Vårensbøker 2022

Page 1

VÅRENS BØKER

2022 KAGGE FORLAG J.M. STENERSENS FORLAG


DOKUMENTAR, BIOGRAFI OG HISTORIE


WILL SMITH OG MARK MANSON WILL Overraskende og ærlig fra en av verdens mest kjente skuespillere. Da Will Smith var 12 år gammel, fikk faren ham til å bygge en mur. Det føltes som en umulig oppgave, men hvis han tenkte for mye på det, ble han bare nedtrykt. Han lærte seg å fokusere på en murstein av gangen, og stablet dem så godt han kunne. En dag var veggen ferdig. Lærdommen har han tatt med seg inn i alle utfordringer han senere har møtt i sin karriere. I boka, som er skrevet i samarbeid med suksessforfatter Mark Manson, forteller han overraskende ærlig om sine opp- og nedturer i livet. Den handler om oppvekst, kjærlighet, farsrolle – og om jobben som en av verdens mest kjente filmstjerner.

Foto:

«Raust, nedpå og likestilt [...] I samarbeid med bestselgerforfatteren Mark Manson tar han leseren med ned i avgrunner og opp i svimlende høyder.» - Dagbladet

WILLARD CARROLL «WILL» SMITH JR. er en oscarnominert amerikansk skuespiller og rapper. MARK MANSON er en bestselgende forfatter, særlig kjent for #1 New York Times-bestselgeren The Subtle Art of Not Giving a F*ck.

Innbundet kr 399 ISBN 9788248924562 Kagge Forlag Januar

DOKUMENTAR, HISTORIE OG BIOGRAFI


STÅLE WIG HAVANNA TAXI

Liv og løgn på det nye Cuba En sann og medrivende fortelling om Cuba i forandringens tid.

Foto: Helman Evelle

«Dra til Cuba,» sier turistene, «før det er for sent.» «Øya forandrer seg,» sier ekspertene. Men da den norske sosialantropologen Ståle Wig flyttet til Havanna og begynte å kjøre taxi, oppdaget han en annen historie. Havanna Taxi er den sanne fortellingen om tre enkeltmennesker og en drosje, i skyggen av de store hendelsene på Cuba de seneste årene – tilkoblingen til internett, åpningen mot USA og Fidel Castros død. Norjes, Linet og Maria vil gripe mulighetene som nå oppstår. Norjes starter en blogg og kritiserer myndighetene, Linet øyner muligheten for å komme seg ut av depresjon ved å ta et kurs i bedriftsøkonomi, og partikvinnen Maria vil slå seg opp som taxi-eier sammen med forfatteren. Snart merker de hvordan deres drømmer og initiativ støter mot gamle, inngrodde strukturer. Cubas store forandring er ikke hva den utgir seg for.

STÅLE WIG er postdoktor ved Universitetet i Oslo. Han skrev sin doktoravhandling i sosialantropologi om Cubas markedsreformer. Hans første bok Seierherren. En uautorisert biografi om Jonas Gahr Støre, utkom på Kagge Forlag i 2014.

Innbundet kr 429 ISBN 9788248928478 Kagge Forlag Mars

DOKUMENTAR, HISTORIE OG BIOGRAFI


SAMFUNN, INNSIKT OG

POPULÆRVITENSKAP


JANNE HAALAND MATLARY DEMOKRATIETS LANGSOMME DØD Den nye intoleransen

Vi tar demokratiet for gitt. Det bør vi ikke gjøre. I stigende grad er styreformen under angrep fra Vestens egne eliter, som tvinger gjennom upopulære politiske løsninger på bekostning av folkeviljen. Med sin unike erfaringsbakgrunn fra norsk og internasjonal politikk, har professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary spesielle forutsetninger på å forklare et av vår tids aller viktigste politiske spørsmål: Polariseringen mellom folk og elite. Med eksempler fra både Norge og utlandet viser hun hvordan sunn uenighet ødelegges av offermentalitet og moralisme. Vestlige politikere har fjernet seg fra velgerne i spørsmål som innvandring, familiepolitikk og overnasjonale løsninger uten demokratisk forankring. Denne boken er skrevet av en bekymret europeer, som kjenner kontinentet bedre enn de aller fleste. Matlarys løsning er å vende tilbake til klassiske dy der som mot, frihet og demokrati. For det er folket som skal styre seg selv, ikke internasjonale eliter eller organisasjoner. Demokratiets langsomme død er både en kjærlighetserklæring til et kontinent med dype utfordringer og en brannfakkel i norsk politisk debatt.

