Τεύχος Νοεμβρίου 2016 - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

 UNWTO: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ

 Χριστίνα Τετράδη: «Η Ελλάδα χάνει

 SOJERN: Εκτός «Τop 10» η Ελλάδα

 Aφοί Σαμαρά: Αξία στο

ο παγκόσμιος τουρισμός

 Σωτήρης Βαρελάς: «Η στρατηγική

το στοίχημα των εσόδων»

των τουριστικών επιχειρήσεων στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον»

«χρηματιστήριο» του ξενοδοχειακού εξοπλισμού

air-o-system

the best cook&chill solution in the market air-o-system inaugurates a new era ensuring a simple and intuitive way of cooking in every kind of professional kitchen. The integrated system, oven and blast chiller, represents the ideal solution for achieving excellent cooking results. ΕΛΕΚΤΡΟΛΟΥΞ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - Professional Θεσ/κη: Λήμνου 4, Τ.Κ. 546 27 Τηλ.: 2310 561 880-889 Φαξ: 2310 552 997 Αθήνα: Αγ. Γερασίμου 2 & Τριών Ιεραρχών 1, Τ.Κ. 174 55 Τηλ.: 210 98 59 019 Φαξ: 210 98 54 884

EN ISO 9001:2008 No. 01013174

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΤΕΥΧΟΣ 231

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 231 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - 6,00 €

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

Έρευνα Συνεδριακός Τουρισμός

Ν Ι Κ Ο Σ Ξ ΥΔ Α Κ Η Σ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΤΡΟΦΙΝΚΟ:

«Πρωταγωνιστεί» στην αγορά των κατεψυγμένων προϊόντων

Email:foodservice@electrolux.com.gr Share more of our thinking at www.electrolux.gr/professional www.carteco.gr


10-13/

METROPOLITAN EXPO

Μια έκθεση Παγκοσμίου Επιπέδου!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Λεωφ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 Αγ. Δημήτριος • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.horecaexpo.gr • info@forumsa.gr

facebook.com/horecaexpogr

∆είτε το video της 11ης HORECA

21X29_HORECA17_GR.indd 1

7/5/16 11:46 AM18

30

38

26

18. ΝΙΚΟΣ ΞΥ∆ΑΚΗΣ: Επιδείξαµε έγκαιρα αντανακλαστικά στο θέµα των θεωρήσεων Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 231 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

ΜΕΛΟΣ

Για τα αντανακλαστικά που επέδειξε το υπουργείο Εξωτερικών στο θέµα της χορήγησης αδειών εισόδου σε Ρώσους τουρίστες, ανατρέποντας ουσιαστικά την αρχική, αρνητική εικόνα που παρουσίαζαν οι τουριστικές ροές από τη ρωσική αγορά προς την Ελλάδα, µιλάει σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο κ. Νίκος Ξυδάκης.

26. Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ο παγκόσµιος τουρισµός Κοντά στο ένα δισεκατοµµύριο διαµορφώνεται ο αριθµός των ταξιδιωτών στο εννεάµηνο του 2016, σε παγκόσµια κλίµακα, αυξηµένος κατά 4%, σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο του 2015, σύµφωνα µε το τελευταίο ∆ιεθνές Βαρόµετρο του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού (UNWTO).

30. ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Πολλά τα «αγκάθια» στον κλάδο… Για τα «κόκκινα» δάνεια, την υπερφορολόγηση και τον νέο αναπτυξιακό νόµο και τις επιπτώσεις τους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, µιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γιάννης Ρέτσος, κρούοντας, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου, για τη δυναµική επαναφορά της Τουρκίας.

38. Sojern: Εκτός Τop 10 η Ελλάδα ∆εν συµπεριλαµβάνεται στην πρώτη δεκάδα, στην κατάταξη µε τις περισσότερες αναζητήσεις για ταξίδια το δ' τρίµηνο του 2016 η Ελλάδα, µε βάση την τριµηνιαία έρευνα της Sojern.

42. XΡΙΣΤΙΝΑ ΤΕΤΡΑ∆Η: Η Ελλάδα χάνει εφέτος το στοίχηµα των εσόδων Για όλα τα µείζονα θέµατα που απασχολούν τον κλάδο και λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισµού, όπως το µεταναστευτικό, η υπερφορολόγηση, οι «γκρίζες» µισθώσεις, µιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» η κα. Χριστίνα Τετράδη.

52. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Σταθερά ανερχόµενη αξία στο «χρηµατιστήριο» του ξενοδοχειακού εξοπλισµού η Αφοί Σαµαρά

Σε µία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, αφού ο ίδιος προτιµάει τα έργα από τα λόγια, ο κ. Ιωάννης Σαµαράς, διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας Αφοί Σαµαρά, µιλάει για την εντυπωσιακή πορεία της εταιρίας, που έχει στο πελατολόγιό της όλες τις ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες και τα µεγάλα ξενοδοχειακά brands.

56. ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ: Στόχος το σωστό VALUE FOR MONEY Στην επιτυχηµένη πορεία του οµίλου ξενοδοχείων Philian Hotels & Resorts αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ» ο διευθύνων σύµβουλος και γενικός διευθυντής του οµίλου, κ. Μάκης Κουκουλάκης, ασκώντας, παράλληλα, κριτική για τους «άδικους φόρους», που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας ξενοδόχος.

86. ∆ηµήτρης Αντωνάκος: Επίκεντρο ο ξενοδόχος στο 100% Hotel Show Για την 4η διοργάνωση της 100% Hotel Show, που έχει ως σηµείο αναφοράς τον ξενοδόχο, µιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο εµπνευστής και οργανωτής της έκθεσης, κ. ∆ηµήτρης Αντωνάκος.

90. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ: «Πρωταγωνιστεί» στην αγορά των κατεψυγµένων προϊόντων ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: . .................................................................. 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρωτοπορεί στην εγχώρια αγορά των κατεψυγµένων προϊόντων εδώ και 50 χρόνια, ενώ, παράλληλα, έχει αναπτύξει αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα. Ο λόγος για τη ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ, µία από τις πιο δυναµικές ελληνικές επιχειρήσεις.

92. Έρευνα: Συνεδριακός Τουρισµός Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, EιδήσειςEDITORIAL

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣκαρτολόγος

Ελληνικός Τουρισµός - W.T.M.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Μέγαρο Μαξίµου

Γιατί η ελληνική παρουσία στο Λονδίνο ήταν εξαιρετική, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα ήταν μεγάλο και γενικά η εφετινή W.T.M., εξελίχθηκε πολύ θετικά για τη χώρα μας.

Γιατί η παρουσία της Π.Ν.ΑΙ. στη W.T.M. έκανε τη διαφορά, ανεβάζοντας έτι περαιτέρω τον πήχη, μετά την περυσινή εξαιρετική συμμετοχή. Το περίπτερο, τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα, ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως και η αψίδα στην είσοδο του εκθεσιακού.

Γιατί η αποχώρηση του Νίκου Ξυδάκη στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο οποίος έλυσε το θέμα των θεωρήσεων visa, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς και ελπίζουμε να μην το βρούμε ξανά μπροστά μας και τρέχουμε πάλι…

Και του χρόνου…

• Άρτι αφιχθέντες από τη W.T.M., και προσπαθώντας να συνέλθουμε, ετοιμαζόμαστε για τη Philoxenia. Αναλυτικό ρεπορτάζ, φωτογραφίες και παραλειπόμενα, θα δείτε στο επόμενο τεύχος, ως εκ τούτου, επιφυλασσόμαστε. • Όμως τα βασικά αποτελέσματα, όσον αφορά τις προκρατήσεις, που αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα το money-tourism.gr, έχουν ενδιαφέρον για όσους δεν το διάβασαν. • Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα με υψηλά ποσοστά, η Κύπρος κινείται ξεκάθαρα θετικά, ενώ έντονα πτωτικά κινείται η Τουρκία και ακόμη χειρότερα η Αίγυπτος. Πιο αναλυτικά και με βάση τις προκρατήσεις που έχουν περάσει στα συστήματά τους οι τρεις κορυφαίοι t.o’s της αγοράς (TUI, THOMAS COOK και JET2), η Ελλάδα εμφανίζει αύξηση στις προκρατήσεις της τάξης του 14% (από 10 έως 18%, ανάλογα τον tour operator και την περιοχή). Χαρακτηριστικά η Κρήτη εμφανίζει αύξηση 18%, η Κως 12%, η Χαλκιδική 16% και η Ρόδος 11%. Οι προκρατήσεις τον Σεπτέμβριο κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα (20-25%), απ’ ότι τον Οκτώβρη (15-16%), που παρουσιάστηκε μια επιβράδυνση, σε κάθε περίπτωση όμως η αύξηση, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, είναι ιδιαίτερα σημαντική. • Η Κύπρος εμφανίζει μια μεσοσταθμική αύξηση 8%, ενώ Τουρκία και Αίγυπτος συνε-

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και του χρόνου (δισ.)!

χίζουν να κινούνται έντονα καθοδικά, χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη στον ορίζοντα. Η Τουρκία εμφανίζει μειώσεις της τάξης του 30% έως 40%, με την Αττάλεια να «προπορεύεται» (-40%) και το Νταλαμάν (Aegean Coast) να ακολουθεί με -30%. Στην Αίγυπτο η κατάσταση είναι απελπιστική, με το Λούξορ και το Σαρμ Ελ Σέιχ να μην υπάρχουν ουσιαστικά ως προορισμοί, ενώ στην Ουργκάντα η μείωση είναι της τάξης του 25%, η οποία αποτελεί ουσιαστικά ίσως τον μοναδικό ενεργό προορισμό της χώρας. Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., Ανδρέας Ανδρεάδης, σε δήλωσή του έκανε λόγο για μονοψήφια αύξηση των προκρατήσεων προς Ελλάδα, «τοποθετώντας» την στο 9%, ενώ η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μίλησε για αύξηση 23%, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία αφορούν στο διάστημα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Οψόμεθα… • Ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 έφερε ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με την Έλενα Κουντουρά να αναβαθμίζεται σε υπουργό, εξέλιξη, μάλλον, αναμενόμενη και ενδεικτική της ικανοποίησης Τσίπρα από το έως τώρα έργο της κας Κουντουρά. Στο νέο υπουργείο Τουρισμού μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το σύνολο των αρμοδι-

οτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί. Παράλληλα, ο νέος ανασχηματισμός έφερε σύσταση νέων υπουργείων και μετονομασία άλλων. Έτσι, δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μπορεί να άργησε η κυβέρνηση, αλλά, ευτυχώς, συνειδητοποίησε την ανάγκη αυτονομίας του υπουργείου Τουρισμού… • Τη συναίνεση των θεσμών επιδιώκει η κυβέρνηση, εξετάζοντας το «πάγωμα» της εφαρμογής του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. σε 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς διαπιστώνει ότι τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες, αλλά και την του-A N N U A L

E D I T I O N

F O R

W T M

2 0 1 6

&

C O N F E X

2 0 1 7

Best hotels in Greece

DIMITRIOS GEORGIOS A. TRYFONOPOULOS TSAKIRIS Secretary General President of the Greek National Hellenic Chamber Tourism Organisation of Hotels

ANDREAS ANDREADIS President of the Greek Tourism Confederation

GEORGE hATzIMARKOS Governor of the South Aegean Region

STAVROS ARNAOUTAKIS Governor of the Region of Crete

ANDONIS V. CAMBOURAKIS President of the Rodos Hotel Association

ELENA KOUNTOURA Minister of Tourism

Έλενα Κουντουρά

Γιώργος Χατζημάρκος

Αγγλική έκδοση Money&Tourism

Γιατί «έτρεχε» από το πρωί μέχρι το βράδυ στο Λονδίνο, ερχόμενη από τις Η.Π.Α. και λίγο πριν μεταβεί στη Γερμανία για επαφές. Η παρουσία της ήταν πολύ καλή, ενώ και η συνέντευξη Τύπου προς τους ξένους δημοσιογράφους ήταν επιτυχημένη.

Γιατί είναι μακράν ο πιο «τουριστικός» περιφερειάρχης. Και μόνο η παρατήρηση της Έλενας Κουντουρά για το περίπτερο «τι υπερπαραγωγή είναι αυτή;», αρκεί.

Γιατί η 13η έκδοση, που παρουσιάστηκε στην εφετινή W.T.M., ήταν η καλύτερη όλων των εποχών, όπως μας σχολίασαν οι συμμετέχοντες.

Και εις ανώτερα.

Και του χρόνου με το καλό!!!

Μπράβο!!!

ριστική δραστηριότητα. Τυχόν εφαρμογή της διάταξης θα έχει σαν συνέπεια στα 54 νησιά του Αιγαίου: Να αυξηθεί από 5% σε 6,5% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Να αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής Να αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικά στα καύσιμα, οι ανατιμήσεις στα 54 νησιά του Αιγαίου θα υπερβούν το 10% από την 1-1-2017, καθώς ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Αυξήσεις-φωτιά, που θα πλήξουν τις, ήδη, κα-

εισιτήρια ανήλθαν σε 56.233.696 ευρώ, έναντι 36.285.350 ευρώ το 2015. Ο μήνας με την καλύτερη επίδοση ήταν ο Αύγουστος, οπότε καταγράφηκε αύξηση εσόδων κατά 68,2%. Συνολικά, τον Αύγουστο, τα έσοδα ανήλθαν σε 13.803.308 ευρώ, έναντι 8.205.751 ευρώ που ήταν πέρσι. Ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Ακρόπολη, Θέατρο Διονύσου, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλη) η αύξηση των εσόδων έφθασε το 86%. Βεβαίως, η αύξηση των εσόδων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων δεν είναι παρά αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών των εισιτηρίων που ισχύουν από την

και την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Τη δράση ενέκρινε ο γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ., κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος και αφορά σε CRM καμπάνια, που υλοποιείται μέσω αποστολής ενημερωτικών emails με προτάσεις για χαμηλούς ναύλους σε πτήσεις της εταιρίας από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Πολωνία προς Ελλάδα. Η απήχησή της, μάλιστα, υπολογίζεται να ανέλθει σε 21 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες. Όπως δήλωσε ο κ. Τρυφωνόπουλος: «Η επιλογή των αγορών έγινε στοχευμένα, δεδομένου ότι οι δύο πρώτες χώρες είναι παραδοσιακά οι μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλά-

ταρρακωμένες τοπικές οικονομίες. • Σημαντική αύξηση κατά 55% κατέγραψαν τα έσοδα των ελληνικών μουσείων στο οκτάμηνο του 2016, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, παρά τη μείωση κατά 8,5% στο πλήθος των εισιτηρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Έτσι, στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων τα έσοδα από τα

1η Απριλίου και μέχρι την 31η Οκτωβρίου, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμη και διπλάσιες. • Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαφημιστική ενέργεια του Ε.Ο.Τ. σε συνεργασία με την εταιρία Ryanair, στο πλαίσιο του στρατηγικού επικοινωνιακoύ σχεδιασμού της υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

δας, ενώ η Πολωνία θεωρείται ανερχόμενη αγορά με ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης». Η προωθητική ενέργεια ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κράτηση και να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα μέχρι τέλος Μαρτίου 2017.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τιμή Μάσκα


ΝΕΡΟ Ποιότητα σήμα «κατατεθέν» για ένα ξενοδοχείο

Ξέρουμε το νερό καλύτερα

Από το 1972 Τα οφέλη του “καλού” νερού στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ: • Άριστη ποιότητα νερού για τον πελάτη • Προστασία & μακροζωΐα εξοπλισμού και σωληνώσεων • Μείωση κόστους (χημικών, συντηρήσεων, απορρυπαντικών, κ.λ.π.) • Επάρκεια σε ποσότητα 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο

• Mελέτη • Σχεδιασμός • Κατασκευή • Εγκατάσταση • Υποστήριξη  Αφαλάτωση Θαλασσινού - Υφάλμυρου νερού  Φίλτρανση - Αποσιδήρωση - Απομαγγανίωση  Αποσκλήρυνση - Απιονισμός - Απονίτρωση  Δοσομετρικά Συστήματα & Όργανα Μέτρησης  Οζονισμός - Χλωρίωση - Αποστείρωση με U.V.  Χημικά Πρόσθετα για Λέβητες, Πύργους Ψύξης & Αντίστροφη Ώσμωση

Αθήνα: Τατοϊου 62, Τ.Κ. 136 77 Αχαρνές (Μενίδι) Αττικής Τηλ. Κέντρο: 210 2581583 Fax.: 210 2533989 e-mail: info@temak.gr

www.temak.gr


Κοσμικά

Χρυσό βραβείο έλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα Best City Awards 2016 (Πυλώνας Α «Liveable City-Κατηγορία Τουρισµός»), που διοργάνωσε ο Οργανισµός Επικοινωνίας Boussias Communications, για την ψηφιακή καµπάνια τουριστικής προβολής «Aegean Islands.Like NO Other», που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία µε τον Σ.Ε.Τ.Ε. και την Marketing Greece. Τα βραβείο παρέλαβε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού, κα. Μαριέτα Παπαβασιλείου µαζί µε τον project manager της Marketing Greece, κ. Κώστα Τριανταφύλλη. Στο σύντοµο χαιρετισµό της κατά την παραλαβή του βραβείου, η κα. Παπαβασιλείου, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό το αποτέλεσµα, επεσήµανε ότι «Η ψηφιακή καµπάνια «Aegean Islands.Like NO Other» ανέδειξε εµπειρίες και εικόνες επισκεπτών των νησιών σε πάνω από 26.000.000 χρήστες των µέσων κοινωνικής δικτύωσης και επισκέπτες του campaign site, γεγονός που αν µη τι άλλο, φανερώνει τη δυναµική και την αποτελεσµατικότητά της». Τόνισε δε ότι, η καµπάνια θα εξελιχθεί και θα συνεχισθεί ακόµη πιο δυναµικά το 2017. Στιγµιότυπο από τη βράβευση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, µε την αντιπεριφερειάρχη Τουρισµού, κα. Μαριέτα Παπαβασιλείου και τον project manager της Marketing Greece, κ. Κώστα Τριανταφύλλη να παραλαµβάνουν το βρβείο.

Ιδιωτικό ταξίδι στην Κρήτη πραγµατοποίησαν πρόσφατα η Βασιλοµήτωρ, πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία και η αδελφή της, πρώην πριγκίπισσα, Ειρήνη, οι οποίες ξεναγήθηκαν στην Αρχαία Ελεύθερνα από τον ανασκαφέα – καθηγητή, κ. Νίκο Σταµπολίδη. Τις δύο κυρίες υποδέχθηκαν στο αεροδρόµιο Ηρακλείου ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Επίτιµος πρόξενος της Ισπανίας στην Κρήτη, κ. Μηνάς Μελισσίδης, παρουσία του αερολιµενάρχη, κ. Γιώργου Πλιάκα και του αστυνοµικού διευθυντή, κ. Κώστα Λαγουδάκη. Στο αεροδρόµιο, η π. βασίλισσα και η αδελφή της συναντήθηκαν, επίσης, µε τον ταξιδεύοντα για Αθήνα Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο. Στη φωτογραφία οι πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία και η αδελφή της Ειρήνη µε τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Επίτιµο πρόξενο της Ισπανίας στην Κρήτη, κ. Μηνά Μελισσίδη και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο.

Ηµερίδα µε θέµα «Σχεδιασµός Ακτοπλοϊκού δικτύου» φιλοξένησε στο συνεδριακό της Κέντρο στα Χανιά, η ANEK Lines. Η ηµερίδα οργανώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Ελληνικό Επιµελητηριακό Σύνδεσµο Μεταφορών και τον ∆ήµο Χανίων. Στην ηµερίδα οµιλία απεύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρος ∆ρίτσας, ο οποίος παρέµεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµερίδας, µε το σύνολο της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, πραγµατοποιώντας ουσιαστικές παρεµβάσεις. Στη φωτογραφία, στο βήµα ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρος ∆ρίτσας.

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε µια λαµπρή τελετή πραγµατοποιήθηκαν τα εγκαίνια του επίτιµου Προξενείου της Λευκορωσίας στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Porto Palace της πόλης. Ο πρόεδρος του οµίλου Μουζενίδη, κ. Μπόρις Μουζενίδης, αφού υποδέχτηκε τους υψηλούς προσκεκληµένους, παρέλαβε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας τα επίσηµα έγγραφα της διαπίστευσής του ως επίτιµου Προξένου

1

της Λευκορωσίας στη Θεσσαλονίκη.

2

Στην οµιλία του ο κ. Μουζενίδης τόνισε ότι «η λειτουργία του Επίτιµου Προξενείου πιστοποιεί µε τον πιο επίσηµο τρόπο τη βούληση για ενδυνάµωση των διµερών σχέσεων µεταξύ Ελλάδας και Λευκορωσίας, καθώς είναι η πρώτη φορά που δηµιουργείται προξενικό γραφείο της Λευκορωσίας στην Ελλάδα» και ευχαρίστησε τα αρµόδια υπουργεία της Ελλάδας και της Λευκορωσίας για την εµπιστοσύνη τους.

3

Στη φωτογραφία (1), ο κ. Μπόρις Μουζενίδης µε την κα. Κόλλια Τσαρουχά, υφυπουργό Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης (Μακεδονίας - Θράκης).

Στη φωτογραφία (2), ο κ. Μπόρις Μουζενίδης ανταλλάσσει θερµή χειραψία µε τον δήµαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη. Στη φωτογραφία (3), στιγµιότυπο από την εκδήλωση µε τους υψηλούς προσκεκληµένους, ανάµεσά τους ο πρέσβης της Λευκορωσίας στη Βουλγαρία, Βλαντιµίρ Βορονκέβιτς, η πρόεδρος του Οργανισµού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης, κα. Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήµαρχος τουρισµού του ∆ήµου, κ. Σ. Πέγκας, η προϊσταµένη του ΠΥΤ Μακεδονίας, κ. Π. Τρίχα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και άλλοι.

Με απόλυτη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η ετήσια γιορτή του προσωπικού του τουριστικού οργανισµού TEZ Tour Ελλάδος. Σηµείο συνάντησης φέτος ήταν το Creta Maris Beach Resort, στη Χερσόνησο, όπου οι διοργανωτές φρόντισαν για µια ακόµη πετυχηµένη βραδιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν, όπως πάντα, οι καλύτεροι υπάλληλοι της σεζόν µε βάση την προσφορά και την απόδοσή τους, καθώς και το ξενοδοχείο Creta Maris, για το οποίο ανακοινώθηκε η αποκλειστική συνεργασία µε την TEZ Tour (στις αγορές που δραστηριοποιείται, δηλαδή τη Ρωσία και ΚΑΚ καθώς και τις χώρες της Βαλτικής) για την τουριστική σεζόν του 2017. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της TEZ Tour Hellas, κ. ∆ηµήτρης Χαριτίδης και ο γενικός διευθυντής Ελλάδος του τουριστικού οργανισµού, κ. Μανώλης Απλαδενάκης µε συνεργάτη και συνεργάτιδές τους.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Νέα

Αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού με Κουντουρά στο «τιμόνι»

νος Φωτάκης

Σημαντικές αλλαγές στο ευρύτε-

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις

ρο οικονομικό επιτελείο, υπουρ-

Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής

γοποίηση της μέχρι σήμερα

Αλληλεγγύης

αναπληρώτριας υπουργού Οικο-

Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου

νομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού

Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της

κας Έλενας Κουντουρά στο νέο,

Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου

αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού,

Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγ-

αρκετές μετακινήσεις, ηχηρές

γύη: Θεανώ Φωτίου

αποχωρήσεις και νέα πρόσωπα,

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

περιλαμβάνει ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Αναστάσιος Πετρόπουλος

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης περνάει από τα… χέρια

Υπουργείο Εξωτερικών

του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος γίνεται υπουργός Περιβάλλοντος

Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς

και Ενέργειας στον οικονομολόγο, Δημήτρη Παπαδημητρίου,

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις:

ενώ την ίδια στιγμή το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας

Γεώργιος Κατρούγκαλος

αναλαμβάνει η Έφη Αχτσιόγλου, μέλος της διαπραγματευτικής

Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης

ομάδας Κατρούγκαλου για τα εργασιακά με τους δανειστές, με

Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς

τον μέχρι πρότινος υπουργό να μετακινείται στο υπουργείο Εξω-

Σπένσερ Κουίκ

τερικών ως αναπληρωτής υπουργός, εξέλιξη η οποία σχετίζεται

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαι-

με τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε ο κ. Κατρούγκαλος μετά τις

ωμάτων

αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Υπουργός: Σταύρος Κοντονής

Από τις επιλογές του πρωθυπουργού ξεχωρίζει και η αναβάθ-

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Παπαγγελόπουλος

μιση του υπουργού Επικρατείας, κ. Νίκου Παππά σε ένα ισχυρό

Υπουργείο Οικονομικών

υπουργείο, με διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά και η απομά-

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

κρυνση του κ. Φίλη από το υπουργείο Παιδείας.

Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων και του ανασχηματισμού η νέα

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου

σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Υπουργείο Υγείας

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Υπουργός Ανδρέας Ξανθός

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας

Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης

Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος

Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενη-

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

μέρωσης

Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης

Υπουργός: Νικόλαος Παππάς

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας

Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος

Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής

Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντί-

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης


SWISS

MADE

Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης Υπουργείο Τουρισμού - Υπουργός: Έλενα Κουντουρά Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτριος Λιάκος Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

στεγνωτήρες μαλλιών

Δημήτριος Τζανακόπουλος.

Στα €142 εκατ. το deal για την πώληση του Hilton Με τιμή πώλησης που ανήλθε στα 142 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την πώληση του Hilton στο επενδυτικό «δίδυμο» ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και D-Marine, μέλος του ομίλου Dogus, τουρκικών συμφερόντων από την Alpha Bank. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, υπεγράφη η οριστική συμφωνία με τη Home Holdings, εταιρία των «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας

Hotello

Α.Ε.» και «D-Marine Investments Holding B.V.», για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει (περίπου 97,3%) στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.». Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού της Ιονική Ξενοδοχειακή (67 εκατ. ευρώ), ανέρχεται το ποσό των 142 εκατ. ευρώ και υπόκειται σε συνήθη, για αντίστοιχες συναλλαγές, μηχανισμό αναπροσαρμογής κατά την ημέρα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για

Smart shaver

Executive 1200

Action Shaver

Action

Handy

Premium Drawer

την Τράπεζα και πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψης της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται εντός του 2016. Η συμφωνία αυτή ακολουθεί την απόφαση της Alpha Bank A.E., της 5ης Αυγούστου 2016, με την οποία η κοινοπραξία των παραπάνω εταιριών επιλέχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 15 www.afoisamara.gr


Νέα

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

μεριδίου που μέχρι σήμερα κατείχε στον Αστέρα έχει ένα σαφή στρατηγικό προσανατολισμό: Την απεμπλοκή από επιχειρηματι-

Ολοκληρώθηκε η πώληση του 90% των μετοχών της «Αστήρ

κές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τον ευρύτερο χρη-

Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», με την υπογραφή της σχετικής συ-

ματοπιστωτικό τομέα, όπως ο τουριστικός-ξενοδοχειακός κλάδος,

ναλλαγής από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας

και την αταλάντευτη προσήλωση και επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητές της. Η πώληση του Αστέρα ενισχύει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς δείκτες και τη ρευστότητα της Εθνικής».

Στα 50 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο και 4 ελληνικά Τέσσερα ελληνικά ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο για το 2016, σύμφωνα με τη βαθμολογία που προέκυψε μετά την ψηφοφορία περισσότερων από 300.000 αναγνωστών του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού περιοδικού στον κόσμο, Conde Nast Traveller. Την υψηλότερη θέση μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών ξενοδοχείκαι της Apollo Investment Holdco.

ων στην παγκόσμια κατάταξη κατέχει το ξενοδοχείο Canaves Oia

Η Apollo Investment Holdco κατέβαλε συνολικά 393.152.844

Santorini, στη Σαντορίνη, το οποίο βρέθηκε στη 12η θέση, χάρη

ευρώ, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εισηγ-

στην πισίνα του που, από το βράχο της, προσφέρει ανεμπόδιστη

μένης εταιρίας. Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας σημαντικής

θέα σε όλο το Αιγαίο.

συμφωνίας για τον ελληνικό τουρισμό και τον Αστέρα, ο οποίος

Πέντε θέσεις πιο κάτω, στο Νο 17, ακολουθεί το Chromata Hotel,

αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά υπό τον νέο μέτοχο.

επίσης στη Σαντορίνη, ένα boutique ξενοδοχείο το οποίο διακρί-

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε σχετικά:

θηκε κι αυτό για την πισίνα του και το εστιατόριο «Χρώμα», με θέα

«Το τελικό θετικό αποτέλεσμα για την πώληση του Αστέρα Βου-

στο περίφημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και την παραδοσιακή

λιαγμένης, εκτός από μία σημαντική επενδυτική συμφωνία, είναι

σπανακόπιτα να αναδεικνύεται ως το πιο «δυνατό» του πιάτο.

και ένα δείγμα εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας

Στην 20ή θέση συναντάται το Kos Aktis Art Hotel, στην Κω, το

όλων των φορέων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα προκειμέ-

οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις με τα παράθυρά του που ξεκινούν

νου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας.

από το πάτωμα και καταλήγουν στη οροφή, προσφέροντας ανε-

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα, η οποία είχε και το μεγα-

μπόδιστη θέα στη θάλασσα.

λύτερο μερίδιο, σε ανακοίνωσή της σημείωσε πως με την επιτυχή

Η τετράδα ολοκληρώνεται με το Kirini Suites & Spa, στη Σαντορί-

ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο proforma δείκτης CET1 της ΕΤΕ

νη, το οποίο «φιγουράρει» στην 32η θέση για την απλότητά του και

για το β’ τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 46μβ.

το… λευκό του χρώμα, για το εστιατόριό του, το Athos, που ξεχω-

Η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη συ-

ρίζει επίσης για τη θέα του, αλλά και για την περίφημη κάβα του.

ναλλαγή ώστε να μειώσει περαιτέρω τη χρηματοδότησή της από

Η λίστα των Readers’ Choice Awards με τα 50 καλύτερα ξενοδο-

τον μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»), με

χεία στον κόσμο διαμορφώνεται ως εξής:

θετική επίπτωση στο κόστος χρηματοδότησής της.

1 Ballyfin Demesne, Co. Laois, Ιρλανδία

Μιλώντας για τη συναλλαγή, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε., κα.

2 COMO, Περθ, Αυστραλία

Λούκα Κατσέλη δήλωσε: «Για την Εθνική Τράπεζα, η πώληση του

3 Matilda, San Miguel de Allende, Μεξικό

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


4 Umaid Bhawan Palace (Taj Hotels), Jodhpur, Ινδία 5 Summer Lodge Country House Hotel, Dorset, Αγγλία 6 Virgin Hotels Chicago, IL, ΗΠΑ 7 Waterford Castle, Co. Waterford, Ιρλανδία 8 Hotel Unique, Σάο Πάολο, Βραζιλία 9 The Lodge at Ashford Castle, Co. Mayo, Ιρλανδία 10 Hotel Il Pellicano, Τοσκάνη, Ιταλία 11 Hotel Schweizerhof Luzern, Ελβετία 12 Canaves. Οία Σαντορίνη, Ελλάδα 13 Ellerman House, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική 14 Thompson Chicago, Σικάγο IL, ΗΠΑ 15 Eccleston Square Hotel, Λονδίνο, Αγγλία 16 Gibb’s Farm, Ngorongoro, Τανζανία 17 Chromata Hotel, Σαντορίνη, Ελλάδα 18 The Dolder Grand, Ζυρίχη, Ελβετία 19 Hotel Emma, 19 San Antonio, TX, ΗΠΑ 20 Kos Aktis Art Hotel, Κως, Ελλάδα 21 Mandarin Oriental, Παρίσι, Γαλλία 22 Aria Hotel, Βουδαπέστη, Ουγγαρία 23 Twin Farms, Barnard, VT, ΗΠΑ

Συστήματα Σιδερώματος

24 Belmond Hotel, Splendido & Belmond Splendido Mare, Portofino, Ιταλία 25 JW Marriott, Iνδιανάπολη, IN, ΗΠΑ 26 Umstead Hotel and Spa, Cary, NC, ΗΠΑ 27 Portrait (Lungarno Collection), Ρώμη, Ιταλία 28 Mandarin Oriental, Τόκιο, Ιαπωνία 29 Shangri-La Hotel, Σιγκαπούρη 30 Caesar Augustus, Κάπρι, Ιταλία 31 Egerton House Hotel, Λονδίνο, Αγγλία

Δίσκοι Καλωσορίσματος

32 Kirini Suites & Spa, Σαντορίνη, Ελλάδα 33 The Montague on the Gardens, Λονδίνο, Αγγλία 34 Alvear Palace Hotel, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή 35 Palazzo Avino, Ravello, Ιταλία

Ηλεκτρονικές Ζυγαριές Μπάνιου

36 Ritz-Carlton, Tysons Corner, McLean, VA, ΗΠΑ 37 Surrey, Νέα Υόρκη, NY, ΗΠΑ 38 Hotel Maison de Ville, Νέα Ορλεάνη, LA, ΗΠΑ 39 Sentinel (Provenance Hotels), Πόρτλαντ, Όρεγκον 40 Park Hyatt Saigon, Χο Τσι Μιν, Βιετνάμ 41 Grand Hotel Kronenhof, Pontresina, Ελβετία 42 JW Marriott Austin, TX, ΗΠΑ 43 Manoir Hovey, Κεμπέκ, Καναδάς 44 Riverplace Hotel (Kimpton Hotels & Restaurants), Πόρτλαντ, Όρεγκον, ΗΠΑ 45 Hotel Monaco (Kimpton Hotels & Restaurants), Chicago, IL, ΗΠΑ

Αναδιπλούμενα Παιδικά Κρεβάτια

46 Brewery Gulch Inn, Mendocino, Καλιφόρνια, ΗΠΑ 47 Sant Francesc Hotel Singular, Μαγιόρκα, Ισπανία 48 Harvest Inn by Charlie Palmer, St. Helena, CA, ΗΠΑ 49 Hotel Valencia Santana Row, Σαν Χοσέ, CA, ΗΠΑ 50 XV Beacon, Bοστώνη, MA, ΗΠΑ

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 17 www.afoisamara.gr


Συνέντευξη Μήνα

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Επιδείξαμε έγκαιρα αντανακλαστικά στο θέμα των θεωρήσεων

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη


Γεννημένος επαναστάτης, με ανοικτό μυαλό, ρηξικέλευθες απόψεις, που πολλές φορές σχοινοβατούν στα όρια του αντισυμβατικού και νοσταλγία για τα ιδανικά της Ευρώπης του Διαφωτισμού, ο Νίκος Ξυδάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Προοδευτική πένα σε μια παραδοσιακά συντηρητική εφημερίδα, επί σειρά ετών, βαθιά πολιτικοποιημένος από τα νεανικά του χρόνια, «εραστής» της Τέχνης, η οποία τον κέρδισε από την Οδοντιατρική -καθώς αν και πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξε για τις μεταπτυχιακές σπουδές του την Ιστορία Τέχνηςκαι η εξαίρεση στον κανόνα ότι «η εξουσία φθείρει». Σε συνέντευξή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλάει, με το γνωστό μειλίχιο στυλ του, για μια σειρά θέματα, ενώ στην ατζέντα της συζήτησης σημαίνοντα ρόλο έχει ο Τουρισμός. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού το… μικρόβιο βρίσκεται στο dna του Μυκονιάτη στην καταγωγή υπουργού. Ο ίδιος πήρε κυριολεκτικά «επάνω» του το θέμα της χορήγησης αδειών εισόδου σε Ρώσους τουρίστες και, επιδεικνύοντας έγκαιρα αντανακλαστικά, κατάφερε να ανατρέψει την αρχική, αρνητική εικόνα που παρουσίαζαν οι τουριστικές ροές από τη ρωσική αγορά προς την Ελλάδα. Ο Νίκος Ξυδάκης στη συνέντευξή μας, «απεκδύεται του υπουργικού του ενδύματος», μιλά για τα αγαπημένα του ταξίδια, για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, αλλά και για τις συμβουλές που δίνει στους γιους του. Αύξηση αφίξεων, αλλά μειωμένη μέση κατά κεφαλή δαπάνη και τουριστικά έσοδα σημειώνει εφέτος ο ελληνικός Τουρισμός, με την επικρατούσα άποψη να συγκλίνει στο ότι η Ελλάδα, δεν επωφελήθηκε, στον βαθμό που έπρεπε, από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και έχασε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι, παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Ποια είναι η άποψή σας και γιατί η χώρα μας δεν κατάφερε να επωφεληθεί αυτής της κατάστασης; Πράγματι πετύχαμε τον στόχο των αφίξεων και, μάλιστα, πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του οδικού χάρτη του Σ.Ε.Τ.Ε. του 2013. Αυτό συνιστά επιτυχία και, κυρίως, παρακαταθήκη για το μέλλον, αφού δείχνει ότι η χώρα προσελκύει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών σε δύσκολους καιρούς, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Για τα έσοδα δεν είμαι σε θέση να κρίνω. Να θυμίσω ότι το πόσα χρήματα ξοδεύει κάθε επισκέπτης δεν εξαρτάται μόνο από το κοινωνικό του status, αλλά πρωτίστως και από τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα του, δηλαδή από το διαθέσιμο εισόδημα. Στη Ρωσία λ.χ. το πραγματικό εισόδημα της μικρομεσαίας τάξης που μας αφορά τουριστικά, μειώθηκε δραστικά ως και 40-50% σε μια τετραετία, λόγω της κρίσης και των κυρώσεων. Συνεπώς, θα ήταν παράλογο να περιμένουμε ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στη χώρα μας ή αλλού, από όσα ξόδευαν το 2012-13 που ήταν οι

Ανεξαρτήτως αυτού, εμείς οφείλουμε να σχεδιάζουμε στρατηγικά και να προχωράμε. Προσφέρουμε στους τουρίστες το υπέροχο ελληνικό τοπίο, τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, το κλίμα, υψηλό επαγγελματισμό σε μικρές και μεγάλες μονάδες, φιλοξενία σε κάθε ελληνική γωνιά. Σε άλλα πάλι ενδεχομένως υστερούμε. Όσο όμως βελτιωνόμαστε εκεί που ήδη είμαστε καλοί και όσο διευρύνουμε το προϊόν μας, τόσο θα κερδίσουμε όγκο επισκέψεων,

Είναι αλήθεια ότι δεν είχε προηγηθεί επαρκής σχεδιασμός τα περασμένα χρόνια, ώστε να είναι σε θέση οι προξενικές μας αρχές στη Ρωσία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου συστήματος θεωρήσεων με βιομετρικά στοιχεία. Ήδη, όμως, από τον Ιανουάριο έγιναν οι κινήσεις που έπρεπε και η κατάσταση βελτιώθηκε σταδιακά. Ομαλοποιήθηκε δε πλήρως στα μέσα Μαΐου. Από δε τις αρχές Ιουνίου το Προξενείο μας μετατράπηκε στο πλέον αποδοτικό ανάμεσα στις χώρες Σένγκεν στη ρωσική πρωτεύουσα και ανακηρύχθηκε «πρωταθλητής» από τη ρωσική αγορά.

«καλές» χρονιές.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Συνέντευξη Μήνα

επιμήκυνση της διαμονής, επιμήκυνση της σεζόν, αφίξεις πέρα

θηκε δε πλήρως στα μέσα Μαΐου. Από τις αρχές Ιουνίου το Προξε-

από την περίοδο αιχμής. Όλα αυτά σημαίνουν όχι μόνο αύξηση

νείο μας μετατράπηκε στο πλέον αποδοτικό ανάμεσα στις χώρες

των εσόδων, αλλά και πολλαπλασιασμό της προστιθέμενης αξί-

Σένγκεν στη ρωσική πρωτεύουσα και ανακηρύχθηκε «πρωτα-

ας των άδηλων υπεραξιών. Πάρτε ως παράδειγμα την άνοδο του

θλητής» από τη ρωσική αγορά.

οδικού τουρισμού, την εξαιρετική δυνατότητα που προσφέρει ο

Δεν ήταν κάτι απλό, απαιτήθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις, βελτί-

θρησκευτικός τουρισμός, το ανεκμετάλλευτο ακόμη πεδίο του

ωση και επαύξηση του χώρου και του εξοπλισμού και επείγουσα

γαστρονομικού τουρισμού, με επίκεντρο τη μεσογειακή διατρο-

στελέχωση. Πιστεύω κατανοούν όλοι ότι αυτά συνήθως δεν γίνο-

φή, τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό,

νται εύκολα και γρήγορα, όχι μόνο στο ελληνικό δημόσιο, αλλά

ή το νέο trend του city break, που παρατηρούμε να εξελίσσεται

ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Ασκήσαμε, όμως, τεράστια πίεση γιατί

ήδη δυναμικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά συνι-

έπρεπε να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας μας στη Ρωσία και

στούν πεδία ανάπτυξης.

