Τεύχος Δεκεμβρίου 2016 - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

Διαφημιστείτε στο ΝΕΟ αναβαθμισμένο money-tourism.gr και στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!!!

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

2 0 1 6

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 232 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - 6,00 €

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 3 2

Δημιουργία & Εκτύπωση Εντύπων - Διαφόρων Υλικών Τσάντες

 ΔΙΕΘΝΕΣ: Επενδυτικός «πυρετός»

στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας

 W.T. M.: H Ελλάδα, απόλυτη

«πρωταγωνίστρια» στη βρετανική αγορά

 Philoxenia-Hotelia: Η μεγαλύτερη

Folder

Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

από δερματίνη ή vinyl πλαστικό, με κρίκους ή βίδες

Σπίρτα μικρά Δυνατότητα για καταλόγους εστιατορίων cafe διαφόρων διαστάσεων, πολυσέλιδων, δέσιμο με βίδα, λάστιχο κλπ. με χοντρό εξώφυλλο και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αλλάζονται μόνο τα εσωτερικά φύλλα και να έχετε ελάχιστο κόστος όταν διαφοροποιείτε τις τιμές σας

Μαντηλάκια Pop-up με τυπωμένο το logo σας

&

Κατάλογοι για cafe

Χ Ρ Η Μ Α

22x55x7mm με τυπωμένο το logo σας, στη μία πλευρά

Odysseus Beach Bar

Στιλό - Μολύβια με τυπωμένο το logo σας

... when luxury meets simplicity...

Προσπέκτους

2 cm

τουριστική διοργάνωση των Βαλκανίων

 Λευτέρης Τσικανδηλάκης: Tα ξενοδοχεία

σήμερα


ΑΙ Τ Ν

Ο Ν Α

... in GREECE!!! Α made Ρ Λ Ι Α ΓΟ

Π

Ο Τ Σ

Μ

Ευλογημένα, αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης και γης. Περίοπτη θέση μεταξύ αυτών, κατέχει το μέλι. Δώρο των Θεών στους ανθρώπους. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές ιδιότητές του.

Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει να επενδύει σε όλους τους τομείς. Αυτή τη φορά, καινοτομεί, παράγοντας στην Ελλάδα μια εξαιρετική σειρά προϊόντων ατομικής περιποίησης για ξενοδοχεία, με βάση το ελληνικό μέλι.

Think smart in amenities

“HONEY” Μια σειρά σε υψηλή ποιότητα και άκρως ανταγωνιστικές τιμές, “made in Greece”, που θα φέρει ακόμη PIKENZ πιο κοντά στην Ελλάδα και στον ελληνικό Τουρισμό, τους ξένους φιλοξενούμενούς σας. πολυτέλεια Με 100% παραγωγή στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες, η Διακριτική σειρά “HONEY” θα κάνει τη διαφορά στην τουριστική μονάδα σας, με την αμιγώς ελληνική της ταυτότητα . Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. με τη σειρά amenities “HONEY” από εκχυλίσματα από αγνό ελληνικό μέλι, προσφέρει στον φιλοξενούμενο, υγεία και λάμψη στα μαλλιά και το σώμα, στη διάρκεια της πιο πολύτιμης περιόδου του χρόνου: των διακοπών του. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα μαλλιών και κρέμα σώματος σε συσκευασία των 30ml, που εμπεριέχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, αφήνοντας αίσθηση απαλότητας, ενυδάτωσης και θρέψης στα μαλλιά και το σώμα. Και βέβαια η νέα σειρά “HONEY” ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα ποιοτικά στάνταρντς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός Ε.Ε. 1223/2009), καθώς τα προϊόντα της δεν περιέχουν parabens, silicon και mineral oil, ενώ είναι πλήρως δερματολογικά ελεγμένη. Σύντομα η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., θα παρουσιάσει και άλλες σειρές βασισμένες στα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης.

Τα καλύτερα έρχονται!!!

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Τα προϊόντα της ALLEGRINI Email:msales@ksd.gr | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr

έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com18

50

24

32

24. Επενδυτικός «πυρετός» στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας Σχεδόν το 10% του συνόλου των παγκόσµιων τουριστικών επενδύσεων αναµένεται να υλοποιηθούν στις χώρες

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 232 - ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) κατά την επόµενη δεκαετία, σύµφωνα µε το World Travel & Tourism Council (WTTC).

28. Που κατευθύνεται το ξενοδοχείο µου µε βάση τα νέα δεδοµένα; Για την ανάγκη προσαρµογής των ξενοδοχείων στα νέα δεδοµένα της ξενοδοχειακής βιοµηχανίας µιλάει σε άρθρο του ο Λευτέρης Τσικανδηλάκης, αρχιτέκτονας, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου «Λευτέρης Τσικανδηλάκης & Συνεργάτες».

32. ICAP: Τα πιο επιτυχηµένα από πλευράς κερδοφορίας Success Stories στη χώρα Αξιόλογη βελτίωση εµφάνισαν το 2015 τα οικονοµικά µεγέθη των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά και των 200 πιο κερδοφόρων οµίλων, σύµφωνα µε την ειδική έκδοση «Business Leaders in Greece».

36. ΤτΕ: Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερα έσοδα στο εννεάµηνο Περισσότεροι τουρίστες αλλά λιγότερα έσοδα δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το εννεάµηνο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2016, σε αντίθεση µε τον Σεπτέµβριο, µήνα κατά τον οποίο, τόσο οι αφίξεις, όσο και τα έσοδα παρουσίασαν αυξήσεις.

42. WORLD TRAVEL MARKET 2016: H Ελλάδα, απόλυτη «πρωταγωνίστρια» στη βρετανική αγορά Mε θετικά µηνύµατα για την πορεία του ελληνικού τουρισµού, την επόµενη τουριστική περίοδο, ολοκληρώθηκε

ΜΕΛΟΣ

η ∆ιεθνής Έκθεση Τουρισµού του Λονδίνου, World Travel Market.

50. Philoxenia-Hotelia: Η µεγαλύτερη τουριστική διοργάνωση των Βαλκανίων Me 46% περισσότερους επισκέπτες και 91% περισσότερους εµπορικούς επισκέπτες, το εκθεσιακό «δίδυµο» Philoxenia-Hotelia, εφέτος, αναδείχθηκε στη µεγαλύτερη τουριστική διοργάνωση στα Βαλκάνια.

68. Στα ύψη η επισκεψιµότητα στο 4ο 100% Hotel Show 2016 ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με 80% αύξηση της επισκεψιµότητας ολοκληρώθηκε η τέταρτη διοργάνωση του 100% Hotel Show, της δυναµικότερα ανερχόµενης έκθεσης για ξενοδόχους και επαγγελµατίες του τουρισµού στην Ελλάδα.

Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, Eιδήσεις


EDITORIAL

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

5


καρτολόγος

Ευρυδίκη Κουρνέτα - Γενική Γραμματέας Τουρισμού Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Τουρισμού ανέλαβε η Ευρυδίκη Κουρνέτα, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, και εμείς, τηρώντας τις παραδόσεις, της «βγάζουμε» την πρώτη, πράσινη κάρτα. Καλορίζικη.

Όμιλος Καράτζη Γιατί συνεχίζει να δίνει το δυναμικό «παρών» στο επιχειρείν, γεγονός για το οποίο, άλλωστε, πρόσφατα, βραβεύθηκε με το «Βραβείο Επίδοσης στον Διεθνή Οικονομικό Στίβο», στο πλαίσιο των Βραβείων Κούρος 2016, που διοργανώθηκαν φέτος για 22η χρονιά από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, ο όμιλος Καράτζη διακρίθηκε στα Growth Awards, στην κατηγορία «Ανάπτυξη Αγορών».

μανωλησ μανουσοσ Cyan group of hotels Η Cyan group of hotels βραβεύτηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στα Health & Safety Awards 2016, για την υψηλή της επίδοση και τις καλύτερες πρακτικές στα θέματα εργασιακής υγείας και ασφάλειας, αποτελώντας, μάλιστα, τη μοναδική εταιρία από την ξενοδοχειακή αγορά που διακρίθηκε. Μπράβο…

Και εις ανώτερα…

• Τη βεβαιότητα ότι το 2016 ήταν χρονιά ποσοτικών και ποιοτικών διακρίσεων για τον Ελληνικό Τουρισμό, οπότε και σημειώθηκε νέο ρεκόρ 27,5 εκατ. επισκεπτών, εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, επισημαίνοντας πως διαμορφώνεται το πλέον ευοίωνο περιβάλλον για μία ακόμη επιτυχημένη πορεία το 2017. Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της τουριστικής πολιτικής το 2016, η υπουργός Τουρισμού, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλου, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα στην απόφαση αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας και την οποία το υπουργείο Τουρισμού είχε υποστηρίξει δυναμικά ως μέτρο-ανάσα για τον τουρισμό τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε σειρά δράσεων στήριξης των νησιών, που το υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε το 2016, και περιελάμβαναν ενισχυμένη προώθηση και προβολή στις διαφημιστικές εκστρατείες, στις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές πλατφόρμες και στην καμπάνια για την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, προνομιακή συμμετοχή στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, τη διενέργεια μεγάλου αριθμού ταξι-

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

δίων εξοικείωσης για tour operators και δημοσιογραφικών ταξιδίων για ξένα ΜΜΕ, καθώς και νέες δράσεις για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την ισόρροπη ανάπτυξη. Να σημειωθεί πως η θετική πορεία του τουρισμού το 2016 και της προσέλκυσης επισκεπτών υψηλού επιπέδου επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με την υπουργό, και από σειρά στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί από εθνικούς φορείς και διεθνείς εταιρίες αναλύσεων, και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής: - Αύξηση των διεθνών αφίξεων 8,3% στο ενδεκάμηνο του 2016, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των Περιφερειακών Αεροδρομίων. - Αύξηση 2,2% της συνολικής μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων στην Ελλάδα το δεκάμηνο του 2016, η οποία διαμορφώθηκε στο 70,1%, και ειδικότερα η μέση πληρότητα το τρίτο τρίμηνο του έτους άγγιξε επίπεδα ρεκόρ στο 81,9%, σύμφωνα με τη διεθνή εταιρία αναλύσεων του ξενοδοχειακού κλάδου STR. - Αύξηση 2,6% του κύκλου εργασιών στον κλάδο του τουρισμού το τρίτο τρίμηνο του 2016, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

- Αύξηση εσόδων των resorts 9,4% το εννεάμηνο του 2016, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων GBR. - Αύξηση 2,9 δισ. ευρώ των καταθέσεων στις τράπεζες κατά το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου, που συμπίπτει με την τουριστική περίοδο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. • Μιλώντας για τη νομοθετική ρύθμιση για τη μίσθωση καταλυμάτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών (η οποία δεν έχει βρει πλήρη αποδοχή), η κα. Κουντουρά είπε ότι, επιδιώχθηκε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, να αποτελέσει οδηγό για τη μελλοντική εφαρμογή και σε άλλες χώρες. Αναφερόμενη στην τουριστική πολιτική που έφερε θετικά αποτελέσματα τη διετία 20152016, η κα. Κουντουρά, επισήμανε ότι είναι λυπηρό το φαινόμενο, αντί η αντιπολίτευση να αναγνωρίζει την επιτυχία αυτή και να συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις, να μένει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και να υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. • Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τρυφωνόπουλος, παρουσίασε το έργο του ΕΟΤ στην προώθηση και προβολή, σημειώνοντας ότι: «τα μηνύματα από τους Τ.Ο.s στο εξωτερικό και τις κρατήσεις των αεροπορικών εταιριών δείχνουν


Κυβέρνηση

Εlectra Μetropolis

Rethymno Mare Resort

Γιατί πριν αλέκτωρ λαλήσει, σε αντίθεση με όσα είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πως το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ θα διαρκέσει όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση στα νησιά που πλήττονται από αυτή, με τροπολογία προβλέπεται πως το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ διατηρείται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Το ολοκαίνουργιο Εlectra Μetropolis, η μοντέρνα εξέλιξη του καθιερωμένου προϊόντος της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας των Electra Hotels & Resorts, είναι η νέα, luxury πρόταση στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας.

Κατά Green Key και «We do local» πιστοποιήθηκε πρόσφατα το πεντάστερο Rethymno Mare Resort, του Μανώλη Τσακαλάκη, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου. Πάντα τέτοια…

Καλορίζικο…

Τι να πει κανείς…

ότι η θερινή περίοδος Απρίλιος - Νοέμβριος 2017 «τρέχει», ήδη, με μια αύξηση 19%, σε σχέση με πέρυσι. Ο στόχος πάνω στον οποίο εργαζόμαστε συστηματικά από την πρώτη ημέρα, είναι η ένταξη της χώρα μας στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, από τη 15η θέση που βρίσκεται σήμερα» και προέβλεψε ότι είναι εφικτός ο στόχος των 35 εκατ. διεθνών αφίξεων έως το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνόπουλο, ο τουρισμός αποτελεί το πλέον στιβαρό βήμα στον δρόμο για την ευημερία και την ανάπτυξη του τόπου, καθώς συμβάλει κατά 20% στο ΑΕΠ και δημιουργεί τη μία από τις δύο νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. «Το 2017 ξεκινάει με καλούς οιωνούς», είπε και πρόσθεσε: «“Tρέχουμε”» ήδη με ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου και δεν μένει παρά να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την Εθνική τουριστική πολιτική με την παράλληλη συνένωση όλων των δυνάμεων της τουριστικής αγοράς». • Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, είναι στόχος έτοιμος να κατακτηθεί. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της Ποσοτικής και Ποιοτικής Έρευνας Ικανοποίησης Τουριστών, που πραγματοποίησε η ε-

ταιρία QED Market Research για λογαριασμό του ΕΟΤ, σε 13 Πύλες Εισόδου. Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα, καθώς από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι, 9 στους 10 τουρίστες αξιολογούν την εμπειρία τους από τη χώρα μας, από πολύ καλή έως άριστη. Πιο αναλυτικά, από τα συμπεράσματα της έρευνας, προκύπτει: Ικανοποίηση -9 στους 10 τουρίστες αξιολογούν την εμπειρία τους από τη χώρα πολύ καλή έως άριστη. Αποκλειστικά με άριστα τη βαθμολογούν οι 4 στους 10 τουρίστες, είτε αεροπορικών πτήσεων (36%), είτε οδικής μετακίνησης (35%) -Το 36% των αεροπορικών και το 31% των οδικών τουριστών, δηλώνει ότι η χώρα ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχαν. -6 στους 10 συνολικά δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να συστήσουν τη χώρα ως προορισμό. -Πάνω από τους μισούς (54% των αεροπορικών και 56% των οδικών τουριστών) δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να ξαναέρθουν στη χώρα. -7 στους 10 αεροπορικούς τουρίστες και 5 στους 10 οδικούς, δηλώνουν ότι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη χώρα. Διαμονή

-Ο μέσος όρος διαμονής για τους αεροπορικούς τουρίστες ήταν 2 ημέρες, ενώ των οδικών τουριστών λιγότερο από 3 ημέρες (με ένα σημαντικό ποσοστό 47% να δηλώνει ότι έρχεται αυθημερόν πχ. για φαγητό/ψώνια, κ.λπ.). -5 στους 10 αεροπορικούς τουρίστες δήλωσαν ότι προτίμησαν καταλύματα 4 αστέρων και άνω, ενώ το οδικό κοινό προτιμά οικονομικότερα καταλύματα. Λόγοι επιλογής της Ελλάδας Ο ήπιος καιρός, οι καλύτερες τιμές και ο λιγότερος κόσμος αποτελούν τους βασικούς λόγους επιλογής της Ελλάδας για φθινοπωρινό προορισμό, έναντι άλλων προορισμών που θεωρούνται ανταγωνιστικοί. -6 στους 10 αεροπορικούς τουρίστες, αναφέρουν το δίπτυχο ήλιος/θάλασσα και την ελληνική γαστρονομία ως βασικό πόλο έλξης στη χώρα. -5 στους 10 τουρίστες αναφέρουν τη φιλοξενία, τη φυσική ομορφιά της χώρας και την αίσθηση χαλάρωσης που αποπνέει. -5 στους 10 οδικούς τουρίστες αναφέρουν τις αγορές και το φαγητό. -9 στους 10 αεροπορικούς τουρίστες και 6 στους 10 οδικούς, επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Οκτώβριο καθαρά για λόγους αναψυχής. -1 στους 4 οδικούς τουρίστες δήλωσε ότι επι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

7


σκέφθηκε τη χώρα για επαγγελματικούς λόγους. Ελλάδα και Ανταγωνισμός Τέσσερις στους 10 αεροπορικούς τουρίστες δήλωσαν ότι είχαν σκεφθεί, εναλλακτικά της Ελλάδας, την Ισπανία ως προορισμό διακοπών, ωστόσο ο καιρός και οι καλύτερες τιμές αποτέλεσαν τα βασικά κίνητρα για να προτιμήσουν τη χώρα μας. Η σημασία του last minute campaign Σημαντικό ποσοστό (37%) των αεροπορικών τουριστών άρχισε να ψάχνει για φθινοπωρινό προορισμό διακοπών, ένα μήνα περίπου πριν ταξιδέψει. Στον οδικό τουρισμό είναι ακόμα πιο σύντομο το διάστημα αναζήτησης προορισμού αφού 8 στους 10 απαντούν ότι άρχισαν να ψάχνουν τον τελευταίο μήνα. Περιθώρια βελτίωσης Το πολιτιστικό υπόβαθρο ως λόγος επιλογής της Ελλάδας, αξιολογείται επίσης πολύ θετικά. Ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης του ποσοστού των ατόμων που έρχονται σε επαφή με μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους. Σημεία που χρήζουν βελτίωσης αφορούν τις υποστηρικτικές δομές του τουρι-

Με βάση την εξέλιξη αυτή, οι εκτιμήσεις που έχει πολλάκις δημοσιεύσει το money-tourism. gr για περίπου 800.000 Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα το 2016, αποδεικνύονται απολύτως ακριβείς. Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των τουριστικών ταξιδιών στο εξωτερικό των Ρώσων πολιτών, στους πρώτους 9 μήνες του 2016, μειώθηκε κατά 6,1%, σε σχέση με το 2015 και έφτασε τα 25,8 εκατ. ταξίδια. Το 2015 η αντίστοιχη πτώση ήταν 20%, σε σχέση με το 2014. Φέτος οι πιο δημοφιλείς προορισμοί του εξωτερικού ήταν: Αμπχαζία (3,47 εκατ., +11%), Καζακστάν (2,24 εκατ., -9,6%), Φινλανδία (2,1 εκατ., -10%), Ουκρανία (1,3 εκατ., +8,8%), Κίνα (1,1 εκατ., +30,7%), Εσθονία (1,1 εκατ., +1,2%), Πολωνία (840 χιλ., -16,7%), Γερμανία (773 χιλ., -9,7%), Ελλάδα (723 χιλ., +20%) και Κύπρος (692 χιλ., +43,3%). Βάσει της ποσοστιαίας αύξησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Τυνησία (+158% και 568 χιλ. τουρίστες). Επίσης, πολύ καλά αποτελέσματα είχαν: η Βουλγαρία (518 χιλ., +31%), η Ταϊλάνδη (562 χιλ., +28%), η Γεωργία (595 χιλ., +18%), η Ισπανία (665 χιλ., +12%) και η Ιταλία

Πιο συγκεκριμένα, στο ξενοδοχείο Ναυσικά θα διαμορφωθούν 132 δωμάτια, από τα οποία τα 22 είναι σουίτες, ενώ θα γίνει πλήρης ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων, του χώρου της πισίνας, θα δημιουργηθεί bar-restaurant 140 θέσεων δίπλα στην πισίνα και θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της γαστρονομικής του ταυτότητας. Στο ξενοδοχείο Αρίων θα διαμορφωθούν 122 δωμάτια, από τα οποία τα 20 είναι σουίτες, ενώ προβλέπεται ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων, έμφαση στη γαστρονομία, αναβάθμιση των συνεδριακών χώρων και αιθουσών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών, αναβάθμιση και δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων Spa διεθνών προδιαγραφών και πλήρης ανακαίνιση και αναβάθμιση του χώρου της πισίνας και των εξωτερικών χώρων. Τα μπάνγκαλοους θα αναβαθμιστούν σε υψηλότερο επίπεδο πολυτέλειας. Στην Astir Beach θα γίνει αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων εστίασης, βελτίωση του Platinum Club and Spa και της πρόσβασης στην αρχαιολογική ζώνη του «Ναού του Α-

στικού προϊόντος, όπως π.χ. υποδομές, οδικό δίκτυο, καθαριότητα. Η έρευνα υλοποιήθηκε το διάστημα 12-24 Οκτωβρίου 2016, σε δείγμα 2.179 απερχόμενων τουριστών, με προσωπικές συνεντεύξεις, σε 10 αεροδρόμια: Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κω, Καλαμάτας, Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Χανίων, Σαντορίνης και τρεις συνοριακούς σταθμούς: Ευζώνων, Κήπων και Προμαχώνα. Οι συμμετέχοντες ήταν άντρες και γυναίκες, σε αναλογία 52/48, ηλικίας 20-60 ετών. Το ερωτηματολόγιο ήταν διαθέσιμο σε πέντε γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά και ρωσικά. • Αξιόλογη αύξηση 20% σημείωσαν τα ταξίδια των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, το 9μηνο του 2016, ενώ, αντίθετα, κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κρατικής Στατιστικής, που αποκάλυψε αποκλειστικά το money-tourism.gr.

(557 χιλ., +4%). Oι ειδικοί σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα επηρεάστηκε λόγω του κλεισίματος της Τουρκίας και της Αιγύπτου. • Τον Απρίλιο του 2018 θα ανοίξει τις πύλες του ο νέος, αναβαθμισμένος Αστέρας, επένδυση η οποία θα υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ, και αφορά στη ριζική ανακαίνιση ξενοδοχείων και μπάνγκαλοους, στην κατασκευή 13 πολυτελών κατοικιών, στην αναβάθμιση της μαρίνας και στη δημιουργία πάρκου αναψυχής. Κατά την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου, ο CEO της AGC Equity Partners, κ. Walid Abu-Suud, είπε ότι στους κύριους άξονες που διακατέχουν το επενδυτικό σχέδιο, είναι ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά, στο φυσικό τοπίο και στον τουριστικό χαρακτήρα του Αστέρα. Το σχέδιο ανάπτυξης του Αστέρα περιλαμβάνει τη ριζική ανακαίνιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» και των bungalows.

πόλλωνα». Στο πάρκο αναψυχής θα διαμορφωθούν διαδρομές περιπάτου και αναψυχής και θα διατηρηθούν και αναβαθμιστούν οι υφιστάμενοι φυσικοί πόροι. Η ανάπλαση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τη χωροθέτησή της, προβλέπει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, υποδομών και υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων Yacht Club, την ενίσχυση των υπηρεσιών αναψυχής και των εμπορικών χρήσεων και την αναδιάταξη του εξωτερικού προσήνεμου μώλου εντός της υφιστάμενης χωροθετημένης θαλάσσιας ζώνης για τη δυνητική διεύρυνση της χωρητικότητας. Ακόμη, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 13 πολυτελών κατοικιών που εντάσσονται ήπια στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τιμή Μάσκα


10-13/

METROPOLITAN EXPO

Μια έκθεση Παγκοσμίου Επιπέδου!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Λεωφ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 Αγ. Δημήτριος • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.horecaexpo.gr • info@forumsa.gr

facebook.com/horecaexpogr

∆είτε το video της 11ης HORECA

21X29_HORECA17_GR.indd 1

7/5/16 11:46 AM


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ υνολικές επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμ-

Σ

προηγούμενη θητεία μου στον τομέα του τουρισμού, ότι είμαι μα-

βάνουν την εξαγορά τριών ξενοδοχείων σε Κέρκυρα και

κριά από διαχειριστικές λογικές και πρακτικές του χθες. Πιστεύω

Κω και συμπληρωματικά έργα σε υφιστάμενες μονάδες

στην ανάγκη για βαθιές αλλαγές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις.

στη Χαλκιδική, προωθεί ο όμιλος Sani/Ikos.

Ο τουρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό κεφάλαιο που δια-

Ο όμιλος μόλις ολοκλήρωσε την εξαγορά των ξενοδοχείων Corfu

θέτει η χώρα. Απαιτεί σχέδιο και σταθερό πολιτικό πλαίσιο για

Chandris και Dassia Chandris στην Κέρκυρα, όπως και του παλαι-

να αποκτήσει νέα δυναμική, αφού η καταστροφική πολιτική της

ού ξενοδοχείου Club Med Kefalos στην Κω, με σκοπό την πλήρη

κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέκοψε τη δυναμική που υπήρχε.

ανακατασκευή και λειτουργία τους υπό το εμπορικό σήμα της

Η δική μου δέσμευση είναι μία και μοναδική: σκληρή δουλειά.

Ikos Resorts, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το money-tourism.gr.

Θα αξιοποιήσουμε όλες τις νέες ιδέες, τις δημιουργικές δυνάμεις

Το τίμημα των εξαγορών ανέρχεται συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ,

που υπάρχουν στον χώρο του τουρισμού για να δημιουργήσου-

ενώ η προσθήκη των Ikos Dassia και Ikos Kefalos στο δυναμικό

με αυτή τη νέα δυναμική.

του ομίλου Sani/Ikos αναμένεται να δημιουργήσει με την έναρξη

Μακριά από πρακτικές υπερφορολόγησης που μειώνουν την

της λειτουργίας τους 1.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας και έχουν κόστος στην

Παράλληλα, στη Χαλκιδική βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη

πραγματική οικονομία. Μακριά από επικίνδυνες ιδεοληψίες και

επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για τον χειμώνα

παρακμιακές λογικές».

2016/2017, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει μέσα στο 2017

Σιδεροκέφαλος…

300 νέες θέσεις απασχόλησης.

της Κω, η επί σειρά ετών κλειστή ξενοδοχειακή μονάδα Club Med

Τ

Kefalos, θα ανακαινισθεί πλήρως, θα επεκταθεί και θα λειτουρ-

Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ομάδας Κεντρικής Ευρώ-

γήσει ως Ikos Kefalos***** επίσης με 410 δωμάτια, σουίτες και

πης (Central European Rotation Group - CERG), για την τριετία

bungalows, την άνοιξη του 2019.

2017 – 2019, με πρόεδρο τον Διοικητή της Υπηρεσίας.

Μπράβο…

H CERG είναι μια από τις τέσσερις εναλλασσόμενες ομάδες που

Ν

δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολι-

επιστρέφει σε… γνωστά λημέρια.

γανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, έχοντας τη στήριξη των μελών

Σε δήλωσή του ύστερα από την ανάθεση που του έγινε ο κ. Κόν-

της ομάδας της, των υπολοίπων κρατών - μελών της ECAC, αλλά

σολας είπε μεταξύ άλλων: «Ο τουρισμός πρέπει να συναντηθεί

και Οργανισμών με τους οποίους η ECAC έχει έρθει σε συμφωνία.

και πάλι με την έννοια της ανάπτυξης. Όλοι γνωρίζουν, από την

H CERG αποτελείται από εννέα ακόμα κράτη - μέλη: τη Βουλγα-

Στην Κέρκυρα, τα δύο ιστορικά ξενοδοχεία θα ανακαινιστούν πλήρως και θα λειτουργήσουν ως ενιαία μονάδα με 410 δωμάτια, σουίτες και bungalows, τον Μάιο του 2018, ενώ στην Κέφαλο

ην προεδρία του CERG αναλαμβάνει η Eλλάδα. Ειδικότερα, μετά τη διάκριση στο ICAO, όπου εξελέγη Ελληνίδα στην Επιτροπή Αεροναυτιλίας (Αir Navigation Commission –

ANC) του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η

έος τομεάρχης Τουρισμού στη ΝΔ ανέλαβε ο βουλευ-

τικής Αεροπορίας (European Civil Aviation Conference - ECAC).

τής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έπειτα από τις

Τα κράτη - μέλη τής κάθε ομάδας αναλαμβάνουν εκ περιτροπής

πρόσφατες ανακατατάξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

την προεδρία της και η εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα θέτει υπο-

και τη νέα δομή του κόμματος, με τον Δωδεκανήσιο βουλευτή να

ψηφιότητα για την εκλογή της στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ορ-

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την

βουλος της Celestyal Cruises.

Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβα-

«Αυτά τα βραβεία λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ταξιδιωτών

κία. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη ομάδα κρατών του ευ-

από το Ηνωμένο Βασίλειο, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο προϋπο-

ρωπαϊκού χώρου με βαρύνοντα λόγο στο ευρωπαϊκό και διεθνές

λογισμός που διαθέτουν καθώς και οι προσωπικές τους προτι-

αεροπορικό γίγνεσθαι. Η χώρα μας, αν και νεοεισερχόμενο μέλος

μήσεις, προκειμένου να τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν τις ιδα-

της ομάδας (Νοέμβριος 2014), κατάφερε με συντονισμένες και

νικές διακοπές εν πλω», εξήγησε ο συντάκτης του Cruise Critic,

εύστοχες προσπάθειες της Διοίκησης της ΥΠΑ να αναλάβει πολύ

Adam Coulter.

σύντομα την προεδρία.

«Η Celestyal Cruises ξεχώρισε στα βραβεία, χάρη στις all-inclusive

Ως προεδρεύουσα χώρα για την ερχόμενη τριετία, με αρμόδιο

παροχές της, οι οποίες περιλαμβάνουν, τόσο κατανάλωση πο-

φορέα την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στενά συνεργαζό-

τών, όσο και επιλεγμένες εκδρομές στη στεριά», πρόσθεσε ο κ.

μενη με τους συναρμόδιους φορείς, η Ελλάδα θα έχει τη δυνα-

Coulter.

τότητα να διαδραματίσει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο στις

Και εις ανώτερα…

εξελίξεις του αεροπορικού χώρου, προασπίζοντας τα συμφέρο-

Υ

ντα του CERG και τις εθνικές μας θέσεις σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη

λοποιήθηκε από τις 7 έως τις 20 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Επιδότησης

περίοδο. Πάντα τέτοια…

Μ

Διακοπών Εργαζομένων και Ανέργων, με Επιταγή Κοι-

νωνικού Τουρισμού για το έτος 2016-2017, προϋπολογισμού 10

ε το Best Value Cruise Line of 2016 βραβεύθηκε η

εκατ. ευρώ.

Celestyal Cruises. Η εταιρία, διατηρώντας τη φήμη

Η διάρκεια διαμονής ορίζεται από μία έως 10 διανυκτερεύσεις,

της ότι παρέχει αυθεντικές εμπειρίες και ιδιαίτερη

όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νή-

αξία στους επιβάτες της, αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη «value

σων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή από μία έως 5 διανυ-

for money» εταιρία κρουαζιέρας για το 2016 από το Cruise Critic

κτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύμα-

Αγγλίας, τον πρώτο παγκοσμίως δικτυακό τόπο για αξιολογήσεις

τα της υπόλοιπης Ελλάδας.

κρουαζιέρας.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι οι

Οι νικητές επιλέχθηκαν από ένα παγκόσμιο πάνελ αμερόληπτων

οποίοι κατά το έτος 2015:

ειδικών στην κρουαζιέρα από το Cruise Critic, οι οποίοι ξεχώρι-

- είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή

σαν τις καλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας σε διαφορετικές κατη-

- έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας

γορίες.

μητρότητας ή

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που λάβαμε το βραβείο αυτό από

- έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή

το Cruise Critic. Η σχέση κόστους και αξίας και η προσωπική εξυ-

- συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω κα-

πηρέτηση βρίσκονται στο επίκεντρο των παρεχόμενων υπηρεσι-

θώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι στο ειδικό μητρώο ΑΜΕΑ του

ών μας, είτε κατά τη διάρκεια της ολοκληρωμένης και αυθεντικής

ΟΑΕΔ κατά τη λήξη υποβολής αιτήσεων.

εμπειρίας κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά, είτε στα δρομολόγια

Ο συνολικός αριθμός δικαιούχων και ωφελουμένων του προ-

της Κούβας», είπε ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, διευθύνων σύμ-

γράμματος είναι 150.000 άτομα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

11


Κοσμικά

Στο περιθώριο του εθιμοτυπικού δείπνου που παράθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος φωτογραφήθηκε με την υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα για διακοπές με την οικογένειά του. Πρόσκληση την οποία ο κ. Ομπάμα αποδέχθηκε, ζητώντας από την κ. Κουντουρά να του προτείνει κάποιους προορισμούς, προκειμένου να σχεδιάσει το πρόγραμμα των διακοπών του στη χώρα μας. Στιγµιότυπο από τη σύντοµη συνοµιλία του Αµερικανού Προέδρου µε την Ελληνίδα υπουργό Τουρισµού.

