Τεύχος Iανουαρίου 2016 Xρήμα & Tουρισμός

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 222 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 - 6,00 €

 ΔΙΕΘΝΕΣ: «Ούριος άνεμος» στον παγκόσμιο

Τουρισμό

 ΘΕΜΑ: «Ανοίγει ο δρόμος» για νέες

επενδύσεις στην ξενοδοχειακή αγορά

www.carteco.gr

 ΘΕΜΑ: Σπάει τα… κοντέρ η ανάπτυξη

της κρουαζιέρας

 ΘΕΜΑ: Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα  Λευτέρης Τσικανδηλάκης: «Η ˝δυνατή ιδέα˝

το Α και το Ω στον σχεδιασμό ξενοδοχείων»

NIKOΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

σελ. 36


ALL INCLUSIVE VELIVASAKIS BROS S.A. 18th klm. SPATA AVENUE 19004 ATHENS, GREECE +30 210 6633700

www.candia-strom.gr www.candiastrom-handmade.com CYPRUS AUSTRIA SWITZERLAND GERMANY CHINA ITALY MALTA BELGIUM SPAIN


OMIΛΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗ OMIΛΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗ OMIΛΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗ


30

36

44

124

26. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Η «σκιώδης οικονοµία» «πληγή» για την τουριστική µας βιοµηχανία Σε µία συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου, κ. Γιώργος Τσακίρης, τίθεται κατά της «οικονοµίας διαµοιρασµού», την οποία χαρακτηρίζει ως «shadow economy» ή ελληνικά «σκιώδης οικονοµία».

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 222 - Iανουάριος 2016 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης ∆ιεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Γιουλίνα Μανωλάτου Υπεύθυνη Web: Βαλεντίνα Γιαννάκου Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18 ΜΕΛΟΣ

30. UNWTO: «Ούριος άνεµος» στον παγκόσµιο Τουρισµό «Καλπάζει» ο παγκόσµιος τουρισµός µε 1,2 δισ. διεθνείς αφίξεις τουριστών, αυξηµένες κατά 4,4% ή σε απόλυτα νούµερα κατά 50 εκατοµµύρια επιπλέον ταξιδιώτες, σε σύγκριση µε το 2014.

36. ΕventReception.com Καταργεί τις εκτυπωµένες λίστες καλεσµένων και εισάγει την online πληροφορική στις δεξιώσεις. Ο λόγος για το νέο, επαναστατικό app της EventReception.com, το οποίο έχει, ήδη, κερδίσει τις εντυπώσεις και τα ευνοϊκά σχόλια όλων όσοι το έχουν χρησιµοποιήσει.

40. NIKOΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Στη Bright πουλάµε φωτισµό και όχι φωτιστικά Για την εταιρία και την παρουσία της στην ξενοδοχειακή αγορά µιλάει στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ο αντιπρόεδρος της Bright Α.Ε., κ. Νίκος Βασιλείου, υπογραµµίζοντας ότι η Bright πουλάει φωτισµό και όχι φωτιστικά.

44. «Ανοίγει ο δρόµος» για νέες επενδύσεις στην ξενοδοχειακή αγορά Νέα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναµικό της χώρας τη χρονιά που πέρασε, ενώ όµιλοι ξενοδοχείων επέκτειναν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, σύµφωνα µε µελέτη που εκπόνησε η εταιρία ΝΑΙ Hellas.

48. Σπάει τα… κοντέρ η ανάπτυξη της κρουαζιέρας ∆υναµική ανάπτυξη παρουσιάζει ο κλάδος της κρουαζιέρας, σε παγκόσµιο επίπεδο, µε το 2016 να προβλέπεται ότι 24 εκατοµµύρια επιβάτες θα ταξιδέψουν µε κρουαζιερόπλοια.

58. Λευτέρης Τσικανδηλάκης: H «δυνατή ιδέα» και η λειτουργικότητα αποτελούν τον κεντρικό άξονα στον σχεδιασµό ξενοδοχείων

Τα «µυστικά» του αρχιτεκτονικού σχεδιασµού ξενοδοχείων αποκαλύπτει, µιλώντας στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο «ιθύνων νους» του γραφείου «Λευτέρης Τσικανδηλάκης και Συνεργάτες», κ. Λευτέρης Τσικανδηλάκης.

112. Ασφαλής προορισµός η Ελλάδα Ασφαλής προορισµός παραµένει η Ελλάδα για τους Βρετανούς, τους Γερµανούς και τους Αµερικάνους, σύµφωνα µε µελέτη που υλοποίησε η βρετανική εταιρία Censuswide για λογαριασµό του SETE Intelligence.

120. ΤτΕ: Ο Τουρισµός πυλώνας ανάπτυξης της Οικονοµίας ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: . .................................................................. 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

Εξώφυλλο: PORTO CARRAS GRAND RESORT

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοδικά διαµορφώθηκαν οι εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεµβρίου 2015, κατά 5,9%, ενώ εντυπωσιακή αύξηση, σε διψήφιο ποσοστό 16%, παρουσίασαν τον Νοέµβριο, σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

124. Euromonitor: Τρεις ελληνικές στο «top 100» των πόλεων µε τις περισσότερες αφίξεις Η ελληνική πρωτεύουσα, το Ηράκλειο και η Ρόδος τοποθετούνται στην κατάταξη του Euromonitor µε τις 100 κορυφαίες πόλεις µε τις περισσότερες διεθνείς τουριστικές αφίξεις στον κόσµο, το 2014.

Mόνιµες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, EιδήσειςEDITORIAL

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


σ σ ω ω ηη ν ν ό ό ττ

ση

ιισσοορρρροοππίίαα

αανναα γγόόννηη ζζωωοο

η η σ σ χχααλλάάρρωω

ξεξεε σσοουυ ε λ λ ά ά ι ι ΔΔ μμιικκόό ο ο ιι τ τ κ κ ά ά α α λ λ ε ε ο ο ττ φφαακκ

τόνωση τόνωση

ισορροπία ισορροπία

αναζωογόνηση αναζωογόνηση

χαλάρωση χαλάρωση


καρτολόγος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ Αλέξης Τσίπρας Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιατί οδηγεί ξανά τη χώρα σε εκλογές, Γιατί παρά τη δύσκολη αδιαφορώντας για τοσυγκυρία, κόστος «πολεμά» σε όλα τα μέτωπα στην Οικονομία και και έχει θετικά αποτελέσματα για τα νησιά και στην καθημερινότητα τους νησιώτες. των πολιτών. Το στρατηγικό πλάνο για τον Τουρισμό, είναι το τελευταίο επεισόδιο, σε ένα πολύ επιτυχημένο σήριαλ. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και να μην χάσει το κέφι του για δημιουργία. Μπράβο…

• Καλή χρονιά, υγεία, ευτυχία, αγάπη και χαρά. Προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες σε όλους μας. Λίγες ευχές, από το πρώτο τεύχος του 2016 γαρ… Και αστεία-αστεία, το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, μπήκε στο 22o έτος της ζωής του. Τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα έλεγε η γιαγιά μου. Αναρωτιέμαι πόσα περιοδικά υπήρχαν κάποτε και πως είναι η κατάσταση σήμερα, με το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, να είναι το μοναδικό μηνιαίο τουριστικό περιοδικό της χώρας. Και μιας και ξεκινήσαμε με τα δικά μας, να γράψουμε και για το νέο money-tourism.gr. • Το blogspot, που ξεκίνησε όπως ακριβώς το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (σ.σ. για να κάνουμε το κέφι μας), έκλεισε τον κύκλο του, αφού η υποδομή των blogspots, δεν μπορεί να αντέξει την κίνηση που είχαμε εμείς. Έτσι, από τις 4 του Γενάρη, είναι στον «αέρα» το money-tourism.gr. Αν και την περιμέναμε, δεν σας κρύβουμε ότι χαρήκαμε με την ανταπόκριση και τις ευχές σας. Η πορεία του νέου μας ενημερωτικού site, είναι μέχρι στιγμής, ευθέως ανάλογη της αγάπης σας και των προσπαθειών μας!!! Ευχαριστούμε.

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

www.money-tourism.gr

Συγκρότηµα Sani

Γιατί να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας… Μετά από 5 χρόνια περίπου στον αέρα το blogspot, μπήκε στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, αφού η υποδομή του δεν «σήκωνε» τους χιλιάδες αναγνώστες.

Γιατί η συμφωνία με την Oaktree κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αποδεικνύοντας και έμπρακτα την εμπιστοσύνη σε αυτό που λέγεται ελληνικός τουρισμός, στην ολότητά του (προορισμός, ξενοδοχεία, άνθρωποι).

Η υποδοχή σας, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ήταν παραπάνω από ενθουσιώδης.

Και εις ανώτερα και με επέκταση και στο εξωτερικό!!! Μπράβο…

Σας ευχαριστούμε και να ξέρετε ότι θα συνεχίσουμε.

• Ξεκίνησε το 2016 και ξεκινούν και οι εκθέσεις. Πρώτη η HORECΑ εντός των τειχών, ακολουθούν 2-3 μικρές εκθέσεις και οδεύουμε ολοταχώς προς την ITB Βερολίνου και την ΜΙΤΤ Μόσχας. Τα μηνύματα είναι «μουδιασμένα» μέχρι στιγμής. Η αδιαφιλονίκητα ευνοούμενη της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι η Ισπανία και μεγάλες χαμένες η Αίγυπτος και η Τουρκία Εμείς είμαστε στο περίμενε και πολλά θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό. • Μικτή εικόνα εμφανίζουν τη στιγμή αυτή οι προκρατήσεις για την Ελλάδα, για το καλοκαίρι του 2016. Τα δεδομένα που υπάρχουν είναι τα εξής: - η χώρα δεν «εξαργυρώνει» ιδιαίτερα σε αύξηση κρατήσεων, τα προβλήματα σε Βόρειο Αφρική και Τουρκία, - διατηρεί ωστόσο αναμφίβολα τα θετικό momentum. Η εικόνα ανά αγορά, όπως προκύπτει, τόσο από κορυφαίους tour operators, όσο και από μεγάλους ξενοδόχους, έχει ως εξής: Γερμανία και Αγγλία κινούνται ιδιαίτερα θετικά, όσον αφορά τις κρατήσεις προς Ελλάδα. Η Αγγλία συνεχίζει ξεκάθαρα θετικά, μετά

από μια καλή χρονιά, όπως ήταν το 2015. Η Γερμανία, παρότι εμφάνισε αύξηση και το 2015 προς Ελλάδα, αυτή ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα «πουλάει» πολύ στη Γερμανία και μάλιστα υπάρχουν μεγάλοι ελληνικοί προορισμοί, που εμφανίζουν υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης. Εάν φέτος επαληθευτούν οι προβλέψεις και οι τάσεις, οι Γερμανοί τουρίστες θα κάνουν την ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα. Έντονα αρνητικά κινείται η ολλανδική αγορά, με πρωτοφανή μείωση για την Ελλάδα, ενώ με ανεπαίσθητες αλλαγές κινείται η βελγική αγορά, η οποία ωστόσο εμφανίζει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις ανά προορισμό. Υπάρχουν προορισμοί που μπορεί να έχουν αύξηση, όπως το Βέλγιο 5% και προορισμοί που έχουν μείωση 8%, κ.ο.κ… Για τη Γαλλία είναι πολύ νωρίς ακόμη και υπάρχει ένα κύμα αναβλητικότητας, προφανώς και λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ ξεκάθαρα θετικά, για μια ακόμη χρονιά, κινείται η Αυστρία. Θετικά, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις κινούνται οι αγορές της Σκανδιναβίας, ενώ συγκρατημένα θετικά κινείται η Πολωνία. Η Ρωσία συνεχίζει να μην πηγαίνει καλά και όλα θα κριθούν από την ικανότητα τωνκαρτολόγος

ΑλέξηςΣταθάκης, Τσίπρας Γιώργος

υπουργός Οικονοµίας, Γιατί οδηγεί ξανά τη χώρα σε εκλογές, Ανάπτυξης καιγια Τουρισµού αδιαφορώντας το κόστος Οικονομίααπό και τον Γιατίστην οι πληροφορίες στην καθημερινότητα αναπτυξιακό, αλλά και η γενικότερη πολιτών.σε μια πολύ πορεία τουτων υπουργείου, δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία, δεν είναι η δέουσα. Και επειδή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι εθνικό και όχι πολιτικό ή κομματικό στοίχημα, η προσπάθεια πρέπει να είναι ανάλογη των περιστάσεων.

∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος, γενικός γραµµατέας Ε.Ο.Τ.

Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας

Για την έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει και τις «γέφυρες» που ρίχνει στην ιρανική, τουριστική αγορά, με στόχο η Ελλάδα να προσελκύσει μερίδιο του εξερχόμενου τουρισμού από το Ιράν.

Γιατί το να κλέβεις από την τσέπη του του ελεύθερου ελεύθερου επαγγελματία επαγγελματία που αγωνίζεται που αγωνίζεται να επιβιώσει, να επιβιώσει, το 80% των εισοδημάτων το 80% τωντου εισοδημάτων δεν είναι πολιτική, του δεν είναι πολιτική, ούτε οικονομία. ούτε οικονομία. Κλοπή Κλοπή είναι!!! Μπράβο…

Μακάρι να τα καταφέρει. Από εμάς καλορίζικος και σιδεροκέφαλος.

Οι καιροί ου μενετοί…

ελληνικών προξενικών αρχών να εκδίδουν θεωρήσεις Visa. Συνολικά οι προκρατήσεις ΣΗΜΕΡΑ προς Ελλάδα, εμφανίζουν μια αύξηση της τάξης του 5-6%. • Μεταξύ των ελληνικών προορισμών αυτή που έχει ξεκάθαρα θετικό πρόσημο είναι η Κρήτη. Στους άλλους προορισμούς η εικόνα είναι μικτή: κάποιοι εμφανίζουν μικρές αυξήσεις, αλλά υπάρχουν και προορισμοί με μεγάλες μειώσεις. Θετικά κινούνται τα Ιόνια νησιά και η Χαλκιδική. Οι προορισμοί που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, είναι αυτοί του ανατολικού Αιγαίου, λόγω του μεταναστευτικού και της αύξησης του Φ.Π.Α.. Και σίγουρα στους προορισμούς αυτούς θα υπάρξει πρόβλημα, αν δεν αλλάξει η εικόνα και δεν βοηθηθούν με προβολή, κ.λπ.. Ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε στις αρχές Μάρτη, στην έκθεση ΙΤΒ, στο Βερολίνο και αμέσως μετά στην ΜΙΤΤ, στη Μόσχα, ενώ κομβικό χρονικό σημείο θα είναι τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς τότε θα «κλειδώσουν» οι αεροπορικές θέσεις. Ας ευχηθούμε για το καλύτερο κι ας κάνουμε βέβαια και ότι περνάει από το χέρι μας.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Στο μεταξύ, ο με πολλές ελπίδες και προσμονή αναμενόμενος νέος αναπτυξιακός νόμος, από τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, αντί για θησαυρός, μάλλον με άνθρακα ομοιάζει, καθώς με το τελικό σχέδιο, επαναφέρονται οι περιορισμοί στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές (επιστροφή στο … απώτερο παρελθόν), καταργούνται οι επιδοτήσεις και επιβαρύνονται με λειτουργικά κόστη οι επιχειρήσεις και δη τα ξενοδοχεία. Όπως αποκάλυψε το money-tourism.gr, ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να ξεχάσει τις επιχορηγήσεις, και όχι μόνο… Θα πρέπει πλέον να συνδυάζεται η ενίσχυση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, με φοροαπαλλαγές και σταθερό φορολογικό σύστημα! Και η ερώτηση είναι απλή: Πώς θα υλοποιηθεί ένα επενδυτικό σχέδιο το οποίο αφορά σε ίδρυση ή ακόμη και εκσυγχρονισμό νέας ή υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας όταν δεν θα υπάρχει η ενίσχυση με επιχορήγηση; Πώς θα φτάσει σε επίπεδο ολοκλήρωσης μία αντίστοιχη μονάδα με φοροαπαλλαγές χωρίς το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης; Και όλα αυτά με τις τράπεζες, όχι μόνο να μην χρηματοδοτούν, αλλά και να σφίγγουν ακόμη περισσότερο την «κάνουλα» της χρηματοδότησης.

Επιπροσθέτως, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου διατείνεται ότι, βασικό στόχο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου αποτελεί η αύξηση της απασχόλησης. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «είναι ηλίου φαεινότερο και σε πρωτοετείς φοιτητές Οικονομικής Κατεύθυνσης, ότι η παροχή κινήτρου φοροαπαλλαγής σε επιχειρήσεις που εκτελούν Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, αποτελεί επιβαρυντικό στοιχείο, διότι συμπιέζεται το Ενεργητικό της επιχείρησης και οδηγείται νομοτελειακά σε συσσωρευμένη επιβάρυνση και του παθητικού μέσω δανειοδότησης για την επιτέλεση του project». Συνεπώς, η απουσία χρηματικού κινήτρου και η ύπαρξη φοροαπαλλαγής, η οποία θα επέλθει στο πλείστο των περιπτώσεων, μετά από αρκετό καιρό, αποτελεί σαφέστατα τροχοπέδη στην πρόσληψη νέου και εξειδικευμένου προσωπικού, λόγω έλλειψης ρευστότητας. • Περαιτέρω, διαπιστώνεται στο τελικό προσχέδιο πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προβάλλει σοβαρά εμπόδια στην ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου καθορίζεται πως αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα προσδιοριστούν οι τουριστικά


C

M

Y

CM

MY

CY

MY

K


κορεσµένες περιοχές, οι οποίες κατά βάση αφορούν νησιά στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Πρόκειται δηλαδή να εξαιρεθεί, για ακόμη μία φορά, η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στην ίδρυση - επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων σε τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές, οι οποίες, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι και αυτές που βελτιώνουν κάθε χρόνο τα αποτελέσματα που παρουσιάζει ο Τουριστικός Κλάδος. Μάλιστα, ο ίδιος ο γενικός γραµµατέας ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη πως περιοχές όπως η Ρόδος θα χαρακτηριστούν κορεσµένες και δεν θα ενισχυθούν στον νέο επενδυτικό νόµο!!!! Επίσης, επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ, δεν ενισχύονται με επιχορήγηση ή φοροαπαλλαγή. Μπορούν να αιτηθούν μόνο ένταξη στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης ή παγιοποίηση φορολογικού συντελεστή!

υπό προϋποθέσεις, μόλις το 21%. Β) Μεσαία Επιχείρηση θα λάμβανε επιχορήγηση 25%, ενώ με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα λάβει, και πάλι υπό προϋποθέσεις, 14%. Γ) Μεγάλη Επιχείρηση, η οποία θα λάμβανε επιχορήγηση 15% στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, θα λάβει, 7% και αυτό εφόσον πληροί τις επιπλέον εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης. Το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου περιμένει εδώ και 23 μήνες τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο προκειμένου να μπορέσει να λάβει ενίσχυση για τα επενδυτικά του σχέδια και να συμβάλλει έτσι στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε ένα δραματικό οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο έχουν κλείσει οι στρόφιγγες των Τραπεζών. Αντί για έναν Αναπτυξιακό Νόμο που θα αποτελέσει το βασικό «εργαλείο» ανάπτυξης, διαπιστώνεται πως πρόκειται για την ύπαρξη ενός σχεδίου νόμου που δεν προβλέπει

Δηλαδή, εξαιρούνται από επιχορήγηση αλλά και από φοροαπαλλαγή. Καθορίζονται 8, εξαιρετικά σύνθετα, καθεστώτα ενίσχυσης, τα οποία είναι πλήρως προσανατολισμένα στην ενίσχυση μεταποιητικών και όχι τουριστικών επιχειρήσεων. Τίθενται επιπλέον μειώσεις στα ήδη μειωμένα, σε σχέση με τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους, ποσοστά ενίσχυσης. Ο χρόνος ανάµεσα σε δύο εκσυγχρονισµούς υφιστάµενων ξενοδοχειακών µονάδων θα είναι πλέον 7 χρόνια. • Προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος που θα εφαρμόζεται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αρκεί να δούμε τα ακόλουθα παραδείγματα για επενδυτικό σχέδιο έως 20 εκατ. ευρώ στη Ρόδο: Α) Μικρή Επιχείρηση, η οποία λάμβανε επιχορήγηση σε ποσοστό 35% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, πλέον θα λαμβάνει,

την ουσιαστική ενίσχυση του Τουριστικού τομέα, ο οποίος είναι και ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας που την στηρίζει τα τελευταία χρόνια. Είναι η ώρα που οι φορείς του Τουρισμού θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Εάν ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα απαξιωθεί ταχύτατα!!! • Τις εντυπώσεις συνεχίζει να «κλέβει» η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την παρουσίαση αυτή τη φορά, του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο. Αποτελώντας το δυναμικότερο «όχημα» του ελληνικού τουρισμού, καθώς το Νότιο Αιγαίο υποδέχεται το 25% περίπου των διεθνών αφίξεων και συγκεντρώνει το 30% των τουριστικών εσόδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιουργεί μια ενιαία επικοινω-

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

νιακή «ομπρέλα» για το σύνολο των νησιών, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε καθένα από αυτά να δομήσει το δικό του ιδιαίτερο και προσαρμοσμένο στα μοναδικά χαρακτηριστικά του πλαίσιο δράσης. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην παρουσίαση που έγινε στην Αθήνα, ο Γιώργος Χατζηµάρκος ανέβασε τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα νησιά και οι άνθρωποί τους κάνουν «πρωταθλητισμό», στηρίζοντας την εθνική οικονομία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας με νόημα ότι, στις αρχές Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία του Φ.Π.Α. του τελευταίου τριμήνου 2015, θα επιβεβαιωθεί η αποτυχία του επαχθούς μέτρου της κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι, σαν Έλληνες θα πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να επιδιώκουμε την πρωτιά. Και αιφνιδίασε τους πάντες, λέγοντας στο

κλείσιμο της παρουσίασης: «Εμείς θα διαφοροποιηθούμε από τα συνήθη. Αυτή η μελέτη δεν θα μείνει στο συρτάρι. Εμείς και θα συνεργαστούμε και θα την εφαρμόσουμε…». • Με «όχημα» την καµπάνια «Aegean Islands. Like No Other», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέτει σε άμεση εφαρμογή το σχέδιο ενεργειών προβολής για το 2016, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσει την καμπάνια, παρέχοντας στις τοπικές αρχές και φορείς ένα πολύτιμο interactive «εργαλείο», μια δυναμική e-πλατφόρμα, μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν, να διαμορφώνουν και να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της καμπάνιας.

Με τιμή Μάσκα


Φυσικά Φυσικά υλικά υλικά σκίασης σκίασης διακόσµησης διακόσµησης περίφραξης περίφραξης

Ελληνικό καλάµι Α ποιότητας Ελληνικό καλάµι σχιστό

Kαλάµι εισαγωγής

Ελληνικό καλάµι Α ποιότητας Ελληνικό καλάµι σχιστό

Kαλάµι εισαγωγής

Μπαµπού φυσικό

Μπαµπού µαχόγκανυ

Μπαµπού τόνκιν

Μπαµπού κιού

Κλαδιά µπαµπού

Μπαµπού φυσικό

Μπαµπού µαχόγκανυ

Μπαµπού τόνκιν

Μπαµπού κιού

Κλαδιά µπαµπού

Λυγαριά

Λυγαριά επεξεργασµένη

Κλαδιά λυγαριάς

Πλαίσια λυγαριάς

Λυγαριά

Λυγαριά επεξεργασµένη

Κλαδιά λυγαριάς

Πλαίσια λυγαριάς

Ιστοί µπαµπού Ιστοί µπαµπού

Χειροποίητη ψάθα µπαµπού Χειροποίητη ψάθα µπαµπού

Φτέρη

Θατς (thach)

Κλαδιά ρείκι

Φτέρη

Θατς (thach)

Κλαδιά ρείκι

Πλέγµατα και Ιστοί από καλάµι ελληνικό, µπαµπού, λυγαριά, κλαδιά Πλέγµατα και Ιστοί απόαπό καλάµι ελληνικό, µπαµπού, και άλλα φυσικά υλικά τις χώρες-πηγές τους, σελυγαριά, ποικιλίακλαδιά ποιοτήτων και άλλα φυσικά υλικά από τιςκαινοτόµες χώρες-πηγές τους, σε ποικιλία ποιοτήτων τύπων, σας προσφέρουν ιδέες για ολοκληρωµένες και τύπων, σας προσφέρουν καινοτόµες λύσεις συµβατές µε κάθε χώρο και στυλ.ιδέες για ολοκληρωµένες λύσεις συµβατές µε κάθε χώρο και στυλ. http// www.caneplex.gr mail: info@caneplex.gr http// www.caneplex.gr mail: info@caneplex.gr Μαραθώνος 86 Γέρακας Αττικής • Τηλ.+30 210 6047060 • Fax +30 210 6610533 Π. Μανολάδα86 Ν.Γέρακας Ηλείας •Αττικής Τηλ.+30• 26230 73093 • Fax +30• 26230 72470 Μαραθώνος Τηλ.+30 210 6047060 Fax +30 210 6610533 Π. Μανολάδα Ν. Ηλείας • Τηλ.+30 26230 73093 • Fax +30 26230 72470

από το 1963... από το 1963...


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Μ

ια νέα χρονιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τον

Ομοίως, η MSC, ανακοίνωσε ότι το Magnifica, με αναχωρήσεις

ελληνικό τουρισμό, χωρίς, ωστόσο, να χρειάζονται

από τη Βενετία, δεν θα πραγματοποιεί πλέον στάσεις στην Κων-

τυμπανοκρουσίες και εφησυχασμός. Τουναντίον.

σταντινούπολη και τη Σμύρνη, αλλά στον Πειραιά και τη Μύκονο.

Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται να

Παράλληλα, η εταιρία διοργάνωσης πολυτελών κρουαζιέρων

λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του τουρκικού

Crystal Cruises, φέρεται να έχει αποφασίσει να αλλάξει το δρο-

τουρισμού, ο οποίος, αφού προηγουμένως απώλεσε στο σύνολό

μολόγιο των έξι κρουαζιερόπλοιών της, με στάσεις στην Ελλάδα

της τη ρωσική αγορά (μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχη-

αντί της Τουρκίας.

τικού, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία), τώρα φαίνεται να

Για να δούµε…

χάνει και τη γερμανική αγορά. Παράλληλα, προβληματισμένοι δείχνουν οι Βρετανοί, με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να προειδοποιεί για μεγάλη απειλή της τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Σ

την άκρη φαίνεται να κάνουν την Τουρκία και οι εταιρίες κρουαζιέρας, πολλές εκ των οποίων έχουν, ήδη, αντικαταστήσει την Κωνσταντινούπολη και άλλα τουρκικά λι-

μάνια με ελληνικά, ανάμεσά τους ο Πειραιάς και η Μύκονος. Μεταξύ αυτών, η Aida Cruises, ηγέτης στη γερμανική αγορά ταξιδίων, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Aida Stella για αυτό το καλοκαίρι, έπειτα από απαίτηση πολλών πελατών της να αλλάξουν προορισμό. Αντ’ αυτού, θα προωθεί επταήμερες κρουαζιέρες με το Aida Aura,

Η

αλήθεια είναι ότι, το 2016 έρχεται σε συνέχεια ενός πολύ καλού 2015 για τον ελληνικό τουρισμό, με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να ξεπερνούν τα 15,5 εκατ., σημει-

ώνοντας αύξηση 5,7% ή σε απόλυτα νούμερα 843.000 επιπλέον αεροπορικές αφίξεις. Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2015, ο προορισμός της Αθήνας διατήρησε την ανοδική του πορεία, με την αύξηση των αφίξεων να διαμορφώνεται στο 15,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στο σύνολο της χρονιάς, η οποία ανήλθε σε 22,6%. Το σύνολο της χώρας εκτός Αθήνας, κινήθηκε σε οριακά χαμη-

ξεκινώντας από την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, από τις 30 Απριλίου

λότερα επίπεδα (περίπου 1.000 λιγότεροι επιβάτες), σε σχέση

έως τις 22 Οκτωβρίου, ενώ το συγκεκριμένο πλοίο θα διατεθεί

με τον Δεκέμβριο του 2014 και σε οριακά υψηλότερα επίπεδα

και για κρουαζιέρες από τα γερμανικά λιμάνια σε προορισμούς

(περίπου 77.000 περισσότεροι επιβάτες), σε σχέση με το σύνο-

της Βόρειας Ευρώπης.

λο του 2014. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν το 2015, το Ιόνιο, οι

Επίσης, η Norwegian Cruise Line, ακυρώνει τις κρουαζιέρες στην

Κυκλάδες, με ποσοστά 3,7% και 15%, αντίστοιχα, ενώ ανντίθετα,

Τουρκία και αντ’ αυτών τα πλοία της, συμπεριλαμβανομένων των

τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και η Πελοπόννησος κατέγραψαν απώ-

Oceania Cruises και Regent Seven Seas Cruises, θα… ανοίξουν

λειες, σε σχέση με το 2014, της τάξης του 2%, 0,8% και 12,3%,

πανιά για Πειραιά και Σαντορίνη.

αντίστοιχα.

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ω

στόσο, στη χώρα επικρατεί αναβρασμός, με το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενάντια στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρ-

Ε

πανέρχεται μετά από τέσσερα χρόνια, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στην 81η ΔΕΘ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo. Τιμώμενη χώρα στην 81η

ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.

ΔΕΘ θα είναι η Ρωσία, μια κίνηση που δικαιώνει την προσπάθεια

Στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό συμμετείχε και η Συνο-

που ξεκίνησε προ διετίας η ΔΕΘ-Helexpo και η οποία ευοδώθη-

μοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος

κε σε μια ιδανική στιγμή, καθώς το 2016 έχει ανακηρυχθεί «Έτος

«Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.», δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό, την αντίθεσή της σε μια ολέθρια πρόταση, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, που το μόνο που θα επιφέρει στον κλάδο των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων είναι λουκέτα και ανεργία. Σύμφωνα με τη Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., το νέο ασφαλιστικό προβλέπει, μεταξύ άλλων: • Επιβάρυνση των επαγγελματιών από τα χαράτσια, που από το 26,95% σήμερα προτείνεται να «σκαρφαλώσουν» στο 60% για όσους δηλώνουν εισόδημα μεταξύ 15.000-50.000 ευρώ. • Τριετές μεταβατικό στάδιο με σταδιακή αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών έως το 2019. • Χαμηλό ασφάλιστρο 93,76 ευρώ για τον κλάδο της σύνταξης και 32,59 ευρώ για την υγεία (ελάχιστο εισόδημα 486,80 ευρώ, έναντι των 586,08 ευρώ) για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες κατά τα πρώτα 3 έως 5 χρόνια άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Ελλάδας-Ρωσίας». Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Ρωσία στην παρουσία της στην 81η ΔΕΘ είναι η σχετική αναφορά του ίδιου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο θέμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Μόσχα. Τη ρωσική συμμετοχή έχει αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, το οποίο έχει ήδη δεσμεύσει το περίπτερο 16, επιφάνειας 3.000 τ.μ., αλλά και τον υπαίθριο χώρο μπροστά από αυτό, για τη φιλοξενία των ρωσικών επιχειρήσεων. Με την αφορμή της ρωσικής εθνικής παρουσίας θα διοργανωθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επιχειρηματικό φόρουμ, με αντικείμενο το επενδυτικό ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα και τα πεδία δυνητι-

• Μείωση του ανώτατου ορίου του ασφαλιστέου εισοδήματος

κής συνεργασίας των δύο πλευρών.

που το σχέδιο όρισε στο 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημέ-

Το περιεχόμενο της ρωσικής συμμετοχής και τις δράσεις που θα

νου μισθού ή εισαγωγή πλαφόν με χαμηλότερη αντιστοιχία ανά

την πλαισιώσουν θα παρουσιάσουν τον Μάρτιο εκπρόσωποι του

ύψος εισοδήματος.

υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, οι οποίοι θα

• Ασφαλιστικές εισφορές και φόρους που φτάνουν τεράστια πο-

βρεθούν για τον σκοπό αυτό στη Θεσσαλονίκη.

σοστά του καθαρού εισοδήματος (55%-60% ανάλογα με το ει-

Η ΔΕΘ-Helexpo συνεχίζει την στρατηγική της διεθνοποίησης,

σόδημα).

δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για διεθνείς συνεργασίες και

Το θέµα του ασφαλιστικού αποτελεί µεγάλη πληγή για τη χώρα

προσφέροντας ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις για εξω-

και την οικονοµία της. Για να δούµε τι θα γίνει…

στρεφείς διεξόδους.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Κοσµικά

Η Aegean, η κορυφαία ελληνική αεροπορική εταιρία και η Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, η οποία αφορά στη διεύρυνση των αποκλειστικών προνομίων που προσφέρονται στα μέλη των προγραμμάτων επιβράβευσης Miles+Bonus και Starwood Preferred Guest (SPG®). Τα μέλη του SPG μπορούν πλέον να μετατρέπουν τους πόντους τους (Starpoints) σε μίλια επιβράβευσης Miles+Bonus στην Aegean. Επιπλέον, τα μέλη του SPG θα λαμβάνουν επιπλέον 5.000 μίλια για κάθε 20.000 Starpoints, που μετατρέπουν σε μίλια επιβράβευσης Miles+Bonus της Aegean. «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε στα μέλη μας τη συνεργασία μας με τη Starwood Hotels & Resorts, που θα προσφέρει νέα προνόμια μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης, Aegean Miles+Bonus και Starwood Preferred Guest. Η συνεργασία αυτή θα προσφέρει επιπρόσθετα προνόμια στους κοινούς μας πελάτες και θα βελτιώσει την αξία αμφότερων των προγραμμάτων», είπε ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean. Στη φωτογραφία, από αριστερά ο κ. Robert Koren, αντιπρόεδρος, περιφερειακός διευθυντής για τη Νότια Ευρώπη της Starwood Hotels & Resorts και ο κ. ∆ηµήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύµβουλος της Aegean. Με δύο επαίνους και μια τιμητική

Tα 40 χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε ο Όμιλος Ν. Δασκα-

διάκριση έκλεισε το 2015 για την

λαντωνάκη - Grecotel, με ένα λαμπερό πάρτυ στο ξενοδοχείο

Olympia Electronics A.E.. Κατά

Pallas Athena, με οικοδεσπότη τον νέο γενικό διευθυντή, Βασίλη

την τελετή απονομής των βρα-

Μηναδάκη και πολυάριθμους καλεσμένους από εταιρίες, ταξι-

βείων Made in Greece 2015, στο

διωτικά γραφεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Athens Ledra, η μεγάλη παραγω-

Ο κ. Μηναδάκης έκανε μία σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία

γική και εξαγωγική εταιρία της

των 40 χρόνων του Ομίλου, στα αποτελέσματα της προηγούμε-

Βόρειας Ελλάδας:

νης χρονιάς και στους πολυεπίπεδους στόχους που έχουν τεθεί

• Τιμητική Διάκριση Εξαγωγικής

για το 2016. Επίσης πρόβλεψε ότι: «σύμφωνα με τις ενδείξεις

Αριστείας.

των κρατήσεων και λόγω των ειδικών γεωπολιτικών συνθηκών,

• Έπαινο Βιομηχανικής Αριστείας.

τα μηνύματα για τη νέα χρονιά θα είναι αισιόδοξα».

• Έπαινο Τεχνολογικής Αριστείας.

Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς περιλάμβανε την κυκλοφο-

Διοργανώτρια των βραβείων αυ-

ρία του νέου βίντεο του Amirandes Grecotel Exclusive Resort,

τών είναι η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛ.Α.Μ.), η οποία

στην Κρήτη, με μία

αναδεικνύει και επιβραβεύει παραγωγικές επιχειρήσεις και οργα-

μοναδική χορογρα-

νισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και επιτυγχάνουν

φία που παρουσιά-

εξαιρετικές επιδόσεις τη δημιουργία και διάθεση προϊόντων. Τα

στηκε ζωντανά από

βραβεία διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονο-

διακεκριμένους χο-

μίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, ενώ όλος ο θεσμός

ρευτές, εντυπωσιά-

εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της ΕΛ.Α.Μ.

ζοντας τους παρευ-

για την ενδυνάμωση και διάδοση ενός νέου αναπτυξιακού μο-

ρισκόμενους.

1

ντέλου καινοτομίας και εξωστρέφειας, που να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις παραγωγής και μάρκετινγκ προϊόντων. Τα βραβεία παρέλαβε για λογαριασμό της εταιρίας ο διευθυντής του υποκαταστήματος Αθηνών, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο κ. Αστέριος Αστερίου, μηχανικός πωλήσεων στην εταιρία. Στη φωτογραφία, ο διευθυντής του υποκαταστήµατος Αθη-

2

νών της Olympia Electronics A.E., κ. Βασίλης Παπαγεωργίου µε την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσµου Εξαγωγέων

1. Στιγµιότυπο από την εκδήλωση

(ΠΣΕ), κα. Χριστίνα Σακελλαρίδου.

2. Μια αναµνηστική φωτογραφία για τα στελέχη της Grecotel

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σε περισσότερους από 750 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στη Μήλο και την Ίο παρουσιάστηκε, με επιτυχία, το 2015, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» του Μουσείου Ηρακλειδών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, με την πρωτοβουλία και υποστήριξη της εταιρίας Celestyal Cruises και τη σημαντική συμβολή των Δήμων Μήλου και Ίου. Μιλώντας σχετικά η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Celestyal Cruises, κα. Φρόσω Ζαρουλέα είπε: «Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί η εταιρία μας, το 2015 περισσότεροι από 750 μαθητές όλων των σχολείων της Μήλου και της Ίου απόλαυσαν ένα «ταξίδι» στη γνώση, με την παρακολούθηση του προγράμματος του Μουσείου Ηρακλειδών, το οποίο η εταιρία μετέφερε αποκλειστικά στα συγκεκριμένα νησιά». Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του Μουσείου Ηρακλειδών, Νικόλαος Κοντοπρίας, αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία με τη Celestyal Cruises, που, όπως είπε, συνάδει με το έργο και τους στόχους του Μουσείου για διαδραστική και αποτελεσματική μάθηση.

1

2

Στη φωτογραφία (1), από αριστερά προς δεξιά ο κ. Νίκος Κοντοπρίας, διευθυντής του Μουσείου Ηρακλειδών, η κα. Φρόσω Ζαρουλέα, διευθύντρια ∆ηµοσίων Σχέσεων της Celestyal Cruises και ο κ. Άρης Μαυροµµάτης, ερευνητής της ∆ιδακτικής των Μαθηµατικών και συνεργάτης του Μουσείου Ηρακλειδών. Στη φωτογραφία (2), ο κ. Απόστολος Παπανικολάου, ερευνητής της ∆ιδακτικής των Μαθηµατικών και συνεργάτης του Μουσείου Ηρακλειδών, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, παρουσία του κ. Μιχάλη Πετρόπουλου, δηµάρχου της Ίου και της κας Άντζελας Φάκου, προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής Ίου.

