Season programme 2022-2023 - The Danish Sinfonietta / Randers Kammerorkester

Page 1

RANDERS KAMMERORKESTER K A M ME RMUS I KFORE N I N GE N BR AGE

2022-2023


SLOTSKONCERTER 2022

MOZARTS MESTERSKAB Onsdag den 8. juni 2022 kl. 19.30 Ulstrup Slot Johan Halvorsen: Passacaglia EFTER G.F. Händel W.A. Mozart: Strygekvintet i C-dur K. 515 CLAUDE Debussy: Petite Suite arr. for blæserkvintet Louise Farrenc: Nonet I slutningen af sit korte liv komponerede Mozart seks strygekvintetter, der demonstrerer hans kammermusikalske mesterskab og geni. Den tredje af de seks kvintetter står i C-dur og er et musikalsk udtryk for det modne menneskes overvejelser og betragtninger efter et liv med mange sorger og mange glæder. Den franske Claude Debussy indfanger i Petite Suite livets små øjeblikke og stemninger fra det stærkt rytmiske, legende og næsten swingende til et mere poetisk, blidt og stilfærdigt udtryk. I Johan Halvorsens virtuose Passacaglia kan man opleve, hvordan den gamle Händel ville have komponeret, hvis han havde levet som romantisk komponist i slutningen af 1800-tallet. Endelig indeholder koncerten en af musikhistoriens glemte kvindelige komponister – den franske Louise Farrenc – der i midten af 1800-tallet havde stor succes med sin Nonet, hvor ni instrumenter skaber uendeligt mange musikalske farver og nuancer.

SPRØDE DRØMME Onsdag den 29. juni 2022 kl. 19.30 Gammel Estrup Herregårdsmuseum J.S. Bach: Koncert for Obo d’amore og strygere BWV 1055R Vincenzo Gambaro: Kvartet i d-mol for fløjte, klarinet, horn og fagot C.P.E. Bach: Sinfonia nr. 3 I C-dur H. 659 for strygere Joaquin Rodrigo: Tonadilla for to guitarer Anders Koppel: Concertino for to guitarer og kammerensemble Skandinavisk Guitar Duo er som optakt til en cd-indspilning solist i Anders Koppels Concertino for to guitarer og kammerensemble, der klinger i Riddersalen på Gammel Estrup som en sprød og blid drøm med dansende rytmer, nostalgisk vemod og glødende lidenskab. Jesper Sivebæk og Per Pålsson har som duo spillet koncerter i store dele af Europa og USA, og de har vundet priser ved en lang række internationale guitarkonkurrencer. Duoen spiller desuden Joaquin Rodrigos Tonadilla for to guitarer. I Bachs Koncert for Obo d’amore og strygere har den mørkere og lidt dybere udgave af oboen den solistiske hovedrolle i et værk, der indeholder et spændstigt rytmisk overskud men også et mere sart og følsomt udtryk. Fire blæsere spiller Vincenzo Gambaros Kvartet i d-mol, hvor instrumenterne på skift får lejlighed til at folde sig ud i virtuose passager, mens strygerne har C.P.E. Bachs Sinfonia nr. 3 på programmet.


CALEDONIAN CROSSROADS Onsdag den 22. juni 2022 kl. 19.30 Værkets Koncertsal I samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra inviterer Randers Kammerorkester publikum med på en personlig rejse ind i den skotske folkemusik og den skotske natur med det vidtstrakte højland, de store hemmelighedsfulde søer og de magiske bjerge. Orkesterchef for Randers Kammerorkester – David Riddell – er født og opvokset i Skotland, og sammen med sønnen John Riddell, der er trommeslager i Aarhus Jazz Orchestra, har han skabt en koncertoplevelse ud over det sædvanlige med nye arrangementer af skotske sange og helt ny musik komponeret af far og søn. I alt 31 musikere fra de to orkestre mødes med den skotske sanger og sangskriver Claire Hastings, der er berømt og anerkendt for evnen til at fortælle historier gennem sine sange. Hastings blev i 2015 kåret til ”Scotland’s Young Traditional Musician of the Year” af BBC Radio, og hun har siden givet koncerter i store dele af Europa, Storbritannien og New Zealand. Det bliver en koncert, der er inspirerende, følelsesladet og monumental.


RANDERS FESTUGE 2022

PENSIONISTKAFFEBORD

SOMMER SOL OG SANG

Tirsdag den 16. august 2022 kl. 9.00-11.00

Onsdag den 17. august 2022 kl. 17.00

Arena Randers

Værkets Amfiscene

Det elskede Pensionistkaffebord har gennem mange år været

Sommersol og musik går op i en højere enhed, når Randers

en fast tradition i Randers Festuge. Her er der både friskbryg-

Kammerorkester spiller koncert på Værkets Amfiscene i

get kaffe på kanden, velsmurte rundstykker og iørefaldende

Randers Festuge. Under den åbne himmel synger otte

toner på programmet. Det veloplagte Randers Kammer-

solister fra Aarhus Sommeropera en række uddrag fra W.A.

orkester under ledelse af David Riddell sidder på scenen, og

Mozarts opera Don Juan. Operaen er en fortælling om

som solist medvirker sangeren Annette Heick.

kærlighed, forførelse og bedrag. Hovedpersonen er den legendariske italienske skørtejæger, som bare i Spanien stif-

Der er gratis adgang. Find mere information på

ter nærmere bekendtskab med ikke mindre end 1003 kvinder.

www.randersfestuge.dk.

Uden skrupler går Don Juan fra den ene kvinde til den næste, men til sidst må han stå til regnskab for de menneskeskæbner, han har på sin samvittighed. Med humor og drama sætter operaen Don Juan fokus på forholdet mellem kønnene, men først og fremmest er det et værk fuld af iørefaldende og smeltende arier, duetter og kvartetter. Publikum kan se frem til en sen eftermiddag med god stemning, dejlig musik og et velspillende orkester under ledelse af David Riddell. Der er ingen pause i koncerten. Fri entré.