Θέτοντας στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας, η Celestyal Cruises ανέπτυξε, έντονη δράση και πολυ-επίπεδη συνεισφορά. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο προώθησης της τεχνογνωσίας της κρουαζιέρας, η Celestyal Cruises, για ακόμη μια χρονιά, προσέφερε υποτροφίες ενός έτους, ύψους €6.000 συνολικά στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Σύρου (ΑΕΝ) και Χίου (ΑΕΧ), για έναν σπουδαστή που επιθυμεί να σταδιοδρομήσει στην κρουαζιέρα. Ακόμη, η εταιρία, έχοντας αγκαλιάσει τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου», παρείχε, για πολλοστή φορά, μια πολυ-επίπεδη συνεισφορά στα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτήν, προσφέροντας την εμπειρία της κρουαζιέρας για συνολικά 150 παιδιά, διαθέτοντας είδη πρώτης ανάγκης, παρέχοντας ενημέρωση για τη δράση της οργάνωσης, αλλά και συλλογή χρημάτων εν πλω, στις κρουαζιέρες της. Στη φωτογραφία (1), ο αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises, καπετάνιος Γιώργος Κουµπενάς, απονέµει ετήσια υποτροφία στην αριστούχο σπουδάστρια της ΑΕΝ Σύρου, Σοφία Εξιλζέ, παρουσία του αρχιπλοίαρχου Νίκου Κουφόγιαννη Στη φωτογραφία (2), τα παιδιά της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσµου», κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας «Στα Βήµατα του Αποστόλου

1

Παύλου», τον Οκτώβριο 2016.

2

Σε μια μεγάλη και επιβλητική εκδήλωση με την επωνυμία All-Stars of the Sea, που πραγματοποιήθηκε εν πλω, στο MSC Fantasia, η εταιρία κρουαζιέρων πολυτελείας MSC Cruises βράβευσε τους καλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες/αντιπροσώπους της σ’ όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και ο ταξιδιωτικός οργανισμός Top Kinisis Travel, που είναι αντιπρόσωπος πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση κρουαζιέρων από το λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η MSC Cruises ανακοίνωσε και τα σχέδιά της για την επόμενη δεκαετία όπου θα επενδύσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ για 11 νέα κρουαζιερόπλοια υψηλής τεχνολογίας και ένα νησί, θαλάσσιο καταφύγιο, στις Μπαχάμες. To καλοκαίρι του 2017 η κρουαζιέρα της MSC Cruises θα πραγματοποιείται με το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο MSC Poesia. H συγκεκριμένη κρουαζιέρα, η οποία είναι 8ήμερη, θα υλοποιείται την περίοδο από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2017 και με ανανεωμένο δρομολόγιο (Πειραιάς - Άγιοι Σαράντα - Ντουμπρόβνικ - Βενετία - Μπάρι - Κατάκολο - Μύκονος - Πειραιάς). Στιγµιότυπο από τη βράβευση του ταξιδιωτικού οργανισµού Top Kinisis Travel από την MSC Cruises.

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε, για πρώτη χρονιά, η έκθεση Πελοπόννησος Expo, η σημαντικότερη έκθεση της Πελοποννήσου, η οποία προβάλλει την παραγωγικότητα, την εμπορική δραστηριότητα και την ενεργητικότητα της ελληνικής επιχείρησης. Στην έκθεση, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους 250 και πλέον εκθέτες, Δήμους της Πελοποννήσου και φυσικά τον συνδιοργανωτή της έκθεσης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης, στην πρώτη επίσημη παρουσία του ως αν. υπουργός και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης. Στιγµιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Η ICAP Group, η μοναδική εταιρία αναγνωρισμένη ως Rating Agency από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη European Securities and Markets Authority (ESMA), βράβευσε για 6η χρονιά, στις 16 Νοεμβρίου, τις εταιρίες και τους ομίλους - ηγέτες, βασιζόμενη σε τέσσερα μετρήσιμα κριτήρια με δημοσιευμένα αποτελέσματα. Η λαμπρή τελετή παρουσιάστηκε από τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου και συμμετείχαν σε αυτή κοντά στα 400 ανώτατα στελέχη της ελληνικής αγοράς. Μέσα από ένα σύνολο 14.000 επιχειρήσεων που εξετάστηκαν, μόνον 58 εταιρίες και 13 όμιλοι πέτυχαν να διακριθούν ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στα ακόλουθα κριτήρια: -Συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρίες ή στους 200 ομίλους για το 2015. -Συγκαταλέγονται στις 500 εταιρίες ή 200 ομίλους με τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και έχουν αυξήσει το προσωπικό τους από το 2014 στο 2015. -Βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του κλάδου τους με βάση τον κύκλο εργασιών. -Έχουν υψηλό ICAP Credit Score (Διαβάθμιση Πιστοληπτικής Ικανότητας). Στιγµιότυπο από τη λαµπερή βραδιά µε τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρο ΕΒΕΑ, Σέργιο Πιρτσιόλα, υφυπουργό Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Νικήτα Κωνσταντέλλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου ΙCAP, τη δηµοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου, τον κ. Κώστα Ευριπίδη, πρόεδρο της Λέσχης Επιχειρηµατικότητας, τον κ. Κωνσταντίνο Μπίτσιο, εκτελεστικό αντιπρόεδρο ΣΕΒ και τον κ. Νικόλαο Κογιουµτσή, πρόεδρο του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Με κοινό στόχο την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας, που αποτελεί σημαντικό «κεφάλαιο» για τον τουρισμό, υπογράφηκε «Σύμφωνο Συνεργασίας» μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Η Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού συμβάλλει καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού της Αττικής και των Νησιών του Αγροσαρωνικού, η δε Εταιρία Προστασίας της Φύσης ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιδρύματος Foundation for Environmental Education είναι ο Εθνικός Χειριστής α) των παγκοσμίων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ευαισθητοποίησης «Green Key», που απευθύνονται σε τουριστικά καταλύματα, χώρους εστίασης και συνεδριακά κέντρα και β) «Γαλάζια Σημαία» που αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ακτών, μαρινών, και τουριστικών σκαφών. Θερµή χειραψία µεταξύ του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, κ. Αλέξανδρου Βασιλικού και του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, κ. Νίκου Πέτρου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Statistics

STR: Σε υψηλό όλων των εποχών οι πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων το τρίτο 3μηνο του 2016 Θετικές χαρακτηρίζονται οι εξελίξεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Ευρώπης, το 3ο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, με την πληρότητα στην Ελλάδα να κλείνει σε υψηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του έγκυρου οίκου τουριστικών μελετών STR. ιο αναλυτικά, σε σύγκριση με τις τρεις βασικές μετρήσεις

Π

σης του δείκτη ADR (8,9% σε 99,67 ευρώ). Μέτρια αύξηση (0,4%)

απόδοσης στο τρίτο τρίμηνο του 2015, τα ευρωπαϊκά ξε-

εμφάνισε η πληρότητα, η οποία διαμορφώθηκε στο 71,5%, που

νοδοχεία ανέφεραν μείωση 0,5% στον δείκτη της πληρότητας, η

είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση 9,3% στον δείκτη RevPAR, ο

οποία διαμορφώθηκε στο 77,7%. Ωστόσο, η αύξηση 2,0% στη

οποίος έκλεισε στα 71,27 ευρώ. Ο δείκτης ADR σημείωσε ρεκόρ

μέση ημερήσια τιμή (ADR) σε 119,17 ευρώ οδήγησε τα έσοδα

το τρίτο τρίμηνο στη χώρα, και παρόλο που η ανάπτυξη του δεί-

ανά διαθέσιμο δωμάτιο RevPAR) σε αύξηση της τάξης του 1,5%

κτη της πληρότητας ήταν υποτονική, το πραγματικό επίπεδο πλη-

στα 92,58 ευρώ.

ρότητας ήταν το υψηλότερο για το συγκεκριμένο διάστημα από

Οι επιδόσεις των βασικών χωρών και αγορών τον Σεπτέμβριο του 2016 Η Φινλανδία ανέφερε ένα ισχυρό τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξη-

το 2011. Σύμφωνα με τους αναλυτές της STR, η πληρότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σημείωνε αυξήθηκε κατά 5,6% στο 70,6%, ενώ το Σαββατοκύριακο κυμαινόταν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα στο 71,9%.

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιοµηχανίας τον Σεπτέµβριο 2015 Μηνιαία µεταβολή Σεπτέµβριος 2016 µε Σεπτέµβριο 2015 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο Μεταβολή % από Σεπτέµβριο 2015

2016

2015

2016

2015

2016

2015

Occ.

ADR

RevPAR

Ευρώπη

81.0

80.3

123.23

120.09

99.77

96.49

0.8

2.6

3.4

Ανατολική Ευρώπη

77.5

73.3

75.35

68.09

58.43

49.88

5.8

10.7

17.1

Βόρεια Ευρώπη

84.5

83.6

127.16

123.75

107.51

103.40

1.2

2.8

4.0

Νότια Ευρώπη

79.8

79.8

125.01

124.40

99.79

99.22

0.1

0.5

0.6

∆υτική Ευρώπη

79.1

79.8

133.66

129.11

105.78

103.01

-0.8

3.5

2.7

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η Ελλάδα πέτυχε στο τρίτο τρίμηνο του 2016 το ιστορικά υψηλό

πληρότητα, όσο και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο σημείωσαν

επίπεδο πληρότητας 81,9% (+5,8%) όλων των εποχών. Ο δείκτης

μειώσεις, σε αντίθεση με τη μέση ημερήσια τιμή, η οποία εμφα-

ADR αυξήθηκε επίσης κατά 2,2% στα 144,49 ευρώ, με αποτέλεσμα

νίζει διακυμάνσεις.

την αύξηση κατά 8,1% στο RevPAR, που διαμορφώθηκε σε 118,35

Η ξενοδοχειακή αγορά της Βαρσοβίας, από την άλλη, σημείωσε

ευρώ. Τον Ιούλιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση για το τρίμη-

σημαντική αύξηση, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά

νο στην Ελλάδα, με αύξηση 9,5% στο RevPAR, ενώ τον Σεπτέμβριο

12,1% στον δείκτη ADR, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 293,06 ζλότι

καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο πληρότητας (84,3%).

Πολωνίας. Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 2,4% και διαμορφώθηκε

Η Ιρλανδία εμφάνισε για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο διψήφια ανά-

στο 81,0% και το RevPAR αυξήθηκε κατά14,7% σε 237,33 ζλότι

πτυξη 14,5% στον δείκτη RevPAR, ο οποίος διαμορφώθηκε σε

Πολωνίας. Τον Σεπτέμβριο, η πληρότητα στη Βαρσοβία έφθασε

119.22 ευρώ. Διψήφια αύξηση 13,9% παρουσίασε ο δείκτης ADR,

στο 88,1%, στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

ο οποίος με τη σειρά του διαμορφώθηκε σε 133,04 ευρώ, ενώ οριακή αύξηση 0,6% εμφάνισε η πληρότητα, η οποία ανήλθε

Ανοδικοί ρυθμοί και τον Σεπτέμβριο

σε 89,6%. Το Άμστερνταμ δημοσίευσε μειώσεις στους τρεις βα-

Αυξητικούς ρυθμούς κατέγραψε η ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή βιο-

σικούς δείκτες απόδοσης, με την πληρότητα να μειώνεται κατά

μηχανία και τον Σεπτέμβριο εφέτος, σε σύγκριση με τον Σεπτέμ-

2,4% και να διαμορφώνεται σε 85,6%, ο δείκτης ADR να υποχωρεί

βριο του 2015. Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 0,8% και διαμορφώ-

κατά 1,2% σε 134,92 ευρώ και το RevPAR να υποχωρεί κατά 3,6%

θηκε στο 81,0%, το ADR αυξήθηκε κατά 2,6% και διαμορφώθηκε

σε 115,55 ευρώ. Η επίδοση αυτή, ωστόσο, ακολουθεί μια εξαιρε-

σε 123,23 ευρώ και το RevPAR αυξήθηκε κατά 3,4% σε 99,77 ευρώ.

τικά ισχυρή επίδοση το 2015, οπότε το RevPAR σημείωσε διψήφια αύξηση 18,9% το τρίτο τρίμηνο του 2015. Το Παρίσι συνέχισε να δέχεται τις «παρενέργειες» των ανησυχιών για την ασφάλεια στη χώρα, αλλά και τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης του Ιουλίου στη Νίκαια. Στο πλαίσιο αυτό, η ξενοδοχειακή αγορά της πόλης ανέφερε διψήφια μείωση στην πληρότητα (15,2% σε 71,6%) και στον δείκτη RevPAR (13,9% σε 182,35 ευρώ), ενώ ο δείκτης ADR αυξήθηκε κατά 1,5% σε 254,55 ευρώ. Ο Σεπτέμβριος ήταν 14ος συνεχόμενος μήνα που, τόσο η

Ετήσια µεταβολή Σεπτέµβριος 2016 µε Σεπτέµβριο 2015 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από Σεπτέµβριο 2015

2016

2015

2016

2015

2016

2015

Occ.

ADR

RevPAR

71.0

70.9

112.81

110.58

80.07

78.35

0.2

2.0

2.2

64.6

61.3

69.33

63.91

44.76

39.17

5.4

8.5

14.3

76.6

76.3

115.87

112.22

88.75

85.57

0.5

3.3

3.7

68.5

68.8

118.49

116.73

81.22

80.28

-0.3

1.5

1.2

69.0

69.8

118.59

117.67

81.83

82.08

-1.1

0.8

-0.3

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Διεθνή Nέα

Εξαιρετική η φετινή τουριστική σεζόν για την Κροατία

Μια άλλη παράμετρος αφορά τη μείωση του χρόνου αναμονής σε τουριστικές περιοχές, με έμφαση στην αποϋλοποίηση των εισιτη-

Στα 8,4 εκατομμύρια

ρίων εντός της πρωτεύουσας. Μια νέα τηλεφωνική γραμμή βοή-

ανήλθε ο αριθμός

θειας για τους τουρίστες, όπως και η πρόσβαση σε WiFi σε όλο το

των ξένων τουρι-

Παρίσι είναι μέρος του σχεδίου.

στών στην Κροατία

Στο νέο τουριστικό πρόγραμμα που προετοιμάζεται, το Παρίσι

το επτάμηνο του

σχεδιάζεται να αποκτήσει τον τίτλο «προορισμός για όλους», μια

2016,

αντιπροσω-

διάκριση που απονέμεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυ-

πεύοντας μία αύ-

ξης σε προορισμούς που αναπτύσσουν τον τουρισμό τους με ειδι-

ξηση της τάξης του 9,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το

κή μέριμνα για τη φιλοξενία ατόμων με αναπηρίες.

προηγούμενο έτος. Η θετική τάση αντικατοπτρίζεται επίσης στον

Στο πλαίσιο αυτό, μια συμβολική πρωτοβουλία είναι ο «κανονι-

αριθμό των διανυκτερεύσεων, οι οποίες σημείωσαν αύξηση τά-

σμός για την ανάπτυξη των τουριστικών κατοικιών», ο οποίος στο-

ξης του 8,8% και διαμορφώθηκαν σε 39.439.451, εκ των οποίων

χεύει, όπως ήταν αναμενόμενο, στην Airbnb.

οι 7.400.000 διανυκτερεύσεις προήλθαν από αλλοδαπούς του-

Το τουριστικό πρόγραμμα υπόσχεται, επίσης, να αναλύσει τον αντί-

ρίστες, παρουσιάζοντας αύξηση 9,7%. Άνοδο, όμως, κατέγραψε

κτυπο των τουριστικών περιοχών στο παριζιάνικο οικοσύστημα.

και ο εσωτερικός τουρισμός, με τις αφίξεις εσωτερικού να αυξά-

Μία ακόμη πρωτοβουλία είναι η λειτουργία λεωφορείων, τα οποία

νονται κατά 5,9%. Η πλειοψηφία των τουριστών (87,5%, δηλαδή

θα είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, σε συνδυασμό

7.345.402 τουρίστες) επισκέπτονται την Κροατία κατά την περί-

με διάφορα κίνητρα προς τους κατοίκους ή τους τουρίστες για

οδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, με κορυφαία επιλογή την

την προτίμηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Όσο για τα ταξί, ο

ακτή της Αδριατικής. Σημαντική τουριστική άνοδο σημείωσε η

δήμαρχος αρκέστηκε να κάνει λόγο μόνο για ανάπτυξη της «ποιό-

περιοχή Ίστρια, με 2,1 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών, ενώ στο

τητας εφοδιασμού», χωρίς να δώσει άλλη διευκρίνιση.

εσωτερικό της χώρας καταγράφηκαν 1.048.378 αφίξεις τουρι-

Σύμφωνα με το νέο τουριστικό σχέδιο για την ενίσχυση του του-

στών, αριθμός αυξημένος κατά 7,9%.

ρισμού και του τουριστικού τομέα της πόλης, που έχει πληγεί

Οι πέντε ισχυρότερες αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους

ανεπανόρθωτα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προβλέπεται

(από την άποψη της αναλογίας των διανυκτερεύσεων) ήταν η

η σύσταση μιας επιτροπής για τον προορισμό, η ενίσχυση της

Γερμανία (18,3%), η Σλοβενία (10,9%), η Αυστρία (8,6%), η Τσεχία

κατάρτισης και της απασχόλησης, η τόνωση της καινοτομίας της

(6,7%) και η Πολωνία (6,3%). Ωστόσο, οι αγορές εκείνες οι οποί-

βιομηχανίας και μια σειρά ακόμη ενεργειών, οι οποίες θα θέσουν

ες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση εισερχόμενου τουρισμού

τον τουρισμό στο επίκεντρο της διεθνούς στρατηγικής της πόλης.

ήταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (144%) και η Ινδία (80%).

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης της ξενοδο-

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού στο Παρίσι Ένα νέο σχέδιο ενίσχυσης του παριζιάνικου τουρισμού ανακοίνωσε ο δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Anne Hidalgo. Το σχέδιο περιλαμβάνει 59 συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες αφορούν τέσσερις βασικούς άξονες, με επίκεντρο την ανακαίνιση των κτιρίων, την προώθηση της πόλης και τις online υπηρεσίες για τους επισκέπτες. Μεταξύ των πιο σημαντικών πρωτοβουλιών του νέου τουριστικού πλάνου είναι η ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, η δημιουργία επτά «τουριστικών περιοχών» (δεν πρέπει να συγχέονται με τις τουριστικές ζώνες, όπου επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή) και η τόνωση της νυχτερινής ζωής της πόλης, η οποία είναι εμφανώς προβληματική. Μεταξύ άλλων, ο πρώτος άξονας προβλέπει την ανάπτυξη των όχθων του Σηκουάνα και των καναλιών της πόλης, με τους ιθύνοντες να οραματίζονται ακόμη και τη δυνατότητα κολύμβησης.

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

χειακής προσφοράς, προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργία 142.000 δωματίων στη μητρόπολη μέχρι το 2024, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αεροπορικής, σιδηροδρομικής και οδικής πρόσβασης.

Lonely Planet: Oι κορυφαίοι προορισμοί στον κόσμο για το 2017


Τις 10 καλύτερες χώρες, τις 10 καλύτερες πόλεις, τις 10 κορυφαίες

το λανσάρισμα του νέου Casa Cook στην Κω».

περιοχές και τους 10 best value προορισμούς για το 2017, παρου-

Οι τιμές του ξενοδοχείου της Κω ξεκινούν από £ 525 ανά άτομο

σιάζει το Lonely Planet στην προσπάθειά του να προτείνει στο

για μία εβδομάδα, B&B, με αναχώρηση από το αεροδρόμιο Στάν-

ταξιδιωτικό κοινό τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

στεντ του Λονδίνου.

Οι 10 καλύτερες χώρες για το 2017 είναι: 1. Καναδάς, 2. Κολομβία, 3. Φινλανδία, 4. Ντομίνικα (Καραϊβική),

Gay friendly προορισμός η Ισπανία το 2016

5. Νεπάλ, 6. Βερμούδα (Βόρεια Καρολίνα), 7. Μογγολία, 8. Ομάν, 9. Μιανμάρ (Νοτιοανατολική Ασία), 10. Αιθιοπία

Οι 10 καλύτερες πόλεις για το 2017 είναι: 1. Bordeaux, Γαλλία, 2. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική, 3. Λος Άντζελες, Η.Π.Α. , 4. Merida, Mεξικό, 5. Ohrid, FYROM, 6. Pistoia, Ιταλία, 7. Σεούλ, Νότια Κορέα, 8. Λισαβόνα, Πορτογαλία, 9. Μόσχα, Ρωσία, 10. Πόρτλαντ, Όρεγκον

Οι 10 καλύτερες περιοχές για το 2017 είναι: 1. Choquequirao, Περού, 2. Taranaki, Νέα Ζηλανδία, 3. Αζόρες, Πορτογαλία, 4. Βόρεια Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, 5. Νότια Αυστραλία, 6. Aysén, Χιλή, 7. The Tuamotus, Γαλλική Πολυνησία, 8. Coastal

Εκτινάχθηκε ο gay τουρισμός στην Ισπανία τη φετινή τουριστική

Georgia, Η.Π.Α., 9. Perak, Μαλαισία, 10. The Skellig Ring, Ιρλανδία

περίοδο, σε σχέση με την τουριστική περίοδο του 2015, σημειώ-

Οι 10 καλύτεροι best value προορισµοί για το 2017 είναι:

νοντας αύξηση κατά 28%, ενώ στο 34% ανέρχεται η αύξηση σε

1. Νεπάλ, 2. Ναμίμπια, 3. Πόρτο, Πορτογαλία, 4. Βενετία, Ιταλία, 5.

σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων καλοκαιριών. Τα στοι-

Debrecen, Ουγγαρία, 6. Belize, 7. Μαρόκο, 8. Ρωσία, 9. Bellarine

χεία προέρχονται από μια πρόσφατη μελέτη του Cromosomax

Peninsula, Αυστραλία , 10. Michigan’s Upper Peninsula, Η.Π.Α.

που διεξήχθη σε συνεργασία με μια ομάδα επαγγελματιών (όπως

Στην Κω το δεύτερο Casa Cook

π.χ. ιδιοκτήτες μπαρ), οι οποίοι δραστηριοποιούνται με επίκεντρο την LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) κοινότητα και

Tη λειτουργία του δεύτερου Casa Cook στην Ελλάδα ανακοίνωσε

με εξειδικευμένα ταξιδιωτικά γραφεία.

πρόσφατα ο διεθνής ταξιδιωτικός κολοσσός Thomas Cook.

Η μελέτη βοηθά να εξηγηθεί γιατί κάθε χρόνο περισσότεροι προ-

Το ολοκαίνουργιο brand του ομίλου, που ξεκίνησε από τη χώρα

ορισμοί προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους ομοφυ-

μας και συγκεκριμένα από τη Ρόδο πριν από λίγους μήνες και

λόφιλους ταξιδιώτες.

αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση διακοπών σε «μποέμ πνεύ-

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της μελέτης, η μέση δαπά-

μα», επεκτείνεται στην Κω, με το άνοιγμα του νέου Casa Cook Kos

νη των gay τουριστών είναι υψηλότερη κατά 30% από ό,τι οι δα-

να τοποθετείται στον Ιούλιο του 2017.

πάνες των τουριστών γενικότερα, με τη μέση ημερήσια δαπάνη

Το νέο ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στο Μαρμάρι, είναι νεόκτιστο

να ανέρχεται σε περίπου 130 ευρώ, ξεπερνώντας τον μέσο τουρί-

και θα έχει 100 δωμάτια, στα οποία περιλαμβάνονται και σουίτες -

στα, καθώς εκτός όλων των άλλων παραγόντων, οι gay παρουσιά-

βίλες δύο δωματίων με τη δική τους ιδιωτική πισίνα.

ζουν πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Έτσι, ο gay τουρισμός

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ένα state-of-the-art γυμναστή-

συνεισφέρει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην

ριο, χαμάμ, μασάζ και το Casa Cook Beach Club, το πρώτο για την

ισπανική οικονομία, τα οποία αντιστοιχούν σε 18% των συνολι-

Thomas Cook, ενώ stιw υπηρεσίες που θα προσφέρει η νέα μονά-

κών εσόδων της χώρας από τον τουρισμό. Αυτό είναι πολύ σημα-

δα είναι, μεταξύ άλλων, και μαθήματα γιόγκα.

ντικό, δεδομένου ότι ο gay πληθυσμός αντιπροσωπεύει ποσοστό

Μιλώντας σχετικά ο Creative Director του ομίλου Thomas Cook

μεταξύ 6% και 8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Remo Masala, δήλωσε: «Σχεδιάσαμε το brand Casa Cook για τους

Στην Ισπανία, οι προορισμοί που παρουσιάζουν τα περισσότερα

ταξιδιώτες που σκέφτονταν ότι τα πακέτα διακοπών δεν ήταν για

έσοδα από τον gay τουρισμό είναι οι Gran Canaria, Ibiza, Sitges,

αυτούς οι οποίοι αναζητούν μια μοναδική εμπειρία διακοπών.

Torremolinos και Benidorm, στους οποίους έχει τώρα προσχωρή-

Σε μόλις μία σεζόν, το πρώτο Casa Cook Rhodes, μας έδειξε το

σει και η Βαρκελώνη, που ήταν η μεγάλη ατραξιόν του καλοκαι-

μέγεθος των δυνατοτήτων που υπάρχουν: το 90% των πελατών

ριού του 2016.

που διέμειναν στο Casa Cook Rhodes ήταν νέοι για τον Thomas

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ομοφυλόφιλοι τουρίστες προέρχονταν

Cook. Έτσι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε

κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Νέα

Έως 90 ημέρες τον χρόνο η ενοικίαση ακινήτων τύπου Airbnb

τάθεση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που ρυθμίζει

• Αντιδρά η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. στο πολυνομοσχέδιο

τημένα καταλύματα και σπίτια, που ενοικιάζονται σε τουρίστες, στα

τους όρους και τη φορολόγηση των εισοδημάτων για τα μη αδειοδο-

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση βραχυ-

πλαίσια της σκιώδους οικονομίας, έρχεται επιτέλους να ρυθμίσει ένα

πρόθεσμων μισθώσεων ακινήτων σε τουρίστες (μέσα από πλατφόρ-

θέμα το οποίο το Ξ.Ε.Ε., με αδιάλειπτες προσπάθειες τα τελευταία

μες τύπου Airbnb) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οι-

χρόνια, τοποθέτησε στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου.

κονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας 12

Προσκομίζοντας εμπεριστατωμένα στοιχεία και μελέτες, αποδείξα-

Δεκεμβρίου.

με τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η ανεξέλεγκτη ενοικί-

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το εισόδημα που αποκτάται από

αση διαμερισμάτων ιδιωτών στην ποιότητα του τουρισμού και της

την ενοικίαση αυτή θα φορολογείται με βάση τις διατάξεις της φορο-

ζωής στις γειτονιές, στην προστασία των καταναλωτών, στις τιμές

λογίας των ενοικίων.

των ενοικίων, αλλά και στα δημόσια έσοδα και την απασχόληση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο μισθωτής θα πρέπει να είναι εγγεγραμ-

Ελπίζουμε το παρόν νομοσχέδιο να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για

μένος στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων που τηρείται

την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και

στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και να υποβάλλει Δήλωση

της παραοικονομίας στον τουρισμό».

Περιουσιακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ δεν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης,

επιτρέπεται η καταχώρηση περισσοτέρων των δύο ακινήτων ανά

σε ανάρτηση στο Twitter, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μητρώου

Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.

καταγραφής όλων με βάση δήλωση πλατφόρμας και χρέωση 3-5% &

Η διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις

φορολόγηση ανεξαρτήτως ποσού ως ενοίκιο.

90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, ενώ εφόσον πρόκειται για νησιά

Την αντίθεσή της στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη βραχυ-

κάτω των 10.000 κατοίκων, η διάρκεια μίσθωσης δεν θα πρέπει να

πρόθεση μίσθωση ακινήτων σε τουρίστες εκφράζει η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. σε

υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Τυχόν υπέρβαση των χρονικών ορίων δι-

ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθετική

άρκειας των 90 ή των 60 ημερών αντίστοιχα, επιτρέπεται εφόσον το

πρωτοβουλία ανοίγει «Κερκόπορτα στη φοροδιαφυγή».

συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή το οποίο προκύ-

«Οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να λάβουν

πτει από την εκμετάλλευση του συνόλου των ακινήτων που διαθέτει

υπόψη τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της Συνομοσπονδίας

προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση, σύμφωνα με τις διατάξεις περί οι-

Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, ενός κλάδου

κονομίας διαμοιρασμού, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

που πλήττεται άμεσα από τη λειτουργία των εν λόγω καταλυμάτων,

Το κάθε εκμισθούμενο ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν τουλάχιστον

προχώρησαν στη σύσταση ενός νομοσχεδίου - «καρικατούρα». Ενός

9 τετραγωνικών μέτρων, να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και

νομοσχεδίου το οποίο δεν προβλέπει το αυτονόητο: Τη θεσμοθέτη-

θέρμανση, και, φυσικά, να διαθέτει όλες τις νόμιμες οικοδομικές

ση απλοποιημένης άδειας λειτουργίας για τις συγκεκριμένες επιχει-

άδειες ή σε περίπτωση αυθαιρέτου να έχει «τακτοποιηθεί» ή νομιμο-

ρήσεις και φορολόγηση αντίστοιχη με εκείνη που ισχύει για τις επι-

ποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010 ή του άρθρου 24

χειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων.

του ν. 4014/2011.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά

Τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οποιασ-

της για το νομοσχέδιο και αιτείται την απόσυρση συνολικά του άρ-

δήποτε άλλης υπηρεσίας, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

θρου 113. Προτείνει δε την ένταξη των καταλυμάτων αυτού του εί-

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος

δους στις άδειες λειτουργίας των ενοικιαζομένων δωματίων ή στο

Τσακίρης, ερωτηθείς για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά την

άρθρο 46 του Ν 4179/13 για την αδειοδότηση μη κύριων αυτοεξυ-

ενοικίαση σπιτιών ιδιωτών σε τουρίστες, είπε χαρακτηριστικά: «Η κα-

πηρετούμενων καταλυμάτων.

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αυξημένη η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια • Σε υψηλό διψήφιο ποσοστό η κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» Αθήνα και γενικά Ελλάδα συνεχίζουν να «ψηφίζουν» οι αλλοδαποί τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν την ελληνική πρωτεύουσα, είτε ως βασικό προορισµό τους, είτε ως ενδιάµεσο σταθµό του ταξιδιού τους. Στο πλαίσιο αυτό, αυξηµένη κατά 10,6% εµφανίζεται η κίνηση του αεροδροµίου κατά τη διάρκεια του Νοεµβρίου, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2015, φθάνοντας τα 1,33 εκατ. επιβάτες, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Οι επιβάτες εσωτερικού σηµείωσαν µικρή άνοδο της τάξης του 3,1%, ενώ οι επιβάτες εξωτερικού παρουσίασαν σηµαντική άνοδο κατά 15,4%. Επίσης, οι Έλληνες και οι ξένοι ταξιδιώτες παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 7% και 15%, αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεµβρίου 2016, η επιβατική κίνηση του αεροδροµίου έφθασε τα 18,7 εκατ., γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση 10,4% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση σηµείωσαν αύξηση της τάξης του 11,4% και 9,9% αντίστοιχα, ενώ ανοδικά διαµορφώθηκε η επιβατική κίνηση συνολικά για το 11µηνο, τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους ξένους ταξιδιώτες κατά 14% και 8%, αντίστοιχα.

Στο +10,74% οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Ανοδικά διαµορφώνονται οι αφίξεις το 11µηνο του 2016 και στο αεροδρόµιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», το µεγαλύτερο αεροδρόµιο της Κρήτης. Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση το διάστηµα Ιανουαρίου-Νοεµβρίου 2016 αυξήθηκε κατά 10,74%, σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2015 και του 2014, αφού η κίνηση µεταξύ των δύο αυτών ετών ήταν πανοµοιότυπη. Στο αεροδρόµιο αφίχθηκαν 3,379 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων 2,88 εκατ. από το εξωτερικό, έναντι 3,052 εκατ. στο εντεκάµηνο του 2016, εκ των οποίων 2,56 εκατ. από το εξωτερικό. Πρώτοι σε αφίξεις αναδείχθηκαν οι Γερµανοί µε 684 χιλιάδες αφίξεις και ακολούθησαν οι Άγγλοι µε 433 χιλιάδες αφίξεις, οι Γάλλοι µε 308 χιλ. αφίξεις και οι Ρώσοι µε 307 χιλ. αφίξεις. Παράλληλα, στο 11µηνο µικρή αύξηση σηµείωσαν και οι αφίξεις επιβατών εσωτερικού.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

300 εκατ. ευρώ στον τουρισμό έως το 2020

τικά καταφύγια. Τα αναλυτικά στοιχεία των προγραµµάτων παρουσίασε ο Γενικός Γραµµατέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας.

Αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω Την αναστολή της προγραµµατισµένης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, από 1.1.2017, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε πρόσφατα µε διάγγελµά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Την ενεργοποίηση πόρων µέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300

Σύµφωνα µε τον πρωθυπουργό, η δέσµευση της κυβέρνησης για

εκατ. ευρώ σε συγχρηµατοδοτούµενες δράσεις που αφορούν τον

εξοµοίωση των συντελεστών ΦΠΑ παραµένει σε ισχύ, ωστόσο δεν

τουρισµό και περιλαµβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχει-

θα εφαρµοστεί όσο τα νησιά του Αιγαίου παραµένουν υπό τη µετα-

ρηµατικότητας και έργα τουριστικών υποδοµών στους ΟΤΑ και σε

ναστευτική πίεση. Η αναστολή αφορά τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάµος,

δηµόσιους φορείς, παρουσίασαν η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα

Κως και τα νησιά της λεγόµενη «άγονης γραµµής».

Κουντουρά και ο γενικός γραµµατέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανά-

«Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα µέτρο που είµαστε δεσµευµένοι να

πτυξης του υπουργείου, κ. Γιώργος Τζιάλλας.

εφαρµόσουµε και θα εφαρµόσουµε, όχι όµως την ώρα που οι συ-

Από αυτά, σύµφωνα µε τα όσα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συ-

µπολίτες µας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης

νέντευξης Τύπου, τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν στον προϋπολογισµό

της Ευρώπης για την αντιµετώπιση της προσφυγικής κρίσης», είπε ο

του προγράµµατος ενίσχυσης της δηµιουργίας νέων µικροµεσαίων

πρωθυπουργός.

τουριστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται να προκηρυχθεί στο

Παράλληλα, ανήγγειλε τη διανοµή 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6

πρώτο τρίµηνο του 2017, όπως επισήµανε η κα. Κουντουρά. Μαζί µε

εκατ. χαµηλοσυνταξιούχους, εν είδει «13ης σύνταξης», διανέµοντας

το πρόγραµµα ενίσχυσης υφιστάµενων µικροµεσαίων επιχειρήσε-

κατ' αυτόν τον τρόπο την υπεραπόδοση των δηµοσίων εσόδων ένα-

ων που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που

ντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασµα.

υποβλήθηκαν, ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ οι καθαρές κρατικές

«Αυτή η κοινωνική αναδιανοµή της υπεραπόδοσης των εσόδων, εί-

ενισχύσεις για τα δύο αυτά προγράµµατα. Κατά συνέπεια, όπως επι-

ναι το ελάχιστο που µπορούµε να κάνουµε, για αυτούς και αυτές που,

σήµανε ο κ. Τζιάλλας, οι παραπάνω ενισχύσεις αναµένεται να κινητο-

από το 2010 έχουν υποστεί διαδοχικές µειώσεις στις συντάξεις τους

ποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου µισού δισ. ευρώ.

και αντίστοιχη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής τους. Στην πρά-

Η κα. Κουντουρά αναφέρθηκε στο σύνολο του νοµοθετικού έργου

ξη, έχουµε σήµερα τη δυνατότητα να κάνουµε πράξη µια παλιότερη

και των αποφάσεων που υλοποιήθηκαν µε στόχο τη βελτίωση της

δέσµευσή µας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν

καθηµερινότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και επισήµανε ότι

µεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτό θα κάνουµε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

θα ακολουθήσουν άµεσα και νέες παρεµβάσεις για την ανάπτυξη

Σύµφωνα µε τον ίδιο, το βοήθηµα θα δοθεί σε χαµηλοσυνταξιού-

του θεµατικού τουρισµού. Αναφέρθηκε στη θετική δυναµική που

χους, µε σύνταξη κάτω των 850 ευρώ, και µάλιστα µε «αντισυµµετρι-

κατέγραψε ο τουρισµός την τελευταία διετία και που κινητοποίησε

κό τρόπο, από κάτω προς τα πάνω». Με άλλα λόγια, αυτοί που έχουν

σηµαντικό ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις από τον ιδι-

µικρότερη σύνταξη θα λάβουν µεγαλύτερη ενίσχυση και εκείνοι που

ωτικό τοµέα. Όπως επισήµανε η υπουργός, σε σύνολο 142 αιτήσεων αδειοδότησης ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδοµής που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία οne-stop-shop του υπουργείου, οι 101 αιτήσεις αφορούν σε επεκτάσεις και αναβαθµίσεις σε υφιστάµενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και δυναµικότητας άνω των 300 κλινών καθώς και στη δηµιουργία νέων µονάδων αυτών των κατηγοριών. Επίσης, µέσα στον τελευταίο χρόνο, υποβλήθηκαν 4 νέες προτάσεις για τη δηµιουργία Σύνθετων Τουριστικών Καταλυµάτων. Την τελευταία διετία υποβλήθηκαν 30 αιτήσεις για εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδοµής για συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, θεµατικά πάρκα και τουριστικούς λιµένες, καθώς και για 47 ορειβα-

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


έχουν υψηλότερη σύνταξη θα λάβουν µικρότερη. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση που θα δοθεί δεν θα είναι µικρότερη των 300 ευρώ, ενώ για κάποιους συνταξιούχους µε µικρές συντάξεις, το ποσό θα είναι µεγαλύτερο ακόµα και από τη σύνταξή τους. Στο διάγγελµά του ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup για τη λήψη βραχυπρόθεσµων µέτρων ελάφρυνσης του χρέους κατά περίπου 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά σηµαντική για τη σταθεροποίηση της οικονοµίας» και για «την επιστροφή της χώρας στις αγορές». ∆ιαβεβαίωσε δε, πως στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις και η οριστική έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία, η

Ταυτόχρονα ξεκινάει το πρώτο πλάνο προβολής του προγράµµατος

πρόσβαση στις αγορές χρήµατος, η ανάκτηση της οικονοµικής µας

στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, το Ξ.Ε.Ε.,

κυριαρχίας.

προχωρά άµεσα στη ριζική αναβάθµιση του site, µε στόχο να γίνει

Περισσότερα από 800 ξενοδοχεία στην Ελλάδα «σερβίρουν» ελληνικό πρωινό

πιο ελκυστικό. Η ανακατασκευή, αναµένεται να έχει υλοποιηθεί µέσα στην άνοιξη του 2017, ενώ θα πραγµατοποιηθούν καµπάνιες στα Social Media σε συνεργασία µε τη Marketing Greece.

Ξεπερνούν τα οκτακόσια τα ξενοδοχεία που έχουν, ήδη, ενταχθεί στο

Η πρώτη περίοδος εξωστρέφειας του προγράµµατος «Ελληνικό

πρόγραµµα του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδας, «Ελληνικό

Πρωινό» ολοκληρώνεται µε την υλοποίηση εκδηλώσεων παρουσία-

Πρωινό» και, πλέον, ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης των επιχει-

σής του σε tour operators και τουριστικούς πράκτορες, καθώς και σε

ρήσεων στο πρόγραµµα και διαδικτυακά, µε τη χρήση µιας καινοτό-

ξένους δηµοσιογράφους.

µου ηλεκτρονικής πλατφόρµας.

Όπως επισηµαίνει ο κ. Τσακίρης «η ποιότητα αποτελεί απάντηση-

«Η πλατφόρµα αυτή αποτελεί ένα ολοκληρωµένο διαδικτυακό εργα-

ασπίδα στη διολίσθηση της ανταγωνιστικότητας από την υπερφο-

λείο, τόσο για την προστασία της φήµης του προϊόντος, όσο και για

ρολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, εν µέσω µάλιστα

την ανάδειξή του, ως διακριτού τουριστικού προϊόντος. Μέσα από

έντονου παγκόσµιου ανταγωνισµού προορισµών και συγχρόνως ενός

µια ολοκληρωµένη προσέγγιση τυποποιηµένων και αυτοµατοποι-

αθέµιτου ανταγωνισµού αδήλωτων και µη αδειοδοτηµένων καταλυ-

ηµένων διαδικασιών, η νέα πλατφόρµα συµβάλει καταλυτικά στην

µάτων. Μέσω του προγράµµατος δηµιουργείται η µοναδική συντε-

οριοθέτηση του τουριστικού προϊόντος «Ελληνικό Πρωινό» (µε ολο-

ταγµένη πρωτοβουλία στον τοµέα της γαστρονοµίας. Όλοι οι αντα-

κληρωµένο µενού), διασφαλίζοντας παράλληλα τα ποιοτικά χαρα-

γωνιστές µας προβάλλουν ως συστατικό στοιχείο της «εµπειρίας», τη

κτηριστικά του, σύµφωνα µε λίστες παραδοσιακών προϊόντων από

γαστρονοµίας τους. Εµείς ως χώρα προσφέρουµε ως µοναδική οργα-

Έλληνες παραγωγούς, καταγεγραµµένους και καταχωρηµένους από

νωµένη πρωτοβουλία µας στη γαστρονοµία, το «Ελληνικό Πρωινό».

τον ΕΦΕΤ», λέει ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., κ. Γιώργος Τσακίρης.

Ήδη, το Ξ.Ε.Ε., έχει δηµιουργήσει 35 τοπικά πρότυπα Ελληνικού Πρω-

Μέσω της εφαρµογής, µε απλά βήµατα, ο κάθε ιδιοκτήτης τουριστι-

ινού, ενώ, παράλληλα, προχωρούσε η ένταξη ξενοδοχείων και η δη-

κού καταλύµατος στη χώρα, θα µπορεί αρχικά να ολοκληρώσει τη

µιουργία κρίσιµης µάζας συµµετεχόντων».

διαδικασία ένταξης του καταλύµατός του στο πρόγραµµα «Ελληνικό

Ο κ. Τσακίρης τονίζει ότι το «Ελληνικό Πρωινό» καταξιώθηκε µε πολ-

Πρωινό» και στη συνέχεια, θα µπορεί να ανανεώνει/διαµορφώνει το

λούς τρόπους, διευκρινίζοντας ότι, ένας εξ' αυτών είναι να συµπερι-

προσφερόµενο «Ελληνικό Πρωινό» της επιχείρησής του, όσο συχνά

ληφθεί στα βαθµολογούµενα κριτήρια της αστεροποίησης.

επιθυµεί, σύµφωνα µε τους κανόνες του προγράµµατος και τις ανά-

Κάνοντας τον επταετή απολογισµό των δράσεων του προγράµµα-

γκες της επιχείρησής του.

τος, ο επικεφαλής του Ξ.Ε.Ε. για το «Ελληνικό Πρωινό», κ. Γιώργος

Η εφαρµογή προσφέρει σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών υποστήρι-

Πίττας, µεταξύ άλλων υπογράµµισε ότι:

ξης του «Ελληνικού Πρωινού» που παρέχει το κάθε κατάλυµα, όπως

 Το υιοθέτησαν µέχρι σήµερα 800 ξενοδόχοι, εµπλουτίζοντας το

αυτόµατη δηµιουργία εδεσµατολογίου (µενού), δηµιουργία καρτε-

προϊόν τους.

λών παρουσίασης µεµονωµένων εδεσµάτων µε σύντοµη περιγραφή

 Το γνώρισαν και το αγάπησαν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

του εδέσµατος (ελληνικά/αγγλικά), κ.ά..

 Το αναγνώρισαν, το επεξεργάστηκαν και το εφάρµοσαν εκατο-

Όλα τα παραπάνω, καθώς και η συνεπής εφαρµογή του κανονισµού

ντάδες chefs

του «Ελληνικού Πρωινού» από τις ενταγµένες επιχειρήσεις, θα επιβε-

 Χρησιµοποιηθήκαν εκατοντάδες τοπικά προϊόντα από χιλιάδες

βαιώνονται από επιτόπιο έλεγχο, κάθε διετία.

παραγωγούς.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Νέα

 Αποτελεί ένα από τα πιο δηµοφιλή ελληνικά brands γαστρονοµίας.

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Παράλληλα, σύµφωνα µε τον κ. Πίττα, ως έµµεσα αποτελέσµατα

Η εκλογή της Ελληνίδας εµπειρογνώµονος, κ. Ελπίδας Κορυφίδου,

από την υλοποίηση του προγράµµατος αναφέρονται τα παρακάτω:

στην Επιτροπή Αεροναυτιλίας για την τριετία 2017-2019, ήταν απο-

 Συνέβαλε στη δηµιουργία γαστρονοµικών κοινοτήτων και έφερε

τέλεσµα της εξασφάλισης υποστήριξης από την Οµάδα Κεντρικής

τους εµπλεκόµενους (παραγωγούς, σεφ, ξενοδόχους) κοντά-κοντά.

Ευρώπης (Central European Rotation Group - CERG), της οποίας η

 Τα υπό διαµόρφωση δίκτυα γαστρονοµίας στην Ελλάδα έχουν

Ελλάδα έγινε πρόσφατα µέλος µετά από µακροχρόνιες, επιστάµενες

σπέρµατα από τις ζυµώσεις του Ελληνικού Πρωινού.

και συντονισµένες προσπάθειες τoυ υπουργείου Υποδοµών και Με-

 Συνέβαλε στην αναγέννηση της τοπικής κουζίνας.

ταφορών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Nέα διάκριση για το Princess Andriana από την TUI Αγγλίας & Ιρλανδίας

Η Επιτροπή Αεροναυτιλίας, η οποία απαρτίζεται από δεκαεννέα (19) ανεξάρτητους εµπειρογνώµονες που προτείνονται από τα κράτη - µέλη του ICAO, αποτελεί, µετά το Συµβούλιο, το πλέον σηµαντικό νοµοπαρασκευαστικό Όργανο του ∆ιεθνούς Οργανισµού Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς επεξεργάζεται όλα τα τεχνικής φύσεως θέµατα που αφορούν στον τοµέα της πολιτικής αεροπορίας. Ως εκ τούτου, η εκλογή της Ελληνίδας εκπροσώπου, αποτελεί ιδιαίτερα ευνοϊκή και σηµαντική εξέλιξη για τη χώρα µας και τα ζωτικά της συµφέροντα.

Mε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «First Choice Favorites 2016»

Ελ. Κουντουρά: Nέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ίδρυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

διακρίθηκε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πολυβραβευµένο, πεντά-

• Αυτό εξήγγειλε από το βήμα του 1ου Ανοικτού Συνεδρίου

στερο ξενοδοχείο Princess Andriana Resort & Spa, του οµίλου Χα-

της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.

τζηλαζάρου, στη Ρόδο, µια διάκριση που προέρχεται από τις υψηλές

Την προώθηση ενός νέου χρηµατοδοτικού προγράµµατος για την

βαθµολογίες των πελατών της TUI που διέµειναν στο ξενοδοχείο.

ενίσχυση της ίδρυσης µικροµεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων,

Το εν λόγω βραβείο αποτελεί για τον όµιλο Χατζηλαζάρου ιδιαίτερη

εξήγγειλε η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά, από το

τιµή, καθώς, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του οµίλου, επιβρα-

βήµα του 1ου Ανοικτού Συνεδρίου της Συνοµοσπονδίας Επιχειρηµα-

βεύονται οι αδιάκοπες προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζο-

τιών Τουριστικών Καταλυµάτων Ελλάδος.

µένων στην άριστη εξυπηρέτηση των φιλοξενούµενων.

Το συνέδριο της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., το οποίο πραγµατοποιήθηκε την Κυριακή

Ο όµιλος Hatzilazarou Hotels Collection διαθέτει 5 ξενοδοχεία στη

20 Νοεµβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Ολυµπιακού Κλειστού

Νότια Ρόδο, στις ανώτερες κατηγορίες τεσσάρων και πέντε αστέρων,

Γυµναστηρίου Φαλήρου (Tae Kwon Do), στο περιθώριο της έκθεσης

µε συνολική δυναµικότητα 1900 δωµατίων. Ξεκίνησε το 1992 και σή-

Expo Hotel, αποτυπώνει µε τον καλύτερο τρόπο τον εξωστρεφή χα-

µερα αποτελεί µια από τις δυναµικότερες τουριστικές επιχειρήσεις

ρακτήρα της νέας διοίκησης της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και τον σχεδιασµό της, στο

απασχολώντας 1.000 άτοµα προσωπικό, προερχόµενο τόσο από την

επίκεντρο του οποίου τοποθετείται η έναρξη ενός ουσιαστικού και

τοπική κοινωνία, όσο και από κάθε γωνιά της γης.

γόνιµου διαλόγου µεταξύ της διοίκησης της Συνοµοσπονδίας και

Στόχος του οµίλου είναι να προσφέρει την αυθεντική Ροδίτικη φιλο-

των επιχειρηµατιών του κλάδου.

ξενία και να αναπτύξει την έννοια της ολοκληρωµένης φιλοξενίας σε

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της

επίπεδα, που θα καλύπτει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο οποίος στην οµιλία του, αφού

Ελληνίδα στην Επιτροπή Αεροναυτιλίας του ICAO

σκιαγράφησε το δυσµενές οικονοµικό και επιχειρηµατικό περιβάλλον -υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις, αυξηµένα λειτουργικά

Την εκλογή Ελληνίδας εµπειρογνώµονος στην Επιτροπή Αεροναυτι-

κόστη και αθέµιτος ανταγωνισµός από τις παρανόµως λειτουργού-

λίας (Αir Navigation Commission – ANC) του ∆ιεθνούς Οργανισµού

ντες τουριστικές επιχειρήσεις-, στο οποίο καλούνται να δραστηρι-

Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), µία ευχάριστη εξέλιξη για τη χώρα

οποιηθούν οι επιχειρήσεις µικρών τουριστικών καταλυµάτων, ανα-

µας, ανακοίνωσαν τo υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών και η

φέρθηκε στις διεκδικήσεις της Συνοµοσπονδίας από την πολιτεία,

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


στον σχεδιασµό και στις δράσεις της. Βεβαίως, ειδική µνεία έκανε

γράµµισε ότι καµία αναπτυγµένη οικονοµία δεν µπορεί να στηρί-

στην άριστη συνεργασία µε την κα. υπουργό Τουρισµού και το πνεύ-

ζεται αποκλειστικά στον τουρισµό, αφού είναι µία εξαιρετικά µε-

µα σύµπνοιας που την διακατέχει µε τις θέσεις του φορέα.

ταβλητή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σηµειώσει ότι

Για µία ακόµη φορά ο κ. Τοκούζης τάχθηκε υπέρ της πιστοποίησης/

πρόκειται για έναν τοµέα, ο οποίος µπορεί να προσδώσει αναπτυξι-

κατηγοριοποίησης των µικρών τουριστικών καταλυµάτων, γεγονός,

ακές προοπτικές στη χώρα.

που, όπως είπε, θα τους προδώσει προστιθέµενη αξία, αντιτάχθηκε,

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Τουρι-

όµως, στη διαδικασία. Παράλληλα, υπογράµµισε την ανάγκη έντα-

στικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, επισήµανε ότι η φετι-

ξης των µικρών και µικροµεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στα

νή τουριστική χρονιά ολοκληρώνεται µε 25 εκατ. αφίξεις, 1,5 εκατ.

αναπτυξιακά προγράµµατα, καθώς και την ανάγκη επαναφοράς της

περισσότερες από πέρυσι, γεγονός που συνεπάγεται τη δηµιουργία

αρµοδιότητας κατοχύρωσης του ∆ιακριτικού Τίτλου των τουριστι-

περισσοτέρων από 50.000 επιπλέον θέσεις απασχόλησης. Αναφε-

κών καταλυµάτων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισµού.

ρόµενος στο µείζον θέµα των τουριστικών εσόδων, ο κ. Ανδρεάδης

Ο πρόεδρος της Συνοµοσπονδίας εξήγγειλε από το βήµα του 1ου

είπε πως προβλέπεται να διαµορφωθούν µε µία ελαφριά πτώση, σε

Ανοικτού Συνεδρίου της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. το «Καλάθι Πρωινού», ένα νέο

σχέση µε πέρυσι, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα γενικό φαινόµενο,

πρόγραµµα, του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει, που θα

το οποίο είναι συνέπεια της περιορισµένης οικονοµικής δυναµικής

προσδώσει ακόµη µεγαλύτερη αξία στις παροχές ενός καταλύµατος.

των τουριστών, σε παγκόσµια κλίµακα.

Βεβαίως, ο κ. Τοκούζης, στην εναρκτήρια οµιλία του, επισήµανε την

Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι το στοίχηµα για την επόµενη χρονιά εί-

ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας µεταξύ όλων των εµπλεκόµενων

ναι η διαχείριση του προσφυγικού και η εικόνα που θα προβάλλει η

µε τον τουρισµό φορέων στην Ελλάδα.

χώρα µας στο εξωτερικό και κάλεσε τα ΜΜΕ να είναι πιο προσεκτικά

Aπό το βήµα του 1ου Ανοικτού Συνεδρίου της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., η υπουργός

σε αυτό.

Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά, αφού έκανε έναν απολογισµό της

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγ-

φετινής τουριστικής χρονιάς, υπογράµµισε ότι το 2017 θα είναι µία

γελµατιών Βιοτεχνών Ελλάδος, κ. Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε

ακόµη καλύτερη τουριστική χρονιά, ενώ αναφερόµενη στα µηνύµα-

στην ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασµού, ο οποίος να συνδέει

τα που προέκυψαν από τη ∆ιεθνή Έκθεση Τουρισµού του Λονδίνου,

τον τουρισµό µε τον πρωτογενή τοµέα. Ο κ. Καββαθάς από το βήµα

είπε ότι, ήδη, οι προκρατήσεις εµφανίζονται σηµαντικά αυξηµένες.

του 1ου Ανοικτού Συνεδρίου της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. κάλεσε σε συστράτευση

Από το 1ο Ανοικτό Συνέδριο της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. η κα. υπουργός εξήγγειλε

όλους τους φορείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πρέπει να

ένα νέο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα για την ενίσχυση της ίδρυσης

υπάρχουν κοµµατικές πολιτικές, αλλά εθνικές πολιτικές».

µικροµεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, η έναρξη του οποίου το-

Για «εναγκαλισµό στραγγαλιστικού τύπου» της φορολογίας στην

ποθετείται χρονικά στο ξεκίνηµα της νέας χρονιάς.

ακίνητη περιουσία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµο-

Ακόµη, η κα. Κουντουρά ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το νοµο-

σπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κ. Στράτος Παραδιάς, αναδεικνύο-

σχέδιο για τη θεσµοθέτηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας

ντας το θέµα της υπερφορολόγησης.

των αστικών µισθώσεων, το οποίο, ολοκληρωµένο, όπως είπε, θα

Στη συνέχεια, ο γενικός διευθυντής του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γεώργιος Αµβρά-

παρουσιαστεί το αµέσως επόµενο διάστηµα.

ζης, αναφέρθηκε, µεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενότητας του τουρι-

Σε χαιρετισµό που απηύθυνε η Τοµεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

στικού τοµέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τη φετινή τουριστική

της Νέας ∆ηµοκρατίας, κα. Φωτεινή Αραµπατζή, αναφέρθηκε στον

σεζόν, ο τοµέας, ενωµένος κατάφερε να “γυρίσει το παιχνίδι”».

βαρυσήµαντο ρόλο των επιχειρήσεων µικρών τουριστικών καταλυ-

Στη διεθνή, αλλά και την εγχώρια παρουσία της Hotel Beds, του µε-

µάτων, τα οποία χαρακτήρισε ως «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού του-

γαλύτερου διαδικτυακού πάροχου κλινών στον κόσµο, αναφέρθηκε

ρισµού, στη διαµόρφωση του παρεχόµενου τουριστικού προϊόντος

η Contract Manager για την περιοχή των Βαλκανίων, τη Μάλτα και

της χώρας µας, και στην ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής

την Κύπρο της Hotel Beds, κα. Έφη Τερζή.

οικονοµίας. Στη συνέχεια, η κα. Αραµπατζή, έκανε λόγο για σειρά λανθασµένων τακτικών από πλευράς κυβέρνησης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σήµερα τον κλάδο σε συνθήκες πραγµατικής «ασφυξίας». Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, υπο-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Της Φλώρας Γ. Γιούπη

∆ιεθνές

Επενδυτικός «πυρετός» στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας Επενδύσεις 782 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αναμένεται να υλοποιηθούν στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) κατά την επόμενη δεκαετία -σχεδόν το 10% του συνόλου των παγκόσμιων τουριστικών επενδύσεων- σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council (WTTC).

Έ

να στα δέκα δολάρια για τουριστικές επενδύσεις θα κα-

Το ευνοϊκό κλίµα, η εγγύτητα µε µεγάλες αγορές εξερχόµενου

τευθυνθεί στις χώρες της ASEAN τα επόµενα δέκα χρόνια,

τουρισµού όπως η Κίνα, η καλή συνδεσιµότητα µε τις µακρινές

αποτέλεσµα της ισχυρής ζήτησης για ταξίδια που παρατηρείται

αγορές προέλευσης τουριστών, καθώς και η ανταγωνιστικότη-

σε αυτή την περιοχή.

τα των τιµών, καθιστούν πολλές χώρες εντός της περιοχής της

Την επόµενη δεκαετία ο τουρισµός και τα ταξίδια στην περιοχή

ASEAN ιδιαίτερα ελκυστικούς ταξιδιωτικούς προορισµούς.

της ASEAN αναµένεται να γνωρίσουν δυναµική ανάπτυξη, µε

Σε ολόκληρη την περιοχή παρατηρείται σηµαντική διακύµαν-

τον ετήσιο ρυθµό αύξησης να διαµορφώνεται στο 6,2% µέχρι

ση της συνολικής συνεισφοράς του τουρισµού στο ΑΕΠ και των

το 2026, κατά δύο ποσοστιαίες µονάδες υψηλότερα σε σχέση µε

ταξιδιών στο ΑΕΠ, που είναι κάτω από το 10% στη Μιανµάρ, το

τον παγκόσµιο µέσο όρο. Το γεγονός αυτό, το οποίο είναι αποτέ-

Μπρουνέι και την Ινδονησία, ενώ πάνω από το 20% στην Ταϊλάν-

λεσµα, κυρίως, της θεαµατικής ανάπτυξης της Κίνας στον τοµέα

δη και ανέρχεται σε σχεδόν 30% στην Καµπότζη.

του εξερχόµενου τουρισµού, αποδεικνύει την ουσιαστική συµ-

Ωστόσο, η αυξανόµενη συµβολή του κλάδου στο ΑΕΠ και την

βολή του τουρισµού στις οικονοµίες της περιοχής.

απασχόληση εξαρτάται, σε µεγάλο βαθµό, από τις επενδύσεις

Το 2015 ο τοµέας των ταξιδιών και του τουρισµού αντιπροσώ-

στις υποστηρικτικές υποδοµές. Είτε πρόκειται για υποδοµές ενα-

πευε το 5% του συνολικού ΑΕΠ για την περιοχή, ενώ πάνω από

έριων και επίγειων µεταφορών, συνδεσιµότητας, υγείας, ασφά-

32 εκατοµµύρια θέσεις εργασίας δηµιουργούνται στις δέκα αυ-

λειας και προστασίας, είτε για υποδοµές στη διείσδυση της κινη-

τές χώρες που υποστηρίζονται άµεσα ή έµµεσα από τον Τουρι-

τής τηλεφωνίας, καθώς και σε αυτές καθ’ αυτές τις υποδοµές σε

σµό.

καταλύµατα.

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε ορισµένους προορισµούς όπως η Σιγκαπούρη, η πρόκληση θα είναι να διατηρηθούν τα υφιστάµενα υψηλά πρότυπα στις υποδοµές, διασφαλίζοντας

Τουριστικές επενδύσεις στις χώρες ASEAN και αύξηση της ζήτησης

τη φήµη για τις παγκόσµιας κλάσης υποδοµές στον τοµέα των µεταφορών και των χρηµατοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως και στην καλή πρόσβαση στην τεχνολογία. Σε άλλους, πάλι, προορισµούς, ιδιαίτερα στους νεοεισερχόµενους στη λίστα µε τους κορυφαίους προορισµούς για διακοπές στο εξωτερικό, προτεραιότητα είναι η αναβάθµιση των υφιστάµενων υποδοµών και η επέκτασή τους, διασφαλίζοντας ότι, τόσο η δυναµικότητα, όσο και η ποιότητά τους διευρύνεται σύµφωνα µε τις προσδοκίες της ζήτησης και των επισκεπτών. Ωστόσο, απόκλιση παρατηρείται στις οικονοµίες της ASEAN

Μέσος ετήσιος ρυθµός ανάπτυξης

Τουριστικές επενδύσεις Τουριστική ζήτηση

µεταξύ της τουριστικής ζήτησης και των προβλεπόµενων τουριστικών επενδύσεων.

Απόκλιση μεταξύ των περιοχών

νοντας, ωστόσο, σηµασία στον εκσυγχρονισµό των επενδύσεων.

Έτσι, το Βιετνάµ και το Λάος θα πρέπει να βελτιώσουν σηµαντικά

Οι τουριστικές υποδοµές στην Ινδονησία είναι περισσότερο ευ-

τις υποδοµές τους στον τοµέα των ταξιδιών και του τουρισµού,

θυγραµµισµένες µε τον παγκόσµιο µέσο όρο, αλλά η τουριστική

προκειµένου να καλύψουν τη διαφορά σε σχέση µε άλλους προ-

ζήτηση αναµένεται να αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα.

ορισµούς κατά την επόµενη δεκαετία, µε την πρόγνωση για την

Ο τοµέας των επενδυτικών δαπανών, καθώς και του τουρισµού,

αύξηση των δαπανών να ξεπερνά σηµαντικά την ισχυρή αύξηση

που έχει προσδιοριστεί ως τοµέας υψηλής προτεραιότητας από

της ζήτησης. Είναι σηµαντικό ότι οι µελλοντικές επενδύσεις διο-

την κυβέρνηση της Ινδονησίας, αναµένεται να αποκτήσει σηµα-

χετεύονται και στοχεύουν σε τοµείς προτεραιότητας.

ντικό ρόλο, ενισχύοντας την τουριστική δραστηριότητα στην

Η Σιγκαπούρη από την άλλη, εµφανίζει την καλύτερη εικόνα

περιοχή.

στον τοµέα των τουριστικών/ταξιδιωτικών υποδοµών στην πε-

Στη Μαλαισία, η οποία διαθέτει καλή τουριστική υποδοµή, οι

ριοχή ASEAN, στοιχείο το οποίο αναµένεται να διατηρηθεί, δί-

επενδυτικές δαπάνες προβλέπεται να διπλασιαστούν κατά την

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


∆ιεθνές

Κατανοµή των µελλοντικών επενδυτικών δαπανών στις χώρες ASEAN και παγκόσµια Μερίδια των συνολικών δαπανών για τουριστικές υποδοµές, 2016-2026 Ασία εκτός ASEAN, 39,2% Σιγκαπούρη, 2,3%

Ταϋλάνδη, 1,4%

Φιλιππίνες, 0,3% ASEAN, 9,7%

Ευρώπη, 15,4%

Αµερική, 25,4%

Βιετνάµ, 1,1%

Μαλαισία, 1,2%

Μιανµάρ, 0,05%

Ινδονησία, 3,2%

Λάος, 0,1% Καµπότζη, 0,1% Μπρουνέι-Νταρουσαλάµ, 0,02%

Μέση Ανατολή, Αφρική, το 3,4% 6,9%

επόµενη δεκαετία, παρουσιάζοντας ελαφρώς ταχύτερη ανάπτυ-

σαφές εάν και κατά πόσον η προβλεπόµενη επιτάχυνση στις του-

ξη, σε σύγκριση µε την τουριστική ζήτηση. Οµοίως, στο Μπρου-

ριστικές επενδύσεις, την επόµενη δεκαετία, θα είναι αρκετή για

νέι είναι πιθανή µια συνεχιζόµενη ισορροπία, καθώς η πλεονά-

να αντιµετωπίσει την προβλεπόµενη αύξηση της ζήτησης.

