Τεύχος Οκτωβρίου 2016 - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

10-13/

METROPOLITAN EXPO

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 3 0

Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ

2 0 1 6

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 230 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 - 6,00 €

 ΔΙΕΘΝΕΣ: Σε νέους προορισμούς οι tour operators  ΘΕΜΑ: Στο ναδίρ η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

 EUROSTAT: Οι Ευρωπαίοι 65άρηδες «κινούν» τον παγκόσμιο Τουρισμό

Χ Ρ Η Μ Α

&

Μια έκθεση Παγκοσμίου Επιπέδου!

 ICAP: «Πετάει» η αγορά των ελληνικών αεροπορικών εταιριών

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Λεωφ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 Αγ. Δημήτριος • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.horecaexpo.gr • info@forumsa.gr

facebook.com/horecaexpogr

∆είτε το video της 11ης HORECA

21X29_HORECA17_GR.indd 1

7/5/16 11:46 AM

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΘ-HElExPO


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

Think smart in amenities

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

philoxenia.helexpo.gr - email: philoxenia@helexpo.gr ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


be more tea be more tea


25

38

44

25. Σε νέους προορισµούς «ανοίγονται» οι tour operators Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 230 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

Με τα µάτια στραµµένα σε νέους προορισµούς, οι τουριστικοί πράκτορες διαµορφώνουν τα προγράµµατά τους για το 2017, στον απόηχο των πρόσφατων τροµοκρατικών επιθέσεων και των διαφοροποιήσεων που επέφεραν στις ταξιδιωτικές συνήθειες.

28. Τουρισµός και Philoxenia σηµείο αναφοράς για τη ∆ΕΘ-Helexpo Για τον τουρισµό, τη Philoxenia, τη ∆ΕΘ-Helexpo και τα κοινά σηµεία αναφοράς τους µιλάει σε άρθρο του ο διευθύνων σύµβουλος της ∆ΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.

30. Στο ναδίρ η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας, η οποία «κατρακύλησε» πέντε ολόκληρες θέσεις µέσα σε ένα χρόνο, όπως προκύπτει από την έκθεση Global Competitiveness Report 2016-2017, του World Economic Forum.

34. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2016: Καθολικό δικαίωµα ο Τουρισµός Με σύνθηµα «Tourism for all!», η φετινή παγκόσµια ηµέρα τουρισµού ανέδειξε τον ανθρωποκεντρικό «χαρακτήρα» της τουριστικής δραστηριότητας και το καθολικό δικαίωµα στις διακοπές.

38. ICAP: «Πετάει» η αγορά των ελληνικών αεροπορικών εταιριών Τις θετικές τάσεις στον κλάδο των ελληνικών αεροπορικών εταιριών επιβεβαιώνει κλαδική µελέτη της ICAP, σύµφωνα µε την οποία, στο 9% ανέρχεται ο µέσος, ετήσιος ρυθµός ανάπτυξης της αγοράς την τριετία 2013-2015.

41. Έβδοµη η Ελλάδα στις προτιµήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών Στην έβδοµη θέση, στη διεθνή κατάταξη, τοποθετούν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι τουρίστες, το 2016, όπως προκύπτει σε έρευνα της εταιρίας Sojern.

44. EUROSTAT: Οι Ευρωπαίοι 65άρηδες «κινούν» τον παγκόσµιο Τουρισµό ΜΕΛΟΣ

Περί το 1,2 δισ. διανυκτερεύσεις πραγµατοποιήθηκαν σε όλο τον κόσµο το 2014 από τουρίστες ηλικίας 65 ετών και άνω, κατοίκους της Ε.Ε., γεγονός που αποδεικνύει τη µεγάλη συνεισφορά των… γκριζοµάλληδων ταξιδιωτών στον παγκόσµιο τουρισµό.

48. Τράπεζα Ελλάδος: Περισσότερες αφίξεις, λιγότερα έσοδα στο επτάµηνο Με αρνητικό πρόσηµο 4,8% διαµορφώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισµό το πρώτο επτάµηνο του 2016, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης, σύµφωνα µε τα τελευταία δηµοσιοποιηµένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: . .................................................................. 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

54. Η «ακτινογραφία» του νέου Αναπτυξιακού νόµου Τα κύρια σηµεία του νέου Αναπτυξιακού νόµου 4399/16, ο οποίος αναµένεται να τεθεί σε εφαρµογή εντός του Οκτωβρίου, µέσα από τη µατιά της Noisis.

Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, Eιδήσεις

48EDITORIAL

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Διαφημιστείτε στο ΝΕΟ αναβαθμισμένο money-tourism.gr και στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!!!

Δημιουργία & Εκτύπωση Εντύπων - Διαφόρων Υλικών Τσάντες

Folder

από δερματίνη ή vinyl πλαστικό, με κρίκους ή βίδες

Σπίρτα μικρά 22x55x7mm με τυπωμένο το logo σας, στη μία πλευρά

Κατάλογοι για cafe Δυνατότητα για καταλόγους εστιατορίων cafe διαφόρων διαστάσεων, πολυσέλιδων, δέσιμο με βίδα, λάστιχο κλπ. με χοντρό εξώφυλλο και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αλλάζονται μόνο τα εσωτερικά φύλλα και να έχετε ελάχιστο κόστος όταν διαφοροποιείτε τις τιμές σας

Μαντηλάκια Pop-up με τυπωμένο το logo σας

Odysseus Beach Bar

Στιλό - Μολύβια με τυπωμένο το logo σας

... when luxury meets simplicity...

Προσπέκτους

2 cm


καρτολόγος

NANA BEACH ΑLL INCLUSIVE RESORT

COSTA NAVARINO

RSR EAGLE RESORT

Γιατί μία νέα διάκριση, αυτή τη φορά από επαγγελματίες του κλάδου, επιβεβαιώνει τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και λειτουργίας, που εφαρμόζει το ξενοδοχείο, το οποίο το γερμανικό δίκτυο ταξιδιωτικών γραφείων RTK, με 3.500 πρακτορεία σε όλη τη Γερμανία, ανέδειξε ανάμεσα στα 100 καλύτερα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία.

Γιατί η συνολική εμπειρία του συγκροτήματος είναι μοναδική. Άλλο να στο λένε και άλλο να το βλέπεις, που λέγανε οι παππούδες μας. Μπράβο στον εμπνευστή του, αείμνηστο καπετάν Βασίλη, αλλά και στον γιο του Αχιλλέα, που υλοποιεί αυτό το στολίδι…

Για την επένδυσή του που ξεκινάει στην Κάρυστο, τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Εύβοια και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη τη χώρα, η οποία, πρόσφατα, εντάχθηκε στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Πάντα τέτοια…

• Με ρεκόρ όλων των εποχών έχουν ξεκινήσει και εξελίσσονται οι προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά, η οποία και φέτος ήταν η πιο αποδοτική αγορά για την Ελλάδα, τόσο από πλευράς εσόδων, όσο και από πλευράς αφίξεων. Οι φόβοι των Βρετανών για το brexit, αλλά και για την πορεία της λίρας, τους έχουν «σπρώξει» στα γκισέ των ταξιδιωτικών γραφείων, προς όφελος των μεσογειακών χωρών. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι στα συμβόλαια με τους Βρετανούς tour operators, οι Έλληνες ξενοδόχοι «τσίμπησαν» συμπαθητικές αυξήσεις. Βέβαια, τη «μεγάλη εικόνα» θα την έχουμε στις αρχές Νοέμβρη, στη WTM, όπου όλοι οι εκπρόσωποι του ελληνικού Τουρισμού θα πάνε με «μεγάλα καλάθια», προσδοκώντας ότι θα τα γεμίσουν… • Από την άλλη πλευρά, «μεγάλος ασθενής» παρέμεινε και φέτος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες και τις ελπίδες, η γερμανική αγορά, η οποία έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα. Και το 2016 θα κινηθεί αρνητικά για τον εξερχόμενο γερμανικό τουρισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, θα υστερεί σε σχέση με το 2015. Και, δυστυχώς, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Παράλληλα, και η γερμανική κυβέρνηση, ε-

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

πιδιώκει τη «μεταφορά» μέρους του εξερχόμενου τουρισμού, στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως στα βόρεια, στις ακτές -Θεός να τις κάνει- της Βαλτικής. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα και την ταξιδιωτική βιομηχανία της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται. • Και πάμε στην Ελλάδα, στο «μέτωπο» των εσόδων, αφού πλέον οι αφίξεις είναι σίγουρο πως θα κινηθούν ανοδικά, μετά την σημαντική αύξηση του οδικού τουρισμού τον Σεπτέμβρη, αλλά και την ικανοποιητική εξέλιξη των αεροπορικών αφίξεων. Χωρίς ακόμη ο ορίζοντας να είναι ξεκάθαρος, οι πιο σοβαρές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είμαστε «ίσα βάρκα ίσα νερά», σε σχέση με το 2015, με μια πολύ μικρή απόκλιση θετική ή αρνητική. Ελπίζουμε να είναι θετική, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα στην κατεύθυνση της αναζήτησης των αιτίων, αλλά και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, αφού αυτά έχουν σημασία και όχι βέβαια τα «κεφάλια». Προς το παρόν τα δεδομένα είναι ότι έχει μειωθεί, τόσο η κατά κεφαλή δαπάνη του τουρίστα που επιλέγει την Ελλάδα για τις διακοπές του, όσο και η μέση διάρκεια παραμονής

του. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό στη διεθνή τουριστική βιομηχανία, πως και φέτος με τις έκτακτες συνθήκες στην Τουρκία, οι «καλοί» Ρώσοι τουρίστες, επέλεξαν την Ισπανία και την Κύπρο και οι υπόλοιποι επέλεξαν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το επτάμηνο, δείχνουν ότι τα τουριστικά έσοδα καταγράφουν πτώση 5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη θεωρείται η πτώση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο κατά 3%, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τα ετήσια αποτελέσματα. • Ανοδικά αλλά με βραδύτερο ρυθμό έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, κινήθηκαν το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, οι οποίες ανήλθαν σε 1.482.917, έναντι 1.419.992 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης το φετινό οκτάμηνο σημείωσαν αύξηση 4,43%, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι η αύξηση ήταν 9,03%. «Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο τουρισμός δεν μπορεί ακόμη να “καρπωθεί” τα χαμόγελα μιας συνεχούς ανοδικής και αναπτυξιακής τά-


ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Γιατί βρίσκεται παντού και κάνει τα πάντα. Αεικίνητος και με «τουριστικό μάτι», προωθεί όλα τα μείζονα θέματα του νησιού.

Γιατί κωλυσιεργεί στη δημιουργία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy), με αποτέλεσμα την απώλεια δημοσίων εσόδων, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Γιατί κατάλαβε και άλλαξε τις ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, εντάσσοντας όλες τις περιφέρειες της χώρας, πλην της περιφέρειας Αττικής και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μακάρι να αλλάξει και να εντάξει στις ρυθμίσεις και το Νότιο Αιγαίο.

Μπράβο!!!

σης, που θα του επιτρέψει να σταθεροποιήσει τη δυναμική του», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (Ε.Ξ.Θ.). Η αύξηση των διανυκτερεύσεων στο οκτάμηνο προήλθε από την αξιοσημείωτη άνοδο των Ελλήνων επισκεπτών κατά σχεδόν 10% ή 67.000 διανυκτερεύσεις, όταν οι διανυκτερεύσεις των ξένων τουριστών παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 3.500 διανυκτερεύσεις. Οι πληρότητες, η μέση τιμή δωματίου και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο, κατατάσσουν τη Θεσσαλονίκη στην τελευταία θέση της λίστας με τις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις αντίστοιχου μεγέθους (Αμβέρσα, Μπέρμιγχαμ, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Βουδαπέστη, Αμβούργο, Μάντσεστερ, Σάλτσμπουργκ). Σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έρευνας που διενήργησε η εταιρία τουριστικών μελετών και ερευνών GBR Consulting για λογαριασμό της Ε.Ξ.Θ., τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016 υπήρξε μικρή αύξηση, τόσο στη μέση τιμή δωματίου της τάξης του 1,4%, όσο και στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) της τάξης του 6,3%. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης της μέσης τιμής δωματίου (RevPar) συνεχίζει να διατηρείται στα πιο χαμηλά επίπεδα (45,23 ευρώ) για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μάλιστα, τους δύο τελευταίους μήνες του οκταμήνου (Ιούλιος - Αύγουστος 2016), η «ψαλίδα» με τη Βουδαπέστη που καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, άνοιξε ακόμη περισσότερο, με τον σχετικό δείκτη στη Θεσσαλονίκη να ανέρχεται σε 44,26 ευρώ και στη Βουδαπέστη σε 50,66 ευρώ. • Σημαντική αύξηση κρατήσεων και τζίρου κατέγραψαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το δεύτερο τετράμηνο του 2016, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να παραμένουν σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις. Ειδικότερα, μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι κρατήσεις και ο τζίρος μέσω των επίσημων websites για τα ξενοδοχεία το δεύτερο τετράμηνο του 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015, αλλά και μετά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα του πρώτου τετραμήνου του 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της Nelios, η οποία πραγματοποιεί αναλύσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο, η συνολική αύξηση των απευθείας ξενοδοχειακών κρατήσεων αγγίζει το 41,5%, ενώ η αύξηση του τζίρου ανέρχεται στο 40,9%. Η εντυπωσιακή ανατροπή του κακού κλίματος του περασμένου έτους, επιτυγχάνεται, φέτος, με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που έδωσαν «ανάσα» στον ελληνικό τουρισμό. Στις δύο πρώτες θέσεις αναφορικά με τον α-

πόλυτο αριθμό των κρατήσεων και του τζίρου παραμένουν σταθερά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ σημείωσαν σημαντική αύξηση στις κρατήσεις συγκριτικά με το δεύτερο τετράμηνο του 2015, η οποία αγγίζει το 30,65%, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2016, η μεταβολή αγγίζει το +82,8%. Θετικό πρόσημο εντοπίζεται και στη Μ. Βρετανία με αύξηση 19,12%, σε σχέση με το δεύτερο τετράμηνο του 2015 και 32,63%, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2016. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο τζίρος, ο οποίος παρουσιάζει συνολική αύξηση 40,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο. Με μοναδική εξαίρεση τον Καναδά, ο οποίος παρουσίασε πτώση της τάξης του 37,33%, οι υπόλοιπες χώρες παρουσιάζουν θετικό πρόσημο. Στην πρώτη θέση, με την υψηλότερη μέση αξία κράτησης, βρίσκεται, για άλλη μια φορά, η Ρωσία, η οποία μάλιστα εμφανίζει αύξηση 45,27% συγκριτικά με το δεύτερο τετράμηνο του 2015. Την έκπληξη κάνει η Ελβετία, η οποία έρχεται στη δεύτερη θέση με αύξηση 38,98%. • Στα 36 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ανέρχεται το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από τη νέα διαδικασία για την εκμετάλλευση των άγονων γραμμών, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

9


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, το συνολικό αντιστάθμισμα που θα καταβληθεί ανέρχεται περίπου σε 9 εκατομμύρια ετησίως, έναντι 45 εκατομμυρίων ετησίως που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα. Για οκτώ από τις γραμμές (Αθήνα-Πάρος, Αθήνα-Ικαρία, Αθήνα-Κύθηρα, Αθήνα-Σκιάθος, Αθήνα-Ζάκυνθος, Αθήνα-Κάρπαθος, Θεσσαλονίκη-Χίος και Θεσσαλονίκη-Σάμος), εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρίες για εκμετάλλευση από 01/10/2016 έως 30/09/2020, χωρίς αποκλειστικότητα και χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα, με αποτέλεσμα τελικά οι «άγονες» γραμμές να παραμείνουν 20. Οι γραμμές για τις οποίες υπήρξε ανάδοχος θα εκτελούνται: -Από την αεροπορική εταιρία ASTRA AIRLINES οι γραμμές: Αθήνα-Κάλυμνος, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 1.377.270,66 ευρώ και Θεσσαλονίκη-Λήμνος-Ικαρία, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 2.121.603,14 ευρώ. -Από την αεροπορική εταιρία OLYMPIC AIR οι γραμμές: Αθήνα-Λέρος, χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος, Θεσσαλονί-

Αστυπάλαια, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 508.930 ευρώ Θεσσαλονίκη-Κέρκυρα, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 84.787 ευρώ, Θεσσαλονίκη-Σκύρος, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 169.585 ευρώ. -Στην αεροπορική εταιρία SKY EXPRESS οι γραμμές: Αθήνα-Μήλος, χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος, Αθήνα-Νάξος, χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος, Αθήνα-Σητεία, έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 82.953 ευρώ, Άκτιο-Σητεία, έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 320.738 ευρώ, Αλεξανδρούπολη-Σητεία, έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 320.782 ευρώ, Κέρκυρα-Άκτιο-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος, έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 376.527 ευρώ. Παράλληλα, προκηρύχθηκε νέα διαγωνιστική διαδικασία για την εκμετάλλευσή τους από 01/04/2017 έως 31/03/2021. Για τη γραμμή Αθήνα-Κοζάνη-Καστοριά, για την οποία δεν υπεβλήθη προσφορά, τροποποιήθηκε η ισχύουσα μέχρι 31/08/2018 σύμβαση της εταιρίας ASTRA AIRLINES, κατόπιν

κη-Καλαμάτα, χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος, Αθήνα-Σκύρος, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 1.894.712 ευρώ και Ρόδος-Καστελόριζο, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 3.676.796 ευρώ -Από την αεροπορική εταιρία SKY EXPRESS οι γραμμές: Αθήνα-Σύρος, χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος, Αθήνα-Αστυπάλαια, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 1.580.000 ευρώ, Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 3.180.000 ευρώ Για τις κάτωθι γραμμές για τις οποίες δεν υπεβλήθησαν προσφορές ή δεν προέκυψε ανάθεση από τη διαγωνιστική διαδικασία, διενεργήθηκε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την εκμετάλλευση των γραμμών από 01/10/2016 μέχρι 31/03/2017 ως ακολούθως: -Στην αεροπορική εταιρία OLYMPIC AIR οι γραμμές: Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ρόδος, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 606.884 ευρώ, Ρόδος-Κως-Κάλυμνος-Λέρος-

τροποποίησης ως προς το αντιστάθμισμα (660.000 ευρώ ετησίως).

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Με τους Ρώσους να κάνουν δυναμικό «come back» στην Τουρκία, στις 500.000 αναμένεται να διαμορφωθεί ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Αττάλεια, μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους ο Κυβερνήτης της περιοχής, Munir Karaloglu. «Αυτή η χρονιά ήταν χρονιά ύφεσης για την τουριστική βιομηχανία όχι μόνο της Αττάλειας, αλλά και για ολόκληρη την Τουρκία και αυτό δεν αφορά μόνο την έλλειψη των Ρώσων τουριστών. Το 2015 επισκέφτηκαν την Αττάλεια 13 εκατομμύρια τουρίστες από περισσότερες από 30 χώρες -οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από τη Γερμανία και, αμέσως μετά ήταν οι Ρώσοι. Φέτος θα φιλοξενήσουμε το πολύ 8,5 εκατομμύρια άτομα. Όσο για τους Ρώσους τουρίστες -εάν δεν υπάρξουν αλλαγές- περιμένουμε 500.000

ανθρώπους πριν από το τέλος του 2016», δήλωσε ο Munir Karaloglu. Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των τουριστών από την Ευρώπη επίσης μειώθηκε και ότι δεν είναι λόγω του προβλήματος της ασφάλειας στην Τουρκία, αλλά αφορά τα γενικά γεγονότα στον κόσμο. «Πολύς κόσμος απλώς φοβάται να πάει οπουδήποτε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβαμε πρόσφατα από τη Γερμανία, 5 εκατομμύρια Γερμανοί δεν έχουν πάει πουθενά φέτος», ανέφερε ο Κυβερνήτης της Αττάλειας. Τέλος, ο Munir Karaloglu υποστήριξε την ιδέα της καθιέρωσης της δυνατότητας για τους Ρώσους να έρχονται στην Τουρκία μέσω εσωτερικών διαβατηρίων και να πληρώνουν ρούβλια στη χώρα. • Στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη με τα κορυφαία 100 ευρωπαϊκά golf resorts «φιγουράρει» η Costa Navarino. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα λεπτομερούς έρευνας έξι μηνών, του διεθνούς αναγνωρισμένου περιοδικού Golf World, για τη λίστα των Top 100 European Golf Resorts, η Costa Navarino και τα δύο signature golf courses, The Dunes

Course και The Bay Course, καταλαμβάνουν την 6η θέση! Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν 7 έμπειροι δημοσιογράφοι και παίκτες του γκολφ, υπό τον Chris Bertram, εκδότη του Golf World’s Courses & Travel, με στόχο να δημιουργήσουν μια λίστα-σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του γκολφ που ταξιδεύουν, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για κάθε προορισμό. Στη δημιουργία της λίστας, μέσω εκτενούς ερωτηματολογίου, συνέβαλαν γνωστοί παίκτες και συντάκτες γκολφ με διεθνή εμπειρία, που αξιολόγησαν, τόσο τις παροχές γκολφ, όσο και τη διαμονή. Για να διασφαλιστεί πλήρως η αξιοπιστία και η διαφάνεια, η αξιολόγηση και των 300 κορυφαίων θέρετρων αφορούσε τις ακόλουθες κατηγορίες: γήπεδα γκολφ, προπονητικές εγκαταστάσεις, διαμονή, παροχές για non-golfers και προσβασιμότητα. Με τιµή ΜάσκαΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Π

ρος νέο ρεκόρ αφίξεων βαδίζει και εφέτος ο ελληνι-

κατά τον µήνα Αύγουστο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του

κός τουρισµός, ο οποίος µε βάση τα προκαταρκτικά

Σ.Ε.Τ.Ε., ενισχύει τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου των αφί-

στοιχεία του SETE Intelligence για το διάστηµα Ιανου-

ξεων, που έχει θέσει ο Σύνδεσµος από την αρχή του χρόνου,

αρίου-Αυγούστου, σηµείωσε θετικό πρόσηµο, κυρίως, λόγω

για αύξηση 6%, σε σχέση µε το 2015. ∆εν συµβαίνει το ίδιο, και

της αύξησης των αεροπορικών αφίξεων, φέρνοντας πιο κοντά

όµως, µε τα τουριστικά έσοδα.

τον στόχο των 25 εκατ. αφίξεων για το σύνολο του έτους.

Έ

Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,5% ή περίπου 753.000 περισσότερες, ενώ, αντίθετα, πτώση κατά 3,8% σηµείωσαν οι οδικές αφίξεις µε τις απώλειες να αντιστοιχούν

τσι, ενώ οι αφίξεις δείχνουν να ευηµερούν, τα στοιχεία για τα έσοδα κάθε άλλο παρά ευχάριστα θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν, µε τον κίνδυνο, εφέτος, να

στις 322.000, σε σύγκριση µε το διάστηµα Ιανουαρίου- Αυγού-

κλείσουν σε επίπεδα σηµαντικά χαµηλότερα από τα αναµενό-

στου του 2015.

µενα να γίνεται όλο και πιο ορατός.

Παράλληλα, βάσει των διαθέσιµων στοιχείων των οδικών αφί-

Έπειτα δε από την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων επταµή-

ξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το πρώτο

νου της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία καταγράφουν πτώ-

οκτάµηνο του 2016 έκλεισε µε πτώση 3,8% ή περίπου 322.000

ση 5% ή υστέρηση 346 εκατ. ευρώ, σε σχέση µε το αντίστοιχο

αφίξεις, σε σχέση µε το ίδιο διάστηµα το 2015, όπως δηµοσιο-

διάστηµα πέρυσι, τα τουριστικά έσοδα είναι βέβαιο ότι θα

ποιεί µε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσµος Ελληνικών Τουριστικών

καταγράψουν αρνητικό πρόσηµο. Ως ιδιαίτερα αρνητικό ση-

Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

µείο επισηµαίνεται η πτώση 3% ή περίπου 104 εκατ. ευρώ, τον

Κατά τον µήνα Αύγουστο 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλά-

Ιούλιο, εξέλιξη που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τα

δες υποστήριξαν δυναµικά το σύνολο των διεθνών αεροπο-

ετήσια αποτελέσµατα.

ρικών αφίξεων της χώρας µε αύξηση 10,7%, 11% και 10,6%,

Οι διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, τις οποίες ακο-

αντίστοιχα, σε σχέση µε τον Αύγουστο του 2015. Η Αθήνα και η

λούθησε µία ακόµη πιο ευφυής ενέργεια από πλευράς κυβέρ-

Θεσσαλονίκη εµφάνισαν θετικό πρόσηµο 6,4% και 7,1%, αντί-

νησης -η κατάργηση των µειωµένων συντελεστών στα νησιά-

στοιχα, ενώ η Κως, η Σάµος και η Μυτιλήνη κατέγραψαν αρνητι-

και µια σειρά ακόµη φορολογικών επιβαρύνσεων, είχαν σαν

κό πρόσηµο 15,1%, 26,1% και 59,5%, αντίστοιχα. Όσον αφορά

συνέπεια τις συγκρατηµένες τουριστικές δαπάνες, σε σχέση

στις οδικές αφίξεις, κατά τον µήνα Αύγουστο 2016, το τριεθνές

µε προηγούµενες χρονιές.

σηµείο εισόδου, η ΠΓ∆Μ και η Τουρκία σηµείωσαν αύξηση

Παράλληλα, σύµφωνα µε τον Σ.Ε.Τ.Ε., οι τουριστικές επιχει-

16,5%, 2,8% και 2,1%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η Αλβανία και

ρήσεις, για να καταφέρουν να παραµείνουν ανταγωνιστικές,

η Βουλγαρία κατέγραψαν µείωση 2,5% και 15,4%, αντίστοιχα.

ύστερα και από την αρνητική εξέλιξη των µεγεθών κατά το

Η ισχυροποίηση του ρεύµατος των «last minute» κρατήσεων

πρώτο εξάµηνο του έτους, προώθησαν στην αγορά πακέτα

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


µειωµένων τιµών «τελευταίας στιγµής», που σε συνδυασµό µε την απορρόφηση του ΦΠΑ, επηρέασαν την τιµολογιακή τους πολιτική, καταγράφοντας τελικά πτώση εσόδων.

Σ

ε περίπου 1,65 εκατοµµύρια αναµένεται να διαµορφωθούν οι αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα συνολικά το 2016, έναντι 1,52 εκατοµµυρίων αφίξεων το 2015,

Απλά µαθηµατικά είναι…

αυξηµένες κατά 8%, σύµφωνα µε τα στοιχεία του επίσηµου φο-

Δ

ρέα των tour operators της Γαλλίας SETO. ριµύ επίθεση στην κυβέρνηση για την καθοδική πο-

Άντε και εις ανώτερα…

ρεία των εσόδων στο οκτάµηνο εξαπέλυσε η υπεύθυ-

Α

νη του τοµέα Τουρισµού της Ν.∆., βουλευτής Σερρών,

Φωτεινή Αραµπατζή, σηµειώνοντας ότι τα αποτελέσµατα της φετινής τουριστικής περιόδου κάθε άλλο παρά πανηγυρισµούς

ύξηση µεγαλύτερη του 20% κατέγραψε η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα φέτος, µε ισχυρές ανοδικές τάσεις για το υπόλοιπο της περιόδου,

πρέπει να εγείρουν. «Στην αιχµή της τουριστικής περιόδου

ενώ διπλάσιο ποσοστό ανόδου εµφανίζουν οι Ρώσοι τουρίστες

της χώρας µας, τον µήνα Ιούλιο, νέα πτώση των τουριστικών

στην Κρήτη, επιβεβαιώνοντας τις ευοίωνες προοπτικές των ελ-

εισπράξεων κατά 3,5% σε σχέση µε τον Ιούλιο του 2015, κατα-

ληνορωσικών σχέσεων στον τοµέα του τουρισµού.

γράφει, δυστυχώς, η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνολικά, ωστόσο,

Σε πείσµα των συγκυριών και των δυσκολιών που συχνά τις παρε-

κατά το χρονικό διάστηµα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016, η µείωση

µποδίζουν, οι προοπτικές για την ακόµα πιο δυναµική ανάπτυξη

φτάνει το 4,8% σε σχέση µε το αντίστοιχο επτάµηνο του 2015.