MENNESKET I MUSIKKEN Fredag den 23. september 2022 kl. 19.30 Værkets Koncertsal Ludwig van Beethoven: Strygekvartet nr. 13, op. 130 George Onslow: Nonet op. 77a for blæserkvintet, violin, bratsch, cello og kontrabas Beethoven skaber i sine sidste seks strygekvartetter en fortælling om livet og om det at være menneske. Kvartetterne indeholder både de lyse og mørkere sider af tilværelsen og såvel det sprudlende, energiske og jordiske som det lyriske, blide og sårbare. Livet leves i kontrasterne, og skønheden i Strygekvartet nr. 13 eksisterer kun i kraft af dets modsætning. Tonerne til den afsluttende sats blev de sidste fra Beethovens hånd. Nogle få måneder senere gik borgerne i Wien i fakkeltog for at mindes den nu afdøde komponist. Traditionen efter Beethoven levede videre i George Onslow, der fik tilnavnet ”den franske Beethoven”. Med ni instrumenter skaber Onslow i sin Nonet en næsten symfonisk lyd, men samtidig kan man også opleve det tætte og intime sammenspil mellem de enkelte instrumenter. I forbindelse med koncerten bliver Julie Friisholms Mindelegat overrakt.

VÆLDIGE WAGNER Torsdag den 6. oktober 2022 kl. 19.30 Musikhuset Aarhus RICHARD WAGNER: Forspil og Liebestod fra Tristan og Isolde ”Ein Schwert verhiess mir der Vater” FRA VALKYRIEN ”Amfortas, die Wunde” fra Parsifal Forspil til 3. akt af Tannhäuser ”Inbrunst im Herzen” – Romerzählung fra Tannhäuser ”Starke Scheite schichtet mir dort” FRA Götterdämmerung Det er de store mytiske og eventyrlige fortællinger, der står på programmet, når Aarhus Symfoniorkester i samarbejde med Randers Kammerorkester inviterer til Wagner-galla med en række af de allerstørste arier fra operaer som Tristan og Isolde, Valkyrien og Tannhäuser. Aarhus Symfoniorkesters æresdirigent Leif Segerstam står i spidsen for en spektakulær aften, hvor ægteparret Torsten Kerl og Elena Batoukova-Kerl medvirker som tenorog sopransolist. Ægteparret har hver for sig en imponerende karriere med operaroller på de største scener. Elena Batoukova-Kerl har sunget ved bl.a. Bayreuth-festspillene, og hun har samarbejdet med bl.a. Daniel Barenboim, Fabio Luisi og Peter Schneider. Torsten Kerl har optrådt på Glyndbourne-festivalen og Salzburgerfestspillene, og han synger jævnligt store og krævende partier på scener som Wiener Staatsoper og Metropolitan i New York.


FUGLE PÅ TRÆK Værkets Koncertsal

FANNY OG FRANZ

W.A. Mozart: Kvartet i D-dur K. 285 for fløjte, violin,

Værkets Koncertsal

Onsdag den 2. november 2022 kl. 19.30

Onsdag den 16. november 2022 kl. 19.30 bratsch og cello Joseph Haydn: Strygekvartet nr. 53, op. 64 (”Lærken”)

Fanny Mendelssohn: Strygekvartet i Es-dur

Pēteris Vasks: Blæserkvintet NR. 1 - “Music for

W.A. Mozart: Blæserkvintet i c-mol (arr. af Mordechai

fleeting Birds”

Rechtman efter K. 388 og K. 406)

August Walter: Oktet op. 7 for obo, klarinet, fagot,

Alexander Borodin: STRYGESEKSTET I D-MOL

horn, violin, bratsch, cello og kontrabas

Franz Berwald: Septet i B-dur

Som en fri fugl i flugt over marker og skove har fløjten en

Der var et tæt fællesskab mellem søskendeparret Felix og

næsten solistisk rolle i Mozarts Kvartet. I sammenspil med tre

Fanny Mendelssohn, hvilket også kommer til udtryk i de

strygere udfolder fløjten en uendelig række af sangbare og

værker, som de komponerede. Fanny Mendelssohns eneste

iørefaldende melodier, der som kontrast har et anstrøg af det

Strygekvartet har en særlig lyrisk elegance og et drømme-

vemodsfulde i den midterste af tre satser. Lærken vibrerer

agtigt udtryk, der er i fin balance med det mere dynamiske

som en lille sort prik højt oppe i den blå himmel i Haydns

og fremadrettede. Den svenske Franz Berwalds Septet er

Strygekvartet, der har tilnavnet ”Lærken”. Sidste sats er

inspireret af Beethoven men samtidig også farvet af

fuld af flugt, energi og overskud, mens der i den langsomme

komponistens egen personlighed og svenske baggrund. I

sats breder sig en gribende meditativ ro. Fuglene og naturen

Septetten lader han syv stryge- og blæseinstrumenter finde

får sin egen musikalske stemme i den lettiske Pēteris Vasks’

sammen i et veloplagt sammenspil med melodisk charme

”Music for fleeting Birds”. I tonerne fornemmer man komponis-

og forfriskende energi. Borodins Strygesekstet indeholder

tens længsel efter den frihed, som trækfuglene har, når de

to satser, hvor den sublime musikalske skønhed og det

flyver mod nye og bedre himmelstrøg. Koncerten slutter af

følelsesfulde udtryk blander sig med både dybde og alvor.

med den schweiziske August Walters Oktet, hvor otte instru-

Det er også den mere alvorlige side af Mozarts personlighed,

menter samler sig i et værk, der især har Beethoven som det

der viser sig i en Serenade, som her spilles i et arrangement

tydelige forbillede.

for blæserkvintet.

Der er gratis adgang for medlemmer af Randers Philharmoniske Selskab. Medlemsbilletter kan afhentes i Værkets billetsalg mod forevisning af gyldigt medlemskort.