ζουσα χωρητικότητα (σε κλίνες), που δηµιουργήθηκε κατά την

Στην Καµπότζη, τόσο η ζήτηση, όσο και οι επενδυτικές δαπάνες

τελευταία δεκαετία, θα αντισταθµιστεί κατά την επόµενη δεκα-

εµφανίζουν ανάλογη, σε γενικές γραµµές, αύξηση κατά την τε-

ετία µε την αναµενόµενη αύξηση της ζήτησης για ταξίδια και τις

λευταία δεκαετία.

πιο µέτριες αυξήσεις σε τουριστικές, επενδυτικές δαπάνες.

Στις Φιλιππίνες από την άλλη, οι τουριστικές υποδοµές είναι πιο

Οι πιο περιορισµένες τουριστικές και ταξιδιωτικές υποδοµές

κοντά στα µέσα παγκόσµια πρότυπα, όµως οι επενδύσεις απέτυ-

µεταξύ των οικονοµιών ASEAN συναντώνται στη Μιανµάρ. Η

χαν να συµβαδίσουν µε τη ζήτηση για αρκετά χρόνια µετά την

τουριστική ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία τρία

παγκόσµια οικονοµική κρίση.

µε τέσσερα χρόνια, χωρίς, ωστόσο, µια αντίστοιχη ισοδύναµη

Η Ταϊλάνδη είναι η µόνη χώρα της περιοχής ASEAN όπου θεω-

αύξηση των επενδυτικών δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι

ρούνται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αναγκαίες οι του-

Το µερίδιο των τουριστικών επενδύσεων επί του συνόλου των επενδύσεων στις χώρες ASEAN και σε άλλες περιοχές Ασία Αµερική Κόσµος Ευρώπη Αφρική Μέση Ανατολή ASEAN-10

Τουριστικές και ταξιδιωτικές επενδυτικές δαπάνες (% στο σύνολο των επενδύσεων, 2016-26)

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ριστικές υποδοµές. Οι επενδυτικές δαπάνες εκτιµάται ότι έχουν

αντίστοιχο επίπεδο µε τον παγκόσµιο µέσο όρο. Από την άλλη

µειωθεί σηµαντικά µετά την κορύφωσή τους την περίοδο 2006-

στην Ταϋλάνδη, πρέπει να δοθεί έµφαση στις τουριστικές υπο-

2007 και δεν προβλέπεται να επανέλθουν σε αυτά τα επίπεδα

δοµές προκειµένου να υποστηρίξουν την προβλεπόµενη του-

νωρίτερα από την επόµενη δεκαετία. Η τουριστική ζήτηση εν τω

ριστική της ζήτηση. Οι µελλοντικές επενδύσεις στον τοµέα του

µεταξύ έχει αυξηθεί σηµαντικά τα τελευταία χρόνια και αναµένε-

τουρισµού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας πρέπει να

ται να συνεχίσει να αυξάνεται.

είναι έξυπνες, βιώσιµες και καλά στοχευµένες.

Ενώ το Λάος και το Βιετνάµ έχουν εισέλθει σε επενδυτική πορεία,

Με τέτοιες ισχυρές προβλέψεις για ανάπτυξη του Τουρισµού

όπως απαιτείται για την τουριστική τους ανάπτυξη, στη Μιαν-

στην περιοχή, οι χώρες της ASEAN που εκµεταλλεύονται την ευ-

µάρ, την Καµπότζη και τις Φιλιππίνες οι επενδύσεις είναι, µάλλον,

καιρία των χαµηλών επιτοκίων για την προώθηση της αναγκαίας

περιορισµένες. Σε Μπρουνέι, Νταρουσαλάµ, Σιγκαπούρη, Ινδο-

υποδοµής και των επενδυτικών ευκαιριών θα δηµιουργήσουν

νησία και Μαλαισία όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει η κατασκευή

ποιοτικές θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα, που θα συµ-

των απαραίτητων τουριστικών υποδοµών, που βρίσκονται σε

βάλουν σηµαντικά στην οικονοµική τους ευηµερία.

Οι προοπτικές των τουριστικών επενδυτικών δαπανών στις χώρες ASEAN και σε άλλες περιοχές Ευρώπη Αµερική Αφρική Κόσµος Μέση Ανατολή Ασία ASEAN-10

Μέση ετήσια αύξηση στις τουριστικές επενδύσεις (2016-26)

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Άρθρο

του Λευτέρη Τσικανδηλάκη *

Που κατευθύνεται το ξενοδοχείο μου με βάση τα νέα δεδομένα; Για την ανάγκη προσαρμογής των ξενοδοχείων στα νέα δεδομένα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας μιλάει σε άρθρο του ο Λευτέρης Τσικανδηλάκης, αρχιτέκτονας, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου «Λευτέρης Τσικανδηλάκης & συνεργάτες», επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ξενοδοχείου τοπικού και παράλληλα παγκόσμιου, που ενσωματώνει την τοπική κουλτούρα, ενσωματώνεται στο τοπίο και, παράλληλα, διατηρεί τον σύγχρονο χαρακτήρα του.

Τ

ο ερώτηµα αυτό τίθεται από πολλούς ξενοδόχους τον τε-

τις µεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της ξενοδοχειακής βι-

λευταίο καιρό. Η αύξηση της παγκόσµιας τουριστικής κί-

οµηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό, σύµφωνα µε έρευνα της Grant

νησης και η εµφάνιση των ταξιδιωτών της ψηφιακής εποχής, των

Thornton, ότι η Airbnb, µε έτος ίδρυσης το 2008, διέθετε 300.000

λεγόµενων «millennials», σε συνδυασµό µε τη ραγδαία ανάπτυ-

καταλύµατα στις αρχές του 2014, ενώ στο τέλος της ίδια χρονιάς

ξη των διαµοιραζόµενων καταλυµάτων, µε κυριότερο πάροχό

υπερέβη το 1 εκατοµµύριο! Στο διάστηµα µεταξύ Ιανουαρίου

τους την AirBed and Breakfast (Airbnb), αποτελούν µερικές από

2012 και Ιουνίου 2014, οι επισκέπτες στο site της Airbnb αυξή-

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


θηκαν κατά 343% (euro2day). Σε λιγότερα από δέκα χρόνια η

name αποτελούσε ένα είδος εγγύησης δεδοµένου ότι η ποιότη-

Airbnb κατόρθωσε να αλλάξει τον χάρτη του παγκόσµιου τουρι-

τα των παροχών και το ύφος παρέµεναν σταθερά και οικεία, ανε-

σµού και να ξετυλίξει το νήµα της οικονοµίας του διαµοιρασµού

ξάρτητα από την κουλτούρα της συγκεκριµένης χώρας/πόλης

(Sharing Economy). Τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών παρατη-

φιλοξενίας. Ένα ξενοδοχείο µιας ισχυρής αλυσίδας στο Λονδίνο

ρούνται στους κύκλους των νεότερων επισκεπτών, κάτω των 30

µπορούσε να έχει το ίδιο ύφος µε ένα ξενοδοχείο στην Ίµπιζα,

ετών. Καθώς αυτή η µερίδα ταξιδιωτών αποτελεί τους πελάτες

ο επισκέπτης άρα γνώριζε εκ των προτέρων τι να περιµένει σε

του µέλλοντος, η ανησυχία για τους ιδιοκτήτες των παραδοσι-

κάθε περίπτωση.

ακών καταλυµάτων και ξενοδοχείων ενισχύεται. Η πιθανότητα

Πλέον, η κατεύθυνση αυτή αρχίζει να αντιστρέφεται. Η ανάγκη

προτίµησης καταλυµάτων τύπου Αirbnb από τη συγκεκριµένη

για καταλύµατα που είναι προσαρµοσµένα στον πολιτισµό και

µερίδα ταξιδιωτών και µελλοντικά, θα µπορούσε να σηµάνει ση-

τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τόπου κερδίζουν συ-

µαντική απειλή για τους επιχειρηµατίες ξενοδόχους.

νεχώς έδαφος. Κατά συνέπεια, η ποιότητα των παροχών µπορεί

Μέχρι πρόσφατα, µια από τις ισχυρές τάσεις στον χώρο του του-

να παραµένει ίδια στα διαφορετικά παραρτήµατα της κάθε αλυ-

ρισµού αποτέλεσε η προτίµηση σε ξενοδοχεία-παραρτήµατα

σίδας, αποτελώντας το σηµείο αναφοράς-εγγύησης, ωστόσο

διεθνών αλυσίδων, σε όποιο µέρος του κόσµου κι αν βρίσκονταν

το ύφος του χώρου προτιµάται να είναι συναφές µε την τοπική

ο ταξιδιώτης. Η επιλογή ενός συγκεκριµένου, ισχυρού brand-

ταυτότητα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Άρθρο

Όπως δείχνουν τα νέα δεδοµένα, αυτό που ελκύει πλέον τον επι-

Και η απάντηση είναι: Να προσαρµοστεί στα νέα δεδοµένα!

σκέπτη είναι η αυθεντικότητα και η οικειότητα που του προσφέ-

Κάθε ξενοδοχείο καλείται, πλέον, να διηγηθεί µια ιστορία, να

ρει ο χώρος διαµονής του. Ο επισκέπτης επιδιώκει να ζήσει µια

αποτελέσει ένα µέρος µε περιεχόµενο που αντικατοπτρίζει τη

νέα, πρωτότυπη εµπειρία. Αναζητά ένα µη τυποποιηµένο βίωµα

γειτονιά και την κοινότητα γύρω του. Η αποµάκρυνση από τη

µέσω του οποίου θα ζήσει τη µοναδικότητα του τόπου που έχει

µαζική και τυποποιηµένη εµπειρία είναι το ζητούµενο για την

επισκεφθεί.

προσέλκυση του ποιοτικού τουρίστα και την αναβάθµιση του

Ως «φιλοξενούµενος» στην κατοικία ενός ντόπιου, µπορεί να

χαρακτήρα του ξενοδοχείου.

έρθει σε επαφή µε τις συνήθειες, την καθηµερινότητα και τον

Η σχέση µεταξύ του κτιρίου και της τοποθεσίας είναι θεµελιώ-

τρόπο ζωής του. Μέσα από τη µουσική, το φαγητό και τα έθιµα,

δους σηµασίας. Η ενσωµάτωση του κτιρίου µε το τοπίο και την

ο επισκέπτης µυείται στην τοπική παράδοση και ταυτότητα της

τοπική κουλτούρα, που δεν χάνει παρόλα αυτά τον σύγχρονο

χώρας που επισκέπτεται. Όλα αυτά συµβάλλουν στο να ζήσει

χαρακτήρα του, µπορεί να κάνει τη διαφορά µεταξύ ενός επιτυ-

κάτι ξεχωριστό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στη δηµι-

χηµένου και αποτυχηµένου έργου. Πρωταρχικό ρόλο στο εγχεί-

ουργία συναισθηµάτων και ξεχωριστών για αυτόν αναµνήσεων.

ρηµα αυτό παίζει η αξιολόγηση των διαφόρων περιβαλλοντικών

Πιθανών, άρα, και στην επιστροφή του ξανά στο ίδιο κατάλυµα

παραµέτρων: τοπικό µικροκλίµα, προσανατολισµός, θερµοκρα-

σε επόµενη επίσκεψη ή σε έναν αντίστοιχο χώρο µε τοπικές ανα-

σία, θέση, αέρας, υγρασία, φως και ήλιος. Και σε ένα κλίµα όπως

φορές, όπως συµβαίνει µε τα διαµοιραζόµενα καταλύµατα.

το δικό µας, η ιδιαίτερη σχέση του εσωτερικού µε τον εξωτερικό

Το ερώτηµα-πρόκληση που έρχεται να αντιµετωπίσει ο ξενοδό-

χώρο. Αυτά πρέπει να αποτελέσουν τα απαραίτητα εργαλεία για

χος σήµερα είναι, κατά συνέπεια, αυτό ακριβώς: τι χρειάζεται να

τον σχεδιασµό χώρων που µπορούν να προσφέρουν ιδανικές

κάνει ένα ξενοδοχείο για να µπορέσει να ακολουθήσει τις δια-

συνθήκη διαβίωσης στον επισκέπτη, ανάλογα και µε την εποχή.

φαινόµενες αλλαγές;

Τα παραπάνω, σε συνδυασµό µε τα χρώµατα, τις υφές, τα υφά-

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σµατα, τις µυρωδιές και τους ήχους, µπορούν να δηµιουργήσουν

επιλογή κατάλληλου δωµατίου.

ένα αποτέλεσµα ικανό να διεγείρει τις αισθήσεις. Το ζητούµενο

Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν επίσης βασικό στοιχείο του παι-

είναι ο σχεδιασµός χώρων που θα γεννούν ισχυρά συναισθήµα-

χνιδιού, δίνοντας τη δυνατότητα στον πελάτη να οικειοποιηθεί

τα και µνήµες στους επισκέπτες του.

τον χώρο µε βάση τις προσωπικές του προτιµήσεις, π.χ. για φω-

Ο αρχιτέκτονας που θα αναλάβει να σχεδιάσει εξαρχής ή και να

τισµό, θερµοκρασία του χώρου και ούτω καθεξής. Η χαλαρή,

ανακαινίσει το εκάστοτε ξενοδοχείο, λαµβάνοντας υπόψη την

«σπιτική» ατµόσφαιρα, σε συνδυασµό µε την ευκολία να εξυ-

τοποθεσία και το φυσικό περιβάλλον, τις επιθυµίες του ξενοδό-

πηρετηθούν οι ανάγκες του χρήστη µέσω των smartphones και

χου και τις ανάγκες του πελάτη, έχει τα υλικά να σχεδιάσει χώ-

των tablets, είναι απαραίτητη για τους ταξιδιώτες της ψηφιακής

ρους λειτουργικούς, ενδιαφέροντες και οικείους. Αξιοποιώντας

εποχής.

τα τοπικά στοιχεία και ταιριάζοντάς τα µε σύγχρονα και µοντέρ-

Συµπερασµατικά, το «κλειδί» για την επίτευξη µιας τουριστικής

να, καλείται να δηµιουργήσει µια νέα ταυτότητα για την επιχείρη-

υπηρεσίας µε κερδοφόρα µορφή, βρίσκεται στον συνδυασµό

ση, που θα τον αναδείξει µέσα από την πληθώρα των υπολοίπων.

σύγχρονων τεχνολογιών ηλεκτρονικού εµπορίου και σύγχρο-

Ο συνδυασµός των παραπάνω, έρχεται παράλληλα µε την παρο-

νων ανέσεων στον χώρο του ξενοδοχείο, δίνοντας παράλληλα

χή σύγχρονων τεχνολογικών υπηρεσιών, που αποτελούν βασικό

τη δυνατότητα στον πελάτη να βιώσει µια εµπειρία που δεν είναι

σηµείο συνάντησης του τώρα µε το χθες. Η επιχείρηση θα πρέ-

µαζική και απρόσωπη, αλλά ιδιαίτερη και επισφραγισµένη µε τη

πει να εκµεταλλευτεί τη δυνατότητα χρήσης ψηφιακών µέσων

χαρακτηριστική ταυτότητα του τόπου.

για την ευκολότερη επικοινωνία και άνετη εξυπηρέτηση των

Ο στόχος είναι ένα ξενοδοχείο τοπικό και παράλληλα παγκόσµιο,

πελατών τους. Τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγµα,

έτσι ώστε να αποκτήσει ισχυρό, ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα και

αποτελούν ζωτικής σηµασίας κανάλια επικοινωνίας µε τους κα-

να αποτελέσει ξεχωριστό παράδειγµα στην ευρύτερη αγορά του

ταναλωτές, καθώς απλοποιούν διαδικασίες όπως η κράτηση ή η

τουρισµού.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Θέμα

ICAP: Τα πιο επιτυχημένα από πλευράς κερδοφορίας Success Stories στη χώρα • Κορυφαία η συμμετοχή του τουρισμού

Αξιόλογη βελτίωση εμφάνισαν το 2015 τα οικονομικά μεγέθη των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά και των 200 πιο κερδοφόρων ομίλων σύμφωνα με την ειδική έκδοση «Business Leaders in Greece», η οποία παρουσιάζει τα πιο πετυχημένα Success Stories της ελληνικής αγοράς.

Σ

ύμφωνα με την ICAP οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρίες εμ-

εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των €5,4

φάνισαν μικρή μόνο υποχώρηση στον κύκλο εργασιών

δισ. το 2015, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου

τους, όμως βελτίωσαν θεαματικά την κερδοφορία τους. Πράγμα-

των εταιριών ήταν, για μία ακόμη φορά, ζημιογόνο (εγγραφή

τι, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρίες:

υψηλών ζημιών το 2015, γεγονός που προήλθε αποκλειστικά

1

κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους σχεδόν το 65%

από τα αρνητικά αποτελέσματα του τραπεζικού τομέα).

του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιριών με

Επισημαίνεται ότι, το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμέ-

διαθέσιμους ισολογισμούς στη βάση δεδομένων της ICAP1,

νου να συμπεριληφθεί μία επιχείρηση στις 500 πιο κερδοφόρες

εμφάνισαν το 2015 συνολικά κέρδη EBITDA της τάξης

εταιρίες το 2015 διαμορφώθηκε σε €3,21 εκατ., μέγεθος ελάχιστα

των €10,8 δισ., ενώ τα κέρδη EBITDA που προκύπτουν

χαμηλότερο από το 2014, αλλά σαφώς υποδεέστερο σε σχέση με

από το σύνολο των επιχειρήσεων κατέστησαν αρνητικά

τα προ κρίσης επίπεδα.

(καθοριστική η συμμετοχή τραπεζών στο σύνολο).

Σε επίπεδο επιχειρηματικών ομίλων, το κατώτατο όριο κερδών

Επί συνόλου 9.962 εταιριών (περιλαµβανοµένων και των τραπεζών-ασφαλειών), των οποίων οι ισολογισµοί τόσο για το 2015 όσο και το 2014 είχαν εισαχθεί στην ICAP Databank µέχρι την 11/10/2016.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί ένας όμιλος εταιριών

το 2015 μικρή μόνο μείωση (-2,4%).

στους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους το 2015 διαμορφώθηκε σε

• Τέλος και στο επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων τους, οι 500 εταιρίες

€1,62 εκατ., ποσό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το όριο των

της κατάταξης εμφάνισαν αξιόλογη αύξηση το 2015.

€2,53 εκατ. της περσινής έκδοσης.

Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις του τομέα «λοιπών υπηρεσιών» κυριαρχούν ανάμεσα στις top 500 πιο κερδοφό-

Οι πρώτοι των πρώτων

ρες εταιρίες το 2015, με μερίδια 34% και 33% των εταιριών της

Όσον αφορά στη σύνθεση της ομάδας των 500 πιο κερδοφόρων

κατάταξης.

ελληνικών εταιριών (βάσει κερδών EBITDA του έτους 2015), οι 112 από τις εταιρίες της παρούσας κατάταξης διακρίνονται ανελ2015, αποτελώντας τον «σκληρό πυρήνα» των πλέον κερδοφό-

Τοµεακή Κατανοµή Εταιρειών - Βασικών Μεγεθών των 500 Πλέον Κερδοφόρων Εταιρειών (2015)

ρων επιχειρήσεων της χώρας.

Τοµέας

λιπώς ως «Business Leaders in Greece», από το 2007 έως και το

Μεταβολές Βασικών Μεγεθών των 500 Πλέον Κερδοφόρων Εταιρειών (ποσά σε χιλ. €) Μεγέθη Εταιρειών

2015

2014

Μεταβολή %

Σύνολο κύκλου εργασιών

82.557.726

84.545.285

-2,4

Σύνολο κερδών EBITDA

10.791.813

8.257.551

30,7

Σύνολο κερδών προ φόρων

5.418.205

2.733.833

98,2

Σύνολο ιδίων κεφαλαίων

59.311.100

57.985.057

2,3

Πλήθος Εταιρειών

Κέρδη EBITDA (σε χιλ. €)

Κέρδη προ φόρου (σε χιλ. €)

Κύκλος Εργασιών (σε χιλ. €)

Βιοµηχανία

170

2.462.068

1.333.182

26.762.913

Εµπόριο

96

1.165.245

697.784

20.697.398

Τουρισµός

40

336.481

112.490

1.030.100

Τράπεζες- Factoring*

5

1.231.923

1.218.318

1.873.069

Ασφάλειες

24

454.474

434.528

2.844.436

Λοιπές Υπηρεσίες

165

5.141.622

1.621.903

29.349.810

ΣΥΝΟΛΟ

500

10.791.813

5.418.205

82.557.726

* κέρδη EBTD

Συγκρίνοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 500 εταιριών της

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή του τομέα «λοιπών υπηρεσιών»

κατάταξης του 2015 σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων

στην κερδοφορία, με μερίδιο 47,6% στα κέρδη EBITDA και μερί-

εταιριών το 2014, προκύπτει ξεκάθαρα εικόνα βελτίωσης, με κύ-

διο 29,9% στα προ φόρου κέρδη, ενώ ήταν κορυφαίος και βάσει

ρια χαρακτηριστικά τα εξής:

του κύκλου εργασιών (μερίδιο 35,6%).

• Εντυπωσιακή βελτίωση της κερδοφορίας. Τα συνολικά κέρδη

Ο τομέας της Βιομηχανίας, με εμφανώς βελτιωμένες επιδόσεις,

EBITDA αυξήθηκαν κατά 30,7% ανερχόμενα σε €10,8 δισ., ενώ τα

αναδείχθηκε δεύτερος, τόσο βάσει κερδοφορίας, καλύπτοντας

συνολικά προ φόρου κέρδη τους σχεδόν διπλασιάστηκαν.

μερίδια 22,8% στα κέρδη EBITDA και 24,6% στα προ φόρου κέρ-

• Με βάση τα κέρδη προ φόρου (2015), από τις 500 εταιρίες της

δη, όσο και βάσει κύκλου εργασιών (μερίδιο 32,4%).

κατάταξης η μεγάλη πλειοψηφία, το 88,8%, ήταν κερδοφόρες

Ο τομέας του Εμπορίου διατηρεί την τρίτη θέση βάσει κύκλου

(αναλογία μεγαλύτερη της αντίστοιχης περσινής).

εργασιών, με μερίδιο 25,1%, ενώ τα μερίδιά του επί των κερδών

• Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 επιχειρήσεων εμφάνισε

είναι ελαφρά μειωμένα σε σχέση με την περσινή έκδοση.

Μεταβολή βασικών µεγεθών 500 Business Leaders - 2015

Τοµεακή Κατανοµή Βάσει Κερδών EBITDA - 2015 CATEGORY NAME PERCENTAGE

Μεταβολή βασικών µεγεθών 500 Business Leaders - 2015 Ίδια κεφάλαια Κέρδη προ φόρων

CATEGORY NAME PERCENTAGE

Κέρδη EBITDA

CATEGORY NAME PERCENTAGE

Κύκλος εργασιών -5%

CATEGORY NAME PERCENTAGE

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

CATEGORY NAME PERCENTAGE

CATEGORY NAME PERCENTAGE

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

Τοµεακή Κατανοµή Βάσει Κερδών προ Φόρου - 2015

CATEGORY NAME PERCENTAGE

CATEGORY NAME PERCENTAGE

CATEGORY NAME PERCENTAGE

CATEGORY NAME PERCENTAGE

CATEGORY NAME PERCENTAGE

CATEGORY NAME PERCENTAGE

CATEGORY NAME PERCENTAGE

CATEGORY NAME PERCENTAGE

Τοµεακή Κατανοµή Βάσει Κύκλου Εργασιών - 2015

CATEGORY NAME PERCENTAGE CATEGORY NAME PERCENTAGE

CATEGORY NAME PERCENTAGE CATEGORY NAME PERCENTAGE

Όσον αφορά τον τομέα των Τραπεζών - εταιριών Factoring2, τονί-

αυξημένη το 2015, με συνέπεια το μερίδιο του τομέα στα προ φό-

ζεται ότι η μόνη τραπεζική συμμετοχή στην κατάταξη αφορά την

ρου κέρδη να διαμορφωθεί σε 22,5%.

Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας η κερδοφορία ήταν δραστικά

Το Top 20 των κερδοφόρων εταιριών Καθοριστική παραμένει η συμμετοχή των πρώτων 20 εταιριών

Συµµετοχή Κορυφαίων Εταιρειών στα Συνολικά Μεγέθη της Κατάταξης (2015, σε χιλ. €) Κέρδη EBITDA

(%) Συνόλου

Κύκλος Εργασιών

(%) Συνόλου

Top 20 Εταιρείες

5.414.084

50,2%

32.391.049

39,2%

Top 50 Εταιρείες

7.022.830

65,1%

44.667.927

54,1%

Top 100 Εταιρείες

8.183.972

75,8%

54.222.783

65,7%

Top 200 Εταιρείες

9.283.925

86,0%

68.528.647

83,0%

Top 300 Εταιρείες

9.958.615

92,3%

73.758.285

89,3%

Top 400 Εταιρείες

10.430.421

96,7%

78.516.211

95,1%

Σύνολο 500 Εταιρειών 10.791.813

100,0%

82.557.726

100,0%

Πλήθος Εταιρειών

της κατάταξης στα συνολικά μεγέθη, εφόσον μόνον αυτές κάλυψαν (το 2015) μερίδιο 50,2% επί των συνολικών κερδών EBITDA και 39,2% στον συνολικό κύκλο εργασιών των 500 εταιριών της κατάταξης. Εξετάζοντας την κορυφή της κατάταξης των πιο κερδοφόρων εταιριών, παρατηρούνται τα εξής: • Η πλειοψηφία των εταιριών στην πρώτη εικοσάδα παρέμεινε σταθερή, με τις 15 από τις 20 εταιρίες να εμφανίζονται τόσο το 2015 όσο και το 2014. • Κορυφαία κερδοφόρα εταιρία για το 2015 αναδείχθηκε η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., η οποία επανήλθε στην κορυφή, εμφανίζοντας μεγάλη αύξηση των κερδών EBITDA (76%). • Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δ.Ε.Η. Α.Ε. μετά την υποχώρηση

Μέσοι ∆είκτες ανά Τοµέα ΤΟΜΕΑΣ

Κερδοφορία Ξένα/Ίδια Ξένα/Ιδια ROE* (%) ROE* (%) Κερδοφορία EBITDA (%) EBITDA (%) κεφάλαια κεφάλαια 2015 2014 2015 2014 2015 2014

νει σταθερά ο Ο.Τ.Ε. Α.Ε. • Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι εταιρίες ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛ-

Βιοµηχανία

12,4

1,4

9,2

4,2

1,68

1,71

Εµπόριο

15,1

12,2

5,6

4,8

1,55

1,55

Τουρισµός

5,4

5,4

32,7

34,3

1,08

1,16

Τράπεζεςfactoring

104,3

60,1

65,8

63,5

NC

NC

• Όσον αφορά τον δείκτη κερδοφορίας EBITDA, τις καλύτερες

Ασφάλειες

17,7

18,2

16,0

15,9

NC

NC

επιδόσεις το 2015 είχαν και πάλι ο τομέας των Τραπεζών - ετ.

Λοιπές υπηρεσίες

4,2

2,2

17,5

15,5

1,02

1,02

* ROE : Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων NC : Not Calculable – Μη υπολογίσιµο **Για τις Τράπεζες και τις Ασφάλειες οι δείκτες υπολογίζονται βάσει του λογαριασµού Κέρδη προ Φόρων και Αποσβέσεων(EBTD, Earnings Before Tax and Depreciation) βλέπε και παραδοχές. 2

(-24,5%) των αντίστοιχων κερδών, ενώ στην τρίτη θέση παραμέ-

ΛΑΣ) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή «εκτόξευση» από την 142η θέση της κατάταξης το 2014 στην 4η θέση το 2015 και η COSMOTE Α.Ε..

Factoring (65,8%) και ο τομέας του Τουρισμού (32,7%). • Με βάση την Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων (δείκτης ROE), κορυφαίος αναδείχθηκε ο τομέας των Τραπεζών – ετ. Factoring, με τον σχετικό δείκτη να «εκτοξεύεται» στο 104,3% το 2015 (από 60,1% το 2014), ενώ δεύτερος είναι ο τομέας των Ασφαλειών (με 17,7%).

Περιλαµβάνει 4 εταιρίες factoring και µία µόνο τράπεζα, η οποία καλύπτει τη µερίδα του λέοντος στα οικονοµικά µεγέθη του τοµέα αυτού. Οι γνωστές (συστηµικές) τράπεζες απουσιάζουν, δεδοµένου ότι εµφάνισαν υψηλές ζηµίες το 2015.

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


• Σχετικά με τον δείκτη Ξένων προς Ίδια Κεφάλαια, την υψηλότερη (συγκριτικά) δανειακή επιβάρυνση παρουσιάζει το 2015 ο τομέας της Βιομηχανίας και τη χαμηλότερη ο τομέας Παροχής Υπηρεσιών.

Μεταβολές Βασικών Μεγεθών των 200 Πλέον Κερδοφόρων Επιχειρηµατικών Οµίλων (ποσά σε χιλ. €) 2015

2014

Μεταβολή 2015/14 (%)

Σύνολο κύκλου εργασιών

69.282.737

70.026.734

-1,06

ρηση, οι οποίες από κοινού κάλυψαν το 51,4% των συνολικών

Σύνολο κερδών EBITDA

8.162.573

7.062.779

15,57

κερδών EBITDA του τομέα.

Σύνολο κερδών προ φόρων

2.268.737

1.288.079

76,13

• OLYMPIC ΕΤΕ Α.Ε.

Σύνολο ιδίων κεφαλαίων

37.905.600

36.864.080

2,83

Στον τομέα του Τουρισμού, η κορυφαία πεντάδα αποτελείται από

Μεγέθη Εταιρειών

4 εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και μία ξενοδοχειακή επιχεί-

• AUTOHELLAS (HERTZ) Α.Τ.Ε.Ε. • EXECUTIVE LEASE Α.Ε. • ΕΙΕΛΝΤΙ ΟΤΟΜΟΤΙΒ ΑΕ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

είναι καθοριστική η συμμετοχή μιας μικρής ομάδας, εφόσον οι

• ΛΑΜΨΑ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

20 πιο κερδοφόροι όμιλοι κάλυψαν (από κοινού) ποσοστό 68%

Οι 200 πιο κερδοφόροι όμιλοι

επί των συνολικών κερδών EBITDA, καθώς και το 71,4% του συνολικού κύκλου εργασιών και 70,7% των προ φόρου κερδών που

Σε μία ακόμη καλή χρονιά για την κερδοφορία των μεγάλων επι-

πραγματοποίησαν οι 200 όμιλοι της κατάταξης, το 2015.

χειρηματικών ομίλων χαρακτηρίζεται το 2015. Συγκεκριμένα, τα

Κορυφαίοι όμιλοι (βάσει κερδών EBITDA) για το 2015 αναδείχθη-

συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 15,6%, ωστόσο ιδιαίτε-

καν οι εξής:

ρα εντυπωσιακή είναι η μεταβολή στα συνολικά προ φόρου κέρ-

• όμιλος εταιριών ΟΤΕ Α.Ε.

δη των ομίλων, τα οποία κατέγραψαν αύξηση 76,1%, το 2015/14.

• όμιλος εταιριών Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Τέλος, ο συνολικός κύκλος εργασιών των ομίλων της κατάταξης

• όμιλος εταιριών ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

ήταν ελάχιστα μειωμένος σε ετήσια βάση.

• όμιλος εταιριών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

Και στο επίπεδο των επιχειρηματικών ομίλων επιβεβαιώνεται ότι

• όμιλος εταιριών Ο.Π.Α.Π. ΑΕ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Θέμα

ΤτΕ: Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερα έσοδα στο εννεάμηνο • Μειωμένο κατά 7,1% το ταξιδιωτικό ισοζύγιο Περισσότεροι τουρίστες αλλά λιγότερα έσοδα δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, 2016. Αντίθετα, τον Σεπτέμβριο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 13,7%, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να αυξηθούν κατά 2,3%, παρά τη σημαντική μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι.

Π

ιο αναλυτικά, η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση την περί-

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαµορφώθηκε στα

οδο Ιανουαρίου-Σεπτεµβρίου 2016 αυξήθηκε κατά 3,5%

14,8 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,1% σε σύ-

και διαµορφώθηκε στα 21,3 εκατοµµύρια ταξιδιώτες, έναντι 20,6

γκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ η ταξιδιωτική

εκατοµµυρίων ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

κίνηση από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, διαµορφώθηκε στα

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση µέσω αεροδροµίων αυξήθηκε

6,5 εκατ. ταξιδιώτες, µειωµένη κατά 13,2%.