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, στο εστιατόριο Ambrosia του Hyatt Regency Thessaloniki, ο executive chef, Απόστολος Αλτάνης και η ομάδα του, παρουσίασαν το νέο μενού του εστιατορίου. Με την έναρξη της εκδήλωσης, τη σκυτάλη πήρε ο γενικός διευθυντής του Hyatt Regency Thessaloniki, κ. Rufat Babayev, ο οποίος καλωσόρισε τους καλεσμένους, ενώ ακολούθησε o executive chef, κ. Απόστολος Αλτάνης, ο οποίος παρουσίασε τα πιάτα στους προσκεκλημένους, υπογραμμίζοντας ότι η έμπνευσή του αντλείται από τα φρέσκα εποχιακά ελληνικά υλικά αλλά και τις εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Την παρουσίαση του μενού ολοκλήρωσε ο pastry chef, Αλέξανδρος Αλεξίου, με μια «πειραγμένη» καρυδόπιτα. Όλοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από το νέο μενού και να τις σχολιάσουν σε μια ευχάριστη χαλαρή ατμόσφαιρα. Στη φωτογραφία (1), ο executive chef του Hyatt Regency Thessaloniki, κ. Απόστολος Αλτάνης µετη γνωστή Ελληνίδα µαγείρισσα, κα. Μυρσίνη Λαµπράκη. Στη φωτογραφία (2), οι κ.κ. Γιώργος Μπασµαδέλης, στέλεχος του Τµήµατος Τουρισµού του δήµου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Αλεξίου, pastry chef στο Hyatt Regency Thessaloniki και Σπύρος Πέγκας, αντιδήµαρχος Τουρισµού και ∆ηµοσίων Σχέσεων του δήµου Θεσσαλονίκης.

1

2

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


∆ιεθνή Nέα

«Πλημμυρίζουν» τον κόσμο οι Κινέζοι τουρίστες

Ιαπωνία. Οι top 10 προορισµοί στο εξωτερικό όσον αφορά τους Κινέζους τουρίστες είναι η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, οι Ηνωµένες Πολιτείες, η Ινδονησία, τη Μαλαισία και η Αυστραλία.

Χρονιά ρεκόρ για τον ισπανικό τουρισμό το 2016 Χρυσή χρονιά προβλέπεται η φετινή για τον ισπανικό τουρισµό, µε τις κρατήσεις µέχρι σήµερα να εµφανίζονται αυξηµένες. Στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου στρέφουν το ενδιαφέρον τους τόσο οι Βρετανοί, όσο και οι Ρώσοι τουρίστες, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν ηλιόλουστες παραλίες σε ασφαλείς προορισµούς, µακριά από την Αίγυπτο και την Τυνησία. Ενώ η Ισπανία αποτελεί από καιρό έναν ελκυστικό προορισµό Υψηλό όλων των εποχών αναµένεται να καταγράψουν οι αφίξεις

διακοπών για τους Βρετανούς, φέτος, επιπλέον, προσφέρει

Κινέζων τουριστών, κατά τη διάρκεια του Εαρινού Φεστιβάλ δια-

ασφάλεια, ενώ η ισοτιµία λίρας/ευρώ είναι που την καθιστά πιο

κοπών, που ξεκινάει στις 7 Φεβρουαρίου 2016, φτάνοντας στον

ελκυστική από ποτέ.

αριθµό-ρεκόρ των 6 εκατοµµυρίων.

Τις αυξηµένες κρατήσεις προς την Ισπανία από τη βρετανική

Σύµφωνα µε µια έκθεση σχετικά µε τις προοπτικές του τουρι-

αγορά επιβεβαιώνει η TUI, ο µεγαλύτερος οργανωτής ταξιδιών

σµού κατά τη διάρκεια του Εαρινού Φεστιβάλ, που κυκλοφόρη-

στον κόσµο, σύµφωνα µε τον οποίο, οι κρατήσεις από το Ηνωµέ-

σε από τον Ctrip, φορέα παροχής on line ταξιδιωτικών υπηρεσι-

νο Βασίλειο προς την Ισπανία είναι ήδη αυξηµένες κατά 10% σε

ών, πάνω από το 60% των Κινέζων ταξιδιωτών θα ταξιδέψουν σε

σχέση µε πέρυσι.

µια ξένη χώρα κατά την εν λόγω περίοδο, µε την Ανταρκτική να

Από την πλευρά της, η Ένωση Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτό-

αποτελεί τον πιο αποµακρυσµένο προορισµό.

ρων (Association of British Travel Agents-ABTA), επεσήµανε την

Όσον αφορά τον κινεζικό, εξερχόµενο τουρισµό, η εξεταζόµενη

τάση για την Ισπανία στην έκθεσή της του ∆εκεµβρίου, υπο-

περίοδος αποτελεί περίοδο αιχµής αν και παραδοσιακά αντι-

γραµµίζοντας ότι η χώρα ετοιµάζεται για ένα έτος σταθµό, µε τις

προσωπεύει το ετήσιο οικογενειακό «reunion».

κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2016 να είναι πολύ πιο µπροστά

Το 2015, οι επισκέψεις στο εξωτερικό από τους Κινέζους τουρί-

από τα προηγούµενα έτη.

στες ξεπέρασαν τα 120 εκατοµµύρια, εκ των οποίων 5.180.000

«Η Ισπανία αποτελεί το ένα τρίτο του συνόλου των αναζητή-

επισκέψεις στο εξωτερικό πραγµατοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια

σεων σε απευθείας προορισµούς», λέει ο Bob Atkinson της

της περιόδου του Εαρινού Φεστιβάλ, που αντιστοιχεί σε αύξηση

TravelSupermarket.com και συµπληρώνει: «αυτό βεβαίως κο-

10% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο το 2014.

στίζει σε άλλους προορισµούς. Πέρυσι, τέτοιες µέρες, η Τυνησία

Οι λόγοι της αύξησης των επισκέψεων στο εξωτερικό των Κι-

αποτελούσε φαβορί, πλέον όµως οι αναζητήσεις για Τυνησία

νέζων τουριστών µπορούν να αποδοθούν στη χαλάρωση των

έχουν µειωθεί κατά πολύ [µετά την τροµοκρατική επίθεση τον

απαιτήσεων θεώρησης visa, στην εισαγωγή προνοµιακών πολιτικών και στη βελτίωση των συνδέσεων πτήσεων. Σύµφωνα µε τον Yan Xin, στέλεχος του Ctrip, υπερπόντιοι προορισµοί, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάµ και η Ιαπωνία που έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία αίτησης θεώρησης visa για τους Κινέζους, έχουν δει αύξηση των διαδικτυακών τους κρατήσεων. Σηµειώνεται, επίσης, ότι οι Κινέζοι ταξιδιώτες θα επισκεφθούν περισσότερες από 100 χώρες και προορισµούς κατά τη διάρκεια της επταήµερης περιόδου του Εαρινού Φεστιβάλ διακοπών. Ακόµη, σύµφωνα µε την έκθεση, από τους 10 κορυφαίους προορισµούς στο εξωτερικό για τους Κινέζους, οκτώ βρίσκονται στην Ασία και περιλαµβάνουν τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


περασµένο Ιούνιο κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 38 τουρί-

ευρώ και ο αριθµός των επιβατών της να αυξηθεί κατά 53% σε

στες]. Στο Παρίσι, η Disneyland υποφέρει. Ίσως όχι τόσο πολύ το

331.000. Τόσο η Aida, όσο και η TUI Cruises µε την προσθήκη

ίδιο το Παρίσι, αλλά η Disneyland ως οικογενειακός προορισµός

ενός επιπλέον πλοίου στο δυναµικό τους µπορούν να προσβλέ-

είναι µια διαφορετική αγορά».

πουν σε ισχυρή ανάπτυξη το 2016.

Με τη Ρωσία και τη Βρετανία να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς πε-

Η Phoenix Reisen µε τη σειρά της, µε τέσσερα κρουαζιερόπλοια

ριορισµούς στην Αίγυπτο, οι ταξιδιώτες ωθούνται στην Ισπανία

στον ωκεανό και µια µεγάλη προσφορά σε ποτάµιες κρουαζιέ-

και, ενδεχοµένως, στην Ελλάδα.

ρες, εµφάνισε το 2015 αύξηση 9,9% στα έσοδά της τα οποία δια-

Οι Γερμανοί λένε «ναι» στις κρουαζιέρες

µορφώθηκαν σε € 301.000.000 και 8,8% στον όγκο των πελατών της, οι οποίοι ανήλθαν σε 151.000. Η Hapag-Lloyd, η οποία επικεντρώθηκε στην οικονοµική της ανάκαµψη είδε µια πτώση 6,7% στα έσοδά της το 2015, τα οποία ανήλθαν σε € 266.000.000 και µια µείωση 11% στους επιβάτες, οι οποίοι ανήλθαν σε µόλις πάνω από 29.000. Αυτές οι τέσσερις επιχειρήσεις κρουαζιέρας (Aida, TUI Cruises, Phoenix Reisen, Hapag-Lloyd) βρίσκονται στη συνολική κατάταξη των δέκα µεγαλύτερων tour operators της Γερµανίας, στην έκτη, όγδοη, ένατη και δέκατη θέση, αντίστοιχα. Οι επόµενες µεγάλες επιχειρήσεις κρουαζιέρας στη γερµανική αγορά είναι η Costa Cruises, µε τα εκτιµώµενα έσοδά της το 2015 να ανέρχονται σε € 177 εκατοµµύρια και 165.000 επιβάτες, καθώς και ο ειδικός στις ποτάµιες κρουαζιέρες Arosa µε € 81 εκατοµµύρια έσοδα και περισσότερους από 85.000 πελάτες.

Σε περίπου € 3,4 δισ., αυξηµένα κατά περίπου 5-8%, εκτιµώνται το οποίος παρουσιάζει σταθερή, αναπτυξιακή πορεία και ο οποί-

Η Crystal Cruises αντικαθιστά τουρκικά λιμάνια με ελληνικά

ος αναµένεται να σηµειώσει περαιτέρω ανάπτυξη το 2016.

Την

Σύµφωνα µε πρόσφατο δηµοσίευµα του fvw, ο αριθµός των

Τουρκία» γυρίζει και

Γερµανών που επέλεξαν για τις διακοπές τους να πραγµατο-

η Crystal Cruises, ακυ-

ποιήσουν κάποια κρουαζιέρα, εκτιµάται ότι αυξήθηκε σε πάνω

ρώνοντας προγραµ-

από 1,9 εκατοµµύρια το 2015, ωστόσο η αγορά των ποτάµιων

µατισµένες προσεγγίσεις της σε τουρκικά λιµάνια, τα οποία αντι-

κρουαζιέρων δεν εµφανίζει ανάλογη δυναµική, µε τον κορυφαίο

καθιστά µε ελληνικούς προορισµούς.

εκπρόσωπό της, Nicko Cruises, να κηρύσσει πτώχευση.

Πιο συγκεκριµένα, υπό τον φόβο νέων τροµοκρατικών επιθέ-

Η µονοψήφια αύξηση των εσόδων της αγοράς κρουαζιέρας είναι

σεων, η Crystal Cruises προχώρησε στην ακύρωση της Κωνστα-

χαµηλότερη από την διψήφια αύξηση των τελευταίων χρόνων

ντινούπολης και του Κουσάντασι, λιµάνια τα οποία αντικαθι-

και ως επί το πλείστον οφείλεται στη σχετικά χαµηλή αύξηση της

στά µε ελληνικά. Οι αλλαγές αφορούν δροµολόγια του Crystal

δυναµικότητας των πλοίων στη γερµανική αγορά.

Symphony, που είχαν προγραµµατιστεί να υλοποιηθούν από τις

Στο πλαίσιο αυτό, η Aida, για παράδειγµα, αναγκάστηκε να ανα-

24 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.

βάλει τη δροµολόγηση του κρουαζιερόπλοιού της Prima, λόγω

Ακόµη, η εταιρία κρουαζιέρας θα αντικαταστήσει µε νέους προ-

της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην κατασκευή του. Ως

ορισµούς και τα τουρκικά λιµάνια που ήταν προγραµµατισµένα

αποτέλεσµα, ο ηγέτης της αγοράς αύξησε οριακά τα έσοδά του

να προσεγγίσει το νέο πολυτελές Crystal Esprit, τον Νοέµβριο

κατά περίπου 1,2% σε 1,3 δισ. ευρώ το 2015, ενώ ασθενική αύξη-

και τον Απρίλιο, ωστόσο, τα νέα δροµολόγια ακόµη δεν έχουν

ση σε ποσοστό 0,6% εµφάνισε και ο όγκος των πελατών της σε

ανακοινωθεί.

µόλις 823.000.

«Η ασφάλεια των επισκεπτών µας αποτελεί πρωταρχικό µας µέ-

Σε αντίθεση, η TUI Cruises δίνοντας το Mein Schiff 4 σε κυκλο-

ληµα και σε καµία περίπτωση δεν θα τη θέσουµε υπό αµφισβή-

φορία, αύξησε τη χωρητικότητά της κατά 50%, µε αποτέλεσµα

τηση», είπε ο διευθύνων σύµβουλος και πρόεδρος της Crystal,

τα έσοδά της να αυξηθούν κατά 57% στα 630 εκατοµµύρια

Edie Rodriguez.

τα έσοδα του τοµέα της κρουαζιέρας στη Γερµανία, ένας τοµέας

«πλάτη

στην

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

Τα ελληνικά ξενοδοχεία υπερτερούν έναντι του ανταγωνισμού

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επενδύσεις στη Χαλκιδική

Στο 84,5% διαμορφώθηκε τo 2015 για την Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων (GRI: Global Review Index), σύμφωνα με το Sete Intelligence, όταν ο μέσος όρος στις ανταγωνίστριες χώρες ήταν στο 81,5%. Επίσης, είναι σημαντικό ότι και οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, εξυπηρέτηση, δωμάτιο, φαγητό, ποτό και καθαριότητα, κινούνται σε υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με το Sete Intelligence, ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων (GRI: Global Review Index), διαμορφώθη-

Περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν στη Χαλ-

κε από τις αξιολογήσεις 280.291 πελατών ελληνικών ξενοδοχεί-

κιδική σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών και σχετικές υποδομές

ων και 1.094.807 πελατών των ανταγωνιστικών προορισμών και

την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του

προέρχονται από το σύστημα της Review Pro.

Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της Ένωσης Ξενοδόχων

Όσον αφορά μεμονωμένες περιοχές, στην υψηλότερη θέση ικα-

της περιοχής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπον-

νοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με το εντυπωσιακό ποσοστό

δίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, κατά τη διάρκεια εκδήλω-

89,3% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 88%. Επίσης,

σης - παρουσίασης της Χαλκιδικής, στη Θεσσαλονίκη.

υψηλό ποσοστό ικανοποίησης (87,9%) έχουν και οι πελάτες των

Όπως είπε ο κ. Τάσιος, «Η Ιkos Resort, η οποία έχει επενδύσει ση-

ξενοδοχείων 5 αστέρων. Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες,

μαντικά κεφάλαια στην περιοχή, φέρεται να εκδηλώνει ενδιαφέ-

η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν

ρον για νέα επένδυση στη Χαλκιδική. Ενώ έπεται ο διαγωνισμός,

έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών.

μέσω ΤΑΙΠΕΔ, για τις εκτάσεις στο Ποσείδι και στις Φυλακές Κασ-

Από τις μεγάλες πόλεις, η Αθήνα υστερεί μόνο έναντι της Κων-

σάνδρας».

σταντινούπολης και υπερτερεί στη σύγκριση με τη Ρώμη, ενώ

Ο κ. Τάσιος εκτίμησε ότι, η Χαλκιδική έχει περιθώρια για αύξηση

ισοβαθμεί με τη Βαρκελώνη. Η Θεσσαλονίκη έχει δείκτη ποιότη-

του συνολικού αριθμού των κλινών της, που σήμερα ανέρχονται

τας 80% και υπερτερεί έναντι της Σμύρνης και της Μασσαλίας,

σε 46.000 κλίνες, από τις οποίες 32.000-34.000 είναι μαζικού του-

ενώ υστερεί έναντι της Μπολώνιας.

ρισμού, σε 60.000 κλίνες υψηλών κατηγοριών.

Τέλος, η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών

Στη συνέχεια ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε στη συνεργασία του Του-

προορισμών εκτός της Ελλάδος.

ριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής με το Γραφείο Συνεδρίων της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο ίδιος η συνεργασία προχωράει με οργανωμένα βήματα, αφού στις αρχές Φεβρουαρίου ο ΤΟΧ γίνεται μέλος του Thessaloniki Convention Bureau. Παράλληλα, προχωράει και η συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Θεσσαλονίκης, με πρώτη κοινή δράση τη συμμετοχή τους σε τουριστική έκθεση στην Τουρκία, στα τέλη Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας τέθηκε και το ζήτημα των διοδίων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Νέων Μουδανιών, στην είσοδο στον νομό Χαλκιδικής. Ξεκαθαρίζοντας πως για το θέμα αποφάσεις μπορεί να πάρει μόνο η κεντρική διοίκηση, τόσο ο κ. Τάσιος όσο και ο κ. Γιάννης Γιώργος, θεματικός περιφερειάρχης Τουρισμού και Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, δήλωσαν θετικοί στην προοπτική επιβολής διοδίων, υπό την προϋπόθεση να είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα για τον νομό.

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο κ. Γιώργος αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα των Σκουριών και της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., υποστηρίζοντας ότι, επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για έναν τουριστικό και αγροτοδιατροφικό νομό, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2016 Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Τάσιος σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν, καθώς με βάση τα προγράμματα των tour operators, η Ελλάδα παραμένει ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για το 2016, μετά την Ισπανία, και παρά την υστέρηση κατά 20% που παρατηρείται στις προκρατήσεις από τη γερμανική κυρίως αγορά, σε σχέση με τον Ιανουαρίου του 2014. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη φαίνεται ότι «απειλούν» και τη Χαλκιδική, αφού, μεταξύ άλλων, τουρίστες από παραδοσιακές αγορές για τον βορειοελλαδικό προορισμό, επιλέγουν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση τόσο από τη γερμανική αγορά, όσο και από άλλες αγορές, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία. «Πάγωμα» παρατηρείται από η ρωσική αγορά, λόγω του αδύναμου ρουβλίου, ενώ στάσιμη είναι η κατάσταση από τη βρετανική αγορά. Θετικά είναι τα μηνύματα από τα Βαλκάνια, αγορά από την οποία, πέρυσι, προήλθαν περίπου ο ένας στους δύο τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, από τα Βαλκάνια ήδη γίνονται οι πρώτες προκρατήσεις, γεγονός που φανερώνει ότι κι εφέτος οι Βαλκάνιοι θα επιλέξουν τη Χαλκι-

Συστήματα Σιδερώματος

δική για τις διακοπές τους. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τάσιος, η τουριστική περίοδος της Χαλκιδικής για το 2016 θα κριθεί περί τα τέλη Μαρτίου. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο γενικός διευθυντής του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γιώργος Μπρουτζάς, η υπεύθυνη marketing του ΤΟΧ, Τάνια Ακριτίδου, ο ταμείας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, η εκπρόσωπος του Δήμου Σιθωνίας, Μαρία Χριστάρα, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για την τουρκική αγορά του ΤΟΧ, Στέφανος Χατζημανώλης και τα στελέχη του Τουριστικού Οργανισμού και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

Δίσκοι Καλωσορίσματος

Ναι σε μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών Στη «μάχη» του ασφαλιστικού, με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων συναντήθηκε πρόσφατα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης

Ηλεκτρονικές Ζυγαριές Μπάνιου

Τσίπρας. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση, η οποία έγινε παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, συμμετείχαν η ηγεσία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα των εισφορών στο οποίο επήλθε συμφωνία, με τους κοινωνικούς φορείς να αποδέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας, αναφέρουν ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης

Αναδιπλούμενα Παιδικά Κρεβάτια

για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 21 www.afoisamara.gr


Νέα

Ενώπιον νέων ευκαιριών και προκλήσεων ο κυπριακός τουρισμός

μικρότερη αύξηση στα έσοδα της τάξης του 3%. Αυτό καταδεικνύει ότι ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα που χρειάζεται το προϊόν μας. Χαμηλώνουμε απλά τις τιμές για να βοηθήσουμε, αλλά ταυτόχρονα η επικερδότητα εξανεμίζεται». Αναφερόμενος στο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές και άλλοι και στην Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι αποτελούν πλέον σημαντικό θεσμό, γι’ αυτό σταθερός και διαχρονικός στόχος του Συνδέσμου είναι η συνεχής αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός τους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ευχαρίστησε συνέδρους, ομιλητές και εκθέτες, για τη διαχρονική σχέση συνεργασίας με τον Σύνδεσμο, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια δημιουργικής και ωφέλιμης παρουσίας στην οικονομική ζωή του τόπου. «Είμαστε πε-

Ως προϋπόθεση επιτυχίας των όποιων προσπαθειών για περαι-

ρήφανοι για την ιστορία και την προσφορά του Συνδέσμου μας.

τέρω ανάπτυξη της κυπριακής, τουριστικής βιομηχανίας, έθεσε

Θεωρούμε ότι για οκτώ δεκαετίες ο ΠΑΣΥΞΕ αποτέλεσε κινητή-

ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, κ. Χάρης Λοϊζίδης, τη συνέχιση των με-

ριο δύναμη για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας και ευ-

ταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την οικονομία και τη χώρα

ρύτερα για την κυπριακή οικονομία.

πιο ανταγωνιστική και το περιβάλλον λιγότερο γραφειοκρατικό

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με όραμα, σοβαρότητα και

και περισσότερο φιλικό και εξυπηρετικό, προς τους πολίτες, τις

την υπευθυνότητα και συλλογικότητα που πάντα μας χαρακτήρι-

επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές.

ζε», ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης.

Από το βήμα του 38ου Ξενοδοχειακού Συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ, λογική δράση», ο κ. Λοϊζίδης υπογράμμισε ότι το ευρύτερο πε-

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό της Κρήτης από την Αυστρία

ριβάλλον είναι θετικό αλλά και με πολλές προκλήσεις. Ανέφερε,

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό της Κρήτης από

μεταξύ άλλων, τη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών,

τη διεθνή έκθεση τουρισμού της Βιέννης (Ferien-Messe 2016),

τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, την τρομο-

που φιλοξενεί 700 εκθέτες από 70 χώρες.

κρατία και, κυρίως, το πώς θα λειτουργήσουμε ως κράτος και ως

Η Κρήτη όπως αναφέρεται βρίσκεται μεταξύ των κορυφαί-

κοινωνία χωρίς την επίβλεψη της Τρόικα. «Τα όσα πετύχαμε ως

ων δημοφιλών τουριστικών προορισμών στις προτιμήσεις

χώρα και ως οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια, μας δείχνουν

των Αυστριακών, ενώ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από

τον δρόμο. Προϋπόθεση είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι

πλευράς Αυστριακών τουριστικών επιχειρήσεων και ταξι-

στην πορεία που έχουμε χαράξει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να

διωτικών γραφείων για τις προοπτικές του τουρισμού κατά

γυρίσουμε στα παλιά ή να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας».

τη φετινή χρονιά.

Απευθυνόμενος δε προς τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, έκανε

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στη Διεθνή Έκθεση

έκκληση « να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να επιδείξουν

Τουρισμού της Βιέννης, πραγματοποιήθηκαν επαφές με κο-

την απαιτούμενη σύνεση και αυτοσυγκράτηση που απαιτούν οι

ρυφαίους τουριστικούς φορείς και αεροπορικές εταιρίες, ενώ

καιροί». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε τέσσερις άξονες πάνω

προγραμματίζονται, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, από κοινού

με θέμα «Στιγμές αλήθειας - Ευθυγράμμιση της ευκαιρίας με συλ-

στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια: Ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού, τουριστικού προϊόντος, με παροχή κινήτρων και διεύρυνση επιλογών χρηματοδότησης, πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προβολή της χώρας στο εξωτερικό, επιμήκυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου, απαλλαγή της βιομηχανίας από φορολογίες, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις που ανεβάζουν σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα την τιμή του τουριστικού πακέτου. Ο κ. Λοϊζίδης κατέταξε το 2015 στις θετικές χρονιές για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, λέγοντας: «Ναι, είχαμε μια αύξηση 9% στις αφίξεις, αλλά πρέπει να μας προβληματίσει η κατά πολύ

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


δράσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα από την Αυστρία προς το νησί. «Με χαρά βλέπουμε ότι η θετική δυναμική που αναπτύχθηκε τα

Πτωτική η πορεία της ξενοδοχειακής αγοράς το 4ο τρίμηνο

τελευταία χρόνια στην αυστριακή αγορά διατηρείται και για το

Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς

2016. Οι αφίξεις από την Αυστρία το 2015 ξεπέρασαν τις 50.000

τουριστικές αφίξεις στην Αθήνα,

στην Κρήτη, οι Αυστριακοί αγαπάνε το νησί μας και απολαμβά-

το τελευταίο τρίμηνο του 2015,

νουν να το εξερευνούν σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο εντεταλ-

κατέγραψαν αύξηση κατά 10,3%,

μένος σύμβουλος τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης, Μιχάλης

εντούτοις πτωτική πορεία κατέγραψαν τα έσοδα ανά διαθέσιμο

Βαμιεδάκης.

δωμάτιο, τόσο στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, όσο και στα resorts της

«Είναι ακόμα νωρίς», πρόσθεσε, «να μιλάμε για αριθμούς, κα-

χώρας, κατά 5,6% και 12,3%, αντίστοιχα.

θώς το δείγμα είναι ακόμα μικρό σε απόλυτους αριθμούς, υπάρ-

Αντίθετα, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της GBR

χει αναμφισβήτητα ένα θετικό κλίμα, που αν το αξιοποιήσουμε

Consulting σχετικά με τις επιδόσεις της ελληνικής ξενοδοχειακής

σωστά θα μεταφραστεί σε αυξημένες αφίξεις. Υπάρχει παράλ-

βιομηχανίας, τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα ξενοδοχεία

ληλα μεγάλο ενδιαφέρον από τους τοπικούς Αυστριακούς φο-

της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν αύξηση 5,4%.

ρείς τόσο για νέα τουριστικά προϊόντα, αλλά και για νέους προ-

Αναφορικά με την περίοδο από τις αρχές του έτους έως και το

ορισμούς εντός Κρήτης. Σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο

τέταρτο τρίμηνο του 2015, τόσο τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, όσο και

του Ε.Ο.Τ. Αυστρίας, ετοιμάζουμε στοχευμένες δράσεις που θα

τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κατέγραψαν άνοδο στον δεί-

αναδείξουν όλες τις νέες επιλογές».

κτη RevPAR της τάξης του 6,7% και 7,1%, αντίστοιχα, ενώ οριακές

Την Περιφέρεια Κρήτης στην έκθεση εκπροσώπησαν η Αντι-

απώλειες 1,1% εμφάνισαν τα resorts.

περιφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, ο Εντεταλμένος Σύμ-

Στην Ευρώπη, το τρίτο τρίμηνο o δείκτης RevPAR σημείωσε άνο-

βουλος Τουρισμού, Μιχάλης Βαμιεδάκης και ο Περιφερειακός

δο κατά 12,1%, ενώ μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 12,4% ση-

Σύμβουλος Ρεθύμνου, Νίκος Κακογιαννάκης.

μείωσε ο δείκτης από τις αρχές τους έτους.

Eφελκυόμενα σκίαστρα Η νέα τάση της αρχιτεκτονικής προβάλλει και προτείνει ένα καινούριο τρόπο σκίασης που ταιριάζει σε όλους τους χώρους, το εφελκυόμενο σκίαστρο. Τα εφελκυόμενα σκίαστρα που σας προτείνει η Weather Protection είναι ειδικά κατασκευασμένα για τον χώρο που θέλετε να σκιάσετε. Έρχονται να αντικαταστήσουν τις συνηθισμένες λύσεις, όπως ομπρέλες, τέντες και άλλα παρόμοια, με μία όμορφη και συγχρόνως μοναδική για τον αντίστοιχο χώρο πρόταση. Τα εφελκυόμενα σκίαστρα της Weather Protection διαθέτουν μεγάλη αντοχή σε ανεμοπιέσεις και άριστη εφαρμογή λόγω της επιμέτρου προσαρμογής τους. Η εμπειρία της Weather Protection σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα ή διακοσμητή του ενδιαφερόμενου θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα σκίασης.

Τηλ.: 210 48 12 423, 6945 377772, 6944 621304, e-mail: contact@weatherprotection.gr

www.weatherprotection.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Νέα

Σημαντική αύξηση 29,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015,

στασης του Οργανισμού, προκειμένου η μοναδική πύλη εισό-

κατέγραψαν τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο στη Μαδρίτη, με

δου της Κεντρικής Ελλάδας, να αποτελέσει τον κύριο μοχλό για

επόμενο το Κάιρο με 10,7%, το οποίο εμφάνισε εντυπωσιακή αύ-

την τουριστική, αλλά και οικονομική ανάπτυξή της.

ξηση του δείκτη κατά 43%, από τις αρχές του έτους.

Για τον σκοπό αυτό παρουσιάστηκαν οι άξονες δράσης του υπό ίδρυση Οργανισμού και διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες το

Μεταβολή των εσόδων ανά διαθέσιµο δωµάτιο το 4ο τρίµηνο του 2015

σχέδιο του Καταστατικού, προκειμένου να γίνει η αναγκαία επεξεργασία του, πριν από την τελική υπογραφή του καθώς και το marketing plan. Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς «Η κοινή

Αθήνα

-

Θεσσαλονίκη Θέρετρα Αθήνα

διαπίστωση ότι ο τουρισμός μας αφορά όλους ήταν το βασικό κριτήριο για την υλοποίηση της ενέργειας αυτής».

-

Θεσσαλονίκη Θέρετρα

Μεταβολή των εσόδων ανά διαθέσιµο δωµάτιο Αθήνα από την αρχή του έτους έως το 4ο τρίµηνο του 2015 Θεσσαλονίκη Αθήνα Θέρετρα

Οι στόχοι που έθεσαν οι φορείς για τον νέο Οργανισμό είναι οι ακόλουθοι: • Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου • Αύξηση των αφίξεων • Αύξηση της τουριστικής δαπάνης • Διάχυση του τουρισμού στο χώρο • Αύξηση της τουριστικής ικανοποίησης

Θεσσαλονίκη

«Λόγω της υπερτοπικότητάς του ο Οργανισμός σε καμία περί-

Θέρετρα

πτωση δεν θα ακυρώνει τις επιμέρους ενέργειες που σχεδιάζονται από τους υπόλοιπους φορείς. Ο σκοπός του θα είναι η ενοποίηση κάποιων δράσεων, η μη διασπορά κεφαλαίων που

Ιδρύεται Οργανισμός προσέλκυσης πτήσεων στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

αφορούν στην ίδια δράση και ο συντονισμός δράσεων με κοινό αποτέλεσμα. Βασική του όμως λειτουργία θα είναι η προσέλκυση πτήσεων ή η μεγαλύτερη διάρκεια των υφισταμένων ανα-

Τη σύσταση ενός υπερτοπικού Οργανισμού με στόχο την του-

λύοντας την παρούσα κατάσταση, δημιουργώντας ελκυστικά

ριστική προβολή και ανάπτυξη του αεροδρομίου της Νέας Αγ-

πακέτα, διερευνώντας τις αεροπορικές εταιρείες καθώς επίσης

χιάλου (Διεθνώς “VOL”), αποφάσισαν 19 φορείς της κεντρικής

και η ανάλυση των ανταγωνιστικών περιοχών», αναφέρεται στη

Ελλάδας, Επιμελητήρια και Ενώσεις Ξενοδόχων, κατά την πρώ-

σχετική ανακοίνωση.

τη επίσημη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροί τους την Τετάρτη,

Τέλος, αποφασίσθηκε το πρώτο Δ.Σ. του υπό σύσταση Οργανι-

27 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια

σμού εντός μηνός από σήμερα να απευθύνει πρόσκληση ενδια-

της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Καρδίτσας, της

φέροντος, σε ανοικτή παρουσίαση, τόσο του Καταστατικού όσο

Λάρισας, της Μαγνησίας, της Πιερίας, των Τρικάλων, της Φθιώ-

και του Business Plan σε όλους όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμ-

τιδας, της Φωκίδας και οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων

μεσα με τον τουρισμό. Τόσο σε αυτούς που έχουν ήδη εκδηλώ-

των αντίστοιχων περιοχών.

σει εγγράφως το ενδιαφέρον τους, Συνομοσπονδίες, Εμπορικοί

Συμφωνήθηκε από όλους τους παριστάμενους η ανάγκη σύ-

Σύλλογοι, Ενώσεις Εστίασης, Συνομοσπονδίες Ενοικιαζομένων Δωματίων, τους οποίους ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση τους, καθώς επίσης και στις Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες, Δήμους και Ενώσεις αυτών, Οργανισμούς ή Επιτροπές Τουριστικής Προβολής και Προώθησης, Συνομοσπονδίες Ενοικιαζομένων Δωματίων, Συλλόγους Ενοικιαζομένων Δωματίων, Επαγγελματικούς Συλλόγους, Συνομοσπονδίες Επαγγελματιών, Συνεταιρισμούς, Γυναικείους Συνεταιρισμούς, Τουριστικούς και Αναπτυξιακούς Συλλόγους διαφόρων περιοχών, Συνεταιρισμούς ή Ενώσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, Συνδέσμους ΤΑΞΙ καθώς και σε μεμονωμένους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι μόνο, ώστε να παράσχουν την ενεργό συμμετοχή τους, αφού γνωρίσουν και εκ του σύνεγγυς τη νέα προσπάθεια,

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


τον σχεδιασμό του και ακολούθως να καταστούν ενεργά μέλη του. «Σε αυτή την προσπάθεια δεν «περισσεύει» κανείς, αντιθέτως θα δοκιμαστεί εμπράκτως η δυνατότητα σύμπραξης του επιχειρηματικού κόσμου της Κεντρικής Ελλάδας, με τους θεσμικούς Φορείς και σε τελική ανάλυση με το ίδιο το Κράτος. Η δύναμη αυτής της προσπάθειας θα είναι η μεγάλη συμμετοχή όλων και η κατά πολλά παρεξηγημένη έννοια της συνέργειας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν μπροστάρηδες. Υπάρχει ο επιχειρηματικός κόσμος της Κεντρικής Ελλάδας ο οποίος καλείται να δημιουργήσει ένα μοναδικό προορισμό αντιπροσωπευτικό του τουρισμού στην Ελλάδα που δεν του λείπει τίποτα. Από μας εξαρτάται να πετύχουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η συνεργασία ΠΙΝ - CNN αύξησε την αναγνωρισιμότητα των Ιονίων νήσων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τηλεοπτική καμπάνια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Ιnternational. Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας από την εταιρία ερευνών ΒDRC Continental, στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, οι ερωτηθέντες, που αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα των τηλεθεατών του CNN -άνδρες σε ποσοστό 73%, μέσης ηλικίας (45+), πλήρους απασχόλησης σε ποσοστό 83% και με μέσο μηνιαίο εισόδημα άνω των 3.750 ευρώ, που ταξιδεύουν συχνά (92% για λόγους αναψυχής)- σε ποσοστό 34% θυμόντουσαν το τηλεοπτικό σποτ, 61% το βρήκαν ενδιαφέρον και τέλος 59% δήλωσαν ότι η άποψή τους για τα Ιόνια Νησιά βελτιώθηκε όταν το είδαν. Η στρατηγική, λοιπόν, συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το CNN είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα των Ιονίων Νήσων και να εισέλθει η Περιφέρεια στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Συνέντευξη

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. ∆εριζιώτη

Η «σκιώδης οικονομία» «πληγή» για την τουριστική μας βιομηχανία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

• Δεν υπάρχει έδαφος για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις, εφέτος • Η αύξηση του Φ.Π.Α., πλήττει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων Σε μια συνέντευξη - «χείμαρρο», που θα συζητηθεί, όπως, άλλωστε συμβαίνει με κάθε του συνέντευξη ή δημόσια τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, παίρνει θέση σε μία σειρά θεμάτων, που απασχολούν τον τουριστικόξενοδοχειακό κλάδο. 26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παράλληλα, κάνει τις προβλέψεις του για την πορεία του ελληνικού Τουρισμού το 2016 και ξεκαθαρίζει ότι προσέγγιση του τύπου «ο γείτονας έχει προβλήματα και έτσι θα του πάρω όλη την δουλειά, είναι εξαιρετικά απλοϊκή» και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σημειώνει δε ότι, το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις και υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός της αύξησης του Φ.Π.Α., το οποίο καθιστά τη χώρα μας λιγότερο δελεαστική και ανταγωνιστική. Κόλαφο αποτελεί η τοποθέτησή του για την «οικονομία διαμοιρασμού», την οποία χαρακτηρίζει ως «φάμπρικα», στημένη πάνω στην ανεξέλεγκτη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών, υπογραμμίζοντας ότι ο όρος είναι απόλυτα παραπλανητικός και ο σωστός είναι «shadow economy» ή ελληνικά «σκιώδης οικονομία».

1. Πως διαμορφώθηκε το 2015, για την ξενοδοχειακή αγορά και ποια τα οφέλη από αυτή την «έκρηξη» των αφίξεων στα μεγέθη των ξενοδοχείων;

του τουριστικού προϊόντος µας. Συγχρόνως δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η Ελλάδα έγινε, σε ένα βράδυ, 8-12% πιο ακριβή, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, άρα λιγότερο δελεαστική και ανταγωνιστική. Όσον αφορά το θέµα της Τουρκίας νοµίζω ότι η προσέγγιση του

To 2015 εξελίχθηκε σε µια καλή τουριστική χρονιά. Ξεκίνησε µε

τύπου «ο γείτονας έχει προβλήµατα και έτσι θα του πάρω όλη

πολλά σκαµπανεβάσµατα όσον αφορά τη ζήτηση, αλλά τελικά

τη δουλειά, είναι εξαιρετικά απλοϊκή», διότι δεν µπορεί κανένας

ολοκληρώθηκε αίσια, συνεχίζοντας την πορεία των προηγούµε-

να προβλέψει πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι επαγγελµατίες, τι

νων δύο ετών. Βέβαια από τα πρώτα διαθέσιµα ποιοτικά στοιχεία

προσφορές και τι κίνητρα θα προσφέρουν στις υπόλοιπες αγο-

βλέπουµε ότι η τάση αποδυνάµωσης των ποιοτικών δεικτών συ-

ρές και γενικά πόσο θα επηρεάσει η τουρκική τουριστική πολιτι-

νεχίζεται, όπως για παράδειγµα, η µέση διάρκεια διαµονής των

κή του 2016, τη γενικότερη ισορροπία της Ευρωπαϊκής αγοράς.