JANNE HAALAND MATLARY er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Hun har hatt en lang rekke verv innen vitenskap og politikk i Norge og utlandet. Hun er fast spaltist i Dagens Næringsliv og har utgitt en rekke bøker.

Innbundet kr 399 ISBN 9788248928522 Kagge Forlag Mars

SAMFUNN, INNSIKT OG POPULÆRVITENSKAP


MARGIT WALSØ DIN FEMTE SANS

Hvordan luktesansen beskriver deg, din fortid og din fremtid Duft og lukt påvirker livet ditt i mye større grad enn du tror. Bli med på en fascinerende reise gjennom duftens historie, og lær hvordan du utnytter luktesansen din til det fulle! Du har kanskje opplevd at en bestemt duft på et sekund kan flytte deg bakover i tid – enten det er lukten av våt asfalt, en spesiell parfyme eller nystekte boller? Lær om hvordan vår femte sans fungerer, hva som gjorde Grasse til verdens viktigste parfymeby og hvorfor Napoleon ba kona Josephine om å ikke vaske seg når han skulle hjem til Paris for å se henne. Og visste du at mennesker har nesten like god luktesans som hunder?

Foto:

Din femte sans er en medrivende fortelling som forener fascinerende kulturhistorie og naturvitenskap.

MARGIT WALSØ var redaktør og forlagssjef for Det Norske Samlaget før hun ble direktør i NORLA, senter for norsk litteratur i utlandet. Fra før har hun skrevet romanene Kjære Voltaire (Gyldendal), Dronningens løfte (Schibsted) og Parfymeorgelet (Vigmostad og Bjørke).

Innbundet kr 399 ISBN 9788248928461 Kagge Forlag Mars

SAMFUNN, INNSIKT OG POPULÆRVITENSKAP


HELSE, LIVSSTIL OG SELVUTVIKLING


JAN-OLE HESSELBERG BEDRE BESLUTNINGER

Om kreftene som påvirker vurderingene dine og hvordan du tøyler dem Hemmeligheten bak gode beslutninger. Du tar mange valg hver dag. De fleste spiller liten rolle. Men du tar også regelmessige beslutninger som blir viktige og som i sum betyr mye, både for deg selv og for andre. Psykolog Jan-Ole Hesselberg, kjent fra Folkeopplysningen og Typisk deg, vet hva som skal til for å ta en god beslutning. Med utgangspunkt i egen og andres forskning, og ved hjelp av underholdende eksempler, viser han hvordan du kan skille mellom gode og dårlige beslutninger. Bedre beslutninger er en tankevekkende og lærerik bok om hva som påvirker valgene våre. En ypperlig bok for alle som vil vite mer om hjernen og treffe riktigere og bedre beslutninger, både hjemme og på jobb.

Foto: Sturlason

Skrevet sammen med Reidunn Lognvik Reinholdt.

JAN-OLE HESSELBERG er psykolog og jobber på en doktorgrad i beslutningspsykologi. Han er kjent fra TV-suksessene Folkeopplysningen og Typisk deg med Petter Schjerven og en aktiv debattant og skribent. REIDUNN LOGNVIK REINHOLDT er tekstforfatter, researcher og manusforfatter på TV. Hun driver også med forskningsformidling.

Innbundet kr 399 ISBN 9788248928256 Kagge Forlag Januar

HELSE, LIVSSTIL OG SELVUTVIKLING


DAG OTTO LAURITZEN INGENTING ER UMULIG

Om utfordringer, mestring, viljestyrke og fellesskap Ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid. I Ingenting er umulig forteller obersten i tv-suksessen Kompani Lauritzen historien bak de mange utfordringene deltakerne møter, og om det unike fellesskapet, mestringsfølelsen og opplevelsene de får. Med bakgrunn i egne erfaringer og erfaringene fra tre sesonger med Kompani Lauritzen, forklarer også Lauritzen hvordan viljestyrken virker, og gir konkrete tips og råd om hvordan leseren selv kan hente frem krefter de ikke aner at de har, for å utfordre og utvikle seg selv. I boka forteller også flere av deltakerne om sine erfaringer fra Kompani Lauritzen, leserne tas med «behind the scenes», og vi får høre mer om metodene som brukes for å skape en av TV 2s største seersuksesser.

DAG OTTO LAURITZEN er en tidligere norsk syklist med blant annet en tredjeplass i OL. Han var den første nordmannen som vant en etappe i det prestisjefylte Tour de France. Han er ekspertkommentator på TV2, har bl.a. vunnet det populære Mesternes mester på NRK, og er også å se som programleder sammen med Kristian Ødegård i det populære spørreprogrammet Huskestue på TV 2, og ikke minst i den gullruten-vinnende serien Kompani Lauritzen. Han er også en attraktiv foredragsholder land og strand rundt.