κατά 6,8%, ενώ αυτή µέσω οδικών σταθµών µειώθηκε κατά 5,4%.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθη-

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


κε κατά 6,9% και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28,

5,093 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών

εκτός της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκε κατά 20,5%. Ειδικότερα, η

της ΕΕ-28, εκτός της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκαν κατά 5,2% και

ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερµανία αυξήθηκε κατά 6,2% και δι-

διαµορφώθηκαν στα 3,3 εκατ. ευρώ.

αµορφώθηκε στα 2,5 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερµανία µειώθηκαν κατά 10,4%

µειώθηκε κατά 11,6% και διαµορφώθηκε στο 1,2 περίπου εκατ.

και διαµορφώθηκαν στα 1,8 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη

ταξιδιώτες.

Γαλλία µειώθηκαν κατά 24,3% και διαµορφώθηκαν στα 842 εκατ.

Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωµένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά

ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωµένο Βασίλειο διαµορφώθηκαν

15,6% και διαµορφώθηκε στα 2,4 εκατ. ταξιδιώτες. Τέλος, ανα-

στα 1,8 εκατ. ευρώ, µειωµένες κατά 5,6%. Από τις λοιπές χώρες

φορικά µε τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνη-

εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 5,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις

ση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 18,9% και διαµορφώθηκε στις

από τη Ρωσία, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 410 εκατ. ευρώ, ενώ

525.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ µειώθηκε κατά 2,8%

οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ µειώθηκαν κατά 26,7% και διαµορφώ-

και διαµορφώθηκε στις 640.000 ταξιδιώτες.

θηκαν στα 628 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εµφάνισαν µείωση κατά

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσµα το πλεόνασµα του ταξιδιω-

5,5%, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και δια-

τικού ισοζυγίου να µειωθεί κατά 7,1% σε σχέση µε πέρυσι και να

µορφώθηκαν στα 12.085 δισεκατοµµύρια ευρώ.

διαµορφωθεί στα 10,4 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη µείωση κατά 2,8% των εισπρά-

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσµα, τόσο της µείωσης των ταξιδιω-

ξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαµορφώ-

τικών εισπράξεων κατά 703 εκατ. ευρώ ή 5,5%, όσο και της αύ-

θηκαν στα 8,389 δισ. ευρώ, όσο και στη µείωση κατά 13,5% των

ξησης των ταξιδιωτικών πληρωµών κατά 94 εκατ. ευρώ ή 6,2%.

εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι

H µείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη µείωση

οποίες διαµορφώθηκαν στα 3,278 δισ. ευρώ.

της µέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%, καθώς η εισερχόµενη

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της

ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 3,5%. Οι καθαρές εισπράξεις

ζώνης του ευρώ µειώθηκαν κατά 7,4% και διαµορφώθηκαν στα

από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθµισαν κατά

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών (σε εκατ. ευρώ) και βασικά ταξιδιωτικά μεγέθη Εισπράξεις (β) Πληρωµές Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών

2014 12.001,4 1.537,2 10.464,1

Ιανουάριος-Σεπτέµβριος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2014 12.787,7 6,6 12.084,6 -5,5 2.252,2 1.518,9 -1,2 1.612,5 6,2 176,9 11.268,8 7,7 10.472,1 -7,1 2.075,3

Σεπτέµβριος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2.182,0 -3,1 2.231,6 2,3 164,0 -7,3 193,4 17,9 2.018,0 -2,8 2.038,2 1,0

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες: - Ποσοστό συµµετοχής ως προς -63,7 το ισοζύγιο αγαθών (%) - Ποσοστό συµµετοχής ως προς 66,6 το ισοζύγιο υπηρεσιών (%)

-87,7

-86,5

-98,2

-139,5

-148,8

74,5

78,5

74,9

87,3

81,9

∆απάνη ανά ταξίδι µη κατοίκων στην Ελλάδα (σε ευρώ) (γ)

602,5

603,7

581,9

615,6

-2,1

546,6

-9,3

-3,6

523,4

-10,1

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Θέμα

86,5% το έλλειµµα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά

κίνηση από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 µειώθηκε κατά 2,3%.

78,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2015. Αναλυτικό-

Αυξημένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Σεπτέμβριο

τερα, αύξηση κατά 4,4% εµφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 (Σεπτέµβριος 2016: 1,603 δισ. ευρώ, Σε-

Τον Σεπτέµβριο η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση διαµορφώθη-

πτέµβριος 2015: 1,536 δισ. ευρώ), ενώ οι εισπράξεις από κατοί-

κε σε 4,1 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,7%

κους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28 µειώθηκαν κατά 3,3%

σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2015. Ειδικότερα, η ταξι-

(Σεπτέµβριος 2016: 569 εκατ. ευρώ, Σεπτέµβριος 2015: 588 εκατ.

διωτική κίνηση µέσω αεροδροµίων και οδικών σταθµών αυξήθη-

ευρώ).

κε κατά 9,5% και 17,5%, αντίστοιχα.

Έτσι, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εµφάνισε πλεόνασµα 2,038 δισ.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσµα της αύξησης της ταξιδιωτικής

ευρώ, αυξηµένο κατά 1,0% έναντι πλεονάσµατος 2,018 δισ. ευρώ

κίνησης από τις χώρες της ΕΕ-28 κατά 21,4%, καθώς η ταξιδιωτική

τον αντίστοιχο µήνα του 2015.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε εκατ. ευρώ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερµανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωµένο Βασίλειο Λοιπές χώρες εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία Σύνολο Έρευνας Συνόρων Κρουαζιέρες (ε) ΣΥΝΟΛΟ

2014 7.397,2 4.882,4

Ιανουάριος-Σεπτέµβριος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2014 8.632,3 16,7 8.389,4 -2,8 1.447,9 5.498,9 12,6 5.093,4 -7,4 939,1

Σεπτέµβριος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 1.535,7 6,1 1.603,1 4,4 1.023,3 9,0 902,5 -11,8

1.037,4 1.730,4 2.514,8

1.112,6 2.007,3 3.133,4

7,2 16,0 24,6

841,9 1.798,4 3.296,0

-24,3 -10,4 5,2

174,0 427,3 508,8

180,4 434,2 512,5

3,7 1,6 0,7

135,9 356,9 700,7

-24,7 -17,8 36,7

1.396,7 4.291,5

1.867,8 3.788,8

33,7 -11,7

1.763,3 3.277,9

-5,6 -13,5

286,2 751,9

270,2 588,0

-5,6 -21,8

377,4 568,8

39,7 -3,3

580,8 1.103,8 11.688,7 312,7 12.001,4

856,2 389,1 12.421,2 366,6 12.787,8

47,4 -64,8 6,3 17,3 6,6

628,0 410,0 11.667,3 417,4 12.084,6

-26,7 5,4 -6,1 13,8 -5,5

117,4 222,5 2.199,8 52,4 2.252,2

177,8 69,7 2.123,8 58,2 2.182,0

51,4 -68,7 -3,5 11,1 -3,1

112,3 97,3 2.171,9 59,7 2.231,6

-36,9 39,6 2,3 2,5 2,3

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε χιλ. ταξιδιώτες) (στ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερµανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωµένο Βασίλειο Λοιπές χώρες εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία ΣΥΝΟΛΟ

2014 11.205,4 6.424,6

Ιανουάριος-Σεπτέµβριος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2014 13.120,7 17,1 14.838,4 13,1 2.362,0 7.175,8 11,7 7.672,7 6,9 1.320,9

Σεπτέµβριος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2.465,4 4,4 2.993,0 21,4 1.433,4 8,5 1.449,1 1,1

1.315,6 2.025,5 4.780,8

1.342,3 2.387,0 5.944,8

2,0 17,8 24,3

1.186,2 2.535,8 7.165,7

-11,6 6,2 20,5

261,1 532,6 1.041,1

241,7 558,1 1.032,0

-7,4 4,8 -0,9

208,4 512,9 1.543,9

-13,8 -8,1 49,6

1.807,4 7.781,6

2.123,8 7.496,8

17,5 -3,7

2.455,8 6.506,1

15,6 -13,2

373,6 1.281,7

333,1 1.184,3

-10,8 -7,6

526,5 1.156,7

58,1 -2,3

486,8 1.163,7 18.987,0

658,6 441,3 20.617,4

35,3 -62,1 8,6

640,4 524,9 21.344,5

-2,8 18,9 3,5

100,9 235,5 3.643,7

135,1 90,2 3.649,7

33,9 -61,7 0,2

89,2 130,0 4.149,7

-34,0 44,2 13,7

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. (α) Προσωρινά στοιχεία. (β) Στις εισπράξεις έχουν ενσωµατωθεί στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (γ) Ο δείκτης καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (δ) Ως προέλευση ταξιδιωτών νοείται η χώρα της µόνιµης κατοικίας τους. (ε) Η διάκριση ανά εθνικότητα δεν είναι διαθέσιµη για τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (στ) Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση δεν περιλαµβάνει στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων.

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέμα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.Ε.Τ.Ε.

Στα 35 εκατ. οι αφίξεις και στα 20 δισ. τα έσοδα το 2021 Η ετήσια αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά 9 εκατομμύρια μέχρι το 2021 είναι ο νέος στόχος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), όπως αυτός οριοθετήθηκε σε μελέτη της PwC, που παρουσιάστηκε από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του Οργανισμού, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 350 σύνεδροι.

Σ

υγκεκριµένα, το 2021 οι αφίξεις εκτιµάται ότι θα ανέλθουν

Από τη µελέτη προκύπτει ότι ο οδικός τουρισµός θα µπορεί να

στα 34,8 εκατοµµύρια από 26 εκατοµµύρια που είναι σή-

προσελκύει έως και το 12% των συνολικών αφίξεων κάθε χρόνο,

µερα και τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, από περίπου

έχοντας µερίδιο 6% στα συνολικά έσοδα.

14,7 δισ. ευρώ σήµερα.

Μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ.

Την ίδια στιγµή, η συνεισφορά του τουρισµού στην ελληνική οι-

Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε τον κίνδυνο, λόγω της υπέρογκης

κονοµία θα ανέλθει στα 44 δισ. ευρώ και οι απασχολούµενοι, άµε-

και συνεχιζόµενης υπερφορολόγησης, να αφανιστούν χιλιάδες µι-

σοι και έµµεσοι, στον κλάδο θα ξεπεράσουν το 1 εκατοµµύριο.

κρές και µικροµεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις. Και κάλεσε την

Σύµφωνα µε τη µελέτη της PwC, µέσα στην επόµενη πενταετία

πολιτεία να υλοποιήσει άµεσα ένα πλέγµα ενεργειών ανάτασης

θα απαιτηθούν επιπλέον 105 χιλιάδες νέες κλίνες 5 αστέρων, οι

της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τοµέα, µε κυριότερο

οποίες θα προέλθουν από τη δηµιουργία νέων ή την αναβάθµιση

άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαµη-

των υπαρχουσών µονάδων.

λότερα επίπεδα, την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας, τη δηµι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέμα

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης µε τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζηµάρκο.

Οι κ.κ. Τρυφονόπουλος, Ανδρεάδης, Στυλιανόπουλος, Χατζηλαζάρου, Βερνίκος και Κωνσταντινίδης µε την κα. Θεοφανοπούλου.

ουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανα-

µικροµεσαίων επιχειρήσεων, πάντα στον κλάδο του τουρισµού.

τροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγµατική οικονοµία.

Παραµένοντας στο σκέλος των δράσεων του υπουργείου, είπε

Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι τα τρία µνηµόνια άλλαξαν ριζικά την

πως στην τελική ευθεία είναι το νοµοσχέδιο για τη ρύθµιση της

πορεία της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας προς το χειρότερο

οικονοµίας του διαµοιρασµού (sharing economy).

και πως ο ελληνικός τουρισµός και οι επιχειρήσεις είναι ο µοναδι-

Ο γενικός γραµµατέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, από

κός τοµέας της ελληνικής οικονοµίας, που αντιστέκεται και είναι

το βήµα του συνεδρίου του Σ.Ε.Τ.Ε., είπε ότι προχωράει το θέµα

έτοιµος να υποστηρίξει την επανεκκίνηση της οικονοµίας.

της ενεργοποίησης των ∆ορυφόρων Λογαριασµών Τουρισµού,

Στην πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο του Τουρισµού ανα-

που θα βελτιώσει, µε τη συνεργασία των επίσηµων φορέων, τα

φέρθηκε στην οµιλία του, στο ετήσιο συνέδριο του Σ.Ε.Τ.Ε., ο γενι-

τουριστικά στατιστικά δεδοµένα της χώρας και θα αποτελέσει ένα

κός γραµµατέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κ. Γιώργος

αξιόπιστο εργαλείο στην εφαρµογή της τουριστικής πολιτικής.

Τζιάλλας, υπογραµµίζοντας ότι ο Τουρισµός αποτελεί κυβερνητι-

Ακόµη, ο κ. Τζιάλλας, σηµείωσε πως η χώρα και η ηγεσία του κλά-

κή προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα. «Αυτό το αποδείξαµε µέσα

δου, εφέτος, ήλθαν αντιµέτωπες µε πρωτοφανή γεγονότα, όπως

από τις πολιτικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες που ανέλαβε

το προσφυγικό, το Brexit, κ.λ.π., όµως ο ελληνικός τουρισµός κα-

το υπουργείο, σε άµεση συνεργασία µε συναρµόδια υπουργεία,

τάφερε να σηµειώσει ρεκόρ αφίξεων.

περιφέρειες, τους επίσηµους φορείς και τον ιδιωτικό τοµέα, τα

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσµου Ελληνικών Του-

δύο τελευταία χρόνια, και µε τον άµεσο κυβερνητικό συντονισµό

ριστικών Επιχειρήσεων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,

απέναντι στις εξωγενείς κρίσεις», είπε ο κ. Τζιάλλας.

κ. Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε για µία ακόµη φορά να προχω-

Προς την κατεύθυνση της τόνωσης της επιχειρηµατικότητας,

ρήσει η ελάφρυνση του ∆ηµοσίου Χρέους, προειδοποιώντας ότι,

υποστήριξε ότι σύντοµα θα ανακοινωθεί πρόγραµµα για ίδρυση

εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιµο, η προβλεπόµενη έξο-

1. Ο γενικός διευθυντής του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Γιώργος Αµβράζης µε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρη Τάσιο. 2. Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης 3. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Γιάννης ∆ραγασάκης

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


δος στις αγορές, το 2018, δεν είναι εφικτή.

και ειδικά στα σηµεία εκείνα που οι ταξιδιώτες-πολίτες του κό-

Ο κ. Στουρνάρας επεσήµανε ότι η σταδιακή βελτίωση της οικονο-

σµου εµπνέονται και επιλέγουν οτιδήποτε αφορά στο ταξίδι τους.

µίας αρχίζει να απεικονίζεται και στην πορεία αρκετών µακροοι-

-Η αύξηση της αναγνωρισιµότητας (brand awareness) ως ελκυ-

κονοµικών δεικτών, όπως στη βιοµηχανική παραγωγή, στις λια-

στικού τουριστικού προορισµού, που µπορεί να ανταποκριθεί

νικές πωλήσεις, στη δηµιουργία 237.817 νέων θέσεων εργασίας

στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών και σε κάθε

στο οκτάµηνο και τέλος την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας

εισόδηµα, µε εστίαση στις υψηλές εισοδηµατικές κατηγορίες ανά

σε 23,1%, έναντι 24,9% το προηγούµενο τρίµηνο και 24,6% το

χώρα-πηγή εισερχόµενου τουρισµού.

αντίστοιχο τρίµηνο του 2015.

Ο κ. Τρυφωνόπουλος υπενθύµισε ότι, ο τουρισµός είναι εθνική

Κλείνοντας την οµιλία του, συνέστησε δέσµη µέτρων που θα εν-

υπόθεση και απαιτεί τη συστράτευση όλων για την υλοποίηση

δυναµώσουν τον τουρισµό και πρότεινε:

των στόχων του τουριστικού κλάδου και απηύθυνε ανοικτή πρό-

Τον εκσυγχρονισµό και την αναβάθµιση των υπόλοιπων

σκληση σε όλους τους εµπλεκόµενους, ώστε το 2017 να είναι µία

περιφερειακών αεροδροµίων της χώρας.

ακόµη χρονιά ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα.

Την αναβάθµιση και αξιοποίηση υποδοµών όπως οι

«Κανείς δεν δικαιούται να παραγνωρίζει τη σηµαντική συµβολή

µαρίνες, οι οποίες µπορούν να συµβάλουν στην αύξηση του

του τουρισµού στο ΑΕΠ», τόνισε στην οµιλία του ο Επικεφαλής

θαλάσσιου και ναυτικού τουρισµού, ενισχύοντας περαιτέρω

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοι-

την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.

νάς, ο οποίος σηµείωσε ότι στο τέλος της επόµενης δεκαετίας, το

Την αναβάθµιση των λιµενικών υποδοµών και τη συγκρότηση

2026, η συνολική συµβολή του τουρισµού στο ΑΕΠ της χώρας θα

εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της κρουαζιέρας -ειδικά της

ξεπεράσει το 22%, ενώ η άµεση και έµµεση απασχόληση που συν-

κρουαζιέρας µε αφετηρία ελληνικό λιµένα (home porting).

δέεται µε τον τοµέα θα φτάσει το 28% του συνόλου της απασχό-

1. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. 2. Ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., κ. ∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος. 3. Ο γενικός γραµµατέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας.

Την τουριστική στρατηγική του Ε.Ο.Τ., που βασίζεται στο γεγονός

λησης. ∆εν παρέλειψε δε να αναφέρει πως αυτά και µόνο τα δυο

ότι, ο Τουρισµός αποτελεί τον πιο δυναµικά εξελισσόµενο τοµέα

στοιχεία, πιστοποιούν πέρα από κάθε αµφιβολία ότι ο τουρισµός

της Οικονοµίας µε όρους αειφορίας, βιώσιµης ανάπτυξης και

είναι ο πραγµατικός «τίγρης» της ελληνικής οικονοµίας.

κερδοφορίας, κατέθεσε ο γενικός γραµµατέας του Οργανισµού,

Στη συµβολή του τουρισµού στο ΑΕΠ αναφέρθηκε και ο αντιπρό-

κ. ∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος.

εδρος της Κυβέρνησης, κ. Γιάννης ∆ραγασάκης, λέγοντας µε νό-

Ο κ. Τρυφωνόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην κατακόρυφη

ηµα πως ο τουρισµός µαζί µε το αγροτοδιατροφικό σύµπλεγµα

αύξηση των κρατήσεων «τελευταίας στιγµής», επικεντρώθηκε

και µε τις τεχνολογίες επικοινωνιών και ψηφιακής οικονοµίας,

στους κεντρικούς άξονες των επερχόµενων δράσεων του οργα-

µπορεί να παίξει τον ρόλο που διαδραµάτισε στο παρελθόν η οι-

νισµού, οι οποίοι είναι:

κοδοµή. «Καθιστώντας τον τουρισµό µοχλό ανάταξης και ανασυ-

-Ο εκσυγχρονισµός της εικόνας της χώρας διεθνώς (brand image

γκρότησης της ευρύτερης οικονοµίας, ενισχύοντας τους δεσµούς

building) ως κορυφαίου τουριστικού προορισµού για κάθε προ-

και τις διακλαδικές σχέσεις του τουρισµού µε την υπόλοιπη οικο-

τίµηση.

νοµία, πρώτον, βοηθούµε τη συνολικότερη οικονοµική ανάπτυξη,

-Η ενίσχυση της επικοινωνιακής της οντότητας (media awareness)

δεύτερον, ενισχύουµε την εσωτερική βιωσιµότητα και τις αντοχές

µε ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά

της ίδιας της τουριστικής οικονοµίας», είπε ο κ. ∆ραγασάκης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Αφιέρωμα

WORLD TRAVEL MARKET 2016

H Ελλάδα, απόλυτη «πρωταγωνίστρια» στη βρετανική αγορά • Εκτιμήσεις για αύξηση των προκρατήσεων για το 2017 άνω του 20% Mε θετικά μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, την επόμενη τουριστική περίοδο, ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου, World Travel Market. Τα θετικά μηνύματα επιβεβαιώθηκαν και επισήμως από τα στοιχεία των προκρατήσεων των μεγαλύτερων tour operators, που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, σύμφωνα με τα οποία, αύξηση μεγαλύτερη του 20% αναμένεται από τη βρετανική αγορά προς τη χώρα μας, το 2017. Η Ελλάδα αποτελώντας τον πλέον ασφαλή προορισμό στην ευρύτερη περιοχή, παίρνει την «ψήφο εμπιστοσύνης» του βρετανικού κοινού, ενώ την ίδια στιγμή, τόσο η Τουρκία, όσο και η Αίγυπτος «καταρρέουν» σε επίπεδο προκρατήσεων.

WTM 2016

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016


WTM 2016

1

2

1. H υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά κατά την καθιερωµένη συνέντευξη Τύπου. 2. Στιγµιότυπο από τη συνάντηση που είχαν η κα. Κουντουρά και ο κ. Τρυφωνόπουλος, µε τα στελέχη της TUI David Burling, CEO Northern Region, Garry Wilson, MD Group Product & Purchasing, Antonia Bouka, General Manager Tourist Boards & Hotel Partnerships and Frank Puttmann, Head of Public Policy.

Σ

το Λονδίνο και στο συνεδριακό κέντρο ExCeL συγκεντρώ-

προβολή και σηµαντικές εκπτώσεις το µερίδιο αγοράς της χώ-

θηκε η ελίτ της παγκόσµιας τουριστικής, ξενοδοχειακής

ρας µας στον κρίσιµο τοµέα των προκρατήσεων. Πρέπει, όµως,

βιοµηχανίας, το διάστηµα 7 - 9 Νοεµβρίου 2016, µε αφορµή τη

να τονιστεί ότι σειρά παραγόντων, όπως η εξέλιξη της ισοτιµίας

διοργάνωση της World Travel Market.

της στερλίνας, η ισοτιµία δολαρίου σε σχέση µε το ευρώ και οι

Σύµφωνα µε τα πρώτα διαθέσιµα στοιχεία των προκρατήσεων

απρόβλεπτες εξελίξεις στη Βρετανική και παγκόσµια οικονοµία,

από τη Μεγάλη Βρετανία, για το 2017, η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα

κάνουν ιδιαίτερα επισφαλή την τελική εκτίµηση της καταναλωτι-

το προβάδισµα, µε την ποσοστιαία αύξηση να φθάνει σε υψηλό

κής συµπεριφοράς των Βρετανών τουριστών για το 2017».

διψήφιο ποσοστό, ενώ, την ίδια στιγµή, πτωτικές τάσεις εµφανί-

Υποστήριξε δε, πως τα πρώτα θετικά στοιχεία στον τοµέα των

ζουν, τόσο η Τουρκία, όσο και η Αίγυπτος.

προκρατήσεων, δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν από

Τα θετικά αυτά στοιχεία επιβεβαίωσε και η υπουργός Τουρισµού,

τις βασικές προϋποθέσεις επίτευξης των ποιοτικών και ποσοτι-

κα. Έλενα Κουντουρά, κατά τη διάρκεια της καθιερωµένης συ-

κών στόχων της επόµενης χρονιάς. «Είναι επιτακτικό να βρεθεί

νέντευξης Τύπου, η οποία πραγµατοποιήθηκε σε µία κατάµεστη

η χρυσή τοµή για την άµεση επαναφορά της ανταγωνιστικότη-

αίθουσα.

τας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, µέσω της µείωσης της

Η κα. Κουντουρά, εξέφρασε την αισιοδοξία της, τόσο για την πε-

υπερφορολόγησης, της ρύθµισης της αγοράς των βραχυχρόνιων

ρίοδο του 2016 που ολοκληρώνεται, όσο και για το 2017, ανακοι-

µισθώσεων, της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της

νώνοντας αύξηση 23% από την αγγλική αγορά στις προκρατή-

εξεύρεσης λύσης σχετικά µε τη διαχείριση των µη εξυπηρετού-

σεις προς την Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2017, διευκρινίζοντας,

µενων δανείων και της επαναφοράς της ρευστότητας µε λογικό

ωστόσο, ότι τα στοιχεία αφορούν στο διάστηµα µέχρι 30 Σεπτεµ-

κόστος χρήµατος», είπε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., χαρακτηρίζο-

βρίου.

ντας κεφαλαιώδους σηµασίας την ανάγκη να διατηρηθεί και να

∆ιαφορετική άποψη όσον αφορά στο ποσοστό των προκρατήσε-

ενισχυθεί περαιτέρω η εικόνα ασφάλειας της χώρας, αλλά και να

ων φαίνεται να έχει ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Τουρι-

υπάρξει ορθότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήµατος.

στικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, κάνοντας λόγο για µονοψήφια αύξηση, η οποία τοποθετείται στο 9%.

Μπροστά η Ελλάδα στις προκρατήσεις

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρεάδης σε δήλωσή του είπε: «Τα πρώτα δια-

Ξεκάθαρο προβάδισµα έχει η Ελλάδα στις προκρατήσεις από

θέσιµα στοιχεία των προκρατήσεων από Μεγάλη Βρετανία προς

τη βρετανική αγορά, ενώ θετική είναι η πορεία και της Κύπρου.

τη χώρα µας για το 2017, τα οποία ωστόσο αντιπροσωπεύουν

Αντίθετα, έντονη πτωτική πορεία παρουσιάζουν οι προκρατήσεις

µικρό δείγµα της βρετανικής αγοράς, καταγράφουν µονοψήφιο

στην Τουρκία και ακόµη χειρότερα διαµορφώνονται στην Αίγυ-

θετικό πρόσηµο. Σε αυτό βοηθούν, κυρίως, η αστάθεια γειτονι-

πτο.

κών προορισµών, συµπεριλαµβανόµενης της Τουρκίας και η συ-

Πιο αναλυτικά και µε βάση τις προκρατήσεις που έχουν περάσει

ντεταγµένη παρουσία των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες

στα συστήµατά τους οι τρεις κορυφαίοι t.o’s της αγοράς (TUI,

φαίνεται ότι ενισχύουν, παρά την υπερφορολόγηση, µε µεθοδική

THOMAS COOK και JET2), η Ελλάδα εµφανίζει αύξηση στις προ-

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43

WTM


Αφιέρωμα

κρατήσεις της τάξης του 14% (από 10 έως 18%, ανάλογα τον tour

ξιδιώτες είναι «να ρωτούν κατά την κράτηση, εάν η τιµή είναι εγ-

operator και την περιοχή). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση

γυηµένη», καταλήγει ο Noel Josephides.

της Κρήτης, η οποία εµφανίζει αύξηση 18%, στη Χαλκιδική η αύµηνύµατα και για το νησί της Κω, µε την αύξηση των προκρα-

Γιώργος Χατζημάρκος: Δυναμικά κινούνται οι προκρατήσεις στο Νότιο Αιγαίο

τήσεων να διαµορφώνεται στο 12%, γεγονός που καταδεικνύει

Αύξηση κατά µέσο όρο 12% στις αφίξεις για τα νησιά του Νοτίου

ότι η µεθοδική προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του

Αιγαίου, δείχνουν µέχρι στιγµής οι προκρατήσεις, σε σύγκριση µε

Υπουργείου Τουρισµού, του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού,

τα ποσοστά των προκρατήσεων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι,

του ΣΕΤΕ και της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, φέρνει το επιθυµητό

ενώ θετικά είναι τα µηνύµατα και για το νησί της Κω.

αποτέλεσµα.

Σχολιάζοντας τα θετικά µηνύµατα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αι-

Οι προκρατήσεις τον Σεπτέµβριο κινήθηκαν σηµαντικά υψηλό-

γαίου, κ. Γιώργος Χατζηµάρκος, λέει: «Στην WTM του Λονδίνου,

τερα (20-25%), απ’ ότι τον Οκτώβρη (15-16%), που παρουσιάστη-

“εισπράττουµε” τα θετικά αποτελέσµατα της σκληρής προσπά-

κε µια επιβράδυνση, σε κάθε περίπτωση όµως η αύξηση σε σχέ-

θειας που καταβάλαµε, να διατηρήσουµε τον τουρισµό στα νησιά

ση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του 2015 είναι ιδιαίτερα

µας αλώβητο από τις αλλεπάλληλες αρνητικές συγκυρίες.

σηµαντική. Η Κύπρος εµφανίζει µια µεσοσταθµική αύξηση 8%,

Οι µέχρι στιγµής προκρατήσεις, σε σύγκριση µε τα ποσοστά των

ενώ Τουρκία και Αίγυπτος συνεχίζουν να κινούνται έντονα καθο-

προκρατήσεων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δείχνουν αύξηση

δικά, χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές ανάκαµψης.

των αφίξεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, της τάξης του 12%,

Συγκεκριµένα η Τουρκία εµφανίζει µειώσεις της τάξης του 30%

ενώ θετικά είναι τα µηνύµατα και για το νησί της Κω, γεγονός που

έως 40%, µε την Αττάλεια να προπορεύεται (40%) και το Νταλα-

καταδεικνύει ότι η µεθοδική προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου

ξηση κυµαίνεται στο 16% και στη Ρόδο στο 11%. Θετικά είναι τα

µάν (Aegean Coast) να ακολουθεί µε 30%. Στην Αίγυπτο η κατάσταση είναι απελπιστική, µε το Λούξορ και το Σαρµ Ελ Σέιχ να µην υπάρχουν ουσιαστικά ως προορισµοί, ενώ στην Ουργκάντα η µείωση είναι της τάξης του 25%, η οποία αποτελεί ουσιαστικά ίσως τον µοναδικό ενεργό προορισµό της χώρας.

Αυξημένες οι διακοπές των Βρετανών στην Ελλάδα το 2017 Αυξηµένες 8-17% προβλέπονται οι οικονοµικές, πολυτελείς διακοπές στην Ελλάδα την επόµενη χρονιά, ως αποτέλεσµα της αύξησης του κόστους των Βρετανών tour operators από την υποτίµηση της λίρας και τις αυξηµένες τιµές των ξενοδοχείων, σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε στη Sunday Times ο πρόεδρος του Συνδέσµου Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ), Noel Josephides.

Αιγαίου, του Υπουργείου Τουρισµού, του ΕΟΤ, του ΣΕΤΕ και της

Σύµφωνα µε τον κ. Josephides, το Βrexit βρήκε απροετοίµαστες

Ένωσης Ξενοδόχων Κω, αποδίδει και φέρνει το επιθυµητό απο-

τις εταιρίες και ορισµένοι οperators είναι πολύ εκτεθειµένοι. Οι

τέλεσµα».

προσαυξήσεις µπορεί να φτάσουν µέχρι και 10%, αλλά, όπως δι-

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η διαφαινόµενη αύξηση των αφίξεων για

ευκρινίζει ο πρόεδρος του ΑΒΤΑ, αυτό δεν αφορά στις συνολικές

το 2017, έρχεται σε συνέχεια της φετινής σεζόν, όπου ο εισερχό-

χρεώσεις, ενώ µπορεί να παρατηρηθούν αυξήσεις στις τιµές από

µενος τουρισµός σηµείωσε νέα ρεκόρ, γεγονός που προκαλεί εύ-

3% έως 8%. Οι χρεώσεις επιβάλλονται εάν µια ταξιδιωτική εται-

λογη αισιοδοξία για ακόµη καλύτερες επιδόσεις στο µέλλον.

ρία µπορεί να αποδείξει ότι οι δαπάνες της έχουν αυξηθεί για λό-

Με µια εντυπωσιακή, νησιωτική αισθητική, η Περιφέρεια Νοτί-

γους που δεν µπορεί να ελέγξει. Το πρώτο 2% για κάθε αύξηση,

ου Αιγαίου έφερε το ελληνικό καλοκαίρι στο εκθεσιακό κέντρο

πρέπει να απορροφάται από τον ταξιδιωτικό πράκτορα.

Excel, στην «καρδιά» του Λονδίνου.

Αν ο πρόσθετος φόρος υπερβαίνει το 10%, ο

Με µια εµφάνιση διαφορετική από τις προηγούµενες, η Περιφέ-

πελάτης έχει το δικαίωµα να ακυρώσει την

ρεια παρουσίασε µε τον πλέον µοναδικό τρόπο στο σύνολό του

κράτησή του και να απαιτήσει πλήρη επι-

την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, ως τουριστικού προορισµού,

στροφή χρηµάτων.

αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την τουριστική «ταυτό-

Η συµβουλή προς τους Βρετανούς τα-

τητα» κάθε νησιού ξεχωριστά.

WTM 2016

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016


WTM 2016

Κοσµοσυρροή στο περίπτερο της Κρήτης.