πρωτίστως να στηριχθεί ο Τουρισμός και η εθνική οικονομία. Το αποτέλεσμα; Κατορθώσαμε να εκδώσουμε 25% περισσότερες

Η ρωσική αγορά αποτελεί μία σημαντική αγορά για τον ελληνικό Τουρισμό, από την οποία, εφέτος, εξαιτίας του «παγώματος» των ρωσοτουρκικών σχέσεων, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να πάρουμε κάποιο μερίδιο της «πίττας». Το μερίδιο όμως θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν δεν συνέβαιναν οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, τουλάχιστον στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, στο θέμα της έκδοσης θεωρήσεων, περιορίζοντας τις αυξημένες τουριστικές ροές των Ρώσων προς την Ελλάδα. Ποια η τοποθέτησή σας και πόσο προετοιμασμένη θα είναι η χώρα μας την επόμενη τουριστική περίοδο στο θέμα αυτό;

θεωρήσεις από το πρώτο δεκάμηνο πέρσι, και, μάλιστα, να τις

Είναι αλήθεια ότι δεν είχε προηγηθεί επαρκής σχεδιασμός τα πεστη Ρωσία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου συστήμα-

Το επιτυχημένο, εκ του αποτελέσματος, μοντέλο που περιγράφετε, θα το εφαρμόσετε συνολικά; Ποιες χώρες & αγορές εκτιμάτε πως πρέπει να έχουν προτεραιότητα;

τος θεωρήσεων με βιομετρικά στοιχεία.

Κρατώ τον όρο που χρησιμοποιήσατε: «μοντέλο». Εφαρμόστηκε

Αναφέρομαι ειδικότερα στη Μόσχα, γιατί από άποψη κίνησης θα

στη Μόσχα, σε δύσκολες συνθήκες, υπό πίεση, με αίσθηση του

έλεγε κανείς ότι είναι ένα «εργοστάσιο», αφού εκδίδει περισσότε-

επείγοντος. Δοκιμάστηκε, πέτυχε και αυτονόητος στόχος μας εί-

ρες θεωρήσεις από όσες όλα τα υπόλοιπα προξενεία μας μαζί σε

ναι να επεκταθεί φέτος -καταρχάς- στις σημαντικότερες χώρες

όλο τον κόσμο. Ήδη, όμως, από τον Ιανουάριο έγιναν οι κινήσεις

τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως Κίνα, Ινδία, Τουρκία, στις εύπο-

που έπρεπε και η κατάσταση βελτιώθηκε σταδιακά. Ομαλοποιή-

ρες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και άλλες. Εκτός

ρασμένα χρόνια, ώστε να είναι σε θέση οι προξενικές μας αρχές

1

εκδίδουμε πλέον μέσα σε 24 ώρες, με πλήρη ασφάλεια του συστήματος. Επίσης, οι χορηγούμενες θεωρήσεις είναι πλέον διάρκειας ενός ως και πέντε έτη, σε όσους Ρώσους πολίτες το δικαιούνται, με βάση τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό Σένγκεν. Γνωρίζω ότι αυτό εκτιμήθηκε από τη ρωσική αγορά και θεωρώ βέβαιο ότι θα έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στις επιλογές που θα κάνουν οι Ρώσοι τουρίστες τα επόμενα χρόνια, αρχίζοντας από το 2017.

2

1. Μια από τις τέσσερις µονάδες εξέτασης φακέλων και έκδοσης θεωρήσεων στο Γενικό µας Προξενείο στη Μόσχα. 2. Οι χώροι ενός εκ των δυο Visa Application Center στη Μόσχα. Εδώ ως και 3.000 αιτήσεις Ρώσων πολιτών κατατίθενται τη µέρα, την περίοδο αιχµής. Σε όλη τη Ρωσία, τα VAC που εξυπηρετούν τη χώρα µας αυξήθηκαν από 20 σε 32 µέσα σε έξι µήνες.

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


από αναγκαίο για την οικονομία είναι και χρήσιμο για την εικόνα της χώρας μας. Να δείξουμε ότι η υπό κρίση Ελλάδα μπορεί να φτιάξει ένα μηχανισμό ασφαλέστερο και ταχύτερο από όλες τις χώρες Σένγκεν. Να νιώσουμε περήφανοι, ότι με την ακεραιότητα και το φιλότιμο όσων στελέχωσαν τον μηχανισμό, η χώρα βγήκε «ασπροπρόσωπη» και δημιουργήθηκαν στην πατρίδα μας περισσότερες θέσεις εργασίες και περισσότερες ευκαιρίες παραγωγής πλούτου. Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και με κάθε ειλικρίνεια, και όχι τυπικά, όσους έδωσαν κάτι σε μια «εθνική υπόθεση»: Τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που μας συνέδραμε και όλους όσοι συνεργάστηκαν από άλλες θέσεις.

Στο Berlin Tegel Airport.

Μπορεί να μειωθεί η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην χορήγηση των θεωρήσεων;

σαμε από τον Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ανάλογη ανα-

Ο έλεγχος του φακέλου του αιτούντος γίνεται από τον άνθρωπο,

νέωση, από τις 4 Οκτωβρίου, και περιμένουμε απάντηση.

η υπόλοιπη διαδικασία ηλεκτρονικά. Το σύστημα «Vis» εισάγει μια δικλίδα ασφαλείας κοινή για όλες τις χώρες Σένγκεν, τα βιομετρικά στοιχεία του αιτούντος. Είναι ένα σύστημα που παρέχει ασφάλεια στις αρχές αλλά και στον ταξιδιώτη, και διευκολύνει έτσι τα επιχειρηματικά και τουριστικά ταξίδια. Βεβαίως, ως σύστημα, εφόσον τώρα εφαρμόζεται πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη έχει δυνατότητες βελτίωσης, που θα εξεταστούν από κοινού από όλα τα κράτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ασκεί πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την άρση της βίζας από την Ε.Ε.. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει και σε αυτή την περίπτωση πώς σχεδιάζει να απαντήσει το υπουργείο;

Παρότι, σύμφωνα με τα πρώιμα στοιχεία των προ-κρατήσεων, οι κρατήσεις από την αγγλική αγορά προς τη χώρα μας τη νέα τουριστική περίοδο, εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, εντούτοις εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η απόφαση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσει μελλοντικά τις τουριστικές ροές των Βρετανών προς τη χώρα μας. Ποια είναι η άποψή σας και τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη; Υπάρχει περίπτωση επιβολής κάποιου είδους visa στους Βρετανούς; Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει βέβαιη πρόβλεψη για την επίπτωση της εξόδου της Βρετανίας στον ελληνικό Τουρισμό. Τουλάχι-

Η άρση της βίζας στον χώρο Σένγκεν δεν είναι ελληνοτουρκικό

στον όχι τώρα, που τα χαρακτηριστικά της ίδιας της διαδικασίας

θέμα, αλλά αφορά τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Όπως ξέρετε, το θέμα

είναι ακόμα ρευστά. Υπάρχει μια ιδιαίτερη αγάπη των Βρετανών

είχε συζητηθεί θετικά στη Συνάντηση Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας τον

προς τη χώρα μας, την προτιμούν κατά παράδοση όταν επιλέ-

Νοέμβριο του 2015 και είχε τεθεί ως χρονικός στόχος ο Οκτώ-

γουν προορισμό. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι ακόμα και μετά

βριος 2016. Απαιτούσε από την πλευρά της Τουρκίας να έχει

την έξοδο, η Ελλάδα θα παραμείνει αγαπημένος προορισμός. Σο-

εκπληρωθεί η ανταπόκριση σε σειρά κριτηρίων. Στην τελευταία

βαρή πιθανότητα να επιβληθεί κάποιου είδους θεώρηση στους

ανακοίνωση της Επιτροπής, της 28ης Σεπτεμβρίου, γίνεται λόγος

Βρετανούς, δεν νομίζω ότι υπάρχει. Δεν συμφέρει καμία από τις

για λίγα ακόμη κριτήρια που πρέπει να ικανοποιηθούν, με δυσκο-

δύο πλευρές. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει σε συμφωνίες π.χ. με τις Βαλ-

λότερο εκείνο που απαιτεί την τροποποίηση του αντιτρομοκρα-

κανικές χώρες ώστε οι Βαλκάνιοι γείτονες να ταξιδεύουν χωρίς

τικού νόμου. Είναι θέμα της Επιτροπής να αποφασίσει πότε και αν

βίζα εντός Ε.Ε.. Θα απαιτήσει βίζα από τους Βρετανούς;

έχουν ικανοποιηθεί τα κριτήρια άρσης.

Δεν το βρίσκω πιθανόν.

Αλλά θα σας πω από την πλευρά μου, ότι η Τουρκία αποτελεί μια πολύ σημαντική τουριστική αγορά για τη χώρα μας και είμαι υπέρ της άρσης της θεώρησης, εφόσον τα κριτήρια ικανοποιηθούν. Εξάλλου, η Ελλάδα εφαρμόζει εδώ και χρόνια με έγκριση της Ε.Ε. ένα πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης των επισκεπτών από Τουρκία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Από την εφαρμογή του προγράμματος μόνο θετικά αποτελέσματα είχαμε. Έτσι ως χώρα ζητάμε την ανανέωσή του κάθε χρόνο, ως ότου αρθεί η υποχρέωση έκδοσης θεώρησης. Και φέτος ζητή-

Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος έβλαψε, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία των διεθνών τουριστικών αφίξεων, στην αρχή, τουλάχιστον, της φετινής τουριστικής περιόδου. Δυστυχώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι και το 2017 θα υπάρξουν προβλήματα στο θέμα αυτό. Ποια είναι η εκτίμησή σας και τι κάνει το ΥΠ.ΕΞ. στην κατεύθυνση της διευθέτησης του θέματος;

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Συνέντευξη Μήνα

Δεν θα έλεγα ότι η εικόνα της Ελλάδας πλήγηκε από τη διαχείρι-

ξανά σε καλό δρόμο, είναι αυτονόητο ότι θα επαναξιολογηθούν

ση του προσφυγικού. Εξάλλου, η διαχείριση του προσφυγικού

οι φορολογικοί συντελεστές στον τουριστικό τομέα και ευρύ-

δεν παρήγαγε μία και μοναδική εικόνα. Δεν υπήρξαν μόνο η

τερα.

Ειδομένη, που άλλωστε εκκενώθηκε ησύχως και τα hot spots.

Ως τότε, από εθνική ανάγκη, με εθνική συνείδηση και φιλότιμο

Υπήρξαν ακόμα οι τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στη Λέσβο που

θα εργασθούμε από τη θέση του ο καθένας για να αμβλύνουμε

ταΐζουν το μωρό, μια εμβληματική εικόνα, ο στρατιωτικός

τις αρνητικές πτυχές της κρίσης. Σε αυτή την πορεία, εθνικές

Αντώνης Δεληγιώργης που σώζει την ετοιμόγεννη γυναίκα, οι

και ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης μπορούν να στηρίξουν

εικόνες των ανθρώπων των νησιών μας που συντρέχουν τους

τους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα το πρόγραμμα COSME,

απελπισμένους, που τους τραβούν κυριολεκτικά μέσα από τα

που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταιριάζει στο

κύματα, οι εικόνες οδύνης των ντόπιων και των ανθρώπων της

προφίλ των τουριστικών επιχειρήσεων ή το EFSI, το λεγόμενο

ακτοφυλακής για τις χαμένες ζωές. Μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα

πακέτο Γιούνκερ, που θα αυξηθεί χρηματοδοτικά και θα επε-

κέρδισε ένα διπλωματικό κεφάλαιο από τη διαχείριση του προ-

κταθεί χρονικά.

σφυγικού, χωρίς να το υπολογίσει ποτέ καιροσκοπικά. Ούτε

Θέλω να επισημάνω, επίσης, τις δυνατότητες που έχει ο του-

προκαλέσαμε τον πόλεμο στη Συρία, ούτε όπλα πουλήσαμε

ρισμός να αποτελέσει ο ίδιος έναν από τους πόρους άντλησης

ποτέ στην περιοχή, ούτε θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε την κα-

χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις. Ομόλογα ειδικού σκοπού ή

τάσταση με οποιοδήποτε τρόπο. Από την άλλη, στα νησιά με μεγάλο αριθμό προσφύγων παρατηρήθηκε μείωση των επισκεπτών. Είναι γεγονός. Η κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε τον χειμώνα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και η νέα τουριστική περίοδος να έρθει χωρίς τα ίδια προβλήματα. Η σωστή εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.Τουρκίας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Πρέπει, βέβαια, να γίνει πολλή δουλειά, χρειάζεται ηρεμία ώστε να μην φτάνει στο εξωτερικό αρνητική δημοσιότητα, χρειάζεται η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, πάνω από όλα χρειάζεται να εργαστεί η κυβέρνηση και οι θεσμοί της ώστε να έχουμε αποτέλεσμα.

Είστε Μυκονιάτης και ως εκ τούτου άνθρωπος του Τουρισμού. Υπερφορολόγηση, κατάργηση μειωμένων συντελεστών και μια σειρά ακόμη επιβαρύνσεων καθιστούν μη ανταγωνιστικό το ελληνικό, τουριστικό προϊόν, και δύσκολα βιώσιμες τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με πολλούς να μιλούν για αφελληνισμό των ξενοδοχείων. Τι θα λέγατε στους συμπατριώτες σας;

Στην υπερφορολόγηση δεν φτάσαμε από καπρίτσιο, αλλά ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της χώρας και των μνημονίων. Κανείς δεν σκέφτεται ούτε για μια στιγμή ότι αυξημένοι συντελεστές φορολογίας σε μια κοινωνία που μαστίζεται από ύφεση, αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική. Πρόκειται για μια πολιτική ανάγκης που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το ταχύτερο δυνατό. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έχουν φανεί. Το 2017 προσδοκούμε, με τη συνδρομή και του τουρισμού, να δούμε ουσιαστική ανάκαμψη. νέων έργων υποδομής (project bonds, infrastructure bonds) σε τουριστικές περιοχές αποτελούν κάποια σύγχρονα εργαλεία, τα οποία υπό προϋποθέσεις ίσως μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στον ελληνικό τουρισμό θεωρώ ότι είναι δεδομένη. Η πιθανή χρήση του

Στην υπερφορολόγηση δεν φτάσαμε από καπρίτσιο, αλλά ως

ως πόρου για χρηματοδότηση της ανάπτυξης, καταδεικνύει, για

αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της χώρας και των μνημονίων. Κα-

μια ακόμη φορά, την πολλαπλή σημασία και συνεισφορά του

νείς δεν σκέφτεται ούτε για μια στιγμή ότι αυξημένοι συντελε-

τουρισμού στη χώρα μας.

στές φορολογίας σε μια κοινωνία που μαστίζεται από ύφεση, αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική. Πρόκειται για μια πολιτική ανά-

Δημοσιογράφος ή πολιτικός;

γκης που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το ταχύτερο δυνατό.

Η δημοσιογραφία ήταν για μένα η τέχνη και το επάγγελμα που

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έχουν φανεί. Το 2017 προσδο-

άσκησα επί 30 χρόνια. Την αγαπώ. Η πολιτική από την άλλη δεν

κούμε, με τη συνδρομή και του τουρισμού, να δούμε ουσιαστι-

είναι επάγγελμα. Με έσπρωξε στην υποψηφιότητα στις εκλογές η

κή ανάκαμψη.

κατάσταση ανάγκης της χώρας και η θέληση να συμμετάσχω σε

Μόνο με ηρεμία, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δυο-τρία

μια αναγέννηση που τότε φάνταζε -και ακόμα φαντάζει- δύσκολη

καλά μηνύματα θα δούμε ξανά ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση

αλλά απολύτως επιτακτική. Η σημερινή μου θέση δεν έχει καμία

της ανεργίας που πλήττει την κοινωνία. Ευθύς ως η χώρα βρεθεί

μονιμότητα. Είμαι εκλεγμένος βουλευτής, εκπροσωπώ τους πο-

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


λίτες της εκλογικής μου περιφέρειας και σε τρία χρόνια θα κριθώ για τη δουλειά μου, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Φεύγοντας από το υπουργείο, τι θέλετε να αφήσετε πίσω σας ως παρακαταθήκη; Η δουλειά που έκανα αυτό το διάστημα στο υπουργείο έχει πολλές όψεις. Όπως καταλαβαίνετε ένα μέρος της μόνο αφορούσε τη βελτίωση των προξενικών μας αρχών στις χώρες αιχμής. Λόγω του ρόλου μου, απαιτήθηκε να ταξιδέψω δεκάδες φορές στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχω σε, δύσκολα πολλές φορές, Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Είναι αυτά που, ανάμεσα σε

1

άλλα, προηγούνται και προετοιμάζουν τα Συμβούλια Κορυφής. Συνόδευσα τον Πρωθυπουργό σε περίπου δεκαπέντε Συνόδους Κορυφής, κανονικές και άτυπες. Επίσης, τη δύσκολη περίοδο του χειμώνα 2015, έγινε μια οργανωμένη σειρά διμερών επαφών, σε υψηλό επίπεδο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Παράλληλα, ξεκίνησε και συνεχίζεται μια εκτενής και εν τω βάθει ενημέρωση του διεθνούς τύπου. Καλλιεργήθηκε, επίσης, μια δημιουργική πολιτική σχέση με ιστορικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, τα οποία αποτελούν συμμάχους της χώρας. Εφόσον, όμως, με ρωτάτε τι θα προτιμούσα να αφήσω ως παρακαταθήκη, ναι, συμβαίνει να είναι ακριβώς τα αντανακλαστικά που δείξαμε με τις θεωρήσεις. Η ανταπόκρισή μας στην ανάγκη μιας

2

από τις πιο παραγωγικές βιομηχανίες της χώρας, της τουριστικής, και, μάλιστα, υπό «πολεμικές συνθήκες», όπως λέγαμε τότε, επειδή όλα έπρεπε να γίνουν ταχύτατα. Το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε σταθερό αρωγό της ανάπτυξης. Η οικονομική διπλωματία και η soft diplomacy είναι, ίσως, τα πιο σημαντικά εργαλεία της Ελλάδας και είναι τα πεδία που γνωρίζουν πρωτοφανή ανάπτυξη στη μεταψυχροπολεμική εποχή.

Ποιο είναι τα καλύτερο ταξίδι που έχετε κάνει μέχρι σήμερα και ποιο το ταξίδι που ελπίζετε να κάνετε κάποια στιγμή; Αυτό το διάστημα, όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω των καθηκόντων μου στο Υπουργείο, αναγκάστηκα να κάνω πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, με απίστευτη ένταση. Ξέρετε, καμία φορά ο κόσμος μπορεί να φαντάζεται ότι τα ταξίδια είναι ευχάριστα, αλλά σας

3

βεβαιώνω ότι όταν τα κάνεις ως Υπουργός Εξωτερικών η εικόνα αλλάζει. Δεν έχεις τη δυνατότητα να περπατήσεις έναν δρόμο της πόλης και να πιεις ένα καφέ. Αντίθετα, το τυπικό είναι να πηγαίνεις από το αυτοκίνητο σε μια σύσκεψη και από εκεί στη συνεδρίαση και πίσω στο ξενοδοχείο. Παλιότερα, βέβαια, έκανα πολλά ταξίδια, ιδιωτικά ή δημοσιογραφικά, που θυμάμαι με αληθινή ευχαρίστηση. Ξεχωρίζω πρόχειρα

1. Στην 3η Συνάντηση για την «παρεµπόδιση και πρόληψη της παράνοµης εισαγωγής, εξαγωγής και µεταφοράς κυριότητας πολιτιστικών αγαθών» των κρατών-µερών στη Σύµβαση της UNESCO του 1970. 2. Mε τον Ιρανό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τakht Ravanchi, σε επίσηµη επίσκεψή του στην Αθήνα. 3. Οµιλία στο Ελληνο-Ρωσικό Τουριστικό Φόρουµ.

το ταξίδι στην Αίγυπτο με τον Κωστή Μοσκώφ, στο Ισραήλ για

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Συνέντευξη Μήνα

την επίσκεψη στη Λαύρα του Αγίου Σάββα, στην έρημο της Ιουδαίας, τα δεκάδες ταξίδια στη Βενετία. Όλα κυρίως τη δεκαετία ‘90, όπως και τα ταξίδια σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, όπου γνώρισα τον σπουδαίο ιστορικό Σπύρο Βρυώνη. Μου αρέσει πάντα η Ιταλία, σε κάθε της έκφανση. Και λαχταράω πάντα να χαθώ στα δάση και τα μοναστήρια, στον μακρύ χρόνο του Αγίου Όρους.

Πως βλέπετε από τη θέση του ΑΝ.ΥΠ.ΕΞ. τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στον κόσμο ευρύτερα; Πολύ σοβαρή ερώτηση. Άπτεται των θεμάτων που συζητήσαμε και πολλών ακόμα. Συμβαίνει να ζούμε σε ένα ευλογημένο μέρος του πλανήτη, τη Μεσόγειο, κοιτίδα ιστορικών πολιτισμών. Σήμερα η Μεσόγειος έχει, δυστυχώς, μετατραπεί σε χώρο αστάθειας ή

Στο πρόσφατο Συµβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεµβούργο.

δυνητικής αστάθειας. Σε αυτό τον χώρο, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, και δυνητικά πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας, πώς

κά στο ΕΣΠΑ. Βεβαίως, οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι μεγάλες

μια κοιτίδα πολιτισμού πορεύεται στο μέλλον ανανεωμένη, μο-

και πάντα θα απαιτείται κάτι παραπάνω.

ντέρνα, στέρεη αλλά και ευέλικτη, με ιστορική επίγνωση. Αυτό

Λόγου χάριν, το εισιτήριο εισόδου σε χώρους μοναδικής αξίας

πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, και να το κληροδο-

ήταν δυσφημιστικά χαμηλό, συγκριτικά με ανάλογους στην Ευ-

τήσουμε στα παιδιά μας.

ρώπη, ας πούμε την Πομπηία ή την Αγία Σοφία για να μην μιλήσω για υποδεέστερους. Η πρώτη κίνηση ήταν ο εξορθολογισμός των

Περάσατε από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου μεταξύ άλλων είχατε και τη ευθύνη των Μουσείων. Πως θα χαρακτηρίζατε την οργάνωση και την εικόνα των ελληνικών μουσείων;

τιμών εισιτηρίων, που φέτος, ήδη, απέφερε αυξημένα έσοδα στο

Πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτιστική κληρονομιά και η πολιτιστι-

χές καλοκαιριού, κατόπιν μελέτης ευρωπαϊκών τιμών, αλλά δεν

κή-δημιουργική βιομηχανία (orange industry) εν γένει μπορούν

εφαρμόστηκε πέρυσι για να μην αιφνιδιαστεί η αγορά.

να είναι «ατμομηχανή» για την εθνική οικονομία, πηγή παρα-

Στην ίδια κατεύθυνση ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για εφαρμο-

γωγής πλούτου και θέσεων ειδικευμένης εργασίας, μπορούν να

γή ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, μια

ελληνικό κράτος κατά 55% στο οκτάμηνο• στην Αθήνα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 88%. Την αύξηση την αποφασίσαμε πέρυσι αρ-

μείζονα μεταρρύθμιση που δεν την προλάβαμε στην ολιγόμηνη

H Τουρκία αποτελεί μια πολύ σημαντική τουριστική αγορά για τη χώρα μας και είμαι υπέρ της άρσης της θεώρησης, εφόσον τα κριτήρια ικανοποιηθούν. Εξάλλου, η Ελλάδα εφαρμόζει εδώ και χρόνια με έγκριση της Ε.Ε. ένα πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης των επισκεπτών από Τουρκία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

θητεία μας, αλλά ελπίζω να ολοκληρωθεί. Και, βεβαίως, την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των πωλητηρίων, που ήταν κατά το μάλλον ή ήττον αφρόντιστα, χωρίς φρεσκάδα και ποικιλία πωλουμένων, χωρίς στρατηγική. Και τα αναψυκτήρια. Ιδού πηγές εσόδων που δεν παράγουν παρά πολύ μικρό κλάσμα των δυνατοτήτων τους.

Και για να μην είναι 13 οι ερωτήσεις: Εάν σας ρωτήσουν οι γιοι σας ποια κατεύθυνση να ακολουθήσουν, τι θα τους πείτε; Φιλοδοξούν να ασχοληθούν με τον Τουρισμό;

προσφέρουν μοναδική προστιθέμενη αξία στον τουρισμό και σε

Εγώ σπούδασα δουλεύοντας στον Τουρισμό της Μυκόνου, από

πολλούς άλλους παραγωγικούς τομείς. Αυτονοήτως, επίσης, η

δεκαπέντε έως είκοσι πέντε χρονών, έκανα τα πάντα: beach boy,

ευφάνταστη αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος προσφέ-

κάμπινγκ, καφέ, εστιατόρια, μπαρ. Ο μικρός γιος σπουδάζει ξε-

ρει περηφάνια και αυτογνωσία στους πολίτες. Αυτό ήταν το πρό-

νοδοχειακό μάνατζμεντ και τον βλέπω να ακολουθεί αυτό τον

γραμμά μου που ανακοίνωσα στη Βουλή και αυτό προσπάθησα

δρόμο, του αρέσει. Ξεκίνησε στην ΑΣΤΕΡ, η οποία δυστυχώς

στον ελάχιστο χρόνο που παρέμεινα.

παρακμάζει, και συνεχίζει στη Le Μonde. Ο μεγάλος τελειώνει

Όταν ανέλαβα η εικόνα ορισμένων, τουλάχιστον, μουσείων της

Μαθηματικά και δεν ξέρω με τι θα ασχοληθεί επαγγελματικά στο

χώρας ήταν απογοητευτική. Οι επενδύσεις της χώρας στα μου-

μέλλον, έχει δουλέψει όμως κι αυτός barista. Σε κάθε περίπτωση

σεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τα τελευταία χρόνια ήταν

η δική μου υποστήριξη ολοκληρώνεται στις σπουδές τους, είναι

μικρότερες των αναγκαίων και στηρίχθηκαν, σχεδόν, αποκλειστι-

δικό τους θέμα τι πορεία θα ακολουθήσουν.

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Εδώ, η τέχνη της γαστρονομίας συναντά τη φιλοξενία. ΣπούδαΣε τιΣ πιο δύΝαΜιΚεΣ ειδιΚοτητεΣ τηΣ τούριΣτιΚηΣ αγ οραΣ. � Tεχνικός Τουριστικών Μονάδων

& Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

ALORE • www.alore.gr

� Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας

στον Τομέα του Τουρισμού � Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης -

Αρχιμάγειρας - Chef � Τεχνικός Αρτοποιίας -

Ζαχαροπλαστικής - Pastry Chef

Απ

οκ

λε ι

στι κ

Α το

υ ρισ

τικ ε

σ σπ

ου δε

σ

210 48.30.500 www.lemonde.edu.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 45, ΜΟΣΧΑΤΟ - (παράλληλη της πειραιώς & ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του ΗσΑπ Moσχάτου) ο ι

Κ ο Ρ Υ Φ Α ι ο ι

Τ Ω Ν

Τ ο Υ Ρ ι Σ Τ ι Κ Ω Ν

Σ Π ο Υ Δ Ω Ν


Της Φλώρας Γ. Γιούπη

∆ιεθνές

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ο παγκόσμιος τουρισμός • Κοντά στο 1 δισεκατομμύριο οι ταξιδιώτες διεθνώς • Στις πέντε κορυφαίες αγορές εξερχόμενου τουρισμού η Κίνα Νέα «έκρηξη» του παγκόσμιου τουρισμού στο εννεάμηνο του 2016, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις να διαμορφώνονται στα 956 εκατομμύρια, αριθμός αυξημένος κατά 34 εκατομμύρια ή κατά 4%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, σύμφωνα με το τελευταίο Διεθνές Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Στην Ευρώπη, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2016, με σταθερή ανάπτυξη στις περισσότερες περιοχές. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές για το υπόλοιπο του 2016, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή.

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά περιοχή (% µεταβολή την ίδια περίοδο το προηγούµενο έτος) 14

12

12 10 8 6 4 2 0

10

9

4.2 4.6 4

5

7

6

5 5 2

-2

3

5

0

10

10

8

7

7

7

10

8

8

6

6

4

4

3

6

6

7

6

7

6

7

7

4

4

3 1

2

2

-1

-1

-4 -6

14/13

-6

-8 -10 -12

15*/14

16*/15 Ιανουάριος - Σεπτέµβριος

-6

Μέση Ανατολή

Υποσαχάρια Αφρική

Βόρεια Αµερική

Νότια Αµερική

Κεντρική Αµερική

Καραϊβική

Βόρεια Αµερική

Νότια Ασία

Ωκεανία

ΝοτιοΑνατολική Ασία

ΒορειοΑνατολική Ασία

Νότια/ Μεσογειακή Ευρώπη

Κεντρική/ Ανατολική Ευρώπη

∆υτική Ευρώπη

Βόρεια Ευρώπη

Παγκοσµίως

-12

Πηγή: World Tourism Organization

Η

ζήτηση για διεθνή τουρισµό παρέµεινε ισχυρή κατά τους πρώτους εννέα µήνες του 2016, αν και ο ρυθ-

µός ανάπτυξης εµφανίζει ελαφριά επιβράδυνση. Έτσι, µετά από ένα καλό ξεκίνηµα της χρονιάς, η ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίµηνο του 2016 ήταν βραδύτερη για να επιστρέψει στους προηγούµενους ρυθµούς της στο τρίτο τρίµηνο του έτους. Ενώ οι περισσότεροι προορισµοί αναφέρουν ενθαρρυντικά αποτελέσµατα, κάποιοι συνεχίζουν να αγωνίζονται υπό την επίδραση αρνητικών γεγονότων, είτε στη χώρα τους, είτε στην περιοχή τους. «Ο τουρισµός είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς και ταχύτερα αναπτυσσόµενους τοµείς της οικονοµίας, αλλά είναι

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


∆ιεθνές

µε τον τουρισµό αναπόσπαστο µέρος του σχεδιασµού έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε ο κ. Rifai ενόψει της υπουργικής Συνόδου σχετικά µε τα Ασφαλή και Άνετα Ταξίδια (Ministerial Meeting on Safe, Secure and Seamless Travel), που θα πραγµατοποιηθεί στις 9 Νοεµβρίου, στο πλαίσιο της ∆ιθνούς Έκθεσης Τουρισµού του Λονδίνου, World Travel Market. Ο κ. Rifai υπενθύµισε επίσης: «Οι πραγµατικές κρίσεις συχνά µεγεθύνονται ή στρεβλώνονται από εσφαλµένες εκτιµήσεις και οι επίσης πολύ ευάλωτος σε κινδύνους. Ως εκ τούτου, οι επικεφαλής

προορισµοί που επηρεάζονται αντιµετωπίζουν σηµαντικές προ-

του τοµέα θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού µε

κλήσεις, παρότι η τουριστική ζήτηση σε διεθνές επίπεδο παρα-

τις κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόµενους φορείς για την ελαχι-

µένει ισχυρή. Πρέπει να στηρίξουµε τις χώρες αυτές στην αποκα-

στοποίηση των όποιων κινδύνων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται

τάσταση της εµπιστοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τον

πιο αποτελεσµατικά και να επιστρέψει και πάλι η εµπιστοσύνη µε-

τοµέα του τουρισµού και την κοινωνία στο σύνολό τους».

ταξύ των ταξιδιωτών », δήλωσε ο Γενικός Γραµµατέας του UNWTO, δύνους. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συνεργαστούµε ακόµη πιο

Η Ασία/ Ειρηνικός πρωτοστατεί στην τουριστική ανάπτυξη

στενά στην αντιµετώπιση των παγκόσµιων απειλών, εκείνων, δη-

Η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού ήταν πρωτοπόρος στην τουρι-

λαδή, που σχετίζονται µε την ασφάλεια. Πρέπει να καταστήσου-

στική ανάπτυξη, µε τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να είναι αυ-

Taleb Rifai. «Κανένας προορισµός δεν επιδεικνύει ανοσία σε κιν-

∆ιεθνείς αφίξεις τουριστών ανά περιοχή Ετησίως

Μερίδιο

2000 2005 2010 2011 2012 2013 2014 2015*

2015*

(εκατ.)

(%)

Μηνιαίες και τριµηνιαίες µεταβολές δεδοµένων (ποσοστιαία µεταβολή από το ίδιο χρονικό διάστηµα τον προηγούµενο χρόνο)

14/13 15*/14 (%)

2016* YTD

2016* Q1

Q2

Q3

Ιούλ

2015* Αύγ

Σεπ

Q1

Q2

Q3

Q4

Παγκοσµίως

674

809

950

994 1040

1088 1134 1186

100

4,2

4,6

3,7

6,8

1,4

3,5

4,2

2,3

4,1

5,5

3,7

5,2

4,1

Προηγµένες οικονοµίες

424

470

516

541

562

588

622

653

55,0

5,7

4,9

4,7

7,9

2,8

4,5

5,6

3,1

5,2

4,4

4,6

4,3

5,0

Αναδυόµενες οικονοµίες

250

339

434

453

478

500

512

533

45,0

2,4

4,1

2,4

5,8

-0,5

2,1

2,3

1,2

2,8

6,5

2,6

6,5

3,2

Ευρώπη

386,6 453,2 489,4 520,6 541,1 567,1 580,2 607,6

51,2

2,3

4,6

1,6

6,5

-0,5

1,0

1,5

-0,1

1,8

6,0

4,7

5,7

3,9

Βόρεια Ευρώπη

44,8

75,9

6,4

5,3

6,5

6,4

10,4

3,6

6,5

6,4

7,2

5,6

4,8

5,7

8,1

10,6

∆υτική Ευρώπη

139,7 141,7 154,4 160,4 166,2 170,8 174,4 180,0

15,2

2,1

3,4

-1,3

4,8

-4,6

-1,9

-1,8

-2,9

-0,6

4,4

4,1

5,3

-0,5

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη

69,6

98,9 108,8 118,9 128,1 120,2 126,6

10,7

-6,2

5,1

5,3

6,6

4,2

5,3

6,4

4,7

4,9

8,2

5,2

7,6

4,0

132,6 156,4 173,3 186,9 190,4 201,0 214,8 225,1

19,0

6,9

4,8

0,4

6,4

-1,1

-0,5

0,3

-2,2

0,9

6,3

4,5

4,6

5,2

Εκ των οποίων ΕΕ-28

330,5 367,9 384,3 404,8 417,0 433,4 454,1 478,4

40,3

4,8

5,2

4,1

8,3

2,1

3,7

4,3

2,4

4,5

5,7

6,0

5,8

5,1

Ασία και Ειρηνικός

110,4 154,0 205,5 218,3 233,8 249,9 264,3 279,2

23,5

5,8

5,6

9,3

9,4

8,2

10,3

13,9

7,9

9,1

4,1

4,9

5,4

6,1

Βορειο-Ανατολική Ασία

58,3

12,0

7,3

4,3

9,3

8,9

8,6

10,3

16,7

6,9

7,8

4,5

4,6

1,6

6,4

Νοτιο-Ανατολική Ασία

36,3

49,0

70,5 77,8 84,9

94,5

97,3 104,6

8,8

3,0

7,5

9,4

9,9

7,9

10,3

10,9

9,2

10,9

4,0

6,7

9,7

5,1

Ωκεανία

9,6

10,9

11,4 11,5 11,9

12,5

13,3

14,2

1,2

6,1

7,6

10,1

10,1

9,3

10,8

12,0

9,8

10,7

8,7

5,8

6,7

8,5

6,1

8,2

12,1 13,3 14,2

16,0

17,5

Ανά περιοχή

59,9

95,3

85,9

62,8 64,5 65,6

67,2

70,8

111,5 115,8 122,8 127,0 136,3 142,1

18,3

1,5

9,6

4,3

8,1

9,1

5,3

9,4

12,4

8,0

8,2

-0,7

-3,4

12,8

8,0

Αµερική

128,2 133,3 150,2 155,6 162,6 167,6 181,9 192,7

16,3

8,5

6,0

4,4

6,1

1,0

6,1

6,3

5,3

6,7

7,9

4,6

5,2

6,2

Βόρεια Αµερική

91,5

89,9

99,5 102,2 106,4 110,2 120,9 127,6

10,8

9,7

5,5

3,8

4,9

0,8

5,6

5,6

4,9

6,5

5,1

5,9

5,3

5,6

Καραϊβική

17,1

18,8

19,5 19,9 20,6

21,1

22,3

24,1

2,0

5,5

8,1

4,3

6,3

2,1

4,2

5,9

2,9

3,1

7,6

7,2

8,5

7,6

Κεντρική Αµερική

4,3

6,3

7,9

8,9

9,1

9,6

10,2

0,9

5,6

6,8

5,6

8,8

3,1

4,3

7,9

2,8

1,4

6,0

5,5

7,7

8,0

Νότια Αµερική

15,3

18,3

23,2 25,2 26,8

27,2

29,1

30,8

2,6

7,1

5,9

6,9

8,7

0,2

10,6

9,6

10,3

12,3

17,5

-4,3

1,4

6,7

Αφρική

26,2

34,8

50,4 50,1 52,4

54,6

55,2

53,4

4,5

1,0

-3,2

8,4

8,2

2,9

13,0

13,2

12,9

12,9

-4,3

-6,4

-4,9

-1,9

Βόρεια Αφρική

10,2

13,9

19,7 18,0 19,6

20,7

20,4

18,0

1,5

-1,4

-12,0

1,3

-6,0

-9,7

-13,2 14,2

11,7

13,6

-9,2

-14,4 -12,7 -10,2

Υποσαχάρια Αφρική

16,0

20,9

30,7 32,1 32,8

34,0

34,9

35,4

3,0

2,5

1,9

12,4

14,2

9,9

12,9

12,9

13,8

12,6

-2,0

-1,3

1,5

1,8

Μέση Ανατολή

22,4

33,7

54,7 49,5 50,6

49,1

52,4

53,3

4,5

6,7

1,7

-6,4

-1,4

-9,9

-8,1

-15,2

-6,1

-3,7

9,8

-5,0

7,4

-7,0

Νότια Ασία

Πηγή: World Tourism Organiz ation (UNWTO) ©

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

8,3


ξηµένες (επισκέπτες µε διανυκτέρευση) έως 9% µέχρι τον Σεπτέµβριο. Πολλοί προορισµοί σηµείωσαν διψήφια αύξηση, µε τη Ν. Κορέα (34%), το Βιετνάµ (36%), την Ιαπωνία (24%) και τη Σρι Λάνκα (15%) να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Στην Ευρώπη, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2% µεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεµβρίου 2016, µε σταθερή ανάπτυξη στις περισσότερες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, οι όποιες διψήφιες αυξήσεις σε προορισµούς όπως η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αντισταθµίστηκαν από τα αδύναµα αποτελέσµατα σε Γαλλία, Βέλγιο και Τουρκία. Κατά συνέπεια, η Βόρεια Ευρώπη σηµείωσε αύξηση κατά 6% και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά 5%, ενώ τα αποτελέσµατα ήταν πιο αδύναµα στη ∆υτική Ευρώπη (-1%) και τη νότια µεσογειακή Ευρώπη (0%). Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Αµερική αυξήθηκαν κατά 4% έως τον Σεπτέµβριο, µε τη Νότια Αµερική (7%) και την Κεντρική Αµερική (6%) να «οδηγούν» τις εξελίξεις στην περιοχή, ακολουθούµενες από την Καραϊβική και τη Βόρεια Αµερική (αµφότερες µε αύξηση 4%). Στην Αφρική (8%), οι υποσαχάριοι προορισµοί ανέκαµψαν έντονα κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ η Βόρεια Αφρική επέδειξε αντίστοιχη εικόνα κατά το τρίτο τρίµηνο. Τα διαθέσιµα στοιχεία για τη Μέση Ανατολή δείχνουν µείωση κατά 6% στις αφίξεις, αν και τα αποτελέσµατα ποικίλουν από προορισµό σε προορισµό. Τα αποτελέσµατα άρχισαν να βελτιώνονται σταδιακά κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2016, τόσο στη Βόρεια Αφρική, όσο και στη Μέση Ανατολή.

