελιγµένες τεχνολογίες και φυσικά την

Η συγκεκριµένη παράµετρος γίνεται ακόµα πιο σηµαντική όταν η

εγγύηση του κορυφαίου κατασκευαστή της αγοράς για την

επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τοµέα του high-end τουρι-

κορυφαία εµπειρία ύπνου.

σµού, όπου οι απαιτήσεις από την πλευρά του φιλοξενούµενου

H σειρά Optimum παρέχει µοναδικά χαρακτηριστικά σε επίπε-

είναι αναλόγως υψηλότερες και τα κριτήριά του πιο αυστηρά.

δο σχεδιασµού και κατασκευής, όπως:

Σε αυτό το ζητούµενο του κάθε απαιτητικού πελάτη, η Media

µοναδικά συστήµατα ελατηρίων πολλαπλών επιπέδων &

Strom, µε 50 χρόνια εµπειρίας ως η κορυφαία εταιρία στον

ζωνών τεχνολογίας MLS, για την απόλυτη στήριξη καθ’ όλη

κλάδο της στρωµατοποιίας στη χώρα µας, έρχεται να απαντήσει

τη διάρκεια του ύπνου

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ενσωµατωµένο ανώστρωµα Topper Inside, που

απορρέει, από τη 50ετή τεχνογνωσία, την τεχνολογία αιχµής,

«αγκαλιάζει» ιδανικά κάθε διαφορετικό τύπο σώµατος

τον άρτιο σχεδιασµό και φυσικά την επιλογή των καλύτερων

δύο διαφορετικές πλευρές, Double Side, για δύο

υλικών και µεθόδων παραγωγής. Γιατί ο καλός ύπνος είναι

µοναδικές, διαφορετικές αισθήσεις, θαλπωρή το χειµώνα

απαραίτητο στοιχείο στην επίτευξη της καλής υγείας και της ευ-

και δροσιά το καλοκαίρι

εξίας όλων µας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόµα περισ-

ειδική επεξεργασία Aegis Shield κατά της εµφάνισης

σότερο όµως κατά τη διάρκεια των διακοπών µας. Και η Media

µικροοργανισµών, που εξασφαλίζει τον απόλυτο βαθµό

Strom, ως Επίσηµος Χορηγός Καλού Ύπνου, µπορεί να εγγυη-

υγιεινής και ασφάλειας, και

θεί µια κορυφαία εµπειρία ύπνου για τους πελάτες σας!

κοµψές γραµµές καπιτονέ σχεδίων, ολόλευκο χρώµα και προσεγµένο σχεδιασµό, που ανταποκρίνονται στις πιο

Γνωρίστε από κοντά όλες τις σειρές στρωµάτων και προϊόντων

υψηλές αισθητικές απαιτήσεις.

ύπνου της MEDIA STROM σε ένα από τα 118 σηµεία του δικτύου

Προσφέρετε στους πελάτες σας την µοναδική αίσθηση που

καταστηµάτων της εταιρίας ή στο www.mediastrom.com.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Θέμα

«Τσιμπημένες» οι ξενοδοχειακές τιμές τον Απρίλιο • Σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση της μέσης τιμής των ξενοδοχείων στην Αθήνα Με τον ελληνικό τουρισμό να συνεχίζει την ανοδική του πορεία οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού χώρου φαίνεται να επιχειρούν φέτος να πάρουν τη «ρεβάνς», «τσιμπώντας» τις τιμές.

Σ

το πλαίσιο αυτό και σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία

ση µε τον προηγούµενο µήνα, όσο και σε σχέση µε πέρυσι, κατά

της Trivago, στην Ελλάδα η µέση, ξενοδοχειακή τιµή τον

12,3% και 7,2%, αντίστοιχα.

Απρίλιο, σε σύγκριση µε τον Μάρτιο, διαµορφώθηκε στα 91 ευρώ,

Αντίθετα, πτωτικά διαµορφώθηκε η µέση ξενοδοχειακή τιµή στην

αυξηµένη κατά 15,2%.

Τουρκία, η οποία έπεσε στα 61 ευρώ, µειωµένη κατά 22,8%, σε σύ-

Αυξήσεις στις µέσες ξενοδοχειακές τιµές παρατηρήθηκαν και στην

γκριση µε τον Απρίλιο του 2016. Αντίστοιχα, στο Ηνωµένο Βασίλειο

Κύπρο, µε την τελική τιµή να είναι 76 ευρώ, 4,1% περισσότερο από

η µέση τιµή διαµορφώθηκε στα 138 ευρώ, µειωµένη κατά 11% σε

πέρυσι. Αύξηση παρατηρήθηκε και στην Ισπανία, τόσο σε σχέ-

σχέση µε το περασµένο έτος.

