Page 1


INGVILD TENNFJORD

NORGES BESTE VINKJØP

2018


Š 2017 Kagge Forlag AS Design: Trine + Kim designstudio Omslaget er malt i Casillero del Diablo Bilde av forfatteren pü forsiden: Agnete Brun Papir: 100 g Munken Print Cream 1,5 Boka er satt med: Jannon Pro og Heroic Condensed Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia ISBN: 978-82-489-2061-8

Kagge Forlag AS Tordenskiolds gate 2 0161 Oslo www.kagge.no


Innhold Intro .................................................... 6 Slik bruker du denne boken............ 9 Årets braksuksesser ........................10 Mine personlige favoritter ..............12 Alltid ha i skapet ..............................13 Dårlig tid? Sikre vinnere står klare i hylla .......14 ANLEDNINGER ...................................17 Endelig helg! .....................................18 Vennekveld ........................................19 Hyttetur/Lett å ta med ..................20 De beste pappvinene ...................... 22 Perfekte gaver ................................. 24 Date ...................................................28 Kjærlighetssorg ...............................29 Fest for mange ................................30 Fest for få ..........................................31 Endelig voksentid ............................32 Parkliv ................................................34 Grillfest .............................................36 RÅVARER............................................39 Fisk.....................................................40 Skalldyr...............................................41 Kylling og lyst kjøtt ........................ 42 Vilt......................................................43 Lam ....................................................44 Biff .....................................................45

Varme gryter.....................................46 Krydret mat .......................................47 Pizza...................................................48 Pasta..................................................49 Taco....................................................50 Tapas...................................................51 Klassisk treretter ............................52 Bær.....................................................53 Ost......................................................54 Desserter ..........................................56 Sjokolade .......................................... 57 Enkle, klassiske kombinasjoner ....58 ÅRETS GANG.......................................61 Handleliste til jul.............................62 Handleliste til 17. mai .....................64 Konfirmasjon og alkoholfri jubel...66 Smaken av vår.................................. 67 Uimotståelige sommerviner ..........68 Høst i lufta .......................................69 Kalde vinterkvelder ..........................70 På reise – Tax-free-kupp.................71 TENNFJORDS VINSKOLE...................75 Slik snuser du................................... 76 Nesetrening – vinliste.....................77 Glass .................................................. 78 Smake................................................ 79 Viktige druer du bør kjenne – vinliste...........................................82

VERDENS VIKTIGSTE VINLAND .......85 Frankrike ...........................................86 Italia ..................................................94 Tyskland ............................................99 Spania.............................................. 100 Portugal........................................... 103 Chile ................................................. 105 Argentina ........................................ 106 Sør-Afrika .........................................107 Østerrike ......................................... 109 USA .................................................... 111 New Zealand....................................113 Australia ...........................................114 Øvrige land.......................................116 Bucketlist – viner du må smake før du dør ...........................119 Epilog .............................................. 135 Register .......................................... 136


Intro Da Norges beste vinkjøp 2017 ble sluppet, var vi usikre på hvordan boken ville bli mottatt. Papir er dødt, sa en avismann til meg. Appene har overtatt, sa hun hippe 24-åringen. Mottakelsen blåste oss av banen. Det viser seg at en guide du lett kan putte i lomma og som kjapt viser snarveien til riktige vinvalg, var akkurat hva leserne hadde savnet. Selvsagt måtte jeg lage en ny. For vinutvalget i Norge er i konstant endring, og det går fortere og fortere. Nye viner kommer stadig til. Men for å beholde hylleplassen må vinen utløse nok salg til å fortjene den. Samtidig finnes en hel underskog av viner som ikke har en hylleplass overhodet. Noen av dem klarer å selge seg inn. Mange forsvinner før noen knapt har rukket å legge merke til dem. Redaktøren min Tuva var redd for at jeg skulle skrive om de samme vinene igjen. Ikke en sjanse. Når jeg skriver dette, har jeg smakt tusen viner bare de siste ti dagene. Og jeg er overveldet. Begeistret. For kvaliteten er skyhøy. Utvalget enormt. Vi som bor i Norge kan velge blant 17 000 produkter. Mange står i hylla. Resten kan bestilles og leveres på døren din eller i nærbutikken noen dager senere. Det er imponerende. Det er også overveldende. Jeg tror det er derfor så mange rett og slett velger det bort. 17 000 tusen viner. Likevel velger mange de samme tre flaskene om og om igjen. De er redd for å bli skuffet. Kjenne seg dum når middagsgjestene endelig er kommet og vinen bare smaker rart. Innerst inne tror jeg fraværet av valg også handler om mangel på tiltro til seg selv. Myten om at vin er forbeholdt de få, er fremdeles godt innarbeidet. Jeg kjenner ikke forskjell uansett, sa en leser til meg.