Παγκόσμια προβολή της Κρήτης στην έκθεση του Λονδίνου

σιάζοντας την ποικιλοµορφία του τουριστικού προϊόντος και τις στρατηγικές πρωτοβουλίες για το 2017, προσφέροντας, για

Σε υψηλά επίπεδα διαµορφώνονται οι προκρατήσεις για τη

ακόµη µια φορά, αυθεντική Κρητική φιλοξενία σε όλους τους

νέα σεζόν στην Κρήτη, ενώ αναµένονται περισσότερες προ-

επισκέπτες. «Οι προκρατήσεις από τις αγορές κινούνται καλύ-

γραµµατισµένες πτήσεις από τη Μ. Βρετανία τον Απρίλιο και

τερα από πέρυσι, που διαµορφώνονταν σε υψηλά επίπεδα.

τον Μάιο, όπως προέκυψαν κατά τη διάρκεια της WTM, όπου

Εκδηλώνεται ενδιαφέρον από όλες τις αγορές και αναµένεται

η Περιφέρεια Κρήτης συµµετείχε µε δικό της περίπτερο, σε

ότι θα υπάρξουν περισσότερες προγραµµατισµένες πτήσεις

κεντρικό σηµείο του εκθεσιακού χώρου, κερδίζοντας τις εντυ-

από τη µεγάλη Βρετανία τον Απρίλιο και τον Μάιο», λέει ο κ.

πώσεις και τα θετικά σχόλια των εκπροσώπων του τουρισµού

Βαµιεδάκης. Στη διάρκεια της έκθεσης πραγµατοποιήθηκε εκ-

αλλά και των κορυφαίων ΜΜΕ. Στη σηµαντική έκθεση, την Πε-

δήλωση στο περίπτερο του ΕΟΤ µε τιµώµενο προορισµό την

ριφέρεια Κρήτης, εκπροσώπησαν ο Εντεταλµένος σύµβουλος

Κρήτη, όπου έγινε µια σύντοµη παρουσίαση του νησιού καθώς

τουρισµού, κ. Μιχάλης Βαµιεδάκης και στελέχη της ∆ιεύθυν-

και των εξελίξεων που αφορούν στο τουριστικό προϊόν του σε

σης Τουρισµού, ενώ στη διάρκεια του τριηµέρου η Περιφέρεια

µεγάλους τουριστικούς πράκτορες και δηµοσιογράφους της

και επιχειρηµατίες του νησιού υποδέχτηκαν τουριστικούς

Μεγ. Βρετανίας, ενώ προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσµατα

πράκτορες και δηµοσιογράφους από όλο τον κόσµο, παρου-

µε εκλεκτά Κρητικά προϊόντα.

Στη WTM ο δήμος Ρόδου

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η κα. Χατζηλαζάρου πραγµατο-

Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η ∆ιεύ-

ποίησε σηµαντικές επαφές µε εκπροσώπους διεθνών τουριστι-

θυνση Τουρισµού του δήµου Ρόδου συµµετείχε δια της αντιδη-

κών φορέων και Οργανισµών καθώς και µε tour operators, από

µάρχου Τουρισµού, ∆ιεθνούς Προβολής και Απόδηµων Ροδίων,

τις οποίες τα µηνύµατα που προέκυψαν για την επόµενη τουρι-

κας Μαρίζας Χατζηλαζάρου, στην 37η τουριστική έκθεση World

στική περίοδο είναι πολύ θετικά, καθώς όλες οι ενδείξεις και οι

Travel Market 2016, στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αι-

αριθµοί των προκρατήσεων δείχνουν µία προοπτική σηµαντικής

γαίου.

αύξησης από τη βρετανική τουριστική αγορά.

1. Οι κυρίες Χατζηλαζάρου, Σβυριάδη και Καµπουράκη. 2. Η αντιδήµαρχος Τουρισµού Ρόδου, κα. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, στο περίπτερο του δήµου.

1

WTM 2016

2

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45

WTM


Αφιέρωμα

Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα για τη Χαλκιδική Συνεπής στο ραντεβού της, η Χαλκιδική, συµµετείχε και φέτος στην Παγκόσµια Έκθεση Τουρισµού WTM, στο Λονδίνο. Η Χαλκιδική µέσω του Τουριστικού Οργανισµού Χαλκιδικής έδωσε δυναµικό παρόν ως συνεκθέτης στο εθνικό περίπτερο του ΕΟΤ, µε σηµαντικές προκαθορισµένες συναντήσεις, που πραγµατοποίησαν ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισµού, κ. Γρηγόρης Τάσιος, τα στελέχη του καθώς και αρκετοί ξενοδόχοι και ταξιδιωτικά γραφεία της περιοχής. Παράλληλα, από το περίπτερο της Χαλκιδικής και του ΕΟΤ παρουσιάστηκαν τα τοπικά προϊόντα (µέλι, λάδι, ελιές, ντολµαδάκια, κρασί, γλυκά

Η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά και ο γ.γ. του Ε.Ο.Τ., κ. ∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος, στο περίπτερο του Τουριστικού Οργανισµού Χαλκιδικής.

του κουταλιού, µαρµελάδες και πετιµέζι), χορηγία των παρα-

οι συναντήσεις µε στελέχη της TUI Ολλανδίας και SUNDIO, η

γωγών της Χαλκιδικής, τα οποία επιµελήθηκε οµάδα σεφ της

οποία αύξησε τις αεροπορικές της θέσεις για το 2017.

Λέσχης Αρχιµαγείρων Ελλάδας και τα παρουσίασε σε γευσι-

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο Τουριστικός Οργανισµός

γνωσία στους επισκέπτες και δηµοσιογράφους του περιπτέ-

Χαλκιδικής είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις µε ταξιδιωτικά

ρου της εθνικής συµµετοχής.

γραφεία και tour operators της Αγγλίας, της Γερµανίας, της

Οι προσπάθειες του Τουριστικού Οργανισµού Χαλκιδικής τα

∆ανίας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε

τελευταία χρόνια απέδωσαν, και το 2017, η 3η µεγαλύτερη

και από δηµοσιογράφους και travel bloggers για την οργάνω-

Αεροπορική Εταιρία της Μ. Βρετανίας, η Jet2com, έρχεται

ση Press Trips την ερχόµενη άνοιξη στη Χαλκιδική.

στο αεροδρόµιο Μακεδονία µε απευθείας πτήσεις, από τις

Σε όλες τις συναντήσεις δόθηκε ιδιαίτερο βάρος και υπήρξε

20 Μαΐου µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου, από τα αεροδρόµια East

µεγάλο ενδιαφέρον για το καινούριο τουριστικό προϊόν της

Midlands, του Εδιµβούργου, Leeds, και Μάντσεστερ.

Χαλκιδικής, το «5ο στοιχείο» [www.aristotle-halkidiki.gr], που

Στη συνάντηση που είχαν τα στελέχη του ΤΟΧ µε τα στελέχη

ανέπτυξε ο Οργανισµός µε τον δήµο Αριστοτέλη, µε αφορµή

της Jet2com, Janice Mather, General Manager Airports και

το επετειακό έτος Αριστοτέλη και τη συµπλήρωση 2.400 χρό-

Ian Doubtfire, Business Developer, προέκυψε ότι οι προκρα-

νων από τη γέννηση του σπουδαίου φιλόσοφου. Στη συνάντη-

τήσεις ξεκίνησαν πολύ καλά, καθώς έχουν ήδη διατεθεί 3.000

ση που πραγµατοποιήθηκε µε τον Shiver Chad, Destination

θέσεις στο σύνολο των 18.000. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο tour

Marketing της Trip Advisor, οριστικοποιήθηκε η συµφωνία για

operator Jet2Holidays έχει συµβόλαιο µε 40 ξενοδοχεία στη

την προβολή του προορισµού µέσα από την Trip Advisor.

Χαλκιδική.

Το περίπτερο του Οργανισµού επισκέφτηκαν η υπουργός

Παράλληλα, τα µηνύµατα από την ολλανδική αγορά είναι

Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά και ο γενικός γραµµατέ-

πολύ θετικά για το 2017, όπως προέκυψε από τη συνάντηση

ας του ΕΟΤ, κ. ∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος, µε τους οποίους

µε τον επικεφαλής της Thomas Cook Ολλανδίας, Ronald van

συζητήθηκαν θέµατα προβολής αναφορικά µε το επετειακό

Bruchen, σύµφωνα µε τον οποίο αναµένεται αύξηση των αφί-

έτος Αριστοτέλη και κοινές δράσεις ώστε να επιτευχθεί η µε-

ξεων για την επόµενη χρονιά. (Το 2016 10.000 Ολλανδοί επι-

γαλύτερη δυνατή προβολή της εµβληµατικής αυτής προσω-

σκέφθηκαν τη Χαλκιδική). Στο ίδιο κλίµα ολοκληρώθηκαν και

πικότητα στο εξωτερικό.

«Πρωταγωνίστησε» η Μύκονος στη World Travel Market

O δήµαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς.

Ως «πυρήνας» συγκέντρωσης επαγγελµατιών του τουρισµού, δηµοσιογράφων και επισκεπτών λειτούργησε το stand του δήµου Μυκόνου στη φετινή World Travel Market. Στο πρωτότυπο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε κεντρικό σηµείο, και παρουσία πληθώρας επαγγελµατιών της Μυκόνου, η αντιπροσωπεία του ∆ήµου είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις προγραµµατισµένες συναντήσεις και να δεχθεί σηWTM 2016

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016


µαντικές προσωπικότητες, όπως η βραβευµένη και διεθνώς αναγνωρισµένη δηµοσιογράφος, Bettany Hughes, που ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική Ιστορία. «Αξιοποιώντας τη δυναµική του προορισµού, πραγµατοποιήσαµε στοχευµένες συναντήσεις µε εκπροσώπους της ταξιδιωτικής βιοµηχανίας από τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες αγορές κλειδιά», λέει ο δήµαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς. Η έγκαιρη και συστηµατική προετοιµασία της εκθεσιακής συµµετοχής του ∆ήµου έφερε στο περίπτερο του νησιού δεκάδες έγκριτους δηµοσιογράφους και bloggers, ταξιδιωτικούς πράκτορες, travel specialists, tour operators και εκπροσώπους αεροπορικών εταιριών, θέτοντας τη βάση για την προβολή και την

Η κα. Κουντουρά ανάµεσα στον κ. Κουκά και τον κ. Χατζηµάρκο.

ανάδειξη του προορισµού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Αξιοσηµείωτες σε επίπεδο προοπτικών ήταν οι επαφές µε δηµο-

λείας, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόµενο οργάνωσης τηλεοπτι-

σιογράφους συνεργαζόµενους µε κορυφαία ΜΜΕ όπως η Daily

κής παραγωγής για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισµού και

Telegraph, η βρετανική Huffington Post και το trade media Travel

του yachting, για να µεταδοθεί στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο

Weekly.

Nautical Channel, που εκπέµπει σε εκατοµµύρια δέκτες σε δεκά-

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η πιθανότητα συνέργειας µε

δες χώρες ανά τον κόσµο.

tour operators και ταξιδιωτικά δίκτυα για ταξίδια εξοικείωσης

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η διασφάλιση της παρουσίας της Μυ-

πρακτόρων και δηµοσιογράφων από το Ντουµπάι, την Ινδία,

κόνου στον διαδικτυακό τόπο του τηλεοπτικού δικτύου BBC, σε

και τις ΗΠΑ, µε έµφαση στον τουρισµό νεόνυµφων και πολυτε-

αφιέρωµα για την έκθεση.

1

2

3

1

2

3

1. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καµπουράκης µε τον κ. Γιάννη Βαληνάκη. 2. Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κα. Κωνσταντίνα Σβύνου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζηµάρκος, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά, ο πρόεδρος του οµίλου Χατζηλαζάρου, κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου και η αντιδήµαρχος Τουρισµού του δήµου Ρόδου, κα. Μαρίζα Χατζηλαζάρου. 3. Οι περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου και Θεσσαλίας, Γιώργος Χατζηµάρκος και Κωνσταντίνος Αγοραστός. 4. Ο γενικός διευθυντής και διευθυντής οικονοµικών της Landa S.A., ιδιοκτήτριας των πολυτελών Amathus Beach Hotel και Elite Suites & Spa, στη Ρόδο, κ. Γιάννης Μισθός. 5. Ο εµπορικός διευθυντής της ΤUI, κ. Γιώργος ∆ήµας µε τον πρόεδρο του Σύλλογου Ξενοδόχων Νοµού Ρεθύµνης, κ. Μανώλη Τσακαλάκη. 6. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, κ. Αντώνης Μιτζάλης µε τον κ. Μανώλη Τσακαλάκη.

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47

WTM


Αφιέρωμα

1

2

3

4

5

6

1. Παπαβασιλείου, πατήρ και υιός. 2. Η κα. Κουντουρά µε τον Ισραηλινό οµόλογό της. 3. Στο περίπτερο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η κα. Κωνσταντίνα Σβύνου, ο κ. Γιώργος Χατζηµάρκος, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και η αντιπεριφεριάρχης Τουρισµού της ΠΝΑΙ, κα. Μαριέτα Παπαβασιλείου. 4. Ο γενικός διευθυντής των Neptune Hotels, κ. Κώστας Ζαρίκος. 5. Ο γενικός διευθυντής του ΑCVB, κ. Γιώργος Αγγελής, µε τον κ. Τσακαλάκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρη Τάσιο. 6. Ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., κ. ∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος µε

7

WTM 2016

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιµαγείρων Ελλάδας, κ. Μίλτο Καρούµπα. 7. Οι κ.κ. Τάσιος και Χατζηµάρκος. 8. Ο δήµαρχος Κέρκυρας, κ. Κωνσταντίνος Νικολούζος µε τον αντιπεριφερειάρχη Ιονίων νήσων, κ. Σπύρο Γαλιατσάτο. 9. Η εντεταλµένη σύµβουλος Τουρισµού της περιφέρειας Πελοποννήσου, κα. Αντωνία Μπούζα µε συνεργάτες της. 10. Ο διευθύνων σύµβουλος της Noisis, κ. Γιώργος Νικητίδης µε τον κ. Τρυφωνόπουλο. 11. Άποψη από το ελληνικό περίπτερο. 12. Γεύσεις και χρώµατα στο περίπτερο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

8

9

11

12

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016

WTM 2016


Παρουσίαση

Electrolux Professional

Νέα δεδομένα στον τομέα της επαγγελματικής πλύσης Τα επαγγελματικά στεγνοκαθαριστήρια βρίσκονται στη φάση της αντικατάστασης της χρήσης του υπερχλωροαιθυλένιου (perc) με τη νέα, πρωτοποριακή τεχνολογία της υγρής πλύσης. Τις νέες τάσεις στον κλάδο των καθαριστηρίων, οι οποίες τείνουν να εναρμονιστούν με τα πρότυπα της αειφόρου ανάπτυξης, δημιουργώντας την ανάγκη της πιο πράσινης, γρήγορης και αξιόπιστης παροχής υπηρεσιών, παρουσιάζει η Electrolux Professional μέσα από τη μελέτη με τίτλο «The Power of Water».

Η

Electrolux Professional, κορυφαία στον κόσμο εταιρία κατασκευής συστημάτων για τον εξοπλισμό επαγγελ-

ματικής κουζίνας, καθώς και επαγγελματικών πλυντικών συστημάτων, αναδεικνύει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον τομέα της επαγγελματικής φροντίδας ρούχων. Μιλώντας σχετικά ο περιφερειάρχης της Διεθνούς Επιτροπής Επαγγελματικού Καθαρισμού (International Committee of Professional Textile Care, CINET), κ. Leon Wennekes, αναφέρει: «Η βελτίωση της ποιότητας στις πρακτικές του υγρού καθαρισμού στη μελέτη της CINET, SolvetexIV (2014), καταλήγει ότι η συνολική καθαριστική απόδοση του υγρού καθαρισμού είναι καλή. Η ανάπτυξη του επαγγελματικού υγρού καθαρισμού, ται-

ρωπαϊκές εργασίες καθαρισμού, αποκτώντας σαφές πλεονέκτη-

ριάζει τέλεια και απόλυτα με την ανάπτυξη στη βιομηχανία ιματι-

μα στον επαγγελματικό καθαρισμό της νέας γενιάς.

σμού και, επίσης, με τις συνήθειες των καταναλωτών.

Το αποτέλεσμα είναι καθοριστικό στο πως οι νέες πρωταγωνι-

Και συμπληρώνει: «Στη CINET αισθανόμαστε ότι ο επαγγελματι-

στικές λύσεις είναι αυτές που αλλάζουν το κατεστημένο στον

κός, υγρός καθαρισμός εξελίσσεται ταυτόχρονα με τη βιομηχα-

επαγγελματικό καθαρισμό, χάρη στον συνδυασμό ποιότητας,

νία του ιματισμού και τις συνήθειες των καταναλωτών. Ολοένα

βιωσιμότητας, παραγωγικότητας.

και περισσότερο η αγορά θα αναζητάει τον διαλύτη που παρέ-

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Electrolux Professional

χει ολική λύση, τη λύση one-stop-shop και κατ’ αυτή την έννοια

στον τομέα των Πλυντηριακών Συστημάτων, κ. Paolo Schira,

πρόκειται για ένα τέλειο πλεονέκτημα για τον κλάδο του επαγ-

προσθέτει: «Κάθε μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι επαφίενται στις

γελματικού καθαρισμού».

υπηρεσίες των επαγγελματιών

Στη νέα βιομηχανική αναφορά

στεγνού καθαρισμού. Ακόμη και

αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευ-

τώρα, καθώς η ζήτηση για επαγ-

καιρίες για τα στεγνοκαθαριστήρια

γελματική φροντίδα αναπτύσσε-

που παρέχει το υγρό καθάρισμα.

ται, το βάρος/ευθύνη του τομέα είναι μεγάλο για την εξεύρεση

Η χρήση του perc, ο πλέον συχνά χρησιμοποιούμενος διαλύτης, με ποσοστό 61% στην παγκόσμια

βιώσιμων λύσεων, που παρέχουν την ίδια υψηλή ποιότητα και

αγορά, «καταπονεί» τη Λευκή Βίβλο, την ανάγκη όλων όσοι ερ-

παραγωγικότητα.

γάζονται σ’ αυτή τη βιομηχανία να ανακαλύψουν πιο βιώσιμες

Αυτή η αναφορά διαπραγματεύεται τον τρόπο που η καινοτομία

και περισσότερο οικονομικές, εναλλακτικές προτάσεις.

μπορεί να αλλάξει το «πρόσωπο» της βιομηχανίας για τις γενεές

Στη μελέτη «The Power of Water» ξεχωρίζουν δύο ηγετικές ευ-

που ακολουθούν».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Θέμα

Philoxenia-Hotelia: Η μεγαλύτερη τουριστική διοργάνωση των Βαλκανίων • 46% αύξηση της επισκεψιμότητας, 91% περισσότεροι εμπορικοί επισκέπτες Σε κομβικό σημείο συνάντησης του τουριστικού κλάδου και στη μεγαλύτερη τουριστική διοργάνωση στα Βαλκάνια αναδείχθηκε το εκθεσιακό «δίδυμο» Philoxenia-Hotelia, που με τα ποιοτικά και ποσοτικά τους μεγέθη, επιβεβαίωσαν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η

συνολική επισκεψιμότητα στις δύο εκθέσεις αυξήθηκε κατά 46% έναντι της περσινής διοργάνωσης, με πάνω

από 20.000 άτομα να περνούν τις πύλες τους, ο αριθμός των εμπορικών επισκεπτών σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς η αύξηση άγγιξε το 91%, ενώ οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες ήταν κατά 70% περισσότεροι. Πάνω από 5.500 επιχειρηματικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ εμπορικών επισκεπτών και εκθετών μέσα σε ένα

Η υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά κατά την οµιλία της στα εγκαίνια της έκθεσης.

μόλις τριήμερο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύναψη συμφωνιών. Οι συνολικά 621 εκθέτες, οι 383 hosted buyers από 34 χώρες και τα περισσότερα από 20.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου που κα-

ρε πως είναι η μόνη διοργάνωση που «διαφήμισε» ο Αμερικανός

λύφθηκαν συνέθεσαν το προφίλ των Philoxenia και Hotelia, που

πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αφού στην πρόσφατη ομιλία του

ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας πενταετίας.

στην Αθήνα χρησιμοποίησε τη λέξη «φιλοξενία».

Τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων πραγματοποίησε η υπουργός είπε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση

Πλούσιο το «μενού» των παράλληλων εκδηλώσεων

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη Philoxenia κορυφαία έκθεση και ση-

Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν το «μενού» των παράλληλων εκδηλώσε-

μείο συνάντησης όλης της τουριστικής αγοράς και όλων των

ων των δύο εκθέσεων, που έγινε πόλος έλξης όχι μόνο για τους

προορισμών της χώρας, αλλά και εφαλτήριο των τουριστικών

εμπορικούς επισκέπτες, αλλά και για το κοινό.

Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία, για μία ακόμη φορά,

προσπαθειών για τη νέα σεζόν. Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις τουριστικές επιδόσεις

[re]branding Destinations: Image making

ρεκόρ της τελευταίας διετίας, που σε μεγάλο βαθμό προέκυψαν,

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Διεθνές Τουριστικό Συνέδριο [re]

όπως είπε, μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων

branding Destinations: Image making, που πραγματοποιήθη-

φορέων, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνι-

κε στο πλαίσιο της Philoxenia, με εκατοντάδες άτομα, κυρίως

στής ως ανταγωνιστικός προορισμός 365 ημερών.

νεολαία, να κατακλύζουν την αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», για να

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-

παρακολουθήσουν κορυφαίους Έλληνες και ξένους ομιλητές να

Θράκης), κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σημείωσε πως σημα-

αναλύουν το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του branding των τουρι-

ντικοί παράγοντες για τον τουρισμό είναι ο συντονισμός και η

στικών προορισμών, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

συνεργασία όλων, αλλά και το να αποφεύγονται μεμονωμένες

Ανοίγοντας τις εργασίες ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος

δράσεις. Αναφερόμενη στη Philoxenia και τη Hotelia τόνισε πως

Τζήκας, σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να μετα-

ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, κάτι που δεν είναι τυχαίο, όπως

σχηματίσει τη Philoxenia και τη Hotelia στο μεγάλο τουριστικό

είπε, αλλά προϊόν πολλής και συστηματικής δουλειάς.

γεγονός της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της χώρας. Υπο-

Η Philoxenia σηματοδοτεί μια νέα ταυτότητα για τη Θεσσαλο-

γράμμισε δε την έμφαση που δίνει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας

νίκη ως ετήσιος τουριστικός προορισμός, σύμφωνα με τον δή-

στον τουρισμό, κάνοντας αναφορά στη νέα έκθεση τουρισμού

μαρχο της πόλης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ανέφερε πως

της ΔΕΘ-Helexpo, που ξεκινά τον Μάιο στην Αθήνα, την Greek

για την ενίσχυση του τοπικού τουρισμού «δουλεύουμε όλοι».

Travel Show.

Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της περιφέ-

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα ση-

ρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Αλέξανδρος Θάνος, τόνισε πως

μαντικό, η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, σημείω-

μετά τις φετινές καλές τουριστικές επιδόσεις της περιοχής, πολύ

σε πως ο ελληνικός τουρισμός «τρέχει» με ρυθμούς διπλάσιους

καλές είναι οι προοπτικές και για του χρόνου, ενώ σημείωσε πως

του διεθνούς τουρισμού, αφού στην Ελλάδα έχουμε πετύχει

οι περιφέρειες είναι στη διάθεση του υπουργείου Τουρισμού για

ανάπτυξη 7% με 8% έναντι του διεθνούς μέσου όρου τουριστι-

συνεργασία.

κής ανάπτυξης που είναι 3% με 4%.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, υπογράμμισε

Η κα. Κουντούρα έκανε γνωστό από το βήμα του συνεδρίου

τέλος πως ο ελληνικός τουρισμός αποκτά πλέον μια έκθεση

πως σε διάστημα 18 μηνών η χώρα μας κατάφερε να προσελκύ-

αντάξιά του, χαρακτήρισε τη Philoxenia ευρωπαϊκή, ενώ ανέφε-

σει 140 επενδυτικά σχέδια για ξενοδοχεία, τα οποία είτε έχουν

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

51


Φάκελος Θέμα

1

2

3

1. Η κα. Κουντουρά κατά την οµιλία της στο συνέδριο [re]branding Destination: Image making. 2. Η κα. Κουντουρά µε τους κ.κ. Τάσο Τζήκα, πρόεδρος ∆ΕΘ-Helexpo, Κυριάκο Ποζρικίδη, διευθύνων σύµβουλος και Ηλία Ψινάκη, δήµαρχος Μαραθώνα. 3. Το συνέδριο [re]branding Destination: Image making παρακολούθησαν οι κυρίες Κουντουρά και Κόλλια, καθώς, επίσης, οι κ.κ. Τζιάλλας και Τρυφωνόπουλος.

αδειοδοτηθεί, είτε βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης.

εμπλουτίζεται και ενισχύεται συνεχώς. Σημείωσε, μάλιστα, πως

Ανέφερε, επίσης, πως επετεύχθη ένα σημαντικός στόχος, αυτός

«στη φετινή Philoxenia η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με την τουριστική

αναδεικνύει τις γαστρονομικές της διαδρομές και τη Μακεδο-

κίνηση να συνεχίζεται σε κάποιες περιοχές μέχρι και τον Νοέμ-

νική Κουζίνα».

βριο, ενώ τόνισε πως κάθε επιπλέον εκατομμύριο επισκεπτών

Με τη σειρά της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θρά-

δημιουργεί 70.000 με 90.000 νέες θέσεις εργασίας.

κης), κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε πως «με επίκεντρο

Η υπουργός Τουρισμού εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις φετινές

τη Θεσσαλονίκη η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι πο-

τουριστικές επιδόσεις της χώρας μας, ενώ απέδωσε την επιτυ-

λιτισμού, τέχνης και ιστορίας». Αναφερόμενη δε στις θετικές

χία των δύο τελευταίων ετών στη συνεργασία του υπουργείου

επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, υπο-

και του Ε.Ο.Τ. με τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα

γράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από το υπουρ-

Επιμελητήρια και τον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε, μάλιστα, πως «όλοι

γείο Τουρισμού και την κα. Κουντουρά, σημειώνοντας όμως πως

μαζί δίνουμε τον αγώνα του τουρισμού και έτσι θα συνεχίσου-

«δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, αλλά να συνεχίσουμε τις προ-

με».

σπάθειες προβολής της χώρας».

Στις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για

Στη συνέχεια στο βήμα του [re]branding Destinations: Image

μια ενιαία προβολή της περιοχής, με αιχμή τη Θεσσαλονίκη,

making ανέβηκε ο δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Ηλίας Ψινάκης, ο

αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Αλέξανδρος

οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την παρουσία του

Θάνος, εξηγώντας πως το brand της Κεντρικής Μακεδονίας

νεανικού κοινού, ενώ τόνισε πως είναι πάντα θετικό όταν μια περιοχή «φωτίζεται» διεθνώς, όπως συμβαίνει με τη Θεσσαλονίκη μέσω της Philoxenia. Ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του για τη δημιουργία της Αμφικτυονίας των αρχαίων ελληνικών πόλεων, που ξεπερνά πλέον τα όρια της Ελλάδας, τονίζοντας πως πρέπει να «εξαργυρώσουμε» τουριστικά τον πλούσιο πολιτισμό μας. Αναφερόμενος δε στις προσπάθειες του δικού του δήμου, σημείωσε πως ο καθένας από εμάς πρέπει να συμβάλει από τη δική του πλευρά στην ενίσχυση του τουρισμού. Χορηγοί στο συνέδριο της Philoxenia ήταν η Μουζενίδης Τravel & Ellinair Group (φιλοξενία), το ΑCT-American College of Thessaloniki (coffee break), η Domotel (catering) και η εταιρία Transfer for All (μετακινήσεις).

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΠΟΞ

Γιάννης Ρέτσος: Η υπερφορολόγηση βάζει «φρένο» στην ανταγωνιστικότητα

1

εμάτα ξενοδοχεία, δεν σημαίνει απαραίτητα και γεμά-

Γ

προϊόν, πέραν του πακέτου, ήταν πιο ακριβό για τους τουρί-

τα ταμεία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας

στες, λόγω των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στη διαμονή,

Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας

εστίαση και τα καταναλωτικά προϊόντα, υπηρεσίες, συγκοι-

στο καθιερωμένο ετήσιο Συμβούλιο Προέδρων των ξενοδο-

νωνίες, εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. «Αντα-

χειακών ενώσεων-μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξε-

γωνιστικότητα, δηλαδή, στο ναδίρ, σε σύγκριση με τον αντα-

νοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαί-

γωνισμό», είπε με νόημα ο κ. Ρέτσος.

σιο της έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου

υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά.

Τουρισμού, ώστε να μην ισχύσει το Τέλος Διανυκτέρευσης

Το καθιερωμένο ετήσιο Συμβούλιο Προέδρων της ΠΟΞ επι-

από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ένα, όπως το χαρακτήρισε

κεντρώθηκε στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις ξε-

«νέο χαράτσι», το οποίο θα επιφέρει ένα ακόμα άμεσο και

νοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και στις νέες προκλήσεις που

ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού

αναδύονται για τον ξενοδοχειακό κλάδο, με τον πρόεδρο της

μας προϊόντος.

Ομοσπονδίας να παρομοιάζει τη φετινή, τουριστική περίοδο

Παράλληλα, ο κ. Ρέτσος ζήτησε να βρεθούν τρόποι να τονω-

με «τρενάκι του τρόμου», λόγω των εξελίξεων και των ανα-

θεί ο εσωτερικός τουρισμός, από τον οποίο, όπως είπε, ζουν

τροπών που τη χαρακτήρισαν.

σε μεγάλο βαθμό, πολλές περιοχές και προορισμοί της χώ-

«Σίγουρα, η τάση της μειωμένης κατά κεφαλήν δαπάνης από

ρας, ιδίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως σημείωσε: «η ΠΟΞ

τους περισσότερους τουρίστες των παραδοσιακών μας αγο-

έχει από καιρού καταθέσει σχετικές προτάσεις, με στόχο να

ρών που ταξίδεψαν, φέτος, ήταν εμφανής σε όλους τους Με-

καταλήξουμε σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και κινήτρων που

σογειακούς προορισμούς.

θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε

Ωστόσο, στην Ελλάδα, αφενός μεν, η μέση δαπάνη κινήθηκε

την ανησυχία του για τις αναφορές και τις πληροφορίες ότι

πτωτικά για μία ακόμη χρονιά και βρίσκεται, ήδη, πολύ πιο

επίκειται περαιτέρω συρρίκνωση των Προγραμμάτων Κοι-

χαμηλά από την αντίστοιχη των ανταγωνιστών μας, αφετέ-

νωνικού Τουρισμού, μέσω περικοπών ή και κατάργησης των

ρου δε, οι ανταγωνιστές μας, πέτυχαν πολύ καλύτερες επιδό-

σχετικών επιδομάτων και παροχών, για μεγάλο αριθμό δικαι-

σεις σε επίπεδο εισπράξεων», επισήμανε ο κ. Ρέτσος, λέγο-

ούχων. Υπογράμμισε δε, πως τα Προγράμματα Κοινωνικού

ντας χαρακτηριστικά: «Για μία ακόμη χρονιά, διαπιστώνουμε

Τουρισμού, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό,

ότι οι ξενοδόχοι δώσαμε μία σκληρή μάχη για να πετύχουμε

υποστηρίζονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομέ-

μία μάλλον «Πύρρειο» νίκη»...

νων και αποτελούν ένα ύστατο στήριγμα για εκατοντάδες επι-

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ υπενθύμισε επίσης ότι το τουριστικό

χειρήσεις και για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

2

3

1. Η κα. Κουντουρά κατά την οµιλία της στο ετήσιο καθιερωµένο Συµβούλιο των Προέδρων της ΠΟΞ. 2. Στιγµιότυπο από το Συµβούλιο των Προέδρων της ΠΟΞ. 3. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γιάννης Ρέτσος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Φάκελος

Σημαντικές ευθύνες σε όσους καλλιέργησαν την εικονική

κός, πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ και μέλος του ΔΣ της ΠΟΞ.

πραγματικότητα του «όλα καλά», απέδωσε ο πρόεδρος της

Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της

Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και μέλος του ΔΣ της ΠΟΞ, κ.

Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, μέλος ΔΣ της ΠΟΞ και αντιπρό-

Αντώνης Καμπουράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «…Το

εδρος του ΣΕΤΕ, σε μια μεστή τοποθέτηση αναφέρθηκε στα

«όλα πάνε καλά», όταν αγκομαχάει η πλειοψηφία των επιχει-

προβλήματα που έχουν προκύψει από το προσφυγικό. Τόνισε

ρήσεών μας, εμείς ως κλάδος δεν έχουμε κανένα λόγο να το

δε πως είναι ανάγκη να ληφθούν πολεοδομικές και ρυθμιστι-

αποδεχόμαστε, και πολύ περισσότερο, να αναπαράγουμε μια

κές αποφάσεις, που θα τονώσουν τις επενδύσεις.

ωραιοποιημένη και καθησυχαστική πραγματικότητα, η οποία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχόχων Δράμας, κ. Άγγελος

είναι…«εικονική»».

Καλλίας, υπογράμμισε ότι τα ξενοδοχεία στην ορεινή Ελλάδα

Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης των επιχει-

αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και ζήτησε από

ρήσεων του Τουρισμού, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι «οι πολι-

την υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά να αναλάβει

τικές που εφαρμόζονται έχουν στο στόχαστρό τους, την αφαί-

πρωτοβουλία για τη διάσωσή τους.

μαξη του τουρισμού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του

Παίρνοντας τον λόγο και απαντώντας σε όλες τις αιτιάσεις της

υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο

ηγεσίας της ΠΟΞ, η κα. Κουντουρά, είπε ότι η χρονιά εξελίχθη-

πιστεύω, πως ο επανασχεδιασμός του μηνύματός μας επείγει.

κε πολύ καλά, με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε από το

Με καθαρότητα & αλήθεια. Με τεκμηρίωση & σοβαρότητα».

υπουργείο Τουρισμού και το 2017, θα εξελιχθεί ακόμη καλύτε-

Ξεκαθάρισε δε πως αναίτια στοχοποιούνται οι Έλληνες ξενο-

ρα, με τη συνεργασία όλων των φορέων του κλάδου.

δόχοι ως εθνικοί φοροφυγάδες, τονίζοντας με νόημα: «Στοχο-

Μάλιστα, η κα. Κουντουρά αμφισβήτησε, επικαλούμενη στοι-

ποιούμαστε όταν αδυνατούμε αντικειμενικά να πληρώσουμε

χεία tour operators, ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι προχώρησαν σε

τις ζημιές άλλων! Αυτή είναι η αλήθεια». Στο μείζον θέμα της

πολύ μεγάλες προσφορές, τονίζοντας ότι τα τουριστικά πακέ-

παράνομης ενοικίασης κατοικιών, μέσα από τις διάφορες ηλε-

τα στη χώρα μας ήταν πιο ακριβά από τα τουριστικά πακέτα

κτρονικές πλατφόρμες, αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Βασιλι-

στην Ισπανία.

Στη Philoxenia η KSD Στο περίπτερο της KSD, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρίας κ. Κωνσταντίνος ∆εριζιώτης, µε την οικονοµική επόπτη του ΞΕΕ, κα. Χριστίνα Τετράδη.

Δ

υναμική υπήρξε η παρουσία της KSD στη φετινή διοργά-

αργανέλαιο, Oliva del Mediterraneo, με λάδι ελιάς, κ.ο.κ..

νωση της Philoxenia, με την εταιρία να παρουσιάζει στο

Οι γραφικές και οι εκτυπωτικές εργασίες, που, ούτως ή άλλως,

κοινό τη μεγάλη προϊοντική της γκάμα σε ένα ευρύ φάσμα αντι-

αποτελούν σημαντικό τομέα δραστηριοποίησης για την KSD, εί-

κειμένων.

χαν τη δική τους θέση στη συνολική εικόνα της εταιρίας, όπως

Την… τιμητική τους είχαν τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης

και οι προτάσεις της αναφορικά με τη δημιουργία social media

(hotel amenities), «επώνυμα» προϊόντα που εισάγει και διαθέτει

profile και τη διαχείρισή τους.

στην ελληνική και την κυπριακή ξενοδοχειακή αγορά η KSD. Μά-

Την εικόνα της εταιρίας στη Philoxenia συμπλήρωναν ο ιστότο-

λιστα, τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρίας παρείχαν πληροφο-

πος money-tourism.gr, βασική πηγή πληροφόρησης γύρω από

ρίες στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να

τα τουριστικά δρώμενα, αλλά και το περιοδικό «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥ-

δουν από κοντά και να μυρίσουν το σύνολο σχεδόν των προϊό-

ΡΙΣΜΟΣ», το κορυφαίο brand name της εταιρίας και το μοναδικό,

ντων της, με έμφαση στις κορυφαίες σειρές της Argan Source από

μηνιαίο τουριστικό περιοδικό στη χώρα.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Κέρδισε τις εντυπώσεις η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Philoxenia

T

ην κυριαρχία της στην τουριστική βιομηχανία της χώρας επιβεβαίωσε στη Διεθνή Έκθεση Philoxenia 2016,

η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες παρουσίας και προβολής των νησιών της. Στη φετινή Philoxenia, που διεξήχθη παράλληλα με τη διεθνή έκθεση ξενοδοχειακού και επαγγελματικού εξοπλισμού, Hotelia, έλαβαν μέρος 23 συνολικά νησιά, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας για συμμετοχή στο περίπτερό της, το οποίο επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός

να παρουσιάζουν αύξηση σε διψήφιο ποσοστό για τη σεζόν του

Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά και ο γενικός γραμματέας

2017. Οι θεαματικές επιδόσεις της σεζόν του 2016, σε πείσμα των

του Ε.Ο.Τ., κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος. Πρόκειται για τη

δυσμενών συνθηκών, αποτέλεσμα συντονισμένων στρατηγικών

Ρόδο, την Κω, την Πάτμο, τη Λέρο, την Κάρπαθο, τους Λει-

κινήσεων, αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς

ψούς, την Αστυπάλαια και τη Σύμη από τα Δωδεκάνησα, τη

που κατέβαλε η Περιφερειακή Αρχή τα δύο τελευταία χρόνια, σε

Σύρο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Άνδρο, την Τήνο, την Ίο,

συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον Ε.Ο.Τ., τον Σ.Ε.Τ.Ε. και

την Κύθνο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Μήλο, την Αμοργό, την

τους επαγγελματίες του κλάδου, για να διατηρηθεί ο τουρισμός

Ανάφη, τη Φολέγανδρο, τη Σέριφο και την Ηρακλειά από τις

αλώβητος από τις αλλεπάλληλες αρνητικές συγκυρίες.

Κυκλάδες. Οι εκπρόσωποι των νησιών είχαν την ευκαιρία για

Το Στρατηγικό Πλάνο Τουριστικής Ανάπτυξης, που εφαρμόζεται

επαφές με καταξιωμένους επαγγελματίες του τουρισμού από

από την αρχή του 2016 ήδη με εξαιρετική επιτυχία, με ιδιαίτερη

το εξωτερικό (hosted buyers), που προέρχονται από τους χώ-

έμφαση στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών και σε συνάρ-

ρους των tour operators, MICE, corporate και media, για b2b

τηση με την υπερσύχρονη και πλέον εξελιγμένη ψηφιακή πλατ-

συναντήσεις, καθώς και για την παρακολούθηση workshops,

φόρμα προώθησης του προορισμού, με δεκάδες εκατομμύρια

με ειδικού ενδιαφέροντος θέματα.

αποδεκτών, αποτελούν τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Περιφέ-

Η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Philoxenia,

ρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό τη διατήρηση και την περαιτέρω

επιβεβαίωσε το εξαιρετικά θετικό κλίμα και τα αισιόδοξα μη-

ενίσχυση των υψηλών επιδόσεων στον τουριστικό τομέα, με δε-

νύματα που ήδη έχουν στείλει οι μεγάλες τουριστικές αγορές

δομένο ότι το τουρισμός αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την

του εξωτερικού και έχουν καταγραφεί σε διεθνείς εκθέσεις,

οικονομία του Νοτίου Αιγαίου και της χώρας συνολικά, τη μοναδι-

όπως προσφάτως η WTM του Λονδίνου, με τις προκρατήσεις

κή ελπίδα για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Με εντυπωσιακό περίπτερο στην 32η Philoxenia το Makedonia Palace

Μ

ε ένα εντυπωσιακό περίπτερο, που είχε κοινά στοιχεία

B2Β συναντήσεων

με τη δημιουργική προσέγγιση της καμπάνιας του

που πραγματοποι-

REMAKE Project, του προγράμματος ριζικής ανακαίνισης του

ούνταν καθ’ όλη τη

ξενοδοχείου, το Makedonia Palace έδωσε το «παρών» και φέτος

διάρκεια της έκθε-

στο κορυφαίο τουριστικό γεγονός της Νοτιοανατολικής Ευρώ-

σης στο περίπτερο

πης, την 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia.

14, σε έναν ειδικά

Ο κύριος στόχος της παρουσίας του εμβληματικού ξενοδοχείου

διαμορφωμένο

της Θεσσαλονίκης στο σημαντικό αυτό γεγονός ήταν η προβολή

χώρο, επαγγελματίες του τουρισμού για να τους ενημερώσουν

και η διείσδυσή του σε νέες, κυρίως, διεθνείς αγορές.

σχετικά με τις εξελίξεις στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου και τις

Στελέχη του Makedonia Palace υποδέχτηκαν, στο πλαίσιο των

νέες υπηρεσίες που πλέον θα προσφέρει.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

55


Φάκελος

Ο Αιγυπτιακός Οργανισμός Τουρισμού και η Egyptair στην 32η Philoxenia

Ο

Αιγυπτιακός Οργανισμός Τουρισμού συμμετείχε στην 32η Philoxenia, φιλοξενώντας στο περίπτερό του την Egyptair,

τον επίσημο αερομεταφορέα της Αίγυπτου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τα στελέχη του Οργανισμού και της Egyptair, παρουσίασαν την Αίγυπτο ως τουριστικό προορισμό σε περισσότερους από 3.500 επισκέπτες, ενώ την ημέρα των εγκαινίων, η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, είχε σύντομη συνομιλία για θέματα του κλάδου στον χώρο του περιπτέρου, με τον διευθυντή του Αιγυπτιακού Οργανισμού Τουρισμού στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα, κ. Emad F. Abdalla. Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις

και πιο σημαντικό είναι ότι και οι κύριοι εταίροι μας πιστεύουν

για την καλύτερη προβολή της Αιγύπτου αλλά και της Egyptair,

το ίδιο. Το κλίμα αλλάζει κι επιστρέφουν οι μέρες που υπήρχε

με προσκεκλημένους δημοσιογράφους και τουριστικούς πρά-

εμπιστοσύνη». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε ότι:

κτορες από τη Βόρεια Ελλάδα.

«Σήμερα η παρουσία μου εδώ είναι ένδειξη ότι θέλουμε να επεν-

Ο κ. Emad F. Abdalla παρουσιάζοντας την Αίγυπτο, αναφέρθηκε

δύσουμε στην ελληνική αγορά και να σας δώσουμε όλη την υπο-

στους στενούς δεσμούς και στη συνεργασία ανάμεσα στην Ελ-

στήριξη που μπορούμε για να προωθήσετε την Αίγυπτο ως έναν

λάδα και την Αίγυπτο, η οποία ενισχύεται τα τελευταία χρόνια.

τουριστικό προορισμό».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η Αίγυπτος είναι ένας εξωτι-

Ο περιφερειακός διευθυντής της Egyptair για την Ελλάδα και την

κός, προσιτός προορισμός, μόλις δύο ώρες αεροπορικώς από

Κύπρο, κ. Salah Tawfik παρουσίασε την εταιρία, το όραμά της, το

την Ελλάδα. Επίσης, είναι ίσως ο πιο ιστορικός προορισμός εκτός

ευρύ δίκτυο που διαθέτει, καθώς και τα προνόμια που προσφέρει

Ελλάδας. Συνδυάζει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυ-

στους επιβάτες της. Αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συχνές

ρούς με όμορφες παραλίες και ζεστό κλίμα. Και σε μία εποχή που

προσφορές από την Egyptair για τους Έλληνες ταξιδιώτες, υπο-

οι Έλληνες αναγκάζονται να περιορίσουν τα έξοδά τους για τον

γράμμισε ότι «η Egyptair είναι κοντά στους Έλληνες, είναι η αε-

τουρισμό και την αναψυχή, ένα ταξίδι στην Αίγυπτο δεν αποτελεί

ροπορική εταιρία που συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο και τον

ακριβή πρόταση».

υπόλοιπο κόσμο για περισσότερα από 60 χρόνια». Παράλληλα,

Όσον αφορά στις ανησυχίες για θέματα ασφαλείας, ο κ. Emad

ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι από την 1η Ιουνίου 2017 ξεκι-

Abdalla υπογράμμισε: «Αυτό που μπορώ να σας πω με μεγάλη

νά απευθείας αεροπορική σύνδεση, 4 φορές την εβδομάδα, της

βεβαιότητα είναι ότι πιστεύουμε πως η κρίση είναι πίσω μας

Θεσσαλονίκης με το Κάιρο.

Στη Philoxenia ο δήμος Μονεμβασιάς

Μ

ε δικό του περίπτερο, σε κεντρικό σημείο του εκθεσιακού χώρου, για μια ακόμη φορά, συμμετείχε στην 32η Διεθνή

Έκθεση Τουρισμού Philoxenia ο δήμος Μονεμβασίας. Στο περίπτερο της Μονεμβασιάς οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τον πολιτισμό της περιοχής, την πλούσια παράδοσή της και τους τουριστικούς της προορισμούς και έλαβαν έντυπα και πλούσιο πληροφοριακό υλικό. Το ενδιαφέρον τόσο των επισκεπτών, όσο και των ταξιδιωτικών πρακτόρων εστιάστηκε, μεταξύ άλλων, στις φυσικές ομορφιές της περιοχής, στις νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο θρη-

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σκευτικός, ο ιστορικός, ο συνεδριακός, κ.ά., ενώ σε επίπεδο κα-

κου, πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες προγραμματισμένες b2b

ταλυμάτων υπήρξε πολύ έντονο ενδιαφέρον για τα boutique

συναντήσεις με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την Ευρώπη και τα

hotels και τα family hotels.

Βαλκάνια, παρουσιάζοντας την ποικιλομορφία του τουριστικού

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, μάλιστα, έδειξαν ζωηρό ενδιαφέ-

προϊόντος του δήμου, καθώς και τις τουριστικές δράσεις για το

ρον αφού γνώριζαν ελάχιστα την περιοχή, γεγονός συνυφα-

2017.

σμένο με τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για μελλοντική

Το περίπτερο του δήμου Μονεμβασίας επισκέφτηκαν και τίμησαν

αύξηση τόσο των επισκεπτών, όσο και της επιμήκυνσης της

με την παρουσία τους, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κα. Ντία

τουριστικής περιόδου.

Τζανετέα, η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού Λακωνίας, κα. Μα-

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του δήμου Μονεμβασίας, κ.κ. Τά-

τούλα Μπελεγρή, δήμαρχοι από όλη την Επικράτεια, τουριστικοί

κης Παπαδάκης, Δημήτρης Πολλάλης και Θεοδούλη Σπυριδά-

φορείς καθώς επίσης και πλήθος κόσμου από τη Βόρεια Ελλάδα.

Εξαιρετική η παρουσία του ομίλου Μουζενίδη στην 32η Philoxenia

Μ

πρόεδρος της Ellinair, κ. Γιάννης Μουζενίδη, ήταν ομιλητής στην

έκθεση, ολοκληρώθηκε η 32η Philoxenia για τον όμιλο Μου-

νίας-Θράκης για το μέλλον των τουριστικών γραφείων.

ζενίδη.

Η Mouzenidis Travel συμμετείχε ακόμη, ως χορηγός, στην ημε-

Η επισκεψιμότητα στο εντυπωσιακό stand των 120τ.μ. του

ρίδα για το πρότυπο πιστοποίησης We do local, όπου ανάμεσα

Mouzenidis Travel και της Ellinair, της αεροπορικής εταιρίας

στους ομιλητές ήταν και ο υπεύθυνος marketing του ομίλου, κ.

του ομίλου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ τα στελέχη όλων

Α. Βαρταλάς.

των εταιριών του Mouzenidis Group, πραγματοποίησαν πλή-

Τέλος, η Ellinair και η Mouzenidis Travel προσέφεραν ένα αερο-

θος B2B συναντήσεων, από τις οποίες προέκυψαν ή ανανεώ-

πορικό εισιτήριο από Θεσσαλονίκη για Μόσχα, μέσα από κλήρω-

θηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

ση που πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα της έκθεσης.

Η Mouzenidis Travel και η Ellinair στήριξαν ως χορηγοί το

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Mouzenidis Travel, κ. Γ. Μασμανί-

Διεθνές Τουριστικό Συνέδριο [re]brandingDestinations:

δης, «το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών, αλλά και

Imagemaking, με αντικείμενο το branding των τουριστικών

του κοινού για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε

προορισμών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της

ήταν αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Δεχτήκαμε προτάσεις για

Philoxenia.

το άνοιγμα νέων προορισμών, τις οποίες φυσικά θα εξετάσουμε

Με ιδιαίτερη χαρά, ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Μπόρις Μου-

με προσοχή. Η φετινή Philoxenia ήταν η πιο πετυχημένη των τε-

ζενίδης, βραβεύτηκε από την υπουργό Τουρισμού, κ. Ε. Κου-

λευταίων ετών και χαιρόμαστε που μπορούμε να συμβάλλουμε

ντουρά, για το outgoing ταξιδιωτικό έντυπο της Mouzenidis

και εμείς στην ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς την

Travel στον σχετικό διαγωνισμό του HATTA. Παράλληλα, ο

Ελλάδα».

ε θετικά πρόσημα, τόσο σε επίπεδο συνεργασιών, όσο και σε συνολική παρουσία και συμμετοχή στην

ημερίδα που οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδο-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


Φάκελος

Δυναμική παρουσία στη Philoxenia για το We do local

M

ε δικό του περίπτερο συμμετείχε, για πρώτη φορά, στην έκθεση Philoxenia, το πρότυπο πιστοποίησης κα-

ταλυμάτων και πλοίων, We do local με τα μέλη του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης το We do local παρουσιάστηκε σε πολλά ξενοδοχειακά καταλύματα απ’ όλη την Ελλάδα, σε ταξιδιωτικούς πράκτορες καθώς και σε απλούς επισκέπτες, οι οποίοι ήρθαν με στόχο να ενημερωθούν για όλες τις δυνατότητες που τους προσφέρει η Ελλάδα για τις διακοπές τους. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το νέο αυτό πρότυπο, τις διαδικασίες και τα οφέλη πιστοποίησης των επιχειρήσεων με αυτό. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία ΑΕ, κ. Ανδρέας Μεταξάς, ο αντιπρόεδρος κ. Μανώλης Γιαννούλης, τα υπόλοιπα μέλη, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος

Ελλάδας αλλά και επισκεπτών της έκθεσης.

της εταιρίας Cosmocert AE, κ. Κώστας Διαμαντόπουλος, είχαν την

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ξενο-

ευκαιρία να παρουσιάσουν το πρότυπο We do local, το Σάββατο

δοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομο-

19 Νοεμβρίου 2016, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονί-

σπονδίας Ξενοδόχων, καθώς επίσης και με την ευγενική χορη-

κης, παρουσία φορέων και στελεχών της τουριστικής αγοράς της

γία του Mouzenidis Travel.

1

2

3

4

5

6

1. Άποψη από το περίπτερο της εταιρίας Civitel. 2. Άποψη από το περίπτερο του οµίλου Μουζενίδη-Ellinair. 3. Άποψη από το περίπτερο τoυ οµίλου Sani.

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

4. Άποψη από το περίπτερο τoυ Σ.Ε.Τ.Ε.. 5. Άποψη από το περίπτερο της FedHATTA. 6. Άποψη από το περίπτερο της Grecotel.


7

9

8

10

12

14

11

13

15

7 - 8. Άποψη από το περίπτερο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 9. Άποψη από το περίπτερο της περιφέρειας Ιονίων νήσων. 10. Άποψη από το περίπτερο της περιφέρειας Κρήτης. 11. Άποψη από το περίπτερο 12. Άποψη από το περίπτερο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

16

13. 14. 15. 16. 17.

Άποψη από το περίπτερο του Zorpidis Travel. Άποψη από το περίπτερο της περιφέρειας Πελοποννήσου. Άποψη από το περίπτερο της περιφέρειας Αττικής. Άποψη από το περίπτερο της περιφέρειας Θεσσαλίας. Άποψη από το περίπτερο της περιφέρειας Μακεδονίας/Θράκης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

59


Της Φλώρας Γ. Γιούπη

Θέμα

Oι νέες τεχνολογίες στην «υπηρεσία» του τουρισμού

• Στα 2,1 τρισ. δολ. οι πωλήσεις τουριστικών προϊόντων το 2015, στα 2,5 έως το 2020 Η «υιοθέτηση» νέων τεχνολογιών και ποικίλων επιχειρηματικών μοντέλων ενισχύουν τις πωλήσεις τουριστικών προϊόντων, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν στα 2,5 τρισ. δολάρια μέχρι το 2020, όπως προκύπτει στην τελευταία μελέτη Global Trends Report 2016, που κυκλοφόρησε στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου, World Travel Market και σε συνεργασία με το Euromonitor International.

Σ

ύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, οι πα-

κτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

γκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες,

Άλλα συμπεράσματα της μελέτης Global Trends Report 2016, είναι:

με τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες να εμφανίζουν

• Οι τουριστικές αφίξεις εμφανίστηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές, με

βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης και τις αναδυόμενες οικονομίες να

το 2016 να προβλέπεται ότι θα είναι ένα ακόμη έτος ρεκόρ για

αγωνίζονται να διατηρήσουν την πρόοδό τους σε υψηλά επίπεδα.

τον εισερχόμενο τουρισμό και το 2015 να έχει ολοκληρωθεί με

Οι αυξημένες τρομοκρατικές απειλές, οι αμερικανικές προεδρι-

περισσότερα από 1,2 δισ. ταξίδια ανά τον κόσμο. • Οι πωλήσεις τουριστικών προϊόντων ανήλθαν σε 2,1 τρισ. δολ. το 2015, ενώ μέχρι το 2020 αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 τρισ.

κές εκλογές και ο απόηχος του Brexit, είναι παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα σε όλη την υφήλιο, και οι οποίοι έχουν αντί-

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SWISS

MADE

Συνολική επισκόπηση Εισερχόµενες αφίξεις 2015

στεγνωτήρες μαλλιών Εισερχόµενα ταξίδια 2015 >60 εκ. 40-60 εκ. 20-40 εκ. 10-20 εκ. 5-10 εκ. <5 εκ.

Πηγή: Euromonitor International

δολ., ενισχυμένες από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. • Τα εγχώρια ταξίδια εμφάνισαν, επίσης, καλές επιδόσεις, με περισσότερα από 9 δισ. ταξίδια το 2015 και έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 6,1%, καθώς οι καταναλωτές απολαμβάνουν την εξερεύνηση στη χώρα τους, συχνά ως το πρώτο τους ταξίδι. • Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εμφάνισαν αξιόλογη άνοδο το 2015, ξεπερνώντας το 1,6 δισ. δολ., με την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού να οδηγεί την αύξηση στις τουριστικές δαπάνες. • Ο online και mobile τουρισμός συνεχίζει να επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο, υποβοηθώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις αναδυόμενες περιοχές, με πληρωμές μέσω κινητών. • Ωστόσο, η πλειονότητα των τουριστικών αγορών μέσω κινητών κερδίζουν μερίδιο από άλλες online μεθόδους, όπως οι υπολογιστές, ενώ οι αγορές εκτός δικτύου προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν υψηλότερη αξία διεθνώς από ό,τι οι online το 2020.

Hotello

Smart shaver

Executive 1200

Action Shaver

Action

Handy

Premium Drawer

Συνολική επισκόπηση

Αύξηση κινητής τηλεφωνίας

750,000

Mobile και Online τουριστικές πωλήσεις 2011-2020

εκ. δολάρια

500,000

250,000

0

Πηγή: Euromonitor International

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr www.afoisamara.gr


Θέμα

Η Πελοπόννησος μέσα από την πένα και τον φακό του John Wilmott

Την Πελοπόννησο εξυμνεί ο αρθρογράφος της βρετανικής Telegraph, John Wilmott, σε άρθρο του, στο οποίο παρουσιάζει τα επτά κορυφαία μέρη στην περιοχή που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να επισκεφθεί. Από την πετρόκτιστη Μάνη και την περίφημη, απόκοσμη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς μέχρι τη μονή της Παναγίας της Έλωνας, η Πελοπόννησος αποτελεί για τον συντάκτη μια ευχάριστη έκπληξη.

«Ο

ι επισκέπτες στη χερσόνησο της Πελοποννήσου

κανείς να το θαυμάσει από την αρχαία Σπάρτη, την πόλη-κράτος

μπορούν να απολαύσουν πληθώρα από φυσικούς

των Σπαρτιατών, 25 αιώνες πριν ή από το μεσαιωνικό κάστρο του

και ιστορικούς θησαυρούς: θαυμάσιες παραλίες, απόκρημνα ακρωτήρια, δασώδη βουνά, άγρια λιβάδια και βαθιά φαράγγια»,

Μυστρά, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος στη

2. Παραλία της Βοϊδοκοιλιάς

συνέχεια παρουσιάζει τις προτάσεις του:

Στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, η Βοϊδοκοιλιά, αποτελεί ένα

1. Ταΰγετος

τέλειο ημικύκλιο από τιρκουάζ νερά, τα οποία πλαισιώνουν ανοιχτόχρωμοι αμμόλοφοι και ένα ζευγάρι πράσινα ακρωτήρια.

Η κορυφή του Ταΰγετου, του βουνού που δεσπόζει στη νότια

Η καλύτερη οπτική γωνία είναι από το Κάστρο του Ναυαρίνου,

πλευρά της Πελοποννήσου, σχεδόν στα 8.000 πόδια, είναι πα-

του 13ου αιώνα, σε ύψος 600 ποδιών. Η ανάβαση είναι δύσκολη,

σπαλισμένη με χιόνι ακόμη και την άνοιξη. Περιτριγυρισμένο

αλλά ο κόπος ανταμείβεται από τη μοναδική θέα προς τη Βοϊδο-

από καταπράσινα δάση και ρεματιές, με αετούς να «περιπολούν»

κοιλιά, μια λιμνοθάλασσα που επισκέπτονται φλαμίνγκο και τον

στους πρόποδές του, το τοπίο είναι άκρως επιβλητικό και μπορεί

κόλπο του Ναβαρίνου.

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


3. Λίμνες και καταρράκτες Πολυλίμνιου Μόλις 20 μίλια δυτικά της πολυσύχναστης Καλαμάτας βρίσκεται το μικρό, κρυμμένο από τη βλάστηση φαράγγι του Πολυλίμνιου

Ταΰγετος

(πολλές λίμνες). Οι 15 δεξαμενές (λίμνες) συμπληρώνονται από καταρράκτες που χύνονται σε επίπεδους βράχους. Στο τέλος της άνοιξης οι εικόνες με τις μεγάλες ροές είναι άκρως εντυπωσιακές.

4. Μάνη Το μεσαίο «δάχτυλο» της νότιας Πελοποννήσου είναι ένα από

Παραλία της Βοϊδοκοιλιάς

τα πιο άγρια μέρη της Μεσογείου. Ονομάζεται Μάνη και κάποτε λειτουργούσε ως κρησφύγετο για τους πειρατές. Εδώ στα τέλη της άνοιξης συναντά κανείς σπάνια αγριολούλουδα. Το τοπίο συνθέτουν αρχαίοι πέτρινοι πύργοι και βυζαντινές εκκλησίες, ενώ σημείο αναφοράς αποτελεί το πετρόχτιστο χωριό της Βάθειας. Για μια αίσθηση απόκοσμη και θέα που κόβει την ανάσα, προτείνεται να επισκεφθεί κανείς τον φάρο στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Λίµνες και καταρράκτες Πολυλίµνιου

5. Φαράγγι Λούσιου Ψηλά δέντρα, μαζί με αρωματικούς θάμνους, μοιράζονται τον στενό χώρο ανάμεσα στους απόκρημνους βράχους και το ποτάμι όπου χύνονται τα νερά του βουνού. Κρυμμένα μοναστήρια και σπηλιές ασκητών, μαζί με ερείπια από την αρχαία πόλη, αλλά και μία σπάνια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας καθιστούν αυτό το σημείο τόσο βουκολικό.

Μάνη

Η τετράωρη πεζοπορία αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω, πριν κανείς επιλέξει για φαγητό κάποιο ταβερνάκι σε ένα από τα μαγευτικά χωριά πάνω από το φαράγγι.

6. Σπήλαια Διρού Ένα από τα θαύματα της φύσης της Πελοποννήσου είναι τα Σπήλαια του Διρού, στη χερσόνησο της Μάνης, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο εδώ και 4.000 χρόνια.

Φαράγγι Λούσιου

Η προσεκτική φωταγώγηση αναδεικνύει τα μοναδικά χρώματα και τις συστάσεις των περίπλοκων σταλακτιτών, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

7. Το Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας Η εντυπωσιακή διαδρομή με το αυτοκίνητο από τον Κοσμά στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας «κρύβει» μια ευχάριστη έκπληξη: Tο Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, το οποίο κρέμεται στην κόγ-

Σπήλαια ∆ιρού

χη ενός απόκρημνου βράχου. H θέα από τη μονή κόβει την ανάσα. Όχι πολύ μακριά, σε μια δύσβατη και βραχώδη περιοχή, δυτικά της πεδιάδας του Λεωνιδίου, βρίσκεται ένα άλλο μοναστήρι, η μονή Αγ. Νικολάου Σίντζας, φωλιασμένη στην κοιλότητα μιας σπηλιάς. Το Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

63


Θέμα

Το Lindos Blu καλύτερο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα

Ως το καλύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων αναδείχθηκε το Lindos Blu, των Δημήτρη Καλιουδάκη και Μιχάλη Ροδίτη, στη Ρόδο, στα trivago Awards, ενώ ένα ακόμη ροδίτικο ξενοδοχείο το Atrium Prestige Thalasso διακρίθηκε στην κατηγορία Καλύτερο Δωμάτιο.

Η

γνωστή μηχανή αναζήτησης ξενοδοχείων, αναγνωρίζο-

διαμονής μπορεί με ευκολία να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα υψηλό.

ντας τα καταλύματα εκείνα που προσφέρουν μια μοναδι-

Για τον λόγο αυτό η trivago βραβεύει εκείνα τα καταλύματα που

κή εμπειρία διαμονής, βράβευσε τα καλύτερα ξενοδοχεία και στη

ξεχώρισαν, «καταφέρνοντας να ανεβάσουν τον πήχη ακόμη υψη-

χώρα μας για το 2017.

λότερα, τόσο στο επίπεδο κατηγορίας του το καθένα, όσο και σε

«Με τον τουρισμό να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιο-

επίπεδο χώρας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρία.

μηχανίες της Ελλάδας, το επίπεδο προσφερόμενων επιλογών

Μιλώντας σχετικά ο Managing Director της trivago, Johannes

Lindos Blu

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Rocabella Mykonos Art Hotel & Spa


Thomas, λέει: «Συγκεντρώνουμε και αναλύουμε περισσότερες

Στην κατηγορία Καλύτερη Σχέση Ποιότητας-Τιμής, πέρα από

από 175 εκατομμύρια κριτικές ξενοδοχείων από ιστοσελίδες ανά

τα υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης που προσφέρει και το ανέδει-

τον κόσμο. Αυτό μας δίνει σημαντική γνώση σχετικά με το ποιο

ξαν πρώτο στην αντίστοιχη κατηγορία, το Stelios Place, αποτελεί

ξενοδοχείο είναι ιδιαίτερα καλό και σε ποιο τομέα». Για να προ-

και την κορυφαία επιλογή διαμονής στη Σαντορίνη με την καλύ-

σθέσει: «Τα βραβεία της trivago αναγνωρίζουν τα καταλύματα

τερη σχέση ποιότητας-τιμής.