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι ξενοδοχειακές τιµές σε επίπεδο χωρών Σε ανοδική πορεία οι ξενοδοχειακές τιμές στην Ευρώπη Αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις τιµές των ξενοδοχείων σε δηµοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισµούς, τόσο σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, όσο και σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, µε λίγες µόνο εξαιρέσεις. Πιο συγκεκριµένα, στην Αθήνα, η µέση τιµή των ξενοδοχείων διαµορφώθηκε στα 95 ευρώ, αυξηµένη κατά 18,5%, σε σχέση µε τον Μάρτιο. Στη Βενετία, η τιµή αυξήθηκε κατά 54,6%, σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, φτάνοντας τα 218 ευρώ. Αυξήσεις κατά 47,6 και 39,7% αντίστοιχα παρατηρήθηκαν στο Άµστερνταµ και το Μονακό, ενώ στην

Χώρα

Απρίλιος 2016

Μάρτιος 2017

Απρίλιος 2017

Ελλάδα Κύπρος Ιταλία Κροατία Ισπανία Ην. Βασίλειο Ολλανδία Τουρκία Γαλλία Γερµανία Ελβετία

90 € 73 € 122 € 81 € 111 € 155 € 160 € 79 € 130 € 108 € 192 €

79 € 68 € 97 € 69 € 106 € 133 € 120 € 58 € 120 € 106 € 191 €

91 € 76 € 118 € 75 € 119 € 138 € 155 € 61 € 120 € 103 € 201 €

σε σχέση µε τον Μάρτιο, µειωµένη παρόλα αυτά κατά 29,6%, σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2016. Πτώση 5,2% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος παρατηρήθηκε

Πόλη

Απρίλιος 2016

Μάρτιος 2017

Απρίλιος 2017

και στη Ρώµη, µε την τιµή να διαµορφώνεται στα 127 ευρώ. Μι-

Αθήνα Ρώµη Βιέννη Βρυξέλλες Κοπεγχάγη Παρίσι Βερολίνο Βενετία Μονακό Άµστερνταµ Βαρκελώνη Μαδρίτη Κων/πολη Λονδίνο

95 € 134 € 118 € 124 € 166 € 149 € 98 € 203 € 345 € 206 € 160 € 115 € 81 € 186 €

81 € 93 € 109 € 117 € 160 € 142 € 94 € 141 € 264 € 145 € 135 € 109 € 54 € 170 €

96 € 127 € 131 € 112 € 175 € 144 € 99 € 218 € 364 € 214 € 168 € 126 € 57 € 177 €

δίνο και το Παρίσι, µε τη µέση τιµή να είναι 177 και 144 ευρώ, αντίστοιχα. Στις Βρυξέλλες παρατηρήθηκαν µειώσεις, τόσο σε µηνιαίο, όσο και σε ετήσιο επίπεδο. Η µέση τιµή για τον Απρίλιο του 2017 ήταν 112 ευρώ, 4,3% χαµηλότερη, σε σχέση µε τον Μάρτιο και µειωµένη κατά 9,7% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο περσινό µήνα. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Trivagο, αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις τιµές των περισσοτέρων ελληνικών προορισµών, σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα. Παρόλα αυτά σε µερικούς προορισµούς σηµειώθηκαν µειώσεις. Ενδεικτικά, στα Χανιά, η µέση τιµή ήταν 71 ευρώ, µειωµένη κατά 2,7%, σε σχέση µε πέρυσι, ενώ ελαφρώς υψηλότερη ήταν η τιµή στα ξενοδοχεία στο Ηράκλειο (77 ευρώ). Στην Κέρκυρα, ενώ η µέση τιµή παρέµεινε αµετάβλητη, σε σύγκριση µε την περσινή, στα 67 ευρώ, µειώθηκε κατά 10,7%, σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα. Στο Ναύπλιο η τιµή ήταν 75 ευρώ, 4,2% υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή, ενώ στην Πάργα παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 18,8%, µε την τελική τιµή να διαµορφώνεται στα 57 ευρώ. Στη Σαντορίνη η µέση ξενοδοχειακή τιµή ήταν 147 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 5% αύξηση, σε σχέση µε το περασµένο έτος και σε 14,8% αύξηση, σε σύγκριση µε τον προηγούµενο µήνα. Αύξηση των τιµών παρατηρήθηκε στη Μονεµβασία, όπου η τιµή διαµορφώθηκε στα 63 ευρώ, αυξηµένη κατά 12,5%, σε σχέση µε πέρυσι. Στην Καβάλα και τη Λάρισα παρατηρήθηκε πτώση των τιµών κατά 23,7% και 33%, αντίστοιχα. Τέλος, στην Σύρο, η µέση τιµή διαµορφώθηκε στα 55 ευρώ, µειωµένη κατά 21,4%, σε σχέση µε τον Μάρτιο και κατά 3,5%, σε σχέση µε το περσινό έτος.