6


Og handlet den samme vinen hun hadde kjøpt de siste tolv årene. Jo, du kan! Nesen din er god nok, og hodet ditt er godt nok. Vin er nytelse. Hverdag. Fest. Vin har smak som alle kan fascineres og gledes av. Tenk om vi skulle sagt det samme om grønnsaker? Det er ikke noen vits i å spise dem fordi du antagelig ikke kjenner forskjell uansett? For noe tøys. Det gir jo ikke mening. Hvorfor skulle vi da si det samme om vin? Kjære leser – i hånden holder du en rykende fersk utgave av Norges beste vinkjøp. Den har med langt flere viner enn forgjengeren. Jeg klarte ikke å begrense meg. Så mange herlige viner måtte med. Du finner også splitter nye Tennfjords vinskole, som raskt gjør deg til en bedre vinsmaker. For det er selvtilliten din vi først og fremst må jobbe med. Du kan. Og mellom disse permene har jeg samlet det herligste pensumet du kan tenke deg. Hva venter du på? Øv! Nyt! Smak!


Slik bruker du denne boken

Prisen kan gå opp eller ned flere ganger i året. Du kan derfor oppleve forandringer etter at denne boken gikk i trykken. Viner kan også ha forsvunnet ut av sortimentet, og nye kommer til. Men har du en konkret vin å vise til, er det ofte enkelt å finne en som ligner.

Bestillingsutvalg? Disse vinene kan du bestille på ditt lokale pol, i butikk, på nett eller over telefon. Du vil ofte finne dem i hyllene også, for alle butikker kan velge å ta inn ekstra produkter. Hvor mange pol som har vinen inne, vil forandre seg jevnlig. Vil du vite om butikken din har vinen i hylla? Da bruker du varenummeret og søker på www.vinmonopolet.no.

Prios Maximus Reserva 2012

PRIS: 291,10 KR. VARENR. 7165301. BASIS, POLKAT. 4

Alle produkter på polet har et nummer. Det trenger du om du skal bestille vin eller lete opp mer informasjon. Har du lastet ned Vinmonopolets app, holder det å skanne strekkoden på baksiden av flasken. Da får du opp all info på sekundet.

Basisutvalg betyr at vinen har fast hylleplass hos polet. Alle butikkene er delt inn i kategori etter størrelse. De minste har et basisutvalg på 400 produkter, og er polkategori 1. Vinene i denne kategorien er inne på absolutt alle pol. De største polene, kategori 6 og 7, har rundt 2500 produkter i hylla. Mellomstore pol er det det er flest av. De har kategori 2, 3 eller 4. Du kan enkelt sjekke vareutvalget hos ditt nærpol på www.vinmonopolet.no.


Årets braksuksesser Fredag! Rødvin

Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2012

PRIS: 108 KR. VARENR. 3741201. BASIS, POLKAT. 1.

PRIS: 139,90 KR. VARENR. 3563601. TESTUTVALG, INNE PÅ 78 POL.

