Page 1

@kaleoulu

KALEVAN PIKKUVELI

TORSTAINA 1. JOULUKUUTA 2016

Kaleva.fi/Kale

OULULAISTA OSSAAMISTA

Metalli yhdistää Mikaa ja Tamaraa sivut 8– 9

SILIMÄTERÄ: Ingalle jäi uusi levy s. 7  | REISSUSA: Tallinnan taivaan alla s. 13


2

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

KATOPPA! Kalevan julkaisema kaupunkilaisen lehti Kale! ilmestyy kerran viikossa torstaisin. Lehteä jaetaan Oulun seudulla 30 000 kotitalouteen sekä lisäksi telinejakeluna. Kalen! digitaalista näköislehteä voi lukea Kaleva.fi:stä sekä eKalevan tilaajat eKalevasta. Maksuton kaupunkilaisen lehti haastaa lukijat mukaan lehden tekoon. Kale! odottaa lukijoiltaan juttuideoita ja kuvia. Lisäksi Kale! julkaisee Kalevan ja Kaleva.fi:n sisältöjä.

2

Kale!

2. vuosikerta Kyösti Karvonen vastaava päätoimittaja Susanna Lähdesmäki 040 5612 490 tuottaja Minna Kuitula, AD Tarja Helaakoski,taitto Taneli Kärki, kannen kuva Toimitus Lekatie 1, 90401 Oulu kale@kaleva.fi www.kaleva.fi/kale Paino Kaleva Oy ISSN 2343-2322

ILIMA VUOSI SITTE OULUSA

KAUPUNNILLA

s. 4–5

Reilu vuosi sitten Hollannista Suomeen ja Ouluun muuttanut Ester van Dam pitää nykyistä kotikaupunkiaan kauniina. Hän löytää kauneutta sieltäkin, minne näkymiin turtunut oululainen ei edes viitsi vilkaista.

AVOJALAKANE

s. 6

Saako lapselle valahdella, että joulupukki on olemassa ja että hän yhdessä päivässä jakaa lahjat maailman kaikille kilteille lapsille?

SILIMÄTERÄ

s. 7

Kun oululainen laulaja Inga Söder piipahti postista hakemaan uunituoreen debyyttialbuminsa, hänen asuntonsa tuhoutui tulipalossa. Ilo uudesta levystä jäi lyhyeksi, perusasioiden hoitaminen ja palaneen asunnon raivaaminen on vienyt paljon aikaa.

OULULAISTA OSSAAMISTA  s. 8-9 Metalli yhdistää oululaista musiikintuottajaa Mika Pohjolaa ja uruguaylaista laulajaa Tamara Picardoa. Pohjola tuotti Picardon dark metalia soittava bändin Upon Shadowsin Geometry of Music –singlen ja musiikkivideon.

REISSUSA 

s. 13

Kahdeksan tunnin matka Tallinnaan on niin tiivis, että melkein jokainen askel on suunniteltava huolellisesti ennakkoon. Kauniiseen Tallinnaan on helppo matkustaa ja sen vanhakaupunki on suorastaan upea.

SYÖMÄSÄ 

s. 16

Rajakylässä sijaitseva ravintola Tarantella on kuuluisa pitsoistaan, mutta se on myös suosittu lounaspaikka. Lounasaikaan tarjolla on tuhtia kotiruokaa raavaiden miesten makuun.

KALLUPPI

Joko ajjoit uuvella sillalla?

En vielä, mutta aion ajella.

Aurinkoista, kohtalaista tuulta, +50C

Pitihä se käyvä kokkeileen.

Silta on aivan liijan syrijäsä.

Jännääkkö nää Saara Aallon kilipailua? Vastaa osoitteessa Kaleva.fi/kale


3

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

Poropuolukkapyörykkä n. 23 g 4 kg ltk

16,90 kpl 28,17 kg

UU TT A!

Tuoreimmat uutiset läheltä ja kaukaa

MITÄ MAAILMALLA TAPAHTUU?

Mobiilisovellus toimii Android 4.4 ja iOS 8 tai niitä uudemmilla versioilla.

Lataa Kaleva.fi-mobiilisovellus

1


4

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

KAUPUNNILLA

1

2

Kaupunkien kaunotar Hollannissa syntynyt Ester van Dam on suhteellisen tuore oululainen. Hän on vuoden päivät ihmetellyt ja ihastellut elämää kaupungissa, jota hän pitää tavattoman kauniina. Hän löytää Oulusta kauneutta sieltäkin, mihin nä-

kymiin turtuneet kaupunkilaiset eivät enää edes ymmärrä katsoa. Ester kulki kaupungilla kameran kanssa ja antoi sulkimen laulaa. Hän tarjoaa kuvansa nyt Kalen! lukijoiden ihasteltavaksi.


5

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

KAUPUNNILLA

4

3

5

6

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Jokisuisto. Oululaisen sielu ja silmä lepäävät Pikisaaren värikkäiden talojen ja veden äärellä.

Ratapiha. Niin ruma, että matalalta paistavan talviauringon säteissä se näyttää melkein kauniilta.

Varis. Tuulen tuivertama lintu pinnistelee päivittäin leipänsä eteen ja henkensä pitimiksi.

Tuomiokirkko. Mäelle rakennettu tuomiokirkko nousee historiallisen Oulun ylle mahtavana vallankäyttäjänä.

Franzenin puisto. 1772 Oulussa syntynyt runoilija Frans Mikael Franzén hyytyy pakkaseen nimikkopuistossaan.

Lohi. Sää on Oulussa vain pukeutumiskysymys ja harvoin on niin kylmä, että se estäisi kalamiestä pyytämästä.


6

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

Hoksaakko nää?

Kaupungin komein kivijalka Kuvassa on ehdottomasti kaupungin komein kivijalka. Vinkkinä voi paljastaa, että tämä kiinteistö sai näytellä Rattori-lupia elokuvassa Miss Farkkusuomi. Hoksaakko nää, minkä talon kivijalkaa tässä arvuutellaan?

Heikki Törmänen

Kale! testaa lukijoittensa muistia Hoksaakko nää? –kuva-arvoituksessa 1. Osallistu kuvavisaan ottamalla kuva jostakin yksityiskohdasta kaupungilta ja lähetä se Kalelle! Muista lähettää kuva myös kokonaisuudesta, johon yksityiskohta kuuluu.

Heikki Törmänen

2. Kerro toimitukselle, missä kuvaamasi kohde sijaitsee.

3. Lähetä viestisi ja molemmat kuvat osoitteeseen kale@kaleva.fi 4. Julkaistusta kuvaarvoituksesta maksetaan kuvaajalle 20 euron palkkio. Sen maksua varten kuvaajan on liitettävä viestiin mukaan myös tilinumeronsa ja yhteystietonsa.

Oulun ensimmäinen vesitorni oli Aströmin nahkatehtaan vesitorni, joka tunnetaan nykyisin Tietomaan näkötornina. Arvoituksen ratkaisivat oikein Jani Taipaleenmäki, Auli Välinoro-Havana ja Pauli Ahmala.

5. Jos hoksaat oikean vastauksen kuvaarvoitukseen, lähetä se Kalen! sähköpostiin osoitteella kale@kaleva.fi

AVOJALAKANE

Kaikkein uskottavin satuolento Valehteleminen on rumaa. Mutta saavatko vanhemmat valehdella lapsilleen joulupukista? Eikö sekin ole aika rumaa? Varsinkin, kun valhe on yleensä oikein pitkäkestoinen. Vanhemmat jatkavat rikosta vuosikausia sepitellessään tarinoita ikkunoista kurkkivista tontuista, Petteri Punakuonosta ja siitä, miten pukki ehtii yhdessä päivässä kaikkien kilttien lasten luo. Nopea google-haku paljastaa, etteivät psykologitkaan ole yhtä mieltä siitä, mitä lapsille pitäisi kertoa joulupukista. Yksi sanoo, että joulupukista saa valehdella lapselle, koska kyseessä on hyväntahtoinen

vale. Brittipsykologit taas varoittavat vanhempia, ettei joulupukista kannata valehdella lapselle, jos suhde jälkikasvuun on hutera. Arvostettu lakimies taas kirjoittaa blogissaan, että hänen mielestään vanhemmat saavat narrata lapsia. Vanhempien sinnikkäästä valehtelusta huolimatta lapsi ennen pitkää ja vääjäämättä saa selville totuuden joulupukista. Kuinka luotettavina hän silloin mahtaa pitää valehtelevia vanhempiaan? Toivottavasti lapsi ymmärtää, että aikuiset vain yrittivät koristella varsin arkista maailmaa suloisella sadulla.

Miten sinä kerrot lapsellesi joulupukista? Kirjoittaako hänkin luottavaisena kirjeen, joka ei koskaan päädy joulupukille? Tunnustan, että meidänkin perheessä lapsille syötettiin uskomaton tarina Korvatunturin joulupukista. Ja kun lapset kysyivät onko joulupukkia totta, heille vastattiin: ”Joulupukki on ehdottomasti uskottavin satuolento, joka on olemassa.” Oliko sekin vale?

susanna lähdesmäki


7

TORSTAI 1.