επισκεπτών ή η µέση κατά ηµέρα κατανάλωση των επισκεπτών,

∆ιαχρονικά έχει καταγραφεί ότι, κάθε φορά που κάποιος προο-

κ.λπ..

ρισµός της Μεσογείου αντιµετωπίζει πρόβληµα και έχουµε ανα-

Όπως είδαµε και το 2014 ενώ η χώρα εµφάνισε αύξηση αφίξεων

προσανατολισµό των τουριστικών ροών, η χώρα µας είναι στην

κατά 23% η αντίστοιχη αύξηση των εσόδων ήταν γύρω στο 15%.

3η - 4η θέση της λίστας των χωρών που δυνητικά θα ωφεληθούν.

Γενικά η βελτίωση των ποιοτικών δεικτών στο επόµενο διάστηµα είναι το µεγαλύτερο θέµα, που σε συνδυασµό µε την υψηλή εποχικότητα της ζήτησης θα έπρεπε στρατηγικά να απασχολήσει τους φορείς του Ελληνικού τουρισµού.

Το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις. Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του

2. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την τουριστική σεζόν του 2016 που είναι προ των πυλών και τι απαντάτε σε εκείνους που εκτιμούν ότι με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Ρωσία και τον γενικότερο αποκλεισμό της Αιγύπτου, η Ελλάδα θα «πνιγεί» στους τουρίστες;

2015, άλλο τόσο εύκολο είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια χρονιά με «ασθενέστερη» της προηγούμενης, ζήτηση.

Το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις.

χρονιά µε «ασθενέστερη» της προηγούµενης, ζήτηση. Σε ένα γε-

3. Θεωρείτε ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανοδική πορεία του ελληνικού Τουρισμού;

ωπολιτικό περιβάλλον που προµηνύονται σηµαντικές αναδιατά-

Οτιδήποτε δηµιουργεί ανησυχία στον κόσµο και αβεβαιότητα

ξεις, εύλογα προκαλούνται ανησυχίες για το κατά πόσο αυτές θα

όσον αφορά την ασφαλή µετακίνηση των τουριστών επηρεάζει

επηρεάσουν την τουριστική εικόνα της χώρας µας, αρνητικά ή

τον τουρισµό. Η γαλλική αγορά είναι η τρίτη τουριστική, πελα-

θετικά, που αντίστοιχα θα επηρεάσουν ανάλογα και τη ζήτηση

τειακή «δεξαµενή» της χώρας µας και αναµφισβήτητα οι γενι-

Όσο πιθανό είναι να έχουµε µια καλή συνέχεια της δυναµικής του 2015, άλλο τόσο εύκολο είναι να κληθούµε να διαχειριστούµε µια

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Συνέντευξη

κότερες τάσεις που θα διαµορφωθούν στα ταξίδια των Γάλλων

πτώσεις της υψηλής εποχικότητας είναι διαχρονικά γνωστές σε

στο εξωτερικό, αναπόφευκτα θα µας επηρεάσουν τουριστικά σε

όλους και συµπεριλαµβάνονταν πάντοτε στη ρητορική µας, ως

κάποιο βαθµό, θετικά ή αρνητικά.

φορείς, για τα προβλήµατα του ελληνικού τουρισµού. Όµως η προσέγγιση αντιµετώπισής της, ως προβλήµατος, ήταν πάντοτε προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επισκεπτών,

4. Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α., που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην πορεία του τουρισμού τη σεζόν του 2016;

αντί να προσπαθούµε να οργανώσουµε πρώτα το προϊόν µας

Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. για το 2016 σε όλα τα επίπεδα,

ανάπτυξη και προσέλκυση µορφών τουρισµού, όπως ο ιατρικός

τόσο τοπικά όσο και εθνικά, επιβαρύνει αφενός τη βιωσιµότητα

τουρισµός και ο τουρισµός τρίτης ηλικίας.

των επιχειρήσεων και αφετέρου υπέρµετρα την ανταγωνιστικό-

Με τις πρωτοβουλίες µας, ως Ξ.Ε.Ε., η Ελλάδα µπήκε στον πα-

και παράλληλα να «κυνηγήσουµε» τους επισκέπτες. Το Ξ.Ε.Ε. θεώρησε ως «Λυδία λίθο» αντιµετώπισης της εποχικότητας, την

τητα της χώρας. Είναι ένα µεγάλο ερώτηµα ποια θα είναι τελικά η αντίδραση των πελατών µας το 2016, σε αυτή την αύξηση αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη βιωσιµότητα των επιχειρήσεων, συνεκτιµώντας και τις σωρευτικές φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Κατ’ αρχάς ο όρος «οικονομία του διαμοιρασμού» είναι απόλυτα παραπλανητικός. Ο σωστός όρος είναι shadow economy ή

5. Η υψηλή εποχικότητα της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού τουρισμού. Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση του θέματος και γενικά ποιες είναι οι προτάσεις του Ξ.Ε.Ε. για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος;

ελληνικά «σκιώδης οικονομία». Ουσιαστικά πρόκειται για παραοικονομία, πριμοδοτούμενη δυστυχώς από την ανυπαρξία θεσμικών, ασφαλιστικών και άλλων

Το Ξ.Ε.Ε. είχε επισηµάνει και είχε χαρακτηρίσει την υψηλή εποχι-

προδιαγραφών και κυρίως από την αδυναμία

κότητα ως µια µεγάλη παθογένεια που χαρακτηρίζει, επηρεάζει

της πολιτείας μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει και

και επιβαρύνει τον ελληνικό τουρισµό. Το πρόβληµα και οι επι-

να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

γκόσµιο χάρτη ιατρικού τουρισµού. Παράλληλα µε µελέτη µας, το 2014, καταδείξαµε κατ’ αρχάς την ανάγκη διαµόρφωσης του προϊόντος και στη συνέχεια την προσέλκυση των επισκεπτών. Και εδώ πρέπει να έχουµε στο µυαλό µας ότι κάθε προσπάθεια άµβλυνσης της εποχικότητας πρέπει να είναι οργανωµένη, άλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι εάν δεν πετύχει, η επόµενη µέρα θα βρει τον προορισµό σε χειρότερη θέση. Συνεπώς, κάθε προσπάθεια επιβάλλεται να είναι στρατηγικά προετοιµασµένη, κοινωνικά και επιχειρηµατικά συνεννοηµένη και σε κάθε περίπτωση να έχουν εξετασθεί όλοι οι παράµετροί της. Απαιτείται, δηλαδή, πριν από κάθε προσπάθεια να υπάρξει µια «κοινωνική συµφωνία» όλων των εµπλεκοµένων.

6. Οικονομία διαμοιρασμού, παράνομη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων. Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου, το οποίο παίρνει διαστάσεις; Κατ’ αρχάς ο όρος «οικονοµία του διαµοιρασµού» είναι από-

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


λυτα παραπλανητικός. Ο σωστός όρος είναι shadow economy

στικών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και την ενίσχυση των

ή ελληνικά «σκιώδης οικονοµία». Γιατί έτσι πρέπει να την απο-

µικροµεσαίων επιχειρήσεων, προκειµένου να επιβιώσουν στο

καλούµε, καθόσον βασίζεται ως λειτουργία και δραστηριότη-

νέο, έντονο, παγκόσµιο, ανταγωνιστικό τοπίο. Το συγκεκριµέ-

τα, σε ένα εκτός νόµου και άνευ υποχρεώσεων επιχειρησιακό

νο κινείται στους εξής βασικούς άξονες:

περιβάλλον. Είναι µια οικονοµική δραστηριότητα, που ανθεί

1. Την επιτάχυνση της καθολικής µετάβασης του τουριστικού

σε µία γκρίζα ζώνη, στερώντας σηµαντικά έσοδα από το κρά-

κλάδου της Αθήνας στην πρώτη γραµµή της ψηφιακής οικο-

τος και δουλειές από τους σκληρά δοκιµαζόµενους από την

νοµίας.

κρίση Έλληνες, ενώ οδηγεί τις νόµιµες επιχειρήσεις σε οικονο-

2. Τη µετεξέλιξη και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών

µικό αδιέξοδο. Μια «φάµπρικα» τολµώ να πω, στηµένη πάνω

υψηλής τεχνολογικής αξίας που θα διατίθενται στους δυνητι-

στην ανεξέλεγκτη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών, µε υποβαθ-

κούς επισκέπτες της Αθήνας και στους τουρίστες στα πλαίσια

µισµένες ή καθόλου υπηρεσίες, καµία πρόβλεψη ασφάλειας,

του: dream-plan-book- visit-share experience.

πυρασφάλειας, ασφάλισης επισκεπτών και φυσικά καµία φο-

3. Την επίτευξη συνεργιών µεταξύ διαφορετικών παρόχων

ρολογική ή εργασιακή υποχρέωση των ιδιοκτητών.

τουριστικών υπηρεσιών.

Ουσιαστικά πρόκειται για παραοικονοµία, πριµοδοτούµενη

Συµπερασµατικά ευελπιστούµε ότι η πλατφόρµα αυτή θα δώ-

δυστυχώς από την ανυπαρξία θεσµικών, ασφαλιστικών και

σει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να αποκτήσουν ένα ερ-

άλλων προδιαγραφών και κυρίως από την αδυναµία της πο-

γαλείο κρατήσεων, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταστηµάτων

λιτείας µέχρι σήµερα να αναγνωρίσει και να αντιµετωπίσει το

να προβάλουν τα προϊόντα τους, τα καταστήµατα υγειονοµι-

φαινόµενο.

κού ενδιαφέροντος, τις υπηρεσίες τους, τα τουριστικά γραφεία

Οι προτάσεις του Ξ.Ε.Ε. αφορούν αφενός τη δηµιουργία ενός

και οι επιχειρήσεις rent a car να βοηθήσουν στην οργάνωση

θεσµικού πλαισίου αδειοδότησης των παράνοµα λειτουργού-

του ταξιδιού των επισκεπτών µας και όλα αυτά συνδυαστικά

ντων ως τουριστικά καταλύµατα και αφετέρου τη θεσµοθέτη-

µε δυνατότητες δηµιουργίας κινήτρων για τους επισκέπτες.

ση της υποχρέωσης καταβολής φόρων και τελών ανάλογων αυτών που καταβάλλουν οι νοµίµως αδειοδοτηµένες τουριστικές επιχειρήσεις.

7. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ» και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων, που παρουσιάσατε πρόσφατα.

8. Σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία μετεξέλιξης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε Τουριστικό και ποια τα επόμενα σχέδιά σας για το Επιμελητήριο; Θα έλεγα ότι όλη η διαδικασία, η οποία και ξεκίνησε µε πρω-

Με την πρόσφατη παρουσίαση της πλατφόρµας, το Ξ.Ε.Ε. ση-

τοβουλία του Ξ.Ε.Ε., βρίσκεται σε µια φάση συνειδητοποίησης

µατοδοτεί την ενεργητικότερη συµµετοχή του στο e-tourism

της ανάγκης ολοκλήρωσής της από τους ενδιαφερόµενους

και εργάζεται για τη δηµιουργία µιας συγκροτηµένης και συ-

κλάδους. Το πλαίσιο «συµπόρευσης» των εν δυνάµει ενδιαφε-

στηµατικής στρατηγικής στο e-tourism, η οποία θα προωθεί

ρόµενων κλάδων, έχει ήδη εκπονηθεί και ελπίζω το 2016 να

την αποτελεσµατικότερη προβολή και προώθηση των τουρι-

έχουµε εξελίξεις στο θέµα αυτό.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


∆ιεθνές Διεθνές

Της Φλώρας Γ. Γιούπη

UNWTO: «Ούριος άνεμος» στον παγκόσμιο Τουρισμό • Οι τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν το 1 δισ. στο δεκάμηνο • Στο 5% η αύξηση στις αφίξεις στην Ευρώπη

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 2015 ο παγκόσμιος τουρισμός, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015 να υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο αφίξεις (1.014 εκατομμύρια), σημειώνοντας αύξηση κατά 4% ή σε απόλυτα νούμερα κατά 43 εκατ. επιπλέον ταξιδιώτες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτά προκύπτουν στην τελευταία έκδοση του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), σύμφωνα με το οποίο, το 2015 αποτέλεσε μία ακόμη χρονιά ρεκόρ για τον παγκόσμιο Τουρισμό. Στη Γηραιά ήπειρο, που παραδοσιακά αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, η αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις διαμορφώθηκε στο 5%, με την Ελλάδα να τοποθετείται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών.

Μ

ε αύξηση 4%, ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να ανα-

«O διεθνής τουρισμός έφθασε σε νέα ύψη το 2015. Η ισχυρή επί-

πτύσσεται με ποσοστά που υπερβαίνουν τον μακρο-

δοση του τομέα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη

πρόθεσμο μέσο όρο για έκτη συνεχή χρονιά. Το 2012, οι διεθνείς

δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Επο-

αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο, για πρώτη

μένως, είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες για την προώθηση

φορά και τρία μόλις χρόνια αργότερα, ο αριθμός αυτός έχει ήδη

πολιτικών που ενισχύουν τη συνεχή ανάπτυξη του τουρισμού,

επιτευχθεί κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, περίοδο η

συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των μετακινήσεων, της

οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 86% των συνολικών ετήσιων

ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και της αειφορίας», δή-

διεθνών αφίξεων.

λωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά περιοχή (% µεταβολή την ίδια περίοδο το προηγούµενο έτος) 10

10 8 6

6

5

4.2 4.4

4

7

6

7 5

4

4

2

2

5

6

10 7

7 4

3

15*/14 Ιαν.-Οκτ.

14*/13

6

5

4

7

7

7 4

3 1

0 -1

-2

-1

-4 -6

-6

-8

ς

μίω

Π

οσ αγκ

η ώπ

υρ

υρ

αΕ ρει Βό

πη

η ώπ

Ε ική

τ

Δυ

Κεν

λικ ατο

/Αν

κή τρι

ή

ώ Ευρ

εσ

τ Νό

Μ ια/

υ

ήΕ

ιακ ογε

η

π ρώ

-8

ία Ασ

ή ή λικ λικ ατο ατο ν ν Α Α οτιο ρει Νο Βο

ία Ασ

ία εαν Ωκ

τια Νό

ία Ασ

αΑ ρει Βό

μ

κή ερι

κή ϊβι

ρα

Κα

Κεν

κή ερι

μ

μ

τρ

Α ική

κή ερι

Ν

αΑ ότι

κή ερι

λή ατο Αν η έσ

ή

ικ φρ

μ

αΑ ρει Βό

Α ρια

αχά

οσ Υπ

Μ

Πηγή: World Tourism Organization

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

31


Διεθνές

Η ζήτηση ήταν, σε γενικές γραμμές, ισχυρή αν και με ανάμεικτα αποτελέσματα μεταξύ των επιμέρους προορισμούς, λόγω των ασυνήθιστα έντονων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος στις χώρες εισαγωγής και, παράλληλα, τη μείωση της ζήτησης στις χώρες εξαγωγής, καθώς και στην αύξηση της ανησυχίας για θέματα ασφάλειας. «Τα αποτελέσματα του 2015 έχουν επηρεαστεί από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις τιμές του πετρελαίου και των φυσικών και ανθρωπογενών κρίσεων σε πολλά μέρη του κόσμου. Δεδομένου ότι οι υπάρχουσες συνθήκες εγείρουν στο προσκήνιο τα θέματα ασφάλειας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συλλογική μας ικανότητα να μπορούμε να προωθήσουμε τα ασφαλή και άνετα ταξίδια. Στο πλαίσιο αυτό, ο UNWTO προτρέπει τις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν τον τουρισμό

∆ιεθνείς αφίξεις τουριστών ανά περιοχή Ετησίως

Μηνιαίες και τριµηνιαίες µεταβολές δεδοµένων (ποσοστιαία µεταβολή από το ίδιο χρονικό διάστηµα τον προηγούµενο χρόνο)

Μερίδιο

2000 2005 2010 2013 2014 2015*

2015*

14/13 15*/14

(εκατ.)

(%)

(%)

2015* Q1

Q2

Q3

Q4

Αύγ

2014* Σεπ

Οκτ

Νοέ

∆εκ

Q1

Q2

Q3

Q4

Παγκοσμίως

674

809

950

1088

1134 1184

100

4,2

4,4

5,2

3,7

4,7

4,2

3,0

4,4

4,7

4,1

3,8

3,1

5,6

3,4

4,9

Προηγμένες οικονομίες

420

466

513

585

619

648

54,7

5,8

4,7

4,8

4,8

4,3

4,7

3,0

3,8

5,3

4,4

4,2

4,6

7,6

4,7

6,1

Αναδυόμενες οικονομίες

254

343

437

503

515

536

45,3

23

4,1

5,6

2,3

5,1

3,8

3,0

5,2

4,1

3,8

3,5

1,7

3,2

1,5

3,6

Ευρώπη

386,6 453,2 489,4 566,8 580,3 609,1

51,4

2,4

5,0

5,8

4,4

5,4

4,2

4,1

3,8

4,4

4,7

3,6

1,7

3,4

1,5

2,4

Βόρεια Ευρώπη

44,8

75,3

6,4

5,3

6,3

4,2

5,4

6,9

8,3

5,9

5,6

10,6

7,7

6,3

5,7

7,8

4,6

3,0

Δυτική Ευρώπη

139,7 141,7 154,4 170,8 174,5 180,9

15,3

2,2

3,7

4,0

3,7

4,8

1,0

2,0

3,3

1,7

0,9

0,4

-0,7

4,7

1,1

3,6

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη

69,6

127,8 120,1 127,8

10,8

-6,0

6,4

8,2

5,3

7,2

5,3

8,4

6,2

4,7

5,5

5,6

-1,0

-7,1 -11,2 -4,4

132,6 156,4 173,3

201

214,9 225,1

19,0

6,9

4,8

6,6

4,1

4,6

4,7

3,5

2,5

4,5

5,8

4,0

5,0

7,3

7,6

6,4

Εκ των οποίων ΕΕ-28

330,5 367,9 384,3 433,1 454,2 478,3

40,4

4,9

5,3

5,6

5,6

5,4

4,6

4,1

3,7

5,2

4,9

3,5

2,4

6,0

4,4

5,2

Ασία και Ειρηνικός

110,4 154,0 205,5 249,9 264,4 277,0

23,4

5,8

4,8

4,1

5,0

4,7

5,3

4,7

5,6

5,2

6,0

4,7

6,0

6,6

4,0

6,2

Βορειο-Ανατολική Ασία

58,3

85,9

111,5

127

136,3 142,3

12,0

7,3

4,4

4,5

4,6

1,6

6,9

2,1

5,8

8,0

6,6

6,0

5,2

8,6

6,4

9,0

Νοτιο-Ανατολική Ασία

36,3

49,0

70,5

94,5

97,3 102,2

8,6

3,0

5,1

3,2

5,8

8,9

2,9

9,0

4,8

1,7

4,7

2,4

5,7

1,6

0,6

3,7

Ωκεανία

9,6

10,9

11,4

12,5

13,2

14,2

1,2

6,0

7,3

8,5

5,6

6,6

8,2

3,9

9,4

7,0

9,5

8,1

5,2

8,5

4,7

6,1

Νότια Ασία

6,1

8,2

12,1

16,0

17,6

18,3

1,5

10,1

4,2

3,6

3,2

6,1

3,9

3,2

6,7

1,2

5,5

4,7

13,9

18,7

2,5

-0,3

Αμερική

128,2 133,3 150,2 167,6 181,7 190,7

16,1

8,4

8,4

5,8

5,0

4,8

4,1

1,8

7,4

4,8

3,7

3,8

4,7

13,5

6,5

9,7

Βόρεια Αμερική

91,5

89,9

99,5

110,2 120,9 126,2

10,7

9,7

4,4

5,1

5,6

3,9

3,2

0,6

6,6

3,8

2,5

3,2

8,4

14,0

6,2

10,9

Καραϊβική

17,1

18,8

19,5

21,1

22,2

23,8

2,0

5,0

7,4

7,7

6,4

8,0

7,3

5,7

12,6

9,1

6,1

7,2

2,7

6,4

6,6

7,1

Κεντρική Αμερική

4,3

6,3

7,9

9,1

9,6

10,3

0,9

5,6

7,1

6,8

6,1

8,5

7,1

8,1

7,5

6,2

7,2

7,6

3,3

9,7

3,3

6,4

Νότια Αμερική

15,3

18,3

23,2

27,2

29,1

30,3

2,6

7,1

4,3

6,3

0,9

5,5

4,3

3,9

8,5

6,1

5,5

2,2

-4,0

19,3

9,2

8,2

Αφρική

26,2

34,8

50,4

54,7

54,9

53,1

4,5

0,3

-3,3

-2,3

-5,4 -4,3

-1,1

-9,9

-4,4

-3,7

-0,6

1,0

5,4

3,0

-0,2

-2,7

Βόρεια Αφρική

10,2

13,9

19,7

20,7

20,4

18,8

1,6

-1,4

-7,8

-1,9 -10,6 -9,2

-7,3

-16,5 -12,9 -14,0

-6,0

-0,7

5,4

0,4

-0,9

-9,6

Υποσαχάρια Αφρική

16

20,9

30,8

34,0

34,4

34,2

2,9

1,4

-0,6

-2,5

1,7

-3,7

0,9

1,9

1,7

1,7

5,4

4,7

0,5

0,8

Μέση Ανατολή

22,4

33,7

54,7

49,1

52,4

54,1

4,6

6,7

3,1

10,9 -4,8

4,6

-5,1

6,7

13,6

-5,0

4,2

-6,5

4,6

32,4

12,8

Ανά περιοχή

59,9

95,3

Πηγή: World Tourism Organiz ation (UNWTO) ©

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

62,8

98,9

67,2

70,8

-2,0 -0,3 2,2


∆ιεθνείς τουριστικές αφίξεις (% µεταβολή) 8

8.4

6 4 2

5

4.2 4

5.8

5

5

6.7 3

2.4

0

0.3

-2 14/13

-4

15/14 -0.3

Παγκοσμίως

Ευρώπη

Ασία/ Ειρηνικός

Αμερική

Αφρική

Μέση Ανατολή

Πηγή: World Tourism Organization

στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δομών και των διαδικασιών τους για την εθνική ασφάλεια», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η αύξηση του τουρισμού στην Ευρώπη ενισχύεται από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και μια οικονομία που βαθμιαία βελτιώνεται. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ο τουρισμός ανέκαμψε από την πτώση του 2014, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην περιοχή να αυξάνονται κατά 7%. Αντίστοιχες επιδόσεις στον τουρισμό καταγράφησαν στη Βόρεια Ευρώπη (+6%), τη Νότιο/Μεσογειακή Ευρώπη (+5%), καθώς και τη Δυτική Ευρώπη (+4%), παρότι πρόκειται για περιοχές με πολλούς και ώριμους τουριστικά προορισμούς. Στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού η τουριστική αύξηση διαμορφώθηκε στο 4%, ωστόσο παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων προορισμών. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην Ωκεανία (+7%) και στη Νοτιοανατολική Ασία +5%, ενώ στη Νότια και Βορειοανατολική Ασία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά +4%. Οι διεθνείς αφίξεις στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 5%, σταθεροποιώντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2014 (8%). Η ανατίμηση του δολαρίου τόνωσε τον εξερχόμενο τουρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς όφελος της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής, που αμφότερες κατέγραψαν αύξηση 7% στις αφίξεις. Έτσι, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική η αύξηση στις τουριστικές αφίξεις εμφανίζονται πιο συγκρατημένες (+4%), μετά την ισχυρή ανάπτυξη που παρουσίασαν το 2014. Στην Αφρική, σύμφωνα με τα περιορισμένα διαθέσιμα στοι-


∆ιεθνές

χεία, ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων μειώθηκε

Μεταξύ των κορυφαίων αγορών στον κόσμο, η Κίνα, με διψήφιο

κατά 5% στις αφίξεις, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφε-

ποσοστό αύξησης των ταξιδιωτικών δαπανών κάθε χρόνο από

ται στη Βόρεια Αφρική (-10%), ενώ περιορισμένη ήταν η μείωση

το 2004, συνεχίζει να «τροφοδοτεί» με τουρίστες την περιοχή

στην υποσαχάρια Αφρική (-2%).

της Ασίας, προς όφελος ιδιαίτερα της Ιαπωνία και της Ταϊλάνδη,

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι διεθνείς αφίξεις τουρι-

καθώς, επίσης, τις Ηνωμένων Πολιτείες και διάφορους ευρωπα-

στών εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 5%, εδραιώνοντας την ανά-

ϊκούς προορισμούς.

καμψη που ξεκίνησε το 2014.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (+9%) ηγούνται των τουριστικών δαπα-

Ωστόσο, τα δεδομένα για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή πρέ-

νών στο σύνολο της Αμερικανικής ηπείρου, προωθώντας ουσια-

πει να ερμηνευθούν με προσοχή, καθώς βασίζονται σε περιορι-

στικά επισκέπτες σε μια σειρά από προορισμούς στην ευρύτερη

σμένο αριθμό διαθέσιμων στοιχείων.

περιοχή, με πλεονέκτημα το ισχυρό δολάριο και μια συγκριτι-

Η αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται να συνε-

κά δυναμική οικονομία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ευρώπη,

χιστεί και τους δύο τελευταίους μήνες του 2015, παρά τις τρομο-

όπου των τουριστικών δαπανών ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο

κρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου και το κλίμα

(5%) λόγω της ισχυρής λίρας.

τρομοκρατίας που έχει διαμορφωθεί.

Αντίθετα, οι τουριστικές δαπάνες από τις ήδη, πολύ δυναμικές

Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο «οδηγούν» τις ταξιδιωτικές δαπάνες

αγορές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Βραζιλίας ήταν σημαντικά μειωμένες, αντανακλώντας τους οικονομικούς περιορισμούς και στις δύο αναδυόμενες αγορές.

Οι ροές εξερχόμενου τουρισμού το 2015 έχουν επηρεαστεί σε

Όσον αφορά τις παραδοσιακά προηγμένες οικονομίες, η ζήτη-

μεγάλο βαθμό από τις έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγμα-

ση από τη Γαλλία, τον Καναδά και την Αυστραλία ήταν πιο αδύ-

τικών ισοτιμιών. Λίγες ηγέτιδες αγορές εξερχόμενου τουρισμού

ναμη, εν μέρει ως αποτέλεσμα της υποτίμησης των νομισμάτων

επηρέασαν την τουριστική δαπάνη.

τους έναντι του δολαρίου.

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η έξυπνη επιλογή για επαγγελματικό πλυντικό εξοπλισμό!

Καποδιστρίου 21, Μεταμόρφωση 14452, Τ. 210 8234325, 210 8833529, F: 210 8833022 E-mail: info@papageorgakis.gr, www.papageorgakis.gr


ΕventReception.com

Δεξιώσεις & Events: Η Cloud πληροφορική στις Δεξιώσεις: Νέες Online δυνατότητες που λύνουν τα χέρια σας. Το EventReception© εισάγει την online (cloud) πληροφορική στις δεξιώσεις και βάζει τέλος στο Word, το Excel τις εκτυπώσεις και τις φωτοτυπίες. Λειτουργεί μέσω Internet, χωρίς έξοδα για αναβαθμίσεις, hardware ή νέο λογισμικό. Στις νέες του δυνατότητες προστίθεται η (αυτόματη) αποστολή SMS στους καλεσμένους με Online Navigation Χάρτη προς τον χώρο της δεξίωσης, και η πολύ εύκολη διασύνδεση με το e-GuestList, το νέο app της EventReception.com που καταργεί τις εκτυπωμένες Λίστες Καλεσμένων στην Υποδοχή. Η EventReception.com βάζει ένα οριστικό τέλος στην τεχνο-

πελάτες το µαθαίνουν και µόνοι τους, ενώ για την επιχείρηση

λογία περασµένων δεκαετιών µε τα χαρτιά, τις φωτοτυπίες,

αρκούν 15 -20 λεπτά για να το χρησιµοποιήσει κανονικά.

το Word και το Excel. Η οργάνωση κάθε δεξίωσης γίνεται πλέον µε online Κατόψεις, αυτοµατοποιηµένες Λίστες Καλεσµένων, οnline Navigation Χάρτες που δείχνουν σε πραγµατικό χρόνο πώς θα έρθουν οι καλεσµένοι στο χώρο της δεξίωσης,

“Η χρήση του EventReception© μας έλυσε τα χέρια... Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!” Α. Παπαγεωργίου, Events Officer ΣΕΤΕ αυτόµατα SMS που καλωσορίζουν τους καλεσµένους ονοµαστικά και τους ενηµερώνουν για το Τραπέζι και τις Θέσεις τους προτού έρθουν στον χώρο, και αρκετές ακόµη δυνατότητες που ενισχύουν την αποτελεσµατικότητα κάθε εταιρείας.

Το EventReception© είναι τόσο εύκολο στη χρήση που οι πελάτες σας το µαθαίνουν µόνοι τους.

Πώς δουλεύει Το ΕventReception© είναι πολύ απλό στη χρήση. Η πρόσβαση γί-

Με 2 λόγια

νεται από την ειδική ιστοσελίδα που δηµιουργείται για κάθε εται-

Συµπληρώνοντας τους κωδικούς τους, οι πελάτες οδηγούνται

ρεία µέσω των κωδικών (username & password) κάθε χρήστη. Οι

στην κάτοψη της εκδήλωσής τους µε τα τραπέζια όπως έχουν


διαµορφωθεί από την εταιρεία. Το αρχικό στήσιµο γίνεται σε 40

Onlne Navigation Χάρτης

δευτερόλεπτα από το Εταιρικό περιβάλλον, ενώ κατοπινές αλλα-

Οι καλεσµένοι µε το που πατούν στον Χάρτη, οδηγούνται σε µια

γές (αν χρειαστούν) γίνονται live, µε λίγα κλικ.

Welcome σελίδα µε το Logo του χώρου και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, εµφανίζεται ο χάρτης µε τη διαδροµή προς τον χώρο

Οι πελάτες εισάγουν τα ονόµατα των καλεσµένων µε τον αριθµό

της δεξίωσης από όπου βρίσκονται κάθε στιγµή.

τους (ενήλικες, παιδιά µεγάλα/µικρά), τα τηλέφωνα (που κωδικοποιούνται αυτόµατα), την κατάσταση απάντησης (rsvp) του κα-

e-GuestList

θενός, και τοποθετούν τους καλεσµένους στα τραπέζια µε 2 κλικ,

Φθάνοντας στον χώρο, οι καλεσµένοι πηγαίνουν στο τραπέζι

ένα στο όνοµα και ένα στο τραπέζι. Η Λίστα Καλεσµένων προκύ-

τους χωρίς καθυστερήσεις ή ουρές, µε τον υπεύθυνο της υπο-

πτει αυτόµατα µετά από κάθε κίνηση, χωρίς περιθώρια λάθους.

δοχής να τους τσεκάρει στη λίστα του e-GuestList σε λιγότερο

Οι πελάτες και η επιχείρηση παρακολουθούν πλέον ολόκληρη

από 2 δευτερόλεπτα, ανεξάρτητα από το πόσο µεγάλη είναι η

τη δεξίωση από τον online λογαριασµό τους. Από την κάτοψη,

δεξίωση.

τα τραπέζια, τον αριθµό των καλεσµένων, και το συµφωνητικό µέχρι το ηµερολόγιο γάµου/βάπτισης, τους εξωτερικούς συνεργάτες (djs, φωτογράφους, ανθοπωλεία κ.α.), την επικοινωνία και αρκετές ακόµη δυνατότητες.

“Το EventReception© μας απαλλάσσει από χρονοβόρες διαδικασίες και βοηθά τόσο τα ζευγάρια όσο & την επιχείρηση!” Μ. Ζαγαρτζιλής, Sales Manager, Polis Convention Centre, Thessaloniki

SMS Καλωσορίσµατος Έχοντας φτάσει η ηµέρα της δεξίωσης, το EventReception©

Με το e-GuestList βρίσκετε κάθε καλεσµένο σε λιγότερο από 2" ενώ κρατάτε όλα τα στατιστικά της εκδήλωσης αυτόµατα.

στέλνει αυτόµατα, λίγες ώρες πριν την έναρξη, ένα ονοµαστικό SMS καλωσορίσµατος σε κάθε καλεσµένο µε τον αριθµό

Με ελάχιστα touches, ο υπεύθυνος γνωρίζει ακριβώς πόσοι κα-

του τραπεζιού, τις θέσεις που έχουν κρατηθεί, και έναν Online

λεσµένοι έχουν έρθει, πόσους ακόµη περιµένει, ποιοί κάθονται

Navigation χάρτη.

σε κάθε τραπέζι, ποιοί από αυτούς έχουν ήδη έρθει, τί ώρα έχει έρθει ο καθένας, πόσες ελεύθερες θέσεις έχει το κάθε τραπέζι, αλλά και πόσοι συνολικά ενήλικες, µικρά/µεγάλα παιδιά ήρθαν στο τέλος της εκδήλωσης, πόσοι ήταν «της νύφης» ή «του γαµπρού» κοκ.

“Κάνετε εξαιρετική δουλειά!!” Α. Μάχος, Partner & Operations Mgr, Ελαιών Loft, Athens

Reveillon, κρατήσεις τραπεζιών και non-shows Το EventReception© καλύπτει µε την ίδια ευκολία την εσωτερική οργάνωση των ξενοδοχείων σε σχέση µε τις κρατήσεις τραπεζιών για τα ρεβεγιόν, τους πρωτοχρονιάτικους πρωινούς µπουΜε το SMS καλωσορίζετε κάθε καλεσµένο ονοµαστικά µε το Τραπέζι, τις Θέσεις & έναν Online Χάρτη προς τον Χώρο σας.

φέδες ή άλλα αντίστοιχα events. Τα SMS σε αυτήν την περίπτωση αποστέλλονται 24 - 36 ώρες πριν το event λειτουργώντας υπενθυµιστικά, και µειώνουν τα non-shows ως και 63%.

Στον αποστολέα εµφανίζεται ο χώρος της δεξίωσης, ενώ στο τέλος του µηνύµατος µπαίνουν τα ονόµατα που δηλώνουν οι πελά-

Για περισσότερες πληροφορίες,

τες από το δικό τους περιβάλλον.

www.EventReception.com


Παρουσίαση

Κορυφαία επιλογή στα προϊόντα ύπνου «Υπογράφει» μια σειρά από ολοκληρωμένες προτάσεις ύπνου, που βρίσκουν άριστη εφαρμογή σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων και εγγυάται μία ανεπανάληπτη εμπειρία ύπνου. Ο λόγος για τη MediaStrom, η οποία έχει αναγάγει την παραγωγή στρωμάτων και λοιπών προϊόντων ύπνου σε Τέχνη.

Β

ασική προτεραιότητα για τη συνεχώς αναπτυσσόµενη ξενοδοχειακή αγορά

στη χώρα µας αποτελεί η αναβάθµιση του ξενοδοχειακού προϊόντος, καθώς ένα από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής ξενοδοχείου για τους επισκέπτες αποτελεί η παρεχόµενη ποιότητα ύπνου. Μάλιστα, το 73% των επισκεπτών ξενοδοχείων θεωρούν ότι ο καλός ύπνος είναι η πιο σηµαντική υπηρεσία που ένας χώρος διαµονής µπορεί να τους προσφέρει. Ενώ, σε έρευνα που διεξήχθη µε σκοπό να διερευνηθούν οι προτεραιότητες των επισκεπτών για τη διαµονή τους σε ένα ξενοδοχείο, αποκαλύπτεται ότι το 64% προβάλει το στρώµα ως την ειδοποιό διαφορά που χαρακτηρίζει ένα καλό ξενοδοχείο. Η MediaStrom, η Νο 1 εταιρία στον κλάδο της στρωµατοποιίας στην Ελλάδα, βασιζόµενη στην τεχνογνωσία και εµπειρία 48 ετών, διαθέτει µια σειρά από ολοκληρωµένες προτάσεις ύπνου για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων. «Καλύπτοντας µία από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες, αυτή του καλού και ξεκούραστου ύπνου, οι επαγγελµατίες ξενοδόχοι, πραγµατοποιούν µια επένδυση που θα αποφέρει τα µέγιστα, κερδίζοντας

περισσότερους

ικανοποιηµέ-

νους πελάτες», υπογραµµίζουν οι «ειδικοί» της MediaStrom.

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


11 η HO RE CA 12-15

Επισκεφθείτε µας στην έκθεση HORECA από 12-15 Φεβρουαρίου 2016 στο METROPOLITAN EXPO,

2O16

H OT E L R E S TA U R A N T CAFE

Stand Β21 C19, Hall 3.

Φεβρουαρίου

Μ E T R O P O L I TA N

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε µας στο: www.mediastrom.com

10 λόγοι να επιλέξετε τη MediaStrom

1 2 Γνωρίστε στη Horeca τις ολοκληρωµένες προτάσεις ύπνου της MediaStrom. Κρεβάτι Livorno µε βάση Fit 90x200 εκ. + Στρώµα µε ανεξάρτητα ελατήρια AdvanceTouch 90x200 εκ. + Προστατευτικό κάλυµµα clean&Safe 90x200 εκ. + Μαξιλάρι Joy + Ανώστρωµα Smoothy 90x200 εκ. + Πάπλωµα SilkenTouch 160x220 εκ..

Όλα µε 459€ (δεν περιλαµβάνεται ο ΦΠΑ & το ύφασµα του κρεβατιού).

Είναι η Νο1 εταιρία στον κλάδο της στρωµατοποιίας στην Ελλάδα. ∆ιαθέτει τεχνογνωσία, εµπειρία και καινοτοµία σε προϊόντα Ύπνου εδώ και 48 έτη.

3 4Mια έκθεση παγκοσµίου επιπέδ ∆ιαθέτει ένα υπερσύχρονο εργοστάσιο, από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Χαίρει αναγνώρισης και εµπιστοσύνης

2.000 επαγγελµατιών από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

5 ∆είτε το video της 10ης HORECA

6

21X29_HORECA_2016.indd 76

7 8

Βάσει της εµπορικής της πολιτικής διαθέτει τις καλύτερες προτάσεις προϊ-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Βηλαρά 2 • 104 37 Αθήνα • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210

όντων Ύπνου στις καλύτερες τιµές της • www.horecaexpo.gr • info@forumsa.gr αγοράς. ∆ιαθέτει όλα τα προϊόντα ύπνου της καταναλωτικής αγοράς και στον επαγγελµατικό κλάδο του ξενοδοχείου. ∆ιαθέτει επαγγελµατικές προτάσεις για πολυτελή ύπνο σε ξενοδοχειακές µονάδες κατηγορίας 5* & 4*. Προσφέρει ευελιξία στη δηµιουργία προϊόντων και υπηρεσιών ύπνου µε στόχο την αναβάθµιση ξενοδοχειακών µονάδων 3* & 2*.