SYMFONISKE FANTASIER Onsdag den 23. november 2022 kl. 19.30 Værkets Koncertsal Poul Rovsing Olsen: Festouverture Solokoncert med vinder af solistkonkurrence Phyllis Tate: Hampstead Heath fra London FIELDS Paul Dukas: Fanfare fra La Peri Robert Schumann: Symfoni nr. 4 Robert Schumanns Symfoni nr. 4 er et lidenskabeligt følelsesdrama for det store romantiske orkester. Schumann kaldte selv værket for en ”symfonisk fantasi”, hvor han udtrykker den kraft, vilje og passion, som var en del af ham på dette tidspunkt af livet. Den britiske Phyllis Tate inviterer publikum med på en humoristisk og munter tur i Hampstead Heath, der er en af Londons mange parker. Her er børnene især glade for den store, roterende karrusel, der ligesom musikken drejer rundt og rundt. Koncerten begynder med Poul Rovsing Olsens Festouverture, der markerer 100-året for den randrusianske komponists fødsel, mens Fanfaren fra Paul Dukas’ ballet Peri fortæller historien om den persiske Prins, der er på jagt efter det evige liv. Programmet indeholder desuden en solokoncert med vinderen af Det Jyske Musikkonservatoriums solistkonkurrence. David Riddell dirigerer et samarbejde mellem Randers Kammerorkester og Musikkonservatoriet.

FAMILIEJULEKONCERTER Onsdag den 7. december 2022 kl. 17.30 og evt. kl. 19.30 (6. klasser) Tirsdag den 13. december 2022 kl. 17.30 og kl. 19.30 (4. klasser) Onsdag den 14. december 2022 kl. 17.30 og kl. 19.30 (5. klasser) Værkets Store Sal Randers Kammerorkester glæder sig til igen at møde eleverne fra Randers-skolerne til de Familiejulekoncerter, som gennem mere end 30 år har været en fast og elsket tradition. På grund af de sidste to vintres nedlukninger har to årgange ikke haft mulighed for at synge med i det store julekor. Randers Kammerorkester afholder derfor i alt seks Familiejulekoncerter for henholdsvis fjerde, femte og sjette klasser. Op til 3000 børn synger således julen ind sammen med Kammerorkestret. Hans Dueholm er konferencier, og David Riddell dirigerer. Billetsalget åbner i november 2022.


MESSIAS Lørdag den 17. december 2022 kl. 19.30 Sct. Mortens Kirke G.F. HÄNDEL: MESSIAS Halleluja-koret giver genlyd mellem søjlerne, og kirkerummet lyser op, når Randers Kammerorkester opfører G.F. Händels storslåede Messias. Værket indeholder en overvældende række af smukke arier og betagende korsatser, der er en stemningsfuld optakt til de kommende juledage, og som midt i decembers travlhed giver ro og tid til eftertanke. Händel komponerede Messias i løbet af 24 dage, og da værket første gang blev opført i Dublin modtog publikum det med stor begejstring. Selv om tonerne til Messias i dag er næsten 300 år gamle, er de stadig lige så aktuelle og elskede. I løbet af december bliver Messias således spillet overalt i kirker og koncerthuse som en fast del af julens traditioner, og for mange er det utænkeligt med en jul uden Messias. David Riddell dirigerer, og de fire vokalsolister er Signe Sneh Durholm, Sidsel Aja Eriksen, Mathias Monrad Møller og Martin Vilbrand. På korpodierne står Sct. Mortens Vokalensemble, Vocamanda og Sct. Peders Koncertkor.


NYTÅRSKONCERT 2023 Lørdag den 14. januar 2023 kl. 15.00 Lørdag den 14. januar 2023 kl. 19.30 Værkets Koncertsal Efter to år uden nytårskoncert ser Randers Kammerorkester med stor forventning frem mod årsskiftet fra 2022 til 2023, der bliver fejret med det store udtræk af orkesterfarver og højt humør. David Riddell står igen på dirigentpodiet, og årets solist er barytonen Teit Kanstrup. Efter en uddannelse ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og ved den fornemme operaskole ved Royal Academy of Music i London har Teit Kanstrup arbejdet som freelance-sanger i Nordeuropa og USA. I studietiden sang han hovedrollen i en opsætning af Mozarts Figaros Bryllup med den berømte Sir Colin Davis som dirigent. Siden har han som operasanger favnet bredt fra de gamle opera-klassikere til den nye moderne opera. Han har således medvirket i operaer som “Dead Man Walking”, “Il viaggio a Reims” og Händels “Julius Cæsar”, hvor han sang titelpartiet. I 2021 var han en del af Aarhus Sommeroperas opsætning af John Frandsens “Dyrets år 1666”, og på Den Jyske Opera har han bl.a. sunget i operaer som Poul Schierbecks “Fête Galante”, Ruggiero Leoncavallos “Bajadser” og Asger Hammeriks “La Vendetta”. Teit Kanstrup debuterede i 2011 i USA i rollen som Guglielmo i Mozarts “Cosi fan tutte” sammen med The Savannah Philharmonic Orchestra.


GLÆDENS MUSIK Onsdag den 18. januar 2023 kl. 19.30 Klosterkirken W.A. Mozart: Kvartet for obo, violin, bratsch og cello K. 370 Ludwig van Beethoven: Serenade for fløjte, violin og bratsch op. 25 Franz Xaver Süssmayr: Kvintet for fløjte, obo, violin, bratsch og cello i D-dur SmWV 602 Midt i januar, hvor vintermørket kun langsomt trækker sig tilbage, og hvor frost og sne stadig er en mulighed, inviterer Randers Kammerorkester publikum med ind i den stemningsfulde Klosterkirke til en koncert, der er fuld af optimisme og glæde ved livet. Det er ikke skæbnen og livets kampe, der står på spil i tre værker af W.A. Mozart, Ludwig van Beethoven og Franz Xaver Süssmayr, det handler derimod om musik, der udelukkende er komponeret til fornøjelsen og nydelsens skyld. Publikum kan trygt læne sig tilbage i sædet og lade sig forføre af de charmerende, elegante og iørefaldende toner, der folder sig ud i et tæt og intimt sammenspil mellem tre, fire og fem musikere. Koncerten spilles uden pause.

