Δεκέμβριος 2006

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 122 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - 6,00 €

ΘΕΜΑ

WTO «Καλπάζει» ο διεθνής Τουρισμός

Στο «μάτι του κυκλώνα» ο Αναπτυξιακός

ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ Σε νέα εποχή ο ελληνικός Τουρισμός

«Σαρώνει» το all inclusive στη Ρόδο

ά ι ν ο ρ χ ή καλ
∞ÓÒÓ˘ÌÔ-5 1

30-03-06 16:33:43EUROHOUSE.indd 1

29-03-06 15:55:43


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-17 1

28-03-06 16:34:17


71

40 34

34. «Καλπάζει» ο διεθνής Τουρισμός Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε το 2006 για τον Τουρισμό σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του WTO, ενώ η ανοδική πορεία φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το 2007, με πιο αργούς, όμως, ρυθμούς.

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηματικό και Oικονομικό Περιοδικό Tεύχος 122 - Δεκέμβριος 2006 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Νομικός Σύμβουλος: Kωνσταντίνος Μηναιόπουλος Χρυσούλα Καρατζή Διευθυντής Σύνταξης: Kώστας Τσαχάκης Διεύθυνση Μarketing: Nικόλαος Δεριζιώτης Οικονομική Διεύθυνση: Ιωάννα Κυραννού Kαλλιτεχνική Eπιμέλεια: Mαρία Παπαμαυρουδή Υπεύθυνος Παραγωγής: Έκτορας Γερολυμάτος Υπεύθυνη Web: Ιωάννα Καρίμαλη Eκτύπωση: ΑΦΟΙ ΣΤΑΝΤΖΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε. Γραφεία Aθηνών: Ισοκράτους 10, 111 44 Aθήνα Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέμινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18 ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού: ........................................... 80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές: ...................... 40,00€ Eταιριών: ...............................................100,00€ Kύπρου: ................................................100,00€ Eξωτερικού*: ........................................ 90,00€ ·Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

Mόνιμες Στήλες Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Κοσμικά, Eιδήσεις, Επιχειρηματικά, Συμβουλές Αγορών

40. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά: Σε νέα εποχή ο ελληνικός τουρισμός Εξέχουσα θέση στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κυβέρνησης έχει ο Τουρισμός, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στην ομιλία της στη Βουλή, για τον προϋπολογισμό του 2007.

46. ITS: Νέα έκθεση για τον τουρισμό Το διάστημα από 30 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ, η 1η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού International Tourism Salon Athens 2006, μία νέα προσπάθεια, με διοργανώτρια την εταιρία MACT S.A..

52. Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα Σταθερή βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό περιβάλλον στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα το 2006 στη χώρα, σύμφωνα με το βασικό συμπέρασμα έκθεσης που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία.

58. ΕΞΑ: Καταγγελία για την τροποποιητική διάταξη του Αναπτυξιακού Την αντίδρασή της για την τροποποιητική διάταξη του Αναπτυξιακού, προβάλλει η ΕΞΑ με σχετική ανακοίνωσής της, ζητώντας την επανεξέταση του θέματος.

71. Διακοπές με πακέτο «all inclusive» Απώλειες της τάξης των 17,6 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία, έχει, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας την οποία διενήργησε η ΔΕΤΑΠ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η «έξαρση» του all inclusive, στο νησί της Ρόδου.ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


EDITORIAL

Οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις… ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ Εκδότης e-mail: kder@ksd.gr

Η παραδοχή και η αναγνώριση από τους φορείς της Πολιτείας, από τους παραγωγικούς φορείς και εν πολλοίς η επικρατούσα άποψη, ότι ο Τουρισμός είναι η «ατμομηχανή» της οικονομίας μας, «καταλαμβάνοντας» την θέση της Βιομηχανίας και της Οικοδομής, αποτελεί έναν «καλό λόγο» και ένα «χάδι στα αυτιά των τουριστικών επιχειρηματιών». Και βέβαια τα χάδια και τα καλά λόγια είναι απολύτως ευπρόσδεκτα.

editorial

Πιο «ευπρόσδεκτη» όμως, και σίγουρα πιο αποτελεσματική στην πρόοδο του κλάδου, και ως εκ τούτου στην πρόοδο της εθνικής οικονομίας (σ.σ. αφού το ζητούμενο είναι η μεγέθυνση της πίττας, ώστε να μεγαλώσει το κομμάτι του καθενός), είναι η συμμετοχή στα πάσης φύσεως δρώμενα. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ να «βάλει στο τραπέζι» το θέμα της εκπροσώπησης του κλάδου στις διαπραγματεύσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι εξαιρετικά σημαντική και έχει βαρύνουσα σημασία. Διότι και η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορεί ο μεγαλύτερος (σ.σ. ή εν πάσει περιπτώσει ένας από τους μεγαλύτερους) εργοδότης στη χώρα, να μην συμμετέχει στις διαδικασίες και τις διαπραγματεύσεις και μετά να καλείται να εφαρμόσει όσα αποφάσισαν οι άλλοι (!!!!!). Άλλωστε, τόσο η εργοδοτική πλευρά στον χώρο του Τουρισμού, όσο και η πλευρά των εργαζόμενων, έχουν αποδείξει την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που τους διακρίνουν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το θέμα αυτό, λοιπόν, πρέπει τόσο η κυβέρνηση και τα κόμματα, όσο και οι εργαζόμενοι, να το δουν με άλλο μάτι και να προωθήσουν με συναίνεση, ταχύτατα, τις απαιτούμενες αλλαγές. ΚΣΔ

ΥΓ: Καλή χρονιά με υγεία, προσωπική ευτυχία και επαγγελματική επιτυχία, σε όλους μας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 11


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

Ρεβεγιόν με αντιδράσεις

του Κώστα Τσαχάκη

Με μία απροσδόκητη μίνι κόντρα μεταξύ της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κας Φάνης Πάλλη Πετραλιά και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη έκλεισε το 2006, μία πολύ καλή χρονιά -κατά γενική ομολογία- για τον ελληνικό τουρισμό.

η τελευταια λεξη

Η διαφωνία τους αφορούσε στην διάταξη που περιλήφθηκε στον επενδυτικό νόμο του υπουργείου Οικονομίας και η οποία προέβλεπε την χρηματοδότηση ανέγερσης νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

12 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκτός από την αντίθετη γνώμη της κας Πετραλιά η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξενοδόχων. Και ήταν φυσιολογικό να υπάρξουν αντιδράσεις γιατί πέρα από την ουσία του θέματος κανείς -ούτε η υπουργός, ούτε οι φορείς των ξενοδόχων- δεν είχε ενημερωθεί. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, η κατασκευή νέων ξενοδοχείων σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα δεν θα χρηματοδοτηθεί από τον επενδυτικό νόμο αλλά κάποια ερωτήματα παραμένουν. Είναι δυνατόν να υιοθετούνται οι διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας (όπως δικαιολογούνται στο οικονομικό επιτελείο), χωρίς καμία διάκριση και χωρίς να εξεταστεί αν δημιουργούν προβλήματα στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία; Και το σημαντικότερο, είναι δυνατόν το υπουργείο Οικονομίας να λαμβάνει μία σοβαρή απόφαση χωρίς, ούτε έστω για τους τύπους, να ζητήσει την άποψη του αρμόδιου υπουργείου; Κι όμως στην Ελλάδα των μπλεγμένων συναρμοδιοτήτων όλα είναι δυνατά.


$Ö¿ÓÚÃQ

ÌÂÖÂÓÊ¿ÕQÕÂ

7R ÑÓÒÕÐ ¿ÏÐΠÔÕÐÏ ÌÂÖÂÓÊÔο ÑÐÚ ÆÎÑÊÔÕÆÁÐÏÕÂÊ ÐÊ ËÆÏÐÅÐÙÆÊÂÌ¼Ø ÎÐÏ¡ÅÆØ ÔÆ ÐÍ¿ÌÍÉÓÐ ÕÐÏ Ì¿ÔÎÐ ÌÂÊ ÔÕÉÏ ÍÍ¡ÅÂ

1LOILVN $GYDQFH $ (

ÐÚÌÚžÅÐÚ $ÓÈÚÓÐÁÑÐÍQ 7QÍ )D[ ZZZ QLOILVN DGYDQFH JU H PDLO QLOILVN DGYDQFH#FOHDQ JU


καρτολόγος

ΧAE ΜΟΥΝ ΤΣΟΥΝΓΚ Πρέσβης Κορέας Γιατί στην διάρκεια της παραμονής του στην χώρα μας προώθησε σημαντικά τις ελληνοκορεατικές σχέσεις (σ.σ. και τις τουριστικές), όντας φιλέλληνας με την πραγματική έννοια της λέξης, ενώ κατάφερε να πραγματοποιηθεί και για πρώτη φορά στα χρονικά, επίσκεψη του ανώτατου άρχοντα της φίλης χώρας στην Ελλάδα. Δυστυχώς τον Δεκέμβριο επέστρεψε στην πατρίδα του αναλαμβάνοντας ανώτατη θέση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Να είναι καλά και να συνεχίσει να εργάζεται για την φιλία των δύο λαών…

• Και ξαφνικά μέσα στην εορταστική ραστώνη προέκυψε θέμα με τις επιδοτήσεις ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. • Οι πάντες αιφνιδιάστηκαν και το θέμα δεν θα είχε βγει στη δημοσιότητα, αν η εταιρία ICAP σε μια παρουσίαση που έκανε για τα μέλη της διοίκησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, δεν ανέλυε πλήρως τις διατάξεις του. Μετά το πρώτο «πάγωμα» άρχισαν οι ζυμώσεις και μάλιστα κάποιοι εκπρόσωποι φορέων, με το που τελείωσε η παρουσίαση, κάλεσαν τα διοικητικά συμβούλια σε συνεδρίαση. • Φανερά δυσαρεστημένη από τη ψήφιση τροπολογίας που προβλέπει την επιδότηση έως και 20% της ανέγερσης νέων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε σε δηλώσεις της η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά, εξαπολύωντας ευθεία επίθεση κατά του υπουργού Οικονομίας, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, αφού η τροπολογία ψηφίστηκε με το φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός «η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή από το υπουργείο Oικονομίας και δεν ήταν σε γνώση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης», κρατώντας κατά αυτό το τρόπο σαφείς αποστάσεις από τη διάταξη, που έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των ξενοδόχων, οι οποίοι κάνουν λόγο για στρέβλωση του ανταγωνισμού και των όρων της αγοράς, με αρνητικές συνέπειες για τις υφιστάμενες μονάδες των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας. «Η διάταξη αυτή δεν πρόκειται να ισχύσει, καθώς θα προωθηθεί νέα ρύθμιση που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους» κατέληξε η κα. Πετραλιά. • Από την άλλη όμως, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης «πέταξε το μπαλάκι» στον Ε.Ο.Τ., αφού είπε ότι ο Ε.Ο.Τ. δίνει τις άδειες

14 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

RODOS PALACE Γιατί σε χρονιά ρεκόρ για τη φιλοξενία συνεδριακών διοργανώσεων στη Ρόδο και το Rodos Palace εξελίχθηκε το 2006. Το διάσημο πανέμορφο ξενοδοχείο της Ρόδου έδωσε για μια ακόμη φορά εξετάσεις και πέρασε με άριστα.

Και εις ανώτερα…

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚO ΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΕΛΛAΔΟΣ Γιατί οι κινήσεις της νέας διοίκησης, υπό τον Μάκη Φωκά, δείχνουν ότι υπάρχει ένας άνεμος ανανέωσης στο ΞΕΕ, με πολλά βήματα και κυρίως με πολλά χρηστικά και καθημερινά βήματα, που προσφέρουν λύσεις στους μικρούς ξενοδόχους.

Και σε άλλα με υγεία…

σκοπιμότητας και ως εκ τούτου ας μην εγκρίνει ση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής για την πρόσφατη κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή της τα όποια επενδυτικά σχέδια υποβλθούν. • Υπενθυμίζεται πως ο αναπτυξιακός νόμος τροποποιημένης διάταξης του Αναπτυξιακού 3299/2004 προέβλεπε μηδενικές επιδοτήσεις Νόμου 3299/2004, που προβλέπει χωρίς κανένα για τη δημιουργία νέων τετράστερων και πεντά- κριτήριο ή προϋπόθεση την επιδότηση έως και στερων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αττική 20% για την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάκαι τη Θεσσαλονίκη, ενώ τώρα με την τροπο- δων 4 και 5 αστέρων στην Αττική, χωρίς να έχει λογία Αλογοσκούφη ανοίγει ο δρόμος για την προηγηθεί, όπως σημειώνει, καμιά προηγούμενη διαβούλευση. επιδότησή τους κατά 15% έως 20%. • Σήμα κινδύνου για τις υφιστάμενες ξενοδο- Με δεδομένο ότι η πρόθεση κάθε Αναπτυξια χειακές επιχείρησεις της Αθήνας, αλλά και της κού Νόμου είναι η βελτίωση του προϊόντος ή Θεσσαλονίκης, εξέπεμψε ο πρόεδρος του Ξε- των υπηρεσιών που ενισχύει, αλλά και των όνοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. ρων του ανταγωνισμού και όχι η στρέβλωση της Γεράσιμος Φωκάς, σε περίπτωση υλοποίησης αγοράς, η Ε.Ξ.Α. καταγγέλλει τη διάταξη αυτή του κυβερνητικού σχεδιασμού για επιδότηση ως «άμεση παρέμβαση και νόθευση του αντανέων πολυτελών ξενοδοχείων στις δύο μεγα- γωνισμού και των όρων της αγοράς σε βάρος λουπόλεις. Όπως εξήγησε, το ενδεχόμενο αυτό της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας» και θα είναι ολέθριο, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ απαιτεί από την Πολιτεία «να προχωρήσει στην υπαρχουσών και νέων μονάδων θα είναι άνισος, άμεση επανεξέταση του θέματος σε συνεργασία αφού οι νέες μονάδες, έχοντας εξασφαλίσει τις με όλους τους φορείς του Ελληνικού τουρισμού ενισχύσεις, θα μπορέσουν να ασκήσουν ελαστι- στα πλαίσια ενός ουσιαστικού διαλόγου». κότερη τιμολογιακή πολιτική. Όπως χαρακτηρι- • Μεταξύ άλλων, η ΕΞΑ υπογραμμίζει στην αναστικά ανέφερε, η λειτουργία των νέων πολυτε- κοίνωση της τα ακόλουθα: λών ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα Στην Αθήνα ουδέποτε δόθηκαν οικονομικές ενιέχει ως αποτέλεσμα την άσκηση «ασφυκτικής σχύσεις για την ίδρυση ξενοδοχείων. Στην πόλη πίεσης» στα σημερινά ξενοδοχεία, αφού αρκετά που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τους τεθα αναγκαστούν, προκειμένου να παραμείνουν λευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, δαπανήθηκαν στην αγορά, να υιοθετήσουν ανάλογες τιμολο- από το 1997 έως και το 2004 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΤ, περισσότερα από 1,5 γιακές πολιτικές. • Η πρόσφατη τροποποίηση του Επενδυτικού Νό- δισ. ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρομου με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο νισμό ξενοδοχειακών μονάδων, με το ποσοστό Οικονομίας & Οικονομικών βάσει της οποίας της επιχορήγησης σε καμία περίπτωση να μην προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση της ξεπερνά το 3% επί του συνόλου. Τα ξενοδοχεία δημιουργίας νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα και της Αττικής έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα την Θεσσαλονίκη βρίσκει εντελώς αντίθετο και το σημαντικό χρηματο-οικονομικό κόστος των επενδύσεων που πραγματοποίησαν με την προτον ΣΕΤΕ. Πέρα όμως, από την τροποποίηση αυτή κάθε τροπή της Πολιτείας, για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μόλις φέτος η ααυτή δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα: • Κατάπληξη εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένω- γορά ανάσανε από πλευράς κίνησης, για πρώτη


ΣΕΤΕ

HEINAMI

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Γιατί οι κινήσεις και οι εξαγγελίες διά στόματος Σταύρου Ανδρεάδη και Αλέξανδρου Παναγόπουλου για συμμετοχή της τουριστικής βιομηχανίας, «δείχνουν» στην σωστή κατεύθυνση, ώστε ο Τουρισμός να έχει λόγο στα εργασιακά θέματα, που αποτελούν πολύ σοβαρό παράγοντα στην παροχή υπηρεσίας

Για τη μοναδική, πρωτοποριακή εκδήλωση που έλαβε χώρα το διάστημα από 15 έως 25 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της, και στην οποία οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στον εξοπλισμό εστίασης, να πάρουν ιδέες για τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση art de la table, και να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα της κυπριακής κουζίνας.

Για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα σχετικά με την διάταξη που περιλήφθηκε στον επενδυτικό νόμο του υπουργείου Οικονομίας και η οποία προέβλεπε την χρηματοδότηση ανέγερσης νέων, πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Πάντα τέτοια…

Πάντα τέτοια…

Μήπως θα ’πρεπε να ζητήσει την άποψη του αρμόδιου υπουργείου;

φορά μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αρ- • Ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση για τους δημοφι- ζέλος για τουρισμό» συνέχισε «το 16% είπαν ότι νητικών αποτελεσμάτων. Συγχρόνως, οι μέσες λέστερους προορισμούς «city break» των οικο- έχουν μια κατοικία στην Ελλάδα». τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν καθηλωμέ- γενειών από την Βρετανία πραγματοποίησε πρό- • Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μελετά νες σε σχέση με αυτές των ανταγωνιστικών μας σφατα το ταξιδιωτικό website «takethefamily. τα ξένα μοντέλα της Κύπρου και της Μάλτας, Ευρωπαϊκών προορισμών, κατατάσσοντάς μας com», με τη Βαρκελώνη να καταλαμβάνει για έχοντας ως στόχο την προστασία του περιβάλακόμη μια φορά την πρώτη θέση, εκτοπίζοντας λοντος, ενώ ήδη βρίσκεται σε στενότατη συνερστην τελευταία θέση. • Για να δούμε τι θα δούμε με αυτό το θέμα, αφού το Λονδίνο, με διαφορά ποσοστού μόλις 1%. γασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ για το νέο Χωροταξικό πολλά λέγονται για το αν κάποιος τμηματάρχης Τρίτο εμφανίζεται το Δουβλίνο, ακολουθούμε- Σχέδιο για τον τουρισμό, με το οποίο, όπως υτου ΥΠΕΘΟ έβαλε στο νομοσχέδιο την επίμαχη νο από Παρίσι, Ρώμη και Άμστερνταμ. Σημειώ- ποστήριξε η υπουργός, θα δημιουργηθούν νέες τροπολογία ή αν κάποιοι επιχειρηματίες βρί- νεται πως στη δημοσκόπηση συμμετείχαν πε- ευκαιρίες επενδύσεων σε όλη τη χώρα. • Αυξημένες εμφανίστηκαν το μήνα Οκτώβριο οι ρισσότεροι από 800 γονείς. σκονται από πίσω. • Στο μεταξύ εξαιρετικά φαίνεται να εξελίσσεται η • Αναλυτικότερα, στην κορυφή της λίστας με τους πληρότητες ξενοδοχείων, όλων των κατηγοριτουριστική κίνηση την περίοδο των εορτών. Πα- δημοφιλέστερους προορισμούς «city break», οι ών, στην Αθήνα, σε σύγκριση με τον περσινό ρότι δεν υπάρχει χιόνι, ο εσωτερικός τουρισμός γονείς από την Βρετανία κατέταξαν: την Βαρκε- αντίστοιχο μήνα, όπως προκύπτει από στοιχεία λώνη με 23%, το Λονδίνο με 22%, το Δουβλίνο της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ). Πιο συκινείται σε πολύ υψηλούς ρυθμούς. • Και όλοι περιμένουν τη νέα χρονιά, στην αρχή με 15%, τη Ρώμη με 14%, το Παρίσι με 14% και γκεκριμένα, οι πληρότητες των ξενοδοχείων Πολυτελείας από 58,78% το 2005 ανήλθαν στο της οποίας θα παρουσιαστεί και από το υπουρ- το Άμστερνταμ με 12%. γείο Τουριστικής Ανάπτυξης και η νέα τουριστι- • Ισχυρό προωθητικό παράγοντα για την ταχύτα- 61,01% το 2006, των ξενοδοχείων Α` Κατηγοτη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος ρίας από 57,87% σε 64,22%, των Β` Κατηγορίας κή καμπάνια. • Τα μηνύματα πάντως για το 2007 φαίνονται και την κάθετη αύξηση τόσο της προσφοράς, από 52,39% σε 59,40% και Γ` Κατηγορίας από όσο και της ζήτησης υψηλής ποιότητας υπηρε- 49,59% σε 53,74%. καλά… • Μια ακόμη σημαντική διάκριση στην ευρωπαϊ- σιών τουρισμού ολόκληρο το χρόνο χαρακτή- • Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό «Benchmark» για το κή αγορά κατέκτησε πρόσφατα το ξενοδοχείο ρισε την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2006, παραGrand Resort Lagonissi, μέλος των Leading Hotels στην Ελλάδα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυ- τηρείται μια αύξηση των διανυκτερεύσεων της of the World, στο διεθνές συνέδριο των οποίων ξης, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μιλώντας στο τάξης του 10%, με τις τιμές να παραμένουν κααναδείχθηκε ως ένα από τα δέκα καλύτερα ξε- 11ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ακινήτων με θέμα θηλωμένες, παρουσιάζοντας ένα πολύ χαμηλό νοδοχεία στον κόσμο με βάσει τις προτιμήσεις «Μεγάλα Τεχνικά Έργα και Real Estate Forum». ποσοστό ανόδου της τάξης του 1,5%, το οποίο των Ρώσων τουριστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Η αγορά τουριστικών κατοικιών από ξένους τελικώς υπολείπεται κατά 5% της αύξησης του εισερχόμενος τουρισμός από την Ρώσικη αγορά τουρίστες θα συμβάλλει, κατά την υπουργό, σε λειτουργικού κόστους των ξενοδοχειακών επιχειπαρουσίασε μια αλματώδης αύξηση στις κρατή- αποφασιστικό βαθμό σε μια σταθερή και δια- ρήσεων της Αττικής. Η εξισορρόπηση των οικοσεις του Grand Resort με άνοδο της τάξεως του τηρήσιμη αύξηση των αφίξεων στη χώρα μας. νομικών αποτελεσμάτων των ξενοδοχείων, επι«Μέχρι το τέλος του 2006 θα έχουν επισκεφτεί τυγχάνεται κυρίως από την αύξηση του «revpar» 96,78% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Ο όμιλος Helios Hotels & Resorts θα συνεχίσει την χώρα μας 16 εκατομμύρια τουρίστες» α- (11,4%), όπου αν αφαιρεθεί η εκτιμώμενη αύξηση την προσπάθεια για διεθνής αναγνώριση τόσο νέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Πετραλιά, προ- του λειτουργικού κόστους συνέπεια της αύξησης των μοναδικών ξενοδοχειακών μονάδων της, ό- σθέτοντας πως «πρόκειται για μια αύξηση της της πληρότητας η οποία υπολογίζεται σε 5-6%, σο και του ελληνικού τουρισμού γενικότερα σε τάξεως του 10%, ενώ όσον αφορά στο καθαρό με το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται η υστέρηση παγκόσμιο επίπεδο», όπως δήλωσε, μεταξύ άλ- τουριστικό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 8%, της αύξησης των τιμών. «Δηλαδή μιλάμε για καλων, ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου κ. Αλέξιος φθάνοντας τα 12 δισ. ευρώ». «Από όλους τους θαρά οριακά οικονομικά αποτελέσματα» σημειξένους επισκέπτες που πέρασαν από το Ελ. Βενι- ώνει σε ανακοίνωση της η ΕΞΑ. Αλλαγή του σκηΚοιμήσης.

ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 15


φέρουν ότι μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου η Deutsche νικού, υπογραμμίζει η ΕΞΑ, μπορεί να επιτευχθεί χεί περίπου στα μισά έσοδα. μόνο με την ανάπτυξη νέων αγορών, όπως του Οι δαπάνες marketing αυξήθηκαν περαιτέρω Lufthansa θα ανακοινώσει τα σχέδια της για πώσυνεδριακού και του Citybreak, και όχι με άκρα- από 2,7% των εσόδων το 2003 σε 5,4% το 2005. ληση των μετοχών της στην KarstadtQuelle AG, τη μείωση των τιμών ή υιοθέτηση προσφορών, Όμως δεν υπήρξε θετική επίπτωση στο Μεικτό γεγονός που δίνει στην τελευταία τον απόλυτο αφού το ξενοδοχείο αντιπροσωπεύει χαμηλό πο- Λειτουργικό Κέρδος (GOP), που μειώθηκε από έλεγχο του γερμανικού τουριστικού οργανισμού. Λεπτομέρειες για την πώληση των μετοχών ανασοστό στο συνολικό κόστος του τουριστικού πα- 18,2% το 2003 σε 17,1% το 2005. • Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι η Ολυμπιακή μένεται να ορισθούν από τον Ιανουάριο. κέτου της Αττικής. • Με συμφωνία για την εγκαθίδρυση ανοικτού ώθηση δεν μετατράπηκε σε προσέλκυση των • Σε χρονιά ρεκόρ για τη φιλοξενία συνεδριακών διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας προκεί- Μεμονωμένων Πελατών, αλλά σε προσέλκυση διοργανώσεων στη Ρόδο και το Rodos Palace μενου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότε- πελατών κυρίως μέσω Travel Agencies, και σε εξελίχθηκε το 2006. Κορυφαίες συναντήσεις, ρη προώθηση των θεμάτων που απασχολούν μικρότερο βαθμό Συνεδρίων. Το αυξημένο κό- τόσο από πλευράς αριθμού, όσο και επιπέδου τον Ξενοδοχειακό Κλάδο και να ισχυροποιηθεί στος εργατικών υπερκάλυψε τις αυξήσεις τιμών συμμετεχόντων διαδέχθηκαν η μία την άλλη με περαιτέρω η θέση του έναντι της Πολιτείας, και πληροτήτων με αποτέλεσμα να παρατηρεί- επιστέγασμα, μεταξύ άλλων, το 15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ακαδημίας Δερματολογίας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Διοικητικού ται πτώση του GOP. Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξε- • Την περικοπή 3.600 θέσεων εργασίας (2.600 και Αφροδισιολογίας (EADV) όπου 12.000 σύνενοδόχων - ΠΟΞ με τους εκπροσώπους των με- στη Βρετανία, 400 στη Γερμανία και 200 στη δροι έδωσαν το παρόν στη Ρόδο εκπροσωπώγαλύτερων ξενοδοχειακών Ομίλων της χώρας. Γαλλία), με στόχο τη μείωση του κόστους λει- ντας 87 χώρες από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της ιστορικής, όπως χαρακτη- τουργίας για τα επόμενα δύο χρόνια έως ότου • Μια νέα υπηρεσία, που θα δώσει στους επιβάτες ρίστηκε, συνάντησης που πραγματοποιήθηκε επιστρέψει και πάλι στην κερδοφορία, ανακοί- μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των θέσεών με πρωτοβουλία της Π.Ο.Ξ. στο Ξενοδοχείο νωσε πρόσφατα η μεγαλύτερη εταιρία ταξιδίων τους στο αεροσκάφος παρουσιάζει η αεροπο«Μεγάλη Βρετανία», αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και τουρισμού στην Ευρώπη, TUI AG. Στόχος ρική εταιρία χαμηλού κόστους, easyJet. Ειδιδιάλογος, έγινε ανταλλαγή απόψεων και απο- της εταιρίας είναι να μειώσει τα κόστη κατά 250 κότερα, το Speedy Boarding διασφαλίζει στους φασίστηκε η στενότερη συνεργασία και η αμ- εκατ. ευρώ, να διεισδύσει στην αγορά της κρου- κατόχους τους ότι θα είναι ανάμεσα στους πρώφίδρομη ενημέρωση, προς όφελος της Ελληνι- αζιέρας και να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές πω- τους που θα κληθούν για επιβίβαση ανεξάρτηκής Ξενοδοχίας, σε κλίμα ενότητας και θετικών λήσεις. Όπως άλλωστε, σχολίασε και ο CEO της τα από τη χρονική στιγμή παράδοσης των αποTUI AG, κ. Michael Frenzel, «οι βελτιώσεις στο σκευών και παραλαβής της κάρτας επιβίβασης, προθέσεων. • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ξ. με επικεφα- πρόγραμμα περικοπής κόστους σε συνδυασμό πληρώνοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό. λής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Ανδρέα με την κερδοφόρα ανάπτυξη σε νέες επιχειρη- Γενικά, η επιβίβαση των επιβατών στην easyJet Α. Ανδρεάδη, ενημέρωσε τους εκπροσώπους ματικές οδούς αποτελούν τον μοναδικό τρόπο γίνεται βάσει προτεραιότητας (priority group). των Ομίλων για τη νέα οργανωτική και διοικητι- για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας δυναμι- Οι πρώτοι 30 που θα κάνουν check-in, θα επική δομή της Ομοσπονδίας, για τις παρεμβάσεις κής πορείας». Πιο συγκεκριμένα, στα σχέδια της βιβαστούν πρώτοι στο αεροσκάφος (και μετά που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μή- TUI έως και το 2008 περιλαμβάνονται η μείωση οι επόμενοι 31-60, 61-90 κ.λπ.). Λειτουργώντας νες, καθώς και για τις πρωτοβουλίες - δράσεις του κόστους κατά 250 εκατ. ευρώ, από τα οποία έτσι, τα αεροσκάφη δαπανούν λιγότερο χρόνο που έχει αναλάβει και υλοποιεί, με γνώμονα τη τα 150 θα αφορούν περικοπές υλικού και τα στα αεροδρόμια και αυτός είναι ένας από τους βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελλη- 100 προσωπικού, η αύξηση των ηλεκτρονικών σημαντικότερους λόγους που η easyJet κατανικών ξενοδοχείων και τη βελτίωση της θέσης πωλήσεων κατά 50% (σημειώνεται ότι σήμερα φέρνει να διατηρεί τα ναύλα της σε ιδιαίτερα του Έλληνα ξενοδόχου σε ένα ανταγωνιστικό τα έσοδα της εταιρίας από το internet αντιστοι- χαμηλά επίπεδα. περιβάλλον. Με τις συνέργιες που μπορούν να χούν στο 18% των συνολικών εσόδων της - 2,2 • Η easyJet δεν είχε ποτέ προκαθορισμένες θέσεις προκύψουν από αυτή την αμφίδρομη επικοι- δισ. ευρώ), αλλά και η συνεργασία με την εται- μέσα στο αεροσκάφος. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες της να καθίσουν νωνία, όπως επισημάνθηκε, οι μικρομεσαίες ρία Carnival Cruises. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συνθέτουν τον • Μήνας ανακατάταξης με πολλές και σημαντικές όπου θέλουν με όποιον θέλουν, με αποτέλεσμα κορμό του ξενοδοχειακού κλάδου δεν θα αι- αλλαγές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Δε- πολλοί επιβάτες να αναπτύσσουν μεταξύ τους σθάνονται μακριά από τις μεγάλες, αλλά και το κέμβριος για τον γερμανικό τουριστικό οργανι- καινούργιες φιλίες και σχέσεις, μερικές από τις σμό Thomas Cook AG, καθώς διεθνή δημοσιεύ- οποίες έχουν καταλήξει ακόμα και σε γάμο! Εαντίστροφο. • Η ευφορία για την ανάκαμψη του ελληνικού ματα κάνουν λόγο για αλλαγή τόσο στελεχών, ξαιτίας της επιτυχίας αυτής της υπηρεσίας, αλλά τουρισμού το 2005 εμφανίζει σημαντικές αλλα- όσο και μετόχων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και των λειτουργικών της οφελών, η υπηρεσία αυτή θα συνεχιστεί μαζί με την προσθήκη του γές σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε σύγκριση με του οργανισμού. τις προηγούμενες χρονιές, όπως προκύπτει από Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του διεθνούς Speedy Boarding. Η νέα υπηρεσία είναι αποτέτο Hotel Study 2006 της JBR Hellas. Όσον αφο- τύπου κάνουν λόγο για παραίτηση του κ. Thomas λεσμα προτάσεων των πελατών της εταιρίας, οι ρά στο προφίλ των πελατών, η έρευνα κατέδει- Holtrop, CEO του Thomas Cook AG, έπειτα από οποίοι δήλωναν πρόθυμοι να πληρώσουν λίγο ξε πως το market mix μεταβλήθηκε σημαντικά «θυελλώδη» συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με παραπάνω για να μπούνε πρώτοι στο αεροπλάμε αύξηση των μεριδίων των travel agents και τα άλλα στελέχη του οργανισμού, κατά τη δι- νο και να διαλέξουν τις θέσεις που επιθυμούν. συνέδρων, εις βάρος μεμονωμένων και επιχει- άρκεια της οποίας δέχθηκε βολές για τη σκλη- Σημειώνεται ότι το κόστος της συγκεκριμένης ρηματιών και οριακά των tour operators. Επι- ρή πολιτική που ακολουθούσε στον ένα χρόνο υπηρεσίας εξαρτάται από το δρομολόγιο. Στις πλέον, το ποσοστό επαναλαμβανόμενων πελα- άσκησης των καθηκόντων του και συζητήθηκε περιπτώσεις που οι επιβάτες μεταβαίνουν με η διακοπή του συμβολαίου συνεργασίας του λό- λεωφορείο στο αεροπλάνο, η εταιρία δεν μποτών μειώνεται σταθερά. γω διαφορετικών απόψεων. Αντικαταστάτης του ρεί να διασφαλίσει ότι οι επιβάτες που έχουν • Από την άλλη πλευρά: η Μέση Τιμή Δωματίου ARR αυξήθηκε από 106 τέθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση των συνιδιο- αγοράσει την υπηρεσία Speedy Boarding θα είευρώ το 2003 σε 141 ευρώ το 2005 (με έξαρση κτητών της Thomas Cook AG (KarstadtQuelle AG ναι και οι πρώτοι που θα αποβιβαστούν από το και Deutsche Lufthansa), ο κ. Manny Fontenla- λεωφορείο. Στις περιπτώσεις που το λεωφορείο το 2004 στα 184 ευρώ). Το Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPAR) ε- Novoa, υπεύθυνος του οργανισμού για δράσεις χρησιμοποιείται συχνά στο πλαίσιο της συγκεπίσης αυξήθηκε μεταξύ 2003 και 2005 από 60 στην Βρετανία και Ιρλανδία. Από την άλλη, ιδι- κριμένης διαδρομής, το γεγονός αυτό αντανααίτερα κρίσιμο θεωρείται το διάστημα μέχρι τα κλάται και στην τιμή του Speedy Boarding. ευρώ σε 79 ευρώ (2004: 83 ευρώ). Οι πληρότητες αυξήθηκαν οριακά από 56,8% το Χριστούγεννα και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς • Μπράβο Stelios… του οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι το 50% των 2003 σε 58,2% το 2005 (50,3% το 2004). Με τιμή μετοχών του ανήκει στην KarstadtQuelle AG και Επιπλέον: Μάσκα Το κόστος Μισθοδοσίας και Συναφών Εξόδων το υπόλοιπο 50% στην Deutsche Lufthansa. Ωαυξήθηκε σε απόλυτους αριθμούς και αντιστοι- στόσο, πληροφορίες του γερμανικού τύπου ανα-

16 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


WSS Ολοκληρωμένη πρόταση για ανοξείδωτο στο μπάνιο. Η Franke παρουσιάζει στην Ελληνική αγορά την ομάδα προιόντων WS. (Washroom Systems - Συστήματα Ειδών Υγιεινής). Υψηλή αισθητική,ποιοτικό Design,και λειτουργικότητα από ανοξείδωτο ατσάλι,είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ομάδας προιόντων Franke WS, που παρέχουν ολοκληρωμένες προτάσεις συστημάτων υγιεινής χωρίς περιορισμούς στην κομψότητα την άνεση και την εργονομία.