15.2% 11.8% 21.6% 8.7% 12.3% 3.8% 29.2% 5.2% 0.0% -2.8% 5.2%

1.1% 4.1% -3.3% -7.4% 7.2% -11.0% -3.1% -22.8% -7.7% -4.6% 4.7%

Οι ξενοδοχειακές τιµές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις

Κωνσταντινούπολη, η τιµή ήταν 57 ευρώ, αυξηµένη κατά 5,6%,

κρή πτώση σε σχέση µε τις περσινές τιµές παρουσίασαν το Λον-

Μηνιαία Ετήσια Μεταβολή Μεταβολή

Μηνιαία Ετήσια Μεταβολή Μεταβολή 18.5% 36.6% 20.2% -4.3% 9.4% 1.4% 5.3% 54.6% 37.9% 47.6% 24.4% 15.6% 5.6% 4.1%

1.1% -5.2% 11.0% -9.7% 5.4% -3.4% 1.0% 7.4% 5.5% 3.9% 5.0% 9.6% -29.6% -4.8%

Οι µεταβολές των ξενοδοχειακών τιµών στην Ελλάδα Πόλη

Απρίλιος 2016

Μάρτιος 2017

Απρίλιος 2017

Θεσσαλονίκη Αλεξανδ/πολη Χανιά Ηράκλειο Ιωάννινα Κέρκυρα Καβάλα Καστοριά Λάρισα Ναύπλιο Πάργα Πάτρα Σαντορίνη Ξάνθη Μονεµβασιά Καλάβρυτα Βόλος Καλαµπάκα Κοµοτηνή Σύρος

81 € 89 € 73 € 77 € 76 € 67 € 93 € 56 € 97 € 72 € 48 € 64 € 140 € 77 € 56 € 70 € 73 € 60 € 73 € 57 €

79 € 68 € 68 € 63 € 75 € 75 € 66 € 64 € 61 € 69 € 55 € 58 € 128 € 56 € 58 € 67 € 68 € 50 € 63 € 70 €

82 € 77 € 71 € 77 € 78 € 67 € 71 € 64 € 65 € 75 € 57 € 63 € 147 € 67 € 63 € 67 € 71 € 58 € 62 € 55 €

Μηνιαία Ετήσια Μεταβολή Μεταβολή 3.8% 13.2% 4.4% 22.2% 4.0% -10.7% 7.6% 0.0% 6.6% 8.7% 3.6% 8.6% 14.8% 19.6% 8.6% 0.0% 4.4% 16.0% -1.6% -21.4%

1.2% -13.5% -2.7% 0.0% 2.6% 0.0% -23.7% 14.3% -33.0% 4.2% 18.8% -1.6% 5.0% -13.0% 12.5% -4.3% -2.7% -3.3% -15.1% -3.5%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Της Φλώρας Γ. Γιούπη

Παρουσίαση Θέμα

«Έκλεψε την παράσταση» στη διεθνή έκθεση ISH, στη Φρανκφούρτη, η Ideal Standard • Intellimix, η νέα, επαναστατική μπαταρία με φωτοκύτταρο, η οποία παρέχει μαζί με το νερό και σαπούνι Τη στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια και τα νέα, επαναστατικά της προϊόντα παρουσίασε η Ideal Standard, στη Διεθνή Έκθεση ISH 2017, στη Φρανκφούρτη. Η επιλογή, φυσικά, του χώρου δεν έγινε τυχαία, αφού εκεί «χτυπάει», κάθε δύο χρόνια, η «καρδιά» της διεθνούς αγοράς ενέργειας, κλιματισμού, ειδών υγιεινής και μπάνιου. Στην έκθεση, η οποία διεξήχθη το διάστημα 14 - 18 Μαρτίου 2017, ο κορυφαίος προμηθευτής ειδών μπάνιου παγκοσμίως συμμετείχε με ένα εντυπωσιακό, high tech περίπτερο, στο πλέον κεντρικό σημείο, στο hall 3. Ενώ στη συνολική εικόνα της Ideal Standard στην ISH 2017, αξιόλογη ήταν η παρουσία της ελληνικής ομάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ideal Standard Ελλάδος, κ. Γιώργο Θεοδοσίου.

Α

κολουθώντας τις παγκόσµιες τάσεις, οι οποίες έχουν

Ideal Standard Ελλάδος στη φετινή ISH, σε µία άκρως ενδιαφέ-

στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την προστασία του περι-

ρουσα ξενάγηση, από τον Marketing Manager της εταιρίας, κ.

βάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση του νερού, του πολυ-

Αλέξη Κιτροµηλίδη, παρουσία της κας Στέλλας Βλάχου, από το

τιµότερου αγαθού στον πλανήτη, η Ideal Standard, παρουσίασε

τµήµα Marketing της Ideal Standard και η αποκλειστικά υπεύ-

στη φετινή ISH, στη Φρανκφούρτη, µία σειρά από πρωτοπορι-

θυνη για το όµορφο ταξίδι µας στη Φρανκφούρτη.