NY INSPIRATION Onsdag den 25. januar 2023 kl. 19.30 Værkets Koncertsal Giacomo Puccini: I Crisantemi for strygekvartet Jörg Widmann: Oktet for klarinet, fagot, horn, to violiner, bratsch, cello og kontrabas Johannes Brahms: Kvintet for klarinet og strygeRE Brahms var fuld af ny inspiration og energi, da han i 1891 atter fandt nodepapiret frem og komponerede kvintetten for klarinet og strygere. De fem instrumenter finder sammen i et uforligneligt sammenspil, hvor klarinetten træder frem med en vidtfavnende rigdom af nuancer og farvetoner fra den mørke, fyldige og vemodige klang i dybden til det intense og insisterende udtryk i højden. Mens han komponerede havde Brahms sit livs kærlighed i tankerne - Clara Schumann - og i tonerne fornemmer man den særlige inderlighed og dybde, som var en del af mennesket Johannes Brahms. Jörg Widmanns Oktet for otte strygere og blæsere er et værk, der med en afstand på 200 år skaber en ny forbindelse til Franz Schubert og hans mesterlige evne for at knytte poesi og musik sammen i sine mange udtryksfulde sange. Første værk på programmet er operakomponisten Puccinis I Crisantemi, hvor det stærke følelsesmættede udtryk, der er karakteristisk for de store operaer, viser sig i blot fire strygere.


DEBUSSY, BARTÓK OG STRAVINSKIJ Torsdag den 9. februar 2023 kl. 19.30 Musikkens Hus, Aalborg Claude Debussy: Forspil til en Fauns eftermiddag BÉla BartÓk: Fire orkesterstykker op. 12 Igor Stravinskij: Ildfuglen Når Randers Kammerorkester og Aalborg Symfoniorkester forener kræfterne, får publikum lejlighed til at opleve det helt store orkesters mange farver og nuancer fra det vældige og brusende til det sagte og stille. Debussys Forspil til en Fauns eftermiddag er en musikalsk fortolkning af den franske digter Stéphane Mallarmés mystiske digt om skovgudens drømme, længsler og begær, mens Stravinskij i Ildfuglen tager udgangspunkt i folkeeventyret om den magiske fugl, der sikrer at godheden og kærligheden sejrer i kampen mod troldmandens mørke ondskab. Bartók er i sine fire orkesterstykker inspireret af Debussys impressionistiske og fortryllende klangverden fuld af drømme og magisk poesi. Aalborg Symfoniorkesters chefdirigent Hans Graf står på dirigentpodiet. Billetter købt i Værkets billetsalg inkluderer gratis bustransport til Musikkens hus i Aalborg. Afgang fra Værkets parkeringsplads kl. 17.45.

OMKRING ET FLYGEL Onsdag den 8. marts 2023 kl. 19.30 Værkets Koncertsal Luigi Boccherini: Divertimento for fløjte OG STRYGERE G 466 Ludwig van Beethoven: Kvintet for klaver OG BLÆSERE OP. 16 Antonin Dvorak: Terzetto for to violiner og bratsch op. 74 Dora Pejačević: Klaverkvartet i d-mol op. 25 Med sit klare og distinkte anslag har klaveret en vigtig rolle i sammenspillet med henholdsvis blæsere og strygere i to værker af Beethoven og Dora Pejačević. Beethovens Kvintet udfolder sig næsten som en lille klaverkoncert. Ved uropførelsen sad Beethoven selv ved klaveret, og det er den ungdommelige, friske og ligefremme side af komponisten, der kommer til udtryk. Den kroatiske Dora Pejačevićs Klaverkvartet har rødder i 1800-tallets romantiske musik, hvor følelser og stemninger hele tiden veksler med hinanden. Det sangbare, smukke og ekspressive er også essensen af Dvoraks Terzetto. Den langsomme del af værket har en næsten sfærisk og overjordisk stemning, der i de efterfølgende satser sættes i kontrast af et mere heftigt og udfarende temperament. Første værk på programmet er Boccherinis charmerende Divertimento for fløjte og fem strygere. Der er gratis adgang for medlemmer af Randers Philharmoniske Selskab. Medlemsbilletter kan afhentes i Værkets billetsalg mod forevisning af medlemskort.


VILD MED DANSE Onsdag den 22. marts 2023 kl. 19.30 Værkets Koncertsal Peter Warlock: Capriol Suite for strygere Joseph Haydn: Menuet fra strygekvartet i d-mol op. 76 nr. 2 Maurice Ravel: Le Tombeau de Couperin arr. for blæserkvintet Johannes Brahms: To ungarske danse arr. for decet BÉla BartÓk: Rumænske danse arr. for blæserkvintet Astor Piazzolla: Tango Ballet for strygere Witold Lutoslawski: Danse præludier for nonet Selv om der mellem rækkerne i koncertsalen ikke er plads til store bevægelser, er den klassiske musik fuld af forførende opfordringer til at bruge kroppen og kaste sig ud i dansen. Fra Haydns yndefulde menuetter over Brahms’ fyrige fortolkning af de ungarske bondedanse til Piazzollas svedige tangoer fra dansehallerne i Buenos Aires. Når musik, krop og rytme går op i en højere enhed opstår dansen som et umiddelbart udtryk for stemninger, følelser og tilstande. I ekstatiske og improviserede rituelle danse eller i velovervejede og indøvede dansetrin i barndommens danseskoler. Randers Kammerorkester spiller syv stykker musik, der hver især har dansen som udgangspunkt.

