Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2006

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 119 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ \ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - 6,00 €

ΘΕΜΑ Στην “τελική ευθεία” το νομοσχέδιο για τον Ιαματικό Τουρισμό

ΙΤΕΠ “Καλπάζει” ο ελληνικός Τουρισμός

ΘΕΜΑ Τούρκοι, οι καλύτεροι πελάτες μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τουριστική εκπαίδευση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣEUROHOUSE.indd 1

29-03-06 15:55:43


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-4 1

28-03-06 12:10:39

∫∞¶∞ ™π°ª∞ ™π°ª∞ ∞.∂. ∆∏§.: 210 211 76 76


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-4 1

29-03-06 15:48:03


FINAL_NEW_113_2.indd 1

29-03-06 16:42:00


60

56

42

66

42. Τούρκοι, οι καλύτεροι πελάτες µας Στους πιο πλούσιους τουρίστες για τον ελληνικό τουρισµό το 2005 αναδειχθηκαν οι Τούρκοι, σύµφωνα µε αποκαλυπτική έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι Κύπριοι, µε τη µικρότερη αγοραστική δύναµη.

46. ΙΤΕΠ: «Καλπάζει» ο ελληνικός τουρισµός 52

Με αυξήσεις 8,3% τον Ιούνιο και 8,8% τον Ιούλιο στις αφίξεις αεροπορικώς, σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 2005 εξελίσσεται σε µία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισµό.

52. Σε city break προορισµό αξιώσεων µπορεί να αναδειχθεί η Αθήνα Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικο Tεύχος 119 - Aύγουστος - Σεπτέµβριος 2006 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ΔEΛTA A.E. Eκδότης-Διευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης Νοµικός Σύµβουλος: Kωνσταντίνος Μηναιόπουλος Χρυσούλα Καρατζή Διευθυντής Σύνταξης: Kώστας Τσαχάκης Διεύθυνση Μarketing: Nικόλαος Δεριζιώτης Οικονοµική Διεύθυνση: Ιωάννα Κυραννού Kαλλιτεχνική Eπιµέλεια: Mαρία Παπαµαυρουδή Υπεύθυνος Παραγωγής: Έκτορας Γερολυµάτος Υπεύθυνη Web: Ιωάννα Καρίµαλη Eκτύπωση: ΑΦΟΙ ΣΤΑΝΤΖΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε. Γραφεία Aθηνών: Ισοκράτους 10, 111 44 Aθήνα Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18 ΣYNΔPOMEΣ Eσωτερικού: ........................................... 80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:....................... 40,00€ Eταιριών: ...............................................100,00€ Kύπρου: ................................................100,00€ Eξωτερικού*: ........................................ 90,00€ ·Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

Έχοντας ενώσει τις δυνάµεις τους ο Δήµος Αθηναίων µέσω του Οργανισµού Τουριστικής και Οικονοµικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ, «µάχονται» για την ανάδειξη της Αθήνας ως city break προορισµό.

56. ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ - GLK - Cretan Resort Hotels: «Χρειαζόµαστε ξενοδοχεία πολυτελείας…»

Στα σοβαρά προβλήµατα υποδοµής της µεγαλονήσου, αλλά και στην ανάγκη αναβάθµισης της ξενοδοχειακής υποδοµής της χώρας αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ» ο κ. Στέλιος Γιαννικάκης, από τους πρωτεργάτες του Τουρισµού στην Κρήτη.

60. Νέα εποχή για το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Αλλαγές και καινοτοµίες στην οργάνωση και λειτουργία του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος προανήγγειλε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., κ. Μάκης Φωκάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγµατοποιήθηκε πρόσφατα.

66. ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Να προχωρήσουµε στην ίδρυση CVB» Στη σηµασία του Συνεδριακού Τουρισµού για το νησί της Κρήτης αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ» ο κ. Γιάννης Οικονόµου, εκ των ιδιοκτητών της «Οικονόµου Α.Ε. Ξενοδοχειακές Τουριστικές Εµπορικές και Τεχνικές Επιχειρήσεις», υπογραµµίζοντας ότι για να αναπτυχθεί ο Συνεδριακός Τουρισµός στην περιοχή απαραίτητη είναι η ίδρυση CVB.

74. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τουριστική Εκπαίδευση Mόνιµες Στήλες 14 Eίπαν-έγραψαν, 18 Τουριστικός Πράκτωρ, 20 Κοσµικά, 22 Eιδήσεις, 88 Επιχειρηµατικά, 92 Συµβουλές Αγορών


KUNHGAKIS1

01-06-06

16:51

™ÂÏ›‰·1

LES LAZARISTES - £∂™™∞§√¡π∫∏ ROYAL MARE THALASSO - ∫ƒ∏∆∏ PARADISE ROYAL MARE - ƒ√¢√™ OLYMPIAN VILLAGE - ™∫∞ºπ¢π∞ ∏§∂π∞™ LOUIS CORFU GOLF - ∫∂ƒ∫Àƒ∞ LOUIS IMPERIAL BEACH - ∑∞∫À¡£√™ LOUIS ZANTE BEACH - ∑∞∫À¡£√™ LOUIS PLAGOS BEACH HOTEL - ∑∞∫À¡£√™ LOUIS HELIOS - ªÀ∫√¡√™ TITANIA HOTEL - ∞£∏¡∞ STANLEY HOTEL - ∞£∏¡∞ CHRIS & EVE HOTEL - ∫√ª√∆∏¡∏ CACTUS HOTEL - ƒ√¢√™ ARNI HOTEL - ∫∞ƒ¢π∆™∞ LASSI HOTEL - ∫∂º∞§§√¡π∞ ZHTA PALACE HOTEL - •∞¡£∏ ∂™¶∂ƒπ∞ HOTEL - ∫∞µ∞§∞ ¶√™∂π¢ø¡ HOTEL ∞∫ƒ√¶√§ HOTEL ¡∂¢∞ HOTEL - ∞ƒÃ. √§Àª¶π∞ ALEXANDRA HOTEL - ∫ø™ ∂™¶∂ƒπ∞ HOTEL - ∞°ƒπ¡π√ PORTES MELATHRON -Ã∞§∫π¢π∫∏ ERYTHA PORTO NAXOS - ¡∞Ã√™ ARCADIA - ∫√ª√∆∏¡∏ MALTEZANA BEACH - ∞™∆À¶∞§∞π∞ MEDITERRANEAN BEACH HOTEL ∞∂∆ø¡ ª∂§∞£ƒ√¡ ∂ª¶√ƒπ√™ BAY - Ãπ√™ ¶∂∆∂π¡∞ƒ√™ - ªÀ∫√¡√™


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-2 1

27-03-06 12:53:59


EDITORIAL

Και τώρα τι; ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ Εκδότης e-mail: kder@ksd.gr

H τουριστική περίοδος συνεχίζεται εξαιρετικά και η χώρα βιώνει την καλύτερη τουριστική χρονιά των πολλών τελευταίων χρόνων. Περισσότεροι τουρίστες, ουσιαστικό «άνοιγµα» νέων προορισµών, ικανοποιητική δαπάνη, είναι µερικά µόνο από τα στοιχεία της εφετινής χρονιάς, ανεξάρτητα από κάποια επιµέρους φαινόµενα και γκρίνιες για τα all inclusive, κ.ο.κ.. Όπως είναι αναµενόµενο λοιπόν, στην συντριπτική πλειοψηφία των ενασχολούµενων µε τον Τουρισµό επικρατεί ευφορία και µία συλλογιστική ότι «µπήκαµε στην πάνω πλευρά του κύκλου». Και ως εδώ η συλλογιστική είναι σωστή, αφού όλες οι οικονοµικές δραστηριότητες «εµπίπτουν» σε µία κυκλικότητα. Η άγνωστη παράµετρος όµως, είναι η διάρκεια του κάθε κύκλου, ανοδικού ή καθοδικού, και µε αυτό θα πρέπει να ασχοληθούµε.

editorial

Το εφετινό αποτέλεσµα, παρά τις ευνοϊκές συγκυρίες (Τουρκία, ισλαµισµός, βοµβιστικές επιθέσεις), είναι αποτέλεσµα της δουλειάς που έχει γίνει, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από τον δηµόσιο τοµέα. Η κινητικότητα των επιχειρηµατιών του Τουρισµού µε ανακαινίσεις, προγράµµατα µάρκετινγκ, παρουσία σε πολλές εκθέσεις, παρουσία σε νέες αγορές, και η αναβάθµιση της παρουσίας της χώρας σε όλα τα επίπεδα (καλύτερη παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις, αναδιοργάνωση της διαδικασίας χορήγησης βίζα, κ.λπ.), έφεραν το αποτέλεσµα που όλοι βιώνουµε. Ας µην ξεχνάµε το συναίσθηµα και την εµπειρία που αποκοµίσαµε όσοι (και ήµασταν πολλοί) βρεθήκαµε στην ΙΤΒ στο Βερολίνο την Άνοιξη, όπου όλη η πόλη ήταν Ελλάδα. Επειδή λοιπόν τίποτα δεν είναι τυχαίο, ας µην εφησυχάζουµε και ας µην ωραιοποιούµε πράγµατα και καταστάσεις γιατί θα τα βρούµε µπροστά µας. Ας συνεχίσουµε όλοι να κάνουµε ότι καλύτερο µπορούµε....

Υ.Γ.: Η ΙΤΒ του 2006 έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και οι εκθέσεις για την επόµενη χρονιά είναι πολύ κοντά...

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 11


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

Η Τουριστική ...εξίσωση Καλά και κακά νέα φέρνει η τρέχουσα τουριστική σεζόν. Πλέον δεν χωρά αµφιβολία ότι οι αφίξεις κατά το 2006 θα είναι αυξηµένες σε σχέση µε πέρυσι.

η τελευταια λεξη

του Κώστα Τσαχάκη

12 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως προκύπτει και από την τελευταία µελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, ο ρυθµός αύξησης των αφίξεων θα κυµανθεί από 8% έως 10% και θα είναι υπερτριπλάσιος σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο. Η εκτίµηση αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αν αναλογιστεί κανείς ότι για την γειτονική Τουρκία προβλέπεται µείωση του τουριστικού ρεύµατος της τάξης του 6,5% και για την Κύπρο 3,9%. Αυτά είναι τα καλά νέα. Όµως υπάρχει και η άλλη όψη του νοµίσµατος. Τα ...κακά νέα, λοιπόν, αφορούν στις εισπράξεις της τουριστικής βιοµηχανίας. Στην ίδια µελέτη αναφέρεται πως ο ρυθµός των τουριστικών συναλλαγµατικών εισπράξεων θα είναι αρκετά χαµηλότερος σε σχέση µε τον ρυθµό αύξησης των αφίξεων. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στις µειωµένες τιµές σε ορισµένες περιοχές αλλά και στην εξάπλωση της πολιτικής τιµών «all inclusive». Παράλληλα, παρατηρείται και µείωση του µέσου αριθµού των ηµερών διαµονής. Δηλαδή, µε απλά λόγια, φέτος, θα επισκεφθούν την χώρα µας περισσότεροι τουρίστες, οι οποίοι όµως θα αφήσουν συγκριτικά λιγότερα λεφτά. Αυτή η ...εξίσωση νοµίζουµε ότι δεν βγάζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Γιατί, δεν υπάρχει κανείς που δεν θα προτιµούσε να φιλοξενούσαµε λιγότερους τουρίστες, που όµως θα δαπανούσαν περισσότερα χρήµατα για τις διακοπές τους. Είναι απλό στην σκέψη, αλλά εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη.


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-17 1

28-03-06 16:34:17


καρτολόγος

∂π¶∞¡...∂°ƒ∞æ∞¡

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ GALAXY HOTEL Γιατί όντας νέος άνθρωπος και δηµιουργικός, µε µεράκι και αγάπη για τον Τουρισµό, αποφάσισε να ασχοληθεί και µε τα κοινά. Υποψήφιος στις νοµαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου στο νοµό Ηρακλείου.

Καλή δύναµη…

PORTO CARRAS Γιατί η ποιότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών, η ποιότητα των υποδοµών, αλλά και µικροπράγµατα, όπως η καθηµερινή αλλαγή των σεντονιών, έχουν οδηγήσει σε µια σπουδαία πορεία το πανέµορφο ξενοδοχείο (ΜΕΛΙΤΩΝ) της Χαλκιδικής. Και όλα αυτά µε Έλληνες µάνατζερς, µετά την περυσινή επιτυχία των πολυδιαφηµισµένων Γερµανών της Μάρριοττ.

Γιατί ότι ακουµπάει γίνεται χρυσός. Πέρασε από τον Αστέρα και τη χρονιά που έφυγε το πανέµορφο ξενοδοχείο της Βουλιαγµένης παρουσίασε κέρδη ρεκόρ. Πήρε το GRAND RESORT εγκαταλελειµµένο και φέτος θα κάνει τζίρο 33 εκατ. ευρώ, µε 280 δωµάτια.

Πάντα τέτοια…

Μπράβο…

• Οι Ρώσοι φέτος έχουν αναδειχθεί στους πρω- Αιγαίου η ανάκαµψη είναι αρκετά ισχυρή ταγωνιστές της τουριστικής περιόδου, αφού 7,3%, έναντι µείωσης 4,7 το 2005. Το ίδιο δε σε όλους σχεδόν τους προορισµούς της χώ- πρότυπο παρατηρείται, κατά µη στατιστικές ρας κάνουν την διαφορά. Είναι ενδεικτικό πληροφορίες, και στον προσφιλή προορισµό ότι όλα σχεδόν τα µεγάλα ξενοδοχεία έχουν των Κυκλάδων. προσλάβει αρκετό ρωσώφωνο προσωπικό. Πρέπει, ωστόσο, να επισηµανθεί ότι τα συΚαι φαίνεται ότι θα συνεχίσει ακόµη καλύτε- ναλλαγµατικά στοιχεία, στα οποία καταγράρα η συγκεκριµένη αγορά. φεται βασικώς η επίδοση του αλλοδαπού • Στο µεταξύ η σαιζόν συνεχίζει να εξελίσσεται τουρισµού, υστερούν σε µεγαλύτερο βαθµό, πολύ καλά, αλλά επειδή οι καιροί ου µενε- απ’ όσον θα ανέµενε κανείς, έναντι των αφίξετοί, πολλοί επαγγελµατίες «στρώνουν από ων. Συγκεκριµένα, για το 5µηνο Ιανουαρίουτώρα για να κοιµηθούν του χρόνου», χωρίς Μαΐου 2006 οι τουριστικές συναλλαγµατικές εφιάλτες… εισπράξεις παρουσίασαν µείωση 4% έναντι • Θετικά κινήθηκε η τουριστική κίνηση τους αυξήσεως κατά 3,2% των αφίξεων κατά την µήνες Ιούνιο και Ιούλιο σύµφωνα µε το Ιν- ίδια περίοδο. στιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προ- • Σηµαντική αύξηση της τάξης του 13,3% εµφάβλέψεων όπου ο µέσος ρυθµός αυξήσεως νισαν οι αφίξεις στη Ρόδο µε πτήσεις charter, των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσίευσε η µας µε αεροπλάνο ήταν 8,3% τον Ιούνιο και Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του νησιού. 8,8% τον Ιούλιο, µε βασικό χαρακτηριστικό Ειδικότερα, τον περασµένο µήνα οι αφίξεις την οµοιογενή αύξηση σε όλους τους βασι- από το εξωτερικό ανήλθαν σε 292.234 επικούς τουριστικούς προορισµούς της χώρας. σκέπτες, ενώ τον Αύγουστο του 2005 είχαν Ο ρυθµός από αύξηση 3,2% το 5µηνο Ιανου- αφιχθεί στο αεροδρόµιο 257.928 επισκέπτες. αρίου-Μαΐου αυξήθηκε σε 8,1% το επτάµηνο. Την πρωτιά αναφορικά µε τις εθνικότητες Σύµφωνα µε το ΙΤΕΠ, αξιοσηµείωτη είναι η καταλαµβάνουν οι Άγγλοι µε 61.838 αφίξεις, ανάκαµψη στην τουριστική περιοχή των Ιο- οι Ιταλοί µε 48.201, οι Γερµανοί µε 41.126, οι νίων Νήσων, η οποία κατά τα πρόσφατα έτη Αυστριακοί µε 12.956, οι Ολλανδοί µε 10.743 γνώρισε ανησυχητική οπισθοδρόµηση. Για και οι Σουηδοί µε 10.466. το επτάµηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου η αύξηση • Παράλληλα, σύντοµα θα ολοκληρωθεί η διείναι της τάξεως του 3,5, έναντι -0,7 της ίδιας αµόρφωση της Ακαντιάς για να µπορέσει περιόδου του 2005. Στα νησιά του Βορείου να φιλοξενήσει τα πολλά κρουαζιερόπλοια

14 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ GRAND RESORT LAGONISSI

που καταπλέουν στη Ρόδο. Όπως είναι γνωστό, τους µήνες Σεπτέµβριο και Οκτώβριο ο αριθµός των κρουαζιεροπλοίων που επισκέπτονται τη Ρόδο θα είναι σηµαντικά αυξηµένος σε σηµείο µάλιστα κάποιες ηµέρες συνολικά ο αριθµός των πλοίων που πρέπει να εξυπηρετηθούν στο λιµάνι, να ξεπερνάει τα δέκα. Δηµιουργήθηκε λοιπόν δικαιολογηµένη ανησυχία στις αρχές του λιµανιού όσον αφορά την τακτοποίηση όλων των πλοίων, καθώς, όπως είναι γνωστό, οι χώροι δεν επαρκούν. Βέβαια, στο υπάρχον πρόβληµα προστέθηκε και ο ελλιµενισµός του πλοίου

∫Ô˘›˙ Ο εµβόλιµος αναπτυξιακός νόµος, που οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς λένε ότι ήταν «µιληµένος», ήταν τελικά έργο «απόµαχου της πολιτικής», ο οποίος όµως είναι πιο ενεργός και από εν ενεργεία υπουργούς. Κι αυτό για να εξυπηρετήσει δύο φίλους του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο ένας είναι Κύπριος και ο άλλος έχει «δύσοσµο» όνοµα.

Ποιοι είναι;


AEGEAN AIRLINES

ΑΝΕΚ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Γιατί µετά την παραγγελία και νέων αεροσκαφών ξεκινά πτήσεις σε Σόφια, Βουκουρέστι, Κάιρο και Κωνσταντινούπολη, διαδραµατίζοντας πλέον σηµαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Γιατί η εσωστρέφεια και η κρυψίνοια δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν. Σε µια τέτοια φάση έχει µπει η ΑΝΕΚ, όπου µετά την απώλεια της ΔΑΝΕ και του «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» θυµήθηκε να «αγοράσει» την HELLENIC SEAWAYS.

Και σε άλλα µε υγεία…

To αντίθετο είναι µάλλον πιο πιθανό να συµβεί.

Γιατί είναι ίσως το χειρότερο αεροδρόµιο της Ευρώπης, εξαιρουµένων ίσως κάποιων µικρών αεροδροµίων στην Μολδαβία και τη Λετονία. Εξυπηρέτηση ανύπαρκτη, βρωµιά και δυσωδία παντού και κάτι καταπληκτικές τσίγκινες παράγκες που στεγάζουν τους επαγγελµατίες του τουρισµού.

Άντε στην επόµενη επέκταση να στήσουν και κανένα τσαντίρι…

Διαγόρας, το οποίο µπαίνει στη γραµµή της φουν θεωρητικές επιτυχίες στην τετραετία ως µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Δωδεκανήσου και θα πραγµατοποιεί δρο- που πέρασε οι δε να υπόσχονται θεωρητικές Regency Entertainment Α.Ε. µολόγια τρεις φορές την εβδοµάδα. Σύµφω- επιτυχίες στην τετραετία που έρχεται», ανα- • Νέα αρχή για µία δυναµική δραστηριοποίνα µε τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, φέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση ξενοδό- ηση του κλάδου ενοικιάσεως αυτοκινήτων το φθινόπωρο η τουριστική κίνηση µέσω χων του νοµού. στην Ελλάδα κάνει ο ΣΤΕΕΑ - Σύνδεσµος της κρουαζιέρας θα εκτιναχθεί στα ύψη και • Διαγωνισµό για την εκδήλωση επενδυτικού Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως µάλιστα θα ξεπεράσει κατά πολύ την κίνηση ενδιαφέροντος µε στόχο την τουριστική αξι- Αυτοκινήτων. Αυτό τουλάχιστον σηµατοοποίηση των Ξενία Θάσου και Τσαγκαράδας δοτεί η ανάθεση της διεύθυνσης του Συνδέτων κατεξοχήν καλοκαιρινών µηνών. • Αποσύρθηκε τελικά η AEGEAN από την διεκ- προκήρυξε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυ- σµου στην κα. Άννα Βλαχάβα η οποία υπήρδίκηση της BULGARIAAIR και απέµεινε µόνο ξης (ΕΤΑ Α.Ε.). Ο συγκεκριµένος διαγωνισµός ξε επιχειρηµατίας του κλάδου ενοικιάσεων η AIRONE, η οποία συνεργάζεται µε την ελλη- θα αφορά στην µακροxρόνια µίσθωση ενός αυτοκινήτων για πολλά χρόνια, διατέλεσε νική εταιρία. Αποφάσεις θα ληφθούν σύντο- ή και των δύο ξενοδοχείων Ξενία Θάσου και δε και µέλος του Δ.Σ. του συνδέσµου για µια µα, ενώ στα αξιοσηµείωτα του διαγωνισµού Ξενία Τσαγκαράδας, µε ταυτόxρονη ανάλη- 4ετία. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του συνδέείναι ο αποκλεισµός του περίφηµου YORK ψη υποxρέωσης για ανακαίνιση, επισκευή σµου κ. Μαγγιώρο καταλυτικό ρόλο στην εCAPITAL (Αλεξάκη), που είχε ενδιαφερθεί για και ενδεχοµένως επέκταση των ήδη υπαρ- πιλογή έπαιξε η µεγάλη εµπειρία της κυρίας την Ολυµπιακή. χόντων κτισµάτων. Βλαχάβα και η γνώση της για τα προβλήµα• Καµία απολύτως εξέλιξη δεν έχει υπάρξει • Την ανάθεση του ρόλου του Διευθύνοντος τα του Συνδέσµου, σε µια περίοδο όπου εκεπί του θέµατος εξαίρεσης του νοµού Μα- Συµβούλου (CEO) της Regency Entertainment κρεµούν πολλά και σοβαρά προβλήµατα για γνησίας από τις δύο προκηρύξεις του ανοι- Α.Ε. στον κ. Στέφανο Θεοδωρίδη ανακοίνωσε την ανάπτυξη και επιβίωση του Κλάδου των κτού διαγωνισµού για το έργο «Γνωρίζω τη πρόσφατα η BC Partners, ένα από τα µεγαλύ- ενοικιαζόµενων αυτοκινήτων. Ο κ. Μαγγιώχώρα µου», παρά την έντονη αντίδραση της τερα private equity funds της Ευρώπης και ε- ρος πρόσθεσε ότι «εκτός των σοβαρών εκένωσης ξενοδόχων του νοµού Μαγνησίας. λέγχουσα εταιρία της Regency Entertainment κρεµοτήτων µε το δηµόσιο που βασανίζουν Επίσης, ερωτηµατικά δηµιουργεί ότι παρά Ψυχαγωγική & Τουριστική Α.Ε. [πρώην Hyatt τον Κλάδο πρέπει ο Σύνδεσµος να βοηθήσει την επιστολή που εστάλη στον ΕΟΤ δεν έχει Regency Ξενοδοχειακή & Τουριστική (Ελλάς) την κυβέρνηση στην επεξεργασία των προυπάρξει καµία απολύτως απάντηση εκ µέ- Α.Ε.]. Ο κ. Θεοδωρίδης θα αντικαταστήσει την τάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ρους του οργανισµού. «Παρά το γεγονός ότι 1η Οκτωβρίου 2006 τον κ. Γεώργιο Γαλανά- αφορούν τον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήδιανύουµε προεκλογική περίοδο για την νο- κι, ο οποίος εξέφρασε την επιθυµία να απο- των, προκειµένου να γίνουν αποδεκτές οι µαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, πιστεύ- χωρήσει από τη θέση του, µετά από υπερ- σχετικές οδηγίες µε τις οποίες θα πρέπει επί ουµε ότι θα έπρεπε ο τουρισµός να µπαίνει δωδεκαετή επιτυχή πορεία στην κορυφή της τέλους να προσαρµοστούµε». σε πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων των Hyatt Regency Ξενοδοχειακή και Τουριστική Με τιµή υποψηφίων και όχι µόνο οι µεν να καταγρά- (Ελλάς) Α.Ε.. Ο κ. Γαλανάκις θα παραµείνει Μάσκα

ΧΡΗΜΑ &ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 15ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ τική ρων για την ταξιδιω ωνα µε έρευνα συνό µφ σύ , ριαού γα λο αφ , το για , δο ατσέας για ανέκ ς και Γεώργιος Κουβ ίδη α. Όχι δεν πρόκειται ελ ίστ ντ υρ Πα µας, το ς υ ρα λο κο γε χώ ύρ άγ η Το ν οι κ.κ. Ευ έρευση στ • Σε αναζήτηση ήµατα ανά διανυκτ την οποία εκπόνησα χρ 5, α 00 ερ -2 ότ 03 σσ 20 ρι α πε ηµ ύν τα δαπάνη το διάστ ι τουρίστες δαπανο Ελλάδος, οι Τούρκο ης έζ απ Τρ ς τη ό σµ οι Ισπανοί µε . ση και ακολουθούν χεται στα 112,5 ευρώ ευ έρ έρ αν κτ υ νυ πο δια σό ά αν πο µε 1,6 ευρώ ν τελευταία θέ. Στον αντίποδα τη νοι τουρίστες µε 10 ρώ ικά ευ ερ Αµ ,74 οι 80 ι µε τα οι ον βρίσκ ή δαπάνη ι οι Άγγλ Στη δεύτερη θέση αφορά στη συνολικ τη θέση βρίσκοντα ον µπ πέ Όσ . ην ση στ ευ ι έρ κα κτ ρώ νυ ι µε 98 ευ δαπάνησε ρώ ανά δια 99,4 ευρώ, οι Ρώσο ς ο καθένας το 2005 ανέρχεται σε 55,3 ευ υ θώ πο κα ες σό ίστ πο υρ µε το ιοι ι σο οι Κύπρ Αµερικανοί και οι Ρώ ση καταλαµβάνουν καταλαµβάνουν οι ση θέ ). ία ες φα έρ ρυ ηµ κο ν 12 ανά ταξίδι τη ρκεια παραµονής τις λύτερη σε αριθµό ευρώ (µε µέση διά αποτελούν τη µεγα ι οίο οπ οι , ες στη χώρα µας 1.205 ίστ , που αποτελεί το ανοί τουρ λάδα 2,3 δισ. ευρώ ανά αγορά, οι Γερµ Ελ νη ην πά στ ά δα ή λικ νο λικ συ νο συ νησαν που 2 δισ. ευρώ Αναφορικά µε τη η θέση, καθώς δαπά ο Βασίλειο µε περί έν ώτ πρ ωµ Ην ην στ το ι αι τα ετ ον ίσκ βρ βρίσκ τουριστών αγορά, ς. Στη δεύτερη θέση πράξεων της χώρα εισ ν ικώ ιστ υρ το ν 20,9% τω εισπράξεων. ς; λικών τουριστικών οράς της Τουρκία ή το 18,15 των συνο νοίγµατος» στην αγ «α υ ρο τε λύ γα µε χόµενο εξετάσουµε το ενδε Μήπως πρέπει να Πάλάπτυξης κα. Φάνη ός Τουριστικής Αν ργ ου υπ λίου η ου κε µβ τη συ εύ άδα δεσµ µαρχιακού του Ε.Ο.Τ. στη Λευκ ζάνη, µέλη του νο υ φα είο Λα το αφ το γρ µή ήσ ου ορ Χρ νέ αφ κ. νησί µε υκάδας • Για τη λειτουργία της υπουργού στο ε µε το νοµάρχη Λε ης είχ εψ υ πο ίσκ ώ η επ εν ς ησ , τη ντ ας ιο νά άδ της Λευκ ε στο πλαίσ λη-Πετραλιά σε συ αφείο στη µαρίνα πραγµατοποιήθηκ γρ α οία οµ οπ ντ η , τα σύ ι τη ού σε τό ισµ γή να υρ ιτουρ ι η δυ και φορείς του το ειµένου να υπάρχε ακοίνωσε ότι θα λε Η κα. υπουργός αν ι θα επεκταθεί προκ Δ. κα ί ΝΕ τε ΟΝ νισ ς ρο τη γχ άλ συ ιβ εκ φεστ , είπε ότι θα καθ’ αυτή τη µαρίνα όσον αφορά αυτή οίων. πλ λύτερου αριθµού ελλιµενισµού µεγα και σε άλλα νησιά. ανάλογες ενέργειες Άντε και να δούµε φατη περγός κατά την πρόσ ου υπ . κα Η ιά. αλ πικής . Πετρ ικής Ανάπτυξης, κα εις µε φορείς της το ής και είχε συσκέψ ν υπουργό Τουριστ οµ τη ό οδ ικής απ υπ ιστ ια γα υρ χε έρ Το νέ κε συ είο ισκέφθη υπουργ • Δεσµεύσεων Κεφαλονιά, όπου επ θηκε πρώτον ότι το χέ ην στ οσ ι και υπ κα ς ν, κη κη σιώ Ιθά Ιθά νη ς ν νε ην οι µαρί φορέων τω ριοδεία της στ να αναβαθµιστούν ου ς των τουριστικών έν ου ειµ ώπ οκ ρω οσ λή πρ πρ οκ εκ ιες ι ολ γε ς κα ασία τη ς και ενέρ αυτοδιοίκησης ι µπαίνει στην διαδικ στις σχετικές µελέτε α ότ εσ ιλε άµ γε σα ει ήγ µέ ήσ εξ , εί ωρ ός ηθ οχ ργ ατ πρ . υπου Ανάπτυξης θα πρ ετώπιζε και θα δηµο Αργοστολίου, η κα οβλήµατα που αντιµ τερα, για τη µαρίνα πρ ικό ν µαρίνα που τα τη Ειδ ό ν ς. απ ου νιά ε» έχ λο αµ θα φα ι, άρ Κε ν «ξεµπλοκ το Αργοστόλ τη ι ες κα έρ νιά ηµ λο εις φα τρ Κε ό η ι κα σης. «Μόλις πριν απ ουµε αποτελέσµατα ω ότι σύντοµα θα έχ εύ στ Πι ι. ίρ κα λο Κα στο κα. υπουργός. τους αξίζει», είπε η yal δοχείου Lindos Ro agement του ξενο an m το υ ά το λικ ία τε αν σε ική βιοµηχ ostar, πέρα µένα στην τουριστ δο ς ξενοδοχείων Iber δε ίδα α υσ νέ ί αλ γε ς υρ ική µιο αν τό δη • Στα «χέρια» της ισπ ρίου. Το γεγονός αυ ου και Χατζηδηµητ έτ ην ok (Neckerman). Μ ν Co ειώ as εν om ογ Th των οικ r συµµετέχει η ta os er Ib ς τη ιλο όµ νησιού, αφού στον δρου της Ένωσης εκτιµήσεις του προέ µε α ων µφ σύ ς, θώ δου, κα . Ακόµη, σύµφωφτάνει και το 100% όµορφο νησί της Ρό ύ το σιο ό νη απ υ αι το ντ ία χο χε έρ δο που γάλα ξενο ίστες, ενώ πέρυσι • Καλά είναι τα νέα ησαν 421.831 τουρ η πληρότητα στα µε ίχθ η, αφ αϊδ υ ην δο Μ υ Ρό ς σο τη Βά κ. ξης του 12,23%. αεροδρόµιο Ξενοδόχων Ρόδου, λαδή αύξηση της τά ώτο εξάµηνο, στο δη πρ κε το θη Α, ιώ ΥΠ µε ς ση τη , εία υριστών να µε επίσηµα στοιχ 375.856 αφίξεις το ακολουθεί. είχαν καταγραφεί α ηµ στ µε τη γερµανική να διά σί νη ιχο το το για 18 ική το αντίσ γλ αγ η ι νε Άγγλοι: 96.969 (94.0 ολουθεί να παραµέ ώθηκαν ως εξής: ρφ µο %, δια ,84 ο Πρώτη αγορά εξακ 20 ην άµ ση εξ πρώτο ρυσι) αύξη νικότητα εφέτος το ί: 37.319 (30.884 πέ εθ λο τά Ιτα 2 , κα .46 2% ις 19 ίξε 2,7 οί: αφ ση ι) αύξη Αυστριακ Συγκεκριµένα οι .297 (84.013 (πέρυσ σι) αύξηση 0,16%, 86 ρυ οί: πέ αν 24 ρµ ση 2.9 Γε ξη (2 , 1 αύ 4% .96 σι) 22 πέρυσι) αύξηση 3,1 16.235 (13.250 πέρυ 34,99%, Σουηδοί: 23 πέρυσι) αύξηση ξηση 6,80%, Βέλγοι: 0.9 αύ (2 ι) 4 ρσ .24 πέ 28 81 οί: 7.9 (1 νδ Ολλα ανδοί: 19.203 ξηση 13,75%, Φινλ (17.110 πέρυσι) αύ

18 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


.894 9,21%, Πολωνοί: 12 34 πέρυσι) αύξηση 2.7 (1 ση 7 ίω .90 µε 13 ί: σι) νο ρυ ,72%, Δα (9.514 πέ πέρυσι) αύξηση 18 Ισραηλινοί: 9.146 86 %, 2.4 ,51 6 (1 47 1 .83 (4 .25 ση 15 ξη 02 αύ οί: 6.9 ί: ι Ελβετο 8 πέρυσι) 22,53%, Νορβηγ αύξηση 28,85% κα Τσέχοι: 10.264 (6.95 σι) ρυ %, πέ ,70 9 58 .47 (4 ση ξη 71 αύ οι: 5.7 (8.125 πέρυσι) ση 105,75%, Σλοβάκ (2.070 πέρσι) αύξη 59 4.2 ι: σο Ρώ , 7% 3,8 ι κυρίως από το και από το 2002 κα ,72%. αι 42 ετ ση είπ ξη ολ αύ υπ σι) ως ρυ πέ σι, όµ λύτερη απ’ ότι πέρυ κίνηση να είναι κα η ος έτ εφ εί ορ µπ Βεβαίως, ική χρονιά. πολύ καλή τουριστ 2001 που ήταν µια αν για χρη.000 ευρώ, εντάχθηκ 27 2.2 ύ µο γισ λο πο οϋ ιδικής, συνολικού πρ Τσιότρα. γα για το νοµό Χαλκ φέρειας κ. Γιώργου έρ ρι Πε ικά ς ιστ τη . υρ γ.γ το υ το ικά η • Δύο σηµαντ ονίας, µε απόφασ ιου Μετώπου Νέων Π Κεντρικής Μακεδ Αξιοποίηση Θαλάσσ ική ιστ υρ Το ν µατοδότηση στο ΠΕ τη ανάδειξη του υπαίων και για ρώ και αφορά στην Σπηλαίου Πετραλών ευ υ 00 το 7.0 ση 85 οίη µό ιοπ γισ Αξ οργανωµένων χώπροϋπολο Πρόκειται για την και τη δηµιουργία ς του Σπηλαίου έχει ων ση άτ ηµ οίη οχ ιοπ ν αξ τω ς τη ίας ι την οργάνωση κυκλοφορ Μουδανιών. Το έργο δροµής (388 µ.) κα τη διευθέτηση της δια ς µε τη ς αιο κο ήλ µή Σπ το το ο ό απ ων σε όλ κατασκευή του θριου χώρου γύρω οµίων και πεζόδροµ Οι εργασίες για την ν. δρ ζο δω πε πέ ή δα ευ ν σκ τω τα η κα ν µόρφωσ ρων στάθµευσης, τη και κατάλληλη δια ιας. πων, µε πέργκολες κή ν, σης το δήµο Τρίγλ ρω οίη χώ ν οπ τω υλ α ησ ρέ και φο µε κοινόχρ ιο, βρ τώ µό 1.370.000 ευρώ ν τον ερχόµενο Οκ ν, έχει προϋπολογισ νιώ δα ειου ν Μ τω έργου θα ξεκινήσου ν, ων Νέ δω Μετώπου ή των δαπέ ης, στην κατασκευ σης του Θαλάσσιου υσ οίη µε ν ιοπ άθ αξ στ ικώ ς ν ογ ική ρω ολ ιστ αν χώ τροµηχ και των Το έργο της τουρ , των πεζοδροµίων τισµού, θέµατα ηλεκ ων φω υ όµ το δρ ς, ν ση τω φω ση λα όρ αναµ αφορά στην ανάπ γενικές επεµβάσεις Δήµο Μουδανιών. ρέα υλοποίησης το που πλαισιώνουν τις φο ών µε ευ α, σκ τα ηµ κα στ διά ών δικ προσεχές σίες θα αρχίσουν το υποδοµών. Οι εργα ξει και συνέχεια. Ελπίζουµε να υπάρ α ότι θα είναι Martin µε την ελπίδ ed he ck Lo ία αν ηχ βιοµ από την αεροπορική σκάφος σχεδιάζεται ρο αε ρω στο 2013. γύ ικό ές ητ οχ ηχ ρι ερ • Ένα νέο υπ τοικηµένες πε κα ό απ της κοινοπραξίας νω πά τά τε να πε εται για λογαριασµό ιάζ εδ σχ υ ετ τζ αρκετά αθόρυβο ώσ ικό ητ υπερηχ ηµατικά κέντρα το Μέσο», ένα 12θέσιο κυριότερα επιχειρ ικό τα ι ορ έε αφ ι νδ ετ κα συ Μ α, θα ικό ι ώρ ητ δα, κα ετρα ανά Το «Ήσυχο Υπερηχ I), µε έδρα τη Νεβά ρίπου 2.000 χιλιόµ (SA l πε , na ου tio ήχ na υ er το Int ό e απ ac ρη Supersonic Aerosp ι 15 λεπτά. 1,6 φορές µεγαλύτε τζελες σε 2 ώρες κα απτύσσει ταχύτητα Άν αν ς Λο θα ι ST κα QS ης ρκ Το . Υό κόσµου νου ότι, ξύ Νέας ή θορύβου, δεδοµέ την απόσταση µετα ει µπ νύ πο εκ δια η θα αι ς είν πω , αι τρων τε τα εκτιµάτ άνου, µήκους 40 µέ αι τόσο έντονη ώσ ιασµό του αεροπλ άγµα του ήχου, είν εδ φρ σχ το ι ο στ άε σπ τα ς τη θώ αιό κα κτος, Βασική προτερ δηµιουργεί η άτρα ητική έκρηξη που από θάλασσες. νω πά νο µέχρι σήµερα, η ηχ ν να πετούν µό ού ορ µπ η άφ σκ ρο υπερηχητικά αε Airline εία Skytrax World s, στα ετήσια βραβ ay rw της Ai sh είο iti αβ Br βρ η ίνα και το ηρύχθηκε » για το 2006 ανακ Business Class καµπ ιάς ρη ον τε χρ λύ ς κα τη ν ία τη αιρ για είο • «Αεροπορική ετ σε επίσης το βραβ itish Airways απέσπα Br η η, όµ Ακ . ds ar Aw ν πρωτιά που εταιρείας. θουσιασµένοι µε τη ϊκής αεροπορικής εν ε πα στ ρω ίµα Ευ ς «Ε : ρη ικά τε ετ λύ κα λωσε σχ των οποίων τη ς British Airways, δή εται από εκείνους τη ρχ ής οέ ντ πρ θυ τό ευ Δι αυ ς είο κό πορι itish Airways . Το βραβ Ο Martin George, Εµ µας ψήφισαν. Η Br έγκυρο διαγωνισµό υ ι πο κα µε ικό ού ντ στ µα ρι ση χα ice για Τους ευ αν τόσο λύτερο δυνατό serv τους επιβάτες µας. κατακτήσαµε σε έν πάνω απ’ όλα: από στοχεύοντας στο κα ε ς, άµ ς, µε τη τρ α µα µε ς ντ ι ίνα κα οϊό ε µπ πρ άµ α κα ό και στ ub World γνώµη εκτιµ ανθρώπινο δυναµικ της καινούργιας Cl α ο υστ ισµ ει ίσχ άρ εν δύ νσ ν εν λα τη επ το µε να ι -τέλοςχρονιά, µε θα συνεχίσει µια συναρπαστική ρκεια της πτήσης κα ι νε διά 5 µέ τη l ρι τά ina πε κα rm ας ς Μ Te γία ο ς. γω στ ς ψυχα σή µας τους πελάτες τη συνεχή βελτίωση τη ά στη µετεγκατάστα τη ερ µε αθ ίs, στ οµ as ε οκ Cl άµ st απ ωρ υ Fir οχ πο πειρίας λληλα, πρ τις αλλαγές στην ρω βελτίωση της εµ οσελίδας µας. Παρά ιτέ ιστ ρα ς πε τη ην ση στ ν οίη ου οπ ελέσ ση και την ισχυρ νω αλλαγές θα συντ 08. Όλες οι παραπά 20 το , . ow ge hr or at Ge He υ το ε ο Martin ντας µαζί µας», τόνισ ζει ο επιβάτης πετώ

Ο... αθέατος

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

19


ΚΟΣΜΙΚΑ

1

2

3

Το ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport και η Air Mauritius διοργάνωσαν τη Δευτέρα 26 Ιουνίου βραδιά για τους φίλους της γαστρονοµίας και της τέχνης. Με την εκδήλωση αυτή, έγινε η έναρξη της Γαστρονοµικής Μαυρικιανής Εβδοµάδας (26 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2006) στο εστιατόριο «Μεσογαία» του ξενοδοχείου και το γεγονός πλαισιώθηκε από τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, της κας Διονυσίας Αλεξιάδη, µε τίτλο «Χρώµατα του Κόσµου». Ο σεφ Ramen Naick από τον Μαυρίκιο, ετοίµασε στους καλεσµένους τοπικά εδέσµατα, ζητώντας από όλους να ανακαλύψουν τη µαγεία µιας εξωτικής κουζίνας. 4

1 H κα. Ανδριαννή Κουλουµπή (Υπεύθυνη Δηµοσίων Σχέσεων Μουσείου Βορρέ), ο κ. Γιώργος Σταύρου (Εµπορικός Διευθυντής Ελλάδας Accor), η κα. Βίκυ Μαραγκάκη (ηθοποιός), και ο κ. Gilles Attias (Εντεταλµένος Διευθυντής Accor Ελλάδος) 2 Η κα. Διονυσία Αλεξιάδη (φωτογράφος) και η κα. Ελένη Βάσσου (Γενική Διευθύντρια Air Mauritius Ελλάδος) 3-4 Entertainment

Τον Νοµάρχη Ρεθύµνου, κ. Γιώργη Παπαδάκη, επισκέφτηκε πρόσφατα ο Επίτιµος Πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη και Πρέσβης επί τιµή, κ. Γιάννης Λίτινας και ο Πρόεδρος της Ακαδηµίας Επιστηµών της Ουκρανίας, κ. Αλέξανδρος Βασιάνοβ. Στη συνάντηση παρέστησαν και οι Αντινοµάρχες κ. Μανώλης Αρχοντάκης και κα. Μαρία Αρχοντάκη. Ο κ. Παπαδάκης απευθυνόµενος στον κ. Λίτινα επεσήµανε ότι αποτελεί Ρεθεµνιώτη, που µε τη δράση του έχει βοηθήσει σηµαντικά τον τόπο και τον έχει προβάλει στο εξωτερικό και συγκεκριµένα στην Ουκρανία, ενώ απευθυνόµενος στον κ. Βασιάνοβ, σηµείωσε ότι αποτελεί τιµή για τον τόπο ότι ο ίδιος έχει προβεί στην αγορά κατοικίας στο Ρέθυµνο, γεγονός, που καταδεικνύει την αγάπη του για το µέρος και τους ανθρώπους του. Ο κ. Παπαδάκης επεσήµανε για µία ακόµα φορά το ήδη γνωστό πρόβληµα, που υπάρχει αναφορικά στην έκδοση VISA από τις ελληνικές αρχές για όσους Ουκρανούς επιθυµούν να επισκεφτούν τη χώρα µας. Το ίδιο θέµα έθιξε και ο κ. Βασιάνοβ µε τη σειρά του, υπογραµµίζοντας ότι χιλιάδες Ουκρανοί τουρίστες επιθυµούν όχι µόνο να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα µας και στην Κρήτη συγκεκριµένα, αλλά και να αγοράσουν κατοικίες, αποτρέπονται όµως γιατί φοβούνται τις δυσκολίες, που θα αντιµετωπίσουν και την ταλαιπωρία, που θα υποστούν για να πάρουν VISA από τις ελληνικές αρχές.

Η LG Electronics βραβεύτηκε ως η «Design Team της Χρονιάς 2006» από τα Reddot Design Awards για την έµφασή της στο design management. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που µια ασιατική εταιρία κερδίζει το βραβείο «Radius» των Reddot. Η τελετή βράβευσης, από όπου και η αναµνηστική φωτογραφία, πραγµατοποιήθηκε στο Aalto Theatre στο Essen της Γερµανίας, στις 26 Ιουνίου, παρουσία 1.200 καλεσµένων από τον χώρο της βιοµηχανίας, των media, των επιχειρήσεων, της πολιτικής και του πολιτισµού.

20 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


1

2

3

Στις 28 Ιουνίου, το ξενοδοχείο Les Lazaristes έβαλε τα γιορτινά του, και υποδέχθηκε στο Roof Garden, φίλους και συνεργάτες της εταιρίας Domotel. Η αφορµή ήταν διπλή καθώς, τα δύο χρόνια λειτουργίας του ξενοδοχείου συνέπεσαν µε την έναρξη λειτουργίας του νέου αποκτήµατος της Domotel, του πλήρως ανακαινισµένου spa & conventions resort, Xenia Volou, στην παραλία του Βόλου. Τη ζεστή αυτή καλοκαιρινή νύχτα τα φώτα της πόλης ενώθηκαν µε την ατµόσφαιρα της εξωτικής Κούβας. Αυθεντικές Κουβανέζικες γεύσεις, εξωτικά φυτά, εντυπωσιακοί λατίνοι χορευτές (της σχολής Golden Steps), το έθνικ µουσικό συγκρότηµα Sol y Sal αλλά και οι χορηγοί της βραδιάς, Μπαλλή ΑΕ και ΕΠΟΜ, οι οποίοι προσέφεραν στους καλεσµένους αυθεντικά Κουβανέζικα πούρα και δροσιστικά Mohito «έντυσαν» µια βραδιά ταξιδιάρικη, αλλιώτικη από τις συνηθισµένες. 4

5

1 Τα κορίτσια της οµάδας Λαζαρίδου-Χούντα του Πανελλήνιου Πρωταθλήµατος Beach Volley, µε τον εκπρόσωπο της χορηγού εταιρίας Domotel της οµάδας, Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο 2 Η κα. Σοφία Σιδερά, υπεύθυνη Δηµοσίων Σχέσεων του Κ.Θ.Β.Ε. µε το σύζυγό της 3 Ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος µε την οµάδα του Les Lazaristes (Αγγελική Λαζαρίδου, Άννα Μάνογλου, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Μαρία Μελίδου) 4 Από αριστερά ο κ. Δηµήτρης Αβραµίδης της ΑΡΧΙΤΕΚ, η κα. Χριστίνα Μιχαλοπούλου Φιλιπποπούλου της(Absolution Advertising sa και ο κ. Πάνος Ιντζέογλου της Chromotyp sa 5-6 Εντυπωσιακοί Λατίνοι χορευτές της σχολής Golden Steps

6

Εν µέσω του καλοκαιριού και µε µια εντυπωσιακή τελετή εγκαινιάστηκε το µουσικό πάρκο «Piscines Ideales» στα πανέµορφα Ιωάννινα. Ο κ. Άγγελος Ζυγούνας, franchisee Piscines Ideales στην περιοχή της Ηπείρου και η πολύ αξιόλογη οµάδα του, χορήγησαν την ανακατασκευή του πάρκου αλλά και την εκδήλωση των εγκαινίων, όπου στο εξής θα λαµβάνουν χώρα όλες οι µουσικές εκδηλώσεις του δήµου Ιωαννίνων. Παρουσία του διευθύνοντος συµβούλου της Piscines Ideales κ. Στέλιου Σταυρίδη, του δηµάρχου και αντιδηµάρχου, αλλά και πολλών τοπικών παραγόντων, έλαβε χώρα µια εκδήλωση γεµάτη κέφι, µουσική και χορό µε την λαµπρή παρουσία της Piscines Ideales, της µεγαλύτερης εταιρίας σχεδιασµού και κατασκευής πισίνας στην Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 21


NEA Φάνη Πάλλη - Πετραλιά: Θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία του τουρισµού Μέχρι και στο 10% είναι πολύ πιθανό να φτάσει η άφιξη των τουριστικών αφίξεων κατά την εφετινή χρονιά. Εξάλλου, ενδεικτικό της καλής κατάστασης που επικρατεί στον τουριστικό τοµέα είναι ότι και κατά το 2005, οι τουριστικές αφίξεις σηµείωσαν αύξηση της τάξης του 10,5% σε σχέση µε το 2004, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ελληνικός τουρισµός ακολουθεί µια πορεία ισχυροποίησης, αντιµετωH υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης πίζοντας δυναµικά τόσο τον τοπικό όσο και το διεθνή ανταγωνισµό. κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά Αυτές τις αρκετά αισιόδοξες εκτιµήσεις αλλά και προβλέψεις για το µέλλον του ελληνικού τουρισµού εξέφρασε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ.α Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγµατοποίησε προς τιµήν της η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στα γραφεία της Ένωσης. Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, η κα. Πετραλιά δηµοσιοποίησε ορισµένα βασικά σηµεία της νέας στρατηγικής που υλοποιεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, υπογραµµίζοντας ότι κύριος στόχος θα είναι στο εξής η ενίσχυση αλλά και η αναβάθµιση του τουριστικού µας προϊόντος, κάτι που εξάλλου διαφαίνεται και από το γενικότερο «πνεύµα» του νοµοσχεδίου που κατέθεσε πρόσφατα το Υπουργείο προς ψήφιση στη Βουλή, υπό το γενικό τίτλο «Ιαµατικοί Φυσικοί Πόροι – Ανάπτυξη Ιαµατικού Τουρισµού – Θερµαλισµού – Κέντρα Αναζωογόνησης και λοιπές διατάξεις». Όπως τόνισε µεταξύ άλλων η υπουργός, «Ο τουρισµός και γενικότερα η βιοµηχανία των διακοπών, των ταξιδιών και του ελεύθερου χρόνου διανύουν µια σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα µας. Σε µια εποχή αυξανόµενου ανταγωνισµού και στον τοµέα του τουρισµού, η Ελλάδα όχι µόνο διατηρεί, αλλά και αυξάνει σταθερά την απήχησή της ως τουριστικός προορισµός. Κατά καιρούς βέβαια εκφράζονται ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, τα στοιχεία του 2005, αλλά και η πρώτη εικόνα που έχουµε από το 2006, επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός τουρισµός όχι µόνον δεν απειλείται, αλλά αντίθετα ισχυροποιείται µέσα στο πλαίσιο τόσο του τοπικού, όσο και του διεθνούς ανταγωνισµού. Αυτή η ισχυροποίηση δεν προκύπτει τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσµα µιας υψηλού επιπέδου συνεργασίας και θα έλεγα κυρίως διαρκούς συλλογικής προσπάθειας». Αναφερόµενη στα βασικά σηµεία της στρατηγικής που προωθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, η υπουργός επισήµανε ότι «ο τουρισµός είναι ένας από τους ισχυρότερους και ταχύτερα αναπτυσσόµενους τοµείς της οικονοµίας. Εξάλλου, εάν εξετάσουµε την τουριστική δραστηριότητα σε ένα διεθνές επίπεδο, θα δούµε ότι ο αριθµός των ταξιδιών έχει αυξηθεί 11 φορές κατά τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ υπολογίζεται ότι µέσα στα επόµενα 14 χρόνια, ο ίδιος αριθµός πρόκειται να διπλασιαστεί. Αυτό σηµαίνει πρακτικά ότι κατά το 2020, ο αριθµός των αφίξεων παγκοσµίως θα είναι πάνω από 22 φορές µεγαλύτερος

22 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

σε σύγκριση µε το σηµερινό αριθµό αφίξεων.». Αναπτύσσοντας περαιτέρω τις απόψεις της η κα. Πετραλιά, υπογράµµισε πως είναι πολύ σηµαντικό να έχουµε πάντα υπ’ όψιν µας το ότι η χώρα µας διαθέτει ήδη ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτηµα στο πεδίο του τουρισµού που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι, σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα είναι η ωραιότερη χώρα του κόσµου και συνιστά έναν προορισµό που µπορεί να προσφέρει τις πιο δυνατές συγκινήσεις, αλλά και τις πιο ανεξίτηλες αναµνήσεις σε κάθε επισκέπτη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Τελικά, η καλύτερη διαφήµιση για την Ελλάδα είναι η ίδια η Ελλάδα. Έχουµε 3.000 νησιά και 5.000 χρόνια ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα µπορούµε να προσφέρουµε σύγχρονες τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλους τους επισκέπτες µας.». Σε ό,τι αφορά στη στρατηγική ανάπτυξης, η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης τόνισε ότι στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόµου έχουν ήδη υποβληθεί 480 επενδυτικά σχέδια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί, µε προϋπολογισµό πάνω από €560 εκατ.. Εξάλλου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράµµατος «Ανταγωνιστικότητα», οι πόροι που προορίζονται για τον τουρισµό έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20%, ενώ και στο πλαίσιο του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου, ο τουρισµός θα έχει ένα πολύ µεγάλο µερίδιο. Να σηµειωθεί ότι µε το παραπάνω νοµοσχέδιο που κατετέθη στη Βουλή µετά από επεξεργασία πολλών µηνών, ρυθµίζονται σηµαντικά ζητήµατα που αφορούν, µεταξύ άλλων, στα πολεοδοµικά χαρακτηριστικά των τουριστικών περιοχών, στις προϋποθέσεις «απόσυρσης» ξενοδοχειακών µονάδων, στη διευθέτηση καθυστερούµενων οφειλών των ξενοδοχείων στο ΞΕΕ, καθώς και στην τουριστική αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Νέες διακρίσεις για το Aldemar Royal Mare Village & Thalasso Μια σηµαντική διάκριση, το βραβείο «Trophée Client Jet tours 2005» απέσπασε το ξενοδοχείο Aldemar Royal Mare Village στον Ανισσαρά Χερσονήσου από τη Jet Tour, από τους µεγαλύτερους tour operators της γαλλικής αγοράς. Τα κριτήρια που λαµβάνονται υπόψη αφορούν σε γενικές εντυπώσεις από το ξενοδοχείο, στην σχέση ποιότητας – τιµής, στην ικανοποίηση από τους χώρους των εγκαταστάσεων, στη διατροφή και την φιλοξενία. Ανάλογη διάκριση απονεµήθηκε στο ίδιο ξενοδοχείο από τον Τhomas Cook, τον Βρετανό tour operator που έχει καθιερώσει το βραβείο «Marque of Excellence». Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Aldemar Royal Mare Village απονέµονται οι συγκεκριµένες διακρίσεις, ενώ πρέπει να προστεθεί και το ότι τον περασµένο Νοέµβρη ο οργανισµός World Travel Awards τίµησε το ξενοδοχείο µε τον τίτλο «Europe’s Leading Spa Resort 2005». Οι διακρίσεις αυτές δεν είναι παρά το αποτέλεσµα, της δέσµευσης της εταιρίας για την καθιέρωση υψηλών ποιοτικών προτύπων µε τελικό στόχο την αναβάθµιση της Ελλάδας στον παγκόσµιο τουριστικό χάρτη.


Καλός µήνας ο Μάιος για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία Σηµαντικά ενισχυµένη εµφανίζεται η τουριστική κίνηση προς την Αθήνα το πρώτο πεντάµηνο του έτους (Ιανουάριος-Μάιος 2006. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τις πληρότητες των Αθηναϊκών ξενοδοχείων, οι οποίες σηµείωσαν αύξηση της τάξης του 7,9%, που αποτελεί και τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη µετά τα ξενοδοχεία του Βερολίνου (+8,7%). Η διοργάνωση της Εurovision στην Αθήνα και το κοινωνικό forum είχαν θετικά αποτελέσµατα στην εξέλιξη της κίνησης. Αξιόλογη αύξηση κατά 8,8% σηµείωσαν το ίδιο διάστηµα και τα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο, που σε απόλυτο µέγεθος είναι €66,9, τη στιγµή που στην Κωνσταντινούπολη για πα-

ράδειγµα ξεπερνά τα €90. Η βελτίωση των τιµών, οι οποίες σε σχέση µε τις λοιπές Ευρωπαϊκές πόλεις εµφανίζονται ως οι χαµηλότερες, παραµένει για τους ξενοδόχους της Αττικής πρώτο ζητούµενο. Καλός µήνας για τα ξενοδοχεία της Αττικής ήταν ο Μάιος, καθώς η αύξηση στις πληρότητες κυµάνθηκε µεταξύ 19% και 24,5%, ανάλογα την κατηγορία. Ειδικότερα, τα ξενοδοχεία 5* εµφάνισαν τον εφετινό Μάιο πληρότητα 49,35%, έναντι 59,07% τον περυσινό Μάιο (+9,70%). Τα ξενοδοχεία 4* εµφάνισαν πληρότητα 41,88%, έναντι 52,14% το Μάιο του 2005 (+24,50%). Τα ξενοδοχεία 3* εµφάνισαν πληρότητα 51,60%, έναντι 60,94% το Μάιο του 2005 (+18,12%) και τα 2* εµφάνισαν πληρότητα 47,29%, έναντι 56,27% (+19,00%).

Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία (Ιανουάριος – Μάιος 2006) Πληρότητα Πόλη

2006

2005

Μέση τιµή δωµατίου %chg

2006

2005

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο %chg

2006

2005

%chg

Αθήνα

63,7

59,5

7,1

105,05

103,39

1,6

66,90

61,48

8,8

Βιέννη

69,1

65,7

5,2

124,73

118,93

4,9

86,19

78,14

10,3

Λονδίνο

77,4

73,4

5,4

177,29

176,74

0,3

137,22

129,73

5,8

Παρίσι

69,7

67,1

3,9

177,05

178,64

-0,9

123,40

119,87

3,0

Βερολίνο

64,9

59,7

8,7

108,06

111,55

-3,1

70,13

66,60

5,3

Μόναχο

66,6

63,2

5,4

115,83

122,32

-5,3

77,14

77,31

-0,2

Ρώµη

73,0

69,1

5,6

189,14

195,98

-3,5

138,07

135,42

2,0

Άµσερνταµ

75,0

70,6

6,2

150,63

145,75

3,3

112,97

102,90

9,8

Βαρκελώνη

69,0

70,4

-2,0

156,24

155,99

0,2

107,81

109,82

-1,8

Μαδρίτη

69,3

68,0

1,9

135,49

134,61

0,7

93,89

91,53

2,6

Κων/πολη

65,4

71,4

-8,4

140,44

130,99

7,2

91,85

93,53

-1,8

Πηγή: JBR Hellas-Howarth

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 23


NEA ΣΕΤΕ: Αυξηµένη η κίνηση κατά 6,33% το πρώτο 6µηνο

µείωση -2,46% και η Κροατία βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο µε το 2005 (-0,36%). Από την άλλη, η Ισπανία παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 6,11%. Όλες αυτές οι µεταβολές υποδεικνύουν ότι Ελλάδα και Ισπανία καρπούνται τις απώλειες των άλλων χωρών.

Από τους κερδισµένους της χρονιάς, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η Ελλάδα, αφού, µαζί µε την Ισπανία, καταγράφει σηµαντικό ποσοστό αύξησης της τουριστικής της κίνησης, σε σχέση µε την παγκόσµια. Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δηµοσιότητα ο Σύνδεσµος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αύξηση σε ποσοστό 6,33% παρουσιάζει ο τουρισµός στη χώρα µας κατά το πρώτο εξάµηνο του έτους. Ωστόσο, όπως σηµειώνει ο ΣΕΤΕ, η αυξητική τάση που καταγράφεται στις αφίξεις τουριστών, είναι ένα θετικό γεγονός, το οποίο δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να αποτελέσει αιτία

Διεθνείς Αφίξεις σε επιλεγµένα Αεροδρόµια της Χώρας ⁽¹⁾ 2006

Αθήνα

Θεσ/νίκη ⁽²⁾

Ρόδος

Κως

Ιαν-Ιούν. 2005

1.396.022

465.360

421.892

199.161

Αθήνα

Θεσ/νίκη ⁽²⁾

Ρόδος

Κως

Ιαν-Ιούν.