9

Παρέχει εξειδικευµένα πακέτα υπηρεσιών και προσφορών στους ξενοδόχους για τους πελάτες τους και το προσωπικό τους, κατόπιν συµφωνίας.

10

Προσφέρει after sales υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης των προϊόντων ύπνου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39

facebook.com/hor


Συνέντευξη

NIKOΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ BRIGHT ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Α.Ε.

Στη Bright πουλάμε φωτισμό και όχι φωτιστικά Διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρία και άριστη γνώση της τεχνολογίας του φωτισμού, η Bright, δικαίως θεωρείται ως ο «ειδικός» στον φωτισμό. Η εταιρία έχει δυναμική παρουσία στην ξενοδοχειακή αγορά, δίνοντας έμφαση στον αειφόρο σχεδιασμό και σε λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Για τη Bright και τη δραστηριοποίησή της στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά των ξενοδοχείων, μιλάει στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, κ. Νίκος Βασιλείου, υπογραμμίζοντας ότι η ειδοποιός διαφορά και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Bright είναι ότι παρέχει ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες προτάσεις φωτισμού. Πως διαμορφώθηκε το 2015, από πλευράς πωλήσεων και τζίρου για την εταιρία Bright και ποιες είναι οι προβλέψεις και οι προσδοκίες σας για την επόμενη χρονιά;

λάδα, όσο και στο εξωτερικό και η ανάγκη για ποιοτικό φωτισµό, θα προσφέρουν στη Bright περαιτέρω ώθηση στις πωλήσεις της για το 2016. Η εξωστρέφεια σε συνδυασµό µε την εµπειρία και την επενδυ-

Το 2015, στη BRIGHT ΕΙ∆ΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Α.Ε., σηµειώσαµε αύ-

τική δραστηριότητα της Bright, θα βοηθήσουν στην περαιτέρω

ξηση πωλήσεων και τζίρου, λόγω της ανόδου της τουριστικής

ανάπτυξη της εταιρίας, η οποία αναλαµβάνει µεγάλα έργα όπως,

αγοράς. Ο ξενοδοχειακός κλάδος έδωσε έµφαση στην ποιότητα

ξενοδοχεία, γραφεία, χώρους εκθέσεων, κ.ά..

κατασκευής και στον εξοπλισµό νέων και υφιστάµενων ξενοδοχείων και χώρων εστίασης, µε τον φωτισµό να αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι τους. Η συνεργασία µε µεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, τόσο στην Ελ-

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει την πορεία της Bright η έλλειψη ρευστότητας, το «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων και εν γένει η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων;


Οι συνεχείς αρνητικές ειδήσεις για την οικονοµική κατάσταση της Ελλάδας (country risk), αποτελούν τον βασικό παράγοντα αναξιοπιστίας της χώρας µας και των ελληνικών επιχειρήσεων. Η εταιρία µας ήρθε αντιµέτωπη πολλές φορές µε τις ερωτήσεις των πελατών της από το εξωτερικό (κυρίως) για την αξιοπιστία στις παραδόσεις των εµπορευµάτων, για τη δυνατότητα παραγωγής, για τη διαθεσιµότητα των πρώτων υλών, κ.ά.. Παρόλα αυτά, στη Bright, καταφέραµε να ισοσκελίσουµε τα εµπόδια του capital control και να µην επηρεαστούµε, συνεχίζοντας την ανοδική µας πορεία στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά φωτισµού. Η αξιοπιστία της εταιρίας στη µακρόχρονη πορεία της, αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα της σταθερής συνεργασίας της µε προµηθευτές και ξένους οίκους φωτιστικών.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας της Bright; Ο πιο σηµαντικός παράγοντας της επιτυχηµένης επιχειρηµατικής δραστηριότητας της εταιρίας µας δεν είναι ένας µόνο, αλλά συνδυασµός αρκετών. Ανάµεσά τους είναι η πολύχρονη εµπειρία µας στον χώρο του φωτισµού, η άριστη οργάνωση της παραγωγής στις νέες εγκαταστάσεις του εργοστασίου µας, η δυνατότητα ειδικών κατασκευών φωτιστικών σωµάτων, ο πρωτοποριακός σχεδιασµός φωτιστικών led (νέας τεχνολογίας), η έρευνα και η ανάπτυξη του εργαστηρίου µας (Bright Laboratory), η πιστοποίηση λόγω ευελιξίας, το αποθεµατικό υλικών, η ανταγωνιστικότητα που προκύπτει από τη συνεργασία µας µε οίκους του εξωτερικού και, κυρίως, το ανθρώπινο δυναµικό µας. Άνθρωποι µε πίστη, µεράκι, ειδίκευση, όραµα και στόχους. Αρχιτέκτονες, µηχανικοί, ηλεκτρολόγοι… οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Τέλος οι ανταγωνιστικές τιµές, αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες για να βρίσκεται η Bright στην κορυφή των

Η Bright δίνει έµφαση στον φωτισµό, στο σύνολο των χώρων

ελληνικών εταιριών φωτισµού.

ενός ξενοδοχείου, όπως: είσοδος, δωµάτια, εστιατόριο, πισίνα, spa, εξωτερικοί χώροι, κ.ά.. Η εταιρία θα συνεχίσει να παρουσιάζει άνοδο στον τζίρο της από

Η Bright έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στην ξενοδοχειακή αγορά. Τι μερίδιο κατέχουν οι πωλήσεις της στον ξενοδοχειακό χώρο, έναντι των συνολικών της πωλήσεων και πως διαφαίνονται οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι δραστηριοποίησης της εταιρίας;

την ξενοδοχειακή αγορά, καθώς διατηρεί µόνιµες συνεργασίες µε µεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Dubai, Abu Dhabi, Doha, Jeddah, Λονδίνο, Παρίσι, Λευκωσία, Αθήνα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Μύκονο, κ.ά..)

Πράγµατι, η Bright έχει αναπτύξει σηµαντική παρουσία στην ξενοδοχειακή αγορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, πωλήσεις σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, κ.ά..

Ποια είναι η μέχρι σήμερα επενδυτική δραστηριότητα της εταιρίας και τι προγραμματίζετε για το μέλλον;

Η ανάγκη για ποιοτικό φωτισµό έχουν φέρει τη Bright στην κο-

Η µέχρι σήµερα επενδυτική δραστηριότητα της εταιρίας αφο-

ρυφή της αγοράς.

ρούσε στην ποιότητα και στον σχεδιασµό των προϊόντων. Αυτό,

µε το 30% του ετήσιου τζίρου της εταιρίας να προέρχεται από τις

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Συνέντευξη

άλλωστε, έφερε την εταιρία στην κορυφή της ελληνικής αγοράς,

Το 2016 η εταιρία σχεδιάζει να επενδύσει στον σχεδιασµό

Ποιος είναι ο ρόλος του marketing και γενικά των προωθητικών ενεργειών στην πορεία και εξέλιξη μιας σύγχρονης επιχείρησης και πως «μεταφράζεται» αυτός ο ρόλος στη δική σας περίπτωση;

νέων ανταγωνιστικών προϊόντων, στην έρευνα και στην τε-

Το τµήµα Marketing της εταιρίας έχει αναλάβει την προβολή της

χνολογία.

στην εγχώρια, αλλά και στην παγκόσµια αγορά. Οι προωθητικές

Στη διεθνή έκθεση Light + Building 2016, που θα συµµετέχου-

ενέργειες για την πορεία και την εξέλιξη της εταιρίας αποτελούν

µε ως εκθέτες, τον Μάρτιο, στη Φρανκφούρτη, θα παρουσιά-

αναπόσπαστο κοµµάτι της δραστηριότητάς της και η προώθηση

σουµε πάνω από δέκα νέες σειρές φωτιστικών σωµάτων για

γίνεται µέσω των σύγχρονων «εργαλείων» προβολής. Τα social

εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Προϊόντα µοναδικής

media (facebook & instagram), το web site της εταιρίας, οι εκ-

σχεδίασης, νέων υλικών και µε δυνατότητα χρήσης led και

θέσεις φωτισµού και design στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι

νέων τεχνολογιών.

συµµετοχές σε βραβεία και αρχιτεκτονικούς διαγωνισµούς, οι

καθιστώντας την ανταγωνιστική σε σύγκριση µε οίκους του εξωτερικού.

διαφηµιστικές καταχωρήσεις σε κλαδικά περιοδικά, τόσο στη

Ποια είναι η πολιτική που ακολουθείτε στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης;

χώρα µας, όσο και στο εξωτερικό, οι χορηγίες σε ιστιοπλοϊκούς

Στη Bright, ο τοµέας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αποτελεί

των φωτιστικών της εταιρίας σε τηλεοπτικές εκποµπές κ.ά. απο-

αναπόσπαστο κοµµάτι της λειτουργίας της εταιρίας. Η συνει-

τελούν την εξέλιξη της εταιρίας στους σύγχρονους ρυθµούς της

σφορά στον συνάνθρωπο, η αγάπη για τις αδύναµες κοινωνικά

κοινωνίας του 2016.

τάξεις, η φροντίδα των µικρών παιδιών και η αγάπη για το περι-

Η εταιρία, άλλωστε, προωθεί και «πουλάει» φωτισµό και όχι φω-

βάλλον είναι κάποιες από τις δράσεις της εταιρίας σε αυτή την

τιστικά, µε τη θετική κριτική των πελατών της να συνιστά την

κατεύθυνση.

καλύτερη διαφήµιση.

οµίλους και ιστορικά αυτοκίνητα, ο εξοπλισµός και η προβολή

Το πόσο µεγάλη σηµασία δίνουµε στον συγκεκριµένο τοµέα το αποδεικνύουµε καθηµερινά, όχι µόνο µέσω της παραγωγικής διαλλά και µε τις διάφορες δράσεις.

Ποιες είναι οι τάσεις που επικρατούν στην αγορά του επαγγελματικού και δη του ξενοδοχειακού εξοπλισμού;

Για παράδειγµα διατηρούµε πολυετή «συνεργασία» µε τις οικίες

Οι τάσεις που επικρατούν στην αγορά του επαγγελµατικού και

του «Χαµόγελου του Παιδιού», τον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων &

δη του ξενοδοχειακού φωτισµού έχουν ένα κοινό παρανοµαστή,

Φίλων Παιδιών µε Νεόπλασµα «Ηλιαχτίδα», κ.ά..

ο οποίος δεν είναι άλλος από την εξοικονόµηση ενέργειας. Αν

αδικασίας και των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων µας,

µπορούσαµε να τις χωρίσουµε σε δύο κατηγορίες αυτές θα ήταν οι ακόλουθες: • Minimal: Έµµεσος φωτισµός χωρίς να διακρίνονται τα φωτιστικά σώµατα. • Vintage: Ρετρό, µε τα φωτιστικά να φαίνονται και να έχουν την αίσθηση παλαιών υλικών όπως µέταλλο, γυαλί και ξύλο. Στη Bright έχουµε τη δυνατότητα να προσεγγίζουµε ξεχωριστά κάθε ανάγκη φωτισµού στα ξενοδοχεία. Και αυτό γιατί γνωρίζουµε πως ο κατάλληλος φωτισµός µπορεί να αναδείξει την αισθητική και το στυλ του κάθε χώρου.

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘέμα

«Ανοίγει ο δρόμος» για νέες επενδύσεις στην ξενοδοχειακή αγορά • Νέα ξενοδοχεία προστίθενται στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας το 2016 H αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός Τουρισμός και οι περαιτέρω προοπτικές εξέλιξής του, δείχνουν να έχουν «ανοίξει την όρεξη» για νέες επενδύσεις, τόσο στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του υφιστάμενου ξενοδοχειακού προϊόντος, όσο και στον εμπλουτισμό του, με την προσθήκη νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

Σ

26 εκατ. τουρίστες και τις εισπράξεις να εκτιμώνται στα €15,5 δισ..

ρία ΝΑΙ Hellas, το 2014 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον

Ως αποτέλεσμα της συνεχόμενης ανοδικής πορείας του τουρι-

ελληνικό τουρισμό με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να εμφανί-

σμού από το 2013, η αγορά των ξενοδοχείων αποτέλεσε ένα από

ζονται αυξημένες κατά 21% και αντίστοιχα οι τουριστικές εισπρά-

τα πιο ενδιαφέροντα θέματα τόσο το 2014, όσο και το 2015. Νέα

ξεις και οι διανυκτερεύσεις τουριστών να σημειώνουν άνοδο κατά

ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων άνοιξαν στην ελληνική αγορά υπό τη

10% κατά 15% αντίστοιχα. Και τη χρονιά που πέρασε, όμως, παρά

διεύθυνση μεγάλων διεθνών εταιριών διαχείρισης ξενοδοχειακών

την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και την επιβολή κεφα-

μονάδων, ενώ όμιλοι ξενοδοχείων επέκτειναν την παρουσία τους.

λαιακών ελέγχων, ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύεται ιδιαίτερα

Συγκεκριμένα, η Marriott International επέστρεψε στην ελληνική

ανθεκτικός, γεγονός που επιβεβαιώνει η υφυπουργός τουρισμού,

αγορά, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του ξενοδοχείου Domes of

υπογραμμίζοντας ότι, το 2015 αναμένεται να είναι μια χρονιά ρε-

Elounda. Ακόμη, τα ξενοδοχεία Four Season προγραμματίζουν τη

κόρ, με τις αφίξεις τουριστών να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα

λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου στη Μύκονο, ο όμιλος Carlson

ύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε η εται-

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


100.000 € 50.000 € 0€

4 Star -

4 Star +

5 Star

5 Star Luxury

Πηγή: NAI Hellas

Rezidor θα αναλάβει τη διαχείριση του Radisson Blu Beach Resort & Spa, στο Λασίθι, Κρήτης εντός του 2016 και η Intercontinental

25 20

στη Σαντορίνη.

15

4

όμιλος Grecotel με το άνοιγμα 5 νέων ξενοδοχείων και τον συνολικό αριθμό του ξενοδοχειακού της δυναμικού να ανέρχεται σε 35 από

6

30 και την ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων. Μέσα στο 2015, δύο από τα πολυτελή ξενοδοχεία του ομίλου στο Ρέθυμνο, της Κρήτης, το Caramel Grecotel Boutique Resort και το White Palace Grecotel Luxury Resort επαναλειτούργησαν, ενώ μέσα στο 2014, ο όμιλος εγκαινίασε το ανακατασκευασμένο Pallas Athena Grecotel Boutique Hotel, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και συμπεριλαμβάνεται στο διεθνές δίκτυο των Small Luxury Hotels of the World. Επιπλέον, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η Domotel Hotels & Resorts άνοιξε στη Νέα Ερυθραία, τον περασμένο Οκτώβριο, το νέο, πεντάστερο Domotel kastri hotel. Το ξενοδοχείο είναι δυνα-

24,27

15,94

3,2%

4

Το 2016, αναμένεται το άνοιγμα σημαντικού αριθμού νέων ξε-

3

νοδοχείων. Στο πλαίσιο αυτό τα ξενοδοχεία Electra μίσθωσαν το πρώην κτίριο του υπουργείου παιδείας επί της οδού Μητροπόλεως και έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, 220 δωματίων. Σε μικρή απόσταση, επί της Μητροπόλεως, μεγάλος όμιλος ξενοδοχείων σχεδιάζει την ανακατασκευή του διατηρητέου κτιρίου που στέγαζε το κατάστημα του Χυτήρογλου σε boutique hotel. Τα ξενοδοχεία Mage που μισθώνουν

0% -5%

-6,4%

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Τουριστικές εισπράξεις Travel Receipts 15,50 13,39 11,64

5*

10,50

4 10,40

*

9,61

3*

2*

10,44

2*

12,15

15,7%

-10%

20% 15% 10%

10,2%

16,4%

5%

9,3%

Όλο τον χρόνο

Με τη σεζόν

2,8%

0%

-0,6%

-5%

Πηγή: Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

-10%

-7,6%

2 -

3,0%

Hotel -0,6% Operation 2014

-1,4%

10 8 6

10%

9,5%

5%

10

100%5 90% 80%0 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 14 00% 12

16,43

15,01

14,91

18,7%

16,95

20% 15%

20,11

-10,6%

2008

2009

μικότητας 86 δωματίων.

Νέες αφίξεις εντός του 2016

25% 25,00

20,7%

συμφώνησε να αναλάβει τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου Περαιτέρω επέκταση στην ελληνική αγορά προγραμματίζει και ο

International Tourist Arrivals ∆ιεθνείς τουριστικές αφίξεις

30

2010

2011

2012

2013

2014

2015

-15%

Η αξία της αγοράς δωµατίων ξενοδοχείων στην Ελλάδα το 2015 6%

Receipts byof purpose visit, 2014 Range ofTravel Market Value HotelofRooms in Greece, 2015 450.000 € 400.000 € 350.000 € 300.000 € 250.000 € 200.000 € 150.000 € 100.000 € 50.000 € 0€

4% 1%

5%

Διακοπές Ακαδημαϊκοί λόγοι Επίσκεψη στην οικογένεια Άλλοι

84%

4 Star -

4 Star +

Πηγή: NAI Hellas

Επαγγελματικοί λόγοι

5 Star

5 Star Luxury

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

International Tourist Arrivals

25%

30 25

24,27

25,00

20,7%

15,94

4

15%

20,11

20 15

16,43 14,91

15,01

16,95

18,7%

10%

9,5%

5%

10

3,2%

3,0%

-0,6%

5 0

-1,4%

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

15,50 13,39

14

8

10,50

11,64 10,40

10

9,61

2,8%

10,2%

16,4% 9,3%

15,7%

-10%

20

15

10

5

45

0

-0,6%

-5

4 -

10,44

12,15

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

6 2

0%

-5% -6,4%

Travel Receipts

12

20%

-7,6% -10,6%

-10

-15


-0,6%

6

-5%

4 -10,6%

-

Θέμα

-10%

-7,6%

2 2008

2009

καίνισή του με σκοπό την αναβάθμισή του στην κατηγορία των 4 αστεριών. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου Athens Lycabettus, που έκλεισε τον Η αγορά ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων στην Ελλάδα εξακολουθεί

2011

2012

2013

2014

Τουριστικές εισπράξεις ανάλογα µε τον λόγο Travelτης Receipts by purpose επίσκεψης το 2014of visit, 2014

το ξενοδοχείο Fashion House στην Ομόνοια σχεδιάζουν την ανα-

περασμένο Ιούνιο.

2010

6%

5% 4% 1%

Διακοπές

να συγκεντρώνει το αυξημένο ενδιαφέρον, τόσο Ελλήνων, όσο και

Ακαδημαϊκοί λόγοι

διεθνών επενδυτών, αν και μέχρι στιγμής παρατηρείται μια στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διαχείριση

Επίσκεψη στην οικογένεια

των εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, δεδομένου ότι οι θεσμικές τράπεζες της χώρας κατέχουν ένα σημαντικό χαρτο-

Άλλοι

φυλάκιο πρώτης κατηγορίας ξενοδοχείων.

84%

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των μη εξυπηρετού-

Επαγγελματικοί λόγοι

μενων δανείων που αφορούν ξενοδοχεία φτάνει τα €2,5 δισ., ενώ επιπλέον €3 δισ. βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών. Από την πλευρά της η ΝAI Hellas εκτιμά ότι, η αγοραία αξία των

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

ξενοδοχείων 5 αστέρων στη χώρα μας υπερβαίνει τα €10 δισ., ενώ αυτή των ξενοδοχείων 4 αστέρων εκτιμάται στα €6,5 δισ.. Αναφορικά με τις αγοραίες αξίες των δωματίων των ξενοδοχείων, κυμαίνονται από €35.000 έως €65.000 για δεύτερης κατηγορίας 4στερα ξενοδοχεία και από €65.000 έως €95.000 για πρώτης κατηγορίας 4στερα ξενοδοχεία. Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, οι αγοραίες αξίες των δωματίων κυμαίνονται από €100.000 έως €400.000, ενώ οι αντίστοιχες αξίες των δωματίων 5στερων ξενοδοχείων πολυτελούς κατηγορίας είναι πολύ υψηλότερες και κυμαίνονται από €200.000 έως €400.000. Η σταθερή ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, που έχει οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου εργασιών και του EBITDA στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές και

Ξενοδοχεία σε λειτουργία το 2014 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 00%

ουσιαστικά «ανοίγει τον δρόμο» για νέες επενδύσεις.

5*

4*

3*

2*

2*

To ξενοδοχειακό δυναµικό της χώρας Περιφέρεια

Ξενοδοχεία (% ποσοστό)

Ανατ. Μακεδονία & Θράκη Κεντρική Μακεδονία ∆υτική Μακεδονία Ήπειρος Ιόνια νησιά Θεσσαλία Βόρειο Αιγαίο ∆υτική Ελλάδα Κεντρική Ελλάδα Αττική Πελοπόννησος Νότιο Αιγαίο Κρήτη Σύνολο

383 (3.49) 1,188 (12.23) 125 (1.28) 393 (4.04) 926 (9.54) 570 (5.87) 391 (4.02) 267 (2.75) 531 (5.47) 645 (6.64) 651 (6.70) 2,087 (21.50) 1,549 (15.95) 9,706 (100)

5*

10 41 3 9 25 28 6 4 10 30 20 121 88 395

Πηγή: Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Ελλάδος, επεξεργασµένο από τη NAI Hellas

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

4*

Ξενοδοχεία Ξενοδοχεία

27 90 17 75 101 106 32 37 37 98 105 353 236 1,314

∆ωµάτια (% απόθεµα)

5* ∆ωµάτια

4* ∆ωµάτια

10,884 (2.7) 44,368 (11.0) 2,830 (0.7) 8,054 (2.0) 47,518 (11.7) 14,737 (3.7) 11,720 (2.9) 9,609 (2.4) 15,064 (3.8) 31,295 (7.8) 19,431 (4.8) 100,220 (24.7) 88,062 (21.8) 403,792 (100)

954 6,756 61 711 4,027 1,316 784 1,444 666 6,255 2,809 17,39 17,808 60,981

1,865 8,076 398 1,334 10,237 2,878 1,57 2,014 2,611 7,841 3,747 34,206 24,437 101,214

Μέσο µέγεθος αριθµού δωµατίων 5* 4* 28 95 69 37 172 90 23 20 23 20 74 17 51 161 102 26 47 27 30 131 49 36 361 54 28 67 71 49 214 81 30 150 37 48 156 98 57 202 104 42 159 78

Όλα τα Ξενοδοχεία

2015

-15%


www.bartech.com www.bartech.com www.bartech.com

www.bartech.com

25 χρόνια αποδεδειγμένης εμπειρίας στα αυτόματα συστήματα minibar

2525 χρόνια χρόνια 25 χρόνια αποδεδειγμένης αποδεδειγμένης αποδεδειγμένης εμπειρίας εμπειρίας εμπειρίας στα στα αυτόματα στα αυτόματα αυτόματα συστήματα συστήματα συστήματα minibar minibar minibar 500 500 ξενοδοχεία 500 ξενοδοχεία ξενοδοχεία μεμε πάνω πάνω με πάνω από από 250.000 από 250.000 250.000

500 ξενοδοχεία με πάνω από 250.000δωμάτια δωμάτια δωμάτια σεσε περισσότερες περισσότερες σε περισσότερες από από 45 από 45 χώρες χώρες 45 χώρες δωμάτια σε περισσότερες από 45 χώρες Hyatt Regency, Hilton Athens, Aegli Hyatt Resort Hyatt Hyatt Regency, Regency, Regency, Hilton Hilton Hilton Athens, Athens, Athens, Aegli Aegli Aegli Resort Resort Resort & Spa, Myconian Utopia/ Villas/ Avaton/ && Spa, Spa, & Spa, Myconian Myconian Myconian Utopia/ Utopia/ Utopia/ Villas/ Villas/ Villas/ Avaton/ Avaton/ Avaton/ K hotels, Xenios Dias, στην Ελλάδα, έχουν KK hotels, hotels, K hotels, Xenios Xenios Xenios Dias, Dias, Dias, στην στην στην Ελλάδα, Ελλάδα, Ελλάδα, έχουν έχουν έχουν εμπιστευτεί την Bartech

εμπιστευτεί εμπιστευτεί εμπιστευτεί την την Bartech την Bartech Bartech

Επιτέλους, η λειτουργία των minibar γίνεται κερδοφόρα...

Επιτέλους, Επιτέλους, Επιτέλους, ηηλειτουργία λειτουργία η λειτουργία των των των minibar minibar minibar στην αυτόματη χρέωση στο λογαριασμό του πελάτη γίνεται γίνεται γίνεται κερδοφόρα... κερδοφόρα... κερδοφόρα... στις ελαχιστοποιημένες απώλειες

Αυξήστε την αποδοτικότικα χάρις

στο μειωμένο εργατικό κόστος στην αποτελεσματική διαχείριση αποθήκης

Αυξήστε Αυξήστε Αυξήστε την τηναποδοτικότικα την αποδοτικότικα αποδοτικότικα χάρις χάρις χάρις

Βελτιώστε την ποιότητα υπηρεσιών

στην στην στην αυτόματη αυτόματη χρέωση χρέωση χρέωση στο στο λογαριασμό στο λογαριασμό λογαριασμό του του πελάτη του πελάτη πελάτη βάζοντας τέλος στην ενόχληση τουαυτόματη πελάτη αποφεύγοντας τις διαμάχες στην reception στις στις ελαχιστοποιημένες στις ελαχιστοποιημένες ελαχιστοποιημένες απώλειες απώλειες απώλειες στο στο μειωμένο στο μειωμένο μειωμένο εργατικό εργατικό εργατικό κόστος κόστος κόστος στην στην στην αποτελεσματική αποτελεσματική αποτελεσματική διαχείριση διαχείριση διαχείριση αποθήκης αποθήκης αποθήκης

Βελτιώστε Βελτιώστε Βελτιώστε την τηνποιότητα την ποιότητα ποιότητα υπηρεσιών υπηρεσιών υπηρεσιών βάζοντας βάζοντας βάζοντας τέλος τέλος τέλος στην στην στην ενόχληση ενόχληση ενόχληση του του πελάτη του πελάτη πελάτη αποφεύγοντας αποφεύγοντας αποφεύγοντας τιςτις διαμάχες διαμάχες τις διαμάχες στην στην στην reception reception reception

Ηλεκτρονικές Κλειδαριές

Minibar

Habakis

Χρηματοκιβώτια

TM

τηλ. 2108074710, fax 2108074662 - info@habakis.gr

Ηλεκτρονικές Ηλεκτρονικές Ηλεκτρονικές Κλειδαριές Κλειδαριές Κλειδαριές

Minibar Minibar Minibar

Habakis Habakis Habakis

TMTM TM

Ηλεκτρονικές Ηλεκτρονικές Ηλεκτρονικές Κλειδαριές Κλειδαριές Κλειδαριές

Minibar Minibar Minibar

Εξοικονομητές Ενέργειας

Πλαστικές Κάρτες

www.habakis.gr

Εξοικονομητές Εξοικονομητές Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια Εξοικονομητές Ενέργειας Ενέργειας Ενέργειας

Πλαστικές Πλαστικές Πλαστικές Κάρτες Κάρτες Κάρτες

Εξοικονομητές Εξοικονομητές Εξοικονομητές Ενέργειας Ενέργειας Ενέργειας

Πλαστικές Πλαστικές Πλαστικές Κάρτες Κάρτες Κάρτες

Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια Χρηματοκιβώτια

2108074710, 2108074710, 2108074710, faxfax2108074662 fax2108074662 2108074662 - i-nifo@habaki n-fo@habaki info@habaki s.grs.grs.gr Habakis Habakis Habakisτηλ.τηλ.τηλ. TMTM TM

τηλ. τηλ.2108074710, τηλ. 2108074710, 2108074710, fax fax2108074662 fax 2108074662 2108074662 - info@habakis.gr - info@habakis.gr - info@habakis.gr

www.habaki www.habaki www.habaki s.grs.grs.gr

www.habakis.gr www.habakis.gr www.habakis.gr


Θέμα

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σπάει τα… κοντέρ η ανάπτυξη της κρουαζιέρας • Εκτιμήσεις για 24 εκατομμύρια επιβάτες το 2016 Mε ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζει να αναπτύσσεται η κρουαζιέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA), η οποία προβλέπει ότι εφέτος θα ταξιδέψουν 24 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι 15 εκατομμυρίων το 2006.

Σ

χεδόν 24 εκατοµµύρια επιβάτες αναµένεται να ταξιδέψουν το 2016 µε κρουαζιερόπλοια σε όλο τον κόσµο, ενώ

ο κλάδος της κρουαζιέρας παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση σε παγκόσµιο επίπεδο. Πριν από δέκα χρόνια, το 2006, είχαν επιλέξει την κρουαζιέρα 15 εκατοµµύρια επιβάτες, ενώ το 1980, όταν η ∆ιεθνής Ένωση Κρουαζιέρας CLIA άρχισε να παρακολουθεί την επιβατική κίνηση, οι επιβάτες κρουαζιέρας ήταν µόλις 1,4 εκατοµµύρια. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δηµοσιότητα η (CLIA), παρουσιάζοντας τα προγνωστικά και τις τάσεις για το 2016, αποκαλύπτοντας ότι η κρουαζιέρα σε παγκόσµιο επίπεδο συνεχίζει να αναπτύσσεται µε ταχείς ρυθµούς. Αποκάλυψε επίσης ότι οι εταιρίες κρουαζιέρας που είναι µέλη της θα δροµολογήσουν 27 νέα ποντοπόρα κρουαζιερόπλοια, ποταµόπλοια και άλλα ειδικά κρουαζιερόπλοια µέσα στο 2016, µια επένδυση συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισεκατοµµυρίων µόνο για ποντοπόρα κρουαζιερόπλοια. Σύµφωνα µε την CLIA, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δέχονται επίσης πολύ µεγαλύτερη ζήτηση για τα ταξίδια κρουαζιέρας, καθώς, όπως επισηµαίνει, οκτώ στους δέκα ταξιδιωτικούς πράκτορες

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Θέμα

µέλη της δήλωσαν πως αναµένουν αύξηση στις πωλήσεις κρουα-

27 ποντοπόρα κρουαζιερόπλοια, ποταµόπλοια και άλλα ειδικά

ζιέρας το 2016 σε σχέση µε πέρυσι.

κρουαζιερόπλοια προγραµµατισµένα να βρίσκονται εν ενεργεία

«Σε µια προσπάθεια να γίνει η κρουαζιέρα η καλύτερη δυνατή

το 2016.

εµπειρία διακοπών, ο κλάδος συνεχίζει να εξελίσσεται, ενισχύο-

Η Ασία, ο ταχύτερα αναπτυσσόµενος προορισµός

ντας την άποψη ότι υπάρχει πραγµατικά µια κρουαζιέρα για κάθε

στυλ ταξιδιώτη και προϋπολογισµό», δήλωσε ο Cindy D’ Aoust,

Πριν από πέντε χρόνια, τα ταξίδια κρουαζιέρας ήταν σχεδόν άγνω-

Αναπληρωτής ∆ιευθύνων Σύµβουλος της CLIA και συµπλήρωσε:

στα στην Ασία. Σήµερα, η περιοχή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόµε-

«∆ηµιουργώντας µοναδικά πλοία, νέες εµπειρίες και πρόσβαση

νη στον κλάδο της κρουαζιέρας. Μεταξύ 2012 και 2014, ο αριθµός

σε προορισµούς σε όλο τον κόσµο, η εξέλιξη, το ενδιαφέρον και η

των επιβατών αυξήθηκε από 775.000 σε περίπου 1,4 εκατοµµύρια

αξία της κρουαζιέρας συνεχίζει να οδηγεί τη συνολική ανάπτυξη

επιβάτες, ένα ετήσιο σύνθετο ποσοστό αύξησης 34%.

του κλάδου».

Κατακόρυφη άνοδος στον τοµέα στην Αυστραλία

Η κρουαζιέρα αποφέρει ένα σηµαντικό, θετικό αντίκτυπο στην

Ενώ η Ασία συνεχίζει να αναπτύσσεται µε ταχείς ρυθµούς, η Αυ-

οικονοµία σε παγκόσµιο επίπεδο, µε τις δαπάνες του κλάδου να

στραλία εξακολουθεί επίσης να σηµειώνει αύξηση ρεκόρ. Μά-

ανέρχονται σε 119,9 δισεκατοµµύρια παγκοσµίως, προσφέρο-

λιστα, η κρουαζιέρα στην Αυστραλία ξεπέρασε ένα σηµαντικό

ντας εργασία πλήρους απασχόλησης σε 939.232 υπαλλήλους, µε

ορόσηµο το 2014, µε τους επιβάτες να ανέρχονται σε περισσό-

συνολικό εισόδηµα 39.3 δισεκατοµµύρια το 2014.

τερους από ένα εκατοµµύριο σε ένα ηµερολογιακό έτος. Μέσα

Οι 13 τάσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας

σε δέκα χρόνια, οι επιβάτες κρουαζιέρας της Αυστραλίας έχουν αυξηθεί κατά έξι φορές, από µια βάση 158.000 επιβατών το 2004.

Μια σειρά από τάσεις αναδεικνύουν το πώς ο κλάδος της κρου-

Πάνω από 30.000 οι «ειδικοί»

αζιέρας έχει εξελιχθεί ώστε να συµβαδίσει µε τις ανάγκες και τις

προτιµήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών. Αυτές είναι:

Ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεχίζει να αξιοποιεί την εµπειρία των ειδικών µε στόχο τον καλύτερη σχεδιασµό του ταξιδιωτικού

Ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε ποτάµι

προγράµµατος. Σήµερα, υπάρχουν πάνω από 30.000 ταξιδιωτικοί

Οι κρουαζιέρες σε ποτάµι γίνονται ολοένα και πιο δηµοφιλείς,

πράκτορες, µέλη της CLIA σε παγκόσµιο επίπεδο σε σύγκριση µε

αναδεικνύοντας την αξία και τη µοναδική ταξιδιωτική εµπειρία

τους 12.000 ταξιδιωτικούς πράκτορες το 2010.

που προσφέρουν στους επίδοξους ταξιδιώτες κρουαζιέρας. Οι

Συνδεσιµότητα και Κρουαζιέρα

εταιρίες κρουαζιέρας, που είναι µέλη της CLIA, αναπτύσσουν επί

του παρόντος 170 κρουαζιερόπλοια µε την προσθήκη 18 νέων

Η επιθυµία των πελατών να παραµένουν συνδεδεµένοι ηλεκτρο-

πλοίων για το 2016, µια αύξηση άνω του 10%.

νικά ενώ ταξιδεύουν έχει γίνει προτεραιότητα για τον κλάδο της κρουαζιέρας. Τα περισσότερα από τα κρουαζιερόπλοια σήµερα

Περισσότερα πλοία, περισσότερες επιλογές

Το 2015, υπήρχαν συνολικά 471 κρουαζιερόπλοια µε επιπλέον

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

προσφέρουν µια µεγάλη ποικιλία λειτουργιών όπως Wi- Fi, εν πλω αποστολή γραπτών µηνυµάτων και επιλογές δεδοµένων.


21x29_Layout 1 1/28/14 4:24 PM Page 2

Harmonize your Hospitality Guest Phones Admin Phones Electronic Hotel Locks Hotel Internet Access OpenScape Business by Unify (formerly Siemens Enterprise Communications)

Iris Apps Hotel Website & Marketing

HOTEX IKE | Perikleous 29 Gerakas 15344 | Tel.: +30 213 0772222 | Fax. +30 2130306180 Mob.: +30 6944148552 | info@hotex.gr | www.hotex.gr


Θέμα

Αγάπη για την πολυτέλεια

ες που προσφέρει ο προορισµός.

Η επιθυµία για πολυτελή ταξίδια συνεχίζει να αυξάνεται. Εξει-

Μεγάλες Ταξιδιωτικές Εµπειρίες

δικευµένες κρουαζιέρες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις µε

εκδροµές µε ιστιοπλοϊκά, µε προσωπικές υπηρεσίες concierge,

Η κρουαζιέρα έχει γίνει µια δηµοφιλής επιλογή για οικογενειακή

ιδιωτικές εκδροµές, γκουρµέ γεύµατα και προσωπική υπηρεσία

επανένωση ή για τις οικογενειακές διακοπές-εµπειρία µιας ζωής.

µπάτλερ.

Με ανέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κάθε ηλικίας, από τα µικρά παιδιά µέχρι τους ηλικιωµένους,

Γνωστά brands εν πλω

οι κρουαζιέρες προσφέρουν την συντροφικότητα (και την ανε-

Οι γραµµές κρουαζιέρας αξιοποιούν το ενδιαφέρον των brands

ξαρτησία) που καθιστά ένα οικογενειακό, και µάλιστα διαφορετι-

για την προώθηση των εµπορικών σηµάτων τους στους νέους τα-

κών γενεών, ταξίδι επιτυχηµένο.

ξιδιώτες κρουαζιέρας. Γνωστά brands ταξιδεύουν εν πλω: από τα

Κρουαζιέρα µε Εθελοντισµό

φιλικά προς την οικογένεια LEGO και Dr. Seuss, µέχρι τα πολυτε-

λή Hermes και Veuve Clicquot, αλλά και τις γνωστές επιλογές για

Περισσότερες κρουαζιέρες µε εθελοντικό χαρακτήρα είναι δια-

φαγητό, όπως τα εστιατόρια Johnny Rockets και Margaritaville.

θέσιµες από το 2016 µε διάφορα πλοία, συµπεριλαµβανοµένων και εκδροµών για να βοηθηθούν περιοχές που έχουν ανάγκη σε

Τα πλοία είναι ο προορισµός

όλο τον κόσµο. Αυτές οι εθελοντικού περιεχοµένου κρουαζιέρες

Ενώ τα κρουαζιερόπλοια κάποτε θεωρούνταν ένα µέσο µετα-

προσφέρουν µια θαυµάσια ευκαιρία για να υπάρξει µια ουσιώδης

φοράς για να φτάσουµε σε ένα επιθυµητό προορισµό, σήµερα,

διαφορά στις κοινότητες που τα κρουαζιερόπλοια επισκέπτονται

για πολλούς, ένα κρουαζιερόπλοιο προσφέρει την εµπειρία ενός

και συγχρόνως µια σπάνια εµπειρία για να αγκαλιαστεί η τοπική

προορισµού. Τα σηµερινά κρουαζιερόπλοια προσφέρουν πρω-

κουλτούρα.

τόγνωρες εµπειρίες και ανέσεις στους ταξιδιώτες: από παραγω-

Προσαρµογή στη πολιτισµική ιδιαιτερότητα

γές του Μπρόντγουεϊ και καταστήµατα γνωστών σχεδιαστών

µέχρι εναέριες διαδροµές και συγκρουόµενα.