Innbundet kr 399 ISBN 9788248929406 Kagge Forlag Februar

HELSE, LIVSSTIL OG SELVUTVIKLING


HELENE OLAFSEN ÉN OM DAGEN

Allsidig og variert trening Helene Olafsen har alltid vært opptatt av å leke seg med bevegelser og ha det gøy mens hun trener. I En om dagen deler hun tanker, erfaringer og øvelser som har vært til glede for henne – både som toppidrettsutøver og som småbarnsmor. I denne inspirerende boka viser hun 365 øvelser – en for hver dag – som kan gjøres hvor som helst, av hvem som helst. Øvelsene kan settes sammen til et program, de kan gjøres med ulik vanskelighetsgrad – og du vil garantert finne bevegelser du er overraskende god til, og øvelser som utfordrer steder på kroppen du ikke visste fantes. Enten du er sofadyr, småbarnsmamma i tidsklemme, eller temmelig veltrent: Med denne boka blir treningen morsommere – både for hodet og kroppen. Boka er lagt opp ukesvis, med fantastiske bilder av hver øvelse – fra 1 til 365 – og QR-koder til hver uke.

HELENE OLAFSEN har en allsidig idrettsbakgrunn. Bare 16 år gammel tok hun VM-bronse i snowboard. Senere ble hun verdensmester i snowboardcross og vant sølv i X-games, før hun la opp. De siste årene har hun vært programleder i Senkveld, vunnet Skal vi danse og imponerte stort da hun ble nummer to i Mesternes mester.

Innbundet kr 399 ISBN 9788272017490 J. M. Stenersens Forlag Januar

HELSE, LIVSSTIL OG SELVUTVIKLING


CATRIN SAGEN OG STEINAR SAGEN FRA LIGGING TIL LEGGING En overlevelsesguide til paret

Hvordan redde parforholdet når dere har fått barn? Småbarnsfasen er intens, med lite søvn, krangling og mangel på sex. Fra ligging til legging er en bok som beskriver hva dere står overfor når parforholdet plutselig utvides fra to til tre, eller flere. Man drømte om at alt skulle bli rosenrødt når barna kom, men erfarer at forholdet stadig settes på prøve. Tilknytningen som skulle være så sterk, ble svakere i stedet. Den profilerte psykologen og samlivsterapeuten Catrin Sagen har i en årrekke jobbet med par i akkurat denne fasen og vet hvor skoen trykker. Nå har hun samlet de rådene hun vet virker, og tilbyr ulike konkrete løsninger på problemene som dukker opp. Her er tips til hvordan man kommer ut av konfliktdansen og stanser en krangel før den eskalerer, hvordan man deler på arbeidet, tar opp igjen sexlivet, hvordan tilgi, lytte og bekrefte hverandre, alt for å styrke de emosjonelle båndene i paret. Her er gjenkjennelige situasjoner, lister med tips, og ikke minst humoristiske innspill fra terapeutens ektemann, Steinar Sagen.

CATRIN SAGEN er psykolog og jobber særlig med emosjonsfokusert parterapi. Sammen med Sissel Gran lager hun podkasten Kjærlighetspodden. Hun medvirker ofte som psykolog både på radio og tv, og var parterapeuten i TV-produksjonen Gift ved første blikk. Hun har også vært fast spaltist i VG i fem år. STEINAR SAGEN er komiker og skuespiller med rekke roller i ulike film- og tv-produksjoner. Han er særlig kjent som programleder for radioprogrammet Radioresepsjonen, nå Papaya.

Innbundet kr 399 ISBN 9788272017315 J. M. Stenersens Forlag Januar

HELSE, LIVSSTIL OG SELVUTVIKLING


HOBBY OG

FRITID


TONJE HENNIG HUNDELYKKE

Når familien får valp Det eneste som er bedre enn å få hund, er å få en lykkelig hund. I Hundelykke gir hundetrener Tonje CK Hennig sine beste råd og tips til alle som har valp og ung hund. Hva bør familien tenke på før de henter den nye hunden? Hva gjør dere, de første dagene, ukene og i månedene som kommer? Hvordan trener man inn de viktigste øvelsene – og hvordan kan du hjelpe valpen din gjennom de vanskelige tenårene? Kort sagt: Hvordan blir dere en god familie for en stadig større hund? Denne boka er skrevet slik at barn og voksne kan lese den i fellesskap. Med enkle, konkrete råd får hele familien den hjelpen dere trenger for at valpen skal bli en trygg og lykkelig voksen hund.