SILIMÄTERÄ

Inga nousee tuhkasta

JUHO KARJALAINEN, teksti ESTER VAN DAM, kuva Oululaisella laulajalla ja laulunopettajalla Inga Söderillä on ollut viime viikkoina paljon järjestelemistä. Vielä marraskuun alussa hän odotti innoissaan debyyttialbuminsa julkaisua. Sillä välin, kun Söder kävi postissa hakemassa uunituoreet levynsä, hänen asuntonsa tuhoutui tulipalossa. - Silloin olisi pitänyt olla ilon hetki, mutta sitten yhtäkkiä kotini oli liekeissä, Söder kertoo. Inga Söderin ensimmäinen albumi Stream Carries julkaistiin kaksi viikkoa sitten. Söder on itse sanoittanut albumin kaikki kappaleet, suurimmaksi osaksi myös säveltänyt. Kappaleet yhdistelevät jazzia ja poppia. - Minulla oli semmoinen visio, että haluan sotkea genrejaottelua. Menin tietoisesti jazzja popmusiikin välimaastoon, hän selittää. Kappaleiden sanoma sopii hyvin Söderin tämänhetkiseen elämäntilanteeseen. Kappaleet kertovat muun muassa siitä, että elämä kantaa, mitä levyn nimi Stream Carries myös kuvastaa. - Pitää uskaltaa heittäytyä virran vietäväksi, mutta se ei aina ole niin helppoa, Söder toteaa. Oman albuminsa valmistumista Söder on odottanut jo monta vuotta. Hän kuvailee prosessia vuoristoratamaiseksi. Söder kertoo halunneensa olla varma siitä, millaisen levyn hän haluaa oikeasti tehdä. - En halunnut lähteä tekemään mitään sellaista, minkä takana en täysin seisoisi. Söder on tyytyväinen, että on saanut levyn lopulta valmiiksi. - Olisihan sen levyn tekemisen voinut aloittaa aikaisemmin, mutta nyt se tuntui kuitenkin oikealta. Söder kertoo tulipalon ottaneen voimille. Hän myöntää, että albumi on jäänyt hieman taka-alalle. - Se on vienyt levyltä huomiota pois, enkä ole voinut iloita levystä samalla tavalla, kuin muuten olisin odottanut. Viime viikkoina hänellä on mennyt paljon aikaa perusasioiden hoitamiseen ja tuhoutuneen asunnon raivaamiseen. Söderille on nyt järjestynyt toinen asunto siihen asti, kunnes asunto Merikoskenkadulla saadaan remontoitua. Keikkailua ennen joulua vielä riittää ja esiintyminen antaa hetkeksi myös lisää voimia. - Harjoituksissa olo tuntuu vielä väsyneeltä, mutta sitten kun nousen lavalle, niin yhtäkkiä sitä voimaa saa jostakin, Söder kertoo.

Laulaja Inga Söderille on tärkeää, että hänen kappaleensa tuottaisivat hyvää oloa.

Pitää uskaltaa heittäytyä virran vietäväksi.”


8

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

OULULAISTA OSSAAMISTA

Hullu näkemys yhdistää muusikoita TANELI KÄRKI, teksti & kuvat

Kaakkurinkankaalla sijaitsevan Soundmix-studion uumenissa on levytetty vuosien saatossa hirvittävä määrä musiikkia. Suuri osa maailmalle lähteneistä kappaleista on kulkenut tuottaja Mika Pohjolan kokeneiden käsien kautta. Tuoreimpiin julkaisuihin kuuluu uruguaylaisen Upon Shadows -yhtyeen Geometry of Music -sinkku. Lapsuudesta saakka musiikin parissa viihtyneellä oululaisella on jatkuvasti monta rautaa tulessa. Oma, vuonna 1995 perustettu Myon-yhtye on julkaissut viisi pitkäsoittoa, joista tuorein ilmestyi viime kesänä. Progressiivista rockia soittavalta bändiltä on Pohjolan mukaan tulossa uutta materiaalia vielä tällekin vuodelle. – Myonin suunta on jalostunut vuosien varrella. Alun perin soitimme power metalia, koskettimia soittava Pohjola sanoo. Pohjola on työskennellyt päätoimisena studiotuottajana vuodesta 1999 lähtien. Uralle mahtuu musiikkia laajalla skaalalla ja laidasta laitaan.

– Kaikki hyvä musa toimii iskelmästä aina extreme metaliin. Olen tuottanut varmaan sata levyä ja siihen vielä sitten kaikki singlet sekä muut päälle. Oululaismuusikon mukaan kotikaupungin musiikkirintama kulkee tällä hetkellä hyvään suuntaan rauhallisimpien vuosien jälkeen. Keikkapaikkoja tarvittaisiin kuitenkin kipeästi. – Nyt paikkoja on vain joillekin cover-bändeille. Yhtään kunnollista keikkapaikkaa ei ole tarjolla, mutta pinnan alla onneksi kuplii, Pohjola sanoo. Yksi tuottajan tämänhetkisistä projekteista on uruguaylainen Upon Shadows -yhtye. Yhteistyö käynnistyi, kun bändin laulaja Tamara Picardo halusi legendaarisessa black metal -yhtye Impaled Nazarenessa rumpuja soittaneen Kimmo Luttisen esiintymään omalle levylleen.


9

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

OULULAISTA OSSAAMISTA

Tätä nykyä laulaja on viettänyt Oulussa jo kolme vuotta. – Pidän paljon suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta. Täällä on myös aika turvallista, Picardo kehuu. Upon Shadows soittaa dark metalia, johon on sekoitettu dark ambientia. Biisien sanoituksista ja sävellyksistä vastaavan naisen musiikissa käsitellään paljon sosiaalisia aiheita ja tunteita. Suomalaiselle raskaalle musiikille on Picardon mukaan paljon tilausta Etelä-Amerikassa. Mikä sitten yhdistää maapallon eri puolilla

asuvien kansojen musiikkimakua? – Metallin kuuntelijoita on maapallon joka kolkassa, mutta maitamme yhdistää erityisesti melankolinen, harmaa ja hieman hullukin näkemys todellisuudesta, Picardo kuvailee. – Sinänsä kyseessä ei ole uusi ilmiö, sillä myös tangohan on alun perin Argentiinasta kotoisin. Olen itse asiassa tangomiehiä nykyään. Latinoamerikkalaisia tangoja pelkästään, Pohjola jatkaa nauraen.

Saara Aallolla semifinaaleissa 23 joululaulujen vuoro KOSSA JULKAISTU VER

Saara Aalto pääsi jo toisen kerran peräkkäin suoraan jatkoon ja semifinaaleihin Britannian X Factorin sunnuntai-illan tuloslähetyksessä, ja hänen nimensä sanottiin ensimmäisenä. Julkisuudessa spekuloidaan jo kiivaasti sillä, että Saara Aalto voittaisi koko kisan. Suomalainen laulaja on voittanut brittiyleisön puolelleen. Hän on kisan edetessä mennyt viikonloppu toisensa jälkeen jatkoon suoraan yleisöäänien perusteella, kun hän kilpailun alkutaipaleella joutui taistelemaan jatkopaikkansa pudotuskisan kautta. Ensi viikonloppuna Britannin X Factorissa lauletaan joululauluja. Julkisuudessa on

arvuuteltu, että Saara Aalto saisi laulettavakseen muun muassa Lumiukko-elokuvasta tutun Walking In The Air –kappaleen. Nyt kilpailijoita on jäljellä enää neljä, Aallon lisäksi Matt Terry, Emily Middlemas ja 5 After Midnight. Terryä on pidetty kilpailun ennakkosuosikkina, mutta lauantain esityksen jälkeen yksi tuomareista, Nicole Scherzinger, sanoi Aallon menneen kilpailun kärkeen. Viime viikonloppuna Saara Aallon lisäksi suoraan jatkoon menivät Matt Terry ja Emily Middlemas. Honey G ja 5 After Midnight joutuivat kamppailemaan, kumpi putoaa. Lopulta Honey G lähetettiin kotiin.

Linnanmaalle 23 20 000 opiskelijaa

Oulun valofestivaali 23 ylsi ennätykseen

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) hallitus on päättänyt, että Oamkin Kotkantien ja Teuvo Pakkalan kadun kampukset siirtyvät Oulun Linnanmaalle. Linnanmaalle muuttavat tekniikan, luonnonvara-alan, kulttuurin ja liiketalouden alat. Sosiaali- ja terveysalan opetus jatkaa Kontinkankaan kampuksella. Oamkin pääasiallinen muuttovuosi on 2019. Muuton jälkeen yhteiskampuksella opiskelee ja työskentelee noin 20 000 henkeä.

Lumo Light Festival Oulu -valofestivaali keräsi tänä vuonna ennätykselliset 86 000 kävijää. Ouluun levittäytynyt valofestivaali järjestettiin tänä vuonna jo neljättä kertaa. Yhdeksi yleisösuosikiksi nousi Madetojan puistoon rakennettu teräslankahahmojen kavalkadi eli Alexander Reichsteinin They Were Here. Järjestäjien mukaan kävijöitä riitti jatkuvana virtana koko kymmenen päivän ajan. Festivaalin avajaispäivänä nähty ranskalaisen Porté Par Le Ventin toteuttama Les Luminéoles Oulun kauppatorilla veti myös yleisöä. Kolmen tunnin aikana torin ilmatilassa leijuvia mystisiä valohahmoja kävi ihailemassa 4 800 katsojaa. Yli tuhat oululaista lasta ja nuorta oli tekemässä tämän vuoden yhteisöllistä teosta. Kuvataiteilija Heidi Kestin ideoiman Mun roskat ja sun roskat -teoksen näki Konst o. delin katossa Kulttuuritalo Valveella 13 000 kävijää. Lumo-valofestivaali huipentui viime lauantaina järjestettyyn koko perheen uvvaloluistelutapahtumaan, jossa Pakkalan kentällä kävi hohtoluistelemassa musiikin tahtiin noin 2000 ihmistä.

KOSSA JULKAISTU VER

Rotuaari Piknikin 23 ohjelma valmis KOSSA JULKAISTU VER

Suomea ja Uruguayta yhdistää melankolinen, harmaa ja hieman hullukin näkemys todellisuudesta.”

Ensi kesän Rotuaari Piknikin ohjelma on valmistunut. Kaupunkifestivaali järjestetään Rotuaarilla keskiviikosta lauantaihin 12.-15. heinäkuuta. Avausiltana keskikaupungilla esiintyvät JVG, Antti Tuisku ja Mikael Gabriel. Torstaina Rotuaarin lavalle nousevat Kaija Koo, Chisu ja Jenni Vartiainen. Perjantaina vuorossa ovat Sanni, Anna Puu ja Pete Parkkonen. Päätösiltana lauantaina festivaalilla esiintyvät vielä Juha Tapio, Anssi Kela ja Lauri Tähkä. – Meillä oli ajatuksissa unelmakattaus, ja sellainen siitä myös tuli. Tällä kertaa saimme kaikki, ketkä halusimme, sanoo promoottori Ilpo Sulkala.