Ισχυρή η ζήτηση για τα εξερχόμενα ταξίδια Η πλειοψηφία των κορυφαίων τουριστικών αγορών στον κόσµο αναφέρει αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών έως εννέα µηνών του 2016. Ανάµεσα στις πέντε κορυφαίες αγορές πηγή, η Κίνα, η κορυφαία αγορά του κόσµου, συνεχίζει να ηγείται της ζήτησης, σηµειώνοντας διψήφια αύξηση στις τουριστικές δαπάνες (19%). Οµοίως, ισχυρά αποτελέσµατα εµφανίζουν οι Ηνωµένες Πολιτείες (9%). Η Γερµανία παρουσίασε αύξηση 5% στις τουριστικές δαπάνες, το Ηνωµένο Βασίλειο αύξηση 10% και η Γαλλία 3%. Στο υπόλοιπο Top 10, οι τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κυρίως στην Αυστραλία και τη Ν. Κορέα (αµφότερες 9%) και κατόπιν στην Ιταλία (+3%). Αντίθετα, οι δαπάνες στη Ρωσική Οµοσπονδία µειώθηκαν κατά 37% και στον Καναδά κατά 2%. Πέρα από τις κορυφαίες δέκα αγορές, οκτώ ακόµη αγορές ανέφεραν διψήφια ανάπτυξη: η Αίγυπτος (38%), η Αργεντινή (27%), η Ισπανία (19%), η Ινδία (16%), η Ταϊλάνδη (15%), η Ουκρανία (15%), η Ιρλανδία (12%) και η Νορβηγία (11%).

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Συνέντευξη

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πολλά τα «αγκάθια» στον κλάδο… • «Κόκκινα» δάνεια, υπερφορολόγηση και νέος αναπτυξιακός απειλή για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «Γέννημα - θρέμμα» του Τουρισμού, ο Γιάννης Ρέτσος, είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο να αναλύσει τα δεδομένα στην τουριστική-ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας. Μιλώντας χωρίς περιστροφές για τον ρόλο της Πολιτείας στη στήριξη της «βαριάς» μας βιομηχανίας, για το «παιχνίδι» των τραπεζών στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, για το «αγκάθι» του επενδυτικού νόμου και την απώλεια επενδύσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), επιχειρεί να ερμηνεύσει την αρνητική εξέλιξη στα έσοδα από τον Τουρισμό, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε το μικρότερο κομμάτι τουριστών από τις απώλειες της Τουρκίας, κάνοντας, παράλληλα, τις προβλέψεις του για τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου. Ο κ. Ρέτσος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί για δυναμικό rebound της Τουρκίας, δεν «ανοίγει» τα χαρτιά του για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Σ.Ε.Τ.Ε., χωρίς ωστόσο να το αποκλείει, ενώ τις όποιες γκρίνιες στο εσωτερικό του κλάδου τις αποδίδει στη μακροχρόνια υφεσιακή κατάσταση της Οικονομίας και της χώρας, εν γένει. Σε μια συζήτηση που δεν θα μείνει ασχολίαστη, σε μια ειλικρινή κουβέντα, ο Γιάννης Ρέτσος μιλάει για όλα… Σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό για τον κλάδο του Τουρισμού, με την υπερφορολόγηση να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του, οι αφίξεις καταγράφουν θετικό πρόσημο, ενώ, αντίθετα, προβληματισμός προκύπτει για την πορεία των εσόδων. Ποια είναι η άποψή σας και ποιες οι προβλέψεις σας γενικότερα για την πορεία του κλάδου;

Δεν σας πείθουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος; Το ρωτάω επειδή γενικά υπάρχει μια αμφισβήτηση γύρω από τα στοιχεία της ΤτΕ.

- Το σκηνικό που περιγράφετε είναι το αποτέλεσμα ωρίμανσης

μοποιεί την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιούν όλα τα κρά-

της αγοράς, η οποία πέρασε από μία πτωτική φάση, που ξεκίνησε

τη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία τηρούν παρόμοια στοιχεία και κάνουν

το 2008 και κορυφώθηκε το 2012, με τα ελληνικά ξενοδοχεία να

παρόμοιες αναλύσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι όποιες αποκλίσεις

έχουν απωλέσει το μισό των εσόδων τους της περιόδου του 2008,

έγκεινται στα όρια του στατιστικού λάθους.

σε μία έντονα ανοδική, η οποία διήρκησε από το 2012 μέχρι το

Το θέμα είναι ότι δεν διαθέτουμε επαρκή ποιοτικά στοιχεία, με

2015. Την τετραετία, μάλιστα, 2012-15, τα νούμερα στο πεδίο των

βάση τα οποία να μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί ενώ υπάρχει

αφίξεων ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις της McKinsey στη

αύξηση των αφίξεων, η οποία για το σύνολο της χρονιάς μπορεί

μελέτη της για την ελληνική οικονομία, του 2011, την οποία επικαι-

να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, δεν υπάρχει ανάλογη αύξηση

ροποιεί ο Σ.Ε.Τ.Ε.. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, η αγορά έχει ωρι-

των εσόδων.

- Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία να αμφισβητήσω τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία προέρχονται από στατιστική έρευνα. Ο δε τρόπος υπολογισμού των στοιχείων είναι διαχρονικός, ενώ αποτελεί και ευρωπαϊκή πρακτική, αφού η ΤτΕ χρησι-

μάσει και, πλέον, οι αφίξεις παύουν να είναι το ζητούμενο. δόχων ότι, θα πρέπει να πάψουμε να επιχαίρουμε για τα νούμερα

Τελικά, πως προβλέπεται να ολοκληρωθεί η φετινή, τουριστική χρονιά και ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2017;

των αφίξεων και πως χρειάζεται μια πιο ποιοτική ανάλυση των

- Το 2016 θα κλείσει με αύξηση των αφίξεων γύρω στο 1 εκα-

δεδομένων. Στο σημείο αυτό, βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι

τομμύριο, ενώ τα έσοδα, είτε θα παραμείνουν στα ίδια με πέρυσι

τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα είναι πολύ περιο-

επίπεδα, είτε θα παρουσιάσουν μια μικρή μείωση.

ρισμένα και δεν μας επιτρέπουν πιο αξιόπιστες προβλέψεις.

Για το 2017 όποια πρόβλεψη κι αν κάνουμε στην παρούσα φάση

Εδώ και καιρό έχουμε τονίσει ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενο-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Συνέντευξη

θα είναι παρακινδυνευμένη, αφού η πορεία του τουρισμού μας

διαμόρφωση του τουριστικού πακέτου.

εξαρτάται από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, και, κυ-

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έλλειψη επενδύσεων εκσυγ-

ρίως, από τις εξελίξεις στην Τουρκία.

χρονισμού, εξαιτίας της απουσίας επενδυτικού νόμου τη διετία 2015-16 (εδώ σας θυμίζω ότι με βάση τη μελέτης της Mckinsey

Μία σειρά από χώρες, με πρώτη την Τουρκία, αλλά και η Αίγυπτος, η Τυνησία τέθηκαν εφέτος εκτός «παιχνιδιού». Την ίδια στιγμή η τρομοκρατία, η οικονομική κρίση και μια σειρά ακόμη από παράγοντες επηρέασαν αρνητικά τον τουρισμό στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στον ελληνικό Τουρισμό, δεδομένου ότι το 2017, με εξαίρεση τις προκρατήσεις από την Αγγλία προς την Ελλάδα, που εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, το τοπίο δείχνει θολό;

θα έπρεπε κάθε χρόνο να γίνονται επενδύσεις 3 δισ.), που είχε

- Σε όλους αυτούς τους αστάθμητους παράγοντες, στους οποίους αναφερθήκατε, προστίθεται και η απόφαση εξόδου της Βρε-

Γιατί οι υψηλής ποιότητας τουρίστες, τους οποίους απώλεσε πέρυσι η Τουρκία, επέλεξαν την Ισπανία και όχι την Ελλάδα;

τανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρότι προς το παρόν

- Η Ισπανία διαθέτει ένα πολύ καλό τουριστικό προϊόν, σε συν-

δεν έχει αρνητικές συνέπειες στον ελληνικό Τουρισμό, δημιουρ-

δυασμό με την αποτελεσματική, διαχρονική και σωστά οργανω-

γεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στην ελληνική, τουριστική και

μένη στρατηγική, την οποία ακολουθεί στον τουρισμό. Κάτι που

ξενοδοχειακή βιομηχανία.

εμείς ως χώρα ανακαλύψαμε μόλις τελευταία, ενώ μόλις πρόσφα-

Πράγματι, οι προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά προς τη

τα ξεκίνησε να συνεργάζεται και ο δημόσιος με τον ιδιωτικό το-

χώρα μας εμφανίζουν αυξητικούς ρυθμούς, ενώ οι υπόλοιπες

μέα. Θέματα τα οποία η Ισπανία έχει επιλύσει εδώ και δεκαετίες.

ευρωπαϊκές αγορές δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφοροποιή-

Το διαχρονικό πρόβλημα της Ελλάδας στον τουρισμό είναι η έλ-

σεις.

λειψη ενιαίας στρατηγικής, με συνέχεια και συνέπεια. Τα τελευ-

Κάποια αρχικά στοιχεία δείχνουν εξακολουθητική μείωση του

ταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να συνε-

τουρισμού στην Τουρκία, εκτιμώ, όμως, ότι οι γείτονές μας, χρη-

χιστεί, προκειμένου να καταφέρουμε να ανταγωνιστούμε χώρες

σιμοποιώντας κάθε τρόπο και με βασικό «όπλο» τους την ευέλι-

που σε αυτόν τον τομέα έχουν παράδοση, όπως είναι η Γαλλία, η

κτη, λόγω του νομίσματός τους, τιμολογιακή πολιτική, το 2017 θα

Ισπανία, η Ιταλία.

ανακτήσουν μέρος του χαμένου μεριδίου τους.

Μάλιστα, η Ισπανία, έχοντας οργανωθεί στο θέμα της βιομετρι-

Από την άλλη, η Βόρεια Αφρική δείχνει να εισέρχεται και πάλι στο

κής βίζας, όταν επήλθε η ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, κα-

«παιχνίδι», προτάσσοντας, κι αυτή με τη σειρά της, ως ελκυστικό

τάφερε να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος των Ρώσων του-

παράγοντα τη φθηνή τιμή. Την ίδια στιγμή εμείς δεν έχουμε κα-

ριστών. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας έφτασε Ιούνιος μέχρι να

νένα περιθώριο άσκησης ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής, εξαι-

καταφέρουμε να βρούμε λύση, με όλες τις αρνητικές συνέπειες

τίας του αυξημένου συντελεστή Φ.Π.Α., που επηρεάζει άμεσα τη

για τον τουρισμό μας.

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

σαν επίπτωση στο θέμα της ποιότητας να παρατηρείται μια στασιμότητα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «μίγμα» για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και των τουριστικών-ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις, οι οποίες, σε υψηλό ποσοστό βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν πραγματικό εφιάλτη, τα «κόκκινα» δάνεια.


Εισπράττετε γκρίνια στο εσωτερικό του τουρισμού, τόσο σε επίπεδο επιχειρηματιών, όσο και φορέων;

Η κρίση απέδειξε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συνεργασία του δημόσιου τομέα. Ήρθε λοιπόν, η αρχή της στενότερης συνεργασίας.

- Αυτό είναι επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην οποία βρί-

Θα το ονόμαζα ρεαλισμό και προσαρμοστικότητα κ. Δεριζιώτη.

σκεται η χώρα εδώ και μια επταετία. Επταετής ύφεση συνεπάγε-

Όχι «χείρα φιλίας»...

ται κατάρρευση της οικονομίας, σε όλα τα επίπεδα, ασχέτως εάν

ανάλογο από πλευράς χρονικού διαστήματος δεν ενθυμούμαι

Εάν δεν πάμε σε αλλαγή του δημοσιονομικού πλαισίου, στο οποίο κινείται ο κλάδος, που θα κυμανθεί το πεδίο των διεκδικήσεών σας απέναντι στην κυβέρνηση;

να έχει συμβεί σε άλλη δυτική οικονομία.

- Έχουμε καταστήσει σαφές ότι διαθέτοντας ένα μη ανταγωνιστι-

ο τουρισμός στη χώρα μας επιδεικνύει ανθεκτικότητα. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι πρόκειται και για φυσιολογική συνέπεια, ενώ κάτι

κό προϊόν δεν υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του

Έχοντας μελετήσει τη δυτική οικονομία, ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

ελληνικού Τουρισμού. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι, οι επιβαρύνσεις

- Η οικονομία μας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Δεν μπορεί να

σης της χώρας, δεν θα δεχθούμε αυτές οι επιβαρύνσεις να παρα-

συνεχίσει άλλο η ύφεση. Εάν άμεσα δεν εισέλθει η χώρα σε ρυθ-

μείνουν ως δεδομένο. Εάν δεν επιτευχθούν άμεσα οι δημοσιονο-

μούς ανάπτυξης -κι εδώ σας υπενθυμίζω τις εκτιμήσεις του Διε-

μικοί στόχοι και δεν αρχίσει η αποφορολόγηση της Οικονομίας,

θνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες προβλέπουν ανάκαμψη

οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες.

μέσα στο 2017, με ποσοστό το οποίο θα πλησιάσει στο 3%, κάτι

Εφέτος λειτουργήσαμε έξι ολόκληρες μονάδες υψηλότερα σε σχέ-

που δεν ξέρω εάν είναι εφικτό-, ο Τουρισμός δεν θα συνεχίσει να

ση με τις ανταγωνιστικές χώρες. Το ίδιο θα κάνουμε και το 2017. Το

σημειώνει θετικό πρόσημο.

2018, όμως, με την καθιέρωση του τέλους διανυκτέρευσης, είναι

στον κλάδο ήταν αναπόφευκτες, λόγω της οικονομικής κατάστα-

δεδομένο ότι δεν θα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ώστε

Ο τουριστικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έτεινε «χείρα φιλίας», θα λέγαμε, προς το πολιτικό πεδίο με τις θέσεις του στις εργοδοτικές εισφορές και σε μία σειρά από ζητήματα. Eκ του αποτελέσματος κρίνοντας, θα λέγαμε ότι, μάλλον, βρισκόταν σε κατάσταση αυταπάτης. Συμφωνείτε;

να προσελκύσουμε τον τουρίστα. Και για ποιο λόγο, άλλωστε, να έρθει εδώ και να μην πάει στην Τουρκία, όπου του προσφέρεται ανάλογη ποιότητα υπηρεσιών με μικρότερο κόστος;

«αυτόματο πιλότο» και πως ό,τι κι αν συμβεί, επειδή η Ελλάδα

Υπάρχει καταιγισμός κριτικής ότι, με τον παρόντα αναπτυξιακό νόμο ελάχιστες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις ενισχύσεις του, άρα οι επενδύσεις θα είναι περιορισμένες. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη, ποιο είναι το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας;

είναι μια όμορφη χώρα, με καθαρές θάλασσες και υπέροχο κλί-

- Η κριτική από μόνη της που επιδέχεται ο νέος αναπτυξιακός

μα, μπορεί να αποτελεί, διαχρονικά, ελκυστικό, τουριστικό προ-

νόμος, αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά επικοινωνία και συνερ-

ορισμό. Αυτό ήταν μία αυταπάτη, η οποία για κάποια χρόνια λει-

γασία υπήρξε για τη δημιουργία του, αφού το αποτέλεσμα μιας

τούργησε.

συνεργασίας θα ήταν σίγουρα διαφορετικό.

Ο τουρισμός δεν ήταν βασική δραστηριότητα στην Ελλάδα, δια-

Είναι σαφές ότι, στη διαδικασία θέσπισης του νέου νόμου οι αρ-

τηρώντας ένα μικρό μόνο κομμάτι του ΑΕΠ, οπότε, στο πλαίσιο

μόδιοι δεν έλαβαν υπόψιν τις θέσεις και τις προτάσεις του τουρι-

αυτό, η στενή συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

στικού τομέα και της αγοράς. Δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρ-

δεν ήταν απαραίτητη.

ξουν σημαντικές βελτιώσεις.

- Όχι δεν θα συμφωνήσω, δεν πρόκειται για αυταπάτη από την πλευρά του τουριστικού τομέα. Το όλο θέμα έγκειται στη λανθασμένη εντύπωση των κυβερνήσεων και, εν γένει, της Πολιτείας, εδώ και δεκαετίες, ότι ο Τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει στον

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Συνέντευξη

Αυτό σημαίνει ότι, θα πορευθούμε με χρηματοδοτικό «εργαλείο»

Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, είναι αδιανόη-

τον υπάρχοντα επενδυτικό νόμο, ο οποίος, με βάση την υφιστά-

το να πωλείται μέρος του τουριστικού τομέα, έναντι «πινακίου

μενη κατάσταση της οικονομίας, κάθε άλλο παρά ενισχυτικός εί-

φακής», σε ξένους, ευκαιριακούς επενδυτές, τη στιγμή που πολ-

ναι απέναντι στις επιχειρήσεις.

λοί Έλληνες επιχειρηματίες, εξακολουθητικά, επενδύουν σε ένα καθεστώς υπερφορολόγησης, ύφεσης της οικονομίας και δίχως

«Κόκκινα» δάνεια. Από την πλευρά τους οι τράπεζες διαρρέουν κάποιες φήμες, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης των συμφερόντων των μελών τους. Την ίδια στιγμή βέλη εκτοξεύονται προς τον τουρισμό για υπερβολικό δανεισμό, ενώ είναι σαφές ότι ο δανεισμός αφορά λίγες και συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Παράλληλα, κάποιες επιχειρήσεις εξακολουθούν και λειτουργούν υγιώς, χωρίς δάνεια, ενώ κάποιες άλλες είναι κυριολεκτικά «πνιγμένες» σε αυτά. Ποια είναι η θέση σας;

χρηματοδοτικά «εργαλεία».

- Η Π.Ο.Ξ. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των «κόκ-

της αξίας της, επειδή έχει χαρακτηριστεί ως «κόκκινη».

Και για να μην παρεξηγηθώ, σαφώς και τάσσομαι και προσωπικά, αλλά και σαν Π.Ο.Ξ., υπέρ των ξένων επενδύσεων και μακάρι να καταφέρουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, αφού αυτό θα σημάνει αυτόματα ότι η χώρα έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Επιχειρηματίες, όμως, οι οποίοι θα επενδύσουν με τους ίδιους όρους που επενδύει ο Έλληνας επιχειρηματίας και όχι με προνομιακούς όρους, ούτε παίρνοντας μια επιχείρηση στο 10%

κινων» δανείων εδώ και χρόνια. Υπάρχουν, μάλιστα, δηλώσεις μου από το 2012, οι οποίες αναφέρονταν σε αφελληνισμό της ξενοδοχειακής αγοράς, αφού πιστεύω ότι, το συγκεκριμένο ζήτημα υποκρύπτει σοβαρή απειλή για τον κλάδο. Εδώ και χρόνια είχαμε εκφράσει την ανησυχία ότι, ενώ υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες δείχνουν βιώσιμες, με τον τρόπο που γίνεται ο χειρισμός των δανείων τους από τις τράπεζες και σε συνδυασμό με την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, κινδυνεύουν, από τη μια μέρα στην άλλη, τα δάνειά τους να μετατραπούν σε «κόκκινα». Δυστυχώς, δεν διαψευστήκαμε. Έτσι, σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το 40% των δανείων

Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, είναι αδιανόητο να πωλείται μέρος του τουριστικού τομέα, έναντι «πινακίου φακής», σε ξένους, ευκαιριακούς επενδυτές, τη στιγμή που πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες, εξακολουθητικά, επενδύουν σε ένα καθεστώς υπερφορολόγησης, ύφεσης της οικονομίας και δίχως χρηματοδοτικά «εργαλεία».

του Τουρισμού χαρακτηρίζονται ως «κόκκινα».

Στην πραγματικότητα είναι «κόκκινα»; εκεί κι έπειτα κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αφού υπάρχουν

Παρά την έντονη φημολογία περί εξαγορών, κ.λπ., κ.λπ., επενδύσεις δεν γίνονται…

επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια, οι οποίες είναι βιώσιμες και κά-

- Πράγματι κι αυτό επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου, αλλά και τους

ποιες άλλες όχι. Το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συνολικά.

φόβους μου ότι ο τουριστικός τομέας, ως νέος Δούρειος Ίππος,

Δεν μπορεί όλα τα δάνεια να μπαίνουν σε ένα καλάθι. Δεν μπορεί

κινδυνεύει με «κατάληψή» του, αυτή τη φορά, από ξένους, ευκαι-

να πωλούνται έτσι απλά σε ξένα funds, χωρίς να έχουν προηγηθεί

ριακούς επιχειρηματίες-επενδυτές…

- Με αυτή καθεαυτή έννοια του όρου μπορεί και να είναι. Από

άλλες διεργασίες. Αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή από πλευράς τραπεζών.

Άρα θεωρείτε ότι δεν γίνονται business μεταξύ ξένων επενδυτών κι Ελλήνων ξενοδόχων, αλλά οι πρώτοι, σαν «κοράκια», περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, ώστε να «αρπάξουν» από τους ξενοδόχους τις επιχειρήσεις. - Ενδεχομένως, κι έτσι να αντισταθμίσουν το πρόβλημα που υπάρχει στην απόσβεση μιας επένδυσης σε βάθος δεκαετίαςδεκαπενταετίας, με το σημερινό φορολογικό καθεστώς, με την αλλαγή των συντελεστών κάθε λίγο, την αβεβαιότητα, κ.λπ..

Το προσφυγικό σας φοβίζει; - Πάρα πολύ. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα για την Ελλάδα, για την οικονομία της, την κοινωνική της συνοχή και, δυστυχώς, είναι ένα θέμα το οποίο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Η Τουρκία,

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ανά πάσα στιγµή, µπορεί να πάψει να συµµορφώνεται µε τη συµ-

το οποίο, σύµφωνα µε µελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton

φωνία που έχει συνάψει µε την Ε.Ε. και να λειτουργήσει το θέµα ως

για λογαριασµό του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου, χάνει περί-

µοχλό πίεσης προς όφελός της. Από την άλλη, δεν έχει γίνει απο-

που 300 εκατ. ευρώ ετησίως από φόρους, ποσό το οποίο αυξά-

τελεσµατική διαχείριση του θέµατος, τόσο σε επίπεδο κεντρικής

νεται συνεχώς.

διοίκησης, όσο και τοπικών αυτοδιοικήσεων. Είναι ένα θέµα το γεί όσο δεν αντιµετωπίζεται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης.

Έχετε διαπιστώσει περιφερειακά σαν Π.Ο.Ξ. μεγάλα ξενοδοχεία να μετατρέπουν τη δραστηριότητά τους;

Οι συνέπειες, µάλιστα, στην εικόνα της χώρας και κατ’ επέκταση

- Όχι µεγάλα ξενοδοχεία. Σίγουρα, όµως, ιδιοκτήτες µικρών ξενο-

στις τουριστικές ροές από το εξωτερικό, το πρώτο τετράµηνο

δοχείων κι άλλων καταλυµάτων σκέφτονται σοβαρά το ενδεχό-

του 2016, ήταν εξαιρετικά αρνητικές.

µενο αλλαγής της δραστηριότητάς τους.

• Sharing economy. Ποια είναι η άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα και ποιες οι προτάσεις σας, ούτως ώστε να πάψει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομία της χώρας;

Τι άλλαξε στην Αθήνα και, τελευταία, παρατηρείται αυξημένη τουριστική κίνηση;

- Ο τουριστικός τοµέας έχει καταθέσει συγκεκριµένη πρόταση µε

2012. Η εικόνα της πόλης, από το 2008, είχε πληγεί σηµαντικά,

τη µορφή νοµοθετικής παρέµβασης προς την κυβέρνηση για το

παραπέµποντας, πολλές φορές, σε εικόνα πόλης που βρίσκεται

πώς πρέπει να αντιµετωπιστεί το συγκεκριµένο θέµα. Είναι σαφές

σε εµπόλεµη ζώνη, στη Μέση Ανατολή. Περίπου 80 ξενοδοχεία

ότι η κατάργηση της διάκρισης τουριστικής και αστικής µίσθω-

έκλεισαν στην Αθήνα από το 2008 κι έπειτα.

σης, πέρυσι το Kαλοκαίρι, δηµιούργησε ένα τεράστιο πρόβληµα

Επί προεδρίας µου στην Ε.Ξ.Α.Α.Α. είχα πει πως όταν επέλθει ανά-

κι αυτή τη στιγµή υπάρχει ουσιαστικά µία «γκρίζα» δραστηριότη-

καµψη του αθηναϊκού τουρισµού, η αγορά θα παρουσιάσει υπε-

τα, η οποία αφενός δεν είναι παράνοµη, αφετέρου δεν υπάρχει

ραπόδοση, καθώς είχε συµπιεστεί πάρα πολύ, κι αυτό ακριβώς

ρύθµισή της. ∆ηλαδή, σήµερα ο καθένας µπορεί να νοικιάζει το

έγινε. Ακόµη, όµως, και σήµερα, έπειτα από µια τετραετία ανά-

διαµέρισµά του, ασκώντας ανταγωνιστική δραστηριότητα απέ-

καµψης του αθηναϊκού τουρισµού, τα µεγέθη των ξενοδοχείων

ναντι στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, µην αποδίδοντας φόρους

της Αθήνας δεν έχουν σχέση µε τα αντίστοιχα µεγέθη του 2008.

στο δηµόσιο.

Υπάρχει µια περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγµατος και κά-

Καταρχάς, η συγκεκριµένη δραστηριότητα πρέπει να ονοµατι-

ποιες ακόµη περιοχές, όπως ευρύτερα της λεωφόρου Συγγρού,

στεί, αυτοί που την ασκούν να καταγραφούν σε κάποιο µητρώο,

της Μιχαλακοπούλου, κ.λπ., τα ξενοδοχεία των οποίων εµφανί-

προκειµένου το κράτος να µπορεί να ασκεί τους απαραίτητους

ζουν καλές πληρότητες, κ.λπ., και άλλες περιοχές, όπως γύρω

ελέγχους και να διασφαλίζει ότι αποδίδονται οι ανάλογοι φόροι.

από την πλατεία Οµονοίας, οι οποίες εξακολουθητικά αποτελούν

Παράλληλα, θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει φορολόγηση στην

«νεκρές ζώνες».

«πηγή», διότι δεν γίνεται ένα ξενοδοχείο ή ένα ενοικιαζόµενο

Ο προορισµός αυτή τη στιγµή δείχνει να ακολουθεί µία καλή,

δωµάτιο να πληρώνει ΦΠΑ 13% στη διαµονή και 24% στις υπό-

τουριστική πορεία. Οφείλουµε, όµως, να υπογραµµίζουµε ότι

λοιπες υπηρεσίες και κάποιος άλλος να ασκεί την ίδια δραστηρι-

µε το κλείσιµο 80 ξενοδοχείων στην πόλη, η προσφορά περιο-

ότητα µε µηδενική επιβάρυνση.

ρίστηκε. Θα λέγαµε, λοιπόν, ότι η αγορά θα ισορροπήσει όταν

Συνεχώς υπάρχουν εξαγγελίες περί επικείµενων νοµοθετικών

στο ξενοδοχειακό προϊόν της πόλης προστεθούν οι κλίνες που

παρεµβάσεων, χωρίς, ωστόσο, µέχρι στιγµής, να έχει γίνει κάτι.

έχουν αφαιρεθεί και η ζήτηση εξακολουθήσει να είναι στα σηµε-

Κάθε µέρα που περνάει είναι σε βάρος του ελληνικού δηµοσίου,

ρινά επίπεδα.

οποίο δηµιουργεί συνεχώς εντάσεις και θα συνεχίσει να δηµιουρ-

- ∆εν άλλαξε κάτι, απλά ο τουρισµός στην Αθήνα τα χρόνια αυτά της κρίσης είχε υποστεί µεγάλη καθίζηση, µε αποκορύφωση το

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Συνέντευξη

Να υποθέσω ότι δεν σας φοβίζει το μαζικό άνοιγμα ξενοδοχείων στην Αθήνα. µαζικό άνοιγµα ξενοδοχείων. Λειτουργούν κάποια ξενοδοχεία

Τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας επηρεάζουν την πορεία της Κρουαζιέρας, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημαντικό «αιμοδότη» του ελληνικού Τουρισμού. Πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί το 2017 για την ελληνική κρουαζιέρα;

στη θέση άλλων που έκλεισαν και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός,

- Εξαιτίας των προβληµάτων που παρατηρούνται στην ευρύτερη

όµως δεν πρόκειται για προσθήκη επιπλέον κλινών.

περιοχή, και, κυρίως, στην Τουρκία, αρκετές εταιρίες κρουαζιέ-

- Όχι δεν µε φοβίζει, αν και στην παρούσα φάση δεν υφίσταται

ρων έχουν επαναπροσδιορίσει τα προγράµµατά τους, αντικα-

Είσαστε αισιόδοξος για τις εξελίξεις στον τομέα των αεροδρομίων;

θιστώντας την Τουρκία, αλλά και ελληνικούς προορισµούς που

- Είναι πολύ θετική η εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του management

αποτελούσαν συνδυαστικούς σταθµούς µετεπιβιβάσεων µε τη

των 14 περιφερειακών αεροδροµίων, όµως τα όποια αποτελέσµα-

γειτονική χώρα, µε άλλους προορισµούς, γεγονός το οποίο θα

τα θα φανούν µετά από χρόνια. Εύχοµαι και τα υπόλοιπα αεροδρό-

επιφέρει µία πτώση στην αγορά της κρουαζιέρας, στη χώρα µας,

µια να µπουν σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

το 2017.

Θα διεκδικήσετε την προεδρία του Σ.Ε.Τ.Ε.; - Στον Σ.Ε.Τ.Ε είµαι µέλος του διοικητικού συµβουλίου του από το

Eάν ήσασταν μία ημέρα υπουργός Τουρισμού τι θα σπεύδατε να υπογράψετε;

2002 και τα τελευταία πέντε χρόνια Α’ αντιπρόεδρος. Όλη αυτή

- Τι να πρωτο-προλάβεις σε µία µόνο ηµέρα! Χρειάζεται ένα εύλο-

την περίοδο, έχουµε καταβάλει µια µεγάλη προσπάθεια µέσα σε

γο χρονικό περιθώριο για να καταφέρει κανείς να ασκήσει πολιτι-

δύσκολες συνθήκες κρίσης, να διαχειριστούµε µε τρόπο αποτε-

κή. Το µεγαλύτερο, ωστόσο, ζητούµενο είναι να µπορέσει κανείς

λεσµατικό τα συµφέροντα του κλάδου. Τίποτα δεν µας «χαρίστη-

να διαµορφώσει µία στρατηγική που να έχει χρονικό ορίζοντα

κε». Πρόθεσή µου είναι να συνεχίσω να δουλεύω και να προσφέ-

πέραν της πενταετίας. Στην πολιτική, δυσυχώς, κυριαρχεί το εφή-

ρω για τον ελληνικό τουρισµό και την οικονοµία της χώρας. Οι

µερο. Ο τουρισµός χρειάζεται µακροχρόνιο σχεδιασµό και όχι

προκλήσεις που έχουµε να αντιµετωπίσουµε µπροστά µας είναι

«εκλάµψεις» της µιας ηµέρας.

πολύ µεγάλες.

Ασκείται κριτική στον Σ.Ε.Τ.Ε. ότι είναι ιδιαίτερα «συγκαταβατικός» απέναντι στην Πολιτεία για τη στάση της στον τουριστικό τομέα. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Συμμερίζεστε την άποψη για καθιέρωση μόνιμης θέσης γενικού γραμματέα ή υφυπουργού Τουρισμού ή κάτι ανάλογο; - Ο Ε.Ο.Τ. είναι ένα σηµαντικό εργαλείο προώθησης και προβολής του ελληνικού Τουρισµού. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ αυτονόητο

- ∆ιαφωνώ κάθετα και αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσµα-

ο γενικός γραµµατέας να µην αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει ο

τος. Ο Σ.Ε.Τ.Ε. εκφράζει στο σύνολό του τον τοµέα, υπό τη «σκέ-

υπουργός, ώστε να µην αλλάζει και η ακολουθούµενη πολιτική.

πη» του οποίου βρίσκονται µια σειρά από κλάδοι, µε διαφορετι-

Η διοίκηση πρέπει να έχει µονιµότητα, όχι µε αυτή καθεαυτή την

κά προβλήµατα ο καθένας. Τα αποτελέσµατα του τουρισµού τα

έννοια της λέξης. Στην προκειµένη περίπτωση θεωρώ απαραίτη-

τελευταία χρόνια και όσα επετεύχθησαν, είναι αποτέλεσµα της

το να θεσπιστεί µία θέση, πενταετούς, για παράδειγµα, θητείας.

ασκούµενης πολιτικής του Σ.Ε.Τ.Ε..

Βεβαίως, χρειάζεται σκέψη για το ποια θα ήταν αυτή η θέση µε τη

Χρέος, ωστόσο, ανάδειξης των προβληµάτων των επιµέρους

διαχρονικότερη λειτουργία, η οποία θα µπορούσε να συµβάλλει

κλάδων έχουν οι φορείς εκπροσώπησης των κλάδων αυτών. Και

στην κατεύθυνση καθιέρωσης µιας µακροπρόθεσµης στρατηγι-

θεωρώ ότι και σε αυτό το σηµείο γίνεται καλή δουλειά.

κής στον τουρισµό.

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


21x29_Layout 1 1/28/14 4:24 PM Page 2

Harmonize your Hospitality Guest Phones Admin Phones Electronic Hotel Locks Hotel Internet Access OpenScape Business by Unify (formerly Siemens Enterprise Communications)

Iris Apps Hotel Website & Marketing

HOTEX IKE | Perikleous 29 Gerakas 15344 | Tel.: +30 213 0772222 | Fax. +30 2130306180 Mob.: +30 6944148552 | info@hotex.gr | www.hotex.gr


Της Φλώρας Γ. Γιούπη

Θέμα

Sojern: Εκτός Τop 10 η Ελλάδα Αλλαγή «σκηνικού» για την Ελλάδα, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα, στην κατάταξη με τις περισσότερες αναζητήσεις για ταξίδια το δ’ τρίμηνο του 2016, με βάση την τριμηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί η εταιρία Sojern, με θέμα τις «Παγκόσμιες Τάσεις στα Ταξίδια» για το γ’ τρίμηνο του 2016.

Sojern αναλύει την ταξιδιωτική συµπεριφορά σε όλο τον

Η

εταιριών, online ταξιδιωτικών γραφείων, κ.ο.κ., προκειµένου να

κόσµο, µε βάση τις αναζητήσεις και τις κρατήσεις που

καταγράψει τις ταξιδιωτικές τάσεις από το τρίτο τρίµηνο του

γίνονται σε όλες τις περιοχές -Βόρεια Αµερική, Λατινική Αµερική,

2016 κι έπειτα.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ασία/Ειρηνικό-, όπως αυτές

Σύµφωνα µε την έρευνα, η Ελλάδα δεν περιλαµβάνεται στη λίστα

αναδεικνύονται µέσα από τα δεδοµένα µεγάλων αεροπορικών

των προορισµών µε τις περισσότερες αναζητήσεις για το δ’ τρί-

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι 10 πρώτες χώρες σε αναζητήσεις και κρατήσεις

Αναζήτηση

Κράτηση

ΗΠΑ

Γαλλία

Ισπανία

Πορτογαλία

Ιταλία

Ρωσία

Ην. Βασίλειο

Ταϋλάνδη

Μεξικό

Ελβετία

Γερµανία

Ολλανδία

Και τα δύο

µηνο του έτους, εξαιτίας του προσανατολισµού των ταξιδιωτών

τήσεις παρά σε κρατήσεις, µε τους Ευρωπαίους να… σέρνουν

σε άλλους προορισµούς, όπως λόγου χάρη το Μεξικό.

τον χορό, αφού η τάση που επικράτησε ήταν οι κρατήσεις της

Επιπλέον, µε βάση τα αποτελέσµατα της έρευνας, προκύπτει ότι

τελευταίας στιγµής και µετάθεση των κρατήσεών τους για αργό-

τον Ιούλιο οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιδόθηκαν σε αναζη-

τερα. Έτσι, κατά το β’ τρίµηνο του 2016 το 42% των Ευρωπαίων

Το µερίδιο του όγκου των αναζητήσεων και των κράτησεων το τρίτο τρίµηνο, ανά µήνα

∆ιάρκεια Ταξιδιού 0 έως 3 ηµέρες 4 έως 7 ηµέρες 8 έως 11 ηµέρες 12+ ηµέρες

Ιούλιος

Αύγουστος

Αναζήτηση

Σεπτέµβριος

Κράτηση

Μέγεθος συµµετεχόντων

Χρονική περίοδος 1 Ταξιδιώτης 2 Ταξιδιώτες 3+ Ταξιδιώτες 0 έως 7 ηµέρες

8 έως 14 ηµέρες

15 έως 21 ηµέρες 22 έως 29 ηµέρες 30 έως 59 ηµέρες

60+ ηµέρες

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέμα

Οι τάσεις αναζήτησης για την Ευρώπη το 4ο τρίµηνο Μικρής απόστασης Το ποσοστό των ταξιδιωτικών αναχωρήσεων καθηµερινά Κυριακή

∆ευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέµπτη

Μεγάλης απόστασης Το ποσοστό των αναζητήσεων καθηµερινά

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

Μικρής απόστασης

Μικρής απόστασης

Μεγάλης απόστασης

Μεγάλης απόστασης

∆ευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέµπτη

Παρασκευή

Σάββατο

ταξιδιωτών έκανε τις κρατήσεις τους κατά µέσο όρο 60 και πλέον

ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Μεξικό, η Γερµα-

ηµέρες νωρίτερα από την πραγµατοποίηση του ταξιδιού τους,

νία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Ταϋλάνδη, η Ελβετία και

ποσοστό το οποίο έπεσε στο 31% το γ’ τρίµηνο.

η Ολλανδία.

Επίσης, τα ταξίδια από 0 έως 7 ηµέρες αυξήθηκαν στο 20% από

Αντίστοιχα, στους δηµοφιλέστερους προορισµούς σε αναζητήσεις

το 15% το προηγούµενο τρίµηνο.

για τους Ευρωπαίους, την πρώτη θέση έχει το Λονδίνο, ακολου-

Στο Top 10 µε τους κορυφαίους προορισµούς παγκοσµίως για

θούν η Βαρκελώνη, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη, ενώ την πεντάδα

αναζητήσεις και κρατήσεις το γ’ τρίµηνο συµπεριλαµβάνονται οι

συµπληρώνει η Μαγιόρκα.

Οι πέντε κορυφαίοι προορισµοί

Μέγεθος συµµετεχόντων

Μικρής απόστασης

Μεγάλης απόστασης

Λονδίνο 1 Ταξιδιώτης

∆ιάρκεια ταξιδιού 0 έως 3 ηµέρες

4 έως 7 ηµέρες

8 έως 11 ηµέρες

2 Ταξιδιώτες

3+ Ταξιδιώτες

Βαρκελώνη Άµστερνταµ Πάλµα ντε Μαγιόρκα Μαδρίτη Μπανγκόκ Νέα Υόρκη Ντουµπάι Μαϊάµι

12+ ηµέρες

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΜπαλίΣυνέντευξη

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

XΡΙΣΤΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΗ

Οικονομική Επόπτης Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά

Η Ελλάδα χάνει εφέτος το στοίχημα των εσόδων • Κίνα και Κορέα ανερχόμενες αγορές για τη Ζάκυνθο • Υπερφορολόγηση, παράνομες μισθώσεις, μεταναστευτικό, εποχικότητα, τα «αγκάθια» του ελληνικού τουρισμού Αυξημένη φορολογία και παράνομες μισθώσεις συνθέτουν την εικόνα της «πληγωμένης» ανταγωνιστικότητας του ελληνικού Tουρισμού, συρρικνώνοντας τα τουριστικά έσοδα, με όλες τις επιπτώσεις στα ταμεία και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, κυρίως, όμως, στην εθνική οικονομία. Αυτό είναι το «απόσταγμα» μιας ειλικρινούς συζήτησης, μιας κουβέντας με εξομολογητικές διαθέσεις, χωρίς φιλτράρισμα στη σκέψη και μισόλογα, με «πρωταγωνίστρια» την Χριστίνα Τετράδη. Η οικονομική επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων Zante Hospitality Group, μιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» για όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού. H διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η υπερφορολόγηση, οι «γκρίζες» μισθώσεις, έχουν την… τιμητική τους στη συζήτηση. Μια συζήτηση με δύο σημεία αναφοράς: Τον ελληνικό Τουρισμό, που, όπως όλα δείχνουν, εφέτος χάνει το στοίχημα των εσόδων, και τον τουρισμό στη Ζάκυνθο, το νησί των Ιονίων, που τελευταία ανακαλύπτουν όχι μόνο οι Κινέζοι, αλλά και οι Κορεάτες τουρίστες. 42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Νέα αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, η οποία, ωστόσο, δεν συνεπάγεται και αύξηση των τουριστικών εσόδων, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής περιόδου. Καταρχάς, που οφείλεται αυτή η νέα αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών και ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την πορεία του ελληνικού Τουρισμού εφέτος; Σηµειώθηκε αύξηση των τουριστικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόµια της χώρας, λόγω της µεγάλης συµβολής των κρατήσεων last minute, καθώς και της ευνοϊκής συγκυρίας από τα προβλήµατα σε Τουρκία και Αίγυπτο. Όµως, παρά την αύξηση των αφίξεων, η Ελλάδα φαίνεται να χάνει το στοίχηµα των εσόδων, την ίδια ώρα που ανταγωνιστικοί προορισµοί όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, σηµειώνουν νέο ρεκόρ ταξιδιωτικών εισπράξεων. O Ελληνικός Τουρισµός φέτος, δείχνει να κλείνει µε θετικό πρόσηµο ως προς τις αφίξεις, αλλά όχι στα έσοδα.