1.350.739

449.600

375.737

187.031

Ιαν-Ιουν.

Αθήνα

Θεσ/νίκη ⁽²⁾

Ρόδος

Δ 2006/2005

3,35%

3,51%

12,28%

Κέρκυρα

Ηράκλειο

Χανιά

272.385

717.048

237.304

Κέρκυρα

Ηράκλειο

Χανιά

265.524

659.512

194.908

Κως

Κέρκυρα

Ηράκλειο

6,49%

2,58%

8,72%

Ζάκυνθος

Κεφαλλονιά

Σάµος

Μυτιλήνη

Χιος

Σύνολο

157.929

55.130

Ζάκυνθος

Κεφαλλονιά

44.293

24.699

5.498

3.996.721

Σάµος

Μυτιλήνη

Χιος

154.529

Σύνολο

50.188

41.082

24.477

5.302

3.758.629

Χανιά 21,75%

Ζάκυνθος

Κεφαλλονιά

Σάµος

Μυτιλήνη

Χιος

Σύνολο

2,20%

9,85%

7,82%

0,91%

3,70%

6,33%

(1): Οι αφίξεις στα 12 αυτά αεροδρόµια αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών πάνω από το 75% των συνολικών αφίξεων (µε κάθε µέσο) αλλοδαπών στην χώρα µας (2): Αφορά αφίξεις επιβατών - Ελλήνων και αλλοδαπών - από το εξωτερικό Πηγές: ΑΙΑ (για το αεροδρόµιο της Αθήνας) - ΥΠΑ (για τα υπόλοιπα αεροδρόµια)

Διεθνείς Αφίξεις (µε κάθε µέσο µεταφοράς) σε Ανταγωνίστριες Χώρες Ισπανία Ιαν-Μάιος

2005

2006

18.829.530 19.980.845

Κύπρος

Τουρκία

2005

2006

6,11

736.262

718.158

-2,46

2005

2006

Κροατία %Δ

6.155.113 5.507.525

-10,52

2005

2006

1.211.225 1.206.861

Αίγυπτος %Δ -0,36

Ιαν-Ιούν.

2005

2006

4.260.723 4.346.384

%Δ 2,01%

Πηγές: Instituto de Estudios Turisticos Ισπανία, Central Bureau of Statistics Κροατία, Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δηµοκρατίας, State Institute of Statistics Τουρκία, Egyptian Tourism Federation Αίγυπτος

εφησυχασµού. Αντίθετα, οι προσπάθειες για την βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισµού τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους επιχειρηµατίες και εργαζόµενους του χώρου πρέπει να ενταθούν. Σύµφωνα µε στοιχεία αφίξεων αλλοδαπών σε 12 αεροδρόµια της χώρας µας, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών και πάνω από το 75% των συνολικών µε κάθε µέσο αφίξεων, η µεταβολή στο διάστηµα Ιανουάριος – Ιούνιος 2006 σε σχέση µε το αντίστοιχο του 2005, ανέρχεται σε 6,33%. Αν η τάση αυτή παραµείνει µέχρι το τέλος του έτους, τότε το σύνολο των αφίξεων των αλλοδαπών θα περάσει οριακά το αντίστοιχο µέγεθος του 2001. Επειδή, όµως, όπως επισηµαίνει ο ΣΕΤΕ, η ανταγωνιστικότητα είναι το σχετικό µέγεθος που προκύπτει από την σύγκρισή µας µε τους άλλους, να σηµειώσουµε τα εξής: Η παγκόσµια τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά το πρώτο τετράµηνο του έτους µε 4,5% σε σχέση µε το 2005 (το οποίο είχε σηµειώσει αύξηση 5,5% σε σχέση µε το 2004, σε συνέχεια του +10% σε σχέση µε το 2003). Η Τουρκία για το διάστηµα Ιανουάριος – Μάιος 2006 παρουσιάζει µείωση της τάξεως του 10,52% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2005. Αντίστοιχα, η Κύπρος δείχνει

24 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο ΣΕΤΕ στην ανακοίνωσή του υπογραµµίζει ότι, «διανύοντας την περίοδο υπογραφής των συµβολαίων για το 2007, οι τουριστικοί επιχειρηµατίες θα πρέπει να έχουν σαν γνώµονα της τιµολογιακής τους πολιτικής την βελτίωση της σχέσης τιµής/ προσφερόµενης ποιότητας και να µην προβούν σε αναίτιες µεταβολές παρασυρόµενοι από την διαγραφόµενη θετική εξέλιξη της φετινής χρονιάς».

Συνεργασία Ολυµπιακής µε Air China Σε συµφωνία συνεργασίας προχώρησαν οι Ολυµπιακές Αερογραµµές µε την Air China, η οποία αφορά στην αεροπορική σύνδεση της Αθήνας µε το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Οι πτήσεις προς Πεκίνο και Σαγκάη θα γίνονται µέσω Ρώµης, Παρισίων, Μιλάνου και Φραγκφούρτης µε πτήσεις των Ολυµπιακών Αερογραµµών και στη συνέχεια µε αεροσκάφη της Air China, τύπου Β777, Β747 και Airbus 340. H συµφωνία αυτή αναµένεται να αποτελέσει ένα θετικό βήµα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών καθώς, πέραν της κίνησης που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων, άµεσα θα δώσει διέξοδο στην περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και των εµπορικών συναλλαγών από Ελλάδα και Κίνα.


MAKETA TEMAK_™ø™TH

4/18/06

3:50 PM

™ÂÏ›‰·1

NEƒO

∞Ê·Ï¿ÙˆÛË ÛÙ‹Ó ∂ÚÌÔ‡ÔÏË ™‡ÚÔ˘

™E ¢HMOY™, •ENO¢OXEIA, BIOMHXANIA, NAYTI§IA, & ™TON EYƒÀ∆∂ƒ√ ¢∏ª√™π√ & π¢πø∆π∫√ ∆√ª∂∞

™À¡√§π∫∏ π∫∞¡√∆∏∆∞ ª√¡∞¢ø¡ ∞º∞§∞∆ø™∏™ ∆∏™ ∆∂ª∞∫ ∂ø™ ∆√ 2002: 18.000 m3/Ë̤ڷ

✔ ª∂§∂∆∞ª∂

∞Ê·Ï¿ÙˆÛË ˘Ê¿ÏÌ˘ÚÔ˘ ÓÂÚÔ‡

✔ ™Ã∂¢π∞∑√Àª∂ ✔ ∫∞∆∞™∫∂À∞∑√Àª∂

ñ ªÂ ÁÓÒÛË, ÂÌÂÈÚ›· & Û˘Ó¤ÂÈ· ‰ÈÂıÓÔ‡˜ ÂÈ¤‰Ô˘ ÔÚ·Ì·ÙÈ˙fiÌ·ÛÙÂ Î·È ÂÚÁ·˙fiÌ·ÛÙ ‰ËÌÈÔ˘ÚÁÈο ñ ™˘Ó¯›˙Ô˘Ì ̷˙› Û·˜ Ì ÛÙ·ıÂÚfiÙËÙ· ∞Ê·Ï¿ÙˆÛË Û container

✔ ∂°∫∞£π™∆√Àª∂ ➤ ºπ§∆ƒ∞¡™∏ - ∞¶√™π¢∏ƒø™∏ - ∞¶√ª∞°°∞¡πø™∏

✔ À¶√™∆∏ƒπ∑√Àª∂

➤ ∞¶√™∫§∏ƒÀ¡™∏ - ∞¶π√¡π™ª√™ - ∞¶√¡π∆ƒø™∏ ➤ ∞º∞§∞∆ø™∏ £∞§∞™™π¡√À - Àº∞§ªÀƒ√À ¡∂ƒ√À

Sharpen 210 9709586

➤ ¢√™√ª∂∆ƒπ∫∞ ™À™∆∏ª∞∆∞ & √ƒ°∞¡∞ ª∂∆ƒ∏™∏™ ➤ √∑√¡π™ª√™ - çøƒπø™∏ - ∞¶√™∆∂πƒø™∏ ª∂ U.V. ➤ Ã∏ªπ∫∞ ¶ƒ√™£∂∆∞ °π∞ §∂µ∏∆∂™, ¶Àƒ°√À™ æÀ•∏™ & ∞¡∆π™∆ƒ√º∏ √™ªø™∏

™À™∆∏ª∞∆∞ ∂¶∂•∂ƒ°∞™π∞™ ¡∂ƒ√À

¢›‰˘ÌÔ˜ ·ÔÛÎÏËÚ˘ÓÙ‹˜

∞¶√ ∆√ 1972

∞£∏¡∞: T™√À¡∆∞ 74 & ∫ø™∆∏ ¶∞§∞ª∞ 34, ¡. Ã∞§∫∏¢√¡∞ 143 43 ∆∏§.: 210 2581583 - FAX: 210 2533989, e-mail: temak@otenet.gr £∂™™∞§√¡π∫∏: √¢√™ ¢∞ 13, √∆ 33µ, µπ.¶∂.£ ™π¡¢√À, 570 22 £∂™™∞§√¡π∫∏, ∆.£. 1136 ∆∏§.: 2310 569800, FAX: 2310 569864, e-mail: temak@the.forthnet.gr www.temak.gr

™˘ÁÎÚfiÙËÌ· Ê›ÏÙÚˆÓ


NEA 9 στους 10 Έλληνες κάνουν διακοπές στην Ελλάδα

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του προσκυνηµατικού τουρισµού

Πρώτοι είναι οι Έλληνες µεταξύ των πολιτών των χωρών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προτιµούν να κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους. Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δηµοσιότητα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, το 90,2% των Ελλήνων, ποσοστό που µεταφράζεται σε 9 στους 10 Έλληνες, επιλέγει για τις διακοπές του προορισµούς στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ακολουθούν οι Ισπανοί (88%), οι Γάλλοι (83%), οι Πολωνοί (82%). Αντίθετα, οι κάτοικοι του Λουξεµβούργου, οι Βέλγοι (79%) και οι Ιρλανδοί επιλέγουν διακοπές εκτός των «τειχών» σε ποσοστό 99%, 79% και 73%, αντίστοιχα. Οι περισσότεροι από τους µισούς Ευρωπαίους (57%) επιλέγουν να κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους, ενώ µόλις το 28% προτιµά άλλη χώρα-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διακοπές του, και το 15% κατευθύνεται σε «τρίτες χώρες». Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι το ΙΧ αυτοκίνητο σε όλες σχεδόν τις χώρες-µέλη της Ε.Ε. το δηµοφιλέστερο µέσο µεταφοράς για τις διακοπές. Εδώ της «πρωτιά» κατέχουν οι Σλοβένοι µε ποσοστό 82%, και ακολουθούν οι Γάλλοι µε ποσοστό 73%, οι Ισπανοί µε 71% και οι Ολλανδοί µε 67%. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν Βρετανοί και Ιρλανδοί, οι οποίοι επιλέγουν σαν µέσο µεταφοράς το αεροπλάνο. Με το ΙΧ αυτοκίνητό του µετακινείται και το 55,8% των Ελλήνων, ωστόσο επειδή οι περισσότερο προορισµοί είναι νησιωτικοί, το πλοίο αναδεικνύεται το δεύτερο δηµοφιλέστερο µέσο µεταφοράς, µε ποσοστό 21,1% και ακολουθούν το τουριστικό λεωφορείο µε ποσοστό 13%, το αεροπλάνο µε 8,4% και το τρένο µε 1,8%. Σε ότι αφορά τον αριθµό των διανυκτερεύσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, σε ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόµενα δωµάτια από το τέλος της σεζόν (ΙούνιοςΣεπτέµβριος) του 2004 µέχρι και την τουριστική περίοδο του 2005 παρουσιάστηκε σηµαντική αύξηση, στις περισσότερες χώρες-µέλη της Ε.Ε.. Ειδικά, στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση των διανυκτερεύσεων σε ποσοστό 6,5% (36.859 το 2005, έναντι 34.607 το 2004). Πιο καλά από όλες τις χώρες πήγε η Λιθουανία (+19,8%), ακολουθούµενη από τη Λετονία (+18%).

Κεντρική θέση στην πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά και για την ταχύρυθµη τουριστική ανάπτυξη της χώρας κατέχει ο προσκυνηµατικός τουρισµός, γι αυτό και θεωρείται βασική πλέον προτεραιότητα για το Υπουργείο η άµεση κατάρτιση αλλά και ψήφιση του νοµοσχεδίου µε το οποίο θα καθορίζεται το θεσµικό πλαίσιο γι αυτή τη µορφή τουρισµού. Αυτά υπογράµµισε η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά στο πλαίσιο της παρουσίας της στην τελετή απονοµής των βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισµού υπό τον τίτλο «Ο Απόστολος Παύλος – Απόστολος της Ελλάδας – Απόστολος της Ευρώπης», ένας διαγωνισµός που διοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων. Όπως τόνισε η Υπουργός, «ο προσκυνηµατικός τουρισµός είναι µια µορφή τουρισµού που πρέπει να αναπτύξουµε και να ενισχύσουµε, ενώ ήδη λειτουργεί σχετική επιτροπή, η οποία και ασχολείται µε το θεσµικό πλαίσιο αυτής της µορφής τουρισµού.». Σύµφωνα µε την κα Πετραλιά, η Ελλάδα πρέπει και µπορεί να προχωρήσει πέρα από το µονοσήµαντο µοντέλο του τουρισµού της µορφής «ήλιος και θάλασσα», αναδεικνύοντας νέες µορφές θεµατικού τουρισµού, µε τη βοήθεια των οποίων η χώρα µας θα µπορέσει να προβάλει όλα τα «πρόσωπα» που διαθέτει στη διεθνή τουριστική αγορά. Με αυτά τα δεδοµένα, ο προσκυνηµατικός τουρισµός, µε όλες τις επιµέρους εκδηλώσεις αλλά και προεκτάσεις του, βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής µας για τον τουρισµό. Αξίζει να σηµειωθεί ότι όπως δήλωσε και η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ο παραπάνω διαγωνισµός στάθηκε αφορµή για να αναδειχθούν το ταλέντο αλλά και η σχετική κατάρτιση σε περισσότερους από 700 µαθητές της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας έτσι το γνήσιο ενδιαφέρον των µαθητών για τη θρησκευτική µας παράδοση. Εξάλλου, όπως προσέθεσε η ίδια, η Ελλάδα είναι µια χώρα µε πλούσια θρησκευτική αλλά και γενικότερα πολιτιστική κληρονοµιά, την οποία όχι µόνο πρέπει να γνωρίζουµε, αλλά και να φροντίζουµε σε κάθε ευκαιρία να γίνεται γνωστή και σε όσους επισκέπτονται τη χώρα µας.

26 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


228 επενδυτικές προτάσεις από Δωδεκανήσιους επιχειρηµατίες

Πρόγραµµα Επιδότησης Τουριστικών Καταλυµάτων – µέτρο (2.2.2) Α/Α

Νησί

Σύνολο Προτάσεων

Προϋπολογισµός σε €

1

Αστυπάλαια

17

2

Κάλυµνος

11

667.309,90

3

Κάρπαθος

22

1.558.999,00

4

Κάσος

1

74.829,70

5

Καστελόριζο

1

39.626,75

6

Κως

15

1.183.954,07

7

Λειψοί

3

139.526,53

8

Λέρος

10

748.543,10

9

Πάτµος

7

398.589,54

10

Ρόδος

107

7.719.300,59

11

Σύµη

1

74.460,00

195

13.765.157,88

Σύνολο

1.160.018,70

Πρόγραµµα Επιδότησης για τη Διάδοση της Ελληνικής Κουζίνας – µέτρο (5.3.1)

Στις 228 ανήλθε ο αριθµός επενδυτικών προτάσεων, συνολικού προϋπολογισµού 16.250.211,48 ευρώ, που υπεβλήθησαν από Δωδεκανήσιους επιχειρηµατίες στη ΔΕΤΑΠ, στην Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιµελητηρίου Δωδεκανήσου, τους τελευταίους οκτώ µήνες µε καταληκτική ηµεροµηνία λήξης της προθεσµίας υποβολής των προτάσεων τους την 30η Ιουνίου 2006. Οι επιχειρηµατίες υπέβαλαν προτάσεις για συµµετοχή σε επιδοτούµενα προγράµµατα, προκειµένου να αναβαθµίσουν τις επιχειρήσεις τους και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους συµβάλλοντας µε αυτό τον τρόπο στην προσφορά ενός ποιοτικότερου δωδεκανησιακού τουριστικού προϊόντος. Τη «µερίδα του λέοντος» στο σύνολο των υποβληθέντων προτάσεων (88% αυτών) κατέχουν αυτές των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυµάτων. Ο αριθµός αυτών των προτάσεων ανήλθε στις 195 µε συνολικό προϋπολογισµό €137.65157,88. Οι ιδιοκτήτες καταλυµάτων, των οποίων οι προτάσεις θα εγκριθούν, θα επιχορηγηθούν µε ποσοστό 50% για επενδύσεις αναβάθµισης, ανακαίνισης και εκσυγχρονισµού των καταλυµάτων τους. Το 10% των κατατεθειµένων προτάσεων αφορούν σε προτάσεις των ιδιοκτητών εστιατορίων. Συγκεκριµένα, κατατέθηκαν 23 προτάσεις ύψους €1.513.421,62 οι οποίες θα χρηµατοδοτηθούν κατά το ήµισυ για την υλοποίηση επενδύσεων που συµβάλλουν στη διάδοση της τοπικής και ελληνικής κουζίνας και ενισχύουν τις επιχειρήσεις ώστε να µπορούν να αποκτήσουν το σήµα του Ε.Ο.Τ για την ελληνική κουζίνα. Ενώ, τέλος, στο πρόγραµµα το οποίο επιχορηγεί τουριστικές επιχειρήσεις προκειµένου να υλοποιήσουν ενέργειες προώθησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους υπέβαλαν πρόταση δέκα επιχειρηµατίες µόνο από το νησί της Ρόδου. Ο προϋπολογισµός αυτών των προτάσεων έφτασε τα €971.631,98. Η επιδότηση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις, των οποίων οι προτάσεις θα εγκριθούν ανέρχεται στο 40% του κόστους της επένδυσής τους. Είναι αξιοσηµείωτο το γεγονός ότι την περίοδο από το 2002 έως και Νοέµβριο του 2005 ο αριθµός των προτάσεων που είχαν κατατεθεί έφθαναν τις 300 και σε διάστηµα µόλις 8 µηνών δηλαδή από Νοέµβριο του 2005 έως και την 30η Ιουνίου 2006 κατατέθηκαν 228 προτάσεις υπερκαλύπτοντας και τον αρχικό στόχο των 100 προτάσεων που έχει τεθεί από την διοίκηση της εταιρίας.

Α/Α

Νησί

Σύνολο Προτάσεων

Προϋπολογισµός σε €

1

Αστυπάλαια

1

2

Κάλυµνος

1

56.712,00 44.104,00

3

Κάρπαθος

2

134.029,60

4

Κως

1

87.402,90

5

Λέρος

2

143.381,85

6

Πάτµος

1

58.940,10

7

Ρόδος

15

988.851,17

Σύνολο

23

1.513.421,62

Πρόγραµµα Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας Επιχειρήσεων - µέτρο (2.2.3) Α/Α 1

Νησί Ρόδος

Σύνολο Προτάσεων 10

Προϋπολογισµός σε € 971.631,98

Συνολικές Προτάσεις ανα Νησί και για τα 3 Προγράµµατα Α/Α

Νησί

Σύνολο Προτάσεων

Προϋπολογισµός σε €

1

Αστυπάλαια

18

2

Κάλυµνος

12

711.413,90

3

Κάρπαθος

24

1.693.028,60

4

Κως

16

1.271.356,97

5

Λέρος

12

891.924,95

6

Πάτµος

8

457.529,64

7

Ρόδος

132

9.679.783,74

8

Κάσος

1

74.829,70

9

Σύµη

1

74.460,00

10

Καστελόριζο

1

39.626,75

11

Λειψοί

3

139.526,53

228

16.250.211,48

Σύνολο

1.216.730,70

Ο µεγαλύτερος αριθµός των προτάσεων, που ήταν 132, κατατέθηκαν από τους επιχειρηµατίες της Ρόδου, γεγονός το οποίο είναι απόλυτα λογικό και αναµενόµενο λόγω και του αριθµού των επιχειρήσεων του νησιού. Παρόλα αυτά, 80 προτάσεις ανήκουν σε επιχειρηµατίες µικρών νησιών του νοµού. Δηλαδή, σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθµού των προτάσεων προέρχεται από νησιά πέραν της Ρόδου και της Κω. Άξιο αναφοράς είναι, τέλος, το γεγονός ότι ειδικά για το πρόγραµµα επιδότησης τουριστικών καταλυµάτων προτάσεις κατατέθηκαν από επιχειρηµατίες από όλο το νοµό Δωδεκανήσου. Συγκεκριµένα, πρόταση υπέβαλαν ιδιοκτήτες καταλυµάτων από 11 νησιά της Δωδεκανήσου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 27


NEA «Καλή αρχή» στο 2006 από το διεθνή τουρισµό Αύξηση της τάξης του 5% παρουσίασαν κατά τους πρώτους τέσσερις µήνες του 2006 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη Νότια Μεσογειακή Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι ο διεθνής τουρισµός και ιδιαίτερα ο τουρισµός της Μεσογείου διατηρεί µια σταθερή πορεία µε εµφανώς ανοδικές τάσεις, παρά τα όποια προβλήµατα δηµιουργούν οι κρίσεις και τα συνεχή «σκαµπανεβάσµατα» στις τιµές του πετρελαίου. Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δηµοσιότητα ο Παγκόσµιος Οργανισµός Τουρισµού (WTO), η τουριστική κίνηση για το διάστηµα Μαΐου – Αυγούστου 2006 προδιαγράφεται ιδιαίτερα καλή, αποδεικνύοντας ότι η διεθνής δραστηριότητα έχει αφήσει πίσω της, προς το παρόν τουλάχιστον, την πτωτική πορεία του πρόσφατου παρελθόντος και παρουσιάζει µια σταθερή τροχιά. Σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό ανάπτυξης του τοµέα κινείται µε αυξητική πορεία που εκδηλώνεται µε αργό αλλά σταθερό τρόπο, ενώ η γενικότερη τουριστική κίνηση αυξάνεται σε ποσοστό παραπάνω από το αναµενόµενο φτάνοντας µέχρι και το 4% για τρίτη συνεχόµενη χρονιά, εκτός απρόοπτου και εκτάκτων γεγονότων ασφαλώς. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραµµατέας του WTO κ. Francesco Frangialli, «τρεις είναι πλέον οι βασικότερες απειλές του διεθνούς τουρισµού: η τροµοκρατία, το ξέσπασµα κάποιας επιδηµίας και η αύξηση στις τιµές του πετρελαίου, απειλή ιδιαίτερα επίκαιρη τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα στο βαθµό που επηρεάζει τον εφοδιασµό των αεροπλάνων και συνεπώς και τις τιµές των αεροπορικών εισιτηρίων.». Βεβαίως, σύµφωνα µε τα δεδοµένα που ίσχυαν µέχρι και τα µέσα του περασµένου Ιουλίου, η αύξηση στις τιµές των υγρών καυσίµων δεν έδειξε να επηρεάζει σε σηµαντικό βαθµό τα αεροπορικά ταξίδια. Εξάλλου, ακόµη και αν θεωρηθεί ότι υπήρξε τελικά κάποια αρνητική επιρροή, εκτιµάται ότι δεν ήταν αρκετή για να αµαυρώσει τη γενικότερη εικόνα της παγκόσµιας οικονοµίας που παρέµεινε σταθερή, τουλάχιστον κατά το πρώτο µισό του 2006, ενώ εκτιµάται ότι η οικονοµία θα ενισχυθεί σηµαντικά σε διεθνές επίπεδο κατά το 2007. Όσον αφορά ειδικά στην περιοχή της Νότιας Μεσογειακής Ευρώπης, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 5% µόνο κατά τους πρώτους τέσσερις µήνες του 2006. Αν θέλαµε να κατανείµουµε την αύξηση αυτή σε επίπεδο επιµέρους κρατών, θα λέγαµε ότι το Ισραήλ παρουσίασε αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, ασφαλώς πριν ξεσπάσει η τελευταία πολεµική κρίση, η Κροατία κατά 12%, η Σερβία παρουσίασε αύξηση στην τουριστική της κίνηση κατά 10%, ενώ η Ισπανία είδε κατά το διάστηµα Ιανουαρίου – Μαΐου την τουριστική της κίνηση να αυξάνεται κατά 6%. Βεβαίως, η περιοχή της Μεσογείου παρουσίασε και «απώλειες» σε σχέση µε την τουριστική της κίνηση. Συγκεκριµένα, στη γειτονική µας Τουρκία, η επιδηµία της γρίπης προκάλεσε κατά το πρώτο τετράµηνο του 2006 µια «διολίσθηση» της τουριστικής κίνησης της τάξης του 7%, ενώ και η Κύπρος είδε στο ίδιο διάστηµα την τουριστική της κίνηση να µειώνεται κατά 4%. Βεβαίως, οι «πρωταθλητές» της αύξησης της τουριστικής κίνησης κατά το παραπάνω διάστηµα ήταν εκτός Μεσογείου. Συγκεκριµένα,

28 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνείς τουριστικές αφίξεις 2004 – 2005 σε εκατ. και διαφορές σε % 2004

03/02

04/03

766

808

-1,8

10,0

5,6

Σύνολο Ευρώπης

424,5

441,6

0,1

4,3

4,0

Βόρεια Ευρώπη

49,7

52,9

1,9

8,4

6,6

Δυτική Ευρώπη

139,0

142,7

-1,4

2,2

2,6

86,3

88,0

2,8

10,0

2,0

Νότια Μεσογειακή Ευρώπη

149,5

158,0

-0,6

1,9

5,7

Ασία & Ειρηνικός

145,4

156,7

-9,3

27,2

7,8

Βόρεια & Ανατολική Ασία

79,4

87,6

-9,6

28,6

10,3

Νότια & Ανατολική Ασία

48,3

50,6

-13,3

30,1

4,8

Ωκεανία

10,1

10,5

-1,0

12,1

4,0

7,6

8,0

10,2

18,5

5,4

125,9

133,6

-3,0

11,2

6,1

Βόρεια Αµερική

85,8

90,1

-7,1

10,9

4,9

Καραϊβική

18,1

18,9

6,7

5,9

4,3

5,7

6,5

4,2

17,2

14,1

Νότια Αµερική

16,2

18,1

8,4

17,2

11,6

Αφρική

33,4

36,8

4,1

8,4

10,0

Βόρεια Αφρική

12,8

14,3

5,1

15,1

12,2

Υποσαχάριος Αφρική

20,7

22,4

3,6

4,7

8,6

Μέση Ανατολή

36,3

39,7

3,7

19,9

9,5

Κόσµος

Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη

Νότια Ασία Αµερική

Κεντρική Αµερική

2005

05/06

Πηγή: WTO

η Ρουµανία σηµείωσε κατά το διάστηµα Ιανουαρίου – Απριλίου αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 12% παρά τις πληµµύρες που έπληξαν τη χώρα την περασµένη άνοιξη. Επίσης, στην περιοχή της Βαλτικής και για το διάστηµα Ιανουαρίου – Μαρτίου, η Λετονία παρουσίασε µια αύξηση – ρεκόρ της τάξης του 30% στην τουριστική της κίνηση, ενώ ακολούθησε η Λιθουανία µε την αντίστοιχη αύξηση να φτάνει στο 16% κατά το ίδιο διάστηµα.

Ηλεκτρονικό check-in για οικογένειες από την British Airways Μία νέα υπηρεσία προσφέρει από τις 25 Ιουλίου η British Airways στους επιβάτες της. Ειδικότερα, η εταιρία δίνει τη δυνατότητα σε οικογένειες να κάνουν check-in ηλεκτρονικά και να διασφαλίσουν ότι όλα τα µέλη θα καθίσουν µαζί στη διάρκεια της πτήσης. Η διαδικασία είναι απλή. Από τον προσωπικό τους υπολογιστή, οι γονείς µπορούν εντός 24 ωρών πριν από την πτήση να επιλέξουν τις θέσεις που επιθυµούν και να κάνουν check-in για όλη την οικογένεια. Το σύστηµα είναι εξαιρετικά εύχρηστο και είναι διαθέσιµο στο 97% των πτήσεων της British Airways ανά την υφήλιο, µεταξύ των οποίων και οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο τελικό στάδιο, οι γονείς µπορούν να εκτυπώσουν και την κάρτα επιβίβασης (boarding pass) ώστε να παρουσιαστούν, εφόσον έχουν µόνο χειραποσκευές, απευθείας στην πύλη επιβίβασης. Επιπλέον, για τα παιδιά υπάρχει η δυνατότητα να παραγγελθεί ειδικό γεύµα έως και 24 ώρες πριν από την πτήση.


Πρωτιά εσόδων στην παρισινή ξενοδοχία τον περασµένο Μάϊο «Πρωταθλητές» εσόδων ανά δωµάτιο ανακηρύχτηκαν τα παρισινά ξενοδοχεία κατά τον περασµένο Μάιο, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρία συµβούλων TRI Hospitality Consulting, αναφορικά µε τα έσοδα των ξενοδοχείων σε 10 από τις περισσότερο σηµαντικές τουριστικά ευρωπαϊκές πόλεις. Όπως γίνεται σαφές από τη συγκεκριµένη έρευνα, οι κοινωνικοπολιτικές ταραχές του πρόσφατου παρελθόντος δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν το τουριστικό ρεύµα προς την «πόλη του φωτός», τα ξενοδοχεία της οποίας παρουσίασαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά οικονοµικά αποτελέσµατα τον Μάιο του 2006. Πιο συγκεκριµένα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά στα έσοδά τους κατά τον περασµένο Μάιο, καθώς σηµείωσαν αύξηση στα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο (RevPAR) η οποία έφτασε στο 10,1% σε σχέση µε πέρυσι, µια αύξηση που οδήγησε στο να φτάσει το RevPAR των παρισινών ξενοδοχείων κατά το συγκεκριµένο µήνα στο €159, 83. Στο ίδιο διάστηµα, η µέση τιµή δωµατίου στα ξενοδοχεία της πόλης αυξήθηκε κατά 7,5% φτάνοντας στα €206,54, ενώ και οι πληρότητες έφτασαν στο 77,4%, παρουσιάζοντας δηλαδή µια αύξηση της τάξης του 1,8%. Με βάση αυτά τα αποτελέσµατα, το Παρίσι πέρασε πλέον µπροστά από το Λονδίνο, καθώς παρά το γεγονός ότι στα ξενοδοχεία της βρετανικής πρωτεύουσας το εισόδηµα ανά διαθέσιµο δωµάτιο (RevPAR) αυξήθηκε κατά 16,7%, τελικά δεν µπόρεσε να ξεπεράσει τα €156,61. Ωστόσο, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της βρετανικής πρωτεύουσας κινήθηκαν κατά τον ίδιο µήνα σε καλύτερα επίπεδα φτάνοντας στο 84,9%, ενώ η µέση τιµή δωµατίου έφτασε στα €184,41. Στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βρέθηκε κατά τον ίδιο µήνα το Άµστερνταµ, αφού το RevPAR έφτασε στα €150,38 και οι ξενοδοχειακές πληρότητες έφτασαν στο 86,8%. Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις των οποίων τα ξενοδοχεία συµπεριελήφθησαν στην έρευνα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Βερολίνου παρουσίασαν τη µεγαλύτερη δυναµική, καθώς στα ξενοδοχεία της πόλης το RevPAR έφτασε στα €112,89, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του Βασικά Μεγέθη Ευρωπαϊκών Ξενοδοχείων (Μάιος 2006) Πόλεις

RevPAR*

Μέση Τιµή Δωµ.

Πληρότητες (%)

Άµστερνταµ

150,38

173,17

86,8%

Βερολίνο

112,89

142,35

79,3

Βουδαπέστη

98,80

118,19

83,6

Αµβούργο

89,22

108,22

82,5

Λονδίνο

156,61

184,41

84,9

Μόσχα

128,66

193,6

66,5

Μόναχο

81,48

100,77

80,9

Παρίσι

159,83

206,54

77,4

Πράγα

126,76

154,9

81,8

Βιέννη

122,47

145,78

84,0

* RevPAR: Εισόδηµα ανά Διαθέσιµο Δωµάτιο Πηγή: TRI Hospitality Consulting

19,8%. Παράλληλα, καλές «επιδόσεις» παρουσίασαν και τα ξενοδοχεία στο Αµβούργο αλλά και στο Μόναχο. Τέλος, µικρή έστω αύξηση παρουσίασε το RevPAR στα ξενοδοχεία της Βουδαπέστης, ενώ η Πράγα ήταν η µόνη πόλη του δείγµατος που παρουσίασε µείωση του RevPAR των ξενοδοχείων της κατά τον περασµένο Μάιο φτάνοντας στο ποσό των €126,76, µια µείωση της τάξης του 1,6%

Διεθνές Συνέδριο Τουρισµού από την ΑΤΕΜ Με επιτυχία διοργανώθηκε το 2ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισµού από την Ακαδηµία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΑΤΕΜ) και το Αθηναϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΘΙΝΕΕ). Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου φιλοξενήθηκαν για µία ακόµη χρονιά στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus, το διήµερο 3 και 4 Ιουλίου, µε τη συµµετοχή 25 διακεκριµένων επιστηµόνων από Ο Πρόεδρος της Ακαδηµίας Τουριστικών Ερευνών και οκτώ χώρες της Ευρώπης, Αµερικής Μελετών, κ. Μάριος Βασιλόπουλος και Ασίας. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Ακαδηµίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών, κ. Μάριος Βασιλόπουλος και ο Πρόεδρος του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας, κ. Γρηγόρης Παπανίκος. Από ελληνικής πλευράς παρουσιάστηκε µελέτη για την εικόνα της χώρας µας στο εξωτερικό αλλά και για την αξιοποίηση της παγκόσµιας προβολής της από τη διοργάνωση των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας. Στα πλαίσια της βελτίωσης των παρεχόµενων τουριστικών υπηρεσιών της Ελλάδας, τονίστηκε η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη συνεργασίας µεταξύ του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού και των ελληνικών και ξένων ξενοδοχειακών µονάδων και τουριστικών πρακτορείων, καθώς και η ανάπτυξη του αγροτουρισµού και η αναβάθµιση των τουριστικών υπηρεσιών της υπαίθρου. Παρουσιάστηκαν επίσης εργασίες µε κύριο θέµα την αξιοποίηση του πολιτισµικού στοιχείου µιας χώρας για την ανάπτυξη του εγχώριου τουρισµού, αλλά και τη δηµιουργία ενός πόλου έλξης ξένων τουριστών. Όπως προέκυψαν από τις εργασίες αυτές, κατά την τελευταία δεκαετία η ανάπτυξη του τουρισµού σε πολλές χώρες στηρίχθηκε στην προβολή του πολιτισµού και της ιδιαίτερης παράδοσης κάθε χώρας, είτε µε την ίδρυση και λειτουργία αρχαιολογικών πάρκων και χωριών είτε µε την προώθηση φεστιβαλικών εκδηλώσεων. Η φιλοξενία ενός κολοσσιαίου αθλητικού γεγονότος όπως οι Ολυµπιακοί Αγώνες και η επίδρασή τους στην οικονοµική, κοινωνική και τουριστική ανάπτυξη της διοργανώτριας χώρας αποτέλεσε ένα ακόµη θέµα του συνεδρίου, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για τη δηµιουργία ενός ασφαλούς και προσβάσιµου περιβάλλοντος για τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες, αλλά και το µάνατζµεντ και η οικονοµική στρατηγική των τουριστικών µονάδων, ως καθοριστικοί παράγοντες της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 29


NEA Νέες δραστηριότητες και αποκλειστικές συνεργασίες για την Κυριακούλης

Στον χώρο της πώλησης και διαχείρισης πολυτελών µηχανοκίνητων σκαφών αναψυχής εισέρχεται η Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή Α.Ε., συµµετέχοντας κατά 45% στη νεοϊδρυθείσα εταιρία Executive Yachting Διαχείριση Σκαφών Α.Ε. Η εταιρία ξεκινά, άµεσα, την δραστηριότητά της καθώς υπέγραψε συµφωνία µε το διεθνώς αναγνωρισµένο, για την κατασκευή πολυτελών µηχανοκίνητων σκαφών, ναυπηγείο Sanlorenzo S.P.A., ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα. Η Sanlorenzo S.P.A. διαθέτει δύο ναυπηγεία στην Ιταλία, στις πόλεις Viareggio και Ameglia. Το εν λόγω ναυπηγείο έχει συνδέσει το όνοµά του, παγκοσµίως, µε την ποιότητα στη κατασκευήν µηχανοκίνητων σκαφών έχοντας παρουσία στον χώρο εδώ και 46 χρόνια. Oι πωλήσεις του ναυπηγείου το 2004 ανήλθαν σε €40 εκατ. , ενώ το 2005 έφθασαν περίπου σε 50 εκατ. ευρώ. Στόχος του ναυπηγείου το 2008 είναι να φθάσουν οι πωλήσεις του σε 100 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η SANLORENZO S.P.A. κάνοντας αυστηρή επιλογή στις συνεργασίες της, διαθέτει στην Ευρώπη, εκτός της Ελλάδας, µέσω της Executive Yachting Διαχείριση Σκαφών Α.Ε., άλλα τρία σηµεία πωλήσεων συµπεριλαµβανοµένου και του ναυπηγείου. Η Executive Yachting Διαχείριση Σκαφών Α.Ε. πέραν της πώλησης θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες (yacht management) σε κατόχους πολυτελών µηχανοκίνητων σκαφών (motoryachts) σχετικά µε την ναύλωση, τεχνική υποστήριξη, διάθεση πληρωµάτων, ασφάλειες, εξασφάλιση θέσεων ελλιµενισµού µέσω του Οµίλου Κυριακούλη, λογιστική και νοµική υποστήριξη σε συνεργασία µε νοµικό γραφείο καθώς και τη χρηµατοδότηση σκαφών µέσω Τραπεζών και εταιριών Leasing στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα Sanlorenzo είναι σκάφη υψηλής αισθητικής και κατασκευαστικής αρτιότητας. Στο ναυπηγείο της Ameglia κατασκευάζονται σκάφη από GRP, των οποίων το µήκος κυµαίνεται από 19 έως 33 µέτρα, ενώ στο ναυπηγείο του Viareggio κατασκευάζονται σκάφη τύπου navetta καθώς και σκάφη από αλουµίνιο και χάλυβα/αλουµίνιο, των οποίων το µήκος κυµαίνεται από 38 έως 60 µέτρα. Σε όλα τα σκάφη υπάρχει η δυνατότητα διαµόρφωσης του εσωτερικού χώρου σύµφωνα µε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του πελάτη. Ο Όµιλος Εταιρειών Κυριακούλη δραστηριοποιείται στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισµού από το 1981 και είναι ο µονα-

30 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

δικός όµιλος ελληνικών συµφερόντων διεθνούς εµβέλειας, ο οποίος κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην παγκόσµια κατάταξη στο χώρο του yachting, βάσει του αριθµού σκαφών τα οποία εκµεταλλεύεται (450 στο σύνολο), του αριθµού των σταθµών εξυπηρέτησης σκαφών και πελατών (25 στο σύνολο) και της λειτουργικής κερδοφορίας του. Επίσης, αποτελεί το µοναδικό ελληνικό Όµιλο που δραστηριοποιείται πέραν των 8 σταθµών εξυπηρέτησης σκαφών και πελατών στην Ελλάδα (Αθήνα, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Λευκάδα, Σκιάθο, Πάρο, Καλαµάτα) και στο εξωτερικό µε οκτώ σταθµούς εξυπηρέτησης στην Ιταλία (Elba, Puntone, Sant’ Agata di Militello, Portisco, Carloforte, Agropoli, Marsala, Punta ala), τέσσερις στην Κροατία (Pula, Zadar, Split, Biograd), έναν στη Γαλλία (Bormes les Mimosas), 2 στην Τουρκία (Marmaris, Bodrum) και δύο στην Καραϊβική (Martinique, St. Lucia). Ο Όµιλος διατηρεί πρακτορεία ναυλώσεων στην Ελλάδα, στην Γαλλία και στην Γερµανία. Παράλληλα, συνεργάζεται µε περισσότερα από 450 γραφεία ναυλώσεων διαµορφώνοντας ένα εκτεταµένο δίκτυο ναυλώσεων παγκοσµίως. Ο Όµιλος Εταιρειών Κυριακούλη µε γνώµονα την ενίσχυση της θέσης του στο χώρο του θαλάσσιου τουρισµού δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της διαχείρισης µαρίνων, ελέγχοντας πέντε µαρίνες στην Ελλάδα (µαρίνα Ζέας, Καλαµάτας, Γουβιών Κέρκυρας, Λευκάδας και Αγίου Νικολάου Κρήτης), συµµετέχοντας σε τέσσερις από αυτές και µετοχικά.

Σε ανοδική πορεία η Club Hotel Casino Loutraki Συνεχίζοντας τη θετική πορεία του πρώτου τριµήνου και καταγράφοντας 14,1% αύξηση στο β’ τρίµηνο, η Club Hotel Casino Loutraki έκλεισε το α’ εξάµηνο του 2006 µε αύξηση 12,9% στα ακαθάριστα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια, ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική της θέση στον κλάδο των καζίνο. Συγκεκριµένα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα τυχερών παιχνιδιών, ανήλθαν την περίοδο αυτή στα €116,3 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά €13,3 εκατ. σε σχέση µε το περσινό α’ εξάµηνο. Από την αρχή του χρόνου µέχρι και τα τέλη Ιουνίου, 480.000 περίπου επισκέπτες επέλεξαν το Καζίνο Λουτρακίου για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία τους. Η υπερπολυτελής αίθουσα, πρόσφατα ανανεωµένη και εµπλουτισµένη µε µια πλήρη γκάµα τυχερών παιχνιδιών, σε συνδυασµό µε ένα πλούσιο πρόγραµµα παροχών (κληρώσεων), προσφέρει στους επισκέπτες ένα νέο ποιοτικά και αισθητικά περιβάλλον άνεσης, έκτασης 5.000 µ² περίπου µε 70 τραπέζια και 930 τελευταίας τεχνολογίας slot machines. Το µέσο έσοδο ανά επισκέπτη αυξήθηκε το α΄ εξάµηνο του 2006 κατά 10,8%, φτάνοντας στα €242,5 από €218,8 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, η Club Hotel Casino Loutraki συνεχίζοντας την παράδοση προσφοράς υψηλών αποδόσεων προς τους επισκέπτες της, έδωσε το µήνα Ιούνιο και µόνο σε κληρώσεις jackpots €797.719 σε δεκαεπτά τυχερούς, ενώ ταυτόχρονα άλλοι τέσσερις τυχεροί αναχώρησαν από το καζίνο, έχοντας κερδίσει από ένα καινούργιο αυτοκίνητο Landwind 2.000 cc (τύπου τζιπ).


Τρία επιπλέον αεροσκάφη για την Aegean Σε παραγγελία τριών επιπλέον αεροσκαφών Airbus Α320, προχώρησε πρόσφατα η AEGEAN AIRLINES, η πιο δυναµικά αναπτυσσόµενη Ελληνική Αεροπορική Εταιρία. Συνολικά η AEGEAN έχει προβεί σε παραγγελία 14 αεροσκαφών Airbus A320, συµπεριλαµβανοµένων και 3 νέων αεροσκαφών που έχουν µισθωθεί από την ILFC, σύµφωνα µε το συµβόλαιο αγοράς που υπεγράφη τον Δεκέµβριο του 2005. Παράλληλα, η AEGEAN διατηρεί την προοπτική παραγγελίας επιπλέον εννέα Α320 αεροσκαφών. Η παράδοση των αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2007 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2009. Η καµπίνα των αεροσκαφών θα είναι άνετα διαµορφωµένη σε Οικονοµική και Διακεκριµένη Θέση. Τα αεροσκάφη θα φέρουν µηχανές V2500 της International Aero Engines. Η συνολική επένδυση για την αγορά των αεροσκαφών ξεπερνά τα 600 εκατ. δολλάρια. Τα νέα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα του στόλου της Aegean και θα χρησιµοποιηθούν για την επέκταση του δικτύου της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό από τις βάσεις της εταιρίας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Μετά την ένταξη της Σόφιας στο δίκτυό της, η AEGEAN θα ξεκινήσει πτήσεις και στο Βουκουρέστι τον Οκτώβριο του 2006, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την λήψη αδειών από τις αρµόδιες υπηρεσίες των κρατών (Ελλάδος και τρίτων χωρών) για Κωνσταντινούπολη, Βελιγράδι και Κάιρο. Παράλληλα, εξετάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη και η αύξηση συχνοτήτων προς Γερµανία και Ιταλία το 2007. Η AEGEAN εξετάζει την ένταξη 5 νέων προορισµών το 2008, έχοντας ως στόχο να καλύψει σταδιακά και µε τον καλύτερο τρόπο ένα κύκλο έως 3 ωρών από τις βάσεις της στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Αξίζει να τονιστεί ότι η AEGEAN από την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα είναι ο µεγαλύτερος αεροµεταφορέας για το εξωτερικό. Υπενθυµίζεται ότι από τον Νοέµβριο του 2005 είναι περιφερειακός συνεργάτης της LUFTHANSA και προσφέρει στους επιβάτες της πρόσβαση στο παγκόσµιο δίκτυο της LUFTHANSA. Παράλληλα, η συνεργασία της αυτή προσφέρει και νέα πλεονεκτήµατα στους επιβάτες που ήδη µπορούν µεταξύ άλλων να συγκεντρώνουν αλλά και να χρησιµοποιούν µίλια στο παγκόσµιο δίκτυο της Lufthansa. Ο κ. Θεόδωρος Βασιλάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος της AEGEAN AIRLINES υπογράµµισε σχετικά: «Η εµπορική επιτυχία µας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό µας δίνει την εµπιστοσύνη και την δύναµη να επενδύσουµε σε µεγαλύτερο και πιο µοντέρνο στόλο αεροσκαφών. Οι δύσκολες διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα οι υψηλές τιµές των καυσίµων καταστούν την επένδυση σε νέα τεχνολογία απαραίτητη όχι µόνο για ακόµη καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών µας αλλά και για την βιωσιµότητα της εταιρίας µας. Η χωρητικότητά µας ανά πτήση θα αυξηθεί, το λειτουργικό κόστος ανά χιλιοµετρικό επιβάτη θα µειωθεί, το βεληνεκές των αεροπλάνων θα µας επιτρέψει την µεγαλύτερη επέκταση του δικτύου µας και θα πετύχουµε απόλυτη συµβατότητα µε την Lufthansa. Με

την επένδυση αυτή, η AEGEAN θα έχει τον νεαρότερο στόλο στην περιοχή µας, στηρίζοντας έτσι ακόµη περισσότερο την δέσµευσή µας για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πελάτες µας». «Είµαστε πολύ υπερήφανοι που η AEGEAN AIRLINES επέκτεινε την παραγγελία της τόσο γρήγορα µετά την αρχική που είχε κάνει τον Δεκέµβριο του 2005» τόνισε ο κ. Christian Streiff, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος της AIRBUS.

1ο Παγκόσµιο Συνέδριο Τουρισµού Υγείας Στο Wiesbaden της Γερµανίας πραγµατοποιήθηκε το 1ο Παγκόσµιο Συνέδριο Τουρισµού Υγείας. Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέµατα της Πολιτείας Hessen κ. Volker Hoff, ενώ τους σύνεδρους (από 26 χώρες) καλωσόρισε ο Dr. Helmut George Muller, εκπροσωπώντας τον Δήµαρχο του Wiesbaden. Τη χώρα µας εκπροσώπησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ενώ το «keynote address» έδωσε ο Έλληνας, κρητικής καταγωγής Ευρωβουλευτής Γερµανίας, Δρ. Γιώργος Χατζηµαρκάκης, ο οποίος ηγείται πρωτοβουλιών που αναφέρονται στην µελέτη, ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισµού Υγείας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά το τέλος της εναρκτήριας τελετής, εξαγγέλθηκε ότι το επόµενο Συνέδριο (2007) θα φιλοξενηθεί από την Κύπρο, γεγονός που προκάλεσε πανηγυρισµούς µεταξύ των Κυπρίων συνέδρων. Σηµειωτέον ότι αιτήσεις για την φιλοξενία του 2ου Συνεδρίου είχαν καταθέσει χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής. Μόνιµος διοργανωτής του ετήσιου αυτού Συνεδρίου είναι η Aura Events, πεπειραµένη και επιτυχηµένη Events Organizer, µε έδρα το Dubai στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Το καθαρά B2B συνέδριο σχεδιάστηκε µε σκοπό να φέρει τον εξουσιοδοτηµένο Εταιρικό Αγοραστή Υπηρεσιών Υγείας (Corporate Buyer) σε άµεση προσωπική επαφή µε τον Προσφέροντα Υπηρεσίες Υγείας (Providers) και να ενθαρρύνει το «κλείσιµο» και την υπογραφή συµφωνιών. Σε αυτό το πρώτο Ετήσιο Συνέδριο, οι οργανωτές φιλοξένησαν 150 Εταιρικούς Αγοραστές από την περιοχή του Κόλπου – GCC (60%), Αφρική, Αµερική, Ευρώπη και Ασία (Κυβερνητικές/Κρατικές Αρχές/Υπουργεία, Tour Operators και Ασφαλιστικούς Οργανισµούς). Οι Αγοραστές είχαν τη δυνατότητα να ενηµερωθούν και επιλέξουν από τις προσφερόµενες υπηρεσίες των 55 Providers (από την Ασία, Μέση Ανατολή, Νότια Αφρική και Ευρώπη). Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, κάθε Provider είχε µέχρι και δώδεκα προγραµµατισµένες συναντήσεις µε Αγοραστές της επιλογής του (από κατάλογο µε όλα τα στοιχεία των Αγοραστών, που είχε λάβει πριν την έναρξη του Συνεδρίου). Διεξήχθησαν, σκόπιµα, µόνο οκτώ workshops από έξι ειδήµονες στα θέµατα οργάνωσης και ανάπτυξης του Τουρισµού Υγείας. Συγκεκριµένα: • Aktiv Consult (Γερµανία) • Singapore Medicine (Σιγκαπούρη) • Dental Medical Network (Γερµανία) • Invest Mauritious (Μαυρίκιος) • healthCare cybernetics (Ελλάδα) • Ministry of Tourism (Φιλιππίνες)

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 31


NEA Διεθνές πρόγραµµα προώθησης της Ελλάδας από τη Best Western International Το γραφείο της Best Western Ελλάδος, εκµεταλλευόµενο τις δυνατότητες που του παρέχει το διεθνές σύστηµα προβολής της Best Western International, προχώρησε σε µία πετυχηµένη προβολή των ξενοδοχείων που εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης του στα µέλη του Club πιστότητας πελατών της αλυσίδας. To club πιστότητας πελατών της Η Πρόεδρος της Best Western Ευρώπης Best Western International, Gold και Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια της Best Western Ελλάδος, κα. Carol Marriott Crown Club International, αριθµεί εκατοµµύρια µέλη σε όλο τον κόσµο, τα οποία απολαµβάνουν µία σειρά συγκεκριµένων προνοµίων και προσφορών. Το συγκεκριµένο πρόγραµµα, που ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου, εστιάζει στην προώθηση των Ξενοδοχείων Best Western στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία και παρέχει το κίνητρο του κέρδους διπλάσιων πόντων ή µιλίων για όσους επιλέξουν τις χώρες αυτές για τις κρατήσεις τους. Η Ελλάδα είναι µία από τις τρεις χώρες επί συνόλου ογδόντα χωρών, στις οποίες η Best Western International διαθέτει ξενοδοχεία, που συµµετέχουν στο 5µηνο διεθνές πρόγραµµα προβολής και προώθησης. Η κα. Carol Marriott, Πρόεδρος της Best Western Ευρώπης και Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια της Best Western Ελλάδος, ανέφερε σχετικά: «Είµαστε ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι που, σε συνεργασία µε τα ξενοδοχεία-µέλη µας, καταφέραµε να δηµιουργήσουµε αυτό το πρόγραµµα προβολής και προώθησης της Ελλάδας µέσω του διεθνούς δικτύου της Best Western. Η δυνατότητα να ενηµερώνει κανείς ή να προωθεί έναν προορισµό σε εκατοµµύρια ταξιδιώτες, όπως είναι τα µέλη του GCCI, δεν είναι ασήµαντο επικοινωνιακά γεγονός και φυσικά δεν έχει κανένα ιδιαίτερο κόστος για τον προορισµό που προβάλλεται. Εδώ, αξίζει να σηµειωθεί ότι η σηµασία των διεθνών δικτύων στην προβολή και προώθηση τουριστικών προορισµών, σε επίπεδο περιοχής ή χώρας, δεν έχει ακόµα συνειδητοποιηθεί επαρκώς στην Ελλάδα, στο βαθµό τουλάχιστον που να έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί µια οργανωµένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Έχοντας την ευθύνη ανάπτυξης της Best Western, εκτός από τη χώρα µας, στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το ενδιαφέρον που έχουν δείξει εθνικοί ή άλλοι φορείς. Συγκεκριµένα, τόσο σε επίπεδο εθνικής εκπροσώπησης, όπως π.χ. µε το υπουργείο Τουρισµού της Βουλγαρίας, όσο και µε άλλους φορείς που ενδιαφέρονται για την τουριστική ανάπτυξη, προβολή και προώθηση, όπως π.χ. τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, πραγµατοποιήθηκε σειρά συναντήσεων κατά τις οποίες συζητήθηκαν και τέθηκαν οι βάσεις

32 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

συνεργασίας µε τη Best Western. Πιστεύω ότι αντίστοιχες στρατηγικές θα έπρεπε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν και στην Ελλάδα». Μέλος στο GCCI µπορεί να γίνει όποιος το επιθυµεί µε µία απλή αίτησή του στα γραφεία της Best Western ή στο site «www.bestwestern.gr». Τα µέλη του GCCI αποκτούν ατοµικές ταυτότητες/κάρτες, που τους προσφέρουν µοναδικά προνόµια, επιλέγοντας τα ξενοδοχεία της αλυσίδας σε όλο τον κόσµο για τη διαµονή τους. Συγκεκριµένα τα µέλη του GCCI κερδίζουν: • Εξαργυρώσιµους πόντους από τις διανυκτερεύσεις . • Αεροπορικά µίλια µε µία από τις 16 συνεργαζόµενες αεροπορικές εταιρίες. • Προνόµια από τη συνεργασία µε εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων. • Πρόσβαση σε ειδικές προσφορές στα ξενοδοχεία Best Western διεθνώς. Το γραφείο της Best Western Ελλάδος είναι υπεύθυνο, εκτός της χώρας µας, για τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Ρουµανία, διαθέτει συνολικά 42 ανεξάρτητα ξενοδοχεία µε 2.866 δωµάτια και λειτουργεί γραφεία στη Σόφια και το Βουκουρέστι.

Γαλάζια Σηµαία στην παραλία του Nana Beach

Για µια ακόµη χρονιά η παραλία Δρέπανος του ξενοδοχείου Nana Beach All Inclusive Resort συµπεριλαµβάνεται ανάµεσα στις 411 ακτές ανά την Ελλάδα που βραβεύτηκαν για την καθαριότητά τους. Σε τελετή που πραγµατοποιήθηκε στην παραλία του ξενοδοχείου µε την συµµετοχή των πελατών αλλά και του προσωπικού πραγµατοποιήθηκε η έπαρση της σηµαίας. Η «Γαλάζια Σηµαία», διεθνές σύµβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σήµα στον κόσµο, το οποίο απονέµεται από το 1987 σε όσες ακτές και µαρίνες πληρούν τις αυστηρές τους προϋποθέσεις, απονέµεται στο Nana Beach για 7η χρονιά . Μάλιστα, για την απονοµή της Γαλάζιας Σηµαίας δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν καθαρή θάλασσα. Πρέπει να τηρούνται 29 συνολικά περιβαλλοντολογικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουοµένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.


µπµ§π√¶∞ƒ√À™π∞™∏ «Τεχνικές Πωλήσεων και Επικοινωνίας, 151 Εργαλεία Αποτελεσµατικότητας» Ακόµα και σήµερα δεν είναι ευκρινές σε όλους, όπως θα έπρεπε, πώς διακρίνεται ένας αποτελεσµατικός εργαζόµενος από κάποιον αναποτελεσµατικό. Στις επιχειρήσεις γίνονται ακόµα συζητήσεις για συµπαθητικούς ανθρώπους, για ανθρώπους που προσπαθούν, για ανθρώπους που αγχώνονται ή ανησυχούν και όλοι αυτοί, µε κάποιες προδιαγραφές καλής διάθεσης ή υποκειµενικότητας, τείνουν να παρουσιάζονται αποτελεσµατικοί. Το βιβλίο «Τεχνικές Πωλήσεων και Επικοινωνίας, 151 Εργαλεία Αποτελεσµατικότητας» διατυπώνει µε σαφήνεια ποιος είναι ο αποτελεσµατικός εργαζόµενος και προϊστάµενος. Είναι αυτός που µεταβάλλει τις συµπεριφορές των ανθρώπων που συναναστρέφεται και συναλλάσσεται προς την επιθυµητή κατεύθυνση, όχι τυχαία και αυθόρµητα, αλλά στοχοθετηµένα. Οι αποτελεσµατικοί άνθρωποι καθηµερινά νικούν τον εαυτό τους αλλάζοντάς τον, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουν τους ανθρώπους τους να αναπτυχθούν όπως εκείνοι εννοούν την ανάπτυξη. Εργάζονται σκληρά και έξυπνα, δεν µιλούν πολύ, παράγουν πλούτο και παραδίδουν συναλλαγές και συµφωνίες µε προδιαγραφές εντός συµφωνηµένων προθεσµιών. Παραµένουν δίκαιοι και ακέραιοι µε αποδοχή και διείσδυση από τους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσµατικοί. Τα 151 εργαλεία αποτελεσµατικότητας αυτού του βιβλίου από τον πιστοποιηµένο εκπαιδευτή πωλήσεων Χρήστο Λάζαρη και τις εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ δίνουν τις τεχνικές, µε διάλογους και εικονογράφηση, έτσι ώστε, όλα τα παραπάνω να µπορούν να υλοποιηθούν από τον αναγνώστη του βιβλίου. Το βιβλίο πωλείται σε επιλεγµένα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ.