TONJE CK HENNIG er utdannet adferdsterapeut og hundetrener, og har jobbet med å hjelpe familier å forstå og trene hunden sin i over 15 år. Hun har grunnlagt og driver Hundelykke Atferdssenter i Grimstad, og holder 6 kurs ukentlig, året rundt. Hun holder også regelmessige foredrag og seminar, og har trent mer enn 2500 hunder – og eierne deres.

Innbundet kr 429 ISBN 9788272017483 J. M. Stenersens Forlag Januar

HOBBY OG FRITID


HANNE ANDREASSEN HJELMÅS OG TORUNN STEINSLAND KLOMPELOMPE TURSTRIKK 2 I KlompeLOMPE Turstrikk 2 finner du enda flere flotte strikkeplagg for aktive familier på tur. Hva med et plagg til padleturen, seilturen eller campingturen?

Foto: Hanne Andreassen Hjelmås

Enten du vil legge ut på topptur, skitur eller bytur, vil strikk fra KlompeLOMPE være godt å ha med. Her er både enkle strikkeprosjekter og mer avanserte, og du finner både gensere, kofter og mindre strikkeprosjekter, i ulike garnkvaliteter og tykkelser. Plaggene er for baby, barn, dame og mann.

HANNE ANDREASSEN HJELMÅS og TORUNN STEINSLAND er damene bak nettbutikken og Instagram-profilen KlompeLOMPE. De designer plaggene og utvikler oppskriftene sammen, og Hanne tar alle bildene. Hanne og Torunn har tidligere gitt ut til sammen 13 bestselgende strikkebøker.

Innbundet kr 399 ISBN 9788272017506 J. M. Stenersens Forlag Februar

HOBBY OG FRITID


HANNE SLYNGSTAD-HÆGELAND HAGEN HELE ÅRET

De beste hagetipsene for vår, sommer, høst og vinter Alt du trenger å vite om hagen er samlet i denne praktiske og nyttige boka fra populære Hobbygartnerskolen.

Foto:

Mange hageeiere vet ikke hvor de skal begynne, og ender med å la tilfeldige innkjøp på hagesenteret styre arbeidet i hagen. Denne boka er en fullstendig hageplanlegger som hjelper deg til å ta selvstendig styring i hagen. Boka følger årets gang og er ryddig inndelt i sesonger, med konkrete råd og anvisninger til hva du skal gjøre i hver sesong. Her er tips til hva du skal gjøre i hagen om våren, sommeren, høsten og vinteren. Du får konkrete plantetips, kunnskap om såing, planting, luking, beskjæring og annet hagestell, og gode råd om hvordan du anlegger hagen. Boka er skrevet av Hanne Slyngstad-Hægeland som driver Hobbygartnerskolen. Boka er rikt illustrert med foto av Erling Slyngstad-Hægeland.

HANNE SLYNGSTAD-HÆGELAND driver sammen med ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND Hobbygartnerskolen.no. Med utgangspunkt i hagen i Kristiansand hjelper de folk over hele landet til å virkeliggjøre hagedrømmen. Deres kurs og hagetips på nett har blitt stadig mer populære, og nå har de samlet all hagekunnskapen sin i en egen bok.

Innbundet kr 449 ISBN 9788248929390 Kagge Forlag Mars

HOBBY OG FRITID


MAGNE BRUTEIG OG MORTEN ZONDAG EDVARD MUNCH Grafikken og The Gundersen Collection

The Gundersen Collection er en av verdens fremste private samlinger av Munch-grafikk. Denne boka presenterer en oversikt over de unike grafiske verkene i samlingen.

Foto: Line Sandvik

Edvard Munch (1836-1944) er en av de viktigste moderne kunstnerne, og slutter aldri å fascinere oss. Han fornyet grafikken, og lot sterke sinnsstemninger komme til uttrykk i verk som Skrik, Madonna, Angst, Sjalusi, Selvportrett og To kvinner ved stranden, som alle blir beskrevet i boka. Her presentereres 55 grafiske verk og tre raderinger av Munch, som alle er en del av The Gundersen Collection. Boka formidler begeistring, innsikt og respekt for Munchs grafikk, og presenterer hvert av de 58 arbeidene. Kunsthistorikerne Magne Bruteig og Morten Zondag beskriver verkene, viser hvilke teknikker som ble brukt og hvordan samme motiv ble utviklet i ulike utgaver av trykkene. Eier av The Gundersen Collection, Pål Gundersen, forteller om sin lidenskap for kunsten og hvordan han over tid har bygget opp den unike samlingen.