Οι γραµµές κρουαζιέρας συνεχίζουν να προσαρµόζουν τα κρουαζιερόπλοιά τους βάσει της κουλτούρας των επιβατών. Στα πλοία

∆ιανυκτέρευση

ενσωµατώνονται από επιλεγµένα καταστήµατα µέχρι και εστια-

Πολλά κρουαζιερόπλοια προσφέρουν διανυκτερεύσεις σε καθο-

τόρια, µε στόχο να εξυπηρετήσουν τις ξεχωριστές πολιτισµικές

ρισµένα λιµάνια προσέγγισης για να προσφέρουν στους επιβάτες

ανάγκες των επισκεπτών, µε σεβασµό πάντα στους τόπους προ-

τους την ευκαιρία να απολαύσουν πλήρως τις διαθέσιµες εµπειρί-

ορισµού.

52 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1957 και από τότε ασχολείται αδιάλειπτα µε την παραγωγή και εµπορία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Την τελευταία 10ετία έχει εστιάσει στην κατασκευή προϊόντων για επαγγελµατικό εξοπλισµό (ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering, πλοία, νοσοκοµεία). Η µακρόχρονη εµπειρία & τεχνογνωσία στον τοµέα αυτό, η διαρκής αναζήτηση & δηµιουργία νέων προτάσεων, η συνεχής προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πελατών και η πάντα άριστη σχέση ποιότητας και τιµής, έχουν καταστήσει την επιχείρηση µία από τις πλέον σηµαντικές στον χώρο του εξοπλισµού.

www.kirpoglou.gr


Παρουσίαση

Μονόδρομος για σπουδές στον τουρισμό Προσφέροντας αποκλειστικά, εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών στον τουρισμό και τη γαστρονομία, πιστοποιημένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και καταξιωμένα στη συνείδηση των επαγγελματιών του χώρου, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE ανοίγει τον δρόμο της επαγγελματικής επιτυχίας για εκατοντάδες νέους κάθε χρόνο.

O

Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE έχει τη λύση για όλους όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον τομέα του

• Δίπλωμα υψηλού κύρους με σεβασμό και αποδοχή από τις τουριστικές και εστιατορικές επιχειρήσεις.

τουρισμού. Για νέους και νέες που θέλουν να σπουδάσουν ένα

• Δίπλωμα αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου

σύγχρονο και κερδοφόρο επάγγελμα, για επαγγελματίες της μα-

Μάθησης και Θρησκευμάτων και ΑΣΕΠ.

ζικής εστίασης που θέλουν να εξελιχθούν στον τομέα τους, για

• Εκπαιδευτικά προγράμματα πιστοποιημένα από τον Παγκόσμιο

νέους επαγγελματίες που αναζητούν μια θέση εργασίας με αντι-

Οργανισμό Τουρισμού (U.N.W.T.O.).

κείμενο το bar ή τον καφέ, αλλά και για όλους τους ερασιτέχνες

• Προγράμματα σπουδών με έμφαση στα εργαστηριακά μαθήματα

λάτρεις της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής και του κρασιού, η

(50% θεωρία - 50% εργαστήρια από το πρώτο εξάμηνο φοίτησης).

LE MONDE διαθέτει το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών.

• Επιλεγμένο διδακτικό προσωπικό, που συνδυάζει την ακαδη-

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπαιδευτικός όμιλος LE MONDE απο-

μαϊκή κατάρτιση με την καταξιωμένη σταδιοδρομία σε γνωστές

τελεί μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (U.N.W.T.O.)

επιχειρήσεις.

από το 1999 και μέλος του Σ.Ε.Τ.Ε. από το 1996.

Τι προσφέρει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE

• Απόλυτη εξειδίκευση στον Τουρισμό και τη Γαστρονομία. • Υπερσύγχρονο κτήριο 5.500τ.μ. με μοναδικές στην Ελλάδα εργαστηριακές εγκαταστάσεις, με εύκολη προσβασιμότητα.

54 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Εγγυημένη πρόσβαση σε επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση και

για εργασία.

• Εμπλουτισμός του Προγράμματος Σπουδών με Σεμινάρια, Διαλέξεις, Ημερίδες και Εκπαιδευτικές Eπισκέψεις, που συμπληρώνουν την εκπαίδευση.

• Δυνατότητα συνέχισης των σπουδών στην Ελλάδα και το εξω-


τερικό, σε κορυφαίες ελβετικές και γαλλικές σχολές και βρετανικά πανεπιστήμια.

Βασικά προγράμματα σπουδών ΙΕΚ LE MONDE Το ΙΕΚ LE MONDE προσφέρει διετή προγράμματα σπουδών, επιπέδου ΙΕΚ, στις ακόλουθες ειδικότητες: - Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Hotel Manager - Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα Τουρισμού - Travel Agent - Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Chef - Τεχνικός Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής - Pastry Chef Το γραφείο επαγγελματικής σταδιοδρομίας της LE MONDE εξασφαλίζει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε όσους επιλέξουν να ενταχθούν στην τουριστική αγορά. Επίσης, συντονίζει την αμειβόμενη πρακτική των σπουδαστών και συστηματικά προωθεί τους σπουδαστές και αποφοίτους σε θέσεις εργασίας στα καλύτερα ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Νέα τµήµατα ξεκινούν κάθε Οκτώβριο.

Ταχύρρυθμα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης ΚΔΒΜεπ2 (Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2) LE MONDE Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για επαγγελματική εξειδίκευση στον χώρο της μαζικής εστίασης, το ΚΔΒΜεπ2 LE MONDE, προσφέρει, επίσης, ταχύρρυθμα προγράμματα σπουδών για νέους επαγγελματίες που θέλουν να απασχοληθούν σε εστιατόρια, bar και καφέ.

Προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης διάρκειας 6 μηνών • Bar & Restaurant Management - Διεύθυνση Εστιατορίου Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στην ολοκληρωμένη γνώση της λειτουργίας ενός εστιατορίου. Ο απόφοιτος του προγράμματος αποκτά συνολική εικόνα της διαχείρισης ενός εστιατορίου από τη σύνθεση του μενού και της λίστας κρασιού, έως την οργάνωση του service, τη διοίκηση του προσωπικού, τον έλεγχο των προμηθειών και την κοστολόγηση των εμπορευμάτων. Ο απόφοιτος του προγράμματος είναι σε θέση να διαχειριστεί με επιτυχία τη διεύθυνση ενός εστιατορίου. Νέα τµήµατα ξεκινούν κάθε Νοέµβριο.

• Sommelier - Οινοχόος Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για όσους επιθυμούν να εργαστούν ως

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

55


Παρουσίαση

sommelier. Σε συνεργασία με διακεκριμένους οινοχόους, γευσι-

όλες τις λειτουργίες ενός εστιατορίου και μπορεί να δημιουργήσει

γνώστες και οινολόγους εκπαιδεύουν καταρτισμένους επαγγελμα-

τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη λειτουργία του.

τίες που μπορούν να στελεχώσουν εστιατόρια, κάβες και ξενοδο-

∆ιάρκεια: 8 εβδοµάδες.

χεία. Ο sommelier ως επαγγελματίας διαθέτει πολύ καλή αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, πολύ καλή μνήμη, έχει οξύ γευστικό κριτήριο και κυρίως αγαπάει το κρασί και το καλό φαγητό.

Ταχύρυθμα Επιμορφωτικά Σεμινάρια για ερασιτέχνες

Νέα τµήµατα ξεκινούν κάθε Νοέµβριο.

Ταχύρρυθμα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης διάρκειας 3 - 8 εβδομάδων

• Intensive Chef Course - Ταχύρυθμο πρόγραμμα για ερασιτέχνες λάτρεις της μαγειρικής τέχνης. • Intensive Pastry Chef Course - Ταχύρυθμο πρόγραμμα για ερασιτέχνες λάτρεις της ζαχαροπλαστικής τέχνης. Tα παραπάνω προγράμματα απευθύνονται σε όλους τους ερα-

• Bartender

σιτέχνες που επιθυμούν να μάθουν τις επαγγελματικές τεχνικές

Πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών bar. To πρόγραμμα

μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Bartender του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE έχει ήδη δημι-

Τα μαθήματα είναι 100% εργαστηριακά, το οποίο σημαίνει ότι οι

ουργήσει εκατοντάδες επιτυχημένους επαγγελματίες που απα-

ίδιοι οι συμμετέχοντες παρασκευάζουν τις συνταγές βήμα - βήμα

σχολούνται στο αντικείμενό τους. Τα μαθήματα είναι αποκλειστι-

υπό την καθοδήγηση του chef και στο τέλος δοκιμάζουν το γευ-

κά εργαστηριακά.

στικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

∆ιάρκεια: 6 εβδοµάδες - Έναρξη κάθε 2 µήνες.

∆ιάρκεια κάθε προγράµµατος: 4 εβδοµάδες

• Barista & Coffee Expert εβδομάδες διδάσκονται όλες οι ενότητες που αφορούν τον καφέ

Μεμονωμένα Σεμινάρια γαστρονομίας για ερασιτέχνες και επαγγελματίες

από τη γνωριμία με τις ποικιλίες έως και την παρασκευή του τέλει-

Στο ΚΔΒΜεπ2 LE MONDE πραγματοποιούνται σειρές τρίωρων,

ου καφέ. Οι απόφοιτοι του προγράμματος εργάζονται σε οποια-

αυτοτελών σεμιναρίων για όσους ενδιαφέρονται για τη μαγειρι-

δήποτε επιχείρηση που έχει αντίστοιχο τμήμα παρασκευής καφέ.

κή, τη ζαχαροπλαστική και το κρασί:

∆ιάρκεια: 3 εβδοµάδες - Έναρξη κάθε µήνα.

Τα σεμινάρια είναι τα εξής:

Ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης barista. Μέσα σε τρεις

Food Professionals - Σεμινάρια γαστρονομίας για επαγγελματίες

• Restaurant Operation & Food & Beverage Management Λειτουργία Εστιατορίου

Food Friends - Σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για

Ο Restaurant Manager είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει σε βάθος

Wine Friends - Σεμινάρια για τους φίλους του κρασιού

56 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ερασιτέχνες


Εδώ, η τέχνη της γαστρονομίας συναντά τη φιλοξενία. ΣπούδαΣε τιΣ πιο δύΝαΜιΚεΣ ειδιΚοτητεΣ τηΣ τούριΣτιΚηΣ αγ οραΣ. � Tεχνικός Τουριστικών Μονάδων

& Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

ALORE • www.alore.gr

� Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας

στον Τομέα του Τουρισμού � Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης -

Αρχιμάγειρας - Chef � Τεχνικός Αρτοποιίας -

Ζαχαροπλαστικής - Pastry Chef

Απ

οκ

λε ι

στι κ

Α το

υ ρισ

τικ ε

σ σπ

ου δε

σ

210 48.30.500 www.lemonde.edu.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 45, ΜΟΣΧΑΤΟ - (παράλληλη της πειραιώς & ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του ΗσΑπ Moσχάτου) ο ι

Κ ο Ρ Υ Φ Α ι ο ι

Τ Ω Ν

Τ ο Υ Ρ ι Σ Τ ι Κ Ω Ν

Σ Π ο Υ Δ Ω Ν


Συνέντευξη

Λευτέρης Τσικανδηλάκης

H «δυνατή ιδέα» και η λειτουργικότητα αποτελούν τον κεντρικό άξονα στον σχεδιασμό ξενοδοχείων Με πολύχρονη εμπειρία, μοναδική έμπνευση και δημιουργικότητα, το αρχιτεκτονικό γραφείο «Λευτέρης Τσικανδηλάκης και Συνεργάτες», βάζει τη δική του ξεχωριστή «σφραγίδα» στον σχεδιασμό ξενοδοχείων, δίνοντας έμφαση στη λειτουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την αρμονία. Τα «μυστικά» του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ξενοδοχείων αποκαλύπτει, μιλώντας στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο «ιθύνων νους» του γραφείου, κ. Λευτέρης Τσικανδηλάκης. 58 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για το αρχιτεκτονικό γραφείο «Λευτέρης Τσικανδηλάκης και Συνεργάτες»; Το γραφείο µας, στο Ηράκλειο Κρήτης, στεγάζεται σε έναν χώρο 205 τ.µ., στον οποίο το 2015 προστέθηκαν επιπλέον 120 τ.µ.. Παράλληλα, διατηρούµε παράρτηµα και στην Αθήνα. Η 25ετής εµπειρία µας περιλαµβάνει έργα δηµόσια (διαµόρφωση λιµενοβραχίονα στο Ηράκλειο, πολιτιστικά κέντρα και αναπλάσεις πλατειών) και ιδιωτικά (κατοικίες, µελέτες και ανακαινίσεις ξενοδοχείων µικρής και µεγάλης κλίµακας, διαµορφώσεις επαγγελµατικών χώρων, όπως καταστήµατα, γραφεία, ιατρεία, φαρµακεία καθώς και αποκαταστάσεις διατηρητέων και παραδοσιακών κτισµάτων). Με πολλή δουλειά, µεράκι και δηµιουργικότητα έχουµε κερδίσει βραβεία σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισµούς και ταυτόχρονα την εµπιστοσύνη και την προτίµηση του κόσµου σε όλη την Ελλάδα, δηµιουργώντας χώρους λειτουργικούς, υψηλής αισθητικής αλλά και ανταγωνιστικούς. Είµαστε µια οµάδα 17 ατόµων, µε αρχιτέκτονες, interior και graphic designers, 3D visualizers και ειδικούς σε νοµικά και πολεοδοµικά θέµατα. Η υψηλή εξειδίκευσή µας εξασφαλίζει την αρτιότερη υλοποίηση κάθε project.

θούν αρµονία και ισορροπία, τόσο οι πελάτες, όσο και οι εργαζόµενοι σε αυτόν. Εστιάζουµε στη µοναδικότητα του χώρου, αναδεικνύοντας την ξεχωριστή του «ταυτότητα», που αντικα-

Ποιες είναι οι βασικές αρχές σας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό;

τοπτρίζει το προσωπικό µας στίγµα, µαζί µε τις επιθυµίες του

Όλα ξεκινούν από τη λειτουργικότητα. Ένας µη λειτουργικός

πελάτη. Η «δυνατή ιδέα» και η λειτουργικότητα αποτελούν τον

χώρος δεν επιτρέπει να τον βιώσουν σωστά, ούτε να αισθαν-

κεντρικό άξονα του σχεδιασµού µας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

59


Συνέντευξη

Η διαφορετικότητα ωστόσο, που χαρακτηρίζει κάθε µας έργο απορρέει από τον περιβάλλοντα χώρο και από την ιδιαίτερη

Ο σχεδιασμός των ξενοδοχείων διαφέρει από άλλα projects;

κουλτούρα του τόπου, µε την ένταξη της κατασκευής στο περι-

Κάθε µας έργο είναι µοναδικό και σχεδιάζεται µε προοπτική να

βάλλον και µε τη «µεταφορά» των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών

ισχυροποιήσει ένα brand στην αγορά και να απαντήσει σε συ-

του τόπου στον σχεδιασµό.

γκεκριµένες ανάγκες του ιδιοκτήτη του. Η στρατηγική µας στο-

Ταυτόχρονα, µε ενεργειακό σχεδιασµό εξασφαλίζουµε παντού

χεύει στη διαµόρφωση του image της επιχείρησης, εξασφαλίζο-

φυσικό φωτισµό και θερµική άνεση µέσω της διαµόρφωσης αι-

ντας προβολή και κύρος, εκφράζοντας την εικόνα του σήµερα

θρίων, του κατάλληλου προσανατολισµού, της εκµετάλλευσης

και παραπέµποντας στις µετεξελίξεις του µέλλοντος.

της θέας, χρησιµοποιώντας παράλληλα σύγχρονα υλικά δόµη-

Στους χώρους φιλοξενίας ακολουθούµε τις νέες τάσεις στον

σης, ενεργειακά κουφώµατα και φωτοβολταϊκά συστήµατα.

σχεδιασµό ξενοδοχείων, λαµβάνοντας υπόψη τον τύπο του επι-

Επιπλέον, η χρήση του υδάτινου στοιχείου εισάγει στον χώρο κί-

σκέπτη (design hotels, boutique hotels, business hotels, κ.λπ.).

νηση, υφή, αντανάκλαση, χρώµα και συµβάλλει στη δηµιουργία

Το ξενοδοχείο για µένα είναι µέρος µιας ταξιδιωτικής εµπειρίας.

της επιθυµητής ατµόσφαιρας.

Μοιάζει σαν ένα θεατρικό σανίδι, µια παράσταση στην οποία

Το φως, φυσικό και τεχνητό, αντιµετωπίζεται ως ουσιώδες συ-

οι επισκέπτες έρχονται για να πάρουν µέρος. Μου αρέσει να

στατικό της αρχιτεκτονικής και µας βοηθά να αναδείξουµε την

δηµιουργώ διαφορετικές εµπειρίες, ώστε να αλλάζει η διάθεση

πλαστικότητα των όγκων.

καθώς οι ώρες της ηµέρας διαδέχονται η µια την άλλη, όπως και

60 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΣυνέντευξη

διαφορετικούς τρόπους, να αντιλαμβάνεσαι την αρχιτεκτονική

ποιότητας-κόστους, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις χρη-

του χώρου. Έτσι, ο σχεδιασμός εμπεριέχει χρώματα, υφές, ατμό-

ματοοικονομικές δυσκολίες της αγοράς. Είναι αποδεδειγμένο

σφαιρα, μυρωδιές, ήχους. Κτίζεται στον συγκεκριμένο τόπο…

ότι όσοι επενδύουν στην ποιοτική μελέτη, έχουν εντυπωσιακά

με εργαλεία τα υλικά κατασκευής, τα τραπέζια, τα καθίσματα,

αποτελέσματα, τόσο αισθητικά, όσο και οικονομικά.

τα υφάσματα, τα φωτιστικά, τις μουσικές, τους ήχους, ακόμα και

Η όρεξη και ο ενθουσιασμός μας για δημιουργία, μετά από τόσα

τις στολές του προσωπικού. Ο αρχιτέκτονας έχει δύο βασικές

χρόνια επαγγελματικής δράσης, παραμένουν αμείωτα. Η εργα-

δουλειές όταν σχεδιάζει, να επιμελείται, αφενός τα λειτουργικά

σιακή μας εμπειρία στο Μιλάνο της Ιταλίας, για αρκετά χρόνια,

στοιχεία και αφετέρου τη δημιουργία χώρων που «γεννούν» συ-

και η συνεχής επαφή και ενημέρωσή μας σε παγκόσμιο επίπεδο

ναισθήματα και μνήμες για κάθε προσκεκλημένο του.

συμβάλλουν στην εξέλιξή μας και στη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών, ενώ παράλληλα η εισαγωγή προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες καθιστά τα έργα μας ανταγωνιστικά.

Έχει επηρεάσει η κρίση το επάγγελμά σας;

Εξάλλου το ζητούμενο είναι να εξελισσόμαστε μέσα στην πο-

Αν και η κρίση έχει συρρικνώσει τον τομέα μας, εμείς αυξήσα-

ρεία των ετών από τις διαφορετικές δουλειές που αναλαμβά-

με τη δραστηριότητά μας και αποκτήσαμε μεγαλύτερο μερίδιο

νουμε και να «χτίζουμε» δυνατές σχέσεις συνεργασίας.

στην αγορά, μετατρέποντας τις δυσκολίες σε κίνητρο για περισσότερη δημιουργικότητα και έμπνευση. Διατηρώντας την ίδια πολυμελή ομάδα, παραμένουμε πιστοί στην καλύτερη σχέση

62 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

e-mail: mailbox@tsikandilakis.gr Site: www.tsikandilakis.gr


ΤΗΛ:

Λεωφ. Ηρακλειδών 100, Ιξιά, 89101 Ρόδος 22410 89900, FΑΧ: 22410 89901 E-ΜΑΙL: rodianamathus@rodosnet.gr www.amathus-hotels.com

Elite Suite


Παρουσίαση

SANITEC A.B.E.E.

Καινοτόμα υλικά, πρωτοποριακός σχεδιασμός, υψηλή ποιότητα Με ένα δυναμικό άλμα μέσα στο 2015, η SANITEC Α.Β.Ε.Ε., εισήγαγε την ελληνική αγορά ειδών υγιεινής και κουζίνας, στον 21ο αιώνα. Η εταιρία σχεδίασε και παρήγαγε, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της, στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερες σειρές ειδών υγιεινής, ιδανικές για ξενοδοχεία, αφού υπερέχουν ποιοτικά και αισθητικά και συνδυάζουν αριστοτεχνικά την οικονομία, την αντοχή, την κομψότητα και την εργονομία.

Η

SANITEC A.B.E.E., ηγετική παρουσία στον χώρο των ει-

δύο τύπους, γωνιακά και ευθύγραµµα. Η σειρά συµπληρώνεται

δών υγιεινής, στην Ελλάδα, εξελίσσοντας τους τρόπους

µε τις νέες χυτές στήλες ντους εξοπλισµένες µε τζετ υδροµασάζ,

παραγωγής των προϊόντων της, δηµιούργησε τρεις νέες σειρές

που διατίθενται σε δύο τύπους και σε µεγάλη γκάµα αποχρώσε-

«επαναστατικών» προϊόντων που καταργούν τα πανάκριβα και

ων, σε απόλυτη αρµονία µε τις ντουζιέρες Flat.

δυσλειτουργικά έπιπλα µπάνιου, προσαρµόζονται σε κάθε χώρο, έχουν µεγάλη αντοχή στον χρόνο και προσφέρουν µέγιστη

• Νιπτήρες μπάνιων τύπου Monoblog

ασφάλεια σε θέµατα υγιεινής. Αυτές είναι:

Έξι νέα, διαφορετικά µοντέλα σύγχρονου design, ειδικά προορι-

• Ολοκληρωμένα συστήματα ντους με ντουζιέρες Flat, διάφανα κρύσταλλα ασφαλείας & χυτές στήλες ντους

σµένα για ξενοδοχεία, καταργούν τα εκτός µόδας και οικονοµικά ασύµφορα έπιπλα µπάνιου. Κάθε µοντέλο έχει σχεδιαστεί σε ένα αρχικό µέγιστο µήκος, το οποίο µπορεί να κοπεί σε όποια διάστα-

Οι χυτές ντουζιέρες τύπου Flat, σε µοντέρνο επιδαπέδιο σχεδια-

ση υποδείξει ο πελάτης, ανάλογα µε τις ανάγκες του κάθε µπά-

σµό, διαθέτουν σκληρό και συµπαγές σώµα για µεγάλη αντοχή

νιου, ακόµη και σε «φάλτσο».

στην καθηµερινή χρήση και στα σκληρά χηµικά απολυµαντικά,

Έτσι, προσαρµόζονται σε µικρούς ή µεγάλους χώρους, ευθείς ή

γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για επαγγελµατικούς χώρους

λοξούς, µοντέρνους ή κλασσικούς.

(ξενοδοχεία, κοιτώνες, κέντρα spa, γυµναστήρια, κ.λπ).

Η τοποθέτησή τους είναι απλή και γρήγορη (βιδώνονται επίτοιχα

Επιπλέον, παρουσιάζουν το αισθητικό πλεονέκτηµα της µεγάλης

στις δυο άκρες τους) και συνοδεύονται από το σετ της αποχέτευ-

ποικιλίας χρωµάτων, απλών και γρανιτικών αποχρώσεων, αµετά-

σής τους. Οι νιπτήρες διαθέτουν σκληρό και συµπαγές σώµα και

βλητων στον χρόνο. Για το κάθε µοντέλο ντουζιέρας, υπάρχει και

εξαιρετικά λεία επιφάνεια µε µεγάλη αντοχή στην καθηµερινή

το αντίστοιχο σετ διαφανών κρυστάλλων ασφαλείας Tempered

χρήση. Παράγονται σε ποικιλία ανεξίτηλων χρωµάτων (λευκό,

Glass, µε προφίλ αλουµινίου σε χρώµιο, τα οποία διατίθενται σε

γρανίτη & µεταλλικά).

64 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


• Ακρυλικές μπανιέρες & συστήματα υδρομασάζ Ο µοντέρνος σχεδιασµός χαρακτηρίζει και τις νέες ακρυλικές µπανιέρες που κατασκευάζει η SANITEC, σε µεγάλη ποικιλία µοντέλων και διαστάσεων, µε σώµα από 100% χυτό ακρυλικό φύλλο, χηµικά αδρανές, το µόνο µε αντιβακτηριδιακές ιδιότητες (πιστοποιηµένες µε το διεθνές σήµα της MICROBAN). Μια µεγάλη σειρά υδροµασάζ & συστηµάτων υδροθεραπείας του εργοστασίου, (παραδοσιακά, παλµικά, αεροµασάζ, αρωµατοθεραπείας, χρωµοθεραπείας, κ.λπ.), µπορούν να εξοπλίσουν τις ακρυλικές µπανιέρες ανάλογα µε την επιθυµία του εκάστοτε πελάτη. Τα ηλεκτρο-µηχανικά µέρη τους είναι ποιοτικά πιστοποιηµένα από την ΤÜV και σύµφωνα µε τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών προτύπων. Η έδρα της εταιρίας είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 4000 τ.µ., µε δύο µονάδες βιοµηχανικής παραγωγής νεροχυτών κουζίνας, ακρυλικών µπανιερών & συστηµάτων υδροµασάζ, αποθήκες, χώρους διανοµής, εκθετήρια & γραφεία διοίκησης. Όλα τα προϊόντα SANITEC, παράγονται εξ’ ολοκλήρου στις βιοµηχανικές εγκαταστάσεις της και φέρουν τη σφραγίδα CE και πολλές ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις για την άριστη ποιότητά τους. H εταιρία ακολουθεί αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης

των πρώτων υλών που χρησιµοποιεί, τις οποίες επιλέγει και εισάγει από τις καλύτερες ευρωπαϊκές και αµερικανικές εταιρίες. Η ποιότητα του κάθε προϊόντος διασφαλίζεται από τον συνεχή έλεγχο σε κάθε φάση της παραγωγής του, καθώς και από την τελική επιθεώρησή του πριν τη συσκευασία. Όλες οι γραµµές παραγωγής είναι µεθοδικά οργανωµένες µε τις πλέον εξειδικευµένες τεχνικές και όλες οι διαδικασίες ελέγχου των προϊόντων είναι σε πλήρη εναρµόνιση µε το Πρότυπο ∆ιασφάλισης κατά ISO-9001:2008, πιστοποιηµένο από τον Οργανισµό TÜVSaarland. Από τις αρχές του 2015, η SANITEC A.B.E.E. διαθέτει πλέον σύγχρονο υποκατάστηµα και στην Αθήνα, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, στην έξοδο της Ε.Ο., όπου ο επισκέπτης µπορεί να ξεναγηθεί και να διαλέξει αντιπροσωπευτικά προϊόντα απ’ όλες τις σειρές της SANITEC.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

65


Θέμα

Προτεραιότητα ο Τουρισμός για τους Επτανήσιους • Διχασμένοι στο θέμα της παραχώρησης των αεροδρομίων σε ιδιώτες Σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των Επτανήσων έχει ο Τουρισμός, κάτι που επιβεβαιώνουν τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η εταιρία GPO για τον τουρισμό στην περιοχή. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, τα μηνύματα για το μέλλον της «βαριάς βιομηχανίας» στα Επτάνησα είναι περισσότερο από ικανοποιητικά, ενώ την ίδια στιγμή οι Επτανήσιοι «βάζουν πλάτη» για την ανάπτυξη του κλάδου.

Για το ποια έργα υποδοµής πρέπει να γίνουν ή να αναβαθµιστούν για την ανάπτυξη του τουρισµού ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια έργα υποδοµής πρέπει να γίνουν ή να αναβαθµιστούν για την ανάπτυξη του τουρισµού; (ανοιχτή ερώτηση - µέχρι 2 απαντήσεις)

Σ

το σύνολό τους οι Επτανήσιοι δηλώνουν ότι πιστεύουν ακράδαντα στις τουριστικές δυνατό-

τητες της περιοχής τους και κατατάσσουν τον τουρισµό µεταξύ των κορυφαίων παραγόντων για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Άλλωστε, όπως φαίνεται στην έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των συµµετεχόντων (89,3%) δηλώνει ότι ο τουρισµός είναι πολύ σηµαντικός και το 10,4% ότι είναι αρκετά. Επίσης, το 32,6% δηλώνει ότι η τουριστική κίνηση θα εξελιχθεί πολύ καλά τη φετινή χρονιά και το 49% καλά, ενώ αντίθετη άποψη έχει ένα ποσοστό 9%. Για τη χρονιά που πέρασε το 31,8% λέει ότι η τουριστική κίνηση εξελίχθηκε πολύ καλά και το 60,9 καλά, ενώ µόλις το 6,2% εκτιµά ότι η τουριστική κίνηση είχε

66 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


για το Ξενοδοχείο

Καλή ποιότητα στο Νερό του Ξενοδοχείου σημαίνει οικονομία & ευχαριστημένοι πελάτες

Ξέρουμε λύτερα α κ ό ρ ε ν το

Αθήνα: Τατοϊου 62, Τ.Κ. 136 77, Αχαρνές (Μενίδι) Αττικής, Τηλ. Κέντρο: 210 2581583, Fax.: 210 2533989, e-mail: info@temak.gr


Θέμα

αρνητική πορεία. Οι απόψεις των κατοίκων διαφοροποιούνται αναφορικά µε το ζήτηµα των παρεχόµενων υπηρεσιών στα αεροδρόµια, µε τους Ζακυνθινούς να δηλώνουν ευχαριστηµένοι από τις υπηρεσίες που παρέχει ο αερολιµένας του νησιού «∆ιονύ-

Για το πως πήγε τη χρονιά που πέρασε η τουριστική κίνηση στο νησί ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως πήγε τη χρονιά που πέρασε η τoυριστική κίνηση στο νησί σας;

σιος Σολωµός», όπως και οι Κεφαλλονίτες µε τις υπηρεσίες στον αερολιµένα «Άννα Πολάτου», σε αντίθεση µε τους Κερκυραίους που δεν έχουν την ίδια άποψη για το αεροδρόµιο της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας», όπως και οι Λευκαδίτες, οι οποίοι δεν δείχνουν να καλύπτονται από τις υπηρεσίες που τους παρέχει το αεροδρόµιο του Ακτίου που τους εξυπηρετεί. Εξίσου διαφορετικές είναι οι απόψεις των κατοίκων για το «καυτό» θέµα της παραχώρησης των αεροδροµίων σε ιδιώτες. Μισοί-µισοί τάσσονται οι ερωτώµενοι στην ερώτηση εάν συµφωνούν ή όχι µε την παραχώρηση των αεροδροµίων, µε εκείνους που συµφωνούν να ανέρχονται στο 51% (31,6% συµφωνεί και 19,4% µάλλον συµφωνεί), ενώ στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται το 45,1% (33,1% διαφωνεί και 12,0%, µάλλον διαφωνεί).

Για το πως θα πάει η τουριστική κίνηση στο νησί τη χρονιά που έρχεται ΕΡΩΤΗΣΗ: Τη χρονιά που έρχεται πως πιστεύετε ότι θα πάει η τουριστική κίνηση στο νησί σας;

Για το πόσο σηµαντικός είναι ο ρόλος του τουρισµού στην οικονοµική ανάπτυξη Επτανήσων ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο σηµαντικός είναι ο ρόλος του τουρισµού στην οικονοµική ανάπτυξη των Επτανήσων;

Για το πόσο ικανοποιηµένοι είναι από το επίπεδο λειτουργίας & παραχών προς τους τουρίστες του αεροδροµίου του νησιού Για το αν συµφωνούν ή διαφωνούν µε την παραχώρηση του αεροδροµίου που τους εξυπηρετεί σε ιδιώτες για τη διαχείριση & τη λειτουργία του

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο ικανοποιηµένος είστε από το επίπεδο λειτουργίας και παροχών προς τους τουρίστες του αεροδροµίου του νησιού σας;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συµφωνείτε ή διαφωνείτε µε την παραχώρηση του αεροδροµίου που σας εξυπηρετεί σε ιδιώτες για τη διαχείριση και τη λειτουργία του;

Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε σε δείγµα 1.000 ατόµων, το διάστηµα 11 - 14 ∆εκεµβρίου 2015, µέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων µε χρήση συστήµατος CATI και γραπτού δοµηµένου ερωτηµατολογίου.

68 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα «απογειώσει» τις τουριστικές επενδύσεις

Μέλος του οµίλου Σαµαράς & Συνεργάτες

Τα εννέα διαφορετικά είδη ενισχύσεων, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο επενδυτής μεμονωμένα ή συνδυαστικά, με ιδιαίτερη έμφαση τις φοροαπαλλαγές και με μικρότερη την ένταση των απευθείας χρηματικών επιδοτήσεων, που προβλέπει ο νέος, πολυαναμενόμενος Αναπτυξιακός Νόμος, παρουσιάζουν στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» οι επικεφαλής της LEVER A.E., εταιρία μέλος του ομίλου ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

Σ

ύµφωνα µε τους επικεφαλής της Lever, για τον κλά-

κτισµάτων σε ξενοδοχειακές µονάδες 3*, και υφιστάµενων

δο του Τουρισµού δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθούν

σε παραδοσιακά-διατηρητέα κτίρια µε αναβάθµιση σε

επενδυτικά σχέδια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισµού ξενοδοχειακών µονάδων και πιο συγκεκριµένα:

τουλάχιστον 2*.

Εγκαταστάσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδοµών

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισµό ξενοδοχειακών

(Συνεδριακά Κέντρα, Τουριστικοί Λιµένες Σκαφών

µονάδων για αναβάθµιση τουλάχιστον σε 3*.

Αναψυχής, Θεµατικά Πάρκα, Κέντρα Θαλασσοθεραπείας,

Επέκταση και εκσυγχρονισµό κλειστών ξενοδοχειακών

golf, εγκαταστάσεις Τουρισµού Υγείας, εγκαταστάσεις

µονάδων για αναβάθµιση τουλάχιστον σε 3*.

Ιαµατικών Πηγών, Χιονοδροµικά Κέντρα, Κέντρα

Μετατροπή χαρακτηρισµένων παραδοσιακών/διατηρητέων

Προπονητικού - Αθλητικού Τουρισµού, κ.λπ.).

70 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


椀渀昀漀䀀猀愀洀愀爀愀猀ⴀ挀漀⸀最爀 椀渀昀漀䀀猀愀洀愀爀愀猀ⴀ挀漀⸀最爀


Παρουσίαση

Οργανωµένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και

σεις του νέου νόµου ορίζεται µε βάση το µέγεθος της επιχεί-

σύνθετα τουριστικά καταλύµατα.

ρησης: Για πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των

Εκσυγχρονισµό κάµπινγκ Γ’τάξης +, καθώς και µετατροπή

€150.000, για µεσαίες επιχειρήσεις, στο ποσό €200.000 και για

τους σε ξενοδοχεία τουλάχιστον 3*.

µεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των €500.000.

Εκσυγχρονισµό και επέκταση ενοικιαζόµενων δωµατίων και

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυµαίνονται από 10% έως 45% του κό-

διαµερισµάτων, µε κατάθεση επενδυτικών σχεδίων µε τη

στους επένδυσης και καθορίζονται από το µέγεθος της επιχείρη-

µορφή δικτύων συνεργασίας επιχειρήσεων.

σης και από τον τόπο εγκατάστασης της επένδυσης. Τονίζεται

∆υνατότητα κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων

ότι το σύνολο των ενισχύσεων που µπορεί να λάβει µια επιχεί-

εκσυγχρονισµού ολοκληρωµένης µορφής ξενοδοχειακών

ρηση δεν µπορεί να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ για µεµονωµένη

µονάδων πριν συµπληρώσουν 7ετή λειτουργία.

επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ µαζί µε τις συνεργαζόµενες ή

Τα είδη ενισχύσεων που επωφελούνται οι επενδυτές συνδυαστικά ή μεμονωμένα είναι:

συνδεδεµένες εταιρίες. Στο 100% της επιχορήγησης φτάνουν οι φορολογικές απαλλαγές και η επιδότηση µισθολογικού κόστους.

Απαλλαγή καταβολής φόρου εισοδήµατος για το σύνολο

Η καταβολή της ενίσχυσης από τους δικαιούχους µπορεί να γί-

των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

νεται, είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις, ανάλογα µε τον βαθµό υλοποί-

Κρατική Επιχορήγηση την κάλυψη επιλέξιµων δαπανών.

ησης του έργου και της καταβολής της ίδιας συµµετοχής.

Επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης έως επτά χρόνια,

Στις κεφαλαιακές ενισχύσεις δίνεται προκαταβολή έως 30% της

µε την κάλυψη των δόσεων για leasing απόκτησης

επιχορήγησης µε εγγυητική επιστολή προσαυξηµένη κατά 10%,

καινούργιου µηχανολογικού εξοπλισµού.

ενώ για χρηµατοδοτική µίσθωση και φορολογικές απαλλαγές

Επιδότηση επιτοκίου δανεισµού.

µπορεί να καταβάλλεται µέρος της ενίσχυσης, εφόσον έχει ολο-

Συµψηφισµός οφειλών µε φόρους.

κληρωθεί το 50% του έργου µε χρήση του συνόλου ίδιας συµµε-

Κάλυψη µισθολογικού κόστους νέων θέσεων εργασίας

τοχής και πιστοποίηση.

σύµφωνα µε το επενδυτικό σχέδιο.

Σταθερό φορολογικό σύστηµα για επτά χρόνια.

Δικαιούχοι Ενίσχυσης

Ταχεία αδειοδότηση.

Ο νέος αναπτυξιακός δίνει το δικαίωµα ενίσχυσης σε εταιρίες

Χρηµατοδότηση επιχειρηµατικού κινδύνου µέσω ταµείου

που λειτουργούν υπό µορφή ατοµικών επιχειρήσεων, εµπορι-

συµµετοχών µε παροχή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή

κών εταιριών και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών, Συνεται-

εγγύησης κάλυψης ζηµιών.

ρισµών, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, Αγροτικών

Το ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή σχεδίων στις ενισχύ-

72 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εταιρικών Συµπράξεων, συνεταιριστικών εταιριών, καθώς και


υπό ίδρυση εταιρίες. ∆ικαίωµα υπαγωγής θα έχουν και επιχει-

ρήσεις στις οποίες συµµετέχουν θεσµικοί επενδυτές, δηµόσιες εταιρίες συµµετοχών, εταιρείες επιχειρηµατικού κεφαλαίου, πανεπιστήµια, κ.ά..

Μελέτες και αµοιβές συµβούλων µέχρι 5% του κόστους και έως 50.000 ευρώ.

Οι δαπάνες εκπόνησης περιβαλλοντικών µελετών (ενεργειακών ελέγχων, κ.ά.).