των ελληνορωσικών σχέσεων στον τουριστικό τοµέα είναι εξαιρε-

Παρά τους πρόσφατους, βιαστικούς πανηγυρισµούς της Κυβέρ-

τικές, ενώ ουσιαστικά ανεξάντλητες είναι και οι δυνατότητες για

νησης, ούτε οι τουριστικές αφίξεις της τελευταίας στιγµής (last

την περαιτέρω εδραίωση της Κρήτης ως κορυφαίου προορισµού

minute) -που και αυτές σηµειώθηκαν λόγω της πληρότητας των

ταξιδιών για τους Ρώσους πολίτες. Ειδικά για την Κρήτη, η αύξηση

τουριστικών προορισµών των διεθνών ανταγωνιστών µας- στά-

από τη ρωσική αγορά φθάνει στο 40%, µέχρι και τα µέσα Σεπτεµ-

θηκαν ικανές να αποτρέψουν την πτωτική πορεία των εσόδων

βρίου. Αυτό είναι το βασικό συµπέρασµα από τις εργασίες του Ελ-

στον ελληνικό τουρισµό», τονίζει η κα. Αραµπατζή, η οποία κα-

ληνο-ρωσικού συνεδρίου που πραγµατοποιήθηκε στο Ρέθυµνο,

τηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική ανεπάρκεια στη θωράκιση

στο εµβληµατικό Ωδείο Ρεθύµνης και στο «Σπίτι του Πολιτισµού».

της κυριότερης παραγωγικής βιοµηχανίας της Ελλάδας.

Σύµφωνα µε τα όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια του συνεδρί-

Παράλληλα, κάνει λόγο για τραγική διαχείριση του προσφυγι-

ου, πλην απροόπτου, η κίνηση από τη ρωσική αγορά φέτος θα

κού - µεταναστευτικού ζητήµατος και αναδεικνύει την υπερφο-

φθάσει στα επίπεδα των 650.000-700.000 Ρώσων τουριστών,

ρολόγηση ως τον πλέον ανασταλτικό παράγοντα για την αντα-

καταγράφοντας µία αύξηση της τάξης του 30%, σε σύγκριση µε

γωνιστικότητα και τη βιωσιµότητα των επιχειρήσεων.

την περυσινή περίοδο.

Ε, δεν έχει κι άδικο…

Μπορούµε και καλύτερα…

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Κοσµικά

Σε δωρεά ενός οχήµατος τύπου van στον ∆ήµο Αθηναίων, το οποίο θα χρησιµοποιηθεί για τη µεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, προχώρησε η Avis. Η παράδοση του οχήµατος πραγµατοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεµβρίου, στο ∆ηµαρχείο της Αθήνας, παρουσία του ∆ηµάρχου, κ. Γιώργου Καµίνη. «Η προσφορά της εταιρίας AVIS ενισχύει σηµαντικά τις δράσεις µας στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήµατος και παράλληλα στέλνει µήνυµα στην ιδιωτική οικονοµία να συµβάλει, στον βαθµό των δυνατοτήτων της, στη µεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουµε για να εξασφαλιστεί η εύρυθµη λειτουργία της πόλης και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της», δήλωσε ο ∆ήµαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καµίνης, αναφερόµενος στην ενέργεια της Avis. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύµβουλος της Avis, κ. Ανδρέας Ταπραντζής, είπε: «Στηρίζουµε έµπρακτα τον ∆ήµο Αθηναίων µε τη βαθιά πεποίθηση ότι η ενεργή συµµετοχή στην κοινωνία και η δυναµική συµβολή στην επίλυση προβληµάτων είναι υποχρέωση κάθε σύγχρονης εταιρίας. Eλπίζουµε να συµβάλουµε έστω και λίγο στο µεγάλο και πολυεπίπεδο έργο που επιτελεί o ∆ήµος». Υπενθυµίζεται ότι η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών οµάδων βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο της εταιρικής στρατηγικής της Avis. Στη φωτογραφία ο διευθύνων σύµβουλος της Avis, κ. Ανδρέας Ταπραντζής παραδίδει τα κλειδιά του αυτοκινήτου και τα απαραίτητα έγγραφα στον ∆ήµαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καµίνη.

∆υναµική παρουσία είχε η Ελλάδα στη ∆ιεθνή Έκθεση Τουρισµού IFTΜ ΤΟP RESA, στο Παρίσι, µε την αναπληρώτρια υπουργό Οικονοµίας Ανάπτυξης και Τουρισµού, κα Έλενα Κουντουρά να έχει πλήθος επαφών µε εκπροσώπους Γάλλων tour operators και αεροπορικών εταιριών, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης µεγαλύτερου αριθµού Γάλλων τουριστών. Η κα. Κουντουρά παρέστη στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης και στη συνέχεια υποδέχθηκε στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ. τον υφυπουργό Εξωτερικού Εµπορίου, Προώθησης του Τουρισµού και Αποδήµων Γάλλων, κ. Matthias Fekl. Στη φωτογραφία (1), στιγµιότυπο από τα εγκαίνια της ∆ιεθνούς Έκθεσης Τουρισµού IFTΜ ΤΟP RESA, στο Παρίσι, στα οποία το «παρών» έδωσε η Ελληνίδα αναπληρώτρια υπουργός Οικονοµίας Ανάπτυξης και Τουρισµού, κα Έλενα Κουντουρά. Στη φωτογραφία (2), η κα. Κουντουρά µε τον υφυπουργό Εξωτερικού Εµπορίου, Προώθησης του Τουρισµού και Αποδήµων Γάλλων, κ. Matthias Fekl, στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ., στην έκθεση IFTΜ ΤΟP RESA. Στη φωτογραφία (3), στιγµιότυπο από µία ξεχωριστή βραδιά αφιερωµένη στην Ελλάδα, την οποία διοργάνωσε ο Ε.Ο.Τ. µε τη στήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι. Στη βραδιά παρέστησαν η κα. Κουντουρά, µε τον γενικό γραµµατέα του Ε.Ο.Τ., κ. ∆ηµήτρη Τρυφωνόπουλο και τίµησαν µε την παρουσία τους η διεθνούς φήµης, Ελληνίδα σοπράνο, κα. Αναστασία Ζαννή και η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι, κα. Μαρία Θεοφίλη.

1

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2

3


Με τον υπουργό Τουρισµού του κρατιδίου Καρνατάκα της Ινδίας, κ. Priyank Kharge, συναντήθηκε ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., κ. ∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος, στο περίπτερο του Οργανισµού, στη ∆ιεθνή Έκθεση Τουρισµού ΙFTM- TOP RESA, στο Παρίσι. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές διµερούς τουριστικής συνεργασίας µε το κρατίδιο της Καρνατάκα (µία από τις 28 Οµόσπονδες Πολιτείες της Ινδίας, µε πληθυσµό άνω των 60 εκατ. κατοίκων), στο πλαίσιο του ανοίγµατος της αγοράς της Ινδίας. «Η Ινδία είναι µία µεγάλη αγορά και οι Ινδοί αγαπούν την Ελλάδα. Τιµούν την πολιτισµική παράδοση της χώρας µας καθώς τη θεωρούν αντάξια της δικής τους. Συνεπώς, είναι στρατηγικής σηµασίας για εµάς στον Ε.Ο.Τ. η σωστή τοποθέτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην αγορά της Ινδίας, αφού κάτι τέτοιο θα αποδώσει καρπούς προς όφελος της ελληνικής οικονοµίας και του τουρισµού. Στην υλοποίηση του στόχου αυτού, βεβαίως θα βοηθήσει η καλύτερη αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών», είπε ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., κ. ∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος. Το άνοιγµα νέων και δυναµικών αγορών του εξωτερικού, µεταξύ των οποίων και η Ινδία, αποτελεί στρατηγική επιλογή του υπουργείου και βασικό άξονα της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Στιγµιότυπο από τη συνάντηση του γενικού γραµµατέα του Ε.Ο.Τ., κ. ∆ηµήτρη Τρυφωνόπουλου µε τον υπουργό Τουρισµού του κρατιδίου Καρνατάκα της Ινδίας, κ. Priyank Kharge.

∆IANEMETAI ∆ΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENO∆OXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

AN AI ∆ΩPE TOY EMET ∆IAN MEΛH IAKOY ΣTA ∆OXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

∆ΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ∆ΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΠ

ΣΗ

ΡΦΩ

Υ - 144

ΓΓΙΟ

ΤΑ Α.Ε. Α ∆ΕΛ Α ΣΙΓΜ

ΚΑΠ

MH

NIA

ΕΙΑΣ

8&

ΟΛΟ ΜΕΣ

ΣΗΤ

IKO

KA I

EΠI

XEI

ΑΜΟ 51 ΜΕΤ

PH MA

TIK

O ΠEP

ά σφορ

IO∆

MH Α ΣΙΓΜ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO - TEYXOΣ 228 - ΑΙΟΥΛΙΟΣ 2016 - 6,00 € 0 € KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIO∆IKONIA IO TOY ∆ΕΛ ΤΑ Α.Ε. 6 - 6,0 PIΣTIK ΣΗΤ Σ 201 O OIK ΕΙΑΣ ΝΙΟ 8& ONOM ΜΕΣ - ΙΟΥ ΟΛΟ IKO 227 ΓΓΙΟ KAI Υ - 144 XO Σ EΠIXEI 51 ΜΕΤ - TEY PHM ΑΜΟ ATIKO ΡΦΩ ΣΗ ΠEP IO∆ IKO - TEY XOΣ

Αφ Εκπ ιέρωμ α αίδ Αφιέρωμα ευσ η Δωδεκάνησα

IKO

OM ON συνει OIK ώη KO ευρ ονοµία ΣTI µύρια κή οικ τοµ ν εκα ν ελληνι α τω 489 πορεί : Στα ρας στη υσα φθίνο ν στη ρήσεω op» ς επιχει κτη P: «St ο δεί τος ετάβλη µατος ώπη Ε: Αµ ού κλί Ευρ  ΙΟΒ ονοµικ ίζουν» οικ «Ψηφ ΘΝΕΣ:κανοί ∆ΙΕ  ερι οι Αµ

IO TO

YPI

∆ΙΕΘΝΕΣ: Προς νέο ρεκόρ ο παγκόσµιος Τουρισµός

ΘΕΜΑ: «Καµπανάκι» για ύφεση 1% από το ΙΟΒΕ

ΜΑ ζιέ  ΘΕ κρουα

∆IAN EMET ΣTA AI ∆ΩPE ΞENO MEΛH TOY AN EΠIM ∆OXEIAKO EΛHT HPIO Y Y

229

- ΑΥΓ ΟΥΣ ΤΟΣ

/ ΣΕΠ ΤΕΜ ΒΡΙΟΣ

201 6 - 6,00

ΘΕΜΑ: Σε πτωτική τροχιά αφίξεις και

της

Ναι, επιθυµώ να εγγραφώ συνδροµητής

εισπράξεις στο πρώτο πεντάµηνο

ών  ICA ριστικ του

στο περιοδικό

MKG οι στα Hospi tal ευρ θεροπ ity: Ενι ωπαϊκ οιη σχύ οντ ή ξεν τικές Virtuo οδοχε τάσεις αι τα ταξ so: Kερ ιακή στην αγο ίδια δίζ ρά  περ ουν… IPK: ιπέτει πόντο Σε άνο ας υς δο τα οικογε νειακά ταξίδια 

Γ Ι Α Ν Ν Η Σ Χ ΑΤ Ζ Η Λ Α Ζ Α Ρ Ο Υ

Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Κ Α Μ Π Ο Υ ΡΑ Κ Η Σ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

ΑΛ

ΕΞΑ ΣΥ

Ν∆

ΝΕ

ΡΟ

ΝΤ

Σ Α ΓΓ

ΕΥ

ΞΗ

ΕΛΟ ΜΗ

ΠΟ

ΝΑ

ΥΛ Ο

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

Σ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

∆ΟΥ

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών ☐ Eξωτερικού**

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

90,00 €

* Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι 6€ ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................ ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ............................................................................................................................................................................................ ☐ Αποστολή εµβάσµατος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 150110 0440 0000 0444 7069 784 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 98 01715 65000 6565 101793 256

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (µόνο περιοχή ∆ήµου Αθηναίων) ☐ Αριθµός Φοιτητικής Ταυτότητας: .........................................................................................................................................................................

•Α ποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Statistics

STR: «Πεσμένες» οι επιδόσεις της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας τον Αύγουστο Αρνητικά αποτελέσματα παρουσίασε σχεδόν στο σύνολό της η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία τον Αύγουστο του 2016, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015, με τους δείκτες της πληρότητας και των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο, ενώ στα ίδια επίπεδα διαμορφώθηκε η μέση ημερήσια τιμή (ADR).

Π

τωτικά κινήθηκε ο Αύγουστος για τα ευρωπαϊκά ξενοδο-

ασε αλλαγές και κυµάνθηκε στα ίδια µε πέρυσι επίπεδα (115,94

χεία, καταγράφοντας αρνητικά αποτελέσµατα και στους

ευρώ).

έγκυρου οίκου τουριστικών µελετών STR Global. Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, µείωση κατά 1,5% σηµείωσε, τόσο

Οι επιδόσεις των βασικών χωρών και αγορών τον Αύγουστο του 2016

η πληρότητα, η οποία διαµορφώθηκε σε 75,8%, όσο και τα έσο-

Το Ισραήλ ανέφερε µείωση και στους τρεις δείκτες: πληρότητα

δα ανά διαθέσιµο δωµάτιο (RevPAR), τα οποία διαµορφώθηκαν

(9,5% σε 69,9%), ADR (3,1% σε 908,84 σεκέλ) και RevPAR (12,2%

σε 87,88 ευρώ, ενώ η µέση ηµερήσια τιµή (ADR) δεν παρουσί-

σε 635,64 σεκέλ). Η εικόνα αυτή που παρουσιάζει η ξενοδοχει-

τρεις βασικούς δείκτες µέτρησης, σύµφωνα µε τα δεδοµένα του

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιοµηχανίας τον Αύγουστο 2015 Μηνιαία µεταβολή Αύγουστος 2016 µε Αύγουστο 2015 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από Αύγουστο 2015

2016

2015

2016

2015

2016

2015

Occ.

ADR

RevPAR

Ευρώπη

75.8

76.9

115.94

115.95

87.88

89.22

-1.5

0.0

-1.5

Ανατολική Ευρώπη

73.5

69.9

65.25

59.13

47.98

41.34

5.2

10.4

16.1

Βόρεια Ευρώπη

82.6

81.9

117.50

113.43

97.10

92.92

0.9

3.6

4.5

Νότια Ευρώπη

74.4

76.9

140.93

141.72

104.79

109.02

-3.3

-0.6

-3.9

∆υτική Ευρώπη

70.2

73.8

110.10

114.57

77.33

84.55

-4.8

-3.9

-8.5

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ακή αγορά της χώρας είναι συνέπεια της πολιτικής αναταραχής

10,2% και 9,4% κατέγραψαν η µέση τιµή δωµατίου και τα έσοδα

που επικρατεί.

ανά διαθέσιµο δωµάτιο, αντίστοιχα.

Αντίθετα, η Ρωσία σηµείωσε αύξηση 6,7% στην πληρότητα,

Σηµαντικές µειώσεις σε όλους τους δείκτες κατέγραψε η Κων-

η οποία διαµορφώθηκε σε 70,6%, καθώς και διψήφια αύξη-

σταντινούπολη, µε την πληρότητα να πέφτει κατά 33,6% σε

ση στους δείκτες ADR (16,5% σε 4.824.38 ρούβλια) και RevPAR

50,4%. Μειώσεις, όµως, υπέστησαν και η µέση τιµή δωµατίου,

(24,3% σε 3.408.06 ρούβλια). Το επίπεδο πληρότητας ήταν το

αλλά και τα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο της τάξης του 31,8%

υψηλότερο στη χώρα από τον Σεπτέµβριο του 2011.

(288,06 τουρκικές λίρες) και του 54,7% (145,13 τουρκικές λίρες),

Σύµφωνα µε τους αναλυτές του STR, παρατηρείται µια ώθηση

αντίστοιχα.

στα εγχώρια ταξίδια, ως αποτέλεσµα του αποδυναµωµένου

Σύµφωνα µε αναλυτές της STR, η τροµοκρατία στη χώρα σε συν-

ρωσικού νοµίσµατος, γεγονός το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά

δυασµό µε την απόπειρα πραξικοπήµατος, τον Ιούλιο, διαδρα-

στην απόφαση των Ρώσων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

µάτισαν σηµαντικό ρόλο στην πτωτική πορεία των επιδόσεων

Η Μάλτα από την άλλη κατέγραψε αυξήσεις και στους τρεις δεί-

των ξενοδοχείων.

κτες, µε την πληρότητα στη χώρα να σηµειώνει ασθενική αύξηση

Την ίδια στιγµή, η προσφορά έχει αυξηθεί κατά 6,9%, επιδεινώ-

0,9% και να διαµορφώνεται σε 92,8%, ο δείκτης ADR να αυξάνε-

νοντας ακόµη περισσότερο τα προβλήµατα για την τοπική ξενο-

ται κατά 4,3% σε 155,74 ευρώ και ο δείκτης RevPAR να αυξάνεται

δοχειακή βιοµηχανία.

κατά 5,3% σε 144,54 ευρώ.

Μεγάλος χαµένος τέλος, ήταν το Μιλάνο, το οποίο παρουσίασε

Όντας µία ιδιαίτερα εποχιακή αγορά, η Μάλτα, κατέγραψε αρκε-

διψήφια πτώση στα µεγέθη της ξενοδοχειακής βιοµηχανίας του.

τά ισχυρές επιδόσεις από τον Μάιο κι έπειτα και οι ξενοδόχοι κε-

Η πληρότητα µειώθηκε κατά 23% και διαµορφώθηκε σε 48,9%,

φαλαιοποιήθηκαν την υψηλή ζήτηση για τη χώρα, ανεβάζοντας

η µέση τιµή δωµατίου κατά 11,3% (112,32 ευρώ) και τα έσοδα

τις τιµές τους καλοκαιρινούς µήνες. Μάλιστα, τα έσοδα ανά δια-

ανά διαθέσιµο δωµάτιο κατά 31,6% (54,88 ευρώ). Οι αρνητικές

θέσιµο δωµάτιο, τον Αύγουστο ήταν τα υψηλότερα που έχουν

αυτές επιδόσεις ήταν αποτέλεσµα της σύγκρισης µε τους µήνες

καταγραφεί ποτέ στη Μάλτα.

της «Expo Milan» το 2015. Εκτός αυτού, ο Αύγουστος αποτελεί

Ανάµεικτες ήταν οι επιδόσεις για τη Βαρκελώνη, µε την πληρό-

παραδοσιακά έναν όχι και τόσο «ενεργό» µήνα για την ξενοδο-

τητα να σηµειώνει πτώση κατά 0,8% στα 86,8 ευρώ, ενώ άνοδο

χειακή βιοµηχανία της πόλης.

Ετήσια µεταβολή Αύγουστος 2016 µε Αύγουστο 2015 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιµή δωµατίου

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο

Μεταβολή % από Αύγουστο 2015

2016

2015

2016

2015

2016

2015

Occ.

ADR

RevPAR

69.8

69.7

111.35

109.21

77.69

76.10

0.1

2.0

2.1

63.0

59.8

68.44

63.24

43.14

37.84

5.4

8.2

14.0

75.6

75.4

114.32

110.61

86.47

83.36

0.4

3.4

3.7

67.2

67.4

117.57

115.61

78.97

77.91

-0.3

1.7

1.4

67.8

68.5

116.47

116.04

78.97

79.49

-1.0

0.4

-0.7

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


∆ιεθνή Nέα

Η ανασφάλεια περιορίζει την τουριστική κίνηση στην Ευρώπη

ακοπών ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς από την αρχή του έτους, µόλις 3,5 εκατοµµύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα

Οι τροµοκρατικές επιθέσεις των προηγούµενων µηνών και γενι-

των Φαραώ, όταν το 2010 την είχαν επισκεφθεί 14,7 εκατοµµύρια

κότερα το αρνητικό κλίµα που έχει διαµορφωθεί σχετικά µε το

τουρίστες.

θέµα της ασφάλειας στην Ευρώπη, έχουν οδηγήσει σε στασιµό-

Σε µια προσπάθεια, λοιπόν, να αναβιώσει ο κλάδος, ο οποίος είναι

τητα της τουριστικής κίνησης στη Γηραιά ήπειρο.

εξαιρετικά σηµαντικός για την αιγυπτιακή οικονοµία (11,3% του

Πιο αναλυτικά, οριακή µείωση της τάξης του 0,9% καταγράφηκε

ΑΕΠ της χώρας), η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα δαπανήσει αυτό το

στα ταξίδια µεγάλων αποστάσεων κατά τη διάρκεια της θερινής πε-

ποσό για την προβολή και την προώθηση του προορισµού.

ριόδου (Ιούνιος-Αύγουστος), σε σύγκριση µε την αντίστοιχη, περυ-

«Αν και όλα πάνε καλά στην αραβική περιοχή, στη Βόρεια Αµε-

σινή περίοδο. Όπως φαίνεται, η ανοδική τάση των προηγούµενων

ρική και στην Ασία, ο τουρισµός εµφανίζει στασιµότητα στην

πέντε ετών (+6,2% κατά µέσο όρο) φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Ευρώπη, η οποία είναι και η µεγαλύτερη αγορά µας», δήλωσε ο

Γεγονότα όπως η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος

Αιγύπτιος υπουργός Τουρισµού, Yehia Rashed. Συµπλήρωσε δε,

Ποδοσφαίρου, στη Γαλλία ή η Παγκόσµια Ηµέρα Νεολαίας, στην

πως ο στόχος των 11 εκατοµµυρίων επισκεπτών για εφέτος δεν

Πολωνία ενίσχυσαν την τουριστική κίνηση στην Ευρώπη, στα

επιτεύχθηκε.

τέλη Ιουνίου µε τις αρχές Ιουλίου, µε αποτέλεσµα τη συγκεκριµέ-

Το 2015 είχε εγείρει ελπίδες για αναζωπύρωση του τουρισµού

νη περίοδο το τουριστικό ρεύµα να σηµειώσει αύξηση κατά 7,9%,

στην Αίγυπτο. Όµως, η επίθεση τον Νοέµβριο σε ρωσική πτήση

σε σχέση µε πέρυσι. Ωστόσο, µετά από µια τέτοια ανάπτυξη, η

της Metrojet, που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο 224 επιβαινόντων,

µείωση ήταν ακόµα πιο εµφανής (-4,3%).

έσβησε αυτές τις ελπίδες. Η ζήτηση για τον προορισµό µειώθηκε

Σε αντίθεση µε τους κύριους ευρωπαϊκούς προορισµούς, οι δευ-

αµέσως, µε αποτέλεσµα το 2015 να σηµειωθεί πτώση του τουρι-

τερεύοντες προορισµοί ήταν εκείνοι οι οποίοι παρουσίασαν µε-

σµού κατά 4%, ή 9 εκατοµµύρια τουρίστες. Οι επιπτώσεις είναι σα-

γαλύτερη ανάπτυξη. Έτσι, µπορεί στην Ισπανία να καταγράφηκε

φώς µεγαλύτερες το 2016, όπου, ήδη, το πρώτο τρίµηνο καταγρά-

αύξηση 10%, όµως, στην Ιρλανδία η αύξηση ανήλθε στο 18,1%,

φηκε πτώση 75%, γεγονός που οδήγησε σε µείωση της τουριστικής

στη Ρωσία στο 19% και στην Πολωνία στο 26,1%.

κίνησης κατά 45% το διάστηµα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016.

Στην αντίπερα όχθη, στους χαµένους, δηλαδή, συναντώνται η

Μία από τις εθνικότητες των τουριστών οι οποίες έδειξαν να εγκα-

Τουρκία (-26,7%), το Βέλγιο (-21,4 %), η Γαλλία (-9,6%) και η Γερ-

ταλείπουν τη χώρα είναι η γαλλική. Έτσι, το οκτάµηνο Ιανουαρίου

µανία (-4,1%).

- Αυγούστου µόλις 68.000 Γάλλοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Αί-

Τα δεδοµένα σχετικά µε τις αγορές-πηγές είναι ανάµικτα. Ενώ η

γυπτο, όταν τις καλές εποχές την επισκέπτονταν 600.000.

Βόρεια και η Νότια Αµερική παρουσίασαν αύξηση 2,5% και 4,6%

Η συντριβή πτήσης της EgyptAir, τον περασµένο Μάιο, µε 66 νε-

αντίστοιχα, ο αριθµός των ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Ευ-

κρούς, αποθάρρυνε, για µια ακόµη φορά, τους Γάλλους να επισκε-

ρώπη από άλλα µέρη του κόσµου υπέστη µείωση, η οποία από

φθούν την Αίγυπτο.

την Κίνα ανέρχεται στο 3,7%, από τη Βραζιλία στο 14,7%, την

Σε µια προσπάθεια να περιορίσει τη µείωση αυτή, η Αίγυπτος θα

Ιαπωνία στο 18%, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα στο 13% και τη Νότια Αφρική στο 7,7%. Παρ’ όλα αυτά, αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν από τις µεγάλες αγορές, όπως είναι η Ινδία (5,3%), η Σαουδική Αραβία (11,7%) ο Καναδάς (1%) και οι ΗΠΑ (4,3%).

Αίγυπτος: Νέα τουριστική καμπάνια, με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά Την έναρξη µιας νέας τουριστικής εκστρατείας, η οποία θα κοστίσει € 63 εκατοµµύρια και θα αφορά χρονική περίοδο τριών ετών, ανακοίνωσε πρόσφατα η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Στόχος της καµπάνιας είναι να δοθεί νέα ώθηση στη βιοµηχανία του τουρισµού, η οποία τον τελευταίο χρόνο κυριολεκτικά υποφέρει, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 45% από την αρχή του έτους µέχρι και τον Αύγουστο. Η εποχή που η Αίγυπτος άκµασε ως δηµοφιλής προορισµός δι-

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


εντείνει τις προσπάθειες προώθησής της στη Γαλλία και θα ενισχύσει τις διαθέσιμες πτήσεις προς Λούξορ (ή άλλες τουριστικές περιοχές), από τα επαρχιακά αεροδρόμια. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει και τη μείωση ή ακόμη και προσωρινή παύση πληρωμής του φόρου αεροδρομίου. Ο στόχος της νέας τουριστικής εκστρατείας είναι να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες από την Ευρώπη, και, κυρίως, Γάλλους τουρίστες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Τουρισμού, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι, αφού ξοδεύουν περισσότερα από τους Ρώσους, μεταξύ 75 και 80 δολάρια ανά διανυκτέρευση και παραμένουν στον προορισμό για 7-8 ημέρες. «Μια ακόμη διαφορά είναι ότι όχι μόνο απολαμβάνουν τα τουριστικά θέρετρα,

σε διάφορες ρωσικές πόλεις, πάνω από 20, εκτός από τη Μόσχα,

αλλά ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα», λέει ο Yehia Rashed.

προς την Τυνησία.

Νέες ελπίδες δημιουργούνται από τη ρωσική αγορά προς την Αί-

Για τους Αλγερινούς, καταγράφηκαν περισσότερες από 300.000

γυπτο, καθώς μετά την αξιολόγηση της ασφάλειας των αιγυπτια-

εγγραφές στα σημεία διέλευσης στα σύνορα με την Τυνησία, από

κών αεροδρομίων, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της ρωσικής

την 1η Ιανουαρίου 2016.

τουριστικής ένωσης Turpomosch, Alexander Osaulenko, οι πτή-

Από την άλλη πλευρά, το συνολικό ποσό των μη οικιστικών επι-

σεις από Ρωσία προς Αίγυπτο θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν στο

σκεπτών στην Τυνησία ήταν 2.368.000, αριθμός μειωμένος κατά

τέλος του Οκτωβρίου.

8,5% σε σύγκριση με το 2015 (2,5 εκατομμύρια) και κατά 34,9% σε

Από τη στιγμή που το ρωσικό αεροπλάνο A321 συνετρίβη, μετά

σύγκριση με το 2014 (3,6 εκατομμύρια).

την τρομοκρατική επίθεση στις 31 Οκτωβρίου 2015, η Ρωσία ανέ-

Όλες οι αγορές παρουσίασαν πτώση, με τη μείωση από την αγ-

στειλε όλες τις πτήσεις της προς και από την Αίγυπτο.