Franke WS: H μοναδική συλλογή αποκλειστικά από ανοξείδωτο ατσάλι που ανταποκρίνεται στίς διεθνείς προδιαγραφές υγιεινής και καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του μπάνιου,των χώρων μαζικής εστίασης και των βοηθητικών χώρων,από πλευράς αντοχής,ασφάλειας,ευελιξίας εφαρμογής και ειδικών χρήσεων (ΑΜΕΑ), με το χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

Αποκλειστική διάθεση:

FRANKE HELLAS AEBE 1 χλμ. Λ.Καλυβίων 19003 Μαρκόπουλο Αττικής Τηλ: 22990 40100-8 Fax: 22990 40111 mail: FHA-AG@franke.com www.franke.gr

G STYLE A.E. Λ. Κηφισίας 119, 151 24 Μαρούσι Τηλ: 210 6141196 Fax: 210 8023059 mail: info@gstyle.com www.gstyle.com


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ της ναυτιλιακά βραβεία llenic Seaways στα He η ι κα es rri Fe ar έσπασαν η Blue St ντικές διακρίσεις απ μα ση ι κα ία βε ρα Β • ιλία», ενώ το την επιβατηγό ναυτ για ιάς ον t. χρ Lis ς ’s τη yd ία Llo δου υπηρη εταιρ για τις υψηλού επιπέ στηκε ως «Η καλύτε », φί 06 ψη 20 es ιάς rri ον Fe Χρ ar ς St τη η Blue εύτηκε ως «Το πλοίο Πιο συγκεκριμένα, σος Μύκονος βραβ Νή s ay aw Se nic lle πλοίο της He . ι στο επιβατικό κοινό ρεσίες που παρέχε ονται. πάθειες, ανταμείβ Οι αξιόλογες προσ ympic, στην οδό σε το ξενοδοχείο Ol ρα πέ υ νο άν Ιω κη ατία Δά urants του επιχειρημ Yes Hotels & Resta ίας αιρ ετ ς τη α ρι ρο • Στα χέ τη θέση του στο χώ Σύνταγμα. ενισχύει περαιτέρω υ νο άν Ιω Φιλελλήνων 16 στο κη Δά υ ν το όμιλος επιχειρήσεω υ Olympic Hotel, o το ά ορ αγ εξ ν τη ε Μ Twenty One, ls, τα: Semiramis, λης. te πό Ho ν ίω ue χε iq ut δο νο bo ξε α ν ερ τω ουν προστεθεί τέσσ τελευταία χρόνια έχ τα υ, ίλο ομ υ κι. το νά ό Στο δυναμικ Periscope, στο Κολω pic, που βρίσκεται Κηφισιά και το The ζί με το Royal Olym μα ., S.A ns he At Kefalari Suites, στην ls Hote ην εταιρία Olympic ν. pic Hotel, ανήκε στ ym Ol το ότητας 90 δωματίω ι ότ μικ ι να τα δυ νε Σημειώ υ Διός, και είναι πίο υμ Ολ υ το ων στύλ στην περιοχή των άδειξη του ανατης ΕΤΑ για την αν μό νισ γω δια ο στ ς φορέ ν δεσμευτικές προσ Άγιο Κοσμά. οι οποίοι κατέθεσα ς, ρε τή υ Ιστιοπλοΐας, στον ησ ρο μν ντ οι Κέ αν ύ κο πια υμ • Πέντε ήτ Ολ υ το άβει την αξιοποίηση δόχου, που θα αναλ λάς ίες: τ Σμιθ Χάμπτον Ελ αι για τις κοινοπραξ γκιώνης και Λάμπερ ρα Χα λ Ειδικότερα, πρόκειτ πό ρο Ακ Β, Τεχνοδομική ΤΕ Intrakat, Ελληνική > Ένωση εταιριών μών Αυτοκινήτων μετάλλευσης Σταθ Εκ ή νικ χα μη Βιο πορική > Σείριος Τεχνική Εμ οτοδυναμική , ΓΕΚ, Βιοτέρ και Μ αξ Αβ P J& ν ιώ αιρ ετ ν > Ένωσης SCape τω Majestic ειδών Καταλοίπων, αιο ελ τρ Πε ας ρί πο > Waterfront ι Εμ ία Βιομηχανίας κα Όιλ Ανώνυμη Εταιρ ίον γα Αι ν ή. ιώ νικ εχ αιρ ετ ντ Πα > Ένωση . Γαντζούλας, Oceanic Cruise Corp Marine Company, ιν ινδική κτηματομεσ ει κοινοπραξία με τη ήσ στ συ υν ρο θα φέ οία οσ οπ ls, η θα πρ ρίσματα, τα οποία άλει» η Hilton Hote ροτημάτων με διαμε ορά της Ινδίας «εισβ γκ αγ συ ική ν ιστ λω υρ άλ ι το κα ν ν τη • Σ ξενοδοχείω την κατασκευή 75 τική εταιρία DLF για ι η Καλκούτιγκάρ, η Τσενάι κα εσίες. αν ηρ Τσ η υπ ές ως ιακ όπ χε ις, δο λε πό ξενο ύν 20 ξενοδοχεία σε n, θα κατασκευαστο lto Hi ν τη με α ων Αρχικά, σύμφ κοινοπραξία, η επτά χρόνια στην με ε ντ πέ α εν όμ επ τα. στα μύρια δολάρια μέσα περί τα 143 εκατομ ι σε δύ εν επ θα n Η Hilto ν DLF. ι κατά 75% από τη οποία θα ελέγχετα η υπουργός έγραψαν πρόσφατα υπ ού ισμ υρ το υ το τομέα na Mottlova. ς και Τσεχίας στον στην Ελλάδα κα. Ha ίας ασία μεταξύ Ελλάδα εχ ργ Τσ νε ς συ τη ν ς τη βη έσ για • Συμφωνία η-Πετραλιά και η Πρ Κάρολου Παπούλια ξης κα. Φάνη Πάλλ ής Δημοκρατίας κ. νικ λη Ελ ς τη ου Τουριστικής Ανάπτυ δρ Προέ αρο παρουσία του στο Προεδρικό Μέγ φη ρά εγ . us υπ ία Kla ων lav μφ Η συ εχίας κ.Vac Δημοκρατίας της Τσ ς τη ου δρ οέ Πρ υ και το ικών Πρακτόρων Σύνδεσμος Τουριστ ο ς θώ κα ία, χε δο ξενο ντομα τα ελληνικά ΤΑ θα βρεθούν σύ ΑΒ υ το » πιο κό οσ • Στο «μικρ

18 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


υγιεινής, φές ασφάλειας και ούν τις προδιαγρα ηρ πλ υ πο σχετικής ν ίω γία χε δημιουρ των ξενοδο στην Ελλάδα- με τη ι άει σε «φακέλωμα» κα ωρ ικά οχ υσ πρ -φ A) BT ών (A υριστ της Βρετανίας ν των Βρετανών το οορισμούς διακοπώ πρ υς το ς ου όλ σε δοχεία με τα τοποιήσει στα ξενο μα ν. αγ νω πρ μέ δο θα υ δε ς πο ση βά ελέγχους ήσιου συνετη διάρκεια του ετ έπειτα από ειδικούς τά εί κα ωθ ε ρφ ηκ μο ώθ δια οιν ακ θα τό αν μένων τος σύμβουλος. Αυ Η βάση αυτή δεδο του ΑΒΤΑ ανεξάρτη λη μέ τα ι τα ον άζ οποία συνεργ χείο της Κέρκυυ στην Ισπανία. ν Άγγλων σε ξενοδο ρώ μικ ο δύ ν τω δρίου του Συνδέσμο το ic package, το θάνα αύξηση των dynam τραγικό συμβάν με αία το γδ με ι ρα τα τη ίζε με ετ ι σχ κα ι τα ΑΒΤΑ ούς, ωστόσο σχετίζε Η κίνηση αυτή του σε άλλους προορισμ , ικά ν τους. ατ πώ στ κο ρι πε δια ν λα τω ρας, και άλ υς το πακέτο το ι νο μό ύν γο υρ ς δημιο στα οποία οι πελάτε ς Ευρώπης, ικός οργανισμός τη ιστ υρ το ς ρο τε λύ 250 εκατ. TUI, ο μεγα ιων δαπανών κατά οσανατολίζεται η ήσ πρ ετ ς ν σία τω γα ση ερ ίω ων με ν τη 00 θέσε ης που στόχο έχου • Σε «ψαλίδισμα» 3.6 τρων αναδιάρθρωσ μέ ιο αίσ πλ ο στ , μέχρι το 2008 λή μερίσματος αβάλει την καταβο αν να ι τα ίθε οτ πρ ευρώ. ς του χρέους λων, πως αποπληρώσει μέρο ισήμανε, μεταξύ άλ να επ ία ου έν αιρ ετ ειμ η οκ ς πρ τη ν, ωσή ριουσιακών στοιχείω Σε σχετική ανακοίν ει στην εκποίηση πε ήσ ωρ οχ πρ να ι κα για το 2006 υ στη Βρετανία, οι ιχειρήσεις του ομίλο επ ις στ ν ού ορ της. αφ 00 θα ων εργασίας, οι 2.6 00 περικοπές θέσε 3.6 τις ό απ , ρα τε Ειδικό ία. και οι 200 στη Γαλλ 400 στη Γερμανία ς Ένωσης Ξενοώ στους στόχους τη εν , δο Ρό τη για νεδρίαση του ν του 2006 στην πρόσφατη συ η τουριστική σεζό ψε ισε κυ λε οέ έκ πρ % 10 ως τά όπ , κα ίξεις υ 2007 • Με άνοδο στις αφ κατά 5% τη σεζόν το περαιτέρω αύξηση η αι είν ύ σιο νη υ να δόχων το με πρόσφατη έρευ λίου της ΕΞΡ. , καθώς σύμφωνα ων όδ εσ ν ν τω διοικητικού συμβου ικώ κέ ιστ πα των τουρ inclusive μαίνει και αύξηση κατά 52% των all ση ση ν ξη δε αύ ις ν ίξε τη αφ ό ις απ στ σιού Βεβαίως, η άνοδο η οικονομία του νη ς απώλειες υπέστη ικέ ντ μα ση Π, ΤΑ της ΔΕ διακοπών. πρέπει να πληα με την οποία θα ων μφ σύ ία, χε δο νο τα ξε ύ Δικαστηρίου για ν και των λόμπι. ωτάτου Ευρωπαϊκο άσεις των δωματίω Αν ορ υ λε το τη ός τις υν ό ρα απ κε υν • Απόφαση α που προβάλλο για τα προγράμματ ρώνουν δικαιώματα ν

Άκουσον - άκουσο

ilips. Ειδικότερα, η r αναδείχθηκε η Ph co Ac ς τη υ ίλο ομ υ ν το Flat των ξενοδοχείω ευτή τηλεοράσεων ηθ ομ 0.000 δωμάτια. πρ 48 ό μιο απ όσ α γκ ερ • Σε πα ς Accor παt TV περισσότ Fla με ει λίσ οπ εξ χεία του ομίλου τη να δο ει νο ξε άβ α αλ στ αν αι θα ετ s τίθ μβαPhilip ς Philips, που θα δια η και κορυφαία συ οράσεων Flat TV τη με απλή εγκατάστασ λε ς, τη σία ών τη ικών ιακ οκ χε ιστ ιδι δο ς ηρ νο κτ ου ού κόστ ων χαρα Η νέα σειρά ξε σειρά εξειδικευμέν ική πρόταση συνολικ ετ μία ς αιρ ίση εξ επ ι μία ι τε ρε ιο. θέ άν φέ μπ ιρά δια γκοσμίως, προσ νδεση με ηχεία στο α ψυχαγωγίας. Η σε άρχοντα συστήματ τωμένο ρολόι και σύ υπ μα η σω είδ εν ύ, τα νο με με τα υ τη τό , κλείδωμα το ς έντασης του ήχου όπως ο έλεγχος τη

Ο... αθέατος

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

19


ΚΟΣΜΙΚΑ

1

2

3

4

Παρουσία εκπροσώπων της Τουριστικής Βιομηχανίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αλλά και γονέων και φίλων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του Alpine Center. Βασικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής κ. Χάρης Κοκκώσης, Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο οποίος συνεχάρη τους αποφοίτους, ενώ τόνισε ότι η επιτυχία ενός στελέχους βασίζεται στο συνδυασμό γνώσεων, δεξιοτήτων και αξιών. 1 Ομαδική φωτογράφιση των αποφοίτων 2 Η κα. Sybil Hofmann, Πρόεδρος του Alpine Center, o κ. Χάρης Κοκκώσης, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και ο κ. Eric Hofmann, Αντιπρόεδρος του Alpine Center 3 Η κα. Sybil Hofmann, Πρόεδρος του Alpine Center και ο κ. Σπύρος Κοκκοτός, ιδιοκτήτης των Elounda Hotels & Resorts 4 Η κα. Καλλιόπη Καραντεμοίρη, Διευθύντρια Τμήματος Ανάπτυξης & Ποιότητας των Aldemar Hotels & Spa, απονέμει το βραβείο, Άριστης Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Επίδοσης

Με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη και την αγάπη στην εταιρία και στους ανθρώπους της, επέστρεψε το προσωπικό και οι συνεργάτες της Piscines Ideales από ένα φανταστικό εξαήμερο ταξίδι στην Ταϊλάνδη. Η πολύβοη Μπανγκόκ, ο εντυπωσιακός ναός του Σμαραγδένιου Βούδα και η περίφημη πλωτή αγορά, οι μαγευτικές παραλίες του Πουκέτ με τις ολόλευκες αμμουδιές και τα σμαραγδένια νερά, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους σε ένα ταξίδι αναγνώρισης των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της εταιρίας.

20 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση, με «πρωταγωνίστρια» τη γνωστή παρουσιάστρια Νίκη Κάρτσωνα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση των εντοιχιζόμενων συσκευών και των πλυντηρίων ατμού της LG Electronics σε δημοσιογράφους και συνεργάτες της εταιρίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε γνωστό club restaurant, η Νίκη Κάρτσωνα και στελέχη της εταιρίας παρουσίασαν όλες τις νέες πρωτοποριακές συσκευές της LG, που μόλις κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά.


Τη χορηγία του Αυστραλιανού Gourmet Celebration, το οποίο διοργανώνεται από το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, κατά τη διάρκεια του 180 Days Food and Culture Festival, ανέλαβε η Emirates, η διεθνής αερογραμμή με έδρα το Ντουμπάι. Κατά τα εγκαίνια του Αυστραλιανού Gourmet Celebration, τα οποία διεξήχθησαν στο εστιατόριο «Βυζαντινό» του ξενοδοχείου, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις και «άρωμα» Αυστραλίας, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις από την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας. Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο Πρέσβης της Αυστραλίας κ. Paul Tighe, μαζί με τον κ. Bart Van de Winkel, Γενικό Διευθυντή του Ξενοδοχείου, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβειρα της Ινδονησίας, κα Faisha Soeftendy, ο Πρέσβης της Κίνας, κ. Tian Xuejun, ο Πρέσβης της Αιγύπτου, κ. Hamdi Sanad Loza, και ο Γενικός Πρόξενος της Σλοβενίας, κ. Evangelos Tziavos.

1

3

4

2

Στον πρωτοποριακό εκθεσιακό χώρο της εταιρίας HAKS, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε πρόσφατα η νέα συλλογή υφασμάτων της εταιρίας. Η συλλογή εμπνεύστηκε από σύγχρονες τάσεις διακόσμησης και παρουσιάζει ελκυστικά χρώματα και προσεκτικά επιλεγμένα σχέδια. Περιλαμβάνει υφάσματα ειδικών προδιαγραφών με μεγάλη ποικιλία σε υφάσματα επίπλωσης και κουρτινών, ταπετσαρίες τοίχου και συστημάτων σκίασης. Μέσα από την συλλογή δημιουργούνται ιδέες και προτάσεις, σε ύφος και στυλ ανάλογο των περιστάσεων και προσδοκιών. Τα υφάσματα HAKS έχουν εμπιστευτεί ξενοδοχειακά συγκροτήματα πολυτελείας, όπως τα: Sani Resort, Les Lazaristes, Oceania Club, Ekies και Kempinsky. 1 Άποψη από τον χώρο 2 Η κα. Αρετή Χαραλαμπίδου με τους κ.κ. Θανάση Σουνόπουλο και Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο 3 Ο κ. Θοδωρής Μακρίδης με την κα. Ιρίνα Τάκα και τον κ. Κωνσταντίνο Σουρνόπουλο 4 Οι κυρίες Ροδούλα Τσαλουχίδου-Λιώλου, Νίκη Τσαλουχίδου-Βελίδου, Ζηνάιδα Ανδρίκου και Άννυ Σουρνοπούλου

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 21


4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Θέμα: «Μεγιστοποίηση Ξενοδοχειακών Πωλήσεων» ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Ε.Ο.Τ. Το ΔΡ.Α..Τ.Τ.Ε. (Δράση για την Ανάπτυξη του Τουρισμού και της Τουριστικής Εκπαίδευσης), διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ε.Ο.Τ., το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ξενοδοχειακής Διοίκησης, με θέμα «Μεγιστοποίηση Ξενοδοχειακών Πωλήσεων». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2007, στο ξενοδοχείο Athens Ledra Marriot στη Λεωφόρο Συγγρού 115. Σκοπός του συνεδρίου είναι να εκτεθούν και να συζητηθούν θέματα μάρκετινγκ και μέθοδοι διαχείρισης των πωλήσεων, όπως και οι εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας που μπορούν να υποστηρίξουν τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της ξενοδοχειακής μονάδας. Να επισημάνουμε δε τη μακροοικονομική σημασία του θέματος, δεδομένου ότι η αύξηση των ξενοδοχειακών πωλήσεων συνεπάγεται αύξηση της εισροής τουριστών. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν θα καλύπτουν πέντε ενότητες: • Μεγιστοποίηση κερδών από τις πωλήσεις δωματίων (Διαχείριση overbooking, Διαχείριση κρίσεων της αγοράς, κ.λπ.) • Έργο και εργαλεία του διευθυντή πωλήσεων στα ξενοδοχεία (Yield management, Η τεχνική της διαπραγμάτευσης, Εκθέσεις, Γλώσσα σώματος, κ.λπ.) • Μέθοδοι μάρκετινγκ για την αύξηση των ξενοδοχειακών πωλήσεων (Ανάλυση καταναλωτικής συμπεριφοράς της ξενοδοχειακής πελατείας, Ο ρόλος των δημοσίων σχέσεων στα ξενοδοχεία, κ.λπ.) • Εφαρμογές νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία του τμήματος πωλήσεων ξενοδοχείων (Πωλήσεις μέσω διαδικτύου, Από τα CRSs στα GDSs, κ.λπ.) • Πωλήσεις εκδηλώσεων και F&B (Μεγιστοποίηση πωλήσεων στο F&B, Διαχείριση πωλήσεων εκδηλώσεων, κ.λπ.) Ομιλητές θα είναι προσωπικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου, καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το συνέδριο απευθύνεται σε επιχειρηματίες, στελέχη του κλάδου και φοιτητές Ανωτάτων και Ανωτέρων Τουριστικών Σχολών. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 50 € για τα μέλη του ΔΡΑΤΤΕ και 120 € για τα μη μέλη. Μπορούν εγγραφούν στο σωματείο ως τακτικά μέλη όσοι διαθέτουν τουριστικές σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Η εγγραφή με την ετήσια συνδρομή ανέρχονται στα 40 €. Η συμμετοχή στο συνέδριο καλύπτει διαλείμματα καφέ και γεύματα καθώς και τον φάκελο σύνεδρου. Δηλώσεις συμμετοχής είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dratte.gr, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν με φαξ στο 210 3806302. Πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς από 18:00 έως 20:00 καθημερινά στο τηλ: 210 3806877 στην έδρα του σωματείου. ΔΡ.Α.Τ.Τ.Ε., Ζωοδόχου Πηγής 2-4, Τ.Κ 106 78 Αθήνα • 210 3806877 • 210 3806302 • www.dratte.grNEA Νέο πολυνομοσχέδιο για τον Τουρισμό • Συνάντηση ΠΟΞ με εκπροσώπους ξενοδοχειακών ομίλων Έναν νέο Νόμο, παρόμοιας φιλοσοφίας με εκείνον για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, χρειάζεται ο Τουρισμός, με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται συνολικά θέματα επενδύσεων, αδειοδοτήσεων και άλλα γενικά ή επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό κόσμο. Αυτό δήλωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μιλώντας στο γεύμα εργασίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια H υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ομοσπονδία Ξενοδόχων, μετά τη κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά συνάντηση που είχαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών ομίλων της χώρας. Σύμφωνα με την κα. Πετραλιά, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει από τους Τουριστικούς Φορείς να υποβάλουν υπομνήματα με τα θέματα τα οποία κατά την κρίση τους χρήζουν νομοθετικής αντιμετώπισης, με στόχο Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. έως την Άνοιξη του 2007, να έχει δικ. Ανδρέας Ανδρεάδης αμορφωθεί ένα «πολυνομοσχέδιο», το οποίο θα προωθηθεί προς ψήφιση. Απαντώντας σε τοποθετήσεις Ξενοδόχων, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κατέστησε σαφές ότι με τη διάταξη του αρ.36 του Νόμου 3498/2006 που αναφέρεται στη διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας δεν μπορεί να επιτευχθεί η λειτουργική νομιμοποίηση των ξενοδοχείων, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα πολεοδομικών υπερβάσεων. Επισήμανε ωστόσο ότι, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος που απασχολεί χιλιάδες ξενοδοχεία, αλλά ανέφερε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί χρονικά για την ολοκλήρωσή της. Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν συσταθεί άτυπες ομάδες εργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων που δρομολογούν τα θέματα, ενώ ανέφερε ότι στις αρχές του 2007 θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Σουφλιά, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον Τουρισμό. Η κα. Πετραλιά ανέφερε ακόμη ότι συμφωνεί με τη θέση της Ομοσπονδίας, όπως αυτή ετέθη σε πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Π.Ο.Ξ. κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, πως το πρόβλημα της λειτουργικής νομιμοποίησης ξενοδοχείων που έχουν πολεοδομικές εκκρεμότητες δεν μπορεί να διευθετηθεί δίκαια και αντικειμενικά, με έμμεσες λύσεις και αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις, που κινούνται στα όρια της ερμηνείας των Νόμων, αλλά απαιτεί ένα σαφές και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο.

24 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τέλος, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε «απόλυτη ανάγκη» να υπάρξει ενιαία εκπροσώπηση του τομέα, ούτως ώστε και η δυνατότητα παρέμβασης του τουριστικού κόσμου να είναι αποτελεσματικότερη, αλλά και οι αποδέκτες αυτής να εισπράττουν σαφή μηνύματα. Συνοπτικά τα ζητήματα, στα οποία εστιάστηκαν οι επισημάνσεις των ξενοδόχων, που συμμετείχαν στη συνάντηση και τα οποία στη συνέχεια ετέθησαν υπόψη της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης είναι, μεταξύ άλλων: • Περιορισμός της γραφειοκρατίας, απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. • Δίκαιη, αντικειμενική και οριστική επίλυση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων. • Ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως π.χ. το Τέλος Παρεπιδημούντων. • Η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, να γίνει σε συνδυασμό με ξενοδοχειακές υποδομές και επενδύσεις και με συγκεκριμένες προδιαγραφές των κατοικιών. Επισημαίνεται πως στη συνάντηση συμφωνήθηκε η εγκαθίδρυση ανοικτού διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας προκείμενου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τον Ξενοδοχειακό Κλάδο και να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η θέση του έναντι της Πολιτείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ομίλων για τη νέα οργανωτική και διοικητική δομή της Ομοσπονδίας, για τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς και για τις πρωτοβουλίες - δράσεις που έχει αναλάβει και υλοποιεί, με γνώμονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ξενοδοχείων και τη βελτίωση της θέσης του Έλληνα ξενοδόχου σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με τις συνέργιες που μπορούν να προκύψουν από αυτή την αμφίδρομη επικοινωνία, όπως επισημάνθηκε, οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συνθέτουν τον κορμό του ξενοδοχειακού κλάδου δεν θα αισθάνονται μακριά από τις μεγάλες, αλλά και το αντίστροφο. Όπως τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, ο κλάδος πρέπει να αποκτήσει ενιαία φωνή και να πορεύεται με κοινές αρχές και στόχους, επισήμανση που έτυχε ευρείας αποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, προσκάλεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα τα βήματα των δύο φορέων και δήλωσε ότι ανάλογη κοινή συνεδρίαση θα επιδιωχθεί και με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν μέσω των ιδιοκτητών ή ανώτατων στελεχών τους, οι εξής Ξενοδοχειακοί όμιλοι: Aldemar, Capsis, Chandris, Club Med, Divani, Esperia, Grecotel (Resorts & Classical Hotels), G- Hotels, Helios, Louis, Porto Carras, Sani και Sbokos, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα δυναμικό 36.000 δωματίων, αποτελούν περίπου το 10% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και δημιουργούν άνω του 25% του κύκλου εργασιών του κλάδου.


ΥΠΤΑΝ: Μαθήματα «καλής συμπεριφοράς» σε οδηγούς ταξί

Την έναρξη προγράμματος επιμόρφωσης για οδηγούς ταξί, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Ταξί Ελλάδος. Η επιμόρφωση των οδηγών ταξί εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο προγραμματίζει το υπουργείο για όλες τις επαγγελματικές ομάδες που συμμετέχουν στον τουρισμό. Ειδικότερα, για τους οδηγούς ταξί, το σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης, απευθύνεται σε 5.000 επαγγελματίες και περιλαμβάνει σεμινάρια για τα οποία θα χορηγείται ειδικό πιστοποιητικό σε όσους τα παρακολουθήσουν. Επίσης, η υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία θα προχωρήσουν στην κατάρτιση κοινής διαφήμισης και τη μετάδοση μηνυμάτων μέσα από τα ταξί -σε όλη την Ελλάδα- για την τουριστική συνείδηση. «Είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη του τουρισμού δεν βασίζεται μόνο στις υλικές υποδομές και τις επενδύσεις. Ένας από τους κύριους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης είναι η ποιότητα και το επίπεδο της τουριστικής συνείδησης που χαρακτηρίζει όλους τους πολίτες καθώς και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με τους τουρίστες. Οι οδηγοί ταξί αντιπροσωπεύουν μια από τις πιο νευραλγικές επαγγελματικές ομάδες σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση και υποστήριξη της τουριστικής εικόνας της χώρας. Προσωπικά πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, όχι μόνο κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά και ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουν σημαντική και ανεκτίμητη υπηρεσία στη χώρα. Τα ελάχιστα, μεμονωμένα, ατυχή περιστατικά που έχουν συμβεί καταδικάζονται ομόφωνα και απερίφραστα και δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν τον κλάδο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε ότι η ηθική καταδίκη αρνητικών συμπεριφορών πρέπει να είναι απόλυτη», δήλωσε η κα. Πετραλιά.


NEA «Ανοίγει» ο δρόμος για περαιτέρω συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑΣ- ΗΠΑ • Υποσχέσεις Μπερνς για ελεύθερη είσοδο των Ελλήνων στις ΗΠΑ Το θέμα της βίζας και ειδικότερα η ένταξη της Ελλάδας στο Visa Waiver Program, δηλαδή στον κατάλογο των χωρών που δεν απαιτείται θεώρηση για επισκέψεις των πολιτών τους στις Η.Π.Α. απετέλεσαν το βασικό αντικείμενο συζήτησης της Ελληνίδας υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, κ. Νίκολα Μπερνς, σε συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της κας Πετραλιά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προώθηση του αμερικανικού τουρισμού στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε να καλωσορίζουμε τους Έλληνες στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπους και η κυβέρνησή μας επιθυμούν να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν την διαδικασία για την ένταξη της Ελλάδας στο Visa Waiver Program, αν αυτό είναι δυνατόν. Από όλες τις απόψεις είτε πρόκειται για τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις, είτε για τη στρατιωτική μας συμμαχία στο ΝΑΤΟ έχουμε πραγματικά εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό αντλούμε από την υποστήριξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και από όλο τον ελληνικό λαό. Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία υπουργό για την επίσκεψή της». Και κατέληξε: «Εργαζόμαστε επί ορισμένων συγκεκριμένων ιδεών για την προώθηση των επενδύσεων και του Τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες και για να τις φέρουμε πιο κοντά». Από την πλευρά της η κα. Πετραλιά στην συνομιλία που είχε με τον κ. Μπέρνς, αναφέρθηκε στην νέα τουριστική πολιτική της Ελλάδας, την μεταολυμπιακή αξιοποίηση, την προοπτική υπογραφής πρωτοκόλλου τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τον νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και στις δυνατότητες που υπάρχουν για τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της υποχρεωτικής ταξιδιωτικής θεώρησης των Ελλήνων που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Στις δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης είπε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση ως προς τα θέματα του Τουρισμού. Ζήτησα από τον κ. Μπέρνς να προχωρήσουμε σε μια διακρατική συμφωνία για τον Τουρισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και βεβαίως, όπως και ο ίδιος ανέφερε, συζητήσαμε το θέμα της βίζας, ένα θέμα τόσο σημαντικό για τους Έλληνες που θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ». Και κατέληξε: «Τη χρονιά που διανύουμε είχαμε μεγάλη αύξηση επισκεπτών από τις ΗΠΑ και με τις συναντήσεις που είχαμε εδώ στην Ουάσιγκτον διαβλέπουμε ότι και το 2007 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τις αφίξεις των Αμερικανών στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στη στήριξη και του κ. Μπέρνς». Σημειώνεται ότι, ο κ. Μπέρνς παρέθεσε γεύμα εργασίας στην

26 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

κα. Πετραλιά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο οποίο παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο Έλληνες πρέσβης στις ΗΠΑ, κ. Α. Μαλλιάς, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της κυρίας Πετραλιά, κ. Α. Χριστόπουλος και ο νεοεκλεγείς βουλευτής στο Κογκρέσο για την πολιτεία του Μέριλαντ, κ. Τζον Σαρμπάνης.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της AΣTA Την έναρξη συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης τουριστικών πρακτόρων για τα ελληνικά τουριστικά προϊόντα, τις νέες μορφές τουρισμού καθώς και θέματα προβολής της χώρας μας στις ΗΠΑ, έτσι ώστε οι φορείς του αμερικανικού τουρισμού και οι Αμερικανοί ταξιδιώτες να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, συμφώνησαν η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο πρόεδρος της AΣTA, της μεγαλύτερης ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων της Αμερικής, κ. Γουίλιαμ Μαλόνι, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης της Ελληνίδας υπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Μαλόνι εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αύξηση των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα μέσα στο 2007. Από την πλευρά της η κα. Πετραλιά δήλωσε: «Ζήτησα από την ΑΣΤΑ και τον κ. Μαλόνι να συνεργαστούμε πλέον πολύ πιο συστηματικά και να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία, έτσι ώστε να κάνουμε γνωστό σε όλους τους Αμερικανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, ότι η Ελλάδα είναι μοναδική χώρα για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά ότι έχει και πολλές άλλες δυνατότητες για τις νέες μορφές τουρισμού. Περιμένουμε τις επίσημες προτάσεις της ΑΣΤΑ. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα αυτή η συνεργασία θα είναι πιο στενή, διότι ξεκινάμε τη διαφημιστική μας εκστρατεία στις ΗΠΑ, που φέτος θα είναι στοχευμένη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψής μου στις ΗΠΑ».

ΣΕΒΕ: Ενισχύει την ελληνική οικονομία ο επιχειρηματικός τουρισμός Με περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ ετησίως ενισχύεται η ελληνική οικονομία από τον επιχειρηματικό τουρισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με σκοπό να καταγραφεί η συνεισφορά των εξαγωγικών επιχειρήσεων στον ελληνικό τουρισμό, και η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Βασίλη Θωμαϊδη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι 630 επιχειρήσειςμέλη του ΣΕΒΕ υποδέχονται ετησίως 7.200 ξένους εμπορικούς επισκέπτες, οι οποίοι πραγματοποιούν 34.000 διανυκτερεύσεις και δαπανούν ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Οι μισοί από τους εμπορικούς επισκέπτες (54%) συνδυάζουν το επαγγελματικό τους ταξίδι με την αναψυχή, επιμηκύνοντας τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα. Αναφορικά με την προέλευση των εμπορικών επισκεπτών των μελών του ΣΕΒΕ, το 55% προέρχεται από δυτικοευρωπαϊκές χώρες, το 23% από χώρες των Βαλκανίων και το 22% από άλλες χώρες. Όσον αφορά στο μέσο όρο των διανυκτερεύσεων, ανέρχεται σε 2 ημέρες, με το 75% να επιλέγει για τη διαμονή του ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.


Μία «γεύση» από τη νέα στρατηγική για τον τουρισμό Μία πρώτη «γεύση» από το υπό κατάρτιση marketingε plan του ελληνικού τουρισμού πήραν οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης Εργασίας μεταξύ του στρατηγικού συμβούλου του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Bordas και παραγόντων του τουριστικού κόσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Κατά την Συνάντηση Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη της στρατηγικής Marketing και του Συστήματος Ταυτότητας (Branding) του Ελληνικού Τουρισμού», προϋπολογισμού €2 εκατ. και διάρκειας 14 μηνών, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στην ομιλία της, αφού επισήμανε ότι το 2006 θα κλείσει με αύξηση των αφίξεων σε ποσοστό 10%, που μεταφράζεται σε 16 εκατομμύρια τουρίστες και ανάλογη αύξηση των τουριστικών εσόδων, που θα ξεπεράσουν τα €12 δισ., είπε, μεταξύ άλλων: «Είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός τουρισμός προσλαμβάνει στρατηγικό σύμβουλο για ένα έργο τόσο καθοριστικής σημασίας. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μία τόσο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη απάντηση στο τρίπτυχο των ερωτημάτων: Τι θέλουμε, που θα στοχεύσουμε, πως θα το πετύχουμε. Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προσδίδει μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα είναι ανοικτή και διαδραστική, θα διαμορφώνεται στην εξέλιξή της ανάλογα με τις απόψεις και τις διαπιστώσεις όλων εκείνων που συνθέτουν το ψηφιδωτό του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή τους φορείς της Πολιτείας, το υπουργείο και τον ΕΟΤ, αλλά και τις κινητήριες δυνάμεις της τουριστικής αγοράς». Σύμφωνα με την κα. Πετραλιά, τους επόμενους έξι μήνες προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν άλλες δύο συναντήσεις, όταν το έργο της στρατηγικής marketing και το branding system θα έχουν φθάσει στα επόμενα κομβικά τους στάδια. «Ο σύμβουλος καταγράφει, μελετά, αναλύει και εισηγείται. Και εμείς, όλοι εμείς θα κρίνουμε, θα συζητούμε και θα αποφασίζουμε», υπογράμμισε η κα. Πετραλιά. Από την πλευρά του ο κ. Bordas, επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει να εκπονήσει το marketing plan του ελληνικού τουρισμού, είπε ότι, η νέα στρατηγική marketing θα αποτελείται από δέκα marketing plan (ένα εθνικό και 9 ειδικά), ένα πρόγραμμα διαχείρισης κρίσεων, ένα σύστημα ενίσχυσης της ταυτότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης των πωλητών του τουριστικού προϊόντος, καθώς και από ένα πλαίσιο για την υποστήριξη υλοποίησης της εφαρμογής τους. Σύμφωνα με τον κ. Bordas, 95 χώρες την τελευταία 15ετία έχουν αναπτύξει και υλοποιούν marketing plans για τον τουρισμό τους. Μία ακόμη σημαντική επισήμανση είναι ότι τα επόμενα χρόνια κάθε κίνηση marketing των ανά τον κόσμο προορισμών, θα πρέπει να προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στις δημογραφικές παραμέτρους, ιδίως των μεγάλων αγορών προέλευσης τουριστών, καθώς οι ηλικιακές ομάδες διαμορφώνουν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό τις τάσεις, τόσο από πλευράς ζήτησης, όσο και προσφοράς.