“Du danser kærligheden, du danser glæden, og du danser drømmene.” Gene Kelly “Alle menneskehedens dårligdomme, alle de tragiske ulykker, der fylder historiebøgerne, alle de politiske bommerter, alle de store lederes fiaskoer er opstået udelukkende på grund af manglende evner til at danse.” MoliÈre “Dans er sjælens skjulte sprog.” Martha Graham “Dans først. Tænk senere. Det er den naturlige orden.” Samuel Beckett “Og dem, der blev set danse, blev anset for at være sindssyge af dem, der ikke kunne høre musikken.” Friedrich Nietzsche “Alt hvad hun ville var at danse.” Steffen Brandt


MESSA DI GLORIA Lørdag den 1. april 2023 kl. 15.00 Sct. Mortens Kirke JOSUÈ BLANCO: FJORDENS FORTÆLLINGER Giacomo Puccini: MESSA DI GLORIA Gennem et helt liv skabte Puccini operaer, der handler om liv og død og om alle menneskets følelser og tanker. Puccini var kun 22 år gammel, da han komponerede Messa di Gloria – en messe til kirken – men den indeholder begyndelsen til det, som senere gjorde ham berømt som operakomponist af musikalske dramaer som La Boheme, Tosca og Madama Butterfly. I flere af de senere operaer genbrugte Puccini således flere passager fra messen, og den koncentration, nærvær og intensitet, som kendetegner de store og medrivende arier i operaerne, finder man også i messen. De to vokalsolister er tenoren Anders Kampmann og barytonen Jens Søndergaard, og bag orkestret står Sct. Pauls Cantori. Som indledning til koncerten spiller Randers Kammerorkester under ledelse af David Riddell den spanske Josuè Blancos ”Fjordens fortællinger”, der i 2021 vandt førstepris ved Randers Kammerorkesters komponistkonkurrence. I sit værk maler Blanco et musikalsk billede af vandstrømmes farve og lyde, sådan som mennesket oplever det. Fjordens minder og oplevelser smelter sammen med vandets farver til en samlet fortælling.


MENNESKELIVET Onsdag den 26. april 2023 kl. 19.30 Værkets Koncertsal

GRØNTSAGSKONCERTER Lørdag den 25. februar 2023 kl. 11.00

Aaron Copland: Two Threnodies for fløjte, violin,

Lørdag den 15. april 2023 kl. 11.00

bratsch og cello

Lørdag den 13. maj 2023 kl. 11.00

Arthur Bliss: Conversations for fløjte, obo, violin,

Helligåndshuset

bratsch og cello Franz Schubert: Oktet

Kom ind fra gaden, gå op på første sal i Helligåndshuset og nyd en kop varm kaffe sammen med en times god musik.

Med tre værker af Schubert, Copland og Bliss inviterer kon-

Randers Kammerorkester spiller uddrag fra repertoiret og

certen på en rejse gennem menneskelivet fra de store glæder

giver musikken et par ord med på vejen. Kaffen er gratis, og

og de mere vemodige tider over det daglige liv, som det leves

der er fri entré.

fra dag til dag, til den endelige afslutning. Schubert udfolder i sin Oktet både glæden og festen, men viser gennem tonerne også de mere alvorlige og mørke sider af den person, han var. Arthus Bliss’ Conversations beskriver i fem konkrete satser livet, som det er for det meste. Der er diskussionerne i den lokale bestyrelse, der er dansen om aftenen i balsalen, og der er den strabadserende rejse i Londons undergrund. Roen falder til gengæld over sindet på en fredfyldt vandretur i skoven. Copland skabte lyden af USA i værker som Billy the Kid, Rodeo og Appalachian Spring. I Two Threnodies mindes han en afdød komponist med meditativ musik, der eksisterer i sin helt egen sfære og stemning.


KAMMERMUSIKFORENINGEN BRAGE

www.musikbrage.dk

Dreisig & Danholt på dansk Søndag 11. september 2022 kl. 15.00 • Værkets Koncertsal Kendte opera- og operettetoner, schlagere og ørehængere i bedste ønskekoncertstil, alt sammen sunget på dansk, præsenterer Elsebeth Dreisig, sopran, og David Danholt, tenor. Det drejer sig om musik af bl.a. Puccini, Lehár, Reesen, Normann Andersen og Fabricius-Bjerre. De to sangere akkompagneres af Søren Rastogi på klaver. Dreisig og Danholt har været et musikalsk match i mange år bl.a. som scenisk førsteelskerpar på Den Jyske Opera, på Det Kongelige Teater og rundt omkring i Europa og USA.

Koncert med Pianorama Søndag 9. oktober 2022 kl. 15.00 • Værkets Koncertsal Pianorama er en pianistforening, der har til formål at samle pianister fra ind- og udland for at fremme klavermusikken i Danmark. Medlemmerne er klaverstuderende fra Det Jyske Musikkonservatorium, og de spiller ved denne BRAGE-koncert værker af Haydn, Mozart, Beethoven og klaverkomponisten Scriabin. De unge musikere introducerer selv programmet, der giver en forsmag på den traditionsrige årlige OPUS-festival i Musikhuset Aarhus.

40 år med Trio Aurora Søndag 27. november 2022 kl. 15.00 • Værkets Koncertsal Trio Aurora har i år eksisteret i 40 år, og det fejres med en koncert hos BRAGE. Trioen består af Vibeke Lundgren Nielsen, klaver, Søren Trolle Bagger, klarinet, og Svend Rump, fagot. Søren Trolle Bagger har i 45 år undervist på Randers Musikskole. Under mottoet ”fordybelse, fornyelse og fornøjelse” glæder Trio Aurora sig til at spille et udvalg af den musik, der har fulgt trioen gennem årene. Ved jubilæumskoncerten er det værker af Beethoven, William Hurlstone, Emil Hartmann og Otto Ketting.

Polish Piano Trio Søndag 5. februar 2023 kl. 15.00 • Værkets Koncertsal Polish Piano Trio, der fik den planlagte BRAGE-koncert i marts 2020 udsat på grund af corona, kommer nu omsider til Randers. På programmet står Mozarts sonate i A-dur for violin og klaver, sonate i c-mol opus 6 for cello og klaver af Samuel Barber og klavertrio opus 63 i d-mol af Robert Schumann. Polish Piano Trio, der er et af Polens fornemste ensembler, består af Robert Kwiatkowski, violin, Błażej Goliński, cello, og Dominika Glapiak, klaver. De tre musikere er som undervisere tilknyttet musikakademiet i Gdansk.

