Τεύχος Μαΐου 2015 - Χρήμα & Τουρισμός

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKOΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 163- TEYXOΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO 215 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ MAΙΟΣ 2015 -2010 6,00-€6,00 €

ETC: Σε πορεία ανόδου παραμένει ο ευρωπαϊκός Τουρισμός «Σαρώνει» το all inclusive «Άλμα» της Αθήνας στη διεθνή κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων ICCAbe more tea

Τότε & Τώρα

Ένας θρύλος γεννιέται & εξαπλώνεται

Σύμφωνα με τον μύθο, το τσάι ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Κινέζο αυτοκράτορα Shen Nung, πριν από σχεδόν 5000 χρόνια, όταν στο ζεστό νερό που ετοίμαζαν οι υπηρέτες του, έπεσαν λίγα φύλλα από έναν θάμνο τσαγιού. Αμέσως, λατρεύτηκε στην Ανατολή, έπειτα κυριάρχησε στη βρετανική αυτοκρατορία και χάρη στον Sir Thomas Lipton έγινε προσιτό σε όλους. Σήμερα το τσάι είναι το πρώτο σε προτίμηση ρόφημα στον κόσμο μετά από το νερό!

Σήμερα ο θρύλος έχει όνομα: Lipton

Το Lipton με τη γνωστή και απαράμιλλη ποιότητά του, δεν σταμάτησε ποτέ να καινοτομεί! Στην κορυφή της εξέλιξης και της premium απόλαυσης βρίσκονται οι Πυραμίδες του. Στις καρδιές όσων λατρεύουν το αληθινό τσάι είναι οι Exclusive συλλογές του. Στο επίκεντρο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης υπάρχει η έμπρακτη δέσμευση για αειφόρο ανάπτυξη. Σε κάθε γουλιά κρύβεται και μία νέα εμπειρία!

Οι πυραμίδες της απόλαυσης απλά τσάι, είναι η Εμπειρία της Πυραμίδας Lipton!

Δεν είναι

Rainforest Alliance Certified

TM


41

36

34

41. «Σαρώνει» το all inclusive Πέντε είναι οι στρατηγικές κινήσεις που πρέπει να κάνει ένας ξενοδόχος για να καταστήσει ανταγωνιστικό το ξενο-

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηματικό και Oικονομικό Περιοδικό Tεύχος 215 - Μάιος 2015 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Διεύθυνση Σύνταξης: Φλώρα Γιούπη Διεύθυνση Μarketing: Nικόλαος Δεριζιώτης Art Director: Mαρία Παπαμαυρουδή Υπεύθυνη Web: Γεωργία Πουπάκη Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταμόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέμινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

δοχείο του στη διεθνή αγορά του all inclusive, όπως προκύπτει σε σχετική έρευνα, που πραγματοποίησε η Skift, σε συνεργασία με τα Club Med.

44. ETC: Σε πορεία ανόδου παραμένει ο ευρωπαϊκός Τουρισμός Διψήφιο ποσοστό ανόδου σημειώνουν οι ταξιδιωτικές αφίξεις στην Ευρώπη, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission - ETC), με τίτλο European Tourism 2015 - Trends & Prospects.

30. Ανακαλύψτε το Νότιο Αιγαίο στο Golden Hall Πενήντα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου θα προβάλλονται για τέσσερις μήνες στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Discover South Aegean.

36. SETE Intelligenc: Όλα καλά για αφίξεις, θεωρήσεις και δείκτες ικανοποίησης πελατών για τον ελληνικό Τουρισμό Θετικό πρόσημο εμφανίζουν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, ενώ την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, καταγράφεται αρνητικό πρόσημο σε πολλά σημαντικά, περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με στοιχεία του Μηνιαίου Στατιστικού Δελτίου Μαΐου του SETE Intelligence.

34. «Άλμα» της Αθήνας στη διεθνή κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων ICCA Η Αθήνα επιστρέφει δυναμικά στην παγκόσμια συνεδριακή αγορά, «σκαρφαλώνοντας» 20 ολόκληρες θέσεις στην κατάταξη της ICCA με τις «πρωταθλήτριες» πόλεις στα συνέδρια, για το 2014.

26. Μειωμένες οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων από τη Γερμανία Κακά μαντάτα έρχονται για τον ελληνικό τουρισμό από τη γερμανική αγορά, με τις κρατήσεις τουριστικών πακέτων ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

4 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

στο πρώτο τετράμηνο του έτους να εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,2%.

Mόνιμες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Statistics, Τουριστικός Πράκτωρ, Διεθνή Νέα, Κοσμικά, Eιδήσεις, Επιχειρηματικά, Συμβουλές Αγορών

26


EDITORIAL

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

5


καρτολόγος

Avis Γιατί με στόχο την ενίσχυση της ηγετικής της θέσης και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών της με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης και της ικανοποίησης των πελατών της, η Avis, η μεγαλύτερη εταιρία στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων, εντείνει τη δυναμική της παρουσία με τη λειτουργία ενός νέου σταθμού ενοικίασης στην Πάρο. Μπράβο!!!

Neptune Hotels - Resort, Convention Centre & Spa Γιατί το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών είναι εξαιρετικό, κάτι που επιβεβαιώνουν οι τιμητικές διακρίσεις, από τους σημαντικότερους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς, οι οποίοι αναδεικνύουν το Neptune Hotels - Resort, Convention Centre & Spa, στην Κω, ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία παγκοσμίως. Τελευταία, το συγκρότημα βραβεύτηκε από το TripAdvisor, το Booking.com, το Holiday Check, την Tui.

Κυβέρνηση Γιατί οι διαρροές για αύξηση του Φ.Π.Α. και η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές κινδυνεύουν να «τινάξουν στον αέρα» την τουριστική περίοδο του 2015. Προσοχή.

Και εις ανώτερα!!!

• Είκοσι ολόκληρες θέσεις ανέβηκε η Αθήνα στη διεθνή κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Εκθέσεων & Συνεδρίων (International Congress & Convention Association-ICCA) για την παγκόσμια αγορά. Πιο συγκεκριμένα από την 47η θέση το 2013, η ελληνική πρωτεύουσα, εκτινάχθηκε πέρυσι στην 27η θέση παγκοσμίως, μία από τις πλέον θετικές μεταβολές, που ποσοστιαία κινείται στο 63%. Μιλώντας σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, είπε «η εντυπωσιακή αυτή επίδοση της Αθήνας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης καθώς και των συστηματικών και συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια, με κύριο μοχλό την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων – ΕΑΤΑ και σημείο αναφοράς το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου (ACVB)». «Η Αθήνα ανακτά σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη της διεθνούς συνεδριακής αγοράς, αποκαθιστά την εικόνα της και κατορθώνει να καλύψει μεγάλο μέρος από το έδαφος που

6 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

χάθηκε λόγω της κρίσης» τονίζει, σχολιάζοντας την έρευνα ο κ. Καμίνης και επισημαίνει ότι το επίτευγμα αυτό γεμίζει την πόλη της Αθήνας ικανοποίηση αλλά και ευθύνη. «Η διατήρηση της δυναμικής που εμφανίζει η Αθήνα, τόσο στην αγορά συνεδριακού τουρισμού όσο και στην αγορά τουρισμού αναψυχής, πρέπει να προστατευθεί και να θωρακιστεί, από όλους μας», σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε πισωγύρισμα από αυτήν την πορεία, θα είναι επιζήμιο και για την πόλη αλλά και για την ίδια τη χώρα». Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει δεσμευθεί ότι η έμπρακτη συμμετοχή και στήριξη της πόλης της Αθήνας στα συνέδρια, θα επισφραγίζεται με την προσωπική παρουσία του κ. Καμίνη σε κάθε εναρκτήρια συνεδριακή διαδικασία. Σύμφωνα με την έρευνα της ICCA, στην Αθήνα διοργανώθηκαν 80 συνέδρια το 2014, έναντι 49 του 2013 (ποσοστιαία αύξηση 63%). Η επίδοση της Αθήνας μάλιστα, συμπαρέσυρε θετικά και τη συνολική θέση της Ελλάδας, που με 148 συνέδρια ανέβηκε στην 20η από την 38η θέση το 2013 (100 συνέδρια).

• Αύξηση της απασχόλησης, με πρωταγωνιστή τον τομέα του τουρισμού σημειώθηκε τον Απρίλιο. Ειδικότερα, άνοδος στη μισθωτή απασχόληση, στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο του 2015, αλλά και μια σειρά ακόμη ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτηριστικά σχετικά με την απασχόληση, αποτυπώνονται στην τελευταία Έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», με τα στοιχεία να είναι τα καλύτερα της τελευταίας 15ετίας. Τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» καταγράφουν θετικό ισοζύγιο απασχόλησης (σχέση προσλήψεων - «αποχωρήσεων») τον Απρίλιο του 2015 κατά 80.223 θέσεις εργασίας, έναντι 60.600 θέσεων τον Απρίλιο του 2014, με αποτέλεσμα τη δημιουργία και διατήρηση επιπλέον 19.623 θέσεων εργασίας. Οι μηνιαίες αυτές επιδόσεις είναι οι καλύτερες από τον Ιανουάριο του 2001 (15ετία). Επίσης θετικό -και σε επίπεδο 15ετίας-, είναι το ισοζύγιο της απασχόλησης του πρώτου 4μήνου του 2015 (Ιαν. - Απρίλ.) με 108.387 θέσεις εργασίας, από 101.476 θέσεις το αντίστοιχο 4μηνο του 2014 (παρά και τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν στον τομέα της


απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2015, λόγω της διεξαγωγής των Εθνικών εκλογών). Θετικό είναι το ισοζύγιο απασχόλησης και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με την καλύτερη επίδοση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (25.533 θέσεις) και τη δεύτερη καλύτερη από την Περιφέρεια Κρήτης (19.492 θέσεις). Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, από τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» είναι, επίσης, σημαντικά αφού καταγράφεται, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλαγή της σχέσης πλήρους - μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στις νέες προσλήψεις του Απριλίου του 2015 το ποσοστό των συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης είναι 56,78%. Πρόκειται για μια σχέση που έλαβε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2015, ύστερα από πολλούς μήνες όπου οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, κυριαρχούσαν στις νέες προσλήψεις. Τα παραπάνω στοιχεία, πρώτα και κύρια θετικά για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αντανακλούν με σαφήνεια το «δείγμα γραφής» της συγκεκριμένης περιόδου από τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Είναι μια πρώτη «απάντηση», που με επιμονή και σχέδιο μπορεί να παγιωθεί-, σε όσους αμφισβητούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπέρ του κόσμου της εργασίας. Για να δούμε... • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ που επεξεργάστηκε το SETE Intelligence, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Σ.Ε.Τ.Ε. σχετικά με τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην απασχόληση, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ για το 2014 αυξήθηκε κατά 23% ο όγκος απασχόλησης (ημέρες εργασίας) στον κλάδο του τουρισμού. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2014 κατεγράφησαν 137.000 θέσεις μισθωτής εργασίας επιπλέον σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013, ξεπερνώντας τις 500.000, αριθμός αυξημένος κατά 36%, ο οποίος αποτελεί το 1/3 της συνολικής απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη διάρκεια του 2014, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 2013. Ο μέσος μισθός στη διαμονή υπερέβη τα 1000 ευρώ. Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 1,6 δισ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας. Από τα παραπάνω δεδομένα συνάγεται ότι οποιαδήποτε μείωση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα, που θα προέλθει από τυχόν περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις ή την έλλειψη σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, θα επιφέρει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στα εισοδήματα και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης. • Νέες συνδέσεις ελληνικών προορισμών με κομβικά κέντρα του εξωτερικού, μεγαλύτερη συχνότητα πτήσεων καθώς και για πρώτη φορά, έξι συνδέσεις εσωτερικού περιλαμβάνει το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων εσωτερικού - εξωτερικού της ELLINAIR, το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα στην εξέλιξη και ανάπτυξη της εταιρίας, μέλους του τουριστικού οργανισμού Mouzenidis Group. Οι νέοι προορισμοί για το πρόγραμμα εξωτερικού είναι ThessalonikiTbilisi, Thessaloniki-Almaty και AthensDomodedovo. Τα δρομολόγια από Thessaloniki για St.Petersburg, Tbilisi, Kalinigrand, Ekaterinburg, Samara, Perm, Astrakhan, Ufa, Volgograd, Nizhniy Novgorod, Kazan, Almaty, Astana και Novosibirsk θα πραγματοποιούνται για πρώτη φορά με αεροσκάφος της ELLINAIR. Η ELLINAIR για πρώτη φορά προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Ελληνικό και διεθνές κοινό για εσωτερικές μετακινήσεις συνεισφέροντας έτσι στην ανάπτυξη του τουρισμού μας και της εθνικής οικονομίας. Ιδιαίτερα το κοινό της Β. Ελλάδος θα αποκτήσει αρκετές επιλο-

γές σε εβδομαδιαία βάση προς πέντε δημοφιλείς προορισμούς Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Ζάκυνθο και Ηράκλειο ταξιδεύοντας με τα άνετα και ασφαλή αεροσκάφη της εταιρείας. Η ELLINAIR προσφέρει ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές καθώς και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης αιτημάτων ομαδικών μετακινήσεων. Το πρόγραμμα δρομολογίων εσωτερικού θα πραγματοποιείται με αεροσκάφη RJ85 96 θέσεων. Επισημαίνεται ότι ο στόλος της ELLINAIR για τη θερινή περίοδο αποτελείται από πέντε αεροσκάφη: Δύο αεροσκάφη RJ85 96 θέσεων ιδιόκτητα, ένα AB319 144 θέσεων μακροχρόνιας μίσθωσης (dry lease) και δύο Boeing 737/300 148 θέσεων εξάμηνης μίσθωσης (wet lease). • Μια ακόμη σημαντική διάκριση απέσπασε το Amathus Beach Hotel Rhodes. Συγκεκριμένα βραβεύτηκε από τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα της Ευρώπης, την TUI UK & Ireland (First Choice-Thomson), με το Gold Medal Award 2014-Accommodation winner. Η TUI UK & Ireland βραβεύει ετησίως τα καλύτερα ξενοδοχεία από όλο τον κόσμο. Τα ξενοδοχεία βραβεύονται βάσει της αξιολόγησης των πελατών της Thomson & First Choice και την βαθμολογία που προκύπτει από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν για την τελική επιλογή είναι: η συνολική εικόνα των διακοπών, η ποιότητα του φαγητού, οι υπηρεσίες, η υποδοχή, οι επισιτιστικοί χώροι, η καθαριότητα, η άνεση δωματίου, η εξυπηρέτηση, η διασκέδαση, κ.λπ.. • Κάνοντας την έκπληξη η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, περίμενε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Τ. στην πρόσφατη, προγραμματισμένη συνεδρίασή τους, όχι για να παρακολουθήσει μια γραφειοκρατική διαδικασία, όπως είναι τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια, αλλά για να ζητήσει ένα νέο τρόπο λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου. Φιλοδοξία της υπουργού είναι το διοικητικό συμβούλιο του Ε.Ο.Τ., το οποίο αποτελείται

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

7


από εγνωσμένου κύρους ανθρώπους του Τουρισμού και όχι μόνο, να λειτουργήσει ως «δεξαμενή σκέψης» (think tank) και να κάνει brainstorming, ώστε να προωθούνται στρατηγικές και πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίζουν τον ελληνικό Τουρισμό. Μάλιστα, συζητήθηκαν αναλυτικά μια σειρά σημαντικών θεμάτων, η προώθηση των οποίων θα συμβάλλει στην πρόοδο του ελληνικού Τουρισμού. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν: - Η κατάσταση στα αεροδρόμια και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης, ώστε να αναβαθμιστούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες. - Η δημιουργία ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, ευέλικτου και αποτελεσματικού, εντός του Ε.Ο.Τ.. - Η θεσμοθέτηση ενός ετήσιου επενδυτικού συνεδρίου, που θα διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και θα καλούνται οι 100 μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι παγκοσμίως. - Περαιτέρω προσπάθειες αναβάθμισης της Αθήνας ως προορισμού - Άνοιγμα νέων αγορών και ειδικότερα προσέγγιση των αγορών του αραβικού κόλπου.

- Αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τα κρουαζιερόπλοια. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ του Ε.Ο.Τ. έχει ως εξής: Πρόεδρος: Μπέτυ Χατζηνικολάου, εμπειρογνώμονας σε θέματα τουρισμού και για πολλά χρόνια στέλεχος του Ε.Ο.Τ.. Αντιπρόεδρος: Αγγελική Χονδροματίδου, εμπειρογνώμονας σε θέματα μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Γενικός γραμματέας: Πάνος Λειβαδάς. Μέλη: – Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης, δικηγόρος. – Μιχαήλ Νικολακάκης, σύμβουλος σε θέματα τουρισμού του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. – Σταύρος Χατζάκος, γενικός διευθυντής ΟΛΠ, πρόεδρος MedCruise. – Ιωάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος

8 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». – Αντώνης Καμπουράκης, ξενοδόχος, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. – Πολυχρόνης Γριβέας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος «Astir Palace Βουλιαγμένης ΑΞΕ». • Ικανοποιητικές αυξήσεις τόσο στις αφίξεις, όσο και στα έσοδα κατάφερε η Τουρκία στο πρώτο τρίμηνο του 2015, παρά την κάθετη πτώση στις αφίξεις από τη Ρωσία, σε ποσοστό 29%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015, οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 4,86 δισ. δολάρια, έναντι 4,8 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Σημειώνεται ότι το 2014 τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας ανήλθαν στα 34,3 δισ. δολάρια (!!!). Παράλληλα, όσον αφορά στις αφίξεις στο πρώτο τρίμηνο αφίχθηκαν 4,53 εκ. τουρίστες, έναντι 4,3 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 4,12%. Στο top 3 των εθνικοτήτων των τουριστών, πρώτοι είναι οι Γερμανοί με μερίδιο 12,1%,

Πλέον, η διασύνδεση των εν λόγω νησιών δημιουργεί ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για το τουριστικό προϊόν, καθώς ο συνδυασμός των προορισμών και η αξιοποίηση των νέων δρομολογίων αναμένεται να αυξήσουν την επιβατική κίνηση και να ωφελήσουν την εθνική νησιωτική πολιτική συνολικά. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν από 15.06.2015 και θα καλύψουν τη φετινή τουριστική περίοδο. Με αφορμή την έγκριση των νέων δρομολογίων ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways κ. Αντώνης Αγαπητός δήλωσε σχετικά: «Κάθε νησί αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της ελληνικής Οικονομίας και με αυτό το σκεπτικό σχεδιάσαμε τα νέα δρομολόγια της φετινής χρονιάς. Ο μακρόπνοος στόχος της εταιρίας είναι κάθε νησί που συνδέουμε να θεμελιώσει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης με οφέλη τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τη βαριά βιομηχανία του τόπου, τον τουρισμό. Στη Hellenic Seaways, συνεχίζουμε απρόσκοπτα την προσπάθεια ενίσχυσης

οι οποίοι αύξησαν σημαντικά το μερίδιό τους σε σχέση με πέρυσι και ακολουθούν οι Ιρανοί με μερίδιο 9,61% και οι Γεωργιανοί με μερίδιο 7,44%. Όσον αφορά στις πόλεις που επέλεξαν οι τουρίστες, αυτές έχουν ως εξής: 1- İSTANBUL 2.371.178, αύξηση 52,34% 2- ANTALYA 535.684, αύξηση 11,82% 3- EDİRNE 492.638, αύξηση 10,87% 4- ARTVİN 343.686, αύξηση 7,59%

των νησιωτικών περιοχών και αδιαμφισβή-

• Με τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού εγκρίθηκαν τα νέα δρομολόγια που θα εξυπηρετούν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τη σύνδεση των περιοχών.

εβδομάδα στο Βαθύ της Σάμου, 7 προσεγ-

τητα τα νέα δρομολόγια εξυπηρετούν αυτό το σκοπό». Με τα νέα δρομολόγια επιτυγχάνεται η σύνδεση των Κυκλάδων με την Ικαρία και τη Σάμο. Επίσης, η σύνδεση της Πάτμου με τη Μύκονο και το Βόρειο Αιγαίο, η οποία ενισχύεται με δύο επιπλέον προσεγγίσεις από τον Πειραιά. Επιπλέον, εκτελούνται 5 προσεγγίσεις την γίσεις στον Εύδηλο Ικαρίας, 3 προσεγγίσεις στους Φούρνους και στο Καρλόβασι. Τέλος, σημειώνεται ότι διπλασιάζεται η χωρητικότητα σε επιβάτες και τριπλασιάζεται σε οχήματα και μοτοσυκλέτες. Με τιμή Μάσκα


Διεθνή Nέα

Με ενιαίο εμπορικό σήμα η TUI

σε 13 ξενοδοχεία) και το Άμστερνταμ (3.026 δωμάτια σε 11 ξε-

• Αλλαγές και ανακατατάξεις στην TUI UK

νοδοχεία).

Προς την «υιοθέτηση» ενιαίου εμπορικού σήματος, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού του ομίλου, οδεύει η TUI, ρίχνοντας έτσι

Ένα νέο brand υπό την «ομπρέλα» της Starwood

«τίτλους τέλους» για Thomson και First Choice, δύο από τους πιο

Ένα νέο εμπορικό σήμα με το όνομα Tribute εγκαινιάζει η

γνωστούς tour operators στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Starwood Hotels and Resorts Inc. Πρόκειται για ένα portfolio

Μιλώντας σχετικά, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Peter

ανεξάρτητων, πολυτελών ξενοδοχείων, σε περιοχές με υψηλή

Long, ξεκαθάρισε ότι η «μετακίνηση» προς το εμπορικό σήμα TUI

ζήτηση, στις οποίες ο όμιλος, προς το παρόν, δεν έχει παρουσία.

θα γίνει σταδιακά σε διάστημα κάποιων ετών, με στόχο να δημι-

Ο όμιλος ο οποίος έχει, ήδη, υπό τη… σκέπη του, το εμπορικό

ουργηθεί «one power brand», όπως είπε χαρακτηριστικά.

σήμα Sheraton και W, έχει θέσει σαν στόχο του να προσθέσει

«Δεν υπάρχει καμία βιασύνη, καμία επείγουσα ανάγκη, όλα θα

100 νέες ιδιοκτησίες σε όλο τον κόσμο με το σήμα Tribute μέσα

πρέπει να γίνουν με ελεγχόμενο τρόπο», είπε ο κ. Long.

στα επόμενα πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από το Royal Palm

Υπογράμμισε δε ότι, η κατάργηση των επιμέρους εμπορικών ση-

South Beach στο Μαϊάμι.

μάτων θα ξεκινήσει από τις μικρότερες αγορές του ομίλου, συ-

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Frits van Paasschen,

μπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ενώ το Ηνω-

ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει κατηγο-

μένο Βασίλειο, η μεγαλύτερη αγορά της TUI, θα είναι η τελευταία

ρηθεί ότι δεν αναλάμβανε δράση προκειμένου ο όμιλος να προ-

από τις 31 χώρες που θα γίνει η όλη διαδικασία.