Kasvisruokala Etra 23 lopettaa Oulussa KOSSA JULKAISTU VER

Oulun Karjasillalla 14 vuotta toiminut kasvisruokala Etra lopettaa toimintansa. Etra kertoo nettisivuillaan, ettei ravintolan kannattavuus riitä vuokranmaksuun. Ruokala sulkee ovensa jouluaaton aattona 23.12.

KOSSA JULKAISTU VER

Oulun Puskaradio keräsi satoja joulukalentereita 23 lastenosastoille KOSSA JULKAISTU VER

Facebook-ryhmä Puskaradio Oulu on kerännyt satoja joulukalentereita Oysin lastenosastoille. Kalenterit luovutettiin osastoille keskiviikkona. Tiistaina kalentereita oli koossa jo 450 kappaletta. Puskaradion perustaja Tiina Mansikka kertoo, että hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, että lapsi on joulunaikaan sairaalassa. Hän toivoo, että kalenterit voisivat ilahduttaa pieniä potilaita. – Olisi mukavaa, jos tästä tulisi Oulussa perinne, Mansikka sanoo.


10

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

TUUPPA NÄÄKI!

1

joulu

1

joulu

Jouluinen tanssikalenteri - keväästä talveen 1.12. klo 19–20, 2.12. klo 18–19, 3.12. klo 13–14, klo 16–17 ja klo 18–19 Kulttuuritalo Valve Oulun taidekoulun tanssilinjan Jouluinen tanssikalenteri - keväästä talveen on oppilaiden omista tanssisommitelmista ja koreografioista, sekä opettajien koreografioista koostuva kokonaisuus, jossa inspiraation lähteenä ovat olleet eri vuodenajat, vuodenkierto päättyen joulukalenteriin. Tanssijat ja tanssien tekijät ovat 7-20 -vuotiaita Oulun taidekoulun tanssilinjan oppilaita.

VAPAA PÄÄSY

Puokkarilla elävä joulukalenteri 1.–7.12. Puolivälinkangas Tule viettämään yhteisöllistä kalenteriluukun avaamista. Luukusta voi avautua tekemistä, jouluideoita, askartelua, kuuntelemista, herkuttelua tai muuta yhteistä joulun odotusta. Luukut avataan arkisin kello 18 ja viikonloppuisin klo 15, ellei toisin mainita. Luukun avaaminen kestää noin 1530 minuuttia. Joulukalenterissa on luukkuja aina 24.12. asti. 1.12. klo 18 Nuokkarissa kuusenkoristelu. 2.12. klo 18 Caritaksessa joululaulu. 3.12. klo 15 Nuokkarilla joulupuuha. 4.12. Verkossa digikalenteri. 5.12. klo 18 Kirjastossa joulutarina. 6.12. Verkossa itsenäisyysteema. 7.12. klo 18 Nuokkarilla kehuhetki. Vapaa pääsy.

1

joulu

1

joulu VAPAA PÄÄSY

Kansainvälisen AIDSpäivän elokuvailta 1.12. klo 18–19.30 Pääkirjaston Pakkalan Sali Pohjoista elokuvaa -dokumenttisarja esittää syksyllä 2016 Markku Heikkisen tekemiä dokumentteja. Torstaina 1.12. vietetään Kansainvälisen AIDS-päivän elokuvailtaa. Veres 30’ 1993 Markku Heikkisen ensimmäinen oma ohjaustyö 1990-luvun alusta kertoo HIV-positiivisesta, savolaistaustaisesta tanssijasta Janne Väänäsestä, joka tekee sairaudestaan omakohtaisen modernin tanssiesityksen. Janne menehtyi AIDS:iin 25-vuotiaanan reilu kuukausi dokumentin tv-esityksen jälkeen. Love & lust 30’ 2010 Berliiniläiset bi- ja homomiehet kertovat suorasukaisesti urbaanien kaupunkilaisten monimuotoisesta seksielämästä. Englanninkielinen, ei suomenkielistä tekstitystä.

Liput 7€.

Vapaa pääsy.

1

joulu

Nauru raikaa suuri pikkujoulu stand-up –show 1.12. ja 3.12. klo 19–21 Teatteri Rio Nauru raikaa on pikkujoulu stand up -show, jossa suomalaisen stand up -komiikan terävin kärki tarjoilee unohtumattoman spektaakkelin. Show’ssa on mukana kolme kovaa koomikkoa, jotka ovat valmiina naurattamaan yleisöä. Tämä kolmikko sisältää eteeristä naiskauneutta hyvällä huumorilla maustettuna, sillä mukana ovat ihastuttavat kansan suosikkiblondit Heli Sutela ja Krisse Salminen. Mukana on myös pitkän linjan naurattaja ja koomikkokonkari Jacke Björklund, jonka komiikka käsittelee kulttuurieroja, miehen ja naisen välisen kommunikaation vaikeutta sekä ihmisten outoja tapoja. Tämä trio tarjoaa takuuvarmasti nauruntäyteisen illan, jossa vatsalihasten kestävyyttä koetellaan oikein urakalla. Liput 26,50/29,50€.

Joulusta laulua ja soittoa 1.12. klo 19–20.30 Jouluenkelit –konsertti Tuomiokirkossa. Teemu Roivainen, Suvi Aalto ja Camilla Bäckman. Liput 28/26€. 2.12. klo 18–20.30 Suuri joulukonsertti Karjasillan kirkossa. Järjestää ODL ja Oamkin opiskelijat. Vapaa pääsy. 2.12. klo 19–20.30 Arkihuolesi kaikki heitä Pyhän Andreaan kirkossa (Sulkakuja 8). Oulu-opiston yksinlaulajien joulukonsertti. Vapaa pääsy. 3.12. klo 16–17.30 Isänmaallinen joulukonsertti Lumijoen kirkossa (Ylipääntie 15). Mieskuoro Pohjan Laulu, solistina Aki Saarela sekä Ynnin Pojat. Vapaa pääsy, 15€:n vapaaehtoinen ohjelmamaksu. 4.12. klo 14–16 Joulusoitto keskustan seurakuntatalolla (Isokatu 17). Oulun Sinfonian ystäväyhdistyksen Pulssi ry:n järjestää perinteisen joulusoiton orkesterin tukemiseksi. Vapaa pääsy. 20€:n lipulla voi osallistua tarjoiluun ja arpajaisiin. 4.12. klo 14–15 ja klo 16–17 Soivan Siilin Joulu Valvesalissa (Hallituskatu 7). Hip-hop-hilpeä jou-jou-jouluyllätys. Liput 9€. 4.12. klo 19–20 Hyväntekeväisyysjoulukonsertti Iin kirkossa (Puistotie 2). Konsertin tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä vähävaraisten iiläisten perheiden lasten harrastustoimintaan. Liput 10€. 5.12. klo 18–19.30 Joululauluilta Myllyojan asukastuvalla (Jokivarrenpolku 5). Trio Ikämiehet & Sisko. Vapaa pääsy.

Lauantaina 3.12.

Tuomas Kaikkonen

Jaakonjärventie 43, 91670 ROKUA puh. 010 501 44 20

Onnenkerjäläiset Liput 10 €

PE 9.12. Hovitanssit, LEIF LINDEMAN

www.rokuanhovi.fi sales@rokuanhovi.fi www.facebook.com /rokuanhovi

@kaleoulu

7.12. klo 19–20.15 Perinteinen joululaulujen ilta Oulunsalon kirkossa (Uhrikirkonkuja 2). Esiintymässä Inga Söder, Osmo Kaveri, NMKY:n tyttökuoro ja Lakeuden laulu. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu 5€.


11

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

TUUPPA NÄÄKI!

1

2

joulu

joulu

Kahden valssin välissä 1.12. klo 18.30–19.10 2.12. klo 13–13.40 ja klo 18.30–19.10 3.12. klo 14–14.40 Oamkin näyttämösali (Kotkantie 1) Paritanssin kolmannen vuosikurssin opiskelijat palaavat historiassa taaksepäin Marjukka Koivuniemen yhdessä tanssijoiden kanssa koreografioimassa teoksessa Kahden valssin välissä. Teoksessa palataan aikaan, jolloin elämän tärkein ihminen löytyi todennäköisimmin lavatansseista, palataan aikaan, jolloin uutta kohtaamista joutui odottamaan välillä kauankin kun käytössä ei ollut puhelimia, saati sosiaalista mediaa.

VAPAA PÄÄSY

2

joulu

Tiernatori Rotuaarilla Dark side of mime 2.–7.12. arkisin klo 10–19, la klo 10–18, su klo 11–18 Rotuaari Tiernatori avaa jälleen ovensa Oulun kävelykatualue Rotuaarin sydämessä, Rotuaarin aukiolla. Tiernatorilla on jälleen luvassa jouluisaa tunnelmaa, lahjatuotteita, syötävää ja ennenkaikkea tuoksuvaa glögiä. Joka päivä Tiernatorilla kuullaan myös lauluryhmiä ja tietenkin Tiernakaupunki Oulun omia tiernapoikia! Vapaa pääsy.

Koreografia: Marjukka Koivuniemi ja työryhmä Ohjaus: Marjukka Koivuniemi Tanssijat: Jennina Färm, Viktoria Mitrokhina, Sanni Sirviö, Merja Tanjunen ja Rosa Timonen Liput 10/5€.