Poseidonkvartetten Søndag 26. marts 2023 kl. 15.00. Værkets Koncertsal Poseidonkvartetten med Jon Gjesme, violin, Christine Enevold, violin, Ettore Causa, bratsch, og Joel Laakso, cello, blev grundlagt i 2007 og har siden givet koncerter i en lang række af Danmarks musikforeninger og koncertsale. Alle fire er yderst erfarne kammermusikere og solister. Kvartetten har taget navn efter havguden Poseidon, hvilket symboliserer de fire musikeres stræben efter at få havets stemninger og kontraster frem i musikken. Ved sæsonens sidste koncert spiller de Griegs strygekvartet opus 27 i g-mol og Schuberts strygekvartet opus 161 i G-dur.


Dansk Revision Randers

AB Holding 2010 ApS Randers

Tronholmen 5 8960 Randers SØ

Vesselbjergvej 3 8370 Hadsten

Tlf. 89 12 50 00

Tlf. 86 98 34 55

Aalborgvej 51 9560 Hadsund Tlf. 98 57 39 44

ASSENTOFT ERHVERVSCENTER ASSENTOFT ERHVERVSCENTER

op for for Slår portene portene op NYE VIRKSOMHEDER VIRKSOMHEDER

HOLST SHIPPING A/S SHIPPING & CHARTERING

ASSENTOFT ERHVERVSCENTER ASSENTOFT ERHVERVSCENTER Virkevangen Randers SØ Virkevangen. Assentoft . Assentoft. .8960 8900 Randers

Tlf. 86 86 Tlf.

49 41 41 45 45 49

Carl Damgaard Carl Damgaard Nielsen Nielsen

Hammershøj Turistbusser

GE 460 + 465 ”Butterfly”

en del af

Design: Hans J. Wegner

MORTENS-BUSSER.DK BUSSER - TURIST/BESTILLINGSKØRSEL 10 - 82 PERS. - LIFTBUSSER

GETAMA DANMARK

DK-9631 GEDSTED TEL.: +45 9864 5300 • FAX: +45 9864 5329 MAIL: INFO@GETAMA.DK • WEB: WWW.GETAMA.DK

Hvis der er noget, du vil vide mere om sprog på alle niveauer • musikundervisning • pilates • workshops arrangementer med debat i • yoga• it • maleri • foto • kor - og meget mere

Randers J.V.Martins Plads 1 8900 Randers C tlf. 87 12 40 40 www.fof-randers.dk

T L F. 8 6 6 8 6 1 5 7 TINGSTEDVEJ 45 • 8850 BJERRINGBRO INFO@MORTENSBUSSER.DK


BILLETPRISER SÆSON 2022-2023

BESTILLINGSKUPON 2022-2023 NAVN:

Billetter kan købes fra lørdag 30. april 2022 kl. 11.00 Billetter kan købes på følgende måder: • De kan bestille billetter på www.vaerket.dk og printe billetterne selv • De kan ringe til Værkets billetsalg på tlf. 89 13 51 10 og få billetterne tilsendt • De kan indsende bestillingskuponen på forhånd og få billetterne tilsendt • De kan møde op i Værkets billetsalg, Sven Dalsgaards Plads 1, Randers Værkets billetsalg har åbent alle ugens dage 11.00-18.00. Indsendte kuponer ekspederes fra 30. april 2022 kl. 11.00.

ADRESSE:

POSTNR. OG BY:

TLF.

MAIL:

Antal medlemsskaber af Randers Philharmoniske Selskab: __________

Evt. særlige behov:

Abonnementsbilletter kan også købes på Vaerket.dk, dog ikke koncerterne 6/10-22 og 9/2-23.

Kørestol

Teleslynge

Billetterne hentes i Værkets billetsalg inden 3 dage.

Abonnementspris opnås ved køb af mindst 3 koncerter.

Billetterne ønskes tilsendt, beløbet er overført til Sparekassen Kronjylland 6187-3155601107 (forsendelsesgebyr kr. 35,-)

Mere information om rabat og abonnement - se næste side Medlemskab af Randers Philharmoniske Selskab - se næste side.

RANDERS KAMMERORKESTER

RANDERS KAMMERORKESTER

Pris kr. Løssalg

Abonn.

Jeg ønsker at betale via et betalingslink. Betalingslink sendes til min mailadresse. Linket er aktivt i 72 timer

Skriv antal Løssalg

u/25 år

Abonn.

Pris i alt u/25 år

08.06.22

Mozarts mesterskab - Ulstrup Slot

155

125

40

08.06.22

Mozarts mesterskab

kr.

22.06.22

Caledonian Crossroads

175

145

40

22.06.22

Caledonian Crossroads

kr.

29.06.22

Sprøde drømme - Gammel Estrup

155

125

40

29.06.22

Sprøde drømme

kr.

23.09.22

Mennesket i musikken

155

125

40

23.09.22

Mennesket i musikken

kr.

06.10.22

Vældige Wagner - Aarhus

370

325

40

06.10.22

Vældige Wagner

kr.

02.11.22

Fugle på træk

155

125

40

02.11.22

Fugle på træk

kr.

16.11.22

Fanny og Franz

155

125

40

16.11.22

Fanny og Franz

kr.

23.11.22

Symfoniske fantasier

175

145

40

23.11.22

Symfoniske fantasier

kr.

17.12.22

Messias - Sct. Mortens Kirke

175

145

40

17.12.22

Messias

kr.

Nytårskoncert kl. 15.00

kr.

14.01.23

Nytårskoncert kl. 15.00

295

14.01.23

14.01.23

Nytårskoncert kl. 19.30

295

14.01.23

Nytårskoncert kl. 19.30

kr.

Glædens musik

kr.

18.01.23

Glædens musik - Klosterkirken

155

125

40

18.01.23

25.01.23

Ny inspiration

155

125

40

25.01.23

Ny inspiration

kr.