σθέσει στο χαρτοφυλάκιό του νέα εμπορικά σήματα.

Κατέληξε δε ότι θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να αλλά-

Σήμερα, όμως, υπό την ηγεσία του Adam Aron, ο όμιλος ενεργεί

ξουν όνομα όλα τα εμπορικά σήματα.

ώστε το νέο brand να κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του.

Παράλληλα, η TUI ανακοίνωσε μια σειρά από αλλαγές στην κορυ-

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Aron εκφράζει την επιθυμία να δει το συ-

φή της διοικητικής της πυραμίδας στην Αγγλία.

ντομότερο δυνατό ένα ξενοδοχείο Tribute, στο Λονδίνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος δικτύου και online travel, Nick Longman, αναλαμβάνει αναβαθμιζόμενος διευθύνων σύμβουλος της TUI

Νέα εγκαίνια ενόψει...

για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, από την 1η Ιουνίου.

Το πρώτο πολυτελές Marriott στην πολιτεία της Μινεσότα, το

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος για το Ηνωμένο Βασίλειο και

JW Marriott Minneapolis Mall of America, προγραμματίζεται

την Ιρλανδία, David Burling, θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο ως

να ανοίξει στις 21 Νοέμβρη 2015, στο Μπλούμινγκτον, της

διευθύνων σύμβουλος της Βόρειας Περιφέρειας στο Διοικητικό

Μινεσότα.

Συμβούλιο της TUI Group και θα έχει υπό την επίβλεψή του τις

Το JW Marriott Minneapolis Mall of America, με άμεση πρό-

χώρες Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες

σβαση στο εμπορικό κέντρο Mall, είναι μέρος ενός φιλόδοξου,

(Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία), τον Καναδά και τη Ρωσία.

αναπτυξιακού επενδυτικού σχεδίου, ύψους 325 εκατομμυρίων

Συνεχίζει, πιο υποτονικά, ο κατασκευαστικός «πυρετός» στην ευρωπαϊκή ξενοδοχία

δολαρίων. Το 342 δωματίων ξενοδοχείο, αντα-

Συνεχίζει, αν και με μειωμένους ρυθμούς, ο κατασκευαστικός

νακλά το υψηλό

«πυρετός» στην ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή αγορά, καθώς σύμ-

επίπεδο πολυτε-

φωνα με στοιχεία της STR Global για τον Απρίλιο, 857 ξενοδο-

λούς φιλοξενίας.

χεία συνολικής δυναμικότητας 138.152 δωματίων βρίσκονται

Ανάμεσα στα δω-

στο στάδιο του προγραμματισμού, του τελικού σχεδιασμού και

μάτια του ξενο-

της κατασκευής.

δοχείου συναντά

Ο αριθμός των δωματίων είναι μειωμένος κατά 6,4%, σε σύγκρι-

κανείς 20 βασιλικές σουίτες και 1 Hospitality Suite.

ση με τον Απρίλιο του 2014 και 3,6% από έτος σε έτος.

Μία μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων 15.414 τετραγωνικών ποδιών, η

Τα υπό κατασκευή δωμάτια για τον Απρίλιο, στην Ευρώπη

οποία χωρίζεται σε 8 ξεχωριστές αίθουσες και μία σειρά ακόμη

ανέρχονταν σε 58.372, σε 360 ξενοδοχεία.

αιθουσών, δημιουργούν συνολικά χώρους συναντήσεων 20.000

Μεταξύ των βασικών αγορών της περιοχής, η Κωνσταντινούπο-

και πλέον τετραγωνικών ποδιών.

λη ανέφερε τα περισσότερα υπό κατασκευή δωμάτια, 4.902, σε

Οι παροχές του ξενοδοχείου περιλαμβάνουν ακόμη ένα πολυτε-

24 ξενοδοχεία. Τρεις άλλες αγορές ανέφεραν περισσότερα από

λές εστιατόριο και μπαρ με ένα υπέροχο αίθριο, μεγάλο λόμπι και

3.000 δωμάτια υπό κατασκευή: Η κεντρική περιοχή του Λονδί-

λόμπι μπαρ, γυμναστήριο, πισίνα, executive lounge και υπόγειο

νου (4.440 δωμάτια σε 26 ξενοδοχεία), η Μόσχα (3.103 δωμάτια

χώρο στάθμευσης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

9


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ σ

αν σε όνειρο μοιάζει ο στόχος των 25 εκατομμυρί-

ένα βήμα πριν την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών

ων τουριστών τη φετινή, τουριστική περίοδο, αφού

(capital controls).

ο στόχος «πέταξε» σαν πουλί. Ενώ από εδώ και στο

Για να δούμε…

εξής θα πρέπει να μας απασχολεί μήπως και το όνειρο γίνει εφιάλτης και όχι μόνο δεν «πιάσουμε» τα 25 εκατ., αλλά «πέσουμε» και κάτω από τα περυσινά μεγέθη, εκείνα των 24 εκατομμυρίων τουριστών.

Τ

η στήριξή τους στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί επωφελής συμφωνία με τους δανειστές, εκφράζουν στο σύνολό τους οι κλαδικές ενώσεις-μέλη

Στις επιπτώσεις της οικονομικής αβεβαιότητας στη βαριά βιο-

του Σ.Ε.Τ.Ε..

μηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό, εστιάζει δημοσίευμα του

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι των κλαδικών ενώσε-

Bloomberg, επισημαίνοντας ότι, η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας

ων που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο, εμφανίζονται «ανοικτοί»

- δανειστών απειλεί την ενίσχυση του τουρισμού, ο οποίος δια-

ακόμη και σε μία μικρή αύξηση του Φ.Π.Α., αρκεί ο ενιαίος συ-

τηρεί καίριο ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής

ντελεστής Φ.Π.Α. στο τουριστικό προϊόν (διαμονή και εστίαση)

οικονομίας.

να μην είναι μεγαλύτερος του 10% στον μέσο όρο, δηλαδή να

Παρά τη δυναμική έναρξη του 2015, κατά τη διάρκεια των τε-

κινείται στα ανώτερα επίπεδα των άμεσων ανταγωνιστών της

λευταίων μηνών οι κρατήσεις ξένων τουριστών, ιδίως τουρι-

χώρας.

στών από τη Γερμανία, έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά, όπως

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι και σε άλλες χώρες διατηρείται

παραδέχεται ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., Ανδρέας Ανδρεάδης, μι-

ευνοϊκό καθεστώς σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, όπως τα

λώντας στο Bloomberg.

Κανάρια Νησιά με 0%, η Κορσική με 2%, κ.λπ..

«Έχουμε χάσει έδαφος τους τελευταίους μήνες. Χάνουμε το

«Η εφαρμογή υψηλού συντελεστή Φ.Π.Α. θα δημιουργήσει σο-

momentum, καθώς η γενική εικόνα παραμένει θολή», συμπλη-

βαρά προβλήματα βιωσιμότητας τόσο στις επιχειρήσεις μικρού

ρώνει χαρακτηριστικά.

και μεσαίου μεγέθους που θα είναι έρμαιο των tour operators,

Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, παρατηρείται ση-

όσο και στις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή

μαντική αύξηση Βρετανών και Αμερικανών τουριστών, η οποία

τουριστική αλυσίδα του τουρισμού.

αποδίδεται κυρίως στην αποδυνάμωση του ευρώ έναντι της

Οι επιχειρήσεις αυτές, που αποτελούν την πλειοψηφία και «ρα-

στερλίνας και του δολαρίου, αντίστοιχα.

χοκοκαλιά» του ελληνικού τουρισμού, είναι αδύνατον να απορ-

Ωστόσο, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 25 εκατ.

ροφήσουν μεγαλύτερη αύξηση του Φ.Π.Α. και είναι βέβαιο ότι

τουρίστες το 2015, ο Ανδρέας Ανδρεάδης θεωρεί απίθανη την

θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το

επίτευξη του εν λόγω στόχου. «Έχουμε 1 εκατ. περισσότερους

2016 και μετά.

τουρίστες φέτος, αλλά εάν η επιβράδυνση συνεχιστεί, τότε είναι

Θα πρόκειται δηλαδή για το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο από

απίθανη η επίτευξη του στόχου των 25 εκατ.» κατέληξε, διευ-

την έναρξη της ελληνικής κρίσης», δηλώνουν οι εκπρόσωποι

κρινίζοντας πως πιθανώς να μην επιτευχθεί ούτε ο στόχος των

των τουριστικών φορέων, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

24 εκατ. τουριστών.

Επισημαίνεται δε ότι, ο ελληνικός τουρισμός θα βγει αμέσως

Την ίδια στιγμή, σημειώνει το Bloomberg, η ελληνική οικονομία

εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί σημαντική βλάβη στην πιο

επιστρέφει στην ύφεση, ενώ το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται

κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

10 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Απολύτως λογικές οι εξελίξεις αυτές, αν αναλογιστεί κανείς τους

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι Ευρωπαϊκές χώρες

συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν σήμερα στις ανταγωνίστριες

με σταθερό συντελεστή Φ.Π.Α (σήμερα) και σαφώς χαμηλότερο

με την Ελλάδα στον τουρισμό χώρες: -Κύπρος 9% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο -Γαλλία 10% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο

από αυτόν που προβλέπεται να ισχύσει στην Ελλάδα, ενισχύουν την τουριστική τους επιχειρηματικότητα διεκδικώντας μερίδιο

-Ιταλία 10% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο

κρατήσεων από την αγορά της Ελλάδας και της Χαλκιδικής.

-Μάλτα 7% σε διανυκτέρευση, 18% σε εστίαση, 9,8% στο

«Τ

πακέτο -Πορτογαλία 6% σε διανυκτέρευση, 23% στην εστίαση, 10,8% στο πακέτο -Ισπανία 10% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο -Τουρκία 8% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο -Κροατία 13% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο

ί τλοι τέλους» έπεσαν αιφνιδιαστικά για το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν», το οποίο, έπειτα από 88 χρόνια λειτουργίας στο Κεφαλάρι της Κη-

φισιάς, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, έβαλε «λουκέτο», με τη διοίκηση του ξενοδοχείου να ενημερώνει πελάτες

-Ελλάδα (μέχρι τώρα) 6,5% σε διανυκτέρευση, 13% στην εστία-

και εργαζόμενους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον χώρο

ση, 8,1% στο πακέτο

Το «Πεντελικόν» που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1927, τα τε-

Κ

λευταία χρόνια ανήκε στην οικογένεια Βάρδη. Τα οικονομικά, αι παραμένοντας στον Φ.Π.Α., ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, τον χαρακτηρίζει ως «Δαμόκλειος σπάθη» για τον τουρι-

όμως, της ξενοδοχειακής μονάδας, την τελευταία πενταετία ακολουθούσαν φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα πριν λίγο και-

σμό στη Χαλκιδική, ενώ στο ενδεχόμενο πιθανής αύξησής του,

ρό να βγει «στο σφυρί».

υπογραμμίζει ότι θα είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις,

Στον πλειστηριασμό που έγινε το ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια

εφόσον πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά τους.

του ομογενή Δοζόγλου, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει

«Ο 5ος μήνας πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα,

στο σφράγισμα του ξενοδοχείου ξαφνικά και χωρίς προειδο-

φέρνει κάθετη πτώση στις κρατήσεις από παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές. Αρκετά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν για πρώτη φορά

ποίηση. «Παρά τις άοκνες προσπάθειες της διοίκησης, οι προσπάθειες

μετά από πολλά χρόνια το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου,

αυτές δεν απέδωσαν και η αιφνίδια απόφαση του νέου ιδιοκτή-

χάνοντας σχεδόν ένα μήνα από μια πραγματικά δύσκολη

τη ήταν το εμβληματικό και ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν

σεζόν. Και ενώ από τη μια πλευρά, φορείς και ιδιώτες συ-

να διακόψει οριστικά τη λειτουργία του την Δευτέρα 25 Μαΐου

μπράττουν σε μια κοινή προσπάθεια θετικής προβολής για την περιοχή, μέσω του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, καλούνται από την άλλη να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη

2015, στις 12μ.μ.», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρίας.

αύξηση στον Φ.Π.Α., που αν γίνει αναμένεται άκρως καταστρο-

Ας ελπίσουμε ότι, ο νέος ιδιοκτήτης θα προχωρήσει στην ανακαί-

φική για τις επιχειρήσεις».

νιση και επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, όπως ακούγεται…

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

11


Κοσμικά

Το βραβείο του «Up and coming/Program of the year» για τη γεωγραφική περιοχή της ΕυρώπηςΑφρικής, κέρδισε το πρόγραμμα Miles+Bonus της Aegean, κατά την απονομή των βραβείων Freddie Awards 2015, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα των Η.Π.Α.. Στην ψηφοφορία, που διεξήχθη όπως κάθε χρόνο από τα μέλη των προγραμμάτων πιστότητας του ταξιδιωτικού κλάδου από όλο τον κόσμο, στο διάστημα 15 Φεβρουαρίου - 31 Μαρτίου, συμμετείχαν φέτος 3,2 εκατ. μέλη. Το βραβείο «Up and coming program of the year» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά φέτος και απονέμεται, βάσει των ψήφων της κατηγορίας «Program of the year», στα προγράμματα που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ αυτών που έχουν ψηφιστεί από το 2% με 10% των ψηφοφόρων. Τα Freddie Awards είναι από τα πιο σημαντικά βραβεία στον ταξιδιωτικό κλάδο, καθώς προκύπτουν από ψηφοφορία των ίδιων των μελών των προγραμμάτων πιστότητας. Θεσπίστηκαν το 1988 από το περιοδικό Inside Flyer και τον Randy Peterson κι ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του Sir Freddie Laker. Η κα. Μαρίνα Βάλβη, Head of Loyalty Marketing (δεξιά) και η κα. Λίλη Κωστόγιαννη, Head of Loyalty Product & Air Partnerships κατά την απονομή των βραβείων Freddie Awards 2015, στην Ατλάντα των Η.Π.Α.

Σε συνέχεια των δύο πρώτων πολύ επιτυχημένων fam trips Άγγλων tour operators και travel agents, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το ξενοδοχείο CAPSIS και το τμήμα τουρισμού του Δήμου Βέροιας οργάνωσε το τρίτο κατά σειρά ταξίδι εξοικείωσης με τη συμμετοχή 13 Άγγλων t.o. & t.a., το διάστημα 14-18 Μαΐου 2015. Συνολικά μέχρι τώρα και στα τρία ταξίδια πάνω από 45 Άγγλοι tour operators και travel agents έχουν φιλοξενηθεί στη Χαλκιδική και έχουν γνωρίσει τον προορισμό. Οι πράκτορες από τη Βρετανία, οι οποίοι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ ξανά τη Χαλκιδική, εντυπωσιάστηκαν από τη φυσική ομορφιά της, τις παραλίες της, τα αξιοθέατα και την ποικιλία των καταλυμάτων που έχει να προσφέρει. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ξεναγήσεις σε ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών σε όλη τη Χαλκιδική, επισκέψεις σε γραφικά και τουριστικά χωριά καθώς και εκδρομές πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Εκτός από τη Χαλκιδική, οι πράκτορες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας καθώς και να επισκεφτούν το μοναδικό μουσείο της Βεργίνας. Με το χαμόγελο στα χείλη οι Άγγλοι tour operators και travel agents με τους διοργανωτές του ταξιδιού.

Με μια συλλογική εικαστική έκθεση 21 καλλιτεχνών καλωσόρισε τον φετινό Μάιο το Sofitel Athens Airport. Πρόκειται για την έκθεση Γέφυρα, η οποία αφορά σε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας όχι μόνο καταξιωμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών και η οποία φιλοξενείται στους κοινόχρηστους χώρους του Sofitel από τις 12 Μαΐου έως και τις 31 Ιουλίου 2015. Μιλώντας σχετικά ο γενικός διευθυντής του Sofitel Athens Airport, Cyril Manguso, είπε: «Λόγω της στρατηγικής θέσης του Sofitel Athens Airport, η πλουραλιστική έκθεση Γέφυρα, μετατρέπεται ουσιαστικά σε έναν πληθωρικό εικαστικό και πολιτισμικό κόμβο εισόδου και εξόδου των διεθνών επισκεπτών στη χώρα μας». Ο κ. Cyril Manguso (αριστερά), γενικός διευθυντής του Sofitel και ο κ. Γιώργος Σταύρου (δεξιά), εμπορικός διευθυντής του ξενοδοχείου με τους εικαστικούς καλλιτέχνες.

12 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


1

2

Με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων λιμανιών της Ευρώπης και εκπροσώπων φορέων της λιμενικής βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε το διήμερο συνέδριο του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO), στις 21και 22 Μαΐου. Στη φωτογραφία (1), ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρόεδρος της ESPO, κ. Santiago Garcia-Mila και η γεν. γραμματέας της ESPO, κα. Isabelle Ryckbost. Στη φωτογραφία (2), ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Ι. Μώραλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο πρόεδρος της ESPO, κ. Santiago Garcia-Mila.

Συμβόλαιο συνεργασίας υπέγραψαν πρόσφατα η CLIA Ευρώπης (Cruise Line Association Europe), η Ένωση που εκπροσωπεί την κρουαζιέρα, η οποία και αποφέρει 40 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη, και η MedCruise, η Ένωση Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας, με στόχο τη συνεργασία, χορηγία και υποστήριξη του προγράμματος εκπαίδευσης ταξιδιωτικών πρακτόρων. Η CLIA Ευρώπης (Cruise Line Association Europe) ασχολείται ενεργά με την κατάρτιση χιλιάδων ταξιδιωτικών πρακτόρων και πρακτορείων σε θέματα επικοινωνίας, έρευνας και μάρκετινγκ με στόχο την προώθηση της κρουαζιέρας ως ελκυστική επιλογή διακοπών. Αυτή η συνεργασία ορόσημο με την MedCruise θα επιτρέψει την επέκταση του ETALP, του προγράμματος κατάρτισης της CLIA για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, στη Γαλλία, όπου χιλιάδες ταξιδιωτικοί πράκτορες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές εκπαίδευσης της CLIA για τον σκοπό αυτό. Φωτογραφία (1). Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας, την οποία υπέγραψαν η πρόεδρος της MedCruise, κα. Carla Salvadό και ο πρόεδρος της CLIA Ευρώπης, κ. Pierfrancesco Vago. Φωτογραφία (2). Μία αναμνηστική φωτογραφία από τη συμφωνία συνεργασίας της MedCruise με τη CLIA Ευρώπης.

1

2

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

13


Statistics

Σύνθετη η εικόνα της ευρωπαϊκής ξενοδοχίας τον Απρίλιο Μικτά αποτελέσματα παρουσίασε η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία τον Απρίλιο 2015, σε σύγκριση με τον περυσινό Απρίλιο, παρότι στο σύνολό τους και οι τέσσερις υποπεριοχές της γηραιάς ηπείρου εμφάνισαν ανοδικές τάσεις και στους τρεις, βασικούς, ξενοδοχειακούς δείκτες. Αυτά προκύπτουν από την αποκωδικοποίηση των στοιχείων για τον μήνα Απρίλιο του έγκυρου οίκου τουριστικών μελετών STR Global. Η Βόρεια Ευρώπη εμφάνισε διψήφια αύξηση 16% στον δείκτη

εκτός της πρωτεύουσάς της.

της μέσης ημερήσιας τιμής (ADR), ο οποίος διαμορφώθηκε σε

Οκτώ επιπλέον χώρες παρουσίασαν αύξηση στο δείκτη RevPAR

EUR 113,72. Αύξηση 16,8% κατέγραψε και ο δείκτης των εσό-

άνω του 15%. Αυτές είναι: η Ιρλανδία (25% σε EUR 78,45), η

δων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), ο οποίος διαμορφώθηκε

Πολωνία (19,5% σε EUR 43,53), το Ηνωμένο Βασίλειο (17,6%

σε EUR 83,95, σε σύγκριση με το Απρίλιο του 2014.

σε EUR 88,80), η Λιθουανία (17,6% σε EUR 31,94), η Ολλανδία

Διψήφια αύξηση 10,2% στον δείκτη των εσόδων ανά διαθέσιμο

(17,3% σε EUR 91,78), η Κροατία (17% σε EUR 26,05), το Ισραήλ

δωμάτιο (RevPAR) παρουσίασε και η Νότια Ευρώπη με τον εν

(16,9% σε EUR 152,09) και το Βέλγιο (15,6% σε EUR 82,32).

λόγω δείκτη να διαμορφώνεται σε EUR 76,35.

Στην Ιρλανδία, την τελευταία διετία, πολλές διεθνείς επιχειρή-

Αντίστοιχα, στην Ανατολική Ευρώπη καταγράφηκε η υψηλότε-

σεις έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους, λόγω των φορο-

ρη αύξηση στον δείκτη της πληρότητας σε ποσοστό 6,6% και

λογικών ελαφρύνσεων, που έχουν οδηγήσει σε νέα επίπεδα τα

πληρότητα στο 60,1%.

δημόσια έσοδα.

Μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, η Βουλγαρία γνώρισε τις με-

Το Ισραήλ από την άλλη κατέγραψε την υψηλότερη αύξη-

γαλύτερες αυξήσεις, τόσο στον δείκτη της πληρότητας (62% και

ση 25,5% στον δείκτη ADR, ο οποίος διαμορφώθηκε σε EUR

πληρότητα στο 55,8%), όσο και στον δείκτη των εσόδων ανά

221,57, αλλά και τη μεγαλύτερη πτώση στην πληρότητα (6,9%

διαθέσιμο δωμάτιο (74,2% σε EUR 35,72). Ανοδικά κινήθηκε και

και πληρότητα στο 68,6%). Δύο άλλες χώρες παρουσίασαν αυ-

ο δείκτης ADR στη Βουλγαρία, με το ποσοστό ανόδου να δια-

ξήσεις στον δείκτη ADR μεγαλύτερες του 15%: το Ηνωμένο Βα-

μορφώνεται σε 7,6% και τη μέση ημερήσια τιμή σε EUR 63,98.

σίλειο (18% σε EUR 116,20) και η Ιρλανδία (16,1% σε EUR 99,62).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η χώρα γνώρισε μεγαλύτερη ανάπτυξη

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στους δείκτες ADR (9,6% σε EUR

Η εξέλιξη της αμερικάνικης ξενοδοχειακής βιομηχανίας τον Απρίλιο 2014 Μηνιαία μεταβολή Απρίλιος 2014 με Απρίλιο 2013 (σε €) Πληρότητα

ανά διαθέσιμο Μέση τιμή δωματίου Έσοδαδωμάτιο

Μεταβολή % από Απρίλιο 2013

2014

2013

2014

2013

2014

2013

Occ.