2. ja 3.12. klo 22–23.55 Teatteri Rio Dark Side Of The Mime on tajunnanräjäyttävä fyysinen teatteriesitys. Se sisältää vähän klovneriaa, mutta runsaasti pornomiimiä. Dark Side Of The Mime heristää valkoista keskisormeaan kaikille, jotka uskaltavat katsoa. Tarkoituksenamme on saada Marcel Marceau pyörimään haudassaan ja vielä pitämään siitä. Esitys sekoittaa estoitta klassista pantomiimiä, pornoa, klovneriaa ja väkivaltaa. Tämä on ainutlaatuista maailmassa! Kukaan muu maailmassa ei meidän tietojemme mukaan ole yhdistänyt näitä elementtejä: pantomiimia, pornoa, klovneriaa ja väkivaltaa. Nyt Teatteri Takomon Akse Pettersson, Marc Gassot, Karl Sinkkonen ja Teemu Nurmelin ovat tehneet kokonaisvaltaisen, koko illan esityksen, jossa katsojatkaan eivät pääse vähällä. Esitys osallistaa katsojia, joita otetaan mukaan lavalle ”miimisiin leikkeihin” vailla kielimuureja. Liput 25/18€.

2

VAPAA PÄÄSY

joulu

Myyjäisiä joka lähtöön 2.12. klo 14–18 ja 3.12. klo 10.30–15.30 Käsityöläisten joulutori Oysin entisessä psykiatrian klinikan hallintorakennuksessa (Peltolantie 5) PPSHP Vapari Ry:n myyjäisissä muun muassa kortteja, lasitöitä, keramiikkaa, grafiikkaa, posliinia, tekstiilejä ja kudonnaisia konttiin ja kotiin. Ota mukaan käteistä rahaa. 2.12. klo 14–18 ja 3.12. klo 10.30–15.30 UNICEFin vapaaehtoisten joulumyyjäiset Talo S4 (Peltolantie 5) Myytävänä UNICEFin kortteja, arpoja, vapaaehtoisten tekemiä käsitöitä sekä Anna ja Toivo -nukkeja. 3.–4.12. klo 10–17 MLL:n perinteiset Naisten joulumessut Oamkin sosiaali- ja terveysalan yksikkö, Kontinkankaan kampus (Kiviharjuntie 8) Myynnissä muun muassa kosmetiikkaa, puutöitä, vaatteita ja asusteita, lasitöitä, jouluruokia ja leivonnaisia sekä sisustustuotteita ja -koristeita.

3.–4.12. klo 12–16 Pieni joulupuoti (Lapintie 16) Pop-up-puoti Lapinkankaalla 1800-luvun vanhassa kivinavetassa täynnä kädentöitä jouluksi ja kodin kaunistukseksi. 4.12. klo 10–15 Turkansaaren maalaisjoulu (Turkansaarentie 165) Kahvilasta glögiä, kahvia, joululeivonnaisia. Pienestä joulupuodista pikkupaketit kuusen alle. 4.12. klo 11.30–15 Naisten pankin pieni joulukauppa Keskustan seurakuntatalon monitoimisalissa (Isokatu 17). Ekologisia ja eettisiä lahjoja, piparkakkutaloja, käsitöitä, kosmetiikkaa, pienoisveistoksia, maalauksia ja postikortteja. 7.12. klo 10–18 Kädentaitajien lahjapaja (Isokatu 30) Käsitöitä, muotoilua, taidetta, grafiikkaa ja herkkuja.

3.12. klo 11–15 Olhavan perinteiset joulumyyjäiset (Koulukuja 9) Leivonnaisia, käsitöitä ja lahjatavaroita.

Itsenäisyyspäivän aamiainen Makiassa 6.12.2016 klo 9-13

12,90€ Osuuskauppasi.

Otto Karhin puisto, Oulu Puh. 044 788 6180

puistokahvilamakia puistokahvilamakia


12

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

TUUPPA NÄÄKI!

3

3

joulu

3

joulu

joulu VAPAA PÄÄSY

Matematiikan popularisoija Katie Steckles Tietomaassa 3.12. klo 11–11.45 ja klo 13–13.45 Tiedekeskus Tietomaa Suosittu matemaatikko ja matematiikan popularisoija Katie Steckles esiintyy Oulussa Tietomaassa. Esitykset ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Esitysten kieli on englanti. klo 11–11.45 Hidden Maths of Technology klo 13–13.45 Mats’s Greatest Unsolved Puzzles

3

joulu

Hymyreppujen konsertti Ala mua! VAPAA PÄÄSY

Tuunaa itse joulusi 3.12. klo 12–15 Pääkirjasto Jouluinen askartelupaja pääkirjaston nuorten osastolla. Tule mukaan askartelemaan joulukoristeita ja -lahjoja kierrätysmateriaaleista lauantaina. Vapaa pääsy.

6

Impey (UK) Alataajuuden pikkujouluissa

3.12. klo 16–17 Pohjankartanon juhlasali Kirjavaa kulttuuria -tapahtuma. Hymyreppujen Ala Mua -konsertti tuo estradille tarttuvia pop -hittejä taattuun Hymyreppujen tyyliin. Hymyreput on kehitysvammaisten nuorten ja nuorten aikusten muodostama ryhmä, joka uskaltaa heittäytyä musiikin vietäväksi ja tarjoaa kuulijoilleen unohtumattoman elämyksen. Hymyreput -kuoro on kasassa jo seitsemättä vuotta ja sitä ohjaavat Liikkuvan Laulurepun Mari ja Timo Rautio.

joulu

3.12. klo 22–23.55 Sport-It! Vanha paloasema Alataajuuden pikkujouluissa sukelletaan kansainvälisille vesille! Lauantaina Alataajuus-klubille saapuu nouseva brittinimi Impey. Nuoresta iästään huolimatta Impey on kerennyt niittää mainetta iskevillä instrumentaaleillaan, joiden päälle on räpännyt muun muassa grimetähti Skepta. Liput 5€ ovelta.

Liput 6 €.

Vapaa pääsy.

VAPAA PÄÄSY

Itsenäisyyspäivän viettoa Oulussa 6.2. klo 13–14 Madetojan Sali Itsenäisyyspäivää vietetään Oulussa tiistaina perinteiseen tapaan. Päivä alkaa kunnialaukauksilla ja lipunostolla Linnansaarella kello 9 ja itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksilla 10. Kunnianosoitukset muistomerkeillä Tuomiokirkon kirkkotarhassa kello 9.45 ja Oulun hautausmaalla 11.30. Oulun kaupungin itsenäisyyspäivän kaikille avoin kansalaisjuhla alkaa Madetojan salissa kello 13. Ennen juhlan alkua on kahvitarjoilu. Tuntia ennen kansalaisjuhlaa on ravintolatilan kabinetissa kahvitilaisuus Suomen kansalaisuuden saaneille. Ylioppilaiden soihtukulkue Oulun hautausmaan Sankarimuistomerkille lähtee Rauhalan edestä kello 17.30. Ylioppilaskunnan kuoro Cassiopeia esittää laulutervehdyksensä kaupungintalon portailla kello 17.45. Oulun Tuomiokirkossa on sävelhartaus kello 16.30. Vapaa pääsy.

meijän menot Terttu Välikangas valittiin Tähtiemoksi Oulun ympäristön kalevalaiset naiset ry valitsi Terttu Välikankaan Oulun 4. Tähtiemoksi vuodelle 2017. Hänet kruunattiin tiistaina 15.11. Valinnan taustalla on Terttu Välikankaan ansiot kulttuuri- ja perinnetyössä sekä tasa-arvotyössä. Hän on toiminut Oulun ympäristön kalevalaisten naisten kulttuuri- ja perinneyhdistyksessä sekä Suomalaisen naisliiton Oulun osastossa sekä Nytkiksessä. Vuonna 2014 Oulun naisunioni nimitti Terttu Välikankaan yhdessä Kirsti Ojalan kanssa vuoden Saraksi. Raportoi Kirsti Ojala

Milloin kokoonnuitte ja missä? Oliko ohjelmaakin? Mikä oli aiheena?

Mistä puhuttiin? Kuka raportoi?

Vastaa kysymyksiin ja lähetä kuva lomakkeella, joka löytyy osoitteesta www.kaleva.fi/kale


13

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

REISSUSSA

daniel WALLENIUS, teksti & KUVA

Minne matkustin Tallinnaan, Viroon.

Milloin matkustin 10.9.2016

Matkareitti

Junalla Oulusta Helsinkiin ja siitä Tallinkilla yli Tallinnaan ja takaisin.

Majoitus

Majoituin ennen matkaa kaverin sohvalla.

Miten varasin

Omatoimimatka. Laivaliput Tallinkin ja junaliput VR:n sivuilta.

Milloin varasin 3.9.2016

Ketä matkusti mukana Minä ja hyvä ystäväni Leena.

Matkakulut

Junamatkat Oulu-Helsinki-Oulu 73 euroa. Laivamatka Helsinki-Tallinna-Helsinki 28 euroa. Yhteensä 101 euroa.

Millaista perillä

Tiivistä. Varasimme kahdeksan tuntia aikaa olla kohteessa ja mietimme, miten saamme sen käytettyä. Kävelimme vanhaan kaupunkiin, nousimme mahdollisimman korkealle, valitsimme näyttävimmät ruoka- ja taukopaikat ja paistattelimme päivää sekä nautimme auringonlaskusta sataman kupeessa olevan autioituneen neuvostoaikaisen Linnahallin katolla.

Matkan plussat

Tallinna on kaunis kaupunki, jossa on mukava viettää aikaa ja johon on äärimmäisen helppo matkustaa. Matkan plussiin kuuluivat upea vanhakaupunki, hyvä ruoka ja koko päivän ajan hellinyt upea kesäsää.

Matkan miinukset

Jos on pakko hakemalla hakea huonoja puolia, niin satojen metrien käveleminen jonossa putkea pitkin molemmissa satamissa olisi voinut jäädä väliin.

Hintataso

Tallinnan vanhakaupunki ei ole merkittävästi Suomea halvempi. Ruuan ja juoman hinnoissa puhutaan muutamien eurojen erosta. Jos haluaa päästä mahdollisimman halvalla, kannattaa kiertää suosituimmat turistikohteet mahdollisimman kaukaa.