Στις επιλέξιµες δαπάνες προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης

Όταν οι επιλέξιµες δαπάνες υπολογίζονται µε βάση το εκτιµώµε-

της αγοράς του συνόλου των παγίων µιας επιχείρησης (κτίρια,

νο µισθολογικό κόστος, πρέπει:

µηχανήµατα, εξοπλισµός). Αναλυτικά:

α) Το επενδυτικό έργο να συνεπάγεται καθαρή αύξηση του αριθ-

Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισµός κτιριακών

µού εργαζοµένων στη συγκεκριµένη επιχειρηµατική εγκατάστα-

εγκαταστάσεων και διαµόρφωσης περιβάλλοντος

ση σε σύγκριση µε τον µέσο όρο του προηγούµενου χρόνου.

χώρου, χωρίς να υπερβαίνουν το 60% του συνόλου του

β) Η πλήρωση όλων των θέσεων εργασίας θα πρέπει να πραγµα-

προϋπολογισµού ή το 70% (για µικροµεσαίες επιχειρήσεις.

τοποιηθεί εντός τριών ετών από την περάτωση των εργασιών.

Η αγορά και εγκατάσταση µηχανηµάτων, εξοπλισµού και

γ) Κάθε θέση εργασίας να διατηρείται για περίοδο τουλάχιστον

µεταφορικών µέσων του χώρου.

πέντε ετών ή τριών ετών σε περίπτωση πολύ µικρής, µικρής και

Η ανέγερση εγκαταστάσεων σε χώρο που έχει µισθωθεί-

µεσαίας επιχείρησης.

παραχωρηθεί από το ∆ηµόσιο.

Άυλα στοιχεία (λογισµικό, ευρεσιτεχνίες, δικαιώµατα χρήσης, τεχνογνωσία, κ.λπ.).

Η LEVER A.E. ιδρύθηκε το 2010 µε σκοπό την παροχή και υλοποίηση Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ανάπτυξης και Αύξησης της Αποτελεσµατικότητας στον Ιδιωτικό και τον ∆ηµόσιο Τοµέα και αποτελεί µέλος του Οµίλου ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Παρέχει ολοκληρωµένες τεχνικές και συµβουλευτικές υπηρεσίες, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δηµόσιο τοµέα. Υλοποιεί µελέτες, υποβολές και διαχειρίσεις επενδυτικών έργων, ευρωπαϊκών προγραµµάτων (HORIZON 2020), προγραµµάτων εδαφικής συνεργασίας (INTERREG, Black Sea, Balkan Med κ.λπ.), παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και αξιολόγησης ανθρώπινου δυναµικού, καθώς και ένα πλέγµα χρηµατοοικονοµικών υπηρεσιών. O όµιλος ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ διατηρεί γραφεία και συνεργάτες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

73


Άρθρο

Η ποιότητα του νερού σήμα «κατατεθέν» για ένα ξενοδοχείο Στο άρθρο που ακολουθεί οι «ειδικοί» της ΤΕΜΑΚ «μιλούν» για τη σημασία που έχει η ποιότητα του νερού στη εύρυθμη λειτουργία ενός ξενοδοχείου και υπογραμμίζουν τις συνέπειες της χρήσης κακής ποιότητας νερού.

Κ

άθε επισκέπτης σε ένα ξενοδοχείο αυτό που επιθυµεί είναι να απολαύσει τις παρεχόµενες ανέσεις και υπηρεσίες

τα, το pH και η απουσία µικροβιακών φορτίων.

µές ξεγνοιασιάς.

Οι επιπτώσεις του «κακού» Νερού για τον πελάτη είναι:

Με τη σειρά του στο τέλος κάθε σεζόν ο ξενοδόχος, όταν «κάνει

Η χρήση κακής ποιότητας νερού για τον πελάτη ενός ξενοδοχεί-

ταµείο», αυτό που επιδιώκει είναι να έχει κέρδη.

ου έχει σαν συνέπεια:

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά ευχαριστηµένος είναι όταν

Την άσχηµη γεύση του καφέ και των άλλων ροφηµάτων.

χρειάζεται να δαπανήσει χρήµατα για επισκευές αχρηστευθέ-

Να πλένεται και να νιώθει ότι το νερό δεν καθαρίζει ή

του ξενοδοχείου, σε συνδυασµό µε τον ήλιο, τη θάλασσα και στιγ-

ντων σκευών, κ.λπ..

αφήνει επάνω του «κάτι». Να πιάνει την πετσέτα και να την

Πίσω από όλα αυτά, υπάρ-

χει ένας κοινός παράγο-

νιώθει «άγρια» και γαριασµένη.

ντας επιτυχίας, που δεν

είναι

µαχαιροπίρουνο και να βλέπει ότι

πλέον

δεδοµένος:

Να πιάνει ένα ποτήρι ή

Το Νερό σε ποιότητα και

έχει στίγµατα.

ποσότητα, χωρίς συµβιβα-

Να ανοίγει µια βρύση και να

σµούς.

τρέχει νερό σκουρόχρωµο ή θολό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

του νερού είναι η οσµή, η

διακρίνεται ένα κατακάθι, εξαιτίας

γεύση, η διαύγεια, τα άλα-

του πάγου.

74 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο ποτήρι στο κάτω µέρος να


Αφαλάτωση νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης.

Οι επιπτώσεις του «κακού» Νερού στο ξενοδοχείο: Βεβαίως, µια σειρά από αρνητικές συνέπειες έχει η χρήση κακής ποιότητας νερού για το ξενοδοχείο. Κάποιες από αυτές είναι:

Επικαθήσεις αλάτων στις σωληνώσεις, στα boilers, στα

Φίλτρανση δικτύων ύδρευσης

είδη υγιεινής, στις καφετιέρες, στις παγοµηχανές, στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων.

∆ιαβρώσεις στις σωληνώσεις, στα boilers, στα µηχανήµατα, στους εναλλάκτες, κ.λπ..

Υψηλές καταναλώσεις απορρυπαντικών.

«Πέταµα» χρηµάτων

Αποσκλήρυνση Η επάρκεια ποσότητας και καλής ποιότητας Νερού στο ξενοδοχείο δεν είναι δεδοµένη, καθώς το νερό προέρχεται από:

• ∆ηµοτικό ∆ίκτυο • Γεώτρηση • Μεταφορά µε Βυτίο

Η οριστική λύση, σύµφωνα µε τους ειδικούς της ΤΕΜΑΚ, είναι τα Συστήµατα Επεξεργασίας Νερού ΤΕΜΑΚ, τα οποία εξασφαλίζουν:

Τα οφέλη του «καλού» νερού: • Ποιότητα νερού για όλες τις χρήσεις (ξενοδοχείο και πελάτη).

ΧλωρίωσηΑπολύμανση

• Επάρκεια της ποσότητας. • Χαµηλό κόστος του νερού και χαµηλό κόστος συντήρησης του ξενοδοχειακού εξοπλισµού.

• Την υγεία και την άριστη διαµονή στους πελάτες. • Οικονοµία – Κέρδη στην επιχείρηση. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

75


Παρουσίαση

LANDSCAPE-ROIDIS

Η LANDSCAPE-ROIDIS σχεδιάζει τοπία στα Τίρανα Τη μελέτη και την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου αρχιτεκτονικής τοπίου σε έναν ανοικτό χώρο 9500τ.μ. οικιστικού συγκροτήματος, στα Τίρανα, ανέλαβε η γνωστή εταιρία LANDSCAPE – ΡΟΪΔΗΣ, με στόχο την εικαστική βελτίωση και την ανάδειξη μιας σύγχρονη ποιότητας ζωής στους περίοικους και τους επισκέπτες της περιοχής. Η πολυετής πείρα του γραφείου στον σχεδιασμό εξωτερικών χώρων πολυτελών ξενοδοχείων, οικιών, αστικών πάρκων και δημόσιων κτιρίων, αποτέλεσε εγγύηση για την εξαιρετική επιτυχία και αυτού του έργου υψηλών απαιτήσεων.

ε µια τοποθεσία 15.000τ.µ., όπου τα 9.500τ.µ. ήταν ανοι-

Σ

νωνική τάξη των Τιράνων και πλαισιώνονται από υποστηρικτικές

χτοί χώροι, σε µια κεντρική περιοχή των Τιράνων, αναγέρ-

υποδοµές, όπως υπόγειο πάρκινγκ, καταστήµατα, καφετέριες,

θηκε ένα πολυτελές οικιστικό σύµπλεγµα, το LANA Park.

εστιατόρια και µελλοντικό Λούνα Πάρκ. Φυσικό ακόλουθο για το

Τα 400 µοντέρνα διαµερίσµατα, τα 50 καταστήµατα και τα 100

συγκεκριµένο οικιστικό σύνολο, να περιβάλλεται από ένα χώρο

γραφεία του συγκροτήµατος απευθύνονται στην ανώτερη κοι-

υψηλών προδιαγραφών, που θα έδινε το στίγµα για το νέο αρχι-

76 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Close - up του ψηφιδωτού δαπέδου µε ψηφίδες διαστάσεων 3cm x 3 cm που τοποθετηθήκαν µία-µία µε το χέρι.

τεκτονικό, περιβαλλοντικό και αρχιτεκτονικό πρόσωπο, που θέ-

Επιλέχθηκε ένας ενιαίος σχεδιασµός δαπέδου που να «απαντάει»

λουν να προβάλλουν τα Τίρανα, στο άµεσο µέλλον.

στην έντονη κόκκινη όψη των κτιρίων, χωρίς χρωµατική ταύτι-

Τη µελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου και την υλοποίηση της δηµι-

ση µε αυτά. Το ψηφιδωτό δίχρωµο δάπεδο που δηµιουργήθηκε,

ουργίας ενός εντυπωσιακού ανοικτού χώρου 9500τ.µ., που θα

«ρέει» αρµονικά σε όλο τον χώρο και «αγκαλιάζει» όλες τις λει-

παρείχε σύγχρονη ποιότητα ζωής στους ενοίκους του συγκρο-

τουργίες.

τήµατος, ανέλαβε η γνωστή εταιρία LANDSCAPE - ΡΟΪ∆ΗΣ, από

Φυτεύσεις, διατάξεις δέντρων και µωσαϊκό δάπεδο οµογενοποι-

τη Βόρεια Ελλάδα.

ούν τον χώρο, δίνοντάς του µία ιδιαίτερη, µοναδική «ταυτότητα»

Η µελέτη κάλυψε όλα τα στάδια έως την εφαρµογή, τις κατασκευαστικές λεπτοµέρειες και την επίβλεψη του έργου. Για τη LANDSCAPE, όλο το έργο ήταν ένα στοίχηµα ανάδειξης νέων σχεδιαστικών µοντέλων σε µια περιοχή, όπως τα Τίρανα, µε πολύ µεγάλη δυναµική, αλλά χαµηλές προδιαγραφές στον σχεδιασµό τοπίου. Το πρότυπο, ιδιωτικό, αστικό τοπίο που θα δηµιουργούνταν, θα έπρεπε να εξυπηρετεί τόσο τους ενοίκους των διαµερισµάτων, όσο και τους περαστικούς και τους επισκέπτες των καταστηµάτων και των γραφείων, φιλοξενώντας έτσι, πολλούς τύπους χρήσεων γης ταυτόχρονα, µέσα σε ένα ενιαίο χώρο.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

77


Παρουσίαση

Λίγα λόγια για τη LANDSCAPE Το Τεχνικό Γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου LANDSCAPE - Χάρης Μ. Ροΐδης & Συνεργάτες, ιδρύθηκε το 1980, στη Θεσσαλονίκη και από το 2000 λειτουργεί υποκατάστηµα και στην Αθήνα. Η πολύχρονη ενασχόλησή του µε µελέτες αρχιτεκτονικής τοπίου, αρχιτεκτονικές µελέτες και µελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατατάσσει το γραφείο πρωτοπόρο τόσο για το αισθητικό αποτέλεσµα ενός έργου, όσο και για τις πρακτικές λύσεις που προτείνει για την αντιµετώπιση κάθε προβλήµατος και την ορθολογική διαχείριση του τοπίου. Το φάσµα των µελετών µε τις οποίες ασχολείται το γραφείο είναι ευρύ και περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, δρόµους, εθνικές αρτηρίες, πλατείες, πάρκα (αστικά και περαστικά), πεζοδρόµια, ξενοδοχεία, δηµόσια κτίρια, βιοµηχανίες, εκκλησίες, µοναστήρια, σχολεία, µουσεία, συγκροτήµατα κατοικιών, κατοικίες. Πάρκιγκ

αναγνώρισης. Στην «καρδιά» των κτιρίων και δίπλα στην πολυσύχναστη οδό E-Kavajesstr, δηµιουργήθηκε ένας ήσυχος, πολυδιάστατος, περιβάλλοντας χώρος, για ανάπαυλα, ο οποίος φιλοξενεί πολλούς τύπους χρήσεων, όπως στοιχεία νερού, πέργκολες, καθιστικούς χώρους και πράσινο. Οι φοίνικες Washingtonia, τα κυπαρίσσια (Cupressus), οι δαµασκηνιές (PrunusPisardii), τα γκίνγο (Gigobiloba), αλλά και όλοι οι θάµνοι, συµπεριλαµβανοµένων των berberis, κ.ά., βοηθούν να δηµιουργηθεί µια κατάφυτη όαση, προσαρµοσµένη στις ακραίες µικροκλιµατικές συνθήκες του τόπου, µε ταυτόχρονη την άπλετη παρουσία του ήλιου και της βαθιάς σκιάς, λόγω των δεκαόροφων κτιρίων. Παράλληλα, ενισχύθηκε η νυχτερινή παρουσία του χώρου µε τον κατάλληλο φωτισµό, ώστε να αναδειχτεί σε τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας αλλά ταυτόχρονα και ασφαλές. Η οµάδα σχεδιασµού της LANDSCAPE - ROIDIS, προσηλωµένη στην υψηλή ποιότητα σχεδιασµού λεπτοµερειών, δηµιούργησε καινοτόµα στοιχεία, που εξασφαλίζουν στους νέους οικιστές, τη βεβαιότητα, ότι ο χώρος µεταξύ των κτιρίων τους προσοµοιάζει µε τον περιβάλλοντα χώρο ξενοδοχείου 5*, όπου µπορούν να απολαύσουν τη ζωή, σε απόσταση αναπνοής έξω από την πόρτα του διαµερίσµατός τους. Τµήµα του πίσω ανοιχτού χώρου.

78 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση

Επαγγελματικές λύσεις για έργα με επαγγελματικές απαιτήσεις • 38 χρόνια εμπειρίας • Δυναμική παρουσία στην ξενοδοχειακή αγορά Ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις επαγγελματικού εξοπλισμού και 12.500 ετοιμοπαράδοτα προϊόντα στις καλύτερες τιμές, που θα καλύψουν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες της επαγγελματικής αγοράς, προσφέρει η εταιρία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΚΙΩΤΗΣ Α.Ε., η οποία διακατέχεται από μία ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, στοχεύοντας στην ολική εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των πελατών της.

Δ

υναµική παρουσία στο χώρο των πλακιδίων, ειδών υγιει-

µε τις αξίες της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της καινοτο-

νής και θέρµανσης έχει η εταιρία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΚΙΩΤΗΣ

µίας.

Α.Ε., η οποία µε έτος ίδρυσης το1978 αποτελεί µια από τις µε-

Η εξελικτική πορεία της εταιρίας είχε σαν αποτέλεσµα τη λει-

γαλύτερες ελληνικές εταιρίες του κλάδου της και κατατάσσεται

τουργία εξειδικευµένου τµήµατος µεγάλων έργων. Εξειδικευµέ-

ανάµεσα στις 400 µεγαλύτερες ελληνικές εµπορικές επιχειρήσεις.

να στελέχη, µε µεράκι και γνώσεις των τάσεων της αγοράς, είναι

Η δραστηριότητα της εταιρίας µε τα χρόνια εξαπλώθηκε στους

πάντα δίπλα στον πελάτη σε κάθε εκφρασµένη του ανάγκη, κα-

τοµείς της χονδρικής πώλησης και των εξαγωγών. Σήµερα κα-

θοδηγώντας τον σε κάθε του βήµα, αποτελώντας έτσι στρατηγι-

τέχει ένα από τα µεγαλύτερα µερίδια πωλήσεων στην ελληνική

κούς εταίρους στην επένδυσή του.

αγορά και έχει επιτύχει να καταστήσει το όνοµά της συνώνυµο

Η εταιρία διαθέτει µια τεράστια και ανεξάντλητη γκάµα από προ-

80 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ϊόντα, πλήρως καθετοποιηµένα στον κλάδο της οικοδοµής, που θα ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό πελάτη. Στα καταστήµατα της «φιγουράρουν» περισσότερα από 12.500 ετοιµοπαράδοτα προϊόντα, µεγάλο πλεονέκτηµα σε περίπτωση που ένα έργο επείγει να ολοκληρωθεί και οι ποσοτικές απαιτήσεις είναι µεγάλες. Βεβαίως, εκτός από τα ετοιµοπαράδοτα είδη, υπάρχουν και χιλιάδες άλλες συλλογές επώνυµων οίκων.Τα τελευταία 20 χρόνια προϊόντα της εταιρίας έχουν χρησιµοποιηθεί στη δόµηση ή την ανακαίνιση ξενοδοχείων, δηµόσιων και ιδιωτικών έργων. Η εταιρία έχει µεγάλο ποσοστό επαναλαµβανόµενων πελατών, οι οποίοι όχι µόνο εµπιστεύονται την ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΚΙΩΤΗΣ Α.Ε., σε κάθε τους έργο, αλλά τη συστήνουν και σε συνεργάτες τους, αφού είναι δεδοµένο ότι προσφέρει πραγµατικά ποιοτικά προϊόντα, κορυφαίες υπηρεσίες πριν και µετά των πώληση, συνέπεια στον χρόνο παράδοσης, διαφάνεια σε κάθε βήµα, και αποδεδειγµένα τις καλύτερες τιµές της αγοράς.

Γιατί να επιλέξει κάποιος την εταιρία;

∆ιότι έχει την εµπειρία πολλών ετών στον τοµέα της προµήθειας υλικών σε ξενοδοχεία και αποδεδειγµένα παρέχει αξιόπιστες λύσεις.

∆ιότι διαθέτει τεράστια ποικιλία από προϊόντα στις καλύτερες τιµές της αγοράς µε περισσότερους από 12.500 ετοιµοπαράδοτους κωδικούς.

∆ιότι εκπροσωπεί τους κορυφαίους οίκους του εξωτερικού και εσωτερικού και εγγυάται γραπτώς για την ποιότητά τους.

∆ιότι προσφέρει λύσεις και tailor made πακέτα για κάθε προϋπολογισµό.

∆ιότι προσφέρει υποστήριξη σε όλα τα προϊόντα µετά την πώληση, ακόµη και για τα πιο παλιά και σπάνια µοντέλα.

∆ιότι αναλαµβάνει τη σύνταξη των φακέλων για χρηµατοδότηση µέσω ΕΣΠΑ και παρέχει τεχνικές λεπτοµέρειες, πιστοποιητικά και ποιοτικές προδιαγραφές σε ό,τι ζητούν οι πελάτες.

∆ιότι προσφέρει cost-benefit analysis για κάθε έργο και βελτιστοποιεί τον προϋπολογισµό του πελάτη, κατευθύνοντάς τον στις πλέον εργονοµικές, επαγγελµατικές, αποδοτικές και value for money επιλογές, ικανοποιώντας και τις πλέον εξεζητηµένες απαιτήσεις.

Ευρεία ποικιλία προϊόντων Η εταιρία προσφέρει µία µεγάλη και διαρκώς εµπλουτιζόµενη ποικιλία προϊόντων, µεταξύ των οποίων: πλακίδια, ειδή υγιεινής, µπανιέρες, υδροµασάζ, µπαταριές, αξεσουάρ, θερµοσίφωνες, νεροχύτες, εργαλεία, απορροφητήρες, έπιπλα µπάνιου, έπιπλα κουζίνας, ντουλάπες, κόλλες, στόκοι,ανταλλακτικά, θέρµανση, υαλότουβλα, ξύλινα παρκέ, laminate.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

81


Συνέντευξη

Leader στην αγορά του Hotel Digital Marketing η Overron Παρέχοντας ολοκληρωμένες, καινοτόμες λύσεις web design & digital marketing, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ξενοδοχειακής αγοράς, η OVERRON, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα διαχρονικά, ισχυρό brand name, για το οποίο μιλούν στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος και η διευθύντρια Marketing, κα. Λίλιαν Βασιλείου - Καρτσάτου. Και οι δύο συμφωνούν ότι, το «μυστικό» της επιτυχημένης, επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας δεν είναι ένα και ενυπάρχει σε μία σειρά από έννοιες: επαγγελματισμός, ποιοτική και όχι μαζική παραγωγή, εξειδίκευση, δημιουργικότητα, μακρόχρονη εμπειρία, ευελιξία, ταχύτητα, καινοτόμες ιδέες, εξελιξιμότητα. 82 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΠΙΑΤΩΝ-ΠΟΤΗΡΙΩΝ

η ν π υ Η έξ επιλογή

www.elviomex.gr

HALL 2 STAND C13


Συνέντευξη Ποιες είναι οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει η OVERRON και ποια η δραστηριοποίησή της στην ελληνική, τουριστική/ ξενοδοχειακή αγορά;

Γ.Κ.: Δημιουργήσαμε την OVERRON θέτοντας εξαρχής υψηλές προδιαγραφές. Η ηθική και ο επαγγελματισμός στη συνεργασία με τους πελάτες μας, είναι ο κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας μας. Στόχος μας είναι η ποιοτική και όχι η μαζική παραγωγή, σε

Γ.Κ.: Η OVERRON προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσι-

συνδυασμό με τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας παρεχομένων

ών Hotel Digital Marketing, με άμεσα, μετρήσιμα αποτελέσματα,

υπηρεσιών web.

σε περισσότερα από 80 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτε-

Η φιλοσοφία μας αναγνωρίστηκε άμεσα από την αγορά, και για

ρικό. Ουσιαστικά, συμβάλλουμε στην αύξηση των κερδών τους.

εμάς μέγιστη επιβράβευση αποτελεί η δημιουργία μακροχρόνι-

Αναγνωρίζουμε την εμβέλεια και το εύρος διαφοροποίησης της

ων και σταθερών σχέσεων με τους πελάτες μας.

τουριστικής αγοράς και καλύπτουμε τις ανάγκες των πολυτελών

Διαθέτουμε βαθιά γνώση της τουριστικής αγοράς και κατανόη-

ξενοδοχειακών μονάδων, των boutique hotels και villas, ακόμα

ση των αναγκών των πελατών μας. Γνωρίζουμε ότι το τουριστικό

και των μικρών καταλυμάτων.

προϊόν είναι ένα, αλλά η κάθε τουριστική μονάδα είναι μοναδική

Οι προδιαγραφές μας είναι υψηλές και καλύπτουμε όλες τις ανά-

και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έναντι του ανταγωνισμού. Στο

γκες - απαιτήσεις, διαθέτοντας ποιοτικές λύσεις για κάθε budget.

πλαίσιο αυτό, κάθε ενέργειά μας βασίζεται σε βαθιά μελέτη των αναγκών προβολής και των βασικών γνωρισμάτων της κάθε επι-

Λ.Β.: Κατέχουμε τη μεγαλύτερη εξειδίκευση στον τουριστικό το-

χείρησης, ώστε να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

μέα από το 1997. Η OVERRON παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις web design & digital

Λ.Β.: Το επιτυχημένο digital marketing δεν στηρίζεται σε αυθαί-

marketing για ξενοδοχεία με στόχο:

ρετες, συμπτωματικές ή γενικού τύπου ενέργειες. Απαιτούνται

την αύξηση των κρατήσεων,

δημιουργικότητα, αυθεντικότητα, μακρόχρονη εμπειρία, ευελι-

την εδραίωση του brand στο ευρύ κοινό,

ξία, ταχύτητα, καινοτόμες ιδέες, εξελιξιμότητα.

την ενίσχυση έναντι του ανταγωνισμού,

Όλα αυτά συνδυασμένα κατάλληλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη

τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και αφοσίωσης του

ολοκληρωμένων στρατηγικών για να αποφέρουν όλα τα οφέλη

ξενοδοχείου με το κοινό,

του online marketing στους πελάτες. Και οπωσδήποτε η προσω-

τη σωστή ανάλυση και κατανομή πόρων του διαφημιστικού

πική επαφή και το άριστο customer support, προσδίδει τη μέγι-

budget (budget analysis),

στη αξία σε κάθε μας ενέργειά.

την αύξηση της αποδοτικότητας της επένδυσης του

Στην OVERRON εστιάζουμε στον πελάτη, αντιλαμβανόμαστε

ξενοδόχου,

πλήρως τις ανάγκες και απαιτήσεις του και τον προσανατολί-

την επέκταση σε νέες αγορές,

ζουμε στη σωστή κατεύθυνση. Μετουσιώνουμε το μήνυμα αυτό

την προσέλκυση στοχευμένου κοινού.

προς το ευρύ κοινό, προωθώντας το brand του στα κατάλληλα

target groups και συμβάλλοντας στην κερδοφορία του και στην Η OVERRON διαθέτει όλο το φάσμα Hotel Digital Marketing υπη-

εδραίωσή του στην αγορά. Αυτό αποτελεί και την κινητήρια δύ-

ρεσιών όπως:

ναμη που μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε στο χώρο, υπερβαίνο-

- κατασκευή responsive ιστοσελίδων υψηλής αισθητικής και λει-

ντας ακόμα και τις προσδοκίες των πελατών μας.

τουργικότητας, - SEO (Search Engine Optimization), - Social Media Marketing, - Online Strategy Analysis, - PPC Adwords, - SEO Keyword Strategy, - SEO Copywriting, - Digital Consulting, - Budget Analysis, - Online Reputation Managing

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες της επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας; 84 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Από το 1964 παράγουμε αποκλειστικά επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων, ποτηριών, σκευών και τούνελ. Επαγγελματικά πλυντήρια τούνελ καλαθιού ή ταινίας

Πλυντήρια HOOD TYPE μονά ή διπλά σειρές ΝΕ και Ν (ΔΙΠΛΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ)

Σειρά Ε prima (μονά τοιχώματα)

Σειρά S (διπλά τοιχώματα)

Οδός Μαρκόνι, θέση Αγ. Ιωάννης Νηστευτής (Ποταμιά) ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου, 19300 Ασπρόπυργος Fax: 210 55.75.752, E-mail: sales@alfafrost.gr


Συνέντευξη

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα «δυνατά» σημεία της εταιρίας, έναντι ομοειδών εταιριών;

προϊόντος, μέσω στοχευμένων ενεργειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η OVERRON ανέπτυξε και συνεχόμενα εξελίσσει εξειδικευμένα εργαλεία ειδικά για την τουριστική αγορά.

Γ.Κ.: Η βαθιά γνώση της αγοράς είναι ένας από τους πλέον βασι-

Η μεγιστοποίηση των κρατήσεων και κατά συνέπεια των εσόδων,

κούς παράγοντες για μια επιτυχημένη πορεία, σε οποιοδήποτε

μέσα από την official ιστοσελίδα του ξενοδοχείου, αποτελεί και τη

χώρο. H OVERRON εξειδικεύεται στον τουριστικό τομέα από το

μεγαλύτερη πρόκληση. Μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού

1997 και η πολύτιμη εμπειρία μας στον χώρο, προσθέτει σημα-

και πάντα με στοχευμένες μετρήσιμες ενέργειες, μπορούμε να πε-

ντική αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας.

τύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και μεγάλη αύξηση κρατήσεων

Δεν είναι τυχαίο που η OVERRON συγκαταλέγεται στις καλύ-

απ’ ευθείας από την official ιστοσελίδα του έκαστου καταλύματος.

τερες εταιρίες διεθνώς στον τομέα του SEO (Search Engines Optimization). Το SEO είναι από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία συστατικά σε ένα ολοκληρωμένο digital marketing.

Ποια είναι τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σας σχέδια;

Το SEO δεν είναι μια απλή θεωρία. Αποδεικνύεται με απτά αποτε-

Γ.Κ.: Το κύριο χαρακτηριστικό της OVERRON είναι η πρόβλεψη και

λέσματα, που κάθε εταιρία θα πρέπει να είναι σε θέση να παρου-

η εξέλιξη ώστε να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά. Επενδύου-

σιάζει, εφόσον παρέχει υπηρεσίες SEO.

με συνεχώς σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και καινοτόμα

Η OVERRON είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα, που έχει να

projects. Η περαιτέρω ανάπτυξη στη διεθνή τουριστική αγορά,

επιδείξει επιτυχημένα αποτελέσματα τόσο στο εξωτερικό -σε

αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της OVERRON.

περισσότερες από 32 χώρες σε όλο τον κόσμο- όσο και στο εσω-

Έχοντας ήδη πελάτες σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, υλοποι-

τερικό. Η δυναμική μας αποδεικνύεται από τις επιτυχημένες κα-

ούμε ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο επέκτασης, σε σημαντικές

τατάξεις μας σε δημοφιλείς και εξαιρετικά δύσκολες λέξεις κλει-

αγορές στο εξωτερικό, εξαργυρώνοντας την πολύτιμη τεχνογνω-

διά, με έντονο ανταγωνισμό. Έχοντας προβλέψει την εξέλιξη και

σία που κατέχουμε στον ξενοδοχειακό – επιχειρηματικό τομέα.

τη σημασία των social media στον τουριστικό τομέα, επενδύσαμε σημαντικά στη δημιουργία και ανάπτυξη σελίδων κοινωνικής δι-

σελίδων facebook στην Ελλάδα, προβάλλοντας και ενισχύοντας

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο μίας επιχείρησης είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Τι ρόλο «παίζει» το ανθρώπινο δυναμικό στην εξέλιξη της Overron;

καθημερινά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, με περισσότερα

Λ.Β.: Το να «χτιστεί» ένα εταιρικό brand name είναι μόνο η αρχή.

από 800.000 Likes.

Το να διατηρηθεί όμως ένα διαχρονικά, ισχυρό brand name

κτύωσης. Η OVERRON κατέχει στην ιδιοκτησία της το μεγαλύτερο δίκτυο

αποτελεί πραγματική πρόκληση και αυτό είναι που τελικά διαΛ.Β.: Ταυτόχρονα, η δυνατότητα διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου

φοροποιεί μια εταιρία και την κάνει βασικό leader της αγοράς.

και απαιτητικού δικτύου πέτυχε να μας προσδώσει σημαντική

Σημαντικός παράγοντας για μια τέτοια επιτυχία είναι αναμφισβή-

τεχνογνωσία, την οποία μεταφέρουμε στις αντίστοιχες σελίδες

τητα και το ανθρώπινο δυναμικό. Η OVERRON έθεσε εξ’ αρχής

των πελατών μας, καθημερινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα

ως πρωτεύων παράγοντα την ηθική και τον επαγγελματισμό του

αποτελεί η περίοδος των capital controls, όπου οι δυσκολίες που

ανθρώπινου δυναμικού της. Το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, η

αντιμετώπισε η τουριστική αγορά ήταν τεράστιες. Η OVERRON

διάχυση της γνώσης, η θετική ενέργεια και η διάθεση και ικανό-

διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εικόνας των

τητα για δημιουργικές και ποιοτικές λύσεις μας ενώνουν και απο-

προορισμών και στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού

τελούν τη βάση ανάπτυξης της εταιρίας.

86 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Eπαγγελματικός Eξοπλισμός Μελέτες - Σχεδιασμός Χώρων Μαζικής Εστίασης

Λένορμαν 75, 104 41 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: 210 5139 755, 210 210 5126 465, 5124 004 e-mail: info@diakoumakos.gr • www.diakoumakos.gr • www.facebook.com/diakoumakos.gr
Παρουσίαση

44 χρόνια στο πλευρό των ελληνικών ξενοδοχείων Η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η αποκλειστική συνεργασία με τις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρίες κατασκευής πλυντικών συστημάτων ιματισμού παγκοσμίως, η υψηλή τεχνογνωσία, οι υψηλής ποιότητας after sales υπηρεσίες και μια σειρά από ευέλικτα πακέτα προμήθειας και εγκατάστασης πλυντικών συστημάτων ιματισμού, είναι ορισμένα από τα στοιχεία εκείνα τα οποία έχουν καθιερώσει την εταιρία Papageorgakis Bros στην κορυφαία θέση στον τομέα των πλυντικών συστημάτων ιματισμού στη χώρα μας.

Η

εταιρία Papageorgakis Bros ιδρύθηκε το 1972 στην

εξυπηρέτηση των πελατών της και η παροχή υψηλού επιπέ-

Αθήνα και αμέσως εξειδικεύθηκε στον εξοπλισμό

δου προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική αγορά. Η εμπι-

και την υποστήριξη των πλυντικών συστημάτων ιματισμού

στοσύνη δε των πελατών της αποτελεί για την εταιρία Bros την

ενώ με την πάροδο των χρόνων κατόρθωσε να καθιε-

ύψιστη τιμή και την καλύτερη διαφήμιση, ενώ παράλληλα την

ρωθεί ως η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα στον τομέα της.

«υποχρεώνει» να καταβάλλει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθει-

Πρωταρχικός στόχος της Papageorgakis Bros παραμένει η

ες, ώστε να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης τους.

90 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι κύριοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην επιτυχία της Papageorgakis Bros συνοπτικά είναι:

Award», το οποίο αποτελεί την ύψιστη διάκριση της IPSO-

Η πελατοκεντρική φιλοσοφία που διαπνέει την εταιρία.

Στη σημερινή ιδίως εποχή, όπου η οικονομική κρίση πλήττει με

Η προσήλωση στην άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη

σφοδρότητα την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τουριστι-

των πελατών της (after sales service).

κές μονάδες, η εταιρία Papageorgakis Bros βρίσκεται στο πλευρό

Η αποκλειστική συνεργασία με τις μεγαλύτερες και πιο

των Ελλήνων ξενοδόχων, με πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του

αξιόπιστες εταιρίες κατασκευής πλυντικών συστημάτων

χώρου ενέργειες, όπως το πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών

ιματισμού παγκοσμίως (π.χ. JENSEN GROUP, IPSO-

μηχανημάτων, η δέσμη μέτρων «Clean the World», η διατήρηση

ALLIANCE, κ.λπ.).

και σε πολλές περιπτώσεις μείωση των τιμών, καθώς και η παρο-

Η πολυετής εμπειρία και η εξειδίκευση.

χή ευέλικτων διακανονισμών πληρωμής προς διευκόλυνση των

Η ασύγκριτη ποιότητα των προϊόντων της και οι λογικές τιμές.

πελατών της.

Το δίκτυο των συνεργατών της σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρ’ όλες τις δεδομένες δυσκολίες της αγο-

Η δραστηριοποίησή της και σε άλλες αγορές, όπως η

ράς, η εταιρία Papageorgakis Bros, συνεχίζει ακάθεκτη την ανα-

Κύπρος, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η FYROM, η Μάλτα, η

πτυξιακή της πορεία, επενδύοντας συνεχώς τόσο στη βελτίωση

Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

των υλικοτεχνικών της υποδομών, όσο και στην ενδυνάμωση του

Η πώληση προϊόντων μέσω leasing, καθώς και ο

έμψυχου δυναμικού της. Είναι, άλλωστε, αξιοσημείωτο το γεγο-

διακανονισμός πληρωμών για την καλύτερη εξυπηρέτηση

νός πως αποτελεί μία από τις λίγες εταιρίες του χώρου, όπου προ-

ALLIANCE παγκοσμίως.

των πελατών της.

Η διατήρηση όλων των ανταλλακτικών σε stock για άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Η συνεχής 40ετής παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Ο δωρεάν παρεχόμενος σχεδιασμός εγκατάστασης για κάθε κατηγορίας πλυντικά συγκροτήματα και

χώρησε σε αύξηση των θέσεων εργασίας, κάνοντας πράξη

στεγνοκαθαριστήρια.

την πεποίθηση πως ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, οι εταιρίες

Η κάλυψη των αναγκών των πελατών της σε όποιο σημείο

πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου

της χώρας κι αν βρίσκονται. Μάλιστα, το γεγονός ότι η

να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους.

εταιρία δεν διαχωρίζει τους πελάτες της σε «κοντινούς»

Ελπίδα όλων των ανθρώπων της Papageorgakis Bros είναι να

και «απομακρυσμένους», έχει συμβάλλει προκειμένου να

εξέλθει η αγορά όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη μεγάλη

καταξιωθεί στη συνείδησή τους.

κρίση που την μαστίζει. Έως τότε όμως, η κορυφαία εταιρία στην προμήθεια πλυντικών συστημάτων ιματισμού στη χώρα μας, θα

Η εταιρία Papageorgakis Bros, έχει αναλάβει κατά καιρούς, τα

βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των πελατών της και θα λαμβάνει

μεγαλύτερα projects στο χώρο των πλυντικών συγκροτημά-

όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, προκειμένου να συντελέσει, τόσο

των ιματισμού στη χώρα μας. Μία προσεκτική ανάγνωση του

στην τόνωση της αγοράς του τουρισμού, όσο και στην ενίσχυση

πελατολογίου της άλλωστε, αποδεικνύει με τον πλέον εύγλωτ-

όλων των τουριστικών μονάδων, μικρών και μεγάλων.

το τρόπο πως τα περισσότερα και τα πλέον σημαντικά ελληνι-

Θα αποτελέσει δε, όπως διαβεβαιώνουν οι επικεφαλής της εται-

κά ξενοδοχεία έχουν εμπιστευθεί την Papageorgakis Bros για

ρίας, ιδιαίτερη τιμή για τους ανθρώπους της, να υποδεχθούν

την προμήθεια και την οργάνωση των πλυντικών τους μονά-

κάθε ενδιαφερόμενο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, προκει-

δων ιματισμού.

μένου να του παρουσιάσουν τα νέα, ευέλικτα πακέτα προμή-

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως από το 2004 έως και σήμερα,

θειας και εγκατάστασης πλυντικών συστημάτων ιματισμού της

η εταιρία, βραβεύεται κάθε χρόνο με το βραβείο «Platinum

Papageorgakis Bros.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

91
Παρουσίαση

Ο βασικός συνεργάτης κάθε επαγγελματία στην αγορά Ho.Re.Ca Διαθέτοντας ως παρακαταθήκη την πολύχρονη, επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα της Heinami, σε συνδυασμό με μια σειρά από κορυφαίες συμφωνίες συνεργασίας με τα πλέον αξιόπιστα εργοστάσια και οίκους του εξωτερικού για την αντιπροσώπευσή τους στην ελληνική αγορά, η Εquip Hotel «γράφει τη δική της ιστορία» στον εξοπλισμό Ho.Re.Ca..

Α

ξιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησε μετά από χρό-

Η μεγάλη γκάμα των προϊόντων που εισάγει η εταιρία, μπορεί να

νια εργασίας στον τομέα των μηχανημάτων μαζικής

καλύψει κάθε είδος ανάγκης, τόσο σε βαρύ, όσο και ελαφρύ εξο-

εστίασης, δίπλα στον πατέρα της και

πλισμό, γούστου και προϋπολογισμού,

ιδρυτή της Heinami, Αθανάσιο Γεωρ-

προωθώντας λύσεις υπεροχής, που όχι

γακόπουλο, η Κατερίνα Γεωργακο-

μόνο εγγυώνται την πλέον εύρυθμη

πούλου προχώρησε στη δημιουργία

λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά και

και λειτουργία μιας δυναμικής και

την εξοικονόμηση χρημάτων.