ADR

RevPAR

Ευρώπη

69.5

67.7

110.59

101.55

76.86

68.80

2.6

8.9

11.7

Ανατολική Ευρώπη

60.1

56.4

77.49

76.81

46.60

43.33

6.6

0.9

7.5

Βόρεια Ευρώπη

73.8

73.3

113.72

98.00

83.95

71.87

0.7

16.0

16.8

Νότια Ευρώπη

68.2

65.7

112.01

105.50

76.35

69.27

3.8

6.2

10.2

Δυτική Ευρώπη

68.7

66.8

115.43

110.05

79.28

73.47

2.9

4.9

7.9

14 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


85,76) και RevPAR (9,1% σε EUR 43,85) καταγράφηκαν στη Ρω-

• Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση RevPAR (17,2% σε EUR 62,36)

σία. Οι επιδόσεις της χώρας επλήγησαν από την πτώση των τι-

ανέφερε η Μόσχα, με επόμενη την Αγία Πετρούπολη (11,7% σε

μών του πετρελαίου και τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του ρωσι-

EUR 35,28).

κού ρουβλίου.

Oι επιδόσεις των βασικών αγορών τον Απρίλιο 2015* (σε τοπικό νόμισμα)

Ακόμη: • Επικεφαλής στην αύξηση στον δείκτη της πληρότητας υπήρξε η Σόφια, στη Βουλγαρία, όπου η πληρότητα αυξήθηκε κατά

Χώρα

Πληρότητα %Μεταβολή

ADR

%Μεταβολή

RevPAR

%Μεταβολή

EUR 94,71

+4,6%

Eur 63,80

+9,1%

17,6% και διαμορφώθηκε στο 57,9%.

Γερμανία

67,4%

+4,2%

• Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη της πληρότητας

Ιταλία

67,2%

+2,6%

EUR 137,11

+2,7%

Eur 92,11

+5,4%

σε ποσοστό 8,9% ανέφερε το Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, με την πλη-

Ρωσία

51,1%

+0,6%

RUB 4,851,09

+3,3%

Rub 2,480,22

+4,0%

ρότητα να διαμορφώνεται στο 70,6%.

Ισπανία

71,1%

+5,0%

EUR 94,46

+8,2%

Eur 67,20

+13,6%

• Το Τελ Αβίβ δημοσίευσε επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση 23,5%

Ην. Βασίλειο

76,4%

-0,4%

GBP 83,32

+2,8%

Gbp 63,67

+2,4%

στον δείκτη ADR, ο οποίος διαμορφώθηκε σε EUR 257,53, με

*Τα ποσοστά αυξήσεων/μειώσεων αφορούν τον Απρίλιο 2015, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2014

επόμενο το Μάντσεστερ, με αύξηση στον δείκτη ADR 20,6%,

Έτσι διαμορφώθηκαν οι δείκτες ξενοδοχειακών τιμών τον Απρίλιο 2015 στην Ευρώπη (σε τοπικό νόμισμα)

οποίος διαμορφώθηκε σε EUR 99,51. Συνολικά, 12 από τις βασικές αγορές της Ευρώπης κατέγραψαν διψήφια ποσοστά ανόδου όσον αφορά στον δείκτη ADR τον Απρίλιο.

Πληρότητα

• Από την άλλη, τις μεγαλύτερες μειώσεις στον δείκτη ADR ανέ-

Ευρώπη

% μεταβολή

€69,5

+2,6%

φεραν η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, με την μεν πρώτη να

Μέση Ημερήσια τιμή - ADR (δολάριο)

$121,97

-13,2%

παρουσιάζει πτώση 12,4% και ADR στα EUR 105,74) και τη δεύ-

ADR (ευρώ)

€110,59

+8,9%

τερη μείωση 10,6% και ADR στα EUR 65,91).

ADR (βρετανική λίρα)

£79,29

-5,1%

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο - RevPAR (δολάριο)

$84,77

-11,0%

RevPAR (ευρώ)

€76,86

+11,7%

RevPAR (βρετανική λίρα)

£55,11

-2,7%

• Έξι αγορές σημείωσαν αύξηση RevPAR άνω του 20%, με επικεφαλής το Δουβλίνο, στην Ιρλανδία (27,4% σε EUR 84,59) και επόμενη την Κοπεγχάγη, στη Δανία (26,1%σε EUR 100,78).

Πηγή: STR Global

Ετήσια μεταβολή Απρίλιος 2014 με Απρίλιο 2013 (σε €) Πληρότητα

Μέση τιμή δωματίου

Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο

Μεταβολή % από Δεκέμβριο 2013

2014

2013

2014

2013

2014

2013

Occ.

ADR

RevPAR

63.2

61.4

106.05

98.80

66.97

60.62

2.9

7.3

10.5

52.6

41.0

65.24

74.09

28.09

30.39

5.0

-11.9

-7.6

69.6

68.1

108.82

95.10

75.69

64.74

2.2

14.4

16.9

59.3

57.1

99.92

94.83

59.30

54.18

3.9

5.4

9.4

62.3

60.8

117.71

113.08

73.32

68.74

2.5

4.1

6.7

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

15


Νέα

Ε. Κουντουρά: «Κανένα νέο μέτρο στον Τουρισμό χωρίς διαβούλευση»

ελληνικού τουρισμού σε μία περίοδο που οι χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας και που ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Παρουσιάστηκαν, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα των επιβαρύνσεων που θα κληθούν να επωμιστούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τη φετινή περίοδο, αλλά και της αντίστοιχης ιλιγγιώδους εκτίναξης του κόστους του ξενοδοχειακού προϊόντος, για τους πελάτες. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν οι κίνδυνοι για συρρίκνωση της περιόδου λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με επιπτώσεις στην Απασχόληση, στη διάχυση εισοδήματος στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και σε σειρά άλλων κλάδων και επαγγελμάτων που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα.

Καμία έκτακτη επιβάρυνση στον τομέα του Τουρισμού μέχρι

Παράλληλα, η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τα μέτρα

τον Σεπτέμβριο διαμήνυσε η αναπληρωτής υπουργός Τουρι-

αυτά, φέρνει σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση την πλειονότητα

σμού, Έλενα Κουντουρά σε συνάντηση που είχε με εκπροσώ-

των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες, αυτό το διάστημα,

πους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με αφορμή

καλούνται να υπογράψουν συμφωνίες και συμβόλαια με τους

την έναρξη της τουριστικής περιόδου και δεσμεύθηκε, ότι δεν

ξένους τουριστικούς οργανισμούς για την περίοδο του 2016.

θα ληφθούν μέτρα αν προηγουμένως δεν έχουν συζητηθεί με

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΞ υπογράμμισαν ότι την ώρα που οι

το υπουργείο Τουρισμού και δεν έχει υπάρξει διαβούλευση με

νομοταγείς και συνεπείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα επιβα-

τους τουριστικούς φορείς.

ρυνθούν με πρόσθετους νέους φόρους και «χαράτσια», τα πα-

Η κα. Κουντουρά τόνισε ακόμα ότι προωθείται, άμεσα, λύση για

ράνομα καταλύματα κυριολεκτικά οργιάζουν ανενόχλητα, ενώ

τη φετινή περίοδο σχετικά με την παραχώρηση Απλής Χρήσης

προειδοποίησαν για πιθανή έξαρση των περιστατικών φοροδι-

Αιγιαλού, με βάση τα όσα ίσχυσαν την περυσινή περίοδο, ενώ

αφυγής και φοροαποφυγής.

ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το αμέσως επόμενο

Επισήμαναν δε ότι ο Ξενοδοχειακός κλάδος έχει έτοιμη ολοκλη-

διάστημα για την ενίσχυση της θέσης του ελληνικού τουρισμού,

ρωμένη θεσμική λύση για τον δραστικό περιορισμό του φαι-

εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά της για τη θετική εξέ-

νομένου, που, όμως, η Πολιτεία δεν δείχνει πρόθεση να αξιο-

λιξη της χρονιάς.

ποιήσει.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΠΟΞ μετέφεραν στην

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ακόμη η υλοποί-

αναπληρώτρια υπουργό τις βαθιές ανησυχίες και τον έντονο

ηση παρεμβάσεων για:

προβληματισμό του ξενοδοχειακού κόσμου για τις δραματι-

• την αποσαφήνιση του θέματος για το αντίτιμο παραχώρησης

κές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον κλάδο αλλά και στην

Απλής Χρήσης Αιγιαλού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων,

εθνική οικονομία γενικότερα, η εφαρμογή φοροεισπρακτικών

• την αναθέρμανση του Εσωτερικού Τουρισμού και την επέκτα-

μέτρων που δεν έχουν μελετηθεί ως προς τις επιβαρύνσεις που

ση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού,

θα επιφέρουν στο τουριστικό προϊόν και στις ξενοδοχειακές

• την αξιοποίηση της αυξητικής τάσης που εμφανίζουν οι αφίξεις

επιχειρήσεις.

οδικώς και την εύρυθμη λειτουργία των Μεθοριακών Σταθμών,

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γιάννης Ρέτσος ενημέρωσε

• την εξεύρεση δίκαιης και ρεαλιστικής λύσης στο ζήτημα των

την κα. Κουντουρά για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου,

Πνευματικών-Συγγενικών Δικαιωμάτων,

ενώ τέθηκαν σειρά τρεχόντων και διαχρονικών θεμάτων που

• την περαιτέρω απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών

απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο, με έμφαση στις επιπτώ-

χορήγησης θεωρήσεων (visa).

σεις από τα εξεταζόμενα μέτρα, όπως η αύξηση των συντελεδιανυκτερεύσεις.

Στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου

Όπως τονίστηκε από πλευράς ΠΟΞ, κάθε πρόσθετη επιβάρυν-

• Δημοψήφισμα στο Αιγαίο για το ΦΠΑ

ση στο τουριστικό προϊόν της χώρας και ειδικά εν μέσω τουρι-

Δημοψήφισμα στα νησιά του Αιγαίου για το ζήτημα των μει-

στικής περιόδου, θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του

ωμένων συντελεστών ΦΠΑ με στόχο τη διατήρησή τους ανα-

στών ΦΠΑ και η επιβολή τελών, ποσοστιαίων ή ποσοτικών, στις

16 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


μένεται να διενεργηθεί προσεχώς, σύμφωνα με απόφαση που

του Αιγαίου απάντησαν με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η

έλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο συνάντησης

αύξηση του ΦΠΑ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα

με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

νησιά και την οικονομία της χώρας γενικότερα, αφού το πλήγ-

Ο ίδιος ο υπουργός ζήτησε από τους φορείς του Αιγαίου να

μα που θα δεχτεί η ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής Ελλάδας

ενισχύσουν πολιτικά τον αντίλογο της κυβέρνησης απέναντι

θα επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία, η οποία δεν μπορεί να αποτι-

στους δανειστές, ώστε η συμβολή και των νησιωτών στον αγώ-

μηθεί με βάση την επιβάρυνση και μόνο από την αύξηση των

να για τη διατήρηση της νησιωτικότητας να λάβει τον απαραί-

φορολογικών συντελεστών.

τητο, κοινά συμφωνημένο, κινηματικό χαρακτήρα, όπως φέρε-

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αφού

ται να υπογράμμισε.

κατέστησε σαφές στον κ. Βαρουφάκη ότι οι εκπρόσωποι των

Επιπλέον, οι φορείς του Αιγαίου δεσμεύτηκαν να καταθέσουν

νησιών στέκονται με μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη

συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις ισοδύναμων μέ-

μάχη που δίνει η χώρα για να επιστρέψει στην ομαλότητα, πρό-

τρων, τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει στη

τεινε στον υπουργό Οικονομικών να καταθέσουν οι φορείς του

διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να μην υπο-

Αιγαίου συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις ισοδύ-

στούν τα νησιά την απώλεια ενός μέτρου που για καταστατι-

ναμων μέτρων, τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποι-

κούς λόγους της ΕΕ, εάν καταργηθεί, δεν μπορεί να επανέλθει.

ήσει στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου

Ωστόσο, η συζήτηση ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα, λόγω της δήλω-

να μην υποστούν τα νησιά την απώλεια ενός μέτρου που για

σης του υπουργού Οικονομικών, που από την αρχή έκανε σα-

καταστατικούς λόγους της ΕΕ, εάν καταργηθεί, δεν μπορεί να

φές στους εκπροσώπους του Αιγαίου ότι, εφόσον επιτευχθεί

επανέλθει.

συμφωνία με τους δανειστές, η απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Συρρικνώνεται ο ρυθμός των τουριστικών αφίξεων

Η δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι το ζήτημα, από το οποίο εξαρ-

• Η Αθήνα σώζει, μέχρι στιγμής, το… παιχνίδι

τάται η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των νησιών του

Την ανάσχεση του ρυθμού των διεθνών τουριστικών αφίξεων

Αιγαίου, θεωρείται λήξαν για την κυβέρνηση, προκάλεσε την

αποτυπώνουν τα στοιχεία Απριλίου των κυριότερων αεροδρο-

έντονη αντίδραση του συνόλου των εκπροσώπων των φορέ-

μίων της χώρας, τα οποία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο

ων, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο,

Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.).

να απαντά στον υπουργό Οικονομικών πως το γεγονός ότι η

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η χώρα εξακολουθεί να «πουλά-

νησιωτικότητα δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμά-

ει», παρά την απίστευτα αρνητική εικόνα που εκπέμπει προς τα

τευση με τους δανειστές, αποδεικνύει ότι η ελληνική πολιτική

έξω, ο ρυθμός ανόδου, ωστόσο, της τουριστικής κίνησης ολοέ-

ηγεσία δεν την υπερασπίστηκε ως όφειλε, αφού δεν πιστεύει

να και μετριάζεται.

σε αυτή. Αντιθέτως, έδειξε να υιοθετεί τα επιχειρήματα όσων

Έτσι, ο μέσος όρος αφίξεων τον Απρίλιο που πέρασε περιορί-

συστηματικά λοιδορούν και κατασυκοφαντούν τα νησιά και

στηκε σε ποσοστό ετήσιας αύξησης 6,6%, με 707.486 επισκέ-

τους κατοίκους τους, επικαλούμενοι μεμονωμένα και ακραία

πτες από 32,2% τον Μάρτιο.

παραδείγματα.

Μάλιστα, χωρίς το ποσοστό της Αθήνας, η οποία, μέχρι στιγ-

Στο επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών ότι οι δανειστές

μής τουλάχιστον, δείχνει να σώζει την «παρτίδα», τον Απρίλιο

επιμένουν στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ,

οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 3%.

προσδοκώντας έσοδα στα ταμεία του κράτους, οι εκπρόσωποι

Τα περισσότερα αεροδρόμια εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο, εκτός από τη Ρόδο (5,8%), τη Σαντορίνη (93,3%), τον Άραξο (37,6%), την Καλαμάτα (17,7%), τη Σάμο (33%) και την Κάρπαθο (1.694%). Αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις στη Θεσσαλονίκη (13,7%), στη Ρόδο (2,7%), στα Χανιά (8%), στη Σαντορίνη (97,5%), στην Καλαμάτα (9,4%), στην Κέρκυρα (1,1%), στον Άραξο (37,6%), στη Σάμο (33%) και στην Κάρπαθο (1.696%). Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε σε Κω (23,1%), Ηράκλειο (1,4%), Ζάκυνθο (3,2%), Μύκονο (31,1%), Κεφαλονιά (14,3%), Άκτιο (50,2%), Σκιάθο (100%), Καβάλα (19,5%) και Μυτιλήνη (7,2%).

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

17


Νέα

Στο τετράμηνο, στη χώρα αφίχθησαν 1.519.481 επισκέπτες, αριθμός αυξημένες κατά 17,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο

Αύξηση κρατήσεων από την πολωνική αγορά Κατάταξη

Χώρα

% Μεταβολή

1

Ελλάδα

14,5%

Η Αθήνα φαίνεται να πρωταγωνιστεί καθώς διατηρεί τη δυνα-

2

Αίγυπτος

5,9%

μική της με άνοδο 21,3% τον Απρίλιο και 27% στον τετράμηνο.

3

Τουρκία

5,3%

4

Ισπανία

12,1%

5

Ιταλία

28,0%

περυσινό διάστημα, ενώ στο τρίμηνο το ποσοστό ανόδου ήταν 28,8%.

Πρώτη στις προτιμήσεις των Πολωνών η Ελλάδα Με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό αύξησης κινείται η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα από την Πολωνία, μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες και ανερχόμενες αγορές για τον ελληνικό

Αύξηση κρατήσεων από την πολωνική αγορά ανά προορισμό Κατάταξη

Προορισμός

% Μεταβολή

1

Αττάλεια

-6,6%

Πολωνίας - PZOT, τον φετινό Μάιο, η ζήτηση για την Ελλάδα

2

Χουργκάντα

5,8%

έκλεισε με αύξηση 14,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2014, δη-

3

Sharm El Sheikh

11,6%

λαδή 86.000 περισσότεροι Πολωνοί επισκέφθηκαν τη συγκε-

4

Ηράκλειο

16,4%

κριμένη χρονική περίοδο φέτος τη χώρας μας. Έτσι, η Ελλάδα

5

Ρόδος

4,3%

τοποθετείται στην πρώτη θέση σε αριθμό επισκεπτών από την

6

Μποδρούμ

21,1%

Πολωνία.

7

Κέρκυρα

14,2%

8

Fuerteventura

14,2%

τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων

Τα στοιχεία της PZOT, μέλος της οποίας είναι η North Events, η μοναδική ελληνική εταιρία που αποτελεί μέλος της Ένωσης

9

Marsa Alam

38,7%

10

Ζάκυνθος

15,4%

11

Τενερίφη

4,1%

λωνικής αγοράς, έχει ήδη ανακοινώσει την 1η Αποκλειστική

12

Κώς

5,8%

Έκθεση για την Ελλάδα και την Κύπρο στη Βαρσοβία, Grecka

13

Μπουργκάς

-1,0%

Panorama, το διάστημα 11-13 Δεκεμβρίου 2015, στο Torwar

14

Enfidha

40,4%

Arena.

15

Χανιά

-5,4%

Τουριστικών Γραφείων Πολωνίας, προκύπτουν με βάση τα δεδομένα κρατήσεων 2.500 πολωνικών τουριστικών γραφείων. Η North Events αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της πο-

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Βαρσοβία, του ΕΟΤ, του ΣΕΤΕ, του ΞΕΕ, της ΠΟΞ, της ΗΑΤΤΑ και του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών Πολωνίας ΕΡΜΗΣ.

18 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πορεία της πολωνικής αγοράς στην Ελλάδα Κατάταξη

Προορισμός

+/-% LY

1

Ηράκλειο

16,4%

2

Κέρκυρα

15,1%

3

Ρόδος

5,1%

4

Zάκυνθος

16,7%

5

Kωs

5,8%

6

Χανιά

-5,3%

7

Θεσ/νίκη

2,9%

8

Kεφαλονιά

-25,7%

9

Αθήνα

23,9%

10

Kαβάλα

33,6%

11

Kαλαμάτα

138,6%

12

Σάμος

13,9%

13

Σαντορίνη

-11,3%

14

Σκιάθος

138,7%

15

Μυτιλήνη

71,6%


Η έλλειψη λιμενικών υποδομών και αεροπορικών συνδέσεων, τροχοπέδη για την κρουαζιέρα

της Νέας Υόρκης, τη μοναδική υφιστάμενη αεροπορική σύν-

Η μείωση κατά 80% των επενδύσεων για τη δημιουργία των

παγκόσμιοι ηγέτες της βιομηχανίας κρουαζιέρας, όπως η Royal

απαραίτητων λιμενικών υποδομών για τον ελλιμενισμό των

Caribbean Cruises θεωρούν ότι η περιορισμένη αεροπορική σύν-

κρουαζιερόπλοιων στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σε

δεση της Ελλάδας αποτελεί εμπόδιο στην πλεύση νέων υπερμε-

συνδυασμό με τις περιορισμένες αεροπορικές συνδέσεις με τις

γεθών πλοίων στην περιοχή μας. «Με το 50% των πελατών μας

αγορές των Η.Π.Α. και της Κίνας, γεγονός το οποίο αποτρέπει την

να προέρχονται από την αγορά των Η.Π.Α., αυτό αποτελεί μεγάλη

παρουσία υπερμεγεθών κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά πε-

πρόκληση για εμάς», δήλωσε ο κ. Adam Sharp, Διευθυντής Λιμε-

λάγη, λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του τουρισμού

νικών και Επιβατικών Υπηρεσιών – ΕΜΕΑ στη Royal Caribbean

κρουαζιέρας στην Ελλάδα.

Cruises, ο οποίος ανέφερε επίσης τη γραφειοκρατεία και τις με-

Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια του 3ου

γάλες ουρές στις αφίξεις των αεροδρομίων ως πρόσθετους ανα-

Posidonia Sea Tourism Forum, που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα.

σχετικούς παράγοντες στην ανάδειξη της Ελλάδας ως κυρίαρχου

Ελάχιστα από τα 1.150 ελληνικά λιμάνια, τα περισσότερα εκ των

προορισμού για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

οποίων με υποτυπώδεις υποδομές, διαθέτουν επαρκείς εγκατα-

Με την αγορά των Η.Π.Α. απομονωμένη σε μεγάλο βαθμό από

στάσεις για να ελλιμενίσουν κρουαζιερόπλοια. Ακόμα σημαντι-

το ελληνικό θαλάσσιο τουριστικό προϊόν, η χώρα εναποθέτει τις

κότερο, πολύ λίγα λιμάνια μπορούν να φιλοξενήσουν τα υπερ-

ελπίδες της στην αναδυόμενη κινεζική αγορά, η οποία, αυτή τη

μεγέθη πλοία των 4.000 επιβατών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό

στιγμή, έχει δυνατότητα τεράστιας βελτίωσης, καθώς η χώρα μό-

καθότι από το 1996 οι εταιρίες κρουαζιέρας επενδύουν κυρίως

λις και μετά βίας προσελκύει 100.000 από τα 100 εκατομμύρια

σε πλοία αυτής της χωρητικότητας.

των Κινέζων που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό.

Και τη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά σχεδιάζει να προκηρύξει

«Η έλλειψη απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο

διαγωνισμό ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ με αντικείμενο την

χωρών είναι ένα σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να αρθεί με τη

κατασκευή κρηπιδότοιχων και θέσεων αγκυροβολίας για τη φι-

δρομολόγηση άμεσων πτήσεων μεταξύ των κύριων κινεζικών

λοξενία τριών κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, η χώρα έχει πολλά

πόλεων και των ελληνικών νησιών και άλλων τουριστικών προ-

να κάνει ακόμη για να αξιοποιήσει τα αδιαφιλονίκητα ανταγωνι-

ορισμών», δήλωσε ο κ. Zou Xiaoli, πρέσβης της Λαϊκής Δημο-

στικά της πλεονεκτήματα και να εδραιωθεί ως παγκόσμιος πόλος

κρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, στην ομιλία που απηύθυνε στους

έλξης κρουαζιερόπλοιων.