Vinkit

Kun nousee vanhankaupungin katuja riittävän ylös ja kiipeää polvivaivaiselle mahdottomia portaita vanhan linnan muurin huipulle, löytää idyllisen kahvilan, joka ylihintaisuudestaan huolimatta tarjoaa kaupungin parhaat näkymät. Päivällinen kannattaa syödä Leib-nimisessä ravintolassa, joka on varsinainen idylli. Ilman pöytävarausta pääsy tekee tiukkaa.

Tuliaiset

Emme hankkineet tuliaisia. Mutta postikortit lähetimme muutamalle tutulle, joita pyysimme mukaan, mutta jotka eivät innostuneet lähtemään.

Menisitkö uudestaan Kyllä.

Hylätyn neuvostoaikaisen konserttitalon Linnahallin katolla on hyvä ihastella auringonlaskua.

Kahdeksan tuntia Tallinnan taivaan alla Kävikkö nää Roomassa, Ranualla tai Reykjavikissa?

Esittele kalelle! lomalookkisi Ota kuva itsestäsi & matkaseurastasi

kerro missä kävit & mitä tapahtui

Esittele matkakohteesi ja kerro seikkailustasi

LÄhetä kuvat & vastaa lomakkeen kysymyksiin Vastaa kysymyksiin osoitteessa Kaleva.fi/kale/reissussa

maksaa julkai st reissusa-jutu usta 100 euron palk sta kion!


14

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

VIIKON KATOTUIMMAT | Kaleva.fi

Ihmekasveja nuo sienet. Ensin pakkasessa, sitten lumen alla ja kun lumi sitten hetkeksi sulaa, niin ei muuta kuin heti taas loistamaan. Kuva: Markku Matikainen

Puunajoa Oulussa! Olipa hieno päivä ja hevonenkin toimi erinomaisesti. Kuva: Tzupe

PUKINKONTTIIN! LOVIKKA LAPASET • lapsille

• aikuisille

(Fleece-vuori)

19,25,-

Riekko, poro ja metso RUKKASET (hyvää nahkaa) Käsinhuovutetut

KORVALĂ„PĂ„T

55,-

Zeppelinissä kello 20 ihmiset jonottivat ilmaisia ämpäreitä. Kuvassa näkyvä ämpärilava meni alle 10 minuutissa. Kuva: Lukija

34,-

      Kaleva joulukuu2016.pdf

27.11.2016

19:56:10

C

M

Y

CM

MY

CY

Satumaisen ihanat ja monipuoliset hoidot sekä lahjakortit. Tervetuloa!

CMY

K

www.satumai.fi Ollilantie 4, Kempele, puh. 050 5384 843

Oman Kalen! saat seuraavista telinejakelupaikoista: Citymarket Rusko Citymarket Raksila Citymarket Kaakkuri Valkea Prisma Linnanmaa Prisma Limingantulli Yliopisto Snellmania Yliopisto pääaula Ideapark Raatin uimahalli Kaupunginkirjasto

Valve Stockmann Osao Myllytulli Raksilan uimahalli Oamk Liiketalous Oamk Sote-yksikkĂś Oamk Tekniikka Osao Kaukovainio Kauppakeskus Kapteeni Zeppelin

Lisäksi voit lukea Kalea! Oulun keskustan kahviloissa, kirjastoissa sekä Kalen! digitaalista näkÜislehteä osoitteesta: kaleva.fi/kale


15

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

VIIKON KATOTUIMMAT | Kaleva.fi

Saumausta vaille valmis on tänään tämä superkuun innoittama kaakelimosaiikki. Kuva: Teija Pohjanvesi

Värejä sillalla. Kuva: Katri myllyniemi

En ollu minä, se oli tuo pienempi kaveri :) Kuva: PM

Puoli jokia jo sulana.... Kuva: harri mällinen

lähetä kuva Lataa kuva lomakkeella Kaleva.fi/13222

Puhelimestasi numeroon 13222

Erikoishammasteknikko

PETRI HEIKKINEN • Proteesit • Pohjaukset • Korjaukset

• Implanttiprotetiikka • Veteraanien KELA-korvaus

Rautatienkatu 10, 90100 Oulu - p. 0400 272 560 - www.veliheikkinen.fi


16

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

SYÖMÄSÄ

Tarantella Paikka

Ratamotie 16, Rajakylä

Avoinna

arkisin 10–23, pe 10–03, la 10–02, su 11–23

Lounaan hinta

Lounas 9,70€, keitto, kaksi lämmintä ruokaa ja lisukkeet plus salaatit. Keittolounas 7€. Pitsalounas kahdella täytteellä 8,50€.

Miljöö

130 asiakaspaikkaa, ravintolasali pimeähkö. Pöydät eivät ole liian ahtaasti, hyvin tilaa ruokailla.

Kiitämme

Tuhtia, maukasta kotiruokaa miesten makuun. Buffettia täydennettiin tiuhaan. Hammastikkuja pöydässä.

Toivomme

Ruokailuvälineistä kärsineimmät joutaisivat vaihtoon. Räiskäleen ja hillon survominen pieneen jälkiruokamaljaan tuppasi naurattamaan.

Lounas

arkisin kello 10–15. Myös kabinetti ja saunatilat.

Tuhtia kotiruokaa miesten makuun lista saattoi bongata yhden naisasiakkaan. Kevytaterioilla Tarantella ei kilpaile. Salaatteja ja raasteita oli kyllä jokaiseen makuun. Pannarin menekki yllätti keittiön, joten jälkkärijonoa alkoi muodostua. Isoja lettuja eli räiskäleiKALE tä paistettiin kyllä tiuhaan tahtiin. V ISTU

AS

KA

SA A

2 LK

SS

hernekeitto+pannari vetivät tuvan täyteen. Moni tosin vaihtoi perinneruuan tarjolla myös olleisiin porsaan grillipihveihin. Lohipastaakin oli lämpöpöydässä. Grillipihvit ja makoisa pippurikastike tekivät kauppansa. Jotkut korvasivat maukkaan perunamuusin paistetuilla perunoilla, kun niitäkin kerran oli tarjolla. Ravintolan teema ”tuhti kotiruoka” sopii täsmälleen asiakaskuntaan: kun tarkasti katsoi, sa-

JU

Rajakylässä sijaitseva ravintola Tarantella on kuuluisa pitsoistaan, mutta se on myös suosittu lounaspaikka. Nimi tuo tosin mieleen pahamaineisen lintuhämähäkin tai edesmenneen ELF-yhtyeen kappaleen Tarantella Joe. Pienestä pitseriapubista vuonna 1988 liikkeelle lähtenyt ravintola

toimii jo toisessa polvessa. Uuteen, nykyiseen ja suurempaan kiinteistöön Tarantella muutti 1998. A-oikeudet ravintola sai 1992. Tarantellaa ylläpitää kaksi pariskuntaa, Sirpa ja Hannu Höykinpuro sekä Heli ja Mauri Karttunen. Töitä riittää kaikille, lisäksi apuna keittiössä on kaksi harjoittelijaa. Ravintola ylpeilee sillä, että kaikki tehdään itse: eineksiä ei käytetä. Torstaina lounaslistalla olleet

JU L

ANSSI VÄISÄNEN, TEKSTI & KUVA

AIS

TU KAL

A EV


17

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

Nämäkin tuotteet nyt huudettavissa uudessa verkkohuutokaupassa

LAHJAKORTTI kampaamopalveluihin 150€

VUOSIJÄSENYYS Kamppailuklubille

REPPU Herschel Little America

KOTISIIVOUS 5h

VUOSIKORTTI

HAMPAIDEN LASERVALKAISU

LAHJAKORTTI 150€

RUOKAILU STICKYSSÄ JA VIP-PÖYTÄ ILONASTA KUUDELLE

Lähtöhinta 75€ (myymälähinta 150€)

Lähtöhinta 99€ (myymälähinta 199€)

SAUNATILAVUOKRA 1-10 hlö

Lähtöhinta 50€ (myymälähinta 100€)

Lähtöhinta 294€ (myymälähinta 588€)

Lähtöhinta 200€ (myymälähinta 399€)

Lähtöhinta 75€ (myymälähinta 150€)

Lähtöhinta 54€ (myymälähinta 109€)

lähtöhinta 180€ (myymälähinta 360€)

Lähtöhinta 200€ (myymälähinta 400€)

Katso kaikki tuotteet: www.nappaa.fi Palvelun tarjoaa Vahva media.


18

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

MAINOS

MAINOS

RJOAA • T TA

RJOAA • T Ä TA

ES ÄN R EPTIN M Ä

Nimeään herkullisempi

Hätälän Lipeäkala

N RESEPTI N MÄ

Teksti, Hätälä kuvat, merja ruotsalainen

Lipeäkala perinteiseen tapaan

Perinteinen joulupöydän herkku lipeäkala on monipuolinen ja helppokäyttöinen kalaruokien raaka-aine. Miedon makunsa ansiosta se taipuu monenlaisten aromien seuraksi, sekä arkeen että juhlaan. Kokeile vaikka reseptiämme, jossa lipeäkalan lisukkeena on mehevä ja mukavasti lämmittävä tomaattisalsa — ja katso lisää Hätälän väen herkullisia lipeäkalaideoita osoitteesta hätälä.fi

Raaka-aineet

TIESITKÖ TÄMÄN HÄTÄLÄN LIPEÄKALASTA? Lipeäkala on keskiajalta periytyvä kalaruoka, joka nykyisin tunnetaan erityisesti joulunajan herkkuna. Hätälän Lipeäkalan raaka-aineena käytetään turskansukuista molvaa, joka kalastetaan Koillis-Atlantilta. WWF:n suositusten mukaisesti Hätälä käyttää ainoastaan pitkäsiimalla koukkupyydettyä molvaa.

Mikä on Likeltä?

1-1,5 kg Hätälän Lipeäkalaa 200 g pekonia perunoita herneitä suolaa, mauste- tai valkopippuria

Valkokastike:

25 g voita 25 g vehnäjauhoja (n. 1/2 dl) 1/2 l maitoa

Valmistus: 1 Lämmitä uuni 175

asteeseen. Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Käytä paistomittaria: lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C. Kaada kypsästä kalasta vuokaan kerääntynyt liemi pois.