συνεχώς εξελισσόμενης εταιρίας, που αποτελεί τον βασικό συνεργάτη

Τελευταία, η Εquip Hotel, έχει συνάψει

κάθε επαγγελματία στον χώρο του

μια σειρά από νέες συνεργασίες με κο-

εξοπλισμού εστίασης.

ρυφαίους οίκους του εξωτερικού για

94 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


την εισαγωγή και εμπορία μηχανημάτων μαζικής εστίασης στην

προδιαγραφές HACCP για ψυκτικούς θαλάμους, χώρους

εγχώρια αγορά. Κάποιες από αυτές είναι με τους οίκους:

αποθήκευσης, κ.λπ., τρόλεϊ μεταφοράς.

CookTek : Επαγωγικές

Degrenne: Διανεμητές, stand, πορσελάνες, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια.

εστίες και συστήματα

Tiger: Chafing dishes, roll top & επαγωγικά chafers.

διανομής.

Rosseto: Διανεμητές, stand, βιτρίνες παρουσίασης για

Pitco: Φριτέζες.

Vitamix: Επαγγελματικά

Asa: Σερβίτσια.

Blenders ροφημάτων

Bauscher: Σερβίτσια & πιατέλες πορσελάνης GN.

και κουζίνας.

Craster: Stand & είδη σερβιρίσματος και παρουσίασης

μπουφέ.

Giga: Συστήματα

πολυτελείας.

κουζίνας, εστίες,

Alessi: Είδη παρουσίασης & σερβιρίσματος.

γκριλ, κ.ά..

Daymark: Σήμανση ασφάλειας τροφίμων.

Hatco: Θερμαντικά,

Roltex: Δίσκοι σερβιρίσματος.

φρυγανιέρες,

Βlancο: Ταψιά GN, κ.ά.

θερμαινόμενοι μπουφέδες, κ.ά..

Lincat: Θερμαινόμενες βιτρίνες, κ.ά..

Elframo: Πλυντήρια ποτηριών, πιάτων, σκευών.

κουζίνας, είδη

Holman: Φρυγανιέρες αλυσίδας.

παρουσίασης &

Carter Hoffman: Συστήματα διανομής, θερμοθάλαμοι.

Vollrath: Mixer.

Rotor: Αποχυμωτές.

πλυντηρίων, τρόλεϊ

Rational: Φούρνοι.

πιάτων, ισοθερμικά

Nilma: Μηχανήματα προετοιμασίας για μεγάλες κουζίνες.

πάγου.

Indel-B: Mini bar, χρηματοκιβώτια.

World Dryer: Στεγνωτήρες χεριών.

Sunkist: Στίφτες εσπεριδοειδών.

Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στον χώρο, στους πελάτες

Stoelting: Μηχανές παγωτού.

της Equip Hotel συγκαταλέγονται μεγάλες τουριστικές, ξενο-

HEINAMI: Μηχανές πάγου Ιταλίας.

Vollrath: Εργαλεία

σερβιρίσματος.

Traex: Καλάθια

δοχειακές επιχειρήσεις, αλυσίδες εστιατορίων, catering, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, κ.λπ., μεταξύ των οποίων τα ξενοδοχεία

Παράλληλα, η εταιρία εμπλουτίζει τις συνεργασίες της με κο-

NIKKI BEACH – PORTO HELI, GRECOTEL, COSTA NAVARINO,

ρυφαίους οίκους του εξωτερικού σε μια σειρά από είδη, όπως

HILTON, INTERCONTINENTAL, ASTIR PALACE, οι αλυσίδες φα-

επιτραπέζια είδη, σερβίτσια & μαχαιροπίρουνα, συστήματα απο-

γητού και καφέ FRIDAY’S, PIZZA HUT/KFC, GOODYS, EVEREST,

θήκευσης, μεταφοράς, διανομής, παρουσίασης & οργάνωσης

MC DONALD’S, COFFEE ISLAND, η εταιρία κρουαζιέρας

χώρων εστίασης, ξενοδοχείων, πλοίων, νοσοκομείων, catering,

CELESTYAL CRUISES (πρώην LOUIS) καθώς και οι εταιρίες ΓΕΥ-

ζαχαροπλαστείων, κ.ά..

ΣΗΝΟΥΣ CATERING, ATHENS GOLF CLUB CATERING, UNILEVER HELLAS, IKEA – HOUSEMARKET.

Νέες αλλά και ήδη επιτυχημένες συνεργασίες έχει αναπτύξει η εταιρία με τους ακόλουθους οίκους:

Το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρίας είναι ο συνδυασμός της εμπειρίας με τα εξαιρετικής ποιότητας και σε

Rubbermaid: Είδη ανακύκλωσης & διαχείρισης

ανταγωνιστικές τιμές προϊόντα καθώς και η προτεραιότητα στην

απορριμμάτων, συστήματα καθαρισμού.

κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών κάθε πελάτη.

Carlisle: Άθραυστα πιάτα μελαμίνης & ποτήρια, ελαφρύς εξοπλισμός κουζίνας όπως δοχεία αποθήκευσης,

Στην έκθεση της εταιρίας στον Άλιμο, οι ενδιαφερόμενοι μπο-

ισοθερμικά, αντιολισθητικοί δίσκοι, δοχεία GN, κ.λπ..

ρούν να δουν από κοντά τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της

Metro: Ραφαρίες με πιστοποιητικά NSF που πληρούν

Εquip Hotel.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

95


Παρουσίαση

Οικοδομικός & ξενοδοχειακός εξοπλισμός

«Επώνυμα» προϊόντα, αξιόπιστων οίκων Συνάπτοντας αξιόλογες συμφωνίες συνεργασίας με κορυφαίους, διεθνείς οίκους για την αντιπροσώπευση, τη διάθεση και την υποστήριξη των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά, η εταιρία Σ.Ε. Χαμπάκης & Σια Τεχνική & Εμπορική Ι.Κ.Ε., η οποία έχει να επιδείξει πολύχρονη -τέσσερις δεκαετίες- επιχειρηματική δραστηριότητα, βάζει την «υπογραφή» της στον εξοπλισμό των πλέον «επώνυμων» ξενοδοχείων στη χώρα.

Τ

ελευταία, η εταιρία, προχώρησε σε συνεργασία με τον

ιταλικό οίκο CISA για τη διάθεση των ξενοδοχειακού προ-

σανατολισμού προϊόντων ασφαλείας του στην εγχώρια αγορά,

Συνεργάζεται και με χωνευτή κλειδαριά, που μπορεί να προϋπάρχει σε παλαιότερη πόρτα.

Κατασκευάζεται και με χωνευτή κλειδαριά αυτόματου κλειδώματος με καταγραφή και της εξόδου από το δωμάτιο.

ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την επιτυχημένη παρουσία της στην Ελλάδα.

Κατασκευάζεται και για ασύρματη, online εγκατάσταση.

Η εταιρία διακινεί τα ακόλουθα, ξενοδοχειακά προϊόντα του οί-

Διαθέτει αναγνώστη multistandard, για κάρτες διαφόρων τεχνολογιών και είναι εύκολα αναβαθμιζόμενη για

κου CISA:

CISA eSIGNO lock

συνεργασία με κινητά τηλέφωνα, κλπ..

Η τελευταίου τύπου ηλεκτρονική κλειδαριά CISA eSIGNO τεχνο-

CISA eSIGNO safe

λογίας RFIDMIFARE, συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα,

Το σύγχρονο ηλεκτρονι-

όπως:

κό χρηματοκιβώτιο CISA eSIGNO

με υψηλές προδιαγραφές

δυνατή οικονομία.

ασφαλείας, και είναι πολύ

Κατασκευάζεται και με

εύκολο στη χρήση του από

πραγματικές προδιαγραφές

τους πελάτες και το προσω-

IP55 παντός καιρού, για

πικό του ξενοδοχείου.

απρόσκοπτη λειτουργία σε

Έχει φωτιζόμενη οθόνη 6 ψηφίων.

εκτεθειμένες πόρτες.

κατασκευάζεται

Λειτουργεί με ελεύθερες κάρτες του εμπορίου, για μέγιστη

Έχει μικρή κατανάλωση

Διαθέτει εσωτερικό φωτισμό.

μπαταριών, για αλλαγή κάθε

Κατασκευάζεται και με εσωτερικό ρευματοδότη.

2-3 χρόνια.

Έχει δύο κωδικούς master, διαφορετικών επιπέδων.

Έχει μονοκόμματες

Έχει κρυφό, μηχανικό κλειδί master ανάγκης, διαφορετικό

πλάκες, για εξαιρετικά εύκολη εγκατάσταση και απεγκατάσταση.

96 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

για κάθε ξενοδοχείο.

Καταγράφει τις κινήσεις σε κάρτα SD για διάβασμα και εκτύπωση από Η/Υ, χωρίς άλλη συσκευή.


CISA electronic cylinder

Ο ηλεκτρονικός κύλινδρος της CISA δίνει λύσεις όπου η εγκατάσταση ηλεκτρονικής κλειδαριάς δεν είναι εφικτή ή δεν είναι

Τα ράφια του ρυθμίζονται.

Διαθέτει αυτόματο

επιθυμητή. Λειτουργεί με την ίδια τεχνολογία, που λειτουργούν

εσωτερικό φωτισμό,

και οι ηλεκτρονικές κλειδαριές eSIGNO, με κάρτες και λοιπά μέσα

για διευκόλυνση του χρήστη.

επικοινωνίας RFID. Κατασκευάζεται με εξαι-

Είναι φιλικό στο

ρετικής ποιότητας μη-

περιβάλλον, χωρίς

χανικά και ηλεκτρονικά

compressor, χωρίς Freon.

εξαρτήματα και στην

φές IP66 είναι απολύτως εξασφαλισμένη η απρό-

Κατασκευάζεται σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς EU 643/2009 και 1060/2010.

έκδοση με προδιαγρα

Η διαδικασία κατασκευής του είναι πιστοποιημένη με ENISO 15502.

σκοπτη λειτουργία του σε εξωτερικές εγκαταστάσεις με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

CISA eSIGNO Energy Saver

CISA ÆRO Το σύστημα CISA ÆRO συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων ενός συστήμα-

Η CISA διαθέτει «έξυπνο» γενικό διακόπτη κάρτας, που συνεργά-

τος ηλεκτρονικών κλειδαριών με την απλό-

ζεται με το σύστημα των ηλεκτρονικών κλειδαριών CISA eSIGNO

τητα του internet.

για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στο δωμάτιο.

Συμπιέζει το κόστος ενός σταθμού κωδικο-

Για να μην ανοιγοκλείνει άσκοπα ο κλιματισμός κατά την ολιγό-

ποιήσεως RFID καρτών, κ.λπ. με συνέπεια να γίνεται η όλη εγκα-

λεπτη παρουσία προσωπικού προς τακτοποίηση του δωματίου,

τάσταση προσιτή για ξενώνες και μικρά ξενοδοχεία.

ενεργοποιούνται δύο διαφορετικά ρελέ, αναλόγως με το εάν πρόκειται για κάρτα πελάτη ή για κάρτα προσωπικού. Όταν τοποθετείται κάρτα προσωπικού, δεν ενεργοποιείται το ρελέ του κλιματισμού, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω σημαντική οικονομία. Το ρεύμα διακόπτεται με χρονοκαθυστέρηση 10-30 δευτερολέπτων μετά την απομάκρυνση της κάρτας από τον διακόπτη.

Πρόκειται για μία οικονομική λύση με USB κωδικοποιητή για

Για την εγκατάσταση του διακόπτη

σύστημα περιορισμένου αριθμού ηλεκτρονικών κλειδαριών

κάρτας δεν απαιτείται ηλεκτρολογι-

CISAeSIGNO.

κό κουτί.

Το σύστημα διαχείρισης CISA ÆRO είναι μία σύγχρονη εφαρμογή cloud, που για να λειτουργήσει, απαιτείται η χρήση Η/Υ και σύν-

CISA Minibar Η CISA εμπλουτίζει τη σειρά των ξενοδοχειακών προϊόντων της

δεση στο Internet.

με το νέο, φιλικό στον χρήστη και στο περιβάλλον CISA Minibar.

Πελατολόγιο

Xάρις στην τεχνολογία Absorption, το minibar λειτουργεί αθό-

Ηλεκτρονικές κλειδαριές ή/και άλλο ξενοδοχειακό εξοπλισμό

ρυβα, χωρίς κραδασμούς και χωρίς φθορά σε κινούμενα μέρη

του οίκου CISA έχουν επιλέξει εκατοντάδες ξενοδοχεία στην

του συστήματος ψύξεως. Η αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασί-

Ελλάδα μέσω παλαιότερων και νεώτερων επίσημων αντιπρο-

ας με ηλεκτρονικό θερμοστάτη, για οικονομία στην κατανάλω-

σωπειών.

ση ρεύματος και η λειτουργία αυτόματης απόψυξης, για να μη

Πρόσφατες συμφωνίες της Σ.Ε. Χαμπάκης & Σια Τεχνική &

χρειάζεται να απασχολείται το προσωπικό, περιλαμβάνονται στα

Εμπορική Ι.Κ.Ε. έχουν γίνει με τα

ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συσκευής.

HOTELS, MYKONOS AMMOS, COCO-MAT HOTELS, ELEA BEACH,

Διατίθεται σε δύο μεγέθη 30Lκαι 40L.

MANOUSOS, ACHILLION, ESPERIA GROUP, HYATT REGENCY, κ.λπ..

MYCONIAN COLLECTION

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

97


Παρουσίαση

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

Σταθερή αξία στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό Σταθερά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των Ελλήνων ξενοδόχων, εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, βρίσκεται η εταιρία ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε.. Ο λόγος; Η κορυφαία ποιότητα των προϊόντων της. Ευρωπαϊκές συσκευές εξοπλισμού δωματίων, με ηχηρά brand names, όπως η σουηδική DOMETIC, η ελβετική VALERA, η γαλλική JVD και η ολλανδική BENTLEY, διατίθενται σε όλη την Ελλάδα, μέσα από το πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο πώλησης, διανομής και τεχνικής υποστήριξης της εταιρίας. Καινοτόμα προϊόντα, που προσφέρουν ό,τι πιο κομψό σχεδιαστικά, ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά και ό,τι πιο φιλικό οικολογικά, έχει να επιδείξει ο παγκόσμιος επαγγελματικός εξοπλισμός στον χώρο της φιλοξενίας.

H

επιμονή της εταιρίας ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε. στην εγγυη-

μεγαλύτερος κατασκευαστής miniBars, παγκοσμίως, καθώς τα

μένη ποιότητα και η προσήλωσή της στις ανάγκες του

τελευταία 20 χρόνια έχει πουλήσει πάνω από 4 εκατομμύρια

κάθε ξενοδοχείου, δημιούργησαν χιλιάδες σταθερούς πελάτες

Dometic miniBars και έχει εξοπλίσει το 90% των ξενοδοχείων

και συνεργασίες πολύ ανθεκτικές στον χρόνο και στις δύσκολες

4 και 5 αστέρων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τα

οικονομικές συνθήκες που διανύει η χώρα, τα τελευταία χρόνια.

περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία. Η Dometic πρωτοπορεί κα-

Στο «βαρύ» portfolio της εταιρίας «φιγουράρουν» τα μεγαλύτερα

τασκευάζοντας αθόρυβα miniBars οικολογικού σχεδιασμού με

και γνωστότερα ξενοδοχεία της Ελλάδας, καθώς και αρκετά πε-

το καινοτόμο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας Fuzzy logic II,

ντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία στην Πρώην Γιουγκοσλα-

ηλεκτρονική ρύθμιση θερμοκρασίας και σύστημα ελέγχου από-

βική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

δοσης. Διατίθενται σε ποικίλες χωρητικότητες 23, 30, 40 και 60 λί-

Προϊοντική υπεροχή

τρων και είναι πιστοποιημένα με το πρότυπο ποιότητας ISO 9001 και περιβάλλοντος ISO 14001.

Σημείο αναφοράς για την εταιρία αποτελούν τα προϊόντα της.

Στον τομέα των miniSafes η Dometic καινοτομεί με τη βραβευ-

Προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιοτική υπεροχή, τη λειτουρ-

μένη σειρά proSafe, μια σειρά κομψή, φιλική στον χρήστη και τον

γικότητα και την εργονομία, τα οποία «υπογράφουν» «επώνυμοι»

ξενοδόχο και ειδικά σχεδιασμένη να παρέχει μέγιστη ασφάλεια.

κατασκευαστές, όπως:

Η proSafe διατίθεται σε ποικιλία μεγεθών, είναι κατασκευασμένη

 Η σουηδική εταιρία Dometic με ιστορία 90 χρόνων είναι ο

από ανθεκτικό ατσάλι και με δυνατότητα ειδικής παραγγελίας

98 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


SWISS

MADE

σε οποιαδήποτε διάσταση ή με πρόγραμμα ενοικίασης (rent code). Τα Wine Cellars της Dometic καλύπτουν τις υψηλότερες απαιτήσεις, καθώς εδώ τα κρασιά ωριμάζουν, ψύχονται και φυλάσσονται, ακριβώς όπως σε μια φυσική κάβα, με σταθερή θερμοκρασία, όλο τον χρόνο, σταθερή υγρασία, σταθερό εξαερισμό, μέσω φίλτρου ενεργού άνθρακα και προστασία από τη UV ακτινοβολία. Έτσι, τα κρασιά ωριμάζουν και ανενόχλητα αναπτύσσουν τη γεύση τους, στο έπακρο. Διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών για αποθήκευση (36 - 206 φιάλες κρασιού), με σταθερά ή συρόμενα ξύλινα ράφια, ξύλινη ή γυάλινη πόρτα και

στεγνωτήρες μαλλιών

θερμοστάτες ακριβείας.  Η «Made in Switzerland» εταιρία Valera, είναι γνωστή σε όλους τους επαγ-

γελματίες της κομμωτικής, ανά την υφήλιο. Κορυφαία για τους στεγνωτήρες μαλλιών της, από το 1955 σχεδιάζει και προωθεί ειδικά μοντέλα για ξενοδοχειακή χρήση, εργονομικά, οικονομικά και εξαιρετικά ασφαλή. Το διεθνές πελατολόγιό της περιλαμβάνει πλήθος βραβευμένων με τις διακρίσεις «International Hotel Awards» και «World Luxury Hotel Awards», ξενοδοχεία, σύμφωνα με τη «χρυσή λίστα» του αμερικανικού περιοδικού ταξιδίων

Hotello

Conde Nast Traveller, καθώς και εκατοντάδες ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.  Η γαλλική φινέτσα και το μοντέρνο στυλ ενσαρκώνονται μέσα από τις σει-

ρές προϊόντων μιας από τις πλέον καταξιωμένες, σε παγκόσμιο επίπεδο, ευρωπαϊκές εταιρίες εξοπλισμού δωματίων ξενοδοχείων της JVD. Ο σπουδαίος αυτός γαλλικός οίκος διαθέτει, μέσω της εταιρίας ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ, στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, μια πλούσια γκάμα που περιλαμβάνει: εύχρηστους και ασφαλείς στεγνωτήρες μαλλιών και στεγνωτήρες χεριών, κομψούς επίτοιχους μεγεθυντικούς καθρέφτες, ωραία σετ δίσκων καλωσορίσματος και βραστή-

Smart shaver

Executive 1200

Action Shaver

Action

Handy

Premium Drawer

ρες, εξαιρετικά ανθεκτικά στηρίγματα αποσκευών και πολλές άλλες συσκευές.  Η ολλανδική εταιρία Bentley, γνωστή από το σλόγκαν της «always on

duty» είναι μια από τις κορυφαίες και πλέον αξιόπιστες, παγκοσμίως, εταιρίες κατασκευής μικροσυσκευών απαραίτητων για τον εξοπλισμό δωματίων ξενοδοχείων. Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ και διαθέτει: έξυπνες σιδερώστρες δωματίων ξενοδοχείων, με αυτόματο σίδερο ασφαλείας, ατμού ή απλό και με σύστημα κρεμάσματος στην ντουλάπα (για εξοικονόμηση χώρου), εξαιρετικά ασφαλή και άνετα βρεφικά πτυσσόμενα κρεβατάκια, ποικίλα σετ δίσκων καλωσορίσματος με ανοξείδωτους βραστήρες, φινετσάτες ελαφριές ζυγαριές μπάνιου και άλλες μικροσυσκευές. Η καινοτομία της κατασκευής όλων των προϊόντων της Bentley, η ανθεκτικότητα των υλικών και ο αυστηρός έλεγχος κατά την κατασκευή τους, εγγυώνται την ασφαλή, αξιόπιστη και μακρόχρονη λειτουργία τους και την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών των ξενοδοχείων.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: polief96@otenet.gr www.afoisamara.gr


Παρουσίαση

Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΕΠΕ

OLYMPIA

«Σφραγίδα» ποιότητας στον επαγγελματικό εξοπλισμό Ποιότητα, ανταγωνιστικές τιμές και συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, συνιστούν το τρίπτυχο βάσει του οποίου αναπτύσσεται η Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΕΠΕ και τα βασικά πλεονεκτήματα της εταιρίας, που εδώ και δεκαετίες την έχουν καθιερώσει στον χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού μαζικής εστίασης.

Έ

χοντας προχωρήσει σε αξιόλογες συµφωνίες συνεργασίας µε τα µεγαλύτερα brand names του εξωτερικού, η

τικοί φούρνοι, πλυντήρια

εταιρία, διαθέτει σήµερα στην αγορά επαγγελµατικού εξοπλι-

πιάτων, ποτηριών και σκευών,

σµού εύρος ποιοτικών και ποικίλων επιλογών, που ικανοποιούν

πλυντήρια τούνελ, µηχανές παγοκύβων, ψύ-

πλήρως όλες τις ανάγκες που παρουσιάζουν οι τοµείς εστίασης

κτες νερού, ψυκτικοί θάλαµοι, blastchillers, shockfreezers,

και φιλοξενίας.

ψυγεία, πάγκοι, βιτρίνες συντήρησης, πλυντήρια, στεγνωτήρια

Η εταιρία δραστηριοποιείται στον χώρο του ξενοδοχειακού εξο-

και σιδερωτήρια ρούχων, καθώς και διάφορες ουδέτερες ανοξεί-

πλισµού από το 1995, διαθέτοντας σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόµε-

δωτες µονάδες.

να δωµάτια, µια µεγάλη ποικιλία προϊόντων, ενώ από το 2005,

Στην γκάµα των επαγγελµατικών προϊόντων εντάσσονται άρι-

έχει δυναµική παρουσία στον χώρο της µαζικής εστίασης και του

στες σε ποιότητα συσκευές, όπως τηλεοράσεις, κλιµατιστικά,

επαγγελµατικού εξοπλισµού, διαθέτοντας επαγγελµατικά µηχα-

minibars, ψυγειάκια, σεσουάρ µαλλιών, χρηµατοκιβώτια, στε-

νήµατα υψηλής ποιότητας, σχεδιασµένα σύµφωνα µε τα ευρω-

γνωτήρες χεριών, καθρέπτες µπάνιων, σαπουνοθήκες, βραστή-

παϊκά πρότυπα ποιότητας και τους κανονισµούς υγιεινής.

ρες πρωινών, τοστιέρες, πλατώ, φρυγανιέρες, κρεπιέρες, βαφλιέ-

Εύρος ποιοτικών επιλογών

ρες, φραπιέρες, φριτέζες, παγοµηχανές, βιτρίνες αναψυκτικών, καταψύκτες µπαούλα, ψύκτες χυµών, ψύκτες νερού, hotdog,

Στην προϊοντική γκάµα της Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΕΠΕ για τον εξοπλι-

bain-marie, εστίες, βιτρίνες ζαχαροπλαστικής, κάβες κρασιών,

σµό επαγγελµατικής κουζίνας συµπεριλαµβάνονται επαγγελµα-

µπουφέδες σερβιρίσµατος, saladbars, κ.ά..

100 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση

Ark a Synthe sis

Εξειδικευμένες προτάσεις, ολοκληρωμένες εφαρμογές

Με σημείο αιχμής τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η Arka Synthesis, μία αμιγώς ελληνική εταιρία, προσφέρει ολοκληρωμένες προτάσεις στέγασης προεντεταμένων μεμβρανών υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας.

Ο

ρυφαία ποιότητα των υλικών, έχουν αποτελέσει σηµείο αναφο-

εφαρµογές σε χώρους ξενοδοχειακής υποδοµής, εστίασης, θεά-

Η οικολογική προσέγγιση των εφαρµογών (επιλογή πρώτων

µατος και αναψυχής.

υλών) σε σχέση µε τη βιοκλιµατική συµπεριφορά τους, αναδει-

Η µοναδικότητα των µορφών και η εξειδικευµένη επεξεργασία

κνύουν προτάσεις πλήρως εναρµονισµένες στα πρότυπα περι-

των κατασκευαστικών λεπτοµερειών σε συνδυασµό µε την κο-

βαλλοντικής ευαισθησίας.

ι προτάσεις της εταιρίας, την οποία στελεχώνουν αρχιτέκτονες και µηχανικοί διεθνούς εµπειρίας, καλύπτουν

ράς στην πολυετή επιτυχηµένη πορεία της εταιρίας.

Το υλικό της µεµβράνης είναι πλήρως ανακυκλώσιµο, ενώ η ενεργειακά άψογη συµπεριφορά της, οφείλεται στην ανάκλαση των UV ακτινών, µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία ενός µη ενεργοβόρου κελύφους. Η διάχυση του φυσικού φωτισµού στη µεµβράνη, εξασφαλίζει αξιόλογη µείωση στην κατανάλωση ενέργειας των εγκαταστάσεων, αφού δεν απαιτείται η ανάγκη υποστήριξης τεχνητού φωτισµού, στο µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας. Η Arka Synthesis βασίζεται στην ανάπτυξη δηµιουργικής συνεργασίας µε τους αρχιτέκτονες, πολιτικούς µηχανικούς και project managers του εκάστοτε έργου, υλοποιώντας προτάσεις υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας ως αποτέλεσµα απόλυτης εξειδίκευσης.

104 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΡ.ΜΗΤ.Ε.: 0206E810000289501

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ Ι.Χ Με την υπηρεσία Van Rental, η Avis σας δίνει τη δυνατότητα να ενοικιάσετε ένα φορτηγό Ι.Χ ακόμα και για μια ημέρα. Επιλέξτε το van που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας μέσα από ένα στόλο τριών διαφορετικών κατηγοριών και κάντε κράτηση προγραμματίζοντας τη δουλειά σας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.

Τηλ.: 801 5005555, 210 6879800

avis.gr/VanRental Avis_HOREGA_120216.indd 1

5/2/16 3:48 μ.μ.


Παρουσίαση

Στην Climatologic «περνάει» η Exoikonomisi

Από τα «πολύ καλά χέρια» της εταιρίας Climatologic, στο Ηράκλειο Κρήτης, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται οι χιλιάδες πελάτες της εταιρίας Exoikonomisi, έπειτα από την προσάρτησή της σε αυτή, εξέλιξη η οποία επήλθε από την απόφαση του ιδρυτή της Νίκου Πολυχρονίδη να αποχωρήσει από την ενεργό «δράση».

Γ

ια 26 ολόκληρα χρόνια ο Νίκος Πολυχρονίδης, είναι

Έτσι, περνώντας στον έλεγχο της Climatologic-Exoikonomisi,

αδιαµφισβήτητα ο πρωτοπόρος της ιδέας της εξοικονό-

τόσο το πελατολόγιο της Exoikonomisi, όσο και τα προϊόντα

µησης νερού & ενέργειας στην Ελλάδα, ο αξιόπιστος συνεργά-

της, η εταιρία είναι σε θέση να εξυπηρετεί, σε πανελλήνια βάση,

της κάθε ξενοδόχου και γνωστός στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά

κάθε ξενοδοχειακή ανάγκη, σε θέµατα κλιµατισµού, εξοικονό-

ως «Mr. Water Saving» …

µησης ρεύµατος, εξοικονόµησης νερού & ενέργειας, και παράλ-

Έπειτα από τρεις περίπου δεκαετίες ενεργούς δραστηριότητας,

ληλα να προµηθεύει την αγορά µε τις ηλεκτρονικές κλειδαριές

και µε καθυστέρηση δύο ετών από τη θεµελίωση του συνταξι-

Contactless υψηλής ποιότητας, διατηρώντας την παραγωγή

οδοτικού του δικαιώµατος, ο κ. Πολυχρονίδης, µάλλον σοφά,

των µοναδικών επίτοιχων κλειδαριών contactless, από συνδυ-

αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό «δράση», για να

ασµό Corian & INOX (για τα πλησίον της θάλασσας διαβρωτικά

απολαύσει το αγαπηµένο του ψάρεµα, ιστιοπλοώντας σε…

περιβάλλοντα), µε την επωνυµία «Cori-locks».

γλυκά νερά, όπως ο ίδιος λέει… αστειευόµενος.

Παράλληλα, η εταιρία

Τα δύο τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε ευκρινώς είχε δηλώσει

θα ασχοληθεί µε τη

στην περυσινή οµιλία του στον ΣΕΤΕ, κύριο µέληµά του ήταν η

δηµιουργία και προώ-

εξεύρεση του άξιου και σοβαρού εκείνου προσώπου, που θα

θηση πολλών νέων και

µπορούσε µε υπευθυνότητα να συνεχίσει το έργο του και να

χρήσιµων προϊόντων

σεβαστεί τη µεγάλη ξενοδοχειακή πελατεία της εταιρίας του,

που

σε όλη την Ελλάδα, αφού και τα τρία παιδιά του ακολούθησαν

αναβάθµιση των ξενο-

διαφορετικούς επιστηµονικούς κλάδους, επιλέγοντας, παράλ-

δοχείων.

ληλα ως τόπο διαµονής τους την Κεντρική Ευρώπη, τόπο της

O κ. Βασίλης Μπέης,

µητέρας τους…

δηλώνει υπερήφανος

Ως συνεχιστή του έργου του ο κ. Πολυχρονίδης επέλεξε τον κ.

για την ιδιαίτερα τιµη-

Βασίλη Μπέη, που διατηρεί από ετών στο Ηράκλειο, µια υγιής

τική επιλογή του από

και καθ’ όλα σοβαρή επιχείρηση, µε την επωνυµία Climatologic,

τον Ν. Πολυχρονίδη,

η φιλοσοφία και η δραστηριότητα της οποίας «παντρεύεται»

αναγνωρίζοντας από-

απόλυτα µε τα χαρακτηριστικά της Exoikonomisi.

λυτα το βάρος της ευ-

106 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

αφορούν

στηνΠαρουσίαση

θύνης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει µε τον ίδιο ζήλο να

στην αγορά των συστηµάτων κλιµατισµού & εναλλακτικών (µη

εξυπηρετεί το πολυπληθές, αξιόλογο και πολύτιµο πελατολόγιο

πετρελαϊκών) µορφών θέρµανσης, για οποιουδήποτε µεγέθους

που ο Ν. Πολυχρονίδης δηµιούργησε και διατήρησε µε σεβα-

χώρους και για οποιαδήποτε απαιτούµενη ποσότητα νερού

σµό για 26 ολόκληρα χρόνια.

χρήσης. Τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει µεγάλη έµφαση στην

Τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρίας Exoikonomisi (αριθµοί

αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και γενικότερα στις εναλ-

τηλεφώνου, e-mails -info@exoikonomisi.com-, fax και οι ιστο-

λακτικές και περιβαλλοντικά ήπιες µορφές ψύξης και θέρµαν-

σελίδες) θα συνεχίσουν να είναι ενεργά, σε µία προσπάθεια να

σης, αυτός δε είναι και ο κυριότερος λόγος που η ενσωµάτω-

µην διαταραχτεί η επικοινωνία των πελατών µε την εταιρία. Πα-

ση των γνωστών φιλοπεριβαλλοντικών δραστηριοτήτων της

ράλληλα, η «ψυχή» της εταιρίας Exoikonomisi, όπως ο ίδιος ο

Exoikonomisi στην Climatologic, αποτελεί αρµονικά φυσική

Νίκος Πολυχρονίδης την αποκαλεί και επί σχεδόν για µία 20ετία

συνέχεια και παράµετρο δεδοµένης επιτυχίας.

συνεργάτιδα του, κα. Άννα Νιργιανάκη, αναλαµβάνει στην

To περιοδικό Xρήµα & Tουρισµός, σίγουρο για την επιτυχηµέ-

εταιρία Climatologic-Exoikonomisi, καθήκοντα υπεύθυνης του

νη δραστηριότητα του κ. Βασίλη Μπέη, του εύχεται κάθε επιτυ-

συγκεκριµένου κλάδου.

χία, στον δε από πολλών ετών αγαπηµένο συνεργάτη και καλό

Η επιχείρηση Climatologic, δραστηριοποιείται από το 1996

φίλο Νίκο Πολυχρονίδη… «ήρεµες θάλασσες»…

108 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

LE BON GOURMET

Η Τέχνη στην παρασκευή ροφημάτων Βάζει όλη της την τέχνη και την τεχνογνωσία στη δημιουργία έτοιμων συστατικών και μιγμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή διαφόρων ροφημάτων και ποτών. Ο λόγος για τη Le Bon Gourmet, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1998, έχοντας «χτίσει» μακροχρόνιες και αξιόπιστες σχέσεις συνεργασίες.

Α

ντιπροσωπεύοντας τα καλύτερα προϊόντα των πλέον διακεκριµένων οίκων, όπως είναι οι: Frostyccino

Gourmet, Stirling Syrups, Finest Call Cocktail Purees, Syrups & Mixes, REAL Cocktail Ingredients, Ya-Makin Smoothies, Granita Gourmet, Toppings Gourmet, Zucceroo, Maraschino Gourmet, Rubyred Premium Cranberry, η Le Bon Gourmet προµηθεύει µία σειρά από χώρους εστίασης. Όλα τα προϊόντα της εταιρίας διατίθενται σε διάφορες συσκευασίες, µέσω ενός ισχυρού και ανεπτυγµένου δικτύου διανοµής, σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Σηµείο αναφοράς για την εταιρία αποτελεί η παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, η συνεχής υποστήριξη του πελάτη και µετά την πώληση και ο σεβασµός απέναντι, τόσο στους πελάτες της, όσο και στους προµηθευτές της, στοιχεία που την έχουν «οδηγήσει» στο «χτίσιµο» µακροχρόνιων και αξιόπιστων σχέσεων συνεργασίας.


Παρουσίαση

Εισαγωγές • Εξοπλισµός Εστίασης

Έξυπνες λύσεις για κάθε ξενοδοχειακή μονάδα

Αντιπροσωπεύοντας αποκλειστικά στην ελληνική αγορά τα πλέον αναγνωρίσιμα brands και προσφέροντας σύγχρονες προτάσεις και έξυπνες λύσεις για κάθε επαγγελματικό χώρο εστίασης, η ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ Α.Ε., είναι μια από τις πλέον καταξιωμένες εταιρίες στον χώρο του εξοπλισμού εστίασης.

Η

εταιρία δραστηριοποιείται εδώ και σχεδόν τέσσερις δε-

snack), η OMNIWASH (µε τα Ιταλικά πλυντήρια πιάτων), η NTF

καετίες στην εισαγωγή επώνυµου και αξιόπιστου εξο-

(από τα µεγαλύτερα εργοστάσια στην Ευρώπη µε µηχανές παγο-

πλισµού µαζικής εστίασης, µε σκοπό την κάλυψη των αναγκών

κύβων), η EXPRESSO (µε τις γερµανικές χειράµαξες µεταφοράς

κάθε επισιτιστικής µονάδας στον τουριστικό κλάδο, στους χώ-

από αλουµίνιο), η ERRE2-GICO (ιταλικό εργοστάσιο µε υψηλής

ρους ψυχαγωγίας και φιλοξενίας.

ποιότητας κατασκευής µηχανήµατων κουζίνας), η MACAP (µε

Λίγα χρόνια µετά την ίδρυσή της άρχισε να εδραιώνεται στην ελ-

συσκευές για bar και café), η ADVENTYS (µε γαλλικές επαγωγι-

ληνική αγορά, µε την αποκλειστική εισαγωγή µηχανηµάτων από

κές εστίες), η BRON-COUCKE (µε διάφορα εργαλεία χειρός), κ.ά.

κορυφαίους οίκους του εξωτερικού, ενώ σήµερα αποτελεί µία

έχουν επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια τώρα την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ

από τις πλέον καταξιωµένες εταιρίες στον χώρο του εξοπλισµού

ΑΕ ως τον αποκλειστικό τους εισαγωγέα για την Ελλάδα.

εστίασης. Η ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ

Ένα από τα best seller της ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. είναι

στεγάζεται σε ιδιόκτητο

τα αθόρυβα Mini bar αµµωνίας κατάλληλα για δωµά-

κτίριο στην Καλλιθέα, όπου

τια ξενοδοχείων. Είναι διαθέσιµα σε 35L και 45L και σε

βρίσκεται

λευκό ή µαύρο χρώµα.

ο

εκθεσιακός

χώρος της και µέρος των αποθηκών της και διαθέτει

Η πιο πρόσφατη συνεργασία της ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε.

µεγάλη ποικιλία επώνυµων

είναι µε την αµερικάνικη εταιρεία Curtis η οποία ιδρύ-

προϊόντων, πάντα ετοιµο-

θηκε το 1941 και έκτοτε πρωτοπορεί στην κατασκευή

παράδοτα.

αυτόµατων επαγγελµατικών µηχανών καφέ φίλτρου.

Ανταγωνιστικό της πλεονέκτηµα, άκρως σηµαντικό για την ικα-

Τα προϊόντα της αποτελούν σταθερή αξία για τα ξενοδοχεία µε

νοποίηση των πελατών της, είναι η διαρκής παρακαταθήκη

υψηλές απαιτήσεις µέσω του απλού χειρισµού τους. Η απουσία

ανταλλακτικών και το εξειδικευµένο after sales service που πα-

περιττών ηλεκτρονικών µερών ελαχιστοποιεί την πιθανότητα

ρέχει, µέσω των εξειδικευµένων τεχνικών της.

βλαβών και επιτυγχάνεται έτσι η παρασκευή µεγάλων ποσοτή-

Η διατήρηση των αξιών της, όπως η ειλικρίνεια, η συνέπεια και η

των, εύκολα, γρήγορα και µε συνέπεια. Οι µηχανές καφέ Curtis

προσήλωση στις ανάγκες των επαγγελµατιών καθώς και η αύξη-

είναι διαθέσιµες µονές (11,3L ή 22,7L) και διπλές (δύο δοχεία των

ση των ικανοποιηµένων πελατών της, βοήθησαν την ΕΜΚΟ ΚΟΥ-

11,3L ή 22,7L ή 37,8L) για

ΤΕΛΑΣ ΑΕ να καταγράψει τα τελευταία χρόνια συνεχή ανοδική

να καλύψουν τις ανά-

πορεία, ενώ παράλληλα της προσέδωσαν ξεχωριστή θέση στον

γκες µεγάλων ξενοδο-

κλάδο.

