Τεύχος Απριλίου - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 225 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 - 6,00 €

 ΘΕΜΑ: «Φτωχός» ο νέος αναπτυξιακός  ICAP: Επιστροφή στην κερδοφορία για τα ξενοδοχεία  GBR: Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ αφίξεων και πληρότητας στην Αθήνα  ΘΕΜΑ: «Πρωταθλητές» στην ικανοποίηση πελατών τα ελληνικά ξενοδοχεία


... made in GREECE!!! Ευλογημένα, αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης και γης. Περίοπτη θέση μεταξύ αυτών, κατέχει το μέλι. Δώρο των Θεών στους ανθρώπους. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές ιδιότητές του. Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει να επενδύει σε όλους τους τομείς. Αυτή τη φορά, καινοτομεί, παράγοντας στην Ελλάδα μια εξαιρετική σειρά προϊόντων ατομικής περιποίησης για ξενοδοχεία, με βάση το ελληνικό μέλι.

“HONEY” Μια σειρά σε υψηλή ποιότητα και άκρως ανταγωνιστικές τιμές, “made in Greece”, που θα φέρει ακόμη πιο κοντά στην Ελλάδα και στον ελληνικό Τουρισμό, τους ξένους φιλοξενούμενούς σας. Με 100% παραγωγή στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες, η σειρά “HONEY” θα κάνει τη διαφορά στην τουριστική μονάδα σας, με την αμιγώς ελληνική της ταυτότητα . Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. με τη σειρά amenities “HONEY” από εκχυλίσματα από αγνό ελληνικό μέλι, προσφέρει στον φιλοξενούμενο, υγεία και λάμψη στα μαλλιά και το σώμα, στη διάρκεια της πιο πολύτιμης περιόδου του χρόνου: των διακοπών του. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα μαλλιών και κρέμα σώματος σε συσκευασία των 30ml, που εμπεριέχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, αφήνοντας αίσθηση απαλότητας, ενυδάτωσης και θρέψης στα μαλλιά και το σώμα. Και βέβαια η νέα σειρά “HONEY” ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα ποιοτικά στάνταρντς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός Ε.Ε. 1223/2009), καθώς τα προϊόντα της δεν περιέχουν parabens, silicon και mineral oil, ενώ είναι πλήρως δερματολογικά ελεγμένη. Σύντομα η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., θα παρουσιάσει και άλλες σειρές βασισμένες στα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης.

Τα καλύτερα έρχονται!!!

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr


KTXS SERIES 21x29,7- 2 .indd 1

12/4/16 11:40 π.μ.


38

30

40

26. «Φτωχός» ο νέος αναπτυξιακός νόμος Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου από το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού που θα προβλέπει επιχορήγηση έως 45%.

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηματικό και Oικονομικό Περιοδικό Tεύχος 225 - AΠΡΙΛΙΟΣ 2016 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Διεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη Διεύθυνση Μarketing: Nικόλαος Δεριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Υπεύθυνη Web: Βαλεντίνα Γιαννάκου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέμινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18 ΜΕΛΟΣ

30. Η λιτότητα τροχοπέδη στην ελληνική κρουαζιέρα Καθοδική πορεία ακολουθεί η ελληνική αγορά κρουαζιέρας, με την πτώση το 2015 να διαμορφώνεται στο 14%, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.

34. SETE Intelligence: Συγκρατημένη αισιοδοξία για εφέτος Με τις διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το πρώτο δίμηνο να καταγράφουν αύξηση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, μετά από δύο χρονιές συνεχούς διψήφιας αύξησης, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν είναι συγκρατημένα αισιόδοξο.

38. GBR: Διευρύνεται η «ψαλίδα» μεταξύ αφίξεων και πληρότητας στην Αθήνα Με την αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Αθήνα το πρώτο τρίμηνο του 2016 να διαμορφώνεται στο 10,1% και του δείκτη της πληρότητας μόλις στο 3,5%, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο δεικτών ολοένα διευρύνεται.

40. Πρώτα και με διαφορά τα ελληνικά ξενοδοχεία στην ικανοποίηση πελατών Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τον δείκτη των ανταγωνιστικών προορισμών βρίσκεται ο δείκτης ικανοποίησης των πελατών στα ελληνικά ξενοδοχεία το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας ReviewPro, που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Σ.Ε.Τ.Ε..

42. Η προσφυγική κρίση πλήττει την ελκυστικότητα της Ελλάδας Λιγότερο ελκυστική εμφανίζεται η εικόνα της χώρας, έναντι των ανταγωνιστριών χωρών, στις αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ, στη νέα έρευνα της βρετανικής censuswide, που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του Σ.Ε.Τ.Ε..

44. Media Strom: Ξενοδοχειακός ΎΠΝΟΣ υψηλών προδιαγραφών Πολύτιμες συμβουλές σε ξενοδόχους και επαγγελματίες του κλάδου ώστε να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δίνει η Media Strom, ο «ειδικός» σε προϊόντα ύπνου.

46. ΙCAP: Επιστρέφουν στην κερδοφορία τα ξενοδοχεία Αύξηση του κύκλου εργασιών και επάνοδο στην κερδοφορία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου των ξενοδοχείων-εστιατορίων τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας μελέτης της ICAP «Η Ελλάδα σε Αριθμούς».

52. 24η ΓΣ ΣΕΤΕ: Η υπερφορολόγηση μεγάλο «αγκάθι» για τον Τουρισμό ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

Εξώφυλλο: PORTO CARRAS MELITON

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να επιμένει για την καλή πορεία του Τουρισμού εφέτος και τον πρόεδρο του Σ.Ε.Τ.Ε., Ανδρέα Ανδρεάδη να εξαπολύει κριτική για την υπερφορολόγηση του κλάδου, διεξήχθη η φετινή, 24η ετήσια γενική συνέλευση του Σ.Ε.Τ.Ε..

58. Πρώτη η Κίνα στα επαγγελματικά ταξίδια Σε απόλυτη κυρίαρχο στον κλάδο των επαγγελματικών ταξιδιών αναδεικνύεται η Κίνα, η οποία αποτελεί την κορυφαία αγορά στον κόσμο, μπροστά από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών και παραμένει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες.

Mόνιμες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Διεθνή Νέα, Κοσμικά, Eιδήσεις

52EDITORIAL

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Harmonize your Hospitality Guest Phones Admin Phones Electronic Hotel Locks Hotel Internet Access OpenScape Business by Unify (formerly Siemens Enterprise Communications)

Iris Apps Hotel Website & Marketing

HOTEX IKE | Perikleous 29 Gerakas 15344 | Tel.: +30 213 0772222 | Fax. +30 2130306180 Mob.: +30 6944148552 | info@hotex.gr | www.hotex.gr


καρτολόγος

Αλέξης Τσίπρας Υπουργείο Ρωσία Γιατί οδηγεί Εξωτερικών-visa ξανά τη χώρα σε εκλογές, αδιαφορώντας για τοκαι κόστος Γιατί οι καθυστερήσεις η κακή στην Οικονομία και οργάνωση στην έκδοση θεωρήσεων στην καθημερινότητα της νέας βιομετρικής visa Schengen είναι πολιτών.ότι, έστω και γεγονός. Αςτων ελπίσουμε την τελευταία στιγμή, το ΥΠΕΞ θα αναλάβει δραστικά μέτρα, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες τουρίστες και πολύτιμα έσοδα.

Ιρίνα Τιούρινα - Εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας Γιατί σε συνεντεύξεις της σε κορυφαία ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει ανεβάσει ανεξήγητα τους τόνους. Συμβαίνει κάτι;

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Γιατί με 15 διακρίσεις σε 12 χρόνια, στον θεσμό των Routes, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι το πιο πολυβραβευμένο αεροδρόμιο παγκοσμίως. Μπράβο…

Για να δούμε…

• Σε ακύρωση για όλο το 2016 προγράμματος περίπου 10.000 θέσεων από τις πόλεις Orenburg, Surgut και Min Vody, προχωρά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μεγάλος ρωσικός tour operator, μετά τη δυσκολία των ελληνικών διπλωματικών αρχών να χορηγήσουν θεωρήσεις visa στους Ρώσους τουρίστες. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην αλλαγή αεροσκάφους από tour operator, από B 777, δυναμικότητας περίπου 360 επιβατών σε Β 737, της μισής δυναμικότητας, περίπου 170 ατόμων. • Το κλίμα που επικρατεί στη Ρωσία για την ελληνική πλευρά δεν είναι και το καλύτερο, με τους τόνους να ανεβάζει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας, Ιρίνα Τιούρινα, η οποία ανέφερε, ότι «κρίνοντας από το ρυθμό εργασίας του Ελληνικού Προξενείου στη Μόσχα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι διακοπές πολλών Ρώσων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των εορτών του Μαΐου να τεθούν σε κίνδυνο, λόγω προβλημάτων με την έκδοση θεωρήσεων». Σύμφωνα με την κα. Τιούρινα «στο Προξενείο της Ελλάδας έχουν συσσωρευτεί πά-

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

νω από 10 χιλιάδες διαβατήρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις εορτές του Μαΐου». Κατά την ίδια, «σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, το Προξενείο επεξεργάζεται μάξιμουμ 800 διαβατήρια την ημέρα, οπότε είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς το πόσες ημέρες θα χρειαστούν για την έκδοση 10.000 θεωρήσεων, αν κινούνται με τέτοιους ρυθμούς». • Η κα. Τιούρινα δεν δείχνει έλεος και συνεχίζει να… χτυπά, με δηλώσεις της, αυτή τη φορά, στο Interfax, λέγοντας ότι «λόγω των καθυστερήσεων από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μόσχα ο αριθμός των ακυρωμένων ταξιδιών, μπορεί να αυξηθεί πολύ αισθητά». • Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, λέει ότι εκδίδονται 800 θεωρήσεις την ημέρα, όταν, σύμφωνα με τον ίδιο, υποβάλλονται 1.800 αιτήσεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ στην Αθήνα, Γκενάντι Μέλνικ, ο αναπληρωτής υπουργός

Εξωτερικών διαψεύδει τις δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας, Ιρίνας Τιούρινα, ότι οι διακοπές των Ρώσων, που επέλεξαν για τις εορτές του Μαΐου τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα, μπορεί να ματαιωθούν λόγω προβλημάτων με την έκδοση θεωρήσεων. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αντιθέτως. Η Ελλάδα υπήρξε πάντα αγαπημένος προορισμός για τους Ρώσους για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων, ο πολιτισμός, οι δεσμοί μεταξύ των εθνών και τα προσκυνήματα. Στόχος της Ελλάδας ήταν πάντα να παραμείνει ανοικτή, φιλική και άνετη για τη ρωσική κοινωνία. Είναι σταθερά προσηλωμένη σε αυτό για πολλούς λόγους, ιστορικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς. Όχι μόνο δεν είμαστε κλειστοί, είμαστε εντελώς ανοικτοί», λέει ο Έλληνας ΑνΥΠΕΞ, σημειώνοντας, ότι «λόγω των τελευταίων γεγονότων, με τη μη δυνατότητα των Ρώσων να ταξιδέψουν σε Αίγυπτο και Τουρκία, πολλοί Ρώσοι τουρίστες θα κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο Θάλασσα, ως προς το οποίο η Ελλάδα προετοιμαζόταν για αρκετούς μήνες και είναι έτοιμη». • Σχετικά με το θέμα της έκδοσης θεωρήσεων στη Μόσχα, που, όπως σημειώνει το Πρα-


κτορείο, «προκάλεσε σάλο», ο κ. Ξυδάκης τόνισε, ότι «η ουρά υπήρξε μόνο μια ημέρα και μόνο σε ένα κέντρο θεωρήσεων, το οποίο ξεκίνησε να δέχεται πολίτες χωρίς ραντεβού», προσθέτοντας: «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεταβεί στο νέο σύστημα θεωρήσεων, που έχει μια πολύ πιο αυστηρή διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον νέο κωδικό της ζώνης Σένγκεν και συμπεριλαμβάνει λήψη βιομετρικών δεδομένων και δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όλα αυτά τα στοιχεία αποστέλλονται στη βάση του Στρασβούργου, ελέγχονται και επιστρέφουν. Όλα είναι πολύ αυστηρά. Πριν από μία εβδομάδα, υπήρξε αξιολόγηση στο Γενικό Προξενείο στη Μόσχα και όλα λειτουργούν πολύ καλά. Έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι απαιτήσεις ασφαλείας για τις τουριστικές θεωρήσεις και όλα αυτά απαιτούν εκπαιδευμένο προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό. Η Ελλάδα συνεργάζεται στη Ρωσία με τη μεγαλύτερη εταιρία στον τομέα αυτό, την VFS, η οποία διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και εξυπηρετεί πολλές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η εταιρία αυτή διαθέτει και κινητό εξοπλισμό, ο οποίος επιτρέπει την εξυπηρέτηση των πελατών στα σπίτια τους». • Φυσικά δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση ακύρωσης ταξιδιού λόγω της μη έκδοσης διαβατηρίου. «Όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες, που υποδέχονται Ρώσους, αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν καμία περίπτωση ακύρωσης ταξιδιού. Μιλήσαμε με όλες τις μεγάλες τουριστικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς μεταξύ των Ρώσων, τη Ρόδο, την Κρήτη και τη Χαλκιδική», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, προσθέτοντας, ότι «στόχος τώρα είναι η γρήγορη εξυπηρέτηση εκείνων που έχουν προτεραιότητα, που ταξιδεύουν σε τέσσερις-πέντε ημέρες». Υπενθυμίζοντας, ότι ο κώδικας Σένγκεν υποχρεώνει κάθε Προξενείο να εκδίδει θεώρηση, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα με την ασφάλεια, μέσα σε 15 ημέρες, τόνισε, ότι «στόχος της Ελλάδας είναι να εκδίδονται θεωρήσεις σε λιγότερο από επτά ημέρες, σε πέντε ημέρες, και εάν

δεν υπάρξει μεγάλη εισροή, αυτό θα γίνεται μέσα σε 48 ώρες». • Το Ikaros Beach Luxury Resort & Spa, στα Μάλια της Κρήτης, προηγείται στις προτιμήσεις των Γερμανών παραθεριστών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου (συγκεκριμένα το διάστημα 4-17 Απριλίου), μπροστά από τα Pilot Beach Resort, στη Γεωργιούπολη του νομού Χανίων και Lindos Princess, στη Λάρδο της Ρόδου, σύμφωνα με την κορυφαία κατάταξη Hotelometer. Τα ξενοδοχεία αυτά αποτελούν και την τριάδα των ξενοδοχείων που προτιμούν οι οικογένειες, με κάποια διαφοροποίηση, αφού πρώτο, σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη, στις επιλογές των οικογενειών είναι το Lindos Princess, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Pilot Beach και στην τρίτη το Ikaros Beach. Τα ζευγάρια πάλι, έδειξαν να προτιμούν το Ikaros με επόμενα τα Apollo Beach και Atrium Palace. Στο top ten με τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία στην Τουρκία, υπάρχουν οκτώ νέες αφίξεις, με ορισμένα να ξεχωρίζουν για το χαμηλό μέσο όρο των τιμών. Το γνωστό Royal Dragon βρίσκεται στην πρώτη θέση απομακρύνοντας το προηγούμενο νούμερο ένα, Delphin Diva. Άλλα νέα ονόματα στη συνολική πρώτη δεκάδα της κατάταξης είναι: το Miracle Resort στη Λάρα, το Primasol Hane Family, το Delphin Imperial, το Adinbey Famous Resort (Μπέλεκ), το Delphin Deluxe (Αλάνια), το Concorde de Luxe (Λάρα) και το Titanic Beach (Λάρα). Τα μόνα δύο ξενοδοχεία που διατήρησαν τις θέσεις τους στην πρώτη δεκάδα κατάταξης ήταν στη δεύτερη θέση το Oleander Hotel (Side), το οποίο «πήδηξε» από την όγδοη και το Side Prenses, το οποίο έπεσε στην τρίτη από τη δεύτερη θέση. Αντίθετα, στην κατάταξη των οικογενειών υπήρξαν λιγότερες αλλαγές. Το Primasol Hane Family ανέβηκε από την τρίτη στην πρώτη θέση, ενώ το Royal Dragon και το Titanic Beach ανέβηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ένα νέο όνομα, το Terrace Beach Resort (Side), ξεπέρασε στην κατάταξη με τα ζευγάρια τα Oleander και Side Prenses. Στην Ισπανία, το Blau Punta Reina στη Μα-

γιόρκα πέρασε στην πρώτη θέση μπροστά από το Gran Camp de Mar (Μαγιόρκα) και το Lopesan Costa Meloneras. Στην κατάταξη με τις οικογένειες, το Iberostar Club Cala Barca, το Blau Punta Reina και το Garbi Cala Millor συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα. Για άλλη μια φορά, στην κατάταξη με τα ζευγάρια μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για τα SBH Costa Calma, Lopesan Costa Meloneras και Hipotels Mediterraneo. Η Hotelometer είναι μια δεκαπενθήμερη κατάταξη των πιο δημοφιλών παραθεριστικών ξενοδοχείων στην Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, με βάση στοιχεία στο σύστημα κρατήσεων TravelTainment, που χρησιμοποιείται από Γερμανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες και online συστήματα κρατήσεων. • Την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης Σποράδων με ταχύπλοο επιβατηγό εγκαινιάζει από τις 16 Ιουνίου 2016 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2016 η Hellenic Seaways, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, τόσο της συμπρωτεύουσας, όσο και των Σποράδων. Τη νέα σύνδεση η οποία αναμένεται να συνεισφέρει στην αύξηση του εσωτερικού τουρισμού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα εξυπηρετεί το υπερσύγχρονο Flying Cat 4, χωρητικότητας 440 επιβατών, το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 40 κόμβους και συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες σε λιγότερο από τρεις ώρες. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη καθημερινά στις 09:00, με κατεύθυνση Σκόπελο-Αλόννησο-Σκιάθο. Η επιστροφή θα γίνεται κάθε απόγευμα στις 19:10 από Σκιάθο με στάσεις σε Αλόννησο, Σκόπελο και άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 22:45. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το δρομολόγιο θα περιλαμβάνει και στάση στη Γλώσσα Σκοπέλου. • Μια μεταγραφή-«κλειδί» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Vita Hotels. Ειδικότερα, στο στελεχιακό δυναμικό της νέας, αναπτυσσόμενης ξενοδοχειακής εταιρίας προσαρτήθηκε ο Στέλιος Γεωργόπουλος, πολύπειρο στέλεχος στον Τουρισμό. Ο κ. Γεωργό-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

9


πουλος, ο οποίος απεχώρησε από τον όμιλο Μαμιδάκη μετά από 25 χρόνια συνεργασίας, αναλαμβάνει στη Vita Hotels τη θέση του γενικού διευθυντή.

την υποστήριξη των αεροπορικών εταιριών. Πιστεύουμε πως, με αυτή την προσέγγιση, υποστηρίζουμε αποτελεσματικά και με συνέπεια τα αναπτυξιακά σχέδια και τη δραστηριότητα των αεροπορικών εταιριών στην αγορά μας». Στον θεσμό των Routes, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι το πιο πολυβραβευμένο αεροδρόμιο παγκοσμίως, με 15 διακρίσεις σε 12 χρόνια.

• Στην πρώτη θέση στην κατηγορία του (420 εκατ. επιβάτες) ανέδειξαν με τις ψήφους τους οι αεροπορικές εταιρίες το αεροδρόμιο της Αθήνας στα Routes Europe 2016, στη μεγαλύτερη συνάντηση του κλάδου των αερομεταφορών, προσθέτοντας μία ακόμη διάκριση στη λίστα των βραβεύσεών του. Στα Routes, οι αεροπορικές εταιρίες αξιολογούν τα προγράμματα υποστήριξης των αεροδρομίων που ανταποκρίνονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη νέων δρομολογίων και την ενδυνάμωση της παρουσίας τους στην τοπική αγορά. Μιλώντας σχετικά, η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις αεροπορικές εταιρίες, που για μία ακόμα φορά

• Με μία σειρά εκκρεμών ζητημάτων αναμένεται να ασχοληθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, ο οποίος ορκίστηκε μόλις πρόσφατα, ανάμεσά τους και η λειτουργία των εταιριών ενοικίασης σπιτιών μέσω ιστοσελίδων, όπως η Airbnb. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Βρετανικής Ένωσης Φιλοξενίας (Βritish Hospitality Association-BHA), Ufi Ibrahim, ο Khan επιβάλλεται να ασχοληθεί άμεσα με τα εκκρεμή ζητήματα, όπως είναι οι κανόνες ασφάλειας και πυρασφάλειας για τις online εταιρίες ενοικίασης σπιτιών, που

μας ξεχώρισαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την ψήφο και την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Με την επιβατική κίνησή μας να εξελίσσεται θετικά και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, συνεχίζουμε, σε στενή συνεργασία και διάλογο με τους αεροπορικούς συνεργάτες μας, να παρέχουμε ολοκληρωμένα προγράμματα αεροδρομιακού μάρκετινγκ, προβάλλοντας παράλληλα συστηματικά τον προορισμό μας, την Αθήνα. Η καμπάνια μας με τίτλο «Aviation Marketing delivered in a novel way» εκφράζει με ευρηματικό τρόπο την προσπάθειά μας να αναλύουμε τις ανάγκες της κάθε αεροπορικής εταιρίας, να προσαρμόζουμε αντίστοιχα τη στρατηγική μας και να παρέχουμε καινοτόμα και πρωτοποριακά προγράμματα για

σύμφωνα με την ΒΗΑ χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, τον Ιανουάριο, το 40% όλων των καταχωρήσεων σε ιστοσελίδες ανταλλαγής σπιτιών, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν από επαγγελματίες ιδιοκτήτες ακινήτων, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα «ψευτο-ξενοδοχεία» και οι μισές καταχωρήσεις αφορούν ολόκληρες ιδιοκτησίες και όχι δωμάτια σε σπίτια. Ισχυρίστηκε ότι οι 100 κορυφαίες εταιρίες ανταλλαγής σπιτιών πραγματοποίησαν £150 εκατομμύρια έσοδα διαμονής ετησίως. Η ΒΗΑ ισχυρίστηκε ότι το 40% όλων των καταχωρήσεων στο Λονδίνο ήταν από ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα προς ενοικίαση σε ετήσια βάση. Η επι-

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

κεφαλής της Βρετανικής Ένωσης Φιλοξενίας είπε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ότι, ιστοσελίδες όπως το Airbnb επιτρέπει σε ιδιοκτήτες ακινήτων να παρακάμψουν τους κανονισμούς σχεδιασμού, μισθώσεων και να αποφύγουν τους φόρους και τους κανονισμούς που ισχύουν στα τρόφιμα, την ασφάλεια πυρός και την υγεία. Καλώντας τον νέο δήμαρχο να αναλάβει δράση, η Ufi Ibrahim, δήλωσε: «Το Λονδίνο είναι η πιο επισκέψιμη πρωτεύουσα στον κόσμο, δημιουργώντας πάνω από £ 36 δισεκατομμύρια έσοδα από τον τουρισμό και £ 14 δισεκατομμύρια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από τη βιομηχανία της φιλοξενίας. Οι επιχειρήσεις μας απασχολούν έναν στους 10 Λονδρέζους. Ωστόσο, ο διεθνής ανταγωνισμός είναι έντονος και δεν μας επιτρέπει να θεωρούμε την ανταγωνιστικότητά μας δεδομένη. Δεν είναι μόνο οι παμπ, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τα αξιοθέατα που έχουν υψηλές προσδοκίες από τον νέο δήμαρχο. Είναι επίσης οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι υπηρεσίες, οι

κατασκευαστές, οι κλάδοι των μεταφορών και των κατασκευών, των οποίων η επιτυχία είναι αλληλένδετη με τη δική μας επιτυχία, ενώ και η επιτυχία του κλάδου της φιλοξενίας είναι αναπόσπαστη με εκείνη του Λονδίνου. Θέλουμε τον δήμαρχο πρωταθλητή των εξελίξεων στα διάφορα προγράμματα, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, κ.ο.κ.. Θέλουμε, επίσης, την επείγουσα προσοχή του δημάρχου σε μια σειρά εκκρεμών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των επισκεπτών και των Λονδρέζων, με την εξασφάλιση της επιβολής των κανονισμών ασφάλειας και πυρασφάλειας για τις online εταιρίες ενοικίασης σπιτιών. Με τιμή ΜάσκαΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Κ

όλαφος ο Ανδρέας Ανδρεάδης για την υπερφορολόγηση

χρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων 12 ευρώ ανά επιβάτη».