ακές, ολιστικές λύσεις. Μοναδικές προτάσεις, τις οποίες είχαµε

Ειδικότερα, η εταιρία, παρουσίασε προϊόντα για οικιακή χρή-

την χαρά και την τιµή να δούµε από κοντά, προσκεκληµένοι της

ση, που προσφέρουν απαράµιλλη ευκολία και ευελιξία, λύσεις

Στιγµιότυπα από το εκθεσιακό περίπτερο της Ideal Standard International στη διεθνή Έκθεση ISH, στη Φρανκφούρτη.

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


µπάνιου για ξενοδοχειακούς/κοινόχρηστους χώρους, που ξεχωρίζουν για την αποδοτικότητα κόστους και την ανθεκτικότητά τους, καθώς και λύσεις για χώρους περίθαλψης υγείας, οι οποίες στοχεύουν στον έλεγχο των λοιµώξεων. Συνεχίζοντας, λοιπόν, την ισχυρή παράδοση καινοτοµιών, η Ideal Standard παρουσίασε στην ISH 2017 σηµαντικές, καινοτόµες λύσεις προϊόντων για οικιακά και κοινόχρηστα µπάνια:

Η νέα σειρά νιπτήρων ελεύθερης τοποθέτησης Ipalyss™, για χρήση στον οικιακό και ξενοδοχειακό τοµέα διαθέτει Η Intellimix είναι η επαναστατική µπαταρία της Ideal Standard µε φωτοκύτταρο, που παρέχει µαζί µε το νερό και σαπούνι!

την πιο πρόσφατη καινοτοµία της Ideal Standard, το εξαιρετικά λεπτό κεραµικό υλικό, Diamatec. Αυτό το πατενταρισµένο νέο υλικό διαθέτει εξαιρετική στιβαρότητα, που επιτρέπει στους σχεδιαστές να

επιτύχουν το σχεδόν αδύνατο: εντυπωσιακά λεπτές,

από την µπαταρία να παραµένει χαµηλά στο εσωτερικό

ευθείες άκρες, που είναι ταυτόχρονα στιβαρές και

του νιπτήρα, χωρίς να διαχέεται στο περιβάλλον. Ο

ανθεκτικές. Η κορυφαία αισθητική της σειράς Ipalyss™

µοναδικός συνδυασµός υλικών που χρησιµοποιούνται

αναπτύχθηκε σε συνεργασία µε τον βραβευµένο Βρετανό

καθώς και ο σχεδιασµός εσωτερικής ροής νερού της

σχεδιαστή, Robin Levien.

µπαταρίας Markwik 21+, µε τα πλήρως αποσπώµενα

Η Intellimix είναι µια επαναστατική µπαταρία µε

εξαρτήµατά της, που διευκολύνουν τον άριστο καθαρισµό

φωτοκύτταρο. Για πρώτη φορά µία µπαταρία παρέχει µαζί µε το νερό και σαπούνι. Πέραν της πρακτικότητας για

της και εγγυώνται την εξάλειψη των βακτηρίων.

Η νέα σειρά ειδών υγιεινής Connect Air για οικιακά αλλά

την καθηµερινή χρήση και της υγιεινής που διασφαλίζει,

και κοινόχρηστα µπάνια µε τη βραβευµένη επαναστατική

εξοικονοµεί επίσης πάνω από 50% στην κατανάλωση

τεχνολογία έκπλυσης λεκάνης Aquablade®, που θέτει

νερού και σαπουνιού.

πρωτόγνωρα standards για την υγιεινή στο µπάνιο και την

Μετά από χρόνια κλινικής έρευνας, η Ideal Standard παρουσίασε έναν ισχυρό συνδυασµό για την

ορθολογική διαχείριση του νερού.

Παράλληλα, η Ideal Standard επισήµανε στην ISH την

καταπολέµηση των βακτηρίων σε χώρους περίθαλψης

ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει στους επαγγελµατίες

υγείας. Η καινοτοµική µπαταρία Markwik 21+, σε

συνεργάτες της, παρέχοντας ψηφιακά εργαλεία όπως

συνδυασµό µε τον νιπτήρα Contour 21+ µειώνει τη

η Μοντελοποίηση Κατασκευαστικών Πληροφοριών

διάχυση των σταγόνων του νερού κατά περισσότερο

(Building Information Modeling - BIM), που θα

από 90%. Ο πυθµένας του νιπτήρα έχει ειδικό ανατοµικό

κινητοποιήσουν σηµαντικές βελτιώσεις στην οικοδοµική

σχήµα (πατέντα Hydrofin), έτσι ώστε το νερό που πέφτει

αποδοτικότητα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

51


Θέμα

CLIA: Εντυπωσιακή άνοδος των επιβατών κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2016