Τι μεσολάβησε και η Ελλάδα, παρά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Ρωσία, τον γενικότερο αποκλεισμό της Αιγύπτου και μια σειρά άλλων γεγονότων, δεν κατάφερε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη; Η χώρα µας δεν επωφελήθηκε στον βαθµό που έπρεπε από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και έχασε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι, παραµένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισµός, σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου (Μάιο-Ιούνιο), καταγράφηκε µειωµένος αριθµός κρατήσεων, εξαιτίας, κυρίως, της εικόνας που διαµορφώθηκε για τη χώρα µας στο εξωτερικό, από την αναποτελεσµατική διαχείριση των µεταναστευτικών ροών, αλλά και του φόβου που επικρατεί στην Ευρώπη, µετά τα απανωτά τροµοκρατικά χτυπήµατα.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του ελληνικού Τουρισμού στο άμεσο μέλλον και ποιες οι προτάσεις σας για την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στον διεθνή τουριστικό στίβο; Τα νέα δυσχερή µέτρα που προωθούνται, σε συνδυασµό µε την υπερφορολόγηση, την αύξηση του ΦΠ.Α. και του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση του εργατικού και λειτουργικού κόστους, σε συνδυασµό µε την έλλειψη

Χρειάζεται να υπάρξουν άµεσα µέτρα ανάπτυξης και προώθησης

ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύουν ότι οι συνθή-

του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και όχι µέτρα ανάσχεσης.

κες λειτουργίας για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της

Επίσης, καθοριστικό στοιχείο για την επόµενη τουριστική περίο-

χώρας, τα επόµενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

δο, θεωρώ ότι θα είναι η επάνοδος των ανταγωνιστικών χωρών

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και µια σειρά άλλων φόρων σε

της Ανατολικής Μεσογείου, που δείχνουν να επανακάµπτουν δυ-

προϊόντα και υπηρεσίες, που επηρεάζουν άµεσα και έµµεσα την

ναµικά για το 2017.

αγοραστική δύναµη του τουρίστα, εκτοξεύοντας το κόστος του

Το µεγάλο στοίχηµα για την Ελληνική Τουριστική Βιοµηχανία πα-

τουριστικού πακέτου και ισοπεδώνοντας την ανταγωνιστικότητα

ραµένει η προσέλκυση ποιοτικού τουρισµού και η αύξηση της

του ελληνικού Τουρισµού.

κατά κεφαλήν δαπάνης ανά τουρίστα. Η επιµήκυνση της τουρι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Συνέντευξη

στικής περιόδου και η ανάπτυξη και ενίσχυση των εναλλακτικών

Σηµαντική, επίσης, πρωτοβουλία υπήρξε το γεγονός της αδελφο-

µορφών τουρισµού παραµένουν οι µεγάλες προκλήσεις.

ποίησης της επαρχίας Σαντόνγκ µε τον δήµο Ζακύνθου, τον Ιούλιο του 2014, µε στόχο τη σύναψη διµερών σχέσεων στους τοµείς

Πως εξελίχθηκε η φετινή τουριστική σεζόν στη Ζάκυνθο και ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που έχετε για την επόμενη χρονιά;

του πολιτισµού και του τουρισµού, µεταξύ των δύο περιοχών.

Με ικανοποιητική αύξηση κινήθηκε η φετινή τουριστική περίο-

κορεάτικο σίριαλ, το οποίο προβάλλεται µε επιτυχία, τόσο στην

δος για τη Ζάκυνθο. Βάσει των αφίξεων του αεροδροµίου του

Κορέα, όσο και στην Κίνα, µε αποτέλεσµα οι αφίξεις να έχουν πα-

νησιού, ο µέσος όρος των αφίξεων εξωτερικού παρουσίασε ορι-

ρουσιάσει ιδιαίτερη δυναµική.

ακά διψήφια αύξηση, κάτι όµως που δεν αντικατοπτρίζεται και

Στη στρατηγική που χαράσσει ο κάθε προορισµός, επιβάλλεται η

στα έσοδα. Θεωρώ πρόωρο το να κάνουµε εκτιµήσεις για το

στροφή σε νέες αγορές, ώστε να µπορέσει το τουριστικό προϊόν

2017, δυστυχώς, όµως, δεν µπορούµε να περιµένουµε σηµαντι-

να εξισορροπεί τις διακυµάνσεις της τουριστικής ζήτησης από τις

κές αλλαγές προς το καλύτερο, αφού τα κυριότερα θέµατα που

παραδοσιακές αγορές. Ειδικότερα, το άνοιγµα σε αγορές µε ανα-

µας απασχόλησαν φέτος, παραµένουν ακόµη, µε σηµαντικότερο

πτυσσόµενες και εξωστρεφείς οικονοµίες, όπως η Κίνα, το Ισρα-

αυτό της ενίσχυσης του προφίλ της Ελλάδας ως value for money,

ήλ, οι Αραβικές χώρες είναι σηµαντικό, γιατί οι επισκέπτες από τις

ασφαλούς προορισµού.

χώρες αυτές παρουσιάζουν υψηλότερες δαπάνες ανά διανυκτέ-

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η προβολή τοπίων της Ζακύνθου σε

ρευση. Για να επιτευχθεί το άνοιγµα µιας αγοράς, απαιτείται ορ-

Οι Κινέζοι και οι Κορεάτες τουρίστες εφέτος έκαναν τη διαφορά στο νησί, κάτι που καταδεικνύει ότι αποτελούν τη νέα δυναμική αγορά για τη Ζάκυνθο. Καταρχάς, θα ήθελα το σχόλιό σας γι’ αυτή την εξέλιξη, και, παράλληλα, θεωρείτε ότι ήρθε η ώρα να στραφούμε σε νέες τουριστικές αγορές;

γανωµένη και στοχευµένη προσπάθεια αρχικά των τουριστικών

Οι Κινέζοι τουρίστες ξεκίνησαν τα ταξίδια προς τη Ζάκυνθο τα

δυναµική αγορά για τον τουρισµό της Ζακύνθου.

Η απόφαση για BREXIT του Ηνωμένου Βασιλείου επηρέασε την πορεία της βρετανικής αγοράς εφέτος στη Ζάκυνθο και, γενικά, θεωρείτε ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό;

Πρέπει να τονιστεί ότι, για την εξέλιξη αυτή, έχουµε δουλέψει

Το δηµοψήφισµα για έξοδο του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

πολύ από το 2012 µε το υπουργείο Τουρισµού, τον Ε.Ο.Τ. της Κί-

δεν φαίνεται να επηρέασε την τουριστική κίνηση προς τη Ζάκυν-

νας και τα προξενεία, ενώ τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία µε

θο. Άλλωστε, τα συµβόλαια για τη φετινή χρονιά είχαν υπογραφεί

τον δήµο Ζακύνθου, φιλοξενήσαµε πολλές αποστολές κινεζικών

από το 2015, ενώ τα περισσότερα συµβόλαια του 2017 είχαν ήδη

φορέων τουρισµού, δηµοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων

υπογραφεί πριν από το δηµοψήφισµα για την έξοδο. Θεωρώ ότι

όπως το World Traveler το 2014, αλλά και τουριστικούς επιχειρη-

την οποιαδήποτε αλλαγή θα τη δούµε από το 2018.

µατίες µε επιρροή σε τουριστικά πακέτα.

Βάσει στοιχείων, η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία απο-

τελευταία τρία χρόνια, αλλά φέτος µαζί µε τους γείτονες τους Κορεάτες, πραγµατικά έκαναν τη διαφορά, αποτελώντας τη νέα

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

φορέων, σε συνεργασία µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση (περιφέρεια, δήµος), αλλά και των τουριστικών επιχειρηµατιών για να µπορέσει να έχει αποτέλεσµα.


τελεί το 50% περίπου του συνόλου των τουριστικών αφίξεων

την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισµού, ακυρώνοντας

στον νησί και άρα τη βασική αγορά που καθορίζει τα τουριστικά

τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισµού να στηρίξει τα δηµόσια

δεδοµένα της Ζακύνθου, παρουσίασε περίπου διψήφια αύξηση.

έσοδα και να δώσει δουλειές στους Έλληνες πολίτες.

Όµως, υπάρχει πάντα ο φόβος ότι µία ενδεχόµενη παρατεταµέ-

δέχεται περίπου 3 εκατ. Βρετανούς κάθε χρόνο και, µάλιστα, µε

«Γκρίζες» μισθώσεις. Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου, το οποίο δείχνει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις;

αρκετά υψηλή µέση δαπάνη ανά τουρίστα, σε σχέση µε τις άλλες

Τα ελληνικά ξενοδοχεία, εκτός των άλλων, έχουν να αντιµετωπί-

εθνικότητες.

σουν και τις επιπτώσεις της οικονοµίας του διαµοιρασµού, του

νη διολίσθηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ, µπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό Τουρισµό, καθότι η χώρα µας

sharing economy, όπου παράνοµα ενοικιαζόµενες κατοικίες

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τον Φ.Π.Α., που με τη νέα αύξηση καθιστά το ελληνικό τουριστικό πακέτο λιγότερο ανταγωνιστικό και ποια η θέση σας για το τέλος διανυκτέρευσης που προγραμματίζει να εφαρμόσει από το 2018 η κυβέρνηση;

ανταγωνίζονται ανεξέλεγκτα τις νόµιµες και αδειοδοτηµένες επιχειρήσεις, εκ του ασφαλούς και χωρίς καµία λειτουργική ή φορολογική προϋπόθεση και υποχρέωση. Σύµφωνα µε µελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογα-

Με την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες διαµονής από το 6% στο 13%, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην πρώτη θέση µεταξύ των ευρωπαϊκών µεσογειακών τουριστικών προορισµών, µε την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο. Σύµφωνα µε στοιχεία µεταξύ 32 ευρωπαϊκών χωρών σε 20 προορισµούς, ο Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες διαµονής κινείται µεταξύ 6% και 10%. Σε όλους τους άµεσα ανταγωνιστικούς προορισµούς ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαµονής βρίσκεται σε χαµηλότερα επίπεδα

Με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6% στο 13%, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών μεσογειακών τουριστικών προορισμών, με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο.

από τον αντίστοιχο στη χώρα µας. Για παράδειγµα, στη Μάλτα διαµορφώνεται στο 7%, στην Τουρκία στο 8%, στην Κύπρο και στη Βουλγαρία στο 9% και στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπα-

ριασµό του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος, η απουσία

νία στο 10%. Οι διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών Φ.Π.Α.,

ενός θεσµικού πλαισίου και ενός µηχανισµού ελέγχου στην οι-

η κατάργηση των µειωµένων συντελεστών των νησιών, καθώς

κονοµία διαµοιρασµού, επιφέρει στα δηµόσια έσοδα µια απώ-

και οι επιβαρύνσεις όλων των επιµέρους κλάδων του τουρισµού,

λεια της τάξης των € 260 εκατ. έως € 276 εκατ., λόγω αδυναµίας

βασικά της εστίασης, µε νέα τέλη και φόρους, συντέλεσαν σε

φορολόγησης των εισοδηµάτων από τη µίσθωση των ακινήτων.

συγκρατηµένες δαπάνες των τουριστών σε σχέση µε προηγού-

Επίσης, η συνεισφορά της οικονοµίας διαµοιρασµού στο ΦΠΑ

µενες χρονιές.

των τουριστικών υπηρεσιών εκτιµάται στα € 27 εκατ. έως € 28

Σε ότι αφορά το τέλος διανυκτέρευσης, είναι γνωστή η θέση των

εκατ., ενώ αν υπάρξει µια αντίστοιχη φορολόγηση µε εκείνη που

τουριστικών φορέων και ειδικότερα του Ξενοδοχειακού Επιµε-

υπάρχει στα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύµατα, τα δηµόσια έσο-

λητηρίου Ελλάδος, ότι µια ενδεχόµενη επιβολή τέλους διανυκτέ-

δα είναι δυνατό να ενισχυθούν περαιτέρω κατά € 322 εκατ. έως

ρευσης θα ήταν καταστροφική και ότι υπονοµεύει περαιτέρω

€ 353 εκατ., σε ετήσια βάση. Βασική βέβαια προϋπόθεση, είναι

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Συνέντευξη

να προηγηθεί η θεσµική ενσωµάτωση των καταλυµάτων και να υπάρχει ένας κατάλληλος ελεγκτικός µηχανισµός της όλης δραστηριότητας. Προτάσεις και µέτρα που θα µπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάσχεση του αθέµιτου ανταγωνισµού που προκύπτει από τα καταλύµατα που δραστηριοποιούνται στις βραχυπρόθεσµες µισθώσεις, όπως έχει τονίσει και το Ξ.Ε.Ε., είναι:

Η ενίσχυση της νοµοθεσίας για τις µισθώσεις σε τουριστικά καταλύµατα µε περιοριστικές διατάξεις για τη χρήση κατοικιών από τουρίστες, όπως η διάρκεια, η χωρική

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία παραμένει η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και η αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης ανά τουρίστα. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη και ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις.

έκταση αλλά και τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές

ασφαλείας, όπως ισχύουν και για τα τυπικά τουριστικά

στικούς προορισµούς της χώρας µας.

καταλύµατα.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Ελλάδας, όπως το φυσικό πε-

Η δηµιουργία ειδικού µητρώου αναρτηµένου στο

ριβάλλον, οι ήπιες κλιµατολογικές συνθήκες, η ιστορία, ο πολιτι-

διαδίκτυο, το οποίο θα παρακολουθείται από φορείς

σµός, η γαστρονοµία, καθιστούν εφικτή την ανάπτυξη υψηλού

όπως το Ξ.Ε.Ε. ή το υπουργείο Τουρισµού και από όπου

επιπέδου σύγχρονων µορφών τουρισµού. Παρόλα αυτά, δεν

οι αρµόδιοι κρατικοί φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να

έχει γίνει µέχρι σήµερα δυνατή η διαφοροποίηση του τουριστι-

επιβάλουν τις νόµιµες επιβαρύνσεις που απορρέουν από τη

κού προϊόντος από τον µαζικό τουρισµό και το µοντέλο ήλιος και

δραστηριότητα αυτή.

θάλασσα, µε αποτέλεσµα η τουριστική περίοδος να εξελίσσεται

Η επέκταση της ισχύουσας νοµοθεσίας για τη φορολογία

κάθε χρόνο, στα ίδια, περιορισµένα χρονικά πλαίσια.

των κύριων και µη κύριων τουριστικών καταλυµάτων ώστε

∆εν αρκεί, όµως, να συζητάµε για τις εναλλακτικές µορφές τουρι-

να εδραιωθούν κανόνες υγιούς ανταγωνισµού.

σµού, που θεωρείται ο βασικός τρόπος αντιµετώπισης του προ-

Η αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους

βλήµατος, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεµβάσεις, που θα

δραστηριοποιούνται καταχρηστικά στην παροχή

κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

υπηρεσιών διαµονής και δεν συµµορφώνονται µε τη

Αντί να οργανώσουµε πρωτίστως το τουριστικό µας προϊόν, προ-

νοµοθεσία για τα µη κύρια ξενοδοχειακά καταλύµατα.

σεγγίζουµε την εποχικότητα ως πρόβληµα προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επισκεπτών, που θεωρούµε ότι πρέπει να φρο-

Η υψηλή εποχικότητα της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού τουρισμού. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και ποιες οι πρωτοβουλίες εκείνες οι οποίες θα μπορούσαν να προάγουν τον ελληνικό τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;

ντίσει να τους φέρει το κράτος, χωρίς εµείς να έχουµε ιδιαίτερη

Η εποχικότητα είναι το µόνιµο πρόβληµα που αντιµετωπίζει ο

τόρια και διασκέδαση.

τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα. Ενώ έχει συζητηθεί και αναλυ-

Κάθε προσπάθεια άµβλυνσης της εποχικότητας, θα πρέπει να εί-

θεί εκτενώς, µε όλους τους τουριστικούς και κρατικούς φορείς,

ναι οργανωµένη, στρατηγικά προετοιµασµένη, µε επιχειρηµατική

δεν έχει σηµειωθεί καµία πρόοδος. Αντίθετα, χρόνο µε το χρόνο

συνεργασία και κοινωνική συναίνεση όλων των εµπλεκοµένων

η τουριστική περίοδος µάλλον συρρικνώνεται σε πολλούς τουρι-

φορέων, σε επίπεδο τουριστικού προορισµού.

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

συµµετοχή σε αυτό. ∆εν είναι δυνατόν να συζητάµε για άµβλυνση της εποχικότητας όταν σε βασικούς, παραθεριστικούς προορισµούς της χώρας, φθάνουν οι τουρίστες αρχές ή τέλος της σεζόν, δηλαδή Απρίλιο ή Οκτώβριο, και δεν βρίσκουν στοιχειώδεις υπηρεσίες, όπως εστια-του ∆ρ. Σωτήρη Βαρελά *

Άρθρο

Συνεργατικές Στρατηγικές των Τουριστικών Επιχειρήσεων στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, μονόδρομο αποτελεί για κάθε τουριστική επιχείρηση να λειτουργεί με σύγχρονους όρους στρατηγικού μάνατζμεντ, όπως αναφέρει στο άρθρο του, που ακολουθεί, ο Δρ. Σωτήρης Βαρελάς.

Ο

ι προκλήσεις που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι σύγ-

κές επιχειρήσεις, µε στόχο να τους προσδώσει τη δυνατότητα να

χρονες τουριστικές επιχειρήσεις, σε ένα διαρκώς µε-

µετατρέψουν τα µειονεκτήµατά τους σε πλεονεκτήµατα.

ταβαλλόµενο, παγκοσµιοποιηµένο περιβάλλον, µε ραγδαίες

Η δηµιουργία δικτύων επιχειρήσεων µπορούν να αποκτήσουν

τεχνολογικές εξελίξεις, που επιφέρουν νέα µοντέλα εταιρικής

εφαρµογή για τις σύγχρονες, µικρές και πολύ µικρές ελληνικές

διακυβέρνησης, καθιστούν τη στρατηγική απαραίτητη για την

τουριστικές επιχειρήσεις στον τοµέα ειδικότερα της στρατηγι-

ανάπτυξή τους. Παρόλα αυτά η προσέγγιση του Στρατηγικού

κής, όπου απαιτείται µια νέα αντιµετώπιση όσον αφορά τα επι-

Μάνατζµεντ, είτε ερευνητικά, είτε διδακτικά, είτε όσον αφορά τη

χειρηµατικά µοντέλα. Στο νέο περιβάλλον, οι τουριστικές επιχει-

διοίκηση των τουριστικών επιχειρήσεων, βρίσκεται σε χαµηλά

ρήσεις, πρέπει να αντιµετωπίζουν τα κέρδη και τους κινδύνους

επίπεδα αξιοποίησης.

µέσα από την ικανότητα της συνεργασίας τους εντός των συνερ-

Είναι γεγονός ότι η υιοθέτηση ενός διοικητικού µοντέλου, βα-

γατικών αυτών δικτύων.

σισµένο στο Στρατηγικό Μάνατζµεντ, απαιτεί εξειδικευµένο

Το νέο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι

προσωπικό, µε τις κατάλληλες γνώσεις και πόρους. Οι ελληνικές

τουριστικές επιχειρήσεις αναδεικνύει, σε µεγάλο βαθµό, την

µικροµεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις έχουν περιορισµένους

κρισιµότητα του στρατηγικού µάνατζµεντ. Ο νέος καταναλωτής-

πόρους και χαµηλές διοικητικές ικανότητες, κάτι το οποίο αν

τουρίστας δεν κατευθύνεται, αλλά είναι κυρίαρχος των επιλογών

συνδυαστεί µε τους οικονοµικούς τους περιορισµούς, αποτελεί

του, έχει άµεση πρόσβαση στην πληροφορία και αλληλεπιδρά

εµπόδιο στην ανάπτυξή τους στο διεθνές ανταγωνιστικό περι-

µε το περιβάλλον. Η καινοτοµία και οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν

βάλλον. Η αδυναµία που εµφανίζουν όσον αφορά τις διοικητι-

κάθε σηµείο της αλυσίδας αξίας των σύγχρονων, µικρών και µε-

κές τους ικανότητες, τις καθιστούν αδύναµες να ανταπεξέλθουν

γάλων τουριστικών οργανισµών.

στον ανταγωνισµό µε τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις, τόσο σε το-

Το νέο περιβάλλον επιβάλλει στους τουριστικούς οργανισµούς

πικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

µια νέα εταιρική διακυβέρνηση, νέες µεθόδους διοίκησης, νέα

∆εν πρέπει να παραγνωρίζουµε ότι η στρατηγική δύναται να

προσέγγιση του πελάτη και νέα αντιµετώπιση του ανταγωνι-

εφαρµοστεί εξίσου επιτυχηµένα και στις πολύ µικρές τουριστι-

σµού. Το µεταβαλλόµενο και εξελισσόµενο περιβάλλον απαιτεί

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


συνεχούς ανασχεδιασµούς και ανατροφοδότηση της πληροφορίας µε τη χρήση σεναρίων. Τα νέα εταιρικά µοντέλα που ακολουθούνται διεθνώς έχουν ανατρέψει κάθε παραδοσιακή σχέση ιδιοκτητών-ξενοδόχων, πελατών-τουριστών, tour operator OTAs-µεσολαβητών και προµηθευτών, δηµιουργώντας πολυσύνθετα επενδυτικά σχήµατα, µε τη δηµιουργία επιχειρηµατικών δικτύων. Η έννοια της συνεργασίας πλέον επεκτείνεται οριζόντια σε επίπεδο συνεργατών και προµηθευτών. Οι παραδοσιακές στρατηγικές που είχαν ως επίκεντρο την ίδια την επιχείρηση έχουν πλέον αντικατασταθεί από στρατηγικές δικτύων, µιας και ο ανταγωνισµός πλέον λαµβάνει µέρος µεταξύ δικτύων επιχειρήσεων, οργανισµών, εµπλεκοµένων και όχι µεµονοµένων επιχειρήσεων. Για την απόκτηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήµατος, είναι απαραίτητο οι σύγχρονες τουριστικές επιχειρήσεις να δηµιουργήσουν ανταγωνιστικά δίκτυα επιχειρήσεων, τα οποία θα εγγυώνται την ανάπτυξη σχέσεων µε τους πελάτες και τις λοιπές οµάδες εµπλεκοµένων. Στον τοµέα του τουρισµού, η ικανότητα να δηµιουργηθεί µια µακροχρόνια σχέση µεταξύ συνεργατών του τουριστικού οργανισµού αποτελεί σηµαντική υπόθεση, µιας και το τουριστικό προϊόν συνθέτεται από πολυάριθµες υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται κυρίως από τους προµηθευτές . Στο διεθνές περιβάλλον, ήδη, ο συν-ανταγωνισµός αποτελεί τη στρατηγική εκείνη επιλογή η οποία ακολουθείται µε επιτυχία. Καµιά τουριστική επιχείρηση, ανεξαρτήτως µεγέθους, δεν δύναται να παραβλέψει τη διεθνοποίηση των αγορών και την ανάπτυξη της καινοτοµίας, γιατί το νέο περιβάλλον, όπως η οικονοµία διαµοιρασµού (π.χ. Airbnb), έχει οδηγήσει την παγκόσµια οικονοµία να ανταγωνίζεται και να απειλεί και το µικρότερο, µη-κύριο κατάλυµα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να οχυρωθούν απέναντι αντιµετωπίζοντας φοβικά το νέο περιβάλλον, αλλά να το προσεγγίσουν µε µια «κοσµοπολίτικη» και διεθνή αντίληψη, να το κατανοήσουν, να γίνουν µέρος του, αποκτώντας, παράλληλα, ενισχυµένα και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα από τη διεθνή εµπειρία, τα οποία θα τις συνδράµουν να ανταπεξέλθουν και να αναδειχθούν, δρώντας τοπικά και διατηρώντας την αυθεντικότητα του προϊόντος τους. Αποτελεί µονόδροµο για κάθε τουριστική επιχείρηση να λειτουργεί µε σύγχρονους όρους στρατηγικού µάνατζµεντ, µε άξονες τη διαχείριση της γνώσης και της καινοτοµίας ως κύριες πηγές που θα τους προσφέρουν ένα διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα. Ακόµη και οι επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν µια σχετική επαφή µε όρους και διαδικασίες στρατηγικής, οφείλουν να εµπλουτίσουν κάθε δοµή τους µε τις αρχές του στρατηγικού µάνατζµεντ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Άρθρο

Αντίστοιχα, για τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις, το στρα-

τεχνολογίας. Θα πρέπει να είναι έτοιµες να λάβουν τις απαραί-

τηγικό µάνατζµεντ δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά η

τητες αποφάσεις, οι οποίες θα τους προσφέρουν µια ασφαλή και

διαδικασία εκείνη που θα τους προστατεύσει από τις δραµατικές

βιώσιµη ανάπτυξη, αλλά να είναι και σε θέση να αξιοποιήσουν

αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον, δίνοντάς τους τη δυνατότη-

τις κατάλληλες αναλύσεις και να επικαιροποιούν ανά τακτά δια-

τα, στο επίπεδο που τους αναλογεί, να λάβουν τις απαραίτητες

στήµατα και όπου απαιτείται, τις κατευθύνσεις που θα ορίσουν.

στρατηγικές αποφάσεις την κατάλληλη στιγµή και να επικρατή-

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως µεγέθους, οφείλουν

σουν στον δικό τους µικρο-ανταγωνισµό.

διαρκώς να ενδυναµώνουν τη στρατηγική τους θέση εντός της

Οι διοικήσεις των τουριστικών επιχειρήσεων οφείλουν, µέσα

αλυσίδας αξίας του κλάδου, µόνο θέτοντας ως προτεραιότητα

από ένα διαµορφωµένο όραµα, αποστολή και καθορισµένες

τον πελάτη και την ποιότητα ως κυρίαρχο στόχο, που θα επιτευ-

αξίες, να κατανοήσουν το τουριστικό προϊόν που διαθέτουν οι

χθεί από τη διαρκή ανάπτυξη καινοτοµιών.

ίδιοι αλλά και ο ανταγωνισµός, να ενηµερώνονται διαρκώς για τις αλλαγές στο εξωτερικό τους περιβάλλον που θα τους επη-

www.sotirisvarelas.gr

ρεάσουν καθοριστικά, αλλά και να φροντίσουν να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των πελατών τους, αλλά και των εν δυνάµει πελατών, εντάσσοντάς τους στη λήψη αποφάσεων. Μόνο µέσα από την πελατοκεντρική προσέγγιση και την αξία που θα προσδώσει η ίδια η επιχείρηση στον πελάτη θα αποκτηθεί ένα βιώσιµο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα. Αυτό προϋποθέτει από την πλευρά τους µέρος της αλυσίδας αξίας τους να αποδίδει την απαιτούµενη αφοσίωση στον πελάτη, η οποία θα πηγάζει από ικανοποιηµένους και διαρκώς καταρτισµένους και αποδοτικούς «εσωτερικούς πελάτες»-εργαζόµενους για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Μέσα από τη συστηµατική γνώση οι τουριστικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να συντονίσουν διαφορετικές δεξιότητες ως οργανισµοί και θα ενσωµατώσουν πολλαπλές ροές καινοτοµίας και

* Ο Σωτήρης Βαρελάς είναι ∆ιδάκτορας στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, µε εξειδίκευση στο Στρατηγικό Μάνατζµεντ για Τουριστικές Επιχειρήσεις και Επιστηµονικός Συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε θέµατα Τουρισµού.

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πευκί, Λάρδος 85109 Ρόδος Tηλ 22440 29230 Fax 22440 29231 Email info@lindosprincess.com www.hhotels.gr

Kιοτάρι, 85109 Ρόδος Tηλ 22440 39070 Fax 22440 39071 Email info@boutique5.gr

www.boutique5.gr


Εταιρια του Μηνα

Συνέντευξη στην Ελένη Μακρίδου

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ της ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε.

Σταθερά ανερχόμενη αξία στο «χρηματιστήριο» του ξενοδοχειακού εξοπλισμού η ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ποιος ξενοδόχος στην Ελλάδα δε γνωρίζει την εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., που εδώ και τριανταεπτά συναπτά έτη εξειδικεύεται στον εξοπλισμό δωματίων ξενοδοχείων. Εταιρία, η οποία αφουγκράζεται τις ανάγκες των ξενοδόχων και σπεύδει να τις ικανοποιήσει με τα πλέον ποιοτικά προϊόντα, που προσφέρουν ό,τι πιο κομψό σχεδιαστικά, ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά και ό,τι πιο φιλικό οικολογικά, έχει να επιδείξει ο παγκόσμιος επαγγελματικός εξοπλισμός στον χώρο της φιλοξενίας. Ευρωπαϊκές συσκευές εξοπλισμού δωματίων, με ηχηρά brand names, όπως η σουηδική DOMETIC, η ελβετική VALERA, η γαλλική JVD και η ολλανδική BENTLEY, διατίθενται σε όλη την Ελλάδα, μέσα από το πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο πώλησης, διανομής και τεχνικής υποστήριξης της ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε. Ο κύριος Ιωάννης Σαμαράς, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την εντυπωσιακή πορεία της εταιρίας, που έχει στο πελατολόγιό της όλες τις ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες και τα μεγάλα ξενοδοχειακά brands, μας μιλά για αυτή την πορεία σε μια σπάνια συνέντευξή του, καθώς ο ίδιος είναι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων.

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Κύριε Σαμαρά, πότε, με τι προϊόντα και απευθυνόμενος σε ποιο πελατολόγιο είχε ξεκινήσει ο πατέρας σας την επιχείρησή σας;

εξοπλισµού δωµατίων και η ανάπτυξη του δικτύου µας πωλήσεων και service καλύπτει κάθε γωνιά της Ελλάδας.

θέτει σε καταστήµατα επαγγελµατικού εξοπλισµού. Παράλληλα,

Ποιες θεωρείτε πως είναι οι «σταθερές αξίες» που συντελούν στην ανάπτυξη της επιχείρησή σας, στις σημερινές, δύσκολες οικονομικά συγκυρίες;

γύρω στο 1985 ξεκίνησε την εισαγωγή και διάθεση στην ελλη-

Στην οικογενειακή µας επιχείρηση, τον πατέρα µας, πλαισιώσαµε

νική αγορά των πρώτων miniBars LEHEL (αρκετά από τα οποία

αρχικά και κατόπιν διαδεχτήκαµε, εγώ κι ο αδερφός µου Θόδω-

λειτουργούν ακόµη!), δηµιουργώντας ουσιαστικά την αγορά

ρος. ∆ιατηρήσαµε και ενδυναµώσαµε τις βασικές αξίες που καθι-

minibars στην Ελλάδα. Μετά από µερικά χρόνια η LEHEL εξα-

στούν µια επιχείρηση υγιή και την εξελίσσουν.

γοράστηκε από την ELECTROLUX, τη µεγαλύτερη, παγκοσµίως,

Πρώτα απ’ όλα επιλέξαµε µε προσοχή τους συνεργάτες µας µε-

εταιρία κατασκευής ψυγείων και minibars. Η ELECTROLUX εκτι-

ταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών οίκων, εξασφαλίζοντας έτσι

µώντας τη δυναµική της εταιρίας διατήρησε και επέκτεινε τη συ-

εξαιρετικής ποιότητας καινοτόµα προϊόντα, ικανά να εξυπηρε-

νεργασία της µε την Αφοι Σαµαρά, αναθέτοντάς της και την αντι-

τήσουν κάθε ανάγκη των ξενοδόχων.

O Πολυεύθυµος Σαµαράς ξεκίνησε το 1979 να εισάγει σιφόν σόδας και κρέµας από την ουγγρική εταιρία LEHEL και να τα δια-

προσώπευση των ELECTROLUX miniBars (η µόνη εταιρία από τους αντιπροσώπους της LEHEL µε την οποία η ELECTROLUX συνέχισε και εξέτεινε τη συνεργασία). Έτσι, όταν πριν από

Μόλις πριν λίγες μέρες στην Equip Hotel, στο Παρίσι, η BENTLEY μας βράβευσε ως «Εταιρία της χρονιάς».

περίπου 15 χρόνια ο τοµέας των

miniBars

αποσπάσθηκε

από την ELECTROLUX και ιδρύθηκε η εταιρία DOMETIC, που µε

Επιµένουµε στη συχνή προ-

νέα δυναµική επεκτάθηκε σε νέα προϊόντα όπως τα minisafes,

σωπική επαφή µε τον κάθε πελάτη µας, ακούµε προσεκτικά τις

οι κάβες κρασιών, κ.λπ., η συνεργασία αυτή δυνάµωσε ακόµη

ανάγκες και τις παρατηρήσεις του και του προτείνουµε το κατάλ-

περισσότερο.

ληλο προϊόν, ενώ παράλληλα κάνουµε συνεχή έρευνα αγοράς.

Μπαίνοντας δυναµικά στον χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλι-

Καθώς διαθέτουµε µεγάλη ποικιλία προϊόντων υπάρχουν πάντα

σµού ξεκίνησε µια συνεχής αναζήτηση εταιριών - παρόχων από

εναλλακτικές και οικονοµικές λύσεις εξοπλισµού δωµατίων.

τα µεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα ονόµατα στην Ευρώπη, για την

Παρέχουµε διαρκές και άµεσο after sales service σε όλους. ∆ια-

κάλυψη των ξενοδοχειακών αναγκών µε προϊόντα, όπως στε-

θέτουµε µεγάλη παρακαταθήκη ανταλλακτικών από το σύνολο

γνωτήρες µαλλιών και χεριών, minisafes, βάσεις αποσκευών,

των προϊόντων µας και µπορούµε να καλύψουµε κάθε ανάγκη

βραστήρες και δίσκους πρωινού, αξεσουάρ µπάνιου και άλλες

µέσα σε δύο µέρες. ∆εν υποτιµούµε την ανάγκη του πελάτη, όσο

πολλές µικροσυσκευές. Έτσι, αναπτύξαµε αποκλειστικές, µακρο-

µικρή και να είναι κι αυτό το εκτιµούν όλοι, ιδιαιτέρως. Και µας

χρόνιες συνεργασίες µε τον ελβετικό οίκο VALERA, τον γαλλικό

προτιµούν 35 χρόνια τώρα. Γιατί ξέρουν πως εκτός από αρίστης

JVD, τον ολλανδικό BENTLEY και την αυστριακή εταιρία KAYSER.

ποιότητας προϊόντα, σε µας θα βρουν και έναν έµπιστο φίλο και

Η αναζήτηση είναι διαρκής, η γκάµα των προϊόντων µας είναι

συνεργάτη που θα τους παρέχει after sales service όπου και όπο-

µεγάλη και συνεχώς εµπλουτίζεται µε νέα, καινοτόµα προϊόντα

τε το χρειαστούν.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Εταιρια του Μηνα

ενέργειας σε σχέση µε όλα τα αντίστοιχα προϊόντα, την τελείως

Η παρατεταμένη περίοδος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο αξιολόγησης, όλων μας, ως προς τα θέματα ποιότητας και κόστους. Ποια θα ήταν η συμβουλή σας προς τους επαγγελματίες της φιλοξενίας, ώστε να επιτύχουν τη χρυσή τομή ποιότητας και οικονομίας;

αθόρυβη λειτουργία τους και την ποιότητα κατασκευής τους (κατασκευάζονται σε Γερµανία και Ουγγαρία) προσφέρουµε ένα προϊόν µε εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιµής.

Να προσέξουν το όνοµα του οίκου που θα εµπιστευθούν. Πι-

To πελατολόγιό σας είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Δώστε μας ένα δείγμα αυτού.

στεύω πως η µακροχρόνια εµπειρία µας στον χώρο του εξοπλι-

Θα ξεκινήσω µε κάποια από τα µεγαλύτερα και πιο γνωστά ξε-

σµού, µας έχει κάνει τόσο γνωστούς, ώστε να µπορεί ο κάθε ξε-

νοδοχεία στην Ελλάδα, τα: ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, SOFITEL ATHENS

νοδόχος να µας εµπιστευτεί απόλυτα. Εµάς και τους οίκους που

AIRPORT, KING GEORGE, ASTIR PALACE VOULIAGMENI, CROWN

αντιπροσωπεύουµε. Το brand name των συνεργατών µας εγγυ-

PLAZA, COSTA NAVARINO, THE MET, IKOS OLIVIA HOTEL, BLUE

άται την καλή ποιότητα υλικών και κατασκευής των προϊόντων

LAGOON PRINCESS HALKIDIKI, MAΚEDONIA PALACE, ATLANTICA

που διαθέτουµε και όχι µόνο. Το αξεπέραστο ευρωπαϊκό design

IMPERIAL, MAGIC LIFE, NOTOS BEACH, RODOS PRINCESS, OSTRIA

που υπηρετούν πιστά, η υψηλή τεχνολογία που εφαρµόζεται στα

BEACH, IBEROSTAR CRETA PANORAMA & MARE, GRAND BLUE

εργοστάσιά τους, η τεχνογνωσία του προσωπικού τους και ο µε-

BEACH HOTEL, MEDITERRANEE, CAVO TAGOO, 360 DEGREES,

γάλος αριθµός των πιστοποιήσεων και διεθνών διακρίσεων που

NANA BEACH, AMARIS HOTEL, CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI,

επιδεικνύουν είναι ικανά να πείσουν και τους πλέον αναποφάσι-

ATHENAEUM INTERCONTINENTAL, LEDRA, LAGGAS BEACH,

στους πελάτες.

PRINCESS ANDRIANA, LAGONISI RESORT, OLYMPIA RIVIERA,

Περνώντας στο θέµα του κόστους, θέλω να τονίσω κάποιες λε-

MYKONOS

πτοµέρειες που δείχνουν πως «το καλό είναι και φθηνό». Έχου-

CHANDRIS, HOLIDAY INN, ELOUNDA BEACH, MIRAGGIO καθώς

µε minibars που τα εγκαταστήσαµε σε ξενοδοχεία πριν 20-25

και αρκετά πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία στην Πρώην

χρόνια και λειτουργούν ακόµη άψογα, χωρίς προβλήµατα. Η νέα

Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία και

γενιά minibars έχει σύστηµα εξοικονόµησης ενέργειας, ένα µο-

την Κύπρο.

ναδικό σύστηµα ελέγχου της απόδοσης της ψυκτικής µονάδας

Και θα κλείσω τον µακρύ κατάλογο των πελατών µας µε τη συ-

µε ηλεκτρονικούς αισθητήρες και διάγνωση της λειτουργίας της

ντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχειακών οµίλων:

µέσω LED. Επιβεβαιωµένα, πετυχαίνουν την πιο χαµηλή κατα-

ΤΕΜΕΣ ΑΕ, IKOS Α.Ε., ΜΗΤΣΗΣ, ΧΑΝ∆ΡΗΣ, ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, ΚΟΥ-

νάλωση ενέργειας, σύµφωνα µε τα πρότυπα ISO 7371 και DIN

ΛΙΑΣ, ∆ΑΪΟΣ, ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗΣ, ∆ΙΒΑΝΗΣ, AQUILA, GRECOTEL,

8950, τόσο από το Ινστιτούτο Θερµοδυναµικής και Τεχνολογίας

CAPSIS, ΜΑΜΙ∆ΑΚΗΣ, ROBINSON, ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ, PORTO

Ψύξης του Πανεπιστηµίου της Καρλσρούης στη Γερµανία, όσο

CARRAS, CRETA MARIS, AIROTEL, ATLANTICA, ΕΣΠΕΡΙΑ και άλλες.