Møt helgevinen Fredag! Denne lettbeinte rødvinen brøt lydmuren så det sang da den ble lansert på markedet nylig. Fra Vaucluse i Sør-Rhône, laget på druer de færreste er kjent med. Men navnet og etiketten har kommunisert godt til deg som handler. Og viktigst av alt – kundene har valgt den igjen og igjen. Er nå inne på alle pol i landet, tappet i lettere plastflaske med skrukork. Imponerende debut!

Konkurransen for musserende viner som koster under 150 kroner, er brutal. Prosecco «eier» kategorien. Kan en cava klare seg? Pedregosa kan, for den er knallgod. 22 måneder på gjærcellene gir en himmel som dufter croissant over grapefrukt og kalk. Smaken klinger i deg lenge etterpå. Sensasjonelt godt kjøp. Prøv denne når du skal ha fest eller til tapas.

Cline Sonoma Coast Pinot Noir

Pietro di Campo Silenzio Barbera

Cline er en annen vin som tok fullstendig av da den kom på markedet. Selv om det nok hjelper veldig å bli omtalt som «klinevinen», har Cline mer enn bare et løfte om en bra date. Laget på den lettdrikkelige druen pinot noir, fra Sonoma-kysten i California. Vinene herfra pleier å koste langt mer, men Cline er hyggelig priset i forhold til konkurrentene. Et sikkert valg.

Hva gjorde at akkurat Pietro di Campo ble populær? Barbera er en lettdrikkelig drue fra Piemonte i Nord-Italia. Det finnes et hav av barbera på polet. Mange av dem er også bedre enn denne. Men de koster langt mer. Pietro di Campo er en super hverdagsvin som smaker rent og godt av kirsebær og mandel. Du finner helt sikkert en barbera-vin med flere lag og finere detaljer enn denne. Men ikke til den prisen.

PRIS: 179,90 KR. VARENR. 3569501. BASIS, POLKAT. 2.

PRIS: 119,90 KR. VARENR. 1208701. BASIS, POLKAT. 1.

10


Visste du at det hver åttende uke slippes rundt åtte hundre nyheter på Vinmonopolet? Da er det litt teit å velge de samme vinene hver gang.

Geil Riesling Trocken

PRIS: 419 KR. VARENR. 1963406. BASIS, POLKAT. 5.

Første gang jeg skrev om Geil, var den en nykommer i polets testutvalg. Vi var usikre på om den ville klare seg. Nå har den nok salg til at du finner den i hylla på alle mellomstore pol. Herlig, frisk hvitvin på boks som har nok personlighet til ikke å bli kjedelig å drikke for seg selv. Samtidig er den et godt valg til retter med lyst kjøtt som kylling eller fisk. 11


Mine personlige favoritter Boucabeille Les Terrasses

Domaine aux Moines Savennières Roche aux Moines

PRIS: 169 KR. VARENR. 9831701. BESTILLING, INNE PÅ TRE POL.

PRIS: 289,90 KR. VARENR. 7300401. BASIS, POLKAT. 6.

Jeg smeltet fullstendig da jeg fikk denne i glasset. En ting er at den har en myk, tett smak av mørke bær med en lekker bitterhet i avslutningen. Den er i tillegg biodynamisk. Så mye vin for 169 kr! Drikk den til magert kjøtt, eller som jeg gjorde – en stille kveldstime der jeg kunne snuse og slynge og kjenne den folde seg ut.

Min far er birøkter. Kjelleren hans dufter av voks. Det gjør også denne vinen. Og jeg kan snuse på den i timevis. Det lukter eple og kjernehus, voks og salt. Smakene avløser hverandre og kommer igjen. Som å smake på et kaleidoskop. Prøv!

Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken

Perrier Jouët Grand Brut

PRIS: 395 KR. VARENR. 4171601. BESTILLING, INNE PÅ 2 POL.

PRIS: 145,00 KR. VARENR. 1342301. BASIS, POLKAT. 6.

Okey, okey. Så er jeg kanskje litt over snittet glad i champagne. Men denne er verdt hver krone. Kjenner du at den smaker av hav? En lett champagne som likevel er mettet med smak og dufter av fransk bakverk. Uimotståelig. Dessverre.

