Page 1

Charlotte Holberg Sveinsen & Arild Kristiansen

SØTTf ffe & GODT


1


© 2013 J.M. Stenersens Forlag AS Bokdesign: Arild Kristiansen Foto: Arild Kristiansen Foto side 4: Nina Ruud Repro: Løvaas Lito Papir: Hello fat mat 150 g Trykk og innbinding: Clemenstrykkeriet ISBN: 978-82-7201-560-1 J.M. Stenersens Forlag Stortingsg. 12 0161 Oslo www.jms.no post@jms.no Materialet er vernet etter åndsverkloven. Uten uttrykkelig samtykke er eksemplarfremstilling bare tillatt når det er hjemlet i lov eller avtale med Kopinor (www.kopinor.no).

2


CHARLOTTE HOLBERG SVEINSEN & ARILD KRISTIANSEN

SØTTf ffe & GODT

3


4


5


6


INNHOLD INNLEDNING SKAFFERIET RÅVARER KAKER OG SØT BAKST KJEKS OG SMÅKAKER GODTERI DESSERTER BRØD OG ANNEN BAKST DRIKKE TILBEHØR REGISTER

11 15 19 21 59 73 97 135 147 159 172 7


8


9


10


INNLEDNING Da jeg var liten fikk jeg spørsmålet: hvilken matrett synes du er best? «Dessert», svarte jeg. Jeg er født dessertmenneske! Søstrene mine ga meg vaniljesaus i barnegrøten når foreldrene mine ikke var der – da spiste jeg om ikke annet. Frosne bær snikspiste jeg fra fryseren, innholdet i kokesjokoladepapiret forsvant til stadighet og sjokoladepudding kunne jeg spist hver dag hvis jeg hadde fått lov. Lykken var trøndersk «klæppsup», semulegrynsgrøt eller melkepudding til kveldsmat! Jeg husker fortsatt det store øyeblikket da jeg første gang smakte kalvedans (eller råmelkspudding) i en alder av fem år, og at jeg hver julaften fikk mageknip fordi jeg hadde spist mer riskrem til dessert enn de andre familiemedlemmene til sammen. Jeg har elsket lukten av vanilje, lime, lakris og ekte sjokolade så lenge jeg kan huske og fikk min første bakebok da jeg var fire år. En bok jeg hadde liggende på nattbordet i årevis og som jeg drømte meg bort i. Selv om bildene ikke engang var fotografier, men tegninger, kunne jeg klart se for meg hvordan kakene og dessertene ville se ut i virkeligheten. Mon tro om man klarte å lage dem så de ville se akkurat slik ut…? Jeg er fullt overbevist om at jeg har to mager: én for mat og én for desserter og kaker. I julen og om vinteren kan dessertene godt være litt tyngre og kraftigere enn om sommeren. Jeg bruker mye tørket frukt, nøtter og sjokolade på denne årstiden og trøster meg med at kroppen trenger ekstra styrke for å komme seg gjennom en lang og kald vinter. Charlotte

11


12


13


14


SKAFFERIET Skafferiet på Hovinsholm åpnet sine dører i en av arbeiderboligene på Hovinsholm gård for første gang i 2008. Skafferiet er en kafé med hjemmebakte kaker og lunsjretter. Vi lager alt fra bunnen av med kortreiste råvarer så langt det lar seg gjøre, og bruker sesongene for det de er verdt. I kafeen kan du om sommeren sitte i den frodige hagen midt mellom store dyrkede jorder, med utsikt mot Mjøsa, andedam og beite. Vi har også plasser inne i huset og i en stemningsfull glassveranda. Skafferiet består i tillegg av en landlivsbutikk som ligger i gårdens gamle stall nede på det ytre tunet. Her kan du finne matprodukter, lokale varer, klær, interiør-, hage- og barneartikler i rustikke, gamle og romslige lokaler. Skafferiets filosofi innebærer vel så mye tanken om opplevelse. Beliggenheten her på Helgøya er fenomenal, naturen spesielt yndig, og alt ligger til rette for et hyggelig besøk i vakre og sjarmerende omgivelser.

15


16


17


18


RÅVARER Mat er råvarer og samspillet mellom dem. Pulver, hel- og halvfabrikkerte ferdigprodukter og kunstige tilsetningsstoffer har lite med matlaging å gjøre. Ingenting faktisk. Bruker du ekte råvarer og lager maten selv fra bunnen av, vet du hva du faktisk spiser, du vil oppdage at det er gøy og at andre setter umåtelig pris på resultatet. I tillegg smaker det godt! Baking og dessertlaging krever ikke så mange ingredienser, men det er viktig at det som benyttes er ordentlig. Bruker du kremfløte, meierismør og seterrømme i stedet for lettprodukter og margarin, er du allerede langt på vei. Det kommer vel neppe som en bombe, men i Norge er det vanskelig å dyrke bær og andre godsaker vinterstid. Vi kan selvfølgelig gå i butikken og kjøpe hva det skulle være, men det er mer givende og morsomt å høste inn fra egen hage eller kjøpe fra andres når det er sesong, for så å fryse, hermetisere, tørke og sylte. Da har man lokale godsaker tilgjengelig hele vinteren! Jeg høres kanskje veldig gammeldags ut, men jeg tror helt oppriktig at dette er fremtiden. Nå har vi vært gjennom flere tiår med usjarmerende, bortimot uspiselige, lettkjøpte og fabrikkferdige produkter. Er det ikke på tide å ta tilbake det matlaging egentlig handler om?

19


20


KAKER OG SØT BAKST 21


N e ge n  m å e 22


FORMKAKE MED APPELSIN 23

Søtt og godt  

Inspirasjon til å leve det søte liv

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you