• Χαμηλά τα απόλυτα μεγέθη • Πάνω από 41 δισ. ευρώ η συνεισφορά της κρουαζιέρας στην οικονομία ετησίως • Η ελληνική κρουαζιέρα αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από δρομολόγια στη Μεσόγειο Αν και την περυσινή χρονιά σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση 52% στον αριθμό των Ελλήνων επιβατών κρουαζιέρας, ο αριθμός τους σε απόλυτα νούμερα εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένος, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη εσωτερικής αγοράς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA), κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Seatrade Cruise Global 2017. Σε αντίθεση με το τι ισχύει στην ελληνική αγορά, η αγορά της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια, αγγίζοντας τους 6,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους επιβάτες το 2016. 52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


European Cruise Market, 2012-2016 6,800 6,700 6,600 6,500 6,400 6,300 6,200 6,100 6,000 5,900 5,800

6,674

6,357

6,387

2013

2014

6,457

6,139

2012

2015

2016

Five year average growth rate by country, 2012-2016 10.0 8.0 6.0 4.0 2.0 TOT AL

er* Oth

in Spa

ia Sca

ndi

nav

ly Ita

x elu Ben

and

Ire

lan

d

ria

and zer l

Aus t

UK

-4.0

Sw it

Fra nce

ma Ger

-2.0

ny

0.0

-6.0 -8.0

Α

ύξηση κατά 3,4% στον αριθµό των Ευρωπαίων επιβα-

«Η πρόβλεψή µας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας επιβεβαι-

τών καταγράφηκε το 2016, συγκριτικά µε το 2015, η

ώθηκε το 2016, παρά τις κοινωνικό-πολιτικές προκλήσεις που

οποία βασίζεται κυρίως στις αγορές της Γερµανίας, του Ηνωµέ-

αντιµετωπίσαµε στην Ευρώπη και παρά την προσωρινά µειωµέ-

νου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

νη ικανότητα για περιφερειακή ανάπτυξη. Το 2017 φαίνεται να

Η Γερµανία αποτελεί τη µεγαλύτερη αγορά άντλησης τουρι-

είναι, επίσης, αισιόδοξο µε την άφιξη 26 νέων πλοίων και ανυπο-

στών κρουαζιέρας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, το 2016

µονούµε για αυτή την πολύ θετική προοπτική», είπε ο πρόεδρος

περισσότεροι από 2 εκατ. Γερµανοί, αριθµός αυξηµένος κατά

της CLIA Ευρώπης, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης.

11,3%, πραγµατοποίησαν κρουαζιέρα. Η δεύτερη µεγαλύτερη

Η σηµαντική αύξηση κατά 52%, που εµφάνισε η ελληνική αγο-

αγορά είναι το Ηνωµένο Βασίλειο και η Ιρλανδία µε σχεδόν 1,9

ρά, αποδίδεται κυρίως στην επιτυχηµένη δραστηριοποίηση της

εκατ. επιβάτες, αριθµός αυξηµένος κατά 5,6%, ενώ η Ισπανία

Celestyal Cruises.

συνεχίζει να παρουσιάζει ανάκαµψη, έπειτα από την οικονοµική ύφεση του 2014, µε την αγορά κρουαζιέρας να αυξάνεται κατά

Βασικά στοιχεία της CLIA Ευρώπης

4,2%.

µέσο όρο διάρκειας τις 8 διανυκτερεύσεις.

Αντίστοιχα µε τις προηγούµενες χρονιές, 4 στους 5 Ευρωπαίους επιλέγουν την κρουαζιέρα στην Ευρώπη, µε τους µισούς να δεί-

6.674.000 Ευρωπαίοι επέλεξαν µια κρουαζιέρα το 2016, µε

Η Γερµανία επικρατεί ως αγορά προέλευσης επιβατών

χνουν προτίµηση στα νησιά της Μεσογείου και του Ατλαντικού,

κρουαζιέρας στην Ευρώπη, µε 2.018.000 επιβάτες και

ενώ το 21% προτιµά τη Βόρεια Ευρώπη και τη Βαλτική.

αύξηση 11,8%.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Θέμα

Το Ηνωµένο Βασίλειο, µε αύξηση επιβατών 5,6% σηµείωσε ρεκόρ µε 1,9 εκατοµµύρια επιβάτες περίπου.

Η αγορά της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 4,2%, επιβεβαιώνοντας τη διετή ανάκαµψή της από την οικονοµική ύφεση του 2014.