MAGNE BRUTEIG er kunsthistoriker og tidligere førstekonservator ved Muchmuseet. Han har gitt ut boka Munch – tegneren, publisert flere artikler om kunstneren og vært kurator for en rekke utstillinger i inn- og utland. MORTEN ZONDAG er magister i kunsthistorie og har vært kunstansvarlig for The Gundersen Collection siden 2014. Han har tidligere arbeidet ved Munchmuseet, Blomqvist Kunsthandel og Kaare Berntsen Kunsthandel, med Edvard Munch som spesialfelt.

Innbundet kr 499 ISBN 9788272017476 J. M. Stenersens Forlag Mars

HOBBY OG FRITID – KUNST


SKJØNN-

LITTERATUR


ANKI EDVINSSON SNØENGELEN Charlotte von Klint fra Umeåpolitiet er Sveriges nye krimheltinne! I Snøengelen får hun flere tragiske saker i fanget på samme tid, og oppdager en illevarslende sammenheng. Når en ung jente forsvinner, er det ingen tid å miste.

Foto: Kajsa Göransson

En gutt hopper fra en bro. En kvinne blir funnet myrdet i sitt eget hjem. En tenåringsjente forsvinner sporløst. Det er tilsynelatende ingen kobling mellom de tre tragiske hendelsene. Men Charlotte von Klint og Per Berg ved Umeåpolitiet begynner snart å se tegn til en sammenheng. Mens vinteren fester grepet om den lille byen og snødekket vokser seg stadig høyere, kjemper Per og Charlotte mot klokka. De må finne ut hvem som er ansvarlige for tragediene som har rammet og fortsetter å ramme lokalsamfunnet. Snøengelen er en oppslukende kriminalroman med høyt tempo. Politietterforskerne Charlotte von Klint og Per Berg er på mange måter hverandres motsatser, men sammen utgjør de et uslåelig team.

ANKI EDVINSSON er tidligere programleder og journalist, nå en ny stjerne på Sveriges krimhimmel. Hun har studert kriminologi ved Umeå universitet og kommer selv fra en politifamilie. Serien om Charlotte von Klint fra Umeåpolitiet har på kort tid blitt en av Sveriges mest populære.

Innbundet kr 399 ISBN 9788248929185 Kagge Forlag Januar

SKJØNNLITTERATUR


RANDI FUGLEHAUG TONEDØD Ein verdsberømt saksofonist fell død om på scenen under Vossa Jazz. Etterforskinga rykker idylliske Voss ut av påskefreden, og den eigenrådige journalisten Agnes Tveit hamnar midt oppi eit livsfarleg drapsmysterium. Saksofonisten Marta Tverberg fell død om på scenen berre minuttar etter at ho har halde ei flammande tale med kritikk av både jazzmiljø og festival. Seks hundre tilskodarar i salen er vitne til dramaet – blant dei mange som har hemmelegheiter den omdiskuterte divaen ikkje lenger kan røpe. Agnes Tveit er midt i arbeidet med biografien om Tverberg og kjem snart tett på fleire av desse hemmelegheitene. Jazzdivaen frå Voss var aldri konfliktsky, tvert imot viser det seg snart at både naboar, kollegaer og tidlegare klassekameratar kan ha hatt motiv for drapet. Agnes startar si eiga etterforsking, men jo tettare ho kjem løysinga på drapsgåta, jo farlegare blir det også for henne. Midt oppi alt er ho nysingel, og det blir vanskeleg å halde hovudet klart i nærleiken av den ferske Vossa Jazz-sjefen, som også er Agnes sin store ungdomskjærleik. Tonedød er ein ny, frisk vestlandskrim frå Randi Fuglehaug, for deg som likar eit smart plott og ei overraskande uhyggeleg løysing.

Dagbladet

Foto: Jon hunnålvatn

Bergens Tidende

RANDI FUGLEHAUG kjem frå Voss og er busett i Oslo. Ho er forfattar og journalist, og har skrive bøker for både barn og vaksne. Saman med Anne Gunn Halvorsen står ho bak ungdomsromanserien Halve kongeriket, der den første boka, Arvingen, blir Netflix-film i 2022. Fallesjuke, første bok om Agnes Tveit, kom ut i 2020 og er selt til fem land.

Innbundet kr 399 ISBN 9788248929280 Kagge Forlag Januar

SKJØNNLITTERATUR


PETER MOHLIN OG PETER NYSTRÖM DEN ANDRE SØSTEREN Tidligere FBI-agent John Adderley får en ny mordsak å løse i den svenske byen Karlstad. Samtidig må han flykte fra gamle fiender.

