Page 1


Camilla Dingsøyr

STRIKK FRA LÔKAL


© 2017 J.M. Stenersens Forlag AS Design: Camilla Dingsøyr Foto: Camilla Dingsøyr Repro: Løvaas Lito AS Papir: Perigord 135 g Boken er satt med: Helvetica Neue (TT) Trykk og innbinding: Livonia Print ISBN: 978-82-7201-625-7 J.M. Stenersens Forlag Stortingsg. 12 0161 Oslo www.jms.no post@jms.no Materialet er vernet etter åndsverkloven. Uten uttrykkelig samtykke er eksemplarfremstilling bare tillatt når det er hjemlet i lov eller avtale med Kopinor (www.kopinor.no).


INNHOLD FORORD 11

1. FORKLARINGER 13 2. GENSERE 15 3. JAKKER 75 4. MONOKROME-SERIEN 99 5. LUER 117 6. KJOLER, SKJØRT, BUKSER OG EN BADEDRAKT 121 7. KORTERMEDE 135 8. PLAGG TIL BARN 153 9. BRODERINGSMØNSTRE OG DIAGRAMMER 168 TAKK 171 REGISTER 172


FORORD Da jeg var liten, elsket jeg å lage klær til Barbie-dukkene mine. Det aller fineste jeg hadde, var en fluffy angorajakke i sort og grønt med heklet gullkant, som tanten min hadde strikket. På 80-tallet i Arendal var det ikke så lett å få tak i kule Barbie-klær, og jeg hadde ikke særlig mye penger heller, så det ble mange hjemmelagede plagg. Etter at jeg fikk barn, ble jeg veldig opptatt av kvaliteten på ull­klærne barna mine skulle bruke, og mens jeg lette etter plagg med bra snitt, god kvalitet og design, fant jeg tidlig ut at dette var noe jeg selv kunne lage. Ut fra det vokste strikkeentusiasmen, og senere ble det strikket både til liten og stor. For to år siden begynte ideen om å lage oppskrifter for salg å ta form. Derfra og til der jeg er i dag har det gått slag i slag. Det har blitt solgt mange oppskrifter, og jeg har fått så hyggelige tilbakemeldinger. Og folk har skrevet til meg og oppfordret meg til å gi ut bok. Nå er den her, og det er så kult! Jeg håper den kan være til nytte, glede og inspirasjon. Hilsen Camilla


1. FORKLARINGER PATENTSTRIKK:

1. omg: Strikk 1 kantmaske (rett), *1 rett, 1 kast, 1m løst av pinnen*. Gjenta fra * til *. Avslutt med 1 maske rett + 1 kantmaske (rett).

RAGLANFELLING:

De to siste maskene før skjøten mellom erme og bol strikkes sammen, det samme med de to første maskene etter skjøten. Dette gjentas på hver side av ermet. Sett gjerne en merketråd i begge skjøtene på ermene, da er det lettere å holde øye med hvor man feller.

PLUKKE OPP MASKER:

Når du skal plukke opp masker i ermeåpninger og til frontstolper, gjør du slik: Plukk opp 1 m hver andre pinne/omg, for hver tredje maske plukker du opp 1 ekstra m. Når man strikker frem og tilbake, vil en omg vises som en løkke og den neste omg som en knute. Det skal plukkes opp fra hver løkke, og for hver tredje maske som plukkes opp, plukkes det opp fra en knute også.

NÅR DET PLUKKES OPP TIL HALS:

Dersom halsen har en skråning, skal det plukkes opp 1 m hver andre pinne + 1 ekstra for hver tredje maske. Der halsen kun er en rett felling, plukkes det opp fra hver løkke.

FORKORTELSER: ca. cm ev. nr. pr. stk. str. r (rett) vr (vrang) omg (omganger)


2. GENSERE Oppskriftene i denne boken bærer preg av min interesse for mote, snitt, kvalitet og farger. Det finnes så mange flinke strikkedesignere der ute, men ofte har jeg tenkt at det mangler oppskrifter som er mer kontemporære, som fanger tidsånden. Jeg digger kofter og tradisjonstrikk, men der er det allerede så mye bra, så jeg ønsker å fylle et annet segment innenfor strikking. Utgangspunktet for min design er rett og slett det jeg har lyst på selv, noe andre ­designere har inspirert til, noe jeg har sett på gaten eller en kul karakter i en tv-serie. Mange av navnene på oppskriftene er hentet fra tv-serier.


CHUNKY KNIT Stor, grovstrikket genser

STØRRELSER: S (M) L PLAGGETS MÅL (ALLE MÅL ER CA.-MÅL): VIDDE/OMKRETS: 53/106 (56/112) 59/118 GARN: SANDNES GARN EASY FARGE: 2650 (BEIGE SOM PÅ BILDET) ANTALL NØSTER: 13 (14) 14 RUNDPINNE NR. 8, 80 + 40 CM STRIKKEFASTHET: 10 CM = 10 MASKER BOL: Legg opp 106 (112) 118 m, strikk vrangbord 1 r, 1 vr, 10 omg. Gå så over til glattstrikk. På første omg øker du 14 m jevnt fordelt slik at du får til sammen 120 (126) 132 m. Fortsett med glattstrikk 49 (51) 53 omg. Del arbeidet i to, sett merketråd begge steder. Ved første merketråd feller du 4 m. Legg arbeidet til side og begynn på det første ermet. ERMER: Legg opp 30 (33) 36 m, strikk 10 omg vrangbord 1 r, 1 vr, gå over til glattstrikk og øk med 10 m på første omg. Fortsett med glattstrikk 59 (61) 63 omg, fell 4 m i begynnelsen av arbeidet og løft maskene fra ermet over på bolen. Gjenta på det andre ermet og ta også disse maskene inn på bolen. Når begge ermene er på, strikkes det raglanfelling * annenhver omg.

HALS: Frontstykket: Strikk 7 m fra raglanfellingen ved ermet på venstre side og fell de neste 12 maskene. Strikk videre frem og tilbake, rett på retten, vrangt på vrangen. Fortsett med raglanfelling, men fell også 3 m på hver side av halsåpningen. Strikk så 2 omg før du feller av. Du fortsetter med raglan helt til du feller av. Plukk opp masker i halsåpningen og strikk 5 omg 1 r, 1 vr før du feller av. Fest alle tråder godt og dampstryk arbeidet. * RAGLANFELLING: De to siste maskene før og etter skjøten mellom erme og bol strikkes sammen. Dette gjentas på hver side av ermet hver annen omg. Sett gjerne en merketråd i begge skjøtene på ermene, da er det lettere å holde øye med hvor man feller.

Når du har strikket 28 (30) 32 omg (raglanfelling hver andre omg) totalt, begynner du å felle til hals.

17


Camilla Dingsøyr: Strikk fra Lôkal  
Camilla Dingsøyr: Strikk fra Lôkal  
Advertisement