Santorini Guidebook 2006: Τα πάντα για τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά Μια πλήρη και ιδιαίτερα «πολύχρωµη» εικόνα για τη Σαντορίνη και όλες τις οµορφιές της, εκείνες που την έχουν καταστήσει έναν προορισµό διεθνούς φήµης και αποδοχής, καθώς και πολλές χρηστικές πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να ξέρει, να δει, να γευτεί αλλά και να ψάξει κανείς όταν βρεθεί σ’ αυτό το ιδιαίτερα τουριστικό νησί προσφέρει ο νέος κόκκινος οδηγός για τη Σαντορίνη ο οποίος φέρει την ονοµασία «Santorini Guidebook 2006» και διανέµεται δωρεάν σε 47.000 αντίτυπα, περιλαµβάνοντας επίσης ενδιαφέρουσες και χρηστικές πληροφορίες και για ορισµένα άλλα κοντινά νησιά, δηλαδή την Ανάφη, την Ιο, τη Σίκινο, το Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σίφνο. Το «Santorini Guidebook 2006» του Οµίλου Ηλιότοπος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πληροφοριακό περιεχόµενο έναντι των διαφηµιστικών καταχωρήσεων, γεγονός που ασφαλώς το διαφοροποιεί από άλλους δωρεάν διανεµόµενους οδηγούς. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα εύχρηστος τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες, αφού όλα του τα κείµενα είναι γραµµένα στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ συνοδεύονται από υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου φωτογραφικό υλικό. Στον ίδιο οδηγό, µπορεί κανείς να βρει έναν πλήρη κατάλογο των επιχειρήσεων της Σαντορίνης ταξινοµηµένων ανά περιοχή και ανά κλάδο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πληροφοριακό υλικό για τα επίσης όµορφα και τουριστικά νησιά της Ανάφης, της Ίου, της Σικίνου, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σίφνου. Ανάµεσα στα πολλά, ενδιαφέροντα αλλά και καλογραµµένα κείµενα του οδηγού, ξεχωρίζουν ορισµένα ενδιαφέροντα άρθρα όπως αυτό του καθηγητή και διευθυντή των ανασκαφών στο Ακρωτήριο κ. Χρίστου Ντούµα όπου παρουσιάζεται εποπτικά η ιστορία των νησιών του Αιγαίου και της Θήρας ειδικότερα, των καθηγητών Μιχάλη Φυτίκα και Γιώργη Βουγιουκαλάκη για τη γεωλογική σύσταση και την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης, του αρχιτέκτονα Νίκου Φιντικάκη για το νέο βιοκλιµατικό στέγαστρο των ανασκαφών του Ακρωτηρίου, αλλά και το ειδικό αφιέρωµα της εξειδικευµένης δηµοσιογράφου Ντένης Καλλιβωκά και του εστιάτορα Γιώργου Χατζηγιαννάκη στα γαστρονοµικά και οινικά δρώµενα της Σαντορίνης. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το «Santorini Guidebook 2006» είναι τυπωµένο σε οικολογικό χαρτί, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα πρακτικές διαστάσεις (12,5 cm πλάτος και 20,5 cm ύψος), οι οποίες το καθιστούν ένα ιδιαιτέρως εύχρηστο «εργαλείο» που µπορεί να κάνει τις διακοπές κάθε επισκέπτη των παραπάνω νησιών πολύ πιο απολαυστικές και ενδιαφέρουσες. Το «Santorini Guidebook 2006», µε το χαρακτηριστικό κόκκινο εξώφυλλο, διανέµεται στη Σαντορίνη και συγκεκριµένα σε διάφορα κοµβικά σηµεία των Φηρών και σε όλες τις επιχειρήσεις, τουριστικές και µη, που διαφηµίζονται στις σελίδες του. Επιπλέον, ο Όµιλος Ηλιότοπος, οποίος και εκδίδει το συγκεκριµένο οδηγό, µοιράζει το «Santorini Guidebook 2006» σε όσους συµµετέχουν στα συνέδρια, στις εκδηλώσεις, ακόµη και στους γάµους που ο ίδιος διοργανώνει στη Σαντορίνη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκτός της Σαντορίνης, σηµεία διανοµής του οδηγού µπορεί να βρει κανείς στην Αθήνα και συγκεκριµένα στα γραφεία της «Ηλιότοπος Συνέδρια» στη Δάφνη αλλά και σε άλλα κεντρικά σηµεία της πρωτεύουσας, καθώς και σε επίσης κεντρικά σηµεία της Μυκόνου, της Μήλου, των Σπετσών και της Νεµέας. Επιπλέον, στην τηλεοπτική εκποµπή της ΕΡΤ «Μένουµε Ελλάδα» πραγµατοποιείται καθηµερινά κλήρωση, κατά την οποία δύο από τους τηλεθεατές της εκποµπής παραλαµβάνουν ταχυδροµικά στο σπίτι τους από έναν οδηγό. Εξάλλου, πολύ σύντοµα, το «Santorini Guidebook 2006» θα «ταξιδέψει» σε µια σειρά διεθνών τουριστικών εκθέσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, κάθε ενδιαφερόµενος µπορεί να παραγγείλει ηλεκτρονικά το συγκεκριµένο οδηγό και να τον παραλάβει πληρώνοντας µόνο τα ταχυδροµικά τέλη, ή ακόµη και να τον αποκτήσει σε ηλεκτρονικό αρχείο pdf, στο δικτυακό τόπο www.santorini.net.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 33


ΘΕΜΑ

ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Στα πολεοδοµικά το µεγαλύτερο πρόβληµα • Πλήρες πακέτο προτάσεων από τον Σ.Ε.Τ.Ε. • Οι θέσεις της Π.Ο.Ξ. για το νέο αναπτυξιακό νόµο Μετά από µια «γύρα» που κράτησε περίπου δύο χρόνια, κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση το νοµοσχέδιο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την «Ανάπτυξη Ιαµατικού Τουρισµού και λοιπές διατάξεις». Το πιο σηµαντικό βέβαια είναι οι λοιπές διατάξεις, αφού στο κοµµάτι έχουν «εναποθέσει τις ελπίδες τους», οι φορείς του τουρισµού, προκειµένου να επιλυθούν σοβαρά χρονίζοντα θέµατα. Πιο συγκεκριµένα, µε το νοµοσχέδιο ρυθµίζονται θέµατα ιδιοκτησίας, χρήσης και διαχείρισης όλων των ιαµατικών πηγών της χώρας, δηµιουργείται, για πρώτη φορά, µητρώο ιαµατικών πηγών και θεσµοθετείται ουσιαστικά το πλαίσιο για την ανάπτυξη των υποδοµών και ποικίλων τουριστικών µονάδων που σχετίζονται µε τις ιαµατικές πηγές. Παράλληλα, περιορίζεται η γραφειοκρατία στη χορήγηση σηµάτων λειτουργίας τουριστικών µονάδων, ενώ ρυθµίζονται µια σειρά άλλων ζητηµάτων του τοµέα του τουρισµού.

34 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά δήλωσε ότι «µε το νοµοσχέδιο αυτό ξεκινά µια σειρά νοµοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες µε αντίστοιχα προγράµµατα υλοποίησης, σκοπεύουν στο να επιλύσουν προβλήµατα που λιµνάζουν εδώ και 40χρόνια στον χώρο του τουρισµού, να εκσυγχρονίσουν τις υποδοµές του τουρισµού, να αναβαθµίσουν ποιοτικά το τουριστικό µας προϊόν, να διαµορφώσουν τουριστική συνείδηση, και, τελικά, να δηµιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε η χώρα µας να εκµεταλλευτεί τις νέες αγορές και την τεράστια παγκόσµια ανάπτυξη του τουριστικού ρεύµατος, που οι ειδικοί προβλέπουν για τα επόµενα 25-30 χρόνια και να πάρει µεγάλο µερίδιο από την αγορά αυτή». Μεταξύ άλλων µε το νοµοσχέδιο καθορίζονται τα εξής: • Η κυριότητα όλων των πηγών περιέρχεται στον Ε.Ο.Τ. • Επιτρέπεται η απαλλοτρίωση κτηµάτων ή γειτονικών των ιαµατικών πηγών κτηµάτων υπέρ του Ε.Ο.Τ. για την τουριστική εκµετάλλευση των πηγών. • Ρυθµίζεται η διανοµή και η διαχείριση των ιαµατικών υδάτων. • Ρυθµίζεται το πλαίσιο της λειτουργίας των SPA. • Δίνεται χρονική δυνατότητα τόσο στους Ο.Τ.Α. όσο και στους ιδιώτες που διαχειρίζονται ιαµατικές πηγές να προσαρµοσθούν στις νέες ρυθµίσεις. Με τις λοιπές διατάξεις: • Καταργούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες και απλοποιείται ο τρόπος χορήγησης σηµάτων σε τουριστικές µονάδες. • Δίδεται η δυνατότητα στα παλαιά ξενοδοχεία (πέραν της 20ετίας), τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και επί των εθνικών οδών, να αλλάξουν χρήση • Δίδεται η δυνατότητα µακροχρόνιας µίσθωσης ακινήτων και εκτάσεων της Εκκλησίας. • Συντονίζονται κεντρικά οι διαφηµιστικές εκστρατείες όλων των περιφερειών και των νοµαρχιακών και των τοπικών αυτοδιοικήσεων. • Επιλύονται πολεοδοµικά ζητήµατα πολλών τουριστικών µονάδων. • Καθίστανται αυστηρότερες οι ποινές για την άγρα πελατών. • Επεκτείνεται ο χαρακτηρισµός -τουριστική επιχείρηση- σε σειρά νέων επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων. • Δίδεται η δυνατότητα εγκατάστασης σχοινοδιαδρόµων


H υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Σταύρος Ανδρεάδης

(λιφτ) σε δυσπρόσιτες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. • Ρυθµίζονται διάφορα χρονίζοντα προβλήµατα των φορέων του τουρισµού, όπως του ΟΤΕΚ, της ΕΤΑ, του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου, κ.λπ..

Οι ρυθµίσεις Ειδικότερα, στο σχέδιο νόµου το οποίο αποτελείται από 55 άρθρα και χωρίζεται σε δύο κεφάλαια, περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων τα εξής: Στο Πρώτο Κεφάλαιο ρυθµίζονται συνολικά οι µορφές τουριστικής ανάπτυξης που συνδέονται µε την αξιοποίηση των ιαµατικών φυσικών πόρων της Ελλάδας. Ρυθµίζεται µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιαµατικών πόρων. Αυτοί ανήκουν κατά κυριότητα στον Ε.Ο.Τ., ανεξαρτήτως της κυριότητας του εδάφους επί του οποίου εµφανίζονται (άρθρ. 6 παρ. 1). Σε ό,τι αφορά στις ήδη αναγνωρισµένες ιαµατικές πηγές, που άνηκαν στο Δηµόσιο, περιέρχονται και αυτές αυτοδικαίως στον Ε.Ο.Τ. (αρθρ. 6 παρ. 2). Σε περίπτωση που ο Ε.Ο.Τ. χάσει το Δηµόσιο χαρακτήρα του, τότε η ιδιοκτησία των ιαµατικών πηγών επιστρέφει στο Δηµόσιο (αρθρ. 6 παρ. 4). Με τη ρύθµιση αυτή, το Δηµόσιο δια µέσω του Ε.Ο.Τ. δεν έχει απλώς τη χρήση των ιαµατικών φυσικών πόρων αλλά και την ιδιοκτησία επ’ αυτών, ακόµα και για φυσικούς πόρους που αναβλύζουν σε ιδιωτικά ακίνητα. Δεν θίγονται µόνο τα ιδιωτικά δικαιώµατα κυριότητας επί ιαµατικών πηγών που αναγνωρίστηκαν πριν την 1-1-1920, η ιδιοκτησία των οποίων παραµένει στον ιδιώτη, µε δικαίωµα φυσικά απαλλοτρίωσης. Προκειµένου, για την σύγχρονη τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη των περιοχών που έχουν ιαµατικές πηγές επιτρέπεται η απαλλοτρίωση των κτηµάτων στα οποία αναβλύζουν υπέρ του Ε.Ο.Τ. Επίσης, επιτρέπεται και η απαλλοτρίωση, για τον ίδιο σκοπό και γειτονικών κτηµάτων. Η απαλλοτρίωση γίνεται από το Δηµόσιο υπέρ του Ε.Ο.Τ. σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων (αρθρ. 12 Ν/Σ). Επιπροσθέτως, για πρώτη φορά, στο νοµοθετικό σύστηµα της Χώρας εισάγονται και προστατεύονται τα κέντρα αναζωογόνησης-Spa (Sanitas per aqua=υγεία δια του νερού), τα οποία περιλαµβάνονται τις σύγχρονες µορφές παρεχοµένων τουριστικών υπηρεσιών σε ξενοδοχειακά συγκροτήµατα. Έτσι, αφε-

νός µεν προστατεύεται ο καταναλωτής από την ψευδεπίγραφη παροχή ανάλογων υπηρεσιών και ενισχύεται ο σχετικός κλάδος τουρισµού, αφού στην Ελλάδα ο ιαµατικός τουρισµός και θερµαλισµός, τελούν υπό αυστηρές προδιαγραφές, αφετέρου δε εισάγεται µια νέα τουριστική δυνατότητα, η οποία θα τελεί υπό τον έλεγχο του Κράτους, σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις, στην ένταξή του σε αναπτυξιακούς νόµους και στην χρηµατοδότησή του από Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράµµατα ανάπτυξης του τουρισµού. Για τους ιδιώτες ή Ο.Τ.Α. που εκµεταλλεύονται ιαµατικές πηγές προβλέπεται µεταβατική διάταξη, σύµφωνα µε την οποία οι ιδιώτες που µε σύµβαση εκµεταλλεύονται ιαµατικές πηγές θα εξακολουθούν να τις εκµεταλλεύονται µέχρι τη λήξη του συµβατικού χρόνου, αλλά και οι Ο.Τ.Α. στους οποίους έχει παραχωρηθεί η εκµετάλλευση ιαµατικών πηγών, µπορούν να έχουν νέα παραχώρηση για 10 έτη ακόµα, χωρίς διαγωνισµό, µετά την πάροδο του χρόνου προσαρµογής. (αρθρ. 21). Όλοι όµως οι φορείς (ιδιώτες, ΟΤΑ) θα πρέπει να προσαρµοστούν στις τεχνικές και επιστηµονικές προδιαγραφές του νέου νόµου. Στο Δεύτερο Κεφάλαιο του Ν/Σ (λοιπές διατάξεις) ρυθµίζονται µια σειρά από θέµατα που εκκρεµούν και επιλύουν χρονίζοντα προβλήµατα του Ε.Ο.Τ., του Ξ.Ε.Ε., του Ο.Τ.Ε.Κ., του επιχειρηµατικού κόσµου του κλάδου αλλά και πολεοδοµικές ρυθµίσεις τουριστικών καταλυµάτων. Ειδικότερα, µεταξύ άλλων επισηµαίνονται τα εξής: • Η απαλλαγή του ελληνικού Δηµοσίου από κρατήσεις ή εισφορές και µείωση δικαιωµάτων συµβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων για την δηµιουργία τουριστικών λιµένων (άρθρο 26). • Η δυνατότητα µακροχρόνιας µίσθωσης για τουριστικούς σκοπούς ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης, Ι.Μ. της Δωδεκανήσου και Μονών του Αγίου Όρους και του Πατριαρχείου. • Στα θέµατα του ΕΟΤ, που ανέκυψαν ύστερα από την κατάργηση των Διευθύνσεων Τουρισµού των Περιφερειών και την ίδρυση ΠΥΤ στον Ε.Ο.Τ. (άρθρ. 32). • Απαιτείται υποχρεωτική σύµφωνη γνώµη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση διαφηµιστικών προγραµµάτων και ενεργειών φορέων του Δηµοσίου (ΟΤΑ κ.λ.π.) που αφορούν στην τουριστική προβολή και διαφήµιση της Χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σκοπός είναι η εναρµόνιση των διαφηµιστικών προγραµµάτων των ΟΤΑ µε το πρόγραµµα τουριστικής προβολής της χώρας, το οποίο καταρτίζεται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία µε τον Ε.Ο.Τ. (άρθρο 30). • Η µείωση των δικαιολογητικών και την απλούστευση των διαδικασιών για την χορήγηση του σήµατος λειτουργίας των τουριστικών καταλυµάτων, στα πλαίσια της δέσµευσης της Κυβέρνησης για «λιγότερο κράτος» (άρθρο 34). • Η αναβάθµιση των οργανωµένων τουριστικών κατασκηνώσεων (κάµπινγκ), µε την ένταξή τους στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύµατα (άρθρο 35). • Η παράταση της λειτουργίας επιχειρήσεων, που λειτουργούν χωρίς ειδικό σήµα λειτουργίας έως 31.12.2006 µε δυνατότητα περαιτέρω παράτασης µε Υ.Α. έως 31.12.07 (άρθρο 36). • Υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη της παρ.3, που δίνει τη δυνατότητα στην Υπουργό να τροποποιεί τις λειτουργικές

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

35


ΘΕΜΑ και τεχνικές προδιαγραφές που έχουν τα τουριστικά καταλύµατα για την κατάταξή τους σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών. • Στα άρθρα 38 έως και 43 ρυθµίζονται θέµατα του ΟΤΕΚ, µε πιο σηµαντικά τη δυνατότητα κατάταξης των αποφοίτων των ΑΣΤΕ σε εξάµηνο των τµηµάτων τουριστικών επιχειρήσεων των ΤΕΙ, µε δυνατότητα απαλλαγής από την πρακτική άσκηση (άρθρο 42) και την καταβολή στο προσωπικό του ΟΤΕΚ του ειδικού επιδόµατος, που χορηγείται στους υπαλλήλους του Ε.Ο.Τ. (άρθρο 43). • Τα άρθρα 44 έως και 46 αφορούν διατάξεις του ΞΕΕ, µε πιο σηµαντική τη ρύθµιση καταβολής των καθυστερούµενων µηνιαίων εισφορών προς το ΞΕΕ, µε όρους και προϋποθέσεις, ανάλογους µε αυτούς που ισχύουν σε κύρια ασφαλιστικά ταµεία (άρθρο 44). • Το άρθρο 47 αφορά σε θέµατα αρµοδιότητας της Ε.Τ.Α. Δίδεται η δυνατότητα στην Ε.Τ.Α. να αποφασίσει για τη διάθεση και εκµίσθωση ακινήτων του Ε.Ο.Τ., για τα οποία η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων δεν επιθυµεί να επιληφθεί. Η παρ.2 τακτοποιεί την µεγάλης σπουδαιότητας έκταση στην Αφάντου της Ρόδου, ώστε να γίνει τουριστική εκµετάλλευση. Τέλος, η παρ.5 ρυθµίζει θέµατα σχετικά µε την ίδρυση, λειτουργία και συντήρηση κάποιων µικρής οικονοµικής σηµασίας συνοριακών σταθµών, η λειτουργία των οποίων ανατίθεται στους αρµόδιους Γενικούς Γραµµατείς Περιφερειών. • Τα άρθρα 49 έως και 51 αφορούν σε πολεοδοµικές διατάξεις. Συγκεκριµένα, το άρθρο 49 δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ειδικού κτιρίου, που έχει ανεγερθεί νόµιµα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων ως προς τον συντελεστή δόµησης ή ως προς την κάλυψη, µετά την αγορά άλλου άρτιου οικοπέδου για την επέκταση του ειδικού κτιρίου (τουριστικό κτίριο), ο υπολογισµός του συντελεστή δόµησης και της κάλυψης να γίνεται χωρίς τον υπολογισµό του επιπλέον συντελεστή δόµησης ή της κάλυψης του αρχικού οικοπέδου. Η διάταξη του άρθρο 51 δίνει τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης κύριων τουριστικών καταλυµάτων, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως (20ετίας), υπό ρητές προϋποθέσεις (διάρκεια είκοσι ετών από την ηµεροµηνία χορήγησης πρώτης άδειας, νόµιµα τουριστικά καταλύµατα, µη υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόµο). • Το άρθρο 52 δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης µηχανισµών µε συρµατόσχοινα εντός δασών για την πρόσβαση προσώπων σε δυσπρόσιτες περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος και η διάταξη αυτή έχει τύχει της επεξεργασίας και συµφωνίας µε τον συναρµόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. • Το άρθρο 53 αυστηροποιεί τις ποινές για την άγρα πελατών, από πταίσµα σε πληµµέληµα.

Ο ΣΕΤΕ Την άµεση αντίδραση του ΣΕΤΕ προκάλεσε η κατάθεση προς ψήφιση του νοµοσχεδίου. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσµος αφού επισηµαίνει ότι «Η καθυστερηµένη κατάθεση του νοµοσχεδίου έχει δηµιουργήσει εύλογες προσδοκίες για την αντιµετώπιση περισσοτέρων θεµάτων, ώστε να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή πορεία του τουρισµού, διότι παρά το επανειληµµένα εκδηλωθέν κυβερνητικό ενδιαφέρον οι όποιες µεταρρυθµίσεις

36 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

και πρωτοβουλίες στον χώρο του τουρισµού κινούνται µε αργούς ρυθµούς. Το νοµοσχέδιο αναφέρεται σε έναν µεγάλο αριθµό θεµάτων, µερικά εκ των οποίων επιδέχονται βελτιώσεις, όπως προτείνονται στη συνέχεια, µε σκοπό την πληρέστερη κάλυψή τους», καταθέτει τις προτάσεις του επί συγκεκριµένων θεµάτων. Τα σηµεία που χρήζουν βελτιώσεων, σύµφωνα µε τον ΣΕΤΕ, είναι τα εξής: 1. Τουριστική Εκπαίδευση Το νοµοσχέδιο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά µε τον ΟΤΕΚ (άρθρα 38, 39, 40, 41, 42 και 43) και αντιµετωπίζει µερικά διοικητικά - γραφειοκρατικά θέµατα. Τόσο η Πολιτεία, όσο και οι επιχειρηµατίες και επαγγελµατίες του τουριστικού τοµέα έχουν αναγνωρίσει και επισηµάνει την αναγκαιότητα της αναβάθµισης της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθµίδες της, κυρίως όµως σε πανεπιστηµιακό επίπεδο. Σε όλες ανεξαίρετα τις ανταγωνίστριές µας χώρες λειτουργούν από πολλών ετών πανεπιστηµιακές σχολές τουρισµού. Πάγιο αίτηµά µας ήταν και είναι η δηµιουργία πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης στελεχών για τον τουρισµό. Ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει την άµεση δηµιουργία τουλάχιστον τριών σχολών, στο Πανεπιστήµιο του Αιγαίου, στο Πανεπιστήµιο της Κρήτης και στο Ιόνιο Πανεπιστήµιο. Άµεσα σχετιζόµενη µε το θέµα της τουριστικής εκπαίδευσης είναι η επιστηµονική υποστήριξη του τουρισµού. Η ορθολογική ανάπτυξη της τουριστικής οικονοµίας έχει ανάγκη από συνεχή και συνεπή επιστηµονική υποστήριξη. Οι αποφάσεις για στρατηγικές κατευθύνσεις, επενδύσεις και πολιτική προσφοράς, επικοινωνία και πολιτική ζήτησης, δεν µπορούν παρά να στηρίζονται σε αποτελέσµατα έρευνας και µελέτης. Με άλλα λόγια, αποτελεσµατική τουριστική πολιτική δεν µπορεί να παραχθεί χωρίς επιστηµονική υποστήριξη. Το πρόβληµα αυτό που αφορά την τουριστική µακρο-οικονοµία γίνεται ιδιαίτερα εµφανές σε επίπεδο παρακολούθησης των στατιστικών στοιχείων για τον τουρισµό, που αναγκάζει τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του τουρισµού είτε να αποφεύγουν την αναφορά στα στατιστικά, είτε να καταφεύγουν σε πηγές αµφίβολης αξιοπιστίας. Θεωρούµε αναγκαία σχετική πρόβλεψη του νοµοσχεδίου για την κάλυψη αυτού του κενού. 2. Κατάταξη Ξενοδοχείων Η στρατηγική επιλογή για την βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού µας προϊόντος περνάει µέσα από την ποιοτική αναβάθµιση της ξενοδοχειακής προσφοράς µας. Με δεδοµένες και γνωστές τις αδυναµίες του συστήµατος αστεροποίησης και αυτοκατάταξης των ξενοδοχείων, είναι απαραίτητη µια νέα συγκεκριµένη και δεσµευτική πρόταση για την πραγµατική βελτίωση των ξενοδοχείων και όχι απλά µια αναφορά σε δυνατότητα τροποποιήσεων (άρθρο 36, παρ. 3). Η κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων πρέπει να έχει σαν στόχο την ενηµέρωση της τουριστικής ζήτησης για το εύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας διεθνή συγκρισιµότητα και αναγνωρισιµότητα. Η εφαρµογή ενός νέου συστήµατος κατάταξης πρέπει να αναβαθµίζει ουσιαστικά την


ποιότητα µε αντικειµενικά κριτήρια και να την εξασφαλίζει διαχρονικά µε αξιόπιστο σύστηµα ελέγχου, κάτι το οποίο δεν συµβαίνει σήµερα. Η «αυτοκατάταξη», µπορεί µεν σαν διαδικασία να φαίνεται απλή, σε καµία περίπτωση όµως δεν µπορεί να διασφαλίσει το ζητούµενο που είναι η ποιοτική αναβάθµιση του ξενοδοχειακού προϊόντος. Τα κριτήρια που περιλαµβάνονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγµα χρειάζονται σωρεία επεξηγήσεων και διευκρινήσεων και αφήνουν πολλά ερωτηµατικά. Συνεπώς, η ανάγκη για τροποποίηση του συστήµατος κατάταξης είναι επιτακτική και δεν µπορεί να τοποθετείται αόριστα στο µέλλον. Η «αυτοκατάταξη» µπορεί επίσης να δηµιουργήσει και συνθήκες αθέµιτου ανταγωνισµού, καθώς και να διακινδυνεύσει την σχετική υποβάθµιση – απαξίωση του ξενοδοχειακού προϊόντος στα µάτια των καταναλωτών µε δεδοµένη την αυξηµένη πιθανότητα δηµιουργίας αρνητικού χάσµατος προσδοκιών. Ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει: • Οι έλεγχοι να γίνονται από εξουσιοδοτηµένους φορείς πιστοποίησης, που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την συγκεκριµένη εργασία. Οι φορείς αυτοί πρέπει να εξουσιοδοτούνται είτε από την Εθνική Επιτροπή Διαπίστευσης, είτε σε συνεργασία µε τον ΕΛΟΤ και τον Ε.Ο.Τ. • Να παραµείνει µέχρι και ένα εξάµηνο µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου η ισχύουσα κατηγοριοποίηση. Στο µεταβατικό αυτό διάστηµα η Πολιτεία να τροποποιήσει το ισχύον και να εφαρµόσει πιλοτικά το νέο σύστηµα που θα προκύψει. Το κάθε ξενοδοχείο, το οποίο αισθάνεται ότι πληροί τις νέες προδιαγραφές και κριτήρια, θα καλεί τον εγκεκριµένο φορέα πιστοποίησης και θα κατατάσσεται επίσηµα. • Το κόστος εισαγωγής, εφαρµογής και προβολής του νέου συστήµατος είναι αυτονόητο ότι πρέπει να χρηµατοδοτηθεί αποκλειστικά από την Πολιτεία, χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση των κατατασσόµενων. 3. Αλλαγή χρήσης κτιρίων τουριστικών καταλυµάτων Η προσέγγιση που επιχειρείται για το θέµα αυτό (άρθρο 51), είναι αποσπασµατική διότι περιορίζεται στα τουριστικά καταλύµατα εντός ορίου ή εντός οικισµού. Το µείζον όµως θέµα είναι τα εκτός σχεδίου τουριστικά καταλύµατα τα οποία αποτελούν σήµερα και τη µεγάλη πλειοψηφία της ξενοδοχειακής προσφοράς µας. Η γενικά και αόριστα αλλαγή χρήσης των καταλυµάτων αυτών δεν θα επιλύσει το πρόβληµα της ποιοτικής αναβάθµισης των ξενοδοχείων, διότι η όποια χρήση παλαιών και απαξιωµένων καταλυµάτων και εγκαταστάσεων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβαθµίσει περαιτέρω την ποιότητα του τουριστικού προορισµού. Η λύση στο πρόβληµα αυτό µπορεί να προέλθει µέσα από κατάλληλα κίνητρα κατεδάφισης παλαιών ξενοδοχείων, τα οποία δεν επιδέχονται ουσιαστική αναβάθµιση. Για το ιδιαίτερα κρίσιµο αυτό θέµα, θα πρέπει να µελετηθούν οι λύσεις που έχουν εφαρµοστεί στην Ισπανία και Πορτογαλία. Το πρόβληµα είναι σοβαρό αλλά εξίσου σοβαρές είναι και οι αρνητικές επιπτώσεις του στην ποιότητα του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος. 4. Χρήση δηµόσιας γης

Είναι θετικό το γεγονός ότι στο νοµοσχέδιο προβλέπεται η µακροχρόνια µίσθωση για τουριστικούς σκοπούς εκτάσεων της εκκλησίας (άρθρο 29) καθώς επίσης και η παραχώρηση δασών / δασικών εκτάσεων για τη δηµιουργία εγκαταστάσεων αξιοποίησης ιαµατικών πόρων (άρθρο 12) και εγκατάσταση µηχανισµών µε συρµατόσχοινα (άρθρο 52). Στο ίδιο πνεύµα προτείνουµε να εξεταστεί στο σύνολό της η παραχώρηση δηµοσίων εκτάσεων γενικώς µέσω αντίστοιχων µακροχρόνων µισθώσεων και για άλλες τουριστικές χρήσεις, όπως η ανάπτυξη γηπέδων γκολφ και τουριστικής κατοικίας. Τόσο το γκολφ όσο και η τουριστική κατοικία, ως νέα προϊόντα, µπορούν να προσελκύσουν πρόσθετη ζήτηση για το σύνολο της τουριστικής οικονοµίας. 5. Προβολή και διαφήµιση Θετική η πρωτοβουλία συντονισµού των διαφηµιστικών προσπαθειών (άρθρο 30) παρότι δεν προβλέπει και δεν θα µπορούσε άλλωστε να καλύψει ανάγκες έκτακτης προβολής, ενώ αγνοεί τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τις οποίες θα µπορούσαν να δοθούν οδηγίες -αν υπήρχαν- ώστε να «συντονιστούν» επικοινωνιακά µε την κεντρική καµπάνια του Υπουργείου. Όµως, για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται συγκεκριµένα σχέδια µάρκετινγκ ανά χώρα, ανά αγορά και ανά προϊόν και ξεκάθαρα media plans. Η εγκατάσταση του συµβούλου επικοινωνίας καθυστερεί, που σηµαίνει ότι αντίστοιχα θα καθυστερήσει ο έγκαιρος σχεδιασµός και έναρξη της καµπάνιας για την επόµενη χρονιά, µε φυσικό επακόλουθο τη µειωµένη αποτελεσµατικότητα των όποιων δράσεων προβολής αναληφθούν την τελευταία στιγµή. Επανερχόµαστε στην πρόταση του ΣΕΤΕ για την σύσταση ενός φορέα µάρκετινγκ µε τη συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα. Ο ιδιωτικός τοµέας δεν θα είχε καµία αντίρρηση να συνεισφέρει οικονοµικά σε προσπάθειες προβολής περιοχών ή και τουριστικών προϊόντων κατά περίπτωση, αν του παρουσιαζόταν ένα ολοκληρωµένο σχέδιο µάρκετινγκ µε συγκεκριµένους στόχους ανά αγορά και ανά προϊόν. Έχει όµως αντιρρήσεις να συνδράµει οικονοµικά την οποιαδήποτε τυχαία διαφηµιστική προσπάθεια που γίνεται εκ του προχείρου. 6. Η κατάθεση του νοµοσχεδίου δίνει την ευκαιρία να τεθεί προς συζήτηση το χρονίζον θέµα της δηµιουργίας τουριστικού επιµελητηρίου. Ο ΣΕΤΕ και άλλοι φορείς έχουν ήδη προτείνει ότι το τουριστικό επιµελητήριο µπορεί να προκύψει είτε από την µετεξέλιξη του υφιστάµενου ξενοδοχειακού, είτε ως νέο νοµικό πρόσωπο που θα περιλαµβάνει και το ξενοδοχειακό. Πρόσκαιρες και περιορισµένου χαρακτήρα οµαδοποιήσεις, όπως το να θεωρηθούν οι κατασκηνώσεις ως κύρια ξενοδοχειακά καταλύµατα (άρθρο 35) δεν εξυπηρετούν την θεσµική έκφραση και εκπροσώπηση του τουριστικού τοµέα στο σύνολό του, ενώ δηµιουργούν δικαιολογηµένες αντιδράσεις από επιχειρήσεις άλλων κλάδων του τουρισµού που µένουν αποκλεισµένες. Ακόµα, (άρθρο 54) θα πρέπει να προσδιοριστούν οι επιχειρήσεις που πρόκειται να χαρακτηριστούν τουριστικές, διότι ενόψει Δ ΚΠΣ και του αναµενόµενου αυξηµένου κονδυλίου για τον τουρισµό, πολλές επιχειρήσεις θα ήθελαν να «βαπτιστούν» και τουριστικές. 7. Άρθρο 46: Θεωρούµε χρήσιµο να προβλεφθεί και η γνωµοδότηση του ΣΕΤΕ, διότι ο παράγων ξενοδοχείο επηρε-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

37


ΘΕΜΑ µεριά η ίδια ελληνική Πολιτεία µέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ να θεωρεί παράνοµες τις εγκαταστάσεις αυτές. Το καθεστώς αυτό διαιωνίζει µια αρρωστηµένη κατάσταση που αναρωτιέται κανείς τι νόηµα έχει καθώς το µόνο που κάνει είναι να δυσχεραίνει την αδειοδότηση και την εύρυθµη λειτουργία των ξενοδοχείων, και να δηµιουργεί εύφορο έδαφος για εκβιασµούς. Να σηµειωθεί ότι όταν αναφερόµαστε σε εκκρεµότητες, εννοούµε τις εκκρεµότητες νοµιµοποίησης εγκαταστάσεων σε νοµίµως ανεγερθέντα ξενοδοχεία και όχι αυτά που έχουν αναγερθεί παράνοµα, σε δασικές περιοχές, ρέµατα ή τον αιγιαλό. Το ζήτηµα αυτό είναι αρκετά πολύπλευρο και διαχωρίζεται σε διάφορες υποπεριπτώσεις. Για το θέµα αυτό είναι αναγκαία η συνεργασία µεταξύ ΥΤΑΝ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ και ΣΕΤΕ ώστε να διακρίνουµε τις υποπεριπτώσεις και να συνδιαµορφώσουµε τις αντίστοιχες προτάσεις.

άζει -και επηρεάζεται- από τους υπόλοιπους παράγοντες που διαµορφώνουν την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του ξενοδοχειακού προϊόντος. Επίσης, είναι πλέον καιρός για την επικαιροποίηση του «Κανονισµού Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών» που ισχύει από το 1976. Ο νόµος είναι αναχρονιστικός και περιοριστικός σε πολλά θέµατα. Ενδεικτικά σηµειώνουµε: • Προκαταβολή έως 25% (άρθρο 2) • Υποχρεωτικά εγγυηµένα allotment (άρθρο 11, 12) • Απαγόρευση υπεκµίσθωσης των εστιατορίων του ξενοδοχείου σε άλλους επιχειρηµατίες (άρθρο 11) • Καθορισµός τιµών (άρθρο 16) • Απαγόρευση παρασκευής αφεψηµάτων από τον πελάτη εντός του δωµατίου (άρθρο 23) • Απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών συσκευών από τον πελάτη εντός του δωµατίου (άρθρο 23) • Απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικού ρεύµατος για σκοπό άλλο εκτός από φωτισµό και ξύρισµα (άρθρο 23) • Απαγόρευση πλύσης ρούχων του πελάτου εντός του δωµατίου (άρθρο 23) • Απαγόρευση µετακίνησης επίπλων εντός του δωµατίου (άρθρο 23) • Απαγόρευση διατήρησης κατοικίδιων εντός του ξενοδοχείου (άρθρο 23)

Προτάσεις για θέµατα που πρέπει να περιληφθούν στο Νοµοσχέδιο Ο ΣΕΤΕ στις προτάσεις του αναφέρεται και σε κάποια πολεοδοµικά θέµατα, που θα έπρεπε να επιλυθούν µε το νοµοσχέδιο. Συγκεκριµένα: α. Πολεοδοµικές υπερβάσεις σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις Στα περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία εξακολουθούν να υπάρχουν από χρόνια οι περιβόητες πολεοδοµικές εκκρεµότητες. Έχουµε την παγκόσµια πρωτοτυπία η ελληνική Πολιτεία, µέσω του Ε.Ο.Τ., να έχει νοµιµοποιήσει τις τουριστικές εγκαταστάσεις εισπράττοντας σηµαντικά ποσά, και από την άλλη

38 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

β . Ηµιϋπαίθριοι Χώροι Η πρότασή µας είναι αν όχι να αυξηθούν τουλάχιστον να παραµείνουν ίδιες οι ισχύουσες διατάξεις περί ηµιϋπαιθρίων χώρων για τα ξενοδοχεία. Εποµένως στο νέο νοµοσχέδιο θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη του τύπου: «Για τα ξενοδοχειακά καταλύµατα όπως αυτά ορίζονται στο Π.Δ. 43/02 (ΦΕΚ- 43/Α/7-302), εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 11 του ΓΟΚ/85 (Ν. 2831/00 -ΦΕΚ –140/Α/13-06-00)» γ. Προσαύξηση του Σ.Δ. από 0,20 σε 0,25 για κοινόχρηστους χώρους στα εκτός σχεδίου ξενοδοχεία Προτείνουµε την εξής τροποποίηση στην περίπτ.: Ε «Ειδικές διατάξεις και περιορισµοί» του άρθρου 8 του Π.Δ./6-10-78 (ΦΕΚ- 538/Δ/78), όπως αυτό ισχύει µετά την αντικατάστασή του µε το Π.Δ./20-1-88 (ΦΕΚ-61/Δ/28-1-88), τροποποιείται η παρ.9 ως εξής: «9. Όταν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων η κλειστό κολυµβητήριο (πισίνα) ή χώρος γυµναστηρίου ή κέντρο αναζωογόνησης ή κέντρο οµορφιάς ή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δηµιουργείται σε υπόγειο χώρο πρέπει να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι υγιεινής , αερισµού φωτισµού, µόνωσης και πυρασφάλειας. Σε περίπτωση που κλειστό κολυµβητήριο (πισίνα) ή κέντρο θαλασσοθεραπείας ή κέντρο αναζωογόνησης ή κέντρο οµορφιάς ή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ή αίθουσα ψυχαγωγίας ή συνεδριακή αίθουσα ή συνεδριακό κέντρο, δηµιουργούνται σε υπέρ το έδαφος χώρο του κτιρίου ή του γηπέδου, ο συντελεστής δόµησης και κάλυψης του γηπέδου προσαυξάνεται αντίστοιχα. Οι υποχρεωτικοί κοινόχρηστοι χώροι κυρίας χρήσεως των ξενοδοχειακών καταλυµάτων, όταν πραγµατοποιούνται µεγαλύτεροι των ελαχίστων απαιτουµένων από το Π.Δ. 43/02 (ΦΕΚ – 43/Α/73-02) τότε για την επί πλέον διαφορά προσαυξάνεται αντίστοιχα ο συντελεστής δόµησης και κάλυψης του γηπέδου. Η συνολική προσαύξηση του συντελεστή δόµησης και κάλυψης στους ανωτέρω χώρους της παραγράφου αυτής δεν δύναται να είναι µεγαλύτερη του 5% της επιφάνειας του γηπέδου»

Οι προτάσεις της ΠΟΞ για το νέο αναπτυξιακό Στο µεταξύ µε αφορµή τις σε εξέλιξη διαδικασίες κατάρτισης των Επιχειρησιακών Προγραµµάτων για την 4η Προγραµµατική Περίοδο 2007-2013 («Δ’ Κ.Π.Σ.») και προετοιµασίας του νέου Επενδυτικού Νόµου που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2007, η Πανελλήνια Οµοσπονδία Ξενοδόχων τοπο-


θετήθηκε, επισηµαίνοντας σηµαντικά θέµατα που θα πρέπει να αντιµετωπιστούν: Πιο αναλυτικά: Σε επίπεδο γενικών αρχών και κατευθύνσεων: • Καθ’ όσον αφορά στον ξενοδοχειακό κλάδο, η ΠΟΞ υποστηρίζει ότι άµεση προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη και ενίσχυση των µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων- οι οποίες αποτελούν και την πλειονότητα των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων-, καθώς και η επένδυση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναµικού (βασισµένη στο τρίπτυχο, εκπαίδευση, επιµόρφωση, απασχόληση). Πέραν της ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας, ως καθοριστική προϋπόθεση διασφάλισης της βιωσιµότητας των µικροµεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, αναδεικνύεται η επίτευξη υψηλού επιπέδου ειδίκευσης και ποιότητας στην προσφορά υπηρεσιών, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Η παράµετρος αυτή δεν δύναται να εκπληρωθεί αν δεν καταρτιστούν ειδικά προγράµµατα µεταφοράς τεχνογνωσίας και δεν υλοποιηθούν πρωτοποριακές µέθοδοι κατάρτισης και επιµόρφωσης, επιχειρηµατιών και εργαζόµενων. • Καθ΄ όσον αφορά γενικότερα στον Τουρισµό, ο βαθµός επιτυχίας και αποτελεσµατικότητας κάθε πλαισίου ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων, παραµένει πεπερασµένος, εφόσον το ίδιο το Κράτος παραµένει, ασυνεπές ως προς τους χρόνους εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του και χαρακτηρίζεται από ασάφεια ως προς τον προγραµµατισµό του. Ο κρατικός προγραµµατισµός, δηλαδή η παράθεση συγκεκριµένων χρονοδιαγραµµάτων και δεσµεύσεων για τη χρηµατοδότηση και ολοκλήρωση έργων υποδοµής (εκ των οποίων εξαρτάται άλλωστε σε µεγάλο βαθµό και η απόδοση των επενδύσεων) δεν θα πρέπει να υπολείπεται σε δυναµική, της παρότρυνσης για επενδύσεις στον ιδιωτικό τοµέα. Αντίστοιχα, ο σχεδιασµός δηµιουργίας ή αναβάθµισης ορισµένων υποδοµών και της φέρουσας ικανότητας αυτών (π.χ. αεροδρόµια, λιµάνια, οδικά δίκτυα) οφείλει να προηγείται της επενδυτικής δραστηριότητας και να προβλέπει ικανά περιθώρια ανάπτυξής της. Ειδικότερα, ορισµένα εκ των βασικών σηµείων των θέσεων της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων έχουν ως εξής:

Ο νέος Επενδυτικός Νόµος Στο πλαίσιο της προετοιµασίας του νέου Αναπτυξιακού Νόµου που όπως ανακοινώθηκε αρµοδίως θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2007, βασική διαφοροποιός τροποποίηση σε σχέση µε τον υφιστάµενο, θα είναι ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων της χώρας, και η κατά συνέπεια αναθεώρηση των προβλεπόµενων σε Περιφερειακό επίπεδο κινήτρων. Δεδοµένου ότι σύµφωνα µε το υπουργείο Οικονοµίας και Οικονοµικών, ο εν λόγω Χάρτης έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το σχετικό σχέδιο νόµου θα παρουσιαστεί τον Σεπτέµβριο, η Πανελλήνια Οµοσπονδία Ξενοδόχων επισηµαίνει τα εξής; 1. Για κάθε µεταβολή ή τροποποίηση στο πλαίσιο κινήτρων και επιδοτήσεων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σειρά παραµέτρων, µε κυριότερες τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασµό και το νέο Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισµό.

Από τη στιγµή που αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν θα πρέπει να υπάρξουν τώρα τυχόν δεσµευτικές αποφάσεις οι οποίες στη συνέχεια ενδέχεται να χρήζουν ανατροπής και αναθεώρησης. 2. Οποιαδήποτε «ανάγκη» νέων µεταβολών που αφορά στο ύψος των προβλεπόµενων επιδοτήσεων ή στις περιοχές και κατηγορίες επιδοτούµενων επενδύσεων θα πρέπει να υποστηρίζεται και να τεκµηριώνεται επαρκώς και να προσαρµόζεται στην επιχειρηµατική πραγµατικότητα της αγοράς. Θα πρέπει να προκύπτει βάσει µελετών και να αιτιολογείται εκ των προτέρων και όχι να επιβάλλεται αυθαίρετα υπό το επιχείρηµα της µετέπειτα «αυστηρότερης αξιολόγησης». 3. Οι εξαγγελίες ότι ο νέος Επενδυτικός Νόµος θα δίνει µεγαλύτερη έµφαση στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποστηριχθούν στην πράξη µε άµεσες παρεµβάσεις προς περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών προετοιµασίας και υποβολής των αιτηµάτων τους των ενδιαφερόµενων. Η θεωρητική δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του Νόµου και µάλιστα µε αυξηµένα ποσοστά ενισχύσεων µίας µέσης ή µικρής επιχείρησης θα αποτελεί «δώρον άδωρον» καθόσον στην πράξη η σχετική διαδικασία παραµένει δυσχερής και χρονοβόρος και το όποιο κόστος, δυσανάλογο και επαχθές. 4. Δεδοµένου ότι αφενός µεν διευρύνεται ο κύκλος των τουριστικών επιχειρήσεων που δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόµου, αφετέρου δε προκύπτουν νέες ειδικές µορφές τουριστικών επενδύσεων (π.χ. αυτοκινητοδρόµια, Κέντρα Αθλητικού Τουρισµού κ.λπ.) που θα µπορούν να χρηµατοδοτηθούν, είναι επιτακτική η κατ’ αναλογία δέσµευση σηµαντικά µεγαλύτερων κονδυλίων για τον Τουρισµό, πάντοτε σε συνάρτηση µε την επίσπευση του θεσµικού πλαισίου. 5. Η ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα προαναφερθέντα καθίσταται επιτακτική από τη βασική καινοτοµία του νέου Περιφερειακού Χάρτη Ενισχύσεων, βάσει του οποίου, τα πλαφόν ενισχύσεων ανά Περιφέρεια της χώρας, θα µειωθούν σε ορισµένες Περιφέρειες από το 2011 µέχρι το 2013. Επισηµαίνουµε ότι βάσει των πλέον πρόσφατων αποτελεσµάτων για την εξέλιξη του τρέχοντος Αναπτυξιακού Νόµου (µέχρι 28 Ιουλίου 2006) οι υπαχθείσες επενδύσεις που αφορούν στον Τοµέα Τουρισµού, ανέρχονται σε 413 επί συνόλου 1403, δηλαδή ποσοστό περίπου 30% µε σύνολο επένδυσης 823 εκατ. Ευρώ, σύνολο επιχορήγησης 359,5 εκατ. Ευρώ και 2375 νέες θέσεις εργασίας. Μία γενική ανάλυση αυτών των στοιχείων δείχνει ότι κατά µέσο όρο το ύψος επένδυσης ανά εγκριθείσα επένδυση στον Τουρισµό, φθάνει στα 1,99 εκατ. Ευρώ και τις 5,7 θέσεις εργασίας. Η αναλογία αυτή είναι σηµαντικά υψηλότερη από π.χ. τον Τοµέα Μεταποίησης όπου επί υπερδιπλάσιων εγκριθέντων επενδυτικών σχεδίων (849) ο µέσος όρος ύψους επένδυσης ανά σχέδιο φθάνει στο 1,3 εκατ. Ευρώ µε 4,5 θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως, η ΠΟΞ υπογράµµισε την ανάγκη για µικρότερο πλήθος Επιχειρησιακών Προγραµµάτων αλλά αποτελεσµατικότερων και πιο προσιτών (ιδίως για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις), τα οποία θα προσφέρουν ολοκληρωµένο πλαίσιο επιλογών.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

39


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-9 34

28-03-06 14:45:28


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-9 35

28-03-06 14:45:32


ΘΕΜΑ

Τούρκοι, οι καλύτεροι πελάτες µας • Οι Κύπριοι, οι τουρίστες µε τη µικρότερη δυναµική Σε νούµερο ένα αγορά για τον ελληνικό τουρισµό αναδεικνύεται η γειτονική Τουρκία, σύµφωνα µε αποκαλυπτική έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι Τούρκοι αποτέλεσαν το 2005 τους πιο πλούσιους τουρίστες για τον ελληνικό τουρισµό, ενώ τη λίστα µε τους «πλούσιους τουρίστες» συµπληρώνουν Αµερικανοί και Ισπανοί. Στην «αντίπερα όχθη» βρίσκονται οι Κύπριοι, οι οποίοι αναδεικνύονται στους τουρίστες µε τη µικρότερη δυναµική. Ακόµη, σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της έρευνας, το µεγαλύτερο µέρος των τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα, σε ποσοστό 69,2%, προέρχεται από κατοίκους της Ε.Ε. των 15.

Oι Tούρκοι τουρίστες µε 112,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση αποτέλεσαν το 2005 τους πιο πλούσιους επισκέπτες για τον ελληνικό τουρισµό, σε αντίθεση µε τους Kύπριους, οι οποίοι µε 55,3 ευρώ ανά διανυκτέρευση ήταν το ίδιο έτος η εθνικότητα µε την µικρότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση. Tον ενδιαφέροντα κατάλογο των «πλούσιων και φτωχών» τουριστών, σύµφωνα µε την πρώτη ολοκληρωµένη Έρευνα Συνόρων για την ταξιδιωτική δαπάνη που εκπόνησαν για λογαριασµό της Τραπέζης της Eλλάδος οι κ.κ. Eυάγγελος Παντελίδης και Γεώργιος Kουβατσέας, για το διάστηµα 2003-2005, συµπληρώνουν οι Αµερικανοί τουρίστες, οι οποίοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση µε 101,6 ευρώ ανά διανυκτέρευση, οι Iσπανοί µε 99,4 ευρώ στην τρίτη θέση, οι Pώσοι µε 98 ευρώ στην τέταρτη θέση και οι Άγγλοι µε 80,74 ευρώ που βρίσκονται στην πέµπτη θέση. Στον αντίποδα, µε ιδιαίτερα χαµηλές ανά διανυκτέρευση δαπάνες βρίσκονται οι Γερµανοί τουρίστες και οι Σουηδοί, µε

42 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Δείκτες εισερχόµενων ταξιδιωτών Δαπάνη κατά ταξίδι σε τρέχουσες τιµές (ευρώ) 2003 Tουρκία HΠA Iσπανία

2004

2005

Μέση διάρκεια παραµονής (σε ηµέρες) 2003

2004

Δαπάνη κατά διανυκτέρευση (ευρώ)

2005

2003

2004

2005

497

663

522

8,0

6,6

4,6

61,9

100,9

112,5

1.133

1.226

1.209

15,7

13,4

11,9

72,2

91,3

101,6

837

728

895

8,8

7,3

9,0

95,1

99,6

99,4

1.278

1.142

1.209

11,8

13,1

12,3

108,8

87,4

98,0

Hνωµένο Bασίλειο

825

834

842

10,6

10,4

10,5

77,7

80,0

80,4

Γαλλία

722

720

819

10,9

10,3

10,3

66,4

69,9

79,8

Aλβανία

480

310

321

5,5

4,8

4,2

87,2

64,3

77,5

Eλβετία

908

905

890

12,1

11,5

12,0

75,3

78,8

74,5

Aυστρία

662

693

711

11,5

10,2

10,3

57,4

67,9

69,5

Oλλανδία

626

694

704

10,8

10,8

10,6

57,9

64,1

66,6

Σουηδία

575

684

587

11,3

10,5

10,0

50,8

65,1

58,7

Γερµανία

795

823

801

13,6

14,2

14,0

58,5

58,0

57,1

Kύπρος

842

879

897

14,7

15,0

16,2

57,3

58,5

55,3

Pωσία

Πηγή: Tράπεζα της Eλλάδος

58,7 ευρώ και 57,1 ευρώ αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στη δαπάνη ανά ταξίδι, «πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Aµερικανοί και οι Pώσοι τουρίστες, αφού ο καθένας το 2005 δαπάνησε στη χώρα µας 1.205 ευρώ (µε µέση διάρκεια παραµονής τις 12 ηµέρες), ενώ σε ό,τι αφορά στη συνολική δαπάνη ανά αγορά, εκ των πραγµάτων, λόγω µεγέθους, οι Γερµανοί τουρίστες, που αποτελούν τη µεγαλύτερη σε αριθµό τουριστών αγορά, δαπάνησαν συνολικά στην Eλλάδα 2,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 20,9% των τουριστικών εσόδων της χώρα µας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Hνωµένο Bασίλειο µε περίπου 2 δισ. ευρώ ή το 18,15 των συνολικών εσόδων από τον τουρισµό. Σε ό,τι αφορά στον χρόνο διάρκειας του ταξιδιού, οι Kύπριοι τουρίστες, µε βάση τα στοιχεία της Tραπέζης της Eλλάδος, µε 16,2 ηµέρες έχουν τη µεγαλύτερη διάρκεια παραµονής και ακολουθούν οι Γερµανοί µε 14 ηµέρες, οι Pώσοι µε 12,3 ηµέρες, οι Eλβετοί µε 12 ηµέρες και οι Aµερικανοί µε 11,9 ηµέρες. Tο 2005 σηµειώθηκε αύξηση στη συνολική δαπάνη των ξένων τουριστών στην Eλλάδα µε άνοδο της µέσης ανά διανυκτέρευση δαπάνης. Το µεγαλύτερο µέρος των εισπράξεων προέρχεται από τις χώρες-µέλη της ΕΕ των 15, µε συµµετοχή που κυµάνθηκε γύρω στο 70% σε καθένα από τα τρία έτη 2003-2005. Oι δύο σηµαντικότερες αγορές ήταν η Γερµανία και το Hνωµένο Bασίλειο, που διατήρησαν επίσης σχετικά σταθερή τη συµµετοχή τους γύρω στο 20% (για καθεµία χώρα). Aπό τις υπόλοιπες αγορές, η συµµετοχή των νέων µελών της EE (από 1η Iαν. 2004) και των δύο υπό ένταξη κρατών (Bουλγαρία και Pουµανία) κυµάνθηκε µεταξύ 7,5% και 10,1%. H συµµετοχή των HΠA ήταν µεν σε χαµηλά επίπεδα, αλλά παρουσίασε ανοδική τάση (από 4,5% το 2003 σε 6,2% το 2005), ενώ αντίθετα η συµµετοχή της Eλβετίας παρουσίασε µικρή κάµψη (από 3,2% το 2003 σε 2,0% το 2005). Η δαπάνη κατά ταξίδι παρουσίασε ανοδική τάση (2003: 714,0 ευρώ, 2004: 738,1 ευρώ και 2005: 744,2 ευρώ), γεγονός που σχετίζεται µε την µικρή άνοδο της δαπάνης κατά διανυκτέρευση, δεδοµένου ότι η µέση διάρκεια παραµονής κυµάν-

θηκε στα ίδια περίπου επίπεδα σε όλη την τριετία (11 ηµέρες περίπου). Η δαπάνη κατά διανυκτέρευση υστερεί όµως σε σχέση µε το µέσο όρο για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις χώρες της ΕΕ-25. Σύµφωνα µε τα επιµέρους συµπεράσµατα της έρευνας, υπάρχουν σηµαντικές δυνατότητες αύξησης του εισερχόµενου τουρισµού στους εκτός αιχµής µήνες, ενώ η επιδίωξη ανόδου των ταξιδιωτικών εισπράξεων πρέπει κυρίως να βασίζεται στην προσπάθεια αύξησης της κατά ταξίδι δαπάνης. Επιπλέον, υπάρχουν περιθώρια αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης από νέες αγορές (όπως η Ρωσία, οι νέες χώρες-µέλη της ΕΕ και οι αναδυόµενες οικονοµίες) και, τέλος, ότι η αγορά οργανωµένων ταξιδιών (πακέτων) παρουσιάζει ευρύτατες προοπτικές αύξησης της εγχώριας συµµετοχής στη διαµόρφωση του συνολικού κόστους των πακέτων για τους ταξιδιώτες.

Οι Έλληνες ως τουρίστες Mε βάση την ίδια µελέτη, την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση είχαν το 2005 οι Έλληνες στην Oλλανδία µε 128,9 ευρώ, ακολουθεί η Γαλλία µε 120,1 ευρώ, η Aυστρία µε 113,2 ευρώ, η Eλβετία µε 107,9 ευρώ και η Iσπανία µε 105,9 ευρώ. Στις δαπάνες των Eλλήνων ανά χώρα προορισµού, τα υψηλότερα ποσά δαπανώνται για τα ταξίδια στις HΠA, µε κόστος ανά ταξίδι τα 1.609 ευρώ, στη Pωσία µε 1.297 ευρώ και στην Aγγλία µε 1.132 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα ταξίδια των Eλλήνων η δαπάνη µε προορισµό τις χώρες-µέλη της EE-15 κυµάνθηκε µεταξύ 44% και 48%. H δαπάνη κατά ταξίδι παρουσίασε αυξητική τάση από το 2003 (587,1 ευρώ) στο 2005 (656,7 ευρώ), η οποία έχει σχέση µε την άνοδο της δαπάνης κατά διανυκτέρευση (από 49,0 ευρώ το 2003 σε 64,8 ευρώ το 2005) παρά την µείωση της µέσης διάρκειας παραµονής που διαµορφώθηκε από 12 ηµέρες το 2003 σε 10 ηµέρες το 2005. Iδιαίτερες προοπτικές ανάπτυξης εµφανίζει µε βάση τα στοιχεία της έρευνας η αγορά του οργανωµένου ταξιδιού για τους Έλληνες πελάτες.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

43


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΖΑΦΟΛΙΑ HOTEL

Φιλοξενία τεσσάρων αστέρων

Το ξενοδοχείο «ΖΑΦΟΛΙΑ» είναι 4 αστέρων και η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, στα όρια του δακτυλίου, και σε µικρή απόσταση από την στάση µετρό «Αµπελόκηποι», δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σηµεία της ελληνικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, πλήρως ανακαινισµένο το 2000, το οποίο προσφέρει στους πελάτες του µία σειρά από υπηρεσίες και ανέσεις, οι οποίες καθιστούν τη διαµονή τους µία ευχάριστη εµπειρία.

Διαµονή

Στην «καρδιά» σχεδόν της Αθήνας, το ξενοδοχείο ΖΑΦΟΛΙΑ αποτελεί ιδανική επιλογή, κυρίως, για εκείνους που επισκέπτονται την πρωτεύουσα για επαγγελµατικούς λόγους, αλλά και για τους απλούς επισκέπτες αναψυχής. Το ξενοδοχείο προσφέρει φιλοξενία τεσσάρων αστέρων και υπόσχεται µία αξέχαστη διαµονή.

44 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το ξενοδοχείο διαθέτει 179 standard δωµάτια, άνετα και διακοσµηµένα µε διακριτική πολυτέλεια, 6 executive δωµάτια και 7 σουίτες. Τα executive δωµάτια και οι σουίτες βρίσκονται σε υψηλούς ορόφους, διαθέτουν βεράντα και υπέροχη θέα στο Λυκαβηττό και προσφέρουν στο φιλοξενούµενο τη µέγιστη πολυτέλεια στην διαµονή. Όλες οι σουίτες αποτελούνται από ένα ευρύχωρο υπνοδωµάτιο και ένα πολυτελές σαλόνι. Τόσο τα δωµάτια, όσο και οι σουίτες είναι εξοπλισµένες µε διπλά τζάµια, κεντρική θέρµανση-ψύξη µε αυτόνοµη δυνατότητα ρύθµισης, ανιχνευτές καπνού και σύστηµα πυρόσβεσης, mini bar, ραδιόφωνο, ρολόι-ξυπνητήρι, δορυφορική τηλεόραση, pay TV, χρηµατοκιβώτιο, τηλέφωνο µε απ’ ευθείας κλήση


και δυνατότητα πολύ γρήγορης σύνδεσης µε το Internet. Όλα τα µπάνια έχουν τηλέφωνο, στεγνωτήρα µαλλιών, πρίζα για ξυριστική µηχανή και είδη προσωπικής φροντίδας, ενώ τα executive δωµάτια και οι σουίτες παρέχουν, επιπλέον, στο φιλοξενούµενο µπουρνούζι και παντόφλες.

Υπηρεσίες και ανέσεις Στο ξενοδοχείο ΖΑΦΟΛΙΑ η έννοια της γαστρονοµία παίρνει άλλη διάσταση, ενώ εδώ νόηµα αποκτούν και οι λέξεις χαλάρωση και διασκέσαση. Στο εστιατόριο «Ελληνικό» ο πελάτης µπορεί να απολαύσει πλούσια πιάτα από την Ελληνική και Διεθνή κουζίνα, σε ένα διακριτικό και πολυτελές περιβάλλον, ενώ

εδώ ικανοποιούνται οι γαστρονοµικές απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού πελάτη. Στο εστιατόριο σερβίρεται το πρωινό σε πλούσιο αµερικάνικο µπουφέ, γεύµα και δείπνο. Το µπαρ «Jason» είναι ο ιδανικός χώρος για κοινωνικές και επαγγελµατικές συναντήσεις, απολαµβάνοντας ένα ποτό, ενώ στο µπαρ «Poseidon» δίπλα στην πισίνα, µπορεί κανείς να χαλαρώσει µε τα πρωτότυπα κοκτέιλ, και την υπέροχη θέα στο Λυκαβηττό και την Αθήνα. Ιδιαίτερη µέριµνα έχει δοθεί και στον τοµέα των συνεδρίων και εκδηλώσεων. Στους χώρους του ξενοδοχείου λειτουργεί µία σειρά αιθουσών, οι οποίες µπορούν να φιλοξενήσουν από µικρά σεµινάρια και εκθέσεις έως µεγάλες εκδηλώσεις. Ειδικότερα, η αίθουσα «ΘΑΛΕΙΑ» χωρητικότητας έως 200 άτοµα, η αίθουσα «ΕΡΜΗΣ», χωρητικότητας έως 60 άτοµα, τρία meeting rooms, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των 16 ατόµων, Business Center, µε υπολογιστή, εκτυπωτή και πολύ γρήγορη σύνδεση µε το Internet. Γραµµατειακή υποστήριξη και σύγχρονος οπτικοακουστικός εξοπλισµός, είναι τα «ατού» όλων των αιθουσών. Ακόµη, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου λειτουργεί ανοιχτή πισίνα στο Roof Garden του ξενοδοχείου, καθώς, επίσης, γυµναστήριο και σάουνα (ελεύθερη η χρήση τους για τους πελάτες). Στις υπόλοιπες υπηρεσίες και ανέσεις που προσφέρει το ξενοδοχείο στους πελάτες του είναι: Parking, Room Service σχεδόν 24 ώρες, Πλυντήριο και Καθαριστήριο, Αχθοφορικά, Εγερτήριο, Δυνατότητα παροχής πρωινού σε πολύ πρωινές αναχωρήσεις, Ενοικίαση αυτοκινήτων, Εύκολη πρόσβαση από άτοµα µε ειδικές ανάγκες, Φιλικό προσωπικό και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, Διοργάνωση δεξιώσεων, κοκτέιλ, επίσηµων και ανεπίσηµων γευµάτων, καθώς και δείπνα.