2 Valkokastikkeen val- 3 Mausta lopuksi mistus: Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja maito. Sekoita kastike tasaiseksi, anna kiehua hiljalleen jatkuvasti sekoittaen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu.

suolalla ja pippurila. Keitä perunat ja herneet. Paista pekoni rapsakaksi pannulla.

Lipeäkalaa ja tomaattisalsaa Raaka-aineet 1-1,5 kg Hätälän Lipeäkalaa 2 valkosipulinkynttä siivutettuna 1/2 rkl oliiviöljyä 1 sipuli hienonnettuna 1/2 tl kuivattua timjamia 4 tomaattia kuutioituna 1-2 tl tomaattipyrettä 1 dl kasvislientä muutama tippa vihreää tabascoa suolaa ja sokeria

Me alueesi Citymarket -kauppiaat haluamme tarjota asiakkaillemme lähellä tuotettua paikallista ruokaa ja mahdollisimman läheltä hankittuja raaka-aineita. Me haluamme tukea ja nostaa esiin paikallista osaa-

Valmistus: 1 Valmista lipeäkala uunissa.

2 Valmista salsa kalan

kypsyessä: Kuullota valkosipulit öljyssä. Lisää sekaan sipuli ja timjami. Kuullota vielä muutama minuutti.

3 Lisää tomaattikuuti-

ot, tomaattipyre, kasvisliemi ja tabasco. Keitä 3-4 minuuttia. Sekoita ja lisää aavistus sokeria ja suolaa maun mukaan.

mista ja ruokakulttuuria yhdessä kumppaneidemme kanssa. Paikallisen yhteistyön ja kumppaneiden tuotteet tunnistat Likeltä –merkistä kaikissa alueemme Citymarket –myymälöissä. Valitse paikallista!

4 Nosta lipeäkala

lämmitetylle lautaselle, mausta suolalla ja vastajauhetulla pippurilla. Lusikoi päälle salsaa. Lisukkeeksi sopivat proteiinipitoiset pavut ja kukkakaali.

K-Citymarket -kauppiaat: Oulu Kaakkuri, Oulu Raksila, Oulu Rusko ja Raahe Lue lisää: Kaleva.fi/likelta


19

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

Somessa sanottua / SAA SANUA!

Työeläkevakuutusyhtiö joka tekee myös ruotsalaisia elokuvia? Filmarinen. Andre Wickström

Asiakas ”mitä vitun taitoja tuossa sun hommassa tarvii?” Minä ”kykyä jättää sanomatta se mitä joskus ajattelee” #tiskintakaa Jarno Hack

Diktaattori-Castron henkilöä hänen kuolemansa jälkeen ovat kommentoineet myönteisimmin toistaiseksi Vladimir Putin ja Suomen Yleisradio. Tuomas Enbuske

Tervetuloa makujen kotiin!

When I die, I want to die peacefully in my sleep, like Fidel Castro, not screaming in terror, like his victims. Johan Norberg

Pikkujoulut kolkuttelevat ovella let’s be careful out in social media. Katja Karjalainen

I won’t worry about tomorrow, because there’s only today! And today I’m gonna give my all to you @TheXFactor Saara Aalto

POHJOISSUOMALAISTA

LIHAPALVELUSTA

KALAPALVELUSTA

Rönkä, poron paistikäristys

Hätälä, ruodoton Norjan lohifilee

19,95 /kg

15,90 /kg

Perhana, kakkenheim vai no kakkenheim? Vesala HERKUN KUKASTA Hätälä

Araucaria, huonekuusi

Lipeäkala

60 cm

7,49 /kg

19,90 /kpl

Uudella sillalla riittää kokeilijoita Kale! kysyi kallupissaan, joko ajjoit uuvella sillalla. Aika moni on ehtinyt pyörähtää Oulujoen Saarelan kohdalta ylittävällä Poikkimaantien sillalla ja sanottavaa siitä riitti.

Ajoin, mutta en kokeillakseni. Tuota siltaa olen jo tovin odotellutkin, koska joudun päivittäin Kivikkokankaalle kulkemaan. Näyttäähän tuolla olevan noita ”kokkeilijoita”, jotka ajaa siltaa edestakaisin käymällä kääntymässä liikenneympyrässä molemmissa päissä. Metu

Valot on ainakin todella huono idea. Välkkyivät todella pahasti silmissä. Toivottavasti poistavat ne pikapikaa. Myös pohjoispuolen pää sillalla oli ihmeen epätasainen pomppuinen liikuntasauman läheisyydessä. Muuten ihan käyttökelpoinen. 8-

Komia on silta, valot ja kaikki, mutta nuita umpinaisia ja korkeita kaiteita jäin miettimään. Mitenhän lumenauraus talvisin mahtaa onnistua? Lumilingolla lumen tietysti saa heitettyä kaiteen yli, ovat vaan melkoisen hitaita. Mutta toisaalta, mihinpä meillä on kiire valmiissa maailmassa. Komia on silta,mutta...

Miksihän tästä ei heti tehty 4-kaistaista? Tulee pikkasen kalliimmaksi lisäkaistat alkaa niitä rakentelemaan siihen myöhemmin, viimeistääm 10 vuoden päästä. Säästöä?

Jos lumilingolla poistetaan lumet, niin silloin on pyörätiellä lumet. Itse en pitänyt sitä betonireuna kivana autotien ja pyötärätien välissä. Olisi voinut jonkun kevyemmän ja siistimän jakajan laittaa tilalle. Yksi vaan On se melkoinen putki. Yllättävää, että tehty noin umpinaiset ja korkeat kaiteet. Ne värivalot häikäisi kyllä ikävästi, mutta onneksi väliaikaiset. Joopa joo

Aloita keskustelu/ kommentoi Tarjoa mielipidetekstisi osoitteeseen kale@kaleva.fi. Aloita uusi keskustelu tai kommentoi vanhaa.

Herkun jouluruokamarkkinat Tule maistelemaan jouluisia herkkuja!

TO 1.12.

LA 3.12.

Hätälä klo 10 – 18 maistattaa lipeäkalaa teemalla ”uskallatko maistaa” sekä graavi- ja kylmäsavulohisiivuja.

Rönkä klo 9 – 16 porotuotteiden maistatusta ja opastusta kokkaukseen.

Saarioinen klo 11 – 18 maistattaa joulukinkkua sekä joululaatikoita. Antell klo 15 – 18 jaossa 500 pussia Antellin leipää.

PE 2.12. Kalalappi klo 10 – 18 maistattaa suussa sulavia kalaherkkuja.

FelixAbba klo 10 – 16 joulupöydän sillien maistatusta. Kasvishovi klo 10 – 17 maistattaa valkosipulipikkelssiä ja metsäsienisalaattia. Oulun kahvipaahtimo klo 10 – 16 uusi oululainen paahtimo kertoo tuotteistaan ja myy tuotteitaan kahviosastolla.

Pulla-Pirtti klo 10 – 18 maistattaa maukkaita tuotteitaan.

JUHLAKINKKUARVONTA

Maistilan panimo klo 15 – 20 oululainen Maistilan panimo kertoo oluistaan ja myy tuotteitaan.

Arvotaan Juhlakinkku potkalla, kypsä n. 5-6 kg. (Arvo n.48€)

Joka päivä 1.12. - 22.12.

SOKOS PUKUMIES

Tavaratalo ma–la 9–21, su 11–18 Herkku ja Kukka ma–la 7–21, su 11–18 Ravintola Herkku ma–la 7–20, su 11–17 Herkku Kioski joka päivä 9–24 S-Pankki ja Omistajapalvelu ma–pe 9-20, la 9-18, su suljettu Kauppakeskus Valkea, Isokatu 25, 90100 Oulu OSUUSKAUPPASI TARKOITUS ON TUOTTAA PALVELUJA JA HYÖTYJÄ OMISTAJILLEEN.


20

TORSTAI 1. JoulukuuTA 2016

OUlU & KEMPElE

rautia varaston loppuunmyynti! pALVELEMME MyöS ISäNpäIVäNä 13.11. kLO 12–16.

OJAN RAUDASTA TULEE UUDENLAINEN K-RAUTA n T-PaiTa Hulluhan se o hae, hElly haNsEN joka ei näitä o hinnoista on j salfOrd . is o p t e – oliivi puol

ke 10 kpl erä/lii

– koot M, L ja XL

hylsysarja fxa

sÄhKÖsaVUsTiN PrEGO – ruostumatonta terästä – 1100 W, h. 25 cm, s. 46 cm

– 13-osainen ¼”

-50%

Norm. 24,95

NyT

12

47

-50%

Norm. 12,90

NyT

6

45

-50%

NyT

Norm. 59,-

29

50

Tarjoukset voimassa 4.12. saakka tai niin kauan kuin varatut tavaraerät riittävät. OUlU, Tapsitie 5, Puh. 044 7997 600 Palvelemme: ark. 7–19, la 9–16, su 12–16 KEMPElE, Myllytie 2, Puh. 044 7997 400 Palvelemme: ark. 7–19, la 9–16, su 12–16

NE TUOTTEET, JOITA EMME VARASTOI TILAAMME SINULLE! Muista myös palvelut ja rahoitus!

www.ojanrauta.com

UU TT A!

PÄIVÄN PUHEENAIHEET Nopeasti ja helposti – yhden painalluksen takana

Mobiilisovellus toimii Android 4.4 ja iOS 8 tai niitä uudemmilla versioilla.

Lataa Kaleva.fi-mobiilisovellus

1


K1 1

2 TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016

48LV/2016

TUNNETUSTI PARHAAT TARJOUKSET Avoinna myös itsenäisyyspäivänä 6.12. Presidentti

KAHVI 500 g

Ei Gold label, Black Label, Origin Blend, Special blend kahvit. 6,67/kg. Rajoitus 1 erä/talous.