PARADISE,

AVRA

IMPERIAL,

METROPOLITAN

και από το γερµανικό περιοδικό «Hotel & Technik Magazine» από όλα τα αντίστοιχα miniBars και είναι τα µόνα αθόρυβα minibars που µπορούν να ρυθµιστούν για να επιτυγχάνουν ψύξη 3οC. Εποµένως, λαµβάνοντας υπόψη, τη µεγάλη διάρκεια ζωής τους, την αξιόπιστη λειτουργία τους, τη χαµηλότερη κατανάλωση

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα τελευταία χρόνια η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ επεκτάθηκε, τόσο σε νέες αγορές, όσο και σε νέες συνεργασίες. Επίσης, κατακτήσατε και κάποιες σπουδαίες διακρίσεις. Τι καινούριο φέρνεται λοιπόν στην ελληνική αγορά εξοπλισμού ξενοδοχείων;


Μόλις πριν λίγες µέρες στην Equip Hotel στο Παρίσι η BENTLEY µας βράβευσε ως «εταιρεία της χρονιάς». Το 2010 βραβευτήκαµε από τη DOMETIC ως εταιρία της χρονιάς, µια πραγµατικά πολύ τιµητική διάκριση από έναν παγκόσµιο επιχειρηµατικό κολοσσό. Κάναµε ένα επιτυχές άνοιγµα στην Κύπρο και σε γειτονικές χώρες. Συγχρόνως, επιχειρούµε να προσεγγίσουµε κάθε νέο ξενοδόχο που επενδύει στη χώρα µας. Εµπλουτίσαµε τις σειρές των προϊόντων µας µε καινοτόµες συσκευές τεχνολογίας αιχµής και έξυπνα, κοµψά αξεσουάρ. Τα νεότερα είδη µας είναι η βραβευµένη σειρά proSafe µε miniSafes της DOMETIC, φιλική στο χρήστη και τον ξενοδόχο και ειδικά σχεδιασµένη για µέγιστη ασφάλεια, τα µοναδικού σχεδιασµού συρταρωτά minibars και οι κάβες κρασιών της ίδιας εταιρείας, τα πτυσσόµενα συστήµατα σιδερώµατος της Ολλανδικής εταιρίας Bentley, τα ιδιαίτερα ασφαλή και

εργονοµικά αναδιπλούµενα babycoat της ίδιας εταιρείας, οι κοµψοί και ανθεκτικοί δίσκοι καλωσορίσµατος µε βραστήρα της γαλλικής JVD και της Bentley, καθώς και πολλά καινούρια σχέδια στεγνωτήρων µαλλιών από την ελβετική VALERA και τη JVD.

Με ποιους τρόπους επιχειρείτε να ενισχύσετε το brand name της εταιρίας σας; Προσπαθούµε να βελτιώνουµε συνεχώς την ιστοσελίδα µας, διατηρούµε ένα τακτικό πρόγραµµα διαφηµίσεων, αλλά, κυρίως, συµµετέχουµε σε κάθε ελληνική έκθεση µε αντικείµενο τον εξοπλισµό ξενοδοχείων (PHILOXENIA-HOTELIA, 100% HOTEL SHOW, HORECA) και επισκεπτόµαστε συχνά τις αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού για ενηµέρωση και νέες συνεργασίες.

Κλείνοντας, ποια είναι η άποψή σας για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή;. Οι Αναπτυξιακοί Νόµοι πάντα βοηθούν. Ελπίζουµε οι ξενοδόχοι, οι οποίοι τόσα χρόνια δεν µπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις ανακαινίσεων και επεκτάσεων µε ίδια κεφάλαια, τώρα να µπορέσουν να επιδοτηθούν και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, ώστε και η αγορά του εξοπλισµού να κινηθεί οικονοµικά και να υπάρξει τόνωση του τουρισµού.


Συνέντευξη στην Ελένη Μακρίδου

Συνέντευξη

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ διευθύνων σύμβουλος και γεnικός διευθυντής του Ομίλου Ξενοδοχείων Philian Hotels & Resorts

Στόχος το σωστό VALUE FOR MONEY Παρά το νεαρό της ηλικίας του, μόλις 30 ετών, ο κ. Μάκης Κουκουλάκης, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής του ομίλου ξενοδοχείων Philian Hotels & Resorts, διαθέτει και κατασταλαγμένες απόψεις σε ό,τι σχετίζεται με τον τουρισμό, τα νέα εργαλεία του marketing και το ξενοδοχειακό management. Με σωστό σχεδιασμό και αποφασιστικές κινήσεις έχει καταστήσει τον όμιλο Philian ένα από τα ελάχιστα ελληνικά brands που δηλώνουν κερδοφορία, μέση ετήσια πληρότητα 100/% και έντονη εξωστρέφεια. Μιλώντας στο «Χ&Τ», ο κ. Κουκουλάκης, αναφέρεται στην επιτυχημένη πορεία των ξενοδοχείων του ομίλου, τα δεκάδες βραβεία που αποσπούν κάθε χρόνο, το πετυχημένο membersclub και ξεδιπλώνει τα επιχειρηματικά του σχέδια για νέες επενδύσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και για την πιο εξειδικευμένη επιχειρηματική του δράση που «ακούει» στο όνομα Oneiron Hospitality. Με διαυγή και ρεαλιστική ματιά δεν διστάζει να κριτικάρει τους «άδικους φόρους», που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας ξενοδόχος, δίνοντας, ωστόσο, ώθηση στο ελπιδοφόρο «Κάνοντας όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». Κύριε Κουκουλάκη, δώστε μας τους κυριότερους σταθμούς στο ιστορικό της Philian Hotels & Resorts.

Αυτή τη στιγμή, ο όμιλός μας αριθμεί 13 ξενοδοχεία σε Θεσσαλο-

Η εταιρία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1985 από τον ιδρυτή της

τα οκτώ είναι ιδιόκτητα.

νίκη, Σκιάθο, Πήλιο, Άγιο Αθανάσιο και Χαλκιδική, εκ των οποίων,

Ιωάννη Κουκουλάκη. Το πρώτο ξενοδοχείο ήταν το Galaxy, στο

τουργώντας ακόμη τέσσερα ξενοδοχεία, στη Θεσσαλονίκη και

Διαχωρίζετε τα ξενοδοχεία σας σε City, Luxury και Μemories. Ο λόγος είναι μόνο για να γίνει ξεκάθαρη η ταυτότητά τους στου πελάτες ή κάτι τέτοιο σας βοηθά και στην καλύτερη διαχείρισή τους;

τέσσερα στη Σκιάθο.

Θέλοντας να λύσουμε ένα πρόβλημα marketing της εταιρίας, το

Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Το 2002 λειτούργησε το Plaza, στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, το 2003 λειτούργησε το ξενοδοχείο La Piscine, στη Σκιάθο, και από το 2012 η εταιρία επεκτάθηκε λει-

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


οποίο είχε να κάνει με τη διαφορετική κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων μας αλλά και τη φυσιογνωμία τους, καθώς άλλα είναι resorts και άλλα city hotels, δημιουργήσαμε τρία brands. Το ένα, με το όνομα City αφορά τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικά «business» ή «city break» hotels. Τα Luxury είναι τα πεντάστερα ξενοδοχεία μας σε Θεσσαλονίκη και Σκιάθο (city ή resorts) και τα Memories είναι resorts ξενοδοχεία, ελαφρώς χαμηλότερης κατηγορίας, οικονομικά, οικογενειακά, ζεστά, ιδανικά για διακοπές που δημιουργούν ευχάριστες εμπειρίες και αποκομίζουν ωραίες αναμνήσεις, καθιστώντας τα ελκυστικά για επαναλαμβανόμενους πελάτες.

Η Philian Hotels έγινε ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια για δύο κυρίως, λόγους. Ο ένας είναι ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός βραβείων που αποσπά κάθε χρόνο από διεθνή τουριστικά websites και ο δεύτερος για το Club των πελατών της που επιβραβεύονται με bonus. Μιλήστε μας γι’ αυτά.

με την κατηγορία του ξενοδοχείου που κλείνει και τον τύπο του δωματίου του, παίρνει κάποιους πόντους, ανά διαμονή (ή αναλόγως χρήσης εστιατορίου στα luxuries). Με τη συγκέντρωση πόντων διεκδικεί προνόμια τριών ανερχόμενων κατηγοριών. Τα

Για τη σεζόν του 2015 λάβαμε 19 βραβεία από τα πιο έγκριτα του-

προνόμια ή δώρα που μπορεί να κερδίσει είναι εκπτώσεις (από

ριστικά sites, όπως η Booking.com, η Expedia, η Trip Advisor, η

10% και πάνω), αναβάθμιση δωματίου, δωρεάν WiFi, έκπτωση σε

Trivago, η Thomas Cook και η TUI. Αφορούσαν, κυρίως, σχόλια

διάφορα τμήματα του ξενοδοχείου, κ.ά..

και βαθμολογίες των επισκεπτών των ξενοδοχείων μας, όχι μόνο

Η κατάκτηση προνομίων είναι πολύ εύκολη. Με το σύστημα αυτό

σε θέματα υπηρεσιών αλλά και υποδομών, όπως π.χ. για καλύ-

προσπαθούμε να ανταμείψουμε τους πελάτες μας που επιλέγουν

τερο Design, «Best Accommodation», «Best sales», «Best Seller»

οποιοδήποτε από τα ξενοδοχεία μας για τις διακοπές ή την αστι-

και «Best Value for Money». Ειδικά, η τελευταία αυτή διάκριση

κή διαμονή τους, να τους κάνουμε repeaters και να τους ωθήσου-

μας δίνει τα εχέγγυα για τη σωστή επιχειρηματική πορεία μας.

με να μας διαφημίσουν σε φίλους και γνωστούς τους. Δουλέψαμε

Να τονίσω πως δεν είναι η πρώτη χρονιά που βραβευόμαστε.

περίπου ένα χρόνο, δημιουργώντας την κατάλληλη μηχανογρά-

Έχει γίνει πλέον θεσμός στον όμιλο. Το 2014 λάβαμε 16 αντίστοι-

φηση και το σύστημα παρακολούθησης πόντων. Αυτή τη στιγμή

χα βραβεία και στοχεύουμε το 2016 να ξεπεράσουμε τα 20. Για

είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι. Μετράμε πάνω από 1.500 μέλη,

όλες αυτές τις διακρίσεις συμβάλλουν τα μέγιστα οι εξαιρετικοί

εκ των οποίων 200 - 300 ενεργά και προβλέπουμε ότι μέσα στους

συνεργάτες μας, τους οποίους επιλέγουμε πολύ προσεκτικά και

επόμενους μήνες θα υπάρξει πολλαπλασιασμός των μελών μας.

τους εκπαιδεύουμε πολύ σχολαστικά.

Συγκεκριμένα, δημιουργήσαμε ένα reward system για μέλη που

Οδεύοντας προς το τέλος του 2016, ποιος είναι ο απολογισμός της φετινής σεζόν και ποιες οι κυριότερες εθνικότητες που φιλοξενήσατε;

διαμένουν στα ξενοδοχεία μας. Ένας πελάτης - μέλος, αναλόγως

Ήταν μια πολύ καλή χρονιά, παρά το άγχος που είχαμε στο ξεκί-

Όσο για το club που δημιουργήσαμε, είναι μια διαδεδομένη τάση στο εξωτερικό, αρκετά πρωτοποριακή, ωστόσο, στην Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


Συνέντευξη

νημά της λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε

Επίσης, είμαστε σε συζητήσεις για την αγορά ενός συγκροτήμα-

ως χώρα. Η μέση ετήσια πληρότητα στο σύνολο των ξενοδοχεί-

τος στη Μύκονο, που αποτελείται από 10 σουίτες των 150 τ.μ. η

ων μας αγγίζει το 100%. Τα τμήματα κρατήσεων και marketing

καθεμία, με πριβέ πισίνα. Τέλος, προγραμματίζουμε τη συμμετο-

ενημερώνουν καθημερινά τη διεύθυνση για απόλυτες πληρότη-

χή μας σε ένα υπό ανέγερση ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη.

τες. Το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεών μας (περίπου 65%) γί-

Βαλκάνιους και Έλληνες και στη Σκιάθο Έλληνες, Άγγλους, Κύ-

Ας περάσουμε σε μια άλλη επιχειρηματική δράση του ομίλου. Την Oneiron Hospitality, expert στο management και marketing των ξενοδοχείων. Πώς ξεκίνησε, πώς προχωρά και τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

πριους, Ιταλούς, Νορβηγούς και άλλους Σκανδιναβούς. Θέλω να

Έχοντας μια πλούσια εμπειρία και μια επιτυχημένη πορεία διαχεί-

σταθώ λίγο στους Άγγλους οι οποίοι καλύπτουν το 65% των του-

ρισης και marketing των ξενοδοχείων μας θεωρήσαμε πως μπο-

ριστών της Σκιάθου και τους θεωρώ, προσωπικά, πολύ καλούς

ρούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία και την τεχνογνωσία

πελάτες, καθώς προχωρούν πολύ νωρίς στις κρατήσεις τους, δεν

των άξιων συνεργατών μας και να δημιουργήσουμε μια εταιρία

δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και κάνουν ικανοποιητική

διαχείρισης και marketing ξενοδοχείων. Έτσι, το 2012 ιδρύθηκε

κατανάλωση σε όλα τα τμήματα ενός resort.

το νέο brand του ομίλου, Oneiron Hospitality, αναλαμβάνοντας

νεται μέσω Internet και, κυρίως, με τα online συστήματά μας και το υπόλοιπο 35% καλύπτουν οι πράκτορες. Στα ξενοδοχεία μας, στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενήσαμε κυρίως

υπηρεσίες management και marketing άλλων ξενοδοχείων.

Θεωρείτε πως το 2017 θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, μετά το BREXIT;

Δουλεύουμε με δύο τρόπους. Είτε αναλαμβάνουμε το πλήρες

Είναι κάτι που οπωσδήποτε μας ανησυχεί. Αυτή τη στιγμή, ωστό-

χείου, για ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση

σο, δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς το μέγεθος της ζημιάς που,

να ασχοληθούν με αυτό, είτε τη διαχείριση μόνο του τμήματος

ενδεχομένως, θα προκληθεί. Τηρώντας στάση αναμονής βλέ-

sales και marketing, δηλαδή τις κρατήσεις και την προβολή του.

πουμε πως οι προκρατήσεις μας διαμορφώνονται στο ίδιο επίπε-

Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα ξενοδοχεία με τα οποία συνερ-

δο με πέρυσι και αυτό είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη.

γαζόμαστε. Είμαστε επιλεκτικοί ως προς τους συνεργάτες μας και

management, από το στήσιμο μέχρι τη λειτουργία ενός ξενοδο-

προχωράμε με σταθερά και συνετά βήματα.

Ποιες θα είναι οι μελλοντικές επιχειρηματικές κινήσεις της Philian; θο. Θα είναι ένα πεντάστερο συγκρότημα, με 20-25 lux σουίτες,

Ως επιτυχημένος ξενοδοχειακός επιχειρηματίας τι θα προτείνατε να υιοθετήσουν και τι να αποφύγουν οι συνάδερφοί σας ξενοδόχοι για να έχουν μια αντίστοιχη επιτυχημένη πορεία;

με ιδιωτική πισίνα, gourmet εστιατόριο, μεγάλη πισίνα, μπαρ,

Αναλόγως τον προορισμό που υπηρετούν. Η πορεία των ξενοδό-

γήπεδο τένις, ελικοδρόμιο και θέα στο Πήλιο και στο Αιγαίο.

χων της Λέσβου π.χ. αυτή τη στιγμή είναι πέρα για πέρα «τυφλή»

Μέσα στον χειμώνα ολοκληρώνονται τα σχέδια και αρχίζει η κα-

και δεν εξαρτάται από τους ίδιους. Στη Χαλκιδική όμως, θα μπο-

τασκευή του. Υπολογίζουμε πως το 2018 θα λειτουργήσει.

ρούσα να πω πως το άνοιγμα αγορών θα αυξήσει κατακόρυφα

Παράλληλα, προωθούμε ένα project που αφορά τη δημιουργία

την κίνηση και θα μειώσει την εξάρτησή τους από τον οδικό του-

ξενοδοχείων σε Βερολίνο και Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς, τα

ρισμό των Βαλκανίων. Ας επιδιώξουμε περισσότερες πτήσεις από

πρόσφατα γεγονότα μας κάνουν πιο διστακτικούς στον προορι-

περισσότερες χώρες.

σμό της Κωνσταντινούπολης.

Μια άλλη παράμετρος είναι η τεράστια σημασία που πρέπει να

Προχωράμε στη δημιουργία ενός νέου συγκροτήματος στη Σκιά-

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


δίνεται στην επιλογή του κατάλληλου προσωπικού. Είναι ο «κα-

χείων θα ήταν ευχής έργο. Αλλά έτσι όπως διαφαίνεται πως θα

θρέφτης» της επιχείρησης. Αν το προσωπικό είναι σωστά εκπαι-

επιβληθεί, και η διάθεση των εισπράξεων θα είναι γενική και αό-

δευμένο, ευγενικό και μπορεί να λύνει άμεσα τυχόν προβλήματα

ριστη, εξελίσσεται σε έναν ακόμη άδικο φόρο. Γνώμη μου είναι

που προκύπτουν, τότε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα θα κερδηθεί.

πως, αν επιβαλλόταν ένα μικρό δημοτικό τέλος, της τάξης του

Φυσικά και οι υποδομές (κτηριακές και ηλεκτρονικές) θέλουν συ-

ενός ευρώ ανά διανυκτέρευση, τα χρήματα που θα εισέπραττε ο

νεχή φροντίδα και αναβάθμιση. Τέλος, απαιτείται προσοχή στην

εκάστοτε Δήμος θα ήταν ικανά για τη δημιουργία πολλών αξιό-

τιμολογιακή πολιτική κάθε μονάδας. Πρέπει ο ξενοδόχος να μπει

λογων υποδομών και δράσεων, που θα βοηθούσαν τον τουρισμό

στη θέση του πελάτη και να αποτιμήσει αντικειμενικά την αξία

της περιοχής.

του προϊόντος που προσφέρει. Να προσφέρει το σωστό Value

Ως προς τον Αναπτυξιακό που εξαγγέλθηκε, χαρακτηριστικό του

For Money και να δώσει έμφαση στη σωστή προβολή του.

είναι πως ουσιαστικά, παρέχονται κίνητρα φοροαπαλλαγών και όχι άμεση χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσει ο επιχειρηματίας

Κλείνοντας, δώστε μας τη δική σας εκτίμηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα φορολογικά βάρη που αυξάνονται κάθε χρόνο για τους επιχειρηματίες της φιλοξενίας.

να ολοκληρώσει ένα έργο (μια ανακαίνιση, μια επέκταση, κ.λπ.).

Θα ξεκινήσω με την αύξηση του ΦΠΑ και την άρση των προνο-

πήραν ποτέ ή που τα πήραν εφτά χρόνια αργότερα. Επομένως,

μίων των νησιών μας. Χάνουμε σοβαρά ανταγωνιστικά πλεονε-

οι αναπτυξιακοί νόμοι στα χρόνια της κρίσης αποτελούν δίκοπο

κτήματα έναντι άλλων χωρών. Πώς να εξασφαλιστεί η βιωσιμό-

μαχαίρι. Να ενταχθεί κάποιος ή όχι; Αμφίβολη χρηματοδότηση

τητα μικρών μονάδων που λειτουργούν 90 μέρες τον χρόνο, με

για έργα που «τρέχουν» ή φοροαπαλλαγή σε δυσβάσταχτους

υψηλούς φόρους, άρα και υψηλό κόστος; Επίσης, οι επενδύσεις

φόρους που, ούτως ή άλλως, θα κληθεί ο καθένας να πληρώσει.

μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο λόγω της αύξησης εισοδή-

Όπως και να έχει, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος ας ξεκινήσει γρή-

ματος. Για το επερχόμενο τέλος διανυκτέρευσης, όλος ο κλάδος

γορα, ας είναι δίκαιος, ευέλικτος ανά περιοχή και ας αυξηθεί όσο

περιμένει μια τροποποίηση και μια δέσμευση από την Πολιτεία

γίνεται το ποσοστό επιδότησης. Και εμείς από την πλευρά μας,

ότι θα είναι ένας φόρος άμεσα ανταποδοτικός για τον τουρισμό,

ως ξενοδόχοι, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να

σε τοπική κλίμακα. Ο εξωραϊσμός και η ανάπτυξη μιας περιοχής

έχουμε πάντα ευχαριστημένους πελάτες και στο τέλος θα βγού-

από τα χρήματα των τελών διανυκτέρευσης των εκεί ξενοδο-

με κερδισμένοι, σε πείσμα των καιρών.

Βέβαια, η πικρή πείρα λέει πως πολλοί ξενοδόχοι καταστράφηκαν ξεκινώντας μεγάλα έργα και περιμένοντας χρήματα που δεν

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο κ. Μάκης Κουκουλάκης είναι διευθύνων σύμβουλος και γεν. διευθυντής του ομίλου ξενοδοχείων Philian Hotels & Resorts. Εδώ και τέσσερα χρόνια είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, μέλος της Επιτροπής Τουριστικής προβολής Σκιάθου, βραβευμένος από την Unesco για τη συνεισφορά του στον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς επίσης και μέλος της επιτροπής του American College of Thessaloniki στο τμήμα Μ.Β.Α. που αφορά τον τουρισμό.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

59


Παρουσίαση

RadioPro.gr: Νόμιμη μουσική στους επαγγελματικούς χώρους • Μόλις με 12,5 ευρώ τον μήνα!

Στον τομέα της ποιοτικής, νόμιμης μουσικής, η οποία μπορεί να αναπαραχθεί δημόσια σε επαγγελματικούς χώρους δραστηριοποιείται η RadioPro LLC, εταιρία η οποία ήρθε στην Ελλάδα από την ομογένεια των ΗΠΑ.

Η

µουσική που προσφέρει δεν εκπροσωπείται από δι-

νουν από µουσική lounge, κλασσική, jazz, electro, έως ροκ και

σκογραφικές εταιρίες, ούτε από τους οργανισµούς συλ-

ρεµπέτικα.

λογικής διαχείρισης (ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση, GEA, κ.λπ.). Και αυτό

Το σηµαντικότερο, όµως, όλων είναι ότι η Radiopro.gr προσφέ-

γιατί, είτε την παράγει η ίδια, είτε έχει προχωρήσει σε συµφωνίες

ρει σε κάθε συνδροµητή, όλα τα έγγραφα που χρειάζεται ένας

µε τους δηµιουργούς και τους συντελεστές, πάντα απευθείας,

επαγγελµατίας για να λάβει 100% και νόµιµα την Άδεια Ίδρυσης

χωρίς κανέναν µεσάζοντα.

και Λειτουργίας Καταστήµατος, αλλά και την Άδεια Χρήσης και

Με τη µουσική του Radiopro.gr, o επαγγελµατίας δεν θα χρεια-

Λειτουργίας Μουσικής & Μουσικών Οργάνων από τον δήµο του,

στεί ξανά άδεια δηµόσιας εκτέλεσης από την ΑΕΠΙ και την Αυ-

χωρίς την παραµικρή πληρωµή σε ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση και

τοδιαχείριση, αλλά αποκτάει έτοιµα δεκάδες κανάλια µε «φρέ-

GEA. Μάλιστα, για τις επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται άδεια

σκια», ποιοτική µουσική, κυρίως νέων, φιλόδοξων καλλιτεχνών

από τον δήµο, το Radiopro.gr τις απαλλάσσει εντελώς από την

που επιθυµούν να ακουστεί η µουσική τους, ώστε να γίνουν

υποχρέωση τήρησης άδειας δηµόσιας εκτέλεσης.

γνωστοί. Η µουσική αυτή είναι έτοιµη να αναπαραχθεί πολύ

Με το τιµολόγιο του Radiopro.gr, την υπεύθυνη δήλωση ότι δεν

εύκολα στην καφετέρια, στο εστιατόριο, στο ξενοδοχείο, στο

θα αναπαράγονται άλλοι σταθµοί, και µε τη σχετική βεβαίωση

εµπορικό κατάστηµα, στο κοµµωτήριο, στο ίντερνετ καφέ, και

που παίρνει για το περιεχόµενο, µόλις µε 12,5 ευρώ τον µήνα, η

αλλού, κατηγοριοποιηµένη σε 34 «σταθµούς», που περιλαµβά-

επιχείρηση καθάρισε οριστικά!

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

BAKLATSIDIS

Νέα τεχνολογία στη διατήρηση της υγιεινής

Η εταιρία BAKLATSIDIS BROS παρουσιάζει νέα προϊόντα, προσεγμένα στην κάθε τους λεπτομέρεια, τα οποία συνδυάζουν design, ποιότητα, τεχνολογία και εργονομία.

Η

sales service. Όλα τα προϊόντα GSI είναι αποτέλεσµα µακράς δι-

ρωπαϊκούς οίκους. Ένας από αυτούς είναι και η ιταλική εταιρία

και το σηµαντικότερο, λειτουργικά.

ειδών υγιεινής GSI η οποία παρουσιάζει τα νέα της επιτεύγµατα.

...Extraglaze, ...swirlflush, ...softclose, ...quickrelease είναι οι

Προϊόντα εξαιρετικής αισθητικής που αντέχουν στις σκληρές δο-

τεχνολογικές καινοτοµίες της GSI που επιβεβαιώνουν την πρω-

κιµασίες της καθηµερινότητας, σε προσιτές τιµές και άψογο after

τοπορία της στα είδη υγιεινής.

BAKLATSIDIS BROS συνεργάζεται και αντιπροσωπεύει, κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, κορυφαίους ευ-

αδικασίας ανάπτυξης ώστε να είναι καλαίσθητα, τεχνικά άψογα

• Αποτελεσματικό πλύσιμο με τη δύναμη της υδροδυναμικής, καθώς η ορμητική ροή του νερού, αφήνει πεντακάθαρη τη λεκάνη.

∆είτε το video µε όλα τα τεστ.

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Η επιφάνεια extraglaze, με λεία κεραμική υάλωση χωρίς πόρους, απωθεί νερό και βρωμιά.

• Γρήγορη απασφάλιση του καθίσματος, χωρίς εργαλεία για μέγιστη καθαριότητα και απολύμανση.


Η εταιρία BAKLATSIDIS BROS γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες του ξενοδοχειακού μπάνιου και ανταποκρίνεται επάξια, εδώ και 50 χρόνια, στις απαιτήσεις των Ελλήνων ξενοδόχων με προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Μπανιέρα Halcyon Square 175x80 - CARRON BATHROOMS Μπανιέρα ελεύθερης τοποθέτησης Halcyon Square 175x80 Carronite του αγγλικού οίκου CARRON BATHROOMS. Η διεθνής πατέντα Carronite™, κάνει τις µπανιέρες Carron Bathrooms να ξεχωρίζουν γιατί διαθέτουν:

Extra στιβαρότητα

Βάση πάχους 18mm, πλήρως συµπιεσµένη για απόλυτη ακαµψία

∆ιατήρηση ζεστού νερού για µεγαλύτερη διάρκεια

Ηχοµόνωση

30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ µπανιέρας Carronite™ Οι επιδόσεις Carronite™ είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι επαγγελµατίες του κλάδου συνιστούν Carronite™, έναντι οποιουδήποτε άλλου προϊόντος.

Καμπίνα ντους VISION SLIDER - DEVON Οι καµπίνες DEVON διατίθενται σε ποικιλία µοντέλων και διαστάσεων (γωνιακές, ηµικυκλικές, ασύµµετρες, πάνελ µπανιέρας και ντουζιέρας, µονόπτυχα και δίπτυχα µπανιέρας κ.ά.), καλύπτοντας τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε µπάνιο. Μερικά από τα πλεονεκτήµατα των καµπινών DEVON είναι:

Κρύσταλλο ασφαλείας SECURIT, 5 ως 8mm

Στιβαρό πλαίσιο

Επίστρωση ‘’Clean Glass’’ (βασισµένη στη νανοτεχνολογία). ∆ηµιουργεί ένα λεπτό προστατευτικό φιλµ που διευκολύνει τη ροή του νερού και αποτρέπει τη συσσώρευση αλάτων.

Σύστηµα ‘’Easy Clean’’ (µηχανισµός γρήγορης απασφάλισης φύλλων), για εύκολο καθαρισµό σε λιγότερο χρόνο.

Αθόρυβη κύλιση µε ροδάκια από Teflon.

Αυτορυθµιζόµενα ροδάκια.

Αθόρυβο και στεγανό κλείσιµο.

Αξεσουάρ μπάνιου Nelio Collection – GEESA Τα αξεσουάρ µπάνιου του οίκου GEESA Ολλανδίας είναι κατασκευασµένα από συµπαγή ορείχαλκο, µε αντιδιαβρωτική προστασία και συνολικό πάχος νικελίου και χρωµίου 12micron (ανώτερο των διεθνών προδιαγραφών). Έχουν εύκολη εγκατάσταση µε συνδυασµό υπέροχου σχεδιασµού, λειτουργικής εφαρµογής και υψηλής αντοχής. Έχουν τοποθετηθεί σε πληθώρα ξενοδοχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράγονται µε πιστοποιηµένα υλικά και διαδικασίες ISO 9001 και συνοδεύονται από 12ετή εγγύηση.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

63


Παρουσίαση

WorldChefs - Electrolux Professional

Συνεργασία τέχνης και επιστήμης Σε μία συνεργασία με μοναδικά οφέλη για την τέχνη και την επιστήμη της μαγειρικής αναδεικνύεται η συνεργασία της Electrolux Professional, ηγέτιδας δύναμης στον χώρο της επαγγελματικής κουζίνας, παγκοσμίως, και της WorldChefs (World Association of Chefs Societies), του μεγαλύτερου δικτύου σεφ σε όλο τον κόσμο. Οι δυο τους ένωσαν τις δυνάμεις τους στο Παγκόσμιο Συνέδριο Chefs, το οποίο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 24 έως 27 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 800 σεφ, από 80 χώρες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν με την παρουσία τους τη συνεύρεση των πολιτισμών, των εμπειριών και της κουλτούρας τους. έσα από τα παρεχόμενα 12 σεμινάρια, όλοι όσοι είχαν

Μ

Η Electrolux ως κορυφαίο όνομα και πάροχος ολοκληρωμένων

την ευκαιρία, διδάχθηκαν από 34 ειδικούς της βιομη-

λύσεων (Προσέγγιση «MIA Electrolux»- βλέπε επίσης την πρω-

χανίας της μαγειρικής, συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα της

τοβουλία Feed the planet, που μόλις επισημοποίησε ο όμιλος

μοριακής κουζίνας HervéThis.

Electrolux) στηρίζει τους σεφ, προσφέροντάς τους νέες επιχει-

Η Electrolux Professional και η

ρηματικές ευκαιρίες, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ενδυνα-

WorldChefs εστιάζουν στη συ-

μώνοντας περαιτέρω συνέργιες με συνεργάτες της (π.χ. Nestlè

νεργασία «Art & Science Come

Professional).

Together» (Η τέχνη και η επιστήμη είναι μαζί), που συνδυάζει τη μαγειρική δημιουργικότητα και το ταλέντο των σεφ, με τη γνώση, την τεχνολογία και την εξειδικευμένη εμπειρία, και με λύσεις που προσφέρει η Electrolux Professional. Οι σεφ συνευρίσκονται στα Electrolux Centers of Excellence και μέσα από παγκόσμιας κλάσης σεμινάρια, επικεντρώνονται στα συστήματα Cook & Chill, σαν λύση - «κλειδί» για τη βιώσιμη μαγειρική.

Το παγκόσμιο συνέδριο της WorldChefs στη Θεσσαλονίκη αφορούσε στα

Global Chef Challenge Finals,

Global Pastry Chef Challenge,

Hans Bueschkens Young Chef Challenge,

εξασφαλίζοντας ότι ο σεφ με την καλύτερη μαγειρική τακτική θα κατακτήσει την κορώνα, με την πλήρη υποστήριξη και λύσεις

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


από την Electrolux Professional.

κόσµο και έχει δηµιουργήσει µια λαµπερή ιστορία 86 χρόνων. Με

Η παρουσία της Electrolux Professional στο WorldChefs Congress

τη συµµετοχή από 500 έως 1000 ανώτερους συµµετέχοντες από

(WACS) 2016 περιελάµβανε:

ολόκληρο τον κόσµο, κάθε συνέδριο, αποτελεί µοναδική ευκαι-

∆έκα πλήρεις κουζίνες διαγωνισµού µαγειρικής,

ρία ανάπτυξης για κάθε εθνική κουζίνα, κουλτούρα, παράδοση,

εξοπλισµένες µε σύστηµα Cook & Chill, ψυγεία Ecostore HP,

αλλά και για τους τοπικούς σεφ, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του

κουζίνες 4 εστιών µε φούρνο range 900XP και µηχανήµατα

ενδιαφέροντος της διεθνούς µαγειρικής κοινότητας.

δυναµικής προετοιµασίας, όπως πλανητικά µίξερ,

Το επόµενο Συνέδριο θα πραγµατοποιηθεί το 2018 στην Κουάλα

επαγωγικές εστίες, σαλαµάνδρες, µίξερ χειρός.

Λουµπούρ, στη Μαλαισία.

∆ύο ανεξάρτητες κουζίνες υποστήριξης για τους διαγωνιζόµενους, µε καταψύκτες Ecostore HP, παγοµηχανές,

Λίγα λόγια για τη WorldChefs

φριτέζες, blast chillers/freezers, vacuum packers

Η WorldChefs είναι µια µη κερδοσκοπική οργάνωση µαγειρικής

(συσκευαστές κενού), ζαµπονοµηχανές.

που αποτελείται από 105 χώρες-µέλη, 100 Επίσηµες Οργανώσεις

Μπλοκ µαγειρικής Thermaline M2M (REDDOTAWARD),

Σεφ-µέλη και 10 εκατοµµύρια µέλη παγκοσµίως. Στόχος της εί-

που διατέθηκε σε πλήρη λειτουργία και ήταν ο κύριος

ναι η διατήρηση και βελτίωση των µαγειρικών προδιαγραφών

πρωταγωνιστής στην Arena.

των κουζινών. Ως µία παγκόσµια «φωνή» του επαγγέλµατος της

Χειροποίητο µπλοκ µαγειρικής Molteni, που διατέθηκε

µαγειρικής, προωθεί εκπαιδευτικά προγράµµατα στην τέχνη

επίσης σε πλήρη λειτουργία και που τοποθετήθηκε στην

και την επιστήµη της µαγειρικής και αναδεικνύει τις τάσεις µε

κύρια σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου Ι. Βελλίδης όπου

την υποστήριξη της Electrolux Professional. Ένα συνέδριο της

διεξήχθησαν όλα τα σεµινάρια.

WorldChefs περιλαµβάνει εκπαιδευτικά προγράµµατα, διαγωνι-

Παράλληλα, η Electrolux Professional παρείχε στο περίπτερό

σµούς µαγειρικής, πολλές µαγειρικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις

της ως εκθέµατα: Thermaline M2M (REDDOTAWARD),

και άλλα γεγονότα, όπως η εκλογή προέδρου και οι συναντήσεις

µπλοκ µαγειρικής, πλυντήριο Hood Type (REDDOTAWARD),

των διευθυντών από όλες τις ηπείρους (Continenta lDirectors).

καταψύκτη Ecostore HP, πλήρης σύστηµα Cook & Chill, µπλοκ µαγειρικής 900XP, καθώς και το νέο πλυντήριο & στεγνωτήριο myPRO.

Επίσης, η πολύ δυνατή παγκόσµια συνεργασία µε τη Nestle Professional στο περίπτερο της ChillRoom για τους Young Chefs, περιλάµβανε δύο πλήρως ψυχώµενα εξοπλισµένα Libero Point 3, µε επαγωγικές εστίες, πλατώ, wok, ψυγείο συντήρηση Ecostore HP, κ.λπ., σε πλήρη λειτουργία για επιδείξεις και εκπαίδευση.

Το συνέδριο WACS πραγµατοποιείται κάθε δύο χρόνια από τους WorldChefs, ενισχύοντας τη θέση της χώρας διεξαγωγής του και της κουζίνας της και αυξάνοντας παράλληλα τη δυναµική του τουρισµού, συνδυάζοντας διάφορες εκδηλώσεις, πριν ή µετά το συνέδριο. Το WorldChefs Congress έχει ήδη διεξαχθεί σε 34 πόλεις ανά τον

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

65


HO RE CA 10-13

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΜETROPOLITAN EXPO

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ! Με 550 εκθέτες, 55.000 τ.µ. εκθεσιακής επιφάνειας και περισσότερες από 500 ώρες προγράµµατος στα special events, η 12η HORECA 2017 επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως µία έκθεση πραγµατικά παγκοσµίου επιπέδου!

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

21X29__PUBLI_XRHMATOURISMOS_HORECA.indd 24-25

Η

αναβάθµιση της συνολικής εµπειρίας που θα αποκοµίζουν οι επισκέπτες της 12ης HORECA 2017 και η µεγιστοποίηση του εµπορικού οφέλους στο οποίο προσδοκούν οι εκθέτες της, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της οργανώτριας εταιρείας FORUM AE. Στόχος είναι η έκθεση να ανταποκρίνεται πλήρως όχι µόνο στις υφιστάµενες ανάγκες του κλάδου των Ξενοδοχείων και της Εστίασης αλλά και σε εκείνες που θα προκύψουν στο άµεσο µέλλον, µε βάση τις τάσεις που κυριαρχούν στο εξωτερικό και τις εξελίξεις στην τεχνολογία.

Τεράστιο ενδιαφέρον από το σύνολο της αγοράς Μέσα από την αναβάθµιση και τον εµπλουτισµό των παράλληλων εκδηλώσεων και την ενίσχυση όλων των θεµατικών τοµέων, η HORECA 2017 αναµένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούµενο επισκεπτικό ρεκόρ και να αποτελέσει σηµείο αναφοράς σε οργανωτικό επίπεδο ως µία έκθεση παγκοσµίου επιπέδου! Με 550 εκθέτες και 55.000 τ.µ., η HORECA 2017 θα προσελκύσει όλους τους decission makers από τον κλάδο των Ξενοδοχείων και την ευρύτερη επισιτιστική αγορά.


Νέες διαδικτυακές λύσεις!

Στη HORECA η ετήσια Γεν. Συνέλευση του ΞΕΕ Πάνω από χίλιοι ξενοδόχοι από όλη τη χώρα θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της 6ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος, η οποία θα πραγµατοποιηθεί για ακόµη µια χρονιά σττη HORECA.

Έχοντας ήδη καθιερωθεί ως το πιο σηµαντικό φόρουµ στην Ελλάδα γύρω από τις διαδικτυακές εφαρµογές και το ψηφιακό περιβάλλον του σύγχρονου ξενοδοχείου, το FUTURE HOTEL ON THE WEB της 12ης HORECA 2017 θα έχει ακόµη πιο πλούσιο και επικαιροποιηµένο περιεχόµενο από κάθε προηγούµενη χρονιά! Στη HORECA 2017 θα δοθεί έµφαση στις υπηρεσίες και τις εφαρµογές µέσω του ∆ιαδικτύου που µπορούν να αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες των µεσαίων και µικρών µονάδων φιλοξενίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει διεξοδική αναφορά στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του sharing economy. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν πετυχηµένα start ups που καλύπτουν ανάγκες της ξενοδοχειακής αλλά και της ευρύτερης τουριστικής αγοράς.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας ΦΕΒ

10

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

10.00-20.00

12

11

ΣΑΒΒΑΤΟ

10.00-20.00

2017

2017

ΦΕΒ

ΦΕΒ

ΚΥΡΙΑΚΗ

10.00-20.00

2017

ΦΕΒ

13

∆ΕΥΤΕΡΑ

10.00-19.30

2017

Οι ιδιοκτήτες των μονάδων φιλοξενίας θα βρουν στη HORECA 2017 καινοτόμες λύσεις για τη δόμηση, την ανακαίνιση, την ενεργειακή θωράκιση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων τους!

Τα πάντα για την κατασκευή, την ανακαίνιση και την ενεργειακή θωράκιση των ξενοδοχείων!