Hils på min nye husvin! Delikat riesling som er frisk og raus med vidunderlig smak av grapefrukt og sitron. Lekker. Det kjennes som noen drypper sitrondråper på tungen din. Dette er håndverk på billigsalg. Ha noen flasker klare til aperitiff, kos eller som følge til fiskeretter. Fungerer også supert som gave. Et sensasjonelt godt kjøp, rett og slett. 12


Alltid ha i skapet Bouillot Crémant de Bourgogne Perle de Vigne Grand Réserve

Markus Molitor Riesling Trocken PRIS: 160 KR. VARENR. 4470501. BASIS, POLKAT. 3.

PRIS: 159,90 KR. VARENR. 4349701. BASIS, POLKAT. 6.

Når stjerneprodusent Markus Molitors viner blir sluppet i Norge, rives de dyreste raskt bort. Men denne står i hylla på mange pol. Det er bra, for dette er et glitrende kjøp! Har perfekt balanse mellom saltaktig tørrhet og saftig smak av fersken og sitron. Kjenn på den lange ettersmaken. Til sjømat, fisk og aperitiff. Kler karaffel.

Du kan spare deg selv for mye stress ved å ha noen gode viner på lur i skapet. Da er du klar hver gang du har glemt en bursdag eller får uventet besøk. Husk, det er lett å feire de store anledningene. Men hva med de små? Til hverdagslykke og små seire trenger du denne boblevinen. Ren og klar smak av eple. Smaker kjeks i avslutningen og gir en behagelig tørrhet i kjakene.

Saladini Pilastri Rosso Piceno

Carrascal 2010

Et knallkjøp i billig-kategorien. Italiensk rødvin som smaker av bjørnebær og vaniljestang. Saftig i munnen, med noe kirsebærsteinbitterhet i avslutningen. Sånne detaljer må du vanligvis betale langt mer for. Perfekt pizza- og pastavin. Rimelig nok til å kunne skjenke til mange.

Argentina har gitt oss et av polets beste rødvinskjøp. Carrascal er en rødvin som har begynt å få noen år på baken. Dufter av mørke bær, men også noe støv, løv og myk vanilje. En klassiker som fortjener hylleplassen til fulle, fordi den smaker dyrere enn den er. Har kraft, struktur og smak. Jeg pleier alltid å ha noen flasker av denne på lur. Super allrounder som begeistrer gjestene.

PRIS: 124,90 KR. VARENR. 4446501. BASIS, POLKAT. 3.

PRIS: 159,90 KR. VARENR. 3240401. BASIS, POLKAT. 3.

13


Dårlig tid? Sikre vinnere står klare i hylla Laroche Chardonnay L PRIS: 124,90 KR. VARENR. 635801. BASIS, POLKAT. 1

Viner så rimelige som denne henger som regel dårlig sammen. Det er ofte noe som sparker eller lugger i munnen. Men ta en slurk av denne! Så behagelig munnfølelse. Kjennes duvende og litt feit i starten og smaker godt av gul frukt. En positiv opplevelse fra start til slutt. Og så rimelig da! Med skrukork …

Dönnhoff Riesling

Matua Marlborough Pinot Noir

Slapp av! Dette fikser du lett, selv om du er ute i siste liten. Her finner du gode smaker som står i hylla på nær alle pol i landet. La oss starte med en kjent og kjær klassiker – Dönnhoff. En deilig, yppig liten riesling til en svært hyggelig pris. Super sommervin som du kan drikke på brygga eller i parken. Kler sol, reker eller jordbær.

Matua er blitt svært populær i Norge. Det skjønner jeg godt. På New Zealand lager de viner med tindrende frukt, nesten som om den var på steroider. Matua er veldig lys på farge, men har likevel en lubbenhet over seg. Lekker-lett, men fyldig. Frisk i avslutningen. Super til ost, tapas og fredagskos.

PRIS: 144,90 KR. VARENR. 8053901. BASIS, POLKAT. 1.