γλική αγορά να εκτοξεύεται στο 93%. Οι Γάλλοι επισκέπτες με τη

Επιπλέον, η κυβέρνηση ζήτησε από τους τουριστικούς πράκτο-

σειρά τους, επέδειξαν μεγάλη αδιαφορία προς έναν κλασικό γι’

ρες να σταματήσουν την πώληση ταξιδιωτικών πακέτων προς τη

αυτούς προορισμό διακοπών, όπως η Τυνησία, με τη μείωση να

χώρα. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών μειώ-

φτάνει στο 68%.

θηκε δραματικά. Πριν από αυτό, περίπου 3 εκατομμύρια Ρώσοι

Στο ίδιο πνεύμα, ο αριθμός των Αμερικανών που επισκέφθηκαν

επισκέπτονταν τη χώρα κάθε χρόνο.

την Τυνησία από την αρχή του τρέχοντος έτους έφθασε τις 15.000,

Ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς η τουριστική βιομηχανία στην Τυνησία Επιβράδυνση παρουσιάζει η πτώση των τουριστικών εσόδων στην Τυνησία, από 54% τον Ιανουάριο, εφέτος, σε 12% τελευταία,

μειωμένος κατά 5%. Μείωση, όμως, κατά 38% σημείωσαν και οι τουρίστες από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Τυνησία και οι οποίοι ανήλθαν σε 21.000.

σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης

Στην Κροατία επενδύει η Tui Blue

της χώρας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την ανάκαμψη, με αρ-

Ένα νέο ξενοδοχείο Tui Blue προγραμ-

γούς, ωστόσο, ρυθμούς του τουρισμού της Τυνησίας.

ματίζει να εγκαινιάσει στην Κροατία, το

Μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2016, ο τομέας του τουρισμού

επόμενο καλοκαίρι, ο κορυφαίος ταξι-

στη χώρα εμφάνιζε έσοδα ύψους περίπου 720 εκατ. ευρώ (1.766

διωτικός οργανισμός, εμπλουτίζοντας το

MDT), έναντι 632 εκατ. ευρώ (1.550 MDT) κατά την ίδια περίοδο

χαρτοφυλάκιό του με νέα ακίνητα.

το 2015.

Το τεσσάρων αστέρων Tui Blue Jadran, στην Κροατική Ριβιέρα,

Η σημαντική αυτή βελτίωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των

κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, θα έχει 161 δωμάτια με 11 σουί-

επισκεπτών από τη Ρωσία και την Αλγερία, σε σύγκριση με τα

τες, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα λειτουργούν, επίσης, τέσσερα

προηγούμενα χρόνια.

μπαρ και τρία εστιατόρια. Μιλώντας σχετικά, ο διευθύνων σύμ-

Από τον Ιανουάριο του 2016 η Τυνησία έχει φιλοξενήσει περισσό-

βουλος της Tui Blue, Artur Gerber, είπε: «Η Κροατία εξελίσσεται σε

τερους από 620.000 Ρώσους τουρίστες, καθιστώντας τη χώρα τον

έναν ολοένα και πιο δημοφιλή προορισμό. Για τον λόγο αυτό δεν

νούμερο ένα προορισμό γι’ αυτούς στην περιοχή της Μεσογείου.

μπορεί παρά να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επενδύουμε

Σε αυτό συνέβαλε, φυσικά, η αύξηση των πτήσεων από τη Ρωσία,

στην Κροατία με το ξενοδοχειακό brand Tui Blue».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

Καταργούνται με υπουργική απόφαση οι Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης

4,30% και η Ζάκυνθος 13,50%. Στις αεροπορικές αφίξεις από το εσωτερικό, η Κέρκυρα είχε αύ-

• Απόφαση-σταθμός για την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων

ξηση 14,60%, το Άκτιο 117,40%, η Κεφαλονιά 32,30% και η Ζά-

Στην κατάργηση του καθεστώτος των Περιοχών Ελέγχου Τουριστι-

Το λιμάνι της Κέρκυρας (από το εσωτερικό), κατέγραψε τον Ιού-

κής Ανάπτυξης που ίσχυε από το 1986, προχώρησε το υπουργείο

λιο αύξηση 11,40% σε επιβάτες και 21,50% σε οχήματα.

Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με υπουργική απόφαση της

Το λιμάνι της Λευκίμης τον ίδιο μήνα εμφάνισε αύξηση 13,20%

αναπληρώτριας υπουργού, Έλενας Κουντουρά, που δίνει οριστική

σε επιβάτες και 11,60% σε οχήματα.

λύση στην εξάλειψη των προβλημάτων λειτουργίας, επαναλειτουρ-

Τα λιμάνια της Κεφαλονιάς (Σάμης, Φισκάρδου, Πεσσάδας και

γίας και αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων στις περιοχές

Ιθάκης), από το εσωτερικό, τον Αύγουστο, παρουσίασαν αύξηση

αυτές.

(κατά μέσο όρο) 11,50% σε επιβάτες και 9,20% σε οχήματα. Επί-

Η κατάργηση της απόφασης του 1986 κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω

σης, τον Αύγουστο, το λιμάνι της Ζακύνθου (από το εσωτερικό),

του αναχρονιστικού της χαρακτήρα και καθώς βρισκόταν σε από-

παρουσίασε αύξηση 8,60% σε επιβάτες και 28,50% σε οχήματα.

λυτη δυσαρμονία με τη σημερινή πραγματικότητα στην τουριστική

Από τα λιμάνια της Ιταλίας, η Κέρκυρα τον Ιούλιο είχε αύξηση

αγορά και εντελώς ξένη με το πνεύμα των μεταγενέστερων ρυθμίσε-

36,00% σε επιβάτες και 37,30% σε οχήματα. Της Σάμης (Κεφα-

ων και με τις τάσεις που διαμορφώνονται στον κλάδο.

λονιάς) παρουσίασε αύξηση 29,10% σε επιβάτες και 32,80% σε

Με τη νέα απόφαση, δίδεται πλέον διέξοδος σε σημαντικό αριθμό

οχήματα και το λιμάνι της Ζακύνθου κατέγραψε αύξηση 8,60%

λειτουργουσών και αδειοδοτημένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων,

σε επιβάτες και 28,50% σε οχήματα.

κατηγορίας 1, 2, και 3 αστέρων, που βρίσκονταν εντός των περιοχών

«Οι συνεχείς και στοχευμένες δράσεις προβολής της Περιφέρει-

αυτών, για να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να

ας Ιονίων Νήσων, προεξοφλούν έναν επίσης ανοδικό Σεπτέμβρη

έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά

και έναν καλύτερο από πέρυσι Οκτώβρη», σχολίασε ο κ. Γαλια-

προγράμματα του ΕΣΠΑ.

τσάτος. Πρόσθεσε δε πως «Οι παραπάνω δείκτες, επιβεβαιώνουν

Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων που

ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης έχει λειτουργήσει αποτελε-

για διάφορους λόγους είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, για τα οποία

σματικά στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, τη βιωσιμότη-

έχει διαπιστωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως σε αστι-

τα και αποδοτικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και

κές περιοχές, και των οποίων την επαναλειτουργία εμπόδιζε η συ-

των συναφών «δορυφορικών» περί τον τουρισμό επιχειρήσεων

ντήρηση του καταργούμενου καθεστώτος.

και επαγγελμάτων και την τοπική οικονομία γενικότερα. Εξίσου

Αντίστοιχα, τη δυνατότητα αναβάθμισης αποκτούν πλέον και οι πο-

σημαντικό είναι το γεγονός ότι ιδρύονται νέες ξενοδοχειακές μο-

λυάριθμες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμά-

νάδες υψηλών κατηγοριών και εκσυγχρονίζονται υφιστάμενες.

των στις ίδιες περιοχές.

Τα παραπάνω γεγονότα, κατά συνέπεια, επιτρέπουν να διαχέο-

Πρόθεση του υπουργείου ήταν η έγκαιρη και οριστική επίλυση των

νται ακόμα καλύτερα τα οφέλη από τον τουρισμό στο κοινωνικό

προβλημάτων που είχαν ανακύψει, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της

σύνολο, κάτι που είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Πε-

αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού για την εφαρμογή απλοποι-

ριφέρειας Ιονίων Νήσων».

ημένου θεσμικού πλαισίου συνολικά για την τουριστική αγορά και με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και την αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Πρωταθλητές» τα Ιόνια Νησιά στις τουριστικές αφίξεις Τα Ιόνια Νησιά, αναδείχτηκαν «πρωταθλητές» σε πανελλήνιο επίπεδο, ίσως για πρώτη φορά στα τουριστικά χρονικά, το πρώτο οκτάμηνο (01/01 – 31/08) του 2016, στις τουριστικές αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό. Το ποσοστό, μάλιστα, ανόδου ήταν διψήφιο (11%), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Ιονίων νήσων, Σπύρο Γαλιατσάτο. Συγκεκριμένα, η Κέρκυρα κατέγραψε αύξηση κατά 10,30% στις αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού, το Άκτιο 9,40%, η Κεφαλονιά

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

κυνθος 1%.


Γιάννης Ρέτσος: Χαμηλότερα τα έσοδα το 2016, εντείνεται η ανησυχία για το 2017

την κατάθεση προσφορών, η οποία έληγε στις 3 Οκτωβρίου, ενώ

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση

λή ερωτήσεων. Πρόκειται για έκταση 160 στρεμμάτων περίπου,

με πέρυσι εκτιμά ότι θα κλείσουν

με θαλάσσιο μέτωπο μήκους 370 μ., στη χερσόνησο της Κασσάν-

τα τουριστικά έσοδα το 2016, ο

δρας, στη Χαλκιδική.

πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομο-

έως τις 21 Νοεμβρίου παρατείνεται η ημερομηνία για την υποβο-

σπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), κ.

Μείωση της ανεργίας το β' τρίμηνο του 2016

Γιάννης Ρέτσος, σε πρόσφατη,

• Στο 52% η ανεργία στις νέες γυναίκες

ενημερωτική συνάντηση που είχε

Στο 23,1% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας το β’ τρίμηνο του

με τους δημοσιογράφους του του-

2016, έναντι 24,9% το β’ τρίμηνο του 2015 και 26,5% το αντίστοι-

ριστικού ρεπορτάζ. Ο πρόεδρος

χο διάστημα του 2014, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε

της Π.Ο.Ξ., αφού χαρακτήρισε τη

1.112.075 άτομα.

φετινή χρονιά ως δύσκολη, τόνισε ότι, είναι αδύνατο πλέον να

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες βασίζονται στην

επιτευχθεί ο στόχος του 1 δισ. € επιπλέον έσοδα, ενώ πολύ δύ-

τριμηνιαία έρευνα του εργατικού δυναμικού, οι απασχολούμενοι το

σκολα θα υπάρξει έστω και μικρή αύξηση, παρότι ο Αύγουστος

β’ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά περίπου 200.000 σε σχέση με τον Ιανου-

εμφάνισε καλές επιδόσεις.

άριο του 2015. Με αφορμή τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αναπληρώ-

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας των πρόσθετων φόρων εφέτος

τρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, δήλωσε: «Για ακόμη

έχουν επιδεινωθεί τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, ενώ ακό-

μία φορά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν πτώση της ανεργίας,

μα και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις αναμένεται να έχουν απώλει-

διαψεύδοντας την καταστροφολογική ρητορική της Αντιπολίτευσης

ες 20% στην καθαρή τους θέση, με τον κίνδυνο αφελληνισμού

περί δήθεν εκτόξευσης της ανεργίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

των ξενοδοχείων στη χώρα, να μεγεθύνεται.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στρατηγικούς μας στόχους, τη

Τον προβληματισμό του, όμως, εξέφρασε και για το 2017, το

σταδιακή μείωση της ανεργίας αλλά και τη δημιουργία συνθηκών

οποίο, όπως είπε, θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελ-

για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση. Αξίζει να σημειω-

ληνικό τουρισμό, τόσο οικονομικά, όσο και σε επίπεδο προορι-

θεί ότι, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, τους τελευταίους 7 μήνες,

σμού, καθώς το προσφυγικό, όχι μόνο «επιβαρύνει» την εικόνα

οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 4% (από 44% σε

της χώρας, όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά δείχνει να χειροτερεύει.

48%) και, αντίστοιχα, μειώθηκαν οι θέσεις εκ περιτροπής και μερικής

Επιπλέον, η Τουρκία θα διεκδικήσει μέρος της πελατείας που έχα-

απασχόλησης».

σε το 2016. Την ίδια στιγμή το ελληνικό τουριστικό προϊόν κα-

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία, σχεδόν ένας στους δύο νέους έως 24

θίσταται λιγότερο ανταγωνιστικό, λόγω της υπερφορολόγησης,

ετών (ποσοστό 49,1%) είναι άνεργος, ενώ ειδικά στις νέες γυναίκες η

αλλά και εξαιτίας της απουσίας επενδύσεων, αφού ο αναπτυξια-

ανεργία εκτοξεύεται στο 52,5%.

κός νόμος καθόλου αναπτυξιακή προοπτική δεν παρέχει.

Παράλληλα, περίπου 803.000 άτομα (72,2% των ανέργων) είναι μα-

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ρέτσος στο θέμα του sharing

κροχρόνια άνεργοι. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται

economy (airbnb, κ.λπ.), εκφράζοντας την απορία του για το γε-

σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (31,6%) και σε όσους

γονός ότι οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές απλά παρακολουθούν,

έχουν απολυτήριο τριτάξιας µέσης εκπαίδευσης (27,4%). Αντίστοι-

όταν σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, η συγκεκριμένη αγορά έχει

χα, τα χαµηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδα-

ρυθμιστεί. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η αγορά αυτή πρέπει να

κτορικό ή µεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,8%) και στους πτυχιού-

υπάρχει, έχει κοινό, αλλά πρέπει να λειτουργεί με όρους και προ-

χους της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (17,3%).

ϋποθέσεις νομιμότητας. Ακόμη ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η καταμέτρηση των αφίξεων ως στοιχείο προόδου του ελληνικού τουρισμού, ενώ υπογράμμισε ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί υπέρ της Ελλάδας, αν υπάρξει συστηματική δουλειά.

ΤΑΙΠΕΔ: Νέα παράταση για το Ποσείδι Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας του διαγωνισμού για την πώληση έκτασης στο Ποσείδι Χαλκιδικής, ανακοίνωσε το ΤΑΪΠΕΔ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, έως τις 28 Νοεμβρίου παρατείνεται η ημερομηνία για

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Νέα

Η Ελλάδα στις κορυφαίες αγορές για την TUI

ον δυναμική συνεργασία των τελευταίων ετών. Αξίζει να σημειωθεί

• Θετικός ο απολογισμός της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ο.Τ. και ΤUI

επιπλέον ότι, φέτος, τα κρουαζιερόπλοια των τριών εταιριών κρουα-

Στους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς της TUI παγκοσμίως συ-

προγραμματίσει 120 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια.

γκαταλέγεται η Ελλάδα, αποτελώντας παράλληλα μία από τις πιο

Παρόντες στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στο υπουργείο Τουρι-

σημαντικές αγορές του ομίλου, σύμφωνα με τον Thomas Ellerbeck,

σμού, ήταν επίσης οι κ.κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, περιφερειακός δι-

μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ΤUI.

ευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Services, Βernd

Ο κ. Ellerbeck προέβη σε αυτήν τη δήλωση με αφορμή τη συνάντη-

Hoffman, διευθυντής Τύπου για τις διεθνείς αγορές του ομίλου TUI,

ση που είχε με την αν. υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρι-

Alex Panczuk, επικεφαλής Reputation Management & Public Affairs,

σμού, Έλενα Κουντουρά και τον γενικό γραμματέα του Ε.Ο.Τ., Δημή-

Ευάγγελος Γεωργίου, manager Τύπου/ Media Relations για τις διε-

τρη Τρυφωνόπουλο.

θνείς αγορές του ομίλου, Αγγελική Χονδροματίδου, διευθύντρια

Το θέμα της συνάντησης ήταν ο θετικός απολογισμός της μέχρι

γραφείου της αν. υπουργού Τουρισμού και η κα. Αθηνά Σπακουρή,

σήμερα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ο.Τ. και ΤUI για το έτος

αν. γενική διευθύντρια του Ε.Ο.Τ..

2016, αλλά και ο σχεδιασμός της για την ερχόμενη τουριστική περί-

ζιέρας -TUI Cruises, Hapag-Lloyd Cruises και Thomson Cruises- έχουν

οδο του 2017.

Ryanair: Διακόπτει τις πτήσεις της στην Κω

H συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, δεδομένων και των

• Περικοπή κατά 2% των πτήσεών της στην Ελλάδα ανακοίνω-

πολύ θετικών μηνυμάτων που προέκυψαν από την πανευρωπαϊκή

σε η εταιρία

καμπάνια του Ε.Ο.Τ. με την ΤUI, κατά το 2016.

Συρρίκνωση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για το καλοκαίρι

Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τη θερμή δήλωση του κ.

του 2017, για την Ελλάδα και διακοπή των πτήσεών της προς την Κω,

Ellerbeck σύμφωνα με τον οποίο: «Οι πελάτες μας αγαπούν την Ελ-

εξαιτίας του υψηλού κόστους των τελών των ελληνικών αεροδρομί-

λάδα και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να την επισκεφτούν λόγω ελ-

ων, ανακοίνωσε η Ryanair.

κυστικότητας και διαφορετικότητας των προορισμών της, αλλά και

Μάλιστα, τα στελέχη της εξαπέλυσαν βολές κατά της κυβέρνησης

της ζεστής φιλοξενίας που προσφέρει».

για την εξέλιξη αυτή, ενώ ανακοίνωσαν την έναρξη πτήσεων προς τη

Εφέτος Ε.Ο.Τ. και ΤUI ένωσαν τις δυνάμεις τους, υλοποιώντας την πλέ-

Σόφια και την ενίσχυση των πτήσεων προς Χανιά και Μύκονο, συμβάλλοντας έτσι στη διακίνηση 3,4 εκατομμυρίων επιβατών ανά έτος. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα για την Αθήνα της Ryanair, για το 2017, θα προσφέρει: -Νέα καλοκαιρινή σύνδεση: Σόφια (καθημερινή) -Περισσότερες πτήσεις προς Χανιά (25 εβδομαδιαίες) και Μύκονο (καθημερινές) -19 δρομολόγια σε σύνολο -202 εβδομαδιαίες πτήσεις -4 εκατομμύρια πελάτες ανά έτος -2.600* «παράπλευρες» θέσεις εργασίας ανά έτος Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι της εταιρίας «Η Ryanair, αποτελεί την ιδανική επιλογή για ταξίδια επαγγελματικά και αναψυχής, με 19 δρομολόγια διαθέσιμα ήδη προς κράτηση για ταξίδια έως τον Οκτώβριο του 2017, ενόψει του καλοκαιρινού της προγράμματος. Παράλληλα, οι πελάτες μπορούνε να αναμένουνε ακόμα περισσότερες αναβαθμίσεις, καθώς το πρόγραμμα «Always Getting Better» εξακολουθεί να προσφέρει νέα δρομολόγια, ψηφιακές καινοτομίες, νέο εσωτερικό αεροσκαφών και ακόμα χαμηλότερους ναύλους». Ο κ. David O’Brien, Εμπορικός Διευθυντής της Ryanair δήλωσε πρόσφατα από την Αθήνα: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε το καλοκαιρινό πρόγραμμα Αθήνας για το 2017, με ένα νέο καλοκαιρινό δρομολόγιο προς Σόφια και περισσότερες πτήσεις προς Χανιά και Μύκονο, συμβάλλοντας στη διακίνηση 3,4 εκατομμυρίων επιβατών ανά έτος και στη στήριξη 2.600 παράπλευρων θέ-

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σεων εργασίας στην Αθήνα, ενώ εξακολουθούμε να ισχυροποιούμε

ξη την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη

την παρουσία μας στην Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Fraport, τονίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα, που συνδυάζει την

Δυστυχώς, οι προτάσεις της Ryanair για την επέκταση της τουριστι-

ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα, σε λειτουργία με τις δημο-

κής περιόδου απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, έχοντας ως απο-

σιονομικές προτεραιότητες της χώρας.

τέλεσμα να επικεντρώσουμε την ανάπτυξή μας στην υψηλή καλο-

«Η Aegean μετά την εξαγορά της Olympic Air το 2013, επένδυ-

καιρινή περίοδο.

σε συνειδητά στη στήριξη του τουρισμού, προσθέτοντας 4,5

Παρόλα αυτά, είμαστε χαρούμενοι για την έναρξη της πρώτης επί-

εκατομμύρια επιπλέον θέσεις ετησίως και πάνω από 50 νέους

σημης συνεργασίας μας με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, η

προορισμούς. Ταυτόχρονα, είναι η μόνη εταιρία που προσφέρει

οποία θα συνδράμει στην προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού προ-

πάνω από €300 εκατ. άμεσα έσοδα σε φορείς τους δημοσίου.

ορισμού για διακοπές προς το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές

Ανάπτυξη έχει φέρει σε μικρότερο βαθμό και η επένδυση άλλων

φθινοπώρου, καθώς και για σύντομες αποδράσεις.

εταιριών στη χώρα μας. Η αναπτυξιακή πορεία όμως του τουρι-

Η καμπάνια του Ε.Ο.Τ. και της Ryanair, θα εστιάσει στην προώθηση

σμού και των αερομεταφορέων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη

ελληνικών προορισμών και στην αύξηση των κρατήσεων μέσα από

από τις επιλογές της Πολιτείας. Μέσα σε ένα χρόνο ο ΦΠΑ για τις

μία σειρά καινοτόμων ψηφιακών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβά-

αερομεταφορές «πέταξε» από το 13% στο 24%, φτάνοντας στο

νοντας το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό του Ε.Ο.Τ., το οποίο παρουσι-

υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, στη χώρα που τον χρειάζεται

άζει την Ελλάδα στα καλύτερά της, στο Ryanair.com, το μεγαλύτερο

χαμηλά περισσότερο από κάθε άλλη λόγω των νησιών. Παράλ-

αεροπορικό site σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως».**

ληλα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια η πολιτεία και η αγορά έχουν αναγνωρίσει ότι οι χρεώσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, λόγω της μικρής διάρκειας της σύμβασης, είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ανταγωνιστικά αεροδρόμια της νότιας Ευρώπης. H επέκταση όμως για μια γενναία μείωση των τελών εκκρεμεί. Λύσεις υπάρχουν. Η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων προς την εταιρία Fraport, με σημαντικό τίμημα για το δημόσιο, δέσμευση των επενδυτών για βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας αλλά και χρεώσεις που υποχρεώνεται να κρατήσει ο επενδυτής σε ανταγωνιστικά επίπεδα, δείχνει ότι υπάρχει δρόμος που συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα σε λειτουργία με τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της χώρας μας».

* Σύμφωνα με έρευνα της ACI, κάθε 1 εκατομμύριο πελάτες στηρίζουνε

Και κατέληξε: «Για να συνεχισθεί η ανάπτυξη της Aegean αλλά και

750 «παράπλευρες» θέσεις εργασίας στα διεθνή αεροδρόμια .

των άλλων αερομεταφορέων πρέπει να αντιστραφούν τα λάθη

** Η πηγή είναι το Similarweb, μια ανεξάρτητη πλατφόρμα στατιστικών

που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ

στοιχείων ιστοσελίδων.

και οι υψηλές χρεώσεις του αεροδρομίου της Αθήνας, είτε είναι

«Ξέσπασμα» Βασιλάκη για ΦΠΑ και τις χρεώσεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

παλιά, είτε είναι πρόσφατα! Αλλιώς, θα έχουμε στασιμότητα ή και υποχώρηση. Η δική μας διάθεση είναι πάντα στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη, αλλά δεν αρκεί».

Ιδιαίτερα επικριτικός για την αύξηση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές από το 13% στο 24% εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχης Βασιλάκης, καυτηριάζοντας παράλληλα τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Η παρέμβαση-«ξέσπασμα» του κ. Βασιλάκη ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση των ζημιογόνων οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου της εταιρίας, αλλά και της ανακοίνωσης της Ryanair σχετικά με τη συρρίκνωση των διαθέσιμων θέσεών της στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2017. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Aegean χαρακτήρισε θετική εξέλι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Νέα

Νέα παγκόσμια διάκριση για το Grace Santorini

Fiorella Sea View, στη περιοχή Βασιλιάς, το οποίο είναι χτισμένο με

Με τη βράβευσή του ως το κορυφαίο

βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενσωματώνοντας μοντέρνα

Luxury Boutique Hotel της Ελλάδας στα

στοιχεία. Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου, καθώς, επίσης, η πισίνα

World Travel Awards 2016, στα οποία

και το pool bar έχουν ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο του

συμμετείχαν οι κορυφαίες επιχειρήσεις

Αιγαίου.

τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλά-

Η Philian Hotels & Resorts λειτουργεί ακόμη 4 ξενοδοχεία στη Σκιά-

δου παγκοσμίως, το Grace Santorini

θο, 3 στη Θεσσαλονίκη, 1 στη Χαλκιδική, 1 στον Άγιο Αθανάσιο και 1

του ομίλου Grace Hotels, πρόσθεσε μία

στο Πήλιο, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους ξενοδοχεια-

ακόμη εξαιρετική διεθνή διάκριση στο ενεργητικό του. Ο πρωτο-

κούς ομίλους στη Σκιάθο, αλλά και στις Σποράδες.

ποριακός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του σε συνδυασμό με την

Μιλώντας σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Μάκης

ολιστική προσέγγιση για το «ευ ζην», όχι μόνο κατατάσσουν το

Κουκουλάκης, είπε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εντάξαμε

Grace Santorini στη λίστα των κορυφαίων boutique ξενοδοχείων

στο portfolio μας ακόμα ένα κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών

του κόσμου, αλλά και, τελικά, το επιβραβεύουν για αυτά ακριβώς

κάτω από το brand της ONEIRON. Ευελπιστούμε ότι με την πολύτιμη

τα στοιχεία του. Βραβεύσεις που έχουν να κάνουν με την πρωτό-

συνεργασία του εξειδικευμένου προσωπικού μας και μέσα από τη

γνωρη φυσική ομορφιά του όπου, σύμφωνα με το Condé Nast

σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε οι επισκέπτες του νησιού να προ-

Traveler, αναδείχθηκε στα 13 κορυφαία ξενοδοχεία παγκοσμίως

τιμήσουν το νέο μας απόκτημα, γιατί πραγματικά προσφέρεται για

με την πισίνα του να περιγράφεται πως «μοιάζει να αιωρείται πάνω

χαλάρωση και ηρεμία. Το 2015 η εταιρία μας συγκέντρωσε 19 διεθνή

από το Αιγαίο», αλλά και με την ανανεωμένη γαστρονομική εμπει-

βραβεία και θα προσπαθήσουμε ώστε του χρόνου να σπάσουμε το

ρία του εστιατορίου «Santorο» να κατακτά πολλαπλές διακρίσεις

φράγμα των 20».

στον θεσμό των Χρυσών Σκούφων. Αφρικής, Λένα Λιβανίδου, δήλωσε σχετικά: «Η νέα παγκόσμια βρά-

Νέες βραβεύσεις για το Porto Carras Grand Resort στα World Travel Awards 2016

βευση του Grace Santorini μας γέμισε χαρά, γιατί αποδεικνύει την

Δύο πολύ σημαντικά βραβεία απέσπασε το Porto Carras Grand Resort

εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο όμιλος των

στον παγκόσμιο τουριστικό θεσμό βραβείων «World Travel Awards».

Grace Hotels. Το γεγονός μάλιστα ότι ο θεσμός των World Travel

To πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα βραβεύτηκε στην κατηγο-

Awards είναι παγκόσμιος και το Grace Santorini αναδείχθηκε στην

ρία «Greece’s Leading Resort», ως το κορυφαίο ελληνικό ξενοδοχείο

κορυφή με βάση διεθνή πρότυπα και κριτήρια, αποτελεί για εμάς

και στην κατηγορία «Greece’s Family Leading Resort», ως το κορυ-

επιβεβαίωση των υψηλών στόχων που θέτουμε για να παρέχουμε

φαίο, οικογενειακού χαρακτήρα ελληνικό ξενοδοχείο.