NEA ΣΕΤΕ: Ελλοχεύει ο κίνδυνος για ανακοπεί της ανοδική πορείας του τουρισμού Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι ο ελληνικός τουρισμός θα μπορέσει να συντηρήσει το 2007 την ανοδική του πορεία των δύο τελευταίων χρόνων και ο κίνδυνος να μπει σε ένα νέο κύκλο αστάθειας και διακυμάνσεων, όπως είχε συμβεί μεταξύ 2001 και 2004, είναι πάντοτε υπαρκτός, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, στην καθιερωμένη κάθε τέλος του χρόΟ πρόεδρος του ΣΕΤΕ, νου συνάντηση με τους δηκ. Σταύρος Ανδρεάδης μοσιογράφους. «Η σημαντική αύξηση των αφίξεων κατά 7,2% που σημειώθηκε το 2006, έναντι του 2005 είναι ένα θετικό γεγονός, σήμερα, όμως, η δυσμενής εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, η καθυστέρηση στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τομέας του τουρισμού και το γεγονός ότι σχεδόν εξαντλήθηκαν οι θετικές επιδράσεις της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό», είπε ο κ. Ανδρεάδης. Και συμπλήρωσε: «Το 7,2% αφορά διεθνείς τουριστικές αφίξεις στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2006, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Κατά το 2006, παρουσιάστηκε μια ελαφρά ανακατανομή της ζήτησης στη λεκάνη της Μεσογείου γενικά και ειδικά σε ότι αφορά στους άμεσους ανταγωνιστές μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μερίδιο των 6 χωρών, στις οποίες κάνουμε σταθερά τη σύγκρισή μας σε επίπεδο ανταγωνισμού (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, Κροατία, Ισπανία) από 13,37% το 2005 έγινε 13,12% το 2006. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αντίστοιχη μεταβολή ήταν από 24,42% σε 24,27%. Ανάμεσα λοιπόν στις 6 χώρες, η Ελλάδα και η Ισπανία ωφελήθηκαν από την μείωση της Τουρκίας αρχικά και της Κύπρου κατά δεύτερο λόγο. Ελλάδα και Ισπανία ήταν επίσης ανάμεσα στους προορισμούς που ωφελήθηκαν από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, ο οποίος σταμάτησε την μεγάλη αύξηση που παρουσίασε τα τελευταία δύο χρόνια αυτή η περιοχή, οι επισκέπτες της οποίας κατά 50% περίπου προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο επίπεδο των εσόδων και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2006, σημειώνεται αύξηση 6,75%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Στην παγκόσμια κατάταξη των τουριστικών προορισμών για το 2005, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 16η θέση ως προς τις διεθνείς αφίξεις και την 11η ως προς τα έσοδα. Σε επίπεδο μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, ανάμεσα στις 10 - 15 παγκόσμιες δυνάμεις του τουρισμού με 1.070 δολάρια ΗΠΑ, αρκετά μπροστά από τους ανταγωνιστές της. «Οι επιδόσεις αυτές είναι αξιοσημείωτες και επιτυγχάνονται παρά τα πολλά και σημαντικά

28 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης. Αναφερόμενος στην δυσμενή για τους εντός ευρωζώνης τουριστικούς προορισμούς, εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, ο κ. Ανδρεάδης είπε: «Από τον Δεκέμβριο του 2005 μέχρι σήμερα το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου σχεδόν 12%, γεγονός που συνιστά τιμολογιακό μειονέκτημα έναντι των εκτός ευρωζώνης προορισμών. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν και το ευρώ φτάσει στα 1,37 δολάρια από τα 1,32 που είναι σήμερα, τότε η κατάσταση επιδεινώνεται». Αναλύοντας, στη συνέχεια, τα χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία εμπόδιζαν και δυστυχώς εξακολουθούν να εμποδίζουν την ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ως βασικά τα ακόλουθα: 1. Απουσία επιστημονικής υποστήριξης του τουρισμού και αδυναμία της Πολιτείας να δημιουργήσει τους Δορυφόρους Λογαριασμού Τουρισμού. 2. Καθυστέρηση τακτοποίησης των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και μη ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό. 3. Έλλειψη πολιτικής αερομεταφορών, μονοπώλια στην επίγεια εξυπηρέτηση και κακή κατάσταση περιφερειακών αεροδρομίων. 4. Έλλειμμα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τον τουρισμό. 5. Υψηλές εργοδοτικές εισφορές και ανάγκη εισαγωγής κατά περίπτωση ειδικών τιμολογίων για την ενέργεια στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι: «Αναμφίβολα τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια θετικότερη προσέγγιση των θεμάτων του τουρισμού από κυβερνητικής πλευράς. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός επίλυσης των προβλημάτων και υλοποίησης των νέων πρωτοβουλιών είναι κατώτερος του επιθυμητού, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι ο ελληνικός τουρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και εκτιμά ότι περισσότερα θετικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από 1 έως 2 χρόνια από σήμερα». Ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε ότι για την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας, λόγω της φύσης και του μεγέθους της, αλλά και της σημασίας της για την ελληνική οικονομία και κοινωνία γενικότερα, δεν αρκούν οι προσπάθειες και οι δράσεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά απαιτείται ο συντονισμός του συνόλου των υπουργείων και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεδομένου ότι αποτελούν τους διαμορφωτές του επιχειρηματικού πλαισίου της τουριστικής οικονομίας και μαζί με τον ιδιωτικό τομέα τους συνδιαμορφωτές των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος και σε ότι αφορά στην ελληνική εργοδοσία στο σύνολό της, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ διατύπωσε την πρόταση για ένα ρεαλιστικό διάλογο μεταξύ των παραγωγικών τάξεων, με στόχο τη δημιουργία ενός οργάνου, στο οποίο θα εκπροσωπείται ισότιμα και αναλογικά με την συμμετοχή του στο ΑΕΠ όλο το φάσμα των επί μέρους τομέων οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.


Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για «αστέρια» και «κλειδιά»

Προκηρύχθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης η πρώτη φάση του διαγωνισμού επιλογής Συμβούλου για την διατύπωση προτάσεων σχετικά με τη δημιουργία Ελληνικού Προτύπου για την ταξινόμηση των κυρίων και συμπληρωματικών τουριστικών καταλυμάτων της χώρας με το σύστημα των «Αστεριών» και «Κλειδιών». Το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται σε επτακόσιες χιλιάδες Eυρώ (700.000,00) και η συνολική διάρκεια του έργου ανέρχεται σε δεκαέξι (16) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο συγχρηματοδοτείται, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΚΠΣ 2000-2006, από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 35% και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 65%. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο ανάδοχος θα υλοποιήσει τις ακόλουθες εργασίες: 1. Αποτύπωση των χαρακτηριστικών και της παρούσας λειτουργικής κατάστασης των κύριων και συμπληρωματικών τουριστικών καταλυμάτων της χώρας, σε σχέση με τις διεθνείς πρακτικές και πραγματικότητα, μετά από αντιπροσωπευτική δειγματοληπτική έρευνα στο 2% των εν λόγω καταλυμάτων (στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα το δείγμα θα αναφέρεται κατά 60% στα παραθεριστικά και κατά 40% στα συνεχούς λειτουργίας καταλύματα). 2. Διατύπωση προτάσεων βελτίωσης του υφιστάμενου Π.Δ.43/2002, με στόχο τη δημιουργία κειμένου αναφοράς για διαβούλευση, που θα οδηγήσει στην δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Προτύπου για την ταξινόμηση των κύριων και συμπληρωματικών τουριστικών καταλυμάτων με το σύστημα των «Αστεριών» και των «Κλειδιών». Διατύπωση τελικού σχεδίου Προτύπου, βάσει και των αποτελεσμάτων σχετικής διαβούλευσης. 3. Παροχή νομικής υποστήριξης για την σύμφωνα με το ανωτέρω σχέδιο Προτύπου αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας, σχετικά με την ταξινόμηση/ πιστοποίηση των κύριων και συμπληρωματικών τουριστικών καταλυμάτων. 4. Δημιουργία επεξηγηματικού εγχειριδίου για χρήση από τους επιχειρηματίες των κύριων και συμπληρωματικών τουριστικών καταλυμάτων, αναφορικά με τις πολιτικές και πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουν, ούτως ώστε να αιτηθούν

κατάταξη σύμφωνα με το ανωτέρω σχέδιο Προτύπου. 5. Δημιουργία εγχειριδίου, για χρήση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που είναι επιφορτισμένες για την εποπτεία της τουριστικής αγοράς, με στόχο την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας αυτής. 6. Εκπαίδευση (με την υλοποίηση τεσσάρων σεμιναρίων) τόσο των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς, όσο και των συντελεστών παροχής τουριστικών υπηρεσιών για τα τουριστικά καταλύματα της χώρας, αναφορικά με τους κανόνες και διαδικασίες για την προώθηση της ταξινόμησης των κύριων και συμπληρωματικών τουριστικών καταλυμάτων με το σύστημα των «Αστεριών» και «Κλειδιών». 7. Μελέτη κάλυψης αστικής ευθύνης των τουριστικών καταλυμάτων. Σημειώνεται ότι με άλλον διαγωνισμό θα προσληφθούν δεκατέσσερις άλλοι σύμβουλοι, ένας για κάθε περιοχή αρμοδιότητας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (ΠΥΤ) της χώρας, οι οποίοι θα έχουν ως βασικό αντικείμενο: • Την αποτύπωση των χαρακτηριστικών καθώς και των λειτουργικών και λοιπών ποιοτικών στοιχείων των κύριων και συμπληρωματικών τουριστικών καταλυμάτων της χώρας και την οργανωμένη καταχώρησή τους σε Βάση Δεδομένων σε περιφερειακό (ΠΥΤ) και κεντρικό επίπεδο και • Την υποστήριξη της διαβούλευσης επί του σχεδίου Προτύπου ταξινόμησης των κύριων και συμπληρωματικών τουριστικών καταλυμάτων της χώρας, με την συλλογή των απόψεων των επιχειρηματιών και λοιπών ενδιαφερομένων.

Η Louis Hellenic Cruises στην Ερυθρά Θάλασσα Επταήμερες κρουαζιέρες στην Ερυθρά Θάλασσα με το κρουαζιερόπλοιο Sapphire δρομολογεί η Louis Hellenic Cruises, στο πλαίσιο της συνεχούς ανανέωσης και αναβάθμισης των δρομολογίων για τις κρουαζιέρες του 2007, και με βασικό γνώμονα την άμεση ανταπόκρισή της στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς της κρουαζιέρας. Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως και τον Απρίλιο του 2007, το Sapphire θα αναχωρεί από το λιμάνι Σάφαγκα (Λούξορ) της Αιγύπτου, με προορισμούς το θέρετρο Άκαμπα (Πέτρα) της Ιορδανίας, το Sharm El Sheik (Αγία Αικατερίνη) της Αιγύπτου, το Σουέζ και τη Χουργκάντα της Αιγύπτου. Η Louis Hellenic Cruises θα προσφέρει στην ελληνική αγορά οργανωμένα πακέτα αναχωρήσεων, που θα περιλαμβάνουν διανυκτέρευση στο Κάιρο, καθώς και τις μετακινήσεις από/προς το πλοίο. Το Sapphire, με χωρητικότητα 12.263 τόνων και μήκος 149 μέτρων, μπορεί να μεταφέρει 660 επιβάτες σε 290 καμπίνες, που διακρίνονται για την αισθητική και τη λειτουργικότητά τους. Διαθέτει άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλούς και φιλικής προς το περιβάλλον πλεύσης. Η Louis Hellenic Cruises, με την πραγματοποίηση κρουαζιέρων στην περιοχή του Αιγαίου, της Μεσογείου και τώρα και της Ερυθράς θάλασσας, αποδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή επιδίωξή της για την ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής κρουαζιέρας και την ανάδειξή της σε σημαντικό παράγοντα του διεθνούς Τουρισμού.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 29


NEA Αυξημένες οι διανυκτερεύσεις, καθηλωμένες οι τιμές

• Κατηγορία Α: 57,87% το 2005, 64,22% το 2006 • Κατηγορία Β: 52,39% το 2005, 59,40% το 2006 • Κατηγορία Γ: 49,59% το 2005, 53,74% το 2006

Ευρωπαϊκό «Benchmark» Ιανουάριος – Οκτώβριος 2006 Πληρότητα Πόλη

2006

2005

Μέση τιμή δωματίου %chg

Απόδοση ανά δωμάτιο

2006

2005

Αθήνα

71,0

64,5

10,0

109,52

108,19

%chg 1,2

2006 77,76

2005 69,82

%chg 11,4

Βιέννη

75,3

73,5

2,4

128,77

116,67

10,4

96,96

85,75

13,1

Λονδίνο

81,7

75,1

8,8

194,77

175,41

11,0

159,13

131,73

20,8

Παρίσι

74,2

71,2

4,2

198,46

185,53

7,0

147,26

132,10

11,5

Βερολίνο

69,6

65,9

5,6

117,07

103,52

13,1

81,48

68,22

19,4

Μόναχο

70,6

70,1

0,7

139,12

125,31

11,0

98,22

87,84

11,8

Ρώμη

77,1

74,0

4,2

206,91

192,62

7,4

159,53

142,54

11,9

Άμστερνταμ

81,1

76,2

6,4

161,40

145,61

10,8

130,90

110,95

18,0

Βαρκελώνη

72,7

72,5

0,3

162,70

150,97

7,8

118,28

109,45

8,1

Μαδρίτη

69,0

68,0

1,5

134,28

128,08

4,8

92,65

87,09

6,4

Κων/πολη

68,8

75,8

-9,2

163,09

140,28

16,3

112,21

106,33

5,5

Η αύξηση των διανυκτερεύσεων σε ποσοστό 10% και η οριακή αύξηση του 1,5% στις τιμές ήταν τα βασικά γνωρίσματα της αθηναϊκής ξενοδοχίας το πρώτο δεκάμηνο του 2006. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό «Benchmark» για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2006, παρατηρείται μια αύξηση των διανυκτερεύσεων της τάξης του 10%, με τις τιμές να παραμένουν καθηλωμένες, παρουσιάζοντας ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ανόδου της τάξης του 1,5%, το οποίο τελικώς υπολείπεται κατά 5% της αύξησης του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Αττικής. Η εξισορρόπηση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ξενοδοχείων, επιτυγχάνεται κυρίως από την αύξηση του «revpar» (11,4%), όπου αν αφαιρεθεί η εκτιμώμενη αύξηση του λειτουργικού κόστους συνέπεια της αύξησης της πληρότητας, η οποία υπολογίζεται σε 5-6%, με το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται η υστέρηση της αύξησης των τιμών. «Δηλαδή μιλάμε για καθαρά οριακά οικονομικά αποτελέσματα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΞΑ. Αλλαγή του σκηνικού, υπογραμμίζει η ΕΞΑ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάπτυξη νέων αγορών, όπως του συνεδριακού και του Citybreak, και όχι με άκρατη μείωση των τιμών ή υιοθέτηση προσφορών, αφού το ξενοδοχείο αντιπροσωπεύει χαμηλό ποσοστό στο συνολικό κόστος του τουριστικού πακέτου της Αττικής. Αυξημένη ήταν η κίνηση στα αθηναϊκά ξενοδοχεία το μήνα Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ), αυξημένες πληρότητες καταγράφησαν το μήνα Οκτώβριο στα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, στην Αθήνα, και την ευρύτερη περιοχή, σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, οι πληρότητες των ξενοδοχείων Πολυτελείας από 58,78% το 2005 ανήλθαν στο 61,01% το 2006, των ξενοδοχείων Α` Κατηγορίας από 57,87% σε 64,22%, των Β` Κατηγορίας από 52,39% σε 59,40% και Γ` Κατηγορίας από 49,59% σε 53,74%. • Κατηγορία Π: 58,78% το 2005, 61,01% το 2006

30 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χρονιά ρεκόρ για τη φιλοξενία συνεδριακών διοργανώσεων στο Rodos Palace

Σε χρονιά ρεκόρ για τη φιλοξενία συνεδριακών διοργανώσεων στη Ρόδο και το Rodos Palace εξελίχθηκε το 2006. Κορυφαίες συναντήσεις τόσο από πλευράς αριθμού όσο και επιπέδου συμμετεχόντων διαδέχθηκαν η μία την άλλη με επιστέγασμα το 15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) (4-8/10/2006), όπου 12.000 σύνεδροι έδωσαν το παρόν στη Ρόδο, εκπροσωπώντας 87 χώρες από όλο τον κόσμο. Άψογη κρίθηκε και η διοργάνωση της 6ης Ευρω-Μεσογειακής Υπουργικής Διάσκεψης για τη Βιομηχανία (Εuro-Med 2006), η οποία φιλοξενήθηκε στο Rodos Palace (21-22/09/06) με τη συμμετοχή 37 υπουργών και Αντιπροσωπειών από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκούντερ Φερχόιγκεν. Αμέσως μετά (27-30/09/2006) ακολούθησε το 18ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο, με την παρουσία 1.000 επιστημόνων, ενώ νωρίτερα (11-14/06/06), το Rodos Palace, υποδέχθηκε για 3η φορά, το 44ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που συγκέντρωσε 2000 συνέδρους. Φέτος όμως φιλοξενήθηκαν και συναντήσεις πολυεθνικού διαλόγου, όπως το Ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (7-8/07/2006), με την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη, αλλά και το Διεθνές Συμπόσιο «Η αναγκαιότητα του διαλόγου ανάμεσα στους Πολιτισμούς» (21-22/07/06). Η επιτυχημένη συνεδριακή χρονιά έκλεισε με τη φιλοξενία και χορηγική υποστήριξη του 2ου Διεθνούς Forum Τουρισμού Ρόδου «Ανταγωνιστικότητα Μέσω Αειφορίας: Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τους Μεσογειακούς Τουριστικούς Προορισμούς» (10-11/11/2006). Με τη θεαματική άνοδο της συνεδριακής αγοράς το 2006, το Rodos Palace με υπόβαθρο την 30χρονη εμπειρία του και με συνεχείς επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων και υπηρεσιών επιβεβαίωσε την ηγετική του παρουσία στο χώρο.


Στρατηγική συμφωνία Club Hotel Casino Loutraki- Caesars Palace Las Vegas Στη σύναψη συμφωνίας με την Caesars Palace Las Vegas, προχώρησε η Club Hotel Casino Loutraki, Conference Resort and Casino, για την αμοιβαία προσφορά VIP παροχών και υπηρεσιών διαμονής στους κοινούς διακεκριμένους πελάτες τους. Στο πλαίσιο της σημαντικής αυτής συνεργασίας, η Caesars Palace, ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς παγκοσμίως, και η Club Hotel Casino Loutraki, ένα από τα μεγαλύτερα casino resort στην Ευρώπη, πρόκειται να εφαρμόσουν από κοινού ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκλειστικών προνομίων, που απευθύνεται στους υψηλής στάθμης επισκέπτες των δύο φημισμένων resort. Ειδικότερα, το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της Caesars Palace Las Vegas και της Club Hotel Casino Loutraki πρόκειται να εστιαστεί αρχικά στους παρακάτω τομείς: • VIP ταξιδιωτικές ρυθμίσεις για τους εκλεκτούς πελάτες των δύο resorts. • Εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού, με σκοπό την εξασφάλιση κορυφαίου επιπέδου φιλοξενίας για τους πελάτες του προγράμματος. • Συνεργασία για την ανάπτυξη κοινών προωθητικών ενεργειών, που θα απευθύνονται σε διακεκριμένους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και σε μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα αντίστοιχα. • Πρόγραμμα αμοιβαίας φιλοξενίας για τους σημαντικότερους πελάτες των καζίνο που διαθέτουν τα δύο resorts. «Είναι μια κοινή προσπάθεια που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους πιο απαιτητικούς πελάτες μας, εκείνους που ξέρουν να αναζητούν την ξεχωριστή ποιότητα σε κάθε ταξίδι τους», είπε σχετικά ο κ. Roni Aloni, Γενικός Διευθυντής του Club Hotel Casino Loutraki. Και πρόσθεσε: «Κάθε VIP πελάτης του Caesars, θα απολαμβάνει στο Club Hotel Casino Loutraki ιδιαίτερες παροχές και προνομιακή εξυπηρέτηση από το προσωπικό μας, το οποίο θα έχει από πριν φροντίσει κάθε λεπτομέρεια για μια απόλυτα άνετη διαμονή. Αντίστοιχου επιπέδου φιλοξενία θα περιμένει και τους VIP πελάτες της Club Hotel Loutraki στο Caesars Palace. Οι υπηρεσίες θα είναι εξατομικευμένες και θα προσαρμόζονται σε κάθε πελάτη ξεχωριστά, βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του αλλά και της σχέσης που έχουμε μαζί του. Το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε είναι περισσότερο ευχαριστημένοι και πιστοί στα resorts μας πελάτες.Στις προσδοκίες μας είναι άλλωστε η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με το Caesars». Το Caesars Palace -που ανήκει στο Harrah’s Entertainment resort- είναι ένα resort έκτασης 85 στρεμμάτων, το οποίο έχει γίνει συνώνυμο με τη διεθνούς φήμης ψυχαγωγία, πολυτέλεια και γεύση. Κυρίαρχο στην καρδιά του Las Vegas Strip, το Caesars Palace διαθέτει 3.340 δωμάτια και σουίτες, 25 μονα-

δικά εστιατόρια και καφετέριες, τον «Κήπο των Θεών» με 18,2 στρέμματα κήπους και πισίνες, πολυτελή spa και salon, καθώς και συνεδριακό χώρο 240,000 τ.μ.. Το Colosseum των 4.100 θέσεων φιλοξενεί κατά καιρούς εμφανίσεις των διασημότερων προσωπικοτήτων της show business, όπως η Celine Dion, ο Elton John και ο Jerry Seinfeld, ενώ βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από εστιατόρια των διάσημων σεφ και από τα φημισμένα Forum Shops στο Caesars.

Συμφωνία Trinity-SNHU Το Southern New Hampshire University (SNHU), ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών προσφέρει, εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις του Trinity, στη Χερσόνησο της Κρήτης, Master of Science (M.Sc.) Degree in Hospitality Administration. Ο πρόεδρος του TRINITY κ. Νίκος Σκουλάς εξέφρασε την ικανοποίησή του κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, σύμφωνα με την Ο πρόεδρος του TRINITY οποία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα κ. Νίκος Σκουλάς εγγράφονται στο SNHU, οι καθηγητές του οποίου θα παραδίδουν τα μαθήματα στην Αγγλική γλώσσα, στο campus του Trinity. Ο μεταπτυχιακός αυτός τίτλος θα υπογράφεται από το SΝHU. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από το Accreditation Commission for Programs in Hospitality Administration (ACPHA) και είναι ένα από 32 μόνο προγράμματα με αυτή την πιστοποίηση σ’ ολόκληρη την Αμερική. Το πρόγραμμα σπουδών, αποτελείται από 12 μαθήματα (36 credits), αρχίζει το Σεπτέμβριο του 2007 και έχει διάρκεια ενός έτους για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ με τετραετείς τουριστικές και ξενοδοχειακές σπουδές. Είναι δε μια εξαιρετική ευκαιρία για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ σε διαφορετικό γνωστικό πεδίο να επιδιώξουν μια επιτυχή καριέρα στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο, αποκτώντας ένα σοβαρό μεταπτυχιακό τίτλο με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτή την κατηγορία υποψηφίων προσφέρονται προπαρασκευαστικά μαθήματα «γεφύρωσης» με το πρόγραμμα Master, με έναρξη στις 22 Ιανουαρίου 2007. Υπενθυμίζεται ότι το Αγγλόφωνο εκπαιδευτικό ίδρυμα Trinity προσφέρει επίσης προγράμματα Bachelor και Associate Degrees καθώς και Diploma σε τουριστικές και ξενοδοχειακές σπουδές, με έναρξη μαθημάτων για το ανοιξιάτικο semester, στις 22 Ιανουαρίου. Το Trinity έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας και σε προπτυχιακό επίπεδο, με το Thompson Rivers University του Καναδά και με το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ για αμοιβαία και ισότιμη αναγνώριση των μαθημάτων καθώς και για ανταλλαγή καθηγητών και φοιτητών, πράγμα που παρέχει σημαντικές ευκαιρίες διεθνών εμπειριών στον τουριστικό κλά-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 31


NEA Δεύτερη επιλογή για τους Βρετανούς η Ελλάδα Στα κορυφαία ξενοδοχεία τα Grand Resort Lagonissi και Elounda Beach Δεύτερη επιλογή αποτελεί για τους Βρετανούς τουρίστες η Ελλάδα, με πρώτη την Ισπανία, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Μεγάλης Βρετανίας (Association of British Travel Agents-ABTA). Τα στοιχεία προκύπτουν βάσει των κρατήσεων που έχουν γίνει από γραφεία-μέλη της ΑΒΤΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, αύξηση της τάξης του 10% παρουσίασαν οι αφίξεις των Άγγλων τουριστών στην Αφρική, με την Αίγυπτο να σημειώνει αύξηση 11%, την Κένυα 50%, το Μαρόκο 33% και την Τυνησία 4%. Σημαντικά αυξημένες ήταν και οι κρατήσεις σε χώρες οι οποίες επηρεάστηκαν άμεσα από το τσουνάμι το 2004, όπως είναι η Ταϊλάνδη, η οποία παρουσίασε αύξηση 17% και η Σρι Λάνκα 19%. Εντυπωσιακή αύξηση, όσον αφορά στις αφίξεις Άγγλων τουριστών κατεγράφη στην Βραζιλία, σε ποσοστό 560%. Ακόμη, στους ευνοημένους της εφετινής χρονιάς από την αγγλική αγορά ήταν και η Γερμανία, όπου σημειώθηκε 32% αύξηση στις αφίξεις Άγγλων τουριστών. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε καθοριστικά η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΑΒΤΑ, παρότι οι Άγγλοι εξακολουθούν να επιλέγουν για τις διακοπές τους παραδοσιακούς, μεσογειακούς προορισμούς, εντούτοις μεγάλη είναι η ζήτηση για εξωτικούς προορισμούς.

Μία νέα σημαντική διάκριση προσέθεσαν στο ενεργητικό τους τα ξενοδοχεία Grand Resort Lagonissi και Elounda Beach του ομίλου Helios Hotels & Resorts, μέλη των Leading Hotels of the world. Συγκεκριμένα, στο διεθνές συνέδριο των Leading Hotels που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, το Grand Resort Lagonissi και το Elounda Beach αναδείχθηκαν μέσα στα δέκα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο Ο γενικός διευθυντής του στις προτιμήσεις των Ρώσων τουομίλου κ. Αλέξιος Κοιμήσης ριστών. Σημειώνεται ότι αυξημένες σε ποσοστό 96,78% και 42,18% ήταν οι κρατήσεις εφέτος, σε σύγκριση με το 2005 από τη ρωσική αγορά στο Grand Resort Lagonissi και στο Elounda Beach, αντίστοιχα. «Ο όμιλος Helios Hotels & Resorts θα συνεχίσει την προσπάθεια για συνεχή αναγνώριση, τόσο των μοναδικών ξενοδοχειακών μονάδων του, όσο και του ελληνικού τουρισμού γενικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του ομίλου κ. Αλέξιος Κοιμήσης.

Από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου η ITB 2007

Hilton Αθηνών: Νέο πρόσωπο στις δημόσιες σχέσεις Η κα. Βιολέττα Γκελεστάθη ανέλαβε τη διεύθυνση επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου Hilton Αθηνών. Η κα. Γκελεστάθη είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών, με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Δημόσιες Σχέσεις και την Επικοινωνία από το The London College. Η κα. Γκελεστάθη κατά το παρελθόν έχει εργαστεί ως σύμβουλος επικοινωνίας και marketing coordinator σε γνωστά νοσοκομεία του εξωτερικού, όπως είναι τα Guy’s & St. Thomas’s Hospital Trust, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, κ.ά..

32 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

To διάστημα 7-11 Μαρτίου 2007 διεξάγεται στο Βερολίνο η ITB (International Tourism Borse). Η διεθνής βιομηχανία τουρισμού συναντάται κάτω από την ίδια στέγη, για πέντε ημέρες, σε έναν εκθεσιακό χώρο 150.00 τ.μ.. Σημειώνεται ότι η ITB 2006, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα, παρουσίασε αυξημένα μεγέθη, τόσο όσον αφορά στον αριθμό των εκθετών, όσο και των επισκεπτών. Ειδικότερα, στην έκθεση συμμετείχαν 10.856 εκθέτες από 178 χώρες και την επισκέφθηκαν 162.823 άτομα, από τα οποία 94.553 ήταν εμπορικοί επισκέπτες. Αυξημένα, επίσης, ήταν και τα ποσοστά των εκθετών και επισκεπτών, οι οποίοι έκλεισαν συμφωνίες και προχώρησαν στην υπογραφή συμβολαίων κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Επιπλέον, την έκθεση επισκέφθηκαν 8.000 δημοσιογράφοι από 85 χώρες. Σημειώνεται ότι στην ITB 2006, το ελληνικό περίπτερο τιμήθηκε με το πρώτοβραβείο καλύτερου περιπτέρου.


Δωδεκάμηνη λειτουργία για τον ιππικό όμιλο του Πόρτο Καρράς Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες του, θα λειτουργήσει, για πρώτη φορά, συνεχώς κατά τη διάρκεια της σαιζόν Φθινόπωρο 2006 – Άνοιξη 2007, ο ιππικός όμιλος στο Porto Carras Grand Resort. Με τη μόνιμη εγκατάσταση ίππων καθώς και έμπειρου προπονητή οι φιλοξενούμενοι του συγκροτήματος μπορούν να απολαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ιππασία σε ένα περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς. Ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας που διασχίζουν τους αμπελώνες, τα γραφικά λιμανάκια και τις κατάφυτες πλαγιές του Μελίτωνα αποτελούν πρόκληση τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους έμπειρους ιππείς. Στον ιππικό όμιλο του Πόρτο Καρράς προσφέρονται επίσης μαθήματα ανάλογα του επιπέδου που βρίσκεται ο κάθε ιππέας. Εκτός όμως από τον ιππικό όμιλο, όλο το χρόνο λειτουργούν επίσης το 5 αστέρων Deluxe ξενοδοχείο Μελίτων, το Συνεδριακό Κέντρο Olympic Hall, το Κέντρο Θαλασσοθεραπείας & Spa, το διεθνών προδιαγραφών 18 οπών γήπεδο Γκολφ και το Golf Club, η Μαρίνα, η Ακαδημία Τένις αλλά και όλοι οι χώροι άθλησης (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, mountain bike, πεζοπορικές διαδρομές), το Καζίνο, ο χώρος γευσιγνωσίας οίνων στο Κτήμα Πόρτο Καρράς καθώς επίσης και εστιατόρια και μπαρ διαφορετικού ύφους και στυλ με live music.

Στο ετήσιο Boat Show Salon Nautique de Paris 2006 η Vernicos Yachts Στην έκθεση Salon Nautique de Paris 2006 που διεξήχθη από τις 2 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2006 στον εκθεσιακό χώρο Porte de Versailles, στο Παρίσι, συμμετείχε για μία ακόμα χρονιά η εταιρία Vernicos Yachts. Η Vernicos Yachts, στην αίθουσα 1, περίπτερο P49, συνεπής στο ραντεβού της με τους Ευρωπαίους λάτρεις της θάλασσας και της ιστιοπλοΐας παρουσίασε το νέο Cyclades 39.3, τα πολυτελή σκάφη Bénéteau 57, Océanis 523, την πλήρης σειρά Catamaran του ναυπηγείου Lagoon και όλη την υπόλοιπη γκάμα των σκαφών του γαλλικού ναυπηγείου Bénéteau προς ναύλωση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Vernicos Yachts, η οποία έχει ιστορία πάνω από 30 χρόνια στο χώρο των ναυλώσεων ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων σκαφών, από την άνοιξη του 2007 θα προσφέρει τις υπηρεσίες της και από 3 νέες βάσεις (Bodrum, Marmaris,Göcek) στην Τουρκία.

Non Stop Weekend: Για να μιλάς με όλους το Σαββατοκύριακο! Μετά την επιτυχημένη πορεία των Non Stop 500 και Non Stop 500 For 2 και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των συνδρομητών για οικονομική επικοινωνία και το Σαββατοκύριακο, η TIM προσφέρει στους πελάτες ΤΙΜ F2G άλλη μία επιλογή Non Stop, το Νon Stop Weekend. Το Νon Stop Weekend, προσφέρει 180 δωρεάν λεπτά ομιλίας προς όλους τους αριθμούς ΤΙΜ, με χρέωση μόνο 3 ευρώ (με ΦΠΑ) ανά Σαββατοκύριακο, για Non Stop επικοινωνία και το Σαββατοκύριακο. Οι ενδιαφερόμενοι πελάτες ΤΙΜ F2G, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το Νon Stop Weekend χρειάζεται απλά να καλέσουν στο 1265 ή να αποστείλουν ένα SMS με την εντολή ΣΚ στο 1255. Ο δωρεάν χρόνος ομιλίας ισχύει από τo Σάββατο στις 00:00 μέχρι και την Κυριακή στις 23:59. Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή ακόμα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ο δωρεάν χρόνος ομιλίας θα ισχύει μέχρι το τέλος του. Σε περίπτωση που η ενεργοποίηση πραγματοποιηθεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, ο δωρεάν χρόνος, θα ισχύει για το προσεχές Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται ότι το F2G NON STOP 500 προσφέρει 500 λεπτά δωρεάν χρόνου oμιλίας και 500 δωρεάν SMS προς έναν αριθμό ΤΙΜ (καρτοκινητό ή συμβόλαιο) με 4,17€/30 ημέρες (με ΦΠΑ), ενώ το F2G NON STOP For 2 δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες ΤΙΜ F2G να προσθέσουν ένα επιπλέον αριθμό TIM (καρτοκινητό ή συμβόλαιο) στην υπάρχουσα υπηρεσία με ένα χαμηλό έξτρα κόστος ενεργοποίησης, μόνο 3 ευρώ (με ΦΠΑ).