των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του Συνδέ-

«Πρόσφατα», συνεχίζει η κα. Κουντουρά, «ο εκπρόσωπος της

σμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην ομιλία

εταιρίας επανήλθε με επιστολή του, αυτή τη φορά συγκεκριμένα

του στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχει-

για το αεροδρόμιο της Κω, ζητώντας την άμεση απαλοιφή του

ρήσεων Κύπρου, άσκησε δριμύ κατηγορώ στην ελληνική κυβέρ-

εν λόγω τέλους. Στις συναντήσεις μας που είχαν προηγηθεί με

νηση για την υπερφορολόγηση που βιώνουν οι ελληνικές του-

τον εκπρόσωπο της εταιρίας, και στην ανταλλαγή αλληλογρα-

ριστικές επιχειρήσεις, σε αντιδιαστολή με την προσπάθεια που γίνεται στην Κύπρο, ώστε ο ΦΠΑ από το 9% να μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα. «Παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, οι εισπράξεις ΦΠΑ το 2015 αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε καν ένα τοις χιλίοις!», είπε με νόημα ο κ. Ανδρεάδης. Ακούει κανείς;

Κ

εραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση της Ryanair να στα-

φίας μας στη συνέχεια, ξεκαθάρισα ότι το συγκεκριμένο αίτημα για την κατάργηση των τελών 12 ευρώ ανά επιβάτη, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου. Τέτοιου είδους θέματα εντάσσονται στο πλαίσιο της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής που αφορά και τις αεροπορικές εταιρίες και του συνέστησα να απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών». «Έχω ευχαριστήσει στο παρελθόν τον εκπρόσωπο της Ryanair

ματήσει, δύο μήνες νωρίτερα, το καλοκαιρινό πρόγραμ-

και τον ευχαριστώ για μία ακόμη φορά δημοσίως για την πρό-

μα πτήσεών της στη χώρα μας, εξαιτίας της πρόθεση της

θεσή του να φέρει επιπλέον 5 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα, σε

κυβέρνησης να επιβάλει νέους φόρους στο τουριστικό προϊόν,

βάθος τριετίας. Και φυσικά του τόνισα ότι υποστηρίζω κάθε

προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση με τους δανειστές, σύμφω-

ενέργεια που καθιστά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας πιο

να με όσα υποστήριξε ο εμπορικός διευθυντής του ιρλανδικού

ανταγωνιστικό και αγωνίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση για

αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, κ. Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν, σε

όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου και

συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα. Όπως εξηγεί ο κ. Ο’

στον τομέα ευθύνης μου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το

Μπράιεν, πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη μετά την πα-

ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του 2015, μετά από τη

ραδειγματική αγνόηση των προτάσεων της εταιρίας, ήδη από τις

συστηματική εφαρμογή της νέας μας τουριστικής πολιτικής με

αρχές του 2014, για αύξηση της επιβατικής κίνησης, διαχρονικά

ορίζοντα τετραετίας», υπογραμμίζει η κα. Κουντουρά. Αναφε-

από τους αρμόδιους υπουργούς. Από τα «βέλη» του εμπορικού διευθυντή της εταιρίας δεν ξέφυγε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, την οποία χαρακτήρισε «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας». Καθόλου καλή εξέλιξη, αν και είναι σαφές ότι, πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική από την πλευρά της εταιρίας, ενώ δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την προκλητική συμπεριφορά του κ. Ο’ Μπράιεν.

«Σ

ρόμενη δε στους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό της, λέει ότι «αυτοί δεν συνάδουν ούτε με τους ελάχιστους κανόνες σεβασμού, ούτε με το πνεύμα αγαστής συνεργασίας». Κύριε Ο’ Μπράιεν λίγο τακτ δεν βλάπτει…

Τ

ρεις ελληνικές εταιρίες, η Ellinair του ομίλου Μουζενίδη και οι Olympic Air και Aegean Airlines, του ομίλου Aegean, κατατάχθηκαν, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο

οίκο αερομεταφορών OAG, στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των

ήκωσε το γάντι» η Έλενα Κουντουρά και με ανα-

αεροπορικών εταιριών που τήρησαν τις ώρες αφίξεων και ανα-

κοίνωσή της απάντησε στον εμπορικό διευθυντή

χωρήσεων τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον OAG, η Elinair βρέθηκε

της Ryanair, τονίζοντας ότι «είναι γνωστό το αίτη-

στην όγδοη θέση της κατάταξης των έγκαιρων αφίξεων, ενώ

μα που έχουν θέσει στις εκάστοτε κυβερνήσεις κατ’ επανάληψη

Olympic Air και Aegean Airlines βρέθηκαν στην 21η και στην

όλα τα προηγούμενα χρόνια και από τις αρχές του 2014 πιο επι-

22η θέση αντίστοιχα της κατάταξης με τις «on time» αφίξεις.

σταμένως, να μην πληρώνει η εν λόγω εταιρία το Τέλος Εκσυγ-

Άντε και καλύτερα…

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μ

ε αυξημένη πλειοψηφία δόθηκε από το Κεντρικό

έλξης να είναι το Βόρειο Σέλας. Την πεντάδα συμπληρώνουν η

Συμβούλιο Διοίκησης το «πράσινο φως» για το Ειδι-

Κροατία στην τέταρτη και η Νορβηγία στην πέμπτη θέση, ενώ

κό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου

στην έκτη θέση της κατάταξης συναντάται η Ισπανία.

(ΕΣΧΑΔΑ) για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, παρά το γεγονός ότι

Από τους ανταγωνιστικούς ως προς την Ελλάδα προορισμούς,

περιλαμβάνεται ξανά σχέδιο δόμησης κατοικιών το οποίο το ΣτΕ

η Τουρκία βρίσκεται πολύ πιο κάτω στη 12η θέση και η Κύπρος

είχε απορρίψει. Το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ δεν είχε εγκριθεί από

στην 14η. Το Τοp 20 με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες για δια-

το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το θέμα είχε «σκοντάψει»

κοπές έχει ως εξής:

στην κατασκευή 100 πολυτελών κατοικιών εντός της χερσονή-

1.Iταλία, 2.Ισλανδία, 3.Ελλάδα, 4.Κροατία, 5.Νορβηγία, 6.Ισπα-

σου. Στο νέο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπεται η ανάπτυξη 13 πολυτελών

νία, 7.Αυστρία, 8.Πορτογαλία, 9.Γαλλία, 10.Σλοβενία , 11.Ελβετία,

βιλών και δύο υπερπολυτελών ξενοδοχείων στη θέση των σημε-

12.Τουρκία, 13.Σουηδία, 14.Κύπρος, 15.Μαυροβούνιο, 16.Ουγγα-

ρινών μονάδων Arion Hotel και Westin Hotel.

ρία, 17. Μάλτα, 18.Φινλανδία, 19.Δανία, 20.Ιρλανδία

Για να δούμε τα θα γίνει…

Μπράβο μας!

Κ

μα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μ

Α.Ε. ενημερώνει ότι, ουδέποτε εξέφρασε ενδιαφέρον, ούτε έχει

στο, διάθεση και βαλάντιο.

λάβει μέρος, είτε άμεσα είτε ως μέρος κάποιου άλλου μετοχικού

Τον ελληνικό προορισμό προωθεί στη βρετανική αγορά το

σχήματος στη διαγωνιστική διαδικασία που έχει προκηρύξει η

Purple Travel, πουλώντας 7 διανυκτερεύσεις, σε πεντάστερο ξε-

Alpha Bank για τη διάθεση του Athens Hilton. Συνεπώς, το εν

νοδοχείο, all inclusive, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών

λόγω δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε

εισιτηρίων, από £239pp.

σχέση με το ενδιαφέρον της Eταιρίας σε αυτήν τη διαδικασία για

έα διάκριση για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην

Τ

τρίτη θέση μεταξύ των 20 καλύτερων ευρωπαϊκών χω-

Επίσης, η απόφαση αυτή της Delta Air Lines είναι αποτέλεσμα της

ρών για διακοπές, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετα-

ασθενέστερης ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια που καταγράφε-

ανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει από την πλευρά της Αεροπορίας Αιγαίου για το Hilton, με την ίδια την εταιρία να επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Με αφορμή δημοσίευ-

την απόκτηση του Αthens Hilton». Έτσι, για να ξέρουν τι γράφουν και τι λένε μερικοί…

Ν

εταξύ των κορυφαίων υποψήφιων προορισμών για οικογενειακές διακοπές στη βρετανική αγορά βρίσκεται το όμορφο νησί της Κέρκυρας, το οποίο, σύμ-

φωνα με τη βρετανική Telegraph, ανταποκρίνεται σε κάθε γού-

ην αναστολή των εποχικών της πτήσεων από τη Νέα Υόρκη προς την Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε η Delta Air Lines λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για θέματα ασφά-

λειας στην Τουρκία.

νικής Telegraph.

ται στη συγκεκριμένη αγορά.

Η χώρα μας διατηρεί υψηλά επίπεδα προτιμήσεων μεταξύ των

Παράλληλα, τις πτήσεις της προς την Κωνσταντινούπολη έχει

αναγνωστών της εφημερίδας, παρά τα όποια προβλήματα αντι-

αναστείλει, για παρόμοιους λόγους, και ο ισπανικός αερομετα-

μετωπίζει, αφού ο νησιωτικός της πλούτος, ο καταγάλανος ουρα-

φορέας Iberia.

νός και οι πεντακάθαρες θάλασσές της, εξακολουθούν να θεω-

Η είδηση της απόσυρσης της Delta από τη γραμμή Νέα Υόρκη-

ρούνται ακαταμάχητα στοιχεία.

Κωνσταντινούπολη προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση, σχεδόν

Στην πρώτη θέση μεταξύ του Top 20 με τις κορυφαίες ευρωπα-

7%, του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας, Turkish Airlines,

ϊκές χώρες για διακοπές βρίσκεται η Ιταλία, με το δελεαστικό

η οποία, πάραυτα σχεδιάζει να προχωρήσει στην προγραμμα-

μίγμα τέχνης, ιστορίας και γαστρονομίας να καθιστούν τη χώρα

τισμένη έναρξη των πτήσεών της από Κωνσταντινούπολη προς

κυρίαρχη επιλογή για τους Βρετανούς. Ακολουθεί η Ισλανδία στη

Ατλάντα, στις 16 Μαΐου.

δεύτερη θέση, με το δυνατό σημείο της χώρας και ισχυρός πόλος

Για να δούμε…

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Κοσμικά

Στo Top 100 των Starway World Best Hotels και για το 2015 παραμένει, έπειτα από την περσινή βράβευσή του, το ξενοδοχείο Nana Beach Hotel του ομίλου εταιρειών Καράτζη. Η συγκεκριμένη διάκριση, η οποία έρχεται λίγο πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών του ξενοδοχείου, αποκτά συμβολικό χαρακτήρα, αφού αφορά στη χρονιά που το Nana Beach Hotel συμπλήρωσε 30 χρόνια λειτουργίας. Η τελετή απονομής των Starway World Best Hotels 2015 πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης Ukraine International Travel & Tourism Show UITT 2016, στο Κίεβο της Ουκρανίας και το βραβείο παρέλαβε ο γενικός διευθυντής του Nana Beach Hotel, κ. Ηλίας Καλαθάς. Ο γενικός διευθυντής του Nana Beach Hotel, κ. Ηλίας Καλαθάς, περιχαρής παραλαμβάνει το βραβείο.

Με το Βραβείο Αριστείας, οι επισκέπτες του Creta Maris Beach Resort και χρήστες του Booking.com βράβευσαν, για μια ακόμη φορά, το ξενοδοχείο, ανεβάζοντάς το ακόμη υψηλότερα στις προτιμήσεις τους. Έχοντας πραγματοποιήσει την κράτησή τους μέσω του Booking. com, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου, αφού απόλαυσαν τις διακοπές τους το 2015, επέστρεψαν στην πλατφόρμα της Booking.com όπου άφησαν τα σχόλιά τους και βαθμολόγησαν το ξενοδοχείο με βαθμολογία 9 σε μια κλίμακα του 10. «Το συγκεκριμένο βραβείο αντιπροσωπεύει την άποψη που έχουν για το Creta Maris Beach Resort ένα μέρος των επισκεπτών μας και γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε ο Νίκος Βλασιάδης, γενικός διευθυντής του Creta Maris Beach Resort. Επικεφαλής και στελέχη του ξενοδοχείου χαρούμενοι επιδεικνύουν το νέο βραβείο.

Μέλη της TÜRSAB Ανατολικής Θράκης φιλοξένησε στη Χαλκιδική ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η συμφωνία για την επίσκεψη αυτή κλείστηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης. Η 16μελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της TÜRSAB, Cebi Orhan, φιλοξενήθηκε και περιηγήθηκε στη Σιθωνία με τη συνεργασία του Δήμου Σιθωνίας και ειδικότερα του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου. Mια αναμνηστική φωτογραφία.

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αποσπώντας συνολικά τέσσερα βραβεία, η Celestyal Cruises ξεχώρισε στην απονομή των βραβείων Tourism Awards 2016. Ειδικότερα, η εταιρία, απέσπασε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Πολιτιστικός Τουρισμός» για το πλούσιο πρόγραμμα των θεματικών εκδηλώσεων που προσφέρει, το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Τουριστική ανάπτυξη/Συνεισφορά στην εθνική ή τοπική οικονομία» καθώς χάρη στη δραστηριότητά της προσέφερε μια σημαντική «ανάσα» στην οικονομία της χώρας, ενώ συνεισέφερε ουσιαστικά και πολυδιάστατα στην οικονομία των επισκεπτόμενων προορισμών. Τέλος, διακρίθηκε με δύο αργυρά βραβεία στις κατηγορίες «Αξιοποίηση social media» και «Επιλογή, επιβράβευση & ανάπτυξη προσωπικού». Στιγμιότυπο από τη βράβευση της εταιρίας.

«Άρωμα» Γαλλίας είχε η λογοτεχνική βραδιά που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στα Χανιά, με προσκεκλημένους τον στοχαστή, Ακαδημαϊκό και πολυβραβευμένο συγγραφέα Andreï Makine και τη μορφωτική Aκόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Marie-Christine Vandoorne. Η συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο: «Οι σημαντικοί Γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», που οργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη φωτογραφία, ο συγγραφέας Andreï Makine με τη μορφωτική Aκόλουθο της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Marie-Christine Vandoorne. ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

AN AI ΔΩPE TOY EMET ΔIAN MEΛH IAKOY ΣTA ΔOXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΠ

ΣΗ

ΡΦΩ

Υ - 144

ΑΜΟ 51 ΜΕΤ

ΓΓΙΟ

ΤΑ Α.Ε. Α ΔΕΛ Α ΣΙΓΜ

ΕΙΑΣ

8&

ΣΗΤ

IKO

ΟΛΟ ΜΕΣ

KA I

EΠI

XEI

PH MA

TIK

O ΠEP

IOΔ

IKO

OM ON σμιο OIK γκό KO ν πα » στο μος ος άνε νέες » για αγορά μος ο δρό χειακή ξη οδο οίγει πτυ «Αν στην ξεν η ανά ς τέρ κον άδα ει τα… η Ελλ Σπά α˝ ας : ός ιέρ ΜΑ ισμ ή ιδέ »  ΘΕ κρουαζ προορ ˝δυνατ χείων της λής ς: «Η ξενοδο άκη Ασφα δηλ διασμό ΜΑ:  ΘΕ Τσικαν ν σχε τέρης Ω στο  ΛευΑ και το το ΚΑΠ

MH

NIA

IO TO

YPI

ΘΝΕΣ:

ww

w.c

arte

co.

gr

ΣTI

«Ούρι

 ΔΙΕ ρισμό

Του

Α ΣΙΓΜ MH 0€ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO 2016 - 6,00 € 6,0 KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ NIA 223 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Α ΔΕΛ 6IO TO ΤΑ Α.Ε. 201 YPI ΣΗΤ ΙΟΣ ΕΙΑΣ ΣTI KO 8& ΟΥ ΑΡ ΜΕΣ OIK ΟΛΟ - ΙΑΝ ON ΓΓΙΟ OM 222 Υ - 144 IKO XO Σ 51 ΜΕΤ KA I EΠI ΑΜΟ XEI ΡΦΩ PH MA ΣΗ 36 σελ. TIK O ΠEP IOΔ

ΜΑ:

 ΘΕ νδύσει

ΔIAN EMET ΣTA AI ΔΩPE ΞENO MEΛH TOY AN EΠIM ΔOXEIAKO EΛHT HPIO Y Y

- TEY

IKO

- TEY

ITB:

 Σε άνοδο εισπράξεις

και αφίξεις το 2015

 «Βαρίδι» η υπερφορολόγηση

για τον Τουρισμό

 Millennials: Μία δυναμική

Με το… ξενοδο δεξ χειακήί το 201 βιομη 6 για την χαν ευρ ία ωπαϊκ ή

ταξιδιωτική αγορά

επε

Mosco

Αισιόδ

XO Σ

224

- ΜΑ

Θετικ ό το

ΡΤΙ

κλίμα

ΟΣ

για

201

6 - 6,0

την

0€

Ελλάδα

Ναι, επιθυμώ να εγγραφώ συνδρομητής

w, Ru

οξα

ssia

τα μην

ΝΙΚΟΣ ΧΟ

ύμα

τα απ ό την

ΜΙΤ

Τ

201  Οι γυναίκες «κατακτούν» 6

τον κόσμο των επιχειρήσεων

ΥΔ ΣΥΝΕ ΑΛΑΚΗΣ ΝΤΕΥ ΞΗ

στο περιοδικό

Σ ΙΡΗ ΑΚ ΗΝΑ ΤΣ Μ ΟΣ ΞΗ ΡΓ ΕΥ ΓΙΩ ΕΝΤ Ν ΣΥ Υ ΕΙΟ ΣΙΛ ΒΑ Ε Υ Ξ Η OΣ Τ NIK Ν Ε Ν ΣΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

ΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών ☐ Eξωτερικού**

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

90,00 €

* Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6€ ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................ ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ............................................................................................................................................................................................ ☐ Αποστολή εμβάσματος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 150110 0440 0000 0444 7069 784 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 98 01715 65000 6565 101793 256

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: .........................................................................................................................................................................

• Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Διεθνή Nέα

Αλλάζει «χέρια» η Hotelbeds

που ήταν δεσμευμένα σε συμβόλαια στην Ευρώπη, τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 17,9%, να διαμορφώνεται σε 163,943 νέα δωμάτια, που αντιστοιχούν σε 1.131 ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της STR Global, ο αριθμός των δωματίων εμφανίζεται αυξημένος κατά 17,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό τον Μάρτιο του 2015 και κατά 6,7% σε ετήσια βάση, όσον αφορά τα δωμάτια που βρίσκονται

Στον έλεγχο της GNVA Acquisitions Limited περνάει η Hotelbeds,

υπό κατασκευή.

έναντι περίπου 1,2 δισ. ευρώ, με την εξαγορά να προβλέπεται ότι

Τα στοιχεία που αφορούν τα νέα δωμάτια σε συμβόλαια περι-

θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

λαμβάνουν έργα που βρίσκονται στη φάση της κατασκευής, του

Το τίμημα που είχε προσδιορίσει η TUI ήταν μεταξύ 600 εκατ. και

τελικού προγραμματισμού ή του σχεδιασμού, αλλά δεν περιλαμ-

1,2 δισ. ευρώ, οπότε το τελικό τίμημα που συμφωνήθηκε κρίνε-

βάνει έργα που βρίσκονται σε άγνωστο στάδιο.

ται παραπάνω από ικανοποιητικό για τον ταξιδιωτικό κολοσσό,

Στην Ευρώπη, τον Μάρτιο, βρίσκονταν υπό κατασκευή 63.150

ο οποίος υποστηρίζει ότι, τα έσοδα που προκύπτουν από την

δωμάτια, αριθμός ο οποίο αντιστοιχεί σε 448 ξενοδοχεία.

πώληση της Hotelbeds θα επενδυθούν σε μελλοντικές ευκαιρίες

Μεταξύ των ξενοδοχειακών κατηγοριών, τα ξενοδοχεία που ανή-

ανάπτυξης και στην ενίσχυση του ισολογισμού της TUI.

κουν στην Άνω Μέση κατηγορία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτε-

Μιλώντας σχετικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Tui, Fritz Joussen,

ρο μέρος των δωματίων επί συμβάσει (23,7% με 38.806 δωμάτια)

χαρακτήρισε την πώληση ως μία «πολύ επιτυχημένη συμφωνία,

και υπό κατασκευή (22,0% με 13.893 δωμάτια).

τόσο για το μέλλον της Hotelbeds, όσο και για τους επενδυτές

Δύο άλλες κατηγορίες, που η κάθε μία αντιπροσωπεύει περισ-

του ομίλου TUI».

σότερο από το 15,0% των δωματίων επί συμβάσει είναι: Υψηλής

Η Hotelbeds πριν την πώλησή της ανήκε στο Specialist Travel,

ποιότητας (19,5% με 32.050 δωμάτια) και Οικονομική (16,8% με

που περιλαμβάνει B2B ξενοδοχειακά portals και πουλάει online

27.614 δωμάτια).

διαμονή σε καταλύματα σε όλο τον κόσμο, σε πελάτες χονδρικής,

Εκτός από την Άνω Μέση κατηγορία, τρεις κατηγορίες αντιπροσω-

όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι tour operators. Πρόκειται για

πεύουν περισσότερο από το 15,0% των δωματίων επί συμβάσει:

την κορυφαία εταιρία παγκοσμίως στη χονδρική πώληση, στην

Υψηλής ποιότητας (21,6% με 13.636 δωμάτια), Πολυτελείας (17,9%

παροχή καταλυμάτων B2B, καθώς δραστηριοποιείται σε περισ-

με 11.288 δωμάτια) και Οικονομική (17,7% σε 11.155 δωμάτια).

σότερες από 120 αγορές. Λόγω των διαφορετικών επιχειρηματικών μοντέλων και των στρατηγικών τους, η Hotelbeds λειτουργούσε ανεξάρτητα από τις τουριστικές επιχειρήσεις του ομίλου, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ανάπτυξη και την αξία του τμήματος. Η Hotelbeds κατάφερε να πετύχει συνολική αξία συναλλαγής €3,6 δισεκατομμύρια, κύκλο εργασιών άνω του €1 δισ. και υποκείμενα κέρδη [EBITDA] αξίας €69 εκατομμυρίων, κατά τη διάρκεια του έτους, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Η GNVA Acquisitions Limited, ανήκει κατά πλειοψηφία σε κεφάλαια της εταιρίας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Cinven και του Canada Pension Plan Investment Board.

Κατηγορία Luxury (Υπερπολυτελείας) Upper Upscale (Πολυτελείας) Upscale (Υψηλής ποιότητας) Upper Midscale (Άνω Μέσης κατηγορίας) Midscale (Μέσης κατηγορίας) Economy (Οικονομική) Unaffiliated (Ανεξάρτητα) Σύνολο

Υπάρχουσα Υπό προσφορά κατασκευή Επί συμβάσει 80,466 262,587 533,408

3,535 11,288 13,636

6,450 23,737 32,050

419,222

13,893

38,806

289,995 261,695 2,784,218 4,631,591

5,028 11,155 4,615 63,150

15,232 27,614 20,054 163,943

Πηγή STR/στοιχεία έως τις 31 Mαρτίου 2016

Υπενθυμίζεται ότι, η ΤUI έχει παρουσία στην Ελλάδα με δύο

Gay paradise η Μύκονος

εταιρίες, την Hotelsbeds και την Destination Services, οι οποίες

Σε κορυφαίος γκέι ευρωπαϊκός προορισμός αναδεικνύεται η

πραγματοποιούν ετησίως κύκλο εργασιών της τάξης των 120

Μύκονος στην ιστοσελίδα της online πλατφόρμας για γκέι στη

εκατ. ευρώ περίπου.

Βρετανία, Gay Star News.

Επενδύσεων συνέχεια στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία

Στην ελληνική, online διαφημιστική πλατφόρμα ξενοδοχείων Destsetters, η οποία συνεργάζεται με το Gay Star News, παρουσιάζονται οι μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει το νησί

Κατασκευαστικός «πυρετός» παρατηρείται στην ευρωπαϊκή, ξε-

σε γκέι ταξιδιώτες.

νοδοχειακή αγορά, με τον αριθμό των δωματίων ξενοδοχείων

Ανάμεσα στις παραλίες, τα μπαρ και τις διάφορες επιλογές δια-

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σκέδασης, αναφορά γίνεται και στα πέντε καλύτερα ξενοδοχεία

Reinhardt, επισημαίνει ότι η αύξηση στις κρατήσεις φέτος θα

για γκέι στη Μύκονο, τα οποία είναι:

κυμανθεί σε διψήφια νούμερα, προειδοποίησε, όμως, ότι η τάση

Kouros Hotel & Suites: Καλύτερο για γαμήλιο ταξίδι

αυτή προς τη Δυτική Μεσόγειο δεν θα πρέπει να θεωρείται ως

Mykonos Theoxenia: Καλύτερο για γκέι οικογένειες

δεδομένη.

Kivotos Luxury Boutique Hotel: Καλύτερο για πολυτελείς διακοπές

Με τη σειρά του ο ανώτερος διευθυντής προϊόντος του Thomas

Greco Philia: Καλύτερο για όσους αγαπούν την παραλία

Cook, Gunter Buseck, είπε ότι «η τρέχουσα ανάπτυξη ανταποκρί-

Elysium Hotel Mykonos: Καλύτερο ξενοδοχείο αποκλειστικά για γκέι.

νεται σίγουρα στις προσδοκίες μας». Και εξήγησε: «Το Algarve,

Σύμφωνα με την Destsetters, τους προσεχείς μήνες θα υπάρξει

προορισμός που προωθήσαμε για πρώτη φορά το 2015, με κα-

προώθηση και άλλων ελληνικών προορισμών σε συνεργασία με

λοκαιρινή σεζόν που διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμ-

το Gay Star News, σε μια προσπάθεια να τοποθετηθεί η χώρα στο

βριο, αποδεικνύεται ιδιαίτερα καλή επιλογή. Επιπλέον, οι τιμές

επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας Gay Travel σκηνής.

για το Algarve αυτό το καλοκαίρι είναι ελαφρώς χαμηλότερες από πέρυσι, ενώ ο Cook επωφελείται, προσφέροντας περισσότερα ξενοδοχεία και εκδρομές». Η αύξηση της χωρητικότητας των θέσεων στις πτήσεις, ειδικά στο Algarve, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από τα υψηλά διψήφια ποσοστά ανόδου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της FTI, Manuel Morales, ο οποίος αναμένει αύξηση της ζήτησης για την υψηλή περίοδο ΙουλίουΑυγούστου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αύξηση των τιμών δεν είναι σημαντική, όμως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το 2017. Οι αεροπορικές εταιρίες από την πλευρά τους, ανταποκρίνονται

«Focus» στην Πορτογαλία κάνουν οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες

στο αίτημα για προσθήκη επιπλέον πτήσεων από τη Γερμανία προς την Πορτογαλία, το φετινό καλοκαίρι, με την Easyjet, τη Ryanair, τη Eurowings, την Air Berlin και την TUIfly να προσθέ-

Σε διψήφια ποσοστά διατηρείται η αύξηση στις κρατήσεις για

τουν διάφορες νέες υπηρεσίες από διαφορετικά αεροδρόμια της

την Πορτογαλία από τη γερμανική αγορά τη φετινή τουριστική

Γερμανίας προς το Αλγκάρβε.