09.02.23

Debussy, Bartók og Stravinskij - Aalborg

305

230

40

09.02.23

Debussy, Bartók og Stravinskij

kr.

08.03.23

Omkring et flygel

155

125

40

08.03.23

Omkring et flygel

kr.

22.03.23

Vild med danse

155

125

40

22.03.23

Vild med danse

kr.

01.04.23

Messa di Gloria - Sct. Mortens Kirke

175

145

40

01.04.23

Messa di Gloria

kr.

26.04.23

Menneskelivet

155

125

40

26.04.23

Menneskelivet

kr.

KAMMERMUSIKFORENINGEN BRAGE

Pris kr.

KAMMERMUSIKFORENINGEN BRAGE

Skriv antal

Løssalg

Abonn.

u/25 år

11.09.22

Dreisig og Danholt på dansk

155

125

40

09.10.22

Koncert med Pianorama

155

125

40

09.10.22

Koncert med Pianorama

kr.

27.11.22

40 år med Trio Aurora

155

125

40

27.11.22

40 år med Trio Aurora

kr.

05.02.23

Polish Piano Trio

155

125

40

05.02.23

Polish Piano Trio

kr.

26.03.23

Poseidonkvartetten

155

125

40

26.03.23

Poseidonkvartetten

kr.

ALLE BRAGES 5 KONCERTER

kr.

ALLE BRAGES 5 KONCERTER

Løssalg

11.09.22

550

Dreisig og Danholt på dansk

Abonn.

Pris i alt u/25 år

kr.

Medlemsrabat nytårskoncerter (kr. 35 pr. billet) Forsendelsesgebyr

+ kr. 35

Total

kr.


TRE NYE CD’ER PÅ VEJ

ABONNEMENT Abonnementspris kan opnås, hvis De samlet køber billet til mindst 3 koncerter i sæson 2022/2023. Disse 3 koncerter kan frit vælges fra Randers Kammerorkesters abonnements-koncerter og Kammermusikforeningen Brages koncerter. Herefter kan De resten af sæsonen købe billetter til abonnementspris.

UNGDOMSRABAT

FLØJTEKONCERTER AF C.P.E. BACH Rune Most, solofløjte David Riddell, dirigent Randers Kammerorkester Jeg ønsker mere information om cd’en ved udgivelsen (sæt kryds)

Unge under 25 år kan uden abonnement købe billet til rabatprisen “u/ 25 år”.

KONCERTER UDENFOR VÆRKET Bemærk at ved koncerter udenfor Værket lukkes der tidligere for salg fra Værkets billetsalg - ved koncert i weekend lukkes der for salg fredag kl. 12.00 og ved koncert på hverdagsaften lukkes samme dag kl. 14.00. Herefter kan billetter kun købes ved indgangen. Det er ikke muligt at reservere billetter i Værkets billetsalg til afhentning ved indgangen. Til koncerter udenfor Værket skal abonnementsbilletter købes på forhånd i Værkets billetsalg. Ved indgangen sælges kun billetter til løssalgspris.

TRE SOLOKONCERTER AF ANDERS KOPPEL FOR TO GUITARER, HARPE, FLØJTE OG ORKESTER Jesper Sivebæk og PER PÅLSSON, sologuitar Tine Rehling, soloharpe • Rune Most, solofløjte David Riddell, dirigent Randers Kammerorkester Jeg ønsker mere information om cd’en ved udgivelsen (sæt kryds)

DOBBELTKONCERTER AF ANTONIO VIVALDI FOR SOLOVIOLIN, SOLOORGEL OG ORKESTER Mo Yi, soloviolin Ulrik Spang-Hanssen, soloorgel David Riddell, dirigent Randers Kammerorkester Jeg ønsker mere information om cd’en ved udgivelsen (sæt kryds)

Vær opmærksom på at især slotskoncerter ofte bliver hurtigt udsolgt.

OMBYTNING/REFUNDERING Købte billetter ombyttes ikke og refunderes som udgangspunkt ikke. Dog tager Værkets billetsalg gerne billetten i kommission og videresælger den, hvis det er muligt.

MEDLEMMER AF RANDERS PHILHARMONISKE SELSKAB Medlemmer af Randers Philharmoniske Selskab kan få gratis billet til koncerterne 2/11-22 og 8/3-23. Billetterne afhentes i Værkets billetsalg, mod forevisning af medlemskort (eller kvittering for indbetaling af kontingent). Desuden opnår medlemmer kr. 35,- i rabat på nytårskoncerterne.

RANDERS PHILHARMONISKE SELSKAB - foreningen bag Randers Kammerorkester Kontingentet for hele sæson 2022/2023 er kr. 245,Medlemskabet gælder for perioden maj til april, og giver adgang til følgende fordele: Gratis traktement ved generalforsamlingen 8/3-23. Gratis billetter til koncerterne 2/11-22 og 8/3-23 Rabat kr. 35,- på nytårskoncerterne Nyhedsbreve med information om orkestret Specialpris ved køb af cd’er m.v. Indmeldelse på mail: mhm@randers-kammerorkester.dk eller tlf. 86 41 28 33. Se også www.randers-kammerorkester.dk


Er JURA også SORT SNAK for dig? HOS LOU ADVOKATER STÅR VI KLAR TIL AT SVARE PÅ

DINE SPØRGSMÅL

ØSTERGRAVE 4, 1.

KØBENHAVN AARHUS RANDERS

S A L G • S E R V IC E U D L E J N IN G F lig h t c a s e s B a s -k a s s er S t a t iv e r og m eget a n d e t t ilb e h ø r. . . RAN-MIX . MYNTEVEJ 11 . HELSTED . 8920 RANDERS NV TLF. 86 43 87 77 (HVERDAGE 9-16) . WWW.RAN-MIX.DK

8900 RANDERS C

VIBORG HILLERØD HOBRO

lou.dk info@lou.dk 70 300 500

Tag styringen gennem usikre tider Vi befinder os i en tid med kraftige prisstigninger, højere rente og udsving i aktiekurserne. Det er vidt forskelligt fra familie til familie, hvordan den daglige økonomi bliver påvirket af disse ændringer. For mange kan det dog give ro i maven at give økonomien et servicetjek: • • • • •

Har jeg de rigtige lån? Er min opsparing investeret rigtigt? Kan jeg gøre noget for at spare på energiregningen? Betaler jeg nok ind på min pension? …og meget mere

Book et møde med os, hvis du vil have hjælp til et servicetjek. Find din nærmeste afdeling på sparkron.dk.