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Θηλυκό πόκερ - Συμφέρον και Συμπάθεια» Με ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Θηλυκό πόκερ - Συμφέρον και Συμπάθεια», «ξαναχτυπά» ο Μίμης Ανδρουλάκης. Ο συγγραφέας, με το γνωστό του ύφος, επιχειρεί μέσα από το βιβλίο του να παρουσιάσει μία άλλη εικόνα και να δώσει μία νέα διάσταση στην πολιτική, την οικονομία, και εν γένει στη ζωή μέσα από το «θηλυκό άγγιγμα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Τα πάντα, άλλωστε, δείχνουν τόσο διαφορετικά μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας. Το νέο μυθιστόρημα του Μίμη Ανδρουλάκη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 33


ΔΙΕΘΝΕΣ

«Καλπάζει» ο διεθνής Τουρισμός • Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά η ανοδική πορεία του Τουρισμού • Αυξημένες και οι τουριστικές δαπάνες • Θετικές οι πρώτες εκτιμήσεις και για το 2007 • «Πρωταγωνίστρια» η Αφρική

Μία από τις πιο καλές χρονιές, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το 2006 που κλείνει για τον Τουρισμό σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η ανοδική αυτή πορεία φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το 2007. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, στο οκτάμηνο του 2006, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανήλθαν στα 578 εκατομμύρια, από 553 εκατομμύρια την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Αυτό αντιστοιχεί σε μια ανάπτυξη του 4,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει τις θετικές εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για αύξηση του τουρισμού στο σύνολο του έτους, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο Βαρόμετρο του WTO, τον Ιανουαρίου του 2006. Η παγκόσμια τουριστική ζήτηση, εξακολουθεί να ξεπερνά τις προσδοκίες, δείχνοντας αντοχή σε εξωγενείς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, σε ανοδικά επίπεδα κινήθηκαν και οι τουριστικές δαπάνες, που συνιστούν σημαντικό δείκτη για την πορεία του τουρισμού. Αισιόδοξες, είναι οι προβλέψεις για τον διεθνή τουρισμό και το 2007, οπότε και εκτιμάται πως θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία, με πιο αργά, αλλά σταθερά βήματα.

34 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αφρική είναι σήμερα ο κύριος πρωταγωνιστής στον τουριστικό στίβο, δεδομένου ότι στο διάστημα ΙανουάριοςΑύγουστος του 2006 καταγράφεται μια αύξηση 9,8% και η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,1% στο σύνολο του έτους. Ακολουθούν η Ασία και ο Ειρηνικός με 8,3% και η Μέση Ανατολή με 6%. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη της τάξεως του 3,1% μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά αντιπροσωπεύει μερικές δεκάδες εκατομμύρια επιπρόσθετες αφίξεις κατά την 8μηνη περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2006. Μόνο η Αμερική έχει σημειώσει χαμηλό στόχο, αγγίζοντας μια μέση αύξηση 2,5%, σαν αποτέλεσμα των πιο αδύναμων επιδόσεων, από τις αναμενόμενες, για τη Βόρεια Αμερική (0,4%), ενώ η Καραϊβική, η Κεντρική και η Νότιος Αμερική ξεπέρασαν τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε κατά το μήνα Ιούνιο σε ποσοστό 5,3%, ενισχυμένο σε κάποιο βαθμό από το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε για τη Γερμανία, λόγω της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου της FIFA. Το μικρότερο, πάλι, ποσοστό αύξησης -μικρότερο του μέσου όρου- παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, δεδομένου των υπέροχων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε ορισμένες χώρες, με συνέπεια την στροφή στον εσωτερικό τουρισμό. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 3,5%. Βεβαίως, μετά την ξέφρενη πορεία του τουρισμού το πρώτο οκτάμηνο του 2006, οι εκτιμήσεις για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2006 είναι πιο μετριοπαθείς. Για το σύνολο του έτους, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού,


Διεθνής Τουριστική Δαπάνη Σύνολα US$ 1995

2000

2003

2004

2005

(εκατομμύρια)

οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως πρόκειται να σημειώσουν ανάπτυξη περίπου 4,6%. Ανά περιοχές, η Αφρική προβλέπεται να σημειώσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη -10,6%, έναντι πρόβλεψης 5,5%- μπροστά από την Ασία και τον Ειρηνικό (7,7%), τη Μέση Ανατολή (7,2%), την Ευρώπη (3,4%) και την Αμερική (2,5%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα αποτελέσματα σε Καναδά και Μεξικό, έχουν σαν συνέπεια μία πτώση στη σχετική πρόβλεψη για την Αμερικανική ήπειρο κατά 0,6% μονάδες. Πτώση περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα συγκρινόμενη με την αρχική πρόβλεψη για το σύνολο του έτους 2006, εμφανίζουν και η Ασία, ο Ειρηνικός και η Μέση Ανατολή. Η ανοδική πορεία του τουρισμού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα συνεχιστεί και το 2007, με πιο αργά, ωστόσο, βήματα. Η αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις προβλέπεται να είναι μισό βαθμό χαμηλότερη από το 2006, και να διαμορφωθεί γύρω στο 4%, εναρμονισμένη ωστόσο με την προβλεπόμενη μακροχρόνια ετήσια ανάπτυξη του 4,1% μέχρι το 2020. Ωστόσο, ο δείκτης ανάπτυξης φθίνει εφόσον η μεγαλύτερη από την ωθημένη ζήτηση στην αγορά έχει πλέον καλυφθεί, ακολουθώντας τα δύσκολα χρόνια 2001-2003.

Σε ανοδική πορεία και οι τουριστικές δαπάνες Οι πρόσφατες τάσεις στις τουριστικές δαπάνες, που συνιστούν σημαντικό δείκτη για την πορεία του τουρισμού, επιβεβαιώνουν ότι, αν και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη ζήτηση από την αρχή του 2006 - τρομοκρατικές επιθέσεις, ανησυχίες για θέματα ασφάλειας και υγείας και φυσικές καταστροφές-, τόσο οι αναπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες αγορές σημειώνουν υγιείς αυξήσεις. Περισσότερες από 50 χώρες δαπάνησαν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια (Αμερικής) στον αλλοδαπό τουρισμό το 2005. Μόνο μια μικρή μερίδα της αγοράς υπέστη πτώση κατά τους πρώτους 6 μήνες από το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2006, στο κομμάτι των τουριστικών δαπανών. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τη συλλογή δεδομένων, οι απώλειες ήταν σχετικά -αν όχι πολύ- μέτριες. Μεταξύ των 30 πιο σημαντικών αγορών, τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στις τουριστικές δαπάνες, κρατούν οι αναπτυσσόμενες αγορές: η Πολωνία (48% μέχρι τον Ιούνιο), η Ινδία (34% μέ-

1

Γερμανία

60.2

53.0

64.7

71.0

72.7

2

Αμερική

44.9

64.7

57.4

65.8

69.2

sa

3

Ηνωμένο Βασίλειο

24.9

38.4

47.9

56.5

59.6

sa

4

Ιαπωνία

36.8

31.9

28.8

38.2

37.5

5

Γαλλία

16.4

17.8

23.4

28.6

31.2

6

Ιταλία

14.8

15.7

20.6

20.5

22.4

7

Κίνα

3.7

13.1

15.2

19.1

21.8

$

8

Καναδάς

10.3

12.4

13.4

15.9

18.4

Sa

9

$

Ρώσικη Ομοσπονδία

11.6

8.8

12.9

15.7

17.8

10

Ολλανδία

11.7

12.2

15.3

16.4

16.2

11

Κορέα

6.3

7.1

10.1

12.4

15.3

12

Ισπανία

4.5

6.0

9.1

12.2

15.1

13

Βέλγιο

8.1

9.4

12.2

14.0

14.9

14

Χονγκ Κονγκ

10.5

12.5

11.4

13.3

13.3

15

Αυστραλία

5.2

6.4

7.2

10.2

11.2

16

Αυστρία

10.4

8.5

11.8

11.9

11.1

17

Σουηδία

5.4

8.0

8.2

10.2

10.8

18

Σιγκαπούρη

4.6

4.5

8.0

9.6

9.9

19

Νορβηγία

4.2

4.6

6.7

8.4

9.8

20

Ελβετία

7.4

6.3

7.5

8.8

9.3

21

Ταϊβάν

7.1

8.1

6.4

7.8

8.8

$

22

Μεξικό

3.2

5.5

6.3

7.0

7.6

$

23

Δανία

4.4

4.7

6.7

7.3

6.5

24

Ινδία

1.0

2.7

3.6

5.1

5.8

25

Ιρλανδία

2.0

2.5

4.7

5.2

5.8

26

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

3.0

4.0

4.5

5.3

27

Ταϊλάνδη

4.3

2.8

2.9

4.5

5.0

28

Βραζιλία

3.4

3.9

2.3

2.9

4.7

29

Πολωνία

5.5

3.3

2.8

3.8

4.3

30

Κουβέιτ

2.2

2.5

3.3

3.7

4.3

31

Σαουδική Αραβία

4.2

4.3

3.8

32

Ιράν

0.2

0.7

3.8

4.1

33

Μαλαισία

2.3

2.1

2.9

3.1

3.7

34

Ινδονησία

2.2

3.2

3.1

3.5

3.6

$

35

Λίβανο

2.9

3.2

36

Νότια Αφρική

1.9

2.1

2.8

3.1

3.4

Sa

37

Πορτογαλία

2.1

2.2

2.4

2.8

3.1

38

Φιλανδία

2.3

1.9

2.4

2.8

3.1

39

Ελλάδα

1.3

4.6

2.4

2.9

3.0

40

Λουξεμβούργο

1.1

1.3

2.4

2.9

3.0

41

Ουγγαρία

1.5

1.7

2.6

2.9

2.9

42

Ισραήλ

2.1

2.8

2.6

2.8

2.9

$

43

Τουρκία

0.9

1.7

2.1

2.5

2.9

$

44

Αργεντινή

3.3

4.4

2.5

2.6

2.8

$

45

Ουκρανία

0.2

0.5

0.8

2.5

2.8

$

46

Ν. Ζηλανδία

1.3

1.5

1.8

2.2

2.7

47

Τσέχικη Δημοκρατία

1.6

1.3

1.9

2.3

2.4

$

$

$

$

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

35


ΔΙΕΘΝΕΣ Διεθνές Τουριστικές Αφίξεις 30

27,3

25

22,8

20 15 11,1

10

7,8 4,3

5 0

4,0

7,7

9,1 6,2

3,4

2,5

8,5

10,6 7,7

4,6

7,2

3,7

0,1 -3,1

-5 -10

-9,3

-15 Ευρώπη

Ασία & Ειρηνικός

Πηγή: World Tourism Organization

Αμερική

Μέση Ανατολή

Ασία 03/02

04/03

05*/04

Πρόβλεψη 2006

στον ο τρίτος χρόνος διψήφιας ανάπτυξης. Άλλες αναπτυσσόμενες αγορές είναι η Ρώσικη Ομοσπονδία, η δημοκρατία της Κορέας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ταϊλάνδη, οι οποίες σημείωσαν διψήφιες αυξήσεις, τόσο το 2004 και το 2005 και προβλέπεται να συνεχίσουν σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης το 2006.

Κορυφαίοι τουριστικοί «ενισχυτές»

χρι τον Ιούνιο), η Βραζιλία (22% ως το Σεπτέμβρη) και η Κίνα (16% μέχρι τον Ιούνιο), τρεις εκ των οποίων εκπροσωπούν τις «BRICs Economies», όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 2003 από τον Jim O’Neill, οικονομολόγο στην τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs, όταν αναφερόταν στις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, χώρες για τις οποίες είχε προβλέψει ότι θα εντάσσονταν στις πιο δεσπόζουσες οικονομίες μέχρι το 2050. Η σημασία των αυξήσεων, σε όλες τις περιπτώσεις εκτός της Πολωνίας (-0.2% το 2005), έγκειται στο ότι είναι τουλάχι-

36 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Γερμανία στοχεύει να αυξήσει τη δύναμή της στην παγκόσμια κατάταξη το 2006 όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες, χάρη σε μια αύξηση κοντά στο 5% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς. Αυτό προκύπτει μάλλον από πιο μέτρια αποτελέσματα από το 2002 ως το 2005, ουσιαστικά παράδοξη απόδειξη ότι τελικά η αγορά επανακάμπτει. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο 4,6% επιβεβαιώνοντας τη συνεχή επάνοδο μετά από πτώσεις που ακολούθησαν το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, και η Ιαπωνία που παρουσίαζε εικόνα στασιμότητας το 2005, σημειώνει επίσης δυναμική επάνοδο. Οι μόνες δύο απογοητευτικές αγορές φέτος είναι η Ιταλία (-1,5% από τον Ιούλιο) και η Ολλανδία (-2,3% για τους πρώτους 6 μήνες) που ήταν σε ύφεση από το 2003. Το Ηνωμένο Βασίλειο που υποστήριξε τις γενικές τάσεις όταν άλλες αγορές ήταν αρνητικά επηρεασμένες από εξωτερικά γεγονότα, τελικά έχει αρχίσει να σημειώνει πτώση. Αλλά πολλοί στη βιομηχανία αποδίδουν τη φετινή αναπτυξιακή ύφεση σε αναποφασιστικότητα όσον αφορά το ταξίδι στο εξωτερικό τον καιρό του παγκοσμίου κυπέλλου FIFA, συν το γεγονός ότι η ζήτηση για εγχώριο ταξίδι κορυφώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υψηλής περιόδου, ιδίως τον Ιούλιο όταν ο καιρός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σχεδόν τόσο καλός, όσο σε κάποια μεσογειακά, ηλιόλουστα θέρετρα. Για την Κίνα, τον ηγέτη όσον αφορά την ανάπτυξη φέτος, μεταξύ των 10 κορυφαίων spenders, κάποιοι προορισμοί θέτουν το ζήτημα της σύντομης ως και μεσοπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης της αγοράς και του επιπέδου επενδύσεων που απαιτείται για να εξασφαλίσει ένα μερίδιο αγοράς. Αν διατηρηθούν οι τρέχουσες τάσεις η Ρώσικη Ομοσπονδία θα συνεχίσει να είναι μια από τις αγορές που προσφέρουν το δυναμικό καλύτερης ανάπτυξης στο κοντινό μέλλον, και σε όρους έντασης και ποσοστιαίας ανάπτυξης.¡. ™À§∞™ - ∞. ∫√À∆™√Ã∏™∆√À ∞.∂. ñ ∂¶π¶§ø™∏ - ¢π∞∫√™ª∏™∏

∂•√¶§π™ª√π ∂¶∞°°∂§ª∞∆π∫ø¡ Ãøƒø¡

∞À°∏

¡∂º∂§∏

Û.indd 34

27-03-06 14:36:08


T 360

MAYA 75

MARY

SONIA 75

µ∞™∏ 4831 FA ERICA

GIULIA

NADA

QUADRA

Û.indd 35

SE 73

MARCO

∂ƒ°√™∆∞™π√ ∫∞π ∂∫£∂™π∞∫√™ Ãøƒ√™ ¶. ƒ∞§§∏ 37∞ ∆∞Àƒ√™ 177 78 ∞£∏¡∞ ∆∏§.: 210 34 24 651, 210 34 21 549 ñ FAX: 210 34 50 657 e-mail: dinos@ath.forthnet.gr, silas_koutsochristou@yahoo.com www.silas-koutsochristou.com

27-03-06 14:36:40


ΘΕΜΑ

Φάνη Πάλλη-Πετραλιά: Σε νέα εποχή ο ελληνικός τουρισμός • Εξέχουσα θέση στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κυβέρνησης ο Τουρισμός Tη συμβολή του τουρισμού στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την εξέχουσα θέση του στο αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης, υπογράμμισε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κα. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, σε ομιλία της στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2007. Για ακόμη μία φορά η κα. υπουργός τόνισε ότι το 2006 ήταν χρονιά-σταθμός για τον ελληνικό τουρισμό, τομέας ο οποίος συνεισφέρει, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην οικονομία 1 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα. «Ο τουρισμός, η «βιομηχανία» των διακοπών, των ταξιδιών και του ελεύθερου χρόνου κατέχει κεντρική θέση στο σύγχρονο αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησής μας. Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον τουρισμό, η καρδιά της ελληνικής οικονομίας χτυπά στον τουρισμό. Τουρισμός σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη, ανάπτυξη που απλώνεται σ’ όλη τη χώρα, με όρους διάρκειας. Στη χώρα μας σχεδόν οκτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με τον τουρισμό ή σε κλάδους που έχουν σχέση με τον τουρισμό. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 18% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Και όλα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα, σύμφωνα με την Έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων, που έγινε πέρυσι, αξιοποιεί μόνο το 15% των δυνατοτήτων της στον τομέα του τουρισμού. Αν μετατρέψουμε -και μπορούμε να το κάνουμε- αυτό το 15% στο 30%, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι μπορούμε να καταφέρουμε για την συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας», είπε η κα. Πετραλιά. Και συνέχισε: «Το 2006 ήταν ένας χρόνος-σταθμός για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι ο χρόνος όπου ο ελληνικός τουρισμός μπήκε σε μια νέα εποχή. Βάλαμε τη χώρα μας στο χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού με σχέδιο, μέθοδο, φαντασία, την κάνουμε προορισμό για κάθε άνθρωπο, για κάθε επισκέπτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας φέτος αγγίζουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς τα 16 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών. Είναι

40 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών. Όμως, πίσω από κάθε αριθμό κρύβονται άνθρωποι με προσδοκίες, όνειρα, πάθος, δίψα να γνωρίσουν τη χώρα μας. Τα έσοδα από τη φετινή χρονιά θα κινηθούν στο επίπεδο των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει, για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στην οικονομία 1 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι δύο τουρίστες, δύο επισκέπτες, για κάθε Έλληνα το χρόνο». Επιπλέον, η κα. Πετραλιά είπε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Έτσι, σύμφωνα με το νέο νόμο, τα Κόμματα θα μετέχουν με εκπροσώπους τους στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, το οποίο ήδη λειτουργεί εδώ και δυόμισι χρόνια. Στην ομιλία της η υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη νέα τουριστική πολιτική, που στόχο έχει τη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από τα υπόλοιπα και τη μετατροπή της χώρας μας σε δωδεκάμηνο προορισμό για τουρίστες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, εντάσσονται η διαμόρφωση του προτύπου αστεροποίησης των ξενοδοχείων από το 2007, η δημιουργία Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού, του οποίου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός, η στρατηγική marketing και το branding system του τουρισμού, το Π.Δ. για τα αυτοκινητοδρόμια και τις κοινές υπουργικές αποφάσεις για την


HOTEL Collection

ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (προπονητικός-αθλητικός, ιαματικός). Αναφερόμενη στις τουριστικές επενδύσεις είπε ότι, μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο εξακόσιες είκοσι επενδύσεις, ένας εντυπωσιακός αριθμός, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 37% του συνόλου των επενδύσεων. Kαι εξέφρασε την αισιοδοξία της για αύξηση του αριθμού τους την νέα χρονιά. Για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το ποσοστό απορρόφησης του τομέα τουρισμού στο ΕΠΑΝ, υπογράμμισε ότι σήμερα ανέρχεται στο 60%, από το 8%, που ήταν το Μάρτιο του 2004. Μιλώντας για τη διαφημιστική προβολή της χώρας, η κα. Πετραλιά είπε ότι έχει ξεκινήσει το κεντρικό διαφημιστικό πρόγραμμα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας των χωρών του εξωτερικού, στα διεθνή μέσα και για πρώτη φορά στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε περισσότερες από εκατό διεθνείς εκθέσεις σε τριάντα οκτώ χώρες. Αναφορικά με το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, η κα. Πετραλιά ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνονται οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες στην Τσαγκαράδα, στη Θάσο, στο ΣΕΦ, στη μαρίνα του Φαλήρου και μέσα στον επόμενο μήνα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με την εποπτεία της Διϋπουργικής Επιτροπής, θα είναι έτοιμες οι προκηρύξεις για το γκολφ Αφάντου, τις αλυκές Αναβύσσου, το καζίνο της Κέρκυρας και τη μαρίνα του Αλίμου. Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα. υπουργός αναφέρθηκε στην τουριστική εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «πάρα πολύ λεπτό σημείο», και ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του ΟΤΕΚ, με προεδρικό διάταγμα, το οποίο προωθείται στο Συμβούλιο Επικρατείας. Επιπρόσθετα, η κα. Πετραλιά έκανε λόγο για ίδρυση Ακαδημιών Ξενοδοχειακών Σπουδών και Πανεπιστημίου Τουριστικών Σπουδών, θέμα το οποίο, όπως είπε, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Κλείνοντας την ομιλία της στη Βουλή, η κα. Πετραλιά, κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν στο κομμάτι του τουρισμού γενικά το φετινό Προϋπολογισμό, τον Προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο, έναν αναπτυξιακό Προϋπολογισμό, που, όπως είπε, βάζει στο κέντρο της ανάπτυξης τον τουρισμό, που είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο τουρισμός είναι ο τομέας της διεθνούς οικονομίας, στον οποίο η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και μπορεί να παίξει και ακόμη μεγαλύτερο.

Made in Holland

H GEESA ÃÒÀ ÖÑ 1930 ÃÒÑÖÇÎÇ¿ ½ÐÃÐ ÃÒÀ ÖÑÛÙ ÍÑÔÛÈÿÑÛÙ ÍÃÖÃÕÍÇÛÃÕÖ½Ù ÃÌÇÕÑÛ¢Ô µÒ¢ÐËÑÛ, ÒÑÛ ÃÐÖÃÒÑÍÔ¿ÐÇÖÃË ÕÖËÙ ÃÒÃËÖ¾ÕÇËÙ ÖØÐ ÕÂÉÚÔÑÐØÐ ÌÇÐÑÆÑÚÇ¿ØÐ. Tà ÃÌÇÕÑÛ¢Ô ÖÊÙ ÕÇËÔ¢Ù HOTEL COLLECTION K·Ù·ÛÎ Â ·fi Û˘˘¿˙ÔÓÙ·È • TÑÒÑ×ÇÖÑÂÐÖÃË ÇÂÍÑÎÃ Ì • E¿ÐÃË ÃÐÖËÍÎÇÒÖËÍ¢ ÔÚ›¯· ·Á‹ ÏÎÔ • KÃ×ÃÔ¿ÜÑÐÖÃË ÇÂÍÑÎà • AÐÖ½ÚÑÛÐ ÕÖÊÐ ÍÃÖÃÒÀÐÊÕÊ ËÇ×ÐÇ¿Ù ÃÎÛÕ¿ÆÇÙ ÌÇÐÑÆÑÚÇ¿ØÐ, ÀÒØÙ Intercontinental, Holiday Inn, Hyatt, Golden Tulip, Hilton, Sheraton, Park ÍÃË Radisson SAS, ÚÃÔÃÍÖÊÔ¿ÜÑÛÐ ÖÊÐ GEESA «ÒÔÑÖ˵ӵÇÐÑ ÒÔѵÊ×ÇÛÖ¾» ÖÑÛÙ. OIOTHTA GEESA KÃÖÃÕÍÇÛ¢ÜÑÐÖÃË ÃÒÀ ÉоÕËÑ ÕÛµÒÃɾ ÑÔÇ¿ÚÃÎÍÑ, CU ZN 38 Pb 1,5, ÍÃË Ç¿ÐÃË ÒÔÃɵÃÖËÍ¢ ÃÐÖËÕÍØÔËÃÍ¢. TÑ ÕÛÐÑÎËÍÀ Ò¢ÚÑÙ ÖÑÛ ÐËÍÇοÑÛ ÍÃË ÚÔص¿ÑÛ Ç¿ÐÃË 13 micron, ÃÐÓÖÇÔÑ ÖØÐ ÆËÇ×ÐÓÐ ÒÔÑÆËÃÉÔÃÈÓÐ.

ÇÐÖÔËÍ¢ ÉÔÃÈÇ¿Ã - Showroom: 14Ñ Úε. ÇÕ/пÍÊÙ - BÃÕËÎËÍÓÐ, T. . 60336, 570 01 ½ÔµÊ - ÇÕÕÃÎÑпÍÊ TÊÎ.: 2310 463 003, Fax: 2310 466 778 ÔÃÈÇ¿Ã - Showroom A×ÊÐÓÐ: 16Ñ Úε. E.O. ×ÊÐÓÐ - õ¿ÃÙ & ÐÑ¿ÌÇØÙ 74, 145 64 £. ÊÈËÕË¢ Æ¢µÇÙ ¨ÊÎ.: 210 62 02 003

www.baklatsidis.gr


ΘΕΜΑ

ΕXPORAMA SHOW 2006

Focus στην συνεδριακή αγορά • Στην Αθήνα το Ετήσιο Συνέδριο της EFAPCO

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Exporama Show –«The Mediterranean Special Event for Exhibitions, Conferences and Below-the-Line Activities», η πρώτη Businessto-Business έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την αγορά των Events. Σημείο αναφοράς στο 1ο Exporama Show ήταν η διεξαγωγής της 2ης Γενικής Συνέλευσης και του Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, EFAPCO, με τη συμμετοχή της παγκόσμιας βιομηχανίας του Συνεδριακού Τουρισμού. Το Exporama Show, το οποίο έφερε και την αιγίδα του HAPCO, οργανώθηκε από την Exporama Crossmedia, το διάστημα 8 έως 11 Δεκεμβρίου 2006, στο Helexpo Palace, στο Μαρούσι, αποτελώντας ουσιαστικά μία εκδήλωση μόνο για επαγγελματίες. Η έκθεση πλαισιώθηκε από ένα σημαντικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε εκδήλωση στην Αθήνα, τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo Da Vinci, το οποίο είναι ένα Διακρατικό Δίκτυο Συνεδριακών Κέντρων σε Θέματα Ποιότητας. Η κα Ν. Λουϊζίδου εκ μέρους του

42 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε τη φιλοσοφία, τους σκοπούς και κάποια οικονομικά στοιχεία του Προγράμματος και η κα Λ. Μαστρονικολή, Γενική Διευθύντρια του HAPCO, παρουσίασε τα οφέλη που αποκόμισε ο Σύνδεσμος με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Leonardo Da Vinci. O HAPCO συμμετείχε με καλαίσθητο και λειτουργικό περίπτερο 24 τ.μ. στα χρώματα του λογοτύπου του, το οποίο κατασκευάστηκε με την ξεχωριστή φροντίδα και υποστήριξη της εταιρίας VISION, μόνιμο υποστηρικτή του HAPCO στις εγχώριες εκθέσεις. Η εταιρία ΟΣΤΡΑΚΟ επιμελήθηκε και προσέφερε τις αφίσες που κοσμούσαν το περίπτερο, ενώ ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός για την προβολή του ενημερωτικού DVD του Συνδέσμου ήταν ευγενική προσφορά της P.C. PODIMATAS AUDIOVISUAL S.A..

Στο πλαίσιο του Exporama Show το Ετήσιο Συνέδριο της EFAPCO Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Γενική Συνέλευση και το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, EFAPCO (European Federation of the Associations of Professional Congress Organizers) με τη συμμετοχή της παγκόσμιας βιομηχανίας του Συνεδριακού Τουρισμού, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ICCA, IAPCO και του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, επισημαίνοντας τη σημασία της ανάπτυξης του Συνεδριακού Τουρισμού στη χώρα μας.


Η 2η Γενική Συνέλευση και το Ετήσιο Συνέδριο της EFAPCO πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2006 και στα πλαίσια της έκθεσης Exporama. Το γεγονός αποκτά εξέχουσα σημασία, αφού η EFAPCO είναι ο πρώτος οργανισμός που έγινε άμεσα μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Περίπου 30 ομιλητές και συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη έλαβαν μέρος στο διήμερο αυτό, εκπροσωπώντας διεθνείς οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εταιρίες Οργάνωσης Εκθέσεων, μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και αεροπορικές εταιρίες. Φλέγοντα θέματα που διερευνήθηκαν στο Συνέδριο είναι: • Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Επιχειρηματικό Τουρισμό • Οι τρόποι με τους οποίους οι Οργανωτές Συνεδρίων μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους φορείς • Tο εκρηκτικό μέλλον της μάθησης μέσω του διαδικτύου και πως αυτό είναι δυνατόν να συνδεθεί με τη Βιομηχανία των Συνεδρίων Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της IMEX κ. Ray Bloom, ο κ. Paul Kennedy (Group Exhibition Director Meetings & Incentive Events, Reed Travel Exhibitions), ο κ. Νίκος Σκουλάς (πρώην υπουργός Τουρισμού), ο κ. Andre Vietor (πρόεδρος IAPCO), και ο κ. Γεώργιος Καραμάνος (Διοικήτης Marketing & Δημοσιών Σχέσεων του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος). Αξιόλογες ήταν, επίσης, οι τοποθετήσεις των κ.κ.: Jean Bergevin (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Jade Sebek (Prague Convection Bureau) και Julius Klosowski (General Director της εφημερίδας Warsaw Voice). Το πρόγραμμα περιέλαβε επίσης τις ομιλίες των κ.κ. Jose Zamarriego (Διευθύντης του Τμήματος Δεοντολογιάς της Farmaindustria), Δρα Μαριάννα Σιγάλα (Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου) και της κας Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (Μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον Τουρισμό και τις Μεταφορές). Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Γενικός Γραμματέας της EFAPCO κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης είπε: «Η Ομοσπονδία έκανε τεράστια άλματα τα τελευταία τρία χρόνια. Έχουμε πια εννιά διαφορετικά κράτη που συμμετέχουν και πάνω από 60 οργανωτές συνεδρίων ως μέλη». Αναφερόμενος στο έργο της Ομοσπονδίας ο κ. Καπλανίδης είπε: «Η Οργανωτική Επιτροπή διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα που θα αγγίξει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος παγκόσμια, αλλά και όσον αφορά τα μέλη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, υπογραμμίσθηκε η θέση της Ευρώπης ως ένας από τους βασικούς προορισμούς για τα διεθνή συνέδρια. Στις άλλες συνεδριάσεις έγινε προσέγγιση για το ζήτημα της ηθικής και της Δεοντολογίας στο μέλλον των Εταιριών Διοργάνωσης Συνεδρίων, των αερομεταφορών και των περαιτέρω σχέσεων με τις αλυσίδες ξενοδοχείων και των συνεδριακών κέντρων». Για να τονίσει την οπτική της EFAPCO για διεύρυνση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Julio C. Abreu, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη αποδοχή της Ομοσπονδίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού, λέγοντας: «Είναι πραγματικά μια θαυμάσια είδηση για την Ομοσπονδία, αλλά

και για τον κλάδο του Συνεδριακού Τουρισμού της Ευρώπης. Θα δώσει στην EFAPCO φωνή και δυνατότητα επιρροής στον Παγκόσμιο Φορέα της Τουριστικής Βιομηχανίας». Και συνέχισε: « Ένας από τους κύριους λόγους, άλλωστε που δημιουργήσαμε αυτήν την Ομοσπονδία ώστε να υπάρχει πολιτική και οικονομική αναγνώριση της βιομηχανίας του Τουρισμού, κυρίως στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής ισχύος. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε το όραμά μας σε παγκόσμιους ορίζοντες αλλά και να προωθήσουμε την Ευρώπη σαν το σημαντικότερο προορισμό για το Συνεδριακό Τουρισμό». Στο συνέδριο έγινε αναφορά και στους προγραμματιζόμενους στόχους και δράσεις της EFAPCO για το 2007, οι οποίες συνοψίζονται: • Παρουσία της EFAPCO στις πιο σημαντικές εκθέσεις της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της IMEX στην Φρανκφούρτη, της EIBTM στην Βαρκελώνη, της CONFEX και της WTM στο Λονδίνο, της FITUR στην Μαδρίτη, της EXPOEVENTOS στο Εστορίλ και τη BTC στην Φλωρεντία. • Συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στην Πράγα, στην Φρανκφούρτη, στην Μάλαγα και στην Αθήνα. • Δημιουργία γραφείου στην Μαδρίτη και διατήρηση του γραφείου στις Βρυξέλλες, το οποίο βοήθησε στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της EFAPCO καθώς και την μείωση του κόστους δομής. • Αποδοχή της Ομοσπονδίας ως του πρώτου οργανισμού PCO που έγινε άμεσα μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού • Έναρξη συνομιλιών με το CEN, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Ομοιογενοποίηση με σκοπό η Ομοσπονδία να ενσωματωθεί στην ομάδα εργασίας 181 της επιτροπής για Υπηρεσίες Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας. Ο σκοπός είναι η θεσμοθέτηση ενός κοινού κώδικα ποιότητας και δεοντολογίας που θεωρείται ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αναγνώριση του επαγγέλματος των PCO από την ΕΕ. • Δημιουργία lobby με εθνικούς αντιπροσώπους από τα μέλη της EFAPCO στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Ομοιογενοποίηση για την προώθηση του ρόλου της EFAPCO ως ομοσπονδία εθνικών ενώσεων στις όποιες συμμετέχουν ως μέλη μικρομεσαίες επιχειρήσεις. • Ενσωμάτωση νέων πλήρη μελών που ήδη πλέον συμπεριλαμβάνουν και τις εθνικές ενώσεις PCO της Ιταλίας και της Ουγγαρίας καθώς και νέα συνεργαζόμενα μέλη από την πλειοψηφία των εννέα χωρών μελών. • Ενθάρρυνση του ενδιαφέροντος του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάπτυξη της EFAPCO σε όλη την βιομηχανία MICE της Ευρώπης. • Εκστρατεία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την εξασφάλιση της δέκατης εθνικής ένωσης ως πλήρες μέλος στην Ομοσπονδία με απώτερο στόχο αντιπροσώπευση και από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην EFAPCO. Το προεδρείο της EFAPCO καθώς και οι συμμετέχοντες όρισαν ως χώρα διεξαγωγής του επόμενου Συνεδρίου της EFAPCO τη Βαρσοβία της Πολωνίας με ημερομηνία διεξαγωγής από τις 10 έως 12 Ιανουαρίου 2008.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

43
ΘΕΜΑ

International Tourism Salon Athens

Νέα έκθεση για τον τουρισμό Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 εκθετών από την Ελλάδα, την Κύπρο και 28 χώρες, πραγματοποιήθηκε η 1η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού, International Tourism Salon Athens, την οποία επισκέφθηκαν πάνω από 14.000 επαγγελματίες, tour operators, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών τουρισμού, αλλά και απλός κόσμος, που είχε την ευκαιρία, σε ένα φιλόξενο και άρτια οργανωμένο περιβάλλον, να γνωρίσει τους πιο ελκυστικούς, ελληνικούς και ξένους, τουριστικούς προορισμούς. Η 1η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού International Tourism Salon Athens 2006 πραγματοποιήθηκε το διάστημα 30 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ, με διοργανώτρια εταιρία την MACT S.A.. Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ITS Athens 2006, ήταν μία πρώτη προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Αθήνας, σε τουριστικό προορισμό. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά παρουσία βουλευτών, πλήθους εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τουριστικών φορέων καθώς και εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού των χωρών της Λατινικής Αμερικής σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα. Η υπουργός κατά το χαιρετισμό της τόνισε για ακόμη μία φορά ότι, η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον τουρισμό. «Η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς σε διεθνές επίπεδο γι’ αυτό και ήδη ο τουρισμός δίνει δουλειά άμεσα ή έμμεσα σε σχεδόν 800.000 εργαζόμενους και συνεισφέρει σχεδόν το 1 στα 5 ευρώ που κυκλοφορούν ετησίως στη χώρα (δηλαδή, το 18% του ΑΕΠ)», είπε η κα. Πετραλιά, υπογραμμίζοντας ότι, ο τουρισμός είναι ήδη η μεγαλύτερη «μηχανή ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή θέση σε μια διεθνή βιομηχανία η οποία πρόκειται να διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή: Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται, να

46 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1

2

1 Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά μιλάει στα εγκαίνια της πρώτης διεθνής έκθεσης Τουρισμού “International Tourism Salon Athens 2006” 2 O Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρίας MACT S.A., Γιώργος Καραχρήστος με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κόβει την κορδέλα κατά την διάρκεια των εγκαινίων της πρώτης διεθνής έκθεσης Τουρισμού “International Tourism Salon Athens 2006”

ενισχύσουμε και να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το ελληνικό τουριστικό προϊόν στη διεθνή αγορά. Για να ανταποκριθούμε σε αυτή την μεγάλη πρόκληση έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε μία νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό. Μια νέα στρατηγική που ενισχύει, εμπλουτίζει και ταυτόχρονα υπερβαίνει το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης των τελευταί-


ων 40 χρόνων, το οποίο στηρίχτηκε κυρίως στον ήλιο και τη θάλασσα», επισήμανε η κα. Πετραλιά. Στη συνέχεια η κα. υπουργός αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της νέας στρατηγικής για τον τουρισμό. Ειδικότερα είπε: • απλοποιούμε διαδικασίες έγκρισης νέων επενδύσεων, • προωθούμε τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, • αυξάνουμε τα επενδυτικά κεφάλαια στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου και του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», • αλλάζουμε το καθεστώς αδειοδότησης, • προχωράμε σε έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, και • ενισχύουμε την προβολή του ελληνικού τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της MACT S.A. για τη διοργάνωση της ITS είπε: «θέλουμε η έκθεση αυτή να αποτελεί κάθε χρόνο το κορυφαίο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του τουρισμού από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και να συμβάλλει καθοριστικά στον αυξανόμενο δυναμισμό του ελληνικού τουρισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς». O Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρίας MACT S.A., Γιώργος Καραχρήστος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και επεσήμανε ότι στόχος της ITS Athens είναι να μετατραπεί η Αθήνα σε πρωτεύουσα του τουρισμού, να αποκτήσει το δικό της διεθνές τουριστικό σαλόνι, να σταθεί ισάξια απέναντι στις ανταγωνιστικές αγορές και να καθιερωθεί ως σημείο γνωριμίας και επαγγελματικής συνεργασίας επιχειρη-

ματιών του τουρισμού από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, τόνισε ότι, στόχος είναι ο ελληνικός τουρισμός να κερδίσει το στοίχημα του δωδεκάμηνου τουρισμού και της ανάδειξης όλων των μορφών τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι η ITS κινείται σε αυτή την κατεύθυνση αφού αφιερώνει μεγάλο τμήμα της στις νέες μορφές τουρισμού, οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προβολή για να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό εντός και εκτός συνόρων της χώρας μας. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του HATTA Γιάννης Ευαγγέλου, ο Πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ Στέλιος Πολυκράτης και ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑ Γεώργιος Τσακίρης.

Ημερίδα για την προώθηση συνεδριακών προορισμών από HAPCO- MACT S.A. Η ανάγκη συστηματικής προώθησης του συνεδριακού τουρισμού τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ημερίδα με θέμα: «Προώθηση Συνεδριακών Προορισμών», που συνδιοργάνωσαν ο ΗΑPCO και η MACT S.A., στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITS-Athens 2006. Κατά την εισήγησή της, η Γενική Διευθύντρια του HAPCO και συντονίστρια της εκδήλωσης, κα. Λύντια Μαστρονικολή, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι εκτός από οικονομικά οφέλη, ο συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός προσφέρει πλήθος κοινωνικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ένας επιτυχημένος συνεδριακός προορισμός συχνά απολαμβάνει την ανάπτυξη καλής φήμης και θετικού image που μεσο-μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται ίσως το πιο σημαντικό όφελος για κάθε τουριστικό προορισμό».


ΘΕΜΑ Εν συνεχεία, το λόγο πήρε η κα. Ulrike Jacobsen, Deputy Director του Vienna Convention Bureau και Vienna Tourist Board, η οποία παρουσίασε το ρόλο, τη φιλοσοφία και τη δραστηριότητα του Convention Bureau (CVB) της Βιέννης που τη φέρνουν, σύμφωνα με στοιχεία της ICCA, μέσα στους δύο πρώτους προορισμούς συνεδριακού τουρισμού. Ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία που παρέθεσε η κα. Jacobsen είναι και ο προϋπολογισμός του VCVB, που αγγίζει τα 1,9 εκατομμύρια ευρώ για το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα. Jacobsen υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης μιας ενωμένης ευρωπαϊκής συνεδριακής αγοράς, ανταγωνιστικής προς αυτές της Αμερικής και της Ασίας. Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθήνας (ΟΤΟΑΑ), κ. Αλέξης Γαληνός, σημείωσε ότι αποστολή του Οργανισμού είναι η ανάδειξη και προώθηση της Αθήνας ως αστικού προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάληψη της διοργάνωσης της έκθεσης City Break Expo το 2007. Κάνοντας λόγο για τα άμεσα σχέδια του ΟΤΟΑΑ, ο κ. Γαληνός επισήμανε την επικείμενη ίδρυση ξεχωριστού τομέα συνεδριακού τουρισμού, αλλά και τη δημιουργία γραφείου συνεδρίων Αθηνών. Η κα. Κατερίνα Αποστολάκη, εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Τουριστικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ηρακλείου Κρήτης, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τις φυσικές ομορφιές του Νομού Ηρακλείου δίνοντας έμφαση στις ξενοδοχειακές υποδομές που διαθέτουν συνεδριακές εγκαταστάσεις. Ακόμη, η κα. Αποστολάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη σύστασης ενός τοπικού Γραφείου Επισκεπτών και Συνεδρίων. Ακολούθως, ο Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Rodos Tours S.A., κ. Τάσος Χατζηλιαμής, επιχειρώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα μεγάλα γεγονότα και συνέδρια που έχει φιλοξενήσει η Ρόδος, τόνισε ότι το νησί της Δωδεκανήσου πληροί και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές για τη διοργάνωση συνεδρίων μεγάλου βεληνεκούς. Ειδικότερα, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι «παράγοντες της συνεδριακής επιτυχίας» της Ρόδου αποτελεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις, η ύπαρξη συνολικά 11.550 συνεδριακών θέσεων, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Χατζηλιαμής υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών, μέσω της ίδρυσης ενός Convention Bureau και στη Ρόδο. Τέλος, ο Διευθυντής του Hospitality & Tourism – Consulting and Advertising, κ. Γιάννης Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στη δυσκολία πρόσβασης σε πληροφορίες που αφορούν στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, όπως προέκυψε από την παγκόσμια έρευνα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού που έχει παρουσιαστεί σε προηγούμενη εκδήλωση. Ο κ. Μιχαηλίδης διαπίστωσε την ανεπάρκεια της Ελλάδας σε CVB, με αποτέλεσμα την ελλιπή προώθηση του συνεδριακού τουρισμού, η οποία -όπως τόνισε- αποτελεί τη σημαντικότερη θεματική μορφή τουρισμού, λόγω της υψηλής οικονομικής στάθμης των τουριστών-συνέδρων. «Είναι σημαντικό να ιδρυθούν γραφεία συνεδριακού τουρισμού με έμπειρα μέλη και στελέχη, ακόμα και χωρίς τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, καταλή-

48 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

γοντας ότι «επιβάλλεται η δυναμική προώθηση του συνεδριακού προϊόντος, μέσω τοπικών CVB και τελικά ενός εθνικού». Σημειώνεται ότι, ο HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers) συμμετείχε με περίπτερο 30 τ.μ. στην 1η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού International Tourism Salon 2006.

70 Ελληνικοί χρυσοί προορισμοί κρουαζιέρας Σε πέντε εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των επισκεπτών τους οποίους μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ενώ η ανάπτυξη των ελληνικών προορισμών μπορεί να πραγματοποιηθεί με διείσδυση σε πολλά επίπεδα από υπερωκεάνια σε μεσαία και μικρά πλοία έως super yachts και ιστιοφόρα. Οι ελληνικοί προορισμοί κρουαζιέρας μπορούν να φτάσουν τους 70 και πάνω μέσω στοχευμένων κινήσεων και με τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτείας και επιχειρηματιών. Αυτά επισημάνθηκαν από τον πρόεδρο του HATTA κ. Γιάννη Ευαγγέλου σε εκδήλωση με θέμα «70 Ελληνικοί Χρυσοί Προορισμοί Κρουαζιέρας», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITS Athens 2006 από 11 φορείς του ελληνικού τουριστικού και επιχειρηματικού κόσμου και σε συνεργασία με την εταιρία MACT S.A. Ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι πρωτεύουσα ευθύνη είναι η προστασία του περιβάλλοντος και στόχος να ωφελούνται και ο προορισμός αλλά και οι επιβάτες. Ο δημοσιογράφος κ. Νάσος Αθανασίου, πραγματοποιώντας τη βασική παρουσίαση, ανέλυσε τα είδη της κρουαζιέρας και του yachting, τα άμεσα και έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και επεσήμανε ότι απαιτείται αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών. Επίσης ανέφερε ότι το 2006 υπήρχαν 140 πλοία στη Μεσόγειο, ενώ το 2007 θα λειτουργήσουν ακόμα 43 πλοία. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιάννης Τζοάννος υπογράμμισε ότι με τη συνεργασία όλων μπορεί να γίνει προσπάθεια για ανάπτυξη της κρουαζιέρας και επαναφορά της ελληνικής σημαίας στα πλοία. Στο πάνελ επίσης συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Αραβο-ελληνικού επιμελητηρίου, Mohamed El Khazmi, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕΣΤ, Αντώνης Στελλιάτος, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Στέφανος Κωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, η κα. Κρύση Βαλάση από τη CTM Hellas – Ειδικοί Σύμβουλοι Θαλάσσιου Τουρισμού και ο Διευθύνων Σύμβουλος της MACT S.A. Γιώργος Καραχρήστος. Βασικός άξονας επιτυχίας της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή 50 περίπου εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης, ο Δήμαρχος Αμοργού Νίκος Φωστιέρης, ο Δήμαρχος Τζιάς Νίκος Δεμέναγας, ο Δήμαρχος Κύθνου Αντώνης Ζαμπέτας, ο Δήμαρχος Ποσειδωνίας Γεώργιος Μακρυωνίτης, ο Αντιδήμαρχος Μυκόνου Αθανάσιος Μέγας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου Νίκος Πολέμης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντιπάρου Ιωάννης Λεβεντάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιμόλου Γεράσιμος – Θεόδωρος Μαγγανιώτης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Μήλου Αβέρκης Γαϊτανής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας Γεώργιος Χάλαρης, και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σικίνου Ιωάννης Συρίγος.ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

YALCO-Σ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΥΙΟΣ Α.Ε.

Πρωταγωνιστεί στον οικιακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό Μία σειρά από αξιόλογες επιχειρηματικές κινήσεις, σημαντικές συνεργασίες και συγχωνεύσεις χαρακτηρίζουν την πορεία της YALCO-Σ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΥΙΟΣ Α.Ε. από την αρχή της έναρξης των δραστηριοτήτων της μέχρι και σήμερα, που η εταιρία «πρωταγωνιστεί» στον τομέα του οικιακού, επιτραπέζιου και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1920, ενώ μετά από πέντε και πλέον δεκαετίες δραστηριότητας, και συγκεκριμένα το 1972, μετατράπηκε σε Ανώνυμη (Α.Ε.), και από το 1974 στο «τιμόνι» της εταιρίας βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Σ. Κωνσταντίνου. Σήμερα, η YALCO συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 μεγαλυτέρων εμπορικών εταιριών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP/DUNN & BRUDSTREET. Αυτό είναι αποτέλεσμα μίας σειράς ενεργειών και αξιόλογων επιχειρηματικών κινήσεων, όπως είναι η απορρόφηση το 2002 της VELLIFEST, που ήταν και ο κύριος ανταγωνιστής της YALCO στην ελληνική αγορά. Η κίνηση-ματ, αυτή της YALCO, έφερε την εταιρία στην κορυφαία θέση στον τομέα του οικιακού, επιτραπέζιου και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Η YALCO ειδικεύεται στην • εισαγωγή και εμπορία επιτραπέζιων ειδών, υαλικών ειδών οικιακής χρήσης, μικρών ηλεκτρικών συσκευών, ειδών μαζικής εστίασης • παραγωγή και εμπορία αντικολλητικών σκευών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης με το σήμα FEST. Παράλληλα, σε συνεργασία με θυγατρικές εταιρίες ειδικεύεται στην • παροχή αποθηκευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διακίνησης (ROTA κέντρο logistics) • εμπορία κλιματιστικών μηχανημάτων (EXCEL A.E.) • αλυσίδα καταστημάτων λιανικής (OMNISHOP A.E.) Από το 2004, η εταιρία εμπορεύεται τα παραπάνω προϊόντα και στην αγορά της Ουγγαρίας μέσω της θυγατρικής της YALCO HUNGARY. Η εταιρία αντιπροσωπεύει τους μεγαλύτερους και πιο επώνυμους οίκους του εξωτερικού. Ειδικότερα, στο χώρο της εισαγωγής και εμπορίας υαλικών, ειδών οικιακής χρήσης και ειδών επαγγελματικού εξοπλισμού (Horeca) η YALCO συνεργάζεται με τους ακόλουθους οίκους: ARC, ARCOS, BAUSCHER,

50 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

CAMBRO, BLACK&DECKER, COSMOPLAST, REVOL PORCELAINE, BOURGEAT, MATFER, De BUYER, GIES, GIOSTYLE, GLOBAL, LAGOSTINA, LEIFHEIT, 3M, MARINEX, PASABAHCE, PEUGEOT, PINTINOX, PUJADAS, RAYEN, SCHOTT ZWIESEL, SIMON JERSEY, SOEHNLE, SSS, SUNNEX, THERMOS, TIGER, VIDRIO, WALTHER GLAS, των οποίων τα προϊόντα διακινεί στην Ελλάδα. Επίσης, η εταιρία έχει δημιουργήσει και εμπορεύεται τα ακόλουθα δικά της εμπορικά σήματα: FULTON, FEST, DYNAMIX, VELLINOX.

Πελάτες Στο πελατολόγιο της YALCO ανήκουν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, αλυσίδες εστιατορίων και catering της χώρας. Ειδικότερα στον χώρο της εστίασης, μερικές από τις εταιρίες που έχουν προτιμήσει την YALCO για τον εξοπλισμό τους είναι: τα ξενοδοχεία Astir Palace, Grande Bretagne, Inter-Continental, Hilton, Hyatt Regency, Divani, Electra Hotels, τα ξενοδοχεία Grecotel, τα ξενοδοχεία Μαμιδάκης, το Hotel Kempinski, το Sofitel, τα catering Eurest Platis, Άρια Γεύσεων, La Fourchette, Κομπατσιάρης καθώς και οι αλυσίδες μαζικής εστίασης Goody’s και Pizza Hut.ΘΕΜΑ

Βελτιωμένο το οικονομικό «κλίμα» στην Ελλάδα • Θετικά τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΟΒΕ για το οικονομικό περιβάλλον στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα • Με ρυθμό μεταξύ 3,4%-3,8% «τρέχει» η ελληνική οικονομία

Συνεχή και σταθερή βελτίωση εμφανίζει τους τελευταίους δώδεκα μήνες το οικονομικό «κλίμα» στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει πλέον επανέλθει σε πορεία ανόδου ανάλογη με εκείνη της ΕΕ των 25, ενώ περιορίζεται σημαντικά το «έλλειμμα αισιοδοξίας», το οποίο χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία την περίοδο που ακολούθησε αμέσως μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για την Ελληνική Οικονομία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η συγκεκριμένη έρευνα παρέχει, μεταξύ άλλων, μια εικόνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στους βασικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει και ο τομέας των υπηρεσιών. 52 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ (η οποία βασίζεται σε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι τις 03.11.06), η βελτίωση του οικονομικού κλίματος οφείλεται αποκλειστικά στις πιο αισιόδοξες προσδοκίες και τις θετικότερες εκτιμήσεις που διατυπώνουν οι επιχειρηματίες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι καταναλωτές εμμένουν σε απαισιόδοξες προβλέψεις και δυσμενείς εκτιμήσεις. Η αντίφαση αυτή δεν παρατηρείται στον ίδιο έντονο βαθμό στην ΕΕ των 25 και στην Ευρωζώνη, όπου η ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών ακολουθείται από σταδιακή, βραδεία βελτίωση και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ειδικότερα, στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, το οικονομικό «κλίμα» παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες τις ακόλουθες εξελίξεις: Στη Βιομηχανία, η βελτίωση του κλίματος ήταν εμφανής μέχρι και τον Ιούνιο του 2006, ενώ στη συνέχεια το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου παρουσίασε μία αποδυνάμωση για να επανέρθει ακόμη πιο έντονη τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, όσον αφορά στο Σεπτέμβριο, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 107,9 μονάδες, έναντι 97 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2005. Πρόκειται, μάλιστα, για την υψηλότερη τιμή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 μηνών.


Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΙΟΒΕ, η θετική πορεία του κλίματος στη Βιομηχανία στηρίζεται σε τρεις κυρίως παράγοντες: Πρώτον, στις αισιόδοξες εκτιμήσεων των επιχειρηματιών του κλάδου για ενίσχυση των παραγγελιών τους, η οποία συνοδεύεται από τη συνεχή υποχώρηση του ποσοστού εκείνων που κρίνουν τη ζήτηση ανεπαρκή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των επιχειρηματιών του κλάδου που εκτιμούν ότι η ζήτηση για τα προϊόντα τους κατά το μήνα Σεπτέμβριο είναι «κατώτερη του κανονικού», έχει περιορισθεί στο 13%, ενώ στις αρχές του χρόνου το αντίστοιχο ποσοστό υπερέβαινε το 20%. Δεύτερον, στις σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής και Τρίτον, στην εκτίμηση ότι τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων προσεγγίζουν σταδιακά το «κανονικό» τους επίπεδο. Στις Κατασκευές, όπου το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε δραματικά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ανάκαμψη άρχισε διστακτικά στα μέσα του 2005 και επιταχύνθηκε στις αρχές του 2006. Κατά το μήνα Σεπτέμβριο ο σχετικός Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών εκτινάχθηκε στις 132,4 μονάδες, τιμή που είναι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη του 2005 και συγκρίνεται με τις πολύ υψηλές τιμές της περιόδου της προολυμπιακής ευφορίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΙΟΒΕ, η αισιοδοξία στον τομέα τροφοδοτείται από την σταδιακή βελτίωση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για το ύψος του προγράμματος εργασιών τους, ο κύριος λόγος, όμως, που συμβάλλει στην άνοδο του δείκτη είναι η μεταστροφή των προβλέψεων για την απασχόληση από αρνητικές σε θετικές. Βελτίωση εμφανίζει το «κλίμα» και στο Λιανικό Εμπόριο με τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών, μετά από κάποιες διακυμάνσεις κατά τους μήνες Μάιο-Ιούλιο να κινείται τον Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα τους έτους. Στην άνοδο του δείκτη συνέβαλαν καθοριστικά οι ισχυρά ανοδικές προβλέψεις για τις πωλήσεις, οι οποίες συνοδεύονται από ενίσχυση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές και μείωση των αποθεμάτων. Στις Υπηρεσίες, η ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών καθυστέρησε σημαντικά σε σχέση με τους άλλους τομείς, καθώς οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του τομέα διατηρήθηκαν διστακτικές μέχρι και τον Μάρτιο του 2006. Έκτοτε, το «κλίμα» σημειώνει βελτίωση, με βραδύτερους ωστόσο, ρυθμούς απ΄ ότι στους άλλους τομείς, και με ενδείξεις χαλάρωσης μετά το καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο ο σχετικός Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών προσεγγίζει τις 107,9 μονάδες, σε σχέση με 94,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2006. Η άνοδος αυτή προήλθε από τις περισσότερο θετικές εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρηματιών του κλάδου για την οικονομική τους κατάσταση και την ελαφρά ενίσχυση της ζήτησης. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, σε αντίθεση με την αισθητή βελτίωση των εκτιμήσεων και προσδοκιών που διατυπώνουν οι επιχειρηματίες, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη παρέμεινε προβληματική με μικρές παροδικές βελτιώσεις. Στην ουσία, οι προβλέψεις και εκτιμήσεις των καταναλωτών διατηρήθηκαν σχεδόν αμετάβλητες σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου του 2006. Τον Σεπτέμβριο, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών κινήθηκε σε επίπεδο ελαφρώς βελτιωμένο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2005, το οποίο ωστόσο κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη


ΘΕΜΑ Βραχυχρόνιοι Δείκτες Οικονομικής Συγκυρίας Δείκτες Οικονομικού Κλίματος Ε.Ε.-25

Δείκτες Επιχειρηματικών Προσδοκιών 2 Ελλάδα

Βιομηχανία

Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1

Κατασκευές

Λιανικό Εμπόριο

Υπηρεσίες

2001

101,5

107,6

105,1

131,9

100,2

100,9

-15

2002

95,5

99,2

104,5

131,6

101,6

78,2

-26

2003

93,8

93,6

100,9

132,7

110,5

84,0

-28

2004

103,0

103,2

102,6

96,1

113,9

95,5

-39

2005

99,9

89,8

95,7

73,5

105,4

94,9

-26

Ιαν-05

103,6

95,0

95,6

69,3

109,8

93,3

-32

Φεβ-05

102,8

93,2

98,4

62,0

101,4

90,9

-32

Μαρτ-05

99,8

91,0

96,1

59,6

107,0

93,8

-33

Απρίλ-05

97,7

92,3

97,7

70,6

108,1

97,0

-35

Μάιος-05

97,0

87,4

94,3

93,7

106,1

97,7

-31

Ιούν-05

96,4

84,2

92,0

82,7

104,7

95,0

-36

Ιούλ-05

98,3

85,2

90,5

65,7

98,1

94,7

-32

Αυγ-05

98,6

87,3

:

:

:

:

-33

Σεπτ-05

100,1

89,5

97,0

69,3

105,7

94,4

-35

Οκτωβ-05

101,7

89,7

96,9

75,4

106,4

96,9

-37

Νοεμ-05

101,1

89,6

95,6

81,7

103,6

96,8

-36

Δεκεμ-05

101,1

92,8

98,4

78,8

108,8

93,2

-36

Ιαν-05

102,3

94,7

99,3

87,9

110,0

92,2

-31

Φεβ-05

104,3

95,1

103,2

94,9

118,7

90,5

-36

Μαρτ-05

105,2

99,1

107,2

105,0

125,2

94,0

-38

Απρίλ-05

109,0

99,6

106,4

95,6

121,4

101,8

-40

Μάιος-05

108,7

103,2

108,3

99,7

114,2

112,7

-36

Ιούν-05

109,3

106,1

107,7

102,9

122,2

111,1

-31

Ιούλ-05

110,2

106,6

103,8

106,9

119,0

113,3

-33

Αυγ-05

109,4

105,1

103,9

115,5

120,8

107,5

-34

Σεπτ-05

111,0

109,5

107,9

132,4

126,0

107,9

-33

Εποχιακά εξομαλυσμένα στοιχεία, Χωρίς εποχιακή εξομάλυνση Στο μέσο όρο των ετών 2001-2005 δεν λαμβάνεται υπόψη τιμή για τον Αύγουστο, όταν δεν διεξάγεται Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας Πηγή: 1Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DC ECFIN2 IOBE

(-33, έναντι -7 για την Ε.Ε. των 25 και -8 για την Ευρωζώνη). Η μικρή άνοδος του Δείκτη Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών αποδίδεται στον περιορισμό της απαισιοδοξίας των καταναλωτών, κυρίως όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση στους επόμενους 12 μήνες, αλλά και την πορεία της οικονομίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ελληνικός Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών είναι ο τρίτος χαμηλότερος των χωρών της ΕΕ των 25, καθώς και ο χαμηλότερος των χωρών της Ευρωζώνης. Το φαινόμενο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, δεν είναι νέο. Ο ελληνικός Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών παραμένει αισθητά χαμηλότερος από τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας, ακόμη και σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της. Η αντίφαση αυτή υποδηλώνει την ύπαρξη συστηματικής απόκλισης μεταξύ των πραγματικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Με ρυθμό άνω του 3,4% «τρέχει» η ελληνική οικονομία Θα υπερβεί το 3,4% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2006, ο οποίος, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές του ΙΟΒΕ, ενδέχεται να προσεγγίσει τον ρυθμό του 2005 (3,8%). Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΕ, ο ρυθμός οικονομικής

54 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ανόδου στην Ελλάδα είναι ο 4ος υψηλότερος στην Ευρωζώνη και ο 13ος στην ΕΕ των 25. Κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης είναι η εγχώρια ζήτηση: Η κατανάλωση, αφενός, η οποία συνέχισε να διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς και οι επενδύσεις αφετέρου, οι οποίες αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η συνεχιζόμενη άνοδος της κατανάλωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη διεύρυνση της καταναλωτικής πίστης, ενώ η συνολική επενδυτική δραστηριότητα επηρεάζεται από τη βελτίωση του κλίματος και την ανάκαμψη των δημοσίων επενδύσεων από τα χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου χρόνου.

Σε ανοδική τροχιά η ευρωπαϊκή οικονομία Ταχύτερη απ’ ότι τον προηγούμενο χρόνο θα είναι, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες προβλέψεις, η οικονομική άνοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2006. Φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες αποδείχθηκαν τελικά ανθεκτικές στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και κατάφεραν να διατηρήσουν τον δυναμισμό τους. Η πορεία αυτή προβλέπεται να συνεχισθεί και το 2007, αν και είναι ενδεχόμενο να επιβραδυνθεί ελαφρά, επηρεαζόμενη από ανάλογες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία των ΗΠΑ ανάλογες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία των ΗΠΑ.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

SecureShop GOLD για το ξενοδοχείο Πεντελικόν Το Ιστορικό Deluxe ξενοδοχείο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ που βρίσκεται στο καταπράσινο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, φημισμένο για την υψηλού επιπέδου αισθητική, φιλοξενία και οργάνωση, εισήλθε σε μία νέα πορεία. Μέσα από ένα μεγάλο επενδυτικό έργο, επιτεύχθηκε η επέκταση και λειτουργία του με 101 σύγχρονα και λειτουργικά Δωμάτια και Σουίτες, που προσφέρουν δυνατότητα αναβαθμισμένης διαμονής σε τέσσερα ανεξάρτητα κτίσματα τα οποία περιβάλλουν ένα εσωτερικό ιδιωτικό κήπο 3.500 τ.μ. Τα ανωτέρω δεδομένα σε συνδυασμό με την συνεχή φροντίδα του έμπειρου προσωπικού καθώς και το μοναδικό περιβάλλον του ξενοδοχείου, δημιουργούν για όλους τους επισκέπτες ένα μοναδικό συναίσθημα για την απόλαυση μίας αξέχαστης διαμονής.

Ως συνέχεια της δυναμικής παρουσίας της η εταιρία «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη ΑΕ», αφουγγραζόμενη τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και προκειμένου να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες και μέσω του διαδικτύου, αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεργασία με την Secure Shop στην απόκτηση του συστήματος κρατήσεων Hotel Edition GOLD για κρατήσεις internet σε πραγματικό χρόνο με απόλυτη ασφάλεια και του ihotel για κρατήσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας στο i-mode της COSMOTE. Η πλατφόρμα της SecureShop θα λειτουργήσει ως ηλεκτρονικό δίκτυο πωλήσεων για όλους τους τύπους πελατών του Πεντελικόν και στόχος του τμήματος πωλήσεων με επικεφαλή τον κ.Κώστα Πικιό είναι η αξιοποίηση της πλατφόρμας SecureShop στο μέγιστο βαθμό, ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και γρήγορη διαχείριση πωλήσεων μέσω του internet. Η έκδοση Hotel Edition GOLD παρέχει την μοναδική δυνατότητα πολλαπλής κράτησης σε πραγματικό χρόνο. Ο εταιρικός συνεργάτης, το ταξιδιωτικό γραφείο ή κάποιος μεμονωμένος Πελάτης του Πεντελικόν, έχει την δυνατότητα να επιλέξει περισσότερους από ένα τύπους και αριθμό δωματίων, να ορίσει τις λίστες πελατών(rooming list) για κάθε τύπο δωματίου, να

πληρώσει on-line με απόλυτη ασφάλεια μέσω τραπέζης μια προκαταβολή σύμφωνα με την πολιτική του ξενοδοχείου και να λάβει στα χέρια του την ηλεκτρονική επιβεβαίωση(e-voucher) η οποία αναγράφει αναλυτικά τα στοιχεία για κάθε κράτηση. Το Hotel Edition GOLD για λογαριασμό του Πεντελικόν θα ενσωματώνει τις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας 3D-Secure στην online εκκαθάριση συναλλαγών με πιστωτική κάρτα που ορίζονται από τα πρότυπα Verified by VISA και SecureCode by MasterCard, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το ξενοδοχείο αλλά και τους κατόχους πιστωτικών καρτών π.χ. από τη χρήση κλεμμένων αριθμών καρτών και από αμφισβητήσεις συναλλαγών. Το ξενοδοχείο Πεντελικόν θα υποστηρίζει παράλληλα και κρατήσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας στο i-mode της COSMOTE με την χρήση του SecureShop ihotel. Το ξενοδοχείο θα προβάλλεται στο i-mode μέσα από ένα ατομικό web site, ειδικά σχεδιασμένο για χρήση από κινητά τηλέφωνα i-mode, το οποίο θα συνδέεται με τον σύστημα κρατήσεων ihotel για την λειτουργία της κράτησης. Μέσα από το ihotel θα εξυπηρετούνται όλοι οι τύποι πελατών στα ίδια επίπεδα λειτουργίας και ασφάλειας όπως και στο Hotel Edition GOLD με ενιαίο περιβάλλον διαχείρισης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

55


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-9 34

28-03-06 14:45:28


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-9 35

28-03-06 14:45:32


ΘΕΜΑ

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ

Καταγγελία για την τροποποιητική διάταξη του Αναπτυξιακού Την αντίδρασή της για την τροποποιητική διάταξη του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 που πρόσφατα κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβάλλει η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ με σχετική ανακοίνωσή της, ζητώντας από την Πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση επανεξέταση του θέματος σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Ελληνικού τουρισμού στα πλαίσια ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Μας δημιουργεί κατάπληξη η οποία αγγίζει και τα όρια της καχυποψίας, η τροποποιητική διάταξη του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 που πρόσφατα κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση μαζί μας και που προβλέπει, την χωρίς κανένα κριτήριο ή προϋπόθεση επιδότηση έως και 20% για την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων στην Αττική. Θα θέλαμε εδώ να υπενθυμίσουμε σε όλους, ότι στην Αθήνα ουδέποτε δόθηκαν οικονομικές ενισχύσεις για την ίδρυση ξενοδοχείων. Στην πόλη που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, δαπανήθηκαν από το 1997 έως και το 2004 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΤ, περισσότερα από 1,5 δισ. Ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων, με το ποσοστό της επιχορήγησης σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά το 3% επί του συνόλου. Τα ξενοδοχεία της Αττικής έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα το σημαντικό χρηματο-οικονομικό κόστος των επενδύσεων που πραγματοποίησαν με την προτροπή της Πολιτείας, για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μόλις φέτος η αγορά ανάσανε από πλευράς κίνησης, για πρώτη φορά μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αρνητικών αποτελεσμάτων. Συγχρόνως, οι μέσες τιμές των ξενο-

58 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

δοχείων παραμένουν καθηλωμένες σε σχέση με αυτές των ανταγωνιστικών μας Ευρωπαϊκών προορισμών, κατατάσσοντάς μας στην τελευταία θέση. Σε μία τουριστική αγορά που κατά κοινή παραδοχή το σύνολο των ξενοδοχείων αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, η τροπολογία που ψηφίστηκε δεν αντιμετωπίζει κανένα από αυτά, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνει. Σήμερα κάποιοι «φωστήρες» αποφάσισαν ότι όχι μόνο υπάρχει ανάγκη νέων κλινών, αλλά ότι πρέπει και οι κλίνες αυτές να επιδοτηθούν με δημόσιο χρήμα. Εάν το Υπουργείο Οικονομίας εκτιμάει ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, ας τα διαθέσει για τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών, από όπου άλλωστε προέρχονται και τα κυριότερα παράπονα των επισκεπτών μας. Με δεδομένο ότι η πρόθεση κάθε Αναπτυξιακού Νόμου είναι η βελτίωση του προϊόντος ή των υπηρεσιών που ενισχύει αλλά και των όρων του ανταγωνισμού και όχι η στρέβλωση της αγοράς, καταγγέλλουμε τη διάταξη αυτή ως άμεση παρέμβαση και νόθευση του ανταγωνισμού και των όρων της αγοράς σε βάρος της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας και απαιτούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση επανεξέταση του θέματος σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Ελληνικού τουρισμού στα πλαίσια ενός ουσιαστικού διαλόγου.ΘΕΜΑ

Οι Δημόσιες Σχέσεις στον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Το ρόλο και το σκοπό ύπαρξης των τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες αναλύει στο άρθρο που ακολουθεί ο Δρ. Δημήτρης Λαλούμης. Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του με τίτλο «Hotel Management», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλη.