περίοδο, σύμφωνα με τα δεδομένα των Γερμανών τουριστικών

Επιπλέον, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναζητούν τρόπους προκει-

πρακτόρων, σε συνέχεια της αυξητικής τάσης που διαγράφεται

μένου να διατηρηθεί η αυξητική τάση που παρατηρείται σήμερα

τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, ο αριθμός των Γερμανών τουριστών

μέσω της διαφοροποίησης των προϊόντων τους και προσφέρο-

στην Πορτογαλία αυξήθηκε σε 1,1 εκατομμύρια από 977.000 το

ντας περισσότερες εκδρομές εντός της χώρας, αλλά και νέους

2014, με το Αλγκάρβε, τη Μαδέρα και τη Λισαβόνα να κυριαρ-

προορισμούς. Dertour και FTI, για παράδειγμα, προσφέρουν πε-

χούν στις επιλογές τους.

ριηγήσεις χωρίς οδηγό από τη Λισαβόνα σε πολιτιστικά αξιοθέα-

Μιλώντας σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του Olimar, ο οποί-

τα όπως το Πόρτο και το Coimbra, ενώ ο Studiosus προτείνει ένα

ος εξειδικεύεται στις διακοπές στην Πορτογαλία από το 1972,

πολιτιστικό ταξίδι για οικογένειες «στα χνάρια των ναυτικών».

Markus Zahn, λέει ότι αναμένεται αύξηση τουλάχιστον 20% για το σύνολο του έτους. Η μόνη ανησυχία είναι αν θα είναι επαρκής η αύξηση της χωρητικότητας των θέσεων στις πτήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση. «Όχι μόνο Γερμανοί, αλλά γενικά, εφέτος το καλοκαίρι, θα επισκεφθεί την Πορτογαλία μεγαλύτερος αριθμός τουριστών», τόνισε. Η TUI πάλι δεν έχει τέτοιες ανησυχίες μετά την επέκταση της χωρητικότητάς της για την Πορτογαλία εφέτος, με την TUIfly να έχει προσθέσει επιπλέον 14.000 θέσεις για τη Μαδέρα και 8.000 για τον Φάρο, ενώ στο Λάγος προγραμματίζει να ανοίξει το δεύτερο, αποκλειστικά για ενήλικες θέρετρο στην Πορτογαλία, Sensimar. Από την πλευρά του ο διευθυντής προϊόντων της Dertour, Jens

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Statistics

Mε θετικό πρόσημο η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία το 1ο τρίμηνο του 2016 Με θετικούς ρυθμούς εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία το 1ο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας αυξήσεις και στους τρεις βασικούς δείκτες απόδοσης, όπως πιστοποιούν τα τελευταία στοιχεία του έγκυρου οίκου τουριστικών μελετών STR.

εριορισμένη αύξηση 0,8% κατέγραψε ο δείκτης της πλη-

Π

Η Γερμανία κατέγραψε μικρή αύξηση στους τρεις βασικούς δεί-

ρότητας στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε

κτες: πληρότητα (0,8% σε 62,4%), ADR (2,2% σε EUR99.78) και

σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και πληρότητα

RevPAR (2,9% σε 62,22 ευρώ). Τα ποσοστά ADR (EUR 101.58) και

στο 61,1%. Σε καλύτερα επίπεδα διαμορφώθηκε η αύξηση στη

RevPAR (EUR 67,96) του Μαρτίου ήταν τα υψηλότερα που έχουν

μέση ημερήσια τιμή - ADR (2,3%), η οποία ανήλθε σε 102,98

καταγραφεί τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ τα ποσοστά της πληρό-

ευρώ, ενώ έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο - RevPAR διαμορφώθη-

τητας (66,9%) ήταν τα δεύτερα υψηλότερα για τον συγκεκριμένο

καν σε 62,94 ευρώ, αυξημένα κατά 3,1%.

μήνα.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2015, η Ευρώπη ανέφερε αύξηση

Η Ιρλανδία κατέγραψε αύξηση 4,8% στην πληρότητα, η οποία

0,3% στην πληρότητα, η οποία διαμορφώθηκε σε 66,2%, αύξηση

διαμορφώθηκε σε 66,4%, καθώς και διψήφια αύξηση στους δεί-

1,9% στη μέση ημερήσια τιμή, η οποία ανήλθε σε 105,28 ευρώ

κτες ADR (17,6% σε EUR 107.84) και RevPAR (23,2% σε EUR 71.63).

και αύξηση 2,2% στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο, τα οποία

Η τριμηνιαία απόδοση ακολουθεί τις πρόσφατες τάσεις στη

ανήλθαν σε 69,71 ευρώ.

χώρα, με τον Μάρτιο να είναι ο 16ος συνεχής μήνας όπου σημει-

Οι επιδόσεις των χωρών το 1ο τρίμηνο του 2016

ώνεται αύξηση στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο. Η τιμή των 86,67 ευρώ ήταν ένα ρεκόρ τον Μάρτιο για τη χώρα, υποβοηθού-

Η Κροατία δημοσίευσε διψήφιες αυξήσεις και στους τρεις βασι-

μενο από την μία «έντονη» εβδομάδα, η οποία περιελάμβανε την

κούς δείκτες: πληρότητα (14,9% σε 26,6%), ADR (16,0% σε HRK

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

534.14) και RevPAR (33,3% σε HRK 142,12). Το πρώτο τρίμηνο είναι

Οι αναλυτές της STR επισημαίνουν τη συνεχή αύξηση της ζήτη-

παραδοσιακά χαμηλή σεζόν στην Κροατία. Μάλιστα, οι επιδόσεις

σης και τη στασιμότητα της προσφοράς.

της χώρας αυξήθηκαν σημαντικά από τον Μάρτιο, με τα έσοδα

Η αύξηση της ζήτησης είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που

ανά διαθέσιμο δωμάτιο να αυξάνονται κατά 55,4% σε HRK 173.39.

γίνονται για την προώθηση του ιρλανδικού τουρισμού στο εξω-

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


τερικό και αντανακλάται στο ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων επι-

ξηση στον δείκτη ADR, ο οποίος διαμορφώθηκε σε EUR113.27.

βατών που ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου του Δουβλίνου το

Οι επιδόσεις της αγοράς επηρεάστηκαν σημαντικά από τις τρο-

2015.

μοκρατικές επιθέσεις της 22ας Μαρτίου, με την πληρότητα να

Μονοψήφια ποσοστά ανόδου ανέφερε η Πορτογαλία, τόσο στην

μειώνεται από 81,8% που ήταν στις 21 Μαρτίου στο χαμηλό των

πληρότητα (6,2% σε 49,7%), όσο και στον δείκτη ADR (8,4% σε

19,5% την 28η Μαρτίου, ενώ συνολικά για τον μήνα η πληρότητα

74,39 ευρώ), οδηγώντας σε διψήφια αύξηση τον δείκτη RevPAR

σημείωση πτώση κατά 19,6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώ-

(15,1% σε EUR36.98). Το πρώτο τρίμηνο αποτελεί μία παραδοσι-

θηκε στο 57,7%.

ακά χαμηλή περίοδο για την Πορτογαλία, όμως τα επίπεδα των

Η Γενεύη ανέφερε μειώσεις σε όλους τους τομείς: πληρότητα

δεικτών της πληρότητας, η οποία διαμορφώθηκε στο 62,4% και

(3,1% σε 63,5%), ADR (1.1% σε CHF300.01) και RevPAR (4,2% σε

της μέσης ημερήσιας τιμής, η οποία ανήλθε σε EUR 75.99, ήταν οι

CHF190.52). Σύμφωνα με αναλυτές της STR, θετικό αντίκτυπο

υψηλότεροι για τον μήνα Μάρτιο από το 2008. Αυτό αποδεικνύει,

στους δείκτες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της πόλης είχε η

σύμφωνα με τους αναλυτές της STR, ότι οι τουρίστες στη Μεσό-

διοργάνωση του Διεθνούς Σαλονιού Αυτοκινήτου (Μάρτιος 3

γειο έχουν στραφεί σε χώρες όπως η Πορτογαλία, που θεωρού-

έως 13), αλλά το γεγονός δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τους

νται πιο ασφαλείς προορισμοί.

αργούς ρυθμούς που σημειώθηκαν την περίοδο του Πάσχα. Επι-

Οι επιδόσεις των αγορών το 1ο τρίμηνο του 2016

πλέον, στις μειώσεις που εμφάνισε η Γενεύη είναι πιθανό να επέδρασε το κλείσιμο του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

Το Άμστερνταμ παρουσίασε αύξηση 3,9% στην πληρότητα, η

Το Μιλάνο παρουσίασε μικρή μείωση στην πληρότητα (2,0% σε

οποία διαμορφώθηκε στο 68,5%, καθώς και διψήφια αύξηση

59,8%) και στο RevPAR (0,6% σε 79,18 ευρώ), ενώ περιορισμένη

στους δείκτες ADR (12,3% σε EUR122.92) και RevPAR (16,7% σε

άνοδο 1,4% εμφάνισε ο δείκτης ADR, ο οποίος διαμορφώθηκε σε

EUR84.15). Σύμφωνα με τους αναλυτές της STR, το Άμστερνταμ

132,45 ευρώ. Οι επιδόσεις της αγοράς επιβραδύνθηκαν από το

ξεχωρίζει τον Μάρτιο για την αύξηση 25,8% στον δείκτη RevPAR.

τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2015, αλλά σε γενικές γραμμές,

Οι Βρυξέλλες είδαν μειώσεις στην πληρότητα (9,8% σε 57,4%)

το Μιλάνο, φαίνεται να επηρεάζεται λιγότερο από τις επιθέσεις

και στο RevPAR (8,1% σε EUR65.06), ενώ μόλις 1,9% ήταν η αύ-

των Βρυξελλών, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

Στους δήμους παραμένει η χρήση αιγιαλού

Απόφοιτος της κορυφαίας Ecole Hoteliere de Lausanne, με 21

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία η οποία προβλέπει

χρόνια παρουσίας στον κλάδο, η Στεφανία Φλέγγα διαθέτει προ-

την παράταση για έναν χρόνο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης

ϋπηρεσία σε μεγάλα ξενοδοχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού,

(με αρ. ΔΔΠ0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015), που αφορά την

μεταξύ των οποίων: Royal Monceau Paris, Hilton International,

παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ Α’

Accor. Το 2002 ανέλαβε το launching του King George ως Director

βαθμού, και την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του

of Sales & Marketing, ενώ το 2008 μετακινήθηκε στη YES!Hotels

ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. Η τροπολογία έχει ενσωματωθεί

στη θέση της director of sales & marketing του ομίλου.

στον νόμο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και κρίνεται ανα-

Η Στεφανία Φλέγγα είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

γκαία προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα περιόδου, με δεδομένες τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτού-

Τίτλοι τέλους στη συνεργασία Στέλιου Γεωργόπουλου με τον όμιλο Μαμιδάκη

νται για την παραχώρηση του δικαιώματος σε τρίτους.

Μετά από 25 σχεδόν χρόνια

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, με την παράταση της ΚΥΑ απο-

συνεργασίας χωρίζουν οι δρό-

τρέπεται, σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο, η μείωση των εσό-

μοι του Στέλιου Γεωργόπου-

δων του Δημοσίου και η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των

λου με τον όμιλο Μαμιδάκη.

Δήμων και η ανατροπή των προϋπολογισμών τους. Παράλληλα,

Ο Στέλιος Γεωργόπουλος ξεκί-

όμως, όπως λέει, «προστατεύει περιβαλλοντικά τις παραλίες και

νησε τη συνεργασία του στον

τις τοπικές κοινότητες από την όποια αιφνίδια ανατροπή προκύ-

όμιλο στις αρχές της δεκαετί-

ψει στη διαχείρισή τους από την έλλειψη ισχύος του παρόντος

ας του 1990 (Ιανουάριο 1992

νομοθετικού πλαισίου».

κατ’ ακρίβεια), φθάνοντας στην θέση του Chief Operating Officer

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγο-

των Blue.gr Hotels and Resorts.

νός ότι στη ρύθμιση που κατατέθηκε, κατοχυρώνεται προσωρινά

Τελειώνοντας την ΑΣΤΕΡ της Ρόδου ξεκίνησε να εργάζεται στη

η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης επί του αιγιαλού και

reception του ξενοδοχείου Herodion για να συνεχίσει στην ίδια

της παραλίας, στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. για την άσκηση δρα-

θέση στο ξενοδοχείο Club Poseidon, στο Λουτράκι.

του Δημοσίου και των Δήμων, ενόψει της έναρξης της τουριστικής

στηριοτήτων, ήπιων και συμβατών με το φυσικό περιβάλλον. ληπτικού ελέγχου και εποπτείας, ώστε να αποφεύγονται παραβι-

Οι αυξήσεις-φωτιά διώχνουν τους tour operators από τους αρχαιολογικούς χώρους

άσεις των όρων της παραχώρησης και η αναίρεση του κοινόχρη-

Οι νέες, σε δυσθεώρητα ύψη, τιμές στα εισιτήρια των μουσεί-

στου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας.

ων και των αρχαιολογικών χώρων, στις οποίες προχώρησε το

Επίσης η παράταση της ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης

υπουργείο Πολιτισμού, έχουν, ήδη, οδηγήσει αρκετούς tour

αφορά συμβάσεις που θα συναφθούν από τις 30/04/16 και δεν

operators σε περιορισμό ή και διακοπή των εκδρομών σε αυ-

συνιστά παράταση των συμβάσεων παραχώρησης σε τρίτους

τούς.

που έχουν συναφθεί έως 30/04/2016.

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη στη Σπιναλόγκα, όπου το εισιτήριο αυ-

Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι ΟΤΑ έχουν την ευθύνη άσκησης προ-

ξήθηκε από 2 ευρώ κατ’ άτομο σε 8 (!!!), δηλαδή αύξηση 300%,

Η Στεφανία Φλέγγα στη Γενική Διεύθυνση του oμίλου YES! Hotels

πολλοί tour operators, πραγματοποιούν τον περίπλου του

Τη θέση της γενικής διευθύ-

το αρχαιολογικό μουσείο και την Σπιναλόγκα, θα χρειαστεί να

ντριας του ομίλου ξενοδοχεί-

ξοδέψει μόνο για τα εισιτήρια 132 ευρώ, έναντι 48 ευρώ μέχρι

ων YES!Hotels, ανέλαβε από

πρόσφατα.

την 1η Απριλίου 2016 η Στε-

Φοβούμενη ότι, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε μαρασμό τους

φανία Φλέγγα, ένα από τα πλέ-

αρχαιολογικούς χώρους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

ον καταξιωμένα και με διεθνή

(ΠΟΞΕΝ) ζητά με επιστολή της την επανεξέταση της τιμολόγη-

εμπειρία στελέχη στο ξενοδο-

σης των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους.

χειακό κλάδο.

«Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της τουριστικής μας σεζόν και

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

νησιού, χωρίς να γίνεται επίσκεψη. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των αυξήσεων μια τετραμελής οικογένεια που πραγματοποιεί διακοπές στην Κρήτη, για να επισκεφθεί την Κνωσό,


Οι τιμές των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους

τως ή άλλως οι νέες τιμές είναι απαγορευτικές».

Κρήτη

2015

2016

Διαφορά

Η ΠΟΞΕΝ θίγει το θέμα των υποδομών των αρχαιολογικών

Σπήλαιο Ψυχρού Γορτύνα Κνωσός

4 4 6

6 6 15

50,00% 50,00% 150,00%

τις ελάχιστες υπηρεσίες στους επισκέπτες, με αποτέλεσμα αυ-

Αρχαιολογικό μουσείο

4

10

150,00%

(Ακρόπολη Λίνδου ή Σούνιο με ανυπαρξία τουαλετών, Ακρό-

Κνωσός μουσείο combined Σπιναλόγγα

10 2

16 8

60,00% 300,00%

σης και χώρων σκιάς, Ολυμπία με προβληματική νέα είσοδο

Ρόδος

2015

2016

Διαφορά

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου Ιαλυσσός Κάμηρος Λίνδος

6 3 4 6

6 6 6 12

0,00% 100,00% 50,00% 100,00%

Πελοπόννησος

2015

2016

Διαφορά

Ναός Επικούρειου Απόλλωνα Ολυμπία

3 9

6 12

100,00% 33,33%

Αθήνα

2015

2016

Διαφορά

Ακρόπολις

12

20

66,67%

χώρων, υπογραμμίζοντας ότι, κάποιοι δεν προσφέρουν ούτε τοί να φεύγουν απογοητευμένοι και κάποτε αγανακτισμένοι πολη Αθήνας με ολισθηρό έδαφος και ανυπαρξία χώρων στάκαι πρόσβαση στις τουαλέτες, χωρίς καν ένα αυτόματο πωλητή νερού σε χώρο ή μουσείο, Δελφοί με ανύπαρκτους χώρους στάσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και παντελή έλλειψη σκιάς, Αρχ. Κόρινθος με εντελώς ανεπαρκείς τουαλέτες, Βυζαντινό Μουσείο με τις μισές αίθουσες κλειστές, Μυστράς χωρίς τουαλέτες εντός του χώρου, ενώ σε όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά την Ελλάδα είναι κλειστά αναψυκτήρια και καταστήματα πωλητέων αναμνηστικών του ΤΑΠ). Η ΠΟΞΕΝ καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να επανεξετάσει το θέμα των εισιτηρίων, «ώστε οι αυξήσεις να είναι ορθολογικές και να βασίζονται στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι χώροι

μετά την εφαρμογή των νέων τιμολογίων των εισιτηρίων στους

στους επισκέπτες, αλλά και να αναβαθμιστούν οι προβλημα-

αρχαιολογικούς χώρους θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σε

τικοί χώροι με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε οι επισκέπτες

κάποιες περιπτώσεις η αύξηση είναι υπερβολική και κατά τη

να νοιώθουν ότι το αντίτιμο του εισιτηρίου που πλήρωσαν έχει

γνώμη μας δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων αλλά σε

ανταπόδοση».

μαρασμό των εν λόγω αρχαιολογικών χώρων», επισημαίνει η πτών στους αρχαιολογικούς χώρους καθορίζεται από τα του-

Στον ένα χρόνο η ισχύς των αδειών ESTA για τους Έλληνες

ριστικά πρακτορεία τα οποία εντάσσουν στο πρόγραμμα της

Στον ένα χρόνο από την 1η Απριλίου περιορίζεται η ισχύς των

εκδρομής τους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία

αδειών ESTA για τους Έλληνες, από διετής που ήταν. Πρόκειται

με εισιτήριο εισόδου. Ανεβάζοντας το κόστος των εισόδων σε

για μια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία αφορά μόνο τη χώρα μας

δυσθεώρητα ύψη, τους οδηγείτε σε αναζήτηση άλλων επισκέ-

από τις συνολικά 38 χώρες οι πολίτες των οποίων δικαιούνται

ψεων μη αρχαιολογικών. Τα τελευταία χρόνια ο πολιτιστικός

άδειες ESTA διετούς ισχύος, και καταδεικνύει την ολοένα αυ-

τουρισμός περνάει κρίση και τα τουριστικά γραφεία (κυρίως

ξανόμενη διεθνή απομόνωση της Ελλάδας.

ελληνικά) κάνουν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν ένα με-

Στις 5 Απριλίου 2010, μετά από συντονισμένες κυβερνητικές

ρίδιο της αγοράς που τείνει προς τις εύκολες λύσεις των «πα-

προσπάθειες ετών, οι Έλληνες πολίτες απέκτησαν τη δυνα-

νοραμικών τουρ» χωρίς επισκέψεις ή των «περιπάτων γνωριμί-

τότητα να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς να χρειάζεται να υπο-

ας», όπου οι αρχαιολογικοί χώροι σχολιάζονται «απ’ έξω» από

βληθούν στην ταλαιπωρία, τα έξοδα και την καθυστέρηση της

άτομα χωρίς καμία εκπαίδευση που βαφτίζονται «ντόπιοι» και

θεώρησης διαβατηρίου (βίζα).

παρουσιάζουν τη δική τους άποψη για την πόλη ή την περιοχή.

Αντί αυτής της διαδικασίας, απλώς συμπληρώνουν μια ηλε-

Με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων τα τουρ αυτά πολλα-

κτρονική φόρμα στο σύστημα ESTA (Electronic System for

πλασιάστηκαν και βαθμιαία ο μέσος επισκέπτης δεν θα επισκέ-

Travel Authorization), πληρώνουν 14 δολάρια με πιστωτική

πτεται καθόλου αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

κάρτα και (τις περισσότερες φορές) άμεσα αποκτούν τη δυνα-

Σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση της επισκεψιμότητας που

τότητα να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

οδήγησε στην αύξηση της τιμής εισόδου, ήταν αποτέλεσμα

Στο πρόγραμμα, γνωστό ως Visa Waiver Program, συμμετέχουν

συγκυρίας και ανάλογης προβολής (π.χ. Μυστράς, Σπιναλόγκα)

38 κράτη, κυρίως ευρωπαϊκά, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζη-

και οφειλόταν κυρίως σε γκρουπ Ελλήνων για τους οποίους ού-

λανδία και η Ν. Κορέα.

ΠΟΞΕΝ. Και συνεχίζει: «Όπως γνωρίζετε, η άφιξη των επισκε-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Νέα

Ελληνικά είναι 8 στα 10 κορυφαία νησιά της Ευρώπης

Απριλίου, η TUI προγραμματίζει τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων στη Xαλκιδική και στην Κέρκυρα. Εκτός από την Ελλάδα, όμως, στο επίκεντρο των «επεκτατικών» σχεδίων της TUI βρίσκονται η Ισπανία, μαζί με πιθανές τοποθεσίες στην Ιταλία, τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου, η Πορτογαλία, το Μαρόκο, η Κροατία και η Βουλγαρία, αλλά και πιο μακρινοί προορισμοί όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη.

«Άνοιγμα» στην Τουρκία από την περιφέρεια Αττικής Τις πολλαπλές τουριστικές εμπειρίες που προσφέρει η Αθήνα και γενικά ο νόμος Αττικής σαν ιδανικός, κοντινός short break προορισμός για τους Τούρκους επισκέπτες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρουσίασε σε σημαντικούς Τούρκους τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, bloggers και εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ, το γραφείο Ε.Ο.Τ. της Τουρκίας σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης. Σημείο αναφοράς για τις προοπτικές της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε η εγγύτητα της Κωνσταντινούπολης με την Αθήνα και η βαθιά πολιτιστική σχέση τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εντάξουν τις πολλαπλές ταξιδιωτικές προτάσεις της Αττικής στις διαφημιστικές τους προσφορές εξέΕλληνικά είναι οκτώ στα δέκα κορυφαία νησιά της Ευρώπης, βά-

φρασαν στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων,

σει των ξενοδοχείων τους, σύμφωνα με έρευνα της Trivago.

που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Στην 1η θέση συναντάται το βρετανικό νησί Isle of Arran, αποτελώντας τον ένα από τους δύο προορισμούς της δεκάδας που δεν είναι ελληνικοί, και ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Αστυπάλαια, στην τρίτη η Σίφνος, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Ιος και η Φολέγανδρος. Στην έκτη θέση εμφανίζεται ο δεύτερος ξένος προορισμός της πρώτης δεκάδας, το ιταλικό νησί Isola di Capri. Την έβδομη θέση καταλαμβάνει το νησί της Πάρου, ενώ η όγδοη ανήκει στην Κεφαλονιά. Η δεκάδα ολοκληρώνεται με τη Νάξο και την Ύδρα, στην ένατη και δέκατη θέση αντίστοιχα. Η χώρα μας έχει εντυπωσιακή παρουσία με 31 νησιά στην πλήρη λίστα με τα 50 κορυφαία νησιά της Ευρώπης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων επενδυτικών σχεδί-

SCALE SUITES: Μια νέα πρόταση πολυτελούς φιλοξενίας στην Αθήνα

ων της TUI, στον ξενοδοχειακό τομέα. Στα σχέδια αυτά του τουρι-

Μία νέα προσέγγιση στην πολυτελή υποδομή φιλοξενίας της

στικού κολοσσού συγκαταλέγεται το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων

Αθήνας αποτελεί το Scale Suites - Luxury Residence, επένδυση

Magic Life και TUI Blue, καθώς και η έναρξη των ξενοδοχείων

της εταιρία ΟΙΝΟΗ ΑΕΒΤΕ.

Family Life.

Tο Scale Suites - Luxury Residence, που άνοιξε τις πύλες του το

Στην Ελλάδα, μετά τη λειτουργία του Family Life, στη Ρόδο, στις

2015, βρίσκεται στον Άλιμο Αττικής, πλησίον της παραλιακής.

19 Απριλίου και του Blue Lagoon Village Deluxe, στην Κω, στις 23

Υπό την ιδιοκτησία και διαχείριση της εταιρίας ΟΙΝΟΗ ΑΕΒΤΕ,

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της TUI

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


το συγκρότημα διαμορφώθηκε από πλευράς εγκαταστάσεων

in house χώρο πλυντηρίου-στεγνωτηρίου, ιδιωτικό parking με

και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα πολυτελών του-

απευθείας πρόσβαση στο κάθε διαμέρισμα και πλαισιώνονται

ριστικών καταλυμάτων και υπηρεσιών, ούτως ώστε να ανταπο-

από μεγάλες βεράντες με καταπληκτική θέα στη θάλασσα της

κρίνεται στις απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς τουριστικής

Αττικής Ριβιέρας.

αγοράς.

Οι λοιποί καλαίσθητοι κοινόχρηστοι χώροι που βρίσκονται στη

«Στην εταιρία ΟΙΝΟΗ ΑΕΒΤΕ επενδύσαμε με στόχο ο επισκέπτης

διάθεση των επισκεπτών, όπως καθιστικό σαλόνι και χώρος πρω-

να βρίσκει την άνεση και την πολυτέλεια μέσα στο διαμέρισμά

ινού με μεγάλες βεράντες και κήπο, αποτελούν μία επιπρόσθετη

του και όχι έξω από αυτό. Στο να βρίσκεται δηλαδή στην πολυ-

παροχή ώστε ο φιλοξενούμενος να αισθάνεται πραγματικά σαν

τέλεια του σπιτιού του. Επενδύσαμε στην ιδέα των επιπλωμένων

στο σπίτι του.