Foto: Liam Karlsson

Alicia Bjelke er en ung kvinne med et ansikt så vansiret at folk rygger tilbake når de ser henne. Hun er hjernen bak en banebrytende dating-tjeneste som hun startet sammen med søsteren Stella, men det er bare vakre Stella som synes i rampelyset. Inntil hun en dag blir funnet død. Alicias liv blir snudd på hodet – og hun forstår at hun er morderens neste offer. Saken tildeles den forhenværende FBI-agenten John Adderley, som befinner seg i Karlstad under ny identitet. John jages av skygger fra sitt tidligere liv og blir nødt til å forlate Sverige for å overleve. Men igjen snur spillet. Han må ta et oppgjør med fortiden én gang for alle, og da viser mordetterforskningen seg å tilby en uventet mulighet. Med andre bok i serien om John Adderley viser radarparet Mohlin & Nyström hvorfor de er Sveriges nye krimyndlinger.

PETER MOHLIN OG PETER NYSTRÖM har alltid vært kompiser og skrev sin første kriminalhistorie sammen som 10-åringer. Da de plukket opp forfattertråden i voksen alder, ble det en stor suksess. Den andre søsteren er oppfølgeren til bestselgeren Det siste livet, som ble kåret til årets svenske krimdebut i 2020.

Innbundet kr 399 ISBN 9788248929239 Kagge Forlag Januar

SKJØNNLITTERATUR


COLSON WHITEHEAD HARLEM SHUFFLE Colson Whitehead vant Pulitzerprisen for både Den underjordiske jernbanen og Nickel-guttene, og nå er han tilbake – med en roman fra 60-tallets Harlem. For kundene og naboene i 125. gate er Carney en hederlig møbelselger, som gjør sitt beste for å forsørge seg selv og familien sin. Han og kona Elizabeth venter sitt andre barn, og om hennes streberske foreldre ikke liker ham eller den trange leiligheten deres ved T-banelinja, så føles det i hvert fall som et hjem. Men få mennesker kjenner til Carneys slektsbånd til det lurvete øvre Manhattan, og at hans normale fasade har mer enn et fåtall sprekker. Sprekker som stadig blir større. Harlem Shuffle er en genialt konstruert krønike som utspiller seg i det tidlige 60-tallets Harlem i New York. Det er en familiehistorie maskert som en kriminalfortelling, men også en samfunnsroman om rasisme og makt – og til syvende og sist, et kjærlighetsbrev til Harlem.

Foto: Michael Lionstar

«…en bok man lengter tilbake til så snart den er lukket.» - Morgenbladet

COLSON WHITEHEAD er en av USAs mest anerkjente skjønnlitterære forfattere, og han har skrevet en rekke prisbelønte bestselgerromaner. Den underjordiske jernbanen ble hans store internasjonale gjennombrudd, og både for den og for romanen Nickel-guttene mottok han Pulitzerprisen.

Innbundet kr 429 ISBN 9788248928591 Kagge Forlag Primo februar

SKJØNNLITTERATUR


LINN-JEANETHE KYED RÅDEBANK Hele fortellingen

”Rådebank” tok Norge med storm da den ble lansert som TV-serie våren 2019.

Foto: Sturlason

Historien om GT og rånegjengen fra Bø har siden den gang fått publikum til å le, gråte og tenke over eget liv. Kritikerene har hyllet den med ord, terningkast og priser. I denne boka får du manuset til alle tre sesonger der vennskap, kjærlighet og sorg står i sentrum, og en rustrød Volvo 240 blir sentral for mange avgjørende livsvalg. Dette er hele fortellingen, slik serien opprinnelig var skrevet, med scener og replikker som ikke er vist på TV – og gir et dypere innblikk i historien som har fengslet en hel nasjon.

LINN-JEANETHE KYED har en bachelor i medier og kommunikasjon fra HiOA og er utdannet ved Den norske filmskolen i Lillehammer. Hun skrev manus til kortfilmen Tuba Atlantic som vant Student Academy Awards i 2011 og ble nominert til Oscar i 2012. Hun har skrevet manus til en rekke spillefilmer og TV-serier deriblant «Heimebane» (episodeforfatter), «Den bedste mand» og «Magnus». Mest kjent er hun som serieskaper for «Rådebank», som med sin andre sesong tangerte norgesrekorden da den vant 7 Gullruter, deriblant for beste manus.

Innbundet kr 399 ISBN 9788272017612 J.M.Stenersens Forlag April

SKJØNNLITTERATUR


BARN OG

UNGE


MATIAS ALEGRIA VERDENS RÅESTE HAIER NRK Super-programleder Matias Alegria tar deg med ned i havdypet, til de aller farligste og kuleste haiene!