συνέδρους στο πλαίσιο του κινεζο-ελληνικού Σεμιναρίου Συ-

«Τουρισμός σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει τουρισμός»,

νεργασίας στον Τουρισμό και Προώθησης Επενδύσεων για τους

δήλωσε ο κ. Michel Nestour, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Διεθνών

κλάδους της κρουαζιέρας και του yachting της επαρχίας Hainan.

Λιμένων και Προορισμών της Carnival Corporation Plc, του με-

«Οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Κινέζων τουριστών αλλάζουν.

γαλύτερου ομίλου εταιριών κρουαζιέρας παγκοσμίως. «Η Ελλά-

Από την περιήγηση των αξιοθέατων και τα ψώνια στρέφονται

δα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το φυσικό κάλλος της και την

στην αναψυχή και τις διακοπές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο θα-

ιδανική γεωγραφική της θέση διότι υστερεί σε βασικές υποδομές

λάσσιος τουρισμός θα κερδίσει την αγάπη των Κινέζων τουρι-

όχι μόνο σε κάποια λιμάνια, αλλά και σε οδικές μεταφορές και σε

στών», τόνισε, προσθέτοντας ότι το θέμα της έκδοσης βίζας είναι

δεση μεταξύ των δύο χωρών, δεν είναι να απορεί κανείς που οι

ακόμη ένα εμπόδιο που πρέπει να αρθεί. «Τα αναρίθμητα ελληνικά νησιά, τα υπέροχα πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό φυσικά τοπία, η μοναδική γεωγραφική της θέση, το ευχάριστο κλίμα, το νόστιμο φαγητό και οι καλόκαρδοι άναεροπορικές συνδέσεις με βασικές αγορές, υποδομές που είναι

θρωποί της είναι βέβαιο ότι θα προσελκύουν όλο και περισσότε-

απαραίτητες για να προσελκύσει τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια»,

ρους Κινέζους τουρίστες. Το Αιγαίο Πέλαγος, πιο συγκεκριμένα,

επεσήμανε ο κ. Nestour.

αποτελεί έναν σαγηνευτικό και ρομαντικό προορισμό για τους

Με κατά μέσο όρο 1,7 καθημερινές πτήσεις ανάμεσα στο διε-

Κινέζους», κατέληξε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

θνές αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος και το JFK

Εντούτοις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Nestour, η προσέλ-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

19


Νέα

κυση μεγαλύτερου αριθμού Κινέζων τουριστών, προκειμένου να

είναι καλύτερη από την προηγούμενη για δύο λόγους, όπως εξή-

απολαύσουν τη μαγεία του Αιγαίου και του Ιονίου, προϋποθέτει

γησε: «Πρώτον, γιατί έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά προετοιμα-

σοβαρές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές και την αντιμετώ-

σίας σε συνεργασία και με την αρμόδια υπουργό, αλλά και γιατί η

πιση των λιμανιών ως στρατηγικών πόρων. Μόνο έτσι θα επιτευ-

δική σας επιτυχία, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι μία

χθεί το ζητούμενο, δηλαδή η δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων

επιτυχία για τον τόπο, που την έχει πολύ ανάγκη η ελληνική οι-

απασχόλησης.

κονομία». Διαβεβαίωσε δε: «Όσο μπορούμε θα συμβάλουμε, να

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των κρουαζιερό-

είστε βέβαιοι και εγώ προσωπικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων

πλοιων που δέχεται, όπως έχει κάνει στο παρελθόν και η Βαρκε-

μου».

λώνη και τώρα είναι η πρώτη δύναμη στον τουρισμό κρουαζιέ-

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέφερε χαρακτη-

ρας στην Ευρώπη». Και συνέχισε τονίζοντας ότι «και η Savonarola

ριστικά ότι ο τουρισμός έχει «σηκώσει» μανίκια και πρόσθεσε:

είναι άλλο ένα παράδειγμα που άγγιξε σε τουριστική κίνηση το

«Στηρίζει την προσπάθειά σας, την προσπάθεια του πρωθυπουρ-

ένα εκατομμύριο επιβάτες μόνο και μόνο επειδή οι αρμόδιοι επι-

γού να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές. Θα βάλουμε πλά-

δίωξαν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με μια εται-

τη στο μέτρο του δυνατού να στηρίξουμε, ώστε ο τελευταίος

ρία κρουαζιερόπλοιων».

πυλώνας που λειτουργεί, να βοηθήσει όσο μπορεί, με στόχο να

«Κραυγή αγωνίας» του Σ.Ε.Τ.Ε. στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να πάμε ακόμη πιο καλά. Αρκεί, βέβαια, να βοηθηθούμε και στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που ζητούν υπέρογκες αυξήσεις στον Φ.Π.Α. που μας

• Καταστρέφεται ο Τουρισμός αν αυξηθεί ο Φ.Π.Α. 120%

κάνουν μη ανταγωνιστικούς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα βά-

Αδιανόητες επιπτώσεις

λουμε πλάτη.

θα έχει για την ελληνική

Σας το υποσχόμαστε».

οικονομία, τον ελληνικό τουρισμό και τις μικρο-

Νέες βραβεύσεις για το Rodos Palladium

μεσαίες τουριστικές επι-

Συνεχίζοντας την παράδοση ως ένα από τα πλέον πολυβραβευμένα

χειρήσεις, η κατά 120%

ξενοδοχεία της Ρόδου, το Rodos Palladium Leisure & Wellness, ξεχώ-

αύξηση του Φ.Π.Α., σύμ-

ρισε, για μια ακόμη φορά, στη διεθνή τουριστική βιομηχανία, απο-

φωνα με τις ως τώρα δι-

σπώντας από το TripAdvisor τη διάκριση Certificate of Excellence

αρροές, όπως είπε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., Ανδρέας Ανδρεάδης,

Hall of Fame Winner.

μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

H ειδική αυτή διάκριση, η οποία απονέμεται μόνο στα ξενοδοχεία

Προκόπη Παυλόπουλο, στην οποία συνοδευόταν από τον Γιάννη

εκείνα που για πέντε συνεχόμενα χρόνια κερδίζουν το ετήσιο βρα-

Ρέτσο και τον Γιώργο Βερνίκο.

βείο Certificate of Excellence, δημιουργήθηκε από το TripAdvisor

Μάλιστα ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. έκανε λόγο για «ανήκεστο βλά-

για να επιβραβεύσει τη συστηματική προσήλωση των τουριστικών

βη», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των

επιχειρήσεων στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και στην ικανοποί-

δανειστών για αύξηση του Φ.Π.Α. της τάξης του 120%, αυτό θα

ηση των φιλοξενούμενων.

σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα

Με την ευκαιρία της βράβευσης, ο επικεφαλής του τμήματος

υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη».

Marketing & eCommerce του ξενοδοχείου, κ. Γιάννης Φώτης, δή-

«Η δική σας επιτυχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι

λωσε: «Η βράβευση του Rodos Palladium με το Hall of Fame του

μία επιτυχία για τον τόπο, που την έχει πολύ ανάγκη η ελληνι-

TripAdvisor είναι εξαιρετική τιμή για το ξενοδοχείο μας. Αποτελεί

κή οικονομία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης

την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών του προσωπικού, των

Παυλόπουλος, υποδεχόμενος το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι ουσιαστική. Και πρέπει να είναι ουσιαστική, γιατί βοηθάει και την προσπάθεια που εσείς κάνετε. Και η φωνή η δική σας είναι πολύ επιβοηθητική για τη διαπραγμάτευση, γιατί εσείς γνωρίζετε την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Ιδιαίτερα στον τομέα σας». Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε η φετινή χρονιά να

20 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


στελεχών και της ιδιοκτησίας, αλλά και του πελατοκεντρικού προ-

την κράτησή τους μέσω του Booking.com αξιολόγησαν το Neptune

σανατολισμού μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι φιλοξενού-

Hotels, μέσω της δικής τους βαθμολόγησης, προσφέροντας 9,1 βαθ-

μενοί μας -μέσα από τα σχόλιά τους- αναγνωρίζουν τη συστηματική

μούς με άριστα το 10.

προσπάθειά μας να προσφέρουμε ποιοτικές εμπειρίες διακοπών, γεγονός που βοηθά όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχείου

HolidayCheck Award

μας αλλά και ολόκληρου του προορισμού της Ρόδου».

Το HolidayCheck είναι η σημαντικότερη ταξιδιωτική ιστοσελί-

Το Rodos Palladium είναι ιδιοκτησίας των αδελφών Νίκου, Σάββα

δα της Γερμανίας. Το βραβείο αυτό βασίσθηκε σε περισσότερα

και Γιώργου Κάτρη, ενώ την ευθύνη της γενικής διεύθυνσης έχει ο

από 1.014.000 σχόλια πελατών που έγιναν στην ιστοσελίδα του

κ. Μπάμπης Γαρεφαλάκης, στέλεχος με σημαντική εμπειρία στην

HolidayCheck. Τα ξενοδοχεία αξιολογούνται με βάση τα παρακάτω

ξενοδοχειακή αγορά.

τρία κριτήρια:

Πρόκειται για το πρώτο ανεξάρτητο ξενοδοχείο στη Ρόδο που λει-

Τουλάχιστον 50 σχόλια ετησίως

τούργησε Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, ενώ η λειτουργία του είναι πι-

Τουλάχιστον 90% ικανοποίηση πελατών στο 2014

στοποιημένη κατά ISO9001 και ISO 22000 από την TUV Hellas.

Ελάχιστη βαθμολογία 5.0 στο 2014

Οι αδελφοί Κάτρη από τη δημιουργία του πρώτου τους ξενοδοχείου

Μόνο αξιόπιστες αξιολογήσεις

το 1985, έχουν ταυτίσει την παρουσία τους στη ροδίτικη ξενοδοχία με το εξαιρετικό επίπεδο υπηρεσιών, την καινοτόμο επιχειρηματική

TUI Holly 2015

λειτουργία, την εφαρμογή υπερσύγχρονης τεχνολογίας και την περι-

Το βραβείο αυτό δίνεται στα 100 πιο δημοφιλή ξενοδοχεία της TUI

βαλλοντική ευθύνη. Σαν επιβράβευση αυτών των προσπαθειών τα

παγκοσμίως και βασίζεται στη μεγαλύτερη έρευνα πελατών που

ξενοδοχεία του ομίλου έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα διεθνή βραβεία.

πραγματοποιείται στη γερμανική τουριστική βιομηχανία. Πάνω από

Τιμητικών διακρίσεων συνέχεια για το Neptune Hotels Από τους σημαντικότε-

500.000 πελάτες της TUI αποφασίζουν κάθε χρόνο ποια ξενοδοχεία δικαιούνται να βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία διεθνώς παραθεριστικά ξενοδοχεία.

ρους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς, βρα-

ITS Red Star Award

βεύτηκε, για μια ακόμη

To Neptune Hotels - Resort, Convention Centre & Spa επιλέχθηκε

χρονιά το Neptune Hotels

στην 9η θέση από τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία της DER Touristik πα-

-

Convention

γκοσμίως. Το βραβείο αυτό βασίζεται σε τρεις συντελεστές: Σχόλια

Centre & Spa, στην Κω, ως

πελατών, υψηλό επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών και υψηλού βαθ-

ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία παγκοσμίως.

μού ικανοποίηση των επισκεπτών.

Resort,

Οι βραβεύσεις αυτές βασίστηκαν αποκλειστικά και μόνο στα σχόλια πελατών που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της μονάδας κατά την

LuxairTours Quality Award

περσινή τουριστική περίοδο.

Το Neptune Hotels έχει επιλεγεί ως το ποιοτικότερο ξενοδοχείο του

Αναλυτικά το συγκρότημα διακρίθηκε με τα ακόλουθα βραβεία:

προορισμού της Ελλάδας το 2014. Τα κριτήρια επιλογής βασίζονται στις συστάσεις των πελατών της Luxair, το επίπεδο ικανοποίησης των πελα-

TripAdvisor’s Certificate of Excellence Award

τών καθώς και στα εξαιρετικά πρότυπα απόδοσης του ξενοδοχείου.

Το βραβείο αυτό δίνεται μόνο στα ξενοδοχεία που συνεχόμενα λαμβάνουν εξαιρετικά σχόλια από τους πελάτες τους στην ιστοσελίδα του TripAdvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής ιστοσελίδας στον κόσμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ένα 10% των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με το TripAdvisor, λαμβάνουν αυτή την τιμητική διάκριση.

Γαλάζιες σημαίες: Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα • Πρώτη η Ισπανία και δεύτερη η Τουρκία Τριακόσιες ενενήντα πέντε (395) ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν εφέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες σημαίες»,

Booking.com: 2014 Award of Excellence

τοποθετώντας την Ελλάδα στην 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 50

Με το βραβείο αριστείας, το Booking.com αναδεικνύει κάθε χρόνο

χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από τη 2η θέση το 2014, την

όλες τις «αγαπημένες» επιχειρήσεις του κοινού, αυτές δηλαδή που

οποία κατέλαβε η Τουρκία.

συγκεντρώνουν τουλάχιστον 8 βαθμούς και άνω, ως μέση τιμή των

H χώρα μας έχασε 15 περίπου σημαίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο

συνολικών κριτικών των επισκεπτών. Ως επιπλέον βασική προϋπό-

Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει θέσει ως στόχο

θεση θεωρείται η ύπαρξη τουλάχιστον 10 κριτικών εντός της χρο-

για τη χώρα του την κατάκτηση της πρώτης θέσης, την οποία διατηρεί

νιάς. Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου οι οποίοι πραγματοποίησαν

η Ισπανία.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

21


Νέα

Γαλάζιες Σημαίες 2015

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμ-

ΑΚΤΕΣ

Σταυρός Κεντρική

ματος στη χώρα μας διοργανώθηκε στην Παραλία Κατερίνης, από

ΕΒΡΟΣ [2]

Σταυρός Ανατολική

την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία είναι ο

Δήμος Αλεξανδρούπολης

εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες»

Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης

Δήμος Θερμαϊκού

στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος του Ε.Ο.Τ.,

Κυανή Ακτή

Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ

κα. Ελισάβετ Χατζηνικολάου, η οποία συμβολικά ανάρτησε μαζί με τον

ΡΟΔΟΠΗ [3]

Νέοι Επιβάτες

Σταυρός Δυτική

πρόεδρο της ΕΕΠΦ, κ. Νίκο Πέτρου τη «Γαλάζια Σημαία», που έφτασε

Δήμος Κομοτηνής

από τη θάλασσα.

Αρωγή

Ποταμός

Υπενθυμίζεται ότι οι ακτές και οι μαρίνες που βραβεύονται δεν είναι

Φανάρι/Ιουλία

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [39]

μόνο οι πιο καθαρές, αλλά πρέπει να πληρούν και μια σειρά από άλλα

Μέση

Δήμος Αριστοτέλη

κριτήρια που αφορούν στην οργάνωσή τους, την ασφάλεια των επι-

ΞΑΝΘΗ [4]

Ιερισσός/Δημοτική 1

σκεπτών, την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθη-

Δήμος Τοπείρου

τοποίηση.

Μάγγανα

Περαία

Ιερισσός/Δημοτική 2 Ιερισσός/Δημοτική 3

«Πρωταθλήτρια» στις γαλάζιες σημαίες είναι και πάλι το Λασίθι με 44

Δήμος Αβδήρων

σημαίες, ακολουθεί η Χαλκιδική με 39 σημαίες, τα Χανιά με 29 σημαίες,

Άβδηρα/Πόρτο Μόλο

Καμπούδι 2

η Ρόδος με 23 σημαίες και το Ηράκλειο με 17 σημαίες.

Μυρωδάτο

Καμπούδι 3

Μάνδρα

Ουρανούπολη 1

ΚΑΒΑΛΑ [14]

Ουρανούπολη 2

Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρίσιμο διεθνές σύμβολο ποιότητας

Δήμος Θάσου

Καμπούδι 1

Ουρανούπολη 3

Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο

Μακρύαμμος

Άγιος Παύλος

διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε

Χρυσή Αμμουδιά 2

Πόρτο Άγιο

ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν μία σειρά αυστηρών προϋποθέ-

Πευκάρι 2

Νέα Ρόδα 2

σεων, πέρα από την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμ-

Πρίνος/Δασύλιο 2

Στρατώνι

βησης.

Δήμος Νέστου

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία

Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1

Κάμπος

Δήμος Σιθωνίας

αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια

Δήμος Καβάλας

λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της

Μπάτης

Συκιά

ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τόσκα

Τορώνη

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη ση-

Καλαμίτσα

Νικήτη 2

μασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που

Περιγιάλλι

Πλατανίτσι

Σάρτη 1

προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας

Δήμος Παγγαίου

υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία

Αμμόλοφοι

Πόρτο Καρράς 2

του περιβάλλοντος.

Νέα Ηρακλείτσα

Ελιά 2

Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δή-

Νέα Πέραμος

Μακριά Λαγγάδα

μοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθε-

Σαρακήνα

Λαγoμάνδρα

λοντικά. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι

Οφρύνιο/Τούζλα

Μαρμαράς C

το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE - Foundation for

ΣΕΡΡΕΣ [1]

Λιβροχιό 1

Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη

Δήμος Αμφίπολης

από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική

Κυανή Ακτή

Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την αρχαιότερη περιβαλλο-

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [12]

Πόρτο Καρράς 1

Μαρμαράς B Αρμενιστής

Δήμος Κασσάνδρας

ντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηρι-

Δήμος Βόλβης

οποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμ-

Σερραϊκή Ακτή

Κρυοπηγή 4

ματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5

Ασπροβάλτα

Φούρκα

διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και

Παραλία Βρασνών

Πολύχρονο 3

Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη γενικότερη ενη-

Νέα Βρασνά

Χανιώτη 1

μέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Πόρτο Φίνο

Χανιώτη 3

22 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρυοπηγή 2


Σάνη 2

Κωνσταντίνου

Βουλιαγμένη

Σάνη 3

Καμένα Βούρλα/Γαλήνη

Βούλα A

Δήμος Πολυγύρου Μεταμόρφωση

Δήμος Νέας Προποντίδας

Δήμος Λοκρών

Σκάλα Αταλάντης

Δήμος Αίγινας Αγ. Μαρίνα

Ανατολ. Καλαμάτα 1/Ανάσταση

Δήμος Μεσσήνης Μπούκα

Δήμος Τριφυλίας

Λιβανάτες 1/Κυανή Ακτή

Δήμος Κυθήρων

Ελαιώνας

Λιβανάτες 2/Σχοινιάς

Κακιά Λαγκάδα

Καλό Νερό

Νέα Ποτίδαια

Σουβάλα Αρκίτσας

ΚΟΡΙΝΘΙΑ [11]

ΗΛΕΙΑ [8]

ΠΙΕΡΙΑ [5]

Λιβρίχιο Αρκίτσας

Δήμος Κατερίνης

ΦΩΚΙΔΑ [8]

Δήμος Λουτρακίου Αγ. Θεοδώρων

Άι Λαγούδης

Δήμος Πύργου Σκαφιδιά

Ολυμπιακή Ακτή

Δήμος Δωρίδος

Λουτράκι 1

Δήμος Ήλιδας

Παραλία

Ερατεινή

Λουτράκι 2

Κουρούτα

Καλλιθέα

Χιλιαδού

Λουτράκι/Μπούτσι

Δήμος Πηνειού

Καλλιθέα/Mediterranean

Σεργούλα

Πευκάκια

Αρκούδι

Village

Μοναστηράκι

Κορινός

Δήμος Δελφών

ΛΑΡΙΣΑ [5]

Μαϊάμι

Δήμος Τεμπών

Δήμος Βέλου - Βόχας Κοκκώνι Βραχάτι

Τροκαντερό/Αγκάλι

Δήμος Σικυωνίων

Νέα Μεσάγγαλα 1

Άγιοι Πάντες

Πευκιάς

Νέα Μεσάγγαλα 2

Καλαφάτης

Νέα Μεσάγγαλα 3

ΒΟΙΩΤΙΑ [2]

Δήμος Αγιάς

Αγιόκαμπος/Χρυσή Ακτή

Δήμος Διστόμου-ΑράχωβαςΑντίκυρας

Στόμιο

Άγιος Ισίδωρος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ [16]

Δήμος Νοτίου Πηλίου Κορώπη/Μπούφα

Δήμος Τανάγρας Πλάκα Δηλεσίου

ΕΥΒΟΙΑ [4]

Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης

Βαρθολομιό Γλύφα

Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Κάστρο/Χρυσή Ακτή 2 Λουτρά Κυλλήνης 1 Λουτρά Κυλλήνης 2

ΑΧΑΙΑ [5]

Ξυλόκαστρο/Πευκιάς

Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Μελίσσι

Καλογριά

Συκιά

Λακκόπετρα

Δερβένι

Δήμος Αιγιαλείας

ΑΡΓΟΛΙΔΑ [3]

Αλυκή

Δήμος Ερμιονίδας

Διγελιώτικα

Καλά Νερά

Δήμος Χαλκιδέων

Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών

Αλυκές Δροσιάς

Δήμος Ναυπλιέων

Αμποβός

Λευκαντί

Καραθώνα

Δήμος Ναυπάκτου

Καλλιφτέρη

Αστέρια Χαλκίδας

Τολό

Ψανή

ΛΑΚΩΝΙΑ [12]

ΠΡΕΒΕΖΑ [5]

Δήμος Βόλου

Δήμος Ερέτριας

Πόρτο Χέλι/Χηνίτσα

Πούντα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [1]

Αγριά /Μπάρμπα Θωμάς

Ερέτρια 3

Δήμος Μονεμβασιάς

Άναυρος

ΑΤΤΙΚΗ [13]

Νεάπολη

Δήμος Πρέβεζας Κυανή

Αλυκές

Δήμος Μαραθώνα

Αρχάγγελος

Μονολίθι

Αμαρυλίδα

Σχινιάς/Καράβι

Πλύτρα/Παχιάμμος

Τσούκες

Αμφάνων

Μπρεξίζα

Τηγάνια

Δήμος Πάργας

Μονεμβασιά

Λούτσα

Πορί

Βάλτος

Πλατανίδια

Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας

Νέα Αγχίαλος 2

Αυλάκι

Μεγάλη 'Άμμος

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ [2]

Κουκουναριές

Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach

Σκουτάρι

Δρέπανο

Μάραθα

Λαγονήσι 1/Grand Beach

Μαυροβούνι 1

Μέγα Άμμος

Λαγονήσι 2/Mediterraneo

Μαυροβούνι 2

ΚΕΡΚΥΡΑ [7]

Λαγονήσι 3/Κοχύλια

Βαθύ

Δήμος Κέρκυρας

Γύθειο 2/Σελινίτσα

Κομμένο

ΜΕΣΣΗΝΙΑ [5]

Κοντόκαλι

Χρυσή Παναγιά

Δήμος Σκιάθου Δήμος Σκοπέλου Αντρίνα

Δήμος Σαρωνικού

Δήμος Ανατολικής Μάνης

Δήμος Στυλίδας

Δήμος Βάρης - Βούλας Βουλιαγμένης

Γλύφα

Βάρκιζα

Δήμος Καλαμάτας

Αστέρας Βουλιαγμένης

Μικρή Μαντίνεια

ΦΘΙΩΤΙΔΑ [7]

Δήμος Μώλου-Αγ.