διαμερισμάτων με ξενοδοχειακό service. Δηλαδή επιπλωμένα δι-

Στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος λειτουργούν Lounge

αμερίσματα που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ζήσει

Wine & Cocktail Bar-Snack Bar, Business center με όλες τις διευκο-

«σαν στο σπίτι του». Διαμερίσματα των 58 έως 120 τ.μ., πλήρως

λύνσεις, όπως ISDN, high speed-wireless Internet, υπολογιστές,

εξοπλισμένα, με άνετους χώρους υποδοχής, κρεβατοκάμαρες,

εκτυπωτή-scanner, κ.λπ.), Kids Garden, με σύγχρονες & ασφαλείς

κουζίνα, μπάνια, υπόγειο πάρκινγκ, τεράστιες περιφερειακές βε-

εγκαταστάσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών, στεγασμένο κλει-

ράντες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απο-

στό φυλασσόμενο parking.

λαύσει τη θέα προς τον Σαρωνικό στον εντελώς δικό του χώρο.

Στο πλαίσιο δε των παρεχόμενων υπηρεσιών, προσφέρονται:

Το service παρέχεται customized. Με το επαγγελματικά έμπειρο

Guest relations desk 24 ώρες, Concierge 24 ώρες, Butler Service

προσωπικό που διαθέτει το Scale Suites προσφέρει ξενοδοχεια-

on request, Καθημερινή Καθαριότητα διαμερισμάτων, Shopping

κού τύπου υπηρεσίες 24 ώρες την ημέρα», λέει η πρόεδρος και

services, Doctor on call, Αποθήκευση αποσκευών-Διαρκείας on

διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, κα. Μαρία Φραγκουδάκη.

request, Αυθημερόν υπηρεσία πλυντηρίου και στεγνό-καθαρι-

Η μονάδα ξεχωρίζει για τον καλλιτεχνικό της χαρακτήρα, τον

στηρίου on request, Υπηρεσία τουριστικών και ταξιδιωτικών

οποίο έχει επιμεληθεί η ίδια η κα. Φραγκουδάκη, η οποία εργάζε-

πληροφοριών (Travel desk) και Υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινή-

ται ως ζωγράφος και έργα της φιλοξενούνται σε αρκετές γκαλερί

των, ελικόπτερων και ιδιωτικών αεροπλάνων.

του εξωτερικού και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. τελή, επιπλωμένα διαμερίσματα και σουίτες, από 58-120 τ.μ., που

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός θα πληγεί σε περίπτωση Brexit

αναπτύσσονται σε 4 ορόφους και τα οποία διαθέτουν δύο κύρια

Αρνητικές συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τουρισμό θα είχε μία πι-

δωμάτια με άνετους χώρους υποδοχής, καθιστικό με ενεργειακό

θανή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή

τζάκι και χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας. Όλα τα διαμερίσματα

Ένωση (Brexit), με κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής τουριστι-

υποστηρίζονται από μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, χώρους

κής βιομηχανίας να υποστηρίζουν ότι τα μειονεκτήματα δεν θα

υγιεινής, master in room bathroom και WC φιλοξενουμένων,

μπορούσαν να αντισταθμιστούν.

Στο δυναμικό του συγκροτήματος περιλαμβάνονται 9 υπερπολυ-

Η αποδυνάμωση της λίρας έναντι του ευρώ και η «πτωχοποίηση» των Βρετανών ταξιδιωτών θα είχε αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στη γαλλική και την ισπανική αγορά, τους δύο κορυφαίους προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες. Βεβαίως, όλα θα κριθούν στις 23 Ιουνίου, οπότε και οι Βρετανοί πολίτες θα αποφασίσουν εάν πρέπει ή όχι, να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Carolyn McCall, CEO της ΕasyJet, η παραμονή στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για τους Βρετανούς. «Είναι καλύτερο οικονομικά, τόσο για αυτούς, όσο και για εμάς», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η Ευρώπη επέτρεψε την άνθηση των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους και ως εκ τούτου, τον εκδημοκρατισμό των αερομεταφορών. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας χαμηλού κόστους Monarch Airlines, Andrew Swaffield, είπε ότι το

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Νέα

Brexit θα οδηγήσει πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές αεροπορι-

ανθρώπων, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο αεροπορικό

κών εισιτήριων και λιγότερες πτήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής

δυστύχημα στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας.

Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης νωρίτερα, έλεγαν ότι οι πτή-

Ο ευρωπαϊκός αεροπορικός κολοσσός Airbus, έχει επίσης κάνει

σεις προς την Αίγυπτο μπορεί να επαναλειτουργούσαν στο εγγύς

έκκληση για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ,

μέλλον.

απειλώντας να επανεξετάσει τις επενδύσεις του.

Οι πτήσεις προς Τουρκία ανεστάλησαν στις 28 Νοεμβρίου με

Με τη σειρά της η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων

προεδρικό διάταγμα, με σκοπό τη διασφάλιση της εθνικής ασφά-

(ABTA) υποστηρίζει δια στόματος του γενικού της διευθυντή,

λειας, για την προστασία των Ρώσων πολιτών από παράνομες και

Mark Tanzer, ότι «Οι πιθανοί κίνδυνοι και τα μειονεκτήματα δεν

εγκληματικές πράξεις και για την εφαρμογή ειδικών οικονομικών

αντισταθμίζονται από ισοδύναμες παροχές στους ταξιδιώτες».

μέτρων στην Τουρκική Δημοκρατία. Το έγγραφο αναφέρει ότι

Ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, George Osborne, σημεί-

αναστέλλει εν μέρει, τις νομικές συνέπειες της 12ης Μαΐου του

ωσε ότι «Όποιες και αν είναι οι προβλέψεις, η Βρετανία θα ζημιω-

2010 της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας σχετικά με τους όρους τα-

θεί μόνιμα αν αφήσει την ΕΕ».

ξιδίων των Ρώσων πολιτών προς την Τουρκία και των Τούρκων

Εκτός λίστας για τους Ρώσους τουρίστες η Τουρκία και η Αίγυπτος εφέτος

πολιτών προς τη Ρωσία, αναφορικά με τα ταξίδια των κατόχων κοινών διαβατηρίων.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν θα ξανανοίξουν για τους Ρώσους

Στο Ρουφ και όχι στην Αττική Ριβιέρα τα δικαστήρια

τουρίστες εφέτος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων από όμορους δήμους και την πα-

της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για τον Τουρισμό,

ρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο παραχωρεί

Roman Skory.

εγκαταστάσεις του στο Ρουφ για τη «στέγαση» μεγάλων δικαστι-

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασφάλεια των πτήσεων προς την Αίγυ-

κών υποθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, «παγώνει» σχετι-

πτο δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. «Για παράδειγμα, ούτε η Βρετανία

κή τροπολογία, η οποία προέβλεπε την αξιοποίηση των πρώην

ούτε και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, βιάζονται να επαναφέ-

ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στον Φαληρικό Όρμο, σε δικαστι-

ρουν τις πτήσεις προς Αίγυπτο. Η ασφάλεια είναι το βασικό ζήτη-

κές αίθουσες.

μα, το νούμερο ένα πρόβλημα», είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, επιβεβαι-

Η Ρωσία ανέστειλε τις πτήσεις προς την Αίγυπτο μετά τη συντρι-

ώνει το «πάγωμα» της νομοθετικής ρύθμισης, τονίζοντας ότι

βή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους, πάνω από τη χερσό-

προσωπικά δεν έχει καμία αντίρρηση για την παραχώρηση

νησο του Σινά στις 31 Οκτωβρίου, με συνέπεια τον θάνατο 224

της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό και

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


χίζουν: «Σας ρωτάμε ευθέως και αναμένουμε την άμεση απάντησή σας: Κύριε διοικητά, έχετε αντιληφθεί ότι είστε υπεύθυνος διοίκησης του Αερολιμένα της Κέρκυρας και όχι ενός αερολιμένα πόλης αφρικάνικης χώρας; Έχετε αντιληφθεί ότι είστε ο υπεύθυνος της πρώτης πύλης εισόδου επισκεπτών στο νησί μας; Έχετε αντιληφθεί ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κέρκυρας απαιτούν σεβασμό και ασφάλεια, τόσο κατά την είσοδό τους στο νησί, όσο και κατά την αναχώρησή τους από αυτό; Κύριε Διοικητά, η θέση ευθύνης σας δεν είναι μια απλή θέση την όποια μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί για να διασύρει την Κέρκυρα, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που επενδύουν σε αυτήν. Σας καλούμε με σθένος να σταματήσετε αυτόν τον διεθνή διασυρμό μάλιστα, ευχαριστεί θερμά, δημόσια, τον υπουργό Εθνικής

της Κέρκυρας και να προασπίσετε με το έργο σας… την αξιοπρέπεια

Άμυνας, Πάνο Καμμένο, που, όπως λέει, έσπευσε να προσφέ-

όλων μας».

ρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση». Υπενθυμίζεται ότι, με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η χρήση ακινήτου που βρίσκεται στη ζώνη Α2 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, προκειμένου να επιλυθεί ένα χρονίζον πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως η έλλειψη αιθουσών για διεξαγωγή μεγάλων δικών (όπως π.χ.: αυτή που αφορούσε μέλη της Χ.Α.), που δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, με την αξιοποίηση κτιρίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Ρουφ για τη δημιουργία δικαστικών αιθουσών, οι εγκαταστάσεις στον Ολυμπιακό Πόλο του Φαληρικού Όρμου (εγκαταστάσεις Beach Volley), θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Αττικής Ριβιέρας.

Τραγική η εικόνα του αεροδρομίου λένε οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας

ΤτΕ: Βιβλιάρια επιταγών και σε υπό εξυγίανση επιχειρήσεις Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας

Την «τραγική κατάσταση» στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο της

της Ελλάδος τροποποίησε με απόφασή της (ΕΠΑΘ 184/1/25.4.2016),

Κέρκυρας, «Ι. Καποδίστριας», παρουσιάζει σε επιστολή της προς τον

που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’

αερολιμενάρχη, κ. Γεωργούση, η Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, κα-

1294/9.5.2016), τη ρύθμιση για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση βιβλι-

λώντας τον να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να στα-

αρίου επιταγών στις επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει ακάλυπτες

ματήσει ο διασυρμός της Κέρκυρας.

επιταγές αλλά τελούν σε διαδικασία αναβίωσης, εξυγίανσης ή ανα-

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιστολή, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυ-

διάρθρωσης.

ρας, την κοινοποιεί στο σύνολο των τοπικών φορέων, αλλά και των

Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται η διακριτική ευχέρεια των τραπεζών

βουλευτών του νησιού.

να χορηγούν υπ’ ευθύνη τους βιβλιάρια επιταγών στις επιχειρήσεις,

«Τόσο κατά την έναρξη των διεθνών πτήσεων τσάρτερ, όσο και κατά

οι οποίες, βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι τρά-

τη διάρκεια των αφίξεων επισκεπτών από τα δρομολόγια για τις

πεζες, καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για να ανταποκριθούν

γιορτές του Πάσχα, αλλά ακόμη και έως σήμερα Δευτέρα 09 Μαΐου

στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, αξιοποιώντας τεχνικές αναδι-

2016, η εικόνα και η κατάσταση του διεθνή Αερολιμένα Κερκύρας,

άρθρωσης. Εκτιμάται ότι η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος θα

«Ιωάννης Καποδίστριας» είναι ΤΡΑΓΙΚΗ. Τα χόρτα στον αεροδιάδρο-

διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των επιχει-

μο και περιμετρικά αυτού έχουν αισίως περάσει σε ύψος το ένα μέ-

ρήσεων και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των

τρο!!!», τονίζουν οι ξενοδόχοι του νησιού στην επιστολή. Και συνε-

δανείων σε καθυστέρηση.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Θέμα

«Φτωχός» ο νέος αναπτυξιακός νόμος Με καθυστέρηση δύο χρόνων, σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου από το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, που θα προβλέπει επιχορήγηση έως 45%. Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 5 εκατ. ευρώ για κάθε επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και έως 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του παρόντος νόμου είναι: α. Aτομικές επιχειρήσεις,

μυρίων ευρώ, εκτός αν

β. Εμπορικές εταιρίες,

ορίζεται διαφορετικά στο

γ. Συνεταιρισμοί,

Ειδικό Μέρος του παρόντος

δ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Ομάδες Παραγωγών

νόμου. Οι παρεχόμενες σε κάθε

(ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις,

φορέα ενισχύσεις, περιλαμβανομένων

ε. Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες,

και των ενισχύσεων σε συνεργαζόμενες ή

στ. Κοινοπραξίες.

συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορούν να υπερβούν

Το σύνολο των δικαιούχων θα πρέπει να τηρούν βιβλία Γ κατηγο-

σωρευτικά τα δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ για μεμονω-

ρίας από τον χρόνο έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.

μένη επιχείρηση και τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ για

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ως ελάχιστο ύψος επενδυτικών

το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

σχεδίων τα 100.000 ευρώ, για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επι-

Η συμμετοχή του φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου

χειρήσεις, 150.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρή-

δύναται να γίνει, είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε με εξωτερική

σεις και 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκα-

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό

τό (25%) του συνολικού επενδυτικού κόστους δεν περιέχει καμία

σχέδιο δεν δύναται να υπερβεί το ποσό των πέντε (5) εκατομ-

κρατική ενίσχυση.

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια για:

η. Επιχειρήσεις, των οποίων το υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο

α. Δημιουργία νέας μονάδας,

υλοποιείται σε βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές.

β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας,

θ. Επιχειρήσεις, των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται

γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή

σε Ορεινή περιοχή, Παραμεθόρια περιοχή, δηλαδή περιοχές σε

υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν,

απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα, καθώς και τα νησιά

δ. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας

της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της νήσου της Σαμοθράκης του

υφιστάμενης μονάδας,

νομού Έβρου και του νομού Δωδεκανήσων, Νησιωτική περιοχή,

ε. Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν

δηλαδή τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.000 κατοίκων και

σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει.

περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πληθυσμιακή μείωση.

Παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων μεμονωμένα ή συνδυαστικά:

ι. Επιχειρήσεις, των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Από τις ενισχύσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου αποκλείονται,

α. Φορολογική απαλλαγή για 15 έτη.

μεταξύ άλλων, και σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς οι

β. Επιχορήγηση.

ενισχύσεις στον Κλάδο των ΑΠΕ εκτός από τις μονάδες Συμπα-

γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης για 7 έτη.

ραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας και τις μικρές Υδροηλε-

δ. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

κτρικές μονάδες. Κατά συνέπεια αποκλείονται από τις ενισχύσεις

ε. Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος (φορο-

του νέου αναπτυξιακού νόμου επενδυτικά σχέδια σε αιολικά και

λογικό σύστημα).

φωτοβολταϊκά πάρκα.

ζ. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, μέσω ταμείου συμχρήση κατά την τελευταία εξαετία πριν την αίτηση υπαγωγής, δεν

Τα καθεστώτα ενισχύσεων με βάση το Σχέδιο Νόμου είναι επιγραμματικά τα παρακάτω:

δικαιούνται να λάβουν επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδο-

τικής μίσθωσης.

α) Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού:

μετοχών. Επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία

Κύριες επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων για την εφαρμογή των καθεστώτων ενισχύσεων νοούνται οι κάτωθι:

1) Γενικές Ενισχύσεις.

-Δικαιούχοι είναι το σύνολο των επιλέξιμων για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο επιχειρήσεων. -Δίνεται το κίνητρο μόνο της φορολογικής απαλλαγής σε ποσοστό ίσο με το αναλογούν του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

α. επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού,

-Οι επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται επί τυχαίου δείγματος.

β. επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού,

β) Γενική επιχειρηματικότητα:

γ. το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων παρέχονται σε:

-Δικαιούχοι είναι το σύνολο των επιλέξιμων για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο επιχειρήσεων. -Δίνεται το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, του leasing, της επιδότησης δημιουρ-

α. Εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

γούμενης απασχόλησης σε ποσοστό ίσο

β. Καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

με το αναλογούν του χάρτη περιφερει-

γ. Επιχειρήσεις που προχωρούν σε διαδι-

ακών ενισχύσεων.

κασία συγχώνευσης.

-Μόνο στις ειδικές κατηγορίες επιχει-

δ. Επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν

ρήσεων δίνεται η δυνατότητα επιχο-

αύξηση της απασχόλησής τους. ε. Συνεταιρισμούς, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του Ν. 4019/2011, καθώς και ομάδες παραγωγών (ΟΠ) και αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4015/2011. στ. Επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους τεχνο-

ρήγησης σε ποσοστό ίσο με το 70% του ανώτατου επιτρεπτού ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. γ) Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ: -Δικαιούχοι είναι οι υπό ίδρυση ή νεοσύστατες ανεξάρτητες ΜΜΕ (λιγότερο από 7 έτη λειτουργίας χωρίς συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις).

λογίας, πληροφορικής, επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και αγροδιατροφής.

-Δίνεται το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, του leasing, της

ζ. Επιχειρήσεις οι οποίες επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη

επιδότησης δημιουργούμενης απασχόλησης σε ποσοστό ίσο με

αξία, σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου τους.

το αναλογούν του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Θέμα

-Στις ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης σε ποσοστό ίσο με το 100% του ανώτατου επιτρεπτού ορίου, ενώ στις λοιπές κατηγορίες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 70% του ανώτατου επιτρεπτού ορίου

2) Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα, Συνέργειες και Δικτυώσεις

α) Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ -Δικαιούχοι είναι οι ΜΜΕ. -Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην ανάπτυξη τεχνολογίας ή/και στη δια της τεχνολογικής ανάπτυξης παροχή υπηρεσιών. -Δίνεται το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, του leasing, της επιδότησης δημιουργούμενης απασχόλησης σε ποσοστό ίσο με το αναλογούν του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων. -Στις ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης σε ποσοστό ίσο με το 100% του ανώτατου επιτρεπτού ορίου, ενώ στις λοιπές κατηγορίες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 70% του ανώτατου επιτρεπτού ορίου. β) Συνέργειες και Δικτυώσεις -Δικαιούχοι είναι σχηματισμοί συνέργειας και δικτύωσης (συστάδες – clusters, εφεξής clusters). -Τα clusters που αποτελούνται από ΜΜΕ, ενισχύονται με τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότη-

νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την ενίσχυση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

4) Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια

-Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις και οι συνεργατικοί σχηματισμοί (clusters), οι οποίοι συμμετέχουν σε κλαδικά ή τοπικά παραγωγικά συστήματα ή σε επιμέρους παραγωγικές αλυσίδες αξίας. Σε κάθε επενδυτικό σχήμα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή δέκα (10) τουλάχιστον φορέων. -Στα μεμονωμένα επενδυτικά σχέδια των συμμετεχουσών επιχειρήσεων παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, εξαιρουμένων των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν ενισχύονται με το κίνητρο της επιχορήγησης.

5) Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους

-Το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης υπερβαίνει τα είκοσι (20) εκατομμύρια ευρώ και δημιουργεί τουλάχιστον δύο (2) θέσεις εργασίας ανά ένα (1) εκατομμύριο ευρώ επιλέξιμου κόστους επένδυσης. -Παρέχεται σταθερός φορολογικός συντελεστής για δώδεκα (12) έτη από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου ή εναλλακτικά, ο φορέας της επένδυσης δύναται, να κάνει χρήση της φορολογικής απαλλαγής με ποσοστό ενίσχυσης 10% και έως του ποσού των 5.000.000 ευρώ.

σης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους

-Τα υπαγόμενα στο παρόν καθεστώς επενδυτικά σχέδια δύνανται

της δημιουργούμενης απασχόλησης.

να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης μέσω

3) Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών

της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στον σχέδιο νόμου δεν προβλέ-

-Προβλέπεται η εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου δυνατότητα

πεται προκαταβολή ενισχύσεων όπως ίσχυε σε όλους τους προη-

ίδρυσης ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (εφεξής

γούμενους Εθνικούς Αναπτυξιακούς Νόμους.

«Ταμεία Συμμετοχών»– Funds of Funds), κατά την έννοια των Ορισμών της παραγράφου 34 του άρθρου 2 Γ.Α.Κ., συμμετοχής ή πα-

Την παρουσίαση του σχεδίου του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου επιμε-

ροχής εξουσιοδότησης σε υφιστάμενους, που επενδύουν μέσω

λήθηκε η Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Tης Μαριέττας Παπαβασιλείου

Άρθρο

Φορολογικός Αρμαγεδδών πλήττει τον Τουρισμό Για «εν ψυχρώ εκτέλεση» από την κυβέρνηση της τουριστικής βιομηχανίας μας, του μοναδικού «τροφοδότη» της οικονομίας των νησιών μας αλλά και της χώρας στο σύνολό της, μιλάει σε άρθρο της η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κα. Μαριέττα Παπαβασιλείου.

«Ο

ελληνικός τουρισμός εν μέσω εξωφρενικών πολι-

της εθνικής οικονομίας.

τικών αποφάσεων, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν

Αντί να δοθεί ώθηση μέσω κινήτρων στον τουρισμό, η κυβέρ-

πραγματικό Αρμαγεδδώνα.

νηση έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην επινόηση φορολογικών

Το επικείμενο τέλος διανυκτέρευσης αποτελεί την πιο πρόσφατη

αντικινήτρων, τόσο για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρή-

«ευρεσιτεχνία» της κυβέρνησης, που έρχεται να προστεθεί σε μια

σεων όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων, επιδεικνύοντας

σειρά φοροεισπρακτικών επιβαρύνσεων, που το τελευταίο χρο-

παροιμιώδη άγνοια και ερασιτεχνισμό σε αυτό το κεφαλαιώδες

νικό διάστημα έχουν επιβληθεί στο τουριστικό προϊόν της χώρας

ζήτημα για την εθνική μας οικονομία.

και ειδικότερα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Στην κατάργηση

Ο μοναδικός τροφοδότης της οικονομίας των νησιών μας αλλά

των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα κατ’ εξοχήν τουριστι-

και της χώρας συνολικά, αντί για τη σταθερότητα που θα απε-

κά νησιά, στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην οριζόντια

λευθερώσει τις επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου, αντί της ενί-

αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% σε προϊόντα και

σχυσης της ανταγωνιστικότητάς του, βλέπει τις αντοχές του να

υπηρεσίες, ενώ παράλληλα αυξάνεται η φορολόγηση στα αλκοο-

εξαντλούνται υπό το βάρος των φοροεισπρακτικών πολιτικών,

λούχα, στον καφέ, στα εισιτήρια των μουσείων, στην κατάργηση

χωρίς ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής, με ορατό τον κίνδυνο του

της εξαίρεσης των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχεί-

αφελληνισμού και της κατάρρευσης χιλιάδων τουριστικών επι-

ων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.

χειρήσεων που θα συμπαρασύρουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις

Αυτός ο φορολογικός παροξυσμός που επιβαρύνει υπέρμετρα

εργασίας.

το τουριστικό πακέτο, ισοδυναμεί με την εν ψυχρώ εκτέλεση

Αυτός ο παραλογισμός επιβάλλεται, εδώ και τώρα να σταματήσει

της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, με την καταστροφή της

και να αντιμετωπιστεί ο τουρισμός, όπως ακριβώς ταιριάζει στην

ανταγωνιστικότητάς της και εν τέλει με τη συρρίκνωση της ίδιας

βαριά βιομηχανία της χώρας μας».

29 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέμα

Η λιτότητα τροχοπέδη στην ελληνική κρουαζιέρα • Θετικές οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με την CLIA • Νέο ρεκόρ 6,6 εκατ. επιβατών για την ευρωπαϊκή αγορά κρουαζιέρας Πτωτική διαγράφεται η πορεία της ελληνικής αγοράς κρουαζιέρας, με την πτώση το 2015 να διαμορφώνεται στο 14% και τους επιβάτες να ανέρχονται σε λιγότερους από 16.000. Την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά κρουαζιέρας εμφανίζει αυξητικές τάσεις (3%), προσελκύοντας 200.000 περισσότερους επιβάτες, σε σχέση με το 2014. Ακόμη καλύτερες είναι οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς, με το ενδιαφέρον για νέα είδη κρουαζιέρας, με έμφαση στις παραποτάμιες, την είσοδο νέων, σύγχρονων πλοίων, αλλά και την προσέλκυση ολοένα μεγαλύτερου αριθμού νέων πελατών, να διαμορφώνουν τις εξελίξεις για το 2016. Έτος, κατά το οποίο, ο κλάδος προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο, με βάση όσα διαπιστώνει η δεύτερη τριμηνιαία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρων {Cruise Line International Association (CLIA)}, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 75% των ταξιδιωτικών πρακτόρων αναμένουν αύξηση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ, 2015 Επιβάτες (000s)

2014

2015

Μερίδιο Αγοράς 2015 %

Επιπλέον επιβάτες 2015 (000s)

% μεταβολή 2014/2015

Γερμανία

1,771

1,813

28

42

2

Ηνωμένο Βασίλειο & Ιρλανδία

1,644

1,789

27

145

9

Ιταλία

842

810

12

-32

-4

Γαλλία

593

615

9

22

4

Ισπανία

454

466

7

12

3

Νορβηγία

176

209

3

32

18

Ελβετία

143

140

2

-3

-2

Αυστρία

122

113

2

-9

-7

Ολλανδία

109

106

2

-3

-3

Σουηδία

79

86

1

7

9

Βέλγιο

73

65

1

-8

-10

Δανία

38

43

1

5

13

΄Αλλοι ΣΥΝΟΛΟ

343

331

5

-12

-3

6,387

6,587

100

199

3

Σ

ύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Διεθνής Ένωση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ, 2011-2015

Κρουαζιέρας (CLIA), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνε-

δρίου Κρουαζιέρας Seatrade, που έλαβε χώρα στη Φλόριντα των θεί να λειτουργεί υπό την πίεση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και τα μέτρα λιτότητας που έχουν εισαχθεί στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης της ΕΕ. Το 90% του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αφορά προσεγγίσεις σε προορισμούς κυρίως στη Μεσόγειο και τη Μαύρη

Pax 000s

Ηνωμένων Πολιτειών, η ελληνική αγορά κρουαζιέρας εξακολου-

6,700 6,600 6,500 6,400 6,300 6,200 6,100 6,000 5,900 5,800

6,587 6,357

6,068

6,387

6,139

2011 2012 2013 2014 2015

Θάλασσα. Αυτή είναι μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω του συγκριτικά υψηλότερου κόστους αντίστοιχων δρομολογίων από μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας,

ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, 2011-2015

παγκοσμίως. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής CLIA Ευρώπης, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης είπε ότι, η κρουαζιέρα συνεχίζει να αποτελεί μια ιδανική επιλογή διακοπών και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη μεγάλη αξία και τις εκπληκτικές εμπειρίες που προσφέρονται από τις διακοπές με κρουαζιερόπλοιο. «Ως νέος κλάδος που αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των συνολικών ταξιδιών διακοπών, οι ευκαιρίες μας για να αναπτυ-

Μεσόγειος/Μαύρη θάλασσα Καραϊβική/Βερμούδα Β. Ευρώπη Άπω Ανατολή Ινδικός Ωκεανός Υπερατλαντικός Νότια Αμερική Νησιά Ατλαντικού/ Κανάρια Δυτ. Ακτές Μεξικό Άλλοι Σύνολο

% % Μεταβολή Μερίδιο 14/15 2015

2011

2012

2013

2014

2015

25,598

17,081

14,884

16,674

13,912

-17

87

1,201

824

822

848

827

-2

5

576 36 260 75 25

551 112 99 207 29

508 140 75 53 39

422 73 34 22 49

693 151 75 13 29

64 107 121 -41 -41

4 1 0 0 0

50

55

36

19

76

300

0

29 176 28,026

23 117 19,098

23 163 16,743

28 272 18,441

28 137 15,941

0 -50 -14

0 1 100

Πηγή: IRN Research/CLIA Europe

χθούμε στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, είναι σχεδόν απεριόριστες», είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στην

της χώρας μας».