10.- 3 -26%

Ilman Plussa-korttia 4,55/kpl (9,10/kg)

pkt

Pepsi

VIRVOITUSJUOMAT 1,5 l ja

Hartwall Novelle Myllyn Paras

SUOMALAINEN KARJALANPAISTI 800 g

4

TORTTUTAIKINA 1 kg 1,69/kg Raj. 3 pkt/talous.

6,24/kg

99

1

69

rs Ilman Plussa-korttia 6,29/rs (7,86/kg)

-20%

pkt

KIVENNÄISVEDET 1,5 l

0,57/l Ei Novelle Plus kivennäisvedet. Raj. 2 erää/talous.

5.-

sis. pantit 1,60

Ilman Plussa-korttia 1,99–2,69/pl sis. pantit 0,40 (1,06-1,53/l)

4

-46-62%

pl

Fazer Sininen

MAITOSUKLAALEVY 200 g ja Share Fun

MAKEISPUSSIT 280 g

(Aarrearkku, Pantteri, Ässä ja Skolekridt) 5,95-8,33/kg Raj. 1 erä/talous

5.- 3

Ilman Plussa-korttia 2,35-2,49/ps (8,89-11,75/kg)

ps/kpl

HYASINTTIASETELMA

AMARYLLIS Valkoinen. Suomi.

6

Sininen ja valkoinen. Suomi.

99

-29-33%

kpl

5

99 kpl

Voimassa TO–SU 1.–4.12.2016, ellei toisin mainita. Tuotteita reilut, mutta rajoitetut erät. Vain kotitalouksille. .


2 K1

TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016 2

ILON JA IHMEIDEN AIKA

HK Nauta-sika tai Kariniemen kananpojan

HK Takuumurea

NAUDAN ULKOFILEE

JAUHELIHA 400 g

Palana.

15

5,00/kg

90

2.rs

kg

Tuoreimmat valikoimat ERÄ TUORE KOKONAINEN NIERIÄ

ERÄ, PALVELUSTA HERKULLINEN TUORE KIRJOLOHENMÄTI

11

29

Norja, Voimassa TO-LA 1.-3.12.2016

95 kg

Suomi, Voimassa TO-LA 1.-3.12.2016

95

KCM-lihamestarin

HK

Palana, Voimassa TO-LA 1.-3.12.2016

Voimassa TO-LA 1.-3.12.2016

NAUDAN SISÄPAISTI

12

90 kg

kg

VILJAPOSSUN ULKOFILEE n. 1,5 kg

5

99 kg

2 .


K1 3

2 TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016

ILON JA IHMEIDEN AIKA Parasta nyt

Persimon sopii mainiosti juustotarjottimelle ja salaatteihin.

TUORE MAKEA ANANAS

0

Costa Rica

99 kg

PERSIMON Espanja

0

99

GRANAATTIOMENA Wonderful Espanja

1

99

kg

kg

Juustotarjottimelle Valio

AURAJUUSTO 170 g 11,71/kg Raj. 3 kpl/talous.

1

99 kpl

Katso vinkit juustotarjottimelle www.k-ruoka.fi

Valio Juustomestarien

KOLMIOPALAT 245-300 g

4

16,63-20,37/kg

99

-16%

kpl Ilman Plussa-korttia 5,95-5,99/kpl (19,97-24,29/kg)

Kantolan

Parhaat

JUUSTOLAJITELMA 250 g

5

21,96/kg

49 kpl

VALITUT KEKSIT 170 g

5 parasta. 20,56/kg Yks. 3,79/rs (22,29/kg)

6

99 2 rs

3 .


4 K1

TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016 2

Joulun makeisvalikoima nyt parhaimmillaan.

Fazer Vihreitä Kuulia tai Finlandia

Fazer Avec, Amerikan pastillit ja Lontoorae

MARMELADIRASIAT 500 g

RASIAT 200 g

16,25/kg Yks. 3,55 (17,75/kg)

11,90/kg

5

6

95

50

rs

2 rs

Edulliseen hintaan Snellman

VOILEIPÄKINKKU ja YLIKYPSÄKINKKU VIIPALEET 400 g

Vaasan

RUISPALAT 12 kpl/660 g

1

3 7,98/kg

2,53/kg

67 ps

KIVENNÄISVEDET ja VICHY 1,5 l

0,40/l Yks. 1,09/pl (0,46/l)

4.-

(sis. pantit 1,60)

19 pkt

GRAAVI- ja KYLMÄSAVU KIRJOLOHISIIVUT 150 g 18,67/kg Yks. 2,99/pkt (19,93/kg)

5

60 2 pkt

Karhu

4 pl

OLUT 4,6% 0,33 l tlk 18-pack

Tropicana

19

2

2,91/l Voimassa 30.3. 2015 alkaen.

98

18-pack (sis. pantit 2,70)

TÄYSMEHUT 1 l 2,99/l

99 tlk

4 .


K1 5

2 TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016

ILON JA IHMEIDEN AIKA

Marli Premium

Parhaat

GLÖGIJUOMAT 1 l

JUHLAGLÖGI 1 l

1,75/l Yks. 1,85/tlk (1,85/l)

3

4,79/l

50

2 tlk

4

89 pl (sis. pantin 0,10)

Pikkujoulupöytään Myllyn Paras Sunmaid

Sunsweet

3

11,88/kg

KALIFORNIAN RUSINAT 250 g 7,70/kg

LUUMUT 200 g

85 2 pkt

Ilman Plussa-korttia 2,15/pkt (8,60/kg)

-10%

4

75 2

-10%

ps

Ilman Plussa-korttia 2,65/ps (13,25/kg)

60 2 ps

2.3,33/kg

69 pkt

Annas Original

MARMELADIT 300 g

18,67/kg Yks. 2,99/ps (19,93/kg)

1 3,38/kg

Dronningholm Tähtitorttu

KUORITUT MANTELIT 150 g

5

LAKTOOSITON PIPARITAIKINA 500 g

PIPARKAKKU 300 g

2 kpl

1 6,63/kg

-20-25%

Ilman Plussa-korttia 1,25–1,35/kpl (4,17-4,50/kg)

99 pkt

5 .


6 K1

TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016 2

ILON JA IHMEIDEN AIKA JOULUKUUN OSTA HETI -TUOTE*

LUMIMARJA-PUSSILAKANAT

Lumimarja-kangas Valkohopea ja punainen. Koko 250 x 145 cm.

69,90 (117,50)

Rajoitettu erä.

Marimekko Lumimarja

KERÄILYHINTAAN

Valkoharmaa, luumu tai beige.

(89,90)

Pussilakanasetti

44,95

Marimekko Lumimarja

KERÄILYHINTAAN Tyynyliinapakkaus 2 kpl/pkt Valkoharmaa, luumu tai beige.

16,95 (33,90)

Saatavilla vain K-citymarketista. *Voit ostaa kuukausittain vaihtuvan Osta heti -tuotteen tarjoushintaan ilman keräilyleimoja.

1 leima / 10 euron kertaostos. Keräilyaika 29.8.–31.12.2016. Tuotteiden viimeinen lunastuspäivä 15.1.2017.

Lämpöä ja valoa jouluun Esim. Airam 80-osainen

LED-VALOSARJA

16,06

Ilman Plussa-korttia

22,95

Esim. Airam Deca

KAIKKI AIRAMJOULUVALOT

Pirta

SATIINIALUSLAKANA 150 x 270 cm*

Pirta

SATIINIALUSLAKANA 240 x 270 cm*

Puuvillasatiinia. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

11

95

Puuvillasatiinia.

-29%

17,95

Ilman Plussa-korttia

Ilman Plussa-korttia 16,95

11,86

-30%

Esim. Joulukaupunki, Talvimaisema tai Talviketut

PUSSILAKANASETTI

18,16

Ilman Plussa-korttia

25,95

KAIKKI KYNTTILÄLYHDYT*

Ilman Plussa-korttia

16,95

KYNTTELIKKÖ

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

6

-30%

Konstsmide 7-haarainen

Puuta. Korkeus 30 cm ja leveys 38 cm. Liitosjohdon pituus 1,7 m.

50

-18%

Ilman Plussa-korttia 7,95

6

24,95

Alennus normaalihinnoista. Puuvillaa. Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm.

METALLIPRISMASARJA

-30% Alennus normaalihinnoista.

KAIKKI PIRTAPUSSILAKANAT*

Aukeaman hinnat voimassa TO–KE 1.–7.12.2016

Esim. Basic

LYHTY

4,16

Ilman Plussa-korttia

5,95

* Tuotteita ei saatavilla: Espoo Sello. .


K1 7

2 TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016

ILON JA IHMEIDEN AIKA Esim.

MATALA LAUTANEN 17 cm

7,12 Ilman Plussa-korttia

9,50

IITTALA TEEMA -ASTIAT

-25%

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tee juhlava sinivalkoinen kattaus VAIN K-CITYMARKETISTA MARIMEKKO PUKETTI -ASTIAT

Hackman Gourmet 3-osainen

JUUSTOVEITSISETTI

Sisältää veitset kovalle 22 cm, pehmeälle 15,5 cm sekä levitettävälle 13,5 cm juustolle. Valmistettu ruostumattomasta mattaharjatusta teräksestä.

25.-

Bormioli Rocco Special Time

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Sisältää kuusi kuohuviinilasia 17 cm ja viinilaseja 36 cm.

-20%

VIINILASIT 12 kpl/pak

15.-

(19,90)

-43%

Ilman Plussa-korttia 43,90/kpl

Tefal Mineral Signature

MUKI 2,5 dl

14.-

Ilman Plussa-korttia

17,50

Heirol

KEITTIÖVÄLINESETTEJÄ LAHJAPAKKAUKSESSA

PAISTOKASARI 24 cm

Tilava 4 l kasari sopii hyvin myös haudutukseen. Kaikille liesille, myös induktiolle.

-40%

-24%

Esim.

Alennus normaalihinnoista.

38,95

Ilman Plussa-korttia 64,95

-20%

ARABIA UUNIKOKKI -VUOAT Esim.