ΘΕΜΑ

ΙΤΕΠ

«Καλπάζει» ο ελληνικός τουρισµός • +8,3% τον Ιούνιο και 8,8% τον Ιούλιο στις αφίξεις αεροπορικώς Σε µία πολύ καλή χρονιά εξελίσσεται η τρέχουσα για τον ελληνικό τουρισµό, γεγονός που πιστοποιούν και τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, σύµφωνα µε τα οποία το δίµηνο Ιουνίου – Ιουλίου ο µέσος ρυθµός αυξήσεως των αεροπορικώς αφιχθέντων ήταν 8,3% και 8,8% αντίστοιχα. Μοναδικό «µελανό σηµείο» οι συναλλαγµατικές εισπράξεις, οι οποίες δεν ακολουθούν τους ίδιους ρυθµούς. Σε πολύ καλό, πιθανότατα δε και σε εξαιρετικό, εξελίσσεται από απόψεως αφίξεων το τρέχον τουριστικό έτος, σύµφωνα µε την τελευταία πρόβλεψη και ανακοίνωση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Η πιθανότητα να υπερβεί η αύξηση των αφίξεων την αισιόδοξη προγενέστερη πρόβλεψη του ΙΤΕΠ (Νοέµβριος 2005 – Μάιος 2006), είναι, σύµφωνα µε το Ινστιτούτο, πολύ µεγάλη. Οι ανοδικές τάσεις του διµήνου Ιουνίου – Ιουλίου υπήρξαν ιδιαιτέρως ισχυρές. Ο µέσος ρυθµός αυξήσεως των αεροπορικώς αφιχθέντων ήταν 8,3% τον Ιούνιο και 8,8% τον Ιούλιο, µε βασικό χαρακτηριστικό την οµοιογενή αύξηση σε όλους τους βασικούς τουριστικούς προορισµούς της χώρας. Ο ρυθµός από +3,2% το πεντάµηµηνο Ιανουαρίου – Μαΐου αυξήθηκε σε 8,1% το επτάµηνο. Σύµφωνα µε το ΙΤΕΠ, αξιοσηµείωτη είναι η ανάκαµψη που σηµειώθηκε στην τουριστική περιοχή των Ιονίων Νήσων, η οποία, κατά τα πρόσφατα έτη, γνώρισε ανησυχητική οπισθοδρόµηση. Για το επτάµηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η αύξηση είναι της τάξεως του 3,5, έναντι -0,7 της ίδιας περιόδου του 2005. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πάλι, η αύξηση διαµορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα, στο +7,3%, έναντι -4,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Το ίδιο δε πρότυπο παρατηρείται, κατά µη στατιστικές πληροφορίες, και στον προσφιλή προορισµό των Κυκλάδων. Βεβαίως, οι θετικές αυτές εξελίξεις είναι, σύµφωνα µε το ΙΤΕΠ, αποτέλεσµα της διοργάνωσης των Ολυµπιακών Αγώνων και της διαφήµισης και προβολής που ακολούθησε.

46 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρέπει, ωστόσο, να επισηµανθεί ότι τα συναλλαγµατικά στοιχεία, στα οποία καταγράφεται βασικώς η επίδοση του αλλοδαπού τουρισµού, υστερούν σε µεγαλύτερο βαθµό, απ’ όσον θα ανέµενε κανείς, έναντι των αφίξεων. Συγκεκριµένα, για το πεντάµηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2006 οι τουριστικές συναλλαγµατικές εισπράξεις παρουσίασαν µείωση 4%, έναντι αυξήσεως κατά 3,2% των αφίξεων κατά την ίδια περίοδο. Βεβαίως, όπως σηµειώνει το ΙΤΕΠ, ενδεχοµένως να υπάρχει στατιστικό σφάλµα, λόγω της νέας µεθόδου υπολογισµού, ωστόσο, η διαφορά επτά (7) ποσοστιαίων µονάδων µεταξύ των ρυθµών µεταβολής αφίξεων και συναλλαγµατικών εισπράξεων δεν αποτελεί εξέλιξη, την οποία επιτρέπεται να αγνοήσουµε «ελαφρά τη καρδία». «Η υστέρηση αυτή των συναλλαγµατικών εσόδων προσλαµβάνει ιδιαίτερη σηµασία ενόψει της εντυπωσιακής ανάκαµψης των αφίξεων Αµερικανών και Ελληνοαµερικανών από Τουριστικές Συναλλαγµατικές Εισπράξεις (σε εκατ. €) 2006

2005

2006

% µεταβολή

αφίξεις

2006/5

% µεταβολή

Ιανουάριος - Μάρτιος

617,0

555,0

-10,0

Ιανουάριος - Απρίλιος

987,0

980,0

-0,7

-

1.972,0

1.894,0

-4,0

5,6

Ιανουάριος - Μάιος

-

Τουριστικό Συναλλαγµατικό Ισοζύγιο (Πλεόνασµα) Ιανουάριος - Μάρτιος

66,0

88,0

-

-

Ιανουάριος - Απρίλιος

271,0

3100,0

33,3

-

1.041,0

982,5

-5,6

-

Ιανουάριος - Μάιος


Αφίξεις Αλλοδαπών Τουριστών Αεροπορικώς Ιανουάριος - Ιούλιος

1. Θεσσαλονίκη 2. Καβάλα (Β. Ελλάς)

% µεταβολή

2004

2005

2006

619.129

628.268

647.485

1,48

3,06

56.764

49.287

54.784

-13,17

11,15 3,65

2005/4

2006/5

675.893

677.555

702.269

0,25

1.019.430

1.065.479

1.159.503

4,52

8,82

4. Χανιά

293.781

308.711

372.946

5,08

20,81

(Κρήτη)

1.313.211

1.374.190

1.532.449

4,64

11,52

5. Ρόδος

615.968

629.112

711.111

2,13

13,03

6. Κως

329.981

318.766

344.616

-3,40

8,11

(Δωδεκάνησος)

945.949

947.878

1.055.727

0,20

11,38

7. Κέρκυρα

3. Ηράκλειο

452.460

457.109

471.704

1,03

3,19

8. Κεφαλονιά

85.388

79.847

90.342

-6,49

13,14

9. Ζάκυνθος

263.733

256.807

263.193

-2,63

2,49

77.682

79.157

78.488

1,90

-0,85

(Ιόνια Νησιά)

879.263

872.920

903.727

-0,72

3,53

11. Μυτιλήνη

41.039

39.031

40.156

-4,89

2,88

9.341

7.909

8.890

-15,33

12,40

10. Άκτιο

12. Χίος 13. Σάµος (Β. Αιγαίο) ΣΥΝΟΛΟ

67.230

65.136

71.192

-3,11

9,30

117.610

112.076

120.238

-4,71

7,28

3.931.926

3.984.619

4.314.410

1,34

8,28

Αφίξεις Αλλοδαπών Τουριστών Αεροπορικώς Ιούλιος % µεταβολή

2004

2005

2006

175.482

179.838

183.247

2,48

1,90

2. Καβάλα

20.882

18.127

21.796

-13,19

20,24

(Β. Ελλάς)

196.364

197.965

205.043

0,82

3,58

3. Ηράκλειο

356.368

409.676

445.698

14,96

8,79

4. Χανιά

108.042

113.444

135.398

5,00

19,35

(Κρήτη)

464.410

523.120

581.096

12,64

11,08

5. Ρόδος

223.893

253.375

289.219

13,17

14,15

6. Κως

132.019

131.735

145.455

-0,22

10,41

(Δωδεκάνησος)

355.912

385.110

434.674

8,20

12,87

7. Κέρκυρα

1. Θεσσαλονίκη

2005/4

2006/5

181.678

191.743

201.374

5,54

5,02

8. Κεφαλονιά

30.603

29.618

35.065

-3,22

18,39

9. Ζάκυνθος

101.528

102.278

105.264

0,74

2,92

29.892

32.468

33.062

8,62

1,83

(Ιόνια Νησιά)

343.701

356.107

374.765

3,61

5,24

11. Μυτιλήνη

16.250

14.624

15.457

-10,01

5,70

3.244

2.607

3.392

-19,64

30,11

10. Άκτιο

12. Χίος 13. Σάµος

24.993

24.830

27.604

-0,65

11,17

(Β. Αιγαίο)

44.487

42.061

46.453

-5,45

10,44

1.404.874

1.504.363

1.642.031

7,08

9,15

ΣΥΝΟΛΟ

τις ΗΠΑ», υπογραµµίζει χαρακτηριστικά το ΙΤΕΠ. Για την εικόνα που παρουσιάζουν οι συναλλαγµατικές εισπράξεις, το ΙΤΕΠ αναφέρει ως παράγοντες και «ενοχοποιητικά» στοιχεία: την επέκταση του «All Inclusive», τις «βιαστικές» χαµηλές τιµές κλεισίµατος των καταλυµάτων και, ίσως, σε πολύ µικρότερο βαθµό, τη διαχρονικώς συντελούµενη µείωση του µέσου αριθµού διανυκτερεύσεων ανά άφιξη. Ειδική αναφορά κάνει το ΙΤΕΠ και στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοικήσεως, η οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, φαίνεται να περιορίζεται στην είσπραξη του «χαρατσίου» 2% επί των εσόδων των ξενοδοχείων και «στην ικανοποίηση της ολιγαρκείας τους να συµβιβάζονται µε την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων».


THEMA_PIRKAGIES

31-08-06

13:43

™ÂÏ›‰·48

£∂ª∞

¢¤ÛÌË Ì¤ÙÚˆÓ ÁÈ· ÙËÓ «ÂfiÌÂÓË Ì¤Ú·» Û ÷ÏÎȉÈ΋ Î·È ª¿ÓË ªÂ ÙÔ ¯ÂÈÚfiÙÂÚÔ ÙÚfiÔ «¤ÎÏÂÈÛ» ‰˘ÛÙ˘¯Ò˜ ÙÔ ÂÊÂÙÈÓfi ∫·ÏÔη›ÚÈ Û ‰‡Ô ·fi ÙȘ ÂÚÈÛÛfiÙÂÚÔ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈΤ˜ ·ÏÏ¿ Î·È ÔÈÎÔÏÔÁÈο ÂӉȷʤÚÔ˘Û˜ ÂÚÈÔ¯¤˜ Ù˘ ∂ÏÏ¿‰·˜, ÙËÓ ∫·ÛÛ¿Ó‰Ú· Ù˘ ÷ÏÎȉÈ΋˜ Î·È ÙË ª¿ÓË Ù˘ §·ÎˆÓ›·˜. ∏ «ÂfiÌÂÓË Ì¤Ú·» Ù˘ ÌÂÁ¿Ï˘ ÔÈÎÔÏÔÁÈ΋˜ ηٷÛÙÚÔÊ‹˜ ·fi ÙȘ ˘ÚηÁȤ˜ Ô˘ ¤ÏËÍ·Ó ÛÙ· Ù¤ÏË ∞˘ÁÔ‡ÛÙÔ˘ Ù· ‰·ÛÒ‰Ë ÙÌ‹Ì·Ù· Ù˘ ÷ÏÎȉÈ΋˜ Î·È Ù˘ ª¿Ó˘, ‚ڋΠÙÔ˘˜ ηÙÔ›ÎÔ˘˜ ÙˆÓ ÂÓ ÏfiÁˆ ÂÚÈÔ¯ÒÓ Ó· ·ÔÙÈÌÔ‡Ó ÙÔ Ì¤ÁÂıÔ˜ ÙˆÓ «ÏËÁÒÓ» Ô˘ ÚÔÎÏ‹ıËÎ·Ó ÙfiÛÔ ÛÙËÓ ÔÈÎÔÏÔÁÈ΋ ÈÛÔÚÚÔ›·, fiÛÔ Î·È ÛÙËÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋ «ÂÈÎfiÓ·» ·˘ÙÒÓ ÙˆÓ ‰‡Ô ȉȷ›ÙÂÚ· ‰ËÌÔÊÈÏÒÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÒÓ ÚÔÔÚÈÛÌÒÓ.

°È· ¤Ó· ·ÎfiÌË ∫·ÏÔη›ÚÈ, ¯ÈÏÈ¿‰Â˜ ÛÙÚ¤ÌÌ·Ù· ‰¿ÛÔ˘˜ Ô˘ ÊÈÏÔÍÂÓÔ‡Û·Ó ‰Âο‰Â˜ Û¿ÓÈ· ›‰Ë ¯ÏˆÚ›‰·˜ Î·È ·Ó›‰·˜ ¤ÁÈÓ·Ó ÛÙ¿¯ÙË, ÂÓÒ Ë ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋ ÂÈÎfiÓ· Ù˘ ¯ÒÚ·˜ ·Ì·˘ÚÒıËÎÂ Î·È ·˘Ù‹ ÙË ¯ÚÔÓÈ¿ ‰ÈÂıÓÒ˜ ·ÊÔ‡, ˆ˜ Û˘Ó‹ıˆ˜, ÙȘ ÂÈÎfiÓ˜ Ù˘ ÔÈÎÔÏÔÁÈ΋˜ ηٷÛÙÚÔÊ‹˜, ÙȘ Ôԛ˜ ÛËÌÂȈ٤ÔÓ ·Ó·ÌÂÙ¤‰ˆÛ·Ó fiÏ· Ù· ‰ÈÂıÓ‹ ÂÓËÌÂÚˆÙÈο ‰›ÎÙ˘·, ‰È·‰¤¯ÙËΠÙÔ ÁÓˆÛÙfi «·È¯Ó›‰È» ÙˆÓ ·ÏÏËÏÔηÙËÁÔÚÈÒÓ Î·È Ù˘ ÌÂÙ¿ıÂÛ˘ ÙˆÓ Â˘ı˘ÓÒÓ ÌÂٷ͇ ÙˆÓ ·ÚÌfi‰ÈˆÓ ·Ú¯ÒÓ Î·È ÙˆÓ ÙÔÈÎÒÓ ÊÔÚ¤ˆÓ. °È· ÌÈ· ·ÎfiÌË ÊÔÚ¿, ¯ÚÂÈ¿ÛÙËΠÌÈ· ÌÂÁ¿ÏË Ê˘ÛÈ΋ ·ÏÏ¿ Î·È ÔÈÎÔÓÔÌÈ΋ ηٷÛÙÚÔÊ‹ Û ‰‡Ô ηÙÂÍÔ¯‹Ó ÙÔ˘ÚÈÛÙÈΤ˜ ÂÚÈÔ¯¤˜ Ù˘ ¯ÒÚ·˜ ÁÈ· Ó· Á›ÓÂÈ Ê·ÓÂÚfi Û fiÏÔ˘˜ - ÔÏÈÙÈ΋ ËÁÂÛ›·, ·ÚÌfi‰ÈÔ˘˜ ÊÔÚ›˜, ÂȯÂÈÚË̷ٛ˜ ÙÔ˘ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡ ·ÏÏ¿ Î·È ·ÏÔ‡˜ Ôϛ٘ – fiÙÈ Ë ¤ÏÏÂÈ„Ë ÚÔÓÔËÙÈÎfiÙËÙ·˜ Î·È ÛˆÛÙ‹˜ ÔÚÁ¿ÓˆÛ˘ «ÏËÚÒÓÂÙ·È ·ÎÚÈ‚¿» Î·È ÌÔÚ› Ó· ÚÔηϤÛÂÈ ÛËÌ·ÓÙÈ΋ ˙ËÌÈ¿ ÛÙËÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋ ‚ÈÔÌ˯·Ó›· Ù˘ ¯ÒÚ·˜, ÙfiÛÔ ¿ÌÂÛ· fiÛÔ Î·È Û ̷ÎÚÔÚfiıÂÛÌÔ Â›‰Ô. ¶·ÚfiÏ· ·˘Ù¿, ¤ÛÙˆ Î·È ÌÂÙ¿ ·fi ÌÈ· ÙfiÛÔ ÛÔ‚·Ú‹ ÔÈÎÔÏÔÁÈ΋ ·ÏÏ¿ Î·È ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋ – ÔÈÎÔÓÔÌÈ΋ ηٷÛÙÚÔÊ‹, ÙÔ ÁÂÁÔÓfi˜ fiÙÈ ·Ó·ÎÔÈÓÒıËΠ·fi ÙËÓ ÏÂ˘Ú¿ Ù˘ ¶ÔÏÈÙ›·˜ Ë ¿ÌÂÛË Ï‹„Ë ÌÈ·˜ ‰¤ÛÌ˘ Û˘ÁÎÂÎÚÈÌ¤ÓˆÓ Ì¤ÙÚˆÓ ÚÔÎÂÈ̤ÓÔ˘ Ó· «·Ó·ÎÔ˘ÊÈÛÙÔ‡Ó» ÔÈÎÔÓÔÌÈο Î·È ÙÔ˘ÚÈÛÙÈο ÔÈ ÏËÁ›Û˜ ÂÚÈÔ¯¤˜, ·Ê‹ÓÂÈ Î¿ÔÈÔ ÂÚÈıÒÚÈÔ ·ÈÛÈÔ‰ÔÍ›·˜ fiÙÈ ÙfiÛÔ Ë Ã·ÏÎȉÈ΋ fiÛÔ Î·È Ë §·ÎˆÓ›· ›-

48

/ Ã∏ª∞ & ∆√Àƒπ™ª√™

Ó·È ¤ÙÔÈ̘ Ó· «Á˘Ú›ÛÔ˘Ó ÛÂÏ›‰·» Î·È Ó· ÍÂÎÈÓ‹ÛÔ˘Ó ÌÈ· Ì·ÎÚ¿ ‰È·‰Èηۛ· ÔÈÎÔÏÔÁÈ΋˜ ·ÏÏ¿ Î·È ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ·Ó¿Î·Ì„˘. ¶Ú·ÁÌ·ÙÈο, ÛÙË Ï‹„Ë ¿ÌÂÛˆÓ Ì¤ÙÚˆÓ ÁÈ· ÙËÓ ÙfiÓˆÛË Ù˘ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ΛÓËÛ˘ ·ÏÏ¿ Î·È ÙËÓ ˘ÔÛÙ‹ÚÈÍË ÙˆÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÒÓ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂˆÓ ÛÙȘ ÏËÁ›Û˜ ·fi ÙȘ ÚfiÛÊ·Ù˜ ÌÂÁ¿Ï˜ ˘ÚηÁȤ˜ ÂÚÈÔ¯¤˜ Ù˘ ÷ÏÎȉÈ΋˜ Î·È Ù˘ ª¿Ó˘ ÚÔ¯ÒÚËÛÂ Ë ÀÔ˘ÚÁfi˜ ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘ η º¿ÓË ¶¿ÏÏË ¶ÂÙÚ·ÏÈ¿, ·Ì¤Ûˆ˜ ÌfiÏȘ ÔÏÔÎÏ‹ÚˆÛ ÙȘ ηٿ ÙfiÔ˘˜ ÂÈÛΤ„ÂȘ Ù˘. ∞ÊÔ‡ ÔÏÔÎÏ‹ÚˆÛ ÙȘ Û˘Ó·ÓÙ‹ÛÂȘ Ô˘ Ú·ÁÌ·ÙÔÔ›ËÛ ÛÙ· Ù¤ÏË ÙÔ˘ ÂÚ·Ṳ̂ÓÔ˘ ∞˘ÁÔ‡ÛÙÔ˘ Ì fiÏÔ˘˜ ÙÔ˘˜ ·ÚÌfi‰ÈÔ˘˜ ÊÔÚ›˜ Ù˘ ÷ÏÎȉÈ΋˜ Î·È Ù˘ §·ÎˆÓ›·˜, Ë Î· ¶ÂÙÚ·ÏÈ¿ ·Ó·ÎÔ›ÓˆÛ fiÙÈ Ë ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋ ‰Ú·ÛÙËÚÈfiÙËÙ· ÛÙȘ ÏËÁ›Û˜ ·fi ÙȘ ˘ÚηÁȤ˜ ÂÚÈÔ¯¤˜ ÂÓÈÛ¯‡ÂÙ·È ¿ÌÂÛ· Ì ÌÈ· ÛÂÈÚ¿ ̤ÙÚˆÓ, Ù· ‚·ÛÈÎfiÙÂÚ· ÂÎ ÙˆÓ ÔÔ›ˆÓ Έ‰ÈÎÔÔÈÔ‡ÓÙ·È ÛÙ· ÂÍ‹˜ ¤ÓÙ ÛËÌ›·: √È ÙÔ˘ÚÈÛÙÈΤ˜ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂȘ (‰ËÏ·‰‹ Ù· ÍÂÓԉԯ›·, Ù· ÂÓÔÈÎÈ·˙fiÌÂÓ· ‰ˆÌ¿ÙÈ· Î·È ‰È·ÌÂÚ›ÛÌ·Ù· ηıÒ˜ Î·È Ù· οÌÈÓÁÎ) Ô˘ ÏÂÈÙÔ˘ÚÁÔ‡Ó ÛÙȘ ÂÚÈÔ¯¤˜ Ù˘ ÷ÏÎȉÈ΋˜ Î·È Ù˘ §·ÎˆÓ›·˜ ÌÔÚÔ‡Ó Ó· Û˘ÌÌÂÙ¿Û¯Ô˘Ó ÛÙ· ¶ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù· «√ÎÙ·‹ÌÂÚ˜ ¢È·ÎÔ¤˜» Î·È «∆Ú›ÙË ∏ÏÈΛ·», ÂÊfiÛÔÓ ‚‚·›ˆ˜ ‰ÂÓ ÂÚÈÏ·Ì‚¿ÓÔÓÙ·È ‹‰Ë ÛÙÔ˘˜ Û¯ÂÙÈÎÔ‡˜ ηٷÏfiÁÔ˘˜ Ô˘ ¤¯Ô˘Ó ηٷÚÙÈÛÙ›, ˘Ô‚¿ÏÏÔÓÙ·˜ ·›ÙËÛË Û˘ÌÌÂÙÔ¯‹˜, ÙÔ ·ÚÁfiÙÂÚÔ Ì¤¯ÚÈ ÙȘ 10 ™ÂÙÂÌ‚Ú›Ô˘, ÛÙÔÓ ∂√∆ ›Ù ̤ۈ Ê·Í (210-6434050 ‹ 2108707711), ›Ù ٷ¯˘‰ÚÔÌÈÎÒ˜ (Ô‰fi˜ ∆Ûfi¯· 24, 11521 ∞ı‹Ó·). ¢ÈÏ·ÛÈ¿˙ÂÙ·È Ë ÂȉfiÙËÛË Ô˘ ÚԂϤÂÙ·È ·Ó¿ ¿ÙÔÌÔ ÁÈ· Ù· ÚÔ·Ó·ÊÂÚı¤ÓÙ· ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù·, ÌÈ· ÂȉfiÙËÛË Ô˘ ı· ηٷ‚ÏËı› ·fi ÙÔÓ ∂√∆ ÛÙȘ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂȘ Î·Ù·Ï˘Ì¿ÙˆÓ ÙˆÓ ÂÓ ÏfiÁˆ ÂÚÈÔ¯ÒÓ.


THEMA_PIRKAGIES

31-08-06

13:43

™ÂÏ›‰·49

√È ÏËÁ›Û˜ ÂÚÈÔ¯¤˜ ÚÔˆıÔ‡ÓÙ·È ¿ÌÂÛ· ÛÙÔ Ó¤Ô ¶ÚfiÁÚ·ÌÌ· «¡¤· °ÂÓÈ¿», ÛÙÔ ÔÔ›Ô ÚԂϤÂÙ·È ÌÈ· ÛÂÈÚ¿ ÔÏÈÙÈÛÙÈÎÒÓ Î·È ·ıÏËÙÈÎÒÓ ‰Ú·ÛÙËÚÈÔًوÓ, ÂÓÒ Û˘ÌÂÚÈÏ·Ì‚¿ÓÔÓÙ·È Î·È ÂÚÁ·Û›Â˜ ·ÔηٿÛÙ·Û˘ ÙÔ˘ ÂÚÈ‚¿ÏÏÔÓÙÔ˜. Œ¯ÂÈ ‹‰Ë ÂÁÎÚÈı› Î·È ÚfiÎÂÈÙ·È Ó· ¯ÔÚËÁËı› ¿ÌÂÛ· ÛÙÔ˘˜ ÙÔÈÎÔ‡˜ ÍÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·ÎÔ‡˜ ÊÔÚ›˜ Ë ÔÈÎÔÓÔÌÈ΋ ÂÓ›Û¯˘ÛË ÁÈ· ÙË ‰È·ÊËÌÈÛÙÈ΋ ÚÔ‚ÔÏ‹ Ù˘ ÷ÏÎȉÈ΋˜ Î·È Ù˘ §·ÎˆÓ›·˜. Œ¯Ô˘Ó ‹‰Ë ÚÔÛÎÏËı› ͤÓÔÈ ‰ËÌÔÛÈÔÁÚ¿ÊÔÈ ÔÈ ÔÔ›ÔÈ ı· ÊÈÏÔÍÂÓËıÔ‡Ó ·fi ÙÔÓ ∂√∆ ÛÙȘ ÏËÁ›Û˜ ÂÚÈÔ¯¤˜, Ì ÛÙfi¯Ô ÙËÓ ÚÔ‚ÔÏ‹ ÙˆÓ ÂÚÈÔ¯ÒÓ Ù˘ ÷ÏÎȉÈ΋˜ Î·È Ù˘ §·ÎˆÓ›·˜.

¶·Ú¿ÏÏËÏ·, ÛÙËÓ ÂÓ›Û¯˘ÛË Ù˘ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ‰Ú·ÛÙËÚÈfiÙËÙ·˜ ÛÙȘ ÏËÁ›Û˜ ÂÚÈÔ¯¤˜ ·ÔÛÎÔ› Î·È ÌÈ· ·ÎfiÌË ÛÂÈÚ¿ ̤ÙÚˆÓ, ÌÂٷ͇ ÙˆÓ ÔÔ›ˆÓ ı· ͯˆÚ›˙·Ì ÙËÓ Î·Ù¿ıÂÛË ÓÔÌÔıÂÙÈ΋˜ Ú‡ıÌÈÛ˘ Ì ÙËÓ ÔÔ›· ÎËÚ‡ÛÛÔÓÙ·È ¿ÌÂÛ· ·Ó·‰·ÛˆÙ¤Â˜ fiϘ ÔÈ ÏËÁ›Û˜ ÂÚÈÔ¯¤˜, ÙËÓ ·ÚÔ¯‹ ¤ÎÙ·ÎÙ˘ ÔÈÎÔÓÔÌÈ΋˜ ÂÓ›Û¯˘Û˘ ÚÔ˜ ÙËÓ ŒÓˆÛË •ÂÓÔ‰fi¯ˆÓ ÷ÏÎȉÈ΋˜ Î·È ÙËÓ ŒÓˆÛË •ÂÓÔ‰fi¯ˆÓ §·ÎˆÓ›·˜ Ì ÛÙfi¯Ô ÙËÓ ·Ó·ÛÙÚÔÊ‹ ÙÔ˘ ·ÚÓËÙÈÎÔ‡ Îϛ̷ÙÔ˜, ·ÏÏ¿ Î·È ÙËÓ ÂÓË̤ڈÛË fiÏˆÓ ÙˆÓ ÌÂÁ¿ÏˆÓ Tour Operators Î·È ÙˆÓ ·ÓÙ›ÛÙÔȯˆÓ ÚÂÛ‚ÂÈÒÓ ÁÈ· ÙÔ ÁÂÁÔÓfi˜ fiÙÈ ÙfiÛÔ Ë Ã·ÏÎȉÈ΋ fiÛÔ Î·È Ë ª¿ÓË ·Ú·Ì¤ÓÔ˘Ó ‰‡Ô ÔÈÔÙÈÎÔ› ·ÏÏ¿ Î·È ·ÛÊ·Ï›˜ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÔ› ÚÔÔÚÈÛÌÔ›. ∂Ó Ùˆ ÌÂٷ͇, ¿ÌÂÛË ‹Ù·Ó Ë ÎÈÓËÙÔÔ›ËÛË Î·È Ù˘ ¶·ÓÂÏÏ‹ÓÈ·˜ √ÌÔÛÔÓ‰›·˜ •ÂÓÔ‰fi¯ˆÓ (¶√•), ÚÔÎÂÈ̤ÓÔ˘ Ó· ·ÓÙÈÌÂÙˆÈÛÙÔ‡Ó ¿ÌÂÛ· Î·È ·ÔÙÂÏÂÛÌ·ÙÈο ÔÈ ·ÚÓËÙÈΤ˜ ÂÈÙÒÛÂȘ Ù˘ ÌÂÁ¿Ï˘ ÔÈÎÔÏÔÁÈ΋˜ ηٷÛÙÚÔÊ‹˜ Ë ÔÔ›· ÚÔÎÏ‹ıËΠ·fi ÙȘ ÚfiÛÊ·Ù˜ ÌÂÁ¿Ï˜ ˘ÚηÁȤ˜ Î·È ÂËÚ¤·Û ·ÚÓËÙÈο Î·È ÙËÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋ «ÂÈÎfiÓ·» ÙˆÓ ÂÓ ÏfiÁˆ ÂÚÈÔ¯ÒÓ. ™˘ÁÎÂÎÚÈ̤ӷ, Ì ÂÈÛÙÔÏ‹ ÙÔ˘˜ ÚÔ˜ ÙËÓ ÀÔ˘ÚÁfi ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘ η º¿ÓË ¶¿ÏÏË – ¶ÂÙÚ·ÏÈ¿, Ù· ̤ÏË Ù˘ ¶·ÓÂÏÏ‹ÓÈ·˜ √ÌÔÛÔÓ‰›·˜ •ÂÓÔ‰fi¯ˆÓ ÂÈÛËÁ‹ıËÎ·Ó ÙË Û‡ÛÙ·ÛË ÂȉÈ΋˜ ÂÈÙÚÔ‹˜ Ô˘ ı· ¤¯ÂÈ ˆ˜ ·ÓÙÈΛÌÂÓÔ ÙËÓ Î·Ù·ÁÚ·Ê‹ ÙˆÓ ˙ËÌÈÒÓ Ô˘ ˘¤ÛÙËÛ·Ó ÔÈ ÍÂÓÔ‰Ô¯ÂȷΤ˜ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂȘ Ù˘ ∫·ÛÛ¿Ó‰Ú·˜ ÛÙË Ã·ÏÎȉÈ΋ Î·È Ù˘ ª¿Ó˘ ÛÙË §·ÎˆÓ›·, ·ÏÏ¿ Î·È ÙËÓ Â͇ÚÂÛË ÙÚfiˆÓ ·ÓÙÈÌÂÙÒÈÛ˘ ÙˆÓ ÂÈÙÒÛÂˆÓ Ô˘ ÚÔηÏÔ‡ÓÙ·È ÛÙËÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋ ·ÁÔÚ¿ Ù˘ ¯ÒÚ·˜ ·fi Ê˘ÛÈΤ˜ ηٷÛÙÚÔʤ˜ Ù¤ÙÔÈÔ˘ ÌÂÁ¤ıÔ˘˜. ∂ÈϤÔÓ, Û‡Ìʈӷ Ì ÙË Û¯ÂÙÈ΋ ·Ó·ÎÔ›ÓˆÛË Ù˘ ¶√•, Ë Û˘ÁÎÂÎÚÈ̤ÓË ÂÈÙÚÔ‹ ı· ÌÔÚÔ‡Û ӷ Û˘Ì‚¿ÏÂÈ Î·ıÔÚÈÛÙÈο Î·È ÛÙË Ù·¯‡ÙÂÚË ˘ÏÔÔ›ËÛË ÙˆÓ ÂÍ·ÁÁÂÏı¤ÓÙˆÓ ·fi ÙËÓ Î˘‚¤ÚÓËÛË Ì¤ÙÚˆÓ, ηıÒ˜ Î·È ÛÙË ‰È·ÌfiÚʈÛË Ó¤ˆÓ, Û˘ÌÏËڈ̷ÙÈÎÒÓ ·ÚÂÌ‚¿ÛˆÓ. ™Â fi,ÙÈ ·ÊÔÚ¿ ÛÙË Û‡ÓıÂÛË Ù˘ ÂÈÛËÁÔ‡ÌÂÓ˘ ÂÈÙÚÔ‹˜, Ù· ̤ÏË Ù˘ ¶√• ÚÔÙ›ÓÔ˘Ó ÛÙËÓ ÂÈÛÙÔÏ‹ ÙÔ˘˜ Ë ÂÈÙÚÔ‹ ·˘Ù‹ Ó· Û˘ÛÙ·ı› ·fi ÛÙÂϤ¯Ë ÙÔ˘ ÀÔ˘ÚÁ›Ԣ ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘ Î·È ÂÎÚÔÛÒÔ˘˜ Ù˘ ¶·ÓÂÏÏ‹ÓÈ·˜ √ÌÔÛÔÓ‰›·˜ •ÂÓÔ‰fi¯ˆÓ, ÙÔ˘ •ÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·ÎÔ‡ ∂ÈÌÂÏËÙËÚ›Ô˘ ∂ÏÏ¿‰·˜ Î·È ÙˆÓ ÙÔÈÎÒÓ ∂ÓÒÛÂˆÓ •ÂÓÔ‰fi¯ˆÓ ÷ÏÎȉÈ΋˜ Î·È §·ÎˆÓ›·˜. ∆¤ÏÔ˜, ÛÙÔ Ï·›ÛÈÔ Ù˘ ›‰È·˜ ÂÈÛÙÔÏ‹˜, Ù· ̤ÏË ÙÔ˘ ÚÔ‰Ú›Ԣ Ù˘ ¶√• ÂͤÊÚ·Û·Ó ÙȘ ¢¯·ÚÈÛٛ˜ ÙÔ˘˜ ÚÔ˜ ÙËÓ ÀÔ˘ÚÁfi ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘ η º¿ÓË ¶¿ÏÏË – ¶ÂÙÚ·ÏÈ¿ Î·È ÙÔÓ ÀÔ˘ÚÁfi ∂ÛˆÙÂÚÈÎÒÓ Î. ÕÎË ¶·˘ÏfiÔ˘ÏÔ ÁÈ· ÙËÓ ·ÚÔ˘Û›· ÙÔ˘˜ ÛÙȘ ÏËÁ›Û˜ ÂÚÈÔ¯¤˜ Î·È ÙËÓ ÚÔÛ¿ıÂÈ¿ ÙÔ˘˜ Ó· ‰È¢ıÂÙËıÔ‡Ó Ù· ¿ÌÂÛ· ÚÔ‚Ï‹Ì·Ù· Ô˘ ÚԤ΢„·Ó, ÂÓÒ ‰‹ÏˆÛ·Ó fiÙÈ ı· ÛÙËÚ›ÍÔ˘Ó ÙË ÛÂÈÚ¿ ÙˆÓ Î˘‚ÂÚÓËÙÈÎÒÓ Ì¤ÙÚˆÓ Î·È ·ÚÂÌ‚¿ÛÂˆÓ Ô˘ ¤¯Ô˘Ó ‹‰Ë ÂÍ·ÁÁÂÏı›. ●

Ã∏ª∞ & ∆√Àƒπ™ª√™ /

49


THEMA_XENIA

31-08-06

13:40

™ÂÏ›‰·50

£∂ª∞

38Ë ¢π∂£¡∏™ ∂∫£∂™∏ ∆√Àƒπ™∆π∫∏™ µπ√ª∏Ã∞¡π∞™ xenia

∏ ÎÔÚ˘Ê·›· ÂȯÂÈÚËÌ·ÙÈ΋ Û˘Ó¿ÓÙËÛË ÛÙËÓ È‰·ÓÈ΋ ¯ÚÔÓÈ΋ ÂÚ›Ô‰Ô ñ 17-20 ¡ÔÂÌ‚Ú›Ô˘ 2006, ÛÙÔ ExpoAthens ªÂ ÚˆÙÔÔÚȷΤ˜ ηÈÓÔÙƠ̂˜, ·Ó·Óˆ̤ÓË, ÌÂÁ·Ï‡ÙÂÚË Î·È ÏËÚ¤ÛÙÂÚË ·fi ÔÙ¤, ÛÙËÓ È‰·ÓÈ΋ ¯ÚÔÓÈ΋ ÂÚ›Ô‰Ô, Ë 38Ë ¢ÈÂıÓ‹˜ ŒÎıÂÛË ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ µÈÔÌ˯·Ó›·˜ xenia ‰ËÌÈÔ˘ÚÁ› Ó¤· ‰Â‰Ô̤ӷ ÛÙȘ ÂÌÔÚÈΤ˜ Û˘Ó·ÏÏ·Á¤˜.

∞fi 17 ¤ˆ˜ Î·È 20 ¡ÔÂÌ‚Ú›Ô˘ ÛÙÔ ExpoAthens, ÙÔ ÌÂÁ·Ï‡ÙÂÚÔ Î·È ÈÔ Û‡Á¯ÚÔÓÔ ÂÎıÂÛÈ·Îfi ΤÓÙÚÔ Ù˘ ∞ÙÙÈ΋˜, ı· Ï¿‚ÂÈ ¯ÒÚ· Ë xenia, Ë ÎÔÚ˘Ê·›· ¤ÎıÂÛË ÔÚÁ¿ÓˆÛ˘, ÂÍÔÏÈÛÌÔ‡, ÙÚÔÊÔ‰ÔÛ›·˜ Î·È ÏÂÈÙÔ˘ÚÁ›·˜ ÌÔÓ¿‰ˆÓ ‡ÓÔ˘, ÂÛÙ›·Û˘ Î·È „˘¯·ÁˆÁ›·˜. ∏ ¤ÎıÂÛË ı· ηχ„ÂÈ ÂÌ‚·‰fiÓ 32.500 Ù.Ì. Î·È ı· ·ÚÔ˘ÛÈ·ÛÙ› Û ٤ÛÛÂÚȘ ·ÓÂÍ¿ÚÙËÙÔ˘˜ ÙÔÌ›˜, ηٿ Ù· ‰ÈÂıÓ‹ ÚfiÙ˘· Î·È ÚԉȷÁڷʤ˜, ÂÓÈÛ¯‡ÔÓÙ·˜ ÛËÌ·ÓÙÈο ÙËÓ Â‡Ú˘ıÌË ÏÂÈÙÔ˘ÚÁ›· Ù˘ ¤ÎıÂÛ˘, ÚÔ˜ fiÊÂÏÔ˜ ÂÎıÂÙÒÓ Î·È ÂÈÛÎÂÙÒÓ. «™ÙÔ Ó¤Ô ÂÂÓ‰˘ÙÈÎfi Î·È ÂȯÂÈÚËÌ·ÙÈÎfi ÂÚÈ‚¿ÏÏÔÓ Ù˘ ÌÂÙ·ÔÏ˘Ìȷ΋˜ ÂÚÈfi‰Ô˘, ÌÈ· ÛÂÈÚ¿ ·fi ıÂÛÌÈΤ˜ ·Ó·Ù˘ÍȷΤ˜ ÚˆÙÔ‚Ô˘Ï›Â˜ ·ÏÏ¿ Î·È È‰ÈˆÙÈΤ˜ ÂÂÓ‰˘ÙÈΤ˜ ‰Ú¿ÛÂȘ ·Ó·Ì¤ÓÂÙ·È Ó· ·ÏÏ¿ÍÔ˘Ó ¿Ú‰ËÓ Ù· ÛËÌÂÚÈÓ¿ ‰Â‰Ô̤ӷ ÛÙÔÓ ÙÔ̤· ÙÔ˘ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡ Ù˘ ·Ó·„˘¯‹˜ Î·È Ù˘ „˘¯·ÁˆÁ›·˜. √ ¤ÓÙÔÓÔ˜ ·ÓÙ·ÁˆÓÈÛÌfi˜, ÔÈ Ó¤Â˜ ‰ÈÂıÓ›˜ Ù¿ÛÂȘ ÛÙÔÓ ·ÁÎfiÛÌÈÔ ÙÔ˘ÚÈÛÌfi, ÔÈ ÂÍÂÏ›ÍÂȘ ÛÙËÓ ·Ú¯ÈÙÂÎÙÔÓÈ΋ Î·È ÔÈ Ó¤Â˜ Ù¿ÛÂȘ ÛÙÔ design, ÛÙ· ÚÔ˚fiÓÙ·, ÛÙÔÓ ÂÍÔÏÈÛÌfi Î·È ÛÙȘ ˘ËÚÂۛ˜, ··È-

ÕÔ„Ë ·fi Ù· ÂÁη›ÓÈ· Ù˘ 37˘ xenia

50

/ Ã∏ª∞ & ∆√Àƒπ™ª√™

ÙÔ‡Ó ·fi fiÏÔ˘˜ ÙÔ˘˜ ÂÌÏÂÎfiÌÂÓÔ˘˜ ÊÔÚ›˜ Î·È ÂȯÂÈÚË̷ٛ˜ ÌÈ· Ó¤· ·Ó·Ù˘Íȷ΋ ÏÔÁÈ΋ Û ‚¿ıÔ˜ ¯ÚfiÓÔ˘ Î·È ÌÂ Û˘ÁÎÂÎÚÈ̤ÓÔ˘˜ ÛÙfi¯Ô˘˜. ∏ 38Ë xenia Ì ÂÚÈÛÛfiÙÂÚÔ˘˜ ·fi 300 ÂÎı¤Ù˜, ·Ï·ÈÔ‡˜ Î·È Ó¤Ô˘˜, ÎÔÚ˘Ê·›Ô˘˜ ÂÎÚÔÛÒÔ˘˜ Ù˘ ·ÁÔÚ¿˜ ÙÔ˘ ÂÍÔÏÈÛÌÔ‡, ÍÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·ÎÔ‡ Î·È ÂÛÙ›·Û˘, ÙË ‰ÈÔÚÁ¿ÓˆÛË ËÌÂÚ›‰ˆÓ, ÙËÓ ÂÎfiÓËÛË ÌÂÏÂÙÒÓ Î·È Ì ̷ÎÚÔ¯ÚfiÓȘ ÛÙÚ·ÙËÁÈΤ˜ Û˘ÓÂÚÁ·Û›Â˜, ÂÓÈÛ¯‡ÂÈ ‰˘Ó·ÌÈο ÙËÓ Â͈ÛÙÚ¤ÊÂÈ¿ Ù˘ ‰È·ÌÔÚÊÒÓÔÓÙ·˜ ¤Ó· Û‡Á¯ÚÔÓÔ ÂȯÂÈÚËÌ·ÙÈÎfi - ÂÎıÂÛÈ·Îfi ÂÚÈ‚¿ÏÏÔÓ», ˘ÔÁÚ·ÌÌ›˙Ô˘Ó ÔÈ ÂÈÎÂÊ·Ï‹˜ Ù˘ ¤ÎıÂÛ˘ Û ۯÂÙÈ΋ ·Ó·ÎÔ›ÓˆÛ‹ ÙÔ˘˜. ●


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

BiActive A.E.

Destination Spa

• Εξειδικευµένες συµβουλές στα µηχανολογικά και ηλεκτρολογικά (πχ. αφύγρανση, εξαερισµός, θερµοκρασία) • Marketing. • Επιλογή εξοπλισµού βασισµένη στον προσανατολισµό του χώρου (Thalasso, Spa, Physio – Spa, Wellness, Θερµαλισµός κ.λπ). • Εκπαίδευση προσωπικού στην λειτουργία του εξοπλισµού • Πρωτόκολλο θεραπειών για τις ανάγκες του χώρου δηλ. θεραπείες Spa (µασάζ, υδροθεραπείες, γυµναστήρια, αποτρίχωση, µανικιούρ, πεντικιούρ, θεραπείες προσώπου – σώµατος, θεραπείες αισθητικής). • Προσωπικό και εκπαίδευση σε προϊοντικές εφαρµογές. • Γενικό management, εποπτεία και έλεγχος για την επιτυχή διαχείριση του χώρου. H Εταιρεία BiActive µε 26 χρόνια εµπειρίας Τhalasso – Spa και Αισθητικής σας προσφέρει την λύση: • Σχεδιασµό, lay out, διαµόρφωση του χώρου Spa.

Υπεύθυνοι Σχεδιασµού και µελέτης: κ. Στέργιος Ε. Καραµαλής κ. Εδουάρδος Δηµητριάδης Υπεύθυνη πρωτοκόλλου εφαρµογών: κα. Εριφύλη Σαλιβέρου Τηλ.: 210 8215050, www.biactive.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

51


THEMA_athens city.

31-08-06

14:18

™ÂÏ›‰·52

£∂ª∞

™Â city break ÚÔÔÚÈÛÌfi ·ÍÈÒÛÂˆÓ ÌÔÚ› Ó· ·Ó·‰Âȯı› Ë ∞ı‹Ó· ∏ ·Ó¿‰ÂÈÍË Ù˘ ∞ı‹Ó·˜ ˆ˜ ·ÍÈfiÈÛÙÔ˘ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÔ‡ ÚÔÔÚÈÛÌÔ‡ fiÏÂˆÓ (city break destination), ‚Ú›ÛÎÂÙ·È ÛÙÔ Â›ÎÂÓÙÚÔ ÙˆÓ ÚÔÛ·ıÂÈÒÓ Ô˘ ηٷ‚¿ÏÏÔ˘Ó ·fi ÎÔÈÓÔ‡ Ô ¢‹ÌÔ˜ ∞ıËÓ·›ˆÓ, ÙÔ ÀÔ˘ÚÁÂ›Ô ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘ Î·È Ô ∂√∆, ηıÒ˜ ÔÈ Û˘ÁÎÂÎÚÈ̤ÓÔÈ ÊÔÚ›˜ ¤¯Ô˘Ó ‹‰Ë ÂÓÒÛÂÈ ÙȘ ‰˘Ó¿ÌÂȘ ÙÔ˘˜ Î·È Û˘ÓÙÔÓ›˙Ô˘Ó ÙȘ ÚÔÛ¿ıÂȤ˜ ÙÔ˘˜ ÁÈ· ÙËÓ Â›Ù¢ÍË ÙÔ˘ ·Ú·¿Óˆ ÛÙfi¯Ô˘, ‰È·ı¤ÙÔÓÙ·˜ Ì¿ÏÈÛÙ· «ÛÙÔ Ï¢Úfi» ÙÔ˘˜ ÙË ıÂÙÈ΋ ÂÈÎfiÓ· Ô˘ ‹‰Ë ¤¯Ô˘Ó ÁÈ· ÙËÓ ∞ı‹Ó· ˆ˜ ÚÔÔÚÈÛÌfi fiÏ˘ ÔÈ ÂÚÈÛÛfiÙÂÚÔÈ Â·ÁÁÂÏ̷ٛ˜ Ù˘ ‰ÈÂıÓÔ‡˜ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ·ÁÔÚ¿˜. √ √ÚÁ·ÓÈÛÌfi˜ ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ Î·È √ÈÎÔÓÔÌÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘ ÙÔ˘ ¢‹ÌÔ˘ ∞ıËÓ·›ˆÓ (√∆√∞∞), Ô ÔÔ›Ô˜ ÛÙÔ Ï·›ÛÈÔ ÙÔ˘ ¢ڇÙÂÚÔ˘ ۯ‰ȷÛÌÔ‡ ÁÈ· ÙËÓ ·Ó¿‰ÂÈÍË Ù˘ ∞ı‹Ó·˜ Û city break ÚÔÔÚÈÛÌfi, ˘¤‚·Ï ʿÎÂÏÔ ˘Ô„ËÊÈfiÙËÙ·˜ ÁÈ· ÙË ‰ÈÔÚÁ¿ÓˆÛË Ù˘ ŒÎıÂÛ˘ City Break Expo 2007, ·ÏÏ¿ Î·È ÙÔ˘ ∂Ù‹ÛÈÔ˘ ™˘Ó‰ڛԢ ÙÔ˘ ∂˘Úˆ·˚ÎÔ‡ ¢ÈÎÙ‡Ô˘ ∆Ô˘ÚÈÛÙÈÎÒÓ √ÚÁ·ÓÈÛÌÒÓ ¶fiH ˘Ô˘ÚÁfi˜ ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘, ÏÂˆÓ (European Cities η. º¿ÓË ¶¿ÏÏË - ¶ÂÙÚ·ÏÈ¿ Tourism – ECT) ÛÙËÓ ∞ı‹Ó· ÙÔÓ πÔ‡ÓÈÔ ÙÔ˘ ÂÚ¯fiÌÂÓÔ˘ ¤ÙÔ˘˜. ª¿ÏÈÛÙ·, ÙÔ ·›ÙËÌ· ·˘Ùfi ηٷ٤ıËΠÂÈۋ̈˜ ·fi ÂÏÏËÓÈ΋ ·ÓÙÈÚÔÛˆ›· Ë ÔÔ›· Î·È ÂÎÚÔÛÒËÛ ÙË ¯ÒÚ· Ì·˜ ÛÙËÓ ÂÊÂÙÈÓ‹ ‰ÈÔÚÁ¿ÓˆÛË Ù˘ ÂÓ ÏfiÁˆ ŒÎıÂÛ˘ Î·È ÛÙÔ Û¯ÂÙÈÎfi ™˘Ó¤‰ÚÈÔ ÛÙÔ ∂ÏÛ›ÓÎÈ Ù˘ ºÈÓÏ·Ó‰›·˜, ·fi ÙȘ 12 ¤ˆ˜ Î·È ÙȘ 17 ÙÔ˘ ÂÚ·Ṳ̂ÓÔ˘ πÔ˘Ó›Ô˘. ∞Í›˙ÂÈ Ó· ÛËÌÂȈı› fiÙÈ ÛÙÔ Ï·›ÛÈÔ ÌÈ·˜ ‰È·ÚÎÔ‡˜ ‰È·‰Èηۛ·˜ ·ÍÈÔÏfiÁËÛ˘ ÁÈ· ÙËÓ ÂÈÏÔÁ‹ Ù˘ fiÏ˘ Ô˘ ı· ÊÈÏÔÍÂÓ‹ÛÂÈ ÙËÓ ÂfiÌÂÓË ŒÎıÂÛË City Break Expo, ÂÎÚfiÛˆÔÈ Ù˘ ‰ÈÔÚÁ·ÓÒÙÚÈ·˜ ÂÙ·ÈÚ›·˜ Reed Travel Exhibitions, ·fi ÎÔÈÓÔ‡ Ì ·ÂÛÙ·Ï̤ÓÔ˘˜ ÙÔ˘ ECT, Ú·ÁÌ·ÙÔÔ›ËÛ·Ó ÂÈıÂÒÚËÛË ·fi ÙȘ 11 ¤ˆ˜ Î·È ÙȘ 13 ÙÔ˘ ÂÚ·Ṳ̂ÓÔ˘ πÔ˘Ï›Ô˘ ÛÙÔ˘˜ ÚÔÙÂÈÓfiÌÂÓÔ˘˜ ·fi ÙÔÓ √∆√∞∞ ÂÎıÂÛÈ·ÎÔ‡˜ ¯ÒÚÔ˘˜ Î·È ÙȘ Û¯ÂÙÈΤ˜ ÍÂÓÔ‰Ô¯ÂȷΤ˜ ˘Ô‰Ô̤˜ Ù˘ ∞ı‹Ó·˜. ∏ ˘Ô„ËÊÈfiÙËÙ· ·˘Ù‹ Ù˘ ∞ı‹Ó·˜ ¤¯ÂÈ Ù‡¯ÂÈ ıÂÚÌ‹˜ ˘ÔÛÙ‹ÚÈ͢ ÙfiÛÔ ·fi ÙÔ ÀÔ˘ÚÁÂ›Ô ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘ Î·È ÙËÓ ›‰È· ÙËÓ ˘Ô˘ÚÁfi η º¿ÓË ¶¿ÏÏË – ¶ÂÙÚ·ÏÈ¿ ÚÔÛˆÈο, fiÛÔ Î·È ·fi ÙÔ Û‡ÓÔÏÔ ÙˆÓ ÎÏ·‰ÈÎÒÓ ÊÔÚ¤ˆÓ ÙÔ˘ ÂÏÏËÓÈÎÔ‡ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡. ™ÙÔ Ï·›ÛÈÔ Ì¿ÏÈÛÙ· ·˘Ù‹˜ Ù˘ ÚÔÛ¿ıÂÈ·˜ ÂÓ›Û¯˘Û˘ Ù˘ ˘Ô„ËÊÈfiÙËÙ·˜ Ù˘ ∞ı‹Ó·˜, Ë Î· ¶ÂÙÚ·ÏÈ¿ Î·È Ô ¢‹Ì·Ú¯Ô˜ ∞ıËÓ·›ˆÓ Î. £Âfi‰ˆÚÔ˜ ª¯ڿ΢ ·¤ÛÙÂÈÏ·Ó Â›ÛË̘ ÂÈÛÙÔϤ˜ ˘ÔÛÙ‹ÚÈ͢ ÚÔ˜ ÙÔ˘˜ ÂÈÎÂÊ·Ï‹˜ ÙÔ˘ ECT. ∂Í¿ÏÏÔ˘, Ô

52

/ Ã∏ª∞ & ∆√Àƒπ™ª√™

Úfi‰ÚÔ˜ ÙÔ˘ ∂√∆ Î. ¢ËÌ‹ÙÚ˘ §·Ì·‰¿ÚÈÔ˜ Û˘Ófi‰Â˘Û ÙËÓ ·ÔÛÙÔÏ‹ ‰ÈÂΉ›ÎËÛ˘ ÛÙÔ ∂ÏÛ›ÓÎÈ Î·È Ú·ÁÌ·ÙÔÔ›ËÛ ÛËÌ·ÓÙÈΤ˜ Â·Ê¤˜ Ì ÙÔ˘˜ ÂÎÚÔÛÒÔ˘˜ Ù˘ ‰ÈÔÈÎËÙÈ΋˜ ·Ú¯‹˜ ÙÔ˘ ECT, ·ÏÏ¿ Î·È Ì ÂÎÚÔÛÒÔ˘˜ Ù˘ ‰ÈÔÚÁ·ÓÒÙÚÈ·˜ ÂÙ·ÈÚ›·˜ Reed Travel Exhibitions, ÌÂٷʤÚÔÓÙ¿˜ ÙÔ˘˜ ÙËÓ Â›ÛËÌË ÚfiıÂÛË Ù˘ ÂÏÏËÓÈ΋˜ ÔÏÈÙ›·˜ Ó· ÛÙËÚ›ÍÂÈ ·ÔÙÂÏÂÛÌ·ÙÈο Î·È Û fiÏ· Ù· Â›‰· ÙË ‰ÈÔÚÁ¿ÓˆÛË ÂÓfi˜ Ù¤ÙÔÈÔ˘ ÁÂÁÔÓfiÙÔ˜ ÛÙËÓ ∂ÏÏ¿‰·. Ÿˆ˜ Ì¿ÏÈÛÙ· ¤ÁÈÓ ÁÓˆÛÙfi, Ë ·ÚÔ˘Û›· Ù˘ ∞ı‹Ó·˜, ̤ۈ ÙÔ˘ √ÚÁ·ÓÈÛÌÔ‡ ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ Î·È √ÈÎÔÓÔÌÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘ ∞ıËÓÒÓ (√∆√∞∞) ÛÙËÓ ÚÒÙË ·˘Ù‹ ‰ÈÔÚÁ¿ÓˆÛË Ù˘ City Break Expo 2006 ÛÙÔ ∂ÏÛ›ÓÎÈ ‹Ù·Ó ȉȷ›ÙÂÚ· ‰˘Ó·ÌÈ΋. ™ÙÔ ÌÂٷ͇, ȉȷ›ÙÂÚÔ ÂӉȷʤÚÔÓ ·ÚÔ˘ÛÈ¿˙Ô˘Ó Ù· Û˘ÌÂÚ¿ÛÌ·Ù· Ô˘ ÚÔ·ÙÔ˘Ó ·fi ¤Ú¢ӷ ÂÚˆÙËÌ·ÙÔÏÔÁ›Ô˘, Ë ÔÔ›· Ú·ÁÌ·ÙÔÔÈ‹ıËΠηٿ ÙË ‰È¿ÚÎÂÈ· Ù˘ ÚÒÙ˘ ‰ÈÔÚÁ¿ÓˆÛ˘ Ù˘ City Break Expo 2006 ÛÙÔ ∂ÏÛ›ÓÎÈ Î·È ·ÊÔÚÔ‡Û ÛÙËÓ ÂÈÎfiÓ· Ô˘ ¤¯Ô˘Ó 100 Â·ÁÁÂÏ̷ٛ˜ ÙÔ˘ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÔ‡ ÙÔ̤·, ηıÒ˜ ÙfiÛÔÈ ‹Ù·Ó fiÛÔÈ Û˘ÌÏ‹ÚˆÛ·Ó ÙÔ Û¯ÂÙÈÎfi ÂÚˆÙËÌ·ÙÔÏfiÁÈÔ, ÁÈ· ÙËÓ ∞ı‹Ó· ˆ˜ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎfi ÚÔÔÚÈÛÌfi. Ÿˆ˜ Á›ÓÂÙ·È Ê·ÓÂÚfi Î·È ·fi ÙÔÓ Û¯ÂÙÈÎfi ›Ó·Î·, ÔÈ 40 ·fi ÙÔ˘˜ 100 Â·ÁÁÂÏ̷ٛ˜ ÙÔ˘ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡ Ô˘ ·¿ÓÙËÛ·Ó ‰ÂÓ Â›¯·Ó Î·Ó ÂÈÛÎÂÊÙ›, ÙÔ˘Ï¿¯ÈÛÙÔÓ Ì¤¯ÚÈ ÙÔÓ ÂÚ·Ṳ̂ÓÔ πÔ‡ÓÈÔ, ÙËÓ ∞ı‹Ó·. øÛÙfiÛÔ, ÙÔ 97% ÙˆÓ ÂÚˆÙËı¤ÓÙˆÓ Û˘ÌʈÓÔ‡Ó fiÙÈ Ë ∞ı‹Ó· Â›Ó·È ¤Ó·˜ ÚÔÔÚÈÛÌfi˜ ÔÏÈÙÈÛÙÈÎÔ‡ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡, ÙÔ 96% ÂÍ ·˘ÙÒÓ ¯·Ú·ÎÙËÚ›˙Ô˘Ó ÙËÓ ∞ı‹Ó· ˆ˜ ÌÈ· fiÏË ÌÔÓÙ¤ÚÓ· Ì ۇÁ¯ÚÔÓ˜ ˘Ô‰Ô̤˜, ÂÓÒ Î·ıÔÏÈ΋ Â›Ó·È Ë ·Ú·‰Ô¯‹ ÙÔ˘ ÁÂÁÔÓfiÙÔ˜ fiÙÈ Ë ∞ı‹Ó· ‰È·ı¤ÙÂÈ ÈÛ¯˘Ú¿ ÌÓËÌ›· – ۇ̂ÔÏ· (100% ÙˆÓ ··ÓÙ‹ÛˆÓ). ∂›Û˘, ÙÔ 73% ÙˆÓ ÂÚˆÙËı¤ÓÙˆÓ ‰‹ÏˆÛ·Ó fiÙÈ ÚÔÙ›ıÂÓÙ·È Ó· ÚÔÙ›ÓÔ˘Ó, ÛÙÔ Ï·›ÛÈÔ ÙˆÓ Â·ÁÁÂÏÌ·ÙÈÎÒÓ ÙÔ˘˜ Â·ÊÒÓ, ÙËÓ ∞ı‹Ó· ˆ˜ city break ÚÔÔÚÈÛÌfi, ÂÓÒ ÙÔ 56% ÙˆÓ ›‰ÈˆÓ Â·ÁÁÂÏÌ·ÙÈÒÓ ÙÔ˘ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡ ıˆÚÔ‡Ó fiÙÈ Ù· ÍÂÓԉԯ›· Ù˘ ÂÏÏËÓÈ΋˜ ÚˆÙÂ‡Ô˘Û·˜ ÚÔÛʤÚÔ˘Ó ·ÓÙ·ÁˆÓÈÛÙÈΤ˜ ÙÈ̤˜, ·Ó Î·È ˘¿Ú¯ÂÈ Î·È ¤Ó· 10% ÙˆÓ ›‰ÈˆÓ ÂÚˆÙËı¤ÓÙˆÓ Ô˘ ‰‹ÏˆÛ·Ó fiÙÈ ÔÈ ÙÈ̤˜ ÙˆÓ ·ıËÓ·˚ÎÒÓ ÍÂÓԉԯ›ˆÓ Â›Ó·È ·˘ÍË̤Ó˜. ∞Í›˙ÂÈ Ó· ÛËÌÂȈı› fiÙÈ ÛÙÔ Ï·›ÛÈÔ Ù˘ Û˘ÌÌÂÙÔ¯‹˜ ÙÔ˘˜ ÛÙËÓ ·Ú·¿Óˆ ŒÎıÂÛË, ÔÈ ÂÎÚfiÛˆÔÈ ÙÔ˘ √∆√∞∞ Ú·ÁÌ·ÙÔÔ›ËÛ·Ó ÛËÌ·ÓÙÈΤ˜ Â·Ê¤˜ Ì ÂÎÚÔÛÒÔ˘˜ Ù˘ ‰ÈÂıÓÔ‡˜ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ·ÁÔÚ¿˜, ÂÓÒ ÚÔÒıËÛ·Ó, Ì ÙË ‚Ô‹ıÂÈ· ÂÌÂÚÈÛÙ·ÙˆÌ¤ÓˆÓ Ê·Î¤ÏˆÓ Î·È ·ÚÔ˘ÛÈ¿ÛˆÓ, ÙÔ Ó¤Ô «ÚfiÛˆÔ» Ù˘ ÌÂÙ·ÔÏ˘Ìȷ΋˜ ∞ı‹Ó·˜.THEMA_athens city.