ελληνική αγορά κρουαζιέρας επισήμανε: «Ευελπιστούμε ότι στα-

«Ενώ ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι έτοιμος να συνεχίσει να

διακά και η ελληνική αγορά θα επανέλθει στους ρυθμούς ανά-

επεκτείνεται στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κοι-

πτυξης, αφού σταθεροποιηθεί η πολιτικο-οικονομική κατάσταση

νές προκλήσεις που καλούμαστε να υπερβούμε, ώστε να βεβαι-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Θέμα

ωθούμε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας θα συνεχίσει απρόσκοπτα

ρέχεται από τις διακοπές με κρουαζιέρα. Αυτό ισοδυναμεί με ένα

την πορεία του», δήλωσε o Εκτελεστικός Πρόεδρος της MSC

μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6%, για τα τελευταία επτά χρόνια.

Cruises και Πρόεδρος της CLIA Ευρώπης, κ. Pierfrancesco Vago.

Σύμφωνα με έρευνα του κλάδου, από το 2004 έως το 2014, οι

«Για να διασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη καλούμε τους Ευ-

διακοπές με κρουαζιερόπλοιο σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν γίνει

ρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν να εργά-

πιο δημοφιλείς από ότι οι διακοπές στη στεριά με ένα περιθώριο

ζονται προς την κατεύθυνση ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού

μεγαλύτερο από 20%.

περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε ιδιαίτερα την υποστήριξή τους για τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος Ευρωπαϊκού κώδικα VISA,

«Ούριος άνεμος» για την παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας

έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε περισσότερους ξένους τουρίστες να επισκεφθούν την Ευρώπη. Ο τομέας της κρουαζιέρας χρει-

Μια πτώση της εμπιστοσύνης για κρουαζιέρες από το 84,5%, εμ-

άζεται επίσης μια πιο συνεπή εφαρμογή της περιβαλλοντικής

φανίζει η τριμηνιαία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρων, η

νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεταρρυθμιστι-

οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα, όμως οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

κές ενέργειες για τα λιμάνια σε όλη την ήπειρο, προκειμένου να

εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι για την πορεία του κλάδου.

αποφευχθεί η δημιουργία λειτουργικών εμποδίων στα ευρωπα-

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των 150 πρακτόρων που συμμε-

ϊκά ύδατα».

τείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι, αναμένουν υψηλότερες πωλή-

Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) ανακοίνωσε ότι ένας αριθ-

σεις το 2016 και πάνω από το 20% ότι, αναμένουν οι πωλήσεις

μός ρεκόρ, 6,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ταξίδεψε με κρουαζιε-

τους να αυξηθούν περισσότερο από 10%. Η Lisa Gardner του 3A,

ρόπλοια το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 3% από την περσινή

Τουριστικός Οργανισμός στην περιοχή Farmingdale, στη Νέα

χρονιά, με 200.000 επιπλέον επιβάτες.

Υόρκη, επικεφαλής της έρευνας, θεωρεί ότι «η τεράστια μείωση

Από το 2008, η ευρωπαϊκή αγορά της κρουαζιέρας έχει αυξηθεί

των τιμών των καυσίμων προσφέρει περισσότερη διασκέδαση και

εντυπωσιακά κατά 49%, αποδεικνύοντας τόσο την ανθεκτικότη-

ταξίδια». Μεταξύ των θετικών τάσεων που αναφέρονται από τους

τα του κλάδου στην οικονομική ύφεση, όσο και την αξία που πα-

επαγγελματίες του τουρισμού στον κλάδο της κρουαζιέρας, είναι:

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε αύξηση οι «αρχάριοι» επιβάτες κρουαζιέρας Ο τομέας της κρουαζιέρας προσελκύει σήμερα μεγαλύτερο αριθμό νέων πελατών, από ποτέ. Millennials και άλλοι παίρνουν… τις θάλασσες για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την έρευνα, το 23% των πελατών κρουαζιέρας κάνουν για πρώτη φορά κρουαζιέρα. Σε άνοδο οι παραποτάμιες κρουαζιέρες Η αύξηση του ενδιαφέροντος για τις παραποτάμιες κρουαζιέρες αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερα κέρδη τον κλάδο. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι οι κρουαζιέρες ποταμού έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτυχθούν μέσα στο 2016, αν και οι προσδοκίες μπορεί να μειωθούν λόγω της ακολουθούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα. «Οι πωλήσεις παραποτάμιων κρουαζιέρων εξακολουθούν να εμφανίζουν καλά αποτελέσματα, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις αποθαρρύνουν τη ζήτηση», δήλωσε ο Gary Smith, ιδιοκτήτης της εταιρίας franchise Dream Vacations, στο Σπρίνγκφιλντ.

Κρουαζιέρα κοντά στο σπίτι Ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για ταξίδια, κάποιοι εξακολουθούν να εμφανίζονται αποφασισμένοι να ταξιδέψουν, με μόνη διαφορά ότι προσανατολίζονται σε κρουαζιέρες στο εσωτερικό της χώρας τους. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην έρευνα είπαν ότι, οι κρατήσεις για κρουαζιέρες στην Αλάσκα έχουν αυξη-

θεί, ενώ το μισό είπε το ίδιο για την Καραϊβική, τις Βερμούδες και το Μεξικό. Το ένα τρίτο υποστήριξαν ότι άνοδο παρουσιάζουν οι κρουαζιέρες στη Χαβάη, τη διώρυγα του Παναμά, τον Καναδά και τη Νέα Αγγλία. Και δεν είναι μόνο οι κρουαζιέρες μαζικής κατανάλωσης όπου παρατηρείται στροφή, το ίδιο ισχύει και για τις εγχώριες αναχωρήσεις. «Παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και αύξηση της χωρητικότητας για την Αλάσκα αυτό το καλοκαίρι από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν», δήλωσε ο Roy Ramsey, διευθυντής επιχειρήσεων του Betty Maclean Travel, στη Νάπολη. Για να συμπληρώσει: «Οι πελάτες μας θέλουν να κάνουν κρουαζιέρα στην Αλάσκα, αλλά με πολυτελή πλοία και όχι με τα τεράστια πλοία που απευθύνονται στη μαζική κατανάλωση».

Nέα πλοία κάνουν το «ντεμπούτο» τους Νέα πλοία, όπως το Anthem of the Seas και Norwegian Escape εμπλουτίζουν το υπάρχον διαθέσιμο δυναμικό, με τους Smith και Ramsey να υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή έχει οφέλη για την αγορά. Μάλιστα, ο Ramsey λέει ότι στην πολυτελή πελατεία του προτείνει το νέο Regent Explorer, το οποίο θα κάνει το «ντεμπούτο» του τον Ιούλιο και το Seabourn Encore. Περισσότερα νέα πλοία είναι στον ορίζοντα -ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά που διαθέτει η βιομηχανία-, όπως τα Holland America’s Koningsdam, Royal Caribbean’s Ovation of the Seas, Carnival’s Vista και το πρώτο υπερωκεάνιο Viking, το Viking Sea.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

Η λιτότητα τροχοπέδη στην ελληνική κρουαζιέρα • Θετικές οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με την CLIA • Νέο ρεκόρ 6,6 εκατ. επιβατών για την ευρωπαϊκή αγορά κρουαζιέρας Πτωτική διαγράφεται η πορεία της ελληνικής αγοράς κρουαζιέρας, με την πτώση το 2015 να διαμορφώνεται στο 14% και τους επιβάτες να ανέρχονται σε λιγότερους από 16.000. Την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά κρουαζιέρας εμφανίζει αυξητικές τάσεις (3%), προσελκύοντας 200.000 περισσότερους επιβάτες, σε σχέση με το 2014. Ακόμη καλύτερες είναι οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς, με το ενδιαφέρον για νέα είδη κρουαζιέρας, με έμφαση στις παραποτάμιες, την είσοδο νέων, σύγχρονων πλοίων, αλλά και την προσέλκυση ολοένα μεγαλύτερου αριθμού νέων πελατών, να διαμορφώνουν τις εξελίξεις για το 2016. Έτος, κατά το οποίο, ο κλάδος προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο, με βάση όσα διαπιστώνει η δεύτερη τριμηνιαία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρων {Cruise Line International Association (CLIA)}, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 75% των ταξιδιωτικών πρακτόρων αναμένουν αύξηση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέμα

SETE Intelligence: Συγκρατημένη αισιοδοξία για φέτος Mε τη γενικότερη αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, η φετινή χρονιά μοιάζει απρόβλεπτη για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γενικότερο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που πλανάται στην ατμόσφαιρα.

ιδικότερα, σε συνέχεια μιας δύσκολης αλλά εν τέλει καλής

Ε

αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα και τις πληρότητες των

χρονιάς που έκλεισε με αύξηση εσόδων (+6%) και αφίξε-

ξενοδοχείων της πόλης.

ων (+7%):

- Αντίστοιχη αύξηση περί το 5% αναμένεται και στις διαθέσιμες

- Οι διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το πρώτο

θέσεις εισερχόμενων διεθνών πτήσεων στον ΔΑΑ, για το 2016

δίμηνο ήταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, μετά από

συνολικά.

δύο χρονιές συνεχούς διψήφιας αύξησης στον ΔΑΑ (29% το 2014

- Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στον προγραμ-

και 23% το 2015). Η αύξηση αυτή δεν αφορά μόνον στην Αθήνα

ματισμό πτήσεων και θέσεων, o προγραμματισμός πτήσεων στα

αφού μέρος των επιβατών μετεπιβιβάζεται προς τα νησιά. Πε-

περιφερειακά αεροδρόμια για την καλοκαιρινή περίοδο 2016

ραιτέρω, διόλου ευκαταφρόνητος και αυξανόμενος αριθμός επι-

προβλέπει μείωση των διατιθέμενων αεροπορικών θέσεων κατά

σκεπτών επιλέγει για τη διαμονή του ιδιωτικούς χώρους (διαμε-

5% (833 χιλ.). Όμως η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο

ρίσματα, κ.α. ) που προσφέρονται σαν «τουριστικά καταλύματα»,

στη μείωση άνω του 50% (1,15 εκατ. θέσεις περίπου) των θέσεων

χωρίς όμως να υπόκεινται σε κάποιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργί-

από Ρωσία και Ουκρανία σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό

ας και προδιαγραφών, με ότι

προγραμματισμό για την καλοκαιρινή περίοδο 2015.

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


- Συνεπώς, αν εξαιρεθούν η Ρωσία και η Ουκρανία, προβλέπεται

ανεπανόρθωτα- από τη µεταναστευτική και προσφυγική κρίση

αύξηση των διατιθέµενων αεροπορικών θέσεων κατά 2% (324

στην οποία έχει κοµβικό ρόλο (το 2015, ~85% των µεταναστών

χιλ.). Επιπλέον, η προβλεπόµενη διαθεσιµότητα θέσεων (993 χιλ.)

και προσφύγων προς την Ευρώπη (~1 εκατ.) διήλθαν από την Ελ-

από Ρωσία και Ουκρανία είναι οριακά αυξηµένη σε σχέση µε τον

λάδα).

αριθµό θέσεων (975 χιλ.) σε πτήσεις που εντέλει πραγµατοποιή-

- Αναφορικά µε τις κρατήσεις, η ροή είχε αρχίσει να επανέρχεται

θηκαν το 2015 από τις χώρες αυτές.

µέχρι τα τροµοκρατικά χτυπήµατα των Βρυξελλών και τα µηνύ-

- Από τα στοιχεία αυτά, µπορεί κανείς να αναµένει µια µονοψήφια

µατα ήταν ιδιαίτερα θετικά για την Ελλάδα, µε τις βασικές αγορές

αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το 2016.

να κινούνται ανοδικά ή µε αναστροφή της τάσης από πτωτική σε

- Η πρόσφατη έρευνα της Censuswide για λογαριασµό του SETE

ανοδική.

Intelligence έδειξε πως η Ελλάδα παραµένει ένας επιθυµητός και

Βέβαια, µετά τα τροµοκρατικά χτυπήµατα παρατηρείται «πάγω-

ασφαλής προορισµός αν και η εικόνα της έχει πληγεί -όχι όµως

µα» κρατήσεων σε διεθνές επίπεδο.

ΑΦΙΞΕΙΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ 2013 - 2015 1.600.000

2013

2014

2015

1.200.000 800.000 400.000 0

ς

αιά

ιρ Πε

η

ρίν ντο Σα

ς

νο κο Μύ

α

υρ

ρκ Κέ

λο κο

τά Κα

ς

δο

Ρό

ιο

κλε

ά Ηρ

ιά

λον

αλ Κεφ

ς

τµο

Πά

νιά

Χα

ιπά

Λο

Πηγή: Ένωση Λιµένων Ελλάδος, - Επεξεργασία: SETE Intelligence

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Θέμα

Από την άλλη πλευρά, το ευρύτερο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό και η πορεία του τουρισµού είναι ευµετάβλητη καθώς: - Παρατείνεται η αβεβαιότητα µε την «Αξιολόγηση» της υλοποίησης της συµφωνίας µε τους δανειστές, αν και οι τελευταίες δηµοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται ολοκλήρωσή της. - Το κλείσιµο των βόρειων συνόρων της χώρας έχει οδηγήσει σε αποκλεισµό σηµαντικού αριθµού προσφύγων στη χώρα. Η διαχείριση της κατάστασης µπορεί να αποβεί καίριας σηµασίας για την εικόνα (perception) της Ελλάδας και συνεπώς την ελκυστικότητά της ως προορισµού. - Η εµπόλεµη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η τεταµένη σχέση Ρωσίας - Τουρκίας εντείνουν τη διεθνή γεωπολιτική αστάθεια. - Το ενδεχόµενο ενός BREXIT έχει οδηγήσει σε εξασθένιση της λίρας, καθιστώντας τους προορισµούς του ευρώ λιγότερο ελκυστικούς και πιθανότατα ανακόπτει την αυξητική τάση των Βρετανών για ταξίδια προς το εξωτερικό, σε µια στιγµή που η Ελλάδα φαίνεται να ωφελείται από την τάση αυτή. - Η νέα διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων βίζα Σένγκεν µε βιοµετρικά χαρακτηριστικά για τους πολίτες σηµαντικών αγορών,

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ 400.000 350.000

2015

300.000

2016

250.000 200.000 150.000 100.000 50.000 0

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

∆ωδεκάνησα

Κρήτη

Ιόνιο

Κυκλάδες

Πελοπόννησος

Λοιπά

Πηγή: Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών (∆ΑΑ) - Επεξεργασία: SETE Intelligence

ΑΦΙΞΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 500.000 400.000 2015

300.000

2016

200.000 100.000 0

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

∆ωδεκάνησα

Κρήτη

Ιόνιο

Πηγή: Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών (∆ΑΑ) - Επεξεργασία: SETE Intelligence

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κυκλάδες

Πελοπόννησος

Λοιπά


ΑΦΙΞΕΙΣ (σε χιλ.)

Πηγή: ΤτΕ- Επεξεργασία SETE Intelligence

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ (σε εκατ. ευρώ)

Πηγή: ΤτΕ- Επεξεργασία SETE Intelligence

όπως η Ρωσία και η Κίνα δυσκολεύει και επιβραδύνει τη διαδικασία χορήγησής της. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ προς διευκόλυνση της κατάστασης µε πρόσθετο προσωπικό στα Προξενεία αποτελούν σηµαντικό βήµα προς την κατεύθυνση άµβλυνσης των όποιων προβληµάτων. - Τυχόν επανάληψη του φαινοµένου των κλειστών δρόµων από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ή το κλείσιµό τους, όπως πιο πρόσφατα και από µετανάστες, θα δηµιουργήσει σηµαντικά προβλήµατα, τόσο για τους εισερχόµενους τουρίστες µε οδικά µέσα (~8 εκατ. το 2014 ή 35% του συνόλου εισερχόµενων ταξιδιωτών), όσο και σε τουριστικούς προορισµούς όπως η Πιερία, το Πήλιο ή η Ανατολική Πελοπόννησος που δεν εξυπηρετούνται από τοπικά αεροδρόµια ή/και που απευθύνονται στον εγχώριο τουρισµό. Είναι ενδεικτικό, ότι οι οδικές αφίξεις αλλοδαπών τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016 ήταν µειωµένες κατά 11,4% (-130 χιλ.). Επίσης, σύµφωνα µε πληροφορίες του SETE Intelligence, µέρος της αύξησης της κίνησης στις αφίξεις εσωτερικού που παρατηρήθηκε στα αεροδρόµια της Ηπειρωτικής Ελλάδας οφείλεται, εν µέρει, στους αποκλεισµούς των δρόµων κατά τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Συµπερασµατικά, η εξέλιξη της επερχόµενης σεζόν θα κριθεί σε σηµαντικό βαθµό από σειρά αστάθµητων παραγόντων.


Θέμα

Διευρύνεται η «ψαλίδα» μεταξύ αφίξεων και πληρότητας στην Αθήνα • Σε διψήφια άνοδο οι αφίξεις, σε χαμηλό μονοψήφιο η πληρότητα

Σ

ε σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό διαµορφώθηκε η αύξηση

Αντίστοιχα, οι αφίξεις στο αεροδρόµιο της Θεσσαλονίκης δια-

των διεθνών αφίξεων στην Αθήνα το πρώτο τρίµηνο του

µορφώθηκαν στα ίδια µε πέρυσι επίπεδα, καθώς οι απώλειες του

2016, η οποία ανήλθε στο 10,1%, σε σχέση µε την αύξη-

Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου αντισταθµίστηκαν τον Μάρτιο.

ση της πληρότητας, η οποία ήταν µόλις 3,5%, σύµφωνα µε την

Από την άποψη της διεθνούς κυκλοφορίας στο αεροδρόµιο της

τελευταία τριµηνιαία έκθεση της GBR Consulting σχετικά µε τις

Θεσσαλονίκης, η Ryanair κατέχει ηγετική θέση από το 2015 µε µε-

επιδόσεις της ελληνικής ξενοδοχειακής βιοµηχανίας.

ρίδιο 26%, ακολουθούµενη από την Aegean Airlines µε 22% και την easyJet µε 7%, µε τις τρεις αυτές αεροπορικές εταιρίες να µε-

Η «ψαλίδα» µεταξύ των διεθνών αφίξεων και των επιπέδων πλη-

ταφέρουν το 55% των εισερχόµενων αφίξεων από το εξωτερικό.

ρότητας στην Αθήνα διευρύνεται από το 2015, γεγονός στο οποίο

Επιπλέον, σύµφωνα µε στοιχεία της Ένωσης Ξενοδοχείων Θεσ-

σηµαντικό ρόλο έχουν τα «µαϊµού» ενοικιαζόµενα δωµάτια, τα

σαλονίκης, η Κύπρος ήταν η κύρια πηγή για την ξενοδοχειακή

οποία παίρνουν µερίδιο της πίττας του εισερχόµενου τουρισµού

αγορά της πόλης µε µερίδιο 12%, σε επίπεδο διανυκτερεύσεων

στην πρωτεύουσα.

το 2015, ακολουθούµενη από την Τουρκία µε 8%, τις Ηνωµένες

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πολιτείες µε 7%, τη Γερµανία µε 6% και τη Σερβία και το Μαυροβούνιο µε 6%. Σε αυτό το top 5, η Κύπρος και οι Ηνωµένες Πολι-

Χώρες

Αφίξεις 2015 (x1,000)

% Μεταβολή 2014/15

Εισπράξεις 2015 (x € 1 εκ.)

% change 2014/15

∆απάνη ανά άφιξη 2015

τείες καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σύγκριση µε το

Γερµανία

2,810.3

+14.3%

2,265.6

+13.6%

€ 806

2014, δηλαδή 12% και 15% αντίστοιχα.

UK

2.397.2

+14.7%

2,026.9

+30.5%

€ 846

Οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόµια, εκτός από την Αθήνα και τη

Γαλλία

1,522.1

+4.0%

1,203.7

+6.6%

€ 791

Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 37%, που αντιστοιχεί σε επιπλέον

Ιταλία

1,355.3

+21.3%

832.7

+18.3

€ 614

Ρωσία

512.8

-59.0%

425.5

-63.2%

€ 830

Ην. Πολιτείες

750.3

+26.8%

945.6

+44.3%

€ 1,260

Σύνολο

23,599.5

+7.1%

14,194.4

+6.0%

€ 601

9.200 αφίξεις. Πτωτικά, κοντά στο 8%, διαµορφώθηκαν τα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο των ξενοδοχείων, το πρώτο τρίµηνο του έτους, σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο πέρυσι, παρότι ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, σε ποσοστό 3,5% και 3,8%, αντίστοιχα.

τερα ισχυρό πρώτο τρίµηνο, µε τη βελτίωση του δείκτη να φθάνει

Σε διεθνές επίπεδο, ο δείκτης RevPAR στη Νότια Ευρώπη σηµείω-

το 15,6% σε ετήσια βάση, ακολουθούµενη από το Κάιρο µε 6,5%,

σε βελτίωση κατά 6,9% σε ετήσια βάση. Η Μαδρίτη είχε ένα ιδιαί-

ενώ οριακή άνοδο 1,4% κατέγραψε ο δείκτης στη Μαδρίτη.

% ΜΕΤΑΒΟΛΗ ∆ΙΕΘΝΕΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ∆ΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ 50% 40% 30 % 20 % 10 %

-10 %

2014

2015 ∆ιεθνείς Αφίξεις (∆ΑA)

Mar

Feb

an

Dec

Nov

Oct

Sep

Aug

Jul

Jun

May

Apr

Mar

Feb

Jan

Dec

Nov

Oct

Sep

Aug

Jul

Jun

May

Apr

Mar

Feb

Jan

0% 2016

Πληρότητα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέμα

Πρώτα και με διαφορά τα ελληνικά ξενοδοχεία στην ικανοποίηση πελατών • «Πρωταθλήτρια» Ελλάδας η Ήπειρος Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται ο δείκτης ικανοποίησης των πελατών στα ελληνικά ξενοδοχεία το πρώτο τρίμηνο του 2016, τόσο αυτοτελώς, όσο και σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας ReviewPro, που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στο σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων, τα «σκήπτρα» κρατάνε τα ξενοδοχεία της Ηπείρου, με το εντυπωσιακό ποσοστό 89,4% και ακολουθούν τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων με το επίσης εντυπωσιακό ποσοστό 88,6%.

υνολικά για την Ελλάδα, ο Γενικός ∆είκτης Ικανοποίησης

Σ

και ακολουθούν οι Κυκλάδες µε το επίσης εντυπωσιακό ποσο-

(GRI: Global Review Index), το πρώτο τρίµηνο του 2016,

στό 88,6%. Επίσης, εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό ικανοποίησης

βρίσκεται στο 85,2%, σηµαντικά υψηλότερα από τον δείκτη των

(88,6%) έχουν και οι πελάτες των ξενοδοχείων 5*.

ανταγωνιστών (82,1%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του

Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα

SETE Intelligence για τους δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξε-

∆ωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών

νοδοχείων, που βασίζονται σε αξιολογήσεις από 25.956 πελάτες

τους προορισµών. Από την άλλη, η Αθήνα υστερεί µόνο έναντι

ελληνικών ξενοδοχείων και 179.494 πελάτες των ανταγωνιστικών

της Κωνσταντινούπολης και υπερτερεί στη σύγκριση µε τη Ρώµη

προορισµών.

και τη Βαρκελώνη. Όµως η θέση της ελληνικής πρωτεύουσας έχει

Επίσης, είναι σηµαντικό ότι και οι επιµέρους δείκτες όπως η σχέ-

χειροτερέψει σε σχέση µε τους προηγούµενους µήνες.

ση ποιότητας τιµής, εξυπηρέτηση, δωµάτιο, φαγητό, ποτό και

Η Θεσσαλονίκη έχει δείκτη ποιότητας 80,2% και υστερεί έναντι

καθαριότητα, κινούνται σε υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα σε

της Σµύρνης και της Μπολόνιας, ενώ υπερτερεί έναντι της Μασ-

σχέση µε τις ανταγωνίστριες χώρες. Στην υψηλότερη θέση ικανο-

σαλίας. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών

ποίησης βρίσκεται η Ήπειρος µε το εντυπωσιακό ποσοστό 89,4%

προορισµών εκτός Ελλάδος.