Δήμος Ηγουμενίτσας

Αλυκές Ποταμού Δασιά

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

23


Νέα

Αλμυρός

Πλατανιάς/Λιμανάκι

Canal d'ΑAmour

Κολυμβάρι

Δήμος Χερσονήσου

Δαφνίλα

Ραπανιανά

Λιμένας Χερσονήσου 5

Βουρλιά

ΛΕΥΚΑΔΑ [7]

Δήμος Χανίων

Αμμουδάρα 5

Χιόνα Κάτω Ζάκρος

Αγ. Γεώργιος 1

Λιμανάκι

Σταλός

Αγ. Γεώργιος 3

Ανάληψη

Άη Γιάννης

Άγιοι Απόστολοι 1

Ανισσαράς

Λευκάδα/Γύρα

Άγιοι Απόστολοι 2

Αγ. Γεώργιος 2 / Παναγία Ρύζι

Δήμος Ιεράπετρας

Αγ. Νικήτας-Πευκούλια

Χρυσή Ακτή

Δράπανος

Ιεράπετρα 1/Δημοτική

Κάθισμα 1

Αγία Μαρίνα

Ποταμός

Ιεράπετρα 2/Δημοτική

Πόρτο Κατσίκι

Καλαμάκι

Ποταμός Α

Αγία Φωτιά

Νυδρί

Νέα Χώρα

Κοκκίνη Χάνι

Μύρτος

Μικρός Γιαλός/Πόρος

Μαράθι

Αγία Πελαγία/Μενόπετρα

Κουτσουνάρι / 'Αγ. Ιωάννης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [12]

Σταυρός

Καστρί/Creta Maris

Κουτσουνάρι 2

Δήμος Λευκάδας

Δήμος Κεφαλονιάς Πετανοί

Μακρύγιαλος/Λαγκούφα

Άγιος Ονούφριος

Δήμος Φαιστού

Καλαθάς

Μάταλα

Αχλιά Σχινοκαψάλων

ΛΑΣΙΘΙ [44]

ΡΟΔΟΣ [23]

Καθαράδες 1

Πλατύς Γιαλός

Δήμος Αποκορώνου

Μακρύς Γιαλός

Μαϊστράλι

Δήμος Αγ. Νικολάου

Άβυθος

Καλύβες Ξυδά

Σπηλιάδα

Κιοτάρι 3

Λουρδάς

Αλμυρίδα

Πόρος 1

Λάρδος 1

Άμμες

Κυανή

Πόρος 2

Λάρδος 3

Σκάλα

Καβρός

Ελούντα

Αφάντου 2

Αράγια Πόρου

Περαστικός

Πηγαϊδάκια Ελούντας

Κολύμπια

Μύρτος

ΡΕΘΥΜΝΟ [16]

Σχίσμα

Κολύμπια Α - Λιμανάκι

Δήμος Ρόδου

Ξι

Δήμος Ρεθύμνης

Ελούντα 1

Αμμούδες/Φαληράκι

Αγ. Βαρβάρα/Κατελειός

Ρέθυμνο 1

Δρήρος

Καβουράκια

Αντίσαμος

Ρέθυμνο 2

Χιόνα

Καλλιθέα

ΖΑΚΥΝΘΟΣ [7]

Ρέθυμνο 3

Πλάκα

Μαντώματα

Δήμος Ζακύνθου

Ρέθυμνο 4/Μυσσίρια

Χαβάνια 2

Φαληράκι/Καστράκι

Αλυκανάς 1

Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6

Άγιος Νικόλαος 1

Φαληράκι 1

Αλυκές 1

Αδελιανός Κάμπος Α

Άγιος Νικόλαος 2

Φαληράκι 2

Άμπουλα Ψαρού

Πηγιανός Κάμπος

Άγιος Νικόλαος 3

Φαληράκι 3

Τσιλιβή

Σκαλέτα

Αμμούδι

Φαληράκι 4

Κιτροπλατεία

Φαληράκι 5

Μπούκα

Δήμος Μυλοποτάμου

Άμπουλα Τραγάκι

Πάνορμο/Λίμνη

Άμμος/Μαρίνα

Ρένη 1

Κατραγάκι

Λιανός Κάβος Λαυρίς

Αλμυρός

Τριάντα Β

ΧΑΝΙΑ [29]

Μπαλί Βαρκότοπος

Άμμος/Δημοτική

Βαγιές/Λαδικό

Μπαλί Λιβάδι

Πήλος

Φαληράκι/Καθαρά

Αμμουδάρα

Ανατολικά Ενυδρείου

Δήμος Καντάνου Σελίνου Βουλισμένη

Δήμος Αγίου Βασιλείου

Γραμμένο

Δαμνόνι

Βούλισμα

Γαλούνι/Κοκκινόγια

Παχειά Άμμος

Πλακιάς

Αγ. Παντελεήμονας

Κρεμαστή-Τριάντα

Χαλίκια

Ροδάκινο

Καραβοστάσι

ΚΩΣ [6]

Σούγια

Αγ. Γαλήνη/Ύστερο Βαρκοτόπι

Χαβάνια 1

Δήμος Κω

ΗΡΑΚΛΕΙΟ [17]

Μιραμπέλλο

Γουρνιάτης

Δήμος Κισσάμου Φαλάσαρνα/Παχειά Άμμος 1

Δήμος Μαλεβιζίου

Φαλάσαρνα/Παχειά Άμμος 2

Ελληνοπεράματα

Σητεία 1/Γαλλικό

Άκρο Χελώνας

Καστέλι/Μαύρος Μόλος-Πλάκα

Φόδελε

Σητεία 2/Πέτρα

Πευκοκεφαλή/Άγιος Φωκάς

Αμμουδάρα 1

Βάι/Φοινικόδασος

Λάμπη

Αμμουδάρα 4

Κουρεμένος

Μαρμάρι

Δήμος Πλατανιά Πλατανιάς

24 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δήμος Σητείας

Τρούλος


ΘΗΡΑ [3]

ΧΙΟΣ [4]

Δήμος Χίου

«Σκαρφάλωσε» η Θεσσαλονίκη στην παγκόσμια κατάταξη συνεδριακών προορισμών

Περίσσα

Αγ. Φωτεινή

Θεαματική άνοδο 111 θέσεων σημειώνει η Θεσσαλονίκη για το 2014

Καμάρι 1

Καρφάς

στην παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Ένωσης Εκθέσεων και Συνε-

Καμάρι 2

Δημοτική Πλαζ Χίου

δρίων (International Congress & Convention Association – ICCA) με

ΙΟΣ [3]

Αγ. Παρασκευή

τις πόλεις όπου διοργανώνονται συνέδρια.

ΛΕΣΒΟΣ [8]

Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη τοποθετείται στην 108η θέση από τη

Δήμος Θήρας

Δήμος Ιητών Όρμος

Δήμος Λέσβου

Μυλοπόταμος

Τσαμάκια

Λος Άντζελες.

Μαγγανάρι

Εφταλού/Αγ. Ανάργυροι

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκαν 22 διεθνή συνέδρια το

ΜΗΛΟΣ [1]

Κάγια

2014, έναντι 14 το 2013 που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση

Άναξος

57%. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη η πόλη ανεβαίνει στη θέση 60 (μαζί

Προβατάς

Αγ. Ισίδωρος

με Φρανκφούρτη, Μπέλφαστ και Χάγη), σημειώνοντας αύξηση 51

ΣΙΦΝΟΣ [2]

Μόλυβος

θέσεις σε σχέση με το 2013 (θέση 111).

Δήμος Μήλου Δήμος Σίφνου

219η που κατείχε πέρσι, μαζί με τις πόλεις Άμπου Ντάμπι, Ντόχα,

Βατερά

Τα αποτελέσματα αυτά τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στην υψηλότε-

Καμάρες

Κανόνι Θέρμης

ρη θέση τα τελευταία 10 χρόνια.

Πλατύς Γιαλός

ΛΗΜΝΟΣ [4]

Μιλώντας σχετικά ο δήμαρχος της πόλης, κ. Γ. Μπουτάρης είπε: «Η

ΠΑΡΟΣ [5]

Δήμος Πάρου

Δήμος Λήμνου

σημαντική άνοδος της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια κατάταξη

Εβγάτης / Ζεματάς

των πόλεων - συνεδριακών προορισμών είναι εξαιρετικά ενθαρρυ-

Λογαράς

Αγ. Ιωάννης

ντική για το μέλλον της πόλης στη διεθνή τουριστική αγορά.

Τσερδάκια

Θάνος

Ταυτόχρονα, αποδεικνύει ότι η στρατηγική που ακολουθούμε ως

Πούντα

Πλατύ

Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων και

Μάρπησσα /Χρυσή Ακτή

ΜΑΡΙΝΕΣ

Λιβάδια

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2]

ΝΑΞΟΣ [3]

Δήμος Νάξου

Δήμος Σιθωνίας Μαρίνα Πόρτο Καρράς

σε συνεργασία πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού για την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης, αλλά και μέσα από την προώθηση και στήριξη της δημιουργίας του Thessaloniki Convention Bureau που αποτελεί βασικό

Αγία Άννα

Δήμος Κασσάνδρας

Άγιος Προκόπιος

Μαρίνα Σάνη

του συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη κινείται στη σωστή

Άγιος Γεώργιος

ΑΤΤΙΚΗ [2]

κατεύθυνση κι έχει πλέον απτά αποτελέσματα. Ο συνεδριακός του-

ΣΥΡΟΣ [1]

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης

Δήμος Λαυρεωτικής Οlympic Μarine

εργαλείο για την προσέλκυση συνεδρίων και άρα για την ανάπτυξη

ρισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να τονώσει την τοπική αγορά. Για να έχουμε, όμως, ακόμα καλύτερα αποτελέσματα,

Γαλησσάς

Δήμος Παλαιού Φαλήρου

ΜΥΚΟΝΟΣ [1]

Μαρίνα Φλοίσβου

και η Πολιτεία να ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα -αεροδρόμιο, λιμάνι,

ΛΕΥΚΑΔΑ [1]

μετρό, παράκτια συγκοινωνία και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις- που

Δήμος Μυκόνου Καλαφάτης

Δήμος Λευκάδας

ΤΗΝΟΣ [1]

Μαρίνα Λευκάδας

Δήμος Τήνου

Δήμος Κέρκυρας

ΑΝΔΡΟΣ [1]

Μαρίνα Γουβιών

ΛΑΣΙΘΙ [1]

Δελαβόγια

Δήμος Αγ. Νικολάου

ΚΕΑ [1]

Μαρίνα Αγ. Νικολάου

Δήμος Κέας

ΚΩΣ [1]

Κούνδουρος

Δήμος Κω

ΣΑΜΟΣ [2]

Μαρίνα Κω

Δήμος Σάμου

είναι απαραίτητα για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης».

ΚΕΡΚΥΡΑ [1]

Αγ. Φωκάς

Δήμος 'Άνδρου

θα πρέπει οι επαγγελματίες να βελτιώσουν τις υποδομές της πόλης

ΛΕΡΟΣ [1]

Ποτοκάκι 1

Δήμος Λέρου

Γλυκόριζα

Μαρίνα Λέρου

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

25


Θέμα

Μειωμένες οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων από τη Γερμανία

• Δωδεκάνησα και Κρήτη, κορυφαίοι προορισμοί για τους Γερμανούς το φετινό καλοκαίρι • Ελκυστική μεν, αλλά χαμηλή σε επανεπισκεψιμότητα η Ελλάδα για τους Γερμανούς

26 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μειωμένες κατά 1,2% είναι οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων στο πρώτο τετράμηνο του έτους για την Ελλάδα από τη γερμανική αγορά, μια από τις σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της GfK για την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

27


Θέμα

Η

πτώση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου, γεγονός το οποίο δείχνει την

ανησυχία των Γερμανών για την χώρα μας, σε μια, ομολογουμέ-

Μαρτίου όπου οι κρατήσεις προς τη χώρα μας σημείωσαν σημαντική πτώση.

επίπεδο.

Δωδεκάνησα, Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη «ψηφίζουν» οι Γερμανοί

Για την ίδια περίοδο, ωφελημένες βρίσκονται η Ισπανία, με τα

Τα νησιά της Δωδεκανήσου και η Κρήτη είναι από τους πιο

Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες νήσους λόγω της δημοτικό-

δημοφιλείς, καλοκαιρινούς, τουριστικούς προορισμούς για

τητάς τους στους Γερμανούς τουρίστες, αλλά και η Τουρκία, η

τους Γερμανούς τουρίστες στη χώρα μας, ενώ για τους χειμε-

οποία όμως παρουσιάζει αρκετά μικρότερη αύξηση σε σχέση

ρινούς μήνες αύξηση παρατηρείται στην επιλογή της Αθήνας

με άλλους γειτονικούς προορισμούς όπως είναι η Κύπρος και η

και της Θεσσαλονίκης, γεγονός που ενισχύει τη στρατηγική

Κροατία. Τέλος, η Αίγυπτος δείχνει να ανακάμπτει μετά από δυο

θέση της Ελλάδας για την ανάπτυξη του τουρισμού πόλεων

χρόνια συνεχούς μείωσης.

(city break).

νως κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, σε οικονομικό και πολιτικό

Παρατηρώντας αναλυτικά τις κρατήσεις των Γερμανών τουριστών σε εβδομαδιαία βάση, είναι σαφές ότι οποιεσδήποτε πο-

Ιδιαίτερα ελκυστική η Ελλάδα για τους Γερμανούς

λιτικοοικονομικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την επιρροή των

Σκιαγραφώντας το προφίλ των Γερμανών επισκεπτών, η Ελλά-

γερμανικών media είχαν άμεσο αντίκτυπο (θετικό ή αρνητικό)

δα σαν προορισμός είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε οικογένειες με

στην τελική επιλογή κράτησης. Χαρακτηριστική είναι η περίο-

τρία ή περισσότερα μέλη, ηλικίας 35 – 64 ετών, ενώ απευθύνεται

δος 15 - 21 Φεβρουαρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του

και σε υψηλότερα εισοδήματα.

28 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Το μεγαλύτερο κίνητρό τους ως προς την επιλογή ενός προορισμού είναι η πολιτιστική κληρονομιά με το φυσικό περιβάλλον

επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Ως προς τη χώρα μας, ο κύριος λόγος που την επισκέπτονται

Ελλάδα επιλέγουν και άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές

είναι ο ήλιος και η θάλασσα, καθώς και όλες οι δραστηριότητες

Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο κατά προτίμηση προορισμό δια-

που σχετίζονται με αυτή. Κάτι, που ενδεχομένως εξηγεί τη χα-

κοπών για τους Ολλανδούς το φετινό καλοκαίρι, μετά από την

μηλή τους πρόθεση να επαναλάβουν την επίσκεψή τους στην

Τουρκία και την Ισπανία, σημειώνοντας όμως σημαντική αύξη-

Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια, παρά την υψηλή τους ικα-

ση στις κρατήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

νοποίηση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και την επιθυμία

Από τους Μεσογειακούς προορισμούς η Αίγυπτος παρουσιάζει

τους να συστήσουν την χώρα μας σε άλλους.

τάσεις ανάκαμψης, ενώ η Τουρκία παρ’ όλη την υψηλή θέση που

Η αύξηση της επανεπισκεψιμότητας, η προσέγγιση ευρύτε-

διατηρεί σαν προορισμός παρουσιάζει κάμψη στις κρατήσεις

ρων κοινωνικών ομάδων και η επιμήκυνση της τουριστικής

μέχρι και τον Απρίλιο.

περιόδου, αποτελούν πρόκληση και ταυτόχρονα ευκαιρία για

Αντίστοιχη θέση κατέχει η Ελλάδα και στις προτιμήσεις των Άγ-

τον ελληνικό τουρισμό. Η επικοινωνία και η προώθηση της

γλων, όπου βρίσκεται πίσω από τις Βαλεαρίδες νήσους.

πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του φυσικού πλούτου και της

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κροατία σημειώνει τη μεγαλύτερη αύ-

γαστρονομίας, καθώς επίσης και η παρουσίαση ενός μοντέρ-

ξηση σε κρατήσεις, ενώ και πάλι η Τουρκία εμφανίζει σημαντική

νου τουριστικού brand με αθλητικές και πολιτιστικές δρα-

μείωση. Προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το καλοκαίρι

στηριότητες, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την

του 2015 είναι τα Επτάνησα, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

και τη γαστρονομία να ακολουθούν.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

29


Θέμα

Ανακαλύψτε το Νότιο Αιγαίο στο Golden Hall • Πρωτοποριακή δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Tην αύρα, τις γεύσεις και τη μαγευτική αίσθηση των καλοκαιρινών διακοπών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα φέρνει στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, στην Αθήνα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την πρωτοποριακή δράση προβολής Discover South Aegean.

Π

ενήντα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου θα

σουν από κοντά έργα των μαθητών των δημοτικών σχολείων της

προβάλλονται για τέσσερις μήνες στο Golden Hall, στην

Περιφέρειας που αποτυπώνουν με τον δικό τους τρόπο το νησί

Αθήνα, το βραβευμένο ως το καλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευ-

στο οποίο ζουν, μέσα από την έκθεση «Ζωγραφίζω το νησί μου».

ρώπης, δίνοντας στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να γνωρίσει

Παράλληλα, εκθέσεις φωτογραφίας θα παρουσιάζονται καθ’ όλη

από κοντά όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τον πολιτισμό και την

τη διάρκεια της δράσης, όπως η έκθεση «Η Νήσος Τήνος στο

ιστορία τους, με έναν τρόπο άκρως εντυπωσιακό.

ΤΑΜΑ», με φωτογραφίες που επιλέχθηκαν από τη Μάγια Τσόκλη

Μέσα από τη δράση Discover South Aegean, από τις 20 Μαΐου

και έχουν αποτυπωθεί στο περιοδικό «ΤΑΜΑ, η ελεύθερη έκδοση

έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαι-

της Τήνου», αλλά και η «Ecstasea», της Μαρίνας Βερνίκου, με φω-

ρία να γνωρίσει από κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά,

τογραφίες της από το Αιγαίο που θα βρίσκεται στον 2ο όροφο του

τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία, τις συναρπαστικές παραλίες, τη

εμπορικού κέντρου.

γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος, στο Golden Hall, θα μπορέσουν να πάρουν όλοι μια πρώτη

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου μαζί με

γεύση της μεγάλης έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο

επώνυμους chef, προσκαλούν τους επισκέπτες του εμπορικού κέ-

στη Ρόδο με τίτλο: «Ρόδος, η πύλη της Ανατολής», η οποία αποτε-

ντρου να ταξιδέψουν γευστικά στη μοναδική κουζίνα του Αιγαίου!

λεί τη συνέχεια της έκθεσης που δημιουργήθηκε από το Μουσείο

Οι επισκέπτες του Golden Hall, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμά-

του Λούβρου και την απόλαυσε το κοινό του Παρισιού, από τον

30 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Νοέμβριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015. Η έκθεση θα μεταφερθεί στη Ρόδο και αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο του Λούβρου συμμετέχει οικονομικά σε μεταφορά έκθεσης στο εξωτερικό. Τη δράση Discover South Aegean εγκαινίασαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο διευθυντής του εμπορικού κέντρου, κ.

Hotello

Θεόδωρος Παντής. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Χατζημάρκος, βράβευσε την «Ομάδα Αιγαίου», για τα 21 χρόνια πολύτιμης συνεισφορά της στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τους νησιώτες, με τις υπηρεσίες παιδείας, πολιτισμού και υποδομών που προσφέρει σε εθελοντική βάση. «Η σημερινή τιμητική τους διάκριση εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι η ελάχιστη ένδειξη σεβασμού που μπορούμε να δείξουμε μπροστά στην ανιδιοτελή προσφορά και συνεισφορά της Ομάδας Αιγαίου όλα αυτά τα χρόνια, με τη δέσμευση πως θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους, σύμμαχοι, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες στο πολυδιάστατο έργο τους», ανέφερε ο

Premium Drawer

Executive 1200

Premium Shaver

Action

Excel Silver

Smart shaver

περιφερειάρχης, παραδίδοντας την τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της Ομάδας, κ. Απόστολο Μπιλλήρη. Στα εγκαίνια της δράσης παρέστησαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου, κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο τ. υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Παππάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς, κ. Γιάννης Φραγκούλης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και Στέλιος Μπρίγγος, η έπαρχος Θήρας, κα. Θεώνη Λειβαδάρου, ο έπαρχος Καλύμνου, κ. Γιάννης Θεμέλαρος και ο δήμαρχος Λειψών, κ. Φώτης Μάγγος. Τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς των εγκαινίων είχε ο γνωστός Ροδίτης DJ, Τάσος Γιασιράνης, ενώ οι επισκέπτες απόλαυσαν τοπικές λιχουδιές από τοπικούς παραγωγούς με την επιμέλεια της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου.

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: info@afoisamara.gr, polief96@otenet.gr, ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | www.afoisamara.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 31


Παρουσίαση

ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Συνεχής «δράση» Πολυσχιδής δραστηριότητα και «δράση», η οποία εκτείνεται σε διάφορους τομείς χαρακτηρίζει την πορεία του ομίλου εταιριών Σαμαράς & Συνεργάτες, που πρόσφατα συμμετείχε στη διοργάνωση του 26ου Money Show.

Τ

ην επιτακτική ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης με τη συμμετοχή φορέων και εκπρο-

σώπων του επιχειρείν, ανέδειξε το 26ο Πολυσυνέδριο Money Show, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22 έως 24 Μαΐου 2015, στο ξενοδοχείο Hyatt, στη Θεσσαλονίκη. Το πολυσυνέδριο διοργανώθηκε από τον όμιλο εταιριών Σαμαράς & Συνεργάτες σε συνεργασία με το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελη-

σης (πρώην Μακεδονίας και Θράκης), της περιφέρειας Κεντρικής

τήριο Θεσσαλονίκης και την εταιρία Excess Advertising, υπό την

Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.

αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότη-

Όπως επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος της Σαμαράς & Συνεργάτες, κ. Δημήτρης Σαμαράς, «η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη θα πρέπει να διευκολύνεται από το θεσμικό πλαίσιο. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η αποκόλληση του δημόσιου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα από αγκυλώσεις του παρελθόντος και η απενοχοποίηση του επιχειρείν στη χώρα μας. Θα πρέπει στην Ελλάδα να πιστέψουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν αποτελούν μόνο ιδιωτικό, αλλά, κυρίως, εθνικό κεφάλαιο». Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, βασικοί άξονες, οι οποίοι θα πρέπει να μελετηθούν και να αποτελέσουν, κατά προτεραιότητα, το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης είναι: η ενέργεια, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας και η παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, με σημαντικότερη, όμως, παράμετρο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην εμποδίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη. «Ουσιαστικά, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν όλες οι δομές της εξουσίας -κυβέρνηση, υπουργεία, περιφέρειες, δήμοιώστε αυτές, σε κάθε περίπτωση, να υπηρετούν την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο κ. Σαμαράς. Από το βήμα των 120 εκδηλώσεων του Πολυσυνεδρίου, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, σύμβουλοι επιχειρήσεων και στελέχη εταιριών ανέλυσαν, πρότειναν και παρουσίασαν τις καλύτερες πρακτικές υλοποίησης επενδύσεων και ανάπτυξης νέων εται-

32 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ρικών σχημάτων (start-up). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατέγραψε

Εξάλλου, πολύ πρόσφατα, η εταιρία Σαμαράς & Συνεργάτες έγινε

η εκδήλωση με θέμα «Μεταφορές - εξωστρέφεια - Ενέργεια:

μέλος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB), αποδεικνύο-

Πυλώνες Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη», που πραγματοποι-

ντας πως στα μελλοντικά επιχειρηματικά πλάνα του Ομίλου είναι

ήθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου και αποτύπωσε τις προοπτικές

η επένδυση στον τομέα του τουρισμού.

ανάπτυξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Β. Ελλάδος, του

Με στόχο την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακού

λιμένα και του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, της Διεθνούς

προορισμού και την ανάδειξή της στον παγκόσμιο «χάρτη», με

Έκθεσης, αλλά και τις επενδύσεις της Εταιρείας Παροχής Αερίου

σκοπό τη διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων, το TCB, έδωσε δυναμι-

(ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης.

κή ώθηση στη Θεσσαλονίκη ώστε να πραγματοποίησει «άλμα»

Ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση ιδιωτικών και δη-

111 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη πόλεων, με βάση τα δι-

μόσιων επενδύσεων, καθώς και στην προσπάθεια ανάπτυξης

εθνή συνέδρια που ανέλαβε το 2014, εξασφαλίζοντας έτσι την

των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαδραματίζει ο όμιλος εταιρι-

καλύτερη επίδοσή της για την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμέ-

ών Σαμαράς & Συνεργάτες, υπό το ρόλο του οικονομοτεχνικού

να, η Θεσσαλονίκη κατέλαβε την 108η θέση, έναντι της 219ης

συμβούλου, ο οποίος δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των

που κατείχε την προηγούμενη χρονιά στη λίστα της Διεθνούς

τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για κάθε επιχειρηματι-

Ένωσης Εκθέσεων & Συνεδρίων ICCA (International Congress &

κή δραστηριότητα, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις.

Convention Association).

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

33


Θέμα

«Άλμα» της Αθήνας στη διεθνή κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων ICCA • Στην 27 θέση η ελληνική πρωτεύουσα Με ένα «άλμα» είκοσι θέσεων στη διεθνή κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων για το 2014, η Αθήνα επιστρέφει δυναμικά στην παγκόσμια συνεδριακή αγορά.

Σ

ύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ένωσης

στην Αθήνα, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον το 54% των συνε-

Εκθέσεων και Συνεδρίων International Congress &

δρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Convention Association (ICCA), η ελληνική πρωτεύουσα εκτινά-

«Η Αθήνα δεν είναι απλώς ένας προορισμός που ανακάμπτει σε

χθηκε από την 47η θέση το 2013 στην 27η θέση το 2014 στην

μία περίοδο κρίσης, αλλά είναι μία πόλη που διεκδικεί τη θέση

κατάταξη με τις «πρωταθλήτριες» πόλεις στα συνέδρια, συμπα-

που της αξίζει μεταξύ των σημαντικότερων οικουμενικών κέ-

ρασύροντας σε αυτή την ανοδική πορεία στο σύνολό της την

ντρων προσέλκυσης διεθνών συναντήσεων για την προαγωγή

Ελλάδα.

και ανέλιξη των ιδεών, των επιστημών, του πολιτισμού. Η Αθήνα

Η Αθήνα σημειώνοντας αύξηση 63% στη φιλοξενία εκθέσεων και

δεν σήκωσε τα χέρια, αλλά πρωταγωνιστεί ως τόπος διοργάνω-

συνεδρίων το 2014, με τη διοργάνωση 80 διεθνών συνεδριακών

σης εμβληματικών εκδηλώσεων της διεθνούς κοινότητας, όπως

και εκθεσιακών εκδηλώσεων, έναντι 49 το 2013, αναρριχήθηκε

η έκθεση Documenta που θα φιλοξενηθεί σε συνεργασία με τον

κατά είκοσι θέσεις στην κατάταξη της ICCA με τις κορυφαίες συ-

Δήμο του Κάσελ, το διεθνές forum για τη Δημοκρατία που διορ-

νεδριουπόλεις παγκοσμίως. Η επίδοση αυτή της ελληνικής πρω-

γανώνουν οι New York Times», είπε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναί-

τεύουσας συμπαρέσυρε θετικά τη συνολική θέση της Ελλάδας,

ων, κ. Γιώργος Καμίνης.

η οποία, το 2014, φιλοξένησε 148 διεθνή συνέδρια από 100 συνέδρια το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, από τα 48 νέα συνέδρια

Το Παρίσι διατηρεί την πρωτοκαθεδρία

που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα το 2014, τα 31 έλαβαν χώρα

Την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων με τον

34 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Οι κορυφαίες συνεδριουπόλεις το 2014

Οι κορυφαίες συνεδριοχώρες το 2014

Κατάταξη

Πόλη

Διοργανώσεις

Κατάταξη

Πόλη

Διοργανώσεις

1

Παρίσι

214

1

Η.Π.A.

831

2

Βιέννη

202

2

Γερμανία

659

3

Μαδρίτη

200

3

Ισπανία

578

4

Bερολίνο

193

4

Ηνωμένο. Βασίλειο

543

5

Bαρκελώνη

182

5

Γαλλία

533

6

Λονδίνο

166

6

Iταλία

452

7

Σιγκαπούρη

142

7

Ιαπωνία

337

8

Άμστερνταμ

133

8

Λαϊκή Δημοκρατία Kίνας

332

9

Κων/πολη

130

9

Ολλανδία

307

10

Πράγα

118

10

Bραζιλία

291

11

Βρυξέλλες

112

11

Aυστρία

287

12

Λισαβόνα

109

12

Καναδάς

265

13

Κοπεγχάγη

105

13

Aυστραλία

260

14

Πεκίνο

104

14

Σουηδία

238

15

Σεούλ

99

15

Πορτογαλία

229

16

Χονγκ Κονγκ

98

16

Ελβετία

226

17

Bουδαπέστη

97

17

Δημοκρατία της Κορέας

222

18

Rώμη

97

18

Aργεντινή

191

19

Στοκχόλμη

95

19

Tουρκία

190

20

Ταϊπέι

92

20

Bέλγιο

187

μεγαλύτερο αριθμό συνεδρίων διατήρησε και το 2014 το Παρίσι

ρη, το Άμστερνταμ, η Κωνσταντινούπολη και η Πράγα.

με 214 διοργανώσεις, ενώ σε επίπεδο χωρών τα «ηνία» κατέχουν οι ΗΠΑ με 831 διοργανώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διε-

Στα δεδομένα της ΙCCA για την παγκόσμια συνεδριακή αγορά το

θνούς Ένωσης Εκθέσεων και Συνεδρίων.

2014, σε επίπεδο χωρών, δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις.

Στην κατάταξη των πόλεων, η Βιέννη ξεπέρασε τη Μαδρίτη, περ-

Οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να διατηρούν την πρώτη θέση με 831

νώντας το 2014 στη δεύτερη θέση, από τρίτη στην κατάταξη του

διοργανώσεις, με τη Γερμανία και την Ισπανία, με 659 και 578 δι-

2013, ενώ θέσεις μεταξύ τους άλλαξαν το Βερολίνο και η Βαρκε-

οργανώσεις αντίστοιχα να διατηρούν τη δεύτερη και τρίτη θέση.

λώνη, με το μεν πρώτο να βρίσκεται στην τέταρτη θέση και τη

Θέσεις αντάλλαξαν το Ην. Βασίλειο και η Γαλλία, με το μεν πρώτο

δεύτερη στην πέμπτη.

να ανεβαίνει στην τέταρτη θέση, τη δε Γαλλία να βρίσκεται μία

Την επόμενη πεντάδα συμπληρώνουν το Λονδίνο, η Σιγκαπού-

θέση πιο κάτω στην πέμπτη.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

35


Θέμα

SETE Intelligence Όλα καλά (;) • «Μελανά σημεία» η μείωση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια και η μείωση στη σχέση Ποιότητας - Τιμής

36 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Τη δυναμική αύξηση των θεωρήσεων visa από χώρες εκτός Σένγκεν προς Ελλάδα και την άνοδο των αφίξεων στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, αναλύει το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Μαΐου του SETE Intelligence, το οποίο παράλληλα «χτυπάει καμπανάκι» στον ελληνικό τουρισμό για την ανάσχεση που παρατηρείται στον ρυθμό των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων, με μόνο «μελανό» σημείο τη σχέση Ποιότητας Τιμής, Τοποθεσίας και Εξυπηρέτησης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

37


Θέμα

Θ

ετικό πρόσημο εμφανίζουν οι διεθνείς αφίξεις τουρι-

πτώση παρατηρείται εφέτος σε επίπεδο ευρύτερου προορισμού,

στών το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, καθώς δια-

στα Δωδεκάνησα (4%), το Ιόνιο (3%) και την Πελοπόννησο (14%).

μορφώθηκαν σε 1.510.000, αυξημένες κατά περίπου 228.000 ή

Την ίδια ώρα, μεγάλη αύξηση καταγράφεται στο τουριστικό ρεύ-

17,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2014, με τη συ-

μα προς Ελλάδα από χώρες εκτός Σένγκεν (Ρωσία, Ουκρανία,

νολική εικόνα να παραμένει θετική, κυρίως λόγω της αύξησης των

Κίνα, Λίβανος, Τουρκία, Κατάρ, ΗΑΕ, Ινδία), χάρη στη δυναμική

αφίξεων στην Αθήνα (21,3% Απρίλιος, 27% σε ετήσια βάση).

του αριθμού θεωρήσεων που εκδόθηκαν προς την Ελλάδα και

Για πρώτη φορά όμως μετά από δύο χρόνια, καταγράφεται αρνη-

τις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία)

τικό πρόσημο σε πολλά σημαντικά αεροδρόμια της επικράτειας,

την περίοδο 2010-2014.

όπως στης Θεσσαλονίκης (0,5%), της Κω (26,9%), του Ηρακλείου

Πιο συγκεκριμένα, οι βίζες που εκδόθηκαν από Ηνωμένα Αραβικά

(7,4%), των Χανίων (2,2%), της Κέρκυρας (4,3%), της Ζακύνθου

Εμιράτα (ΗΑΕ) προς την Ελλάδα διπλασιάστηκαν στις 7.084, την

(4,1%), της Κεφαλονιάς (50%) και της Μυκόνου (31,1%). Επίσης,

περίοδο 2010-2014, με ρυθμό ανάπτυξης τον δεύτερο υψηλότε-

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, AΠΡΙΛΙΟΣ 2015 ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

38 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ρο μετά την Ιταλία. Στην Ινδία οι βίζες προς Ελλάδα εξαπλασιάστηκαν από το 2010, φθάνοντας τις 17.028, το 2013 και 2014. Μάλιστα, ο ρυθμός ανάπτυξης προς τη χώρα είναι ο υψηλότερος από τις ανταγωνίστριες χώρες. Στο Κατάρ, αν και οι βίζες που εκδόθηκαν προς Ελλάδα ήταν 1.416, είναι δυόμισι φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες του 2010. Με εξαίρεση τη Γαλλία (26.094 βίζες το 2014), ο αριθμός των visa είναι μικρότερος από 5.000 για όλες τις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία). Από Κίνα, το 2014 οι βίζες προς Ελλάδα ανήλθαν σε 64.221, ακολουθώντας την Ισπανία (91.786) καθώς και τη Γαλλία και την Ιταλία, χώρες οι οποίες δέχονται πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών από Κίνα (540.156 και 379.217 αντίστοιχα). Ο ρυθμός ανάπτυξης προς Ελλάδα είναι ο υψηλότερος από τις εξεταζόμενες χώρες (εξαπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2014). Από τον Λίβανο το 2014 εκδόθηκαν 12.338 βίζες, μιάμιση φορά περισσότερες από το 2010. Μεταξύ 2010 και 2014 ο ρυθμός είναι χαμηλότερος από το σύνολο και από τις ανταγωνίστριες χώρες. Στην Ουκρανία, η Ελλάδα ηγείται του ανταγωνισμού έχοντας τόσο τον μεγαλύτερο αριθμό, όσο και τον υψηλότερο αριθμό ανάπτυξης. Το 2014 εκδόθηκαν 143.789 βίζες προς Ελλάδα, ενώ το 2013 (προ πολέμου) 201.858. Στη Ρωσία, το 2014 εκδόθηκαν 850.187 βίζες προς Ελλάδα, ενώ το 2013 1.028.258. Ελλάδα και Ισπανία ηγούνται του ανταγωνισμού, με την Ελλάδα να προσεγγίζει την Ισπανία το 2013. Από την Τουρκία την περίοδο 2010-2014 οι βίζες τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 144.603, οριακά λιγότερες σε σχέση με τις βίζες προς την Ιταλία. Σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τριπλασιάζοντας τις βίζες που εκδόθηκαν το 2014, σε σχέση με το 2010.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

39


Θέμα

Δείκτης ικανοποίησης Απριλίου: Μείωση στη σχέση Ποιότητας Τιμής Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων, με μοναδική εξαίρεση τη σχέση Ποιότητας Τιμής, Τοποθεσίας και Εξυπηρέτησης. Σύμφωνα με τον Γενικό Δείκτη Ικανοποίησης (Global Review Index - GRI)

GRI™ Ελληνικών και Διεθνώς Ανταγωνιστικών Προορισμών, Απρ. 2015

πελατών για τον Απρίλιο 2015, με βάση αξιολογήσεις από 12.633 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 76.007 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών, ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα κατά κατηγορία και κατά περιφέρεια βρίσκεται πάνω από το 80% (84%). Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 88,8% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,6%. Στο σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης κυμαίνεται σε ποσοστό 84%, υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, αλλά σημειώνει πτώση 0,24% σε σχέση με το 2014, ενώ για την ίδια περίοδο ο δείκτης των ανταγωνιστών παρουσιάζει αύξηση 1%.

Πηγή: ReviewPro, επεξεργασία SETE Intelligence

GRI™ Ελλάδας και κατά Κατηγορία και Περιφέρεια, Απρ. 2015

Αύξηση 1,44% παρουσίασε ο δείκτης Φαγητού-Ποτού στην Ελλάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δείκτες Σχέσης Ποιότητας - Τιμής, Τοποθεσίας και Εξυπηρέτησης. Στους ανταγωνιστές, σημαντική αύξηση κατά 0,75% παρουσίασε ο δείκτης Σχέσης Ποιότητας Τιμής. Σαντορίνη, Μύκονος, Κυκλάδες και Χαλκιδική υπερτερούν σημαντικά των ανταγωνιστικών

τους

προορισμών

ενώ, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους παραθεριστικούς προορισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη, η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης, ενώ υπερέχει έναντι της Ρώμης και της Βαρκελώνης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή με δείκτη ποιότητας Πηγή: ReviewPro, επεξεργασία SETE Intelligence

40 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

κάτω από το 80% και υστερεί έναντι της Μπολόνια.


Θέμα

«Σαρώνει» το all inclusive • Πέντε κινήσεις «ματ» για την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων all inclusive Ολοένα αυξανόμενη ζήτηση γνωρίζει την τελευταία δεκαπενταετία, τόσο από τους ταξιδιώτες, όσο και από τους ξενοδόχους το all inclusive ως μοντέλο διακοπών. Ξεκίνησε σαν ένα τουριστικό προϊόν με αποδέκτες, κατά κύριο λόγο, ταξιδιώτες που είχαν συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τις διακοπές τους, περιορισμένο ως επί το πλείστον, για να εξελιχθεί σε κορυφαία επιλογή διακοπών, με τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά brands να έχουν διαμορφώσει ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες παρέχουν υψηλού επιπέδου all inclusive διακοπές. Μάλιστα, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μεγαλύτερες αλλαγές στη δομή του συγκεκριμένου μοντέλου διακοπών περιλαμβάνουν την ανάπτυξη all inclusive καταλυμάτων πολυτέλειας, όπως προκύπτει σε έρευνα για το all inclusive, τις τάσεις, τις στρατηγικές και το πως ένα ξενοδοχείο που προσφέρει το συγκεκριμένο προϊόν, μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, που πραγματοποίησε η Skift, σε συνεργασία με τα Club Med.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

41


Θέμα

Σ

ήμερα τα all-inclusive θέρετρα λειτουργούν με βάση τη φιλοσοφία να παρέχουν στους πελάτες-φιλοξενούμενούς

τους μια εξελιγμένη εμπειρία διακοπών μέσα από ένα ευρύ φάσμα ανέσεων και παροχών, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει από διαμονή και σίτιση, μέχρι υπηρεσίες αναζωογόνησης (spa) και πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, όλα σε τιμή-πακέτο. Η οικονομική κρίση 2008-2011 δημιούργησε έναν νέο πελάτη allinclusive, που αναζητεί υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, καλό φαγητό, υψηλή αισθητική και τοπικές «πινελιές», σε συνδυασμό με το απόλυτο value for money και τις όσο το δυνατόν χαμηλές τιμές. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η κατάρτιση προγραμμάτων που δεν θα «κρατάνε» τον τουρίστα μέσα στο ξενοδοχείο σε όλη τη διάρκεια των διακοπών του, αλλά θα του παρέχουν την ευκαιρία να γνωρίζει και να απολαμβάνει την τοπική κουλτούρα, κουζίνα, κ.ο.κ..

Ενώ οι καταναλώσεις τροφίμων και ποτών γενικά είναι στάνταρ,

Ποιες είναι, όμως, οι στρατηγικές εκείνες τις οποίες οφείλει να υιο-

πολλά θέρετρα έχουν επιπλέον χρεώσεις για ειδικά γεύματα, κο-

θετήσει ένας ξενοδόχος για να ενισχύσει τη θέση του τουριστικού

κτέιλ και κρασί. Υπάρχει, επίσης, συχνά σύγχυση σχετικά με αθλη-

του καταλύματος στον διεθνή «στίβο» του all inclusive;

τικές δραστηριότητες, τέλη παιδικών κλαμπς και τους τύπους δω-

Σύμφωνα με την έρευνα, πέντε είναι οι στρατηγικές κινήσεις που

ματίων.

πρέπει να κάνει ένας ξενοδόχος για να καταστήσει ανταγωνιστικό

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν

το ξενοδοχείο του στη διεθνή αγορά του all inclusive:

προσαυξήσεις για έντονες εμπειρίες, αλλά αυτές πρέπει να είναι

1. Ξεκάθαρη ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει το πακέτο και τι όχι.

διαφανείς.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον ενδιαφερόμενο καταναλωτή τι

2. Προγράμματα Food & Beverage που αναδεικνύουν την τοπική κουλτούρα.

ακριβώς περιλαμβάνει το πακέτο που έχει επιλέξει.

Η χρήση προϊόντων διατροφής τοπικής προέλευσης είναι αρκε-

ΕΡΕΥΝΕΣ SKIFT: Ταξίδια all-inclusive Ποιο ήταν το κλειδί στην επιλογή ενός all-inclusive θέρετρου; 40 35

38,6%

30

36,0%

Τι παροχές / δραστηριότητες θα πρέπει να συμπεριληφθούν προκειμένου να αγοράσετε ένα all-inclusive ταξίδι; 15,5%

10,3%

25

50,4%

26,0%

20 15

16,7%

10

8,7%

5

32,0%

46,8%

0

Τοποθεσία Κόστος Δραστηριότητες Τοπική κουλτούρα / εκδρομές

42 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιπλέον δραστηριότητες Εκλεκτό Κρασί/ Ποτά / Τρόφιμα Εκδρομές εκτός τόπου

Υπηρεσίες spa Κανένα από τα παραπάνω Φροντίδα παιδιών


τά διαδεδομένη στα ποιοτικά ξενοδοχεία all inclusive. Ωστόσο, η σύνδεση της προσφοράς τοπικών γαστρονομικών προϊόντων με τη διαδικασία παραγωγής και παρασκευής τους μέσω ειδικά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων γνωριμίας και εξοικείωσης, αποτελεί ένα πρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τα ξενοδοχεία μπορούν να δημιουργήσουν εμπειρίες γύρω από την τοπική παραγωγή τροφίμων, τις τοπικές αγορές, αλλά και δραστηριότητες όπως η αλιεία με τους ντόπιους ψαράδες και η επίσκεψη σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Οποιαδήποτε δραστηριότητα «πίσω από τη σκηνή», αυξάνει την ικανοποίηση των τουριστών, ειδικά των millennials.

3. Ανάπτυξη του εθελοντισμού. Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, η οργάνωση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων εθελοντισμού από τους πελάτες, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών είναι μία τάση που κερδίζει έδαφος και αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής σε αρκετούς προορισμούς. Tα προγράμματα αυτά μπορούν να αφορούν από βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων, μέχρι έργα καθαρισμού κ.ο.κ..

4. Αναβάθμιση της παρουσίας στο διαδίκτυο και ειδικά με μάρκετινγκ περιεχομένου. Πολλά all-inclusive ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα ενεργά στην ανάπτυξη blogs και άλλων προγραμμάτων περιεχομένου webbased, προκειμένου να αναδείξουν τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών και να οδηγήσουν σε αύξηση της ικανοποίησής τους από δραστηριότητες, τόσο εντός, όσο και εκτός ξενοδοχείων. Στο παρελθόν, στο all-inclusive όλα ήταν συνυφασμένα με τους αριθμούς, αλλά οι νέες γενιές, ζητούν αμφίδρομη επικοινωνία. Ο τουρίστας που έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο, θα καταναλώσει περισσότερο, είτε αυτό αφορά θεραπείες σπα, είτε ιδιωτικά δείπνα.