Προκειµένου να καλύψει τις ολοένα αυξανόµενες απαιτήσεις των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών ενοικιαζόµενων δωµατίων για σύγχρονες, καινοτόµες και λειτουργικές λύσεις ως προς την κατασκευή, την ανακαίνιση, το design και την ενεργειακή

θωράκιση των µονάδων φιλοξενίας, η FORUM AE προχωρά στην ουσιαστική αναβάθµιση και τον εµπλουτισµό του τοµέα HOTEL BUILD & DESIGN. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα βρουν ό,τι αναζητούν (ακόµη

και λύσεις που δεν είχαν φανταστεί ότι υπάρχουν) γύρω από τη δόµηση, τη διακόσµηση και την εξοικονόµηση ενέργειας για τις ξενοδοχειακές µονάδες και τα τουριστικά καταλύµατα κάθε µεγέθους.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

67

11/1/16 5:18 PM


Παρουσίαση

Arka Synthesis Ολοκληρωμένες προτάσεις στέγασης

myconian collection

Mε πετυχημένη πορεία τριάντα χρόνων στην ελληνική και διεθνή αγορά η εταιρία συνεχίζει να επενδύει με πάθος στην εφαρμογή σύγχρονων καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών με εφελκυόμενα συστήματα υψηλών προδιαγραφών, προσφέροντας λύσεις διαχρονικής αρχιτεκτονικής αξίας σε χώρους ξενοδοχειακής υποδομής, θεάματος και αναψυχής. Το υλικό της μεμβράνης είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και η ενεργειακά άψογη συμπεριφορά της οφείλεται, τόσο στην ανάκλαση της UV ακτινοβολίας, όσο και στην επιλογή πρώτων υλών. Η διάχυση του φυσικού φωτισμού στη μεμβράνη, εξασφαλίζει αξιόλογη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας των εγκαταστάσεων, αφού δεν απαιτείται η ανάγκη υποστήριξης τεχνητού φωτισμού, στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Η οικολογική προσέγγιση των εφαρμογών (επιλογή πρώτων υλών) σε σχέση με τη βιοκλιματική συμπεριφορά τους, αναδεικνύουν προτάσεις πλήρως εναρμονισμένες με τα πρότυπα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η διάρκεια ζωής των συστημάτων προεντεταμένης μεμβράνης ξεπερνά τα 20 χρόνια, διατηρώντας τις παραμέτρους ποιότητας και ασφάλειας.

mikri poli resorts

68 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

Διά χειρός Landscape - Roidis το 5άστερο Yuga Hotel στην Αλβανία Έχει συνδέσει το όνομά της με τον καινοτόμο σχεδιασμό και τους εξειδικευμένους αρχιτεκτονικούς χειρισμούς. Ο λόγος για τη Landscape - Roidis, η οποία αναλαμβάνει τη μελέτη και τη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, οι οποίοι είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με το τοπίο. Από τα πιο πρόσφατα εγχειρήματά της είναι το 5άστερο Yuga Hotel, στην Αυλώνα της Αλβανίας, για το οποίο έχει αναλάβει την πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και την πλήρη μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου.

Η

γνωστή τεχνική εταιρία Landscape - Roidis ανέλαβε την πλήρη αρχιτεκτονική µελέτη του Yuga Hotel, και

του ιδιοκτήτη του είναι η λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήµατος, σε ετήσια βάση.

τη µελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου του περιβάλλοντα χώρου του,

Το έντονα επικλινές και στενού πλάτους οικόπεδο βρίσκεται

συνολικής έκτασης 3.800 m2.

µεταξύ του εθνικού οδικού δικτύου και της θάλασσας. Τα χαρα-

Το Yuga Hotel, εκτός από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες διαµο-

κτηριστικά αυτά απαίτησαν εξειδικευµένους αρχιτεκτονικούς

νής, θα προσφέρει και πολλές δυνατότητες για παράλληλες δρα-

χειρισµούς για την επιτυχηµένη ένταξη της τουριστικής µονά-

στηριότητες όπως spa, συνεδριακό κέντρο, πισίνες και αθλο-

δας στο τοπίο. Η χωροθέτηση του κτιρίου ήταν το µεγαλύτερο

παιδιές. Με τον σχεδιασµό επιβλητικών κοινόχρηστων χώρων,

στοίχηµα για τη µελετητική οµάδα της Landscape - Roidis και

ευρύχωρων δωµατίων, πολυτελών σουιτών και ποικίλων εγκα-

έγινε µε στόχο την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Τα πο-

ταστάσεων (υπόγειο πάρκινγκ, εσωτερική πισίνα, πολλαπλά

λυτελή δωµάτια και σουίτες του ξενοδοχείου τοποθετούνται σε

bars και εστιατόρια), δηµιουργείται ένας χώρος που µπορεί να

ένα 7όροφο κτίριο 8.000m2. Από την πλευρά του δρόµου είναι

πρωταγωνιστήσει ακόµη και στο πιο απαιτητικό και ανταγωνι-

ορατοί οι δύο όροφοι, ενώ από την πλευρά της θάλασσας οι έξι.

στικό τουριστικό περιβάλλον της Αλβανίας.

Η είσοδος είναι µεγαλόπρεπη ύψους 8,5 µέτρων. Η ανεµπόδιστη

To ξενοδοχείο είναι µπροστά στη θάλασσα, νότια της πόλης της

θέα στη θάλασσα, µετά την είσοδο στο κτίριο, εξασφαλίζεται µε

Αυλώνας, σε µια περιοχή που φιλοδοξεί, µέσω ιδιωτικών επεν-

την τοποθέτηση ενός υαλοστασίου µήκους 14 m και ύψους 5 m,

δύσεων, να προσελκύσει υψηλού επιπέδου τουρισµό. Στόχος

ακριβώς απέναντι από την κύρια είσοδο. Η τελική µορφή του ξε-

70 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


νοδοχείου αναγνωρίζει το δυναµικό και ενιαίο αυτό στοιχείο ως το κύριο συστατικό της αρχιτεκτονικής πρότασης, περιµετρικά του οποίου δοµούνται όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του ξενοδοχείου: lobby, restaurant, rooms. Στο επίπεδο της εισόδου δηµιουργείται το εστιατόριο του ξενοδοχείου, στοχεύοντας στην πλήρη εκµετάλλευση της µοναδικής θέσης του κτιρίου. Τα 43 δωµάτια και σουίτες βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τµήµα του κτιρίου και έχουν όλα θέα στη θάλασσα. Κάθε δωµάτιο έχει επιφάνεια 43m2 και οι σουίτες 108m2 περίπου, ενώ το ύψος τους προσεγγίζει τα τρία µέτρα. Στο βόρειο τµήµα του κτιρίου έχουν οργανωθεί οι υπόλοιπες χρηστικές ενότητες (αίθουσα συνεδρίων, spa, βοηθητικοί χώροι), διάσπαρτες σε όλους τους ορόφους. Στο χαµηλότερο επίπεδο βρίσκεται υπόγειο πάρκινγκ 29 θέσεων, που είναι προσβάσιµο από τον δρόµο µέσω ενός ανελκυστήρα οχηµάτων. Στον εξωτερικό χώρο, νοτιοανατολικά και σε επαφή µε το δρόµο σχεδιάστηκε bistrot. H παράγωνη µορφή του κτίσµατος, προτάσσει µια ανοιχτή «αγκαλιά» υποδοχής, ενώ τα περιµετρικά υαλοπετάσµατα καθιστούν το κτίριο «αέρινο», µε πανοραµική θέα. Οι σχεδιαστικοί χειρισµοί για την αρχιτεκτονική µελέτη του τοπίου, οδήγησαν στη δηµιουργία σειράς αναλληµατικών τοίχων ανάµεσα στους οποίους φυτεύονται πληθώρα φυτών και δηµιουργείται ένας µεγάλος καταρράκτης στη θέση προϋπάρχοντος ρέµατος στο σηµείο αυτό. Ο σχεδιασµός µιας µακρόστενης infinity πισίνας 260m2, ενοποιεί άριστα τους υπαίθριους χώρους του ξενοδοχείου µε τη θάλασσα, αν και βρίσκεται περίπου 9 µέτρα ψηλότερά της. Υπάρχει pool bar, άφθονοι χώροι πρασίνου, ηλιοθεραπείας, εστίασης και παιχνιδιών, ενώ η πρόσβαση στη θάλασσα εξασφαλίζεται µε µια σειρά από κλιµακοστάσια και ξύλινες εξέδρες, ενταγµένα πλήρως στο τοπίο. Τέλος, η δηµιουργία τεχνητής αµµουδιάς κρίθηκε αναγκαία, δεδοµένου ότι η ακτή είναι βραχώδης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

71


Θέμα

Της Φλώρας Γ. Γιούπη

Σαντορίνη, Χανιά, Ηράκλειο και Ρόδος στο Τop 10 με τα χειρότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη Τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια, αυτά της Σαντορίνης, των Χανίων, του Ηρακλείου και της Ρόδου μοιράζονται τις θέσεις στο βάθρο ως τα χειρότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη, με τη χώρα μας να διεκδικεί μία δυσάρεστη πρωτιά, σύμφωνα με τους χρήστες του ιστότοπου sleepinginairports.net. Οι ατελείωτες ουρές, ο συνωστισμός, η έλλειψη καθαριότητας και βασικών ανέσεων,

72 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


συνθέτουν ένα αποκαρδιωτικό και καταθλιπτικό σκηνικό στα αεροδρόμια ορισμένων από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, συνιστώντας μια δυσάρεστη εμπειρία για τους ταξιδιώτες, που θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά να επιστρέψουν. Όλα αυτά τη στιγμή που ο τουρισμός αποτελεί τη μοναδική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Σ

αντορίνη, Χανιά και Ηράκλειο κρατούν τα σκήπτρα στη

ζέστη, «στοιβαγµένοι» σε χώρους χωρίς κλιµατισµό.

«µαύρη» λίστα που συνέταξε το sleepinginairports.net.,

Αµέσως επόµενο σε αυτή τη «µαύρη» λίστα είναι το αεροδρόµιο

µε το αεροδρόµιο της Ρόδου να ακολουθεί λίγο πιο κάτω, στην

των Χανίων, που πέρυσι δεν ήταν στη λίστα, εξαιτίας των ουρών

πέµπτη θέση.

και των χαοτικών ελέγχων ασφαλείας, ενώ στα «κακώς κείµενα»

Για το αεροδρόµιο της Σαντορίνης, το οποίο είναι για δεύτερη

αναφέρονται τα µέτριας ποιότητας σάντουιτς που πωλούνται σε

συνεχόµενη χρονιά στην κορυφή της λίστας, το µεγαλύτερο πρό-

«αλµυρές» τιµές.

βληµα εντοπίζεται στις ουρές, µε τους ταξιδιώτες το καλοκαίρι να

Η έλλειψη επαρκώς αριθµού καθισµάτων και κλιµατισµού συ-

περιµένουν για ώρες είτε κάτω από τον καυτό ήλιο, είτε µέσα στη

µπληρώνουν την αρνητική εικόνα του αεροδροµίου, σύµφωνα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

73


Θέμα

London Luton airport

Heraklion airport

Beauvais-airport

Santorini airport

πάντα µε τις εµπειρίες των ξένων ταξιδιωτών. Τρίτο χειρότερο αεροδρόµιο στην Ευρώπη αναδεικνύεται το αεροδρόµιο του Ηρακλείου, µε την εικόνα που παρουσιάζει να είναι παρόµοια µε εκείνη των δύο προηγούµενων αεροδροµίων, προσθέτοντας τη θλιβερή κατάσταση στις τουαλέτες και το αδιάφορο προσωπικό. Στην τέταρτη θέση, το αεροδρόµιο Luton του Λονδίνου θεωρείται µικρό, ακόµη και σήµερα έπειτα από µια σειρά ανακαινίσεων, µε µεγάλες ουρές και έλλειψη καθισµάτων, βρώµικα πατώµατα και µπάνια, ενώ το χειρότερα απ’ όλα είναι ότι «σε χρεώνουν για τα πάντα», όπως π.χ. για το ζύγισµα βαλίτσας, ή την πλαστική σακούλα για τα υγρά! Στο Νο 5 βρίσκεται το αεροδρόµιο της Ρόδου, το οποίο έχει βελτιωθεί σε σχέση µε την περυσινή κατάταξη -αν και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό συνέβη επειδή βελτιώθηκαν οι συνθήκες σ’ αυτό ή χειροτέρεψαν οι συνθήκες στα άλλα αεροδρόµια. Ωστόσο, η εικόνα του αεροδροµίου είναι παρόµοια µε την εικόνα των αεροδροµίων της Σαντορίνης και των Χανίων, µε τις µεγάλες ουρές, τις βρώµικες-χαλασµένες τουαλέτες και την έλλειψη air-condition. Τα χάος που επικρατεί στο πάρκινγκ και οι στέγες που στάζουν εξώθησε Rome Ciampino airport

έναν από τους επιβάτες να περιγράψει την κατάσταση ως «µια σκηνή επείγουσας εκκένωσης». Στο Beauvais-Tille του Παρισιού, που πέρυσι κατείχε την πρωτιά και φέτος είναι στην έκτη θέση, η κατάσταση που επικρατεί είναι καλύτερη από αυτήν που επικρατεί στα αεροδρόµια των ελληνικών νησιών. Το αεροδρόµιο Tegel του Βερολίνου, που εισέρχεται για πρώτη φορά φέτος στη «µαύρη λίστα» των ευρωπαϊκών αεροδροµίων και το οποίο βρίσκεται στην έβδοµη θέση, «κατηγορείται» από τους ταξιδιώτες για τα άβολα καθίσµατά του, την πολυκοσµία και την έλλειψη σταθερής θερµοκρασίας. Παλιό, ανοργάνωτο και ακριβό στο φαγητό, το Tegel κάνει τους ταξιδιώτες να αδηµονούν για το νέο αεροδρόµιο Bradenburg που θα το αντικαταστήσει το 2017.

Berlin Tegel airport

74 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Schönefeld του Βερολίνου, που ακολουθεί στην 8η θέση, χα-


London Stansted airport

Berlin Schoenefeld airport

ρακτηρίζεται επίσης ως απαρχαιωµένο. Οι περιορισµένοι χώροι, η απουσία επαρκούς αριθµού καθισµάτων, οι ελάχιστες παροχές, η ακανόνιστη θερµοκρασία, είναι κάποιοι µόνο από τους λόγους για τους οποίους οι ταξιδιώτες αδηµονούν για το άνοιγµα του αεροδροµίου Bradenburg. Στην 9η θέση, το Stansted του Λονδίνου, αποτελεί το δεύτερο βρετανικό αεροδρόµιο που συµπεριλαµβάνεται στη λίστα µε τα χειρότερα αεροδρόµια στην Ευρώπη. Τα προβλήµατα στο εν λόγω αεροδρόµιο προκύπτουν από τον σχεδιασµό του. Τελευταίο στη λίστα είναι το αεροδρόµιο Ciampino της Ρώµης, που εξυπηρετεί κυρίως τις φθηνές αεροπορικές εταιρίες. Εξαιτίας των περιορισµένων και άβολων καθισµάτων, τις περισσότερες φορές οι επιβάτες καταλήγουν να κάθονται στο πάτωµα. Η καλύτερη λύση για φαγητό είναι τα µηχανήµατα αυτόµατης πώλησης, τα σηµεία φόρτισης κινητών δεν επαρκούν και το δωρεάν Wi-Fi, που θα µπορούσε να σώσει την κατάσταση, διακόπτεται πολύ συχνά. Επίσης, από τον Ιούνιο του 2016, οι επιβάτες που περιµένουν τις πολύ πρωινές πτήσεις δεν µπορούν να περνούν τη νύκτα εντός του αεροδροµίου, καθώς ο τερµατικός σταθµός κλείνει από τα µεσάνυχτα ως τις 04:30 το πρωί.

Τα 10 χειρότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη 1. Σαντορίνη 2. Χανιά 3. Ηράκλειο 4. Λούτον, Λονδίνο 5. Ρόδος 6. Beuavais - Tille Γαλλία 7. Τέγκελ , Βερολίνο 8. Σόενεφελντ, Βερολίνο 9. Στάνστεντ, Λονδίνο 10. Τσιαµπίνο, Ρώµη

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

75


Θέμα

LEVER Α.Ε.-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

Μέλος του οµίλου Σαµαράς & Συνεργάτες

Ευκαιρίες ενίσχυσης για επενδύσεις στον τουρισμό • Ενισχύσεις έως 55% - Υποβολές από 19 Οκτωβρίου 2016 «Ανάσα» στα στάσιμα επιχειρηματικά σχέδια των Ελλήνων ξενοδόχων αναμένεται να δώσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Η LEVER, μέλος του ομίλου ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, με μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω σε θέματα επενδύσεων και υποδομών, μπορεί να γίνει ο πολύτιμος συνεργάτης κάθε ξενοδόχου που επιθυμεί να καταθέσει τον φάκελο των δικών του επενδυτικών σχεδίων. Για τον λόγο αυτό θα βρίσκεται στη διάθεση των εν δυνάμει επενδυτών από το Stand 59 του Περιπτέρου 13, στην έκθεση Philoxenia 2016, η οποία διεξάγεται το διάστημα 18 - 20 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Σ

τις 19 Οκτωβρίου προκηρύχθηκαν τα καθεστώτα ενίσχυ-

λέτης και των υπόλοιπων δικαιολογητικών και νοµιµοποιητικών

σης και ξεκίνησε η υποβολή επενδυτικών σχεδίων στο

εγγράφων.

πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόµου Ν.4399/2016.

Για τον κλάδο του Τουρισµού, στον Νόµο ορίζονται ως επιλέξιµα

Με την ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής αίτησης στην οποία

προς ενίσχυση έργα, τα εξής:

περιλαµβάνονται και περιγράφονται τα κύρια χαρακτηριστικά

Ίδρυση - επέκταση ξενοδοχείων τουλάχιστον 3*.

της επένδυσης (επωνυµία και µέγεθος επιχείρησης, περιγρα-

Εκσυγχρονισµοί ολοκληρωµένης µορφής, τουλάχιστον

φή του έργου, κατάλογος δαπανών του έργου συνοδευόµενων

3* (να ανήκουν ή να αναβαθµίζονται). Απαραίτητη

από τις σχετικές προσφορές, είδη και ποσό ενίσχυσης, χρηµα-

προϋπόθεση η πάροδος 5ετίας από την έναρξη

τοδοτικό σχήµα επενδυτικού σχεδίου), ο υποψήφιος επενδυτής

λειτουργίας της µονάδας ή την ηµεροµηνία ολοκλήρωσης

λαµβάνει αριθµό προτεραιότητας και αποκτά τη δυνατότητα να

προηγούµενου εκσυγχρονισµού.

καταστήσει επιλέξιµες τις εργασίες και δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου πριν την υποβολή της αναλυτικής οικονοµοτεχνικής µε-

76 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξενοδοχειακές µονάδες που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, χωρίς να έχει αλλάξει η χρήση τους και εφόσον


ανήκουν ή αναβαθµίζονται σε 3*.

Είδη Κινήτρων

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισµός camping

 Φορολογική Απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήµα-

τουλάχιστον 3*.

τος επί των πραγµατοποιούµενων προ φόρου κερδών. Το ποσό

Ίδρυση και εκσυγχρονισµός ολοκληρωµένης µορφής σε

της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της

παραδοσιακά ή διατηρητέα κτήρια, τα οποία ανήκουν ή

αξίας των επιλέξιµων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και

αναβαθµίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 2*.

της αξίας του καινούριου µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού

Σύνθετα τουριστικά καταλύµατα.

που αποκτάται µε χρηµατοδοτική µίσθωση και συνιστά ισόποσο

Ειδικές µορφές τουρισµού (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα

αποθεµατικό.

γκολφ, τουριστικοί λιµένες, θεµατικά πάρκα, ΚΕΠΑΤ, κ.λπ.).

 Επιχορήγηση: Συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το ∆ηµό-

Εγκαταστάσεις αγροτουρισµού ή οινοτουρισµού, εφόσον

σιο χρηµατικού ποσού για την κάλυψη τµήµατος των ενισχυόµε-

υποβάλλεται από cluster.

νων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως

Ίδρυση ξενώνων φιλοξενίας νέων, υπό προϋποθέσεις.

ποσοστό αυτών.

 Επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης (Leasing): Συνίστα-

Δικαιούχοι

ται στην κάλυψη από το ∆ηµόσιο τµήµατος των καταβαλλόµε-

Επιχειρήσεις εγκατεστηµένες ή µε υποκατάστηµα στην ελληνική

νων δόσεων χρηµατοδοτικής µίσθωσης που συνάπτεται για την

επικράτεια κατά τη στιγµή έναρξης εργασιών του επενδυτικού

απόκτηση καινούριου µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού.

σχεδίου και έχουν µία από τις ακόλουθες µορφές:

 Επιδότηση του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλη-

Ατοµική επιχείρηση

σης: Συνίσταται στην κάλυψη από το ∆ηµόσιο του µισθολογικού

Εµπορική εταιρία

κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δηµιουργούνται και

Συνεταιρισµός

συνδέονται µε το επενδυτικό σχέδιο.

Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ

 Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήµατος.

Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες

 Χρηµατοδότηση επιχειρηµατικού κινδύνου µέσω ταµείου

Κοινοπραξίες µε προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ

συµµετοχών.

∆ηµόσιες και δηµοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι υφιστάµενες επιχειρήσεις, που έχουν συσταθεί

Περιφέρειες

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ∆ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟ/ΝΗΣΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μέγιστη ένταση περιφερειακών Νοµός Περιφερειακή επενδυτικών ενισχύσεων Ενότητα του Τόπου Περιφέρειες Μεγάλες Μεσαίες Μικρές Εγκατάστασης επιχειρήσεις επιχειρήσεις επιχειρήσεις

Μέγιστη ένταση περιφερειακών Νοµός Περιφερειακή επενδυτικών ενισχύσεων Ενότητα του Τόπου Μεγάλες Μεσαίες Μικρές Εγκατάστασης επιχειρήσεις επιχειρήσεις επιχειρήσεις

ΡΟ∆ΟΠΗ ∆ΡΑΜΑ ΕΒΡΟΣ ΘΑΣΟΣ, ΚΑΒΑΛΑ ΞΑΝΘΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΗΜΑΘΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ΠΕΛΛΑ ΠΙΕΡΙΑ

35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35%

45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45%

55% 55% 55% 55% 55% 55% 55% 55% 55% 55%

ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΟΖΑΝΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΦΘΙΩΤΙ∆Α ΒΟΙΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΦΩΚΙ∆Α ΚΕΡΚΥΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

ΣΕΡΡΕΣ

35%

45%

55%

ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΑΡΤΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΡ∆ΙΤΣΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΣΠΟΡΑ∆ΕΣ ΑΧΑΪΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΗΛΕΙΑ ΑΡΓΟΛΙ∆Α, ΑΡΚΑ∆ΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35%

45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45%

55% 55% 55% 55% 55% 55% 55% 55% 55% 55% 55% 55%

ΛΑΚΩΝΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ

35%

45%

55%

ΛΕΣΒΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ

35%

45%

55%

ΙΚΑΡΙΑ, ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ

35% 35%

45% 45%

55% 55%

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ∆ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25%

35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35% 35%

45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45% 45%

ΙΘΑΚΗ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ

25%

35%

45%

ΛΕΥΚΑ∆Α ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΛΑΣΙΘΙ ΡΕΘΥΜΝΟ ΧΑΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ∆ΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ∆ΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΝΗΣΟΙ ΑΝ∆ΡΟΣ, ΘΗΡΑ, ΚΕΑ, ΜΗΛΟΣ, ΜΥΚΟΝΟΣ, ΝΑΞΟΣ, ΠΑΡΟΣ, ΣΥΡΟΣ, ΤΗΝΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ, ΚΩΣ, ΡΟ∆ΟΣ

25% 25% 25% 25% 25% 10% 10% 10% 10% 10% 20% 20%

35% 35% 35% 35% 35% 20% 20% 20% 20% 20% 30% 30%

45% 45% 45% 45% 45% 30% 30% 30% 30% 30% 40% 40%

20%

30%

40%

20%

30%

40%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

77


Θέμα

προ 7ετίας, για να µπορέσουν να ωφεληθούν των κινήτρων της

αφορούν αποκλειστικά γήπεδα, κτίρια, και µηχανολογικό

επιχορήγησης και επιδότησης χρηµατοδοτικής µίσθωσης θα

εξοπλισµό), µε απόδειξη της δυνατότητας πώλησης.

πρέπει να έχουν κέρδη, τουλάχιστον για µία διαχειριστική χρήση. Ποσοστά ενίσχυσης: Σύµφωνα µε τον νέο Χάρτη Περιφερεια-

ΙΙ. Κάλυψη του κόστους του επενδυτικού σχεδίου ή τµήµα-

κών Ενισχύσεων κυµαίνονται µεταξύ 10% - 55%. Ανά Περιφέρεια

τος αυτού µε εξωτερική χρηµατοδότηση:

εγκατάστασης και µέγεθος επιχείρησης .

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης της επένδυσης για την υπαγω-

οργανισµούς ή οµολογιακό δάνειο εκδιδόµενο µε δηµόσια ή µη εγγραφή.

γή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων του Νόµου ορίζεται µε βάση το µέγεθος του φορέα: Μεγάλες Επιχει-

Επιστολή του Νόµιµου Εκπροσώπου του φορέα για την πρόθεση λήψης δανείου.

ρήσεις: 500.000 € - Μεσαίες Επιχειρήσεις: 250.000 € - Μικρές Επιχειρήσεις: 150.000 € - Πολύ Μικρές: 100.000 € - ΚΟΙΝΣΕΠ:

Τραπεζικό δάνειο ή δάνειο από άλλους χρηµατοδοτικούς

50.000 €

Επιλέξιμες δαπάνες

Ιδία συµµετοχή του φορέα επένδυσης: Η συµµετοχή του φο-

Ενσώµατα στοιχεία ενεργητικού

ρέα στον συνολικό προϋπολογισµό του επενδυτικού σχεδίου

Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισµός κτιριακών

µπορεί να γίνει, είτε µέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε µε εξωτερική

εγκαταστάσεων & ειδικών/βοηθητικών εγκαταστάσεων

χρηµατοδότηση, µε την προϋπόθεση ότι το 25% του συνο-

κτηρίων και διαµόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

λικού επενδυτικού κόστους δεν περιέχει καµία κρατική ενί-

Αθροιστικά δεν µπορούν να υπερβαίνουν το 60% του

σχυση, δηµόσια στήριξη ή παροχή. Η συµµετοχή του φορέα

συνόλου των επιλέξιµων δαπανών.

υπολογίζεται στο σύνολο των ενισχυόµενων δαπανών του επεν-

ενεργητικού, για ΜΜΕ, υπό προϋποθέσεις.

δυτικού σχεδίου και µπορεί να τεκµηριώνεται µε τους ακόλουθους τρόπους:

Αγορά του συνόλου υφιστάµενων παγίων στοιχείων

Αγορά και εγκατάσταση καινούριων, σύγχρονων µηχανηµάτων και λοιπού εξοπλισµού, τεχνικών

Ι. Κάλυψη του κόστους του επενδυτικού σχεδίου ή τµήµατος

εγκαταστάσεων και µεταφορικών µέσων εσωτερικής

αυτού µε ίδια κεφάλαια:

Αύξηση του µετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα

διακίνησης.

του επενδυτικού σχεδίου.

Αύξηση του µετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου µε κεφαλαιοποίηση

Μισθώµατα χρηµατοδοτικής µίσθωσης καινούργιων σύγχρονων µηχανηµάτων και λοιπού εξοπλισµού.

Ειδικές & µηχανολογικές εγκαταστάσεις.

αποθεµατικών.

Άυλα στοιχεία ενεργητικού

Ανάλωση υφιστάµενων αποθεµατικών.

Εκποίηση στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης (που

78 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεταφορά τεχνολογίας, αγορά δικαιωµάτων πνευµατικής ιδιοκτησίας, άδειες εκµετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες,Θέμα

Λοιπές κατηγορίες δαπανών

Αµοιβές συµβούλων για ΜΜΕ. Ενισχύονται µόνο για νέες, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις και για ποσό έως 50.000 ευρώ.

∆απάνες εκκίνησης µόνο για υπό ίδρυση µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων και για ποσοστό έως 10% του ενισχυόµενου κόστους µε ανώτατο όριο τις 100.000 ευρώ.

∆απάνες καινοτοµίας για ΜΜΕ που αφορούν σε προϋπολογισµό έως 1% του συνολικού ενισχυόµενου κόστους και έως 100.000 ευρώ.

∆απάνες για διαδικαστική και οργανωτική καινοτοµία για ΜΜΕ µε προϋπολογισµό έως 20% του συνολικού ενισχυόµενου κόστους.

Επενδυτικές δαπάνες για µέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Επενδυτικές δαπάνες για συµπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ.

τεχνογνωσία και µη κατοχυρωµένες τεχνικές γνώσεις.

Συστήµατα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποιήσεις, προµήθεια και εγκατάσταση λογισµικού και συστήµατα οργάνωσης της επιχείρησης.

Για τις µεγάλες επιχειρήσεις οι επιλέξιµες δαπάνες για άυλα στοι-

∆απάνες για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια χρήση και λοιπές περιπτώσεις υπό προϋποθέσεις.

∆απάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστηµάτων τηλεθέρµανσης και τηλεψύξης.

χεία ενεργητικού δεν µπορούν να υπερβούν το 50% του συνό-

Ημερομηνίες Υποβολής Επενδυτικών Σχεδίων

λου των επιλέξιµων δαπανών και για τις ΜΜΕ το 75%.

Ο πρώτος κύκλος υποβολής επενδυτικών σχεδίων ξεκίνησε στις

Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας

19 Οκτωβρίου 2016 και ολοκληρώνεται στις παρακάτω ηµεροµηνίες (ανά καθεστώς):

Επιλέξιµη είναι η δαπάνη µισθολογικού κόστους των νέων θέσε-

Γενική Επιχειρηµατικότητα: έως τις 20 ∆εκεµβρίου 2016

ων εργασίας που δηµιουργούνται ως αποτέλεσµα της υλοποίη-

Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ: έως τις 20 ∆εκεµβρίου 2016

σης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόµενο για περίοδο δύο

Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισµού: έως τις 28 Απριλίου 2017

(2) ετών από τη δηµιουργία κάθε θέσης.

Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους: έως τις 28 Απριλίου 2017

Η LEVER A.E. ιδρύθηκε το 2010 µε σκοπό την παροχή και υλοποίηση Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ανάπτυξης και Αύξησης της Αποτελεσµατικότητας στον Ιδιωτικό και τον ∆ηµόσιο Τοµέα. Αποτελεί µέλος του Οµίλου ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, που µε τις ίδιες αρχές, αξίες και στόχους πραγµατοποίησε σταδιακά και σε βάθος 25ετίας καθετοποίηση των υπηρεσιών που παρείχε, λειτουργώντας µε τη λογική «One Stop Shop Solutions» και παρέχοντας ολοκληρωµένες, τεχνικές και συµβουλευτικές υπηρεσίες, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δηµόσιο τοµέα, κατέχοντας ηγετική θέση στον χώρο. Με εφόδια την εµπειρία και την τεχνογνωσία των στελεχών της, τη συνεχή ενηµέρωση και πληροφόρηση, τις επενδύσεις σε υποδοµές και σύγχρονη τεχνολογία και µε απόλυτη προσήλωση στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πελατών της, αποτελεί τον πλέον πολύτιµο συνεργάτη της επιχείρησής σας. O όµιλος ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ διατηρεί γραφεία και συνεργάτες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Οι επαγγελµατίες του τουρισµού µπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της εταιρίας www.lever.gr και να ενηµερωθούν αναλυτικότερα για τις δραστηριότητες και τα έργα της.

80 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

82 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

SANITEC A.B.E.E.

Υπογραφή ποιότητας στα είδη υγιεινής Υιοθετώντας σύγχρονα πρότυπα και μεθόδους παραγωγής, η SANITEC A.B.E.E., παρουσιάζει νέα, καινοτόμα μοντέλα ειδών υγιεινής που υπερέχουν ποιοτικά και αισθητικά και βρίσκουν άριστη εφαρμογή στα μπάνια ξενοδοχείων, αφού συνδυάζουν αριστοτεχνικά την οικονομία, την αντοχή, την κομψότητα και την εργονομία.

Μ

ε τη νέα γενιά επαναστατικών προϊόντων που εισή-

η εταιρία διαθέτει εµπειρία δεκαετιών στην παραγωγή ειδών υγιει-

γαγε στο χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλισµού η

νής. Όλες οι διαδικασίες και ο έλεγχος των προϊόντων είναι σε πλή-

SANITEC Α.Β.Ε.Ε. παρουσίασε µια µοναδική πρόταση κατάργησης

ρη εναρµόνιση µε το Πρότυπο ∆ιασφάλισης κατά ISO-9001:2008,

των πανάκριβων και δυσλειτουργικών επίπλων µπάνιου.

πιστοποιηµένο από τον Γερµανικό Οργανισµό TÜV-Saarland.

Οι πρωτοποριακοί νιπτήρες µπάνιου τύπου Monoblog προσαρ-

Εξάλλου, η ποιότητα του κάθε προϊόντος διασφαλίζεται και από

µόζονται σε κάθε χώρο, µικρό ή µεγάλο, ευθύ ή λοξό, έχουν απί-

τον συνεχή έλεγχο σε κάθε φάση της παραγωγής του, καθώς και

στευτη αντοχή και προσφέρουν ασφάλεια σε θέµατα υγιεινής.

από την τελική επιθεώρησή του πριν την συσκευασία.

Έξι νέα µοντέλα, σε σύγχρονο σχεδιασµό ειδικά προορισµένα για

Η προώθηση των προϊόντων της εταιρίας γίνεται διαµέσου ενός

επαγγελµατική χρήση (ξενοδοχεία, συγκροτήµατα καταλυµάτων,

ευρύ δικτύου πωλήσεών της σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σε

κ.ά.). Το καθένα από αυτά έχει σχεδιαστεί σε ένα αρχικό µέγιστο

συνδυασµό µε τη µόνιµη αντιπροσωπεία της στην Κρήτη, ενώ η

µήκος, το οποίο µπορεί να προσαρµοστεί σε όποια διάσταση υπο-

διανοµή των προϊόντων καλύπτει πλήρως και τις υπόλοιπες νη-

δείξει ο πελάτης, σύµφωνα µε τις ανάγκες του κάθε µπάνιου, ακό-

σιωτικές περιοχές, εξυπηρετώντας άµεσα τους πελάτες της, εµπό-

µη και σε «φάλτσο». Η τοποθέτησή τους είναι απλή και γρήγορη

ρους, επαγγελµατίες, ξενοδόχους, τεχνικές εταιρίες, κ.λπ..

(βιδώνονται επίτοιχα στις δυο άκρες τους) και συνοδεύονται από

Παράλληλα, η SANITEC παρουσιάζει αξιόλογη εξαγωγική δραστη-

το σετ της αποχέτευσής τους. Οι νιπτήρες διαθέτουν σκληρό και

ριότητα, µε τα προϊόντα της να «φιγουράρουν» στις µεγαλύτερες

συµπαγές σώµα και εξαιρετικά λεία επιφάνεια, µε µεγάλη αντοχή

αγορές της Ευρώπης, της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής και της Βό-

στην καθηµερινή χρήση. Παράγονται σε διάφορα χρώµατα (όπως

ρειας Αφρικής, αλλά και στην Κύπρο, όπως και στα Βαλκάνια.

λευκό, γρανίτη & µεταλλικά), τα οποία µένουν αµετάβλητα στον

Η εταιρία εκτός από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της 4.000 τ.µ.,

χρόνο.Όλα τα προϊόντα SANITEC, παράγονται εξ’ ολοκλήρου στις

µε δυο µονάδες βιοµηχανικής παραγωγής νεροχυτών κουζίνας,

βιοµηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, είναι

ακρυλικών µπανιερών & συστηµάτων υδροµασάζ, αποθήκες,

εξαιρετικής κατασκευής και φέρουν Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις

χώρους διανοµής, εκθετήρια & γραφεία διοίκησης, στη Θεσσα-

για την άριστη ποιότητά τους, καθώς και τη σφραγίδα CE, σύµφω-

λονίκη όπου είναι και η έδρα της, λειτουργεί υποκατάστηµα στην

να µε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αθήνα, στην περιοχή Νέας Φιλαδέλφειας. Στο υποκατάστηµα έχει

H εταιρία ακολουθεί αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης των πρώ-

οργανωθεί Show Room όπου ο επισκέπτης µπορεί να δει από κο-

των υλών που χρησιµοποιεί, τις οποίες επιλέγει και εισάγει από τις

ντά αντιπροσωπευτικά προϊόντα απ’ όλες τις σειρές της SANITEC,

καλύτερες ευρωπαϊκές και αµερικανικές εταιρίες.

όπως µπανιέρες υδροµασάζ, καµπίνες ντους & ατµόλουτρων, νε-

Όλες οι γραµµές παραγωγής έχουν οργανωθεί σύµφωνα µε τις

ροχύτες διαφόρων τύπων και σχεδίων καθώς και νιπτήρες µπά-

καλύτερες µεθόδους και τις πλέον εξειδικευµένες τεχνικές, αφού

νιου, ειδικά σχεδιασµένους για ξενοδοχειακή χρήση.

84 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

Δυναμική ανάπτυξη στη νότια Ρόδο

Lindos Princess, 851 07 Λάρδος, Ρόδος, Τηλ.: 22440 29230 - Fax: 22440 29231, e-mail: info@lindosprincess.com Lindos Princess, 851 07 Λάρδος, Ρόδος, Τηλ.: 22440 29230 - Fax: 22440 29231, e-mail: info@lindosprincess.com Rodos Princess, 851 09 Κιοτάρι, Ρόδος, Τηλ.: 22440 47102 - Fax: 22440 47267, e-mail: info@rodosprincess.com Rodos Princess 851 09 Κιοτάρι, Ρόδος, Τηλ.: 22440 47102 - Fax: 22440 47267, e-mail: info@rodosprincess.com Princess Sun Hotel, 851 09 Κιοτάρι, Ρόδος, Τηλ.: 22440 47105 - Fax: 22440 47104, e-mail: info@princesssun.com


Συνέντευξη στη Φλώρα Γ. Γιούπη

Συνέντευξη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ 100% Hotel S how

Επίκεντρο ο ξενοδόχος στο 100% Hotel Show Με την 4η διοργάνωση της 100% Hotel Show να βρίσκεται στην τελική της ευθεία, ο εμπνευστής και οργανωτής της έκθεσης, κ. Δημήτρης Αντωνάκος, μιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» για το ξεχωριστό αυτό εκθεσιακό event, με την καινοτόμα δομή, με επίκεντρο τον ξενοδόχο και τις ανάγκες της σύγχρονης ξενοδοχειακής επιχείρησης και σημείο αναφοράς τον τουρισμό. 86 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Λίγο πριν την 4η διοργάνωση της 100% Hotel Show, θα ήθελα να μας δώσετε το στίγμα της έκθεσης. Το όλο concept επικεντρώνεται στη δηµιουργία µιας Premium διοργάνωσης µε επίκεντρο τον ξενοδόχο, µιας έκθεσης απόλυτα εξειδικευµένης (γι’ αυτό και το «100%» στον τίτλο της) και προσανατολισµένης στις ανάγκες της σύγχρονης ξενοδοχειακής επιχείρησης. Η έκθεση έχει αγκαλιαστεί ένθερµα, τόσο από τους εκθέτες, όσο και από τους ξενοδόχους, οι οποίοι φαίνεται να έχουν

ποιοτική και σχετίζεται µε τον Premium χαρακτήρα του. Οι εκθέ-

βρει τις λύσεις που ψάχνουν στο 100% Hotel Show.

τες είναι υψηλού επιπέδου, προσεκτικά επιλεγµένοι από την οργανωτική επιτροπή της έκθεσης ώστε, αφενός να ταιριάζουν µε

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στη διοργάνωση της 100% Hotel Show και ποιος είναι ο προσανατολισμός της;

το ύφος της εκδήλωσης και αφετέρου να συνθέτουν µια ευρεία

Υπάρχει ένα -αυτονόητο- δεδοµένο: ο απόλυτα κοµβικός και πρω-

να και ιδιαίτερης αισθητικής, ενώ τα ξενοδοχειακά workshops και

ταγωνιστικός ρόλος του κλάδου της ξενοδοχίας στην ελληνική οι-

events της διοργάνωσης υπογραµµίζουν τον premium αυτό χα-

κονοµία. Με βάση αυτή την παραδοχή, και κατόπιν προσεκτικής

ρακτήρα.

και στρατηγικής ανάλυσης του εγχώριου εκθεσιακού σκηνικού

Επίσης, η όλη διοργάνωση γίνεται στα πρότυπα εκθέσεων του

-ειδικά όπως αυτό διαµορφώθηκε τα τελευταία χρόνια- διαπιστώ-

εξωτερικού, µε έµφαση στην αναγωγή του σε ένα digital γεγονός.