2015

2016

Μερίδιο αγοράς 2016 %

Επιπρόσθετοι % επιβάτες 2016 µεταβολή 000s 2015/2016

Γερµανία

1,813

2,018

30

205

11.3

Ηνωµένο Βασίλειο και την Ιρλανδία

1,789

1,889

28

100

5.6

Ιταλία

808

751

11

-57

-7.1

αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου

Γαλλία

612

574

9

-38

-6.2

από δροµολόγια στη Μεσόγειο,

Ισπανία

466

486

7

20

4.3

τα οποία καλύπτουν το 91% της

Ελβετία

138

138

2

0

0.0

Αυστρία

108

115

2

7

6.5

Ολλανδία

105

101

2

-4

-3.8

Νορβηγία

103

99

1

-4

-3.7

4 στους 5 Ευρωπαίους επιλέγουν την κρουαζιέρα στην Ευρώπη. Η Μεσόγειος παραµένει ο πιο δηµοφιλής προορισµός, αλλά και η Βόρεια Ευρώπη γίνεται σταδιακά δηµοφιλής, σηµειώνοντας το 2016 ανάπτυξη κατά 2,1%.

Επιβάτες (000s)

Η ελληνική κρουαζιέρα

αγοράς.

Μερίδιο αγοράς και επιβατική αύξηση ανά χώρα, 2016

Στη Μεσόγειο, το 2016, τα

Σουηδία

80

77

1

-3

-3.5

Βέλγιο

65

67

1

1

2.2

∆ανία

36

36

1

1

1.4

Άλλο Σύνολο

334

323

5

-11

-3.3

6,457

6,674

100

217

3.4

κρουαζιερόπλοια αυξήθηκαν κατά

18,3% και στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά 11,1%.

Συνεισφοράς αποδεικνύει ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας

39 εταιρίες κρουαζιέρας δραστηριοποιήθηκαν στην

στην Ευρώπη συνέβαλε στη δηµιουργία 360.571 θέσεων

Ευρώπη, µε 123 πλοία συνολικά.

εργασίας, µε συνολική συνεισφορά 41 δισ. ευρώ και πάνω

Το 2015, ο Ευρωπαϊκός Απολογισµός Οικονοµικής

από 11 δισ. ευρώ σε αποζηµιώσεις των εργαζοµένων.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

Είδη υγιεινής με ιδιαίτερο στυλ και άριστη ποιότητα Το διακεκριμένο όνομα που κατέχει επί τρεις και πλέον δεκαετίες η εταιρία Baklatsidis έχει κερδίσει τους επαγγελματίες που αναζητούν όχι μόνο αξιόπιστα προϊόντα αλλά και αξιόπιστους προμηθευτές, έτοιμους να τους υποστηρίξουν σε οποιοδήποτε εγχείρημά τους. Περήφανη για τη μέχρι τώρα πορεία της η εταιρία είναι πάντοτε έτοιμη να αναλάβει κάθε απαιτητικό έργο.

Μπανιέρα υδροµασάζ HAIKU

Δ

DEVON Iwis Pivot

ιαθέτοντας άριστα καταρτισµένο και εξειδικευµένο προσωπικό και αντιπροσωπεύοντας κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα κο-

ρυφαία brands, όπως: La Torre (µπαταρίες), Carron Bathrooms (µπανιέρες), GSI (είδη υγιεινής), Devon (καµπίνες), Geesa (αξεσουάρ µπάνιου), κ.ά., η εταιρία Baklatsidis προσφέρει αξιόπιστες λύσεις σε κάθε ξενοδοχειακό project. Στη Θέρµη Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας µε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 15.000 τ.µ. (showroom και αποθήκες), καθώς και η έδρα της, ενώ παράλληλα, η εταιρία, διαθέτει ένα ιδιόκτητο 5όροφο εκθεσιακό χώρο 2.000τ.µ. στην Αθήνα, όπου σε κάθε επίπεδό του προβάλλεται διαφορετική κατηγορία προϊόντων µε ειδικά µελετηµένες σειρές ειδών υγι-

ATHENS SHOWROOM

εινής για τον χώρο των ξενοδοχείων. Και οι δύο εκθεσιακοί χώροι της εταιρίας είναι ειδικά διαµορφωµένοι µε σκοπό την αποτελεσµατική εξυπηρέτηση των πελατών της και τη διευκόλυνσή τους στην επιλογή των κατάλληλων προϊόντων. Το όνοµα Baklatsidis έχει κερδίσει τους επαγγελµατίες που αναζητούν όχι µόνο αξιόπιστα προϊόντα αλλά και αξιόπιστους προµηθευτές, έτοιµους να τους υποστηρίξουν σε οποιοδήποτε εγχείρηµά τους. Το έργο δε της εταιρία δε σταµατά στην ενηµέρωση, την επιλογή και την τοποθέτηση των προϊόντων, αλλά εκτείνεται στο αξιόπιστο after sales service.