PRIS: 124,90 KR. VARENR. 2031401. BASIS, POLKAT. 2.

14


Visste du at de fleste viner tjener på å få lufte seg litt? Hell vinen over på en karaffel eller mugge. Gi den en snurr eller to før du serverer.

Vajra Langhe Rosso

PRIS: 146,90 KR. VARENR. 3123601. BASIS, POLKAT. 1.

Elsker du Piemonte i Nord-Italia? Da har jeg en godbit til deg. Vajra er en kanongod produsent som virkelig kan håndverket og regionen. Dette er en super hverdagsrødvin for deg som tåler litt snerp. Smak av lakris og moreller. Til helgens kjøttretter.

Marqués de Nombrevilla Old Vines Garnacha

Fèlsina Berardenga Chianti Classico

PRIS: 108,90 KR. VARENR. 9768401. BASIS, POLKAT. 1.

PRIS: 163,90 KR. VARENR. 3465401. BASIS, POLKAT. 1.

Spanjolene leverer ofte høy kvalitet til lav pris. Nombrevilla er kommet i ny årgang, og med det en enda bedre bærsmak. Fyldig og myk rødvin med ettersmak av svart pepper. Milde tanniner. Mye vin for pengene! Velg denne til tapas, taco eller andre kjøttretter.

Det er så herlig når gamle travere innfrir! Men det er en stund siden du valgte rødvin fra det klassiske Chianti-området i Toscana, er det ikke? Prøv denne. Rødvin med veldig god munnfølelse og lang ettersmak. Et trygt valg for Italia-fans. Ikke glem å helle over på karaffel før du serverer. Den trenger å lufte seg litt.


16


ANLEDNINGER


Endelig helg! Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut PRIS 167,90 KR. VARENR. 9099801. BASIS, POLKAT. 1

Jeg elsker fredager! Da pleier vi å feire med bobler hjemme hos oss. Denne har begeistret meg årgang etter årgang. Franske bobler til hyggelig pris og inne på alle pol. Har en lekker fylde og kremethet i munnen, før den igjen blir tørr og delikat i avslutningen. Ettersmak av valnøtter med duft av kjeks og eple. Dette er mye vin for pengene.

Terramia Rosso Toscano PRIS: 129,90 KR. VARENR. 3876501. BESTILLINGSUTVALG.

Vi trenger en rødvin. Aller helst billig. Fra Toscana, som så mange nordmenn elsker. Som smaker dyrere enn den er. Med morellsmak som blir liggende lenge på tungen. Og som gir en behagelig, tørr følelse i munnen – perfekt til sommerens pastaretter. Vil også funke godt til grillet rødt kjøtt.

Gál Tibor Titi Egri Bikavér

Montevina Chardonnay

Husker du Egri Bikavér? Navnet betyr «Okseblod fra Eger», og tronet på norske bestselgerlister på 70- og 80-tallet. Nå er den tilbake, og for et comeback! Saftig, fyldig rødvin som er vanskelig å mislike. Smak av svart pepper over mørke bær. Til helgens kjøttretter. Saftig og interessant, uten å bli for krevende.

Det finnes hvitviner som er spisse og sylskarpe. Så har du sånne som denne, som duver. Flyter. Klapper. Sukker. Chardonnay fra California er ofte blitt marinert i eik, og har den vanilje- og krydderduften som følger med det. Ikke denne. Mye vin for pengene, og en god ledsager inn i helgen.

PRIS: 179,70 KR. VARENR. 5442701. BASIS, POLKAT. 2.

PRIS: 149,50 KR. VARENR. 7347701. TESTUTVALG, POLKAT. 6.

«Kremet» betyr at vinen har en fyldig og rik munnfølelse. Legg merke til det når du tar neste 18 slurk. Kjennes vinen lett eller duvende i munnen?