31-08-06

14:19

™ÂÏ›‰·54

∂Í¿ÏÏÔ˘, Ë ›‰È· Ë Û˘ÌÌÂÙÔ¯‹ ÙÔ˘ √∆√∞∞, ˘fi ÙËÓ È‰ÈfiÙËÙ· ÙÔ˘ Â›ÛËÌÔ˘ ̤ÏÔ˘˜, ÛÙÔ ÂÙ‹ÛÈÔ Û˘Ó¤‰ÚÈÔ ÙÔ˘ ∂˘Úˆ·˚ÎÔ‡ ¢ÈÎÙ‡Ô˘ ∆Ô˘ÚÈÛÙÈÎÒÓ √ÚÁ·ÓÈÛÌÒÓ ¶fiÏÂˆÓ (European Cities Tourism – ECT) Ô˘ ¤ÊÂÚ ÙÔÓ Ù›ÙÏÔ «∏ ∂˘ÚÒË Û˘Ó·ÓÙ¿ ÙËÓ ∞Û›·», ·ÂÙ¤ÏÂÛ ԢÛÈ·ÛÙÈο ÙÔ ÛËÌÂ›Ô ÂÎΛÓËÛ˘ ÌÈ·˜ Ó¤·˜ Î·È Û˘ÓÙÔÓÈṲ̂Ó˘ ÚÔÛ¿ıÂÈ·˜ ÁÈ· ÙËÓ ·Ó¿‰ÂÈÍË Ù˘ ∞ı‹Ó·˜ Û ‰ËÌÔÊÈÏ‹, ·ÛÙÈÎfi ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎfi ÚÔÔ-

ÚÈÛÌfi. ªÂ ÙÔ˘˜ Û˘ÁÎÂÎÚÈ̤ÓÔ˘˜ ʷΤÏÔ˘˜, ·Ó·‰ÂÈÎÓ˘fiÙ·Ó Ù· ·ÚÎÂÙ¿ ·Ó·‚·ıÌÈṲ̂ÓÔ ϤÔÓ ·ÛÙÈÎfi ÂÚÈ‚¿ÏÏÔÓ Ù˘ ∞ı‹Ó·˜, ηıÒ˜ Î·È ÙÔ ÂÌÏÔ˘ÙÈṲ̂ÓÔ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎfi ÚÔ˚fiÓ Ù˘, ÛÙÔȯ›· Ô˘ ηıÈÛÙÔ‡Ó ÙËÓ ÂÏÏËÓÈ΋ ÚˆÙÂ‡Ô˘Û· ÈηӋ Ó· ·Ó·‰Âȯı› ‰ÈÂıÓÒ˜ Û city break ÚÔÔÚÈÛÌfi ·ÍÈÒÛˆÓ. ™Â fi,ÙÈ ·ÊÔÚ¿ Ù¤ÏÔ˜ ÛÙÔÓ √ÚÁ·ÓÈÛÌfi ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ Î·È √ÈÎÔÓÔÌÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘ ∞ıËÓÒÓ (√∆√∞∞), ·˘Ùfi˜ ¤¯ÂÈ Û˘-

∏ ÂÈÎfiÓ· Ù˘ ∞ı‹Ó·˜ ˆ˜ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÔ‡ ÚÔÔÚÈÛÌÔ‡ Û 100 Â·ÁÁÂÏ̷ٛ˜ ÙÔ˘ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡, ÛÙÔ Ï·›ÛÈÔ Ù˘ 1˘ City Break Expo 2006 ¶ÔÛÔÛÙ¿ ‰ËÏÒÛÂˆÓ Î·È ·Ô‰Ô¯‹˜ ÙˆÓ ÎÚ›ÛÂˆÓ ÛÙÔ˘˜ 100 ÂÚˆÙËı¤ÓÙ˜ ¢ËÏÒÛÂȘ - ÎÚ›ÛÂȘ Û¯ÂÙÈο Ì ÙËÓ ∞ı‹Ó· ˆ˜ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎfi ÚÔÔÚÈÛÌfi

¶ÔÛÔÛÙ¿ ·Ô‰Ô¯‹˜ ÙˆÓ ‰ËÏÒÛÂˆÓ - ÎÚ›ÛÂˆÓ (%)

¢ÂÓ ¤¯ˆ ÂÈÛÎÂÊÙ› ̤¯ÚÈ ÙÒÚ· ÙËÓ ∞ı‹Ó·

40

Œ¯ˆ ÂÈÛÎÂÊÙ› ÙËÓ ∞ı‹Ó· ÚÈÓ ÙÔ 2004

85 (·fi fiÛÔ˘˜ ÙËÓ ¤¯Ô˘Ó ÂÈÛÎÂÊÙ›)

Œ¯ˆ ÂÈÛÎÂÊÙ› ÙËÓ ∞ı‹Ó· ηÏÔη›ÚÈ

56

Œ¯ˆ ÂÈÛÎÂÊÙ› ÙËÓ ∞ı‹Ó· ¿ÓÔÈÍË

25

Œ¯ˆ ÂÈÛÎÂÊÙ› ÙËÓ ∞ı‹Ó· ÁÈ· ÂȯÂÈÚËÌ·ÙÈÎÔ‡˜ ÏfiÁÔ˘˜

44

Œ¯ˆ ÂÈÛÎÂÊÙ› ÙËÓ ∞ı‹Ó· ÁÈ· ·Ó·„˘¯‹

44

∏ ∞ı‹Ó· ‰È·ı¤ÙÂÈ ÈÛ¯˘Ú¿ ÌÓËÌ›· – ۇ̂ÔÏ·

100

∏ ∞ı‹Ó· Â›Ó·È ÚÔÔÚÈÛÌfi˜ ÔÏÈÙÈÛÙÈÎÔ‡ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡

97

∏ ∞ı‹Ó· Â›Ó·È ÌÔÓÙ¤ÚÓ· fiÏË Ì ۇÁ¯ÚÔÓ˜ ˘Ô‰Ô̤˜

96

Œ¯ˆ Û˘ÓÂÚÁ·ÛÙ› Ì ŒÏÏËÓ˜ Ù·ÍȉȈÙÈÎÔ‡˜ Ú¿ÎÙÔÚ˜

41

Œ¯ˆ ıÂÙÈ΋ ÂÌÂÈÚ›· ·fi ÙË Û˘ÓÂÚÁ·Û›· ÌÔ˘ Ì ŒÏÏËÓ˜ Ù·ÍȉȈÙÈÎÔ‡˜ Ú¿ÎÙÔÚ˜ / ¶ÚÔÙ›ıÂÌ·È Ó· Û˘ÓÂÚÁ·ÛÙÒ Í·Ó¿

84 (·fi fiÛÔ˘˜ ¤¯Ô˘Ó ‹‰Ë Û˘ÓÂÚÁ·ÛÙ›)

√È ÙÈ̤˜ ÙˆÓ ·ıËÓ·˚ÎÒÓ ÍÂÓԉԯ›ˆÓ Â›Ó·È ·ÓÙ·ÁˆÓÈÛÙÈΤ˜

56

√È ÙÈ̤˜ ÙˆÓ ·ıËÓ·˚ÎÒÓ ÍÂÓԉԯ›ˆÓ Â›Ó·È ·˘ÍË̤Ó˜

10

¶ÚÔÙ›ıÂÌ·È Ó· ÚÔÙ›ӈ ÙËÓ ∞ı‹Ó· ÁÈ· ÚÔÔÚÈÛÌfi city break

73

¶ÚÔÙ›ıÂÌ·È Ó· ÚÔÙ›ӈ ÙËÓ ∞ı‹Ó· ÁÈ· ÚÔÔÚÈÛÌfi ηÏÔηÈÚÈÓÒÓ ‰È·ÎÔÒÓ

37

¶ÚÔÙ›ıÂÌ·È Ó· ÚÔÙ›ӈ ÙËÓ ∞ı‹Ó· ÁÈ· ÚÔÔÚÈÛÌfi Û ٷ͛‰È· ÎÈÓ‹ÙÚˆÓ

33

¶ËÁ‹: √∆√∞∞

ÛÙ·ı› ·fi ÙÔ ¢‹ÌÔ ∞ıËÓ·›ˆÓ, ÙÔ •ÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·Îfi ∂ÈÌÂÏËÙ‹ÚÈÔ, ÙÔ ™‡Ó‰ÂÛÌÔ ∂ÏÏËÓÈÎÒÓ ∆Ô˘ÚÈÛÙÈÎÒÓ ∂ȯÂÈÚ‹ÛˆÓ, ÙÔ ™‡Ó‰ÂÛÌÔ ÙˆÓ ÂÓ ∂ÏÏ¿‰È ∆Ô˘ÚÈÛÙÈÎÒÓ Î·È ∆·ÍȉȈÙÈÎÒÓ °Ú·Ê›ˆÓ, ·ÏÏ¿ Î·È ÙÔ ™‡Ó‰ÂÛÌÔ ∂ȯÂÈÚ‹ÛÂˆÓ §È·ÓÈ΋˜ ¶ÒÏËÛ˘ ∂ÏÏ¿‰·˜. ™Ùfi¯Ô˜ ÙÔ˘ √∆√∞∞ ›ӷÈ, Û‡Ìʈӷ Ì ٷ ›‰È· Ù· ÛÙÂϤ¯Ë ÙÔ˘, ÙÔ Ó· ÏÂÈÙÔ˘ÚÁ› ˆ˜ Ï·ÙÊfiÚÌ· Û˘ÓÂÚÁ·Û›·˜ fiÏˆÓ ÙˆÓ ·Ú·ÁfiÓÙˆÓ Ù˘ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ÔÈÎÔÓÔÌ›·˜ ÙfiÛÔ ÛÙËÓ fiÏË Ù˘ ∞ı‹Ó·˜, fiÛÔ Î·È ÛÙËÓ Â˘Ú‡ÙÂÚË ÂÚÈÔ¯‹ Ù˘ ∞ÙÙÈ΋˜. ∂ÈϤÔÓ, Ô Û˘ÁÎÂÎÚÈ̤ÓÔ˜ √ÚÁ·ÓÈÛÌfi˜ ¤¯ÂÈ ˆ˜ ·ÔÛÙÔÏ‹ ÙÔ Ó· ·Ó·‰Â›ÍÂÈ fiÛÔ ÂÚÈÛÛfiÙÂÚÔ ÌÔÚ›, ÙÔ Ó¤Ô Î·È Û‡Á¯ÚÔÓÔ «ÚfiÛˆÔ» Ù˘ ∞ı‹Ó·˜, ¤Ó· «ÚfiÛˆÔ» Ô˘ ı· Ù˘ ÂÈÙÚ¤„ÂÈ ÛÙÔ ¿ÌÂÛÔ Ì¤ÏÏÔÓ Ó· ·ÔÙÂϤÛÂÈ ¤Ó· ‰ËÌÔÊÈÏ‹ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎfi ÚÔÔÚÈÛÌfi ηı’ fiÏË ÙË ‰È¿ÚÎÂÈ· ÙÔ˘ ¤ÙÔ˘˜. ●

54

/ Ã∏ª∞ & ∆√Àƒπ™ª√™


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ - GLK - Cretan Resor t Hotels

Χρειαζόµαστε ξενοδοχεία πολυτελείας… Από τους πρωτεργάτες του Τουρισµού στη Κρήτη, ακούραστος και µε πρωτοποριακές ιδέες, ο Στέλιος Γιαννικάκης, αποτελεί το πρότυπο του Έλληνα ξενοδόχου. Με συνεχείς ανακαινίσεις, επεκτάσεις και εµπλουτισµό του προϊόντος που προσφέρει, βρίσκεται σε µια συνεχή κινητικότητα, συµβάλλοντας καθοριστικά στην βελτίωση του συνολικού προϊόντος που προσφέρει η Κρήτη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Χ&Τ» ο κ. Γιαννικάκης, τονίζει την ανάγκη δηµιουργίας ξενοδοχείων πολυτελείας, παραθέτοντας την «εικόνα» των ξενοδοχείων της Τουρκίας, η οποία µόνο µελαγχολία µπορεί να µας προκαλεί. Παράλληλα, τονίζει ότι φέτος επανήλθε στο προσκήνιο µετά από τρία χρόνια η γερµανική αγορά, ενώ υπογραµµίζει τα πολλά και σοβαρά προβλήµατα υποδοµής της µεγαλονήσου, µε πιο σηµαντικό όλων το τριτοκοσµικό αεροδρόµιο. Το πλήρες κείµενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Η φετινή χρονιά φέρνει πάλι στο προσκήνιο τη γερµανική αγορά, µετά από τρία χρόνια ύφεσης. Η Ρωσία και οι πρώην ανατολικές χώρες, κινούνται πολύ θετικά, αφού φρόντισαν έγκαιρα και συνήψαν αρκετές συµφωνίες «γκαραντί» µε µεγάλα αλλά και µικρά ξενοδοχεία για εξασφάλιση των κλινών και αποκλειστικότητα. Η Γαλλία από την οποία φάνηκε ότι περιµέναµε πολλά, ξεκίνησε δυνατά τον Χειµώνα χωρίς τελικά να πετύχει αυτό που όλοι περίµεναν. Παραµένει πάντοτε µία αξιόλογη και ενδιαφέρουσα, για την Κρήτη και γενικά για την Ελλά-

56 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

> Πώς εξελίσσεται η κίνηση κατά τη φετινή περίοδο στην Κρήτη; Η χρονιά είναι οπωσδήποτε καλύτερη από την περυσινή, αλλά και από τις προηγούµενες χρονιές των τελευταίων πέντε ετών. Υπάρχει µεγάλη παραλλακτικότητα µεταξύ των µεγάλων, τεσσάρων και πέντε αστέρων, ξενοδοχείων κι εκείνων των υπολοίπων κατηγοριών και διαµερισµάτων. Οι πληρότητες στα µεγάλα και τεσσάρων plus αστέρων ξενοδοχεία είναι πολύ µεγαλύτερες. Επίσης υπάρχει παραλλακτικότητα από περιοχή σε περιοχή. Τα Χανιά, π.χ. και το Ηράκλειο, ως νοµοί, έχουν υψηλότερες πληρότητες από το Ρέθυµνο και το Λασίθι. Το πόσο όµως καλή θα είναι αυτή η χρονιά, θα το δούµε στα τέλη Οκτωβρίου. Βέβαια, οι ενδείξεις για µια καλή τουριστική χρονιά άρχισαν από τον Χειµώνα, µε την αξιόλογη, µετά από χρόνια, παρουσία της χώρας µας στις εκθέσεις του εξωτερικού (φυσικά και της Κρήτης) που συµµετείχε σε περισσότερες από 25 διεθνείς εκθέσεις µε την έγκαιρη διαφήµιση, µε τη διάθεση ποσών για διαφήµιση όσων δεν είχαν διατεθεί την τελευταία δεκαετία µε την ίδρυση Υπουργείου Τουρισµού και µε την επαναδραστηριοποίηση του ΕΟΤ. Η συµµετοχή της Ελλάδας στις διάφορες εκθέσεις πριν, ήταν «ο φτωχός συγγενής» και αυτό σήµερα έχει αλλάξει. Όσον αφορά τις εξελίξεις ανά µήνα θα έλεγα ότι δυστυχώς, ο Απρίλιος και ο Μάιος δεν ήταν όπως τους περιµέναµε. Ο Ιούνιος, παρά το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ποδοσφαίρου, ήταν ένας πολύ καλός µήνας για όλους και φυσικά Ιούλιος και Αύγουστος κινούνται πολύ θετικά. Φυσιολογικά, Σεπτέµβριος και Οκτώβριος αναµένεται να είναι καλοί µήνες, ώστε να κλείσει η χρονιά θετικά, ειδικά µετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.


> Ποιες είναι οι εξελίξεις, όσον αφορά στα κανάλια διανοµής (συνεργασίες µε tour operators, απευθείας πωλήσεις, κ.λ.π.) και ποια είναι η εικόνα ανά αγορά; Δεν νοµίζω ότι άλλαξε κάτι στον τοµέα αυτό. Από τότε που η προσφορά είναι µεγαλύτερη από τη ζήτηση, οι Tour Operators έχουν «το πάνω χέρι». Πρόσφατα, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., κ. Μ. Φωκάς, ανέφερε ότι η υπάρχουσα ελληνική υποδοµή είναι για να δεχτεί 18 - 20 εκατ. τουρίστες, όταν ο αριθµός των τουριστών που υπολογίζεται ότι θα έρθει φέτος, θα κυµανθεί γύρω στα 14 εκατ., και αυτό δεν είναι καινούργιο. Το Καλοκαίρι του 1995, µε Πρωθυπουργό τον κ. Κ. Σηµίτη και υπουργό Ανάπτυξης την κα. Β. Παπανδρέου, είχε γίνει µια συνάντηση σε µεγάλο ξενοδοχείο στο Ρέθυµνο µε τους ξενοδόχους της περιοχής και τους εκπροσώπους τους των συνδικαλιστικών τους οργάνων απ’ όλη την Κρήτη και αναφέρθηκε τότε ότι η υπάρχουσα υποδοµή ήταν για 18,5 - 20 εκατ. τουρίστες κι ο αριθµός των αφίξεων ήταν γύρω στα 11 εκατ. Το µοντέλο του µαζικού τουρισµού ήταν και είναι το κυρίαρχο στον κρητικό τουρισµό, γεγονός που καθιστά έντονη

την εξάρτηση της τουριστικής κίνησης από τις αποφάσεις των µεγάλων Tour Operators του εξωτερικού και επηρεάζει την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια, η σχέση αυτή µε τους Tour Operators συνεχίζει να είναι σταθερή και σε πολλές περιπτώσεις αδιάρρηκτη, όταν τελευταία µάλιστα συνάπτονται αρκετές συµφωνίες «γκαραντί». Από την άλλη πλευρά κάθε επιχείρηση χωριστά, αλλά και οι φορείς µε τα marketing plan που εκπονούν, προσπαθούν να προσελκύσουν µεµονωµένους πελάτες ή γκρουπς και να στραφούν σε νέες µορφές εναλλακτικού τουρισµού, πράγµα που ιδιαίτερα στην Κρήτη έχει µεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Τέλος, το Internet συνεχώς κερδίζει έδαφος, είτε άµεσα σε πωλήσεις – κρατήσεις είτε έµµεσα βοηθώντας στην προώθηση των πωλήσεων. Η φετινή χρονιά φέρνει πάλι στο προσκήνιο τη γερµανική αγορά, µετά από τρία χρόνια ύφεσης. Η Ρωσία και οι πρώην ανατολικές χώρες, κινούνται πολύ θετικά, αφού φρόντισαν έγκαιρα και συνήψαν αρκετές συµφωνίες «γκαραντί» µε µεγάλα αλλά και µικρά ξενοδοχεία για εξασφάλιση των κλινών και αποκλειστικότητα. Η Γαλλία από την οποία φάνηκε ότι περιµέναµε πολλά, ξεκίνησε δυνατά τον Χειµώνα χωρίς τελικά να πετύχει αυτό που όλοι περίµεναν. Παραµένει πάντοτε µία αξιόλογη και ενδιαφέρουσα, για την Κρήτη και γενικά για την Ελλάδα, αγορά. Ήδη άρχισε η ζήτηση των γκρουπς για το 2007. Η άλλη µεγάλη αγορά, η αγγλική, κινείται µάλλον θετικά ειδικά µετά από την 15η Ιουλίου. Ολλανδία θετικά, Βέλγιο και Ιταλία στα ίδια περυσινά επίπεδα, συµπληρώνουν την ευρωπαϊκή κίνηση. Η ελληνική αγορά κινείται ως συνήθως µέσα στο διάστηµα 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου. > Τι νέο θα βρει φέτος ο επισκέπτης στα ξενοδοχεία σας; Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίστηκε η ανακαίνιση στα ξενοδοχεία της εταιρείας µας, στο Fodele Beach, στο Orion Hotel και στο Orion Prince Hotel στο Ρέθυµνο. Με γνώµονα την περαιτέρω καθιέρωσή µας, ως ποιοτικά ξενοδοχεία All Inclusive, ανακαινίσθηκαν ριζικά οι µπουφέδες στα εστιατόριο και τα Snack Bar. Μοντέρνοι και λειτουργικοί, σύµφωνα πάντα µε τις απαιτήσεις του συστήµατος HACCP, συντελούν στην ανάδειξη της προσπάθειας του τµήµατος της κουζίνας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

57


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Νέα µοντέρνα επίπλωση σε όλα πλέον τα δωµάτια του Fodele Beach και δηµιουργία χώρων για τα οικογενειακά δωµάτια, ηλεκτρικές κλειδαριές ασφαλείας, σύστηµα παρακολούθησης µε µνήµη των εκατό χτυπηµάτων εισόδου στο δωµάτιο, µε αποτέλεσµα την πλήρη ασφάλεια του δωµατίου, συµπληρώνουν το µεγαλύτερο κοµµάτι της ανακαίνισης. Για την ψυχαγωγία των παιδιών εξοπλίσαµε το mini club µε νέα παιχνίδια. Τέλος, το water park είναι ένα νέο project που θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους µικρούς και τους µεγάλους επισκέπτες µας. > Πιστεύετε ότι η νέα µεγάλη επένδυση του water park διαφοροποιεί το προϊόν του All Inclusive και τι προσδοκάτε από αυτή; Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το προϊόν All Inclusive, σε ξενοδοχεία πολυτελείας, πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται, να εµπλουτίζεται και να συµπληρώνεται µε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, προχωρήσαµε στην επένδυση του water park, του µεγαλύτερου σε ελληνικό ξενοδοχείο. Μελετήσαµε προσεκτικά το νέο αυτό προϊόν που αποτελείται από επτά νεροτσουλήθρες διαφόρων τύπων, έξι πισίνες και χώρους αναψυχής για εξακόσια άτοµα. Παρά το υψηλό κόστος της επένδυσης, ευελπιστούµε ότι προσθέτουµε αφ’ ενός κάτι νέο και ποιοτικό στις παροχές προς τους πελάτες µας και αφετέρου ότι θα βοηθηθούν έµµεσα οι πωλήσεις του ξενοδοχείου µας. Είναι γεγονός πλέον ότι το All Inclusive είναι το δηµοφιλέστερο προϊόν διακοπών για τις οικογένειες βασικά, αρκεί βέβαια να είναι ποιοτικό. > Ποιος είναι ο προγραµµατισµός στο κοµµάτι των συνεδριακών εκδηλώσεων και των incentives; Το Fodele Beach έχει µια παράδοση στα παγκόσµια συνέδρια και incentives. Η τοποθεσία του σε συνδυασµό µε τους κατάλληλους συνεδριακούς χώρους και το έµπειρο προσωπικό καθιστούν το Fodele Beach ιδανικό για κάθε µορφής εκδήλωση. Η βελτίωση των συνεδριακών µας χώρων, ο µοντέρνος εξοπλισµός και η συµµετοχή µας σε ειδικές εκθέσεις, παράλληλα µε τη διαφήµιση σε σχετικά µε συνέδρια έντυπα, βοηθούν τα µέγι-

58 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

στα στην επίτευξη των στόχων µας. > Ποιες είναι οι µελλοντικές σας κινήσεις; Πιστεύετε ότι τα ξενοδοχεία πολυτελείας αποτελούν την αγορά του µέλλοντος; Βλέπουµε το µέλλον αισιόδοξα. Έχουµε όραµα, ακολουθούµε το επιχειρηµατικό µας πλάνο προσεκτικά και σταθερά. Πιστεύουµε στο branding, προσπαθούµε να διεισδύσουµε στις αναδυόµενες αγορές, πιστεύουµε στην ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και στην υιοθέτηση νέων επιχειρηµατικών µοντέλων. Με κάθε τρόπο κάνουµε γνωστό το όνοµα του οµίλου µας, GLK - Cretan Resort Hotels, που κρύβει και τη φιλοσοφία µας για ανάπτυξη και δηµιουργία. Σίγουρα τα ξενοδοχεία πολυτελείας αποτελούν την αγορά του µέλλοντος, καθότι µε τις ανέσεις τους και την υψηλή παροχή υπηρεσιών προσελκύουν πελατεία υψηλής οικονοµικής στάθµης µε πολλαπλά οφέλη και για τη γύρω περιοχή. Με σεβασµό πάντα στο περιβάλλον και στην πολιτιστική µας κληρονοµιά, τα ξενοδοχεία πολυτελείας µε τις εγκαταστάσεις τους (spa, θαλασσοθεραπεία, γήπεδα τέννις, γκολφ, µαρίνες, αίθουσες συνεδρίων, χώροι αναψυχής), συντελούν στην ανάπτυξη πολλών κλάδων της οικονοµίας. Η Τουρκία που κατά τη γνώµη µας αποτελεί και τον µεγαλύτερό µας ανταγωνιστή ως χώρα, πέραν του γεγονότος ότι τα ξενοδοχεία της είναι της τελευταίας 15ετίας ενώ τα δικά µας της τελευταίας 40ετίας, στηρίζει την ανάπτυξή της στον τουρισµό στα τεσσάρων και πέντε αστέρων ξενοδοχεία της. Συγκεκριµένα, στην Αττάλεια υπάρχουν 931 µονάδες µε 338.000 κλίνες που ανήκουν σε 1.000 περίπου ξενοδόχους και αναλύονται σε 171 µονάδες 5* και 56 villages 5* (227 µονάδες συνολικά 5*, 169.000 κλίνες, (50% επί του συνόλου των κλινών και 24,4% επί του συνόλου των µονάδων), σε 225 µονάδες 4* 105.000 κλίνες, (31% επί του συνόλου των κλινών και 24,2% επί του συνόλου των µονάδων), συνολικά 452 µονάδες 4* και 5* που αντιπροσωπεύουν το 81% των κλινών και το 48,5% των µονάδων και 479 µονάδες είναι 3* και κάτω, µε 64.000 κλίνες και που αποτελούν το 19% των κλινών και το 51,5% των µονάδων. Τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ελλάδα για το έτος 2005 (Ξ.Ε.Ε. site www.grhotels.gr/statistics), είναι σε σύνολο 9.036 µονάδων, τα 155 είναι ΑΑ’ κατηγορίας (ποσοστό 1,7% περίπου), 944 είναι


Α’ κατηγορίας (ποσοστό 10,5%) και πιο συγκεκριµένα 1.099 µονάδες είναι Α’ και ΑΑ’ κατηγορίας (12,2%) και 7.937 είναι Β’, Γ’ και Δ’ κατηγορίας (ποσοστό 87,8% περίπου).

Από τα µέσα Οκτωβρίου σταµατούν τα δροµολόγια των charters, και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει επικοινωνία της Κρήτης µε την υπόλοιπη Ευρώπη και πολλές φορές ενώ συνεχίζεται η καλοκαιρία όλο τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο και υπάρχει ενδιαφέρον τουριστών για να επισκεφθούν την Κρήτη, δεν υπάρχει το µέσον µεταφοράς. Η έλλειψη εξειδικευµένου εργατικού προσωπικού και το υψηλό κόστος του. Είναι γνωστό ότι οι ανελαστικές δαπάνες την τελευταία δεκαετία έχουν ανέβει κατά 60% ενώ οι τιµές πακέτων δεν ανέβηκαν στα αντίστοιχα επίπεδα και στις περισσότερες περιπτώσεις αν δεν έµειναν οι ίδιες, είναι και χαµηλότερες λόγω του έντονου ανταγωνισµού που προκύπτει όπως και προηγουµένως αναφέρθηκε από την υπερπροσφορά. Είναι ακόµη γνωστό ότι στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισµού η µείωση των τιµών, πέραν της υποβάθµισης του παρεχόµενου προϊόντος έχει αποτέλεσµα την υποβάθµιση του επιπέδου των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα µε όλα τα επακόλουθα. Από τον ένα χρόνο στον άλλο παρατηρείται πέραν των ξενοδοχείων να διαµαρτύρονται όλα τα συναφή µε τον τουρισµό επαγγέλµατα ότι «κυκλοφορεί κόσµος, αλλά δεν αφήνει χρήµατα».

> Ποια είναι τα προβλήµατα που αντιµετωπίζετε στην Κρήτη; Σε να νησί µε τόσα πλεονεκτήµατα ως τουριστικός προορισµός, µε πλούσια πολιτιστική παράδοση, µε ιστορικά µνηµεία και τοπία φυσικού κάλλους από βουνό µέχρι θάλασσα, δεν λείπουν τα χρόνια προβλήµατα: • Έργα υποδοµής (αεροδρόµιο, λιµάνια, οδικοί άξονες) • Αεροµεταφορές (δεν υπάρχει η δική µας αεροπορική εταιρεία που να µεταφέρει φτηνά και συνεχώς τον κόσµο από την Ευρώπη) • Έντονη εποχικότητα (οι επτά µήνες έγιναν πέντε) • Αγορά εργασίας (έλλειψη εξειδικευµένου προσωπικού), ακριβό εργατικό κόστος • Προστασία του περιβάλλοντος • Έντονος ανταγωνισµός (πτώση τιµών, υποβάθµιση προϊόντος) • Ενεργειακό Το αεροδρόµιο του Ηρακλείου χαρακτηρίσθηκε από τον κ. Αβραµόπουλο στην τελευταία του επίσκεψη στο Ηράκλειο ως υπουργός Τουρισµού, τριτοκοσµικό. Από σχετική µελέτη του ΣΕΤΕ, πέραν της υποδοµής του σε χώρους αναµονής κ.λ.π., η δυναµικότητά του σε προσγειώσεις σε charters για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι εξαιρετικά περιορισµένη. Η πρώτη, δε, εντύπωση του τουρίστα µόλις φύγει από το αεροδρόµιο για να πάει στο ξενοδοχείο του, είναι η αθλιότητα του καταυλισµού των τσιγγάνων και δεν είναι σε θέση η Πολιτεία από τότε που εγκαταστάθηκαν, να το αντιµετωπίσει ως πρόβληµα. Στο λιµάνι του Ηρακλείου τελευταία γίνονται πάρα πολλές βελτιώσεις. Ο βόρειος οδικός άξονας, ο οποίος στο µεγαλύτερό του µέρος εξυπηρετεί την κίνηση των τουριστών είναι γεµάτος από παγίδες, είτε διότι κατασκευαστικά είναι ξεπερασµένος, είτε γιατί καθένας που έχει µια ιδιοκτησία που εφάπτεται σε αυτόν ανοίγει και µία προσπέλαση είτε γιατί το πρανές του αποτελεί βοσκότοπο κυρίως αιγοπροβάτων, το δε οδόστρωµά του χώρο ανάπαυσης αυτών.

> Ποια είναι η άποψή σας για τον επενδυτικό νόµο και ποιο θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας το καθεστώς ενίσχυσης των επενδύσεων; Σίγουρα ο πολυσυζητηµένος από πολλούς φορείς αναπτυξιακός νόµος µε κίνητρα για επενδύσεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία βοηθά τις τουριστικές περιοχές για ανάπτυξη της οικονοµίας µε υψηλότερους ρυθµούς καθότι η πελατεία των µονάδων αυτών είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των γνωστών µέχρι σήµερα ξενοδοχείων. Θεωρείται, ο πλέον σύγχρονος Αναπτυξιακός Νόµος απ’ όσους είχαν µέχρι σήµερα εφαρµοσθεί. Η πολεµική που δέχεται ο Νόµος αυτός από διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου (Ξ.Ε.Ε., Π.Ο.Ξ. και Σ.Ε.Τ.Ε.) για την επιδότηση των 5* ξενοδοχείων πριν γίνει ο επανακαθορισµός των περιοχών ισχύος των κινήτρων και ο χωροταξικός σχεδιασµός για τον τουρισµό, έχει υποκειµενικά κίνητρα γιατί είναι γνωστό το πόσο χρονοβόρες είναι αυτές οι διαδικασίες, ενώ το θέµα των επιδοτήσεων έχει «ηµεροµηνία λήξεως». Η αναγκαιότητα της κατασκευής νέων ξενοδοχειακών µονάδων Α και ΑΑ κατηγορίας προκύπτει και από τα στοιχεία που παραθέσαµε για την Τουρκία που αποτελεί, όπως αναφέρθηκε και προηγουµένως, την υπ’ αριθµό µία ανταγωνίστριά µας χώρα, αλλά και από τις πληρότητες που εξασφαλίζουν τα ξενοδοχεία αυτά έναντι των άλλων. Γενικά, από τα στοιχεία που έχουν δηµοσιευθεί τελευταία, σε έγκριτες εφηµερίδες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, κ.α.) ο τουρισµός για την Ελλάδα αποτελεί µε τα σηµερινά τουλάχιστον δεδοµένα, µαζί µε την ναυτιλία, µονόδροµο για τη µείωση του ποσοστού της ανεργίας, την αύξηση του εισερχοµένου συναλλάγµατος και µείωσης της αντίστοιχης ψαλίδας, δεδοµένου ότι εντάσσεται στον χώρο των υπηρεσιών που µαζί µε τον τραπεζικό χώρο και την σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία συµµετέχει κατά ποσοστό 60% στο Α.Ε.Π. και µε το δεδοµένο ότι τα αντίστοιχα εισοδήµατα από την Γεωργία και την Βιοµηχανία που παλαιότερα συµµετείχαν κατά υψηλό ποσοστό στο Α.Ε.Π. έχουν µειωθεί τα τελευταία χρόνια στο 50%.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

59


THEMA_X.E.E.

31-08-06

14:30

™ÂÏ›‰·60

£∂ª∞

¡¤· ÂÔ¯‹ ÁÈ· ÙÔ •ÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·Îfi ∂ÈÌÂÏËÙ‹ÚÈÔ ñ ∆È ÚÔ·Ó‹ÁÁÂÈÏÂ Ô Úfi‰ÚÔ˜ ÙÔ˘ •.∂.∂. ƒÈ˙ÈΤ˜ ·ÏÏ·Á¤˜ Î·È Î·ÈÓÔÙƠ̂˜ ÛÙËÓ ÔÚÁ¿ÓˆÛË Î·È ÏÂÈÙÔ˘ÚÁ›· ÙÔ˘ •ÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·ÎÔ‡ ∂ÈÌÂÏËÙËÚ›Ô˘ ∂ÏÏ¿‰Ô˜ ÚÔ·Ó‹ÁÁÂÈÏÂ Ô Â·ÓÂÎÏÂÁ›˜ Úfi‰ÚÔ˜ ÙÔ˘ •.∂.∂., Î. ª¿Î˘ ºˆÎ¿˜, ηٿ ÙË ‰È¿ÚÎÂÈ· Û˘Ó¤ÓÙ¢Í˘ ∆‡Ô˘. ∏ ‰È‡ڢÓÛË ÙÔ˘ ∂ÈÌÂÏËÙËÚ›Ô˘ Ì Ӥ· ̤ÏË ÙȘ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂȘ ·fi ÙÔÓ Â˘Ú‡ÙÂÚÔ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎfi ÙÔ̤· Î·È Ë Â͢Á›·ÓÛË ÙÔ˘ ÍÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·ÎÔ‡ ‰˘Ó·ÌÈÎÔ‡ Ì ÙË ‰È¢ı¤ÙËÛË, ÛÂ Û˘ÓÂÚÁ·Û›· Ì ÙÔ ˘Ô˘ÚÁÂ›Ô ∆Ô˘ÚÈÛÙÈ΋˜ ∞Ó¿Ù˘Í˘, ÙˆÓ ÔÏÂÔ‰ÔÌÈÎÒÓ ÂÎÎÚÂÌÔÙ‹ÙˆÓ ÙˆÓ ÍÂÓԉԯ›ˆÓ, Â›Ó·È ÛÙȘ ÚÔÙÂÚ·ÈfiÙËÙ˜ Ù˘ Ó¤·˜ ‰ÈÔ›ÎËÛ˘ ÙÔ˘ •.∂.∂..

√ Úfi‰ÚÔ˜ ÙÔ˘ •.∂.∂., Î. ª¿Î˘ ºˆÎ¿˜

√ÚÁ·ÓˆÙÈΤ˜ Î·È ÏÂÈÙÔ˘ÚÁÈΤ˜ ηÈÓÔÙƠ̂˜ fiˆ˜: «ÕÓÔÈÁÌ·» Û Ӥ· ̤ÏË ·fi ÙÔÓ Â˘Ú‡ÙÂÚÔ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎfi ÙÔ̤·, ‰È‡ڢÓÛË Ù˘ Û‡ÓıÂÛ˘ ÙÔ˘ ‰ÈÔÈÎËÙÈÎÔ‡ Û˘Ì‚Ô˘Ï›Ô˘ ÙÔ˘ •.∂.∂.. Î·È ·Ó·ÏÔÁÈÎfiÙÂÚË ÂÎÚÔÛÒËÛË ÙˆÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÒÓ ÂÚÈÔ¯ÒÓ Ù˘ ¯ÒÚ·˜ Û ·˘Ùfi, Û˘Óı¤ÙÔ˘Ó ÙÔ Ó¤Ô Ï·›ÛÈÔ ‰Ú¿Û˘ ÙÔ˘ ∂ÈÌÂÏËÙËÚ›Ô˘. µÂ‚·›ˆ˜, Û‡Ìʈӷ Ì ÙÔÓ Úfi‰ÚÔ ÙÔ˘ •.∂.∂., Î. ª¿ÎË ºˆÎ¿, ÔÈ fiÚÔÈ Î·È ÔÈ ÚÔ¸Ôı¤ÛÂȘ ÁÈ· fiÏÔ ·˘Ùfi ÙÔ Ó¤Ô Ú˘ıÌÈÛÙÈÎfi Ï·›ÛÈÔ ı· ÔÚÈÛÙÈÎÔÔÈËıÔ‡Ó Û ÌÂϤÙË ÛÙÚ·ÙËÁÈÎÔ‡ ۯ‰ȷÛÌÔ‡, Ô˘ ı· ÂÎÔÓ‹ÛÂÈ ÁÈ· ÏÔÁ·ÚÈ·ÛÌfi ÙÔ˘ •.∂.∂. ηٷÍȈ̤ÓË ÂÙ·ÈÚ›· Û˘Ì‚Ô‡ÏˆÓ Ì ‰ÈÂıÓ‹ ÂÌÂÈÚ›·. ∏ ÌÂϤÙË ı· ÚÔÙ›ÓÂÈ ÙÔ ÂӉ‰ÂÈÁ̤ÓÔ ÌÔÓÙ¤ÏÔ ÏÂÈÙÔ˘ÚÁ›·˜ ÁÈ· ÙÔ •ÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·Îfi ∂ÈÌÂÏËÙ‹ÚÈÔ Î·È ÙÔ Û¯¤‰ÈÔ ı· ÙÂı› Û ·ÓÔÈÎÙ‹ ‰È·‚ԇϢÛË Ì ٷ ̤ÏË ÙÔ˘ •.∂.∂., ÙÔ˘˜ ÂӉȷÊÂÚfiÌÂÓÔ˘˜ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÔ‡˜ ÊÔÚ›˜ Î·È ÙËÓ ¶ÔÏÈÙ›·, ÒÛÙ ÛÙË Û˘Ó¤¯ÂÈ· Ó· ‰ÚÔÌÔÏÔÁËıÔ‡Ó ÔÈ ··ÈÙÔ‡ÌÂÓ˜ ηٷÛÙ·ÙÈΤ˜ Î·È ÏÔÈ¤˜ ·ÏÏ·Á¤˜ Ô˘ ı· ‰È·ÌÔÚÊÒÛÔ˘Ó ÙË Ó¤· ÔÚÁ·ÓˆÙÈ΋ Î·È ÏÂÈÙÔ˘ÚÁÈ΋ ‰ÔÌ‹ ÙÔ˘ ∂ÈÌÂÏËÙËÚ›Ô˘. ¶·Ú¿ÏÏËÏ·, Ë ‰ÈÔ›ÎËÛË ÙÔ˘ •.∂.∂., ÚÔˆı› ÂÓ¤ÚÁÂȘ Î·È ‰Ú¿ÛÂȘ

60

/ Ã∏ª∞ & ∆√Àƒπ™ª√™

ÁÈ· ÙË ÛÙ‹ÚÈÍË ÙˆÓ ÌÈÎÚÔÌÂÛ·›ˆÓ ÍÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·ÎÒÓ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂˆÓ Î·È ÙˆÓ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂˆÓ Î¿ÌÈÓÁÎ. ªÂٷ͇ ·˘ÙÒÓ Â›Ó·È Î·È Ë ›‰Ú˘ÛË ∫¤ÓÙÚÔ˘ ™Ù‹ÚÈ͢ ªª∂ ÙÔ˘ ÎÏ¿‰Ô˘ Û ı¤Ì·Ù· ÂÂÓ‰‡ÛÂˆÓ Î·È Ì¿ÚÎÂÙÈÓÁÎ. «¶ÚÔ˜ ÙËÓ Î·Ù‡ı˘ÓÛË ·˘Ù‹ ı· ÂȉȈ¯ı› Ë Û˘Ó¤¯ÈÛË Ù˘ ÔÏÈÙÈ΋˜ ÙˆÓ ÂÓÈÛ¯‡ÛÂˆÓ Ì Ӥ· ¯ÚËÌ·ÙÔ‰ÔÙÈο ÂÚÁ·Ï›· Î·È ‰È¢ÎÔχÓÛÂȘ, ÚÔÛ·ÚÌÔṲ̂ӷ ÛÙȘ ȉȷÈÙÂÚfiÙËÙ˜ ÙÔ˘ ÍÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·ÎÔ‡ ÎÏ¿‰Ô˘, ÙfiÛÔ ÛÙ· Ï·›ÛÈ· ÙÔ˘ Ó¤Ô˘ ·Ó·Ù˘ÍÈ·ÎÔ‡ ÓfiÌÔ˘, fiÛÔ Î·È ÛÙ· ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù· Ô˘ ı· ‰È·ÌÔÚʈıÔ‡Ó ÛÙÔ ¢’ ∫¶™. ∆Ô ∫¤ÓÙÚÔ ™Ù‹ÚÈ͢ ı· Â›Ó·È ·ÚˆÁfi˜ Û οı ÚÔÛ¿ıÂÈ· ÂÎÛ˘Á¯ÚÔÓÈÛÌÔ‡ Î·È ÚÔÒıËÛ˘ ÙˆÓ ˆÏ‹ÛÂˆÓ Ì ÂÈÛÙËÌÔÓÈΤ˜ ÌÂıfi‰Ô˘˜ Î·È Û‡Á¯ÚÔÓ· ÂÚÁ·Ï›· Ì¿ÚÎÂÙÈÓÁλ, ›Â Ô Î. ºˆÎ¿˜. ∂ÈϤÔÓ, ÛÙȘ ‰Ú¿ÛÂȘ ÙÔ˘ •.∂.∂. ›ӷÈ: ñ ∏ ˘ÏÔÔ›ËÛË ÛÂÈÚ¿˜ ÚÔÁÚ·ÌÌ¿ÙˆÓ ÂÎ·›‰Â˘Û˘ Î·È Î·Ù¿ÚÙÈÛ˘ ÍÂÓÔ‰fi¯ˆÓ Î·È ÍÂÓÔ‰Ô¯Ô¸·ÏÏ‹ÏˆÓ Ì ¤ÌÊ·ÛË ÛÙË ‚Ȉ̷ÙÈ΋ ηٿÚÙÈÛË Î·È ÛÙ· ÂÎ·È‰Â˘ÙÈο Ù·Í›‰È· Û ÂȯÂÈÚ‹ÛÂȘ ÛÙËÓ ∂ÏÏ¿‰· Î·È ÛÙÔ Â͈ÙÂÚÈÎfi Ô˘ ·ÔÙÂÏÔ‡Ó ÚfiÙ˘· ÁÈ· ÙÔ Â›Â‰Ô ˘ËÚÂÛÈÒÓ Ô˘ ·Ú¤¯Ô˘Ó, ÙËÓ ÂÓۈ̿وÛË ˘„ËÏ‹˜ Ù¯ÓÔÏÔÁ›·˜ Î·È ÙËÓ ÚÔÛÊÔÚ¿ Ó¤ˆÓ ÚÔ˚fiÓÙˆÓ. ñ ∏ ËÏÂÎÙÚÔÓÈ΋ ‰ÈÎÙ‡ˆÛË Î·È ÙˆÓ 9.400 ÌÂÏÒÓ ÙÔ˘ •.∂.∂. Ì ÂȉÈÎfi ÚfiÁÚ·ÌÌ· ÚÔÛ·ÚÌÔṲ̂ÓÔ ÛÙȘ ȉȷÈÙÂÚfiÙËÙ˜ ÙˆÓ ÍÂÓԉԯ›ˆÓ Î·È ÙˆÓ Î¿ÌÈÓÁÎ. ∫·Ù¿ ÙË ‰È¿ÚÎÂÈ· Ù˘ Û˘Ó¤ÓÙ¢Í˘ ∆‡Ô˘, Ô Î. ºˆÎ¿˜ ·Ó·ÎÔ›ÓˆÛ ÙË Û‡ÛÙ·ÛË ÙÔ˘ ÔÚÁ·ÓÈÛÌÔ‡ FiloxeniaCert, Ô ÔÔ›Ô˜ ı· ‰ÒÛÂÈ ÛÙÔ ∂ÈÌÂÏËÙ‹ÚÈÔ ÙË ‰˘Ó·ÙfiÙËÙ· Ù˘ ηٿٷ͢ ÛÙȘ ηÙËÁÔڛ˜ ·ÛÙ¤ÚˆÓ, Ì ‚¿ÛË Ù· ‰ÈÂıÓ‹ ÚfiÙ˘·, ·Ú¤¯ÔÓÙ·˜ ·Ú¿ÏÏËÏ· ÙË Û¯ÂÙÈ΋ ÈÛÙÔÔ›ËÛË. √ FiloxeniaCert ı· ·Ú¤¯ÂÈ Â›Û˘ ÈÛÙÔÔÈ‹ÛÂȘ ηٿ ISO, HACCP, Î.Ï.. ∞ÎfiÌË, Ô Î. ºˆÎ¿˜ ˘ÔÁÚ¿ÌÌÈÛ fiÙÈ: «∆Ô •.∂.∂., ¤¯ÔÓÙ·˜ ÙÔ ÙÂÎÌ‹ÚÈÔ Ù˘ ·ÚÌÔ‰ÈfiÙËÙ·˜ ˆ˜ ıÂÛÌÈÎfi˜ Û‡Ì‚Ô˘ÏÔ˜ Ù˘ ¶ÔÏÈÙ›·˜ Û ı¤Ì·Ù· ÍÂÓÔ‰Ô¯›·˜, ı· ‰ÈÂΉÈ΋ÛÂÈ Ì ÙÔÓ ›‰ÈÔ ˙‹ÏÔ ÂÓÂÚÁfi Û˘ÌÌÂÙÔ¯‹ Î·È Ô˘ÛÈ·ÛÙÈÎfi ÚfiÏÔ Û fiÏ· Ù· fiÚÁ·Ó· Î·È ÙÔ˘˜ ÊÔÚ›˜ ÙÔ˘ ¢ËÌÔÛ›-


THEMA_X.E.E.

31-08-06

14:30

™ÂÏ›‰·61

Ô˘, Ô˘ ÂËÚ¿˙Ô˘Ó Ì ÙȘ ·ÔÊ¿ÛÂȘ ÙÔ˘˜ ÙËÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈ΋ ‰Ú·ÛÙËÚÈfiÙËÙ·».

™Â ‰È„‹ÊÈ· ÔÛÔÛÙ¿ ÔÈ ·Ê›ÍÂȘ ∆ËÓ ÂÎÙ›ÌËÛË fiÙÈ ÔÈ ·Ê›ÍÂȘ ·ÏÏÔ‰·ÒÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÒÓ ÂʤÙÔ˜ ÛÙË ¯ÒÚ· Ì·˜ ı· ·ÚÔ˘ÛÈ¿ÛÔ˘Ó ‰È„‹ÊÈÔ ÔÛÔÛÙfi ·‡ÍËÛ˘ Û ۯ¤ÛË Ì ¤Ú˘ÛÈ, ¤Î·ÓÂ Ô Î. ºˆÎ¿˜, ˘ÔÁÚ·ÌÌ›˙ÔÓÙ·˜ fiÙÈ, Ù· ̤¯ÚÈ Û‹ÌÂÚ· ÛÙÔȯ›· ÂÓÈÛ¯‡Ô˘Ó ÙËÓ ÂÎÙ›ÌËÛË ·˘Ù‹. √È Û˘Ó·ÏÏ·ÁÌ·ÙÈΤ˜, fï˜, ÂÈÛÚ¿ÍÂȘ, ÂÈÛ‹Ì·ÓÂ, ˘ÛÙÂÚÔ‡Ó Û ÌÂÁ·Ï‡ÙÂÚÔ ‚·ıÌfi, ·’ fiÛÔ ı· ·Ó¤ÌÂÓ ηÓ›˜ Ì ‚¿ÛË ÙÔ˘˜ Ú˘ıÌÔ‡˜ ·Ê›ÍˆÓ. «µÂ‚·›ˆ˜, ˘¿Ú¯Ô˘Ó ¯ÚÔÓÈΤ˜ ˘ÛÙÂÚ‹ÛÂȘ ÛÙȘ Û˘Ó·ÏÏ·ÁÌ·ÙÈΤ˜ ÂÈÛÚ¿ÍÂȘ ηÈ, ÂӉ¯Ô̤ӈ˜, ·˘ÍË̤ÓÔ ÛÙ·ÙÈÛÙÈÎfi ÛÊ¿ÏÌ·, ÏfiÁˆ Ù˘ Ó¤·˜ ÌÂıfi‰Ô˘ ˘ÔÏÔÁÈÛÌÔ‡. ∏ ‰È¿ÛÙ·ÛË ˆÛÙfiÛÔ Ô˘ ·Ú·ÙËÚÂ›Ù·È ÌÂٷ͇ ÙˆÓ Ú˘ıÌÒÓ ÌÂÙ·‚ÔÏ‹˜ ·Ê›ÍÂˆÓ Î·È Û˘Ó·ÏÏ·ÁÌ·ÙÈÎÒÓ ÂÈÛÚ¿ÍÂˆÓ ·ÔÙÂÏ› ÂͤÏÈÍË, ÙËÓ ÔÔ›· Ú¤ÂÈ Ó· Ï¿‚Ô˘Ì ÛÔ‚·Ú¿ ˘fi„Ë», ›Â Ô Î. ºˆÎ¿˜. ∞Ó·ÊÂÚfiÌÂÓÔ˜ ÛÙË Ú·Á‰·›· ·Ó¿Ù˘ÍË ÙÔ˘ all inclusive ÛÙ· ·Ú·ıÂÚÈÛÙÈο ÍÂÓԉԯ›· ‰˘Ó·ÌÈÎfiÙËÙ·˜ ¿Óˆ ·fi 150 ‰ˆÌ¿ÙÈ·, ÙfiÓÈÛ fiÙÈ ·ÔÙÂÏ› ÌÈ· Ù¿ÛË, Ô˘ ‰ÂÓ ¤¯ÂÈ ÂÍ·ÓÙÏ‹ÛÂÈ ·ÎfiÌË ÙË ‰˘Ó·ÌÈ΋ Ù˘. √ Úfi‰ÚÔ˜ ÙÔ˘ •.∂.∂. ÙfiÓÈÛ fiÙÈ: «Ô ÙÔ˘ÚÈÛÌfi˜ ‰ÂÓ ÎÈÓÂ›Ù·È Ì ·˘ÙfiÌ·ÙÔ ÈÏfiÙÔ. ∞ÔÙÂÏ› ̤Á· ÛÊ¿ÏÌ· Ù˘ ∫ÂÓÙÚÈ΋˜ ¢ÈÔ›ÎËÛ˘ Ó· ıˆÚ› fiÙÈ Ô ÙÔ˘ÚÈÛÌfi˜ ¤¯ÂÈ ¿ÚÂÈ ÙËÓ "·ÓËÊfiÚ·" ·ÓÂÈÛÙÚÂÙ›. ∏ "ηÙËÊfiÚ·" Â›Ó·È ·ÎÚÈ‚Ò˜ ‰›Ï·». ∫·È ¤ÊÂÚ ˆ˜ ·Ú¿‰ÂÈÁÌ·, Ù· ÚÔ‚Ï‹Ì·Ù· Ô˘ ÚԤ΢„·Ó ʤÙÔ˜ Ì ÙȘ ı·Ï¿ÛÛȘ ÌÂÙ·ÊÔÚ¤˜, Ù· ÔÔ›·, fiˆ˜ ¯·Ú·ÎÙËÚÈÛÙÈο ›Â, «Û ÌÈ· ¯ÚÔÓÈ¿ ˘„ËÏÒÓ ÚÔÛ‰ÔÎÈÒÓ, ˘ÔÛοÙÔ˘Ó Û ÌÂÁ¿ÏÔ ‚·ıÌfi ÙÔÓ ÙÔ˘ÚÈÛÌfi ÙˆÓ ÓËÛÈÒÓ, Ô˘ ÂÍ·ÚÙÒÓÙ·È ·ÔÎÏÂÈÛÙÈο ·fi ÙËÓ ·ÎÙÔÏÔ˚΋ Û‡Ó‰ÂÛË, ηıÒ˜ Î·È Ù· ÍÂÓԉԯ›· Ô˘ ·¢ı‡ÓÔÓÙ·È Î·Ù¿ ·ÚÈÔ ÏfiÁÔ ÛÙÔ˘˜ ŒÏÏËÓ˜ ÙÔ˘Ú›ÛÙ˜». ∫·È Û˘ÌÏ‹ÚˆÛÂ: «∆Ô ‚·ÛÈÎfi ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎfi Ì·˜ ÚÔ˚fiÓ ÂÍ·ÎÔÏÔ˘ı› Ó· ÛÙËÚ›˙ÂÙ·È ÛÙÔ ÙÚ›Ù˘¯Ô «‹ÏÈÔ˜, ı¿Ï·ÛÛ·, ÔÏÈÙÈÛÌÈ΋ ·Ú¿‰ÔÛË» Î·È fi,ÙÈ Û˘Ó‰¤ÂÙ·È Ì ·˘Ù¿. ∂Ô̤ӈ˜, ¯ÚÂÈ¿˙ÂÙ·È Ó· ·Ó·‰Â›ÍÔ˘Ì ٷ ÛÙÔȯ›· ·˘Ù¿ Î·È Ó· ÂÂÓ‰‡ÛÔ˘Ì ÛÙËÓ ÔÈfiÙËÙ· ÙÔ˘ ·ÓıÚÒÈÓÔ˘ ‰˘Ó·ÌÈÎÔ‡ Î·È ÙˆÓ ˘Ô‰ÔÌÒÓ. ∫·È Û’ ·˘Ù‹ ÙËÓ Î·Ù‡ı˘ÓÛË Â›Ó·È ·Ó¿ÁÎË Ó· ÛÙÔ¯Â‡Ô˘Ó ÔÈ ‰Ú¿ÛÂȘ Ù˘ ¶ÔÏÈÙ›·˜ Î·È Ù· ̤ÙÚ· ÙÔ˘ ¢’ ∫¶™».