THESSALONIKI SHOWROOM

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

55


Επιχειρηματικά

Εκπαίδευση στην αειφορία στον όμιλο Aquila Hotels & Resorts Σε συνεργασία με την εταιρία M Solutions και το Χαμόγελο του Παιδιού, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδοχείων Aquila Hotels & Resorts σε θέματα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και περιβαλλοντικής διαχείρισης. Κατά την εκπαίδευση παρουσιάστηκαν οι εταιρικές πρακτικές αναφορικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τα πρότυπα εργασίας της εταιρίας, εξειδικευμένα θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης στη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, θέματα προστασίας παιδιών όπως και τεχνικές πρώτων βοηθειών. Το πρόγραμμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και περιβαλλοντικής διαχείρισης εφαρμόζεται ευρέως στις ξενοδοχειακές μονάδες της Aquila Hotels & Resorts, που στο σύνολο τους είναι πιστοποιημένες με το πρότυπο αειφορικής διαχείρισης TraveLife, με το GreenKey, τη Γαλάζια σημαία και το ISO 22000, ενώ δεκάδες βραβεύσεις λαμβάνονται κάθε χρόνο από τουριστικούς οργανισμούς και φορείς. Κατά τη λειτουργική περίοδο του 2016 επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στα θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και αξίζει να αναφερθούν τα παρακάτω: • Το μέσο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας στον όμιλο είναι 6% ενώ φτάνει το 10% στο ξενοδοχείο Rithymna Beach, σε σύγκριση με το 2015 • Το μέσο ποσοστό εξοικονόμησης νερού φτάνει το 20% σε σύγκριση με το 2015. • Ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 500 τόνοι απορριμμάτων. «Η δέσμευση της εταιρίας στα θέματα της αειφορίας αποτυπώνεται στο σύνολο των λειτουργιών μας, με σκοπό να διαχειριστούμε καλύτερα τους πόρους, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Κάθε εργαζόμενος συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Για το 2017 έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από νέες δράσεις όπως η ενίσχυση της καλλιέργειας του λαχανόκηπού μας, η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων στις κουζίνες, πολλές δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, όπως και δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης του προσωπικού μας», είπε σχετικά ο διευθυντής λειτουργικού, κ. Γ. Μαγκούτας. Υπενθυμίζεται ότι, στον όμιλο Aquila Hotels & Resorts ανήκουν τέσσερα πολύ γνωστά ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, το Aquila Rithymna Beach, στο Ρέθυμνο, το Aquila Porto Rethymno, μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από την παλιά γραφική πόλη του Ρεθύμνου, το Aquila Elouda Village, στην Ελούντα και το Aquila Atlantis Hotel, στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου.

Κορυφαία αεροπορική εταιρία στον κόσμο η Emirates «Σάρωσε» τα βραβεία η Emirates στα πρώτα Travelers’ Choice® Awards for Airlines του TripAdvisor, όπου αναδείχθηκε ως η καλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο, ενώ κατέκτησε τέσσερις ακόμη διακρίσεις: Αυτή της κορυφαίας μεγάλης αεροπορικής εταιρίας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αυτή για την Kαλύτερη Oικονομική, αλλά και για την Καλύτερη Πρώτη Θέση. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που, στο πλαίσιο των εμβληματικών Travelers’ Choice Awards, το TripAdvisor παρουσίασε μια κατηγορία ειδικά αφιερωμένη στις αεροπορικές εταιρίες. Σχολιάζοντας τις βραβεύσεις της εταιρίας, ο πρόεδρος της Emirates Airline, Sir Tim Clark, είπε: «Είναι μεγάλη μας τιμή που βραβευθήκαμε ως η καλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο από στα Travelers’ Choice Awards for Airlines 2017 στο TripAdvisor. Το γεγονός ότι τα βραβεία αυτά προέρχονται από αμερόληπτες κριτικές και αξιολογήσεις, αποτυπώνει τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε ανώτερης ποιότητας ταξιδιωτικές εμπειρίες στους επιβάτες μας. Θέλουμε η Emirates να συνεχίσει να αποτελεί την πρώτη επιλογή των ταξιδιωτών. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε σε προϊόντα και υπηρεσίες σε όλες τις θέσεις, γι’ αυτό οι άνθρωποί μας δουλεύουν σκληρά και με την καρδιά τους, ώστε να παρέχουν άριστες υπηρεσίες στους πελάτες μας τόσο στον αέρα, όσο και στο έδαφος, κάθε μέρα». «Είμαστε περήφανοι που για πρώτη φορά παρουσιάζουμε τα Travelers’ Choice® Awards για αεροπορικές εταιρίες, ώστε να βοηθήσουμε τους επιβάτες να ενημερωθούν με τον σωστότερο και πληρέστερο τρόπο πριν αποφασίσουν για το πώς και με ποια εταιρία θα πετάξουν, ανατρέχοντας στις εμπειρίες της κοινότητας του TripAdvisor», τόνισε από την πλευρά του ο Bryan Saltzburg, γενικός διευθυντής του TripAdvisor Flights.