στους επισκέπτες μία ασυναγώνιστη εμπειρία διαμονής. Η αρι-

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στη Σαρδηνία, στις 4 Σε-

στεία αποτελεί δέσμευση για εμάς και διακρίσεις σαν αυτή μας

πτεμβρίου 2016, σε μια λαμπερή εκδήλωση. Για άλλη μία χρονιά, η

κάνουν υπερήφανους για τα ξενοδοχεία μας και μας εμπνέουν να

συνέπεια, η καινοτομία και η πρωτοπορία φέρνουν το Porto Carras

εξελίσσουμε καθημερινά τον μοναδικό τους χαρακτήρα, θέτοντας

Grand Resort στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κοινού, που

νέους στόχους και αναλαμβάνοντας νέες προκλήσεις».

αναζητά ποιότητα, προηγμένες υπηρεσίες και ξεχωριστές εμπειρίες

To Grace Santorini βρίσκεται ανελλιπώς ανάμεσα στους κορυφαί-

στις διακοπές του, καθιερώνοντας το αγαπημένο resort της Χαλκι-

ους υποψήφιους των World Travel Awards από το 2009, έχοντας

δικής ως τον κορυφαίο ποιοτικό και ασφαλή προορισμό για όλους!

μάλιστα επανειλημμένα βραβευθεί ως το κορυφαίο Boutique

Ο θεσμός βραβείων «World Travel Awards» μετράει ήδη 22 χρόνια

Hotel της Ελλάδας. Για τον όμιλο Grace Hotels, οι διακρίσεις

και τα βραβεία του θεωρούνται τα σημαντικότερα στον χώρο του

και οι βραβεύσεις του Grace Santorini αποτέλεσαν ουσιαστικό

τουρισμού, δεδομένου ότι αποτελούν απόδειξη υπεροχής σε παγκό-

κίνητρο για την εκτεταμένη ανακαίνισή του, που μέσα από ένα

σμιο επίπεδο για τον εκάστοτε νικητή.

Η επικεφαλής των Grace Hotels για την περιοχή της Μεσογείου και

νέο, ανανεωμένο σχεδιασμό, μοναδικό χαρακτήρα και ιδιαίτερο ύφος, αναβάθμισε σημαντικά τη διαμονή, διατηρώντας πάντα το ιδιαίτερο στοιχείο της προσωποποιημένης εμπειρίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φιλοξενία των Grace Hotels.

Η Philian Hotels προσθέτει στο portfolio της ένα ακόμη ξενοδοχείο στη Σκιάθο Tο 5ο ξενοδοχείο του στη Σκιάθο ανακοίνωσε πρόσφατα ο Όμιλος Ξενοδοχείων Philian Hotels & Resorts. Πρόκειται για το ξενοδοχείο

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Διεθνές

Σε νέους προορισμούς «ανοίγονται» οι tour operators και διευρύνουν τους ορίζοντές τους για το 2017 Σε νέους προορισμούς δραστηριoποιούνται οι τουριστικοί πράκτορες και διαμορφώνουν καινούργια προγράμματα ταξιδιών για το 2017, επανακάμπτοντας μετά από μια αναμφισβήτητα δύσκολη χρονιά. Οι προσθήκες στα προτεινόμενα ταξίδια αντανακλούν τη μετάλλαξη των ταξιδιωτικών συνηθειών, ειδικότερα στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες και εν μέσω φόβων ότι η επόμενη παρόμοια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Διεθνές

O

ι διευρυμένες προσφορές αντανακλούν επίσης την πίστη

για τον Καναδά και τη Νότια Αμερική.

των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων στην ακόρεστη επιθυμία

Στην Globus Family of Brands, η διευθύντρια Marketing, Vanessa

των Αμερικανών καταναλωτών για ταξίδια. Όπως δηλώνει και ο

Parrish, σχολίασε ότι ο Καναδάς φαίνεται να πηγαίνει «εξαιρετι-

Robert Drumm, πρόεδρος της Alexander+Roberts «Οι πελάτες

κά καλά» το 2017, ενισχυμένος από τις εκδηλώσεις για την 150η

μας μπορεί να αλλάζουν τους προορισμούς τους αυτές τις μέ-

επέτειό του.

ρες ή να αναπροσαρμόζουν τη λίστα των προτεραιοτήτων τους,

Η Νότια Αμερική επωφελείται επίσης από τις αλλαγές των ταξι-

αλλά η προθυμία για ταξίδια δεν διαχέεται».

διωτικών προτύπων, με εξαίρεση τη Βραζιλία, η οποία επλήγη

Με τα μάτια στραμμένα στην Αμερική

από τους Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος. Η Insight Vacations «θα δραστηριοποιηθεί για πρώτη φορά στη

Τα σίγουρα «χαρτιά» για τις ταξιδιωτικές πωλήσεις αυτές τις μέ-

Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και τις Νήσους Γκαλαπάγκος»,

ρες είναι οι εσωτερικές μετακινήσεις στην Αμερική.

δήλωσε ο Cappelli. Το lineup της εταιρίας θα περιλαμβάνει ένα

«Έχουμε δει μεγάλη ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά φέτος, που

Grand Tour της Νότιας Αμερικής που θα εστιαστεί σε παραδοσι-

οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκατονταετηρίδα των Εθνικών

ακά ορόσημα όπως η Λίμα, το Μάτσου Πίτσου, η λίμνη Τιτικάκα,

Πάρκων και αυτό συνεχίζεται χωρίς να μειώνεται η ταχύτητα για

το Σαντιάγκο, το Μπουένος Άιρες και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

το επόμενο έτος», δήλωσε ο Jeremy Palmer, ανώτερος αντιπρόεδρος της Tauck Land Journeys.

Κοιτώντας προς τον Ειρηνικό

Στην Insight Vacations των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Phil Cappelli είπε

Η Ασία και ο Νότιος Ειρηνικός, αποδείχθηκαν επίσης μεγάλα best

ότι τα προγράμματα των ΗΠΑ και του Καναδά, αποτέλεσαν «φαι-

sellers το 2016 και οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις προσθέτουν προϊ-

νόμενο» με τις επιδόσεις τους το 2016 και πως το 2017 «δείχνουν

όντα σε αυτά τα μέρη του κόσμου για το 2017.

αρκετά ισχυρά», όπως επίσης και «η έλξη των Εθνικών μας Πάρ-

Η δύναμη του δολαρίου είναι ένας παράγοντας, αλλά ένας άλλος

κων είναι εκπληκτική».

είναι και η ανησυχία για την Ευρώπη. «Με βάση τις προκλήσεις

Οι περιηγήσεις στα Εθνικό Πάρκα πήγαν επίσης καλά για την

που έχει δει η Ευρώπη, οι άνθρωποι ψάχνουν να κάνουν κάτι δι-

προσιτή τιμολογιακά Mayflower Tours, όπως δήλωσε ο πρόε-

αφορετικό», λέει η Parrish, η οποία επισημαίνει «απίστευτη ανά-

δρος και συνιδιοκτήτης της, John Stachnik.

πτυξη»» στις παραποτάμιες κρουαζιέρες της Avalon Waterways’

Η Alexander+Roberts έσπασε την παράδοση 70 χρόνων και ει-

Mekong και Irrawaddy.

σήγαγε τα πρώτα της Βορειοαμερικανικά προγράμματα το 2016.

Η Globus θα φέρει την πιο προσιτή της γραμμή, την Cosmos,

Και άλλες εταιρίες επεκτείνονται στη Βόρεια Αμερική. Το 2017, η

στην Ασία, για πρώτη φορά το προσεχές έτος. Ανάμεσα στα πα-

Trafalgar θα επεκτείνει το εμπορικό της σήμα CostSaver από την

κέτα της Cosmos με τιμή κάτω από $ 1.000 το 2017, θα συγκατα-

Ευρώπη στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά. Ο πρόεδρος της Trafalgar

λέγεται ένα πακέτο 13 ημερών για Ταϊλάνδη.

Paul Wiseman είπε ότι η εταιρία αναμένει το 2017 να είναι μια

Η Trafalgar επεκτείνεται το 2017 στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα και

«εκρηκτική χρονιά» όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και

έχει «αυξήσει σημαντικά» τις θέσεις της για την Ιαπωνία, δήλωσε

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ο Wiseman. «Ο παραδοσιακός Ευρωπαίος πελάτης μας θέλει να ταξιδέψει πέρα από την Ευρώπη σε πιο εξωτικούς προορισμούς». Μια επιχείρηση που βρέθηκε σε ετοιμότητα για την ταξιδιωτική έξαρση στην Ασία ήταν η Avanti Destinations, η οποία φέτος άρχισε να λειτουργεί τα κλιμακωτά FIT προγράμματά της σε επτά χώρες στην περιοχή, κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη επέκτασή της μέσα σε 25 χρόνια. Το 2017, η Avanti θα προσθέσει έξι επιπλέον ασιατικές χώρες, φθάνοντας συνολικά τις 13. Η Insight Vacations μετακινείται στη Νοτιοανατολική Ασία για πρώτη φορά το 2017, όπου και θα δραστηριοποιηθεί στο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος.

Τι γίνεται με την Ευρώπη; Σχετικά με τις προοπτικές της Ευρώπης για το 2017, οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές. «Η Ευρώπη είναι πιο πολύ της τελευταίας στιγμής από οποιονδήποτε άλλο προορισμό», δήλωσε ο Scott Wiseman, πρόεδρος της Travel Impressions. Στην Tauck, ο Palmer αναφέρθηκε στην Ευρώπη ως τη μεγαλύτερη ανησυχία της επιχείρησης. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα ταξίδια εκεί», είπε.

Η μεγάλη ιστορία για την Ευρώπη, δήλωσε η Parrish, είναι τα αε-

Παρ’ όλα αυτά, «η Ευρώπη κρατάει γερά», δήλωσε ο Cappelli της

ροπορικά ναύλα. «Οι τιμές είναι απίστευτες».

Insight Vacations. «Θα συνεχίσω να είμαι αισιόδοξος με πολλές

Όσο για τα ταξίδια στη Γαλλία το 2017, είναι νωρίς για θετικές

από τις χώρες της Ευρώπης». Ο ίδιος αναγνώρισε, ωστόσο, τις

προβλέψεις. «Νομίζω ότι η Γαλλία θα ανακάμψει, αλλά όχι στα

προκλήσεις σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και προέβλεψε ότι

παλιά επίπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Trafalgar, Paul Wiseman.

«ορισμένες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μην τα

Αντιθέτως, στην Avanti Destinations, ο υπεύθυνος Μarketing,

πηγαίνουν τόσο καλά για λίγο», καταλήγοντας με την προσδοκία

John Hanratty είπε ότι οι κρατήσεις για τη Γαλλία ήταν ισχυρές.

ότι οι ταραχώδεις προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος,

«Δεν ήμουν σίγουρος αν θα βλέπαμε τη Γαλλία να βγαίνει τελείως

θα ανακτήσουν τη δύναμή τους «στο εγγύς μέλλον».

εκτός, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύσει καθόλου».

Οι τουριστικές επιχειρήσεις είδαν όμως και υγιείς πωλήσεις στην

Εν τω μεταξύ, οι tour operators αναζητούν τρόπους να ενισχύ-

Ευρώπη φέτος, καθώς πολυάριθμοι ταξιδιώτες προσανατολίστη-

σουν τις φθίνουσες πωλήσεις ευρωπαϊκών κρουαζιερών στα πο-

καν σε μέρη όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η

τάμια για το 2017.

Πορτογαλία και η Βόρεια Ευρώπη. Η Ανατολική Ευρώπη έχει επί-

Για παράδειγμα, η Avalon Waterways προσέθεσε μια Active

σης προσελκύσει ταξιδιώτες και η Tauck, επί παραδείγματι, έχει

Discovery δραστηριότητα στο πρόγραμμα του Δούναβη και η

προσθέσει νέα προγράμματα στην Κροατία και τη Σλοβενία για

Tauck θα προσθέσει τον Σηκουάνα στα υπάρχοντα προγράμματα

το 2017.

του Δούναβη, του Ρήνου και του Ροδανού.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


του Κυριάκου Ποζρικίδη*

Άρθρο

Τουρισμός και Philoxenia σημείο αναφοράς για τη ΔΕΘ-Helexpo Για τον τουρισμό ως κινητήρια δύναμη της εθνικής οικονομίας μιλάει σε άρθρο του ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία της Philoxenia ως «εργαλείου» προώθησης του ελληνικού τουρισμού.

Ο

τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον ζωτικούς πυ-

θυνση έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα «Philoxenia hosted buyers

λώνες της οικονομίας της χώρας. Είναι ένας κλάδος, που

program», στο πλαίσιο του οποίου θα φιλοξενηθούν 150 καταξι-

πέραν της οικονομικής συνδρομής του στο ελληνικό ΑΕΠ, ανα-

ωμένοι επαγγελματίες του τουρισμού από το εξωτερικό.

δεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, προβάλλει

Χρήσιμο «εργαλείο» που σκοπό θα έχει να συντονίσει ηλεκτρο-

τις αρετές της στο εξωτερικό και δημιουργεί ένα brand, που ανοί-

νικά τις διαδικασίες επαφών κατά τη διάρκεια της Philoxenia

γει δρόμους για μελλοντική ανάπτυξη.

θα είναι και η on-line πλατφόρμα «Philoxenia b2b meeting

Στο πλαίσιο αυτό, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας αποδίδει ιδιαίτε-

platform», μέσω της οποίας, εκθέτες και επισκέπτες θα έχουν τη

ρη βαρύτητα στη Philoxenia, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη

δυνατότητα να προγραμματίζουν τις μεταξύ τους συναντήσεις

έκθεση του κλάδου στη χώρα και μια τουριστική παράδοση 32

εκ των προτέρων. Παράλληλα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται

ετών, που συνεχίζεται δυναμικά.

και τα «Philoxenia b2b2 workshops», όπου οι συμμετέχοντες θα

Μαζί με τη Hotelia αποτελούν ένα εκθεσιακό δίδυμο, που ανα-

έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ειδικού ενδιαφέρο-

δεικνύει τις νέες τάσεις και συνιστά εφαλτήριο προβολής των

ντος θέματα, όπως νέες τεχνολογίες, νέες μορφές εναλλακτικού

τουριστικών προορισμών της χώρας, αλλά και σημείο συνάντη-

τουρισμού (γαστρονομικός, ιατρικός, βιωματικός, κ.λπ.), digital

σης των εκπροσώπων του κλάδου.

marketing, web travelling, travel blogging, μεταφορές, κ.ά..

Η 32η διεθνής έκθεση τουρισμού Philoxenia συνιστά τον από-

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Philoxenia ξεχω-

λυτο προορισμό για τον κλάδο. Για το 2016 θα υποδεχθεί τους

ρίζει το «Branding Destinations Conference», όπου θα παρου-

επαγγελματίες του τουρισμού και το κοινό από τις 18 έως τις 20

σιαστούν πολλοί προορισμοί, ενώ θα αναπτυχθούν οι τεχνικές

Νοεμβρίου, παράλληλα με τη διεθνή έκθεση ξενοδοχειακού και

στρατηγικής branding, ώστε κάθε προορισμός να προωθείται

επαγγελματικού εξοπλισμού, Hotelia. Μάλιστα, φέτος, στόχος

με σωστό τρόπο και να αποκτά την τουριστική αξία που του

της είναι η περαιτέρω διεθνοποίησή της. Προς αυτή την κατεύ-

αναλογεί. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τα «Philoxenia

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Happenings», μια σειρά ειδικών εκδηλώσεων των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διοργανώνονται μικρές γιορτές για την πληρέστερη παρουσίαση κάθε επιμέρους περιοχής μέσω της τοπικής μουσικής, γαστρονομίας και άλλων εθίμων. Επίσης, η ΔΕΘ-Helexpo, έχοντας αντιληφθεί τη σημασία της κινεζικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, θα διοργανώσει στη φετινή Philoxenia σεμινάριο με θέμα: «Εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα: (σχεδόν) όλα όσα θα θέλατε να μάθετε». Είναι μία μόνο από τις δράσεις που σχεδιάζει η εταιρία ενόψει και της συμμετοχής της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ. Την ίδια ώρα στη Hotelia, στο πλαίσιο του DPOINT SPACES, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τον κλάδο, ένας αναγνωρισμένος Έλληνας αρχιτέκτονας θα παρουσιάσει μια ειδική κα-

Philoxenia-Hotelia θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέ-

τασκευή ξενοδοχειακού ενδιαφέροντος, που θα αντανακλά τις

ντρο Θεσσαλονίκης η ECOWEEK, με σημαντικές δράσεις για την

σύγχρονες τάσεις και μεθόδους του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

αειφορία στον τουρισμό.

Επίσης, σε μια άλλη θεματική ενότητα, την ART OF DRINKING,

Ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΕΘ-Helexpo. Άλ-

κορυφαίοι επαγγελματίες από τους κλάδους των ποτών και

λωστε, πέραν του εκθεσιακού «διδύμου» Philoxenia-Hotelia,

του καφέ θα παρουσιάσουν τεχνικές και δεξιότητες, παραδίδο-

διατρέχει το σύνολο των εκθέσεων της εταιρίας, αφού το εκθεσι-

ντας και ειδικά μαθήματα bartending. Τέλος, στη διάρκεια των

ακό προϊόν συνιστά πολύτιμο τουριστικό εργαλείο.

* Ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης είναι διευθύνων συμβούλος της ΔΕΘ-Helexpo.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Θέμα

Στο ναδίρ η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας • Στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών Νέα «βουτιά» πέντε θέσεων κατέγραψε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε ένα χρόνο, όπως προκύπτει από την έκθεση Global Competitiveness Report 2016 - 2017, του World Economic Forum, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών στον κόσμο, από την 81η μεταξύ 140 κρατών, που κατείχε στην προηγούμενη αξιολόγηση (Global Competitiveness Report 2015 - 2016).

πό τις 12 γενικές κατηγορίες δεικτών, η Ελλάδα είχε την

A

στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων και 72η στην καινοτομία των

καλύτερη επίδοση στις υποδομές (37η θέση), την τεχνο-

επιχειρήσεων.

λογική ετοιμότητα (42η θέση), την ανώτερη παιδεία και εκπαίδευ-

Η νέα αυτή υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, σύμ-

ση (45η θέση), την υγεία και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (46η

φωνα με την έκθεση, οφείλεται στην πολιτική αστάθεια, στην

θέση).

υπερφορολόγηση, στην αναποτελεσματική γραφειοκρατία του

Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες επιδόσεις κατέγραψε η χώρα

δημόσιου τομέα και στην αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσε-

στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς (136η θέση), το

ων σε κανάλια χρηματοδότησης.

μακροοικονομικό περιβάλλον (131η θέση) και την αποτελεσματι-

Καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα καταλαμβάνουν χώρες όπως

κότητα της αγοράς εργασίας (114η θέση). Στους υπόλοιπους δεί-

η Αλβανία, η Ρουάντα και η Σρι Λάνκα, ενώ χειρότερες καταγρά-

κτες, η Ελλάδα είναι 81η στους θεσμούς, 89η στην αποτελεσματι-

φουν η Αλγερία (87η θέση), η Ονδούρα (88η θέση), η Καμπότζη

κότητα της αγοράς προϊόντων, 56η στο μέγεθος της αγοράς, 69η

(89η θέση), η Σερβία (90η θέση) και το Εκουαδόρ (91η θέση).

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«Πρωταθλήτρια» κόσμου στην ανταγωνιστικότητα κατατάσσε-

Δύο, μόλις, χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής

ται, για 8η συνεχόμενη χρονιά, η Ελβετία (βαθμολογία 5,81) και

καταφέρνουν να περάσουν φέτος μεταξύ των 50 πρώτων χω-

στη δεύτερη θέση ακολουθεί, επίσης για 8η φορά, η Σιγκαπούρη

ρών. Η Χιλή, ανεβαίνει δύο θέσεις στην 33η, κλείνοντας το χά-

(5,72). Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Η.Π.Α. (με βαθμολογία

σμα με τη δεύτερη, τον Παναμά, ο οποίος σκαρφαλώνοντας

5,70) και την πεντάδα ολοκληρώνουν η Ολλανδία (5,57) και η Γερ-

οκτώ θέσεις βρίσκεται στην 42η. Ακολουθεί το Μεξικό στην

μανία (5,57).

51η, ενώ η Αργεντινή και η Κολομβία, τρίτη και τέταρτη μεγαλύ-

Η Σουηδία (5,53) και η Μεγάλη Βρετανία (5,49), η Ιαπωνία (5,48),

τερη οικονομία της περιοχής, συναντώνται στην 104η και 61η

το Χονγκ Κονγκ (με βαθμολογία 5,48) και η Φινλανδία (5,44) συ-

θέση αντίστοιχα, στη γενική κατάταξη του δείκτη ανταγωνιστι-

μπληρώνουν το Top 10 των χωρών στην ανταγωνιστικότητα.

κότητας.

Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξι-

Ένα από τα πιο βελτιωμένα έθνη στην υποσαχάρια Αφρική είναι

ολόγηση κατέχει η Υεμένη (με βαθμολογία 2,74), καταλαμβάνο-

η Ρουάντα, η οποία ανεβαίνοντας έξι θέσεις βρίσκεται στην 52η

ντας την τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

σειρά, σχεδόν ισοδύναμη με τις παραδοσιακά πιο ανταγωνιστι-

Η κατάταξη των χωρών από το WEF γίνεται με βάση τη βαθμο-

κές οικονομίες της περιοχής, τον Μαυρίκιο και τη Νότια Αφρική,

λογία που παίρνει κάθε χώρα σε έναν μεγάλο αριθμό επί μέρους

αν και οι δύο αυτές χώρες καταγράφουν πιο μετριοπαθείς βελτι-

δεικτών.

ώσεις και αναρριχώνται στην 45η και 47η θέση, αντίστοιχα. Χα-

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες κυριαρχούν στον δείκτη της ανταγωνιστικότητας

μηλότερα στην κατάταξη βρίσκεται η Κένυα, η οποία ανεβαίνει στην 96η θέση, η Αιθιοπία, η οποία κατέχει σταθερά την 109η θέση, ενώ η Νιγηρία «γλιστρά» τρεις θέσεις στην 127η σειρά της

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στον

κατάταξης.

δείκτη της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα

«Για μένα, το ενδιαφέρον για την οικονομική ανάπτυξη προέρχε-

της νέας αξιολόγησης. Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικο-

ται από το γεγονός ότι είναι δυνητικά τόσο σημαντικό για τη βελ-

νομία της Ευρωζώνης, ανεβαίνει στην 21η θέση στη συνολική

τίωση της ανθρώπινης ευημερίας. Η έκθεση για την Παγκόσμια

κατάταξη στον δείκτης της ανταγωνιστικότητας και η Ισπανία,

Ανταγωνιστικότητα μας βοηθά να κατανοήσουμε τις κινητήριες

βελτιώνοντας κατά μία μονάδα τη θέση της, ανεβαίνει στην 32η.

δυνάμεις της ανάπτυξης και η έκδοση αυτή έρχεται σε μια περί-

Ωστόσο η Ιταλία πέφτει στην 44η και η Ελλάδα στην 86η.

οδο απώλειας στήριξης της παραγωγικότητας, που αποτελεί τον

Για όλες τις οικονομίες στην Ευρώπη, η διατήρηση και η βελτίωση

καθοριστικό παράγοντα της μελλοντικής ανάπτυξης», δήλωσε ο

των επιπέδων ανάπτυξής τους θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό,

Xavier Sala-i-Martin, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο

από την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν την καινοτομία και τα

της Κολούμπια.

ταλέντα του εργατικού δυναμικού τους. Ένδειξη της σύγκλισης στην ανταγωνιστικότητα προκύπτει από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές του κόσμου. Έτσι, η Κίνα, στην 28η θέση παραμένει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών BRICS, ενώ η Ινδία, εκτινάσσεται κατά 16 θέσεις στην 39η θέση στη συνολική κατάταξη. Η Ρωσία και η Νότια Αφρική ανεβαίνουν

Το Top 10 των χωρών στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας Χώρες

Παγκόσμια σειρά*

Ελβετία

1

Σιγκαπούρη

2

ΗΠΑ

3

Ειρηνικό, εν τω μεταξύ, διευρύνεται, ενώ ανατροπές χαρακτηρί-

Ολλανδία

4

ζουν μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές της πε-

Γερμανία

5

ριοχής. Η Μαλαισία πέφτει κατά επτά θέσεις στην 25η και βγαίνει

Σουηδία

6

εκτός του Top 20, η Ταϊλάνδη πέφτει κατά δύο θέσεις στην 34η, η

Ην. Βασίλειο

7

Ινδονησία πέφτει κατά τέσσερις θέσεις στην 41η, ενώ οι Φιλιππί-

Ιαπωνία

8

Χονγκ - Κονγκ

9

Φιλανδία

10

609,2

641,9

στην 43η και 47η θέση, αντίστοιχα και μόνο η Βραζιλία από τη συγκεκριμένη κατηγορία χωρών παρουσιάζει πτώση κατά 6 θέσεις στην 81η. Το χάσμα της ανταγωνιστικότητας στην Ανατολική Ασία και τον

νες «κατρακυλάνε» κατά δέκα θέσεις στην 57η. Από τον αραβικό κόσμο, τρεις οικονομίες βρίσκονται μεταξύ των τριάντα πρώτων, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κατέχουν την 16η θέση, το Κατάρ τη 18η και τη Σαουδική Αραβία την 29η, αποδεικνύοντας την υπεροχή των κρατών που εξάγουν ενέργεια.