εκείνα που προσφέρουν μια εξαιρετική εμπειρία διαμονής στους καλεσμένους τους και είμαστε περήφανοι και ιδιαίτερα χαρούμενοι που βραβεύουμε αυτά τα επιτεύγματά τους». Τα trivago Awards χωρίζονται σε οκτώ κατηγορίες στην κάθε μια εκ των οποίων βραβεύθηκαν δέκα ξενοδοχεία. Στην κατηγορία Καλύτερο Ξενοδοχείο 5 αστέρων, το βραβείο απονέμεται στο ξενοδοχείο Lindos Blu, ένα ξενοδοχείο που υπόσχεται μαγευτική εμπειρία διαμονής και πληθώρα παροχών, όπως αναφέρει η εταιρία. Στην κατηγορία Καλύτερο Ξενοδοχείο 4 αστέρων, την πρώτη

Casa Moazzo

θέση καταλαμβάνει το Rocabella Mykonos Art Hotel & Spa, μια επιλογή διαμονής που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο και μοντέρνο concept φιλοξενίας. Στην κατηγορία Καλύτερο Ξενοδοχείο 3 αστέρων, ξεχώρισε το Eleonas Green Lodges, στον Ζαρό Κρήτης, ένα γοητευτικό οικογενειακό ξενοδοχείο με όμορφα διακοσμημένους ξενώνες. Στην κατηγορία Καλύτερο Εναλλακτικό Κατάλυμα, πρώτο αναδείχθηκε το Casa Moazzo, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, ένα κράμα παράδοσης και πολυτέλειας με εξαιρετική αισθητική. Στην κατηγορία Καλύτερη Εξυπηρέτηση, ξεχώρισε το κατάλυμα Stelios Place, στη Σαντορίνη, καταλαμβάνοντας την πρώτη

Stelios Place

θέση στην κατηγορία αυτή. Στην κατηγορία Καλύτερο Πρωινό, για το εξαιρετικό πρωινό του ξεχώρισε μεταξύ των καλυτέρων το Athenaeum Intercontinental στην Αθήνα, καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση για την εμπειρία που προσφέρει κάθε πρωί. Στην κατηγορία Καλύτερο Δωμάτιο, διέπρεψε το Atrium Prestige Thalasso, στη Ρόδο, με δωμάτια υψηλής αισθητικής που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Athenaeum Intercontinental

Eleonas Green Lodges Hotel

Atrium Prestige Thalasso

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

65


Θέμα

ΙΟΒΕ: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Στις 93,8 μονάδες διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα από 91,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ υψηλότερη επίδοση κατέγραψε έναντι και του Οκτωβρίου του 2015 (87,1 μονάδες). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σχετικής βελτίωσης των προσδοκιών στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και οριακά στη βιομηχανία. Αντίθετα στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές σημειώνεται επιδείνωση του κλίματος.

Π

αρά τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμμα-

τερο από το καλοκαίρι του 2015, αλλά και οριακά χαμηλότερο

τος, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η εκτέλεση των μεταρρυθ-

από το 2014.

ως προς τις κύριες του γραμμές-, με αποτέλεσμα οι οικονομικές

Πιο αναλυτικά:

προσδοκίες που είχαν υποχωρήσει βίαια τον Ιούλιο του 2015, να

Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους

οδηγούνται προς σταδιακή ομαλοποίηση. Μάλιστα, σ’ αυτή την

προσεχείς μήνες ενισχύονται ελαφρά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις

κατεύθυνση, το ΙΟΒΕ χαιρετίζει την ολοκλήρωση και των τελευ-

για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται ήπια, ενώ διευρύνονται οι αρ-

ταίων εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αμβλύνει

νητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση.

περαιτέρω την αβεβαιότητα στο οικονομικό πεδίο. «Η σταδια-

Στις Υπηρεσίες, τόσο οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση

κή βελτίωση του δείκτη του οικονομικού κλίματος φαίνεται ότι

των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση, όσο και οι προβλέ-

λειτουργεί ως πρόδρομο μέγεθος για την άμβλυνση της ύφεσης

ψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται.

και την επιστροφή σε οριακά θετικούς ρυθμούς στο β’ εξάμηνο

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πω-

του έτους» εκτιμά. Καταλήγοντας, διαπιστώνει ότι παρατηρείται

λήσεις αποκλιμακώνονται, ενώ και οι αισιόδοξες προβλέψεις για

προσαρμογή σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας για τις προσδοκίες

τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους παραμένουν αμετάβλητες, με

των πολιτών και επιχειρήσεων, το οποίο είναι συνολικά υψηλό-

τον δείκτη των αποθεμάτων να κινείται προς τα κάτω.

μίσεων προχωράει χωρίς ουσιαστικές εκπλήξεις -τουλάχιστον

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


∆είκτες Οικονοµικού Κλίµατος Ε.Ε-28 και Ελλάδα- (1990-2015=100, εποχικά εξοµαλυµένα στοιχεία)

Πηγή: Ευρωπαική Επιτροπή, DG Ecfin

Στις Κατασκευές, αµβλύνονται οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις

τους. Στην Ευρωζώνη, καταγράφεται ανάκαµψη του κλίµατος στη

για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων, όµως επιδεινώνο-

Βιοµηχανία (+1,2), στον τοµέα των Κατασκευών (+1,3) και στις

νται σηµαντικά οι προβλέψεις για την απασχόληση.

Υπηρεσίες (+2), ενώ στο Λιανικό εµπόριο οι συνολικές προσδο-

Στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης ανακάµπτει

κίες παραµένουν σταθερές. Ως προς την καταναλωτική εµπιστο-

ως αποτέλεσµα των λιγότερο δυσµενών προβλέψεων των νοικο-

σύνη, δεν καταγράφονται αξιοσηµείωτες µεταβολές (+0,2), ενώ

κυριών για την οικονοµική τους κατάσταση και για την οικονοµι-

σε επίπεδο χωρών από τις πέντε µεγαλύτερες οικονοµίες της Ευ-

κή κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο, της βελτίωσης της

ρωζώνης, το κλίµα βελτιώνεται στην Ισπανία (+2,6), την Γερµανία

πρόθεσης για αποταµίευση, αλλά και των λιγότερο δυσµενών προ

(+1,6), την Ιταλία (+1,5) και την Ολλανδία (+1), ενώ παραµένει εν

βλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.

πολλοίς αµετάβλητο στην Γαλλία (-0,3).

Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Η άνοδος του κλίµατος στην Ε.Ε. καθορίζεται σε επίπεδο χωρών από τη βελτίωση του δείκτη στο οικονοµικό κλίµα του Ην. Βασιλείου (+1,2), αφού στην Πολωνία (+0,3) κυριαρχεί η σταθερότητα.

Τον Οκτώβριο, το οικονοµικό κλίµα στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Σε τοµεακό επίπεδο, οι προσδοκίες ακολουθούν τις ίδιες τάσεις µε

βελτιώνεται σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο, φθάνοντας στην πρώτη

την Ευρωζώνη στη Βιοµηχανία, τις Υπηρεσίες, το Λιανικό εµπόριο

ζώνη στις 106,3 (από 104,9) µονάδες και στη δεύτερη τις 106,9

και την καταναλωτική εµπιστοσύνη, µε εξαίρεση τις Κατασκευές,

(από 105,6), πάνω από τα επίπεδα του µακροχρόνιου µέσου όρου

όπου δεν καταγράφονται µεταβολές στο σύνολο της Ε.Ε..

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

67


Αφιέρωμα

Στα ύψη η επισκεψιμότητα στο 4ο 100% Hotel Show 2016 • Περισσότερες από 30.000 συναντήσεις μεταξύ εκθετών και επισκεπτών

Με θεαματική αύξηση της επισκεψιμότητας, που αγγίζει το 80%, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (οι συνολικές επισκέψεις ξεπέρασαν τις 18.000, κυρίως από ιδιοκτήτες καταλυμάτων όλων των κατηγοριών), ολοκληρώθηκε η τέταρτη διοργάνωση του 100% Hotel Show, της δυναμικότερα ανερχόμενης έκθεσης για ξενοδόχους και επαγγελματίες του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο

ι εντυπωσιακές κατασκευές περιπτέρων αποτέλεσαν

επισκεπτών ήταν ελεγχόµενη, χωρίς να δηµιουργείται συνωστι-

ένα από τα κεντρικά θέµατα συζήτησης των επισκεπτών,

σµός και µαζικότητα, ήταν η έντονη επενδυτική διάθεση από

οι οποίοι συµµετείχαν δυναµικά στην ψηφοφορία του διαγωνι-

ξενοδόχους κάθε κατηγορίας, γεγονός που καταγράφηκε στις

σµού «Καλύτερου περιπτέρου», µέσω της οποίας η συµµετοχή

συναντήσεις µεταξύ εκθετών και επισκεπτών, που ξεπέρασαν

της εταιρίας Bagno y Bagno αναδείχθηκε ως το εντυπωσιακό-

τις 30.000.

τερο περίπτερο της έκθεσης. Τη σηµασία της έκθεσης για τον

Το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, επισφραγίστηκε επίσης

χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, επιβεβαίωσε επίσης η

από την παρουσία υψηλής ποιότητας επαγγελµατιών, τόσο από

προσέλευση καταξιωµένων Αρχιτεκτονικών γραφείων και Τεχνι-

την πλευρά των ξενοδόχων (οι οποίοι ήταν συνήθως ιδιοκτήτες

κών εταιριών.

ή διοικητικά στελέχη), όσο και από την πλευρά των εκθετών, οι

Μια από τις σηµαντικότερες διαπιστώσεις του θεσµού, που κι

οποίοι συµµετείχαν µε τα υψηλόβαθµα στελέχη τους για τη δι-

εφέτος διατήρησε το premium προφίλ του, αφού η ροή των

ευκόλυνση των επαφών και των συµφωνιών.

68 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


100% Hotel Design Awards

Ειδικό βραβείο για µη υλοποιηµένο έργο INFINITY HOTEL - Mold Architects & Golden Land Goutos Ειδικό βραβείο κοινού KENSHŌ BOUTIQUE HOTEL & SUITES - Kenshō Boutique Hotel & Suites

VIP Opening Party, μια νέα μορφή εγκαινίων

Τα 100% Hotel Design Awards, αποτέλεσαν το πρώτο παράλληλο event της διοργάνωσης, µε περισσότερους από 200 εκλεκτούς καλεσµένους να παρακολουθούν την τελετή απονοµής. Ο διοργανωτής της έκθεσης, κ. ∆ηµήτρης Αντωνάκος, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο που διαδραµατίζει ο θεσµός στην ανάδειξη του Ελληνικού Design σε συγκριτικό πλεονέκτηµα του τουρισµού, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη των πωλήσεων των

Μετά την απονοµή των 100% Hotel Design Awards ακολούθησε

ελληνικών ξενοδοχείων, αλλά και στην ενίσχυση της Ελλάδας ως

το VIP Opening Party στο κεντρικό lounge της διοργάνωσης,

προορισµού.

στο οποίο συµµετείχαν περισσότερα από 1000 άτοµα, µετατρέ-

Οι νικητές των 100% Hotel Design Awards, είναι:

ποντας την έκθεση σε µια πραγµατική γιορτή του τουρισµού. Με κεντρικό χορηγό την εταιρία Νoisis, το lounge του 100% Hotel Show µεταµορφώθηκε σε έναν διαδραστικό χώρο προ-

Καλύτερο Ξενοδοχείο Πόλης

σωπικών συναντήσεων, υπό τη συνοδεία των Cocktails της Caipi

COCOMAT HOTEL ATHENS - Elastic Architects

One, καθώς και του εκλεκτού buffet της εταιρίας Degustation,

Καλύτερο Ξενοδοχείο ∆ιακοπών

λανσάροντας έναν νέο τύπο εγκαινίων, µε βασικό χαρακτηριστι-

CASA COOK HOTEL RHODES- Architect: Vana Pernari Creative

κό του τις νέες ευκαιρίες για Networking.

Director: Lambs & Lions Καλύτερο ∆ωµάτιο & Μπάνιο

Μεγάλη η συμμετοχή στα Hotelier Workshops

CASA COOK HOTEL RHODES - Architect: Vana Pernari Creative Director: Lambs & Lions Καλύτερο Lobby / Foyer / Reception DOMES NORUZ - Schema4 architects Καλύτερο Spa DOMES NORUZ - Schema4 architects Καλύτερο All-Day Restaurant CASA COOK HOTEL RHODES - Architect: Vana Pernari Creative Director: Lambs & Lions Καλύτερο Hotel Lighting COCOMAT HOTEL KOLONAKI - L+DG thomas gravanis lighting architects

Ο ειδικά διαµορφωµένος χώρος των Workshops, µε την υποστή-

Καλύτερο Landscape

ριξη της εταιρίας XENEX, αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο δηµοφι-

MELANOPETRA BOUTIQUE HOTEL - Άννα Αποστόλου

λή σηµεία της έκθεσης, προσελκύοντας περισσότερες από 2000

Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής για τη µεγαλύτερη συνο-

συµµετοχές για τα 8 Workshops που διοργάνωσαν οι εταιρίες

λική βαθµολογία

Web Hotelier, Google, Trivago, Nelios, Destsetters, archisearch.

CASA COOK HOTEL RHODES - Architect: Vana Pernari Creative

gr & EcoWeek, Blue Villas και Aqua Vista Hotels.

Director: Lambs & Lions

Οι παρουσιάσεις απέσπασαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια από το κοι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

69


Αφιέρωμα

νό που τις παρακολούθησε, αφού έδωσαν την ευκαιρία στους επαγγελµατίες του χώρου να έρθουν σε επαφή µε τις νέες τάσεις της ξενοδοχειακής αγοράς, αλλά και να διερευνήσουν σηµαντικά ξενοδοχειακά εργαλεία.

Τα σχόλια των εκθετών και των επισκεπτών Σηµαντική παρακαταθήκη για την επόµενη διοργάνωση αποτελούν τα σχόλια των εκθετών και των επισκεπτών, που επιβεβαιώνουν τη µεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης και γεµίζουν παράλληλα µε ευθύνη τους διοργανωτές, έτσι ώστε να διατηρηθεί και να εξελιχθεί ακόµη περισσότερο το υψηλό επίπεδο του θεσµού. Οι ξενοδόχοι, επεσήµαναν τη σηµασία µίας τόσο εξειδικευµένης

την ποσοτική αύξηση του κοινού, διαπίστωσαν τις ενισχυµένες

έκθεσης, που στόχο έχει να παρουσιάσει λύσεις σε όλα τα επί-

ευκαιρίες να γνωρίσουν νέα accounts και να συνοµιλήσουν άµε-

πεδα αναγκών ενός σύγχρονου ξενοδοχείου, δίνοντάς τους την

σα µε τους decision makers.

ευκαιρία να έρθουν σε επαφή µε τα Key accounts των εταιριών

Το 100% Hotel Show ανανεώνει το ραντεβού του για τις 17-20

και επιτυγχάνοντας επικερδείς συµφωνίες. Οι εκθέτες, εκτός από

Νοεµβρίου 2017.

Καρέ-καρέ το 100% Hotel Show

70 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συμβουλές Αγορών

BAKLATSIDIS BROS: Υγρό απολύμανσης και καθαρισμού υδρομασάζ W100 Για την επιμήκυνση της ζωής κάθε επαγγελματικής μπα-

Διαθέτοντας ισχυρούς απολυμαντικούς παράγοντες, το

νιέρας υδρομασάζ και την άριστη λειτουργία της, χωρίς

W100, σκοτώνει αποτελεσματικά κάθε είδους μικροορ-

κινδύνους από μικρόβια και ακαθαρσίες, η εταιρία ΜΠΑ-

γανισμούς που εδρεύουν στο εσωτερικό των jets και

ΚΛΑΤΣΙΔΗ, γνωστή για την αξεπέραστη ποιότητα των

των σωληνώσεων και διατηρεί την μπανιέρα υδρομα-

προϊόντων μπάνιου που διαθέτει, προτείνει ένα εξειδι-

σάζ καθαρή και απόλυτα ασφαλή για την υγεία των χρη-

κευμένο προϊόν για την απολύμανση του συστήματος

στών της.

υδρομασάζ.

Είναι άχρωμο, άοσμο και διατίθεται σε συσκευασία

To υγρό απολύμανσης και καθαρισμού υδρομασάζ

1000ml.

W100, απαλλάσσει τις σωληνώσεις από βρωμιές, κατάλοιπα και μικρόβια και συμβάλλει δραστικά στη συντή-

Για περισσότερες πληροφορίες:

ρηση της μπανιέρας υδρομασάζ.

www.baklatsidis.gr

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ: Βραβευμένα mini safes για υψηλή ασφάλεια Η βραβευμένη 2013 σειρά των mini safes Dometic proSafe

της (burglar proof).

της κορυφαίας σε ηλεκτρικές συσκευές εξοπλισμού δωματί-

• Έχουν έγχρωμη οθόνη TFT και φωτιζόμενο πληκτρολόγιο.

ων ξενοδοχείων, Dometic, πρωτοπορεί στον σχεδιασμό, την

• Διαθέτουν κλειδαριά ασφαλείας με δύο πύρους 18mm.

ασφάλεια και την τεχνολογία μικρών χρηματοκιβωτίων και εί-

• Έχουν Anti Tamper System για πρόσθετη ασφάλεια.

ναι ιδιαίτερα ελκυστική, λόγω της εξαιρετικής σύλληψης του

• Είναι εξοπλισμένα με το αξιόπιστο γερμανικό μοτέρ Buhler

σχεδιασμού της.

για αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο.

Η νέα σειρά proSafe της Dometic είναι πολύ φιλική στον χρή-

• Η ηλεκτρονική κάρτα έχει επιχρυσωμένες επαφές για να απο-

στη και τον ξενοδόχο και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να προ-

φεύγονται προβλήματα διάβρωσης και υγρασίας.

σφέρει τη μέγιστη ασφάλεια στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.

• Διαθέτουν master κωδικό και master κλειδί για άνοιγμα σε

Τα proSafes κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Dometic,

περίπτωση ανάγκης.

στην Ισπανία, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Συ-

• Δεν υπάρχει δυνατότητα αντιγραφής του master κλειδιού

γκεκριμένα:

από την κλειδαριά.

• Κατασκευάζονται από εξαιρετικά ανθεκτικό ατσάλι και βά-

• Υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης του λογότυπου του ξενοδο-

φονται με υγρή βαφή.

χείου.

• Η πόρτα κόβεται από το υπόλοιπο πλαίσιο με laser και είναι κολ-

Διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών (lap top 15, 17’’), ενώ υπάρχει

λημένη με τους μεντεσέδες, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασής

δυνατότητα παραγωγής τους σε ειδικές διαστάσεις και χρώματα κατά παραγγελία. Κατά παραγγελία, επίσης, διατίθενται με σύστημα ελέγχου και εκτύπωσης των τελευταίων ανοιγμάτων (audit trail), καθώς και πρόγραμμα ενοικίασης (rent code). Συνδυάζονται τέλεια με τα Dometic miniBars, δημιουργώντας ένα κομψό, άνετο και ασφαλές σύνολο. Η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ, είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην ελληνική αγορά της πολυεθνικής Dometic και άλλων κορυφαίων ευρωπαϊκών οίκων ξενοδοχειακού εξοπλισμού και προμηθεύει τα ξενοδοχεία, επί μακρά σειρά ετών, με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, υψηλής ποιότητας, μεγάλης αντοχής και οικολογικής ταυτότητας. Για περισσότερες πληροφορίες www.afoisamara.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

71


Επιχειρηματικά

Σε ανοδική «τροχιά» συνεχίζει ο όμιλος Ideales Εντυπωσιακά οικονοµικά αποτελέσµατα σηµειώνει ο όµιλος Ideales, συνεχίζοντας τη διαρκή ανοδική του πορεία. Παρά το δυσµενές οικονοµικό κλίµα και οι τρεις εταιρίες του οµίλου (Piscines Ideales, Ideales Κατασκευαστική και Ideales Resort), κατέγραψαν ιδιαίτερα βελτιωµένα αποτελέσµατα. Στο 10µηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, ο τζίρος της Piscines Ideales παρουσίασε 15,2% αύξηση, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το ίδιο διάστηµα, ο τζίρος της Ideales Κατασκευαστικής σηµείωσε άνοδο 23%, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Επιπλέον, για τη σεζόν 2016 το Ideales Resort πραγµατοποίησε 21,7% µεγαλύτερο τζίρο, σε σύγκριση µε την περσινή σεζόν. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι -παρά την κρίση- η αγορά αναγνωρίζει την αξιοπιστία και την ποιότητα της Ideales και τη µεγάλη ποικιλία προϊόντων που διαθέτει σε προσιτές τιµές και την ανταµείβει µε την προτίµησή της, ενισχύοντας ακόµα περισσότερο την ηγετική θέση της εταιρίας.

Αντίστροφη μέτρηση για το 1ο διεθνές τουρνουά γκολφ Messinia Pro Am! Η αντίστροφη µέτρηση για το 1ο διεθνές τουρνουά golf Messinia Pro Am έχει ξεκινήσει και το ενδιαφέρον των οµάδων γκολφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό ήδη κορυφώνεται! Επαγγελµατίες και ερασιτέχνες αθλητές του γκολφ έχουν ήδη σχηµατίσει τις πρώτες Pro Am οµάδες του τουρνουά, δίνοντας το πρώτο τους αγωνιστικό ραντεβού για φέτος στις 21-24 Φεβρουαρίου 2017, στην Costa Navarino! Τη διοργάνωση θα τιµήσει στην πρώτη της χρονιά, ο κορυφαίος Αµερικανός, µε Λιθουανικές ρίζες, πρώην µπασκετµπολίστας Τζο Αρλάουκας. Με αφορµή τη συµµετοχή του στο τουρνουά, ο σπουδαίος καλαθοσφαιριστής δήλωσε µεταξύ άλλων: «Αισθάνοµαι υπέροχα που θα έχω την ευκαιρία να επισκεφτώ µια από τις αγαπηµένες µου χώρες, την Ελλάδα. Πραγµατικά ανυποµονώ να παίξω στα δύο σπουδαία signature-σχεδιασµένα γήπεδα γκολφ και να απολαύσω τις ανέσεις της Costa Navarino». Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, θα πραγµατοποιηθεί η πρώτη επίσηµη προπόνηση για όλες τις οµάδες, µε τη δράση να ξεκινάει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και να ολοκληρώνεται την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017! Σηµείο αναφοράς του τουρνουά, θα είναι φυσικά τα δύο βραβευµένα γήπεδα γκολφ της Costa Navarino. Το The Dunes Course, το πρώτο signature γήπεδο golf 18 οπών στην Ελλάδα και το The Bay Course, το δεύτερο παραθαλάσσιο γήπεδο golf 18 οπών.

Από την πλευρά της διοργάνωσης, ο Director of Local Operations, Navarino Dunes, της Costa Navarino, κ. Γιώργος Χατζηιωσήφ δήλωσε σχετικά: «Το γκολφ έγινε και πάλι Ολυµπιακό άθληµα, µετά την πρώτη εµφάνισή του στους Αγώνες του 1904. Στην Costa Navarino, είµαστε περήφανοι που λανσάρουµε το Messinia Pro Am, ένα διεθνές τουρνουά γκολφ που έχει ως στόχο, να καθιερωθεί ως θεσµός φιλοξενώντας την ελίτ των αθλητών γκολφ από όλο τον κόσµο και να προωθήσει το άθληµα και τον γκολφικό τουρισµό της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερη τιµή για εµάς που η διοργάνωση βρίσκεται υπό την αιγίδα των PGAs of Europe και ανυποµονούµε να ζήσουµε ένα επιτυχηµένο γεγονός». Tο 1ο Messinia Pro Am, θα πραγµατοποιηθεί υπό την αιγίδα των PGAs of Europe, της PGA of Greece, της Ελληνικής Οµοσπονδίας Γκολφ και της Εθνικής Ολυµπιακής Ακαδηµίας της Ελλάδος (ΕΘΝ.Ο.Α).

72 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συνεργασία Myconian K Hotels με Arka Synthesis Στην Arka Synthesis ανέθεσε ο όµιλος Myconian Collection τη µελέτη και υλοποίηση εφελκυόµενου βιοκλιµατικού στεγάστρου κάλυψης του περιβάλλοντος χώρου της πισίνας, στο νέο ξενοδοχειακό του συγκρότηµα. Η κατασκευή βασίζεται στην τεχνολογία των εφελκυόµενων µεµβρανών και τα κριτήρια εφαρµογής του στεγάστρου, από λειτουργική άποψη, είναι η άρτια σκίαση του χώρου σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας, εξασφαλίζοντας παράλληλα φυσικό δροσισµό και χαµηλές θερµοκρασίες στην περιοχή σκίασης. Έχει δοθεί ιδιαίτερη µέριµνα για τη µέγιστη αντοχή της κατασκευής όσον αφορά στους ισχυρούς ανέµους που πνέουν στην περιοχή. Παράλληλα, έµφαση έχει δοθεί στη φωτοτεχνική µελέτη του στεγάστρου, ώστε να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του χώρου ως πρόταση υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας. Η οικολογική προσέγγιση της εφαρµογής (επιλογή πρώτων υλών), σε σχέση µε τη βιοκλιµατική συµπεριφορά της, χαρακτηρίζει µια σύγχρονη εφαρµογή στα πρότυπα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η διάρκεια ζωής της µεµβράνης σκίασης ξεπερνά τα 20 έτη και είναι πλήρως ανακυκλώσιµη.

Η Turkish Airlines προσφέρει νέες προτάσεις ψυχαγωγίας Η Turkish Airlines εξελίσσει την εµπειρία της πτήσης ακόµα παραπέρα. Έχοντας ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των επιβατών της και σε συνεργασία µε τη Denon, µία από τις εταιρίες µε την υψηλότερη ποιότητα συστηµάτων ήχου και home entertainment παγκοσµίως, η Turkish Airlines διεύρυνε τις προτάσεις ψυχαγωγίας των επιβατών της. Έτσι, όσοι ταξιδεύουν στη Business class µε προορισµό την Αµερική θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν µία ανανεωµένη εµπειρία ήχου. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, η εταιρία θα παρέχει ένα άνετο σετ ακουστικών, που είναι σε θέση να προσφέρει τέλειο ήχο, καθώς και ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού θορύβου σε ποσοστό 99%. Μαζί µε τη νέα εµπειρία ήχου, η Turkish Airlines έχει λανσάρει µια άλλη τεχνολογική καινοτοµία στη γκάµα των υπηρεσιών της κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι επιβάτες Business Class, στις πτήσεις που δεν έχουν οθόνες στο κάθισµα, καθώς και στις πτήσεις που διαρκούν πάνω από 2½ ώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν τον χρόνο τους παρακολουθώντας ταινίες ή παίζοντας παιχνίδια µέσα από ένα tablet Samsung Galaxy S2. Η τελευταία τεχνολογική προσθήκη του τουρκικού αεροµεταφορέα, που έχει επιλεγεί επίσης ως Most Valuable Brand της Τουρκίας για φέτος, είναι η ενηµερωµένη εφαρµογή του για κινητά, µε την οποία ενισχύει περαιτέρω την εµπειρία των επιβατών την ώρα της πτήσης. Με αυτήν την ενηµερωµένη έκδοση, οι επιβάτες µπορούν να προσθέσουν πτήσεις, να επανεκδώσουν εισιτήρια, να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους, να προσθέσουν την επιβίβαση βρεφών και να αναβαθµίσουν το εισιτήριό τους από Economy σε Business Class, επιπλέον των προηγούµενων παρεχόµενων υπηρεσιών, όπως η έκδοση εισιτηρίων, οι κρατήσεις και το check-in.

Νέος γενικός διευθυντής στην Uber ΕΛΛΑΣ Ο κ. Μανόλης Μανασσάκης αναλαµβάνει τη θέση του General Manager για την Ελλάδα στην Uber ΕΛΛΑΣ. Ο κ. Μανασσάκης διαθέτει εκτενή εµπειρία στον χώρο της τεχνολογίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Σαν Φρανσίσκο. Εργάστηκε στην Google ως Industry Manager, βοηθώντας ελληνικές επιχειρήσεις από τους τοµείς της τεχνολογίας, του εµπορίου και της τηλεφωνίας να βελτιώσουν την παρουσία τους στο internet και να αυξήσουν τις διαδικτυακές πωλήσεις τους. Παράλληλα, είναι συνιδρυτής του Lawspot, της πρώτης online πλατφόρµας που προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση στη νοµοθεσία σε πολίτες και δικηγόρους. ∆ιαθέτει πτυχίο Νοµικής από το Πανεπιστήµιο Αθηνών και LLM από το London School of Economics and Political Science. Είναι, επίσης, κάτοχος MBA του Stanford Graduate School of Business. Με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο κ. Μανασσάκης δήλωσε: «Είµαι πολύ ενθουσιασµένος καθώς µέσα από τα νέα µου καθήκοντα θα εργαστώ για την αποτελεσµατικότερη συνδροµή της τεχνολογίας και των εφαρµογών της στην αναβάθµιση της ποιότητας της καθηµερινής µας ζωής. Άλλωστε, µέσω των νέων τεχνολογιών όλες οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να προοδεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, προσδοκούµε να βοηθήσουµε στην ενίσχυση της ελληνικής οικονοµίας και της απασχόλησης». ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

73


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.


ΑΙ Τ Ν

Ο Ν Α

... in GREECE!!! Α made Ρ Λ Ι Α ΓΟ

Π

Ο Τ Σ

Μ

Ευλογημένα, αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης και γης. Περίοπτη θέση μεταξύ αυτών, κατέχει το μέλι. Δώρο των Θεών στους ανθρώπους. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές ιδιότητές του.

Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει να επενδύει σε όλους τους τομείς. Αυτή τη φορά, καινοτομεί, παράγοντας στην Ελλάδα μια εξαιρετική σειρά προϊόντων ατομικής περιποίησης για ξενοδοχεία, με βάση το ελληνικό μέλι.

Think smart in amenities

“HONEY” Μια σειρά σε υψηλή ποιότητα και άκρως ανταγωνιστικές τιμές, “made in Greece”, που θα φέρει ακόμη PIKENZ πιο κοντά στην Ελλάδα και στον ελληνικό Τουρισμό, τους ξένους φιλοξενούμενούς σας. πολυτέλεια Με 100% παραγωγή στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες, η Διακριτική σειρά “HONEY” θα κάνει τη διαφορά στην τουριστική μονάδα σας, με την αμιγώς ελληνική της ταυτότητα . Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. με τη σειρά amenities “HONEY” από εκχυλίσματα από αγνό ελληνικό μέλι, προσφέρει στον φιλοξενούμενο, υγεία και λάμψη στα μαλλιά και το σώμα, στη διάρκεια της πιο πολύτιμης περιόδου του χρόνου: των διακοπών του. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα μαλλιών και κρέμα σώματος σε συσκευασία των 30ml, που εμπεριέχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, αφήνοντας αίσθηση απαλότητας, ενυδάτωσης και θρέψης στα μαλλιά και το σώμα. Και βέβαια η νέα σειρά “HONEY” ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα ποιοτικά στάνταρντς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός Ε.Ε. 1223/2009), καθώς τα προϊόντα της δεν περιέχουν parabens, silicon και mineral oil, ενώ είναι πλήρως δερματολογικά ελεγμένη. Σύντομα η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., θα παρουσιάσει και άλλες σειρές βασισμένες στα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης.

Τα καλύτερα έρχονται!!!

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Τα προϊόντα της ALLEGRINI Email:msales@ksd.gr | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr

έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

Διαφημιστείτε στο ΝΕΟ αναβαθμισμένο money-tourism.gr και στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!!!

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

2 0 1 6

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 232 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - 6,00 €

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 3 2

Δημιουργία & Εκτύπωση Εντύπων - Διαφόρων Υλικών Τσάντες

 ΔΙΕΘΝΕΣ: Επενδυτικός «πυρετός»

στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας

 W.T. M.: H Ελλάδα, απόλυτη

«πρωταγωνίστρια» στη βρετανική αγορά

 Philoxenia-Hotelia: Η μεγαλύτερη

Folder

Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

από δερματίνη ή vinyl πλαστικό, με κρίκους ή βίδες

Σπίρτα μικρά Δυνατότητα για καταλόγους εστιατορίων cafe διαφόρων διαστάσεων, πολυσέλιδων, δέσιμο με βίδα, λάστιχο κλπ. με χοντρό εξώφυλλο και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αλλάζονται μόνο τα εσωτερικά φύλλα και να έχετε ελάχιστο κόστος όταν διαφοροποιείτε τις τιμές σας

Μαντηλάκια Pop-up με τυπωμένο το logo σας

&

Κατάλογοι για cafe

Χ Ρ Η Μ Α

22x55x7mm με τυπωμένο το logo σας, στη μία πλευρά

Odysseus Beach Bar

Στιλό - Μολύβια με τυπωμένο το logo σας

... when luxury meets simplicity...

Προσπέκτους

2 cm

τουριστική διοργάνωση των Βαλκανίων

 Λευτέρης Τσικανδηλάκης: Tα ξενοδοχεία

σήμερα


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.