χειακών µονάδων.

Ευρωπαϊκές εταιρίες µε παγκόσµια αναγνωρισιµότητα, όπως η SANTOS (γαλλικό εργοστάσιο από το 1955 µε συσκευές για bar και café), η ROBOTCOUPE (µε τα δηµοφιλέστερα πολυκοπτικά µηχανήµατα, µίξερ χειρός, cutters), η ROLLERGRILL (που παράγει στη Γαλλία µεγάλη γκάµα µικροσυσκευών για εστιατόρια και

110 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Εισαγωγές • Εξοπλισµός Εστίασης

Η γερμανική εταιρεία EXPRESSO ιδρύθηκε το 1939 και είναι ως σήμερα η κορυφαία επιλογή στα χειραμάξια αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. τα εισάγει αποκλειστικά στην Ελλάδα από το 1976 και εξοπλίζει με αυτά πλήθος επιχειρήσεων, από κάβες και αλυσίδες super market έως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι ιδανικά για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και κίνηση σε σκαλιά ενώ όλα τους τα μέρη είναι αποσπώμενα και αντικαθίστανται εύκολα. Το όνομα EXPRESSO είναι συνώνυμο της μακροχρόνιας χρήσης και της ασφάλειας κατά την μεταφορά.

ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. Λυσικράτους 25 176 74, Καλλιθέα

Τ: 210 94 017 02 F: 210 94 033 06

info@emko.gr www.emko.gr

EN ISO 9001 : 2008


Θέμα

Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα Ελκυστικός και ασφαλής προορισμός παραμένει η Ελλάδα για τους Βρετανούς, τους Γερμανούς και τους Αμερικάνους, σύμφωνα με μελέτη που υλοποίησε η βρετανική εταιρία Censuswide για λογαριασμό του SETE Intelligence, σύμφωνα με την οποία, αν αυτή η εικόνα διατηρηθεί, τότε θα ενισχυθούν σημαντικά οι προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου.

Μ

ε βάση τα αποτελέσµατα της έρευνας, η Ελλάδα πα-

νητικά έναν στους τέσσερις να επισκεφθεί τη Γαλλία και έναν

ραµένει ένας ιδιαίτερα επιθυµητός προορισµός, σε

στους δύο να επισκεφθεί την Τουρκία.

σχέση µε τους βασικούς ανταγωνιστές της, καθώς το 73%-80%

Ωστόσο, το προσφυγικό ζήτηµα επηρεάζει την εικόνα σχεδόν

των συµµετεχόντων στην έρευνα θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή

του 40% των µελλοντικών επισκεπτών της χώρας µας, σηµαντι-

προορισµό, ποσοστό οριακά χαµηλότερο από της Ισπανίας και

κά υψηλότερο από την Ισπανία και την Ιταλία, χαµηλότερο όµως

Ιταλίας, σηµαντικά όµως υψηλότερο από το αντίστοιχο της Γαλ-

από την Τουρκία.

λίας και σχεδόν διπλάσιο από της Τουρκίας.

Σύµφωνα µε τη µελέτη, η εικόνα της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία,

Σύµφωνα µε την έρευνα, οι πρόσφατες τροµοκρατικές επιθέ-

τη Γερµανία και τις ΗΠΑ παραµένει ιδιαίτερα θετική όσον αφο-

σεις δεν επηρεάζουν την απόφαση περίπου του 90% των ερω-

ρά στην ελκυστικότητα και στην ασφάλεια του προορισµού,

τηθέντων να επισκεφθούν τη χώρα µας, ενώ επηρεάζουν αρ-

που εφόσον διατηρηθεί, ενισχύει τις προοπτικές της φετινής

112 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘέμα

τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, απαραίτητο είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο και οµαλά η αξιολόγηση, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία σταθεροποίησης της οικονοµίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισηµαίνει ο Σ.Ε.Τ.Ε., Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λύσουν άµεσα και αποτελεσµατικά τις προκλήσεις του προσφυγικού ζητήµατος και να ανταποκριθούν στις δεσµεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την υποδοχή, απογραφή και διαχείριση των προσφυγικών ροών. Πρέπει µε κάθε µέσο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διακυβευθεί η συµµετοχή της χώρας στην συνθήκη Σένγκεν, δεν θα αλλοιωθεί η καθηµερινότητα των τοπικών κοινωνιών, δεν θα πληγεί η οικονοµία και η απασχόληση και δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και η ποιότητα των προσφερόµενων τουριστικών υπηρεσιών. Την υλοποίηση της έρευνας ανέλαβε η ανεξάρτητη βρετανική εταιρία Censuswide, το διάστηµα 21.01.2016 έως 25.01.2016, σε συνολικό δείγµα 3.046 ερωτηθέντων, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί ή σκέπτονται να επισκεφτούν τη χώρα µας.

114 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παπαναστασόπουλος Γιώργος & Σία Ε.Ε. Γενικές αντιπροσωπείες Ελλάδος Πλακίδια - Είδη υγιεινής Τζαβέλα 6, 153 44, Γέρακας Τ. 210 6614050, F. 210 6614074, e-mail: gnpline@gmail.com www.gnpline.gr
Παρουσίαση

Ολοκληρωμένες λύσεις με το «κλειδί στο χέρι» Δημιουργικότητα, έμπνευση, πρωτοπορία, καινοτόμες εφαρμογές και άριστη ποιότητα προϊόντων συνιστούν τον άξονα επάνω στον οποίο κινείται και αναπτύσσεται η εταιρία Carteco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες επαγγελματικού εξοπλισμού στην Ευρώπη.

Η

εταιρία συνεργάζεται αποκλειστικά µε αρχιτέκτονες, διακοσµητές, τεχνικές εταιρίες και αντιπροσωπεύει µε-

ρικούς από τους πιο γνωστούς και αξιόπιστους, διεθνείς οίκους, δίνοντας έµφαση σε πρωτοποριακά και υψηλών προδιαγραφών υλικά, που βρίσκουν άριστη εφαρµογή σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, συνεδριακά κέντρα, σκάφη αναψυχής, βιοµηχανικά κτίρια, εστιατόρια, νοσοκοµεία, δηµόσια κτίρια, κτίρια γραφείων, κ.ο.κ.. Η εταιρία καλύπτει ένα ευρύ φάσµα ποιοτικών προϊόντων, που

λαιο», τονίζουν οι επικεφαλής της εταιρίας. Και συµπληρώνουν:

περιλαµβάνουν: αρχιτεκτονικά υλικά όπως, ανοξείδωτα πλέγµα-

«Επενδύουµε συνεχώς στο ανθρώπινο δυναµικό µας. Εκπαιδεύ-

τα, µεταλλικές κουρτίνες, υφάσµατα και κουρτίνες ειδικών προ-

ουµε, δίνουµε κίνητρα, ανταµείβουµε τη θετική ενέργεια, τη δέ-

διαγραφών, ταπετσαρίες τοίχου, δάπεδα και µοκέτες, τα διάσηµα

σµευση, τη δηµιουργικότητα. Παράλληλα, ενθαρρύνουµε τον

στρώµατα και κρεβάτια Simmons, έπιπλα εσωτερικού και εξωτε-

ποιοτικό χρόνο και τα προσωπικά ενδιαφέροντα, αφού επιθυµία

ρικού χώρου, φωτιστικά και αντικείµενα design. Μοναδικά προϊ-

µας είναι οι άνθρωποί µας να παίρνουν χαρά από αυτό που κά-

όντα, όµορφες ιδέες, ολοκληρωµένες υπηρεσίες.

νουν και να µεταφέρουν αυτή την ενέργεια στους πελάτες µας».

Ένα από τα πλεονεκτήµατα της Carteco είναι ότι παρέχει καθετο-

Η Carteco έχει δηµιουργήσει τα δικά της εµπορικά σήµατα,

ποιηµένες υπηρεσίες και προϊόντα µε το «κλειδί στο χέρι», υπο-

διευρύνοντας τους επαγγελµατικούς της ορίζοντες. Το the

στηρίζοντας ολοκληρωµένα τον εξοπλισµό ενός έργου, ανάλογα

wallpapershop.gr είναι ένα δίκτυο χονδρικής των συνεργατών

µε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και, φυσικά, τον προϋπολογισµό του.

της εταιρίας, µε ταπετσαρίες τοίχου και υφάσµατα. Το The archive

«∆ουλεύουµε, ζούµε, δηµιουργούµε». Αυτή είναι η φιλοσοφία της

είναι µια βιβλιοθήκη υλικών αρχιτεκτονικών εφαρµογών και δι-

Carteco, ενώ το «δυνατό

ακόσµησης, µε 24ωρη δωρεάν πρόσβαση για designers, αρχιτέ-

στοιχείο» της είναι το αν-

κτονες και διακοσµητές και το 39.22 έχει ως αντικείµενο τη συλ-

θρώπινο δυναµικό της.

λογή δηµιουργιών Ελλήνων και διεθνών σχεδιαστών.

«Το ανθρώπινο δυναµικό αποτελεί για την Carteco το µεγαλύτερο κεφά-

118 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ADVANCED CONSTRUCTION MATERIALS

Οι ειδικοί στο...

...Βιοµηχανικό Πλακάκι

Ευστάθιος Κόκκινος & Σια Ο.Ε. Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 41, 17341 Αγ. Δημήτριος Τ. 210 9754055 F. 210 9763709 E. info@acm.gr S. www.acm.gr


Θέμα

ΤτΕ: Ο Τουρισμός πυλώνας ανάπτυξης της Οικονομίας • Στο +16% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Νοέμβριο Συνεχίστηκε η καλή πορεία του τουρισμού και τον Νοέμβριο, με τις εισπράξεις να σημειώνουν άνοδο σε διψήφιο ποσοστό 16%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά, ότι ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Οικονομίας. Ανοδικά διαμορφώθηκαν οι εισπράξεις και την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015, κατά 5,9%, ενώ την ίδια περίοδο αύξηση κατέγραψαν και οι τουριστικές αφίξεις σε ποσοστό 7,5%.

Α

ντίστοιχα, αυξηµένο πλεόνασµα εµφάνισε το ισοζύγιο

και υπηρεσιών, το οποίο εµφάνισε πλεόνασµα 911,7 εκατ. ευρώ,

τρεχουσών συναλλαγών στο ενδεκάµηνο του 2015, σε

έναντι ελλείµµατος 2,5 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014,

σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύµφωνα µε τα

κυρίως λόγω του περιορισµού της δαπάνης για εισαγωγές. Συ-

στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Ειδικότερα, την περίοδο

νολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών πα-

Ιανουαρίου - Νοεµβρίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλα-

ρουσίασαν µείωση κατά 8,4%, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για

γών παρουσίασε πλεόνασµα 1,1 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείµµατος

εισαγωγές µειώθηκαν µε ταχύτερο ρυθµό, κατά 14,0%. Την ίδια

1,9 δισεκ. ευρώ το 2014.

περίοδο, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδηµά-

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών

των επιδεινώθηκαν.

120 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Equip_Kataxorisi21x29_Teliko.indd 2

1/20/16 5:43 PM


Θέμα

Το έλλειµµα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 108 εκατ. ευρώ σε σχέση µε εκείνο του Νοεµβρίου του 2014, ως αποτέλεσµα κυρίως του περιορισµού των καθαρών πληρωµών για καύσιµα. Επίσης, περιορίστηκαν σηµαντικά και οι συναλλαγές που αφορούν αγοραπωλησίες πλοίων, εφόσον δεν ήταν δυνατή η καταγραφή τους, στον βαθµό που οι συναλλαγές αυτές πραγµατοποιήθηκαν εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήµατος λόγω των περιορισµών στην κίνηση κεφαλαίων. Πάντως, οι καθαρές πληρωµές για αγορές πλοίων ήταν αυξηµένες σε σχέση µε τον Νοέµβριο του 2014. Συνολικά, παρατηρήθηκε µείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών αγαθών, αλλά οι εισαγωγές µειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Το πλεόνασµα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 192,6 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες µεταφορών (κατά κύριο λόγο θαλάσσιων). Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν αξιόλογη Το έλλειµµα του ισοζυγίου αγαθών µειώθηκε κατά 4,5 δισεκ.

άνοδο (16%) σε σχέση µε αυτή που παρατηρήθηκε τον Νοέµβριο

ευρώ, λόγω της βελτίωσης όλων των επιµέρους ισοζυγίων. Ειδι-

του 2014 (1,5%), µε αποτέλεσµα τη βελτίωση του ταξιδιωτικού

κότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιµα και πλοία παρουσία-

ισοζυγίου, παρά το γεγονός ότι ο αριθµός των αφίξεων µη κατοί-

σαν άνοδο κατά 4,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρου-

κων ταξιδιωτών παρουσίασε µείωση κατά 4%. Τέλος, το ισοζύγιο

σίασαν αξιόλογη µεταβολή.

λοιπών υπηρεσιών παρουσίασε σηµαντική βελτίωση.

Πιο αναλυτικά τον Νοέµβριο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών

Ως αποτέλεσµα των ανωτέρω εξελίξεων, οι εξαγωγές αγαθών και

συναλλαγών παρουσίασε έλλειµµα 1,2 δισεκ. ευρώ, κατά 278,4

υπηρεσιών σηµείωσαν πτώση κατά 18,6%, µεγαλύτερη από εκεί-

εκατ. ευρώ µικρότερο εκείνου του Νοεµβρίου του 2014. Η βελτί-

νη των αντίστοιχων εισαγωγών (12,7%), και το έλλειµµα του ισο-

ωση αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών, καθώς

ζυγίου αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 84,6 εκατ. ευρώ.

και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδηµάτων,

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδηµάτων παρουσίασε µικρό πλε-

η οποία αντιστάθµισε τον περιορισµό του πλεονάσµατος του

όνασµα, έναντι ελλείµµατος τον ίδιο µήνα του 2014 (βελτίωση

ισοζυγίου υπηρεσιών.

κατά 301,8 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω µείωσης των καθαρών πλη-

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά προέλευση ταξιδιωτών(δ) (σε εκατ. ευρώ) Προέλευση Χώρες ΕΕ-28 Χώρες ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Γαλλία Γερµανία Χώρες ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ εκ των οποίων: Ηνωµένο Βασίλειο Λοιπές χώρες εκ των οποίων: ΗΠΑ Ρωσία Σύνολο Έρευνας Συνόρων Κρουαζιέρες (ε) ΣΥΝΟΛΟ

2013 7.095,4 4.809,9

2014 (%) Μεταβολή 2015 (α) (%) Μεταβολή 8.145,0 14,8 9.371,3 15,1 5.389,8 12,1 5.985,7 11,1

2013 92,3 60,5

2014 100,0 54,1

899,5 1.885,4 2.285,5

1.122,5 1.973,1 2.755,2

24,8 4,7 20,5

1.197,1 2.247,1 3.385,6

6,6 13,9 22,9

6,6 21,8 31,8

6,0 14,0 46,0

-9,2 -35,7 44,4

10,3 18,5 52,0

70,9 32,5 13,0

1.340,4 4.434,9

1.538,1 4.680,2

14,7 5,5

2.014,9 4.181,8

31,0 -10,6

16,7 89,2

16,9 93,3

1,0 4,6

27,6 112,0

63,3 20,1

557,7 1.333,4 11.530,3 443,2 11.973,5

644,5 1.153,5 12.825,2 385,2 13.210,4

15,6 -13,5 11,2 -13,1 10,3

934,9 418,3 13.553,2 436,3 13.989,5

45,1 -63,7 5,7 13,3 5,9

13,6 3,2 181,5 23,0 204,5

12,3 5,9 193,3 14,3 207,6

-9,6 84,4 6,5 -37,8 1,5

17,3 3,5 227,6 13,3 240,9

40,4 -40,8 17,7 -6,7 16,0

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. (α) Προσωρινά στοιχεία. (β) Στις εισπράξεις έχουν ενσωµατωθεί στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (γ) Ο δείκτης καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (δ) Ως προέλευση ταξιδιωτών νοείται η χώρα της µόνιµης κατοικίας τους. (ε) Η διάκριση ανά εθνικότητα δεν είναι διαθέσιµη για τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων. (στ) Η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά προέλευση δεν περιλαµβάνει στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Έρευνας Συνόρων.

122 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

(%) Μεταβολή 2015 (α) (%) Μεταβολή 8,4 115,5 15,5 -10,6 63,6 17,6


ρωµών για τόκους και µερίσµατα. Παράλληλα, περιορίστηκε και το έλλειµµα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδηµάτων, λόγω µείωσης του ελλείµµατος των τρεχουσών µεταβιβάσεων µεταξύ γενικής κυβέρνησης και ΕΕ. Την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεµβρίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασµα 1,1 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείµµατος 1,9 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο εµφάνισε πλεόνασµα 911,7 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείµµατος 2,5 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω του περιορισµού της δαπάνης για εισαγωγές. Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν µείωση κατά 8,4%, αλλά οι

Στεγνωτήρες μαλλιών 700 W- 1800 W

αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές µειώθηκαν µε ταχύτερο

Στεγνωτήρες χεριών 2300 W- 2600 W

Μεγεθυντικός καθρέπτης τοίχου

ρυθµό, κατά 14,0%. Την ίδια περίοδο, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδηµάτων επιδεινώθηκαν. Το έλλειµµα του ισοζυγίου αγαθών µειώθηκε κατά 4,5 δισεκ.

Μεταλλική πτυσσόμενη βάση αποσκευών

ευρώ, λόγω της βελτίωσης όλων των επιµέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιµα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 4,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη µεταβολή. Το πλεόνασµα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς παρατηρήθηκε µείωση των καθαρών εισπράξεων από µεταφορές, η οποία αντισταθµίστηκε εν µέρει από την άνοδο των

Βραστήρας και δίσκος σερβιρίσματος

καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεµβρίου 2015, οι συνολικές αφίξεις µη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση µε την ίδια περίοδο του 2014 και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5,9%.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | 123 e-mail.: polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr


Θέμα

Euromonitor: Τρεις ελληνικές στο «top 100» των πόλεων με τις περισσότερες αφίξεις Η Αθήνα, το Ηράκλειο και η Ρόδος «φιγουράρουν» στην κατάταξη του Euromonitor με τις 100 κορυφαίες πόλεις με τις περισσότερες διεθνείς τουριστικές αφίξεις στον κόσμο, το 2014. Ειδικότερα, η ελληνική πρωτεύουσα με περίπου 3,4 εκατ. αφίξεις, αυξημένες κατά 29,4% σε σύγκριση με το 2014 τοποθετείται στην 51η θέση της κατάταξης, το Ηράκλειο με 2,7 εκατ. στην 72η θέση και η Ρόδος με περίπου 2 εκατ. στην 95η θέση, μεταξύ των 100 πρώτων πόλεων με τις περισσότερες αφίξεις, σε παγκόσμια κλίμακα.

ύµφωνα µε την έκθεση του Euromonitor, οι αφίξεις συνέ-

Σ

γκρίνονται µε την ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι ασιατικές πό-

χισαν να κινούνται ανοδικά στα παγκόσµια αστικά κέντρα

λεις-προορισµοί, αφού µέσα στην 100άδα, οι ευρωπαϊκές πόλεις

το 2014. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές πόλεις, παρέµειναν και το

αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των πόλεων. Πόλεις,

2014 δηµοφιλείς προορισµοί, µε το Λονδίνο και το Παρίσι να το-

όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Άµστερνταµ, φτά-

ποθετούνται στις 10 πρώτες θέσεις της κατάταξης, στην δεύτερη

νουν σε σηµείο να «υποφέρουν» από τον υπερβολικό αριθµό του-

και πέµπτη θέση, αντίστοιχα.

ριστών, οι οποίοι κατακλύζουν τους κορυφαίους αρχαιολογικούς

Το Λονδίνο ανέβηκε καταγράφοντας αύξηση 4% στις τουριστι-

χώρους και µνηµεία. Εντούτοις, σε µερικές από αυτές παρατηρείται

κές αφίξεις, η Μπανγκόγκ έπεσε λόγω της πολιτικής αναταραχής

διάχυση του τουρισµού πέρα από τις πολυσύχναστες ζώνες.

στην Ταϊλάνδη και της µείωσης στις αφίξεις Ρώσων τουριστών.

Το 2015, οι ευρωπαϊκές, τουριστικές πόλεις, αναµένεται να έχουν

Ωστόσο, τα επίπεδα ανάπτυξης των ευρωπαϊκών πόλεων δεν συ-

επηρεαστεί από τη µεταναστευτική κρίση, αλλά ο βαθµός στον

124 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΚΟΣΜΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε. Γενικός Εξοπλισμός Καθαριστηρίων - Πλυντηρίων - Σιδερωτηρίων

Ξενοδοχειακών – Νοσοκομειακών & Στρατιωτικών Μονάδων

Μαζί σας ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ... Επαγγελματικά Καθαρά! ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ - ΕΚΜΑΘΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΑΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ - ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ SERVICE - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ


Θέμα

οποίο θα συµβεί αυτό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακόµα.

Οι κορυφαίοι 100 προορισµοί

Ωστόσο, µε τους συνοριακούς ελέγχους να επανέρχονται σε αρκετές χώρες του Σένγκεν, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει µεί-

Κάθε τετραγωνάκι αντιπροσωπεύει µία πόλη, χωρίς αξιολόγηση

ωση στις αφίξεις σε ορισµένες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ασία-Ειρηνικός

Kυρίαρχη δύναμη η Ασία

Αυστραλασία

Η Ασία παρέµεινε κυρίαρχη επιλογή για διακοπές σε πόλεις, µε

Ανατολική Ευρώπη

πάνω από το 1/3 των top 100 πόλεων να ανήκουν στην Ασία για

Λατινική Αµερική Μέση Ανατολή & Αφρική

το 2014. Ο αυξανόµενος αριθµός των εξερχόµενων Κινέζων τα-

Βόρεια Αµερική

ξιδιωτών επηρέασε τις µετρήσεις, µε το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο

∆υτική Ευρώπη

και την Ταϊπέι να επωφελούνται σε µεγάλο βαθµό από αυτούς τους επισκέπτες. Οι βελτιωµένες πτήσεις από την Κίνα, αλλά και η χαλάρωση στη διαδικασία θεωρήσεων βίζα για τους Κινέζους επισκέπτες βοήθησε στην κατάταξη των εν λόγω προορισµών. Πλέον, οι Κινέζοι ταξιδιώτες γίνονται όλο και πιο τολµηροί και

Βραζιλία, το Ρίο ντε Τζανέιρο επωφελήθηκε περισσότερο από

αρχίζουν να ταξιδεύουν ανεξάρτητα και όχι µε group. Ωστόσο,

τη διοργάνωση του Παγκοσµίου Κυπέλλου, µε αύξηση 46,6% σε

η Κίνα δεν είναι µόνο µια σηµαντική αγορά εξερχόµενου τουρι-

αφίξεις. Με τους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Ρίο, το καλοκαίρι του

σµού. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, επτά Κινεζικές πόλεις βρί-

2016, η πόλη αναµένεται και πάλι να σηµειώσει αύξηση ρεκόρ

σκονται στην 100άδα. Όλες οι πόλεις σηµειώνουν υγιή ανάπτυξη,

στους επισκέπτες της, αν και σε πολλές περιπτώσεις έχουµε δει

µε εξαίρεση το Πεκίνο.

να συµβαίνει το αντίθετο, όπως συνέβη και στο Λονδίνο κατά τη

Κάποιες πόλεις της Ινδίας σηµείωσαν σηµαντική αύξηση στις αφίξεις το 2014, αποτέλεσµα τόσο της µακρόχρονης εκστρατείας προώθησης και προβολής της χώρας (Incredible India), όσο και του υποβαθµισµένου νοµίσµατος. Το ∆ελχί και η Βοµβάη είναι οι πιο δηµοφιλείς προορισµοί, µε πάνω από 4,5 εκατοµµύρια επισκέπτες το 2014, έκαστος. Επιπλέον, η εισαγωγή µιας νέας διαδικασίας θεώρησης κατά την άφιξη για 46 χώρες, συµπεριλαµβανοµένων των ΗΠΑ, της Γερµανία και της Αυστραλίας, έχει ενθαρρύνει τους επισκέπτες.

διάρκεια διεξαγωγής των Ολυµπιακών Αγώνων του 2012. Το Κανκούν στο Μεξικό σηµείωσε απίστευτη άνοδο 42,1%, το 2014 µε πάνω από τέσσερα εκατοµµύρια επισκέπτες. Με αυτόν τον αριθµό, ξεπερνά το Μεξικό, όσον αφορά τις αφίξεις, για πρώτη φορά. Βεβαίως, το 2014 ήταν µια χρονιά-ρεκόρ και για τον τουρισµό του Μεξικού, όπου καταγράφηκε ισχυρή αύξηση στις αφίξεις από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η Αβάνα στην Κούβα είναι µια πόλη που θα απασχολήσει τα πα-

Στο top 100 µε τις πόλεις µε τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις συ-

γκόσµια τουριστικά δρώµενα τα επόµενα χρόνια. Η πόλη είναι

µπεριλαµβάνονται, για πρώτη φορά, και τρεις βιετναµέζικες: Χο

έτοιµη να γράψει ιστορία το 2015 και το 2016, καθώς οι αριθµοί

Τσι Μινχ, Ανόι και Halong. Η κυβέρνηση του Βιετνάµ υπήρξε εξαι-

των επισκεπτών αναµένεται να αυξηθούν µετά και τη βελτίωση

ρετικά δραστήρια στην προβολή της χώρας µέσω των διεθνών

των σχέσεων µε τις ΗΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι οι διεθνείς αε-

µέσων ενηµέρωσης, όπως το CNN και το BBC, ενώ σε συνδυασµό

ροπορικές συνδέσεις έχουν επεκταθεί και αναµένεται να συνεχί-

µε την αυξηµένη συνδεσιµότητα των πτήσεων, οι αφίξεις έχουν

σουν να αυξάνονται κατά τα επόµενα χρόνια.

αυξηθεί αρκετά.

Ρίο και Κανκούν κάνουν τη διαφορά Το Μαϊάµι ήταν ο πιο δυναµικός προορισµός στις ΗΠΑ το 2014, µε µια αύξηση 15,7% στους επισκέπτες, οι οποίοι έφτασαν τα 7,2 εκατοµµύρια. Οι Λατινοαµερικάνοι αποτέλεσαν πάνω από το ήµισυ των ξένων επισκεπτών στην πόλη, αλλά µεγάλο µέρος της αύξησης παρατηρήθηκε από τους ταξιδιώτες που πέρασαν από εκεί κατευθυνόµενοι προς τη Βραζιλία, για το Παγκόσµιο Κύπελλο της FIFA. Στη

126 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Top 10 µε τις περισσότερες αφίξεις στον κόσµο Kατάταξη 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Περιοχή

Πόλη

Ασίας-Ειρηνικού Χονγκ Κονγκ ∆υτική Ευρώπη Λονδίνο Ασίας-Ειρηνικού Σιγκαπούρη Ασίας-Ειρηνικού Μπανκόγκ ∆υτική Ευρώπη Παρίσι Ασίας-Ειρηνικού Μακάο Ασίας-Ειρηνικού Σεντζέν Βόρεια Αµερική Νέα Υόρκη ∆υτική Ευρώπη Κωνσταντινούπολη Ασίας-Ειρηνικού Κουάλα Λουµπούρ

Source: Euromonitor International

Χώρα

2013

2014

Κίνα Ην. Βασίλειο Σιγκαπούρη Ταϋλάνδη Γαλλία Μακάο Κίνα ΗΠΑ Τουρκία Μαλαισία

25,661.1 16,784.4 17,146.7 17,467.8 15,271.9 13,935.3 12,148.9 11,850.4 10,486.3 11,182.3

27,770.0 17,383.9 17,086.2 16,245.0 14,981.7 14,966.5 13,120.8 12,230.0 11,871.2 11,629.6

% Μεταβολή 2013/14 8.2 3.6 -0,4 -7.0 -1.9 7.4 8.0 3.2 13.2 4.0Συμβουλές Αγορών

GIAKO GROUP Νέα καμπάνια προσφορών στους επαναστατικούς λαμπτήρες LED Επιβραβεύοντας τους πελάτες της για την προτίµηση και τη µακροχρόνια εµπιστοσύνη που δείχνουν στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, η Giako Group, ξεκίνησε πρόσφατα µια καµπάνια εκπληκτικών προσφορών στις επαναστατικές σειρές λαµπτήρων LED. Οι λαµπτήρες LED προσφέρουν µεγάλη εξοικονόµηση ενέργειας και εξαιρετική ποιότητα φωτός. Σχεδόν όλη η ενέργεια που καταναλώνουν µετατρέπεται σε φως και όχι σε θερµότητα. Ανάβουν σε κλάσµατα του δευτερολέπτου, αντικαθιστούν το neon και το φθό-

2006/95/EC, 2004/108/EC και την τελευταία οδηγία EuP 2005/32/

ριο και δεν έχουν τις αλλοιώσεις στην χρωµατική απόδοση. Επί-

EC, EuP 874/1194/2012).

σης, έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 30.000 ώρες, καταναλώνουν

Η GIAKO GROUP προτείνει στους πελάτες της νέες, καινοτόµες και

80-90% λιγότερη ενέργεια από τους υπόλοιπους λαµπτήρες και

αξιόπιστες λύσεις σύγχρονου ηλεκτρολογικού εξοπλισµού, χώρος

είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον. Παράλληλα, µε βάση τα Lumen

όπου η εταιρία κατέχει ηγετική θέση, γεγονός που οφείλεται εν

(φωτεινότητα) έχουν το χαµηλότερο κόστος προς Lm.

πολλοίς στην αµεσότητα, την ευελιξία και την προσαρµοστικότητα

Τα προϊόντα της GIAKO GROUP είναι εναρµονισµένα µε τις κοινο-

στις απαιτήσεις της αγοράς και των πελατών της.

τικές οδηγίες της Ευρώπης, (σχετικά µε την Directive 2002/96/EC

Για περισσότερες πληροφορίες

WEEE και 2011/65/ΕC ROHS, 2006/121/EC, 2006/1907/EC REACH,

GIAKO GROUP, e-mail:sales@giako.gr, www.giako.gr

HOME BOUTIQUE Η μεταμόρφωση ενός κλασσικού δίκλινου σε family room Μοντέρνα έπιπλα, φινετσάτα υφάσµατα επιπλώσεων, ορθο-

Η εταιρία κατασκευάζει και παρέχει ολοκληρωµένες λύσεις

πεδικά στρώµατα και µαξιλάρια, καθώς και πολλές έξυπνες

ξενοδοχειακού εξοπλισµού, που περιλαµβάνουν διπλούς κα-

λύσεις για το σπίτι και τον επαγγελµατικό χώρο, φιλοξενεί το

ναπέδες-κρεβάτια σε ποικιλία σχεδίων και χρωµάτων, γωνια-

showroom της επιχείρησης HOME BOUTIQUE, στη Θεσσαλο-

κούς καναπέδες-κρεβάτια, πολυθρόνες-κρεβάτια, ορθοπεδικά

νίκη.

στρώµατα, υποστρώµατα, βάσεις και κεφαλάρια κρεβατιών,

Μια έξυπνη και οικονοµική λύση που µπορεί να µετατρέψει

προστατευτικά καλύµµατα στρωµάτων, µαξιλάρια, ανωστρώ-

ένα απλό, δίκλινο κρεβάτι σε family room ή ακόµα και σε σου-

µατα και λευκά είδη, δηµιουργώντας µια τεράστια γκάµα προ-

ίτα, είναι ο καναπές-κρεβάτι IPNOS, ιδανικός για ξενοδοχειακή

ϊόντων στις καλύτερες τιµές της αγοράς.

χρήση. Με παχύ, ορθοπεδικό στρώµα και ιταλικό µηχανισµό µεγάλης αντοχής, εξαιρετικά εύκολος στη χρήση, ο κοµψός

Για περισσότερες πληροφορίες

καναπές µεταµορφώνεται το βράδυ σε διπλό, άνετο κρεβάτι.

HOME BOUTIQUE, www.home-boutique.gr

128 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΣυμβουλές Αγορών

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΡΑ Πακέτα ανακαινίσεων στις καλύτερες τιμές

CARTECO Κεραμικά πλακίδια με ισπανική «υπογραφή»

Η εταιρία ανακαινίσεων - τεχνι-

τοίχων και δαπέδων με μεταλλική επικάλυψη, χρησιμοποιώντας

κό γραφείο ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΡΑ,

τεχνικές φυσικής εναποθέτησης ατμών (PVD), του ισπανικού οί-

με πολυετή εμπειρία στον χώρο

κου ALEA, διαθέτει στην αγορά η εταιρία Carteco.

των κατασκευών και μια πλειά-

H ALEA χάρη στις υψηλής αισθητικής και ποιότητας επενδύσεις,

δα καταξιωμένων συνεργατών,

οι οποίες παράγονται με απόλυτο σεβασμό στις περιβαλλοντολο-

προωθεί ειδικά οικονομικά πα-

γικές συνθήκες, αποτελεί την ιδανική πρόταση για τη δημιουργία

κέτα στους ξενοδόχους της Βόρειας Ελλάδας για ολική ανακαί-

ξεχωριστών εφαρμογών.

νιση, αλλά και επιμέρους εργασίες κατασκευής ή συντήρησης

Ιδιαίτερα με τη συλλογή Aleatory, η οποία αποτελείται από πλα-

υποδομών. Μελέτη, σχεδιασμός και υλοποίηση σε γρήγορους

κίδια σε διαστάσεις 15 x 15 cm με τριασδιάστατη επιφάνεια δια-

Mια καινοτόμα συλλογή κεραμικών πλακιδίων για την επένδυση

χρόνους, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα.

φόρων σχημάτων,

Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΡΑ, αναλαμβάνει πάσης φύσεως έργα, από τις

δίνεται η δυνατό-

πιο απλές εφαρμογές όπως, βαψίματα ή τοποθέτηση κουφωμά-

τητα

των ή την ανακαίνιση ενός μπάνιου, έως τη ριζική ανακαίνιση

συνθέσεων με πολ-

ξενοδοχείων και την ανάπλαση εξωτερικών χώρων με πισίνες,

λούς

κήπους, συντριβάνια, πάρκιγκ, κ.λπ..

κούς συνδυασμούς,

Παράλληλα, παρέχει στους πελάτες της ενημέρωση νομικής και

φτιάχνοντας πρω-

επενδυτικής φύσεως για όλο το φάσμα των επιδοτήσεων που

τότυπα μοτίβα με

ισχύουν, κατά καιρούς.

μεταλλική υφή.

ξεχωριστών διαφορετι-

Για περισσότερες πληροφορίες ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΡΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ,

Για περισσότερες πληροφορίες

www.anakainisitora.gr, e-mail: info@anakainisitora.gr

Car te co , e-mail: info@carteco.gr, www.carteco.gr

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

AN AI ΔΩPE TOY EMET ΔIAN MEΛH IAKOY ΣTA ΔOXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Υ - 144

0€ €KAI ΚΑΠ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 163 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 - 6,00€€ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 218 2015 - 6,00 MH 0 0- 6,0 Α ΣΙΓΜ MH NIANIA - 6,0 201 IO TOY Α ΔΕΛΤ ΟΣ5 IO TOY 201 ΒΡΙ Α Α.Ε. PIΣTIKO ΤΕΜΣ ΣΗΤΕ PIΣ ΣΕΠΝΙΟ TIK ΙΑΣ OIKO Σ- -ΙΟΥ 8& ON OIK ΜΕΣ 216 OM Σ ΣΤΟ ΟΛΟ ON IKO ΣΗ XOΟΥ OM ΓΓΙΟ - ΑΥΓ KAI ΡΦΩ Υ - 144 IKO - TEY EΠIKAI 51 ΜΕΤ IKO163 XEIP XOΣ EΠI IOΔ HMXEI ΑΜΟ - TEY ATIPHM ΡΦΩ KO O ΠEP IKO ΣΗ ΠEP ATIIOΔ KOIKO ΠEP - IOΔ TEY XOΣ IKO

ΔIAN EMET ΣTA AI ΔΩPE ΞENO MEΛH TOY AN EΠIM ΔOXEIAKOY EΛHT HPIO Y

ΑΜΟ 51 ΜΕΤ

ΓΓΙΟ TIK IOΔ ΟΛΟ MA ΜΕΣ PHΠEP 8& XEIKO ATI ΕΙΑΣ I EΠI KAPHM EΠIXEI KAIIKO OM ON IKO OM ΚΑΠ ONOIK OIKKO ΣTI YPIO TOTIK IOPIΣ TOY NIA MHIO NIA ΤΑ Α.Ε. Α ΔΕΛ Α ΣΙΓΜ

ΣΗΤ

MH

-163 TEYXO ΑΥΓΣ ΟΥΣ 219ΤΟΣ - ΟΚ - ΣΕΠ ΤΩΒ ΤΕΜ ΡΙΟΒΡΙ Σ 201 ΟΣ 201 5 - 6,0 0 - 6,00 0€ Ευρ

ώπη

«ψηφ οι Ευρ ίζουν» ωπαίο ι

«Κε

Ναι, επιθυμώ να εγγραφώ συνδρομητής

ρδίζει

έδα φος» πόλ εων ο τουρισ στη ν Ευρ μός ώπη

στο περιοδικό

«Μαύρ η τρύ από κατ τα παρ πα» στη αλύ άνο ματ μα τουν οικονο α ρισ τικ μία ά

REGION OF SOUTH AEGEAN Cyclades | Dodecanese

50 ISLANDS | GREECE www.aegeanislands.gr

» ξενείν μίας «φιλο πτυξη ονο οιίας Οικ νη του ή ανά της ουνοπ Η τέχ tel ωπαϊκ κίνηση είδη κρ es: Ho ευρ odach νεκ του επα telusRhBe ηγεί» μο στα νητην Hoath είν»την ν κόσ Η τέχ ξενγια «οδ Am έραes: Be ach ειδί» ευτής στο «φιλο Rhod «κλ athus ουαζι ία Am ομηθ : Η κρ οδοχε ος πρ ΘΕΜΑ Τα ξεν τερ : αλύ ΘΕΜΑ Ο μεγ E: GROH

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

ΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών ☐ Eξωτερικού**

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

90,00 €

* Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6€ ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................ ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ............................................................................................................................................................................................ ☐ Αποστολή εμβάσματος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 150110 0440 0000 0444 7069 784 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 98 01715 65000 6565 101793 256

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: .........................................................................................................................................................................

• Αποστείλατε δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. | ΧΡΗΜΑ &τοΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 130

ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

130
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.