σαµε ότι υπήρχε επιτακτική ανάγκη για µια κλαδική έκθεση 100%

Ο συνδυασµός του digital χαρακτήρα µε την υψηλή τεχνογνωσία,

στοχευµένη, η οποία παράλληλα θα έδινε βαρύτητα στην παρου-

αλλά και τη θετική πρόθεση προς όλους τους πιθανούς εµπλε-

σίαση πρωτοποριακών και καινοτόµων λύσεων για τον χώρο του

κόµενους, πιστεύουµε ότι µας ξεχωρίζει ήδη και δικαιολογεί την

ξενοδοχείου.

τόσο γρήγορη ανάπτυξη του θεσµού.

γκάµα προτάσεων και λύσεων. Τα περίπτερα είναι όλα φροντισµέ-

Έτσι, αποφασίσαµε να επενδύσουµε αποβλέποντας στη δηµιουργία µιας εκθεσιακής πλατφόρµας που θα προσφέρει στους ξενοδόχους δοµηµένη και συστηµατική πληροφόρηση, τόσο για θέµατα που αφορούν τον εξοπλισµό και τη λειτουργία της επιχείρησής τους, όσο και για τις νέες τάσεις της παγκόσµιας αγοράς.

Ποια είναι τα μεγέθη που παρουσίασε η περυσινή, τρίτη διοργάνωση της 100% Hotel Show, ποια είναι η εικόνα που έχετε για τη φετινή διοργάνωση και ποιες οι προοπτικές εξέλιξης της έκθεσης; Η περυσινή, τρίτη διοργάνωση, σηµατοδοτήθηκε από τη µεταφο-

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία πιστεύετε ότι διαφοροποιούν την 100% Hotel Show από ανάλογες εκθεσιακές πρωτοβουλίες και τα οποία μπορούν να την καθιερώσουν στα εκθεσιακά δρώμενα στη χώρα μας;

ρά του χρόνου διεξαγωγής της έκθεσης τον Νοέµβριο (από Φε-

Η κάθε (καθιερωµένη) εκθεσιακή πρωτοβουλία είναι δεδοµένο

έκθεσης ξεπέρασε το 35% σε σχέση µε τη δεύτερη διοργάνωση!

ότι καλύπτει συγκεκριµένες ανάγκες της αγοράς, γι’ αυτό άλλωστε

Φέτος συµµετέχουν περισσότερες από 150 εταιρίες (που σηµαί-

δηµιουργήθηκε, αλλά και καθιερώθηκε.

νει 25% αύξηση σε σχέση µε τα περσινά δεδοµένα), ενώ στόχος

Η βασική διαφοροποίηση του 100% Hotel Show είναι κατά βάση

της διοργάνωσης είναι να ξεπεράσει τους 13.000 επαγγελµατίες

βρουάριο που διεξήχθησαν οι δυο πρώτες). Η ανταπόκριση της αγοράς αντάµειψε την επιλογή µας αυτή: συµµετείχαν περίπου 120 εταιρίες - εκθέτες, ενώ η αύξηση της επισκεψιµότητας της

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

87


Συνέντευξη

επισκέπτες, δεδοµένο που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα

αρχαία αγορά και τα εµπορικά παζάρια αποτέλεσαν τις πρώτες

pre-registration των επισκεπτών που έχουν µια καταγεγραµµένη

µορφές «έκθεσης», πράγµα που αποδεικνύει τη διαρκή ανα-

αύξηση της τάξεως του 30%.

γκαιότητά τους και τη διαχρονική τους αξία ως ένα από τα ση-

Οι προοπτικές εξέλιξης της έκθεσης θεωρούµε πως είναι αρκετές

µαντικότερα «εργαλεία» marketing και πωλήσεων.

και σηµαντικές. Ο «οδικός χάρτης» της πορείας του 100% Hotel

Ωστόσο, οι συνθήκες στην αγορά µεταβάλλονται, και το ίδιο

Show έχει σχεδιαστεί εξ’ αρχής, γνωρίζουµε πού θέλουµε να φτά-

πρέπει να συµβαίνει και µε τις εκθέσεις, πρέπει να εξελίσσονται

σουµε και πώς, ωστόσο επιθυµούµε κάθε φορά να «χτίζουµε»

και να παρέχουν λύσεις και διεξόδους σύµφωνα µε τις ανάγκες

σοβαρά το επόµενο βήµα, θεµελιώνοντας καλά κάθε µας κίνηση!

του σήµερα. Στην Ελλάδα έχουµε δυσανάλογα πολλές εκθέσεις για το επί-

Ποιο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να είναι το «μυστικό» της επιτυχίας για την 100% Hotel Show;

πεδο της αγοράς µας. Αποτέλεσµα τούτου είναι αρκετές από

Η απόλυτη εξειδίκευση, το luxury περιβάλλον, η στρατηγική ανά-

αγοράς, ενώ όσες διοργανώσεις χαρακτηρίζονται από στρατη-

λυση των αναγκών του κλάδου και η διάθεση να δοθούν λύσεις.

γικό σχεδιασµό και στόχευση αναπτύσσονται.

Το 100% Hotel Show έχει ειδικό τµήµα που µελετά τις ανάγκες των

Γενικά, πιστεύω πως δεν αρκεί ένας γεµάτος εκθεσιακός χώρος

ξενοδόχων προδιαγράφοντας µια στοχευµένη εµπειρία, ενώ ταυ-

από εκθέτες και επισκέπτες. ∆ιοργανωτές, εκθέτες και επισκέ-

τόχρονα βοηθάει τους εκθέτες να βελτιώσουν την εκθεσιακή τους

πτες πρέπει να µπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στο

συνείδηση και συµµετοχή, αλλά και να προσεγγίσουν τις ανάγκες

κεφαλαιώδες ερώτηµα «γιατί;» («γιατί» να διοργανώσω αυτή

της αγοράς για µια πιο επιτυχηµένη παρουσία.

την έκθεση, «γιατί» να συµµετάσχω σ’ αυτή την έκθεση, «γιατί»

αυτές να φθίνουν, καθώς δεν ακολουθούν τον βηµατισµό της

να επισκεφθώ αυτή την έκθεση).

Πόσο αισιόδοξος είσαστε για την ανάπτυξη του κλάδου των εκθέσεων στην Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Ειδικά για διοργανωτές και εκθέτες, οι απαντήσεις σ’ αυτό το

Οι ρίζες των εκθέσεων στον χρόνο έρχονται από πολύ παλιά: η

πει όλοι να εστιάσουµε.

88 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ερώτηµα θα οδηγήσουν στην παροχή υπηρεσίας πραγµατικού οφέλους και λύσεων για τον επισκέπτη, και εκεί είναι που πρέ-


Λεωφ. Ηρακλειδών 100, Ιξιά, 85101 Ρόδος ΤΗΛ: 22410 89900, FΑΧ: 22410 89901 Amathus Elite Suites: info@elitesuitesrhodes.com | www.elitesuitesrhodes.com Amathus Beach Hotel: info@amathusrhodes.com | www.amathusrhodes.com


Παρουσίαση

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ

«Πρωταγωνιστεί» στην αγορά των κατεψυγμένων προϊόντων Από τις πιο δυναμικές, ελληνικές επιχειρήσεις, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και πιστοληπτική δυναμικότητα, η ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ πρωτοπορεί στην αγορά των κατεψυγμένων προϊόντων εδώ και 50 χρόνια.

χοντας συνάψει μακρόχρονες συνεργασίες με τους με-

Έ

Αντίστοιχα, το 2006/07, μετεγκαταστάθηκε σε νέα, σύγχρονα

γαλύτερους, διεθνείς, πιστοποιημένους και εξειδικευ-

γραφεία το υποκατάστημα της εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη, ενώ

μένους παραγωγούς κατεψυγμένων τροφίμων, η ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ -

παράλληλα το υποκατάστημα της Κρήτης μεταστεγάστηκε σε

ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις

νεόδμητες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με αποθηκευτικό χώρο δυ-

κατεψυγμένων προϊόντων στη χώρα, με δυναμική παρουσία

ναμικότητας 500 παλετοθέσεων.

στην ξενοδοχειακή αγορά και ευρύτερα στην αγορά HO.RE.CA..

Η έντονη επενδυτική δραστηριότητα της εταιρίας, η οποία μόνο

H εταιρία ιδρύθηκε το 1964 από τον κ. Δημήτρη Bασιλείου, σημε-

τη δεκαετία 2004-2013 ανήλθε σε 18 εκατ. ευρώ, σε συνδυα-

ρινό πρόεδρό της, ο οποίος προβλέποντας τη δυναμική εξέλιξη

σμό με τις μακρόχρονες στρατηγικές συνεργασίες της με τους

του ελληνικού τουρισμού, προχώρησε στην ίδρυση της «Δ. ΒΑΣΙ-

μεγαλύτερους διεθνείς πιστοποιημένους και εξειδικευμένους

ΛΕΙΟΥ Α.Ε.», με έδρα τον Ταύρο και αντικείμενο την προμήθεια

παραγωγούς κατεψυγμένων τροφίμων, έχουν οδηγήσει την ΒΑ-

ξενοδοχείων, κυρίως, με φρεσκοκατεψυγμένα τρόφιμα, ενώ τη

ΣΙΛΕΙΟΥ - ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ μεταξύ των πιο ισχυρών ελληνικών

σημερινή της μορφή ως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ απέκτησε

επιχειρήσεων στον κλάδο των κατεψυγμένων προϊόντων, με

το 1987.

παραγωγική δυναμική 30

Το 1985 η εταιρία εισήλθε δυναμικά στην αγορά των super

τόνων κατεψυγμένων αλι-

market, ενώ έτος-σταθμός για την περαιτέρω εξέλιξή της ήταν

ευμάτων ημερησίως.

το 2004, χρονιά κατά την οποία μετακόμισε σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, στη Μαγούλα Αττικής, με αποθηκευτικούς χώρους βαθιάς κατάψυξης, 5.500 παλετοθέσεων, εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης αποθήκης WMS με κανόνες First In - First Out , μονάδες μεταποίησης και παραγωγής, κ.ά..

90 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Από την έναρξη της λειτουργίας της η εταιρία έχει θέσει στο επί-

στες συνθήκες μεταφοράς των προϊόντων έως και τον τελικό

κεντρο κάθε δραστηριότητάς της την άμεση εξυπηρέτηση των

προορισμό τους, εγγυάται συνέπεια στις παραδόσεις. Την ποι-

πελατών της, προσφέροντάς τους προϊόντα και υπηρεσίες υψη-

ότητα δε των προϊόντων της εγγυώνται οι πιστοποιήσεις της

λών προδιαγραφών.

από διεθνείς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, η εταιρία, διαθέτοντας υποκαταστή-

Η ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ, εκτός από τον «πρωταγωνι-

ματα, αντιπροσώπους και συνεργάτες σε στρατηγικά σημεία

στικό» της ρόλο στην εγχώρια αγορά κατεψυγμένων προϊό-

σε όλη την Ελλάδα, ιδιόκτητες αποθήκες συνολικού δυναμικού

ντων, έχει αναπτύξει αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα στις

6.000 παλετοθέσεων και έναν υπερσύγχρονο στόλο φορτηγών

αγορές της Κύπρου, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βουλγα-

ψυγείων τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία εξασφαλίζουν άρι-

ρίας, της Σερβίας, της FYROM, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

AN AI ΔΩPE TOY EMET ΔIAN MEΛH IAKOY ΣTA ΔOXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ Στοχεύουμε να ενημερώσουμε το κοινό για τα οφέλη του καλού

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Ο Γιώργος Καράμπελας, Marketing and Business Development ΚΑΠ

MH Α ΣΙΓΜ 0€ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ / ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - 6,00 € NIA Α ΔΕΛ 6,0 EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 229 IO TO 6ΤΑ Α.Ε. YPI Σ 201 ΣΗΤ ΣTI ΕΙΑΣ ΛΙΟ KO 8& OIK - ΙΟΥ ΜΕΣ ON ΟΛΟ OM ΓΓΙΟ Σ 228 IKO Υ - 144 XO KAI 51 ΜΕΤ - TEY EΠI ΑΜΟ XEI ΡΦΩ PHMA ΣΗ TIK O ΠEP IOΔ IKO

Αφιέρωμα Εκπαίδευση

ΣΗ ΡΦΩ O ΑΜΟ ΔIK 51 ΜΕΤ PIO Υ - 144 O ΠE ΓΓΙΟ TIK ΟΛΟ MA ΜΕΣ 8& IPH ΕΙΑΣ ΣΗΤ EΠ IXE KA I ΤΑ Α.Ε. IKO Α ΔΕΛ OM Α ΣΙΓΜ ON

ΚΑΠ

MH

NIA

YPI IO TO

ΣTI

KO

ρωμα

ΔIAN EMET ΣTA AI ΔΩPE ΞENO MEΛH TOY AN EΠIM ΔOXEIAKO EΛHT HPIO Y Y

Manager της MediaStrom, με αφορμή την εκδήλωση που πραγ-

OIK

ιέ Αφ

νέο

XOΣ

άνη

δεκ

Προς

ύπνου στην υγεία, στην ευεξία και στην ομορφιά, αναδεικνύο-

- TEY

230

- ΟΚ

ΤΩΒΡΙ

ΟΣ

ς ρισμό Του Ε σμιος το ΙΟΒ παγκό από 1% όρ ο ις και ρεκ ύφεση χιά αφίξε ηνο τρο ο πεντάμ κι» για τική ώτ

Δω

ΘΝΕΣ:

σα

201

6 - 6,0

0€

μπανά

ντας παράλληλα την αξία του καλού στρώματος. Ναι, επιθυμώ να εγγραφώ συνδρομητής συνεργατών και επίσημων Η MediaStrom, ως η No1 εταιρία στρωμάτων και προϊόντων

ματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας, στο πτω στο πρ : «Κα : Σε ΔΙΕ ις ΜΑ ΜΑ άξε ΘΕ ΘΕ εισπρ

ΔΙΕΘΝ

ΕΣ: Σε νέο ΘΕΜΑ υς πρ : Στο οορισ ναδ EURO ίρ η μούς STA αντ  T: Οι οι tou αγω ICA Ευρ νιστικ r op P: «Πε ωπαίο erator ότη τάει» ι 65ά τα της s η αγο ρηδες Ελλ ρά τω άδας «κινού ν ελλ ν» τον ηνικώ παγκό ν αερ οπορ σμιο ικώ Του ν ετα ρισμό ιριών 

Μαρκόπουλο Αττικής, παρουσία  MKG Hospitality: Ενισχύονται

οι σταθεροποιητικές τάσεις στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά

αντιπροσώπων, ανέφερε σχετικά: «Μέσα από τις συγκεκριμένες  Virtuoso: Kερδίζουν… πόντους

τα ταξίδια περιπέτειας

 IPK: Σε άνοδο τα οικογενειακά ταξίδια

ΔΙΕ

ΑΝ

ΓΙΑ

ΝΝ

ΗΣ ΣΥ

Χ ΑΤ ΝΕ

ΤΩ

ΚΑ

ΜΠ

ΟΥ

ΡΑ Κ

ΗΝ

ΗΣ Α

Σ ΥΘ Α ΛΞ ΕΗΞ Μ Α Ν Δ Ρ Ο Σ Α Γ Γ Ε Λ Ο Π Ο ΥΛ Ο Σ Ν ΗΥΝ ΚΥ ΩΝ Ε ΥΡΙΑ ΚΟ ΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ Ν ΤΣΥΜΒΟΥ Σ ΣΥΠΟ ΖΡ ΙΚΙ ΝΕ ΛΟΣ ΔΗ Σ ΔΕΘ-H ElE xPO

στο ύπνου,περιοδικό οφείλει να εκπαιδεύει και να ενημερώνει το κοινό, για

ΣΥ

ενέργειες η MediaStrom επαναπροσδιορίζει την έννοια του Κα-

αυτά τα οφέλη, δημιουργώντας τον δικό της τρόπο επικοινωνί-

λού Ύπνου.

ας, με βασικό μέλημά το ευ ζην του κάθε καταναλωτή».

ΖΗ

ΝΤ

ΛΑ

ΕΥ

Ρ ΖΑ

ΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

ΞΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

ΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών ☐ Eξωτερικού**

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

90,00 €

* Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6€ ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................ ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ............................................................................................................................................................................................ ☐ Αποστολή εμβάσματος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 150110 0440 0000 0444 7069 784 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 98 01715 65000 6565 101793 256

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: .........................................................................................................................................................................

• Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

91


Αφιέρωμα

Επανέρχονται οι προσδοκίες για ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού • Τάση για μικρότερου μεγέθους συνέδρια Μετά τη δραματική συρρίκνωσή του από το 2010, ο ελληνικός συνεδριακός τουρισμός δείχνει να επανέρχεται στον διεθνή συνεδριακό στίβο. Έτσι, η κινητικότητα που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του 2014, εντάθηκε το 2015, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «φιγουράρει» και πάλι μεταξύ των 30 κορυφαίων συνεδριακών προορισμών παγκοσμίως.

E

ιδικότερα, η χώρα µας, και το 2015, παρότι συνολικά κα-

για όλες τις χώρες της Μεσογείου.

τέγραψε περισσότερες διοργανώσεις (152) από το 2014,

Η διοργάνωση στη χώρα µας, τόσο περιορισµένου αριθµού συ-

παρέµεινε στην 26η θέση στην παγκόσµια κατάταξη της ∆ιε-

νεδριακών εκδηλώσεων, όσο και περιορισµένου µεγέθους συ-

θνούς Ένωσης Εκθέσεων και Συνεδρίων (International Congress

νεδρίων, είναι, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του HAPCO, κ. Ντίνο

& Convention Association-ICCA), µε βάση τον αριθµό των συ-

Αστρά, συνέπεια της έλλειψης προβολής και της απουσίας µη-

νεδριακών διοργανώσεων, από την 38η θέση το 2013 και µόλις

τροπολιτικού συνεδριακού κέντρου. Εν τούτοις, ο κ. Αστράς επι-

την 40η το 2008. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία οι συνεδριακές

σηµαίνει ότι οι δυνατότητες της χώρας µας είναι σηµαντικές και

εκδηλώσεις στην Ελλάδα ολοένα συρρικνώνονται από πλευράς

µπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια µέχρι και 6.000 ατόµων.

συµµετεχόντων, ακολουθώντας, σύµφωνα µε την αντιπρόεδρο

Η δηµοφιλία της Ελλάδας στον τουρισµό -26 εκατ. αφίξεις και

του ΗΑΤΤΑ, κα. ∆έσποινα Αµαραντίδου, την παγκόσµια τάση για

έσοδα που ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ- τροφοδοτεί το ενδια-

συνέδρια µικρότερου µεγέθους.

φέρον των διοργανωτών συνεδρίων, ενώ την προσέλκυση συ-

Έτσι, το 2015 το 37,8% των συνεδρίων στην Ελλάδα ήταν µικρού

νεδρίων στην Ελλάδα, ευνοεί, σε κάποιες περιπτώσεις, το κλίµα

µεγέθους (µεταξύ 50 - 149 συµµετεχόντων), ενώ το ίδιο ισχύει και

ανασφάλειας που έχει δηµιουργηθεί απέναντι σε καθιερωµένους

92 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


συνεδριακούς προορισµούς στην Ευρώπη, όπως το Παρίσι, µετά

Το Top 20 των συνεδριουπόλεων παγκοσµίως το 2015

τις περυσινές, τροµοκρατικές επιθέσεις. Ελπιδοφόρα, λοιπόν, είναι τα µηνύµατα που έρχονται για συνέχι-

Κατάταξη

Πόλη

Αριθµός συνεδρίων

ση της αναπτυξιακής πορείας που είχε αρχίσει να παρουσιάζει ο

1

Βερολίνο

195

2

Παρίσι

186

3

Βαρκελώνη

180

4

Βιέννη

178

Οι ΗΠΑ διατηρούν τα «ηνία» στον Συνεδριακό Τουρισμό

5

Λονδίνο

171

Στις 12.076 ανήλθε ο αριθµός των διεθνών συνεδρίων το 2015,

6

Μαδρίτη

171

7

Σιγκαπούρη

156

8

Κωνσταντινούπολη

148

θέση στη σχετική κατάταξη της ICCA, µε τη Γερµανία να ακολου-

9

Λισαβόνα

145

θεί, όπως και πέρυσι, στη δεύτερη θέση, ενώ την τριάδα συµπλη-

10

Κοπεγχάγη

138

ρώνει το Ηνωµένο Βασίλειο, το οποίο ανέβηκε µια θέση, κατα-

11

Πράγα

123

12

Άµστερνταµ

120

13

Βρυξέλλες

117

14

Σεούλ

117

15

Χονγκ Κονγκ

112

16

Μπανγκόκ

103

17

Ρώµη

99

18

∆ουβλίνο

97

19

Πεκίνο

95

20

Βουδαπέστη

95

Συνεδριακός Τουρισµός στη χώρα µας το 2014, µε απαραίτητη προϋπόθεση τη διατήρηση κλίµατος πολιτικής και οικονοµικής σταθερότητας.

αριθµός αυξηµένος κατά 571 συνέδρια, σε σχέση µε το 2014. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν τα «ηνία» στην παγκόσµια αγορά του Συνεδριακού Τουρισµού, διατηρώντας την πρώτη

λαµβάνοντας τη θέση της Ισπανίας, η οποία ακολουθεί τέταρτη.

Το Top 20 µε τις κορυφαίες συνεδριακές χώρες το 2015 Κατάταξη

Χώρα

Αριθµός συνεδρίων

1

ΗΠΑ

925

2

Γερµανία

667

3

Ηνωµένο Βασίλειο

582

4

Η Ισπανία

572

5

Γαλλία

522

6

Ιταλία

504

7

Ιαπωνία

355

8

Κίνα-Α.Α.

333

Τις επόµενες τέσσερις θέσεις διατηρούν η Γαλλία, η Ιταλία, η

9

Ολλανδία

333

Ιαπωνία και η Κίνα, στην πέµπτη, έκτη, έβδοµη και όγδοη θέση

10

Καναδάς

308

11

Βραζιλία

292

Σε επίπεδο πόλεων, το Βερολίνο ανεβαίνει τρεις θέσεις και κατα-

12

Πορτογαλία

278

λαµβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη της ICCA µε τις κορυ-

13

∆ηµοκρατία της Κορέας

267

φαίες συνεδριουπόλεις για το 2015, µε το Παρίσι να ακολουθεί

14

Αυστρία

258

στη δεύτερη θέση, τη Βαρκελώνη να ανεβαίνει δύο θέσεις, παίρ-

15

Αυστραλία

247

16

Βέλγιο

216

Στην πέµπτη θέση συναντάται το Λονδίνο µαζί µε τη Μαδρίτη,

17

Σουηδία

216

ενώ στην έβδοµη ακολουθεί η Σιγκαπούρη και στην όγδοη η

18

Τουρκία

211

Κωνσταντινούπολη, ανεβαίνοντας µία θέση από την περυσινή

19

∆ανία

204

κατάταξη. Την πρώτη δεκάδα συµπληρώνουν η Λισαβόνα και η

20

Ελβετία

194

αντίστοιχα. Στην όγδοη θέση µαζί µε την Κίνα ανεβαίνει και η Ολλανδία, ενώ στο Top Ten εισέρχεται ο Καναδάς.

νοντας τη θέση της Βιέννης, η οποία ακολουθεί στην τέταρτη θέση.

Κοπεγχάγη, οι οποίες είναι νεοεισερχόµενες στο To Ten µε τις κορυφαίες συνεδριακές πόλεις.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

93


Αφιέρωμα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΑΤΤΑ

Στη δυσκαμψία του κρατικού μηχανισμού «σκοντάφτει» ο Συνεδριακός Τουρισμός Σε μία σειρά ζητήματα «σκοντάφτει» η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας, με βασικότερο τη δυσκαμψία του κρατικού μηχανισμού να «υιοθετήσει» πρωτοποριακές ιδέες, που συχνά αποτελούν ζητούμενο στη διοργάνωση συνεδρίων, όπως π.χ. η πραγματοποίηση Τελετών Έναρξης/Λήξης σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο Χ&Τ η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κα. Δέσποινα Αμαραντίδου, η οποία έχει δυναμική παρουσία στα συνεδριακά δρώμενα της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες.

Μετά τη δραματική συρρίκνωσή του τη διετία 2010-2012, o ελληνικός συνεδριακός τουρισμός δείχνει να έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 20η θέση, στην παγκόσμια κλίμακα δημοφιλίας, από την 40ή θέση στην οποία βρέθηκε το 2008. Πως προέκυψε αυτή η εξέλιξη; Το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Ευρώπη, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, και το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον ήταν οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι ευνόησαν την προσέλκυση συνεδρίων στην Ελλάδα; Ο συνεδριακός τουρισμός είναι μεν μια ξεχωριστή κατηγορία της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά τα χαρακτηριστικά που τον επηρεάζουν και καθορίζουν την πορεία του είνα κατά πολύ αυτά του γενικού τουρισμού. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια τη μείωση του αριθμού των συνεδρίων από το 2009. Αυτό οφείλεται αρχικά στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στη συνέχεια στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η βιομηχανία των συνεδρίων αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού παγκοσμίως. Το 55% των συναντήσεων ενώσεων παγκοσμίως πραγματοποιείται στην Ευρώπη, ποσοστό που παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε ότι παρά την οικονομική κρίση, ο κλάδος του τουρισμού

94 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

συνολικά παρουσιάζει ανάπτυξη. Η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής γεωγραφικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, εξαιρετικές κλιματολογικές και μορφολογικές συνθήκες και μεγάλη εμπειρία στη φιλοξενία.

Ποια είναι τα μεγέθη της Ελλάδας στον συνεδριακό τουρισμό και ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας; Σύμφωνα, με τα στατιστικά του ICCA, το 2013 ο αριθμός των συναντήσεων ενώσεων στην Ελλάδα μειώθηκε σε 114 εκδηλώσεις, λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα του 2004. Το 2014, ωστόσο, υπήρξε σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 30%, καθώς οι συναντήσεις ενώσεων ανήλθαν στις 148. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανέβει 18 θέσεις και να φτάσει στην 26η θέση στις συναντήσεις ενώσεων παγκοσμίως. Το 2015 η Ελλάδα παρέμεινε στην 26η θέση παγκοσμίως παρότι συνολικά κατέγραψε περισσότερες διοργανώσεις (152). Την τελευταία δεκαετία οι συναντήσεις ενώσεων στην Ελλάδα γίνονται όλο και μικρότερες, με κριτήριο τον αριθμό των συμμετεχόντων, γεγονός που ακολουθεί την παγκόσμια τάση για συνέδρια μικρότερου μεγέθους. Το 2015 το 37,8% των συναντήσεων ενώσεων στην Ελλάδα ήταν μικρού μεγέθους (μεταξύ 50 - 149 συμμετέχοντες). Το ίδιο ισχύει και για όλες τις χώρες της Μεσογεί-


ου. Σε όλες τις χώρες του ανταγωνισμού και ειδικά στην Ελλάδα, η

τουρισμό. Επιπλέον, οι υπάρχουσες δράσεις σχεδιασμού και προ-

συχνότερη θεματολογία των συναντήσεων αφορά την ιατρική, την

ώθησης είναι περιορισμένες και υπάρχει έλλειψη οργανωμένης και

τεχνολογία και τις επιστήμες.

ολοκληρωμένης πληροφόρησης για το συνεδριακό προϊόν. Τέλος,

Έρευνες δείχνουν ότι, επιλέγοντας προορισμό για μία εκδήλωση τα

απουσιάζει το πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» προώθησης των προ-

βασικά κριτήρια τα οποία θα αξιολογούνται και καθορίζουν την τε-

ορισμών, που είναι τα στοχευμένα και καλά σχεδιασμένα fam trips.

λική απόφαση είναι η προσβασιμότητα, η σχέση ποιότητας/τιμής,

Η κοινή στρατηγική της πολιτείας με τον HAPCO, με λύσεις και

η ελκυστικότητα του προορισμού, η βιωσιμότητα και η τεχνολογία. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με τις υποδομές, την προσβασιμότητα και να μην χάσει τη ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί όσο ακόμα προλαβαίνει όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την τεχνολογία. Μπορούμε, όμως, να είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ελλάδα παραμένει διαχρονικά ένας ελκυστικός προορισμός. Παρά την οικονομική κρίση, ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου είναι η «δυσκαμψία» του κρατικού μηχανισμού να «υιοθετήσει» πρωτοποριακές ιδέες, που συχνά αποτελούν ζητούμενο στη διοργάνωση συνεδρίων, όπως η διοργάνωση ενός event σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο ή ακόμη ενός streetparty στον πεζόδρομο π.χ. της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ποια είναι η άποψή σας; Είναι γεγονός πως η μη διάθεση αρχαιολογικών χώρων για την πραγματοποίηση π.χ. Τελετών Έναρξης/Λήξης συνεδριακών εκδηλώσεων και η γενικότερη δυσκαμψία κατά τη χορήγηση αδειών για διοργανώσεις τέτοιου τύπου, κάνει συνολικά λιγότερο ανταγωνι-

προτάσεις πολλές φορές άνευ κόστους, θα εξασφάλιζε την επιτυχή προβολή της χώρας.

Ποιες είναι οι διεκδικήσεις σας από την Πολιτεία; Η Πολιτεία θα πρέπει καταρχάς να προχωρήσει στο πρώτο βήμα που είναι η διαπίστευση των επαγγελματιών στην κατηγορία που τους αντιστοιχεί, ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Πρέπει να γίνεται σαφής διαχωρισμός παραδείγματος χάρη ανάμεσα σε τουριστικά γραφεία, Destination Management Companies και Professional Congress Organizers. Ακόμη θα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε διαδικασίες ώστε να μπορούν να παραχωρούνται χώροι για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, εξέλιξη που θα αποφέρει σημαντικά κέρδη στο κράτος. Τέλος, θα πρέπει να εφαρμοστεί στοχευμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας. Θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα στους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων προκειμένου να προτιμήσουν την Ελλάδα έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών, όπως το παράδειγμα της Ισπανίας, που εφαρμόζει την επιστροφή φόρου για τους PCO και απο-

στικό το προϊόν που έχει να διαθέσει η Ελλάδα στους διοργανωτές

τελεί σημαντικό κίνητρο για τους διοργανωτές κατά την επιλογή

και στερεί τους χώρους αυτούς από ένα σημαντικό έσοδο. Υπάρχει

του προορισμού. Άλλο παράδειγμα είναι αυτό της Κύπρου, που

σημαντική ζήτηση για πιο εξειδικευμένες, ποιοτικές και καινοτόμες

επιδοτεί τον προορισμό για τη διοργάνωση συνεδρίων. Η οικονο-

διοργανώσεις, που με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να ικα-

μική ενίσχυση στους δικαιούχους υποβάλλοντες προσφορά για

νοποιηθεί.

να φιλοξενήσουν ένα συνέδριο στην Κύπρο θα είναι έως και 80% των πραγματικών εξόδων υποβολής των προσφορών με βάση

Πως θα χαρακτηρίζατε τις δράσεις διεθνούς προβολής του συνεδριακού τουρισμού;

προκαθορισμένα κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να είναι σε πολ-

Δυστυχώς, η προώθηση του ελληνικού συνεδριακού προϊόντος

άν χρήση των δημόσιων μέσων μεταφορών, η δωρεάν διάθεση

δεν διαφοροποιείται από τη συνολική προσέγγιση για τον ελληνικό

χώρου ενός μουσείου για μια συνάντηση μελών, κ.λπ..

λές μορφές, από μετρητά έως προσφορές σε είδος, όπως η δωρε-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

95


Αφιέρωμα

ΝΤΙΝΟΣ ΑΣΤΡΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. HAPCO

H Πολιτεία σχεδόν αδιαφορεί για την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού Ιδιαίτερα επικριτικός για τη διαχρονική εγκατάλειψη του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα από πλευράς πολιτείας, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο Χ&Τ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), κ. Ντίνος Αστράς, κάνοντας λόγο για ανυπαρξία πολιτικής για τον συνεδριακό τουρισμό.

Μετά τη δραματική συρρίκνωσή του τη διετία 2010-2012, o ελληνικός συνεδριακός τουρισμός δείχνει να έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 20η θέση, στην παγκόσμια κλίμακα δημοφιλίας, από την 40ή θέση στην οποία βρέθηκε το 2008. Πως προέκυψε αυτή η εξέλιξη; Το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Ευρώπη, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, και το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον ήταν οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι ευνόησαν την προσέλκυση συνεδρίων στην Ελλάδα; Κάθε πολιτική, οικονομική & κοινωνική αστάθεια που παρατηρείται σε οποιαδήποτε γειτονική μας χώρα, αναμφισβήτητα επηρεάζει τον εισερχόμενο τουρισμό της και παράλληλα έχει ευνοϊκό αντί-

• Επαγγελματισμός στην οργάνωση συνεδρίων. • Συνεχής βελτίωση των συνεδριακών & ξενοδοχειακών υποδομών, βελτίωση του ξενοδοχειακού χάρτη. • Άριστες συνεδριακές υποδομές για μεσαίου μεγέθους συνέδρια. • Προβολή του ελληνικού MICE μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η συμβολή της Πολιτείας στην προβολή του Συνεδριακού Τουρισμού και MICE υπηρεσιών της χώρας είναι σχεδόν μηδενική. • Νέος προορισμός, νέο προϊόν: Πολλές διεθνείς εταιρίες και επιστημονικές ενώσεις δεν είχαν έως τώρα επιλέξει την Ελλάδα ως τον προορισμό για την οργάνωση των διεθνών εκδηλώσεών

κτυπο στη χώρα μας. Δεν είναι αυτός όμως ο κύριος παράγοντας

τους. Η χώρα μας αποτέλεσε λοιπόν ένα «νέο, φρέσκο προορι-

για την ανοδική τροχιά του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού

σμό» - Κορεσμός συνεδριακών προορισμών στην Ευρώπη.

στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Ελληνικός Συνεδριακός Τουρισμός

• Εντονότερη δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιστημόνων,

ευνοήθηκε επιπλέον και από τα εξής στοιχεία:

μελών διεθνών Δ.Σ για τη διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων στη

• Προσβασιμότητα & Αεροπορική/Οδική Συνδεσιμότητα.

χώρα τους.

• Βελτίωση συχνότητας αεροπορικών συνδέσεων λόγω ανταγωνισμού. • Ασφάλεια • Ιδανικό κλίμα που επιτρέπει τον συνδυασμό business with pleasure. • Εντονότερη παρουσίαση της πολιτιστικής αξίας της χώρας μας μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. • Ανταγωνιστικές τιμές σε συνδυασμό με ποιοτικές συνεδριακές υπηρεσίες.

96 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά τα ανωτέρω θετικά στοιχεία, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Ελλάδα απέχει σημαντικά από τη θέση που της αρμόζει, κυρίως γιατί η Πολιτεία σχεδόν αδιαφορεί για την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού.

Ποια είναι τα μεγέθη της Ελλάδας στον συνεδριακό τουρισμό και ποιες είναι οι δυνατότητας της χώρας;


Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να οργανώσει συνέδρια έως και

περιορισμοί της Πολιτείας στον τομέα αυτό καθιστούσε εξαιρετι-

6.000 ατόμων αλλά και μεγαλύτερα, με τη δυνατότητα συνδυ-

κά δύσκολη, τις περισσότερες φορές και αδύνατη, τη διάθεση των

ασμού συνεδριακών χώρων. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς προ-

αρχαιολογικών χώρων. Επιπλέον, το περιορισμένο ωράριο επισκε-

σπάθειες του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών

ψιμότητας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων καθιστά αρ-

Συνεδρίων-HAPCO, τον οποίο εκπροσωπούμε και τα αιτήματα για

νητική την εικόνα της χώρας μας στους επισκέπτες, τουρίστες ή/

δημιουργία εθνικού μητρώου συνεδρίων για την επαγγελματική

και συνέδρους.

καταγραφή των συνεδρίων & εκδηλώσεων ετησίως, η χώρα μας

Παράλληλα με τα ανωτέρω η Πολιτεία οφείλει να «ακούσει» και

δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία και μηχανισμό εξαγωγής στατιστικών στοιχείων. Ο HAPCO, βασισμένος πάντα σε στοιχεία των μελών του, έχει διαπιστώσει ότι τα μεγέθη της Ελλάδας, δυστυχώς, δεν είναι εκείνα που θα έπρεπε. Ενώ οι δυνατότητές της είναι σημαντικές και μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια μέχρι και 6.000 ατόμων, εν τούτοις ο αριθμός που τελικά φιλοξενούνται στη χώρα μας υστερεί, τόσο σε αριθμό διοργανώσεων, όσο και σε αριθμό συμμετοχής συνέδρων. Αιτία, η έλλειψη προβολής και η έλλειψη μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου, ικανού να προσελκύσει μεγάλα συνέδρια άνω των 6.000 ατόμων.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου είναι η «δυσκαμψία» του κρατικού μηχανισμού να «υιοθετήσει» πρωτοποριακές ιδέες, που συχνά αποτελούν ζητούμενο στη διοργάνωση συνεδρίων, όπως η διοργάνωση ενός event σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο ή ακόμη ενός streetparty στον πεζόδρομο π.χ. της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ποια είναι η άποψή σας; Πάγιο αίτημά μας προς την πολιτεία ήταν η διάθεση των αρχαιο-

να υιοθετήσει τις προτάσεις των επαγγελματιών και του HAPCO, όπως επίσης να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για την προβολή του Συνεδριακού Τουρισμού στους κόλπους των ανά τον κόσμο Decision Makers.

Πως θα χαρακτηρίζατε τις δράσεις διεθνούς προβολής του συνεδριακού τουρισμού; Σε ιδιωτικό επίπεδο γίνονται αξιόλογες προσπάθειες, σε κρατικό επίπεδο οι δράσεις προβολής του συνεδριακού τουρισμού και του προϊόντος MICE της χώρας μας είναι περιορισμένες απλά στην παρουσία των συνεδριακών υπηρεσιών της χώρας μέσω 2-3 συνεδριακών εκθέσεων. Το κράτος και το υπουργείο Τουρισμού έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολύ περισσότερα. Ο HAPCO έχει προτείνει επανειλημμένα στο παρελθόν σειρά δράσεων για την προβολή του συνεδριακού Τουρισμού στην Πολιτεία, δυστυχώς, όμως, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ανταπόκριση. Για παράδειγμα έχει προταθεί η οργάνωση εκδήλωσης στην Αθήνα των ambassadors, «πρεσβευτών της Ελλάδας», οι οποίοι μέσω της δρά-

λογικών χώρων για τη φιλοξενία κοινωνικών εκδηλώσεων στα

σης τους σε Διοικητικά Συμβούλια Διεθνών Επιστημονικών Εται-

πλαίσια συνεδρίων (όπως Τελετή Έναρξης, Λήξης, θεματικό event,

ριών μπορούν να μεσολαβήσουν ώστε να διεκδικήσουν διεθνή

πολιτιστική εκδήλωση, κ.ά. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερ-

συνέδρια για τη χώρα μας, πάντα με την υποστήριξη των Επαγγελ-

θεί ότι η πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων χρησιμοποι-

ματιών Οργανωτών Συνεδρίων.

ούν τους αρχαιολογικούς τους χώρους για τις ανάγκες συνεδρίων

Η κοινή στρατηγική της πολιτείας με τον HAPCO, με λύσεις και

και προβάλλουν την πολιτιστική τους κληρονομία σε ένα τόσο

προτάσεις πολλές φορές άνευ κόστους, θα εξασφάλιζε την επιτυχή

υψηλού επιπέδου κοινό. Έως και σήμερα, η γραφειοκρατία και οι

προβολή της χώρας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

97


Αφιέρωμα

Grand Resort Lagonissi Σημείο αναφοράς στον Συνεδριακό Τουρισμό

Χτισμένο σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Μεσογείου, στην αθηναϊκή ριβιέρα, το πέντε αστέρων Grand Resort Lagonissi, είναι πολύ περισσότερα από ένα πεντάστερο, παραθαλάσσιο resort.