*Ανάμεσα σε 138 χώρες

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Θέμα

Η θέση της Ευρώπης σε επτά δείκτες ανθρώπινου δυναμικού, 2016-2017 7

6

5

Καλύτερη Παγκοσμίως Καλύτερη στην Ευρώπη Μέσος όρος της Ευρώπης

4

Χειρότερη στην Ευρώπη

3

2

1 Ποιότητα των μαθηματικών και της επιστήμης της εκπαίδευσης

Ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος

Πρόσβαση στο διαδίκτυο στα σχολεία

Διαθεσιμότητα κατά τόπους εξειδικευμένων υπηρεσιών εκπαίδευσης

Ικανότητα της χώρας να διατηρήσει τα ταλέντα της

Ικανότητα της χώρας για την προσέλκυση ταλέντων

Διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών

Οι πιο «προβληματικοί» παράγοντες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα Πολιτική αστάθεια Φορολογικοί συντελεστές Αναποτελεσματική δημόσια γραφειοκρατία Πρόσβαση στη χρηματοδότηση Φορολογικές ρυθμίσεις Κυβέρνητική αστάθεια Ανεπαρκείς υποδομές Διαφθορά Περιοριστικές κανονιστικές ρυθμίσεις εργασίας Κανονισμοί ξένου συναλλάγματος Φτωχή ηθική εργασίας στο εργατικό δυναμικό Ανεπαρκής ικανότητα για καινοτομία Ανεπαρκώς εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό Κακή δημόσια υγεία Πληθωρισμός Έγκλημα και κλοπή

17.6 17.1 15.6 14.0 12.1 9.3 3.8 3.6 3.5 1.0 0.9 0.8 0.6 0.1 0.1 0.0 0

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

5

10

15

20


Η κατάταξη των χωρών με βάση τον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας (2016-2017) Χώρα

Βαθμολογία

1

Ελβετία

5.81

2

Σιγκαπούρη

3

Ηνωμένες Πολιτείες

4

Χώρα

Βαθμολογία

Χώρα

Βαθμολογία

Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος

3.93

Τρινιντάντ και Τομπάγκο

3.93

47

Νότια Αφρική

4.47

5.72

48

Μπαχρέιν

4.47

5.70

49

Λετονία

4.45

95

Τυνησία

3.92

Ολλανδία

5.57

50

Βουλγαρία

4.44

96

Κένυα

3.90

5

Γερμανία

5.57

51

Μεξικό

4.41

97

Μπουτάν

3.87

6

Σουηδία

5.53

52

Ρουάντα

4.41

98

Νεπάλ

3.87

7

Ηνωμένο Βασίλειο

5.49

53

Καζακστάν

4.41

99

Ακτή του Ελεφαντοστού

3.86

8

Ιαπωνία

5.48

54

Κόστα Ρίκα

4.41

100

Μολδαβία

3.86

9

Χονγκ Κονγκ

5.48

55

Τουρκία

4.39

101

Λίβανος

3.84

10

Φινλανδία

5.44

56

Σλοβενία

4.39

102

Μογγολία

3.84

11

Νορβηγία

5.44

57

Φιλιππίνες

4.36

103

Νικαράγουα

3.81

12

Δανία

5.35

58

Μπρουνέι Νταρουσαλάμ

4.35

104

Αργεντινή

3.81

13

Νέα Ζηλανδία

5.31

59

Γεωργία

4.32

105

Ελ Σαλβαδόρ

3.81

14

Κινεζική Ταϊπέι

5.28

60

Βιετνάμ

4.31

106

Μπαγκλαντές

3.80 3.80

93

15

Καναδάς

5.27

61

Κολομβία

4.30

107

Βοσνία & Ερζεγοβίνη

16

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

5.26

62

Ρουμανία

4.30

108

Γκαμπόν

3.79

17

Βέλγιο

5.25

63

Ιορδανία

4.29

109

Αιθιοπία

3.77

18

Κατάρ

5.23

64

Μποτσουάνα

4.29

110

Πράσινο Ακρωτήριο

3.76 3.75

19

Αυστρία

5.22

65

Δημοκρατία της Σλοβακίας

4.28

111

Δημοκρατία της Κιργιζίας

20

Λουξεμβούργο

5.20

66

Ομάν

4.28

112

Σενεγάλη

3.74

21

Γαλλία

5.20

67

Περού

4.23

113

Ουγκάντα

3.69

22

Αυστραλία

5.19

68

Πρώην Γιουγκοσλαβική

4.23

114

Γκάνα

3.68

23

Ιρλανδία

5.18

69

Δημοκρατία

4.20

115

Αίγυπτος

3.67

24

Ισραήλ

5.18

70

Ουγγαρία

4.20

116

Τανζανία

3.67 3.65

25

Μαλαισία

5.16

71

Μαρόκο

4.19

117

Παραγουάη

26

Κορέα

5.03

72

Σρι Λάνκα

4.19

118

Ζάμπια

3.60

27

Ισλανδία

4.96

73

Μπαρμπάντος

4.17

119

Καμερούν

3.58

28

Κίνα

4.95

74

Ουρουγουάη Κροατία

4.15

120

Λεσόθο

3.57

29

Σαουδική Αραβία

4.84

75

Τζαμάικα

4.13

121

Βολιβία

3.54

30

Εσθονία

4.78

76

Ιράν, Ισλαμική Δημοκρατία

4.12

122

Πακιστάν

3.49 3.47

31

Δημοκρατία της Τσεχίας

4.72

77

Τατζικιστάν

4.12

123

Γκάμπια,

32

Ισπανία

4.68

78

Γουατεμάλα

4.08

124

Μπενίν

3.47

33

Χιλή

4.64

79

Αρμενία

4.07

125

Μάλι

3.46

34

Ταϊλάνδη

4.64

80

Αλβανία

4.06

126

Ζιμπάμπουε

3.41

35

Λιθουανία

4.60

81

Βραζιλία

4.06

127

Νιγηρία

3.39

36

Πολωνία

4.56

82

Μαυροβούνιο

4.05

128

Μαδαγασκάρη

3.33

37

Αζερμπαϊτζάν

4.55

83

Κύπρος

4.04

129

Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία

3.29

38

Κουβέιτ

4.53

84

Ναμίμπια

4.02

130

Βενεζουέλα

3.27

39

Ινδία

4.52

85

Ουκρανία 79

4.00

131

Λιβερία

3.21

40

Μάλτα

4.52

86

Ελλάδα

4.00

132

Σιέρα Λεόνε

3.16

41

Ινδονησία

4.52

87

Αλγερία

3.98

133

Μοζαμβίκη

3.13

42

Παναμάς

4.51

88

Ονδούρα

3.98

134

Μαλάουι

3.08

43

Ρωσική Ομοσπονδία

4.51

89

Καμπότζη

3.98

135

Μπουρούντι

3.06

44

Ιταλία

4.50

90

Σερβία

3.97

136

Τσαντ

2.95

45

Μαυρίκιος

4.49

91

Ισημερινός

3.96

137

Μαυριτανία

2.94

46

Πορτογαλία

4.48

92

Δομινικανή Δημοκρατία

3.94

138

Υέμενη

2.74

Ανατολική Ασία και Ειρηνικός

Ευρασία

Ευρώπη

Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Βόρεια Αμερική

Νότια Ασία

Υποσαχάρια Αφρική

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2016

Καθολικό δικαίωμα ο Τουρισμός Αφιερωμένη στην προσβασιμότητα (accessible tourism) ήταν η φετινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού, η οποία με σύνθημα «Tourism for all!», ήθελε αφενός να αναδείξει τον ανθρωποκεντρικό «χαρακτήρα» της τουριστικής δραστηριότητας, αφετέρου το καθολικό δικαίωμα στις διακοπές, για κάθε πολίτη. Όλα αυτά τη στιγμή που περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, οι οποίοι πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, που σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν ένα ταξίδι απαγορευτικό.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο

Η

εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Να δώσουμε επαγγελματικό

στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία η οποία καθορίσθηκε

διέξοδο στους νέους μας και να εξασφαλίσουμε μέσα από τον

από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.

τουρισμό συνθήκες ευημερίας και προόδου για τη χώρα μας»,

Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονο-

λέει η κα. Κουντουρά. Και προσθέτει: «Το φετινό μήνυμα για την

μικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του του-

προσβασιμότητα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας

ρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Ημέρας Τουρισμού, είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα ευαισθησίας και

Τους στόχους και τις προτεραιότητες της τουριστικής ηγεσίας

ευαισθητοποίησης. Αποτυπώνει την έντονη κοινωνική διάσταση

υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα

που έχει κάθε δραστηριότητα στον παγκόσμια αναπτυσσόμενο

Κουντουρά, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας

τομέα του τουρισμού και των ταξιδίων. Αποτελεί ισχυρό δείγμα

Τουρισμού.

πολιτισμού των χωρών και των λαών. Στην κατεύθυνση αυτή δί-

«Στόχος μας είναι ο τουρισμός 365 μέρες τον χρόνο. Μέσα από

νουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των γενικών και των ει-

την τουριστική ανάπτυξη επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε πολ-

δικών τουριστικών υποδομών και στην παροχή υψηλού επιπέδου

λαπλά οφέλη σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και τις πιο

υπηρεσιών στη διαμονή, στη μετακίνηση και στην πρόσβαση σε

απομακρυσμένες. Να αναδείξουμε νέους ελληνικούς προορι-

χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα

σμούς. Να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις

άτομα με αναπηρία, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα,

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες με παιδιά και τις ευαίσθητες

ας, της απασχόλησης και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών,

κοινωνικές ομάδες».

καλεί την Πολιτεία να λύσει συστηματικά και αποτελεσματικά το

«Η προσβασιμότητα για όλους θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο

προσφυγικό /μεταναστευτικό ζήτημα, να επενδύσει στη δυναμική

των τουριστικών πολιτικών και των επιχειρηματικών στρατηγικών

και στοχευμένη προβολή του ελληνικού τουρισμού και των προϊ-

όχι μόνο ως ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ως μια μεγάλη ευκαι-

όντων του και να διαβεβαιώσει τον τομέα ότι αντιλαμβάνεται την

ρία αγοράς.

ανάγκη επαναφοράς της φορολογίας σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Με την αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού του κόσμου, όλοι μας

«Μαζί με τη ναυτιλία, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τον πρωτογενή

θα ωφεληθούμε αργά ή γρήγορα από την καθολική προσβασιμό-

τομέα και τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μπορούμε

τητα στον τουρισμό.

να οδηγήσουμε τη

Καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ας θυμη-

χώρα μας στη θέση

θούμε ότι όλοι οι πολίτες του κόσμου έχουν το δικαίωμα να ζή-

που της αξίζει», ση-

σουν την απίστευτη ποικιλομορφία που αυτός ο πλανήτης έχει να

μειώνει ο κ. Ανδρε-

προσφέρει.

άδης.

Εμείς, έτσι, παροτρύνουμε όλες τις χώρες και τους προορισμούς,

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

καθώς και την τουριστική βιομηχανία, για την προώθηση της προ-

2016, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογραμμίζει ότι

σβασιμότητας σε όλους στο φυσικό περιβάλλον, στα συστήματα

ο τουρισμός είναι μία εξόχως ανθρωποκεντρική δραστηριότητα

μεταφορών, στις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες και στα

και πως το δικαίωμα στον τουρισμό, στην αναψυχή και στις διακο-

κανάλια των πληροφοριών και των επικοινωνιών», τονίζει στο

πές, πρέπει να είναι καθολικό και αναφαίρετο, για κάθε πολίτη του

μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού

κόσμου. Τονίζει δε πως «τα ελληνικά ξενοδοχεία, η «ραχοκοκα-

Τουρισμού, κ. Taleb Rifai.

λιά», του ελληνικού τουρισμού, προσελκύουν και φιλοξενούν εκα-

Με αφορμή την 37η επέτειο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέ-

τομμύρια επισκέπτες από όλες τις περιοχές του κόσμου, ετησίως,

ρας Τουρισμού, ανακοινώσεις εξέδωσε το σύνολο των τουριστι-

προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και συμβάλλουν καθοριστικά

κών φορέων στη χώρα μας.

-υπό δυσμενείς συνθήκες και ποικίλες αντιξοότητες, ενίοτε- στις

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης σε δήλωσή

τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, δημιουργούν απασχόληση και

του, αφού λέει ότι, εν μέσω εξαιρετικά πρωτόγνωρων συνθηκών,

υποστηρίζουν σειρά άλλων κλάδων και επαγγελμάτων».

ο ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει, για ακόμα μια χρονιά, να

Το αναφαίρετο δικαίωμα όλων, στην εμπειρία, στην αναψυχή και

ανταποκριθεί στην αποστολή του για την ενίσχυση της οικονομί-

στον τουρισμό, τονίζει σε ανακοίνωσή της η FEDHATTA. «Κάθε

H κα. Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

O κ. Taleb Rifai, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

O κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Θέμα

θέμα προς ανάλυση γύρω από

συμμετεχόντων στην αλυσίδα του καθώς και μια επιχειρηματική

το ζήτημα των ανθρώπων με

ευκαιρία για τις εταιρίες και τους προορισμούς», υπογραμμίζει

κινητικές δυσκολίες ή με «ει-

στο μήνυμα του για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, ο πρόεδρος

δικές ανάγκες» είναι ένα θέμα

της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Κωνσταντίνος Λεβέντης.

που πρέπει να το προσεγγί-

«Κάνοντας πράξη το μήνυμα “Τουρισμός για Όλους”, δίνοντας

σεις με λεπτότητα, ευαισθη-

προτεραιότητα στην αναβάθμιση των γενικών και ειδικών του-

σία και προσοχή. Απαιτούμε η

ριστικών υποδομών, καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο

Πολιτεία, τα αρμόδια υπουρ-

κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις προσφερό-

γεία Τουρισμού, Πολιτισμού και Ανάπτυξης να εκσυγχρονίσουν

μενες τουριστικές υπηρεσίες, στη διαμονή, στη μετακίνηση, στο

τις υποδομές και τις δομές μας, ώστε οι άνθρωποι με κινητικές

φυσικό περιβάλλον, στα μουσεία, στα καταστήματα, στα εστιατό-

δυσκολίες, συμπολίτες μας και διεθνείς επισκέπτες της χώρας, να

ρια, και άλλες εγκαταστάσεις», τονίζει στο μήνυμά του για την Πα-

αποκτήσουν πρόσβαση σε κάθε χώρο ενδιαφέροντος, σε κάθε

γκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων

δρόμο, σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, σε κάθε μουσείο, εστιατόριο,

Λακωνίας, κ. Δημήτρης Πολλάλης.

ξενοδοχείο - παντού», τονίζει. Σημειώνει δε, πως δεν νοείται πολι-

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρη-

τισμένη χώρα να λειτουργεί παρακάμπτοντας μια μερίδα του πλη-

ματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), κ. Παναγιώ-

θυσμού της, μη αποδεχόμενη τα δικαιώματα όλων για ζωή, και εν

της Τοκούζης, καλεί την πολιτεία, τους φορείς, τους επιχειρη-

τέλει για αναψυχή.

ματίες και όλους όσοι εμπλέκονται στην τουριστική αλυσίδα, να

«Ο Τουρισμός μας χρειάζεται όλους, γιατί ο Τουρισμός είναι για

εστιάσουμε στην αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού

Όλους», καταλήγει.

προϊόντος μας -καταλύματα, εστιατόρια, μεταφορές, υποδομές

«Εφαρμόζοντας το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού

και εγκαταστάσεις-, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να είναι εύκολα προ-

Τουρισμό καλούμαστε όλοι μας Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση και επι-

σβάσιμο από όλους τους ταξιδιώτες.

χειρήσεις να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και διασφάλιση των

«Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα αναδείξουμε τις μοναδικές

προϋποθέσεων που θα κάνουν πράξη τον τουρισμό για όλους και

ομορφιές της χώρας μας, αλλά και τον πολιτισμό, την κουλτούρα

σε όλη τη χώρα, να επιδιώξουμε να μεταδώσουμε τη σημασία

και τη φημισμένη, ελληνική φιλοξενία. Την οικεία φιλοξενία που

του τουρισμού και του αντίκτυπου που έχει στην κοινωνία, τον

χρόνια τώρα προσφέρουν οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών

πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία γιατί η παγκόσμια προ-

καταλυμάτων, μέσα από τις προσωποποιημένες υπηρεσίες που

σβασιμότητα στον τουρισμό θεωρείται κοινή ευθύνη όλων των

παρέχουν στους πελάτες τους, κάνοντάς τους να νιώθουν πραγ-

O κ. Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας.

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

O κ. Κωνσταντίνος Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.


ματικά σαν στο σπίτι τους», λέει ο κ. Τοκούζης. Τον τουρισμό ως εθνική υπόθεση αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης και γνωστός τουριστικός επιχειρηματίας, κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, τονίζοντας ότι, παρά τις συμπληγάδες οι επιχειρηματίες του κλάδου επιτυγχάνουν θεαματικά αποτελέσματα. «Ο τουρισμός αποτελεί την μοναδική ηλιαχτίδα ανάπτυξης μέσα στο σκοτάδι της ύφεσης το οποίο έχει καλύψει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και οι άνθρωποι του τουρισμού αποτελούν πραγματικούς ήρωες, οι οποίοι καταφέρνουν και αγωνίζονται, παράγουν και επιτυγχάνουν θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε αυτήν την συγκυρία. Σε μια συγκυρία η οποία δυσκολεύει την καθημερινότητά τους και μειώνει όλο και περισσότερο τα εισοδήματά τους από παράγοντες οι οποίοι δεν οφείλονται σε αυτούς. Στην Ελλάδα συμβαίνει το παράδοξο να είναι η μοναδική χώρα στην οποία ενώ αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση, η προσφορά δεν μπορεί να αυξηθεί αντίστοιχα, απουσία νέων επενδύσεων εξαιτίας του αλλόκοτου

Ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης και Επιχειρηματίας στον Τουρισμό

κλίματος μέσα στο οποίο ζούμε», λέει ο κ. Βαμιεδάκης και καλεί τον κάθε Έλληνα στην καθημερινότητά του, να επιδεικνύει πλήρη σεβασμό στον τουρίστα και να του χαρίζει το χαμόγελό του, επιβραβεύοντάς τον για την εμπιστοσύνη που δείχνει στη χώρα μας.

Ο Ε.Ο.Τ. γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού Στο πλαίσιο του εορτασμού Ημέρας

της

Παγκόσμιας

Τουρισμού

το

υπουργείο και ο Ε.Ο.Τ. σχεδίασαν προωθητικές ενέργειες για να γιορτάσουν και να μοιραστούν μαζί με τους ξένους ταξιδιώτες και όλους τους Έλληνες τις πανέμορφες εικόνες της Ελλάδας. Το βραβευμένο βίντεο παραγωγής του Οργανισμού «Eternal Journey», διάρκειας 4 λεπτών και 15 δευτερολέπτων, πρόβαλλε καθ’ όλη τη διάρκεια της 27ης Σεπτεμβρίου σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως:

ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

οι σταθμοί του Μετρό

οι εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ) και ειδικότερα ο χώρος υποδοχής κρουαζιέρας

το Μουσείο Ακρόπολης

Επίσης, το βίντεο έπαιξε σε χώρους ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων και ταξιδιωτικών γραφείων, ενώ προβολή του έγινε και από τα social media του υπουργείου και του Ε.Ο.Τ., περιφερειών, φορέων και επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Θέμα

ICAP: «Πετάει» η αγορά των ελληνικών αεροπορικών εταιριών • Στο 9% ο μέσος, ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης Διαχρονική αύξηση την τελευταία τριετία (2013-2015) παρουσιάζει το μέγεθος της αγοράς των ελληνικών αεροπορικών εταιριών, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να ανέρχεται στο 9%, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κυμάνθηκε και ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου της αγοράς των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών.

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SWISS

MADE

Τ

ις θετικές τάσεις στον κλάδο των ελληνικών αεροπορικών εταιριών επιβεβαίωσε κλαδική μελέτη της ICAP Group A.E., σύμφωνα με την

οποία, το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ξένων τουριστών έρχονται στη χώρα μας αεροπορικώς, αποτελούν δυνατά σημεία για τον κλάδο, σε αντίθεση με την έντονη εποχικότητα στην επιβατική αεροπορική κίνηση, αλλά και τις ελλείψεις στις υποδομές, κυρίως των περιφερειακών αεροδρομί-

στεγνωτήρες μαλλιών

ων, τα οποία συνιστούν αδύνατα σημεία. Με βάση την έρευνα, το 2015, το σύνολο της αεροπορικής κίνησης, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ξεπέρασε τις 430.000 πτήσεις, ενώ περισσότεροι από 49 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν στο σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων, από ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρίες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10%, σε σχέση με το 2014. Στις παρούσες συνθήκες όπου οι αεροπορικές μεταφορές είναι πλήρως απε-

Hotello

ΔΕΊΚΤΗΣ ΕΞΈΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΆΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΏΝ ΕΤΑΙΡΙΏΝ ΚΑΘΏΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΆΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΠΊΓΕΙΑΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ (2013-2015) Α. Ελληνικές αεροπορικές εταιρίες

Β. Επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης

Έτος Βάσης 2013= 100

Πηγή: ICAP Group ΑΕ

Smart shaver

Executive 1200

Action Shaver

Action

Handy

Premium Drawer

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 39 www.afoisamara.gr


Θέμα

λευθερωμένες, 21 ελληνικές αεροπορικές εταιρίες κατέχουν τη σχετική άδεια πτητικής εκμετάλλευσης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ πάνω από 20 είναι οι εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα διάφορα ελληνικά αεροδρόμια. Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 18 ελληνικών αεροπορικών εταιριών, προκύπτει αύξηση για το σύνολο του ενεργητικού τους κατά 11,5% το 2014/13, ενώ αυξημένα ήταν και τα συνολικά ίδια κεφάλαια, την ίδια περίοδο (4,8%). Οι συνολικές πωλήσεις των εταιριών εμφάνισαν αύξηση 6,4%, παράλληλα δε εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση των μικτών κερδών (20,4%). Όσον αφορά το καθαρό αποτέλεσμα, τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη αυξήθηκαν κατά 24,5% το 2014 σε σχέση με το 2013. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν, επίσης, κατά 24,5% το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι 12 από τις 18 εταιρίες ήταν κερδοφόρες το 2014. Με βάση από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 15 εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης, προκύπτει αύξηση για το σύνολο του ενεργητικού τους κατά 13,5% το 2014, σε σχέση με το 2013. Οι συνολικές πωλήσεις των εν λόγω εταιριών εμφάνισαν αύξηση 10,1%, ενώ πολύ εντονότερη ήταν η αύξηση για τα μικτά κέρδη

ΔΕΊΚΤΕΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΊΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΏΝ ΕΤΑΙΡΙΏΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΏΝ ΕΠΊΓΕΙΑΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ (2010-2014)

(41,1%). Οι μεταβολές αυτές είχαν ως συνέπεια την αναστροφή του τελικού αποτελέσματος (από ζημιές το 2013 σε κέρδη το 2014). Τα κέρδη EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν το 2014. Τέλος

Α. Ελληνικές αεροπορικές εταιρίες

σημειώνεται ότι, από τις 15 συνολικά εταιρίες οι 12 ήταν κερδοφόρες το 2014. Μιλώντας σχετικά με τις εξελίξεις του κλάδου, η διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου, λέει: «Η περαιτέρω ανάπτυξη των αεροδρομίων της χώρας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η μείωση των φόρων των ελληνικών αεροδρομίων καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών με διεθνείς αερομεταφορείς, αποτελούν ευκαιρίες για τον κλάδο, ενώ ως απειλές μπο-

B. Εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης

ρούν να εκληφθούν οι διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές επιρροές στην κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, ο παράγοντας «τρομοκρατία» καθώς και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά». Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή χρηματοοικονομική ανάλυση, τόσο για τις ελληνικές αεροπορικές εταιρίες, όσο και για τις εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης βάσει 18 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιριών.

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέμα

Έβδομη η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών • Η πρωτιά στην Ισπανία

Στην έβδομη θέση στη διεθνή κατάταξη τοποθετούν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι τουρίστες, το 2016, ενώ την πρωτιά στις προτιμήσεις τους «κλέβει» και πάλι η Ισπανία, όπως προκύπτει σε έρευνα της εταιρίας Sojern, η οποία καταγράφει τις Ταξιδιωτικές Τάσεις στην Ευρώπη, για εφέτος.

M

ειωμένα κατά 4,8% διαμορφώθηκαν τα έσοδα από

ριο έως και τον Ιούνιο του 2016 και οι οποίες αφορούν τις πιο

τον τουρισμό το πρώτο επτάμηνο του 2016, ενώ την

δημοφιλείς επιλογές για ταξίδια, τις κορυφαίες αγορές, τη μέση

ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης.

διάρκεια ταξιδιού, καταγράφοντας έτσι τις τάσεις στον ευρωπα-

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην πρώτη θέση

ϊκό τουρισμό για εφέτος.

της κατάταξης βρίσκεται η Ισπανία και στη δεύτερη η Ιταλία,

Οι προορισμοί, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη μεγαλύτερη αύξη-

ενώ ακολουθούν στην τρίτη και τέταρτη θέση οι ΗΠΑ και η Γερ-

ση της ζήτησης από τους Ευρωπαίους τουρίστες για το 2016 εί-

μανία, με την πεντάδα να ολοκληρώνει η Γαλλία. Το Ηνωμένο

ναι η Σρι Λάνκα (79%), η Ισλανδία (72%), η Νέα Ζηλανδία (71%),

Βασίλειο, η Ελλάδα και η Πορτογαλία βρίσκονται στην 6η, 7η

η Ινδονησία (71%) και η Τανζανία (63%). Στον αντίποδα βρίσκο-

και 8η θέση αντίστοιχα, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν

νται η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης (24%),

η Ταϋλάνδη και η Πορτογαλία.

ακολουθεί η Αίγυπτος (18%), το Εκουαδόρ (16%) και το Βέλγιο

Η έρευνα εξετάζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο «προθέσεις»

(16%).

των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, για την περίοδο από τον Ιανουά-

Η συντριπτική πλειοψηφία (93%) των ευρωπαϊκών ταξιδιών

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Θέμα

υλοποιούνται σε ενδο-περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, καθώς και η αλλαγή στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών επηρεάζουν τον σχεδιασμό των ταξιδιών. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες ταξιδιώτες, προφανώς λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους τα τελευταία χρόνια, όταν κάνουν αναζητήσεις για τα ταξίδια τους ορίζουν μικρή διάρκεια, κατά μέσο όρο 5,4 ημέρες, ενώ πάνω από τον ευρωπαϊκό

βεί από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση του ταξιδιού, προκύπτει ότι οι Έλληνες

μέσο όρο των 7 ημερών βρίσκονται οι

είναι της τελευταίας στιγμής, αφού σχεδιάζουν το ταξίδι τους 60 ημέρες προτού την

Ολλανδοί, με διάρκεια ταξιδιού τις 8,7

υλοποίησή του, αρκετά κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 73 ημερών.

ημέρες.

Αντίθετα, οι Γερμανοί, είναι εκείνοι οι οποίοι σχεδιάζουν το ταξίδι τους πολύ πριν την

Όσον αφορά τη διάρκεια που μεσολα-

ημερομηνία πραγματοποίησής του, 80 ημέρες νωρίτερα.

ΚΟΡΥΦΑΊΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΊ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΊΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΏΤΕΣ (2015-2016)

ΚΟΡΥΦΑΊΕΣ ΑΝΑΔΥΌΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΈΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΈΣ ΣΕ ΎΦΕΣΗ (2015-2016)

Kατάταξη

2015

2016

Χ/Χ

1

Ισπανία

Ισπανία

-

2

Ιταλία

Ιταλία

-

Iceland 72% Ισλανδία

3

Γερμανία

ΗΠΑ

+1

NewΖηλανδία Zealand 71% Νέα

4

ΗΠΑ

Γερμανία

-1

Indonesia 71% Ινδονησία

Lebanon Λίβανος

6%

5

Γαλλία

Γαλλία

-

Tanzania 63% Τανζανία

Poland Πολωνία

6%

6

Ην. Βασίλειο

Ην. Βασίλειο

-

SouthΑφρική Africa 53% Νότια

Tunisia Τυνησία

5%

-

Malaysia 48% Μαλαισία

ΙταλίαItaly

5%

-

Philippines 47% Φιλιππίνες

Romania Ρουμανία

4%

Hong Kong Χονγκ Κονγκ

4%

Croatia 45% Κροατία

Argentina Αργεντινή

-1%

Mauritius 45% Μαυρίκιος

Moldova Μολδαβία

-1%

Thailand 42% Ταϊλάνδη

Cyprus Κύπρος

-1%

Costa ΚόσταRica Ρίκα

-5%

Vietnam 37% Βιετνάμ

Ukraine Ουκρανία

-6%

Australia 37% Αυστραλία

Russia Ρωσία

-7%

Switzerland 36% Ελβετία

Albania Αλβανία

-9%

Πορτογαλία Portugal 33%

Βέλγιο Belgium

-16%

Καναδάς Canada 32%

Εκουαδόρ Ecuador

-16%

Δανία Denmark 31%

Αίγυπτος Egypt

-18%

Νότια South Κορέα Korea 29%

Τουρκία Turkey

-24%

7 8 9

Ελλάδα Πορτογαλία Αυστρία

Ελλάδα Πορτογαλία Ταϋλάνδη

Οι πρώτες 20 Top 20

+1

10

Ταϋλάνδη

Αυστρία

-1

11

Τουρκία

Μαρόκο

+1

12

Μαρόκο

Ολλανδία

+1

13

Ολλανδία

Τουρκία

-2

14

Ελβετία

Ελβετία

15

Ρωσία

Καναδάς

16

Ρουμανία

Ρουμανία

17

Πολωνία

Ιρλανδία

+2

18

Καναδάς

Πολωνία

-1

19

Ιρλανδία

Σουηδία

+1

20

Σουηδία

Κροατία

+1

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

+3

-

Sri Λάνκα Lanka 79% Σρι

Cuba 46% Κούβα

Norway 37% Nορβηγία

Οι 20 20 σε ύφεση Bottom Bulgaria Βουλγαρία

9%

Spain Ισπανία

9%

Czech Τσεχική RepublicΔημοκρατία

7%


Μ Έ Σ Η Δ ΙΆ Ρ Κ Ε Ι Α Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ο Ύ Σ Ε Η Μ Έ Ρ Ε Σ Xώρα

Διάρκεια ταξιδιού

Xώρα

Διάρκεια ταξιδιού

Xώρα

Διάρκεια ταξιδιού

Xώρα

Διάρκεια ταξιδιού

Αμερική

9.1

Σουηδία

7.7

Κροατία

6.5

Γιβραλτάρ

5.8

Ολλανδία

8.7

Δανία

7.6

Μαυροβούνιο

6.5

Τζέρσεϋ

5.7

Ρωσία

8.6

Εσθονία

7.6

Ρουμανία

6.5

Σλοβακία

5.5

Γερμανία

8.6

Κόσσοβο

7.5

Ισλανδία

6.4

Ελλάδα

5.4

Λευκορωσία

8.6

Αυστρία

7.5

Ιταλία

6.3

Νησιά Φερόε

5.4

Λουξεμβούργο

8.2

Ελβετία

7.4

Ισπανία

6.3

Νήσος του Μαν

5.2

Σερβία

8.2

Ιρλανδία

7.1

Μάλτα

6.3

Γκέρνζυ

4.7

Νορβηγία

8.1

Λετονία

7.1

Κύπρος

6.1

Μονακό

4.7

Σλοβενία

8.1

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

7.1

Αζερμπαϊτζάν

8.0

Βουλγαρία

7.0

Μολδαβία

8.0

Ην. Βασίλειο

7.0

Ουκρανία

7.9

Αλβανία

6.9

Βέλγιο

7.9

Λιθουανία

6.9

Ιρλανδία

87

Πορτογαλία

67

Γεωργία

7.8

Ουγγαρία

6.9

Ηνωμένο Βασίλειο

86

Γιβραλτάρ

66

Φιλανδία

7.8

FYROM

6.9

Ισλανδία

86

Ισπανία

65

Τσεχική Δημοκρατία

7.8

Πορτογαλία

6.9

Νησιά Φερόε

84

Σουηδία

64

Γαλλία

7.8

Πολωνία

6.8

Γερμανία

80

Ιταλία

64

Φιλανδία

78

Ρουμανία

64

Εσθονία

77

Βουλγαρία

63

Ολλανδία

76

Γκέρνζυ

62

Νορβηγία

75

Ρωσία

62

Λετονία

75

Σλοβακία

60

Ουγγαρία

74

Ελλάδα

60

Μάλτα

74

Σερβία

58

Βέλγιο

73

Λευκορωσία

55

Λουξεμβούργο

72

Μονακό

54

Τσεχική Δημοκρατία

71

Ουκρανία

53

Αυστρία

71

Γεωργία

51

Λιθουανία

70

Μολδαβία

50

Τζέρσεϋ

70

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

50

Πολωνία

70

FYROM

50

Σλοβενία

70

Αρμενία

48

Δανία

69

Μαυροβούνιο

45

Κροατία

69

Αλβανία

42

Ελβετία

69

Αζερμπαϊτζάν

41

Κύπρος

67

Κόσσοβο

40

Νήσος του Μαν

67

Γαλλία

67

Μ Έ Σ Ο Σ Χώρα

Χ Ρ Ό Ν Ο Σ

Σ Ε

Χρόνος

Η Μ Έ Ρ Ε Σ

Χώρα

Χρόνος

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Θέμα

EUROSTAT: Οι Ευρωπαίοι 65άρηδες «κινούν» τον παγκόσμιο Τουρισμό • 1 στις 5 τουριστικές διανυκτερεύσεις από Ευρωπαίους τουρίστες τρίτης ηλικίας • Στο 24% το ποσοστό των 65άρηδων τουριστών στην Ελλάδα • Λιγότερο γαλαντόμοι τουρίστες οι Έλληνες 65άρηδες

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Από Ευρωπαίους τουρίστες ηλικίας 65 ετών και άνω προέρχεται 1 στις 5 ή συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη συνεισφορά των… γκριζομάλληδων ταξιδιωτών στον παγκόσμιο τουρισμό. Στην Ελλάδα μάλιστα, το ποσοστό των 65άρηδων που ταξιδεύουν είναι ακόμη υψηλότερο και φθάνει το 24%, όπως προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύει η Eurostat για τα ταξίδια των Ευρωπαίων άνω των 65 ετών, το 2014, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, με θέμα εφέτος τον προσβάσιμο τουρισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες ηλικιωμένοι ταξιδιώτες, στην πλειοψηφία (92%), προτιμούν σχεδόν αποκλειστικά προορισμούς στο εσωτερικό, ενώ καταγράφουν από τις χαμηλότερες δαπάνες.

Π

ερί το 1,2 δισ. διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κό-

σμο το 2014 από τουρίστες ηλικίας 65 ετών

Τουριστικές διανυκτερεύσεις από Ευρωπαίους τουρίστες ηλικίας 65 ετών και άνω, 2014

και άνω, κατοίκους της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου της τουριστικής δραστηριότητας (όσον αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων από κατοίκους Ε.Ε.). Ωστόσο, περιορισμένο εμφανίζεται το μερίδιό τους στις τουριστικές δαπάνες, το οποίο δεν ξεπέρασε το 16% (δηλαδή 52,6 ευρώ την ημέρα ή 12,7 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον μέσο τουρίστα). Γενικότερα, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά Ευρωπαίοι τουρίστες δείχνουν να προτιμούν σε ποσοστό 66%, που ανέρχεται στο 1/3 του συνόλου των τουριστικών διανυκτερεύσεων για το 2014 τον εσωτερικό τουρισμό (έναντι 59% του συνόλου των τουριστών), ενώ ένα 34% ταξιδεύει στο εξωτερικό. Σημειωτέον ότι, οι Έλληνες μαζί με τους Κύπριους και τους Γάλλους 65αρηδες είναι οι εθνικότητες με τη μεγαλύτερη αναλογία διανυκτερεύσεων. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στο σύνολο των τουριστικών διανυκτερεύσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλό για τους κατοίκους της Γαλλίας και της Κύπρου (25%), ακολουθεί η Τσεχία, η Ελλάδα και η Σουηδία (από 24% για κάθε χώρα) και έπονται η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (από 23%). Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι τουρίστες αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των διανυκτερεύσεων στη Μάλτα (9%), τη Βουλγαρία, τη Λε-

Διαμονή Ε.Ε. Βέλγιο Βουλγαρία Τσεχία Δανία Γερμανία Εσθονία Ιρλανδία % Ελλάδα Ισπανία Γαλλία Κροατία Ιταλία Κύπρος Λάτβια Λιθουανία Λουξεμβούργο Ουγγαρία Μάλτα Ολλανδία Αυστρία Πολωνία Πορτογαλία Ρουμανία Σλοβενία Σλοβακία Φιλανδία Σουηδία Ην. Βασίλειο Ελβετία

Μερίδιο των 65+ στο σύνολο των τουριστικών διανυκτερεύσεων

20% 16% 10% 24% 16% 21% 11% 23% 24% 21% 25% 13% 17% 25% 10% 12% 13% 15% 9% 21% 17% 18% 23% 13% 10% 15% 17% 24% 17% 18%

Τουριστικές διανυκτερεύσεις ατόμων άνω των 65 ετών

1 248 610.9 14 794.0 1 648.8 32 851.8 18 135.5 271 818.2 1 526.3 14 632.5 15 218.8 128 270.7 310 078.2 6 268.5 53 340.0 4 831.5 1 714.6 2 276.5 1 482.2 9 635.4 260.8 53 184.6 17 842.3 51 069.6 14 164.3 9 273.9 1 933.3 4 759.5 21 370.2 38 789.8 147 439.3 23 009.8

Εκ των οποίων ποσοστό που αντιστοιχεί σε εγχώριες διανυκτερεύσεις

Εκ των οποίων ποσοστό που αντιστοιχεί σε εξερχόμενες

66% 9% 73% 89% 63% 45% 41% 27% 92% 94% 85% 59% 88% 29% 55% 49% (1%) 85% 18% 40% 40% 71% 88% 89% 43% 73% 60% 50% 45% 26%

34% 91% 27% 11% 37% 55% 59% 73% 8% 6% 15% 41% 12% 71% 45% 51% 99% 15% 82% 60% 60% 29% 12% 11% 57% 27% 40% 50% 55% 74%

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Θέμα

Μερίδιο των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων στον τουρισμό των κατοίκων της Ε.Ε., 2014 14%

20% Με βάση τον αριθμό των τουριστικών διανυκτερεύσεων

15%

Τουρίστες ηλικίας 15-24 ετών--------------14% Τουρίστες ηλικίας 25-34 ετών--------------15% Τουρίστες ηλικίας 35-44---------------------18% Τουρίστες ηλικίας 45-54---------------------16%

17%

Τουρίστες ηλικίας 55-64---------------------17% Τουρίστες ηλικίας 65 ετών και πάνω-----20%

16%

Τουριστικές δαπάνες από Ευρωπαίους τουρίστες ηλικίας 65 ετών και άνω, 2014 Διαμονή

Μερίδιο των 65+ στο σύνολο των τουριστικών δαπανών (%)

Ε.Ε. Βέλγιο Βουλγαρία Τσεχία Δανία Γερμανία Εσθονία Ιρλανδία % Ελλάδα Ισπανία Γαλλία Κροατία Ιταλία Κύπρος Λάτβια Λιθουανία Λουξεμβούργο Ουγγαρία Μάλτα Ολλανδία Αυστρία Πολωνία Πορτογαλία Ρουμανία Σλοβενία Σλοβακία Φιλανδία Σουηδία Ην. Βασίλειο Ελβετία

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι συνολικές δαπάνες του τουρισμού (σε εκατ. ευρώ)

Μέσος όρος τουριστικών δαπανών ανά ημέρα (σε ευρώ)

Ποσοστό % της συνολικής μέσης δαπάνης των τουριστών (σε ευρώ)

16% 16% 6% 13% 13% 19% 7% 21% 15% 16% 20% 7% 14% 16% 7% 5% 12% 8% 8% 17% 14% 13% 17% 7% 8% 8% 13%

65 623.8 1 324.2 35.6 451.2 1 543.6 20 649.2 55.7 1 287.7 274.5 3 808.0 15 769.7 127.2 2 393.3 219.1 42.7 43.4 179.0 185.0 24.4 2 546.1 1 908.2 1 208.4 374.8 127.7 79.7 137.3 1 647.8

52.6 89.5 21.6 13.7 85.1 76.0 36.5 88.0 18.0 29.7 50.9 20.3 44.9 45.3 24.9 19.1 120.8 19.2 93.7 47.9 106.9 23.7 26.5 13.8 41.3 28.9 77.1

-12.7 4.9 -13.6 -12.8 -20.1 -9.7 -24.3 -11.9 -10.5 -9.4 -12.2 -18.8 -12.1 -24.8 -9.8 -29.3 -9.6 -17.5 -14.1 -9.4 -20.2 -8.8 -8.7 -12.4 -14.5 -29.2 -24.1

12% 18%

7 365.9 2 361.3

50.0 102.6

-19.3 -3.3

18%


τονία και τη Σλοβενία (10%) καθώς και στην Εσθονία (11%). Σε μια μικρή πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι ηλικιωμένοι τουρίστες έδειξαν να προτιμούν προορισμούς στο εσωτερικό, με τα υψηλότερα ποσοστά να αφορούν τους κατοίκους της Ισπανίας (94%) και της Ελλάδας (92%), ενώ υψηλά ποσοστά εμφανίζουν η Τσεχία και η Ρουμανία (από 89%), η Ιταλία και η Πορτογαλία (από 88%). Αντίθετα, «πρωταθλητές» στα ταξίδια στο εξωτερικό αποδεικνύονται οι ηλικιωμένοι ταξιδιώτες από το Λουξεμβούργο (99%), το Βέλγιο (91%) και τη Μάλτα (82%).

«Σφικτοί» τουρίστες οι Έλληνες 65άρηδες Οι πιο γαλαντόμοι ταξιδιώτες τρίτης ηλικίας προέρχονται από το Λουξεμβούργου με μία δαπάνη της τάξεως των 120,8 ευρώ την ημέρα, την Αυστρία με 106,9 ευρώ την ημέρα, τη Μάλτα με 93,7 ευρώ, το Βέλγιο με 89,5 ευρώ, την Ιρλανδία με 88 ευρώ και τη Δανία με 85,1 ευρώ την ημέρα. Οι Έλληνες συνταξιούχοι ανήκουν στους Ευρωπαίους που ξοδεύουν τα λιγότερα και βρίσκονται μάλιστα στην τρίτη θέση στην εν λόγω λίστα, με πρώτους τους Τσέχους με μόλις 13,7 ευρώ την ημέρα, ακολουθούν οι Ρουμάνοι με 13,8 ευρώ, οι Έλληνες με 18 ευρώ την ημέρα, οι Λιθουανοί με 19,1 ευρώ και οι Ούγγροι με 19,2 ευρώ. Για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκτός από το Βέλγιο, η μέση δαπάνη των ηλικιωμένων τουριστών ήταν χαμηλότερη, σε σύγκριση με τον γενικό μέσο όρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Λιθουανία (19,1 ευρώ ανά άτομο και ανά ημέρα κατά μέσο όρο για τους τουρίστες τρίτης ηλικίας, έναντι 48,4 ευρώ του γενικού μέσου όρου, ή διαφορά κατά 29,3 ευρώ), τη Σλοβακία (-29,2 ευρώ), την Κύπρο (-24,8 ευρώ), την Εσθονία (-24,3 ευρώ) και τη Φινλανδία (-24,1 ευρώ).

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Θέμα

Τράπεζα Ελλάδος: Περισσότερες αφίξεις, λιγότερα έσοδα στο επτάμηνο • Με αρνητικό πρόσημο 4,8% οι εισπράξεις και 6,3% η δαπάνη

Πτώση κατά 6,3% παρουσίασε η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου, οδηγώντας σε απώλειες των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 4,8%, παρότι η ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 1,1% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

M

ειωμένα κατά 4,8% διαμορφώθηκαν τα έσοδα από

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώ-

τον τουρισμό το πρώτο επτάμηνο του 2016, ενώ την

νης του ευρώ μειώθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν στα 2,6

ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης.

δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 οι ταξιδιωτι-

28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν επίσης μείωση κατά

κές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 6,81 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη

1,7% και διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ.

αυτή οφείλεται, τόσο στη μείωση κατά 4,2% των εισπράξεων

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά

από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν

15,4% και διαμορφώθηκαν στα 904 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις

στα 4,4 δισ. ευρώ, όσο και στη μείωση κατά 7,4% των εισπράξε-

από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 14,8% και διαμορφώθηκαν στα

ων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες

455 εκατ. ευρώ.

διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


979 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,7%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 1,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 223 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 3,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 458 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 6,3% εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το επτάμηνο του 2016, με το πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 5,6 δισ. ευρώ, έναντι 5,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Από την άλλη, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 αυξήθηκε κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 12,2 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 12 περίπου εκατομμυρίων ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,9%, ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 10,0%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στα 8 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 διαμορφώθηκαν στα 4 εκατ. ταξιδιώτες, μειωμένες κατά 9,2%. Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,8% και οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 8,7%. Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν στις 1,3 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,9% και διαμορφώθηκαν στις 630.000 ταξιδιώτες. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,5% και διαμορφώθηκαν στο 1,3 εκατ. ταξιδιώτες.

12,2% και διαμορφώθηκαν στις 443.000 ταξιδιώτες.

Τέλος, αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, οι αφίξεις

Επισημαίνεται ότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση δεν περι-

από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 19,3% και διαμορφώθηκαν στις

λαμβάνει μεγέθη από κρουαζιέρες, πέραν των όσων καταγρά-

281.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά

φονται από την Έρευνα Συνόρων.

Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών (σε εκατ. ευρώ) και βασικά ταξιδιωτικά μεγέθη Εισπράξεις (β) Πληρωμές Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών

2014 6.585,2 1.165,8 5.419,4

Ιανουάριος-Ιούλιος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2014 7.128,0 8,2 6.782,5 -4,8 2.774,2 1.148,3 -1,5 1.181,2 2,9 197,2 5.979,7 10,3 5.601,3 -6,3 2.577,0

Ιούλιος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2.956,8 6,6 2.853,2 -3,5 182,2 -7,6 243,3 33,5 2.774,6 7,7 2.609,9 -5,9

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες: - Ποσοστό συμμετοχής ως προς το ισοζύγιο αγαθών (%)

-41,9

-58,6

-58,6

-129,2

-437,8

-204,4

- Ποσοστό συμμετοχής ως προς το ισοζύγιο υπηρεσιών (%)

58,2

64,8

73,5

79,8

87,4

86,0

Δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα (σε ευρώ) (γ)

609,2

578,8

641,9

656,5

-5,0

542,1

-6,3

2,3

597,9

-8,9

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Θέμα

Αρνητικό πρόσημο και τον Ιούλιο

τοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 86

Τον Ιούλιο του 2016, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές ει-

εκατ. ευρώ ή 10,1%, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους χωρών

σπράξεις μειώθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο

της ζώνης του ευρώ παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες (Ιούλι-

μήνα του 2015. Αναλυτικότερα, μείωση κατά 4,4% εμφάνισαν οι

ος 2016: 1.136 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2015: 1.138 εκατ. ευρώ).

εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 (Ιούλιος 2016:

Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευ-

1.898 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2015: 1.986 εκατ. ευρώ), όπως και οι

σης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά

εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28

18,9% και διαμορφώθηκαν στα 319 εκατ. ευρώ, ενώ και αυτές

που μειώθηκαν κατά 2,0% (Ιούλιος 2016: 891 εκατ. ευρώ, Ιούλιος

από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 7,5% και διαμορφώθηκαν στα 199

2015: 908 εκατ. ευρώ).

εκατ. ευρώ.

Η μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28

Μείωση κατά 35,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο

ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης των εισπράξεων από κα-

Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 330 εκατ. ευρώ.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε εκατ. ευρώ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερμανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωμένο Βασίλειο Λοιπές χώρες εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία Σύνολο Έρευνας Συνόρων Κρουαζιέρες (ε) ΣΥΝΟΛΟ

2014 3.848,5 2.473,8

Ιανουάριος-Ιούλιος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2014 4.640,4 20,6 4.445,3 -4,2 1.625,6 2.775,4 12,2 2.612,5 -5,9 1.055,8

Ιούλιος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 1.985,8 22,2 1.898,3 -4,4 1.137,7 7,8 1.136,1 -0,1

499,7 859,3 1.374,7

534,7 1.069,1 1.865,0

7,0 24,4 35,7

455,4 904,0 1.832,8

-14,8 -15,4 -1,7

236,7 306,4 569,8

215,5 393,7 848,0

-8,9 28,5 48,8

199,3 319,2 762,2

-7,5 -18,9 -10,1

746,7 2.539,6

1.146,5 2.289,8

53,5 -9,8

978,5 2.120,4

-14,7 -7,4

265,7 1.085,2

512,4 908,4

92,9 -16,3

330,2 890,7

-35,6 -2,0

342,9 650,1 6.388,1 197,1 6.585,2

476,6 220,1 6.930,2 197,9 7.128,1

39,0 -66,2 8,5 0,4 8,2

458,4 223,3 6.565,7 216,8 6.782,5

-3,8 1,5 -5,3 9,5 -4,8

112,7 299,1 2.710,8 63,4 2.774,2

139,0 94,6 2.894,2 62,7 2.956,8

23,3 -68,4 6,8 -1,2 6,6

145,8 108,2 2.788,9 64,3 2.853,2

4,9 14,4 -3,6 2,6 -3,5

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε χιλ. ταξιδιώτες) (στ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερμανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωμένο Βασίλειο Λοιπές χώρες εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία ΣΥΝΟΛΟ

2014 5.988,0 3.381,9

Ιανουάριος-Ιούλιος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2014 7.541,2 25,9 8.085,0 7,2 2.287,1 3.821,1 13,0 4.042,1 5,8 1.293,4

Ιούλιος 2015 (%) Μεταβολή 2016 (α) (%) Μεταβολή 2.641,7 15,5 3.143,0 19,0 1.361,3 5,3 1.625,7 19,4

666,4 1.045,2 2.606,1

715,3 1.291,9 3.720,1

7,3 23,6 42,7

630,2 1.339,3 4.042,8

-11,9 3,7 8,7

254,4 331,4 993,6

251,8 410,4 1.280,3

-1,0 23,9 28,9

262,2 451,1 1.517,3

4,1 9,9 18,5

1.011,7 4.498,9

1.307,8 4.433,0

29,3 -1,5

1.379,1 4.025,6

5,5 -9,2

316,1 1.935,8

487,4 1.766,9

54,2 -8,7

450,9 1.521,4

-7,5 -13,9

293,1 676,2 10.486,9

395,2 235,5 11.974,2

34,8 -65,2 14,2

443,3 281,0 12.110,6

12,2 19,3 1,1

90,4 293,8 4.222,9

108,3 84,9 4.408,6

19,7 -71,1 4,4

137,9 118,9 4.664,4

27,3 40,0 5,8

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. (α) Προσωρινά στοιχεία. (β) Στις εισπράξεις έχουν ενσωματωθεί στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (γ) Ο δείκτης καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (δ) Ως προέλευση ταξιδιωτών νοείται η χώρα της μόνιμης κατοικίας τους. (ε) Η διάκριση ανά εθνικότητα δεν είναι διαθέσιμη για τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (στ) Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση δεν περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων.

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 14,4% πα-

Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8,1%, ενώ οι

ρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαµορφώθη-

οδικές αφίξεις µειώθηκαν κατά 2,5%. Η εξέλιξη αυτή ήταν απο-

καν στα 108 εκατ. ευρώ, ενώ και αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν

τέλεσµα της αύξησης των αφίξεων από τις χώρες της ΕΕ-28 κατά

κατά 4,9% και διαµορφώθηκαν στα 146 εκατ. ευρώ.

19,0% καθώς οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 µει-

Μείωση 5,9% παρουσίασε και το πλεόνασµα στο ταξιδιωτικό ισο-

ώθηκαν κατά 13,9%.

ζύγιο και τον Ιούλιο του 2016, φθάνοντας τα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι

Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ δια-

2,7 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του 2015. Οι ταξιδιωτικές ει-

µορφώθηκαν στο 1, 3 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση

σπράξεις ήταν µειωµένες κατά 3,5%, φθάνοντας τα 2,8 δισ. ευρώ,

κατά 19,4%, και οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28, εκτός της ζώ-

έναντι 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ αύξηση κατά 33,5% πα-

νης του ευρώ, εµφάνισαν αύξηση κατά 18,5% (Ιούλιος 2016: 1,5

ρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωµές (Ιούλιος 2016: 243 εκατ.

εκατ., Ιούλιος 2015: 1,3 εκατ.).

ευρώ, Ιούλιος 2015: 182 εκατ. ευρώ). Η µείωση των ταξιδιωτικών

Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερµανία αυξήθηκαν κατά 9,9%

εισπράξεων οφείλεται στη µείωση της µέσης δαπάνης ανά ταξίδι

και διαµορφώθηκαν στις 451.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη

κατά 8,9%, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,8%.

Γαλλία αυξήθηκαν κατά 4,1% και διαµορφώθηκαν στις 262.000

Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών

ταξιδιώτες. Αντιθέτως, οι αφίξεις από το Ηνωµένο Βασίλειο µει-

συνέβαλαν µε ποσοστό 86,0% στο σύνολο των καθαρών εισπρά-

ώθηκαν κατά 7,5% και διαµορφώθηκαν στις 451.000 ταξιδιώτες.

ξεων από υπηρεσίες και υπεραντιστάθµισαν (204,4%) το έλλειµ-

Αναφορικά µε τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά

µα του ισοζυγίου αγαθών.

40,0% εµφάνισαν οι αφίξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαµορφώ-

Αναφορικά µε την εισερχόµενη κίνηση, τον Ιούλιο του 2016 δια-

θηκαν στις 119.000 ταξιδιώτες, όπως και αυτές από τις ΗΠΑ που

µορφώθηκε στα 4,7 περίπου εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας

αυξήθηκαν κατά 27,3% και διαµορφώθηκαν στις 138.000 ταξι-

αύξηση κατά 5,8% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2015.

διώτες.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

51


Θέμα

«Ψήφος» εμπιστοσύνης στην 81η ΔΕΘ • Εφέτος 210.081 πέρασαν τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Περισσότεροι από 210.000 επισκέπτες έδωσαν «ψήφο» εμπιστοσύνης στην επετειακή 81η ΔΕΘ, που ανανέωσε το «ραντεβού» της με το κοινό για τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Ε

ιδικότερα, 210.081 άτοµα διάβηκαν τις πύλες της φετι-

φετινή διοργάνωση.

νής ∆ιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, «αγκαλιάζοντας»

«Θετική έκπληξη για τη Θεσσαλονίκη αποτελεί η πορεία της ∆ΕΘ,

τη διοργάνωση, παρά τις δυσκολίες πρόσβασης που αντιµετώ-

η οποία είναι ξανά ένα µεγάλο γεγονός όχι µόνο για την πόλη,

πισαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο όσοι ήθελαν να την επισκε-

αλλά και για την ελληνική οικονοµία». Τη διαπίστωση αυτή έκανε

φθούν, λόγω της επίσχεσης εργασίας στον ΟΑΣΘ.

ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του µε

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο της 81ης ∆ΕΘ, που συµπίπτει µε

τη διοίκηση και τους εργαζοµένους της ∆ΕΘ-Helexpo.

τα 90α γενέθλια του θεσµού, είναι πως µεγάλο µέρος των επισκε-

Όπως ανέφερε, µάλιστα, το σηµαντικό είναι πως η ∆ΕΘ εξελίσ-

πτών ήταν νέοι, γεγονός που προδιαγράφει ένα ακόµα καλύτερο

σεται από ένα εµπορικό γεγονός σε ένα οικονοµικό φόρουµ. Σε

µέλλον για την έκθεση.

αυτό το πλαίσιο υπογράµµισε την παρουσία της Ρωσίας ως τιµώ-

Η επιχειρηµατικότητα, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση, η επιστήµη,

µενης χώρας στη φετινή διοργάνωση, γεγονός που σηµατοδοτεί,

η τεχνολογία, ο πολιτισµός και η αναψυχή συνδυάσθηκαν αρµο-

όπως είπε, την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας µε ένα σηµα-

νικά στην 81η ∆ΕΘ και συνέθεσαν ένα άρτιο εκθεσιακό αποτέ-

ντικό κράτος.

λεσµα. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας έχει ήδη αρχίσει να προε-

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράµµισε τις προσπάθειες της

τοιµάζεται για την επόµενη ∆ΕΘ, όπου τιµώµενη χώρα θα είναι η

διοίκησης της ∆ΕΘ-Helexpo για την επιτυχή πορεία του θεσµού,

Κίνα, µετά την επιτυχή και σηµαντική παρουσία της Ρωσίας στη

σηµειώνοντας πως η ∆ΕΘ κατάφερε να σταθεί µέσα στην κρίση

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


και για έναν επιπλέον λόγο: ότι την αγκάλιασαν οι Θεσσαλονικείς. Την επιστροφή όχι µόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Ελλάδας στη ∆ΕΘ επισήµανε ο πρόεδρος της ∆ΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, σηµειώνοντας πως η 81η διοργάνωση είναι η µεγαλύτερη των τελευταίων πέντε ετών. Ο κ. Τζήκας αναφέρθηκε, επίσης, στο στοίχηµα της διεθνοποίησης που έχει θέσει η διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, περιγράφοντας τις κινήσεις στο διεθνές πεδίο και τις συνεργασίες µε µεγάλους εκθεσιακούς οργανισµούς διεθνώς. Τα ρεκόρ της 81ης ∆ΕΘ παρουσίασε από την πλευρά του ο διευθύνων σύµβουλος της ∆ΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφερόµενος στους 1.217 εκθέτες, στα 47.000 τ.µ. του εκθεσιακού χώρου που καλύφθηκε και στις 18 διεθνείς συµµετοχές, µαζί και µε τη σηµαντική ρωσική παρουσία.

αλλά και το παραγωγικό µοντέλο της χώρας, µε προσανατολισµό

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη φετινή ∆ΕΘ, ο πρωθυπουρ-

στην καινοτοµία, την έρευνα και την επιχειρηµατικότητα.

γός συναντήθηκε µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσι-

Σε ερώτηση για τη ρύθµιση των οφειλών ξεκαθάρισε ότι «το πά-

κής Οµοσπονδίας, κ. Arkady Dvorkovich, ενώ επισκέφθηκε και τα

γωµα των χρεών των προηγούµενων ετών δεν σηµαίνει και δια-

περίπτερα της έκθεσης.