«∂ÚÁ·Ï›Ի ‰È·ÊÔÚÔÔ›ËÛ˘ ÙÔ˘ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡ ÙÔ ¢’ ∫ ¶ ™ ™ÙË Û˘Ó¤ÓÙ¢ÍË ∆‡Ô˘ ·ÚÔ˘ÛÈ¿ÛıËÎ·Ó ÔÈ ı¤ÛÂȘ ÙÔ˘ •.∂.∂. ÁÈ· ÙÔ ¢’ ∫ÔÈÓÔÙÈÎfi ¶Ï·›ÛÈÔ ™Ù‹ÚÈ͢. √È ı¤ÛÂȘ ·˘Ù¤˜ ÂÛÙÈ¿˙ÔÓÙ·È ÚÔ˜ ÙȘ ·ÎfiÏÔ˘ı˜ ηÙ¢ı‡ÓÛÂȘ: ñ ™Ù‹ÚÈÍË ÙÔ˘ ‚·ÛÈÎÔ‡ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÔ‡ Ì·˜ ÚÔ˚fiÓÙÔ˜ «∏ ·ÂÍ¿ÚÙËÛË Ù˘ ¯ÒÚ·˜ ·fi ÙÔ ÌÔÓÙ¤ÏÔ ÙÔ˘ ÎÏ·ÛÈÎÔ‡ ·Ú·ıÂÚÈÛÙÈÎÔ‡ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡ ‰ÂÓ Â›Ó·È ÌÂÛÔÚfiıÂÛÌ· Ô‡Ù ÛÎfiÈÌË ·ÏÏ¿ Ô‡ÙÂ Î·È ÂÊÈÎÙ‹, ·ÊÔ‡ ·˘Ù‹ Ë ÌÔÚÊ‹ ÚÔÛÂÏ·ÂÈ ÙË Û˘ÓÙÚÈÙÈ΋ ÏÂÈÔÓfiÙËÙ· ÙˆÓ Ú·ÁÌ·ÙÈÎÒÓ Î·È ‰˘ÓËÙÈÎÒÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÒÓ Ì·˜. ™‹ÌÂÚ·, ˘ÔÏÔÁ›˙Ô˘Ì fiÙÈ Ô ·Ú·ıÂÚÈÛÙÈÎfi˜ ÙÔ˘ÚÈÛÌfi˜ ·ÓÙÈÚÔÛˆ‡ÂÈ ¿Óˆ ÙÔ˘ 90% Ù˘ Û˘ÓÔÏÈ΋˜ ˙‹ÙËÛ˘ Ô˘ ÂΉËÏÒÓÂÙ·È ÚÔ˜ ÙË ¯ÒÚ· Ì·˜. ∆Ô ˙ËÙÔ‡ÌÂÓÔ ÂÔ̤ӈ˜ ‰ÂÓ Â›Ó·È Ó· ÛÙÚ·Ê› ÙÔ ÍÂÓÔ‰Ô¯ÂÈ·Îfi ‰˘Ó·ÌÈÎfi Ù˘ ¯ÒÚ·˜ Û ¿ÏÏ· ›‰Ë ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡, ·ÏÏ¿ Ó· ÌÂÙ·ÙÚ·Ô‡Ó Ù· ÌÈÎÚ¿ ÍÂÓԉԯ›· Û ÔÈÔÙÈο ηٷχ̷ٷ Ù‡Ô˘ ÌÔ˘Ù›Î, Ô˘ ı· ·¢ı‡ÓÔÓÙ·È Û ··ÈÙËÙÈÎÔ‡˜ ·Ú·ıÂÚÈÛÙ¤˜. °È’ ·˘Ùfi Â›Ó·È ÛÎfiÈÌÔ Ó· ÏËÊıÔ‡Ó Ì¤ÙÚ· ¿Ì‚Ï˘ÓÛ˘ Ù˘ ÂÔ¯ÈÎfiÙËÙ·˜ Î·È ÂÌÏÔ˘ÙÈÛÌÔ‡ ÙÔ˘ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÔ‡ ÚÔ˚fiÓÙÔ˜ οı ÚÔÔÚÈÛÌÔ‡ ÛÙ·

Ï·›ÛÈ· ÙˆÓ ÂÚÈÊÂÚÂÈ·ÎÒÓ ÚÔÁÚ·ÌÌ¿ÙˆÓ», ›Â Ô Î. ºˆÎ¿˜. ∫·È Û˘Ó¤¯ÈÛÂ: «∆Ô Ó¤Ô ∫¶™ ı· Ú¤ÂÈ Ó· Û˘ÁÎÂÓÙÚÒÛÂÈ ÙÔ˘˜ ‰È·ÙÈı¤ÌÂÓÔ˘˜ fiÚÔ˘˜ ÁÈ· ÙË ‰È·ÊÔÚÔÔ›ËÛË ÙÔ˘ ÚÔ˚fiÓÙÔ˜ ÛÙȘ ÌÔÚʤ˜ ÂΛӘ ÁÈ· ÙȘ Ôԛ˜ ˘Ê›ÛÙ·Ù·È Û˘ÁÎÚÈÙÈÎfi ÏÂÔÓ¤ÎÙËÌ· fi¯È ÌfiÓÔ Ì fiÚÔ˘˜ ÚÔÛÊÔÚ¿˜ ·ÏÏ¿ Î·È Ì fiÚÔ˘˜ Ú·ÁÌ·ÙÈ΋˜ ‰˘Ó·ÙfiÙËÙ·˜ ¿ÓÙÏËÛ˘ ÂÍÂȉÈÎÂ˘Ì¤Ó˘ ˙‹ÙËÛ˘. ŸÛÔÓ ·ÊÔÚ¿ ÛÙȘ ·ÚÂÌ‚¿ÛÂȘ, Ô˘ ·Ó·Ê¤ÚÔÓÙ·È Û ˘Ô‰Ô̤˜ ÌÔÚÊÒÓ ÙÔ˘ÚÈÛÌÔ‡, ÛÙȘ Ôԛ˜ Ë ¯ÒÚ· Ì·˜ ‰ÂÓ ‰È·ı¤ÙÂÈ ÈÛ¯˘Úfi Û˘ÁÎÚÈÙÈÎfi ÏÂÔÓ¤ÎÙËÌ· (.¯. ¯ÈÔÓÔ‰ÚÔÌ›·), Î·È ÂÔ̤ӈ˜ ‰ÂÓ ·¢ı‡ÓÔÓÙ·È Î·Ù’ ·Ú¯‹Ó Û ÂÈÛÂÚ¯fiÌÂÓÔ ÙÔ˘ÚÈÛÌfi, ‹ Û ˘Ô‰Ô̤˜ Ô˘ ‰ËÌÈÔ˘ÚÁ‹ıËÎ·Ó Û ÈηÓÔÔÈËÙÈÎfi ·ÚÈıÌfi ÛÙÔ Ï·›ÛÈÔ ÙÔ˘ µ Î·È ° ∫¶™ (ÔÚÂÈ‚·ÙÈο ÌÔÓÔ¿ÙÈ·, ηٷʇÁÈ·, Î.Ï.) ı· Ú¤ÂÈ Ó· Á›ÓÔ˘Ó Ì ۯÂÙÈ΋ ÊÂȉÒ, ˆ˜ ÚÔ˜ Ù· ÎÔÓ‰‡ÏÈ· Ô˘ ı· ‰È·ÙÂıÔ‡Ó, ηıfiÛÔÓ Ù· ‰È·ÎÈÓÔ‡ÌÂÓ· ÌÂÁ¤ıË ˙‹ÙËÛ˘ Â›Ó·È Ôχ ÌÈÎÚ¿». ™ÙË Û˘Ó¤¯ÂÈ·, ·Ó·ÊÂÚfiÌÂÓÔ˜ ÛÙËÓ ÔÏÈÙÈ΋ ÂÓ›Û¯˘Û˘ Ù˘ ηٷÛ΢‹˜ Ó¤ˆÓ ÎÏÈÓÒÓ, Ô Úfi‰ÚÔ˜ ÙÔ •.∂.∂. ›Â: «∞ÔÙÂÏ› ÂÔ›ıËÛ‹ Ì·˜ fiÙÈ ÙÔ ˘ÊÈÛÙ¿ÌÂÓÔ ‰˘Ó·ÌÈÎfi ÌÔÚ› ¿ÓÂÙ· Ó· ηχ„ÂÈ Ôχ ÌÂÁ·Ï‡ÙÂÚË ˙‹ÙËÛË ·fi ·˘Ù‹ Ô˘ ÂΉËÏÒÓÂÙ·È Û‹ÌÂÚ·. ∫·Ù¿ Û˘Ó¤ÂÈ·, ˆ˜ «ÔÚıÔÏÔÁÈ΋ Î·È ÏÂÏÔÁÈṲ̂ÓË Â¤ÎÙ·ÛË Ù˘ ‰˘Ó·ÌÈÎfiÙËÙ·˜», fiˆ˜ ÙËÓ ÔÚ›˙ÂÈ ÙÔ ˘Ô˘ÚÁ›Ô, ı· ıˆÚÔ‡Û·Ì ÙËÓ ÂȉÔÙÔ‡ÌÂÓË ›‰Ú˘ÛË-Â¤ÎÙ·ÛË ÍÂÓԉԯ›ˆÓ ÌfiÓÔ ÂÎÙfi˜ ÙˆÓ ·ÓÂÙ˘ÁÌ¤ÓˆÓ ÙÔ˘ÚÈÛÙÈÎÒÓ ÂÚÈÔ¯ÒÓ ÁÈ· ÏfiÁÔ˘˜ ÂÚÈÊÂÚÂȷ΋˜ ·Ó¿Ù˘Í˘ Î·È ÛÙ‹ÚÈ͢ Ù˘ ··Û¯fiÏËÛ˘ Û ı‡Ï·Î˜ ˘„ËÏ‹˜ ·ÓÂÚÁ›·˜. ¢ÂÓ ıˆÚԇ̠«ÏÂÏÔÁÈṲ̂ÓË Â¤ÎÙ·ÛË» ÙË ‰ËÌÈÔ˘ÚÁ›· Ó¤ˆÓ ÍÂÓԉԯ›ˆÓ Ì ‚¿ÛË ÙËÓ ÈÛ¯‡Ô˘Û· ∫À∞, Ô˘ ÂÈÙÚ¤ÂÈ ÙËÓ ÂȯÔÚ‹ÁËÛË ÂÓÙ¿ÛÙÂÚˆÓ Ó¤ˆÓ ÍÂÓԉԯ›ˆÓ Û fiÏË ÙË ¯ÒÚ·». ™¯ÔÏÈ¿˙ÔÓÙ·˜ ÙÔÓ ·Ó·Ù˘ÍÈ·Îfi ÓfiÌÔ, Ô Î. ºˆÎ¿˜ ÙfiÓÈÛÂ: «√ ·Ó·Ù˘ÍÈ·Îfi˜ ÓfiÌÔ˜ Î·È Ù· ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù· ÂÓ›Û¯˘Û˘ ÙˆÓ ªª∂ ÙÔ˘ ÎÏ¿‰Ô˘ ı· Ú¤ÂÈ Ó· ·Ú·Ì›ÓÔ˘Ó ˆ˜ ¤¯Ô˘Ó fiÛÔÓ ·ÊÔÚ¿ ÛÙ· ÔÛÔÛÙ¿ ÂȯÔÚ‹ÁËÛ˘ ÙˆÓ ÂÂÓ‰‡ÛˆÓ. ¶Ú¤ÂÈ fï˜ Ó· ÂÍ·ÏÂÈÊıÔ‡Ó ÔÈ ÂÚÈÔÚÈÛÌÔ›, Ô˘ ÈÛ¯‡Ô˘Ó Û‹ÌÂÚ· ÁÈ· Ù· ¶∂¶, fiÛÔÓ ·ÊÔÚ¿ ÛÙË ‰˘Ó·ÌÈÎfiÙËÙ· Î·È ÙËÓ Î·ÙËÁÔÚ›· ·ÛÙ¤ÚˆÓ Î·È Ó· ÙÂı› ÔÚÔÊ‹ ˆ˜ ÚÔ˜ ÙÔ ‡„Ô˜ ÙÔ˘ ÂȯÔÚËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÚÔ¸ÔÏÔÁÈÛÌÔ‡ ÛÙ· ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù· ÂÎÛ˘Á¯ÚÔÓÈÛÌÔ‡ Î·È Â¤ÎÙ·Û˘». ∆¤ÏÔ˜, Ô Î. ºˆÎ¿˜ ÂÈÛ‹Ì·Ó fiÙÈ, ÔÈ ‰Ú¿ÛÂȘ Ô˘ ·¢ı‡ÓÔÓÙ·È Û fiÏÔ˘˜ ÙÔ˘˜ ·Ú·ÁˆÁÈÎÔ‡˜ ÎÏ¿‰Ô˘˜ ı· Ú¤ÂÈ Ó· Â›Ó·È ÂÍÂȉÈÎÂ˘Ì¤Ó˜ Û‡Ìʈӷ Ì ÙȘ ȉȷÈÙÂÚfiÙËÙ˜ ÙÔ˘ ÙÔ̤· Î·È Ó· ÚÔ‚ÏÂÊıÔ‡Ó ÂȉÈΤ˜ ‰Ú¿ÛÂȘ ÁÈ· ÙÔÓ ÙÔ˘ÚÈÛÌfi, ‰Â‰Ô̤ÓÔ˘ fiÙÈ Ù· ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓ· ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù· ‰ÂÓ ÈηÓÔÔ›ËÛ·Ó ÙȘ ‰˘Ó·ÙfiÙËÙ˜ ÙÔ˘ ÙÔ̤· Î·È ‰ÂÓ Î¿Ï˘„·Ó ÙȘ ·Ó¿ÁΘ ÙÔ˘. µÂ‚·›ˆ˜, Ô Úfi‰ÚÔ˜ ÙÔ˘ •.∂.∂. ÙfiÓÈÛ ˆ˜ ı· ‹Ù·Ó ÛÎfiÈÌÔ, ÚÈÓ ÙËÓ ÔÚÈÛÙÈÎÔÔ›ËÛË ÙˆÓ Ì¤ÙÚˆÓ ÙÔ˘ ¢ã ∫ ¶ ™, Ó· ‰ÈÂÚ¢ÓËıÔ‡Ó ÌÂ Û˘ÛÙËÌ·ÙÈÎfi ÙÚfiÔ, ÔÈ ·ÛÙÔ¯›Â˜, ÔÈ Ï·Óı·Ṳ̂Ó˜ ·ÚÂÌ‚¿ÛÂȘ Î·È ÔÈ ÏfiÁÔÈ ·ÔÙ˘¯›·˜ ‹ ÂÁηٿÏÂȄ˘ ̤ÙÚˆÓ/‰Ú¿ÛÂˆÓ ÙÔ˘ ∂¶∞¡ (∆Ô˘ÚÈÛÙÈÎfi˜ ∆Ô̤·˜) Î·È ÙˆÓ ¶∂¶, ÒÛÙ ӷ ÌËÓ Â·Ó·ÏËÊıÔ‡Ó Ù· ›‰È· Ï¿ıË Î·È ÔÈ ÁÚ·ÊÂÈÔÎÚ·ÙÈΤ˜ ·Á΢ÏÒÛÂȘ. ●

Ã∏ª∞ & ∆√Àƒπ™ª√™ /

61


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-12 84

28-03-06 15:01:35


∞ÓÒÓ˘ÌÔ-12 85

28-03-06 15:02:58


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σίφνος: Είναι «must» Στενά σοκάκια, που τα καλοκαίρια σφύζουν από ζωή, κάτασπρα σπίτια µε περιποιηµένες αυλές, αλλά και επαύλεις, που παραδίδουν στον επισκέπτη µαθήµατα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, εκκλησάκια διάσπαρτα σε όλο το νησί, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες όπου προσφέρεται σιφνέικη κουζίνα, λιµανάκια µε πολλή κίνηση και φόντο τα δεµένα σκάφη, αµµώδεις παραλίες. Αυτή είναι η Σίφνος. Ένα από τα πιο κοσµοπολίτικα νησιά, που «φοριέται» πολύ τα τελευταία χρόνια. Το «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» επισκέφθηκε το νησί και παρουσιάζει ορισµένα από τα must, σε επίπεδο διαµονής, σίτισης και διασκέδασης.

Verina Suites, Pool & Bar: Διαµονή και διασκέδαση δίπλα στη θάλασσα

Petali Village Hotel: Το ξενοδοχείο που το όνοµά του σηµαίνει «µικρό πετρώδες ύψωµα» Στην ανεβασιά από Απολλωνία προς Αρτεµώνα βρίσκεται το Πετάλι, ένα από τα οµορφότερα ξενοδοχεία των Κυκλάδων. Από τις φροντισµένες αυλές του και τα φιλόξενα µπαλκόνια των δωµατίων, βλέπει κανείς τη µαγευτική θέα του νησιού προς την ανατολή. Ένας πίνακας ιδιαίτερης οµορφιάς, όπου πέρα από τα άσπρα χωριά, τις εκκλησίες µε τους µπλε τρούλους και τους καταπράσινους ελαιώνες, απλώνεται το φωτεινό µπλε της Αγαιοπελαγίτικης θάλασσας. Στα άνετα δωµάτια και τους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου δεν λείπουν οι ανέσεις που αποζητάµε στις διακοπές µας, αλλά και ένα µοναδικό εστιατόριο στο οποίο ο φιλοξενούµενος µπορεί να απολαύσει το δείπνο του κάτω από τον έναστρο ουρανό.

64 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Πλατύ Γιαλός είναι µια µεγάλη, όµορφη, αµµώδης παραλία, µε γωνιές διασκέδασης για «όλα τα γούστα». Παραδοσιακές, ήσυχες και οικογενειακές, ethnic ή νεανικές και µοντέρνες, οι επιλογές στον Πλατύ Γιαλό είναι ατελείωτες. Σε µια ήσυχη γωνιά 50 µ. από την παραλία, περιτριγυρισµένο από ελιές, βρίσκεται το νεόκτιστο συγκρότηµα Verina. Το πρώτο που αντικρίζει κάποιος µπαίνοντας στο συγκρότηµα είναι η πισίνα και ο όµορφος περιβάλλον χώρος που προκαλεί τον επισκέπτη όλη την ηµέρα να κολυµπήσει, ν’ απολαύσει δροσερά ποτά να γευµατίσει ελαφρά και ν’ ακούσει ευχάριστη, καλοκαιρινή µουσική. Τα δωµάτια ξεχωρίζουν για τις λιτές τους γραµµές, τα χτιστά κρεβάτια και τη διακόσµησή τους. Άρτια εξοπλισµένα, τα διαµερίσµατα παρέχουν όλες τις ανέσεις µιας µόνιµης, µοντέρνας


κατοικίας -δορυφορική τηλεόραση, CD-player, δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, χρηµατοκιβώτιο, ψυγείο, κ.λπ.– για όσους δεν θέλουν να αποχωρισθούν τις ανέσεις του σπιτιού τους. Ένας χώρος µε χαρακτήρα νεανικό που προσφέρεται και για ιδανικές, οικογενειακές διακοπές.

Οδός Ονείρων: «Ονειρεµένες» γεύσεις στη Σίφνο

Στην Απολλωνία, στο περίφηµο «στενό» σε µια όµορφη κυκλαδίτικη, θεατρική αυλή, βρίσκεται ένας παράδεισος γεύσεων. Στο µικρό και προσεγµένο εστιατόριο ο πελάτης-φιλοξενούµενος µπορεί να γευθεί ό,τι πιο νόστιµο προσφέρει η Μεσογειακή γη και θάλασσα, µαγειρεµένο σε παραδοσιακούς φούρνους και αρωµατισµένο µε φρέσκα βότανα και ντόπιο κρασί. Το γεύµα ολοκληρώνεται µε γλυκές, ξεχασµένες γεύσεις που µοσχοµυρίζουν κανέλλα και σιφνέικο µέλι.

Τα «Βατράχια»: Μια ειδυλλιακή γωνιά για όλες τις ώρες Στα Σεράλια, στον πιο όµορφο, µικρό γιαλό της Σίφνου, κάτω από το κάστρο, βρίσκεται ένας φροντισµένος, µικρός χώρος φαγητού, µπάνιου και διασκέδασης. Ιδανικό στέκι για όσους αγαπούν τη θάλασσα και τις γεύσεις της και ψάχνουν ν’ ανακαλύψουν κρυµµένες, δύσβατες και πανέµορφες γωνιές. Κυριολεκτικά πάνω στο κύµα, ενδείκνυται για ν’ απολαύσει κάποιος τον πρωινό του καφέ, να πιει ούζο παίζοντας τάβλι, να χαλαρώσει στο ηλιοβασίλεµα µε µια κρύα µπύρα και να τελειώσει την ηµέρα του µε ωραία µουσική, κρασί, µεζέδες και ψάρι κάτω από τα αστέρια και µε παρέα την αύρα της θάλασσας.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Να προχωρήσουµε στην ίδρυση CVB Από τις πλέον δραστήριες «τουριστικές» οικογένειες της Κρήτης, η οικογένεια Οικονόµου, συµβάλλει σηµαντικά στο τουριστικό προϊόν του Ηρακλείου. Ο εκ των ιδιοκτητών της «Οικονόµου Α.Ε. Ξενοδοχειακές Τουριστικές Εµπορικές και Τεχνικές Επιχειρήσεις» κ. Γιάννης Οικονόµου, ο οποίος αποτελεί και µέλος της δεύτερης γενιάς, µίλησε στο Χ&Τ, σε αποκλειστική συνέντευξη. Ο κ. Οικονόµου, ο οποίος συµµετέχει στο συνδυασµό «Νέα Προοπτική» στις νοµαρχιακές εκλογές του Νοµού Ηρακλείου, τονίζει την σηµασία του συνεδριακού τουρισµού για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισµού της µεγαλονήσου, ενώ υπογραµµίζει τις µοναδικές υπηρεσίες του Galaxy προς τους πελάτες, ώστε να φύγουν µε τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί και την χώρα. Το πλήρες κείµενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Για να αναπτυχθεί βέβαια ο Συνεδριακός Τουρισµός στην περιοχή µας σε σοβαρά επίπεδα, πέρα από την παροχή αυτονόητων υποδοµών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου (αεροδρόµια, δρόµοι, µουσεία, επαγγελµατικές υπηρεσίες κ.λπ.), χρειάζεται η περιοχή να οργανωθεί σε επίπεδο CVB (Conventions and Visitors Bureau). Πιστεύω ότι µια τέτοια κίνηση θα ετύγχανε επικρότησης, από όλους τους τοπικούς επαγγελµατικούς φορείς.

66 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

> Ποια θα εκτιµούσατε σαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα του Galaxy Iraklio; Η Οικονόµου Α.Ε. µεταξύ άλλων δραστηριοτήτων έχει στην ιδιοκτησία και εκµετάλλευσή της δυο ξενοδοχειακές µονάδες πολυτελείας στην Κρήτη: Το Galaxy Iraklio που είναι ξενοδοχείο πόλεως 4ων αστέρων µε 140 δωµάτια στο Ηράκλειο και το Galaxy Villas, ένα παραδοσιακό resort µε 55 villas 4ων αστέρων στο Κουτουλουφάρι Χερσονήσου. Επίσης η οικογένειά µας έχει µετοχική συµµετοχή στο ξενοδοχείο Olympic 4ων αστέρων στο κέντρο του Ηρακλείου και στο The Crete Golf Club στη Χερσόνησο. Από την αρχή της λειτουργίας του το Galaxy Iraklio κατέχει κυρίαρχη θέση στην ανταγωνιστική ξενοδοχειακή αγορά του Ηρακλείου και θεωρείται το πλέον αναγνωρίσιµο και επιτυχηµένο ξενοδοχείο στην πόλη µε ισχυρό brand name. Ορισµένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα του Galaxy Iraklio είναι: • Η κορυφαία ποιότητα λειτουργίας µε εξαιρετικό customer satisfaction και value for money. • Η µοναδική αρχιτεκτονική του κτιρίου που προσφέρει ατµόσφαιρα city resort µε άπλετους εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους καθώς και την τεράστια πισίνα, µοναδική για τα δεδοµένα ξενοδοχείου πόλεως. Η αίσθηση που το ξενοδοχείο προκαλεί είναι εκπληκτική και το καθιστά ιδανικό προορισµό για business και leisure. • Η βολική τοποθεσία µε εύκολη πρόσβαση προς τα αξιοθέατα της πόλης, το επιχειρηµατικό κέντρο και τα µέσα συγκοινωνίας, χωρίς τη «βαβούρα» του


κέντρου. • Ο επαγγελµατισµός και η αφοσίωση των ανθρώπων του ξενοδοχείου, το κορυφαίο service και το εξαιρετικό φαγητό. > Τι µέρος των εσόδων σας καταλαµβάνουν τα Συνέδρια, οι Εκδηλώσεις και τα Incentives; Αρκετά µεγάλο, αλλά λόγω capacity όχι τόσο µεγάλο όσο θα επιθυµούσαµε. Κύριο µέληµα στα επενδυτικά µας πλάνα είναι η επέκταση των υπαρχόντων συνεδριακών εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου και γενικότερα η περαιτέρω στόχευση των συνεδρίων, εκδηλώσεων και incentives, ως βασικών πεδίων δραστηριοποίησης του ξενοδοχείου. Αυτή τη στιγµή διαθέτουµε µια ποικιλία εσωτερικών και εξωτερικών συνεδριακών χώρων και χώρων εκδηλώσεων. Όλοι είναι άρτια εξοπλισµένοι µε τα πιο σύγχρονα µέσα. Το όνοµά και η ποιότητά µας έχουν καταστήσει εξαιρετικά ανταγωνιστικούς στον τοµέα του Banqueting and Conference µε πιστούς επιχειρηµατικούς και µη πελάτες από την Κρήτη, την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό. > Τι «γεµίζει» τις ώρες των Συνέδρων κατά την παραµονή τους στην περιοχή του Ηρακλείου; Στο Galaxy Iraklio πιστεύουµε στο «λειτούργηµα» των Concierge Services κατά τη διαµονή των φιλοξενούµενών µας. Δίνουµε µεγάλη βαρύτητα στην ακριβή, δοκιµασµένη και ευφάνταστη παροχή βοήθειας στους πελάτες µας, προκειµένου να περάσουν καλά και να δηµιουργήσουν µια θετική και δίκαιη εικόνα για τον τόπο µας. Η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και γενικότερα η Κρήτη παρέχουν αµέτρητες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για κάθε προτίµηση πέρα από τα καθιερωµένα µεν απίθανα δε, ιστορικά και αρχαιολογικά µνηµεία. Δραστηριότητες από τους τοµείς της τέχνης, της φύσης, της ανθρώπινης παραγωγικής εργασίας (π.χ. ξεναγήσεις σε οινοποιία και ελαιοτριβεία) ή του αθλητισµού (χαρακτηριστικό παράδειγµα το γκολφ) είναι ιδανικές για την ολοκληρωµένη θετική εµπειρία και παραµονή των συνέδρων στον τόπο µας. > Θεωρείτε ότι ο Συνεδριακός Τουρισµός µπορεί να «ανα-


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ιδιωτικό Λύκειο στο Ηράκλειο και έχοντας ήδη αποφασίσει να σπουδάσω οικονοµικά στο London School of Economics, µεταφέρθηκα στο Λονδίνο όπου και έζησα για πέντε χρόνια. Αποφοίτησα από το LSE µε BSc Economic and Government το 1997 εργάστηκα για ενάµιση χρόνο για την InterContinental Hotels and Resorts και µετέπειτα µεταφέρθηκα στις ΗΠΑ για το MBA School of Hotel Administration Του Cornell University στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησα µε άριστα το 2000 µε ειδικότητα στο real estate και τις ξενοδοχειακές επενδύσεις. Παρέµεινα στις ΗΠΑ µέχρι το 2004 όπου εργάστηκα ως στέλεχος για τις Four Seasons Hotels and Resorts και Marriott International. Οι τοµείς ης εργασίας µου περιλάµβαναν operations αλλά κατά κύριο µέρος hotel development µε projects στη Βόρεια Αµερική και το εξωτερικό.

βαθµίσει» γενικότερα τον Τουρισµό της περιοχής σας; Αυτό εννοείται και είναι πλέον κοινότυπη η αναφορά του! Ο τουρισµός συνεδριακού τύπου περιλαµβάνει επισκεψιµότητα εξαιρετικά υψηλού οικονοµικού, κοινωνικού και µορφωτικού επιπέδου και µπορεί να συνεισφέρει σε πολλούς τοµείς του λεγόµενου τουριστικού οικονοµικού κυκλώµατος. Παράλληλα, η ανάπτυξη διαφοροποιηµένων µορφών τουρισµού θα µειώσει την εξάρτηση της περιοχής µας από τον παραθεριστικό τουρισµό µε ευεργετική συνέπεια τον περιορισµό του ρίσκου και των περιοδικών σηµαντικών διακυµάνσεων στην τουριστική κίνηση και στα έσοδα. Για να αναπτυχθεί βέβαια ο Συνεδριακός Τουρισµός στην περιοχή µας σε σοβαρά επίπεδα, πέρα από την παροχή αυτονόητων υποδοµών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου (αεροδρόµια, δρόµοι, µουσεία, επαγγελµατικές υπηρεσίες κ.λπ.), χρειάζεται η περιοχή να οργανωθεί σε επίπεδο CVB (Conventions and Visitors Bureau). Πιστεύω ότι µια τέτοια κίνηση θα ετύγχανε επικρότησης, από όλους τους τοπικούς επαγγελµατικούς φορείς (όπως η Ένωση Ξενοδόχων Νοµού Ηρακλείου στο ΔΣ της οποίας έχω την τιµή να συµµετέχω ως ταµίας). > Γυρίζοντας πίσω, θα θέλατε να µας πείτε για τον τόπο καταγωγής, τα παιδικά και νεανικά σας χρόνια; Γεννήθηκα το 1975 στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και µεγάλωσα. Η οικογένειά µου ήταν ήδη γνωστή στον τοµέα των ακινήτων και δραστηριοποιούνταν στα ξενοδοχεία από τη δεκαετία του ’70. Ο πατέρας µου είναι Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η µητέρα µου Κοινωνιολόγος Παντείου Πανεπιστηµίου. Ο αδελφός µου είναι νεότερος κατά 3 χρόνια και απόφοιτος Αεροναυπηγός του Queen Mary University of London. Μεγαλώσαµε σε ένα κλίµα που ευνοούσε την ευρύτητα του πνεύµατος και των εµπειριών µας και παρ’ ότι ζούσαµε από κοντά την «ξενοδοχειακή» ζωή δεν πιεστήκαµε να ακολουθήσουµε αυτόν τον κλάδο στις µετέπειτα σπουδές µας. Παράλληλα είχαµε την τύχη να ταξιδεύουµε αρκετά στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έτσι να διευρύνουµε τις παραστάσεις και εµπειρίες µας. Το 1992 αποφοίτησα από

68 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο οικονοµολόγος και πολιτικός επιστήµων Γιάννης Γ. Οικονόµου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1975. Είναι παντρεµένος µε την διεθνολόγο και καθηγήτρια κα Emily Allyn Trayes και περιµένουν τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού τον Οκτώβριο. Είναι αριστούχος απόφοιτος του London School of Economics and Political Science µε Bachelor of Science in Economics and Government (Honors). Επίσης είναι αριστούχος απόφοιτος του Cornell University, School of Hotel Administration µε MBA in Hospitality. Έχει διδακτική εµπειρία στο Cornell University, School of Hotel Administration στον τοµέα των ξενοδοχειακών επενδύσεων. Έχει σηµαντική εµπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως διευθυντικό στέλεχος µεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών οργανισµών: •Marriott International Corporation (Κεντρική Διοίκηση, Washington D.C.) •Senior Manager, Development Planning and Feasibility. Υπεύθυνος για την εξεύρεση και µελέτη επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης παγκοσµίως (The Ritz-Carlton, Bulgari Hotels and Resorts, Renaissance Hotels and Resorts, Marriott Hotels and Resorts, Ramada International). Η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 2,600 ξενοδοχεία ανά τον κόσµο και θεωρείται διεθνώς ως η µεγαλύτερη και σηµαντικότερη εταιρεία ξενοδοχειακών επενδύσεων και management. •Four Seasons Hotels and Resorts (Κεντρική Διοίκηση, Toronto Canada και Four Seasons Hotel Philadelphia, Pennsylvania) - Hotel Development και Operations Manager. Υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων της εταιρίας. Διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας. •Intercontinental Hotels and Resorts (London England) •Cosmosair Plc. (London England) Ο Γιάννης Γ. Οικονόµου, είναι εκ των ιδιοκτητών της Οικονόµου Α.Ε. Ξενοδοχειακές Τουριστικές Εµπορικές και Τεχνικές Επιχειρήσεις (Galaxy Iraklio Hotel, Galaxy Villas Hotel). Η εταιρεία έχει πολυετή καθιερωµένη παρουσία στην οικονοµία της Κρήτης µε δυναµική παρουσία στον ξενοδοχειακό τοµέα καθώς και στον τοµέα του real estate. Είναι επίσης εκ των ιδιοκτητών της Ολύµπικ Α.Ε. (Olympic Hotel, Ηράκλειο Κρήτης). •Το 2006 εξελέγη στο Διοικητικό Συµβούλιο τηςΈνωσης Ξενοδόχων Νοµού Ηρακλείου. •Είναι ενεργό µέλος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσµος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και του ΣΙΔ (Συµβούλιο Ιδεών κ’ Δράσης). •Μέλος του «Ye Hosts» Honorary Society of the Cornell Hotel School. •Μέλος του Cornell Hotel Society. •Μέλος του London School of Economics and Political Science Alumni Association. •Μέλος του American Hellenic Institute Washington D.C. •Είναι υποψήφιος Νοµαρχιακός Σύµβουλος Νοµού Ηρακλείου µε το Συνδυασµό Νέα Προοπτική (Νέα Δηµοκρατία).


THEMA_ACCOR

01-09-06

14:12

™ÂÏ›‰·69

™ÙÚ·ÙËÁÈ΋ Û˘ÓÂÚÁ·Û›· ÌÂٷ͇ ÙˆÓ ÂÙ·ÈÚÈÒÓ EAR Î·È WPO ¶ÈÔ Û˘ÁÎÂÎÚÈ̤ӷ, Ë Accor ·Ó·ÎÔ›ÓˆÛ ÙË Û˘ÓÂÚÁ·Û›· Ù˘ ÂÙ·ÈÚ›·˜ Employee Advisory Resource (EAR) - ̤ÏÔ˜ ÙÔ˘ ÔÌ›ÏÔ˘ Accor Î·È ÌÈ· ·fi ÙȘ ÎÔÚ˘Ê·›Â˜ ÂÙ·Èڛ˜ ÛÙËÓ µÚÂÙ·Ó›· ÁÈ· ÙËÓ ˘ÏÔÔ›ËÛË ¶ÚÔÁÚ·ÌÌ¿ÙˆÓ ÀÔÛÙ‹ÚÈ͢ ∞ÓıÚÒÈÓÔ˘ ¢˘Ó·ÌÈÎÔ‡ (∂∞P: Employee Assistance Programmes), ηıÒ˜ Î·È ÁÈ· ÙËÓ ·ÚÔ¯‹ ˘ËÚÂÛÈÒÓ ∂ÍÈÛÔÚÚfiËÛ˘ ∂·ÁÁÂÏÌ·ÙÈ΋˜ Î·È ¶ÚÔÛˆÈ΋˜ ∑ˆ‹˜ (WLB: Work–Life Balance) - Ì ÙËÓ ÂÙ·ÈÚ›· Workplace Options (WPO), ÙÔÓ ÌÂÁ·Ï‡ÙÂÚÔ ·ÚÔ¯¤· ÀËÚÂÛÈÒÓ WLB Ù˘ ∞ÌÂÚÈ΋˜ Î·È ÛËÌÂÚÈÓfi Û˘ÓÂÚÁ¿ÙË Ù˘ Accor Services. ∏ ÛÙÚ·ÙËÁÈ΋ ·˘Ù‹ Û˘ÓÂÚÁ·Û›· ı· ‰ÒÛÂÈ ÙË ‰˘Ó·ÙfiÙËÙ· ÛÙËÓ EAR Ó· ÂÂÎÙ›ÓÂÈ ¿ÌÂÛ· Î·È ·ÔÙÂÏÂÛÌ·ÙÈο ÙËÓ Î¿Ï˘„Ë ÙÔ˘ ÚÔÛˆÈÎÔ‡ ÙˆÓ ÔÏ˘ÂıÓÈÎÒÓ ÂÏ·ÙÒÓ Ù˘ Î·È ÂÎÙfi˜ µÚÂÙ·Ó›·˜. ∂›Û˘, ı· ÂÈÙÚ¤„ÂÈ ÛÙËÓ WPO Ó· ηχ„ÂÈ ÙÔ˘˜ ÂÏ¿Ù˜ Ù˘ ·ÁÎÔÛÌ›ˆ˜ Ì ˘ËÚÂۛ˜ WLB, ÛÙÔ˘˜ ÔÔ›Ô˘˜ Ù·˘Ùfi¯ÚÔÓ· ı· ÚÔÛʤÚÂÈ ‰˘Ó·ÙfiÙËÙ· ÚfiÛ‚·Û˘ Û ¤Ó· ¢ڇ ‰›ÎÙ˘Ô ·ÚÔ¯¤ˆÓ ˘ËÚÂÛÈÒÓ ∂∞ƒ. ∞˘Ù‹ Ë Û‡ÌÚ·ÍË ‰˘Ó¿ÌÂˆÓ ‰›ÓÂÈ ÛÙȘ ‰‡Ô ÂÙ·Èڛ˜ ÙËÓ Â˘Î·ÈÚ›· Ó· ÌÔÈÚ·ÛÙÔ‡Ó È‰¤Â˜, ‰˘Ó·ÙfiÙËÙ˜, Ù¯ÓÔÁÓˆÛ›· Î·È ˘Ô‰Ô̤˜, ÚÔÎÂÈ̤ÓÔ˘ Ó· ÚÔÛʤÚÔ˘Ó Ó¤· ηÈÓÔÙfiÌ· ÚÔ˚fiÓÙ· ÛÙȘ ‰‡Ô ‰˘Ó·ÌÈÎfiÙÂÚ˜ ·ÁÔÚ¤˜ ÁÈ· ÙȘ ˘ËÚÂۛ˜ WLB Î·È EAP, ÛÙȘ ∏¶∞ Î·È ÙËÓ ∂˘ÚÒË. ∏ Û˘ÓÂÚÁ·Û›· ·˘Ù‹ ÂÓÈÛ¯‡ÂÈ ÙËÓ ·ÁÎfiÛÌÈ· ÛÙÚ·ÙËÁÈ΋ Ù˘ Accor Services fiÛÔÓ ·ÊÔÚ¿ Ù· ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù· EAP/WLB, Ì ÛÙfi¯Ô Ó· ÚÔˆı‹ÛÂÈ ÎÔÈÓ¿ ÚfiÙ˘· ÔÈfiÙËÙ·˜/˘ËÚÂÛÈÒÓ Î·È Ù¯ÓÔÏÔÁÈο ÌÔÓ٤Ϸ, ÛÂ Û˘Ó‰˘·ÛÌfi Ì ÈÛ¯˘Ú‹ ÙÔÈ΋ ·ÚÔ˘Û›·. ∏ Accor Services ¤¯ÂÈ Û‹ÌÂÚ· ı˘Á·ÙÚÈΤ˜ ÂÙ·Èڛ˜ ·ÚÔ¯‹˜ ÚÔÁÚ·ÌÌ¿ÙˆÓ EAP/Work - Life ÛÙÔ ∏ӈ̤ÓÔ µ·Û›ÏÂÈÔ, ÛÙȘ ∏ӈ̤Ó˜ ¶ÔÏÈÙ›˜, ÛÙËÓ ∞˘ÛÙÚ·Ï›· Î·È ÙË °·ÏÏ›·. ∂ÈϤÔÓ, ÙÔ Ù·¯¤ˆ˜ ·Ó·Ù˘ÛÛfiÌÂÓÔ ‰ÈÂıÓ¤˜ ‰›ÎÙ˘Ô Û˘ÓÂÚÁ·ÙÒÓ Ù˘ ÂÈÙÚ¤ÂÈ ÛÙËÓ Accor Services Ó· ·Ú¤¯ÂÈ ¶ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù· ÀÔÛÙ‹ÚÈ͢ ∞ÓıÚÒÈÓÔ˘ ¢˘Ó·ÌÈÎÔ‡ (∂∞ƒ) Û ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ˜ ·fi 35 ¯ÒÚ˜, ‰ڷÈÒÓÔÓÙ·˜ ÙËÓ ËÁÂÙÈ΋ Ù˘ ı¤ÛË ÛÙËÓ ·ÁÎfiÛÌÈ· ·ÁÔÚ¿ ˘ËÚÂÛÈÒÓ ˘ÔÛÙ‹ÚÈ͢ ·ÓıÚÒÈÓÔ˘ ‰˘Ó·ÌÈÎÔ‡. ∏ Accor Services, ÚÔˆı› ÛÙËÓ ∂ÏÏ¿‰· ÙȘ ˘ËÚÂۛ˜ Ù˘ ÁÈ· ÙËÓ ÀÔÛÙ‹ÚÈÍË ÙÔ˘ ∞ÓıÚÒÈÓÔ˘ ¢˘Ó·ÌÈÎÔ‡ Ì ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù· ∂∞ƒ/WLB, ̤ۈ Ù˘ ÂÙ·ÈÚ›·˜ Û˘Ì‚Ô‡ÏˆÓ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂˆÓ Ergonomia, ÛÙÔ ÌÂÙÔ¯ÈÎfi ÎÂÊ¿Ï·ÈÔ Ù˘ ÔÔ›·˜ Û˘ÌÌÂÙ¤¯ÂÈ ·fi ÙÔ 2004.

Accor Services ● ∏ Accor Services ۯ‰ȿ˙ÂÈ, ·Ó·Ù‡ÛÛÂÈ Î·È ‰È·¯ÂÈÚ›˙ÂÙ·È Î·ÈÓÔÙfi̘ χÛÂȘ Û˘Ó‰˘¿˙ÔÓÙ·˜ ÙȘ ÚÔÛˆÈΤ˜ ÊÈÏÔ‰Ô͛˜ Î·È ÚÔÛ‰Ô˘ ÙˆÓ ÂÚÁ·˙ÔÌ¤ÓˆÓ Ì ÙÔ˘˜ ÛÙfi¯Ô˘˜ ·Ú·ÁˆÁÈÎfiÙËÙ·˜ ÙˆÓ ÂÚÁÔ‰ÔÙÒÓ. ¶ÂÚÈÛÛfiÙÂÚÔÈ ·fi 340.00 ÔÚÁ·ÓÈÛÌÔ› Î·È ÂÙ·Èڛ˜ Î·È ϤÔÓ ÙˆÓ 21 ÂηÙÔÌÌ˘Ú›ˆÓ ÂÚÁ·˙ÔÌ¤ÓˆÓ Û 35 ¯ÒÚ˜ οÓÔ˘Ó ¯Ú‹ÛË ÙˆÓ ˘ËÚÂÛÈÒÓ Ù˘. ∏ Accor Services ·Ó‹-

ª›· Ó¤· ÛÙÚ·ÙËÁÈ΋ Û˘ÓÂÚÁ·Û›· ÛÊÚ·Á›˙ÂÈ ÙËÓ ÔÚ›· Ù˘ Accor Services Î·È ÂÓÈÛ¯‡ÂÈ ÙËÓ ËÁÂÙÈ΋ Ù˘ ı¤ÛË ˆ˜ ·ÁÎfiÛÌÈÔ˜ ·ÚÔ¯¤·˜ ˘ËÚÂÛÈÒÓ ˘ÔÛÙ‹ÚÈ͢ ·ÓıÚˆ›ÓÔ˘ ‰˘Ó·ÌÈÎÔ‡. ¶ÚfiÎÂÈÙ·È ÁÈ· ÙË «Û˘ÌÌ·¯›·» ÌÂٷ͇ Ù˘ EAR, ̤ÏÔ˜ ÙÔ˘ ÔÌ›ÏÔ˘ Accor Î·È Ù˘ ·ÌÂÚÈηÓÈ΋˜ WPO. ÎÂÈ ÛÙÔ Accor Group, ¤Ó·Ó fiÌÈÏÔ ÂÙ·ÈÚÈÒÓ Ì ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ· ·fi € 7,2 ‰ÈÛÂηÙÔÌ̇ÚÈ· ¤ÛÔ‰· ·ÁÎÔÛÌ›ˆ˜.

Ergonomia ● H Ergonomia ‰ËÌÈÔ˘ÚÁ‹ıËΠ·fi ÙÔÓ ÂÚÁÔÓfiÌÔ Î. ∏Ï›· ª·ÓÔ‡ÙÛÔ Î·È ·fi ÙÔ 1992 Â›Ó·È ÁÓˆÛÙ‹ ÛÙȘ ÂÏÏËÓÈΤ˜ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂȘ ÁÈ· ÙȘ ÔÈÔÙÈΤ˜, ·ÍÈfiÈÛÙ˜ Î·È ·ÓÙ·Ô‰ÔÙÈΤ˜ ˘ËÚÂۛ˜ Ù˘ ÛÙÔ˘˜ ÂȉÈÎÔ‡˜ ÙÔÌ›˜ Ù˘ ·ÛÊ¿ÏÂÈ·˜ Î·È ˘Á›·˜ Ù˘ ÂÚÁ·Û›·˜, ηıÒ˜ Î·È ÙÔ˘ ÂÚÁÔÓÔÌÈÎÔ‡ ۯ‰ȷÛÌÔ‡ ¯ÒÚˆÓ/ı¤ÛÂˆÓ ÂÚÁ·Û›·˜. ™‹ÌÂÚ· ηχÙÂÈ ÂÚÈÛÛfiÙÂÚÔ˘˜ ·fi 100.000 ÂÚÁ·˙Ô̤ÓÔ˘˜ ÂȯÂÈÚ‹ÛÂˆÓ ÙÔ˘ ÂÌÔÚ›Ô˘, ÙˆÓ ˘ËÚÂÛÈÒÓ, Ù˘ ‚ÈÔÌ˯·Ó›·˜ Î·È ÙˆÓ Ù¯ÓÈÎÒÓ ¤ÚÁˆÓ Ì ¤Ó· ·ÓÂÏÏ·‰ÈÎfi ‰›ÎÙ˘Ô ÂÚÈÛÛfiÙÂÚˆÓ ·fi 150 Û˘ÓÂÚÁ·ÙÒÓ Î·È ÌfiÓÈÌÔ˘ ÚÔÛˆÈÎÔ‡. ∏ Û˘ÌÌÂÙÔ¯‹ Ù˘ Accor Services ÛÙÔ ÌÂÙÔ¯ÈÎfi ÎÂÊ¿Ï·ÈÔ Ù˘ Ergonomia ·ÔÛÎÔ› ÛÙËÓ ·Ó¿Ù˘ÍË Ó¤ˆÓ Î·È Î·ÈÓÔÙfiÌˆÓ ˘ËÚÂÛÈÒÓ, fiˆ˜ ÔÈ ∂∞ƒ/WLB, ÁÈ· ÙËÓ Î¿Ï˘„Ë ÙˆÓ ‰È¢ڢÓfiÌÂÓˆÓ ·Ó·ÁÎÒÓ ÙˆÓ ÂÏ·ÙÒÓ Ù˘. Employee Advisory Resource ● H ÂÙ·ÈÚ›· Employee Advisory Resource (EAR) ȉڇıËΠÙÔ 1981 Î·È Â›Ó·È ÚˆÙÔfiÚÔ˜ ÛÙ· ¶ÚÔÁÚ¿ÌÌ·Ù· EAP/WLB ÛÙËÓ ∂˘ÚÒË. ∏ ÔÏÔÎÏËڈ̤ÓË Ù˘ ÚÔÛ¤ÁÁÈÛË ÂÚÈÏ·Ì‚¿ÓÂÈ Ì›· ¢Ú›· Áο̷ ˘ËÚÂÛÈÒÓ, fiˆ˜: Û˘Ì‚Ô˘Ï¢ÙÈ΋ ÂÚÁ·˙ÔÌ¤ÓˆÓ Î·È ‰ÈÔ›ÎËÛ˘, ÏËÚÔÊfiÚËÛË Û ÂȉÈο ı¤Ì·Ù· ̤ۈ ÙËÏÂÊÒÓÔ˘ Î·È ‰È·‰ÈÎÙ‡Ô˘, ηٿÚÙÈÛË ÛÙÂϯÒÓ Î·È ÚÔÛˆÈÎÔ‡, ˘ÔÛÙ‹ÚÈÍË Ù˘ ¢ÈÔ›ÎËÛ˘. ∏ EAR Â›Ó·È ÁÓˆÛÙ‹ ÛÙËÓ µÚÂÙ·Ó›· ÁÈ· ÙȘ ηÈÓÔÙfi̘ ˘ËÚÂۛ˜ ManagerAssistì Î·È EAPDirectì, ÔÈ Ôԛ˜ ·ÔÙÂÏÔ‡Ó ÙËÓ ϤÔÓ ÔÏÔÎÏËڈ̤ÓË ·ÚÔ¯‹ ˘ËÚÂÛÈÒÓ ∂∞P/WLB Life ̤ۈ Internet. ¶¿Óˆ ·fi 300 ÔÚÁ·ÓÈÛÌÔ› Î·È ÂÙ·Èڛ˜ ÛÙËÓ ∂˘ÚÒË Î¿ÓÔ˘Ó ¯Ú‹ÛË ÙˆÓ ˘ËÚÂÛÈÒÓ Ù˘ EAR. Workplace Options ● H ÂÙ·ÈÚ›· Workplace Options (WPO) Â›Ó·È Ô ÌÂÁ·Ï‡ÙÂÚÔ˜ ·ÚÔ¯¤·˜ ˘ËÚÂÛÈÒÓ ∂ÍÈÛÔÚÚfiËÛ˘ ∂·ÁÁÂÏÌ·ÙÈ΋˜ Î·È ¶ÚÔÛˆÈ΋˜ ∑ˆ‹˜ (WLB) Î·È Û¯ÂÙÈÎÔ‡ ÏÔÁÈÛÌÈÎÔ‡ ÛÙȘ ∏ӈ̤Ó˜ ¶ÔÏÈÙ›˜, Û˘Ì‚¿ÏÏÔÓÙ·˜ ÛÙËÓ ·Ô‰ÔÙÈÎfiÙËÙ· Î·È ·ÔÙÂÏÂÛÌ·ÙÈÎfiÙËÙ· ÙˆÓ ÂÏ·ÙÒÓ Ù˘. π‰Ú‡ıËΠÙÔ 1982 Î·È Â͢ËÚÂÙ› ÂÚ›Ô˘ 15 ÂηÙÔÌ̇ÚÈ· ÂÚÁ·˙fiÌÂÓÔ˘˜ Î·È ÙȘ ÔÈÎÔÁ¤ÓÂȤ˜ ÙÔ˘˜. ∏ WPO ·Ó·ÁÓˆÚ›˙ÂÙ·È ÁÈ· ÙȘ ηÈÓÔÙfi̘ ‰È·‰ÈÎÙ˘·Î¤˜ ˘ËÚÂۛ˜ Ù˘, ÁÈ· ÙËÓ Â˘ÂÏÈÍ›· Ù˘ Î·È ÙËÓ ÚÔÛÈÙ‹ ÙÈÌÔÏÔÁȷ΋ ÔÏÈÙÈ΋ Ù˘. ●

Ã∏ª∞ & ∆√Àƒπ™ª√™ /

69


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

IDEAL STANDARD

Τα πάντα για τα είδη µπάνιου σε νέο showroom Με τη βοήθεια µιας διαφορετικής «gallery», δηλαδή ενός νέου χώρου παρουσίασης των προϊόντων της ο οποίος αλλάζει πραγµατικά τα δεδοµένα στον τρόπο µε τον οποίο βλέπαµε µέχρι σήµερα τα είδη µπάνιου, προχωρά η IDEAL STANDARD σε µια νέα εποχή δυναµικής εταιρικής παρουσίας στην ελληνική αγορά. Πρόκειται ασφαλώς για το νέο Showroom της IDEAL STANDARD στη Λεωφόρο Μεσογείων, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, ένα χώρο όπου ο κάθε επισκέπτης έχει πια τη δυνατότητα να δει από κοντά όλη την γκάµα των προϊόντων υγιεινής που διατίθενται από την εταιρία στην αγορά, γνωρίζοντας ότι τα όσα βλέπει προέρχονται από το µεγαλύτερο στον κόσµο κατασκευαστή ειδών µπάνιου και αποτελούν από µόνα τους προτάσεις - «lifestyle» υψηλής αισθητικής για το µπάνιο και την κουζίνα, από εκείνες που µόνο µια εταιρία µε το διεθνές κύρος και την κορυφαία ποιότητα της IDEAL STANDARD θα µπορούσε να παρουσιάσει.

Πραγµατικά, η IDEAL STANDARD αποτελεί µια κορυφαία εταιρία στο χώρο των ειδών υγιεινής και γενικότερα των προϊόντων µπάνιου για κατοικίες, εµπορικά κτίρια, αλλά και κτίρια οργανισµών. Η IDEAL STANDARD ανήκει στην εταιρία American Standard Companies Inc., ενώ πρόκειται για µια εταιρία εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης µε κωδικό µετοχής τον ASD. Αποτελεί µια κορυφαία εταιρία σε λύσεις για το µπάνιο και την κουζίνα, εµπνευσµένες από την καινοτοµία και το design. Όπως είναι γνωστό, η εταιρία American Standard είναι ο µεγαλύτερος στον κόσµο κατασκευαστής ειδών µπάνιου και κουζίνας, ενώ έχει κατορθώσει να διακριθεί συνδυάζοντας αρµονικά τη λειτουργικότητα και το στιλ, προάγοντας την έννοια της «ευεξίας» µέσω της καινοτοµίας, και αναπτύσσοντας πάντα «ευφυείς» λύσεις για µπάνια και κουζίνες, λύσεις βασισµένες στο προηγµένο design και στην τεχνολογία. Στο Νέο Ψυχικό και συγκεκριµένα στον αριθµό 265 της Λεωφόρου Μεσογείου λειτουργεί πλέον το νέο Athens Showroom της IDEAL STANDARD, στο οποίο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει µπροστά του συγκεντρωµένη όλη την γκάµα των προϊόντων υγιεινής και µπάνιου που διατίθενται στην αγορά από το µεγαλύτερο κατασκευαστή σχετικών ειδών στον κόσµο, προϊόντα που δεν καλύπτουν απλώς πρα-

70 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


κτικές ανάγκες υγιεινής, αλλά διαθέτουν τόσο υψηλό επίπεδο αισθητικής και εργονοµίας, ώστε άνετα να µπορούν να θεωρηθούν προτάσεις «lifestyle» για µια καλύτερη και πιο άνετη ζωή, ειδικά σε ό,τι αφορά στις µπανιέρες, στις ντουζιέρες και ασφαλώς στα συστήµατα υδροµασάζ. Σύµφωνα µε τα στελέχη της IDEAL STANDARD, η ιδιαιτερότητα αλλά και µοναδικότητα αυτού του «απόλυτου» χώρου για τα είδη υγιεινής και µπάνιου έγκειται στο γεγονός ότι τα αντικείµενα που παρουσιάζονται είναι αφενός µοναδικά και αφετέρου παρουσιάζονται µε έναν ιδιαίτερο, συγκριτικό τρόπο, ώστε ο κάθε επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει άµεσα για το ποια είναι τα είδη εκείνα που χρειάζεται πραγµατικά. Ανάµεσα στα πολλά και διαφορετικά είδη, µπορεί κανείς να βρει είδη υγιεινής από πορσελάνη, µπανιέρες απλές και υδροµασάζ, καµπίνες ντους, στήλες ντους-υδροµασάζ, καµπίνες υδροµασάζ-χαµάµ, έπιπλα µπάνιου, µπαταρίες µπάνιου και κουζίνας, ενώ όλα αυτά παρουσιάζονται µε µία νέα αντίληψη, η οποία διευκολύνει τη σύγκριση και την τελική επιλογή του ενδιαφεροµένου σε σχέση µε τις δικές του ανάγκες. Το συγκεκριµένο έργο µελέτησε και υλοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Αναµόρφωσις – Αρχιτέκτονες», ήδη γνωστό από την µελέτη του για το Μουσείο του Ελληνικού Κόσµου του Ιδρύµατος Μείζονος Ελληνισµού, τη συµµετοχή του στο Snow Show της Φινλανδίας το 2004, αλλά και τη συµµετοχή του σε Διεθνείς Εκθέσεις κύρους όπως η Biennale Αρχιτεκτονικής Τέχνης στη Βενετία (“Next” 2002, “Dreams and conflicts” 2003) και στο Rotterdam (“MoLab” 2003). Η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου «Αναµόρφωσις – Αρχιτέκτονες», βασίζεται στο σχεδιασµό ενός χώρου λιτού, µε ευδιάκριτες, «καθαρές» µορφές και πρωτότυπα υλικά. Τα προϊόντα που περιλαµβάνονται στο Showroom είναι τοποθετηµένα ανά κατηγορία και σε ακτινωτή διάταξη. Έτσι, διακρίνονται άµεσα οι διαφορετικές ενότητες προϊόντων, ενώ χάρη στην εσωτερική «διαίρεση» του χώρου, ο κάθε επισκέπτης µπορεί να επικεντρώνει την προσοχή του σε ένα συγκεκριµένο τµήµα, διατηρώντας ταυτόχρονα την επαφή του µε το συνολικό χώρο. Επιπλέον, µε τη λειτουργία του το νέο αυτό Showroom της IDEAL STANDARD δίνει στο κοινό τη δυνατότητα ενηµέρωσης και υποστήριξης των συνεργατών της εταιρίας, είτε πρόκειται για αρχιτέκτονες, διακοσµητές, ή και µελετητικά γραφεία, παρέχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εντυπώσεων και από τις δύο πλευρές. Σύµφωνα µε τους υπευθύνους της εταιρίας, το νέο Showroom της IDEAL STANDARD, το οποίο λειτουργεί σε ώρες καταστηµάτων, φιλοδοξεί να γίνει ένας τόπος συνάντησης για όλο τον κόσµο του design και της αρχιτεκτονικής, εγκαινιάζοντας παράλληλα µια νέα εποχή «BODY & MIND» αισθητικής και εργονοµικής αντίληψης για το µπάνιο. Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη εικόνα του Οµίλου, είναι γνωστό ότι οι θυγατρικές εταιρίες της IDEAL STANDARD στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ανήκουν στην εταιρία American Standard Companies Inc., η οποία αποτελεί το κορυφαίο όνοµα σε λύσεις για το µπάνιο και την κουζίνα, είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για κτίρια οργανισµών ή επιχειρήσεων. Οι λύσεις αυτές είναι εµπνευσµένες από τις σύγχρονες τάσεις στην καινοτοµία και τις επιταγές του µοντέρνου design.


THEMA_igap

01-09-06

14:02

™ÂÏ›‰·72

£∂ª∞

Õ‰ÂÈÔ ÙÔ… ηϿıÈ Ù˘ ÓÔÈÎÔÎ˘Ú¿˜ ñ ∂ȉ›ӈÛË ÙˆÓ ÔÈÎÔÓÔÌÈÎÒÓ ÙˆÓ ÂÏÏËÓÈÎÒÓ ÓÔÈÎÔ΢ÚÈÒÓ ÙÔ 2005 ñ ∞Ó·ÎÔ‹ Ù˘ ÙˆÙÈ΋˜ Ù¿Û˘ ÙÔ 2006 √È ¯·ÌËϤ˜ ÌÈÛıÔÏÔÁÈΤ˜ ·˘Í‹ÛÂȘ ÛÂ Û˘Ó‰˘·ÛÌfi Ì ÙËÓ «Í¤ÊÚÂÓË ÎÔ‡ÚÛ·» Ô˘ ·ÎÔÏÔ‡ıËÛÂ Ë ÙÈÌ‹ ÙÔ˘ ÂÙÚÂÏ·›Ô˘, Ì ·ÔÙ¤ÏÂÛÌ· ÙȘ ÛËÌ·ÓÙÈΤ˜ ·˘Í‹ÛÂȘ ÛÙȘ ÙÈ̤˜ ÙˆÓ Î·Ù·Ó·ÏˆÙÈÎÒÓ ÚÔ˚fiÓÙˆÓ Î·È ˘ËÚÂÛÈÒÓ, ‰ËÌÈÔ‡ÚÁËÛ·Ó ¤Ó· οı ¿ÏÏÔ ·Ú¿ ıÂÙÈÎfi ÂÚÈ‚¿ÏÏÔÓ ÁÈ· Ù· ÂÏÏËÓÈο ÓÔÈÎÔ΢ÚÈ¿ ÙÔ 2005, Û‡Ìʈӷ Ì ٷ ·ÔÙÂϤÛÌ·Ù· Ù˘ ÙÂÏÂ˘Ù·›·˜ ÌÂϤÙ˘ Ù˘ ICAP Ì ٛÙÏÔ «∆· ÂÏÏËÓÈο ¡ÔÈÎÔ΢ÚÈ¿: ∂ÎÙÈÌ‹ÛÂȘ ÁÈ· ÙÔ 2005 Î·È ÚÔÛ‰Ô˘ ÁÈ· ÙÔ 2006». ∏ ¿ÓÔ‰Ô˜ ÙÔ˘ ÎfiÛÙÔ˘˜ ˙ˆ‹˜, Ë ÔÔ›·, fiˆ˜ ηٷÁÚ¿ÊÂÙ·È ÛÙÔ ¢Â›ÎÙË ∆ÈÌÒÓ ∫·Ù·Ó·ÏˆÙ‹, ÂÈÙ·¯‡ÓıËΠ·fi 2,9% ÙÔ 2004 Û 3,5% ÙÔ 2005, Î·È ÔÈ ÁÂÓÈÎfiÙÂÚ˜ ÂÍÂÏ›ÍÂȘ ÛÙËÓ ÂÏÏËÓÈ΋ ÔÈÎÔÓÔÌ›· ÂËÚ¤·Û·Ó ·ÚÓËÙÈο ÙËÓ ÔÈÎÔÓÔÌÈ΋ ηٿÛÙ·ÛË ÙˆÓ ÂÏÏËÓÈÎÒÓ ÓÔÈÎÔ΢ÚÈÒÓ ÙÔ 2005, Û‡Ìʈӷ Ì ÙËÓ ÙÂÏÂ˘Ù·›· ÌÂϤÙË Ù˘ ICAP ÁÈ· Ù· ÂÏÏËÓÈο ÓÔÈÎÔ΢ÚÈ¿. ™˘ÁÎÂÎÚÈ̤ӷ, Ë «„·Ï›‰·» Ô˘ ¯ˆÚ›˙ÂÈ ÂΛӷ Ù· ÓÔÈÎÔ΢ÚÈ¿ Ô˘ ıÂÒÚËÛ·Ó fiÙÈ Ë ÔÈÎÔÓÔÌÈ΋ ÙÔ˘˜ ηٿÛÙ·ÛË ¯ÂÈÚÔÙ¤Ú„ ·fi ÂΛӷ Ô˘ ¤ÎÚÈÓ·Ó fiÙÈ ˘‹ÚÍ ‚ÂÏÙ›ˆÛË (ÌfiÏȘ 7,3% ÙˆÓ ÓÔÈÎÔ΢ÚÈÒÓ) ‰È¢ڇÓıËÎÂ. ¶¿ÓÙˆ˜ Ë Âȉ›ӈÛË ‰ÂÓ ‹Ù·Ó ÙfiÛÔ ÌÂÁ¿ÏË fiÛÔ ÂΛÓË Ô˘ ›¯Â ηٷÁÚ·Ê› ÙÔ 2004. ™˘ÁÎÂÎÚÈ̤ӷ, ÙÔ ÔÛÔÛÙfi ÂÎÂ›ÓˆÓ Ô˘ ıÂÒÚËÛ·Ó fiÙÈ Ë ÔÈÎÔÓÔÌÈ΋ ÙÔ˘˜ ηٿÛÙ·ÛË ÂȉÂÈÓÒıËÎÂ, ·˘Í‹ıËΠÔÚȷο Û 59,3% (̤ÁÈÛÙÔ ÂÍ·ÂÙ›·˜), ÂÓÒ ÌÂÈÒıËÎÂ Î·È ¿ÏÈ ÙÔ ÔÛÔÛÙfi ÂÎÂ›ÓˆÓ Ô˘ ‰‹ÏˆÛ·Ó ‚ÂÏÙ›ˆÛË (ÌfiÏȘ 7,3% Î·È ÂÏ¿¯ÈÛÙÔ ÂÍ·ÂÙ›·˜). ∏ ‚·ÛÈÎfiÙÂÚË ·ÈÙ›· ¯ÂÈÚÔÙ¤Ú¢Û˘ ÙÔ˘ ·ÔÏÔÁÈÛÌÔ‡ ‹Ù·Ó Î·È ¿ÏÈ Ë ·›ÛıËÛË ÁÈ· ¿ÓÔ‰Ô ÙÔ˘ ÎfiÛÙÔ˘˜ ‰È·‚›ˆÛ˘. À¿Ú¯Ô˘Ó ˆÛÙfiÛÔ Î·È ÂÓı·ÚÚ˘ÓÙÈο ÛÙÔȯ›· Ù· ÔÔ›· ·ÊÔÚÔ‡Ó ÛÙȘ ÚÔÛ‰Ô˘ ÁÈ· ÙÔ ÙÚ¤¯ÔÓ ¤ÙÔ˜. Èڛ˜ Ó· ÌÔÚ› Ó· Á›ÓÂÈ ÏfiÁÔ˜ ÁÈ· ·Ó¿Î·Ì„Ë Ù˘ ·ÈÛÈÔ‰ÔÍ›·˜, Ê·›ÓÂÙ·È ˆÛÙfiÛÔ fiÙÈ ÙÔ 2006 ·Ó·ÎfiËÎÂ Ë Ù¿ÛË Ù˘ ··ÈÛÈÔ‰ÔÍ›·˜ ÙˆÓ ÓÔÈÎÔ΢ÚÈÒÓ Ô˘ ›¯Â Êı¿ÛÂÈ Û ÚˆÙÔÊ·Ó‹ Â›‰· ÙÔ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ ¤ÙÔ˜. ™˘ÁÎÂÎÚÈ̤ӷ ÙÔ ÔÛÔÛÙfi ÂÎÂ›ÓˆÓ ÔÈ ÔÔ›ÔÈ ·Ó·Ì¤ÓÔ˘Ó Âȉ›ӈÛË ÙˆÓ ÔÈÎÔÓÔÌÈÎÒÓ ÙÔ˘˜ ÙÔ 2006 (49,2%) ÌÂÈÒıËΠ·Ú·¿Óˆ ·fi ÔÎÙÒ ÔÛÔÛÙÈ·›Â˜ ÌÔÓ¿‰Â˜. ∏ Ì›ˆÛË ·˘Ù‹ Û˘Óԉ‡ÙËΠ·fi, Â›Û˘ ÛËÌ·ÓÙÈ΋, ¿ÓÔ‰Ô ÙÔ˘ ÔÛÔÛÙÔ‡ ÂÎÂ›ÓˆÓ ÔÈ ÔÔ›ÔÈ ‰ÂÓ ·Ó·Ì¤ÓÔ˘Ó Ô˘ÛÈÒ‰Ë ÌÂÙ·‚ÔÏ‹ ÛÙ· ÔÈÎÔÓÔÌÈο ÙÔ˘˜ (34,5%). ∆Ô fiÙÈ ‰ÂÓ ˘¿Ú¯ÂÈ Û·Ê‹˜ ·Ó¿Î·Ì„Ë Ù˘ ·ÈÛÈÔ‰ÔÍ›·˜ ÚÔ·ÙÂÈ ·fi ÙÔ ÁÂÁÔÓfi˜ fiÙÈ ÌfiÏȘ ÙÔ 8,7% ÙˆÓ ÓÔÈÎÔ΢ÚÈÒÓ ·Ó·Ì¤ÓÔ˘Ó ‚ÂÏÙ›ˆÛË ÙÔ 2006, ÔÛÔÛÙfi Ì¿ÏÈÛÙ· ÂÏ·ÊÚ¿ ¯·ÌËÏfiÙÂÚÔ ·fi ÙÔ ·ÓÙ›ÛÙÔÈ¯Ô ÂÚ˘ÛÈÓfi (9,6%).