Ε

κλεπτυσμένης αισθητικής χώροι, εκλεκτά εστιατόρια, που «παντρεύουν» τις γεύσεις και τα αρώματα από την ελληνική, τη μεσογειακή και τη διεθνή κουζίνα, με τη βοήθεια καταξιωμένων και βραβευμένων chef, εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, που συνεισφέρουν στην απόλυτη εμπειρία ολιστικής ευεξίας και άθλησης και υπερσύγχρονες συνεδριακές υποδομές, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Κι όλα αυτά σε ένα κατάφυτο τοπίο, με φόντο το Αιγαίο. Το Grand Resort Lagonissi είναι στην κυριολεξία ένας κρυμμένος θησαυρός, που αποτελεί την επιτομή της κομψότητας και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας, ενώ οι εικόνες που περιβάλλουν αυτή την ιδιωτική χερσόνησο, οι παροχές και οι ανέσεις, αφήνουν άναυδους ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Σημείο αναφοράς για το συγκρότημα αποτελούν οι συνεδριακές υποδομές και υπηρεσίες του, προσκαλώντας κάθε επαγγελματία να διοργανώσει με σίγουρη επιτυχία εταιρικές εκδηλώσεις, επαγγελματικές συναντήσεις και συνέδρια. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του παρέχεται οπτικοακουστικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, ενώ μια ευρεία γκάμα γαστριμαργικών προτάσεων ολοκληρώνει τις επαγγελματικές εκδηλώσεις. Η δυνατότητα διαμονής στο θέρετρο και

98 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

η αξιοποίηση των αθλητικών και των ψυχαγωγικών εγκαταστάσεών του, μπορεί να μετατρέψει ένα επαγγελματικό ταξίδι σε ονειρεμένες διακοπές στην κοσμοπολίτικη Αττική Ριβιέρα, στα νότια προάστια των Αθηνών. Όλες οι αίθουσες συνεδρίασης του πεντάστερου resort είναι προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και σχεδιασμένες για να εκπληρώνουν κάθε επιθυμία των επισκεπτών, ενώ είναι κατάλληλες για να φιλοξενήσουν κάθε είδους εκδήλωση: Από μικρές συναντήσεις και συνεντεύξεις Τύπου μέχρι επαγγελματικά συνέδρια και συνελεύσεις υψηλού προφίλ. Αλλά δεν είναι μόνο η δεδομένη οργανωτική επιτυχία. Το φυσικό περιβάλλον και η εκλεπτυσμένη αισθητική στους χώρους του Grand Resort Lagonissi, συμβάλλουν ώστε οι φιλοξενούμενοι να αποβάλλουν κάθε ίχνος άγχους από τις επαγγελματικές συναντήσεις τους, ενώ η μαγευτική ομορφιά του Κόλπου χαλαρώνει και παράλληλα γαληνεύει. Έτσι, λοιπόν, το Grand Resort Lagonissi δικαιωματικά θεωρείται ως ένα από τα ιδανικότερα μέρη της Αθήνας για όσους επισκέπτονται την πόλη και θέλουν να συνδυάσουν επαγγελματικές υποχρεώσεις με στιγμές αναψυχής.Αφιέρωμα

KIPRIOTIS HOTELS & KICC Κορυφαία επιλογή στον Συνεδριακό Τουρισμό Διαθέτοντας ένα αξιόλογο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο και ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό προϊόν, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πέντε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και δύο αυτόνομα συνεδριακά κέντρα, στο όμορφο νησί του Ιπποκράτη, στην Κω, ο όμιλος Κυπριώτη έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού στο σύνολό του, αλλά και την καθιέρωση της Κω σε κορυφαίο συνεδριακό προορισμό.

K

άτω από την «οµπρέλα» του οµίλου βρίσκονται πέντε πολυτελείς ξενοδοχειακές µονάδες και δύο αυτόνοµα συνεδριακά κέντρα, το Kos International Convention Centre (KICC), ένα από τα µεγαλύτερα, αυτόνοµα συνεδριακά κέντρα στην Ελλάδα και το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Kipriotis Panorama, µε δυνατότητα φιλοξενίας 7.000 συνέδρων. Σηµείο αναφοράς για τον όµιλο αποτελεί το διεθνές συνεδριακό του κέντρο, το Kos International Convention Centre (KICC), το οποίο µε γνώµονα τις ανάγκες της συνεδριακής αγοράς, προσφέρει κορυφαίες συνεδριακές υπηρεσίες και έχει µοναδικές εγκαταστάσεις που το έχουν αναδείξει σε ένα από τα καλύτερα συνεδριακά κέντρα της Μεσογείου. Το KICC βρίσκεται στην «καρδιά» του Kipriotis Resort Complex. Το συνεδρικό κέντρο στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακά µοντέρνο κτίριο τριών επιπέδων, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχειακό συγκρότηµα Kipriotis Village και σε απόσταση αναπνοής από τις υπόλοιπες 4 ξενοδοχειακές µονάδες του οµίλου. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του χώρου, η πολυτέλεια και ο κορυφαίος τεχνολογικός εξοπλισµός συνθέτουν την ιδανική πρόταση για κάθε συνέδριο ή διοργάνωση που θέλει να ξεχωρίσει και να εντυπωσιάσει! Όσον αφορά στις υποδοµές του, ο τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικός εξοπλισµός, ο φωτισµός, οι εντυπωσιακές

100 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

αίθουσες και το έµπειρο προσωπικό εγγυώνται το καλύτερο αποτέλεσµα. Το KICC διαθέτει 20 αίθουσες συνολικής χωρητικότητας 5.500 ατόµων, κεντρική αίθουσα 2.300 θέσεων και εκθεσιακό χώρο 3.000 τ.µ. και προσφέρει κορυφαίες συνεδριακές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, που το έχουν αναδείξει σε ένα από τα καλύτερα συνεδριακά κέντρα της Μεσογείου. Το Kos International Convention Centre: • Είναι το µόνο που µπορεί να φιλοξενήσει στο ίδιο κτίριο και να λειτουργήσει παράλληλα 20 αίθουσες συνεδριάσεων. • Είναι το µόνο µε εντελώς αυτόνοµες επισιτιστικές εγκαταστάσεις που µπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έως και 2.000 ατόµων. • Είναι το µόνο µε υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 1.450 δωµατίων για τη διαµονή των συνέδρων σε απόσταση αναπνοής από το συνεδριακό κέντρο. Ένα ακόµη συνεδριακό κέντρο, έχει εµπλουτίσει τη συνεδριακή «ταυτότητα» του οµίλου. Το νέο συνεδριακό κέντρο βρίσκεται εντός του πεντάστερου ξενοδοχείου Kipriotis Panorama και διαθέτει 10 αίθουσες, συνολικής χωρητικότητας 1.500 ατόµων. Όλες οι ξενοδοχειακές µονάδες του οµίλου καθώς επίσης και το Kos International Convention Centre βρίσκονται σε µία ακτίνα 300 µέτρων µεταξύ τους και διακρίνονται για τον υψηλό αρχιτεκτονικό σχεδιασµό, τις έξοχες πολυτελείς εγκαταστάσεις και την άνεση των χώρων.


www.hhotels.gr

Πευκί, Λάρδος 85109 Ρόδος Tηλ 22440 29230 Fax 22440 29231 Email info@lindosprincess.com www.hhotels.gr

ADRIANNA PRINCESS Κιοτάρι, 85109 Ρόδος Tηλ 22440 39000

Fax 22440 39001 Email info@princessandriana.gr


Αφιέρωμα

NEPTUNE HOTELS RESORT, CONVENTION CENTRE & SPA «Επώνυμα» συνέδρια στην Κω Σημείο αναφοράς στον τομέα της Φιλοξενίας, το Neptune Hotels - Resort, Convention Centre & Spa, στην Κω, έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στο νησί, αφού στα highlight του πολυτελούς συγκροτήματος βρίσκεται ένα σύγχρονο και ευέλικτο, συνεδριακό προϊόν.

Σ

ε µια από τις οµορφότερες παραλίες του νησιού, κο-

τάλληλη λύση και αποτελεί τον ιδανικό χώρο.

ντά στο γραφικό χωριό Μαστιχάρι, το Neptune Hotels

Ο τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικός εξοπλισµός και

- Resort, Convention Centre & Spa, χτισµένο σύµφωνα µε

το έµπειρο και άριστα εκπαιδευµένο προσωπικό του ξενο-

την παραδοσιακή, αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, κατά µή-

δοχείου αποτελούν τα εχέγγυα για µια επιτυχηµένη διοργά-

κος της παραλίας, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

νωση.

σε όλους τους τοµείς, συνδυάζοντας τις πολυτελείς υπηρε-

Το Neptune Hotels - Resort, Convention Centre & Spa είναι

σίες και τις εξειδικευµένες παροχές.

συνώνυµο της πολυτέλειας στη φιλοξενία, των εκλεπτυσµέ-

Ιδιαίτερα στον τοµέα των συνεδρίων, το συγκρότηµα, δια-

νων γαστριµαργικών απολαύσεων και των συναρπαστικών

θέτει ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο και ευέλικτο, συνε-

δραστηριοτήτων αναψυχής. Στο πλαίσιο αυτό, στις εγκατα-

δριακό προϊόν.

στάσεις του λειτουργούν 570 δίκλινα δωµάτια, σουίτες και

Σηµείο αναφοράς αποτελεί το συνεδριακό κέντρο του πο-

διαµερίσµατα, µε θέα στο Αιγαίο πέλαγος, τα οποία διαθέ-

λυτελούς συγκροτήµατος, το οποίο διαθέτει µια σειρά από

τουν υψηλά standards αισθητικής και είναι εξοπλισµένα µε

«ευπροσάρµοστους» χώρους συνεδριάσεων και συσκέψεων,

όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

οι οποίοι µπορούν να φιλοξενήσουν διοργανώσεις δυναµι-

Ακόµη στους χώρους του συγκροτήµατος τα 4 εστιατόριά

κότητας έως και 1.500 άτοµα, ενώ µια σειρά ακόµη µικρότε-

του ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους,

ροι χώροι, είναι διαθέσιµοι για απρογραµµάτιστες συναντή-

ενώ 7 µπαρ, 4 εξωτερικές πισίνες (µία θερµαινόµενη), ποι-

σεις ή συναντήσεις µικρότερου µεγέθους. Το ευρύχωρο δε

κίλες αθλητικές εγκαταστάσεις, τµήµα ψυχαγωγίας και

λόµπι του ξενοδοχείου είναι ιδανικό για εκθέσεις και εµπο-

φροντίδας παιδιών, Spa και πλήθος ακόµη εγκαταστάσεων

ρικές παρουσιάσεις.

και υπηρεσιών, αντανακλούν το υψηλού επιπέδου παρεχό-

Έτσι, ανεξάρτητα από το είδος της εκδήλωσης, το Neptune

µενο προϊόν που προσφέρει το Neptune Hotels - Resort,

Hotels - Resort, Convention Centre & Spa προσφέρει την κα-

Convention Centre & Spa.

102 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Mastichari, 85302 Kos, Greece • Tel: +30 22420 58900 • Fax: +30 22420 41574 E-mail: neptunehotels@neptune.gr Websites: www.neptune.gr • www.neptuneconference.gr • www.neptunewedding.gr


NOVOTEL HOTEL ATHENS Εμπνευσμένα συνέδρια και επαγγελματικές εκδηλώσεις

Δημιουργικές, επαγγελματικές συναντήσεις και εμπνευσμένες εκδηλώσεις στην «καρδιά» της Αθήνας υπόσχεται να φιλοξενήσει το Novotel Αθηνών, το οποίο συνδυάζει την πολύχρονη εμπειρία στη διοργάνωση επιτυχημένων εκδηλώσεων, τις καινοτόμες υπηρεσίες, την τεχνολογική υπεροχή και την avant-garde αισθητική.

Τ

ο ξενοδοχείο, ιδανικά τοποθετηµένο σε απόσταση 500 µέ-

από µικρές συναντήσεις δυναµικότητας 15 ατόµων έως µεγάλης

τρων από το κέντρο της Αθήνας και την πλατεία Οµόνοιας,

κλίµακας εκδηλώσεις δυναµικότητας µέχρι και 800 σύνεδρους.

κοντά στον κεντρικό σιδηροδροµικό σταθµό και τους σταθµούς

Το ξενοδοχείο διαθέτει 196 πλήρως εξοπλισµένα δωµάτια, σχεδι-

του Μετρό, αποτελεί ιδανική επιλογή, τόσο για εκείνους που επι-

ασµένα για µία άνετη διαµονή.

σκέπτονται την Αθήνα µε σκοπό την αναψυχή, όσο και για εκείνους που βρίσκονται στην πόλη για επαγγελµατικούς λόγους. Χάρη στην πολυετή δραστηριότητά του στον χώρο των συνεδρίων και µε «πυξίδα» τους πρόσφατα ανανεωµένους χώρους του, το Novotel Αθηνών, το ελληνικό µέλος του ∆ιεθνούς Οµίλου Ξενοδοχείων Accor, προσφέρει υψηλού επιπέδου και µε διεθνείς

Η φιλοσοφία των δωµατίων Novation προσφέρει µια µεγάλη επιλογή υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες, ενώ το µοντέρνο και ευρύχωρο περιβάλλον επιτρέπει ακόµη και τη διαµονή ολόκληρης της οικογένειας µαζί. Ακόµη στις εγκαταστάσεις του συγκροτήµατος λειτουργούν δύο

προδιαγραφές ποιότητας υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.

εστιατόρια που προσφέρουν πλούσια και ισορροπηµένα γεύµα-

Ειδικότερα, το συγκρότηµα διαθέτει πληθώρα χώρων και αιθου-

τα, µπαρ µε θέα τη φωτισµένη Ακρόπολη, παιδική γωνιά, πισίνα

σών, εργονοµικά σχεδιασµένων και εξοπλισµένων µε την τελευ-

και γυµναστήριο, ενώ ιδιόκτητος υπόγειος χώρος στάθµευσης

ταία λέξη της τεχνολογίας, οι οποίες µπορούν να φιλοξενήσουν

έως 120 θέσεων είναι πάντα στη διάθεση των πελατών του.

104 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Από το 1975 μέχρι και σήμερα, η εταιρία A&Δ. Βαρανάκης εξοπλίζει κάθε είδους επισιτιστικής επιχείρησης. Η φιλοσοφία, το know-how, η συνέπεια και η αποδοχή από την αγορά, την έχουν οδηγήσει επί σειρά ετών στην κορυφή των πιο επιτυχημένων εταιριών στον χώρο. Αντιπροσωπεύει 40+ εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού και επενδύει σε έμπειρους συνεργάτες σ’ όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εχει πανελλαδική κάλυψη και να είναι δίπλα σε κάθε πελάτη της όπου και αν βρίσκεται αυτός. Διαθέτoντας ένα από τα μεγαλύτερα show room της αγοράς, σας περιμένει στις εγκαταστάσεις της και οι έμπειροι πωλητές της θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Λεβέντη 33, Περιστέρι, 121 32 Αθήνα, Τηλ.: 210 5723111 sales@varanakis.com, www.varanakis.com A&D Varanakis

varanakisTV

VARANAKIS A&D Co


Αφιέρωμα

RODOS PALACE Η πρόταση για διεθνή συνέδρια στη Ρόδο

Σε ένα πανέμορφο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, το πολυτελές Rodos Palace προσφέρει ξεχωριστές υπηρεσίες και ανέσεις σε όλους τους τομείς, που σε συνδυασμό με τις άρτιες συνεδριακές υποδομές του, το αναδεικνύουν σε κορυφαία επιλογή για τη διοργάνωση μοναδικών, συνεδριακών εκδηλώσεων στο νησί της Ρόδου.

Τ

ο συγκρότηµα «φιγουράρει» στην «καρδιά» του κόλπου της Ιαλυσσού, σε απόσταση µόλις 4 χλµ. από τη Μεσαιωνική πόλη και 12 χλµ. από το διεθνές αεροδρόµιο. ∆ιαθέτοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και τεχνολογικές ανέσεις έχει συνδέσει το όνοµά του µε την ανάπτυξη του πολυτελούς τουρισµού στη Ρόδο. Ενώ, παράλληλα, ενσωµατώνοντας στις εγκαταστάσεις του ένα από τα µεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα της Μεσογείου, µε συνολικούς χώρους 9.500 τ.µ., έχει συνδέσει το όνοµά του µε την ανάπτυξη του συνεδριακού Τουρισµού στη χώρα. Το ∆ιεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Rodos Palace, µε συνολική χωρητικότητα 4.800 συνέδρων και έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 2.500 συνεδριακές και άλλου είδους εκδηλώσεις, έχει καταξιωθεί ως κορυφαίος προορισµός για τη διεξαγωγή συνεδρίων, διεθνούς εµβέλειας. Το συνεδριακό κέντρο διαθέτει 20 πολυτελείς αίθουσες, µοναδικού αρχιτεκτονικού στυλ, µε χωρητικότητες που ποικίλουν από 20 έως 1.350 άτοµα και περισσότερα από 100 breakout rooms και executive meeting rooms για την κάλυψη µικρών συνεδριάσεων. Στους κύριους συνεδριακούς χώρους συναντώνται το Φουαγιέ και το Aίθριο, που συνδέουν το συνεδριακό κέντρο µε τον

106 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

20όροφο Πύργο του ξενοδοχείου και την Executive VIP πτέρυγα, µε συνολικό εµβαδόν 1.400 τ.µ., µε µεγάλη ευελιξία, που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τη φιλοξενία διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων, χωρητικότητας 3.000 και πλέον ατόµων. Το Rodos Palace διαθέτει συνολικά 785 δωµάτια και σουίτες, όπου η υψηλή αισθητική και η απέριττη πολυτέλεια συναντούν την hi tech τεχνολογία. Στην «καρδιά» του ξενοδοχειακού συγκροτήµατος, στον 20όροφο Πύργο, αναπτύσσονται πολυτελή δωµάτια και σουίτες, ενώ ακριβώς δίπλα στην αυτόνοµη Executive VIP Πτέρυγα, µπορεί κανείς να βρει 180 πολυτελή δωµάτια και σουίτες. Ωστόσο, την επιτοµή της πολυτελούς διαµονής συνιστούν οι Garden και Private Pool σουίτες, οι οποίες δίνουν νέα διάσταση στη διακεκριµένη φιλοξενία του Rodos Palace. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήµατα του ξενοδοχείου είναι η δυνατότητα επιλογής ανάµεσα από πληθώρα εστιατορίων, µε αποτέλεσµα οι σύνεδροι και οι υψηλοί προσκεκληµένοι, να έχουν καθηµερινά το πρωινό, τα γεύµατα και τα επίσηµα ή τα φιλικά δείπνα τους σε διαφορετικούς χώρους.


Eπαγγελματικός Eξοπλισμός Mαζικής Eστίασης Αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος cafe και ροφημάτων • Ιδανικές για πρωινά ξενοδοχείων • Δυνατότητα σερβιρίσματος 4 εως 8 ζεστών ροφημάτων πχ. σοκολάτα, καφέ, τσάι, γάλα κ.λπ. • Ιδανικές για μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

ΜΕΛΟΣ

Πύλου 24 & Λένορμαν 75, 104 41 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: 210 5139 755, 210 210 5126 465, 5124 004 e-mail: info@diakoumakos.gr • www.diakoumakos.gr • www.facebook.com/diakoumakos.gr


Αφιέρωμα

SOFITEL ATHENS AIRPORT Η άλλη διάσταση του Συνεδριακού Τουρισμού

Την ενσάρκωση της πολυτελούς φιλοξενίας συνιστά το Sofitel Athens Airport, το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο αεροδρομίου στην Ελλάδα, το οποίο με τη λειτουργία του προσέδωσε μια νέα διάσταση στον τουρισμό της πρωτεύουσας, αλλά και στη συνεδριακή της αγορά, συνδυάζοντας τις πολυτελείς υπηρεσίες με ένα σύγχρονο συνεδριακό προϊόν.

Μ

όλις λίγα βήµατα από τον χώρο αφίξεων του διεθνούς αεροδροµίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενι-

το «Καράβι» µε γαλλική gourmet διεθνή κουζίνα υπόσχονται στους πελάτες τους µια ενδιαφέρουσα γαστρονοµική εµπει-

ζέλος», το ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport προσφέρει την

ρία.

καλύτερη αναβίωση της αρχαίας ελληνικής παράδοσης στη

Στο πολυτελές συγκρότηµα ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη

φιλοξενία, µε προσθήκες κοµψότητας και εκλεπτυσµένης πολυτέλειας. H αρχιτεκτονική γραµµή του εννεαώροφου κτιρίου, είναι απλή µε κλασικούς αρχιτεκτονικούς όγκους, ενώ το εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από απέριττη πολυτέλεια και η διακόσµησή του συνδυάζοντας το στοιχείο της γαλλικής τέχνης τού ευ ζην, δηµιουργεί µια ξεχωριστή αίσθηση. Έτσι, περνώντας κανείς το κατώφλι του ξεχνάει αµέσως ότι βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόµιο,

συνεδριακή του υποδοµή, την οποία συνθέτουν 10 εντυπωσιακές αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, µε κρύσταλλα Σβαρόφσκι, που µπορούν να εξυπηρετήσουν συνεδριακές και άλλου είδους εκδηλώσεις, δυναµικότητας έως 600 ατόµων και ένα άρτια εξοπλισµένο Business Center έτοιµο να καλύψει κάθε ανάγκη, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και άρτια γραµµατειακή υποστήριξη, που θα ικανοποιήσουν πλήρως

ενώ σε αυτό κυρίαρχο ρόλο έχει το γεγονός ότι κανείς θόρυβος

τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού πελάτη.

δεν εισέρχεται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Η µεγαλύτερη αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου (600

Το Sofitel Athens Airport διαθέτει 345 δωµάτια, εκ των οποί-

τ.µ.²), διαθέτει φυσικό φωτισµό και τη δική της ξεχωριστή εί-

ων 13 σουίτες, γυµναστήριο µε εσωτερική πισίνα και σάουνα,

σοδο, είναι πλήρως εξοπλισµένη µε τα τελευταία οπτικοακου-

ενώ δύο εστιατόρια, το «Μεσογαία» µε µεσογειακή κουζίνα και

στικά συστήµατα και µπορεί να φιλοξενήσει έως 600 άτοµα.

108 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


technoset

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ - ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΜΠΑΝΙΟΥ & ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Τ. 210 55 93 914, F. 210 55 96 619, E. technoset@otenet.gr

www.technoset.gr


Θέμα

SETE Intelligence: Αναντιστoιχία ανάμεσα στις τουριστικές εισπράξεις και στις τουριστικές αφίξεις Η καθυστερημένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά, με προσφορές της τελευταίας στιγμής, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων, παρά την αύξηση των αφίξεων εφέτος. Έτσι, αν και τα στοιχεία αφίξεων στη χώρα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, για τα στοιχεία των εσόδων παρατηρείται σημαντική μείωση, όπως τονίζει ο Σ.Ε.Τ.Ε. στο μηνιαίο δελτίο του.

110 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ

Αφίξεις και έσοδα στην Ελλάδα και τις ανταγωνίστριες χώρες

υγκεκριµένα, τον Σεπτέµβριο οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόµια κατέγραψαν αύξηση 12,9% στα

περιφερειακά αεροδρόµια και 14,3% στην Αθήνα, ενώ για το

2016 ytd/2015

διάστηµα Ιανουαρίου-Σεπτεµβρίου οι αντίστοιχες µεταβολές είναι 7,6% και 7,6%. Επίσης, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 14,4%, έναντι του περσινού Σεπτεµβρίου, περιορίζοντας τη συνολική µείωση στο 1,3% µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου. Όµως, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (έως και τον Αύγουστο), οι εισπράξεις δείχνουν σηµαντική υστέρηση: Οι εκτιµήσεις του Αυγούστου δείχνουν αύξηση των αφίξεων κατά 1,8% και µείωση των εισπράξεων κατά 9,2%. Αντίστοιχα, για το τρέχον έτος έως και τον Αύγουστο τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση αφίξεων κατά 1,3% και µείωση εισπράξεων κατά 7,1%. Αναµφισβήτητα σηµαντικό ρόλο στη µείωση των εσόδων, παρά

Κύπρος Ισπανία Τουρκία Ιταλία Ελλάδα Κροατία Πορτογαλία

Στοιχεία έως

Μεταβολή

Αφίξεις

Έσοδα

Μ∆Κ

Αφίξεων

Εσόδων

19,8%

15,0%

-4,0%

Ιούλιος

Ιούλιος

11,1%

6,6%

-4,1%

Ιούλιος

Ιούλιος

-29,1%

-30,1%

-1,4%

Ιούλιος

Ιούλιος

4,4%

1,2%

-3,1%

Ιούλιος

Ιούλιος

-1,7%

-4,9%

-3,3%

Ιούλιος

Ιούλιος

9,7%

6,7%

-2,7%

Ιούλιος

Ιούλιος

13,2%

9,4%

-3,4%

Ιούλιος

Ιούλιος

Πηγή: UNWTO World Tourism Barometer Sept. 2016, Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, ΚΟΤΕπεξεργασία: SETE Intelligence2016

την αύξηση των αφίξεων φέτος, έπαιξε η καθυστερηµένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά µε προσφορές last

Η ελκυστικότητα αυτή αποτυπώνεται:

minute. Οι προσφορές αυτές σε ένα περιβάλλον υπερφορολό-

αφενός στη δυνατότητα που έχει ο εισερχόµενος τουρισµός

γησης δηµιουργούν ένα ζοφερό επιχειρηµατικό περιβάλλον για

να καταγράψει 35 εκατ. αφίξεις και € 20 δισ. εισπράξεις

πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων.

στην επόµενη πενταετία, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως,

Παράλληλα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο

ότι θα αρθούν τα φορολογικά αντικίνητρα στο τουριστικό

Στατιστικό ∆ελτίο υπάρχει και γενικευµένη µείωση της Μέσης

επιχειρείν και θα δηµιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό

Καταναλωτικής ∆απάνης των επισκεπτών. Συγκεκριµένα, µε

περιβάλλον και περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων,

βάση τα διαθέσιµα στοιχεία έως και τον Ιούλιο 2016, παρατηρεί-

αφετέρου στο αυξηµένο επενδυτικό και επιχειρηµατικό

ται γενικευµένη µείωση 3% έως 4% σε όλους τους προορισµούς

ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές επενδύσεις, ειδικά στις

της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος). Σε

υψηλές κατηγορίες, κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε άλλους

αντίθεση µε την Ελλάδα, στις άλλες χώρες η αύξηση των αφίξεων

προορισµούς της χώρας.

ήταν σηµαντικά µεγαλύτερη ώστε, παρά τη µείωση της Μέσης

Ευρύτερα, τα µεγέθη της ελληνικής οικονοµίας παρουσιάζουν

Καταναλωτικής ∆απάνης, να υπάρχει και αύξηση των εισπράξε-

περαιτέρω βελτίωση, σε τέτοιο βαθµό ώστε το ∆ΝΤ να µεταβά-

ων.

λει την πρόβλεψή του για το 2016 από ύφεση σε στασιµότητα.

Αξιοσηµείωτο είναι πάντως ότι, σύµφωνα µε την ΤτΕ, το σύνολο

Συγκεκριµένα, ο προϋπολογισµός εκτελείται πολύ καλύτερα του

των επισκεπτών της χώρας, ξεπέρασε τον Αύγουστο για πρώτη

αναµενόµενου (αναµένεται πρωτογενές πλεόνασµα 1,8% έναντι

φορά τα 5 εκατ., πλησιάζοντας το 50% του πληθυσµού της χώρας

στόχου 0,5%), τα έσοδα από Ναυτιλία -που η δραµατική µείωσή

και αποτυπώνοντας την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστι-

τους το 2016 αποτέλεσε τον λόγο µείωσης του ΑΕΠ της χώρας-

κού προϊόντος.

παρουσιάζουν αύξηση 19,2% το 2µηνο Ιουλίου – Αυγούστου και

∆ιεθνείς αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού (Ιανουάριος - Σεπτέµβριος)

ΑΘΗΝΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΡΗΤΗ

ΙΟΝΙΟ

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΛΟΙΠΑ

Πηγή: Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών (∆ΑΑ) - Επεξεργασία: SETE Intelligence

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

111


Θέμα

υπερκαλύπτουν τη µείωση των τουριστικών εσόδων, η πορεία

κής πλευράς, αλλά και επιζήµιο από πλευράς ανταγωνιστικότη-

των εξαγωγών σε σταθερές τιµές είναι σταθερά ανοδική (2,4% το

τας της ελληνικής οικονοµίας και διατήρησης του στελεχιακού

1ο 6µηνο και 7,0% τον Ιούλιο και Αύγουστο), η µεταποίηση αυ-

δυναµικού της.

ξήθηκε κατά 6,2% τον Ιούλιο - Αύγουστο και κατά 4,8% από τον

Συµπερασµατικά, διαφαίνεται ότι σε µια χρονιά η οποία θα µπο-

Ιανουάριο έως τον Αύγουστο και οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο

ρούσε να συµβάλλει στη σταθερά ανοδική πορεία του τουρι-

αυξήθηκαν κατά 9,7%, ενώ το ΙΟΒΕ κατέγραψε βελτίωση του ∆εί-

σµού από το 2013, η καθυστερηµένη είσοδος της Ελλάδας στην

κτη Οικονοµικού Κλίµατος που οφείλεται κυρίως στη βελτίωση

τουριστική αγορά το πρώτο 6µηνο του έτους, σε µεγάλο βαθµό

της καταναλωτικής εµπιστοσύνης. Επίσης, οι άµεσες ξένες επεν-

λόγω του προσφυγικού/µεταναστευτικού θέµατος, οδήγησε σε

δύσεις το πρώτο 8µηνο ανήλθαν σε 1,37 δισ. και αναµένεται να

µείωση των εισπράξεων, ενώ η άσκοπη επιβολή πρόσθετων δη-

αυξηθούν περαιτέρω µε τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη.

µοσιονοµικών µέτρων επιβάρυνε σηµαντικά τη λειτουργία των

Τέλος, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, η αύξηση της απα-

επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των τουριστικών, και των µεσαίων και

σχόλησης (245.605 θέσεις εργασίας) το πρώτο εννεάµηνο αποτε-

υψηλότερων εισοδηµατικών τάξεων. Παρόλα αυτά είναι πλέον

λεί την υψηλότερη καταγεγραµµένη επίδοση από το 2001 για το

σαφής ο δυναµισµός του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όχι

διάστηµα αυτό. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι το δηµοσιονοµικό

ως παράγοντα ευκαιριακής συνδροµής στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά

πακέτο των € 5,4 δισ. που επιβλήθηκε, και το οποίο επιβάρυνε ση-

ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονοµίας. Η άρση των φορο-

µαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τουριστικών επι-

λογικών αντικινήτρων και η άρση της οικονοµικής και επιχειρη-

χειρήσεων αλλά και το διαθέσιµο εισόδηµα του µέσου και ανώτε-

µατικής ανασφάλειας θα δώσουν µεγάλη ώθηση στον δυναµισµό

ρου στελεχιακού δυναµικού και των ελεύθερων επαγγελµατιών,

αυτό, µε σηµαντικά οφέλη για το σύνολο της οικονοµίας και για

κατά πάσα πιθανότητα ήταν όχι µόνο περιττό από δηµοσιονοµι-

την απασχόληση.

Αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού (Ιανουάριος - Σεπτέµβριος)

ΑΘΗΝΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΡΗΤΗ

ΙΟΝΙΟ

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πηγή: Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών (∆ΑΑ) - Επεξεργασία: SETE Intelligence

Οδικές αφίξεις εσωτερικού (Ιανουάριος - Σεπτέµβριος)

3ΕΘΝΕΣ

ΑΛΒΑΝΙΑ

Πηγή: Μεθοριακοί σταθµοί - Επεξεργασία: SETE Intelligence

112 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΠΓ∆Μ

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΛΟΙΠΑ


Επιχειρηματικά

Έργο της Bright ο εξωτερικός φωτισμός του Electra Metropolis Η εταιρία BRIGHT ΕΙ∆ΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Α.Ε. ανέλαβε τον εξωτερικό φωτισµό του 5στερου ξενοδοχείου Electra Metropolis, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως. Τα κατάλληλα στεγανά φωτιστικά σώµατα της Bright ανέδειξαν το επιβλητικό οκταώροφο κτίριο, µε το µαρµάρινο ανάγλυφο στην πρόσοψή του, το οποίο θυµίζει τα εµβληµατικά έργα της περιόδου του µοντερνισµού. Η µελέτη φωτισµού έγινε βάσει της χρηστικότητας του κτιρίου και της θέσης του σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόµους της πόλης, σε συνεργασία µε την αρχιτέκτονα, κα. Αναστασία Φιλιπποπούλου. Τίποτα πλέον δεν θυµίζει την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, που επί δεκαετίες στεγαζόταν σε αυτό το κτίριο. Ένα 5στερο ξενοδοχείο κοσµεί πλέον την οδό Μητροπόλεως, το οποίο ανακατασκευάστηκε σύµφωνα µε τις πλέον σύγχρονες εθνικές και διεθνείς προδιαγραφές. Τα υλικά και τα συστήµατα εξοικονόµησης ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθµιση του κτιρίου, κ.ά., είναι µερικά από τα στοιχεία που εξασφαλίζουν τις εξαιρετικές συνθήκες λειτουργίας των χώρων στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του ξενοδοχείου.

UNOX: Ο έξυπνος φούρνος έρχεται στην Ελλάδα από την Α.&Δ. ΒΑΡΑΝΑΚΗΣ Ο ιταλικός οίκος UNOX σε αποκλειστική συνεργασία µε την Α.&∆. ΒΑΡΑΝΑΚΗΣ, παρουσιάζουν στην ελληνική αγορά τη νέα γενιά επαγγελµατικών φούρνων γαστρονοµίας αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και σφολιατοειδών: MIND.MapsTM, που καταρρίπτει τα εµπόδια µεταξύ ιδέας και υλοποίησης! Πλήρης έλεγχος της διαδικασίας ψησίµατος, εξαιρετική απόδοση παραγωγής και αξιοπιστία είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος. Με την πατενταρισµένη τεχνολογία MIND.MapsTM, το χέρι σας είναι ελεύθερο να σχεδιάσει τις καµπύλες της θερµοκρασίας, της υγρασίας και της ταχύτητας του αέρα. Σχεδιάστε το δικό σας πρόγραµµα ψησίµατος, υπερβείτε τον εαυτό σας και προσθέστε τη δική σας µαεστρία στο ψήσιµο. Μείνετε συντονισµένοι κι ανακαλύψτε τη νέα γενιά BAKERTOP MIND.MapsTM PLUS και ONE στην ιστοσελίδα www. varanakis.com. Υπενθυµίζουµε ότι, η A.&∆. Βαρανάκης, προσφέροντας καινοτόµες και εργονοµικές λύσεις, επαγγελµατικού εξοπλισµού εστίασης έχει καθιερωθεί ανάµεσα στις κορυφαίες εταιρίες στον κλάδο της, µε το πελατολόγιό της να απαρτίζεται από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία, εστιατόρια, café, bar, ζαχαροπλαστεία, εταιρίες catering, κ.λπ., της χώρας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

113


Επιχειρηματικά

Ξεχωριστά επιχειρηματικά δώρα διά χειρός Box Postale Προϊόντα που «µιλάνε» στην καρδιά, τιµώντας τον φυσικό πλούτο της χώρας µας, εκλεκτά, ελληνικά προϊόντα, που προβάλλουν τις αξίες της ελληνικής γης, στηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς και αναδεικνύουν το πνεύµα νέων καλλιτεχνών και δηµιουργών, αποτελώντας, παράλληλα, µια ξεχωριστή πρόταση δώρου. Box Postale. Χιλιάδες ιδέες και προτάσεις σε ελκυστικές συσκευασίες, ειδικά διαµορφωµένες για να αποτελέσουν µια ολοκληρωµένη πρόταση δώρου. Στη συλλογή της εταιρίας θα ανακαλύψετε τα καλύτερα, από κάθε περιοχή της χώρας, προϊόντα, εκλεπτυσµένα, χειροποίητα αντικείµενα, µικρά έργα τέχνης που µπορείτε να τα προσφέρετε σαν επιχειρηµατικά δώρα, δώρα καλωσορίσµατος και αναµνηστικά, που έχουν διάρκεια στον χρόνο και σίγουρα θα αποτελέσουν ένα ιδιαίτερο επικοινωνιακό «εργαλείο». Αποχαιρετίστε τους πελάτες των ξενοδοχείων σας µε ένα αναµνηστικό δώρο, πείτε ένα ευχαριστώ σε έναν συνεργάτη σας µε ένα επιχειρηµατικό δώρο, στείλτε το µήνυµά σας µε ένα µοναδικό δώρο, που µόνο η Box Postale µπορεί να σας προτείνει. Η εταιρία έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόµα πιο προσωπικά αυτά τα δώρα, τυπώνοντας το εταιρικό λογότυπο της εταιρίας σας ή ακόµη και κάποιο ιδιαίτερο µήνυµα.

LE MONDE: Προγράμματα Μετεκπαίδευσης και Επαγγελματικής Εξειδίκευσης για Chefs και Sommeliers Ολοκληρωµένα ταχύρρυθµα προγράµµατα µετεκπαίδευσης και επαγγελµατικής εξειδίκευσης για Chefs και Sommelier που θέλουν να ξεχωρίσουν στον κλάδο του Τουρισµού και της Γαστρονοµίας, προσφέρει ο εκπαιδευτικός όµιλος LE MONDE, ο µοναδικός εκπαιδευτικός φορέας στην Ελλάδα που εξειδικεύεται αποκλειστικά στις τουριστικές, ξενοδοχειακές και γαστρονοµικές σπουδές.

Νέο τμήμα μετεκπαίδευσης στην Υψηλή Γαστρονομία - Eurochef Ταχύρρυθµη εκπαίδευση ευρωπαϊκού επιπέδου από κορυφαίους chefs σε σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Απευθύνεται σε αποφοίτους σχολών γαστρονοµικών σπουδών και σε νέους επαγγελµατίες chef που επιθυµούν να εξελίξουν τις γνώσεις τους και να ενηµερωθούν για τις τελευταίες γαστρονοµικές τάσεις. Η φοίτηση διαρκεί 20 εβδοµάδες και τα µαθήµατα πραγµατοποιούνται 2 φορές την εβδοµάδα, Τρίτη και Τετάρτη 09.00 - 13.00.

Νέο τμήμα επαγγελματικής εξειδίκευσης Sommelier - Οινοχόος ∆ιακεκριµένοι Οινοχόοι, Οινολόγοι και Γευσιγνώστες αναλαµβάνουν να σας µυήσουν στον θαυµαστό κόσµο του κρασιού. Απευθύνεται σε αποφοίτους τουριστικών σχολών και επαγγελµατίες στον τουρισµό και τη µαζική εστίαση που επιθυµούν να στελεχώσουν υψηλού επιπέδου εστιατόρια και ξενοδοχεία µε πλούσια κάβα που έχουν ανάγκη τις γνώσεις ενός ειδικού. Η φοίτηση διαρκεί 20 εβδοµάδες και τα µαθήµατα πραγµατοποιούνται 3 φορές την εβδοµάδα, ∆ευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 17.30 - 20.00.

114 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


10-13/

METROPOLITAN EXPO

Μια έκθεση Παγκοσμίου Επιπέδου!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Λεωφ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 Αγ. Δημήτριος • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.horecaexpo.gr • info@forumsa.gr

facebook.com/horecaexpogr

∆είτε το video της 11ης HORECA

21X29_HORECA17_GR.indd 1

7/5/16 11:46 AM


ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

 UNWTO: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ

 Χριστίνα Τετράδη: «Η Ελλάδα χάνει

 SOJERN: Εκτός «Τop 10» η Ελλάδα

 Aφοί Σαμαρά: Αξία στο

ο παγκόσμιος τουρισμός

 Σωτήρης Βαρελάς: «Η στρατηγική

το στοίχημα των εσόδων»

των τουριστικών επιχειρήσεων στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον»

«χρηματιστήριο» του ξενοδοχειακού εξοπλισμού

air-o-system

the best cook&chill solution in the market air-o-system inaugurates a new era ensuring a simple and intuitive way of cooking in every kind of professional kitchen. The integrated system, oven and blast chiller, represents the ideal solution for achieving excellent cooking results. ΕΛΕΚΤΡΟΛΟΥΞ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - Professional Θεσ/κη: Λήμνου 4, Τ.Κ. 546 27 Τηλ.: 2310 561 880-889 Φαξ: 2310 552 997 Αθήνα: Αγ. Γερασίμου 2 & Τριών Ιεραρχών 1, Τ.Κ. 174 55 Τηλ.: 210 98 59 019 Φαξ: 210 98 54 884

EN ISO 9001:2008 No. 01013174

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΤΕΥΧΟΣ 231

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 231 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - 6,00 €

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

Έρευνα Συνεδριακός Τουρισμός

Ν Ι Κ Ο Σ Ξ ΥΔ Α Κ Η Σ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΤΡΟΦΙΝΚΟ:

«Πρωταγωνιστεί» στην αγορά των κατεψυγμένων προϊόντων

Email:foodservice@electrolux.com.gr Share more of our thinking at www.electrolux.gr/professional www.carteco.gr


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.