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Νέες ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος «Δρόμος του μεταξιού» Για την τουριστική σημασία της Θεσσαλονίκης και τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού, μίλησε, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Δρόμος του μεταξιού και Προοπτικές Τουριστικής Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Έρευνας Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Θεσσαλονίκης, κα. Βούλα Πατουλίδου. Στην ημερίδα, στην οποία ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης ήταν ένας από τους συνδιοργανωτές, παρουσιάστηκαν στοιχεία για το πρόγραμμα και οι νέες ευκαιρίες για αειφόρα τουριστική ανάπτυξη στον Δρόμο του Μεταξιού. Όπως τόνισε η κα. Πατουλίδου «το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα από τα λίγα που στηρίζουν, προβάλλουν και ενισχύουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά συνάμα ξετυλίγει και το μεταξωτό άθραυστο νήμα, πάνω στο οποίο φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί ένα κουκούλι τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, που θα περιβάλλει μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών που διασχίζει, νέες ευκαιρίες συνεργασίας, νέα σχέδια, νέες ιδέες, καινούργια τουριστικά προϊόντα αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες ενδυνάμωσης και ειρηνικής συνύπαρξης των κοινωνιών». Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΟΤΘ χαρακτήρισε το Silk Road Programme και την επέκταση με την πρωτοβουλία «Δυτικός Δρόμος του Μεταξιού» (Western Silk Road Tourism Development Initiative) ως μεγάλη ευκαιρία συνένωσης δυνάμεων, συνεργειών, οραμάτων και διασύνδεσης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτής, που σχετίζεται με τον Δρόμο του Μεταξιού και της τουριστικής αξιοποίησης. «Η Θεσσαλονίκη», κατέληξε η κα. Πατουλίδου στην ομιλία της «είναι ο κρίκος. Και το brand name της Θεσσαλονίκης είναι “Many Stories, one Heart”, ενώ το “One Belt, One Road”, το σύνθημα του προγράμματος, συνειρμικά αλλά και ουσιαστικά μας ενώνει και μας ταιριάζει, γίνεται η σύνδεσή μας, η δική μας συνέχεια…»

Ολλανδοί σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων στη Θεσσαλονίκη «Πρεσβευτές» της τουριστικής Θεσσαλονίκης έγιναν μέσα σε ένα 48ωρο, σαράντα σπουδαστές ενός Περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου (RocMondriaan) της Ολλανδίας. Οι σπουδαστές βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη επιλέγοντας να επισκεφθούν τουριστικούς προορισμούς κυρίως της Μακεδονίας με επίκεντρο τη συμπρωτεύουσα, για την οποία, όπως είπαν, είχαν ακούσει «πολλές όμορφες ιστορίες». Οι Ολλανδοί σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων ξεναγήθηκαν για δύο ημέρες στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, στον Λευκό Πύργο, την Αψίδα και το ανάκτορο Γαλέριου, τη Ροτόντα και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία, κυκλοφορώντας παντού με ενοικιαζόμενα ποδήλατα, μέσο που στην Ολλανδία είναι ενταγμένο άλλωστε στην καθημερινή τους μετακίνηση και αποδείχθηκε και το πιο ενδεδειγμένο, όπως είπαν, για τις δικές τους τουριστικές διαδρομές στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πριν το ταξίδι, οι σπουδαστές είχαν έρθει σε επικοινωνία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης προκειμένου να καταρτίσουν καθορισμένο πρόγραμμα επισκέψεων και ξενάγησης. Το ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία από το συγκεκριμένο Ολλανδικό Κέντρο έχει ξεκινήσει από παλιά και της επίσκεψης των σπουδαστών προηγήθηκε αυτή των εκπαιδευτικών τους, οι οποίοι εκτός από τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν τη Βεργίνα, τα Μετέωρα και τη Χαλκιδική.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

Think smart in amenities

25 -26 -27 Nοεμβρίου

20 1 7 METROPOLITAN EXPO

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

Νέα εποχή για την έκθεση Xenia!

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: Υπουργείου Τουρισμού, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής-Αθηνών & Αργοσαρωνικού

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE • Λεωφ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42, Αγ. Δημήτριος • Τηλ: +30 210Eco 5242100 • Fax:Bio +30 210 5246581 • www.xenia.gr • info@forumsa.gr Label, Eco, ICEA.

XENIA_ADD 21X29.indd 1

26/04/2017 12:28

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 3 6

Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ

2 0 17

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 236 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 - 6,00 €

 WTTC: Σε θετική τροχιά επιστρέφουν τα

Χ Ρ Η Μ Α

&

Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα

 Sojern: Στην τρίτη θέση η Ελλάδα στις

αναζητήσεις των ταξιδιωτών

 POTM: Η Κρήτη, από τους οικονομικότερους

προορισμούς στην Ευρώπη