72

/ Ã∏ª∞ & ∆√Àƒπ™ª√™

√ ·Ó·ÌÂÓfiÌÂÓÔ˜ ÏËıˆÚÈÛÌfi˜ ÂÍ·ÎÔÏÔ‡ıËÛÂ Î·È ÁÈ· ÙÔ 2006 Ó· Â›Ó·È Ì ÌÂÁ¿ÏË ‰È·ÊÔÚ¿ Ô ‚·ÛÈÎfiÙÂÚÔ˜ ÚÔÛ‰ÈÔÚÈÛÙÈÎfi˜ ·Ú¿ÁÔÓÙ·˜ ÙˆÓ ÚÔÛ‰ÔÎÈÒÓ ÁÈ· ÙËÓ ÔÚ›· Ù˘ ÔÈÎÔÓÔÌÈ΋˜ ¢ËÌÂÚ›·˜ ÙˆÓ ÓÔÈÎÔ΢ÚÈÒÓ. øÛÙfiÛÔ Ë ÛËÌ·Û›· ÙÔ˘ ÂÚÈÔÚ›ÛÙËΠÂÏ·ÊÚ¿. √È ÚÔÔÙÈΤ˜ ÁÈ· ÙËÓ ÔÚ›· ÙÔ˘ ‰È·ı¤ÛÈÌÔ˘ ÂÈÛÔ‰‹Ì·ÙÔ˜ ÙÔ˘ 2006 Â›Ó·È ÂȉÂÈӈ̤Ó˜ Û ۯ¤ÛË Ì ÙȘ ·ÓÙ›ÛÙÔȯ˜ ÂÚ˘ÛÈÓ¤˜. ∂›Ó·È ¿ÓÙˆ˜ ıÂÙÈÎfi fiÙÈ Ë ÂÌÈÛÙÔÛ‡ÓË ÙˆÓ ÓÔÈÎÔ΢ÚÈÒÓ ÛÙËÓ ÈηÓfiÙËÙ· Ù˘ ÔÈÎÔÓÔÌ›·˜ Ó· ‰ËÌÈÔ˘ÚÁ› Ó¤· ÂÈÛÔ‰‹Ì·Ù· ·fi ÂÚÁ·Û›·, ÍÂÂÚÓ¿ ÙÔ˘˜ Êfi‚Ô˘˜ ÁÈ· ·ÓÂÚÁ›· Û fiÏË ÙËÓ ‰È¿ÚÎÂÈ· Ù˘ ÂÚÈfi‰Ô˘ 20012006. øÛÙfiÛÔ Ù· ÙÂÏÂ˘Ù·›· ‰‡Ô ¯ÚfiÓÈ· Ë Ù¿ÛË ·˘Ù‹ ¤¯ÂÈ ÂÚÈÔÚÈÛı›, ·ÓÙ·Ó·ÎÏÒÓÙ·˜ ›Ûˆ˜ Êfi‚Ô˘˜ ÁÈ· ÂÚÈÔÚÈÛÌfi ÙÔ˘ Ú˘ıÌÔ‡ ·Ó¿Ù˘Í˘ Ù˘ ÔÈÎÔÓÔÌ›·˜.


THEMA_igap

01-09-06

14:02

™ÂÏ›‰·73

∞Ó·ÊÔÚÈο Ì ÙË ¤Ú¢ӷ, ‰ÈÂÍ‹¯ıË Î·Ù¿ ÙÔ ‰È¿ÛÙËÌ· ª·ÚÙ›Ô˘ ∞ÚÈÏ›Ô˘ ÛÂ Ù˘¯·›Ô ·ÓÙÈÚÔÛˆ¢ÙÈÎfi ‰Â›ÁÌ· 600 ÓÔÈÎÔ΢ÚÈÒÓ, ÙÔ ÔÔ›Ô ‹Ù·Ó ηٷÓÂÌË̤ÓÔ Î·Ù¿ ÔÈÎÈÛÙÈÎfi ̤ÁÂıÔ˜ Î·È Î·Ù¿ ÁˆÁÚ·ÊÈ΋ ÂÚÈʤÚÂÈ·. √È Û˘ÓÂÓÙ‡ÍÂȘ ¤ÁÈÓ·Ó Ì ÚÔÛˆÈ΋ Â·Ê‹ Ì ÙÔ˘˜ ÂÚ¢ÓËÙ¤˜ Î·È Ì ÙËÓ ¯Ú‹ÛË ¤ÓÙ˘-

Ô˘ ‰ÔÌË̤ÓÔ˘ ÂÚˆÙËÌ·ÙÔÏÔÁ›Ô˘ ÛÙ· Û›ÙÈ· ÙˆÓ ÂÚˆÙÒÌÂÓˆÓ. ∆ËÚ‹ıËÎ·Ó fiÏÔÈ ÔÈ Î·ÓfiÓ˜ Ô˘ ¤¯Ô˘Ó ı¤ÛÂÈ Ô ™∂¢∂∞, Ë ESOMAR Î·È Ë Gallup International Association, ̤ÏÔ˜ ÙˆÓ ÔÔ›ˆÓ Â›Ó·È Ë ICAP Î·È ÂÊ·ÚÌfi˙ÂÈ ÙÔÓ ∫·ÓÔÓÈÛÌfi ¶ÔÈÔÙÈÎÔ‡ ∂ϤÁ¯Ô˘ ™˘ÏÏÔÁ‹˜ ™ÙÔȯ›ˆÓ. ●


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Μονόδροµος η Τουριστική Εκπαίδευση Μία νέα, εκπαιδευτική χρονιά βρίσκεται στο προσκήνιο και το «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο προσφέρει στο κοινό του µία «γεύση» από τουριστική εκπαίδευση, παρουσιάζοντας µέσα από τις σελίδες του τις κορυφαίες, ιδιωτικές σχολές τουριστικής εκπαίδευσης που λειτουργούν στη χώρα µας. Οι σχολές αυτές στο σύνολό τους ξεχωρίζουν για τα ευέλικτα, σύγχρονα προγράµµατα που προσφέρουν, αλλά και για το γεγονός ότι συνδυάζουν τη θεωρία µε την πρακτική εξάσκηση, στοχεύοντας στην άριστη προετοιµασία της νέας γενιάς επαγγελµατιών οι οποίοι θα στελεχώσουν ανταγωνιστικά τον κλάδο των τουριστικών επαγγελµάτων στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσµια. Ο ρόλος της τουριστικής εκπαίδευσης είναι αδιαµφισβήτητα πρωταρχικός στην πορεία και την εξέλιξη του τουρισµού µας, αφού πλέον είναι γενικά αποδεκτό πως η ποιότητα του παρεχόµενου τουριστικού µας προϊόντος είναι απόλυτα συνδεδεµένη µε την ποιότητα της τουριστικής εκπαίδευσης που παρέχουµε. Βεβαίως, για να αντιληφθούµε τη σηµασία της τουριστικής εκπαίδευσης αρκεί να σηµειώσουµε ότι το 10% του παγκόσµιου εργατικού δυναµικού απασχολείται, άµεσα ή έµµεσα µε τη βιοµηχανία του Τουρισµού, ενώ σε εγχώριο επίπεδο ο ένας στους πέντε Έλληνες εργαζόµενους απασχολείται στον ευρύτερο τουριστικό τοµέα, γεγονός που σηµαίνει ότι το 18% του εργατικού δυναµικού της χώρας απασχολείται στο χώρο του Τουρισµού. Επιπλέον, το 2005, ο κλάδος των Τουριστικών Επαγγελµάτων προσέφερε περισσότερες από δύο εκατοµµύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσµίως. Από αυτά τα στοιχεία µπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι η βιοµηχανία του Τουρισµού είναι η µεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόµενη βιοµηχανία στον κόσµο, ενώ όσον αφορά στην ελληνική πραγµατικότητα, ο Τουρισµός αποτελεί τη «βαριά βιοµηχανία» της χώρας µας. Παράλληλα, πρόκειται για έναν ευρύ τοµέα επαγγελµατικής απασχόλησης, ο οποίος έχει ανάγκη από εξειδικευµένα στελέχη και άριστα καταρτισµένους επαγγελµατίες. Στο σηµείο αυτό αναλαµβάνουν ρόλο οι σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, που δραστηριοποιούνται µε στόχο να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν στην τουριστική βιοµηχανία της Ελλάδας, µιας χώρας που η φιλοξενία αποτελεί κάτι περισσότερο από τρόπο ζωής. Βεβαίως, εδώ και δεκαετίες, η δοµή της παρεχόµενης τουρι-

74 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

στικής εκπαίδευσης ήταν προσαρµοσµένη στις ανάγκες και απαιτήσεις του µαζικού, παραθεριστικού τουρισµού, µε αποτέλεσµα οι περισσότερες τουριστικές-ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας να λειτουργούν µε ανειδίκευτο προσωπικό, οι γνώσεις και οι δεξιότητες των οποίων ήταν αρκετά περιορισµένες. Τελευταία, µε την ραγδαία ανάπτυξη της τουριστικής βιοµηχανίας και τον συνεχώς αυξανόµενο ανταγωνισµό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αυτό έχει αλλάξει και ο τοµέας της τουριστικής εκπαίδευσης έχει εισέλθει σε µία νέα εποχή. Ωστόσο, τα πράγµατα και η όλη εικόνα στην τουριστική εκπαίδευση είναι αρκετά πολύπλοκη, ενώ ένα από τα βασικά προβλήµατα του όλου συστήµατος είναι ότι η τουριστική εκπαίδευση σήµερα στη χώρα µας σχεδιάζεται, παρέχεται και συντονίζεται από διάφορα υπουργεία, όπως το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αντί ενός αρµόδιου φορέα. Τουριστική εκπαίδευση παρέχεται σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύµατα, δηµόσια και ιδιωτικά, και σε όλες τις βαθµίδες. Για παράδειγµα στη µέση εκπαίδευση, ο Οργανισµός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) αποτελεί τον εξειδικευµένο κρατικό φορέα παροχής τουριστικής εκπαίδευσης, ενώ λειτουργούν και αρκετά ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελµατικής Κατάρτισης) και ΤΕΕ (Τεχνικά Επαγγελµατικά Εκπαιδευτήρια). Στην ανώτατη εκπαίδευση, λειτουργεί Τµήµα Τουριστικών Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ, ενώ στο Πανεπιστήµιο Πειραιά λειτουργεί τα τελευταία χρόνια µεταπτυχιακό πρόγραµµα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων-Management Τουρισµού και στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου, στο πλαίσιο των µεταπτυχιακών προγραµµάτων που προσφέρει, λειτουργεί τµήµα Σχεδιασµού Διοίκησης και Πολιτικής του Τουρισµού.


ALPINE CENTER

Σπουδές – «εισιτήριο» διεθνούς επιτυχίας Έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρει στους σπουδαστές του εξειδικευµένα προγράµµατα σπουδών που συνδυάζουν τη θεωρία µε την πρακτική εξάσκηση και διαθέτουν την επιστηµονική υποστήριξη των πλέον αναγνωρισµένων διεθνώς πανεπιστηµίων και οργανισµών όπως είναι ο Παγκόσµιος Οργανισµός Τουρισµού, το ALPINE CENTER αποτελεί ένα καθιερωµένο εκπαιδευτικό ίδρυµα που για δύο περίπου δεκαετίες προσφέρει εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και επαγγελµατική κατοχύρωση στον τοµέα της τουριστικής βιοµηχανίας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

75


ΑΦΙΕΡΩΜΑ τουριστικές σπουδές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρµογή στις ανάγκες κάθε σπουδαστή.

To Alpine Center, the Swiss Business School for Hotel & Tourism Management Education in Greece όπως είναι και ο πλήρης τίτλος του, ιδρύθηκε το 1987 για να καλύψει τις µεγάλες εκπαιδευτικές ανάγκες που παρουσιάζει η τουριστική βιοµηχανία της Ελλάδας, καθώς στη χώρα µας η φιλοξενία δεν είναι µόνο µια επικερδής επιχειρηµατική δραστηριότητα, αποτελεί και ένα τρόπο ζωής. Ενδεικτικό του τρόπου µε τον οποίο λειτουργεί το ALPINE CENTER, είναι και το ότι οι τουλάχιστον 1.500 απόφοιτοί του έχουν ήδη ξεκινήσει, ακόµη και όσοι αποφοίτησαν πρόσφατα, µία λαµπρή σταδιοδροµία σε έναν από τους διαρκώς αναπτυσσόµενους επιχειρηµατικούς κλάδους του τουρισµού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ξενοδοχειακοί όµιλοι - κολοσσοί, όπως οι Hilton, Hyatt Regency, Aldemar, Sani Resort, Elouda Beach, Ledra Marriott, Intercontinental, Sheraton και Savoy, διάφορες εταιρίες-ηγέτες στον χώρο των αεροµεταφορών όπως οι KLM, Swiss Airlines, Air France και British Airways, καθώς και ορισµένες από τις δυναµικότερες πολυεθνικές εταιρίες, µεταξύ των οποίων θα ξεχωρίζαµε τις Nestle, Pizza Hut, Starbucks και KFC, εµπιστεύτηκαν αποφοίτους του ALPINE CENTER και τους ενέταξαν στο προσωπικό τους, σε µονάδες εντός και εκτός Ελλάδας. Για τους απόφοιτους του ALPINE CENTER, εξάλλου, οι σπουδές τους στην Ελλάδα είναι µονάχα το ξεκίνηµα για ένα «µοναδικό ταξίδι» στον κόσµο. Σύµφωνα µε τα ίδια τα στελέχη του, το ALPINE CENTER είναι το πιο αξιόπιστο εκπαιδευτικό ίδρυµα στο χώρο του, καθώς προσφέρει εκπαιδευτικά προγράµµατα που βασίζονται στην παραδοσιακή ελβετική «φιλοσοφία», συνδυάζοντας τη θεωρία µε την πρακτική εξάσκηση, αλλά και την ανάπτυξη διοικητικών ικανοτήτων. Υλοποιώντας αυτή τη «φιλοσοφία», το ALPINE CENTER στεγάζεται σε πραγµατικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, δηλαδή το Palmyra Beach Hotel στη Γλυφάδα. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου χρησιµοποιούνται από τους σπουδαστές και για τους ίδιους τους σπουδαστές, έτσι ώστε οι υποψήφιοι να µαθαίνουν ασκούµενοι µε πρακτικό τρόπο σε πραγµατικές συνθήκες, αξιοποιώντας το θεωρητικό τους υπόβαθρο. Σηµαντική εµπειρία αποκτούν οι σπουδαστές κατά την περίοδο της καλοκαιρινής πρακτικής τους εξάσκησης, καθώς αυτή είναι διάρκειας 20 εβδοµάδων και αποτελεί υποχρεωτικό µέρος των µαθηµάτων. Σε γενικές γραµµές, το ALPINE CENTER στοχεύει στην άριστη προετοιµασία της νέας γενιάς επαγγελµατιών του τουρισµού σε Ελλάδα, Ευρώπη, ακόµη και στις ΗΠΑ, γι αυτό και προσφέρει ολοκληρωµένες

76 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ό,τι αφορά στα διπλώµατα που προκύπτουν από τα ακαδηµαϊκά προγράµµατα του εν λόγω ιδρύµατος, το ALPINE CENTER προσφέρει, υπό την εποπτεία του επίσηµου ακαδηµαϊκού φορέα της Βρετανίας, δηλαδή του University of Wales, τριετές Bachelor (Hons) και δωδεκάµηνο Master (MA) στον τοµέα του International Hospitality and Tourism Leadership, ενώ παραµένει εκπρόσωπος του Swiss Higher Diploma in Hotel Management στην Ελλάδα. Επιπλέον, µία αποκλειστικότητα του ALPINE CENTER είναι η εποπτεία του τριετούς Bachelor (Hons) στο αντικείµενο «Culinary Arts Management», καθώς και του διετούς Swiss Diploma in Culinary Arts. Ασφαλώς, το ALPINE CENTER παρακολουθεί τις αλλαγές που συντελούνται στην αγορά εργασίας και προσαρµόζει τα προγράµµατά του στις σύγχρονες τάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε πρόσφατα στο ακαδηµαϊκό πρόγραµµά του και την ειδικότητα «Swiss Diploma in Convention and Event Management», µε στόχο να καλύψει τις ανάγκες που θα δηµιουργηθούν στο συγκεκριµένο τοµέα, αφού στην Ελλάδα αναπτύσσεται πλέον µε γρήγορους ρυθµούς ο συνεδριακός τουρισµός. Αξίζει να σηµειωθεί ότι για δύο περίπου δεκαετίες, το ALPINE CENTER προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, κάτι που αποδεικνύεται από την επιτυχία των αποφοίτων του, η επαγγελµατική αποκατάσταση των οποίων φτάνει να ξεπερνά σήµερα το 98%. Αυτό το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχίας αντικατοπτρίζει το σηµαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα των σπουδαστών του, όπως αυτό εξασφαλίζεται από το πολύ δραστήριο γραφείο επαγγελµατικής αποκατάστασης του εκπαιδευτηρίου. Πραγµατικά, το γραφείο διασύνδεσης και αποκατάστασης του ALPINE CENTER βοηθά όλους τους φοιτητές να επιλέξουν πού θα κάνουν πρακτική, καθώς οι φοιτητές του κάνουν την πρακτική τους µόνο σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Επιπλέον, το ALPINE CENTER οργανώνει «Ηµέρες Καριέρας» στις εγκαταστάσεις του, κατά τη διάρκεια των οποίων εκπρόσωποι των µεγαλύτερων ελληνικών και πολυεθνικών τουριστικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν τις εταιρίες τους και επιλέγουν σπουδαστές για συνεργασία. Ωστόσο, ένας επιπλέον λόγος αυτού του υψηλού ποσοστού επαγγελµατικής αποκατάστασης των σπουδαστών του ιδρύµατος είναι και οι λεγόµενες «µεταβιβάσιµες δεξιότητες» που αποκτούν οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Αυτές οι δεξιότητες τους επιτρέπουν να αποκατασταθούν επαγγελµατικά στον ευρύτερο τοµέα της προσφοράς υπηρεσιών, στον οποίο µπορούν να συµπεριληφθούν ο κλάδος της τεχνολογίας, οι τράπεζες, οι εταιρίες συµβούλων, η διοίκηση ανθρώπινου δυναµικού, η εκπαίδευση, οι πωλήσεις, κ.ά.. Ασφαλώς, οι απόφοιτοι του ALPINE CENTER είναι κατάλληλοι για υψηλόβαθµες διοικητικές θέσεις στην τουριστική βιοµηχανία, καθώς εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες που χρησιµοποιούνται σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταξιδιωτικά γραφεία, οι «µεταβιβάσιµες δεξιότητες» που αποκτούν αφορούν και στην επικοινωνία, στην ηγεσία, στην έρευνα, στις πωλήσεις, στο marketing κ.ά., δεξιότητες που πιστοποιούνται από µια σειρά αναγνωρισµένων σε διεθνές επίπεδο εκπαιδευτικών φορέων οι οποίοι και συνεργάζονται µε το ALPINE CENTER.


TRINITY - Thompson Rivers University

Συµφωνία συνεργασίας µε στόχο τη διεθνή υπεροχή Σηµαντική συµφωνία εκπαιδευτικής συνεργασίας υπέγραψαν στα τέλη του περασµένου Ιουλίου οι διευθύνοντες του TRINITY International Hospitality Studies και του Thompson Rivers University (TRU), το οποίο λειτουργεί στο Kamloops του Καναδά, µέσω της οποίας εξασφαλίζεται ότι το ήδη καθιερωµένο TRINITY θα προσφέρει στο εξής ακόµη πιο ποιοτικές και εξειδικευµένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο χώρο του τουρισµού. Ο Δόκτωρ Στέργιος Λ. Μούργος, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Ακαδηµαϊκού Προγράµµατος του Trinity International Hospitality Studies και η κα. Cyndi McLeod, Αντιπρόεδρος του Thompson Rivers University, ενώ υπογράφουν τη συµφωνία συνεργασίας.

Πιο συγκεκριµένα, µε τη συµφωνία αυτή που υπεγράφη στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του TRINITY International Hospitality Studies στο ξενοδοχείο Terra Maris Hotel and Convention Center Campus, στην τουριστική Χερσόνησσο του Ηρακλείου Κρήτης, οι σπουδαστές του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύµατος, το οποίο σηµειωτέον κατέχει ήδη µια πρωταγωνιστική θέση στην ελληνική τουριστική εκπαίδευση, κερδίζουν µια σειρά από σηµαντικά προνόµια. Κατ’ αρχάς, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι υπεύθυνοι των δύο εκπαιδευτικών ιδρυµάτων εγγυάται την αµοιβαία και πλήρη αναγνώριση όλων των προπτυχιακών µαθηµάτων και προγραµµάτων που προσφέρονται στα δύο ιδρύµατα, καθώς και την χωρίς όρους αποδοχή σπουδαστών αλλά και ακαδηµαϊκών τίτλων, από το ένα ίδρυµα στο άλλο. Σε ένα περισσότερο µακροπρόθεσµο επίπεδο, το ίδιο Πρωτόκολλο προβλέπει την επίσηµη πιστοποίηση του TRINITY International Hospitality Studies από το Thompson Rivers University, µια πιστοποίηση που θα δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές του TRINITY να προχωρούν, εφόσον βεβαίως ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο εν λόγω ίδρυµα, στην απόκτηση του τίτλου Bachelor of Science (B.Sc.) που προσφέρει το Thompson Rivers University στον τοµέα του Hospitality Management. Να σηµειωθεί ότι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη από τον Αντιπρόεδρο και Επικεφαλής του Ακαδηµαϊκού Προγράµµατος του TRINITY International Hospitality Studies, Δόκτορα Στέργιο Λ. Μούργο και την κα Cindy McLeod, Αντιπρόεδρο του Thompson Rivers University και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του εν λόγω πανεπιστηµίου που επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του TRINITY στο Terra Maris Hotel and Convention Center Campus στην Χερσόνησσο του Ηρακλείου, για ένα τριήµερο

εργασιών, στο πλαίσιο των οποίων υπεγράφη η συγκεκριµένη συµφωνία. Η συγκεκριµένη συµφωνία µε το Thomson Rivers University είναι παρόµοια µε αυτή που υπεγράφη τον περασµένο Μάιο µεταξύ του TRINITY International Hospitality Studies και του Southern New Hampshire University που λειτουργεί στις ΗΠΑ, µια συµφωνία που ετέθη αµέσως σε λειτουργία. Αµέσως µετά την υπογραφή της συµφωνίας, ο Αντιπρόεδρος του TRINITY Δόκτωρ Στέργιος Λ. Μούργος δήλωσε, µεταξύ άλλων, ότι «µε τη συγκεκριµένη συµφωνία µε το πανεπιστήµιο TRU, προστίθεται ένας ακόµη κρίκος στην αλυσίδα των συνεργασιών του TRINITY µε διεθνή ακαδηµαϊκά ιδρύµατα. Η εν λόγω συµφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες και προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες στους σπουδαστές µας, όχι µόνο να κερδίσουν ανεκτίµητες ακαδηµαϊκές εµπειρίες από διεθνώς αναγνωρισµένα ιδρύµατα υψηλού επιπέδου, αλλά και να αποκτήσουν ακαδηµαϊκούς τίτλους από τα ίδια ιδρύµατα.». Από την πλευρά της, η κα. Cindy McLeod δήλωσε µεταξύ άλλων ότι «οι επικεφαλής του Thompson Rivers University είναι ενθουσιασµένοι από την υπογραφή του συγκεκριµένου Πρωτοκόλλου Συνεργασίας µε ένα τόσο εξαιρετικό εταίρο στην Ελλάδα, ένα Πρωτόκολλο που αναµένεται να οδηγήσει σε πολλά νέα προγράµµατα εκπαιδευτικής συνεργασίας µεταξύ των δύο ιδρυµάτων. Η κοινή µας δέσµευση για ανταλλαγές ακαδηµαϊκού προσωπικού και σπουδαστών, καθώς και µια σειρά προγραµµατισµένων, κοινών δράσεων, θα προσφέρουν στους σπουδαστές και των δύο ιδρυµάτων µοναδικές ευκαιρίες για να υιοθετήσουν τη λογική του «παγκόσµιου πολίτη››, αλλά και να αποκτήσουν τις µοναδικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται πλέον στην παγκόσµια τουριστική βιοµηχανία. Ο συνδυασµός των δυνατοτήτων που παρουσιάζουν

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

77


ΑΦΙΕΡΩΜΑ τα εκπαιδευτικά µας προγράµµατα, των δικτύων που έχουµε αναπτύξει σε παγκόσµιο επίπεδο, των καινοτοµικών µεθόδων µας, αλλά και της µεγάλης εκπαιδευτικής εµπειρίας µας θα οδηγήσει στην αποφοίτηση κορυφαίων επαγγελµατιών του τουριστικού τοµέα, όπως ακριβώς τους χρειάζεται η τουριστική βιοµηχανία σε παγκόσµιο επίπεδο.». Όπως είναι γνωστό, το TRINITY International Hospitality Studies είναι ένα αγγλόφωνο εκπαιδευτικό ίδρυµα παροχής ανώτερης και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους τοµείς του Διεθνούς Τουρισµού και των Υπηρεσιών Φιλοξενίας. Πέρα από το γεγονός ότι λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «πέντε αστέρων» Terra Maris Hotel and Convention Center Campus στη Χερσόνησσο του Ηρακλείου Κρήτης δίνοντας έτσι δυνατότητες για απόκτηση εργασιακής εµπειρίας στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον, το εν λόγω ίδρυµα προσφέρει στους αποφοίτους του εγγυηµένη επαγγελµατική αποκατάσταση, αλλά και σηµαντικότατες ευκαιρίες διεθνούς καριέρας στον ευρύτερο τοµέα του Τουρισµού και της Ξενοδοχίας. Τα εκπαιδευτικά του προγράµµατα βασίζονται στα υψηλά ακαδηµαϊκά κριτήρια λειτουργίας των καλύτερων

αµερικανικών πανεπιστηµίων, προσφέρουν δυνατότητες αµειβόµενης πρακτικής και όλα αυτά µε δίδακτρα πραγµατικά προσιτά σε οικογένειες µεσαίου αλλά και χαµηλού εισοδήµατος. Σε ό,τι αφορά στους ακαδηµαϊκούς τίτλους που προσφέρει στους αποφοίτους του το TRINITY, αυτοί είναι Diploma, Associate Degree και Bachelor Degree και πιστοποιούν εξειδικευµένες σπουδές στους τοµείς της Ξενοδοχίας και Τουριστικού Management, της Διαχείρισης Συνεδρίων, Εκθέσεων και Εκδηλώσεων, καθώς και της Διαχείρισης Φαγητού, Ποτών και Μαγειρικών Τεχνών. Αξίζει τέλος να σηµειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του µε το Southern New Hampshire University, το TRINITY International Hospitality Studies θα προσφέρει στις δικές του εγκαταστάσεις, ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 2007, Master of Science (M.Sc.) στον τοµέα του «Hospitality Administration», ένας τίτλος που θα αναγνωρίζεται µάλιστα από το παραπάνω πανεπιστήµιο. Οι σπουδαστές που θα διαθέτουν Bachelor σε άλλα πεδία εκτός του Τουριστικού Management, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για µια «ενδιάµεση - προπαρασκευαστική» χρονιά, η οποία θα οδηγεί στο Master of Science (M.Sc.).

CHEF D’ OEUVRE

Εξειδίκευση στη Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική Τέχνη Σύγχρονες µέθοδοι διδασκαλίας, αξιόλογο διδακτικό προσωπικό, άριστη υλικοτεχνική υποδοµή, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και συµφωνίες συνεργασίας µε τις µεγαλύτερες σχολές γαστρονοµίας στον κόσµο, συνθέτουν το προφίλ της Επαγγελµατικής Σχολής Γαστρονοµίας CHEF D’ OEUVRE, ενώ οι 3.500 απόφοιτοί της επιβεβαιώνουν το κύρος, την αξιοπιστία και το υψηλό επίπεδο γαστρονοµικής εκπαίδευσης που παρέχει η Σχολή. Η Επαγγελµατική Σχολή Γαστρονοµίας CHEF D’ OEUVRE είναι η πρώτη εξειδικευµένη Σχολή που λειτούργησε στην Ελλάδα, αναγνωρισµένη για το υψηλόεπίπεδο προσφερόµενης εκπαίδευσης, στις γαστρονοµικές ειδικότητες. Οι ειδικότητες τις οποίες µπορεί κανείς να σπουδάσει στη CHEF D’OEUVRE είναι: 1. Επαγγελµατική Μαγειρική 2. Επαγγελµατική Ζαχαροπλαστική 3. Αρτοποιία

78 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

4. Επαγγελµατικό Μπαρ και 5. Διοίκηση Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (F & Β Μanagement) Η Σχολή CHEF D’ OEUVRE διαθέτει άριστη υλικοτεχνική υποδοµή και οι σύγχρονες εργαστηριακές της εγκαταστάσεις στεγάζονται σε δύο νεοκλασικά ιδιόκτητα κτίρια, στην Πλατεία Βικτωρίας. Βασικά επιχειρήµατα υπεροχής της CHEF D’ OEUVRE είναι: ● Η Εξειδίκευση: Η Σχολή CHEF D’ OEUVRE είναι η πρώτη και η µόνη που ασχολείται αποκλειστικά µε την Γαστρονοµική εκπαίδευση πράγµα που σηµαίνει ότι όλο το δυναµικό και οι


δραστηριότητες της Σχολής επικεντρώνονται αποκλειστικά στον τοµέα της Γαστρονοµίας. «Η ενασχόληση µε ένα µόνο αντικείµενο έχει πάντα πολύ καλύτερα αποτελέσµατα τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην προώθηση των σπουδαστών στον επαγγελµατικό χώρο. Αυτός είναι και ο κανόνας της επιτυχίας της CHEF D’OEUVRE, διότι εξειδικευµένοι επαγγελµατίες βγαίνουν µόνο από εξειδικευµένη Σχολή», όπως χαρακτηριστικά επισηµαίνουν οι επικεφαλής της CHEF D’OEUVRE. ● Η Πολύχρονη Εµπειρία: Η CHEF D’ OEUVRE είναι η πρώτη εξειδικευµένη Σχολή που λειτούργησε στην Ελλάδα, όπου εδώ και πολλά χρόνια, πρωτοστατεί και ξεχωρίζει µε το υψηλό επίπεδο σπουδών αλλά και µε τις συνεχείς διακρίσεις της. Η CHEF D’OEUVRE ως πρώτη στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης, διαθέτει µεγάλη εµπειρία, τα µέσα και την τεχνογνωσία ώστε να προσφέρει στους σπουδαστές της την υψηλότερη επαγγελµατική κατάρτιση. ● Η Επαγγελµατική Αποκατάσταση: Η Σχολή CHEF D’ OEUVRE παρέχει εγγυηµένη επαγγελµατική αποκατάσταση στους σπουδαστές και αποφοίτους της καθώς στους κόλπους της λειτουργεί ειδικό τµήµα καριέρας που ασχολείται αποκλειστικά µε αυτό. Οι ειδικοί σύµβουλοι καριέρας της CHEF D’ OEUVRE ασχολούνται καθηµερινά µε τους σπουδαστές και συντονίζουν όλες τις ενέργειες, έτσι ώστε από τον πρώτο κιόλας χρόνο σπουδών τους στη Σχολή και για τα επόµενα χρόνια, να έχουν εξασφαλισµένη εργασία στην ειδικότητά τους, µε ασφάλιση και πολύ καλές οικονοµικές αποδοχές ● Η Διεθνής Αναγνώριση: Η CHEF D’ OEUVRE είναι η πρώτη Σχολή που καθιέρωσε και διατηρεί µόνιµες συνεργασίες µε τις µεγαλύτερες τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διεθνώς.

- Η Συνεργασία της Σχολής CHEF D’ OEUVRE µε την LE CORDON BLEU, τη µεγαλύτερη Σχολή Γαστρονοµίας στον κόσµο, µε Σχολές σε Ευρώπη, Αµερική, Αυστραλία και Ασία, επιβεβαιώνει το κύρος, τη διεθνή αναγνώριση και το υψηλό επίπεδο γαστρονοµικής εκπαίδευσης που παρέχει η Σχολή CHEF D’ OEUVRE, στην Ελλάδα. - Οι σηµαντικότερες τουριστικές µονάδες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, µεταξύ των οποίων οι Hilton Λονδίνου και Αθηνών, Intercontinental Λονδίνου και Αθηνών, Club Mediterranee σε Ευρώπη και Αµερική, Robinson clubs, κ.ά., επανδρώνονται από σπουδαστές και αποφοίτους της CHEF D’ OEUVRE - Η CHEF D’ OEUVRE είναι η µόνη Σχολή που ορίστηκε µε σύµβαση Επίσηµος Οργανισµός Εκπαίδευσης της πολυεθνικής ARAMARK–DASKO, για την εστίαση των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004. ● Η Ποιότητα Εκπαίδευσης: Οι καλύτεροι καταξιωµένοι καθηγητές, το ολοκληρωµένο πρόγραµµα εργαστηριακών εφαρµογών, οι υποδειγµατικές ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, µε τον πιο σύγχρονο επαγγελµατικό εξοπλισµό, η συνέπεια και ο επαγγελµατισµός των υπευθύνων της Σχολής, κάνουν την CHEF D’OEUVRE να ξεχωρίζει για την ποιότητά της και να αναγνωρίζεται ως η πρώτη Σχολή Γαστρονοµίας στην Ελλάδα και µία από τις πιο αξιόπιστες και καταξιωµένες Τουριστικές Σχολές της Ευρώπης. ● Η Εγγύηση: Tο επιβεβαιώνουν περισσότεροι από 3.500 απόφοιτοι της CHEF D’OEUVRE που σήµερα είναι επιτυχηµένοι επαγγελµατίες Chef, Ζαχαροπλάστες, F&B managers, Barmen και εργάζονται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, catering ή έχουν ανοίξει και διευθύνουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

79


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

OMEGA AIRLINE STUDIES

Εξειδίκευση στο χώρο της αεροπορικής και τουριστικής βιοµηχανίας Σε έναν από τους πιο δυναµικούς και αξιόλογους φορείς εκπαίδευσης στο χώρο της αεροπορικής και τουριστικής βιοµηχανίας αναδεικνύεται το OMEGA AIRLINE STUDIES. Η µακρόχρονη πείρα του σε συνδυασµό µε τα εξειδικευµένα προγράµµατα σπουδών του αποτελούν τα εχέγγυα για την σίγουρη επαγγελµατική αποκατάσταση των αποφοίτων του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, µε την καθοδήγηση του κ. Γεωργίου Γαλίτη, ιδρυτή της σχολής, προέδρου της Οµοσπονδίας Αεροµεταφορών και διευθυντικού στελέχους της Alitalia.

Το OMEGA AIRLINE STUDIES αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα εκπαιδευτικά ιδρύµατα στη χώρα. Στόχος του είναι η άριστη προετοιµασία της νέας γενιάς επαγγελµατιών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την αεροπορική βιοµηχανία και τον ευρύτερο τουριστικό τοµέα. Συγκριτικό πλεονέκτηµα του OMEGA AIRLINE STUDIES είναι ότι σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα εκπαίδευσης δίνει την δυνατότητα επαγγελµατικής αποκατάστασης στους νέους, φροντίζοντας για την άµεση σύνδεσή τους µε την αγορά εργασίας. Το OMEGA AIRLINE STUDIES απευθύνεται τόσο στους νέους που επιθυµούν να εισέλθουν σε έναν ραγδαία αναπτυσσόµενο επαγγελµατικό «κόσµο», όσο και στους ήδη απασχολούµενος στην αεροπορική και τουριστική βιοµηχανία. International Travel & Tourism Foundation EBT Diploma Η ειδικότητα αυτή δίνει την δυνατότητα σε όλους όσοι ενδι-

80 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

αφέρονται να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια προκειµένου να «χτίσουν» µία λαµπρή καριέρα στον ευρύτερο τοµέα του Τουρισµού και των Αεροµεταφορών. Οι απόφοιτοι του τµήµατος έχουν άριστη γνώση στα αντικείµενα της τιµολογιακής πολιτικής (αεροπορικοί ναύλοι), των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων και άλλων µέσων µεταφοράς, των υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης (Administration Department), καθώς και στη δηµιουργία ειδικών πακέτων διακοπών, στην οργάνωση επαγγελµατικών ταξιδιών, στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης αεροδροµίου (Administration department), στην προβολή αεροπορικής εταιρίας και τουριστικού πρακτορείου, αλλά και στην προαγωγή των πωλήσεών τους. Έτσι, µπορούν να εργαστούν σε αεροπορικές εταιρίες, σε γραφεία ταξιδίων και σε εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. International Travel & Tourism Consultant Diploma Οι κάτοχοι του Consultant Diploma ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο αντικείµενο της κοστολόγησης του αεροπορικού εισιτηρίου, που αποτελεί την πλέον προχωρηµένη µορφή εξειδίκευσης στον τοµέα των Αεροµεταφορών και του Τουρισµού. Οι διπλωµατούχοι της συγκεκριµένης ειδικότητας έχουν τη δυνατότητα να επιλύουν πολύπλοκα θέµατα, είτε αυτά αφορούν σε µια αεροπορική εταιρία, είτε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Επιπλέον, οι κάτοχοι του συγκεκριµένου πτυχίου, σε συνδυασµό µε την πείρα που αποκτούν µέσα από τη δουλειά τους, έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν σε Ι.Ε.Κ. και σε άλλες Τουριστικές Σχολές. IATA – FIATA Cargo Introductory Course


Οι απόφοιτοι της συγκεκριµένης ειδικότητας έχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις προκειµένου να πραγµατοποιούν συµφωνίες και κρατήσεις για διεθνείς Cargo µεταφορές. Παράλληλα, µπορούν να υπολογίζουν τη σωστή τιµή της αντίστοιχης χρέωσης και να συµπληρώνουν φορτωτικές (airway bill). Σεµινάρια Αεροσυνοδών-Φροντιστών Πρόκειται για το επάγγελµα «πρόκληση» που δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν να γνωρίσουν µαγευτικούς προορισµούς και τις πιο όµορφες χώρες του κόσµου. Είναι το επάγγελµα που προσφέρει αξιοζήλευτες παροχές και διευκολύνσεις, όπως π.χ. δωρεάν εισιτήρια για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, αγορές αφορολόγητων ειδών, επισκέψεις σε διεθνή θέρετρα, κ.λπ.. Ταχύρυθµα προγράµµατα σε Συστήµατα Κρατήσεων Στο πλαίσιο της εφαρµογής πολύπλευρων εκπαιδευτικών και µορφωτικών προγραµµάτων, το OMEGA AIRLINE STUDIES προσφέρει στους σπουδαστές του τη δυνατότητα να τελειοποιηθούν σε ζητήµατα πρακτικών χειρισµών στον τοµέα του επαγγελµατικού αντικειµένου τους. Έτσι όλοι οι σπουδαστές µπορούν να εξασκηθούν, µέσω ειδικών προγραµµάτων, στα ηλεκτρονικά συστήµατα κρατήσεων Galileo, Amadeus, Sabre και Ερµής (Ξε-

νοδοχειακό). Τα ταχύρυθµα αυτά προγράµµατα είναι προσαρµοσµένα στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ µε την ολοκλήρωσή τους οι απόφοιτοι αποκτούν σχετική βεβαίωση. Δίπλωµα IATA-UFTAA & IATA-FIATA Το δίπλωµα της IΑTA-UFTAA & IATA-FIATA δεν αποτελεί µόνον έναν τίτλο σπουδών, αλλά είναι και το µοναδικό εργαλείο αναµφισβήτητου κύρους και αποδοχής από όλους τους φορείς των αεροµεταφορών και του τουρισµού. Όλοι όσοι εργάζονται στο χώρο γνωρίζουν την αξία του πτυχίου ΙΑΤΑ. Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η αναγνώριση των διπλωµάτων της ΙΑΤΑ από το Πανεπιστήµιο του Cambridge. Αποκτώντας, λοιπόν, κάποιος το πτυχίο της ΙΑΤΑ, ταυτόχρονα γίνεται κάτοχος του διπλώµατος των Τουριστικών Επαγγελµάτων του Πανεπιστηµίου Cambridge. Τα προγράµµατα σπουδών του OMEGA AIRLINE STUDIES είναι σχεδιασµένα και εγκεκριµένα από το Training & Development Institute της ΙΑΤΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1919 και έχει σήµερα ως µέλη της πάνω από 280 αεροπορικές εταιρίες αλλά και ένα µεγάλο αριθµό των µεταφορών και τουρισµού. Το OMEGA AIRLINE STUDIES είναι το µεγαλύτερο Κέντρο Εκπαίδευσης της ΙΑΤΑ στον Ελλαδικό χώρο, γεγονός που συµβάλει στην επιτυχηµένη επαγγελµατική πορεία των πτυχιούχων του.

LE MONDE

Δηµιουργώντας του κορυφαίους του τουρισµού Έχοντας ήδη πίσω του µια πολύ σηµαντική ιστορία στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης και µε τους αποφοίτους του να παρουσιάζουν ένα πραγµατικά εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχηµένης σταδιοδροµίας, ο Όµιλος LE MONDE µπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί έναν από τους περισσότερο καταξιωµένους φορείς τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Πραγµατικά, ο Όµιλος LE MONDE είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας µε κύρος και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, είναι αναγνωρισµένος από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιηµένος από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τουρισµού (WTO). Εξάλλου, ο WTO αναγνωρίζει και τους τίτλους σπουδών που προσφέρει ο Όµιλος LE MONDE, ενώ οι ίδιοι τίτλοι αναγνωρίζονται επισήµως και από το ελληνικό δηµόσιο, τα βρετανικά πανεπιστήµια, τις ελβετικές ξενοδοχειακές σχολές, τις γαλλικές σχολές γαστρονοµίας και βεβαίως, από την ίδια την αγορά εργασίας και το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί και την ουσιαστικότερη αναγνώριση. Ασφαλώς, οι απόφοιτοι του οργανισµού µπορούν να συνεχίσουν µεταπτυχιακές σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύµατα του εξωτερικού. Ο Εκπαιδευτικός Όµιλος LE MONDE βρίσκεται στο κέντρο

της Αθήνας, σε κτιριακές εγκαταστάσεις 3.500 τ.µ., όπου µπορεί κανείς να βρει σύγχρονα εργαστήρια και υλικοτεχνικό εξοπλισµό, ενώ διαθέτει µια πλήρως ενηµερωµένη βιβλιοθήκη και εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το διδακτικό προσωπικό του LE MONDE ξεπερνά τα 140 άτοµα, όλα µε αξιόλογες σπουδές αλλά και µεγάλη επαγγελµατική εµπειρία. Εξάλλου, µεταξύ τους συγκαταλέγονται ορισµένοι ιδιαίτερα γνωστοί και πετυχηµένοι επαγγελµατίες του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού χώρου. Σε ό,τι αφορά στα προγράµµατα εξειδικευµένων σπουδών του Οµίλου αλλά και στα αντίστοιχα διπλώµατα ειδίκευσης, αυ-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

81


ΑΦΙΕΡΩΜΑ τά έχουν ως εξής: • Hotel Management - Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας • Tourism Management - Eιδικός Τουριστικού Πρακτορείου • Hotel Animation - Ειδικός Ξενοδοχειακής Ψυχαγωγίας • Chef - Επαγγελµατική Μαγειρική • Pastry Chef - Επαγγελµατική Ζαχαροπλαστική - Αρτοποιία Η διάρκεια των σπουδών που προσφέρει το LE MONDE για κάθε ειδικότητα είναι δύο έτη (δηλαδή 4 ακαδηµαϊκά εξάµηνα), ενώ η φοίτηση περιλαµβάνει εργαστηριακά και θεωρητικά µαθήµατα που πραγµατοποιούνται σε ειδικά διαµορφωµένες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, οι εξειδικευµένες εκδόσεις «Les Livres du Tourisme» υποστηρίζουν τη διδασκαλία των µαθηµάτων και συµβάλλουν στην εµπέδωση των γνώσεων από την πλευρά των σπουδαστών. Ωστόσο, ο Εκπαιδευτικός Όµιλος LE MONDE προσφέρει και προγράµµατα µετεκπαίδευσης διάρκειας έξι µηνών, στις παρακάτω ειδικότητες: • Bar & Restaurant Management - Διεύθυνση Εστιατορίου & Μπαρ • Sommelier - Οινοχόος • Eurochef

- Μετεκπαίδευση στην Υψηλή Γαστρονοµία • Europasty Chef - Μετεκπαίδευση στην Ζαχαροπλαστική & Αρτοποιία Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Γραφείο Επαγγελµατικής Σταδιοδροµίας που λειτουργεί στον Εκπαιδευτικό Όµιλο LE MONDE συνεργάζεται µε περισσότερες από 900 τουριστικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ εξασφαλίζει αµειβόµενη πρακτική και εργασία στους αποφοίτους του Οµίλου. Επιπλέον, οι παροχές προς τους σπουδαστές περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, αναβολή στράτευσης, δωρεάν πρόσβαση σε πλήρως ενηµερωµένη βιβλιοθήκη, εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και δωρεάν συµµετοχή σε εκπαιδευτικές επισκέψεις, σε επιµορφωτικά σεµινάρια, αλλά και σε σχετικούς διαγωνισµούς που πραγµατοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα νέα τµήµατα του Οµίλου ξεκινούν τον Οκτώβριο και το Φεβρουάριο κάθε έτους, ωστόσο εγγραφές πραγµατοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

SITEC (Swiss & International Tourism Education Consultancy)

Σπουδές στην Ελβετία, καριέρα στην κορυφή του τουρισµού Ένα σαφές «προβάδισµα» επαγγελµατικής κατάρτισης υψηλού επιπέδου στο χώρο του τουρισµού προσφέρει στους ενδιαφερόµενους το SITEC (Swiss & International Tourism Education Consultancy), ένα κορυφαίο κέντρο σταδιοδροµίας για τον τουρισµό που λειτουργεί στην Ελλάδα και είναι σε θέση να προσφέρει εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση, µε την εγγύηση µιας χαρακτηριστικά «ελβετικής» ποιότητας, συνέπειας, αλλά και ακρίβειας στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης. To SITEC αποτελεί πραγµατικά ένα κορυφαίο κέντρο σταδιοδροµίας για τον τουρισµό, καθώς παρέχει εξειδικευµένες συµβουλές σχετικά µε προγράµµατα ποιοτικής εκπαίδευσης, έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει µια στενή συνεργασία τόσο µε ελβετικά πανεπιστήµια υψηλού επιπέδου, τα οποία µάλιστα είναι και µέλη του ASEH (Swiss Hotel Schools Association / Leading Hotel Management Schools of the world), όσο και µε αναλόγως υψηλού επιπέδου βρετανικά και αµερικανικά πανεπιστήµια. Τα εκπαιδευτικά ιδρύµατα που προτείνονται από το κέντρο προσφέρουν µεγάλο εύρος ακαδηµαϊκών προγραµµάτων που διδάσκονται στα αγγλικά, ενώ οι τίτλοι που παρέχουν καλύπτουν όλη την ακαδηµαϊκή γκάµα, όπως Certificate, Diploma, Higher National Diploma, Bachelor, Master µέχρι και PhD. Σε ό,τι αφορά στα πτυχία που παρέχονται από τα εν λόγω ιδρύµατα, αυτά έχουν ως εξής ανά πτυχίο και ειδικότητες: Diplomas: • Swiss Diploma in Hotel Operational Management • Swiss Higher Diploma in International Hotel Management & Tourism • American Hotel and Lodging Association (AH&LA) Diploma

82 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Postgraduate Certificates/Diplomas (5 µήνες στο πανεπιστήµιο): • Προγράµµατα µεταπτυχιακής εκπαίδευσης για κατόχους πτυχίων και επαγγελµατίες • Postgraduate Diploma in Hotel Management • Postgraduate Diploma in Hotel Operations Management • Postgraduate Diploma in Tourism Management • Postgraduate Diploma in Hotel & Events Management BA (Hons) Degrees (5 µήνες στο πανεπιστήµιο): • BA (Hons) in Hospitality Management • BA (Hons) in Travel & Tourism Management • BA (Hons) in Events Management • BSc in International Spa Management • BBA in Business Management & Hotel Restaurant and Resort Management Master of Arts Degrees (5 µήνες στο πανεπιστήµιο): • MA in Hospitality Management • MA in Tourism Management • MBA PhD (3 χρóνια) Να σηµειωθεί ότι πέρα από τα εκπαιδευτικά προγράµµατα καθαυτά, πολύ σηµαντικό ρόλο για τις µετέπειτα δυνατότητες επαγγελµατικής σταδιοδροµίας παίζει και η πρακτική εξάσκηση, για την οποία τα συνεργαζόµενα µε το SITEC ιδρύµατα λαµβάνουν ιδιαίτερη µέριµνα.ΑΦΙΕΡΩΜΑ

FUTURE BUSINESS SCHOOL

Το µέλλον στην επαγγελµατική εκπαίδευση Νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράµµατα σπουδών προσφέρει από αυτό τον Οκτώβριο το FUTURE BUSINESS SCHOOL, ένα κολέγιο που συγκαταλέγεται ήδη µεταξύ των κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυµάτων της χώρας, σε ό,τι αφορά και στην τουριστική εκπαίδευση. Όπως τονίζουν και τα διευθυντικά στελέχη του κολεγίου, το FUTURE BUSINESS SCHOOL απευθύνεται σε όσους επιθυµούν να αποκτήσουν δοµηµένες και πρακτικές γνώσεις στους τοµείς που τους ενδιαφέρουν, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις εφαρµόσουν άµεσα και αποτελεσµατικά στις εργασιακές και ευρύτερα επιχειρηµατικές δραστηριότητές τους. Το υψηλό επίπεδο της παρεχόµενης εκπαίδευσης διασφαλίζεται από το γεγονός ότι στο FUTURE BUSINESS SCHOOL διδάσκουν κάτοχοι µεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, καθώς και έµπειροι και επιτυχηµένοι managers µε πολυετή εργασιακή αλλά και διδακτική εµπειρία. Επιπλέον, η ίδια η µέθοδος διδασκαλίας διασφαλίζει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα, καθώς συνδυάζει, αναλόγως µε τις επιµέρους εκπαιδευτικές ανάγκες, τις επιστηµονικές παρουσιάσεις µε τις αναλύσεις συγκεκριµένων περιπτώσεων (case studies) και τις οµαδικές εργασίες (group projects). Σε ό,τι αφορά στα συγκεκριµένα ακαδηµαϊκά προγράµµατα που προσφέρει το FUTURE BUSINESS SCHOOL στους σπουδαστές του από αυτό τον Οκτώβριο, αυτά οδηγούν στους εξής ακαδηµαϊκούς τίτλους ανά κατηγορία σπουδών: • CERTIFICATE στη Διοίκηση Επιχειρήσεων • CERTIFICATE στο Marketing • CERTIFICATE στις Δηµόσιες Σχέσεις • CERTIFICATE στα LOGISTICS • CERTIFICATE στη Λογιστική • CERTIFICATE στην Επιστήµη των Υπολογιστών • CERTIFICATE στα Computer Graphics & Web Design • CERTIFICATE στο Computer Engineering • DIPLOMA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Marketing • DIPLOMA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Δηµόσιες Σχέσεις • DIPLOMA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Logistics • DIPLOMA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Λογιστική • DIPLOMA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Επιστήµη των Υπολογιστών • DIPLOMA στο Marketing – Computer Graphics

84 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• DIPLOMA στην Επιστήµη των Υπολογιστών – Computer Engineering Παράλληλα, το FUTURE BUSINESS SCHOOL προσφέρει κατά την εφετινή ακαδηµαϊκή χρονιά και µια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σεµινάρια, τα οποία µπορούν να δώσουν σηµαντικά γνωστικά εφόδια σε επαγγελµατίες που δραστηριοποιούνται τόσο στον τουρισµό, όσο και σε άλλους επιχειρηµατικούς τοµείς. Πιο συγκεκριµένα, τα σεµινάρια αυτά καλύπτουν τους παρακάτω τοµείς: • • • • • • • • •

Δηµόσιες Σχέσεις Έναρξη: 18/10/2006 Marketing, Έναρξη: 16/10/2006 Management, Έναρξη: 19/10/2006 Γενική Λογιστική, Έναρξη: 17/10/2006 Μηχανογραφηµένη Λογιστική (Γενική Λογιστική, Φορολογία Εταιριών, Eurofasma), Έναρξη: 17/10/2006 Πληροφορική – Με πιστοποίηση ECDL, Έναρξη: 18/9/2006 και 17/10/06 PHOTOSHOP, Έναρξη: 17/10/2006 Πρόγραµµα COREL DRAW, Έναρξη: 20/10/2006 Πρόγραµµα FLASH, Έναρξη: 19/10/2006

Να σηµειωθεί ότι όσον αφορά στην πιστοποίηση ECDL, το FUTURE BUSINESS SCHOOL προσφέρει εξετάσεις πιστοποίησης ECDL για τα πιστοποιητικά ECDL Core, Start, Progress Advanced και Expert. Οι ηµεροµηνίες για τις συγκεκριµένες εξετάσεις είναι στις 16 και στις 30 Σεπτεµβρίου 2006.


ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

G - HOTELS

Πρωταγωνιστεί στον τουριστικό «στίβο»

Πρωτοστατεί εδώ και τριάντα πέντε χρόνια στο τουριστικό «τοπίο» της Χαλκιδικής ο όµιλος G – HOTELS, κάτω από την «οµπρέλα» του οποίου βρίσκονται τα πολυτελή ξενοδοχεία ATHOS PALACE, PALLINI BEACH, VILLA PRINCESS THEOPHANO και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ στην Καλλιθέα και το SIMANTRO BEACH, στην περιοχή της Σάνης, δυναµικότητας 1.776 δωµατίων συνολικά. Μεγάλοι συνεδριακοί χώροι, απόλυτη οργάνωση σε θέµατα σπορ, µοναδική κουζίνα και αµέτρητες προτάσεις εναλλακτικού τουρισµού, ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ και διάκοσµου, είναι ορισµένα µόνο από τα χαρακτηριστικά των ξενοδοχείων του οµίλου.

■ ATHOS PALACE ★★★★ To Athos Palace είναι ένα πολυτελές all-inclusive συγκρότηµα, το οποίο βρίσκεται πάνω σε µια υπέροχη αµµώδη παραλία. Το ξενοδοχείο περιβάλλεται από όµορφους, πολύχρωµους κήπους και απέχει µόνο 2 χιλιόµετρα από το πολυσύχναστο χωριό της Καλλιθέας και 75 χλµ. από το διεθνές αεροδρόµιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Το ξενοδοχείο πρωτολειτούργησε το 1976 και πριν δύο χρόνια ανακαινίστηκε πλήρως.

86 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

■ PALLINI BEACH ★★★★ Το PALLINI BEACH βρίσκεται σε µια ειδυλλιακή τοποθεσία, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου Κασσάνδρας και αποτελεί την τέλεια επιλογή για οικογένειες και ζευγάρια όλων των ηλικιών. Το ανακαινισµένο ξενοδοχείο που λειτούργησε πρώτη φορά το 1972 βλέπει προς τη θάλασσα και περιτριγυρίζεται από καταπράσινους κήπους προσφέροντας κάτι για όλα τα γούστα.

■ VILLA PRINCESS THOPHANO ★★★★ Στην αριστερή πλευρά των κήπων του Athos Palace βρίσκεται το διώροφο Villa Princess Theophano. Προσφέρει χαλαρές οικογενειακές στιγµές σε φιλόξενο περιβάλλον µε κάτι διαφορετικό στους πελάτες του οι οποίοι µπορούν να επιλέξουν δωµάτιο µε µπαλκόνι ή βεράντα, µε θέα στη θάλασσα ή προς το βουνό. Οι χώροι υποδοχής του ανακαινίστηκαν πέρυσι και µέσα στον επόµενο χρόνο θα µεταµορφωθεί σε ένα υπερπολυτελές κατάλυµα σουιτών µε prive πισίνα και πρωτότυπα facilities.


SECURE SHOP Πρώτα τα G-Hotels στην υιοθέτηση 3-D Secure από τη VISA και τη MasterCard µέσω της Emporiki Bank

■ MACEDONIAN SUN★★★ Το ξενοδοχείο είναι εγκατεστηµένο στην πλαγιά ενός λόφου της Κασσάνδρας. Απέχει µόλις δύο χιλιόµετρα από την Καλλιθέα, η οποία συνδυάζει φυσικές οµορφιές µε κοσµοπολίτικο περιβάλλον. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1988 και λόγω της θέσης του προσφέρει µια µοναδική θέα στη θάλασσα και το γειτονικό πευκοδάσος.