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


GRI Ξενοδοχείων σε Ελληνικούς και ∆ιεθνώς Ανταγωνιστικούς Προορισµούς, Ιαν-Μαρ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ... ΑΘΗΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΣΜΥΡΝΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ ΚΡΗΤΗ ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗ ΙΟΝΙΟ ∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΓΙΟΡΚΑ ΙΣΤΡΙΑ ΜΑΡΜΠΕΓΙΑ ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ ΡΙΜΙΝΙ ΑΝΤΑΛΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΥΚΟΝΟΣ ΣΑΙΝΤ ΤΡΟΠΕ ΣΑΡ∆ΗΝΙΑ ΙΜΠΙΖΑ 76%

78%

80%

82%

84%

86%

88%

90%

Πηγή: ReviewPro, επεξεργασία SETE Intelligence

GRI Ελληνικών Ξενοδοχείων, Ιαν-Μαρ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ

5* 4* 3* 1*-2*

ΑΤΤΙΚΗ Β. ΑΙΓΑΙΟ ∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΙΟΝΙΟ ΚΡΗΤΗ ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ 78,0%

80,0%

82,0%

84,0%

86,0%

88,0%

90,0%

Πηγή: ReviewPro, επεξεργασία SETE Intelligence

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Θέμα

Η προσφυγική κρίση πλήττει την ελκυστικότητα της Ελλάδας Επιδείνωση στην εικόνα της χώρας, όσον αφορά στην ελκυστικότητά της έναντι του ανταγωνισμού, δείχνει η νέα έρευνα της βρετανικής censuswide για τις αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ, που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του Σ.Ε.Τ.Ε..

Η

εξέλιξη αυτή προέκυψε στη νέα µελέτη, που υλοποιήθη-

ρεάσει την αντίληψη της γερµανικής αγοράς, όσον αφορά στα

κε διαδικτυακά από τις 12.04.2016 έως τις 14.04.2016 και

ταξίδια, κατά 6 ποσοστιαίες µονάδες, αφού το ποσοστό ανέρχεται

αφορούσε ταξίδια σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία και

στο 52%, έναντι 46% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα η οποία

Τουρκία.

πραγµατοποιήθηκε το διάστηµα 21-25.01.2016.

Σύµφωνα µε τα ευρήµατα της µελέτης, τους τελευταίους τρεις µή-

Όσον αφορά τη βρετανική αγορά, τους τελευταίους τρεις µήνες, η

νες, η µεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην Ελλάδα έχει επη-

µεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει

Η µεταναστευτική / προσφυγική κρίση πώς έχει επηρεάσει τις αντιλήψεις σας όσον αφορά στα ταξίδια σας στις ακόλουθες χώρες: 70%

Αγορά Γερµανίας - Ιανουάριος 2016 Αγορά Γερµανίας - Απρίλιος 2016

60%

Η µεταναστευτική / προσφυγική κρίση πώς έχει επηρεάσει τις αντιλήψεις σας όσον αφορά στα ταξίδια σας στις ακόλουθες χώρες: 70%

Αγορά Ην. Βασιλείου - Ιανουάριος 2016

60%

Αγορά Ην. Βασιλείου - Απρίλιος 2016

50%

50%

40%

40%

30%

30%

20%

20%

10%

10%

0%

Ελλάδα

Ισπανία

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ιταλία

Γαλλία

Κροατία

Τουρκία

0%

Ελλάδα

Ισπανία

Ιταλία

Γαλλία

Κροατία

Τουρκία


SWISS

MADE

στεγνωτήρες μαλλιών

την αντίληψη της συγκεκριµένης αγοράς, όσον αφορά στα ταξίδια, κατά 16

Hotello

ποσοστιαίες µονάδες. Στην 1η έρευνα (21-25.01.2016) το ποσοστό ήταν 39% για να αυξηθεί στο 55% στη 2η έρευνα. Αναφορικά µε την αγορά των Η.Π.Α., τους τελευταίους τρεις µήνες, η µεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει την αντίληψη της αγοράς των Η.Π.Α., όσον αφορά στα ταξίδια, κατά 6 ποσοστιαίες µονάδες. Στην 1η έρευνα το ποσοστό ήταν 39% για να αυξηθεί στη 2η έρευνα στο 55%. Η έρευνα υλοποιήθηκε σε συνολικό δείγµα 3.046 ερωτηθέντων, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί ή σκέπτονται να επισκεφθούν τη χώρα µας. Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της µελέτης, είναι επιτακτικό η Πολιτεία να

Smart shaver

Executive 1200

Action Shaver

Action

Handy

Premium Drawer

αντιµετωπίσει άµεσα, ολιστικά και αποτελεσµατικά τις προκλήσεις του προσφυγικού ζητήµατος, ώστε να διασφαλιστεί µε κάθε µέσο ότι δεν αλλοιώνεται η καθηµερινότητα των τοπικών κοινωνιών, δεν θα πληγεί περαιτέρω η οικονοµία και η απασχόληση και δεν επηρεάζεται η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και η ποιότητα των προσφερόµενων τουριστικών υπηρεσιών, µε όποιες επιπρόσθετες επιπτώσεις µπορεί να επέλθουν στην εικόνα, στις αφίξεις αλλά και στα έσοδα του κράτους.

Η µεταναστευτική / προσφυγική κρίση πώς έχει επηρεάσει τις αντιλήψεις σας όσον αφορά στα ταξίδια σας στις ακόλουθες χώρες: 50% Αγορά Η.Π.Α. - Ιανουάριος 2016 Αγορά Η.Π.Α. - Απρίλιος 2016

45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0%

Ελλάδα

Ισπανία

Ιταλία

Γαλλία

Κροατία

Τουρκία

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιµάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 43 www.afoisamara.gr


Παρουσίαση

Ξενοδοχειακός ΎΠΝΟΣ υψηλών προδιαγραφών! Η σεζόν έχει ήδη αρχίσει! Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, η διάθεση έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει μαζί με τη θερμοκρασία και όλες οι μονάδες διαμονής έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Στο πλαίσιο αυτό, η Media Strom, ο «ειδικός» σε προϊόντα ύπνου, δίνει συμβουλές υψηλών προδιαγραφών σε ξενοδόχους και επαγγελματίες του κλάδου.

Τ

ι απαιτείται, όµως, για να µείνει ο πελάτης ενός ξενοδο-

CHECKLIST

χείου ευχαριστηµένος και ικανοποιηµένος από τις υπη-

ρεσίες που του παρέχονται; Όταν είµαστε σε διακοπές,

αυτό που όλοι αναζητάµε πρωτίστως, είναι να ξεκουραστούµε

Έλεγχος ποιότητας & καλής λειτουργίας όλων των συστατικών που απαρτίζουν το σύνολο του κρεβατιού στο υπνοδωµάτιο.

και να αφήσουµε για λίγο µακριά τα προβλήµατα, το άγχος και

Με αυτό εννοούµε δηλαδή το κρεβάτι, το στρώµα, τα µαξιλάρια,

το στρες της καθηµερινότητας, προσφέροντας στιγµές απόλυ-

τα προστατευτικά και τα κλινοσπεπάσµατα. Ένα λάθος ή κακής

της χαλάρωσης στον εαυτό µας.

ποιότητας στρώµα, συνοδευόµενο από ένα παλιό κρεβάτι που

Έχοντας κατά νου ότι ο ύπνος είναι η βασική υπηρεσία που προ-

τρίζει, µπορεί να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους πελάτες

σφέρουν τα ξενοδοχεία και αυτό που αναζητάνε οι πελάτες για να αποβάλλουν τη συσσωρευµένη κούραση και να

σας και κατά συνέπεια ένα πολύ κακό rating για το ξενοδο-

αναζωογονηθούν, οι «ειδήµονες» της Media Strom

χείο σας, αποτρέποντας

προτείνουν µερικά χρήσιµα tips προκειµένου, σε

µελλοντικούς

αυτό τουλάχιστον το κοµµάτι, οι παρεχόµενες, ξενο-

πτες να πραγµατοποιή-

δοχειακές υπηρεσίες να είναι οι προσδοκώµενες.

σουν κράτηση σε αυτό.

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

επισκέ-


Επάρκεια & ποιότητα µαξιλαριών

Εγχειρίδιο ύπνου

Κάθε δύο έτη είναι απαραίτητη η αλλαγή µαξιλαριών για λόγους

∆ώστε γρήγορες αλλά αποδοτικές συµβουλές για καλύτερο

υγιεινής. Επίσης, κάποιοι πελάτες επιθυµούν να κάνουν χρήση

ύπνο στους πελάτες σας και αιφνιδιάστε τους ευχάριστα!

δύο µαξιλαριών κατά τη διάρκεια του βραδινού τους ύπνου.

∆ιαθεσιµότητα Pillow Menu

Ποικιλία από διαφορετικά είδη µαξιλαριών, µε διαφορετικό υλικό γεµίσµατος -πουπουλένια, από latex, memory foam, micro-fiberγια να προσφέρετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις επιθυµίες των πελατών σας, αναδεικνύοντας µε αυτό τον τρόπο τον καλό και ποιοτικό ύπνο σαν µία premium υπηρεσία.

Sleep-leaflet

Kαταγράψτε την εµπειρία ύπνου των πελατών σας µέσω σχετικού εντύπου. Αυτό θα βοηθήσει στην αναβάθµιση της συγκεκριµένης υπηρεσίας.

Προστατευτικά στρωµάτων & µαξιλαριών

Sleep-package

Ενισχύστε το µενού των παρεχόµενων υπηρεσιών σας, δίνο-

Προστατέψτε το στρώµα και τα µαξιλάρια από τα «ατυχήµατα

ντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες σας να χαλαρώσουν λίγο

στο κρεβάτι», τα οποία µπορεί να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα

πριν από τον βραδινό τους ύπνο µε ένα καταπραϋντικό µασάζ

το στρώµα σας.

και προσφέροντάς τους ένα δίσκο µε χλιαρό γάλα, τσάι µε βότανα, κουλουράκια και αρωµατικά κεριά σε συνδυασµό µε ένα cd µε ηρεµιστική µουσική για να τα απολαύσουν στο δωµάτιο. Η δηµιουργία µιας mini library, είτε σ’ ένα ειδικά διαµορφωµένο χώρο στο ξενοδοχείο, µε χαµηλό φωτισµό και άνετους καναπέδες-πολυθρόνες, είτε παρέχοντας τη δυνατότητα για δανεισµό του βιβλίου στο δωµάτιο, θα ήταν µια εξαιρετική και όχι αρκετά συνηθισµένη πρόταση που θα εντυπωσίαζε!

Τοποθέτηση ανωστρώµατος

Σε περίπτωση που δεν προγραµµατίσατε την αντικατάσταση των στρωµάτων σας, µπορείτε να επιµηκύνετε τον χρόνο ζωής

Επιλέξτε το λευκό σαν κυρίαρχο χρώµα για τη διακόσµηση του δωµατίου

τους, προσθέτοντας το σωστό ανώστρωµα από πάνω τους, σαν

Έµπειρα στελέχη του χώρου, µε «θητεία» σε διεθνείς αλυσίδες

µια προσωρινή λύση, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι απαιτή-

ξενοδοχείων, έχουν αποφανθεί το λευκό χρώµα να είναι αυτό

σεις των πελατών σας είναι αυξηµένες για την παροχή ενός ποιο-

που προτιµάται για τη διακόσµηση των δωµατίων, αφού θεω-

τικού και άνετου ύπνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

ρείται ότι συµβάλλει µε τη σειρά του σε έναν ξεκούραστο ύπνο. Επιπλέον, το λευκό χρώµα έχει συνδεθεί µε έννοιες όπως η πολυτέλεια, η ηρεµία και η καθαριότητα. «Αν µε τα παραπάνω σας κινήσαµε το ενδιαφέρον, προλαβαίνετε να εντάξετε κάποια ή όλα από τα προαναφερθέντα, στον κατάλογο των υπηρεσιών σας, βρίσκοντας ποικιλία προϊόντων ύπνου από τη No1 εταιρία στον χώρο, τη Media Strom. Και αφήστε εµάς να διασφαλίσουµε την παροχή εκείνου του πακέτου, που θα κα-

Εξοπλίστε το δωµάτιο µε sleep-gadgets

λύψει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες καθώς και

Η χρήση µάσκας για τα µάτια & ωτοασπίδων, βοηθούν στο να

τις προσδοκίες των πελατών σας!», σηµειώνουν οι άνθρωποι της

κοιµόµαστε καλύτερα χωρίς διακοπές.

Media Strom.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Θέμα

ICAP: Επιστρέφουν στην κερδοφορία τα ξενοδοχεία • Κερδοφόρες οι περισσότερες από τις μισές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση των αποτελεσμάτων στον κλάδο των ξενοδοχείων - εστιατορίων το τελευταίο έτος, με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και επάνοδο στην κερδοφορία, στοιχεία τα οποία προκύπτουν από την ετήσια μελέτη της ICAP Group, «Η Ελλάδα σε Αριθμούς», η οποία αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία του ομίλου της ICAP.

Σ

Περαιτέρω, το συνολικό ενεργητικό του κλάδου αυξήθηκε µόλις

λήσεις των 2.668 επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 12,8%,

κατά 0,8%, ανερχόµενο σε €13,4 δισ. το 2014, ενώ αξιόλογη αύ-

σε €3,6 δισ. το 2014. Τα αντίστοιχα µεικτά κέρδη αυξήθηκαν µε

ξηση σηµείωσαν τα ίδια κεφάλαια, τα οποία ανήλθαν σε €6,8 δισ..

έντονο ρυθµό (23,6%), στοιχείο ενδεικτικό µεγάλης περικοπής

Σχετικά µε τους χρηµατοοικονοµικούς δείκτες, επισηµαίνεται η

του κόστους, γεγονός που οδήγησε σε αλµατώδη άνοδο του λει-

βελτίωση του µεικτού περιθωρίου, από 29,15% το 2013, σε 31,94%

τουργικού αποτελέσµατος. Τελικά, οι µεταβολές αυτές είχαν σαν

το 2014. Το περιθώριο καθαρού κέρδους ανήλθε σε 3,99% και η

αποτέλεσµα τη θεαµατική αναστροφή του καθαρού αποτελέσµα-

αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε 2,12%.

τος, από ζηµίες το 2013 σε σηµαντικά κέρδη (προ φόρου) το 2014,

Η µελέτη «Η Ελλάδα σε Αριθµούς», παρουσιάζει τα συγκεντρωτι-

τα οποία ανήλθαν σε €143,3 εκατ. το τελευταίο έτος. Επίσης, οι

κά οικονοµικά αποτελέσµατα του ελληνικού εταιρικού τοµέα για

κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου υπερίσχυσαν, κατέχοντας

τους 12 κλάδους της οικονοµικής δραστηριότητας, µε βάση τους

µερίδιο σχεδόν 56% επί του συνόλου.

ισολογισµούς και τα αποτελέσµατα χρήσης 22.993 επιχειρήσεων

υγκεκριµένα, σύµφωνα µε τη µελέτη, οι συνολικές πω-

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι 20 Σηµαντικότερες Επιχειρήσεις µε Κέρδη το 2012 και το 2013

για τη διετία 2013 - 2014, µέσα από

Κατάταξη βάσει Κερδών

συγκεντρωτικούς πίνακες και διαγράµµατα. Με βάση τα αποτελέσµατά της, θετι-

Σειρά / Rank

Επιχείρηση/Company

κές επιδόσεις στην ελληνική οικονο-

2012

2013

2013

2013

7.463

8.441

50.788

102.129

5.693

7.326

26.407

31.320

2.585 2.374 3.451 1.955 1.444 953

5.555 3.470 3.017 2.868 2.684 2.242

16.331 14.041 31.501 6.669 7.627 7.002

50.296 25.614 21.200 23.715 12.641 32.792

1.485

2.228

6.668

14 .744

ΤΟΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. / TOMES AKINITA S.A.

673 943 570 1.254

2.191 2.128 2.042 1.910

10.999 11.623 9.439 6.836

25.130 20.205 18.286 26.596

14

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗΣ Α.Ε. / HALKIDIKI TOURIST ENTERPRISES S.A.

498

1.766

6.709

17.933

15 16 17 18 19 20

∆ΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ Α.Ε. / DIAKOMICHALIS S.A. ΧΟΥΤΟΣ, A., Α.Ε. / HOUTOS, A., S.A. CLUB ΜΥΚΟΝΟΣ Α.Ε. / CLUB MYKONOS S.A. ΑΧΙΝΟΠΟ∆Ι Α.Ε. / ACHINOPODI S.A. ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΑΚΗ, ΑΦΟΙ, Α.Ε. / CHATZIANGELAKIS BROS S.A. ΤΑΚΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. / TAKOS AKINITA S.A.

448 458 361 309 547 212

1.652 1.601 1.588 1.528 1.491 1.478

6.442 9.284 4.327 5.227 3.620 15.469

14.234 5.552 15.665 8.201 12.780 47.209

Σύνολο / Total

33.678

57.205

257.007

526.244

Μερίδιο στο σύνολο των κερδοφόρων (%) / Share in totals of profit-making companies (%)

31,28

25,19

15,11

10,09

µία σηµειώθηκαν το 2014, για πρώτη

1

φορά από την έναρξη της κρίσης, µε

2

τις ενδείξεις ασθενούς ανάκαµψης να

3 4 5 6 7 8

διατηρούνται και στο πρώτο εξάµηνο του 2015. Ωστόσο, οι όποιες θετικές εξελίξεις ανατράπηκαν στη συνέχεια, µε συνέπεια η χώρα να βρεθεί και πάλι σε περιβάλλον ύφεσης και το ΑΕΠ να υποχωρήσει οριακά. Μιλώντας σχετικά, ο διευθύνων σύµβουλος του οµίλου ICAP, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος είπε: «Οι συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά το 2014, όπως ήταν φυσικό επηρέασαν άµεσα τη συνολική δραστηριότητα και τα αποτελέσµατα των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο επίπεδο του κύκλου εργασιών, η συνεχής πτωτική πορεία που διέγραψε την προηγούµενη πενταετία ανακόπηκε και το 2014 οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν µικρή αύξηση,

Κέρδη προ φόρων/ Κύκλος εργασιών/ Ενεργητικό/ Pre-tax profits Turnover Assets

9 10 11 12 13

ΣΑΝΗ Α.Ε. / SANI S.A. GREEN CATERING Α.Ε. ΕΙ∆Η ΕΣΤΙΑΣΗΣ/ GREEN CATERING S.A. ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ, Ι., Α.Ε. / HATZILAZAROU, J., S.A. ΑΣΤΕΡΑΣ Α.Ε. / ASTERAS S.A. NEWREST ΕΛΛΑΣ Α.Ε. / NEWREST HELLAS S.A. ∆ΙΑΚΟΦΤΗΣ Α.Ε. / DIAKOFTIS S.A. ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ξ.&Τ.Ε. / ELECTRA S.A. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. / ANAPTYXI AIGAIOU S.A. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Α.Ε./ HELLENIQUE CONSTRUCTIVE TOURIST TRADING ENTERPRISE S.A. ΠΑΛΛΗΝΗ Α.Ε. / PALLINI S.A. ΣΟΣΙΜΕΞ Α.Ε. / SOSIMEX S.A. ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ, Ι. & Ε., Α.Ε. / HATZILAZAROU, J. & E., S.A.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Θέμα

γεγονός οπωσδήποτε θετικό. Εν τούτοις, το συνολικό καθαρό αποτέλεσµα παρέµεινε για πέµπτο συνεχές έτος ζηµιογόνο, γεγονός που χαρακτήρισε την πλειοψηφία των κλάδων του εταιρικού τοµέα. Θετικό στοιχείο ήταν βέβαια το γεγονός ότι στον µη χρηµατοπιστωτικό τοµέα οι ζηµίες περιορίστηκαν για άλλη µια χρονιά σηµαντικά. Ειδικότερα, οι ζηµίες συρρικνώθηκαν κατά 42,1%, κυµαινόµενες δηλαδή σε πολύ χαµηλότερα επίπεδα συγκριτικά µε τα πρώτα έτη της κρίσης (το 2011 και το 2010 είχαν καταγραφεί ζηµίες ύψους €6,7 δισ. και €3,1 δισ. αντίστοιχα). Όσον αφορά στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, εντυπωσιακή ήταν η ανατροπή που παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος είχε σηµειώσει

των capital controls και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, εί-

επάνοδο στην κερδοφορία το 2013, όµως η θετική αυτή εξέλιξη

ναι θέµα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση οµαλών συν-

«ακυρώθηκε» το τελευταίο έτος. Είναι εµφανές ότι απαιτείται ακό-

θηκών λειτουργίας στην «πραγµατική» οικονοµία, η προσέλκυ-

µη πολύ µεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές (δηµόσιου και

ση επενδύσεων και η επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά,

ιδιωτικού τοµέα) για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και δια-

ώστε να επιστρέψουµε σε σταθερή και υγιή ανάπτυξη. Σε αυτήν

τηρήσιµης κερδοφορίας.

την προοπτική, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν

Κλείνοντας θα ήθελα να επισηµάνω ότι στις παρούσες συνθήκες

τις προσπάθειές τους, επενδύοντας στο µέλλον µε τόλµη και απο-

όπου η οικονοµία δοκιµάζεται για άλλη µια φορά από την επιβολή

φασιστικότητα».

Οι 20 Σηµαντικότερες Επιχειρήσεις το 2013

Κατάταξη βάσει Ενεργητικού

Σειρά / Rank

Επιχείρηση / Company

Ενεργητικό / Assets

Κύκλος εργασιών / Turnover

Κέρδη προ φόρων / Pre-tax profits

2012

2013

2012

2013

2012

2013

1

Τ.Ε. ΜΕΣ Α.Ε. / T.E. MES S.A.

459.006

449.782

25.017

33.920

-32.999

-26.103

2

ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. / PORTO CARRAS S.A.

447.464

449.130

21.415

38.852

-35.541

-1.174

3

ΑΛΝΤΕΜΑΡ Α.Ξ.Τ.Ε. / ALDEMAR S.A. ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε. / ASTIR PALACE VOULIAGMENI S.A.

221.535

219.671

25.489

28.612

-1.899

-1.463

200.041

195.459

25.318

25.373

-8.796

-5.974

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. / IONIAN HOTEL ENTERPRISES S.A.

192.351

191.920

23.355

26.105

-4.718

-1.900

185.895 158.600 127.690

185.887 180.071 136.068

18.661 34.352 35.266

21.015 40.918 37.965

-2.976 -2.727 -4.277

-2.645 4.961 3.709

4 5 6 7 8

ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, Γ., & ΥΙΟΙ Α.Ε. / KIPRIOTIS, G., & SONS S.A.

ΦΑΙΑΞ Α.Ε.Τ.Α. / FAIAX S.A.

10 11 12

ΜΗΤΣΗΣ CO. - ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ Α.Ε. / MITSIS CO. S.A. ΚΑΨΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Α.Ε. / TOURISTIKO SYGROTIMA CAPSIS S.A. ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ ΧΑΝ∆ΡΗ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. / CHANDRIS HOTELS (HELLAS) S.A. MAHO A.E. / MAHO S.A. HELLAS HOLIDAY HOTELS Α.Ε. / HELLAS HOLIDAY HOTELS S.A.

13

9

129.517

129.459

5.978

8.113

-4.579

-3.592

127.634 120.144 121.843

122.078 121.083 120.878

28.814 11.577 11.672

24.447 13.278 14.965

-2.157 -1.154 -3.868

-6.095 -1.607 -1.655

ΣΑΠΟΥΝΑΚΗΣ, ΠΑΝΤ., «ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ» Α.Ε. / STAR BEACH S.A.

119.955

116.853

18.457

21.591

-1.424

3.894

14

ΛΑΜΨΑ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΩΝ / LAMPSA HELLENIC HOTELS CO. S.A.

112.592

111.997

18.506

27.020

-8.842

-1.011

15 16

ΣΑΝΗ Α.Ε. / SANI S.A. Ε.Π.Τ.Ε.Α. Α.Ε. / E.P.T.E.A. S.A.

102.529 96.083

102.129 102.052

48.997 9.491

50.788 10.099

7.463 -3.104

8.441 -2.897

17

ΕΛΟΥΝΤΑ Α.Ε. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ & ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ / ELOUNDA S.A. HOTELS & RESORTS

105.388

100.464

14.221

15.933

-3.617

-1.836

18 19 20

MARIS HOTELS ΤΕΑΒ Α.Ε. / MARIS HOTELS TEAB S.A. Τ.Ε.Ι.Μ. BLUE.GR A.E. / T.E.I.M. BLUE.GR S.A. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ Α.Ε. / TOURIST GROUP OF GREECE S.A.

93.899 96.962 95.507

97.985 93.759 87.959

13.076 12.758 10.845

13.843 13.790 12.519

-1.681 -1.271 -2.569

-182 -623 -2.384

Σύνολο / Total Μερίδιο των 20 / Top 20 share

3.314.634

3.314.684

413.264

479.145

-120.734

-40.135

26,42

26,28

14,98

15,76

31,19

76,47

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

«Επαναστατικά» προϊόντα με υπογραφή ποιότητας Συμφωνίες συνεργασίας με τους πλέον αξιόπιστους οίκους εξοπλισμού ξενοδοχείων της Ευρώπης (DOMETIC, JVD, VALERA, BENTLEY κ.ά.) για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά και κορυφαίας ποιότητας after sales service, αποτελούν τον άξονα επάνω στον οποίο αναπτύσσεται η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε..

H

εταιρία σήµερα, έπειτα από 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλισµού έχει

Χαρακτηριστικά

δηµιουργήσει αφενός µία ευρεία γκάµα προϊόντων, αλλά και ένα

 Η µικρότερη σιδερώστρα δωµατίων ξενοδοχείων µε µήκος

πολύ πλούσιο πελατολόγιο στο οποίο συγκαταλέγονται πάνω

µόλις 110 εκατοστών από την κορυφή του γάντζου µέχρι τη

από 1000 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

βάση των ποδιών της.

Ανάµεσα στους οίκους µε τους οποίους συνεργάζεται η εται-

 Αποκλειστική πατέντα σχεδιασµού της Bentley στερέωσης

ρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε, είναι και η ολλανδική εταιρία Bentley, η

του σίδερου για να κρεµιέται στη ντουλάπα του δωµατίου.