5. Εμπειρία σημαίνει και νέα γνώση. Με την άνοδο του πολυγενεακού τουρισμού (π.χ. παππούδεςεγγόνια), αλλά και της επέλασης της γενιάς των millennials, ο εμπλουτισμός της εμπειρίας διαμονής με στοιχεία εκπαιδευτικού-ενημερωτικού χαρακτήρα (ιδίως αν αφορά ένα τοπικό χαρακτηριστικό του προορισμού), αποδεικνύεται καταλυτικός ως προς την ανάπτυξη της σχέσης του πελάτη με το ξενοδοχείο και τις εντυπώσεις που ο πρώτος, τελικά, αποκομίζει. Η διδασκαλία σε επισκέπτες είναι κάτι νέο που θα μείνει πολύ μετά την επιστροφή στο σπίτι, «χτίζει» αναμνήσεις και οδηγεί στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο γονέων και των παιδιών τους. Αυτός είναι ένας τομέας, όπου τα ξενοδοχεία μπορούν να ετοιμάσουν μια εξαιρετική εμπειρία στον επισκέπτη, αναπτύσσοντας online marketing περιεχομένου, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να προετοιμαστούν για τις διακοπές τους καλύτερα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

43


Διεθνές

ETC: Σε πορεία ανόδου παραμένει ο ευρωπαϊκός Τουρισμός • Αύξηση αφίξεων και διανυκτερεύσεων το A’ τρίμηνο του 2015 • «Πρωταθλητές» σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις Ισλανδία, Κροατία και Μαυροβούνιο Εξαιρετικά καλό είναι το ξεκίνημα του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2015, με τις αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, από ένα σύνολο χωρών, να σημειώνουν διψήφιο ποσοστό ανόδου, σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission - ETC) για τις ταξιδιωτικές τάσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τίτλο European Tourism 2015 - Trends & Prospects. Στους «κερδισμένους» ευρωπαϊκούς προορισμούς συναντώνται η Ισλανδία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο, ενώ η Ελλάδα απουσιάζει από τις χώρες που εμφάνισαν διψήφιο ποσοστό ανόδου των διεθνών αφίξεων και διανυκτερεύσεων.

44 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Διεθνείς αφίξεις και διανυκτερεύσεις 2015 επίδοση, Year to Date

Διεθνείς αφίξεις Χώρα Αυστρία Βουλγαρία Κροατία Κύπρος Δανία Εσθονία Φινλανδία Γερμανία Ουγγαρία Ισλανδία Λουξεμβούργο Μάλτα Μαυροβούνιο Νορβηγία Πολωνία Πορτογαλία Ρουμανία Σερβία Σλοβακία Σλοβενία Ισπανία Σουηδία Ελβετία Τουρκία

Διεθνείς διανυκτερεύσεις

ετησίως %

ανά μήνα

ετησίως %

ανά μήνα

11.4 5.0 24.6 7.7

Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ Ιαν-Μαρ Ιαν-Φεβ

7.5

Ιαν-Φεβ

24.8

Ιαν-Μαρ

8.3 -11.1 -20.8 6.2 9.4

Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ Ιαν-Ιαν Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ

-11.4 -21.9 5.9 12.1 31.4

Ιαν-Φεβ Ιαν-Ιαν Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ Ιαν-Μαρ

10.4 23.2

Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ

4.2

Ιαν-Φεβ

13.1 11.0 -3.6 11.7 4.5

Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ Ιαν-Ιαν Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ

2.4 5.4

Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ

Η

διολίσθηση του ευρώ, οι χαμηλές τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο οικονομικό

περιβάλλον στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, είναι παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην αύξηση των αφίξεων, όπως κι έγινε το πρώτο τρίμηνο του 2015, οπότε και παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση από τις Η.Π.Α., τη μεγαλύτερη, εκτός Ευρώπης, αγορά για τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν σε ποιο βαθμό θα εξισορροπήσουν οι απώλειες από τη ρωσική αγορά, η οποία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, συνεχίζει να κινείται καθοδικά με μέσο όρο 30%, σε σχέση με τα επίπεδα του περυσινού αντίστοιχου τριμήνου.

0.7 6.0 22.4 8.9 7.1 11.2

Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ Ιαν-Ιαν Ιαν-Φεβ Ιαν-Ιαν

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου «μιλούν» για συνεχιζόμε-

17.2 -10.3 9.0 1.4 7.8 0.7

Ιαν-Φεβ Ιαν-Ιαν Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ Ιαν-Φεβ

στρία (+11,4%) και η Σερβία (+11%).

νη αύξηση των διεθνών αφίξεων και διανυκτερεύσεων, με αρκετούς ευρωπαϊκούς προορισμούς να εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό ανόδου, ανάμεσά τους η Ισλανδία (+31,4%), η Κροατία (+24,6%), το Μαυροβούνιο (+23,2%), η Ρουμανία (+13,1%), η Ουγγαρία (+12,1%), η Σλοβενία (+11,7%), η ΑυΕπισημαίνεται ότι στην έρευνα δεν υπάρχουν δεδομένα για την Ελλάδα, γιατί προφανώς η χώρα μας έχει καθυστερήσει στην αποστολή των απαραίτητων στοιχείων. O ευρωπαϊκός τουρισμός το 2015 συνεχίζει να τροφοδοτείται κυρίως από τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ μεγάλες προσδοκίες για φέτος εκφράζονται για τη Γερμανία,

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

45


Διεθνές

Το μερίδιο της Ευρώπης στην αμερικανική αγορά Ποσοστό % στις μακρινές αγορές*

Βόρεια Ευρώπη Δυτική Ευρώπη

Οι μακρινές αγορές ενισχύουν τον ευρωπαϊκό Τουρισμό

Νότια Ευρώπη

Αξιόλογη πηγή εισερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη εξακο-

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη

λουθούν και το 2015 να αποτελούν οι μακρινές αγορές, όπως οι Η.Π.Α.. Μάλιστα, εξαιτίας της ισχυροποίησης του αμερικανικού δολαρίου -γεγονός που καθιστά την Ευρώπη ελκυστικό προορισμό- η αύξηση των Αμερικανών τουριστών στη γηραιά ήπειρο το 2015 προβλέπεται αυξημένη σε ποσοστό 6%. Σημαντική πηγή εισερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη θεωρείται και η Ρωσία, από την οποία, ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκε αισθητή μείωση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών προορι-

*Ως μακρινές αγορές καθορίζονται όλες οι αγορές εκτός της Β. Αμερικής. Πηγή: Tourism Economics

σμών, που οφείλεται στην εύθραυστη γεωπολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το μερίδιο της Ευρώπης στη ρωσική αγορά Ποσοστό % στις εξερχόμενες αγορές*

Μόνο από δύο χώρες, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία, καταγράφηκε αύξηση επισκεπτών από τη Ρωσία. Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες αγορές. Στην

Βόρεια Ευρώπη Δυτική Ευρώπη

Ασία, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δεν εμπόδισε

Νότια Ευρώπη

τους τουρίστες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ στην Ιαπωνία

Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη

παραμένουν οι φόβοι για αποδυνάμωση της ζήτησης εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης. Ομοίως, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η πίεση των δαπανών διαγράφουν ένα πολύ πιο δυσχερές περιβάλλον για τη Βραζιλία συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Παρ’ όλα αυτά, η θέση της Ευρώπης ως παγκόσμιου νούμερο ένα τουριστικού προορισμού δεν είναι αδιαμφισβήτητη, δεδομένου ότι οι μισές από τις διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη προέρχονται από περιορισμένο αριθμό αγορών, ευρωπαϊκών κατά

*Ως εξερχόμενες αγορές ορίζονται στο σύνολό τους οι αγορές από τις οποίες προέρχονται ταξιδιώτες. Πηγή: Tourism Economics

κύριο λόγο, οι οποίες εμφανίζουν μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης. Γι’ αυτό απαραίτητο θεωρείται το άνοιγμα νέων αγορών, προκειμένου η ευρωπαϊκή ήπειρος να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στον παγκόσμιο τουρισμό.

τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία. Η πιο σημαντική ευρωπαϊκή αγορά εξερχόμενου τουρισμού, η Γερμανία, συνεχίζει να αναπτύσσεται οικονομικά εξαιτίας της αδύναμης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, που ενισχύει τις εξαγωγές, τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τη σταθερότητα στους μισθούς. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρή ανάπτυξη παρουσιάζουν οι βασικοί τουριστικοί δείκτες του Ην. Βασιλείου. Και σε ευρύτερη κλίμακα, όμως, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που οφείλονται στις εκτενείς ενέργειες διαφήμισης και προώθησης και στις καλές καιρικές συνθήκες, οι οποίες ενίσχυσαν τη ζήτηση για χειμερινές διακοπές σε χιονοδρομικά κέντρα, ιδιαίτερα από Γάλλους και Γερμανούς τουρίστες.

46 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Επιχειρηματικά

Ταξίδι εξοικείωσης Ιταλών bloggers στην Κρήτη Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το ταξίδι εξοικείωσης έξι Ιταλών travel bloggers, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη από τις 13 έως τις 17 Μαΐου 2015, με τίτλο CretaSegreta και διοργανώθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ιταλίας, σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρία Aegean Airlines και το ιταλικό διαδικτυακό κανάλι Volagratis. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας, οι Ιταλοί travel bloggers είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις ομορφιές του νησιού: ξεναγήθηκαν στην πόλη των Χανίων, μαγεύτηκαν από την παραλία της Ελαφονήσου, ανακάλυψαν παραδοσιακά χωριά της Κρήτης, όπως το Κράσι και το Αβδού, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το Σπήλαιο Δικταίον Άντρον, ξεναγήθηκαν στο νησί της Σπιναλόγκα και «έζησαν» μέσα από αφηγήσεις την ιστορία των κατοίκων του, διδάχτηκαν τη μέθοδο παραγωγής τοπικού λαδιού κατά την ξενάγησή τους σε ελαιοτριβείο της περιοχής, γεύτηκαν τα τοπικά παραδοσιακά πιάτα και, φυσικά, απήλαυσαν τη νυχτερινή ζωή του Αγ. Νικολάου. Επίσης, στους Iταλούς travel bloggers δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουν τις υπηρεσίες της ελληνικής αεροπορικής εταιρίας Aegean Airlines και τη φιλόξενη ατμόσφαιρα της πτήσης τους. «Οι Ιταλοί travel bloggers έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Κρήτη. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη αξία της δράσης έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από τις αναρτήσεις φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία δραστηριοποιούνται οι bloggers και τις δημοσιεύσεις στα blogs τους, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου», τονίζει η Κυριακή Μπουλασίδου, προϊσταμένη του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ιταλίας.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Αν. Μεσόγειο στο 3ο Posidonia Sea Tourism Forum Κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιριών κρουαζιέρας παγκοσμίως βρέθηκαν τον Μάιο στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 3ο Posidonia Sea Tourism Forum, όπου είχαν επαφές με μέλη της Κυβέρνησης και επίσης, μια σημαντική ευκαιρία να δικτυωθούν με εκπροσώπους λιμενικών αρχών, εμπορικών επιμελητηρίων, προμηθευτών και άλλων παραγόντων της Ανατολικής Μεσογείου που εμπλέκονται στη λειτουργία και εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας. Το Συνέδριο, που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 26 και 27 Μαΐου, φιλοξένησε και ηγετικά στελέχη του κλάδου του yachting, όπως εκπροσώπους των ενώσεων MYBA και ICOMIA, μεγάλους yacht charterers και φορείς ανάπτυξης και εκμετάλλευσης μαρινών. Συνολικά, περίπου 800 επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού συμμετείχαν σε συζητήσεις για ουσιαστικά θέματα που αφορούν το μέλλον του προσοδοφόρου αυτού κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εκροή της διεθνούς κρουαζιέρας προς την ευρωπαϊκή οικονομία φτάνει τα 39,4 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ έχει δημιουργήσει 339.000 θέσεις εργασίας. Όπως δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια, «η απόφαση της CLIA Ευρώπης να επιλέξει το Συνέδριό μας για αυτή τη σημαντική συνεδρίαση αναδεικνύει το πόσα βήματα μπροστά έχουμε κάνει από την πρώτη διοργάνωση του Posidonia Sea Tourism Forum, το 2011».

Ο TripAdvisor βραβεύει το Michelangelo Resort & Spa Μια ακόμα βράβευση για το ξενοδοχείο Michelangelo Resort & Spa, στο Ψαλίδι της Κω. Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός ιστότοπος στον κόσμο TripAdvisor, βράβευσε για 5η συνεχή χρονιά το Michelangelo με το Certificate of Excellence 2015 και κατά συνέπεια το βραβείο Hall of Fame. Σε σχετική ανακοίνωσή της η διοίκηση του ξενοδοχείου τονίζει: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που κατατάξατε το Michelangelo Resort & Spa, σαν ένα από τα πιο περιζήτητα ξενοδοχεία της Κω. Υπόσχεση και δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες ανάλογες της φήμης μας, με στόχο τη μέγιστη ευχαρίστηση των πελατών μας».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

47


Επιχειρηματικά

Το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη αναδεικνύει τη Μεσσηνιακή Γαστρονομία Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, στις 20, 21 & 22 Μαΐου 2015. Περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης έδωσαν το «παρών» και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου όπως ο Λευτέρης Λαζάρου - Varoulko Seaside, ο Δημήτρης Μελεμενής - Costa Navarino και ο Γιώργος Παπαϊωάννου - Armyra, Navarino Dunes & Παπαϊωάννου στον Πειραιά και να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις. Οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν μαζί με τους τρεις βραβευμένους σεφ και γνώρισαν νέους τρόπους αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων έτσι ώστε να αναδείξουν τη Μεσσηνιακή κουζίνα. Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε σχετικά: «Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχω με τη μαγειρική μου τέχνη σε αυτό τον θεσμό και χαίρομαι να βλέπω τη μεγάλη ανταπόκριση των επαγγελματιών της περιοχής. Εύχομαι από καρδιάς οι άνθρωποι του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη να κάνουν όσο μεγαλύτερο γίνεται το όραμά του και θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για μένα να συνεχίζω να συμβάλλω από την πλευρά μου στο έργο τους». Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, κ. Ξενοφώντας Κάππας, δήλωσε: «Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι οι τοπικοί επαγγελματίες έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνει το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Στόχος μας παραμένει η συνεχής βελτίωση του γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας, έτσι ώστε οι επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των επισκεπτών της περιοχής».

Η Volotea ξεκινάει πτήσεις από/προς Αθήνα Η Volotea, η αεροπορική εταιρία που συνδέει πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους στην Ευρώπη, ξεκινά πτήσεις από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με το δρομολόγιο Αθήνα - Βενετία. Είναι το πρώτο από τα δρομολόγια που θα προσφέρει η Volotea το 2015 στους επιβάτες της Αθήνας, σε 5 διαφορετικούς προορισμούς: Βενετία, Σαντορίνη, Παλέρμο, Πίζα/Τοσκάνη και Μπάρι. Πιο αναλυτικά, από τον Απρίλιο 2015, η Volotea ξεκινά 5 νέα δρομολόγια από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών: Στο εσωτερικό, στη Σαντορίνη, 4 εβδομαδιαίες πτήσεις από τις 29 Μαΐου 2015 έως τις 2 Οκτωβρίου. Στο εξωτερικό: Στη Βενετία, 3 εβδομαδιαίες πτήσεις από τις 3 Απριλίου 2015 έως τις 30 Οκτωβρίου. Στο Μπάρι, 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από τις 29 Μαΐου 2015 έως την 1η Οκτωβρίου. Στο Παλέρμο, 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από τις 26 Ιουνίου 2015 έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Σε Πίζα/Τοσκάνη, 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από τις 29 Μαΐου 2015 έως τις 2 Οκτωβρίου. Την έναρξη πτήσεων της Volotea υποδέχτηκε το αεροδρόμιο της Αθήνας με την παραδοσιακή «υδάτινη αψίδα» να καλωσορίζει το πρώτο αεροπλάνο της εταιρίας. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι, η εταιρία πετάει στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια, έχοντας ήδη μεταφέρει περισσότερους από 200.000 επιβάτες από τον Απρίλιο 2012. Συνολικά, η εταιρία θα προσφέρει φέτος 27 δρομολόγια στην Ελλάδα, σε 12 αεροδρόμια. Το 2015, η Volotea θα εκτελέσει περισσότερες από 480 πτήσεις από την Αθήνα, με το δρομολόγιο Αθήνα - Βενετία να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Η εταιρία θα προσφέρει επίσης περισσότερες από 60.000 αεροπορικές θέσεις στους αναχωρούντες επιβάτες από την Αθήνα. Ο Carlos Muñoz, CEO και ιδρυτής της Volotea, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της Volotea για την έναρξη των πτήσεων από την Αθήνα: «Πετώντας με επιτυχία στην Ελλάδα ήδη από το 2012, είμαστε σήμερα στη θέση να συνδέσουμε και την Αθήνα με προορισμούς στην Ιταλία, όπως η Βενετία, το Παλέρμο, η Πίζα και το Μπάρι αλλά και στην Ελλάδα, η Σαντορίνη. Καλωσορίζουμε λοιπόν φέτος όλο το επιβατικό κοινό της Αθήνας και ευχόμαστε να τους υποδεχτούμε σύντομα στις πτήσεις μας σε αυτούς τους πολύ όμορφους προορισμούς».

48 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συμβουλές Αγορών

Αφοι Σαμαρά: Καινοτόμα προϊόντα «επώνυμων» κατασκευαστών Η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ, συνεχίζει δυναμικά να προμηθεύει χιλιάδες ξενοδοχεία στον ελλαδικό χώρο, με εύχρηστες, οικονομικές και τεχνολογικά προηγμένες συσκευές επώνυμων ευρωπαϊκών οίκων. Επιμένει στην υψηλή ποιότητα, στην αξιοπιστία και στη λειτουργικότητα των προϊόντων της, καθώς και στις after sales υπηρεσίες προς τους πελάτες της, αναπτύσσοντας μακροχρόνιες συνεργασίες μαζί τους. Ένα προϊόν από τα πιο αγαπημένα των ξενοδόχων είναι ο δίσκος σερβιρίσματος ΖΕΝ, ο οποίος, μπορεί να συνδυασθεί με βραστήρα INOX της γαλλικής εταιρίας JVD. Οι δίσκοι ZEN LINE διακρίνονται για τον κομψό και πρακτικό σχεδιασμό τους και είναι: Ανθεκτικοί στη θερμότητα, τις γρατσουνιές, τους λεκέδες και τα εγκαύματα, καθώς κατασκευάζονται από μελαμίνη υψηλής ποιότητας.

-360° περιστροφή στη βάση του.

Διατίθενται σε λευκό, μαύρο και μπεζ και η βάση του βραστήρα

-Ενδεικτική λυχνία λειτουργίας.

μπορεί να είναι ενσωματωμένη στον κύριο δίσκο.

Ο καθαρισμός των εσωτερικών επιφανειών του είναι πανεύκο-

Ο ασύρματος ηλεκτρικός βραστήρας ZENITH διατίθεται σε

λος.

χρώματα λευκό, μαύρο και μπεζ και έχει:

Κατασκευάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε..

- Ισχύ 1.100 W.

Για περισσότερες πληροφορίες

-Χωρητικότητα: 800 ή 1.200 ml. Είναι ιδανικός για σερβίρισμα

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ, Αναξιμάνδρου 73, Θεσσαλονίκη,

δύο ατόμων.

τηλ.: 2310 32 10 90-1, www.afoisamara.gr,

-Αυτόματη διακοπή λειτουργίας στο σημείο βρασμού και όταν

e-mail: info@afoisamara.gr, polief96@otenet.gr

είναι κενός.

MAGIC: COOKIES & TEA BISCUITS Η εταιρία MAGIC δραστηριοποιείται στο εμπόριο και τη δι-

ασία, συνοδευτικά του καφέ, cookies, πτι φουρ, bake rools,

άθεση μπισκότων και ειδών catering, επί μακρά σειρά ετών,

χειροποίητα παστέλια, μοναδικά στο είδος τους, χειροποί-

με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα

ητα κριτσίνια και τυποποιημένα είδη catering (σάντουιτς

από τις καλύτερες παραγωγικές μονάδες της Βόρειας Ελλά-

σε διάφορα μεγέθη και με ποικίλα υλικά) για κρύο μπουφέ

δας και τα προωθεί σε ξενοδοχεία, καφετέριες, συνεδριακά

σε brake συνεδρίων ή σεμιναρίων αλλά και για κυλικεία και

κέντρα, μπαρ και εστιατόρια.

μπαρ.

Φιλοσοφία των ιθυνόντων της επιχείρησης είναι η δημιουρ-

Μια πανδαισία σχεδίων, χρωμάτων και λαχταριστών γεύσε-

γία πελατολογίου που βασίζεται σε

ων παρουσιάζεται σε κάθε δειγ-

ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης,

ματισμό προϊόντων της MAGIC, τα

μέσα από την άριστη ποιότητα των

οποία παρασκευάζονται με αγνά

προϊόντων που διαθέτει, τη μεγάλη

υλικά και πολύ μεράκι, υφίστανται

και συνεχώς αυξανόμενη ποικιλία

αυστηρούς ελέγχους ποιότητας

τους, ώστε να καλύπτουν κάθε

και συνοδεύονται από Πιστοποι-

ανάγκη, τη συνεπή παράδοσή τους

ητικά υγιεινής και ασφάλειας των

μέσα από ένα καλά οργανωμένο

τροφίμων HACCP.

δίκτυο διανομών και το σωστό

Για περισσότερες πληροφορίες:

value for money.

Electrolux Ελλάς Επαγγελματι-

Η πλούσια γκάμα των προϊό-

κές Συσκευές, Λήμνου 4, 54627

ντων της MAGIC αποτελείται από

Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 561 880,

μπισκοτάκια σε ατομική συσκευ-

www.electrolux.gr/professional

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |

49


Συμβουλές Αγορών

DEROX: Εύκαμπτες δεξαμενές αποθήκευσης νερού Η εταιρία DEROX, παρουσιάζει τις εύκαμπτες δεξαμενές της από PVC, που φέρουν πιστοποιητικά κατά ISO, συρρικνώνουν το κόστος αποθήκευσης υγρών και δίνουν λύσεις σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, δημόσιους οργανισμούς και ιδιώτες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δεξαμενές πόσιμου νερού, όμβριων υδάτων, πυρόσβεσης, χημικών, υγρών τροφίμων και βιολογικών λυμάτων, έχουν χωρητικότητα από 10 έως 500 m3, ανάλογα με τη χρήση τους και υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής τους σε πολλές μορφές. Έχουν εφαρμογή τόσο σε βιομηχανίες παραγωγής και διακίνησης χημικών, όσο και σε τουριστικές, δημοτικές και αγροτικές εγκαταστάσεις, για αποθήκευση νερού για χρήσεις άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, κ.λπ.. Τόσο στην τοποθέτηση όσο και στη χρήση τους παρουσιάζουν μια πλειάδα πλεονεκτημάτων:

όπως τα νησιά, απομονωμένες ή δύσβατες περιοχές και

• Πλήρης στεγανότητα

εξυπηρετούν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, κατασκηνώσεις,

• Εύκολη εγκατάσταση (χωρίς μπετόν και οικοδομική άδεια)

φάρμες, χημικές βιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων.