RANDERS KAMMERORKESTER RANDERS PHILHARMONISKE SELSKABS BESTYRELSE

ADMINISTRATION

Jan Toft Olesen, formand

David Riddell, musikchef

Bent Olesen, næstformand

Mette Holm Martinussen, administration

Svend Thøgersen

Bjarne Mørch Jensen, information

Karen Brix Roed

Peer Kastrup, teknik

(udpeget af Randers Kommune)

RANDERS KAMMERORKESTER

Jesper Temp Kirsten Ohmand Jensen

Værket

(udpeget af Randers Kommune)

Sven Dalsgaards Plads 1

Benedikte Havgaard Ede

DK-8900 Randers C

Mads Holm-Petersen

Tlf. 86 41 28 33

Bue Skov Thomassen

e-mail: admin@randers-kammerorkester.dk

Nicolas Sublet

www.randers-kammerorkester.dk

BILLETTER: Tlf. 89 13 51 10

MUSIKERE

www.vaerket.dk

Clara Richter-Bæk, koncertmester

RANDERS KAMMERORKESTER ER STØTTET AF

Mo Yi, gæstekoncertmester Bjarne Stange Nielsen, violin Nicolas Sublet, violin

RANDERS KOMMUNE

Esben Kjær, bratsch Olga Goija, bratsch

Ole Ulvedal, kontrabas Marianne Leth, fløjte Jette Kristensen, obo Bue Skov Thomassen, klarinet Søs F. Kjeldgaard, fagot

HOVEDSPONSOR: SPAREKASSEN KRONJYLLAND

Foto: Pernille Berring m.fl.

Vakant, cello Janne Fredens, cello

Stephen Craigen, horn

SÆSON 2022-2023 – ANDRE ARRANGEMENTER Aarhus Sommeropera W.A. Mozart: Don Juan Lørdag den 27. august 2022 kl. 19.30 Tirsdag den 30. august 2022 kl. 19.30 Onsdag den 31. august 2022 kl. 19.30 Fredag den 2. september 2022 kl. 19.30 Lørdag den 3. september 2022 kl. 19.30 Tirsdag den 6. september 2022 kl. 19.30 Onsdag den 7. september 2022 kl. 19.30 musikhuset aarhus Torsdag den 23. juni 2022 kl. 19.30 Caledonian Crosroads musikkens hus, aalborg Fredag den 24. juni 2022 kl. 20.00 Caledonian Crossroads syddansk musikkonservatorium, esbjerg Lørdag den 25. juni 2022 kl. 16.00 Caledonian Crossroads Morsø Teaterkreds Søndag den 25. september 2022 kl. 19.30 Beethoven – Onslow Tønderegnens Musikforening Søndag den 2. oktober 2022 kl. 15.00 Beethoven - Onslow Aarhus Symfoniske Orgelfestival Lørdag den 12. november 2022 kl. 16.00 Mozart – Haydn – Vasks – Walter Hjørring Musikforening Søndag den 20. november 2022 kl. 15.00 Mendelssohn – Mozart – Borodin - Berwald

Det Jyske Musikkonservatorium Fredag den 25. november 2022 kl. 19.30 Rovsing Olsen – Tate – Dukas – Schumann

Bjerringbro Kirke Onsdag den 25. januar 2023 kl. 19.00 Mozart – Beethoven – Süssmayr

Langå Kirke Tirsdag den 29. november 2022 kl. 19.30 Julekoncert

Mariager Kirke Lørdag den 28. januar 2023 kl. 11.00 Mozart – Beethoven – Süssmayr

Hornbæk Kirke Onsdag den 30. november 2022 kl. 19.00 Julekoncert

Silkeborg Kirke Lørdag den 28. januar 2023 kl. 16.00 Mozart – Beethoven – Süssmayr

Sct. Clemens Kirke Fredag den 2. december 2022 kl. 20.00 Julekoncert

Hillerød Musikforening Søndag den 29. januar 2023 kl. 16.00 Puccini – Widmann – Brahms

Spentrup Kirke Tirsdag den 6. december 2022 kl. 19.30 Julekoncert

Vissing Kirke Tirsdag den 31. januar 2023 kl. 19.30 Mozart – Beethoven – Süssmayr

Lem Kirke Fredag den 9. december 2022 kl. 19.30 Julekoncert

Galten Kirke Onsdag den 1. februar 2023 kl. 19.30 Mozart – Beethoven – Süssmayr

Dronningborg Kirke Lørdag den 10. december 2022 kl. 16.00 Julekoncert

Kristrup Højskoleforening Tirsdag den 21. marts 2023 kl. 10.30

Gladsaxe Kommune Søndag den 15. januar 2023 kl. 15.00 Nytårskoncert Skelager Kirke Søndag den 22. januar 2023 kl. 16.00 Mozart – Beethoven – Süssmayr Bregnet Kirke Tirsdag den 24. januar 2023 kl. 19.30 Mozart – Beethoven – Süssmayr

Grenaa Kunst- og Musikforening Fredag den 24. marts 2023 kl. 19.30 Warlock – Haydn – Ravel – Brahms – Bartok – Piazolla - Lutoslawski Vesthimmerlands Musikforening Søndag den 26. marts 2023 kl. 16.00 Warlock – Haydn – Ravel – Brahms – Bartok – Piazolla - Lutoslawski Espergærde Musikforening Søndag den 30. april 2023 kl. 16.00 Copland – Bliss - Schubert