γραφή των χρεών». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρ-

Τσίπρας: Η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης, Μητσοτάκης: Εκλογές τώρα

ξουν άλλες µειώσεις στις συντάξεις και υπογράµµισε πως σε καλό δρόµο βρίσκεται το ασφαλιστικό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριά-

Κατά την καθιερωµένη συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους

κος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που

των µέσων ενηµέρωσης, από το βήµα της 81ης ∆ΕΘ, ο πρωθυ-

παραχώρησε στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 81η ∆ιεθνή

πουργός, Αλέξης Τσίπρας, εµφανίστηκε βέβαιος πως η Ελλάδα

Έκθεση Θεσσαλονίκης, τόνισε την επιτακτική ανάγκη να οδηγη-

περνά στην ανάπτυξη.

θεί η χώρα άµεσα σε εκλογές, καθώς, όπως είπε «το κόστος της

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ελλάδας

παραµονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία είναι

θα πρέπει, όχι µόνο να αλλάξει η στάση των Ευρωπαίων εταίρων,

εξαιρετικά βαρύ».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Θέμα

Η «ακτινογραφία» του νέου Αναπτυξιακού νόμου • Έναρξη Υποβολών στον νέο νόμο από τον Οκτώβριο με ενισχύσεις έως 55% Αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης έως 55%, λόγω της αναθεώρησης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, η οποία προβλέπεται να ανακοινωθεί άμεσα από την Ε.Ε., περιλαμβάνει, σύμφωνα με την εταιρία Noisis, ο νέος Αναπτυξιακός νόμος 4399/16, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Οκτώβριο.

Τα κύρια σηµεία του νόµου έχουν ως εξής:

Δικαιούχοι - Ατοµική επιχείρηση - Εµπορική εταιρία - Συνεταιρισµός - Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ - Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες - Κοινοπραξίες µε προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ - ∆ηµόσιες και δηµοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων Μέγεθος Επιχείρησης

Ελάχιστος Προϋπολογισµός

Μεγάλες

500.000 €

Μεσαίες

250.000 €

Μικρές

150.000 €

Πολύ Μικρές

100.000 €

ΚΟΙΝΣΕΠ

50.000 €


Ιδία Συμμετοχή - Ιδία κεφάλαια ή/και δανεισµός αρκεί το 25% του επενδυτικού κόστους να µην περιέχει καµία κρατική ενίσχυση (αύξηση κεφαλαίου, κεφαλαιοποίηση αποθεµατικών, ανάλωση αποθεµατικών). - Τραπεζικό δάνειο: τουλάχιστον 3ετούς διάρκειας, αποκλειοµένου του αλληλόχρεου λογαριασµού.

Περιεχόμενο επενδυτικού σχεδίου - ∆ηµιουργία νέας µονάδας - Επέκταση δυναµικότητας υφιστάµενης µονάδας - ∆ιαφοροποίηση παραγωγικής διαδικασίας - Θεµελιώδης αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας - Απόκτηση στοιχείων ενεργητικού µονάδας που έχει παύσει τη λειτουργία της

Είδη Ενισχύσεων Παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων µεµονωµένα ή συνδυαστικά: - Επιχορήγηση - Φορολογική απαλλαγή για 15 έτη - Επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης (leasing) για 7 έτη - Επιδότηση του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης - Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήµατος (φορολογικό σύστηµα). - Χρηµατοδότηση επιχειρηµατικού κινδύνου, µέσω ταµείου συµµετοχών

Κτιριακές εγκαταστάσεις, Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις, διαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Αγορά του συνόλου των υφιστάµενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, για ΜΜΕ, υπό προϋποθέσεις. Αγορά και εγκατάσταση καινούριων σύγχρονων µηχανηµάτων και λοιπού εξοπλισµού, τεχνικών εγκαταστάσεων και µεταφορικών µέσων εσωτερικής διακίνησης. Μισθώµατα χρηµατοδοτικής µίσθωσης καινούργιων σύγχρονων µηχανηµάτων και λοιπού εξοπλισµού. Ειδικές & µηχανολογικές εγκαταστάσεις - Άυλα στοιχεία ενεργητικού: Μεταφορά τεχνολογίας, αγορά δικαιωµάτων πνευµατικής ιδιοκτησίας, άδειες εκµετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες, τεχνογνωσία και µη κατοχυρωµένες τεχνικές γνώσεις. Συστήµατα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποιήσεις, προµήθεια και εγκατάσταση λογισµικού και συστήµατα οργάνωσης της επιχείρησης. - Μισθολογικό κόστος (υπό προϋποθέσεις) - Λοιπές κατηγορίες δαπανών Αµοιβές συµβούλων για ΜΜΕ. ∆απάνες εκκίνησης µόνο για υπό ίδρυση µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις. ∆απάνες καινοτοµίας για ΜΜΕ. Επενδυτικές δαπάνες για µέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Υπαγόμενα Επενδυτικά Σχέδια στον τομέα του Τουρισμού - Ίδρυση - επέκταση ξενοδοχείων τουλάχιστον 3* - Εκσυγχρονισµοί ολοκληρωµένης µορφής τουλάχιστον 3* (να ανήκουν ή να αναβαθµίζονται). Απαραίτητη προϋπόθεση η πάροδος 5ετίας από την έναρξη λειτουργίας της µονάδας ή την ηµεροµηνία ολοκλήρωσης προηγούµενου εκσυγχρονισµού. - Ξενοδοχειακές µονάδες που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, χωρίς να έχει αλλάξει η χρήση τους και εφόσον ανήκουν ή αναβαθµίζονται σε 3*. - Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισµός camping τουλάχιστον 3*. - Ίδρυση και εκσυγχρονισµός ολοκληρωµένης µορφής σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτήρια τα οποία ανήκουν ή αναβαθµίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 2*. - Σύνθετα τουριστικά καταλύµατα Ειδικές µορφές τουρισµού (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικοί λιµένες, θεµατικά πάρκα, ΚΕΠΑΤ, κ.λπ.). - Εγκαταστάσεις αγροτουρισµού ή οινοτουρισµού, εφόσον υποβάλλεται από cluster. -Ίδρυση ξενώνων φιλοξενίας νέων, υπό προϋποθέσεις.

Κύριες επιλέξιμες δαπάνες - Ενσώµατα στοιχεία ενεργητικού:

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

55


Θέμα

Ποσοστά ενίσχυσης ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΝ∆ΥΣΗΣ

ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ

ΜΕΣΑΙΑ

ΜΙΚΡΗ

EL11 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

35%

45%

55%

EL12 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ

35%

45%

55%

EL14 ΘΕΣΣΑΛΙΑ 35

35%

45%

55%

EL 21 ΗΠΕΙΡΟΣ

35%

45%

55%

EL 23 ∆ΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑ∆Α

35%

45%

55%

EL 25 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

35%

45%

55%

EL 41 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

35%

45%

55%

EL13 ∆ΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ

25%

35%

45%

EL 22 ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

25%

35%

45%

EL 43 ΚΡΗΤΗ

25%

35%

45%

EL 24 ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑ∆Α

25%

35%

45%

EL30 ΑΤΤΙΚΗ

20%

30%

40%

EL42 ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

20%

30%

40%

Σηµαντική σηµείωση: Τα ποσοστά που παρουσιάζονται στον διπλανό πίνακα είναι σύµφωνα µε την αναµενόµενη αναθεώρηση του ισχύοντος Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), που επιφέρει αναπροσαρµογή του υφιστάµενου ΧΠΕ έως και 15 ποσοστιαίες µονάδες. Οι αιτήσεις υπαγωγής που θα υποβληθούν από την έναρξη ισχύος των καθεστώτων του Ν. 4399/2016 προβλέπεται να λάβουν τα ανωτέρω αυξηµένα ποσοστά.

Καθεστώτα ενίσχυσης Στον πίνακα που ακολουθεί περιγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων ενίσχυσης, τα οποία αναµένεται να προκηρυχτούν µέχρι το τέλος του µήνα. Καθεστώς ενίσχυσης

Κίνητρο ενίσχυσης

Ύψος ενίσχυσης

∆ιαδικασία αξ ιολ όγησης και ελ έγχου

Παρατηρήσεις

Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισµού

Φοροαπαλλαγή

Σύµφωνα µε ΧΠΕ

Άµεση Αξιολόγηση

Θα διενεργείται διοικητικός έλεγχος και σε δείγµα 20% των προτάσεων επιτόπιος

Γενική Επιχειρηµατικότητα

Φοροαπαλλαγή, επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης, επιδότηση κόστους δηµιουργούµενης απασχόλησης, επιχορήγηση

Σύµφωνα µε ΧΠΕ εκτός από τα επενδυτικά σχέδια που θα ενισχυθούν µε επιχορήγηση

Συγκριτική Αξιολόγηση

Επιχορήγηση µπορούν να λάβουν µόνο τα επενδυτικά σχέδια του άρθρου 12 ,µε το ποσοστό ενίσχυσης να ανέρχεται στο 70% του ανώτατου του ΧΠΕ. Τα υπόλοιπα κίνητρα παρέχονται στο 100% του ΧΠΕ

Ανεξάρτητες ΜΜΕ

Φοροαπαλλαγή, επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης, επιδότηση κόστους δηµιουργούµενης απασχόλησης, επιχορήγηση

Σύµφωνα µε ΧΠΕ εκτός από τα επενδυτικά σχέδια που θα ενισχυθούν µε επιχορήγηση

Συγκριτική Αξιολόγηση

∆ικαιούχοι: µόνο οι νέες ή υπό ίδρυση Ανεξάρτητες ΜΜΕ. Για την επιχορήγηση το ποσοστό ενίσχυσης θα ανέρχεται στο 70% του ανώτατου του ΧΠΕ εκτός από τα έργα που εντάσσονται στο άρθρο 12 που θα λάβουν 100% του ποσοστού του ΧΠΕ.

Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους

Σταθεροποίηση ισχύοντος κατά την αίτηση υπαγωγής συντελεστή φορολογίας ή φοροαπαλλαγή, ταχεία αδειοδότηση Φοροαπαλλαγή έως 10% του ενισχυόµενου κόστους

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άµεση αξιολόγηση

Επιλέξιµος προϋπολογισµός: άνω των 20εκ ευρώ και δηµιουργία τουλάχιστον 2 θέσεων εργασίας ανά 1εκ ευρώ επιλέξιµου κόστους επένδυσης


Άρθρο

του Αναστάσιου Παπαδόπουλου

Ο ρόλος των γενικών διευθυντών στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων σε Μακεδονία και Θράκη Τον ουσιαστικό ρόλο των γενικών διευθυντών στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, σε πολυτελή ξενοδοχεία, επιχειρεί να αποτυπώσει στο άρθρο του ο καθηγητής, κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, χρησιμοποιώντας ως ερευνητικό πεδίο τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ω

ς εξεταστικό µοντέλο χρησιµοποιήθηκε η θεώρηση του

έργου τους και αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας τους.

William Edwards Deming και οι 14 βασικές του αρχές,

Οι 14 αρχές DEMING για το Μάνατζµεντ, προσαρµοσµένες

που αποτελούν τη βάση της ∆ιοίκησης Ολικής Ποιότητας (∆ΟΠ).

στην ξενοδοχειακή µονάδα από τον διεξάγων την έρευνα, είναι

Βασικός στόχος, είναι η µελέτη απόψεων & εµπειριών των Γενικών

οι παρακάτω:

∆ιευθυντών (Γ∆) στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων της Θεσσαλονίκης και της Θράκης, στη ∆Α∆ και η σύγκρισή τους µε τις Αρχές του

1.

Π ροσήλωση στον σκοπό της εξυπηρέτησης πελατών µε παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Απαιτείται

Μοντέλου Deming στις ειδικές σήµερα οικονοµικές, πολιτικές και

µακροπρόθεσµος προγραµµατισµός που να ικανοποιεί τις υπάρ-

κοινωνικές συνθήκες.

χουσες και µελλοντικές ανάγκες των πελατών.

Πεδίο - Μεθοδολογία Έρευνας

2.

Υιοθέτηση από τα ∆ιευθυντικά Στελέχη της νέας φιλοσοφίας Ποιότητας. Επένδυση στην ηγεσία, για τις κατάλλη-

Πεδίο της έρευνας είναι η Ελληνική Ξενοδοχειακή Βιοµηχανία

λες αλλαγές. Η ποιότητα είναι για τον Deming νέα θρησκεία και χρει-

µε δείγµα 27 συνολικά ξενοδοχείων (17 πέντε & 10 τεσσάρων

άζεται ολοκληρωτικό µετασχηµατισµό του µυαλού και της καρδιάς.

αστέρων). Συγκεκριµένα, 13 ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη, 2

Η Ποιότητα πρέπει να είναι ενσωµατωµένη στη γενική

ξενοδοχεία στη Χαλκιδική (Σιθωνία), 3 στην Αλεξανδρούπολη, 5 στην Κοµοτηνή, 1 στην Καβάλα και 3 στην Ξάνθη. Μόνο δύο ήταν τα ξενοδοχεία που δεν ανταποκρίθηκαν στη συµπλήρωση

3. 4.

λειτουργία του ξενοδοχείου από την αρχή. Αποτροπή της παροχής του ξενοδοχειακού προϊόντος αποκλειστικά µε βάση την τιµή. Το κόστος πρέπει να

των ερωτηµατολογίων και το υψηλό ποσοστό της τάξης του 93%

ελαχιστοποιηθεί. Η δηµιουργία σχέσεων µε αξιόπιστους «πά-

του δείγµατος κρίνεται άκρως ικανοποιητικό. Ως µέσο συλλογής

ροχους»-προµηθευτές, (αγορές υλικών, προµηθειών, τροφίµων,

δεδοµένων χρησιµοποιήθηκε το ερωτηµατολόγιο.

ποτών, κ.ά.), είναι ζωτικής σηµασίας. ∆εν πρέπει όλα να γίνονται

Ανάλυση Δεδομένων

βάσει της τιµής, αλλά να υπάρχουν σηµαντικά µέτρα ποιότητας µαζί µε συµφέρουσα τιµή. Ο πελάτης είναι για τις ξενοδοχειακές

∆ιαπιστώθηκε ότι οι 14 αρχές Deming µπορούν να εφαρµοστούν

επιχειρήσεις το σπουδαιότερο πρόσωπο. Οι Ιάπωνες χρησιµοποι-

µε επιτυχία και στην περίπτωση µιας ξενοδοχειακής µονάδας Αν-

ούν τη λέξη «okyakusama», που σηµαίνει ταυτόχρονα πελάτης

θρώπινου ∆υναµικού (Α∆) πολυτελείας (4 ή 5 αστέρων και resort).

και τιµώµενο πρόσωπο. Για την κατανόηση της ποιότητας πρέ-

Για την αξιοποίηση του Α∆ των εξεταζόµενων ξενοδοχείων απαι-

πει να γνωρίζουµε ποιός είναι ο πελάτης και τί ακριβώς περιµένει

τούνται αύξηση της αποτελεσµατικότητας µέσω βελτίωσης του

από το ξενοδοχείο.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


Άρθρο

5.

∆ιαρκής βελτίωση µε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του έργου του έµψυχου δυναµικού του ξενοδοχεί-

ου. Η συνεχής βελτίωση/ενδυνάµωση (kaizen), πρέπει να έχει τη συµµετοχή όλων. Καθετί πρέπει να αναθεωρείται συνεχώς.

6.

Καθιέρωση προγραµµάτων εκπαίδευσης. Οι αλλαγές σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα (εντός ή εκτός συνό-

ρων), πρέπει όχι µόνο να παρακολουθούνται, αλλά και να συµβαδίζουν µε τις ικανότητες και δεξιότητες του προσωπικού του ξενοδοχείου.

7.

Καθιέρωση Ηγεσίας στην ξενοδοχειακή µονάδα. Ο όρος ηγεσία δεν σηµαίνει µόνο τη µονοπρόσωπη διεύ-

θυνση του Γ∆ του ξενοδοχείου, αλλά την υποστήριξη, τη βοήθεια, το όραµα (π.χ. προσιτή πολυτέλεια, ο στόχος όλοι κάποια στιγµή έστω και για ένα βράδυ να γίνουν πελάτες).

8.

Αποµάκρυνση του φόβου. Ο φόβος είναι καταστρεπτικός για την ξενοδοχειακή κουλτούρα. Ειδικά σήµερα,

χρειάζεται η συνεργασία υψηλόβαθµων στελεχών και προσωπικού για τη µέγιστη απόδοσή τους, σε κλίµα αµοιβαίας εµπιστοσύνης, ασφάλειας και ελευθερίας.

9.

Κατάργηση των εµποδίων στην επικοινωνία των διαφορετικών τµηµάτων. Απαιτείται η συνεργασία όλης

της ξενοδοχειακής µονάδας, ώστε να δηµιουργείται ένα αποτελεσµατικό λειτουργικό περιβάλλον.

10.

Συνεχής παρακολούθηση των νέων τάσεων και κατευθύνσεων στη διεθνή ξενοδοχία. Οι υπάλληλοι

του ξενοδοχείου που είναι κοντά στο πρόβληµα είναι απαραίτητο να έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να το λύσουν. Σύµφωνα µε τον Deming «το να διευθύνεις τους άλλους είναι ένας παλαιός τρόπος σκέψης. Το να βοηθάς όµως τα άτοµα να διοικήσουν τον εαυτό τους είναι επιτακτική σηµερινή ανάγκη».

11.

Κατάργηση (αυθαίρετων) ποσοτικών προτύπων και προτύπων εργασίας. ∆εν πρέπει να υπάρχουν

αυθαίρετοι ποσοτικοί στόχοι παραγωγής καθώς και σκοποί που δυσχεραίνουν την επίτευξη ποιότητας.

12.

Ενθάρρυνση και συνεχής εσωτερική παρακίνηση για τους εργαζόµενους της ξενοδοχειακής

µονάδας, ώστε να βελτιώνονται τα αποτελέσµατα της προσπάθειάς τους και να αισθάνονται υπερήφανοι για την εργασία τους. Η ικανοποίηση για τους υπαλλήλους, πρέπει να οδηγεί στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Παρόλα αυτά, αφενός οι πελάτες πολλές φορές ζητάνε «βαθµούς», καθώς αισθάνονται ικανοποίηση και κύρος όταν διαµένουν σε ξενοδοχείο µε υψηλή βαθµολογία από διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς και sites (Conde Nast Traveller, booking, Trip advisor, κ.λπ.), αφετέρου, οι εργαζόµενοι συχνά επιδιώκουν αναγνώρι-

∆ιοίκηση ανθρώπινου δυναµικού ∆ύο ξενοδοχεία 4 αστέρων σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. 3 Από τους 25 Γ∆ που συµµετείχαν στην έρευνα οι 19 ήταν άντρες (76%) και οι 6 γυναίκες (24%). 1 2

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ση και αµοιβή, ως κίνητρο µε παράλληλη αύξηση του ηθικού

ακά προβλήµατα, διαφορετικό µορφωτικό επίπεδο και ικανότη-

τους.

τες απόκτησης γνώσεων, αλλά µε σκοπό την εκπλήρωση κοινών

13.

Καθιέρωση ενός δυναµικού προγράµµατος εκπαί-

στόχων. Πρέπει να ακολουθήσει συµµετοχικό στυλ διοίκησης µε

δευσης για τους εργαζόµενους. Η επίτευξη ανταγω-

εταιρική κουλτούρα, δέσµευση, πάθος για υπεροχή στην εξυπη-

νιστικού πλεονεκτήµατος απαιτεί νέες σκέψεις, ιδέες και µυαλά,

ρέτηση, εµπλέκοντας ενεργά το ανθρώπινο δυναµικό.

όχι µόνο στα υψηλόβαθµα στελέχη. Ο Deming θεωρεί ότι όλοι

Οι νέες οικονοµικές, κοινωνικές και πολιτικές µεταβολές, απαι-

χρειάζονται εκπαίδευση για να ενεργοποιούν, επικαιροποιούν και

τούν οι νέες ξενοδοχειακές µονάδες της χώρας -ειδικά αυτές της

να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους. Οι εργαζόµενοι στη φιλοξενία

ερευνητικής περίπτωσης- να προσδιορίσουν την ταυτότητά τους,

δεν αποτελούν εξαίρεση.

οριοθετώντας πολιτικές και πρακτικές. Ικανή και αποτελεσµατι-

14.

Όλο το Α∆ της ξενοδοχειακής µονάδας, (Γ∆, προ-

κή διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού των ξενοδοχειακών

ϊστάµενοι τµηµάτων, λοιποί εργαζόµενοι), πρέπει

µονάδων, αποτελεί ουσιαστική παράµετρο για τη βελτίωση της

από κοινού να εργαστεί σκληρά για τη νέα φιλοσοφία Ποιό-

συνολικής ελληνικής ξενοδοχειακής βιοµηχανίας.

τητας. Ο µετασχηµατισµός δεν µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε

Η επιτυχία σήµερα των Γ∆ στα ξενοδοχεία της έρευνας, κρίνεται σε

την εργασιακή εκπαίδευση και τη διδαχή των αρχών Deming, αν

µεγάλο βαθµό από τις σχέσεις που αναπτύσσουν µε τους υφιστα-

δεν υπάρχει δέσµευση από πλευράς της διοίκησης.

µένους τους. Η συνεργασία, η ειλικρίνεια και η οµαδική προσπά-

Ο Deming και η φιλοσοφία του στην ελληνική ξενοδοχία

θεια, είναι αυτές που θα δώσουν στα ξενοδοχεία τους σηµαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα, έχοντας ως άµεση συνέπεια την αποτελεσµατική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναµικού και την

Η φιλοσοφία Deming στην ξενοδοχειακή βιοµηχανία µπορεί να

επακόλουθη ποιοτική αναβάθµιση των ξενοδοχειακών µονάδων.

εφαρµοστεί από τους διοικούντες µέσω των ανώτατων στελεχών

Τελικά, στις ειδικές οικονοµικές, πολιτικές και κοινωνικές συν-

(Γ∆, γραµµικά στελέχη και προϊστάµενοι τµηµάτων), που ασκούν

θήκες της Ελλάδας σήµερα, ο Deming είναι ξανά επίκαιρος, όσο

διοίκηση στα υπόλοιπα τµήµατα (υποδοχής, πωλήσεων, δηµοσί-

ήταν µεταπολεµικά για την Ιαπωνία του 1950. Η εφαρµογή των

ων σχέσεων, τµήµα ορόφων και ασφάλειας, επισιτιστικό τµήµα,

βασικών του αρχών, µπορεί να οδηγήσει τους γενικούς διευθυ-

τµήµα ψυχαγωγίας και άθλησης, τµήµα προσωπικού, λογιστήριο,

ντές στα ελληνικά ξενοδοχεία πολυτελείας, στη βέλτιστη διαχεί-

κ.λπ.), κατευθύνοντας την εργασιακή τους πορεία. ∆εν είναι εύκο-

ριση και αποτελεσµατική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναµικού.

λο έργο. Ο Γ∆ ενός ξενοδοχείου 4 και 5 αστέρων, πολλές φορές

Το αποτέλεσµα θα είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των

εποπτεύει και διοικεί πάνω από 100 άτοµα µε διαφορετική ιδι-

παρεχόµενων υπηρεσιών ως το ζητούµενο ισχυρό ανταγωνιστι-

οσυγκρασία, προσωπικότητα, ξεχωριστά ατοµικά και οικογενει-

κό πλεονέκτηµα.

*Ο κ. Αναστάσιος Γ. Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής Πληροφορικής στο 2ο ΕΠΑ.Λ και στο 1ο ΕΚ Κοµοτηνής. Είναι απόφοιτος του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης και κάτοχος MSc από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο και MBA από το University of Derby.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

59


του ∆ηµητρίου Ζαρείφη*

Άρθρο

Αξιολόγηση Σταθμών Πληροφόρησης Οι σταθμοί πληροφόρησης, ευρέως γνωστοί ως Infokiosk, βρίσκονται στο επίκεντρο του παρόντος άρθρου-μελέτης, με τον συγγραφέα του, κ. Δημήτρη Ζαρείφη, να διερευνά την ικανοποίηση των χρηστών σε συνδυασμό με τον βαθμό αποδοχής τους.

Η

µεθοδολογία έρευνας ακολουθεί την θετικιστική φι-

αξιολόγησης, που περιλαµβάνει την ικανοποίηση του χρήστη και

λοσοφική προσέγγιση, µε παραγωγική ερευνητική

την αποδοχή της τεχνολογίας. Τα ευρήµατα της έρευνας θα βο-

προσέγγιση και χρήση ποσοτικής µεθόδου µέσω αποστολής

ηθήσουν στην κάλυψη του εννοιολογικού κενού µεταξύ ικανο-

ερωτηµατολογίων. Το δείγµα αριθµεί τα 109 άτοµα. To ερευνη-

ποίησης χρήστη και αποδοχής τεχνολογίας των πληροφοριακών

τικό µοντέλο της εργασίας βασίζεται σε δύο διάσηµα µοντέλα

συστηµάτων όσον αφορά τους σταθµούς πληροφόρησης [1, 2].

αξιολόγησης πληροφοριακών συστηµάτων: το ΤΑΜ µοντέλο για την αποδοχή της τεχνολογίας και το ISsuc ce ss µοντέλο για την ικανοποίηση του χρήστη.

2. Υπόβαθρο

Από τα ερευνητικά ευρήµατα φαίνεται ότι, η συνολική ικανο-

2.1 - Πληροφοριακά Συστήµατα

ποίηση από τη χρήση Σταθµού Πληροφόρησης για αυτούς που

Το Πληροφοριακό Σύστηµα (Information System, IS) είναι ένα

είχαν εµπειρία από τέτοια χρήση (Infokiosk) είναι πολύ θετική,

σύστηµα που συναποτελείται από ανθρώπους και υπολογιστές

ενώ αντίστοιχα για τους ερωτώµενους που δεν έχουν κάνει χρή-

και επεξεργάζεται ή ερµηνεύει πληροφορίες. Ο ορισµός αυτός

ση Infokiosk, η γνώµη τους για αυτά είναι επίσης πολύ θετική.

µερικές φορές είναι πιο αυστηρός και αναφέρεται µόνο στο λο-

Ειδικότερα, η πρόθεση χρήσης επηρεάζεται από τη χρησιµότη-

γισµικό που εκτελείται από µια Βάση ∆εδοµένων ή αφορά απο-

τα, αλλά λιγότερο από την ευκολία χρήσης. Επιπλέον, η εµπει-

κλειστικά ένα υπολογιστικό σύστηµα.

ρία χρήσης δεν επηρεάζει την πρόθεση χρήσης του χρήστη

Κυρίως ένα πληροφοριακό σύστηµα περιλαµβάνει τα εξής:

infokiosk.

Hardware (C PU, Memory, I/O devices, κ.λπ.).

Όσον αφορά τα δηµογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία,

Software (προγράµµατα, εφαρµογές, λειτουργικό σύστηµα).

εκπαίδευση) δεν βρέθηκε καµία επίδραση, πέραν του φύλου,

∆εδοµένα (χρήσιµα στοιχεία για επεξεργασία).

σχετικά µε τη συνολική ικανοποίηση, όπου οι γυναίκες έχουν

∆ιαδικασίες (λειτουργίες).

υψηλότερη συνολική ικανοποίηση από ότι οι άνδρες. Τέλος, η

Άνθρωποι (ανθρώπινοι πόροι).

παρούσα έρευνα για τους σταθµούς πληροφόρησης µπορεί να

Ανατροφοδότηση.