• Εύκολη αποθήκευση & μεταφορά

Αποτελούν χρήσιμο εργαλείο σε γεωτρήσεις, πηγές, χρήση

• Αποφυγή μολύνσεων και κουνουπιών

βρόχινου νερού σε άρδευση, πότισμα, οικιακή χρήση (κου-

• Αποφυγή εξάτμισης νερού

ζίνα, μπάνιο), πισίνες, τεχνητές λίμνες, πυρόσβεση, βιολογι-

• Κατασκευή από υψηλής αντοχής πολυεστέρα με επικάλυ-

κούς καθαρισμούς, κ.ά..

ψη PVC και φίλτρο UV

Για περισσότερες πληροφορίες: DEROX, Σαπφούς 14 ,

• Εγγύηση έως 10 χρόνια

54627 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 45 73 42,

Είναι ιδανικές για περιοχές με αυξημένες ανάγκες νερού,

e-mail: info@derox.gr, www.derox.gr

ΟLYMPIA ELECTRONICS Α.Ε.: Εξασφαλισμένη πυρασφάλεια με πίνακα πυρανίχνευσης Στοχεύοντας στην προώ-

Ο προγραμματισμός του

θηση στην αγορά ποιοτι-

πίνακα μπορεί να γίνει

κών προϊόντων, απόλυτα

και μέσω Η/Υ, ενώ ο χει-

συμβατών με τα ευρωπα-

ρισμός γίνεται εύκολα

ϊκά πρότυπα ποιότητας

μέσω 16 πλήκτρων.

και κατασκευής (ΕΝ), η

Ο ρόλος ενός τέτοιου πί-

ΟLYMPIA

νακα πυρανίχνευσης, εί-

A.E.

ELECTRONICS

πρωτοστατεί

στην

ναι ζωτικής σημασίας σε

καινοτόμων

χώρους έντονης κοινω-

συστημά-

νικής δραστηριότητας,

των ασφαλείας, με τη χρή-

όπως μια ξενοδοχειακή

ση τεχνολογίας αιχμής.

μονάδα.

ανάπτυξη ηλεκτρονικών

Ο πίνακας BSR-2114 είναι ο πρώτος ελληνικός Διευθυνσιοδο-

Για περισσότερες πληροφορίες: OLYMPIA ELECTRONICS,

τούμενος Πίνακας Πυρανίχνευσης 4 βρόχων που κατασκευά-

72ο χλμ. ΠΕΟ Θεσ/νίκης - Κατερίνης (Μεθώνη),

στηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ54-2 και ΕΝ54-4, διαθέτει 4

τηλ.: 23530 51 200, 23530 51 811-2, fax: 23530 51 486.

βρόχους και 96 ζώνες και είναι κατάλληλος για τοποθέτηση σε

Υποκατάστημα Αθηνών: Ανδρομάχης 6, Π. Φάληρο,

μεγάλες εγκαταστάσεις όπως πολυκαταστήματα, ξενοδοχεία

τηλ.: 210 98 52 193-4, fax: 210 98 52 225, e-mail: info@

και εργοστάσια.

olympia-electronics.gr, www.olympia-electronics.gr

50 | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


21x2

ΙΤΑΛΙΚΟ

 7 ηµέρες

οδικ

ΠΑΝΟΡΑ

Kαλοκ

ΑNKOΝΑ ώς - ακτο - ΒΕΝΕ ΤΙΑ - ΦΛΩ πλοϊκώς ΡΕΝΤΙΑ Τιµή ανά - ΒΑΤΙΚΑΝ άτοµο Ο - ΡΩΜ από 495 1η ηµ: Η - ΠΟΜ € ΒενετίαΑναχώρηση ΠΗΙΑ ΜΠΑΡΙ πόλης) (περιήγηση)- Εν πλω - 2η - Ρώµ - Ποµπηία η - 5η - 4η ηµ: Βενεηµ: Αγκώνα ηµ: - Βενε τία - Μπά τία - 3η ρι - Εν Ρώµη (περιήγη- Φλωρεντ ηµ: πλω ία 7η ηµ: ση πόλης) (περιήγηση Εν πλω - 6η ηµ: - Επισ  τροφή. Ρώµη

ΚΩΝΣΤΑ

ΜΑ

ΝΤΙΝΟ

7 ηµέρες

ΥΠΟΛΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤ οδικώς ΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΡΟΙΑ - ΠΡΟΥ ΣΑ - ΣΜΥΡ ΝΗ - ΕΦΕΣ Τιµή ανά ΟΣ - ΠΕΡΓ άτοµο ΑΜΟΣ από 339 1η ηµ ΑÚΒΑΛΙ : € Kων/πολΑθήνα - Λαµ πολη - η (προαιρε ία - Βόλος Σµύρνη 4η ηµ: Kων τική στην ΠρίγΘεσ/νίκη σταντινο Κων/πολ - 7η ηµ: - Έφεσος ύπολη κιπο) - 3η η - 2η - Αθήνα. Τσανάκαλε Κουσάντασι - Προύσα ηµ: Κωνσταν ηµ: - Σµύρ - Θεσσαλο - 6η ηµ: νη - 5η τινούΣµύρ νίκη Λάρισα νη - Τσανάκαηµ: - Βόλο λε ς - Λαµ  ία

Τιµή ανά

ΣΙΚΕΛΙΑοδικ

ΜΕΓΑΛΗ

ΕΛΛΑ∆Α

ΚΟΡΣΙΚΗ

ηµέρες

Τιµή ανά

αεροπο

άτοµ

ρικώς

Strato

ΙΑΣ

ώς - ακτο ΜΠΑΡΙ - ΤΑΡΑ πλοϊκώς ΝΤΟ - ΜΕΣ - ΜΟΝΡΕΑΛ ΙΝΑ - ΤΙΝ∆ Ε Τιµή ανά - ΑΚΡΑΓΑΣ - ΣΥΡΑ ΑΡΗ άτοµο ΚΟΥΣΑ - ΚΕΦΑΛΙ∆ΙΟΝ από 639 - ΚΑΤΑ 1η ηµ: ΝΙΑ - ΑΙΤΝ- ΠΑΛΕΡΜΟ € - Μεσ Αναχώρηση Α - ΤΑΟΡ ίνα ΜΙΝΑ νια/Ακράγ - Κατάνια - Εν πλω - 2η (Αίτνα-Τα αντα - 5η - 3η ηµ: Κατά ηµ: Μπάρι/Μ νια/Παλέρ πρίντεζι ορµίνα) ηµ: Κατά - Μπά νια/Σ - Τάρα µο ρι/Μπρίν - 7η ηµ Κατά υρακούσες - 4η ηµ: Κατά ντο τεζι Εν πλω νια - Μεσ ίνα - 6η ηµ: Κατά - 8η ηµ: Εν πλω Ρήγιο - Τάρα νια  - Επισ τροφή. ντο 7

Τμήμα

lu xu ry

m ee ts

sim pl ici

ty ...

s Vassi

Αθήνα

tel

Parthen

on Ho

Αθήνα

Achaia

Πάτρα

Patras

Πάτρα

Smart

Malac

Ερέτρια

Galaxy

Καβάλα

tel

Beach

onda Be

Hotel

ΡΩΜΗ

tel Τιµή ανά

dros Ho

Αθήνα

Hotel

Ο

άτοµ

/ 4, 5 ηµέ

ρες

/ 4, 5,

* * άτοµ ***

6 ηµέρες

Millenn

ium Πρ οορι

σµοί

αερ

οπορικώ ο από 1η ηµ: 489 € ς - 3η ηµ:Πτήση για Ρώµ αιρετική Προαιρετική η, ξενάγηση πόλη - 6η ηµ: Νάπολη, Ποµεκδροµή για Φλω ς - 2η ηµ: Πτήση πηία Bατικανό ρεντ επιστροφ - 5η ηµ: Ρώµη, ία - 4η ηµ: ής. Προ ηµέρα ελεύθερη-

****

* * **

Hotel

αίρι στ ο ΕΞΩΤΕ ΡΙΚΟ - DISNEY

ο από αεροπο 1η ηµ: 425 ρικώς ΒρετανιΠτήση για Λονδ € Γουίνσδοκού Μουσείο ίνο, ξενά εκδροµή ρ-κρουαζ υ - 2η ηµ: γηση πόλης στην Οξφ ιέρα στον Ελεύθερη & επίσκεψη Τάµε - 3η όρδη, Στράτφορση - 4η ηµ: ηµ: Πύργος ντ - Πτήσ Προαιρε τική η επισ τροφής. 

likos Ho

Alexan

ο από Εκδηλώ 1η ηµ: 1.090 σεων € - Αιάκ Mιλάνο - Γένο ειο ∆ο ρυλ - 4η ηµ: - 3η ηµ: Αιάκβα - 2η ηµ: αίο υ 10- Αιάκ Αιάκειο - Σαρ ειο - Κόρ Γένοβα -115 12 Λιβόρνο ειο 21 Μπα Aιάκειο - 5η ηµ: Αιάκτένε - Μποτε - Αιάκειο .στιά (περ - Πλ Μα - Γένο νιφά βα -7η ειο - Καρζές τσιο (προ ιήγηση πόλη βίλη ηµ: Γένο αιρε - Κάλβι ς) βα - Μιλά - Αιάκ τική εκδρΑθή  οµή) να ειο - 6η νο Τηλ . 210 - Πτήσ ηµ:   η επισ640 0 720 τροφής. Fax 210     640 0     750 l e s  s a   @ i r o    a t e l . g  w w w . a r    r o t e l  i   .gr        

... w he n

άτοµ

ΛΟΝ∆ΙΝ

οδικώς ΜΑ ∆ΑΛΜ - ακτο ΑΤ

ΒΕΝΕΤIΑ πλοϊκώς - ΜOΣΤΑΡ- ΤΕΡΓEΣΤΗ - ΝΤΟΥΜΠ - ΟΠAΤΙΑ ΡΙEΚΑ ΡOΒΝΙΚ Τιµή ανά - ΤIΡΑΝΑ - ΛIΜΝΕΣ ΠΛIΤ άτοµο ΒΙΤΣΕ από 619 1η ηµ: ΣΠΛIΤ € ΑδριατικΑναχώρηση - Λίµν ή) - 3η ηµ: - Εν πλω - 2η ες - Μόσ Πλίτβιτσε Βενετία - Οπά ηµ: Εν πλω ταρ πόλης) - Ντουµπρ- Μπίογκραντ τια - 4η ηµ: (κρουαζιέρα Τίρανα - 7η ηµ: Ντουόβνικ - 6η - 5η ηµ: Μπί Οπάτια - Ριέκστην ηµ: Nτου - 8η ηµ: ογκρ µπρ µπρόβνι αντ - Σπλα Τίρανα-Θ όβνικ (Κότ ίτ κ (περ εσ/νίκη ορ, Ρισά ιήγηση ν, - 9η ηµ: Χέρτ Θεσ/νίκη σεγκ Νόβ  ι) - Επισ τροφή. 8

ηµέρες

Τιµή ανά

- ΣΜΥΡ ΝΗ

ΠΑΝΟΡΑ

9 ηµέρες

ΠΑΡΙΣΙ

ο από / 4, 5, 6 1η ηµ: 519 € ηµέρες 3η ηµ: Πτήση για Παρ αεροπο ρικώς - 4η ηµ:Βερσαλλίες ίσι - 2η ηµ: πάρκο Disneyland - προαιρετική Λούβρο-περ Αστερίξ - 5η ιήγη κρου - 6η ηµ: ηµ: προαιρε αζιέρα στο ση πόλης Πτήση τική επιστροφ εκδροµή Σηκουάνα στο ής.

ΒΑΡΚΕΛ

Τιµή ανά

άτοµο

ΩΝΗ / 5

από

1η ηµ: 440 *αιρε * τικά * Πτήσ * η για Βαρ €

ηµέρες

αεροπο

ρικώς

ηµέρα Montserrat, κελώνη, ξενά γηση - Φιγκ - 4η ηµ: Προ Οινοποιείο έρες αιρετική Torres πόλης - 2η Πτήση επιστροφξενάγηση - 3η ηµ: Ελεύ ηµ: Προπόλης ής. - 5η ηµ:θερη Χιρόνα

***

ach HoΑΓ tel ΓΛΙΑ

* * * - ΣΚΩΤ ΙΑ

Τιµή ανά

άτοµο

/7

ηµέρες από 1.09 1η ηµ: αεροπο 0€ ηµ: ΈξεΛονδίνο - Σόλζ ρικώς τερ - Τίντ µπερι - Κάερλεο - Στόο αγκελ ν- 3η ηµ: υνχεντζ - Μπρ - Έξετερ έκον Αββαείο Γουίνσδο Μπίκονς Τίντερν Έξετερ - Γκλά - 2η προαιρε ρ - Λονδίνο - Κάρντιφ Κάρντιφ - 4η στονµπερ - 5η ηµ: ι ηµ: - Πτήσ τικός νυχτ - 6η ηµ: Λονδ Κάρντιφ Κάρντιφ εριν η επισ - Μπα τροφής. ός γύρος ίνο, ξενά θγηση πόλης - 7η ηµ: πόλης, Λονδίνο  ΝΙΚΑΙΑ - ΚΑΝΝ /7 - ΣΑΝ ΤΡΟΠ ΕΣ - ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ ηµέρες αερ Ε - ΜΟΝΑΚΟ οπο Τιµή ανά - ΣΑΝ ΡΕΜΟρικώς άτοµο - ΜΙΛΑΝΟ από 895 1η ηµ: Μιλάνο € Κάννες - 2η ηµ: Μιλά - Μου - Σαν Πωλ σείο αρω Ντε Βανς νο - Σαν Ρέµο 6η ηµ: - Κάνν Κάννες µάτων - Μον - Νίκαια Μιλάνο - Σαν Τροπ ακό - 5η Βιλ Φρα ες - 3η ηµ: νς - 4η - Πτήσ ηµ: έ - Πορ η επισ τ ΓκριµόΚάννες - Μασ ηµ: Κάννες τροφής. σαλί - 7η ηµ:  Kάννες α                                                 

ΚΥΑΝΗ

ΑΚΤΗ

«Η πολυτέ λεια δεν είν αι

                                                                                                                                       









OU

Eνοικαζ

πλισµός

Ιωάννη

νος Πωπουλος λήσεω ν

Υπεύθυ

Αγν ώστ ου Τηλ . 210 Στρ ατιώ τη 57 • Fax: 210 9563 748, 210 Καλ λιθ έα • Αθή να 9563 710 9563 396 • 176 • Email: • Κιν 73 nikosd@ hol.gr • ww . 6977 634379 w.xeniah ellas.gr

Fanis St

Executi

athogi

ve Ma

nager

όµενα ∆ω Rooms µάτια to let

Παραλία Λουτρ. Θε ρµής 81 Τηλ. 22 510. 712 1 00 Μυτιλήν 17, 22 η Κιν. 69 510. 71145 3. 646. 2683 e-mail. akrogiali atherm i@yaho o.gr

s Αντωνό

Α" κρογιαλ

Καλοκ

αίρι 2

010

Moíáäéêïß ðñïïñé óìïß όλο τον χρόνο

P

GR

ιακός Εξο

πλέον ακριβή »

GR

Ξενοδοχε



OU

P

ιά"

annopo

ulos

Lagana s, Tel.: (+3 GR-291 00 Zakynt 0) 26950 hos e-mail: manag 52310-4, Fax er@zan Athens (+30) tep Offi Tel.: (+3 ce: 1 Omirou arkhotels.gr 26950 51949 0) 210 934346 Str., Nea Sm 8, Fax yrn (+30) 210 i, GR-17121 Athens 935651 2

(ΣΕΡ

POO L B AR ΤΑΙ SNA ΑΠΟ ΤΙΣ CK 13:0 0 ΜΕ

ΒΙΡΕ

ΧΡΙ

ΤΙΣ

19:0 ΣΑΛ ● ΝΤΟ 0) ΜΑ ΤΑ ΑΤΕ Σ ΜΕ ΠΙΠ ΚΑΠ ΑΡΗ ΕΡΙΑ , ΑΓΓ , ΚΡΕ ΟΥΡ ΛΙΚ Η ΜΜ Ι ΚΑΙ ΣΑΛ ΦΕΤ Α...ΥΔΙ , ΠΟΛ ΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤ ΚΑΙ ...... ...... ΤΟ ΕΛΙ ΠΑΡ ΟΠΟ ...12 ,00€ ΑΣ, ΜΕΖ ● ΑΝΘ ΥΛΟ ΑΝΑ ΟΤΥ ΑΝΑ ΜΕΙ ...... ...... , COT ● ΣΠΙ ΡΟ ΚΑΙ ΚΤΗ ΤΙΚ ΟΣ ...... 13,0 TAG E CHE VIN AIG ΣΑΛ ΑΤΑ ΚΑΠ 0€ ESE ΜΕ RET TE ΝΙΣ ΤΟΣ ΝΤΟ PRO SCIU ΤΟΝ ΜΑ ΤΑΣ ΜΕ ΣΑΛ TTO ΝΟΣ ΜΕ ΝΤΟ ...... ...... , ΤΣΑ ● ΣΟΛ ΜΕΛ ...... 14,0 ΜΑ ΤΑ ΟΜ ΟΣ ΙΟΥ , CON 0€ ΑΝΗ GRA FÍÍ ...... ΘΟΥ “GR AVL AX” ...... ...... & ΜΟ VLA X” ΥΣΤ ΑΡΔ” 14,0 0€ ΑΣ. ...... ΟΡΕ ...... .....1 ● ΡΟΛ ΚΤΙ 4,00 € ΑΚΙ ΚΑ BAC ON ΚΑΙ Α ΜΕΛ ΙΤΖ ΑΝΑ ΣΑΛ ΤΣΑ Σ ΓΕΜ ΝΤΟ ● ΧΤΑ ΜΑ ΤΑΣ ΙΣΤΑ ΜΕ ΚΑΠ ΠΟΔ ΑΡΗ ...... ...... ΤΥΡ Ι, Ι SAU , ΞΥΔ TÉ ● ΚΑΛ ...... 12,0 Ι ΚΑΙ É ΜΕ ΘΥΜ ΑΜ ΑΡΑ ΕΛΙ ΕΣ, 0€ ΑΡΙ ΚΙΑ ...... ...... ● ΠΙΚ ΤΗΓ ΑΝΙ ΑΝΤ ...... 16,5 ΙΚΕ Σ ΜΕ ΓΛΥ ΤΑ ΤΑ. ...... 0€ ΦΤΕ ΡΟΥ ...... .....1 ΚΟΞ ΙΝΗ ΓΕΣ 5,50 € ● TOR ΣΑΛ ΤΣΑ ......ΚΟΤ ΟΠΟ TILL ΚΑΙ AS ΓΕΜ ...... ...... ΥΛΟ Υ ΣΑΛ ΙΣΤΑ ΤΣΑ 13,0 0€ ΜΑ ΝΓΚ ΜΕ ΚΟΤ ● ΠΑΤ ΟΠΟ Ο... ...... ΕΛΑ ΑΤΕ ΙΟΛ ΑΔΟ Σ “AI ...... ...13 ΥΛΟ AIO LI”Μ ● ΟΜ Υ ΚΑΙ OLI ”ΜΕ ,00€ Ε ΜΑ ΕΛΕ ΤΑ ΣΚΟ ΓΙΟ ΡΔΟ ΤΗΣ ...... ...... ΝΕΖ Α ΑΡΕ ΣΚΕ ...... 10,0 ΙΑΣ ΣΑΣ 0€ ...... ...... ● SPA ...... 11,0 GHE ΖΥΜ TTI ΜΕ 0€ ΑΡΙ ΦΡΕ ΣΚΙ ΚΑ Α ΝΤΟ ● SPA ΜΑ ΤΑ GHE TTI BOL ΚΑΙ ΒΑΣ ΙΛΙΚ OGN ● ΠΕΝ ESE ...... Ο Ο... ...... ΝΕΣ BAC ON ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΕ ...... ...... ...... .. 13,0 0€ ΜΑ ΓΑΛ 14,0 0€ ΜΑ ΝΙΤ ΑΡΙ Α... Α ...... ΑΚΤ ΟΣ, ...... ...14 ,00€ ΣΑΝ ● ΠΑΡ ΤΟΥ ΑΔΟ ΣΙΑ ΚΗ ΜΟ ΤΣΑ ΙΤΣ CHI APA ΡΕΛ Α, ΡΟΚ ● FOC Α ΚΑΙ TTA ΜΕ ACC ΠΕΣ ΝΤΟ IA ΜΕ ΜΑ ΤΑ. ΤΟ ΒΑΣ ΚΑΙ ...... ...... ΙΛΙΚ ΟΥ, ΛΑΔ ΨΗΤ Α ΛΑΧ Ι ΤΡΟ ΚΑΠ ● ΠΟΛ ΥΣΠ .....1 ΑΝΙ ΑΡΗ ΥΦΑ 1,50 € ΟΡΗ , ΜΑ Σ.... ...... ΚΑ, ΠΑΡ ΜΠ ΑΓΚ ΡΟΥ ...... ..12, ΜΕΖ ΑΝΑ ΛΙ, ΚΡΕ ΕΤΑ ● ΜΑ 00€ ΜΕ ΣΟΛ ΜΜ ΥΔΙ ΥΡΗ ΜΠ ΑΓΚ ΟΜ Ο, ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΥΡ Ι ΕΤΑ ΞΙΝ ΟΜ ΚΡΕ ΜΑΝΤΟ ΜΑ ΜΕ ΠΟΛ ΥΖΗ ...... ...... ΤΑ, ΘΡΑ ● TOA ΣΙΦ ΝΟΥΤΟ ΕΛΙ ΑΣ, ...... 12,5 ST ZAM ΝΤΟ ...... ...... 0€ ΠON ● ΠΑΤ ON & ...... 10,5ΜΑ ΤΑ ΤΥΡ Ι..... ΑΤΕ Σ Ι 0€ ΤΗΓ ΑΝΙ ...... ...... ΤΕΣ ...... .8,00 € ...... ...... 6,00 € ΕΠΙ ΔΟΡ ● ΤΑΡ ΠΙΑ ΤΑ ΣΟΚ ● CHE ΟΛΑ ESE ΤΑΣ ...... CAK ...... ...... E ΦΡΑ ● ΠΑΓ ΟΥΛ 12,0 ΩΤΑ ΑΣ ...... ΑΣ. 0€ ΣΠΙ ΤΙΚ ...... .....1 ● ΣΟΡ Α ...... Α... ΜΠ Ε 1,00 € ...... ...10 ΣΠΙ ΤΙΚ ● ΓΛΥ Α ...... Α... ,00€€ ΚΑ ΗΜ ...... ...10 ΕΡΑ Σ.... Σ ...... ,00€€ ...... ..10, 00€ ● ΓΑΛ

Cafe


11 η HO RE CA 12-15 H OT E L R E S TA U R A N T CAFE

2O16

Φεβρουαρίου 2016 Μ E T R O P O L I TA N E X P O

www.horecaexpo.gr

Mια έκθεση παγκόσµιου επιπέδου!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Βηλαρά 2 • 104 37 Αθήνα • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.forumsa.gr • info@forumsa.gr

22X29_HORECA16_NEW1.indd 1

facebook.com/horecaexpogr

5/14/15 1:25 PM


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.