του Δρ. Δημήτρη Λαλούμη Υπάρχει μία σύγχυση για το έργο των δημοσίων σχέσεων στα ξενοδοχεία, δεδομένου ότι πολλοί θεωρούν ότι οι δημόσιες σχέσεις ταυτίζονται με τις πελατειακές σχέσεις. Το άρθρο αυτό έχει σκοπό να περιγράψει εν συντομία το έργο των δημοσίων σχέσεων συνολικά. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η κοινή γνώμη έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Οι επιχειρήσεις διατηρούν ειδικά τμήματα, που ασχολούνται με τη συλλογή και διάδοση πληροφοριών που αφορούν στη γνώμη του κοινού για αυτές και το προϊόν τους και ονομάζονται τμήματα δημοσίων σχέσεων. Το τμήμα δημοσίων σχέσεων είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις του ξενοδοχείου με το κοινό. Στην έννοια κοινό συμπεριλαμβάνονται οι πελάτες, οι tour operators, τα τουριστικά γραφεία, οι προμηθευτές, οι επενδυτές, οι εργαζόμενοι και άλλοι παράγοντες του κλάδου. Σκοπός των δημοσίων σχέσεων είναι να μορφοποιήσουν θετικά την εικόνα της επιχείρησης απέναντι στην κοινή γνώμη. Αναλυτικότερα, οι δημόσιες σχέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να: • Πληροφορήσουν το κοινό σχετικά με προϊόντα ή επιτεύγματα της επιχείρησης, • Επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ της επιχείρησης, • Επικοινωνήσουν αμφίδρομα με το κοινό. 1

Αθανασόπουλος Κων. «Η Δημοσιότητα» Αθήνα, Νοέμβριος 2000,

60 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το έργο του προσωπικού του τμήματος δημοσίων σχέσεων των ξενοδοχείων συνδέεται άμεσα με τη διαπροσωπική επικοινωνία με πελάτες. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχει ευχάριστη προσωπικότητα, να μιλά ξένες γλώσσες και να διαθέτει άριστες επικοινωνιακές δυνατότητες. Επίσης, πρέπει να βρίσκεται σε επαφή και να διατηρεί σχέσεις με επαγγελματίες των Μ.Μ.Ε., ώστε να εξασφαλίζει κανάλια διοχέτευσης μηνυμάτων προς το κοινό1. Το έργο των δημοσίων σχέσεων συνδέεται άμεσα με θέματα δημοσιότητας, δηλαδή δημοσίευσης ειδήσεων σχετικά με την επιχείρηση, για την οποία δεν έχει αγοραστεί χώρος ή χρόνος στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Το τμήμα συχνά προωθεί δραστηριότητες δημοσιότητας με την οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων όπως συνεντεύξεις Τύπου, τελετές εγκαινίων, επιβραβεύσεις, περιηγήσεις, και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν την προσοχή του κοινού2. Συχνά η δημοσιότητα παίρνει μορφή ιστορίας, συνέντευξης, αφήγησης εμπειρίας, κ.λπ.. Άλλες φορές οι δημόσιες σχέσεις δημιουργούν γεγονότα που προκαλούν δημοσιότητα και μέσω αυτών προωθούν τη διάχυση πληροφόρησης προς το κοινό. Τα γεγονότα αυτά μπορεί να αφορούν σε χορηγίες, οργάνωση ημερίδων, οργάνωση πολιτιστικών ή αθλητικών εκδηλώσεων, ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος, κ.λπ.. 2

Ξυγγή Μαντώ «Δημόσιες Σχέσεις» Προπομπός, Αθήνα 2000


Οι δημόσιες σχέσεις προς το προσωπικό του ξενοδοχείου μπορούν να χρησιμοποιούν πίνακες ανακοινώσεων, ειδικές εκδόσεις, γράμματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ανακοινώσεις, συναντήσεις, συστήματα προτάσεων, προβολές ταινιών, οργάνωση εκδρομών, οργάνωση εκδηλώσεων, κ.λπ.. Σε κάθε περίπτωση οι δημόσιες σχέσεις έχουν ως αντικείμενο τη διάδοση μηνυμάτων προς συγκεκριμένες ομάδες κοινού. Τα μηνύματα πρέπει να διαμορφώνονται απλά, κατανοητά, πειστικά, σύντομα, να προχωρούν από τα ουσιώδη στα επουσιώδη και να είναι αξιόλογα ώστε να δημιουργούν ενδιαφέρον. Τα μηνύματα των δημοσίων σχέσεων πρέπει να διαχέονται μέσα από μονοπάτια, στα οποία οι συγκεκριμένες ομάδες κοινού είναι ευαίσθητες. Για παράδειγμα, οι δικυκλιστές εμπιστεύονται τα περιοδικά που ασχολούνται αποκλειστικά με τον δικυκλισμό και οι μητέρες τα περιοδικά που έχουν ως κύριο θέμα τους την οικογένεια. Στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες λειτουργεί τμήμα δημοσίων σχέσεων με επιτελικές σχέσεις προς τις ξενοδοχειακές μονάδες. Το τμήμα αυτό συχνά διαμορφώνει προγράμματα που περιγράφουν και επιλύουν συγκεκριμένα προβλήματα σε σχέση με την εικόνα της επιχείρησης και των προϊόντων της. Τα προγράμματα αυτά ακολουθούν συγκεκριμένη μεθοδολογία, που αφορά στον εντοπισμό και περιγραφή του προβλήματος, στην ανάλυση του κοινού, περιγραφή των ενεργειών, σύνταξη χρονοδιαγράμματος ενεργειών, προϋπολογισμό και σχέδιο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Τα προγράμματα αυτά ονομάζονται καμπάνιες των δημοσίων σχέσεων3. Οι σύγχρονες δημόσιες σχέσεις δίνουν έμφαση στη «διοίκηση ζητημάτων», δηλαδή στην αναγνώριση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την επιχείρηση και στη δραστηριοποίηση προς αντιμετώπισή τους. Οι διαδικασίες της διοίκησης ζητημάτων, αφορούν στον εντοπισμό του ζητήματος, στον έλεγχο των πολιτικών που το καλύπτουν, στη συγκέντρωση πληροφοριών, στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγράμματος για αντιμετώπιση του ζητήματος και στον έλεγχο των αποτελεσμάτων. Το ζήτημα προκύπτει όταν η κοινή γνώμη έχει επηρεαστεί αρνητικά σχετικά με την επιχείρηση ή όταν στο τμήμα δημοσίων σχέσεων φτάνουν αντικρουόμενες πληροφορίες σε σχέση με ένα σημαντικό θέμα. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο, το οποίο παρότι θεωρείται φημισμένο, έχει χαμηλή πληρότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Η διοίκηση ζητημάτων συλλέγει πληροφορίες για την εικόνα που έχει η αγορά και το κοινό για το ξενοδοχείο. Αφού διαπιστώσει τις αιτίες του προβλήματος σχεδιάζει την κατάλληλη καμπάνια δημοσίων σχέσεων που μπορεί να αλλάξει την υφιστάμενη κατάσταση και την υλοποιεί, ενώ στη συνέχεια ελέγχεται κατά πόσο αυξήθηκε η πληρότητα. Οι σύγχρονες δημόσιες σχέσεις λοιπόν, δεν αρκούνται στη διάδοση πληροφοριών, αλλά πρέπει να έχουν «ευαίσθητο αυτί» για να πληροφορούνται τη γνώμη του κοινού σχετικά με την επιχείρηση. O Δημήτρης Λαλούμης είναι Πρόεδρος του ΔΡΑΤΤΕ, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Αθήνας

3

Ξυγγή Μαντώ «Δημόσιες …. όπ. παραπ.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

HISTORIC HOTELS OF EUROPE

Διακριτική πολυτέλεια, αυθεντική φιλοξενία • Η Υάδες Heritage & Hospitality, μέλος της ΗΗΕ Μοναδικά ξενοδοχεία, που λειτουργούν με προσήλωση στην αυθεντική φιλοξενία, την διακριτική πολυτέλεια, την υψηλή γαστρονομία, και μέσα από τη δραστηριοποίησή τους προβάλλουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά των περιοχών όπου βρίσκονται, εντάσσονται στην αλυσίδα των Historic Hotels of Europe, μέλος της οποίας είναι και η αλυσίδα ξενοδοχείων Υάδες Heritage & Hospitality. Η Υάδες Heritage & Hospitality ιδρύθηκε το 2004 με στόχο να προβάλλει τα ελληνικά ξενοδοχεία-μέλη σε παγκόσμια δίκτυα πωλήσεων. Όλα τα ξενοδοχεία της αλυσίδας πληρούν τα υψηλά πρότυπα που έχει θεσπίσει η ΗΗΕ και απευθύνονται σε επισκέπτες που αναζητούν τον μοναδικό συνδυασμό του αυθεντικού ιστορικού χαρακτήρα με πολυτέλεια, σύγχρονες ανέσεις και μία εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών, στις διακοπές και στα ταξίδια τους. Αναφορικά με την ιδέα της δημιουργίας της Historic Hotels of Europe υπήρχε για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η ιδέα πήρε «σάρκα και οστά» το Νοέμβριο του 1997, οπότε και ιδρύθηκε το European Federation of Traditional Accommodation and Historic Houses, με την ένταξη αρχικά 8 ευρωπαϊκών αλυσίδων. Λίγα χρόνια αργότερα, η ομοσπονδία μετονομάστηκε σε Historic Hotels of Europe. Σήμερα, η ΗΗΕ αριθμεί 16 ευρωπαϊκές αλυσίδες σε 16 χώρες, σε Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουαλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ελβετία. Η δύναμη της ΗΗΕ ανέρχεται σε 1.000 περίπου καταλύματα με περισσότερα από 24.000 δωμάτια. Κάθε αλυσίδα μέλος στην ΗΗΕ περιλαμβάνει ξενοδοχεία που ξεχωρίζουν για το στυλ τους, την προσήλωσή τους στην ιστορική κληρονομιά της περιοχής τους, και την εμπειρία διαμονής που προσφέρουν στους πελάτες τους. Ειδικότερα, ξενοδοχεία μέλη της Historic Hotels of Europe λειτουργούν σε Κάστρα, Αρχοντικά, Μοναστήρια και Φάρμες σε όλη την Ευρώπη. Τα κριτήρια για την ένταξη μίας ξενοδοχειακής αλυσίδας στην ΗΗΕ είναι τα υψηλά στάνταρτ φιλοξενίας σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ιστορική αξία και αρχιτεκτονική τους. Επιπλέ-

62 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ον, για να ενταχθεί κάποιο ξενοδοχείο στην αλυσίδα, θα πρέπει να διαθέτει από 6 δωμάτια. Τα τελευταία χρόνια, και με στόχο να ενδυναμώσει περισσότερο τη διεθνή παρουσία της, η ΗΗΕ έχει συνάψει αμοιβαία συνεργασία προβολής και προώθησης με την Historic Hotels of America.

Οι Αλυσίδες Μέλη της Historic Hotels of Europe (2006) www.HistoricHotelsofEurope.com Abitare la Storia

Italy

www.abitarelastoria.it

Châteaux & Hôtels de France

France

www.chateauxhotels.com

Countryside Hotels Sweden

Sweden

www.countrysidehotels.se

De Historiske

Norway

www.dehistoriske.no

Erfgoed Hotels Benelux

Benelux

www.erfgoedhotels.nl

Estancias de España

Spain

www.estancias.com

Gast im Schloss

Germany

www.gast-im.schloss.de

Hosterías Hospederías Reales

Spain

www.hosteriasreales.com

Hoteis Heritage de Lisboa

Portugal

www.heritage.pt

Ireland’s Blue Book

Ireland

www.irelandsbluebook.com

Pousadas de Portugal

Portugal

www.pousadas.pt

Pride of Britain Hotels

Britain

Schlosshotels und Herrenhäuser Austria

www.prideofbritainhotels.com www.schlosshotels.co.at

Swiss Historic Hotels

Switzerland

www.swiss-historic-hotels.com

Welsh Rarebits

Wales

www.rarebits.co.uk

Yades Heritage & Hospitality

Greece

www.yadeshotels.gr


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

GUEST INN

Αυθεντικές διακοπές Αυθεντικές διακοπές, σε αυθεντικούς προορισμούς, στην άγνωστη ελληνική ύπαιθρο, οι οποίοι διατηρούν ακόμη το χρώμα και την ταυτότητά τους, προσφέρει το Guest Inn, το πρώτο ελληνικό δίκτυο επιλεγμένων παραδοσιακών και αγροτουριστικών καταλυμάτων. Το Guest Inn ξεκίνησε το 2003, και σήμερα αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο παραδοσιακών και αγροτουριστικών καταλυμάτων, τα οποία πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Πρόκειται για μία ελληνογαλλική συνεργασία, με «πρωτεργάτες» τις κυρίες Πέγκυ Μπαλιτσάρη και Λιζ Ραπέν, δύο έμπειρες επαγγελματίες του τουριστικού χώρου. Σήμερα, το Guest Inn αποτελείται από 60 ξενώνες-μέλη σε 30 νομούς της χώρας, εκ των οποίων οι 15 ξενώνες είναι νέα μέλη, τα οποία προστέθηκαν στο δίκτυο το 2006, ενώ, σύμφωνα με τις επικεφαλής του Guest Inn, στόχος για το 2007 είναι η διεύρυνση του δικτύου και η επέκτασή του σε όλη την ελληνική επικράτεια. Στο δίκτυο εντάσσονται μονάδες, οι οποίες πληρούν συγεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, και ξεχωρίζουν για τη φιλική υποδοχή που προσφέρουν στους πελάτες τους και τη ζεστή, σπιτική φιλοξενία, για το σεβασμό στο περιβάλλον και την απόλυτη ένταξή τους σε αυτό, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με την τοπική αρχιτεκτονική. Τα μέλη του δικτύου απολαμβάνουν μία σειρά από προνόμια όπως: • Μέσω του Guest Inn γίνονται αυτόματα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού EuroGites (European Federation of Farm and Village Tourism). • Αποκτούν παρουσία σε ένα ευέλικτο, δυναμικό και εξειδικευμένο διαδικτυακό τόπο. Το site της Guest Inn γίνεται το δικό τους site, διαθέσιμο σε τρεις γλώσσες, με αναλυτική περιγραφή, φωτογραφίες και παρουσίαση των υπηρεσιών τους και της περιοχής στην οποία βρίσκονται. • Συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση προβολής του δικτύου (π.χ. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αγροτουρισμού). • Αποκτούν πρόσβαση και προβολή στη διεθνή αγορά μέσω της συμμετοχής του Guest Inn σε εκθέσεις, καθώς και μέσω ενός τετράγλωσσου εντύπου και δημοσιεύσεων στον Ευρωπαϊκό Τύπο. • Προτείνονται από περιοδικά και παρουσιάζονται σε εκπομπές. • Αποκτούν επαγγελματικό κέντρο κρατήσεων που λειτουργεί μέσω Internet και προσφέρει άμεση εξυπηρέτηση σε πέντε γλώσσες, διαχείριση κρατήσεων και εύκολους, άμεσους και ασφαλείς τρόπους πληρωμής. Το σημαντικό δε είναι ότι, παραμένουν ανεξάρτητες επιχει-

ρήσεις που διατηρούν την αυτονομία τους. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας την οποία διεξήγαγε το δίκτυο, το πελατειακό προφίλ των μελών του δικτύου αποτελείται από οικογένειες κατά 59,76% και από ζευγάρια/φίλους κατά 40,24%. Οι πελάτες είναι μέσης και ανώτερης κοινωνικοοικονομικής τάξης και στη συντριπτική πλειοψηφία τους ξένοι, αφού οι κρατήσεις από την ξένη αγορά ανέρχονται στο 95,83%, και μόνο ένα 4,17% προέρχεται από την ελληνική αγορά. Επίσης, το 43,75% επέλεξε κάποιον ορεινό προορισμό και το 56,25% παραθαλάσσιο. Αναφορικά με τις περιοχές που επισκέφθηκαν, το 72,62% επέλεξε την Ηπειρωτική Ελλάδα, το 21,43% κάποιο νησί και το 5,95% την Κρήτη. Τέλος, η μέση διάρκεια διαμονής ανέρχεται σε 4,27 διανυκτερεύσεις ανά κατάλυμα, έναντι 3,92 το 2005.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

63


ΘΕΜΑ

Η αναβάθμιση του παράκτιου τουριστικού προϊόντος μέσω του αθλητικού τουρισμού

των κ.κ. Αχιλλέα Τζίμα και Χρήστου Πετρέα

Τη σπουδαιότητα του αθλητικού τουρισμού, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού και τη συμβολή του στις προσπάθειες για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, αναλύουν στο άρθρο που ακολουθεί οι κ.κ. Αχιλλέας Τζίμας και Χρήστος Πετρέας

Όλοι οι Εθνικοί φορείς υπεύθυνοι για την τουριστική ανάπτυξη των χωρών τους ενδιαφέρονται να βρίσκουν τρόπους να συντηρούν και να αυξάνουν την τουριστική ζήτηση των τουριστικών προορισμών τους, και να προωθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής προσφοράς τους. Η διαμόρφωση των προτύπων τουριστικής ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα της επενέργειας πολλών παραγόντων (Κοκκώσης Χ. & Τσάρτας Π. 2001, σ. 681 ). Στην παράκτια Ελλάδα αναπτύχθηκε κυρίως το πρότυπο του μαζικού τουρισμού, που είναι ακόμα και σήμερα στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές το «κυρίαρχο πρότυπο» (για το εύρος και την ποικιλία των προτύπων αναφέρονται και οι Cooper C. et al 19982 ). Ειδικά για το πρότυπο του παράκτιου μαζικού τουρισμού, η ανάπτυξη ακολούθησε ουσιαστικά την ζήτηση της αγοράς και έγινε σχετικά απρογραμμάτιστη, και σε άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα. Γεγονότα με διεθνή απήχηση, ο αυξανόμενος ανταγωνι1 2

σμός, ο περιορισμός της διάρκειας της «τουριστικής σαιζόν», η μεταστροφή του μαζικού τουριστικού προτύπου προς νέεςειδικές μορφές ήπιου τουρισμού, η εξέλιξη του παγκόσμιου κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος, η οικονομική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς, και κυρίως οι ιδιαιτερότητες της διαμόρφωσης του τουρισμού του Ελληνικού μοντέλου, αποτέλεσαν στοιχεία που επέβαλαν την ενασχόληση με το θέμα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, για την αντιμετώπιση των συνήθων προβλημάτων τουρισμού. Διεθνώς, τα χαρακτηριστικά της τουριστικής συμπεριφοράς, έχουν αλλάξει ή βρίσκονται υπό μετεξέλιξη, τόσο από την άποψη των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή προορισμού και τοπικές τουριστικές δραστηριότητες, όσο και από την σχετική οικονομική αποδοτικότητα στην περιοχή του προορισμού. Στην διαμόρφωση του «νέου προϊόντος» ενδιαφέρει το κατά πόσο το υφιστάμενο μοντέλο του μαζικού τουρισμού,

Κοκκώσης Χ - Τσάρτας Π (2001) «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και περιβάλλον», Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα Cooper et al. 1998 Cooper C, Fletcher J, Gilbert D, Shepherd R, Wanhill S (1998) «Tourism Principles and Practice», Addison Wesley Longman, Harlow

64 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


μπορεί να αναζωογονηθεί και να διατηρήσει ή και να προσελκύσει νέους πελάτες, εφόσον υποστεί μετεξέλιξη το ίδιο (αν είναι εφικτό), ή εφόσον το προσφερόμενο προϊόν συμπληρωθεί με προϊόντα που αντιστοιχούν στα διαμορφούμενα τα τελευταία χρόνια, νέα χαρακτηριστικά τουριστικής συμπεριφοράς, όπως η περιβαλλοντική ευαισθησία, η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, η προσφορά διακοπών περιπέτειας, κ.ά.. Η πρόταση που υποστηρίζεται είναι ότι το «κουρασμένο μοντέλο» του παράκτιου τουρισμού πρέπει να αποκτήσει μία νέα εικόνα, που να αντιστοιχεί στην μεταβολή της συμπεριφοράς του τουρίστα και στις διαμορφωθείσες νεώτερες τάσεις και κίνητρα επιλογής τουριστικών προϊόντων, και αυτή η νέα εικόνα, όταν σχετίζεται με συμπλήρωση ή προσαρμογή του προϊόντος του παλαιού μοντέλου, θα υποστηρίξει και νέα κίνηση προς τους παραδοσιακούς παράκτιους προορισμούς.

Στην διαδικασία για τη διαμόρφωση της «νέας εικόνας» έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις «εναλλακτικές μορφές τουρισμού», σαν την αναγκαία κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινη-

θεί η τουριστική ανάπτυξη. Η Ελλάδα δεν διαφέρει ως προς αυτό και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μία θετική αντιμετώπιση από πλευράς πολιτείας στην προώθηση των «εναλλακτικών» μορφών τουρισμού, πρόσθετων προορισμών με δραστηριότητες σε όλο τον χρόνο, προσπάθεια ανάπτυξης σχετικά καθυστερούμενων (για την χώρα) τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως ο ιαματικός τουρισμός (σε όλες τις εκφράσεις του), ο τουρισμός καταδύσεων αναψυχής, και άλλα. Όμως, ενώ πράγματι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι εναλλακτικές μορφές έχουν αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο, σε αυτές όπου οι τουριστικές αγορές είναι οι αγορές του «ήλιος και θάλασσα», δεν έχει υπάρξει ανάλογη δραστηριότητα παρά σε πολύ μικρό επίπεδο. Το παράδοξο είναι ότι στις περιοχές αυτές υπάρχει λανθάνουσα δυναμικότητα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τέτοιων που να συμπληρώνουν και να προσθέτουν στο «παραδοσιακό προϊόν» και ενώ υπάρχουν αρκετά επιτυχή παραδείγματα, δεν έχει γίνει ίσως συνειδητό το πλεονέκτημα που αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να δώσουν. Οι τουριστικές δραστηριότητες στις οποίες αναφερόμαστε είναι τα διάφορα «θαλάσσια αθλήματα» που ήδη προσφέρονται κατά περίπτωση στους τουρίστες του «ήλιος και θάλασσα», αλλά όχι κάτω από την αντίληψη ότι συνειδητά διαμορφώνουμε ένα διαφορετικό συνολικό προϊόν της παράκτιας περιοχής. Και επιπλέον, ότι αυτό το «αναβαθμισμένο προϊόν» δεν ανταγωνίζεται την μέχρι σήμερα κατάσταση, αλλά αντίθετα υποβοηθάει την περαιτέρω εδραίωση του παράκτιου προϊόντος, του αντίστοιχου προορισμού. Είναι σαφές ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη επικεντρώσει


ΘΕΜΑ επαρκείς δυνάμεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού, κυρίως γιατί άλλες μορφές, προσφέρονται περισσότερο σε συνδυασμό με την διεθνή εικόνα της (π.χ. πολιτιστικός τουρισμός). Πιστεύουμε όμως ότι το μέγεθος της δυνητικής αγοράς και οι δυνατότητες που έχει η χώρα δικαιολογούν πλέον μία ιδιαίτερη προσοχή. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τουρισμού διεθνώς (εκτιμώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού σε περίπου 4% κατ’ έτος), συνεπάγεται και αντίστοιχη ανάπτυξη του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, στον οποίο περιλαμβάνεται ο αθλητικός τουρισμός. Συγχρόνως, βλέπουμε και μία αύξηση διοργανώσεων αθλητικών γεγονότων, και αντίστοιχης εκμετάλλευσης από τα ΜΜΕ στις χορηγίες. Βλέπουμε ακόμη, την αύξηση «ειδικών διοργανώσεων» αθλητικών αγώνων που προσελκύουν και συμμετοχές και «φιλοθεάμον» κοινό. Η μορφή παράκτιας αθλητικής τουριστικής δραστηριότητας, ενώ από γεωγραφικής απόψεως προσφέρεται για τους ελληνικούς θαλάσσιους προορισμούς, εντούτοις δεν έχει αναπτυχθεί, κυρίως από έλλειψη αναγνώρισης της σημασίας που μπορεί να έχει. Εν τούτοις, τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει να δραστηριοποιούνται αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου, αναγνωρίζοντας όχι μόνο την μορφή αυτή σαν πόλο έλξης τουριστών, αλλά και σαν δραστηριότητα εντασσόμενη στην αναβάθμιση της «οικονομικής ποιότητας» του τουρίστα στην Ελλάδα. Στην χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη συγκροτημένη στρατηγική για τον αθλητικό τουρισμό. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες αλλά δεν προχώρησαν. Ένα παράδειγμα είναι η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του ΕΟΤ για την δημιουργία Επιτροπής Αθλητικού Τουρισμού (2005), που τελικά δεν λειτούργησε3. Ενώ είχαμε γενικά αύξηση της τουριστικής ζήτησης, την τελευταία 5-ετία ιδιαίτερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όντως παρατηρούμε: o Μετάθεση της πελατείας προς «πελατείες που ξοδεύουν λιγότερα», με επίπτωση την ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων αφίξεων o Αυξημένο κόστος συντήρησης και ανακαίνισης εγκαταστάσεων, με επίδραση στην επιχειρηματική κερδοφορία o Μείωση ποσοστού επαναλαμβανόμενης πελατείας, με αποτέλεσμα έμφαση σε δαπανηρότερες ενέργειες για την ανεύρεση νέων πελατειακών αγορών o Πολύ εντονότερη προσπάθεια μάρκετινγκ για την επίτευξη προσέλκυσης νέων πελατειακών αγορών, με αποτέλεσμα αυξημένο κόστος προβολής Ο «αθλητικός τουρισμός» είναι και αυτός μία μορφή, λίγο παρεξηγημένη, γιατί κυρίως έχει προωθηθεί σαν τουρισμός μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, με την εμπειρία βέβαια των Ολυμπιακών Αγώνων, και έχει σχετικά παραβλεφθεί η αρκετά εκτεταμένη δυνατότητά του σε όλες του τις μορφές, κυρίως σε σχέση με αυτό που πουλάνε οι tour operators: (α) το πακέτο που περιλαμβάνει «εισιτήριο, κρεβάτι και το σπορ» με βάση την συμφωνία που έχουν κάνει - ή (β) αυτό που είναι συνυφασμένο με το πωλούμενο πακέτο «εισιτήριο και κρεβάτι», αλλά δεν πουλάνε συγκεκριμένα, ενώ γνωρίζουν την ύπαρξη και διαθεσιμότητά του (γιατί δεν έχουν ακόμη κάνει την συμφωνία με τον παροχέα της υπηρεσίας σπορ). 3

Ας αναφερθούμε στο ποιες είναι οι μορφές του αθλητικού τουρισμού. Πίνακας 1 – Μορφές αθλητικού τουρισμού Διοργανώσεις πρωταθλητικών και αθλητικών συναντήσεων / γεγονότων – επαναλαμβανόμενων και μη Προπονητική αθλητική δραστηριότητα (βασισμένη σε σύγχρονα προπονητικά κέντρα) Θέαση αθλητικών γεγονότων – Μουσεία Αθλητισμού Ενασχόληση / συμμετοχή σε άθλημα και σε άλλα σπορ που βρίσκουν οι τουρίστες στον προορισμό Εκπαίδευση στο άθλημα (για ατομική ευχαρίστηση) – animation / training Οι πρώτες δύο είναι αρκετά γνωστές και έχουν επίσης συζητηθεί, κυρίως με την αξιολόγηση επιπτώσεων από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δεύτερες δύο έχουν πολύ λιγότερο εξεταστεί, αλλά και εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν έχουν τύχει και ιδιαίτερης μελέτης, ενώ είναι παραδεκτό ότι παρά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 ο αριθμός των επισκεπτών δεν έφθασε τα προσδοκώμενα επίπεδα. Η τελευταία (εκπαίδευση) συνηθίζεται να μην αντιμετωπίζεται χωριστά αλλά να ενσωματώνεται στην «ενασχόληση», ενώ μπορεί να αποτελέσει διαφορετική μορφή (π.χ. «ακαδημίες» τέννις, κολύμβησης, γκολφ, animation, κ.ά.). Γνωρίζουμε άλλωστε, και όλοι απολαμβάνουμε -σαν θεατές- είτε από την τηλεόραση, είτε ταξιδεύοντας για να υποστηρίξουμε τις προσωπικές μας επιλογές αθλητικών ομάδων, τις επίσημες διοργανώσεις. Πίνακας 2 – Είδη «μεγάλων» αθλητικών διοργανώσεων Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κ.ά.) Πρωταθλητικές διοργανώσεις δημοφιλών αθλημάτων / δραστηριοτήτων μεγάλης γεωγραφικής εμβέλειας (Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Στίβου, πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, κ.ά.) Πρωταθλητικές διοργανώσεις επί μέρους αθλημάτων με περιοδικότητα, όπως ο Ποδηλατικός Γύρος Γαλλίας, οι Αγώνες αυτοκινήτων φόρμουλα, το windsurfing στην Ισπανία – Κανάρια νησιά, κ.ά.).

Ο Χρήστος Πετρέας είχε επιλεγεί να συμμετάσχει στην Επιτροπή αυτή (2005), αλλά εξ΄ όσων γνωρίζει δεν έγιναν ποτέ συνεδριάσεις της Επιτροπής.

66 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Υπάρχουν μέσα στις διοργανώσεις αυτές και οι «μικρότερες», αλλά όχι ευκαταφρόνητες, σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή «μικρότερες» και λιγότερο πολυπληθείς διοργανώσεις, που πολλές φορές επιτυγχάνουν μεγαλύτερη προβολή από ένα άλλο «πολύ πιο ακριβό» αθλητικό γεγονός, όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα των διοργανώσεων του windsurfing στην Ιαλυσό Ρόδου, που επί σειρά ετών στέφεται με επιτυχία και εξασφαλίζει σημαντική διαφημιστική προβολή τόσο του Δήμου Ιαλυσού, όσο και της Ρόδου γενικότερα. Επισημαίνουμε ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Windsurfing Formula το 2005 στην Ρόδο, είχε τόση προβολή σε media, που για την παρουσίαση των στοιχείων προβολής (δημοσιεύσεις και αναφορές στον Τύπο, παρουσιάσεις, διαφημίσεις στην Τηλεόραση, internet, κ.λπ.) συγκροτήθηκε ένα τεύχος με περισσότερες από 300 σελίδες αποδελτιώσεων στοιχείων προβολής, που ήταν συγκεκριμένες για το Windsurfing Event4. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη των «νέων εναλλακτικών μορφών» τουρισμού έχει οδηγήσει την πολιτεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις στην αναζήτηση νέων τουριστικών δραστηριοτήτων για την δημιουργία, είτε συμπληρωματικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, είτε για την προσέλκυση νέων τμημάτων της ευρύτερης τουριστικής αγοράς. Το ότι ο αθλητικός τουρισμός έχει γίνει διεθνώς αποδεκτός και αποτελεί ενασχόληση αποδεικνύεται από τα εξής: • Tour operators πουλάνε πακέτα που συνδυάζουν διακοπές και sport • Ετησίως ταξιδεύουν εκατομμύρια άτομα για αθλητικό τουρισμό • Γίνονται ειδικές παρουσιάσεις σε εξειδικευμένες εκθέσεις

για αθλητικές, ναυταθλητικές και άλλες «ενεργητικές» δραστηριότητες • Άλλες χώρες με λιγότερες δυνατότητες αθλητικού τουρισμού από την Ελλάδα, πουλάνε… με επιτυχία • Όλο το χρόνο αθλητές (συν συνοδοί) ταξιδεύουν για να πάρουν μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις σε πολλές χώρες • Αυτοί που αγαπούν τα ενεργητικά αθλήματα (με τις οικογένειες και παρέες τους) ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν ή και να ασχοληθούν με το αθλητικό hobby τους Η Ελλάδα έχει ήδη συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μία στρατηγική μάρκετινγκ για τον αθλητικό τουρισμό: • Tour operators ήδη πουλάνε πακέτα για Ελλάδα γενικά • Η Ελλάδα έχει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες • Έχουμε ένα «φυσικό στίβο» που δεν έχουν άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί ανά τον κόσμο • Ήδη αρκετοί tour operators πουλάνε «διακοπές και σπορ» για Ελλάδα (π.χ. windsurfing) • Οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν 12-μηνη δραστηριότητα, ιδίως για κάποια αθλήματα • Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες να προσφέρουν το προϊόν του «sport tourism» Το τελευταίο μάλιστα στοιχείο σχετίζεται απόλυτα με την Ρόδο, και σε άλλα νησιά με κατεξοχήν εξάρτηση από το μοντέλο του «ήλιος και θάλασσα», και όχι μόνο για το windsurfing, αλλά και για άλλα αθλήματα. Θα θέλαμε να αναφερθούμε ενδεικτικά και στο άθλημα των καταδύσεων αναψυχής γιατί η Δωδεκάνησος έχει τελευταία

Όπου πραγματικά είναι πολύ περισσότερα σε αριθμό τα στοιχεία γιατί τουλάχιστον ως προς την προβολή μέσω internet, ενώ στις αποδελτιώσεις εμφανίζεται η πρώτη σελίδα κάθε «ιστοχώρου», πραγματικά ακολουθούν και άλλες λόγω των «συνδέσμων» (links). 4


ΘΕΜΑ ιδιαίτερη ανάπτυξη και με τις δραστηριότητες που έχουν γίνει στην Κάλυμνο, με την οριοθέτηση του Καταδυτικού Πάρκου εκεί, αλλά γιατί η «πολυνησιακή» γεωμορφολογία της προσφέρεται για καταδυτικό τουρισμό. Ακόμη, πρέπει να αναφέρουμε, την ήδη ανεπτυγμένη μορφή του τουρισμού ποδηλάτου, επίσης προσφερόμενη για τα νησιά της Δωδεκανήσου. Σήμερα η στρατηγική μάρκετινγκ σχετικά με τον αθλητικό τουρισμό βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι τελευταία παρατηρείται συμμετοχή σε μερικές διεθνείς εκθέσεις που επικεντρώνονται σε «σπορ» και όχι καθαρά στον τουρισμό (π.χ. Έκθεση Dusseldof). Όμως απέχουμε από παρουσία με συγκροτημένη και στρατηγική επιλογή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις σχετιζόμενες με διάφορα σπορ (π.χ. εκθέσεις εξοπλισμού περιηγήσεων, αναρριχήσεων, κ.λπ.). Οι Ελληνικοί προορισμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην προσπάθεια ανάπτυξης ορισμένων μορφών αθλητικού τουρισμού ενεργούν αποσπασματικά και μεμονωμένα. Είναι επίσης ανεπαρκής ή ελλιπής η παρουσίαση των κοινών πόρων και υπηρεσιών των ειδών αθλητικού τουρισμού. Αναφέραμε ότι η ήδη εφαρμοζόμενη στρατηγική μάρκετινγκ, επιτυχώς ασχολείται αλλά δίνει έμφαση στις γενικές εκθέσεις τουρισμού. Χαρακτηριστικά για αθλητικό τουρισμό προβάλλονται ελάχιστα, ενώ όπως αναφέραμε, είναι ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος ο χαρακτήρας πολυνησιακής ταυτότητας του Αιγαίου. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι στην στρατηγική μάρκετινγκ παρουσιάζεται έλλειψη συνεργασίας με τους επαγγελματίες και τους εμπειρογνώμονες του αθλητικού τουρισμού. Δεν έχουν γίνει έρευνες πεδίου -με ελάχιστες εξαιρέσεις που είναι κυρίως αποτέλεσμα ιδιωτικής και Δημοτικής πρωτοβουλίας (όπως η συνεχιζόμενη έρευνα στον Δήμο Ιαλυσού Ρόδου)- σχετικά με τις διοργανώσεις των πρωταθλητικών συναντήσεων για το windsurfing). Όμως γενικά τα αθλήματα που μπορούν να προβληθούν είναι πολλά, και δεν αναφέρονται μόνο στις παράκτιες περιοχές αλλά και στην ενδοχώρα: Πίνακας 3 – Αθλήματα με αναπτυξιακή δυνατότητα Mountain bike

Racing bicycle

Ορειβασία

Περιήγηση trekking

Rafting

Kanoe

Καγιάκ

Αναρρίχηση

Σπηλαιολογία

Ψάρεμα

Ιστιοπλοΐα

Κωπηλασία

Γκολφ

Ιππασία

Snow boarding

Σκι χιονιού

Windsurfing

Kitesurfing

Καταδύσεις

Κολύμβηση

Θαλάσσιο Σκι

Μηχανοκίνητα σπορ

βρει ο τουρίστας, τα οποία είναι εξ΄ ίσου δημοφιλή, όπως π.χ. τα darts (βελάκια), που είναι σε συχνότητα 2ο ή 3ο στην Αγγλία. Όλα αυτά τα αθλήματα μπορούν και να αποτελέσουν αντικείμενο διοργάνωσης αγώνων, απλών ή πρωταθλητικών (μερικά είναι και διεθνώς αναγνωρισμένα). Στα πλαίσια του project «sports tourism Greece»5 έχει ήδη υποβληθεί πρόταση στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία Γραφείου Αθλητικού Τουρισμού και για τη στελέχωσή του και με γνώστες της μορφής αλλά και για την ενεργοποίηση Συμβουλευτικής Ομάδας που να περιλαμβάνει, εκτός από Συμβούλους, και επαγγελματίες του κλάδου με εμπειρία στην διοργάνωση και προώθηση αθλητικών συναντήσεων. Οι στόχοι ενός προγράμματος μάρκετινγκ για τον αθλητικό τουρισμό προτείνεται να είναι: • Αξιοποίηση των «φυσικών» χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων επί μέρους τουριστικών προορισμών • Ενεργοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου • Επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν Τα αντίστοιχα προτεινόμενα μέτρα / ενέργειες πρέπει να περιλαμβάνουν: • Την ανάδειξη της συμπληρωματικότητας του αθλητικού τουρισμού για την ενίσχυση των παράκτιων κυρίως (αλλά και όχι μόνο) περιοχών • Την ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων και την αειφορική εκμετάλλευση δυνητικών τουριστικών πόρων • Την δημιουργία κατάλληλου προωθητικού υλικού (π.χ. χάρτες με ενδείξεις «αθλητικών» δραστηριοτήτων ή «κατάλληλων» περιοχών) • Την προβολή και διαφήμιση σε εξειδικευμένες εκθέσεις (και με παρουσία επαγγελματιών του κλάδου που λόγω εξειδικευμένων γνώσεων μπορούν καλύτερα να προσελκύσουν) • Την προβολή και διαφήμιση σε εξειδικευμένα έντυπα μέσα (π.χ. αντίστοιχα «περιοδικά αθλημάτων») • Την ανάπτυξη της συνεργασίας με αθλητικές οργανώσεις και ομοσπονδίες σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο για την προσέλκυση διοργανώσεων • Την συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου στις διάφορες περιοχές • Την διενέργεια κατάλληλων ερευνών πεδίου για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών Οι παραπάνω προτάσεις σαφώς δεν είναι καινοτόμες, αποτελούν μάλλον αποδεκτές και γνωστές ενέργειες που όμως στην περίπτωσή μας χρειάζεται να ενταχθούν σε ένα συνολικό πρόγραμμα και να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα της υλο-

(car, motocross, racing bike, κ.ά.)