βοηθήσει στη βελτίωση της σχεδίαση και προώθησής τους. 2.2 - Αξιολόγηση Πληροφοριακών Συστηµάτων Λέξεις-Κλειδιά: σταθµοί πληροφόρησης, µοντέλο ΤΑΜ, ISSUCCE S µοντέλο, πληροφοριακά συστήµατα, αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των πληροφοριακών συστηµάτων ακολουθεί δύο βασικές προσεγγίσεις που έχουν αναπτυχθεί:

1. Εισαγωγή

(a) Αποδοχή Τεχνολογίας: Ο Davis (1989) πρότεινε ένα µοντέλο αποδοχής τεχνολογίας, που ονοµάζεται ΤΑΜ

Οι πληροφοριακοί σταθµοί (info-kiosks) είναι µια πύλη πληρο-

(Technology Acceptance Model), το οποίο διερευνά

φόρησης, ένα γεωγραφικά κατανεµηµένο σύστηµα, εύκολο στη

την επίδραση της τεχνολογίας στη συµπεριφορά του

χρήση από πολίτες ή επιχειρήσεις. Σε αυτό το άρθρο προτείνεται

(Σχ.1). Το µοντέλο εστιάζει στη διεργασία χρήσης της

η χρήση ενός πλαισίου (ερευνητικό µοντέλο) αξιολόγησης σταθ-

τεχνολογίας, όπου «Αντιλαµβανόµενη Χρησιµότητα»

µών πληροφόρησης. Αυτό είναι ένας συνδυασµός δύο µοντέλων:

και «‘Αντιλαµβανόµενη Ευκολία Χρήσης» είναι οι δύο

των TAM & ISSUCCE SS. Αυτό εξετάζει διάφορους τύπους σταθ-

παράγοντες - κλειδιά όπου επιδρούν στην πρόθεση χρήσης

µών πληροφόρησης υπό το φως ενός ολοκληρωµένου πλαισίου

µιας τεχνολογίας. Η Αντιλαµβανόµενη Χρησιµότητα σηµαίνει

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ότι ο χρήστης πιστεύει πως η τεχνολογία θα βελτιώσει την

2.3 - Σταθµοί Πληροφόρησης (Info-kiosk)

απόδοσή του, ενώ η Αντιλαµβανόµενη Ευκολία Χρήσης

Οι πληροφοριακοί σταθµοί τοποθετούνται σε κοµβικά σηµεία,

αναφέρεται στα πιστεύω του χρήστη ότι, η συγκεκριµένη

όπως λιµάνια, αεροδρόµια, µουσεία, συνεδριακά και εκθεσια-

τεχνολογία είναι εύκολη στη χρήση. Οι Venkatesh και Davis

κά κέντρα, νοσοκοµεία, κ.λπ.. Σε αντίθεση µε άλλες δηµόσιες

(1996) προτείνουν ότι η Αντιλαµβανόµενη Χρησιµότητα

προσβάσεις σε πληροφορίες, οι σταθµοί πληροφόρησης έχουν

και η Αντιλαµβανόµενη Ευκολία Χρήσης µπορεί να

λάβει την ελάχιστη προσοχή από πλευράς media και της επαγ-

επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγµα,

γελµατικής ή ακαδηµαϊκής κοινότητας. Ιστορικά, οι πρώτοι

βρήκαν ότι η αυτό-αποτελεσµατικότητα του υπολογιστή

σταθµοί πληροφόρησης, ήταν συνήθως πληκτικά κουτιά µε

είναι µια σηµαντική µεταβλητή και θεωρούν ότι υπάρχει µια

σχετικά απλές διεπαφές, ειδικά σχεδιασµένοι ώστε να επιτρέ-

θετική σχέση µεταξύ Αντιλαµβανόµενης Χρησιµότητας και

πουν στους πελάτες να διεξάγουν µια απλή συναλλαγή, όπως

Αντιλαµβανόµενης Ευκολίας Χρήσης από τη µια πλευρά,

µια παραγγελία, ή τον εντοπισµό ενός συγκεκριµένου στοιχείου

και από την άλλη υψηλή αυτό-αποτελεσµατικότητα του

πληροφορίας, όπως µια συνταγή ή ένα επιτόκιο αποπληρωµής

υπολογιστή. Η µελέτη του Venkatesh (2001) επιβεβαίωσε τα

για µια υποθήκη.

προηγούµενα ευρήµατα.

Οι µοντέρνοι σταθµοί πληροφόρησης υποστηρίζουν πολλαπλές λειτουργίες όπως: παροχή πληροφοριών, αλληλεπίδραση µε τον χρήστη/καταναλωτή, συναλλαγές (όπως η αγορά του εισιτηρίου), χρήση προγραµµάτων επιβράβευσης ή άλλες ευκαιρίες

επικοινωνίας.

Υπάρχουν 4 λειτουργίες των µοντέρνων σταθµών πληροφόρησης: Προώθηση πληροφορίας, αλληλεΣχήµα 1. TAM model

πίδραση, διεργασία, και σχέση.

Σχήµα 3. Τοinfo-kiosk

(b) Ικανοποίηση χρήστη: Οι Delone και McLean διερεύνησαν τη δυνατότητα µέτρησης της επιτυχίας ενός πληροφοριακού συστήµατος στην περίοδο 1981-87.

3. Μεθοδολογία

Βασιζόµενοι σε αυτή την έρευνά τους, αναγνώρισαν 6

3.1 - Ερευνητικό Μοντέλο

µεταβλητές των πληροφοριακών συστηµάτων: ποιότητα

Το ερευνητικό µοντέλο που πρότειναν οι Wixom και Todd (2005),

συστήµατος, ποιότητα πληροφορίας, ικανοποίηση χρήστη,

όπου ενσωµάτωσαν τα δύο µοντέλα σε θεωρητικό και εννοιολο-

ατοµική επίπτωση και οργανωσιακή επίπτωση. Υπάρχουν,

γικό πλαίσιο, περλαµβάνει τρία τµήµατα (Σχ.4):

επίσης, ανεξάρτητες µεταβλητές. Το D&M model δηλώνει

(a) TAM model (3 βασικές παράµετροι & 1 εξωτερική παράµετρος)

ότι το ποσό χρήσης ενός συστήµατος µπορεί να επηρεάσει

(b) IS SUCCE SS model (3 παράµετροι)

τον βαθµό ικανοποίησης των χρηστών. Οι Delone και

(c) Εξωτερικός παράγοντας: δηµογραφικά στοιχεία

McLean δεν έχουν δώσει εµπειρικές επαληθεύσεις του µοντέλου τους.

Σχήµα 2. ISSUCCESS model

Σχήµα 4. Ερευνητικό Μοντέλο

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

61


Άρθρο

3.2 - Ερευνητικοί Στόχοι

Φύλο

Οι ερευνητικοί στόχοι είναι οι εξής:

Ηλικία

Ικανοποίηση χρήστη σταθµού πληροφόρησης.

Εκπαίδευση

Αποδοχή τεχνολογίας.

Εισόδηµα

Σύνδεση Ικανοποίησης Χρήστη-Αποδοχή τεχνολογίας.

Οικογενειακή κατάσταση

Επάγγελµα

Τόπο ∆ιαµονής

3.3 - Υποθέσεις Οι υποθέσεις του ερευνητκού µοντέλου: 1.0 Η συνολική ικανοποίηση δεν επηρεάζεται από την ποιότητα πληροφορίας.

3.5 - ∆είγµα

1.1 Η συνολική ικανοποίηση επηρεάζεται από την ποιότητα πλη-

ροφορίας.

Σχήµα 5. ∆οµή Ερωτηµατολογίου

Το δείγµα αποτελείται από 109 άτοµα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Πιν.1):

2.0 Η συνολική ικανοποίηση δεν επηρεάζεται από την ποιότητα συστήµατος. 2.1 Η συνολική ικανοποίηση επηρεάζεται από την ποιότητα συστήµατος. 3.0 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης δεν επηρεάζεται από τη χρησιµότητα. 3.1 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης επηρεάζεται από τη χρησιµότητα. 4.0 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης δεν επηρεάζεται από την ευκολία χρήσης. 4.1 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης επηρεάζεται από την ευκολία χρήσης. 5.0 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης δεν επηρεάζεται από την εµπειρία χρήσης. 5.1 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης επηρεάζεται από την εµπειρία χρήσης. 6.0 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης δεν επηρεάζε-

Συχνότητα 3 62 7 4 2 19 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 109

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΧΑΛΑΝ∆ΡΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΩΡΩΠΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙ ΓΛΥΦΑ∆Α ΝΑΞΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΙΛΙΟΝ ΝΕΟΧΩΡΙ ΜΥΚΟΝΟΣ ΣΥΝΟΛΟ

Ποσόστωση 2,8 56,9 6,4 3,7 1,8 17,4 0,9 1,8 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 1,8 100,0

Πίνακας 1. Περιοχές ∆είγµατος

ται από τη συνολική ικανοποίηση.

3.6 - Ανάλυση ∆εδοµένων

6.1 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης επηρεάζεται

Αυτή η έρευνα χρησιµοποιεί διάφορες µεθόδους και τεχνικές βα-

από τη συνολική ικανοποίηση.

σισµένες στην Περιγραφική και Επαγωγική Στατιστκή.

7.0 Η συνολική ικανοποίηση δεν επηρεάζεται από δηµογραφικά χαρακτηριστικά. 7.1 Η συνολική ικανοποίηση επηρεάζεται από δηµογραφικά χα-

4. Αποτελέσματα

ρακτηριστικά.

4.1 - Αξιοπιστία και Εγκυρότητα

8.0 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης δεν επηρεάζε-

Αυτή η έρευνα χρησιµοποιεί την τεχνική C ronbach Alpha για την

ται από δηµογραφικά χαρακτηριστικά.

ανάλυση αξιοπιστίας (Πιν.2) και εγκυρότητας όψης για την ανά-

8.1 Η πρόθεση χρήσης σταθµών πληροφόρησης επηρεάζεται

λυση εγκυρότητας (Πιν.3).

από δηµογραφικά χαρακτηριστικά. Μοντέλα

Μεταβλητές

CronbachAlpha

Σχόλια

0,886

Η έρευνα αυτή χρησιµοποιεί ερωτηµατολόγιο για εργαλείο διε-

Ποιότητα Πληροφορίας Ποιότητα Συστήµατος

0,792

ρεύνησης (Σχ.5):

Χρησιµότητα

0,657

Υψηλή αξιοπιστία Ικανοποιητική αξιοπιστία Μέτρια αξιοπιστία Υψηλή αξιοπιστία Μέτρια αξιοπιστία Υψηλή αξιοπιστία

3.4 - Εργαλείο ∆ιερεύνησης

ISSuccess

ΤΑΜ

28 ερωτήσεις

Ευκολία Χρήσης

0,845

3 τµήµατα

Πρόθεση Χρήσης

0,650

Ατοµικό προφίλ

Εµπειρία Χρήσης

0,847

Ειδικότερα, το ατοµικό προφίλ περιλαµβάνει:

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πίνακας 2. Ανάλυση Αξιοπιστίας


Μεταβλητές

Αποτέλεσµα (%)

Σχόλια

∆οµή

100%

Περιεχόµενο

70%

Στόχος έρευνας Συνολική ικανοποίηση

80%

Υψηλή ικανοποίηση Σηµαντική Ικανοποιητική Αρκετή ικανοποίηση Υψηλή ικανοποίηση

90%

Ερευνητικοί στόχοι

Ερωτήσεις Ερωτηµατολογίου

Υποθέσεις

Αποτελέσµατα

1 Ικανοποίηση χρήστη

3,4 - 19

Η1.0-Η1.1

Η1.1

2 Αποδοχή τεχνολογίας

Πίνακας 3. Ανάλυση Εγκυρότητας

3 Ικανοποίηση χρήστη – αποδοχή τεχνολογίας

4.2 - Επεξεργασία Η επεξεργασία ∆εδοµένων χρησιµοποιεί το λογισµικό SPSS (έκδοση 20) και Excel 2013. Κάθε

5,6 - 19

Η2.0-Η2.1

Η2.1

7..9 – 15,16

Η3.0-Η3.1

Η3.1

10..14 – 15,16

Η4.0-Η4.1

Η4.1

17,18 – 15,16

Η5.0-Η5.1

Η5.0

19 – 15,16

Η6.0-Η6.1

Η6.1

19 – 21,22,23

Η7.0-Η7.1

15,16 – 21,22,23

Η8.0-Η8.1

Η7.1.α, Η7.0.β, Η7.0.γ Η8.0.α, Η8.0.β, Η8.0.γ

Πίνακας 4. Αποτελέσµατα Υποθέσεων

σύνθετη µεταβλητή χρησιµοπιεί τον ακόλουθο φορµαλισµό:

Using Kolmogorov-Smirnov( K-S) & Shapiro-Wilk (S-W) τεστ (ερευνητικές µεταβλητές): δεν έχουν κανονική κατανοµή

∆ΕΙΚΤΗσύνθετη µεταβλητή = [ ∑

(Sig<0,05), και

ερώτηση 1..ερώτηση n ] / n(1) όπου, n: συνολικός αριθµός

χρήση µη παραµετρικών τεστ (Kruskall-Wallis, Mann-Whitney).

ερωτήσεων 4.5 - Ανάλυση Σχολίων

Το σχήµα δείχνει το πλαίσιο επεξεργασίας δεδοµένων:

Σχήµα 6. Το πλαίσιο επεξεργασίας δεδοµένων

Οι ερωτώµενοι στα σχόλιά τους (ερώτηση 27), κατά πλειοψηφία, καταγράφουν τα εξής:

4.3 - ∆ηµογραφική Ανάλυση

να αυξηθεί ο αριθµός των σταθµών πληροφόρησης,

Στην έρευνα, τα αποτελέσµατα της δηµογραφικής ανάλυσης εί-

να έχουν µεγαλύτερη ευχρηστία, και

ναι τα εξής:

να είναι πιο αξιόπιστη η παρεχόµενη πληροφορία (ακριβής,

Η µεγάλη πλειοψηφία του (62,4%) έχει κάνει χρήση Infokiosk.

Από αυτούς που έχουν κάνει χρήση Infokiosk, η

έγκαιρη, µε συνεχή ανανέωση).

µεγάλη πλειοψηφία τους (69%) έχει κάνει χρήση σε 2 ή

5. Conclusion

περισσότερους τύπους

Σε αυτή την έρευνα, τα συµπεράσµατα είναι τα εξής:

Η πλειοψηφία του δείγµατος είναι γυναίκες σε ποσοστό 57,8%.

Η πλειοψηφία του δείγµατος ανήκει στην Χ γενιά, δηλ. γεννηµένοι µεταξύ 1965 & 1980 (60,6%).

Η εµπειρία χρήσης δεν επηρεάζει την πρόθεση χρήσης του χρήστη infokiosk.

Η συσχέτιση µεταξύ ικανοποίηση χρήστη και πρόθεσης χρήστη έδειξε µικρή επίδραση.

Όσον αφορά τα δηµογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία,

Η πλειοψηφία του δείγµατος είναι µισθωτοί: ιδιωτικοί

εκπαίδευση) δεν βρέθηκε καµία επίδραση, πέραν του φύλου,

υπάλληλοι σε ποσοστό 36,7% & δηµόσιοι υπάλληλοι σε

σχετικά µε τη συνολική ικανοποίηση, όπου οι γυναίκες έχουν

ποσοστό 30,3%.

Η πρόθεση χρήσης επηρεάζεται από τη χρησιµότητα αλλά λιγότερο από την ευκολία χρήσης.

Η πλειοψηφία του δείγµατος αποτελείται από έγγαµους µε παιδί/ια ή απλά έγγαµους.

Η πλειοψηφία του δείγµατος ανήκει στο µεσαίο επίπεδο εισοδήµατος (~46%).

πληροφορίας & συστήµατος.

Η πλειοψηφία του δείγµατος είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ µε ή χωρίς µεταπτυχιακές σπουδές (~60%).

Η συνολική ικανοποίηση επηρεάζεται από την ποιότητα

Η συνολική ικανοποίηση από τη χρήση Σταθµού

υψηλότερη συνολική ικανοποίηση από ότι οι άνδρες.

Η συνολική ικανοποίηση από τη χρήση Σταθµού

Πληροφόρησης, για αυτούς που είχαν εµπειρία από τέτοια

Πληροφόρησης, για αυτούς που είχαν εµπειρία από τέτοια

χρήση (Infokiosk), είναι πολύ θετική σε ποσοστό 75%, ενώ

χρήση (Infokiosk), είναι πολύ θετική, ενώ αντίστοιχα για τους

και για τους ερωτώµενους που δεν έχουν κάνει χρήση

ερωτώµενους που δεν έχουν κάνει χρήση Infokiosk, η γνώµη

Infokiosk, σε διάφορα πεδία η γνώµη τους για αυτά είναι

τους για αυτά είναι επίσης πολύ θετική.

πολύ θετική (~85,5%) 4.4 - Έλεγχος Υποθέσεων

Μια µελλοντική σχετική έρευνα θα ήταν χρήσιµη για τις ενδιαφε-

Στην έρευνα, τα αποτελέσµατα του ελέγχου υποθέσεων είναι τα

ρόµενες ή εµπλεκόµενες επιχειρήσεις αφού θα τις βοηθούσε να

εξής (Πιν.4):

αναπτύξουν τα µελλοντικά προϊόντα τους.

*Ο κ. ∆ηµήτριος Ζαρείφης είναι απόφοιτος του τµήµατος Μηχανικών Αυτοµατισµού, του Α.Ε.Ι. Πειραιώς.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

63


Επιχειρηματικά

Πλώρη για νέα ταξίδια βάζει η φωτογραφική έκθεση «TOUCH… αγγίζοντας το βάθος» Tο πρώτο της ταξίδι ολοκλήρωσε η φωτογραφική έκθεση «TOUCH… αγγίζοντας το βάθος», της Σοφίας Καλαντζή, ενώ «ανοίγει», ήδη, «πανιά» για νέους προορισµούς. Η έκθεση, εµπνευσµένη από τη µέθοδο της Dr Μαρίας Λεβέντη «Σφαιρική Αντιληπτικότητα», φιλοξενήθηκε στο BOO ART Café, στου Ψυρρή, και σκοπό είχε να αγγίξει το κοινό της βαθύτερα και πιο ουσιαστικά, σε ένα άγγιγµα ψυχής, µία προσωπική σε βάθος αναζήτηση. Γιατί χωρίς άγγιγµα, όπως η ίδια η φωτογράφος λέει, όλα είναι κενά και αδιάφορα. Το άγγιγµα απεικονίζεται µε ιδιαίτερη ευρηµατικότητα στις φωτογραφίες, παρακινώντας τον θεατή να «βουτήξει» στην προσωπική του «θάλασσα», να ανακαλύψει την ουσία της δικής του πραγµατικότητας, την ουσία που κάνει τη ζωή πραγµατικά ενδιαφέρουσα και να νοιώσει το άγγιγµα της δικής του αλήθειας.

Στην TourNatur για δεύτερη φορά η Χαλκιδική Ανάµεσα σε 5.000 προορισµούς και πάνω από 260 εκθέτες, ο Τουριστικός Οργανισµός Χαλκιδικής συµµετείχε, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, στη διεθνή έκθεση εναλλακτικού τουρισµού TourNatur, στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος του Οργανισµού ήταν η ανάδειξη του προορισµού και η στοχευµένη προσέλκυση τουριστών, µε σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Η έκθεση TourNatur θεωρείται η πιο σηµαντική έκθεση περιπατητικού και outdoor activities τουρισµού και προσελκύει επισκέπτες από τη Γερµανία και την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι ενδιαφέρονται για διακοπές που συνδυάζουν πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, καγιάκ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στη φύση. Η φετινή διοργάνωση, η οποία πραγµατοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Messe Düsseldorf Exhibition Center, στο Ντίσελντορφ, το διάστηµα 2 - 4 Σεπτεµβρίου 2016, ξεπέρασε τους 40.000 επισκέπτες. Η Χαλκιδική στη δεύτερη αυτή συµµετοχή της και όντας πλέον ένας αναγνωρίσιµος προορισµός, παρουσίασε στο κοινό τις µοναδικές περιπατητικές της διαδροµές, οι οποίες συνδυάζουν τη µοναδικότητα του φυσικού τοπίου και την ιστορική και πολιτιστική της κληρονοµιά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον. Στις συναντήσεις των εκπροσώπων του Οργανισµού µε εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων, που διοργανώνουν εναλλακτικές εκδροµές στην Ελλάδα, κυρίως στη Νότια, αλλά όχι στη Χαλκιδική, εκτός από τα ορεινά µονοπάτια του Χολοµώντα, τους ηµιορεινούς και παραθαλάσσιους περιπάτους στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, ιδιαίτερη έµφαση δόθηκε στο µονοπάτι που συνδέει την Ολυµπιάδα µε τα Αρχαία Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, στην Ανατολική Χαλκιδική, µε αφορµή και τα «επετειακά έτη Αριστοτέλη 2016-2017».

Ιστορίες ελληνικής οινογαστρονομίας υπόσχεται η Celestyal Cruises Στην ελληνική οινογαστρονοµία αναλαµβάνει να µυήσει τους επιβάτες της η Celestyal Cruises, ξεκινώντας µε µαθήµατα οινογνωσίας στις κρουαζιέρες «Εικόνες του Αιγαίου», µε το Celestyal Olympia και προορισµούς τη Μύκονο, το Κουσάντασι, την Πάτµο, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη. Tο Κτήµα Μερκούρη θα αναλάβει την περιήγηση των επιβατών στα «άδυτα» του καλού κρασιού, µε προτάσεις που φέρουν την ποιοτική υπογραφή του. Παράλληλα, όµως, οι 7ήµερες κρουαζιέρες του Celestyal Crystal, τον Σεπτέµβριο, µε προορισµούς την Κωνσταντινούπολη, το Κουσάντασι, τη Σαντορίνη, τον Άγιο Νικόλαο, τη Ρόδο, τη Σύµη, τη Χίο και τη Μύκονο, ήταν αφιερωµένες σε δύο αµιγώς ελληνικά προϊόντα, τη Μαστίχα Χίου και το Ελληνικό Ελαιόλαδο. Στο πλαίσιο αυτό, το mastihashop παρουσίασε τα προϊόντα του και «προκάλεσε» τους παρευρισκόµενους σε γευστικές δοκιµές, ενώ αντίστοιχα, η GAEA, κορυφαία ελληνική εταιρία που ειδικεύεται στις ελιές και τα παράγωγά της, συµβούλευσε µε τον πιο διαδραστικό τρόπο, το «HotPotatoTest», για το πώς ξεχωρίζουµε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτές ήταν κάποιες από τις εκδηλώσεις που απόλαυσαν οι επιβάτες της Celestyal Cruises στις φθινοπωρινές θεµατικές της κρουαζιέρες, οι οποίες συνεχίζονται.

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Νέα διάκριση από το Wine Spectator για το GB Roof Garden Ανάµεσα στους νικητές του Wine Spectator Restaurant Award συγκαταλέγεται το εστιατόριο GB Roof Garden, το οποίο διακρίνεται για τέταρτη χρονιά από το περιοδικό «Wine Spectator», ένα από τα δηµοφιλέστερα περιοδικά κρασιού στον κόσµο, ενώ από το περιοδικό τιµήθηκε και το εστιατόριο Tudor Hall, στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου King George. Πέρυσι, το GB Roof Garden διακρίθηκε µε το Best of Award of Excellence 2015, ανεβάζοντας ακόµα υψηλότερα τον πήχη της ποιότητας. Ο sommelier του εστιατορίου, Ευάγγελος Ψωφίδης, µε σηµαντικές γνώσεις, διακρίσεις και πάθος για τα κρασιά και τα αποστάγµατα, στοχεύει µέσα από την λίστα κρασιών του ξενοδοχείου, στην απεικόνιση των µεγαλύτερων οινοπαραγωγικών περιοχών του κόσµου. Έτσι έχει επιλέξει και εντάξει στην βραβευµένη πλέον λίστα του, κρασιά που περιγράφουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών. Το εστιατόριο GB Roof Garden ακολουθεί τη φιλοσοφία «food pairing wine», υποστηρίζοντας ότι η απόλυτη εµπειρία γεύσεων επιτυγχάνεται µε µεσογειακά πιάτα που «παντρεύονται» αρµονικά µε ποιοτικά κρασιά. Τα εστιατόρια GB Roof Garden του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία και το Tudor Hall του King George αποτελούν τα µοναδικά εστιατόρια στην Αθήνα που περιλήφθηκαν στη λίστα του περιοδικού Wine Spectator ανάµεσα στα εστιατόρια µε την καλύτερη λίστα κρασιών σε όλο τον κόσµο. Το Wine Spectator είναι ένα lifestyle περιοδικό, που από το 1976 επικεντρώνεται στην κουλτούρα του κρασιού. ∆ηµοσιεύει 15 τεύχη τον χρόνο και το περιεχόµενό του περιλαµβάνει νέα, άρθρα, καθώς και πολλά σχόλια και αξιολογήσεις γύρω από τα κρασιά.

Φίλεψέ τους» από την Aegean Συνεχίζοντας την ενέργεια «Φίλεψέ τους», η Aegean, καλεί όλους τους Έλληνες να φιλέψουµε τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα µας, ευχαριστώντας τους µε αυτόν τον τρόπο που την επέλεξαν για τις διακοπές τους, αναδεικνύοντας έτσι την ελληνική φιλοξενία και τα τοπικά µας προϊόντα σε κάθε γωνιά του κόσµου! Εφέτος, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά τοπικών προϊόντων από Έλληνες και Κύπριους παραγωγούς, η Aegean, θα φιλέψει περισσότερους από 5.500 ξένους επισκέπτες που θα αναχωρήσουν από 6 αεροδρόµια στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πιο συγκεκριµένα, εκτός από την Αθήνα, εφέτος θα λάβουν φιλέµατα ξένοι επισκέπτες που αναχωρούν µε πτήσεις της Aegean από τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Ρόδο και την Καλαµάτα. Επιπλέον, το «Φίλεψέ τους» θα ευχαριστήσει και τους ξένους επιβάτες που επισκέφθηκαν την Κύπρο, οι οποίοι θα απολαύσουν ξεχωριστά κυπριακά εδέσµατα διά χειρός του φιλόξενου κυπριακού λαού. Για εσάς που επιθυµείται να συµµετάσχετε στην ενέργεια, µπείτε στο filepsetous.gr (για την Ελλάδα) και στο cyprus.filepsetous.com (για την Κύπρο), επιλέξτε πτήση, θέση και δώρο και οι άνθρωποι της Aegean θα αναλάβουν να το παραδώσουν για εσάς!

Στη Σκιάθο Ολλανδοί ταξιδιωτικοί πράκτορες Mια σειρά από πρωτοβουλίες για την προβολή της Σκιάθου στο εξωτερικό αναλαµβάνει και προωθεί η Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, µε τελευταία την υποδοχή στις 18 Σεπτεµβρίου 2016, οκτώ έγκριτων Ολλανδών ταξιδιωτικών πρακτόρων, µε σκοπό την προώθηση του προορισµού στην ολλανδική αγορά. Την οµάδα των Ολλανδών ταξιδιωτικών πρακτόρων αποτέλεσαν υψηλόβαθµα στελέχη τουριστικών πρακτορείων µε ειδίκευση στον εξερχόµενο τουρισµό από την Ολλανδία στην Ευρώπη και την Ελλάδα, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον υπεύθυνο του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ολλανδίας, κ. Σωτήρη Βαρδάκη και την εκπρόσωπο της Aegean Airlines, κα. Laura Bruggemann. Με επίκεντρο και σηµείο αναφοράς τη Σκιάθο και συµπληρωµατικές επισκέψεις σε Βόλο και Αλόννησο, το ταξίδι γνωριµίας των Ολλανδών πρακτόρων στόχο είχε την ανάδειξη του προορισµού και τη διασύνδεση µε τους τοπικούς φορείς και επαγγελµατίες, σε ένα περιεκτικό πρόγραµµα που περιελάµβανε ξεναγήσεις, γεύµατα σε επιλεγµένα εστιατόρια, διαµονή σε ποιοτικά ξενοδοχεία και επαγγελµατικές επαφές. Η στοχευµένη δράση οργανώθηκε µε πρωτοβουλία του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ολλανδίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου και της MTC Group, µε την υποστήριξη του ∆ήµου Σκιάθου και τη συµβολή των επαγγελµατιών του νησιού. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

65


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

Think smart in amenities

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

philoxenia.helexpo.gr - email: philoxenia@helexpo.gr ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταμόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

10-13/

METROPOLITAN EXPO

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 3 0

Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ

2 0 1 6

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 230 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 - 6,00 €

 ΔΙΕΘΝΕΣ: Σε νέους προορισμούς οι tour operators  ΘΕΜΑ: Στο ναδίρ η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

 EUROSTAT: Οι Ευρωπαίοι 65άρηδες «κινούν» τον παγκόσμιο Τουρισμό

Χ Ρ Η Μ Α

&

Μια έκθεση Παγκοσμίου Επιπέδου!

 ICAP: «Πετάει» η αγορά των ελληνικών αεροπορικών εταιριών

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Λεωφ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 Αγ. Δημήτριος • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.horecaexpo.gr • info@forumsa.gr

facebook.com/horecaexpogr

∆είτε το video της 11ης HORECA

21X29_HORECA17_GR.indd 1

7/5/16 11:46 AM

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΘ-HElExPO


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.