Foto: Astrid Waller

Visste du at hvithaien dør hvis den slutter å svømme, og kan svømme rundt i halvsøvne som en slags zombie-hai? Eller at det finnes over 500 forskjellige hai-arter? I Verdens råeste haier blir du bedre kjent med noen av havets mest fascinerende dyr. Du får lese om haier så små som en brusflaske, og så store som en varebil. Boka er full av stilige bilder, og gir svaret på spørsmål som hvilke haier som finnes i Norge, hvilke haier som er størst, og hva de egentlig spiser. Matias Alegria, kjent fra Barne-TV på NRK Super, lar seg både skremme og begeistre når han med varme og humor formidler spennende fakta om verdens farligste haier.

MATIAS ALEGRIA er programleder for Barne-TV i NRK Super. Dette er hans første bok.

Innbundet kr 299 ISBN 9788248929192 Kagge Forlag Januar 6-9 år

BARN OG UNGE


DAG OTTO LAURITZEN OG FRODE EIE LARSEN MOT OG MYSTERIER BOK 5: JORDSKJELV Hannah, Einar og Karoline finner to døde mennesker i en fjellhule. I jakten på hvem de to døde var, og hva som skjedde med dem, vikler de tre vennene seg inn i sitt hittil største og mest dramatiske mysterium. Samtidig kommer en gruppe seismologer til Lillehavn for å undersøke de mange, og plutselige, jordskjelvene som har rammet den vesle kystbyen. Er det hele bare en forsmak? Når kommer det store skjelvet? Mot og mysterier er en spenningsserie for barn og ungdom i alderen 8 til 13 år. Den handler om Hannah, som er en dyktig syklist og datter av den lokale politisjefen. Sammen med vennene Einar og Karoline, og hunden Turbo, havner hun i nervepirrende situasjoner og løser spennende mysterier. Hver bok har et frittstående mysterium og hver bok er knyttet opp mot et naturfenomen. Bøkene kan leses hver for seg, men har et overhengende spenningsmoment. Alle bøkene inneholder Dag Otto Lauritzens råd og historier om mot, motivasjon og viljestyrke knyttet opp mot bokas tematikk.

FRODE EIE LARSEN er forfatter og gitt ut flere krimbøker for voksne. Mot og mysterier-serien har han skrevet sammen med tidligere proffsyklist, politimann, fallskjermjeger i militæret og TV-profil, DAG OTTO LAURITZEN.

Innbundet kr 299 ISBN 9788248929222 Kagge Forlag Januar 9-12 år

BARN OG UNGE


LARS MÆHLE OG LARS RUDEBJER DINOSAURGJENGEN 8 Kjempeblekkspruten

Pappa Rex forteller Rasmus og Trym om et gammelt skipsvrak i Mørkebukta. Det skjuler en skatt! Men dit må de aldri i livet dra, for skatten er voktet av en kjempeblekksprut. Trym tenker at det bør gå bra å låne flåten til Pappa Rex, likevel. Ja, bare sånn bitte litt. Og vips er eventyret i gang.

Foto:

Med Dinosaurgjengen har Lars Mæhle og Lars Rudebjer skapt et fantastisk dinosaurunivers for de minste, fylt av spenning og humor. Dette er åttende bok i den populære serien om Rasmus og vennene hans. Bøkene er perfekt til høytlesning for førskolebarn og velegnet for barn på småtrinnet som har begynt å lese selv.

LARS MÆHLE er kjent for sine populære barneog ungdomsbøker. De seneste årene har han hatt stor suksess med seriene om Dinosaurgjengen og Mysteriene i Kråkeslottet barnehage, skrevet for barnehagebarn. LARS RUDEBJER har jobbet som illustratør siden 1989 og har flere titalls barnebøker bak seg. Bøkene hans er publisert i en rekke land.

Innbundet kr 299 ISBN 9788248929093 Januar 3-6 år

BARN OG UNGE


LARS MÆHLE OG LARS RUDEBJER PAPPA I BARNEHAGEN 3 Bursdagsbaluba

Tinas avdeling skal få besøk av statsministeren. Helt sant! For statsministeren har bestemt at hun vil feire bursdagen sin i en barnehage. Men Tina er ganske redd. Tenk om pappa finner på rampestreker når statsministeren er der? Og kakene til Geir, smaker de ikke bitte litt rart?