Σε αυτά προστίθενται τα animation σπορ που ήδη αναφέραμε, και σπορ με μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα 5

Πρόταση που έχει υποβάλει και κατοχυρώσει ο κ. Αχιλλέας Τζίμας / Rhodes Windsurfing Academy

68 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ποίησής του. Ποιοι είναι

Χρήστος Πετρέας Ο Χρήστος Πετρέας έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια University of Pennsylvania και Michigan State University, H.Π.Α. και έχει εργαστεί σαν Σύμβουλος Διοίκησης, Πανεπιστημιακός Ερευνητής, ανώτερο διοικητικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών, στις Η.Π.Α., τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με δραστηριότητα στους κλάδους κατασκευαστικό, τουριστικό, χρηματοοικονομικό, βιομηχανικό και ναυτιλιακό. Την τελευταία 15-ετία απασχολείται σαν σύμβουλος επιχειρήσεων με έδρα την Αθήνα και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελληνική περιφέρεια, αλλά και την Ευρώπη και Βαλκανικές χώρες, όπου ειδικεύεται σε θέματα επιχειρησιακής ανάπτυξης και οργάνωσης, χρηματοδοτήσεων επενδυτικής δραστηριότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιφερειακής και τουριστικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ/προβολής τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων. Έχει συγγράψει/επιμεληθεί τέσσερα βιβλία, τέσσερα εγχειρίδια, έχει συμμετοχή σε τρία βιβλία, έχει εκπονήσει περισσότερες από 65 μελέτες και εργασίες και περισσότερα από 20 άρθρα, σε επιχειρησιακά και τουριστικά θέματα. Ασχολείται και συμμετέχει στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Ελλάδα και εξωτερικό) από το 1990, και διδάσκει περιστασιακά από το 1988, σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και σε ιδρύματα μετα-δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προΐσταται (2005-2006) της 15-μελούς Επιστημονικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων στο έργο EU PHARE «Technical Assistance

to the Bulgarian State Tourism Agency», που εκπονεί για τον Κρατικό Οργανισμό Τουρισμού την «Στρατηγική για την ανάπτυξη του Βουλγαρικού τουρισμού 2006-2009», την «Πιλοτική Μελέτη Μάρκετινγκ και προβολής για την ειδικευμένη μορφή τουρισμού SPA & Wellness», τον σχεδιασμό πληροφοριακού συστήματος για την λειτουργία της κατηγοριοποίησης και αδειοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων, πρότυπα για την αναβάθμιση των Κέντρων Τουριστικών Πληροφοριών, και λειτουργική αναδιοργάνωση του Οργανισμού, κ.ά..

Αχιλλέας Ε. Τζίμας Ο Αχιλλέας Ε. Τζίμας ασχολείται από το 1983 με το windsurfing αρχικά σαν αθλητής και στη συνέχεια σαν προπονητής, και προωθεί την διάδοση του αθλήματος και την τουριστική του εκμετάλλευση σαν συμπληρωματικού τουριστικού προϊόντος στην Ρόδο μέσω της Rhodes Windsurfing Academy, που ίδρυσε το 1997. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση πανελλαδικών και διεθνών αθλητικών συναντήσεων ιστιοσανίδας. Έχει προσωπικά συμμετάσχει στην Ελληνική Αθλητική Εθνική Αποστολή από το 1991 μέχρι και το 2001, και έχει διακριθεί σαν αθλητής ιστιοσανίδας από την 3η έως την 7η θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, και από την 14η θέση το 1997 (Παγκόσμια κατάταξη), έως και την 48η θέση. Σήμερα συνεχίζει να προωθεί το άθλημα στο πλαίσιο της συνολικής τουριστικής προσφοράς γενικότερα στο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στο νησί της Ρόδου, διοργανώνοντας προπονητικά κάμπινγκ, διεθνείς αγώνες και άλλες διοργανώσεις, παρέχοντας υπηρεσίες με ολοκληρωμένη εγκατάσταση στην παραλία Ιαλυσού Ρόδου. Από το 2004 προωθεί την ιδέα του αθλητικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, με το project «Sports Tourism Greece».


ΘΕΜΑ

NOISIS

Εν συντομία ο νέος Αναπτυξιακός νόμος Τις πλέον σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις του νέου Αναπτυξιακού νόμου παρουσιάζει -εν συντομία- στο άρθρο που ακολουθεί, η εταιρία NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος διατηρεί τη βασική δομή του αλλά παρουσιάζει και σημαντικές αλλαγές σε κάποια σημεία. Μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως παρουσιάζει μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται και με μεγαλύτερα ποσοστά επιχορήγησης. Έτσι, παρουσιάζονται οι σημαντικότερες αλλαγές του, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Μείωση των κατηγοριών επενδύσεων από 5 σε 2. Μείωση των γεωγραφικών ζωνών από 6 σε 3. Τροποποίηση των ποσοστών επιχορήγησης, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

πανών των επιχειρήσεων αυτών που έχουν ιδρυθεί κατά την τελευταία πενταετία. Οι ενισχύσεις αυτές θα φτάνουν από 1.000.000 έως 2.000.000 ευρώ υπό προϋποθέσεις. Αύξηση του ποσοστού προκαταβολής από 30% σε 50%. Επιχορήγηση αγοράς οικοπέδου για μικρές επιχειρήσεις έως 10% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Η έναρξη των επενδυτικών δαπανών θα γίνεται με ευθύνη του επενδυτή αφού λάβει βεβαίωση επιλεξιμότητας από την αρμόδια αρχή που κατατέθηκε το επενδυτικό του σχέδιο εντός 5 εργάσιμων

Επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ή επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης Γεωγραφική ζώνη

Α (Νομός Θεσσαλονίκης και Αττικής)

Κατηγορία 1 Κατηγορία 2

20% 15%

Κατηγορία 1 Κατηγορία 2

60% 50%

Οι παρεχόμενες ενισχύσεις, δεν επιτρέπεται να υπερβούν τα ποσοστά του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης στις μεσαίες επιχειρήσεις ως δέκα τοις εκατό (10%), ενώ στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις παρέχεται επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης έως είκοσι τοις εκατό (20%) (αναμένεται η έκδοση κανονιστικής απόφασης). Μείωση του ποσοστού της μέγιστης αιτιολογημένης υπέρβασης από 15% σε 5%. Κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης και προηγούμενης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύεται η δημιουργία πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων καθώς και η υλοποίηση δα-

70 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Β (Νομούς των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ν. Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας )

Γ (Νομούς των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας) 30% 40% 25% 35% Φορολογική Απαλλαγή 100% 100% 100% 100%

ημερών. Αύξηση ποσοστού επί του προϋπολογισμού των αμοιβών μελετών συμβούλων από 8% σε 10%. Βελτίωση όρων επιλεξιμότητας των ολοκληρωμένων πολυετών επιχειρηματικών σχεδίων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαιτείται λειτουργία 3 και όχι 5 ετών και το ελάχιστο συνολικό κόστος που απαιτείται είναι 1.500.000 ευρώ και όχι 3.000.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, η εταιρία NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ αναλαμβάνει με επιτυχία τις απαραίτητες ενέργειες για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ώστε να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που παρέχει ο Αναπτυξιακός Νόμος.


ΘΕΜΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΔΕΤΑΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Διακοπές με πακέτο «all inclusive» «Σαρώνει» το πακέτο «all inclusive» στη Ρόδο, με αποτέλεσμα τη σεζόν του 2006 να καταγράφονται απώλειες της τάξης των 17,6 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία, γεγονός που ανατρέπει τη γενική εικόνα και εκτίμηση ότι η εφετινή τουριστική περίοδος ήταν μία από τις καλύτερες για το όμορφο νησί της Ρόδου, δεδομένου της αύξησης κατά 15% στις αφίξεις τουριστών, σε σύγκριση με το 2004. Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η Επιστημονική Ομάδα της Δωδεκανησιακής Εταιρίας Ανάπτυξης και Προόδου (ΔΕΤΑΠ), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις τουρίστες που επισκέφθηκαν την σεζόν του 2006 το νησί της Ρόδου, επέλεξε για τη διαμονή του ξενοδοχείο all inclusive, δηλαδή ένα προπληρωμένο, πλήρες πακέτο διαμονής, εστίασης και δραστηριοτήτων εντός των «πυλών» της ξενοδοχειακής μονάδας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Ρόδου, το διάστημα Μάιος – Οκτώβριος και σε δείγμα 2.100 τουριστών, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αύξηση σε ποσοστό 52% παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν του 2006 στους all inclusive τουρίστες της Ρόδου, σε σύγκριση με το 2004, οπότε και πραγματοποιήθηκε ανάλογη έρευνα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί «βαρύ πλήγμα» στην οικονομία του νησιού, η οποία κατέγραψε απώλειες της τάξης των 17,6 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το πώς επιμερίζονται οι απώλειες στην τοπική οικονομία από την άνοδο του all inclusive, αυτό φαίνεται από το ακόλουθο παράδειγμα: Το 2004 αν οι all-inclusive τουρίστες αγόραζαν κάποιο άλλο «πακέτο διατροφής», η τοπική αγορά θα είχε επιπλέον έσοδα 36,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 15% θα πήγαινε σε ψώνια και το υπόλοιπο 85% στους άλλους κλάδους (κυρίως τρόφιμα και ποτά). Το 2006 αν οι all-inclusive τουρίστες αγόραζαν κάποιο άλλο «πακέτο διατροφής», η τοπική αγορά θα είχε επιπλέον έσοδα 64,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 28% θα κατευθυνόταν σε ψώνια και το υπόλοιπο 72% στους άλλους κλάδους (κυρίως τρόφιμα και ποτά). Βεβαίως, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι ερευνητές, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις απώλειες μεριδίου που θα είχαμε, αν η Ρόδος δεν είχε ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς και δεν πρόσφερε προϊόντα all inclusive.

Σχετικά με τις χώρες που επιλέγουν κατά κύριο λόγο πακέτα all inclusive, αυτές είναι η Ιταλία και η Γερμανία, από τις οποίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην επιλογή του συγκεκριμένου τύπου διακοπών, κατά 50% και 43% αντίστοιχα, έναντι 26% και 32% το 2004, και ακολουθούν οι Ελβετία-Αυστρία, οι χώρες Μπενελούξ και η Αγγλία. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, πτώση παρουσίασε η μέση ημερήσια κατά κεφαλή δαπάνη κατά 4,24 ευρώ (-9%), που ισοδυ-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

71


ΘΕΜΑ γερμανική αγορά (10,4 νύχτες, έναντι 11 το 2004), καθώς και από τις χώρες Μπενελούξ (9,6, έναντι 10,6 το 2004), ενώ αύξηση της διάρκειας παραμονής σημειώθηκε από την αγγλική αγορά (10,1, έναντι 9,9). Ορισμένα ακόμη σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

ναμεί με απώλειες 52 εκατ. ευρώ για το νησί. Για να αντισταθμιστούν αυτές οι απώλειες χρειάζονται 138.946 επιπλέον τουρίστες. Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της κατά κεφαλή δαπάνης παρουσιάζει η ιταλική αγορά (-27%), ενώ μείωση σε ποσοστό 8% καταγράφει και η γερμανική αγορά. Παράλληλα, μείωση καταγράφηκε στη διάρκεια παραμονής κατά μισή νύχτα. Για να αντισταθμίσουμε, μάλιστα, αυτή την κατά μισή νύχτα λιγότερη διαμονή εφέτος, έναντι του 2004, χρειάζονται 81.890 επιπλέον αφίξεις. Ειδικότερα, η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώνεται σε 9,4 νύχτες, έναντι 9,7 νύχτες το 2004. Μείωση παρατηρήθηκε από τη

72 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο των επισκεπτών του νησιού, προκύπτει ότι το 27% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, αυξημένο σε σχέση με το 2004, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό των αποφοίτων Λυκείου, ενώ μόλις ένα 7% έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Όσον αφορά στο οικονομικό εισόδημα, προκύπτει ότι σε ποσοστό 30%, ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με το 2004 (31%) κυμαίνεται μεταξύ 30.000-49.000 ευρώ, ενώ ένα 15% έχει εισόδημα άνω των 70.000 ευρώ. Αναφορικά με τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών, για πρώτη φορά κάποια άλλη δραστηριότητα, στην προκειμένη περίπτωση η τοπική κουζίνα, συναγωνίζεται τον ήλιο και τη θάλασσα. Βεβαίως, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έρευνα, δεν είναι η τοπική κουζίνα ο λόγος για τον οποίο έρχονται οι τουρίστες στη Ρόδο, αλλά αυτή είναι μια δραστηριότητα που την αναζητούν στις διακοπές τους. Σε ερώτηση τι είναι αυτό που τους επηρεάζει περισσότερο


στην επιλογή προορισμού διακοπών, σε ποσοστό 27,4% απαντούν οι συστάσεις φίλων και συγγενών, 22,7% το Internet και 21,4% η μπροσούρα ή το web site κάποιου tour operator. Όπως προκύπτει από την έρευνα σημαντικό ρόλο έχει πλέον το Internet στην επιλογή προορισμού, ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος του στην ανεύρεση πληροφοριών πριν την κράτηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυξημένο είναι το ποσοστό εκείνων οι οποίοι χρησιμοποίησαν το internet προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για την πτήση και το κατάλυμα κατά 45% και 13% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2004. Σε ερώτηση σχετικά με το χρονικό διάστημα το οποίο αποφάσισαν και το πότε προχώρησαν στην κράτηση, αυτό ανέρχεται σε 116 ημέρες (έναντι 95 το 2004) και σε 88 ημέρες, αντίστοιχα, πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας μειώθηκαν οι last minute (-59%), οι οποίοι πλέον σε ποσοστό ανέρχονται στο 19% και μετατοπίστηκαν στους Normal (+30%), το ποσοστό των οποίων διαμορφώνεται σε 64%. Για το πώς αξιολογούν τα καταλύματα στη Ρόδο, η πλειονότητα των τουριστών δηλώνει ευχαριστημένη, κυρίως, από το επίπεδο φιλικής εξυπηρέτησης, την καθαριότητα και γενικά την εξυπηρέτηση. Επίσης, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη φιλική συμπεριφορά των ντόπιων, τα ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα και το αίσθημα ασφάλειας, τα εστιατόρια και τα ταξί, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, η εξυπηρέτηση στο αεροδρόμιο και τα δημόσια λεωφορεία. Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα, η συνολική εμπειρία από το νησί σε σχέση με τις προσδοκίες τους ήταν η αναμενόμενη για το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών (58%), ανώτερη για το 39% και κατώτερη για το μόλις 4%.

Π.ΜΑΡΙΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μονάδες επεξεργασίας Βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων. Μελέτη –Κατασκευή - Συντήρηση - Επέκταση μονάδων.

> Ένταξη των έργων

σε επιδοτούμενα προγράμματα.

> Τεχνική κάλυψη πανελλαδικά.

Α.Μ. Κατασκευαστή ΥΠΕΧΩΔΕ 24337

Βενιζέλου 48, 54624 Θεσσαλονίκη• Τηλ.: 2310 267805 Fax: 2310 273409 email pmarit@tee.gr


ΑΠΟΨΗ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΗΜΟΥ

Οι νέες τάσεις της αρχιτεκτονικής στα εμπορικά ακίνητα

Για τις νέες τάσεις της αρχιτεκτονικής στην κατηγορία των κτιρίων που προορίζονται για εμπορική χρήση, μιλάει ο κ. Στέλιος Δήμου του αρχιτεκτονικού γραφείου ΔΗΜΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ. Αναφερόμενος ειδικότερα στις τάσεις που χαρακτηρίζουν τα ξενοδοχεία, υπογραμμίζει ότι η δημιουργία ενός αισθητικά ευχάριστου χώρου τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, τελευταία γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική. Η αρχιτεκτονική στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται έντονα από μία έμφαση στην εξωτερική μορφή των κτιρίων, ενώ η λειτουργικότητα και η αυστηρότητα στην οργάνωση των χώρων περνά πλέον σε δεύτερη μοίρα. Η συγκεκριμένη τάση επηρεάζει κυρίως τα ακίνητα που έχουν εμπορική χρήση, εφόσον σημαντικός στόχος είναι αυτά να προσελκύσουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρονται τα κτίρια των ξενοδοχείων, των οποίων πλέον οι ανακαινίσεις στοχεύουν όχι μόνο στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών χώρων, αλλά και στον ανασχεδιασμό των όψεων, γεγονός που διαφοροποιεί την αρχιτεκτονική του 70 από τη σημερινή. Ο σύγχρονος πελάτης είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος στα θέματα αρχιτεκτονικής και design, με αποτέλεσμα η σπουδαιότητα ενός αισθητικά ευχάριστου χώρου τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά να γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική ως κριτήριο επιλογής.

74 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΠΟΨΗ

Οι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακαινίσεις των εμπορικών ακινήτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πλέον η αρχιτεκτονική μορφή λειτουργεί και προς όφελος της εμπορικότητας, εφόσον ο συνεχής ανταγωνισμός απαιτεί τη διαρκή αναβάθμιση της ταυτότητας του κτιρίου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Τα σύγχρονα κτίρια εμπορικής χρήσης επιβάλλεται να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα κριτήρια. Ανάλογα με τη θέση τους, όταν πρόκειται να ενταχθούν στον ιστό της πόλης, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα του θορύβου και της μόλυνσης, ενώ ανεξαρτήτως θέσεως είναι σημαντική η εικόνα τους, η οποία οφείλει να συμβαδίζει με το εσωτερικό τους. Εξαιτίας αυτής της νέας τάσης, η μορφή των κτιρίων γίνεται κυρίαρχη και πολλές φορές καθορίζει ακόμα και το ύφος της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κτίρια σε αστικά κέντρα Η πολυπλοκότητα της μορφής και η «γλυπτική» αντιμετώπιση των όψεων των κτιρίων διευκολύνεται επίσης από τη χρήση αρχιτεκτονικών υλικών και τεχνολογιών που δεν υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Η ποικιλία των καινοτόμων υλικών διευκολύνει τους μελετητές στη δημιουργία νέων μορφών, ενώ εισάγεται πλέον η έννοια του διαμπερούς υλικού στην όψη για λόγους σκίασης ή διακόσμησης, οδηγώντας σε «τρισδιάστατες» όψεις κτιρίων. Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αρχιτεκτονική μορφή των κτιρίων με εμπορική χρήση καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, γεγονός που αποδεικνύεται από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ανακαινίσεων τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και από την αύξηση του ποσοστού του προϋπολογισμού που αφορά την αναδιαμόρφωση των όψεών τους.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

75


ΘΕΜΑ

ME ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάθος για επιτυχία από την EQUIP HOTEL 2006 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο Παρίσι η μεγαλύτερη έκθεση εξοπλισμού ξενοδοχείων και συναφών δραστηριοτήτων EQUIP HOTEL, στην οποία συμμετείχε και το «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», μοναδικό περιοδικό από την Ελλάδα.

Με 1.292 εκθέτες σε πέντε εκθεσιακές σάλες, στο κέντρο του Παρισιού, η EQUIP HOTEL, συγκέντρωσε 102.802 επισκέπτες, παρά την απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ σημαντική αύξηση της τάξης του 24% σημείωσαν οι εκθέτες, 22,4% οι επισκέπτες, ενώ συμμετείχαν εκθέτες από 128 χώρες. Στην «Βιβλιοθήκη του Τύπου», έναν ειδικό χώρο που έχει δημιουργήσει η EQUIP HOTEL για τα κορυφαία περιοδικά της Ευρώπης στον χώρο του Τουρισμού, το «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» είχε τον δικό του χώρο, υπογραμμίζοντας την παρουσία της Ελλάδας.

76 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Cheline Charles, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων EQUIP HOTEL 2006

Στην διάρκεια της έκθεσης υπογράφηκαν σημαντικά συμβόλαια συνεργασιών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος παραμονής των επισκεπτών στην έκθεση ήταν μεγαλύτερος της μίας ημέρας. Επιπροσθέτως, παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της έκθεσης 139 προϊόντα, με σημαντικές καινοτομίες, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις, διοργανώθηκαν διαγωνισμοί με την συμμετοχή κορυφαίων σεφ, κ.ο.κ.. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες προήλθαν κατά 68% από την Ευρώπη, κατά 13% από τη Αφρική, κατά 7% από την Αμερική, κατά 8% από την Ασία και κατά 4% από την Άπω Ανατολή.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

77


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Hotelio Front Office

«Μιλάει» τη γλώσσα των ξενοδόχων Ένα εξαιρετικά ευέλικτο, και με πολλές δυνατότητες και ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα, πρόγραμμα, το Hotelio Front Office, προτείνει στην ξενοδοχειακή αγορά η εταιρία Hotelio Software. Το Hotelio Front Office είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των ξενοδοχείων ανεξαρτήτως μεγέθους, ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε κάθε σύγχρονο τεχνολογικό μέσο και επίτευγμα. Το Hotelio Front Office είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκει άριστη εφαρμογή σε όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως μεγέθους. Είναι το τρίτο κατά σειρά ξενοδοχειακό πρόγραμμα της εταιρίας μετά τα καταξιωμένα και δημοφιλή προγράμματα Venus και Eurohotel. Πρόκειται για ένα πολυγλωσσικό πρόγραμμα, για τη δημιουργία του οποίου τα έμπειρα στελέχη της Hotelio Software χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία, τις δυνατότητες των Windows, τα πλεονεκτήματα του Internet και του συστήματος 3G της κινητής τηλεφωνίας. Αρχικά κατασκευάστηκε το Lexiko μαζί με τα PLM (protocols logical machine) και στη συνέχεια έγινε η κατασκευή του προγράμματος. Tο Hotelio υπερέχει σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα στα ακόλουθα σημεία: • Είναι πολυγλωσσικό. Μπορεί ταυτόχρονα να «εργάζεται» σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ελληνικά, κ.λπ.) χωρίς κανένα περιορισμό, καθώς έχει ενσωματωμένο λεξικό. • Διαθέτει επικοινωνία e-mail, και έτσι μπορεί να δέχεται κρατήσεις και να στέλνει απαντήσεις (επιβεβαιώσεις) στην γλώσσα που επιθυμεί ο πελάτης για κάθε κράτηση, μόλις αυτό ζητηθεί, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα κινητά τηλέφωνα των πελατών, με τα στοιχεία της κράτησης, εντελώς αυτόματα. • Διαθέτει επικοινωνία sms & mms από laptop και έτσι μπορεί να δέχεται κρατήσεις και να στέλνει απαντήσεις (επιβεβαιώσεις), για κάθε κράτηση, μόλις αυτό ζητηθεί, στην γλώσσα που επιθυμεί ο πελάτης, στο κινητό του τηλέφωνο, με τα στοιχεία της κράτησης, εντελώς αυτόματα. • Έχει άμεση επικοινωνία με το excel, στο οποίο με απλούστατο χειρισμό μεταφέρει για επιπλέον επεξεργασία κάθε πίνακα ή αρχείο του προγράμματος. • Διαθέτει σύστημα αυτόματης κοστολόγησης, με το οποίο αμέσως μετά την καταχώρηση της κράτησης γίνεται γνωστό το προβλεπόμενο έσοδο, το προβλεπόμενο κόστος

78 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

και το προβλεπόμενο αποτέλεσμα της κάθε κράτησης. • Έχει ενσωματωμένο το πρόγραμμα Business forecast, με το οποίο ο χρήστης είναι σε θέση να γνωρίζει κάθε στιγμή τα έσοδα, το κόστος και το αποτέλεσμα του ξενοδοχείου σε επίπεδο ημέρας, μήνα, ή σε επίπεδο έτους, αμέσως μετά την καταχώρηση των κρατήσεων συνολικά και ανά πρακτορείο, με διάκριση σε κρατήσεις allotment και commitment. • Δίνει την δυνατότητα δημιουργίας καταστάσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε ξενοδοχείου από τους ίδιους τους χρήστες. • Προσφέρεται στις εκδόσεις Lite (single user) και Standard (1-5 users). Η έκδοση Lite προτείνεται για ξενοδοχεία μέχρι 50 δωμάτια και η έκδοση Standard προτείνεται για ξενοδοχεία μέχρι 200 δωμάτια. • Τα Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών και οι Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών τυπώνονται σε Laser ή σε Ink jet printer, σε κοινό χαρτί Α4 χαμηλού κόστους. • Πολλές κρατήσεις στο ίδιο δωμάτιο. Το πρόγραμμα επιτρέπει να γίνονται μέχρι δέκα διαφορετικές κρατήσεις ταυτόχρονα στο ίδιο δωμάτιο, παρέχοντας στο χρήστη όλες τις αναγκαίες πληροφορίες τις σχετικές με την διαχείριση των κρατήσεων. Το πρόγραμμα Hotelio Front Office διακρίνεται για τον απλό, εύκολο χειρισμό του. Αρκεί η εκπαίδευση λίγων ωρών προκειμένου να μπορέσει ο χειριστής να το χρησιμοποιήσει.

Οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του προγράμματος Δύο εξαιρετικά συμφέρουσες λύσεις προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ξενοδόχοι να αντικαταστήσουν το παλαιό τους πρόγραμμα με το Hotelio Front Office, προτείνει η εταιρία. Ειδικότερα: • Για ξενοδοχεία δυναμικότητας μέχρι 50 δωματίων, η εταιρία προσφέρει την έκδοση Lite (Single user), και ετήσια συντήρηση για το έτος 2007. • Για ξενοδοχεία δυναμικότητας μέχρι 200 δωματίων, προτείνει την έκδοση Standard (1-5 user), και ετήσια συντήρηση για το έτος 2007.


Η ΑΦΟΙ ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ βραβεύθηκε για την ποιότητα των προϊόντων της Στην εταιρία Αφοί Κιουρτζόγλου ΑΕΒΕ απένειμε ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Le Monde το βραβείο ποιότητας για τα προϊόντα της, στο πλαίσιο της τελετής αποφοίτησης των σπουδαστών του, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Η βράβευση αυτή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωσή O κ. Κιουρτζόγλου παραλαμβάνει το βραβείο της η εταιρία, αποκτά μεαπό τον κ. Βελισσαρόπουλο της Le Monde γαλύτερη σημασία αφού έγινε από έναν όμιλο, ο οποίοις δραστηριοποιείται στην τουριστική και ξενοδοχειακή εκπαίδευση. Η Εταιρία Αφοί Κιουρτζόγλου ΑΕΒΕ έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας που έχει ο τουρισμός για τη χώρα, καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση των προϊόντων της, τη γρήγορη εξυπηρέτηση, τη διαρκή παρακαταθήκη και την άμεση παράδοση.

Η NEOSET HOTEL FURNITURE στην 38η XENIA 2006

H NEOSET HOTEL FURNITURE για μία ακόμα χρονιά, συμμετείχε στην 38η xenia 2006. Στο εντυπωσιακό περίπτερό της η NEOSET HOTEL FURNITURE παρουσίασε επιτυχημένες σειρές επίπλων ξενοδοχείων της Neoset Hotel Furniture, καθώς και νέες σειρές, όπως οι Melrose και Ionio. Oι σειρές αυτές αναδεικνύουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα της NEOSET HOTEL FURNITURE και τη δυνατότητά της να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Λύσεις που συνδυάζουν αρμονικά την ποιότητα με την άνεση, τη διαχρονικότητα με την πρωτοπορία. Ειδικά στη φετινή έκθεση χενια, το περίπτερο της NEOSET HOTEL FURNITURE ήταν μελετημένο έτσι ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες εικόνες ξενοδοχειακών δωματίων, ενώ παράλληλα παρουσιάζονταν ολοκληρωμένες

Νέες διακρίσεις για το Minos Palace

Το «Award for Excellence In recognition of outstanding Environmental Commitment» και το Χρυσό Μετάλλιο για τις ενέργειες που αναλαμβάνει εδώ και χρόνια και αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος απένειμε στο Minos Palace για το 2005, ο Τουριστικός Οργανισμός TUI Thomson. Επιπλέον, για 13η χρονιά το ξενοδοχείο βραβεύθηκε με την Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης. Για τη βράβευση αυτή, διοργανώθηκε μία μικρή γιορτή, στο πλαίσιο της οποίας, τόσο στους πελάτες, όσο και στο προσωπικό μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το «Blue Flags Program» και το Foundation for Environmental Education (FEE). προτάσεις συμπληρωματικών προϊόντων, όπως κουρτίνες, couvre-lits, υφάσματα επιπλώσεων, κ.λπ. που διαμορφώθηκαν από την ομάδα διακοσμητών της Neoset Hotel Furniture, εξειδικευμένων στην διακόσμηση ξενοδοχειακών μονάδων. Όλες οι σειρές της NEOSET HOTEL FURNITURE, διακρίνονται για την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία τους και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε ξενοδοχείου. Και αυτό χάριν της πρωτοτυπίας και της τεχνογνωσίας του βιομηχανικού σχεδιασμού στον οποίο η NEOSET επενδύει τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, οι άνθρωποι της NEOSET HOTEL FURNITURE συζητούν το σχεδιασμό και την κατασκευή πρωτότυπων μοντέλων επίπλων, με βάση σχέδια αρχιτεκτόνων - διακοσμητών και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη. Η NEOSET HOTEL FURNITURE διαθέτει λύσεις τόσο για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όσο και για μικράboutique ξενοδοχεία, εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή ποιότητα παραγωγής που μόνο η NEOSET HOTEL FURNITURE μπορεί να προσφέρει, σαν μέλος του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου κατασκευής επίπλων στην Ελλάδα και από τους μεγαλύτερους στη Ευρώπη, του ομίλου Neoset. Στην 38η xenia 2006 αυξημένος ήταν ο αριθμός των επισκεπτών του περιπτέρου της NEOSET HOTEL FURNITURE, οι οποίοι συζήτησαν με το έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό της εταιρίας για τα ανταγωνιστικά πακέτα τιμών, αντάλλαξαν απόψεις και έβαλαν τις βάσεις για την δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης και επιτυχίας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

79


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ Νέο κατάστημα MIKOS στην «καρδιά» της Αθήνας

Λαμπερές παρουσίες, γνωστοί αρχιτέκτονες, διακοσμητές και πολλοί φίλοι τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια του νέου καταστήματος MIKOS στην οδό Μητροπόλεως 66, στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα στο φιλόξενο και δημιουργικό χώρο του καταστήματος στήθηκε ένα θεατρικό σκηνικό με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι να χαλαρώνει ανάμεσα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια του καταστήματος από καλόγουστα υφάσματα και άλλα είδη και υλικά άριστης ποιότητας. Μεταξύ των φίλων που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του καταστήματος ήταν και οι κ.κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας, βουλευτής ΝΔ Α’ Αθηνών, Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Παυλίνα Κωνσταντάρα, Κώστας Γείτονας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών, Χρήστος Ιωακειμίδης και Μερόπη Κοντέντου. Ο χώρος του καταστήματος έχει χωριστεί σε τρία ε-

Room Bazaar: Η «επανάσταση» στην αναζήτηση διαμονής μέσω Internet από το iGoGreece.com Το online ταξιδιωτικό περιοδικό iGoGreece. com «παντρεύει» την ελληνική νοοτροπία με τις ταχύτατες εξελίξεις και για πρώτη φορά τις μεταφέρει στο Internet. Όσοι έχουν πάει διακοπές σε ελληνικό νησί, γνωρίζουν ότι μόλις φθάσουν στον προορισμό τους, άνθρωποι των ξενοδοχείων, τα γνωστά «καμάκια» προσπαθούν να τους προσελκύσουν για να κλείσουν δωμάτιο. Αυτό μεταφέρεται τώρα στο Internet σε μια φιλικότερη έκδοση για τον χρήστη και για τον ξενοδόχο, που ανατρέπει τα δεδομένα. Με το Room Bazaar, ο χρήστης, από την άνεση του σπι-

80 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

πίπεδα. Στα δύο από αυτά έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερης αισθητικής δωμάτια που αναπαριστούν χώρους σπιτιού, όπου κυριαρχούν υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης αισθητικής κουρτίνες, υφάσματα επιπλώσεων, ταπετσαρίες τοίχου, έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, κουρτινόξυλα και διάφορα διακοσμητικά αξεσουάρ, τα οποία ο πελάτης μπορεί να προμηθευτεί από το κατάστημα. Στο πρώτο επίπεδο παρουσιάζονται μοντέρνες τάσεις με ιδιαίτερα χρώματα και στιλιστικές απόψεις, ενώ στο δεύτερο επίπεδο πιο κλασσικές με εξαιρετικά χειροποίητα σκαλιστά έπιπλα σε τόνους mix & match να φωτίζουν τον χώρο. Επίσης, το κυρίως εκθετήριο των διακοσμητικών αντικειμένων που μπορούν αποτελέσουν κάλλιστα ένα ωραίο δώρο. Στο τρίτο επίπεδο παρουσιάζεται μια πλούσια γκάμα ετοιμοπαράδοτων υφασμάτων. Επίσης, στο κατάστημα ΜIKOS δημιουργήθηκε ένας ειδικός χώρος για διακοσμητές και αρχιτέκτονες όπου μπορούν να δειγματίζουν στους πελάτες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΜΗΚΟΣ Α.Ε. είναι η πρώτη εταιρία στον χώρο της που εμπλουτίζει την γκάμα των προϊόντων της με την εισαγωγή του χρώματος-μπογιά, αναλαμβάνοντας έτσι και την βαφή των τοίχων των πελατών της συμβουλεύοντάς τους για αποχρώσεις σύμφωνα με τα υφάσματα που έχουν επιλέξει. Συνεργασίες με επώνυμους οίκους του εξωτερικού, όπως η CASAMANCE, CAMENGO, BERNARD, REYNALDO, CASELIO, JAMES HARE SILKS, INDES, ANTONIO FERRE, CASAL και DN, έρχονται να επισφραγίσουν την διαρκή προσπάθειά για προσφορά στην αγορά μιας ολοκληρωμένης και υψηλής ποιότητας προϊοντικής γκάμας.