οποία σχεδίασε και διαθέτει ένα εξαιρετικά εύχρηστο, ασφαλές

 Εύκολο άνοιγµα και κλείσιµο.

και πρακτικό σύστηµα σιδερώµατος για ξενοδοχειακή χρήση, το

 Μεγάλη επιφάνεια σιδερώµατος 38X100 cm.

οποίο «ακούει» στο όνοµα OCEAN. Η OCEAN είναι η πιο µικρή και

 Κρεµάστρα σίδερου µε ολοκληρωµένο σύστηµα - γάντζο (για

συµπαγής σιδερώστρα µε το πιο ασφαλές σύστηµα σιδερώµατος για δωµάτια ξενοδοχείων. Είναι µικρών διαστάσεων, µε ελαφρύ σίδερο και σιδερώστρα για εύκολη χρήση και ακόµα ευκολότερη αποθήκευση. Οι πελάτες των ξενοδοχείων θα µπορούν µε αυτό να σιδερώνουν τα ρούχα τους εύκολα, γρήγορα και κυρίως µε τη µέγιστη ασφά-

αποθήκευση).  Σίδερο ελαφρύ και εύκολο στη χρήση µε δύο τρόπους: µε

ατµό και χωρίς ατµό.  Η σιδερώστρα είναι κατασκευασµένη από ελαφρά κράµατα

και εξαιρετικά σταθερή, µε µαύρο µατ φινίρισµα.  Αντικλεπτική στερέωση του καλωδίου στη σιδερώστρα.

λεια. Χάρη στο εξελιγµένο σύστηµα διακοπής της λειτουργίας του το σίδερο σβήνει αυτόµατα όταν δεν χρησιµοποιείται για 30 δευτερόλεπτα και ξανανάβει αµέσως µόλις χρησιµοποιηθεί. Επίσης, αν αφεθεί σε κατακόρυφη θέση, η λειτουργία του διακόπτεται µετά από 8 λεπτά. Όλο το σύστηµα σιδερώµατος φυλάσσεται εύκολα στη ντουλάπα, εξοικονοµώντας πολύτιµο χώρο µέσα στο δωµάτιο. Το καλώδιο του σίδερου είναι µόνιµα συνδεδεµένο µε τη βάση του, ώστε να είναι αδύνατη η κλοπή του και υπάρχει ειδικό σύστηµα για το τύλιγµα του καλωδίου και τη σταθεροποίηση της πρίζας. Η ολλανδική ποιότητα των υλικών και της κατασκευής εγγυάται την ασφαλή, αξιόπιστη και µακρόχρονη λειτουργία της συσκευής και την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών των ξενοδοχείων, τόσο από διεθνείς επιχειρηµατίες, όσο και από ταξιδιώτες αναψυχής.

49 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΙ Τ Ν

ΓΟ

ΡΑ Α Π

Ο Τ Σ

Ο Ν Α

ΙΛ

Μ

PIKENZ Διακριτική πολυτέλεια

ANUHEA VETRO Άρωμα μιας εμπειρίας

OLIVA DEL MEDITERRANEO Παράδοση στην ομορφιά

PROFUMERIA INGLESE Αγγλική φινέτσα

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα προϊόντα της ALLEGRINI έχουν πιστοποιήσεις ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA.


Think smart in amenities

Η KSD έφερε στην Ελλάδα την Κορυφαίο οίκο έρευνας και παραγωγής στο χώρο της Αρωματοποιΐας, των Amenities και όχι μόνο, με παγκόσμιο κύρος. Σας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά προϊόντων amenities, σε ευρεία γκάμα, καλύπτοντας πλήρως κάθε σας ανάγκη, σε εξαιρετικές τιμές, με συνέπεια στην Παράδοση και την Ποιότητα.

Χαρακτηριστικά των σειρών ALLEGRINI: Go green, paraben free, mineral oil free, δερματολογικά ελεγμένες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία απο σειρές amenities σε 20 ml, 30 ml,

53 ml, 70 ml, κ.ά., καθώς και ευρεία γκάμα από αξεσουάρ, όπως σετ ομορφιάς, σετ ραπτικής, σκουφάκι μπάνιου, σφουγγαράκι παπουτσιών, κ.λπ.. Επίσης, DISPENSER σε 0,5 και 5 lt. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του ΛΟΓΟΤYΠΟΥ σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα προϊόντα είναι Ιταλικά, παρασκευάζονται και συσκευάζονται στο Μιλάνο, με όλα τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν καμία σχέση (under license, κ.λπ.) με Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα εκτός Ε.Ε.

Σητείας Σητείας88&&Μεσολογγίου, Μεσολογγίου,144 14451 51Μεταμόρφωση Μεταµόρφωση 210211 2117676 7676| |F.F.210 210211 2117677 7677||Email:msales@ksd.gr Email:msales@ksd.gr | Τ.| Τ.210 www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.com www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.blogspot.com


Θέμα

24η ΓΣ ΣΕΤΕ: Η υπερφορολόγηση μεγάλο «αγκάθι» για τον Τουρισμό • Και νέο… φέσι ή τέλος διανυκτέρευσης -όπως ονομάζεταιαπό το 2018

Κριτική από την πλευρά του προέδρου του Σ.Ε.Τ.Ε., Ανδρέα Ανδρεάδη για την υπερφορολόγηση του τομέα και την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή φόρου πληρότητας στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καλά λόγια, αλλά και φόροι από την πλευρά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε το «μενού» της 24ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού, του συνόλου σχεδόν των μελών του υπουργικού συμβουλίου, εκπροσώπων κομμάτων, αρκετών βουλευτών και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο

κ. Τσίπρας επέμεινε στην αναπτυξιακή προοπτική της χώ-

το οποίο, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής

ρας και στην καλή πορεία του Τουρισμού εφέτος, προτεί-

της κυβέρνησης.

νοντας μάλιστα στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να βάλουν στοίχημα…

Αναφερόμενος στα νέα φορολογικά μέτρα, για τον ΦΠΑ στη δια-

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε ως επίτευγμα

μονή είπε ότι η πρόταση των θεσμών ήταν να αυξηθεί στο 23%,

της κυβέρνησης το κλίμα ασφάλειας που υπάρχει στη χώρα και

αντί για 13%, ενώ η αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


κατά μία μονάδα, ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί

Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στην

η αρχική πρόταση των θεσμών, που προέβλεπε την αύξηση των

ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΤΕ.

τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το 13%

Ο κ. Ανδρεάδης άσκησε δριμεία κριτική και στην πρόταση της

στο 23%.

κυβέρνησης, σε σχέση με την επιβολή φόρου διανυκτέρευσης

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιβολή

και επικαλούμενος πρόσφατες μελέτες, σημείωσε ότι το 40% των

φόρου διανυκτέρευσης, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τα

τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα βιω-

όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η εφαρμογή του οποίου,

σιμότητας.

όπως είπε, και παρά την επιμονή των δανειστών, μετατίθεται για

Επικαλούμενος δε τα αποτελέσματα μελέτης καταγραφής και συ-

το 2018 αντί για φέτος.

γκριτικής αξιολόγησης του φορολογικού πλαισίου, είπε ότι η Ελ-

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για

λάδα έχει τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις και κατά συ-

το νέο… χαράτσι.

νέπεια τα περισσότερα φορολογικά αντικίνητρα για την ανάπτυξη

Το ενδεχόμενο ανατροπής της θετικής εικόνας που υπάρχει για

του τουρισμού σε σχέση με τις λοιπές ανταγωνίστριες χώρες.

τη χώρα μας εφέτος ως τουριστικός προορισμός από την υπερ-

Μάλιστα, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε και ένα παράδειγμα που εξη-

φορολόγηση του τομέα και την καθυστέρηση που παρατηρείται

γεί γιατί είναι «τρομερά δύσκολο να γίνουν επενδύσεις στην Ελ-

στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έθιξε σε μία επιθετική, αλλά

λάδα», το οποίο έχει ως εξής: «Μία ενδεικτική επένδυση 10 εκατ.

και τεκμηριωμένη ομιλία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών

ευρώ, που αφορά την αγορά γης και τη δημιουργία ενός ξενοδο-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

53


Θέμα

-Την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών. -Το άνοιγμα νέων αγορών. -Την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. -Την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη. -Τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. -Την ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Τον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκαν στο υπουργείο περισσότερες από 160 προτάσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και άνω των 300 κλινών, την αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων και τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας». χείου 5 αστέρων, 100 δωματίων, το οποίο κατά τη λειτουργία του

Ακόμη, η κα. Κουντουρά είπε ότι, στα σχέδια του υπουργείου είναι

θα πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών 3 εκατ. ευρώ, υπό τις

η επαναλειτουργία των σχολών ξεναγών και η αναβάθμιση των

πιο καλές προϋποθέσεις, θα έχει λειτουργικά μεικτά κέρδη, προ

ανωτέρων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ.

φόρων, τόκων και αποσβέσεων, 1 εκατ. ευρώ. Αν υπολογισθεί ο

Αναφερόμενη στη φετινή τουριστική χρονιά, η κα. Κουντουρά

επιπλέον ΦΠΑ, αυτό μεταφράζεται σε καταβολή επιπλέον 180.000

είπε πως εάν όλα πάνε καλά θα κλείσει με ένα νέο ρεκόρ τουρι-

ευρώ. Επίσης, αν ο επιχειρηματίας δανείστηκε 5 εκατ. ευρώ με επι-

σμού. «Οι διεθνείς αγορές ανταποκρίνονται θερμά στη νέα μας

τόκιο 3 με 4 μονάδες μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που ισχύει

πολιτική. Θέλουμε την ίδια στήριξη και από τις εγχώριες αγορές,

στην Ισπανία, θα πρέπει να υπολογίσει πρόσθετο κόστος 200.000

τις δυνάμεις του τόπου να συμβάλλουν δημιουργικά με ιδέες και

ευρώ. Εάν επιβληθεί και τέλος διανυκτέρευσης, πρέπει να προ-

προτάσεις. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη

στεθούν άλλα 120.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στη δεκαετία από-

περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν που είναι μεγάλη δύναμη

σβεσης της επένδυσης, η πρόσθετη δαπάνη ισοδυναμεί με 4 έως

για την ανάπτυξη της οικονομίας μας», κατέληξε η κα. Κουντουρά.

5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο επενδυτής στην Ελλάδα σε σύγκριση με

«Σκληρή γλώσσα» χρησιμοποίησε η συντονίστρια Παραγωγής και

τον αντίστοιχο στην Ισπανία, ξεκινά με μείον 4 έως 5 εκατ. ευρώ

Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, κατη-

για μία επένδυση 10 εκατ. ευρώ».

γορώντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε επίπεδο του-

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δεν παρέλειψε να «πλέξει» το

ρισμού. Η κα. Κεφαλογιάννη δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, στο

εγκώμιο της Έλενας Κουντουρά και να υπογραμμίσει την άριστη

πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περι-

συνεργασία που υπάρχει με το υπουργείο Τουρισμού.

λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποσυμπίεση των φορολογικών

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, εξέ-

βαρών στον τουρισμό και η θεσμοθέτηση θητείας πενταετούς

φρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της τουριστικής κίνησης

διάρκειας για τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ.

τη φετινή σεζόν. «Ο ελληνικός τουρισμός είναι εθνική υπόθεση», τόνισε στην ομιλία της η κα. Κουντουρά, η οποία παρουσίασε την εθνική στρατηγική για τον Τουρισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Η εθνική στρατηγική μας για τον τουρισμό στηρίζεται σε εξειδικευμένους άξονες με ξεκάθαρους στόχους: -Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. -Τη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την τουριστική τους ανάπτυξη. -Την προώθηση-προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Εισαγωγές • Εξοπλισµός Εστίασης

Η γερμανική εταιρεία EXPRESSO ιδρύθηκε το 1939 και είναι ως σήμερα η κορυφαία επιλογή στα χειραμάξια αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. τα εισάγει αποκλειστικά στην Ελλάδα από το 1976 και εξοπλίζει με αυτά πλήθος επιχειρήσεων, από κάβες και αλυσίδες super market έως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι ιδανικά για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και κίνηση σε σκαλιά ενώ όλα τους τα μέρη είναι αποσπώμενα και αντικαθίστανται εύκολα. Το όνομα EXPRESSO είναι συνώνυμο της μακροχρόνιας χρήσης και της ασφάλειας κατά την μεταφορά.

ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. Λυσικράτους 25 176 74, Καλλιθέα

Τ: 210 94 017 02 F: 210 94 033 06

info@emko.gr www.emko.gr

EN ISO 9001 : 2008


Παρουσίαση

Η Electrolux Professional ταξιδεύει και… μαγειρεύει Mε σταθμό της το Γαλαξίδι και τη γιορτή της Ρουμελιώτικης κουζίνας, η Electrolux Professional συνεχίζει με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμά της Cooking Tour. Ένα πρόγραμμα, το οποίο στόχο έχει να προσφέρει γνώσεις και λύσεις σε θέματα εξοπλισμού εστίασης σε επαγγελματίες του επισιτιστικού και του ξενοδοχειακού κλάδου.

Η

συµµετοχή στην εκδήλωση «3η Ρουµελιώτικη κου-

σώπων φορέων των τοπικών αρχών αλλά και απλού κόσµου.

ζίνα», η οποία πραγµατοποιήθηκε στο Γαλαξίδι, για

Η Electrolux Professional στα πλαίσια του προγράµµατός της

τρίτη συνεχόµενη χρονιά, µε βασικό χορηγό και υποστηρικτή

Cooking Tour ήταν ο βασικός υποστηρικτής και χορηγός του

την Electrolux Professional, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και ως

γαστρονοµικού αυτού γεγονότος, που, όπως φαίνεται, τείνει να

γιορτή και ως εµπορική συγκέντρωση, αλλά και σαν τουριστικό

καθιερωθεί σε θεσµό µε τη σύµπραξη και την υποστήριξη της

– µαγειρικό γεγονός, µε πολλές ενεργές συµµετοχές επαγγελ-

Electrolux.

µατιών του κλάδου της ξενοδοχίας και του επισιτισµού, εκπρο-

«Νιώθουµε µεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια που µέσα από

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


την κορυφαία τεχνογνωσία, την τεχνολογία αιχµής και τη µο-

σοκοµεία και άλλες εγκαταστάσεις.

ναδική ποιότητα που προσφέρουµε, παρέχουµε ωφέλειες στην

∆ιαθέτοντας 2.000 εξουσιοδοτηµένα κέντρα service σε 140 χώ-

καθηµερινή δουλειά των εργαζοµένων στην τουριστική βιο-

ρες, εξασφαλίζει την παραγωγικότητα των µηχανηµάτων της,

µηχανία διαµέσου αυτών των ζωντανών εκδηλώσεων. Στόχος

κορυφαία σε καινοτοµία και σχεδιασµό, βελτιώνοντας έτσι κα-

µας είναι να βοηθήσουµε τους µαθητές της τοπικής σχολής και

θηµερινά την εργασία των πελατών της.

τους επιχειρηµατίες, κάνοντας την εργασία τους πιο αποδοτι-

Το 2015 η Electrolux Professional, µε 2600 υπαλλήλους, 7 εργο-

κή, πιο οικονοµική, πιο ασφαλής, όπως κανείς άλλος µπορεί»,

στάσια και περισσότερους από 1000 εµπορικούς συνεργάτες,

ανέφερε ο κ. Γιώργος Σχοινάς, Product Manager της Electrolux

πραγµατοποίησε πωλήσεις 640 εκατοµµυρίων ευρώ.

Professional. Επόµενος σταθµός για την εταιρία στο πλαίσιο του προγράµµατός της Cooking Tour, είναι η Μύκονος. Η Electrolux Professional προσφέρει λύσεις επαγγελµατικής κουζίνας και πλυντηρίου σε ευρεία και ποικιλόµορφη πελατεία ανά τον κόσµο, από εστιατόρια και ξενοδοχεία έως κλινικές, νο-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

57


Θέμα

Πρώτη η Κίνα στα επαγγελματικά ταξίδια • Ξεπέρασε τις Η.Π.Α • Στο +10,1% εφέτος, σε μονοψήφιο ποσοστό η αύξηση το 2017 «Πρωταγωνιστεί» η Κίνα στον κλάδο των επαγγελματικών ταξιδιών, αποτελώντας την κορυφαία αγορά στον κόσμο, μπροστά από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε βασικό δε «τροφοδότη» της αγοράς των επαγγελματικών ταξιδιών στη χώρα αναδεικνύεται η εγχώρια αγορά, με τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στις συνολικές δαπάνες κατά 95%, όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία της νέας έκθεσης της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματικών Ταξιδιών (GBTA).

58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ

ύµφωνα µε τα στοιχεία της νέας έκθεσης της GBTA, η Κίνα

σεις και τις εξαγωγές.

προπορευόταν των Ηνωµένων Πολιτειών στις συνολικές

Παρά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονοµίας, οι επενδύσεις

ταξιδιωτικές δαπάνες των επιχειρήσεων στο τέλος του 2015,

σε ταξιδιωτικές υποδοµές συνεχίζονται, εν αναµονή καλύτερων

µε ένα δισεκατοµµύριο δολάρια ΗΠΑ, κλείνοντας τη χρονιά µε

ηµερών τόσο για τα επαγγελµατικά, όσο και τα ταξίδια αναψυ-

290,2$ δισ. σε δαπάνες, συγκριτικά µε τα 291,2$ δισεκατοµµύρια

χής. Από το 2011, έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο να ανοίξουν 82 νέα

των ΗΠΑ, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις δε κάνουν λόγο για εκτό-

αεροδρόµια και οι ξενοδόχοι µε τη σειρά τους, συνεχίζουν να

ξευση των δαπανών των επαγγελµατικών ταξιδιών της Κίνας το

αυξάνουν την παρουσία τους στην Κίνα. Πάνω από το 70% των

2016 κατά 10,1% σε 320.7$ δισ., σε σύγκριση µε την µόλις κατά

ξενοδοχειακών κατασκευών στην Ασία και τον Ειρηνικό, αποδί-

1,9% αύξηση των Ηνωµένων Πολιτειών στις συνολικές δαπάνες

δεται στην Κίνα.

επαγγελµατικών ταξιδιών, οι οποίες προβλέπονται σε 295,7 δισ.

Στις συνολικές δαπάνες επαγγελµατικών ταξιδιών στην Κίνα,

δολάρια.

εξακολουθούν να κυριαρχούν τα ταξίδια των εγχώριων επιχει-

«Παρά τη σχετική επιβράδυνση, η κινεζική αγορά επαγγελµατικών

ρήσεων, µε συµβολή 95% στο συνολικό ποσοστό. Η πίεση από

ταξιδιών παραµένει µία από τις ταχύτερα αναπτυσσόµενες στον

την πιο αργή οικονοµική ανάπτυξη των προηγούµενων ετών,

κόσµο», δήλωσε ο Michael W. McCormick, εκτελεστικός διευθυ-

συγκράτησε τα τεράστια επίπεδα της εγχώριας ανάπτυξης των

ντής και COO του GBTA. Συµπλήρωσε δε πως «Η Κίνα ξεπερνώντας

επαγγελµατικών ταξιδιών, αλλά εξακολουθεί να αναµένεται αύ-

τις Ηνωµένες Πολιτείες στις δαπάνες επαγγελµατικών ταξιδιών, ση-

ξηση περίπου 10% σε ετήσια βάση για το 2016 και το 2017.

µατοδοτεί ένα σηµαντικό σηµείο καµπής και δείχνει πραγµατικά

Η πρόβλεψη του GBTA, για 9,8% αύξηση στις συνολικές δαπά-

τον παγκόσµιο χαρακτήρα της σηµερινής οικονοµίας».

νες των επαγγελµατικών ταξιδιών το 2017, θα σηµατοδοτήσει

Με βάση πρόσθετα σηµαντικά ευρήµατα της έκθεσης, οι προσ-

την πρώτη χρονιά αυτής της χιλιετίας, που οι ρυθµοί ανάπτυξης

δοκίες του GBTA για την κινεζική οικονοµία αφορούν τη συνέ-

των δαπανών των επαγγελµατικών ταξιδιών στην Κίνα, θα υπο-

χιση της συγκρατηµένης ανάπτυξης του ΑΕΠ µε τιµές 6,4% και

χωρήσει κάτω από διψήφιο αριθµό. «Αυτό είναι ένα συναρπαστι-

6,1%, για το 2016 και το 2017, αντίστοιχα. Η ανάπτυξη θα συνε-

κό ορόσηµο για την ταξιδιωτική βιοµηχανία», δήλωσε ο David

χίσει να προέρχεται κατά κύριο λόγο από την κατανάλωση και

Henstock, αντιπρόεδρος της Global Commercial Solutions της

τις σκόπιµες επενδύσεις της κυβέρνησης στις υποδοµές, καθώς

Visa, Inc. «Αυτό τονίζει την ανάγκη για συνεπείς, ολοκληρωµένες

η Κίνα προσπαθεί να µετατοπίσει την οικονοµία της, σε µία οικο-

και πραγµατικά παγκόσµιες λύσεις, για τους επαγγελµατίες ταξι-

νοµία που οδηγείται από τους καταναλωτές, όχι µόνο τις επενδύ-

διώτες», καταλήγει.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

59


Παρουσίαση

Ikos Resorts: Η «επανάσταση» στον τομέα των all-inclusive διακοπών Προσφέροντας ένα νέο, πρωτοποριακό ξενοδοχειακό προϊόν, το οποίο συνδυάζει την ασφάλεια και τη σιγουριά των παραδοσιακών all-inclusive τιμών με την υψηλή ποιότητα και πολυτέλεια των εξατομικευμένων υπηρεσιών, τα Ikos Resorts, έφεραν την «επανάσταση» στον τομέα των all-inclusive διακοπών. Σήμερα, έναν μόλις χρόνο μετά τη δυναμική είσοδό τους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, και με γνώμονα τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών, τα Ikos Resorts υλοποιούν μια σειρά από επενδύσεις ανακαίνισης.

ο νέο brand πολυτελών ξενοδοχείων στη χώρα, που έκανε

Τ

Πιο συγκεκριµένα, στο ξενοδοχείο Ikos Olivia θα λειτουργήσουν

δυναµική εµφάνιση το καλοκαίρι του 2015, µε τη λειτουρ-

εντός του έτους 4 νέες παραθαλάσσιες σουίτες-µπανγκαλόου

γία των πολυτελών ξενοδοχειακών µονάδων Ikos Olivia και Ikos

δύο δωµατίων, οι οποίες, σύµφωνα µε τους επικεφαλής των Ikos

Oceania στη Χαλκιδική, προχωρά στη δηµιουργία νέων παραθα-

Resorts, θα αποτελούν την επιτοµή της σύγχρονης κοµψότητας,

λάσσιων σουιτών στο πρώτο και στην ολική αναµόρφωση του

καθώς βρίσκονται σε προνοµιούχα παραθαλάσσια τοποθεσία,

δεύτερου.

είτε στο ισόγειο επίπεδο µε ιδιωτικό κήπο, είτε στον πρώτο όρο-

«Η προσοχή που δίνουµε στη λεπτοµέρεια και τη διατήρηση του

φο µε µπαλκόνι, προσφέροντας θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

επιπέδου και στις δύο ξενοδοχειακές µονάδες είναι ενδεικτική

Οι νέες σουίτες συµπληρώνουν το σύνολο των υφιστάµενων

του διαρκούς υψηλού επιπέδου ποιότητας που συναντά κανείς

142 δωµατίων και µικρών σουιτών, καθώς και των 145 ιδιωτικών

και στα δύο θέρετρα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουµε την καλύ-

σουιτών/µπανγκαλόου. Οι επισκέπτες µπορούν να χαλαρώσουν

τερη δυνατή σχέση ποιότητας/τιµής», λέει ο ∆ρ. Ανδρέας Ανδρε-

στα ιδιωτικά τους µπαλκόνια, στους πανέµορφους κήπους και τις

άδης, διευθύνων σύµβουλος των Ikos Resorts. Προσθέτει δε πως

όµορφα διακοσµηµένες και µε ανεµπόδιστη θέα βεράντες.

«η συνταγή των Ikos Resorts έχει καταφέρει να αποδείξει ότι εί-

Οι σουίτες είναι ιδανικές για µεγάλες οικογένειες, καθώς προ-

ναι επιτυχής, ενώ πολλές ακόµα ξενοδοχειακές µονάδες παροχής

σφέρουν δύο υπερσύγχρονα και κοµψά δωµάτια και ξεχωριστό

πολυτελών διακοπών πρόκειται να την υιοθετήσουν».

σαλόνι µε µοντέρνα και πολυτελή διακόσµηση. Τους χώρους

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


αυτούς συµπληρώνουν ένα µπάνιο και ένας ανεξάρτητος χώρος ντους, εφοδιασµένο εξ’ ολοκλήρου µε καλλυντικά και προϊόντα µπάνιου της Anne Semonin. ∆ιαθέτουν επιπλωµένο µπαλκόνι ή ιδιωτικό κήπο µε ξαπλώστρες ακριβώς µπροστά από την παραλία του ξενοδοχείου. Στο Ikos Oceania έχουν αναµορφωθεί ο χώρος εισόδου και υποδοχής, το κεντρικό µπαρ Indigo και το εξωτερικό σαλόνι, οι χώροι του Deluxe Collection Lounge, οι υπηρεσίες Concierge και ο χώρος ενηλίκων στο bar Helios. Παράλληλα, στις γαστρονοµικές προσθήκες περιλαµβάνονται η ολική ανακαίνιση του εστιατορίου Flavors και του µπουφέ, η δηµιουργία χώρου αποκλειστικά για ενήλικες, η νέα είσοδος στο εστιατόριο Fusco µέσα από γυάλινο ασανσέρ και ένα νέο µονοπάτι που παρέχει εύκολη πρόσβαση στα εστιατόρια Provence και Anaya. Οι δράσεις ανακαίνισης στους χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας περιλαµβάνουν, επίσης, την ολική αναµόρφωση των δηµόσιων χώρων του σπα και του γυµναστηρίου, µε την προσθήκη ολοκαίνουριων χώρων θεραπείας. Οι εξωτερικές πισίνες και η περιοχή της παραλίας ανακαινίζονται, επίσης. Όλες οι πισίνες είναι πλέον θερµαινόµενες και έχει προστεθεί µία πισίνα για ενήλικες και µία ξύλινη προβλήτα. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν έναν νέο αναβαθµισµένο διακοσµητικό καταρράκτη, το ολοκαίνουριο bar στην πισίνα µε κοµψό καθιστικό χώρο και ξύλινη προβλήτα, καθώς και το νέο beach bar, στο οποίο θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν κοκτέιλ από τα χέρια των βραβευµένων mixologists του Ikos. Ο άξονας µε βάση τον οποίο πορεύονται τα Ikos Resorts είναι η καινοτοµία και, κατ’ επέκταση, η δηµιουργία ενός προϊόντος που όµοιό του δεν υπάρχει στη Μεσόγειο, επαναπροσδιορίζοντας την κλασσική αντίληψη για το all-inclusive ξενοδοχειακό προϊόν.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

61


Θέμα

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυξάνονται τα ταξίδια πόλεων Αξιόλογη αύξηση γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια τα ταξίδια πόλεων, τα οποία ως μια σύντομη «παύση» από την καθημερινότητα τα επιλέγει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των σημερινών ταξιδιωτών. Η ιλιγγιώδης, μάλιστα, αύξησή τους κατά 88%, καθιστούν τα ταξίδια πόλεων ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της διεθνούς αγοράς ταξιδιών αναψυχής, κατέχοντας σήμερα το 22% του συνόλου των εξερχόμενων ταξιδιών διακοπών σε όλο τον κόσμο.