Foto:

Pappa i barnehagen er en ellevill barnebokserie om alt det tullete som skjer når pappaen til Tina plutselig begynner i barnehagen. Det handler om rampestreker og viltre påfunn, barnlig trass og lekenhet – akkurat så vilt og tøysete som barn vil ha det. Her er alt snudd på hodet: De voksne oppfører seg som småbarn og barna er de som må ordne opp. Pappa i barnehagen er en hylende morsom serie som barna kommer til å elske! Bursdagsbaluba er den tredje boka i serien.

LARS MÆHLE er kjent for sine populære barneog ungdomsbøker. De seneste årene har han hatt stor suksess med seriene om Dinosaurgjengen og Mysteriene i Kråkeslottet barnehage, skrevet for barnehagebarn. LARS RUDEBJER har jobbet som illustratør siden 1989 og har flere titalls barnebøker bak seg. Bøkene hans er publisert i en rekke land.

Innbundet kr 279 ISBN 9788248929109 Kagge Forlag Januar 3-6 år

BARN OG UNGE


SVEIN TINDBERG DØD OVER CHARLIE! Charlie, Oda og Fatima må kjempe en desperat kamp mot de mørke kreftene i et endelig oppgjør med ondskapen. Og de må kjempe med alt de har. Men er det nok? Drømmene til Charlie blir stadig farligere. En sortkledd skikkelse til hest trekker nattens mørke etter seg og varsler lidelse og død – hvem er det? Og hva vil hun med Charlie? Et flere hundre år gammelt maleri dukker opp, men hvordan kan det ha seg at gutten på maleriet er kliss lik Charlie?

Foto:

Dette er tredje og siste bok i den kritikerroste serien om Charlie. Den første boka i serien har både blitt nominert til ARKs barnebokpris og Bokslukerprisen.

SVEIN TINDBERG er skuespiller og forfatter. Han er til daglig ansatt ved Det Norske Teatret. Hans forestillinger Evangeliet etter Markus, Apostlenes gjerninger og Abrahams barn har gått sin seiersgang på teaterscener i hele Norge. Abrahams barn var Tindbergs debut som dramatiker. Han har senere skrevet det nye Mostraspelet I slik ei natt.

Innbundet kr 299 ISBN 9788272017513 Kagge Forlag Mars 9-12 år

BARN OG UNGE


ELIAS VÅHLUND OG AGNES VÅHLUND HÅNDBOK FOR SUPERHELTER Superheltserien som ville styrke barns selvfølelse og ble en super leserfavoritt! Håndbok for superhelter-serien passerte nylig én million solgte eksemplarer i hjemlandet Sverige og har også blitt en favoritt hos norske barn. Ideen om skolejenta Lisa – som blir mobbet for de store ørene sine og sliter med selvtilliten, inntil hun oppdager at hun har iboende superkrefter som venter på å realiseres – oppsto da serieskapernes egen datter slet sosialt. De ville bidra til å styrke barns mot og selvfølelse – og snart var en tøff heltinne født!

Foto: Göran Segeholm

Våren 2022 lanseres den syvende boka i serien, hvor Lisa – aka Røde maske – har fått en hel liten gjeng av superhelter med på laget. Det pågående mysteriet i hjembyen Rosenhill, hvor uskyldige barn forsvinner om natten, er ennå ikke løst. Våre helter er på saken!

AGNES og ELIAS VÅHLUND er skaperne bak Håndbok for superhelter-universet. Elias er i tillegg til å være forfatter; regissør, manusforfatter, skuespiller, stuntman, lærer og plateselskapsdirektør – og Agnes har tidligere jobbet som grafisk designer og fotoredigerer inntil hun besluttet å satse fullt og helt på illustrasjon.

Hånbok for superhelter 7 Innbundet kr 279 ISBN 9788248929369 Kagge Forlag Mai 6-10 år

BARN OG UNGE


MARTIN AAS DET KULESTE FRA VIKINGTIDEN Gjennom sprudlende tegninger og gøyal tekst tas barna med på en reise gjennom vikingtiden. Tuftet på kunnskap skriver Martin Aas frem vikingenes historie: hvordan de levde, hvor de dro på tokt og hvordan de herjet i andre land.

Foto: Sturlason

Vi blir kjent med vikingenes guder, og med store vikingkonger og andre mektige folk som Harald Hårfagre, Olav den Hellige og Gange-Rolv.

MARTIN AAS har jobbet som grafisk designer i NRK, blant annet med utformingen av grafikk for NRK Supernytt og nrk.no Han har tidligere utgitt Norske standarder på Kagge Forlag, sammen med Egil Aslak Aursand Hagerup og Paul Huse, der han både var tekstforfatter, illustratør og designer.

Innbundet kr 349 ISBN 9788248929246 Kagge Forlag April 8-12 år

BARN OG UNGE