τιού αναζητά δωμάτιο σε συγκεκριμένη περιοχή. Οι συνεργαζόμενοι ξενοδόχοι της εν λόγω περιοχής ενημερώνονται άμεσα και καταθέτουν πρόταση προσφοράς καταλύματος. Στη συνέχεια, ο χρήστης επιλέγει την προσφορά που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του. Με το Room Bazaar, το iGoGreece.com δημιουργεί τεχνητή προσφορά προς όφελος του χρήστη-επισκέπτη (σε μια αίτηση δωματίου αντιστοιχούν περισσότερες από μια προσφορές) και ταυτόχρονα ανοίγεται μια νέα αγορά για τους ξενοδόχους. Το αποτέλεσμα: κερδίζει, τόσο ο χρήστης, όσο και ο ξενοδόχος που θα κάνει την καλύτερη προσφορά! Το iGoGreece αποτελεί μια νέα πρόταση στο Internet. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό περιοδικό καθημερινής ενημέρωσης, το οποίο υιοθετεί σύγχρονους τρόπους έκφρασης και παρουσιάζει θέματα επικαιρότητας, αφιερώματα, συνεντεύξεις και ειδήσεις, και φιλοδοξεί να γίνει το πιο εύχρηστο ταξιδιωτικό και πολιτιστικό περιοδικό στην παγκόσμια γειτονιά του Internet, αλλά και το «διαβατήριο» κάθε ταξιδιώτη που επιθυμεί να επισκεφθεί τις όμορφες γωνιές και τους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας. Στο iGoGreece.com συμμετέχουν αρθρογράφοι από όλο τον κόσμο που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ταξιδιωτικής κοινότητας.


30 Χρόνια Goody’s

Oι κ.κ. Δασκαλόπουλος, Φώλιας, Θεοδωρόπουλος και Σειμανίδης, πρόεδρος, σύμβουλος διοίκησης κλάδου υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας, διευθύνων σύμβουλος, και γενικός διευθυντής κλάδου υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας της Vivartia

Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση της Goody’s, της μεγαλύτερης αλυσίδας εστιατορικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και από τις 15 μεγαλύτερες στην Ευρώπη, περισσότερα από 400 μέλη -franchisees, ιδρυτικά στελέχη, διευθυντές εστιατορίων της αλυσίδας και στελέχη της Vivartia (υπό την «ομπρέλα» της οποίας βρίσκεται η Goody’s)- από κάθε γωνιά της χώρας, συναντήθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο μίας διήμερης εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σημείο-σταθμός στην πανελλαδική συνάντηση της Goody’s ήταν η εκδήλωση με «πρωταγωνιστές» τους αγαπημένους παρουσιαστές Μαρία Μπακοδήμου και Φώτη Σεργουλόπουλο, οι οποίοι μαζί με στελέχη της αλυσίδας παρουσίασαν την πορεία και την εξέλιξη της Goody’s, καθώς και τις βασικές αρχές που συνθέτουν τη φιλοσοφία της. Επίσης, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα τα οποία σχετίζονται με την κοινωνική προσφορά της αλυσίδας, τη σύνδεσή της με τα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα, και το σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς και τη σχέση της Goody’s με τη μουσική. Σημειώνεται ότι, η Goody’s αριθμεί ήδη 184 εστιατόρια και 5.000 εργαζόμενους και σερβίρει περισσότερα από 250.000 γεύματα καθημερινά, σε περισσότερους από 170.000 επισκέπτες.

Συνεργασίας Hellenic Seaways και ΜΚΟ Αλληλεγγύη Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Hellenic Seaways και της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη». Το μνημόνιο υπεγράφη στα γραφεία της Αλληλεγγύης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaways, κ. Γεράσιμο Στρίντζη και τον γενικό διευθυντή της Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Φουρλεμάδη, παρουσία στελεχών και εκπροσώπων του Τύπου. Με την υπογραφή του μνημονίου, η Hellenic αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική της ευαισθητοποίηση και υπόσχεται να ενισχύσει ενεργά το σπουδαίο έργο της Αλληλεγγύης Η συνεργασία αυτή θα έχει ως γνώμονα την προσφορά κοινωνικού έργου με προτεραιότητα τον άνθρωπο, καθώς και την ουσιαστική αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Σημειώνεται ότι η Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη ιδρύθηκε το 2002 μετά από πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, με σκοπό την παροχή βοήθειας και την υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος. Παράλληλα αναλαμβάνει και υλοποιεί προγράμματα ανάπτυξης σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά ή κοινωνικά φαινόμενα.

Ακτή: Ένα ξενοδοχείο με «χαρακτήρα» Ξεκίνησε τη λειτουργία του έπειτα από δύο χρόνια προετοιμασίας η Ακτή, ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, στη λουτρόπολη των Μεθάνων. Το κτίσμα, ένα πέτρινο διώροφο αρχοντικό του 1901, με εσωτερικό μπαλκόνι και αίθριο, μετά την προσεγμένη αναπαλαίωση, διατήρησε το «χαρακτήρα» του. Το ξενοδοχείο διαθέτει 14 δωμάτια τα περισσότερα με θέα στη θάλασσα, στα οποία δεσπόζουν παλαιά μεταλλικά κρεβάτια. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν τζάκι ή μαντεμένια στόφα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα σαλόνια κυριαρχούν έπιπλα αντίκες, προσθέτοντας μία ακόμη νότα στο όλο εκλεπτυσμένο περιβάλλον. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην άκρη της πόλης, στον

παραλιακό δρόμο, μόλις 10 μέτρα από τη θάλασσα, με υπέροχη θέα στο Σαρωνικό κόλπο.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

81


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ ΑΦΟΙ ΜΠΑΚΛΑΤΣΙΔΗ Επιλεγμένα είδη υγιεινής

Η «συνταγή» είναι γνωστή και αλάνθαστη: ποιότητα – εργονομία – ομορφιά. Σε αυτή τη συνταγή, ανταποκρίνονται απόλυτα, τα επώνυμα είδη υγιεινής που διαθέτει στην ελληνική αγορά,

κατ’ αποκλειστικότητα, η εταιρία ΑΦΟΙ ΜΠΑΚΛΑΤΣΙΔΗ. Από τις ειδικές συλλογές της εταιρία για το εξοπλισμό ξενοδοχείων ξεχωρίζουν: Ένθετος νιπτήρας GAIA 80 σε μοντέρνο σχέδιο, μοντέλο GAIA 80, ιταλικής προέλευσης, κατασκευασμένος από φίνα πορσελάνη, για μπάνια ξενοδοχείων με ξεχωριστό στυλ. Διαστάσεις: 87.5 x 39,5 cm. Μπαταρίες λουτρού σειρά NEW WAVES από την Kludi Γερμανίας, που συνδυάζουν την ποιότητα κατασκευής και το μοντέρνο minimal design, μελετημένες σχεδιαστικά και λειτουργικά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Οι μπαταρίες συνοδεύονται από γραπτή εγγύηση καλής λειτουργίας 5 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΦΟΙ ΜΠΑΚΛΑΤΣΙΔΗ Κεντρικά: 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Βασιλικών, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 46 30 03. Αθηνών: 16ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας & Ανοίξεως 74, Ν. Κηφισιά - Αδάμες τηλ.: 210 62 02 003. http:// www. baklatsidis.gr, e-mail: info@baklatsidis.gr

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ: Mini bars DOMETIC για οικονομία και φινέτσα

Palm Secure: Eπαναστατικό σύστημα ταυτοποίησης προσώπων

Η σειρά Dometic HiPro miniBars, παγκοσμίως γνωστή σε χιλιάδες ξενοδοχεία ανά την υφήλιο, διατίθεται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά από την εταιρία Σαμαρά, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τα Dometic Classic miniBars τοποθετούνται ελεύθερα ή εντοιχιζόμενα και πωλούνται σε ποικιλία μεγεθών. Έχουν πρωτοποριακό σχεδιασμό, είναι τελείως αθόρυβα (ψύξη απορρόφησης), έχουν αυτόματη απόψυξη, παγοθήκη, ρυθμιζόμενα ράφια και συρτάρια, εσωτερικό φωτισμό ελεγχόμενο με ηλεκτρονικό αισθητήρα και χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα Fuzzy Logic ΙΙ, ελέγχου της ψύξης, έχουν τη χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αποδεικνύουν ανεξάρτητες μετρήσεις του Ινστιτούτου Θερμοδυναμικής και Τεχνολογίας Ψύξης του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης Γερμανίας. Κατασκευάζονται από τη Dometic, τη μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής miniBars με περισσότερα από 4 εκατομμύρια εγκατεστημένα miniBars στα πιο μεγάλα και επώνυμα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και συσσωρευμένη εμπειρία 8 δεκαετιών στην τεχνολογία απορρόφησης, και είναι πιστοποιημένα με το πρότυπο ποιότητας ISO 9001 και το περιβαλλοντικό πρότυπο ISO 14001. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., Αναξιμάνδρου 73, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 32 10 90-1, fax: 2310 32 10 90.

Η εταιρία BSI, επίσημος διανομέας των προϊόντων Fujitsu στην Ελλάδα, παρουσίασε το Fujitsu Palm Secure, ένα επαναστατικό σύστημα ταυτοποίησης προσώπων. Το Palm Secure απλά «διαβάζει» βιομετρικά τις φλέβες στην παλάμη του χρήστη και παρέχει ασφάλεια μεγαλύτερη από τα συστήματα που βασίζονται στην σάρωση της ίριδας του ματιού, καθώς και από τα συστήματα που βασίζονται σε δακτυλικά αποτυπώματα. Η λειτουργία του Palm Secure βασίζεται στο γεγονός ότι το σχέδιο των φλεβών είναι απόλυτα μοναδικό για κάθε άνθρωπο, δεν μεταβάλλεται με τον χρόνο και δεν αντιγράφεται. Η ασφάλεια λειτουργίας είναι εξασφαλισμένη, μιας και η παλάμη του χεριού θα αναγνωριστεί μόνο εάν ανήκει σε ζωντανό οργανισμό. Έτσι, με το Palm Secure εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε χώρους και δεδομένα που είναι επιτρεπτό. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κάρτα ασφαλείας σε κτίρια καθώς και σαν κάρτα εισόδου προσωπικού. Οι δυνατότητες του Palm Secure είναι πραγματικά ανεξάντλητες και με τη βοήθειά του, το οικονομικό έγκλημα αλλά και η κλοπή προσωπικών αρχείων γίνονται δυσκολότερα από ποτέ. Η λιανική τιμή του Palm Secure διαμορφώνεται στα € 559 χωρίς το ΦΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες: BSI, 17ης Νοεμβρίου 130, 155 62 Χολαργός, τηλ.: 210 65 11 826, fax: 210 65 12 904, e-mail: sales@bsi.gr, http://www.bsi.gr

82 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


KARAG - ΑΦΟΙ KΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε. Καμπίνες μπάνιου για κάθε χώρο

Μία μεγάλη ποικιλία από καμπίνες μπάνιου διαθέτει στην αγορά η εταιρία KARAG - ΑΦΟΙ N.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ A.E., κορυφαία εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του εξοπλισμού μπάνιου ξενοδοχείου, με έδρα στις Σέρρες. Δυο από τα πιο γνωστά προϊόντα της εταιρίας είναι τα εξής: Το μοντέλο PENTA K-100, το οποίο βρίσκει άριστη εφαρμογή

σε μπανιέρες. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ένα σταθερό φύλλο και δυο συρρόμενα επάλληλα, μαγνητικό κλείσιμο, αυτολιπαινόμενους οδηγούς και μπορεί να είναι αντιστέψιμη. Παραδίδεται ετοιμοπαράδοτη με inox προφίλ και διαφανές κρύσταλλο ασφαλείας 4 mm, ενώ μπορεί να κατασκευαστεί και κατόπιν ειδικής παραγγελίας, σε διάφορες διαστάσεις, με προφίλ σατινέ ή λευκά και κρύσταλλα αμμοβολιμένα ή όχι. Συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση 5 ετών. Το μοντέλο HOTEL-70 είναι ιδανικό για ντουζιέρες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η άνεση πρόσβασης που προσφέρει στον λουόμενο, καθώς φέρει 3 κρύσταλλα σε κάθε πλευρά (ένα σταθερό και δύο συρόμενα) και έτσι το άνοιγμα εισόδου της καμπίνας είναι 63 cm αντί για 50 cm, μιας κλασσικής δίφυλλης. Είναι ιδανική καμπίνα για το εξοπλισμό μπάνιων ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, κ.λπ.. Διατίθεται με κρύσταλλο tempered 3 mm σε πλαίσιο λευκό, αλουμινίου ηλεκτροστατικής βαφής και φέρει 5ετή εγγύηση. Η επιχείρηση KARAG διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία σε καμπίνες μπάνιου και δέχεται ειδικές παραγγελίες για ντουζιέρες με παράθυρο, σε παράγωνους τοίχους ή με άλλες ιδιαιτερότητες του χώρου. Το καλά οργανωμένο δίκτυο πωλήσεών της και τεχνικής υποστήριξης, καλύπτει με ευκολία, όλη την Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΦΟΙ Ν.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε., 3ο χλμ. Σερρών-Δράμας, τηλ.: 23210 54 113, fax: 23210 54 113.

Νέες, πρωτοποριακές συσκευές από την Electrolux Δ ΚΥΝΗΓΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.Ξ. Η Electrolux, καινοτό- Λογαριάζει με τον… ξενοδόχο μος εταιρία στις οικιακές συσκευές, εισάγει στην ελληνική αγορά μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία της, το Global Design. Το Global Design περιλαμβάνει καινοτομικά προϊόντα, όπως πλυντήριο ρούχων που επιτρέπει στο χρήστη να επιλέγει μόνος του το χρόνο πλυσίματος, καταψύκτη που ποτέ δεν πιάνει πάγο και φυσικά εντοιχισμένες συσκευές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις επαγγελματικές κουζίνες των πιο διάσημων σεφ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το πρωτοποριακό στεγνωτήριο Iron Aid, το οποίο υπόσχεται μείωση ή ακόμα εξάλειψη της ανάγκης για σιδέρωμα. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Βόννης, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησε πως θα φορούσε άμεσα τα ρούχα, μετά τη χρήση του Iron Aid, χωρίς να μεσολαβήσει σιδέρωμα. Το στεγνωτήριο χρησιμοποιεί ατμό για να «εξαφανιστούν» οι ζάρες από τα ρούχα και η διαδικασία του σιδερώματος να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή. Ακόμη, το Iron Aid, διαθέτει, μεταξύ άλλων, προγράμματα φρεσκαρίσματος που ανανεώνουν οποιαδήποτε στιγμή τα ρούχα, αφαιρώντας μυρωδιές και ζάρες. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ: 210 72 95 541-2, fax: 210 72 95 543, http://www.electrolux.com/press.

Μία μεγάλη ποικιλία από έπιπλα, καθώς και ειδικές κατασκευές και ολοκληρωμένες προτάσεις για την επίπλωση και τον εξοπλισμό ενός ξενοδοχείου από άκρη σε άκρη, προτείνει στην ξενοδοχειακή αγορά η εταιρία ΚΥΝΗΓΑΚΗΣ. Με σλόγκαν της «λογαριάζουμε μαζί με τον ξενοδόχο», η εταιρία προτείνει και παρουσιάζει διαρκώς νέα μοντέλα, που ικανοποιούν απόλυτα με την αισθητική, λειτουργική και ποιοτική τους δομή και τον πλέον απαιτητικό επιχειρηματία. Μία από τις προτάσεις της εταιρίας για την επίπλωση δωματίου ξενοδοχείου είναι και η εικονιζόμενη. Ο συνδυασμός ξύλου και δέρμα και οι απλές τετράγωνες γραμμές του κρεβατιού δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο, καθόλου επιτιδευμένο. Για περισσότερες πληροφορίες: Δ ΚΥΝΗΓΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.Ξ., Ορφέως 186 & Αγ. Ζώνης, 118 55 Αθήνα, τηλ.: 210 34 10 274, 210 34 68 858, fax: 210 34 52 854, e-mail: kynd@otenet.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

83


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ SALVINI HOTEL SUPPLIES «Ταξίδι» στη χώρα των amenities και των λινών

Τη νέα σειρά amenities της γαλλικής εταιρίας L’ OCCITANE με βάση τα αιθέρια έλαια του φυτού VERBENA, παρουσίασε η SALVINI HOTEL SUPPLIES στην XENIA, το Νοέμβριο. Η ραγδαία αναπτυσσόμενη εταιρία εξοπλισμού ξενοδοχείων, με έδρα της τα Ιωάννινα, κατάφερε, για ακόμη μια φορά, να εντυπωσιάσει με τις πρωτοποριακές της συλλογές από amenities αλλά και ιματισμό. Η μεγάλη γκάμα των προϊόντων κοσμετολογίας που διαθέτει στα ξενοδοχεία, επώνυμα και ελεγμένα από κάθε αρμόδια αρχή,

FRANKE: Η ποιότητα αυτοπροσώπως Η Franke παρουσιάζει στην Ελληνική αγορά την κατηγορία προϊόντων WS (Washroom Systems - Συστήματα Ειδών Υγιεινής). Υψηλή αισθητική, ποιοτικό design και λειτουργικότητα από ανοξείδωτο χάλυβα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κατηγορίας προϊόντων Franke WS, που παρέχουν ολοκληρωμένες προτάσεις συστημάτων υγιεινής χωρίς περιορισμούς στην κομψότητα, την άνεση και την εργονομία. Μία από τις προτάσεις της κατηγορίας WS είναι η σειρά Rondo: To απόλυτο design ανοξείδωτου νιπτήρα. Λιτές γραμμές για ιδιαίτερο στυλ στο μπάνιο. Σειρά 35 προϊόντων ελεύθερης τοποθέτησης ή ένθετων. Μια πρόταση αποκλειστικά από τη Franke. Για περισσότερες πληροφορίες: FRANKE HELLAS AEBE, 1ο χλμ. Λ. Καλυβίων, 19 003 Μαρκόπουλο Αττικής, τηλ.: 22990 40 100-8, fax: 22990 40 111, http://www.franke.gr, e-mail: FHA-AG@ franke.com

84 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

φέρουν πιστοποιητικά γνησιότητας και καλής ποιότητας και προσφέρονται με ευελιξία σχεδιασμού και επιλογής σε θέματα χρωμάτων, αρωμάτων, λογοτύπων, συμβόλων, κ.ά., ενώ δε λείπουν και οι εξαιρετικές συσκευασίες των mini products ως welcome gifts ή συλλεκτικές συσκευασίες για VIP’S. Ξεχωριστή θέση στις σειρές των προϊόντων της εταιρίας, είναι αυτή των αγνών φυτικών προϊόντων της γνωστής γαλλικής φίρμας L’Occitane En Pronence. Πρόκειται για καλλυντικά κορυφαίας ποιότητας, βασισμένα σε αιθέρια έλαια φυτών, χωρίς συντηρητικά. Στη νέα της σειρά περιλαμβάνονται σαμπουάν, conditioner και body lotion Verbena σε νέες πρωτοποριακές συσκευασίες των 30, 50 και 75 ml, καθώς και πολυτελή σαπούνια σε σχήμα φύλλου. Εξάλλου, μια μεγάλη συλλογή, αποτελούμενη από σεντόνια, υποσέντονα, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες, παπλώματα πουπουλένια και πολυεστερικά, κουβερλί, πετσέτες, μπουρνούζια, πατάκια και κουρτίνες μπάνιου, τραπεζομάντηλα, ναπερόν κ.λπ., σε αμέτρητα σχέδια και χρώματα και σε κάθε διάστασης και τύπου υφάσματα (βαμβακερά, λινά, μεταξωτά, συνθετικά, κ.λπ.), καθιστούν τη SALVINI HOTEL SUPPLIES, ως ανταγωνιστική επιχείρηση και στο χώρο του «beding». Η συνεργασία της εταιρίας με μεγάλα εργοστάσια του εξωτερικού, της δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να δέχεται και να παραδίδει ειδικές παραγγελίες διαστάσεων, σχεδίων, λογοτύπων, χρωμάτων και τύπων υφάσματος. Έτσι, καταφέρνει να ικανοποιεί τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των πελατών της. Για περισσότερες πληροφορίες: SALVINI HOTEL SUPPLIES, Μιτσικελίου 4, Ιωάννινα, τηλ.: 26510 83 480-1, fax: 26510 83 482, http://www.Salnini.gr, e-mail: salvini@salvagem.gr

NEOSET HOTEL FURNITURE Ποιότητα και αισθητική Ποιοτικές λύσεις σε προσιτές τιμές μέσα από μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων, που συνδυάζουν τον πρωτοποριακό σχεδιασμό, την ποιότητα, τη διαχρονικότητα και την εργονομία, διαθέτει στην ξενοδοχειακή αγορά η NEOSET HOTEL FURNITURE. Μία από τις προτάσεις της εταιρίας για τον εξοπλισμό δωματίου είναι το μοντέλο Φαίδρα Pal. O συνδυασμός του κλασικού και του μοντέρνου, εξασφαλίζει ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ οι απαλές γραμμές, καθιστούν το συγκεκριμένο μοντέλο την πλέον ιδανική επιλογή για δωμάτια με μοναδικό ύφος και στυλ. Η συγκεκριμένη πρόταση κυκλοφορεί σε αποχρώσεις καρυδιάς, κερασιάς και ανοιχτής κερασιάς. Για περισσότερες πληροφορίες: NEOSET HOTEL FURNITURE: Αθήνα: Λ. Ηρακλείου 137, Περισσός, τηλ.: 210 25 33 544, fax: 210 25 33 598, e-mail: nhf@neoset.gr, Θεσσαλονίκη: Βούλγαρη 61, τηλ.: 2310 30 73 03, fax: 2310 30 25 00, e-mail:ydrea@otenet.gr


ΑΡΤΙΟΣ: Όνομα υπεροχής Όνομα συνυφασμένο με την ποιότητα και την αισθητική είναι το όνομα ΆΡΤΙΟΣ. Η εταιρία διακινεί στην εγχώρια αγορά μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για τον εξοπλισμό ξενοδοχείων, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιοτική κατασκευή και το ξεχωριστό design. Προϊόντα τα οποία φέρουν την υπογραφή κορυφαίων κατασκευαστών. Μεταξύ των προϊόντων είναι και οι ηλεκτρονικές κλειδαριές του ισπανικού οίκου DORLET, ηλεκτρονικά χρηματοκιβώτια, κ.ά. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ Ο ισπανικός οίκος DORLET, του οποίου το όνομα είναι ταυτόσημο με την τεχνολογική εξέλιξη, σε συνεργασία με τον αντιπρόσωπό του στην ελληνική αγορά, την εταιρία ΑΡΤΙΟΣ, προτείνουν διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικής κλειδαριάς για την πόρτα εισόδου των δωματίων μιας ξενοδοχειακής μονάδας, υποστηρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Τα μοντέλα αυτά χαρακτηρίζονται από ευελιξία, επεκτασι-

μότητα και ασφάλεια σε πολλαπλά επίπεδα. Έχουν δυνατότητα επιλογής μεταξύ αυτονομίας ή διασύνδεσης με τον υπολογιστή του ξενοδοχείου. Επιλέγεται η τεχνολογία ανάγνωσης της κάρτας μεταξύ μαγνητικής ταινίας, smart κάρτας – chip και κάρτας ραδιοσυχνοτήτων – wave – ανάγνωση εξ΄ αποστάσεως. Επίσης, διατίθενται με ειδικές προδιαγραφές, μοντέλο allweather, για χρήση σε εξωτερικό χώρο, παραθαλάσσια εγκατάσταση, κ.λπ.. Επιπλέον, προτείνεται η χρήση της ίδιας κάρτας για την ηλεκτρονική είσοδο σε διάφορα σημεία μιας ξενοδοχειακής μονάδας (όπως η κεντρική είσοδος, η είσοδος σε χώρο γυμναστηρίου, η είσοδος σε χώρο πισίνας, η είσοδος σε χώρο parking, κ.ά.), υποστηρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες της, όπως την χρέωση της πρόσβασης σε συγκεκριμένα σημεία (Paytron Facility), την χρονικά ελεγχόμενη πρόσβαση του προσωπικού με δυνατότητα ενημέρωσης μισθοδοσίας (Presence Control), κ.ά.. Επίσης, η ίδια κάρτα δύναται να χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο τμήμα ηλεκτρονικών και ασφάλειας της εταιρίας ΑΡΤΙΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ Η εταιρία ΑΡΤΙΟΣ, με εξειδίκευση στον τομέα της ασφάλειας, προτείνει πολλά μοντέλα ηλεκτρονικών χρηματοκιβωτίων διαφόρων δυνατοτήτων. Όλα σχεδιάζονται βάσει υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας, φέροντας τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Επιλέγεται η τεχνολογία ανοίγματος - κλεισίματος του χρηματοκιβωτίου μεταξύ κλειδιού, ηλεκτρονικού κωδικού, κάρτας και δακτυλικού αποτυπώματος. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΡΤΙΟΣ – ΠΛΩΜΑΡΙΤΟΓΛΟΥ Ε.ΠΕ., Παλλάδος 21, 105 54 Αθήνα, τηλ.: 210 32 10 321, 210 32 17 782, fax: 210 32 19 728, e-mail: info@artios.gr, http://www. artios.eu

" ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

Ναι, επιθυμώ να εγγραφώ συνδρομητής στο περιοδικό «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ............................................................................................................................................................................................................................................................................................. ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ........................................................................................................................................................................................................................................................................................ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................. Α.Φ.Μ. ................................................................................................................................................... ΔΟΥ ....................................................................................................................................................... ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................. ΠΟΛΗ .................................................................................................................................................... Τ.Κ. ......................................................................................................................................................... ΤΗΛ.:....................................................................................................................................................... FAX: ....................................................................................................................................................... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ................................................................................................................................... ΥΠΟΓΡΑΦΗ .........................................................................................................................................

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ................................................................................................................................................................. ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ..................................................................................................................................................................... ☐ Ετήσια 80,00 € ☐ Ετήσια* 40,00 € ☐ Αποστολή εμβάσματος (αρ. λογ/σμού ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ 101002320002823) ☐ Eταιριών 100,00 € ☐ Kύπρου 100,00 € (αρ. λογ/σμού ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ 073/001/000000033840-7) ☐ Eξωτερικού** 90,00 € (αρ. λογ/σμού ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 068/470006-65) * Φοιτητές - Σπουδαστές (αρ. λογ/σμού ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 01200184793043 ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6 € ανά ☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση. ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: .................................................................................................................................................. • Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Ισοκράτους 10, 111 44 Αθήνα


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ VARXIL: Απόλυτη αρμονία

Έξυπνες λύσεις για μικρά μπάνια από την Ideal Standard

Απόλυτη αρμονία χαρακτηρίζουν τα έπιπλα της VARXIL, μίας εταιρίας που κατέχει άριστα την τέχνη της επίπλωσης. Η απόλυτη αρμονία είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ομώνυμης σειράς «Harmony», η οποία διακρίνεται για τις απλές γραμμές και το μοντέρνο σχεδιασμό της. Την απλή, τετραγωνισμένη φόρμα του κρεβατιού διασκεδάζει η κίνηση και τα χρώματα στο κεφαλάρι. Βεβαίως, για τους περισσότερο «συντηρητικούς», το κεφαλάρι του κρεβατιού μπορεί να είναι στο χρώμα της οξιάς. Και στις δύο περιπτώσεις, τα τελειώματα των επίπλων κατασκευάζονται από μασίφ οξιά. Το μήκος που έχει το κεφαλάρι είναι ανάλογο με τις διαστάσεις του κρεβατιού και του κομοδίνου, έτσι διατίθεται σε τρεις διαστάσεις. Το λιτό design και η άριστη ποιότητα της σειράς είναι σίγουρα ένας δυνατός συνδυασμός. Για περισσότερες πληροφορίες: VARXIL S.A., Βίγλια Κισσάμου, 73 400 Χανιά, Κρήτη, τηλ.: 210 28220 83 400, fax: 28220 83 433, e-mail: info@varxil,gr, http://www.varxil.gr

Η Ideal Standard παρουσιάζει ένα νέο σχεδιαστικό concept για την έξυπνη αξιοποίηση του χώρου στο μπάνιο. Η σειρά Small+, δημιούργημα του βραβευμένου Ιταλού σχεδιαστή Franco Bertoli, επιτρέπει σε ανθρώπους που ζουν σε περιορισμένους χώρους να απολαμβάνουν χωρίς συμβιβασμό, την ποιότητα, την τεχνολογία και το design. Η σειρά Small+ αποτελείται από διάφορα προϊόντα πορσελάνης τα οποία μπορούν εύκολα να συνδυαστούν ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο και να μεγιστοποιήσουν τη διαθεσιμότητα του χώρου σας. Η σειρά επίπλων με ράφια και ντουλάπια, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογής και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν έξυπνους τρόπους αποθήκευσης. Η κάθετη στήλη – συρτάρι, της σειράς SMALL+, είναι σχεδιασμένη με γνώμονα την λειτουργικότητα και την εργονομία. Επιπλέον, αξιοσημείωτα κομμάτια της συλλογής αποτελούν το πρωτοποριακό σετ λεκάνης - μπιντέ, ενωμένα σε ένα κομμάτι, καθώς και ο γωνιακός νιπτήρας που διαθέτει το σωστό μέγεθος για το πλύσιμο των χεριών. Για περισσότερες πληροφορίες: Λ. Μεσογείων 265, 154 51 Ν. Ψυχικό, τηλ.: 210 67 90 880- 2, http:// www.idealstandard.com

Scotch-Brite 3D Max: H καθαριότητα στην 3η διάσταση

Nespresso Business Coffee Solutions Τελειότητα στη λεπτομέρεια

Ήρθε για να καθαρίσει ακόμα και τις πιο απόμακρες γωνίες. Η νέα τρισδιάστατη σφουγγαρίστρα 3D Max από την Scotch-Brite, χάρη στην τρισδιάστατη τριγωνική κεφαλή της καθαρίζει εκεί που οι άλλες σφουγγαρίστρες δεν φτάνουν. Ακόμα, το τριγωνικό της σχήμα προσφέρει 30% πιο γρήγορο σφουγγάρισμα. Παραμένει απορροφητική, αποτελεσματική και «ακούραστη» και μετά από καιρό. Δε φοβάται το χλώριο, ούτε τους σκληρούς λεκέδες και στεγνώνει γρήγορα. Για περισσότερες πληροφορίες: 3M Hellas, Αθήνα: Λ. Κηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι, τηλ.: 210 68 85 300, fax: 210 68 43 281. Θεσσαλονίκη: Γ. Παπανδρέου 54, 546 55, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 425 888, fax: 2310

Το να προσφέρετε καφέ είναι ίσως μια καθημερινή συνήθεια… Όταν όμως ο καφές αυτός είναι πραγματικά τέλειος, εκφράζει την εκτίμηση που τρέφετε για τους πελάτες και τους υπαλλήλους σας. Για να προσφέρετε, λοιπόν, τον τέλειο καφέ η Νespresso Business Coffee Solutions δημιούργησε τις μηχανές Gemini CS200 (διπλή κεφαλή για να ετοιμάζονται δύο κούπες ταυτόχρονα) και Gemini CS220 (διπλή κεφαλή και έτοιμο αφρόγαλα), δύο μοντέλα που συνδυάζουν προηγμένη τεχνολογία και σχεδίαση. Για τέλειο, απολαυστικό καφέ, Νespresso Business Coffee Solutions. Για περισσότερες πληροφορίες: Nespresso Club, Κηφισίας 168, 115 25 Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 67 71 300, 8001171300 (χωρίς χρέωση), http://www.nespresso.com

86 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


KUNHGAKIS1

01-06-06

16:51

™ÂÏ›‰·1

LES LAZARISTES - £∂™™∞§√¡π∫∏ ROYAL MARE THALASSO - ∫ƒ∏∆∏ PARADISE ROYAL MARE - ƒ√¢√™ OLYMPIAN VILLAGE - ™∫∞ºπ¢π∞ ∏§∂π∞™ LOUIS CORFU GOLF - ∫∂ƒ∫Àƒ∞ LOUIS IMPERIAL BEACH - ∑∞∫À¡£√™ LOUIS ZANTE BEACH - ∑∞∫À¡£√™ LOUIS PLAGOS BEACH HOTEL - ∑∞∫À¡£√™ LOUIS HELIOS - ªÀ∫√¡√™ TITANIA HOTEL - ∞£∏¡∞ STANLEY HOTEL - ∞£∏¡∞ CHRIS & EVE HOTEL - ∫√ª√∆∏¡∏ CACTUS HOTEL - ƒ√¢√™ ARNI HOTEL - ∫∞ƒ¢π∆™∞ LASSI HOTEL - ∫∂º∞§§√¡π∞ ZHTA PALACE HOTEL - •∞¡£∏ ∂™¶∂ƒπ∞ HOTEL - ∫∞µ∞§∞ ¶√™∂π¢ø¡ HOTEL ∞∫ƒ√¶√§ HOTEL ¡∂¢∞ HOTEL - ∞ƒÃ. √§Àª¶π∞ ALEXANDRA HOTEL - ∫ø™ ∂™¶∂ƒπ∞ HOTEL - ∞°ƒπ¡π√ PORTES MELATHRON -Ã∞§∫π¢π∫∏ ERYTHA PORTO NAXOS - ¡∞Ã√™ ARCADIA - ∫√ª√∆∏¡∏ MALTEZANA BEACH - ∞™∆À¶∞§∞π∞ MEDITERRANEAN BEACH HOTEL ∞∂∆ø¡ ª∂§∞£ƒ√¡ ∂ª¶√ƒπ√™ BAY - Ãπ√™ ¶∂∆∂π¡∞ƒ√™ - ªÀ∫√¡√™Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.