Σ

το πλαίσιο αυτό, διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσµο επω-

είναι πιο ισχυροί στις αναδυόµενες αγορές, όπως η Ασία/Ειρη-

φελούνται από την αύξηση του αριθµού των επισκεπτών,

νικός, αλλά και η Νότια Αµερική, όπου ο τοµέας των cities trips

αν και εντείνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχουν σε

κατέχει σήµερα µεγαλύτερο µερίδιο επί του συνόλου των εξερχό-

δηµοφιλείς προορισµούς η συγκέντρωση µεγάλων µαζών, όπως

µενων ταξιδιών. Ειδικότερα τα ταξίδια πόλεων αντιπροσωπεύουν

αποτυπώνεται στη µελέτη της IPK International για τις ταξιδιωτικές τάσεις το 2015-16. Τα ταξίδια πόλεων αυξήθηκαν κατά 82% µεταξύ του 2007 και του 2014. «Πρόκειται για ένα πραγµατικά δυναµικό τµήµα της ταξι-

Περιφερειακή επικέντρωση Ανάπτυξη εξερχόµενου τουρισµού πόλεων

διωτικής αγοράς, το οποίο έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξή της

6%

κατά τα τελευταία επτά χρόνια», λέει ο πρόεδρος της IPK, Rolf

5%

Freitag. Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη οφείλεται στις φτηνές αεροπορικές πτήσεις και στη διαµονή χαµηλού κόστους, ενώ τα βασικά

4%

κίνητρα για ταξίδια πόλεων τείνουν να είναι παρόµοια σε όλο τον

3%

κόσµο, σύµφωνα µε την έρευνα. Και δεν είναι άλλα από τα πο-

2%

λιτιστικά αξιοθέατα, την κουλτούρα της πόλης, τις ευκαιρίες που προσφέρει για ψώνια και την υψηλή γαστρονοµία. Αξίζει να σηµειωθεί ότι αυτή η ισχυρή ανάπτυξη είναι ένα παγκόσµιο φαινόµενο και δεν περιορίζεται σε ώριµες αγορές όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αµερική. Τουναντίον, οι ρυθµοί ανάπτυξης

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μικρών/Μεσαίων αποστάσεων Μεγάλων αποστάσεων

2,6% 5,1%

3,1%

3,8%

2,2%

2,4%

1% 0%

0,3% Ευρώπη

0,5% Ασία Ειρηνικός

1,3%

1,2%

Βόρεια Αµερική

Λατινική Αµερική

MEA

Πηγή: Tourism Economics, Global City Travel Forecast, Ιούλιος 2015


σχεδόν το ένα τέταρτο των διεθνών διακοπών για τους ταξιδιώτες

Στη Νότια Αµερική, τα ταξίδια πόλων αύξησαν το µερίδιό τους

από την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού και τη Νότια Αµερική, ενώ

στα εξερχόµενα ταξίδια κατά εννέα ποσοστιαίες µονάδες, αντι-

αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέµπτο των ταξιδιών για τους

προσωπεύοντας περισσότερα από 4 εκατοµµύρια ταξίδια. Αυτή η

Ευρωπαίους και τους Βόρειο-Αµερικάνους.

ισχυρή ανάπτυξη σε µια σχετικά χαµηλή βάση αντανακλά κυρίως

Στην Ευρώπη, τα ταξίδια πόλεων αυξήθηκαν περίπου 20% επί

την άνοδο των διεθνών ταξιδιών σε άλλες πόλεις στην περιοχή. Οι

του συνόλου των ταξιδιών διακοπών το 2014 από περίπου 15%

µετακινήσεις από Νότιο-Αµερικανούς προς πόλεις της Βραζιλίας

το 2007. Το 2014, οι Ευρωπαίοι πραγµατοποίησαν σχεδόν 70

µε αφορµή το Παγκόσµιο Κύπελλο ποδοσφαίρου συνετέλεσαν

εκατοµµύρια ταξίδια πόλεων προς διεθνείς προορισµούς, σηµει-

στην εξέλιξη αυτή.

ώνοντας αύξηση 60% σε σχέση µε το 2007, που αντιστοιχεί σε

Στη Βόρεια Αµερική, τα ταξίδια πόλων διατηρούν ένα µερίδιο µι-

ποσοστό αύξησης 7% ανά έτος, και περίπου 400 εκατοµµύρια

κρότερο από το ένα πέµπτο του εξερχόµενου τουρισµού το 2014.

διανυκτερεύσεις. Παραδοσιακά τα ταξίδια πόλεων κυριαρχούν

Αυτό το ελαφρώς χαµηλότερο ποσοστό σε σύγκριση µε άλλες

στην αγορά µε µερίδιο σχεδόν 75%, ενώ το ένα τέταρτο όλων των

περιοχές οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στη γεωγραφική θέση της

ταξιδιών συνδυάζονται µε επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς.

περιοχής. Από την άλλη, ευρωπαϊκές πόλεις είναι ιδιαίτερα δηµο-

Στην Ασία και τον Ειρηνικό, τα ταξίδια πόλων αυξήθηκαν περίπου

φιλείς για Αµερικανούς και Καναδούς τουρίστες.

κατά 15% επί του συνόλου των ταξιδιών διακοπών το 2007 σε πε-

Το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη είναι οι τρεις πρώ-

ρίπου 25% το περασµένο έτος, παράγοντας περισσότερα από 30

τοι «µητροπολιτικοί» ταξιδιωτικοί προορισµοί στον κόσµο, µε το

εκατοµµύρια τέτοια ταξίδια στο σύνολο. Αυτή η ισχυρή άνοδος

Χονγκ Κονγκ, µάλιστα, να παραµένει νούµερο ένα. Το top 10 των

αντανακλά κυρίως την τεράστια αύξηση του αριθµού των Κινέ-

κορυφαίων προορισµών συµπληρώνουν το Λονδίνο, το Μακάο,

ζων ταξιδιωτών, πολλοί από τους οποίους πραγµατοποιούν σύ-

η Μπανγκόκ, η Βαρκελώνη, η Σιγκαπούρη, η Κωνσταντινούπολη

ντοµα ταξίδια σε πόλεις της Ασίας.

και το Μόναχο.

Εξερχόµενες διακοπές παγκοσµίως, 2014 Μερίδιο των διακοπών πόλεων µε βάση την προέλευση

Το Top 10 παγκοσµίως των µητροπολιτικών προορισµών 2014

30%

Ταξίδια σε εκατ.

25% 20% 15% 10%

ich

l

re

bu

un M

an Ist

a

ap o

Si

ng

on

ko k

rc el Ba

u

k

n

ac a

Ba ng

M

do Lo n

Yo r

Παράδειγµα: Το 25% των εξερχόµενων διακοπών στην περιοχή Ασίας/ Ειρηνικού αφορούν ταξίδια πόλεων

Ne w

Βόρεια Αµερική

g

Ευρώπη

Ko n

Nότια Αµερική

ng

Ασία Ειρηνικός

Ho

0%

Pa ris

5%

Πηγή: World Travel Monitor 2014, IPK® International

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

63


Παρουσίαση

Με νέο «πρόσωπο» το Potidea Palace Hotel Ριζικά ανακαινισμένο υποδέχεται τη νέα ξενοδοχειακή σεζόν το Potidea Palace Hotel, στην ομώνυμη περιοχή της Χαλκιδικής, μετά από ένα εκτενές πρόγραμμα ανακαίνισης, το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Ο

ι εργασίες ανακαίνισης πραγµατοποιήθηκαν σε µεγά-

Κασσάνδρα και τη Σιθωνία.

λο αριθµό δωµατίων, σε όλους τους κοινόχρηστους

Από τα πλεονεκτήµατα του ξενοδοχείου είναι η κοντινή του από-

χώρους, τις πισίνες του ξενοδοχείου, τα επισιτιστικά τµήµατα,

σταση -µόλις 30 λεπτά- από το ∆ιεθνές Αεροδρόµιο «Μακεδονία»

τις προσόψεις κτιρίων και περιλαµβάνουν νέες αθλητικές εγκα-

της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση σε όλους

ταστάσεις, νέους χώρους δηµιουργικής απασχόλησης παιδιών

τους ταξιδιώτες που αναζητούν τον συνδυασµό ενός πολυτελούς

(Kid’s Club) και ολοκαίνουργιους κήπους.

παραλιακού ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά επά-

Για τη χειµερινή περίοδο 2016-17, έχει προγραµµατιστεί η ολο-

νω στη θάλασσα και του µοναδικού φυσικού τοπίου.

κλήρωση της ανακαίνισης των υπολοίπων δωµατίων καθώς και

Το ξενοδοχείο διαθέτει στο σύνολο 234 δωµάτια και σουίτες διά-

των χώρων υποδοχής (Reception).

φορων κατηγοριών και προσφέρει στους πελάτες του πρόγραµ-

Το Potidea Palace Hotel, 4*, το οποίο από το καλοκαίρι 2015

µα Ultra All Inclusive.

βρίσκεται υπό την «οµπρέλα» της εταιρίας Πόρτες Μέλαθρον

Επίσης, στους χώρους του λειτουργεί µία µοναδική στο είδος της,

Α.Ε., ιδιοκτήτρια του πολυτελούς Pomegranate Wellness Spa

κάβα ποτών στην Ελλάδα, η Cava Idea, η οποία φιλοξενεί πάνω

Hotel, 5*, που επίσης βρίσκεται στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής,

από 1.300 ετικέτες δηµοφιλών αλλά και σπάνιων κρασιών & απο-

εκτείνεται στη δυτική πλευρά της Χαλκιδικής, ανάµεσα στην

σταγµάτων από όλη την ελληνική επικράτεια.

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Επιχειρηματικά

Αυστριακοί εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων στη Χαλκιδική Γαστρο-πολιτιστικό ταξίδι στην ανατολική Χαλκιδική πραγµατοποίησαν το διάστηµα 15-18 Απριλίου τέσσερις Αυστριακοί εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων και Τύπου, ακολουθώντας την πολυθεµατική διαδροµή «Αρναία - Αρχαία Στάγειρα - Άθωνας», µια διαδροµή ανάµεσα στη φύση, την ιστορία, τον πολιτισµό και την οινο-γαστρονοµία. Με την επίσκεψη ολοκληρώθηκε ο επικοινωνιακός κύκλος παρουσιάσεων της προαθωνικής χερσονήσου στην αυστριακή αγορά, όπως αυτές πραγµατοποιήθηκαν τον περασµένο Γενάρη στη Βιέννη κατά τη διάρκεια d2d στοχευµένου προγράµµατος επαγγελµατικών συναντήσεων. Κατά την παραπάνω περίοδο Αυστριακοί κλαδικοί επαγγελµατίες εξερεύνησαν περιοχές της Αρναίας, του Αριστοτελικού Βουνού και του Άθωνα, λαµβάνοντας µέρος σε βιωµατικές δραστηριότητες, οι οποίες αφενός µεν παρουσίασαν στους συµµετέχοντες τις τουριστικές προτάσεις του προορισµού, αφετέρου «έδεσαν» όλες τις εναλλακτικές µορφές τουρισµού µε την τοπική µελοπαραγωγή, τον τρόπο δηµιουργίας της οποίας µετέτρεψαν σε τουριστική δραστηριότητα. Στόχος της επίσκεψης ήταν η επίτευξη νέων συνεργασιών ανάµεσα σε τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις και θεµατικά αυστριακά γραφεία τουρισµού, µέσω συγκεκριµένης µεθοδολογίας, η οποία επικεντρώνεται στην προώθηση ενός τουριστικού πυλώνα γύρω από τον οποίο κινούνται όλοι οι υπόλοιποι. Το επετειακό έτος Αριστοτέλη άλλωστε προσφέρει στον Προαθωνικό Οργανισµό Τουρισµού τη «χρυσή ευκαιρία» να δηµιουργεί ελκυστικά θεµατικά τουριστικά πακέτα, τα οποία αναδεικνύουν τη µοναδικότητα του προορισµού και την ιδιαιτερότητα του προσφερόµενου τουριστικού προϊόντος.

Νέες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης από τη Mega Airlines Ευκαιρίες επαγγελµατικής αποκατάστασης προσφέρει στους αποφοίτους της αεροσυνοδούς η Mega Airlines Studies, στο πλαίσιο της συνεργασίας της µε την εταιρία ∆ηµήτριος Ρουσάλης - Medina, επίσηµο συνεργάτη της Saudia Airlines στον τοµέα του recruitment στη χώρα µας. Mάλιστα, στις 25, 26 & 27 Απριλίου θα πραγµατοποιηθούν στο ξενοδοχείο Athens Ledra (Συγγρού 115, Αθήνα) συνεντεύξεις σε υποψήφιες ιπτάµενες. Η Mega Airlines Studies, θα είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία προεπιλογής των υποψηφίων, ενώ οι υποψήφιες που θα προσληφθούν στο τελικό στάδιο θα επιλεγούν από την Saudi Arabian Airlines. Οι προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να πληρούν τα υποψήφια µέλη πληρώµατος καµπίνας της Saudia Airlines είναι: • Να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή ανώτερου πτυχίου. • Να είναι ηλικίας: 22-30 ετών ή έως 35 ετών για αεροσυνοδούς µε περισσότερο από 6 µήνες εµπειρία (απαραίτητη η επίδειξη σχετικού αποδεικτικού από την προηγούµενη αεροπορική εταιρία). • Να έχουν καλή γνώση Αγγλικών (προφορικά και γραπτά). Επιπλέον προσόντα όπως διπλώµατα aviation - attestation, ειδικές γνώσεις διεθνών σχέσεων, γεωγραφίας ή άλλοι τίτλων σπουδών θα αξιολογηθούν ως επιπλέον προσόντα. Η Saudi Arabian Airlines προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο παροχών που περιλαµβάνει ανταγωνιστικούς µισθούς µε απαλλαγή φόρων, δωρεάν ή µειωµένα αεροπορικά εισιτήρια µε τη Saudia, διαµονή, ιατρική περίθαλψη και ασφάλεια σύµφωνα µε την πολιτική της εταιρίας.

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στο «Xasteria» Με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2016 ξεχώρισε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το εστιατόριο κρητικής κουζίνας «Xasteria», του πολυτελούς ξενοδοχείου Amirandes, Grecotel Exclusive Resort, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην τελετή απονοµής των Χρυσών Σκούφων & Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2016. Οι δηµιουργικές εµπνεύσεις του Executive Chef, Γιάννη Κουναλάκη, η άψογη εκτέλεση από τον Chef de Cuisine, Κωνσταντίνο Καραπαναγιώτη σε συνδυασµό µε τα ολόφρεσκα υλικά από τη φάρµα Agreco στην Κρήτη, κρατούν το Xasteria σταθερά στη γαστρονοµική κορυφή της Ελλάδας. Το εστιατόριο, που συµπεριλαµβάνεται στη λίστα µε τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας για το 2016, προσφέρει αυθεντικές Κρητικές και Ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις µε µία σύγχρονη δηµιουργική µατιά. Στο πλαίσιο του θεσµού των Χρυσών Σκούφων απονέµονται κάθε χρόνο τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας σε εστιατόρια που σερβίρουν µοντέρνα και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Την ευθύνη για την αξιολόγηση και την απονοµή είχε η έγκυρη γευσιγνωστική οµάδα του περιοδικού «αθηνόραµα».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

65


Επιχειρηματικά

Με την υποστήριξη του Skiathos Palace το 1ο Skiathos Palace Cup Με την υποστήριξη του εµβληµατικού ξενοδοχείου Skiathos Palace διοργανώνεται στη Σκιάθο, το 1ο Skiathos Palace Cup. Ο όρµος των Κουκουναριών, θα αποτελέσει ένα µοναδικό σκηνικό για τις «µονοµαχίες» µεταξύ των 12 οµάδων που θα συµµετάσχουν στη διοργάνωση το τριήµερο 6-8 Μαΐου. Με όχηµα έναν πρώτο αγώνα matchracing και µε ένα νέο διοικητικό συµβούλιο γεµάτο όρεξη για δουλειά, o Ναυτικός Όµιλος Σκιάθου, δείχνει τη διάθεσή του, τόσο στο να καλλιεργήσει το άθληµα τοπικά, όσο και να προσελκύσει το ενδιαφέρον για ναυταθλητικές διοργανώσεις κάθε είδους στο νησί. Από την πλευρά του, ο Ναυτικός Όµιλος Ελλάδος ανέκαθεν ήταν αρωγός σε προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα που έχουν στόχο, αφενός την καλλιέργεια του αθλήµατος και αφετέρου την ανάδειξη προορισµών της χώρας σε ιστιοπλοϊκά κέντρα. Ανταποκρινόµενος στο κάλεσµα των ανθρώπων του νησιού, θα συνδράµει τη διοργάνωση µε την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στη διοργάνωση αγώνων αυτού του τύπου, µέσα από τη λειτουργία του πρώτου κέντρου ανάπτυξης του MatchRacing στη χώρα µας, του MatchRace Academy. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του ∆ήµου Σκιάθου και υλοποιείται µε την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού, της Cosmote, της Infobank Hellastat και της Τοpper Sailboats.

Νέα δρομολόγια από την British Airways εφέτος το καλοκαίρι Με δύο νέες πτήσεις προς Καλαµάτα και Χανιά, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 28 Απριλίου και την ενίσχυση των ήδη υφιστάµενων προς Κέρκυρα και Σαντορίνη, η British Airways κάνει δυναµική παρουσία στη χώρα µας τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Συνολικά, η British Airways θα εκτελεί πτήσεις σε οκτώ ελληνικά νησιά συνδέοντας απευθείας το Λονδίνο µε Καλαµάτα, Χανιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη, καθώς επίσης και µε τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ακόµη περισσότερες ευκαιρίες στους ταξιδιώτες να επισκεφτούν µερικούς από τους πιο δηµοφιλείς νησιωτικούς και city break προορισµούς στην Ελλάδα. Στα Χανιά και την Καλαµάτα ο βρετανικός αεροµεταφορέας θα πραγµατοποιεί δύο απευθείας πτήσεις την εβδοµάδα, ενώ σε Κέρκυρα και Σαντορίνη οι πτήσεις θα αυξηθούν σε έξι και τέσσερις την εβδοµάδα αντίστοιχα, ώστε να καλυφθεί ο αυξηµένος όγκος επιβατών. Σε Κω, Ρόδο και Μύκονο θα πραγµατοποιούνται δύο πτήσεις την εβδοµάδα, στο Ηράκλειο πέντε και στη Θεσσαλονίκη τέσσερις πτήσεις την εβδοµάδα. Μιλώντας σχετικά η κα. Φρέντυ Στίερ, διευθύντρια της British Airways σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο είπε: «Είµαστε ενθουσιασµένοι που ανακοινώνουµε τα νέα µας δροµολόγια για το καλοκαίρι 2016, καθώς φέτος επεκτείνουµε το δίκτυό µας στην Ελλάδα ακόµη περισσότερο, µε την Καλαµάτα και τα Χανιά να είναι οι νέοι προορισµοί που εξυπηρετεί η British Airways απευθείας από το Λονδίνο. Αυτοί οι προορισµοί θα δώσουν στους επιβάτες µας την ευκαιρία να εµπλουτίσουν τις ταξιδιωτικές τους εµπειρίες και να έχουν µεγαλύτερη ευελιξία στις ταξιδιωτικές τους επιλογές. Είµαστε πολύ περήφανοι για τη µακρά ιστορία που µετρά πάνω από 90 χρόνια πτήσεων µεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου. Συνεχίζουµε τη δέσµευσή µας να επενδύουµε και να στηρίζουµε τις τοπικές κοινωνίες και οικονοµίες, προσφέροντας παράλληλα νέες, εξαιρετικές ταξιδιωτικές επιλογές στους πελάτες µας από τη Βρετανία και όλο τον κόσµο». Οι πτήσεις προς όλους τους προορισµούς θα πραγµατοποιούνται µε αεροσκάφη Airbus A319 και A320 από τα αεροδρόµια του Heathrow και του Gatwick. Οι επιβάτες θα µπορούν να επιλέξουν µεταξύ θέσεων Euro Traveller (οικονοµική θέση) και Club Europe (business class). Οι πτήσεις της British Airways περιλαµβάνουν δωρεάν αποσκευές, δωρεάν on-line check-in, δυνατότητα επιλογής θέσης και γεύµατα. Οι επιβάτες της Club Europe θέσης µπορούν επίσης να επωφεληθούν από την πρόσβαση στα lounges της British Airways, όπου αυτά είναι διαθέσιµα, ειδικούς χώρους για ταχύτερο check-in και δύο δωρεάν αποσκευές βάρους 32 κιλών, συν µια χειραποσκευή.

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


... made in GREECE!!! Ευλογημένα, αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης και γης. Περίοπτη θέση μεταξύ αυτών, κατέχει το μέλι. Δώρο των Θεών στους ανθρώπους. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές ιδιότητές του. Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει να επενδύει σε όλους τους τομείς. Αυτή τη φορά, καινοτομεί, παράγοντας στην Ελλάδα μια εξαιρετική σειρά προϊόντων ατομικής περιποίησης για ξενοδοχεία, με βάση το ελληνικό μέλι.

“HONEY” Μια σειρά σε υψηλή ποιότητα και άκρως ανταγωνιστικές τιμές, “made in Greece”, που θα φέρει ακόμη πιο κοντά στην Ελλάδα και στον ελληνικό Τουρισμό, τους ξένους φιλοξενούμενούς σας. Με 100% παραγωγή στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες, η σειρά “HONEY” θα κάνει τη διαφορά στην τουριστική μονάδα σας, με την αμιγώς ελληνική της ταυτότητα . Η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. με τη σειρά amenities “HONEY” από εκχυλίσματα από αγνό ελληνικό μέλι, προσφέρει στον φιλοξενούμενο, υγεία και λάμψη στα μαλλιά και το σώμα, στη διάρκεια της πιο πολύτιμης περιόδου του χρόνου: των διακοπών του. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα μαλλιών και κρέμα σώματος σε συσκευασία των 30ml, που εμπεριέχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, αφήνοντας αίσθηση απαλότητας, ενυδάτωσης και θρέψης στα μαλλιά και το σώμα. Και βέβαια η νέα σειρά “HONEY” ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα ποιοτικά στάνταρντς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός Ε.Ε. 1223/2009), καθώς τα προϊόντα της δεν περιέχουν parabens, silicon και mineral oil, ενώ είναι πλήρως δερματολογικά ελεγμένη. Σύντομα η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., θα παρουσιάσει και άλλες σειρές βασισμένες στα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης.

Τα καλύτερα έρχονται!!!

Όλα τα είδη είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 1223/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα καλλυντικά προϊόντα.

Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση | Τ. 210 211 7676 | F. 210 211 7677 Email:msales@ksd.gr | www.ksd.gr | www.promitheytis.gr | money-tourism.gr


ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 225 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 - 6,00 €

Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ

2 0 1 6

Προσπέκτους

... when luxury meets simplicity...

Fanis Stathogiannopoulos Executive Manager

Σακούλες

Business Cards

Folder

από δερματίνη ή vinyl πλαστικό, με κρίκους ή βίδες

Τ Ε Υ Χ Ο Σ

2 2 5

Laganas, GR-291 00 Zakynthos Tel.: (+30) 26950 52310-4, Fax (+30) 26950 51949 e-mail: manager@zanteparkhotels.gr Athens Office: 1 Omirou Str., Nea Smyrni, GR-17121 Athens Tel.: (+30) 210 9343468, Fax (+30) 210 9356512

 ΘΕΜΑ: «Φτωχός» ο νέος αναπτυξιακός Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

Koνκάρδες προσωπικού με τυπωμένο το logo σας

Κατάλογοι για cafe Δυνατότητα για καταλόγους εστιατορίων cafe διαφόρων διαστάσεων, πολυσέλιδων, δέσιμο με βίδα, λάστιχο κλπ. με χοντρό εξώφυλλο και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αλλάζονται μόνο τα εσωτερικά φύλλα και να έχετε ελάχιστο κόστος όταν διαφοροποιείτε τις τιμές σας

Χ Ρ Η Μ Α

&

Odysseus Beach Bar

Σπίρτα μικρά

22x55x7mm με τυπωμένο το logo σας, στη μία πλευρά

Στιλό - Μολύβια

με τυπωμένο το logo σας

Μαντηλάκια Pop-up με τυπωμένο το logo σας

Σουβέρ

με τυπωμένο το logo σας, σε πεντάφυλλο χαρτί (1 ή 2 χρώματα)

 ICAP: Επιστροφή στην κερδοφορία για τα ξενοδοχεία  GBR: Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ αφίξεων και πληρότητας στην Αθήνα  ΘΕΜΑ: «Πρωταθλητές» στην ικανοποίηση πελατών τα ελληνικά ξενοδοχεία


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.