■ SIMANTRO BEACH ★★★★ Για διακοπές σε ένα ήσυχο και ειδυλλιακό περιβάλλον, το ξενοδοχείο Σήµαντρο, είναι η ιδανική επιλογή. Λειτουργεί από το 1992 και επεκτάθηκε κατά πολύ το 2001. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο Β.Δ. τµήµα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στην περιοχή που ονοµάζεται Ακτή Σάνη, πάνω στο κύµα, ανάµεσα σ’ ένα δάσος από καταπράσινα πεύκα και το χαρακτηρίζει η ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, η οποία έχει στοιχεία από την µακεδονίτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Η SecureShop για λογαριασµό της αλυσίδας ξενοδοχείων G-Hotels στην Χαλκιδική, αναπτύσσει το πρώτο ξενοδοχειακό σύστηµα κρατήσεων online, µε ενσωµατωµένες τις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας στην online εκκαθάριση συναλλαγών µε πιστωτική κάρτα, που βασίζεται στα πρότυπα Verified by VISA και SecureCode by MasterCard. Η Emporiki Bank είναι η µόνη Τράπεζα στην ελληνική αγορά που εφαρµόζει πλήρως την υποδοµή 3D-Secure των παραπάνω οργανισµών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τους εµπόρους αλλά και τους κατόχους πιστωτικών καρτών π.χ. από τη χρήση κλεµµένων αριθµών καρτών.

Το σύστηµα εκκαθάρισης πιστωτικών καρτών της Emporiki Bank που εφαρµόζει η SecureShop για τα G-Hotels παρέχει τη δυνατότητα πιστοποίησης αυθεντικότητας της συναλλαγής online µέσω της τεχνολογίας 3D Secure, εξασφαλίζοντας πλήρως τα G-Hotels στις online πληρωµές µε πιστωτικές κάρτες VISA και MasterCard. Με την λύση 3D-Secure οι τουριστικές επιχειρήσεις θωρακίζονται από απάτες µε χρήση πιστωτικών καρτών και κατά συνέπεια εξασφαλίζονται ουσιαστικά από αµφισβητήσεις συναλλαγών.

Η SecureShop έχει ενσωµατώσει το σύστηµα Emporiki Secure e. Commerce για την εκκαθάριση των πιστωτικών καρτών τόσο στις ξενοδοχειακές εφαρµογές κρατήσεων internet (Hotel Edition), όσο και κινητής τηλεφωνίας i-mode (ihotel).

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

87


Νέο πρόγραµµα σπουδών σε Events & Convention Management προσφέρει το Alpine Center

1

2

1 Από αριστερά προς τα δεξιά: ο κ. Παναγιώτης Ποδηµατάς, Διευθύνων Σύµβουλος της Podimatas Audiovisual S.A, ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύµβουλος της Heliotopos Conferences, η κα. Ειρήνη Βάρδα Καψή, Εµπορική Διευθύντρια των Capsis Conventions & Resort Hotels/Sofitel, η κα. Sybil Hofmann, Πρόεδρος του Alpine Center και η κα. Βιβή Παπαδοπούλου, Διοικητική Διευθύντρια του Alpine Center 2 Η κα. Sybil Hofmann, Πρόεδρος του Alpine Center, o Dr. Michael Lefever, Ακαδηµαϊκός Διευθυντής του Alpine Center και o κ. Χάρης Κοκκώσης, Γενικός Γραµµατέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης

Το νέο πρόγραµµα σπουδών στον τοµέα της Διοίκησης Εκδηλώσεων και Συνεδρίων, το οποίο προσφέρει το Alpine Center, παρουσίασε η διεύθυνση του εκπαιδευτικού ιδρύµατος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Hilton. Η συνέντευξη ξεκίνησε µε το χαιρετισµό του Ειδικού Γραµµατέα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κου Χάρη Κοκκώση, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Alpine Center να προσφέρει ένα νέο πρόγραµµα σπουδών σε Οργάνωση Εκδηλώσεων και Συνεδρίων, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της Βιοµηχανίας Συνεδρίων της Ελλάδος µε πολύ καλά εκπαιδευµένα στελέχη. Το διετές πρόγραµµα σπουδών οδηγεί στην απόκτηση Swiss Diploma και περιλαµβάνει θεωρία και 20 εβδοµάδες έµµισθη πρακτική εξάσκηση κάθε χρόνο σε συνεδριακούς χώρους και σε χώρους οργάνωσης εκδηλώσεων. Το νέο πρόγραµµα σπουδών επιτηρείται από µια ειδική Συµβουλευτική Επιτροπή, η οποία περιλαµβάνει 40 διακεκριµένους εκπροσώπους της αγοράς συνεδρίων, τουρισµού καθώς και εκπροσώπους Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης. Πρόεδρος της Συµβουλευτικής Επιτροπής είναι η κα. Ειρήνη Βάρδα Καψή, Εµπορική Διευθύντρια των Capsis Conventions & Resort Hotels/ Sofitel, και µέλη είναι ο κ. Παναγιώτης Ποδηµατάς, Διευθύνων Σύµβουλος της Podimatas Audiovisual S.A, ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύµβουλος της Heliotopos Conferences και η κα. Sybil Hofmann, Πρόεδρος του Alpine Center. Η Συµβουλευτική Επιτροπή έχει ως στόχο να δηµιουργήσει στενή σχέση µεταξύ του Alpine Center και της Βιοµηχανίας του Τουρισµού και της Φιλοξενίας. Σε συνέχεια της παρουσίασης του προγράµµατος που έγινε από την κα. Βιβή Παπαδοπούλου, Διοικητική Διευθύντρια του Alpine Center, η κα. Ειρήνη Βάρδα Καψή µίλησε για τις επαγγελµατικές ευκαιρίες που υπάρχουν στο συνεδριακό τουρισµό

88 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

καθώς και για την µεγάλη ανάγκη για επαγγελµατίες µε εξειδικευµένες γνώσεις. Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης ανέλυσε το επαγγελµατικό προφίλ του υπεύθυνου οργάνωσης εκδηλώσεων δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται στη Βιοµηχανία των Εκδηλώσεων και Συνεδρίων και τέλος ο κ. Παναγιώτης Ποδηµατάς στην παρουσίασή του επικεντρώθηκε στο σηµαντικό ρόλο της τεχνολογίας στο συνεδριακό τουρισµό. Η κα. Sybil Hofmann, Πρόεδρος του Alpine Center αφού ευχαρίστησε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης καθώς και τα µέλη της νέας Συµβουλευτικής Επιτροπής, επισήµανε πως «έχοντας µια τόσο ισχυρή Πρόεδρο, γνωστά στελέχη της αγοράς και εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης στη Συµβουλευτική Επιτροπή, αυξάνεται το κύρος του προγράµµατος». Η συνέντευξη Τύπου πραγµατοποιήθηκε µε την υποστήριξη της Eφηµερίδας Εξπρές, της Καριέρα Α.Ε και του Travel Daily News.

Εβδοµάδα Αγροτουρισµού στην Κοζάνη από τον Ξένιο Δία Το Τοπικό Σύµφωνο Ποιότητας για υπηρεσίες τουρισµού στο νοµό Κοζάνης Ξένιος Δίας οργανώνει την Εβδοµάδα Αγροτουρισµού, ειδικά για εφέτος, από 22 έως 30 Σεπτεµβρίου 2006. Η Εβδοµάδα Αγροτουρισµού θα πραγµατοποιηθεί στους 18 ξενώνες, τα 5 εστιατόρια, τα δύο κέντρα πληροφόρησης και τις συνεργαζόµενες επιχειρήσεις του Ξένιου Δία, και σχεδιάζεται να περιλαµβάνει δραστηριότητες, όπως µαθήµατα µαγειρικής, περιηγήσεις µε οδηγό, ενηµερώσεις για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, «κυνήγι» θησαυρού εµπειριών, µαθήµατα αγγειοπλαστικής, µαθήµατα αγιογραφίας, συµµετοχή σε αγροτικές εργασίες, τοπικούς χορούς, συζητήσεις, κ.λπ.. Τον Σεπτέµβριο 2006, το Τοπικό Σύµφωνο Ποιότητας Ξένιος Δίας, µε στόχο µια καλή Εβδοµάδα Αγροτουρισµού, θα συµµετέχει: στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Κοίλα, Κοζάνης,1-3/9/06), στην 3η Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων (Κοίλα, Κοζάνη, 23-27/10/9/06), στην 22η Εµποροβιοµηχανική Έκθεση Κοζάνης (Κοίλα, 23-27/9/06).


Στο Athens Atrium Hotel & Suites η Μiss Παγκόσµιος Τουρισµός

1

Δύο διεθνείς διακρίσεις για το ξενοδοχείο Louis Imperial Beach

2

1 Η Miss Παγκόσµιος Τουρισµός Aneta Motlava 2 Οι τέσσερις πρώτες. Από αριστερά: Marysya Horobets - Model of the Planet, Melissa Noorderliet 1η Αναπληρωµατική Miss Tourism Planet, Aneta Motlava - Miss Tourism Planet και Γιασεµή Λιάπη - 2η Αναπληρωµατική Miss Tourism Planet

Στο πολυτελές ξενοδοχείο Athens Atrium Hotel & Suites διέµειναν οι 28 καλλονές από ισάριθµα κράτη της υφηλίου, οι οποίες κατέφτασαν στην Αθήνα προκειµένου να συµµετέχουν στο διεθνή διαγωνισµό Miss Παγκόσµιος Τουρισµός που διεξήχθη στην ελληνική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της πολυήµερης διαµονής τους στην πολυτελή ξενοδοχειακή µονάδα οι καλλονές γνώρισαν µε τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία και τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές που αυτή επιτάσσει. Όπως: η διαµονή και η ξεκούραση στα άνετα δωµάτια του ξενοδοχείου, η αναζωογόνηση στα Jacuzzi των δωµατίων, οι πολυτελείς υπηρεσίες, οι γευστικές προτάσεις της µεσογειακής κουζίνας του και οι πετυχηµένοι συνδυασµοί σνακς & ποτών της Brasserie. Η τοποθεσία του Athens Atrium Hotel & Suites -επί της οδού Ωκεανίδων 21 που είναι κάθετη της λεωφόρου Συγγρού- τις διευκόλυνε στις µετακινήσεις και στις επισκέψεις τους σε µνηµεία αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, η νικήτρια του διαγωνισµού Μiss Παγκόσµιος Τουρισµός Aneta Motlava δήλωσε ενθουσιασµένη από την επίσκεψή της στην Ακρόπολη για την ιστορία της οποίας είχε διδαχθεί στα µαθητικά της χρόνια. Την άποψή της συµµερίστηκαν όλες οι συµµετέχουσες στο διαγωνισµό καλλονές. Σηµειώνεται ότι, το Athens Atrium Hotel & Suites είναι ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, τεσσάρων plus αστέρων. Διαθέτει συνολικά 56 δωµάτια (Superior rooms, Executive rooms, Junior suites), τα οποία διακρίνονται για την πολυτέλεια, και την ευρυχωρία τους. Στους χώρους του ξενοδοχείου αναπτύσσονται οι συνεδριακές και πολλαπλών χρήσεων αίθουσες Acropolis, Athena και Roi, χωρητικότητας έως 100 ατόµων, οι οποίες έχουν τον απαιτούµενο τεχνικό εξοπλισµό για την επιτυχή έκβαση κάθε εκδήλωσης. Η αίθουσα The Atrium που έχει κατασκευαστεί µε τις υψηλότερες απαιτήσεις, φιλοξενεί κοινωνικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις, χωρητικότητας πλέον των 200 ατόµων. Πολλοί ιδιωτικοί και δηµόσιοι φορείς, εταιρίες σύλλογοι και ενώσεις όπως το Rotary Club και το Lions Club προτιµούν το Athens Atrium Hotel & Suites για τις εκδηλώσεις τους.

Δύο πολύ σηµαντικές διακρίσεις για τη Louis Hotels, αποτελούν τα βραβεία Gold Choice Award και Marque of Excellence Award για το 2005, που απονεµήθηκαν στο ξενοδοχείο Louis Imperial Beach στην Πάφο. Το βραβείο Gold Choice Award απονέµεται για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, όπως αυτές έχουν αξιολογηθεί από τους πελάτες της First Choice, ενός από τους µεγαλύτερους τουριστικούς οργανισµούς της Βρετανίας. Το βραβείο Marque of Excellence Award αποτελεί ετήσια τιµητική διάκριση που απονέµεται από τον πολύ γνωστό Βρετανικό Τουριστικό Οργανισµό Thomas Cook, µε βάση το υψηλό επίπεδο παρεχόµενων υπηρεσιών και την ποιότητα της διαµονής, στοιχεία τα οποία αξιολογούνται από τους πελάτες του οργανισµού. Στα κριτήρια που αξιολογούνται για την απονοµή των σχετικών βραβείων µεταξύ άλλων συγκαταλέγονται η τοποθεσία του ξενοδοχείου, οι ανέσεις των χώρων διαµονής, η καθαριότητα, η ποιότητα και η ποικιλία των φαγητών, η επίπλωση και ο διάκοσµος των κοινόχρηστων χώρων, τα προγράµµατα ψυχαγωγίας, η εξυπηρέτηση των φιλοξενουµένων και το συνολικό επίπεδο ικανοποίησης από τη διαµονή στο ξενοδοχείο. Ο κ. Ιάσων Περδίος, Διευθύνων Σύµβουλος της Louis Hotels, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες διακρίσεις δεν αποτελούν µια απλή επιβεβαίωση των επιτυχηµένων προσπαθειών της Louis Hotels αλλά βάζουν ψηλότερα τον πήχη για την παροχή ολοένα πιο αναβαθµισµένων και ποιοτικών υπηρεσιών σε όλα τα ξενοδοχεία της». Η Louis Hotels διαθέτει συνολικά 27 ξενοδοχειακές µονάδες, 4 & 5 αστέρων, σε Ελλάδα και Κύπρο. Με σεβασµό στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των φιλοξενούµενών της, η Louis Hotels προσφέρει έναν «κόσµο επιλογών» σε όλους τους λάτρεις των διακοπών, κατέχοντας ηγετική θέση στον τουριστικό κλάδο.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

89


Hellenic Portraits: Πορτραίτα µιας όµορφης ζωής Αθήρι, Ασύρτικο, Ληµνιό - Gabernet Sauvignon, τρεις διαφορετικές εκδοχές µιας απολαυστικής διαδροµής στα µονοπάτια του µεγαλύτερου ελληνικού βιολογικού αµπελώνα. Σαράντα περίπου χρόνια µετά από τις πρώτες φυτεύσεις στις πλαγιές του Μελίτωνα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, το Κτήµα Πόρτο Καρράς συνεχίζει να µας εκπλήσσει ευχάριστα µε τις νέες δηµιουργίες του. Από το αριστοκρατικό Ασύρτικο, το αρωµατικό Αθήρι, το Ληµνιό του Αριστοτέλη και το κοσµοπολίτικο Gabernet Sauvignon γεννήθηκαν τρία υπέροχα κρασιά -τα Hellenic Portraits- ιδανικοί σύντροφοι στις καθηµερινές γευστικές µας αναζητήσεις. Και αν ο δρόµος σας φέρει στη Χαλκιδική, µην παραλείψετε να επισκεφθείτε το οινοποιείο του Κτήµατος. Ανάµεσα από τα πανύψηλα δένδρα της εισόδου τα σκαλιά σας οδηγούν στον πολυχώρο «Μελισσάνθη» όπου θα ξεναγηθείτε στις σηµερινές οµορφιές, αλλά και την µοναδική ιστορία του θρυλικού κτήµατος. Στην ξύλινη µπάρα της αίθουσας γευσιγνωσίας µπορείτε να δοκιµάσετε σε ποτήρι τα κρασιά του κτήµατος για να εντοπίσετε τις γεύσεις που σας ταιριάζουν καλύτερα, ενώ στην σύγχρονη boutique θα ξεφυλλίσετε ενδιαφέροντα βιβλία, έντυπα και cd roms, διαλέγοντας ταυτόχρονα έξυπνα δώρα και ενθύµια από τα χρήσιµα οινικά αξεσουάρ που δεσπόζουν στις βιτρίνες.

Συνεργασία ΛΑΝΤΖΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ A.Ε.Β.E. και 3Μ Σε συνεργασία προχώρησαν η εταιρία ΛΑΝΤΖΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ A.Ε.Β.Ε. µε την εταιρία 3Μ Hellas στα προϊόντα Επισκευών & Κατασκευών. Στόχος και των δύο εταιριών µε αυτή τη συνεργασία, είναι η µεγαλύτερη ανάπτυξη των συγκεκριµένων προϊόντων στην ελληνική αγορά. Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της εταιρίας ΛΑΝΤΖΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ A.Ε.Β.Ε., µε τον εµπλουτισµό της γκάµας των προϊόντων της που ήδη εµπορεύεται στην Ελληνική Αγορά, µε την επώνυµη σειρά προϊόντων 3Μ, η εταιρία ευελπιστεί στην ανάπτυξη της διείσδυσης των συγκεκριµένων προϊόντων στην αγορά. Από την πλευρά της η 3Μ Hellas, µέσω της καινούργιας στρατηγικής συνεργασίας της µε την εταιρία ΛΑΝΤΖΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ A.Ε.Β.Ε., πιστεύει στην ταχύτατη ανάπτυξη της συγκεκριµένης σειράς στην εγχώρια αγορά, την οποία σκοπεύει να αναπτύξει και να εµπλουτίσει τα επόµενα χρόνια.

90 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Kärcher αποκτά την αµερικανική Castle Rock

Η εταιρία κατασκευής εξοπλισµού καθαρισµού Kärcher εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά των Ηνωµένων Πολιτειών µε την απόκτηση της Castle Rock Industries Incαπό την εδρεύουσα στη Βοστώνη ιδιωτική εταιρία µετοχικού κεφαλαίου Heritage Partners. Υπενθυµίζεται ότι, το 2004 η Kärcher αγόρασε την εταιρία κατασκευής πιεστικών µηχανηµάτων καθαρισµού, C-Tech, και τώρα εκπροσωπείται µε µια ευρεία γκάµα συσκευών καθαρισµού για επαγγελµατική και ιδιωτική χρήση στις ΗΠΑ. Σύµφωνα µε τους επικεφαλής της Kärcher υπήρχαν πολυάριθµοι λόγοι που συνέτειναν στην εξαγορά, η οποία πραγµατοποιήθηκε µετά από µια µακρά περίοδο εντατικής προετοιµασίας. Καταρχάς, η Castle Rock διαθέτει ένα ευρύ φάσµα προϊόντων όπως και εξαιρετική υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης µετά την πώληση, τα οποία εναρµονίζονται πλήρως µε τις απαιτήσεις της αµερικανικής αγοράς. Ακόµη, το δίκτυο των αντιπροσώπων της στις ΗΠΑ εξασφαλίζει πλήρη κάλυψη και επιπλέον, οι σειρές των προϊόντων των δύο εταιριών αλληλοσυµπληρώνονται ουσιαστικά σε όλες τις κατηγορίες µηχανηµάτων. Τέλος, το γεγονός ότι ο όµιλος Castle Rock αποτελείται από πρώην οικογενειακές επιχειρήσεις συντείνει σε ένα ακόµα καλύτερο ταίριασµα της επιχειρηµατικής κουλτούρας των δύο εταιριών. Η Castle Rock θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν ανεξάρτητη εταιρία, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθούν και οι καθιερωµένες φίρµες Windsor, Prochem, Graco and TecServ. Ο Διευθύνων Σύµβουλος και εκπρόσωπος της διοίκησης της Kärcher, Hartmut Jenner, δήλωσε σχετικά: «Η Αµερική εξελίσσεται στη δεύτερη µεγαλύτερη αγορά για την εταιρία µας µετά την Ευρώπη. Έπειτα από τη θετική εµπειρία που είχαµε µε την εξαγορά της C-Tech πριν από δύο χρόνια, είµαι σίγουρος ότι η επιτυχία µας θα συνεχιστεί και µε την Castle Rock». Η Castle Rock κατασκευάζει προϊόντα σε αρκετά εργοστάσια στις ΗΠΑ, µεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ηλεκτρικές σκούπες, µηχανές πλύσης-απόπλυσης, µηχανήµατα περιποίησης δαπέδου, σάρωθρα και χηµικά καθαριστικά και ο κύκλος εργασιών της ξεπέρασε τα 130 εκατοµµύρια δολάρια κατά το τελευταίο οικονοµικό έτος. Η Alfred Kärcher GmbH & Co. KG ειδικεύεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και διανοµή τεχνολογίας και εξοπλισµού καθαρισµού. Η εταιρία πέτυχε όγκο πωλήσεων της τάξεως των 1.106 δισεκατοµµυρίων ευρώ το προηγούµενο έτος.


Στην Exclusive Yachting 2006 η Vernicos Yachts

Η εταιρία Vernicos Yachts, µε ιστορία πάνω από 30 χρόνια στο χώρο του θαλάσσιου τουρισµού θα συµµετάσχει και φέτος στην έκθεση «Exclusive Yachting 2006», που θα διεξαχθεί στις Ολυµπιακές Εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσµά από τις 21 έως τις 24 Σεπτεµβρίου 2006. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εν πλω τα νέα µηχανοκίνητα µοντέλα των γνωστών αµερικάνικων ναυπηγείων Regal, Four Winns & Wellcraft και του γαλλικού Beneteau. Παράλληλα, θα ενηµερωθούν από τους πωλητές της εταιρίας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σκαφών, όπως και για τις προνοµιακές τιµές τους, αποκλειστικά για τους επισκέπτες της έκθεσης.

Επίσκεψη Βρετανού δηµοσιογράφου στο ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

Από τις Ράχες Γαλανού, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Βάκχου, αγνάντεψε τα Αµπελοτόπια που εκτείνονταν µπροστά του ζητώντας πληροφορίες σχετικά µε τη σύσταση του εδάφους, την έκταση των αµπελώνων, τις καλλιεργούµενες ποικιλίες, το υψόµετρο, κ.λπ.. Αντικείµενο της συζήτησης αποτέλεσε και η φιλοσοφία του ιδρυτή του Κτήµατος για τη δηµιουργία κρασιών µοναδικών εκφραστών των Αµπελοτοπίων που τα γέννησαν. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Οινοποιείου και στις υπόγειες κάβες όπου, σε ιδανικές συνθήκες, φιλοξενούνται τα 2.500 δρύινα γαλλικά βαρέλια. Η επίσκεψη του κ. Losh στο Κτήµα Χατζηµιχάλη ολοκληρώθηκε µε τη γευστική δοκιµή των δηµιουργιών του. Το «πληθωρικό» Veriki Κτήµα Χατζηµιχάλη, ο «πολύπλοκος» Καπνίας Λευκός Αµπελοτόπι Ζυγός Κτήµα Χατζηµιχάλη, το «µεσογειακό» Syrah Αµπελοτόπι Ντρίσµπεϊ και οι «απολαυστικές» ερυθρές Ράχες Γαλανού Κτήµα Χατζηµιχάλη, έκλεψαν την παράσταση και απέσπασαν τα γοητευτικά σχόλια του γευσιγνώστη δηµοσιογράφου.

Σερβίτσια 5* για το Le Meridien Limassol Spa & Resort σχεδίασε η ΙΩΝΙΑ Η ΙΩΝΙΑ προσθέτει στο σηµαντικό διεθνές πελατολόγιο της ένα ακόµη ξενοδοχείο 5 αστέρων. Το Le Meridien Limassol Spa & Resort, µέλος των STARWOOD HOTELS, εµπιστεύτηκε την ΙΩΝΙΑ για το εξοπλισµό του κεντρικού εστιατορίου και της πρωτοποριακής ταβέρνας του. Το ατελιέ της ΙΩΝΙΑ δηµιούργησε δύο νέα σχέδια, αφού µελέτησε προσεκτικά το ύφος, την διακόσµηση και τον περιβάλλοντα χώρο των εστιατορίων, τα οποία βρήκαν εφαρµογή στην φόρµα COSMOS της ΙΩΝΙΑ. Η ποιότητα της πορσελάνης ΙΩΝΙΑ, η ανεξίτηλη διακόσµηση, ο πρωτοποριακός σχεδιασµός των ντεκόρ και το προνόµιο της ευελιξίας στην δηµιουργία ειδικών σχεδίων, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το ξενοδοχείο στο να επιλέξει την εταιρία.

Το SHERATON Σόφιας εξόπλισε µε minibar dometic hi pro 4000 και σεσουάρ JVD η ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

Η κα. Τίνα Παπασίνου από το Τµήµα Υποστήριξης Πωλήσεων της Κτήµατα Χατζηµιχάλη Α.Ε. και ο Βρετανός δηµοσιογράφος κ. Chris Losh.

Το Κτήµα Χατζηµιχάλη επισκέφθηκε ο Βρετανός δηµοσιογράφος Chris Losh, συντάκτης του διεθνούς φήµης οινολογικού περιοδικού Decanter. Στα πλαίσια ειδικού ένθετου αφιερώµατος για το ελληνικό κρασί, ο κ. Losh ήρθε στην Ελλάδα µε σκοπό να γνωρίσει την ελληνική αµπελοοινική καλλιέργεια. Η γνωριµία του δηµοσιογράφου µε την οινοπαραγωγική διαδικασία του Κτήµατος Χατζηµιχάλη ξεκίνησε από τα Αµπελοτόπια του Κτήµατος όπου γεννιέται η πρώτη ύλη, το σταφύλι.

Το πολυτελέσταστο ξενοδοχείο SHERATON στη Σόφια, ανέθεσε, πρόσφατα, στην εταιρία των αδελφών Σαµαρά, τον εξοπλισµό των δωµατίων του µε minibars και στεγνωτήρες µαλλιών. Επιλέχθηκαν τα κορυφαία minibars Dometic hi pro 4000, τα οποία είναι παγκοσµίως γνωστά για την µεγάλη οικονοµία στην κατανάλωση ρεύµατος και το µοντέρνο τους design, καθώς και οι στεγνωτήρες µαλλιών του µεγάλου γαλλικού οίκου JVD, οι οποίοι συνδυάζουν οικονοµία και εύκολο χειρισµό. Στο µακρύ κατάλογο των µεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων πολυτελείας, σε Ελλάδα και Βαλκάνια, που εξοπλίζει η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ, µε minibars και minisafes Dometic, καθώς επίσης, και µε µια σειρά γαλλικών και ελβετικών µικρών ηλεκτρικών συσκευών και αξεσουάρ, προστέθηκε άλλο ένα λαµπρό όνοµα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

91


ΑΦΟΙ ΜΠΑΚΛΑΤΣΙΔΗ Στυλ στο µπάνιο

στάλλινο ράφι, τα οποία αναδεικνύουν το µοναδικό minimal design τους. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΦΟΙ ΜΠΑΚΛΑΤΣΙΔΗ: Κεντρικά: 14ο χλµ. Θεσσαλονίκης - Βασιλικών, Θέρµη, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 46 30 03. Αθηνών: 16ο χλµ. Ε.Ο. Αθηνών - Λαµίας & Ανοίξεως 74, Ν. Κηφισιά, Αθήνα, τηλ.: 210 62 02 003, e-mail: info@baklatsidis.gr, http://www. baklatsidis.gr

Clax PlusBright: Ένα «επαναστατικό» σύστηµα πλύσης από τη JohnsonDiversey Πορσελάνες και ακρυλικά είδη υγιεινής, µπαταρίες λουτρού και αξεσουάρ µπάνιου, υδροµασάζ τελευταίας τεχνολογίας και καµπίνες κατάλληλες για κάθε χώρο, εισαγόµενα από τους µεγαλύτερους ευρωπαϊκούς οίκους, εκτίθενται στις δυο µεγάλες εκθέσεις της επιχείρησης Μπακλατσίδη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών είναι και τα τρία ακόλουθα είδη, τα οποία βρίσκουν άριστη εφαρµογή σε ξενοδοχεία: Νέα τεχνολογία ειδών υγιεινής Α.Μ.Ε.Α. PONTE GIULIO. Καινοτοµία στο σχεδιασµό ειδών υγιεινής για άτοµα µε κινητικά προβλήµατα και παιδιά, χαρακτηρίζει την PONTE GIULIO. Η φιλοσοφία, άλλωστε, της εταιρίας συνοψίζεται στην προσεκτική επιλογή, µελέτη και εφαρµογή των προϊόντων, σε συνδυασµό µε την Ιταλική φινέτσα, ποιότητα και λειτουργικότητα, ειδικά για άτοµα µε µειωµένη κινητικότητα ή παιδιά. Η εταιρία προσφέρει µία πλούσια γκάµα προϊόντων που δίνουν λύσεις σε σπίτια, δηµόσιους χώρους, ξενοδοχεία, θεραπευτήρια και κέντρα θαλασσοθεραπείας. Φλουσόµετρο La Torre µοντ. 315 «easy touch». Πρόκειται για τον πλέον ιδανικό τρόπο στην αντιµετώπιση του προβλήµατος της υπερκατανάλωσης νερού στο µπάνιο ξενοδοχείων, µέσω της προγραµµατιζόµενης διάρκειας ροής που προσφέρει το «easy touch». Η απλούστατη εγκατάσταση, η προσιτή τιµή και η απεριόριστη διάρκεια ζωής των φλουσόµετρων La Torre είναι εντυπωσιακή. Ενεργοποιούνται µε ένα ανεπαίσθητο άγγιγµα, ενώ ο ειδικά µελετηµένος τρόπος τερµατισµού της ροής µετά από κάθε χρήση, καθιστά τα φλουσόµετρα La Torre όχι µόνο οικονοµικά, αλλά και απόλυτα αθόρυβα. Είδη υγιεινής LUXOR του εργοστασίου G.S.I.. Άλλο ένα καταξιωµένο προϊόν έρχεται από την Ιταλία, πατρίδα του design. Δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην ποιότητα, φίνες πορσελάνες χρησιµοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν οι πρωτοποριακές σε σχεδιασµό και εργονοµία φόρµες της Luxor. H σειρά περιλαµβάνει νιπτήρες σε µεγάλη ποικιλία σχηµάτων και διαστάσεων καθώς επίσης και πληθώρα αξεσουάρ (προαιρετικά), όπως µεταλλικές πετσετοκρεµάστρες και µεταλλική εταζέρα µε κρυ-

92 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η µέχρι σήµερα ιστορία της JohnsonDiversey είναι συνυφασµένη µε µία περιβαλλοντική πολιτική, που βασικό γνώµονα έχει την συνεχή έρευνα και τις επενδύσεις µε σκοπό την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την παραγωγή και τη χρήση των προϊόντων της στο περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτής της υπεύθυνης διαχείρισης, η JohnsonDiversey ανέπτυξε το καινοτοµικό σύστηµα πλύσης ιµατισµού Clax Plus Bright. Τo Clax Plus Bright είναι ένα επαναστατικό σύστηµα πλύσης χαµηλών θερµοκρασιών, το οποίο ενσωµατώνει την τεχνολογία προστασίας ινών «Χ-tend» και αποτελείται από ένα ήπιο, ενζυµατικό απορρυπαντικό και ένα λευκαντικό νέας τεχνολογίας. Παρουσιάζει σαφή πλεονεκτήµατα για τον επαγγελµατία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται µε τον επαγγελµατισµό, το κύρος και την παγκόσµια εµπειρία µιας µεγάλης εταιρίας, όπως είναι η JohnsonDiversey. Πιο συγκεκριµένα, το σύστηµα Clax Plus Bright διασφαλίζει: • τέλεια αποτελέσµατα καθαρισµού και υγιεινής του ιµατισµού • αυξηµένο χρόνο ζωής του ιµατισµού, χάρη στην τεχνολογία προστασίας ινών «X-tend». Τα προϊόντα είναι φιλικά προς την ίνα, το pH πλύσης είναι χαµηλό, ενώ η θερµοκρασία πλύσης δεν ξεπερνά τους 45°C. • καλή υγιεινή στον ιµατισµό, εφόσον το σύστηµα έχει περάσει επιτυχώς το πρότυπο τεστ απολυµαντικής δράσης ΕΝ1276 σε πραγµατικές συνθήκες πλύσης. • εξοικονόµηση ενέργειας εφόσον η θερµοκρασία πλύσης δεν υπερβαίνει τους 45°C. • µείωση της κατανάλωσης νερού έως και 30%, χάρη στα λιγότερα ξεβγάλµατα που απαιτούνται για την εξουδετέρωση των προϊόντων πλύσης. • µείωση συνολικού χρόνου πλύσης του ιµατισµού έως και 25%, λόγω της συντοµότερης διαδικασίας πλύσης καθώς και λόγω των χαµηλότερων θερµοκρασιών πλύσης. • καθαρό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας εφόσον το προσωπικό δεν έρχεται σε επαφή µε τα χηµικά, ενώ τα προϊόντα δεν έχουν αναθυµιάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες: JOHNSONDIVERSEY ΕΛΛΑΣ Α.Ε., Χειµάρρας 5, 151 25 Μαρούσι, τηλ.: 210 63 85 900, fax: 210 63 85 901, http://www.johnsondiversey.gr


ΑΡΤΙΟΣ: Υπογραφή ποιότητας Μία ολοκληρωµένη γκάµα προϊόντων για τον εξοπλισµό ξενοδοχείων, τα οποία φέρουν την υπογραφή επώνυµων οίκων του εξωτερικού, διακινεί στην ελληνική αγορά η εταιρία ΑΡΤΙΟΣ. Μεταξύ αυτών είναι το σύστηµα ελέγχου εισόδου Access Control του ισπανικού οίκου Dorlet και ηλεκτρονικά χρηµατοκιβώτια. Σύστηµα Ελέγχου Εισόδου Access Control Ο ισπανικός οίκος Dorlet, του οποίου το όνοµα είναι ταυτόσηµο µε την τεχνολογική εξέλιξη, σε συνεργασία µε τον αντιπρόσωπό του στην ελληνική αγορά, την εταιρία ΑΡΤΙΟΣ, προτείνουν λύσεις πολλών δυνατοτήτων για τον ηλεκτρονικό έλεγχο διαφόρων σηµείων εισόδου µιας ξενοδοχειακής µονάδας (όπως η κεντρική είσοδος, η είσοδος σε χώρο γυµναστηρίου, η είσοδος σε χώρο πισίνας, η είσοδος σε χώρο parking, κ.ά.), υποστηρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες της, όπως την χρέωση της πρόσβασης σε συγκεκριµένα σηµεία (Paytron Facility), την χρονικά ελεγχόµενη πρόσβαση του προσωπικού µε δυνατότητα ενηµέρωσης µισθοδοσίας (Presence Control), κ.ά.. Επιπλέον, διατίθενται τρεις διαφορετικοί τύποι ηλεκτρονικής κλειδαριάς για την πόρτα εισόδου των δωµατίων. Τα µοντέλα αυτά χαρακτηρίζονται από ευελιξία, επεκτασιµότητα και ασφάλεια σε πολλαπλά επίπεδα. Έχουν δυνατότητα επιλογής µεταξύ αυτονοµίας ή διασύνδεσης µε τον υπολογιστή του ξενοδοχείου. Επίσης, επιλέγεται η τεχνολογία ανάγνωσης της κάρτας µεταξύ µαγνητικής ταινίας, smart κάρτας – chip και κάρτας ραδιοσυχνοτήτων – wave – ανάγνωση εξ’ αποστάσεως. Επίσης, προτείνεται ο τύπος «all weather» για χρήση σε εξωτερικό χώρο, παραθαλάσσια εγκατάσταση, κ.λπ.. Ηλεκτρονικά Χρηµατοκιβώτια Η εταιρία ΑΡΤΙΟΣ, µε εξειδίκευση στον τοµέα της ασφάλειας, προτείνει πολλά µοντέλα ηλεκτρονικών χρηµατοκιβωτίων διαφόρων δυνατοτήτων. Όλα σχεδιάζονται βάσει υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας και φέρουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Επιλέγεται η τεχνολογία ανοίγµατος - κλεισίµατος του χρηµατοκιβωτίου µεταξύ κλειδιού, ηλεκτρονικού κωδικού, κάρτας και δακτυλικού αποτυπώµατος. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΡΤΙΟΣ – ΠΛΩΜΑΡΙΤΟΓΛΟΥ Ε.ΠΕ., Παλλάδος 21, 105 54 Αθήνα, τηλ.: 210 32 10 321, 210 32 17 782, fax: 210 32 19 728, e-mail: artios@hol.gr, http:// www.artios.gr.

«Παιχνίδι» το άδεισµα των υγρών µε τα νέα δοχεία στραγγίσµατος από τη YALCO Ένα νέο, καινοτόµο προϊόν φέρνει στην εγχώρια αγορά η εταιρία YALCO. Ο λόγος για τα νέα τρυπητά δοχεία στραγγίσµατος, τα οποία τοποθετούνται µέσα στα GN φαγητοδοχεία από polycarbonate της Cambro µε αποτέλεσµα τα περισσευούµενα υγρά των τροφίµων να στραγγίζουν καλύτερα. Η αφαίρεση των αποστραγγιζόµενων υγρών γίνεται, πλέον, «παιχνίδι», αφού απαιτεί µόνο µια κίνηση: Απλά και εύκολα να ανασηκώσει ο χρήστης το δοχείο στραγγίσµατος από το GN φαγητοδοχείο. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και άδειασµα των υγρών λίγο-λίγο ώστε να µην πέσει το περιεχόµενο, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να πεταχθεί από λάθος µαζί µε τα υπολείµµατα και η σχάρα στραγγίσµατος. Καλύτερο στράγγισµα και λιγότερη σπατάλη! Τα τρυπητά δοχεία κατασκευάζονται από άθραυστο polycarbonate Camwear® και είναι διαθέσιµα σε 7.6 εκ. βάθος και 12.7 εκ. βάθος στα Gastronorm µεγέθη 1/2, 1/3 και 1/6. Τα επίπεδα καπάκια, τα καπάκια µε λαβή καθώς και τα καπάκια µε εγκοπή των φαγητοδοχείων ταιριάζουν και στα τρυπητά δοχεία στραγγίσµατος. Για περισσότερες πληροφορίες: YALCO Σ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΥΙΟΣ ΑΕ: Αθήνα: Α. Μεταξά 9, Κ. Κηφισιά, τηλ.: 210 62 99 817, 210 62 99 822, 210 62 99 823, fax: 800 11 62999. Θεσσαλονίκη: 5ο χλµ. Εθνικής Οδού Θεσ/κης Κατερίνης, Καλοχώρι, τηλ.: 2310 57 33 21, fax: 800 11 62999, http://www.yalco.gr

Στην Ευρώπη η Digital Sound & Vision H Digital Sound & Vision ανέλαβε από την 1η Ιουλίου τη µουσική επένδυση των καταστηµάτων Marks & Spencer Ελβετίας, Ρουµανίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Βουλγαρίας. Μετά την πολύ επιτυχηµένη παρουσία της στην Ελλάδα, η Digital Sound & Vision, εισέρχεται δυναµικά και στο εξωτερικό, αφού στόχος, σύµφωνα µε τους υπευθύνους της εταιρίας είναι να καθιερωθεί σε παγκόσµιο επίπεδο σαν ειδική στη µουσική επένδυση ξενοδοχείων και καταστηµάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, µετά την παρουσία της σε έκθεση ξενοδοχειακού εξοπλισµού στο Dubai, τα στελέχη της Digital Sound & Vision προετοιµάζουν τη συµµετοχή της και σε ανάλογες εκθέσεις στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Μόσχα. Για περισσότερες πληροφορίες: DSV-ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ, Προόδου 18, 166 73 Βούλα, τηλ.: 210 89 92 953, fax: 210 89 92 954, http://www.dsv.gr, e-mail: info@dsv.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

93


VARXIL: Αρµονία στα έπιπλα

Λιτές, τετράγωνες γραµµές, µοντέρνος σχεδιασµός και απόλυτη αρµονία χαρακτηρίζουν τα έπιπλα της VARXIL, µίας εταιρίας που κατέχει άριστα την τέχνη της επίπλωσης. Η απόλυτη αρµονία είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οµώνυµης σειράς «Harmony». Την απλή, τετραγωνισµένη φόρµα του κρεβατιού διασκεδάζει η κίνηση και τα χρώµατα στο κεφαλάρι. Βεβαίως, για τους περισσότερο «συντηρητικούς», το κεφαλάρι του κρεβατιού µπορεί να είναι στο χρώµα της οξιάς. Και στις δύο περιπτώσεις, τα τελειώµατα των επίπλων κατασκευάζονται από µασίφ οξιά. Το µήκος που έχει το κεφαλάρι είναι ανάλογο µε τις διαστάσεις του κρεβατιού και του κοµοδίνου, έτσι διατίθεται σε τρεις διαστάσεις. Το λιτό design και η άριστη ποιότητα της σειράς είναι σίγουρα ένας δυνατός συνδυασµός. Για περισσότερες πληροφορίες: VARXIL S.A., Βίγλια Κισσάµου, 73 400 Χανιά, Κρήτη, τηλ.: 210 28220 83 400, fax: 28220 83 433, e-mail: info@varxil,gr, http://www.varxil.gr

Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ Ε.Π.Ε. Επαγγελµατικά προϊόντα Whirlpool Επαγγελµατικά πλυντήρια πιάτων και ποτηριών µε την υπογραφή της Whirlpool, κορυφαίας εταιρίας κατασκευής οικιακών συσκευών παγκοσµίως, διαθέτει στην εγχώρια αγορά η εταιρία Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ Ε.Π.Ε.. Τα πλυντήρια συνδυάζουν την αξεπέραστη τεχνολογία µε την υψηλή ποιότητα και τα υψηλά standards ασφαλείας, και εξασφαλίζουν απόδοση στο µέγιστο, λειτουργικότητα και αξιοπιστία. Οι κάδοι και τα πάνελ είναι κατασκευασµένα από ανοξείδωτο ατσάλι AISI 304. Οι στρογγυλεµένες γωνίες των κάδων διευκολύνουν τον καθαρισµό τους και επιτρέπουν την καλή κυκλοφορία του νερού και την καλύτερη απόδοσή τους. Τα διπλά τοιχώµατα στα εξωτερικά πάνελ

94 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

έχουν σαν αποτέλεσµα τη µείωση των κραδασµών και τη διατήρηση της θερµοκρασίας, ενώ το σύστηµα µονώσεως της πόρτας έχει σαν αποτέλεσµα τον περιορισµό του θορύβου στο ελάχιστο. Όλα τα προϊόντα χαρακτηρίζονται από εξαιρετική απόδοση και κάποια επιλεγµένα µοντέλα περιλαµβάνουν λογισµικά συστήµατα HACCP. Για περισσότερες πληροφορίες: Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ Ε.Π.Ε., Άργους 16 & Μάκρης, 187 55 Κερατσίνι, Πειραιάς, τηλ.: 210 40 10 600, fax: 210 40 10 604, e-mail: angelako@otenet.gr, http://www. agelakos.gr

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ International Ηλεκτρονικά χρηµατοκιβώτια για ξενοδοχεία

Μία µεγάλη ποικιλία από ηλεκτρονικά χρηµατοκιβώτια, κατάλληλα για τον εξοπλισµό ξενοδοχείων, διαθέτει στην αγορά η εταιρία ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ International. Μεταξύ αυτών είναι και το Durasafe DC Laptop, που αποτελεί εξέλιξη του Durasafe DC2, το οποίο έχει εγκατασταθεί µε επιτυχία σε δωµάτια επώνυµων ξενοδοχείων σε όλο τον κόσµο, όπως είναι τα ξενοδοχεία Hyatt, Ramada και Hilton, καθώς και στην Ελλάδα στα ξενοδοχεία της αλυσίδας Aldemar, καθώς και στα ξενοδοχεία Grecotel Makedonia Palace (Θεσ/κη) και Grecotel NJV Plaza (Αθήνα), Park, Athens και Κύπρου, Ξενοδοχεία Τσιµιδόπουλου (Αθήνα), Kipriotis (Κως), Poseidonio & Noufara (Πειραιάς), Doryssa Bay (Σάµος), Nana Beach (Χερσόνησο Κρήτης), Blue Marin (Αγ. Νικόλαος Κρήτης), Ξενοδοχεία Τσιλεδάκη (Γεωργιούπολη Κρήτης), κ.ά.. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νέου µοντέλου, πέρα από την ποιότητα κατασκευής και την απλή του χρήση, είναι η διαχείριση µε τελευταίας τεχνολογίας φορητό υπολογιστή (handy) µε σύνδεση USB. H συσκευή διαχείρισης διαθέτει και θύρα εκτυπωτή για την απεικόνιση των 300 τελευταίων κινήσεων (καταγράφεται ο αριθµός δωµατίου, η ηµεροµηνία και η ώρα). Μεγάλη, φωτεινή οθόνη, χειρισµός µε κωδικό ή κάρτα, διαχείριση εξ’ αποστάσεως, απλός προγραµµατισµός λειτουργιών ανάλογα µε τις ανάγκες του ξενοδοχείου, εγγύηση πέντε χρόνων για τα ηλεκτρονικά µέρη, είναι ορισµένα από τα χαρακτηριστικά του Durasafe DC Laptop, που σε συνδυασµό µε την απόλυτη υποστήριξη που προσφέρει η εταιρία στους χρήστες του, το φέρνουν πρώτο σε προτιµήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ International, Ιερολοχιτών 5, 713 05 Ηράκλειο Κρήτης, τηλ./fax: 2810 32 29 62 & 2810 23 22 12, e-mail: info@polychronidis.gr, http://www.moneysave.gr


Νέα σειρά κλιµατιστικών ArtCool από την LG Η LG Electronics παρουσιάζει τη σειρά κλιµατιστικών ArtCool για το 2006, η οποία εµπλουτίζεται µε νέα µοντέλα. Έτσι, εκτός από τα γνωστά και πολύ επιτυχηµένα ArtCool Mirror, Panel & Wide στη γκάµα προστίθενται και τα ArtCool Mirror & Panel µε τεχνολογία Inverter, τεχνολογία που συµβάλλει στην εξοικονόµηση ενέργειας. Σύµφωνα µε την τεχνολογία αυτή, η ταχύτητα περιστροφής του συµπιεστή και ο όγκος του ψυκτικού µέσου µεταβάλλονται αυτόµατα, ανάλογα µε το ψυκτικό ή θερµαντικό φορτίο του χώρου. Με τον τρόπο αυτό, η ζήτηση είναι πάντα ανάλογη της κατανάλωσης, επιτρέποντας την εξοικονόµηση ενέργειας έως και 44% σε σχέση µε τα συµβατικά συστήµατα κλιµατισµού. Ιδιαίτερα σηµαντικό είναι και το σύστηµα καθαρισµού του αέρα µε φίλτρα Neo Plasma, το οποίο αναπτύχθηκε αποκλειστικά από την LG και βασίζεται στη χρήση 12 βιολογικών φίλτρων, µε αποτέλεσµα ο αέρας που εξέρχεται να είναι απαλλαγµένος από σκόνη, γύρη, τρίχες κατοικιδίων, οσµές και βακτηρίδια, βοηθώντας στην αποφυγή αλλεργικών παθήσεων, όπως το άσθµα. Η LG κατάφερε να συνδυάσει την κορυφαία τεχνολογία και την τέχνη, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να προ-

σαρµόσουν στην πρόσοψη του κλιµατιστικού ArtCool Panel Inverter, οποιαδήποτε εικόνα, φωτογραφία ή πίνακα ζωγραφικής, προσαρµόζοντάς το έτσι στη δική τους αισθητική και στο δικό τους χώρο. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ.: 210 33 07 543, email: RodoulaP@pieceofcake.gr

Caffe D’Amore στη ΔΩΔΩΝΗ Φέτος το καλοκαίρι µπορείτε να απολαύσετε όλα τα ροφήµατα Caffe D’Amore στη ΔΩΔΩΝΗ. Συνδυάστε τα αγαπηµένα σας παγωτά και τα λαχταριστά γλυκά ΔΩΔΩΝΗ µε την ξεχωριστή απόλαυση παγωµένου καφέ των ροφηµάτων Caffe D’Amore. Δοκιµάστε τις διάσηµες επιλογές... Αυθεντικό Espressimo® µε τη µοναδική γεύση καφέ, Πρωτότυπα Crunch Coffees µε γλυκιά τραγανή έκπληξη σε κάθε γουλιά, Δροσιστικά Latte και Double Fudge Mocha σε όλα τα καταστήµατα ΔΩΔΩΝΗ, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες: HORECO O.E., Πέτρου Ράλλη 55, 177 78 Ταύρος, Αθήνα, τηλ.: 210 34 74 988, fax: 210 34 14 237, e-mail: horeco@horeco.gr

✂ ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

Ναι, επιθυµώ να εγγραφώ συνδροµητής στο περιοδικό «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ............................................................................................................................................................................................................................................................................................. ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ........................................................................................................................................................................................................................................................................................ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................. Α.Φ.Μ. ................................................................................................................................................... ΔΟΥ ....................................................................................................................................................... ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................. ΠΟΛΗ .................................................................................................................................................... Τ.Κ. ......................................................................................................................................................... ΤΗΛ.:....................................................................................................................................................... FAX: ....................................................................................................................................................... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ................................................................................................................................... ΥΠΟΓΡΑΦΗ .........................................................................................................................................

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ☐ Ετήσια ☐ Eταιριών ☐ Eξωτερικού**

80,00 € ☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 € ☐ Kύπρου

100,00 €

90,00 €

* Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι 6 € ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ................................................................................................................................................................. ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ..................................................................................................................................................................... ☐ Αποστολή εµβάσµατος (αρ. λογ/σµού ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ 101002320002823) (αρ. λογ/σµού ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ 073/001/000000033840-7) (αρ. λογ/σµού ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 068/470006-65) (αρ. λογ/σµού ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 01200184793043 ☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (µόνο περιοχή Δήµου Αθηναίων) ☐ Αριθµός Φοιτητικής Ταυτότητας: ...................................................................................................................................................

• Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Ισοκράτους 10, 111 44 Αθήνα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

95


PLASMA O.E.: Κουφώµατα που υπερέχουν αισθητικά και κατασκευαστικά

Μία µεγάλη γκάµα κουφωµάτων, συνθετικά, αλουµινίου, και µε προφίλ REHAU, το οποίο έχει καθιερωθεί στην προτίµηση του κόσµου χάρη στις εξαιρετικές ιδιότητές του, έχει να παρουσιάσει η εταιρία PLASMA O.E.. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των κουφωµάτων είναι: Θερµοµόνωση: Η τεχνολογία 4 και 5 θαλάµων µόνωσης εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για µια ιδανική θερµοµόνωση. Εύκολη συντήρηση: Το κούφωµα καθαρίζεται εύκολα µε νερό και κοινά καθαριστικά. Σε αυτό βοηθούν η λεία επιφάνεια, η λοξή πατούρα στο εσωτερικό της κάσας και η ειδική αντιστατική επεξεργασία των προφίλ. Η κλειστή και λεία επιφάνεια των προφίλ προσφέρει ιδανική προστασία κατά της µακροχρόνιας ρύπανσης. Ηχοµόνωση: Με την τοποθέτηση ειδικών ηχοµονωτικών τζαµιών σε διάφορα πάχη και πολυθαλαµικά προφίλ REHAU - Thermo Design και Brillant Design, επιτυγχάνεται ιδανική προστασία από θόρυβο. Στεγανότητα: Δύο λάστιχα στεγάνωσης, µεγάλου πλάτους, συγκρατούν τα ρεύµατα αέρα, τη σκόνη και τα νερά έξω από το χώρο και φροντίζουν για ένα άνετο κλίµα στο εσωτερικό του. Τα κουφώµατα µε προφίλ REHAU - Thermo Design 70mm - Brillant Design 80mm, διατίθενται σε χρωµατισµό λευκό και αποµίµηση ξύλου (Golden oak) µε ειδική µεµβράνη RAL και σε µεγάλη ποικιλία διακόσµησης ξύλου µε ειδική µεµβράνη. Για περισσότερες πληροφορίες: PLASMA O.E., 29Ο χλµ. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, Παράπλευρη Οδός, 575 00, τηλ.: 2320 91 000, 91 006, fax: 2320 91 393, e-mail: plasma@otenet. gr, http://www.plasam.com.gr

Περιστροφικός φούρνος από την Α&Δ Βαρανάκης Τον επαναστατικό, περιστροφικό φούρνο αερίου ή ρεύµατος του Ιταλικού οίκου TORNATTI FORNI, Mod. BABY ROTOR, εισάγει αποκλειστικά η Α&Δ Βαρανάκης. Ο φούρνος είναι εξ’ ολοκλήρου κατασκευασµένος από ανοξείδωτο ατσάλι µε πολύ όµορφο design! Στο εσωτερικό του φούρνου, στον θάλαµο ψησίµατος, υπάρχει περιστρεφόµενο ανοξείδωτο καρότσι, χωρητικότητας 7-10 ταψιών, διαστάσεων 40 x 60 cm. Ο φούρνος διαθέτει ανοιγόµενη πόρτα µε τζάµι για την παρακολούθηση του ψησίµατος, διπλό θερµοστάτη ασφαλείας

96 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

και υψηλή θερµική µόνωση. Ακόµη, στα χαρακτηριστικά του είναι: εσωτερικός φωτισµός, γενικός διακόπτης on/off, ενδεικτική λυχνία λειτουργίας του φούρνου, διακόπτης ρύθµισης της θερµοκρασίας έως 500°C και αποχέτευση προϊόντων καύσης. Διατίθεται εναλλακτικά σε συνδυασµό µε θερµοθάλαµο ή µε ανοιχτή βάση και σύστηµα τροφοδοσίας ατµού – υγρασίας. Για περισσότερες πληροφορίες: Α & Δ ΒΑΡΑΝΑΚΗΣ, Λεβέντη 23, 121 32 Περιστέρι, τηλ.: 210 57 81 601-3, fax: 210 57 23 113.

NEOSET HOTEL FURNITURE Ολοκληρωµένες προτάσεις επίπλωσης

Με ολοκληρωµένες προτάσεις και λύσεις που καλύπτουν τις αυξηµένες απαιτήσεις των σύγχρονων ξενοδοχείων, ανεξαρτήτου µεγέθους, η NEOSET HOTEL FURNITURE, έχει µία ισχυρή παρουσία στο χώρο της επίπλωσης ξενοδοχείων. Η εταιρία διαθέτει τις πλέον ποιοτικές λύσεις σε προσιτές τιµές, µέσα από µία µεγάλη ποικιλία προϊοντικών σειρών, που συνδυάζουν αρµονικά τον πρωτότυπο σχεδιασµό, την ποιότητα, τη διαχρονικότητα και την πρωτοπορία. Η σειρά Αιγαίο, βραβευµένη µε το European Design Prize, είναι η ιδανική πρόταση για ξενοδοχεία που ακολουθούν ελληνικούς ρυθµούς και ατµόσφαιρα. Σε παραδοσιακές γραµµές και χρώµατα η σειρά συνδυάζει το κλασικό και το απέριττο, στοιχεία διαχρονικά. Τα έπιπλα είναι από ξύλινους ταµπλάδες µε επένδυση pitch pine, σε χρώµατα µπλε και καφέ. Για περισσότερες πληροφορίες: NEOSET HOTEL FURNITURE: Αθήνα: Λ. Ηρακλείου 137, Περισσός, τηλ.: 210 25 33 544, fax: 210 25 33 598, e-mail: nhf@neoset.gr. Θεσσαλονίκη: Βούλγαρη 61, τηλ.: 2310 30 73 03, fax: 2310 30 25 00, e-mail: ydrea@otenet.grMedia Strom: Συνώνυµο του καλού ύπνου Για πρώτη φορά οι λέξεις άνεση, αντοχή, ποιότητα βρίσκουν εκφραστή. Optimum Gold. Ένα στρώµα κατασκευασµένο µε τα πλέον υψηλά πρότυπα και την υπογραφή της Media Strom. To Optimum Gold, χάρη στη διπλή σειρά ελατηρίων σουηδικής τεχνολογίας X-pocket και J-pocket (1.502 ελατήρια στα µέγεθος 160x200), προσφέρει απόλυτα ορθοπεδική στήριξη σε κάθε σηµείο του σώµατος, υποστηρίζοντας άριστα τη σπονδυλική στήλη, και προσφέροντας έτσι έναν απόλυτα ξεκούραστο και απολαυστικό ύπνο. Επιπλέον, το stylex και τα υπόλοιπα εύκαµπτα υλικά σε συνδυασµό µε το αφράτο καπιτονέ του στρώµατος, προσφέρουν άριστη επαναφορά, ενισχύουν την ανατοµικότητα και αγκαλιάζουν κάθε καµπύλη του σώµατος. Το εξωτερικό ύφασµα του στρώµατος είναι εξαιρετικά ελαστικό, για να µεγιστοποιεί τη µαλακή αίσθηση των υλικών και διαθέτει ειδική επεξεργασία Aloe Vera για εξαιρετικά απαλή υφή. Για περισσότερες πληροφορίες: MEDIA STROM, Αν. Λεγάκη 5, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33 Πειραιάς, τηλ.: 210 34 82 800, fax: 210 34 82 899, e-mail: market@mediastrom.gr, http://www. mediastrom.gr

ΕΓΕΜ: Ποιότητα και εργονοµία Ποιότητα, εργονοµία, λειτουργικότητα και αισθητική χαρακτηρίζουν στο σύνολό τους τα προϊόντα τα οποία εµπορεύεται η εταιρία ΕΓΕΜ. Τη γκάµα των προϊόντων της εταιρίας συνθέτουν προϊόντα επιλεγµένα ένα-ένα, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα επώνυµων κατασκευαστών, µεταξύ των οποίων και ο ROCAM, από τους µεγαλύτερους κατασκευαστές βιτρινών ψύξης/θέρµανσης και λοιπών προϊόντων εστιατορίου και τρόλεϊ. Το τρόλεϊ ορόφου της φωτογραφίας είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα του οίκου ROCAM. Διαθέτει δύο σάκους και οι διαστάσεις του είναι 70x47x119. Το συρτάρι και τα ράφια συµβάλουν στην ταξινόµηση των ειδών ιµατισµού και

98 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

των συναφών προϊόντων και στην εύκολη µεταφορά τους. Ένα προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ξενοδοχείο. Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΓΕΜ, Χαµοστέρνας 5862, Πετράλωνα, 118 53 Αθήνα, τηλ.: 210 34 57 700, fax: 210 34 28 680, e-mail: info@egem.gr, http://www.egem.gr

Έρχεται το νέο Fiat Strada Συνδυάζοντας τις ιδιότητες ενός επαγγελµατικού οχήµατος µε την εµφάνιση και την ευελιξία ενός επιβατικού, το νέο Fiat Strada, αποτελεί ιδανική επιλογή στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελµατικών οχηµάτων. Το νέο Strada έχει τα χαρακτηριστικά ενός στιβαρού, λειτουργικού οχήµατος, ικανό για άριστες επιδόσεις. Οι συνολικές διαστάσεις του οχήµατος παραµένουν σχεδόν αµετάβλητες, σε σχέση µε το προηγούµενο: µήκος 4.444 mm, πλάτος 1.664, ύψος 1.525 και µεταξόνιο 2.718 mm. Στο εσωτερικό του, το Fiat Strada προσφέρει πολύ χώρο και άνεση για τους επιβάτες, µέσα σ’ ένα περιβάλλον αθόρυβο. Έχει δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στις λεπτοµέρειες: το αποδεικνύουν οι νέες επενδύσεις, το νέο ταµπλό και ο ευανάγνωστος πίνακας οργάνων. Τα εργονοµικά καθίσµατα, το υδραυλικό και ρυθµιζόµενο ως προς το ύψος τιµόνι, ο αερόσακος οδηγού, το κεντρικό κλείδωµα και τα ηλεκτρικά παράθυρα, συµβάλλουν στο να γίνουν ευχάριστα, άνετα και ασφαλή τα ταξίδια και η εργασία µέσα στο νέο Fiat Strada. Το δυνατό σηµείο του νέου Fiat Strada είναι σαφώς η ευρύχωρη πίσω καρότσα που έχει διαστάσεις 1.693 mm µήκος (1.393 mm στις εκδόσεις µε µακριά καµπίνα) και 1.220 mm πλάτος. Το ωφέλιµο φορτίο, συµπεριλαµβανοµένου του οδηγού, είναι 705 κιλά (685 kg για την έκδοση µε µακριά καµπίνα) ενώ το συνολικό βάρος είναι 1915 kg και το βάρος ρυµούλκησης 1000 kg. Το Fiat Strada έχει κινητήρα 1.3 16v Multijet (προδιαγραφών Euro 4), τον πιο µικρό και τον πιο προηγµένο ανάµεσα στους κινητήρες diesel δεύτερης γενιάς µε άµεσο ψεκασµό. Με υπερσυµπιεστή µεταβλητής γεωµετρίας και intercooler, αποδίδει 85 ίππους στις 4000σ.α.λ. και ροπή 20,4 kgm στις 1750σ. α.λ., εξασφαλίζοντας εξαιρετικές επιδόσεις (η µέγιστη ταχύτητα είναι 165 χλµ./ ώρα) χαµηλή κατανάλωση και µειωµένο κόστος χρήσης. Η γκάµα του νέου Fiat Strada αποτελείται από δύο επίπεδα εξοπλισµού (Strada και Adventure), δύο καµπίνες (κοντή και µακριά) και 11 χρώµατα αµαξώµατος (τέσσερα παστέλ και επτά µε µεταλλική απόχρωση). Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ.: 210 99 88 679-631, e-mail: Kelly.papadonta@fiat.com