JUUSTOSETTI

Sis. juustoveitsen 21 cm ja liuskekivestä valmistetun tarjoilualustan 30 x 10,5 cm. Veitsen terä on ruostumatonta terästä ja kahva ruusupuuta.

13,50

Ilman Plussa-korttia 16,90

Uunin, mikron, pakastuksen ja konepesun kestävää vitroposliinia.

-20%

Esim. Uunikokki

KULMIKAS VUOKA 2 l tai PYÖREÄ VUOKA 1,5 l

21,55

Ilman Plussa-korttia 26,95/kpl

7 .


8 K1

TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016 2

ILON JA IHMEIDEN AIKA Esim. Impuls Kukonaskel

Esim. Finnwear Julia

PYJAMA

LEGGINGSIT

31,96 Ilman

7,99 Ilman Plussa-korttia

Plussa-korttia

9,99

39,95

Esim. Henry’s

IMPULS NAISTEN JA HENRY’S MIESTEN PITKÄT ALUSHOUSUT

FINNWEAR NAISTEN JA BLACK HORSE MIESTEN YÖASUT

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

10,39 Ilman

Plussa-korttia

12,99

Alennus normaalihinnoista.

Esim. Black Horse Niklas

-20%

PITKÄT ALUSHOUSUT

-20%

PYJAMA

35,96 Ilman Plussa-korttia

44,95

Toivotut pehmeät paketit

Impuls Naisten

Useita värejä. Puuvillaa. Kaksi eri kauluskorkeutta.

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

5.-

Eri kuoseja.

-39%

Ilman Plussa-korttia 24,95/kpl

FLEECEPONCHO

15.-

-37%

Ilman Plussa-korttia 7,95/kpl

Nickelodeon Paw Patrol ja Disney Frozen

Esim. Frozen Lasten

Koot ja mallit vaihtelevat myymälöittäin.

TUNIKA tai LEGGINGSIT

-46%

jopa

8.-

Ilman Plussa-korttia

12,99

Lotta&Lassi Lasten

YÖASU

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

10.-

-49%

Ilman Plussa-korttia 29,95/kpl

Lotta&Lassi Lasten

LASTEN TRIKOOVAATTEITA

8

Impuls Naisten

POOLO

TRIKOOPUSERO tai TWINSETTI*

15.-

Impuls Naisten* ja Henry’s Miesten**

Young Spirit Nuorten

YÖASU

jopa

-37%

Ilman Plussa-korttia 12,95-15,95/kpl

12.-

Ilman Plussa-korttia

14,95-17,95

Aukeaman hinnat voimassa TO–KE 1.–7.12.2016

TONTTUASU Koot 62-92 cm, 98-122 cm.

15.-

jopa

-24%

Ilman Plussa-korttia 17,99 - 19,99/kpl ei saatavilla: Espoo Sello. * Tuotteita Ei Espoo Sello, Espoo Iso Omena, ** Vantaa Tammisto, Ylivieska ja Tornio. .


K1 9

2 TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016

ILON JA IHMEIDEN AIKA SkilaSport Venla tai Vertti tai Icepeak Carlon tai Claes aikuisten

TOPPAHOUSUT*

35.-

kpl Ilman Plussakorttia 44,90/kpl Impuls Naisten

NILKKURIT tai SAAPIKKAAT

SkilaSport Senja naisten tai Simon miesten

50.-

Värit musta ja ruskea. Lämmin vuori. Koot 36-42, jotka vaihtelevat malleittain.

39.-

TOPPATAKKI*

pari

kpl

Ilman Plussa-korttia 69,90/kpl

Ilman Plussa-korttia 49,95–59,95/pari

-28%

-34%

jopa

Ulkoillaan yhdessä Puma Aikuisten

Puma Lasten

COLLEGEHOUSUT*

COLLEGEHOUSUT*

25.-

Lasten koot 128-164 cm.

20.-

Adidas Condivo, Tiro15 Lasten

VERRYTTELYHOUSUT*

Ilman Plussa-korttia 24,90

35.-

Columbia Minx Shorty Naisten

Kuoma Oulanka Miesten Vedenpitävät

Lämmin ja vedenpitävä. Sisällä Omni-Heat-lämpöeriste. Väri musta. Koot 37-42.

Nahkaa. Laaja lesti. Muotoiltu pohjallinen. Koot 41-46.

Ilman Plussa-korttia

29,90

-19%

TALVIKENGÄT

79

95

-20%

Ilman Plussa-korttia 99,95

Adidas Condivo, Tiro15 Miesten

Koot 128-164.

(39,90)

VERRYTTELYHOUSUT*

40.-

69

Ilman Plussa-korttia 79,95

45.-

By Jutta Naisten

KYLPYTAKKI*

KYLPYTAKKI*

-24%

Ilman Plussa-korttia 59,90

40.-

Ilman Plussa-korttia

59,95

Prosec Haines Aikuisten

ULKOILUKENGÄT

95

(49,90)

Puma Aikuisten

NASTAKENGÄT

49

Vedenpitävä kalvo. Koot 37-46.

-12%

95

-28%

Ilman Plussa-korttia 69,95

9

* Tuotteita ei saatavilla: Espoo Sello. .


10 K1

TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016 2

ILON JA IHMEIDEN AIKA Puhdas koti on joulun taikaa

LÖYDÄ KULTAINEN POWERBALL JA VOITA 10 000 € K-citymarketeissa jaossa ylimääräinen 10 000 €:n palkinto!

Finish All in 1 Gold

KONETISKITABLETTI 100 kpl/pkt

Mukana teleskooppivarsi.

9

0,10/kpl

SINI

MONITOIMIMOPPI tai LAMINAATTI/ PARKETTISETTI

24

95

95

-16%

kpl

Ilman Plussa-korttia 29,95

VAIN K-CITYMARKETISTA

Harpic

WC-PUHDISTAJAT 750 ml 2,22/l ja WC-RAIKASTIMET 2-pack

5.-

3

(2,39/kpl)

kpl

Wettex Soft & Fresh Mega

SIENILIINARULLA 5 m

Erittäin imukykyinenja ohut sieniliina. Se aito ja alkuperäinen – jo 67 vuotta!

6.-

-30%

Pirta

MATTOPIISKA

6.-

UUTUUS

Ilman Plussa-korttia 8,99 Suomalainen

SAUNAN TEHOPESU 500 ml

1 3,98/l

99

Pirta Puinen

15.-

LATTIAHARJASETTI

-21%

(2,55)

XLKOKO

-39%

Ilman Plussa-korttia 24,95

Ariel Cillit Bang

PUHDISTUSSPRAY 900 ml tai KYLPYHUONEVAAHTO 600 ml

3.3,33–5,00/l

kpl

10

PYYKINPESUNESTE 1,75–1,82 l 2,19-2,27/l

3

99 (5,70)

ERÄ

Vileda Style

HANKAUSSIENI 10 kpl/pkt tai TALOUSKÄSINEET

1.-

Käsineissä koot S, M ja L.

-30%

pkt

jopa

-42%

Ilman Plussa-korttia 1,49–1,75/pkt

Aukeaman hinnat voimassa TO–KE 1.–7.12.2016 .


K1 11

2 TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016

ILON JA IHMEIDEN AIKA KAUPAN PÄÄLLE meikkilaukku, kun ostat Lumene-tuotteita 25 eurolla. Arvo n. 15,00 Rajoitettu erä.

Lumene Time Freeze V-shaping

PIKAKAUNISTAJA tai KIINTEYTTÄVÄ TEHOHOITO 30 ml

19

90

kpl Ilman Plussa-korttia 29,90/kpl

-33%

Lumene Time Freeze

KASVOJENHOITOTUOTTEITA

Kosmetiikkamaailman uusimmat uutuudet

Päivä- tai yövoide 50 ml (298,00/l), silmänympärysvoide tai silmänympärysihon pikakaunistaja 15 ml.

14

90

kpl Ilman Plussa-korttia 22,90/kpl

-34%

Rimmel tarjoaa värikosmetiikkatuotteita viimeisimpien trendien innoittamana ja lontoolaisen tyylin inspiroimana.

Kaikki, mitä tarvitset täydellisen pikkujoululookin luomiseen.

UUSI SÄVYVALIKOIMA Lumene Color Correcting

CC-MEIKKIVOIDE 30 ml

12

90

-21%

Ilman Plussa-korttia 16,50

RIMMELTUOTTEET

Alennus normaalihinnoista.

Max Factor Masterpiece Max

22.MASCARAT*

2 kpl

Ilman Plussa-korttia 15,80/kpl

-30%

-30%

Esim. Extra Long Lash

MASCARA

5,95

(8,50)

Esim. Magnif’eyes

LUOMIVÄRIPALETTI

9,03

(12,90) 11

* Tuotteita ei saatavilla: Pieksämäki. .


12 K1

TORSTAINA 1. JoulukuuTA 2016 2

Tuoreesti paras! Hinnat voimassa to-la 1.-3.12.2016 ellei toisin mainita.

Tuore naudan

Rönkä

TAKUUMUREA ULKOFILEEPIHVI

NAUDAN SISÄFILEE

29

pala/kokonainen, vac. pakattu

90 kg

K-ruokamestarin

29

95 kg

Rönkä Aito

PORSAAN ULKOFILEEPIHVI 100 g

PORONKÄRISTYS 400 g 24,87/kg

10,00/kg

1.-

9

95

kpl

rs

PALVELUSTA

LOIMU- tai SAVULOHIFILEE

22

PALVELUSTA Tuore

KIRJOLOHEN MÄTI

95 kg

29

95 kg

Lerøy

KYLMÄSAVU- tai GRAAVISIIVUT 100 g 25,00/kg

PALVELUSTA Lerøy

TONNIKALAFILEE

26

90 kg

5.Yksittäin 2,99/pkt (29,90/kg)

2 pkt

OULU KAAKKURI • OULU RAKSILA • OULU RUSKO • RAAHE Aukioloajat ja yhteystiedot: www.k-citymarket.fi

.

Kale!1/12/2016  

Kaupunkilaisenlehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you