Vennekveld Campos de Luz Garnacha

3 Winzer Deep Roots Riesling Trocken

De kjenner deg bedre enn noen. Du slipper å late som og prestere. Problemet er bare at dere møtes altfor sjelden. Er det på tide med en vennekveld? Disse vinene kjennetegnes ved at de både smaker knallgodt, og er hyggelig priset. Vi starter i Spania med en rød hverdagsvin med god duft av vanilje og mørke bær. Liker spesielt godt den myke munnfølelsen og ettersmaken av svart pepper som gjør at den hever seg over konkurrenter i samme priskategori.

La oss holde det enkelt og superpraktisk. Her har du en liten pappvin på halvannen liter. Jeg synes treliterne som regel er for store, de blir stående i et hjørne og surne. Denne hvitvinen begeistret meg. Har alt – deilig smak av fersken og sitron, friskhet og en lekker liten tørrhet i svelget. Snapp den med deg på tax-free, der finnes den også. Eller bestill den på Vinmonopolet, der den er en av nykommerne.

Ph. Bouchard Côtes du Rhône

Umani Ronchi Tajano Rosso Piceno

Skal du spandere litt mer? Da reiser vi til Frankrike og Côtes du Rhône. Magentafarget vin som smaker av bjørnebær. Legg merke til tørrheten i svelget. Det gjør denne spesielt godt egnet til mat. Server til varme gryter og andre kjøttretter.

Har du mange venner? Da trenger du en treliter. Her er kanskje min absolutte favorittvin på boks. Laget på druen rosso piceno fra Italia. Smaker rent og ujålete av mørke bær. Munnfølelsen er like myk som å stryke på et barnekinn. Og med en flaskepris på under hundrelappen er det bare å applaudere. Server til pizza, pasta og gamle skrøner du har fortalt hundre ganger før.

PRIS: 96,20 KR. VARENR. 910601. BASIS, POLKAT. 2.

PRIS: 249,90 KR. VARENR. 7629706. BESTILLINGSUTVALG.

PRIS: 137,90 KR. VARENR. 7350801. BASIS, POLKAT. 6.

PRIS: 399,90 KR. VARENR. 3721806. BASIS, POLKAT. 3.

19


Hyttetur/Lett å ta med Me Gusta Carménère (Argentina) PRIS: 99,90 KR. VARENR. 5389901. BASIS, POLKAT. 2.

Nylig hadde jeg gjester og oppdaget til min store overraskelse at flertallet heller valgte denne enn min langt dyrere fancy-schmancy vin. Smaker av mørke bær med en dirrende grønn tone i seg, som eukalyptus eller grønne urter. Passelig snerp, behagelig ettersmak og kommer i praktisk PET-flaske. Super til grill og andre kjøttretter. Myk nok til å nytes i sofakroken etterpå.

Joseph Mellot Sancerre Le Montarlet

Allram Lössterrassen Grüner Veltliner

En praktisk forpakning blir enda viktigere om du skal på tur. Nordmenn handler spesielt mye vin på boks før påske og jul. Visste du at det finnes alternativer? Prøv en lett PET-flaske. Laget av plast og enkel å ta med. Passelig mengde, god smak. Velg denne om du trenger en praktisk hvitvin du kan bruke til alt. Mellot fungerer like godt til aperitiff og skravling som til reker, skalldyr, fiskeretter og kylling. Dufter rent og litt lubbent av fersken. Tørr og frisk ettersmak, selv om jeg kunne ønsket meg en enda mer konsentrert smak.

Denne boksen er praktisk fordi den er på to liter fremfor tre. Jeg hører flere lesere etterspør mindre forpakninger. Og denne hvitvinen er virkelig kanon. Så mye fruktsmak. Så mye friskhet. Ettersmak som varer lenge og litt smak av hvit pepper i avslutningen. Er inne på absolutt alle pol.

PRIS: 199 KR. VARENR. 5240501. BASIS, POLKAT. 3.

PRIS: 289,90 KR. VARENR. 855706. BASIS, POLKAT. 1.

20

Ingvild Tennfjord: Norges beste vinkjøp 2018